Дивер Джеффри : другие произведения.

Xo (Kathryn Dance, #3) бел

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  Змест
  Вокладка
  Пахвала
  Апісанне
  Пра Джэфры Дывера
  Тытульны ліст
  Старонка аўтарскага права
  Заўвага аўтара
  Нядзеля
  Раздзел 1
  Раздзел 2
  Раздзел 3
  Раздзел 4
  Раздзел 5
  Глава 6
  РАЗДЗЕЛ 7
  панядзелак
  Раздзел 8
  Раздзел 9
  Раздзел 10
  Раздзел 11
  Раздзел 12
  Раздзел 13
  Раздзел 14
  Раздзел 15
  Раздзел 16
  Раздзел 17
  Раздзел 18
  Раздзел 19
  Раздзел 20
  Раздзел 21
  Глава 22
  Раздзел 23
  Раздзел 24
  Раздзел 25
  Раздзел 26
  Глава 27
  Раздзел 28
  Глава 29
  РАЗДЗЕЛ 30
  Раздзел 31
  аўторак
  Глава 32
  Кіраўнік 33
  Раздзел 34
  Раздзел 35
  Раздзел 36
  Кіраўнік 37
  Кіраўнік 38
  Кіраўнік 39
  Раздзел 40
  Глава 41
  Глава 42
  Кіраўнік 43
  Раздзел 44
  Раздзел 45
  серада
  Раздзел 46
  Глава 47
  Раздзел 48
  Кіраўнік 49
  Раздзел 50
  Кіраўнік 51
  Кіраўнік 52
  Кіраўнік 53
  Кіраўнік 54
  Кіраўнік 55
  Глава 56
  Глава 57
  Кіраўнік 58
  Кіраўнік 59
  Глава 60
  чацвер
  Глава 61
  Глава 62
  Глава 63
  Глава 64
  Глава 65
  Глава 66
  Пятніца
  Глава 67
  Глава 68
  Глава 69
  РАЗДЗЕЛ 70
  РАЗДЗЕЛ 71
  Глава 72
  Глава 73
  Глава 74
  РАЗДЗЕЛ 75
  Глава 76
  Глава 77
  Глава 78
  Глава 79
  Кейлі Таун - Твой цень
  Пасляслоўе
  Пра аўтара
  
  БЕСТСЕЛЕРУ ДЖЭФІ ДЗІВЕРА NEW YORK TIMES
  АББОЧЫНЫ КРЫЖЫ, “ГАРАЧЫ ЛЕТНІ ТРЫЛЕР” ( THE DAILY BEAST )
  АГЕНТ КЭТРЫН ДЭНС У галоўнай ролі
  
  « ЗАХАПЛЯЮЧАЯ гісторыя, напоўненая запамінальнымі героямі. Не дзіўна. Джэфэры Дзівер - ВЯЛІКІ МАЙСТАР ТРЫЛЕРА, ЯКІ ЦІКАЕ ГАДЗІННІК».
  АЎТАР БЕСТСЕЛЕРА № 1 па версіі NEW YORK TIMES « FLASH AND BONES»
  «БЛІШКУЧЫЯ сюжэтныя манеўры... Як і яго лепшыя гульцы, [Дывер] мае адзін з тых розумаў, якія любяць галаваломкі, якім проста нельга давяраць».
  — МЭРЫЛІН СТЭСІО, НЬЮ-ЁРК ТАЙМЗ
  “ Прыдарожныя крыжы [гэта] ідэальная кніга для ціхага летняга поўдня, калі невялікая рэлаксацыя — натуральна, у суправаджэнні ШТРАСКУ НАПЯЦЕННЯ — гэта парадак дня”.
  —ШТОДЗЕННЫ ЗВЕР
  «Танец - яшчэ адзін ЗАХАПЛЯЛЬНЫ ПЕРСОНАЖ СЕРЫЯЛА…. Не прапусціце гэты».
  —БІБЛІЯТЭЧНЫ ЧАСОПІС
  «Дывер, магчыма, больш, чым любы іншы аўтар крымінальных артыкулаў, здольны падмануць нават самых дасведчаных чытачоў сваімі паваротамі пад прамым вуглом... Гэта ВЫДАЧНЫ ЗАХОД у серыю, такую ж папулярную, як і рыфмаваныя раманы аўтара пра Лінкальна».
  — СПІС КНІГ
  
  
  COUNTRY-POP INGÉNUE Кар'ера Кейлі Таўн толькі што дасягае новых вышынь з яе вялікім хітом "Your Shadow", але рост вядомасці таксама прыцягвае непажаданую ўвагу. Нявінны абмен з адным з яе фанатаў, падпісаны «XO», вядзе Кейлі ў небяспечнае і жахлівае царства апантанасці.
  Эдвін Шарп лічыць, што песні Кейлі ўтрымліваюць паведамленні, якія звяртаюцца непасрэдна да яго. Нягледзячы на яе выразную адмову і пагрозы адвакатаў і праваахоўных органаў, ён застаецца перакананым, што «Твой цень» быў напісаны менавіта для яго, і аб'яўляе, што прыходзіць за Кейлі. Затым у канцэртнай зале, дзе Кейлі рэпеціруе перад трыумфальным выступленнем у родным горадзе, адбываецца патэнцыйна смяротная аварыя, і яна перакананая, што нехта - магчыма, Эдвін - назіраў за ёй з цемры.
  Верны свайму слову, Эдвін Шарп неўзабаве злавесна з'яўляецца ў горадзе, і агент Каліфарнійскага бюро расследаванняў Кэтрын Дэнс, сяброўка і прыхільніца Кейлі, якая адпачывае ў Фрэсна, каб наведаць шоу, умешваецца ў яе бок, прыцягваючы да сябе страшную ўвагу Шарпа. . У тую ноч член дарожнай каманды, з якім калісьці сустракалася Кейлі, быў забіты ў жудасным рэхе выявы з яе песні, якая ўзначаліла чарты. Паколькі на гарызонце ўсё больш смерцяў, Кэтрын Дэнс павінна выкарыстоўваць свае значныя навыкі ў расследаванні і аналізе мовы цела, каб спыніць сталкера і выратаваць больш нявінных ахвяр. Але неўзабаве яна даведаецца, што, як і ў многіх знакамітасцяў, у Кейлі ёсць больш чым адзін прыхільнік з місіяй ...
  Гэты захапляльны трылер ад майстра саспенсу Джэфры Дзівера цягнецца ўсяго за тры кароткія дні, напоўненыя жудаснымі паваротамі, якія будуць трымаць чытачоў у напружанні да канчатковага шакавальнага адкрыцця.
  Спампаваць песню «Твой цень» бясплатна mp3
  са словамі Джэфры Дывера і музыкай
  Клэй Стафард і Кен Ландэрс, даступны з
  www.jefferydeaver.com .
  
  ІЗАБЕЛЬ БАКОН-ГІБОД
  Самы апошні міжнародны бэстсэлер ДЖЭФІ ДЫВЕРА № 1 - «Карт-бланш» . Аўтар двух зборнікаў апавяданняў і 28 папярэдніх навэл, ён найбольш вядомы сваімі трылерамі «Кэтрын Дэнс» і «Лінкальн Рыфм», у прыватнасці «Збіральнікам костак», які быў ператвораны ў паўнаметражны фільм з Дэнзелам Вашынгтонам і Анджэлінай Джолі ў галоўных ролях. Апошнія запісы ў серыі «Танец Кэтрын» - «Прыдарожныя крыжы», «Спячая лялька» і «Халодны месяц» . Шматлікія ўзнагароды Дывера ўключаюць у сябе Раман года на Міжнароднай прэміі аўтараў трылераў у 2009 годзе за яго асобны раман " Цэлы, якія засталіся ззаду" і Прэмію "Сталёвы кінжал" Асацыяцыі крымінальных пісьменнікаў Яна Флемінга за яго трылер " Сад звяроў" . Ён быў намінаваны на сем прэмій Эдгара ад таямнічых пісьменнікаў Амерыкі, прэміі Энтані і прэміі Gumshoe. Яго кнігі прадаюцца ў 150 краінах і перакладаюцца на 25 моваў. Ён жыве ў Паўночнай Караліне.
  Для атрымання дадатковай інфармацыі наведайце www.jefferydeaver.com .
  СУСТРЭЧАЙЦЕСЯ З АЎТАРАМІ, ГЛЯДЗЕЦЕ ВІДЭА І МНОГІЯ НА
  SimonandSchuster.com
  • КРЫНІЦА ДЛЯ ЧЫТАЦКІХ ГРУП •
  ДЫЗАЙН КУРТКІ КРЫСТАФЭРА ЛІНА
  ФОТАГРАФІЯ КУРТКІ ДЖЭДЭТА ГОКХАНА ПАЛАСА/VETTA/GETTY IMAGES
  АЎТАРСКІЯ ПРАВЫ No 2012 SIMON & SCHUSTER
  
  
   ТАКСАМА ДЖ ЭФЭРЫ ДЫВЕР​​
  Карт-бланш
  край
  Палаючы дрот*
  Лепшыя амерыканскія загадкавыя гісторыі 2009 (рэдактар)
  Спіс назірання ( Медны бранзалет і рукапіс Шапэна ) (укладальнік)
  Прыдарожныя крыжы**
  Пакінутыя целы
  Разбітае акно*
  Спячая лялька**
  More Twisted: Зборнік апавяданняў, том другі
  Халодны месяц*/**
  Дванаццатая карта*
  Сад звяроў
  Кручаны: Зборнік апавяданняў
  Зніклы чалавек*
  Каменная малпа*
  Блакітнае нідзе
  Пустое крэсла*
  Размова на мовах
   Чортава сляза
  Танцорка на труне*
  Збіральнік костак*
  Дзявочая магіла
  Малітва на сон
  Урок яе смерці
  Гаспадыня юстыцыі
  Цяжкія навіны
  Смерць сіняй кіназоркі
  Манхэтэн - мой біт
  Пякельная кухня
  Блюз крывавай ракі
  Неглыбокія магілы
  Стагоддзе вялікіх напружаных гісторый (рэдактар)
  Гарачая і душная ноч для злачынцаў (рэдактар)
  Франкенштэйн Мэры Шэлі (Уводзіны)
  
  *З удзелам Лінкальна Райма і Амеліі Сакс
  
  **З удзелам Кэтрын Дэнс
  Дзякуй за набыццё гэтай электроннай кнігі Simon & Schuster.
  Падпішыцеся на нашу рассылку і атрымлівайце спецыяльныя прапановы, доступ да бонуснага кантэнту і інфармацыю аб апошніх новых выпусках і іншых выдатных электронных кнігах ад Simon & Schuster.
  
  або наведайце нас у Інтэрнэце, каб зарэгістравацца на
  eBookNews.SimonandSchuster.com
  
  
  Сайман і Шустэр
  1230 Avenue of the Americas
  Нью-Ёрк, Нью-Ёрк 10020
  www.SimonandSchuster.com
  
  Гэтая кніга - твор мастацкай літаратуры. Імёны, героі, месцы і здарэнні альбо з'яўляюцца прадуктам фантазіі аўтара, альбо выкарыстоўваюцца выдумана. Любое падабенства з рэальнымі падзеямі, месцамі або асобамі, жывымі ці памерлымі, цалкам выпадковае.
  
  Аўтарскае права No 2012 Джэфры Дывер
  
  Усе правы абаронены, у тым ліку права на прайграванне гэтай кнігі або яе частак у любой форме. Для атрымання інфармацыі звяртайцеся да аддзела даччыных правоў Simon & Schuster, 1230 Avenue of the Americas, New York, NY 10020
  
  Першае выданне Simon & Schuster у цвёрдай вокладцы, чэрвень 2012 г
  
  SIMON & SCHUSTER і colophon з'яўляюцца зарэгістраванымі гандлёвымі маркамі Simon & Schuster, Inc.
  
  Бюро дакладчыкаў Simon & Schuster можа прывесці аўтараў на ваша жывое мерапрыемства. Каб атрымаць дадатковую інфармацыю або забраніраваць мерапрыемства, звярніцеся ў Бюро выступоўцаў Simon & Schuster па тэлефоне 1-866-248-3049 або наведайце наш вэб-сайт www.simonspeakers.com .
  
  Бібліятэка Кангрэса каталагізаваных даных у публікацыі
  
  Дывер, Джэфры.
  XO : a Kathryn Dance novel/Jeffery Deaver.—Першае выд. Simon & Schuster у цвёрдай вокладцы.
  стар. см.
  1. Жанчыны-спявачкі—Мастацкая літаратура. 2. Аматары (асобы)—Мастацкая літаратура. 3. Обсессивно-кампульсіўныя засмучэнне-
  Мастацкая літаратура. I. Назва.
  PS3554.E1755X6 2012
  813'.54—dc23
  2011045777
  
  ISBN 978-1-4391-5637-7
  ISBN 978-1-4391-5898-2 (электронная кніга)
  
  
   Змест
  Заўвага аўтара
  Нядзеля
  Раздзел 1
  Раздзел 2
  Раздзел 3
  Раздзел 4
  Раздзел 5
  Глава 6
  РАЗДЗЕЛ 7
  панядзелак
  Раздзел 8
  Раздзел 9
  Раздзел 10
  Раздзел 11
  Раздзел 12
  Раздзел 13
  Раздзел 14
  Раздзел 15
  Раздзел 16
  Раздзел 17
  Раздзел 18
  Раздзел 19
  Раздзел 20
  Раздзел 21
  Глава 22
  Раздзел 23
  Раздзел 24
  Раздзел 25
  Раздзел 26
  Глава 27
  Раздзел 28
  Глава 29
  РАЗДЗЕЛ 30
  Раздзел 31
  аўторак
  Глава 32
  Кіраўнік 33
  Раздзел 34
  Раздзел 35
  Раздзел 36
  Кіраўнік 37
  Кіраўнік 38
  Кіраўнік 39
  Раздзел 40
  Глава 41
  Глава 42
  Кіраўнік 43
  Раздзел 44
  Раздзел 45
  серада
  Раздзел 46
  Глава 47
  Раздзел 48
  Кіраўнік 49
  Раздзел 50
  Кіраўнік 51
  Кіраўнік 52
  Кіраўнік 53
  Кіраўнік 54
  Кіраўнік 55
  Глава 56
  Глава 57
  Кіраўнік 58
  Кіраўнік 59
  Глава 60
  чацвер
  Глава 61
  Глава 62
  Глава 63
  Глава 64
  Глава 65
  Глава 66
  Пятніца
  Глава 67
  Глава 68
  Глава 69
  РАЗДЗЕЛ 70
  РАЗДЗЕЛ 71
  Глава 72
  Глава 73
  Глава 74
  РАЗДЗЕЛ 75
  Глава 76
  Глава 77
  Глава 78
  Глава 79
  Кейлі Таун - Твой цень
  Пасляслоўе
  Пра аўтара
  
  
  Заўвага аўтара
  Тэксты ўсіх песень у альбоме Your Shadow, які ляжыць у аснове гэтага рамана, можна знайсці ў канцы кнігі. Гэтыя мелодыі згадваюцца паўсюль і могуць утрымліваць толькі некаторыя падказкі пра падзеі, якія адбываюцца на гэтым шляху. І калі вы жадаеце паслухаць сам загалоўны трэк і іншыя песні з альбома, нядаўна запісанага ў Нэшвіле, перайдзіце на www.jefferydeaver.com, каб атрымаць інфармацыю аб загрузках.
  Для большасці слухачоў загалоўны трэк «Твой цень» - проста песня пра каханне.
  Некаторыя адчуваюць сябе інакш.
  
   Тэма: Re: Ты лепшы!!!
  Ад: noreply@kayleightownemusic.com
  Каму: EdwinSharp18474@anon.com
  2 студзеня 10:32
  
  Гэй там,
  Эдвін-
  
  Дзякуй за ваш ліст! Я вельмі рады, што вам спадабаўся мой апошні альбом! Ваша падтрымка значыць для мяне ўсё. Абавязкова зайдзіце на мой вэб-сайт і падпішыцеся, каб атрымліваць маю рассылку і даведвацца аб новых рэлізах і будучых канцэртах, і не забывайце сачыць за мной у Facebook і Twitter.
  
  І сачыце за поштай. Я даслаў вам фота з аўтографам, якое вы прасілі!
  
  XO,
  
  Кейлі
  * * *
  Тэма: Неверагодна!!!!!
  Ад: EdwinSharp26535@anon.com
  Каму: ktowne7788@compserve.com
  3 верасня 05:10 раніцы
  
  Прывітанне, Кейлі:
  
  Я зусім уражаны. Я анямеў. І вы ўжо добра ведаеце мяне - каб я страціў дар мовы, гэта ўжо нешта!! У любым выпадку, вось гісторыя: учора ўвечары я спампаваў ваш новы альбом і паслухаў «Твой цень». Ухххх! Без сумневу, гэта лепшая песня, якую я калі-небудзь чуў. Я маю на ўвазе ўсё, што калі-небудзь напісана. Мне нават больш падабаецца, чым «На гэты раз усё будзе па-іншаму». Я казаў вам, што ніхто ніколі не выказваў, што я стаўлюся да адзіноты і жыцця, і да ўсяго, лепш, чым вы. І гэтая песня робіць гэта цалкам. Але больш важна, што я бачу, што вы кажаце, вашу просьбу аб дапамозе. Цяпер усё ясна. Не хвалюйся. Ты не адна, Кейлі!!
  
  Я буду тваім ценем. Назаўжды.
  
  XO, Эдвін
  * * *
  Тэма: Fwd: Неверагодна!!!!!
  Ад: Samuel.King@CrowellSmithWendall.com
  Каму: EdwinSharp26535@anon.com
  3 верасня 10:34
  
  Містэр Шарп:
  
  Спадарыня Алісія Сешнс, асабісты памочнік нашых кліентаў Кейлі Таўн і яе бацька, біскуп Таўн, пераслалі нам ваш электронны ліст ад гэтай раніцы. Вы адправілі больш за 50 электронных лістоў і лістоў з таго часу, як мы звязаліся з вамі два месяцы таму, заклікаючы вас не кантактаваць са спадарыняй Таўн або кім-небудзь з яе сяброў і сям'і. Мы вельмі занепакоеныя тым, што вы знайшлі яе прыватны адрас электроннай пошты (які быў зменены, я павінен вам сказаць), і разглядаем магчымыя парушэнні дзяржаўных і федэральных законаў адносна таго, як вы атрымалі такі адрас.
  
  Яшчэ раз, мы павінны сказаць вам, што мы лічым вашыя паводзіны цалкам неадэкватнымі і, магчыма, пакаральнымі. Мы настойліва заклікаем вас прыслухацца да гэтага папярэджання. Як мы неаднаразова казалі, супрацоўнікі службы бяспекі спадарыні Таўн і супрацоўнікі мясцовых праваахоўных органаў былі апавешчаныя аб вашых неаднаразовых назойлівых спробах звязацца з ёй, і мы цалкам гатовыя прыняць усе неабходныя меры, каб пакласці канец гэтым трывожным паводзінам.
  
  Сэмюэл Кінг, эсквайр.
  
  Crowell, Smith & Wendall, адвакаты
  * * *
  Тэма: Да хуткай сустрэчы!!!
  Ад: EdwinSharp26535@anon.com
  Каму: KST33486@westerninternet.com
  5 верасня 23:43
  
  Прывітанне, Кейлі -
  
  Атрымаў ваш новы адрас электроннай пошты. Я ведаю, што яны задумалі, але НЕ хвалюйся, усё будзе добра.
  
  Я зараз ляжу ў ложку і слухаю цябе. Я адчуваю сябе літаральна тваім ценем … І ты мой. Вы такія цудоўныя!
  
  Я не ведаю, ці была ў вас магчымасць падумаць пра гэта - я ведаю, вы вельмі занятыя! - але я спытаю яшчэ раз - калі б вы хацелі даслаць мне свае валасы, гэта было б так крута. Я ведаю, што ты не стрыгся дзесяць гадоў і чатыры месяцы (гэта адна з тых рэчаў, якія робяць цябе такой прыгожай!!!), але, магчыма, ёсць адна з тваіх пэндзляў. Ці яшчэ лепш вашу падушку. Я буду берагчы гэта вечна.
  
  Не магу ДАЧАКАЦЦА канцэрту ў наступную пятніцу. Хутка МС.
  
  Ваш назаўжды,
  
  XO, Эдвін
  
  
  
  
  
  
  
  
   Раздзел 1
  СЭРЦА канцэртнай залы - гэта людзі.
  І калі вялізная прастора цьмяная і пустая, як цяпер, месца можа ашчацініць нецярплівасць, абыякавасць.
  Нават варожасць.
  «Добра, утаймуйце гэта ўяўленне», — сказала сабе Кейлі Таўн. Перастань паводзіць сябе як дзіця. Стоячы на шырокай пацёртай сцэне галоўнай залы канферэнц-цэнтра Фрэсна, яна яшчэ раз агледзела месца, звяртаючы свой тыпова звышкрытычны погляд на задачу падрыхтоўкі да канцэрту ў пятніцу, улічваючы і пераглядаючы асвятленне і сцэнічныя рухі, а таксама тое, дзе ўдзельнікі гурта трэба стаяць і сядзець. Дзе лепш за ўсё выйсці побач з натоўпам, дакрануцца да рук і паслаць пацалункі. Там, дзе лепш за ўсё акустычна размясціць адкідныя дынамікі — маніторы, накіраваныя на дыяпазон, каб яны маглі чуць сябе без рэха і скажэнняў. Многія выканаўцы цяпер выкарыстоўвалі для гэтага берушы; Кейлі спадабалася непасрэднасць традыцыйных адкідаў.
  Былі сотні іншых дэталяў, пра якія трэба было падумаць. Яна лічыла, што кожны спектакль павінен быць ідэальным, больш чым ідэальным. Кожная публіка заслугоўвае найлепшага. Сто дзесяць працэнтаў.
  У рэшце рэшт, яна вырасла ў цені біскупа Таўна.
  Няўдалы выбар слова, падумала Кейлі.
  Я буду тваім ценем. Назаўжды….
  Вернемся да планіроўкі. Гэты спектакль павінен быў адрознівацца ад папярэдняга тут, каля васьмі месяцаў таму. Пераробленая праграма была асабліва важная, бо многія фанаты рэгулярна наведвалі канцэрты ў яе родным горадзе, і яна хацела пераканацца, што яны атрымалі нешта нечаканае. Гэта было адно ў музыцы Кейлі Таўн; яе аўдыторыя не была такой вялікай, як некаторыя, але была адданай, як залацістыя рэтрыверы. Яны добра ведалі яе тэксты, ведалі, як яна грае на гітары, ведалі, як яна рухаецца на сцэне і засмяяўся са сваёй дурні, перш чым яна скончыла радкі. Яны жылі і дыхалі яе выступамі, трымаліся на яе словах, ведалі яе біяграфію і тое, што ёй падабаецца і што не падабаецца.
  А некаторыя хацелі ведаць значна больш...
  Ад гэтай думкі яе сэрца і нутро сціснуліся, быццам яна ступіла на возера Хенслі ў студзені.
  Думаючы пра яго, вядома.
  Потым яна замерла, задыхаючыся. Так, хтосьці назіраў за ёй з далёкага канца залы! Там, дзе не будзе нікога з экіпажа.
  Рухаліся цені.
  Ці гэта было яе ўяўленне? А можа, яе зрок? Кейлі была дадзена ідэальная вышыня і анёльскі голас, але Бог вырашыў, што гэтага дастаткова, і вельмі паскупіўся на бачанне. Яна прыжмурылася, паправіла акуляры. Яна была ўпэўненая, што нехта хаваецца, хістаючыся ўзад і ўперад у дзвярным праёме, які вёў да сховішча для канцэсійных стэндаў.
  Потым рух спыніўся.
  Яна вырашыла, што гэта зусім не рух і ніколі не было. Проста намёк на святло, намёк на зацяненне.
  Нягледзячы на гэта, яна пачула трывожныя пстрычкі, пстрычкі і стогны — адкуль, яна не магла сказаць — і адчула, як у яе пазваночніку пракаціўся халадок панікі.
  Яму…
  Чалавек, які напісаў ёй сотні электронных лістоў і лістоў, інтымных, ілюзорных, якія гаварылі пра жыццё, якое яны маглі б падзяліць разам, з просьбай даць пасму валасоў, абрэзаць пазногаць. Чалавек, які неяк наблізіўся на тузіне канцэртаў, каб сфатаграфаваць Кейлі буйным планам, і ніхто яго не ўбачыў. Чалавек, які, магчыма, — хаця гэта ніколі не было даказана — праскочыў у аўтобусы гурта ці дамы на колесах па дарозе і скраў прадметы яе адзення, у тым ліку ніжнюю бялізну.
  Чалавек, які даслаў ёй тузін фотаздымкаў сябе: кудлатыя валасы, тоўсты, у нямытай вопратцы. Ніколі непрыстойныя, але, што цікава, выявы былі яшчэ больш трывожнымі з-за іх фамільярнасці. Гэта былі здымкі, якія бойфрэнд пісаў ёй з паездкі.
  Яму…
  Яе бацька нядаўна наняў асабістага целаахоўніка, вялізнага мужчыну з круглай, падобнай на кулю галавой і зрэдку кучаравым дротам, які праходзіў з вуха, каб было ясна, што яго праца. Але Дартур Морган быў звонку у дадзены момант аб'язджае і правярае машыны. Яго план бяспекі таксама ўключаў у сябе прыемны штрых: проста быць бачным, каб патэнцыйныя сталкеры развярнуліся і сышлі, а не рызыкавалі сутыкнуцца з 250-кілаграмовым чалавекам, які выглядаў як рэпер з такім стаўленнем (якім, вядома, ён і быў у падлеткавым узросце).
  Яна зноў агледзела нішы хола - лепшае месца, дзе ён мог стаяць і назіраць за ёй. Потым, скрыгатнуўшы зубамі ад гневу на свой страх і ў асноўным на тое, што яна не здолела ўтаймаваць трывогу і адцягненасць, яна падумала: "Гет". Назад. каб. праца.
  А што ты хвалюешся? Вы не самотныя. Гурта яшчэ не было ў горадзе — яны заканчвалі нейкую студыйную працу ў Нэшвіле, — але Бобі быў за вялізным мікшэрным пультам Midas XL8, які дамінаваў на пульте кіравання ў задняй частцы залы, у двухстах футах ад яго. Аліцыя наводзіла парадак у пакоях для рэпетыцый. Некалькі мажных хлопцаў з дарожнай каманды Бобі распакоўвалі грузавік у кузаве, збіралі і арганізоўвалі сотні чахлоў, інструментаў, рэквізіту, фанерных лістоў, падстаўак, правадоў, узмацняльнікаў, інструментаў, камп'ютараў і цюнэраў - тоны абсталявання, якое нават такія сціплыя гурты, як Кейлі, патрэбныя.
  Яна меркавала, што адзін з іх мог бы хутка дабрацца да яе, калі б крыніцай ценю быў ён.
  Чорт вазьмі, перастань рабіць з яго большага, чым ён ёсць! Яго, яго, яго, як ты нават баішся назваць яго імя. Як калі б вымавіць гэта выклікала б яго прысутнасць.
  У яе былі іншыя апантаныя фанаты, іх было шмат — які цудоўны выканаўца песень з голасам з нябёсаў не сабраў бы некалькі недарэчных прыхільнікаў? Ёй было дванаццаць прапаноў выйсці замуж ад мужчын, якіх яна ніколі не сустракала, і тры ад жанчын. Дзясятак пар хацелі ўсынавіць яе, каля трыццаці дзяўчынак-падлеткаў хацелі быць яе лепшай сяброўкай, тысячы мужчын хацелі набыць яе выпіць ці паабедаць у Bob Evans або Mandarin Oriental... і было шмат запрашэнняў атрымаць асалоду ад шлюбная ноч без нязручнасцяў вяселля. Гэй, Кейлі, падумай, таму што я пакажу табе лепшы час, чым ты калі-небудзь, і, дарэчы, вось карціна таго, чаго ты можаш чакаць, так, я сапраўды нядрэнны, га???
  (Вельмі дурная ідэя адправіць такі здымак семнаццацігадоваму падлетку, ва ўзросце Кейлі ў той час. Дарэчы.)
  Звычайна яна асцярожна забаўлялася ўвагай. Але не заўсёды і дакладна не цяпер. Кейлі выявіла, што схапіла сваю джынсавую куртку з суседняга крэсла і нацягнуўшы яго на сваю футболку, ствараючы яшчэ адзін бар'ер для старонніх вачэй. І гэта, нягледзячы на характэрную для Фрэсна вераснёўскую спякоту, якая напаўняла мутную пляцоўку, нібы рагу.
  І больш гэтых націсканняў і націсканняў з ніадкуль.
  «Кейлі?»
  Яна хутка павярнулася, спрабуючы схаваць свой лёгкі скок, хоць і пазнала голас.
  Мацнага целаскладу жанчына гадоў трыццаці спынілася на паўсцэне. У яе былі стрыжаныя рудыя валасы, а на руках, плячах і хрыбетніку былі прыглушаныя чарніла, якія былі часткова бачныя дзякуючы яе ахайнай майцы і вузкім чорным джынсам, якія аблягалі сцёгны. Модныя каўбойскія боты. «Я не хацеў цябе палохаць. Ты ў парадку?»
  «Вы не зрабілі. Як справы?" - спытала яна Алісію Сэшнс.
  Кіў у бок iPad, які яна трымала. «Яны толькі што прыйшлі. Доказы для новых плакатаў? Калі мы даставім іх сёння ў друкарню, мы абавязкова атрымаем іх да выставы. Яны выглядаюць нармальна?»
  Кейлі нахілілася над экранам і разглядала іх. Сучасная музыка, вядома, толькі часткова звязана з музыкай. Верагодна, так было заўсёды, меркавала яна, але здавалася, што з ростам яе папулярнасці дзелавы бок яе кар'еры займаў значна больш часу, чым раней. Яна не вельмі цікавілася гэтымі справамі, але, як правіла, і не мела патрэбы. Яе бацька быў яе мэнэджарам, Алісія займалася штодзённай афармленнем дакументаў і раскладам, юрысты чыталі кантракты, гуказапісвальная кампанія дамаўлялася са студыямі гуказапісу і кампаніямі па вытворчасці кампакт-дыскаў, а таксама з рознічнымі кропкамі і пунктамі спампоўкі; яе даўні прадзюсар і сябар з BHRC Records, Бары Зейглер, займаўся тэхнічным бокам аранжыроўкі і прадзюсавання, а Бобі і каманда наладжвалі і праводзілі шоу.
  Усё дзеля таго, каб Кейлі Таўн магла рабіць тое, што ўмела лепш за ўсё: пісаць песні і спяваць іх.
  Тым не менш, яе цікавіў адзін з бізнес-задач: пераканацца, што фанаты — многія з іх маладыя або без асаблівых грошай — могуць набыць танныя, але прыстойныя памятныя рэчы, каб зрабіць вечар канцэрта яшчэ больш асаблівым. Такія плакаты, футболкі, бірулькі, бранзалеты, падвескі, зборнікі акордаў для гульні на гітары, павязкі на галаву, заплечнікі… і гурткі для мам і тат, якія вязуць дзяцей на спектаклі і назад і, вядома, часта купляюць білеты, таксама.
  Яна вывучала доказы. Выява была Кейлі і яе любімай гітары Марціна — не вялікага памеру дрэдноўта, а меншага памеру, 000-18, старажытная, з хрумсткай пажоўклай верхавінай яліны і ўласным голасам. Фатаграфія была ўнутранай выявай з яе апошняга альбома Your Shadow.
  Яму…
  Не, не трэба.
  Вочы зноў аглядаюць дзверы.
  «Вы ўпэўнены, што з вамі ўсё ў парадку?» - спытала Алісія, яе голас гудзеў са слабым тэхаскім звонам.
  «Так». Кейлі вярнулася да пробных стужак, на якіх было адно і тое ж фота, але з розным тыпам, паведамленнямі і фонам. Яе фотаздымак быў прамым кадрам, які адлюстроўваў яе такой, якой яна бачыла сябе: на пяць-дзве, ніжэйшая, чым хацелася б, яе твар крыху доўгі, але з ашаламляльнымі блакітнымі вачыма, вейкамі, якія не распускаліся, і вуснамі, якія некаторыя рэпарцёры казалі калаген. Быццам … Яе фірмовыя залацістыя валасы, чатыры футы даўжынёй — і не, не падстрыжаныя, толькі падстрыжаныя, за дзесяць гадоў і чатыры месяцы — струменіліся на фальшывым лёгкім ветрыку ад электрычнага вентылятара фатографа. Дызайнерскія джынсы і цёмна-чырвоная блузка з высокім каўняром. Маленькае брыльянтавае распяцце.
  «Вы павінны перадаць заўзятарам пакет», — заўсёды казаў біскуп Таўн. «Гэта таксама візуальна , я кажу. І стандарты ў мужчын і жанчын розныя. Трапляеш у бяду, адмаўляешся». Ён меў на ўвазе, што ў свеце кантры-музыкі мужчына можа сысці з рук з такім выглядам, як у Бішопа: выпуклы жывот, цыгарэта, маршчыністы, скалісты твар, усеяны іржышчам, зморшчаная кашуля, пацёртыя боты і выцвілыя джынсы. Жанчыну-спявачку, як ён чытаў лекцыю — хаця ён сапраўды меў намер сказаць «дзяўчынка» — трэба было сабраць на спатканне. І ў выпадку з Кейлі гэта, вядома, азначала царкоўнае свята: добрая суседская дзяўчына была вобразам, на якім яна будавала сваю кар'еру. Вядома, джынсы маглі быць вузкімі, блузкі і швэдры шчыльна аблягаць круглую грудзі, але выразы былі высокімі. Макіяж быў тонкім і схіляўся да ружовых колераў.
  «Ідзі з імі».
  «Выдатна». Алісія выключыла прыладу. Невялікая паўза. «Я яшчэ не даведаўся, што твой бацька ў парадку».
  «Яны добрыя», — супакоіла спявачка, кіўнуўшы на iPad.
  «Вядома. Я проста правяду яго. Ведаеш."
  Цяпер Кейлі спынілася. Затым: «Добра».
  «Тут добрая акустыка?» спытала Алісія, якая сама была артысткай; у яе быў выдатны голас і любоў да музыкі, што было несумненна чаму яна ўладкавалася на працу да кагосьці накшталт Кейлі Таўн, калі працаздольная, бессэнсоўная жанчына магла зарабляць у два разы больш, чым асабісты памочнік кіраўніка карпарацыі. Яна падпісала кантракт мінулай вясной і ніколі не чула выступаў гурта тут.
  "О, гук выдатны", - з энтузіязмам сказала Кейлі, зірнуўшы на пачварныя бетонныя сцены. «Вы б не падумалі». Яна патлумачыла, як дызайнеры пляцоўкі яшчэ ў 1960-я гады зрабілі хатняе заданне; занадта шмат канцэртных залаў — нават складаных, прызначаных для класічнай музыкі — было пабудавана людзьмі, якія не верылі ў натуральную здольнасць музычных інструментаў і галасоў дасягаць самых далёкіх месцаў з «прамой гучнасцю», гэта значыць гукам, які зыходзіць са сцэны. Архітэктары дадавалі вуглаватыя паверхні і асобна стаячыя формы, каб павялічыць гучнасць музыкі, што рабіла гэта, але таксама адпраўляла вібрацыі ў сотні розных напрамкаў. Гэта прывяло да акустычнага кашмару кожнага выканаўцы, рэверберацыі: па сутнасці, рэха за рэхам, якое выдавала каламутныя, часам нават нязначныя гукі.
  Тут, у сціплым Фрэсна, Кейлі патлумачыла Аліцыі, што, як і яе бацька, дызайнеры паверылі ў моц і чысціню голасу, барабаннай скуры, дэкі, трыснёга і струны. Яна збіралася папрасіць асістэнта далучыцца да яе ў прыпеве адной з яе песень, каб пацвердзіць сваю правату — Алісія выконвала выдатныя гармоніі, — калі заўважыла, што яна глядзіць у бок залы. Яна меркавала, што жанчыне надакучыла навуковая дыскусія. Але насуплены позірк падказваў, што ў яе на розуме нешта іншае.
  "Што?" - спытала Кейлі.
  «Ці не толькі мы з Бобі?»
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  «Мне здалося, што я кагосьці бачыў». Яна падняла палец, які апынуўся на нафарбаваным чорным пазногцем. «Гэты дзвярны праём. Там».
  Якраз там, дзе сама Кейлі дзесяць хвілін таму думала, што ўбачыла цень.
  Потныя далоні, рассеяна дакранаючыся тэлефона, Кейлі глядзела на зменлівыя фігуры ў глыбіні залы.
  Так… не. Яна проста не магла сказаць.
  Затым, паціснуўшы шырокімі плячыма, на адным з якіх была татуіроўка змяі ў чырвона-зялёным колеры, Алісія сказала: «Хм. Мяркую, не. Што б гэта ні было, цяпер ужо няма... Добра, да сустрэчы. Рэстаран у адзін?»
   «Так, вядома».
  Выходзячы, Кейлі безуважна слухала стук ботаў і працягвала глядзець на чорныя дзвярныя праёмы.
  Сярдзіта яна раптам прашаптала: «Эдвін Шарп».
  Там я назваў яго імя.
  «Эдвін, Эдвін, Эдвін».
  Цяпер, калі я вас выклікаў, слухайце сюды: прэч да чорта з маёй канцэртнай залы! У мяне ёсць праца.
  І яна адвярнулася ад цяністага дзвярнога праёму, з якога, вядома ж, на яе зусім ніхто не глядзеў. Яна выйшла на цэнтральную сцэну, гледзячы паверх малярнай стужкі на пыльным дрэве, закрываючы месца, дзе яна будзе стаяць у розных месцах падчас канцэрту.
  Менавіта тады яна пачула мужчынскі голас з глыбіні залы: «Кейлі!» Гэта быў Бобі, які зараз падняўся з-за мікшэрнага пульта, перакуліў крэсла і сарваў з яго цвёрдыя навушнікі. Ён памахаў ёй адной рукой, а другой паказаў на пляму над галавой. «Сцеражыся! … Не, Кейлі!»
  Яна хутка падняла вочы і ўбачыла, як адзін са свяцілень — сяміфутавы блок Colortran — вызваліўся ад мацавання і павярнуўся да сцэны за тоўсты электрычны кабель.
  Інстынктыўна адступіўшы назад, яна спатыкнулася аб стойку для гітары, пра якую не памятала, што была ззаду.
  Кульканне, маханне рукамі, дыханне...
  Маладая жанчына моцна ўдарылася па сцэне, па хвасцу. Масіўнае святло рэзка павалілася на яе, смяротны маятнік, усё больш і больш. Яна адчайна спрабавала падняцца, але ўпала, аслепленая, калі пякучыя прамяні тысячаватных лямпачак павярнулі ў яе бок.
  Потым усё пацямнела.
  
  
  
  
   Раздзел 2
  У КЭТРЫН ДЭНС было некалькі жыццяў.
  Аўдавелая маці дваіх дзяцей, якія набліжаюцца да падлеткавага ўзросту.
  Агент Каліфарнійскага бюро расследаванняў, яе спецыялізацыя - допыт і кінесіка - аналіз мовы цела.
  Паслухмяная, хоць часам і непачцівая і раздражнёная дачка да бацькоў, якія жылі побач.
  У такім парадку яна размясціла гэтыя аспекты свайго жыцця.
  Потым быў нумар чатыры, які быў амаль такім жа важным для яе псіхічнага дабрабыту, як і першыя тры: музыка. Як і Алан Ломакс у сярэдзіне мінулага стагоддзя, Дэнс быў фалькларыстам, лаўцом песень. Час ад часу яна брала адпачынак, залазіла ў свой пазадарожнік, часам з дзецьмі і сабакамі, часам, як цяпер, у адзіночку, і адпраўлялася на пошукі музыкі, як паляўнічыя ездзяць у поле за аленямі або індыкамі.
  Цяпер Дэнс кіраваў сваім Pathfinder па шашы 152 ад паўвострава Мантэрэй праз амаль бясплодны ўчастак Каліфорніі да Фрэсна ў даліне Сан-Хаакін, за тры гадзіны язды. Гэта было сельскагаспадарчае сэрца краіны, і адкрытыя грузавікі з падвойнымі прычэпамі, заваленыя часнаком, памідорамі і іншай садавінай і гароднінай, бясконца каціліся да масіўных харчовых заводаў у туманнай далечыні. Працоўныя палі былі зялёныя або, калі ўжо зжаты, багата чорныя, але ўсё астатняе было сухім і цьмяным, як забытыя тосты.
  Следам за «Нісанам» кружыўся пыл, а на лабавым шкле загінулі пырскі.
  Місія Дэнса на працягу наступных некалькіх дзён складалася ў тым, каб запісаць самаробныя мелодыі мясцовай групы мексіканскіх музыкаў, усе з якіх жылі ў Фрэсна або паблізу. Большасць з іх збіралі на палях, таму яны прынялі назву Los Trabajadores, Рабочыя. Дэнс запісвала іх на свой лічбавы запіс TASCAM HD-P2, крыху даражэйшы, чым яна магла сабе дазволіць, але выдатны, затым адрэдагаваць і размясціць песні на сваім вэб-сайце "American Tunes".
  Людзі маглі спампоўваць іх за невялікую плату, большую частку якой яна адпраўляла музыкам і пакідала дастаткова, каб пакрыць выдаткі на сайт і час ад часу браць сябе і дзяцей на вячэру. Ніхто не разбагацеў на спампоўках, але некаторыя з груп, якія яна і яе бізнес-партнёр па прадпрыемстве Марцін Крыстэнсэн выявілі, прыцягнулі рэгіянальную і нават нацыянальную ўвагу.
  Яна толькі што скончыла цяжкую справу ў Мантэрэі, офісе CBI, куды яе прызначылі, і вырашыла ўзяць адпачынак. Дзеці былі ў сваіх музычных і спартыўных лагерах, начавалі ў бабуль і дзядуляў. Дэнс мог свабодна блукаць па Фрэсна, Ёсеміці і ваколіцах, запісваць Los Trabajadores і шукаць іншыя таленты ў гэтай багатай на музыку мясцовасці. Тут можна сустрэць не толькі лацінаамерыканскую, але і ўнікальную разнавіднасць кантры (нездарма, вядома, гэты жанр часта называюць кантры- вестэрнам ). Фактычна Бэйкерсфілдскі гук, які ўзнік у гэтым горадзе за некалькі гадзін на поўдзень ад Фрэсна, быў галоўным рухам кантры-музыкі; гэта ўзнікла як рэакцыя на тое, што некаторыя людзі лічылі занадта гладкімі пастаноўкамі Нэшвіла ў пяцідзесятыя гады. Такія выканаўцы, як Бак Оўэнс і Мерл Хагард, распачалі рух, і ў апошні час яно адрадзілася ў музыцы такіх выканаўцаў, як Дуайт Ёакам і Гэры Алан.
  Дэнс пацягваў спрайт і жангліраваў радыёстанцыямі. Яна думала зрабіць гэтую паездку рамантычным адпачынкам і запрасіла Джона Болінга паехаць з сабой. Але ён толькі што атрымаў заданне на кансультанта па запуску кампутара і быў звязаны на некалькі дзён. І па нейкай прычыне Дэнс вырашыла, што аддае перавагу падарожнічаць у адзіночку. Справа аб выкраданні, якую яна толькі што закрыла, была цяжкай; два дні таму яна прысутнічала на пахаванні адной ахвяры, якую яны не змаглі выратаваць, у кампаніі дзвюх іх.
  Яна ўключыла кандыцыянер. У гэты час года на паўвостраве Мантэрэй было камфортна, часам нават халаднавата, і яна апраналася ў адпаведнасці з портам пасадкі. У шэрай баваўнянай кашулі з доўгімі рукавамі і сініх джынсах яна была гарачай. Яна зняла акуляры ў ружовай аправе і выцерла іх аб сурвэтку, кіруючы каленямі. Нейкім чынам пот здолеў выпаўзці па адной лінзе. Тэрмометр Pathfinder паказаў на вуліцы 96 градусаў.
  верасень. правільна.
   Дэнс з нецярпеннем чакала паездкі па іншай прычыне — каб пабачыцца са сваёй адзінай сяброўкай-знакамітасцю Кейлі Таўн, цяпер вядомай спявачкай і аўтарам песень. Кейлі была даўняй прыхільніцай вэб-сайта Dance і карэнных музыкаў, якіх яна і Марцін адстойвалі. Спявачка запрасіла Дэнс на свой вялікі канцэрт у пятніцу вечарам у Фрэсна. Нягледзячы на тое, што Кейлі на дзясятак гадоў маладзейшая за Дэнс, яна была выканаўцай з дзевяці-дзесяці гадоў і прафесіяналам з падлеткавага ўзросту. Вясёлая, вытанчаная і па-чартоўску пісьменніца і канферансье, без усялякага эга, жанчына была не па гадах сталай, і Дэнсу вельмі падабалася яе кампанія.
  Яна таксама была дачкой легенды музыкі кантры Бішопа Таўна.
  Два ці тры разы, калі Дэнс прыходзіў на выступы Кейлі або наведваў яе ў Фрэсна, мядзведзянепадобны Бішоп лез у пакой са сваім эга на тысячу фунтаў стэрлінгаў і з такой жа энтузіязмам чалавека, як ён быў залежны ад какаіну і спіртнога. . Ён гаварыў пра людзей у Індустрыі — гаварыў з вялікай літары : музыкаў, якіх ён ведаў блізка (сотні), музыкаў, у якіх вучыўся (толькі ў вялікіх), музыкаў, якіх ён настаўляў (большасць сучасных суперзоркі) і музыкі, з якімі ён увязваўся ў кулачныя бойкі (такіх таксама шмат).
  Ён быў нахабным, грубым і адкрыта тэатральным; Танец быў у захапленні.
  З іншага боку, яго апошні альбом пайшоў у нябыт. Яго голас пакінуў яго, яго энергія таксама, і гэта былі дзве рэчы, з якімі нават самы дасканалы лічбавы масаж у студыі не можа зрабіць шмат. І нішто не магло выратаваць банальны тэкст песень, які так адрозніваўся ад бліскучых слоў і мелодый, якія зрабілі яго хітом гады таму.
  Тым не менш, у яго было вернае атачэнне, і ён смела кантраляваў кар'еру Кейлі; гора любому прадзюсару, гуказапісвальнай кампаніі або музычнай пляцоўцы, якія не паставіліся да яе належным чынам.
  Танец цяпер увайшоў уласна ў Фрэсна. Даліна Салінас, якая знаходзілася ў ста мілях на захад, была вядомая як нацыянальны Салатнік. Але San Joaquin быў большы і вырабляў больш, і Fresno быў яго сэрцам. Гэта быў несамавіты працоўны гарадок з паўмільённым насельніцтвам. Была нейкая бандыцкая дзейнасць і тыя ж хатнія, рабаванні, забойствы і нават тэрарыстычныя пагрозы, якія вы бачыце ў кожным маленькім гарадскім раёне ў цяперашні час, з узроўнем крыху вышэй, чым сярэдні па краіне для ўсіх злачынстваў. Гэтая інфляцыя, як яна выказала здагадку, была адлюстраваннем беспрацоўя, якое вагаецца тут каля 18 працэнтаў. Яна заўважыла некалькі павешаных маладых людзей, жывыя доказы гэтай статыстыкі на туманных кутах вуліц. Апранутыя ў футболкі без рукавоў і шырокія шорты ці джынсы, яны глядзелі на яе і іншыя машыны, якія праязджалі міма, або размаўлялі, смяяліся і пілі з бутэлек, загорнутых у папяровыя пакеты.
  Хвалі пылу і цяпла падымаліся з паверхняў для выпечкі. Сабакі сядзелі на пад'ездах і глядзелі скрозь яе машыну на далёкую нішто, і яна ўбачыла дзяцей у дварах, якія весела скакалі праз сцякаючыя распырсквальнікі, сумнеўная, калі не незаконная дзейнасць у Каліфорніі, якая пастаянна пакутуе ад засухі.
  Спадарожнік лёгка даставіў яе да матэля Mountain View ля шашы 41. З яго не было такога выгляду, хоць гэта магло быць з-за дымкі. У лепшым выпадку, прымружыўшыся на ўсход і поўнач, яна прыйшла да высновы, што гэта нейкія нясмелыя перадгор'і, якія ўрэшце прывядуць да велічнага Ёсеміці.
  Увайшоўшы ў гарачую спякоту, Дэнс насамрэч адчуў галавакружэнне. Сняданак з дзецьмі і сабакамі быў даўно.
  Нумар у гатэлі яшчэ не быў гатовы, але гэта не мела значэння, бо яна сустрэлася з Кейлі і некаторымі сябрамі праз паўгадзіны, а першай. Яна праверыла свае сумкі на стойцы рэгістрацыі і ўскочыла назад у Pathfinder, тэмпература якога ўжо была роўная плітцы.
  Яна ўвяла яшчэ адзін адрас у GPS і паслухмяна накіравалася, куды казалі, здзіўляючыся, чаму большасць запраграмаваных галасоў у спадарожнікавай навігацыі былі жаночымі.
  На святлафоры яна ўзяла тэлефон і зірнула на ўваходныя выклікі і спіс тэкставых паведамленняў.
  Пусты.
  Добра, што з офіса і дзіцячых лагераў да яе ніхто не звяртаўся.
  Але дзіўна, што не было нічога ад Кейлі, якая збіралася патэлефанаваць раніцай, каб пацвердзіць іх сустрэчу. І адна рэч у выканаўцы, якая заўсёды ўражвала Дэнс: нягледзячы на сваю вядомасць, яна ніколі не грэбавала дробязямі. Насамрэч, і ў жыцці, і ў спектаклях яна выглядала надзвычай адказнай.
  Яшчэ адзін званок Кейлі.
  Прама на галасавую пошту.
  
  КАТРЫН ДЭНС ДАВІЛАСЯ засмяяцца.
  У гаспадароў Cowboy Saloon было пачуццё гумару. У цёмным, лясным месцы, ашаламляльна прахалодным, не было ніводнага каўбойскага артэфакта. Але жыццё ў в сядло было добра прадстаўлена жанчынамі , якія каталіся на палігоне, вязалі вяроўкі, клеймавалі і прабівалі буйную рагатую жывёлу ... і выконвалі некаторыя мудрагелістыя працы з шасцю стрэльбамі, калі вы можаце паверыць плакату, які паказвае версію Старога Захаду Розі Клепальшчыка, якая страляе бутэлькамі з агароджы .
  Згодна з кінамастацтвам, раздутымі кніжнымі вокладкамі, ланчбоксамі, цацкамі, карцінамі і фотаздымкамі, эпоха павінна была быць насычана распушанымі валасамі, празмерна грудастымі дзяўчатамі ў пяцілітровых капелюшах, мілых шыйных хустках, замшавых спадніцах і вышываных блузках, а таксама некаторыя з лепшых ботаў, калі-небудзь зробленых. Кэтрын Дэнс любіла абутак і валодала дзвюма парамі вытанчаных Nocona. Але ні тое, ні другое не было блізкім да тых, што насіў Дэйл Эванс, партнёр Роя Роджэрса, з тэлешоу 1950-х гадоў, на ўражваючым дысплеі на выцвілым плакаце.
  У бары яна замовіла гарбату са лёдам, хутка выпіла і ўзяла яшчэ адну, потым села за адзін з круглых сталоў, упрыгожаных лакам і парэзаных, і глядзела на кліентуру. Дзве пажылыя пары; трыо стомленых камунальнікаў у камбінезонах, якія, верагодна, былі на працы на досвітку; стройны малады чалавек у джынсах і клятчастай кашулі, які разглядае старамодны музычны аўтамат; некалькі бізнесменаў у белых кашулях і цёмных гальштуках, без пінжакоў.
  Яна з нецярпеннем чакала сустрэчы з Кейлі, запісу песень Рабочых; таксама з нецярпеннем чакаю абеду. Яна галадала.
  І заклапочаны.
  Зараз была адна дваццаць. Дзе была яе сяброўка?
  Музыка з музычных аўтаматаў напоўніла памяшканне. Танец выдаў слабы смех. Гэта была песня Кейлі Таўн — таксама асабліва добры выбар, улічваючы гэтае месца: «Я, я не пастушка».
  Песня была пра маму-футбалістку з прыгарада, якая, здаецца, жыве зусім не так, як пастушка, але ў рэшце рэшт разумее, што, магчыма, яна такая па духу. Характэрна для песень Кейлі, яны былі легкадумнымі і, тым не менш, размаўлялі з людзьмі значна.
  У гэты момант адчыніліся ўваходныя дзверы, і на пацёртую лінолеумную падлогу ўпала пліта моцнага сонечнага святла, на якой танцавалі геаметрычныя фігуры, цені людзей, якія ўваходзілі.
  Танцавальная ружа. «Кейлі!»
  У атачэнні чатырох іншых малады спявак увайшоў у рэстаран, усміхаючыся, але таксама хутка азіраючыся. Яна была заклапочаная, адразу заўважыў Дэнс. Не, больш за тое, Кейлі Таўн спалохалася.
  Але тое, чаго б яна ні хацела знайсці тут, адсутнічала і яна расслабілася, потым ступіла наперад, моцна абняўшы Дэнс. «Кэтрын, эй. Гэта так выдатна!»
  «Я не мог дачакацца, каб прыехаць сюды».
  Спявачка была ў джынсах і, як ні дзіўна, у тоўстай джынсавай куртцы, нягледзячы на спякоту. Яе цудоўныя валасы распускаліся, амаль столькі ж, колькі яна была высокага росту.
  Дэнс дадаў: «Я тэлефанаваў пару разоў».
  «Была… ну, была невялікая праблема ў канцэртнай зале. Усе добра. Гэй, усе, гэта мая дружка, Кэтрын Дэнс».
  Дэнс сустрэла Бобі Прэскота, з якім яна пазнаёмілася некалькі гадоў таму: гадоў трыццаці, выгляд акцёра апярэджвае сарамлівая ўсмешка, кучаравыя каштанавыя валасы. Быў таксама пульхны і невылечна сарамлівы Тай Слокум з доўгімі рудаватымі валасамі, якія патрабавалі падстрыжкі. Ён быў тэхнікам па гітары і рамонтнікам гурта. Неўсмешлівая, атлетычная Алісія Сешнс, якая выглядала для Дэнса так, нібы належала панк-рок-клубу ў цэнтры Манхэтэна, была асабістым памочнікам Кейлі.
  І яшчэ нехта быў у акружэнні. Афраамерыканец, рост больш за шэсць футаў, вагой каля 250 фунтаў.
  Бяспека.
  Тое, што ў Кейлі быў целаахоўнік, не было нічога дзіўнага, хоць Дэнс з сумам заўважыў, што ён уважліва займаўся працай, нават тут. Ён уважліва агледзеў усіх у бары — маладога чалавека за музычным аўтаматам, рабочых, бізнесменаў і нават пажылых пар і бармэна, выразна прагледзеўшы іх твары ў разумовай базе патэнцыйных пагроз.
  Што падштурхнула да гэтага?
  Якой бы пагрозы ён ні быў тут, каб засцерагчыся, не было, і ён зноў звярнуў увагу на Кейлі. Аднак ён не расслабіўся. Такія, як ён, ніколі не рабілі — вось што зрабіла іх такімі добрымі. Ён перайшоў у стан чакання. «Для мяне гэта нармальна».
  Яго звалі Дартур Морган, і калі ён паціснуў руку Дэнс, ён уважліва агледзеў яе, і ў яго вачах бліснула пазнанне. Дэнс, як эксперт у кінезіцы і мове цела, ведала, што яна выдае «паліцэйскія» вібрацыі, нават калі гэтага не мела намеру.
  «Далучайцеся да нас на абед», - сказала Кейлі вялікаму чалавеку.
  «Не, дзякуй, мэм. Я буду на вуліцы».
  «Не, занадта горача».
  «Лепш там».
  «Ну, вазьміце халодную гарбату або газіроўку. І заходзьце, калі трэба».
  Але, не заказваючы напою, ён павольна прайшоўся па цьмяным рэстаране і, кінуўшы адзін позірк на пастушка з васковых фігур, якая круціла ласо, выйшаў на вуліцу.
  Хударлявы бармэн падышоў, несучы меню і люта захапляючыся Кейлі Таўн, якая па-мацярынску ўсміхнулася маладому чалавеку, хаця яны былі прыкладна аднаго ўзросту.
  Кейлі зірнула на музычны аўтамат, збянтэжаная, што гэта яе голас спявае ім серэнаду.
  - Дык, - спытаў Дэнс, - што здарылася?
  «Добра, я табе скажу». Яна патлумачыла, што падчас падрыхтоўкі да вечаровага канцэрту ў пятніцу паласа святла — адна з доўгіх над сцэнай — аслабла і ўпала.
  «Божа мой. З вамі ўсё ў парадку?»
  «Так, добра. Акрамя хворай задніцы».
  Бобі, які сядзеў побач з Кейлі, схапіў яе за руку. Ён ахоўна паглядзеў на яе. - Не ведаю, як гэта здарылася, - сказаў ён ціхім голасам. «Я маю на ўвазе, што гэта было паласавае святло, цыклічнае святло. Вы не мантуеце і не здымаеце яго для паказу. Яно было там пастаянна».
  Пазбягаючы вачыма ўсіх, вялікі Тай Слокум прапанаваў: «І ты гэта праверыў, Бобі. Я бачыў цябе. Два разы. Усе агні. Бобі - лепшы дарожнік. Такога ДТЗ яшчэ не было».
  «Калі б гэта ўдарыла яе, - сказала Алісія са злосцю ў голасе, - чувак, гэта было б усё. Гэта магло яе забіць».
  Бобі дадаў: «Гэта тысяча ват. Можна было б падпаліць усё, калі б лямпы разбіліся. Я адключыў галоўны выключальнік на той выпадак, калі яны гэта зробяць. Я збіраюся праверыць гэта лепш, калі вярнуся сёння вечарам. Мне трэба паехаць у Бэйкерсфілд і забраць новы ўзмацняльнік і дынамік».
  Потым здарэнне замялі і замовілі абед. Дэнс была ў баявой форме пасля двухтыднёвай справы аб выкраданні - яна схуднела на дзевяць фунтаў - і вырашыла патраціцца на заказ бульбы фры з бутэрбродам з курыцай-грыль. Кейлі і Тай замовілі салаты. Алісія і Бобі елі тостады і выбралі каву, нягледзячы на спякоту. Размова перайшла на музычны вэб-сайт Дэнс, і яна распавяла пра свае няўдалыя спробы быць спявачкай у Сан-Францыска.
  «У Кэтрын цудоўны голас», — сказала Кейлі, паказваючы пяць-шэсць падказак кінэзічнага падману. Дэнс усміхнуўся.
  — перабіў мужчынскі голас. «Прабачце, людзі. Гэй, Кейлі.
   Гэта быў малады чалавек з аўтамата. Усміхаючыся, ён кіўнуў на Дэнс і стол, а потым паглядзеў на Кейлі.
  "Добры дзень." Тон спевака раптам перайшоў у іншы лад, яркі, але стрыманы.
  «Не хацеў падслухоўваць. Я чуў, што была нейкая праблема. Вы ў парадку?»
  «Добра, дзякуй».
  Маўчанне на імгненне, што азначае: "Дзякую за вашу цікавасць, але зараз можна ісці".
  Кейлі сказала: «Вы фанат?»
  «Вядома».
  «Ну, дзякуй за вашу падтрымку. І твой клопат. Збіраешся на канцэрт у пятніцу?»
  «О, можна паспрачацца. Я буду там. Ні за што не прапусціў бы. Вы ўпэўнены, што з вамі ўсё ў парадку?»
  Паўза, якая мяжуе з няёмкасцю. Магчыма, Кейлі пераварвала апошні сказ.
  «Вядома».
  Бобі сказаў: «Добра, дружа. Вы паклапаціцеся зараз. Мы вернемся да абеду».
  Нібы дарожны нават не гаварыў, чалавек сказаў з прыдыханым смехам: «Вы мяне не пазнаеце, так?»
  «Прабачце», — сказаў спявак.
  Алісія цвёрда сказала: Таўн хацеў бы канфідэнцыяльнасці, вы не супраць.
  «Гэй, Алісія», - сказаў ёй малады чалавек.
  Асабісты памочнік міргнуў вачыма. Відавочна, што яна не пазнала мужчыну і будзе гадаць, адкуль ён ведае яе імя.
  Потым ён таксама праігнараваў яе і зноў засмяяўся высокім, жудасным голасам. «Гэта я, Кейлі! Эдвін Шарп. Твой цень».
  
  
  
  
   Раздзел 3
  ГУЧНЫ ЎЗРЫВ, калі шклянка з ледзяной гарбатай Кейлі выслізнула з яе рук і ўпала на падлогу.
  Вялікае шкло прызямлілася пад правільным вуглом, каб раздацца гук, такі падобны на стрэл, што Дэнс выявіла, што яе рука рухаецца да месца, дзе звычайна ляжыць яе пісталет Глок, які цяпер быў зачынены ў сейфе ля ложка дома.
  Расплюшчыўшы вочы, дыхаючы з хрыпам, Кейлі сказала: «Ты… ты… Эдвін».
  Яе рэакцыя была падобная да панікі, але, нахмурыўшы бровы ў знак спачування, мужчына сказаў: «Гэй, Кейлі, усё ў парадку. Не хвалюйся».
  «Але...» Яе вочы ўтаропіліся на дзверы, па той бок якіх быў Дартур Морган і, калі Дэнс меў рацыю, яго ўласны пісталет.
  Дэнс паспрабаваў сабраць усё разам. Не мог быць былым хлопцам; яна пазнала б яго раней. Напэўна, недарэчны фанат. Кейлі была менавіта той выканаўцай — прыгожай, самотнай, таленавітай — у якой былі праблемы са сталкерамі.
  «Няма ніякай збянтэжанасці, што вы мяне не пазналі», - сказаў Эдвін, дзіўным чынам супакойваючы яе і не звяртаючы ўвагі на яе засмучэнне. «З таго часу, як я даслаў вам свой апошні здымак, я крыху схуднеў. Так, семдзесят тры фунты. Ён пастукаў сябе па жываце. «Я вам пра гэта не пісаў. Хацеў, каб гэта быў сюрпрыз. Я чытаю Country Week і EW, бачу твае фатаграфіі з некаторымі з тых хлопчыкаў. Я ведаю, што вам падабаюцца зграбнейшыя целасклады. Не думаў, што ты ацэніш пухленькага. І зрабіў сабе прычоску за дваццаць пяць даляраў. Вы ведаеце, як мужчыны заўсёды кажуць пра тое, каб змяніцца, але ніколі гэтага не робяць. Як твая песня. Я не збіраўся даваць табе містэра Заўтра. Я Містэр Сёння».
  Кейлі анямела. Амаль гіпервентыляцыя.
  З некаторых ракурсаў Эдвін выглядаў бы добра — пышная капа чорных валасоў, падстрыжаных кансерватыўна, як у палітыкаў, і моцна распылена ў месца, вострыя, глыбокія карыя вочы, гладкі колер твару, хоць трохі бледны. Але і твар той быў вельмі доўгі, вуглаваты, з цяжкімі, высунутымі, як сажа, брывамі. Ён быў падцягнуты, так, але вялікі - большы, чым яна заўважыла спачатку, лёгка шэсць-два-тры, і, нягледзячы на страту вагі, ён меў, напэўна, дзвесце фунтаў. Яго пышныя рукі былі доўгія, а рукі масіўныя, але дзіўна — і трывожна — ружовыя.
  Імгненна Бобі Прэскат падняўся на ногі і стаў перад чалавекам. Бобі таксама быў вялікі, але шырокі, не высокі, і Эдвін узвышаўся над ім. - Гэй, - весела сказаў Эдвін, - Бобі. Дарожнік. Прабачце, начальнік дарожнай брыгады».
  А потым яго вочы вярнуліся да Кейлі, утаропіўшыся на яе з захапленнем. «Для мяне будзе гонар, калі вы вып'еце са мной халоднай гарбаты. Проста там, у куце. У мяне ёсць некалькі рэчаў, каб паказаць вам ".
  "Як вы-"
  «Ведаеш, што ты будзеш тут? Чорт вазьмі, усе ведаюць, што гэта тваё любімае месца. Проста паглядзіце на блогі. Там вы напісалі «Я, я не пастушка». Ён кіўнуў на музычны аўтамат, з якога гучала тая самая песня — цяпер ужо другі раз, адзначыў Дэнс.
  Прыгарады і гарады, вось пра што я.
  Я, я не пастушка, калі не лічыць:
  Глядзець людзям у вочы і размаўляць з імі прама.
  Не мірыцца з фанатамі, ашуканцамі або нянавісцю.
  Памятаю ўсё, што казалі мае мама і тата
  Пра тое, як трэба ставіцца да сям'і, да краіны і да сяброў.
  Не думаў, што я пастушка, але мяркую, што ўсё залежыць.
  
  «Люблю гэтую песню», — сказаў ён. «Проста люблю гэта. Ну, вы гэта ведаеце. Я сто разоў казаў, што ты павінен быць».
  «Я сапраўды...» Кейлі была аленем пасярод дарогі.
  Бобі паклаў руку на плячо Эдвіна. Не зусім варожы, не зусім прыязны. Дэнс падумала, ці не будзе гэта пачаткам бойкі, і яна пацягнулася да адзінай зброі, якая ў яе была — мабільнага — каб набраць нумар 911, калі спатрэбіцца. Але Эдвін проста адступіў на некалькі сантыметраў, не звяртаючы ўвагі на Бобі. «Давай, давай ледзяной гарбаты. Я ведаю, вы думаеце, што іх тут лепшае ў горадзе. Я буду лячыць. Містэр сёння, памятаеце? Гэй, твае валасы сапраўды прыгожыя. Дзесяць гадоў і чатыры месяцы».
  Дэнс паняцця не меў, што гэта значыць, але каментарый відавочна засмуціў Кейлі яшчэ больш. Яе сківіцы задрыжалі.
  - Кейлі хацела б, каб яе пакінулі ў спакоі, - цвёрда сказала Алісія. Жанчына здавалася такой жа моцнай, як і Бобі Прэскат, і яе позірк быў больш жорсткім.
  «Табе падабаецца працаваць у гурце, Алісія?» — спытаў ён яе, нібы заводзячы размову на кактэйльнай вечарыне. «Вы былі з імі пра што? Пяць-шэсць месяцаў, праўда? Ты таксама таленавіты. Я бачыў цябе на YouTube. Вы напэўна ўмееце спяваць. Нічога сабе».
  Аліцыя злавесна нахілілася наперад. «Што гэта, чорт вазьмі? Адкуль ты мяне ведаеш?»
  - Слухай, сябар, - сказаў Бобі. «Час табе сыходзіць».
  Потым Тай Слокум павольна адсунуўся ў крэсле і накіраваўся да дзвярэй. Эдвін глядзеў услед, і на яго твары з'явілася тая ж усмешка, што была з таго моманту, як ён падышоў да стала. Але нешта змянілася; было падобна на тое, што ён сапраўды чакаў, што Кейлі далучыцца да яго за гарбатай, і быў збянтэжаны, што яна не была. Місія Тайя паклікаць ахоўніка, здавалася, раздражняла яго. «Кейлі. Калі ласка. Я не хацеў вас турбаваць, але вы так і не адказалі мне па электроннай пошце. Я проста хачу наведаць ненадоўга. Нам ёсць аб чым пагаварыць».
  «Я сапраўды не магу».
  Бобі яшчэ раз узяў Эдвіна за руку, перш чым Дэнс паспеў умяшацца. Але мужчына зноў проста адступіў. Здавалася, што ён не зацікаўлены ў канфрантацыі, тым больш у фізічнай бойцы.
  Успыхнула асляпляльная ўспышка, і стол быў пагружаны ў святло, калі дзверы адчыніліся, потым асвятленне заблакіравалася. Зняўшы шторы-авіятары, Дартур Морган хутка ўвайшоў. Ён паглядзеў на твар Эдвіна, і Дэнс заўважыў, як мышцы вакол яго рота напружыліся, што было знакам незадаволенасці ім самім за тое, што ён прапусціў схуднелага сталкера.
  «Вы Эдвін Шарп?»
  «Гэта так, містэр Морган».
  У наш час было няцяжка атрымаць інфармацыю пра людзей, асабліва пра тых, хто звязаны з такой публічнай асобай, як Кейлі Таўн. Але даведацца імя яе ахоўніка?
  «Я папрашу вас пакінуць місіс Таўн у спакоі. Яна хоча, каб ты сышоў. Вы становіцеся пагрозай бяспецы».
  «Ну, у супрацьстаянні Джайлза і Лохан я сапраўды не, містэр Морган. Ёсць нават не маецца на ўвазе пагроза. Ва ўсякім разе, апошняе, што я хачу, гэта прычыніць шкоду каму-небудзь ці пагражаць каму-небудзь. Я проста выказваю сяброўцы спачуванні ў сувязі з тым, што з ёй здарылася, чымсьці траўматычным. І паглядзець, ці хоча яна гарбаты. Рады купіць і вам».
  "Я думаю, што гэта ўсё", - сказаў Морган нізкім, настойлівым барытонам.
  Эдвін спакойна працягнуў: «Вядома, вы прыватныя. Вы можаце зрабіць грамадзянскі арышт, але толькі калі вы бачыце, што я здзяйсняю злачынства. А я гэтага не зрабіў. Вы былі паліцэйскім, гэта было б інакш, але вы...
  Ну, дайшло да гэтага, - падумаў Дэнс. Напэўна, я ведаў, што так і будзе. І яна ўстала, паказваючы сваю ідэнтыфікацыйную картку CBI.
  «Ах». Эдвін глядзеў на тое, што здалося, незвычайна доўга, нібы запамінаючы. «Было адчуванне, што ты закон».
  «Ці магу я паглядзець пасведчанне асобы?»
  «Ты паспрачаешся». Ён перадаў пасведчанне кіроўцы, выдадзенае штатам Вашынгтон. Эдвін Стэнтан Шарп. Адрас у Сіэтле. На фотаздымку быў чалавек, які сапраўды быў значна цяжэйшы і з доўгімі кудлацістымі валасамі.
  «Дзе вы спыніліся ў Фрэсна?» — спытаў Дэнс.
  «Дом ля Вудвард-парку. Адна з такіх новых распрацовак. Гэта нядрэнна». Усмешка. «У Фрэсна сапраўды горача.»
  «Вы пераехалі сюды?» — здзіўлена шэптам спытала Аліцыя.
  Пры гэтым вочы Кейлі расплюшчыліся, і яе плечы падняліся.
  «Не, проста здаю. У цяперашні час. Я ў горадзе на канцэрт. Гэта будзе лепшае ў гэтым годзе. Я не магу чакаць».
  Навошта яму здымаць дом, каб наведаць адзін канцэрт?
  - Не, ты хацеў пераследваць Кейлі, - выпаліў Бобі. «Пра гэта вас папярэджвалі адвакаты».
  Юрысты? — здзівіўся Дэнс.
  Эдвін агледзеў стол. Усмешка пацякла. «Я думаю, што вы ўсе... тое, як вы сябе паводзіце, засмучае Кейлі». Ён сказаў ёй: «Прабачце за гэта. Я ведаю, супраць чаго ты. Але не хвалюйцеся, усё атрымаецца». Ён падышоў да дзвярэй, спыніўся і павярнуўся назад. «І вам таксама да пабачэння, агент Дэнс. Дабраславіць вас Бог за ахвяры, якія вы прыносіце дзеля народа гэтай дзяржавы».
  
  
  
  
   Раздзел 4
  КАЛІ ТАНЕЦ СКАЗАЎ: «Скажы мне», яны зрабілі. Усе яны.
  Адразу.
  І толькі пасля таго, як яна ўтаймавала перакрыжаваныя апавяданні, яна пачала разумець усю карціну. Мінулай зімой фанат пераканаўся, што аўтаматызаваныя лісты і электронныя лісты Кейлі з подпісам «XO, Кейлі», абдымкі і пацалункі, трэба ўспрымаць асабіста. Паколькі гэтыя песні так шмат значылі для яго, выдатна выказваючы яго стаўленне да жыцця, ён казаў сабе, што гэта роднасныя душы. Ён пачаў шквал перапіскі — электронная пошта, паведамленні ў Facebook і Twitter, лісты, напісаныя ад рукі — і ён дасылаў ёй падарункі.
  Параіўшы ігнараваць яго, Кейлі і яе памочнікі перасталі адказваць, за выключэннем таго, каб адправіць падарункі ў нераскрытым выглядзе, але Эдвін Шарп, тым не менш, настаяў, мабыць, мяркуючы, што яе бацька і апрацоўшчыкі адчуваюць пагрозу з-за сувязі паміж ім і Кейлі і жадаюць трымаць іх паасобку.
  Яму загадвалі спыніцца, дзясяткі разоў. Адвакацкая фірма, якая прадстаўляе Кейлі і яе бацьку, пагражала яму грамадзянскім пазовам і накіраваннем у паліцыю, калі ён не спыніцца.
  Але ён гэтага не зрабіў.
  «Гэта было так жудасна», - цяпер сказала Кейлі, яе голас ламаўся. Яна зрабіла глыток гарбаты з новай шклянкі, якую ёй прынёс бармэн, калі прыйшоў вымыць разлітую ваду. «Ён хацеў пасму валасоў, абрэз пазногця, паперку з маёй памадай, якую я цалаваў. Ён фатаграфаваў мяне там, дзе я яго ніколі не бачыў. За кулісамі або на паркоўках».
  Дэнс сказаў: «Вось у чым справа такога злачынства. Вы ніколі не ведаеце, дзе знаходзіцца сталкер. Можа быць, міль. Можа, за тваім акном».
  Кейлі працягвала: «І пошта! Сотні лістоў і электронных паведамленняў. Я змяніў свой адрас электроннай пошты, і праз некалькі гадзін у яго з'явіўся новы».
  «Як вы думаеце, ён меў дачыненне да святла, якое ўпала?» — спытаў Дэнс.
  Кейлі сказала, што бачыла нейкія «дзіўныя» рэчы той раніцай у канферэнц-цэнтры, магчыма, цені, якія рухаліся, а можа, і не. Яна не бачыла сапраўднага чалавека.
  Алісія Сэшнс была больш упэўненая. «Я таксама нешта бачыў, упэўнены». Яна паціснула сваімі шырокімі плячыма, прапаноўваючы намёкі на татуіроўкі, у значнай ступені схаваныя пад тканінай. «Але нічога канкрэтнага. Ні твару, ні цела».
  Гурт яшчэ не быў у горадзе, а астатнія члены каманды былі на вуліцы, калі ім здалося, што яны ўбачылі цьмяную постаць. Бобі не бачыў нічога, акрамя паласы святла, якая пачала падаць.
  Дэнс спытаў: «Ці ведаюць пра яго мясцовыя дэпутаты?»
  Спявак адказаў: «О, так, яны. Яны ведалі, што ён зьбіраецца прыйсьці на канцэрт у пятніцу — хаця адвакаты пагражалі падпіскай аб нявыезьдзе. Аднак яны на самой справе не думалі, што ён зрабіў нешта дрэннае, каб мы яго атрымалі. Але шэрыф збіраўся сачыць за ім, калі ён з'явіцца. Пераканайцеся, што ён ведаў, што за ім сочаць».
  - Я патэлефаную ў офіс шэрыфа, - сказала Алісія, - і скажу ім, што ён тут. І дзе ён жыве». Яна здзіўлена засмяялася. «Ён дакладна гэтага не хаваў».
  Кейлі заклапочана азірнулася. «Гэта быў мой любімы рэстаран у горадзе. Цяпер усё сапсавана... Я больш не галодны. Я хацеў бы сысці. Прабач».
  Яна махнула рукой і разлічылася па чэку.
  «Пачакай». Бобі падышоў да ўваходных дзвярэй і адчыніў іх. Ён размаўляў з Дартурам Морганам. Дарожны вярнуўся да стала. «Яго няма. Дартур бачыў, як ён сеў у машыну і паехаў.
  «Давайце ўсё роўна пойдзем ззаду», — прапанавала Алісія. Тай папрасіў Моргана пад'ехаць да гэтай пляцоўкі, і Дэнс суправаджаў невялікую світу праз вострую півам кладоўку міма змрочнага туалета. Яны ступілі на стаянку з выбеленым пустазеллем, пыльнымі машынамі і абсыпаным асфальтам.
  Дэнс заўважыў, што Кейлі зірнула направа і ўздыхнула. Яна правяла позіркам спевака.
  У дваццаці футах ад іх на пляцоўцы за рэстаранам стаяла машына. Гэта была вялізная старая мадэль, цьмяна-чырвоная. На сядзенні кіроўцы сядзеў Эдвін Шарп. Праз адчыненае акно ён паклікаў: «Гэй, Кейлі! Праверце мае колы! Гэта не Cadillac, а проста Buick. Падабаецца?» Здавалася, ён не чакаў адказу. Ён дадаў: «Не хвалюйся, я ніколі не пастаўлю сваю машыну наперадзе цябе!»
  «Мой чырвоны кадылак» быў адным з хітоў Кейлі. Гэта было пра дзяўчыну, якая любіць сваю старую машыну ... і кідае любога мужчыну, якому напляваць на вялікі, пабіты аўтамабіль.
  Бобі Прэскат кінуўся наперад і лютаваў: «Прэч адсюль, сукін сын! І нават не думайце сачыць за намі, каб даведацца, дзе жыве Кейлі. Паспрабуй, і я выклічу паліцыю».
  Эдвін кіўнуў, усміхаючыся, і паехаў.
  З-за блікаў сонца і няўпэўненай кінезікі чалавека, якога яна толькі што сустрэла, Дэнс не магла быць упэўненай, але ў яе ўзнікла ўражанне, што на твары сталкера была зафіксавана нотка разгубленасці, калі Бобі гаварыў - як быццам ён , вядома, ведаў, дзе жыве Кейлі. Чаму б і не?
  
  
  
  
   Раздзел 5
  НЯДЗІЎНА, КАЛІФОРНІЯ заўсёды была радзімай лацінаамерыканскай музыкі, некаторай колькасці сальвадорскай, гандураскай і нікарагуанскай, але асноўная частка гукаў - гэта мексіканская музыка: традыцыйныя марыячы, банда, ранчэра, нартэнё і сонэ. Шмат поп- і рок-музыкі і нават уласны брэнд ска і хіп-хопа на поўдзень ад мяжы.
  Гэтыя гукі ішлі ад шматлікіх іспанамоўных станцый уверх і ўніз па Цэнтральнай даліне ў дамы, прадпрыемствы і палі тут, займаючы палову радыёхваляў - астатняя частка прапускной здольнасці падзелена паміж англамоўнымі музыкамі і рэлігійнымі станцыямі, якія шукаюць чэкаў, якія выказваюць непаслядоўную тэалогію.
  Было блізка да 21:00 , і Дэнс адчуваў гэты музычны гук з першых вуснаў у гарачым гаражы Хасэ Вілалабаса на ўскраіне Фрэсна. Дзве сямейныя «Таёты» былі выгнаны з невялікага асобнага будынка, які звычайна быў рэпетыцыйнай залай. Аднак сёння вечарам гэта была студыя гуказапісу. Шэсць музыкаў Los Trabajadores якраз заканчвалі запісваць апошні нумар для лічбавага дыктафона Dance. Мужчыны ва ўзросце ад дваццаці пяці да шасцідзесяці гадоў гралі разам як традыцыйную мексіканскую народную музыку, так і ўласныя матэрыялы.
  Запіс прайшоў добра, хаця спачатку мужчыны не былі надта засяроджанымі — галоўным чынам з-за таго, што Дэнс прыхапіла з сабой: Кейлі Таўн з валасамі, скручанымі ў мудрагеліста заплецены пучок на галаве, у выцвілых джынсах, футболцы і джынсавая камізэлька.
  Музыкі былі ў захапленні, і двое забеглі ў дом, каб вярнуцца з жонкамі і дзецьмі па аўтографы. Адна з жанчын са слязамі сказала: «Ведаеце, ваша песня «Пакідаючы дом» — яна нам усім падабаецца. Дай вам Бог здароўя, што вы гэта напісалі».
  Гэта была балада пра пажылую жанчыну, якая збірае свае рэчы і пакідае дом, дзе яны з мужам гадавалі дзяцей. Слухачка задаецца пытаннем, ці яна толькі што аўдавела, ці дом быў канфіскаваны банкам.
  Цяпер я пачынаю спачатку, пачынаю зноў,
  Паспрабаваць наладзіць новае жыццё без сям'і і сяброў.
  За ўсе гады, якія я пражыў на зямлі, я ведаю адно:
  Нішто не можа быць цяжэй, чым пакінуць свой дом.
  
  Толькі ў канцы высвятляецца, што яна без дакументаў і яе дэпартуюць, хоць яна ўсё жыццё правяла ў ЗША. Адразу пасля таго, як жанчыну высадзілі адну на аўтобуснай станцыі ў Мексіцы, яна спявае коду: «America The Beautiful» на іспанскай мове. Гэта была самая супярэчлівая песня Кейлі, якая выклікала гнеў тых, хто займаў жорсткую пазіцыю ў дачыненні да іміграцыйнай рэформы. Але ён таксама быў вельмі папулярны і стаў гімнам сярод лацінаамерыканцаў і тых, хто прапаведуе палітыку больш адкрытых межаў.
  Пакуль яны збіраліся, Дэнс растлумачыла, як песні будуць загружаныя на вэб-сайт яе і Марціны. Яна не магла гарантаваць, што можа здарыцца, але, улічваючы, што гурт быў настолькі добрым, яны, верагодна, прадалі б ладную колькасць спамповак. І было магчыма, што з ростам лацінаамерыканскіх радыё ў Злучаных Штатах і незалежных лэйблаў, якія спецыялізуюцца на гэтым гуку, яны маглі б прыцягнуць увагу некаторых прадзюсараў або рэкламных агенцтваў.
  Цікава, што дамагчыся поспеху іх зусім не цікавіла. О, яны былі б не супраць зарабіць грошы на сваёй музыцы, але толькі на спампоўках. Вілалабас сказаў: «Так, мы не хочам такога жыцця — у дарозе. Мы не паедзем. У нас ёсць праца, сем'і, дзеці. У Ісуса ёсць двайняты - зараз яму трэба памяняць падгузнікі». Позірк на ўхмыляючагася прыгожага маладога чалавека, які пакаваў сваю старую патрапаную гітару Gibson Hummingbird.
  Яны развіталіся, і Дэнс з Кейлі селі ў яе цёмна-зялёны Suburban. Дэнс пакінула свой Pathfinder у Mountain View і прыехала сюды з Кейлі на сваім пазадарожніку. Дартур Морган пачаў вяртацца ў матэль Дэнса. Ён застаўся ў пазадарожніку, каб сачыць за вуліцай. На пярэднім сядзенні ляжала шэсць ці сем невялікіх кніжак у цвёрдай вокладцы ў скураной вокладцы. Назвы былі выбіты золатам, толькі на карэньчыку. Класіка, танец адгадваецца. Ён, здаецца, не чытаў іх, калі быў на сама гаўптвахта. Магчыма, яны былі для яго задавальненнем, калі ён быў у сваім пакоі ноччу. Партал, каб пазбавіць яго ад пастаяннай пагрозы.
  Кейлі глядзела ў акно на слаба асветлены або чорны пейзаж. «Я ім зайздрошчу», — сказала яна.
  «Як гэта?»
  «Гэта як шмат музыкаў на вашым сайце. Яны гуляюць па начах і па выхадных для сваіх сяброў і сем'яў. Гэта не дзеля грошай. Часам мне хочацца быць не такім добрым. Ха, папярэджанне аб сціпласці ... Але вы разумееце, пра што я. Я ніколі не хацеў быць зоркай. Я хацела мець мужа і, - яна кіўнула ў бок Вілалабаса, - дзяцей і спяваць ім і сябрам... Проста ўсё гэта сышло ад мяне».
  Яна маўчала, і Дэнс меркаваў, што яна думае: калі б я не была знакамітай, у маім жыцці не было б Эдвіна Шарпа.
  Дэнс бачыў адлюстраванне Кейлі і заўважыў, што яе сківіцы сціснутыя, і, магчыма, у яе вачах былі слёзы. Потым Кейлі павярнулася, адганяючы, як здавалася, свае трывожныя думкі, і сказала з хітрай усмешкай: «Значыць. Скажы мне. Страва».
  «Мужчыны?»
  «Накшталт так!» - сказала Кейлі. «Вы згадвалі пра кагосьці Джона?»
  «Найвялікшы хлопец у свеце», - сказаў Дэнс. «Бліскуча. Раней быў у Сіліконавай даліне, цяпер выкладае і дае кансультацыі. Самае галоўнае, каб ён падабаўся Уэсу і Мэгі». Яна дадала, што яе сын вельмі цяжка перажываў спатканні маці. Яму ніхто не падабаўся да Болінга.
  «Вядома, не дапамагло тое, што адзін хлопец, з якім я іх пазнаёміў, аказаўся забойцам».
  «Не!»
  «О, нам нічога не пагражала. Ён шукаў таго ж злачынца, што і я. Проста я хацеў яго пасадзіць. Мой сябар хацеў яго забіць».
  - Не ведаю, - злавесна сказала Кейлі. «На гэта ёсць што сказаць».
  Зноў думаю пра Эдвіна Шарпа.
  «Але дзеці любяць Джона. Добра атрымліваецца».
  «І?» - спытаў спявак.
  «І што?»
  «Скажаш мне ці не?»
  І тут я кінезік-профі. Танец абмяркоўваўся, але ў рэшце рэшт адмаўляўся. «Нічога... толькі хто ведае, што будзе? Я ўсяго некалькі гадоў засталася ўдавой. Я нікуды не спяшаюся».
  «Вядома», - сказала Кейлі, не зусім паверыўшы кульгаваму тлумачэнню.
  І Дэнс падумала: так, ёй вельмі падабаўся Джон Болінг. Гэй, напэўна, яна кахала яго, і неаднаразова, лежачы разам у ложку ў адну з нямногіх начэй, якія яны правялі за горадам, яна была блізкая да таго, каб сказаць гэта. І яна адчувала, што ён таксама.
  Ён быў добрым, лёгкім, прыгожым, з выдатным пачуццём гумару.
  Але потым быў Майкл.
  Майкл О'Ніл быў дэтэктывам шэрыфа акругі Мантэрэй. Ён і Дэнс працавалі разам на працягу многіх гадоў, і калі яна інстынктыўна была на чыёйсьці хвалі, то гэта быў О'Ніл. Яны працавалі ў гармоніі гадзіннікаў, смяяліся, любілі аднолькавую ежу і віно, спрачаліся як дзікенс і ніколі не прымалі ні слова асабіста. Дэнс лічыла, што ён як нельга лепш падыходзіць для яе.
  Акрамя гэтай маленькай хібы: жонка.
  Якія нарэшце пакінулі яго і іх дзяцей — натуральна, адразу пасля таго, як Дэнс пачала сустракацца з Джонам Болінгам. О'Ніл і яго жонка Эн былі яшчэ жанатыя, хоць яна цяпер жыла ў Сан-Францыска. О'Ніл згадваў, што дакументы аб разводзе рыхтуюцца, але расклад і планы здаваліся расплывістымі.
  Аднак гэта будзе тэма для іншага вечара з Кейлі Таўн.
  Праз дзесяць хвілін яны прыбылі ў Маунцін-Вью, і Дартур Морган накіраваў Suburban да пярэдняй часткі матэля. Дэнс пажадаў добрай ночы ім абодвум.
  У гэты момант у Кейлі загудзеў тэлефон, і яна паглядзела на экран, нахмурыўшыся. Яна націснула АДКАЗ . "Добры дзень? … Добры дзень?" Яна паслухала хвіліну, а потым цвёрда сказала: «Хто гэта?»
  Узяўшыся за ручку дзвярэй, Дэнс спыніўся і азірнуўся на спевака.
  Кейлі адключылася, зноў паглядзеўшы на экран. «Дзіўна».
  "Што?"
  «Хтосьці толькі што сыграў куплет з «Твайго ценю».»
  Загалоўны трэк яе апошняга альбома, які ўжо стаў хітом.
  «Яны нічога не сказалі, хто б гэта ні быў. Ігралі толькі першы куплет».
  Дэнс спампавала трэк і ўспомніла словы.
   Ты выходзіш на сцэну і спяваеш людзям свае песні.
  Вы прымушаеце іх усіх усміхацца. Што можа пайсці не так?
  Але хутка вы выяўляеце, што праца бярэ сваё,
  І кожнаму хочацца часцінкі тваёй душы.
  
  «Справа ў тым, што... гэта быў запіс з канцэрту».
  «Вы не запісваеце канцэртныя альбомы», - сказаў Дэнс, нагадаўшы, што Кейлі аддавала перавагу кантролю над студыяй.
  Яна ўсё яшчэ глядзела на экран. «Правільна. Гэта быў бы бутлег. Але гэта была сапраўды высокая якасць — амаль як сапраўдны голас, а не запіс... Але хто гэта гуляў, навошта?»
  «Вы пазнаеце нумар тэлефона?»
  «Не. Не мясцовы код зоны. Думаеш, гэта быў Эдвін?» - спытала яна, яе голас стаў напружаным ад стрэсу, гледзячы на Дартура Моргана, чые цёмныя нерухомыя вочы былі бачныя ў люстэрку задняга віду. «Але пачакайце, гэты нумар ёсць толькі ў маіх сяброў і сям'і. Як ён мог гэта атрымаць?» Яна скрывілася. «Магчыма, гэтак жа, як ён атрымаў мой электронны ліст».
  «Ці можа гэта быць нехта з гурта?» — спытаў Дэнс. «Жарт?»
  «Я не ведаю. Нічога падобнага яшчэ ніхто не рабіў».
  «Дай мне нумар. Я зраблю некалькі званкоў. І я таксама правяру Эдвіна. Як яго прозьвішча?»
  «Рэзкі. Няма е. А ты б, Кэтрын?»
  «Ты паспрачаешся».
  Дэнс запісаў нумар званка і вылез з Прыгарада.
  Яны сказалі добрай ночы.
  «Дартур, я мяркую, што нам лепш вярнуцца дадому».
  Калі машына ад'ехала, Кейлі разглядала пустую стаянку, быццам Эдвін Шарп хаваўся побач.
  Дэнс накіравалася ўнутр, усведамляючы, што яна напявала адзін радок «Твайго ценю», які круціўся ў яе думках, нястрымны.
  Што можа пайсці не так ... што можа пайсці не так ... што можа пайсці не так?
  
  
  
  
   Глава 6
  ДЭНС СПЫНІЛАСЯ Ў бары Mountain View і выпіла шклянку Піно Нуар, затым пайшла ў свой пакой і ўвайшла ўнутр. Раней яна павесіла на ручку таблічку НЕ ТУРБОВАЦЬ , а зараз пакінула яе там, з нецярпеннем чакаючы гэтай рэдкасці маці — спаць позна.
  Яна прыняла душ, нацягнула халат і, пацягнуўшы віна, плюхнулася на ложак. Яна націснула трэцюю кнопку хуткага набору.
  «Гэй, бос», - весела сказаў Ты Джэй Скэнлан, адказваючы на паўзванок. На заднім плане даносіліся дзіўныя гукі. Звон, крыкі, музыка каліёпы, хоць Дэнс разумела, што не ведае дакладна, што такое каліёпа.
  «Вы ў зале ці што?»
  “Карнавал. Дата. Мы ў чарзе на амерыканскія горкі, але я зноў абыду вас». Яго голас сціх, калі ён гаварыў ад трубкі. «Гэта мой бос... правільна. Лепш скончы гэты Слурпі, перш чым мы прыступім... Не, я табе кажу. Сапраўды. Слова «перавернуты» нешта значыць?»
  TJ быў самым альтэрнатыўным агентам у Мантэрэйскім офісе CBI, якія ў цэлым былі кансерватыўнымі. Ён быў галоўным чалавекам, калі справа даходзіла да доўгіх, патрабавальных заданняў, працы пад прыкрыццём і любых дробязяў, звязаных з шасцідзесятымі, Бобам Дыланам, тай-даем і лававымі лямпамі.
  Дзіўна, так. Але хто быў Дэнс, каб судзіць? Тут яна брала тыднёвы адпачынак у Фрэсна і сядзела ў задушліва гарачым гаражы, каб запісваць незразумелыя песні групы вясёлых і, верагодна, незарэгістраваных фермераў.
  «Табе трэба нешта праверыць, TJ».
  Яна дала яму тое, што ведала пра Эдвіна Шарпа. Затым яна назвала нумар таго, хто тэлефанаваў, які нядаўна прайграваў песню для Кейлі.
  TJ спытаў: «Што-небудзь асаблівае? На Sharp?»
  «Звычайны. Але і грамадзянскі. Сталкінг, судовыя працэсы, падпіскі аб нявыездзе. Вось і штат Вашынгтон. Дадайце Арэгон для добрай меры».
  "Буду рабіць. Сасны, піно нуар, сыр. Не, гэта Вісконсін».
   "Весяліцца."
  "Мы. Я выйграў Сэдзі панду... Не, я сур'ёзна. Страціць Slurpee. Цэнтрабежная сіла гэтага не зробіць... Да пабачэння, бос.
  Танец адключаны. Яна паспрабавала Джона Болінга, але яго тэлефон перайшоў на галасавую пошту. Яшчэ адзін глыток віна, і яна вырашыла, што пара спаць. Яна паднялася і падышла да акна, зачыняючы шторы. Потым пачысціла зубы, скінула халат і надзела баксёры і выцвілую ружовую футболку, занадта вялікую; Кэтрын Дэнс была дзяўчынай у начной кашулі толькі ў асаблівых выпадках.
  Яна пакацілася да святла, намацваючы выключальнік.
  І застыла.
  Акно!
  Перад ад'ездам на Танец Вілалабаса зачыніў марлевую заслону і цяжкія фіранкі; пакой на першым паверсе выходзіў на аўтастаянку, на чатырохпалосную вуліцу і праз яе на невялікі парк.
  Тыя самыя шторы, якія яна толькі што зачыніла.
  Толькі раней яна іх ніколі не адчыняла. Хтосьці іншы быў у яе пакоі і разарваў іх.
  Хто парушыў бар'ер НЕ ТУРБОВАЦЬ ?
  Гэта не была ўборка — пакой не быў прыбраны, ложак усё яшчэ калаціўся з месца, на якое яна плюхнулася, каб паклікаць дзяцей днём.
  Здавалася, нічога не парушана. Яе цёмна-зялёныя валізкі былі там, дзе яна іх пакінула. Адзенне ўсё яшчэ ў шафе, як і раней, нядбайна боўтаючыся на абароненых ад крадзяжоў вешалках, а пяць пар абутку ляжалі менавіта там, дзе яна іх паставіла побач з камодай. Яе сумка з камп'ютарам, здаецца, не была падроблена, а сам камп'ютар быў абаронены паролем, так што ніхто не мог прачытаць яе файлы або электронныя лісты.
  Выключыўшы святло, яна падышла да акна і выглянула. Было адзінаццаць трыццаць, і парк праз дарогу быў пусты… пачакайце, не. Нехта быў у цені. Яна не магла разабраць канкрэтнага чалавека, але ўбачыла малюсенькі аранжавы агеньчык цыгарэты, якая павольна рухалася, калі курэц падымаў яе, каб зацягнуцца.
  Яна ўспомніла, як Эдвін Шарп павольна і цярпліва аглядаў яе твар і цела ў рэстаране ў той дзень. Як ён уважліва прачытаў усю інфармацыю на яе пасведчанні. Сталкеры, як яна ведала, былі спецыялістамі ў атрыманні інфармацыі пра людзей - як аб'ектаў іх апантанасці, так і тых, хто пагражаў перашкодзіць ім доступу. Эдвін, безумоўна, паказаў, што ён добры ў такіх даследаваннях, ведаючы, што ён зрабіў з паплечнікамі Кейлі.
  Але, магчыма, гэта было супадзеннем. Магчыма, узніклі праблемы з электрычнасцю або сантэхнікай, і рабочым прыйшлося ўвайсці ў памяшканне, нягледзячы на шыльду на дзвярах. Яна патэлефанавала на стойку рэгістрацыі, але клерк не ведаў, ці быў хто-небудзь унутры.
  Яна пераканалася, што ўсе вокны замкнёныя, а ланцужок надзейна замацаваны на дзвярах, і яшчэ раз правяла агляд парку праз шчыліну ў фіранках. Месяц выйшаў, але было ўсё яшчэ занадта цёмна і туманна, каб шмат што было відаць.
  Аранжавы агеньчык цыгарэты ўспыхнуў, калі курэц глыбока ўцягнуўся. Потым кропка ўпала на зямлю і знікала пад чаравікам ці ботам.
  Іншага руху яна не бачыла. Ён сышоў таму, што яна выключыла святло і, відаць, пайшла спаць?
  Дэнс пачакаў яшчэ хвіліну, потым залез у ложак. Яна заплюшчыла вочы.
  І здзівіўся, чаму яна напружылася. Яна ведала, што спаць будзе доўга-доўга.
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ 7
  У ЯГО ў галаве была песня Джэксана Браўна “The Load-Out” з альбома 70-х Running on Empty, мелодыя, якая стала данінай павагі дарожнікам.
  Своеасаблівая пашана. Склалася ўражанне, што спявак быў першым.
  Але ці не заўсёды?
  Тым не менш, ніхто больш ніколі не напісаў песню, прысвечаную прафесіі Бобі Прэскатта, і ён часта яе напяваў.
  Цяпер, бліжэй да поўначы, ён прыпаркаваўся каля канферэнц-цэнтра і выйшаў з фургона гурта Quest, цягнучыся пасля марафонскай язды ў Бейкерсфілд і назад, каб забраць узмацняльнік, зроблены на заказ. Кейлі Таўн аддавала перавагу, каб яе музыкі выкарыстоўвалі лямпавыя ўзмацняльнікі, як старыя тэлевізары і радыё. Адбыліся велізарныя спрэчкі наконт таго, які гук лепшы: цвёрдацельныя ўзмацняльнікі супраць лямпавых мадэляў, прычым лямпавыя пурысты сцвярджалі, што гэтая старая тэхналогія стварае неапісальны "стрыжачы гук" пры прайграванні ў павышаным рэжыме, чаго ніколі не было ў лічбавых узмацняльнікаў здольны дубліраваць. Нядзіўна, што гэта была філасофія Bishop Towne, і калі Стары, як яго называлі яго ўласныя дарожнікі, выступаў, сцэна была запоўнена Marshall JCM2000 TSL602, Fender Deluxe Reverb II, Traynor Custom Valve YCV20WR і Vox AC30.
  Бобі таксама быў гітарыстам (у музычным свеце было не так шмат дарожнікаў, тэхнікаў або асабістых памочнікаў, якія не маглі б прысутнічаць на канцэртах, калі б ім гэта было вельмі неабходна). Ён сам лічыў, што багацце трубак заўважна, але толькі пры ігрыванні блюзу.
  Цяпер ён адамкнуў дзверы сцэны ў канферэнц-цэнтры і закаціў унутр вялікі блок. У яго таксама была скрынка з асвятляльнымі мацаваннямі і ахоўнымі кабелямі.
  Зноў думаю пра святло, якое падала той раніцай.
  Ісус…
  Выступ можа быць небяспечнай справай. Яго бацька быў інжынерам гуказапісу ў Лондане ў шасцідзесятыя і сямідзесятыя гады. У той час сур'ёзна настроеныя прафесіяналы, з якімі працаваў Роберт Сэніёр - напрыклад, "Бітлз" і "Стоўнз" - пераўзыходзілі вар'ятаў, самаразбуральных музыкаў, якім удавалася даволі часта забіваць сябе наркотыкамі, спіртным, аўтамабілямі і агрэсіўна неразважлівымі. Але нават калі выключыць дрэнныя паводзіны, выступ можа быць небяспечным. Найбольшую небяспеку ўяўляла электрычнасць — ён ведаў, што трох выканаўцаў паразіла электрычным токам на сцэне, а таксама двух спевакоў і гітарыста, якія пацярпелі ад маланкі. Адзін дарожнік упаў з высокай сцэны і зламаў сабе шыю. Паўтара дзясятка загінулі ў дарожна-транспартных здарэннях, часта з-за таго, што яны заснулі, а некалькі былі насмерць раздушаныя, калі ў грузавікоў адмовілі тармазы і транспартныя сродкі саскочылі з падпор.
  Але святло прыходзіць незамацаваным? Гэта было дзіўна, і такога ніколі не здаралася за гады яго кар'еры.
  І пагражае Кейлі?
  Ён сапраўды задрыжаў, думаючы пра гэта.
  Сёння вечарам пячорная зала была напоўнена ценямі ад выхадных агнёў. Але замест нялёгкасці, якую Кейлі апісвала той раніцай, Бобі адчуў лёгкае задавальненне ад знаходжання тут. Яны з Кейлі заўсёды былі ў амаль поўнай гармоніі, за выключэннем адной рэчы. Для яе музыка была справай, задачай, прафесіяй. А ў канцэртных залах была толькі акустыка. Для Бобі-рамантыка гэтыя месцы былі асаблівымі, амаль што святымі. Ён лічыў, што такія залы працягваюць адгукацца гукамі ўсіх музыкаў, якія там выступалі. І гэта пачварнае бетоннае месца ў Фрэсна мела чортава гісторыю. Сам мясцовы хлопец, Бобі бачыў тут Дылана, Пола Саймана, U2, Вінса Гіла, Юніён Стэйшн, Арла Гатры, Рычарда Томпсана, Разану Кэш, Стынга, Гарта Брукса, Джэймса Тэйлара і Шанайю, і, ну, гэты спіс быў бясконцы… І іх галасы, і звонкія гукі іх гітар, валторн, лейцаў і барабанаў змянілі сутнасць гэтага месца, лічыў ён.
  Калі ён падышоў да ўпалай паласы святла, ён заўважыў, што нехта яе перасунуў. Ён пакінуў інструкцыі аб тым, што нельга дакранацца да цяжкага чорнага свяцільні, пасля таго як апусціў яго на сцэну. Але цяпер ён сядзеў на самым краі, над аркестравай ямай, у добрых трыццаці футах ад таго месца, дзе перастаў хістацца пасля падзення.
  Ён бы каго-небудзь за гэта адкрыў. Ён хацеў убачыць менавіта тое, што было адбылося. Прысеўшы, Бобі агледзеў апарат. Што, чорт вазьмі, пайшло не так?
  Можа гэта той мудак, Эдвін Шарп?
  Можа,—
  Бобі Прэскат ніколі не чуў крокаў таго, хто падыходзіў ззаду. Ён проста адчуў, як рукі ўрэзаліся яму ў спіну, і пайшоў наперад, коратка ўскрыкнуўшы, калі бетонная падлога аркестравай ямы, у дваццаці футах ніжэй, паднялася, зламаючы яму сківіцу і руку.
  О, Ісус, Ісус...
  Ён ляжаў на жываце, утаропіўшыся ў белую і запэцканую крывёю костку, якая прабівалася праз скуру ягонага перадплечча.
  Бобі стагнаў, крычаў і клікаў на дапамогу.
  Сусветная арганізацыя па ахове здароўя? Хто гэта зрабіў?
  Эдвін? … Ён мог чуць, як я сказаў Кейлі ў кавярні, што затрымаюся тут.
  "Дапамажы мне!"
  Цішыня.
  Бобі паспрабаваў палезці ў кішэню за мабільным. Боль быў занадта моцны. Ён ледзь не страціў прытомнасць. Ну паспрабуй яшчэ! Ты сыдзеш крывёй!
  Затым, перакрываючы дыханне, ён пачуў слабы гук над сабой, скраб. Ён пакруціў галавой і падняў вочы.
  Не… Божа не!
  Ён глядзеў, як светлавая паласа прама над ім спускалася да краю сцэны.
  «Не! Хто гэта? Не!»
  Бобі з усіх сіл намагаўся адпаўзці, чапляючыся за бетонную падлогу пальцамі сваёй непаламанай рукі. Але і ногі не працавалі.
  Адзін цаля, два…
  Рушыся, адкаціся!
  Але занадта позна.
  Святло ўдарыла яму ў спіну з хуткасцю сто міль у гадзіну. Ён адчуў яшчэ адзін штуршок у сваім целе, і ўвесь боль знік.
  Мая спіна… мая спіна…
  Зрок яго зморшчыўся.
  Бобі Прэскат прыйшоў у сябе праз некалькі секунд, хвілін, гадзін... ён не ведаў. Ён ведаў толькі, што пакой быў заліты дзіўным святлом; пражэктар, які сядзеў у яго на спіне, быў уключаны.
   Усе тысячы ват, якія ліюцца з масіўных лямпаў.
  Затым ён убачыў на сцяне мігценне ценяў, адкінутых полымем. Спачатку ён не зразумеў, што гарыць, — не адчуў ніякага цяпла. Але потым невялікую прастору запоўніў агідны водар гарэлых валасоў, гарэлай плоці.
  І ён зразумеў.
  
  
  
  
  
  
  
  
   Раздзел 8
  ад гуку тэлефона, і яе першая думка: дзеці.
  Потым яе бацькі.
  Затым Майкл О'Ніл, магчыма, па заданні, адна са спраў, звязаных з бандамі або тэрарыстамі, над якімі ён працаваў апошнім часам.
  Калі яна намацала свой мабільны, выпусціла яго, а потым яшчэ раз памацала, яна прабегла некалькі сцэнарыяў, чаму хтосьці тэлефанаваў бы на досвітку, калі яна была ў адпачынку.
  А Джон Болінг... ён быў у парадку?
  Яна падняла тэлефон, але без акуляраў не магла ўбачыць нумар. Яна націснула зялёную кнопку. "Так?"
  «Разбудзіў цябе, бос».
  "Што?"
  «Прабачце».
   «Прабачце, што вы маеце на ўвазе, прабачце, усё ў парадку?» Адзін сказ з многіх. Дэнс успамінала, як часта рабіла, званок паліцэйскага наконт Біла - кароткі, спагадлівы, але без эмоцый, які тлумачыў ёй, што жыццё, якое яна планавала з мужам, жыццё, у якое яна верыла, будзе вечна быць яе рок, не адбылося б.
  «Не тут, там».
  Ці проста яна была знясіленая? Яна міргнула вачыма. Колькі гэта было? Пяць раніцы ? Чатыры?
  Ты Джэй Скэнлан сказаў: «Я не ведаў, ці патрэбны я табе».
  З усіх сіл выпрастаючыся, сцягваючы майку, якая стала пятлёй падчас відавочна неспакойнай ночы. «Пачаць з пачатку».
  «О, вы не чулі?»
  «Не, не чуў».
  Прабачце, што вы маеце на ўвазе...
  "Добра. Атрымаў паведамленне аб забойстве ў Фрэсна. Адбылося ўчора позна ўвечары, сёння рана раніцай».
  Больш прачнуўся. Ці менш няспаны.
  "Скажы мне."
  «Нехта звязаны з групай Кейлі Таўн».
  Госпадзе… «Хто?» Адкінула з твару цёмна-русыя валасы. Чым горшыя навіны, тым спакайней станавілася Кэтрын Дэнс. Часткова навучанне, часткова прырода, часткова маці. Хаця, як спецыяліст па кінезіцы, яна добра ўсведамляла сваю ўласную качаючуюся нагу. Яна затармазіла.
  «Нехта па імі Роберт Прэскат».
  Яна задумалася: Бобі? Так, гэта было яго прозвішча, Прэскот. Гэта было дрэнна. Яна адзначыла з іх учорашняга зносін, што ён і Кейлі былі блізкімі сябрамі, у дадатак да таго, што яны былі калегамі па працы.
  «Падрабязнасці?»
  «Пакуль нічога».
  Дэнс таксама ўспомніла ненатуральную ўсмешку Эдвіна, яго ўсмешлівыя вочы, яго ледзяную спакойную манеру паводзінаў, якія, на яе думку, маглі хаваць гнеў.
  TJ сказаў: «Гэта было толькі паведамленне з аднаго абзаца ў провадзе. Толькі інфармацыя, а не просьба аб дапамозе».
  CBI быў гатовы дапамагчы мясцовым службам грамадскай бяспекі Каліфорніі ў расследаванні буйных злачынстваў, але за некаторымі выключэннямі агенты Бюро чакалі, пакуль з імі не звязаліся. У CBI была абмежаваная колькасць целаў. Каліфорнія была вялікім штатам, і там адбывалася шмат дрэннага.
  Малодшы агент працягнуў: «Ахвяра памерла ў канферэнц-цэнтры».
  Дзе ў пятніцу планаваўся канцэрт.
  "Працягваць."
  «Гэтым займаецца Кансалідаваны офіс шэрыфа Фрэсна-Мадэра. Шэрыф - Аніта Гансалес. Галоўны дэтэктыў - П. К. Мэдыган. У войску быў даўно, назаўжды. Больш пра яго нічога не ведаю».
  «Я зараз пайду туды. У вас ужо ёсць што-небудзь пра Sharp? Сталкер?»
  «Ніякіх ордэраў і судовых пастановаў тут не было. У Каліфорніі наогул нічога. Яшчэ чакаюць мясцовых жыхароў з Вашынгтона і Арэгона. Нумар тэлефона, які вы мне далі? Каб нехта выклікаў Кейлі? Гэта была перадаплата, набытая наяўнымі ў аптэцы ў Берлінгейме».
   На поўдзень ад Сан-Францыска, дзе размяшчаўся аэрапорт.
  «Няма відэа і іншых запісаў транзакцыі. Клеркі паняцця не маюць, хто гэта быў. Гэта было тры дні таму. Іншых падрабязнасьцяў пакуль няма».
  «Працягвайце. Адправіць поўную біяграфію Sharp па электроннай пошце. Усё, што вы можаце атрымаць ".
  «Ваша каманда — гэта тое, чаго я жадаю, бос».
  Яны адключыліся.
  Колькі гэта было ? У пакоі ўсё яшчэ было цёмна, але святло праглядвалася за фіранкамі.
  Акуляры. Ой, восем трыццаць. Расколіна паўдня.
  Яна зайшла ў ванную, каб прыняць кароткі гарачы душ. Праз дваццаць хвілін яна была апранута ў чорныя джынсы, чорную майку і шаўковы дзелавы пінжак, цёмна-сіні, кансерватыўны, абыякавы. З такой вопраткай спякота была б складанай, але замаячыла магчымасць выконваць абавязкі. Яна даўно даведалася, што жанчына-афіцэр павінна быць надоўга наперадзе мужчын, калі справа даходзіла да выгляду прафесіянала. Сумна, але шлях свету.
  Яна ўзяла з сабой ноўтбук на ўсялякі выпадак, калі зламыснік вернецца, калі насамрэч да яе ўварваліся ўчора.
  Потым яна выйшла за дзверы, насунуўшы шыльду НЕ турбаваць на Г-вобразную ручку гасцінічнага нумара.
  Цікава коратка, ці будзе забарона мець нейкі эфект.
  На вуліцы, пад бескампрамісным сонцам, яе скроні, твар і падпахі шчацініліся ад поту. Дэнс вышукала ключ Pathfinder у сумачцы Coach і рассеяна ляпнула сябе па сцягне, дзе звычайна знаходзіўся яе Глок.
  Зброя, якой сёння відавочна не было.
  
  
  
  
   Раздзел 9
  ЦІ САПРАЎДЫ была адна ахвяра?
  Заехаўшы на пляцоўку канферэнц-цэнтра, цэлячыся ў дзверы сцэны, Дэнс заўважыў больш персаналу па надзвычайных сітуацыях і грамадскай бяспекі, чым здавалася неабходным. Два дзясяткі, лёгка, павольна ідучы, размаўляючы па тэлефоне ці радыё, несучы патрапаную тэхніку, зялёную, чырвоную і жоўтую — колеры светлафораў, колеры дзіцячых цацак.
  Чатыры пажарныя машыны, дзве машыны хуткай дапамогі, восем паліцэйскіх і некалькі без апазнавальных знакаў.
  Яна зноў задалася пытаннем, ці была інфармацыя TJ памылковай. Калі б іншыя памерлі?
  Яна пад'ехала да "Доджа", без знакаў, але відавочнага, прыпаркавалася і вылезла. Жанчына ў дэпутацкай форме зірнула ў бок Дэнс, К. СТЭНІНГ націснуў на таблічку над яе нацягнутымі грудзьмі. Яе валасы былі аднолькава тугімі і заканчваліся дзёрзкімі неадпаведнымі касічкамі, закручанымі сінімі гумкамі.
  «Дапамагчы?»
  Дэнс паказала сваю картку CBI, і жанчына, падобна, не ведала, што з гэтым рабіць. «Вы... ці ўдзельнічае Сакрамэнта?»
  Дэнс ледзь не сказала, што прыехала тут у адпачынак і верыла, што ведае ахвяру. Але праваахоўныя органы - гэта свет, у якім інстынкт мае значэнне - калі мець справу як з падазраванымі, так і з саюзнікамі. Яна сказала: «Яшчэ не. Я апынуўся побач».
  Стэнінг жанглявала гэтымі словамі, магчыма, улічваючы ўласныя інструкцыі з вышыні, і сказала: «Добра».
  Танец працягваўся ў напрамку мяккага бетоннага канферэнц-цэнтра. Пробліск яркага святла жорстка ўдарыў яе ў твар, калі яна наблізілася. Яна шмыгнула ў цень, але гэты шлях быў гэтак жа непрыемны; паветра паміж дзвюма высокімі сценамі, якія вялі да ўваходных дзвярэй, было мёртвым і душным.
   Яна ўвайшла ўнутр, і праз паўсекунды адчуванне кандыцыянера было цалкам знішчана смуродам.
  Кэтрын Дэнс некалькі гадоў працавала праваахоўнікам і пабывала на сотнях месцаў злачынстваў. Будучы следчым з CBI, яна рэдка аказвала першую дапамогу і не займалася крыміналістыкай; многае з гэтага жаху было прыручана да таго часу, як яна прыбыла. Кроў спынілася, целы пакрытыя мыйнымі брызентамі, часткі цела знойдзены і занесены ў каталог.
  Так што водар гарэлай плоці і валасоў быў нечаканым; ён ударыў яе як кулак у жывот.
  Яна не вагалася, але ўсё ж сабралася і адбілася ад нападу, нейкім чынам трымаючы млоснасць пад кантролем. Яна выйшла на вялізную арэну, якая змяшчала б, як яна меркавала, трыццаць тысяч. Усе накладныя былі ўключаны, паказваючы стомлены і пашарпаны дэкор. Быццам скончыўся спектакль ці канцэрт, і прамоўтэры ахвотна заганялі публіку ў фае набыць дыскі і сувеніры.
  На сцэне і галоўным паверсе былі дзясяткі чалавек у рознай форме супрацоўнікаў праваахоўных органаў, пажарных і хуткай дапамогі.
  Падняўшыся на сцэну, яна далучылася да групы на краі, гледзячы ўніз, у аркестравую яму. Менавіта адтуль падымаўся слабы шлейф смуроднага дыму. Запавольваючыся, яна з усіх сіл стрымлівала рот, потым працягнула.
  Што здарылася? — здзівілася яна. Яна ўспомніла ўчорашняе падзенне святла.
  Дэнс адразу заўважыў па іх паставе і вокам, што двое афіцэраў правапарадку, якія насілі смуглявую форму, стаялі вышэй за астатніх. Адной з іх была жанчына гадоў пяцідзесяці з доўгімі валасамі і ўскудлачаным тварам. З лацінаамерыканскімі рысамі твару, яна была каржакаватай і стаяла ў позе, якая паказвала, што ёй не падабаецца форма — абліпальныя штаны і абліпальная блузка, якая распускалася на таліі, намаляваная на рулонах тлушчу.
  Чалавек, з якім яна размаўляла, быў каўказцам, але меў цёмны загар. Ён таксама быў каржакаваты, але яго вага быў мэтанакіраваны, размешчаны ў яго кішачніку, які ехаў вышэй тонкіх сцёгнаў і ног. Вялікі, круглы твар, усеяны сонечнымі маршчынамі. Яго пастава — нахіліўшыся наперад, з прыўзнятымі плячыма — і нерухомыя прыжмураныя шэрыя вочы сведчылі аб фанабэрыстым і складаным чалавеку. Валасы на яго галаве былі чорныя і густыя. Ён насіў рэвальвер, даўгаствольны кольт, а на сцёгнах усіх астатніх тут былі паўаўтаматычныя глокі, якія былі абавязковымі сярод праваахоўнікаў у Каліфорніі.
   Ах, так, яна мела рацыю ў сваёй здагадцы; ім быў П. К. Мэдыган, кіраўнік дэтэктываў.
  Размова запаволілася, калі яны павярнуліся і ўбачылі хударлявую жанчыну ў джынсах і спартовым паліто, якая крочыла да іх.
  Мэдыган рэзка спытаў: "А вы...?" такім чынам, што зусім не азначала тое, што гаварылася ў словах. Ён змрочна паглядзеў праз яе плячо ў бок таго, хто мог дазволіць ёй парушыць яго знешні перыметр.
  Дэнс адзначыў, што жанчыну клічуць Гансалес, шэрыф, і таму яна звярнулася да яе і паказала сваё пасведчанне, якое абодва з адказнага дуэта ўважліва вывучылі.
  «Я шэрыф Гансалес. Гэта галоўны дэтэктыў Мэдыган. Рашэнне не называць імёны ва ўступе часта з'яўляецца спробай пацвердзіць уладу. Дэнс проста адзначыў выбар. Яна была тут не для таго, каб напружваць мускулы.
  «Мне патэлефанавалі ў офіс з нагоды забойства. Я апынуўся ў раёне па іншай справе».
  Можа быць афіцыйным, а можа і не. Няхай шэрыф і галоўны дэтэктыў здагадаюцца.
  Дэнс дадаў: «Я таксама сябар Кейлі Таўн. Калі я пачуў, што ахвяра была ў яе камандзе, я падышоў сюды».
  "Ну, дзякуй, Кэтрын", сказаў Мэдыган.
  А выкарыстанне імёнаў - гэта спроба пазбавіць улады.
  Бліск у вачах Гансалеса пры гэтай слабай абразе — але адсутнасць усялякага позірку ў бок Мэдыгана — расказаў Дэнсу пра галоўнага дэтэктыва. Ён стварыў вялікую вотчыну ў FMCSO.
  Дэтэктыў працягнуў: «Але на дадзены момант нам не патрэбны ніякі ўдзел CBI. Ці не так, шэрыф?»
  «Я думаю, што не», - сказаў Гансалес, гледзячы Дэнсу ў вочы. Гэта быў магнетычны погляд, які грунтаваўся не — як у выпадку з Мэдыган — на гендэрнай прыкмеце або юрысдыкцыйнай уладзе, а на рашучасці жанчыны не зірнуць на фігуру, магчыма, на чатыры памеры меншую за яе. Які б ні быў наш ранг і прафесія, мы перш за ўсё слабыя людзі.
  Мэдыган працягваў: «Вы сказалі, што былі тут па іншай справе? Кожную раніцу я добра праглядаю міжведамасныя службы. Не бачыў тут ніякай дзейнасці Бюро. Вядома, яны — вы — нам не заўсёды кажуць».
  Ён назваў яе блефам. «Асабістая справа». Наперадзе парыўся танец. «Ахвярай быў Бобі Прэскат, кіраўнік дарожнай каманды?»
   "Правільна."
  «Хто-небудзь яшчэ пацярпеў?»
  Мэдыган не быў схільны адказваць і выкарыстаў суседняга намесніка ў якасці апраўдання, каб адвярнуцца і вельмі ціха пагаварыць з ім, пакінуўшы свайго боса адказваць намесніку, як ёй падабаецца.
  Шэрыф Гансалес сказаў: «Толькі Бобі».
  «І што здарылася?»
  Мэдыган зноў уключыўся ў размову. «Мы знаходзімся на папярэднім этапе. На дадзены момант не ўпэўнены». Яму дакладна не хацелася, каб яна была тут, але паколькі яна працавала ў старэйшым агенцтве, яму прынамсі трэба было дзейнічаць пачціва. Дэнс быў вялікім сабакам, які заляцеў на пікнік - непажаданым, але, магчыма, занадта небяспечным, каб яго прагнаць.
  «ГПК?»
  Паўза, потым Гансалес сказаў: «Учора ўвечары ён працаваў на сцэне. Здаецца, ён паслізнуўся і ўпаў, на яго ўпаў пражэктар. Гэта было ўключана. Ён загарэўся. Прычынай стала страта крыві і апёкі».
  Госпадзе, які жудасны спосаб памерці.
  «Напэўна, гарэў некаторы час. Будзільнікі не спрацавалі?»
  «Датчыкі дыму там, у яме, не працавалі. Мы не ведаем, чаму».
  Першым, што ўзнікла ў яе ў галаве, быў вобраз Эдвіна Шарпа, які глядзеў на Бобі Прэскота з гэтай фальшывай усмешкай і вачыма, у якіх лёгка адбівалася жаданне ператварыць дарожніка ў мяшок з пылам.
  «Вы павінны быць у курсе...»
  «Наконт містэра Шарпа, нашага сталкера?» - спытаў Мэдыган.
  «Ну, так».
  «Адзін з хлопцаў з каманды, Тай Слокум, сказаў мне, што ўчора ў Cowboy Saloon адбыўся інцыдэнт».
  Дэнс апісала ўбачанае і пачутае. «Бобі сутыкнуўся з ім пару разоў. І Эдвін, верагодна, пачуў, як Бобі сказаў, што ён збіраецца вярнуцца сюды пазней учора вечарам і праверыць нейкую няспраўнасць абсталявання. Было б позна, таму што яму трэба было ехаць у Бэйкерсфілд, каб нешта забраць».
  Мэдыган рассеяна дадаў: «Эдвін на нашым радары. Мы ведаем, што ён здымае дом недалёка ад Вудвард-Парку, паўночная частка горада. На месяц».
  Дэнс успомніў, што Эдвін быў даволі шчыры наконт свайго пражывання. Ёй усё яшчэ было цікава, чаму ён арандаваў на гэты час.
   Дэнс таксама адзначыла, што Мэдыган і яна сама звычайна называлі сталкера па імені; гэта часта здаралася, калі мы маем справу з падазраванымі, якія патэнцыйна былі хворымі на ЭД, эмацыянальна расстройствамі. Дэнс нагадала сабе, што, якое б імя яны ні выкарыстоўвалі, маладому чалавеку не паддавацца.
  Тэлефанаваў галоўны следчы. Потым ён вярнуўся з Dance, праўда, на самы кароткі час. І з самай кароткай усмешкай — такой жа фальшывай, як у Эдвіна, падумала яна. «Дзякую, што вы завіталі. Мы патэлефануем у CBI, калі нам што-небудзь спатрэбіцца».
  Дэнс глядзеў на сцэну, туманнае паветра над ямай.
  Гансалес прапанаваў: «Надалей».
  Нягледзячы на развітанне з дубальтоўкай, Дэнс пакуль не хацеў сыходзіць. «Як на яго ўпала святло?»
  Шэрыф сказаў: «Магчыма, пацягнуў яго за сабой, калі ён упаў. Шнур, разумееш».
  «Гэта быў ліхтар?» — спытаў Дэнс.
  Мэдыган прамармытаў: «Не ведаю, што гэта такое. Паглядзі." Апошні сказ быў пастаўлены з невялікім выклікам.
  Танцаваў. Гэта сапраўды было цяжка ўбачыць: абгарэлае цела. І, так, блок уяўляў сабой паласу з чатырма лямпамі.
  «Магчыма, гэта быў той, што ўпаў учора».
  «Тай згадаў пра гэта», - сказаў Мэдыган. «Мы разглядаем гэта». Ён відавочна стамляўся ад яе. «Ну, тады добра». Ён пачаў адварочвацца.
  «Як гэта адмянілася?»
  «Аслабіліся гайкі-барашкі?» Ён кіўнуў у бок рыштаванняў.
  Дэнс сказаў: «І мне цікава, чаму Бобі ўпаў. Не тое каб не пазначана». Жоўтая папераджальная стужка выразна пазначала край сцэны.
  Мэдыган праз яго плячо прамовіў грэбліва: «Шмат пытанняў, можа быць».
  Потым гучны, дакучлівы жаночы голас з глыбіні залы: «Не… не, не !» Апошні раз, калі гэтае слова паўтарылася, яно стала крыкам. Нягледзячы на гарачую вільготную атмасферу залы, Дэнс адчула, як па спіне прабег пякучы холад.
  Кейлі Таўн пабегла па праходзе да сцэны, дзе так жудасна загінула яе сяброўка.
  
  
  
  
   Раздзел 10
  ТАНЕЦЫ БАЧЫЛІ маладую спявачку паўтара дзясятка разоў, і яна заўсёды была старанна, калі не ідэальна, сабраная.
  Але сёння яна была самай растрапанай, якую Данэс калі-небудзь бачыў. Без касметыкі, доўгія валасы ўбок, вочы апухлыя ад плачу, недасыпанне (ёсць розніца, Дэнс ведаў). Замест паўсюдных кантактных лінзаў яна насіла тонкія акуляры ў чорнай аправе. Яна задыхалася.
  Дэтэктыў П. К. Мэдыган імгненна стаў іншым чалавекам. Яго фальшывая ўсмешка раздражнення ў адрас Дэнса ператварылася ў хмурынку шчырай сімпатыі да Кейлі. Ён спусціўся па лесвіцы і перахапіў маладую жанчыну на падлозе, перш чым яна паспела дабрацца да сцэны. «Кейлі, дарагая. Не, не, ты не павінен быць тут. Няма прычын для вас быць ".
  «Бобі?»
  «Баюся, што так».
  «Яны сказалі мне... але я маліўся, што гэта памылка».
  Затым шэрыф Гансалес далучыўся да іх на галоўным паверсе і абняў дзяўчыну за плечы. Дэнс задумаўся, ці ўсе сябры і сваякі атрымалі такое лячэнне, ці толькі знакамітасці, а потым вырашыў, што цынічная думка нядобрая. Так, Кейлі Таўн была гарадской зоркай, але ў гэты момант яна была жанчынай у жудаснай бядзе.
  - Прабач, Кейлі, - сказаў Гансалес. «Мне вельмі шкада».
  «Гэта быў ён! Эдвін. Я гэта ведаю! Ідзі арыштуй яго. Ён прыпаркаваўся перад маім домам. Зараз!"
  «Ён што ?» - спытаў Мэдыган.
  «Ён прыпаркаваўся на тэрыторыі запаведніка насупраць. Ён проста сядзіць у сваёй праклятай чырвонай машыне».
  Нахмурыўшыся, Мэдыган патэлефанаваў і сказаў намесніку праверыць гэта.
  «Арыштуйце яго!»
  «Нам трэба будзе паглядзець, Кейлі. Магчыма, гэта не так проста».
   Дэнс заўважыў Дартура Моргана, які стаяў, скрыжаваўшы рукі, у задняй частцы кінатэатра і ўважліва азіраўся.
  «Чорт гэта?» Мэдыган прабурчаў, убачыўшы мужчыну.
  "Мой целаахоўнік", - сказала Кейлі, задыхаючыся ад плачу.
  «О».
  Дэнс вярнуўся да краю сцэны і паглядзеў уніз. Млоснасць зноў узмацнілася ад паху, тут канцэнтраванага, але яна не звярнула на гэта ўвагі і ўважліва разглядала сцэну: паласа святла, шэсць футаў у даўжыню або каля таго, ляжала на абпаленых астанках Бобі Прэскота. Дэнс ведаў паведамленні, якія выдавала цела — у жыцці і ў смерці. Цяпер яна ацаніла зламаныя косці, форму кіпцюроў рук, часткова з-за тыповых сутычак ахвяры пажару, кулачнага стаўлення, а таксама таму, што ён спрабаваў выцягнуць сваё зламанае цела з-пад краю сцэны. Ён накіраваўся ў бок ад лесвіцы — не ў тым лагічным кірунку, у якім можна было б паўзці, калі б ён проста шукаў дапамогі.
  «Ён упаў першым», - ціха сказала Дэнс намесніку, які стаяў побач, каб Кейлі не пачула. «За некалькі хвілін да таго, як яго ўдарыла лямпа».
  «Што гэта, мэм?» Мужчына гадоў пад трыццаць, прастакутнага целаскладу, з раскошнымі чорнымі вусамі, падышоў бліжэй. Ён таксама быў загарэлы, як Мэдыган, хоць, магчыма, у яго таксама быў цёмны ад прыроды колер твару. На яго бірцы было напісана DET. Д. АРУЦЮН.
  Яна кіўнула ў дзірку, калі мужчыны або жанчыны з месца злачынства ў камбінезонах адсунулі святло і пачалі апрацоўваць цела. Яна сказала: «Яго ногі, як яны нахіленыя, яго рукі. Ён упаў першым. Ён паспрабаваў сысці з дарогі. Потым упала святло».
  Дэпутат моўчкі аглядаў месца здарэння. Затым: «Святло вагалася і ўпала. Ён ведаў, што гэта будзе, таму што тузануў за шнур.
  Але дрот быў уключаны ў разетку на сцэне, а не ў яме. І яна, і следчы заўважылі гэта адначасова. Бобі не мог збіць гэта на сябе. Яна спытала: «А чаму гэта там у сцяну? Такі ліхтар усталяваны на аснастцы над сцэнай. Вось дзе сіла.... І навошта ён увогуле падключаны? Гэта таксама варта было б адзначыць».
  «Я зраблю гэта».
  Што ён і зрабіў, спусціўшыся па лесвіцы, прапанаваўшы некалькі слоў Кейлі, а потым адцягнуў Мэдыгана ўбок і прашаптаў яму. Дэтэктыў кіўнуў. Ягоны твар схмурнеў. «Добра, — паклікаў ён, — лечым этап як месца злачынства. І рыштаванні, адкуль учора ўпала святло. Прыбраць усіх. І прымусьце людзей Чарлі шукаць там. Чорт вазьмі, мы ўжо дастаткова моцна забрудзілі гэта праклятае месца».
  Дэнс пацікавіўся, ці не заслужыў Аруцюн гэтыя назіранні. Напэўна, меў. Але гэта не мела для яе значэння. Пакуль яны атрымалі ўсе карысныя доказы, якія маглі, гэта было важна.
  Гансалес тэлефанавала на свой iPhone, засяроджана. Дэнс далучыўся да Кейлі, якая стаяла адна ў шалёным стане. Гледзячы ў розныя бакі, яна пачала хутка гаварыць, жэстыкулюючы. Дэнс нагадалі пра яе ўласныя бязладныя паводзіны праз некалькі гадзін пасля таго, як яна даведалася пра смерць свайго мужа, агента ФБР - не ахвяры злачыннай дзейнасці, а неасцярожнага кіроўцы на шашы 1.
  Дэнс моцна абняў яе і спытаў, чым яна можа дапамагчы, патэлефанаваць, арганізаваць паездкі. Кейлі падзякавала ёй і сказала, што не, яна зробіць званкі сама. «О, Кэтрын, ты можаш у гэта паверыць? Я… Я не магу ў гэта паверыць. Бобі». Яе вочы скінуліся на аркестравую яму, і Дэнс падрыхтаваўся фізічна перашкодзіць ёй глядзець на цела, калі ёй спатрэбіцца. Але спявачка замест гэтага звярнулася да Мэдыган і Гансалеса і сказала, што думала, што нехта назіраў за ёй учора тут. Не, быў упэўнены .
  «Дзе?»
  Паказваючы. «У тых там калідорах. Алісія — мая памочніца — таксама нешта ўбачыла. Але мы нікога выразна не бачылі».
  Дэнс сказаў: «Раскажы ім пра тэлефонны званок учора ўвечары».
  гэты ўнёсак парушальніка прыцягнуў увагу Мэдыгана.
  Дрыготкім голасам Кейлі сказала Дэнсу: «Божа, ты думаеш, што гэта мае дачыненне да гэтага?»
  "Што?" - спытаў Гансалес.
  Кейлі распавяла пра званок, які яна атрымала ў машыне, нехта граў частку загалоўнай песні з апошняга альбома гурта, Your Shadow. Кейлі дадала: «Чаго гэта варта, запіс быў вельмі высокай якасці — сапраўднай дакладнасці. З заплюшчанымі вачыма вы не можаце адрозніць, хтосьці сапраўды спявае, ад лічбавага паўтору. Толькі ў прафесіянала будзе такі дыктафон».
  «Ці фанатычны фанат», — прапанаваў Дэнс. Затым яна згадала, што даведалася ад TJ пра мабільны тэлефон. Мэдыган, здавалася, не быў задаволены што праваахоўнік з іншай юрысдыкцыі ўжо пачаў расследаваць яго справу, хоць ён запісаў падрабязнасці.
  У гэты момант да іх з фронту далучыўся яшчэ адзін чалавек, намеснік К. Стэнінг.
  «Імёны… Крышталь», - прахалодна сказаў Мэдыган.
  Яна сказала: «Рэпарцёры пачынаюць з'яўляцца, начальнік. Яны захочуць прэсу...
  «Вы не дапускаеце людзей да месца злачынства, намеснік?»
  Ён не глядзеў на Дэнс, але яму гэта было не патрэбна. Стэнінг зрабіў працу за яго.
  Яе скромныя прабачэнні: «Вялікая тэрыторыя, за якой трэба сачыць. Шмат гледачоў, ведаеце, цікаўных людзей. Я стрымліваю іх, як магу».
  «Я спадзяюся, што вы гэта зробіце. Няхай журналісты астуджаюць пяткі». На гэты раз позірк быў накіраваны на вялікага целаахоўніка ў глыбіні залы.
  Шэрыф спытаў: "Кейлі, скажы мне яшчэ раз - што менавіта ты чула па тэлефоне?"
  «Проста куплет з маёй песні».
  «Ён нічога не сказаў, той, хто тэлефанаваў? Ці яна?»
  «Не. Проста песня».
  Шэрыф Гансалес сама прыняла яшчэ адзін званок, правяла кароткую размову, а потым адключылася. «Кангрэсмен Дэвіс тут. Я павінен сустрэцца з ім і яго службай бяспекі... Я шкадую аб вашай страце, Кейлі. Гэта было прапанавана шчыра і суправаджалася двума цвёрдымі рукамі на плячах дзяўчыны. «Усё, што я магу зрабіць, дайце мне ведаць».
  Пажылая жанчына перавяла позірк на свайго начальніка дэтэктываў, што мела на ўвазе: рабі тое, што трэба ў гэтай справе. Гэта вялікая навіна, і Кейлі належыць нам. З ёй нічога не здарыцца. нічога.
  Шэрыф агледзеў Данса і развітаўся. Яна сышла разам з двума іншымі намеснікамі.
  Дэнс сказаў Мэдыгану: «Мая спецыялізацыя — допыты і гутаркі, дэтэктыў. Калі ў вас ёсць падазраваны або сведка, з якім вы хочаце пагаварыць, проста патэлефануйце мне». Яна працягнула яму сваю картку.
  "Я сам раблю крыху гэтага", - прапанаваў Мэдыган. «Ну, тады добра, Кэтрын». Ён паклаў картку ў кішэню, як выкарыстаную сурвэтку.
  – А, пачакай, гэты семінар, – нахмурыўся Аруцюн. «У Салінасе. Мова цела, праўда? Кінетыка. Гэта быў ты».
  «Кінэзікс, так».
   Ён павярнуўся да Мэдыгана. «Мы з Альберта хадзілі ў мінулым годзе. Гэта было карысна. Ты таксама быў смешны».
  - Семінар, - паўтарыў Мэдыган. «Смешна. Ну, гэта добра ведаць. Вось такая думка... Кейлі, ты бачыла кагосьці тут учора?»
  - Проста цень, - сказала дзяўчына.
  Ён усміхнуўся. «Нечым пакінутыя цені». Ці нехта. Чаму б табе не пагаварыць з людзьмі з экіпажа, якія былі тут, Кэтрын. Любыя работнікі канферэнц-цэнтра таксама. Паглядзіце, што яны скажуць».
  «Я мог бы зрабіць гэта, дэтэктыў. Але гэта больш у рэчышчы агітацыі. Я ўпэўнены, што людзі з экіпажам і любы іншы тут будуць супрацоўнічаць. Звычайна мяне прыцягваюць, калі ў сведкі або падазраванага ёсць падставы ўводзіць у зман або калі яны не могуць успомніць важныя факты».
  «І я спадзяюся, што мы знойдзем чалавека, на якім ты зможаш выкарыстаць свае семінарскія навыкі, Кэтрын. Але да таго часу было б вельмі карысна, калі б вы пабачылі, што скажуць іншыя. Вядома, не лічыце, што гэта трэба».
  Семінарскія навыкі…
  Яе абыгралі. Далі неабходнае, але нязначнае заданне не дапусціць яе да сваіх валасоў. Сабака на пікніку шукаў сакавітыя кавалкі, а замест гэтага яму падкінулі сухую костку.
  - Буду рады, - сказаў Дэнс. Яна дастала свой iPhone і атрымала ад Кейлі імёны людзей з экіпажам і супрацоўнікаў канферэнц-цэнтра, якія былі тут учора, уводзячы іх па адным.
  Прыехаў судмедэксперт і падышоў да старэйшага оперупаўнаважанага. Яны ціха размаўлялі.
  Дэнс паклікаў Кейлі: «Убачымся пазней». Вочы маладой жанчыны глядзелі так журботна, што было цяжка ўтрымаць кантакт. Танец пачаў падымацца па праходзе, калі гэтая думка ўразіла яе.
  Ісус.
  Яна павярнулася назад. «Кейлі, мінулай ноччу? Абанент сыграў толькі адзін куплет, так?»
  «Першы верш. І прыпеў».
  «І гэта пра канцэртную залу», — сказаў Дэнс.
  «Ну так, накшталт. Гэта як бы публічны чалавек. Але там згадваецца месца правядзення».
  «Я не ведаю, хто стаіць за гэтым, - сказаў Дэнс, - але калі гэта сталкер, як Эдвін, я думаю, што ён будзе працягваць забіваць».
   - О, Кэтрын, - прашаптала Кейлі. «Зноў? Ці можа ён яшчэ каго-небудзь пакрыўдзіць?»
  Здзяйсненне забойстваў сярод сталкераў было рэдкасцю, але за гады працы рэпарцёрам, кансультантам прысяжных і паліцэйскім Дэнс даведалася, што калі гаворка ідзе пра гвалтоўныя злачынствы, асоба можа забіць вас гэтак жа мёртва, як злачынец, які ўпаў пасярод злачынства. крывая звона. «Асновай для пераследу з'яўляюцца паўтаральныя, дакучлівыя паводзіны. Я думаю, мы павінны выказаць здагадку, што ён будзе рабіць больш званкоў і больш людзей будуць падвяргацца рызыцы. Я б падключыў тэлефон Кейлі. А давайце паглядзім на іншыя куплеты гэтай песні і даведаемся, на каго і дзе ён можа зноў напасці».
  Мэдыган спытаў: «Але навошта злачынцу гэта рабіць? Што яму з гэтага?»
  Дэнс адказаў: «Я не ведаю. Некаторыя сталкеры проста псіхічныя».
  "Гучыць неяк надумана", - сказаў Мэдыган. Больш за ўсё ён выглядаў раздражнёным, што Дэнс засмуціў Кейлі.
  «Я думаю, што гэта важна».
  «Здаецца, так». Галоўны дэтэктыў патэлефанаваў, выслухаў і сказаў Кейлі: «Гэта быў адзін з патрулёў. Яны праехалі міма твайго дома і не ўбачылі ні яго, ні яго машыны».
  «Дзе ён , куды падзеўся ? » Кейлі выглядала запанікаванай.
  «Яны не ведаюць».
  Мэдыган паглядзеў на гадзіннік. Ён сказаў Аруцюну выйсці на вуліцу і зрабіць заяву журналістам. «Не называйце ім нічога канкрэтнага, толькі імя Бобі. Вядзецца расследаванне. Відавочная выпадковасць. Вы ведаеце трэніроўку. І не дапускайце сюды людзей » . Мэдыган, відаць, не думаў, што намеснік Стэнінг спраўляецца з гэтай задачай.
  Ён таксама адхіліў Дэнса каменным голасам, нецярплівы: «А цяпер, калі б ты змог дабрацца да гэтага інтэрв'ю, я быў бы ўдзячны за гэта, Кэтрын».
  Дэнс яшчэ раз абняў Кейлі. Затым яна суправаджала Аруцюна да выхаду.
  - Дзякуй, што пагаварылі з ім пра святло, дэтэктыў Аруцюн.
  «Мала нейкі сэнс. Называйце мяне Дэніс».
  «Кэтрын».
  "Я чуў." Дастаўка безвынікова.
  Яны абодва кіўнулі на змрочнага Дартура Моргана, праходзячы міма. Яго вочы адышлі ад Кейлі ўсяго на долю секунды.
  Праз некалькі хвілін двое ўжо выштурхоўваліся з дзвярэй установы. Дэнс быў удзячны за тое, што зноў апынуўся на чыстым паветры, нават калі было пякуча. Хаця квадратны твар Аруцюна адчуваў засмучэнне. Змянілася і лінія яго плячэй. Ён глядзеў на натоўп рэпарцёраў і тэлефургонаў. Дэнс разумеў, што лепш будзе гнацца за злачынцам у цёмным завулку, чым выконваць гэты абавязак. Публічныя выступы, магчыма. Галоўны і ўсеагульны страх.
  Дэнс запаволілася, набіраючы электронны ліст у тэлефоне. Яна адправіла яго ў дарогу. «Дэтэктыў?»
  Чалавек у форме калоны спыніўся, насцярожана, але, здавалася, удзячны за любую затрымку ў сутыкненні са СМІ.
  Яна працягнула: «Я толькі што спампавала тэкст песні — песню Кейлі, тую, якую яна пачула на сваім тэлефоне мінулай ноччу».
  Здавалася, ён не ўпэўнены, куды гэта ідзе. «І я накіраваў копію ў дэтэктыўны аддзел. Вашай увазе».
  «Я?»
  «Я быў бы вельмі ўдзячны, калі б вы прагледзелі другі верш — ну, усе, але другі верш адразу — і дайце мне ведаць, калі вы можаце прыдумаць якія-небудзь месцы, якія гэта можа азначаць, дзе злачынец можа вырашыць забіць каго-небудзь, на падставе слоў. Як канцэртная зала ў першым вершы. Магчыма, немагчыма адгадаць канкрэтную сцэну, але калі мы зможам крыху звузіць яе, у нас будзе фора, калі ён зноў патэлефануе».
  Ваганне. «Я мог бы пракансультавацца з начальнікам Мэдыганам».
  Дэнс павольна сказаў: «Ты мог бы, вядома».
  Аруцюн, не гледзячы ў яе бок, аглядаючы рэпарцёраў: «У Шэфа лепшая крыміналістычная экіпіроўка ў Даліне, лепшая, чым у Бэйкерсфілда. І яго ўзровень арыштаў і асуджэння ўваходзіць у дзесяць працэнтаў у штаце».
  «Я магу сказаць, што ён добры», - сказала яна.
  Вочы па-ранейшаму скіраваныя на ненажэрных журналістаў. «Я ведаю, што ён быў бы ўдзячны, каб вы атрымалі яму паказанні гэтых сведак».
  Дэнс цвёрда сказаў: «Паглядзіце тэкст. Калі ласка».
  Праглынуўшы сліну, вялікі дэтэктыў не адказаў, але неахвотна ступіў наперад насустрач зграі галодных ваўкоў.
  
  
  
  
   Раздзел 11
  ТРЭЙЛЕР БОБІ ПРЭСКАТА быў уражлівым удвая. Мадэль Коўла кампаніі Buccaneer, прыблізна пяцьдзесят на дваццаць пяць футаў, як здагадалася Кэтрын Дэнс. Смуглы экстэр'ер, белая аздабленне.
  Так, гэта быў мабільны дом, але разбураны шлакаблокавы падмурак сведчыць, што гэта не вельмі. Сухая зямля вакол была патрэсканай і бэжавай, трава прайграла бітву, але гартэнзіі і самшыт добра змагаліся.
  Сцэна не была шматлюднай. Прысутнічалі толькі праваахоўнікі, некалькі цікаўных дзяцей на роварах ці скейтбордах і некалькі старэйшых гледачоў. Большасьць дарослых альбо не цікавіліся, альбо не хацелі зьвяртаць на сябе ўвагу. Гэта было такое суседства. Іншых жыхароў у трэйлеры не было; TJ паведаміў, што Бобі Прэскат быў нежанаты і жыў тут адзін.
  Была 13:00 , сонца пад вераснёўскім вуглом, але паветра было яшчэ гарачым, як у ліпені.
  Два крэйсера FMCSO былі прыпаркаваныя спераду, і Дэнс прайшоў міма іх да навеса і вылез з Патфайндэра. Старшы дэтэктыў Мэдыган і Дэніс Аруцюн стаялі разам і размаўлялі з дзецьмі. Ну, яны так і рабілі . Цяпер яны былі сканцэнтраваны на ёй.
  Вусаты дэтэктыў неабавязкова кіўнуў.
  Яго бос сказаў: «Ах, Кэтрын». Нават без фальшывай усмешкі Мэдыгана. Пад тонкім, як лісцік, шпонам была злосць — на яе і, напэўна, на сябе за тое, што давялося гуляць у палітычную гульню і не змог проста выгнаць агента CBI. Яе ўражанне было такое, што ён быў здзіўлены, што яна не зрабіла так, як ён спадзяваўся - ёй надакучыла гуляць у паліцэйскага з мястэчка і яна проста з'ехала.
  Няма такой удачы.
  Дэніс Аруцюн урачыста паглядзеў на яе, і яна задумалася, ці зробіць ён гэта патурбаваўся спампаваць і праглядзець тэкст песні «Your Shadow». Напэўна, не. Ён пачасаў вусы тыльным бокам пальца і вярнуўся да інтэрв'ю мясцовых жыхароў. Ён рухаўся з тым жа спакойным выглядам, які яна памятала раней. Яго асабісты базавы ўзровень. Але ён таксама быў асцярожны, часта азіраючыся, быццам Эдвін хаваўся побач, узброены пісталетам.
  Яна не магла быць упэўнена, што гэта не так. Злачынцы-вуаерысты, як і сталкеры, заўсёды напружваюць вас, а шпіянаж суцяшае іх .
  П. К. Мэдыган працягнуў: «Такім чынам. У вас не было магчымасці пагутарыць з тымі сведкамі».
  «Я зрабіў, так. Але, баюся, гэта было не вельмі прадуктыўна. Я размаўляў з Алісіяй, ПА Кейлі, Тайем Слокумам і астатняй камандай. Дартур Морган -
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  «Яе ахоўнік».
  «Гэта... вялікі хлопец быў там раней?»
  "Правільна. У памяшканні быў ахоўнік і яшчэ два чалавекі, адзін быў майстрам — электрыкам — і цеслярам, які дапамагаў гурту. Яны павінны былі прысутнічаць з-за саюзных парадкаў. Я таксама браў інтэрв'ю ў іх. Ахоўнік сказаў, што трое дзвярэй былі незачыненыя. Але гэта не было незвычайным. Удзень, калі няма паказу, цяжка працягваць знаходзіць яго і адмыкаць дзверы спераду, збоку і ззаду, таму яны звычайна проста пакідаюць іх адчыненымі. Ніхто не заўважыў унутры нікога, каго б не пазнаў, ні на рыштаваннях, ні дзе яшчэ».
  «Вы атрымалі ўсё гэта за тры гадзіны?»
  На самай справе восемдзесят хвілін. Астатняе было прысвечана таму, каб даведацца, дзе Бобі бавіў час — у паходы па суседнім дзяржаўным парку (там няма падказак), у краме гітар і на радыёстанцыі з сябрамі (нічога карыснага) і ў закусачнай у раёне Таўэр. , дзе ён выпіў вялікую колькасць кавы і нічога мацнейшага, што сведчыць аб тым, што ён папраўляўся (тое ж самае, адсутнасць патэнцыйных кліентаў).
  І нарэшце даведаўся, дзе ён жыў.
  Адсюль і яе прысутнасць тут.
  Аднак яна вырашыла не згадваць пра гэта. "Як ваша каманда па рабоце на месцы злачынства ў канферэнц-цэнтры?"
  Паўза. «Сабраў шмат рэчаў. Вынікаў пакуль не ведаю».
  Прыбыў яшчэ адзін крэйсер Fresno-Madera Consolidated — за штурвалам была Крыстал Стэнінг. Яна прыпаркавалася за Nissan Dance, вылезла і далучылася да астатніх. Яна таксама неспакойна азірнулася.
  Вось у чым справа такога злачынства. Вы ніколі не ведаеце, дзе знаходзіцца сталкер. Можа быць, міль. Можа, за тваім акном.
  Стэнінг, здавалася, хацела далажыць свайму босу аб сваёй місіі, але нічога не казала, пакуль Дэнс не будзе ў іншым месцы або пакуль яна не будзе ў парадку. Потны Мэдыган быў нецярплівы. Ён адрэзаў: «Тэлефон?»
  «Service Plus Drugs у Берлінгейме. Наяўныя грошы. У іх няма відэа. Можа, таму і пайшоў туды».
  Дэнс паведаміў ім усю гэтую інфармацыю.
  Але потым Стэнінг працягнуў: «І вы мелі рацыю, начальнік, ён купіў яшчэ тры тэлефоны адначасова».
  Пытанне, якое Дэнс не думаў задаць Ты Джэю Скэнлану.
  Мэдыган уздыхнуў. "Такім чынам, у гэтага хлопчыка можа быць больш на талерцы".
  Што было, як яна здагадалася, непрыстойным прызнаннем сваёй «надуманай» заклапочанасці.
  Чатыры куплеты ў «Тваім цені», разважаў Дэнс. Чатыры ахвяры? І гэтая песня можа быць не адзіным шаблонам для забойства; Кейлі напісала шмат мелодый.
  «Я атрымаў нумары і ESN».
  Каб адсачыць яго, вам спатрэбіўся як нумар тэлефона, так і электронны серыйны нумар мабільнага.
  "Мы павінны іх адключыць", - сказаў Мэдыган. «Такім чынам, Эдвін павінен купіць адзін тут. Лягчэй прасачыць».
  «Мы не ведаем, што гэта Эдвін», — заўважыў Дэнс, але нічога не сказаў.
  «Вядома». Дэтэктыў Стэнінг меў тры шпількі ў адным вуху і адзіную срэбную вісячую спіраль у другой мочцы. Таксама кропка ў яе носе, якая паказвае месца, дзе мяч можа размясціцца ў непрацоўны час.
  Але Дэнс сказаў: «Я б трымаў іх актыўнымі, быццам мы яшчэ не зразумелі, што ён задумаў. А потым паставіць на іх абвестку лакатара. Калі злачынец зноў патэлефануе, мы зможам правесці трыангуляцыю».
  Мэдыган зрабіў паўзу, потым зірнуў на Крышталь Стэнінг. «Зрабі гэта».
  «Каму я павінен...»
  «Патэлефануйце Рэдману ў аддзел сувязі. Ён можа гэта зрабіць».
  Рух з-за вуліцы, дзе ў сумнай траве прысеў больш сціплы прычэп. На бэтонным навесе стаяла круглая жанчына і паліла цыгарэту. Загарэлыя плечы, вяснушкі. На ёй была цесная белая куртка без бретелек сарафан з фіялетавымі і чырвонымі разводамі на ўзроўні маляняці. Яна насцярожана агледзела ўсіх.
  Мэдыган сказаў Стэнінгу дапамагчы Аруцюну агітаваць. Ён падышоў да абочыны і пасля таго, як праехалі два пікапы, перайшоў дарогу, кідаючыся да тоўстай жанчыны, Дэнс рушыў услед.
  Дэтэктыў зірнуў на яе, але яна не затармазіла.
  Сусед няўпэўнена пайшоў наперад, каб павітацца з імі. Яны сустрэліся на паўдарозе ад яе паштовай скрыні. Хрыплым голасам яна сказала: «Я чула навіны. Я маю на ўвазе пра Бобі. Я не мог у гэта паверыць». Яна хутка паўтарыла: «Гэта было ў навінах. Так я чуў». Яна пацягнулася.
  Невінаватыя звычайна дзейнічаюць гэтак жа, як і вінаватыя.
  «Так, мэм. Я намеснік Мэдыган, гэта афіцэр Дансер.
  Яна не паправіла яго.
  "Ваша імя?"
  «Тэббі Найсміт. Табата. Бобі ніколі не ствараў праблем. Без наркотыкаў і алкаголю. Ён проста захапляўся музыкай. Адзіная скарга была вечарынкай адзін раз. Неяк гучна. Не магу паверыць, што ён памёр. Што здарылася? У навінах не сказалі».
  «Мы не ўпэўненыя, што здарылася, мэм. Пакуль не."
  «Гэта былі банды?»
  «Як я ўжо сказаў, мы не ўпэўненыя».
  «Самы добры хлопец, сапраўды. Ён паказваў Тоні, ён мой старэйшы, гэтыя шыкоўныя гітары, якія ў яго былі. Ён сказаў, што ў яго была адна, якую шмат гадоў таму сыграў Мік Джагер. Бацька Бобі працаваў з імі і з "Бітлз" таксама. Ці вось што ён сказаў. Мы не ведалі, адкуль вы ведаеце? Але Тоні быў на нябёсах».
  «Вы бачылі тут каго-небудзь, каго ніколі раней не бачылі?»
  «Не, сэр».
  «Ён з кім-небудзь сварыўся, гучныя галасы, наркотыкі?»
  "Не. Ні ўчора ўвечары, ні сёння раніцай нікога не бачыў. Нічога не бачыў».
  «Вы ўпэўнены?»
  «Так, сэр». Яна выціснула цыгарэту і запаліла другую. Дэнс заўважыла з недакуркаў ля дзвярэй, што яна прынамсі мела прыстойнасць выйсці на вуліцу пакурыць, каб не заразіць дзяцей. Яна працягвала: «Мне цяжка бачыць яго месца». Яна паказала на вокны ў пярэдняй частцы прычэпа, засланеныя кустамі. «Я шукаю Тоні-старэйшага, каб падстрыгчы кусты, але ён ніколі не даходзіць да гэтага».
   Позірк у бок Танца, усмешка.
  Мужчыны…
  бачыў бы што-небудзь ваш муж ?»
  «Ён у дарозе. Кіроўца грузавіка. Тры дні не было. Не, чатыры».
  «Тады добра, мэм. Дзякуй за ваш час».
  «Вядома, афіцэр. Пахаваньне будзе ці што?»
  «Не мог сказаць. Добры дзень вам». Мэдыган вярнуўся да прычэпа, але Дэнс павярнуўся ў іншы бок і рушыў услед за жанчынай да яе прычэпа і яе вывадка.
  "Прабачце мяне."
  "Угу?"
  «Калі б я мог спытаць яшчэ некалькі рэчаў?»
  «Я прашу прабачэння. Мне сапраўды трэба вярнуцца да дзяцей».
  «Колькі?»
  "Што?"
  «Дзеці?»
  «Ой. Чатыры».
  «У мяне два».
  Табата ўсміхнулася. «Я чуў такі выраз. Памяншэнне аддачы. Я дакладна не ведаю, што гэта значыць, але я думаю, што наяўнасць двух дзяцей стварае сцэну, разумееце? Вы можаце мець яшчэ дзесяць, і гэта не нашмат горш».
  Жанчына мела на ўвазе, верагодна, не тое, што мела на ўвазе «зніжэнне прыбытку», але Дэнс разумна ўсміхнуўся. «Два мне добра».
  «Але ты працуеш».
  Малюсенькі сказ нёс у сабе шмат. Тады Табата сказаў: «Я сапраўды не ведаю нічога іншага, акрамя таго, што я сказаў таму чалавеку». Яна зірнула на падцятую постаць Дэнса, на выгладжаныя джынсы і сонечныя акуляры, аправа якіх была колеру кансерваванага журавінавага соусу.
  Зусім іншы свет.
  А я працую.
  «Я пакінуў Шэрыл і Анэт назіраць за малым».
  Жанчына працягвала ісці, хутка для свайго грувасткага целаскладу. Яна моцна зацягнулася цыгарэтай, потым спынілася, каб акуратна патушыць яе. Курцы зрабілі гэта ў Каліфорніі, краіне лясных пажараў.
  «Усяго адно-два пытанні».
  «Калі дзіця пачынае плакаць...»
  «Я дапамагу табе змяніць яго».
  «Яе».
  "Як яе клічуць?"
  «Кейтлін».
  «Прыгожая. Мая Мэгі».
  Затым яны апынуліся каля дзвярэй яе трэйлера. Табата ўглядаўся праз пыльную іржавую сетку. Акрамя цацак Дэнс бачыў толькі цацкі: пластыкавыя трохколавыя ровары, замкі, лялечныя домікі, пірацкія куфры. Хата была цьмянай унутры, але ўсё яшчэ струменіла цяпло. Тэлевізар быў уключаны. Адна з апошніх мыльных опер.
  Табата падняла брыво.
  «Яшчэ некалькі дэталяў пра Бобі».
  Дэнс працягваў дыскусію з Табатай з-за важнага правіла кінэзічнага аналізу: прынцыпу добраахвотнасці. Калі нехта адказвае на пытанне, а затым адразу прапануе тое, што ён ці яна мяркуе, што будзе наступным пытаннем, гэты чалавек часта спрабуе адхіліць або рассеяць лінію запыту.
  Дэнс адзначыў, што Табата сказала, што нікога не бачыла тут учора ўвечары — ці сёння раніцай.
  Чаму яна палічыла важным згадаць гэта? Гэта не мела сэнсу, калі толькі яна не хавала нешта.
  Дэнс зняла сонечныя акуляры.
  «Мне сапраўды трэба патрапіць да дзяцей».
  «Табата, што ты бачыў сёння раніцай у трэйлеры Бобі?»
  - Нічога, - хутка сказала яна.
  Эфектыўны кінесічны аналіз сведак і падазраваных прадугледжвае размову з чалавекам на працягу доўгага перыяду часу — дзён ці, у ідэале, тыдняў. Спачатку пра злачынства ўвогуле нічога не гаворыцца; інтэрв'юер задае пытанні і робіць каментарыі, якія тычацца жыцця суб'екта, усе тэмы, пра якія вядома праўда. Гэта вызначае асноўныя паводзіны падазраванага — тое, як ён ці яна гаворыць і дзейнічае, калі адказвае шчыра. Менавіта тады інтэрв'юер пераходзіць да запытаў аб злачынстве і параўноўвае паводзіны суб'екта пры адказе на гэтыя пытанні з базавым узроўнем. Любыя варыяцыі кажуць пра стрэс і, адпаведна, аб магчымым падмане.
  Тым не менш, нават без усталявання базавай лініі, ёсць некалькі манеры, якія мяркуюць хлусня, па меншай меры, для дасведчанага следчага, як Кэтрын Дэнс. Голас Табаты стаў крыху вышэйшым, чым раней, - прыкмета стрэсу.
  Погляд на трэйлер Бобі, перад якім Мэдыган і яго намеснікі глядзелі на Дэнса. Яна праігнаравала іх і спакойна сказала: «Было б добра для ўсіх, калі б вы маглі даць нам крыху больш інфармацыі».
  Усе…
  Ты таксама.
  Прынамсі, яна не была плаксівай. Часта на гэтым этапе, калі Дэнс падказваў сведкам або падазраваным прызнацца, што яны хлусілі, многія жанчыны і дзіўная колькасць мужчын пачыналі плакаць. Магло спатрэбіцца больш за гадзіну, каб пераканаць іх, што яны не былі недалюдзьмі з-за падману; яны проста былі напалоханыя або занепакоеныя сваімі сем'ямі або мелі іншыя прычыны. Табата не адрэагавала, акрамя як задуменна нахмурыла густыя бровы, таму што, напэўна, улічваючы рызыку для сваіх дзяцей, калі была шчырай.
  Дэнс ацаніла, што яна на мяжы.
  «Мы паклапоцімся, каб пра вас паклапаціліся. Але гэта даволі сур'ёзна».
  Ціхі голас, жанчына да жанчыны, дарослы да дарослага. «Можна так сказаць. Гэта лёгка сказаць».
  «Я даю вам слова».
  Адна маці да другой.
  Прайшло вельмі доўгіх дзесяць секунд. « Сёння раніцай у трэйлеры нехта быў ».
  «Не маглі б вы апісаць іх?»
  «Я не бачыў твару. Таму што ракурс, ведаеце. Толькі цела, грудзі і плечы, праз акно. Як, ведаеце, сілуэт. Нават не адзенне. Гэта ўсё, што я мог бачыць. Я клянуся."
  Часта падманны сцяг, апошні сказ таксама можа азначаць менавіта тое, што ў ім напісана, як цяпер лічыў Дэнс. «Якое акно?»
  «Той там, наперадзе?» Яна паказала. Ён быў гарызантальны, два футы ў вышыню, тры ў шырыню.
  «Вы выйшлі пакурыць і ўбачылі гэтага чалавека?»
  «Я збіраюся звольніцца. Я буду. Хвалююся за вагу, разумееш. Гэта заўсёды адбываецца, калі вы кідаеце паліць. стараюся. На самай справе не хачу больш набіраць фунты. Гэта пракаментаваў Тоні Сэніёр. І ён павінен гаварыць. Містэр Будвайзэр».
   «Какая гадзіна?»
  «Адзінаццаць, адзінаццаць трыццаць».
  «Вы бачылі машыну? Ці калі чалавек сышоў?»
  «Не».
  Потым яна з трывогай заўважыла, што Мэдыган перастаў страляць у яе прамянямі нянавісці, павярнуўся і быў амаль да ўваходных дзвярэй прычэпа Бобі.
  «Дзякуй, Табата. Ідзі, будзь са сваімі дзецьмі».
  «Мне давядзецца даваць паказанні?»
  Калі Дэнс пабегла да трэйлера, яна крыкнула праз плячо: «Мы будзем даглядаць за табой, абяцай!» Потым крычаць: «Сышчык! Стоп!»
  
  
  
  
   Раздзел 12
  П.К.МАДЫГАНА была амаль да ручкі дзвярэй.
  Яго вочы слізганулі ў бок Дэнса, і яна ўбачыла, як яго твар зацямніўся раздражненнем, якое ён так добра стрымліваў.
  Але ён таксама, здавалася, імгненна зразумеў, што яна мае рацыю ў тым, што не хоча, каб ён уваходзіў унутр.
  Або, як яна зрабіла выснову па яго руцэ, якая апусцілася да пісталета, можа быць, чакае нейкая рызыка.
  Ён адступіў. Так зрабіў і Дзяніс Аруцюн.
  Дэнс паспяшаўся перасекчы вуліцу і далучыўся да іх.
  «Хто-небудзь унутры?» — рэзка спытаў галоўны оперупаўнаважаны.
  Танец супакоіў яе дыханне. «Не думаю. Але я не ведаю. Справа ў тым, што злачынец — ці хтосьці — быў тут сёння раніцай. Адзінаццаць, адзінаццаць трыццаць. Вы ж не хочаце нічога забруджваць».
  « Тут ?»
  «Я думаю, мы павінны меркаваць, што гэта быў забойца».
  «Яна гэта дакладна ведае? Час?" Погляд на трэйлер Табаты.
  «Напэўна. Тэлевізар быў уключаны, і гэта было б усю раніцу. Яе муж часта раз'язджаецца, і яна будзе трымаць гэта для камфорту. Яна даведалася б час па перадачы, якую глядзела».
  «Каго яна бачыла? Ці можа яна іх ідэнтыфікаваць?»
  «Не. І я ёй веру. Яна не бачыла ні твару, ні транспартнага сродку».
  Глыбокі ўздых. Ён прамармытаў Аруцюну: «Вядзі сюды ХСС. І заляпіць маёмасць. Колькі зможаш. Увесь трэйлер».
  Пазваніў дбайны дэпутат.
  Мэдыган і Дэнс абодва адышлі ад трэйлера і сталі на разбураную дарожку.
  «Што тут рабіў Эдвін ці хто там яшчэ? Пасля?»
  «Я не ведаю».
   «Мог быць сябрам, адным з экіпажа».
  «Магчыма, сябар. Я размаўляў з экіпажам. Яны сказалі б што-небудзь пра тое, што былі тут, або паводзілі сябе падманам. І ніхто з іх гэтага не зрабіў».
  Нейкую цішыню ён глядзеў на дзверы, жадаючы ўвайсці. Ён хістаўся на нагах. Ён раптам спытаў яе: «Ты любіш рыбу лавіць?»
  «Не».
  «Хм». Ён углядаўся ў хрумсткую жаўтлявую траву. «Вы не ловіце рыбу? Ці вам не падабаецца?»
  «Ні тое, ні другое. Але ў мяне ёсць сябар, які, калі б мог, жыў бы на сваёй лодцы ў заліве Мантэрэй».
  Майкл О'Ніл заўсёды знаходзіўся ў бурнай вадзе. Часта з сынам Дэнса, Уэсам, і сваімі дзецьмі. Часам разам ішоў бацька Дэнса, марскі біёлаг на пенсіі.
  «Бэй Мантэрэй. Хм. Ласось». Мэдыган азірнуўся. «Я люблю лавіць рыбу».
  «Злавіш і адпусціш?»
  «Не. Мне здаецца больш жорсткім. Я лаўлю і ем».
  «Майкл таксама робіць гэта».
  «Майкл?»
  "Мой сябар."
  Пачалася цішыня, шчыльная, як нарастаючая спякота, калі яны глядзелі, як Аруцюн і Стэнінг навязвалі жоўтую стужку.
  «Я сказаў ёй, Табата, што ў нас будзе хто-небудзь сачыць за ёй».
  «Мы можам гэта зрабіць».
  «Гэта важна».
  «Мы можам гэта зрабіць», — паўтарыў ён з невялікай рэзкасцю. Да Аруцюна: «Вось дай машыну. Нейкі навабранец. Сачыце за месцам. Той прычэп насупраць таксама».
  - Дзякуй, - сказаў Дэнс.
  Ён не адказаў.
  Яна адчула, як Олд Спайс ці нешта падобнае на гваздзіку падымаецца з яго вялікага цела. Ён сапраўды насіў рэмень з запаснымі патронамі, уторкнутымі ў пятлі, накіраванымі ўніз, як у каўбоя. Няма хуткаснага зараджання, тых аксесуараў, якія ўтрымлівалі дыск з шасцю ці васьмю патронамі, якія трэба было хутка скідаць у адкрыты цыліндр рэвальвера. У дэтэктываў у Фрэсна, верагодна, не было асаблівай прычыны расстрэльваць людзей, а тым больш хутка перазараджаць.
  Мэдыган падышоў бліжэй да дзвярэй, агледзеў замок. «Магчыма, знялі».
  Яны яшчэ моўчкі чакалі прыбыцця аддзела па месцы злачынства, і калі яны прыбылі, Дэнс зноў быў уражаны эфектыўнасцю аперацыі. Каманда хутка апранулася ў поўныя камбінезоны, маскі і бахілы, і — яна была здзіўлена — двое з іх са зброяй на руках ачысцілі салон трэйлера, пераканаўшыся, што няма пагроз. У большасці паліцэйскіх падраздзяленняў гэту працу выконваюць спецназ або звычайныя афіцэры, не апранутыя ў вопратку для абароны доказаў, што прыводзіць да заражэння месца здарэння.
  CSU прыступіў да апрацоўкі трэйлера, выдаляючы пыл і выкарыстоўваючы палачкі з альтэрнатыўнымі крыніцамі святла для адбіткаў, узяўшы ўзоры слядоў, электрастатычныя сляды на пярэдняй панэлі і ўнутры, шукаючы пратэктары шын і ўсё астатняе, што злачынец мог выкінуць або скінуць.
  Сябар Дэнса, Лінкальн Райм, быў, бадай, вядучым экспертам краіны ў галіне судовых доказаў і працы на месцы злачынства. Сама яна крыху скептычна ставілася да надзвычайнай залежнасці ад мастацтва; адзін выпадак, пра які яна ведала, ледзь не скончыўся пакараннем смерцю невінаватага чалавека, таму што пэўныя падказкі былі падкінуты сапраўдным злачынцам. З іншага боку, Райм і яго партнёрка Амелія Сакс тварылі цуды, выяўляючы і асуджаючы падазраваных на падставе амаль неіснуючых доказаў.
  Яна адзначыла, што вочы Мэдыгана ажывіліся ўпершыню з таго часу, як яна прыехала, калі ён назіраў, як каманда гойсае па тэрыторыі і заходзіць і выязджае з трэйлера. Яму падабаецца яго крыміналістыка, падумала яна; ён паліцэйскі , а не паліцэйскі .
  Праз гадзіну яны скончылі і вывезлі некалькі скрынак і пакетаў, як папяровых, так і пластыкавых, і абвясцілі, што выпускаюць сцэну.
  Дэнс адчувала, што яе не чакаюць доўга, нягледзячы на размову аб рыбалцы, якую яны з Мэдыганам вялі. Яна хутка падрыхтавалася да трэйлера. Увайшоўшы ў памяшканне, дзе пахла гарачай пластыкавай мэбляй, яна застыла. Гэта быў музей. Яна ніколі не бачыла нічога падобнага, нават у рэзідэнцыі. Плакаты, вокладкі для пласцінак, гітары, статуэткі музыкаў, арган Hammond B-3, часткі духавых і струнных інструментаў, старажытныя ўзмацняльнікі і сотні вінілавых пласцінак — 33 1 / 3 пласцінак, 45 сінглаў і старажытныя 78, барабаны стужкі. Яна знайшла калекцыю прайгравальнікаў і стары бабінны магнітафон Nagra вытворчасці Kudelski Group, лепшы партатыўны магнітафон, калі-небудзь выраблены. Гледзячы на ўсе гэтыя прадметы, было падобна на прыгожыя, але састарэлыя аўтамабілі. Гэтыя аналагавыя прылады даўно прайгралі бітву лічбавым.
  Тым не менш, яны былі для Танца, як, відаць, для Бобі, творамі мастацтва.
   Яна знайшла сотні канцэртных сувеніраў, у асноўным з шасцідзесятых да васьмідзесятых гадоў. Гурткі, футболкі, кепкі, нават ручкі — прадмет, што не дзіўна, у памяць пра самага інтэлектуала з аўтараў песень, Пола Саймана, чыя «Амерыканская мелодыя» натхніла назву яе музычнага сайта.
  Большасць з гэтых артэфактаў, аднак, звязаны з вясковым светам. Фатаграфіі, якія займаюць амаль кожны квадратны фут сцены, раскрываюць гісторыю жанру, які, на думку Дэнса, за гэтыя гады пераасэнсаваў сябе больш, чым любая іншая музычная форма ў Амерыцы. Яна заўважыла фатаграфіі музыкаў традыцыйнай эпохі — стыляў Grand Ole Opry і рокабілі — 1950-х гадоў. І з эпохі кантры-рока дзесяцігоддзем пазней, за якім ішоў Outlaw з такімі, як Уэйлан Джэнінгс, Хэнк Уільямс-малодшы і Уілі Нэльсан. Тут былі фатаграфіі і аўтографы Долі Партан, Кені Роджэрса і Эдзі Рэбіта, якія былі часткай кантры-поп-тэндэнцыі канца сямідзесятых і васьмідзесятых. Неатрадыцыяналісцкі рух васьмідзесятых быў вяртаннем да ранняй эпохі і прынёс статус суперзоркі Рэндзі Трэвісу, Джорджу Стрэйту, Джаддам, Трэвісу Трыту і дзесяткам іншых — усе яны былі тут прадстаўлены.
  У дзевяностыя гады краіна стала міжнароднай, з такімі мастакамі, як Клінт Блэк, Вінс Гіл, Гарт Брукс, Шанайя Твэйн, Міндзі МакКрыдзі і Фэйт Хіл, з аднаго боку, і моцным альтэрнатыўным рухам, які адмаўляўся ад гладкіх прадзюсарскіх каштоўнасцяў Нэшвіла, з другога. Фатаграфіі Лайла Лавета і Стыва Эрла, якія былі часткай апошняга, глядзелі ўніз з адной сцяны.
  Дэманстраваўся і сённяшні дзень. Тут быў фотаздымак Кэры Андэрвуд (так, славы American Idol ) і копія нот з аўтографам для песні Тэйлар Свіфт «Пятнаццаць», у якой гаварылася не пра кіраванне грузавіком, Бога, патрыятызм ці іншыя традыцыйныя вясковыя тэмы, а пра школьную тугу .
  Вядома, кар'ера Кейлі Таўн была добра задакументавана.
  Дэнс ведала, што за апошнія пяцьдзесят гадоў было шмат гісторыкаў музычнай сцэны, але сумнявалася, што ў іх было столькі артэфактаў, колькі ў Бобі. Ніякая смерць не горшая, чым любая іншая, але Дэнс адчуў глыбокую боль ад таго, што адданасць Бобі Прэскота архіваванню ўсіх аспектаў кантры-музыкі ў дваццатым стагоддзі памерла разам з ім. Гэта была страта ўсяго свету.
  Дэнс адарвалася ад архіваў і асцярожна прайшла па месцы. Што яна шукала, яна не ведала.
   Потым яна адзначыла нешта незвычайнае.
  Яна падышла да кніжнай паліцы, на якой ляжалі падшыўкі і падшыўкі з юрыдычнымі і іншымі афіцыйнымі дакументамі, такімі як падатковыя рахункі, і каробкі з касетамі і бабіннымі стужкамі, у тым ліку з надпісам «Master Tapes».
  Дэнс уважліва вывучала гэтую частку трэйлера, калі выпадкова прайшла міма акна, дзе Табата сказала, што бачыла зламысніка раніцай. Дэнс здзіўлена міргнула, убачыўшы, што вочы ў вочы глядзела на вельмі няшчаснага П. К. Мэдыгана, які стаяў на адлегласці аднаго фута па другі бок шкла.
  Выраз твару ў яго быў: давай сюды, у дрывотню.
  Але яна спачатку паклікала яго, гучна клічучы: «Я нешта знайшла».
  Ён скрывіўся і вагаўся, потым неахвотна далучыўся да яе.
  «На самой справе я знайшоў, чаго не хапае. »
  Ён агледзеўся. «Мова цела трэйлера кажа вам пра гэта?»
  Мэдыган быў з'едлівы. Але Дэнс сказаў: «Можна сказаць і так. У людзей ёсць шаблоны ў іх жэстах, маўленні і выразах. Яны таксама маюць узоры ў сваіх жылых памяшканнях. Бобі вельмі арганізаваны чалавек. Людзі арганізаваныя не здараюцца такімі выпадкова. Гэта псіхалагічны драйв. Паглядзіце на гэтыя паліцы». Яна паказала.
  «Яны брудныя, але так? У мяне нарадзіўся хлопчык-падлетак».
  «Ніхто з іншых. І ваш атрад на месцы злачынства пазначыў, куды яны ўзялі рэчы. Нехта яшчэ перабіраў гэтыя скрыні. Напэўна, зламыснік. Гэта каля акна, дзе Табата кагосьці ўбачыла.
  «Чаму вы кажаце, што чагосьці не хапае?»
  «Я не ўпэўнены, што ён адсутнічае. Я раблю выснову, што калі толькі гэтыя паліцы былі парушаныя, зламыснік нешта шукаў і знайшоў, таму спыніўся».
  Мэдыган неахвотна падышоў да паліц і, нацягнуўшы латексныя пальчаткі, перабіраў стужкі, паперы, малюнкі, стужкі. Ён сказаў: «Некаторыя з гэтых здымкаў Кейлі не сувеніры. Яны асабістыя».
  Гэта была адна рэч, якую Дэнс не заўважыў.
  Мэдыган працягваў: «Тое, што хацелася б сукінаму сталкеру атрымаць на памяць».
  «Гэта магло быць, так».
  Мэдыган правёў пальцам па паліцы і агледзеў яе. Пыл быў густы. Бобі быў арганізаваны, але не асабліва заклапочаны ачыстка. «Цэментны завод прама ля дарогі. Падобна на пыл адтуль. Я гэта ведаю. Мы атрымалі судзімасць у гэтым трэйлерным парку з-за гэтага, змясціўшы злачынцу сюды. Гэта можа быць карысным». Круты погляд у яе бок. «Вы знайшлі што-небудзь яшчэ?»
  «Не».
  Без слоў ён пакінуў трэйлер, Танец за ім. Паклікаў Аруцюна: «Хлопцы, што-небудзь знайшлі? Сведкі?»
  «Нічога».
  Стэнінг таксама пахітала галавой.
  «Дзе Лопес?»
  «Якраз заканчваю ў канферэнц-цэнтры».
  Мэдыган зняў тэлефон з тоўстага бліскучага пояса і патэлефанаваў. Ён адышоў ад астатніх і завёў кароткую размову. Дэнс не чуў сказанага. Гаворачы, яго вочы кружыліся па двары, рассеяна разглядаючы жыллё нябожчыка. Танец быў уключаны ў яго погляд.
  Калі ён адключыўся, Мэдыган сказаў Аруцюну: «Я хачу, каб ты знайшоў Эдвіна. Прывядзіце яго. Мне ўсё роўна, дзе ён і што робіць. Мне трэба з ім пагаварыць. Цяпер».
  «Арыштаваць яго?»
  «Не. Стварыце ўражанне, што яму было б добра зайсці. Ведаеце, у яго інтарэсах.
  Дэнс пачуў рэзкі выдых, калі Мэдыган паглядзеў на яе твар. "Што? Вы не думаеце, што гэта добрая ідэя?»
  Яна сказала: «Не, не ведаю. Я б прагаласаваў за сачэнне».
  Мэдыган прыжмурыўся ў бок Аруцюна. «Зрабі гэта».
  «Вядома, начальнік». Аруцюн залез у свой крэйсер і пайшоў, не кажучы ні слова з Танцам.
  Не, вырашыла яна; намеснік не глядзеў куплеты да песні Кейлі.
  Мэдыган вярнуўся да сваёй машыны, яго круглы жывот калыхаўся, калі ён глядзеў на сцэну. Ён буркнуў: «Крышталь. Слухай, мне трэба, каб ты пайшоў са мной. Пагаворыце аб нечым у маім крэйсеры. Мы забярэм ваш пазней».
  Жанчына паслухмяна забралася на пасажырскае сядзенне крэйсера Мэдыгана. Праз імгненне яны выйшлі на шашу, не развітаўшыся з Дансам ні слова.
  Няважна.
   Яна вывудзіла ключы і павярнулася да свайго пазадарожніка. Яна спынілася, расчаравана заплюшчыла вочы і рэзка, горка засмяялася. Патрэбная машына Крыстал Стэннінг была ўшчыльную да задняга бампера Dance's Pathfinder. Наперадзе стаяў навес, поўны барахла. Блок рухавіка V-8 вагой у паўтоны, як яна здагадалася, сядзеў у шасці цалях перад яе пазадарожнікам.
  Яна нікуды не збіралася.
  
  
  
  
   Раздзел 13
  У комплексе кансалідаванай службы шэрыфа ў Фрэсна-Мадэры П. К. Мэдыган спыніўся каля аддзела месца злачынства, які знаходзіўся ў квартале адсюль, пасля вяртання з трэйлера Бобі Прэската.
  Ён хацеў заклікаць падраздзяленне зрабіць гэтую справу прыярытэтам, што яны, вядома, і зрабілі. Усё для Кейлі Таўн, дзяўчыны, якая дапамагла размясціць Фрэсна на карце.
  І ўсё для начальніка Мэдыгана.
  Але ён толькі напалову думаў пра бадзёрыя мітынгі. Ён таксама намаляваў Кэтрын Дэнс.
  Думаючы пра сваю пакінутую на беразе машыну. Некаторых людзей трэба было стукнуць па галаве, каб данесці паведамленне. Ён адправіць Крыстал назад праз гадзіну ці дзве, выцягне дзяўчыну з яе аўтамабільнай турмы. О, прабач, Кэтрын; Я не ведаў, што ты затрымаешся паміж молатам і кавадлам — ха!
  Але яму проста было непрыемна з людзьмі, якія выкарыстоўвалі Кейлі, як Дэнс.
  Калі б Кейлі не ўдзельнічала, людзі накшталт Кэтрын Дэнс ніколі б не прыехалі ў Фрэсна, ніколі б не знайшлі час нават павітацца з душой тут. Дзе была міс-агент Дэнс і CBI, калі нейкія прэтэндэнты на MS-13 узялі Узі і распылілі яго ў піцэрыю на Херндане, забіўшы двух дзяцей і ўвогуле прапусціўшы канкурэнта наркадылера?
  На жаль, яны не былі знакамітасцямі.
  Ён чакаў лепшага ад CBI, думаў, што яны будуць вышэй за гэта рэкламнае дзярмо. Але Мэдыган зрабіў хатняе заданне. Ён правяраў боса Дэнса, Чарлі Овербі, на YouTube і ў архівах. Чалавек быў хутчэйшы з прэс-канферэнцыяй, чым Дзікі Біл Хікок з шасцістрэльбай.
  Танец працаваў для яго, а гэта азначала, што яна напэўна будзе такой жа.
  Выпадкова апынуўся ў гэтым раёне і быў сябрам Кейлі? Мая дупа.
  Вы не супраць, калі я вазьму на сябе ваша расследаванне, праўда, PK?
  Так, яна прыдумала некалькі карысных рэчаў. Але яна была ў справа па няправільных прычынах, і гэта было непрымальна для PK Madigan. Да таго ж, ён не надта верыў у гэтую яе дурную мамку. Кінэзіка? Дзярмо. Гэта было б усё роўна, што даведацца пра фарэль з кніг і канала Discovery — у адрозненне ад таго, каб яе лавіць, чысціць і рыхтаваць у Крыска.
  Не, яго падыход быў іншы. Справы былі зроблены ў наш час на крыміналістыцы, а не на вуду. У іх былі б доказы з канферэнц-цэнтра, у іх была б экспертыза з трэйлера Бобі — гэты цэментавы пыл, настолькі ж унікальны, наколькі мог быць след, — быў знаходкай.
  Узброіўшыся гэтым, Мэдыган знясіліў сукінага сына і атрымаў прызнанне праз гадзіну-дзве.
  Ён і Крыстал зайшлі ў лабараторыю CSU. Ён атрымліваў асалоду ад паху хімічных рэчываў і наступстваў газавага храматографа, якія нагадвалі яму пах гарэлкі Бунзена са школы, добры час у яго жыцці — футбол, яго брат здаровы, сяброўка, якая вяла штогоднік.
  — Чарлі, — паклікаў ён.
  Пухлы ружовашчокі дырэктар ХСС Чарлі Шын падняў вочы ад камп’ютара ў сваім кабінеце — адзінай прасторы з чатырма сценамі ў вялікім пакоі. У астатнім памяшканні былі кабінкі і працоўныя месцы, а таксама найноўшыя матэрыялы судова-медыцынскай экспертызы , якія Мэдыган упарта змагаўся, каб атрымаць для сваіх людзей.
  «Гэй, начальнік». Акцэнт Шэна спыніў яго дзесьці на ўзбярэжжы Масачусэтса, на поўнач ці поўдзень ад Бін-Таўна.
  Мэдыган лічыў Шына найлепшым крыміналістычным тэхнікам, якога мог сабе дазволіць яго бюджэт, і ён быў адным з нямногіх супрацоўнікаў у той групе, да якіх дэтэктыў ставіўся з павагай, хаця, вядома, час ад часу ён даведваў некалькі добрых паведамленняў пра імя чалавека з ХСС. да часу, нягледзячы на розны правапіс.
  «Трэба, каб ты прасунуў усё па гэтай справе Таўна».
  Круглы чалавек паківаў галавой. "Небарака. Яе трэба ўскалыхнуць. І гэты вялікі канцэрт у гэтыя выхадныя. Я і жонка атрымалі білеты. Ты ідзеш?»
  "Я", - сказаў Стэнінг.
  Мэдыган не быў. Яму падабалася музыка, але ён любіў музыку, якую можна было адключыць выключальнікам, калі захочаш. «Што ў нас?»
  Шэн кіўнуў у бок некалькіх тэхнікаў у акулярах, пальчатках і белых куртках, якія з ціхай інтэнсіўнасцю працавалі на некалькіх станцыях непадалёк.
  «Пакуль нічога. Тры сцэны. Канферэнц-цэнтр, трэйлер Бобі і пракат Sharp. Мы апрацоўваем каля двухсот невядомых адбіткаў. У нас ёсць тое, што мы лічым Sharp з яго арэнды, але ён не ў AIFIS».
  Аўтаматызаваная інтэграваная сістэма ідэнтыфікацыі адбіткаў пальцаў ФБР была, на думку Мэдыгана, адной з нямногіх рэчаў, у якіх федэральны ўрад быў добры.
  «Але мы не ўпэўненыя, што яны ягоныя».
  «Я збіраюся пагаварыць з Шарпам. Я дастану іх з дапамогай трука з бутэлькай з вадой».
  «Хто такі агент Дэнс, CBI?»
  Мэдыган адрэзаў: «Чаму ты пытаешся?»
  «Яна патэлефанавала...»
  « Вам званіў ? Тут? Напрамую?»
  «Так. Яна паразмаўляла з памочніцай Кейлі, Алішай Сешнс, і даведалася, дзе, на яе думку, хтосьці шпіёніў за Кейлі ўчора ў канферэнц-цэнтры. Мы абсыпалі плошчу пылам. Нічога не знайшоў. CBI ўдзельнічае?»
  «Не. CBI не ўдзельнічае».
  «О». Калі Мэдыган нічога не тлумачыў, Шэн працягнуў: «Вы мелі рацыю, гэта цэментавы пыл у трэйлеры Бобі, тое ж самае з судзімасцямі Баньера. Гэта ўнікальна для гэтай мясцовасці».
  «У вас ёсць запалкі ад Эдвіна? Лопес сказаў, што на фотаздымках і памятных рэчах Кейлі ў яго доме было шмат пылу».
  «Шмат следаў, так, але вынікаў пакуль няма. Хутка павінна быць вядома. І яшчэ адно? Каманда нешта знайшла ў аркестравай яме. Некаторыя скрыні былі перанесены — менеджэр сказаў, што яны звычайна захоўваюць іх там стосамі, каб нехта не ўпаў у выніку аварыі, разумееце? Гэта спецыяльныя скрынкі. Імі карыстаюцца каскадзёры. Той, хто іх рухаў, выглядаў так, быццам ён быў у латэксных пальчатках. І аналагічныя знакі на датчыках дыму; у іх вынялі акумулятары».
  Бінга!
  Мігель Лопес, які абшукваў кватэру Эдвіна, знайшоў скрынку з пальчаткамі.
  «Тое самае, што мы атрымалі ад дома Эдвіна?»
  «Гэтага мы таксама пакуль не ведаем. Сляды маршчын і след вытворцы раскажуць нам».
  «Добра, Чарлі. Перабіце мяне, ёсць нейкія прарывы».
  Мэдыган і Стэнінг сышлі і накіраваліся ў офіс шэрыфа, затым унутр і ўніз па доўгім калідоры. Мінакі, якія ішлі насупраць, ківалі яму трохі насцярожана, некаторыя проста напалохана.
  Ён зноў падумаў пра Кэтрын Дэнс. Яна ніколькі не напалохалася яго. Падумаўшы пра тое, як яна пячэцца ў спякоце, ён на імгненне адчуў сябе дрэнна. Яна заўсёды магла ўключыць кандыцыянер у гэтым сваім шыкоўным Pathfinder. Акрамя таго, такія мамы-футболісткі, як яна, заўсёды выпівалі круглыя тоны вады ў бутэльках. Націсканне было недастаткова для іх.
  Мэдыган праштурхнуўся праз ворныя дзверы, на якіх была намалявана бляклая шыльда: ДЭТЭКТЫЎНАЕ АДДЗЕЛЕННЕ.
  Дэтэктыў Габрыэль Фуэнтэс, бульдог чалавека, які люта пацеў нават зімой, стаяў каля стойкі рэгістрацыі. У адрозненне ад намеснікаў у дэпартаменце, якія былі былымі вайскоўцамі, а іх было шмат, Фуэнтэс адкінуў усе армейскія атрыбуты і насіў свае чорныя бліскучыя валасы так доўга, як мог.
  Эдвін Шарп таксама быў тут. Па фотаздымках, якія ім даслалі адвакаты Кейлі, Мэдыган пазнаў галаватага мужчыну, хаця ён моцна схуднеў. Ён стаяў над Фуэнтэсам, які ў росце пяць восем або каля таго быў на шэсць цаляў ніжэйшы за Эдвіна. У сталкера таксама былі доўгія рукі і масіўныя рукі. Яго вочы апусціліся пад густыя бровы, што надавала яму злавесны выгляд, хоць у астатнім ён быў даволі нармальны. Гэтыя вочы былі цікаўныя, падумаў Мэдыган. Яны не менш за ўсё турбавалі. Чорт вазьмі, дзеці на экскурсіях на кафедры выглядалі больш вінаватымі, чым гэты хлопчык.
  Яго ўсмешка была самай дзіўнай, якую Мэдыган калі-небудзь бачыў, слабы выгіб тонкіх вуснаў уверх, але ў асноўным на самых канцах.
  Гэтыя падземныя вочы цяпер павярнуліся да яго. «Дэтэктыў Мэдыган, прывітанне. як справы Я Эдвін Шарп».
  У мяне ёсць бэйдж з імем, але гэты хлопец ні разу на яго не зірнуў. Пра што гэта?
  «Я на секунду, сынок. Дзякуй, што зайшлі».
  «Да ведама, я не арыштаваны. Вы запрасілі мяне сюды, і я прыйшоў добраахвотна. Я магу сысці ў любы момант. Гэта правільна?"
  "Правільна. Хочаш марозіва?»
  «Я... што?»
  "Марозіва?"
  "Не, дзякуй. Я прайду. Што гэта ўсё?»
  «Вы называецеся Эдам, Эдзі?»
  Усмешка. Гэта было па-чартоўску жудасна. «Не. Мне падабаецца Эдвін, Пайк».
  Мэдыган зрабіў паўзу. На хрэн ён выкарыстоўвае маё імя? І як, чорт вазьмі, ён гэта ведаў? Многія дэпутаты тут не ведаюць, што гэта такое.
  «Ну, тады Эдвін. Вяртаюся праз секунду». Ён кіўнуў Фуэнтэсу далучыцца да яго ў калідор.
  «Праблемы?» - прашаптаў Мэдыган.
  «Не. Проста папрасіў яго зайсці, і ён не вагаўся». Фуэнтэс працягнуў: «І я чуў, што Мігель і каманда з месца злачынства знайшлі ў яго некалькі добрых доказаў пасля таго, як ён сышоў».
  «Так выглядае».
  - Добра, - сказаў Фуэнтэс. «Як трымаецца Кейлі?»
  «Я б сказаў, што робіць усё магчымае. Не вельмі».
  - Сукін сын, - прамармытаў Фуэнтэс. І яны азірнуліся і ўбачылі, што Эдвін назірае за мужчынамі. Ён не чуў, што яны казалі; яны былі занадта далёка. Але ў Мэдыгана пахаладзела, калі ён бачыў, як гэтыя вочы маршчынілі ад весялосці, быццам ён адчуваў кожнае слова.
  Ён адправіў Фуэнтэса назад у дывізію, зайшоў у сталовую, адчыніў халадзільнік, набраў сабе марозіва і кінуў яго ў папяровы шкляначку. Ён любіў марожанае. Не меў смаку да спіртнога, акрамя піва на шашлыку, не жаваў і не курыў, але ён любіў марожанае. Ні ёгурт, ні шарбет, ні нятлусты. Сапраўднае, праўдзівае марозіва. Ён нёс дадатковыя дзесяць фунтаў выключна з-за рэчаў, але гэтымі дзесяцьцю фунтамі ён быў гатовы ахвяраваць дзеля справы.
  Людзі думалі, што ён еў марозіва, каб запалохаць падазраваных або каб заваяваць іх, калі прапанаваў шарык ці два. Але на самой справе ён проста любіў марожанае.
  Сёння ён еў мятную шакаладку.
  Ён вярнуўся ў следчы аддзел. «Добра, Эдвін. Проста хацеў бы паразмаўляць з вамі, вы былі б вельмі добрыя ".
  Пару вялікіх укусаў з кубка металічнай лыжкай. Ён заўсёды выкарыстоўваў метал. Ненавідзела пластык. Папяровыя і пенапластавыя шкляначкі падыходзілі, але есці марозіва трэба было сапраўднай лыжкай.
  Яны толькі што рушылі да пакоя для допытаў, як дзверы ў аддзел зноў адчыніліся і нехта іншы ўвайшоў у хол.
  О, Ісус Хрыстос.
  Гэта была Кэтрын Дэнс.
  
  
  
  
   Раздзел 14
  ЯНА ЎЗЯЛА таксі.
  Няўжо яны думалі, што яна не будзе?
  Галоўны дэтэктыў і Крыстал Стэннінг не былі ў трэйлеры Бобі на дзесяць хвілін, калі яна адмовілася ад сваёй марнай спробы ўзад-уперад вызваліць Nissan з шырокай колавай базай.
  Яна дастала свой мабільны, знайшла праграму для пошуку бізнесу і выклікала таксі, каб забраць яе і адвезці прама ў офіс шэрыфа.
  Сталкер выглядаў больш забаўленым з двух мужчын, да якіх яна зараз падышла. «Агент Дэнс, спадзяюся, што ў вас усё добра», — сказала Эдвін, удакладняючы назву — імя таксама — і выказваючы крыху павагі.
  Выраз твару Мэдыгана гаварыў: «Шмат пра імправізаваны ізалятар у трэйлеры Бобі».
  Яна цвёрда сказала: «Я хацела б пагаварыць з вамі, намеснік», цяпер ужываючы менш уражлівую назву яго пасады, таму што яна была сапраўды раззлаваная.
  Мэдыган адказаў: «Я зараз вельмі заняты, Кэтрын. Давай, Эдвін. Такім чынам. Скажам, вы хочаце бутэльку халоднай вады?» Ён сказаў памочніку: «Мы будзем у нумары тры».
  І яны зніклі ў калідоры.
  Праз трывожныя пяць хвілін Дэнс заўважыла дэтэктыва Дэніса Аруцюна з цвёрдымі плячыма, багатым колерам твару і пругкімі вусамі, які ішоў па калідоры да яе. Ён з'ехаў перад маленькай гульнёй Мэдыган з машынамі і мог не ведаць, што яна персона нон грата. Яна прыняла рашэнне, дастаўшы з кашалька пасведчанне асобы, зачапіўшы трымальнік за пояс, выставіўшы шчыт, чаго яна ніколі не рабіла, нават падчас службы.
  Падышла да Аруцюна.
  Здавалася, што ён усміхаўся не больш, чым яго начальнік, але нічога падазронага не бліснула ў яго вачах. Калі ён здаваўся нязграбным, то, напэўна, таму, што ён не папрацаваў кінуць усё і прааналізаваць песню Кейлі “Your Shadow” на прадмет магчымых месцаў злачынства.
  «Дэніс».
  «Прывітанне, Кэтрын».
  Яна ўспомніла, як Мэдыган называлі блізкія. «Шэф зараз дапытвае Эдвіна. Дзе назіранне за пакоем для інтэрв'ю тры? Я заблукаў».
  Блеф спрацаваў. Без ніякай рэакцыі, мяркуючы, што ёй дазволена быць тут, Аруцюн правёў яе па калідоры і нават ветліва адчыніў дзверы. Ён запаліў святло ў маленькай цеснай камеры. Не трэба было турбавацца, што Эдвін або Мэдыган могуць убачыць успышку; пакоі для назірання нязменна былі святло- і гукаізаляванымі, нават калі ўсе, хто валодаў тэлевізарам, ведалі, што люстэрка фальшывае, а з іншага боку стаялі камеры, паліцэйскія і сведкі.
  Ёй стала крыху кепска, што так ужываюць Аруцюна. Але Дэнс была поўная рашучасці захаваць Кейлі Таўн у бяспецы, і хаця яна не сумнявалася ў адданасці Мэдыгана гэтай жа мэце, яна зусім не была ўпэўненая ў яго кампетэнтнасці, калі гаворка ішла пра такога злачынца, як Эдвін.
  І, о, так, яна ўсё яшчэ была раззлаваная.
  Яна агледзела пакой для допытаў. Гэта было строга. У цэнтры стаяў вялікі стол з ДВП, паўтара дзясятка крэслаў і меншы стол, на якім стаялі бутэлькі з вадой і лісткі паперы. Ніякіх упрыгожванняў на сценах.
  Ніякіх алоўкаў і ручак.
  Мэдыган, заўважыла яна, прыняў прафесійны падыход. Ён сеў наперад, засяроджана, але без пагрозы. Ён быў упэўнены ў сабе, але адмовіўся ад аўтарытарнага, уладнага стаўлення, якое яна бачыла раней (відавочна, зарэзерваванага для супрацоўнікаў праваахоўных органаў). Ён не выкарыстоўваў відавочных жэстаў рукамі, якія могуць адцягнуць увагу падазраванага. Ён з павагай ставіўся да Эдвіна, пытаючыся, ці камфортна яму, тэмпература занадта высокая ці занадта халодная.
  Дэнс меркаваў, што марозіва павінна быць нейкім рэквізітам. Кожнае асобнае слова ці жэст дапытвальніка расказвае суб'екту нешта большае пра таго, хто пытаецца. Вы ніколі не павінны гаварыць або рабіць нічога, што не спрыяе сеансу. Пацягваючы каву, чухаючы галаву, хмурачыся... Але, відаць, кандытарскі выраб не ўваходзіў у планы дэтэктыва. Ён з асалодай дапіў і адкінуў кубак. Вочы Эдвіна сачылі за кожным рухам.
   Аднак Мэдыган зрабіў некалькі памылак. Адным з іх было тое, што ён загадаў Эдвіну сесці насупраць яго за стол. Лепш было б сядзець тварам адзін да аднаго без мэблі паміж імі. Сталы, іншыя крэслы, любы рэквізіт дае падазраванаму адчуванне бяспекі.
  Ён зрабіў нязграбнае шоу, прапанаваўшы падазраванаму ваду. Дэнс адзначыў, што Мэдыган паказаў на Чыстую крыніцу, а не проста ўзяў бутэльку і працягнуў яе Эдвіну. Верагодна, гэта была спроба зняць з бутэлькі адбіткі трэння Эдвіна — адбіткі пальцаў — і, здавалася, Эдвін зрабіў гэта; ён не дакранаўся. Праблема заключалася ў тым, што прапанова Мэдыгана выдавала нешта ад стратэгіі і інтэлекту інтэрв'юера.
  Але вялікая памылка, на думку Дэнса, адбылася далей:
  «Ці магу я спытаць, што гэта такое, Пайк?»
  «Роберт Прэскат».
  «Не зрабіла б гэтага», — падумала яна.
  «О, дарожны менеджэр Кейлі», - сказаў Эдвін, кіўнуўшы і паціраючы выпуклае брыво.
  «Дзе вы былі мінулай ноччу, калі ён памёр?»
  О не.
  Дэнс зразумела, што яна сказала гэта ўголас, таму што Аруцюн нахіліў галаву ў яе бок.
  "Што? Не, ён мёртвы?» Эдвін выглядаў устрывожаным.
  «І вы гэтага не ведалі?»
  "Не не. Гэта жахліва. Яны з Кейлі былі вельмі блізкія. Што здарылася?"
  «Сам згарэў. Такім чынам, вы хочаце сказаць мне, што вас не было ў канферэнц-цэнтры мінулай ноччу?» Цяпер ён злавесна нахіліўся да Эдвіна.
  Дэнс зразумеў падыход Мэдыгана. Яе называлі атакай тупой сілай - тэрмін, запазычаны ў хакераў, якія выкарыстоўвалі вялізныя суперкамп'ютары для праверкі ўсіх магчымых пароляў для ўзлому зашыфраваных паведамленняў. Прымяняючы грубую сілу, афіцэры завальвалі падазраваных інфармацыяй пра іх і пра справу, што сведчыць пра веды, якімі яны насамрэч не валодаюць, і сувязі, якія ў лепшым выпадку былі слабымі. Пры ўпэўненасці ў дэталях, як гэта было відавочна ў Мэдыгана, падазраваныя часам хутка прымушалі прызнацца.
  Так, тупая сіла можа быць эфектыўнай. Але калі гэта не спрацавала адразу, вы апынуліся з суб'ектам, які забіў; любы шанец атрымаць карысную інфармацыю быў бы сапсаваны. Адпаведна, сама Dance ніколі не карысталася гэтая тэхніка. Яе вера была ў тым, што інфармацыя - гэта самае каштоўнае, што ёсць у следчага. Гэта магла быць сталёвая пастка, гэта магла быць зброя, але каб яна была эфектыўнай, яе трэба было выдаваць павольна, каб прывабіць падазраванага раскрыць падрабязнасці, якія пазней могуць быць выкарыстаны, каб яго спатыкнуць. Мэдыган толькі што паведаміў самыя важныя ключавыя факты — што Бобі мёртвы, дзе адбылося злачынства і як яно адбылося. Калі б яна вяла інтэрв'ю, то пакуль захавала б гэтыя падрабязнасці ў сакрэце.
  Эдвін змрочна паглядзеў на намесніка. «Ну, мне вельмі шкада чуць гэта пра Бобі. Гэта сумна для Кейлі».
  Мэдыган не адказаў. Ён хутка сказаў: «Не маглі б вы сказаць мне, дзе вы былі, калі Прэскот памёр? Мінулай поўначы?»
  «Ну, я ўпэўнены, што вы ведаеце, што я не павінен вам нічога казаць, але я крыху здзіўлены гэтым. Сапраўды, дэтэктыў. Ты відавочна думаеш, што я прычыніў боль Бобі. Навошта мне гэта рабіць? Я б ніколі не пакрыўдзіў нікога з блізкіх Кейлі. Але адказ на ваша пытанне: я быў дома ў сваёй арэндзе».
  «Сведкі ёсць?»
  «Можа, мяне нехта, які праязджаў, бачыў, не ведаю. Большую частку ночы я быў у гасцінай і слухаў музыку. Шторы ў мяне яшчэ не задраныя».
  «Я бачу. Добра." Потым ён падняў пастку. Мэдыган нахіліўся бліжэй і цвёрда сказаў: «Але што вы скажаце на той факт, што ў нас ёсць два сведкі, якія пазначылі вас у канферэнц-цэнтры прыкладна ў той час, калі ён памёр, а потым у доме Бобі сёння раніцай?»
  
  
  
  
  Раздзел 15
  ТОЕ, ШТО ЭДВІН ШАРП сказаў у адказ, верагодна, не было тым, чаго чакаў Мэдыган.
  Нахмурыўшыся, яшчэ больш змяшаўшы густыя бровы, ён проста спытаў: «У іх былі ясныя віды?»
  «Не адказвай», — падумаў Дэнс Мэдыгану.
  «Яны дакладна зрабілі. Дом прама праз дарогу ад дзвярэй сцэны канферэнц-цэнтра. І прама насупраць дому Бобі».
  Чорт вазьмі, падумаў Дэнс. Цяпер Эдвін мог высветліць, хто былі сведкамі.
  Ён сказаў, паціскаючы плячыма: «Ну, яны памыляюцца. Я быў дома».
  Дэнс сказаў Аруцюну: «Табата нікога не пазнавала. Яна не магла. Яшчэ нехта там быў?»
  Паўза. «Наколькі я ведаю».
  «І сапраўды ёсць сведка каля канферэнц-цэнтра?»
  — Відаць, — патлумачыў Аруцюн. Потым вырашыў расказаць ёй. «Нейкая жанчына, якая жыла побач, убачыла кагосьці каля поўначы».
  «Яна дакладна апазнала Эдвіна?»
  «Я не... я так не думаю».
  Ваганне азначала, што не, вырашыў Дэнс. Яна ўспомніла макет. Дом быў насупраць паркоўкі, у двухстах метрах ад сцэны. Ноччу яна не магла б разабраць больш, чым расплывісты сілуэт.
  «Ну, Мэдыган толькі што распавёў магчымаму падазраванаму ў забойстве пра двух сведак, і было б не так цяжка высветліць іх асобы. За імі трэба даглядаць. Ён сказаў, што знойдзе абарону для Табаты. Вы ведаеце, ці зрабіў ён?»
  «Табата, так. Другі — не ведаю».
  "Нам патрэбна."
   "Добра."
  А ў пакоі для допытаў стаўка сам-насам працягвалася. Мэдыган, верагодна, бліскуча ўмеў дабівацца прызнанняў ад тыповага злачынца, якога вы бачылі ў Цэнтральнай даліне. Але Эдвін Шарп не быў тыповым злачынцам.
  Ну, пад Джайлзам супраць Лохан ...
  Сталкер цярпліва і аналітычна выслухаў Мэдыган: «І мы толькі што прайшлі твой дом, Эдвін. Мы знайшлі шмат цікавых рэчаў, у тым ліку латэксныя пальчаткі, тыя самыя, што выкарыстоўваліся пры забойстве. І сляды доказаў».
  Эдвін спакойна сказаў: «Я бачу. Мой дом, хм? Вы атрымалі ордэр?»
  «Адзін нам не патрэбны быў. Мой намеснік заўважыў некаторыя рэчы навідавоку».
  «Нават з тратуара?» — спытаў сталкер. «Цяжка ўбачыць што-небудзь унутры, калі вы не ўвайшлі на тэрыторыю. Ну, я сапраўды не думаю, што вы мелі права нешта браць. Я хачу, каб яго вярнулі».
  Танц павярнуўся да Аруцюна. «Ён атрымаў ордэр?»
  «Не, пасля таго, як мы ўбачылі, што ў Бобі зніклі рэчы, начальнік накіраваў туды намесніка — Мігеля Лопеса — і ён убачыў рэчы з трэйлера праз акно Эдвіна навідавоку... У чым справа?"
  Дэнс не адказаў.
  У пакоі для допытаў Эдвін казаў: «Ну, я не быў у трэйлеры Бобі, таму...»
  «О, як вы даведаліся, што гэта трэйлер?» — пераможна спытаў Мэдыган.
  «Правільна, раней вы назвалі гэта «домам». Я думаў, што гэта дзіўна. Я ведаю, дзе ён жыў, дзякуючы песні Кейлі два гады таму. «Двухшырокі Бобі». Усё пра гісторыю музыкі кантры. Накшталт "Амерыканскага пірага" Дона Макліна. Дзіўна, што вы гэтага не ведаеце. Я маю на ўвазе тое, што я ў захапленні ад Кейлі».
  Усмешка Мэдыгана знікла, і, здавалася, ён змагаўся з гневам. «Проста прызнайся, Эдвін. Ты хочаш, я ведаю, што хочаш».
  Хрэстаматыйны радок з допыту з тупой сілай. Гэта момант, калі злачынца можа заплакаць і, сапраўды, прызнацца.
  Але Эдвін сказаў: «Ці магу я забраць свае рэчы? Дзе яны? У аддзеле месца злачынства? Гэта ў будынку на поўдзень адсюль, так?»
  Дэтэктыў міргнуў вачыма. Потым ён сказаў: «Слухай, давайце будзем рэалістамі. Працуйце са мной. Я пагавару з пракурорам. Я ўпэўнены, што ён заключыць здзелку. Магчыма, вы спрачаліся з Бобі. Ведаеце, тое стуканне ў грудзі, якое пачалося у Cowboy Saloon тым днём? Гэта абвастрылася. Такія рэчы здараюцца. Мы маглі б казаць пра паменшаныя падлікі. І, магчыма, ён увогуле здыме абвінавачанне ў пераследзе».
  «Праследаванне?» Эдвін нібы збянтэжыўся. «Я не сталкер. Кейлі сябар. Я гэта ведаю, і яна гэта ведае».
  «Сябар? Па словах яе адвакатаў, гэта не тая гісторыя».
  «Ой, яна іх баіцца. Імі кіруе яе бацька. Яны ўсе гаварылі ёй пра мяне хлусню».
  "Гэта не так", - сказаў Мэдыган. «Вы ў горадзе, каб пераследваць яе. І ты забіў яе сябра за тое, што ён учора выкінуў цябе з каўбойскага салона.
  Эдвін заставаўся абсалютна спакойным. «Не, дэтэктыў. Я прыехаў у Фрэсна, каб ненадоўга сысці ад дажджу ў Сіэтле, прыйсці на публічны канцэрт… і аддаць павагу выканаўцы, якая мне падабаецца, жанчыне, якая была добрай і шчыра праяўляла да мяне некаторую цікавасць. Адзін з найлепшых музыкаў нашай эпохі, дарэчы. Вы абвінавачваеце мяне ў пераследзе, але прабачце, я тут ахвяра. Вы ніколі нічога не рабілі з маім званком».
  Твар Мэдыгана выяўляў разгубленасць. "Што ты маеш на ўвазе?"
  «Я думаў, што менавіта таму ваш намеснік Фуэнтэс папрасіў мяне сюды. Мая скарга».
  «Скарга?»
  «Вы не ведаеце? Трэба сказаць, што мяне гэта не здзіўляе. У суботу ўвечары я патэлефанаваў у службу дзевяць-адзін-адзін і паведаміў аб падглядваючым Томе, парушальніку, які знаходзіцца за маім домам. Але ніхто нічога з гэтым не зрабіў. У вас што? Тысяча дзвесце дэпутатаў? Трэба было проста выйсці і паглядзець, дзе стаіць гэты хлопец, паразмаўляць з суседзямі. Але яны? Не, не для іншагародняга».
  Са змрочным смехам Мэдыган адказаў: «У нас чатырыста дэпутатаў у Фрэсна і шэсцьдзесят у Мадэры. Яны ахопліваюць больш за шэсць тысяч квадратных міль тэрыторыі ад Даліны аж да гор. Я баюся, што «Піпінг Том», калі ён сапраўды быў, не стане ўсім на палубе».
  Дэнс адзначыў, што калі б сталкер быў на рыбалцы, каб атрымаць інфармацыю аб абмежаваннях офіса шэрыфа, ён, безумоўна, атрымаўся б.
  Эдвін працягваў наступленне, лёгка, як чэрвеньскі дзень. «Вашу родную дзяўчыну, цытую, «пераследуюць», і вы думаеце, што гэта канец свету. Я навічок і нікога не хвалюе, што нехта ашалёўвае мой дом. Калі Бобі Прэскат быў забіты і сведкі паставілі мяне ў яго дом або трэйлер, то мяне падставілі. У кагосьці была іншая прычына, каб забіць яго, і яны выкарыстоўваюць мяне як падступнага хлопца. Вы сапраўды павінны зразумець, дэтэктыў, я люблю яе. Я б ніколі не пакрыўдзіў нікога з яе блізкіх».
  «Ты не любіш яе, Эдвін. Вы апантаныя знакамітасцю, якая не ведае вас ад Адама».
  «Я думаю, што ў кахання павінна быць нейкая апантанасць, ці не так, Пайк? Вы не апантаныя сваёй жонкай? Ці вы ў нейкі момант не былі ?» Эдвін заўважыў заручальны пярсцёнак.
  «Вы не будзеце гаварыць пра маю сям'ю!» Мэдыган пырснуў.
  - Прабачце, - сказаў Эдвін, нахмурыўшыся. У ягоных вачах было загадкавае, але выяўленае раскаянне.
  Мэдыган сказаў: «Кейлі цябе зусім не любіць. Вы далёка ад базы ".
  Намаганні прымусіць падазраваных прызнаць, што яны памыляліся або што іх перакананні грунтаваліся на памылках, звычайна былі бескарыснымі, асабліва ў выпадку злачынстваў, заснаваных на фанатыцы або апантанасці, такіх як пераслед.
  Эдвін паціснуў плячыма. «Вы так кажаце, але ведаеце, што яна дасылала мне электронныя лісты і лісты. Яна практычна сказала, што кахае мяне».
  Мэдыган з цяжкасцю стрымліваў свой гнеў. Ён сказаў: «Сынок, ты павінен стаць сапраўдным. Яна даслала вам тыя ж электронныя лісты, што і дзесяці тысячам прыхільнікаў. Сто тысяч. Пра гэта нам паведамілі яе адвакаты. Вы атрымалі паўтузіна электронных лістоў і пару лістоў.
  «Вось што яны вам кажуць. Гэта не значыць, што гэта праўда».
  «Эдвін, многія прыхільнікі так ставяцца да выканаўцаў. Аднойчы я адправіў ліст фанату зорцы. Ён вярнуў мне фатаграфію з аўтографам і...
  « Ён ?» – хутка спытаў Эдвін.
  Мэдыган хвіліну вагаўся. «Мы давялі цябе да смерці, сынок. Скажы мне праўду. Скажы мне, што ты забіў Роберта Прэската, і мы нешта прыдумаем. Скажы мне, і табе стане лепш. Вер мне."
  Эдвін сказаў: «Ведаеш, Пайк, мне здаецца, я не хачу больш нічога казаць. Я хацеў бы сысці. І я хацеў бы зараз жа забраць свае рэчы. Людзі супраць Уільямса. Вы павінны мяне арыштаваць або адпусціць».
  Дэнс спытаў Аруцюна: «Доказы? Гэта робіць Эдвіна на месцы?»
  Яна нават не папрацавала чакаць адказу. Усё, што ёй трэба было, каб Аруцюн адвёў ад яе позірк. «У яго няма крыміналістыкі, праўда?»
  «Мы лічым, што гэта, верагодна, будзе супадаць... Але не, у яго пакуль няма».
   «Дэніс, папрасі начальніка зайсці сюды».
  "Што?"
  «Мне трэба з ім пагаварыць. Гэта вельмі важна».
  Аруцюн агледзеў яе, зірнуўшы на пасведчанне на яе поясе. Ягоны рот пад вусамі сціснуўся. Ён зразумеў, што яна падманам прабралася ўнутр.
  - Прабачце, - сказаў Дэнс. «Я павінен быў гэта зрабіць».
  Ён скрывіўся і ўздыхнуў. Затым схапіў тэлефон і набраў нумар. Яны чулі, як гудзе ўнутры. Мэдыган паглядзеў на гэта са здзіўленнем і раздражненнем. Эдвін не звярнуў увагі, а замест гэтага павярнуўся і паглядзеў у святлоадбівальнае шкло. Паколькі ён не мог бачыць насельнікаў пакоя, ён не быў засяроджаны ні на Танцу, ні на Аруцюне, але простае кіданне яго вачэй у іх бок выклікала трывогу.
  І ўсмешка яго была васковай. Гэтая праклятая ўсмешка.
  "Так?" - нязмушана сказаў Мэдыган у трубку, хоць Дэнс заўважыў белы вялікі палец там, дзе ён сціскаў слухаўку.
  «Дэтэктыў?»
  "Што?"
  «Я тут з агентам Дэнс. Яна... хацела б паразмаўляць з вамі? Калі магчыма."
  Яго недаверлівыя вочы таксама пачалі круціцца ў бок люстэрка, потым ён стрымаўся.
  «У гэты момант?»
  "Гэта правільна. Здаецца, гэта важна».
  «Цікава, як яна там апынулася».
  Сталкер ведаў, што адбываецца? Дэнс не мог зразумець, але працягваў глядзець у люстэрка.
  «Я заняты».
  Дэнс схапіў трубку. «Следчы, адпусціце яго. Не арыштоўвайце яго».
  Праз імгненне Мэдыган апусціў тэлефон у калыску. «Эдвін, выпі вады».
  «Я хачу сысці», паўтарыў ён, сутнасць спакою.
  Мэдыган праігнараваў яго і выйшаў на вуліцу. Здавалася, што прайшлі лічаныя секунды, перш чым дзверы ў назіральны пакой адчыніліся, і ён уварваўся да Дэнса.
  «Што, чорт вазьмі, ты робіш?»
  «Ты павінен адпусціць яго. Калі ў вас няма важкіх прычын...
  «Гэта мой выпадак, а не ваш».
  Яна ведала, што збянтэжыла яго перад яго людзьмі. Але яна не магла стрымацца. «Вы павінны адпусціць яго».
  «Толькі таму, што вы зразумелі, што нехта кінуў гэтае святло на Бобі Прэската, не азначае, што я хачу ці маю патрэбу ў вашым меркаванні».
  Такім чынам, яна разважала. Дэніс Аруцюн аддаў ёй належнае за гэты вылік яшчэ ў канферэнц-цэнтры.
  «Ён павінен быць вызвалены».
  Мэдыган з рэзкім голасам сказаў: «Такім чынам, цяпер ты на яго баку?»
  Дэнс выявіў, што яна вельмі раззлаваная. «Гэта не пытанне бакоў. Гэта пытанне доказу справы. Эдвін цалкам мог забіць Бобі. Але калі ён пойдзе на суд і сыдзе, гэта падвойная небяспека. Яму сышло з рук забойства».
  «Я адказваю перад шэрыфам Гансалесам, а не перад вамі».
  «Адпусціце яго і сачыце за ім. Гэта адзіны спосаб зрабіць справу».
  «А што, калі ён памыліцца намесніку і вырашыць, што прыйшоў час забіць Кейлі. Як Рэбека Шэфер».
  Актрыса, якая была забітая ў Лос-Анджэлесе некалькі гадоў таму. Яе трагічная смерць ад рук сталкера прывяла да таго, што ў Каліфорніі быў прыняты першы ў краіне закон супраць сталкера.
  «Ну, ты бачыў яго — як ты гэта называеш, кінезік? Гэта ваш вопыт, вы даволі хутка сказалі мне. Ён хлусіў, калі казаў, што яго падстаўляюць? Вы ўжо праніклі ў назіральны пакой да таго часу, ці не так?»
  «У такіх умовах я не мог сказаць. Не паспеў».
  «Ах».
  «Яго папрасілі сысці, а вы яму не дазволілі. Гэта праблема».
  Мэдыган паглядзеў на Эдвіна ў пакоі. Малады чалавек дастаў ручку і блокнот і рабіў нататкі. Іх шмат.
  Мэдыган паклікаў Аруцюна: «Забранірую яго. Надзець на яго кайданкі і даставіць пад варту. У гэты момант толькі ўзлом у Бобі. Я ведаю , што гэтаму ёсць доказы». Ён павярнуўся да Танца. «Крыстал адвязе цябе да машыны, і табе лепш ісці. Вы знаходзіцеся тут як парушальнік, і, як вы, напэўна, заўважылі, я зараз у настроі арышту.
  
  
  
  
   Раздзел 16
  ПРА ПЯТНАЦЦАЦЬ ХВІЛІН бясшумнай язды, Крыстал Стэннінг сказала Кэтрын Дэнс: «Я не наўмысна заблакіравала цябе. Я проста там прыпаркаваўся».
  "Я ведаю, што."
  На асабістай машыне Стэнінга, выцвілай ад сонца "Таёце", яны якраз пад'язджалі да прычэпа Бобі. Малады дэтэктыў спыніўся, завішчаўшы тармазамі. Даволі хутка спатрэбілася замена рамяня. Трава тут, бледная і тонкая, выглядала больш пыльнай і калючай, чым раней. Цеплавая рабізна хвалістая, як пласты цякучай вады над Pathfinder.
  Стэнінг дастаў з кашалька яшчэ адзін звязак ключоў і сказаў: «Твой будзе гарачы. Вы захочаце ўзяць на сябе ўвагу руль. Людзі атрымалі апёкі». Яны вылезлі.
  «Я паклапочуся».
  «І вось верасень. Я не ведаю наконт раставання леднікоў, але я скажу вам, што цяпер гарачэй, чым калі я была дзяўчынкай».
  «Я чую цябе».
  «Вы можаце купіць гэтыя шторы на лабавым шкле ў Rite Aid. Яны працуюць даволі добра. Хаця я мяркую, што вы не застанецеся.
  Дэнс задумаўся, ці не папрасіў Мэдыган свайго намесніка ўключыць гэта ў размову, каб даведацца, куды гэта прывядзе.
  Яна сказала толькі: «Дзякуй».
  «Проста паміж намі?»
  «Вядома».
  «Кейлі Таўн тут вельмі важная. Фрэсна - не самае бліскучае месца на зямлі. У апытаннях аб добрых месцах для жыцця мы вельмі нізкія, і Кейлі праславіла нас. Я не ведаю, магчыма, начальнік думае, што вы тут, каб узбадзёрыцца, я маю на ўвазе вас і CBI. Забярыце яе ад нас, можна сказаць, гэтым расследаваннем. І калі гэта адбудзецца, офіс шэрыфа страціць грошы. Можа, шмат».
   «Грошы?»
  «Так, калі мы не можам справіцца са справай, ён думае, што гэта пойдзе ў бункер, калі прыйдзе бюджэтны час. Бачыце, ён за нас у аддзеле моцна змагаецца, начальнік. Аднойчы ён быў перакананы, што мы не змаглі знайсці гэтую дзяўчыну, якую выкралі і забілі, таму што CSU не змог прааналізаваць нейкі брудны след на месцы здарэння. Яму ўсё яшчэ дрэнна ад гэтага. Так што ён увесь час змагаецца за больш капейкі».
  «Я бачу».
  «Ён атрымаў сваю брудную машыну, якой бы яна ні была. Не ведаю, што гэта часта прывыкае, але ён такі».
  Не кажучы больш ні слова, намеснік паехаў.
  Дэнс падышла да сваёй машыны.
  Дык што мне рабіць? Нават калі б яна захацела ўзяць на сябе справу, што азначала б працаваць з мясцовай камандай, якая цалкам адмаўлялася супрацоўнічаць, яна не думала, што яе бос або Сакрамэнта на гэта пойдуць. Што б ні адчувала Мэдыган, CBI была найменш палітычнай праваахоўнай арганізацыяй, з якой яна калі-небудзь кантактавала. Нават калі падазраваны шукаў значна больш вядомую зорку, бюро не бралася б за пераслед. Тым не менш, Кейлі была добрым сябрам, іншыя людзі былі ў небяспецы, яна была перакананая, і Мэдыган быў пераўзыдзены Эдвінам Шарпам.
  Гэтая дзіўная ўсмешка, разлік, спакойныя паводзіны, даследаванне. Яны былі даспехамі і зброяй.
  І што было пад гэтай усмешкай? Што было ў яго на сэрцы і ў галаве? У той ступені, у адрозненне ад любога іншага падазраванага, якога яна ведала, Эдвін Шарп быў загадкай. Яна проста не магла яго прачытаць.
  Яна села ў следапыт.
  Адразу зноў выйшаў. Унутры павінна было быць 130 градусаў. Яна нахілілася, завяла рухавік і апусціла вокны. Затым уключыў кандыцыянер на поўную магутнасць.
  Пакуль яна чакала, пакуль інтэр'ер памякчэе, яна падышла бліжэй да трэйлера Бобі Прэскота, цяпер пазначанага скотчам на месцы злачынства. Яна зноў падумала пра дзіўную калекцыю гісторыі музыкі ўнутры.
  Кусты і трава калыхаліся на ветрыку, а прывіды пылу ўздымаліся і зніклі. Яна зразумела, што цяпер тут зусім бязлюдна, не лічачы службовай машыны, у якой наперадзе на ўзбочыне сядзеў малады азіяцка-амерыканскі намеснік, з выглядам на прычэпы Бобі і Табаты.
  Нягледзячы на паглынальную спякоту, Дэнс зноў адчуў холад трывогі. Яна б падумаў аб іншым наступстве арышту Мэдыгана Эдвіна Шарпа. Калі б забойцам быў нехта іншы, і ён выкарыстаў «Твой цень» як шаблон, то ў яго была б воля здзейсніць наступнае забойства, не баючыся, што яго шукае паліцыя.
  Нарэшце Pathfinder стаў дастаткова крутым, каб кіраваць ім. Яна ўключыла перадачу і з'ехала з месца здарэння, жоўтая паліцэйская стужка весела лунала на ветрыку ззаду.
  Дэбатуем.
  Я не хачу гэтага рабіць. Гэта будзе кашмар.
  Але праз дзесяць секунд яна прыняла рашэнне і размаўляла па тэлефоне з офісам CBI у Мантэрэі, на галасавой пошце свайго боса.
  «Чарльз. Гэта Кэтрын. Мне трэба ўзяць на сябе расследаванне ў Фрэсна. Тэлефануйце мне для дэталяў». Яна спрачалася аб тлумачэнні таго, які ядзерны выбух гэта справакуе і палітычны кашмар, які наступіць.
  Але яна вырашыла, што гэта лепшая размова ў рэжыме рэальнага часу.
  
  
  
  
   Раздзел 17
  ДВУХПАВЯРХОВЫ віктарыянскі дом KAYLEIGH TOWNE размясціўся на ўчастку ў дваццаць акраў на поўнач ад Фрэсна.
  Дом быў невялікі — дваццаць пяць сотак квадратных футаў ці каля таго, — але быў пабудаваны ўмельнікамі-будаўнікамі з адной інструкцыяй: зрабіць яго зручным і камфортным. Яна была гняздавальнікам - жорсткім для выканаўцы, які падарожнічаў сем месяцаў у годзе - і яна хацела дом, які быў бы ўтульным, які плакаў сям'ёй.
  Калі ёй было дванаццаць, біскуп Таўн прадаў дом, у якім яна і яе сястра выраслі, у занядбаным месцы на поўнач ад Фрэсна, у гарах. Ён сказаў, што сюды было цяжка дабрацца зімой, хаця сапраўдная прычына была ў тым, што, па-першае, яго пабудаваў яго бацька, і Бішоп зробіць усё магчымае, каб разлучыцца са сваім старым. І па-другое, вясковая сямейная сядзіба не адпавядала вобразу ладу жыцця, які ён хацеў весці: вобразу магутнай кантры-суперзоркі. Ён пабудаваў працоўнае ранча коштам дзесяць мільёнаў долараў на пяцідзесяці акрах у даліне і засяліў яго буйной рагатай жывёлай і авечкамі, якімі ён не цікавіўся і не ведаў аб вырошчванні.
  Гэты крок быў дастаткова жахлівым для Кейлі, але яшчэ горш было тое, што ён прадаў любімы сямейны дом і зямлю горназдабыўной кампаніі, якая валодала прылеглай маёмасцю, і яны разнеслі будынак бульдозерам, плануючы пашырацца, хоць кампанія збанкрутавала ; непатрэбнае разбурэнне было яшчэ больш траўматычным для дзяўчыны.
  Яна напісала песню пра гэта месца, якая стала вялікім хітом.
  Я жыў у Лос-Анджэлесе, я жыў у штаце Мэн,
  Нью-Ёрк і раўніны Сярэдняга Захаду,
  Але ёсць толькі адно месца, якое я лічу домам.
  Калі я быў дзіцем, дом быў у нас.
  Жыццё было ідэальным і ўсё было добра,
   У тым вялікім старым доме… каля срэбнай шахты.
  
  Сярэбраны руднік… срэбны руднік.
  Я не магу ўспомніць больш шчаслівага часу,
  У тым вялікім старым доме… каля срэбнай шахты.
  
  Цяпер чалавек, адказны за гэта перамяшчэнне, увайшоў у прасторную гасціную Кейлі, нахіліўся і абняў яе.
  Чацвёртая жонка Бішопа Шэры суправаджала яго. Яна таксама абняла Кейлі, потым села пасля няёмкай спрэчкі аб тым, які прадмет мэблі выбраць. Попельна-русыя валасы, пераканаўча распыленыя на месцы, мініяцюрная, але грудастая жанчына была на дзесятак гадоў старэйшая за Кейлі, у адрозненне ад Жонкі нумар тры, якая магла вучыцца ў той жа сярэдняй школе, што і дачка Бішопа - у класе не менш за яе.
  Кейлі, як і Бішоп, не магла шмат чаго ўспомніць пра нумар два.
  Затым несамавіты біскуп Таўн пасунуў сваё масіўнае цела на канапу, рухаючыся павольна — павольней, чым многія людзі, нават старэйшыя за яго. «Суставы даганяюць упушчанае», — паскардзіўся ён нядаўна, і спачатку Кейлі падумала, што ён мае на ўвазе скачкі, у якія ён гуляў у раннія гады, п'янства і баі, але потым яна зразумела, што ён мае на ўвазе клубы, калені, плечы.
  Ён быў у танных джынсах і сваёй усюдыіснай чорнай кашулі, жывот перакочваўся праз вялікі пояс, пакідаючы больш эфектную срэбную спражку бачнай толькі часткова.
  «Ён яшчэ быў там, праз дарогу?» – спытала Кейлі, гледзячы вонкі, заўважыўшы Дартура Моргана, як заўсёды пільнага, на пярэднім сядзенні пазадарожніка, накіраваным вонкі.
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?" Бішоп буркнуў.
  «Эдвін». Кім ён думаў?
  «Нікога не бачыў», — сказаў ён. Шэры пахітала галавой.
  Эдвін — першае, што яна ўбачыла сёння раніцай, гледзячы ў акно сваёй спальні на другім паверсе. Ну, яго машына, вялікая чырвоная машына. Вось што яна ўбачыла. Што не мела сэнсу парушэння.
  Кейлі жыла па дарозе ў Ёсеміці і Нацыянальны парк Сьера, якраз там, дзе гэтая мясцовасць пачала станавіцца цікавай з геаграфічнага пункту гледжання. Праз двухпалосную дарогу насупраць яе маёмасці была грамадская зона адпачынку і дэндрапарк, напоўнены пагоркамі, дарожкамі для прабежак, гаямі і садамі. Участак дазваляў стаяць дваццаць чатыры гадзіны, якраз месца для хворага сталкера.
   Яна сказала: «Ён быў там некаторы час таму. Проста сядзеў, глядзеў на дом». Яна ненадоўга заплюшчыла вочы, дрыжучы.
  "О, божа", сказала Шэры.
  «Ну, цяпер там нікога няма», — паўтарыў Бішоп рассеяна, заўважыўшы пачак сурвэтак на часопісным століку, дзе сядзела Кейлі з халоднай гарбатай і мабільным, па якім яна тэлефанавала сябрам і сям'і аб смерці Бобі.
  «Гэй, прабач за Бобі, К.Т. Я цябе ведаю... я маю на ўвазе, прабач».
  Шэры прапанавала: «Гэта жахліва, дарагая. Мне так дрэнна за цябе. Для ўсіх."
  Кейлі зайшла на кухню, узяла малака для бацькі і халоднай гарбаты для Шэры, а таксама яшчэ адну для сябе. Яна вярнулася ў гасціную.
  «Дзякуй, даражэнькі», — няўпэўнена прамовіла жанчына.
  Бацька падняў малако, нібы падсмажваючы.
  «Тата». Пазбягаючы яго вачэй, Кейлі хутка сказала: «Я думаю аб адмене». Лягчэй было ўзірацца туды, дзе за ёй шпіёніў сталкер-забойца, чым глядзець у вочы біскупу Таўну.
  «Канцэрт?» Вялікі чалавек буркнуў. Яго ірваны вакальны стыль, вядома, не быў функцыяй якіх-небудзь эмоцый, а проста таму, што ён так гаварыў. Ніякіх рэзкіх тонаў, ніколі шэпту, толькі гартанны хрып. Гэта было не заўсёды так; яго голас — як і суставы і пячонка — стаў ахвярай яго ладу жыцця.
  «Я думаю пра гэта».
  «Вядома. Вядома. Я бачу».
  Шэры паспрабавала адвесці гэты нязручны момант. «Калі я магу чым-небудзь дапамагчы? … Я прынясу некалькі абедаў. Скажыце мне, што вы хочаце. Я зраблю для цябе нешта асаблівае».
  Ежа і смерць заўсёды былі звязаны, падумала цяпер Кейлі.
  «Я падумаю. Дзякуй, Шэры».
  Слова «мама», вядома, ніколі не было на стале. Кейлі не ненавідзела сваю мачаху. Альбо вы былі сталёвай жанчынай, як Маргарэт, яе маці, і змагаліся з такім чалавекам, як біскуп Таўн, а часам і заганялі яго ў загон, альбо вы завалодалі рэшткамі прэстыжу і бясспрэчнай харызмы і здаліся. Гэта была Шэры.
  Хаця Кейлі не магла яе вінаваціць. Яна таксама не магла свайго бацькі. Маргарэт была яго першым выбарам, і, нягледзячы на іншых на гэтым шляху, яны ўсё роўна былі б разам, калі б не лёс. Узяць не было нікога месца яго першай жонкі, дык навошта нават спрабаваць? Тым не менш немагчыма было ўявіць, каб біскуп Таўн выжыў без жанчыны.
  Ён прабурчаў: «Ты скажаш Бары?»
  Яна кіўнула ў бок мабільнага. «Ён быў першым, каму я патэлефанаваў. Ён у Кармэлі з Нілам.
  Высокі, непаседлівы Бары Зейглер, яе прадзюсар, быў поўны нервовай энергіі. Ён быў геніем у студыі. Ён стварыў адны з самых вялікіх хітоў дзевяностых, калі кантры атрымала назву "кросавер" і пачала выходзіць за рамкі сваіх каранёў у Нэшвіле, Даласе і Бэйкерсфілдзе, каб распаўсюдзіцца на асноўнае тэлебачанне і за мяжой.
  Калі хтосьці і стварыў гук Кейлі Таўн, дык гэта Бары Зейглер. І гэты гук прынёс ёй вялікі поспех.
  Цайглер і лэйбл таксама не пазбеглі ценю Эдвіна Шарпа. Сталкер заваліў кампанію электроннымі лістамі з крытыкай выбару прыбораў, тэмпаў і вытворчасці. Ён ніколі не ганіў голас Кейлі або самі песні, але сцвярджаў, што Зейглер, спецыялісты па гуказапісу і музыканты-дублёры не «аддаюць ёй належнага». Гэта была яго любімая фраза.
  Кейлі прагледзела некалькі электронных лістоў і, хоць ніколі нікому не казала пра гэта, думала, што Эдвін мае рацыю па некаторых пытаннях.
  Нарэшце Шэры сказала: «Толькі адно. Я маю на ўвазе...» Позірк у бок Бішопа, пацягваючы малако, якое ён піў гэтак жа пабожна, як некалі піў бурбон. Калі ён не стаў пярэчыць супраць таго, каб яна зайшла так далёка, яна працягнула: «Той абед заўтра — для аматара месяца. Вы думаеце, што мы ўсё яшчэ можам гэта зрабіць?»
  Гэта была акцыя, якую Алісія Сешнс арганізавала ў Facebook і на сайце Кейлі. Бішоп больш-менш падштурхнуў Шэры да працы над рознымі маркетынгавымі праектамі для аперацыі Кейлі Таўн. Жанчына ўсё жыццё займалася рознічным гандлем і ўнесла некаторыя каштоўныя ўклады.
  «Усё запланавана, так?» — спытаў біскуп.
  «Мы знялі памяшканне ў сельскім клубе. Гэта шмат значыла б для яго. Ён вялікі фанат».
  «Не такі вялікі, як хтосьці з маіх знаёмых», — падумала Кейлі.
  «І таксама будзе розгалас».
  «Ніякіх журналістаў», - сказала Кейлі. «Я не хачу гаварыць пра Бобі. Вось так што яны захочуць мяне спытаць». Алісія адцягвала прэсу — а іх было шмат. Але калі персанальны памочнік са сталёвымі вачыма сказаў "не", месца для дэбатаў не засталося.
  Бішоп сказаў: «Мы будзем гэта кантраляваць. Усталюйце асноўныя правілы. Пераканайцеся, што яны не задаюць пытанняў пра тое, што адбылося ў канферэнц-цэнтры».
  - Я магу гэта зрабіць, - сказала Шэры, няўпэўнена зірнуўшы на Бішопа. «Я буду ўзгадняць дзеянні з Алісяй».
  Нарэшце Кейлі сказала: «Вядома, я думаю». Яна ўявіла, як апошні раз абедала сам-насам з Бобі тыдзень таму. Ёй зноў захацелася заплакаць.
  - Добра, - сказаў Бішоп. «Але мы будзем коратка. Скажыце гэтаму заўзятару, што яно павінна быць кароткім».
  Прапусціўшы адну праблему, Кейлі сказала: «Але я сапраўды хачу падумаць пра канцэрт, тата».
  «Гэй, лялька, усё, што табе падабаецца рабіць».
  Бішоп нахіліўся наперад і схапіў адну з гітар, якія яго дачка трымала ў сваёй гасцінай, старую гільдыю, з тонкім грыфам і залатым яловым верхам, выдаючы звонкі тэнар. Ён сыграў версію Элізабэт Котэн «Грузавы цягнік».
  Ён быў таленавітым, сінкопаваным пальчыкам, у стылі Arty and Happy Traum і Леа Котке (і чорт вазьмі, калі б ён не ўмеў таксама рабіць плоскі выбар, як Док Ватсан, навыкам, якім Кейлі ніколі не магла авалодаць). Яго масіўныя рукі цалкам кантралявалі лад. У поп-музыцы гітара першапачаткова служыла для рытмічнага акампанементу — як барабан або маракасы — і толькі ў апошнія восемдзесят гадоў або каля таго яна ўзяла на сябе ролю мелодыі. Кейлі выкарыстала свой Марцін для яго першапачатковага прызначэння, ігры, каб акампанаваць свайму асноўнаму інструменту - голасу ў чатыры актавы.
  Кейлі ўспомніла насычаны барытон Бішопа сваёй маладосці і здрыганулася, пачуўшы, кім ён стаў. У Боба Дылана ніколі не было гладкага голасу, але ён быў напоўнены экспрэсіяй і запалам, і ён мог біць па нотах. Калі на вечарыне ці час ад часу на канцэртах Кейлі і Бішоп спявалі разам дуэтам, яна мадулявала ў тон, які ён мог зняць, і перакрывала ноты, якія дастаўлялі яму праблемы.
  «Мы паклапацімся, каб гэта было кароткім», — зноў абвясціў ён.
  Што? - здзівілася Кейлі. Канцэрт? Потым успомніў: абед з вентылятарам. Гэта было заўтра ці паслязаўтра?
  О, Бобі...
   «І мы пра гэта пагаворым, пра канцэрт. Паглядзіце, як вы сябе адчуваеце праз дзень ці каля таго. Хочацца, каб вы былі ў добрай форме. Шчаслівы таксама. Вось што важна», — паўтарыў ён.
  Яна зноў глядзела ў акно ў гай, які аддзяляў дом ад дарогі, метраў за сто. Яна садзіла расліны для адасобленасці і цішыні, але цяпер яна думала толькі пра тое, што гэта забяспечыць выдатнае прыкрыццё, каб Эдвін мог падысці бліжэй да дома.
  Прагучала больш арпеджыа — акордаў, разбітых на асобныя ноты. Кейлі аўтаматычна падумала: паменшаная, малая сэкта, мажорная. Гітара рабіла ўсё, што ад яе хацеў Бішоп. Ён мог атрымаць музыку з галінкі дрэва.
  Яна падумала: біскуп Таўн прапусціў канцэрты, таму што быў без прытомнасці або ў турме. Але ён ніколі не вырашыў адмяніць.
  Ён загрукаў гітару і сказаў Шэры: «Я атрымаў гэтую сустрэчу».
  Жанчына, якая, здавалася, мела розныя духі на кожны дзень тыдня, імгненна паднялася і пачала цягнуцца да рукі Бішопа, потым падумала; яна старалася быць стрыманай у прысутнасці яго дачкі. Яна папрацавала над гэтым, падумала Кейлі.
  Я цябе не ненавіджу.
  Ты мне проста не падабаешся.
  Кейлі ўсміхнулася.
  «У цябе ўсё яшчэ ёсць той падарунак, які я прынёс табе пару гадоў таму?» — спытаў біскуп дачку.
  «У мяне ўсе твае падарункі, тата».
  Яна правяла іх да дзвярэй, забаўляючыся, што Дартур Морган, здаецца, паглядзеў на іх з некаторай падазронасцю. Пара села ў пыльны пазадарожнік і з'ехала, мініяцюрная Шэры за рулём масіўнага аўтамабіля. Бішоп кінуў кіраваць аўтамабілем восем гадоў таму.
  Яна думала яшчэ тэлефанаваць наконт Бобі, але не магла прымусіць сябе. Яна прайшла на кухню, нацягнуўшы працоўныя пальчаткі, і выйшла ў свой сад. Ёй падабалася тут, вырошчваць кветкі, зёлкі і гародніну — што яшчэ ў гэтай частцы Каліфорніі? Яна жыла ў самым прадуктыўным сельскагаспадарчым графстве ў Амерыцы.
  Прывабнасць садоўніцтва не мела нічога агульнага з цудам жыцця, навакольнага асяроддзя, адзінства з зямлёй. Кейлі Таун проста любіла выпацкаць рукі і засяродзіцца на чымсьці іншым, акрамя прамысловасці.
   І тут яна магла б марыць аб сваім будучым жыцці, гадзячыся ў такіх садах з дзецьмі. Рыхтуе соусы, выпечку і запяканкі з таго, што сама выгадавала.
  Памятаю восень, пірагі ў духоўцы,
  Сядзячы на ганку, трохі кахаючы падлетак,
  Катацца на поні і выгульваць сабак,
  Дапамагаць таце на вуліцы, калоць палены.
  Жыццё было простым і жыццё было выдатным,
  У тым вялікім старым доме, каля срэбнай шахты.
  
  Я адмяняю чортавы канцэрт, - падумала яна.
  Яна запусціла валасы пад дурны палатняны капялюш ад сонца і разглядала свой ураджай. Паветра было гарачым, але суцяшальным; вакол яе твару гудзелі насякомыя, і нават іх настойлівая прысутнасць супакойвала, нібы нагадвала, што ў жыцці ёсць нешта большае, чым музыка.
  Больш, чым прамысловасць.
  Але раптам яна замерла: успышка святла.
  Не, не Эдвін. Ад яго машыны не было яркага чырвонага колеру.
  Што гэта было? Святло ішло з поўдня, злева ад саду, каля ста ярдаў. Не ад паляўнічага сляпога Эдвіна ў дэндрапарку ці галоўнай дарогі наперадзе. Гэта было ад невялікай пад'язной дарогі, якая ішла перпендыкулярна да шашы. Забудоўшчык набыў прылеглую зямлю год таму, але збанкрутаваў яшчэ да пачатку будаўніцтва жылля. Гэта была апытальная група? У мінулым годзе яна была рада, што здзелка правалілася; яна хацела яе канфідэнцыяльнасці. Цяпер, як ні круці, яна была шчаслівая, што вакол могуць быць брыгады — і, урэшце, суседзі, — каб адпудзіць Эдвіна і іншых падобных да яго.
  Але што менавіта было святлом?
  На выключэнні, на выключэнні. Мігае.
  Яна вырашыла разабрацца.
  Кейлі прабралася скрозь кусты да дрыготкага асвятлення.
  Яркія, цёмныя.
  Святло, цень.
  
  
  
  
  Раздзел 18
  КЭТРЫН ДЭНС БЫЛА на поўдні Фрэсна, спрабуючы знайсці рэстаран, які рэкамендавала Крыстал Стэнінг.
  Аднак яе думкі былі пра тое, як справіцца з выбухам, калі Чарльз Овербі або, што больш верагодна, дырэктар CBI ў Сакрамэнта, сказаў шэрыфу Аніце Гансалес, што Дэнс будзе кіраваць расследаваннем забойства Бобі Прэскота.
  Яна сапраўды падскочыла, калі яе тэлефон загудзеў.
  Ах, Чарльз, спадзяюся, я не сарваў адзін з тваіх спакойных абедаў...
  Але нумар у ААН быў мясцовы.
  "Добры дзень?"
  «Кэтрын?»
  «Так».
  «Гэта Пайк Мэдыган».
  Яна нічога не сказала.
  «Пагаварыць хвілінку?»
  Ёй здалося, што яна пачула скрыгат лыжкі. Плёск вуснаў. Ён еў абед, засунуўшы тэлефон паміж плячом і вухам? Больш марозіва? «Ідзі наперад».
  «Што ты задумаў?»
  Яна сказала: «Іду за курыцай у Хуліа».
  «Добры выбар. Толькі не рабіце тамалес. Свіны горад».
  Зараз паўза з яго боку. «Мне патэлефанаваў кіраўнік нашага аддзела на месцы злачынства Чарлі Шын. Пішацца ШЭАН. Не так, як акцёр. Прымае некаторы гора для гэтага. Добры чалавек».
  Яна нагадала пра працаздольную каманду ў канферэнц-цэнтры і ў трэйлеры, нароўні з ХСС вялікага горада.
  «Усе экспертызы далі адмоўны вынік. Ніякая пыл ці іншыя сляды на фотаздымках і памятных рэчах у пракаце Эдвіна не адпавядалі таму, што было ў Бобі трэйлер. І адзін з нашых людзей правёў даныя крэдытнай карты Эдвіна? Ён купіў усё, што мы знайшлі ў яго доме, на eBay. І мы атрымалі яго адбіткі, калі заказвалі яго. Ні адзін з тых, што ў Бобі або ў канферэнц-цэнтры не супадаюць. Ні слядоў, ні нічога. Пратэктары шын для свайго аўтамабіля, маланка. Была вымыванне».
  «Вы адпусцілі яго».
  «Так, гадзіну таму. І адпусцілі ўсё, што мы ўзялі».
  Дэнс меркаваў, што гэта лепшае, што чалавек накшталт Мэдыгана можа зрабіць для раскаяння.
  Але яна памылілася.
  «Я хацеў сказаць, што прабачце».
  І прабачэнні яшчэ не скончыліся.
  «Вы мелі рацыю, я памыляўся. Я быў пераўзыдзены тым хлопцам. Быццам бы адзіная прычына, па якой ён прыйшоў, гэта даведацца інфармацыю пра следства».
  «Калі ён злачынец, то так, я думаю, што гэта магчыма».
  «Гэты хлопец значна адрозніваецца ад таго, да чаго я прывык. Ты кіруеш ім лепш, чым я. Калі вы ўсё яшчэ гуляеце, ці хочаце вы дапамагчы нам? Мы напэўна маглі б выкарыстоўваць вас ".
  Без ваганняў: «Я, так».
  Яна абавязкова патэлефанавала б Авербі і адклікала сваю папярэднюю просьбу.
  «Гэта вельмі цэніцца».
  Дэнс успомніў тое, што Стэнінг сказаў пра занепакоенасць Мэдыгана. «Я хацеў сказаць адну рэч, дэтэктыў. Гэта ваш выпадак. Я толькі кансультант».
  Іншымі словамі, слава і прэс-канферэнцыі - усё за вамі. Я іх, дарэчы, ненавіджу гэтак жа, як і ваш паплечнік Дзяніс Аруцюн.
  «Ну, дзякуй вам за гэта. Цяпер вярніся сюды, калі хочаш. О, і сардэчна запрашаем у FMCSO, намеснік танца. Гэй, у гэтым добры пярсцёнак, не думаеш?»
  
  АЛЕ ГЭТА БЫЛО яго, у рэшце рэшт.
  Прычына, па якой яна не бачыла чырвонага, была ў тым, што святло было блікам ад лабавога шкла, якое кідалася ў яе бок, як у тэатры. Малінавы колер б'юіка быў ніжэй за ўзровень вачэй ад дома.
  Эдвін Шарп быў у пяцідзесяці футах ад яе. Ён знайшоў новы пункт агляду. Яго машына была прыпаркавана на абочыне, а ён сядзеў на капоце, звесіўшы ногі, калі ён глядзеў прама на яе дом, гэтая хворая ўсмешка скрывіла яго рот. Яго пагойдванне наперад-назад выклікала перарывістае мігценне.
  Яна апусцілася на калені. Аднак ён не адрэагаваў, і яна ведала, што ён яе не бачыў.
  Адышоўшы на некалькі дзясяткаў футаў убок, Кейлі зноў выглянула праз кусты. Ён быў у навушніках і стукаў далонню па сцягне ў такт музыцы. Гэта была б адна з яе песень. Каторы?
  Час ад часу яго галава круцілася, аглядаючы маёмасць, нібы любаваўся творам мастацтва.
  Ці ... пачакайце. Нешта было ў яго твары. Што гэта за выраз?
  І тады яна адчула, што гэта задавальненне. Амаль экстаз. І не ў рэлігійным сэнсе. Яго павекі час ад часу апускаліся, а ўсмешка станавілася глыбейшай. Здавалася, што і ён цяжка дыхае, грудзі яго прыўздымаюцца.
  Было падобна на тое, што ён займаўся каханнем.
  Ён пастукваў сябе па сцягне, каб укласціся ў такт музыцы? Ці, Божа мой, ён яшчэ нешта рабіў сваёй рукой? Яна не магла бачыць ясна.
  гэтага рабіць !
  Але выгляд яго твару.
  О, агідна!
  Яго напаўадкрыты рот, апушчаныя павекі пад выпуклымі бровамі… гэта было занадта для яе.
  Яна хутка адступіла і спатыкнулася. Але дрэва, за якое яна схапілася, каб не ўпасці, было маленькім сасняком і сагнулася ўбок пад яе цяжарам.
  І злавіў позірк Эдвіна.
  Рух спыніўся, і ён паглядзеў у той бок, дзе цяпер на зямлі прысела ў жаху Кейлі.
  Ці бачыў ён яе? Ён ішоў да яе зараз з расшпіленымі штанамі?
  У паніцы Кейлі павярнулася і ўцякла, кідаючыся на ўсю моц.
  Ухіляючыся ад дрэў, хмызняку, не адважваючыся азірнуцца… Потым замаячыла агароджа вакол яе каштоўнага саду. Яна затармазіла, але не турбавала вароты. Яна выцягнула рукі і пераскочыла праз агароджу, як калісьці рабіла каня на ўроку гімнастыкі — заўсёды змагалася, каб прыняць выклік, але часта, як цяпер, прызямлялася, разваліўшыся, на іншы бок.
  Сэрца грукатала, яна паднялася на ногі і ўлезла ў дом, зачыняючы дзверы і круцячыся.
  Яна паглядзела на свой сад. Гэта было разбурана ! Разбураны назаўжды. Яна больш ніколі не магла ўвайсці ў гэта, не падумаўшы пра яго і пра тое, што ён рабіў.
  Яна прыціснулася тварам да акна.
  Мігценне працягвалася на імгненне.
  Затым ён пачаў рухацца ў бок галоўнай дарогі. Яна ўбачыла чырвоны пробліск, калі машына павольна рухалася да скрыжавання, павярнула направа і знікла.
  Кейлі падскочыла, калі яе тэлефон зазваніў, сталёвая гітара і гул вібрацыі. Яна павольна набліжалася. Гэта быў Эдвін, ці нехта іншы, заклікаючы з другім куплетам «Your Shadow»? Аб'яву аб чарговым забойстве?
  Яна ўзяла мабільны. Паглядзеў на экран. Пасля хвіліннага вагання яна націснула АДКАЗ.
  
  
  
  
   Раздзел 19
  для брыфінгу ў праваахоўных органах аднолькавыя ва ўсім свеце: пацёртыя, пацёртыя, пабітыя, адрамантаваныя скотчам, запоўненыя неадпаведнай мэбляй і загадкавымі шыльдамі, запэцканыя вокны.
  Аб'яднаная служба шэрыфа Фрэсна-Мадэра была звычайнай, хоць пах кіслага часнаку быў унікальным дадаткам, магчыма, ад позняй змены кітайскай вячэры. Дэнс стаяў перад асветленым зялёным святлом пакоем разам з П.К.Мэдыганам і Дэнісам Аруцюнам, на чыім маўклівым твары пад пышнымі вусамі з'явілася ледзь прыкметная ўсмешка пры аб'яве, што Дэнс далучаецца да каманды.
  Яе хітрасць выкарыстаць яго, каб праслізнуць у назіральны пакой раней, відаць, даравалі.
  Дэтэктывы Крыстал Стэнінг і Мігель Лопес таксама былі тут. Яны разам з дэтэктывам Габрыэлем Фуэнтэсам, які зараз знаходзіцца ў полі, будуць аператыўнай групай па расследаванні забойстваў Прэскотта і Кейлі Таўн, якую падтрымлівае Ці Джэй Скэнлан у Мантэрэі («У вас вельмі дзіўная ідэя ўзяць адпачынак, бос»).
  У пакоі таксама знаходзіліся двое мірных жыхароў. Дэнс патэлефанаваў Кейлі Таўн трыццаць хвілін таму і папрасіў яе далучыцца да іх. Жанчына неахвотна пагадзілася, і Алісія Сешнс прыйшла па маральную падтрымку. Кейлі была з затуманенымі вачыма і жаўтлявымі вачыма, яе ўражлівыя мядовыя валасы былі закручаны ў тугі хвост і тырчалі з-пад бардовай спартыўнай шапкі без лагатыпа, быццам яна спрабавала замаскіравацца.
  Яна таксама, адзначыў Дэнс, насіла шырокія джынсы, а не звычайныя абліпальныя нумары з яе вокладак альбомаў і канцэртаў, і тоўстую трыкатажную кашулю з доўгімі рукавамі, якая была б бязлітаснай у спякоту.
  Утойванне было б бескарысным, аднак, калі б гэта была мэта, Дэнс магла б сказаць ёй. Для Эдвіна Шарпа яна была самай сэксуальнай, самай прыгожая жанчына ў свеце, у якой бы вопратцы яна ні была і без макіяжу на твары.
  Кейлі паведаміла, што Эдвін зноў шпіёніў за ёй, сорак хвілін таму, прыпаркаваўшыся ў новай кропцы агляду; відаць, яму надакучыла паліцыя, якая праязджала міма і глядзела на яго на паркоўцы запаведніка праз дарогу ад яе дома. Такім чынам, адразу пасля таго, як яго вызвалілі з ізалятара, ён накіраваўся на гэты новы назіральны пункт для свайго кайфа, як наркаман, які шукае метамфетамін.
  Голас спявачкі вагаўся, калі яна расказвала гісторыю, мяркуючы Дэнсу, што гэта было больш, чым яна проста заўважыла яго. Ёй было цікава, ці было паміж імі сапраўднае супрацьстаянне. Але што б ні здарылася, было відавочна, што Кейлі не хацела пра гэта гаварыць.
  Алісія Сешнс была апранута зусім не так, як яе бос, амаль з выклікам: вузкія джынсы, светла-блакітныя каўбойскія боты, зялёная майка з ярка-аранжавымі шлейкамі бюстгальтара. Значныя мышцы таксама. Дэнс задумалася, чым можа быць астатняя татуіроўка, якая знікае на яе спіне. Яе твар быў змрочным і злым, здавалася, што некаторыя з іх былі накіраваны на саміх намеснікаў, быццам яны не рабілі дастаткова, каб абараніць яе боса.
  Дэнс сказаў: «Начальнік Мэдыган быў ласкавы запрасіць CBI дапамагчы ў справе аб забойстве Прэскота, і мы засяродзімся на магчымасці таго, што гэта звязана са сталкерам, які турбаваў Кейлі. Я тут не для таго, каб наступаць на ногі, і калі вы лічыце, што паміж вашым і маім аддзелам існуе канфлікт, вы можаце прыйсці да мяне ці начальніка Мэдыгана ў любы час. Я дапамагаю, таму што ў мяне ёсць пэўны досвед працы са сталкерамі».
  «Асабіста?» - сказаў Лопес.
  Усе засмяяліся.
  «Яны збянтэжаныя, калі бачаць Glock Twenty-3 на вашым сцягне».
  Кейлі была сярод тых, хто смяяўся, але гэта было занадта гучна. Небарака ў жаху, ацаніў Дэнс. Аліцыя насцярожана глядзела.
  «Перш за ўсё, мой паплечнік у Мантэрэі даведаўся, што на Эдвіна няма ніякіх ордэраў або судовых пастановаў — нічога федэральнага або ў Каліфорніі, Вашынгтоне ці Арэгоне. Некалькі парушэнняў ПДР, і ўсё. Што крыху незвычайна для сталкера; звычайна ёсць гісторыя скаргаў. Але, з іншага боку, ён мог проста быць вельмі асцярожным. І мы ведаем, што ён разумны.
  «Зараз я раскажу вам крыху пра пераслед і пра тое, дзе я думаю Эдвін упісваецца ў дыягназ. Існуе некалькі відаў сталкеров. Першы тып вядомы як просты дакучлівы. Звычайна гэта бытавыя сітуацыі. Сталкер і яго аб'ект мелі раней нейкія кантакты, звычайна рамантычныя або сэксуальныя. Адносіны, шлюбы ці нават адносіны на адну ноч, якія ідуць дрэнна. Падумайце пра фатальнае прыцягненне. »
  « Гэта быў фільм, каб трымаць мужоў на строгім шляху», — сказала Лопес, выклікаючы трывожны смех.
  Дэнс працягнуў: «Тады ёсць эратаманскія сталкеры».
  «Як сэксуальныя вычварэнцы?» — услых здзівіўся Мэдыган.
  «Не, гэта больш пра каханне, чым пра сэкс. Традыцыйна эратаманскія сталкеры - гэта жанчыны, якія закахаліся ва ўплывовых мужчын з вышэйшых эканамічных або сацыяльных класаў. Як сакратары ці прадаўцы, якія падлашчваюцца перад сваім начальнікам. Але цяпер у гэтую катэгорыю трапляе столькі ж мужчын, колькі і жанчын. Профіль паказвае, што быў нейкі нязначны, абсалютна бяскрыўдны кантакт, які сталкер няправільна прачытаў. Яны пераконваюцца, што суб'ект іх апантанасці закаханы ў іх, але занадта сарамлівы або неахвотна адказвае ўзаемнасцю.
  «Трэці тып называецца любоўю апантанай. Гэта тыя, хто шукае знакамітасцяў, людзей, якім яны пакланяліся здалёк і прыйшлі да веры, што з'яўляюцца роднаснымі душамі. Я думаю, што Эдвін - гэта сумесь эратаманіі і апантанага кахання. Ён шчыра верыць, што вы - жанчына для яго. Ён хоча адносін з вамі, і ён верыць, што вы адчуваеце тое ж самае да яго ".
  - Гэты пракляты "XO", - прамармытала Кейлі. «Гэта быў проста фармуляр».
  Алісія сказала: «Мы рассылаем іх тысячы на тыдзень. У ім не было нічога асабістага, акрамя імя — і ў нас ёсць праграма аўтаматычнай пошты, якая ўстаўляе гэта».
  «Ну, трэба разумець: усе сталкеры ў большай ці меншай ступені трызняць. Яны вар'іруюцца ад сур'ёзных неўрозаў да памежных асобаў і па-сапраўднаму псіхатычных: шызафрэніі або моцнай біпалярнасці. Мы павінны выказаць здагадку, што Эдвін мае праблемы з рэальнасцю. І ён не хоча выпраўляць гэта, таму што ён атрымлівае кайф ад кантакту з вамі - для яго гэта так жа моцна, як наркотык».
  Крыстал Стэннінг спытала: «Але які ў яго матыў забіць Бобі Прэскота — калі ён гэта зрабіў?»
  Дэнс сказаў: «Гэта добрае пытанне, дэтэктыў. Гэта адна рэч, якая не зусім падыходзіць. Сталкеры, якія пакутуюць ад эратаманіі і апантанасці любоўю, найменш небяспечныя, статыстычна значна менш, чым хатнія сталкеры. Але яны, безумоўна, могуць забіць».
  Мэдыган дадаў: «Я думаю, што мы таксама павінны памятаць, што Бобі мог апынуцца не ў тым месцы і не ў той час. Калі тая песня была анонсам, то толькі пра канцэртную залу. Магчыма, не меў нічога агульнага з Бобі. Магчыма, злачынец проста чакаў, пакуль хто-небудзь з'явіцца».
  «Добрая думка, так», - сказаў Дэнс. «Але тое, што мы павінны зрабіць, гэта прыгледзецца да жыцця Бобі крыху больш, паглядзець, што ён задумаў, што-небудзь незаконнае, напрыклад».
  - Ён не быў, - цвёрда сказала Кейлі. «Некалькі гадоў таму ў яго былі праблемы з наркотыкамі і алкаголем, але нядаўна ён быў чыстым».
  Скептыцызм - гэта частка афіцэра, але Дэнс не збіраўся аспрэчваць дзяўчыну. Ёй было важна захаваць памяць аб сяброўцы, і яны маглі самастойна даведацца, ці займаўся Бобі якой-небудзь рызыкоўнай дзейнасцю. Па каментарыях яго суседкі Табаты выглядала, што гэта не так.
  «Але гэта не значыць, што нехта ўсё яшчэ не хацеў бы яго смерці», - сказаў Дэнс. «І мы павінны памятаць, што нейкі зламыснік — верагодна, забойца — узяў некаторыя рэчы з яго трэйлера на наступную раніцу пасля яго забойства».
  «Я мог бы зазірнуць у яго асабістае жыццё, у яго паходжанне», — прапанаваў Аруцюн сваім ціхім лёгкім голасам, калыхаючы шаўковымі вусамі.
  Дэнс зірнуў на Мэдыгана, які кіўнуў у знак згоды. «Дэніс — наш бібліятэкар. Значыць гэта ў добрым сэнсе. Ён робіць хатняе заданне. Ён ведаў, што такое Google, калі я думаў, што гэта персанаж Cartoon Network».
  «Добра».
  «Вы не можаце яго дапытаць?» — спытала Алісія ў Дэнса, які не сказаў, што першае інтэрв'ю не было асабліва ўдалым.
  «Магчыма. Але я не ўпэўнены, наколькі гэта будзе карысна».
  У сваіх лекцыях Дэнс казала пра цяжкасці кінезічнага аналізу такіх падазраваных, як Эдвін: людзі на мяжы псіхозу, як і сталкеры, могуць расказаць вам факты, якія могуць быць карыснымі ў вядзенні справы і могуць прывесці да таго, што вы раскрыеце іх падман. Але такіх людзей часта немагчыма прааналізаваць кинестически. Яны не адчуваюць стрэсу, калі хлусяць, таму што іх мэта наблізіцца да аб'екта іх апантанасці пераўзыходзіць усё.
  Цяпер яна патлумачыла гэта і дадала, што ў іх таксама не было ніякіх рычагоў, каб яго прыцягнуць.
  Алісія расчаравана скрывілася, а потым спытала: «Хіба тут няма закону аб пераследзе?»
  «Правільна, Каліфорнія была першай у краіне», — сказаў Мэдыган.
  Дэнс перафразаваў статут: «Вы вінаватыя ў пераследзе, калі вы наўмысна, зламысна і неаднаразова пераследуеце або пераследуеце ахвяру і робіце праўдзівую пагрозу з намерам прымусіць гэтага чалавека абгрунтавана баяцца за яго ці яе бяспеку або бяспеку бліжэйшыя сваякі». Яна дадала: «Аднак у яго не так шмат зубоў. Трохі турмы і штраф».
  «Ну, гэта нешта; усё роўна арыштуйце яго, - сказала Кейлі.
  «Гэта можа быць не так проста. Раскажы мне пра яго пераслед».
  «Я маю на ўвазе, што мае адвакаты ведалі б больш, я пакінуў гэта ў значнай ступені на іх меркаванне. Але я ведаю, што ён даслаў мне каля ста пяцідзесяці электронных лістоў і каля трыццаці звычайных лістоў. Ён запрашаў мяне на сустрэчу, намякаў пра сумеснае жыццё, пісаў пра тое, што зрабіў у той дзень».
  Не так дрэнна, як некаторыя, адзначыў Дэнс.
  «І ён прыслаў мне падарункі. Карціны, якія ён маляваў, мініяцюрныя інструменты, старыя пласцінкі. Мы ўсё адправілі назад».
  «Вы сказалі, што ён з'яўляўся на канцэртах, але вы яго ніколі не бачылі».
  «Правільна».
  Лопес спытаў: «Маскіруецца, можа?»
  - Магчыма, - сказаў Дэнс. «У сталкераў ёсць цэлы арсенал, які яны выкарыстоўваюць, каб наблізіцца да сваіх аб'ектаў і трымаць іх пад кантролем. Яны крадуць пошту, каб даведацца, каго ахвяры ведаюць і дзе яны могуць быць. Яны пагражаюць сведкам, каб яны схлусілі, што яны ніколі не былі ў дамах пацярпелых. Яны становяцца добрымі ва ўзломе тэлефонаў і камп'ютараў, а некаторыя нават ходзяць у школу слесараў, каб навучыцца ўзломваць і пранікаць. Гэта сапраўды адчайныя людзі. Уся іх каштоўнасць звязана з іх любоўю да іх аб'екта; яны нішто без гэтага чалавека ў сваім жыцці».
  Алісія сказала: «Мы пагражалі яму забаронай і ўсім іншым, але... ён проста праігнараваў лісты, а адвакаты сказалі, што ён ніколі не пераступаў мяжу законнасці».
  «Яны размаўлялі з ФБР аб узломе нашых кампутараў, - сказала Кейлі, - і нанялі прыватную фірму па забеспячэнні бяспекі кампутараў. Але ніколі не было доказаў, што ён гэта зрабіў».
  Затым Мэдыган задаў ключавое пытанне: «Ці была ва ўсіх гэтых лістах хоць якая-небудзь пагроза? Згодна са статутам, павінна быць рэальная пагроза».
  «Хіба смерць Бобі не дастатковая пагроза?» – жорстка спытала Аліцыя.
  «У нас няма доказаў, што ён гэта зрабіў», — сказаў Аруцюн.
  «Калі ласка. Вядома, ён зрабіў.»
  Дэнс працягваў: «Калі мы гаворым аб арышце за праследаванне ў адпаведнасці са статутам, дэтэктыў Мэдыган мае рацыю; вам патрэбна пагроза супраць вас ці члена сям'і. Гэта можа мецца на ўвазе, але калі гэта так, павінна быць разумнае меркаванне, што вам сапраўды пагражае шкоду».
  «Ці ведаеце, гэта не псіхічная ці псіхічная шкода?» - спытала Крышталь Стэнінг.
  «Не. Фізічны».
  Кейлі глядзела на плакат, мультфільм паліцэйскага і раскаянага падлетка.
  ПАДРАБЯЗНАСЦІ ШКОЛЬНАГА ПАТРУЛЯ : Я КАЛІ ГЭТА ТОЛЬКІ ПОТ , ГАВАРЫЦЕ З ІМІ ... ШМАТ .
  Яна павярнулася і неахвотна сказала: «Не, ніякіх пагроз. Гэта якраз наадварот, сапраўды. Ён увесь час казаў мне, як хоча мяне абараніць. Як ён быў бы побач са мной — як у той песні «Твой цень».
  У гэты момант тэлефон Дэнс праспяваў уваходным паведамленнем. Гэта было ад TJ Scanlon. Яна хутка прачытала, потым падняла вочы.
  «Хочаш пачуць біяграфію нашага сталкера?»
  Але пытанне, вядома, не патрабавала адказу.
  
  
  
  
   Раздзел 20
  ДЭНІС АРУЦЮН ДАПАМОГ Дэнс увайсці ў яе электронную пошту з тэрмінала ў куце пакоя, і яна раздрукавала дакумент TJ.
  Сканаванне, расчараванне.
  «Баюся, што мала». Эдвін Стэнтан Шарп нарадзіўся ў Якіме, горадзе на ўсходзе штата Вашынгтон. Яго бацька быў гандляром, маці працавала ў рознічным гандлі. «Мяркуючы па даходах, у яе павінна было быць некалькі працоўных месцаў. Гэта можа азначаць, што хлопчык праводзіў шмат часу ў адзіноце. Псіхолагі лічаць, што пераслед пачынаецца з праблем прыхільнасці. Ён адчайна хацеў правесці час са сваімі бацькамі, асабліва з маці, але яна была недаступная».
  «Цяпер яго адзнакі былі вельмі добрыя. Але яго затрымлівалі на год у сёмым класе, што даволі старо для гэтага, і яго адзнакі былі не такімі дрэннымі, што сведчыць пра эмацыйныя праблемы ў школе. Але ніякіх дысцыплінарных спагнанняў няма, акрамя некалькіх боек на школьным двары. Зброі не было. У яго таксама не было ні пазакласных заняткаў, ні спорту, ні гурткоў.
  «Калі яму было шаснаццаць, яго бацькі разышліся, і ён паехаў жыць з маці за межы Сіэтла. Два гады вучыўся ў Вашынгтонскім універсітэце. Зноў жа, ён зрабіў даволі добра. Але чамусьці кінуў вучобу адразу пасля пачатку трэцяга курса. Няма запісаў, чаму. Зноў жа, няма цікавасці да іншых заняткаў. Гэта таксама тыпова - пераслед займае шмат часу. Пачынаў працаваць на працах, да якіх часам цягнуцца сталкеры: ахоўнік, добраўпарадкаванне тэрыторыі, падпрацоўка ў рознічным гандлі, дэгустацыя прадуктаў у прадуктовых крамах, гандаль ад дзвярэй да дзвярэй. Гэта добрыя прафесіі для тых, хто мае схільнасці да вуайерызму або пераследу, таму што вы сустракаецеся з вялікай колькасцю людзей і ў асноўным без нагляду. І нябачна».
  "Добрыя сажалкі для рыбалкі", - сказаў Мэдыган.
  Добра сказана, - падумаў Дэнс.
  «Яго маці памерла ў ліпені мінулага года ад раку. Яго бацька па-за сеткай. Шэсць гадоў не падаваў падатковую дэкларацыю, і IRS не можа яго знайсці. Паводле звестак Дзярждэпартамента, Эдвін не здзяйсняе міжнародных паездак. TJ, мой паплечнік у Мантэрэі, праверыў яго дзейнасць у Інтэрнэце. Яго старонка ў Facebook напоўнена фотаздымкамі і інфармацыяй пра Кейлі. У яго не так шмат сяброў — прынамсі, не пад уласным імем карыстальніка. У яго можа быць старонка пад іншай».
  «Я дакладна не сябравала з ім», - прамармытала Кейлі.
  «TJ's знайшоў чатыры розныя псеўданімы, якія ён выкарыстоўвае — «нікі», яны называюцца, як псеўданім. Эдвін даволі актыўны ў Інтэрнэце, але не больш, чым мільёны іншых маладых людзей. Ён публікуе паведамленні ў шматлікіх музычных блогах і ў некалькіх чатах. Некаторыя сэксуальныя, але яны даволі ручныя. І асаблівыя інтарэсы — у асноўным музыка, але таксама фільмы і кнігі». Дэнс пахітала галавой. «Звычайна сталкер больш заангажаваны ў інтэрнэт-дзейнасць, чым Эдвін, і таксама нашмат больш змрочныя».
  Яна працягвала чытаць. «Ах, можа тут нешта ёсць. Здаецца, у мінулым годзе ён перажыў разрыў. TJ знайшоў спасылку на кагосьці па імі Салі ў адным з блогаў. Ён казаў пра вашу песню «Ты і я».
  «Правільна», - сказала Кейлі. «Гаворка ідзе пра разрыў».
  «Размяшчэнне было ў снежні». Дэнс спытаў Кейлі: «Незадоўга да таго, як пачалося сачэнне, так?»
  «Так. Студзень».
  «Траўма часта выклікае пераслед. Звальненне, цялеснае пашкоджанне, смерць у сям'і. Або канец рамантычных адносін». Дэнс кіўнуў у бок электроннай пошты Ты Джэя. «Ён сказаў, што песня для яго сапраўды шмат значыць. Гэта быў цяжкі час у яго жыцці, і ён распавёў пра непрыемнасці, якія ў яго былі з Салі. Ён сказаў, быццам ты дакладна ведаў, праз што ён перажываў. Потым праз некалькі дзён ён напісаў пра сінгл, які вы толькі што выпусцілі, «Каля срэбнай шахты». Ён сказаў, што адчуваў сябе дрэнна, таму што страціў дом, калі яму было прыкладна ў такім узросце, але яго дзяўчына сказала яму пераадолець гэта».
  Вусны Кейлі сціснуліся. «Ён ведаў пра мой дом?» Яна расказала, як ёй спадабаўся стары дом, у якім яна вырасла, на поўнач ад Фрэсна, але яе бацька прадаў яго горназдабыўной кампаніі, калі яна была маладой. «Я, верагодна, згадаў у інтэрв'ю, што хацеў бы, каб ён гэтага не зрабіў».
  Яна б падумала: няўжо ў маім жыцці больш няма нічога асабістага?
  Дэнс пагартаў хатняе заданне Ці Джэя. «Але зноў нічога пагражаючы або непакоіць у любым выпадку.» Яна прачытала яшчэ. «Адна рэч, каб мець на ўвазе. Ён разумны. Напрыклад, ён пісаў: «Вясёлы ці сумны, вы кажаце праўду». Сказ трохі абвіслы, але паглядзіце, як ён вылучыў мадыфікатар "Вясёлы ці сумны" коскай, што правільна, але многія людзі не зрабілі б гэтага. Яго арфаграфія і граматыка вельмі добрыя. Што кажа мне, што ён усё кантралюе. Вельмі пад кантролем ".
  «Гэта дрэнна?» - спытала Крышталь Стэнінг.
  «Гэта азначае, што калі ён забіў Бобі, ён будзе схаваць сляды і вельмі старанна планаваць сачэнне. Наўрад ці ён праскочыць».
  Дэнс меркаваў, што Мэдыган даеў марозіва і агледзеў папяровы шкляначку, каб убачыць, ці варта яму саскрабці бакі. Ён адкінуў яго. «Што ты думаеш пра тое, куды мы пойдзем адсюль?»
  «Па-першае, мы павінны трымаць яго пад наглядам».
  "Намеснік Фуэнтэс робіць гэта".
  «Дзе цяпер Эдвін?»
  «Прагляд фільма. У Рыальта».
  Аруцюн растлумачыў, што гэта стары кінатэатр у раёне Фрэсна Таўэр, эклектычны раён з галерэямі, рэстаранамі, тату-салонамі і крамамі.
  Яго знаходжанне ў кіно яе не здзівіла. «Сталкеры праводзяць шмат часу ў кінатэатрах і глядзяць фільмы дома — сувязь паміж вуайерызмам і пераследам моцная».
  «А як наконт тых перадаплачаных мабільных тэлефонаў з аптэкі ў Берлінгейме?»
  Мэдыган сказаў: «Не прасочваецца. Яны маглі быць знішчаны або злачынец дастаў батарэі. Ці, хто ведае, можа, ён проста купіў кучу, каб заняць нас, і ў яго ёсць яшчэ адзін, каб рабіць больш званкоў».
  Затым Дэнс павярнуўся да Кейлі. «А цяпер некаторыя асноўныя правілы сталкера. Вы, верагодна, ведаеце іх ад Дартура Моргана і вашых адвакатаў, але памятайце, што вы не павінны кантактаваць з ім наогул. нічога. Нават пагроза яму ці загад пакінуць вас у спакоі дае яму кайф - любы кантакт для яго станоўчы. Калі ён падыдзе, нічога не кажыце, проста адыдзіце».
  "Добра. Са мной добра».
  «І я хачу ведаць пра яго больш. Нам трэба знайсці гэтую былую дзяўчыну. Салі».
  «Лопес, ты спраўляйся з гэтым. Няхай яна патэлефануе агенту Дэнсу.
   «Вядома, начальнік».
  Затым галоўны дэтэктыў дадаў: «Нам варта вызначыць іншых магчымых ахвяр, вам не здаецца? Сачыце за імі. Хто будзе падвяргацца асаблівай рызыцы?»
  Дэнс сказаў: «Напэўна, першым з'яўляецца той, хто бачыць яго рамантычным супернікам». Кейлі: «Вы з Бобі сустракаліся?»
  Мабыць, гэта не было агульнадаступным. Кейлі пачырванела, і Алісія павярнулася да яе, нахмурыўшыся. Дэлікатэсы раскрыцця не надта цікавілі. Яна падняла брыво, маўкліва паўтарыўшы пытанне.
  «Ну, так, некаторы час таму. Проста выпадкова. Гэта не было вялікай праблемай. Адкуль вы даведаліся? Я тады нават не выступаў. Гэта не патрапіла ў прэсу».
  «Таму што, — падумаў Дэнс, — калі я ўчора ўбачыў цябе з Бобі, я заўважыў, што твае плечы паменшыліся, калі ты размаўляў, што азначае паслабленне і камфорт. Бобі злёгку нахіляецца наперад, калі размаўляе з вамі, паказваючы, што тое, што ён гаворыць, прызначалася толькі для вас. Лёгкая ўсмешка пры згадванні слова «ўзмацняльнік», якое стала кодавым словам для нейкага асабістага жарту паміж вамі. Тое, як яго вочы глядзелі на твой твар, было цалкам відавочным паведамленнем, што ўсё, што адбывалася паміж вамі, не было для яго цалкам скончаным.
  Кінэзіка, іншымі словамі.
  Але тое, што яна сказала Кейлі, было: «Прадчуванне».
  Крыстал Стэннінг сказала: «Такім чынам, усе, з кім Кейлі калі-небудзь сустракалася, або мужчыны, з якімі яна была па-сапраўднаму дружная, знаходзяцца ў небяспецы?»
  «Так, магчыма, хоць і жанчыны. Сталкеры надзвычай раўнівыя. Памятайце, што ў іх вельмі скажонае адчуванне рэальнасці - нават выпадковыя сябры могуць успрымацца як пагроза». Затым яна зноў паглядзела на маладую спявачку. «Але ты цяпер ні з кім не бачышся?»
  «Не».
  «Акрамя таго, сталкер можа нацэліцца на любога, хто ўяўляе для вас пагрозу ці нават пакрыўдзіў вас. Ён вельмі сур'ёзна ставіцца да сваёй ролі абаронцы; Я бачыў гэта ўчора. Ці можаце вы прыдумаць ворагаў, пра якіх ён мог бы ведаць?»
  Кейлі азірнулася. «Не зусім».
  Алісія сказала: «Яна добрая дзяўчынка. Яна не лезе ў каціныя бойкі з іншымі артыстамі».
  Дэнс працягваў: «Ну, майце на ўвазе, ён таксама можа падумаць аб тым, каб пайсці пасля крытыкаў, якія ненавідзілі вас. Або прыхільнікаў, якія крытычна ставіліся да вашай працы. Потым, далей, ён мог нацэліцца на любога, хто, на яго думку, трымае вас дваіх адзін ад аднаго».
  «Як Дартур?»
  «Так, ён. Але гэта могуць быць і вашы адвакаты». Яна зірнула на Аліцыю. «Ці ты. Вы, здаецца, вельмі абараняеце яе ".
  Шыракаплечая жанчына паціснула плячыма. « Хтосьці павінен быць».
  Сказ з многімі магчымымі наступствамі.
  «І гэта таксама можа быць мы. Паліцыя. Па-сапраўднаму апантаныя сталкеры маюць рознае пачуццё добрага і няправільнага. У крайніх выпадках апантанасці, сталкер забіць паліцэйскага не горш, чым забіць муху».
  "Мая сям'я? Экіпаж?»
  «Як правіла, сям'я і нерамантычныя сябры падвяргаюцца рызыцы, толькі калі яны спрабуюць абараніць аб'ект ад сталкера, хоць мы не маем справу з жорсткімі правіламі. Сталкеры непрадказальныя. Я размаўляў з некаторымі членамі экіпажа аб тым, што яны бачылі ўчора, але я думаю, што я павінен узяць інтэрв'ю ва ўсіх. Ацаніце, ці знаходзяцца яны ў групе рызыкі».
  «Ці патэнцыйныя злачынцы», — падумаў Дэнс, але не сказаў услых.
  «Экіпаж цяпер у канферэнц-цэнтры, — сказала Кейлі, а затым дадала: — Гурт усё яшчэ ў Нэшвіле, заканчваючы студыйную працу над нашым новым альбомам. Іх не будзе да чацвярга ці пятніцы».
  Гэта была добрая навіна. Менш патэнцыйных ахвяр, пра якія трэба турбавацца. Менш падазраваных таксама.
  Дэнс дадаў: «Нарэшце, ёсць сцэнар Хінклі. Забіць каго-небудзь з вядомасці, каб зрабіць уражанне на Кейлі.
  Яна нагадала ім, што Джон Хінклі-малодшы быў апантаны Джодзі Фостэр. «Ён лічыў, што, забіўшы Рональда Рэйгана, ён назаўжды будзе звязаны з актрысай».
  - І яны ёсць, - заўважыў Аруцюн. «Хворым спосабам ён дасягнуў сваёй мэты».
  Мэдыган сказаў: «Я размаўляў з Эдвінам. У цябе таксама. Ён не падобны на псіха. Як ён мог думаць, што забойства людзей зблізіць яго з Кейлі?»
  «О, ён не думае пра гэта. Не на свядомым узроўні. Нават калі Эдвін здаецца функцыянальным на паверхні, у працы ёсць больш. Памятайце, гэта яго рэальнасць, а не наша».
  Мэдыган: «Я замовіў скрынку па тэлефоне Кейлі, а служба бяспекі пастаўшчыка паслуг знаходзіцца ў рэжыме чакання. І мы ўсё яшчэ на гэтых лічбах іншыя мабільныя, якія ён купіў у Берлінгейме. Такім чынам, калі ён зноў патэлефануе з любога з гэтых тэлефонаў або нават уключыць іх, мы зможам хутка даставіць машыну».
  «Добра».
  Аруцюн сказаў Кейлі: «Кэтрын папрасіла мяне зазірнуць у вершы той песні, якую прагучалі табе ўчора вечарам». Ён раздаў копіі ўсім у пакоі. «Я спрабаваў прыдумаць, дзе ён можа планаваць напад, але нічога не магу прыдумаць».
  Такім чынам, ён сур'ёзна паставіўся да яе просьбы. Яна кіўнула ў знак падзякі.
  Твой Цень
  
  1. Вы выходзіш на сцэну і спяваеш людзям свае песні.
  Вы прымушаеце іх усіх усміхацца. Што можа пайсці не так?
  Але хутка вы выяўляеце, што праца бярэ сваё,
  І кожнаму хочацца часцінкі тваёй душы.
  
  Прыпеў:
  Калі жыцця занадта шмат, проста памятайце,
  Калі вам не пашанцуе, проста памятайце,
  Я побач, як цень, куды б ты ні пайшоў.
  Як бы дрэнна ні было, вы павінны ведаць,
  Што я з табой… заўсёды з табой.
  Твой цень.
  
  2. Вы сядзіце ля ракі, разважаючы, што вы памыліліся,
  Колькі шанцаў вы ўпусцілі за ўвесь час.
  Быццам твае непрыемнасці неяк ператварылі цябе ў камень
  і вада шаптала, чаму ты не вяртаешся дадому?
  
  Прыпеў.
  
  3. Аднойчы ўвечары раздаецца званок, і вы спачатку не ведаеце
  Што гавораць дружыннікі збоку дарогі,
  Тады вы ў адно імгненне бачыце, што ўсё ваша жыццё змянілася.
  Усё прапала, усе планы перабудаваны.
  
  Прыпеў.
  
  4. Вы не можаце стрымаць усмешкі; шчасце плыве.
  Але бяда можа знайсці нас у самым сэрцы нашых дамоў.
   Здаецца, жыццё ніколі не ідзе зусім правільна,
  Спіну з раніцы да вечара не пільнуеш.
  
  Прыпеў.
  
  Паўтарыце прыпеў.
  
  «Я не ведаю, ці збіраецца ён працягваць з гэтай песняй, ці знойдзе іншую. Ці ўвогуле адмовіцца ад гэтай ідэі».
  Кейлі зняла акуляры і выцерла іх на фуфайцы. «Б'юся аб заклад, што ён выкарыстаў бы «Твой цень». Ён думаў, што гэта лепшая песня, калі-небудзь напісаная».
  Мігель Лопес прагледзеў тэкст. «Вы чытаеце гэта з аднаго боку, гэта песня пра каханне, шукаю кагосьці. Можа быць палюбоўнікам або нават бацькам або сябрам. Але з пункту гледжання сталкера гэта даволі жудасна».
  Танец, арыентаваны на другі куплет. «Рака».
  Мэдыган коратка засмяяўся. «Тут у нас шмат такіх».
  Аруцюн зазначыў: «Хто сушыць градку, хто з вадой. Можа быць дзе заўгодна».
  Дэнс рэзюмаваў: «Я буду размаўляць са здымачнай групай у зале. Дэтэктыў Аруцюн атрымлівае інфармацыю пра мінулае Бобі, а дэтэктыў Лопес высочвае былую дзяўчыну Эдвіна Салі.
  Мэдыган разглядаў тэкст песні. «І я скажу патрульным, каб яны звярталі асаблівую ўвагу на ўзбярэжжы рэк, у першую чаргу на грамадскія месцы і тыя, што не бачныя дарогам».
  «Добра».
  Алісія першай усміхнулася, якую Дэнс мог успомніць, на жорсткім жаночым твары. «Але я мяркую, што добрая навіна ў тым, што Кейлі нічога не пагражае, калі ён так у яе закаханы».
  "Гэта праўда. Але толькі на час. Памятаеце яго адрыў ад рэальнасці? Ён некаторы час быў у стадыі заляцанняў». Яна павярнулася да Кейлі. «Напэўна, з таго часу, як ён пачуў першую песню, якая прыцягнула яго да вас, або ўбачыў вас на канцэрце або па тэлевізары. Для яго гэта было ваша першае спатканне, і з таго часу вы не спыняецеся».
  "Спатканне?" - спытала Крышталь Стэнінг.
  «На дадзены момант ён усё яшчэ знаходзіцца ў ілюзіі, што вы клапоціцеся пра яго. Табе прамылі мазгі, думае ён. Аднак у нейкі момант ён будзе бачыць вашыя паводзіны так, быццам вы расстаецеся з ім.
   «І калі гэта адбудзецца, ён стане проста апантаным. Як адкінутыя мужы ці палюбоўнікі. Яны небяспечныя сталкеры. Гэта магло адбыцца ў адно імгненне. Ён лопне. Ён захоча адпомсціць». Дэнс спрачалася, але вырашыла, што няма сэнсу прыкрашаць сваю ацэнку. «Або ён проста захоча цябе забіць, каб ты ні ў каго іншага не завалодаў».
  
  
  
  
   Раздзел 21
  Канферэнц-цэнтр быў дэзінфікаваны.
  Кэтрын Дэнс не цынічна ставілася да свету бізнесу — яна была кансультантам і журналістам. А музыка на ўзроўні Кейлі Таўн была сапраўды вельмі сур'ёзнай справай, таму яна не была здзіўлена, што месца злачынства было ачышчана як мага хутчэй, усе сляды смерці выдалены, каб пераканацца, што канцэрт можа прайсці, як планавалася.
  Дэнс падрыхтавалася да паху; нічога не застаецца так, як пах спаленых валасоў і цела, але незалежна ад таго, якую камерцыйную аперацыю па ачыстцы выкарыстоўвалі Мэдыган або Чарлі Шын, яна зрабіла выдатную працу. Духі былі з лізолу і, перш за ўсё, з карыцы.
  Кейлі закрывала рэжысуру для шоу — што яна рабіла, калі ўпала святло. Тай Слокум, гітарны тэхнік, быў часова галоўным аператарам, пакуль Алісія не змагла заняць гэтую працу прафесіяналам; ім патрэбен быў нехта, хто не толькі ведаў абсталяванне, але мог мікшаваць гук на кансолі, такі ж складаны, як кабіна самалёта. Ціхі, грузны малады чалавек быў рассеяны і не асабліва ўпэўнены, але спрабаваў быць на вышыні. Вядома, трэба было прыняць сотні рашэнняў. Пацеючы, ён увесь час глядзеў на Кейлі, шукаючы ўказанні, якія яна дала разам з усмешкамі і падбадзёрваючымі кіўкамі, хоць яна відавочна адцягвалася ад таго, што знаходзілася побач з месцам, дзе загінуў яе сябар.
  Калі з Кейлі ўсё ў парадку, Дэнс паклікала Тай і растлумачыла, што ёй трэба — пагаварыць з усім членам экіпажа. Ён сабраў іх — ва ўзросце ад дваццаці да сарака і ў фізічнай форме, магчыма, дзякуючы патрабавальнаму характару іх працы. Танец гаварыў з імі ў пацёртых, пафарбаваных у чорны колер флігелях залы.
  Яна адзначыла вялікае таварыства паміж імі і Кейлі - уся аперацыя была падобная на вялікую сям'ю - але ніхто не вылучаўся такім узроўнем блізкасці Бобі да Кейлі і, такім чынам, відавочнай пагрозай для Эдвін. З усіх іх Тай быў той, хто, здавалася, ведаў Кейлі лепш за ўсё, але яна адчувала толькі братэрскую прыхільнасць, як яна зрабіла выснову з мовы цела спявачкі, калі размаўляла з ім.
  Дэнс таксама не адчувала, што ў каго-небудзь з іх можа быць матыў забіць Бобі Прэскота - яшчэ адна прычына для яе місіі сюды, хоць яна не падкрэслівала гэта Кейлі.
  Адзіны, у каго Дэнс не браў інтэрв'ю, была Алісія. Раней яна была тут, у канферэнц-цэнтры, калі прыбыла Дэнс, стаяла каля пікапа Ford F150 з прычэпам ззаду і налепкай на бамперы, якая абвяшчала: Я ♥ МОЙ QUARTER HORSE
  Цыгарэта звісала з яе вуснаў, і яна была больш падобная на мясцовую камандзірку, чым на асабістага памочніка, улічваючы яе мускулістыя рукі, чарніла і выгляд твару. З усіх супрацоўнікаў Алісія, мабыць, была ў найбольшай небяспецы; яна больш за ўсё кідала выклік Эдвіну ў Каўбойскім Салуне ў нядзелю і стала перашкодай сталкеру наблізіцца да Кейлі.
  Дэнс, аднак, не змог перадаць гэтае папярэджанне асабіста, толькі праз тэлефоннае паведамленне. Памочніца пакінула канферэнц-цэнтр да таго часу, як Дэнс адправіўся яе шукаць.
  Калі яна праглядала свае нататкі, яе ўвагу прыцягнуў рух у кутку вока. Позірк Дэнс правёў па мітусьні ценяў па ўсёй канцэртнай залі. Яна налічыла два дзясяткі дзвярэй і запасных выхадаў. Успомніў таксама нязмушанае стаўленне да замыкання дзвярэй, калі не адбывалася аніякая падзея.
  Ці быў ён цяпер тут, назіраючы з ценю? Ці быў слабы рух з таго акна? Той дзвярны праём?
  Яе вочы падманвалі яе.
  Давялося быць.
  Праз імгненне Дэнс заўважыў, што Кейлі замерла і выцягнула з кішэні мабільны. Выгляд твару маладой жанчыны не пакідаў сумневаў. Гэта быў бы званок, які яна не пазнала.
  Яна глядзела на імгненне, а потым паднесла апарат да вуха.
  Жанчына ахнула, і дзякуючы акустыцы цэнтра быў выразна чутны рэзкі гук.
  Яе галава павярнулася да Дэнса і сказала: «Гэта яшчэ адзін званок, Кэтрын. Гэта другі верш!»
  
  
  
  
   Глава 22
  ПРАЗ ЧВЭРЦЬ гадзіны Дэнс быў у офісе шэрыфа і спяшаўся ўнутр. У дзвярах яе сустрэў Аруцюн.
  Яна спытала: «Ці могуць мабільныя правайдэры правесці трыангуляцыю на яго тэлефоне?»
  Аруцюн роўным голасам сказаў: «Гэта была не адна з перадаплаты Эдвіна. Ці ўвогуле любы мабільны. Званок быў з тэлефона-аўтамата ў студэнцкім гарадку каледжа Фрэсна. У школе яшчэ не сесія. Там даволі бязлюдна. Абанента ніхто не бачыў».
  «Ну, а дзе Эдвін?»
  «Вось што цікава. Усё яшчэ ў Рыальта — тэатры. Гэта павінен быць нехта іншы».
  Яны зайшлі ў кабінет Мэдыган, дзе і галоўны дэтэктыў, і Стэнінг, побач з яе босам, размаўлялі па тэлефонах.
  Мэдыган падняў вочы. Ён адключыў свой мабільны і праігнараваў свой настольны тэлефон, калі той зазваніў, зірнуўшы на ідэнтыфікатар абанента. Ён таксама паглядзеў на напаўпусты кубак з-пад марожанага і кінуў яго. Камяністая дарога.
  «Дзе Кейлі?» — спытаў Аруцюн.
  Дэнс сказаў: «Яна і каманда ў канферэнц-цэнтры. Дартур Морган з ёй, а намеснік, якога вы паслалі, звонку. Алісія адзіная, каго не ўлічылі. Я патэлефанаваў ёй па дарозе сюды і пакінуў паведамленне. Я не атрымаў адказу».
  Дэтэктыў зірнуў на свой тэлефон. «Гэта быў Фуэнтэс. Эдвін усё яшчэ глядзіць свой фільм».
  Аруцюн спытаў: «Як бы ён мог патэлефанаваць з тэатра, са стацыянарнага тэлефона або з іншага мабільнага, і перанакіраваць званок праз тэлефон у каледжы?»
  Добрае пытанне. Але ў Мэдыгана быў добры адказ: «Не, мы пракансультаваліся з людзьмі з Бэла, або кім бы яны ні былі цяпер. Званок быў зроблены са школьнага тэлефона, наўпрост да Кейлі».
   Дэнс павінен быў спытаць: «А ён ніяк не мог выбрацца з тэатра?»
  «Не. Фуэнтэс знаходзіцца ў рэстаране на Аліўе. Ён назірае за парадным уваходам. Заднія дзверы асцярожныя. Ён праверыў».
  Дэнс меркаваў, што Эдвін быў такім, якім ён і быў: сумным камяком маладога чалавека без жыцця, якога цягне да жанчыны, якая існавала ў зусім іншым сусвеце, чым яго.
  Звычайная і сумная гісторыя, калі вы выключылі гвалт з раўнання.
  І ўсё ж яна не магла не ўспомніць яго ледзяныя паводзіны, яго спакой, яго лазерную засяроджанасць на Кейлі, гэтую фальшывую ўсмешку.
  І яго інтэлект.
  Што падштурхнула яе спытаць: «Скляпы?»
  "Што?" - спытаў Мэдыган.
  «У гэтым блоку ёсць сутарэнні, якія злучаюцца паміж сабой?»
  «Я не ведаю». Мэдыган сказаў гэта павольна і націснуў кнопку стацыянарнага тэлефона. Гук напоўніў пакой, потым хуткія адзінаццаць лічбаў тэлефоннага нумара, які набіраўся.
  «Фуэнтэс».
  Не называючы сябе, Мэдыган гаўкнуў: «Мы думаем, што ён мог выбрацца праз склеп. Будаўнічая крама па суседстве? У іх агульны падвал?»
  Паўза. «Дазвольце мне праверыць. Я адразу вярнуся».
  Праз тры хвіліны яны атрымалі навіну, якую Данэс падазраваў. «Так, начальнік. Я спусціўся туды. Там дзверы. Ён разблакаваны».
  «Эвакуіруйце тэатр», — сказаў Дэнс. «Мы павінны быць упэўнены».
  "Эвакуірую?" — спытаў Фуэнтэс.
  Мэдыган глядзеў на яе. Затым ён цвёрда сказаў: «Вы чулі, агент Дэнс, Гейб. Запаліце святло і эвакуіруйце».
  «Тэатр сапраўды не захоча…» Яго голас сціх, і ён зразумеў, што цяпер не час турбавацца аб дзелавых адносінах у Фрэсна з эканамічнымі праблемамі. «Я займуся гэтым».
  Праз дзесяць хвілін Фуэнтэс вярнуўся на лінію. З першага слова «Шэф» Дэнс ведаў, якой будзе гісторыя.
  Мэдыган уздыхнуў. «Вы ўпэўнены, што ён знік?»
  «Унутры было няшмат людзей, яшчэ рана. Так, я ўпэўнены ".
   - Чорт вазьмі, - прамармытаў Стэнінг.
  Але кульганне ў голасе Фуэнтэса паходзіла і з іншай крыніцы. «І я павінен вам сказаць... Пакуль я сачыў за тэатрам? Я быў у рэстаране?»
  «Я ведаю, вы сказалі мне. Што?" - гаркнуў Мэдыган.
  «Хтосьці ўзламаў мой крэйсер».
  "Працягваць."
  «Я не думаў, у мяне на заднім сядзенні быў «Глок». Яно было ў скрынцы і пад курткай. Я не ведаю, як хто-небудзь мог гэта ўбачыць або падумаць, што гэта было».
  З таго, як ён добраахвотна перадаў інфармацыю, Дэнс ведаў, што пісталет зусім не быў схаваны.
  «Чорт вазьмі!» - крыкнуў Мэдыган.
  «Я прашу прабачэння. Гэта павінна было быць у багажніку. Але гэта цалкам хавалася».
  «Гэта павінен быў быць дом. Гэта ваша асабістая зброя. Гэта павінна было быць дома».
  «Я збіраўся сёння вечарам на палігон», — сумна сказаў намеснік.
  «Ты ведаеш, што я павінен зрабіць, Гейб. Няма варыянтаў».
  "Я ведаю. Жадаеш маю сервіз і шчыт?»
  «Яны патрэбныя. ага Я сёння зраблю дакументы. Мы атрымаем запыт як мага хутчэй, але гэта зойме тры-чатыры дні. Да таго часу вы па-за межамі».
  «Прабач».
  «Занясіце свае рэчы». Ён націснуў кнопку гучнай сувязі.
  Аруцюн сваім ціхім голасам без напружання сказаў: «Гэта можа быць адна з банд».
  «Гэта не адна з груповак», - адрэзаў Мэдыган. «Гэта наш чортавы сталкер. Прынамсі, калі мы гэта ў яго знойдзем, ён сядзе ў турму надоўга-доўга. Чорт вазьмі, гэта адзін разумны сукін сын. Ён атрымаў Фуэнтэс прыпынены і добры вялікі пісталет, у дадатак «.
  Дэнс паглядзеў на аркуш з лірыкай, які яны прышпілілі на дрэнна прымацаванай коркавай дошцы.
  «Дзе ён будзе біць? Рака… рака».
  «І, - дадала Крышталь Стэнінг, - каго ён мае на ўвазе ў якасці наступнай ахвяры?»
  
  
  
  
   Раздзел 23
  «Мэры-Гордан, трымайся далей ад гэтага. Бачыце знак?»
  «Яно не рухаецца, мама», — паказала шасцігадовае дзіця. Суэлін Санчэс адлюстравала, якая гэта была ідэальная логіка. Папераджальны знак на багажнай каруселі: НЕ РУХАЦЦА.
  «Гэта можа пачацца ў любую хвіліну».
  «Але калі загарыцца святло, я змагу выйсці».
  Як яны правяралі межы.
  Маці і дачка былі ў зоне прыбыцця ў аэрапорце Фрэсна-Ёсеміці, іх рэйс з Портленда прыляцеў на дваццаць хвілін раней. Суэлін азірнулася ў пошуках іх язды. Пакуль нікога не ўбачыў і зноў павярнуўся да дзяўчыны. «І гэта брудна. Вы запэцкаеце сукенку».
  Гэтая рызыка, відаць, таксама не мела вялікага значэння. Але дастаткова было аднаго «Мэры-Гордан», вымаўленага пэўным тонам, такім асаблівым тонам, і сімпатычная бландынка адразу адступіла. Пацешна, падумала Суэлін, але яны з мужам ніколі не дакраналіся да дзяўчынкі, нават не пагражалі лупцоўкай, і іх дачка паводзіла сябе нашмат лепш, чым дзеці суседзяў, якія білі сваіх дзяцей — усё дзеля таго, каб выхаваць іх правільна.
  Садысты, падумала яна.
  А потым нагадала сабе астыць. Смерць Бобі Прэскатта кінула пляму на ўсё. А як трымалася Кейлі? У іх з Бобі, вядома, была немалая гісторыя, і Суэлін ведала, што яе малодшая сястра будзе перажываць з-за страты.
  Небарака…
  І верагоднасць таго, што ён быў забіты?
  Магчыма, праз таго злоснага сталкера, які турбаваў Кейлі апошнія некалькі месяцаў. Жахлівы.
  Яна ўспомніла званок Бішопа той раніцай, пасля таго як даведалася сумныя навіны ад Кейлі. Размова з яе бацькам вялася ў нязграбнай форме, у якой ён перакідваў амаль усё асабістае. Суэлін падумала, што дзіўна, што ён патэлефанаваў у першую чаргу, а тым больш, каб спытаць, ці прыехала яна ў Фрэсна, каб падтрымаць сваю сястру ў гэты цяжкі час... пакуль Суэлін не зразумела: Бішоп хацеў бы падзяліць з кім-небудзь абавязак па цяжкай страце яшчэ. Любы іншы. Ну, не, ён хацеў бы цалкам пакінуць працу, калі б мог.
  Але хто ведаў яго сапраўдны матыў? Іх бацька быў і празрысты, і нечытэльны.
  А дзе быў багаж? Яна была нецярплівая.
  Сюэлін чымсьці нагадвала сваю малодшую сястру. У яе была абсалютна нічым не пацверджаная тэорыя аб тым, што чым большая адлегласць ва ўзросце, тым менш браты і сёстры падобныя адзін на аднаго. Іх раздзяляла восем гадоў, і Суэлін была вышэйшай, шырэйшага целаскладу і паўнейшага твару, што не магло быць звязана з пятнаццаццю фунтамі, якія яна мела на сястру. Яна адчувала, што яе нос быў даўжэйшы, а падбародак мацнейшы, хоць светла-каштанавыя валасы былі такой жа тонкай, струменістыя, лёгкія, як паветра. Сёння яна была падрыхтавана да штурму позняга лета ў Фрэсна, у бардовым сарафане з нізкім выразам спераду і ззаду і басаножках Брайтан, чые срэбныя сэрцайкі пакрывалі першыя два пальцы ног, зачаравалі Мэры-Гордан.
  Аднак нават у такім уборы ёй было непрыемна горача. У Портлендзе той раніцай было 62 градусы.
  «Дзе цётка Кейлі?»
  «Яна рыхтуецца спяваць шоу. Той, куды мы едзем у пятніцу».
  магчыма. Сястра насамрэч не запрашала яе на канцэрт.
  «Добра. Мне падабаецца, калі яна спявае».
  З гукам клаксона і міргаючым аранжавым святлом багажная стужка пачала рухацца.
  — Бачыш, ты не паспеў бы злезці.
  «Так, мог бы. А потым я мог бы пакатацца і паглядзець, што за гэтай заслонай».
  «Ім бы гэта не спадабалася».
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  Суэлін не збіраўся гаварыць пра TSA і тэрарыстаў.
  «Яны», — цвёрда паўтарыла яна, і Мэры-Гордан забылася пра пытанне, калі заўважыла першы чамадан і радасна кінулася да яго. белыя кеды рыпяць на лінолеўме, яе ружовая сукенка з чырвоным бантам развяваецца вакол яе.
  Багаж быў здабыты, яны абодва адышлі ад пояса і натоўпу і спыніліся перад аднымі з дзвярэй.
  Зазваніў яе мабільны. Яна зірнула ўніз. «Гэй, тата».
  - Ты ўвайшоў, - прарыкнуў мужчына.
  І табе таксама прывітанне і добрага дня.
  «Рычы едзе за табой».
  А можна было асабіста прыехаць за дачкой і ўнучкай. Біскуп Таўн не кіраваў аўтамабілем, але ў яго камандзе было шмат, каб гуляць у шафёра — калі б ён хацеў прыехаць.
  Суэлін выявіла фальшывую ўсмешку на сваім твары, як гэта часта здаралася, калі яна размаўляла са сваім бацькам, хаця ён быў за міль адсюль. Біскуп Таўн напалохаў Суэлін менш, чым сваю малодшую дачку, але гэтага было дастаткова.
  «Я магу ўзяць таксі».
  «Не, не будзеш. Вы прыйшлі рана. Рычы будзе там».
  Потым, нібы ўспомніўшы, што павінен быў нешта сказаць — ці, магчыма, яго падштурхнула жонка нумар чатыры Шэры, — ён спытаў: «Як Мэры-Гордан?»
  «Яна не можа дачакацца, каб убачыць цябе», - сказала яму Суэлін.
  Гэта пасіўна-агрэсіўны? Крыху.
  "Я таксама." І ён адключыўся.
  Я еду на чортавым таксі, - падумала яна. Я не бадзяюся. «Вам трэба карыстацца пакоем для дзяўчынак?»
  «Не».
  "Вы ўпэўнены? Пройдзе некаторы час, перш чым мы дойдзем да дома цёткі Кейлі.
  «Не. Ці магу я атрымаць некалькі жэлейных мядзведзяў?»
  «У вашай цёткі будуць пачастункі».
  "Добра."
  «Прабачце, Суэлін?»
  Яна павярнулася і ўбачыла прыслужніка Бішопа, Рычы, маладога чалавека, які кожны сантыметр выглядаў як член атачэння кантры-музыкі. «Я ваш шафёр. Прыемна пазнаёміцца." Ён паціснуў ёй руку і ўсміхнуўся Мэры-Гордан. "Добры дзень."
  "Прывітанне", сказала яна.
   «Сардэчна запрашаем у Фрэсна. Б'юся аб заклад, вы Мэры-Гордан.
  «Ён правільна назваў маё імя». Яна ззяла.
  Яе не было Мэры з Горданам у якасці імя па бацьку. Гэта было добрае двухствольнае паўднёвае імя, і дзяўчына не саромелася выпраўляць тых, хто памыляўся.
  «Давайце я вам іх прынясу», — сказаў ён і ўзяў абодва чамаданы.
  Мэры-Гордан без пратэсту аддала сумку Чалавеку, які ведаў яе імя.
  «Падрыхтуйцеся да спёкі, якая моцна адрозніваецца ад Арэгона. Ты ідзеш да бацькі ці да Кейлі?»
  «У Кейлі. Мы збіраемся здзівіць яе».
  «Гэта будзе весела».
  Суэлін спадзявалася на гэта. Бішоп быў цвёрды, каб Суэлін не тэлефанавала Кейлі і не расказвала ёй пра візіт — таму што малодшая з сясцёр, верагодна, сказала б ёй не прыходзіць. Яна не хацела б спачування з-за смерці Бобі, сказаў Бішоп. Але сям'я павінна была трымацца разам.
  Бацька ведае лепш за ўсё… Ага.
  - У Кейлі выдатны басейн, - сказаў Рычы Мэры-Гордан. «Збіраешся купацца?»
  «У мяне ёсць два касцюмы, таму адзін можа высахнуць, а ў другім я магу плаваць».
  «Хіба гэта не разумна?» Сказаў паплечнік біскупа. «Што гэта за касцюмы? Прывітанне Кіці?»
  Мэры-Гордан зморшчыла нос. «Я занадта стары для Hello Kitty і Губкі Боба. На адным з кветак, а на другім - блакітны. Я магу плаваць без паплаўкоў».
  Яны выйшлі на вуліцу, і спякота была такой жа моцнай, як і абяцалі.
  Ён павярнуўся і з усмешкай зірнуў на дзяўчыну. «Ведаеш, ты мілы, як гузік».
  Мэры-Гордан спытала: "Што гэта значыць?"
  Малады чалавек паглядзеў на Суэлін, і яны абодва засмяяліся. Ён сказаў: «Я паняцця не маю».
  Яны дачакаліся руху, а затым перайшлі на ўчастак. Ён прашаптаў: «Добра, што ты тут. Кейлі вельмі засмучаная Бобі.
  "Я магу сабе ўявіць. Яны ведаюць, што здарылася?»
  "Пакуль не. Усім было жудасна». Ён павысіў голас і сказаў Мэры-Гордан: «Гэй, перш чым мы пойдзем да тваёй цёткі, ты хочаш паглядзець што-небудзь цікавае?»
  «Так!»
  «Гэта вельмі прыгожа, і вам спадабаецца». Ён зірнуў на Суэлін. «Маленькі аб'езд? Практычна па дарозе вось гэты парк».
  «Калі ласка, мама!»
  "Добра. Але мы не хочам спазняцца, Рычы.
  Ён міргнуў вачыма. «О, я не Рычы. Я прыйшоў за табой. Яны прыехалі да яго машыны. Ён узяў чамаданы і сумку з яе кампутарам і схаваў іх у багажнік вялікага старога б'юіка. Ён быў ярка-чырвоны - колер, які вы не часта бачыце ў наш час.
  
  
  
  
   Раздзел 24
  У ДОМЕ КЕЙЛІ Кэтрын Дэнс размаўляла з Дартурам Морганам, які трымаў у руках, але, знаходзячыся на службе, не чытаў адну са сваіх старых кніг.
  «У цябе незвычайнае імя», - сказала яна.
  «Па-нямецку азначае «раніца». Пішацца інакш». Велізарны нерухомы твар чалавека не зламаў характару.
  «Гэта смешна», - сказаў яму Дэнс. Яна мела на ўвазе яго імя.
  «Выкарыстоўваў раней».
  Яны сядзелі ў гасцінай, усе шторы былі засунуты, а Кейлі была наверсе і пераапраналася, як быццам знаходжанне ў месцы, дзе загінуў Бобі Прэскат, неяк сапсавала тое, што яна апранула.
  Ахоўнік працягнуў: «Ведаеце, людзі думаюць, што я чорны, мяне назвалі Дартурам, таму што мае бацькі не ведалі, як пішацца Артур, або пераблыталі. Часам такое чуеш».
  «Праўда».
  «Факт у тым, што яны абодва былі выкладчыкамі і любяць класіку». Ён падняў сваю кнігу ў скураным пераплёце. Дыкенс. Ён дадаў: « Мёрт д'Артур Мэлары быў адным з іх любімых».
  «Гісторыі караля Артура».
  Ён падняў брыво. «Не так шмат міліцыянтаў гэта ведаюць. Але ж ты не проста паліцэйскі».
  «Не больш, чым ты проста целаахоўнік». Яна не дадала, што яна таксама маці, якая дапамагае сваім дзецям рабіць урокі. Яна паглядзела на кнігу ў яго руцэ.
  «Вялікія чаканні».
  Яна спытала: "Кейлі спраўляецца з гэтым?"
  «На мяжы, я б сказаў. Я не вяртаюся з ёй. Яе адвакаты і яе бацька нанялі мяне, калі той хлопец пачаў з'яўляцца. Яна лепшая знакамітасці, з якімі я калі-небудзь працаваў. Найпрыгажэйшы. Ветлівы. Я мог бы расказаць вам некалькі гісторый пра кліентаў, якія ў мяне былі».
  Хоць ён не хацеў бы. Ён быў прафесіяналам наскрозь. Калі гэта заданне скончылася, Дартур Морган імгненна забыўся ўсё, што ведаў пра Кейлі Таўн, нават той факт, што ён працаваў на яе.
  «Вы ўзброеныя?»
  «Так».
  Дэнс была цалкам упэўненая, але яна была рада пачуць пацверджанне. І таксама рады пачуць, што Морган не працягваў балбатаць пра сваю зброю або пра тое, наколькі ён умелы, а тым больш пра тое, ці карыстаўся ён калі-небудзь ёю.
  Прафесійны…
  «Магчыма, Эдвін скраў Глок».
  "Я ведаю. Я размаўляў з начальнікам Мэдыганам.
  Мажны мужчына адышоў да ўваходных дзвярэй, сеў у крэсла, цяжка яго цяжар.
  Дэнс пацягнула халодную гарбату, якую ёй прынесла Кейлі. Яна агледзела пакой на мноства ўзнагарод, залатых і плацінавых пласцінак, якія віселі на сценах. Быў фотаздымак у рамцы з вокладкі Country Times і Dance прыйшлося смяяцца. Гэта была фатаграфія, на якой Кейлі трымала ўзнагароду "Спявачка года" Асацыяцыі кантры-музыкі. Пакуль яна прымала гэта, малады чалавек, кантры-спявак з адшліфаванай рэпутацыяй дрэннага хлопчыка, выскачыў на сцэну і адабраў мікрафон, папракаючы яе за тое, што яна занадта маладая, каб перамагчы, і не верная традыцыйным вясковых каранёў. Ён крыўдзіў, што перамог павінен быў іншы спявак.
  Кейлі дазволіла яму скончыць, а потым вырвала мікрафон з яго рук і сказала, што калі ён такі прыхільнік традыцыйнага кантры, то назавіце пяць лепшых хітоў Джорджа Джонса, Ларэты Лін і Пэтсі Клайн за ўсё жыццё. «Або назавіце любыя пяць з іх», — кінула выклік Кейлі.
  Ён рабіў аленя ў святле фар на працягу доўгіх дзесяці секунд перад шматмільённай тэлеаўдыторыяй, а потым скаціўся са сцэны, чамусьці падняўшы руку, як у хэві-метал-рокера. Кейлі скончыла сваю ўрачыстую прамову і пад бурныя апладысменты ў завяршэнне назвала ўсе хіты, якія яна папрасіла яго прачытаць.
  Цяпер да іх далучылася Кейлі, апранутая ў сінія джынсы і тоўстую цёмна-шэрую блузку, незапраўленую і хаваючую, быццам Эдвін назіраў за ёй здалёк у магутны бінокль.
  А хто скажа, што не быў?
  Спявачка ўздыхнула і села на квятчастую канапу пасярод прасторнага пакоя.
  Дэнс сказаў: «Я толькі што размаўляў з намеснікам у канферэнц-цэнтры. Улічаны ўсе члены экіпажа, акрамя Тая і Аліцыі».
  «О, яна тэлефанавала дзесяць хвілін таму. Я расказаў ёй пра другі верш і ўпэўніўся, што яна паклапацілася пра сябе». Кейлі ўсміхнулася. «Яна амаль прагучала так, быццам спадзявалася, што Эдвін паспрабуе нешта з ёй. Яна даволі жорсткая. І мае нораў». Яна патэлефанавала Тай Слокуму і пакінула паведамленне. «Я не ведаю, чаму ён сышоў».
  І ўвесь гэты час Дартур Морган нічога не казаў і, здаецца, нават не чуў размовы. Ён проста сканаваў дом, вокны. Ён прыняў тэлефонны званок і адклаў мабільны. Потым застыў.
  Вялікі чалавек быў на нагах, гледзячы ў акно. «Наведвальнікі». Ён зрабіў паўзу. «Хм. Цэлы антураж. І гэта выглядае афіцыйна”.
  
  
  
  
   Раздзел 25
  што «Антураж» гэта даволі добра апісаў.
  Два пазадарожнікі — адзін запылены белы Лексус, Бішоп і вялікі чорны Лінкальн Навігатар.
  Бішоп і Шэры вылезлі і павярнуліся да іншага аўтамабіля.
  Чатыры пасажыры. Па-першае, гэта была бяспека, гэта было лёгка сказаць. Салідны мужчына ў сонцаахоўных акулярах, больш за шэсць футаў, бледны колер твару. Ён азірнуўся, нахіліўся да пазадарожніка і нешта прашаптаў. Наступным вылез стройны, задуменны мужчына з рэдкімі валасамі. Трэці, таксама ў цёмным касцюме, белай кашулі і гальштуку, быў значна вышэйшы ростам і з прычоскай палітыка.
  Што мела сэнс, таму што Кейлі зразумела, што гэта менавіта той, хто ён: адзін з зорных кангрэсменаў Каліфорніі, Уільям Дэвіс, дэмакрат два тэрміны.
  Кейлі зірнула на Дэнса, які назіраў за ўсім гэтым уважлівым позіркам.
  Апошняй з «Навігатара» вылезла жанчына, таксама апранутая ў кансерватыўныя цёмна-сінія куртку і спадніцу, цялесныя панчохі.
  Ахоўнік застаўся з пазадарожнікам, а астатнія рушылі ўслед за Бішопам і яго жонкай у дом.
  Унутры біскуп абняў дачку і нібы ў заднім разглядзе спытаў, як яна трымаецца. Кейлі падумаў, што менавіта так ён спытаў бы ў гультая, імя якога ён не ведаў, як ён перажывае страту састарэлых бацькоў. Ён таксама нібы не памятаў, што быў тут усяго некалькі гадзін таму.
  Увогуле, што яны тут рабілі?
  Бішоп разглядаў Дэнс так, нібы ніколі яе не бачыў, і цалкам праігнараваў Дартура Моргана.
  Ён сказаў сваёй дачцэ: «Гэта кангрэсмен Дэвіс. І яго памочнікі Пётр Сімескі. І…”
  «Майра Бэбідж». Стройная, неўсмешлівая жанчына з стрыжанымі брунеткамі валасамі афіцыйна кіўнула. Яна выглядала крыху ўражанай, апынуўшыся ў прысутнасці Кейлі.
  "Спадарыня. Таўн, гэта гонар», — сказаў кангрэсмэн.
  «Гэй, называй мяне Кейлі. Вы робіце мяне старэйшым, чым я хачу быць».
  Дэвіс засмяяўся. «А я Біл. Гэта лёгка запомніць. Я спансаваў некалькі з іх у Кангрэсе».
  Кейлі каротка ўсміхнулася. І яна прадставіла Дэнс і Моргана.
  «Мы толькі што прыляцелі ў Сан-Францыска некалькі дзён таму і прабіраліся на поўдзень. Я звязваўся з тваім бацькам, пытаўся пра трапіць на твой канцэрт. Ой, я плачу за білеты, не хвалюйся. Я баюся, што нам патрэбна толькі дадатковая бяспека».
  Бішоп сказаў: «Мы пра ўсё паклапаціліся».
  «Я спадзяваўся на магчымасць сустрэцца з вамі і павітацца асабіста. Ваш бацька прапанаваў узяць мяне з сабой сёння, перад канцэртам.
  Такім чынам, гэта было ўсё. Кейлі зразумела. Чорт вазьмі. Яе бацька сказаў, што яны падумаюць аб адмене шоу, але ён зробіць усё неабходнае, каб яно прайшло. Усё, каб накіраваць яе кар'еру ў правільным кірунку. Ён мог падумаць, што яна, ведаючы, што кангрэсмен — і, адпаведна, больш рэпарцёраў — будзе ў аўдыторыі, будзе ціснуць на яе, каб яна не адмяняла.
  Кейлі злавалася, але міла ўсміхалася, або спрабавала, у той час як Дэвіс мітусіўся, як школьнік, распавядаючы пра яе песні, якія ён асабліва любіў. Ён сапраўды быў фанатам. Здавалася, ён ведаў кожнае слова кожнай мелодыі.
  Майра Бэбідж сказала: «Я не магу падзякаваць вас за тое, што вы дазволілі нам выкарыстоўваць «Пакідаючы дом» на вэб-сайце. Гэта сапраўды стала гімнам кампаніі Біла».
  Кэтрын Дэнс сказала: «Я чула вас па радыё, кангрэсмэн. Па дарозе сюды — дэбаты па пытаннях іміграцыі. Гэта была бурная дыскусія».
  «О, гэта было дакладна».
  «Я думаю, што вы выйгралі, дарэчы. Вы іх у зямлю загналі».
  «Дзякуй. Было вельмі весела, - сказаў Дэвіс з бляскам у вачах. «Я люблю дэбаты. Гэта быў мой, цытую, «спорт» у школе. Размаўляць менш балюча, чым сутыкнуцца на футбольным полі. Аднак не абавязкова бяспечней».
  Кейлі мала сачыла за палітыкай. Некаторыя з яе калегаў прымалі актыўны ўдзел у кампаніях і справах, але яна ведала іх яшчэ да таго, як яны сталі вялікімі, і яны, здавалася, не асабліва цікавіліся жывёламі правоў або голаду, перш чым яны пачалі прыцягваць увагу грамадскасці. Яна падазравала, што іх фірмы па сувязях з грамадскасцю або рэкламныя аддзелы іх гуказапісвальных кампаній выкарысталі нумар, каб заняцца нейкай справай, таму што гэта будзе добра выглядаць у прэсе.
  Аднак яна ведала пра кангрэсмена ЗША Біла Дэвіса. Ён быў палітыкам з электрычным спалучэннем пазіцый, ліберальных і кансерватыўных, найбольш супярэчлівым з якіх было паслабленне памежнага кантролю, каб прапускаць больш замежнікаў, з улікам такіх патрабаванняў, як адсутнасць судзімасці, тэст па англійскай мове і гарантыі перспектыў працаўладкавання. . Ён быў адным з фаварытаў наступнай прэзідэнцкай кампаніі і ўжо пачаў тупіцца.
  Пітэр Сімескі, памочнік, сказаў: «Я пацвярджаю, што ён фанат. У агітацыйных аўтобусах вы побач з Тэйлар Свіфт, Рэндзі Трэвісам, Джэймсам Тэйларам і Стоўнзамі для нашага задавальнення ад праслухоўвання. Спадзяюся, у вас усё ў парадку з гэтай кампаніяй».
  «Я вазьму гэта, можна паспрачацца».
  Потым кангрэсмен пасур'ёзнеў. «Ваш бацька сказаў, што зараз ёсць невялікая праблема, нехта можа пераследаваць вас?» Гэта таксама было напалову накіравана на Dance. Бацька Кейлі, напэўна, згадваў, што яна была агентам.
  - Баюся, што гэта праўда, - сказаў Дэнс.
  «Вы… з Фрэсна?» — спытала Майра Бэбідж. «Мы працавалі з некалькімі людзьмі над бяспекай».
  «Не, CBI». Тое, што яна была тут, звычайна азначала, што справа важная. Але яна дадала: «Я знаходжуся ў Мантэрэі. Апынуўся тут неафіцыйна і пачуў пра здарэнне. Я падахвоціўся дапамагчы».
  «Мы таксама толькі што былі ў Мантэрэі», — сказаў Дэвіс. «Агітацыя ў Cannery Row».
  «Вось чаму дарожны рух дома быў такі дрэнны перад маім ад'ездам», — пажартаваў Дэнс.
  «Хацелася б, каб было горш. Яўка была добрая, а не вялікая».
  Кейлі меркавала, што Мантэрэй і асабліва Кармэл былі бастыёнамі кансерватыўных выбаршчыкаў, якія не будуць асабліва рады праіміграцыйнаму кандыдату.
  Кангрэсмэн кіўнуў у бок агента. «Я ўпэўнены, што CBI і мясцовыя ўлады робяць усё магчымае, але калі вам спатрэбіцца мая дапамога, проста дайце мне ведаць. Сталенне таксама можа быць федэральным злачынствам».
  Кейлі падзякавала яму, Дэнс таксама, і Сімескі даў агенту сваю картку. «Вам патрэбна дапамога, сур'ёзна, - сур'ёзна сказаў стройны малады чалавек, - патэлефануйце мне. У любы час».
  «Я зраблю гэта», - адказала Дэнс і зірнула на сваё сцягно, калі яе тэлефон загудзеў. «Гэта паведамленне ад сышчыка Аруцюна». Яна падняла вочы. Яна ўздыхнула. «Яны знайшлі наступнае месца злачынства. Гэта яшчэ адно забойства, яшчэ адзін пажар. Але было горш, чым у канцэртнай зале. Ён кажа, што пацярпелых можа быць больш, чым адна. Яны проста не могуць сказаць».
  
  
  
  
   Раздзел 26
  «ПАЖАР ЯШЧЭ ГАРЫЦЬ», — сказаў ёй Аруцюн па тэлефоне. «Ён, напэўна, выкарыстаў пяць галонаў паскаральніка. Гэта ў хляве каля ракі Сан-Хаакін.
  
  Ты сядзіш ля ракі і думаеш, у чым памыліўся,
  Колькі шанцаў вы ўпусцілі за ўвесь час.
  Быццам твае непрыемнасці неяк ператварылі цябе ў камень
  і вада шаптала, чаму ты не вяртаешся дадому?
  
  Усе ў пакоі глядзелі на Дэнс. Яна не зважала на іх і засяродзілася на размове з Аруцюнам. «Сведкі ёсць?»
  «Не».
  «Адкуль вы ведаеце, што гэта звязана з пераследам?»
  «Ну, я не ведаю, як гэта сказаць, але насупраць мы знайшлі невялікую святыню Кейлі».
  "Што?"
  «Так. Даволі хворы. Насып камянёў і пара яе кампакт-дыскаў побач з імі перад хлявам. І ведаеце, што было дзіўна?»
  Больш за тое? Дэнс не мог здагадацца.
  «Дваццацідаляравая купюра пад каменем. Як прынашэнне».
  «І няма паняцця пра ахвяру?»
  «Або ахвяры», — нагадаў ён. «Каманда зазірнула ўнутр і ўбачыла пару ног. Вось прыкладна і ўсё, што засталося. Потым з'ехаў дах. Гэта была частка старой заправачнай станцыі, таму яны былі асцярожныя, мяркуючы, што побач можа знаходзіцца закапаны бак. У Чарлі Шына яго супрацоўнікі CS кіруюць сцэнай на вуліцы як мага бліжэй. Там горача, як у пекла. Адзін з тэхнікаў страціў прытомнасць ад спёкі, камбінезона. Няма пратэктараў шын і слядоў. Мы знайшлі дзве гільзы. Дзевяціміліметровы». Пстрычка язык дэтэктыва. «Гэтак жа, як і пісталет Фуэнтэса, быў скрадзены. Але гэта магло быць супадзеннем. Прынамсі — я малюся, каб гэта адбылося — ён застрэліў іх перад тым, як падпаліць».
  «Можам спадзявацца».
  «Плямаў крыві няма, але падобна, што ён падмятаў зямлю галінкай ці чымсьці іншым. Яны бяруць пробы. ДНК можа быць адзіным спосабам даведацца, каго ён забіў».
  Алтар Кейлі. Ну, гэта было ў адпаведнасці з паводзінамі сталкера.
  «Сябры Чарлі таксама паглядзелі сцэну з тэлефоннай будкай, куды ён патэлефанаваў Кейлі. Яны знайшлі нейкі след, але адбіткі пальцаў — каля сарака — не супадаюць ні з чым іншым, і іх няма ў AIFIS».
  «Вы заўважылі Эдвіна?»
  "Не. Мне трэба ісці. Я патэлефаную табе, калі даведаюся больш, Кэтрын.
  «Дзякуй».
  Яна адключылася, звярнулася да Кейлі, свайго бацькі і астатніх і дала ім справаздачу.
  Бішоп заплюшчыў вочы і прамармытаў тое, што магло быць малітвай. Дэнс нагадаў, што пасля рэабілітацыі ён выпусціў хрысціянскі альбом. Ён дрэнна прадаваўся.
  «Хто ахвяра?» - задыхаючыся, спытала Кейлі.
  «Мы не ведаем. Гэта можа быць больш, чым адзін. Але з-за агню яны не змаглі добра разгледзець унутры».
  «Але дзе Алісія? А Тай?» Кейлі патэлефанавала і датэлефанавалася да іх абодвух. Увесь астатні член экіпажа таксама быў улічаны, паведаміла Кейлі пасля размовы з Тай Слокумам. «Ісус. Аліцыя ехала верхам на кані. А Тай? Ён падбіраў дадатковыя гітарныя струны. У нас тысяча ў грузавіку. Навошта яму гэта спатрэбілася? Зводзіць мяне з розуму».
  Кангрэсмен і яго атачэнне выглядалі неспакойнымі, і Дэвіс, здавалася, думаў, што візіт у гэты момант не быў добрай ідэяй. Ён сказаў: «Нам трэба правесці агітацыю. Прабачце, што патурбаваў вас».
  "Зусім не." Гэты каментар зрабіў Бішоп, а не Кейлі.
  Дэвіс паўтарыў, што дапаможа, чым зможа. Ён убачыў бы яе на канцэрце.
  «Я не…» Яна змоўкла, гледзячы на бацьку, які не адрэагаваў. «Гэй, дзякуй за падтрымку».
  «Спадзяюся, я магу сказаць вам тое ж самае ў дзень выбараў».
  Пётр Сімескі, памочнік, зноў падышоў да Дэнса. Ён пахіснуўся яе рука. «У вас ёсць мая картка. Калі вам яшчэ што-небудзь спатрэбіцца, калі ласка, проста дайце мне ведаць».
  Kinesics - гэта навык, які не адключаецца, калі вы выходзіце з офіса. У той момант, калі ён паглядзеў на яе вачыма раней, яна зразумела, што Сімескі хоча пазнаёміцца з ёй бліжэй, калі дазволяць абставіны. Яна аддала яму належнае: ён не насіў заручальнага пярсцёнка, і яго першы погляд быў на яе левую руку; ён цалкам мог быць адным з тых людзей, якія не зацікаўлены ў пазашлюбнай сувязі.
  Ён таксама выпраменьваў зручную, але не тупую ўпэўненасць у сабе. Яго не адпужвалі два цалі яе росту і не саромеліся яго маленькага целаскладу і рэдкіх валасоў (па іроніі лёсу яе цяперашні рамантычны партнёр, Джон Болінг, падзяляў гэтыя атрыбуты). Але са складаным асабістым жыццём Кэтрын Дэнс не было ні месца, ні жадання пашырацца.
  Яна ветліва кіўнула Сімескі і пераканалася, што поціск рукі быў кароткім і прафесійным. Яна не магла сказаць, ці атрымаў ён паведамленне.
  Затым Дэвіс, а за ім Сімескі і Майра Бэбідж выйшлі з дому і накіраваліся да пазадарожніка. Ім адчыніў ахоўнік. Праз хвіліну яны імчалі па грунтавай і гравійнай дарозе.
  Потым вочы Кейлі ўспыхнулі ад шоку, і яна заплакала. «Пачакай, ён іх спаліў?» - прашаптала яна.
  "Правільна."
  "Не не! Гэта і я вінаваты!» Яе плечы падняліся, сківіцы сціснуліся. Яна са злосцю выцірала слёзы. «Мая песня! Ён выкарыстоўвае іншую маю песню».
  Дэнс адзначыў: «Месца злачынства ля ракі, як і ў другім вершы».
  «Не, агонь! Спачатку Бобі, а цяпер гэтыя іншыя людзі. Эдвін даслаў мне электронныя лісты, ну, кучу іх, сказаўшы, што яму падабаецца мая песня «Агонь і полымя».
  Яна ўзяла кампакт-дыск Your Shadow і паказала Дэнсу ноты.
  Каханне - гэта агонь, каханне - полымя
  Ён сагравае сэрца, асвятляе шлях.
  Яно гарыць вечна, як сонца.
  Ён злучае дзве душы і робіць іх адной.
  Каханне - гэта агонь, каханне - полымя.
  
   Бішоп сказаў сваёй дачцэ: «Гэй, К.Т., не вінаваці сябе. Вы не можаце прыняць да ўвагі ўсіх праклятых вар'ятаў. Гэты хлопчык хворы і нічога, акрамя. Калі б не ты, быў бы нехта іншы». Сказы былі драўляныя. Ён не ўмеў суцяшаць.
  «Ён спаліў гэтых людзей да смерці, тата!»
  Бішоп не ведаў, што сказаць, пайшоў на кухню і ўзяў сабе шклянку малака. Шэры неспакойна стаяла каля адной з гітар. Дэнс зноў патэлефанаваў Аруцюну, але нічога новага не было.
  Калі Бішоп вярнуўся, ён паглядзеў на гадзіннік на сваім вялікім румяным запясце. «Гэй, ты чуў ад сваёй сястры?»
  «Ну, я размаўляў з ёй сёння раніцай. Я патэлефанаваў ёй наконт Бобі. Чаму?»
  «Яны ўжо павінны былі быць тут. А можа...
  Рот Кейлі сапраўды апусціўся. «Што ты маеш на ўвазе, тата?»
  «Магчыма, яна накіравалася да нас».
  «Не, пра што ты? «Быў тут»? Чаму яна тут?»
  Біскуп паглядзеў уніз. «Я падумаў, што ёй будзе добра прыехаць. Маральная падтрымка з Бобі. Пазваніў ёй сёння раніцай. Падляцелі, гадзіну таму прызямліліся».
  Вось як ён перадаваў важныя навіны. Выкідваецца нязмушана, як софтбол.
  «О, Хрыстос. Чаму ты мне не сказаў? Ёй няма справы... Пачакайце, вы сказалі «іх». Прыедзе ўся сям’я?»
  «Э-э-э. Раберта працуе. Гэта толькі Суэлін і Мэры-Гордан».
  Кейлі бушавала: «Навошта табе гэта рабіць? З гэтым вар'ятам вакол. Маленькая дзяўчынка?»
  «Маральная падтрымка», — усхвалявана прарыкнуў ён у адказ. «Як я сказаў».
  «О, Ісус. О, Ісус. Кейлі села. «Не таму вы іх спыталі...» Але потым яе голас стаў высокім. «Агонь… атака. О, вы не думаеце, што гэта не яны ?»
  «Сяліцца там, К.Т. Адкуль гэты хлопец з Шарпа мог ведаць, што яны ў аэрапорце?» — спытаў біскуп. «І якім рэйсам яны ляцелі?»
  Кейлі схапіла тэлефон і набрала нумар. Яна націснула кнопку адключэння. «Галасавая пошта. Хто збіраўся іх забраць? Чаму не сказаў, чаму не пайшоў ?»
  «Адбылася такая сустрэча з кангрэсмэнам. Я паслаў Рычы. Добра, я яму патэлефаную». Бішоп знайшоў яго мабільны і патэлефанаваў. «Гэй. я Што за гісторыя? Дзе яны? … Сусветная арганізацыя па ахове здароўя? Як вы думаеце, каго я маю на ўвазе? Суэлін і яе дзіця, вось хто... Што? »
  Усе вочы ў пакоі былі прыкаваныя да яго.
  "Калі? … О, чорт вазьмі». Ён адключыўся. «Добра, здарылася тое, што яму патэлефанаваў твой сябар». Позірк на дачку. « Ён збіраўся падвезці іх сюды».
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?" Кейлі заплакала. «Хто гэта быў, чорт вазьмі?»
  «Рычы не памятае імя. Але той, хто гэта быў, ведаў нумар рэйса, ведаў іх імёны. Сказаў, што лепш, каб ён іх падняў.
  Шэры сказала: «Але калі гэта быў ён, Эдвін, адкуль ён ведаў, што Рычы іх забярэ?»
  Вочы Бішопа ўпіваліся ў дыван ля яго ног. «Ну... дзярмо».
  «Што, тата? Што!"
  «Сёння раніцай мы з Шэры паснедалі ў кафэ Herndon. Мы былі амаль адны ў гэтым месцы, у значнай ступені было гэта для сябе. За выключэннем таго, што нехта яшчэ сядзеў побач, спіной да нас. Высокі хлопец, чорныя валасы. Не мог яго бачыць. Ён мог падслухаць, як я размаўляю з Суэлінам і тэлефаную Рычы, паведамляючы яму інфармацыю. Сумняваюся, але магло здарыцца».
  «Какая гадзіна?» — спытаў Дэнс.
  «Я не ведаю. Дзевяць трыццаць, дзесяць».
  Дэнс разважаў: Эдвін быў у кінатэатры каля адзінаццаці. Час можа спрацаваць.
  Шэры Таўн падышла да Кейлі і неасцярожна дакранулася да яе пляча. Дэнс заўважыў, што вусны спявачкі сціснуліся. Шэры адступіла.
  - Але адкуль ён мог ведаць Рычы? - спытала Кейлі. «Каб атрымаць яго нумар і патэлефанаваць яму?»
  «Ці можа ён быць звязаны з вамі на вашым сайце або ў прэсе?» — спытаў Дэнс.
  «Магчыма. Ён фігуруе ў апошніх альбомах, ён быў адным з маіх памочнікаў і кіроўцаў. У падзяках».
  Дэнс сказаў: «З улікам усіх даследаванняў, якія праводзіць Эдвін, вядома, ён мог бы даведацца пра гэта».
  Кейлі заплакала. «Што мы будзем рабіць?»
  Дэнс пазваніў Аруцюну і расказаў пра сваю заклапочанасць. Ён сказаў, што збіраецца нешта праверыць.
  Пакуль яна чакала, яе вочы глядзелі на Бішопа. Ён кіпеў; Шэры захавала трохі адлегласці. Дэнс задумаўся, на каго скіраваны гнеў. Яна здагадалася, што гэта будзе Рычы. Здавалася, Бішоп вінаваціць у жыццёвых праблемах усіх, акрамя сябе.
  Аруцюн вярнуўся праз бясконцыя пяць хвілін. «Відэа ў аэрапорце. У б'юік Эдвіна села жанчына гадоў трыццаці з маленькай дзяўчынкай. Прыкладна праз трыццаць хвілін пасля прызямлення рэйса з Портленда».
  Дэнс глядзеў на чакаючыя твары. Яна пераказала ім тое, што сказаў дэпутат.
  «Не!» Кейлі ўскрыкнула. «Не!»
  «І. Агент Дэнс… Кэтрын», — гаварыў Аруцюн на лініі. «Толькі што пачуў ад пажарнай каманды. Унутры толькі адно цела». Ён вагаўся. «Не занадта вялікі. Гэта можа быць падлетак — хлопчык ці дзяўчынка — або жанчына. Не магу сказаць; цела згарэла да касцей. Прынамсі, калі гэта сястра, то дзяўчынка яшчэ жывая. Але гэта таксама азначае, што яна ў яго. І пра гэта нават думаць не хачу».
  
  
  
  
   Глава 27
  КЕЙЛІ ЗРАБІЛА яшчэ адзін шалёны званок.
  «Адказвай, адказвай, адказвай», — прашаптала яна. Яна скрывілася. «Суэлін, гэта я. Тэлефануйце мне адразу. Я маю на ўвазе адразу. Ёсць праблема». Яна паглядзела на экран. «Як пазначыць тэрмінова?» Яе голас сарваўся. «Я не ведаю як! Як пазначыць тэрмінова?»
  Дэнс узяла тэлефон, агледзела экран і націснула кнопку.
  І Дэнс выказала сваё меркаванне, што сталкеры, як правіла, не нацэльваюцца на членаў сям'і.
  Што адбывалася ў галаве Эдвіна, калі ён сапраўды выкраў гэтых дваіх? Няўжо ён быў так раз'юшаны арыштам, што агрызнуўся? Няўжо той раніцай ён пачаў пераследваць Бішопа, каб даведацца ўсё, што мог, і даведацца аб прыбыцці сястры і пляменніцы Кейлі? Магчыма, у машыне ён прызнаўся ў каханні Кейлі і заручыўся дапамогай Суэлін, каб заваяваць яе. Калі жанчына адмовілася, ён забіў яе і забраў дзяўчыну. Магчыма, ён збіраўся выхоўваць яе, ставячыся да яе як да сваёй маладой Кейлі. Так, Дэнс была жорсткай паліцэйскай, але яна таксама была маці і проста не хацела сутыкацца з такім сцэнарыем.
  - Калі ласка, - яшчэ раз папрасіла Кейлі. «Нічога не можаш зрабіць? Сачыць за яе тэлефонам ці што?»
  «Гэта можна зрабіць. Гэта патрабуе часу. Але ўпэўнены. Я закажу».
  Не дзяліўся ні з кім, асабліва з Кейлі, што калі б цела ў хляве было Сьюэлін, то не засталося б тэлефона для адсочвання.
  Дэнс размаўляў з Т. Джэй Скэнланам аб тым, каб звязацца з пастаўшчыком паслуг жанчыны, калі Дартур Морган патэлефанаваў з пад'езда: «Ідзе яшчэ адна машына. Ну, што гэта?»
  Дэнс задумаўся, што можа азначаць гэты загадкавы каментар.
  Праз імгненне пачуўся лязг дзвярэй машыны, якія зачыніліся, і гук аўтамабіля, які разганяўся па гравійцы.
  Потым уваходныя дзверы адчыніліся, і ўвайшлі жанчына гадоў трыццаці і чароўная маленькая залаткавалосая дзяўчынка гадоў шасці ў ружовай сукенцы. Яна трымала мяккую плюшавую цацку. Яна праігнаравала ўсіх у пакоі, акрамя спевака, да якога падбегла і абняла. «Цётка Кейлі, глядзіце! Мы пайшлі ў гэты акуратны музей і прывезлі вам чучала секвоі!»
  
  
  
  
   Раздзел 28
  КЭТРЫН ДЭНС УСМІХНУЛАСЯ, вітаючы жанчыну, з якой яе пазнаёмілі — Суэлін Санчэс, сястру Кейлі — і падышла да дзвярэй. Яна заўважыла вялікі чырвоны б'юік, які імкліва прэч.
  - Гэта быў ён, - прашаптала Кейлі, таксама гледзячы ў акно і спрабуючы зрабіць выгляд спакойным, каб не хваляваць маленькую дзяўчынку.
  Суэлін абняла свайго бацьку — здавалася, гэта быў праформальны жэст. Яна таксама прывітала Шэры, больш ласкава, чым Кейлі. «Што там з міліцыяй? Гэта пра Бобі?»
  Кейлі, аднак, ледзяным позіркам зірнула на бацьку і звярнула ўвагу на Мэры-Гордан. «Мілая, дазволь мне паказаць табе некалькі новых гульняў, якія я купіў для наступнага твайго наведвання. Толькі для цябе."
  «Ура! … Дзе Фрэдзі?»
  «Ён у стайні ў дзеда. Вы з мамай застанецеся там».
  «Мне падабаецца Фрэдзі, але я хачу застацца з табой», - абвясціла дзяўчына.
  «О, я не буду тут доўга. Я прыйду да цябе да дзядулі».
  "Добра."
  "Давай."
  Абняўшы дзяўчыну за руку, Кейлі накіравала дзяўчыну да целаахоўніка. «А гэта містэр Морган. Ён мой сябар. Ён з намі тусуецца».
  Ён далікатна паціснуў дзяўчыне руку. «Мяне завуць Дартур. Вы можаце называць мяне так».
  Дзяўчына з цікаўнасцю паглядзела на ахоўніка. «Гэта смешнае імя».
  - Можна паставіць насустрач, - сказаў мужчына, няўпэўнена гледзячы на Кейлі, але дзёрзка гледзячы ўслед.
  «Мяне завуць Мэры-Гордан, але гэта не два імёны, а адно. Мэры і Гордан, з радком паміж імі. Яны называюць радок злучком».
   «Гэта вельмі прыгожае імя».
  "Дзякуй. Ты мне падабаешся."
  Дэнс патэлефанаваў Аруцюну і паведаміў, што сястра і пляменніца ў бяспецы. Ён паведаміў, што ў іх усё яшчэ няма пасведчання асобы ахвяры, але агонь патушаны, і CSU і судмедэксперты збіраліся зайсці ўнутр, апрацаваць цела і агледзець месца здарэння.
  Кейлі і дзяўчынка зніклі ў батлейцы, а праз імгненне Кейлі вярнулася, падышла да сястры і сказала: «А што ты думала ?»
  "Што?"
  «Вы ведаеце, хто вас падвёз?»
  «Гэты твой сябар. Сказаў, што яго завуць Стэн».
  Дэнс адзначыў: «Стэнтан. Імя па бацьку."
  "Ісус Хрыстос." Голас Кейлі сцішыўся. «Гэта мой пракляты сталкер. Думаў патэлефанаваць? Гэта ён забіў Бобі».
  "Што? О Божухна. Але вы сказалі, што ён тоўсты, агідны...»
  «Ну, ён зрабіў сябе нетлустым», - адрэзаў Кейлі, злосна гледзячы ў карыя вочы сваёй сястры. Яна пахітала галавой і саступіла. «Прабачце. Гэта не ваша віна. Вы проста... вы не павінны быць тут». Халодны позірк у бок Бішопа.
  Дэнс сказаў: «Мы не ўпэўненыя, хто за гэтым стаіць. Эдвін Шарп - магчымы падазраваны. Але вы павінны пазбягаць кантактаў з ім».
  "Куды ты хадзіў?" - спытала Кейлі.
  «Ён спытаў, ці хочам мы ўбачыць што-небудзь, што можа спадабацца Мэры-Гордан. Ён сказаў, што ў дарозе. Мы пайшлі ў музей дрэў побач з Сорак адным і Блафсам. Ён сказаў, што ведае, што вы любіце бавіць час у паходах у лес».
  Кейлі заплюшчыла вочы. «Ён таксама гэта ведаў?» Яе рукі дрыжалі. «Я так спалохалася! Чаму ты не падняў трубку, калі я патэлефанаваў?»
  «Тэлефон ляжаў у сумцы з кампутарам. Ён паклаў гэта ў багажнік. Я збіраўся пакінуць яго пры сабе, але ён узяў. Я маю на ўвазе, прабач, К, але ён ведаў пра цябе ўсё . Ён сказаў, што вы напісалі песню пра дрэвы, але яе перанялі Грынпіс ці нейкі экалагічны рух, і вы перасталі яе выконваць. Я нават гэтага не ведаў. Ён ведаў пра ўсіх у гурце, ён ведаў пра Шэры. Я думаў, што ён добры сябар».
  Морган сказаў: «Дык другое забойства, толькі што? Ля рэчкі? Гэта не мог быць ён?»
  Дэнс зноў абдумаў час. Яна вырашыла, што Эдвін мог выкрасці і застрэліць ахвяру, падпаліць цела і паспець дабрацца да аэрапорта, каб забраць Суэлін і яе дачку.
   «О, Ісус. Мы былі ў машыне з чалавекам, які толькі што забіў чалавека?» - прашаптала Суэлін.
  Біскуп сказаў: «Ну, цяпер ты ў бяспецы. Гэта ўсё, што мае значэнне. Але той лох. Ён спускаецца».
  Кейлі выцерла яшчэ слёзы.
  Суэлін сказала: «Гэта так дзіўна. Я ледзь не падумаў, што ён твой хлопец. Ён сказаў, што хвалюецца за вас; ты выглядаў такім стомленым. На вас быў вялікі ціск. Ён нават не быў упэўнены, што гэта добрая ідэя даваць канцэрт. Ён думаў, што вы павінны перанесці ".
  Вочы Кейлі зноў павярнуліся да бацькі, але гэтая тэма засталася схаванай.
  "Ён сказаў..." Суэлін з усіх сіл намагалася зразумець гэта. «Ён сказаў, што часам Кейлі трэба больш думаць пра тое, што для яе добра. Занадта шмат людзей жадалі часцінкі яе душы».
  Твой цень…
  Бішоп звярнуўся да сваёй старэйшай дачкі, выпадкова спытаўшы: «Як прайшоў палёт?»
  «Ісус, тата. Сапраўды». Суэлін выглядала раздражнёнай.
  Кейлі сказала, што Мэры-Гордан больш не хоча тут. Яна баялася, што Эдвін зноў вернецца шпіёніць і паспрабуе наблізіцца да дзяўчыны. Яны павінны пайсці з Бішопам і Шэры ў іх дом, за горадам. І яны павінны сысці зараз.
  Кейлі міргнула, а затым паглядзела ўніз, разумеючы, што яна ўсё яшчэ трымае дурнаватае пудзіла секвоі. Яна пачала са злосцю выкінуць яго, але перадумала і паклала ўбок, на паліцу.
  Суэлін пайшла ў логава, каб забраць сваю дачку і цацкі, якія ёй купіла Кейлі.
  У гэты момант у Дэнса зазваніў тэлефон; Тэлефанаваў Дзяніс Аруцюн. Яна спытала: «Такім чынам, вы апазналі ахвяру?»
  "Правільна."
  «Ці ёсць нейкая сувязь з Кейлі?» — спытала яна.
  «І так, і не. Лепш прыходзьце паглядзець».
  
  
  
  
   Глава 29
  СМУР БЫЎ кепскі, але згарэла так шмат гумы, пластыку і алею, што прынамсі пах чалавечай плоці і валасоў быў у значнай ступені схаваны. Дапамог і вецер.
  Не тое, каб Дэнс не спатрэбілася ўся яе сіла волі, каб утрымацца ад ванітаў, калі не яшчэ горш.
  Каханне - агонь, каханне - полымя...
  Сцэна ўяўляла сабой шырокае пыльнае поле, патрэсканую і разваленую паркоўку, даўно зачыненую аўтазаправачную станцыю, якая абвалілася сама на сябе, і спалены хлеў, ад якога засталося няшмат. Дым усё яшчэ падымаўся лютымі слупамі. Цяпло, якое адчувалася з абочыны дарогі. Недалёка была шэра-карычневая паласа паўводнай ракі, якая натхніла гэта месца для забойства.
  Каманда CSU яшчэ працавала, хаця пажарных было больш, чым паліцыі. Пажар уяўляў значна большую небяспеку для насельніцтва Фрэсна, чым адзін звар'яцелы сталкер.
  Аруцюн, старшы оперупаўнаважаны на месцы здарэння, растлумачыў, што яны знайшлі, а гэта было няшмат. Гільзы, кампакт-дыскі, грошы — алтар Кейлі. Але нават дваццацідаляравая купюра была як бы памытая — літаральна адмытая. І пажар быў такой сур'ёзнай пагрозай, што мужчыны і жанчыны кінуліся на тэрыторыю са шлангамі, каб стрымаць полымя, напэўна, яшчэ больш забруджваючы сцэну.
  Да таго ж, здагадаўся Дэнс, калі б Эдвін стаяў за забойствам, ён не пакінуў бы шмат доказаў. Ён быў занадта разумны для гэтага.
  Аруцюн працягнуў пачатае па тэлефоне тлумачэнне.
  Ахвяра сапраўды ведала Кейлі — і каля тысячы іншых выканаўцаў.
  Яго звалі Фрэдэрык Блэнтан. «Ён жулік», - рэзюмаваў Аруцюн. « Быў жулікам».
   Дэнс думала пра кампакт-дыскі, алтар… і тое, што яна ведала пра музычны бізнес. «У незаконны абмен файламі?»
  «Гэта вельмі добра, Кэтрын. Так».
  «Што за гісторыя?»
  «У сетцы было каля дзесяці тысяч кампутараў. Людзі спампоўвалі песні, кліпы таксама. Кейлі былі аднымі з самых папулярных».
  «Як вы яго апазналі?» Дэнс зазірнуў унутр. «Відавочна, ніякіх адбіткаў».
  «Нават рук і ног практычна не было. Адна рука, мусіць, згарэла ў попел, знікла цалкам. Нам давядзецца пацвердзіць з дапамогай ДНК, але мы знайшлі яго кашалёк у частцы хлява, якая гарэла не так моцна. Мы праверылі яго адрас — ён жыў у раёне Таўэр, прыкладна ў сямі-васьмі мілях адсюль. Зараз па яго дому праходзіць каманда. Яны выявілі, што яго дзверы выбілі нагой, і гэта быў беспарадак - усе яго кампутары былі разбіты. Мы палічылі, што злачынец, верагодна, прымусіў яго знішчыць серверы абмену файламі, а потым прымусіў сесці ў багажнік сваёй машыны. Калі гэта Эдвін, то ў ягоным "Б'юіку" хопіць месца. Прыгнаў сюды, расстраляў і падпаліў».
  Дэнс разважаў: «Як лёгка было б Эдвіну знайсці яго?»
  «Гугл «торэнт», «Кейлі Таўн» і «загрузка» і яго сайт» — кіў у бок хлява — «былі ў дзесятцы лепшых. Некалькі фундаментальных даследаванняў, і ён прыдумаў бы адрас, я думаю. Наш хлопчык, здаецца, добры ў гэтым ".
  «І ён пакінуў алтар як папярэджанне не красці ў Кейлі».
  Сталкер, хутчэй за ўсё, нацэліцца на любога, хто ўяўляе для вас пагрозу ці нават пакрыўдзіў вас. Ён вельмі сур'ёзна ставіцца да сваёй ролі абаронцы...
  «А месца злачынства ў яго дома? Доказы?»
  «Нічога. Няма адбіткаў ног і пальцаў. Некаторыя сляды, але...» Ён паціснуў плячыма, што сведчыць аб яго маргінальнай карыснасці. «Яны выявілі , што ў яго быў партнёр».
  «Хто зараз адчувае сябе крыху няёмка», — выказаў здагадку Дэнс.
  «Ну, яго няма ў раёне».
  «Мяркую, што вам неабавязкова быць суседзямі з вашым саўдзельнікам, калі вы робіце кампутарныя злачынствы. Вы можаце быць у Паўднёвай Амерыцы ці Сербіі. Дзе ён знаходзіцца?»
  «Салінас».
  Хм. Графства Мантэрэй.
  «У вас ёсць імя хлопца і фізічны адрас або адрас кампутара?»
  «ХСС хацеў бы». Дэтэктыў патэлефанавала і папрасіла даслаць інфармацыю на яе тэлефон. Яна адзначыла, што ён запомніў яе нумар.
   Прылада праз імгненне прагучала з уваходным паведамленнем.
  «Я дашлю гэта некаторым знаёмым там людзям. Яны могуць сачыць за ім». Яна напісала ліст і адправіла яго.
  Затым Аруцюн сказаў: «Я стараюся быць адкрытым. Я ведаю, што гэта, здаецца, Эдвін, але я ўсё яшчэ шукаю матывы, па якіх хто-небудзь іншы павінен быў забіць Бобі. Я атрымліваў шмат інфармацыі пра яго, але пакуль нічога не выскоквае. І цяпер я мяркую, што мне лепш дадаць гэтага хлопца ў мікс. Але, напэўна, ёсць шмат людзей, якія хацелі б забіць файлаабменнік. Палова гуказапісвальных кампаній і кінастудый».
  Прыехала іншая патрульная машына, хрумстаючы па жвіру, зямлі і беленым суччам, што акаймоўвала месца пачарнелай зямлі. Ён прыпаркаваўся каля выцвілага знака Conoco з выявай бледна-зялёнага дыназаўра. Дачка Дэнса, Мэгі, зараз знаходзілася ў фазе юрскага перыяду. Яе пакой быў завалены пластыкавымі версіямі рэптылій. Танец утрамбаваў панг, сумуючы па сваіх дзецях.
  П. К. Мэдыган вылез, агледзеў сцэну, паклаўшы рукі на тонкія сцёгны, засланеныя жыватом. Потым далучыўся да Танца і Аруцюна. «Значыць, ён краў яе песні?»
  "Правільна."
  Мэдыган прабурчаў: «Ніколі не думаў, што пяройдзе на стацыянарны тэлефон. Павінен быў».
  «Мы ўсе павінны мець».
  «І дзе ён, чорт вазьмі? У яго ёсць машына такая вялікая, як мая лодка, і ярка-чырвоная, да таго ж. Я не разумею, як ён працягвае губляць маіх бацькоў». У яго зазваніў тэлефон, і ён паглядзеў на экран. «'Ну? … Ты не кажы…. Не, я сам пайду». Ён адключыўся. «Ну, тады добра. Я не магу сказаць вам, дзе быў Эдвін, калі гэты хлопец памёр, але я магу сказаць вам, дзе ён цяпер. Ён зноў прыпаркаваўся перад домам Кейлі. На ўчастку дэндрапарку праз дарогу».
  «Што ён робіць?»
  «Сядзіць на капоце сваёй машыны, шчаслівы, як малюск, ладзіць сабе пікнік. Я хачу з ім пагаварыць. Ну, на самай справе, я хацеў бы, каб вы пагаварылі з ім, Кэтрын. Вы на гэта?»
  «Вы можаце паспрачацца, што я».
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ 30
  ГЭТАЯ РАЗМОВА , аднак, не адбылася.
  Едучы ў тандэме, яны былі ў доме Кейлі хутка, праз дваццаць пяць хвілін, але Эдвін Шарп да таго часу з'ехаў.
  «У яго ёсць шостае пачуццё, — падумала Дэнс, хоць яна і не верыла ў шостыя пачуцці.
  Гэта было яе ўяўленне ці яна ўбачыла воблака пылу, якое навісла над месцам, адкуль ён мог толькі што пабегчы? Цяжка сказаць. У Фрэсна было шмат пылу. Неба было ясным, але час ад часу ўздымаўся вецер, і непадалёку вір бэжавага парашку кружыўся ў малюсенькую варонку, а потым растаяў.
  Дэнс і Мэдыган прыпаркаваліся праз дарогу ад дома Кейлі і вылезлі. Гэты бок дарогі быў пышным, дзякуючы парку. Двор Кейлі таксама быў густа азелянены. Удалечыні, на поўдні і захадзе, быў далягляд нізкіх палёў, цяпер толькі цёмная бруд. Усё, што там вырасла, было сабрана.
  Дэтэктыў шматзначна зірнуў на яе - прызнаючы расчараванне іх зніклай здабычай - і прыхінуўся да сваёй машыны, каб патэлефанаваць. З кароткай размовы Дэнс зрабіў выснову, што гэта было з намеснікам у доме Кейлі - пры ўмове, што яна дапоўніла Дартура Моргана, калі дазволіла працоўная сіла. Ён адключыўся. «Хасэ быў дома». Ківок. «Эдвін быў тут дзесяць хвілін таму. Яны не бачылі, у які бок ён пайшоў».
  Дэнс мог зразумець чаму. Адсюль можна было бачыць толькі другі паверх дома, які знаходзіўся прыкладна ў трохстах футах адсюль, па жвіровай дарозе. Ёй было цікава, ці вокны, якія бачныя адсюль, — тыя, у якія Эдвін толькі што глядзеў, пакуль еў, — былі спальняй Кейлі.
  Нейкі час маўчаць. Сонца было нізка, і Дэнс адчуваў, як дзень слаямі лье цяпло.
  Мэдыган сказаў: «Некалькі гадоў тры таму на маім двары была змяя. Вялікі ратвейлер. Я маю на ўвазе, вялікі. Бачыў яго адзін раз і больш за ўсё астатняе лета. Ён быў пад мангалам, домам, ці ўвогуле сышоў? Увесь час хадзіў са зброяй, чаго я ніколі не раблю».
  - З-за дзяцей, - сказаў Дэнс.
  «З-за дзяцей. Мы пачалі называць яго «нябачнай змяёй». Але гэта было не смешна. Сапсаваў падворак за ўвесь сезон. І бачыў яго толькі адзін раз. Добра." Ён зноў стаяў, упёршыся рукамі ў клубы, і глядзеў на парк. «Ты ў горадзе зусім адзін. Хочаш прыйсці на абед? Мая жонка, яна нядрэнна гатуе».
  «Я, верагодна, проста атрымаць што-небудзь назад у матэлі. Выспіся».
  «У нас добрыя дэсерты».
  "Марозіва?"
  Смех. «Не. Джудзі пячэ. Ну, марожанае ў канчатковым выніку ўдзельнічае».
  «Думаю, я прапушчу, дзякуй».
  «Добры вечар табе, Кэтрын».
  «Вы таксама, начальнік».
  Танец вярнуўся ў Mountain View. Замкі на яе чамаданах былі цэлыя, і, здавалася, нічога не парушана. Дэнс зірнуў у акно на парк, не ўбачыў назірання і зачыніў жалюзі.
  Як толькі яна гэта зрабіла, у гатэлі зазваніў тэлефон.
  «Агент Дэнс?» Прыемны мужчынскі голас.
  "Правільна."
  «Гэта Пітэр Сімескі? Памочнік кангрэсмена Дэвіса?» - спытаў ён так, быццам яна паняцця не мела, хто ён.
  «Так, прывітанне».
  «Прывітанне. Насамрэч я ў вестыбюлі… вашага матэля. Кангрэсмен выступаў на ферме непадалёк. Ці магу я пагаварыць з вамі? Я штосьці замінаю?»
  Яна не знайшла важкага апраўдання і сказала, што выйдзе праз хвіліну.
  У вестыбюлі яна знайшла чалавека, які размаўляў па тэлефоне, і ён ветліва спыніў размову, калі заўважыў яе. Яны паціснулі адзін аднаму рукі, і ён усміхнуўся, хоць усмешка неўзабаве змянілася на хмурынку.
  «Я чуў, што яны пацвердзілі яшчэ адну атаку».
  "Правільна. Забойства».
  «Хто-небудзь звязаны з Кейлі?»
  «Не наўпрост».
   «Ці можам мы што-небудзь зрабіць?»
  «Пакуль не. Але шануйце гэта».
  «Гэта гэты сталкер?»
  «Паказваем на яго, але мы не ведаем дакладна».
  Сімескі пэўным чынам нахіліў галаву, і Дэнс зразумеў, што падобная гісторыя павінна адбыцца. «У самога кангрэсмена былі некаторыя праблемы. Пара агітатараў і стажораў. Дзве жанчыны і гей таксама. Яны, можна сказаць, захапіліся».
  Дэнс тлумачыў пра эратаманію. «Падыходзіць да класічнага профілю. Уплывовы чалавек і нехта на больш нізкай прафесійнай пасадзе. Фізычныя пагрозы?»
  «Не, не, проста стала няёмка».
  У Сімескага была вялікая бутэлька вады, і ён з прагай выпіў яе. Яна заўважыла, што яго белая кашуля была ў плямах ад поту. Ён прасачыў за яе позіркам і засмяяўся. «Кангрэсмен выступаў са сваёй экалагічнай прамовай на фермах ад Ватсанвіля да Фрэсна. У вашым раёне тэмпература была нашмат больш прыемнай».
  Уотсанвіл, на поўнач ад месца, дзе жыў Дэнс, знаходзіўся недалёка ад узбярэжжа. І, пагадзілася яна, з пункту гледжання надвор'я нашмат прыемней, чым даліна Сан-Хаакін.
  «Б'юся аб заклад, у вас добрая яўка».
  «Вы маеце на ўвазе на фермах з-за свайго іміграцыйнага становішча? Ах, можна паспрачацца. Мы лічылі гэта паспяховым — а пратэстоўцаў было ўсяго сорак. Можа, пяцьдзесят. І ніхто нічога не кідаў. Мы часам атрымліваем памідоры. Брусэльская капуста таксама. Нейкая іронія, кандыдат у падтрымку фермераў, якіх закідваюць гароднінай з кантынгенту супраць фермераў».
  Дэнс усміхнуўся.
  Сімескі паглядзеў у бок бара матэля. «Як наконт шклянкі віна?»
  Яна вагалася.
  «Гэта не зойме шмат часу. Гэта важна».
  Дэнс запомніла яго погляд на дом Кейлі і яго крыху занадта доўгі поціск рукі. Яна сама была аб'ектам сталкера? Яна сказала: «Каб выправіць рэкорд, я з кімсьці сустракаюся».
  Ён сумна, збянтэжана ўсміхнуўся. «Вы зразумелі гэта, хм?»
  «Я раблю гэта, каб зарабіць на жыццё».
  «Я чуў пра цябе». Усмешка. «Я лепш сачу за мовай свайго цела... Ну, агент Дэнс...
   «Кэтрын».
  «Так, я трохі фліртаваў - тады і ўсяго некалькі секунд таму. І я расчараваны пачуць пра вашага сябра. Ніколі не перашкодзіць спытаць».
  «Ніколі не робіць». Эдвіну Шарпу варта павучыцца ў Пітэра Сімескі.
  «Але ў гэтым быў яшчэ адзін момант. Абсалютна невінаваты».
  «Добра, давай вып'ем віна».
  У цьмяным ліпкім бары яна заказала Мерла, а Сімескі — Шардоне. «Якая ў цябе справа, гэты сталкер», — сказаў ён.
  «Ён настойлівы і разумны. І апантаны. Самы небяспечны злачынца».
  «Але вы казалі, што не ўпэўнены, што гэта ён».
  «Мы ніколі не ўпэўненыя, пакуль не атрымаем прызнанне або доказы не пацвердзяць справу».
  "Я думаю, не. Я юрыст, але ніколі не займаўся крымінальнай справай. Ну, а цяпер мой парадак дня».
  Віно прыбыло, і яны пацягвалі, не стукаючы шклянкамі.
  «Пра Кейлі Таўн?»
  «Не, гэта пра цябе».
  «Я?»
  «Вы падабаецеся Білу Дэвісу. Ой, пачакайце... не так, - хутка дадаў памочнік. «Адзіны чалавек, з якім ён калі-небудзь фліртаваў з часоў каледжа, гэта яго жонка. Яны разам дваццаць восем гадоў. Не, гэта прафесійны інтарэс. Вы шмат сочыце за палітыкай?”
  «Некаторыя. Стараюся быць у курсе. Дэвіс - гэта той, за каго я б прагаласаваў, калі б быў у яго акрузе».
  Сімескі, здавалася, успрыняў гэта як вельмі добрую навіну. Ён працягнуў: «Ведаеце, ён даволі ліберальны. І некаторыя людзі ў партыі баяцца, што як кандыдата ў прэзідэнты яго ўспрымуць як мякчэйшага да правапарадку. Гэта пайшло б вельмі далёка, калі б—так, вы бачыце, што гэта набліжаецца—вялікае, калі б нехта накшталт вас быў з ім. Вы разумны, прывабны — прабачце, не магу стрымацца — і маеце выдатную рэпутацыю ў CBI».
  «А я жанчына».
  «Гэта не лічыцца, як раней».
  «Што значыць «выраўнаваны»?»
  «Калі б вам было цікава, ён хацеў бы абмеркаваць Міністэрства юстыцыі прызначэнне. Штосьці даволі старэйшае. Мы проста хацелі б закрануць гэта ў гэты момант. Ні з чыйго боку ніякіх абавязацельстваў».
  Танцу трэба было смяяцца. «Вашынгтон?»
  "Правільна."
  Яе першапачатковай рэакцыяй было адхіліць гэтую ідэю як абсурдную, падумаўшы, што выкарчаваць дзяцей можа быць цяжка. Акрамя таго, яна будзе сумаваць па палявых работах. Але потым яна зразумела, што ў яе будзе магчымасць распаўсюдзіць інфармацыю аб сваіх метадах кінезічнага аналізу расследавання і допыту па ўсёй краіне. Яна катэгарычна выступала супраць экстрэмальных метадаў допыту як амаральных і неэфектыўных, і яе заінтрыгавала ідэя, што яна можа мець уплыў на змяненне гэтай практыкі на вельмі высокім узроўні.
  І, калі яшчэ раз падумаць, што тычыцца дзяцей, што было дрэннага ў тым, што яны на некалькі гадоў пабывалі ў іншым горадзе, асабліва ў сталіцы краіны? Можа быць, яна магла б ездзіць паміж абодвума берагамі.
  Пётр Сімескі мусіў засмяяцца. «У мяне няма вашых ведаў, але калі я правільна чытаю ваш твар, значыць, вы гэта разглядаеце».
  А потым яна задумалася: што падумае пра гэта Майкл О'Ніл?
  О, і Джон Болінг таксама? Хаця як кансультант, ён мог жыць дзе заўгодна. Аднак яна нічога не зробіць, не пагаварыўшы з ім.
  «Гэта зусім па-за левым полем. Я ніколі за мільён гадоў не думаў ні пра што падобнае».
  Сімескі працягнуў: «Ёсць занадта шмат кар'ерных палітыкаў, якія псуюць урад. Нам патрэбны людзі, якія жылі ў акопах. Папрацуюць трохі і пойдуць дадому ў сорак, зноў возьмуцца за гаспадарку». Усмешка. «Ці быць паліцыянтамі. Ці можна казаць «паліцэйскі»?»
  «Не менш абразлівы».
  Сімескі саслізнуў з барнага крэсла, заплаціў чэк. «Я даў вам над чым падумаць, і вам не трэба вырашаць зараз, пакуль гэта расследаванне працягваецца. Проста хай сядзіць». Ён устаў і паціснуў ёй руку. На парозе ён спыніўся. «Той хлопец, якога вы згадалі? Даволі сур'ёзна, так?»
  «Так».
  «Скажы яму, што ён шчасліўчык, і, дарэчы, я яго ненавіджу». Херувімская ўсмешка, і ён знік.
  Дэнс дапіла віно — яна вырашыла, што гэта ўсё на вечар — і вярнулася ў свой пакой, смяючыся сама з сябе. Намеснік дырэктара Федэральнага бюро расследаванняў Кэтрын Дэнс.
   Можа быць, проста можа яна магла прывыкнуць да гэтага.
  Было дзевяць трыццаць, амаль не позна, але яна была знясіленая. Час зноў прыняць душ і спаць.
  Але і гэта было перапынена. Яе тэлефон зноў зазваніў, і яна не пазнала нумар абанента. Няхай будзе?
  Але следчы ўнутры яе вырашыў адказаць.
  Так жа добра. Высветлілася, што тэлефанавала былая дзяўчына Эдвіна Шарпа.
  
  
  
  
   Раздзел 31
  САЛІ ДОКІНГ .
  Намеснік Мігель Лопес высачыў яе ў Сіэтле і пакінуў паведамленне, каб звязацца з Дэнс, якая цяпер падзякавала ёй за званок.
  Нерашучы, меладычны голас. «Накшталт, вядома».
  «Я хацеў бы пагаварыць з вамі пра Эдвіна Шарпа».
  «О, Эдвін? Ён у парадку?»
  Дзіўнае пытанне.
  «Так, ён. Цікава, ці не маглі б вы адказаць мне на некалькі пытанняў».
  "Я мяркую. Але, напрыклад, пра што гэта?”
  «Вы былі з ім у адносінах, праўда?»
  «Так, некаторы час. Мы пазнаёміліся ў лютым год таму. Мы працавалі ў адным гандлёвым цэнтры. Мы пачалі сустракацца і пераехалі на некалькі месяцаў. Не атрымалася. Каля Калядаў мы рассталіся. Што… я маю на ўвазе, мне цікава, чаму вы пытаецеся».
  Часам вы можаце быць занадта ўніклівым, і суб'екты заціхнуць. «Ён праяўляў нейкую недарэчную цікавасць да кагосьці тут, у Каліфорніі».
  "Ён мае? Сапраўды? Што гэта значыць?"
  «Мы высвятляем, ці вінаваты ён у пераследзе».
  «Эдвін?» Яна гучала шчыра здзіўлена.
  Дэнс запісала гэта ўражанне ў свой нататнік.
  «Ці чулі вы пра яго ў апошні час?»
  «Не. Прайшлі месяцы і месяцы».
  «Салі, скажы мне: ён табе калі-небудзь пагражаў?»
  «Пагражаць? Не, ніколі».
  «Ці пагражаў ён калі-небудзь ці выяўляў празмерную цікавасць да іншых жанчын, якіх вы ведаеце?»
  «Не. Я нават не магу ўявіць гэта».
   «Вы калі-небудзь бачылі, як ён займаецца дакучлівымі паводзінамі?»
  «Ну, я не разумею, што вы маеце на ўвазе. Ён стаў даволі інтэнсіўным, магчыма, вы б назвалі гэта дакучлівым. Ён захапляўся чымсьці, напрыклад, цалкам захапляўся гульнёй на Wii або нейкім фантастычным аўтарам, і купляў усе іх кнігі».
  «А як наконт людзей, зорак, музыкаў?»
  «Яму падабаліся фільмы. Так, ён шмат хадзіў. У кінатэатрах, а не на тэлебачанні. Але яго вялікай справай была музыка, так. Яму вельмі падабаліся Кэсі Макгуайр і Кейлі Таўн, Чарлі Холмс і Майк Норман — вы іх ведаеце?»
  "Так." Двое апошніх, адзначыў Дэнс, былі мужчынамі.
  «А потым гэтая група з Сіэтла, Pointless Bricks. Я ведаю, што гэта дурная назва, але яны сапраўды, вельмі добрыя. Эдвін іх вельмі любіў. Калі б ён збіраўся сустрэцца з кім-небудзь на канцэрце, ён купіў бы квіткі загадзя і пераканаўся, што яго расклад дазволіць яму ўцячы. Ён бываў у канцэртнай зале на тры гадзіны раней, нават калі б забраніраваў месцы, а потым стаяў у чарзе ў надзеі ўзяць аўтограф. І ён набыў бы іх сувеніры на eBay. Гэта была пустая трата грошай. Я маю на ўвазе, для мяне гэта даволі дакучліва».
  «Пасля таго, як вы яго пакінулі, у вас узнікла праблема з тым, што ён вам тэлефанаваў, сачыў за вамі? Цябе пераследуюць?»
  «Не. Я маю на ўвазе, што ён часам тэлефанаваў наконт таго, што пакінуў у маёй кватэры, і мы разам бралі крэдыт, і нам трэба было аб гэтым пагаварыць, падпісаць нейкія паперы. Але, сталкінг, не, нічога такога. Толькі адно? Вы сказалі, калі я пакінуў яго. Не так здарылася. Ён пакінуў мяне».
  Дэнс магла біць сябе нагамі. А раней яна ў думках пакарала П. К. Мэдыгана за тое, што ён вёў Эдвіна падчас інтэрв'ю; тут яна рабіла дакладна тое ж самае.
  «Скажы мне, што здарылася».
  «Ён проста сказаў, што адносіны не працуюць. Я быў вельмі збянтэжаны. Ён, ведаеце, не быў сапраўды амбіцыйным. Ён ніколі не хацеў быць больш чым ахоўнікам або працаваць у рознічным гандлі. Але ён быў рамантык і надзейны. Ён не піў і практычна кінуў паліць, калі я быў з ім».
  «Значыць, ён курыў», — сказала Дэнс, думаючы пра ўласнага вуайерыста ў парку каля матэля.
  «Так, але толькі калі ён быў у стрэсе. Такім чынам, ён сышоў, і я быў даволі разгублены на працягу некалькіх месяцаў ".
   «Ён хадзіў з кім-небудзь яшчэ?»
  «Не вельмі. Ён сустракаўся з некалькімі дзяўчатамі. Я не ведаю хто. Мы страцілі сувязь».
  «Апошняе пытанне. Вы калі-небудзь бачылі, як ён стаў гвалтоўным або страціў кантроль?»
  Паўза. «Так, я зрабіў».
  "Скажы мне."
  Салі патлумачыла: «Добра, аднойчы я, мая дзяўчына і Эдвін ішлі па вуліцы, і падышоў п'яны хлопец, я маю на ўвазе, вельмі, вельмі п'яны. А ён называў нас шлюхамі. І Эдвін падыходзіць да яго і крычыць: «Прабач прабач зараз жа, мудак». І хлопец зрабіў».
  Танец чакаў. «Гэта было? Ён ніколі не біў гэтага чалавека?»
  "О не. Эдвін ніколі б не зрабіў гэтага. Я маю на ўвазе, ён, вядома, страшны . Гэтыя бровы, ведаеце. А ён вялікі. Але ён ніколі нікому не пакрыўдзіў бы. Слухай, шмат чаго не атрымлівае Эдвін, разумееш, пра што я? Ён накшталт дзіцяці. Аднак гэта частка таго, што робіць яго такім абаяльным».
  Наўрад ці слова Dance выкарыстаў бы. Але яна кінула спробы высветліць, што прымусіла пары націскаць.
  Дэнс падзякаваў маладой жанчыне і адключыўся. Яна запісала кароткі змест размовы ў свой нататнік. Такім чынам, што я раблю з гэтага? Адносна нармальныя адносіны з адной жанчынай не азначалі, што ён не можа пераследваць іншую. Але сачэнне было звыклым. Для Салі ўдзельнічаць на працягу года і пражыць з ім частку гэтага часу, але не бачыць ніякіх прыкмет небяспекі, было важна.
  З іншага боку, ён выяўляў нейкую апантаную цікавасць да музыкі і выканаўцаў.
  Але потым, прызналася Дэнс, яна таксама. Такім чынам, яе паездка ў Casa de Villalobos са сваім магнітафонам тут, у цудоўным цэнтры горада Фрэсна, падчас сабачых дзён верасня.
  Пасля таемнага агляду парку не было выяўлена ніякага назірання за курэннем, Дэнс прыняў душ. Яна выцерлася і апранула халат з Маунтин-Вью, які на шыльдзе іранічна абвяшчалася, што яна можа ўзяць з сабой за 89,95 долараў.
  Танцуй, скурчыўшыся ў раскошным ложку. Каму былі патрэбны віды на заснежаныя вяршыні, калі мэбля была такой шыкоўнай?
  Цяпер ёй хацелася, каб побач з ёй быў Джон Болінг. Яна думала пра нядаўнюю начную паездку, якую яны здзейснілі ў Вентану, прыгожы, сюррэалістычны курорт у скалах каля Біг-Сура, на поўдзень ад Кармела. Паездка была а веха — гэта быў першы раз, калі яна сказала дзецям, што яны з Болінгам з'язджаюць на ноч.
  Больш яна нічога не расказала пра паездку, і ні Уэс, ні Мэгі ўспрынялі гэтую навіну без усякай цікавасці. Аднак у іх узросце больш шырокія наступствы, верагодна, былі страчаны для іх. Але іх сумны адказ быў вялікай перамогай для Дэнс, якая падкрэсліла іх рэакцыю на той факт, што мама падарожнічала з іншым мужчынам. (Уэс хваляваў яе больш за ўсё; Мэгі хацела, каб яе маці зноў выйшла замуж, каб яна магла быць «лепшай жанчынай».)
  Выхадныя былі цудоўнымі, і Дэнс быў задаволены тым, што апошняя затрымка ўдоўства — дыскамфорт ад інтымнай блізкасці — нарэшце знікла.
  Яна хацела, каб Болінг быў тут.
  І было цікава, што яны не размаўлялі два дні. Яны абменьваліся паведамленнямі, але галасавая пошта падымала галаву кожны раз. Яна ўдзельнічала ў расследаванні забойства, таму ў яе было апраўданне, падумала яна. Але Болінг быў кампутарным кансультантам. Яна не зусім разумела, чаму ён такі недаступны.
  Дэнс патэлефанавала бацькам, пагутарыла з бацькам некалькі хвілін, а потым папрасіла пагаварыць з дзецьмі.
  Гэта было чыстае суцяшэнне, чыстая радасць, пачуць іх галасы. Дэнс заўважыла, што яна ўсміхаецца пра сябе, калі яны з энтузіязмам распавядалі пра дні, праведзеныя ў лагеры. Яна засмяялася, калі яны падпісаліся з «Loveyoumom» (Мэгі) і «Gottagoseeya» (Уэс), вербальныя сігналы, якія дакладна вызначаюць розныя адносіны бацькоў і дзяцей на дадзены момант.
  Потым па тэлефоне падышла маці. Эдзі паведаміла, што бацька Дэнс завяршае працу ў яе доме ў Пасіфік Гроўв, каб падрыхтаваць яго да вечарыны, якую яна ладзіла ў гэтыя выхадныя; госці дома застануцца на некалькі дзён пасля таго, як прыедуць з Сан-Хасэ ў суботу.
  А потым наступіла паўза.
  Дэнс старалася не займацца сваёй прафесіяй у асабістым жыцці. Нішто не сапсуе спатканне хутчэй, чым мужчына, які кажа, што ён развёўся, нахіляецца наперад і глядзіць ёй у вочы - поўнае адхіленне ад яго ранейшых базавых паводзін. (Адна з яе любімых песень Кейлі Таўн, «Праўда пра мужчын», была вясёлым поглядам на тое, як гэты пол, як правіла, менш чым адкрыты.)
  Але цяпер яна заўважыла, што нешта адбываецца.
   «Як там справы?» Эдзі Дэнс прапанавала нязграбную славесную падкладку.
  «Добра. Фрэсна насамрэч цікавы. Часткі яго ёсць. Вакол узлётна-пасадачнай паласы пабудаваны комплекс нерухомасці. Вы атрымліваеце ангар для вашага самалёта, а не гараж. Ну, можа быць, вы атрымаеце яшчэ і гараж. Я не глядзеў».
  На працягу ўсяго жыцця Кэтрын Дэнс яе маці была добрай і справядлівай, але таксама рашучай, упэўненай, непахіснай і часам раздражняльнай. «Перайдзі да справы, — падумаў Дэнс.
  «Ёсць сёе-тое, што я даведаўся. Я не ведаў, што рабіць. Калі б не дзеці…»
  Вядома, гэтыя словы як бензін на свечцы мацярынства, і Дэнс цяпер прама сказала: «Што? Скажы мне." Тон быў несумнеўны: не накручвайся. Я твая дачка, але я дарослая. Я хачу ведаць і хачу ведаць зараз.
  «Джон прынёс некалькі камп'ютэрных гульняў для дзяцей. І яму патэлефанавалі... Даражэнькі, ён размаўляў з брокерам аб нерухомасці. Я чуў, як ён сказаў, што ўладкаваўся на працу і хоча паглядзець дом».
  Гэта было цікава. Але чаму трывога ў голасе маці? «І?»
  «Гэта ў Сан-Дыега. Ён пераязджае праз пару тыдняў».
  Ой
  тыднямі?
  Цяпер Дэнс зразумеў, што Эдзі мела на ўвазе пра дзяцей. Яны ўсё яшчэ былі ўразлівыя пасля смерці бацькі. Для іх страта новага чалавека ў іх жыцці была б вельмі крыўднай, калі не разбуральнай.
  А потым я.
  Пра што, чорт вазьмі, ён думаў, нічога мне не гаворачы? Вось мне толькі што прапанавалі працу ў DC, і першае, пра што я думаю, - гэта пагаварыць з ім пра гэта.
  тыднямі?
  Вось чаму ён не падняў слухаўку, а скарыстаўся сховішчам галасавой пошты баязліўца.
  Але першым правілам праваахоўных органаў было не рабіць здагадак. "Вы ўпэўнены? Вы не маглі не зразумець?»
  "Не не. Ён быў адзін, ззаду каля басейна. Ён думаў, што я не чую. І калі Уэс выйшаў, ён цалкам змяніў тэму. Ён у асноўным павесіў трубку на брокера «.
   Дэнс хвіліну нічога не мог сказаць.
  «Прабач, дарагая».
  «Так. Дзякуй, мама. Проста трэба крыху падумаць над гэтым».
  «Вы выспіцеся цяпер. Дзеці задаволеныя. Мы весела паабедалі. Яны любяць лагер». Яна старалася быць лёгкай. «І што яшчэ больш важна, вы можаце ў гэта паверыць? Яны з нецярпеннем чакаюць школы. Заўтра мы пойдзем купляць сумкі з кнігамі».
  «Дзякуй. «Ноч».
  «Прабач, Кэці. «Ноч».
  Праз імгненне Дэнс выявіла, што яна ўсё яшчэ трымае адключаны тэлефон перад тварам. Яна апусціла яго.
  Страта мужа была падобная на лічбавую падзею для Кэтрын Дэнс, як апісаў бы гэта кампутарны геній Джон Болінг. Уключана або выключана. Так ці не. Жывы ці мёртвы.
  Але Джон Болінг сыходзіць? Гэта быў аналаг. Гэта было магчыма. Гэта было часткова. Быў ён цяпер у яе жыцці ці не?
  Аднак вялікай праблемай было тое, што ён прыняў гэтае рашэнне без яе. Гэта не мела значэння, што праца, верагодна, адбылася хутка, і ён павінен быў рухацца хутка.
  Чорт вазьмі, яна была часткай яго жыцця. Ён павінен быў нешта сказаць.
  Яна ўспомніла, што ўчора ў рэстаране Эдвін Шарп згадаў песню Кейлі. "Спадар. Заўтра». Гаворка ішла пра крыўдлівага, заблукаючага чалавека, які клянецца, што возьме меры і выправіцца. Ён абяцае, што зменіцца. Вядома, слухач ведае, што ніколі не будзе.
  Калі Дэнс ляжала ў ложку з выключаным святлом, яна глядзела ў столь, і гэтая песня круцілася ў яе ў галаве, пакуль яна не заснула.
  Вы ўжо ведаеце мяне, вы павінны паверыць
  Ты для мяне дзяўчына нумар адзін у свеце.
  Я ёй даслаў паперы, і яна абяцала падпісаць
  Пройдзе некаторы час, гэтыя рэчы патрабуюць часу...
  
  І словы ў яго такія гладкія, і вочы такія сумныя.
  Няўжо яна не можа пацярпець, гэта не так дрэнна будзе?
  Але часам яна думае, падпадаючы пад яго ўладу,
  Яна атрымала містэра Заўтра; яна хоча містэра сёння.
  
  
  
  
  
  
  
  
   Глава 32
  ТАНЕЦ БЫЎ У кабінеце шэрыфа з П. К. Мэдыганам і Дэнісам Аруцюнам.
  Была яшчэ адна праваахоўная юрысдыкцыя: акруга Мантэрэй.
  Праз Skype спакойныя вочы Майкла О'Ніла глядзелі на іх з адлегласці 150 міль. Гэта быў чалавек, якога яна выкарыстала, каб даведацца пра партнёра Салінаса Фрэдэрыка Блэнтана, забітага файлаабменніка. Магчыма, яна адправіла запыт Ты Джэю Скэнлану ў сваім офісе. Але па капрызе яна вырашыла звязацца з О'Нілам.
  Мэдыган інфармаваў намесніка Мантэрэя. «Эдвін не пайшоў дадому мінулай ноччу. Кейлі сказала, што каля дзесяці трыццаць яна пачула, як недзе ў парку перад яе домам завялася машына. Яе целаахоўнік сказаў, што яму здаецца, што ён таксама гэта чуў».
  Нябачны змей…
  «Мы з Кэтрын хочам узяць у яго інтэрв'ю, але ён не адказвае на тэлефон. Мы нават не ведаем, дзе ён. Сёння раніцай дэпутат заўважыў сваю машыну на 41, даволі буйной дарозе. Ён спрабаваў ісці за ім, але Эдвін, напэўна, убачыў яго, пакруціў у дарожным руху і ўцёк.
  О'Ніл сказаў: «Цяжка прытрымлівацца адной машыны».
  «І ў мяне не так шмат вольных людзей, што з абаронай сведак і Кейлі», - прамармытаў Мэдыган. «Мы пакрываем больш за шэсць тысяч квадратных міль. Усяго каля чатырохсот шасцідзесяці патрульных дэпутатаў».
  О'Ніл паморшчыўся. Мантэрэй быў не малым, але гэта акруга не ахоплівала столькі тэрыторыі з такой невялікай колькасцю працоўнай сілы. Ён спытаў: «Кэтрын сказала мне, што ён забраў сястру і пляменніцу Кейлі ў аэрапорце. Там магчымыя нейкія зборы?»
  «Кэтрын збіраецца ўзяць у іх яшчэ інтэрв'ю, - сказаў Мэдыган, - але не падобна. Эдвін быў суседскім хлопчыкам, нічога дрэннага не рабіў. Маленькая дзяўчынка любіла яго, і сястра думала, што ён - зразумей гэта - самы добры з хлопцаў Кейлі за апошнія гады.
  Дэнс глядзеў на чалавека на экране — моцнага і трывалага, але не цяжкага. О'Ніл быў апрануты ў свой тыповы ўбор. Светла-блакітная кашуля, без гальштука і цёмны спартыўны паліто. Большасць дэтэктываў у офісе шэрыфа акругі Мантэрэй, як і тут, насілі форму, але О'Ніл не. Ён думаў, што паўсядзённае адзенне дапаможа вам у расследаванні далей, чым колер хакі і завостраныя металічныя зоркі.
  Дэнс распавёў ім пра інтэрв'ю з Салі Докінг, былой дзяўчынай Эдвіна. «Я павінен сказаць вам, што яго паводзіны з ёй не ўваходзяць у профіль сталкера». Яна патлумачыла, што насамрэч Эдвін расстаўся з жанчынай.
  "Усё роўна не давярайце яму", - сказаў Мэдыган.
  «Не. Гэта проста дзіўна».
  О'Ніл працягнуў: "Я наведаў Джоша Эберхардта".
  Партнёр па абмене файламі ў Салінасе.
  «Наколькі ветлівы візіт?» — спытаў Дэнс.
  «Я ўгаварыў Эмі пайсці са мной».
  Эмі Грэйб, спецыяльны агент ФБР у Сан-Францыска.
  «Яны вырашылі, што было дастаткова парушэнняў федэральных аўтарскіх правоў, каб апраўдаць рэйд. Сумесная аператыўная група».
  Гэта азначала, што гэта было не вельмі ветліва. «Ногі ў бакі, развядзіце іх», верагодна, было ўцягнута. Дэнс і О'Ніл падзяліліся ўсмешкай. Цяжка было сказаць, улічваючы аптычную механіку Skype, але Дэнс здалося, што ён падміргнуў ёй.
  Вядома, не меў.
  Потым яна зноў папрасіла сябе: засяродзіся.
  - Добрая праца, сэр, - сказаў Мэдыган і з задавальненнем адкусіў тое, што Дэнс лічыў фісташкавым марожаным. Яна прапусціла сняданак і думала папрасіць сабе кубак.
  Дэтэктыў з Мантэрэя працягнуў: «Яны сапраўды знайшлі абмен файламі, які адбываўся ў яго доме, але Эберхардт быў больш даследчыкам. Ён сочыць за сотнямі фан-сайтаў музыкантаў, якія знаходзяцца ў андэграўндзе. Падобна на тое, ён прачытае іх і прыцягне патэнцыйных кліентаў для нелегальных загрузак. На самай справе гэта быў не толькі абмен файламі - гэта таксама быў крадзеж і продаж файлаў. За песьні бралі ганарар. Яны сарвалі альбомы каля тысячы выканаўцаў.
   «Ёсць сапраўды… цёмнае падполле вэб-сайтаў. У асноўным яны звязаныя з культурай: кнігі, фільмы, тэлеперадачы, музыка. Многія з іх тычацца крадзяжу работ мастакоў — напрыклад, бутлегаў. Але большасць з іх пра саміх знакамітасцяў: Стывена Кінга, Ліндсі Лохан, Джорджа Клуні, Кэры Андэрвуд, Джасціна Бібера ... і Кейлі Таўн.
  «І ўсё гэта па-за радарам. Людзі, якія пішуць паведамленні, выкарыстоўваюць проксі і парталы ... і ананімныя ўліковыя запісы. Нічога з гэтага не адлюстроўваецца ў Google. Яны абышлі гэта». О'Ніл даў ім спіс сайтаў, адрасы якіх складаліся толькі з лічбаў і літар: 299ek333.com быў тыповым. Апынуўшыся ўнутры іх, былі розныя старонкі, якія здаваліся бессэнсоўнымі — «Сёмы ўзровень», напрыклад. Ці «Атрыманыя ўрокі».
  Але перамяшчаючыся па спасылках, патлумачыў ён, вы трапляеце ў сапраўдную сутнасць сайтаў: свет знакамітасцей. TJ Scanlon не знайшоў нічога з гэтага.
  О'Ніл сказаў: «Здаецца, менавіта адтуль Эдвін атрымлівае шмат інфармацыі. Насамрэч, ён напісаў шмат пра файлаабменніка, якога забілі — ахвяру ў Фрэсна».
  Мэдыган спытаў: «Што-небудзь, што датычна Эдвіна да забойства?»
  «Не. Ён проста заклікаў людзей не выкарыстоўваць файлаабменнік».
  Канечне, ён бы не праскочыў. Неразумны містэр Эдвін Шарп.
  О'Ніл на імгненне адвярнуўся і надрукаваў. Dance атрымаў ліст з некалькімі URL-адрасамі. Аруцюн узяў у яе тэлефон, калі яна прапанавала яму яго, і пачаў уводзіць іх у кампутар побач.
  О'Ніл спытаў у пакоі: «Вы адсочваеце ўсе яе званкі?»
  «Гэта так, але мы спрабуем выйграць час, зрабіць так, каб яму было цяжэй звязацца з ёй іншым вершам», - сказаў Аруцюн. «Мы далі ёй і яе сям'і новыя тэлефоны, усе не ў спісе. Ён, верагодна, знойдзе лічбы ў рэшце рэшт, але да таго часу мы спадзяемся, што мы будзем прыбіваць яго на доказы або сведкі.»
  «Я б пакапаўся ў гэтых сайтах», — параіў О'Ніл. «Вы павінны быць у стане атрымаць добрую інфармацыю пра яго. Падобна на тое, што ён шмат часу праводзіць у інтэрнэце».
  О'Ніл прыняў кароткі званок і зноў павярнуўся да экрана. Сказаў, што трэба з'язджаць, у раскладзе допыт. Яго вочы зморшчыліся ад усмешкі, і хоць Skype не дазваляў выразна выявіць, куды ён кінуў свой позірк, Дэнс лічыў, што гэта было да яе. «Вам трэба яшчэ што-небудзь, проста дайце мне ведаць».
   Мэдыган падзякаваў яму, і экран пацямнеў.
  Яны павярнуліся да другога манітора, на якім Мігель Лопес выклікаў адно з падземных месцаў, знойдзеных О'Нілам.
  «Глядзі, - сказала Крыстал Стэннінг.
  Сайт, які мог пахваліцца больш чым 125 000 прыхільнікаў, быў раем для сталкераў. У ім былі старонкі для некалькіх сотняў знакамітасцяў ва ўсіх сферах забаў і палітыкі. Kayleigh's, здавалася, быў адным з самых папулярных. На яе старонках была адна з назвай «Kayleigh Spotting» і дошка аб'яў у рэжыме рэальнага часу аб тым, дзе яна знаходзіцца ў дадзены момант. «Ёй нас не падмануць!» утрымліваў фатаграфіі Кейлі ў розных строях - амаль маскіраваных - так што прыхільнікі маглі пазнаць яе, калі яна спрабавала застацца ананімнай. Іншыя старонкі ўтрымлівалі падрабязныя біяграфіі экіпажа і ўдзельнікаў гурта, гісторыі фанаў пра канцэрты, якія яны наведалі, абмеркаванне таго, якія месцы былі добрымі, а якія дрэннымі з акустычнага пункту гледжання, хто спрабаваў скальпаваць білеты.
  На іншых старонках былі падрабязнасці асабістага жыцця Кейлі, аж да яе пераваг у ежы і вопратцы.
  На старонцы «WWLK, We Who Love Kayleigh» была прадстаўлена інфармацыя аб вядомых фанатах — людзях, якія каментавалі ў прэсе сваю прыхільнасць да яе музыкі. Гартаючы, Дэнс знайшла імя кангрэсмена Дэвіса. На перадвыбарчым мітынгу яго цытавалі пра тое, як высока ён шануе талент Кейлі і яе пазіцыю адносна іміграцыі ў яе песні «Leaving Home». Дэнс перайшоў па гіперспасылцы на сваю ўласную старонку і адзначыў, што ён прайграў тэкст цалкам — з дазволу Кейлі. Дэнс успомніў, што раней у яе дома дзякаваў за гэта Кейлі.
  «У курсе» прапаноўваў інфармацыю для прэсы, тысячы фатаграфій, аб'явы ад гуказапісвальнай кампаніі Кейлі і Бары Зейглера, яе прадзюсара. Была таксама стужка з яе афіцыйнага сайта, якая давала абнаўленні — напрыклад, аб будучых падзеях, такіх як канцэрт у пятніцу і абед сёння ў мясцовым загарадным клубе для фаната месяца. Дэнс прачытала прэс-рэліз, напісаны Шэры, мачахай Кейлі, з палёгкай адзначыўшы, што Эдвін не пераможца.
  Іншыя спасылкі вялі на яшчэ больш трывожныя старонкі, якія прапаноўвалі бутлег-альбомы, нелегальна запісаныя на канцэртах, і спасылкі на сэрвісы абмену файламі. Адна старонка апублікавала плёткі пра спрэчкі ў сем'ях знакамітасцяў, у тым ліку і Кейлі, хоць, акрамя прахалодных публічных спрэчак з Бішапам, Шэры і некалькі музыкаў, як чалавек, які перапыніў цырымонію ўзнагароджання, яе старонка плётак была даволі рэдкай.
  Яна добрая дзяўчынка…
  Яшчэ адна старонка прапанавала на продаж прадметы адзення Кейлі, у тым ліку ніжняе бялізну, несумненна, зусім не яе. Былі і яе рызыкоўныя здымкі, хаця было відавочна, што імі маніпулявалі ў Photoshop.
  Гэта тлумачыла бяскрыўдную і рэдкую актыўнасць Эдвіна ў інтэрнэце, якую TJ Scanlon выявіў раней. Гэта быў публічны бок Эдвіна Шарпа; гэта было сапраўднае інтэрнэт-жыццё сталкера. Хаця яны не маглі сказаць дакладна, шэраг паведамленняў з ініцыяламі ES або ESS у імя карыстальніка, верагодна, належалі яму. Дэнс ацаніў, што граматыка, сінтаксіс і канструкцыя многіх з гэтых паведамленняў нагадваюць тыя, якія яны ведалі, што ён рабіў.
  Дэнс спадзяваўся, што яны знойдуць хоць бы намёк на пагрозу для Кейлі Таўн, каб яны маглі прымяніць статут аб пераследзе. Але не, гэты збор дзеянняў, звязаных з Эдвінам, не быў нашмат больш карысным, чым другі. Як і на больш публічных сайтах, большасць паведамленняў, якія належалі або маглі быць ягонымі, не выглядалі ніколькі пагрозлівымі; калі што, ён цвёрда абараняў Кейлі. Яны таксама не змаглі ідэнтыфікаваць канкрэтных патэнцыйных ахвяр. Іншыя заўзятары былі нашмат больш абразлівымі, чым ён, некаторыя злосна. Эдвін выглядаў не больш чым верным, хоць і рэзкім прыхільнікам. Дэнс падумаў, што, верагодна, Эдвін Шарп быў не адзіным апантаным прыхільнікам Кейлі Таўн. Сапраўды, прачытаўшы допісы, можна меркаваць, што ён можа быць адным з самых бяскрыўдных.
  У жыцці гэтых знакамітасцяў не было ніводнага асабістага аспекту. Кэтрын Дэнс адхілілася ад экрана кампутара. Яна сапраўды адчувала сябе нячыстай ад уладнага, агрэсіўнага стаўлення плакатаў - як быццам артысты і знакамітасці, якія былі аб'ектамі іх цікавасці, былі проста кормам для забавы і самазадавальнення.
  Быццам бы чым больш ты дагаджаў насельніцтву, тым больш яны адчувалі права высмоктваць тваю душу з твайго цела.
  Крыстал Стэнінг прыняла тэлефонны званок. Дэнс не звярнула на яе ўвагі, пакуль не заўважыла, што плечы намесніка падняліся, а яе бровы нахмурыліся - канфігурацыя часта сігналізавала аб дрэнных ці, прынамсі, незразумелых навінах. "Ты ўпэўнены?" — спытала яна.
  У гэты момант астатнія ў пакоі назіралі за ёй.
  Яна адключылася, скрывіўшыся. «Гэта быў мой муж. Ён узяў Тэйлара, гэта наш сын, на футбольную практыку, рана перад школай? І, гэта было дзіўна. Я расказаў яму пра песню, якую грае злачынец, песню Кейлі? І ён сказаў, што нехта падключыўся да сістэмы ПА на полі сярэдняй школы і падстроіў магнітафон, каб трэці куплет гучаў зноў і зноў».
  "О, чорт вазьмі", - прамармытаў Мэдыган. «Ён не карыстаецца тэлефонамі».
  Яшчэ раз падумаўшы перад імі.
  А якія падказкі былі ў лірыцы? Дэнс паглядзеў на аркуш, надрукаваны Аруцюнам.
  Аднойчы вечарам раздаецца званок, і вы спачатку не ведаеце
  Што гавораць вайскоўцы з абочыны.
  Тады вы ў адно імгненне бачыце, што ўсё ваша жыццё змянілася.
  Усё прапала, усе планы перабудаваны.
  
  Дэнс падвойна ўспрыняла верш, які размаўляў з ёй асабіста - з думкамі пра смерць яе мужа. Пра аварыю яна даведалася па званку паліцэйскага.
  Потым яна сілай прагнала гэтую думку.
  Што злачынец меў на ўвазе для наступнага нападу? Недзе ля дарогі?
  Погляд на карту раёна Мадэра-Фрэсна выявіў, што павінна быць тысяча міль дарог.
  Ёй прыйшла ў галаву іншая думка: напад на Бобі Прэскота і на файлаабменнік услед за званкамі Кейлі; у іх была, магчыма, гадзіна ці каля таго, каб ідэнтыфікаваць і выратаваць наступную ахвяру.
  
  
  
  
   Кіраўнік 33
  МЭДЫГАН СКАЗАЎ: «ПАМЯТАЙЦЕ, «дарога» можа азначаць не толькі шашу».
  Дэнс кіўнуў. «Дарожны экіпаж. Як Бобі. Давайце паклічам іх. Я сказаў ім быць асцярожнымі, але мы павінны паведаміць ім, што ён сыграў іншую песню. І Алісія Сэшнс. У Cowboy Saloon я заўважыў, што Эдвін не любіць яе больш, чым Бобі.
  Яна адкрыла свой нататнік і паказала лічбы, якія мела для ўсіх у экіпажы. Дэнс, Аруцюн і Стэнінг апавясцілі ўсіх. Палова экіпажа была ў канферэнц-цэнтры; другая палова на абедзе, які праводзіцца ў добрым загарадным клубе ў паўночнай частцы горада. Кейлі спявала некалькі песень, таму яны арганізавалі невялікую пляцоўку для выступленняў. Тай Слокум быў на шляху да месца, але Дэнс папярэдзіў яго аб небяспецы. Алісія, здавалася, скончылася бензінам па дарозе на абед да Кейлі, але была ў бяспецы. Яна чакала ў кавярні службовую машыну.
  Дэнс нахіліўся да экрана і чытаў адзін з неафіцыйных сайтаў Кейлі, дзе былі падрабязнасці абеду. Многія плакаты жадалі, што яны маглі атрымаць білеты, але яны хутка раскупіліся.
  Мэдыган гаварыў у тэлефон: «Давай, як гэта цяжка? Ебаная машына даўжынёй у мілю! І чортава ярка-чырвоны». Ён зірнуў на астатніх, паціснуўшы плячыма, што азначае, што змяя засталася нябачнай.
  Дэнс патэлефанаваў Кейлі, якая толькі што прыбыла на абед, на новы мабільны нумар спявачкі і паведаміў ёй аб магчымай пагрозе.
  «Не! Не зноў. Вы ўпэўнены?"
  «Мы баімся. Мы нічога не казалі прэсе аб выкарыстанні вершаў песні ў якасці анонсу, таму мы павінны меркаваць, што гэта сапраўды пагроза. Дзе твая сястра і пляменніца?»
  «Яны дома з татам і Шэры».
  - Дартур з вамі?
  «Так. І зараз тут каля дзясятка чалавек. Чакаем каля сотні. Ёсць шмат бяспекі. Для ўваходу патрэбен квіток».
  Дэнс працягваў чытаць экран; ёй прыйшла ў галаву ідэя. «Кейлі, гэты фанат месяца. Хто гэта?"
  «Я думаю, што яго імя... пачакай. Сэм Гербер. Як вы думаеце, ён у небяспецы? О, Кэтрын, што мы будзем рабіць?»
  «Дык яго няма?»
  «Не, мы не пачнем яшчэ хвілін сорак пяць ці каля таго. Я прыйшоў рана на саўндчэк. Ці варта яму тэлефанаваць?»
  «У вас ёсць яго нумар?»
  «Я знайду».
  Пакуль яна чакала, Дэнс апусціла вочы, і яе вочы трапілі на серыю паведамленняў на сайце фанатаў. Яны былі зроблены толькі ў тую раніцу.
  Хто такі гэты Гербер? Ці варты ён нашай цудоўнай Кейлі? Ён мала што пісаў пра яе, амаль нічога. Некаторым з нас здаецца несправядлівым, што ён сыходзіць.
  
  —Э.С.Кейліфан
  
  Проста астудзі Эдвіна. ёсць месца для больш чым аднаго вентылятара.
  
  —Musiqueman3468
  
  так, давай, ён выйграў конкурс, у чым справа? Я рада за яго. ён можа паабедаць з Кейлі!!!!!
  
  —Сузі09091
  
  Ён гэтага не заслугоўвае. Іншыя людзі робяць. Гэта мая кропка.
  
  —Э.С.Кейліфан
  
  Кейлі вярнулася на лінію з нумарам Гербера. Дэнс запісаў гэта. «Дзякуй. Мы робім усё, што можам. Я табе ператэлефаную».
   Яна патэлефанавала Сэму Герберу і атрымала галасавую пошту. Гэта быў мясцовы код зоны і абмен, таму, магчыма, не мабільны. Яна пакінула тэрміновае паведамленне.
  "Ён жыве ў Мадэры", - сказаў Мэдыган. «Я давязу машыну да яго дадому. Калі нам пашанцуе, ён можа яшчэ не сысці».
  «Дарога», — разважаў Дэнс. «Давайце выкажам здагадку, што Эдвін паспрабуе што-небудзь на шляху з Мадэры сюды».
  Яна зразумела, што, нягледзячы на справаздачу Салі Докінг і неадназначныя доказы ў адваротным выпадку, яна рабіла здагадку, што забойцам быў Эдвін. Тым не менш, яна не магла стрымацца і працягвала гартаць фан-сайт, спрабуючы ўвайсці ў неспакойны розум маладога чалавека.
  
  ЯНА больш за ўсё хацела, каб Кейлі кахала яе.
  Вядома, Шэры Таун ведала, што пачала з нявыгаднага становішча. Не, яна не была падобная на Жонку нумар тры — на Дзіця, як лагодна думала пра яе Шэры, або на нумар два, на чытача карт Таро.
  Тым не менш, Шэры была нашмат маладзейшая за Бішопа і, на яе думку, не прынесла шмат чаго на стол. Яна была няўпэўненай у сабе і ведала, што знаходзіцца далёка ад Маргарэт, моцнай жанчыны, якая была маці Кейлі і Суэлін. Шэры ведала пра яе не таму, што хто-небудзь з сям'і Таўн гаварыў пра Маргарэт перад ёй, асабліва Бішоп, а таму, што яна слухала і вучыла на памяць усе песні Кейлі; многія з ранніх былі пра яе маці.
  Аднак, нягледзячы на напружанне, Шэры вельмі падабалася Кейлі, незалежна ад таго, што яна была яе мачыхай, і ёй таксама падабаліся Суэлін і яе муж Раберта і Мэры-Гордан. Ах, якое мілае дзіця! Якраз такога дзіцяці, якога яна хацела мець, якога б яна нарадзіла, калі б жыццё пайшло крыху інакш.
  Шэры вельмі хацела ўпісацца ў яго. Яна любіла Бішопа, любіла дзіўнае спалучэнне яго сілы і яго патрэбы, любіла яго талент — бліскучы ў мінулым і ўсё яшчэ зіхатлівы цяпер. (І, магчыма, у будучыні гэта зноў заквітнее; часам ён казаў пра вяртанне да выступленняў. Гэта быў сакрэт, якім ён не падзяліўся нікому, акрамя яе.)
  Тым не менш, яе сувязь з новым мужам не была б поўнай, калі б яна не змагла наладзіць сапраўдныя адносіны з Кейлі. І не тая павярхоўная сардэчнасць.
  Прывітанне, Шэры, як справы? Добрага вам дня. Беражыце сябе.
  пекла. Для Кейлі я як самы ананімны фанат, якога яна бачыць на канцэрце.
  Яна нарэшце звярнула з доўгай дарогі ад іх дома на трасу да шашы. Машына памчалася ўздоўж; дарога, хоць і асфальтаваная, была не нашмат лепшай за гравійку.
  І ўсё ж, магчыма, проста магчыма, усё можа змяніцца. Былі крошкі надзеі. Кейлі час ад часу дасылае Шэры віншавальныя паштоўкі. Падарунак на дзень нараджэння. А потым паўгадзіны таму яна атрымала электронны ліст ад Кейлі, у якім гаварылася, што калі яна прыйдзе на абед, ці можа яна прывезці пару дзясяткаў сваіх кампакт-дыскаў з дому Бішопа ў якасці падарункаў фанатам? Кейлі забылася пра іх.
  Дзякуй, Шэры. Ты зорка!
  Жанчыне было балюча, што Кейлі нават не запрасіла яе на мерапрыемства, якое яна сама дапамагла арганізаваць. Але яна зазначыла слова « калі », прыйшла на абед. Значыць, дзяўчына зусім не пагарджала ёй. Магчыма, яна меркавала, што Алісія спытала яе. Ці, магчыма, Кейлі проста меркавала, што Шэры будзе прысутнічаць.
  Або гэтае запрашэнне было непрыстойным прабачэннем, якое адлюстроўвае астуджэнне гневу дзяўчыны? Не так даўно ў іх адбылася няёмкая бойка на выставе ў Бейкерсфілдзе. Гэта было нязначна, па-дурному, сапраўды. Але нейкі мудак запісаў хвіліну-другую іх рэзкіх слоў, і відэа стала вірусным. Шэры была прыгнечаная - нават калі, на яе думку, бойку пачала Кейлі.
  Хаця ўсё можна дараваць. Магчыма, Шэры не было асуджана вечна заставацца Злой Мачахай.
  Стан дарогі палепшыўся, і яна яшчэ больш націснула на акселератар «Мэрсэдэса», памчаўшыся па бязлюднай шашы, абапал якой зараслі гаі.
  Можа быць, яна павінна зрабіць Кейлі падарунак у падзяку. Яна-
  Плоска адбылася так хутка, што яна не змагла зрэагаваць, пакуль машына не наляцела на абочыну. Шэры ледзь чутна ўскрыкнула і з усіх сіл стрымлівала кантроль над цяжкім аўтамабілем, небяспечна збочваючы каля дрэў, імчачыся міма з хуткасцю семдзесят міль у гадзіну.
  Але Шэры Маршал Таўн вырасла на Сярэднім Захадзе і пачала кіраваць аўтамабілем у чатырнаццаць. Снег і магутныя маторы змовіліся навучыць яе спраўляцца з заносамі. Цяпер яна павярнула ў паварот, паслабіўшы газ, але так і не націснуўшы на тормаз.
  Павольней, павольней… машына ехала наўпрост, яшчэ трохі вярнулася, выкідваючы з шын жвір, лісце і галінкі. Але ёй удалося ўтрымаць яго ад таго, каб ён не пераляцеў праз трыццаціфутавы абрыў справа ці не ўрэзаўся ў шэраг соснаў побач з супрацьлеглым бокам.
  Пяцьдзесят міль у гадзіну, сорак…
  У рэшце рэшт, аднак, зямля была занадта слізкай — жвір і каменьчыкі на цвёрдай сумцы — і яна не змагла цалкам прадухіліць аварыю, калі вялікі Мерс саслізнуў з дарогі ў бок дрэў, уклініўшыся ў канаву, і, здрыгануўшыся, спыніўся .
  Яе потныя рукі, сэрца калацілася, Шэры абаперлася галавой на руль.
  «Госпадзе, Госпадзе, Госпадзе», — прашаптала яна, удзячная, што была ў царкве ў тую нядзелю.
  Бог паклапаціўся пра яе.
  Яна думала пра Яго, калі пачуўся гучны трэск і лабавое шкло пакрылася павуціннем; аскепкі шкла трапілі ёй у галаву.
  Яна міргнула, больш здзіўленая, чым балюча, і дакранулася да маленькай раны.
  Як бы камень -
  Потым зноў трэск і шкло, якое ляцела — і на гэты раз яна пачула звонкі моцны ўдар.
  Ой, Божа, не... Нехта ў яе страляў! Гэта былі кулі !
  Яна ўбачыла рух з цені паміж высокімі дрэвамі. Чарговая ўспышка. І машына адгукнулася звонкім тупатам. Гэтым разам ён прамінуў лабавое шкло.
  Паляўнічыя?
  Ці гэта быў той вар'ят, апантаны Кейлі?
  Шэры прышпіліла рэмень бяспекі і, як магла, скацілася на падлогу ў пошуках тэлефона. Дзе, дзе, дзе?
  Яшчэ адзін стрэл. Гэта таксама было накіравана не на вокны, а, як і іншыя, на заднюю частку аўтамабіля. Рэзаніруючы ўдар.
  Навошта там страляць? - маніякальна здзівілася Шэры.
  А потым зразумеў: дзярмо. У бензабак цэліўся! Сталкер, Эдвін Шарп - гэта павінен быў быць ён! Чаму ён гэта рабіў? Яна ж нічога не зрабіла!
  Яна паспрабавала апусціць бакавое шкло пасажырскага сядзення, але электрычнасць была адключана. А дзверы клінам зачыніліся ля канавы.
  Потым салодкі, насычаны пах бензіну стаў мацней, нагадваючы ёй праводзіць гарачыя гадзіны на трасе NASCAR, дзе кожную суботу ўдзельнічаў у гонках яе першы муж.
  І калі яна ўсхліпвала, бескарысна б'ючы нагамі па лабавым шкле, ёй прыйшла ў галаву іншая думка: электронны ліст пра абед усё ж быў не ад Кейлі. Гэта быў Эдвін Шарп, які стварыў адрас электроннай пошты з імем Кейлі і адправіў паведамленне Шэры праз вэб-сайт дзяўчыны, каб прывабіць яе сюды.
  У рэшце рэшт, Кейлі не хацела, каб яна была на абедзе.
  
  
  
  
   Раздзел 34
  КЭТРЫН ДЭНС выйшла з кабінета шэрыфа пятнаццаццю хвілінамі раней.
  Пасля таго, як стала вядома, што на футбольным стадыёне падчас трэніроўкі гучала песня «Your Shadow», аператыўная група падзялілася на тры групы: адна спрабавала перахапіць Сэма Гербера. Іншыя былі на абедзе ў загарадным клубе ў паўночным Фрэсна, думаючы, што Эдвін можа паспрабаваць знайсці там Гербера або, магчыма, іншую ахвяру. А яшчэ іншыя спрабавалі знайсці Эдвіна і яго машыну, каардынуючы дзеянні з дарожна-патрульнай службай. Аруцюн таксама папярэдзіў брыгады медыкаў, што можа быць напад. Апёкавы цэнтр таксама быў паведамлены; агонь, здавалася, быў адной з любімых відаў зброі злачынца - магчыма, натхнёная самой Кейлі.
  Каханне - гэта агонь, каханне - полымя
  Ён сагравае сэрца, асвятляе шлях.
  Яно гарыць вечна, як сонца.
  Ён злучае дзве душы і робіць іх адной.
  Каханне - гэта агонь, каханне - полымя.
  
  Кэтрын Дэнс таксама ехала на ланч; яна не ведала дарог у ваколіцах, таму для яе не мела б сэнсу ўдзельнічаць у вышуку. Яна падумала, што лепш проста быць галоўным чалавекам у загарадным клубе і супакойваць Кейлі сваёй прысутнасцю.
  Але калі яна хутка кіравала пазадарожнікам праз затор, узнікла адна думка.
  Так здаралася часам, невялікае пастукванне, ікаўка ў яе галаве, тое, што яна проста не магла растлумачыць. Скачок ад думкі A да думкі B да … думкі Z. (Майкл О'Ніл нядаўна апісаў гэта як яе мозг, які выконвае «адзін са сваіх маленькіх танцаў ».)
  Не, не, гэта не так. Эдвін павінен быў ведаць аб матэрыяльна-тэхнічных цяжкасцях вылучэння ахвяры падчас абеду. Але мерапрыемства забяспечыла б добра адцягнуць увагу і адцягнуць паліцыю. І ці сапраўды Сэм Гербер быў верагоднай мішэнню? Не. Эдвін не стаў бы кідацца за кімсьці, пра каго ён каментаваў у паведамленні. Гэта было занадта відавочна. Да таго ж, навошта забіваць Гербера, аднаго з пяцідзесяці тысяч бяскрыўдных прыхільнікаў? Ён не адпавядаў профілю ахвяры сталкера.
  Экіпаж быў у бяспецы. Аліцыя была сярод людзей.
  Такім чынам, хто яшчэ можа быць мішэнню?
  Дэнс зноў задала сабе асноўнае пытанне: калі Эдвін быў сталкерам, якая яго мэта? Забойства таго, хто пагражаў разлучыць іх, каму Эдвін раўнаваў, каго лічылі ворагам Кейлі або чыя смерць звязала б іх разам назаўжды.
  Дэнс узгадаў старонкі плётак на андэграўндных вэб-сайтах, якія знайшоў О'Ніл, з сенсацыйнымі гісторыямі, расказанымі фанатамі. Гарачай тэмай - паколькі іх было няшмат - была напружанасць паміж Кейлі і яе мачахай. Было нават няёмкае відэа з мабільнага тэлефона пра нядаўнюю спрэчку ў Бэйкерсфілдзе.
  Гэта не была поўнамаштабная варожасць; Здавалася, што Кейлі няздольная ні на дробязнасць, ні на подласць, якія могуць узнікнуць. І з таго, што прачытала Дэнс, Шэры Таўн выглядала прыстойнай жанчынай, цвёрдай, вернай свайму новаму мужу і нават карыснай у кар'еры Кейлі. Але Шэры была апошняй у доўгім шэрагу мачах, і яны з Кейлі ніколі не ладзілі. Маладая жанчына нават не запрасіла Шэры на абед, у якім яна сама дапамагала.
  Думаў Z…
  Дэнс цяпер называлася Бішоп Таўн і ідэнтыфікавала сябе.
  «Вядома, афіцэр Дэнс», - прабурчаў чалавек. «Што з гэтым мудаком? Чуў, што ён сыграў яшчэ адну песню».
  «Дзе твая жонка?»
  «Пайшоў на абед. У рэшце рэшт, Кейлі запрасіла яе.
  У Дэнс загудзеў сігнал будзільніка, хаця яна напалову чакала такога адказу.
  «Калі яна з'ехала?»
  «Прыкладна дваццаць хвілін таму».
  «Ці тэлефанавала ёй Кейлі?»
  «Не, яна напісала па электроннай пошце. Хацеў, каб яна прынесла некалькі дыскаў на абед. Раздачы падарункаў. Таксама сказаў, што было б лепш, каб яе сястра і Мэры-Гордан не прыходзілі з-за таго мудака Шарпа.
  «Дык яна адна?»
   «Правільна».
  «Біскуп, я думаю, Шэры можа быць у небяспецы. Магчыма, Эдвін адправіў гэты ліст».
  «Не!»
  «Магчыма. У які бок яна пойдзе?»
  «О, не, не…»
  «У які бок?»
  «Ад дома, павінна быць, Лос-Банос-Роўд да Сорак аднаго. Ты павінен нешта зрабіць! Калі ласка! Няхай з ёй нічога не здарылася».
  Было непрыемна чуць, як гэты грубы чалавек гучаў такім адчайным, такім уразлівым.
  «Дай мне яе нумар».
  Дэнс запомніў. Потым сказаў яму: «Я патэлефаную табе, калі нешта даведаюся. Што яна едзе?»
  «Я думаю, што яна ў... так, гэта Mercedes. Срэбра».
  Дэнс спачатку паспрабаваў Шэры, але жанчына не адказала. Затым яна патэлефанавала Кейлі і пасля кароткай няёмкай паўзы даведалася, што не, Кейлі не вельмі хацела, каб Шэры была на абедзе, і не пісала ёй па электроннай пошце. Дэнс націснула на АДКЛЮЧЭННЕ вялікім пальцам і на тормаз нагой, спыніўшыся на плячы. Яна набрала ў GPS-навігатар Los Banos Road і памчалася назад на шашу.
  Лос-Банос быў вузкай, звілістай лініяй, якая вяла ў перадгор'і да Ёсеміці. Гэта было б адзінае месца, дзе Эдвін мог напасці на Шэры. Калі б яна дабралася да Сорак аднаго, шырокай шматпалоснай дарогі, тады б яна, напэўна, была ў парадку.
  Але Дэнс ведаў, што Эдвін не дазволіць ёй зайсці так далёка. Ён спланаваў ідэальнае месца для нападу.
  Яна зноў паспрабавала набраць нумар Шэры. Няма адказу.
  Праз дзве хвіліны яна імчалася праз лясы на Лос-Банос.
  Менавіта тады яна ўбачыла дым, можа, за паўмілі наперадзе.
  Яна схапіла тэлефон і пачала набіраць нумар Мэдыгана, яшчэ мацней націскаючы на акселератар на павароце. Nissan робіць выдатны пазадарожнік, але ён не паварочвае, як спартыўны аўтамабіль, і яна ледзь не з'ехала з абочыны ў лагчыну на сорак футаў ніжэй.
  Па-першае, ты дрэнны кіроўца, сказала яна сабе. Не будзь дурнем.
  Яна ўтаймавала занос і крыху прытармазіла. Яна патэлефанавала Мэдыгану і пакінула яму паведамленне, у якім паведаміла, дзе знаходзіцца, і каб даставіць туды машыны неадкладна, пажарныя машыны таксама. Неўзабаве яна панеслася наўпрост да дыму, які з шэрага ператварыўся ў чорны.
  Гараць шыны? — здзівілася яна. Алей? Аўтакатастрофа?
  Дэнс таксама занесла гэты паварот і ўбачыла перад сабой жудасную карціну — серабрысты «Мэрсэдэс» з'ехаў з дарогі і апынуўся ў кювеце каля асфальту. Задняя частка машыны гарэла, а пярэдняя — пакуль не. Вугал аварыі — калі капот аўтамабіля быў у паветры — азначаў, што бензін з разарванага бака цячэ назад. Тым не менш, полымя распаўсюджвалася ў бок пасажырскага салона.
  Здавалася, што знутры машыны быў рух. Дэнс не мог добра бачыць, але ведаў, што гэта будзе Шэры, чые ногі адчайна стукаліся аб лабавое шкло.
  «Не, — падумаў Дэнс. Вы ніколі не прабіваеце лабавое шкло! Бакавыя вокны!
  Дэнс спыніў «Патфайндер» на абочыне і выскачыў, адчыніўшы заднія дзверы і працягнуўшы руку за сядзенне, каб схапіць маленькі вогнетушыцель. Яна выцягнула яго і павярнула да Мерса, але выпусціла цяжкую каністру. Яна нахілілася, каб падняць яго.
  Што і выратавала яе ад кулі.
  Не, як аказалася, два-тры.
  «Ісус», - выдыхнула яна, апусціўшыся на зямлю і атрымаўшы драпіну па локці.
  Гучныя кулі ўрэзаліся ў сталёвы ліст «Патфайндэра» прыкладна ў футзе ад яе галавы і плячэй. Дзе быў стралок?
  Яна не магла сказаць. Ён быў недзе ў сасновым лесе.
  У цені, вядома.
  Пацягнуўшыся да тэлефона, які ляжаў на пасажырскім сядзенні, каб патэлефанаваць у 911, яна паднялася. Стралок стрэліў яшчэ раз, і над яе галавой праляцеў снарад, потым яшчэ адзін. Дэнс апусцілася на зямлю, калі чарговая куля гучна прабіла бок вадзіцельскага сядзення.
  Ад мэрсэдэса рэхам данёсся крык.
  Рухайцеся, рухайцеся, рухайцеся!
  Хутка поўзаючы, трымаючы вогнетушыцель, Дэнс дабраўся да паваленага дрэва, прыкладна ў сарака футах ад «Мэрсэдэса».
  Яна рызыкнула зірнуць. Цяпер полымя падымалася хутчэй.
  І з прагаліны ў густым хваёвым лесе яна ўбачыла ірваны выбліск стрэлаў. Куля праляцела над яе галавой, перш чым яна паспела прыгнуцца.
  Зламыснік зірнуў бы на яе, і калі б гэта быў Эдвін, ён пазнаў бы ў ёй агента CBI, што азначала, што ён мог меркаваць, што яна ўзброеная. Калі б гэта быў не Эдвін, або калі б ён вырашыў, што ў яе няма зброі, нападнік мог бы выпадкова прайсці сто футаў у яе кірунку і застрэліць яе.
  Потым Дэнс пачуў яшчэ адзін пранізлівы крык з Mercedes.
  З лесу выскачыла ўспышка, і ў шасці дзюймах ад яе твару куля падняла ў паветра жменю сухога гнілога дрэва.
  
  
  
  
  Раздзел 35
  «МНЕ ТРЭБА ПАВЕДЫЦЦА са сваімі людзьмі», — злосна сказаў П. К. Мэдыган, кіўнуўшы ў бок свайго кабінета. «У нас тут аперацыя. Магчымае забойства. Гэта тэрмінова». Разгублены начальнік адчуваў паніку, да якой ён не прывык.
  Два афіцэры Дэпартамента юстыцыі Каліфорніі стаялі перад ім у холе дэтэктыўнага аддзела, крыху ззаду, з павагі. магчыма. Адзін быў рыжы, а другі меў чорныя валасы. У астатнім яны выглядалі аднолькава, падцягнутыя, у касцюмах. Ветлівы. Вельмі ветлівы. Мэдыган быў так узрушаны, што забыўся іх імёны. Рыжы сказаў: «Так, сэр, я баюся, што званкі давядзецца пачакаць. Упэўнены, такая ж працэдура, як і пры затрыманні».
  Шэрыф FMCSO Аніта Гансалес стаяла побач, на яе твары таксама была маска жаху, а не гневу. «Гэта глупства, спадарства. Поўнае глупства. Мне тэлефануюць у офіс Сакрамэнта».
  Якая не вярнула гэты званок, адзначыў Мэдыган.
  Абодва афіцэры відавочна не лічылі сваё цяперашняе прызначэнне глупствам, поўным ці іншым.
  Двое іх падазраваных таксама не зрабілі: дэтэктывы Мэдыган і Мігель Лопес, якія былі арыштаваныя за ўзлом і пранікненне, ілжывае зняволенне, злоўжыванне паўнамоцтвамі, злачыннае пранікненне.
  Мэдыган сказаў: «Глядзі, гэта частка плана злачынцы, якога мы расследуем. Ён спрабуе вывесці некаторых з нас з-пад кантролю». Ён растлумачыў ім тое, што сказала Кэтрын Дэнс пра тое, як сталкеры нацэльваюцца на людзей, якія абараняюць аб'ект, якім яны апантаныя.
  Дзяржаўных чыноўнікаў гэта таксама мала цікавіла.
  Мэдыган ведаў, што прычынай арышту стала яго рашэнне пратрымаць Эдвіна Шарпа ў пакоі для допытаў даўжэй, чым трэба было. І прымусіць Мігеля Лопеса пайсці ў дом Эдвіна і сабраць доказы.
   Цёмнавалосы агент казаў: «Вось як гэта будзе працаваць, дэтэктыў. Мы прымем вас, і я ўпэўнены, што суддзя паскорыць выстаўленне абвінавачання. Напэўна, прызнанне. Не магу ўявіць, што ён пойдзе пад заклад. Вы выйдзеце праз некалькі гадзін».
  «Мне ўсё роўна, калі я выйду. Праблема ў тым, што я буду адхілены, пакуль яна не будзе вырашана. Такая працэдура». Як і Габрыэль Фуэнтэс, дэтэктыў так неасцярожна абыходзіўся са сваім пісталетам.
  Гансалес сказаў афіцэрам: «Мы не можам дазволіць сабе знішчыць начальніка цяпер — толькі не са злачынцам на вуліцах».
  Рыжы сказаў: «Мы ведаем, як вы ставіцеся да гэтага вашага спевака. Але…»
  Ён не дадаў, што гэтага недастаткова, каб парушыць закон.
  Мэдыган хацеў яго ўдарыць.
  Паніч набраўся. Чорт вазьмі, гэта можа быць канцом яго кар'еры — адзінай кар'еры, пра якую ён калі-небудзь клапаціўся. Што б ён сказаў сваёй сям'і?
  І ён крыху парушыў правілы, зрабіў гэта для Кейлі.
  Гэты твой спявак…
  Пракляты Эдвін Шарп!
  Афіцэры спрачаліся, але справа была толькі ў абшэўках.
  - О, калі ласка, - сказаў Мэдыган, гучачы такім жа адчайным, як і адчуваў сябе. «Вы не можаце...»
  «Глядзіце, спадары», — сказаў шэрыф Гансалес. «Гэта крытычная аперацыя. Мы лічым, што забойства можа адбыцца ў любы момант».
  Мэдыган зноў азірнуўся ў свой кабінет.
  Рыжы прапанаваў Гансалесу: «Вы разумееце, выдадзены ордэр на яго арышт? мне шкада. У нас няма выбару».
  У яго забралі кольт, пасведчанне і бэйдж.
  Мэдыган паўтарыў: "Прынамсі, дазвольце мне праверыць некаторыя з маіх людзей". Ён усё больш хваляваўся.
  Некаторы час яны спрачаліся, але згадзіліся: «Вы выйдзеце праз гадзіну».
  «Два, вышэй».
  І на манжэтах таксама вырашылі так.
  
  
  
  
   Раздзел 36
  ТАНЕЦЫ ТУЛІЛІСЯ ЗА паваленую сасну.
  Больш не было стрэлаў; ці быў нападнік яшчэ там? Чакаеш яе паказу? Больш разумна было б, каб ён сышоў. Ён павінен быў меркаваць, што Дэнс выклікаў падмацаванне і ўцёк. Ён не мог рызыкаваць заставацца далей.
  Ці мог?
  Сціскаючы вогнетушыцель, яна спрачалася. Калі я нічога не зраблю зараз, Шэры памрэ. Яна згарыць да смерці.
  Дэнс асцярожна падняў вочы, потым зноў апусціўся ўніз. Няма стрэлаў.
  Яна думала пра сваіх дзяцей, пра тое, як яна не магла цярпець думкі, што яны засталіся сіротамі. Таксама думаў, што яна адмыслова займалася кінезічным аналізам і расследаваннямі, каб пазбегнуць тактычных сітуацый, якія маглі б паставіць пад пагрозу яе жыццё.
  А тут я нават не на службе, — падумала яна.
  Яшчэ адзін крык з машыны, але прыглушаны. Шэры Таун прайгравала бітву.
  зараз. Гэта павінна быць зараз.
  Яна ўскочыла на ногі і пабегла да «Мэрсэдэса», якраз у той момант, калі полымя дасягнула пасажырскага салона.
  У чаканні куль.
  Ніхто не прыйшоў ёй насустрач, але ўсё роўна яна нырнула ў канаву, з-за лініі агню стралка ў лесе, і хутка паўзла да машыны. Унутры Шэры стукала акрываўленымі рукамі па лабавым шкле. Яе ванітавала і кашляла, калі дым цягнуўся ўнутр. Скура Дэнса мурашылася ад жару ад травы, якая атачала машыну.
  Жанчына ўнутры павярнула на яе адчайныя вочы і нешта прамовіла.
  Дэнс жэстам папрасіў яе адсунуцца, і яна стукнула вогнетушыцелем база ў акно з боку пасажыра. Ён лёгка разбіўся. Дэнс адкінуў вогнетушыцель — ён не прынёс ніякай карысці пры такім агні — і палез унутр, каб выцягнуць жанчыну. Шэры курчылася ў сутаргах і моцна кашляла, з рота ў яе ляцела плеўка. Слёзы цяклі па яе чадным твары.
  Агент адцягнуў яе на трыццаць футаў ад машыны, прыгнуўшыся, на выпадак, калі нападнік усё яшчэ будзе там са сваім пісталетам. Яны распласталіся на зямлі ў паглыбленні ля дарогі.
  Жанчына апусцілася на калені, моцна вырвала і паспрабавала ўстаць.
  «Не, заставайся», — сказала Дэнс, падыходзячы да свайго пазадарожніка і тэлефона, каб даведацца, ці атрымала Мэдыган яе паведамленне, і, калі не, патэлефанаваць у 911.
  Гэта было тады, калі яна пачула гучны ўдар ззаду сябе і адчула, што нешта стукнула ёй у паясніцу. Яна кінулася наперад на цвёрдую, разпаленую сонцам зямлю.
  
  
  
  
   Кіраўнік 37
  ДЭНІС АРУЦЮН стаяў над каталкай, на якой ляжала Кэтрын Дэнс тварам уніз.
  Медык знаходзіўся на супрацьлеглым баку ад намесніка і ладзіў яе на спіне.
  «Пакуль ніякіх падказак», — сказаў дэтэктыў.
  Гледзячы на сцэну перпендыкулярна, Дэнс магла бачыць, як заўсёды эфектыўная каманда ХСС рыскае тэрыторыю, дзе нападнік ледзь не забіў Шэры Таўн ... і саму Дэнс. Але засталося няшмат; агонь распаўсюдзіўся і знішчыў некаторыя дрэвы і кусты, дзе ён стаяў.
  «Гэта балюча?» — спытаў медтэхнік.
  "Крыху."
  «Хм». Ён працягваў працаваць над ёй, не пазнаючы яе адказу.
  Праз некалькі хвілін: «Вы амаль дайшлі?» — спытала Дэнс, раздражнёная тым, што доктар так доўга марудзіў і не адказаў на яе каментар пра боль. Яна павінна была сказаць: «Так, балюча, мяснік».
  "Я думаю, што гэта будзе зроблена."
  Яна сцягнула кашулю.
  «Проста драпіна. Было зусім не глыбока».
  Дэнс была ўпэўненая, што яе застрэлілі ў спіну — яна адразу падумала пра свайго сябра, эксперта па месцы злачынства, Лінкальна Райма, які быў паралізаваным ад шыі ўніз. Як я магу быць добрай маці, калі я не магу хадзіць? - падумала яна, перакульваючыся на Шэры Таўн ад удару. Фактычна здарылася тое, што вогнетушыцель, які яна адкінула ў бок, прызямліўся ў палаючай траве і выбухнуў, пасылаючы або камень, або кавалак уласнай абалонкі, які паляцеў ёй у спіну. Яна б ляжала быў ашаломлены на імгненне, а потым павярнуўся і ўбачыў на зямлі вялікі дыск белай пены або парашку ад узарванага вогнетушыцеля. І яна зразумела, потым падпоўзла да пазадарожніка, дастала свой тэлефон і — адмовіўшыся ад Мэдыгана — патэлефанавала ў 911. Праз чвэрць гадзіны прыбылі паліцэйскія, пажарныя і медыцынскія каманды.
  Медык прыняў яго кепскія паводзіны і пайшоў даглядаць за сваёй іншай пацыенткай — Шэры Таўн, якая сядзела побач са сваім мужам. Яна дыхала кіслародам і глядзела на сваю забінтаваную руку. Яе доўгія пазногці былі, па супадзенні, колеру свежай крыві.
  «Сапраўдны бардак, - сказаў Аруцюн. Ён растлумачыў, што Эдвін паскардзіўся ў Міністэрства юстыцыі штата на сваё затрыманне і незаконны ператрус. Мэдыган і Мігель Лопес толькі што былі арыштаваныя, але вызваленыя адразу, без закладу, але яны больш не былі актыўнымі супрацоўнікамі праваахоўных органаў.
  - О, не, - рэзкім шэптам сказаў Дэнс. «Ён выйшаў са строю?»
  «Вядома». Аруцюн з горыччу дадаў: «Злачынец дастаў Габрыэля Фуэнтэса, скраўшы ў яго пісталет. Цяпер гэта Шэф і Мігель. Уся каманда цяпер Crystal, я і ты».
  «Вы бачылі Эдвіна?» — спытаў Дэнс.
  «Ніякага знаку ні яго, ні той ягонай чырвонай машыны. Абед працягваўся па раскладзе. Каб слухаць гісторыі, Кейлі выглядала не надта добра. Яна праспявала некалькі песень, паабедала з фанатам і сышла. Людзі казалі, што яе насамрэч не было. Не ментальна».
  Дэнс кіўнуў у бок тлеючага Мэрсэдэса. «Даволі небяспечна быць на кепскім баку Кейлі».
  «У мяне ўсё яшчэ цяжка знайсці ў гэтым матыў забойства».
  «Гэта рэальнасць сталкераў, а не наша рэальнасць», — нагадала яна .
  Аруцюн паглядзеў на Шэры і Бішопа. «Яна ледзь не згарэла да смерці, але больш за ўсё яна перанесла тое, што Кейлі не запрасіла яе на абед».
  «Што напісана ў электронным лісце, якім ён запрашаў Шэры на вечарыну?» — спытаў Дэнс.
  «Сёння раніцай стварыце ананімны рахунак. Нешта накшталт «KTowne» і некалькі лічбаў. Адпраўлена з інтэрнэт-кафэ ў раёне Таўэр. Адзін з намеснікаў правяраў, але фота Эдвіна ніхто не пазнаў. «Вядома, барыста сказалі, што за раніцу ў іх было каля двухсот чалавек».
  «І адправіў яго на адрас Шэры, што было? На сайце Бішопа?»
   «У Кейлі».
  «Вядома».
  Нейкі час панавала цішыня.
  «Гэй, Чарлі». Аруцюн кіўнуў кругленькаму ружаватаму чалавеку, што падыходзіў у камбінезоне. «Вы ведаеце Кэтрын Дэнс, CBI? Гэта Чарлі Шын, кіраўнік нашага аддзела злачынстваў».
  Ён кіўнуў ёй, потым, нахмурыўшыся: «Гэта праўда пра PK? Ён прыпынены? І Мігель таксама?»
  «Баюся, што так».
  «І гэты сталкер гэта арганізаваў?»
  «Мы не ведаем».
  «Паўтара лухты», - прамармытаў Шэн. І ў Дэнса склалася ўражанне, што ён не з тых, хто моцна лаецца.
  «Што знайшлі твае родныя, Чарлі? Візітныя карткі? Тэлефонныя рахункі з імем Эдвіна?» Дзяніс Аруцюн з густымі вусамі і непрывабным тварам, здаецца, крыху разняволіўся.
  «Ён добры, кім бы ён ні быў. Ніякіх слядоў, пратэктараў шын або слядоў, акрамя пяці мільёнаў слядоў, якія вы знойдзеце ў лесе. Хаця мы атрымалі трохі попелу ад цыгарэт, які з'явіўся нядаўна, ледзь за перыметр гарэння. Аналіз зойме час».
  Дэнс патлумачыла, што бачыла чалавека, які паліў за акном яе нумара ў матэлі. «Аднак нічога канкрэтнага я не ўлавіў». Яна дадала: «Эдвін сапраўды курыў. Яшчэ можа, але дакладна не ведаю».
  Начальнік службы злачынства сказаў: «Пісталет быў дзевяткі — як «Глок» Габрыэля, — але ў нас няма гільзаў або куляў ад яго, таму мы не ведаем, ці ёсць супадзенне. Адбіткаў на гільзах мы не знайшлі».
  - І тут я таксама не атрымаў апісання, - прамармытаў Дэнс. «Ён быў у цені дрэў». Сталкеры ўмелі не толькі маскіравацца; яны таксама былі добрыя ў маскіроўцы. Усё, што дапамагала ім спакойна і непрыкметна назіраць за сваёй мэтай як мага даўжэй. «Шэры бачыла што-небудзь?»
  «Я не змог узяць у яе інтэрв'ю. Удыханне дыму было даволі дрэнным».
  Тады да месца здарэння пад'ехаў аўтамабіль. Дэнс інстынктыўна зноў пацягнулася да свайго адсутнага Глока. Але потым убачыў, што гэта цёмна-зялёны пазадарожнік Кейлі Таўн, якім па-майстэрску кіраваў Дартур Морган. Яны не спыніліся цалкам, як спявак выйшаў з Suburban і пабег да Бішопа і Шэры. Яна зусім абышла бацьку і, нагнуўшыся, абняла мачаху. Морган не выглядаў шчаслівым, што яго падапечны прыбыў на месца перастрэлкі, але Дэнс меркаваў, што, акрамя адносін з бацькам, Кейлі можа быць даволі мэтанакіраванай.
  Танец быў занадта далёка, каб пачуць размову, але не было ніякіх сумненняў у паведамленнях у мове цела: прабачэнні, шкадаванне і гумар.
  Адбывалася шчырае прымірэнне.
  Біскуп Таўн устаў і абняў іх абодвух.
  Сям'я - гэта любоў і прыхільнасць, але таксама і спрэчкі і расстанне. Тым не менш, з працай і ўдачай, адлегласці — геаграфічныя і эмацыйныя — можна скараціць, нават знікнуць. У гэты момант Дэнс уразіла не тое, што яна назірала падчас гэтай сустрэчы, а зусім іншая думка: пра яе, Джона Болінга і дзяцей… і тое, што яе маці даведалася пра пераезд Болінга ў Сан-Дыега.
  Лірыка Кейлі зноў паўтарылася з таго самага верша, які натхніў на замах на жыццё Шэры Таўн.
  Аднойчы вечарам раздаецца званок, і вы спачатку не ведаеце
  Што гавораць дружыннікі збоку дарогі,
  Тады вы ў адно імгненне бачыце, што ўсё ваша жыццё змянілася.
  Усё прапала, усе планы перабудаваны.
  
  Гэта тое, што з ёй здарылася б? Ці ўсё змянілася, жыццё, на якое яна маўкліва спадзявалася, для сябе і сваіх дзяцей, з Болінгам?
  І дзе, падумала яна з нейкай горыччу, мой цень, нехта даглядае мяне, нехта, хто дае мне адказы?
  
  
  
  
   Кіраўнік 38
  ПРЫЕМНЫ, ХАТЫ і гарачы, вераснёўскі вечар у Фрэсна.
  Гэта быў ціхі час у раёне Таўэр, дзе размяшчаўся знакаміты тэатр у стылі арт-дэко ў Оліў і Уішане, які мог пахваліцца сапраўднай, хоць і сціплай, вежай (хаця раён, верагодна, быў названы ў гонар іншай вежы, якая знаходзілася на адлегласці ад іх).
  Сёння вечарам мясцовыя жыхары вярталіся з ранняй вячэры ў мексіканскіх такерыях або буціках-кавярнях або наведвалі мастацкія галерэі, тату-салоны, дыскаўнтныя крамы, этнічныя пякарні. Магчыма, накіраваўся ў кіно, у камедыйны клуб імправізацыі або грамадскі тэатр. Гэта быў не Сан-Францыска, але вы не былі ў Фрэсна дзеля мастацтва, музыкі ці літаратуры. Вы былі тут, каб стварыць сям'ю і працаваць, і вы ўзялі культуру, якую прапаноўвалі.
  Сёння вечарам хлопчыкі-падлеткі прыехалі ў раён, каб пракаціцца па вуліцах на сваіх развалюшчаных субару і сатурнах, атрымліваючы асалоду ад апошніх некалькіх вечароў, вольных ад хатніх заданняў.
  Сёння вечарам дзяўчаты прыходзілі сюды, каб пляткарыць і падсоўваць цыгарэты, глядзець на хлопчыкаў, але не на іх, гадзінамі сядзець за газаванымі напоямі і размаўляць пра вопратку і заняткі, якія насоўваюцца.
  А сёння вечарам Кейлі Таўн прыехала ў раён, каб забіць чалавека.
  Яна сфармулявала гэты план з-за аднаго чалавека: Мэры-Гордан Санчэс, маленькай дзяўчынкі, якую Эдвін Шарп, што б ні казала паліцыя, выкраў.
  О, Божа, яна была ў лютасці.
  Кейлі заўсёды з нецярпеннем чакала стаць маці, але гэтыя планы былі адкладзены яе ўласным бацькам, які палічыў, што кар'ера несумяшчальная з хатнім жыццём.
  «Чорт вазьмі, KT, ты ж сам дзіця. Пачакайце некалькі гадоў. Чаго спяшацца?»
  Кейлі пайшла, але мацярынскае жаданне ў ёй толькі расло.
  І думаць, што Мэры-Гордан была ў небяспецы — і можа быць у будучыні — ну, не, гэта было недапушчальна.
   Эдвін Шарп спускаўся.
  Шэрыф не збіраўся гэтага рабіць. Такім чынам, Кейлі зрабіла б гэта сама.
  Я хацеў бы разам, я спадзяваўся на дваіх, а не аднаго.
  Ты і я назаўжды, з дачкой і сынам.
  Гэта было цяжка, што не атрымалася, але цяпер гэта зразумела
  Калі справа даходзіць да важных рэчаў, усё, што мне сапраўды патрэбна, гэта я.
  
  З гэтымі тэкстамі, якія яна напісала шмат гадоў таму, усплываючымі ў яе галаве, Кейлі Таўн вылезла з Suburban, які Дартур Морган прыпаркаваў на Olive Avenue. Яны знаходзіліся перад залай у віктарыянскім стылі. Гэта быў Паркер Хол, невялікі тэатр і лекцыйная пляцоўка дзевятнаццатага стагоддзя. Яна заўважыла медную таблічку з надпісам:
  ТУТ ДАЛА СВОЙ ПЕРШЫ КАНЦЭРТ КЕЙЛІ, НАША РАДЗІМНАЯ ДЗЯЎЧЫНА.
  Ёй было трынаццаць. Частка «першага канцэрта» была не зусім праўдай — яна ўдзельнічала ў цэрквах і спартыўных мерапрыемствах з дзевяці-дзесяці гадоў. Але гэта было, так, першае выступленне ў канцэртнай зале, хаця яна дзяліла сцэну з некалькімі іншымі дзецьмі з дзіцячага хору сярэдняй школы Джорджа Вашынгтона.
  «Прыкладна праз паўгадзіны», - сказала яна Моргану.
  «Я буду тут», — сказаў ён. І неадкладна пачаў вывучаць вуліцу на прадмет знакаў Эдвіна Шарпа або любой іншай пагрозы.
  Кейлі знайшла ключ ад хола і праслізнула ў затхлае месца. У той дзень яна звязалася з фондам, якому гэта належала, і патлумачыла, што думае даць там канцэрт. Ці можа яна пазычыць ключ, каб праверыць месца? Яны былі ў захапленні, і ёй прыйшлося ветліва адхіліць некалькі запрашэнняў персаналу правесці для яе экскурсію па месцы. Яе час быў настолькі абмежаваны, яна сказала, што яна не была ўпэўненая, калі яна зможа туды дабрацца.
  Унутры мутная зала рэзанавала ўласным рыпаннем і рыпаннем, але на гэты раз, у адрозненне ад канферэнц-цэнтра, атмасфера яе не выклікала ні найменшай трывогі. Яна ведала, дзе небяспека.
  І не ў ценю, які акружаў яе.
  Кейлі накіравалася проста да пагрузачнай пляцоўкі ззаду, адчыніла дзверы і выйшла на вуліцу, гледзячы на вуліцу, якая ішла паралельна Аліўкавы. Праз некалькі хвілін яна ўбачыла чырвоны б'юік, якім кіраваў чалавек, які забіў Бобі і спрабаваў забіць Шэры і які выкраў Мэры-Гордан і Суэлін. Ён праехаў міма тэатра на светлафор. Следам ішоў адзін з намеснікаў шэрыфа.
  Чорт вазьмі, яна не разлічвала на гэта.
  Яна не магла мець побач паліцыю, калі памёр Эдвін. Што яна збіралася рабіць? Здавацца? Яна была ў лютасці ад гэтай думкі.
  Б'юік чакаў святлафора, паказваючы левы сігнал.
  За квартал далей намеснік, спрабуючы быць разумным, затармазіў і павярнуў налева, відаць, спадзеючыся забраць б'юік пасля таго, як Эдвін павярнуў.
  Яна ледзь не засмяялася, убачыўшы, як Эдвін націснуў на акселератар і памчаўся прама ў пераважна жылы квартал. Ён зусім ухіляўся ад дэпутата.
  Гэта было цяжка, што не атрымалася, але цяпер гэта зразумела
  Калі справа даходзіць да важных рэчаў, усё, што мне сапраўды патрэбна, гэта я.
  
  Вярнуўшыся ўнутр, яна адкрыла кашалёк і надзела скураныя пальчаткі, а затым адвязала круцільныя завязкі, якія мацавалі васьміцалевы нож для філевання на кардоннай падкладцы. Яна загарнула лязо ў сурвэтку і сунула яго ва ўнутраную кішэню джынсавай курткі.
  А потым двойчы — не, тройчы — праверыла іншую рэч, якую прынесла з сабой.
  У цябе ўсё яшчэ ёсць той падарунак, які я падарыў табе пару гадоў таму?
  У мяне ўсе твае падарункі, тата...
  Кейлі цяпер думала пра песню, якую ўчора сыграў Эдвін Шарп на музычным аўтаматы ў Каўбойскім Салуне. «Я не пастушка».
  У мяне няма каўбойскага капелюша, каб захінуць мяне ад сонца.
  Мае боты на высокіх абцасах. У мяне няма ніводнай зброі.
  
  Для Кейлі Таўн апошні сказ быў не зусім верным.
  Падарунак, які ёй падарыў бацька, быў рэвальвер «Кольт». Ён купіў яе для абароны, калі яна была падлеткам. Суэлін вучыўся ў каледжы, іх маці памерла, і ён марнаваў шмат часу ў дарозе, марна спрабуючы выратаваць сваю кар'еру.
  Яна стрэліла некалькі разоў, але ёй не спадабалася ні аддача, ні шум, нават з навушнікамі, і яна падумала: што за жарт.
   Ідэя пазбавіць чалавечага жыцця была немагчымай для яе ўявіць.
  І ўсё ж два гады таму яна ўспомніла, як заўважыла ў сваім садзе за домам каёта, які тузаўся і, верагодна, шалёны, шыпеў і агаляў жоўтыя зубы.
  Кейлі па-сапраўднаму разнесла ірваную рэч адным стрэлам у галаву.
  Гэта ўсё, чым Эдвін Шарп стаў для яе цяпер.
  Не чалавек. Шалёны каёт.
  Яна разарвала і змыла ўпаковачныя матэрыялы для нажа і чэка ва ўнітаз у ваннай для персаналу.
  Рашуча, так. Але нервовы як чорт.
  А дзе лохаў? Ён сышоў?
  Не, не стаў бы, вядома. Таму што Кейлі, цэнтр яго сусвету, патэлефанавала яму паўгадзіны таму — з тэлефона-аўтамата ў бальніцы, дзе Шэры абследавалі і адпусцілі. Яна папрасіла сустрэць яго тут. Чучала секвоі, якое Эдвін і Мэры-Гордан купілі для яе ў музеі, красавалася этыкеткай, на якой Эдвін напісаў нумар тэлефона. І словы: «Патэлефануй мне».
  Учора яна ледзь не выкінула яго, але вырашыла не рабіць гэтага, таму што гэты план пачаў наспяваць у яе ў галаве ў той момант, калі яна ўбачыла яго нумар.
  Стоячы ля бруднага акна ў службовых дзвярах, якія вялі ў док, яна выцірала рукі аб джынсы. Потым, нарэшце, з'явіўся Эдвін Шарп, ідучы гэтай сваёй жудаснай паходкай, якая не мела ніякага клопату ў свеце. Быццам бы забойствы і выкраданні для яго нішто.
  Ён накіраваўся да глядзельнай залы, несучы з сабой фотаапарат. Ён зрабіў паўзу і пачаў рабіць некалькі здымкаў. Калі ён схопіць адну з яе, ёй давядзецца скрасці яго камеру і пазбавіцца ад яе.
  Памятайце пра гэта.
  Кейлі глыбока ўдыхнула. Скрозь тоўстую джынсавую тканіну курткі яна намацала ва ўнутранай кішэні нож. Ля яе жывата пісталет.
  Ні ты, ні ён, ні яна, ні яны. У рэшце рэшт, мы зусім адны
  Усё, што трэба зрабіць, я магу зрабіць самастойна.
  Гэта ўсё, што мне трэба, толькі я.
  
  
  
  
   Кіраўнік 39
  З АКНА яна бачыла ўспышку яго фотаапарата, калі ён рабіў здымкі сваёй святыні. Яна зразумела, што прыезд у Фрэсна будзе паломніцтвам да Эдвіна Шарпа.
  Больш поту на руках і лбе, сэрца калоціцца ў жывым тэмпе.
  Устойлівая дзяўчына, ты можаш гэта зрабіць. Падумайце пра ўсіх, хто знаходзіцца ў групе рызыкі.
  Падумайце пра Мэры-Гордан, падумайце пра Шэры.
  Ён шалёны каёт. Вось і ўсё, што ён ёсць.
  Яна зрабіла паўзу. Не, не рабі гэтага. Прэч адсюль! Перш чым вы назаўжды сапсуеце сваё жыццё.
  Але Кейлі Таўн вырашыла:
  Я магу гэта зрабіць, я магу гэта зрабіць. Для маёй сястры, для Мэры-Гордан, для ўсіх, хто будзе ў небяспецы.
  Для мяне.
  Твой цень…
  Яна выйшла на пагрузачную пляцоўку і паглядзела на Эдвіна. Ён павярнуўся, тая скажоная ўсмешка скрывіла яго твар. Яна асцярожна кіўнула і паглядзела ўніз на асфальт, які крышыўся, патрэскаўся і прарастаў сухім пустазеллем. Яшчэ адзін кароткі ківок. Нібы сарамлівы, нібы няўпэўнены.
  Нібы невінаваты.
  «Ну, паглядзі гэта». Ён азірнуўся за ёй і вакол. Няма Дартура Моргана. «Ты адзін?»
  «Так. Толькі я."
  «Дзе Дартур?»
  «Уверх па вуліцы. Я яго прапусціў».
  Ён сказаў: «Добра». Ён паглядзеў на тэатр. «Ведаеце, я хацеў бы, каб гэты ваш канцэрт быў запісаны... Трынаццаць гадоў і ты меў увесь дом у вашых руках. Пра іншых студэнтаў ніхто не клапаціўся. Гэта быў толькі ты. Толькі ты, Кейлі.
  Шоу было напісана ў адной з малюсенькіх мясцовых газет. Напэўна, ён там чытаў пра гэта.
  Эдвін рушыў за ёй унутр.
  «Мы думаем зняць тут канцэрт».
  «Відэа. Крута! Выдатна. Калі?"
  «Мы яшчэ не ведаем».
  «Як узнавіць свой першы канцэрт? Гэта было б так акуратна. Вам трэба будзе выканаць «Прагулку пасля поўначы». Як вы адкрывалі тады».
  Ісус. Ён таксама гэта ведаў?
  Эдвін зноў паглядзеў на яе. «Нічога сабе, ты сёння выглядаеш надзвычайна. Твае валасы... такія прыгожыя. Пасля вашага голасу ваша прычоска, напэўна, мая любімая частка пра вас».
  Кейлі з усіх сіл захоўвала спакой, успамінаючы яго просьбу даслаць яму пасму сваіх валасоў. Ад яе лепш за ўсё была б падушка. О Божа …
  «У мяне не так шмат часу», - сказала яна.
  "Я ведаю. Яны заўсёды сочаць за вамі».
  Яны?
  Ён паклаў рукі на сцёгны і ўсміхнуўся. Яго джынсы былі вузкія. Яна думала пра тое, што здарылася ля яе дома, стукала музыку ці рабіла нешта яшчэ? Ён з захапленнем глядзеў на яе з-пад навіслых броваў.
  Кейлі Таун падумала, ці не захварэе яна.
  «О, Божа мой», - прашаптаў ён. «Чуеце свой голас па тэлефоне? Гэта проста палепшыла мой дзень. Увесь мой год! Я сядзеў у Эрла і Мардж, вячэраў і адчуваў сябе неяк дрэнна. Потым пачуць цябе. Пасля ўсіх гэтых месяцаў я нарэшце чую цябе».
  «Гэта добрая закусачная».
  «Пірагі выглядалі прыгожа. Я люблю вішнёвы пірог, калі да яго ёсць малако. Але я ўсё гэта выразаў». Пагладзіў сябе па жываце. «Заставацца акуратным, ведаеце. Містэр Сёння. Гэта такая цудоўная песня. Я спадзяюся, што гэта стане гімнам для жанчын. Не згаджайцеся на злоўжыванне, не згаджайцеся на меншае, чым вы заслугоўваеце. Вы разумееце, што я маю на ўвазе?»
  Вядома, яна зрабіла. Яна напісала песню. Аднак было дзіўна, колькі прыхільнікаў не зразумелі сэнсу, якім бы відавочным гэта ні было.
   "Паглядзіце на гэта. Стары перкалятар». Ён кіўнуў у бок старажытнай кававаркі. «Гэта тое, што мая маці выкарыстала».
  Яе вочы заставаліся на каністры, калі яна сказала: «Слухай, Эдвін, пра што я хацела з табой пагаварыць. Я быў вельмі засмучаны, што вы забралі маю сястру і пляменніцу». Яна вырашыла, што не можа зрабіць так, каб гэта гучала так, быццам ён яе новы лепшы сябар. Ён быў бы падазроны, калі б яна была занадта добрай. Цяпер яна строга паглядзела на яго.
  «Ах, гэта. Прабачце. Я не ведаў, што яшчэ рабіць. Я хваляваўся».
  «Хвалюешся?»
  «Пра Рычы».
  "Хто гэта?"
  «Рычы Хэмптан, хлопец, якога твой бацька збіраўся паслаць, каб забраць Суэлін і Мэры-Гордан. Вы не ведаеце пра яго рэкорд?»
  Запіс? Пра што ён казаў? «Ну... не».
  «Добра, што здарылася, я быў у кафэ. Твой бацька і Шэры апынуліся там...
  «Здарылася?» - падазрона спытала Кейлі.
  Усмешка як быццам крыху паглыбілася. «Добра, я прызнаю. Я пайшоў за імі туды. Я думаў, яны збіраліся сустрэцца з вамі на сняданак. Цяжка было прыпаркавацца перад домам. Мяне ўвесь час чапляюць дэпутаты».
  Ну так. Ён насамрэч скардзіўся, нібы шчыра не разумеў, што нехта можа запярэчыць яго шпіянажу? Тым не менш, яе роля патрабавала ад яе нічога не сказаць, а толькі спагадліва кіўнуць.
  Эдвін разглядаў кававарку. Падняў вечка са шкляным купалам у цэнтры і замяніў яго. «Я чуў, як Бішоп тэлефанаваў Рычы і прасіў яго забраць Суэлін і Мэры-Гордан. Я ведаю, што твой бацька больш не ездзіць, але Шэры магла падвезці яго, каб забраць іх. Чаму яе дзядуля не мог прыехаць, каб забраць тую дзяўчынку?»
  Кейлі вельмі думала ў той час. Бішоп, аднак, быў занадта заняты кангрэсменам Дэвісам.
  «У любым выпадку, ён спытаў Рычы. Ведаеце, за апошні год у Рычы было тры штрафы за перавышэнне хуткасці і адно па неасцярожнасці. Некалькі разоў прыпынялі дзеянне ліцэнзіі. І нават твой бацька не ведае, што яго спынілі на блокпосце. Яго адпусцілі, але ён выпіваў».
  Кейлі ўтаропілася. Адкуль ён ведае гэтыя рэчы?
  «Твой бацька збіраўся мець тваю сястру і гэтую каштоўную дробку ваша пляменніца ў руках чалавека, які так дрэнна ездзіць? мне шкада. Я не мог гэтага прапусціць. І калі б я прыйшоў да вас ці да яго і сказаў што-небудзь, вы б выклікалі паліцыю, так? І праігнараваў мяне. Я не збіраўся дазваляць, каб што-небудзь здарылася з самымі важнымі для цябе людзьмі ў свеце. Я нават выкарыстаў сваё імя па бацьку, на выпадак, калі адвакаты ці твой бацька загадалі ім шукаць чалавека па імені Эдвін.
  Адвакаты або бацька. Але не я. Ён быў сапраўды зман.
  «Ведаеце, вы сапраўды занадта моцныя. Хіба вы гэтага не бачыце?»
  «Я мяркую, што я крыху захапіўся». Яго ўсмешка была шчырай ці ўсмешкай? Яна не магла сказаць. Нягледзячы на сухую спякоту, Кейлі Таўн задрыжала. Ён дадаў: «Вы будзеце адчуваць сябе больш камфортна, калі пазнаёміцеся са мной». Яшчэ адзін погляд на яе валасы. «Ты адзін мне падабаешся».
  "Што?"
  «Я маю на ўвазе, замест таго, каб у Cowboy Saloon. Усе гэтыя іншыя людзі вакол. Ведаеце, гэта было ненатуральна».
  Не, яна не ведала.
  - Ну, - няўпэўнена сказала Кейлі.
  Ён спахмурнеў. «Мне вельмі шкада Бобі. Я ведаю, што вы былі блізкія. Вы выйшлі, так?»
  Які ён быў акцёр! Прабачце? Ты забіў яго!
  А потым яна падумала: пачакай, адкуль ён ведае, што мы з Бобі былі блізкія?
  «Так, дзякуй. Ён быў добрым сябрам».
  «Сябар. Так».
  «Гэта даволі цяжка».
  «О, гэта павінна быць». Твар яго скрывіўся, як у пахавальнага. «Мне так дрэнна за цябе».
  «І ўсе яго сябры і сям'я», - нагадала Кейлі, стараючыся не чуць голасу.
  «Вядома. Ці ёсць у міліцыі нейкія сляды?»
  Вы калоць.
  Выцягні пісталет і раздзьмуй яго. Пазней дай яму ў руку нож.
  Але не. Будзьце разумнымі.
  «Я так не думаю».
  «Хочаш атрымаць гарбату з лёдам?» — спытаў ён. «Твой любімы?»
  Яна сказала: «Я сапраўды не магу. Я лепш вярнуся».
   «Я кахаю цябе, Кейлі». Ён сказаў гэта выпадкова, як калі б ён казаў, што зямля круглая, або даляр з'яўляецца валютай ЗША.
  «Ну...»
  "Добра. Я ведаю сітуацыю. Я здзіўлены, што яны выпусцілі вас у горад аднаго.
  «Яны?»
  «Вы ведаеце, каго я маю на ўвазе. Усе… з песні. Кожны хоча часцінку тваёй душы». Ён цяжка выдыхаў, паківаў галавой: «Я так хвалююся за цябе».
  Вар'ят. Пафасна і зусім вар'яцка.
  зараз! Калі вы будзеце чакаць даўжэй, вы не зможаце гэтага зрабіць.
  «Гэй, дазволь мне даць табе што-небудзь».
  «У вас ёсць што-небудзь для мяне?» — здзіўлена спытаў ён.
  Яна ступіла наперад, усміхаючыся, перакананая, што калі наблізіцца, яе ахопіць непрыемны пах, але ўсё, што яна змагла адчуць, - гэта слабы дэзадарант або лосьйон пасля галення. Гэта тое, чым карыстаўся яе бацька? Добра. Гэта дзіўна.
  Кейлі палезла ў куртку і, схапіўшы лязо нажа, загорнутае ў сурвэтку, хутка сунула ручку яму ў далонь. Ён інстынктыўна сціснуў яго пальцамі. Яна хутка адступіла.
  «Што гэта, ручка?» — спытаў ён. Магчыма, думаючы, што гэта тое, з чым ён можа пісаць ёй лісты.
  Потым ён зразумеў, што гэта такое.
  Усмешка Эдвіна знікла. І ён падняў галаву і ўбачыў дзяўчыну сваёй мары, якая трымала вялікі рэвальвер, накіраваны яму ў грудзі. Яна адцягнула малаток. Ён сеў з гучным пстрычкай.
  
  
  
  
   Раздзел 40
  НОЖ ПАВІСЯЎ у руцэ, павекі і плечы таксама абвіслі. «Кейлі... не».
  «Не рухайся».
  «О, Кейлі». Зноў усміхнуўся, але сумна. «Вы ведаеце, у якія непрыемнасці вы патрапіце, калі зробіце гэта?»
  Яна засталася моцнай.
  «Гэта было б жудасна. Такі жудасны. Не рабі гэтага з сабой. Калі ласка! Думайце пра сваіх прыхільнікаў, думайце пра сваю сям'ю». Як быццам ён шчыра перажываў за яе, а не за сябе. «Гэта першае, што паліцыя будзе шукаць, падстаўляючы мяне. Яны не захочуць паверыць, што вы гэта зрабілі, яны будуць спадзявацца, што гэта няпраўда, але дэпутаты ўжо былі там. Гэта адбываецца ўвесь час. Хатняе, перасьледнае... Такое бывае ўвесь час».
  «Ты забіў Бобі!»
  Густыя бровы насупіліся яшчэ больш, робячы яго яшчэ больш злавесным. «Я гэтага не рабіў, вядома, не. І я чуў пра напад на Шэры. Я ўпэўнены, што яны сказалі вам, што я таксама стаяў за гэтым. Але я б ніколі не пакрыўдзіў нікога з вашых блізкіх. Гэта ўсё хлусня».
  Страляйце ў яго! - сказала яна сабе. І ўсё ж яе палец застаўся па-за спускавой клямарам. Пісталет хвіліну вагаўся, потым яна высунула яго наперад. Эдвін Шарп нават не прымружыўся.
  «І вы выкралі маю сястру і пляменніцу».
  «Магчыма, я выратаваў ім жыццё. Ад Рычы за рулём, як я вам казаў.
  Яна азірнулася, але трымала пісталет на месцы.
  «Ты разумная жанчына, Кейлі».
  І яна ўспомніла нядаўнюю размову з бацькам, які назваў яе «разумніцай».
  «Вы тэлефанавалі мне з тэлефона-аўтамата, але хто-небудзь можа вызначыць, дзе вы тэлефанавалі? Гэта будзе ў запісах маіх мабільных тэлефонаў. Гэта будзе лёгка зрабіць знайсці…. І я ўпэўнены, што вы карысталіся пальчаткамі або папяровым ручніком, калі рабілі гэта». Погляд на нож. «А вы, напэўна, купілі ў краме з самакасам. Але яны звяжуць гэта з табой, Кейлі. Вось чым яны зарабляюць на жыццё».
  «Маўчы! Я цябе заб'ю!»
  Ён агледзеў нож. «Гэта новае, таму яны будуць правяраць кожную краму ў горадзе, дзе прадаецца гэты брэнд. Іх не будзе столькі. Вы б заплацілі наяўнымі, але ўсё, што ім трэба зрабіць, гэта паглядзець атрыманыя даныя запісы ўсіх, хто купіў гэтую мадэль нажа за апошнія некалькі дзён за наяўныя. Яны хутка вызначаць дакладную краму і зарэгіструюцца, таму што вы, верагодна, купілі толькі гэтую рэч, так? Гэта раздача. Яны атрымаюць ордэр на збор наяўных грошай, унесеных у касу. З купюр збяруць адбіткі пальцаў. І яны будуць адсочваць серыйныя нумары купюр, якія вы атрымалі ў банкамаце. Гэта ўсё запісана, ведаеце».
  Вядома, гэта не так!
  Гэта?
  Не слухайце яго. Крычаць аб дапамозе, потым націскаюць на курок...
  «Можа быць нават відэа ці фотаздымак транзакцыі самаабслугоўвання. Ім усім спатрэбіцца пяць хвілін, каб звязаць вас з гэтым нажом. А тым часам навабранцы будуць шукаць тут смецце ў пошуках пакетаў, упакоўкі і чэка». Ён зірнуў на ўнітаз, які працягваў напаўняцца. Або каналізацыйныя трубы тут. Яны пасадзяць цябе ў пакой для допытаў, і, Кейлі, ты такі добры, сумленны чалавек, ты не вытрымаеш; у іх будзе споведзь праз дзесяць хвілін. Мэдыган не захоча, але ў яго не будзе выбару». Ён зірнуў на яе руку. «Вы нават можаце насіць схаваную зброю законна?»
  Я зраблю гэта самастойна.
  За выключэннем таго, што я не магу.
  Я чортавы баязлівец.
  Пісталет апусціўся.
  «О, Кейлі, яны так моцна прамылі табе мазгі. Я не вораг. Яны ворагі. Вось, я пакладу нож». Ён выцер яго рукавамі кашулі, выдаляючы ўласныя адбіткі, а потым паклаў на падлогу. «Такім чынам паміж намі не будзе сувязі. Вы бераце і выкарыстоўваеце або выкідаеце. Такога ніколі не было».
  Ён гучаў так шчыра. Кейлі хацела, каб Кэтрын Дэнс была тут, каб паглядзець на сталкера і кіўнуць, што ён гаворыць праўду, або пахітаць галавой што ён хлусіў. Ён адступіў, і яна падалася наперад, падняла нож і сунула яго назад у куртку.
  «Падумай аб гэтым, Кейлі: вядома, цябе пераследуюць. Але не мной. Магчыма, справа ў журналістах і фатографах. Можа, гэта твой бацька. Ён сцвярджае, што хоча лепшага, але ці так? Я не так упэўнены. А як жа іншыя? Можа быць... я не ведаю - Алісія, Тай Слокум - о, сачыце за ім. Я бачыў, як ён на цябе глядзеў. І Бары Зейглер. Ён моцна трымаецца за цябе. Хто яшчэ мае такі вялікі лэйбл, як вы? Ніл Уотсан, але давайце, ён як дрэнная даніна павагі самому сабе. А хто яшчэ назірае за вамі, пераследуе вас? Прыхільнікі і незнаёмцы. Людзі, якія нават не ведаюць пра тваю музыку, а ведаюць толькі пра тое, што ты прыгожая, знакамітая і багатая. І яны думаюць, чаму вы павінны мець усе гэтыя рэчы, а не яны? Яны не разумеюць, як цяжка вы працуеце для іх, колькі вы ахвяруеце ".
  Яна прашаптала: «Хіба ты не можаш пакінуць мяне ў спакоі? Калі ласка!»
  «О, Кейлі, ты ж не хочаш, каб я пакінуў цябе адну. Вы проста гэтага яшчэ не ведаеце».
  
  
  
  
   Глава 41
  «ВЫХОДЯЦЬ З ДОМА…»
  Яе хіт пра жанчыну-імігрантку сярэдняга ўзросту, якую дэпартуюць назад у Мексіку. Радкі працягвалі круціцца ў галаве Кейлі, калі яна спакавала некалькі валізак і пацягнула іх уніз у гасціную свайго дома, дзе Дартур Морган забраў іх у яе і паклаў у пазадарожнік.
  Алісія Сешнс таксама была там, дапамагаючы ёй з часовым пераездам на яе Ford F150. Кейлі не хацела, каб яна ўвязвалася ў праблемы, але жанчына настаяла на тым, каб купляць гітары, узмацняльнікі і скрыні з прадуктамі з Whole Foods — крамы, дзе купляла Кейлі, прыхільная да арганічных прадуктаў, у адрозненне ад Safeway, крыніцы асноўных прадуктаў для дома дзе яна была звязана.
  «Я сапраўды спраўляюся».
  «Няма ніякіх праблем», - сказала Алісія.
  «Ну, застанься хаця б на абед».
  «Я бачу сяброў у горадзе».
  Якой бы эфектыўнай яна ні была і важнай для аперацыі, Алісія заставалася ў значнай ступені загадкай для Кейлі, гурта і каманды. Яна была самотніцай, якая шмат гадоў жыла на перыферыі прафесійнай музычнай сцэны, выконваючы альтэрнатыўны і пост-панк у Нью-Ёрку і Сан-Францыска, без асаблівага поспеху. Яна выконвала сваю працу для Кейлі і бізнесу, а потым знікала па вечарах і ў выхадныя, каб пакатацца на конях і паслухаць музыку. Кім маглі быць тыя сябры, з якімі яна сустракалася сёння ўвечары, Кейлі паняцця не мела. Яна меркавала, што Алісія была геем. У той час як спявачцы было ўсё роўна, акрамя надзеі, што яна знаходзіцца ў любоўных адносінах, у свеце кантры табу скідаліся, але павольна; жанрам была яшчэ гукавая дарожка сярэдняга, кансерв Амерыка. І Кейлі здагадалася, што Аліцыі было нязручна казаць пра свае перавагі.
  Пасля таго, як пазадарожнік і пікап Алісіі былі пагружаны, Кейлі павярнулася і агледзела дом, нібы ў апошні раз.
  Выходзячы з дому…
  Яна села на вадзіцельскае сядзенне пазадарожніка, Морган на месца пасажыра, закруціла рухавік і паехала па доўгай дарозе, а грузавік Алісіі ехаў следам.
  Чакаючы ўбачыць яго, яго, на ўчастку парку, яна хутка пакацілася праз паварот на дарогу, буксуючы. Морган схапіўся за ручку і рэдка ўсміхнуўся. Кейлі азірнулася ў люстэрка задняга віду, але чырвоных машын не было.
  «Гэта да лепшага», - сказаў ён.
  "Я мяркую."
  Яна зразумела, што ён уважліва разглядае яе твар. «Што здарылася ў тэатры?»
  "Што ты маеш на ўвазе?" Кейлі трымала свае вочы люта накіраванымі наперад, пазбягаючы яго, як быццам ён думаў: О, я ведаю. Яна завабіла Эдвіна ў тую залу, каб забіць яго. Я пазнаю гэты позірк.
  - Проста правяраю, ці ўсё ў парадку, - спакойна сказаў ён. «Вам дзіўны званок ці вы сутыкнуліся з кімсьці?»
  «Не, усё добра».
  Кейлі пацягнулася да радыё, але яе рука спынілася і вярнулася да руля. Яны ехалі ўсю дарогу да дома біскупа Таўна ў поўнай цішыні.
  Яна прыпаркавалася на пад'ездзе, і Морган дапамагла Аліцыі вынесці скрыні, музычнае абсталяванне і валізкі на ганак, а потым ахоўнік рушыў у ноч, каб праверыць перыметр. Дзве жанчыны зайшлі ўнутр.
  Невялікі цокальны паверх мог быць экспанатам у крыле Grand Ole Opry. Былі фотаздымкі, агляды і вокладкі альбомаў — у асноўным, вядома, Бішопа Таўна і яго групы. Некаторыя з іх былі фотаздымкамі спявачак, з якімі ў Бішопа даўно былі раманы — і чые альбомы былі замацаваны толькі пасля таго, як з'явіліся жонкі ад другой да чацвёртай. У адрозненне ад Маргарэт, яны не ведалі б пра ранейшыя неразборлівасці і меркавалі б, што жанчыны былі толькі прафесійнымі партнёрамі.
   Але было таксама шмат фатаграфій Бішопа і Маргарэт. Ён ніколі не здымаў іх, якімі б ні былі раўнівыя клопаты пазнейшых жонак.
  Мэры-Гордан падбегла да Кейлі і кінулася ёй на рукі. «Цётка Кейлі! ура! Вы павінны прыйсці паглядзець. Складаем галаваломку! Сёння я катаўся на Фрэдзі. Я насіў свой шлем, як вы заўсёды кажаце».
  Кейлі апусцілася на калені, каб як след абняць, потым паднялася і абняла сястру. Суэлін спытала: "Як справы, К?"
  Спявак падумаў: улічваючы, што я магу апынуцца ў турме за забойства, нядрэнна. «Трымайся».
  Кейлі прадставіла яе і Мэры-Гордан Алісіі, якая ўсміхнулася і паціснула ім рукі.
  «Ого, — прашаптала дзяўчына, гледзячы на татуіроўкі Алісіі. «Якія прыгожыя!»
  "О-о", - сказала Суэлін. «Я бачу бяду». Жанчыны засмяяліся.
  Кейлі прывітала бацьку і Шэры, чый голас усё яшчэ быў дрыготкім ад дыму. Як ні дзіўна, цяпер яна была вельмі падобная на свайго мужа. Яе скура здавалася бледнай, хаця гэта магло быць толькі таму, што на ёй не было касметыкі, якую яна звычайна наносіла палоскамі.
  Стаўленне Кейлі да мачыхі змянілася на 180 градусаў пасля нападу, і яна шкадавала аб сваёй дробязнасці ў адносінах да жанчыны. Цяпер яна абняла Шэры, на вачах якой з'явіліся слёзы ад дэманстрацыі прыхільнасці.
  Алісія расказала Бішапу і Шэры некаторыя падрабязнасці рэкламных планаў будучага турнэ па Канадзе, а потым зірнула на гадзіннік і пайшла.
  «Лепш бы ты была тут», - сказаў Бішоп Кейлі. «Я ж казаў табе, ты павінен быў прыйсці. У самым пачатку я вам сказаў. Шэры падрыхтавала пакой. Для таго ахоўніка таксама. Дзе ён?"
  Кейлі патлумачыла, што Морган застаўся на вуліцы, каб праверыць маёмасць. Ён быў бы ў імгненне.
  «Я зрабіў карціну для вашага пакоя, цётка Кейлі. Я табе пакажу».
  Мэры-Гордан схапілася за ручку аднаго з чамаданаў і памчалася па калідоры. Кейлі і яе сястра ўсміхнуліся.
  «Сюды! Вось яно, цётка Кейлі!»
  Яна раней бачыла гэты пакой для гасцей, і ён быў функцыянальным, рэзкім. Цяпер на ложку была новая блакітная бялізна ў клетцы, навалачкі з фальбонамі ў тон ручнікі, свечкі, некаторыя танныя ўпрыгажэнні з крамы рамёстваў Michaels, напрыклад, гусі ў капелюшках, і фатаграфіі ў рамках малады Кейлі і яе сям'і - фатаграфіі, якія былі ў абутковых скрынках, калі бачылі апошні раз, да Шэры. Гэта сапраўды была вельмі зручная прастора.
  Яна абавязкова падзякуе сваёй мачахе — якая, вядома, зрабіла ўсю гэтую працу, калі была параненая.
  Кейлі захапілася фатаграфіяй поні Мэры-Гордан і паставіла яе на бачнае месца на тумбачцы. «Можа заўтра пакатацца?»
  - Трэба будзе паглядзець, Мэры-Гордан. Гэта напружаны час. Але снедаць будзем разам».
  «Бабуля Шэры і мама рабілі бліны. Яны былі даволі добрыя. Не самы лепшы, але даволі добры ".
  Кейлі засмяялася і назірала, як маленькая дзяўчынка дапамагала распакоўваць чамаданы і, гледзячы на Кейлі з чаканнем, адкладала кожны прадмет адзення і туалету, куды было загадана. Калі дзяўчына вырашала, як усё скласці, яна была захоплена і, здавалася, атрымлівала велізарнае задавальненне ад простых задач.
  Націск у свядомасці Кейлі, як палец, які пстрыкае па крыштальнай шклянцы. Ідэя для песні. «Я мог бы шмат чаму навучыцца ў вас». Бацька дзіцяці. Як маці ці бацька памыліліся ў жыцці, і менавіта дзіця перабудоўвае пункт гледжання дарослага. Гэта было б паваротам. Першыя тры куплеты прымусяць слухачоў паверыць, што дзіця спявае бацькам; толькі ў апошнім стане выяўлена, што бацька расказвае гісторыю. Амаль адразу пачулася мелодыя. Яна села і запісала словы і музыку на імправізаванай паперы.
  «Што вы робіце, цётка Кейлі?»
  «Напісанне песні. Вы мяне натхнілі».
  «Што такое «натхнёны»?»
  «Я напісаў гэта для вас».
  «О, праспявай мне!»
  «Гэта яшчэ не скончана, але вось частка». Яна спявала, і дзяўчына захоплена глядзела на яе.
  «Гэта вельмі добрая песня», — абвясціла Мэры-Гордан, нахмурыўшы бровы, нібы яна была артыстам і дырэктарам рэпертуару буйнога лэйбла, выносячы ацэнку заявам маладога аўтара песень.
  Кейлі працягвала распакоўваць рэчы, на імгненне спыніўшыся, каб паглядзець на фатаграфію сям'і пятнаццаць ці каля таго гадоў таму: Бішоп, Маргарэт, Суэлін і Кейлі на ганку старога сямейнага дома на пагорках у гадзіне на поўнач адсюль.
  Я жыў у Лос-Анджэлесе, я жыў у штаце Мэн,
  Нью-Ёрк і раўніны Сярэдняга Захаду,
  Але ёсць толькі адно месца, якое я лічу домам.
  Калі я быў дзіцем, дом быў у нас.
  
  Дзяўчына павярнула ў бок спевака свае ярка-блакітныя вочы. «Вы плачаце, цётка Кейлі?»
  Спявак міргнуў вачыма. «Ну, трохі, Мэры-Гордан, але вы ведаеце, што часам людзі плачуць, таму што яны шчаслівыя».
  «Я гэтага не ведаў. Я не думаю, што я ".
  «Не ўсе».
  «Куды гэта ідзе?» — спытала яна, падымаючы джынсы. І акуратна паклаў іх у шуфляду, на якую паказала Кейлі.
  
  «ПРЫВОД ПЕРАМЕНЯЕЦЦА».
  Дэнс пачула мужчынскі голас ззаду сябе ў вестыбюлі гатэля. Яна не насцярожылася. Яна ўжо ведала яго голас.
  Хаця на імгненне яна не пазнала П. К. Мэдыгана. Ён быў апрануты ў цывільнае — сінія джынсы, клятчастую кашулю, каўбойскія боты і смуглявую фуражку з вышытай на грэбні рыбай, якая вылятала з вады.
  «Начальнік».
  Яна была накіравана — ішла да дома Бішопа, каб працягнуць інтэрв’ю з сям’ёй Кейлі, — але яна адвярнулася і падышла да яго. Яна зазірнула ў бар. Яна ледзь не спытала: «Хочаш марозіва?» але вырашыў: «Кава? Газіроўка?»
  - Не, - сказаў вялікі мужчына. «Бачыш, ты ўжо на выхадзе. Прыйшлося спыніцца і пагаварыць з вамі».
  «Вядома». Дэнс заўважыла яго апушчаную позу, якая моцна адрознівалася ад той, калі яна сустрэла яго на месцы смерці Бобі.
  «Вось у чым справа. Аніта гуляе па правілах. Ніхто ў дывізіі не можа са мной размаўляць — і дзеля іх. Мяне зусім аддзялілі. І цяпер ты галоўны».
   Ах, сэнс пералому, зразумела яна.
  «Не зусім адказны».
  «Больш за ўсіх. Чорт. Шкада, што я выслухаў цябе ў пакоі для допытаў і адпусціў гэтага сукінага сына».
  Яе сэрца было да дэтэктыва. Ён нібы згубіўся.
  «Я спытаў у шэрыфа, ці магу я пракансультавацца ці што-небудзь яшчэ. Але яна сказала, што не. Выглядала б дрэнна. Можа пашкодзіць справе». Ён засмяяўся, рэзка і холадна. «Я не ведаў, ці яна мае на ўвазе справу супраць забойцы, ці справу супраць мяне. Такім чынам, я ў баку».
  «Мне шкада, што так атрымалася».
  Ён махнуў рукой. «Нікога не вінаваціць, акрамя сябе. Мне горш за Мігеля. У яго жонка не працуе і трое дзяцей. Не будзе ніякіх зберажэнняў». Цяпер яму было няёмка. «Я павінен трымацца па-за радарам, Кэтрын, але мне проста цікава, ці магу я што-небудзь зрабіць?»
  «Я не ведаю, начальнік. Я бяру інтэрв'ю, Чарлі працуе над доказамі, Дэніс усё яшчэ высвятляе, ці ёсць у каго яшчэ матывы забіць Бобі і астатніх».
  «Так, вядома. Я разумею."
  «Вы можаце проста ўзяць адпачынак, парыбачыць».
  "Смешна пра гэта", сказаў Мэдыган. «Так, мне падабаецца. Выходзіў кожныя выхадныя на працягу многіх гадоў. Але факт у тым, што я марную больш часу на разважанні аб справах, чым пра рыбу».
  «У вас ёсць добрыя ідэі, якія лунаюць?»
  «О, можна паспрачацца». Змрочная ўсмешка. «Але справа ў тым, што дагэтуль я выходзіў з лодкі, зноў апранаў форму і што-небудзь з гэтым рабіў».
  «Прабачце, начальнік».
  "Зразумела. Гэта нармальна. Проста падумаў спытаць».
  Ён быў на паўдарогі да дзвярэй, калі Дэнс паклікаў: «Шэф, пачакай».
  Мэдыган павярнулася і сказала: «Ёсць адна рэч, я думаю. Ніхто не павінен ведаць. Але гэта не самая... ну, самая прыемная праца ў свеце».
  Частка ўсмешкі. «Ну, тады добра. Давайце разбярэмся».
  
  
  
  
   Глава 42
  Было каля васьмі трыццаць вечара, калі Кэтрын Дэнс прыйшла ў дом біскупа Таўна.
  Яна павітала Кейлі і сям'ю, якія сабраліся вакол яе і падзякавалі ёй за выратаванне жыцця Шэры. З вільготнымі вачыма, ахрыплая, мачаха моцна абняла Танца і крывёю падзякавала.
  Бішоп таксама падзякаваў, а потым спытаў: «Той шэрыф або намеснік Мэдыган? Яго адхілілі?»
  "Правільна. Яшчэ два дэпутаты».
  «Гэты сукін сын!»
  - Тата, - папярэдзіла Суэлін. Але Мэры-Гордан быў на кухні і не чуў.
  «Ну, ён. І M-G рана ці позна вывучыць такія словы».
  «Гэта будзе пазней», - адрэзаў Кейлі.
  Цяпер Дэнс патлумачыў: «Мы не робім ніякага прагрэсу ў складанні справы супраць Эдвіна. Ён альбо невінаваты, альбо вельмі, вельмі разумны. У нас наогул няма патэнцыйных кліентаў. Я хацеў бы атрымаць яшчэ некалькі падрабязнасцей ад Шэры і, - зірнуўшы на Суэлін, - ад вас і вашай дачкі пра тое, калі ён забраў вас у аэрапорце.
  Яна спадзявалася знайсці нешта, што магла б выкарыстаць для высновы аб пагрозлівых паводзінах, што, у сваю чаргу, апраўдала б арышт за пераслед. Гэта дало б ёй доступ да Эдвіна — са згоды яго адваката — і яна спадзявалася правесці поўны кінэзічны аналіз.
  «Прынамсі, гэта магло б дапамагчы атрымаць меру стрымання. Трымаць яго на адлегласці».
  «О, я б з задавальненнем, - сказала Кейлі.
  Дэнс адзначыла, што нядаўна плакала. З-за Бобі? Сённяшняя атака ці іншая прычына?
  Бішоп праводзіў яе ў маленькую, слаба асветленую прытон, адкуль пахла трубкай дым і сасна. Шэры і Мэры-Гордан з бліскучымі блакітнымі вачыма прынеслі печыва і гаршчок кавы. Залацістыя валасы дзяўчынкі былі закручаны ў хвост, як часта насіла іх Мэгі, дачка Дэнса, і чамусьці Дэнс падумала: як жа я магу сказаць Мэгі і Ўэсу, што Джон Болінг рухаецца?
  Але потым Шэры вывела дзяўчыну з пакоя і села насупраць Дэнс, якая адкінула свае асабістыя думкі і пачала інтэрв'ю.
  Што, аднак, аказалася выключна няўдалым. Больш інфармацыі пра зламысніка жанчына паведаміць не змагла. Яна бачыла ўспышкі стрэлаў, і гэта ўсё. Нават абрысаў нападніка няма.
  Затым Дэнс пазнаёміўся з Суэлін Санчэс. Праніклівая жанчына з усіх сіл спрабавала ўспомніць што-небудзь карыснае, але яна прызналася Дэнсу, што ўсё яшчэ была здзіўленая тым, што падазраваным быў Эдвін. «Ён быў такім добрым і лёгкім. І гэта гучала так, быццам ён так добра ведаў Кейлі, што яны былі сябрамі».
  «І ён не сказаў нічога, што магло б быць успрынята як пагроза?»
  Калі сястра вагалася, Дэнс сказаў: «Ты павінен быў бы засведчыць гэта. Пад прысягай».
  Жанчына ўцяміла, вырашыўшы не хлусіць, што збіралася. «Не, зусім нічога. Якраз наадварот. Ён гучаў так ахоўна. Я сапраўды адчуваў сябе добра, што нехта даглядаў за ёй ".
  Твой цень…
  Страйк адзін.
  Далей да іх далучылася Мэры-Гордан. Дэнс паказаў ёй фатаграфіі ўласных дзяцей і сабак. Агент пацягваў каву, еў печыва і балбатаў з маленькай дзяўчынкай, якая старанна паставіла месца для ўласнага печыва і малака і дакладна ела.
  З дзецьмі падман, вядома, не рэдкасць; дзеці хлусяць гэтак жа часта, як і дарослыя, але іх матывы больш зразумелыя: зніклыя цукеркі, разбітыя лямпы. Але галоўная праблема дзяцей-сведкаў у тым, што яны не ўмеюць ахарактарызаваць тое, што назіраюць. Паводзіны, якія падаюцца ім падазронымі, такімі могуць і не быць; і яны часта прапускаюць самыя абуральныя злачынствы, таму што не ведаюць, што яны з'яўляюцца злачынствамі.
  Дэнс павольна перавёў размову на дарогу з аэрапорта. Але і гэтая размова была марнай. Усё, што дзяўчынка запомніла, гэта добры чалавек якая расказала ёй шмат цікавых рэчаў пра мясцовасць і вельмі любіла яе цётку. Яе ярка-блакітныя вочы зіхацелі, калі яна казала пра «Стэна», псеўданім Эдвіна Шарпа.
  Ёй спадабалася, што ён так дапамог выбраць падарунак для Кейлі. «Ён хацеў, каб я атрымаў тое, што ёй спадабаецца. Гэта было сапраўды акуратна! Чучала дрэва».
  - Дзякуй, Мэры-Гордан, - сказаў Дэнс.
  "Калі ласка. Ці ўбачым мы гэтага чалавека зноў, містэр Стэн? Ён мне спадабаўся».
  «Я не ведаю, дарагая».
  «Калі хочаце, можаце ўзяць з сабой печыва. Ці два».
  «Я думаю, што я гэта зраблю». Танец загарнуў іх у ружовую сурвэтку. Яны былі сапраўды добрыя.
  Калі яны выйшлі з логава, Суэлін сказала: «Не так шмат, праўда?»
  «Не думаю, але цаню дапамогу».
  Пастукаўшы і Шэры памахала яму, Дартур Морган увайшоў унутр, трымаючы ў адной руцэ сваю сумку і дзве кнігі ў другой. Мэры-Гордан узяла яго чамадан.
  «Не...»
  «Я пакажу вам ваш пакой, містэр Морган».
  «Вы не павінны атрымліваць...»
  «Я вазьму», - сказала маленькая дзяўчынка і кінулася прэч, выклікаючы на вялізнага чалавека здзіўленне.
  Дэнс пажадаў добрай ночы Бішопу і Шэры і выйшаў на вуліцу. Яна знайшла Кейлі на арэлях на ганку. Дзве жанчыны былі адны. Дэнс сеў на рыпучае ротангавае крэсла побач з арэлямі. Спявачка падняла рукі, паказваючы на бацькоўскі дом. «Паглядзі на гэта», — сказала яна рэзкім голасам. «Глядзі, што здарылася. Людзі мёртвыя, жыцці разбураныя. Я хаваюся ў бацькі, дзеля бога. Маё жыццё ў беспарадку. І мы нават не ведаем напэўна, што ён за гэтым стаіць. Ён, вы не думаеце?»
  Дэнс адчуў, што нядаўна нешта здарылася, пра што Кейлі не хацела дзяліцца. Яна добра ведала асноўныя паводзіны Кейлі, і зараз былі адхіленні ў яе глядзельнай кантакце і становішчы плячэй. Гэта было звязана з нечым унутраным — думкамі, якія ў яе былі, успамінамі, якімі яна не хацела дзяліцца з Дэнсам, чымсьці, што яна зрабіла не так. І нядаўна.
  «Шчыра кажучы, не ведаю. Мы заўсёды будуем справы павольна, але ў цэлым ёсць пэўныя доказы або відавочныя паказанні сведак, якія кажуць нам, што мы рухаемся ў правільным кірунку, прынамсі. З Эдвінам усё неадназначна».
  Кейлі панізіла голас. «Гэта ўсё занадта, Кэтрын. Я вельмі думаю аб адмене шоу ў пятніцу. Маё сэрца зусім не ў гэтым».
  «І ваш бацька з гэтым у парадку?» — спытала Дэнс, таму што яна заўважыла, як павярнула вочы ў бок біскупа Таўна і паменшыла гучнасць, калі яна выкарыстала слова «адмена».
  - Так, - сказала яна, але няўпэўнена. «Здаецца, ён пагаджаецца, але потым працягвае, быццам я ніколі нічога не згадваў. «Вядома, я разумею. Але калі вы не адменіце, калі вы будзеце граць «Drifting», я думаю, вам варта мадуляваць да D для трэцяга і чацвёртага куплетаў».
  Яна махнула рукой, паказваючы, дзе яны сядзелі. «Памятаеце, што я казаў вам пасля таго, як вы запісалі групу ў Villalobos? Гэта ўся сцэна, якую я хацеў бы, мой ганак. Рыхтуйце вялікія абеды, таўсцейце. Гуляйце для дзяцей і сям'і, гуляйце з Мэры-Горданс і Генры. Не ведаю, чаму я выбраў такое імя. Я не ведаю ніводнага Генры ў свеце».
  «Вы маглі б мець сям'ю і заставацца прафесіяналам».
  «Я не разумею, як. Такое жыццё бярэ сваё».
  «Ларэта Лін зрабіла гэта».
  «Ніхто не Ларэта Лін. Яна адзіная ў сваім родзе».
  Дэнс вымушаны быў пагадзіцца.
  І ўсё ж, нягледзячы на пратэсты Кейлі Таўн, яна раптоўна пакапалася ў кішэні і дастала ручку і невялікі блокнот паперы ў лініі і запісала словы і музычныя ноты.
  "Песня?"
  «Проста не магу спыніцца».
  «Вы маеце на ўвазе, што вы павінны пісаць свае песні?»
  Кейлі засмяялася. «Ну, гэта праўда. Але я маю на ўвазе тое, што гэта радок, які толькі што прыйшоў мне ў галаву. «Проста не магу спыніцца… праводзіць гадзіны… з табой». Спачатку гэта было «бавіць час з табой», але для гэтага патрабаваўся другі склад у «гадзінах». Я напішу гэта сёння вечарам».
  «Усю песню?»
  «Хэнк Уільямс сказаў, што песня, напісанне якой займае больш за дваццаць хвілін, не будзе добрай. Часам у мяне гэта займае дзень-два, але на гэты раз я ўжо амаль зрабіў».
  Яна напявала некалькі вельмі сціплых тактаў.
   «Вы запішыце, я куплю», — сказаў Дэнс. - Ты... - Яе голас сціх, калі скрозь дрэвы з'явіліся агні. Павольна набліжалася машына.
  Кейлі напружылася. Яна прашаптала: «Гэта не можа быць ён. Я маю на ўвазе, што не можа. За намі не сачылі. Я ўпэўнены, што не. І калі мы пайшлі, Эдвіна не было ў мяне. Ён нават не ведае, што мяне няма».
  Хаця Дэнс не быў у гэтым упэўнены. Ёй было разумна прыехаць сюды, каб яна не была адна - у Бішопа заўсёды было шмат яго каманды. І яны маглі спадзявацца, што Эдвін не даведаецца пра гэта, але ён аказаўся, мякка кажучы, настойлівым, калі справа дайшла да пошуку месцазнаходжання Кейлі.
  Ліхтары, здавалася, спыніліся, потым працягнулі рух, быццам кіроўца не быў упэўнены ў маршруце.
  Ці не хацеў, каб яго бачылі.
  «Нам даставіць Дартура?» - спытала Кейлі.
  Нядрэнная ідэя, вырашыў Дэнс.
  Але перад тым, як яна ўстала, каб выклікаць ахоўніка, двайныя ліхтары ўзышлі на горб на пад'ездзе, і машына, да якой яны былі прымацаваныя, спынілася.
  Кейлі замерла — літаральна ў святле фар.
  Дэнс уважліва разглядаў машыну, але нічога канкрэтнага разглядзець не было.
  Што рабіў кіроўца?
  Гэта быў Эдвін? Ці збіраўся ён заціснуць акселератар на падлогу і ўрэзацца ў дом, каб забіць Кейлі, а потым пазбавіць сябе жыцця?
  Дэнс устаў і падняў Кейлі на ногі.
  У гэты момант машына рванула і рушыла наперад.
  
  
  
  
   Кіраўнік 43
  АЛЕ АЎТАМАБІЛЬ аказаўся вельмі бясстрашным — і павольным — блакітным Ford Taurus.
  І не трэба было быць экспертам па кінезіцы, каб заўважыць сур'ёзныя змены ў мове цела Кейлі, калі яна ўбачыла кіроўцы.
  «О, гэта Бары!» - закрычала яна, усміхаючыся.
  Адтуль вылазіў вельмі высокі мужчына, хударлявы і з доўгім тварам. У яго былі чорныя кучаравыя валасы і круглыя акуляры. Кейлі збегла ўніз па лесвіцы і моцна абняла яго.
  Яна сказала: «Я не чакала цябе пару дзён».
  Зірнуўшы на Дэнс, Цайглер сказаў: «Сапраўды? Я патэлефанаваў Бішопу раней і сказаў яму, што еду сёння вечарам».
  «Ах, гэты чалавек», - прамармытала Кейлі. «Ніколі не сказаў ні слова».
  «Я быў у Кармэлі, бачыўся з Нілам. Я атрымаў ваша паведамленне пра Бобі. Жахлівы. Мне вельмі шкада».
  «Гэта самае страшнае, Бары». Кейлі павярнулася да Дэнса і прадставіла іх. Зейглер, прадзюсар Кейлі на яе гуказапісвальнай лэйбле, працаваў у Лос-Анджэлесе. Дэнс зразумеў, што ён выглядае знаёмым, і ўспомніў, як у доме Кейлі бачыў яго на паўтузіне фатаграфій у рамках, на якіх спявачка вярталася ў мінулае. У адным яны абодва атрымалі плацінавую ўзнагароду Асацыяцыі гуказапісвальнай індустрыі Амерыкі, што сведчыць аб тым, што яна прадала больш за мільён сваіх песень або альбомаў.
  У джынсах, белай футболцы і цёмным пінжаку Цайглер здаваўся Дэнсу трохі дзевяностых, але гэта быў разумны вобраз для прадзюсера з любога дзесяцігоддзя. За выключэннем сівізны і толькі на скронях, ён нічым не адрозніваўся ад чалавека на тых фотаздымках.
  «І на Шэры таксама напалі?»
  «Яна пацярпела, але з ёй усё будзе добра».
  «У вас ёсць падказкі?» — спытаў ён у Дэнса. «Гэта той хлопец Шарп?»
   Кейлі кіўнула і патлумачыла: «Бары ведае ўсё пра нашага сябра. Edwin's даслаў шмат лістоў на лэйбл, скардзячыся на стандарты вытворчасці, аркестроўку, тэхнічную якасць».
  «Боль у срацы», - прабурчаў Цайглер.
  Адмова ад адказнасці праваахоўных органаў: «На дадзены момант мы толькі збіраем інфармацыю. Але скажыце, ці пагражаў ён калі-небудзь вам ці каму-небудзь?»
  «Як фізічна?»
  «Так», - адказаў Дэнс.
  Цэйглер паківаў галавой. «Ён стаў больш крыўдным. Я маю на ўвазе, што BHRC з'яўляецца трэцяй найстарэйшай гуказапісвальнай кампаніяй у Лос-Анджэлесе. Мы займаемся прадзюсаваннем Kayleigh на працягу шасці гадоў. У яе было восем залатых і чатыры плацінавых. Напэўна, мы нешта робім правільна. Але не паводле Шарпа. Літаральна на мінулым тыдні ён даслаў нам электронны ліст на дзвюх старонках пра акустычную дынаміку спампоўкі "Your Shadow". Ён сказаў, што гэта было выключана ў высокіх дыяпазонах. Чаму Дэльмар іграў на Dobro, а не на pedal steel? … Ён сказаў: «Кейлі заслугоўвае лепшага, чым гэта». І тады ён сказаў, што трэба выдаць яе на вініле. Ён аналагавы ганчак».
  Але Дэнс не думаў, што каментарыі наконт якасці акустычнага тону, якімі б грубымі яны ні былі, дасягаюць узроўню пагрозы ў адпаведнасці з раздзелам 646.9 Крымінальнага кодэкса Каліфорніі.
  Цайглер сказаў Кейлі: «Бобі быў найвялікшым хлопцам у свеце. Я не магу паверыць, што нехта наўмысна прычыніў яму боль. І так памерці. Ты, напэўна,…» Потым ён змоўк, відаць, вырашыўшы, што не варта вяртацца да гэтага жаху.
  «Аарон і Стыў сказалі, што калі хто-небудзь з лэйбла можа што-небудзь зрабіць, дайце нам ведаць. За табой уся кампанія».
  «Бары, я думаю, што ён будзе працягваць гэта рабіць. Ён выбірае куплеты маіх песень і грае іх, а потым забівае ці спрабуе».
  «Гэта тое, што казаў мне Бішоп». Прадзюсар звярнуўся да Дэнс. «Вы не можаце арыштаваць яго?»
  Яна адмовілася, але Кейлі сказала: «Ён занадта разумны. Яны не змаглі знайсці нічога, што ён зрабіў, што парушае закон. О, гэта проста жах». Гнеў знік, і яе вочы напоўніліся слязьмі. Потым яна ўтаймавала эмоцыі, і тая ж цішыня ахапіла яе, як і на сцэне.
  Кантроль…
  Голас Цайглера сціх, калі ён сказаў Кейлі: «Я хачу павітацца з Бішопам і Шэры. Але ці магу я пагаварыць з вамі хвілінку? Адзін?»
   «Вядома». Танцу яна сказала: «Хутчэй вярнуся».
  Абодва падняліся і пайшлі ў гасціную, прадзюсер аўтаматычна прыгнуўся, калі яны падышлі да дзвярнога праёму. Дэнс падлічыў, што яго рост павінен быць шэсць футаў сем цаляў.
  Яна пачакала хвіліну, потым ціха ўстала і падышла да арэляў, на якіх толькі што заняла Кейлі, якія стаялі побач з напаўадчыненым акном. Адтуль яна чула іх размову. Усё, што Зейглер збіраўся сказаць Кейлі, магло мець нейкае дачыненне да справы, нават калі ніхто з іх гэтага не ўсведамляў, пры ўмове, што яна магла разабраць размову.
  Як аказалася, іх словы былі дастаткова гучнымі, каб іх можна было пачуць. Дэнс успомніла, што яе дзеці, калі былі меншымі, лічылі, што калі яны не бачаць сваіх бацькоў, яны нябачныя і не выдаюць ніякіх гукаў.
  «Паслухайце, гэта жудасны час, каб закрануць гэта. Але я… прабачце, я павінен спытаць».
  «Што, Бары? Скажы мне. Давай. Я выцягну гэта з цябе. Ты ведаеш, што я магу».
  «Вы размаўляеце з JBT Global?»
  "Што?"
  «JBT Global Entertainment. Адзенне тры-шэсцьдзесят».
  «Я ведаю, хто яны. І не, я з імі не размаўляю. Чаму вы пытаецеся?»
  Цайглер тлумачыў, як сябар сябра сябра ў складаным свеце забаў сказаў яму, што Global сапраўды хоча падпісаць з ёй кантракт.
  «Вы былі ў дыскусіях, я чуў».
  «Бары, нам увесь час тэлефануюць. Live Nation, Global… Я не звяртаю на іх увагі. Вы ведаеце, я ніколі не пакіну вас, хлопцы. Вы тыя, хто зрабіў мяне. Гэй, што гэта ўсё?»
  Дзіўна было чуць, як нехта ўдвая маладзейшы за прадзюсара размаўляе з ім, як з дзіцем з праблемамі ў школе.
  «Я казаў вам, што быў у Кармэлі?»
  «Вы сказалі, што бачым Ніла».
  Ніл Уотсан, адна з суперзорак свету поп-музыкі апошніх дваццаці гадоў.
  «Так, каб звольнілі».
  «Не!»
   «Ён ідзе з... зразумей гэта, SAV-More. Так, вялікая крама, такая як Target і Wal-Mart. Яны прадзюсуюць яго і падтрымліваюць яго выязныя шоу».
  «Прабач, Бары. Але я не размаўляю з Global. Сапраўды».
  Вэб-сайт Дэнс праляцеў ніжэй радара вялікага музычнага бізнэсу, але яна ведала, пра што казаў Бары Зейглер: поўная змена таго, як людзі выклікаюць найбольшую залежнасць ад наркотыкаў — музыкі.
  Да дзевятнаццатага стагоддзя музыку звычайна можна было адчуць ужывую — на канцэртах, у оперы, у танцавальных залах, у барах. У 1800-х гадах вядучыя індустрыі сталі выдаваць ноты, якія людзі куплялі і прыносілі дадому, каб самі граць, у асноўным на піяніна. Потым, дзякуй, містэр Эдысан, з'явіліся васковыя цыліндры, гучалі на фанографах. Іголка ў выгравіраванай канаўцы цыліндру вібравала і прайгравала гук праз дынамік, падобны на пялёстак кветкі. Вы сапраўды можаце слухаць музыку ў сябе дома ў любы час!
  Цыліндры сталі дыскамі, якія можна было прайграваць на розных заводных машынах — фанографах, грамафонах (першапачаткова канкурэнце фанографаў Эдысана), Victor Talking Machines, Victrolas і іншых. Неўзабаве прылады сталі працаваць ад электрычнасці, і ў канцы 1930-х цудадзейная субстанцыя вінілу стала стандартам для пласцінак, якія адрозніваліся хуткасцю кручэння паваротнай платформы: першапачаткова 78 абаротаў у хвіліну, затым 45 для сінглаў і 33 1/3 . для доўгайграючых, або пласцінак.
  Пазней у дваццатым стагоддзі магнітафонная стужка стала папулярнай — бобіначныя мадэлі з дакладным гукам, але нязручныя, за імі ішлі касеты з васьмідарожкамі, якія пастаянна зацыкльваюцца, а затым кампакт-дыскі, аптычныя кампакт-дыскі.
  І хаця сродкі масавай інфармацыі змяніліся за гэтыя гады, можна разлічваць на тое, што людзі патрацяць мільёны і мільёны долараў, каб унесці музыку ў свае дамы і машыны. Артысты, вядома, часта выступалі, але канцэрты ў асноўным былі формай прасоўвання па продажы альбомаў. Некаторыя артысты ніколі не ступалі на сцэну і ўсё роўна разбагацелі дзякуючы сваёй музыцы.
  Але потым нешта здарылася.
  Кампутары.
  На якім вы можаце спампаваць і праслухаць любую песню або музычны твор, калі-небудзь запісаны.
  У новым сусветным парадку дыскі і стужкі былі не патрэбныя, і гуказапісвальныя лэйблы, якія зараблялі багацці — сабе і артыстам — выпускаючы, выдаючы і распаўсюджваючы альбомы, таксама не былі такімі важнымі.
  Вам больш не трэба было купляць цэлы альбом; калі вам падабаліся толькі дзве-тры песні на ім (а ці не заўсёды так было?), вы маглі выбраць тое, што хочаце. У наш час гэта змешаны сусвет, дзякуючы недарагім спампоўкам і струменевым кампаніям, такім як Napster, Amazon, iTunes і Rhapsody, а таксама іншым сэрвісам і спадарожнікавым радыё, якія дазваляюць слухаць мільёны мелодый за некалькі долараў у месяц.
  І вы нават можаце выканаць большасць жаданняў вашага сэрца бясплатна: з музыкай, як і з многімі іншымі відамі мастацтва ў апошнія гады, адчуванне права на гэта стала паўсюдным. Невялікая нязручнасць закона аб аўтарскім праве не павінна перашкодзіць вам атрымаць тое, што вы хочаце. YouTube, Pirate Bay, BitTorrent, LimeWire і дзесяткі нелегальных механізмаў абмену файламі робяць практычна любую песню бясплатнай.
  Раней гуказапісвальныя кампаніі падалі ў суд на абмен файламі — выйгравалі суды ў памеры сотняў тысяч долараў супраць разбітых студэнтаў каледжа і хатніх гаспадынь і зараблялі ў працэсе сувязяў з грамадскасцю. Цяпер яны ў значнай ступені адмовіліся ад сваёй паліцэйскай працы.
  І ў цяперашні час многія мастакі таксама здаваліся - ці, больш разумна, прызнавалі каштоўнасць бясплатнай прапановы некаторага кантэнту для грамадскасці ў рамках мадэлі з адкрытым зыходным кодам. Тэорыя заключаецца ў тым, што бясплатная спампоўка музыкі можа стварыць новых прыхільнікаў, якія будуць купляць будучыя альбомы і наведваць канцэрты, дзе зарабляюцца ўсе грошы.
  Усё гэта робіць традыцыйныя крамы гуказапісаў і лэйблаў перажыткамі мінулага.
  Такія людзі, як Бары Зейглер, па-ранейшаму патрэбны ў якасці прадзюсараў, але толькі ў якасці платных тэхнікаў. З рэзкім падзеннем даходаў ад загрузак некаторым з іх нават цяжка зарабляць на жыццё сваёй справай.
  Дэнс чуў пра JBT Global Entertainment — гэта быў канкурэнт Live Nation, якая валодала забаўляльнымі арэнамі і канцэртнымі залямі, а таксама Ticketmaster і мела кантракты з многімі суперзоркамі року, поп-музыкі, рэпу і кантры. Гэтыя кампаніі былі тыповымі для мадэлі 360, як у градусах. Global ахопліваў усе аспекты прафесійнага жыцця музыканта — вытворчасць альбомаў, націск на некалькі кампакт-дыскаў, якія яшчэ прадаваліся, заключэнне здзелак са службамі спампоўкі і буйнымі карпарацыямі для эксклюзіўных рэкламных акцый і — самае галоўнае — браніраванне музыкаў на жывыя выступы і арганізацыю прыбытковых здзелак для фільмаў гукавыя дарожкі і рэклама, вядомая як сінхранізацыя.
  Па іроніі лёсу, музычны свет прайшоў поўны круг усяго за дзвесце гадоў: ад жывых выступаў да дзевятнаццатага стагоддзя да жывых выступаў у дваццаць першым.
  Свет Бары Зейглера хутка знікаў, і Дэнс разумеў яго адчайную занепакоенасць тым, што Кейлі можа пакінуць яго.
  Драма музычнай індустрыі была, вядома, важная для Цайглера і спевака. Але гэтая тэма практычна знікла з памяці Дэнс цяпер, калі яна ведала, што прыватная размова не мела нічога агульнага са справай Эдвіна Шарпа. Дэнс перастала падслухоўваць і забрала сумачку знутры, вырашыўшы, што хоча вярнуцца ў матэль. Чакаючы на ганку вяртання Кейлі, яна глядзела на цямнеючы сасновы гай вакол дома Бішопа.
  Яна яшчэ раз засяродзілася на тым, як лепш знайсці забойцу, нябачнага, як змяя, які мог пераследваць іх дзе заўгодна — нават з тысяч ценяў, якія атачалі дом у гэты момант.
  
  
  
  
   Раздзел 44
  ПРАЗ ГАДЗІНУ Кэтрын Дэнс сама займалася сачэннем.
  Яна вярнулася ў Маунтин-Вью, куды патэлефанавала маці — дзеці пайшлі спаць. Дэнс набрала нумар з некаторай трывогай, баючыся, што даведаецца яшчэ што-небудзь пра хуткі ад'езд Джона Болінга. Але Эдзі Дэнс нічога больш не сказала на гэтую тэму, патлумачыўшы, што ў дзяцей усё добра, а Сцюарт, бацька Дэнс, падрыхтаваў свой дом да гасцей і вечарыны, запланаванай на гэтыя выхадныя.
  Пасля адключэння яна задумалася аб тым, каб патэлефанаваць Болінгу. Потым вырашыў не рабіць.
  Часткова таму, што яна была баязліўцам, яна дакарала сябе. Але і ў яе была праца.
  Пераслед...
  Яна ўключыла тэлевізар, камерцыйную сетку з вялікай колькасцю рэкламных ролікаў, так што мноства выпадковых мігценняў экрана на шторы магло сведчыць пра тое, што ўнутры нехта ёсць. Яна апранула адзіны начны камуфляж, які быў у яе: цёмна-сіняе спартовае паліто, чорныя джынсы і бардовую футболку. Нарад трэба было б зрабіць. Для абутку - лодачкі Aldo; у яе не было тактычных ботаў.
  Нарэшце гатовы, Дэнс выслізнуў на вуліцу і ступіў на стаянку.
  Яе місія складалася ў тым, каб высветліць, хто можа быць чалавекам са шкоднымі звычкамі нікаціну і, магчыма, шпіянажам. Яна толькі што зноў убачыла бляск цыгарэты амаль у тым самым месцы, дзе бачыла яго раней, у парку праз дарогу. Курылка яшчэ была там.
  Яна зірнула з-за каравана, напоўненага атрыбутамі выставы сабак і налепкай на бамперы, якая хвалілася, што кіроўца быў гордым уладальнікам нямецкай аўчаркі, разумнейшай за вашага выдатніка.
  Дэнс зноў засяродзіўся на малюсенькім аранжавым агеньчыку ў нішы паміж двума густымі хвоямі.
   Цыгарэта была проста выпадковасцю? Дэнс мог бы так падумаць, калі б не той факт, што нападнік на Шэры Таун, магчыма, паліў. І што Эдвін можа яшчэ мець звычку.
  У любым выпадку яна хацела зірнуць на чалавека. Калі б гэта быў хлопчык-падлетак, які дзеліцца цыгарэтай — або джойнтам — са сваімі сябрамі, гэта было б усё. Калі б гэта быў Эдвін Шарп — ці нехта іншы, з кім яна, магчыма, нядаўна кантактавала, — гэта была б іншая справа.
  Дэнс пачакала, пакуль на ўчастак заехала машына і праехала міма яе, прыпаркаваўшыся ля ўваходу. Потым яна выйшла з ценю, накіравалася да чатырохпалоснай дарогі і паспешліва перайшла яе.
  Вельмі ўсведамляючы лёгкасць на сцягне, дзе звычайна ляжаў яе пісталет, яна зрабіла шырокі круг і ўвайшла ў парк праз адну з паўтузіна шчылін у іржавай сеткавай агароджы.
  Яна трымалася побач з дрэвамі — дарожка праз дзіцячую пляцоўку адкрывала б добры агляд яе набліжэння ў прахалодным месячным святле. Яна адмахвалася ад млявых, але стойкіх насякомых позняга лета, і лятучыя мышы нырнулі побач, абедаючы імі. Не зводзячы вачэй, каб заўважыць шумную расліннасць і харчовыя абгорткі, яна няўхільна рухалася наперад, але замарудзілася, калі набліжалася да тупіка, дзе шпіён або ні ў чым не вінаваты грамадзянін губіў сваё здароўе.
  У дваццаці футах далей яна адчула пах цыгарэтнага дыму.
  І яна яшчэ больш затармазіла, прыгнуўшыся.
  Яна яшчэ не магла яго бачыць, але заўважыла, што месца, дзе ён сядзеў, было падобна на месца для пікніка; побач стаяла некалькі сталоў, усе яны былі прыкаваныя да тоўстых бетонных слупоў у зямлі. Ці былі крадзяжы сталоў з грамадскіх устаноў вялікай праблемай у Фрэсна?
  Яна падышла бліжэй, асцярожна крок за крокам.
  Аранжавае свячэнне было відавочным, але тоўстыя хваёвыя галіны цалкам засланялі ёй погляд на курца, які знаходзіўся прыкладна ў дваццаці футах.
  Яна працягнула руку і схапіла сук, адсунуўшы яго ўбок.
  Жмурачыся…
  О не! Дэнс ахнуў.
  Запаленая цыгарэта была ўваткнута ў развілку саджанца каля стала для пікніка.
  Гэта азначала толькі адно: Эдвін ці хто б там ні было, бачыў, як яна пакідала матэль, і зацягнуў яе ў пастку.
  Яна павярнулася, але нападніка не ўбачыла. Яна хутка апусцілася на калені, успомніўшы, што яго абранай зброяй быў пісталет, верагодна, Гейб Скрадзены Глок Фуэнтэса. Яна не была асаблівай мішэнню ў месячным святле, але з такой зброі можна вельмі хутка распыліць дзесяць-дванаццаць патронаў, і ўсё, што вам трэба было зрабіць, гэта паказаць у агульным кірунку вашай ахвяры.
  Да гэтага часу няма ніякіх прыкмет яго.
  Дзе ён мог быць?
  Ці ён завабіў яе сюды, каб пракрасціся ў яе пакой, скрасці яе кампутар і нататкі?
  Не, ён прыйдзе за ёй.
  Яна не магла больш чакаць. Яна паднялася і павярнулася, адчуваючы балючае казытанне панікі на спіне, быццам ён насамрэч паціраў дулам пісталета па яе хрыбетніку.
  Але замест таго, каб вяртацца ў тым самым накірунку, куды прыйшла, яна вырашыла накіравацца непасрэдна да матэля. Гэты шлях быў бліжэй, хоць і патрабавалася пераскочыць праз шасціфутавую агароджу. Тым не менш, яна адчувала, што ў яе няма выбару, і яна накіравалася ў той бок, адвярнуўшыся ад адзінокай цыгарэты і рухаючыся як мага хутчэй, трымаючыся нізка, да дарогі.
  Думаючы пра тое, каб перасекчы гэтыя чатыры паласы, што падвергне яе...
  Менавіта тады ён ускочыў з пасткі.
  Дакладней, яна сама ўскочыла, спатыкнуўшыся аб леску — ці, можа, гітарную струну, — якую ён нацягнуў на той шлях, якім, як ён меркаваў, яна пойдзе назад. Яна моцна ўпала, стукнуўшыся аб набіты бруд; тут не было ніводнай сасновай ігліцы, якая б спыніла яе падзенне. Яна ляжала, задыхаючыся, дыханне выбівалася з лёгкіх.
  Блін, ой, блін. Гэта балюча! Не магу дыхаць...
  Яна пачула крокі, якія набліжаліся недалёка.
  Бліжэй, бліжэй.
  Яна адчайна спрабавала выскарабкацца да дарогі, дзе магла праехаць хаця б машына, адбіваючы яго ад стральбы.
  Але да асфальту было не менш за сорак-пяцьдзесят футаў, праз лес.
  Яна паспрабавала падняцца, але не змагла; у грудзях не было паветра.
  Затым скрозь ціхую вільготную ноч яна пачула ззаду сябе двайны шчоўк затвора аўтаматычнага пісталета, наперад і наперад, выпусціўшы патрон.
  
  
  
  
   Раздзел 45
  КАТРЫН ДЭНС ПАСПРАБАЛА яшчэ раз падысці да вокладкі.
  Але прыкрыцця не было, нічога тут не было, акрамя худых соснаў і анемічнага хмызняку.
  Затым цвёрды голас, мужчынскі з недалёка, рэзка прашаптаў: «Кэтрын!»
  Яна азірнулася, але нікога не ўбачыла.
  Потым дынамік паклікаў: «Вы, ля трэнажорнай залы. У мяне ёсць зброя. Я акруговы дэпутат. Не варушыся!»
  Дэнс паспрабаваў убачыць, хто гэта. Яна таксама не змагла заўважыць свайго нападніка.
  Настала вечная паўза, а потым ззаду яна пачула крокі ўцёкаў, калі нападнік уцякаў.
  Потым яе выратавальнік таксама бег у пагоню. Дэнс няўпэўнена падняўся, спрабуючы - усё яшчэ ў значнай ступені беспаспяхова - дыхаць. Хто гэта быў? Аруцюн?
  Яна чакала пачуць стрэлы, але іх не было, толькі гукі крокаў і мужчына, які шэптам сказаў: «Кэтрын, дзе ты?» Голас быў знаёмы.
  «Тут».
  Ён падышоў. Нарэшце яна цяжка ўздыхнула і выцерла слёзы болю з вачэй. Яна здзіўлена заміргала вачыма.
  Па лесе ішоў, трымаючы ў кабуры зброю, Майкл О'Ніл.
  Яна засмяялася, у якой былі часткова палёгка, часткова радасць і доля істэрыкі.
  
  ЯНЫ СЯДЗЕЛІ Ў бары, пілі Sonoma Cabernets.
  Дэнс спытаў: «Гэта была ваша машына? Што я бачыў, як заязджаў пятнаццаць хвілін таму?»
   «Так. Я бачыў, як ты пераходзіў вуліцу. Вы выглядалі... крадком».
  «Я стараўся. Недастаткова таемна».
  «Такім чынам, я рушыў услед».
  Яна апусціла галаву на яго шырокае плячо. «О, Майкл, я ніколі не думаў, што гэта будзе пастка».
  «Хто гэта быў, Эдвін?»
  «Напэўна. Ды не. Мы проста не ведаем. Што вы бачылі?»
  «Нічога. Цень».
  Яна ледзь чутна засмяялася пры гэтым слове і адпіла віна. «Гэта тэма справы: цені».
  «Ён усё яшчэ выкарыстоўвае тую песню, пра якую вы мне расказвалі?»
  «Правільна».
  Яна паведаміла яму абноўленую інфармацыю аб тым, што адбылося да гэтага часу, у тым ліку аб тым, як інфармацыя на вэб-сайце, якую ён знайшоў ад партнёра файлаабменніка ў Салінасе, дазволіла ім выратаваць жыццё мачахі Кейлі.
  «Значыць, ён нацэлены на сям'ю?» О'Ніл, як дэтэктыў па буйных злачынствах, таксама меў пэўны досвед працы са справамі сталкераў. «Гэта рэдка».
  "Так." Яна дадала: «Застаўся адзін куплет «Твайго ценю». Але Кейлі напісала шмат песень. Яна перакананая, што ён выкарыстоўвае агонь, дзякуючы яе хіту «Агонь і полымя». Хто ведае, што яшчэ ён мог вырашыць зрабіць? У кожнага верша ў «Shadow» ёсць тэма, але яны таксама даволі расплывістыя, таму мы не можам зразумець, на каго ён будзе арыентавацца далей».
  «Як гучыць апошні верш?»
  Дэнс дэкламаваў гэта.
  Вы не можаце стрымліваць усмешкі; шчасце плыве.
  Але бяда можа знайсці нас у самым сэрцы нашых дамоў.
  Здаецца, жыццё ніколі не ідзе зусім правільна,
  Спіну з раніцы да вечара не пільнуеш.
  
  «Магчыма, гэта песня пра каханне, але для мяне яна вельмі жудасная. І, праўда, гэта дакладна не дае каардынатаў GPS пра тое, дзе ён збіраецца атакаваць».
  - Такім чынам, - спытаў Дэнс, гледзячы на яго, - ты проста сеў у машыну і паехаў праз тры з паловай гадзіны пасля вячэры?
  О'Ніл не вельмі любіў глядзець у вочы нават тым, хто быў побач з ім, і ён разглядаў бар і рубінавы эліпс святла, якое праламлялася праз яго чарку. «З тым хлопцам у Салінасе была сувязь у Мантэрэі. Меў сэнс, што я прыйшоў сюды».
   Яна падумала, ці пайшоў бы ён у падарожжа, бо даведаўся, што Джона Болінга тут няма.
  Дэтэктыў працягваў: «І я вырашыў прынесці табе падарунак. Такія, якія я не мог адправіць FedEx. TJ сказаў, што вы прыйшлі сюды без зброі. Я праверыў для вас Glock ад CBI. Ці заўсёды Овербі настойвае на запаўненні такой колькасці форм?»
  Так, кіраўнік яе офіса будзе непакоіцца, што пратакол з агнястрэльнай зброяй можа скончыцца дрэннай рэкламай для Бюро. Ну, для яго.
  «Чарльз — патройны тып хлопца», — сказала яна, усміхаючыся і паправіўшы становішча на сядзенні, калі боль ад падзення пранізала яе бок.
  Ён палез у сумку з камп'ютарам і працягнуў ёй чорны пластыкавы чахол для пісталета. «Пяцьдзесят патронаў. Калі вам трэба больш за тое, мы ўсе ў бядзе».
  Яна ўзяла яго за руку, сціснула. Хацела зноў прытуліцца галавой да яго пляча, але ўтрымалася. «Гэта быў адпачынак. Вось і ўсё было».
  У гэты момант у бар зайшоў Дэніс Аруцюн, і Дэнс пазнаёміў іх — праўда, мясцовы дэпутат памятаў О'Ніла па скайп-сувязі. Была поўнач, але дэтэктыў выглядаў такім свежым, як быццам гэта быў пачатак яго штодзённага турнэ, форменная кашуля была ідэальна выпрасанай. Ён сказаў Дэнсу: «Сродкі Чарлі прайшлі праз парк. Нічога, акрамя цыгарэты і лескі, якая выкарыстоўваецца ў якасці троса. Мы адправім цыгарэту на ДНК, але яе, напэўна, няма. Калі ён быў разумны, што ён, здаецца, ён проста запаліў канец, напэўна, надзеў пальчаткі. Шнурок зроблены з нейлону, які можна набыць у любой са ста спартыўных або буйных крам».
  О'Ніл паведаміў аб тым, што бачыў, а гэтага было вельмі мала. Дэнс чуў трубку зброі, але ніхто з іх не бачыў пісталета, тым больш самога нападніка.
  Дэтэктыў з Мантэрэя сказаў: «Ці можа быць зброя, якую ён скраў у таго вашага намесніка, таго, хто зараз не ў стане?»
  «Так, можа быць. Ах, і горш становіцца. Вы скажаце яму?» Аруцюн спытаў у Дэнса, які сказаў: «Не».
  «Кіраўнік дэтэктываў тут і яшчэ адзін афіцэр правялі ператрус і канфіскацыю крыху нязмушана. Эдвін падаў скаргу ў міністэрства юстыцыі, і іх таксама прыпынілі».
  - Чорт вазьмі, - прамармытаў О'Ніл. «Пайк Мэдыган?»
  "Правільна. Вы бачылі яго на нашай скайп-канферэнцыі».
  Дэнс зірнуў у акно і заўважыў некалькі машын, якія затармазілі, калі яны праязджалі міма цяпер ярка асветленага парку, запоўненага супрацоўнікамі службы злачынства і дэпутаты ў форме, мігалкі з крэйсераў. Дэнс не здзівіўся б, калі б убачыў вялікі чырвоны Б'юік. Але, вядома, не зрабіла.
  «Я думаю, што мне лепш выспацца». Позірк у бок О'Ніла. «Вы, напэўна, таксама стаміліся».
  «Я таксама яшчэ не зарэгістраваўся».
  мяне ратаваць ...
  Калі Дэнс падпісвала напоі ў свой пакой, яе мабільны загудзеў уваходным тэкстам. Яна зноў уключыла яго пасля сваёй катастрафічнай місіі ў парку.
  "Што гэта?" - спытаў Майкл О'Ніл, адзначыўшы, што яна застыла і глядзела на экран.
  «Гэта тэкст». Яна засмяялася. «Ад Эдвіна Шарпа».
  "Што?"
  «Ён хацеў бы бачыць мяне».
  «Чаму?»
  «Пагаварыць, — кажа. Ён хоча сустрэцца са мной у офісе шэрыфа». Яе вочы падняліся і зірнулі на О'Ніла, а потым на Аруцюна. «Ён таксама спытаў, ці добра я правёў ноч».
  — здзіўлена выдыхнуў Аруцюн. «Гэты чалавек - нешта іншае».
  Яна напісала ў адказ, што сустрэнецца з ім у дзевяць.
  Ён адказаў: добра. З нецярпеннем чакаю магчымасці правесці час сам-насам з вамі, агент Дэнс.
  
  
  
  
  
  
  
  
   Раздзел 46
  У ДЗЯВЯЦЬ Кэтрын Дэнс сустрэлася з Эдвінам Шарпам у, відаць, мала выкарыстоўваным кабінеце FMCSO, а не ў пакоі для допытаў. Ніякага палохалага дэкору, ніякіх люстэркаў.
  Месца было ідэяй Дэнса; каб супакоіць Эдвіна, хоць гэта было не зусім зручна. У пакоі не было вокнаў, і на ёй стаяў шэры патрапаны пісьмовы стол, падпёрты кнігамі без ножкі, тры пыльныя мёртвыя расліны і стосы скрынак з файламі. На сценах было паўтузіна выбеленых фатаграфій сямейнага адпачынку на возеры, прыкладна 1980 год.
  Вялікі мужчына ўвайшоў наперадзе яе і сеў, апусціўшыся ў крэсла, гледзячы на яе забаўленымі цікаўнымі вачыма. Яна зноў заўважыла яго вялікія рукі, рукі і бровы. На ім была клятчастая кашуля, вузкія джынсы і тоўсты пояс з вялікай срэбнай спражкай, аксэсуар, які чамусьці стаў стэрэатыпным элементам каўбойскага духу, хоць яна задавалася пытаннем, ці насіў хто-небудзь такі на раўнінах Канзаса ці Захаду. Тэхас у 1800-я гг.
  Яго чаравікі з завостранымі насамі, аббітымі металам, былі пацёртыя, але выглядалі дорага.
  «Вы не супраць, калі я буду рабіць нататкі?» — спытала яна.
  "Зусім не. Вы нават можаце запісаць гэта». Ён агледзеў пакой, нібы ведаў, што яны робяць менавіта гэта; Дэнс не быў абавязаны казаць яму пра гэта, бо яны атрымалі дазвол суддзі, улічваючы, што ён быў падазраваным у забойствах.
  Дэнс заставаўся спакойным, але яго турбавала яго ўспрыманне або інтуіцыя. І яго цалкам спакойныя паводзіны. Гэтая фальшывая ўсмешка дадала жудаснасці.
  «Кожны раз, калі вы захочаце зрабіць перапынак, каб выпіць кавы ці пакурыць, проста дайце мне ведаць».
  «Я трымаюся далей ад кавы», — сказаў ён і не адрэагаваў на іншую прапанову. Ці быў ён сарамлівым? Дэнс лавіў рыбу, каб даведацца пра сваю плынь звычка курэння. Але тое, што ён перайграў яе ці проста не падумаў спаслацца на загану, не мела значэння; яна аднойчы падняла гэтую праблему і не магла падняць яе зноў, не выдаўшы чаго-небудзь - як гэта рабіў Мэдыган падчас першага інтэрв'ю.
  Затым ён яшчэ больш здзівіў яе, выпадкова спытаўшы: «Як доўга вы працуеце ў праваахоўных органах, агент Дэнс?»
  Менавіта тое пытанне, якое яна сама задавала б у пачатку інтэрв'ю, каб усталяваць базу для кінэзічнага аналізу.
  «Ужо некаторы час. Але, калі ласка, называйце мяне Кэтрын. Што я магу для вас зрабіць?»
  Ён з разуменнем усміхнуўся, нібы чакаў такога зняважлівага адказу. «Нейкі час». Ах Вы, здаецца, вопытны. Гэта добра. О, і вы можаце называць мяне Эдвін.
  «Добра, Эдвін».
  «Вам падабаецца Фрэсна?»
  "Я."
  «Мала чым адрозніваецца ад Мантэрэя, ці не так?»
  Дэнс не здзівілася, што яна сама была аб'ектам расследавання самога Эдвіна. Хаця ёй было цікава, наколькі далёка сягаюць яго веды пра яе жыццё.
  Ён працягнуў: «Там прыгожа. Я не вельмі люблю туман. Вы жывяце каля вады?»
  «Такім чынам, што я магу для цябе зрабіць, Эдвін?»
  «Я ведаю, ты заняты. Давайце пяройдзем да сутнасці. Гэта быў выраз маёй маці. Я думаў, што гэта пра вавёрак, якія хаваюць арэхі. Я так і не даведаўся, што гэта значыць. У яе былі самыя розныя выразы твару. Яна была даволі жанчынай». Яго вочы сканіравалі яе твар, апусціліся на яе грудзі і жывот, хоць і не пахотліва, потым зноў на вочы. «Я хацеў пагаварыць з табой, бо ты разумны».
  «Разумны?»
  «Я хацеў пагаварыць з кімсьці разумным, хто мае дачыненне да гэтай сітуацыі».
  «Тут шмат добрых людзей у офісе шэрыфа». Яна махнула рукой, думаючы, ці паслухаецца ён на гэты жэст. Ён гэтага не зрабіў. Ён працягваў уважліва яе вывучаць, убіраючы вобразы.
  І гэтая ўсмешка…
  «Ніхто так разумны, як ты. Гэта паўтара факта. І іншая справа, што ў вас няма парадку дня». Ён скрывіўся і нават нахмурыў бровы больш. «Вы не ненавідзіце такія фразы? «У парадку дня». «Адпраўка паведамленняў». «Піць кулачок». Клішэ. Я шкадую, што сказаў гэта пра парадак дня. Прабачце. Іншымі словамі: вы будзеце засяроджвацца на праўдзе. Вы не дазволіце вашаму... скажам, «патрыятызму» Кейлі сапсаваць ваша меркаванне, як гэта здарылася з дэпутатамі тут».
  Яна адзначыла, што ён быў выразным, што, як яна нагадала, адносілася і да яго электронных лістоў. Большасць сталкераў, якія пакутуюць ад эратаманіі або апантанасці каханнем, былі вышэй за сярэдні ўзровень інтэлекту і адукацыі, хоць Эдвін здаваўся разумнейшым за іншых. Бог ведаў, што калі ён і стаіць за забойствамі, то ён быў разумны. Гэта, вядома, не мела нічога агульнага з цалкам скажоным адчуваннем рэальнасці - як вера ў тое, што Кейлі насамрэч будзе кранута, што ён забіў яе мачыху або файлаабменнік, які скраў яе песні.
  Ён працягваў: «Афіцэры тут мяне не слухаюць. Канец. з. Гісторыя».
  «Што ж, я буду рады пачуць, што вы скажаце».
  «Дзякуй, Кэтрын. У прынцыпе, гэта вельмі проста. Я не забіваў Бобі Прэскота. Я не веру ў абмен файламі, але я б не забіў нікога, таму што яны гэта зрабілі. І я не нападаў на Шэры Таўн».
  Пра другі і трэці напад ён даведаўся б з прэсы. І яна адзначыла, што ён не сказаў: «або хто-небудзь з ёй». Гісторыі не паведамляюць аб прысутнасці самой Дэнс пры інцыдэнце з удзелам Шэры.
  «Ты скажы мне гэта, Эдвін. Але ўсе, у каго я апытваю, адмаўляюць злачынства, нават калі мы лічым іх непрыстойнымі...
  «Гэй! Яшчэ адзін мамін выраз».
  «Я на самой справе недастаткова добра ведаю цябе, каб вызначыць, ці здольны ты ці схільны прычыніць каму-небудзь боль ці не. Раскажыце мне крыху пра сябе».
  Зноў пазнаючы погляд, жудасны. Але ён падыгрываў. І на працягу пяці хвілін ён перабіраў факты, якія яна ў асноўным ведала - яго няшчасную, але не пакутлівую сямейную гісторыю. Яго праца ў Сіэтле. Яго нецярплівасць да фармальнай адукацыі. Ён казаў, што часта сумаваў на занятках; яго настаўнікі і прафесары былі павольней, чым ён сам, што магло б растлумачыць яго клятчасты рэкорд у школе.
  Ён прымяншаў, але не адмаўляў сваё майстэрства працы з кампутарам.
  Ён не згадваў пра сваё рамантычнае жыццё, ні ў мінулым, ні ў цяперашнім.
  «У цябе ёсць дзяўчына?»
  Гэта заспела яго знянацку, як быццам ён думаў: Відавочна, я. Кейлі Таун.
  «У мінулым годзе я сустракаўся з кімсьці ў Сіэтле. Мы жылі разам некаторы час. Салі была ў парадку, але яна не хацела рабіць што-небудзь весела. Я не мог прымусіць яе хадзіць на канцэрты ці што-небудзь яшчэ. Прыйшлося з ёй расстацца. Адчуваў сябе неяк дрэнна з гэтай нагоды. Яна вельмі хацела выйсці замуж, але… не атрымалася. Я маю на ўвазе, ці занадта шмат прасіць павесяліцца з кімсьці, пасмяяцца, быць на адной, ведаеце, хвалі?»
  «Зусім не», — падумаў Дэнс, але не даў адказу. Яна спытала: «Калі вы рассталіся?»
  «Каля Каляд».
  «Прабачце за гэта. Напэўна, гэта было цяжка».
  "Гэта было. Я ненавіджу крыўдзіць людзей. І Салі была вельмі добрая. Проста... ведаеце, у некаторых людзей усё націскаецца, у некаторых не».
  Цяпер у яе было дастаткова інфармацыі, і яна вырашыла, што прыйшоў час пачаць кінэзічны аналіз. Яна зноў спытала яго, што канкрэтна яна магла б для яго зрабіць, уважліва назіраючы за яго паводзінамі.
  «Добра, я не самая яркая лямпачка на дрэве. Яшчэ адзін выраз мамы, ха. І я не вельмі амбіцыйны. Але я дастаткова разумны, каб зразумець, што я тут ахвяра, і я спадзяюся, што вы дастаткова разумныя, каб паставіцца да гэтага сур'ёзна. Нехта падстаўляе мяне — напэўна, тыя самыя людзі, што шпіёнілі за мной у мінулыя выхадныя. За домам, правяраючы мяне, маю машыну, нават маё смецце».
  «Я бачу».
  «Слухай, я не той люд, пра якога ўсе кажуць. Намеснік Мэдыган і Лопес? Мне вельмі шкада, што давялося іх арыштаваць, але я не пачынаў гэтага. Яны парушылі чацвёртую і чатырнаццатую папраўкі і некаторыя іншыя дзяржаўныя законы, затрымаўшы мяне і правёўшы ператрус у маім доме. Для мяне гэтыя сувеніры былі важныя. Калі вы парушаеце закон, то павінны быць наступствы. Гэта менавіта тое, што ваша праца. Я чытаў той артыкул, які вы напісалі, калі былі рэпарцёрам некалькі гадоў таму, пра сістэму правасуддзя? У газеце ў Сакрамэнта. Гэта быў добры артыкул. Усё пра прэзумпцыю невінаватасці».
  Дэнс ізноў з усіх сіл стрымлівала здзіўленне з твару.
  «Вы бачылі, хто за вамі назірае?»
  «Не. Яны засталіся ў цені».
  Ці паглыбілася яго ўсмешка пры слове «цені»? Проста слабая рэакцыя? Яна не магла сказаць.
  «Чаму вы не выклікалі міліцыю?»
  «Чаму вы думаеце, што я не?»
   Яна ведала, што ён быў; ён распавёў Мэдыган пра выпадак, калі яна назірала ў пакоі для допытаў, калі Эдвіна затрымалі. Яна хацела бачыць яго паслядоўнасць. "Ты зрабіў?"
  Яго вочы звузіліся. «Дзевяць-адзін-адзін. І яны спыталі мяне, ці быў гэты чалавек парушальнікам, і я мяркую, што тэхнічна ён не быў ".
  «Вы ўпэўнены, што гэта быў мужчына?»
  Ваганне. «Ну, не. Я проста меркаваў». Яго дзіўная ўсмешка. «Гэта добра, Кэтрын. Бачыце, вось што я маю на ўвазе. Ты разумны».
  «Навошта камусьці рабіць з цябе нягодніка?»
  «Я не ведаю. Гэта не мая задача даказваць сваю невінаватасць. Усё, што я ведаю, гэта тое, што я нікому не прычыніў балюча, але хтосьці прыклаў шмат клопатаў, каб гэта выглядала так, як я». Яго вочы ўважліва ўгледзеліся ў яе твар. «Вось тут мне патрэбна твая дапамога. Я быў адзін, калі Бобі забілі, і файлаабменнік таксама. Але калі на Шэры Таун напалі, у мяне ёсць алібі».
  «Вы сказалі дэпутатам?»
  «Не. Таму што я ім не давяраю. Вось чаму я хацеў пагаварыць з вамі зараз. Я не быў упэўнены, што гэта добрая ідэя — таму што ты сябар Кейлі, — але пасля прачытання артыкула, які ты напісаў, пасля сустрэчы з табой я вырашыў, што ты не дазволіш сяброўству ўмешвацца ў твае меркаванні. Магчыма, гэта ад таго, што ты маці». Ён адмовіўся ад гэтага сказу, нічога не дадаўшы і нават не шукаючы адказу. Дэнс задалася пытаннем, ці цікаў яе твар ад трывогі, якую яна адчувала.
  «Раскажы мне пра алібі», — спакойна папрасіла яна.
  «Я збіраўся пайсці на ланч, для вентылятара? Я не думаў, што мяне пусцяць, але я думаў, што магу назіраць здалёк, я не ведаў. Магчыма, пачуеш, як спявае Кейлі. Усё роўна я заблукаў. Каля Каліфорніі я спыніўся і спытаў дарогу. Было дванаццаць трыццаць».
  Так, як раз у час нападу.
  «З кім ты размаўляў?»
  «Я не ведаю яе імя. Гэта быў жылы квартал каля спартыўнага стадыёна. Гэтая жанчына працавала ў садзе. Яна зайшла ўнутр, каб узяць карту, а я застаўся ля дзвярэй. Абедзенныя навіны толькі заканчваліся».
  У той час я ўхіляўся ад куль і трапіў пад аскепкі вогнетушыцеля.
  «Назва вуліцы?»
  «Не ведаю. Але я магу апісаць яе дом. У ім было шмат раслін, якія віселі з кошыкаў. Ярка-чырвоныя маленькія кветачкі. Як яны называюцца?»
   «Герані?»
  «Я так думаю. Кейлі любіць сад. Я, не вельмі ".
  Нібы пра жонку гаварыў.
  «Мая маці таксама. У яе быў - клішэ! - сапраўдны зялёны вялікі палец.
  Дэнс усміхнуўся. «Яшчэ што-небудзь пра дом?»
  "Цёмна-зялёны. На рагу. А яшчэ ў хаце быў навес, а не гараж. Яна была добрай, таму я перанёс для яе некалькі мяшкоў з насеннем травы. Ёй было гадоў семдзесят. Белы. Гэта ўсё, што я памятаю. О, у яе былі каты».
  «Добра, Эдвін. Мы гэта разгледзім». Дэнс занатаваў інфармацыю. «Вы дасце нам дазвол абшукаць двор, дзе вы бачылі таго зламысніка?»
  «Вядома, вядома».
  Яна не падняла вачэй, а хутка спытала: «А ў вашым доме таксама?»
  «Так». Мікрасекунда ваганняў? Яна не магла сказаць. Ён дадаў: "Калі б намеснік Мэдыган спытаў у першую чаргу, я б дазволіў яму".
  Дэнс назвала яго блеф, які, магчыма, зусім не быў блефам, і сказала, што прызначыць час, калі намеснікі прыедуць.
  І яна задала сабе важнае пытанне: што выявіла кінезіка? Ці казаў Эдвін Шарп праўду?
  Яна, шчыра кажучы, не магла сказаць. Як яна сказала Мэдыган і іншым на брыфінгу ў панядзелак, сталкер звычайна псіхатычны, памежны або сур'ёзны неўратык, з праблемамі рэальнасці. Гэта азначала, што ён мог дэкламаваць тое, што лічыў праўдай, нават калі гэта была поўная хлусня; таму яго кінэзіка, калі ляжыць, будзе такой жа, як і яго базавая лінія.
  Цяжкасці дадало зніжэнне афекту Эдвіна — яго здольнасць адчуваць і дэманстраваць эмоцыі, такія як стрэс. Кинесический аналіз працуе толькі тады, калі стрэс ад хлусні змяняе паводзіны суб'екта.
  Тым не менш, інтэрв'ю - гэта складанае мастацтва і можа раскрыць не толькі падман. У большасці сведак і падазраваных найлепшая інфармацыя атрымоўваецца шляхам назірання, па-першае, за мовай цела, а потым, па-другое, за маўленчай якасцю — напрыклад, вышынёй голасу і хуткасцю размовы.
  Трэці спосаб зносін паміж людзьмі часам можа быць карысным: вербальнае змест - тое , што мы гаворым, самі словы. (Па іроніі лёсу, гэта, як правіла, найменш карысна, таму што ім лягчэй за ўсё маніпуляваць і схільна да непаразуменняў.)
  Тым не менш з такім праблемным чалавекам, як Эдвін, дзе кінезікі не было Лёгка даступныя, гледзячы на яго вербальнае змест можа быць адзіным інструментам Dance.
  Але што ён прапанаваў, што можа быць карысным?
  Ён паківаў галавой, нібы адказваючы на яе маўклівае пытанне, і ўсмешка паглыбілася. Гэта было непрафесійна, але яна хацела, каб ён страціў усмешку. Выраз твару нерваваў яе больш, чым горшы позірк забойцы.
  «Ты думаеш, што я разумны, Эдвін. Але вы думаеце, што я прамалінейны?»
  Ён лічыў гэта. «Наколькі можаш быць».
  «Ведаеш, з усім, што адбываецца, ці не думаеш ты, што можа мець сэнс вярнуцца ў Сіэтл і забыцца пра канцэрт. Вы маглі б убачыць Кейлі іншым разам».
  Яна сказала гэта, каб напампаваць, паглядзець, ці не раскажа ён факты пра сваё жыццё і планы — факты, якія яна магла б выкарыстоўваць для аналізу кантэнту.
  Яна, вядома, не чакала смеху недаверу і таго, што ён потым сказаў: «Цяпер я наўрад ці магу гэта зрабіць, праўда?»
  «Не?»
  «Вы ведаеце тую яе песню, «Твой цень»?»
  На яго твары не было ніводнай падказкі, што гэтая песня была візітнай карткай забойства. Яна выпадкова сказала: «Вядома. Яе вялікі хіт. Вы думалі, што гэта лепшая песня, якую яна калі-небудзь напісала».
  Усмешка Эдвіна на гэты раз набыла паціну сапраўднасці. «Яна сказала вам гэта, праўда?» Ён свяціўся; яго каханая нешта ўспомніла пра яго. «Ну, гэта пра яе, вы ведаеце.»
  - Пра яе, Кейлі?
  "Правільна. Першы верш пра тое, як людзі выкарыстоўваюць яе як музыку. А яшчэ ёсць верш пра тую аўтакатастрофу — калі памерла яе маці. Кейлі было пятнаццаць. Вы ведаеце, што Бішоп ехаў п'яны».
  Не, Дэнс пра гэта не ведаў.
  «Ён адседзеў восем месяцаў. Пасля гэтага ніколі не ездзіў на машыне. Потым іншы верш пра бераг рэчкі?» Нарэшце ўсмешка знікла. «Я думаю, я не ведаю, але я думаю, што нешта вельмі дрэннае здарылася з ёй, калі ёй было каля шаснаццаці. Яна на некаторы час знікла. Я думаю, што ў яе быў зрыў, спрабавала забіць сябе. Тоне, разумееце. Такі тэкст у песні».
  Гэта было праўдай? Дэнс таксама ніколі не чуў пра гэта.
  Цяпер няўтульная ўсмешка знікла. «Як гэта сумна? Напісанне песні каб суцешыць сябе, таму што нікога няма для вас? Жудасна…” Вочы ўважліва глядзелі на свайго інтэрв'юера. «Кейлі даслала мне тузін электронных лістоў і некалькі сапраўдных лістоў, і ведаеце, што я чытаю паміж радкоў у кожным? Ёй патрэбны я, агент Дэнс. Я ёй вельмі патрэбны. Калі б я сышоў, хто б іншы прыглядаў за ёй?»
  
  
  
  
   Глава 47
  НАМЕСНІК КРЫСТАЛ СТАНІНГ, Майкл О'Ніл і Кэтрын Дэнс былі ў пакоі для брыфінгаў FMCSO. Таксама выконваючы абавязкі галоўнага оперупаўнаважанага Дзяніс Аруцюн.
  Дэнс распавядаў пра інтэрв'ю з Эдвінам. «Мне трэба быць шчырым. Яго вельмі цяжка чытаць кінетычна. Ён выглядае зусім непадманлівым, што або азначае, што ён кажа ўсю праўду, або ён цалкам ілюзію».
  «Сукін сын гэта зрабіў», — прабурчаў Стэнінг.
  Падобна на тое, што па ходзе справы жанчына стала больш упэўненай у сабе і стала больш вострай. А можа, гэта была проста адсутнасць Мэдыгана.
  Званок у аб'яднаны акруговы штаб аварыйнай сувязі паказаў, што Эдвін сапраўды патэлефанаваў у службу 911, каб паведаміць пра Піпінга. Была субота ўвечары, 19:00 . Ён скардзіўся, што нехта назірае за ім з задняга двара. Ніякіх дэталяў. Дыспетчар сказаў ператэлефанаваць, калі злачынца сапраўды парушыў яго межы або пагражаў яму.
  Каманда Чарлі Шына на месцы злачынства толькі што выехала на месца і правяла пошук, дзе мог знаходзіцца зламыснік. Ён павінен быў у любы момант паведаміць вынікі.
  О'Ніл спытаў: «У суботу — у ноч перад забойствам Бобі. Хто мог сачыць за ім, хто ведаў, што ён у горадзе?»
  Аруцюн сказаў: «Каля тыдня таму мы атрымалі паведамленне ад адвакатаў Кейлі, што ён можа знаходзіцца ў Фрэсна і можа быць праблемай».
  Але Дэнс адзначыў: «Любы мог даведацца, дзе ён».
  «Як гэта?» — спытаў Аруцюн.
  Дэтэктыў з Мантэрэя дадаў, што на вэб-сайтах фанатаў Шарп напісаў, што збіраецца ў Фрэсна «на некаторы час».
  Аруцюн прыняў званок, пагаварыў некалькі хвілін, а потым адключыўся. «Патруль абследуе тэрыторыю вакол стадыёна «Булдог». штат Каліфорнія. Шмат людзей. Ідзе марудна».
  Гэта было для таго, каб знайсці жанчыну, якая давала ўказанні Эдвіну ў момант нападу Шэры. Дэнс называў яе жанчынай-алібі.
  Праз імгненне ў кабінет увайшоў Чарлі Шын. Ён павітаўся з усімі і азнаёміў з месцам здарэння.
  Са сваім моцным бостанскім акцэнтам, рэдкім у гэтых краях, ён сказаў: «Мы прайшлі праз яго дом і сабралі некаторыя сляды, але яны былі чыстымі. Цікава, ці счысціў ён гэта пасля таго, як даў вам дазвол на пошук. Позірк у бок Танца.
  Яна ўспомніла слабыя ваганні перад тым, як Эдвін даў згоду.
  «Цыгарэты?» Дэнс папрасіў іх праверыць.
  «Не. Ні запальніц, ні запалак, ні попельніц. Цыгарэтнага паху таксама няма... Цяпер я ведаю з ранейшага часу, што латексныя пальчаткі на кухні ў Эдвіна, верагодна, не такія, як падчас забойства Бобі Прэскота. Ўзоры маршчын розныя. Звонку, дзе за ім шпіёніў меркаваны злачынец? Ну, мы знайшлі адбіткі абутку ў пыле, каўбойскія боты, здаецца, не тыя, што насілі б сметнікі ці рабочыя там. Яны былі скажоныя ветрам, але прынамсі не пайшоў дождж і не змыў праклятыя адбіткі. Не магу вызначыць памер, мужчыну, жанчыну або ўзрост. І мы сабралі каля трыццаці ўзораў слядоў, але папярэднія аналізы даволі бескарысныя. Прабач, Дэніс, калі там нешта ёсць, я не ведаю, як гэта можа дапамагчы.
  «Цяпер мы пацвердзілі, што цыгарэта з мінулай ночы ў вашым матэлі - Marlboro. У нас ёсць попел з месца нападу на Шэры Таўн — я маю на ўвазе цыгарэтны попел, — але ў нас няма абсталявання, каб прааналізаваць яго належным чынам, каб вызначыць, якой гэта маркі ці як даўно ён застаўся».
  Тут да дзвярэй падышоў памочнік Дзяніса Аруцюна і працягнуў яму пачак папер. «Гэта тыя электронныя лісты, якіх вы чакалі, пра Бобі Прэската. Яны нарэшце ўвайшлі».
  Дэпутат перачытаў іх, засмяяўся. Стрыманы, але для яго значны выплеск эмоцый.
  Ён сказаў афіцэрам: «Адной з рэчаў, якія я шукаў, быў яшчэ адзін матыў забойства Бобі Прэскота кімсьці іншым, а не Эдвінам?»
  - Так, - сказаў Дэнс.
  «Ну, магчыма, я знайшоў адзін».
  «Ідзі наперад».
  Ён сказаў: «Вы калі-небудзь чулі пра гэтых хлопцаў, Джона, Пола, Джорджа і Рынга?»
  
  
  
  
   Раздзел 48
  ДАНС І О'НІЛ самі правялі ператрус.
  Было прыемна зноў быць з ім, працаваць з ім. Частка гэтага была проста камфортам знаходжання побач з чалавекам, з якім вы былі блізкія, чые тонкія погляды, усмешкі і жэсты перадаваліся ідэальна, без неабходнасці слоў.
  Але часткай задавальнення было іх сумеснае майстэрства праваахоўнікаў. Гештальт — цэлае большае за суму частак. Паліцэйская праца - цяжкая справа, і ёй нельга займацца ў адзіночку. Праца можа стаць кашмарам, калі вы не звязаны са сваім партнёрам, і гэта не толькі робіць працоўны дзень цяжкім, але таксама азначае, што зладзеяў менш шанцаў злавіць.
  Паліцэйскае расследаванне можа быць відам мастацтва, як балет, харэаграфіяй, тэхнікай, мэтай, і яна амаль дасканала адчула гэта з Майклам О'Нілам.
  Сцэна, дзе яны трэніраваліся ў гармоніі, была ў трэйлеры Бобі Прэскота, а на пошук тут натхніла адкрыццё Аруцюна пра цудоўную чацвёрку.
  Дэнс паверыла, што цяпер яна ведае, што было скрадзена на наступную раніцу пасля таго, як быў забіты дарожнік - чалавек, якога Табата Найсміт бачыла ў трэйлеры Бобі. І аб'ектам гэтага крадзяжу былі не памятныя рэчы Кейлі Таўн. Сапраўды, гэта не мела ніякага дачынення ні да спевака, ні да сталкера - за выключэннем той ступені, што, так, Эдвін Шарп, верагодна, быў дурным хлопцам, як ён увесь час сцвярджаў.
  "Ну", сказала яна, крыху задыхаючыся, разглядаючы падшыўку з паліц, дзе яна заўважыла, што чагосьці не хапае некалькі дзён таму, калі яна была тут з П. К. Мэдыганам.
  О'Ніл падышоў бліжэй, і яны разам прагледзелі спіральны сшытак, у якім бацька Бобі Прэскота запісаў падрабязнасці пра запісы. ён дапамагаў інжынеру ў Abbey Road Studios у Лондане ў 1960-х і 70-х гадах.
  Дэнс успомніў, што Табата згадвала пра бліскучую кар'еру бацькі Бобі.
  Гэта быў захапляльны спіс талентаў той эпохі: Кліф Рычард, Коні Фрэнсіс, Scorpions, Hollies, Pink Floyd і, вядома, Beatles, якія запісалі там Yellow Submarine і Abbey Road . Большая частка таго, што ён напісаў, была загадкавай — нататкі пра сінтэзатары і дынаміку ўзмацняльнікаў, акустычныя перагародкі і інструменты.
  Але найбольш актуальнай была копія ліста бацьку Бобі.
  13 чэрвеня 1969 года
  Боб Прэскот:
  
  Гэй, таварыш, дзякуй за ВЫДЫШНУЮ працу, ты лепшы інжынер, мы маем гэта на ўвазе. Спадабалася з вамі працаваць. Такім чынам, у знак удзячнасці за ўсе тыя бяссонныя ночы, стужкі з песнямі, якія мы выконвалі пасля "Abbey Road", належаць вам, усе правы, усё. Спіс ніжэй. На здароўе!
  
  - Пачакай, - сказаў О'Ніл. «Гэта…?»
  Дэнс сказаў шэптам: «Я думаю, што яны. Божа мой, я думаю, што яны». Унізе ліста былі назвы чатырох песень. Ні адна з іх не была вядомай песняй Beatles.
  Яна патлумачыла, што стварэнне і запіс песень для альбома Abbey Road пачаліся вясной 1969 года. Гэта быў апошні студыйны альбом групы. Let It Be быў выпушчаны праз год, хоць гэтая песня была скончана да студзеня 69-га.
  Дэніс Аруцюн — «бібліятэкар FMCSO», як назваў яго Мэдыган — сапраўды правёў уражваючае даследаванне жыцця Бобі Прэскота і яго сям'і, каб даведацца, ці можа хто-небудзь, акрамя Эдвіна, мець матывы забіць яго. Дэпутат знайшоў некаторыя чуткі, пахаваныя ў Інтэрнеце, што яго бацька мог мець некаторыя запісы песень Beatles, якія ён дапамагаў ствараць у Лондане шмат гадоў таму.
  Але гэта не былі выхады; гэта былі поўныя песні, арыгінальныя і невыдадзеныя, ніколі не чутыя на публіцы.
  «І The Beatles проста аддалі іх?» — спытаў О'Ніл.
   «Гурт тады распадаўся. Яны былі багатыя. Магчыма, яны проста не клапаціліся пра іх. А можа, яны проста не лічылі сябе добрымі».
  «Ліст не падпісаны нікім з іх».
  Дэнс паціснуў плячыма. «Почырказнаўца мог праверыць, хто з чатырох гэта напісаў. Але яны кажуць пра «пасля «Эбі-Роўд».» Хто яшчэ гэта можа быць? Напэўна, пасля яны засталіся ў студыі і проста кінулі некалькі песень разам. Не мае значэння; гэта ўсё яшчэ песні Бітлз».
  «Бобі атрымаў стужкі ад бацькі».
  - Так, - сказаў Дэнс, паказваючы на паліцы. «Злачынец даведаўся і чакаў магчымасці забіць яго і скрасці іх».
  «Чакаю, пакуль Эдвін ці хто-небудзь накшталт яго з'явіцца ў якасці падзення».
  «Дакладна».
  О'Ніл сказаў: «Значыць, гэта нехта, хто ведаў Бобі і яго архівы і чуў чуткі пра песні Бітлз». Ён разглядаў лірыку. «Хоць злачынца мог іх прадаць?»
  «Я думаю, прынамсі, ён мог бы атрымаць ганарар шукальніка ў мільёны. Ці, магчыма, ён мог бы прадаць іх калекцыянеру-затворніку — як таму японскаму бізнесмену, якога схапілі за тое, што ён выдаткаваў пяцьдзесят мільёнаў на скрадзены Ван Гог. Ён збіраўся трымаць яго ў сваім склепе, каб нікому ніколі яго не бачыць».
  О'Ніл адзначыў: «Ну, мы ведаем матыў. Другое пытанне, хто злачынец? У вас ёсць ідэі? Я тут не ведаю складу герояў».
  Дэнс на імгненне задумаўся, аглядаючы трэйлер.
  Ад А да Б і Я…
  «Мне трэба, каб ты нешта зрабіў».
  «Вядома», - сказаў дэтэктыў. «Доказы, месца злачынства? Ты лепш дапытваеш, чым я, але я гуляю».
  - Не, - сказала яна. Яна ўзяла яго за плечы і адвяла назад на пяць футаў. Затым яна адышла і ўважліва агледзела яго. «Проста стой там і не рухайся».
  Калі яна выйшла за дзверы, О'Ніл азірнуўся і сказаў: «Я магу гэта зрабіць».
  
  паўгадзіны Дэнс і О'Ніл разам з групай намеснікаў FMCSO імчалі скрозь туманны позні летні поўдзень да матэля ля шашы 41.
   Гэта была гасцініца «Чырвоны дах». Прыстойна, чыста, але, безумоўна, значна ніжэй за тое, да чаго прывык госць, якога збіраліся арыштаваць, у пэўныя моманты свайго жыцця.
  Чатыры машыны бясшумна набліжаліся.
  Вядома, былі меркаванні аб юрысдыкцыі, але Дэнс і О'Ніл не былі тут, каб атрымаць трафей, а проста дапамагчы. Яны з задавальненнем дазволілі мясцовай паліцыі правесці арышт. У рэшце рэшт, яна пагадзілася дазволіць Мэдыгану ўзяць на сябе каўнер і загнаць рэкламу ў кут, хаця заслуга атрымала б увогуле FMCSO, бо ён не быў на сапраўднай службе.
  Тры паліцэйскія машыны і «Нісан» Дэнса бясшумна праскочылі да матэля і прыпаркаваліся. З агульнай усмешкай і маўклівым разуменнем Дэнс і О'Ніл зірнулі адзін на аднаго і адышлі ў глыбіню, а Аруцюн, Стэнінг і чацвёра іншых намеснікаў пабеглі па калідорах да пакоя, дзе назіранне паказала, што знаходзіцца падазраваны.
  Як яны здагадаліся, нервовы злачынец чакаў візіту; ён убачыў, як набліжаюцца машыны, і літаральна выскачыў з акна свайго пакоя на непрыемны ўчастак травы, прызначаны для сабак, якія займаюцца сваімі справамі. Ён хутка выпрастаўся, абкруціў раменьчыкам камп’ютарнай сумкі вакол грудзей і кінуўся на спрынт, а потым мудра вырашыў спыніцца, зірнуўшы на пісталеты ў руках Дэнса і О’Ніла, абодва з дуламі, цвёрда накіраванымі яму ў галаву.
  Два іншыя змрочныя намеснікі, адзін лацінаамерыканец і адзін англічанін, далучыліся да іх ззаду. Менавіта яны начапілі наручнікі прадзюсеру Кейлі, Бары Зейглеру, і павялі яго да стаянкі вакол пярэдняга боку. Гэта была Кэтрын Дэнс, якая завалодала камп'ютарнай сумкай, у якой былі бясцэнныя песні, якія ён скраў з трэйлера Бобі Прэскота, на наступную раніцу пасля таго, як ён забіў дарожніка.
  
  
  
  
  Кіраўнік 49
  «ТВОЙ РОСТ», — патлумачыў яму ДАНС.
  Цэйглер, няшчасны, сядзеў на заднім сядзенні шэрыфскага крэйсера. Дзверы былі адчыненыя, і ён глядзеў вонкі, са скаванымі ззаду рукамі.
  Яна працягвала ўдакладняць, адказваючы на яго пытанне аб тым, як яна даведалася, што гэта ён. «Злачынца ведаў Бобі даволі добра і, верагодна, быў у яго трэйлеры раней. І ён быў чалавекам, які быў добра знаёмы з усімі, хто быў звязаны з гуртом».
  Вырашальным фактарам стала тое, што яна сказала яму далей: «І ён быў высокі».
  «Высокі?»
  Яна патлумачыла пра сваё інтэрв'ю з Табатай, насупраць, некалькі дзён таму. «Яна сказала, што бачыла кагосьці ўнутры той раніцай. За выключэннем таго, што яна не магла бачыць галаву зламысніка, толькі яго грудзі».
  Вось чаму паўгадзіны таму яна паставіла О'Ніла перад акном трэйлера. Успомніўшы, што яна была вока ў вока з П. К. Мэдыганам, на вуліцы, калі яна шукала трэйлер, яна пазначыла дэтэктыва Мантэрэя, дзе Табата бачыла зламысніка. Затым яна выйшла на вуліцу і пайшла праз вуліцу. Азірнуўшыся назад, яна выразна ўбачыла твар О'Ніла.
  Гэта азначала, што зламыснік у панядзелак раніцай быў значна вышэй за О'Ніла ў шэсць футаў. Адзіны чалавек, якога яна сустракала ў апошні час і цікавіўся Кейлі Таўн, хто ведаў Бобі і адпавядаў гэтаму росту, быў Бары Зейглер.
  "Чорт", - прамармытаў чалавек, цалкам разбіты. «Я прашу прабачэння. Я не ведаю, што сказаць. Прабач».
  Танец чуў гэта часта ў якасці следчага.
  прабач...
  Вядома, у дзесяці выпадках з дзесяці гэта азначала: прабачце, што мяне злавілі.
  «Калі я сустрэў цябе ў доме Кейлі, ты сказаў, што толькі што прыехаў туды з Кармэл. Але мы размаўлялі з парцье тут. Вы правяралі раніцай пасля таго, як Бобі быў забіты.
  "Я ведаю, я ведаю. Я схлусіў. Прабач».
  Гэта, зноў.
  Дэнс сказаў: «А потым быў запіс Кейлі, якая спявае «Your Shadow». Што вы гулялі, каб абвясціць напады? Рабілася гэта на якасным лічбавым дыктафоне. Такія, якія выкарыстоўваюць прафесіяналы — такія прафесіяналы, як вы, прадзюсары і інжынеры».
  "Запіс?" - спытаў ён, нахмурыўшыся.
  Яна зірнула на Дэніса Аруцюна, які прабегся праз папярэджанне Міранды. Ён дадаў: «Вы арыштаваныя за забойства, за...»
  «Забойства? Што ты маеш на ўвазе?"
  Дэнс і Аруцюн пераглянуліся.
  «Вас арыштоўваюць за забойства Бобі Прэската, сэр», — сказаў дэтэктыў з Фрэсна. «І Фрэдэрык Блэнтан. А таксама напад і пабоі на Шэры Таўн і агента Дэнса. Вы жадаеце...»
  «Не, не, я нікога не забіваў! Я ні на каго не нападаў!» На твары прадзюсара быў шок. Дэнс бачыў шмат выступаў падазраваных; гэта быў адзін з лепшых. «Я б ніколі гэтага не зрабіў! Навошта мне гэта рабіць?»
  «Так, сэр. Вы будзеце мець свой дзень у судзе. Вы разумееце свае правы?»
  «Бобі? Ты думаеш, што я забіў Бобі? не! І я б ніколі не пакрыўдзіў Шэры. Гэта-"
  "Вы разумееце-?"
  «Так, так. Але..."
  «Вы хочаце адмовіцца ад свайго права маўчаць?»
  «Вядома, так. Гэта смешна. Гэта вялікае непаразуменне».
  Аруцюн спытаў: «Вы пад'ехалі сюды ў нядзелю і забілі Бобі Прэскота той ноччу?»
  "Не не. Я прыехаў у панядзелак раніцай, каля адзінаццаці. Пасля таго, як я пачуў ад Кейлі, што Бобі памёр. Так, я ўварваўся ў трэйлер Бобі, але гэта было проста, каб атрымаць некаторыя асабістыя рэчы».
  - Песні, - сказаў Аруцюн. «Мы ведаем пра іх усё».
  «Песні?»
  «Песні The Beatles».
  «Пра што вы кажаце?»
  Якасць яго разгубленасці здавалася сапраўднай, таму яна вырашыла дадаць: «Бацька Бобі быў тэхнікам у Abbey Road у шасцідзесятыя і сямідзесятыя гады».
  «Правільна. Даволі вядомы. Але якое дачыненне гэта мае?»
  «Бітлз далі яму чатыры арыгінальныя песні, якія яны напісалі пасля таго, як скончылі Abbey Road. »
  Бары Цайглер засмяяўся. «Не, не, не…»
  О'Ніл сказаў: «Ты забіў яго і скраў песні. Яны каштуюць мільёны».
  Прадзюсер працягнуў: «Гэта гарадская легенда. Усе гэтыя чуткі пра запісы і сакрэтныя запісы. Уся гэтая лухта пра Пола памерла. Ні адна чутка не распаўсюджваецца ў музычным свеце хутчэй, чым чутка пра Beatles. Але тут няма чаго. Няма неадкрытых песень».
  Танец ацэньваў паводзіны. Цэйглер здаваўся больш-менш надзейным. Яна сказала: "А што з гэтым?" Яна паказала яму пластыкавы канверт з лістом бацьку Бобі.
  Цайглер паглядзеў на гэта і паківаў галавой. «Гэта не песні Бітлз. Гэта была нейкая мясцовая група з Кэмдэн-Таўна ў Лондане, я нават не памятаю назву. Яны былі нічым. Пасля таго, як The Beatles завяршылі Abbey Road, гэтая група замовіла час у студыі. Яны склалі пятнаццаць ці шаснаццаць трэкаў і выкарысталі дванаццаць ці каля таго для свайго альбома. Я мяркую, што ім так спадабаўся бацька Бобі, што яны дазволілі яму мець тыя, якімі яны не карысталіся. З групы ніколі нічога не выходзіла. Справа ў тым, што яны пісалі даволі кепскія песні».
  Дэнс зноў паглядзеў на мову запіскі.
  Такім чынам, у знак удзячнасці за ўсе тыя бяссонныя ночы, стужкі з песнямі, якія мы выконвалі пасля "Abbey Road", належаць вам, усе правы, усё. Спіс ніжэй. На здароўе!
  Так, гэта можа проста ставіцца да студыйнага часу пасля таго, як "Бітлз" скончылі запіс свайго альбома.
  «Але вы толькі што прызналіся, што скралі нешта з трэйлера Бобі той раніцай».
  Цэйглер спрачаўся. Ён паглядзеў на О'Ніла і іншых намеснікаў. «Пакіньце нас у спакоі, агента Дэнс і мяне. Я хачу пагаварыць з ёй сам-насам».
  Яна лічыла гэта. "Усе добра."
  Астатнія адышлі ад службовай машыны. Дэнс скрыжавала рукі і сказала: «Добра, гавары».
  «Вы не можаце сказаць душы.»
   «Вы ведаеце, што я не магу з гэтым пагадзіцца».
  Доўгі твар мужчыны скруціўся ў вузел з агідай. "Добра. Але спачатку паглядзіце, а потым вырашайце. У сумцы ёсць укладыш на маланку. Нейкія паперы. Вось што я ўзяў у Бобі».
  Дэнс адкрыў сумку з кампутарам і знайшоў аддзяленне. Яна дастала канверт і адкрыла яго, прачытаўшы дакумент на чатырох старонках.
  «Божа мой», - прашаптала яна.
  «Цяпер шчаслівы?» - прамармытаў Цэйглер.
  
  
  
  
   Раздзел 50
  ШТО ЁН СКРАЎ - гэта ліст ад Бобі Прэскота пра тое, як ён хоча размеркаваць сваю маёмасць у выпадку яго смерці.
  Большая частка дасталася аднаму чалавеку: Мэры-Гордан, дзіцяці, якое належала яму і Кейлі Таўн.
  Мяркуючы па ўсім, Кейлі нарадзіла дзіця ў шаснаццаць гадоў, а Суэлін і яе муж Раберта Санчэс усынавілі дзяўчынку праз некалькі тыдняў пасля яе нараджэння.
  У канверце была копія дакументаў аб усынаўленні і некаторыя асабістыя паведамленні дзяўчынцы, якія яна магла прачытаць, калі падрасце.
  «Ён сказаў мне некалькі гадоў таму, што напісаў гэта», — сказаў Цайглер. «Я не мог дапусціць, каб гэта стала публічным».
  Дэнс успомніла блізкія адносіны, якія яна адчувала паміж Бобі і Кейлі ў рэстаране. І іншыя рэчы, якія яна адзначыла: светлыя валасы Мэры-Гордан, шчырыя паводзіны дзяўчыны. Яе вочы былі ярка-блакітнымі, як у Кейлі, у той час як у Суэлін — і, мабыць, у яе мужа-лацінаамерыканца — былі карымі.
  Яна таксама думала пра каментарый Эдвіна ў нядаўнім інтэрв'ю.
  Я думаю, што нешта вельмі дрэннае здарылася з ёй, калі ёй было каля шаснаццаці...
  Дэнс спытала: «Але чаму ніхто не ведаў, што яна цяжарная?»
  «О, Кейлі пачала прафесійна выступаць толькі ў семнаццаць гадоў. Раней яна не была на радарах прэсы, але ў Бішопа былі на яе вялікія планы. Ён выцягнуў яе са школы, калі яна была на другім месяцы цяжарнасці, узяў рэпетытара для хатняга навучання. Ён захаваў гэта ў сакрэце і даволі добра распавёў гісторыю сябрам - Кейлі была вельмі засмучана, што яе маці памерла. Яна была ў дэпрэсіі. Мела сэнс, каб яна знікла на восем-дзевяць месяцаў. Ён выказаў здагадку людзям, што ў яе здарыўся зрыў».
  Дэнс быў у жаху. «І ён прымусіў яе адмовіцца ад дзіцяці?»
  Доўгі твар Цэйглера рухаўся ўверх і ўніз. «Бобі было дваццаць два, яна была на шэсць гадоў маладзей. Добра, гэта дрэнна, без пытанняў. З іншага боку, ён быў вельмі добрым хлопцам, і калі хто-небудзь захацеў бы быць бацькам, гэта была б Кейлі. Яе маці толькі што памерла, яна жыла ў доме, які ненавідзела, з бацькам большую частку часу ў дарозе. Яна была ўразлівая. І гэта быў не проста кідок. Хацелі ажаніцца. Яны былі закаханыя. Але калі Бішоп пачуў гэта, ён прыляцеў у горад адразу пасля канцэрту і сказаў, што калі яны не пагодзяцца на ўсынаўленне, ён збіраецца арыштаваць Бобі за законнае згвалтаванне».
  «Ён зрабіў гэта ?»
  «Вядома. Кейлі пагадзілася на ўсынаўленне, але толькі на тое, каб аддаць дзяўчынку да сваёй сястры, каб яна ўсё яшчэ магла яе бачыць. І яна настойвала на тым, каб Бобі застаўся з гуртом. Бішоп палічыў, што гэта лепшае, што ён мог атрымаць, і пагадзіўся».
  Дэнс успомніла свае ўласныя назіранні за Бобі і тое, што ёй сказала Кейлі. «Менавіта тады Бобі пачаў піць і ўвайшоў у наркотыкі, праўда?»
  Цэйглер падняў брыво. «Вы зразумелі гэта, хм? Так, гэта было ўсё. Ён быў вельмі засмучаны тым, што паміж імі не атрымалася».
  «Але чаму яна не змагла ўтрымаць дзіця?» — спытаў Дэнс. «Я ведаю, што яна хоча дзяцей».
  "О, гэта не спрацуе", - з горыччу сказаў Цэйглер. «Уласная кар'ера Бішопа ў той момант памірала. Усё, што ў яго засталося, гэта Кейлі».
  «І ён быў перакананы, што ёй трэба будаваць сваю кар'еру на вобразе добрай дзяўчыны, каб дасягнуць поспеху».
  «Дакладна. Там ён быў наперадзе. Як ён звычайна быў. Паглядзіце на тыя кнігі пра вампіраў "Змярканне", якія любіць мая дачка. Яны пра тое, што дзеці закаханыя, але не займаюцца сэксам. Гэта Кейлі Таўн. І бацькам — тым, у каго ёсць крэдытныя карткі — падабаецца гэты вобраз. Калі б стала вядома, што яна цяжарная ў шаснаццаць гадоў, гэта магло б быць канцом яе кар'еры».
  Дэнс не ведаў, праўда гэта ці не. Яна вельмі верыла ў інтэлект і праніклівасць гледачоў. Яна прахалодна сказала: «Але ж гэта было і пра цябе, так? Вы не можаце дазволіць сабе страціць яе. Не так, як ідуць гуказапісвальныя лэйблы ў наш час».
  Плечы Цэйглера, высока над Дансам, апусціліся. «Добра, добра. Кейлі - мой адзіны галоўны выступ. Усе астатнія пайшлі. Калі я страчу яе, усё скончыцца. Мне сорак пяць, і ўсё, што я калі-небудзь рабіў, гэта выпуск альбомаў. Я не магу дазволіць сабе быць фрылансерам. Акрамя таго, у Кейлі дзіўны талент. Я люблю з ёй працаваць. Яна геній. Адзіны ў сваім родзе."
  Дэнс паглядзеў дакументы аб усынаўленні, ліст.
  «Мэры-Гордан не ведае?»
  «Не. Бішоп прымусіў Суэлін і яе мужа падпісаць падпіску аб неразгалошванні. Калі яны хоць слова скажуць, то могуць пазбавіцца апекі».
  Дэнс на кароткі час заплюшчыла вочы і пахітала галавой, успрыняўшы гэтую навіну пра біскупа Таўна, якая занепакоіла, але ніколькі не здзівіла яе.
  Цэйглер горка засмяяўся. «Я не адзіны чалавек у роспачы ў гэтай справе».
  Яна сунула дакументы назад у канверт і паклала яго ў сумачку. «Я падумаю. А пакуль вы шукалі нейкія асабістыя паперы ў Бобі. Тое, што вы знайшлі і забралі, не мела ніякай каштоўнасці і не мела ніякага дачынення да справы». Яна прахалодна паглядзела на яго. «Але вы ўсё яшчэ падазраваны ў забойствах».
  «Я быў у Кармэле, у гатэлі, калі Бобі памёр».
  «Ці можа хто-небудзь праверыць гэта?»
  Ён на імгненне задумаўся. Потым сказаў: «Я быў сам... Я быў вельмі засмучаны — мяне толькі што звольніў мой другі галоўны мастак. Адзіны кантакт, які я меў з кім-небудзь, - гэта паведамленне, якое я пакінуў жонцы». Ён жаласнымі вачыма зірнуў на Дэнса. «Ці добра гэта — галасавое паведамленне, у якім ты ўсхліпваеш, як дзесяцігадовы падлетак, што твая кар'ера, напэўна, скончана?»
  «Гэта можа быць», - сказаў яму Дэнс.
  
  
  
  
  Кіраўнік 51
  «НЯМА BEATLES?» — спытаў ДЗЯНІС Аруцюн, відавочна расчараваны тым, што навіна не адпавядае рэчаіснасці. Гэта было самае эмацыйнае, што яна бачыла яго.
  «Не выглядае так».
  Дэнс патэлефанавала Марціне, яе партнёру па вэб-сайту і сапраўднаму гісторыку музыкі, якая зрабіла некалькі званкоў і паведаміла пра тое, што сказаў Цэйглер. Так, на працягу многіх гадоў хадзілі чуткі аб нераскрытых песнях Fab Four, але кансенсус быў такім, як патлумачыў прадзюсар.
  Дэнс, Аруцюн і Крышталь Стэнінг стаялі групай на стаянцы гасцініцы «Чырвоны дах». Настойліва міргалі ліхтарамі патрульных машын. Магчыма, гэта была працэдура, але Дэнс пажадаў, каб яны іх адключылі.
  О'Ніл размаўляў па тэлефоне. Нарэшце ён скончыў размову і падняў вочы. «Яго алібі? Гэта добра."
  Дадзеныя мабільнага тэлефона і адбітак голасу «рыдаючага дзесяцігадовага дзіцяці» пацвердзілі, што ў той момант, калі Бобі Прэскат забівалі ў канферэнц-цэнтры Фрэсна, Бары Зейглер знаходзіўся больш за дзве гадзіны.
  «Чаму ён уварваўся ў трэйлер Бобі?» — спытаў Аруцюн. «Што ён хацеў?»
  Дэнс паціснуў плячыма. «Відаць, гэта асабістае. Нічога агульнага са справай. Я яму веру».
  О'Ніл весела паглядзеў на яе. Ці адхіляліся яе паводзіны ад зыходнага ўзроўню? Што ён, з усіх людзей, ведаў бы вельмі добра.
  Намеснік Фрэсна сказаў: «Здаецца, наўрад ці варта марнаваць яго за гэта. Але, я вам скажу, дрэннае меркаванне павінна быць праступкам». Ён падышоў да сваёй машыны, выцягнуў Цайглера і зняў з яго кайданкі. Дэнс не ведала, што адбылося паміж імі, але яна меркавала, што гаворка ідзе пра суровую размову. Кінуўшы позірк на Дэнса, прадзюсер узяў сумку з кампутарам і вярнуўся ў свой пакой, паціраючы запясці.
   Дэнс вырашыў аддаць дакументы Кейлі і дазволіць ёй вырашыць, як паступіць з гэтым пытаннем.
  – Дык вось, – вярнуўся да іх Аруцюн. «Ніякіх падказак. Без падазраваных».
  «У нас ёсць доказы», — сказала Крыстал Стэннінг. «З месцаў злачынстваў і з таго, што мы сабралі ў двары Эдвіна».
  - Доказы, - прамармытаў Аруцюн кіслым тонам, які Дэнс расцаніў як яшчэ адну кропку эмоцый ад стрыманага дэтэктыва. «Жыццё не падобнае на CSI, прабачце. Людзі Чарлі добрыя, але вам трэба больш, чым знайсці. Вам трэба разабрацца».
  Яшчэ адзін пылавы д'ябал закруціўся побач. Дэнс кіўнула галавой, гледзячы на гэта.
  "Што?" - спытаў О'Ніл, уважліва ўглядаючыся ў яе твар. Ён адчуў, што нешта адбываецца.
  Мініятурны цыклон знік.
  Кэтрын Дэнс дастала тэлефон і патэлефанавала.
  
  
  
  
   Кіраўнік 52
  ПРАЗ ДЗВЕ ГАДЗІНЫ гэтая чацвёрка зноў сабралася ў кабінеце шэрыфа — у прыватнасці, на раскопках зрынутага П. К. Мэдыгана. Гэта быў самы вялікі ў дэтэктыўным аддзеле, адзіны, дзе адначасова магло ўмяшчацца больш за два-тры чалавекі.
  Дэнс з некаторай сумнай рэзкасцю адзначыў, што галоўны дэтэктыў выразаў купоны ад Safeway. Магчыма, ён зрабіў сямейныя пакупкі. Толькі адзін купон быў на марозіва. Купі адну пінту, другую атрымай бясплатна.
  Яна атрымала паведамленне, прачытала яго і спытала ў намеснікаў: «Вы можаце паказаць мне свае службовыя дзверы?»
  Аруцюн і Стэнінг паглядзелі адзін на аднаго, і яна сказала: «Вядома, я думаю. Ідзі за мной».
  Дэнс і іншыя зрабілі гэта і пасля кароткай прагулкі спыніліся ля шырокіх дзвярэй у зоне дастаўкі ў задняй частцы галоўнага будынка, якія адкрываліся на пандус, які вёў да паркоўкі.
  «Добра. Падыдзе». Яна патэлефанавала і накіравала да гэтага ўваходу. Дэнс адключыўся і растлумачыў: «У гэтыя выхадныя да мяне прыедуць госці. Яны былі ў Сан-Хасэ на канферэнцыі. Я ўзяў на сябе смеласць спытаць іх тут. Я папрасіў наш офіс у Сан-Францыска пазычыць ім набор пробліскаў. Яны правялі час лепш, чым я думаў».
  У гэты момант пад'ехаў і спыніўся белы фургон. Бакавыя дзверы адчыніліся, і пандус для пасажыраў з абмежаванымі магчымасцямі працягнуўся да зямлі. Праз імгненне прыгожы мужчына з цёмнымі валасамі і мясістым носам хутка праехаў на чырвонай інваліднай калясцы з рухавіком па пандусе праз дзверы ў зону абслугоўвання. Апрануты ў смуглыя штаны і бардовую кашулю з доўгімі рукавамі, ён быў бледны, як і належыць таму, хто мала бывае на вуліцы. Да яго далучылася высокая рыжая жанчына ў джынсах, чорнай футболцы і чорным пінжаку і стройны маладзейшы мужчына з ідэальна падстрыжанымі валасамі. На ім былі добра пашытыя штаны, белая кашуля і паласаты гальштук.
  «Лінкальн!» Дэнс нахілілася, прыціснуўшыся шчакой да чалавека ў інвалідным вазку. «Амелія». Яна абняла рудую Амелію Сакс, партнёрку Лінкальна Райма.
  «Прывітанне, Том», - сказала яна выхавальніку Райма, які таксама цёпла яе абняў.
  «Прайшло вельмі, занадта доўга», - сказаў памочнік.
  - Кэтрын... і Майкл О'Ніл, - сказаў Райм, хутка кінуўшы вочы на дэтэктыва.
  Здзіўлены О'Ніл сказаў: «Гэта так». Ён ніколі не сустракаўся з Раймам. «Адкуль ты ведаў?»
  «Некалькі назіранняў. Вы носіце зброю, так што ваша грамадская бяспека, а гэтыя людзі з Фрэсна-Мадэры, - кіў у бок Аруцюна і Стэнінга, - у форме, але іх бэйджы паказваюць, што яны дэтэктывы. Такім чынам, палітыка тут такая, што нават дэтэктывы носяць уніформу. Вы не, таму вы, верагодна, з іншай юрысдыкцыі. На вуліцы стаіць машына з пропускам на прычал акругі Мантэрэй. Вы загарэлы і добра падцягнуты — такім быў бы той, хто ходзіць на лодцы або ловіць рыбу ў акіяне. Я ведаю, што вы з Кэтрын часта працуеце разам. Такім чынам, вы былі Майклам О'Нілам. Ці, можа быць, я мог бы зразумець гэта па мове цела паміж вамі абодвума. Гэта было пастаўлена, як і большасць іранічных каментарыяў Лінкальна Райма, без усмешкі.
  Рыфм зрабіў лёгкі рух шыяй, і яго правая рука плаўна выцягнулася. Ён паціснуў руку О'Нілу. Дэнс ведаў, што яму нядаўна зрабілі аперацыю, каб палепшыць яго стан — у яго паралізаваны паралізаваны ад шыі ўніз; некалькі гадоў таму ён быў паранены падчас працы ў якасці начальніка аддзела расследаванняў паліцыі Нью-Ёрка. Аперацыя прайшла паспяхова, і ён амаль цалкам вярнуў працу правай руцэ і кісці, якімі ён кіраваў тонкімі жэстамі цягліц шыі, пляча і галавы.
  Падобным чынам ён павітаў Аруцюна і Стэнінга, а Сакс прадставіў Тома Рэстана, выхавальніка Райма.
  Аруцюн працягваў: «Кэтрын сказала, што выклікала эксперта, але я ніколі не думаў, што гэта будзе хтосьці накшталт вас. Ну, дзякуй, што прыйшлі. Я чуў, вы жывяце ў Нью-Ёрку. Што прывяло вас у Каліфорнію?»
  «Прыехаў у госці», — коратка сказаў мужчына. І хай сабе на гэтым. Ён не быў суразмоўцам — нават менш, чым Майкл О'Ніл.
  Сакс дадаў: «Ён чытаў лекцыі на канферэнцыі судовай экспертызы ў Сан-Хасэ. Потым мы збіраліся правесці некалькі дзён з Кэтрын і яе сям'ёй у Пасіфік Гроўв».
   Дэнс быў знаёмы і працаваў з Rhyme некалькі гадоў. Яна шукала яго і Сакса, каб прыехаць у госці. Райм не хацеў падарожнічаць - вядома, былі праблемы з матэрыяльна-тэхнічным забеспячэннем, і ён, натуральна, быў трохі пустэльнікам, - але ён быў запатрабаваны ў якасці кансультанта ў галіне судова-медыцынскай экспертызы і працы на месцы злачынства, і ён вырашыў пагадзіцца на лекцыю па гэтай тэме ў Сан-Хасэ.
  Падрыхтоўка да яе дома, якой яе бацька займаўся ў чаканні візіту, уключала ў сябе будаўніцтва пандуса, па якім Райм магла б пад'ехаць да ўваходных дзвярэй, і некаторыя змены ў ваннай пакоі. Райм загадаў ім не турбавацца, яны застануцца ў матэлі, але пенсіянеру Сцюарту Дэнсу падабалася любая нагода, каб скарыстацца сваімі шматлікімі інструментамі для апрацоўкі дрэва.
  Аруцюн сказаў: «Што ж, я вельмі рады пазнаёміцца з вамі, дэтэктыў Райм».
  Хуткі: «Лінкальн» у парадку. Я зняты са службы». Ён выявіў адценне радаснага раздражнення каментаром мужчыны.
  «Я мяркую, што за рулём кіравала Амелія», — сказаў Дэнс, кінуўшы на Тома іранічны позірк. Гэта была спасылка на час. Ад Сан-Хасэ да Фрэсна было каля 120 міль, і яны здзейснілі паездку за паўтары гадзіны — і ў фургоне, прыстасаваным для інвалідаў, не менш. У адрозненне ад Дэнс, паліцыянтка з Нью-Ёрка была аматарам аўтамабіляў — яна насамрэч працавала над імі сама — і выязджала на трасе «расслабіцца» на сваім масл-каре на хуткасці 180 міль у гадзіну.
  Сакс усміхнуўся. «Гэта было практычна адразу. Мігатлівыя сінія агеньчыкі таксама заўсёды дапамагаюць».
  Райм агледзеў сховішча з грымасай, быццам чакаў, што гэта крымінальная лабараторыя. «Цяпер. У вас ёсць некаторыя рэчы, якія вы хочаце, каб я паглядзеў?» Крыміналіст ніколі не быў аматарам зносін, успамінаў Дэнс.
  «У нас даволі добрая лабараторыя, — прапанаваў Аруцюн.
  «Вы цяпер?» У яго голасе быў цынізм. Танцы былі ў таунхаусе Райма на Цэнтральным парку на Манхэтэне; ён ператварыў салон у добра абсталяваную лабараторыю судова-медыцынскай экспертызы, дзе ён, як кансультант, Сакс і іншыя афіцэры будуць весці крымінальныя справы па буйных справах у раёне метрапалітэна.
  Не зразумеўшы з'едлівага тону, Стэнінг з гонарам сказаў: «Так, сэр. Шэрыф Мэдыган вельмі ўпарта змагаўся, каб пабудаваць наш ХСС. Афіцэры з Бейкерсфілда дасылаюць сюды ўзоры. І я маю на ўвазе не толькі наборы для згвалтавання. Даволі складаныя рэчы».
  - Бэйкерсфілд, - яшчэ больш іранічна сказаў Рым, адводзячы востры позірк на Тома, нагадваючы, што паблажлівасць не патрэбная. Дэнс здагадаўся, што яго стаўленне не мае нічога агульнага з прадузятасцю да малых гарадоў. Рыфм быў пазаканфесійным скнара. Ён таксама нарабіў паліцыі Нью-Ёрка, Скотланд-Ярду і ФБР шмат лайна. Офісы губернатара і мэрыі Нью-Ёрка таксама не пазбеглі яго гневу.
  «Ну, лепш прыступім да гэтага, вы не супраць».
  - Хадзем сюды, - сказаў Аруцюн і павёў іх унутр, потым за парадныя дзверы.
  Калі яны ішлі і ехалі да крымінальнай лабараторыі, Дэнс праінфармаваў іх пра справу, патлумачыўшы, што іх галоўны падазраваны аказаўся вельмі слізкім. «Яго завуць Эдвін Шарп. Ён мог быць злачынцам, ён мог быць падзеннем хлопца, мог быць зусім невінаватым».
  Аруцюн сказаў: «UNSUB аб'яўляе аб нападах, прайграваючы куплет з адной з песень Кейлі».
  Гэта відавочна заінтрыгавала Рыфма. «Цікава, добра», — сказаў ён, а потым вырашыў, што праяўляе занадта шмат радасці. «І ён разумны, праўда? Ён пачаў з тэлефонаў, потым пераключыўся на іншыя спосабы прайгравання песні, напрыклад, запыты званкоў па радыё?»
  «Вельмі добра, сэр», - сказаў Стэнінг. «Не званкі, але апошнім часам ён сыграў песню праз сістэму агучвання сярэдняй школы і стадыёна».
  Рыфма нахмурылася. «Не думаў пра гэта. Цікава, як я ўжо казаў».
  Дэнс дадаў: «Зараз мы шукаем сведку, магчыма, алібі. І ён сцвярджае, што за ім нехта вёў сачэнне , імаверна, каб зладзіць яго на злачынствы. Гэта частка доказаў, якія мы павінны разгледзець».
  Сакс спытаў: «Вы бралі ў яго інтэрв'ю?»
  «Так. Але кінезіка была безвыніковай. Аднак я магу сказаць, што ў яго характар сталкера: аслаблены афект, праблемы з прыхільнасцю, праблемы з рэальнасцю».
  Жанчына з Нью-Ёрка кіўнула. Кэтрын Дэнс зірнула ўніз; яна любіла абутак і не магла не захапляцца чорнымі ботамі Амеліі Сакс на высокім абцасе, якія адправілі высокую жанчыну — былую фотамадэль — яшчэ далей у стратасферу.
  Райм спытаў: «Узоры з дома або кватэры Эдвіна?»
  Дэнс сказаў: «Хаўс. Ён даў нам дазвол, хоць, магчыма, ён вычысціў гэтае месца да таго, як каманда абшукала».
   Аруцюн дадаў, што раней у выніку ператрусу без санкцыі былі адхіленыя ад пасады начальнік дэпартамента і яшчэ адзін намеснік. Злачынец таксама скраў пісталет іншага дэтэктыва, часова адхіліўшы яго ад службы.
  «Звар'яцелы, як ліса», - пракаментаваў Рым і, здавалася, быў дзіўна задаволены гэтай навіной - магчыма, таму, што яму падабаліся праціўнікі, якія былі асабліва разумнымі і складанымі. Яго галоўным ворагам была нуда.
  Затым яны ўваходзілі ў лабараторыю і сустракалі Чарлі Шына. Калі Аруцюн быў уражаны тым, што Рыфм быў тут, то Шэн быў па-за сябе, маючы ў сваім «сціплым жытле» легенду аб месцы злачынства.
  Рым, аднак, быў відавочна ўражаны складанасцю аперацыі, нягледзячы на якія раней былі відавочныя асцярогі. Дэнс ведала, што некаторых людзей чытаць лягчэй, чым іншых, і хоць мова яго цела была, відавочна, моцна абмежаваная, Рыфм быў для яе адкрытай кнігай.
  Цяпер Чарлі Шын праінфармаваў крыміналіста аб тым, дзе ім патрэбны яго вопыт. «Мы шукалі, мы зрабілі аналіз. Але большасць вынікаў - гэта толькі неапрацаваныя дадзеныя. Мы не ведаем, што з гэтым рабіць. Калі б вы маглі выказаць некаторыя думкі, гэта было б вельмі ўдзячна».
  Рыфм успрымаў усё гэта, гледзячы па столі. Потым раптоўна: «Сакс, давайце зробім дыяграму».
  Рыфм выкарыстоўваў графіку ў вядзенні сваіх спраў - каб хто-небудзь запісаў сабраныя доказы - перад якімі ён круціўся ўзад і ўперад, хмурачыся і мармычучы сабе пад нос, калі высновы прыходзілі ці не прыходзілі. Шэн растлумачыў, што яны знайшлі, і яна напісала.
  • Нядзеля. Забойства Роберта Прэската, сцэна канферэнц-цэнтра/аркестравая яма/будаўнічыя лясы
  — стужкавая лямпа
  -няма супадаючых адбіткаў трэння
  — няма супадаючых слядоў інструмента (агрэгат зняты барашковай гайкай)
  — пяцідзесяціфутавы шнур сілкавання
  — няма адпаведных адбіткаў пальцаў
  — дэтэктары дыму ў яме, адключаныя
  — няма адпаведных адбіткаў пальцаў
  — плямы, якія ўзніклі ад латексных пальчатак, марка невядомая, не звязаныя з пальчаткамі ў Эдвіна Шарпа
  — кардонныя скрынкі зрушыліся з праектаванай траекторыі ахвяры
  — няма адпаведных адбіткаў пальцаў
  — плямы, якія ўзніклі ад латексных пальчатак, марка невядомая, не звязаныя з пальчаткамі ў Эдвіна Шарпа
   — унікальны след са сцэны/аркестравай ямы/рыштаванняў
  -трыгліцерыдны тлушч (сала)
  — Каляровая тэмпература 2700K (жаўтлявы)
  -тэмпература плаўлення: 40-55 градусаў F
  — удзельная вага: 0,91 пры 40,0 С
  — адсутнасці слядоў ног/пратэктара аўтамабіля
  • панядзелак. Забойства Фрэдэрыка Блэнтана, запраўка, каля ракі Сан-Хаакін
  — дзве 9-мм гільзы
  — зброя, магчыма, Det. Габрыэль Фуэнтэс, без абалонак для параўнання
  — няма адбіткаў трэння
  — сляды экстрактара супадаюць з тымі, якія былі знойдзены на сцэне Шэры Таун
  — знойдзены адзін 9-міліметровы снарад
  — зямлі і пазы супадаюць са смоўжнямі са сцэны Шэры Таўн
  — паскаральнік
  —Бензін Shell, 89 актана
  —знішчана ёмістасць з бензінам
  — адсутнасці слядоў ног/пратэктара аўтамабіля
  • панядзелак. Рэзідэнцыя Фрэдэрыка Блэнтана, Фрэсна
  — няма адпаведных адбіткаў грабянёў трэння, слядоў ног, слядоў пратэктара аўтамабіля
  • панядзелак. Грамадскі тэлефон у будынку класа каледжа Фрэсна
  —Няма адпаведных адбіткаў грабянёў трэння
  — сабраны ўнікальны след
  -парашок кальцыя. Лячэбная/дыетычная дабаўка?
  —хімікаты: ліманіт, гетыт і кальцыт
  — адсутнасці слядоў ног/пратэктара аўтамабіля
  • аўторак. Месца злачынства Шэры Таун
  — цыгарэтны попел
  — дваццаць тры 9 мм гільзы
  — зброя, магчыма, Det. Габрыэль Фуэнтэс, без абалонак для параўнання
  — няма адбіткаў трэння
  — знакі экстрактара супадаюць з знакамі на АЗС
  — сем снарадаў калібра 9 мм
  — зямлі і баразёнкі супадаюць са сцэнай Фрэдэрыка Блэнтана
  — няма адбіткаў трэння
  — адсутнасці слядоў ног/пратэктара аўтамабіля
  • аўторак. Стадыён сярэдняй школы Эмерсана, сістэма ПА
  — няма адбіткаў трэння
  — адсутнасці слядоў ног/пратэктара аўтамабіля
  — знойдзены ўнікальны след
  -парашок кальцыя. Лячэбная/дыетычная дабаўка?
  • аўторак. Парк насупраць матэля Mountain View
   — Цыгарэты Marlboro. Запытаны аналіз ДНК
  — дрот для рыбалоўнай лескі, агульны брэнд
  — няма адбіткаў трэння
  — адсутнасці слядоў ног/пратэктара аўтамабіля
  • серада. Дом Эдвіна Шарпа
  — звонку:
  — адбіткі ботаў, верагодна, у каўбойскім стылі, немагчыма вызначыць памер, мужчынскі ці жаночы
  — адсутнасць слядоў пратэктара аўтамабіля
  — унікальныя следавыя матэрыялы
  -трыгліцерыдны тлушч (сала)
  — Каляровая тэмпература 2700K (жаўтлявы)
  -тэмпература плаўлення: 40-55 градусаў F
  — удзельная вага: 0,91 пры 40,0 С
  — грыбок
  —хімікаты: ліманіт, гетыт і кальцыт
  —мінеральны алей, з вапнавай серай
  -парашок кальцыя. Лячэбная/дыетычная дабаўка?
  — щавелевокислый амоній
  — унутры:
  — латексныя пальчаткі, не звязаныя з тымі, што былі ў аддзеле забойстваў Прэскота
  — бытавыя мыйныя сродкі (для выдалення слядоў?)
  — няма цыгарэт, запалак і запальніц, пах цыгарэт
  
  Лінкальн Райм уважліва разглядаў графік. «Не добра, не дрэнна. Прыступаем да працы».
  
  
  
  
   Кіраўнік 53
  « Маршруты ўваходу і выхаду з канферэнц-цэнтра?»
  Шэн растлумачыў: «Іх дваццаць дзевяць, уключаючы вокны, дзвярныя праёмы і пагрузачныя докі. Былі тысячы адбіткаў і ўзораў слядоў».
  Лінкальн Райм сказаў: «Так, так, часам праблема заключаецца ў занадта вялікай колькасці доказаў, а не ў іх недастатковай колькасці... Я рады, што ты ведаеш колькасць выхадаў, Чарлі. Добры пошук».
  «Дзякуй, сэр».
  "Лінкальн", - рассеяна паправіў ён, паглынаючы карту.
  Райм і Шэн узяліся за працу. Дэнс думаў, ці прынясе сябе госць, але, відавочна, не. Калі ён даведаўся, што за домам Эдвіна ёсць два розныя месцы, дзе мог стаяць зламыснік, каб шпіёніць, ён спытаў, які след з якога раёна. Пазнакі на паўтузіне калекцыйных мяшкоў паведамляюць толькі: следы доказаў з-за дома Э. Шарпа, Вудворд Сёркл Вест.
  «Ну, мы іх не адрознівалі».
  З рыфмы: «О». Гэта было тое самае, што гучная разборка. «Магчыма, варта падумаць пра гэта ў будучыні».
  Рыфм аднойчы сказаў Дэнсу: « Там, дзе вы знойдзеце падказку, вельмі важна. Месца злачынства падобна на нерухомасць. Уся справа ў месцы, месцы і зноў месцы».
  З іншага боку, Шэн задаволіў галоўнае патрабаванне Райма, калі справа дайшла да адсочвання: ізаляцыя «ўнікальнага» матэрыялу, які мог быць праліты злачынцам. Гэта было зроблена шляхам узяцця мноства пробаў з бліжэйшых месцаў: так званых пробнікаў. Калі некаторыя матэрыялы адрозніваліся ад гэтых мясцовых, яны маглі паходзіць ад злачынцы.
  Афіцэры Шэна сабралі сотні ўзораў на ўсіх сцэнах для параўнання.
  «Гэта было кампетэнтна», - сказаў Райм. Адзін з яго больш захопленых кампліментаў. Затым ён сказаў: «А цяпер цыгарэтны попел».
  Стэнінг спытаў: «Мы хацелі б ведаць, ці супадаюць узоры попелу».
  «Так, ну, яны , вядома , не супадаюць ». Ён звярнуўся да маладой жанчыны. " Супадзенне - гэта калі два або больш прадметаў ідэнтычныя", - прамармытаў Рым. «Насамрэч мала супадае. Фрыкцыйны хрыбет — вядома, сляды пальцаў і ног. ДНК і - выходзіць на канечнасці - зямлі і баразёнкі на смоўжах і сляды экстрактара на латуні. Сляды інструментаў у рэдкіх выпадках. Але што тычыцца следу? Я мог бы прывесці аргумент пра тое, што некаторыя рэчывы супадаюць, аналізуючы перыяд паўраспаду, але гэта на ядзерным узроўні».
  Ён павярнуў свой інвалідны вазок і павярнуўся тварам да Стэнінга. «Дапусцім, вы знайшлі какаін, разрэзаны з васемнаццаццю працэнтамі харчовай соды і двума працэнтамі дзіцячай прысыпкі, і ў вас ёсць іншы ўзор, разрэзаны сапраўды такімі ж рэчывамі ў гэтых прапорцыях. Яны не супадаюць, але яны звязаны, і журы можа зрабіць выснову, што яны паходзяць з адной крыніцы. Вядома, у нашым выпадку магчыма, што нехта можа паліць адну і тую ж цыгарэту ў двух розных месцах, на адлегласці кіламетраў адзін ад аднаго ў розныя дні. Але шанцы на гэта даволі нізкія. Вы б не сказалі?»
  "Я бы. Безумоўна». Стэнінг выглядала так, быццам вырашыла больш не каментаваць.
  «Я мяркую, што вы атрымліваеце шмат судзімасцяў, калі даеце паказанні», — прапанаваў Шэн.
  - Амаль на сто працэнтаў, - сказаў Райм толькі з доляй сціпласці. «Вядома, калі шанцы не добрыя наперад, я рэкамендую не звяртацца да суда. Хаця я не супраць таго, каб прымусіць кагосьці прызнацца. Цяпер мне трэба правесці выпрабаванне індуктыўна звязанай плазмы».
  Шэн сказаў: «Мас-спектраметрыя. Што ж, мы можам гэта зрабіць».
  «Мне так прыемна».
  "Але - ну, проста цікава - чаму гэта, калі вы аналізуеце попел?"
  «Зразумела, за металы», — адзначыла Амелія Сакс.
  Кіраўнік ХСС пастукаў па лбе. «Сляды металаў у цыгарэтным попеле. Бліскучы. Я ніколі пра гэта не думаў».
  Райм рассеяна сказаў: «Гэта самы дакладны спосаб вызначыць марку і паходжанне цыгарэт, калі ў цябе ёсць толькі попел. Я таксама аддаю перавагу шматку тытуню, таму што тады вы можаце ўлічыць высыханне і іншыя паглынутыя сляды рэчываў. Гэта можа дакладна вызначыць месца захоўвання і час». Ён дадаў агаворку: «Да пэўнага моманту».
   Шэн падрыхтаваў узор і запусціў тэст, і праз некаторы час яны атрымалі адказ.
  Гледзячы на экран кампутара, Райм прапанаваў: «Цынк 351,18, жалеза 2785,74 і хром 5,59. Без мыш'яку. Так, гэта Marlboro».
  «Вы гэта ведаеце ?» — спытаў Аруцюн.
  Пацісканне плячыма - адзін з нямногіх жэстаў, на якія быў здольны крыміналіст - і той, які ён часта рабіў.
  Ён абвясціў: «Я скажу, што, хутчэй за ўсё, на абодвух месцах быў адзін і той жа чалавек. Але памятайце, што асоба А магла быць на першым месцы і курыць Marlboro. Асоба B магла збіць з яго аднаго і паставіць пастку ў матэлі Mountain View. Наўрад ці, але можа быць. Колькі часу на ДНК?»
  «Яшчэ некалькі дзён».
  Грымаса. «Але ў Нью-Ёрку, вядома, не лепш. Аднак я не думаю, што вы знойдзеце. Ваш злачынец разумны. Верагодна, запаліў, дзьмухнуўшы на кончык, а не трымаючы ў вуснах. Дык гэты Эдвін Шарп паліць?»
  «Раней ён быў, — сказаў Дэнс. «Яшчэ можа часам, але мы не ведаем».
  Яны не змаглі зрабіць ніякіх высноваў па адбітку ботаў — на самай справе толькі пальцы ногі. Сакс вывучаў электрастатычны друк. «Пагадзіцеся, напэўна, каўбойскі бот. Некалькі гадоў таму гэта было даволі часта ў Нью-Ёрку — танцы на лініі былі ў модзе». Яна дадала, што Rhyme сабраў базу дадзеных абутку, але электрастатычны малюнак быў занадта расплывістым, каб даць ім назву брэнда.
  «Добра, леска… баюся, нічога няма. "Агульны" - гэта слова, якое мне вельмі не падабаецца. Давайце паглядзім на гільзы».
  Шэн паўтарыў, што, на яго думку, пісталет як пры стральбе ў Блэнтана, так і пры нападзе на Шэры Таўн быў, верагодна, аднолькавым.
  «Вы можаце сказаць «супадзенне», - сказаў Рыфм. «У гэтым кантэксце цябе не ўкушу. Але адкуль стрэльба? Скралі ў аднаго з вашых афіцэраў, вы сказалі?»
  «Магчыма, Габрыэль Фуэнтэс. Ён адхілены».
  "Я чуў."
  «Хацелася б, каб мы маглі сказаць. Гэта можа дапамагчы абвінаваціць Шарпа. Ён быў каля машыны Гейба, калі скралі пісталет. Але мы не ведаем дакладна».
  «Не? Дайце мне буйны план слядоў і драпін ад экстрактара», — сказаў Райм. «І тыя, што з зямлі і баразёнак на смаўжах».
   Шэн паклаў іх на стол, каб Рыфм разгледзеў. «Але ў нас няма вядомых узораў Глока Гейба. Я спытаў яго і...
  «Я ведаю, што не».
  «О, так, інакш мы б ідэнтыфікавалі пісталет».
  «Дакладна». Рым нахмурыўся, разглядаючы малюнкі. «Сакс?»
  Дэнс нагадаў, што хоць яны абодва былі рамантычнымі і прафесійнымі партнёрамі, яны звычайна называлі адзін аднаго па прозвішчах. Што яна знайшла даволі абаяльным.
  Сакс таксама вывучаў малюнкі. Відаць, яна дакладна ведала, што яго цікавіць. «Я б сказаў, чатыры тысячы».
  - Добра, - абвясціў Райм. Затым: «Мне патрэбны серыйны нумар пісталета Фуэнтэса».
  Хуткі кампутарны пошук выявіў гэта. Рыфма зірнула на нумар. «Добра, пісталет быў зроблены чатыры гады таму нашымі таленавітымі сябрамі ў Аўстрыі. Патэлефануй гэтаму Фуэнтэсу і спытай, калі ён яго атрымаў і як часта страляў».
  Гэты званок зрабіў Аруцюн. Ён запісаў нататкі і падняў вочы. - Табе яшчэ што-небудзь трэба ад Габрыэля, Лінкальн?
  «Не. Не цяпер. Можа, пазней. Не дазваляйце яму адыходзіць занадта далёка ад мабільнага».
  Адказ быў такі, што ён купіў новую зброю — гады тры таму — і два разы на месяц браў яе на палігон. Звычайна ён страляў пяцьдзесят патронаў.
  Рыфма глядзела ў паветра над мясцовымі афіцэрамі. «Пяцьдзесят снарадаў кожныя два тыдні на працягу трох гадоў азначае, што было выпушчана каля трыццаці дзевяцісот разоў. Па фотаздымках снарадаў і куляў Сакс прыкінуў, што яны паходзяць са стрэльбы, з якой было стрэлена каля чатырох тысяч разоў. Добрае вока». Ён зірнуў на яе.
  Сакс растлумачыў астатнім: «Распаўжэнне латуні, расколіны вакол шыйкі і распаўсюд палосак і баразёнак тыповыя для пісталета, які страляе з такой частатой».
  Шэн ківаў, нібы запамінаючы гэта. «Значыць, гэта зброя Гейба».
  «Хутчэй за ўсё», — сказаў Сакс.
  Рыфма называла: «Мікраскоп! Чарлі, мне патрэбны прыцэл.
  «Ну, сканіруючы электрон...»
  «Не, не, не. Відавочна, што гэта не тое, што мне трэба. Мы не на малекулярным узроўні. Оптыка, оптыка!»
  «О, вядома».
  У мужчыны было тэхнічнае кола над двума цяжкімі складанымі мікраскопамі — адзін біялагічны, які асвятляў напаўпразрыстыя ўзоры знізу, і металургічная мадэль, якая асвятляла непразрыстыя ўзоры. Шэн наладжваў гэта, калі Райм адпіхнуў яго. Правай рукой ён падрыхтаваў некалькі слайдаў са следу і разгледзеў іх адзін за адным, выкарыстоўваючы абодва прыцэла.
  «І добрая праца з аналізам следу, Чарлі. Дайце мне паглядзець арыгінальныя раздрукоўкі».
  Шэн патэлефанаваў ім, і Райм вывучыў экран, а потым візуальна некаторыя ўзоры. Гледзячы ў акуляры, ён мармытаў сабе пад нос. Дэнс чуў не ўсё, што ён казаў, але часам чуў: «Добра, добра... Што гэта, чорт вазьмі? Ах, фігня… Хм, цікава… Добра».
  Набор рыфмаў слізгае і завостраны. «База дадзеных грыбоў на гэтым, і мне патрэбны хуткі тэст на іх рэагентам».
  Тэхнік правёў тэсты на рэагенты. Але Чарлі Шын сказаў: «У нас дакладна няма базы дадзеных па грыбках».
  «Сапраўды?» Рыфма сказаў. І даў чалавеку сайт, імя карыстальніка і код доступу. Праз пяць хвілін Шэн праглядаў уласную базу дадзеных Райма па цвілі і грыбках, рабіў нататкі.
  Гледзячы на графік, Рыфм сказаў: «Аруцюн». армянскі».
  Дэтэктыў кіўнуў. «Вялікая суполка тут, у Фрэсна».
  "Я ведаю."
  І адкуль Рыфма гэта даведалася ? — здзівіўся Дэнс. Але разважаць аб энцыклапедычным розуме крыміналіста было бескарысна. Некаторыя факты, пра якія ведалі нават дзеці, ён зусім не ведаў. Іншыя, значна больш эзатэрычныя, захоўваліся спераду і ў цэнтры. Яна ведала, што галоўнае ў тым, ці дапамаглі яны яму прааналізаваць доказы, ці могуць дапамагчы яму зрабіць гэта ў будучыні. Яна не здзівілася б, калі б даведалася, што ён не ведаў, што Зямля круціцца вакол Сонца.
  Нарэшце былі сабраны вынікі новых тэстаў, і Rhyme прагледзеў іх, а таксама вынікі папярэдняга аналізу, праведзенага тэхналогіямі Шэна. Гэта былі толькі неапрацаваныя даныя, але ніхто лепш, чым Лінкальн Райм, не ўмеў ператвараць неапрацаваныя даныя ў нешта карыснае. «Цяпер каля дома Эдвіна. Грыб часта выкарыстоўваецца замест традыцыйных таксічных хімічных пестыцыдаў, а мінеральны алей таксама змяшчаецца ў альтэрнатыўных пестыцыдах.
  «Акрамя таго, у яго доме і ў канферэнц-цэнтры трыгліцерыды... З такой каляровай тэмпературай і тэмпературай плаўлення я б сказаў, што гэта алей чыстага фута. Выкарыстоўваецца для апрацоўкі бейсбольных пальчатак і скуранога спартыўнага інвентара, коннага рыштунку і стрэльбаў. Снайперы купляюць шмат гэтага. Раней вырабляўся з костак буйной рагатай жывёлы — «ахайны» — гэта старое слова для валоў або каровы, — але цяпер яго робяць у асноўным з сала. Адсюль і трыгліцерыды». Ён паглядзеў на карту, нахмурыўшыся. «Наконт шчаўевага амонію не ведаю. Гэта зойме больш капання. Але ліманіт, гетыт і кальцыт? Гэта жыльная парода».
  «Што гэта, «жыльная»?» — спытаў О'Ніл.
  «Гэта пабочны прадукт — як правіла, нявыкарыстаныя матэрыялы, вырабленыя ў прамысловых працэсах. Гэтыя канкрэтныя рэчывы часта сустракаюцца пры зборы і перапрацоўцы руды. Я таксама знайшоў тыя ж матэрыялы ў следзе на грамадскім тэлефоне ў каледжы Фрэсна, куды ён патэлефанаваў Кейлі, каб паведаміць аб адным з нападаў.
  - І яшчэ нешта тут, - сказаў Райм з некаторым хваляваннем у голасе. Ён зірнуў на пакеты з доказамі. «З дыспетчарскай, па тэлефоне і з-за дома Эдвіна: парашок кальцыя? Але гэта не тое, што ты прапанаваў, Чарлі — медыцынская або дыетычная дабаўка. Гэта касцяны пыл».
  «Ну, няўжо людзі ўсё яшчэ не могуць прымаць гэта як дадатак?»
  Рыфма нахмурылася. «Не думаю, што яны захочуць. Забыўся сказаць: гэта па-чалавечы».
  
  
  
  
  Кіраўнік 54
  КАСЦЯНЫ МАТЭРЫЯЛ быў вельмі мінімальным, і для пацверджання крыніцы спатрэбіцца канфакальны лазерны сканіруючы мікраскоп, растлумачыў Райм, аглядаючы пакой, нібы адна з гэтых магічных прылад знаходзілася побач у лабараторыі.
  Чарлі Шын сказаў, што, хаця ён ведаў пра машыну і хацеў яе набыць, FMCSO не магла сабе гэтага дазволіць.
  «Ну, я ўпэўнены на дзевяноста дзевяць працэнтаў. Марфалогія часціц і геаметрыя пылу амаль гарантуюць, што гэта чалавек. Я быў бы вельмі здзіўлены, калі б гэта не было».
  Але тое, што яны маглі зрабіць з гэтай інфармацыяй, не было станоўчым. «Не разумею, як гэта ўпісваецца ў агульную карціну», — прызнаўся ён. «У каго-небудзь з герояў тут ёсць праца, якая можа ўключаць косткі? Хірург, стаматолаг?»
  «Не».
  «Грабаўшчык?» — прапанаваў Аруцюн.
  «Яны не так шмат працуюць з косткамі. Я мог бачыць судмедэкспертаў, патолагаанатамаў. Пачакайце, у каледжы Фрэсна, куды ён тэлефанаваў, ёсць медыцынская школа?»
  - Так, - далажыў Аруцюн.
  «Ах, гэта можа быць усё. Чалавечыя шкілеты ў класах, а потым таксама працэдуры з выкарыстаннем касцяных піл. Пакуль мы не атрымаем больш інфармацыі, я думаю, мы будзем меркаваць, што ён падняў касцяны пыл у школе, а затым працягнуў сачэнне ў Эдвіна».
  О'Ніл сказаў: «Прынамсі, мы ведаем, што чалавек, які стаяў за домам Эдвіна, быў злачынцам».
  «Значыць, гэта не ён», — сказаў Аруцюн.
  - Калі толькі, - заўважыў Дэнс, - сам Эдвін не быў крыніцай касцяны пыл, і ён пакінуў след, калі ішоў назад, каб даведацца, хто за ім шпіёніў».
  - Так, Кэтрын, - сказаў Райм.
  Аруцюн прамармытаў: «Вось так і цягнецца гэтая справа ўвесь час — вінаваты, невінаваты, вінаваты, невінаваты».
  Рыфма вярнулася да мікраскопа. «Хм, яшчэ некалькі рэчаў, на якія я хачу паглядзець. Амоній оксалат... Скотч?»
  Крышталь Стэннінг парушыла клятву маўчання. «Вы... вы знайшлі сляды спіртнога?»
  «Не, не, я хачу скотчу».
  «Ну, у нас у офісе шэрыфа іх насамрэч няма».
  «Сапраўды?» Рыфма прагучала здзіўлена.
  - Лінкальн, - сказаў Том.
  «Я проста пытаўся». Ён вярнуўся да мікраскопа.
  Дэнс і О'Ніл прагледзелі табліцу, на якой Сакс вылучыў высновы Райма.
  • Нядзеля. Забойства Роберта Прэската, сцэна канферэнц-цэнтра/аркестравая яма/будаўнічыя лясы
  — стужкавая лямпа
  -няма супадаючых адбіткаў трэння
  — няма супадаючых слядоў інструмента (агрэгат зняты барашковай гайкай)
  — пяцідзесяціфутавы шнур сілкавання
  — няма адпаведных адбіткаў пальцаў
  — дэтэктары дыму ў яме, адключаныя
  — няма адпаведных адбіткаў пальцаў
  — плямы, якія ўзніклі ад латексных пальчатак, марка невядомая, не звязаныя з пальчаткамі ў Эдвіна Шарпа
  — кардонныя скрынкі зрушыліся з праектаванай траекторыі ахвяры
  — няма адпаведных адбіткаў пальцаў
  — плямы, якія ўзніклі ад латексных пальчатак, марка невядомая, не звязаныя з пальчаткамі ў Эдвіна Шарпа
  — унікальны след са сцэны/аркестравай ямы/рыштаванняў
  -трыгліцерыдны тлушч (сала)
  — Каляровая тэмпература 2700K (жаўтлявы)
  -тэмпература плаўлення: 40-55 градусаў F
  — удзельная вага: 0,91 пры 40,0 С
  — Вызначана, што гэта, верагодна, алей Neatsfoot, сродак для апрацоўкі скуранога спартыўнага інвентара, рычагоў і стрэльбаў
  — адсутнасці слядоў ног/пратэктара аўтамабіля
  • панядзелак. Забойства Фрэдэрыка Блэнтана, запраўка, каля ракі Сан-Хаакін
  — дзве 9-мм гільзы
  — зброя, магчыма, Det. Габрыэль Фуэнтэс, без абалонак для параўнання
  — Верагодна, гэта яго зброя
  — няма адбіткаў трэння
  — сляды экстрактара супадаюць з тымі, якія былі знойдзены на сцэне Шэры Таун
  — знойдзены адзін 9-міліметровы снарад
  — зямлі і пазы супадаюць са смоўжнямі са сцэны Шэры Таўн
  — паскаральнік
  —Бензін Shell, 89 актана
  —знішчана ёмістасць з бензінам
  — адсутнасці слядоў ног/пратэктара аўтамабіля
  • панядзелак. Рэзідэнцыя Фрэдэрыка Блэнтана, Фрэсна
  — няма адпаведных адбіткаў грабянёў трэння, слядоў ног, слядоў пратэктара аўтамабіля
  • панядзелак. Грамадскі тэлефон у будынку класа каледжа Фрэсна
  —Няма адпаведных адбіткаў грэбня трэння
  — сабраны ўнікальны след
  -парашок кальцыя
  — Вызначана, што гэта, верагодна, пыл чалавечых касцей
  —хімікаты: ліманіт, гетыт і кальцыт.
  — Вызначана, што гэта, верагодна, жыльная парода, пабочны прадукт збору і перапрацоўкі руды
  — адсутнасці слядоў ног/пратэктара аўтамабіля
  • аўторак. Месца злачынства Шэры Таун
  — цыгарэтны попел
  — Мяркуецца, што гэта Marlboro
  — дваццаць тры 9-мм гільзы
  — зброя, магчыма, Габрыэля Фуэнтэса, без гільзаў для параўнання
  — Верагодна, гэта яго зброя
  — няма адбіткаў трэння
  — знакі экстрактара супадаюць з знакамі на АЗС
  — здабыта сем 9-мм снарадаў
  — зямлі і баразёнкі супадаюць са сцэнай Фрэдэрыка Блэнтана
  — няма адбіткаў трэння
  — адсутнасці слядоў ног/пратэктара аўтамабіля
  • аўторак. Стадыён сярэдняй школы Эмерсана, сістэма ПА
  — няма адбіткаў трэння
  — адсутнасці слядоў ног/пратэктара аўтамабіля
  — знойдзены ўнікальны след
  -парашок кальцыя
  — Вызначана, што гэта, верагодна, пыл чалавечых касцей
  • аўторак. Парк насупраць матэля Mountain View
  — Цыгарэты Marlboro. Запытаны аналіз ДНК
  — дрот для рыбалоўнай лескі, агульны брэнд
  — няма адбіткаў трэння
  — адсутнасці слядоў ног/пратэктара аўтамабіля
  
  • серада. Дом Эдвіна Шарпа
  — звонку:
  — адбіткі ботаў, верагодна, у каўбойскім стылі, немагчыма вызначыць памер, мужчынскі ці жаночы
  — адсутнасць слядоў пратэктара аўтамабіля
  — унікальныя следавыя матэрыялы
  —трыгліцерыдны тлушч (сала)
  — Каляровая тэмпература 2700K (жаўтлявы)
  -тэмпература плаўлення: 40-55 градусаў F
  — удзельная вага: 0,91 пры 40,0 С
  — Вызначана, што гэта, верагодна, алей Neatsfoot, сродак для апрацоўкі скуранога спартыўнага інвентара, рычагоў і стрэльбаў
  — грыбок
  — Вызначана верагоднасць выкарыстання замест хімічных угнаенняў
  —хімікаты: ліманіт, гетыт і кальцыт
  — Вызначана, што гэта, верагодна, жыльная парода, пабочны прадукт збору і перапрацоўкі руды
  —мінеральны алей, з вапнавай серай
  — Вызначана, што гэта, верагодна, арганічны пестыцыд
  -парашок кальцыя
  — Вызначана, што гэта, верагодна, пыл чалавечых касцей
  — щавелевокислый амоній
  — унутры:
  — латексныя пальчаткі, не звязаныя з тымі, што былі ў аддзеле забойстваў Прэскота
  — бытавыя мыйныя сродкі (для ліквідацыі слядоў?)
  — няма цыгарэт, запалак і запальніц, пах цыгарэт
  
  Тут у Данца загудзеў мабільны. Яна паглядзела на тэкст, нахмурыўшыся. «Я хутка вярнуся», — сказала яна астатнім.
  Яна выйшла на вуліцу і на стаянку офіса шэрыфа. Яна ледзь не засмяялася, убачыўшы П. К. Мэдыгана пад прыкрыццём — цяпер ён быў у хакі, клятчастай кашулі і смуглай камізэльцы, у рыбацкай фуражцы і люстраных сонцаахоўных акулярах.
  Дэнс усміхнуўся. «Прывітанне, я...»
  Але Мэдыган перабіў і настойліва сказаў: «У нас сітуацыя. Я маю на ўвазе, у вас сітуацыя ".
  "Працягваць."
  «Апошнія шаснаццаць ці каля таго гадзін я правёў у інтэрнэце, шукаючы ўсё, што мог знайсці пра Эдвіна, Кейлі, фанатаў… усё».
  Гэта было заданне, якое Дэнс дала П. К. Мэдыгану, праца, якую яна назвала «непрыемнай», бо яна ўключала сядзенне за сталом, не самая лепшая праца ў свеце для актыўнага супрацоўніка праваахоўных органаў, такога як галоўны дэтэктыў, якому, здавалася, падабалася палявых работ, у адрозненне ад многіх сваіх калегаў. Але Дэнс лічыў, што важна працягваць сачыць за Эдвінам у інтэрнэце дзейнасці, а таксама знаходзіць любыя новыя паведамленні і сайты, якія ён наведваў. З іх абмежаванай сілай яна завербавала Мэдыгана.
  «Дзе цяпер Эдвін? Ён пад наглядам?»
  "Ён быў. Я праверу», — адказаў Дэнс і патэлефанаваў. Пытанне яна задала Дзянісу Аруцюну, які, напэўна, быў крыху збянтэжаны знікненнем Дэнса. Але ён не распытваў яе; ён проста сказаў: «Пачакай». Праз імгненне ён вярнуўся на лінію. Яна пачула расчараванне ў яго голасе. «Гэта дзіўна. Эдвін пайшоў у гандлёвы цэнтр — Fair Fashion Fair on Shaw. Прыпаркаваны на ўчастку каля Усходняй Санта-Аны. Намеснік думаў, што Эдвін страціць яго ў крамах, таму застаўся з машынай. Гэта было дзве гадзіны таму. Ён не вярнуўся».
  «Ён ведаў, што за ім сачылі, і скокнуў».
  «Напэўна».
  "Добра. Я вярнуся праз некалькі хвілін».
  Пасля адключэння яна паведаміла гэтую інфармацыю Мэдыгану, які моцна скрывіўся. «Чорт вазьмі». Затым ён спытаў: «У вас былі доказы таго, што ён стаў гвалтоўным?»
  «Не». Дэнс патлумачыла, што брала ў яго інтэрв'ю, а потым дадала: «Але такія людзі моцна стрымліваюць свае эмоцыі. Нешта можа вельмі хутка падштурхнуць іх праз край».
  «Ну, — настойліва сказаў Мэдыган, — я нешта вельмі хвалююся. Паўгадзіны таму на некаторых фан-сайтах Кейлі з'явіліся паведамленні. Ананімна, але гэта былі сайты, дзе Эдвін пісаў у мінулым. Паведамленні былі аднолькавымі, у іх было напісана нешта накшталт: «Глядзі навіны, Кейлі». Магчыма, ты нарэшце зразумееш, як моцна я цябе кахаю».
  «Джон Хінклі».
  «Так. Я памятаю, што вы нам сказалі на першым брыфінгу».
  Што час ад часу ў сталкера быў поўны разрыў з рэальнасцю, і калі ён губляў надзею, што будзе са сваім каханнем, ён забіваў кагосьці, каб назаўсёды замацавацца ў яе думках.
  «Вось URL-адрасы гэтых сайтаў». Мэдыган працягнуў ёй ліст паперы ў жоўтыя лініі. «Няхай Кампутарныя злачынцы адшукаюць іх і паглядзяць, адкуль яны зроблены».
  «Дзякуй, начальнік».
  "Не, - сказаў ён, цьмяна ўсміхнуўшыся, - дзякуй , намеснік".
  Яна вярнулася ў кабінет і працягнула Дзянісу Аруцюну аркуш паперы. "Што гэта?" — спытаў ён.
  Дэнс растлумачыў, не называючы імя Мэдыгана, пра пагрозлівыя пасты. «Нам трэба іх адсачыць. Імя Эдвіна не значыцца, але гэта блогі і сайты, на якіх ён рэгулярна публікуе паведамленні».
  «Адкуль вы ўзялі сайты?» — спытала Амелія Сакс.
  «Проста староннія даследаванні».
  Але Аруцюн зірнуў на почырк і нахмурыўся, магчыма, пазнаўшы яго і зрабіў выснову, што крыніца была ягоным адхіленым начальнікам. Тым не менш, ён нічога не сказаў і патэлефанаваў у аперацыю па камп'ютэрных злачынствах офіса і загадаў ім знайсці паведамленні і паспрабаваць іх прасачыць.
  Crystal Stanning выйшла ў Інтэрнэт і прагледзела паведамленні. О'Ніл сказаў: «Гэта можа быць не ён. У Кейлі павінны быць іншыя апантаныя прыхільнікі. Мы не можам гэтага забыць».
  Але праз імгненне тэлефон Аруцюна загудзеў. Ён паглядзеў уніз. «Гэта кампутарныя злачынствы». Ён прыняў званок і хвіліну паслухаў. "Добра. Дзякуй». Ён адключыўся і адсунуў тэлефон. «Паведамленне было ад Java Hut».
  Аруцюн сказаў: «На кірмашы моды. Вось дзе цяпер Эдвін».
  «Магчыма, ён усё яшчэ там», — сказала Амелія Сакс, і Аруцюн патэлефанаваў у дыспетчарскую службу, каб загадаць намеснікам у гандлёвы цэнтр знайсці Эдвіна. Нагадаў, што можа быць узброены.
  Стэнінг спытаў: «Ён думае аб масавай стральбе ў гандлёвым цэнтры?»
  Сакс сказаў: «Гэта магло б быць, але тыповы профіль забойства сталкера больш адзін на адзін. Замах».
  - Праўда, - сказаў Дэнс. «І звычайна гэта нехта знакаміты. Каб ён прыцягнуў увагу да свайго аб’екта».
  «Але хто запланаваная ахвяра?» — уголас здзівіўся Аруцюн.
  О'Ніл працягваў чытаць паведамленні. «Нікога канкрэтна не згадваюць».
  Танец далучыўся да яго, рука аб руку, і яны ўтаропіліся на слупы.
  - Вось, той, - прамармытаў Дэнс, паказваючы рукой. Яна прачытала гэта ўслых. «Я бачыў усе вашы паведамленні пра Кейлі. Вы сцвярджаеце, што яна вам падабаецца, вы сцвярджаеце, што любіце яе музыку. Але вы выкарыстоўваеце яе, як і ўсе, вы скралі «Пакідаючы дом», каб зрабіць лацінаамерыканцаў шчаслівымі. Ты чортавы крывадушнік».
  Лінкальн Райм спытаў: «Вы ўяўляеце, пра каго ён кажа?»
  «Я дакладна ведаю, каго ён мае на ўвазе», — адказаў Дэнс.
  
  
  
  
   Кіраўнік 55
  «УСЕ БУДЗЕ добра, кангрэсмэн», — сказаў Пітэр Сімескі.
  Дэвісу не трэба было супакойваць. Яму патрабаваўся клопат пра сям'ю. Ён зноў патэлефанаваў Сьюз і пакінуў ёй яшчэ адно паведамленне, каб яна засталася ў доме з дзецьмі. Магчыма, была невялікая праблема бяспекі. Застанься на месцы, замкні дзверы. Патэлефануй мне. Кахаю цябе.
  «Калі ласка, няхай Джэсі знойдзе маю жонку, Пітэр».
  «Я зраблю гэта, сэр. Але няма ніякіх прыкмет таго, што гэты Шарп хоча нашкодзіць каму-небудзь, акрамя вас. Да таго ж, я не думаю, што ён мог дабрацца да Лос-Анджэлеса. Паводле паліцыі, сёння раніцай ён быў у гандлёвым цэнтры тут, у Фрэсна. І ўсе яго шукаюць».
  «Ён сапраўды думае, што я эксплуатую Кейлі?»
  «Выкарыстоўваць яе — ну, і тую песню «Leaving Home» — проста для таго, каб павялічыць колькасць выбаршчыкаў-лацінаамерыканцаў».
  «Гэта херня! Я ўвесь час быў яе вялікім прыхільнікам. Я публікаваў на яе сайце і ў блогах пару гадоў. Яшчэ да таго, як яна напісала песню».
  Сімескі нагадаў: «О, ён псіх, Біл. Агент Дэнс сказаў, што ў яго няма адчування рэальнасці».
  «Яна сказала, што ён можа быць падобным на Хінклі?»
  "Можа быць."
  «Ісус. Яны павінны знайсці яго. Калі ён не можа забіць мяне, магчыма, ён проста буяніць».
  Мужчыны былі ў Каранада, адным з самых прыгожых гатэляў Фрэсна, і Дэвісу здавалася, што трымацца далей ад вокнаў будзе вельмі бяспечна. Але памочнікі Дэвіса, Сімескі і Майра Бэбідж, а таксама паліцыя палічылі, што яму варта пераехаць у больш бяспечнае месца.
  Калі б не бяспека яго сям'і, Дэвіс быў бы забаўлены. Ён быў вельмі непапулярны ў пэўных колах і яму пагражалі некалькі разоў за свае пазіцыі па розных пытаннях. Проста згадайце змякчальныя іміграцыйныя законы на кактэйлі і паглядзіце, што адбудзецца; уявіце сабе наступствы, калі гэта агітацыйная пазіцыя патэнцыйнага кандыдата ў прэзідэнты. І ўсё ж тут яму пагражалі не якія-небудзь ашалелыя правыя, а вар'ят, які, напэўна, нават не ведаў, што азначае слова «іміграцыя».
  Стук у дзверы. Дэвіс ступіў наперад, але памочнік памахаў яму ў адказ і паклікаў: «Так?»
  «Кэтрын Дэнс і намеснік Аруцюн прыбылі», — патэлефанаваў звонку супрацоўнік службы аховы выбарчага штаба, які ехаў з імі, мажны чалавек па імі Цім Рэйманд.
  Сімескі адчыніў дзверы, і ўвайшлі двое. Памочнік усміхнуўся Данцу.
  Дэвіса забаўляла ранейшае фліртаванне Сімескі з Дэнс у доме Кейлі Таўн; не было ніякіх прычын, па якіх самотны мужчына, дасціпны і абаяльны, не звярнуў бы сваю ўвагу на прывабную адзінокую жанчыну прыкладна яго ўзросту. Але на гэтай сустрэчы яны абодва былі чыстай справай.
  - Кангрэсмен, Пітэр, - сказаў Дэнс.
  Яе зялёныя вочы хутка, але спакойна агледзелі ўсе пакоі, мабыць, для пагрозы бяспекі, ненадоўга затрымаўшыся на вокнах. Дэвіс адзначыў, што цяпер яна ўзброеная; яе раней не было. Гэта зрабіла яго крыху больш неспакойным.
  Сімескі спытаў: «Дзе мы з усім гэтым? Што мы ведаем?»
  Дэнс сказаў: «Мы ўсё яшчэ спрабуем знайсці Эдвіна. Майкл О'Ніл — дэпутат ад Мантэрэя — і іншыя вярнуліся ў офіс шэрыфа і працуюць над гэтым. Ён знік з гандлёвага цэнтра, куды адправіў паведамленне на сайце. Яго машына ўсё яшчэ там, але ў яго могуць быць іншыя колы. Пакуль мы не даведаемся, дзе ён знаходзіцца, мы хочам як мага хутчэй даставіць вас у той бяспечны дом. Ці гатовыя вы зараз сысці?»
  «Вядома. Дзе гэта?"
  Аруцюн сказаў: «Месца, якое мы выкарыстоўваем, прыкладна ў паўгадзіне на поўнач адсюль, у лесе».
  «Так, добра». Ён скрывіўся. «Я проста не хачу, каб мяне бачылі як бягучага ад гэтага хлопца».
  Сімескі сказаў: «Мы часта перажываем гэта, Біл. Людзям усё роўна. Ім лепш жывы кандыдат, чым мёртвы пакутнік».
   "Я мяркую." Дэвіс нешта прыдумаў. Кэтрын Дэнс працавала ў дзяржаўным агенцтве, таму ён сказаў ёй: «Ці не маглі б вы выклікаць паліцыю ў мой дом у Лос-Анджэлесе? Я хвалююся за сваю сям'ю».
  "Канешне. Я патэлефаную ў наш офіс і прышлю туды каманду CBI з тактычнай паліцыяй Лос-Анджэлеса. Мы з імі шмат працуем».
  - Дзякуй, - сказаў ён, адчуваючы некаторую палёгку, хаця яна і была цёплай. Ён даў ёй адрас і нумар тэлефона Сьюзен.
  Дэнс зрабіў званок, а потым адключыўся. Афіцэры, па яе словах, былі ў дарозе. Дэвіс быў яшчэ больш уражаны ёю сваёй халаднаватай эфектыўнасцю і вырашыў, што, як і меркаваў Пітэр, яна ідэальна падыдзе ў яго адміністрацыі.
  Потым, дзякуй, Госпадзе, пазваніла жонка. «Дарагая?» - выпаліла жанчына. «Джэс прыйшла ў школу. Што адбываецца? Ты ў парадку?"
  «Так, так...» Дэвіс патлумачыў сітуацыю, дадаўшы, што праз хвіліну-дзве ў доме будзе паліцыя або вайскоўцы. «Ёсць невялікая рэч з бяспекай. Напэўна, нічога. Не адчыняйце дзверы нікому, акрамя паліцыі. Яны будуць з паліцыі Лос-Анджэлеса і Каліфарнійскага бюро расследаванняў».
  "Што гэта? Яшчэ адна пагроза з боку гэтых ідыётаў-ізаляцыяністаў?»
  «Не, здаецца, гэта проста вар'ят. Мы на дзевяноста дзевяць працэнтаў упэўненыя, што яго там няма, але я проста хачу пераканацца, што з вамі і дзецьмі ўсё добра.
  - Ты гучыш занадта спакойна, Біл, - сказала Сьюзен. «Я ненавіджу, калі ты так гучыш. Значыць, ты зусім не спакойны».
  Ён засмяяўся. Але яна мела рацыю. Ён быў занадта спакойны.
  Дэнс пастукала па гадзінніку.
  "Я ў парадку. У мяне тут таксама міліцыя. Мне трэба ісці. Я патэлефаную табе праз некаторы час. Кахаю цябе."
  «О, мілы».
  Ён неахвотна адключыўся.
  Сімескі патэлефанаваў іншаму памочніку Дэвіса, Майры Бэбідж, якая была ў мясцовым перадвыбарным штабе, і сказаў ёй далучыцца да іх у бяспечным доме.
  Потым, з Дэнсам і Аруцюнам на чале, а Цімам Рэймандам ззаду, Дэвіс і Сімескі хутка прайшлі па калідоры гатэля ўніз у гараж, дзе забраліся ў пазадарожнік Tahoe офіса шэрыфа.
  Дэнс сказаў Аруцюну, які сядзеў за рулём: «Я б сказаў, святло, без сірэн дзве-тры мілі. Перастаньце, сапраўды рухайцеся ... і карыстайцеся бакавымі вуліцамі і завулкамі. Потым выключаюцца мігалкі і нармальны рух да бяспечнага дома».
  «Канечне».
  — Думаеш, ён побач? — спытаў Сімескі, неспакойна гледзячы ў вокны.
  - Ён нябачны, - загадкава сказаў Дэнс. «Мы проста не ведаем».
  Калі вялікі транспартны сродак хутка разагнаўся, агент CBI схапіўся за падстаўку для рук і выглядаў млосным. Дэвіс падумаў, што калі б яна ўвайшла ў яго адміністрацыю, яна б не справілася з адной з яго прагулак на хуткасным катэры.
  З іншага боку, ён адчуваў, што яны з Сьюзен могуць стаць добрымі сябрамі.
  Праз дзесяць хвілін, калі стала ясна, што Эдвін не ідзе за імі, яны затармазілі і выехалі на шашу. Праз паўгадзіны язды дэпутат звярнуў на бязлюдную дарогу, праехаў яшчэ каля мілі і, не мінаючы ніводнага дама, нарэшце падышоў да шыкоўнага зруба. Аднапавярховая каламутная карычневая пабудова знаходзілася пасярод вялікай расчышчанай пляцоўкі — тэрыторыя была добра бачная, калі хто-небудзь паспрабуе штурмаваць дом.
  Акрамя таго, Дэвіс мог бачыць, было толькі некалькі вокнаў, і ўсе яны былі зачыненыя аканіцамі або зацененымі. Нягледзячы на тое, што ён быў большай мішэнню, чым некаторыя палітыкі, кожны, хто балатаваўся на пасаду, інстынктыўна думае пра бяспеку, асабліва на лініі агню і пункты агляду снайпера. Усюды. Увесь час.
  Дзякуй, другая папраўка.
  
  
  
  
  Глава 56
  КАТРЫН ДЭНС З УДЗЯЧНАСЦЮ вылезла з пазадарожніка і ўдыхнула прыемны, церпкі пах хвоі.
  Млоснасць ад камяністага язды не знікла, але знікала.
  Яна глядзела, як Аруцюн падышоў да хаты, набіваў клавішы на лічбавай панэлі, і загарэлася зялёнае святло. Ён увайшоў унутр і адключыў іншую сістэму бяспекі. Потым ён павярнуў некаторыя выключальнікі, і святло ўключылася, адкрываючы функцыянальны інтэр'ер, без аніякай індывідуальнасці: карычневы махоркавы дыван, які пах старым салонам аўтамабіляў, заплямленыя фатаграфіі ў танных пластыкавых рамках, лямпы ў міжземнаморскім стылі і мэбля з празмернымі скруткамі. Арэнда гарналыжнага курорта. Старажытны пах Dodge быў дапоўнены пахам затхлай абіўкі, цвілі і паліва для гатавання ежы.
  Каб завяршыць кітч, патрэбна была толькі галава мядзведзя або лася.
  Месца было вялікае. Здаецца, у ім было чатыры ці пяць спальняў і некалькі кабінетаў за гасцінай і кухняй.
  Дэнс абмяняўся мабільнымі нумарамі з Цімам Рэймандам, ахоўнікам, які застаўся звонку. Аруцюн зачыніў дзверы і замкнуў іх. Потым вусаты дэтэктыў прайшоў па хаце, каб пераканацца, што там бяспечна. Сімескі суправаджаў яго.
  Праз некалькі хвілін Рэйманд патэлефанаваў Дэнс і сказаў ёй, што па ўсім перыметры ўсё ў парадку.
  Дэнс агледзеў строгае памяшканне, а затым на Дэвіса, які цяпер, калі яго жонка была абаронена, выглядаў проста раздражнёным тым, што пытанне бяспекі адымае час ад яго выбарчай кампаніі і абавязкаў у Кангрэсе. Ён пацвердзіў гэта праз імгненне, калі прамармытаў, што неўзабаве павінен сустрэцца з рабочымі іншай фермы, але гэтага відавочна не адбудзецца. Ён бы загадаў Пітэру ці Майры адмяніць за яго. «Я павінен сказаць, што мяне злуе». Ён сядзеў і праціраў вочы костачкамі пальцаў, потым гартаў свой iPhone.
  Вярнуліся Сімескі і Аруцюн. «Усё чыста, вокны і дзверы надзейныя і ўзброеныя», — сказаў ім намеснік і раздаў ваду ў бутэльках.
  «Дзякуй». Дэвіс выпіў адну.
  Тэлефон Дэнс гудзеў уваходным лістом. Замест таго, каб чытаць гэта на маленькім экране, яна адкрыла свой кампутар і выйшла ў Інтэрнэт. Яна ўсміхнулася загалоўку: « Птушынае дзярмо».
  Паведамленне было ад Лінкальна Райма і мела дачыненне да дадатковага аналізу следу каля дома Эдвіна.
  Нарэшце ўдалося вылучыць іншы след у оксалате амонія. Гэта былі фасфаты і рэшткі жывёльных рэчываў. Гэта птушынае дзярмо. Што гэта за гатунак, сказаць не магу. Я не браў з сабой камплект для распазнання птушынага лайна. Таксама мне не ўдалося атрымаць падтрымку для праекта геному птушынага лайна. Але я магу сказаць, што вывадныя птушкі, хутчэй за ўсё, жылі ў прыбярэжным рэгіёне. Асновай іх рацыёну была рыба. Наколькі гэта варта. Вось і ўвесь спіс. Не разумею, чаму ў гэтым аддзеле ніхто не п'е.
  
  Ён уключыў усю табліцу доказаў, і Дэнс прачытаў яе яшчэ раз, з задавальненнем заўважыўшы, што калі нехта — верагодна, Амелія Сакс — дадала нядаўняе адкрыццё, яна была крыху больш далікатнай у сваім апісанні.
  
  • серада. Дом Эдвіна Шарпа
  — звонку:
  — адбіткі ботаў, верагодна, у каўбойскім стылі, немагчыма вызначыць памер, мужчынскі ці жаночы
  — адсутнасць слядоў пратэктара аўтамабіля
  — унікальныя следавыя матэрыялы
  -трыгліцерыдны тлушч (сала)
  — Каляровая тэмпература 2700K (жаўтлявы)
  -тэмпература плаўлення: 40-55 градусаў F
  —удзельная вага: 0,91 пры 40,0C
  — Устаноўлена, што гэта, верагодна, алей для чысткі, апрацоўка скуранога спартыўнага інвентара, глаўкі і зброя
  — хімікаты: ліманіт, гетыт і кальцыт
  — Вызначана, што гэта, верагодна, жыльная парода, пабочны прадукт збору і перапрацоўкі руды
   — грыбок
  — Вызначана верагоднасць выкарыстання замест хімічных угнаенняў
  —мінеральны алей, з вапнавай серай
  — Вызначана, што гэта, верагодна, арганічны пестыцыд
  -парашок кальцыя
  — Устаноўлена, што гэта пыл чалавечых касцей
  — щавелевокислый амоній
  — Вызначана, што гэта, верагодна, экскрыменты птушак, верагодна, з прыбярэжнай зоны
  
  Яна перачытала спіс яшчэ некалькі разоў.
  І тады:
  Ад А да Б і Я…
  Дэнс заплюшчыла вочы і дазволіла сваім думкам блукаць куды заўгодна. Затым яна перайшла на вэб-сайт, які яны праглядалі раней, дзе была пагроза Дэвісу. Яна прагартала пасты.
  Аруцюн спытаў: «Што-небудзь карыснае пра тое, дзе можа быць Эдвін?»
  - Можа быць, - адказала яна рассеяна, задумаўшыся.
  Сімескі ўздыхнуў. «Хіба гэты хлопец не ведае, што калі б ён забіў кангрэсмена, яго б арыштавалі і ў гэтым штаце, верагодна, апынуліся б у камеры смяротнікаў?»
  Не зводзячы вачэй з экрана свайго кампутара, Дэнс патлумачыла: «Для яго гэта не мае значэння. Зусім не." Погляд на Дэвіса. «Забіваючы цябе, ён ушаноўвае яе».
  Кангрэсмен кісла засмяяўся. «Такім чынам, я ахвярны казёл, якога ён ахвяруе сваёй багіні».
  Што даволі добра апісвала сітуацыю, Дэнс падумаў і вярнуўся ў браўзер.
  
  
  
  
   Глава 57
  ПЛАНУЙЦЕ СВАЕ ДЗЕЯННІ і дзейнічай па сваім плане.
  Аналітычны розум Пітэра Сімескі працягваў супастаўляць фактычныя вехі яго плана з запланаванымі, і ён заўважыў, што ён ідзе імкліва. У цэлым падзеі гарманавалі з тым, над чым ён і Майра Бэбідж працавалі апошнія дзесяць месяцаў.
  Цяпер ён стаяў у батлейцы за гасцінай і праглядаў тэкставыя паведамленні на адным са сваіх шматлікіх ананімных і непрасочваемых акаўнтаў. Ён зазірнуў у гасцёўню, дзе сядзелі раздражняльна разумная Кэтрын Дэнс, кангрэсмен Дэвіс і намеснік Дэніс Аруцюн, гледзячы на стары тэлевізар, хаця, напэўна, і не насамрэч. Ішла нейкая гульня. Дэвіс не быў шчаслівы быць тут, але ён не выглядаў асабліва напалоханым.
  Сімескі павярнуўся і прайшоў на кухню ў задняй частцы бяспечнага дома.
  План…
  Мэта якога была простая: знішчыць здрадніка Амерыкі, кангрэсмена Уільяма Гарэта Дэвіса, палітыка, які прадасць краіну людзям, якія тут не належаць, якія выкарыстоўвалі яе ў сваіх інтарэсах, якія пагарджалі чырвонымі, белымі і белымі. блакітныя, але былі рады абрабаваць гэтую слаўную нацыю сляпымі. Як цяжка было Сімескі прыкінуцца захапленнем і бясконцай адданасцю Дэвісу і ўладкавацца на працу ў штат, а потым прабіцца ў блізкае атачэнне чалавека. Аднак ён па-чартоўску добра папрацаваў, выдаткаваўшы больш гадзін, чым практычна хто-небудзь іншы ў камандзе Дэвіса. Ён зрабіў усё неабходнае, каб увайсці ў блізкае атачэнне гэтага чалавека і сабраць столькі інфармацыі, колькі яму трэба, каб яны змаглі спыніць здрадніка, які — у выпадку абрання прэзідэнтам, што вельмі магло здарыцца — разбурыў бы нашу вялікую нацыю.
  Крыху больш за год таму, калі папулярнасць Дэвіса пачала расці, Сімескі працаваў у аналітычным цэнтры ў Тэхасе з офісамі ў Вашынгтоне, Нью-Ёрк, Чыкага і Лос-Анджэлес Ён быў часткай нефармальнай асацыяцыі багатых бізнесменаў на Сярэднім Захадзе і Поўдні, якія кіравалі кампаніямі і некамерцыйнымі арганізацыямі і нават некалькімі універсітэтамі. Гэтая група мужчын — і так, гэта былі выключна мужчыны і, дарэчы, белыя — не мела афіцыйнай назвы, але неафіцыйна і з некаторым крыўдным гумарам яны прынялі назву, якую даў нейкі дэманічны ліберальны медыяблогер. Журналіст пагардліва называў кабалу «Ключоўцамі», таму што, як ён паведамляў, вышэйшыя кіраўнікі лічылі, што яны валодаюць ключом да вылячэння ўсіх бед нацыі.
  Групе спадабалася.
  Трымальнікі ключоў накіроўвалі вялізныя сумы кандыдатам, якія, на іх думку, лепш за ўсё адстойвалі правільныя ідэалы, каб утрымаць Амерыку моцнай: скарачэнне федэральнага ўрада, абмежаванае падаткаабкладанне, мінімальны ўдзел у сусветнай геапалітыцы і, самае галоўнае, ліквідацыя практычна ўсёй іміграцыі. Цікава, што Keyholders не мелі цярпення да тых, што яны лічылі, на іх думку, неарыентаванымі і часта прастадушнымі рухамі, такімі як Tea Party, рэлігійныя правы і тыя, што выступаюць супраць абортаў і гомасэксуалізму.
  Не, галоўнымі пытаннямі, якія мелі значэнне для Трымальнікаў ключоў, былі гібель амерыканскай самадастатковасці праз сацыялізм і развядзенне чысціні нацыі праз іміграцыю. Такія лідэры, як Біл Дэвіс, давялі б краіну да банкруцтва і маральнай карупцыі.
  Як правіла, намаганні Keyholders прадугледжвалі фінансавую падтрымку кандыдатаў, рэкламу, кампаніі дэзінфармацыі супраць палітыкаў-здраднікаў і рэпарцёраў, паклёп на асобу і ўкусы.
  Але часам патрабавалася большае.
  І вось тады незразумелы аналітычны цэнтр Пітэра Сімескі атрымліваў званок з просьбай заняцца асабліва важным пытаннем.
  Аднак ён палічыў лепшым.
  Аднак экстрэмальнае рашэнне.
  Трымальнікі ключоў ведалі, што якой бы місіяй ні была місія, Сімескі распрацуе эфектыўны і дбайны план, таму было відавочна, што смерць гэтага ліберальнага журналіста-ліберала была няшчасным выпадкам, або таго экалагічнага актывіста было самагубствам, або таго кангрэсмена-рэфарматара забойства, выкліканае каханнем сталкера да вядомай спявачкі.
  І ў гэтых разумных планах часта ўдзельнічалі хлопцы-падушкі.
  Прывітанне, Эдвін.
  Выкарыстанне сталкера прыйшло ў галаву мінулай зімой пасля таго, як ён і Майра Бэбідж — яго бізнес-партнёр і час ад часу палюбоўніца — праніклі ў шэрагі Дэвіса. Праводзячы звычайна вычарпальнае даследаванне, Пітэр Сімескі даведаўся, што Дэвіс быў вялікім прыхільнікам Кейлі Таўн. Кангрэсмен выкарыстаў праіміграцыйную песню сукі «Leaving Home» на мітынгах і ў агітацыйнай рэкламе.
  Сімескі прагледзеў вэб-сайты Кейлі і даведаўся пра фанатычнага прыхільніка па імені Эдвін Шарп, які размясціў сотні каментарыяў пра спявачку і быў названы іншымі фанатамі "дзіваком".
  Ідэальны.
  Трымальнікі ключоў мелі даволі значныя рэсурсы, і спатрэбіўся ўсяго дзень, каб дабрацца да інтэрнэт-правайдэраў, якія апрацоўвалі электронныя лісты Кейлі Таўн і Эдвіна. На жаль, нічога асабліва пагрозлівага ў лістах і допісах Эдвіна не было. Але ён быў відавочна несамавіты і трывожна настойлівы, і гэтага было дастаткова для плана Сімескі. Ён і Майра дасылалі Эдвін электронныя лісты і лісты, выдаючы сябе за Кейлі, паведамляючы, што яна ўсцешана яго ўвагай, і нават прапаноўваючы, каб яна хацела сустрэцца з ім. Але яна павінна была быць асцярожнай, выстаўляць выгляд абыякавасці, інакш яе бацька створыць жудасныя праблемы.
  Выдаліце ўсе электронныя лісты, спаліце мае лісты. Ты павінен, Эдвін. Я зусім баюся свайго бацькі!
  У запісах вынікала, што, што б яна ні казала на публіцы, яна будзе рада бачыць яго на канцэрце ў пятніцу. Калі магчыма, яна ўбачылася б з ім і пазней. Прыватна.
  Эдвін, я думаў пра цябе мінулай ноччу. Вы ведаеце, што ў дзяўчат таксама такія думкі...
  Майра Бэбідж прыдумала гэтыя радкі.
  І Эдвін зрабіў менавіта тое, што яны хацелі, спусціўся на Фрэсна ва ўсёй сваёй псіхічнай славе, куды больш вар'ят, чым яны спадзяваліся.
  Ён і Майра Бэбідж вялі назіранне за арэнднай кватэрай Эдвіна ў Фрэсна, каб вывучыць яго распарадак і скрасці некаторыя доказы, якія можна было падкласці на месцы забойства Дэвіса, каб выказаць здагадку праследчыка. Тады, сёння, прыйшоў час дзейнічаць. Майра патэлефанавала Эдвіну, робячы выгляд, што працуе на Кейлі. Яна патлумачыла, што спявачка вырашыла пабачыцца з ім, але яны павінны быць вельмі асцярожнымі. Ён павінен пайсці ў гандлёвы цэнтр Fashion Fair і страціць паліцыю, а потым чакаць на пагрузачнай пляцоўцы Мэйсі.
  Майра праплыла міма і махнула рукой. Бедны дурань заскочыў у скрадзены пазадарожнік, ухмыляючыся ў чаканні. Калі ён павярнуўся, каб прышпіліць рамень бяспекі, яна ўдарыла яго электрашокерам, увяла заспакаяльнае і заклеіла скотчам. Затым яна пайшла ў гандлёвы цэнтр і загрузіла аб'яву з Java Hut аб тым, што нехта збіраецца зрабіць нешта, што прымусіць Кейлі запомніць яго назаўжды. З кантэксту стала ясна, што ахвярай стаў Біл Дэвіс.
  І цяпер Майра і ледзьве прытомны Эдвін Шарп накіроўваліся ў бяспечны дом.
  Праз некалькі хвілін план будзе выкананы: прыйдзе Майра, усміхнецца ахоўніку Ціму Рэйманду, а потым знясе яго са свайго пісталета. У той жа час Сімескі ўвойдзе ў гасціную і застрэліць кангрэсмена і іншых. Потым яны з Майрай зацягнулі Эдвіна ў пакой, стрэлілі яму ў галаву з пісталета Аруцюна і напылілі руку сталкера рэшткамі стрэльбы.
  Сімескі ў паніцы тэлефанаваў з просьбай аб дапамозе і хуткай дапамозе, тлумачачы, што ён забраў пісталет у сталкера і сам застрэліў псіха.
  Плануйце свае дзеянні і выконвайце свае планы ...
  Але часам былі варыяцыі.
  Кэтрын Дэнс.
  Яе з'яўленне магло дапамагчы згладзіць адну праблему, якая яго непакоіла - што могуць узнікнуць нейкія падазрэнні, калі толькі ён і Майра застануцца жывымі. Калі б танец таксама выжыў, сцэна здавалася б крыху больш законнай. Хаця ён павінен быў зладзіць гэта так, каб яна, вядома, не магла бачыць у ім стралка.
  Сімескі стрэліў бы Дэнс у спіну, паралізуючы, але не забіваючы яе, потым ён заб'е Дэвіса і Аруцюна. Пасля таго, як яны памерлі, Сімескі крычаў нешта накшталт: «Эдвін, не! Што ты робіш?"
  У ідэале Дэнс была б у свядомасці і яна б пачула яго крык. Пазней яна паведаміла пра гісторыю ў паліцыю, пацвердзіўшы, што Эдвін быў адзіным стралком. Калі не, і яна памерла, што ж, вялікіх страт няма.
  У рэшце рэшт, злосна падумаў Сімескі, ты магла пайсці са мной на абед, сука. Што б гэта пашкодзіла?
  
  
  
  
   Кіраўнік 58
  СІМЕСКІ зірнуў на свой «Ролекс».
  Засталося тры хвіліны.
  Цяпер Майра Бэбідж накіравалася да бяспечнага дома, рухаючыся па дарозе. Падышоўшы бліжэй да гасцінай, Сімескі не мог улавіць гук шын з-за тоўстых сцен, але праз шум гульні па тэлевізары ён пачуў, як Дэнс сказаў: «Што гэта? Вы нешта чуеце? Машына?»
  «Я так думаю. Пачакайце, не, я не ўпэўнены». Голас быў Дэвіса.
  Два стрэлы ў спіну Кэтрын. Два ў галаве Аруцюна. Два ў Дэвіса.
  Што Сімескі павінен крычаць? «Божа мой, гэта ён! Гэты сталкер!» Гэта заслугоўвала даверу? Магчыма: «Эдвін, Ісус, не!»
  У гасцінай тэлефон Дэвіса завішчаў. «Прывітанне... Прывітанне. Так, мы ўнутры». Затым астатнім: «Гэта Майра. Яна толькі што прыйшла».
  Аруцюн сказаў: «Вы ведаеце, мы ёй не казалі, каб пераканацца, што за ёй не сочаць».
  Сімескі здалося, што ён чуў, як Дэнс сказаў нешта накшталт таго, што Эдвін правёў шмат даследаванняў, але было б вельмі малаверагодна, каб ён нават ведаў, хто такая Майра, не кажучы ўжо пра тое, каб знайсці яе і сачыць за ёй.
  Ах, калі б вы ведалі…
  Адна хвіліна, паводле Rolex.
  Дэнс казаў: «Не, кангрэсмен, калі ласка, адыдзіце ад акна».
  «Мы ведаем, хто гэта».
  «Тым не менш, давайце проста перастрахавацца».
  У батлейцы Сімескі нацягнуў латексныя пальчаткі, адкрыў сумку з кампутарам і дастаў пісталет, халодны — скрадзены. Гэта было адно ў гэтай вялікай краіне; калі вы хочаце непрасочваемую зброю, вы можаце атрымаць яе вельмі лёгка. Ён ведаў, што ён загружаны, і дакладна ведаў, як гэта спрацавала. І ён ужо стрэліў з яго дзясятак разоў, каб атрымаць рэшткі GSR, агнястрэльнай зброі, цяпер у мяшку, які ён накіне на рукі Эдвіна. Але ён яшчэ раз праверыў зброю.
  Два стрэлы, потым два, потым два.
  "Пітэр?" — гукнуў з гасцёўні кангрэсмен.
  Сімескі адказаў: «Будзьце там праз секунду. Хто-небудзь хоча кавы?»
  - Не, дзякуй, - рассеяна сказаў Дэвіс. «Майра тут».
  «Добра».
  «Кэтрын, Дэніс? Кава?»
  Яны абодва адмовіліся.
  Сімескі праслізнуў бліжэй да дзвярэй у гасціную, прыціснуўшыся спіной да суседняй сцяны, трымаючыся па-за полем зроку, чакаючы стрэлаў Майры, якія забіваюць Рэйманда.
  Аруцюн сказаў: «Аднойчы тут у нас быў сапраўдны прэзідэнт. Ён прыехаў на нараду з губернатарам. Трэба было нешта падпісаць, каб не сказаць, хто гэта».
  «Ці можам мы пагуляць у «Дваццаць пытанняў», каб даведацца?» — спытаў Дэнс.
  Дэтэктыў засмяяўся.
  Дэвіс сказаў: «Я быў у Кэмп-Дэвідзе на мінулым тыдні. Гэта не так мудрагеліста, як можна падумаць».
  Ці будуць гэта яго апошнія словы?
  І пра што думаў Эдвін Шарп, перажываючы, хаця, верагодна, і не атрымліваючы задавальнення, свае апошнія моманты на зямлі?
  "Гэй, глядзі, гульня", - сказаў Дэвіс. «Патройная гульня!» У тэлевізары павялічылася гучнасць. Гледачы зашумелі.
  Погляд на Rolex. Прама цяпер Майра стрэліць.
  Сімескі заходзіў у дзвярны праём і рабіў тое ж самае.
  Два.
  Потым яшчэ два і два.
  Эдвін, не! Божа мой! …
  Ён выцер руку аб штаны і зноў узяў пісталет.
  зараз!
  Але стрэлаў не прагучала.
  Прайшла яшчэ хвіліна, цішыня, за выключэннем натоўпу па тэлебачанні і дыктара бейсбольнага матчу па тэлевізары.
  Што адбывалася? Пот на лбе Сімескага.
  І вось нарэшце: страляніна звонку.
  Паўтара дзясятка стрэлаў. Рэзкі ляскат перастрэлкі, стралковая зброя.
  «Чорт, — падумаў Сімескі. Пра што гэта? Ён абдумваў свой план і тое, як бразгат зброі мог бы ўпісацца ў яго. Ці быў на месцы іншы намеснік, які прыехаў сюды раней? Або мясцовы паліцэйскі выпадкова заўважыў жанчыну са зброяй або прывязанага свінні Эдвіна Шарпа?
  Цяпер усё маўчала.
  Выконвайце свой план…
  Сімескі, думаючы: «Але часам ты не мог . Часам трэба было імправізаваць. Але для гэтага патрэбны былі факты.
  Толькі фактаў не было.
  Ён усё роўна вырашыў ісці наперад. Трое ў пакоі будуць засяроджана глядзець на тое, што адбываецца за вокнамі, ляжаць, маўчаць.
  Два, два і два… Забіце Райманда, калі ён увайшоў унутр, калі ён быў яшчэ жывы. Потым прыбіраўся як мог. Шкада Майры; ён меркаваў, што яе няма.
  Але на карту былі больш сур'ёзныя праблемы.
  Сімескі моцна сціснуў пісталет, перасунуў засцерагальнік наперад і глыбока ўдыхнуў. Ён хутка павярнуўся і ступіў праз арачны праём у гасцёўню, цэлячыся туды, дзе былі Аруцюн і Дэнс — самыя непасрэдныя пагрозы. Ён дабаўляў фунтаў на курок, калі застыў.
  Пакой быў пусты.
  Пульт будзільніка міргаў зялёным. Нехта зняў сістэму з аховы, каб Дэвіс, Дэнс і Аруцюн маглі моўчкі сысці. Што гэта было, чорт вазьмі? Ён прайшоў далей у пакой. І тут ён убачыў паднятае бакавое шкло. Вось так і ўцяклі.
  Сімескі таксама заўважыў пасярод падлогі лісток жоўтай паперы. На ім было накрэмзана паведамленне: Змова супраць вашага жыцця Сімескі таксама ўцягнуў Майру, магчыма, і іншыя Мы пакідаем ЗАРАЗ Бакавое акно ЗАРАЗ
  О не …
  Сусветная арганізацыя па ахове здароўя? — падумаў ён.
  Але потым зразумеў: навошта наогул пытацца? Кэтрын Дэнс, вядома.
  Ебаная ліберальная мама-футболістка з маленькага мястэчка перапярэдзіла яго і Keyholders.
  Як яна гэта зрабіла, для яго не было загадкай. Але яна мела. Яна б верагодна, напісаў смс для падмацавання і папярэдзіў Рэйманда, які стрэліў у Майру, калі яна выйшла з машыны і ўяўляла сабой пагрозу.
  А мог бы —
  Ён пачуў ззаду мужчынскі голас Дзяніса Аруцюна. «Сімескі, кінь зброю і паднімі рукі над галавой».
  Дэпутат прабраўся б праз чорны ход. Танец, напэўна, прыкрываў фронт.
  Сімескі ацаніў сітуацыю. Ён падумаў, што Аруцюн быў сапраўдным рубам; ён, напэўна, ніколі не страляў са зброі пры выкананні службовых абавязкаў. Сімескі, з іншага боку, забіў восем чалавек у сваім жыцці і кожную ноч пасля гэтага клаўся спаць з чыстым сумленнем.
  Ён азірнуўся. «Пра што ты гаворыш? Я проста спрабую абараніць кангрэсмена ад гэтага забойцы. Я чуў стрэлы. Я нічога не зрабіў! Ты з глузду з'ехаў?"
  «Я не збіраюся вам паўтараць. Кіньце зброю».
  Сімескі падумаў: у мяне ёсць рахунак на Кайманавых выспах. У маім распараджэнні ёсць любы прыватны самалёт Ключнікаў.
  Проста змагайцеся. Паварочвайся і страляй. Ён зусім звар'яцее, запанікуе. Пракляты паліцэйскі з мястэчка.
  Сімескі пачаў паварочвацца, трымаючы пісталет нізка, без пагрозы. «Я проста...»
  Ён пачуў ашаламляльны ўдар, адчуў апёк у грудзях.
  Праз імгненне адчуванні паўтарыліся. Але і гук другога выбуху, і стук па скуры былі значна мякчэйшыя за першы.
  
  
  
  
   Кіраўнік 59
  «АБОЕ МЕРТВЫЯ?»
  «Правільна», - сказаў Аруцюн шэрыфу Аніце Гансалес.
  Дзесяць чалавек знаходзіліся ў яе кабінеце ў FMCSO, што зрабіла яго даволі цесным.
  П. К. Мэдыган вярнуўся, хоць і па-ранейшаму неафіцыйна, таму што, у рэшце рэшт, менавіта яго інфармацыя прывяла да раскрыцця змовы.
  Таксама прысутнічаў супрацоўнік па справах грамадскасці з раёна. Дэнс адзначыў, што Аруцюн, здаецца, быў бясконца задаволены гэтым — нехта іншы будзе весці прэс-канферэнцыю. Які збіраўся быць вялікім. Вельмі вялікі.
  Лінкальн Райм, Том Рэстан і Амелія Сакс таксама былі тут, а таксама Майкл О'Ніл і Цім Рэйманд, супрацоўнік службы бяспекі кангрэсмена. У інтарэсах бяспекі кангрэсмен Дэвіс знаходзіўся на борце свайго прыватнага самалёта, які накіроўваўся назад у Лос-Анджэлес.
  Аніта Гансалес спытала: «Якія-небудзь іншыя супрацоўнікі працуюць з Сімескі і Бэбіджам?»
  Дэнс адказаў: «Я ўпэўнены, што ёсць. Але яны — ну, былі — пакуль што адзіныя актыўныя ўдзельнікі сцэны. Наш офіс і Эмі Грэйб, агент ФБР у Сан-Францыска, адсочваюць паплечнікаў і сувязяў».
  Майкл О'Ніл сказаў: «Здаецца, ёсць нейкая прыналежнасць да той групы, якую яны называюць Keyholders. Нейкая група палітычнага дзеяньня».
  «Палітычная акцыя? Чорт вазьмі, яны мудакі, - прамармытаў Мэдыган, капаючыся ў сваім марожаным. «Вар'яты».
  Лінкальн Райм сказаў: «Але вар'яты багатыя і з добрымі сувязямі».
  «Хто-небудзь з іх сказаў што-небудзь перад смерцю?» - спытаў Гансалес.
  Цім Рэйманд сказаў: «Не. Майра ішла да мяне, калі я атрымаў паведамленне ад агента Дэнса, каб абыходзіцца з ёй як з варожай асобай». Ён уважліва паціснуў плячыма. «Я падняў зброю, калі яна была прыкладна ў трыццаці футах. Яна хавала пад паліто сорак пяць і заручылася. Баюся, я не мог рызыкаваць». Ён быў узрушаны, але не ад перастрэлкі; хутчэй з-за таго, што ён прапусціў пагрозу, якую ўяўлялі забойцы — якія таксама выдаваліся за яго сяброў і калег.
  Аруцюн сказаў: «І Сімескі, здаецца, не паверыў мне, калі я сказаў: «Я не кажу табе зноў». Ён быў такім жа спакойным, як заўсёды, не выяўляючы ніякіх наступстваў ад забойства памочніка кангрэсмена.
  «А Эдвін?» - спытаў шэрыф.
  «Мы знайшлі яго ў кузаве скрадзенага пазадарожніка Майра. Электрошокер, які яна выкарыстала, быў даволі магутным, і ён напіты. Але мэдыкі сказалі, што зь ім усё добра».
  «Як ты гэта зразумела, Кэтрын?» - спытаў Мэдыган.
  «Гэта быў не толькі я». Яна кіўнула ў бок Лінкальна Райма і Амеліі Сакс.
  Крыміналіст непрыкметна сказаў: «Сукупнасць рэчаў. Ваш мужчына Чарлі, дарэчы, даволі добры. Не дазваляйце яму наведваць мяне ў Нью-Ёрку. Я мог бы выкрасці яго ".
  "Ён рабіў гэта раней", - сказаў Том Рэстан, заслужыўшы паднятае брыво ад Райма, які сказаў Дэнсу, што ён вельмі сур'ёзна настроены прапанаваць Шыну працу.
  Паколькі крыміналіст не стаў тлумачыць далей свой унёсак, гэта зрабіў Дэнс. «Узніклі некаторыя пытанні аб тым, што людзі знайшлі на месцы злачынства Чарлі ў канферэнц-цэнтры і за домам Эдвіна, дзе ён сцвярджаў, што за ім нехта шпіёніў».
  "Так, Эдвін сказаў мне", сказаў Мэдыган са змрочным выглядам. «А я яму не паверыў».
  Дэнс працягваў: «Адным з іх быў птушыны памёт чаек».
  Рыфма паправіла: «Сапраўдная фраза была дзярмом ад, цытата, «птушкі, хутчэй за ўсё, якія жывуць у прыбярэжным рэгіёне». Не карэннае насельніцтва, заўважце. Я паняцця не меў, адкуль яны і куды ішлі. Адзінае, што я хацеў сказаць, было тое, што птушкі, пра якія ідзе гаворка, верагодна, нядаўна праводзілі час на ўзбярэжжы, абедаючы акіянічнай рыбай. А потым мы таксама вызначылі алей і грыбкі, якія выкарыстоўваюцца ў арганічным земляробстве». Ківок у бок Сакса. «У яе, дарэчы, даволі прыстойны сад. Я сам не разумею кветак, але памідоры, якія яна вырошчвае, даволі добрыя».
  Дэнс удакладніў: «Я ўспомніў таго кангрэсмена Дэвіса Сімескі і Бэбідж праводзіў агітацыйную кампанію ў Мантэрэі, які знаходзіцца на ўзбярэжжы, дзе яны маглі выявіць след птушкі. І яны тупалі на экалагічна чыстых арганічных фермах ад Уотсанвіля да даліны».
  «Але чаму вы сталі настолькі падазронымі, каб падумаць, што, магчыма, Эдвін і не быў забойцам?» - спытаў Мэдыган.
  Дэнс засмяяўся. «Зноў птушынае дзярмо, у пэўным сэнсе. Бачыце, у загалоўку Лінкальн напісаў менавіта гэта. «Птушынае дзярмо». Але ў табліцы доказаў, якую ён мне даслаў, ён ужыў слова «экскрыменты».
  - Гэта быў Сакс, - буркнуў Рым.
  «Ну, гэта прымусіла мяне ўспомніць паведамленне на вэб-сайце з пагрозамі кангрэсмену. Я зразумеў, што гэта не падобна на Эдвіна».
  «Кінесіка мовы», — сказаў О'Ніл.
  «Дакладна».
  Яна паказала ім пост, які выклікаў трывогу.
  Я бачыў усе вашы паведамленні пра Кейлі. Вы сцвярджаеце, што яна вам падабаецца, вы сцвярджаеце, што любіце яе музыку. Але вы выкарыстоўваеце яе, як і ўсе, вы скралі «Пакідаючы дом», каб зрабіць лацінаамерыканцаў шчаслівымі. Ты чортавы крывадушнік...
  «Гэта не тон Эдвіна. Я ніколі не чуў, каб ён казаў ці пісаў лаянку. І ёсць граматычныя памылкі: коскі, якія не былі патрэбныя, і няправільнае напісанне «hypocrite» і «you're», чаго ён ніколі не рабіў у сваіх электронных лістах Кейлі. Ах, і ў сваіх электронных лістах, калі ён згадваў адну з яе песень, ён браў назву ў двукоссе. У паведамленні, якое пагражала кангрэсмену Дэвісу, загаловак быў зусім не ацэнены. Мяне ўразіла, што гэта мог быць напісаны кімсьці, хто думаў , што вар'ят сталкер напіша гэта.
  «Потым былі некаторыя пытанні, якія ўзніклі падчас майго інтэрв'ю з Эдвінам». Яна растлумачыла пра выкарыстанне кантэнт-аналізу пры разглядзе таго, што сказаў Эдвін, а не кінесікі і мовы цела. «Паколькі я не мог выкарыстоўваць традыцыйны кінэзічны аналіз, я паглядзеў на факты, якія ён мне распавядаў. І некаторыя з іх былі непаслядоўнымі. Як колькасць лістоў і электронных лістоў, якія Эдвін атрымаў ад Кейлі. Яна і яе адвакаты сказалі, што Эдвіну было даслана паўтузіна адказаў — усе ў форме электронных лістоў або звычайных лістоў. Але ў інтэрв'ю Эдвін сказаў мне, што ён атрымаў больш за гэта ... і ён выказаў здагадку Пайку, што знайшоў іх вельмі абнадзейлівымі.
  «Спачатку я думаў, што гэта прадукт яго праблем з усведамленнем рэальнасці. Але потым я зразумеў, што гэта іншае. Бачыце, сталкеры могуць няправільна вытлумачыць наступствы фактаў, але яны будуць ведаць, што гэта за факты . Аднак Эдвін няправільна вытлумачыў паведамленне Кейлі ў лістах, ён дакладна ведаў, колькі менавіта лістоў ён атрымаў. Ці азначае гэта, што нехта іншы, выдаючы сябе за Кейлі, дасылаў яму электронныя лісты і лісты?
  «А потым, — сказала яна з іранічнай усмешкай Майклу О'Нілу, — я задалася пытаннем, чаму Пітэр Сімескі так мяне зацікавіў? Ён сказаў, што кангрэсмен хацеў прыцягнуць мяне да ўдзелу, і, магчыма, ён гэта зрабіў. Але я думаю, што Сімескі ўклаў гэта ў галаву Дэвіса. Гэта дало Сімескі магчымасць убачыць, як мы ідзем з расследаваннем і што мы ведаем. Здавалася, Майра таксама вельмі зацікавілася тым, на каго я працую. І яны двое, і Дэвіс, днямі прыляцелі ў Сан-Францыска; тады яны, магчыма, купілі перадаплачаныя мабільныя ў Берлінгейме. Гэта побач з аэрапортам».
  Мэдыган прамармытаў: «Такім чынам, яны забілі Бобі і файлаабменніка, каб усталяваць схему віны Эдвіна».
  «Як бы цяжка гэта ні было лічыць, — сказаў Дэнс, — так. Я думаю, што гэта адзіная прычына іх гібелі». Яна зірнула ў бок Рыфма. «Пасля таго, як я атрымаў ваша паведамленне ў бяспечным доме пра птушыныя экскрыменты, у мяне ўзніклі падазрэнні адносна людзей, блізкіх да Дэвіса. Я адправіў па электроннай пошце свайму партнёру, Т.Дж.Скэнлану, каб правесці глыбокія праверкі ўсіх супрацоўнікаў Дэвіса. Усе былі чыстыя, але Сімескі і Майра былі занадта чыстыя. Яны былі ідэальнымі ўзорамі палітпамагатых, хрэстаматыйнымі. І яны ў той жа дзень далучыліся да кампаніі. І даведацца пра іх да ўступлення было немагчыма. TJ падумаў, што гэта дзіўна, і працягваў капаць і знайшоў некаторую сувязь з групай Keyholders, якая, як вядома, асуджала многія пазіцыі Дэвіса, але асабліва рэзка выказвалася за яго пазіцыю па палягчэнні іміграцыі.
  «Я вырашыў перастрахавацца, і мы выбраліся праз бакавое акно бяспечнага дома, калі Майра прыбыла і заручылася з Цімам». Ківок у бок Райманда. «Мы ведаем, што адбылося далей».
  П. К. Мэдыган паказаў лыжкай на чалавека ў інвалідным вазку. «Вы ўпэўнены, што не хочаце марозіва?»
  «Не мой выбар», — сказаў крыміналіст.
  Крышталь Стэнінг зайшла ў кабінет шэрыфа. «Мы толькі што знайшлі добрага самараніна».
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?" — спытаў Мэдыган з адкрытым нецярпеннем. Відаць, забыўшыся, што ён цывільны.
  «Жанчына, якая давала Эдвіну ўказанні, калі ён заблукаў».
  Ах, жанчына-алібі.
   «Эдвін меў рацыю. Гэта было ў той самы час, калі Шэры Таун была атакаваная. І яна яго дакладна ідэнтыфікавала».
  Мэдыган уздыхнуў. «Ну, мы памыліліся, хлопчыкі і дзяўчынкі. Вазьміце Sharp сюды. Я, напрыклад, збіраюся папрасіць прабачэння».
  Праз імгненне Эдвіна праводзілі ў кабінет, і ён крыху збянтэжана азірнуўся. Яго валасы былі раскосыя. Здавалася, у яго крыху закружылася галава, хоць ён быў зачараваны Рыфмай і інвалідным вазком.
  Гансалес растлумачыў, што здарылася, у тым ліку адкрыццё таго, што большасць электронных лістоў, якія ён атрымліваў ад Кейлі, былі фальшывымі, а зусім не ад яе.
  Дэнс заўважыў, што яго твар апусціўся. «Яна іх не даслала?»
  На імгненне запанавала маўчанне, і Дэнс сказаў: «Яна даслала некалькі, але, прабач, Эдвін, насамрэч тыя, што ад яе, былі толькі лісты. Як яна ўсім паслала».
  Эдвін засунуў рукі ў кішэні джынсаў. «Мне б ніколі не стала так... ведаеце, смешна пра яе, калі б я ведаў. Падумайце аб гэтым, нехта такі прыгожы, таленавіты і знакаміты, як яна, кажа вам, што вы яе цікавіце, што вы для яе шмат значыць... што я павінен быў падумаць?»
  - Я разумею, Эдвін, - ласкава сказаў Дэнс.
  Мэдыган сказаў: «Я таксама прабач, сынок».
  Эдвін імгненне нічога не сказаў, зноў гледзячы на інвалідны вазок. «Значыць, я не падазраваны ці што?»
  — Не, — сказаў Аруцюн.
  Ён кіўнуў і засяродзіў увагу на Мэдыгане. «Ну, тады мяне не вельмі цікавіць тая скарга, якую я зрабіў супраць вас, дэтэктыў. І намеснік Лопес. Я проста рабіў тое, што мне трэба. Гэта было як самаабарона, разумееце».
  - Я так, і гэта добра з твайго боку, Эдвін. Справа ў тым, што калі справа даходзіць да Кейлі, мы ўсе адчуваем занадта вялікі энтузіязм».
  «Я хацеў бы сысці зараз. Гэта нармальна?»
  «Вядома, сынок. Пазней або заўтра мы атрымаем ад вас заяву аб тым, што здарылася з Сімескі і жанчынай — аб выкраданні. Зараз хто-небудзь даставіць цябе дадому. Вы не ў форме, каб кіраваць аўтамабілем. Вы можаце забраць машыну заўтра».
  «Дзякуй, дэтэктыў». Апусціўшы плечы, апусціўшы грудзі, ён накіраваўся да дзвярэй. Нягледзячы на тое, што яго было цяжка чытаць па кінезіцы, Дэнс бачыў у яго паставе шчыры смутак.
  
  
  
  
   Глава 60
  У зоне абслугоўвання офіса шэрыфа Лінкальн Райм нацэліўся на пандус, які вёў на вуліцу. Яго суправаджалі яго нью-ёркскія спадарожнікі, а таксама Кэтрын Дэнс і Майкл О'Ніл. «Час выпіць, я б сказаў, а потым назад у Сан-Хасэ».
  «Час выпіць кавы ў фургоне», — паправіў яго начальнік Том.
  « Я не за рулём», - з'едліва адказаў Райм. « Я магу піць».
  «Але, — хутка запярэчыў яго памочнік, — я ўпэўнены, што трымаць адкрытыя кантэйнеры з спіртным у транспартным сродку, які рухаецца, незаконна, нават калі вы не за рулём».
  «Яно не адкрыта», - агрызнуўся Рым. «Мой стакан з вечкам».
  Памочнік задуменна сказаў: «Мы, вядома, маглі б застацца тут паразмаўляць, але гэта проста азначае, што мы дойдзем да бара ў Сан-Хасэ значна пазней».
  Райм здзекаваўся, але выраз твару знік, калі ён развітаўся з праваахоўнікамі і лёгкім жэстам падняў правую руку да Дэнс і схапіў яе за руку. Яна пацалавала яго ў шчаку, потым абняла Сакса.
  О'Ніл дадаў: «Я ўбачуся ў нядзелю. Я прывязу дзяцей». Ён зірнуў на Сакса. «Вы зацікаўлены, мы толькі што атрымалі новы H&K MP7».
  «Маленькая куля».
  «Правільна. Меншы за ББ, семнаццацікаліберны. Вы хочаце ў панядзелак выйсці на палігон і зрабіць некалькі дзірак у паперы?»
  «Можна спрачацца, што так», — з энтузіязмам сказаў Сакс.
  «Кэтрын?» — спытаў О'Ніл.
  «Прайду, думаю. Я буду бавіць час з Лінкальнам і Томам».
  І з Джонам Болінгам таксама? — здзівілася яна, потым наступіла на гэтую думку.
  Трыо з Нью-Ёрка выйшла за дзверы.
  О'Ніл таксама развітаўся з мясцовымі жыхарамі, і Дэнс выйшаў з ім на вуліцу ў душнае паветра.
  «Вы спяшаецеся вярнуцца?» - спытала яна сябе. Не планаваў. Яна думала, што яны могуць паабедаць удваіх.
   Паўза. Яна магла сказаць, што ён таксама хацеў застацца. Але потым паківаў галавой. «Справа ў тым, што Эн едзе з Сан-Францыска, забірае некаторыя рэчы. Я павінен быць там». Ён адвёў позірк. «А заўтра паперы будуць гатовыя, міравая дамова».
  «Так хутка?»
  «Яна не хацела шмат».
  Акрамя таго, жанчына, якая здраджвае свайму мужу і кідае сваіх дзяцей, верагодна, не ў стане шмат патрабаваць, падумаў Дэнс. «У цябе ўсё ў парадку?» Адно з тых бессэнсоўных пытанняў, якое звычайна тычыцца больш таго, хто задае, чым таго, хто пытаецца.
  «З палёгкай, сумам, раздражненнем, клопатам пра дзяцей». Гэтак доўгае абмеркаванне яго эмацыйнага здароўя, якога яна ніколі не чула ад Майкла О'Ніла.
  Цішыня на імгненне.
  Затым ён усміхнуўся. «Добра, лепш ідзі».
  Але перш чым ён павярнуўся, Дэнс адчула, што імпульсіўна цягнецца ўверх, заклаўшы адну руку за яго шыю, абняўшы яго за спіну, і прыцягне яго да сябе. Яна моцна пацалавала яго ў рот.
  Яна падумала: не, не, што ты, чорт вазьмі, робіш? Адступіць.
  Тым не менш, да таго часу яго рукі цалкам ахіналі яе, і ён цалаваў яе ў адказ, гэтак жа моцна.
  Потым, нарэшце, ён адышоў. Падышла, каб яшчэ раз пацалаваць, і яна сціснула яго яшчэ мацней, а потым адступіла.
  Яна чакала касога позірку — яго стан чакання, — але О'Ніл лёгка ўтаропіўся ёй у вочы, і яна гэтак жа спакойна азірнулася. Іх усмешкі супалі.
  Брат, што я цяпер зрабіў?
  «Пацалавала чалавека, якога шчыра кахаю», — падумала яна. І гэтая нечаканая думка была больш ашаламляючай, чым сам кантакт.
  Потым ён быў у машыне. «Я патэлефаную вам, калі вярнуся. Да сустрэчы ў нядзелю».
  «Едзьце асцярожна», - сказала яна. Фраза, якая выклікала ў яе нервы, калі яе бацькі казалі тое ж самае Кэтрын-падлетку. Быццам бы я збіраўся з'ехаць з дарогі, пакуль вы мне не нагадалі.
  Але, як жанчына, якая страціла аднаго мужа з-за шашы, яна не магла ўтрымацца ад час ад часу вымаўляць гэты сказ. Ён зачыніў дзверы, зноў зірнуў на яе і падняў левую далонь да ўнутранага лабавога шкла, а яна прыціснула правую да вонкавага шкла.
  Ён уключыў машыну і выехаў з участка.
  
  «КАЛІ ГЭТА НЕ БЫЦЬ ПЕРШЫМ», — сказаў біскуп Таўн, адпіваючы малако.
  «Правільна», - сказаў Дэнс яму і яго дачцэ на ганку свайго дома. «Эдвін быў невінаваты. Не забіў душы. Цалкам наладжана».
  «Ён усё яшчэ дзярмо».
  «Тата».
  «Ён маленькі чорт, і я быў бы не супраць, калі б ён трапіў у турму за нешта. Але добра ведаць, што ён больш не будзе праблемай». Сівы музыка зірнуў на Дэнса. «Ён не так?»
  «Я так не думаю. Яму больш за ўсё сумна, што Кейлі не дасылала яму тыя асабістыя электронныя лісты і лісты, якія прыдумаў Сімескі».
  «Мы павінны падаць у суд на гэтых ублюдкаў», - сказаў Бішоп. «Крыльшчыкі? На хрэн яны?»
  «Тата, сапраўды. Давай." Кейлі кіўнула ў бок кухні, дзе Суэлін і Мэры-Гордан дапамагалі Шэры спячы што-небудзь духмянае з ваніллю. Але хрыплы голас мужчыны, напэўна, не данёсся да сябе.
  Кейлі сказала: «Я не збіраюся ні на каго падаваць у суд, тата. Такі розгалас нам не патрэбны».
  «Што ж, мы атрымаем рэкламу, хочам мы гэтага ці не. Я пагавару з Шэрам аб тым, каб яго закруціць». Потым паляпаў дачку па плячы. «Гэй, паглядзі, добрыя навіны, KT. Дрэнныя хлопцы мёртвыя, а Эдвіна няма ў кадры. Так што пра адмену канцэртаў больш не гавораць. Калі казаць пра гэта, я зноў працаваў над парадкам песень і думаю, што нам трэба перанесці «Leaving Home». Усе хочуць. На біс лепш за ўсё. І я б прымусіў дзіцячы хор праспяваць апошнюю партыю на іспанскай мове».
  Дэнс ведаў, што плечы Кейлі напружыліся ад гэтых каментарыяў. Відавочна, што сама яна яшчэ не была ўпэўненая ў канцэрце. Тое, што забойцы былі спыненыя і Эдвін апраўданы, не азначала, што яна была ў такім псіхічным стане, каб зладзіць шоу ў цені нядаўніх злачынстваў.
  І тут Дэнс заўважыў, што пастава маладой жанчыны непрыкметна павалілася. Што азначала капітуляцыю.
  «Вядома, тата. Вядома».
  Тон вечара хутка змяніўся, але, не звяртаючы ўвагі на гэта, біскуп Таўн падняўся, як буйвал, які вылазіў з ручая, які ён толькі што перайшоў уброд і прабраўся ўнутр. «Гэй, MG, што пячэш?»
  Кейлі глядзела яму ўслед са змрочным тварам. Дэнс выкарыстаў магчымасць залезці ў яе кашалёк і перадаць ёй запячатаны канверт, які змяшчаў ліст Бобі ў выпадку здарэння і копію дакументаў аб усынаўленні. Спявачка ўзважыла яго ў руцэ. Дэнс ціха сказаў: «Гэта высветлілася падчас следства. Я адзіны, хто ведае. Вы спраўляйцеся з гэтым, як хочаце».
  "Што-?"
  «Вы ўбачыце».
  Жанчына глядзела ўніз на тонкі канверт, сціскаючы яго, быццам ён важыў дзесяць фунтаў. Дэнс зразумела, што ведае, што ў ім. «Трэба разумець. Я проста…”
  Танец абняў яе. - Гэта не мая справа, - прашаптала яна. «А зараз я збіраюся вярнуцца ў матэль. Мне трэба прадыктаваць справаздачу».
  Кейлі сунула канверт у кішэню, падзякавала Дэнс за ўсё, што яна зрабіла, і пайшла ў дом.
  Дэнс падышоў да свайго пазадарожніка. Яна выпадкова зазірнула ў дом і ўбачыла частку кухні, Суэлін і Шэры на востраве, якія разглядалі кулінарную кнігу. Кейлі падскочыла на зэдлік побач, падняла Мэры-Гордан сабе на калені. Не спатрэбіўся кінэзічны аналіз, каб па вясёлым курчанні дзяўчыны зразумець, што абдымкі былі асабліва моцнымі.
  Едучы па доўгай цьмянай пад'язной дарозе, Дэнс думала не пра клан Таўн, а пра патэнцыйную крушэнне цягніка, да якога магло накіравацца яе асабістае жыццё. Яна ўспомніла пацалунак з О'Нілам і адчула скручванне ў жываце - выпраменьваючы ідэальны баланс радасці і трывогі.
  Яна прагартала спіс прайгравання свайго iPod на экране забаўляльнай сістэмы пазадарожніка, каб знайсці песню, якая толькі што прыйшла ў галаву, адну з песень Кейлі, што не дзіўна. «Гэта каханне, гэта менш?» Тэкст гучаў праз рэзанансную гукавую сістэму Pathfinder.
  Ці злева, ці справа? Гэта ўсход, гэта захад?
  Ці дзень, ці ноч? Гэта добра ці лепш за ўсё?
  Шукаю адказы, шукаю падказкі.
  Павінна быць нешта, каб сказаць мне праўду.
  Я спрабую ведаць, але я магу толькі здагадвацца,
  Ці каханне паміж намі?
  Гэта каханне, ці менш?
  
  
  
  
  
  
  
  
   Глава 61
  «ГРАЦІАС, СЕНЬЁРА ТАНЕЦЬ».
  «Дзе нада».
  У гаражы Хасэ Вілалобаса Дэнс выключыў лічбавы дыктафон і пачаў збіраць кабелі і мікрафоны. Яна правяла дзень не як супрацоўнік праваахоўных органаў, а як інжынер гуказапісу і прадзюсар, і Los Trabajadores толькі што скончылі апошнюю мелодыю - son huasteco, у традыцыйным стылі музыкі з паўночнага ўсходу Мексікі, з рэзананснай васьміструннай такія інструменты, як гітара, ярана і скрыпка. Скрыпач, жылы саракагадовы хлопец, родам з Хуарэса, падыграў шторм, нават праскочыў пад імправізацыю Stéphane Grappelli Hot Club de France.
  Дэнс была ў захапленні ад мудрагелістага, захапляльнага падарожжа музыкі і мусіла прымусіць сябе ўтрымацца ад пляскання ў ладкі пад хуткія, заразлівыя мелодыі.
  Зараз, адразу пасля 17:00 , яна падзялілася Tecates з гуртом, а потым паблукала назад у Pathfinder. Яе тэлефон загудзеў, і яна ўбачыла паведамленне Мэдыгана, у якім яна пыталася, ці не зайдзе яна і прагледзець стэнаграму свайго дакладу аб справе Пітэра Сімескі і Майры Бэбідж, якую яна надыктавала мінулай ноччу.
  Яна крыху паразважала — яна была знясіленая — але вырашыла пакончыць з гэтым. Пракручваючы свой iPhone, яна таксама ўбачыла прапушчаны выклік.
  Джон Болінг.
  Яна зноў загаварыла пра «сітуацыю ў Сан-Дыега», як яна яе называла. І першым у яе думках быў пацалунак з Майклам О'Нілам.
  «Я не магу патэлефанаваць Джону», — сказаў ёй розум.
  Калі яе палец націснуў REDIAL.
  Трэль лічбаў. Затым … галасавая пошта.
  Расчараваная, раззлаваная і з палёгкай, яна адключылася, не пакінуўшы паведамлення, падумаўшы, што гэта была б добрая назва для песні Кейлі Таўн: «Straight to Voicemail».
  Праз паўгадзіны яна прыбыла ў офіс шэрыфа. Цяпер яна была афіцыйным ганаровым дэпутатам і без асаблівых праблем прайшла міма сяржанта і аховы. Некалькі супрацоўнікаў праваахоўных органаў, якіх яна не сустракала, па-сяброўску махалі ёй рукой.
  Яна зайшла ў кабінет Мэдыгана. Галоўны дэтэктыў быў афіцыйна адноўлены на пасадзе; Эдвін зняў абвінавачванні.
  «Вы ніколі не робіце брызгліны?» - спытала яна, сядаючы на патрапаную канапу, гледзячы на кардонны кубак, які ён захоплена капаў.
  "Што?" - спытаў Мэдыган.
  «На тваё марожанае? Або ўзбітыя сліўкі ці сіроп?»
  «Не, гэта пустая трата густу. Калорыі таксама. Як шышкі. Калі-небудзь я дам вам сваю тэорыю марожанага. Гэта па-філасофску. Вы калі-небудзь паспелі?»
  «Зрабіць марожанае?»
  «Правільна».
  Яна сказала: «Свет падзелены на людзей, якія робяць марожанае, ёгурт, макароны і хлеб. І тых, хто купляе. Я пакупнік».
  «Я з вамі там. Гэта тваё».
  Ён выцягнуў яшчэ адзін кубак. Шакаладная дробка. Металічная лыжка таксама.
  «Не, я...»
  «Вы занадта хутка кажаце «не», намеснік», — прабурчаў Мэдыган. «Хочаш марозіва. Я ведаю.
  Праўда. Яна ўзяла яго і з'ела некалькі вялікіх глыткоў. Было прыемна і тапла. «Добра».
  «Вядома, добра. Гэта марозіва. Вось заява, вы хочаце зірнуць-паглядзіце і дайце мне ведаць, што вы думаеце ". Ён сунуў паперы да яе, і яна прачытала.
  Крыстал Стэннінг перапісала гэта са стужкі Дэнса, і гэта было даволі дакладна. Яна пашырыла адну-дзве думкі. Затым адсунуў яго назад.
  Нават у гэтую гадзіну цяпло даліны Сан-Хаакін пранізвала будынак. Чорт вазьмі, я іду ў Macy's, вазьму суцэльны кавалак і плаваю ў басейне Mountain View, пакуль не зморшчуся. Дэнс пацягнуўся і ўстаў, збіраючыся пажадаць добрай ночы дэтэктыву, калі на яго стале зазваніў тэлефон і ён націснуў дынамік . «Так?»
   Танец дапіваў марожанае. Думаў папрасіць яшчэ, але вырашыў адмовіцца.
  Вядома, гэта добра. Гэта марозіва...
  «Гэй, начальнік, гэта Мігель. Лопес».
  «Вы працавалі ў мяне чатыры гады. Я ведаю твой голас, - адрэзаў мужчына, разглядаючы ядро вулкана ўласнага кубка, магчыма, падлічваючы, колькі ўкусаў яму засталося. "Што?"
  «Нешта смешнае».
  «Ты скажаш мне што, ці проста пакінеш гэта?»
  «Вы слухаеце KDHT?»
  «Радыё? Часам. Перайсці да справы. Якая ваша кропка?»
  Дэпутат сказаў: «Ну, добра. Я слухаў, ідучы дадому, а там шоў па выкліку. «Бэво ўвечары».»
  «Лопэс!»
  «Добра, ён дыджэй, і яны выконваюць запыты. Тое, што адбываецца каля пяці хвілін таму, - нейкі слухач запытвае песню. Я маю на ўвазе, частка песні. Адзін з Кейлі.
  Танец застыў. Яна села. Мэдыган гаўкнуў: "І?"
  «Запыт быў у электронным лісце. Падпісваецца: "Прыхільнік Кейлі". Гэта было для «Твайго ценю». Толькі апошні верш. Ды-джэй палічыў гэта смешным, толькі адзін куплет, і сыграў усю песню. Але мне трэба падумаць...
  - О, Хрыстос, - прашаптаў Дэнс. «Ніхто ніколі не выконваў чацвёрты куплет, каб абвясціць аб забойстве кангрэсмена Дэвіса!» Яна падумала пра каментарый Лінкальна Райма: « І ён разумны, праўда?» Ён пачаў з тэлефонаў, каб заняць вас, потым пераключыўся на іншыя спосабы прайгравання песні, напрыклад, запыты званкоў па радыё? …
  «Чорт». Мэдыган ківаў. Ён спытаў Лопеса, ці было ў электронным лісце яшчэ што-небудзь.
  «Не. Толькі гэта».
  Мэдыган адключыўся, не развітаўшыся. Ён адразу ж патэлефанаваў у станцыю і яго звязалі са студыяй, сказаў Бево, што гэта справа паліцыі, і папрасіў пераслаць ліст яму. Пакуль яны чакалі, ён прамармытаў: «І, чорт вазьмі, мы ўсё яшчэ шукаем сувязь паміж Сімескі і Майрай Бэбідж і іншымі забойствамі — Бобі і Блэнтанам, тым файлаабменнікам, нападам на Шэры Таўн. Але пакуль ніхто нічога не знайшоў».
   Праз імгненне на экране яго кампутара з'явіўся сцяг. Запыт па электроннай пошце ў студыю з загадкавага ўліковага запісу, які змяшчае выпадковыя літары і лічбы, быў не больш чым тым, што Лопес ужо сказаў ім. Мэдыган патэлефанаваў у аддзел па барацьбе з камп'ютэрнымі злачынствамі і пераслаў яго. Праз некалькі хвілін яны даведаліся, што гэта была ананімная бясплатная электронная пошта, адпраўленая з гатэля ў раёне Таўэр.
  «Давайце складзем спіс гасцей, якія там жывуць», — сказаў Мэдыган.
  Але Дэнс нахмурыўся. «Нічога добрага нам не прынясе. Ён не будзе госцем. Ён бы проста ўхапіў бесправадны сігнал у вестыбюлі ці нават на стаянцы. Напэўна, ён мае нейкую сувязь з раёнам. Але не гатэль».
  «Вы лічыце, што замах быў выпадковасцю? І сапраўды ёсць сталкер?»
  «Ну, мы ведаем, што гэта не можа быць Эдвін. У яго ёсць алібі. І не абавязкова быць сталкерам. Гэта можа быць хто заўгодна, хто спрабуе падставіць Эдвіна, каб схаваць напады — Бобі, файлаабменніка або Шэры Таўн...» Яна пахітала галавой. «А можа, гэта было проста для таго, каб усталяваць схему... і сапраўдная меркаваная ахвяра наступная ў яго спісе».
  «Гаўно. Як мы прапусцілі гэта? … Але хто новая ахвяра? Які чацвёрты верш?»
  Танец чытаў,
  Вы не можаце стрымліваць усмешкі; шчасце плыве.
  Але бяда можа знайсці нас у самым сэрцы нашых дамоў.
  Здаецца, жыццё ніколі не ідзе зусім правільна,
  Спіну з раніцы да вечара не пільнуеш.
  
  Мэдыган уздыхнуў. «Забіць каго-небудзь у іх доме. Гэта як іншы верш, пра дарогу - не вельмі карысна.
  «Ёсць спасылка на «плавае». Іншая рака, басейн, іншы вадаём?»
  «Паняцця не маю. У нас тут з дзясятак азёр, але паблізу горада нічога вялікага. Сотні міль берагоў рэк. І павінна быць тысяча басейнаў. Больш».
  «Добра, магчыма, ёсць нейкая сувязь з раёнам Таўэр. Але мы павінны больш звузіць яго». Дэнс на імгненне задумаўся. «Вы ведаеце, былі некаторыя рэчавыя доказы таго, што людзі Чарлі гэта знайшлі мы ніколі не глядзелі на гэта, таму што ў нас было дастаткова, каб зразумець, што Сімескі і Майра задумалі».
  Мэдыган патэлефанаваў Чарлі Шыну з CSU, паразмаўляў з ім і зрабіў нататкі. Паклаўшы слухаўку, ён сказаў: «Тое, што не было ўлічана, гэта жыльная парода... прамысловыя пабочныя прадукты, ці што там. Ніколі не чуў пра гэта раней. Пыл з чалавечых касцей таксама. І Marlboro. Сімескі ці Майра курылі?»
  «Я ніколі іх не бачыў».
  Начальнік зірнуў на свае запісы. «Таксама адбітак ботаў, з вельмі вострым наском. І трохі алею Neatsfoot — апрацоўка скуры для бейсбольных пальчатак. Магчыма, нябожчык Пітэр Сімескі гуляў у фашысцкай софтбольнай лізе».
  Ад А да Б і Я…
  Дэнс кіўнула галавой. «Гэта не ўсё, для чаго ён выкарыстоўваецца».
  
  
  
  
   Глава 62
  НАРЭШЦЕ КЕЙЛІ ТАЎН вярнулася ў свой уласны дом, у сваю святыню.
  Хаця б на некалькі гадзін. Алісія напісала, што хоча бачыць яе па некаторых справах, звязаных з канцэртам, але яна не хацела сустракацца з ёй у доме Бішопа.
  Я чую цябе, сястра. І калі Алісія прапанавала ім сустрэцца ў Кейлі, яна ахвотна пагадзілася. Дартур Морган адвёз яе сюды, потым узяў сваю машыну і развітаўся.
  «Скажу вам, мэм: было вельмі добра працаваць з вамі».
  «Пасля ўсяго, што мы перажылі, усё яшчэ «мэм»?»
  «Правільна, мэм Кейлі». І ён зламаўся, як яна лічыла, сваёй першай усмешкай.
  Яна засмяялася і абняла яго, на што ён адказаў жорстка, але з добрым гумарам.
  Потым ён з'ехаў, і Кейлі засталася адна. Але палёгка, якую яна адчула, таму што Эдвін насамрэч не быў небяспечным сталкерам, знікла, і на змену ёй прыйшла нялёгкасць, якая не мела нічога агульнага з падзеямі апошніх дзён і тымі жудаснымі людзьмі, якія выкарыстоўвалі яе як нагоду, каб забіць кангрэсмен.
  Не, гэта быў дыскамфорт, які ўразіў бліжэй да дому.
  Гэй, глядзі, добрыя навіны, KT. Дрэнныя хлопцы мёртвыя, а Эдвіна няма ў кадры. Так што больш ніякіх размоў пра адмену канцэртаў...
  Чаму яна не сказала «не» свайму бацьку? Проста настойвалі , каб яны адмянілі? Хіба ён не зразумеў, што небяспека была прычынай таго, што яна не хацела працягваць канцэрт? Справа нават не ў тым, што Бобі быў мёртвы, а ў тым, што Шэры ледзь не памерла... Яна проста не хацела падымацца на сцэну.
  Я не Супержанчына, тата.
  Вашы мэты - гэта не мае мэты.
   Чаму ён так не заўважыў гэтага? Уся прамысловасць была вялізным бульдозерам, які рухаўся наперад, наперад, і калі кагосьці раздушылі — жыццё Бобі, радасць Кейлі — і што? Гэта было немагчыма спыніць.
  Не, вядома, біскуп Таўн гэтага не зразумеў. Усё, што ён атрымаў, гэта тое, што Кейлі павінна была зарабляць грошы, карміць сваіх супрацоўнікаў і сям'ю, карміць ненажэрных фанатаў, каб лэйбл і прамоўтэры былі шчаслівымі.
  І, падазравала яна, захавае памяць пра біскупа Таўна — нават сярод маладых людзей, якія ніколі не чулі яго спеваў, чорт вазьмі, ніколі не чулі пра яго.
  І хрэн з душэўным спакоем яго дачкі.
  Да чорта тое, што для яе важней за ўсё, простае жыццё.
  Хм, падумала яна. «Простае жыццё». Нядрэнная назва песні. Яна запісала гэта, некалькі іншых фраз. Потым зірнула на гадзіннік. Алісія павінна была з'явіцца толькі праз паўгадзіны. Кейлі паднялася наверх у сваю спальню.
  У яе галаве праляцеў верш з цяпер сумна вядомага «Твайго ценю».
  Ты сядзіш ля ракі і думаеш, у чым памыліўся,
  Колькі шанцаў вы ўпусцілі за ўвесь час.
  Быццам твае непрыемнасці неяк ператварылі цябе ў камень
  А вада шаптала, чаму не вяртаешся дадому?
  
  О, які гэта быў час, ёй было ўсяго шаснаццаць, так жудасна сумавала па маці, сумавала па дзіцяці, па бацьку, толькі што выйшла з турмы з-за аўтамабільнай аварыі, ціснула на яе, каб яна з'явілася на некаторых з яго канцэртаў і пачала ўласную кар'еру, што яна нават не была ўпэўнена, што хоча. Прыгнечаны, прыгнечаны. Яна сама ездзіла ў Ёсеміці, хадзіла ў паход. І раптам усё аказалася для яе лішнім. Яна глядзела ўніз на чыстую раку і рушыла ў яе, ад імпульсу. Ніякіх планаў, на самой справе не збіралася нашкодзіць сабе - ці, магчыма, яна была. Кейлі не ведала тады і не ведала цяпер. Праз хвіліну іншы турыст выцягнуў яе і павёз у бальніцу. Ёй пагражала хутчэй пераахаладжэнне, чым утапленне, але нават не вялікая пагроза гэтага.
  Цяпер Кейлі села на ложак і яшчэ раз прачытала копію ліста Бобі, у якім выказвалася жаданне, каб амаль усё, што ён меў, дасталася Мэры-Гордан, а некалькі рэчаў — Кейлі. Яна не ведала, ці законна гэта як завяшчанне, але калі яна аднясе яго адвакату, яна меркавала, што навіна пра бацькоўства Мэры-Гордан стане агульнадаступнай.
   Бішоп выбухне. А заўзятары? Ці пакінулі б яны яе? Кейлі магла шчыра сказаць, што ні тое, ні іншае яе не хвалюе, не ў яе цяперашнім настроі.
  Але быў і шанец, што дзяўчына сама даведаецца. Ёй, вядома, трэба было б калі-небудзь навучыцца. Але не цяпер, у такім узросце. Суэлін была яе маці, а Раберта - бацькам. Кейлі ніколі не падумае аб тым, каб парушыць жыццё дзяўчыны. Яна сунула канверт у верхнюю скрыню камоды. Яна прыдумае што-небудзь, каб пераканацца, што дзяўчынка атрымала тое, чаго хацеў яе біялагічны бацька.
  Так, калі справа дайшла да Бобі і Мэры-Гордан, для Кейлі было занадта позна. Але яшчэ не было позна для таго жыцця, пра якое яна марыла. Знайдзіце мужчыну, выйдзіце замуж, нарадзіце шмат іншых дзяцей, грайце музыку на ганку — часам некалькі канцэртаў.
  Вядома, была маленькая частка пра «знаходжанне мужчыны».
  З тых часоў, як Бобі, не было нікога, хто б адчуваў яе па-сапраўднаму моцна. Тады ёй было ўсяго шаснаццаць, але яна вырашыла, што крытэрыем кахання ў такім узросце быў лепшы стандарт, які толькі можна было мець, самы чысты, самы сумленны, найменш складаны.
  Адна нота ў яе розуме. AC-дыез, за якім ішлі пяць іншых нот, і яны ўтрымлівалі фразу «Як я сябе адчуваў у шаснаццаць».
  Яна спявала гэта.
  Добры метр і шмат было, што рыфмавалася з «шаснаццаць». Гэта было ключавым фактарам пры напісанні музыкі. Што з чым рыфмавалася. «Апельсінам», напрыклад, не заканчвалі лірыку. «Срэбра» таксама было складаным, хоць Кейлі ўдалося ўключыць яго ў адну з песень свайго апошняга альбома.
  Яна села за туалетны столік, які выкарыстоўвала як пісьмовы стол тут, у спальні. Яна выцягнула жоўты блокнот і некалькі аркушаў нотнай паперы. За тры хвіліны яна напісала мелодыю і некалькі фраз і частак песні.
  Я дагэтуль памятаю, як адчуваў сябе ў шаснаццаць.
  Ты быў каралём, а я была тваёй каралевай
  Каханне было такім простым у далёкія часы,
  Хацелася б, каб жыццё зноў было такім...
  Калі мне было шаснаццаць…
  
   О, Бобі...
  Кейлі плакала цэлых пяць хвілін. Затым схапіла яшчэ сурвэткі і выцерла твар; на гэтым тыдні яна выкарыстала амаль дзве цэлыя скрынкі.
  Добра, хопіць...
  Яна ўключыла плэер Bose iPod, націснула спіс прайгравання Ларэты Лін.
  У ваннай яна напоўніла ванну, зашпіліла валасы і распранулася, потым апусцілася ў глыбокую ваду, слухаючы альбом.
  Адчуваў сябе цудоўна.
  
  
  
  
   Глава 63
  ЯНЫ БЫЛІ СВОЙ адказ.
  Дэнс, Дэніс Аруцюн і Пайк Мэдыган знаходзіліся ў малюсенькай кватэры Алісіі Сэшнс і разглядалі доказы, якія толькі што выявілі. Каўбойскія чаравікі з вострымі, як іголка, насамі, як тыя, што пакінулі адбіткі за домам Эдвіна. А на кухні быў алей для коннай язды Алісіі; Дэнс успомніла сваю налепку на бампер з чвэрць конем і любоў да верхавой язды. У яе кватэры знайшлі скрынкі з-пад марлбара. Жыллё таксама знаходзілася ў раёне Таўэр, побач з гатэлем, з якога быў адпраўлены электронны запыт на чацвёртую песню.
  Але нашмат больш крымінальнымі былі два смеццевыя пакеты, поўныя смецця Эдвіна Шарпа, выкрадзеныя з яго дома ў Фрэсна, у тым ліку квітанцыі і пошта, адрасаваная яму ў Сіэтл, каб пасадзіць у Кейлі, каб пераканаць паліцыю і прысяжных, што менавіта Эдвін стаіць за нападаў і што ён забіў Кейлі. А пад ложкам Алісіі быў схаваны чахол ад пісталета намесніка Габрыэля Фуэнтэса — без зброі — скрадзены каля тэатра, калі паліцэйскі сачыў за Эдвінам.
  «Алісія ведала, дзе Габрыэль», — нагадаў ім Дэнс. «Яна была на брыфінгу ў штабе».
  Спачатку яны не змаглі прыдумаць матыву стварэння Эдвіна Шарпа. Але хвіліну таму Дэнс даведаўся адказ. Мэдыгану і Аруцюну яна паказвала два дзесяткі аркушаў паперы, усе амаль аднолькавыя — спробы падрабіць почырк Кейлі на цыдулцы з надпісам:
  
  Каму гэта тычыцца
  Проста хачу сказаць некалькі рэчаў блізкім мне людзям, калі са мной што-небудзь здарыцца ў дарозе... Не магу не думаць пра Пэтсі Клайн у тым самалёце... Што ж, я хацеў бы, каб Алісія зрабіла гэта узяць на сябе ролю фронту для групы. Яна ведае песні так добра, як і я, і можа лепш біць гэтыя высокія ноты. І яшчэ адно, я хачу, каб вы зладзілі пякельную вечарыну і пераканаліся, што яна праспявае песню "I'm in the Mood (for Rock 'n' Roll)", на напісанне якой яна мяне натхніла.
  Я бачу вас на нябёсах, кахаю вас усіх!
  Кейлі
  
  - Божа, - прамармытаў Мэдыган, - Кейлі чацвёртая ахвяра. Апошні верш. «Бяда можа знайсці нас у самым сэрцы нашых дамоў». Алісія заб'е яе ў сваім доме».
  Дэнс вырвала тэлефон з кабуры і набрала нумар спявачкі.
  
  Я ПАВІННА НАПІСАЦЬ песню пра такія рэчы, - падумала Кейлі, атрымліваючы асалоду ад ванны, саўндтрэку Ларэты Лін, фіялетавага водару свечкі, якую яна запаліла.
  «Маленькія радасці», - спявала яна. Не. «Маленькія задавальнення». Сканіруе лепш. Лішні склад дапамог.
  Гэта было б пра тое, як трагедыі ў жыцці, рэчы, якія мы не можам кантраляваць, часта памяншаюцца, калі не адмяняюцца, дробязямі.
  «Проціяддзе ад болю».
  Прыгожы радок, падумала яна. Ніхто ніколі не выкарыстоўваў «проціяддзе» ў песні, якую яна ведала. Добра. Але потым… пачакайце. Пачакай. Вам не трэба пісаць песню кожныя пяць хвілін.
  іх не пісала . Яна ніколі не рабіла. Гэта быў сакрэт. Самі напісалі.
  У другім пакоі яна пачула званок тэлефона. — запярэчыла Кейлі. Ігнараваць гэта. Чатыры гудкі, потым галасавая пошта.
  «Я люблю летні дождж... Гэта проціяддзе ад болю...» Хм, іранічна падумала яна. Жудасна! Тое, што некаторыя радкі прыходзяць хутка, не азначае, што яны добрыя. Але частка таго, каб быць прафесіяналам, - гэта ведаць, што дрэнна, а што не. Яна будзе працаваць над гэтым.
  Затым, зноў пачуўшы мабільную трэль, яна падумала пра Мэры-Гордан. Суэлін тэлефанавала, таму што хварэла, ці хацела, каб Кейлі прынесла з дому спецыяльную цацку? Падштурхнуў клопат пра маленькую дзяўчынку Кейлі з ванны. Яна хутка выцерлася і апранулася ў джынсы і блузку. Нацягнуў шкарпэткі. І яе акуляры.
  Магчыма, гэта тэлефанавала Алісія. Пра што менавіта яна хацела пагаварыць з ёй, каб Бішоп не чуў?
  Можа быць што заўгодна, вырашыла яна. Асістэнт і Бішоп ніколі не ладзілі па-сапраўднаму. Яе бацьку падабаліся лагодныя жанчыны. Алісія рабіла для яго тое, што павінна была — ён быў кіраўніком кампаніі, — але паміж імі заўсёды было нейкае напружанне, таму што яна не хацела паклоніцца перад вялікім чалавекам.
  Яна зняла трубку. Ах, нумар Кэтрын. Яна націснула кнопку ЗВАРОТНАГА ВЫЗВАННЯ.
  Калі зазваніла, яна зірнула ў акно. Было цёмна, але яна ўбачыла сіні пікап Алісіі, які стаяў на пад'ездзе. Кейлі не чула, як яна прыбыла, але магла ўвайсці сама. У яе быў ключ.
  У Дэнса пстрыкнуў тэлефон.
  Кейлі пачала казаць: «Гэй, як справы?»
  Але агент настойліва сказаў: «Кейлі, паслухай мяне. У мяне няма часу ўдавацца ў дэталі. Алісія Сешн накіроўваецца туды. Яна цябе заб'е. Выйдзі з дому. Цяпер!»
  "Што?"
  «Проста сыходзь!»
  Унізе дзверы на кухню адчыніліся, і Алісія крыкнула: «Гэй, Кейлі. Гэта я. Ты прыстойны?»
  
  ПРАЗ СВОЙ ТЭЛЕФОН Кэтрын Дэнс пачула, як голас Кейлі сціх. Потым прашаптала: «Яна тут! Яна ўнізе. Алісія!»
  О не. Як з гэтым справіцца?
  Дэнс, Аруцюн і Мэдыган былі ў крэйсеры FMCSO, які імчаў ад кватэры Алісіі ў раёне Таўэр. Дэнс сказаў мужчынам, што Алісія ўжо ў доме Кейлі, а потым спытаў у трубку: «Дартур там?»
  «Не, ён пайшоў. Мы думалі, што ўсё скончана, Сімескі памёр».
  «Выйдзі. Ці можна ў лес збегчы?»
  «Я... Не. Я наверсе. Я не думаю, што я магу скакаць. І я павінен быў бы прайсці міма яе, калі б я спусціўся ўніз. Ці магу я пагаварыць з ёй? Чаму яна...
  «Не, трэба хавацца, трымацца далей. У яе ёсць пісталет. У нас будуць войскі там, як толькі мы можам, але гэта будзе дваццаць хвілін. Вы ў пакоі з замком?»
  "Мая спальня. так. Але гэта няшмат».
  «А як наконт зброі?»
  «Мая стрэльба ўнізе, зачыненая».
  «Проста забарыкадуйцеся ў пакоі. І стойла».
  «О, Ісусе, Кэтрын. Што адбываецца?"
  «Барыкадуйцеся, як можаце. Хутка прыедзем».
  Гук сірэны распаўсюджваўся ў гарачым, сухім паветры, і настойлівыя сіне-белыя агні рыкашэтам адбіваліся ад машын, шыльдаў і вокнаў, якія імчаліся на працягу вечара.
  
  "КЕЙЛІ?" АЛІСІЯ зноў патэлефанавала знізу.
  Дзе яна была? - здзівілася Кейлі. Усё яшчэ на кухні? Прытон?
  «Уніз праз хвіліну». Яна глядзела на дзверы.
  Зачыні, дзяўчынка! Што з табой. Купіць час. Замкніце, забарыкадуйце.
  У дзвярах яна паклікала: «Толькі што з душа. Я схаджу праз пяць». Яна зачыніла і замкнула дзверы. Але крэсла, якое яна спрабавала падціснуць пад ручку, было занадта нізкім. Яе камода была занадта цяжкай, каб зрушыць яе з месца. Туалетны столік не спыніў бы Мэры-Гордан.
  Знайдзіце зброю. Што заўгодна.
  Пілка для пазногцяў? Лямпа?
  Не будзь ідыётам, скачы!
  Яна падбегла да акна. Пад ёй была не толькі бетонная, але і каваная агароджа. Калі б яна не зламала спіну, яе б пасадзілі на кол.
  Зноў прыслухоўваючыся да дзвярэй, прыціснуўшыся вухам да дрэва.
  «Кейлі?»
  «Хутчэй спускайся! Выпіце піва ці заварыце кавы!»
  Выскачыць з акна. Гэта твой адзіны шанец.
  Потым Кейлі раптам падумала: ні на чорта.
  Я б'юся.
  Яна схапіла табурэтку і сарвала з яе мяккае покрыва Лоры Эшлі. Мэбля была пяць фунтаў з цвёрдых парод дрэва. Няшмат, але трэба было б зрабіць. Я заманю яе сюды і разаб'ю ёй галаву.
  Кейлі падышла да дзвярэй, прыслухоўваючыся. Яна заняла цвёрдую пазіцыю, схапіўшыся за зэдлік, як бейсбольную біту.
   Потым зазваніў яе тэлефон.
  Жмурачыся на экран. Нумар быў цьмяна знаёмы. Пачакай... Гэта быў Эдвін Шарп! Яна ўспомніла нумар з этыкеткі цацкі з секвоі, якую ён дапамог выбраць Мэры-Гордан.
  «Прывітанне, Эдвін?»
  Ён няўпэўнена сказаў: «Гэй, Кейлі, паслухай. Я амаль на месцы. Алісія папрасіла мяне не тэлефанаваць табе, проста падысці. Але я не ведаю, што гэта такое? Гэта нейкае паселішча? Я нічога ад цябе не хачу. Гэта не ваша віна, што зрабіў той хлопец з кангрэсмэнам».
  І з дрыготкім сэрцам Кейлі зразумела. Па нейкай прычыне Алісія падставіла Эдвіна. Яна таксама запрасіла яго сюды і збіралася зрабіць так, быццам ён яе забіў.
  «О, Эдвін, ёсць праблема».
  «Вы гучыце смешна. У чым справа? Я маю на ўвазе-"
  «Трымайся далей! Алісія тут. Яна мяне заб'е. Яна хоча...
  Паўза. «Вы што, не сур'ёзна?»
  «Яна цябе падстаўляе. Яна зараз тут».
  «Я выклічу паліцыю».
  Яна сказала: «Я зрабіла. Яны ў дарозе».
  «Я ў пяці хвілінах».
  «Не, Эдвін, не хадзі сюды! Ідзіце на Брэдлі-Роўд, міні-маркет. Заставайцеся там, заставайцеся з людзьмі. Такім чынам, ніхто не можа вінаваціць вас у тым, што адбываецца ".
  Менавіта тады Кейлі адчула пах дыму.
  Эдвін нешта гаварыў. Яна праігнаравала яго і павярнула вуха да дзвярэй. Так, знізу даносіўся трэск полымя.
  Не не! Мой дом, мае гітары! Яна іх спальвае! Як Бобі, файлаабменнік і Шэры, яна таксама спаліць мяне.
  «Кейлі, Кейлі?» — пачуўся з тэлефона голас Эдвіна.
  «Тут пажар, Эдвін. Выклікайце і пажарную службу. Але не хадзі сюды. Што зробіш».
  «Я—»
  Яна адключылася.
  І горкі, з'едлівы дым пачаў прасочвацца пад дзверы спальні.
  
  
  
  
   Глава 64
  ДЫМ І полымя раслі.
  Каханне - агонь, каханне - полымя...
  «Мой дом, мой дом», — падумала Кейлі, калі па яе шчоках каціліся слёзы смутку, болю ад дыму і страху. Мае гітары, мае карцінкі... О, гэтага не можа быць!
  Дзверы цяпер былі гарачыя навобмацак, а за акном водбліскі полымя знізу мільгалі па дрэвах і газоне.
  — запярэчыла Кейлі. Дзе была Алісія? Яна, вядома, не магла заставацца ўнізе ў полымі. Напэўна, яна сышла.
  Ну, хрэн яе. Я ратую свой дом!
  Кейлі пабегла ў ванную і схапіла вогнетушыцель, якому шмат гадоў, але, паводле датчыка, усё яшчэ быў зараджаны. Яна адамкнула дзверы спальні і лёгка адчыніла іх. Агонь быў сканцэнтраваны ў калідоры на першым паверсе і на саміх лесвіцах, дывановым пакрыцці. З палаючы нейлону выдзяляліся густыя клубы церпкага дыму. У паветры пранесліся іскры. Кейлі напоўніцу ўдыхнула непрыемны смурод і яе ванітавала. Яна апусціла галаву і ўдыхнула больш-менш чыстага паветра, другога. Яна стаяла. Агонь яшчэ не выйшаў з-пад кантролю. Калі б Алісія сышла, яна магла б патушыць столькі, каб дабрацца да кухні, дзе стаяла значна большая вогнетушыцель. І шланг у агародзе.
  Яна выйшла.
  Як раз у гэты момант знізу прагрымеў моцны грукат па ўсім доме, успышка ў дыме. Куля ўрэзалася ў дзверы каля яе галавы. Яшчэ два.
  Крычучы, яна кінулася назад у свой пакой і, бразнуўшы дзвярыма, замкнула іх. Кейлі вырашыла, што ў яе няма іншага выбару, акрамя як рызыкнуць скокнуць на зямлю з дваццаці пяці футаў. Ці зламала б яна сабе ногі і ляжала б у агоніі, пакуль Алісія не застрэліць яе? Ці атрымала б яе дзідай на плоце і выцякла б кроў?
   Але яна, па меншай меры, не згарыць. Падбегшы да акна, яна расчыніла яго і паглядзела на дарогу. Пакуль ніводнага мігцення. Потым яна зірнула ўніз, спрабуючы ацаніць вуглы і адлегласці.
  Яна знайшла месца, дзе можа прызямліцца, адразу за плотам. Але потым яна ўбачыла, якраз у тым месцы, дзе прызямлілася, цень Алісіі, які рухаўся ўзад і ўперад, амаль нетаропка. Яна была каля ўваходных дзвярэй і, напэўна, прадчувала скачок Кейлі і цэлілася ў тое самае месца.
  Цені…
  Кейлі села на ложак, схапіла фатаграфію Мэры-Гордан, якую яна мела, і прыціснула яе да грудзей.
  Такім чынам, гэта было ўсё.
  Мама, Бобі, я хутка буду з вамі.
  О, Бобі...
  Яна падумала пра песню, якую напісала для яго шмат гадоў таму. «Адзіны для мяне».
  Больш слёз.
  Але ў гэты момант знізу раздаўся яшчэ адзін стрэл… Потым яшчэ два-тры. Кейлі ахнула. Ці магла тут быць міліцыя?
  Яна падбегла да акна і выглянула. Не, тут нікога не было. Пад'язная дарожка была пустая, за выключэннем грузавіка Аліцыі. А на гарызонце не было ніякіх мігалак.
  Яшчэ два стрэлы.
  А знізу пачуўся голас, які клікаў яе імя.
  Мужчынскі голас.
  «Кейлі, давай, хутчэй!»
  Яна асцярожна адчыніла дзверы і зазірнула ўніз.
  Ісус! Скрозь дым яна магла разглядзець постаць Эдвіна Шарпа, які збіваў курткай агонь на лесвіцы. Аліцыя ляжала на спіне, на мармуры калідора, вочы глядзелі ўгару, нічога не бачачы. Яе твар быў у крыві. Яна ўпала на палаючую драўляную падлогу, і яе адзенне гарэла.
  Кейлі зразумела: Эдвін праігнараваў яе папярэджанне і ўсё роўна пайшоў да дому.
  «Спяшайцеся!» — закрычаў ён. "Давай! Я патэлефанаваў у пажарную, але не ведаю, калі яны прыедуць. Вы павінны выйсці!»
  Яго ўдары па полымю не надта спынілі распаўсюджванне, хаця ён прабіў вузкую дарожку ўніз па лесвіцы на першы паверх.
   Яна прабралася па гэтым цяпер. Ён паказваў у батлейку. «Мы можам выйсці так, праз акно!»
  Але яна сказала: «Ідзі! Я буду з гэтым змагацца».
  «Не, мы не можам!»
  «Ідзі!» — крыкнула яна і ўключыла маленькі вогнетушыцель на полымя.
  Эдвін вагаўся, моцна закашляўшыся, і вярнуўся да размахвання курткай. «Я табе дапамагу».
  Яна ўсміхнулася яму і паклікала: «На кухні яшчэ адзін вогнетушыцель. Каля печы!»
  Задыхаючыся, Эдвін, хістаючыся, прайшоў праз арачны дзвярны праём і праз імгненне вярнуўся з вогнетушыцелем, значна большым, чым у Кейлі, і таксама пачаў тушыць полымя.
  З жахам зірнуўшы на падпаленае цела Алісіі, Кейлі выбегла праз чорны ход і праз імгненне вярнулася з садовым шлангам. Яна пачала атакаваць упарты агонь, калі Эдвін, які стаяў побач з ёй, выдзімаў пену з вялікага вогнетушыцеля. Іх абодвух ванітавала, кашлялі і спрабавалі маргаць, каб ад дыму не плакалі слёзы.
  Спявачка і яе сталкер трымаліся, але толькі некаторы час. Неўзабаве вогнетушыцель Эдвіна скончыўся, і агонь расплавіў яе садовы шланг.
  Занадта позна… не! Мой дом.
  Але тут загучалі сірэны, і вечаровая цемра напоўнілася мігалкамі, калі прыбылі першыя пажарныя машыны. Мужчыны і жанчыны ў тоўстых жоўтых строях кінуліся са шлангамі ў дом і пачалі змагацца з полымем. Адзін пажарны схіліўся над целам Алісіі, якое ўжо не гарэла, а моцна тлела, і памацаў пульс. Ён падняў вочы і паківаў галавой.
  Іншы правёў Кейлі і Эдвіна да ўваходных дзвярэй, і яны, хістаючыся, выйшлі на вуліцу. Кейлі спусцілася па лесвіцы ў двор, кашляючы і выплёўваючы з рота жудасныя кавалачкі сажы і попелу. Яна прыпынілася на лужку і балюча вырвала. Потым яна азірнулася, зразумеўшы, што Эдвін адстае.
  Яна ўбачыла яго на каленях на ганку. Яго рука была на горле. Ён адняў пальцы і паглядзеў на іх. Кейлі ўбачыла, што лічбы цёмныя, але не запэцканыя сажай, як яна думала. З раны на шыі цякла кроў.
  Алісія застрэліла яго перад тым, як ён вырваў у яе пісталет.
  Ён міргнуў і паглядзеў на Кейлі. «Я думаю... Я думаю, што яна...» Яго вочы заплюшчыліся, і ён паваліўся спіной на драўляную палубу.
  
  
  
  
   Глава 65
  КЭТРЫН ДЭНС сядзела побач з Кейлі Таўн на прыступках яе дома. Яны купаліся ў размаху рознакаляровых агнёў, сіняга і чырвонага, з успышкамі белага. Прыгожа і трывожна.
  Маладая жанчына паменшала, пастава яе павалілася — падбародак уцягнуўся, плечы апусціліся. Яна была запэцкана крывёю Эдвіна Шарпа ад спробы спыніць крывацёк. У кінезічным аналізе перавозку Кейлі можна прачытаць як паразу і прыняцце, мэта кожнага дапытвальніка. Але гэтая поза таксама была прыкметай знясілення або нявер'я.
  PK Madigan кіраваў групай FMCSO на месцы злачынства ў іх пошуках дома, а пажарныя сачылі за тым, каб полымя не ўспыхнула зноў.
  - Я нічога з гэтага не разумею, - прашаптала Кейлі.
  Дэнс растлумачыў, што яны даведаліся пра Аліцыю і што знайшлі ў яе кватэры. «А ў яе грузавіку? Была сумка, напоўненая рэчамі, якія яна скрала з арандаванай Эдвінам. Яна збіралася іх тут пасадзіць». Затым Дэнс патлумачыў, чаму. «Была і запіска. Яна падрабіла твой почырк і вельмі добра з гэтым справілася. Калі з табой што-небудзь здарыцца, ты хацеў, каб яна ўзначаліла гурт».
  «Яна запрасіла Эдвіна сюды сёння ўвечары, каб выглядала, што ён забіў мяне. Яго арыштоўваюць, і ніхто яму не верыць, калі ён заяўляе, што невінаваты».
  «Дакладна».
  Кейлі пацерла твар; яе сківіцы сціснуліся. «Алісія хацела быць мной. Яна хацела славы, грошай і ўлады. Вось што гэты чортавы бізнес робіць з людзьмі. Гэта іх круціць, спакушае. Мяне гэта абрыдла! Мне гэта так надакучыла». Яна паглядзела ў бок медыкаў. «Я сказаў яму, каб не прыходзіў. Я ведаў, што яго абвінавацяць, калі што-небудзь здарыцца. Але ён усё роўна прыйшоў».
  Калі некалькі медыкаў пасадзілі Эдвіна ў адну з дзвюх машын хуткай дапамогі, да іх падышла іншая. «Агент Дэнс. Міс Таун... Містэр Шарп шмат страціў кроў. Мы стабілізавалі яго, наколькі маглі, але, прабачце, гэта не выглядае добра. Мы павінны як мага хутчэй даставіць яго ў бальніцу для аперацыі».
  «Ён будзе жыць?» - спытала Кейлі.
  «На дадзены момант мы не ведаем. Ён быў сябрам?»
  Кейлі ціха сказала: «У пэўным сэнсе. Ён мой фанат».
  
  
  
  
   Глава 66
  ПРАЗ ДЗВЕ ГАДЗІНЫ стомлены выгляд хірурга, паўднёваазіяцкі мужчына ў зялёных кустах, павольна ішоў па выбеленым калідоры грамадскага шпіталя Фрэсна да зоны чакання.
  Дэнс паглядзеў на Кейлі, і яны разам падняліся.
  Здавалася, мужчына не ведаў, каму данесці гэтую навіну: вядомай спявачцы з Фрэсна ці высокай жанчыне з пісталетам на сцягне. Ён размаўляў паміж імі, калі сказаў, што Эдвін Шарп выжыве. Страта крыві была моцнай, але ў канчатковым выніку ён цалкам паправіўся. «Куля міма соннай артэрыі і хрыбетніка». Эдвін зараз выходзіць з-пад наркозу. Яны маглі бачыць яго на некалькі хвілін, калі хацелі.
  Яны знайшлі пакой для рэанімацыі і ўвайшлі ўнутр, каб убачыць Эдвіна, які ачмурэла глядзіць у столь.
  - Гэй, - прамармытаў ён. «Гэй». Міргае. «Такое адчуванне, што калі я выдаліў міндаліны». Яго голас, здавалася, не быў закрануты; гаварыў ён ціха, праўда, крыху скажона. І здавалася, што ён зусім знясілены.
  Кейлі сказала: «Улічваючы ўсё, ты выглядаеш даволі добра».
  Хаця кулявая дзірка была даволі маленькай — вядома, каля дзевяці міліметраў — сіняк колеру баклажана сягаў далёка за межы тоўстага бінта, які закрываў рану.
  «Гмм, ведаеце, пакуль не вельмі балюча». Ён вывучаў кропельніцу, верагодна, марфін. Ён дадаў: «І я атрымліваю даволі прыемныя таблеткі пасля таго, як выйду, - сказаў мне доктар. Доктар, ведаеце.
  «Мяне заўтра выпісваюць». На яго твары з'явілася дужая ўсмешка, і на гэты раз усмешка не была ні найменшай ступені дзіўнай. «Я думаў, што буду тут, ведаеце, тыдзень. Можа, больш за тыдзень». Яго павекі апусціліся, і Дэнс задумаўся, ці не засынае ён. Затым яны адкрыліся яшчэ раз. – Тыдзень, – п’яна паўтарыў ён.
  "Я рада, што ты адчуваеш сябе лепш", - сказала Кейлі. «Я вельмі хваляваўся».
  Ён нахмурыўся. Гаворыць павольна: «Кветак мне не прынесла, заўважу. Няма кветак. Баіцеся, што я гэта няправільна зразумею?» Потым засмяяўся. «Жартую».
  Кейлі таксама ўсміхнулася.
  Твар Эдвіна спахмурнеў. «Алісія... што гэта было? Яна звар'яцела? Я маю на ўвазе Аліцыю. Што здарылася?"
  Дэнс сказаў: «Яна збіралася забіць Кейлі і падкласці некаторыя рэчы, якія яна атрымала з вашага дома, каб вас абвінавацілі ў гэтым. Яна падрабіла запіску, у якой гаварылася, што Кейлі хацела, каб Алісія выступіла перад гуртом.
  «Яна гэта зрабіла ? Забіў і Бобі Прэската? І на мачаху напаў?» — спытаў Эдвін.
  Кейлі кіўнула.
  Затым, паўтараючы каментарыі спявачкі некалькімі гадзінамі раней, ён дадаў: «Яна гэта зрабіла...» Зноў засяродзіўшыся. «Яна зрабіла гэта, каб праславіцца. Усе хочуць гэтага, я мяркую. Гэта як наркотык. Як пісаць Гары Потэра, быць Дэніэлам Крэйгам. Яны хочуць быць вядомымі».
  З вільготнымі вачыма Кейлі прашаптала: «Я не ведаю, што сказаць, Эдвін... Якая ўсё гэта каша».
  Ён паспрабаваў паціснуць плячыма, але зморшчыўся ад болю.
  «Табе не трэба было прыходзіць у дом, Эдвін. Я ж казаў вам, што гэта небяспечна».
  "Так", - сказаў ён, можа, з'едліва, можа, не зусім разумеючы, што яна сказала. Ён быў сапраўды пад наркотыкам.
  «Што там здарылася?» — спытаў Дэнс.
  Ён паспрабаваў засяродзіцца. «Там ззаду?»
  «У Кейлі?»
  «О, у Кейлі… Ну, яна расказала мне пра Аліцыю і пажар, таму я патэлефанаваў у пажарную службу, але не мог спыніцца. Вы сказалі мне спыніцца, так?»
  "Я зрабіў."
  «Але я не мог. Я працягваў хадзіць у дом. Калі я прыйшоў туды, я прыпаркаваўся на абочыне, каб Алісія мяне не ўбачыла. Я прайшоў скрозь дрэвы і дабраўся да хаты. Дзверы на кухню былі адчынены, і я ўбачыў на лесвіцы Аліцыю. Яна мяне не бачыла. Я ўзяўся за яе. Яна была сапраўды моцная. Я маю на ўвазе, вы ведаеце, сапраўды. Я не чакаў такога. Пісталет стрэліў раней, чым я забраў яго ў яе. Яна скокнула на мяне, і я стрэліў у яе. Я не думаў. Я проста націснуў на курок. Я нават не ведаў, што мяне застрэлілі. Усё, што я памятаю, гэта тое, што мы спрабавалі патушыць агонь, ты і я ... і потым я прачнуўся тут».
  Яго вочы павольна заплюшчыліся, потым расплюшчыліся і паглядзелі на Кейлі. «Я збіраўся паслаць табе штосьці перад ад'ездам. Ёсць карта. Я збіраўся паслаць табе картку. Унутры таксама ёсць падарунак. Мой пінжак. Паглядзіце ў кішэні. Дзе мая куртка?»
  Дэнс знайшоў адзенне ў шафе. Кейлі вывудзіла кішэню. Яна дастала канверт з маркай, адрасаваны ёй.
  «Адчыніце».
  Яна зрабіла. Азірнуўшыся цераз плячо, Дэнс заўважыла дурную аптэчную картку з тужлівым сабакам на пярэдняй частцы і паветраным шарыкам над галавой, які паведамляў: «Прабачце, я «Сабака знік».
  Кейлі ўсміхнулася. «І мне таксама шкада, Эдвін».
  «Паглядзі ў сурвэтку».
  Яна раскрыла квадрат тонкай паперы; унутры былі тры маленькія гітарныя медыятары. «О, Эдвін».
  «Я набыў рогі аленя ў гэтым ламбардзе ў Сіэтле. Я іх зрабіў з гэтага».
  «Яны прыгожыя». Яна паказала іх Дэнсу, які пагадзіўся.
  «Я...» Яго вочы паплылі дугой па пакоі, і ён успомніў, што збіраўся сказаць. «Я адпраўляў іх вам раней, але вы адправілі іх назад. Я маю на ўвазе, хтосьці адправіў іх назад. Але калі вы хочаце, вы можаце атрымаць іх зараз».
  «Вядома, я іх хачу. Вялікі дзякуй. Выкарыстаю іх на канцэрце. Уласна кажучы, я вам асабіста падзякую за іх там».
  "О не. Я вяртаюся ў Сіэтл. Я збіраў рэчы, калі патэлефанавала Алісія». Млявая ўсмешка.
  «З'язджаеш?»
  «Лепш для цябе, я думаю». Ён засмяяўся. «Лепш і для мяне, ведаеце. Вы думаеце, што вы падабаецеся вядомай зорцы, а потым некаторыя вар'яты хочуць выкарыстаць вас, каб забіць палітыка, а нейкі псіх скраў ваша смецце, каб падставіць вас у забойстве. Ніколі не думаў, што быць фанатам можа быць такім небяспечным».
  І Дэнс, і Кейлі ўсміхнуліся.
  «Думаю, мне... здаецца, што мне... лепш у Сіэтле». Яго галава нахілілася да грудзей, і ён прамармытаў: «Гэта таксама не так горача. Тут сапраўды горача… тут горача».
  Кейлі ўсміхнулася, але шчыра сказала: «Эдвін, ты не можаш так ездзіць. Пачакайце пару дзён. Калі ласка. Прыходзьце на канцэрт, калі ў вас ёсць настрой. Я дам табе білет у першым шэрагу».
   Ён хутка згасаў. «Не. лепш. Лепш, калі я…”
  Потым ён моцна спаў. Кейлі паглядзела на кіркі і, здавалася, была шчыра расчулена падарункам.
  Затым яна і Дэнс пакінулі бальніцу. Яны былі на стаянцы, калі Кейлі засмяялася.
  Агент падняў брыво.
  «Гэй, ты чуеш тую пра бялявую кантры-спявачку?»
  "Скажы мне."
  «Яна была настолькі тупая, што яе кінуў сталкер».
  
  
  
  
  
  
  
  
   Глава 67
  ДЗЕНЬ СПЕКТАЗА .
  Група прыбыла з Нэшвіла ў дзевяць раніцы і прыехала прама сюды, у канферэнц-цэнтр, дзе чакалі Кейлі і каманда. Яны атрымалі права на працу.
  Праз пару гадзін Кейлі абвясціла перапынак. За кулісамі яна выпіла гарбаты і патэлефанавала Суэлін, потым паразмаўляла з Мэры-Гордан; яна збіралася правесці дзяўчыну ў краму за новай сукенкай, каб надзець яе на канцэрт.
  Пасля таго, як яна адключылася, яна зноў узяла свой стары Марцін і яшчэ трохі папрактыкавалася з кіркамі, якія даў ёй Эдвін.
  Яны ёй вельмі спадабаліся. Лепшыя аматары плоскасці, такія як Док Уотсан, Норман Блэйк, Тоні Райс і Бішоп Таўн, ніколі не будуць выкарыстоўваць вялікія гнуткія трохвугольнікі; сапраўдныя віртуозы выкарыстоўвалі такія маленькія цвёрдыя кіркі. Кейлі была больш брыдкая, але ёй усё роўна падабаўся кантроль, які...
  Яе ўразіў голас. «Як акцыя?» - спытаў Тай Слокум, з'яўляючыся бясшумна з ніадкуль, нягледзячы на свой памер. Яго вочы глядзелі на інструмент.
  Кейлі ўсміхнулася. Тэхніка гітары мела на ўвазе вышыню струн над ладамі. Некаторыя гітары мелі ніт або гайку, якія можна было павярнуць, каб лёгка змяніць дзеянне. Марцінс не зрабіў; каб зрабіць гэтую карэкціроўку, патрабавалася больш намаганняў і ўменняў.
  «Крыху нізка. Я атрымліваў шум на D.»
  «У мяне ёсць сядло, якое я магу памяняць», — сказаў ён. «Я толькі што знайшоў некалькі касцяных. Сапраўдны стары. Яны даволі мілыя». Сядло, жыццёва важнае для гуку гітары, уяўляла сабой белую паласу на перамычцы, якая перадавала гук ад струн да корпуса. Акустычна лепшым матэрыялам была цвёрдая слановая косць з біўняў ляснога слана; мяккая слановая костка была наступнай лепшай - ад вялікіх афрыканскіх сланоў. Трэцім лепшым матэрыялам стала костка. Абодва тыпы слановай косці былі даступныя - некаторыя законна, а некаторыя не, але Кейлі адмовілася выкарыстоўваць слановую косць і таксама не дазваляла нікому з яе групы рабіць гэта. Тым не менш, Тай меў добрыя крыніцы старадаўняй косткі, якая выдавала амаль такі ж добры гук.
  Паўза. «Проста цікава: ён будзе зводзіць сёння ўвечары?» Погляд на платформу кіравання ззаду, дзе сядзеў Бары Зейглер з цвёрдымі навушнікамі, рукі танцавалі над кансоллю.
  «Так».
  Тай прахрыпеў. "Добра. Вядома. Ён добры».
  Бобі Прэскат быў не толькі галоўным нарадшчыкам, але і выконваў цяжкую працу па звядзенні гуку, што было прафесіяй яго бацькі, на жывых канцэртах. Любы з членаў экіпажа мог годна папрацаваць на вялізным, складаным мікшэрным пульце Midas XL8 — Тай і сам быў даволі добры, — але яна вырашыла спытаць Цайглера, пакуль ён выпадкова быў у горадзе. Яе прадзюсар пачаў сваю дзейнасць у якасці кіраўніка праўлення, калі яго ўласныя мары стаць рок-зоркай не спраўдзіліся. Нікому лепш, чым Бары, не ўдалося атрымаць як FOH — аўдыё перад домам — разам з фальцбэкам: гук, які гурт чуў праз свае маніторы.
  Слокум паблукаў да сваёй рабочай станцыі з цюнэрамі, струнамі, узмацняльнікамі і інструментамі. Кейлі выйшла на сцэну, і рэпетыцыя аднавілася.
  Яе група складалася з артыстаў, усё прафесійнае жыццё якіх было прысвечана музыцы. Вядома, ёсць шмат таленавітых людзей, але Кейлі шмат працавала, каб сабраць людзей, якія разумелі яе, яе песні і тон, да якога яна імкнулася. Людзі, якія маглі спакойна працаваць разам; о, гэта было важна, жыццёва важна. Мала знойдзецца такіх інтымных прафесій, як ансамблевае музіцыраванне, і без поўнага сінхрону паміж выканаўцамі лепшыя песні свету і самы таленавіты фронтмен прападаюць.
  Кевін Піблз быў вядучым гітарыстам, худым, расслабленым мужчынам гадоў трыццаці, чыя скура галавы з чырвонага дрэва блішчала ад поту пад святлом. Ён быў рокерам некалькі гадоў, перш чым звярнуўся да сваёй сапраўднай любові — кантры, жанру, у якім яго раса традыцыйна не была шырока прадстаўлена.
  Бас-гітарыстка і бэк-вакалістка Эма Сью Грэнджэр была адной з самых прыгожых жанчын, якіх калі-небудзь бачыла Кейлі. З чорнымі, як крумкач, валасамі да плячэй, зрэдку ўпрыгожанымі мікракосічкамі і адной-двума кветкамі, Грэнджэр насіла вузкія швэдры, якія звязала сама, і скураныя штаны. На 60 працэнтаў аўдыторыя Кейлі была жаночай, але дзеля астатніх сарака Эма Сью атрымала шмат часу на сцэне.
  У пацёртым саламяным каўбойскім капелюшы, з палямі, згорнутымі ў трубку, у клятчастай кашулі і старадаўніх сініх джынсах, Бадзі Дэлмар кіраваў гітарай гурта з педалямі, гладкім, спакуслівым інструментам, на якім Кейлі, нягледзячы на ўвесь яе талент, ніколі не ўмела граць. Яна думала, што кожны, хто можа добра авалодаць ім, быў геніем. Ён таксама іграў на гітарах Dobro і National steel з характэрным гучаннем з іх рэзанатарамі ў форме пірагоў. Шэсцідзесяціпяцігадовы хлопец быў з Заходняй Вірджыніі і займаўся музыкай, каб падтрымаць сваю сапраўдную любоў: развядзенне курэй. У яго было восем дзяцей, малодшаму з якіх было два гады.
  Бубнач быў новым у групе. Алонса Сант'яга выйшаў з барыё ў Бэйкерсфілдзе і мог рытмаваць усё, што мог падняць або дакрануцца. Гэта таксама было чароўным для Кейлі, якая магла дасканала адсочваць рытм, але разлічвала на іншых, каб стварыць і падтрымліваць яго. Сант'яга быў адным з тых вар'ятаў бацькоў, якія насамрэч дарылі сваім маленькім дзецям барабанныя ўстаноўкі, але расчараваліся, даведаўшыся, што яго дачка марыла стаць гоншчыкам NASCAR, а сын - мастаком коміксаў.
  Другая ўдзельніца гурта, цвёрдая, круглатварыя рыжая, гадоў сарака, была «аркестрам». Шэрон Баскавіц была адной з тых людзей, якія маглі ўзяць у рукі інструмент, нават той, якога ніколі не бачылі, і віртуозна граць на ім. Сузафон, віяланчэль, клавесін, марымба, індзейская флейта… што заўгодна. Шэрон магла прымусіць яго спяваць. Заўсёды ўпрыгожаная трыма ці чатырма рознакаляровымі слаямі карункаў і бліскучых фальшывых каштоўнасцяў, жанчына была такой жа нахабнай, як і сарамлівая Эма Сью.
  Рэпетыцыя была нефармальнай; яны выконвалі большую частку матэрыялу так часта, што, магчыма, у гэтым нават не было неабходнасці, але быў новы парадак песень, і Кейлі дадала каверы на Пэтсі Клайн і Элісан Краўс/Роберта Планта і напісала дзве новыя песні, якія яна па факсе гурту мінулай ноччу. Адзін быў прысвечаны Бобі; Кейлі вырашыла, што Алісія не згадваецца.
  Яны скончылі гучную і вясёлую песню «I'm in the Mood (for Rock 'n' Roll)», і яна паглядзела на Бары за мікшернай дошкай. Ён падняў яе вялікі палец. Ён быў задаволены. Яна засталася задаволеная. Кейлі абвясціла гурту і камандзе: «Добра, я думаю, што гэта ўсё; зноў збірайцеся ў шэсць для фінальнай праверкі гуку.
  Па словах Бога спектакляў, біскупа Таўна, вы ніколі не можаце рэпеціраваць занадта часта, але вы можаце рэпетаваць занадта шмат. Зараз ім патрэбны быў перапынак, каб даць магчымасць новым ідэям выпякацца.
  Яна перадала свой Марцін Тайу Слокуму, каб ён змясціў яго ў новае сядло, выпіла чарговую гарбату са лёдам і ўзяла тэлефон. Дыскусія імгненне, потым яшчэ. Нарэшце яна зрабіла тое, чаго не магла сабе ўявіць да сёння.
  Кейлі Таўн клікала Эдвіна Шарпа.
  "Добры дзень?" Ён усё яшчэ гучаў крыху ачмурэла.
  «Гэй, гэта Кейлі».
  «Ну, прывітанне».
  «Ты яшчэ ў бальніцы?»
  Ён засмяяўся. «Не думаў, што я сапраўды пачую ад вас. Не, я атрымаў спружыну ".
  «Як ты сябе адчуваеш?»
  «Балюча, балюча, балюча».
  «Ну, я спадзяюся, што ты дастаткова здаровы, каб прыйсці на шоу», - цвёрда сказала яна. «Я купіў табе білет».
  Наступіла цішыня, і яна падумала, ці збіраецца ён адмовіцца. Але ён сказаў: «Добра. Дзякуй».
  «Цяпер у мяне ёсць. Сустрэнемся на абед?»
  Яна магла пакінуць яго ў акне званка, але гэта здавалася дробяззю, улічваючы тое, што ён зрабіў для яе. Яна памірылася з Шэры; яна магла зрабіць тое ж самае з Эдвінам.
  Ён сказаў: «Я павінен пайсці да намесніка Мэдыгана, каб даць ім заяву, але гэта не раней за два. Я мяркую. Вядома».
  Ён прапанаваў закусачную, у якой быў. Яна пагадзілася, і яны раз'ядналіся. Кейлі накіравалася да дзвярэй на сцэну, зірнуўшы на Тай Слокума, які ўжо ачысціў яе Марцін і ляжаў на новым касцяным сядле, як страчаны ў сваёй задачы скульптара, які завяршае сваю працу.
  Затым яе вочы падняліся і паглядзелі ў цьмянае неба канферэнц-цэнтра. Кейлі прачнулася раніцай у доме свайго бацькі, думаючы, што канцэрт быў апошнім, што яна хацела. Яна нават разглядала магчымасць выкарыстаць дым ад пажару ў сваім доме як нагоду для адмены, паведаміўшы, што ў яе ўсё яшчэ пяршыць у горле, хаця ўсё было добра. Але як толькі яна прыехала сюды, павіталася з удзельнікамі гурта, настроілася і выйшла на сцэну, яе стаўленне цалкам змянілася.
  Цяпер яна не магла дачакацца канцэрта. Нішто не перашкодзіла ёй даць гледачам лепшае шоу, якое яны калі-небудзь бачылі.
  
  
  
  
   Глава 68
  СПРАВА БЫЛА скончана .
  Але адным з наступстваў гэтай пастановы для Кэтрын Дэнс стала тое, што навісла большая праблема.
  З адным ёй хутка давядзецца сутыкнуцца, і яна вырашыла, што сёння самы дзень.
  У яе быў дэкадэнцкі сняданак Huevos rancheros, а цяпер яна вярнулася ў свой нумар у матэлі Mountain View, размаўляючы па тэлефоне са сваім партнёрам па вэб-сайту Марцінам, абмяркоўваючы песні, якія яна запісала з Los Trabajadores. Яна адправіла іх жанчыне па электроннай пошце, і яны гадзінамі вырашалі, які з двух дзясяткаў зрабіць даступным на сваім сайце.
  Рашэнні былі цяжкімі; яны ўсе былі такія добрыя.
  Але час ад часу, калі жанчыны гаварылі, урывалася тая Вялікая Праблема, з якой Дэнс вырашыла разабрацца: пытанне пра мужчын у яе жыцці. Не, гэта няправільна, нагадала яна сабе. У яе жыцці быў толькі адзін мужчына — такім чынам. Джон Болінг. Тое, што ён быў блізкі да спынення адносін, не мела значэння. Ёй прыйшлося не дапусціць Майкла О'Ніла да гэтага часу. Гэта было паміж ёй і Болінгам.
  Дык што я буду рабіць?
  «Гэй, ты там?» Голас Марціны падштурхнуў яе ад думак.
  «Прабачце». Яны вярнуліся да задання і скончылі спіс песень Los Trabajadores. Потым яна адключылася, плюхнулася на ложак і сказала сабе: "Патэлефануй Джону". Дайце гэта.
  Дэнс глядзеў у акно, гледзячы на тое, што магло быць сапраўдным відам на горы, калі б дзень быў надзвычай ясным, чаго дакладна не было, не ў гэты тупік лета.
  Потым яна ўважліва агледзела свой мабільны, які зноў і зноў круціла ў руцэ.
  Фотаздымак на адваротным баку адлюстроўваў двух дзяцей з галавакружнымі ўсмешкамі і двух сабак у незаўважнай радасці сабакі.
   На другім баку было акно адраснай кнігі яе тэлефона, нумар Джона Болінга быў вылучаны і гатовы да набору.
  Вернемся да малюнкаў.
  Вочы на кепскай карціне на сцяне, гавані. Няўжо дызайнер інтэр'еру думаў, што ўсе каліфарнійцы валодаюць паруснікамі, нават тыя тры гадзіны ад узбярэжжа?
  Перагарніце … адрасную кнігу тэлефона. Яе французская каса казытала левае вуха. Яна рассеяна адкінула пасмы ўбок.
  Тэлефанаваць ці не, тэлефанаваць ці не?
  Яе намерам было прама спытаць, чаму ён пераязджае ў Сан-Дыега, не пагаварыўшы з ёй папярэдне. Дзіўна, падумала яна, але ў яе без праблем надзела акуляры драпежніка, сеўшы насупраць рыкаючага бандыта з Салінаса Мануэля Марцінеса, каб даведацца, дзе ён пахаваў частку астанкаў Гектара Алонза, у прыватнасці галаву. Але задаць простае пытанне аб намерах яе каханага паралізавала.
  Затым зрух ветру гневу. Пра што ён, чорт вазьмі, думаў? Пасябраваць з дзецьмі, палегчыць іх жыццё, зрабіць сябе часткай сям'і, так лёгка ўпісацца ў іх.
  Яна вырасла аналітычнай. Магчыма, гэта быў адказ: на паверхні Джон Болінг быў ідэальным для яе, падцягнутым, смешным, добрым, сэксуальным. У іх не было ні рэзкіх слоў, ні бойкі, ні якіх-небудзь прынцыповых сутыкненняў — у адрозненне, напрыклад, ад Майкла О'Ніла… Пачакай, нагадала яна сабе. Для мэт гэтага раўнання О'Ніла не існавала.
  З Болінгам адсутнасць трэння азначала, што механізмы кахання не былі па-сапраўднаму задзейнічанымі?
  Хіба ў поце можа быць больш кахання, чым у смеху?
  Гэта проста не здавалася правільным.
  Трымаць тэлефон, круціць яго, пераварочваць, перагортваць...
  Тэлефанаваць, не званіць?
  Дзіцячы экран дзіцячы экран дзіцячы экран…
  Можа, я кіну яго, як манету, на ложак, і дазволю лёсу кіраваць.
  Дзіцячы экран дзіцячы экран…
  
  
  
  
   Глава 69
  КЕЙЛІ СУСТРЭЛА Эдвіна Шарпа, які павольна рухаўся, у пярэдняй частцы закусачнай.
  Ёй спадабаўся выбар рэстарана; гэта было ў ціхай частцы горада, і яна падазравала, што ёй не давядзецца мець справу з ганчакамі з аўтографамі. Гэта было тое, што нават такія дробныя знакамітасці, як яна, заўсёды павінны былі ўлічваць.
  Ён сустрэў яе ў дзвярах з усмешкай і дазволіў ёй прайсці перад сабой у ярка асветлены рэстаран з кандыцыянерамі, які быў амаль пусты. Афіцыянтка ўсміхнулася, заўважыўшы іх знакамітага патрона, але Кейлі была экспертам у класіфікацыі фанатаў. Яна ведала, што жанчына будзе працавітай і вясёлай, але занадта нервовай, каб вымавіць хоць адно слова, акрамя прыняцця загадаў і каментароў пра спякоту.
  Яны сядзелі ў кабінцы і замовілі халодную гарбату і, для Кейлі, гамбургер. Эдвін атрымаў малочны кактэйль; Ён патлумачыў, што з-за раны на шыі было балюча жаваць. «Я люблю іх. Але ў мяне яго няма месяцамі. Гэй, калі нічога іншага, ты прымусіў мяне скінуць тую вагу, якую я спрабаваў гадамі».
  «Ого, гэты сіняк - гэта нешта».
  Ён падняў храмаваную падстаўку для сурвэтак і выкарыстаў яе як люстэрка. «Я думаю, што становіцца ўсё горш».
  «Вельмі балюча?»
  «Так. Але вялікая праблема ў тым, што мне даводзіцца спаць на спіне, чаго я ніколі не мог рабіць». Іх ежа прыйшла, і яны елі і сёрбалі. Ён спытаў: «Як твой дом?»
  «Мне спатрэбяцца новыя дываны, трэба замяніць шмат падлогі і сцен. Вялікая праблема - пашкоджанне дымам. Увайшло ва ўсё. Гавораць пра сто тысяч даляраў. Палова маёй вопраткі таксама павінна сысці. Яны смярдзяць».
  «Прабачце».
  Потым запанавала няёмкае маўчанне, і стала ясна, што Эдвін не хоча гаварыць пра жудасныя падзеі апошніх дзён. Добра з ёй. Ён пачалі размаўляць пра музыку і некаторых заснавальнікаў кантры-сцэны. Ён распавёў пра пласцінкі ў сваёй калекцыі — ён па-ранейшаму слухаў шмат музыкі на пласцінках і ўклаўся ў дарагі прайгравальнік. Кейлі таксама лічыла, што вініл — аналагавыя запісы — ствараюць найчысты гук, лепшы за высакаякасны лічбавы.
  Эдвін згадаў, што толькі што знайшоў некалькі сінглаў Кіці Уэлс у краме патрыманых пласцінак у Сіэтле.
  «Яна табе падабаецца?» - здзіўлена спытала Кейлі. «Яна адна з маіх любімых».
  «У мяне амаль усе яе запісы. Вы ведаеце, што ў яе быў хіт Billboard , калі ёй было шэсцьдзесят?»
  «Я зрабіў, так».
  Уэлс, якая пачала спяваць у 1950-х гадах, была адной з першых жанчын, якія ўвайшлі ў Залу славы кантры-музыкі.
  Тады яны гаварылі пра кантры-музыку — Нэшвіл супраць Тэхаса супраць Бэйкерсфілда. Яна засмяялася, калі Эдвін працытаваў Ларэту Лін, якая прабілася ў гуказапісвальнай індустрыі, дзе дамінуюць мужчыны: «Два цэнты жанчыны каштуюць каля двух цэнтаў у свеце кантры-музыкі».
  Кантры, на думку Эдвіна, прадстаўляе лепшае з камерцыйнай музыкі, значна лепшае за поп і хіп-хоп. Ён быў добра зроблены, выкарыстоўваў прывабныя мелодыі і ўключаў тэмы пра важныя праблемы ў жыцці кожнага чалавека, такія як сям'я, каханне, праца і нават палітыка. А музыкі былі майстрамі вышэйшага ўзроўню, у адрозненне ад многіх фолк-, альтэрнатыўных, хіп-хоп- і рок-выканаўцаў.
  У больш шырокім плане музычнага свету ён не быў задаволены заняпадам індустрыі гуказапісу і лічыў, што нелегальныя спампоўкі будуць працягваць заставацца праблемай і пагаршаць якасць выканання. «Калі артыстам не плацяць за тое, што яны робяць, то які стымул працягваць пісаць і ствараць добрую музыку?»
  «Я вып'ю за гэта». Кейлі пастукала шклянкай з ледзяной гарбатай па яго малочным кактэйлі.
  Калі яны скончылі з абедам, Кейлі дала Эдвіну білет. «Спераду і ў цэнтры. Я табе памахаю. О, і гэтыя выбары лепшыя ".
  «Рада, што яны вам спадабаліся».
  Яе тэлефон загудзеў. Тэкст ад Тайя Слокума: Марцін гатовы да працы, як справы?
  Цікаўны. Ён рэдка пісаў тэкставыя паведамленні, а тым больш пра нешта такое звычайнае, як статус інструмента.
   «Усё ў парадку?»
  «Так, проста…» Яна не скончыла і адклала тэлефон. Яна адказала б пазней.
  Рахунак прыйшоў, і Эдвін настаяў на аплаце. «Ну, гэта сапраўднае задавальненне. Я ніколі не думаў, што апынуся ў першым шэрагу на канцэрце Кейлі Таўн».
  Яны зайшлі на стаянку. Калі яны наблізіліся да яе Suburban, Эдвін засмяяўся і паказаў на сваю старую чырвоную машыну, якая стаяла ў некалькіх месцах далей ад яе. «Б'юік» было б даволі цяжка рыфмаваць. Добра, што вы выбралі «Кадылак».
  «Таёта была б горш», — пажартавала Кейлі.
  «Гэй, цяпер, калі ты ведаеш, што я не той вар'ят, якім ты мяне лічыў, як наконт таго, каб калі-небудзь павячэраць? Можа, пасьля канцэрту?»
  «Я звычайна хаджу з гуртом».
  «О, гэта дакладна. Ну, калі-небудзь, можа... Як наконт нядзелі? Зноў не выязджаеш два тыдні. Шоў у Ванкуверы».
  «Ну... ты не сыходзіў?»
  Ён паказаў на горла. «Прыём гэтыя абязбольвальныя. Вы мелі рацыю - яны даволі цяжкія. Напэўна, лепш, калі я не буду ездзіць на далёкія адлегласці. Я вярнуўся ў арэнду на некалькі дзён».
  «О, вядома, трэба быць асцярожным». Яны былі на яе пазадарожніку. «Добра, яшчэ раз дзякуй, Эдвін. За ўсё, што ты зрабіў. Мне вельмі шкада таго, што вы перажылі».
  Яна ледзь не абняла яго і пацалавала ў шчаку, але вырашыла не рабіць гэтага.
  XO…
  "Я б зрабіў усё гэта зноў", - сказаў ён, усміхаючыся. Назва аднаго з першых яе хітоў. Кейлі засмяялася. Праз імгненне ён сказаў: «Гэй, вось адна думка: я мог бы пад'ехаць да Канады. Ванкувер не так далёка ад Сіэтла. Я ведаю некалькі выдатных месцаў. У гарах ёсць цудоўны сад, дзе...
  Яна ўсміхнулася. «Ведаеш, Эдвін, напэўна, лепш, каб мы не збіраліся разам. Проста... я лічу, што гэта лепш за ўсё».
  На яго твары прабегла ўсмешка. «Вядома. Толькі… ну, пасля ўсяго, я проста падумаў…»
  «Гэта, напэўна, лепш за ўсё», — паўтарыла яна. «Бывай, Эдвін». Яна працягнула руку.
  Ён не ўзяў.
  «Значыць... ты расстаешся са мной?» — спытаў ён.
  Яна пачала смяяцца, падумаўшы, што ён жартуе - як і яго спасылка на кветкі ў бальніцы мінулай ноччу. Але яго вочы звузіліся, засяроджваючыся на яе. І ўсмешка ператварылася ў тую, якую яна пазнала раней. Лёгкае скрыўленне вуснаў, фальшывае. - Усё-такі, - паўтарыў ён шэптам.
  «Добра, беражыце сябе», — хутка сказала яна. І схапіў яе за бірульку, адмыкаючы дзверы.
  - Не ідзі, - сказаў ён прыдышаным шэптам.
  Кейлі азірнулася. На стаянцы было бязлюдна. «Эдвін».
  Ён хутка сказаў: «Пачакай. мне шкада. Слухай, давай проста пакатаемся і пагаворым. Мы можам проста пагаварыць. Больш нічога пакуль».
  Пакуль што. Што ён меў на ўвазе?
  «Я думаю, што я павінен ісці.»
  — Проста гавары, — рэзка сказаў ён. «Гэта ўсё, што я прашу».
  Яна хутка павярнулася, але Эдвін хутка ступіў наперад, заціснуўшы яе. «Калі ласка, прабачце. Проста крыху праехаць». Ён паглядзеў на гадзіннік. «Вам неабавязкова знаходзіцца ў канцэртнай зале шэсць гадзін трыццаць хвілін».
  «Не, Эдвін. Хопіць! Прэч з майго шляху».
  «Вам падабаюцца мужчыны, якія размаўляюць, памятаеце вашу песню «You Never Say a Word»? Гэта не я. Давай. Табе спадабалася пагаварыць са мной у рэстаране толькі што». Ён схапіў яе за руку. «Гэта было так весела. Лепшы абед, які я калі-небудзь еў!”
  «Адпусціце мяне!» Яна паспрабавала адштурхнуць яго. Гэта было падобна на спробу зрушыць з месца бетонны мяшок.
  Ён злавесна сказаў: «Вы разумееце, што мяне ледзь не забілі». Ён паказаў на сваю шыю. «Мяне ледзь не забілі, ратуючы цябе! Вы гэта забыліся?»
  О, Ісус Госпадзе. Ён застрэліўся. Аліцыя была невінаватая. Ён яе падставіў. Эдвін забіў Бобі, ён забіў Алісію! Я не ведаю, як, але ён зрабіў гэта.
  «Калі ласка, Эдвін...»
  Ён адпусціў яе, расслабіўся і выглядаў раскаяным. «Мне так шкада! Глядзі, гэта не так добра. Вось у чым справа, вам трэба месца для начлегу. Пажар у вашым доме. Вы маглі б застацца са мной, пакуль гэта не выправіцца».
  Ён быў сур'ёзны?
  Яна развярнулася і паспрабавала вырвацца. Але яго масіўная рука абвяла яе твар і моцна ўшчыпнула. Рука схапіла яе за грудзі і сціснула, калі ён пацягнуў яе да задняй часткі свайго б'юіка і адкрыў багажнік. Барацьба за паветра станавілася ўсё больш безнадзейнай. Калі яе зрок пацямнеў, яна пачула - яна верыла , што пачула - голас, які шэптам спяваў: «Заўсёды з табой, заўсёды з табой, твой цень...»
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ 70
  КЭТРЫН ДЕНС НЕ гуляла з тэлефонам у кіданне манеты.
  Яна вырашыла быць дарослай ва ўсёй сітуацыі ў Сан-Дыега. Яна паднялася і націснула «ВЫЗВАН» , выставіўшы скрынку Starbucks.
  Яе вочы глядзелі на смеццевы бак у нумары матэля, калі адзін раз зазваніў тэлефон Болінга.
  Два разы.
  Тры разы.
  Яна хутка адключылася.
  Не таму, што яна страціла нервы, размаўляючы з ім; не, усплыла іншая думка.
  Ад А да Б і Я…
  Адкуль Эдвін Шарп даведаўся, што Алісія Сэшнс скрала яго смецце?
  Так ён казаў у бальніцы. Але яна ніколі не згадвала гэты факт. Дэнс сказаў толькі, што Аліцыя забрала некаторыя яго рэчы. Пра тое, што ў яе ў кватэры мяшкі са смеццем, не гаварылася.
  Павольна, сказала яна сабе. Падумайце.
  Ці мог ён даведацца пра гэта іншым спосабам? Яна вырашыла не. Мінулай ноччу ў доме Кейлі ён большую частку часу быў без прытомнасці, і з ім размаўлялі толькі медыкі, а не Мэдыган і Аруцюн, адзіныя, хто ведаў пра смецце. А Кейлі і Дэнс былі першымі, хто наведаў яго ў бальніцы.
  Лагічны вывад з яго боку? Калі Алісія збіралася пасадзіць што-небудзь ягонае, для яе было разумна забраць яго смецце.
  Безумоўна, магчыма.
  Але іншым тлумачэннем было тое, што Эдвін паклаў два мяхі са сваім смеццем у кватэру Аліцыі разам з запіскамі, нібыта падробленымі памочнікам, але якія ён сам вырабіў. Потым ён падклаў доказы каля ўласнага дома, напрыклад, алейны след і боты print, каб абвінаваціць Аліцыю, мяркуючы, што яна шпіёніла за ім у мінулую суботу.
  Не, не, гэта быў абсурд. Інцыдэнт са стралянінай у доме Кейлі? Гэта напэўна была Алісія.
  Ці было?
  «Перадумай сцэнар», — сказала сабе Дэнс. Што Кейлі сказала ёй, Мэдыгану і Аруцюну пра напад мінулай ноччу?
  Ці быў магчымы спосаб, якім Эдвін арганізаваў гэта?
  Падумайце.
  Ад А да Б і Я…
  Давайце, вы шмат трапляеце ў галовы забойцаў. Зрабіце гэта зараз. Як бы вы гэта наладзілі?
  І ідэі пачалі фармавацца.
  Эдвін ідзе да Аліцыі, звязвае яе. Ён выкідвае туды ўласнае смецце, скрыню са зброяй Габрыэля Фуэнтэса і падробку запіскі Кейлі. Выкарыстоўвае яе тэлефон, каб адправіць тэкставыя паведамленні Кейлі і на свой уласны тэлефон аб сустрэчы ў доме Кейлі, і ён ідзе ў гатэль побач з Алісіяй і выкарыстоўвае яе кампутар, каб адправіць запыт на чацвёрты куплет на радыёстанцыю.
  Але ў Кейлі было дзве машыны. Сваю і Аліцыю. Ну, магчыма, ён плаціць падлетку або зборшчыку палёў, каб той давёў яго машыну да абочыны перад домам Кейлі і пакінуў яе там, а потым знік. Потым ён едзе да Кейлі ў пікапе Алісіі, яе прывязваюць ззаду. А можа, на той момант яна ўжо была мёртвая — час смерці з моцна абпаленым целам быў бы дастаткова блізкі.
  Але Кейлі пачула, як Алісія клікала яе ў хаце.
  Магнітафон!
  Эдвін мог пагражаць ёй вярнуцца ў кватэру, каб яна вымавіла імя Кейлі на лічбавы дыктафон высокай выразнасці — той самы, на якім гучала песня «Твой цень», каб абвясціць аб надыходзячым забойстве.
  З заплюшчанымі вачыма вы не можаце адрозніць, хтосьці сапраўды спявае, ад лічбавага паўтору. Толькі ў прафесіянала будзе такі дыктафон.
  Дэнс успомніла свой адказ Кейлі:
  Або фанатычны заўзятар.
  Верагодна, ён спланаваў некалькі сцэнарыяў «выратавання» Кейлі Таўн — у залежнасці ад таго, дзе спявачка знаходзілася ў доме, калі ён прыехаў. Калі яна была ўнізе ці на ганку, магчыма, бойка з Алісяй адбылося б на пад'ездзе або каля дарогі. Але калі ён прыйшоў у дом, то ўбачыў бы яе ў спальні. Гэта дало яму магчымасць патрапіць унутр і замаскіравацца пад Алісію — вядома ж, дзякуючы самой Дэнс, якая патэлефанавала Кейлі і сказала ёй забарыкадавацца наверсе.
  А рана Эдвіна? Што ж, калі б ён зараз быў мабільны, стрэл мог бы быць драматычным, але, відавочна, не такім сур'ёзным.
  Куля міма соннай артэрыі і хрыбетніка...
  Дэнс сцягнула з шыі частку ўласнай скуры. Так, ён лёгка мог застрэліцца і прапусціць што-небудзь жыццёва важнае.
  Яна спрабавала разгледзець любыя іншыя зніклыя без вестак доказы.
  Касцяны пыл быў першым, што прыйшло ў галаву.
  чалавечых касцей.
  Гітарныя медыятары! Зроблены не з аленевых рогаў, а рукой Фрэдэрыка Блэнтана, файлаабменніка — частка цела не згарэла; Эдвін адрэзаў яго перад тым, як падпаліць. Раней ён схлусіў, што даслаў ёй выбары; адкуль Кейлі можа ведаць? Яе памочнік вярнуў усё, што ён адправіў, напэўна, нераскрытым.
  Змрочнае правасуддзе для спевака; выкарыстоўваючы медыятары, зробленыя з косці чалавека, які скраў яе музыку.
  Гэта дзікая тэорыя. Але…
  Дастаткова блізка для мяне, вырашыў Дэнс і патэлефанаваў Кейлі. Няма адказу. Яна пакінула паведамленне, расказаўшы, што падазрае, потым патэлефанавала біскупу Таўну і сказала яму тое ж самае.
  "О, чорт вазьмі", - прарычаў мужчына. «Яна зараз з ім абедае! Шэры была ў канферэнц-цэнтры на рэпетыцыі. Гадзіну таму яна выйшла, каб сустрэць яго».
  «Дзе?»
  «Ну, я не ўпэўнены. Пачакай."
  Пасля невыносна доўгага часу ён вярнуўся. «Закусачная Сан-Хаакін, на трэцім. Вы-»
  «Калі яна патэлефануе, вы прымусіце яе неадкладна звязацца са мной». Дэнс паклаў слухаўку і паспрачаўся патэлефанаваць у 911 або ў офіс шэрыфа. Якое тлумачэнне было б карацей?
  Яна набрала.
  «Мэдыган», — пачуўся голас.
   «Шэф, гэта Кэтрын. Зараз няма часу, але я думаю, што Эдвін у рэшце рэшт наш злачынца.
  "Што?" Яна пачула стук, стакан з марозівам. «Але... Алісія?»
  «Пазней. Слухай. Яны з Кейлі ў закусачнай San Joaquin. На Трэцім. Нам зараз там машына патрэбна».
  «Ведаю, вядома. Ён узброены?»
  «Уся агнястрэльная зброя, пра якую мы ведаем, улічваецца, але ў гэтым штаце даволі лёгка купіць яе».
  «Зразумеў. Я вярнуся да вас».
  Дэнс прайшлася па дыване, потым паспяшалася да стала ў пакоі, дзе ляжалі яе запісы са справы. Былі дзесяткі і дзясяткі старонак. Калі б яна займалася адной са сваіх спраў, асабліва спецыяльнай аперацыяй, яна б ужо арганізавала і праіндэксавала іх. Але паколькі здавалася, што справа вырашана і абвінавачанне будуць весці іншыя, яна яшчэ не хвалявалася. Цяпер яна расклала старонкі на ложку — сваю размову са сведкамі, доказы, якія прааналізавалі Лінкальн Райм і Амелія Сакс, нататкі з інтэрв'ю з Эдвінам.
  Але, як аказалася, Кэтрын Дэнс не трэба было аналізаваць сваю працу, каб вызначыць, быў Эдвін злачынцам ці не.
  П.К.Мэдыган ператэлефанаваў і нехарактэрным для яго дрыготкім голасам выпаліў: «Яна і Эдвін пакінулі закусачную паўгадзіны таму. Але яе пазадарожнік усё яшчэ ў партыі. А яе ключы ляжалі побач на зямлі».
  «Яна кінула іх, каб паведаміць нам, што ён схапіў яе. Яе тэлефон?»
  «Акумулятар сеў або разбіўся. Няма сігналу для адсочвання. Я паслаў Лопеса ў дом Эдвіна і Б'юік там. Але памяшканне пустое, здаецца, з'ехаў».
  «У яго новыя колы».
  «Так. Але я праверыў. Або скрадзены, або куплены прыватны. Нічога ў DMV на яго імя, няма арэнды ні ў адной з кампаній у нашай базе дадзеных. Ён мог кіраваць чым заўгодна. І куды заўгодна».
  
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ 71
  ЖАНЧЫНА АЛІБІ хлусіла .
  Калі Дэнс размаўляў з ёй па тэлефоне за дваццаць хвілін да гэтага, сямідзесяцідвухгадовая місіс Рэйчал Уэбер яшчэ раз — і вельмі хутка — пацвердзіла гісторыю Эдвіна пра тое, што ён быў у яе дома ў аўторак.
  Але агенту спатрэбілася ўсяго тры хвіліны акуратнага допыту, каб даведацца, што адбылося насамрэч: Эдвін знайшоў яе ў садзе рана раніцай. Ён прымусіў яе ўвайсці з пісталетам, атрымаў імёны яе дзяцей і ўнукаў і сказаў, што калі паліцыя прыйдзе спытаць яе, яна павінна сказаць, што ён быў там у дванаццаць трыццаць.
  Цяпер Дэнс і Дэніс Аруцюн слухалі, як Мэдыган размаўляе з начальнікам аддзела месца злачынства. Нарэшце ён буркнуў і ляпнуў слухаўкай. «На заднім двары Эдвіна, людзі Чарлі знайшлі чалавечыя косці і некалькі інструментаў. Глыбока закапаныя, каб ХСС не знайшоў іх, калі днямі шукаў. Вы мелі рацыю, Кэтрын; ён сам зрабіў гэтыя гітарныя медыятары з рук таго файлаабменніка».
  Дэнс качаўся ўзад-уперад на танным круцільным крэсле ў кабінеце Мэдыгана. Кубак з супам-марозівам згортваўся каля яго тэлефона. І яна зноў падумала: як я прамахнулася? Што пайшло не так? Яна не змагла прачытаць яго падман, але ведала, што аналіз мовы цела чалавека накшталт Эдвіна Шарпа будзе складаным, калі не немагчымым.
  Такім чынам, яна паглядзела на факты, якія ён назваў, паспрабавала прааналізаваць не яго кінезіку, а яго слоўны змест. Ну, падумай. Ці было нешта, што магло б дапамагчы ім знайсці, куды Эдвін пайшоў бы са сваім каханнем?
  А што будзе, калі яны туды прыедуць?
  Дэнс лічыла, што ведае адказ на гэтае пытанне, і не хацела яго разглядаць.
  Аруцюн спытаў: «Чаму ён не схапіў яе некалькі дзён таму?»
   Танец перадаў ёй думкі. «Ой, ён зусім не хацеў яе вырваць. Вось чаму ён прызначыў Аліцыю забойцам. Каб ён мог выратаваць Кейлі і заваяваць яе сваім гераізмам. Як некаторыя падпальшчыкі — падпальваюць, а потым ратуюць людзей, каб быць героямі. Што менавіта ён і зрабіў.
  «Ён, верагодна, выклаў ёй сваю справу ў абед, нагадаўшы ёй, што ён выратаваў ёй жыццё, чаму яны не пайшлі на спатканне ці нешта ў гэтым родзе. Яна сказала, што не. Гэта быў яго апошні шанец пабыць з ёй сам-насам, таму ён зрабіў тое, што павінен быў, выкраў яе. Але гэта не імпульсіўна. Паверце мне, ён ведаў, што такая магчымасць была, і ён усё гэта запланаваў у крайнім выпадку».
  Нешта яе з'ядала. Нешта няўлоўнае. Зноў факты… слоўны змест. Факты не звязваліся.
  Што гэта?
  Яна ўздыхнула. Думка знікла, перш чым зацвярдзець. Затым:
  Пачакайце... Так! Вось і ўсё!
  Яна схапіла тэлефон і патэлефанавала сваёй сяброўцы і калегу Эмі Грэйб, адказнаму спецыяльнаму агенту ФБР у Сан-Францыска.
  Ціхі, душэўны голас жанчыны сказаў: «Кэтрын, бачыла дрот — выкраданне і магчымы міждзяржаўны палёт».
  «Таму я і тэлефаную».
  «Гэта сапраўды спявачка Кейлі Таўн?»
  «Баюся, што так. Сталкер».
  «Ну што нам рабіць? Вы думаеце, што ён накіраваўся ў гэты бок?»
  «Я не таму тэлефаную. Мне патрэбна пара палявых агентаў у раёне Сіэтла. Мне трэба правесці апытанне са сведкам, і я не паспяваю падняцца. Гэта павінна адбыцца зараз».
  «Вы не можаце зрабіць гэта па тэлефоне?» — спытаў САК.
  «Я паспрабаваў гэта. Не атрымалася».
  
  
  
  
   Глава 72
  ДОБРА, ПАДУМАЛА КАТРЫН Дэнс, утаропіўшыся ў экран кампутара. Паглядзі на гэта.
  Жанчына, на якую яна глядзела, цяпер у Сіэтле і звязалася праз Skype, магла быць сястрой Кейлі Таўн.
  Не ідэнтычны блізнюк, але вельмі блізкі. Прамыя, светлыя валасы, мініяцюрнае целасклад, доўгі, прыгожы твар.
  Былая дзяўчына Эдвіна, Салі Докінг, нервова глядзела на экран кампутара. Яе голас сарваўся, калі яна сказала: «Я не разумею гэтых людзей. Я нічога дрэннага не зрабіў». За ёй у гасцінай яе кватэры ў Сіэтле былі два агенты ФБР.
  Дэнс усміхнуўся. «Мне проста трэба, каб яны прынеслі адзін са сваіх камп'ютараў, каб мы з табой маглі яшчэ раз пагутарыць».
  На самай справе яны былі там, таму што яна не думала, што Салі добраахвотна пойдзе на Skype для другой размовы.
  Голас Дэнс быў нязмушаным, нягледзячы на настойлівасць, якую яна адчувала. «У цябе ўсё будзе добра. Пры ўмове, што вы скажаце мне праўду».
  на гэты раз скажы мне праўду . ” Гэта было занадта канфрантацыйным.
  «Вядома».
  З Кэтрын Дэнс здарылася неадпаведнасць - некаторыя факты не адпавядалі. Цяпер, калі выявілася, што злачынец — Эдвін Шарп, яго паводзіны з Салі Докінг не адпавядаюць рэчаіснасці. Яе папярэдні аповед пра жыццё з Эдвінам быў больш-менш даверлівым па тэлефоне, але кінезіку трэба бачыць яе суб'екта, а не толькі чуць, каб заўважыць падман.
  І таму Эмі Грэйб патэлефанавала ў палявы офіс Бюро ў Сіэтле і накіравала двух агентаў у кватэру Салі Докінг у рабочым раёне горада. Яны прывезлі з сабой вельмі дарагі ноўтбук, які ўбудаваў вэб-камеру высокай выразнасці.
  Танцы былі ў канферэнц-зале ў кабінеце шэрыфа, наверсе святло выключана, але настольная лямпа недалёка ад яе твару. Яна старанна адрэгулявала асвятленне; ёй трэба было, каб Салі бачыла яе вельмі выразна — і пры злавесным асвятленні. Салі была асветлена навакольнымі прамянямі, але аб'ектыў і праграмнае забеспячэнне зрабілі выяву ідэальнай.
  «Гэта выглядае як добрая кватэра, Салі». Дэнс насіла свае акуляры ў ружовай аправе, не страшныя, у адрозненне ад акуляраў драпежніка ў сталёвай або чорнай аправе, якія яна апранала, калі хацела стварыць агрэсіўны вобраз.
  «Нічога страшнага, я думаю. Мне падабаецца. Арэнда танная».
  Дэнс задавала шэраг іншых пытанняў пра дзяўчыну, яе сям'ю, працу, а таксама малявала асноўныя рысы паводзін жанчыны. Яна адчула толькі адзін мікраўсплёск стрэсу, калі Салі сказала, што не супраць паездкі на працу ў гандлёвы цэнтр у пятнаццаці мілях ад месца, дзе яна жыла.
  Добра, яна адчувала жанчыну, якая выглядала нервовай і няўпэўненай, нават калі ёй задавалі простыя пытанні і адказвалі праўдзіва.
  Праз дзесяць хвілін Дэнс сказаў: «А зараз я хацеў бы пагаварыць з вамі пра Эдвіна яшчэ».
  «Усё, што я вам сказаў, было праўдай!» Яе вочы глядзелі ў камеру.
  Гэта было няёмка: хутка дастаўлена рэзкая адмова. Дэнс не мог празмерна або недастаткова рэагаваць; гэта можа схіліць яе руку. «Гэта звычайная справа. Мы часта адсочваем, каб атрымаць больш інфармацыі, калі адбываюцца змены ў развіцці падзей».
  «О».
  «Нам патрэбна твая дапамога, Салі. Бачыце, сітуацыя ў Фрэсна... складаная. Магчыма, Эдвін быў больш уцягнуты ў злачынства, чым здавалася першапачаткова. Я хвалююся, што ён можа перажываць цяжкую фазу і можа нашкодзіць камусьці. Або нашкодзіць сабе».
  «Не!»
  "Правільна." Дэнс паклапаціўся аб тым, каб ніводная душа не дала грамадскасці вестку пра тое, што Эдвін скраў Кейлі. Салі Докінг не ведала б. «І нам трэба яго знайсці. Нам трэба ведаць, куды ён можа паехаць, важныя для яго месцы, іншыя рэзідэнцыі, якія ён можа мець».
  «О, я не ведаю нідзе такога». Яе вочы кінуліся на экран кампутара.
  Базавы варыянт. Гэта пацвердзіла, што ў яе былі некаторыя ідэі. Але каб выбіць гэты самародак, трэба будзе папрацаваць.
   «Ну, ты можаш ведаць больш, чым думаеш, Салі».
  «Але я даўно не чуў пра яго».
  Не адказвае. І расплывісты прыметнік не хаваў той факт, што гэта, верагодна, была хлусня, але Дэнс пакуль адмовіўся ад гэтага. «Ну, не абавязкова туды, куды ён хацеў пераехаць. Проста дзесьці ён згадаў, калі вы былі разам.
  «Не».
  «Не?»
  Салі хутка разважала. «Я маю на ўвазе, што ён быў у значнай ступені ў Сіэтле. Ён мала падарожнічаў. Ён быў накшталт дамаседа».
  «Ніколі нічога не згадваў, сапраўды?» Погляд на аркуш перад сабой.
  Салі злавіла позірк.
  Пакуль ты кажаш праўду...
  «Я маю на ўвазе, што ён казаў пра тое, каб паехаць у адпачынак. Ведаеш. Але я не думаў, што вы гэта маеце на ўвазе».
  «Куды ён хацеў пайсці?»
  «Нэшвіл быў адным месцам. Гранд Оле Опры. А потым, магчыма, Нью-Ёрк, каб ён мог паехаць на канцэрты».
  Эдвін Шарп, верагодна, сказаў гэта, але ён не збіраўся бегчы ў Нэшвіл ці Манхэтэн з Кейлі Таўн і наладжваць хатнюю гаспадарку, хоць бы сказілі яго пачуццё рэальнасці.
  Але Дэнс сказаў: «Добра, Салі. Гэта менавіта тое, што мы шукаем. Ці можаце вы прыдумаць якія-небудзь іншыя месцы? Магчыма, вы глядзелі тэлешоу, і ён сказаў: "Гэй, гэта выглядае прыгожа". Штосьці падобнае?»
  "Не ўжо." Вочы на вэб камеру.
  Хлусня.
  Дэнс скрывіўся. «Што ж, я цаню, што вы стараецеся. Я не ведаю, што я буду рабіць. Вы сапраўды былі адзіным чалавекам, да якога мы маглі звярнуцца».
  «Я? Я рассталася з ім некаторы час таму. Гм, дзевяць месяцаў. Пра гэта».
  «Я проста маю на ўвазе, што ў вас былі зусім іншыя адносіны з Эдвінам, чым у некаторых людзей. Вы не паверыце, але ён можа быць вельмі крыўдлівым і дакучлівым».
  "Не ўжо?"
  Сэрца Дэнса застукала хутчэй. Яна ішла па следзе сваёй здабычы і набліжалася. Тым не менш, як магла быць лёгка, яна працягвала: «Правільна. Калі людзі адмаўляюцца ад яго, гэта націскае кнопку. Эдвін мае праблемы з пакінутымі і адмова. Ён чапляецца за людзей. З таго часу, як ён растаўся з вамі, вы не з'яўляецеся мінусам у яго жыцці. Фактычна, ён сказаў мне, што ўсё яшчэ адчувае сябе дрэнна з-за разрыву ".
  «Вы гаварылі пра мяне з Эдвінам? Нядаўна?» Даставілі хутка, як разлітую ваду.
  "Правільна. Пацешна, з таго, што ён сказаў, можа скласціся ўражанне, што ён па табе сумуе». Дэнс вельмі старанна складала свае прапановы. Яна ніколі наўмысна не падманвала сваіх падданых, але часам дазваляла ім рабіць гэта за яе. «Я не здзіўлюся, калі яму будзе цікава, што вы задумалі».
  Салі зглынула сліну і напружана пакрыўшымі сінім лакам пальцамі пачысціла свае доўгія валасы — рэха валасоў Кейлі, хоць і не такія доўгія, не такія тонкія. Калі яна нахіліла галаву, Дэнс заўважыў карані; яна не была натуральнай бландынкай. Маладая жанчына спытала крыху больш высокім тонам: «Што ён хацеў ведаць?»
  «Проста агульныя рэчы». Наўмысна ўніклівы.
  Яна зноў праглынула.
  Дэнс зірнуў на чысты аркуш паперы, потым яшчэ раз уверх. Яна заўважыла слабы бліск поту на лбе Салі, напружыўшыся, каб убачыць гэта.
  У ФБР ёсць сапраўды добрае абсталяванне.
  Дэнс зноў зірнула на аркуш, і вочы Салі апусціліся на стол перад ёй, быццам папера была ў двух футах ад яе. Дэнс спытаў: «Ваш брат у Спокане? А твая маці ў Такоме?»
  «Я проста… мой брат, мая маці?»
  «Эдвін быў блізкі да іх?»
  Сталкер не сказаў больш аднаго-двух прапаноў пра Салі Докінг і зусім нічога пра яе сям'ю. Дэнс шукала падрабязнасці ў дзяржаўных і федэральных дакументах штата Вашынгтон, пасля таго як западозрыла сапраўдную сувязь паміж імі.
  «Ён што-небудзь сказаў пра іх ?» — спытала Салі.
  «Яны былі прыязныя, ці не так? Зачыніць?»
  «Я…»
  «Што, Салі? Ці былі б вы занепакоеныя, калі б Эдвін праявіў цікавасць да вашай сям'і?»
  Ах, сіла гіпатэтычнага.
  Пэўная цікавасць да…
  "Што ён сказаў ?" - выпаліла яна. "Калі ласка, скажы мне!"
   «Што здарылася, Салі?» Дэнс паспрабаваў выглядаць збянтэжаным.
  «Я...» — пачаліся слёзы. "Што ён сказаў ?" Ззаду яе адзін агент ФБР варухнуўся, магчыма, адчуваючы край істэрыі, як і Дэнс. «Эдвін? Што ён сказаў пра маю сям'ю?»
  Дэнс роўным голасам сказаў: «Чаго ты хвалюешся? Скажы мне." Яе лоб нахмурыўся.
  «Ён зробіць ім балюча! Ён не зразумее, што я зрабіў тое, што ён хацеў. Калі ён згадаў іх вам, гэта азначае, што ён пакрыўдзіць іх, каб адпомсціць мне. Калі ласка, трэба нешта зрабіць!»
  «Пачакай». Дэнс выглядаў заклапочаным. «Спадзяюся, ты не кажаш мне, што гэта ты хацеў расстацца».
  «Я—»
  "О не. Гэта мяняе ўсё... Я маю на ўвазе тое, што я сказала Эдвіну…» Яна спынілася і трывожна ўтаропілася на Салі.
  «Калі ласка! не! Што ты яму сказаў? Дзе ён? Эдвін едзе ў Такому, Спокан?»
  «Мы не ведаем, дзе ён, Салі, я казала табе, што... Дай мне падумаць. Добра, гэта праблема».
  «Не дазваляйце яму пакрыўдзіць маю маму!» Цяпер яна ўсхліпвала. «Калі ласка! А ў брата двое дзетак!»
  Сцэнар разыгрываўся так, як і планавала Кэтрын Дэнс. Агенту трэба было пасеяць насенне страху ў жанчыне, каб прымусіць яе адкрыцца, і сфармаваў яе пытанні, каб стварыць уражанне, што Эдвін практычна на шляху, каб забіць яе сям'ю ... і, магчыма, потым яе.
  Задыхаючыся са слязамі: «Я зрабіў, што ён хацеў. Навошта ён нам крыўдзіць?»
  Дэнс са спачуваннем сказаў: «Мы можам табе дапамагчы, Салі. Але мы нічога не можам зрабіць ні для цябе, ні для тваёй маці, ні для брата, калі ты не сумленны».
  Фактычна, яна ўжо размаўляла з мясцовымі ўладамі і ўпэўнілася, што дамы маці і брата Салі знаходзяцца пад аховай, хаця члены сям'і на той момант гэтага не ведалі.
  Салі цяжка дыхала. «Калі ласка. мне шкада. Я схлусіў. Ён сказаў мне, што я павінен. Ён сказаў мне, што калі хто-небудзь спытае, я павінен быў сказаць ім, што ён найлепшы хлопец і ніколі не пераследваў ні мяне, ні каго-небудзь, і ён парваў са мной, а не наадварот. Прабач, але я спалохаўся. Пашлі паліцыю да мамы. І мой брат. У яго дзеці! Калі ласка! Я табе дам адрасы».
   «Спачатку скажы мне праўду, Салі. Потым паглядзім наконт міліцыі. Якая сапраўдная гісторыя паміж табой і Эдвінам?»
  «Добра», - сказала жанчына, выціраючы твар сурвэткамі, якія даў ёй адзін з агентаў. «У мінулым годзе Эдвін быў ахоўнікам у гандлёвым цэнтры, дзе я працаваў, і ён убачыў мяне, і гэта было падобна на тое, чорт, ён быў цалкам апантаны мной».
  Таму што яна была падобная на Кейлі Таўн.
  «Ён пачаў гэтую кампанію, каб заваяваць мяне. І адно прывяло да іншага, і мы пачалі выходзіць. Толькі яму стала дзіўна. Мне не дазвалялі гэтага рабіць, не маглі гэтага... Часам ён проста хацеў сядзець і глядзець на мяне. Ён проста глядзеў або ляжаў у ложку і гладзіў мяне па валасах. Гэта было так страшэнна жудасна! Ён казаў мне, якая я прыгожая, зноў і зноў. Справа ў тым, што ён думаў, што я падобны да гэтай спявачкі — той, якая яму падабалася. Здаецца, я згадваў яе раней. Кейлі Таўн».
  Салі кпіла: «Нам трэба было ўвесь час граць яе музыку. Ён гаварыў пра яе кожны дзень. У асноўным гэта было «бедная Кейлі гэта, бедная Кейлі тое». Яе ніхто не разумеў, яе бацька прадаў сямейны дом, які яна любіла, яе маці памерла, прыхільнікі ставяцца да яе не так, лэйбл не запісвае яе правільна. Ён ішоў далей і далей. Я не мог гэтага прыняць. Аднойчы ноччу я сышоў. Месяц было накшталт нармальна. Ён пераследваў мяне, так, але гэта было не страшна. Але потым яго маці памерла, і ён звар'яцеў. Я маю на ўвазе цалкам».
  Стрэс, які падштурхнуў яго праз мяжу.
  «Ён прыйшоў, плакаў і паводзіў сябе дзіўна, быццам яго жыццё скончылася. Мне было дрэнна за яго — і я баяўся, — таму мы вярнуліся разам. Але ён станавіўся ўсё чужым і чужым. Ён наогул не выходзіў на вуліцу, прымушаў мяне кідаць усіх сяброў, раўнаваў мужчын на працы. Ён думаў, што я сплю з кожным з іх. Быццам ... Усё, што ён хацеў , гэта каб я была з ім дома. Глядзі на мяне, глядзі тэлевізар і займайся сэксам. Ён круціў яе музыку, калі мы рабілі гэта. Гэта было жахліва! Нарэшце…» — запярэчыла Салі, падцягнула рукаў і паказала шнар на запясце. «Гэта быў адзіны спосаб вызваліцца. Але ён знайшоў мяне і даставіў у траўмапункт. Я думаю, што гэта пераканала яго адступіць».
  «Калі гэта было?»
  «Снежань мінулага года».
  Другая стрэсавая падзея, тая, што ініцыявала яго пераслед Кейлі.
  Дэнс прыняў рашэнне. «Ён выкраў яе, Салі».
   «Хто, Кейлі Таўн?» - прашаптала яна. І ўсё ж яна не выглядала занадта ўзрушанай.
  «Мы абаронім цябе і тваю сям'ю, Салі. Я абяцаю. А мы яго возьмем і пасадзім на ўсё астатняе жыццё — ён таксама забіў людзей».
  "О не. Божа мой, не».
  «Але мы можам зрабіць гэта, толькі калі вы нам дапаможаце. У вас ёсць уяўленне, куды ён можа паехаць?»
  Чарговая спрэчка разгарэлася ўнутры яе.
  Яна нешта ведае. «Давай, — падумаў Дэнс. Давай….
  «Я…»
  «Мы прывязем паліцыю да тваёй сям'і, Салі. Але вы павінны сустрэць нас на паўдарозе».
  «Ну, ён сказаў, што ў яго быў такі рэлігійны досвед, упершыню ўбачыўшы, як Кейлі спявае. Канцэрт пад адкрытым небам, пару гадоў таму. Ён сказаў, што калі б ён мог жыць дзе заўгодна, то гэта было б там. У хаціне ў лесе побач».
  «Дзе?» — спытаў Дэнс.
  «Нейкі горад у Каліфорніі, на беразе акіяна. Мантэрэй. Я дакладна не ведаю, дзе гэта».
  Дэнс нарэшце адвёў позірк ад экрана і злавіў позірк Мэдыгана. Яна азірнулася на заплаканы твар падданага. - Усё ў парадку, Салі. Я так».
  
  
  
  
   Глава 73
  Пакуль яны ехалі , Эдвін Шарп спяваў гучна і больш-менш тональна.
  
  Яна атрымлівае галоны на мілю, а не наадварот,
  І выхлапная труба, яна сапраўды выдае даволі непрыемны гук,
  Абагравальнік амаль не працуе, а пра паветра забудзьцеся.
  Большую частку яе рамонту выкарыстоўвала клейкая стужка.
  Але яна вялікая, хуткая і трывалая, і я ведаю, што магу спадзявацца
  Каб яна заўсёды была побач… у адрозненне ад многіх мужчын.
  
  Яна мой чырвоны Кадылак… мой чырвоны Кадылак.
  Яна дастаўляе мяне туды, куды я іду, і заўсёды вяртае мяне.
  Я люблю яе як родную сястру, яна мой чырвоны Кадылак.
  
  «Нам прыйшлося з ёй развітацца», — крыкнуў ён у кузаў фургона. «Мой чырвоны б'юік. Выбачайце».
  Кейлі засяроджвалася на тым, каб не заплакаць. Гэта была праблема выжывання, а не эмацыйная. Яе нос быў ужо небяспечна закладзены, і яна была ўпэўненая, што калі б зарыдала, то задыхнулася б. Стужка на яе роце была шчыльнай пячаткай. У яе не было завязаных вачэй, але яна ляжала ў задняй частцы фургона без вокнаў, на падлозе. Ён сцягнуў з яе боты. З любоўю панюхаў скуру. хворы.
  Яны знаходзіліся прыкладна ў гадзіне язды ад Фрэсна, хоць яна не ведала, у якім напрамку, верагодна, у перадгор'ях у бок Ёсеміці або Сьера, таму што дарога, здавалася, была пад ухілам. На захад ці на поўдзень краявід быў роўны. Аднойчы яны спыніліся, пасля таго як Эдвін зірнуў на яе ў люстэрка задняга віду і нахмурыўся. Ён з'ехаў з дарогі і залез ззаду; яна ўхілілася. Ён сказаў: «Не, не, памыліўся». Тоўстая пасма яе валасоў была замацавана клейкай стужкай, і Эдвін асцярожна распусціў яе і вызваліў валасы ад клею. «Нельга гэтага мець». І ён зноў пераказаў, колькі часу прайшло з таго часу, як яна яго выразала. «Дзесяць гадоў, чатыры месяцы... Можна было б напісаць песню. Гэта была б добрая назва».
  Затым, да яе жаху, ён выцягнуў з кішэні шчотку і акуратна, старанна правёў ёю па яе валасах. «Ты такая прыгожая», — прашаптаў ён.
  Затым рух аднавіўся.
  Цяпер ён спяваў: «Яна вядзе мяне туды, куды я іду, і заўсёды вяртае мяне назад. Яна мой чырвоны кадылак». Люблю гэта, проста пазітыўна люблю».
  Рукі Кейлі былі скаваныя кайданкамі перад ёй. Яна спадзявалася, што зможа схапіцца за адзін з рычагоў задніх дзвярэй, адкрыць іх і вываліцца, рызыкуючы на дарозе і ў дарожным руху.
  А вось дзвярных рычагоў не было. Ён іх выдаліў. Эдвін Шарп старанна спланаваў гэта.
  Калі ён працягваў спяваць, яна адчула, як фургон звярнуў з галоўнай дарогі і некаторы час ехаў па меншай шашы, адна з якіх была ў дрэнным стане. Абавязкова падымаецца. Праз дзесяць хвілін шыны пачалі храбусцець па зямлі і жвіру. Затым паверхня стала яшчэ больш шурпатай, і машына пацягнулася ў гару на працягу некалькіх міль. Нарэшце фургон зраўняўся і праз дзесяць хвілін спыніўся.
  Эдвін вылез. Потым доўга маўчалі.
  Гэта несправядліва, падумала яна. Гэта проста не па-чартоўску справядліва.
  Вы выходзіш на сцэну і спяваеш людзям свае песні,
  Вы прымушаеце іх усіх усміхацца. Што можа пайсці не так?
  
  "Гэй там!" Эдвін адчыняў заднія дзверы, адкрываючы поле, акружанае сасновым лесам. Ён дапамог ёй выбрацца і сцягнуў стужку з яе рота - асцярожна, хоць яна зноў адчула поўнае адштурхванне ад дотыку яго скуры да сваёй. Яна адчула пах яго крэму пасля галення — так, пэўна, паху бацькі — і яго поту.
  Яна цяжка ўдыхнула, уздрыгнуўшы ад палёгкі. Яна адчувала, што напалову патанула.
  Эдвін адступіў і ўтаропіўся на яе з захапленнем, але цяпер у яго позірку не было мастацкага захаплення; яго вочы затрымаліся на яе грудзях і пахвіне.
   «Мае боты», - сказала яна.
  «Не, ты мне падабаешся басанож». Погляд уніз. «Нам трэба будзе нешта зрабіць з гэтай паліроўкай. Ведаеце, гэта занадта чырвонае».
  Затым ён паказаў на невялікі аднашырокі прычэп, абцягнуты маскіровачнай сеткай. Яно сядзела пасярод паляны. «Знаёмы?»
  «Слухай, калі ты адпусціш мяне, ты можаш мець фору. Шэсць гадзін, дзесяць гадзін. І я дам вам грошы. Мільён даляраў».
  «Ці не здаецца гэта знаёмым?» - паўтарыў ён, раздражнёны тым, што яна не разумее.
  Яна азірнулася. Так, так. Але што было -
  О Божухна …
  Кейлі, ашаломленая, зразумела, дзе яна стаіць. Гэта была ўласнасць, на якой яна вырасла! Што яе дзед расчысціў і дзе пабудаваў родны дом. Эдвін паставіў трэйлер практычна там, дзе была сядзіба. За гэтыя гады было шмат высечак, але яна лёгка пазнавала арыенціры свайго дзяцінства. Яна ўспомніла, што Эдвін ведаў, што яна была засмучаная тым, што Бішоп прадаў маёмасць — гэтак жа, як ён страціў свой уласны дом дзяцінства. Як ён знайшоў зямлю? Ператрус, меркавала яна.
  Кейлі таксама ведала, што з-за таго, што кампанія, якая скупіла тут усю прыватную ўласнасць, збанкрутавала, на адлегласці дваццаці міль не было ні душы.
  Эдвін шчыра сказаў: «Я ведаў, як шмат гэта значыць. Гэта ўласцівасць. Я хацеў вярнуць яго табе. Вам трэба будзе паказаць мне, дзе вы каталіся на поні і выгульвалі сабак, калі былі маленькай дзяўчынкай. Мы можам хадзіць на такія ж прагулкі. Гэта будзе весела! Магчыма, мы зробім гэта сёння да вячэры.
  Яна меркавала, што павінна падыграць, зрабіць выгляд, што яе дакрануліся, а потым, калі ён павярнуўся спіной, схапіць камень, праламаць яму чэрап і ўцячы. Але яна не магла прыдумаць. Агіда і гнеў віравалі ў ёй. «Як, чорт вазьмі, ты можаш сказаць, што любіш мяне і рабіць гэта?»
  Ён усміхнуўся і пяшчотна пагладзіў яе валасы. Яна адхінула галаву. Ён амаль не заўважыў. «Кейлі... з таго моманту, як я ўпершыню пачуў твой уступны нумар на тым канцэрце ў Мантэрэі, я зразумеў, што мы роднасныя душы. Гэта зойме ў вас крыху больш часу, але вы таксама гэта зразумееце. Я зраблю цябе самай шчаслівай жанчынай у свеце. Я буду пакланяцца табе».
  Ён накрыў фургон камуфляваным брызентам, замацаваў яго камянямі і вельмі моцна абняў яе за плечы. Ён накіраваў яе да трэйлера.
  «Я цябе не кахаю!»
  Ён толькі засмяяўся. Але калі яны падышлі да трэйлера, яго позірк ператварыўся з пакланення ў халодны. «Ён цябе трахнуў, ці не так? Бобі. Не кажыце, што не зрабіў». Ён уважліва паглядзеў на яе, нібы маўкліва пытаючыся, ці праўда гэта. І хацелася пачуць, што гэта не так.
  «Эдвін!»
  «Я маю права ведаць».
  «Мы былі проста сябрамі».
  «Ой, я не ведаю, дзе напісана, што сябры ніколі не трахаюцца. Вы ведаеце, дзе гэта напісана?»
  Такім чынам, дэзінфікаваная мова раней — у размовах і электронных лістах — была фальшывай, проста яшчэ адной часткай нявіннага іміджу, які ён стварыў. І цяпер яна ведала, што днямі ён не проста пастукваў нагой у такт музыцы.
  Цяпер яны былі каля дзвярэй вагончыка. Ён супакоіўся і зноў усміхнуўся. «Прабачце. Я ўздымаюся, думаючы пра яго».
  «Эдвін, глядзі...»
  «Я павінен цябе перанесці праз парог. Шлюбная ноч, ведаеце.
  «Не чапай мяне!»
  Здавалася, ён зірнуў на яе з нейкім жалем, потым адчыніў дзверы і ўзяў яе на рукі, быццам яна зусім нічога не важыла. Ён занёс яе ўнутр. Кейлі не супраціўлялася; адна з яго масіўных рук моцна сціснула яе горла.
  
  
  
  
  Глава 74
  «МЫ ЕДЗЕМ », — сказала Кэтрын Дэнс у свой тэлефон, размаўляючы з Майклам О'Нілам.
  Затым яна задыхалася, калі Дэніс Аруцюн ледзь не адлюстраваў свой крэйсер, калі пасажырскі бок аўтамабіля апынуўся ў некалькіх цалях ад грузавіка, які ён праязджаў міма. Ён занесла назад на паласу і паскорыўся.
  «Ты ў парадку?» — спытаў О'Ніл. "Ты тут?"
  «Так. Я… так». Яна заплюшчыла вочы, калі Аруцюн узяўся за чарговы трактар.
  О'Ніл сядзеў за сваім сталом у кабінеце свайго шэрыфа. Дэнс на кароткі час адкрыла вочы і спытала: «Што на месцы?»
  «Два верталёты вакол Пойнт-Лобас — менавіта там Эдвін упершыню ўбачыў Кейлі на канцэрце два гады таму. І яшчэ адзін верталёт пакрывае тэрыторыю ад Мос-Лэндінга да Санта-Крус. Засяродзіўшыся на бязлюдных раёнах. CHP усталёўвае блокпосты вакол Пасіфік Гроўв, Пеббл-Біч і Кармэл. У нас задзейнічана каля сарака акруговых і гарадскіх уніформаў Мантэрэй».
  «Добра».
  «А ваш бос робіць сваю справу».
  Кіраўнік Мантэрыйскага аддзялення Каліфарнійскага бюро расследаванняў Чарльз Овербі, дасканалы мастак на прэс-канферэнцыях, звяртаўся за дапамогай да грамадскасці, каб шукаць Эдвіна Шарпа і Кейлі Таўн.
  Многія фан-сайты таксама шумелі і ўключалі фатаграфіі падазраванага і яго ахвяры, хоць Дэнс меркаваў, што кожны, хто мае падпіску на тэлебачанне або iTunes, ведае, як выглядае Кейлі Таўн.
  «Як справы?» - спытаў О'Ніл, паўтараючы сваё ранейшае пытанне.
  Цікаўны запыт.
   Але не так цікава ў кантэксце таго, дзе яны пакінулі сваё асабістае жыццё перад тым, як ён вярнуўся ў Мантэрэй.
  Але цяпер не час для гэтых разважанняў.
  "Добра", сказала яна. Што зусім не азначала добра, а было падобна на парыраванне фехтавальшчыкам. Яна спадзявалася, што О'Ніл атрымаў яго.
  Здавалася, што ён. Ён спытаў. "Якое ваша прыбыццё?"
  Яна зірнула на Аруцюна і задала пытанне.
  - Паўгадзіны, - сказаў ён.
  Дэнс перадаў гэта О'Нілу і дадаў: «Лепш ідзі, Майкл. Мы робім тут каля двухсот міль у гадзіну».
  Звярнуўшы рэдкую ўсмешку з вусатага дэпутата.
  Яны адключыліся. Яна адкінулася спінай на падгалоўнік.
  «Хочаш, каб я затармазіў?» — спытаў Аруцюн.
  «Не, я хачу, каб ты ішоў хутчэй», — сказаў Дэнс.
  Ён зрабіў гэта, і яна зноў заплюшчыла вочы.
  
  "Што думаеш ?" – весела спытаў Эдвін. Ён махнуў рукой на прычэп, які быў ідэальна акуратны і вычышчаны. Таксама было душна горача.
  Стоячы на кухні, усё яшчэ ў кайданках, Кейлі не адказала.
  «Глядзі, тэлевізар высокай выразнасці, а ў мяне каля сотні DVD. І шмат вашых любімых страў». Ён адчыніў шафы, каб паказаць ёй. «Цэлыя прадукты. Арганічны, вядома. І ваша любімае мыла таксама».
  Так, было, адзначыла яна. Яе сэрца сціснулася ад такой прадбачлівасці з яго боку.
  Яна таксама заўважыла некалькі адрэзкаў ланцуга ў прычэпе, прымацаваных да сцен, якія заканчваліся кайданамі. Відавочна, ідэя Эдвіна прадумаць заключалася ў тым, каб прыляпіць баранячую поўсць да металічных заціскаў, якія будуць прылягаць да яе лодыжак і запясцяў.
  Спадар сёння…
  Затым яго ўсмешка зноў знікла. - Калі б ты пайшоў са мной, як я прасіў, - сказаў Эдвін, - нам бы не прыйшлося перажываць усё гэта. Проста вячэра. І жыў у мяне на некалькі дзён, пакуль рамантавалі ваш дом. У чым была вялікая справа?»
  Кейлі адчула, што ён дрыжыць ад злосці.
  У Эдвіна праблемы з рэальнасцю. Так робяць усе сталкеры.
  Голас яго зноў пахаладзеў. «Я ведаю, што ты не нявінніца... Я ўпэўнены, што ты не хацеў нікога трахнуць, гэта проста здарылася. Ты трахнуў Бобі, ці не так? … Не, я не хачу ведаць». Ён на імгненне задумаўся. - І я ўпэўнены, што ты не зрабіў нічога дзіўнага - ведаеш, агіднага. Часам добрыя дзяўчаты — тыя, што ў акулярах і ў зашпіленых блузках — могуць рабіць вельмі дурныя рэчы. Але вы б гэтага не зрабілі». Ён прыгледзеўся да яе. Але потым, як уключыўся выключальнік, яго твар пацяплеў, і ён усміхнуўся. «Гэй, усё ў парадку. Цяпер ты мой. Усё будзе добра».
  Ён паказаў ёй трэйлер бліжэй. Месца было для яе святыняй, вядома. Плакаты і памятныя рэчы, адзенне і фатаграфіі.
  Кейлі Таун паўсюль.
  Але зброі няма.
  Ніякіх вострых нажоў на кухні — першае, на што яна звярнула ўвагу. Таксама без шкла і керамікі. Усё гэта было з металу і пластыка. Яна заўважыла пачак цыгарэт і пашукала запальнічку. Але такога не было.
  Ён сачыў за ёй позіркам. Эдвін хутка сказаў: «Не хвалюйся. Я не палю, больш не. Проста трэба было некалькі з іх, каб паказаць пальцам на тую стервозную Аліцыю. Для цябе, Кейлі, ніякіх цыгарэт і спіртнога. Я чысты. І я ніколі не ўжываў наркотыкі, як той твой сябар , містэр Бобі Прэскат.
  Пот ліўся, скура мурашылася. «Гэта безнадзейна, Эдвін. Ты не думаеш, што мяне будуць шукаць дзесяць тысяч чалавек?»
  «Магчыма, не. Яны могуць падумаць, што вы збеглі з чалавекам, які, як вы зразумелі, любіў вас і клапаціўся пра вас. Яны па-ранейшаму будуць думаць, што за ўсім гэтым стаяла Алісія, якая забіла Бобі і спрабавала забіць цябе».
  Ці быў ён так далёкі ад рэчаіснасці?
  «Але нават калі яны і шукаюць , то нас не знойдуць. Яны думаюць, што мы ў Мантэрэі, хаваемся. Дзвесце міль. Гэтая сука, з якой я некаторы час хадзіў, сказала ім, што мы там будзем. Я ведаў, што яна мяне выдасць. Я гэта даўно арганізаваў. Мы тут зусім адны... На дыску? На ўсім шляху ад Фрэсна не было ніводнага верталёта або блокпоста. Калі б яны думалі, што мы накіроўваемся сюды, яны маглі закрыць Forty-1 за хвіліну. Не, Кейлі, яны нас ніколі не знойдуць.
  «Вы збіраеце ўсё гэта разам ... да чаго? Перамагчы мяне?»
  «Каб вы бачылі прычыну. Хто яшчэ пайшоў бы на ўсе гэтыя клопаты, акрамя таго, хто кахаў цябе?»
  «Але... кангрэсмен? Я не разумею».
  Ён засмяяўся. «О, так, гэта было цікава. Я атрымаў там урок. Я перастаў публікаваць рэчы ў Інтэрнэце. Так Сімескі даведаўся пра нас з вамі. Вы не паверылі мне, калі я сказаў, што ўвесь свет спрабуе вас выкарыстоўваць».
  Ты і я …
  «Але нешта добрае з гэтага атрымалася. Я сапраўды бачыў кагосьці каля свайго дома ў суботу ўвечары. Гэта быў Сімескі ці тая жанчына Бэбіджа, але тады я думаў, што гэта проста дзеці. Але гэта прымусіла мяне задумацца. Я настроіў гэта так, каб выглядала, што Алісія шпіёніла за мной. Я падклаў некаторыя доказы, якія прымусілі б паліцыю падумаць, што яна была сталкерам. Часам пашанцавала, як усё працуе».
  Тады Эдвіну ўпала цярпенне. Ён глядзеў на яе валасы, грудзі, ногі. «Ну, давай. Самі ведаеце, на што прыйшоў час». Ён зірнуў на пакамечаны ложак, каля якога стаяў плэер Bose iPod. «Вы бачыце гэта? У мяне ёсць пяцьдзесят вашых канцэртаў, якія я запісаў. У мяне ёсць добры дыктафон. Я назапасіў, каб купіць яго. Мы будзем граць на вашых канцэртах, а мы, вы ведаеце...» Твар яго расквітнеў клопатам. «Ой, не хвалюйся. Так, я запісваў іх, але ніколі не прадаваў песні і нікому не дзяліўся імі. Гэта было толькі для мяне ... а цяпер для нас. »
  «Калі ласка, не, Эдвін. Калі ласка».
  Ён утаропіўся на яе валасы, потым абапёрся аб кухонную ракавіну. «Ты не павінен быць такім... ведаеш, стрыманым. Я зрабіў вам ласку. Фрэд Блэнтан быў дзярмом, які скраў вашу музыку. І Алісія, ну, напэўна, яна хацела вашай кар'еры. А Шэры? О, калі ласка. Ты заслугоўваеш лепшай мачахі, чым яна. Яна прадаўшчыца крамы, якой пашанцавала з Бішопам. Яна не вартая цябе, Кейлі. Яны заслужылі смерць. А Бобі? Усё, што ён хацеў, гэта трахнуць цябе». І ён зноў утаропіўся на яе, чакаючы пацверджання яе нявернасці.
  Тады ён як бы авалодаў сабой.
  Яна сказала: «Прынамсі, дазвольце мне прыбраць? Толькі душ, калі ласка. Я не адчуваю сябе так камфортна».
  «Я так не думаю».
  Яна агрызнулася: «І ты кажаш, што ты містэр сёння? Фігня. Я проста хачу прыняць душ, а ты мне не дазваляеш?»
  Ён нахмурыўся. "Добра. Толькі не кажы такіх слоў. Больш ніколі не кажы такіх слоў».
  «Добра, не буду».
  «Можаце прыняць душ. Але вы ведаеце, што ў мяне ёсць адзіныя ключы, а зброі тут няма. І ўсе вокны закратаваныя».
   «Я так здагадаўся. Я сапраўды хачу проста прыбраць».
  Ён расшпіліў манжэты, і яна пацерла запясці.
  Апусціўшы плечы, яна прайшла праз вузкую прастору ў ванную.
  «О, Кейлі. Пачакай».
  Яна спынілася і павярнулася. Яму было няёмка. Яго твар пачырванеў? «Пра тую жанчыну, пра якую я вам казаў. Той, што ў Сіэтле. Не трэба зайздросціць. Паміж намі было несур'ёзна. Я ніколі не спаў з ёй. Сапраўды. Шчыра».
  Кейлі бачыла, што ён хлусіць, але яе шакавала тое, што ён, здавалася, шчыра верыў, што яго вернасць важная для яе.
  Ён усміхнуўся. «Спяшайся назад, каханы». І ён пайшоў у спальню чакаць.
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ 75
  ЭДВІН НЕ МОГ ВЫРАШЫЦЬ, якая з яе песень яму больш за ўсё падабаецца.
  Але потым ён зразумеў, што тая спрэчка была недарэчнасцю, яшчэ адным з тэрмінаў яго маці. Было падобна на тое, што ў цябе не было любімага віду ежы, табе падабалася ўсё (ну, ва ўсякім разе, яму падабалася — ён важыў бы трыста фунтаў, калі б у яго жыцці не было Кейлі, каб падтрымліваць яго ў форме).
  Ён уключыў кандыцыянер крыху вышэй — з камуфляжным брызентам унутры было па-звярынаму горача. Але ён усё яшчэ захоўваў цёплую тэмпературу. Ён заўважыў, што Кейлі, перш чым яна пайшла ў душ, пацела. Пацеркі на яе скуры ўзбуджалі яго яшчэ больш. Ён уявіў, як лізе яе скроні і скуру галавы, і яшчэ больш узбуджаўся. Гэта было нармальна, чортава Салі, калі голас Кейлі Таўн спяваў праз дынамікі, але гэта было б у тысячу разоў лепш.
  Сапраўдная рэч.
  Гэй, гэта была даволі добрая назва для песні. «Сапраўдная рэч». Ён згадаў бы ёй пра гэта. У яго была ідэя, што яны могуць пісаць песні разам. Ён прыдумваў словы, а яна пісала мелодыі.
  Эдвін добра валодаў словамі.
  Ён зноў падумаў: вясельны поўдзень. Не шлюбная ноч. Поўдзень.
  Гэта было даволі смешна.
  Гэта прымусіла яго задумацца, ці ладзілася яна калі-небудзь з кім-небудзь, калі яна і яе сям'я жылі тут. У яе песні быў той радок, дзе яна згадвала пра «трохі падлеткавага кахання» ў старым доме, што прывяло яго ў лютасць, калі ён упершыню пачуў гэта. Потым ён успомніў, што Бішоп прадаў дом, калі ёй было каля дванаццаці-трынаццаці. І паколькі яна была добрай дзяўчынкай, ён сумняваўся, што яна зрабіла нешта большае, чым пацалаваць хлопчыка і, магчыма, пагладзіць, што, тым не менш, таксама выклікала ў яго рэўнасць.
   Бобі…
  Ён спадзяваўся, што чортавы дарожнік адчуў моцны боль, калі паміраў. У канферэнц-цэнтры ён не крычаў так моцна, як хацелася б Эдвіну.
  Эдвін прыслухаўся да бягучай вады, уявіў яе аголенай у душы. Ён рос цяжка. Ён успомніў артыкул пра яе ў Rolling Stone .
  Добрая дзяўчынка робіць дабро.
  І ён вырашыў саступіць.
  Ён дараваў бы ёй траханне з Бобі. Ён спытае яе яшчэ раз і настойвае, каб яна была шчырай. Ён павінен быў ведаць, але што б яна ні сказала, ён даруе ёй.
  Ён зняў кашулю і размінаў жывот. Усё яшчэ трохі лішняй скуры, адкуль ён страціў усю вагу. Але ён прынамсі пазбавіўся ад тлушчу.
  Усё для Кейлі.
  Ён таксама павінен прыняць душ? Не, той раніцай ён узяў адзін. Акрамя таго, ёй трэба будзе прызвычаіцца да таго, што ён знаходзіцца зверху або ззаду яе, калі ён будзе ў настроі, чысты ён ці не.
  У рэшце рэшт, яна была яго жонкай.
  Ён уключыў радыё і злавіў навіны. Здавалася, паліцыя не пайшла з нявіннай інтэрпрэтацыяй знікнення Кейлі. Голас Пайка Мэдыгана ўрачыста тлумачыў аб выкраданні і папярэджваў людзей, што, верагодна, Эдвін Шарп і Кейлі Таўн накіроўваліся на захад, у бок Мантэрыя.
  «Мы не ведаем, у якім аўтамабілі яны знаходзяцца, але перайдзіце на вэб-сайт, які мы стварылі, і вы знойдзеце фота Шарпа».
  Ах, я ведаў, што магу на цябе разлічваць, Салі, хлуслівая маленькая шлюха. Ён на імгненне задумаўся, хто прымусіў яе загаварыць. Успомнілася Кэтрын Дэнс. Павінен быў быць ёю.
  Зразумела, дыверсія пра Мантэрэй прынясе ім вельмі шмат часу. Ім давядзецца пераехаць, але гэтае месца будзе ў бяспецы каля месяца. Кейлі сказала, што ёй падабаецца Осцін. Можа, яны і пайшлі б туды далей. Гэта быў Тэхас; там павінны былі быць пустыні, каб схавацца ў. Але потым яна таксама пракаментавала ў сваім блогу «On the Road», што ёй падабаецца Мінесота. Гэта можа быць лепшым месцам, асабліва калі ў яе нарадзілася дзіця. Надвор'е было б халаднейшым. Цяжка быць цяжарнай у спякоту, падумаў ён.
  Дзеткі…
  Эдвін загугліў гэты цыкл пра жаночыя целы. Ён здзівіўся дзе Кейлі была з гэтым. Потым вырашыў, што гэта не мае значэння. Яны займаліся б каханнем хаця б кожны другі вечар, калі не часцей. Рана ці позна ён трапіў бы ў цэль.
  Ён расшпіліў джынсы, сунуўшы руку ў жакеі, хоць ніякай падрыхтоўкі яму там не трэба было.
  Потым вада ў душы спынілася. Яна б зараз выцерлася ручніком. Ён уявіў яе цела. Ён вырашыў увесці правіла, што яны павінны хадзіць па трэйлеры голымі. Апраналіся толькі на вуліцу.
  Глыбока ўдыхнуўшы, ён адчуў салодкі водар водару шампуня ў вільготным паветры.
  - Эдвін, - сказала Кейлі гуллівым тонам. «Я падрыхтаваўся да вас. Прыходзьце паглядзець».
  Ухмыляючыся, ён падышоў да дзвярэй і знайшоў яе перад дзвярыма ваннай пакоі, цалкам апранутую.
  Эдвін Шарп міргнуў вачыма. Потым усмешка знікла, і ён закрычаў ад жаху.
  
  
  
  
   Глава 76
  «НЕ, НЕ, НЕ! Што ты зрабіў?»
  У туалетным наборы, які ён купіў, яна знайшла маленькія нажніцы для пазногцяў з тупым канцом. TSA ухвалены для авіяпералётаў і, такім чынам, бяспечны.
  Але ўсё роўна парэзалі б. І вось што яна з імі зрабіла: абстрыгла ўсе валасы.
  «Не!» Ён з жахам глядзеў на кучу бліскучых светлых пасмаў на падлозе ваннай, нібы глядзеў на цела каханага.
  «Кейлі!»
  Двух-трохцалевая швабра рванай махры пакрывала яе галаву. Яна ўвогуле не прымала душ, яна патраціла дзесяць хвілін на тое, каб знішчыць свае прыгожыя валасы.
  У вар'яцкім спеве яна кпіла: «Што здарылася, Эдвін? Я табе цяпер не падабаюся? Ты больш не хочаш пераследваць мяне? … Гэта не мае значэння, праўда? Ты любіш мяне, праўда? Няважна, як я выглядаю».
  «Не, не, вядома, не. Проста…» Ён думаў, што яму стане дрэнна. Ён думаў, колькі часу трэба, каб выраслі валасы?
  Дзесяць гадоў, чатыры месяцы…
  Яна магла насіць капялюш. Не, ён ненавідзеў жанчын у капелюшах.
  «Я думаю, здаецца, што вы вельмі клапоціцеся. Насамрэч, ты выглядаеш вельмі засмучаным, Эдвін.
  «Чаму, Кейлі? Чаму вы гэта зрабілі?»
  «Каб паказаць вам праўду. Вы любіце дзяўчыну на вокладках альбомаў, на CMT, на відэа і плакатах. У Entertainment Weekly. Ты мяне зусім не любіш. Памятаеце, у той дзень мы былі адны ў тэатры ў Фрэсна? Вы сказалі, што мой голас і прычоска - гэта самае лепшае ўва мне».
  Можа, ён знойдзе каго-небудзь, хто забярэ яе валасы і зробіць парык, пакуль яны не адрастуць. Аднак як ён мог гэта зрабіць? Пазналі б, данеслі б. Не, не, не, не, не! Што ён збіраўся рабіць?
  Кейлі здзекавалася: «Ты хочаш трахнуць мяне зараз? Цяпер я падобны на хлопчыка?»
   Ён павольна ішоў наперад, утаропіўшыся ў капчу валасоў.
  «Вось!» - закрычала яна і, схапіўшы жменю, шпурнула ў яго. Яна пацякла на падлогу, і Эдвін апусціўся на калені, адчайна хапаючыся за пасмы.
  - Я ведала, - пагардліва прамармытала яна, вяртаючыся ў ванную. «Вы мяне не ведаеце. Вы паняцця не маеце, хто я».
  А потым і ён раззлаваўся. І адказ на яе пытанне быў: так, я ведаю. Ты сука, якую я збіраюся трахнуць прыкладна праз шэсцьдзесят секунд.
  Ён пачаў падымацца. Потым убачыў нешта ў яе руцэ. Што-? О, гэта была проста кубак. Ён павінен быў быць пластыкавым. Унутры не было нічога, што можна было б зламаць або зрабіць нож.
  Ён думаў пра гэта.
  Але пра адну рэч ён не падумаў.
  Што ў кубку было:
  Аміяк, з-пад ракавіны. Яна напоўніла яго да краёў.
  Стрыжаныя валасы не былі пасланнем і не ўрокам. Гэта адцягнула ўвагу.
  Ён паспрабаваў адвярнуцца, але Кейлі хутка ступіла наперад і шпурнула яму ў твар хімікат; яна распаўсюджвалася ўверх па носе, у рот. Яму ўдалося выратаваць вочы на паўсекунды, хоць дым праскочыў пад павекі і пячэ, як распаленая сталь. Ён плакаў ад болю, болю большага, чым любы, які ён калі-небудзь адчуваў. Боль як істота, сутнасць, рэч у яго целе.
  Крычыць, падае назад, шалёна выціраючы твар. Усё, каб сысці! Удушша, дыханне, кашаль.
  Балюча, балюча, балюча!
  Потым яшчэ болей, калі яна моцна ўдарыла яго ў горла, у рану, адкуль ён выпусціў кулю сабе ў шыю.
  Ён зноў закрычаў.
  Згінаючыся, паралізаваны, ён адчуў, як яна вырывае з яго кішэні ключы. Ён паспрабаваў схапіць яе за руку, але яна хутка была па-за дасяжнасцю.
  Горкі, з'едлівы хімікат глыбей пацякаў яму ў рот і нос. Ён чхаў, сліваўся, кашляў і з цяжкасцю перавёў дыханне. Эдвін, хістаючыся, падняўся на ногі і сунуў твар пад кран у кухоннай ракавіне, каб змыць жудасны агонь.
  Але вады не было.
  Кейлі вычарпала запасы.
  Эдвін падышоў да халадзільніка і рыўком адчыніў яго, шукаючы бутэлька вады. Ён знайшоў адзін і пачырванеў, халодная вадкасць пакрысе прытупіла джала. Яго зрок, хоць і невыразны, вярнуўся. Ён натыкнуўся да ўваходных дзвярэй, якія яна зачыніла і замкнула. Але ён дастаў з кашалька другі ключ, адчыніў дзверы і, выціраючы вочы, хутка выйшаў на вуліцу.
  Ён агледзеўся. Ён заўважыў, як Кейлі бегла па дарозе, якая вяла да шашы.
  Калі боль сціх, Эдвін расслабіўся. Ён сапраўды ўсміхнуўся.
  Дарога была працягласцю тры мілі. Жвір. Яна была босая.
  Яна не збіралася ўцякаць.
  
  
  
  
   Глава 77
  ЭДВІН ПАЧАЎ сьледам за ёй, спачатку бег, потым спрынт.
  Страшнае апёк хімікатам зменшыў яго запал, але не пазбавіў яго. Яму яшчэ больш захацелася паваліць яе на зямлю, сарваць з яе джынсы. Потым на яе жывот...
  Прымусь яе плакаць, як плакаў ён. Навучыце яе, хто быў галоўным.
  Ён убачыў, як яна знікла за паваротам дарогі, усяго ў ста футах ад яго. Ён хутка зачыняўся.
  Семдзесят футаў, пяцьдзесят...
  Навучыце яе, што яна была яго.
  А потым завярнуў за вугал.
  Ён прабег яшчэ дзесяць крокаў, пяць, тры, марудзячы, марудзячы. І тут Эдвін спыніўся. Плечы яго абвіслі, моцна кашляе ад бегу і аміяку.
  І ён засмяяўся. Ён проста павінен быў.
  Кейлі стаяла з двума людзьмі: намеснікам у форме і жанчынай, якая абняла спевака.
  Эдвін зноў засмяяўся глыбокім, сардэчным гукам. Гук яго маці, калі яна была шчаслівая і цвярозая.
  Гэты чалавек быў дэпутатам, якога ён пазнаў з Фрэсна, з густымі чорнымі вусамі.
  І жанчынай, вядома, была Кэтрын Дэнс.
  Намеснік трымаў пісталет, нацэлены Эдвіну ў грудзі.
  — Кладзіся, — паклікаў ён. «Ляжце на жывот, рукі ў бакі».
  — запярэчыў Эдвін. Калі я зраблю адзін крок, я памру.
  Калі я лягу, то сяду ў турму.
  Думаць, думаць…
  Прынамсі ў турме ў яго будзе магчымасць пагаварыць з Кейлі, магчыма, убачыць яе. Напэўна, яна прыйшла б да яго ў госці. Можа, нават спявала б для яго. Яны мог гаварыць. Ён мог дапамагчы ёй зразумець, наколькі дрэнныя для яе ўсе астатнія. Якім ён быў мужчынам для яе. Якім ён быў містэрам сёння.
  Эдвін Шарп лёг.
  Калі Кэтрын Дэнс накрыла яго сваім пісталетам, намеснік зрабіў круг вакол, скаваў яму рукі і падняў на ногі.
  «Ці не магу я атрымаць вады для вачэй? Яны гараць».
  Афіцэр узяў бутэльку і выліў яе на твар Эдвіна.
  "Дзякуй."
  Прыязджалі іншыя машыны.
  Эдвін сказаў: «Навіны. Я чуў у навінах - вы думалі, што мы ў Мантэрэі. Чаму вы сюды прыйшлі?» Ён гаварыў з пылам і жвірам, але той, каму прызначаліся яго словы, адказаў.
  Дэнс паклала пісталет у кабуру і адказала: «У нас ёсць каманды ў Мантэрэі, праўда, але ў асноўным для прэсы. Такім чынам, можна падумаць, што вы падманулі нас, калі б вы паслухалі радыё або зайшлі ў Інтэрнэт. Для мяне не было сэнсу ехаць туды. Навошта вам расказваць Салі Докінг што-небудзь пра месцазнаходжанне, калі вы не меркавалі, што яна ў рэшце рэшт раскажа нам? Гэта ваш узор , ведаеце. Дэзінфармацыя і запужванне сведак.
  «Што тут? CSU знайшоў каля вашага дома сляды, якія маглі паходзіць ад здабычы карысных выкапняў. Я ўспомніў песню Кейлі "Near the Silver Mine". Вы ведалі, што яна незадаволеная, што Бішоп прадаў дом, і было разумна, што вы хочаце вярнуць яе сюды. Мы паглядзелі некалькі спадарожнікавых здымкаў гэтага месца і ўбачылі трэйлер. Камуфляваная сетка насамрэч не працуе».
  Эдвін падумаў, што Кэтрын Дэнс была ўражлівай, але яна хутка знікла з яго думак, калі ён паглядзеў на Кейлі, якая з выклікам стаяла, расставіўшы ногі, і холадна глядзела назад. Тым не менш, у яго склалася ўражанне, што ў яе вачах быў агеньчык какеткі.
  Як толькі ў яе адрастуць валасы, яна зноў стане прыгожай.
  Божа, ці кахаў ён яе.
  
  
  
  
   Глава 78
  У сем трыццаць вечара Кэтрын Дэнс была за кулісамі канферэнц-цэнтра.
  Былі размовы аб адмене канцэрта, але, што цікава, Кейлі Таўн была той, хто настойваў на тым, каб ён працягваўся. Натоўп імкліва запаўняў залу, і Дэнс адчула тую ж электрычнасць, якую яна памятала з часоў выступлення на сцэне ў якасці фолк-спявачкі шмат гадоў таму.
  Сапраўды не было нічога падобнага на тое поўнае захапленне, моц голасу і музыкі ва ўнісон, струменевая трансляцыя з дынамікаў, ваша аўдыторыя, паглынанне сувязі. Пасля таго, як вы апынуліся перад агнямі, лёгка зразумець залежнасць ад тысяч людзей у вашым заклёне. Улада, наркотык увагі, прыхільнасці, патрэбы.
  Вось чаму такія выканаўцы, як Кейлі Таўн, працягваюць падымацца на сцэну, нягледзячы на знясіленне, страту сем'яў... нягледзячы на рызыку з боку такіх людзей, як Эдвін Стэнтан Шарп.
  Спявачка была апранута для канцэрту — вядома ж, у строі добрай дзяўчыны. Адзінае адрозненне было ў тым, што сёння ўвечары яна была добрай дзяўчынкай, якая толькі што гуляла ў софтбол з сябрамі; на яе галаве стрыжаныя валасы закрывала шапка штата Каліфорнія, штат Фрэсна.
  У гэты момант яна была ў баку, «стукаючы» новай гітарай. Яна не будзе выступаць на сваім улюбёным Марціне, пакуль ён не будзе перанавязаны і цалкам ачышчаны — з-за кіркоў з чалавечых костак, якія даў ёй Эдвін. Дэнс, якімі б незабабоннымі яны ні былі, ні ў чым не мог папракнуць яе; яна сама, магчыма, выкінула інструмент і купіла новы.
  «Ну». П. К. Мэдыган падышоў у суправаджэнні невысокай круглаватай жанчыны гадоў сарака. У яе быў прыгожы твар, назаўжды ўкаранёны ў школьныя гады, з вялікімі вясёлымі вачыма і вяснушкамі, абрамленымі каштанавымі валасамі, падстрыжанымі пад хлопчыка. Танец лічыў чароўным, што яны трымаліся за рукі.
  Ён пазнаёміў Дэнс са сваёй жонкай.
   «CBI рады ў Фрэсна ў любы час, - сказаў ёй Мэдыган, - пры ўмове, што вы галоўны чалавек».
  «Гэта здзелка. Будзем спадзявацца, што падобных выпадкаў у вас больш не будзе».
  «Паслухаем канцэрт», — з сумневам дадаў ён. «Або некаторыя з іх. Пакуль гэта не занадта гучна. Ой, вось».
  Ён сунуў ёй у руку скрынку. Дэнс адчыніў яго і засмяяўся. Гэта быў значок кансалідаванай службы шэрыфа Fresno Madera.
  «Алавяная зорка».
  Яна падзякавала яму і стрымалася ад жадання прышпіліць яго да сваёй зялёнай шаўковай блузкі.
  Мэдыган сварліва азірнуўся і сказаў: «Тады добра». Ён правёў жонку да іх месцаў. Магчыма, гэта было ўяўленнем Дэнса, але здавалася, што ён нешта шукае ў глыбіні залы. Ці былі гэта цені, ці сталкеры, ці прадаўцы марожанага?
  Дэнс зноў звярнула ўвагу на Кейлі, якая перадала новую гітару Тай Слокуму з некаторымі інструкцыямі. Затым спявак пагаварыў з гуртом пра некаторыя змены ў апошнюю хвіліну ў парадку таго, хто і калі будзе выконваць інструментальныя сола. Яна змяніла куплет у адной са сваіх арыгінальных песень, які прызначаўся для Бобі. Цяпер ён уключаў некалькі радкоў для Алісіі. Яна сказала Дэнсу, што моліцца, каб яна магла прайсці нумар без плачу.
  Тай Слокум сарамліва падышоў і сказаў ёй, што дзеянне адрэгулявана так, як яна хацела. Яна падзякавала яму, і вялікі чалавек крыху пачакаў. Яго, як правіла, уніклівыя вочы кінулі адзін-два позіркі на твар спевака, а потым ён пайшоў. З выразаў і кінесікі можна было б зрабіць нешта падазронае, але для Дэнса яны выяўлялі толькі бляск пакланення. Які назаўжды застанецца неўзаемным.
  Але было ясна, што ён ніколі не будзе дзейнічаць у адпаведнасці са сваёй таемнай надзеяй - акрамя мікрасекундных позіркаў і пераканання, што яе гітары гатовыя да бою.
  Тай Слокум вызначыў розніцу паміж нармальным і вар'ятам.
  Менавіта тады да Кейлі і Дэнс падышоў мужчына ў чыносах і накрухмаленай кашулі без гальштука. Яму было каля трыццаці і ён меў хлапечую ўсмешку. Кучаравыя чорныя валасы прайгравалі вайну з бліскучай скурай галавы.
  «Кейлі, прывітанне». Нічога больш на імгненне, акрамя ветлівага кіўка Танцу. «Я Арт Франчэска». І Дэнс, і Кейлі насцярожана глядзелі на яго, пакуль яго значок з поўным доступам не звісаў наперад.
  «Прывітанне», - рассеяна сказала Кейлі. Дэнс меркаваў, што ён сябар біскупскі; яна падумала, што бачыла іх размову ў той вечар на паркоўцы.
  «Я вельмі шкадую аб усім, што адбылося. Мне твой тата сказаў. Які страшны час. Але гэты хлопец у турме, так?»
  «Так».
  "Дзякуй Богу. Ну, проста хацеў сказаць, як я шчаслівы, што мы збіраемся весці бізнес разам».
  «Гм. А ты зноў хто?»
  Ён нахмурыўся. «Мастацтва. Мастацтва Франчэска». Паўза, і калі яна не адрэагавала, мужчына дадаў: «Ваш бацька казаў, што я прыеду сёння вечарам, ці не так?»
  «Баюся, што не зрабіў».
  Ён засмяяўся. - Хіба гэта не так, як Бішоп - геній, ведаеце. Часам падрабязнасці ўхіляюцца ад яго».
  З'явілася картка.
  Дэнсу не трэба было быць экспертам па кінезіцы, каб заўважыць шок, які прайшоў па целе Кейлі. Агент зірнуў на руку спевака. Карта была JBT Global Entertainment.
  "Што вы маеце на ўвазе пад вядзеннем бізнесу?"
  Франчэска аблізнуў куток рота. «Ну, прабачце. Але..."
  "Што гэта?" - агрызнулася Кейлі.
  «Ну, я думаў, твой бацька… Ён не сказаў, што не сказаў вам. Я толькі што гаварыў...
  «Што сказаць?»
  "Ісус Хрыстос. Слухай, прабач. Ён сказаў, што раскажа вам сёння раніцай, пасля таго як мы ўсё падпішам. Але з тым вар'ятам, можа, ён забыўся ці адцягнуўся».
  «Падпісалі што ?»
  «Ну, ты. Запісаў цябе. Ён... Прабач, Кейлі. Ай чорт. Я сапраўды думаў, што ты ведаеш». Франчэска выглядаў няшчасным. «Слухай, чаму ты не пагаворыш з бацькам?»
  Спявачка выйшла наперад. Яна толькі што перажыла сталкера-забойцу. Яе не збіраўся адпуджваць касцюм з Лос- Анджэлеса . Цяпер».
  «Ён толькі што падпісаў з вамі Global. Ён не падоўжыць кантракт з Бары Цайглерам і вашым лэйблам».
  "Што?"
  «Ці можа ён зрабіць гэта?» — спытаў Дэнс.
   Кейлі, сціснуўшы сківіцы ад гневу, прамармытала: «Так, ён можа. Так было наладжана, калі я быў непаўналетнім. Я ніколі не мяняў яго. Але ён ніколі не рабіў нічога, з чым я не згаджаўся. Дагэтуль."
  Франчэска сказаў: «О, але гэта вельмі добра, Кейлі. А грошы! … Вы не паверыце, якія грошы. Вы маеце стоадсоткавы творчы кантроль. Бішоп і яго адвакаты заключылі вельмі жорсткую здзелку. Гэта здзелка тры-шэсцьдзесят. Мы будзем займацца ўсімі вашымі канцэртнымі турамі, вашымі запісамі, вытворчасцю, кампакт-дыскамі, платформамі спампоўкі, маркетынгам, рэкламай ... усім. Вы выйдзеце на міжнародны ўзровень, вялікі час. Мы ўжо ўзялі на сябе абавязацельствы ад CMT і MTV, а HBO зацікаўлены ў спецыяльным выпуску. Усё гэта адбылося толькі сёння пасля таго, як ён падпісаўся. І Starbucks, і Target жадаюць эксклюзіўных альбомаў. Гэта выводзіць вас на зусім новы ўзровень. Мы даставім вас у амфітэатры, Вегас, Лондан. Вам больш ніколі не давядзецца гуляць у такія маленькія… месцы».
  «Гэта маленькае месца стала маім родным горадам».
  Ён падняў руку. «Я не так гэта меў на ўвазе. Проста гэта пашырыць вашу кар'еру ў геаметрычнай прагрэсіі. Мне вельмі шкада, што так здарылася, Кейлі. Пачнем спачатку». Ён працягнуў руку.
  Яна праігнаравала гэта.
  Біскуп Таўн бачыў размову і з агідай на твары пайшоў далей. Ён сказаў: «Арці».
  «Прабачце, біскуп, я не ведаў. Я думаў, вы ёй сказалі.
  "Так", прарычаў ён. «Сёння нешта адбылося. Не дайшоў да гэтага”. Як і чакаў Дэнс, вочы Бішапа апусціліся на сцэну і заставаліся там засяроджанымі. «Дай нам хвілінку, Арці».
  «Вядома. Прабач».
  Кейлі павярнулася на бацьку. "Як ты мог? Я сказаў Бары, што мы не размаўляем з Global. Я яму гэта сказаў!»
  - KT, - сказаў ён ціхім хрыпам, - Бары частка мінулага. Гэты свет знік, гуказапісвальныя кампаніі. Гэта мінулае».
  «Ён быў верны. Ён заўсёды быў побач. Ён зрабіў мяне плацінавым».
  «І праз некалькі гадоў плаціны не будзе, як некалі. Гэта будуць загрузкі, тэлебачанне, канцэрты і здзелкі з рознічнымі гандлярамі, авіякампаніямі і рэкламнымі агенцтвамі. Прамысловасць заўсёды мянялася. Вось як гэта працуе. Мы ў новай эпосе».
  «Гэта добрая прамова. Падобна на тое, вы шмат рэпеціравалі». Яе вочы звузіліся, і Дэнс убачыў у іх гнеў і непакору ніколі не прысутнічала пры размове з бацькам. Яна холадна засмяялася. «Ты думаеш, я не разумею, што тут адбываецца? Гэта не пра мяне. Гэта ўсё пра вас, ці не так?»
  «Я?»
  «Ты сапсаваў сваю кар'еру. Ты адпусціў свой голас да чорта, і цяпер ты не можаш ні спяваць, ні пісаць з папяровага пакета. Дык чым вы займаецеся? Вы становіцеся вялікім імпрэсарыо. Якім будзе слоган Global? «Цяпер з'явілася... дачка біскупа Таўна»?»
  «КТ, вядома, не. Гэта...»
  «Што Бары збіраецца рабіць?»
  «Бары?» Як быццам Бішоп не думаў пра гэта. «Ён зменіцца ў нагу з часам або пойдзе на новы кірунак працы. Ці мы прымусім Арта знайсці яму месца ў Global. Па-ранейшаму патрэбны прадзюсары».
  «Дык вось як вы ставіцеся да сваіх сяброў. Ясна, як ты абыходзіўся са мной, ці не так? Ты прымусіў мяне адмовіцца ад майго...» Яна замоўкла. Дэнс ведала, што ў яе на галаве, але маладая жанчына цяпер не збіралася туды ісці. «Ты прымусіў мяне адмовіцца ад шмат чаго, толькі каб ты мог застацца ў індустрыі. Гэта быў адзіны спосаб, якім вы маглі трымацца».
  Яна павярнулася і пайшла прэч.
  Ён крыкнуў: «КТ!»
  Яна зрабіла паўзу.
  «Ты пачакай хвілінку».
  Кейлі дэманстратыўна павярнулася, і Бішоп падышоў. Ён разглядаў яе не як дзіця, а як равесніцу. Не звяртаючы ўвагі на назіральнікаў, ён прамармытаў: «Ты паводзіш сябе як распешчаная дзяўчынка. Добра, хочаш праўды? Так, я папрасіў вашу сястру і кангрэсмена Дэвіса адгаварыць вас ад адмены. І, так, я заключыў здзелку з Global. Але чаму я гэта зрабіў, гэта не пра мяне. І гэта таксама не пра вас . Вы хочаце ведаць, пра што гэта? Вы?»
  «Так, скажы мне», - адрэзаў яна.
  Бішоп паказаў на запоўненыя месцы. «Гэта пра іх, К.Т. Аўдыторыя. Яны адзінае, што мае значэнне ў сусвеце».
  «Я не разумею, што, чорт вазьмі, ты кажаш».
  «Тое, што ў вас ёсць, прыходзіць адзін-два разы ў пакаленне. Ваш голас, ваша музыка, ваша прысутнасць на сцэне, ваша пісьмо... Ведаеце, як гэта рэдка? Вы ведаеце, як важна?»
  Голас яго памякчэў. «Сёння музыка - гэта праўда, KT. Мы не атрымліваем адказы ад рэлігіі ці палітыкаў; мы напэўна не атрымліваем іх з тэленавін. Мы атрымліваем адказы з музыкі. Увесь свет ходзіць з гэтымі маленькімі затычкамі для вушэй, якія ўводзяць песні ў свой мозг. чаму? Каб яны даведаліся праўду! Ім патрэбныя людзі, якія могуць выкласці ў словы і музыку патрэбныя ім адказы. Людзі, якія здымаюць іх смутак, прымушаюць іх зразумець, што ўсе таксама перажываюць кепскія часы, паказваюць ім, што ёсць надзея, прымушаюць смяяцца.
  «А для вас зрабіць гэта проста, як зваліцца з бервяна. Гэта было не для мяне. Але гэта для вас. Скажы мне, KT, колькі песень ты прыдумаў за апошнія пару дзён? Нават не спрабуючы? колькі? Б'юся аб заклад, тузін».
  Кейлі міргнула, і Дэнс убачыў, што ён меў рацыю.
  «Гэта падарунак, дарагая». Жалобная ўсмешка. «Дамагацца цябе ніколі не было пра мяне. Гэта было таму, што я ведаў, што ў цябе ёсць гэты дар... Я ведаў, што ты будзеш ценем усіх, К.Т. Мне шкада, што вам гэта не падабаецца, але гэта ваша рука. Вы павінны гуляць. Ён звярнуў увагу прысутных. «Вы ім патрэбны».
  «Тады сёння ўвечары яны будуць вельмі расчараваныя. Таму што гэты канцэрт праходзіць без мяне».
  З гэтым яна знікла.
  Два дзясяткі чалавек за кулісамі цяпер усе моўчкі глядзелі на старога. Ён памыліўся, магчыма, наўмысна не сказаў ёй пра глабальную здзелку, каб яна дала канцэрт. Але сэрцам Дэнс аддаўся яму. Ён выглядаў разбітым.
  Але ў той момант разважанні Дэнса пра сям'ю Таўн зніклі.
  Яна пачула знаёмы голас ззаду. "Гэй там."
  Яна павярнулася.
  Ну...
  Звычайнае прывітанне Джона Болінга, як і яго асоба, было лёгкім, прыязным. І Дэнс заўсёды адчувала сябе больш чым сэксуальнай.
  Дагэтуль.
  Яна глядзела тупа. Ён здзіўлена засмяяўся, відаць, мяркуючы, што яна ўцягнутая ў драму, якая зараз адбывалася за кулісамі - усе змрочныя твары. І ён ступіў наперад, абняўшы яе рукамі.
  Яна анемічна націснула, адчуваючы цяжар тупога прадмета разуменне таго, што ён прайшоў увесь шлях сюды — тры гадзіны — каб сказаць ёй, што пакідае яе і пераязджае ў Сан-Дыега.
  Прынамсі, у яго ёсць смеласць сказаць мне тварам да твару…
  Рэпліка, іранічна падумала Дэнс, у якой быў добры кантры-рытм, хоць яна меркавала, што гэта не тая фраза, якая калі-небудзь з'явіцца ў песні Кейлі Таўн.
  
  
  
  
  Глава 79
  "ТЫ ВЫГЛЯДАЕШ БОЛЬШ здзіўленым, чым я думаў", - сказаў Болінг, адступаючы ад абдымкаў.
  Ён азірнуўся па баках, на яго твары з'явілася нахмуранасць. «Ваш таемны палюбоўнік павінен быць недзе тут. І, чорт вазьмі, я купіў білет. Вы, напэўна, прымусілі яго спаборнічаць.
  Дэнс засмяялася, хоць ад гэтага гуку яна толькі пагоршыла самаадчуванне, напамін пра тое, што яны разам правялі добры час. Яны прайшлі ў бязлюдную частку закулісся.
  Болінг азірнуўся. "Што адбываецца? Усе ў парадку?»
  «Цяжка сказаць». Яна не магла пазбегнуць загадкавага адказу.
  Ён агледзеў яе. «Нам горш за ўсё пашанцавала з тэлефонам. Я рабіў дзесяцігадзінны працоўны дзень. А ты, твая мама сказала, што працуеш над той справай аб выкраданні. У вас быў нейкі адпачынак, хм?»
  Мая маці, мой шпіён.
  «І Лінкальн і Амелія былі тут?»
  «Без іх не атрымалася б». Яна расказала Болінгу пра дробныя кавалачкі следу, якія навялі яе на думку, што Эдвін блізка да сэрца прыняў песню Кейлі, пра тое, як расла каля срэбнай шахты. «Вось як мы яго высачылі».
  Болінг нахіліўся наперад і хутка пацалаваў яе, прыціснуўшыся вуснамі да яе.
  Яе тэлефон завібраваў. Погляд уніз. Гэта быў Майкл О'Ніл.
  Ну, як тут нейкая іронія?
  «Вы павінны атрымаць гэта?»
  "Я адпушчу гэта", - сказаў Дэнс.
  «Добрая яўка», — сказаў ён. «Па дарозе сюды я праслухаў адзін з кампакт-дыскаў Кейлі. Не магу дачакацца шоу».
  «Пры гэтым ... можа быць сітуацыя з праверкай дажджу».
   І яна расказала яму пра сварку паміж бацькам і дачкой.
  «Не! Вы маеце на ўвазе адмяніць увесь спектакль?»
  «Падобна на тое».
  Здымачная група, група Кейлі, мясцовыя музыканты-дублёры, дзіцячы хор… усе нязграбна стаялі вакол, павярнуўшы галовы і вочы, занятыя пошукам на радары цэнтральнай часткі вечара. Пачуццё страху было відавочным. Кейлі была найменш тэмпераментнай выканаўцай на зямлі. Калі яна вырвалася, гэта не была цудоўная драма, калі яна ў трэйлеры чакала, калі яе ўгавораць назад. Яе адсутнасць, верагодна, адлюстроўвае настроі ў адным з яе ранніх хітоў: «Знікла назаўсёды (і добра сысці)».
  Біскуп Таўн, адзін, выціраў рукі аб штаны. Было пяць хвілін пасля паказу. Публіка яшчэ не супакоілася, але неўзабаве будзе.
  Танец завязаў яе плечы ў страшным вузле. Яна зірнула на прыгожы твар Болінга, яго рэдкія каштанавыя валасы, яго ідэальныя вусны.
  Але, казала яна сабе, адчуваючы, як спружыністая сталь яе душы згінаецца ў ёй, яна страціла аднаго чалавека ў выніку трагедыі, і яна б лепш страціла аднаго такім чынам — усіх ісці наперад па жыцці, здаровых і з доляй прыхільнасці. У будучым нешта можа атрымацца. Прынамсі, - меркавала яна - у яго жыцці не было нікога іншага. Яна сачыла за тым, каб Болінг і дзеці заставаліся на сувязі. Дзякуй Богу, што яны не пасяліліся разам.
  «Вось. Пракраўся гэта».
  Ён працягнуў ёй кубак «Старбакс», і яна адразу ж адчула пах чырвонага віна, а паколькі Болінг быў барыстам, гэта было добра. Так, добры Мальбек, зрабіла яна выснову з глытка — адзін з гатункаў, якія яны апошнім часам вывучалі на дэгустацыі вінаў у Мантэрэі і Кармелі. Ім так весела было ў тыя ночы...
  Кэтрын Дэнс сказала сабе: без слёз.
  Гэта не падлягала абмеркаванню.
  «Усё ў парадку?»
  Яна патлумачыла: «Цяжкі выпадак».
  «Я хваляваўся за цябе, калі мы працягвалі прапускаць званкі».
  Кіньце гэта рабіць! — моўчкі бушавала яна. Прымусь мяне ненавідзець цябе.
  Ён адчуў яе напружанне і адступіў, адпусціў яе руку, даў ёй месца.
  І тая добрасумленнасць яшчэ больш раздражняла яе.
  Але потым вырашыў, што прыйшоў час. Яна магла лёгка зразумець з яго пазіцыі. Так, напэўна, ён хацеў пачакаць, перш чым паведаміць дрэнныя навіны, але палічыў за лепшае пакончыць з гэтым. Так рабілі мужчыны. Ці то яны ніколі не казалі нічога асабістага і сур'ёзнага, ці то ляпнулі ўсё не ў той момант.
  Болінг сказаў: «Гэй, я хацеў з табой аб нечым пагаварыць».
  Ах, гэты тон.
  Божа, як яна ненавідзела гэты тон.
  Яна паціснула плячыма, адпіваючы крыху віна. Вялікі глыток.
  «Добра, я ведаю, што гэта будзе здавацца крыху дзіўным, але...»
  Дзеля Бога, Джон, працягвай. У мяне ёсць дзеці, да якіх трэба вяртацца, мае сабакі, госці з Нью-Ёрка… і мой сябар, які вось-вось стане ворагам 35 000 чалавек.
  «Прабачце, я крыху нервуюся з гэтай нагоды».
  - Джон, усё ў парадку, - сказала яна, знайшоўшы, што яе голас быў надзіва цёплым. "Працягваць."
  «Я ведаю, што ў нас была, ну, нейкая палітыка не падарожнічаць з дзецьмі, не на ноч. Ну...» Здавалася, ён зразумеў, што заікаецца, і цяпер проста выпаліў: «Я думаю, я хацеў бы, каб усе мы здзейснілі падарожжа». Ён адвёў позірк. «Для гэтага кансультацыйнага канцэрта я ім патрэбны ў Сан-Дыега на два тыдні — у Ла-Хойя. Кампанія арандавала мне месца каля пляжу. Гэта месяц арэнды, і яны сказалі, што я магу трымаць яго на тыдзень ці два пасля таго, як праца будзе зроблена. Так што я падумаў, што мы ўсе можам праехаць, паглядзець замак Херста, потым паехаць у Лега Лэнд і Дыснэйлэнд для дзяцей. Ну, насамрэч, я таксама хачу туды. Асабліва не Lego Land. Але Дыснэйлэнд. Дык што ж вы думаеце? Тыдзень у Сан-Дыега, усе чацвёра?»
  "Тыдзень?"
  Ён скрывіўся. «Добра, я ведаю, што вам цяжка сысці, асабліва пасля таго, як вы патрацілі некаторы час. Але калі ёсць магчымасць… Разумееце, тут чатыры спальні. Нам усім былі б асобныя пакоі. Ты і я таксама. Але тым не менш, гэта добры крок наперад, з дзецьмі, я думаў. Падарожнічаючы разам, але не разам , разумееце, пра што я?»
  "Тыдзень?" Дэнс таксама заікалася.
  Ён падумаў бы: ці не я гэта сказаў?
  Божа, пераезд быў часовы. Яе маці не атрымала ўсёй інфармацыі.
  Ён адчуў яе ваганні. І стаічна сказаў: «Няма праблем. Калі гэта занадта шмат часу, магчыма, вы з дзецьмі паляцелі ўніз, і мы маглі б правесці некалькі дзён разам. Я маю на ўвазе, што ты заўсёды можаш прыехаць адзін, але, я не ведаю, я падумаў, што было б нядрэнна ўзяць сямейны адпачынак».
  Апошнія два словы былі падобныя на карункавы аздабленне: кволы, але поўны надзеі.
  «Я... эй». Ён адхіснуўся, калі яна абняла яго рукамі, адначасова ў эйфарыі і зусім саромеючыся сваёй здагадкі, якая грунтавалася на горшым, што можа паўплываць на праваахоўных органаў, — памылковай інфармацыі.
  Яна энергічна пацалавала яго. «Так, так, так! Мы разбярэмся. Я б вельмі хацеў». Потым нахмурылася. «Але паслуга?»
  «Вядома, вядома».
  Яна прашаптала: «Ці можам мы з табой атрымаць сумежныя пакоі? Часам дзеці рана кладуцца спаць».
  «Гэта можна арганізаваць».
  Яна яшчэ раз пацалавала яго.
  Гэтак жа, як яе тэлефон чырыкнуў. На гэты раз О'Ніл адправіў смс: падпісаў дакументы на развод. Атрымлівайце асалоду ад канцэрта. Да хуткай сустрэчы… Спадзяюся.
  «О, брат, — падумала яна.
  О, брат.
  Яшчэ адзін звон. Яна паглядзела ўніз: XO, Майкл.
  Яна адсунула трубку і ўзяла Болінга за руку.
  "Праблема?" — спытаў ён.
  - Не, - сказала яна. «Ніякіх праблем».
  Потым набліжаўся грувасткі выгляд біскупа Таўна. Ён зрабіў паўзу і, не звяртаючы ўвагі на Болінга, буркнуў Дэнсу: «Здагадайся, што гэта ўсё». Ён глыбока ўздыхнуў. «У такія часы мне вельмі не хапае выпіўкі. Думаю, мне лепш пайсці і зрабіць мноства людзей сапраўды няшчаснымі».
  Ён выскачыў на сцэну.
  Раздаўся, вядома, гулкі гром апладысментаў і крыкаў; гэта быў сам містэр Кантры, які вітаў іх, збіраючыся прадставіць сваю яшчэ больш таленавітую дачку.
  Ён махнуў рукой.
  Пандэмонія.
  Дэнс і Болінг падышлі да крылаў, каб лепш бачыць. У цэнтры ўвагі Таўн выглядаў паменшаным, старым і пакутлівым. Ён крыху прыжмурыўся, сумеўся і працягнуў да актыўнага мікрафона.
  Ён агледзеў натоўп і быў здзіўлены, што там было так шмат людзей, хоць Дэнс падазраваў, што кемлівы бізнесмен ведае дакладную колькасць людзей і касавыя чэкі.
  Ён прахрыпеў: «Усім добры вечар. Я...» Яго голас перахапіў, і ён пачаў зноў. «Я, безумоўна, вельмі ўдзячны, што вы выйшлі сёння ўвечары». Bishop, Dance had адзначыў, што не меў паўднёвага акцэнту, калі вёў звычайныя размовы. Цяпер у ягоных словах пачуўся звон Апалачы.
  Яшчэ больш свісту, крыкаў і апладысментаў.
  «Слухай, слухай. Хм, у мяне ёсць аб'ява, якую я хацеў бы зрабіць ".
  Натоўп змоўк, чакаючы, што нешта не так, магчыма, звязана з выкраданнем Кейлі ў той жа дзень і іншымі падзеямі мінулага тыдня.
  Пачынала наспяваць калектыўная трывога.
  «Зноў жа, мы цэнім вашу прысутнасць і ўсю падтрымку, якую вы аказалі Кейлі, гурту і яе сям'і ў гэты цяжкі час».
  Ён яшчэ раз адкашляўся.
  Калі ён сказаў: «Я павінен вам сказаць...» Апладысменты пачаліся зноў і працягваліся і працягваліся, усё нарастаючы, нарастаючы, і сталі самастойнай сілай. Праз дзве-тры секунды ўвесь натоўп падняўся на ногі, выючы, пляскаючы ў ладкі, свістаючы.
  Біскуп разгубіўся. Пра што гэта было?
  Дэнс таксама паняцця не мела, пакуль не паглядзела налева на сцэне і не ўбачыла Кейлі Таўн, якая ішла наперад, несучы гітару і махаючы натоўпу.
  Яна зрабіла паўзу і паслала ім пацалунак.
  Яшчэ больш незямныя гукі напаўнялі канцэртную залу, свецяцца палачкі калыхаліся ўзад і ўперад, успышкі забароненых камер выбухалі, як сонечнае святло на бурнай вадзе.
  Дэнс заўважыў, што Суэлін і Мэры-Гордан цяпер стаяць з Шэры Таўн у крылах насупраць, гледзячы, як Кейлі крочыць да свайго бацькі. Яны былі не адны. Арт Франчэска з Global Entertainment цяпер быў з імі і цёпла размаўляў з Шэры і яе падчаркай.
  На сцэне Бішоп нахіліўся, абняў дачку, а яна пацалавала яго ў шчаку. Кейлі паднесла другі мікрафон да рота і пачакала, пакуль натоўп змоўкне.
  «Дзякуй усім! Дзякуй! … Мой тата збіраўся сказаць вам, што сёння вечарам у нас для вас вялікі сюрпрыз. Але я вырашыў, што не магу дазволіць яму сысці з рук у цэнтры ўвагі, як ён звычайна робіць».
  Велізарны смех.
  «Ва ўсялякім разе, што мы хочам зрабіць сёння ўвечары, гэта адкрыць шоў чымсьці мы не рабілі гадамі. Дуэт бацька-дачка». У яе ўласным голасе цяпер чулася крыху поўдня.
  Больш тагасветных апладысментаў.
  Яна працягнула Бішапу гітару і сказала: «Вы, напэўна, ведаеце, што мой тата лепшы зборшчык, чым я, таму я дазволю яму паграць на скрыпцы і спяваць, а я збіраюся зрабіць крыху гармоніі. Гэта песня, якую напісаў тата і спяваў мне, калі я была маленькай дзяўчынкай. Я думаю, што гэта была, напэўна, першая песня, якую я калі-небудзь чуў. Гэта называецца «Я думаю, што ты будзеш вельмі падобны да мяне».
  Зірнуўшы ў яго бок, ён кіўнуў, ледзь прыкметная ўсмешка з'явілася на яго абветраным твары.
  Калі ўсплёск апладысментаў і крыкаў сціх, біскуп Таўн перакінуў гітарны раменьчык на свае шырокія плечы, забарабаніў, каб праверыць настройку, і яны з Кейлі адрэгулявалі мікрафоны.
  Потым ён паглядзеў ззаду на гурт, які цяпер быў на пазіцыі, адзначыў, што яны гатовыя, і зноў звярнуў увагу на тысячы чакаючых фанатаў, якія маўчалі, як думалі. Ён пачаў стукаць нагой, нахіліўся наперад і адлічыў у мікрафон: «Адзін… два… тры… чатыры…»
  
  
  
  
  
   Твой Цень
  1. Вы выходзіш на сцэну і спяваеш людзям свае песні.
  Вы прымушаеце іх усіх усміхацца. Што можа пайсці не так?
  Але хутка вы выяўляеце, што праца бярэ сваё,
  І кожнаму хочацца часцінкі тваёй душы.
  
  Прыпеў:
  
  Калі жыцця занадта шмат, проста памятайце,
  Калі вам не пашанцуе, проста памятайце,
  Я побач, як цень, куды б ты ні пайшоў.
  Як бы дрэнна ні было, вы павінны ведаць,
  Што я з табой… заўсёды з табой.
  Твой цень.
  
  2. Вы сядзіце ля ракі, разважаючы, што вы памыліліся,
  Колькі шанцаў вы ўпусцілі за ўвесь час.
  Быццам твае непрыемнасці неяк ператварылі цябе ў камень
  і вада шаптала, чаму ты не вяртаешся дадому?
  
  Прыпеў.
  
  3. Аднойчы ўвечары раздаецца званок, і вы спачатку не ведаеце
  Што гавораць дружыннікі збоку дарогі,
  Тады вы ў адно імгненне бачыце, што ўсё ваша жыццё змянілася.
  Усё прапала, усе планы перабудаваны.
  
  Прыпеў.
  
  4. Вы не можаце стрымаць усмешкі; шчасце плыве.
  Але бяда можа знайсці нас у самым сэрцы нашых дамоў.
  Здаецца, жыццё ніколі не ідзе зусім правільна,
  Спіну з раніцы да вечара не пільнуеш.
  
  Прыпеў.
  
  Паўтарыце прыпеў.
  
   Ці гэта каханне, ці менш?
  1. Цёплая восеньская ноч, у разгары дзяржаўны кірмаш,
  Мы вярнуліся да мяне і, вядома, адна рэч
  Прывёў да другога і на досвітку ты быў там.
  Тваё дыханне на маім плячы, твая рука ў маіх валасах.
  
  2. Усяго праз тыдзень гэта паўтарылася,
  Я быў упэўнены, што мы пераедзем да палюбоўнікаў ад сяброў,
  Але ў гэты раз я прачнуўся ў паўпустым ложку,
  І не менш за два месяцы прайшло, пакуль я цябе зноў не ўбачыў.
  
  Прыпеў:
  Ці злева, ці справа? Гэта ўсход, гэта захад?
  Ці дзень, ці ноч? Гэта добра ці лепш за ўсё?
  Шукаю адказы, шукаю падказкі.
  Павінна быць нешта, каб сказаць мне праўду
  Я спрабую ведаць, але я магу толькі здагадвацца,
  Ці каханне паміж намі?
  Гэта каханне, ці менш?
  
  3. Аднойчы я бачыў цябе і нейкую дзяўчыну на вуліцы.
  О, глядзі, вось мой сябар, я чуў, як ты сказаў.
  Але «сябрам», якога вы мелі на ўвазе, была не яна; гэта быў я,
  І ты ўзяў яе за руку, як мог быць задаволены.
  
  4. Потым усяго праз месяц мы сустрэліся за півам,
  Мы павінны пагаварыць, і потым я чую,
  вы ўслых задаецеся пытаннем, як будзе жыць
  калі вы выйшлі замуж за такога, як я.
  
  Прыпеў.
  
  5. Я чытаю блогі і газеты, я гляджу кабельныя навіны.
  Але чым больш я чую, тым больш бянтэжуся.
  Што нагадвае пра нас, я проста не магу сказаць
  Калі я неўспрымальны або знаходжуся пад вашымі чарамі.
  
  Прыпеў.
  
   Побач Сярэбраны руднік
  1. Я жыў у Лос-Анджэлесе, я жыў у штаце Мэн,
  Нью-Ёрк і раўніны Сярэдняга Захаду,
  Але ёсць толькі адно месца, якое я лічу домам.
  Калі я быў дзіцем, дом быў у нас.
  Жыццё было ідэальным і ўсё было добра,
  У тым вялікім старым доме… каля срэбнай шахты.
  
  Прыпеў:
  Сярэбраны руднік… срэбны руднік.
  Я не магу ўспомніць больш шчаслівага часу,
  У тым вялікім старым доме… каля срэбнай шахты.
  
  2. Памятаю восень, пірагі ў печы,
  Сядзячы на ганку, трохі кахаючы падлетак,
  Катацца на поні і выгульваць сабак,
  Дапамагаць таце на вуліцы, калоць палены.
  Жыццё было простым і жыццё было выдатным,
  У тым вялікім старым доме, каля срэбнай шахты.
  
  Прыпеў.
  
  3. Летам тушылі, а зімой замарожвалі,
  Падлогі напэўна дадуць вам аскепкі.
  Невялікі вецер, і мы страцім святло,
  Але нікога гэта не цікавіла, гэта проста здавалася правільным.
  Жыццё было ўтульнае і ўсё было добра,
  У тым вялікім старым доме, каля срэбнай шахты.
  
  Прыпеў.
  
  4. Мы б пайшлі ў шахту і падкраліся б блізка
  Каб назіраць, як цягнік напаўняецца грузамі,
  І цікава, які самародак бліскучага срэбра
  Стаў бы пярсьцёнкам для нейкага дзявочага пальца.
  Будучыня была светлай, а жыццё было выдатным
  У тым вялікім старым доме каля срэбнай шахты.
  
  Прыпеў.
  
   5. Заўсёды былі сваякі і зборшчыкі таксама,
  З татавага гурта, які грае кантры і блюз,
  Яны прыбралі стол, каб стаць сцэнай,
  І падымай мяне спяваць і граць.
  Жыццё было добрым, і ўсё было добра
  У вялікім старым доме каля сярэбранага рудніка.
  
  Прыпеў.
  
  6. Мая сястра нарадзілася там, і я таксама.
  А дзеду мінула восемдзесят два,
  Спіць наверсе ля бабулінай коўдры.
  у доме, які ён сам пабудаваў
  Каб даць сям'і сапраўднае месца,
  Той вялікі стары дом, каля срэбнай шахты.
  
  Прыпеў.
  
  Праўда пра мужчын
  1. Слухай, сынок, у мяне шакавальныя навіны.
  У нас, дзяўчынак, узнікаюць некаторыя праблемы, вядома, часам у нас бывае блюз.
  Мы крыху вар'яцеем, падаем галавой.
  Мы жывем, каб рабіць пакупкі і ездзіць за кіламетры толькі дзеля добрай здзелкі.
  
  2. Але адна рэч, на якую вы можаце разлічваць, мы гаворым вам прама.
  Я перавыкананы, я пакідаю вас, я спазняюся на дзве гадзіны.
  Магчыма, гэта ад гульні ў карты, але вы, хлопцы, напэўна блефуеце.
  Хіба вы не ведаеце гэтай запаведзі: не выдумляй нічога?
  
  Прыпеў:
  Мужчыны хлусяць... [Пляскаюць у ладкі пяць разоў] Мужчыны хлусяць...
  
  Апошні раз, калі я глядзеў, адзін і адзін не даюць трох,
  Калі гэта ваша матэматыка, для мяне яна недастаткова добрая.
  
  Мужчыны хлусяць... (Пляскаюць у далоні пяць разоў) Мужчыны хлусяць.
  
  3. Раніцай патэлефануеш, да васьмі вернешся дадому.
  Ты вып'еш яшчэ адно піва, мае мама і тата выдатныя.
   Вы ніколі не дакраналіся ніводнага сустава, вы клянецеся, што вы адправілі гэтае паведамленне.
  Вам проста трэба абдымацца, апошняе, чаго вы хочаце, гэта сэкс.
  
  Прыпеў.
  
  4. Вы, хлопцы, мілыя, вы выводзіце нас, вы можаце прымусіць нас смяяцца,
  І ў дзевяці выпадках з дзесяці вы проста вялікія шапікі.
  Не, я не магу адмаўляць, што большасць з вас вясёлыя.
  Вы проста павінны працаваць над праблемай нумар адзін.
  
  Прыпеў.
  
  5. Я знайшоў запіску ад Стэфані. Вы сказалі, што сустракаліся з ёй.
  Але гэта было шмат гадоў таму, час быў проста размытым.
  Так што я патэлефанаваў ёй і пабалбатаў пра вас і яе, вядома,
  Калі ты збіраўся мне сказаць, ты ніколі не разводзіўся?
  
  Прыпеў.
  
  Затым, згасаючы:
  
  Вы выдумляеце ... вы выдумляеце ... вы расказваеце небыліцы ... вы выдумляеце.
  Гэта павінна быць нешта ў вашых генах ... або ў вашых джынсах.
  Мужчыны хлусяць…
  [Пляскайце ў далоні пяць разоў]
  Мужчыны хлусяць…
  
  Яшчэ адзін дзень без цябе
  1. Я бачу цябе на вуліцы, трымаеш чужую руку.
  Яна паводзіць сябе так, быццам ты належыш ёй — і гэта больш, чым я магу вытрымаць.
  Я ведаю, што ты няшчасны. Я бачу гэта ў тваіх вачах.
  Ясна, што ты яе не любіш, што ў хлусні жывеш.
  
  Прыпеў:
  І яшчэ адзін дзень без цябе… О, такі самотны час.
  Але зусім хутка… я зраблю цябе сваім.
  
  2. З таго часу, як мы сустрэліся, я ўдвая больш дзяўчына, якой была.
  Нішто не трымае мяне так, як твая ўсмешка.
  Мы праводзім час разам, але гэта зусім не тое самае.
  Думка, што ты дзеліш з ёй ложак, зводзіць мяне з розуму...
  
   Прыпеў.
  
  3. Украду, украду назаўжды.
  Мне ніколі не давядзецца дзяліцца табой; будзем жыць так, як трэба.
  Не пройдзе шмат часу, пакуль я вызвалю цябе.
  Тады я ніколі не адпушчу цябе, я буду трымаць цябе побач са мной.
  
  Прыпеў.
  
  Паўтарыце прыпеў.
  
  Мой чырвоны кадылак
  1. Аднойчы ў суботу, некаторы час таму, я выйшаў на ноч.
  Музыка, яна гучала гучна, усё выглядала як трэба.
  Ты ўсміхнуўся мне праз пакой і падышоў вельмі блізка.
  Мы размаўлялі і смяяліся, а потым ты сказаў: «Гэй, давай сыходзь адсюль».
  
  2. Мы выйшлі на вуліцу і знайшлі маю машыну. Я выбег на вуліцу.
  Ноч была сапраўды ідэальнай, пакуль я не ўбачыў, што вы не вельмі задаволены.
  "Што не так?" Я спытаў, запавольваючы, перш чым мы зайшлі занадта далёка.
  Вы сказалі: «Проста цікава, ці думалі вы калі-небудзь аб куплі новай машыны?»
  
  Прыпеў:
  Яна атрымлівае галоны на мілю, а не наадварот,
  І выхлапная труба, яна сапраўды выдае даволі непрыемны гук,
  Абагравальнік амаль не працуе, а пра паветра забудзьцеся.
  Большую частку яе рамонту выкарыстоўвала клейкая стужка.
  Але яна вялікая, хуткая і трывалая, і я ведаю, што магу спадзявацца
  Каб яна заўсёды была побач… у адрозненне ад многіх мужчын.
  
  Яна мой чырвоны Кадылак… мой чырвоны Кадылак.
  Яна дастаўляе мяне туды, куды я іду, і заўсёды вяртае мяне.
  Я люблю яе як родную сястру, яна мой чырвоны Кадылак.
  
  3. Гэты Caddie мае шматгадовую гісторыю.
  Бацька аддаў яе мне, як толькі я змог кіраваць.
  Гэта яна перанесла мяне ў паўтузіна штатаў
  І хадзі са мной на вяселлі, на пахаванні і спатканні.
  
  4. У яе няма GPS, лабавое шкло не занадта выразнае.
  На люстэрку не вісіць асвяжальнік сасны.
  Я не пакідаю свае нядзелі для паліроўкі, парафінавання і чысткі.
  Яна дзяўчына, якая ўмее мыць і насіць — вельмі падобная на мяне.
  
  Прыпеў.
  
  5. Гэты Caddy - гэта Амерыка, створаная для хуткага і далёкага шляху,
  Я адчуваю патрыятычны настрой, калі еду ў гэтай машыне.
  Мы былі з поўначы на поўдзень, ад мора да ззяючага мора.
  Яна частка той традыцыі, якая зрабіла гэтую краіну свабоднай.
  
  6. Прайшла тая субота, калі вам цікава, як усё прайшло,
  Я спыніўся на бардзюры, павярнуўся да хлопчыка і сказаў:
  «Так, сябар, я думаю, што табе лепш пракаціцца на спіне.
  Няма лепшага суддзі пра людзей, чым гэты Кадылак».
  
  Прыпеў.
  
  Агонь і полымя
  1. Мяне цягне да цябе, як моль да полымя.
  Як толькі мы сустрэліся, я ўжо не быў ранейшым.
  Каб дасягнуць гэтага святла, матылькі ляцяць за мілі,
  Гэта тое, што я зрабіў бы, толькі каб убачыць тваю ўсмешку.
  
  Прыпеў:
  Каханне - гэта агонь, каханне - полымя
  Ён сагравае сэрца, асвятляе шлях.
  Яно гарыць вечна, як сонца.
  Ён злучае дзве душы і робіць іх адной.
  Каханне - гэта агонь, каханне - полымя.
  
  2. Я ведаю некаторых хлопчыкаў, гладкіх, як лёд,
  Я не магу адмаўляць, што некаторыя выглядаюць вельмі прыгожа.
  Але мне ўсё роўна, што яны гладкія і крутыя,
  Яны не запальваюць мяне, як вы.
  
  Прыпеў.
  
   3. Некаторыя людзі звязваюцца, каб не быць адзінокімі.
  Ці яны хочуць дзяцей і стварыць дом.
  Нічога дрэннага ў гэтым няма, для іх гэта нармальна.
  Але мне падабаецца, што мая печ моцна разгорнута.
  
  Прыпеў.
  
  4. Вы можаце захаваць гэтыя дні ў пачатку вясны.
  Пяшчотная восень - не маё.
  Не, я хачу сонца і гарачага цяпла,
  Потнае каханне, толькі ты і я.
  
  Прыпеў.
  
  Загадка вашага сэрца
  1. Ціхая нядзеля, дождж ідзе.
  Гэй, хочаш пагуляць?
  Азіраюся.
  На паліцы ляжыць пазл.
  Вясковая сцэна, нейкае старадаўняе мастацтва
  Пра фермы і палі і стагі сена.
  Наліваем віно, згортваем і пачынаем.
  
  Прыпеў:
  Адзін кавалак там, і адзін кавалак тут.
  Некаторыя становяцца на месца, а некаторыя не падыходзяць.
  Проста незразумела
  Як я магу прыняць гэтыя неадпаведныя часткі
  І сабраць галаваломку свайго сэрца.
  
  2. Хочаш застацца, трэба ісці,
  Я думаю, што я кахаю цябе, але я разгублены.
  Я проста не ведаю.
  Часам застанешся, часам уцячэш.
  Мінулае добра, але будучыня маячыць.
  Нараджаем дзіця, а можа і не.
  Купім гэта месца, не, трэба пераязджаць.
  
  Прыпеў.
  
   3. Праходзяць гадзіны, зроблена мала.
  Сярэдзіна складаней, чым мы думалі.
  Гэта было весела.
  Але дождж сціх. Давай прагуляемся.
  У нас ёсць гадзіна да ночы.
  О, ты б лепш паглядзеў гульню?
  Я разумею. Не, усё ў парадку.
  
  Прыпеў.
  
  4. Вяртаюся дадому і ў залу
  Знаходжу запіску. Вы на вуліцы бегаеце
  Пасля Усяго.
  Я спрабую кавалак лобзіка ці два,
  Але ўрэшце я прызнаю сваю паразу.
  Я мяркую, што так часта бывае,
  Некаторыя галаваломкі мы проста не можам выканаць.
  
  Прыпеў.
  
  Выходзячы з дому
  1. Сабраць чамадан, напоўніць скрыні да краёў.
  Гады і гады ўспамінаў, спробаў змясціць іх.
  Я ніколі не думаў, што можа прыйсці час,
  Калі ўсё зменіцца і мне трэба будзе развітацца.
  
  Прыпеў:
  Цяпер я пачынаю спачатку, пачынаю зноў,
  Паспрабаваць наладзіць новае жыццё без сям'і і сяброў.
  За ўсе гады, якія я пражыў на зямлі, я ведаю адно:
  Нішто не можа быць цяжэй, чым пакінуць свой дом.
  
  2. Гэты пакой, гэта была мая дачка, якая вырасла і жыве побач.
  У яе ёсць свае дзеці, о, я буду сумаваць па іх, пакуль не плачу.
  У гэтым пакоі спалі б мы з чалавекам.
  Ці часам наогул не спіць, калі вы разумееце, пра што я.
  
  Прыпеў.
  
   3. А вось ганак, на якім мы сядзелі кожны вечар пасля абеду.
  Мой муж гаварыў пра сваю працу, а я расказвала яму пра сваю.
  Затым посуд і ўборка, хатнія заданні і спаць.
  І радасць бачыць усход сонца, калі дзень пачынаўся зноў.
  
  Прыпеў.
  
  4. О, у нас было некалькі вечарынак, каб адзначыць той асаблівы час.
  Каляды і Вялікдзень і 4 ліпеня.
  Любая падстава для святкавання, але лепшая, прынамсі для мяне,
  Гэта быў выпускны ў маёй дачкі, калі яна атрымала дыплом.
  
  Прыпеў.
  
  5. Мы шмат працавалі на сваёй працы і купілі сабе гэты дом.
  Мы аддалі тое, што атрымалі, і ніколі не пакрыўдзілі душу.
  Але я мяркую, што я быў проста наіўным і не бачыў праўды:
  Навошта судзіць людзей па іх сэрцах? Прасцей карыстацца правіламі.
  
  6. Цяпер аўтобус едзе праз браму, на мяжы,
  І высаджвае мяне ў Хуарэсе, дэпартаванага за злачынства
  Любіць вялікія ЗША, як сваю родную.
  Я паварочваюся і развітваюся з тым, што было маім адзіным домам.
  
  Прыпеў.
  
  Затым па-іспанску:
  «Прыгожая Амерыка»
  
  О прыгожая для прасторных нябёсаў,
  За бурштынавыя хвалі зерня,
  Для ліловых горных вялікасцей
  Над пладаноснай раўнінай!
  
  Амерыка! Амерыка!
  Бог праліў на цябе сваю ласку,
  І братэрствам увянчай сваё дабро
  Ад мора да ззяючага мора!
  
  О прыгожая для ног паломнікаў
  Чый суворы inpassion'd стрэс
   Шлях за свабоду біў
  Праз глуш.
  
  Амерыка! Амерыка!
  Бог праліў на цябе сваю ласку,
  І братэрствам увянчай сваё дабро
  Ад мора да ззяючага мора!
  
  Містэр Заўтра
  1. Вы ўжо ведаеце мяне, вы павінны паверыць
  Ты для мяне дзяўчына нумар адзін у свеце.
  Я ёй даслаў паперы, і яна абяцала падпісаць
  Пройдзе некаторы час, гэтыя рэчы патрабуюць часу...
  
  Прыпеў:
  І словы ў яго такія гладкія, і вочы такія сумныя.
  Няўжо яна не можа пацярпець, гэта не так дрэнна будзе?
  Але часам яна думае, падпадаючы пад яго ўладу,
  Яна атрымала містэра Заўтра; яна хоча містэра сёння.
  
  2. Падабаецца гэтая новая сукенка, ты выглядаеш вельмі прыгожа.
  Пойдзем на танцы. О, пачакай, я забыўся.
  Я і мой прыяцель, нам ёсць чым заняцца.
  Але на наступным тыдні, абяцаю, будзем толькі я і ты.
  
  Прыпеў.
  
  3. Гэй, я амаль не ведаю яе, яна толькі сябар.
  Мы паабедалі раз ці два, і на гэтым усё скончылася.
  Я б тую квітанцыю ў штанах не пакінуў
  З чым хаваць. Навошта мне рызыкаваць?
  
  Прыпеў.
  
  4. Тое, што здарылася мінулай ноччу, я быў дурнем.
  Я не меў на ўвазе, у мяне быў дрэнны настрой.
  Больш піць не буду, абяцаю, пабачыш.
  Калі падумаць, што я цябе ўдарыў, ты ведаеш, што гэта не я.
  
   Прыпеў.
  
  5. Вядома, я хачу дзяцей, я клянуся, што гэта праўда:
  Прыгожыя дзяўчынкі, якія растуць, становяцца падобнымі на вас.
  Але пачакаць некаторы час - гэта тое, што я аддаю перавагу
  Пакуль мы абодва не будзем гатовыя, што гэта можа пашкодзіць?
  
  Прыпеў.
  
  Я ў настроі (для рок-н-ролу)
  (Павольны тэмп)
  1. У нас ноч разам, мы сядзім на канапе,
  Такое здараецца нячаста, у адзіноце ў нашым доме.
  Вы адкрываеце сапраўднае добрае віно, свечкі цьмяныя.
  Мы абодва думаем пра рамантыку і пра тое, куды можа пайсці ноч.
  
  Прыпеў:
  Цяпер, дзетка, дзетка, дзетка - табе лепш ведаць, што гэта праўда
  Я ў настроі…
  У настроі …
  Настрой… на рок-н-рол!
  
  (Тэмп і гучнасць значна павялічваюцца)
  
  Часам гэта адзіны спосаб, адзіны спосаб выправіць сваю хворую душу:
  Адмоўцеся ад мяккага, павялічце гучны і займіцеся рок-н-ролам.
  Рок-н-рол,
  рок-н-рол.
  Калі ты ў цяжкім стане і калі ты на вуліцы і цябе проста немагчыма суцешыць.
  Займіцеся настроем, настроем на рок-н-рол.
  
  2. Вы ведаеце, што я добрая дзяўчынка ... Я не раблю занадта шмат дрэннага.
  Я правільна стаўлюся да людзей, вельмі шмат працую, граю мелодыі і пішу песні.
  Але для мяне ёсць іншы бок, які вы не бачыце шмат.
  Мне падабаецца скідаць чаравікі, звар'яцець і запаліцца.
  
  Прыпеў.
  
  3. Мой iPod напоўнены поп-музыкай, джазам, Motown і блюзам
  І соўл, і фолк, і хіп-хоп, не кажучы ўжо пра кантры.
   Але бываюць моманты, калі я не магу дапамагчы, мне патрэбна канцэртная зала
  напоўнены гламурам, пражэктарамі і дынамікамі вышынёй дванаццаць футаў.
  
  Прыпеў.
  
  4. Высока ў нябёсах хор сядзіць на аблоках,
  І грае на сваіх арфах і трубах, і выдае анёльскія гукі.
  Але ў мяне такое адчуванне, што адзін-два разы на год,
  Святы Піт выкапае свой Крыло, каб увесь рай пачуў.
  
  Канчатковы прыпеў:
  Цяпер, дзетка, дзетка, паслухай - табе лепш ведаць, што гэта праўда
  Ён у настроі…
  У настроі …
  Настрой… на рок-н-рол!
  
  Часам гэта адзіны спосаб выправіць балючую душу:
  Адмоўцеся ад мяккага, павялічце гучны і займіцеся рок-н-ролам.
  Рок-н-рол,
  рок-н-рол.
  Калі вы ў падзенні і калі вы на вуліцы і проста не можаце суцешыцца.
  Займіцеся настроем, настроем на рок-н-рол.
  
  Экіпаж
  Бобі Прэскот
  Трэйнар Дэвіс
  Тай Слокум
  Сэндзі («Саўка») Мілер
  Гектар Гарсія
  Кэрал Нг
  Сью Стывенс
  
  
  Група
  Кевін Піблз, сола-гітара
  Алонса Сант'яга, барабаны і
  Эма Сью Грэнджэр, гітара, бас
  перкусія
  гітара і вакал
  Шэрон Баскавіц, клавішныя,
  Бадзі Дэлмар, нацыянальная гітара,
  саксафон, габой, віяланчэль і вакал
  Добра і педальная сталь
  Кейлі Таўн, гітара, вакал
  
  Прадзюсер: Бары Зейглер, BHMC Records.
  З падзякай Аліцыі Сешнс і біскупу Таўну — кахаю цябе, тата!
  
  Гэты альбом прысвечаны маёй пляменніцы Мэры-Гордан Санчэс, самай сімпатычнай шасцігадовай дзяўчынцы на планеце!
  
  
   Пасляслоўе
  Я хацеў бы выказаць сваю ўдзячнасць Кену Ландэрсу і Клею Стафарду, амерыканскаму Blackguard Film and Television і надзвычай таленавітым музыкам, якія зрабілі магчымым гэты праект, асабліва нашай цудоўнай спявачцы Трэве Блумквіст. Каб атрымаць падрабязную інфармацыю аб персанале, перайдзіце на мой сайт або www.americanblackguard.com . Вэб-сайт Treva - www.trevamusic.com . Вялікую дапамогу аказала і цудоўная арганізацыя ў Паўночнай Караліне Music Maker. Праверце іх вэб-сайт www.musicmaker.org .
  Дзякуй маёй пастаяннай камандзе, Дэбора, Кэці, Вікторыя, Вівьен, Бетсі, Каралін, Джэймі, Франчэска, Джулі, Джэйн, Уіл, Ціна ... і, вядома, Мэдэлін.
  Нарэшце, асаблівая падзяка і найлепшыя пажаданні маім сябрам у Simon & Schuster: Джэсіцы Эбэл, Луізе Берк, Эмі Корм'е, Джону Карпу, Сары Найт, Молі Ліндлі, Ірэн Ліпскі, Філу Меткалфу, Кэралін Рэйдзі, Кэлі Уэлш і ўсім астатнім.
  
  Тэксты ўсіх песень у гэтым рамане No 2011 Jeffery W. Deaver.
  
  
   Пра аўтара
  Былы журналіст, фолк-спявак і адвакат Джэфры Дывер з'яўляецца аўтарам нумар адзін у свеце па продажах. Яго раманы з'яўляліся ў спісах бестселераў па ўсім свеце, у тым ліку ў The New York Times, The Times of London, італьянскай Corriere della Sera, Sydney Morning Herald і Los Angeles Times. Яго кнігі прадаюцца ў 150 краінах і перакладаюцца на дваццаць пяць моў.
  Аўтар дваццаці васьмі раманаў, двух зборнікаў апавяданняў і публіцыстычнай юрыдычнай кнігі, ён атрымаў або быў у шорт-лісце шэрагу ўзнагарод па ўсім свеце. Міжнародная асацыяцыя аўтараў трылераў прызнала яго раман «Цэлы, якія засталіся ззаду» , а яго трылер «Разбітае акно» пра Лінкальна Рыфма таксама быў намінаваны на гэтую прэмію. Ён быў узнагароджаны «Сталёвым кінжалам» і «Кінжалам кароткіх апавяданняў» ад Брытанскай асацыяцыі пісьменнікаў-крыміналістаў і прэміяй імя Нера Вулфа, тройчы лаўрэатам прэміі Ellery Queen Reader's Award за лепшае апавяданне года і лаўрэатам Брытанская прэмія Thumping Good Read Award. «Халодны месяц» нядаўна быў названы «Кнігай года» Асацыяцыяй пісьменнікаў-містыкаў Японіі, а таксама часопісам Kono Mystery Wa Sugoi . Акрамя таго, Японская асацыяцыя прыгодніцкай фантастыкі ўзнагародзіла кнігу штогадовым Гран-пры.
  Дывер быў намінаваны на шэсць прэмій Эдгара ад Таямнічых пісьменнікаў Амерыкі, прэміі Энтані і прэміі Gumshoe. Нядаўна ён увайшоў у шорт-ліст прэміі ITV3 Crime Thriller Award за лепшага міжнароднага аўтара.
  Па яго кнізе «Дзявочая магіла» быў зняты фільм HBO з Джэймсам Гарнерам і Марлі Мэтлін у галоўных ролях, а яго раман «Збіральнік костак» быў выпушчаны студыяй Universal Pictures з Дэнзелам Вашынгтонам і Анджэлінай Джолі ў галоўных ролях. І, так, чуткі праўдзівыя, ён сапраўды з'яўляўся карумпаваным рэпарцёрам у сваёй любімай мыльнай оперы " Як свет круціцца".
  Ён нарадзіўся за межамі Чыкага і мае ступень бакалаўра журналістыкі ва Універсітэце Місуры і ступень юрыста ва Універсітэце Фордхэма.
  Чытачы могуць наведаць яго сайт www.jefferydeaver.com .
  Мы спадзяемся, што вам спадабалася чытаць гэтую электронную кнігу Simon & Schuster.
  Падпішыцеся на нашу рассылку і атрымлівайце спецыяльныя прапановы, доступ да бонуснага кантэнту і інфармацыю аб апошніх новых выпусках і іншых выдатных электронных кнігах ад Simon & Schuster.
  
  або наведайце нас у Інтэрнэце, каб зарэгістравацца на
  eBookNews.SimonandSchuster.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"