Дивер Джеффри : другие произведения.

Зборнік апавяданняў. Ii

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  Змест
  Вокладка
  Прысвячэнне
  Прадмова
  Раздзел і верш
  Прыгарадны
  Вестфальскае кальцо
  Назіранне
  Дрэнны ад нараджэння
  Допыт
  Баіцца
  Двайная небяспека
  Дзяўчына з тунэлю
  Прынцып Локара
  Страва падаецца халодным
  Пераймальнік
  Вуаерыст
  Урок покера
  Дзевяноста восем кропка шэсць
  Прыемнае месца для наведвання
  Пасляслоўе да “Баюся”
  Урывак з «Спячай лялькі».
  Аўтар Джэфры Дывер
  Аўтарскае права
  
  «СЁННЯ НЯМА ПІСЬМЕННІКА ТРЫЛЕРАЎ, ЯК ДЖЭФІ ДЫВЕР».
  — Навіны кампаніі San Jose Mercury
  Пахвала апавяданням а
  БОЛЬШ СКРУЧАНА
  «Вельмі прыемна. . . . У хуткім, шакавальным абмежаванні галаваломкі напружання Дывер - чараўнік, які дастаўляе найбольшае задавальненне, калі за ім назіраць уважліва».
  — Агляды Kirkus
  «Разумныя і лаканічныя трылеры».
  — Publishers Weekly
  «Кожны з гэтых каштоўных камянёў. . . асаблівасць[ы]: выразны дыялог Дывера і хада зайчыка».
  — Спіс кніг
  СКРУЧАНЫ
  «Таямнічы хіт для тых, хто любіць кароткія і салодкія інтрыгі. . . [паказваючы] шчыльны, аголены план і падступныя трукі, якія абяцае назва».
  — The New York Times
  «[Злая калекцыя. . . . Запіс Rhyme/Sachs, “The Christmas Present,” - гэта вішанька на пірогу. . . . Шчаслівы аб'ём».
  — Publishers Weekly
  Больш Twisted таксама даступны ў Simon & Schuster Audio
   « Twisted апраўдвае сваю назву . . . . Гэтыя гісторыі - адшліфаваныя каштоўныя камяні, цудоўныя прыклады таго, якія цудоўныя тонкасці можна стварыць у невялікай прасторы. . . . Для любога чытача, якому падабаецца тое маленькае хваляванне, якое адчуваеш, калі гісторыя прымае нечаканы паварот пад правільным вуглом, гэта абсалютная неабходнасць».
  — Спіс кніг
  Прызнанне раманаў-бэстсэлераў Лінкальна Рыма Джэфры Дзівера, «шэдэўраў сучаснай крыміналогіі» (Philadelphia Daily News) якія зачароўваюць чытачоў!
  ХАЛОДНЫ МЕСЯЦ
  «Піратэхніка задумы забойства ашаламляльная. . . .”
  — The New York Times
  «Геніальна. . . . Дывер - натхняльнік маніпуляцый».
  — Бібліятэчны часопіс
  «Бавіць час з сімпатычным хрумсткім Rhyme - гэта заўсёды асалода. . . . Па-д'ябальску заблытаны».
  — Спіс кніг
  ДВАНАЦЦАТАЯ КАРТА
  «Паглынаючы . . . . Як і хіт CSI CBS , кнігі Дзівера «Лінкальн Рыфм» амаль фетышызавалі працэдуры і тэхналогіі на месцы злачынства».
  — Entertainment Weekly
  «Дыверу без праблем трапіць у змучаны розум забойцы».
  — The New York Times
   Яшчэ больш ашаламляльнае прызнанне бестселера крымінальнай літаратуры Джэфры Дывера, чые «лабірынтныя сюжэты ашаламляльныя»*
  «Захапляльная паездка паміж вокладкамі».
  — Los Angeles Times
  «Гэта прэм'ер-Дывер, што азначае найлепшае забаўка».
  —Publishers Weekly (агляд з зоркамі)
  «Дывер, напэўна, нарадзіўся з асаблівым генам павароту сюжэта».
  — Спіс кніг
  «Падтрымлівае пульс, кідаючы выклік эмоцыям. . . . Дывер робіць майстэрскую працу, перадаючы зло, якое зараджаецца».
  — The Orlando Sentinel (Фларыда)
  «Дывер робіць усё магчымае, ствараючы напружанне. . . . [A] перагортванне старонак».
  — The Denver Post
  «Д'ябальскі напружаны трылер. . . . Пакідае нас слабымі».
  — Агляд кнігі The New York Times *
  «Правод высокага напружання. . . . Дывер . . . напаўняе кожнае націсканне клавішы невядомасцю».
  —Людзі
  «Хітры і замірае сэрца».
  — Грамадзянін Атавы
  «Шумны трылер».
  — Chicago Sun-Times
  «Гэта як мага лепш».
  — Навіны кампаніі San Jose Mercury
  Дзякуй за набыццё гэтай электроннай кнігі Simon & Schuster.
  
  Далучайцеся да нашага спісу рассылкі і атрымлівайце навіны аб новых выпусках, прапановах, бонусным кантэнте і іншых выдатных кнігах ад Simon & Schuster.
  КЛІКНІЦЕ ТУТ , КАБ ЗАРЭГІСТРАВАЦЦА​​​​​
  або наведайце нас у Інтэрнэце, каб зарэгістравацца на
  eBookNews.SimonandSchuster.com
  
   ЗМЕСТ​
  
  П Р А М А Н Е Н Н Я
  РАЗДЗЕЛ І V РАЗДЗЕЛ
  Т Ы С АМУТАР
  Т ЭСТФАЛЬСКАЕ КАЛЬЦО​​​
  НАЗІРЭННЕ​
  Б ОРН Б АД
  Я ДОПЫТ
  СТРАХ​
  ПАДВОЙНАЯ ПАРДЫЯ​​
  Т УНЭЛЬ Г ІРЛ
  ПРЫНЦЫП Л ОКАРДА​
  АД ІШ ПАДАЎ С АЛЫМ​
  C OPYCAT
  Т ВАЕ ВОКА​
  T HE P OKER L УРОК
  ДЗЕВЯНОСТНА ВОСЕМЫ ПУНКТ IX​​
  ЛЕДОВАЕ МЕСЦА ДЛЯ ВЫХОДУ​​
  ПРАДМОВА ДА “ СТРАХУ ”
  Урывак з «Спячай лялькі».
  Пра Джэфры Дывера
   Джону Гілстрэпу
   П Р А М А Н Е Н Н Я
  
  Час ад часу я раблю нешта нават больш жахлівае, чым пішу хворыя і закручаныя раманы і апавяданні; Я хапаю мікрафон і ўстаю перад пакоем, поўным людзей.
  Не, я не кажу пра American Idol ; Я маю на ўвазе навучанне пісьму.
  Адно з найбольш часта задаваных пытанняў, калі я гуляю ў прафесара: ці варта мне пачаць пісаць апавяданні, а потым перайсці да раманаў? Мой адказ - не. Гэта не падобна на тое, каб пачаць ездзіць на трохколавым ровары, а потым перайсці на ровар. Прабачце за маё няўмелае змешванне метафар, але апавяданні і раманы — гэта нават не яблыкі і апельсіны; гэта яблыкі і бульба.
  Раманы імкнуцца эмацыянальна зацікавіць чытачоў на ўсіх узроўнях, і для дасягнення гэтай мэты аўтары павінны глыбока распрацаваць герояў, стварыць рэалістычныя абстаноўкі, правесці шырокія даследаванні і прыдумаць структураваны тэмп, які чаргуецца паміж удумлівым і рэзкім рыкам.
  Кароткая гісторыя іншая. Як я сказаў ва ўступе да майго першага зборніка апавяданняў,
  Выйгрыш у выпадку кароткіх апавяданняў - гэта не амерыканскія горкі з разваротамі сюжэтаў з удзелам персанажаў патраціў шмат часу на вывучэнне і любоў ці ненавісць, дзеянне якіх адбываецца ў месцах з старанна апісанай атмасферай. Апавяданні — як куля снайпера. Хутка і шакавальна. У апавяданні я магу зрабіць добрае дрэнным, а дрэннае яшчэ горшым, і, што самае цікавае, сапраўды дрэннае здаецца добрым.
  Назва маіх анталогій ( першай была Twisted ) невыпадковая. Для мяне гэты вялікі сюрпрыз - гэта навэлы. Некалькі гадоў таму я напісаў кнігу пра псіха-ілюзіяніста і зразумеў, што раман у пэўным сэнсе пра мяне (як пра пісьменніка, дазвольце дадаць хутка, а не як пра псіха або чараўніка). Даследуючы кнігу, я даведаўся шмат новага пра спрыт рук, памылковае накіраванне, адцягненне і ілюзію, і я зразумеў, што гэтыя хітрыкі - гэта менавіта тое, што я рабіў гадамі, каб усыпіць сваіх чытачоў да самазаспакоенасці, а потым, бац, ну, калі яны менш за ўсё гэтага чакаюць.
  Пакуль яны сочаць за маёй левай рукой, мая правая рыхтуецца да ўдару.
  З таго часу, як гэты першы зборнік быў апублікаваны ў 2003 годзе, я працягваў адчуваць пачуццё віны, адрываючы дзень-два тут і там і пішу новыя апавяданні, усе з якіх прытрымліваюцца філасофіі, якую я згадваў вышэй: выкінуць мараль і пачуццё ў акно , і перайдзіце да ашаламляльнага павароту.
  У гэтым зборніку, як і ў маім папярэднім, вы знойдзеце шырокі спектр гісторый, якія ахопліваюць мае любімыя тэмы: помста, пажадлівасць, псіхоз, здрада і прагнасць, а таксама здаровую (так бы мовіць) дозу сямейнага разладу. Дзеянне адной гісторыі адбываецца ў Італіі, а другая — у віктарыянскай эпохі Англія. Адзін паказвае хітрага юрыста ў маленькім горадзе, а другі знаходзіць даверлівых турыстаў у вялікім. Вы ўбачыце падглядваючых томаў, бязлітасных забойцаў, мой уласны погляд на «Код да Вінчы» і нават гісторыю пра — хто б мог падумаць? — аўтара, які піша саспенс.
  А для тых, хто хацеў бы даведацца пра хітрыкі гандлю, я ўключыў у пасляслоўе кароткі фрагмент пра адну з гісторый («Баюся»), якую я напісаў як ілюстрацыю таго, як я ўкараняю канцэпцыю страх у маёй фантастыцы. Я змясціў яго ў канцы, каб не выклікаць здзіўлення.
  Нарэшце, слова падзякі тым, хто заахвоціў мяне напісаць гэтыя апавяданні, асабліва Джанет Хатчынс і яе неацэнны часопіс Ellery Queen's Mystery Magazine, Марці Грынбергу, Ота Пенцлеру, Дэборы Шнайдэр, Дэвіду Розенталю, Марысю Ручы і, як заўсёды, Мэдэлін Варчолік .
  Так што сядзьце склаўшы рукі і атрымлівайце асалоду — і паглядзіце, ці зможаце вы мяне пераўзысці. Сачыце за маёй правай рукой.
  Ці я маю на ўвазе злева?
  —JWD
  
  РАЗДЗЕЛ І V РАЗДЗЕЛ
  
  Вялебны . . . Ці магу я называць вас «Вялебны»?»
  Круглатвары мужчына сярэдніх гадоў у канцылярскім каўняры ўсміхнуўся. «Гэта працуе для мяне.»
  «Я дэтэктыў Майк Сільверман з аддзела шэрыфа акругі».
  Вялебны Стэнлі Лансінг кіўнуў і агледзеў пасведчанне і бэйдж, якія прапанаваў нервова худы дэтэктыў з румянымі валасамі.
  «Што-то не так?»
  «Нічога з вамі, сэр. Не наўпрост, я маю на ўвазе. Проста спадзяюся, што вы зможаце дапамагчы нам у сітуацыі, якая ў нас склалася».
  «Сітуацыя. Хм. Ну, заходзьце, калі ласка, унутр, афіцэр. . .”
  Мужчыны ўвайшлі ў офіс, звязаны з Першай прэсвітэрыянскай царквой Бэдфарда, мудрагелістым белым малітоўным домам, міма якога Сільверман тысячу разоў праходзіў на сваім шляху паміж офісам і домам і ніколі пра яго не думаў.
  Гэта значыць, не да забойства сёння раніцай.
  Кабінет вялебнага Лансінга быў затхлым, а большая частка мэблі была пакрыта пылам. Здавалася, ён збянтэжыўся. «Трэба папрасіць прабачэння. Апошні тыдзень мы з жонкай былі ў адпачынку. Яна ўсё яшчэ на беразе возера. Я вярнуўся, каб напісаць сваю пропаведзь — і, вядома, прамовіць яе сваёй пастве ў гэтую нядзелю». Ён з'едліва засмяяўся. « Калі ёсць хто-небудзь на лаўках. Пацешна, што рэлігійныя абавязацельствы ўзмацняюцца на Каляды, а потым змяншаюцца падчас водпуску». Потым чалавек у вопратцы нахмурыўся агледзеў кабінет. «І я баюся, што мне няма чаго вам прапанаваць. Царкоўны сакратар таксама сышоў. Хаця паміж вамі і мной, вам лепш не піць яе каву.
  "Не, я ў парадку", - сказаў Сільверман.
  «Такім чынам, што я магу зрабіць для вас, афіцэр?»
  «Я не буду цябе доўга трымаць. Мне патрэбна рэлігійная экспертыза па справе, якую мы вядзем. Я б пайшоў да рабіна свайго бацькі, але маё пытанне звязана з Новым Запаветам. Гэта ваш бейлівік, так? Больш, чым у нас».
  «Ну, — сказаў добразычлівы сівы святар, праціраючы акуляры аб лацкан пінжака і апранаючы іх на месца, — я ўсяго толькі пастыр з мястэчка, наўрад ці спецыяліст. Але я, мабыць, ведаю Мацвея, Марка, Луку і Яна лепш, чым ваш сярэдні рабін, я падазраю. А цяпер скажыце, чым я магу дапамагчы».
  «Вы чулі пра праграму абароны сведак, праўда?»
  «Як добрыя хлопцы, такія рэчы? Сапрана ».
  «Больш-менш, так. Маршалы ЗША кіруюць федэральнай праграмай, але ў нас ёсць свая дзяржаўная сістэма абароны сведак».
  «Сапраўды? Я гэтага не ведаў. Але я мяркую, што гэта мае сэнс».
   «Я адказваю за праграму ў акрузе, і адзін з людзей, якіх мы абараняем, збіраецца выступіць у якасці сведкі на судзе ў Гамільтане. Наша задача — захаваць яго ў бяспецы падчас судовага працэсу, а пасля таго, як мы атрымаем абвінаваўчы прысуд — мы спадзяемся — мы атрымаем для яго новую асобу і вывезем яго з штата».
  «Суд над мафіяй?»
  «Штосьці падобнае».
  Сільверман не змог удавацца ў дакладныя дэталі справы — як сведка, Рэндал Піз, наглядчык за наркадылерам Томі Дойлам, бачыў, як яго бос пусціў кулю ў мозг суперніка. Нягледзячы на рэпутацыю Дойла як чалавека, які бязлітасна забіваў усіх, хто ўяўляў для яго пагрозу, Піз пагадзіўся даць паказанні для змякчэння прысуду па абвінавачваннях у нападзе, наркотыках і зброі. Дзяржаўны пракурор адправіў Піўза ў юрысдыкцыю Сільвермана, за сто міль ад Гамільтана, каб захаваць яго ў бяспецы; хадзілі чуткі, што Дойл зробіць што заўгодна, заплаціць любыя грошы, каб забіць свайго былога падначаленага - таму што сведчанне Піўза магло прывесці да смяротнага пакарання або пажыццёвага зняволення. Сільверман схаваў сведку ў бяспечным доме каля дэпартамента шэрыфа і паставіў за ім кругласутачную ахову. Дэтэктыў даў вялебнаму агульнае апісанне таго, што адбылося, не называючы імёнаў, а потым сказаў: «Але адбылася няўдача. У нас быў даведнік — канфідэнцыйны інфарматар...
  «Гэта стукач, так?»
  Сільверман засмяяўся.
  «Я навучыўся гэтаму ў Правапарадку. Я гляджу гэта пры кожнай магчымасці. CSI таксама. Я люблю паліцэйскія шоў». Ён нахмурыўся. «Вы не супраць, калі я скажу «паліцэйскі»?»
   «Працуе для мяне. . . . У любым выпадку, інфарматар атрымаў цвёрдую інфармацыю, што прафесійны забойца быў наняты для забойства нашага сведкі перад судом на наступным тыдні».
  «Наёмны забойца?»
  «Так».
  «О, божа». Вялебны нахмурыўся, дакрануўшыся да сваёй шыі і пацёр яе каля жорсткага белага духоўнага каўняра, дзе яна, здавалася, нацерлася.
  «Але злачынцы зрабілі даносчык — я маю на ўвазе, даведаліся пра яго — і забілі яго, перш чым ён паспеў даць нам падрабязнасці пра тое, хто такі забойца і як ён планаваў забіць майго сведку».
  «Ой, мне вельмі шкада», - са спачуваннем сказаў вялебны. «Я памалюся за чалавека».
  Сільверман буркнуў з анеміяй падзякі, але яго сапраўдныя думкі палягалі ў тым, што цынгавы стукач заслугоўвае хуткай паездкі ў пекла — не толькі за тое, што быў няўдачнікам-панкам, але і за тое, што памёр, перш чым ён паспеў паведаміць дэтэктыву падрабязнасці аб патэнцыйным нападзе на Піўза. Дэтэктыў Майк Сільверман не расказаў міністру, што ў яго самога апошнім часам былі праблемы ў дэпартаменце шэрыфа і яго адправілі ў Сібір — для абароны сведак — таму што ён доўгі час не закрываў ніводнай сур'ёзнай справы. Яму трэба было пераканацца, што гэта заданне прайшло гладка, і ён ні ў якім разе не мог дапусціць, каб Піўза забілі.
  Дэтэктыў працягваў: «Я спадзяюся, што тут вы і ўвайшлі. Калі інфарматар быў паранены нажом, ён памёр не адразу. Яму ўдалося напісаць нататку — пра ўрывак з Бібліі. Мы лічым, што гэта была падказка аб тым, як наёмны забойца збіраўся забіць нашага сведку. Але гэта як галаваломка. Мы не можам разабрацца».
   Вялебны, здавалася, быў заінтрыгаваны. «Штосьці з Новага Запавету, вы сказалі?»
  "Так", сказаў Сільверман. Ён адкрыў свой нататнік. «У запісцы было напісана: «Ён у дарозе. Сцеражыся». Затым ён напісаў раздзел і верш з Бібліі. Мы думаем, што ён збіраўся напісаць што-небудзь яшчэ, але ў яго не было магчымасці. Ён быў каталіком, таму мы лічым, што ён даволі добра ведаў Біблію — і ведаў нешта ў прыватнасці ў гэтым урыўку, што раскажа нам, як забойца прыйдзе за нашым сведкам».
  Святы павярнуўся і пашукаў на сваёй паліцы Біблію. Нарэшце ён знайшоў адзін і адчыніў яго. «Які верш?»
  «Люк, дванаццаць, пятнаццаць».
  Міністр знайшоў урывак і прачытаў. «Тады ён сказаў людзям: «Сцеражыцеся! Сцеражыся ўсялякай прагнасці, бо нават калі хтосьці мае больш чым дастаткова, яго маёмасць не дае яму жыцця». »
  «Мой напарнік прынёс з дому Біблію. Ён хрысьціянін, але ён не сапраўдны рэлігійны, не стукач Бібліі. . . . Ой, без крыўд».
  «Ніхто не ўзяты. Мы прэсвітэрыяне. Мы не стукаем».
  Сільверман усміхнуўся. «Ён паняцця не меў, што гэта можа азначаць. Мне трэба было падумаць пра вашу царкву — яна бліжэйшая да вакзала, — таму я вырашыў зайсці і паглядзець, ці можаце вы нам дапамагчы. Ці ёсць там што-небудзь, што сведчыць аб тым, як падсудны мог паспрабаваць забіць нашага сведку?»
  Вялебны яшчэ прачытаў з тонкіх, як сурвэтка, старонак. «Гэты раздзел ёсць у адным з Евангелляў, дзе розныя вучні распавядаюць гісторыю Ісуса. У главе дванаццатай Лукі, Езус перасцерагае людзей ад фарысеяў, заклікаючы іх не жыць грахоўным жыццём».
  «Хто яны былі насамрэч, фарысеі?»
  «Яны былі рэлігійнай сектай. Па сутнасці, яны верылі, што Бог існуе, каб служыць ім, а не наадварот. Яны адчувалі сябе лепшымі за ўсіх і прыніжалі людзей. Ну, такая была гісторыя ў тыя часы — вядома, ніколі не ведаеш, ці дакладная яна. Людзі займаліся такім жа палітычным кручэннем, як і цяпер». Вялебны Лансінг паспрабаваў уключыць настольную лямпу, але гэта не спрацавала. Ён важдаўся з шторамі, нарэшце адчыніў іх і ўпусціў больш святла ў цёмны кабінет. Ён прачытаў урывак яшчэ некалькі разоў, засяроджана жмурачыся, ківаючы галавой. Сільверман агледзеў цьмянае месца. Кнігі пераважна. Здавалася, гэта больш нагадвала кабінет прафесара, чым царкоўны кабінет. Ніякіх фатаграфій і нічога асабістага. Можна падумаць, што нават у міністра на стале ці сценах будуць фота сям'і.
  Нарэшце чалавек падняў вочы. «Пакуль мне нічога не прыйшло ў вочы». Ён выглядаў расчараваным.
  Сільверман адчуваў тое самае. З таго часу, як тае раніцы быў знойдзены забіты да смерці агент, дэтэктыў змагаўся са словамі з Евангелля паводле Лукі, спрабуючы расшыфраваць іх сэнс.
  Асцярожна! . . .
  Вялебны Лансінг працягнуў: «Але я павінен сказаць, што я зачараваны гэтай ідэяй. Гэта проста як Код да Вінчы. Ты прачытаў?»
  «Не».
  «Гэта было вельмі весела. Усё пра сакрэтныя коды і схаваныя паведамленні. Скажыце, калі вы ў парадку, дэтэктыў, я хацеў бы прысвяціце некаторы час даследаванні, паразважаючы над гэтым. Я люблю галаваломкі».
  «Я быў бы ўдзячны, вялебны».
  «Я зраблю ўсё, што магу. Я мяркую, што гэты чалавек у вас пад добрай аховай?»
  «Ну, можа быць, але гэта будзе рызыкоўна прыцягваць яго да суда. Мы павінны высветліць, як наёмны забойца накінецца на яго».
  «І чым раней, тым лепш, я мяркую».
  «Так, сэр».
  «Я адразу займуся справай».
  Удзячны за гатоўнасць гэтага чалавека дапамагчы, але расчараваны тым, што не знайшоў хуткіх адказаў, Сільверман выйшаў праз маўклівую пустэльную царкву. Ён сеў у машыну і паехаў у ахоўны дом, праверыў Рэя Піза. Сведка быў сваім тыповым агідным чалавекам, пастаянна скардзіўся, але афіцэр, які даглядаў за ім, паведаміў, што ў ахоўным доме не было ніякіх прыкмет пагроз. Затым следчы вярнуўся ў аддзел.
  У сваім кабінеце Сільверман зрабіў некалькі званкоў, каб даведацца, ці не чуў хто-небудзь з іншых яго даведчыкаў пра наёмнага забойцу; у іх не было. Яго вочы ўвесь час вярталіся да калідора, залепленага скотчам на сцяне перад яго сталом.
  «Асцярожна! Сцеражыцеся ўсялякай прагнасці, бо нават калі хтосьці мае больш чым дастаткова, яго маёмасць не дае яму жыцця».
  Нечы голас напалохаў яго. «Хочаш паабедаць?»
  Ён падняў галаву і ўбачыў свайго партнёра Стыва Новескі, які стаяў у дзвярах. Малодшы оперупаўнаважаны з прыемным круглым дзіцячым тварам відавочна глядзеў на гадзіннік.
   Сільверман, усё яшчэ губляючыся ў таямнічым урыўку з Бібліі, проста глядзеў на яго.
  «Абед, чувак», - паўтарыў Навескі. «Я паміраю ад голаду».
  «Не, я павінен з гэтым разабрацца». Ён пастукаў па Бібліі. «Я накшталт апантаны гэтым».
  «Як вы думаеце?» - сказаў другі дэтэктыў, уклаўшы ў голас столькі сарказму, колькі заўгодна.
  
  У тую ноч Сільверман вярнуўся дадому і сядзеў рассеяна за вячэрай са сваёй сям'ёй. Яго бацька-ўдавец далучыўся да іх, і стары не быў задаволены, што яго сын так заклапочаны.
  «І што ты чытаеш такога важнага? Новы Запавет?» Мужчына кіўнуў у бок Бібліі, якую бачыў, як яго сын разглядаў перад абедам. Ён паківаў галавой і павярнуўся да нявесткі. «Хлопчык не быў у храме шмат гадоў, і ён не мог знайсці Пяцікніжжа, якое мы з маці далі яму, калі б ад гэтага залежала яго жыццё. Цяпер паглядзіце, ён чытае пра Ісуса Хрыста. Які сын».
  - Гэта для выпадку, тата, - сказаў Сільверман. «Слухай, у мяне ёсць праца. Убачымся потым, хлопцы. Выбачайце».
  «Убачымся пазней, прабачце?» - буркнуў чалавек. «І вы кажаце сваёй жонцы «вы, хлопцы»? Хіба ў вас няма павагі...
  Сільверман зачыніў дзверы ў свой дом, сеў за стол і правяраў паведамленні. Судмедэксперт, які правяраў нататку забітага CI аб урыўку з Бібліі, патэлефанаваў і паведаміў, што на аркушы няма істотных доказаў, а ні папера, ні чарніла не прасочваюцца. Параўнанне почырку выказала здагадку, што гэта быў напісаны ахвярай, але ён не мог быць упэўнены на сто адсоткаў.
   І мінулі гадзіны, а ад вялебнага Лансінга ўсё яшчэ не было ні слова. Уздыхнуўшы, Сільверман пацягнуўся і зноў утаропіўся ў словы.
  «Асцярожна! Сцеражыцеся ўсялякай прагнасці, бо нават калі хтосьці мае больш чым дастаткова, яго маёмасць не дае яму жыцця».
  Ён раззлаваўся. Мужчына памёр, пакінуўшы гэтыя словы, каб папярэдзіць іх. Што ён хацеў сказаць?
  У Сільвермана быў смутны ўспамін пра тое, як яго бацька развітваўся той ноччу, а пазней яшчэ больш смутны ўспамін пра тое, як яго жонка пажадала добрай ночы, як дзверы батлейкі рэзка зачыніліся. Яна была шалёнай. Але Майклу Сільверману было ўсё роўна. Усё, што мела значэнне ў гэты момант, гэта знайсці сэнс паслання.
  Штосьці, што святар сказаў днём, вярнулася да яго. Код да Вінчы. код. . . Сільверман падумаў пра даносчыка: чалавек не скончыў каледж, але па-свойму быў разумны. Магчыма, ён меў на ўвазе нешта большае, чым літаральны сэнс урыўка; можа быць, асаблівасці яго папярэджання неяк зашыфраваныя ў саміх лістах?
  Было каля чатырох раніцы, але Сільверман праігнараваў сваю знясіленасць і выйшаў у інтэрнэт. Ён знайшоў вэб-сайт пра гульні ў словы і галаваломкі. У адной гульні вы складалі як мага больш слоў з першых літар прыказкі або цытаты. «Добра, можа быць, гэта ўсё, — усхвалявана падумаў Сільверман. Ён запісаў першыя літары кожнага слова з Евангелля ад Лукі 12:15 і пачаў іх перастаўляць.
  Ён атрымаў некалькі імёнаў: Боб, Том, Дон. . . і дзесяткі слоў: Прапала, пяро, разрыў . . .
  Ну, Том мог спасылацца на Томі Дойла. Але ён мог не знайсці іншага выразнага значэння ў словах або любой іх камбінацыі.
  Якія яшчэ коды ён мог паспрабаваць?
  Ён паспрабаваў відавочнае: прысвоіўшы лічбы літарам, А роўна 1, В 2 і гэтак далей. Але калі ён прымяніў формулу, усё, што ён атрымаў, - гэта аркушы з сотнямі выпадковых лічбаў. Безнадзейна, падумаў ён. Як спроба адгадаць пароль кампутара.
  Потым ён падумаў пра анаграмы - дзе літары слова ці фразы перастаўляюцца, каб утварыць іншыя словы. Пасля нядоўгіх пошукаў у інтэрнэце ён знайшоў сайт з генератарам анаграм, праграмным забеспячэннем, якое дазваляе ўводзіць слова і праз некалькі секунд выплюхваць усе анаграмы, якія можна з яго зрабіць.
  Гадзінамі ён убіраў кожнае слова і спалучэнне слоў ва ўрыўку і вывучаў вынікі. У шэсць раніцы, цалкам знясілены, Сільверман збіраўся здацца і ўпасці ў ложак. Але калі ён упарадкоўваў раздрукоўкі спампаваных ім анаграм, ён выпадкова зірнуў на адну — анаграмы, атрыманыя ад слова «валоданне» : адкрыты, шпіёны, сесія, нос, сепсіс ... . .
  Нешта зазваніла.
  «Сэпсіс?» — здзівіўся ён услых. Гэта прагучала знаёма. Ён паглядзеў слова. Гэта азначала інфекцыю. Як заражэнне крыві.
  Ён быў упэўнены, што нешта знайшоў, і, усхваляваны, перабіраў іншыя аркушы. Ён убачыў, што "прагнасць" уключала ў сябе "доктара".
  Так!
  А слова «ахоўнік» утварала «наркотык».
  Добра, падумаў ён з трыумфам. Зразумела!
  Дэтэктыў Майк Сільверман адсвяткаваў свой поспех, заснуўшы ў сваім крэсле.
  
  Ён прачнуўся праз гадзіну, раззлаваны на гучны грукат рухавіка паблізу, пакуль не зразумеў, што гэта яго ўласны храп.
  Дэтэктыў закрыў перасохлы рот, паморшчыўся ад болю ў спіне і сеў. Масіруючы сваю зацвярдзелую шыю, ён, хістаючыся, падняўся наверх у спальню, аслеплены сонечным святлом, якое прабівалася праз французскія дзверы.
  «Ты ўжо ўстаў?» - мутна спытала жонка з ложка, гледзячы на яго штаны і кашулю. «Яшчэ рана».
  "Ідзі спаць", - сказаў ён.
  Пасля хуткага душа ён апрануўся і памчаўся ў кабінет. У восем раніцы ён быў у кабінеце свайго капітана, а побач з ім быў яго напарнік Стыў Навескі.
  «Я зразумеў гэта».
  "Што?" — спытаў ягоны лысы, упрыгожаны калічамі начальнік.
  Навескі зірнуў на напарніка, падняўшы брыво; ён толькі што прыехаў і яшчэ не чуў тэорыі Сільвермана.
  «Паведамленне, якое мы атрымалі ад мёртвага разведчыка: як Дойл збіраецца забіць Піўза».
  Капітан чуў пра біблейскі ўрывак, але не надта ўважаў у яго. «Ну як?» — скептычна спытаў ён.
  - Дактары, - абвясціў Сільверман.
  "Га?"
  «Я думаю, што ён будзе выкарыстоўваць доктара, каб паспрабаваць дабрацца да Піўза».
  "Працягваць."
  Сільверман расказаў яму пра анаграмы.
  «Як крыжаванкі?»
   "Накшталт."
  Навескі нічога не сказаў, але, здаецца, ён таксама скептычна паставіўся да гэтай ідэі.
  Капітан скрывіў свой доўгі твар. «Трымайся тут. Вы хочаце сказаць, што вось наш разведчык, у яго адрэзаная яремная костка і ён гуляе ў словы ?»
  «Смешна, як працуе розум, што ён бачыць, што можа зразумець».
  - Смешна, - прамармытаў старэйшы паліцэйскі. «Гучыць трохі, што гэта за слова, надуманае, разумееце, што я маю на ўвазе?»
  «Ён павінен быў даставіць нам паведамленне і пераканацца, што Дойл не паведаміў пра тое, што ён папярэдзіў нас. Ён павінен быў зрабіць гэта, ведаеце, дастаткова тонкім, каб хлопчыкі Дойла не зразумелі, што ён ведае, але не настолькі тонкім, каб мы не маглі здагадацца».
  «Я не ведаю».
  Сільверман паківаў галавой. «Я думаю, што гэта працуе». Ён растлумачыў, што Томі Дойл часта плаціў велізарныя ганарары геніяльным, бязлітасным наёмным забойцам, якія выдавалі сябе за кагосьці іншага, каб наблізіцца да сваіх нічога не падазравалых ахвяр. Сільверман выказаў здагадку, што забойца купіць або скрадзе белую куртку лекара і атрымае падробленае пасведчанне асобы і стетоскоп або тое, што лекары носяць з сабой у наш час. Потым некалькі прыяцеляў Дойла здзейснілі няўхільны замах на жыццё Піўза — яны не змаглі падысці дастаткова блізка, каб забіць яго ў бяспечным доме, але нанесці траўму была верагоднасць. «Магчыма, харчовае атручэнне». Сільверман растлумачыў пра анаграму сепсісу. «А можа, яны арганізуюць пажар, уцечку газу ці нешта падобнае. Наёмнага забойцу, замаскіраванага медтэхнікам, пусцяць унутр і заб'юць Піўза там. А можа, і сведка тэрмінова даставілі ў бальніцу, і мужчына надзеў яму шапку ў аддзяленні неадкладнай дапамогі».
  Капітан паціснуў плячыма. «Што ж, вы можаце праверыць гэта - пры ўмове, што вы не ігнаруеце цяжкую працу. Мы не можам дазволіць сабе сапсаваць гэта. Мы губляем Піза, і гэта наша дупа».
  Займеннікі ў гэтых сказах, магчыма, былі ад першай асобы множнага ліку, але ўсё, што чуў Сільверман, было словамі «ты» і «ваш» у адзіночным ліку.
  "Даволі справядліва."
  У калідоры, калі яны вярталіся ў свой офіс, Сільверман спытаў свайго партнёра: «Каго ў нас чакае медыцынская дапамога ў бяспечным доме?»
  «Я не ведаю, каманда з бальніцы Форэст-Хілз, я думаю».
  «Мы не ведаем, хто?» — агрызнуўся Сільверман.
  "Я няведаю."
  «Ну, даведайся! Потым дайдзі да ахоўнага дома і скажы няні, калі Піўз па якой-небудзь прычыне захварэе, спатрэбяцца лекі, спатрэбіцца перавязка, каб яна неадкладна патэлефанавала мне. Не дазваляйце медыцынскім работнікам бачыць яго, калі ў нас няма станоўчага пасведчання асобы і я не дам асабістага дазволу».
  «Правільна».
  «Тады патэлефануй начальніку ў Форэст-Хілз і скажы яму, каб ён паведамляў мне, калі хто-небудзь з лекараў, фельчараў хуткай дапамогі або медсясцёр - хто-небудзь - не з'яўляецца на працу, не тэлефануе хворым, або калі побач ёсць лекары, якіх ён не робіць не пазнаю».
  Малады чалавек пайшоў у свой кабінет, каб зрабіць тое, што загадаў Сільверман, а старшы дэтэктыў вярнуўся да свайго стала. Ён патэлефанаваў свайму калегу з офіса шэрыфа акругі ў Гамільтане і сказаў яму, што падазрае і дадаў, што трэба сачыць за медыкамі, блізкімі да Піўза.
  Затым дэтэктыў сеў на спінку крэсла, паціраючы вочы і масіруючы шыю. Ён усё больш і больш пераконваўся ў сваёй праваце, што сакрэтнае паведамленне, пакінутае паміраючым інфарматарам, указвала на забойцу, які выдаваўся за медыцынскага работніка. Ён зноў узяў трубку. На працягу некалькіх гадзін ён дакучаў да шпіталяў і службаў хуткай дапамогі па ўсёй акрузе, каб даведацца, ці ўсе іх людзі і транспартныя сродкі ўлічаны.
  Калі гадзіна набліжалася да абеду, у яго зазваніў тэлефон.
  "Добры дзень?"
  «Сярэбранік». Рэзкі голас капітана імгненна разагнаў смугу дэтэктыва; ён імгненна насцярожыўся. «Мы толькі што замахнуліся на Піўза».
  Сэрца Сільвермана забілася. Ён сеў наперад. «Ён у парадку?»
  «Так. Нехта на пазадарожніку зрабіў трыццаць-сорак стрэлаў праз пярэднія вокны ахоўнага дома. Патроны ў сталёвай абалонцы, каб яны пранікалі праз браняванае шкло. Піз і яго ахоўнік атрымалі некалькі аскепкаў, але нічога сур'ёзнага. Звычайна мы адпраўлялі іх у бальніцу, але я думаў пра тое, што вы сказалі, пра забойцу, які выдаваў сябе за тэхніка або доктара, таму я падумаў, што лепш даставіць Піўза проста сюды, у ізалятар. Я загадаю нашым пілачнікам агледзець іх абодвух.
  «Добра».
  «Мы пратрымаем яго тут адзін-два дні, а потым адправім у федэральны цэнтр WP у вадаспадах Ронанка».
  «І папрасіце каго-небудзь накіравацца ў аддзяленне хуткай дапамогі Форэст-Хілз і праверыць лекараў. Дойл наняты Гэн можа думаць, што мы адправім яго туды і будзе чакаць».
  «Ужо загадалі», — сказаў капітан.
  - Калі Піўз прыедзе?
  «У любы час».
  «Я загадаю зняць блакіроўку». Павесіў трубку, зноў працёр вочы. Як, чорт вазьмі, Дойл даведаўся пра месцазнаходжанне бяспечнага дома? Гэта быў самы строгі сакрэт у аддзеле. Тым не менш, паколькі ў выніку нападу ніхто сур'ёзна не пацярпеў, ён дазволіў сабе яшчэ адно вобразнае самапавіншаванне. Яго тэорыя пацвярджалася. Стралок увогуле не спрабаваў забіць Піўза, проста страсянуў яго і ўчыніў дастатковую бойню, каб ён нырнуў на падлогу і падрапаў локаць або парэзаўся шклом, якое разляцелася. Потым у аддзяленне хуткай дапамогі — і прама ў рукі наёмнага забойцы Дойла.
  Ён патэлефанаваў ізалятару турмы і дамовіўся аб тым, каб зняволеныя, якія знаходзіліся ў ізалятары, часова перавялі ў гарадское паліцэйскае ўчастак, а потым загадаў чалавеку праінфармаваць ахоўнікаў і папярэдзіць іх, каб яны пераканаліся, што яны пазналі доктара, які збіраецца паглядзіце на Піўза і яго целаахоўніка.
  «Я ўжо зрабіў. Таму што капітан сказаў, вы ведаеце.
  Сільверман ужо збіраўся пакласці трубку, калі зірнуў на гадзіннік. Быў поўдзень, пачатак другой варты. «Ці расказвалі вы персаналу пасляабедзеннай змены аб сітуацыі?»
  «Ой. Забыўся. Я зараз гэта зраблю».
  Сільверман злосна паклаў трубку. Няўжо яму самому трэба было ўсё прыдумаць?
  Ён ішоў да сваіх дзвярэй, накіраваўся да прыёмнай зоны Цэнтра зняволення, каб сустрэцца з Піўзам і яго ахоўнікам, калі ў яго загудзеў тэлефон. Дэжурны паведаміў яму, што ў яго госць. «Гэта вялебны Лансінг. Ён сказаў, што яму трэба тэрмінова пабачыць вас. Ён сказаў перадаць вам, што зразумеў паведамленне. Вы б ведалі, што ён мае на ўвазе».
  «Я зараз буду».
  Сільверман скрывіўся. Як толькі той раніцай ён зразумеў, што азначае гэты ўрывак, дэтэктыў планаваў патэлефанаваць міністру і сказаць яму, што яго дапамога ім больш не патрэбна. Але ён пра ўсё забыўся. Дзярмо . . . . Што ж, ён зрабіў бы для хлопца што-небудзь добрае — можа, ахвяраваў бы грошы на царкву або павёў бы святара на абед, каб падзякаваць яму. Так, абед быў бы добры. Яны маглі б гаварыць пра паліцэйскія шоў.
  Дэтэктыў сустрэў вялебнага Лансінга на стойцы рэгістрацыі. Сільверман сустрэў яго, паморшчыўшыся, заўважыўшы, наколькі ён змучаны. «Вы выспаліся мінулай ноччу?»
  Міністр засмяяўся. "Не. Здаецца, як ты».
  «Пойдзем са мной, вялебны. Скажы мне, што ты прыдумаў». Ён павёў мужчыну па калідоры да ўваходу. Ён вырашыў пачуць, што скажа гэты чалавек. Не мог пашкодзіць.
  «Я думаю, што я атрымаў адказ на паведамленне».
  "Працягваць."
  «Ну, я падумаў, што не варта абмяжоўвацца толькі самім пятнаццатым вершам. Гэта проста своеасаблівае ўвядзенне ў наступную прытчу. Я думаю, што гэта адказ».
  Сільверман кіўнуў, успомніўшы, што ён чытаў у Бібліі Навескі. «Прыпавесць пра фермера?»
  «Дакладна. Езус распавядае пра багатага фермера, які мае добры ўраджай. Што рабіць з лішкам збожжа, не ведае. Ён думае, што пабудуе большыя хлявы і мяркуе, што правядзе рэшту жыцця, атрымліваючы асалоду ад таго, што зрабіў. Але здараецца, што Бог збівае яго з-за таго, што ён прагны. Ён матэрыяльна багаты, але духоўна бедны».
  - Добра, - сказаў Сільверман. Ніякага відавочнага паведамлення ён пакуль не бачыў.
  Вялебны адчуў разгубленасць паліцэйскага. «Сэнс урыўка - прагнасць. І я думаю, што гэта можа быць ключом да таго, што гэты небарака спрабаваў вам сказаць».
  Яны дабраліся да прычалу і далучыліся да ўзброенай аховы, якая чакала прыбыцця браняванага фургона з Піўзам. Як даведаўся Сільверман, зняволеныя, якія знаходзяцца ў ізалятары, яшчэ не ўсе былі ў аўтобусе для пераводу ў гарадскую турму.
  «Скажы ім наступіць», — загадаў Сільверман і зноў павярнуўся да міністра, які працягнуў тлумачэнне.
  «Таму я спытаў сябе, што такое прагнасць у наш час? І я падумаў, што гэта Enron, Tyco, генеральныя дырэктары, інтэрнэт-магнаты. . . . І Cahill Industries».
  Сільверман павольна кіўнуў. Роберт Кэхіл быў былым кіраўніком вялізнага аграпрамысловага комплексу. Пасля продажу гэтай кампаніі ён заняўся нерухомасцю і пабудаваў дзясяткі будынкаў у акрузе. Мужчына толькі што быў абвінавачаны ва ўхіленні ад выплаты падаткаў і інсайдэрскай гандлі.
  «Паспяховы фермер», - разважаў Сільверман. «Мае вялікі прыбытак і трапляе ў непрыемнасці. Вядома. Як у прытчы».
  «Палепшае», — усхвалявана сказаў міністр. «Некалькі тыдняў таму ў газеце была рэдакцыйная артыкул — я спрабаваў знайсці яе, але не змог — пра Кэхіла. Думаю, рэдактар прывёў пару урыўкі з Бібліі пра прагнасць. Я не памятаю, які, але магу паспрачацца, што адным з іх быў Лука дванаццаці-пятнаццаці.
  Стоячы на пагрузачнай пляцоўцы, Сільверман назіраў за прыбыццём фургона з Рэндзі Пізам. Дэтэктыў і ахоўнік уважліва агледзеліся вакол сябе, каб знайсці якія-небудзь прыкметы пагрозы, калі бронеаўтамабіль вярнуўся заднім ходам. Здавалася, усё зразумела. Дэтэктыў пастукаў у заднія дзверы, і сведка і яго целаахоўнік паспяшаліся на прыёмную пагрузачную пляцоўку. Фургон ад'ехаў.
  Піўз адразу пачаў скардзіцца. У яго быў невялікі парэз на лбе і сіняк на шчацэ ад нападу ў ахоўным доме, але ён застагнаў, быццам упаў з двухпавярховай лесвіцы. «Я хачу лекара. Паглядзіце на гэты разрэз. Я магу сказаць, што ён ужо заражаны. І плячо мяне забівае. Што павінен зрабіць чалавек, каб лячыцца тут?»
  Паліцэйскія становяцца вельмі таленавітымі ў ігнараванні складаных падазраваных і сведак, і Сільверман амаль не чуў ні слова з плаксівага голасу гэтага чалавека.
  - Кэхіл, - сказаў Сільверман, павярнуўшыся да міністра. «І як вы думаеце, што гэта значыць для нас?»
  «Кэхіл валодае шматпавярховікамі па ўсім горадзе. Мне было цікава, калі вы збіраецеся даставіць свайго сведку ў суд, пройдзе міма каго-небудзь з іх».
  "Можа быць."
  «Такім чынам, снайпер мог быць на вяршыні аднаго з іх». Вялебны ўсміхнуўся. «Я на самой справе не сам да гэтага прыдумаў. Аднойчы я бачыў гэта ў тэлеперадачы».
  Па спіне Сільвермана прабег халадок.
  Снайпер?
  Ён падняў вочы ад завулка. Метраў за сто быў шматпавярховік, з даху якога снайпер зрабіў бы ідэальны стрэл у пагрузачны док, дзе цяпер стаялі Сільверман, міністр, Піўз і двое ахоўнікаў. Гэта цалкам можа быць будынак Кэхіла.
  «Унутры!» — закрычаў ён. «Зараз».
  Усе яны паспяшаліся ў калідор, які вёў да замка, і няня Піўза зачыніла за імі дзверы. Сэрца моцна калацілася ад магчымай блізкай атакі, Сільверман узяў тэлефон на стале і патэлефанаваў капітану. Ён распавёў чалавеку тэорыю прападобнага. Капітан сказаў: «Вядома, я разумею. Яны расстрэльваюць ахоўны дом, каб змыць Піўза, мяркуючы, што прывязуць яго сюды, а затым накладуць стралка на шматпавярхоўку. Я пашлю тактычную групу абшукаць. Гэй, прывядзі да сябе гэтага міністра, калі Піўз будзе пад замком. Няхай ён мае рацыю ці не, я хачу яму падзякаваць».
  "Буду рабіць." Дэтэктыў быў абураны тым, што гэтая ідэя спадабалася начальству больш, чым анаграмы, але Сільверман прыняў бы любую тэорыю, пакуль гэта азначала пакінуць Піўза жывым.
  Пакуль яны чакалі ў паўзмрочным калідоры, пакуль спусціцца камера, хударлявы Піўз з кудлаватымі валасамі зноў пачаў скардзіцца, бесперапынна гудзечы. «Вы маеце на ўвазе, што там быў стралок, і вы, чорт вазьмі, не ведалі пра гэта, дзеля Бога, о, прабачце за мову, ойча. Слухайце, прыдуркі, я не падазраваны, я зорка гэтага шоу, без мяне...
  - Заткніся, чорт вазьмі, - прарыкнуў Сільверман.
  «Вы не можаце гаварыць са мной...»
  У Сільвермана зазваніў мабільны тэлефон, і ён адышоў ад астатніх, каб прыняць званок. «Ло?»
   «Дзякуй Богу, што ты падняў». Голас Стыва Навескі быў задыханы. «Дзе Піўз?»
  «Ён прама перада мной», — сказаў Сільверман свайму партнёру. «З ім усё ў парадку. У будынку вышэй па вуліцы ёсць тактычная каманда, якая шукае стралкоў. Як справы?"
  «Дзе той вялебны?» - сказаў Навескі. «У настольным журнале не паказана, што ён выходзіў з сістэмы».
  "Тут са мной."
  «Слухай, Майк, я думаў, а што, калі CI не пакінуў тое паведамленне з Бібліі».
  «Тады хто зрабіў?»
  «А што, калі гэта быў сам забойца? Той, каго Дойл наняў.
  "Забойца? Навошта яму пакідаць падказку?»
  «Гэта не падказка. Падумайце пра гэта. Ён сам напісаў біблейскія рэчы і пакінуў іх каля цела, быццам гэта пакінуў CI. Забойца меркаваў, што мы паспрабуем знайсці міністра, які б дапамог нам разабрацца, але не любога міністра, а таго, хто знаходзіцца ў царкве, якая бліжэй за ўсё да паліцэйскага ўчастка.
  Думкі Сільвермана прыйшлі да лагічнага завяршэння. Наёмны забойца Дойла забівае міністра і яго жонку на іх лецішчы на беразе возера і выдае сябе за вялебнага. Дэтэктыў нагадаў, што ў царкоўнай канцылярыі не было нічога, што магло б ідэнтыфікаваць міністра. Фактычна, здаецца, ён памятаў, што чалавеку было цяжка знайсці нават Біблію і, здавалася, не ведаў, што лямпа яго настольнай лямпы перагарэла. Фактычна ўвесь касцёл быў бязлюдным і пыльным.
  Ён працягнуў лагічны ход падзей: хлопчыкі Дойла расстрэльваюць бяспечны дом, і мы прывозім сюды Піўза на захаванне ў той жа час, калі з'яўляецца святы з нейкай гісторыяй пра сквапнасць, забудоўшчыка і снайпера - проста каб наблізіцца да Сільвермана. . . і да Піўза!
  Ён раптам зразумеў: ніякага сакрэтнага паведамлення не было . Ён у дарозе. Будзьце ўважлівыя — Лукі 12:15. Гэта было бессэнсоўна. Забойца мог напісаць на запісцы любы біблейскі ўрывак. Уся сутнасць заключалася ў тым, каб прымусіць паліцыю звязацца з фальшывым вялебным і даць чалавеку доступ да ізалятара ў той самы час, калі там быў Піўз.
  І я прывёў яго прама да сваёй ахвяры!
  Упусціўшы тэлефон і выцягнуўшы пісталет з кабуры, Сільверман памчаўся па калідоры і ўзяўся за прападобнага. Чалавек закрычаў ад болю і задыхаўся, калі падзенне выбіла вецер з яго лёгкіх. Дэтэктыў сунуў пісталет у шыю забойцы. «Не рухай мускулам».
  «Што ты робіш?»
  "Што не так?" - спытаў ахоўнік Піўза.
  «Ён забойца! Ён адзін з людзей Дойла!»
  «Не, я не. Гэта вар'яцтва!»
  Сільверман груба надзеў фальшывага міністра наручнікі і засунуў яго пісталет у кабуру. Ён абшукаў яго і не знайшоў ніякай зброі, але меркаваў, што, верагодна, меў намер схапіць зброю аднаго з паліцэйскіх, каб забіць Піўза — і астатніх.
  Дэтэктыў падняў міністра на ногі і аддаў яго вартаўніку. Ён загадаў: «Вядзі яго ў пакой для допытаў. Я буду там праз дзесяць хвілін. Пераканайцеся, што ён скаваны».
  «Так, сэр».
  «Вы не можаце гэтага рабіць!» - крычаў вялебны, калі яго груба адвялі. «Вы робіце вялікую памылку».
  «Выцягніце яго адсюль», — адрэзаў Сільверман.
   Піўз пагардліва паглядзеў на дэтэктыва. «Ён мог мяне забіць, мудак».
  Яшчэ адзін ахоўнік пабег па калідоры ад прыёмніка. «Праблема, дэтэктыў?»
  «У нас усё пад кантролем. Але паглядзіце, ці не пуста яшчэ ў замку. Я хачу, каб гэты чалавек быў як мага хутчэй!» Ківаючы ў бок Піўза.
  «Так, сэр», — сказаў ахоўнік і паспяшаўся да дамафона побач з ахоўнымі дзвярыма, якія вядуць у камеры.
  Сільверман азірнуўся ў калідор, назіраючы, як міністр і яго эскорт зніклі праз дзвярны праём. Рукі дэтэктыва дрыжалі. Чалавек, гэта было блізка. Але прынамсі сведка ў бяспецы.
  І мая праца таксама.
  Давядзецца адказаць на чартоўскую колькасць пытанняў, вядома, але...
  «Не!» - закрычаў голас ззаду.
  У калідоры раздаўся рэзкі гук, нібы ўдар сякеры ў ствол дрэва, потым другі, які суправаджаўся даўкім пахам паленага пораху.
  Дэтэктыў крутнуўся, задыхаючыся. Ён выявіў, што ў шоку глядзіць на ахоўніка, які толькі што далучыўся да іх. Малады чалавек трымаў аўтаматычны пісталет з глушыцелем і стаяў над целамі людзей, якіх ён толькі што забіў: Рэя Піза і паліцэйскага, які быў побач з ім.
  Сільверман пацягнуўся за сваім пісталетам.
  Але наёмны забойца Дойла, апрануты ў ідэальную копію формы ахоўніка Цэнтра зняволення, павярнуў пісталет на дэтэктыва і паківаў галавой. У адчаі Сільверман зразумеў, што часткова меў рацыю. Людзі Дойла мелі стрэліў у ахоўны дом, каб вымыць Піўза, але не адправіць яго ў бальніцу; яны ведалі, што паліцыянты адвязуць яго ў турму на захаванне.
  Зламыснік паглядзеў на калідор. Ніхто з іншых ахоўнікаў не чуў і не заўважыў забойства. Мужчына левай рукой дастаў з кішэні радыёпрыёмнік, націснуў кнопку і сказаў: «Гатова. Гатовы да самавывазу».
  «Добра», — пачуўся бляшаны адказ. «Правільна па графіку. Мы сустрэнем вас перад вакзалам».
  "Зразумела." Ён адклаў радыё.
  Сільверман адкрыў рот, каб папрасіць забойцу выратаваць яму жыццё.
  Але ён змоўк, потым слаба, роспачна засмяяўся, зірнуўшы на бэйдж з імем забойцы, і зразумеў праўду — што паведамленне мёртвага даносчыка не было такім ужо таямнічым. Разведчыкі проста казаў ім шукаць наёмнага забойцу пад выглядам ахоўніка, чыё імя было тое, што Сільверман цяпер глядзеў на пластыкавай таблічцы: «Люк».
  А што тычыцца раздзела і верша, то гэта таксама было даволі проста. Запіска следчага разведчыка азначала, што забойца планаваў удар неўзабаве пасля пачатку другой змены, каб даць сабе пятнаццаць хвілін, каб знайсці, дзе трымаюць зняволенага.
  Дакладна па раскладзе . . .
  Час на насценным гадзінніку паказваў роўна 12:15.
   Т Ы ПАРУЖНІК​
  
  Панядзелак пачаўся дрэнна.
  Чарльз Манро ехаў у 8:11 з Грынвіча, сваім звычайным цягніком. Ён жангліраваў сваім партфелем і кавай — сёння цёплай і гарэлай на смак — і дастаў з кішэні мабільны тэлефон, каб атрымаць фору ў ранішніх званках. Яно гучна зароў. Гэты гук напалохаў яго, і ён выліў вялікую коску кавы на свае смуглыя штаны.
  - Чорт вазьмі, - прашаптаў ён, адчыняючы трубку. Манро прабурчаў:
  «Мёд».
  Яго жонка. Ён загадаў ёй ніколі не тэлефанаваць на мабільны, калі гэта не надзвычайная сітуацыя.
  "Што гэта?" — спытаў ён, люта паціраючы пляму, нібы адзін гнеў прымусіў яе знікнуць.
  «Дзякуй Богу, я дастаў цябе, Чарлі».
  Чорт вазьмі, у яго была яшчэ пара штаноў у офісе? Не, але ён ведаў, дзе яго можна ўзяць. Калі ён зразумеў, што жонка заплакала, штаны зніклі з яго розуму.
  «Гэй, Кэт, супакойся. Што гэта?" Яна раздражняла яго рознымі спосабамі - сваім бесперапынным валанцёрствам у дабрачынных арганізацыях і школах, купляючы танную вопратку. для сябе, яе прыдзіркі наконт таго, што ён прыйдзе дадому на абед, але плач не быў адной з яе звычайных заганаў.
  «Яны знайшлі яшчэ аднаго», - сказала Кэці, шморгаючы носам.
  Аднак яна часта пачынала гаварыць так, быццам ён павінен быў дакладна ведаць, што яна мае на ўвазе.
  « Хто яшчэ што знайшоў?»
  «Іншае цела».
  Ах, гэта. За апошнія некалькі месяцаў былі забітыя двое мясцовых жыхароў. Забойца з паўднёвага берага, як яго ахрысціў адзін з мясцовых лахманаў, забіваў сваіх ахвяр да смерці, а потым вытраўляў іх паляўнічымі нажамі. Іх забілі практычна без прычыны. Па-першае, пасля, здавалася б, нязначнай спрэчкі на дарожным руху. Іншы быў забіты, мяркуе паліцыя, таму што яго сабака не пераставаў брахаць.
  «Ну што?» — спытала Манро.
  - Дарагая, - сказала Кэці, пераводзячы дыханне, - гэта было ў Лудане.
  «Гэта ў мілях ад нас».
  Яго голас быў рэзкім, але Манро сапраўды адчула слабы халадок. Кожную раніцу ён праязджаў праз Лоўдан на чыгуначнай станцыі ў Грынвічы. Магчыма, ён праехаў якраз міма трупа.
  «Але цяпер іх тры!»
  «Я таксама ўмею лічыць, — падумаў ён. Але спакойна сказаў: «Кэт, дарагая, шанцы мільён да аднаго, што ён кінецца за табой. Проста забудзьцеся пра гэта. Я не разумею, што вас турбуе».
  «Вы не разумееце, пра што я хвалююся?» — спытала яна.
  Мабыць, не. Калі Манро не адказала, яна працягнула: « Вы . Што думаеш?"
   «Я?»
  «Усе ахвяры былі мужчынамі гадоў трыццаці. І ўсе яны жылі каля Грынвіча».
  «Я магу паклапаціцца пра сябе», — сказаў ён рассеяна, гледзячы ў акно на чаргу школьнікаў, якія чакалі на платформе цягніка. Яны былі пануры. Ён здзівіўся, чаму яны не з нецярпеннем чакаюць сваёй прагулкі ў горадзе.
  «Ты так позна вяртаўся дадому, дарагая. Я хвалююся за тое, што ты ідзеш ад станцыі да машыны. Я..."
  «Кэт, я вельмі заняты. Паглядзіце на гэта так: ён, здаецца, выбірае ахвяру раз на месяц, так?»
  "Што? . . .”
  Манро працягваў: «І ён толькі што кагосьці забіў. Такім чынам, мы можам адпачыць на некаторы час ".
  "Гэта . . . Ты жартуеш, Чарлі?»
  Яго голас павысіўся. «Кэці, мне сапраўды трэба ісці. У мяне няма на гэта часу».
  Прадпрымальніца, якая сядзела перад ім, павярнулася і кінула на яго злосны позірк.
  У чым яе праблема?
  Потым ён пачуў голас. "Прабачце, сэр?"
  Бізнэсовец, які сядзеў побач — бухгалтар ці юрыст, як здагадалася Манро — сумна ўсміхаўся яму.
  "Так?" — спытала Манро.
  - Прабачце, - сказаў ён, - але вы гаворыце даволі гучна. Некаторыя з нас спрабуюць чытаць».
  Манро зірнуў на некалькіх пасажыраў. Іх раздражнёныя твары казалі яму, што яны адчуваюць тое самае.
  Ён быў не ў настроі да лекцый. У цягніку ўсе карысталіся мабільнымі тэлефонамі. Калі званіў адзін, дзясятак рук цягнуліся да ўласных тэлефонаў.
   «Так, добра, - прабурчаў Манро, - я быў тут першым. Вы бачылі мяне па тэлефоне і селі. Зараз, калі вы не супраць. . .”
  Мужчына здзіўлена міргнуў вачыма. «Ну, я нічога не меў на ўвазе. Мне проста было цікава, ці можаце вы гаварыць крыху цішэй.
  Манро расчаравана ўздыхнуў і вярнуўся да сваёй размовы. «Кэт, толькі не хвалюйся пра гэта, добра? А цяпер, паслухай, мне на заўтра патрэбна кашуля з манаграмай.
  Чалавек кінуў на яго раздражнёны позірк, уздыхнуў і сабраў газету і партфель. Ён перасеў на месца ззаду Манро. Добрае збавенне.
  «Заўтра?» — спытала Кэці.
  На самай справе Манро не мела патрэбы ў кашулі, але ён быў раздражнёны Кэці за званок і мужчыну побач з ім за такую грубасць. Такім чынам, ён сказаў гучней, чым трэба было: «Я толькі што сказаў, што трэба атрымаць гэта на заўтра».
  «Сёння проста занята. Калі б ты сказаў што-небудзь мінулай ноччу. . .”
  Цішыня.
  «Добра, - працягнула яна, - я зраблю гэта. Але, Чарлі, абяцай, што будзеш асцярожны сёння ўвечары, вяртаючыся дадому.
  «Так. Добра. Трэба ісці».
  «Бывай...»
  Ён націснуў раз'яднанне.
  Выдатны спосаб пачаць дзень, падумаў ён. І набіў іншы нумар.
  «Кармэн Форэ, калі ласка», — сказаў ён маладой жанчыне, якая адказала.
  У цягнікі стала больш пасажыраў. Манро кінуў свой партфель на сядзенне побач, каб ніхто не сядзеў там.
  Праз імгненне пачуўся жаночы голас.
  "Добры дзень?"
  «Гэй, дзетка, гэта я».
  Хвіліна маўчання.
  «Вы збіраліся патэлефанаваць мне ўчора ўвечары», - прахалодна сказала жанчына.
  Ён ведаў Кармэн восем месяцаў. Яна была, як ён чуў, таленавітым брокерам па нерухомасці, а таксама, як ён меркаваў, цудоўнай, шчодрай ва многіх адносінах жанчынай. Але тое, што ён ведаў пра яе - усё, што яму было важна ведаць - гэта тое, што ў яе было мяккае, пругкае цела і доўгія валасы колеру карыцы, якія рассыпаліся па падушках, нібы цёплы атлас.
  «Прабач, мілая, сустрэча прайшла нашмат пазней, чым я думаў».
  «Ваш сакратар не думаў, што гэта так позна».
  пекла. Яна патэлефанавала ў яго офіс. Яна амаль не рабіла. Чаму мінулай ноччу?
  «Мы пайшлі выпіць пасля таго, як перагледзелі ліст здзелкі. Потым мы апынуліся ў Four Seasons. Ведаеш."
  - Я ведаю, - сказала яна кiсла.
  Ён спытаў: "Што вы робіце сёння ў абед?"
  «Я раблю бутэрброд з салатай з тунцом, Чарлі. Што ты робіш?»
  «Сустрэнемся ў сябе».
  «Не, Чарлі. Не сёння. Я злуюся на цябе».
  «Злуешся на мяне? Таму што я прапусціў адзін тэлефонны званок?»
  «Не, таму што ты прапусціў каля трохсот тэлефонных званкоў з таго часу, як мы сустракаемся».
  Спатканне? Адкуль яна гэта ўзяла ? Яна была яго палюбоўніцай. Яны спалі разам. Яны не сустракаліся, не хадзілі, не заляцаліся і не іскрыліся.
  «Вы ведаеце, колькі я магу зарабіць на гэтай здзелцы. Я не мог сапсаваць, мілы».
  пекла. Памылка.
  Кармэн ведала, што ён называе Кэці «мілай». Ёй не падабалася, калі ён лашчыў яе.
  «Ну, — сказала яна марозна, — я занятая ў абед. Я магу быць заняты на шмат абедаў. Магчыма, усе абеды на ўсё астатняе жыццё».
  «Давай, дзетка».
  Яе смех сказаў: Добрая спроба. Але «мядовы» глюк яму не даравалі.
  «Ну, вы супраць, калі я падыду і проста што-небудзь забяру?»
  «Забраць што-небудзь?» — спытала Кармэн.
  «Пара штаноў».
  «Вы маеце на ўвазе, што вы патэлефанавалі мне толькі што, таму што хацелі забраць бялізну?»
  «Не, не, дзетка. Я хацеў цябе бачыць. Я сапраўды зрабіў. Я толькі што праліў кава на штаны. Пакуль мы размаўлялі».
  «Трэба ісці, Чарлі».
  «Дзетка-»
  Націсніце.
  Чорт.
  Панядзелак, - думала Манро. Я ненавіджу панядзелкі.
  Ён патэлефанаваў у службу даведніка і папрасіў нумар ювелірнай крамы побач з офісам Кармэн. Ён зарабіў пару брыльянтавых завушніц коштам у пяцьсот долараў і дамовіўся, каб іх даставілі ёй як мага хутчэй. Запіска, якую ён прадыктаваў, абвяшчала: «Майму першакласніку: трошкі да твайго салаты з тунца. Чарлі».
  Вочы ў акно. Цягнік быў ужо блізка да горада. Вялікія асабнякі і маленькія асабнякі жадаючых саступілі месца шэраговым дамам і прысадзістым бунгала, пафарбаваным пастэльнымі фарбамі, якія абнадзейваюць. Сінія і чырвоныя пластмасавыя цацкі і часткі цацак сядзелі на лысеючых падворках. Мажная жанчына, якая развешвала бялізну, спынілася і, нахмурыўшыся, назірала за прамчаннем цягніка, нібы яна глядзела ролік пра катастрофу на авіяшоу на CNN.
  Ён зрабіў яшчэ адзін званок.
  «Дазвольце мне пагаварыць з Хэнкам Шапіра».
  Праз імгненне на лініі пачуўся грубы голас. «Так?»
  «Гэй, Хэнк. Гэта Чарлі. Манро».
  «Чарлі, як, чорт вазьмі, мы ідзем з нашым праектам?»
  Манро не чакала, што гэтае пытанне з'явіцца так хутка ў размове. "Выдатна", сказаў ён праз імгненне. «У нас усё выдатна».
  «Але?»
  «Але што?»
  Шапіра сказаў: «Здаецца, вы спрабуеце мне нешта сказаць».
  «Не. . . . Проста справы ідуць крыху павольней, чым я думаў. Я хацеў -"
  «Павольней?» — спытаў Шапіра.
  «Яны змяшчаюць частку інфармацыі ў новую кампутарную сістэму. Гэта крыху цяжэй знайсці, чым гэта было раней». Ён паспрабаваў пажартаваць: «Ведаеце, тыя старыя дыскеты? Яны назвалі іх тэчкамі?»
  Шапіра гаўкнуў: «Я чую «крыху павольней». Я чую «крыху цяжэй». Гэта не мая праблема. Мне патрэбна гэтая інфармацыя, і яна мне спатрэбіцца ў бліжэйшы час».
  Ранішняе раздражненне дагнала Манро, і ён люта прашаптаў: «Слухай, Хэнк, я шмат гадоў працаваў у Johnson, Levine. Ніхто не мае інсайдэрскай інфармацыі, якую я маю, акрамя самога Фоксворта. Дык проста адступі, добра? Я атрымаю тое, што абяцаў».
  Шапіра ўздыхнуў. Праз імгненне ён спытаў: «Вы ўпэўнены, што ён паняцця не мае?»
  «Хто, Фоксворт? Ён зусім у цемры».
  У думках Манро прамільгнуў хуткі раздражняльны вобраз яго боса. Тод Фоксуорт быў буйным, мудрагелістым чалавекам. Ён стварыў велізарнае рэкламнае агенцтва з невялікай фірмы графічнага дызайну ў Соха. Манро была старэйшым кіраўніком і віцэ-прэзідэнтам. Ён падняўся настолькі далёка, наколькі мог у кампаніі, займаючыся працай з акаўнтамі, але Фоксварт супраціўляўся неаднаразовым прапановам Манро, каб агенцтва прысвоіла яму спецыяльны тытул. Напружанасць сядзела паміж мужчынамі, як гнілая сліва, і за апошні год Манро пераканаўся, што Фоксворт пераследуе яго - увесь час скардзячыся на яго рахунак выдаткаў, яго неахайнае вядзенне дакументацыі, яго беспрычынныя адсутнасці ў офісе. Нарэшце, калі пасля штогадовага агляду ён атрымаў толькі сем працэнтаў павышэння, Манро вырашыў адпомсціць. Ён пайшоў у Hunter, Shapiro, Stein & Arthur і прапанаваў ім прадаць інсайдэрскую інфармацыю аб кліентах. Спачатку гэтая ідэя занепакоіла яго, але потым ён зразумеў, што гэта яшчэ адзін спосаб атрымаць дваццаціпрацэнтную надбаўку, якую ён лічыў належнай.
  Шапіра сказаў: «Я не магу больш чакаць, Чарлі. Нешта хутка не бачу, можа, давядзецца рэзаць».
   Вар'яты жонкі, грубыя пасажыры. . . Цяпер гэта. Ісус. Якая раніца.
  «Гэтая інфармацыя будзе добрай адзнакай, Хэнк».
  «Лепш быць. Я, чорт вазьмі, плачу за золата».
  «У гэтыя выходныя ў мяне будзе некалькі добрых рэчаў. Як наконт таго, каб вы прыехалі на маю дачу і агледзелі яе? Гэта будзе прыемна і асабіста».
  «У вас ёсць загарадны куток?»
  «Я гэта не транслюю. Справа ў тым, што Кэці не ведае. Часам мы з сябрам падымаемся туды. . .”
  «Сябар».
  «Так. Сябар. І ў яе ёсць адна ці дзве дзяўчыны, якія яна магла б запрасіць, калі б вы захацелі прыйсці».
  «Ці два?»
  Ці тры, падумала Манро, але адпусціла гэта.
  Доўгае маўчанне. Потым Шапіра засмяяўся. «Я думаю, што яна павінна прывесці толькі аднаго сябра, Чарлі. Я ўжо не малады чалавек. Дзе гэта месца?"
  Манро даў яму ўказанні. Потым ён сказаў: «Як наконт вячэры сёння? Я правяду цябе ў Чэз Антыб.
  Яшчэ адзін смех. «Я мог бы з гэтым жыць».
  «Добра. Каля васьмідзесяці».
  У Манро ўзнікла спакуса папрасіць Шапіра прывесці Джыл, маладую памочніцу кіраўніка рахункаў, якая працавала ў агенцтве Шапіра — і якая таксама апынулася той жанчынай, з якой ён правёў вечар у Holiday Inn мінулай ноччу, калі Кармэн спрабавала адсачыць яго ўніз. Але ён падумаў: не навязвай шчасця. Яны з Шапіра паклалі трубку.
  Манро заплюшчыў вочы і пачаў драмаць, спадзеючыся паспаць некалькі хвілін. Але цягнік хіснуўся ўбок, і яго штурханула прачнуцца. Ён глядзеў на акно. Дамоў ужо не было на што глядзець. Толькі задзірленыя, цагляныя кватэры. Манро скрыжаваўшы рукі на грудзях, праехаў рэшту шляху да цэнтральнага вакзала ў ўсхваляваным маўчанні.
  
  Дзень хутка наладжваўся.
  Кармэн спадабаліся завушніцы, і яна была блізкая да таго, каб прабачыць яго (хаця ён ведаў, што поўная рэстытуцыя будзе ўключаць дарагі абед і ноч у Sherry-Netherland).
  У кабінеце Фоксворт быў у надзіва вясёлым настроі. Манро непакоіўся, што стары чалавек збіраўся сварыць яго наконт нядаўніх, вельмі падбітых выдаткаў. Але Фоксуорт не толькі ўхваліў гэта, але і пахваліў Манро за выдатную працу, якую ён зрабіў на выступе Brady Pharmaceutical. Ён нават прапанаваў яму пасля абеду пагуляць у гольф у эксклюзіўным загарадным клубе Фоксварта на Лонг-Айлендзе ў наступныя выхадныя. Манро пагарджала гольфам і асабліва пагарджала загараднымі клубамі Норт-Шор. Але яму спадабалася ідэя ўзяць Хэнка Шапіра ў гольф на ўкладцы Фоксворта. Ён адхіліў гэтую ідэю як занадта рызыкоўную, хоць гэтая думка забаўляла яго большую частку дня.
  А сёмай гадзіне — амаль час ісці сустракаць Шапіра — ён раптам успомніў пра Кэці. Ён патэлефанаваў дадому. Няма адказу. Потым ён набраў нумар школы, дзе яна нядаўна працавала валанцёрам, і выявіў, што яна сёння не прыйшла. Яшчэ раз патэлефанаваў дадому. Усё роўна яна не падняла.
  На хвіліну ён занепакоіўся. Не тое каб ён хваляваўся за Забойцу з паўднёвага берага; ён проста інстынктыўна адчуваў сябе неспакойна, калі жонкі не было дома — баяўся, што яна можа застаць яго з Кармэн ці з кім яшчэ. Ён таксама быў не хоча, каб яна даведалася пра яго здзелку з Шапіра. Чым больш грошай яна ведала, што ён зарабіў, тым большага яна хацела б. Ён патэлефанаваў яшчэ раз і атрымаў іх апарат.
  Але надышоў час ісці на вячэру, і, паколькі Фоксварт з'ехаў на ноч, Манро замовіла лімузін і звяла выдаткі на агульныя офісныя выдаткі. Ён курсіраваў па цэнтры горада, папіваючы віно, і добра павячэраў з Хэнкам Шапіра. У адзінаццаць гадзін вечара ён высадзіў Шапіра на станцыі Пенсільванія, а затым паехаў на лімузіне ў Гранд Сентрал. Ён паспеў на 11:30 да Грынвіча, дабраўся да сваёй машыны, не атрымаўшы нажавых раненняў ад вар'ятаў з нажом, і паехаў дадому ў спакой і цішыню. Кэці выпіла два марціні і моцна спала. Манро крыху паглядзела тэлевізар, заснула на канапе і спала дапазна наступнай раніцай; ён зрабіў 8:11 з трыццаццю секундамі запасу.
  
  У дзевяць трыццаць Чарлі Манро зайшоў у кабінет з думкамі: панядзелак скончыўся, настаў новы дзень. Давайце зноў запусцім жыццё. Ён вырашыў патраціць раніцу, каб увайсці ў новую кампутарную сістэму і раздрукаваць для Шапіра спісы патэнцыйных кліентаў. Затым у яго быў рамантычны абед з Кармэн. Ён таксама патэлефануе Джыл і зачаруе яе сёння вечарам выпіць.
  Манро толькі што ўвайшоў у свой кабінет, калі Тод Фоксварт, яшчэ больш бадзёры, чым учора, памахаў яму рукой і спытаў, ці можна ім пагутарыць. Манро прыйшла ў галаву іранічная думка, што Фоксварт перадумаў і ўсё ж такі дасць яму добрую прыбаўку. Ці прадаў бы ён канфідэнцыйную інфармацыю? Гэта была дылема. Але ён вырашыў, чорт вазьмі, так, ён будзе. Гэта кампенсавала б леташняе крыўднае павышэнне на пяць працэнтаў.
   Манро села ў захламленым кабінеце Фоксварта.
  У агенцтве жартавалі, што Фоксворт не зусім вёў звязную размову. Ён гаманіў, адцягваўся, нават складваў словы. Кліенты палічылі гэта чароўным. У Манро не было цярпення да раскіданай асобы гэтага чалавека. Але сёння ён быў у велікадушным настроі і ветліва ўсміхаўся, калі скурчаны стары балбатаў, як сойка.
  «Чарлі, пара рэчаў. Я баюся, што нешта ўзнікла, і тое запрашэнне на гольф у гэтыя выхадныя? Я ведаю, што вы, напэўна, хацелі б пабіць мячы, з нецярпеннем чакалі гэтага, але, баюся, я павінен адмовіцца ад прапановы. Прабачце, прабачце».
  «Нічога страшнага. Я..."
  «Добры клуб, Hunter's. Вы калі-небудзь там гулялі? не? У іх няма ні басейна, ні тэнісных кортаў. Ты ідзеш туды гуляць у гольф. Кропка. Канец гісторыі. Вы не гуляеце ў гольф, гэта пустая трата часу. Канечне, на семнаццатым чыслах ёсць тая хітрасць. . . кепска, кепска, кепска. Ніколі не набліжайцеся да намінальнай. Немагчыма. Як доўга вы гуляеце?»
  «З каледжа. Я вельмі цаню…»
  «Вось яшчэ што, Чарлі. Пэці Клайн і Сэм Эгглстан з нашага юрыдычнага аддзела, вы іх ведаеце, яны былі ў Chez Antibes мінулай ноччу. Вячэраюць. Працавала позна і пайшла абедаць».
  Манро застыла.
  «Я ніколі там не быў, але чую, што гэта смешна, як гэтае месца спраектавана. У іх ёсць гэтыя перагародкі, накшталт шырмаў у японскіх рэстаранах, толькі не японскія, вядома, таму што гэта французскі рэстаран, але яны выглядаюць як японскія. У любым выпадку, карацей кажучы, яны чулі кожнае слова, сказанае вамі з Хэнкам Шапіра. Такім чынам. Вось і ёсць. Ахова зараз прыбірае ваш стол, і пара ахоўнікаў накіроўваецца сюды, каб суправаджаць вас з маёмасці, і вам лепш знайсці сабе добрага адваката, таму што крадзеж камерцыйных сакрэтаў - Пэці і Сэм сказалі мне гэта; што я ведаю Я проста сціплы майстр слоў - гэта па-чартоўску сур'ёзна. Такім чынам. Здагадайся, што я не пажадаю табе ўдачы, Чарлі. Але я скажу, прэч з майго агенцтва. О, і, дарэчы, я зраблю ўсё магчымае, каб ты больш ніколі не працаваў на Мэдысан-авеню. «Да пабачэння».
  Праз пяць хвілін ён быў на вуліцы з партфелем у адной руцэ і мабільным тэлефонам у другой. Глядзець, як скрыні з яго асабістымі рэчамі загружаюць у грузавік, прызначаны ў Канэктыкут.
  Ён не мог зразумець, як гэта здарылася. Ніхто з агенцтва ніколі не хадзіў у Chez Antibes — яно належала карпарацыі, якая канкуравала з адным з буйных кліентаў Foxworth, і таму наведванне было забаронена. Пэці і Сэм не пайшлі б туды, калі б Фоксворт не загадаў ім зрабіць гэта — праверыць Манро. Напэўна, нехта свістануў. Яго сакратар? Манро вырашыў, што калі б гэта была Эйлін, ён па-вялікаму адплаціць ёй.
  Ён прайшоў некалькі кварталаў, спрабуючы вырашыць, што рабіць, і калі нічога не прыйшло ў галаву, ён узяў таксі да Гранд Сентрал.
  Запакаваны ў цягнік, які ляскаў на поўнач, імчачы з шэрага горада, Манро пацягваў джын з маленькай бутэлечкі, якую купіў у клубным вагоне. Здранцвелы, ён глядзеў то на брудныя кватэры, то на бледныя бунгала, то на міні-маёнткі, то на грандыёзныя маёнткі, пакуль цягнік імчаў на поўнач і ўсход. Што ж, ён бы нешта выцягнуў з сітуацыі. Ён быў добра ў гэтым. Ён быў лепшым. Хатнік, прадажнік. . . . Быў у А класе.
  Ён трэснуў коркам на другой бутэльцы, і тады яму прыйшла ў галаву думка: Кэці вернецца да працы. Яна б не хацела. Але ён угаварыў бы яе. Чым больш ён думаў пра гэта, тым больш гэтая ідэя прываблівала яго. Чорт вазьмі, яна ж гадамі бадзялася па хаце. Дайшла яго чарга. Дазвольце ёй для змены справіцца з ціскам працы з дзевяці да пяці. Чаму ён павінен цярпець усё гэтае дзярмо?
  Манро прыпаркаваўся на пад'ездзе, спыніўся, зрабіў некалькі глыбокіх удыхаў і зайшоў у дом.
  Яго жонка была ў гасцінай, сядзела ў крэсле-качалцы і трымала кубак гарбаты.
  «Ты рана дадому».
  «Ну, я павінен табе сёе-тое сказаць», — пачаў ён, абапіраючыся на камінную паліцу. Ён зрабіў паўзу, каб даць ёй панервавацца, абудзіць яе сімпатыі. «У агенцтве адбылося вялікае скарачэнне. Фоксворт хацеў, каб я застаўся, але ў іх проста няма грошай. Збіраецца і большасць іншых пажылых людзей. Я не хачу, каб ты баяўся, дарагая. Мы перажывем гэта разам. Гэта сапраўды добрая магчымасць для нас абодвух. Гэта дасць вам шанец зноў пачаць выкладаць. Толькі ненадоўга. Я думаў-"
  «Сядай, Чарльз».
  Чарльз? Маці называла яго Чарльзам.
  «Я казаў, шанец...»
  "Сядайце. І маўчы».
  Ён сядзеў.
  Яна цвёрдай рукой пацягвала гарбату, гледзячы вачыма яго твар, як пражэктар. «Сёння раніцай я размаўляў з Кармэн».
  Валасы на яго шыі танцавалі. Ён усміхнуўся і спытаў: «Кармэн?»
  "Ваша сяброўка."
  «Я—»
  «Вы што?» — агрызнулася Кэці.
  «Нічога».
  «Яна здавалася добрай. Крыўдна было яе засмучаць».
  Манро паціснуў падлакотнік свайго крэсла Naugahyde.
  Кэці працягвала: «Я не планавала. Я маю на ўвазе засмуціць яе. Проста яна неяк здагадалася, што мы знаходзімся ў працэсе разводу». Яна коратка засмяялася. «Развод, таму што я закахаўся ў хлопчыка з басейна. Цікава, адкуль у яе такая ідэя?»
  «Я магу растлумачыць...»
  «У нас няма басейна, Чарльз. Табе не прыходзіла ў галаву, што гэта была даволі дурная хлусня?»
  Рукі Манро саслізнулі разам, і ён пачаў турбаваць пазногаць. Ён ледзь не сказаў Кармэн, што ў Кэці раман з суседам або з падрадчыкам. Першым, што прыйшло ў галаву, быў Pool boy. І, так, потым ён лічыў гэта даволі дурным.
  «О, калі вам цікава, - працягвала Кэці, - тое, што адбылося, патэлефанаваў хтосьці з ювелірнай крамы. Хацелі ведаць, сюды прыслаць квітанцыю ці на кватэру Кармэн. Дарэчы, яна сказала, што завушніцы былі вельмі ліпкія. Яна ўсё роўна іх захавае. Я сказаў ёй, што яна павінна ".
  Чаму, чорт вазьмі, клерк зрабіў гэта? Калі ён зрабіў заказ, ён вельмі ясна сказаў, каб адправіць квітанцыю ў офіс.
  «Гэта не тое, што вы думаеце», - сказаў ён.
  «Ты маеш рацыю, Чарлі. Я думаю, што гэта, напэўна, нашмат горш».
  Манро падышоў да бара і наліў сабе яшчэ джыну. У яго балела галава, і яму стала душна ад вялікай колькасці спіртнога. Ён праглынуў глыток і паставіў шклянку. Ён успомніў, калі яны купілі гэты набор крышталяў. Распродаж у Saks. Ён хацеў спытаць нумар тэлефона клерка, але Кэці стаяла побач.
  Жонка глыбока ўздыхнула. «Я тры гадзіны размаўляю з адвакатам. Здаецца, ён лічыў, што не спатрэбіцца больш часу, каб зрабіць цябе вельмі бедным чалавекам. Што ж, Чарлі, нам больш няма пра што гаварыць. Так што трэба збіраць чамадан і ехаць жыць у іншае месца».
  «Кэт . . . Гэта вельмі дрэнны час для мяне...
  «Не, Чарльз, гэта будзе дрэнна. Але гэта яшчэ нядрэнна. Да пабачэння».
  Праз паўгадзіны ён скончыў пакаваць рэчы. Калі ён спускаўся па лесвіцы з вялікім чамаданам, Кэці ўважліва разглядала яго. Менавіта так яна даследавала тлю, калі апырсквала яе аэразолем ад насякомых і назірала, як яна скручваецца ў малюсенькія мёртвыя шарыкі.
  «Я—»
  «Да пабачэння, Чарльз».
  Манро была на паўдарозе да пярэдняга пакоя, калі ў дзверы пазванілі.
  Ён паклаў чамадан і адчыніў дзверцы. Ён убачыў двух буйных намеснікаў шэрыфа, якія стаялі перад ім. На пад'ездзе стаялі дзве службовыя машыны і дзве больш дэпутатаў на газоне. Іх рукі былі вельмі блізка да пісталетаў.
  О не. Фоксворт прад'явіў абвінавачанне! Ісус. Які кашмар.
  "Спадар. Манро?» — спытаў самы вялікі з намеснікаў, аглядаючы свой чамадан. «Чарльз Манро?»
  «Так. Што гэта?"
  «Цікава, ці не маглі б мы пагаварыць з вамі хвілінку».
  «Вядома. Я... Што здарылася?»
  «Можам зайсці?»
  «Я, ну, вядома».
  «Куды вы збіраецеся, сэр?»
  Ён раптам зразумеў, што не мае паняцця.
  «Я . . . Я не ведаю».
  «Вы з'язджаеце, але не ведаеце куды?»
  «Маленькая хатняя праблема. . . . Вы ведаеце, як гэта».
  Яны глядзелі на яго з каменнымі тварамі.
  - працягваў Манро. «Здаецца, паеду ў горад. Манхэтэн».
  Чаму не? Гэта было такое ж добрае месца, як і любое іншае.
  «Разумею», - сказаў меншы намеснік і зірнуў на свайго высокага партнёра. «Па-за штатам», — шматзначна сказаў ён.
  Што ён хацеў гэтым сказаць?
  Другі намеснік спытаў: «Гэта нумар вашай MasterCard, містэр Манро?»
  Ён паглядзеў на лісток, які працягваў афіцэр. «Гм, так. Што гэта ўсё?»
  «Ці рабілі вы ўчора заказ па пошце ў Great Northern Outdoor Supplies у Вермонце?»
  Вялікі Паўночны? Манро ніколі не чуў пра іх. Пра гэта ён паведаміў афіцэрам.
   — Разумею, — не паверыўшы яму, сказаў вялікі паліцэйскі.
  «У вас ёсць дом на возеры Харгюсан за межамі Хартфарда, ці не так?»
  Ён зноў адчуў шчымлівы халадок па спіне. Кэці глядзела на яго - такім позіркам, які казаў, што яе ўжо нішто не здзівіць.
  «Я—»
  «Гэта досыць лёгка праверыць, сэр. Вы таксама можаце быць сумленнымі ".
  "Так."
  «Калі ты атрымаў яго, Чарльз?» — спытала Кэці стомленым голасам.
  Гэта павінен быў быць сюрпрыз. . . Наш юбілей. . . Я якраз збіраўся вам сказаць . . .
  «Тры гады таму, - сказаў ён.
  Карацейшы з намеснікаў настойваў: «А ў вас не было загаду, адпраўленага Great Northern праз начную дастаўку ў дом на гэтай тэрыторыі?»
  «Загад? Не. Які загад?»
  «Паляўнічы нож».
  «Нож? Не, канечне».
  "Спадар. Манро, нож, які ты замовіў...
  «Я не заказваў ніякіх нажоў».
  «—нож, замоўлены кімсьці, які выдаваў сябе за Чарльза Манро, з дапамогай вашай крэдытнай карты і адпраўлены да вас, быў падобны да нажоў, якія выкарыстоўваліся ў тых забойствах у гэтым раёне».
  Забойца з паўднёвага берага. . .
  «Чарлі!» Кэці ахнула.
  «Я нічога не ведаю ні пра якія нажы!» — закрычаў ён. «Я не !»
   «Паліцыя штата атрымала ананімную інфармацыю аб нейкай акрываўленай вопратцы на беразе возера Харгусан. Апынуўся вашай уласнасцю. Майка ад пацярпелага двухдзённай даўніны. Таксама мы знайшлі яшчэ адзін нож, схаваны каля футболкі. Кроў на ім супадае з крывёю ахвяры, забітай два месяцы таму каля пятнаццатай дарогі.
  Божа, што адбывалася?
  «Не! Гэта памылка! Я ніколі нікога не забіваў».
  «О, Чарлі, як ты мог?»
  "Спадар. Манро, ты маеш права маўчаць». Вялікі намеснік працягваў з астатняй часткай папярэджання Міранды, а другі надзеў на яго наручнікі.
  У яго вынялі з кішэні кашалёк. Яго мабільны тэлефон таксама.
  «Не, не, дайце мне тэлефон! Я магу зрабіць званок. Я ведаю, што так».
  «Так, але вы павінны выкарыстоўваць наш тэлефон, сэр. Не ваша».
  Яны вывелі яго на вуліцу, жорстка схапіўшы біцэпсы. Змагаючыся, панічна. Калі яны наблізіліся да патрульнай машыны, Манро выпадкова падняў вочы. На другім баку вуліцы стаяў хударлявы мужчына з рыжымі валасамі. З прыемнай усмешкай на твары, ён прыхінуўся да дрэва, назіраючы за хваляваннем.
  Ён здаваўся вельмі знаёмым. . .
  "Пачакай", - усклікнула Манро. «Пачакай».
  Але намеснікі шэрыфа не дачакаліся. Яны цвёрда пасадзілі Манро ў кузаў сваёй машыны і з'ехалі з пад'язной дарогі.
  Калі яны праходзілі міма мужчыны і Манро зірнула на яго з іншага боку, ён пазнаў яго. Гэта быў прыгарадны — той, што сядзеў побач з ім цягнік учора раніцай. Той грубы, які прасіў яго маўчаць.
  Пачакай . . . О не. не!
  Манро пачаў разумець. Чалавек чуў усе яго размовы — з Шапіра, з Кармэн, з ювелірнай крамай. Ён запісаў імёны ўсіх, з кім размаўляла Манро, запісаў нумар карты MasterCard, імя і адрас каханкі і падрабязнасці сустрэчы з Хэнкам Шапіра. . . і размяшчэнне яго дома ў краіне! Ён патэлефанаваў Фоксворту, ён патэлефанаваў Кэці, ён замовіў паляўнічы нож. . . .
  І ён таксама выклікаў міліцыю.
  Таму што ён быў забойцам паўднёвага берага. . .
  Чалавек, які забівае з-за найменшай крыўды — крылалома, гаўкаючага сабакі.
  Манро рэзка павярнуўся і ўбачыў, як мужчына глядзеў на аддаляючуюся патрульную машыну.
  «Мы павінны вярнуцца!» - крыкнула Манро. "Мы павінны! Ён вярнуўся! Забойца вярнуўся!»
  «Так, сэр, калі вы проста заткнецеся, мы будзем удзячныя. Мы хутка будзем на вакзале».
  «Не!» - завыў ён. «Не, не, не!»
  Азірнуўшыся ў апошні раз, ён убачыў, як чалавек падняў руку да галавы. Чым ён займаўся? Размахваючы? Манро прыжмурылася. Не, ён быў. . . Ён імітаваў жэст паднясення тэлефона да вуха.
  «Стоп! Ён там! Ён вярнуўся!»
  «Сэр, з вас гэтага хопіць», — сказаў буйны намеснік.
  Праз квартал ззаду пасажыр нарэшце апусціў руку, адвярнуўся ад вуліцы і рушыў па тратуары, шпарка ідучы ў задаволеным крузе.
   ЭСТФАЛЬСКАЕ КАЛЬЦО​​​​
  
  з Чарынг-Крос быў самым паспяховым у яго кар'еры.
  І, як ён цяпер даведаўся, гэта, магчыма, назаўсёды спыніць гэта пакліканне.
  А таксама зарабіць яму паездку ў смуродную камеру ў турме Ньюгейт.
  Седзячы ў сваёй краме цукерачных блокаў ля Грэйт-Портленд-стрыт, жылы Пітэр Гудкастл тузануў пучок кудлатых валасоў над вухам і пад лысінай і змрочна кіўнуў на словы наведвальніка, ледзь чутныя сярод гуку бруднага паравога малатка Яе Вялікасці Грамадскіх работ. разбіўка мураванай дарогі для рамонту водаправода.
  «Чалавек, якога вы абрабавалі, — працягваў ягоны неспакойны спадарожнік, — быў дабрадзеем графа Дэвона. І мае ўласныя сувязі ў парламенце і на Уайтхол-стрыт. Каралева адклікаецца пра яго высока».
  Саракачатырохгадовы Гудкасл ведаў гэта і значна больш пра лорда Роберта Мэйх'ю, як і ўсе яго ахвяры крадзяжоў. Ён заўсёды даведваўся пра іх як мог; добры інтэлект быў яшчэ адным навыкам, які ўтрымліваў яго ад пільнай увагі Скотланд-Ярда за дванаццаць гадоў пасля таго, як ён вярнуўся з вайны і пачаў займацца злодзеем. Ён шукаў як мага больш звестак пра Мэйх'ю і даведаўся, што яго сапраўды паважалі ў вышэйшых колах лонданскага грамадства і сярод каралеўскай сям'і, у тым ліку і самой каралевы Вікторыі; Тым не менш, з-за велізарнага багацця чалавека і апантанасці назапашваннем і назапашваннем рэдкіх ювелірных упрыгожванняў і каштоўнасцяў, ацаніў Гудкастл, узнагарода вартая рызыкі.
  Але ў гэтай ацэнцы ён відавочна памыліўся.
  «Ён засмучаны пярсцёнкам. Не іншыя часткі, вядома, не суверэны. Не, пярсцёнак. Ён выкарыстоўвае ўсе свае рэсурсы, каб знайсці яго. Яно, відаць, перадалася яму бацькам, які атрымаў ад бацькі . Для яго гэта мае вялікую асабістую каштоўнасць».
  Канечне, заўсёды разумней было канфіскоўваць рэчы, да якіх уладальнікі не мелі сентыментальнай прыхільнасці, і Гудкасл вырашыў, што пярсцёнак трапіў у такую катэгорыю, таму што знайшоў яго ў таннай незамкнёнай скрыначцы на туалетнай стойцы Мэйх'ю. прыкрыты тузінам нікчэмнай біжутэрыі і запанак.
  Але злодзей цяпер прыйшоў да высновы, што выпадковае абыходжанне было проста хітрай хітрасцю, каб лепш абараніць каштоўны прадмет - праўда, толькі ад злодзеяў, менш дасведчаных, чым Гудкасл; ён атрымаў у спадчыну сямейны бізнес па продажы старажытнасцей дзесяць гадоў таму і па неабходнасці стаў экспертам у ацэнцы такіх прадметаў, як музычныя шкатулкі, срэбра, мэбля. . . і старыя ўпрыгажэнні. Стоячы ў масцы ў гардэробнай Мэйх'ю, ён застыў ад шоку, калі адкрыў скарб.
  Пярсцёнак, выраблены знакамітым ювелірам Вільгельмам Шродэрам з Вестфаліі ў пачатку стагоддзя, меў паласы з золата, якія чаргуюцца з тымі з срэбра. На золаце былі ўмацаваны брыльянты, на срэбры — сінія сапфіры. Гудкасл быў так здзіўлены і ўсцешаны гэтай знаходкай, што ўзяў толькі яе — брыльянтавую шпільку для галстука, сціплую працяжку і пяцьдзесят залатых гінеяў, пазбягаючы мноства іншых прадметаў мастацтва, ювелірных упрыгожванняў і залатых і сярэбраных манет, якія загрувашчвалі будуар Мэйх'ю (яшчэ адзін правіла крадзяжу: чым больш сціплая сума, тым больш верагоднасць таго, што пройдуць тыдні ці месяцы, перш чым ахвяра выявіць сваю страту, калі яна сапраўды даведаецца).
  Менавіта гэта, як ён спадзяваўся, адбылося падчас крадзяжу з узломам у Чарынг-Крос. Інцыдэнт адбыўся ў мінулы чацвер, і Гудкасл не бачыў паведамленняў аб крадзяжы ў Daily Telegraph, Times або іншых газетах.
  Але, на жаль, гэта было не так, цяпер тлумачыў ягоны інфарматар — чалавек, які добра працаваў у самім Скотланд-Ярдзе.
  «Больш за тое, — прашаптаў мужчына, важдаючыся з краем свайго Гамбурга і гледзячы на прахалоднае шэрае красавіцкае неба Лондана, — я чуў, што ў інспектараў ёсць падставы меркаваць, што злодзей мае дачыненне да мэблі. або гандаль старажытнасцямі».
  Устрывожаны Гудкасл прашаптаў: «Як яны маглі гэта знайсці? Інфарматар?»
  «Не, паліцэйскія выявілі ў кватэры сэра Мэйх'ю пэўныя падказкі, якія прывялі іх да такой высновы».
  "Ключы? Якія падказкі?» Як заўсёды, Гудкасл стараўся не пакінуць нічога свайго. Ён узяў з сабой усе прылады і прадметы адзення. І ён ніколі не меў пры сабе ніводнага дакумента ці іншага жэтона, які б прывёў паліцыю да яго ці да Старажытных крамаў Гудкасла.
  Але яго паплечнік цяпер яшчэ больш астудзіў кроў рабаўніка сваім тлумачэннем. «На лесвіцы, а таксама ў спальні і гардэробнай інспектары знайшлі кавалачкі розных рэчываў. Наколькі я разумею, адна з іх была кавалачкам стрыжанага і высушанага конскага воласа, які выкарыстоўваецца для набівання канап, канап і канап, хаця ў Мэйх'ю няма такога. Акрамя таго, яны выявілі воск, унікальны для паліроўкі мэблі, які часта купляюць оптам майстры, якія рамантуюць, аднаўляюць або прадаюць драўляныя прадметы. . . . Ах, і яны таксама выявілі пыл з чырвонай цэглы. Гэта было на прыступках лесвіцы. І ні на адной з суседніх вуліц канстэблі не змаглі знайсці падобнага пылу. Лічаць, што яго крыніцай былі боты злодзея». Чалавек зірнуў за межы крамы, на чырванаваты пыл ад дробнай цэглы, які пакрываў тратуар.
  Гудкасл злосна ўздыхнуў ад уласнай дурасці. Ён замяніў лесвіцу ў дакладнасці такой, якой знайшоў яе ў карэтнай хаце Мэйх'ю, але не падумаў сцерці матэрыялы, якія засталіся з чаравікаў.
  Ішоў 1892 год, і, калі свет набліжаўся да пачатку новага тысячагоддзя, паўсюль можна было бачыць дзіўныя навуковыя дасягненні. Электрычнае асвятленне, транспартныя сродкі з нафтавым рухавіком, якія замяняюць конныя ландо і карэты, чароўныя ліхтары, якія рухаюцца. . . Цалкам натуральна, што Скотланд-Ярд таксама будзе шукаць найноўшыя метады навукі ў пагоні за злачынцамі.
  Калі б ён перад пачаткам працы ведаў, што Ярдэры выкарыстоўваюць такі падыход, ён мог бы прыняць меры засцярогі: вымыць рукі і пацерці боты, напрыклад.
  «Вы ведаеце яшчэ што-небудзь?» — спытаў ён свайго інфарматара.
  «Не, сэр. Я ўсё яшчэ знаходжуся ў аддзеле па барацьбе з даўжнікамі Ярда. Пра гэты выпадак я ведаю толькі тое, што пачуў у выпадковай размове. Баюся, што не магу распытваць далей, не выклікаючы падазрэнняў».
  «Вядома, разумею. Дзякуй вам за гэта».
  «Вы былі вельмі шчодрыя да мяне, сэр. Што ты збіраешся рабіць?"
  «Шчыра кажучы, не ведаю, дружа. Магчыма, мне давядзецца пакінуць краіну на кантыненце — хутчэй за ўсё ў Францыю». Ён агледзеў свайго інфарматара і нахмурыўся. «Мне прыйшло ў галаву, што вы павінны сысці. З таго, што вы мне сказалі, улады цалкам могуць накіравацца сюды».
  «Але Лондан — вялікі горад, сэр. Ці не здаецца вам, што яны наўрад ці праб'юць сцежку да вашых дзвярэй?»
  «Я б так паверыў, калі б яны не праявілі такую стараннасць пры аглядзе кватэры Мэйх'ю. Разважаючы, як мы цяпер ведаем, што яны робяць, калі б я быў інспектарам Ярда, я б проста атрымаў спіс грамадскіх работ каралевы, якія зараз праводзяцца, або вызначыў месцазнаходжанне любых мураваных будынкаў, якія разбураюцца, і параўнаў гэта са спісамі гандляроў мэбляй і антыкварыятам у наваколлі. Гэта сапраўды прывядзе вельмі блізка да маіх дзвярэй».
  «Так, гэта мела б сэнс. . . . Страшная гэта справа». Чалавек падняўся, надзеўшы на галаву капялюш. - А што будзе з вамі, калі яны прыедуць сюды, містэр Гудкасл?
  Арыштуюць і пасадзяць, вядома, думаў крамнік. Але ён сказаў: «Я буду спадзявацца на лепшае. Цяпер ты павінен сысці, і я лічу разумней, калі мы больш не ўбачымся. Вам таксама няма падставаў сесці на лаву падсудных у крымінальным судзе».
  Нервовы чалавек ускочыў. Ён паціснуў руку Гудкаслу. «Калі вы ўсё ж такі пакінеце краіну, сэр, я жадаю вам поспеху».
  Рабаўнік даў інфарматару жменю суверэнаў, што было значна вышэй за тое, што ён ужо заплаціў яму.
  «Блаславі Бог, сэр».
  «Я з упэўненасцю мог бы скарыстаць Яго дапамогу ў гэтай справе».
  Чалавек хутка пайшоў. Гудкасл глядзеў яму ўслед, напалову чакаючы ўбачыць тузін канстэбляў і інспектараў, якія акружылі яго краму, але ўсё, што ён заўважыў, гэта рабочыя грамадскіх работ у брудных камбінезонах, якія выносілі цагліну, разбітую магутным долатам паравога молата, і некалькі мінакоў. , іх чорныя булачкі разгарнуліся, каб адбіцца ад перыядычных веснавых дажджоў.
  У гэты момант крама апусцела, а яго галоўны майстар Маркхэм знаходзіўся ззаду, за працай. Крамнік праслізнуў у свой кабінет і адчыніў сейф, схаваны за турэцкім дываном, які ён павесіў на сцяне і схаваў за дубовай панэллю. пабудаваны так, каб нагадваць частку сцяны.
  Ён дастаў з кватэры Мэйх'ю тканкавы мяшок, у якім было некалькі прадметаў з нядаўніх крадзяжоў, у тым ліку шпілька для галстука, працяжка, гінеі і цудоўны вестфальскі пярсцёнак.
  Астатнія прадметы бляднелі ў параўнанні з нямецкім кольцам. Святло газавай лямпы трапіла на каштоўныя камяні і выпусціла ў пакой чараду белых і сініх прамянёў. Француз, якому Гудкасл дамовіўся прадаць яго, заплаціў бы яму тры тысячы фунтаў, што, вядома, азначала, што ён каштаваў у разы больш. Усё ж Пятро Гудкасл падумаў, што якім бы цудоўным ні было гэта тварэнне, яно не прываблівала яго асабіста. Сапраўды, пасля таго, як ён паспяхова здзейсніў крадзеж дома, музея або крамы, ён мала клапаціўся пра прадмет, з якім уцёк, за выключэннем таго, што ён даваў прыбытак і, такім чынам, сродкі працягваць сваю злачынную дзейнасць, хаця нават адносна ўзнагароды. , ён быў далёкі ад прагнасці. Чаму, атрыманне трох тысяч суверэнаў за пярсцёнак, або яго сапраўдны кошт, можа быць, трыццаць тысяч, або проста жменю крон не было сэнсам. Не, прывабнасцю Гудкасла быў сам акт крадзяжу і дасканаласць яго выканання.
  Можна задацца пытаннем, як менавіта ён абраў гэты цікавы кірунак працы. Гісторыя Гудкасла выявіла некаторыя прывілеі і выдатную адукацыю. Ніколі ў сваім жыцці ён не сутыкаўся з асабліва жорсткімі натоўпамі. Яго бацькі, абодва даўно памерлыя, былі любячымі, а яго брат быў, перш за ўсё, парафіяльным святаром у Ёркшыры. Ён меркаваў, што матывацыя, якая падштурхнула яго да крадзяжу, у значнай ступені звязана з яго жудасным вопытам падчас Другой афганскай вайны. Гудкасл быў наводчыкам знакамітай Каралеўскай коннай артылерыі, якая была сярод атрадаў, якім было загадана спыніць варожыя сілы Газіса, якія мелі намер напасці на брытанскі гарнізон у Кандагары. У пякучы, пыльны дзень 27 ліпеня 1880 г. сілы 2500 брытанскіх і індыйскіх пяхотнікаў, лёгкай кавалерыі і артылерыі сустрэліся з ворагам у Майвандзе. Аднак яны не ўсведамлялі, пакуль не пачалася сутычка, што афганцы пераўзыходзілі іх у дзесяць разоў. З самага пачатку бітва ішла кепска, бо акрамя пераважнай колькасці фанатычных войскаў праціўнік меў не толькі гладкаствольныя, але і гарматы Круппа. Газі нацэлілі сваю зброю са смяротнай дакладнасцю, а снарады і завея мушкетных куль і рэтранслятараў спустошылі брытанскія войскі.
  Укамплектоўваючы гармату нумар 3, экіпаж Гудкасла жудасна пацярпеў, але ў той дзень здолеў выпусціць больш за сто стрэлаў, прычым ствол зброі быў дастаткова гарачым, каб зварыць мяса — што было даказана моцнымі апёкамі на руках і руках яго людзей. У рэшце рэшт, пераважная сіла праціўніка ўзяла верх. Афганцы захапілі ангельскую гармату, якую англічане не паспелі разбіць і знішчыць, а таксама колеры часткі — упершыню ў гісторыі брытанскай арміі здарыўся такі жах.
  Калі Гудкасл і іншыя беглі ў жудасным разгроме, газі развярнулі брытанскія гарматы і ўзмацнілі бойню, пры гэтым афганцы выкарысталі дрэўкі ад уласных сцягоў палка ў якасці таранных стрыжняў для стрэлу!
  Жахлівы вопыт, так — дваццаць працэнтаў коннай артылерыі было страчана, як і шэсцьдзесят працэнтаў 66-га пяхотнага палка, — але ў пэўным сэнсе горшае напаткала ацалелых салдат толькі пасля іх вяртання ў Англію. Гудкасл аказаўся, што да сябе і яго таварышаў ставіліся як да ізгояў, заклеймаваных баязліўцамі. Пагарда як збянтэжыла, так і спустошыла іх душы. Але Гудкасл неўзабаве даведаўся прычыну гэтага. Прэм'ер-міністр Дызраэлі пры падтрымцы шэрагу лордаў і заможнага вышэйшага класа быў галоўным рухальнікам ваеннага ўмяшання ў Афганістан, якое не мела ніякай мэты, акрамя як бразгаць шаблямі па Расіі, а потым уварвацца ў гэты рэгіён. Страта ў Майвандзе зрабіла шмат людзей паставіла пад сумнеў мудрасць такога ўдзелу і стала імгненнай палітычнай збянтэжанасцю. Патрэбны былі казлы адпушчэння, і хто лепш, чым лінейныя войскі, якія прысутнічалі пры адной з найгоршых паражэнняў у гісторыі Вялікабрытаніі?
  Адзін канкрэтны дваранін раз'юшыў Гудкасла некаторымі заўвагамі, зробленымі ў прэсе, жорстка аплакваючы ганьбу, якую войскі прынеслі нацыі, і не выказваючы ні слова спачування тым, хто страціў жыццё або цела. Крамнік быў настолькі раз'юшаны, што пакляўся адпомсціць. Але яму было дастаткова смерці і гвалту ў Майвандзе, і ён ніколі, ні ў якім разе не параніў бы бяззбройнага суперніка, таму вырашыў пакараць чалавека больш тонкім спосабам. Ён знайшоў сваю рэзідэнцыю, і праз месяц пасля непрадбачлівых заўваг джэнтльмен выявіў, што схованка суверэнаў — схаваная, не вельмі ўмела, у вазе ў яго кабінеце — значна паменшылася.
  Неўзабаве пасля гэтага ўладальнік завода адмовіўся ад абяцанняў працаўладкаваць паўтара дзясятка ветэранаў афганскай кампаніі. Прамысловец таксама дорага заплаціў — за карціну, якую Гудкасл скраў са свайго лецішча ў Кенце і прадаў, выручку падзяліў паміж тымі, каму было адмоўлена ў працы. (Вопыт Гудкасла ў справе антыкварыяту яго бацькі падтрымаў яго; нягледзячы на занепакоенасць ветэранаў з нагоды сумнеўнай якасці палатна, выкананага нейкім французам па імі Клод Манэ, злодзей здолеў пераканаць амерыканскага гандляра дорага заплаціць за размытае. пейзаж.)
  Апраўданне гэтых крадзяжоў, безумоўна, падбадзёрыла яго, але Гудкасл нарэшце прызнаў, што найбольш прываблівала не помста і не патрабаванне справядлівасці, а захапленне самога вопыту. . . . Бо добра выкананы крадзеж з узломам можа быць прыгожай рэччу, як і любая разьбяная ўручную шафа, карціна Фрагонара або залатая працяжка Уільяма Тэслера. Ён утаймаваў пачуццё віны і пачаў прытрымлівацца свайго новага паклікання з такой жа сілай і хітрасцю, якую праяўлялі ўсе людзі, незалежна ад прафесіі, якія лічыліся паспяховымі.
  Пасля таго, як ён атрымаў у спадчыну сямейную краму на Грэйт-Портленд-стрыт, ён выявіў, што ён і яго работнікі маюць унікальны доступ да найлепшых дамоў у мегаполісе Лондана, калі яны збіраюць і дастаўляюць мэблю - ідэальнае месца для палявання для вытанчанага рабаўніка. Вядома, ён быў занадта разумны, каб рабаваць уласных кліентаў, але ён слухаў і назіраў, даведваючыся пра суседзяў і знаёмых кліентаў — якія нядаўнія каштоўнасці яны набылі, якія сумы грошай яны атрымалі, дзе яны маглі схаваць свае самыя каштоўныя рэчы, калі яны рэгулярна выязджалі з Лондана, колькасць і характар жаніхоў, слуг і вартавых сабак.
  Бліскучая ідэя, якая ў многіх выпадках выдатна выконвалася. Як і ў мінулы чацвер у кватэры сэра Роберта Мэйх'ю.
  Але часта не сам план ідзе наперакасяк, а зусім непрадбачаная падзея, якая зрывае задуму. У дадзеным выпадку нечаканая кемлівасць інспектараў Скотланд-Ярда.
  Цяпер Гудкасл замяніў Вестфальскі пярсцёнак і іншыя прадметы ў сейфе і пералічыў наяўныя грошы ўнутры. Пяцьсот фунтаў. У сваім доме ў Лондане ў яго было яшчэ тры тысячы суверэнаў, а таксама іншыя каштоўныя рэчы, якія ён скраў нядаўна, але пакуль не знайшоў на іх пакупнікоў. У яго загарадным доме было яшчэ пяць тысяч фунтаў. Гэта дазволіла б яму лёгка апынуцца ў паўднёвых правінцыях Францыі, дзе ён праводзіў час з Лідзіяй, крумкачовай прыгажуняй з Манчэстэра, з якой ён часта падарожнічаў. Яна магла б далучыцца да яго назаўсёды, калі ўладкуе ўласныя справы.
  Але вечна жыць у Францыі? Сэрца яго сціснулася ад гэтай думкі. Пітэр Гудкасл быў наскрозь ангельцам. Нягледзячы на ўвесь яе сажны паветра ад цёмных рухавікоў прамысловасці, яе снабісцкай эліты, яе віктарыянскі імперыялізм, яго пашарпаныя адносіны пасля Майванда, ён усё яшчэ любіў Англію.
  Але яму не спадабалася б дзесяць гадоў у Ньюгейце.
  Ён зачыніў дзверы сейфа і зачыніў сакрэтную панэль, дазволіўшы габелену апусціцца на яе. Апынуўшыся ў раз'юшаных дэбатах аб тым, што ён можа зрабіць, ён зноў пайшоў у сваю краму, знаходзячы суцяшэнне ў шматлікіх выдатных прадметах, выстаўленых на продаж.
  Праз гадзіну, не прыняўшы рашэння наконт дзеянняў, ён разважаў, ці не памыліўся ён наконт доблесці паліцыі. Магчыма, яны зрабілі нейкія шчаслівыя першапачатковыя высновы, але расследаванне, магчыма, застапарылася, і ён уцячэ цэлым. Але менавіта тады ў краму зайшоў кліент і пачаў праглядаць. Крамнік усміхнуўся, вітаючы, і засяроджана схіліўся над бухгалтарскай кнігай, але працягваў сачыць за пакупніком, высокім стройным чалавекам у чорным паліто паверх ранішняга касцюма такога ж колеру і белай кашулі. Ён уважліва разглядаў гадзіннікі, музычныя шкатулкі і кіі з позіркам чалавека, які хоча што-небудзь купіць і атрымаць добрую каштоўнасць за свае грошы.
  Будучы злодзеем, Пітэр Гудкасл навучыўся быць уважлівым да дэталяў; як крамнік ён пазнаў кліентаў. Цяпер ён быў уражаны цікавым фактам: мужчына ўважліва разглядаў толькі драўляныя вырабы, выстаўленыя на выставе, у той час як інвентар складаўся з вялікай колькасці фарфору, слановай косці, перламутру, алавіна, латуні і срэбра. З вопыту Гудкасла вынікае, што кліент, скажам, жадаючы набыць музычную шкатулку, разглядаў усе разнавіднасці такіх прадметаў, каб ацаніць іх кошт і якасць у цэлым, нават калі яго намерам было набыць драўляную.
  Затым Гудкасл адзначыў яшчэ нешта. Мужчына тонка вадзіў пальцам па шчыліне ў шве музычнай шкатулкі. Такім чынам, яго цікавіла не сама драўніна, а пакрываючы яе воск, узор якога ён захапіў пад пазногцем.
  «Кліент» зусім не той, з жахам зразумеў гандляр; ён быў адным з тых Ярдэраў, пра якіх яму раней распавядаў інфарматар.
  Што ж, яшчэ не ўсё страчана, разважаў Гудкасл. Воск, які ён выкарыстаў, быў даволі рэдкім з-за яго цаны і даступнасці толькі ў камерцыйных колькасцях, але наўрад ці ён быў унікальным; многія іншыя гандляры мэбляй і антыкварыятам куплялі тое ж рэчыва. Гэта ні ў якім разе не было пераканаўчым доказам яго віны.
  Але тут міліцыянту спадабалася чырвонае мяккае крэсла. Ён сеў на яго і паляпаў па баках, нібы адчуваў яго канструкцыю. Ён сеў і заплюшчыў вочы. У жаху Гудкасл заўважыў, што правая рука мужчыны на імгненне знікла з поля зроку, і непрыкметна вырваў з падушкі кавалак начыння.
  Рэчыва ўяўляла сабой высушаны конскі волас, які, несумненна, адпавядае кавалку, знойдзенаму ў кватэры Роберта Мэйх'ю.
  Інспектар падняўся і яшчэ некалькі імгненняў хадзіў уверх і ўніз па праходах. Нарэшце ён зірнуў на прылавак. «Вы містэр Гудкасл?»
  - Сапраўды, - сказаў уладальнік крамы, бо адмаўляць гэта толькі выклікала б пазней падазрэнне. Ён пацікавіўся, ці не збіраюцца яго арыштаваць на месцы. Яго сэрца моцна білася.
  «У вас тут добрая крама». Інспектар спрабаваў быць прыязным, але Гудкасл заўважыў у вачах холад інквізітара.
  «Дзякуй, сэр. Я быў бы вельмі рады дапамагчы вам ". Яго далоні пачалі пацець, і яму стала дрэнна ў жываце.
  "Не, дзякуй. На самай справе, я павінен ісці ".
  "Добры дзень. Вяртайцеся».
  «Я буду», — сказаў ён і выйшаў на вуліцу, на бадзёрае веснавое паветра.
  Гудкасл адышоў у цень паміж двума шафамі і выглянуў.
  не!
  Яго найгоршыя страхі спраўдзіліся. Мужчына рушыў на другі бок вуліцы, зазірнуў у краму і, не ўбачыўшы гаспадара, стаў на калені, відаць, каб завязаць шнуркі. Але шнурок ужо быў ідэальна замацаваны; «Сэнс гэтага жэсту заключаўся ў тым, каб сабраць частку цаглянага пылу з будоўлі, якая зараз вядзецца — каб супаставіць з аналагічным пылам, які Гудкасл пакінуў на прыступках лесвіцы або ўнутры кватэры ў Чарынг-Крос», — падумаў ён у агоніі. Міліцыянер паклаў пыл у невялікі канверт і працягнуў свой шлях бадзёрым крокам чалавека, які толькі што знайшоў на вуліцы пачак купюр.
   У Гудкасле ахапіла паніка. Ён разумеў, што арышт немінучы. Такім чынам, гэта будзе гонка, каб вырвацца з лап закона. Кожная секунда на рахунку.
  Ён падышоў да задніх дзвярэй крамы і адчыніў іх. «Маркхэм», — паклікаў ён у заднюю пакой, дзе круглатвары барадаты майстар накладваў пласт лаку на бюро ў кітайскім стылі. «Паглядзі ў краму гадзіну-другую. У мяне тэрміновае даручэнне. «
  
  Біл Слоўт сядзеў згорбіўшыся над сваім захламленым, запэцканым элем сталом у пабе Green Man, акружаны паўтузінамі сваіх прыяцеляў, усе яны былі бруднымі і цьмянымі, напалову запечанымі Фальстафамі, іх адзінай зямной прычынай апынуцца тут было тое, што яны рабілі Слоўта. стаўкі так хутка і гэтак жа бязлітасна, як ён загадаў.
  Чалавек банды, апрануты ў нямыты стары касцюм з мяшка, падняў вочы, калі Пітэр Гудкасл падышоў і праткнуў кавалачак яблыка сваёй вострай налепкай-жабой, павольна з'ядаючы мучны фрукт. Ён мала што ведаў пра Гудкасл, за выключэннем таго, што ён быў адным з нямногіх гандляроў на Грэйт-Портленд-стрыт, якія штотыднёва трацілі дзесяць фунтаў стэрлінгаў — якія ён называў «бізнэс-ганарарам» — і не мелі патрэбы ў добрым выспятку пад зад або пасекчы брытвай, каб нагадаць пра гэта.
  Крамнік спыніўся каля стала і кіўнуў на таўстуна, які прамармытаў: «Што вам прынесла, мілорд?»
  Назва, вядома, была іранічнай. Гудкасл не меў ні кроплі высакароднай крыві ў яго млявых жылах. Але ў горадзе, дзе клас быў галоўным крытэрыем, па якім вымяралі чалавека, нават больш, чым грошы, Гудкасл паплыў зусім іншы паток, чым Sloat. Выхаванне бандыта ў Іст-Эндзе было змрочным, і ён ніколі не атрымліваў ні кроплі стымулу, у адрозненне ад Гудкасла, чые бацькі паходзілі з прыемнага раёна Сурэя. Гэта было дастатковай прычынай для таго, каб Слоут не любіў яго, нягледзячы на тое, што ён своечасова адкашляўся.
  «Мне трэба з вамі пагаварыць».
  «Вы цяпер? Гавары далей, таварыш. Маё вуха тваё».
  «Адзін».
  Слоўт дастаў гарпуном яшчэ адзін кавалачак яблыка, разжаваў яго і прамармытаў: «Пакіньце нас, хлопцы». Ён буркнуў у бок хуліганаў за сталом, і яны, хмыкаючы ці бурчачы, адыходзілі са сваімі пінтамі.
  Ён уважліва агледзеў Гудкасла. Чалавек з усіх сіл стараўся быць бесклапотным хлопцам, але ў ім відавочна быў адчайны выгляд. Ах, гэта было акуратна! Адчай і яго стрыечны страх былі значна лепшымі матыватарамі, чым прагнасць прымусіць мужчын рабіць тое, што вы хочаце. Слоўт паказаў на Гудкасл тупым пальцам, які заканчваўся пазногцем, пацямнелым ад сажы, якая выпала ў гэтай частцы горада, як чорны снег. «Ты прыйдзеш у строй, калі хочаш сказаць, што на гэтым тыдні ў цябе няма скарыначкі».
  «Не, не, не. Я буду мець твае грошы. Гэта не тое». Шэпт: «Выслухай мяне, Слот. Я ў бядзе. Мне трэба хутка з'ехаць з краіны, каб ніхто не даведаўся. Я заплачу табе шчодра, калі ты зможаш гэта арганізаваць».
  «О, мой дарагі сябар, што б я ні рабіў для цябе, ты заплаціш добра», — сказаў ён, смеючыся. «Будзьце ўпэўненыя ў гэтым. Што ты зрабіў, дружа, каб так хутка правесці свята?»
  «Я не магу вам сказаць».
  «Эй, занадта саромеешся падзяліцца гісторыяй са сваім сябрам Білам? Вы раганосіце нейкага небараку? Вы павінны мяшок лядзяша гульцу? . . .” Потым Слот прыжмурыўся і рэзка засмяяўся. «Але не, мілорд. Ты занадта лысы і занадта худы, каб даць замужняй птушцы трахацца. І твае шаўцы не настолькі вялікія, каб ісці на стаўку больш за фартынг. Дык хто за табой, таварыш?»
  - Не магу сказаць, - прашаптаў ён.
  Слот адпіў яшчэ горкага. "Няважна. Працягвайце гэта. Надышоў час абеду, і я пачастую ежу».
  Гудкасл азірнуўся і яшчэ больш панізіў голас. «Мне трэба трапіць у Францыю. Ніхто не можа ведаць. І мне трэба з'язджаць сёння вечарам».
  «Сёння вечарам?» Хуліган паківаў галавой. «Госпадзе, любі мяне».
  «Я чуў, што ў вас ёсць сувязі па ўсіх доках».
  «У Біла ёсць сувязі. Гэта робіць ".
  «Вы можаце пасадзіць мяне на грузавы карабель, які накіроўваецца ў Марсэль?»
  «Гэта пракляты загад, таварыш».
  «У мяне няма выбару».
  "Ну, цяпер, магчыма, я змагу". Ён на імгненне задумаўся. «Гэта будзе каштаваць вам тысячу фунтаў».
  " Што ?"
  «Чортавы поўдзень, таварыш. Паглядзіце на гадзіннік. Гэта няпроста, вы ведаеце, пра што вы пытаецеся. Я ўвесь дзень буду бегаць, як курыца без галавы. Чорт вазьмі. Не кажучы ўжо пра рызыку. У доках кепска ад ахоўнікаў, мытнікаў, сяржантаў — тоўстыя, як блохі... . . . Дык вось, пан. Тысяча». Ён накалоў яшчэ адзін карычневы яблык і разжаваў яго.
  - Добра, - сказаў Гудкасл, нахмурыўшыся. Мужчыны паціснулі адзін аднаму рукі.
   «Мне трэба нешта наперадзе. «Зразумеў, каб пафарбаваць пальмы».
  Гудкасл дастаў кашалёк з грашыма і адлічыў некалькі манет.
  «Крыкі, губернатар». Біл засмяяўся. Масіўная рука выцягнулася і выхапіла ўсю сумачку. «Вялікі дзякуй. . . . Цяпер, калі я атрымаю рэшту?»
  Гудкасл зірнуў на кішэнны гадзіннік. «Я магу атрымаць гэта да чатырох. Ці можаце вы зрабіць усё да таго часу?»
  «Будзьце ўпэўненыя, я магу», - сказаў Слот, махаючы рукой буфетчыцы.
  «Заходзьце ў краму».
  Слот прыжмурыўся і насцярожана паглядзеў на чалавека. «Магчыма, ты не будзеш прызнаваць тое, што зрабіў, але скажы мне, таварыш, ці бяспечна з табой сустракацца?»
  Крамнік змрочна засмяяўся. «Вы чулі выраз «даць камусьці паспрабаваць іх уласныя лекі»?»
  «Я, вядома».
  «Ну, вось што я збіраюся зрабіць. Не хвалюйся. Я ведаю, як пераканацца, што мы адны».
  Гудкасл яшчэ раз уздыхнуў і пакінуў Зялёнага чалавека.
  Слот глядзеў, як ён сыходзіць, і думаў: тысяча фунтаў за некалькі гадзін працы.
  Адчай, падумаў ён, проста чортава прыгожы.
  
  У пяць хвілін на чацвёртую таго дня Пітэр Гудкасл з трывогай чакаў прыбыцця Біла Слоута.
  У той час як ён прымаў меры, каб ухіліцца ад закону, Гудкасл захоўваў выгляд, што пайшоў праз закон яго справы як звычайна. Але ён працягваў назіраць за вуліцай. Вядома, ён заўважыў некалькі дэтэктываў у цывільным, якія стаялі далёка ў цені. Яны рабілі выгляд, што назіраюць за будаўнічымі работамі на вуліцы, але на самой справе было відавочна, што іх увага ў асноўным прыкавана да Гудкасла і крамы.
  Цяпер уладальнік крамы ажыццявіў свой план. Ён выклікаў майстра Маркхэма і аднаго з людзей, якіх ён рэгулярна выкарыстоўваў для перавозкі мэблі ў дамы кліентаў і з іх. Знарок падазрона дзейнічаючы, як акцёр у аднашылінгавай меладраме, Гудкасл падсунуў маладому дастаўшчыку пакет, загорнуты ў паперу, у якім была музычная шкатулка. Ён загадаў як мага хутчэй аднесці яго ў дом Гудкасла. Стаўшы сведкам відавочна таемнай місіі і, верагодна, мяркуючы, што ў скрыні ёсць здабыча або асуджальныя доказы, адзін з дэтэктываў кінуўся за маладым чалавекам, як толькі ён выйшаў з крамы.
  Потым Гудкасл адпусціў Маркхэма на дзень і даў яму аналагічны пакет з інструкцыямі забраць яго з сабой дадому і пераканацца, што механізм музычнай скрыні надзейны. Дэтэктыў, які застаўся, заўважыў, як майстар выйшаў з майстэрні, сціскаючы пасылку, і пасля кароткай спрэчкі вырашыў, што лепш шукаць гэтую патэнцыйную крыніцу доказаў, чым заставацца на сваёй станцыі.
  Гудкасл уважліва агледзеў вуліцу і больш не ўбачыў дэтэктываў. Рабочыя сышлі, і праспект быў пусты, за выключэннем сямейнай пары, якая спынілася ля акна, а потым зайшла ўнутр. Калі яны паглядзелі на шафы, Гудкасл сказаў ім, што вернецца праз імгненне і, яшчэ раз зірнуўшы на пустую вуліцу, пракраўся ў кабінет, зачыніўшы за сабой дзверы.
  Ён сеў за пісьмовы стол, адхіліў турэцкі дыван і адчыніў патаемную панэль, потым сейф. Ён якраз пацягнуўся ўнутр, калі заўважыў, што ветрык дзьме ў яго твар, і ён зразумеў, што дзверы ў кабінет адчынены.
  Гудкасл ускочыў з крыкам: «Не!» Ён глядзеў на мужа той пары, якая толькі што зайшла ў краму. Ён трымаў вялікі пісталет Webley.
  «Госпадзе на нябёсах!» - сказаў Гудкасл, задыхаючыся. «Вы прыйшлі мяне абрабаваць!»
  «Не, сэр, я тут, каб вас арыштаваць», — спакойна сказаў ён. «Маліцеся, не рухайцеся. Я не хачу табе нашкодзіць. Але я буду, калі вы не дасце мне выбару. Затым ён дзьмунуў у міліцэйскі свісток, які пранізліва прагучаў.
  Праз імгненне за ім Гудкасл убачыў, як дзверы адчыніліся, і ўбеглі два інспектары Скотланд-Ярда ў цывільным, а таксама два канстэблі ў форме. Жанчына — якая, відавочна, выдавала сябе за жонку першага інспектара — паказала ім у бок кабінета. «Сейф там ззаду», — паклікала яна.
  «Сталіца!» — паклікаў адзін інспектар — хударлявы, смуглявы чалавек, які раней быў у краме, выдаючы сябе за пакупніка. Яго таварыш-афіцэр, апрануты ў кацялок, быў апрануты гэтак жа, шыняль паверх ранішняга касцюма, хоць гэты чалавек адрозніваўся сваім целаскладам, быў вышэйшы і даволі бледны, з касой ільняных валасоў. Абодва міліцыянты ўзялі прадаўца пад рукі і вывелі ўнутр самой крамы.
   «Што гэта значыць?» Гудкасл усхваляваўся.
  Збялелы інспектар засмяяўся. "Я гарантую, што вы добра ведаеце".
  Яго абшукалі і, не знайшоўшы зброі, аддалі. Інспектар, які ўвайшоў з жанчынай пад рукой, замяніў свой вэблі нататнікам, у які пачаў запісваць доказы. Жанчыну адпусцілі з бурнай падзякай, а яна патлумачыла, што вернецца ў аддзяленне міліцыі, калі спатрэбіцца далей.
  «Пра што гэта?» — запатрабаваў Гудкасл.
  Бледны афіцэр падпарадкаваўся хударляваму, відаць, старшаму інспектару, які ўважліва агледзеў Гудкасла. «Такім чынам, вы чалавек, які абрабаваў кватэру Роберта Мэйх'ю».
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя? Клянуся, я не ведаю, пра што вы кажаце.
  «Калі ласка, містэр Гудкасл, не ганьбіце нашу разведку. Вы бачылі мяне ў сваёй краме раней, ці не так?»
  «Так».
  «Падчас таго візіту мне ўдалося сабраць узор мэблевага воску з некалькіх драўляных частак. Рэчыва ідэнтычнае воску, сляды якога мы знайшлі ў гардэробнай лорда Мэйх'ю - матэрыялу, з якім ні ён, ні яго слугі ніколі не кантактавалі. Мы таксама знайшлі конскі волас, які супадае з тым, што я здабыў з вашага крэсла.
  «Я ў разгубленасці...»
  - А што вы скажаце наконт таго, што цагляны пыл перад вашай крамай такі самы, як той, які мы знайшлі на прыступках лесвіцы, па якой уварваліся на першы паверх лорда Мэйх'ю? Не адмаўляй, што ты злодзей».
   «Я, вядома, адмаўляю. Гэта абсурд!»
  «Ідзі, абшукай сейф», — сказаў галоўны інспектар паліцэйскаму, кіўнуўшы ў бок бэк-офіса. Потым ён растлумачыў: «Калі я быў тут раней, я спрабаваў высветліць, дзе вы можаце схаваць свае незаконна атрыманыя даходы. Але ваша крама можа пахваліцца занадта вялікай колькасцю запасаў і занадта вялікай колькасцю закуткоў, каб знайсці тое, што мы шукаем, не шукаючы тыдзень. Такім чынам, мы размясцілі гэтых двух дэтэктываў на вуліцы, каб прымусіць вас паверыць, што мы збіраемся вас арыштаваць. Як мы і чакалі, вы павялі іх. . . Мяркую, у пагоні за двума пасылкамі, якія не маюць ніякай доказнай каштоўнасці».
  «Гэтыя пастаўкі хвіліну таму?» Гудкасл запярэчыў. «Я адправіў адну музычную шкатулку дадому для сябе, каб папрацаваць над ёй сёння вечарам. Другога, мой чалавек браў з сабой, каб зрабіць тое ж самае».
  «Так вы кажаце. Але я падазраю, што вы ўхіляецеся.
  «Гэта вельмі непатрэбна. Я..."
  «Калі ласка, дазвольце мне скончыць. Калі вы адправілі нашых людзей на пагоню, гэта гаварыла нам, што ваш уцёкі непазбежны, таму мой калега і машыністка з участковага ўвайшлі ў якасці кліентаў, як яны чакалі гэтага некалькі гадзін». Ён павярнуўся да міліцыянта, які сыграў мужа, і дадаў: «Дарэчы, капітальная праца».
  «Вельмі ласкава з вашага боку».
  Старшы інспектар павярнуўся да Гудкасла. «Вас усыпіла хатняя пара, і, падштурхнуты неабходнасцю ўцёкаў, вы былі дастаткова ласкавы, каб правесці нас прама да сейфа».
  «Я, клянуся, проста гандляр антыкварыятам і рамеснік».
   Бледны дэтэктыў зноў засмяяўся, а «муж» працягваў усё запісваць у нататнік.
  - Сэр, - сказаў канстэбль, выйшаўшы з кабінета. "Праблема."
  «Сейф замкнёны?»
  «Не, сэр. Дзверы былі адчынены. Бяда ў тым, што пярсцёнка няма ўнутры».
  "Пярсцёнак?" - спытаў Гудкасл.
  «Што ўнутры ?» — спытаў худы афіцэр, не звяртаючы ўвагі на крамніка.
  «Грошы, сэр. Гэта ўсе. Каля пяцісот фунтаў».
  «Гэта гінеі?»
  «Не, сэр. Розная валюта, але ў асноўным банкноты. Няма золата».
  «Гэта ёмістасць для маіх квітанцый, сэр. У большасці гандляроў яна ёсць».
  Нахмурыўшыся, галоўны дэтэктыў зазірнуў у кабінет за імі і пачаў гаварыць. Але ў гэты момант дзверы зноў адчыніліся і ўвайшоў Біл Слот. Хуліган кінуў адзін позірк на паліцэйскіх і інспектараў і кінуўся ўцякаць. Яго схапілі двое меднікаў і пацягнулі назад унутр.
  - Ах, паглядзі, хто ў нас тут, Вар'ят Біл Слот, - сказаў кінуты інспектар, падымаючы брыво на бледным ілбе. «Мы ведаем пра вас, о, так. Значыць, вы ў змове з Гудкаслам?»
  «Я не, медзь».
  «Захоўвайце рэспектабельны тон у вуснах».
  Гудкасл з трывогай сказаў: «Клянуся каралевай, сэр, містэр Слот не зрабіў нічога дрэннага. Ён часам заходзіць паглядзець мае тавары. Я ўпэўнены, што гэта ўсё, што ён тут робіць сёння».
  — павярнуўся да яго галоўны інспектар. «Я адчуваю, што ты стрымліваючыся, Гудкасл. Раскажыце, што ў вас на розуме».
  «Нічога, сапраўды».
  «Вы апынецеся на лаве падсудных раней, чым мы планавалі для вас, сэр, калі вы не раскажаце нам усё».
  - Трымайце сваю палымяную кроплю зачыненай, - прамармытаў Слот.
  «Ціха, ты», - прарыкнуў канстэбль.
  «Працягвай, Гудкасл. Раскажыце нам».
  Крамнік праглынуў. Ён адвёў позірк ад Слота. «Гэты чалавек - жах на Вялікай Портленд-стрыт! Ён вымагае ў нас грошы і тавары і пагражае накіраваць на нас сваіх нягоднікаў з Зялёнага чалавека, калі мы не заплацім. Ён прыходзіць кожную суботу і патрабуе сваю дзесяціну».
  «Да нас дайшлі чуткі аб такім», - сказаў дэтэктыў з рыжымі валасамі.
  Старшы інспектар уважліва паглядзеў на Гудкасла. «Але ж сёння панядзелак, а не субота. Чаму ён цяпер тут?»
  Злыдзень крыкнуў на гандляра: «Я вас папярэджваю...»
  - Яшчэ адно слова, і гэта будзе для цябе Чорная Марыя, Слот.
  Гудкасл перавёў дыханне і працягнуў. «У мінулы чацвер ён здзівіў мяне ў маёй краме а восьмай раніцы. Я яшчэ не адчыніў дзвярэй, але прыйшоў рана, таму што напярэдадні ўвечары я скончыў працу над некалькімі вырабамі і хацеў іх наваксаваць і адпаліраваць, перш чым прызнацца, кліентаў».
  Галоўны дэтэктыў кіўнуў, улічваючы гэта. Калегам ён сказаў: «Дзень крадзяжу. І незадоўга да гэтага. Працягвай маліцца, Гудкасл.
  «Ён прымусіў мяне адкрыць дзверы. Ён пашукаў сярод музычных шкатулак і ўважліва іх агледзеў. Ён выбраў вось там». Ён паказаў на скрынку з ружовага дрэва, якая сядзела на прылаўку. «І ён сказаў, што ў дадатак да свайго вымагальніцкага фунта стэрлінгаў на гэтым тыдні ён забраў гэтую скрынку. Але больш за тое, я павінен быў пабудаваць фальшывы адсек унізе. Ён павінен быў быць настолькі разумным, каб ніхто, хоць бы ўважліва агледзеўшы скрыню, не змог знайсці тое, што ён там схаваў». Ён паказаў ім скрынку і аддзяленне, якія ён толькі што скончыў вырабляць паўгадзіны таму.
  «Ён сказаў тое, што хацеў схаваць?» - спытаў старшы Ярдэр.
  «Ён сказаў, што некаторыя ювелірныя вырабы і залатыя манеты».
  Злыдзень зароў: «Я злыдны хлус і разбойнік, і калі…»
  «Ціха, ты», — сказаў канстэбль і груба штурхнуў вялікага чалавека ў крэсла.
  «Ён сказаў, дзе ён іх набыў?»
  «Не, сэр».
  Сышчыкі глядзелі адзін на аднаго. «Такім чынам, Слот прыйшоў сюды, — прапанаваў старшы, — выбраў скрынку і атрымаў воск на пальцах. Да яго таксама прыляпіўся конскі волас і цагляны пыл. Час дазволіў бы яму перайсці непасрэдна ў кватэру лорда Мэйх'ю, дзе ён пакінуў гэтыя рэчывы».
  «Гэта мае сэнс», — прапанаваў трэці, падымаючы вочы ад нататніка.
  Бледны дэтэктыў спытаў: «А ў вас няма крымінальнага мінулага, Гудкасл?» Не хлусі. Гэта лёгка праверыць».
  «Не, сэр. Я клянуся. Я просты гандляр — калі я і зрабіў нешта дрэннае, дык гэта ў тым, што не паведаміў пра вымагальніцтва Слоута. Але ніхто з нас на Вялікай Портленд-стрыт не адважыўся. Мы занадта яго баімся. . . . Прабачце, спадарства, гэта праўда — я паслаў паліцыю на вясёлую пагоню праз вуліцу. Я паняцця не меў, чаму яны прысутнічалі, але яны падаліся мне дэтэктывамі. Я павінен быў вывесці іх адсюль. Містэр Слоўт павінен быў прыйсці ў бліжэйшы час, і я ведаў, што калі ён заўважыць закон, калі прыедзе, то падумае, што я іх выклікаў, і можа пабіць мяне. Ці яшчэ горш».
  - Абшукайце яго, - загадаў бледнатвары дэтэктыў, кіўнуўшы ў бок Слота.
  Яны выцягнулі з кішэняў некалькі манет, цыгару і каша, а таксама кашалёк з грашыма. Збялелы дэтэктыў зазірнуў унутр. «Гінеі! Гэтак жа, як той, што страціў лорд Мэйх'ю.
  У 1813 г. Каралеўскі манетны двор спыніў вытворчасць залатых гінеяў коштам фунта і шылінга. Вядома, яны ўсё яшчэ былі законным плацежным сродкам, але сустракаліся рэдка. Вось чаму Гудкасл не забраў шмат у лорда Мэйх'ю; іх выдаткаванне можа прыцягнуць да вас увагу.
  «Гэты кашалёк не мой!» Слот бушаваў. «Гэта так!»
  «Гэта хлусня!» Гудкасл заплакаў. «Навошта, калі б гэта было маё, навошта яно табе ? У мяне ёсць тут». Ён паказаў танны скураны мяшочак, у якім было некалькі фунтаў стэрлінгаў, крон і пенсаў.
  Канстэбль, які трымаў мяшочак, нахмурыўся. «Сэр, унутры яшчэ нешта схавана ў кішэні на дне». Ён дастаў два прадметы і выставіў іх. «Шпілька для галстука, як тая, пра якую паведаміў сэр Мэйх'ю. Хутчэй за ўсё той самы. І рубінавая працяжка таксама ўзятая!»
  «Я невінаваты, кажу вам! Гудкасл прыйдзе да мяне з гісторыяй пра тое, што "сёння ўвечары хоча даставіць сваю азадак у Францыю".
  «І які быў матыў гэтага паспешлівага адступлення?» — спытаў дэтэктыў, які ўпісваў.
   - Я не казаў, - прызнаўся Слот.
  - Зручна, - іранічна сказаў бледны дэтэктыў. Відаць было, што хулігану не паверылі.
  Гудкасл стараўся захаваць на твары цікаўны і насцярожаны выраз. Фактычна, ён быў ахоплены трывогай, думаючы, ці зможа ён зладзіць гэты маленькі тэатр. Яму прыйшлося дзейнічаць хутка, каб выратавацца. Як ён сказаў Слоуту, ён збіраўся пачаставаць Скотланд-Ярд іх уласнымі лекамі, але не пакінуць сваю радзіму і ўцячы ў Францыю, чаго ён вырашыў, што ніколі не зможа зрабіць. Не, ён выкарыстаў бы доказы, каб злучыць Слоата з крадзяжом — праз сфабрыкаваную гісторыю пра музычную скрынку са схаваным аддзяленнем, з аднаго боку, і, з другога, пераканаўшыся, што Слот забраў выкрывальны кашалёк з Гудкасла ў Green Man .
  Але ці прыме міліцыя гэтую тэорыю?
  На хвіліну здалося, што будуць. Але як толькі Гудкаслу стала лягчэй дыхаць, галоўны інспектар хутка павярнуўся да яго. «Калі ласка, сэр. Твае рукі?»
  «Прашу прабачэння?»
  «Я агледжу твае рукі. Апошні тэст у гэтай кур'ёзнай справе. Я яшчэ не цалкам упэўнены, што факты такія, якімі яны выглядаюць».
  «Ну, так, вядома».
  Гудкасл працягнуў далоні, спрабуючы ўтрымаць іх. Дэтэктыў агледзеў іх. Потым ён падняў вочы, нахмурыўшыся. Праз імгненне ён зноў апусціў галаву і адчуў пах далоні Гудкасла. Ён сказаў Слоуту: «Цяпер твой».
  «Слухайце, мядзякі, вы, чорт вазьмі, не…»
  Але канстэблі схапілі яго за мускулістыя рукі і паднялі іх для галоўнага інспектара, які зноў агледзеў і абнюхаў. Ён кіўнуў і павольна павярнуўся да Гудкасла. «Разумееце, Вестфальскі пярсцёнак мае ўнікальны дызайн — срэбра і золата, незвычайнае ў вырабе металу. Золата, як вы ведаеце, не мае патрэбы ў паліроўцы, каб прадухіліць пацямненне. Але срэбра робіць. Мэйх'ю сказаў нам, што пярсцёнак нядаўна быў ачышчаны адмысловым тыпам лаку для срэбра, які араматызаваны духамі, атрыманымі з кветкі лілеі. Гэта даволі дорага, але ў межах сродкаў Мэйх'ю купляць шчодра для яго супрацоўнікаў». Затым ён павярнуўся да Слоута. «Вашы рукі вылучаюць прыкметны водар лілеі і невялікія сляды брудна-белага крэму, які з'яўляецца асновай для лаку, у той час як у містэра Гудкасла гэтага няма. Няма ніякіх сумневаў, сэр. Вы злодзей».
  «Не, не, мяне пакрыўдзілі!»
  «Вы можаце выступіць перад суддзямі, сэр, - сказаў светлавалосы паліцыянт, - з лавы падсудных».
  Сэрца Гудкасла моцна закалацілася ад гэтай апошняй справы — пра лак. Ён ледзь не заўважыў гэтага, але вырашыў, што калі дэтэктывы цяпер так старанна выкарыстоўваюць гэтыя нязначныя доказы, каб звязаць людзей з месцамі злачынстваў, то Гудкасл павінен быць гэтак жа добрасумленным. Калі рабаўнік можа пакінуць доказы падчас здзяйснення злачынства, ён таксама можа падабраць там што-небудзь, што можа апынуцца такім жа асуджальным. Ён успомніў рынг і гардэроб Мэйх'ю. Ён успомніў, што пазнаў водар крэму Кові, які прадухіляе пацямненне, у скрынках з аксамітнай падкладкай. Па дарозе да Зялёнага Чалавека ён купіў трохі і багата намазаў на далонь. Паціскаючы руку Слоту, каб замацаваць іх згоду перанёс некаторыя ў скуру хулігана. Перш чым вярнуцца ў сваю краму, Гудкасл вымыў рукі шчолачным мылам і выкінуў рэшткі лаку.
  - Супрацоўнічайце, сэр, і вам будзе лягчэй, - сказаў дэтэктыў у капелюшы Слоуту.
  «Я ахвяра змовы!»
  «Так, так, вы думаеце, што вы першы бандыт, які калі-небудзь прапанаваў гэта? Дзе пярсцёнак?»
  «Я нічога не ведаю ні пра які пярсцёнак».
  «Магчыма, мы знойдзем яго, калі абшукаем ваш дом».
  Не, падумаў Гудкасл, яны не знойдуць пярсцёнак. Але яны знойдуць паўтузіна іншых прадметаў, скрадзеных Гудкаслам падчас розных крадзяжоў за апошні год. Падобна таму, як яны знайшлі б грубую схему кватэры Роберта Мэйх'ю, намаляваную ўласным алоўкам Слоута на аркушы паперы самога Слоута. Рабаўнік падклаў іх туды сёння пасля абеду пасля таго, як сустрэўся з хуліганам у «Зялёнага Чалавека» (на гэты раз прыклаўшы ўзорную асцярожнасць, каб не пакінуць слядоў, якія маглі б звязаць яго з гэтым уварваннем).
  «Апраніце яго ў дарбі і адвязіце ў турму», — загадаў бледны афіцэр.
  Канстэблі ляпнулі жалезам па запясцях чалавека і, змагаючыся, павялі яго прэч.
  Гудкасл паківаў галавой. «Яны заўсёды так катэгарычна пратэстуюць супраць сваёй невінаватасці?»
  «Звычайна. Вось толькі ў судзе яны становяцца сумнымі. І вось тады суддзя выносіць прыгавор, — сказаў бледны афіцэр. Ён дадаў: «Прабачце нас, містэр Гудкасл, вы былі вельмі цярплівыя. Але можна зразумець блытаніну».
   "Канешне. Я рады, што гэты хлопец нарэшце сышоў з вуліцы. Я шкадую, што ў мяне не хапіла смеласці выступіць раней».
  «Такому шаноўнаму джэнтльмену, як вы, — прапанаваў дэтэктыў з нататнікам, — можна лёгка апраўдацца, бо ён чужы свету злачыннасці і хуліганаў».
  «Што ж, я дзякую вам і ўсім астатнім у Скотланд-Ярдзе», — сказаў ён галоўнаму інспектару.
  Але мужчына засмяяўся і павярнуўся да бледнага дэтэктыва, які сказаў: «О, вы памыліліся, містэр Гудкасл. Толькі я з Ярдам. Мае таварышы тут - прыватныя кансультанты, якіх наняў сэр Роберт Мэйх'ю. Я інспектар Грэгсан. Затым ён кіўнуў у бок цёмнага хударлявага мужчыны, якога Гудкасл прыняў за галоўнага дэтэктыва. «А гэта дэтэктыў-кансультант Шэрлак Холмс».
  - З задавальненнем, - сказаў Гудкасл. «Здаецца, я чуў пра вас».
  "Сапраўды", - адказаў Холмс, як быццам уладальнік крамы напэўна павінен быў чуць пра яго. Гэты чалавек быў падобны на дона Каралеўскага каледжа, геніяльны, але пастаянна адцягнуты на складаныя думкі.
  Грэгсан кіўнуў у бок чалавека, які адлюстроўваў мужа, і прадставіў доктара Джона Ватсана, які сардэчна паціснуў руку Гудкаслу і задаў яшчэ некалькі пытанняў пра Біла Слоута, адказы на якія запісаў у свой нататнік. Ён растлумачыў, што часта піша аповеды пра больш цікавыя справы, у якія яны з Холмсам удзельнічалі.
   "Так, канечне. Вось дзе я чуў пра вас абодвух. Аповеды часта публікуюцца ў газетах. Дык гэта ты! Гонар».
  - Ах, - сказаў Холмс, здолеўшы выклікаць у сябе ганарлівы і сціплы выгляд адначасова.
  Гудкасл спытаў: «Ці будзе гэта адна прыгода, пра якую вы будзеце пісаць?»
  - Не, не будзе, - сказаў Холмс. Здавалася, ён быў уражаны — магчыма, таму, што, нягледзячы на тое, што злыдзень быў арыштаваны, яго прачытанне доказаў прывяло да не таго падазраванага, прынамсі ў яго ўяўленні аб гэтай справе.
  - Але дзе, Холмс, пярсцёнак? - спытаў Грэгсан.
  «Я падазраю, што той Слот ужо пазбавіўся гэтага».
  «Чаму вы так думаеце?» — спытаў Ватсан.
  - Элементарна, - сказаў Холмс. «У яго была іншая неправомерная выгада. Чаму не пярсцёнак таксама? Па яго вопратцы я зрабіў выснову, што чорны стражнік жыве ў кампаніі жанчыны; і пінжак, і штаны ягонага касцюма-мяшка былі вытачаны аднолькавымі шыўкамі, але ў месцах, якія зношваюцца з рознай хуткасцю - локаць і ўнутраны шво - што сведчыць аб тым, што іх рамантаваў адзін і той жа чалавек, хоць і ў розны час. Выснова павінна заключацца ў тым, што працу выканала жонка ці таварыш. Яго просьба да містэра Гудкасла наконт сакрэтнага аддзялення ясна паказвае, што ён не давярае людзям, таму ён не хацеў бы пакідаць пярсцёнак у месцы, дзе жыве іншы чалавек, і трымаў бы яго пры сабе, пакуль спецыяльная музычная шкатулка не будзе гатовая . Паколькі пярсцёнка на ім больш няма , можна зрабіць выснову, што ён яго пазбавіўся. І так як ён мае ніякіх істотных сум наяўных пры ім, акрамя гінеяў лорда Мэйх'ю, мы можам зрабіць выснову, што ён выкарыстаў пярсцёнак, каб разлічыцца са старым доўгам.
  «Як вы думаеце, куды ён яго падзеў?»
  «Нажаль, я баюся, што твор ужо ў дарозе за мяжу».
  Калі астатнія запытальна зірнулі адзін на аднаго, Холмс працягнуў: - Вядома, вы заўважылі рыбіну луску на манжэтах Слоута?
  - Ну, - сказаў Грэгсан, - баюся, што я гэтага не зрабіў.
  «Я таксама», - сказаў Уотсан.
  «Гэта была луска, унікальная для марской рыбы».
  - Вы ведалі гэта, Холмс? - спытаў Ярдэр.
  «Дадзеныя, даныя, даныя», — раздражнёна адказаў мужчына. «У гэтай працы, Грэгсан, вы павінны напоўніць свой розум усімі фактамі, якія можна захаваць. Цяпер шалі могуць азначаць не што іншае, як тое, што ён праходзіў міма рыбнай крамы. Але вы, вядома, заўважылі паласы смалы на яго чаравіках, ці не так?» Калі астатнія толькі паківалі галовамі, Холмс уздыхнуў, яго твар быў поўны раздражнення. Ён працягваў. «Вы, спадары, ведаеце выраз «д'ябал плаціць». »
  "Канешне."
  «Пераноснае значэнне — панесці наступствы. Але большасць людзей не ведае яго літаральнага паходжання. Фраза не мае нічога агульнага з перадачай грошай заняпалым анёлам. "Д'ябал" - гэта тая частка ветразніка, якая знаходзіцца паміж унутраным і вонкавым корпусам. Каб «заплаціць», трэба пафарбаваць вонкавыя швы гарачай смалой, каб зрабіць іх воданепранікальнымі. Відавочна, што лазіць паміж карпусамі - непрыемная і небяспечная праца, якая звычайна прызначана ў якасці пакарання блудным маракам. Выкарыстаны крок унікальны і толькі знойдзены вакол набярэжнай. З-за рыбінай лускі і дзёгцю я ведаў, што Слот быў у доках за апошнія некалькі гадзін. Самая лагічная выснова заключаецца ў тым, што ён быў вінен капітану кантрабанднага судна нейкую значную суму грошай і прамяняў яму пярсцёнак у абмен на пагашэнне доўгу». Холмс паківаў галавой. «Кальцо можа быць на любым з дзясяткаў караблёў, і ўсе яны знаходзяцца па-за межамі нашай юрысдыкцыі. Я баюся, што лорду Мэйх'ю прыйдзецца звярнуцца да Лойда, каб выправіць сябе ў гэтай справе. У будучыні, будзем спадзявацца, ён будзе выкарыстоўваць лепшыя замкі на вокнах і дзвярах».
  «Бліскучыя вывады», — сказаў Грэгсан пра белы твар і льняныя валасы.
  Сапраўды, Гудкастл адзначыў, што гэта было зусім няправільна.
  Холмс выцягнуў з кішэні вішнёвую люльку, запаліў і рушыў да дзвярэй. Ён зрабіў паўзу, агледзеў краму і зноў павярнуўся да Гудкасла, падняўшы бровы. «Сэр, магчыма, вы можаце дапамагчы мне ў іншай справе. Паколькі вы займаецеся музычнымі скрыначкамі. . . . Я быў у пошуках канкрэтнай скрынкі, якой аднойчы зацікавіўся мой кліент. Яна ў форме васьмікутніка на залатым падставе. Ён грае мелодыю з «Чароўнай флейты» Моцарта і быў зроблены Эдвардам Гаствалдам у Ёрку ў 1856 годзе. Скрыначка зроблена з ружовага дрэва і інкруставана слановай косцю».
  Гудкасл на імгненне задумаўся. «Мне шкада сказаць, што я не знаёмы з гэтым канкрэтным творам. Мне ніколі не пашчасціла натрапіць ні на адно з твораў Гаствальда, хоць я чуў, што яны цудоўныя. Я, вядома, магу рабіць запыты. Калі яны дадуць плён, я з вамі звязваюся?»
   «Калі ласка». Холмс працягнуў крамніку картку. «Мой кліент заплаціў бы дорага за саму скрынку або прапанаваў бы прыгожы зарад шукальніка таму, хто мог бы накіраваць яго да ўладальніка».
  Гудкасл паклаў картку ў маленькую скрынку побач са сваёй касай. Разважаючы: які разумны гэты Холмс. Музычная шкатулка Gastwold не была добра вядомая; на працягу многіх гадоў ён знаходзіўся ў валоданні чалавека, які валодаў велізарнай Southland Metalworks Ltd. у Сасэксе. Даследуючы жыццё сэра Мэйх'ю падчас падрыхтоўкі да крадзяжу, ён даведаўся, што Мэйх'ю быў буйным акцыянерам у Саўтлендзе.
  Холмс задаў простае, здавалася б, нявіннае пытанне ў надзеі, што Гудкасл адкажа, што ён сапраўды ведае пра скрыню і яе ўладальніка.
  Што магло навесці на думку, што ён мог паглыбіцца, хоць і тонка, у справы Мэйх'ю.
  Вядома, у Холмса не было такога кліента. Але ўсё ж ён ведаў пра скрыню. Відавочна, што ён навучыў сябе музычным шкатулкам на ўсялякі выпадак, калі факты пра такія прадметы спатрэбяцца — дакладна так, як зрабіў Гудкасл, калі рыхтаваўся да крадзяжоў. («Дадзеныя, даныя, даныя», - сказаў Холмс; як праўда!)
  Гудкасл сказаў ім: «Ну, добры дзень, джэнтльмены».
  «І вам, сэр. Нашы прабачэнні». Гэта прапанаваў мілы доктар Ватсан.
  «Зусім не», - запэўніў Гудкасл. «Я хацеў бы, каб агрэсіўная паліцыя абараняла нас ад такіх, як Біл Слоут, чым тая, якая недаглядлівая і дазваляе нам стаць ахвярамі такіх атрадаў».
  І, дадаў ён сам сабе, у мяне напэўна будзе паліцэйскі, які будзе шчыры ў тым, як яны пераследуюць злачынцаў, што дае мне шанец палепшыць сродкі майго ўласнага майстэрства.
  Пасля таго як мужчыны сышлі, Гудкасл падышоў да шафы і наліў у шклянку хераса. Ён спыніўся ля адной з скрынак з ювелірнымі вырабамі ў пярэдняй частцы крамы і зірнуў на міску з таннымі запанкамі і шпількамі на кашулі. Побач была шыльда з надпісам: Любыя два тавары за 1 фунт. Ён пераканаўся, што вестфальскі пярсцёнак непрыкметна схаваны пад алавянымі і меднымі ўпрыгожаннямі, дзе ён застанецца да заўтрашняй сустрэчы са сваім французскім пакупніком.
  Потым Гудкасл падлічыў свае штодзённыя чэкі і, як рабіў штовечар, старанна замовіў і выцер пыл з прылаўка, каб раніцай ён быў гатовы для кліентаў.
   НАЗІРЭННЕ​
  
  Стук у дзверы не толькі абудзіў Джэйка Мюлера ад пасляабедзеннага сну, але і адразу паведаміў яму, хто яго наведвальнік.
  Не ветлівы адзіночны стук, не дружалюбная азбука Морзэ, а паўторны стук меднага малатка. Тры разы, чатыры, шэсць. . .
  О, чувак, не зноў.
  Скаціўшы сваё цвёрдае цела з канапы, Мюлер на імгненне спыніўся, каб перайсці ў крыху больш высокі ўзровень няспання. Было пяць гадзін вечара, і ён увесь дзень займаўся садоўніцтвам — прыкладна да гадзіны таму, калі галандскае піва і цяпло травеньскага дня не закалыхалі яго заснуць. Цяпер ён пстрыкнуў ліхтаром і, няўпэўнена падышоў да дзвярэй, адчыніў іх.
  Хударлявы мужчына ў сінім гарнітуры і з густымі, добра падабранымі валасамі палітыка прайшоў міма Мюлера і рушыў у гасцёўню. За ім стаяў старэйшы, мажнейшы мужчына ў карычневым твіді.
  - Дэтэктыў, - прамармытаў Мюлер чалавеку ў блакітным.
  Лейтэнант Уільям Карнэгі не адказаў. Ён сеў на канапу, быццам толькі што адышоў ад яе, каб пайсці ў ванную.
   «Хто вы?» — прама спытаў Мюлер у другога.
  «Сяржант Хагер».
  «Табе не трэба бачыць яго пасведчанне, Джэйк, праўда?» Карнэгі сказаў.
  Мюлер пазяхнуў. Яму хацелася сесці на канапу, але паліцэйскі жорстка сядзеў пасярэдзіне, таму ён сеў на нязручнае крэсла. Хагер не сеў. Ён скрыжаваў рукі і агледзеў цьмяны пакой, а потым спыніўся на выцвілых сініх джынсах Мюлера, запыленых белых шкарпэтках і футболцы з рэкламай мясцовага нырання з малюскамі. Яго адзенне для садоўніцтва.
  Зноў пазяхнуўшы і прыбраўшы на месца свае кароткія валасы пясочнага колеру, Мюлер спытаў: «Вы тут не для таго, каб мяне арыштаваць, так? Таму што вы б ужо зрабілі гэта. Дык чаго вы хочаце?»
  Акуратная рука Карнегі знікла ў яго аформленым пінжаку і вярнулася з нататнікам, у які ён паглядзеў. «Проста хацеў паведаміць табе, Джэйк — мы даведаліся пра твае банкаўскія рахункі ў West Coast Federal у Портлендзе».
  «І як ты гэта зрабіў? У вас ёсць пастанова суда?»
  «Для некаторых рэчаў вам не патрэбны суд».
  Сядзеўшы склаўшы рукі, Мюлер думаў, ці ўсталявалі б яны нейкі кран на ягоным кампутары — так ён наладжваў уліковыя запісы на мінулым тыдні. Аддзел па буйных злачынствах Анандэйла, як ён даведаўся, быў вельмі высокатэхналагічны; апошнія некалькі месяцаў ён знаходзіўся пад пільным наглядам.
  Жыццё ў акварыуме . . . .
  Ён заўважыў, што твідавы паліцэйскі аглядае нутро сціплага бунгала Мюлера.
  «Не, сяржант Хавер...»
  «Хагер».
  «—Я не падобны на тое, што жыву ў раскошы, калі гэта тое, што вы назіралі. Таму што я не. Скажыце, вы займаліся справай Анко?»
  Сяржанту не патрэбны быў позірк начальніка, каб ведаць, што трэба маўчаць.
  Мюлер працягваў: «Але вы ведаеце , што рабаўнік атрымаў пяцьсот тысяч і дробязь. Калі б — як думае тут дэтэктыў Карнэгі — я скраў грошы, хіба я не жыў бы ў чымсьці крыху прыемнейшым за гэта?»
  «Не, калі б ты быў разумны», — прамармытаў сяржант і вырашыў сесці.
  «Не, калі б я быў разумным», — паўтарыў Мюлер і засмяяўся.
  Дэтэктыў Карнэгі агледзеў цьмяную гасціную і дадаў: «Гэта, як мы лічым, свайго роду бяспечны дом. Напэўна, у вас ёсць некалькі добрых месцаў за мяжой».
  "Я жадаю."
  «Ну, хіба мы ўсе не згодныя з тым, што вы не тыповы жыхар Анандэйла?»
  На самай справе Джэйк Мюлер быў трохі дзіваком у гэтым багатым горадзе Паўднёвай Каліфорніі. Ён раптоўна з'явіўся тут каля паўгода таму, каб кантраляваць некаторыя бізнес-здзелкі ў гэтым раёне. Ён быў халастым, шмат падарожнічаў, меў невыразную кар'еру (ён валодаў кампаніямі, якія куплялі і прадавалі іншыя кампаніі, як ён гэта тлумачыў). Ён зарабіў нядрэнныя грошы, але выбраў сабе для пражывання гэты сціплы дом, які, як яны толькі што ўсталявалі, не быў і блізка да раскошы.
  Такім чынам, калі разумны паліцэйскі камп'ютэр дэтэктыва Уільяма Карнэгі склаў спіс усіх, хто пераехаў у горад незадоўга да крадзяжу браніраванай дастаўкі Anco чатыры месяцы таму Мюлер атрымаў статус падазраванага. І калі паліцэйскі стаў уважлівей прыглядацца да Мюлера, доказы станавіліся ўсё лепшымі і лепшымі. У яго не было алібі на час рабавання. Пратэктары шын на аўтамабілі, які ўцякаў, былі падобныя на тыя, што былі на Lexus Мюлера. Карнегі таксама выявіў, што Мюлер меў ступень інжынера-электрыка; рабаўнік у справе Анка дэмантаваў складаную сістэму сігналізацыі, каб патрапіць у камеру захоўвання грошай.
  Тым не менш, з пункту гледжання Карнегі, яшчэ лепш было тое, што Мюлер меў паслужны спіс: судзімасць непаўналетніх за буйны крадзеж аўтамабіля і арышт дзесяць гадоў таму па нейкай складанай схеме адмывання грошай у кампаніі, з якой ён вёў справы. Нягледзячы на тое, што абвінавачванні з Мюлера былі знятыя, Карнегі лічыў, што яго адпусцілі толькі па тэхнічных прычынах. О, у глыбіні душы ён ведаў, што за крадзяжом Анко стаіць Мюлер, і заўзята пайшоў за бізнесменам — з той жа энергіяй, якая зрабіла яго знакамітасцю сярод жыхароў Анандэйла. З таго часу, як Карнэгі быў прызначаны кіраўніком Дэпартамента па буйных злачынствах, два гады таму колькасць рабаванняў, продажу наркотыкаў і бандыцкіх груповак скарацілася ўдвая. У Annandale быў самы нізкі ўзровень злачыннасці з усіх гарадоў у гэтым раёне. Яго таксама любілі пракуроры — ён вёў герметычныя справы супраць сваіх падазраваных.
  Але на справе Анко ён спатыкнуўся. Адразу пасля таго, як ён арыштаваў Джэйка Мюлера ў мінулым месяцы, з'явіўся сведка і сказаў, што чалавек, якога бачылі, як пакідаў тэрыторыю Анка адразу пасля рабавання, зусім не падобны на Мюлера. Карнегі сцвярджаў, што такі разумны злачынца, як Мюлер, выкарыстаў бы маскіроўку для ўцёкаў. Але дзяржаўны пракурор палічыў, што супраць яго няма справы, і загадаў вызваліць бізнэсмэна.
  Карнэгі раззлаваўся ад збянтэжанасці і плямы на яго запісе. Такім чынам, калі іншых падказак не было, дэтэктыў вярнуўся да Мюлера з новым запалам. Ён працягваў капацца ў жыцці бізнэсмэна і паступова пачаў падмацоўваць справу ўскоснымі доказамі: Мюлер часта гуляў у гольф на полі побач са штаб-кватэрай Anco — ідэальным месцам для назірання за кампаніяй — і ў яго была ацэтыленавая факел, якая была дастаткова магутнай, каб прарэзаць дзверы пагрузачнага дока ў Anco. Дэтэктыў выкарыстаў гэтую інфармацыю, каб прымусіць свайго капітана ўзмацніць сачэнне за Мюлерам.
  Адсюль і перапыненая сённяшняя дрымота з націскам інфармацыі аб рахунках Мюлера.
  «Дык як наконт портлендскіх грошай, Джэйк?»
  «Што з гэтым?»
  «Адкуль грошы?»
  «Я скраў каронныя каштоўнасці. Не, пачакайце, гэта было Вялікае рабаванне цягніка ў Нортфілдзе. Добра, я схлусіў. Я перакуліў казіно ў Вегасе».
  Уільям Карнэгі ўздыхнуў і на імгненне апусціў павекі, якія заканчваліся дасканалымі далікатнымі вейкамі.
  Прадпрымальнік спытаў: «А што з іншым падазраваным? Рабочы на шашы? Вы збіраліся праверыць яго.
  Прыкладна падчас крадзяжу мужчыну ў камбінезоне для грамадскіх работ бачылі, як ён цягнуў чамадан з кустоў каля галоўнай брамы Anco. Кіроўца, які праязджаў міма, палічыў, што гэта падазрона, і звярнуў увагу на нумарны знак грамадскага грузавіка, перадаўшы інфармацыю дарожна-патрульнай службы. Грузавік, які быў скрадзены тыднем таму ў Бейкерсфілдзе, пазней быў знойдзены кінутым у аэрапорце Джона Уэйна акругі Орындж.
   Адвакат Мюлера сцвярджаў, што гэты чалавек быў рабаўніком і што Карнегі павінен яго пераследваць.
  "Не пашанцавала знайсці яго", - сказаў дэтэктыў з Анандэйла.
  «Вы маеце на ўвазе, — прабурчаў Мюлер, — што гэта было далёкім выпадкам, ён знаходзіцца па-за юрысдыкцыяй, і мяне нашмат прасцей аблавіць, чым знайсці сапраўднага злодзея». Ён адрэзаў: «Чорт вазьмі, Карнэгі, адзінае, што я калі-небудзь зрабіў дрэнна ў сваім жыцці, гэта паслухаў пару сяброў, якіх у мяне не павінна было быць, калі мне было семнаццаць. Мы пазычылі...
  «Пазычаны»?»
  «— машына на дзве гадзіны, і мы заплацілі кошт. Я проста не разумею, чаму вы так мяне катаеце».
  Але на самой справе Мюлер выдатна ведаў адказ на гэтае пытанне. У сваёй доўгай і разнастайнай кар'еры ён сустракаў шмат мужчын і жанчын, такіх як самадысцыплінаваны Уільям Карнэгі. Гэта былі машыны, кіраваныя бяздумнымі амбіцыямі знішчыць таго, каго яны лічылі сваім канкурэнтам або ворагам. Яны адрозніваліся ад такіх людзей, як сам Мюлер, якія амбіцыйныя, так, але чыё захапленне прыходзіць ад самой гульні. Карнэгі ўсяго свету кіраваліся выключна сваёй патрэбай перамагаць; працэс для іх быў нічым.
  «Ці можаце вы даказаць, што сродкі паступілі з законнай крыніцы?» — фармальна спытаў сяржант.
  Мюлер паглядзеў на Карнэгі. «Што здарылася з вашым іншым памочнікам, дэтэктыў? Як яго звалі? Карл? Ён мне спадабаўся. Ён пратрымаўся нядоўга».
  За той час, калі ён шукаў Джэйка Мюлера, у Карнэгі былі два памочнікі. Хаця ён так і меркаваў грамадзяне і рэпарцёры былі ўражаны абсесіўна-кампульсіўным паліцэйскім, які зробіць жыццё сваіх калег няшчасным.
  — Добра, — сказаў дэтэктыў. «Калі вы не збіраецеся размаўляць, гэта проста так. О, але я павінен паведаміць вам: у нас ёсць некаторая інфармацыя, якую мы зараз разглядаем. Гэта вельмі цікава».
  «А, больш вашага назірання?»
  «Магчыма».
  «І што менавіта вы знайшлі?»
  «Давайце проста назавём гэта цікавым».
  Мюлер сказаў: «Цікава». Вы сказалі гэта двойчы. Гэй, хочаш піва? Вы, сяржант?»
  Карнэгі адказаў за абодвух. «Не».
  Мюлер прынёс з кухні Heineken. Ён працягваў. «Такім чынам, вы хочаце сказаць, што пасля таго, як вы прачыталі гэтую цікавую інфармацыю, у вас будзе дастаткова доказаў, каб арыштаваць мяне на гэты раз. Але калі я прызнаюся, будзе нашмат лягчэй. так?»
  «Давай, Джэйк. У Анко ніхто не пацярпеў. Вы будзеце рабіць, што, пяць гадоў. Ты малады хлопец. Для вас гэта была б царкоўная супольнасць».
  Мюлер на імгненне кіўнуў, адпіў добрую частку піва. Потым сур'ёзна сказаў: «Але калі б я прызнаўся, то мне трэба было б вярнуць грошы, праўда?»
  Карнэгі на імгненне застыў. Потым усміхнуўся. «Я не збіраюся спыняцца, пакуль не злажу цябе, Джэйк. Вы гэта ведаеце». Ён сказаў сяржанту: «Паехалі. Гэта пустая трата часу».
  «Нарэшце ёсць тое, пра што мы дамовіліся», — прапанаваў Мюлер і зачыніў за імі дзверы.
  
  На наступны дзень Уільям Карнэгі, апрануты ў ідэальна выпрасаваны шэры гарнітур, белую кашулю і паласаты чырвоны гальштук, увайшоў у вахту паліцэйскага ўчастка Анандэйла, Хагер за ім.
  Ён кіўнуў на восем афіцэраў, якія сядзелі ў танных крэслах са шкловалакна. Мужчыны і жанчыны змоўклі, пакуль дэтэктыў аглядаў сваіх войскаў.
  Пацягвалі каву, стукалі алоўкамі, малявалі запісныя запісы.
  На гадзіннікі зірнуў.
  «Мы будзем дамагацца прасоўвання справы. Я ўчора хадзіў да Мюлера. Я запаліў пад ім агонь, і гэта мела эфект: мінулай ноччу я праглядаў яго электронную пошту, і ён зрабіў электронны перавод у памеры пяцідзесяці тысяч долараў з банка ў Портлендзе ў банк у Ліёне, Францыя. Я перакананы, што ён рыхтуецца ўцячы з-пад юрысдыкцыі».
  Карнегі ўдалося наладзіць назіранне за Мюлерам другога ўзроўню. Гэты высокатэхналагічны падыход да расследаванняў прадугледжваў усталяванне спасылак у рэжыме рэальнага часу на яго пастаўшчыка інтэрнэт-паслуг і камп'ютары кампаній, якія выдаюць крэдытныя карты, банкі, службы сотавай сувязі і таму падобнае. Кожны раз, калі Мюлер рабіў пакупкі, заходзіў у інтэрнэт, тэлефанаваў, здымаў наяўныя і гэтак далей, афіцэры каманды Anco даведаліся пра гэта амаль імгненна.
  «Вялікі Брат будзе сачыць за ўсім, што робіць наш хлопчык».
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?" — спытаў адзін з маладзейшых паліцэйскіх.
  « 1984 ?» Карнэгі адказаў, здзіўлены тым, што гэты чалавек не чуў пра раман. "Кніга?" — з'едліва спытаў ён. Калі афіцэр працягваў тупа глядзець, ён дадаў: «Вялікі Брат быў урадам. Яно глядзела усё, што зрабілі грамадзяне». Ён кіўнуў на суседні пыльны кампутарны тэрмінал і зноў павярнуўся да афіцэраў. «Ты, я і Вялікі Брат — мы закрываем сетку на Мюлера». Заўважыўшы стрыманыя ўхмылкі, ён пашкадаваў, што не стаў крыху менш драматычным. Але, чорт вазьмі, няўжо яны не зразумелі, што Анандэйл стаў пасмешышчам праваахоўных органаў Паўднёвай Каліфорніі за тое, што не закрыў справу Анко? CHP, LAPD і нават паліцыя ў невялікіх гарадах паблізу не маглі паверыць, што паліцыя Анандэйла, нягледзячы на самы вялікі бюджэт на душу насельніцтва сярод усіх гарадоў акругі Орындж, не затрымала ніводнага злачынца падчас крадзяжу.
  Карнегі падзяліў групу на тры каманды і размеркаваў іх на змены на кампутарных працоўных станцыях, загадаўшы імгненна перадаваць яму ўсё, што робіць Мюлер.
  Калі ён вяртаўся ў свой офіс, каб азнаёміцца з пераводам Мюлера ў Францыю, ён пачуў голас. «Гэй, тата?»
  Ён павярнуўся і ўбачыў свайго сына, які крочыў па калідоры да яго, апрануты ў сваю тыповую форму сямнаццацігадовага: завушніцы, пацёртая футболка Tomb Raider і штаны, такія шырокія, што здавалася, што яны ў любы момант зваляцца. І валасы: падабраныя і пафарбаваныя ў яркі жоўты колер. Тым не менш, Білі быў студэнтам вышэй за сярэдні і зусім не падобны на тых парушальнікаў спакою, з якімі меў справу Карнэгі на афіцыйным узроўні.
  «Што ты тут робіш?» — спытаў ён. Быў пачатак мая. У школе павінна быць сесія, ці не так?
  «Сёння дзень бацькоў і настаўнікаў, памятаеце? Вы з мамай павінны сустрэцца з містэрам Гібсанам у дзесяць. Я прыйшоў, каб пераканацца, што вы там».
   Чорт . . . Карнэгі забыўся пра сустрэчу. І ён павінен быў правесці тэлефонную канферэнцыю з двума следчымі ў Францыі наконт пераводу Мюлера. Гэта было прызначана на дзевяць сорак пяць. Калі б ён адклаў, французскія паліцэйскія не з'явіліся б пазней з-за розніцы ў часе і званок давялося б адкласці на заўтра.
  - У мяне гэта ў календары, - рассеяна сказаў дэтэктыў. штосьці пачало турбаваць яго думкі. Што гэта было? Ён дадаў сыну: «Магчыма, я крыху спазніўся».
  - Тата, гэта важна, - сказаў Білі.
  "Я буду там."
  Тады думка, што мітусілася ў свядомасці Карнэгі, асвоілася. «Білі, ты ўсё яшчэ вывучаеш французскую?»
  Сын міргнуў вачыма. «Так, ты падпісаў мой табель, ты не памятаеш?»
  «Хто ваш настаўнік?»
  "Місіс. Вандэл».
  «Яна зараз у школе?»
  "Я мяркую. Так, напэўна. Чаму?»
  «Мне трэба, каб яна дапамагла мне з канферэнц-сувяззю. Ідзі дадому. Скажы сваёй маці, што я буду на сустрэчы, як толькі змагу».
  Карнэгі пакінуў хлопчыка стаяць пасярод калідора і пабег у свой кабінет, настолькі ўсхваляваны мазгавым штурмам выкарыстання настаўніка французскай мовы, каб дапамагчы яму перакладаць, што ён ледзь не сутыкнуўся з рабочым, які згорбіўся над адной з гаршковых раслін у калідоры, абразаючы лісце.
  «Прабачце», — паклікаў ён і паспяшаўся ў кабінет. Ён патэлефанаваў настаўніцы французскай Білі, і калі ён сказаў ёй, наколькі важная гэта справа, яна неахвотна пагадзілася дапамагчы яму. перакладаць. Тэлеканферэнцыя прайшла па раскладзе, і намаганні жанчыны па перакладзе вельмі дапамаглі; без яго мазгавога штурму, каб выкарыстаць жанчыну, ён не мог бы мець зносіны з двума афіцэрамі наогул. Тым не менш следчыя ў Францыі заявілі, што не знайшлі недарэчнасці ў інвестыцыях і фінансавых аперацыях Мюлера. Ён плаціў падаткі і ніколі не меў праблем з жандарамі.
  Карнегі спытаў, ці праслухоўвалі яны яго тэлефон і ці сачылі за яго інтэрнэт-і банкаўскай дзейнасцю.
  Узнікла паўза, пасля чаго адказаў адзін з афіцэраў. Настаўнік французскай мовы Білі пераклаў: «Яны кажуць: «Мы не такія высокія тэхналогіі, як вы». Мы аддаем перавагу лавіць злачынцаў старамодным спосабам». Яны пагадзіліся папярэдзіць сваіх мытных агентаў, каб яны старанна праверылі багаж Мюлера ў наступны раз, калі ён будзе ў краіне.
  Карнегі падзякаваў двум мужчынам, і настаўнік паклаў трубку
  Мы аддаем перавагу лавіць злачынцаў старамодным спосабам. . . .
  «Вось чаму мы яго дастанем, а вы — не», — падумаў дэтэктыў, развярнуўшыся ў крэсле і зноў пачаў пільна ўзірацца ў манітор Вялікага Брата.
  
  Джэйк Мюлер выйшаў з універмага ў цэнтры Анандэйла ўслед за маладым чалавекам, якога ён заўважыў у ювелірным аддзеле.
  Хлопчык не апусціў галаву і хутка пайшоў ад крамы.
  Калі яны праходзілі па завулку, Мюлер раптам кінуўся наперад, схапіў худога дзіцяці за руку і пацягнуў яго ў цень.
  - Ісус, - прашаптаў ён у шоку.
   Мюлер прыціснуў яго да сцяны. «Не думай бегчы». Позірк на кішэні хлопчыка. «І не думай ні пра што іншае».
  «Я не...» сказаў хлопчык дрыготкім голасам, «у мяне няма ні стрэльбы, ні чаго яшчэ».
  "Як цябе клічуць?"
  «Я—»
  «Імя?» - гаўкнуў Мюлер.
  «Сэм. Сэм Філіпс. Маўляў, што вы хочаце?»
  «Дай мне гадзіннік».
  Хлопчык уздыхнуў і закаціў вочы.
  "Дай гэта мне. Ты ж не хочаш, каб я здымаў яго з цябе». Мюлер пераважаў хлопчыка на пяцьдзесят фунтаў.
  Хлопец палез у кішэню і працягнуў яму Seiko, які Мюлер бачыў, як ён падняў з прылаўка ў краме. Мюлер узяў.
  «Хто вы? Бяспека? Паліцыянт?»
  Мюлер уважліва паглядзеў на яго і паклаў гадзіннік у кішэню. «Ты быў нязграбны. Калі б ахоўнік не піў, ён бы цябе злавіў».
  «Які ахоўнік?»
  «Гэта мая кропка. Маленькі хлопец у пацучанай куртцы і брудных джынсах».
  «Ён быў ахоўнікам?»
  «Так».
  «Як вы яго заўважылі?»
  Мюлер змрочна сказаў: «Дапусцім, у мяне была доля сутычак з такімі хлопцамі».
  Хлопчык на імгненне падняў вочы, агледзеў Мюлера, а затым зноў пачаў вывучаць асфальт у завулку. «Як вы мяне заўважылі ?»
  «Было няцяжка. Ты хадзіў па краме, быццам цябе ўжо схапілі».
  «Ты будзеш трэсці мяне ці што?»
  Мюлер насцярожана агледзеў вуліцу. Потым ён сказаў: «Мне трэба, каб нехта дапамог мне з гэтай справай, якую я павінен зрабіць заўтра».
  "Чаму я?" — спытаў хлопчык.
  «Ёсць людзі, якія хацелі б мяне падставіць».
  «Паліцэйскія?»
  «Проста . . . некаторыя людзі." Мюлер кіўнуў на гадзіннік. «Але паколькі я заўважыў, што вы ўзмацняеце гэта, я ведаю, што вы ні на каго не працуеце».
  «Што мне рабіць?»
  "Гэта лёгка. Мне патрэбны кіроўца. Паўгадзіны працы».
  Часткова напалоханы, часткова ўсхваляваны. «Накшталт, колькі?»
  «Я заплачу табе пяцьсот».
  Чарговы агляд дэкарацый. «На паўгадзіны?»
  Мюлер кіўнуў.
  «Чорт вазьмі. Пяцьсот?"
  "Правільна."
  «Што мы робім?» - спытаў ён, цяпер крыху асцярожна. «Я маю на ўвазе, дакладна».
  «Я павінен . . . забраць некалькі рэчаў у гэтым месцы - дом на Трэманце. Мне трэба, каб ты прыпаркаваўся ў завулку за домам, пакуль я зайду ўнутр на некалькі хвілін».
  Малы ўсміхнуўся. «Такім чынам, вы збіраецеся што-небудзь падняць? Гэта крадзеж, так?»
  Мюлер прамаўчаў яму. «Нават калі б гэта было, ты думаеш, я б сказаў гэта ўслых?»
  «Прабачце. Я не думаў». Хлопчык прыжмурыўся, потым сказаў: «Гэй, тут ёсць гэты мой сябар? І ў нас ёсць сувязь. Ён дастаўляе нам добрыя рэчы. Я маю на ўвазе, вельмі міла. Мы можам перавярнуць гэта за тыдзень. Зайдзеш з тысячай-другой, ён нам зробіць лепшую зніжку. Вы можаце падвоіць свае грошы. Вам цікава?»
  «Наркотыкі?»
  «Так».
  «Я ніколі не падыходжу да іх. І вы таксама не павінны. Яны сапсуюць табе жыццё. Памятайце пра гэта. . . . Сустрэнемся заўтра, добра?»
  "Калі?"
  «Поўдзень. Вугал Сёмай і Кляновай. Starbucks».
  "Я мяркую."
  «Не гадай. Будзь там». Мюлер пачаў адыходзіць.
  «Калі ўсё атрымаецца, вы думаеце, што для мяне будзе яшчэ праца?»
  «Магчыма, мяне не будзе на некаторы час. Але, так, магчыма. Калі вы справіцеся з гэтым правільна».
  «Я раблю добрую працу, містэр. Гэй, як цябе завуць?»
  «Вам не трэба гэта ведаць».
  Малы кіўнуў. «Гэта крута. Вядома . . . . Яшчэ адна рэч? Што з гадзіннікам?»
  «Я выдам вам доказы».
  Пасля таго, як дзіця сышоў, Мюлер павольна падышоў да ўваходу ў завулак і выглянуў. Ніякіх прыкмет групы назірання Карнегі. Ён быў асцярожны, каб страціць іх, але ў іх была амаль чароўная здольнасць з'яўляцца з ніадкуль і забіваць яго сваімі мікрафонамі з вялікімі вушамі і тэлеаб'ектывамі.
  Нацягнуўшы сваю оклендскую бейсболку і апусціўшы галаву, ён выйшаў з завулка і хутка пайшоў па тратуары, нібы спадарожнікі адсочвалі яго месцазнаходжанне з дзесяці тысяч міль у космасе.
  
  На наступную раніцу Уільям Карнэгі спазніўся ў офіс.
  Паколькі ўчора ён аблажаўся, прапусціўшы бацькоўскі сход, ён прымусіў сябе паснедаць з жонкай і Білі.
  Калі ён увайшоў у паліцэйскі ўчастак у дзевяць трыццаць, сяржант Хагер сказаў яму: «Мюлер рабіў пакупкі, пра якія вы павінны ведаць».
  "Што?"
  «Ён выйшаў з дому гадзіну таму. Нашы хлопцы сачылі за ім у гандлёвы цэнтр. Яны страцілі яго, але неўзабаве пасля гэтага мы атрымалі паведамленне аб спагнанні ад адной з яго кампаній, якія выдаюць крэдытныя карты. У Books 'N' Java ён купіў шэсць кніг. Мы дакладна не ведаем, што гэта было, але ў кодзе прадукту ў краме яны пазначаны як турыстычныя кнігі. Потым ён пакінуў гандлёвы цэнтр і патраціў трыццаць восем долараў на дзве скрынкі дзевяціміліметровых патронаў у зброевай краме Тайлера».
  «Ісус. Я заўсёды лічыў яго стралком. Ахоўнікам у Anco пашанцавала, што яны не пачулі, як ён уварваўся; ён бы іх вывеў. Я гэта ведаю . . . . Яго зноў забрала апэрацыя?»
  "Не. Яны вярнуліся да яго дома чакаць».
  «Яшчэ нешта атрымаў», — гукнула побач маладая міліцыянтка. «Ён браў у Home Depot інструменты на сорак чатыры даляры».
  Карнегі разважаў: «Такім чынам, ён узброены і, здаецца, плануе яшчэ адно рабаванне. Тады ён зьбяжыць зь дзяржавы”. Гледзячы на адзін з экранаў кампутара, ён рассеяна спытаў: «Што ты збіраешся на гэты раз, Мюлер? Бізнэс, дом?»
  У Хагера зазваніў тэлефон. Ён адказваў і слухаў. «Гэта была няня насупраць Мюлера. Ён вярнуўся дадому. Толькі нешта смешнае. Ён ішоў пешшу. Напэўна, ён прыпаркаваўся недзе на вуліцы». Ён прыслухаўся яшчэ. «Кажуць, на яго пад'ездзе стаіць грузавік з фарбай. Можа, таму».
  «Не. Ён нешта задумаў. Я не веру ні ў што, што робіць гэты чалавек».
  «Яшчэ адно паведамленне!» — паклікаў адзін афіцэр. «Ён толькі што выйшаў у інтэрнэт. . . .” У паліцыі не было рашэння суда, якое дазваляла б ім праглядаць змесціва спампаванага Мюлерам, хоць яны маглі назіраць за сайтамі, да якіх ён быў падлучаны. "Добра. Ён на сайце Anderson & Cross».
  «Кампанія ахоўнай сігналізацыі?» — спытаў Карнэгі, і яго сэрца калацілася ад хвалявання.
  «Так».
  Праз некалькі хвілін афіцэр патэлефанаваў: «Цяпер ён правярае доткам Travel-Central».
  Сэрвіс, які дазваляе браніраваць авіябілеты онлайн.
  «Скажыце нагляду, што мы паведамім ім, як толькі ён выйдзе з сеткі. Яны павінны быць гатовыя да руху. У мяне такое адчуванне, што гэта адбудзецца хутка».
  «Цяпер ты ў нас», — падумаў Карнэгі. Потым засмяяўся і замілавана паглядзеў на кампутары.
  Вялікі Брат назірае за вамі. . . .
  
  На пасажырскім сядзенні сваёй машыны Джэйк Мюлер кіўнуў у бок высокага плота ў завулку за Трэмант-стрыт. «Сэм, спыніся тут».
  Машына павольна затармазіла і спынілася.
   «Гэта ўсё, га?» - спытаў нервовы малы.
  Кіўнуў у бок белага дома па той бок агароджы.
  «Так. А цяпер слухай. Калі міма наблізіцца паліцэйскі, ад'язджайце павольна. Аб'едзьце квартал, але на вуліцы павярніце налева. Зразумеў? Трымайцеся далей ад Трэмонта, што б вы ні рабілі.
  Хлопчык трывожна спытаў: «Думаеш, хто-небудзь прыйдзе?»
  «Будзем спадзявацца, што не». Мюлер дастаў з куфра інструменты, якія толькі што купіў раніцай, агледзеў завулак, прайшоў праз вароты ў плоце і знік за домам.
  Мюлер вярнуўся праз дзесяць хвілін. Ён паспешліва прайшоў праз вароты, несучы цяжкую скрынку і невялікую сумку з пакупкамі. Ён зноў знік і вярнуўся з яшчэ некалькімі скрынямі. Ён пагрузіў усё ў кузаў і выцер пот з ілба. Ён цяжка апусціўся на пасажырскае сядзенне. «Хадзем адсюль».
  «Дзе інструменты?»
  «Я пакінуў іх там. Чаго ты чакаеш? Ідзі».
  Хлопец націснуў на газ, і машына выскачыла на сярэдзіну завулка.
  Неўзабаве яны апынуліся на аўтастрадзе, і Мюлер падказаў дарогу да таннага мотэля ў другім канцы горада, Starlight Lodge. Там Мюлер вылез. Ён зайшоў у вестыбюль і зарэгістраваўся на дзве ночы. Ён вярнуўся да машыны. «Пакой 129. Ён сказаў, што гэта збоку ззаду».
  Яны знайшлі месца, прыпаркаваліся і вылезлі. Мюлер перадаў хлопчыку ключ ад пакоя. Ён адчыніў дзверы, і яны разам занеслі ўнутр скрынкі і сумку з пакупкамі.
   «Кульгавы нейкі», - сказаў малы, азіраючыся.
  «Я не буду тут так доўга».
  Мюлер павярнуўся спіной і адкрыў пакет з прадуктамі. Ён дастаў пяць стодаляравых купюр і перадаў іх. Ён дадаў яшчэ дваццаць. «Вам давядзецца ўзяць таксі назад у цэнтр горада».
  «Чалавек, здаецца, добры ўлоў». Ківаючы на мяшок з грашыма.
  Мюлер нічога не сказаў. Сумку ён запіхаў у чамадан, замкнуў і сунуў пад ложак.
  Хлопец паклаў купюры ў кішэню.
  «Ты зрабіў добрую працу сёння, Сэм. Дзякуй».
  «Як я вас знайду, спадар? Я маю на ўвазе, калі вы хочаце зноў наняць мяне?»
  «Я пакіну паведамленне ў Starbucks».
  «Так. Добра».
  Мюлер зірнуў на гадзіннік. Ён апаражніў кішэні на камодзе. «Цяпер мне трэба прыняць душ і сустрэцца з некаторымі людзьмі».
  Яны паціснулі адзін аднаму рукі. Хлопчык пайшоў, і Мюлер зачыніў за ім дзверы.
  У ваннай уключыў душ на поўную магутнасць, вада гарачая. Ён абапёрся аб хісткі таз і глядзеў, як пара выкочваецца з стойла, нібы навальнічныя хмары, і думаў, куды падзецца яго жыццё.
  
  «Ёсць нешта недарэчнае», - крыкнуў сяржант Хагер.
  "Што?"
  «Глюк нейкі». Ён кіўнуў на адзін кампутар. «Мюлер усё яшчэ ў сетцы ў сябе дома. Бачыце? Толькі мы толькі што атрымалі апавяшчэнне з кампутара крэдытнай карты Нацбанка. Нехта, карыстаючыся карткай Мюлера, атрымаў нумар у Starlight Lodge на Сімпсане прыкладна сорак пяць хвілін таму. Там павінна быць памылка. Ён...
  - О, Божа, - выплюнуў Карнэгі. «Няма ніякай памылкі. Мюлер пакінуў свой кампутар уключаным, каб мы думалі, што ён дома. Таму і прыпаркаваў машыну за вуглом. Каб нашы не бачылі, як ён сыходзіў. Ён пракраўся праз бакавы двор або ззаду». Карнегі схапіў тэлефон і раз'юшыўся на групу назірання, што іх суб'ект уцёк ад яго. Ён загадаў ім праверыць, каб пераканацца. Ён грукнуў слухаўкай, і праз імгненне збянтэжаны афіцэр ператэлефанаваў, каб пацвердзіць, што маляры сказалі, што Мюлер з'ехаў больш за гадзіну таму.
  Дэтэктыў уздыхнуў. «Такім чынам, пакуль мы драмалі, ён перакуліў наступную мішэнь. Я не веру. Я проста..."
  «Ён толькі што прад'явіў яшчэ адно абвінавачванне», - патэлефанаваў паліцэйскі. «Васямнаццаць галонаў бензіну на мабільнай станцыі на Ларэнца і Прынсіпале».
  «Зрабіў гэта». Карнэгі кіўнуў, улічваючы гэта. «Магчыма, ён збіраецца пад'ехаць у Сан-Францыска, каб паспець на рэйс. Ці Арызона, ці Лас-Вегас, калі на тое пайшло». Падышоўшы да насценнай карты, дэтэктыў утыкаў шпількі ў месцы, пра якія гаварыў Хагер. Цяпер яму было спакайней. Магчыма, Мюлер меркаваў, што яны будуць сачыць за яго дзейнасцю ў інтэрнэце, але, відавочна, не ведаў аб маштабах іх назірання.
  «Атрымайце акругу без маркіроўкі, каб сачыць за ім».
  «Дэтэктыў, толькі што атрымаў справаздачу з галоўнага камп'ютэра хуткаснага пропуску», - паклікаў адзін з афіцэраў насупраць пакоя. «Мюлер чатыры хвіліны таму павярнуў на 4-0-8 на Стэнтан-роўд. Ён увайшоў на паўночным платным пуце».
   Маленькая скрынка на вашым лабавым шкле, якая аўтаматычна аплачвала плату за праезд па шашэйных дарогах, мастах і тунэлях, магла дакладна паведамляць, калі і дзе вы яе выкарыстоўвалі.
  Яшчэ адну шпільку ўкалолі ў карту.
  Хагер накіраваў афіцэраў-пераследнікаў да гэтай развязкі.
  Праз пятнаццаць хвілін паліцэйскі, які кантраляваў камп'ютар хуткаснага пропуску, яшчэ раз выклікнуў: «Ён толькі што з'ехаў з платнай дарогі. На Маркхэм-роўд. Платная будка на ўсход».
  На ўсход у раён Маркхэм? Карнэгі разважаў. Што ж, гэта мела сэнс. Гэта была цяжкая частка горада, населеная быдламі і байкерамі, якія жылі ў абшарпаных бунгала і вагончыках. Калі б у Мюлера быў саўдзельнік, Маркхэм быў бы добрай крыніцай для такіх цягліц. А побач была пустыня з тысячамі квадратных міль, каб схаваць здабычу Анко.
  «Візуалізацыі пакуль няма», — сказаў Хагер, слухаючы па тэлефоне афіцэраў, якія пераследвалі.
  «Чорт вазьмі. Мы яго страцім».
  Але потым патэлефанаваў іншы афіцэр: «Я толькі што атрымаў сігнал ад мабільнай кампаніі Мюлера — ён уключыў тэлефон і робіць званок. Яны адсочваюць гэта. . .” Праз імгненне ён крыкнуў: «Добра. Ён накіраваўся на поўнач па La Ciena.
  Яшчэ адна шпілька з сінім кончыкам на карце.
  Хагер перадаў гэтую інфармацыю акруговай паліцыі. Потым выслухаў і засмяяўся. «У іх машына! . . . Мюлер заязджае ў трэйлерны парк Desert Rose. . . . Добра . . . . Ён паркуецца ля аднаго з прычэпаў. . . . Выбірацца . . . . Ён размаўляе з белым мужчынам гадоў трыццаці, паголеная галава, татуіроўкі . . . . Самец ківае ў бок хлява на задняй частцы маёмасці. . . . Яны ідуць туды разам. . . . З хлява дастаюць пакет . . . . Цяпер яны ідуць унутр».
  «Мне гэтага дастаткова», — абвясціў Карнегі. «Скажы ім, каб трымаліся па-за полем зроку. Мы будзем там праз дваццаць хвілін. Паведаміце нам, калі падазраваны пачне сыходзіць».
  Накіраваўшыся да дзвярэй, ён ціха памаліўся, падзякаваўшы Госпаду — і Вялікаму Брату — за дапамогу.
  
  Дарога заняла каля сарака хвілін, але машына Джэйка Мюлера ўсё яшчэ стаяла перад іржавым, перакошаным прычэпам.
  Афіцэры на месцы паведамілі, што рабаўнік і яго лысы саўдзельнік усё яшчэ знаходзяцца ўнутры, імаверна, плануючы ўцёкі з юрысдыкцыі.
  Чатыры паліцэйскія машыны са штаб-кватэры былі прыпаркаваны за некалькі трэйлераў, а дзевяць паліцэйскіх Анандэйла, трое ўзброеных стрэльбамі, сядзелі на кукішках за хлявамі, пустазеллем і іржавымі аўтамабілямі. Усе сцішыліся, памятаючы, што Мюлер узброены.
  Карнэгі і Хейгер рушылі наперад да трэйлера. Ім трэба было асцярожна разабрацца ў сітуацыі. Калі яны не змаглі зірнуць на грошы з заработнай платы Анко праз дзверы ці акно, або калі Мюлер не вынес іх на вуліцу навідавоку, у іх не было прычын арыштоўваць яго. Яны абышлі месца, але не змаглі ўбачыць; дзверы былі зачыненыя і шторы засунуты.
  Чорт вазьмі, падумаў Карнэгі, знявераны. Можа быць, яны маглі -
  Але тут умяшаўся лёс.
  «Пахнуць?» — шэптам спытаў Карнэгі.
   Хагер нахмурыўся. "Што?"
  «Зыходзіць знутры».
  Сяржант глыбока ўдыхнуў. «Гаршчок або гаш», — кіўнуў ён.
  Гэта дало б ім верагодную прычыну ўвайсці.
  «Давайце зробім гэта», - прашаптаў Хагер. І ён жэстам папрасіў астатніх афіцэраў далучыцца да яго.
  Адзін з паліцыянтаў-тактыкаў спытаў, ці варта яму выконваць удар, але Карнегі паківаў галавой. "Не. Ён мой». Ён зняў пінжак і надзеў бронекамізэльку, а потым дастаў аўтаматычны пісталет.
  Гледзячы на іншых афіцэраў, ён прамовіў: «Гатовыя?»
  Яны кіўнулі.
  Дэтэктыў падняў тры пальцы, а затым сагнуў іх па адным.
  Адзін . . . два. . .
  «Ідзі!»
  Ён плячом адчыніў дзверы і кінуўся ў прычэп, а астатнія афіцэры адразу за ім.
  «Стой, стой, міліцыя!» — крыкнуў ён, азіраючыся, жмурачыся, каб лепш бачыць у паўзмроку.
  Першае, што ён заўважыў, гэта вялікі поліэтыленавы пакет з рондалем, які стаяў ля дзвярэй.
  Па-другое, наведвальнікам татуіраванага чалавека быў зусім не Джэйк Мюлер; гэта быў уласны сын Карнэгі, Білі.
  
  Дэтэктыў уварваўся ў паліцэйскі ўчастак Анандэйла ў асяроддзі сяржанта Хагера. За імі ішоў яшчэ адзін афіцэр, які праводзіў панурага хлопца ў кайданках.
  Уладальнік трэйлера — байкер з наркотыкамі правапарушэнняў — адвялі ў калідор у аддзел па наркотыках, а кілаграм траўкі пералічылі ў доказы.
  Карнегі загадаў Білі расказаць ім, што адбываецца, але той змоўк і адмовіўся сказаць ні слова. Ператрус маёмасці і аўтамабіля Мюлера не даў доказаў нарабаванага Анка. Паліцыя акругі Орындж, якая сачыла за аўтамабілем Мюлера, адрэагавала на яго непрыстойна, калі Карнэгі абураўся на іх за тое, што яны вызналі яго сына бізнесменам. («Не памятаю, вы калі-небудзь паклапаціліся выкласці яго фатаграфію па провадах, дэтэктыў», — нагадаў адзін з іх.)
  Цяпер Карнэгі гаўкнуў аднаму з афіцэраў, якія сядзелі за экранам камп'ютара: «Давай мне Джэйка Мюлера».
  «Не трэба», — сказаў афіцэр. «Ён тут жа».
  Мюлер сядзеў насупраць стала сяржанта. Ён падняўся і са здзіўленнем паглядзеў на Карнэгі і яго сына. Ён паказаў на хлопчыка і кепска сказаў: «Значыць, цябе ўжо схапілі, Сэм. Гэта было хутка. Я толькі пяць хвілін таму запоўніў скаргу».
  «Сэм?» — спытаў Карнэгі.
  "Так, Сэм Філіпс", - сказаў Мюлер.
  «Яго завуць Білі. Ён мой сын, - прамармытаў Карнэгі. Імя па бацьку хлопчыка было Сэмюэл, а Філіпс - дзявочае прозвішча жонкі дэтэктыва.
  "Ваш сын?" — спытаў Мюлер, расплюшчыўшы вочы ад недаверу. Затым ён зірнуў на тое, што нёс адзін з афіцэраў - скрыню з доказамі, якая змяшчае чамадан, кашалёк, ключы і мабільны тэлефон, якія былі знойдзены ў машыне Мюлера. «Вы ўсё аднавілі», — сказаў ён. «Як мая машына? Ён разбурыў?»
  Хагер пачаў казаць яму, што з яго машынай усё ў парадку, але Карнэгі махнуў рукой, каб прымусіць вялікага паліцэйскага замаўчаць. «Добра, што, чорт вазьмі, адбываецца?» - спытаў ён Мюлера. «Што табе было да майго хлопчыка?»
  Раззлаваны Мюлер сказаў: «Гэй, гэты хлопец мяне абакраў. Я проста спрабаваў зрабіць яму паслугу. Я паняцця не меў, што ён твой сын».
  «Паслуга?»
  Мюлер агледзеў хлопчыка з ног да ног. «Учора я бачыў, як ён скраў гадзіннік у Максвела на Гарысан-стрыт».
  Карнегі халодным позіркам паглядзеў на сына, які працягваў апусціць галаву.
  «Я пайшоў за ім і прымусіў яго аддаць мне гадзіннік. Мне было дрэнна за яго. Здавалася, што ён перажывае цяжкі час. Я наняў яго дапамагаць мне на гадзіну ці каля таго. Я проста хацеў паказаць яму, што ёсць людзі, якія будуць плаціць добрыя грошы за законную працу».
  «Што ты зрабіў з гадзіннікам?» — спытаў Карнэгі.
  Мюлер выглядаў абураным. «Вярнуў у краму. Што ты думаў? Я б захаваў скрадзенае?»
  Дэтэктыў зірнуў на сына і спытаў: «Для чаго ён цябе наняў?»
  Калі хлопчык нічога не сказаў, Мюлер патлумачыў. «Я заплаціў яму за тое, каб ён прыглядаў за маёй машынай, пакуль я выносіў некалькі рэчаў з дому».
  " Ваш дом?" — узрушана спытаў хлопчык. «На Трэманце?»
  Мюлер сказаў свайму бацьку: «Правільна. Я пераехаў у матэль на некалькі дзён — я фарбую свой дом, і я не магу спаць ад выпарэнняў фарбы».
  Грузавік на пад'ездзе Мюлера, нагадаў Карнегі.
  - Я не мог скарыстацца ўваходнымі дзвярыма, - са злосцю дадаў Мюлер, - таму што мне надакучыла, што гэтыя твае прыдуркі сочаць за мной кожны раз, калі я выходжу з дому. Я наняў твайго сына, каб застацца з машынай у завулку; гэта зона буксіроўкі там. Нельга пакідаць машыну без нагляду нават на пяць хвілін. Я пакінуў некалькі інструментаў, якія набыў сёння раніцай, узяў некалькі патрэбных рэчаў, і мы паехалі ў матэль». Мюлер паківаў галавой. «Я даў яму ключ, каб адчыніць дзверы, і забыўся ўзяць яго, калі ён сыходзіў. Ён вярнуўся, калі я быў у душы, і сарваў мяне. Мая машына, мабільны тэлефон, грошы, гаманец, чамадан». З агідай ён дадаў: «Чорт вазьмі, і тут я даў яму ўсе гэтыя грошы. І практычна прасіў яго сабрацца і трымацца далей ад наркотыкаў».
  «Ён вам гэта сказаў?» — спытаў Карнэгі.
  Хлопчык неахвотна кіўнуў.
  Бацька ўздыхнуў і кіўнуў на чамадан. «Што там?»
  Мюлер паціснуў плячыма, узяў ключы, адамкнуў і адчыніў шафу.
  Карнегі меркаваў, што бізнесмен не будзе так супрацоўнічаць, калі ў ім будзе здабыча Анка, але ён усё роўна адчуў прыліў захаплення, калі заўважыў, што папяровы пакет унутры быў напоўнены наяўнымі.
  Аднак яго хваляванне знікла, калі ён убачыў, што ў ёй усяго каля трохсот-чатырохсот долараў, у асноўным ватных адзінак і пяцёрак.
  «Грошы сям'і», - растлумачыў Мюлер. «Я не хацеў пакідаць гэта ў хаце. Не з тамтэйшымі мастакамі».
  Карнэгі пагардліва шпурнуў сумку ў футляр і са злосцю ляпнуў вечкам. «Ісус».
  «Вы думалі, што гэта грошы Анко?»
  Карнэгі паглядзеў на кампутарныя тэрміналы вакол іх, курсоры пасіўна міргалі.
  Пракляты Вялікі Брат. . . . Лепшае сачэнне, якое можна купіць за грошы. І паглядзіце, што здарылася.
  Голас дэтэктыва зрываўся ад эмоцый, калі ён сказаў: «Вы сачылі за маім сынам! Вы нанялі маляроў, каб вы маглі сысці незаўважанымі, вы купілі кулі, інструменты. . . . І што, чорт вазьмі, вы рабілі, праглядаючы сайты ахоўнай сігналізацыі?»
  «Параўнальны шопінг», - разумна адказаў Мюлер. «Купляю сігналізацыю на дом».
  «Гэта ўсё падстаўка! Вы...
  Бізнэсовец прымусіў яго замаўчаць, зірнуўшы на таварышаў па службе Карнэгі, якія глядзелі на свайго боса са змешанымі выразамі заклапочанасці і агіды з-за яго паранаідальнай лаянкі. Мюлер кіўнуў у бок кабінета Карнэгі. «Як наконт таго, каб мы з табой пайшлі туды? Паразмаўляйце».
  Унутры Мюлер зачыніў дзверы і павярнуўся да спалоханага дэтэктыва. «Вось такая сітуацыя, дэтэктыў. Я адзіны сведка абвінавачання па справе аб крадзяжы і крадзяжы аўтамабіля супраць вашага сына. Гэта злачынства, і калі я вырашу прад'явіць абвінавачанне, ён адседзіць сур'ёзны тэрмін, асабліва таму, што я падазраю, што вы знайшлі яго ў кампаніі нейкіх не вельмі смачных сяброў, калі яго злавілі. Акрамя таго, ёсць невялікае пытанне пра траекторыю кар'еры бацькі пасля таго, як арышт яго сына трапляе ў газеты».
  «Хочаш дамовіцца?»
  «Так, я хачу дамовіцца. Мяне абрыдла гэтая твая лухта, Карнэгі. Я законны бізнесмен. Я не краў заработную плату Анко. Я не злодзей і ніколі ім не быў».
  Ён уважліва паглядзеў на дэтэктыва, затым палез у кішэню і працягнуў Карнэгі лісток паперы.
  "Што гэта?"
  «Нумар рэйса Coastal Air паўгода таму — дзень рабавання Анко».
  «Адкуль вы гэта атрымалі?»
  «Мае кампаніі вядуць пэўны бізнес з авіякампаніямі. Я пацягнуў за нейкія вяроўкі, і начальнік службы бяспекі Coastal атрымаў гэты нумар. Адзін з пасажыраў першага класа гэтага рэйса заплаціў наяўнымі за білет у адзін бок з аэрапорта Джона Уэйна ў Чыкага праз чатыры гадзіны пасля рабавання Анко. У яго не было зарэгістраванага багажу. Толькі ручная паклажа. Яны не назвалі мне імя пасажыра, але гэта не павінна быць занадта цяжка для працавітага паліцэйскага, як вы.
  Карнэгі ўтаропіўся ў паперу. «Хлопец з Дэпартамента грамадскіх работ? Той, якога сведка бачыў з тым чамаданам каля Анко?»
  «Магчыма, гэта супадзенне, дэтэктыў. Але я ведаю, што я не краў грошы. Можа, і зрабіў ».
  Папера знікла ў кішэні Карнегі. "Чаго ты хочаш?"
  «Знясіце мяне з падазраванага. Выразаць усё назіранне. Я хачу вярнуць сваё жыццё. І я хачу ліст за вашым подпісам аб тым, што доказы пацвярджаюць, што я невінаваты».
  «У судзе гэта нічога не будзе азначаць».
  «Але гэта будзе выглядаць вельмі кепска, калі хто-небудзь вырашыць зноў пайсці за мной».
  «Дрэнна для маёй працы, вы хочаце сказаць.»
  «Гэта менавіта тое, што я маю на ўвазе».
  Праз імгненне Карнэгі прамармытаў: «Як доўга вы гэта планавалі?»
  Мюлер нічога не сказаў. Але ён падумаў: на самай справе не так ужо і доўга. Ён пачаў думаць пра гэта адразу пасля таго, як днямі двое паліцыянтаў перапынілі яго сон.
  Ён перавёў грошы ў адзін са сваіх банкаў у Францыі з інвестыцыйнага рахунку, каб падсілкаваць веру паліцыі ў тое, што ён рыхтуецца бегчы з краіны (французскія рахункі былі цалкам законнымі; толькі дурань мог бы схаваць здабычу ў Еўропе ).
  Потым ён заняўся сваім уласным сачэннем, хоць і нетэхналагічным. Ён надзеў камбінезон, акуляры і капялюш і прабраўся ў паліцэйскі штаб, узброіўшыся лейкай і машынкамі для стрыжкі, каб дагледзець расліны, якія ён заўважыў на станцыі ў першы раз, калі яго арыштавалі. Паўгадзіны ён прасядзеў на каленях, апусціўшы галаву, стрыгчы і паліваючы вадой у калідоры каля пакоя гадзінніка, дзе ён даведаўся, наколькі электроннае ўварванне паліцыі ў яго жыццё. Ён таксама чуў размову паміж Білі Карнэгі і дэтэктывам — класічны прыклад незаангажаванага бацькі і праблемнага, злоснага сына.
  Мюлер усміхнуўся сам сабе, прыгадваючы, што пасля сустрэчы Карнегі быў настолькі засяроджаны на справе, што, калі ледзь не спатыкнуўся аб Мюлера ў калідоры, паліцэйскі так і не заўважыў, хто гэты садоўнік.
  Потым ён некалькі гадзін сачыў за Білі, пакуль не злавіў яго за гадзіннікам. Затым ён падманам прымусіў хлопчыка дапамагчы яму. Ён наняў маляроў, каб падправіць інтэр’ер — каб даць яму нагоду прыпаркаваць машыну ў іншым месцы і засяліцца ў матэль. Потым, выкарыстаўшы іх назіранне супраць іх, ён падмануў паліцэйскіх, каб яны паверылі, што ён сапраўды рабаўнік Анко і што ён рыхтаваўся здзейсніць апошні крадзеж і ўцячы з штата, купіўшы турыстычныя кніжкі, кулі і інструменты і ўвайшоўшы ў сістэму сігналізацыя і сайты турыстычных агенцтваў. У матэлі ён спакусіў Білі Карнэгі скрасці чамадан, крэдыт карткі, тэлефон і машына — усё, што дазволіла б паліцыянтам адсачыць за дзіцем і злавіць яго на гарачым.
  Цяпер ён сказаў Карнэгі: «Прабачце, дэтэктыў. Але ты не пакінуў мне выбару. Ты проста ніколі не паверыш, што я невінаваты».
  «Вы выкарысталі майго сына».
  Мюлер паціснуў плячыма. «Ніякай шкоды. Глядзіце з добрага боку - яго першае вылажэнне і ён выбраў ахвяру, якая гатовая адмовіцца ад абвінавачванняў. Іншаму, яму б так не пашанцавала».
  Карнэгі зірнуў скрозь жалюзі на свайго сына, які стаяў ля стала Хагера.
  - Яго можна выратаваць, дэтэктыў, - сказаў Мюлер. «Калі ты хочаш яго выратаваць. . . . Дык што, мы дамовіліся?»
  За агідным уздыхам рушыў услед агідны кіўок.
  
  Выйшаўшы з паліцэйскага ўчастка, Мюлер кінуў чамадан у кузаў сваёй машыны, якую адбуксіравалі ў пастарунак паліцэйскі грузавік.
  Ён вярнуўся да свайго дома і зайшоў унутр. Рабочыя, відаць, толькі што скончылі, і пах фарбы быў моцным. Ён прайшоў па першым паверсе, адчыніў вокны, каб праветрываць памяшканне.
  Шпацыруючы ў свой сад, ён аглядаў вялізную кучу мульчу, раскладванне якой было адкладзена з-за яго перапыненага сну. Прадпрымальнік зірнуў на гадзіннік. Ён павінен быў зрабіць некалькі тэлефонных званкоў, але вырашыў адкласці іх на іншы дзень; ён быў у настроі садзіцца. Ён пераапрануўся, зайшоў у гараж і ўзяў бліскучую новую рыдлёўку, частку сваіх пакупак той раніцай у Home Depot. Ён пачаў скрупулёзна распаўсюджванне чорна-карычневай мульчу па ўсім вялікім садзе.
  Пасля гадзіны працы спыніўся на піва. Седзячы пад клёнам, пацягваючы Heineken, ён аглядаў пустую вуліцу перад сваім домам, дзе Карнэгі размясціў групу сачэння на працягу апошніх некалькіх месяцаў. Чалавек, было прыемна, што за табой больш не шпіёнілі.
  Затым яго вочы слізганулі на невялікі камень, які ляжаў на паўдарозе паміж шэрагам кукурузных сцеблаў і некалькімі памідорнымі лазамі. У трох футах пад ім была сумка з 543 300 доларамі ад Anco Security, якія ён закапаў там у другой палове дня рабавання перад тым, як скінуў уніформу на грамадскіх работах і павёз скрадзены грузавік у аэрапорт Орындж Каўнці для рэйса ў Чыкага. фальшывае імя — прэвентыўная паездка на той выпадак, калі яму спатрэбіцца вывесці следчых на ілжывы след, як аказалася, яму давялося зрабіць дзякуючы навязліваму дэтэктыву Карнэгі.
  Джэйк Мюлер спланаваў усе свае рабаванні да драбнюткіх дэталяў; вось чаму ён ніколі не быў злоўлены пасля таго, як амаль пятнаццаць гадоў быў злодзеем.
  Ён хацеў адправіць наяўныя грошы свайму гандляру ў Маямі некалькі месяцаў — Мюлер ненавідзеў, калі крадзеж грошай не прыносіў працэнтаў, — але, калі Карнэгі дыхаў яму ў патыліцу, ён не адважваўся. Няўжо цяпер адкапаць і адправіць?
  Не, вырашыў ён; лепш было дачакацца цемры.
  Да таго ж надвор’е стаяла цёплае, неба было ясным і нічога падобнага на садоўніцтва ў цудоўны вясновы дзень. Мюлер дапіў піва, узяў рыдлёўку і вярнуўся да кучы рэзкай мульчы.
   Б ОРН Б АД
  
  Спі , дзіця маё, і спакой суправаджаюць цябе ўсю ноч. . . .
  Словы калыханкі няўмольна круціліся ў яе галаве, такія ж настойлівыя, як грукат арэгонскага дажджу па даху і акну.
  Песня, якую яна спявала Бэт Эн, калі дзяўчынцы было тры-чатыры гады, засела ў яе ў галаве і не спынялася рэхам. Дваццаць пяць гадоў таму яны ўдваіх: маці і дачка, сядзяць на кухні сямейнага дома за межамі Дэтройта. Ліз Палемус, згорбіўшыся над сталом Formica, ашчадная маладая маці і жонка, якія цяжка расцягваюць даляры.
  Спявала дачцэ, якая сядзела насупраць, зачараваная спрытнымі рукамі жанчыны.
  Я, хто цябе кахае, буду побач з табою ўсю ноч.
  Мяккія сонныя часіны паўзуць.
  Пагорак і даліна ў сне спяць.
  Ліз адчула сутаргу ў правай руцэ - той, якая так і не зажыла належным чынам - і зразумела, што ўсё яшчэ трымае слухаўка люта ад навін, якія яна толькі што атрымала. Што яе дачка ішла да дому.
  Дачка, з якой яна не размаўляла больш за тры гады.
  Я чуваў з любоўю ўсю ноч.
  Нарэшце Ліз паклала трубку на месца і адчула, як кроў хлыне ў яе руку, сверб, паколванне. Яна села на вышываную канапу, якая была ў сям'і шмат гадоў, і памасіравала сваё пульсуючае перадплечча. Яна адчувала галавакружэнне, разгубленасць, як быццам не была ўпэўненая, што тэлефонны званок быў сапраўдным ці дзікай сцэнай са сну.
  Толькі жанчына не гублялася ў спакоі. Не, Бэт Эн была ў дарозе. Паўгадзіны, і яна будзе каля дзвярэй Ліз.
  На вуліцы працягваў ісці дождж, куляючыся ў сосны, што запоўнілі двор Ліз. Яна пражыла ў гэтым доме амаль год, у невялікім месцы ў мілях ад бліжэйшага прыгарада. Большасць людзей падумалі б, што гэта занадта мала, занадта аддалена. Але для Ліз гэта быў аазіс. Хударлявая ўдава, якой было каля пяцідзесяці гадоў, мела напружанае жыццё і мала часу на хатнюю гаспадарку. Яна магла хутка прыбраць месца і вярнуцца да працы. І хаця яна наўрад ці была пустэльніцай, яна аддавала перавагу буфернай зоне лесу, якая аддзяляла яе ад суседзяў. Мізэрны памер таксама перашкаджаў сябрам-мужчынам рабіць прапановы, якія, эй, прыдумалі, як бы мне пераехаць? Жанчына проста азіралася ў аднапакаёвай хаце і тлумачыла, што ў такой цеснаце два чалавекі звар'яцеюць; пасля смерці мужа яна вырашыла, што ніколі не выйдзе замуж і не будзе жыць з іншым мужчынам.
  Яе думкі цяпер перанесліся на Джыма. Іх дачка пакінула дом і спыніла ўсе кантакты з сям'ёй перад яго смерцю. Яе заўсёды балела, што дзяўчына нават не патэлефанавала пасля яго смерці, не кажучы ўжо пра тое, каб прысутнічаць на яго пахаванні. Гнеў на гэты выпадак чэрствасці дзяўчыны задрыжаў у Ліз, але яна адсунула яго ў бок, нагадаўшы сабе, што незалежна ад мэты маладой жанчыны сёння ўвечары не хопіць часу, каб выкапаць нават долю балючых успамінаў, якія ляжалі паміж маці і дачкой, як абломкі. ад авіякатастрофы.
  Погляд на гадзіннік. Ліз спалохана ўсвядоміла, што пасля званка прайшло амаль дзесяць хвілін.
  Заклапочаная, яна зайшла ў сваю швейную. Гэты, самы вялікі пакой у доме, быў упрыгожаны іголкамі яе ўласнага і яе маці і тузінам стэлажоў з катушкамі - некаторыя з іх былі зробленыя яшчэ з пяцідзесятых і шасцідзесятых гадоў. У гэтых нітках былі прадстаўлены ўсе адценні Божай палітры. Скрынкі, поўныя ўзораў Vogue і Butterick. Цэнтральным элементам пакоя быў стары электрычны Зінгер. У ім не было ні мудрагелістых кулачкаў новых машын, ні святла, ні складаных датчыкаў, ні ручак. Машына была саракагадовай даўніны, з чорнай эмаллю, ідэнтычная той, што выкарыстоўвала яе маці.
  Ліз шыла з дванаццаці гадоў, і ў цяжкія часы рамяство падтрымлівала яе. Ёй падабалася кожная частка працэсу: купляць тканіну - чуць стук, стук, стук, калі клерк зноў і зноў круціў плоскія ніты тканіны, размотваючы ярды (Ліз магла сказаць жанчынам з амаль ідэальнай дакладнасцю, калі канкрэтная колькасць быў разгорнуты). Прымацаванне выразнай напаўпразрыстай паперы на тканіну. Рэжучы цяжкімі ружовымі нажніцамі, які пакінуў на тканіне край зуба дракона. Падрыхтоўка машыны, намотванне шпулькі, запраўка ніткі ў іголку. . .
  Было нешта такое цалкам заспакаяльнае ў шыцці: браць гэтыя рэчывы — бавоўну з зямлі, поўсць з жывёл — і змешваць іх у нешта зусім новае. Найгоршым аспектам траўмы некалькі гадоў таму было пашкоджанне яе правай рукі, з-за чаго яна не дапускала Спявачкі на тры невыносныя месяцы.
  Так, шыццё было лячэбным для Ліз, але больш за тое, гэта было часткай яе прафесіі і дапамагло ёй стаць забяспечанай жанчынай; побач былі стэлажы з дызайнерскімі сукенкамі, якія чакалі яе ўмелага дотыку.
  Яе вочы падняліся на гадзіннік. Пятнаццаць хвілін. Яшчэ адзін задыханы смоўж панікі.
  Ясна ўяўляю сабе той дзень дваццаць пяць гадоў таму — Бэт Эн у фланелевых жамчужынах, якая сядзіць за хісткім кухонным сталом і зачаравана назірае за хуткімі пальцамі сваёй маці, калі Ліз спявае ёй.
  Спі, дзіця маё, і мір суправаджай цябе. . .
  Гэты ўспамін спарадзіў дзесяткі іншых, і ў сэрцы Ліз узнялася хваляванне, як узровень вады ў набраклым дажджом ручаі за яе домам. Ну, сказала яна сабе зараз цвёрда, не проста сядзі тут. . . Рабі што-небудзь. Будзьце занятыя. Яна знайшла ў сваёй шафе цёмна-сіні пінжак, падышла да швейнага стала і пакапалася ў кошыку, пакуль не знайшла адпаведны кавалак воўны. Яна выкарыстае гэта, каб зрабіць кішэню для адзення. Ліз узялася за працу, разгладжваючы тканіну, пазначаючы яе кравецкім мелам, знайшоўшы нажніцы, акуратна абразаючы. Яна засяродзілася на сваёй задачы, але гэтага адцягнення было недастаткова, каб адцягнуць яе думкі ад маючага адбыцца візіту — і ўспамінаў шматгадовай даўніны.
  Напрыклад, крадзеж у краме. Калі дзяўчынцы было дванаццаць.
  Ліз успомніла тэлефонны званок, адказваючы на яго. Начальнік аховы суседняга ўнівермага паведаміў — да шоку для Ліз і Джыма — што Бэт Эн была злоўлена з каштоўнасцямі амаль на тысячу долараў, схаванымі ў папяровым пакеце.
  Бацькі прасілі кіраўніка не прад'яўляць абвінавачанняў. Яны сказалі, што, напэўна, адбылася нейкая памылка.
  «Ну, — скептычна сказаў начальнік аховы, — мы знайшлі яе з пяццю гадзіннікамі. Каралі таксама. Загорнуты ў гэты пакет з прадуктамі. Я маю на ўвазе, што для мяне гэта не гучыць як памылка».
  Нарэшце, пасля доўгіх запэўніванняў, што гэта была выпадковасць, і абяцанняў, што яна больш ніколі не прыйдзе ў краму, менеджэр пагадзіўся не ўмешваць паліцыю ў гэтую справу.
  За межамі крамы, як толькі сям'я засталася адна, Ліз люта павярнулася да Бэт Эн: «Чаму ты гэта зрабіла?»
  "Чаму не?" — быў пявучы адказ дзяўчыны, з'едлівая ўсмешка на яе твары.
  «Гэта было глупства».
  «Маўляў, мне ўсё роўна».
  «Бэт Эн. . . чаму вы так сябе паводзіце?»
  «Якім шляхам?» — спытала дзяўчына ў прытворнай разгубленасці.
  Яе маці спрабавала ўцягнуць яе ў дыялог - так, як ток-шоу і псіхолагі казалі, што трэба рабіць са сваімі дзецьмі, - але Бэт Эн заставалася сумнай і рассеянай. Ліз зрабіла невыразнае і, відавочна, бескарыснае папярэджанне і здалася.
  Думаючы зараз: вы прыклалі пэўныя намаганні, каб пашыць пінжак або сукенку, і вы атрымаеце вопратку, якую чакаеце. Няма ніякай таямніцы. Але вы прыкладаеце ў тысячу разоў больш намаганняў для выхавання дзіцяці, а вынік аказваецца супрацьлеглы таму, на які вы спадзяецеся і марыце. Гэта здавалася такім несправядлівым.
  Пільныя шэрыя вочы Ліз разглядалі ваўняную куртку, упэўніўшыся, што кішэня ляжыць роўна і правільна замацавана. Яна спынілася, паглядзеўшы ў акно ў бок чорных каласоў хвоі, але тое, што яна ўбачыла, было больш жорсткім успамінам пра Бэт Эн. Які рот у гэтай дзяўчыны! Бэт Эн глядзела сваёй маці ці бацьку ў вочы і казала: «Ты ні ў якім разе не прымусіш мяне пайсці з табой». Або: «Ці ёсць у вас хоць нейкае паняцце?»
  Можа, трэба было больш строга ставіцца да выхавання. У сям'і Ліз цябе лупцавалі за тое, што ты лаяўся, адказваў дарослым, або за тое, што не рабіў таго, што прасілі бацькі. Яны з Джымам ніколі не лупцавалі Бэт Эн; магчыма, яны павінны былі ўдарыць яе раз ці два.
  Аднойчы нехта захварэў у сямейны бізнес — склад, які Джым атрымаў у спадчыну, — і яму патрэбна была Бэт Эн, каб дапамагчы. Яна агрызнулася на яго: «Я лепш буду мёртвай, чым вярнуся з табой у гаўняную дзірку».
  Яе бацька сарамліва адступіў, але Ліз кінулася да дачкі. «Не размаўляй так з бацькам».
  "О?" — саркастычным голасам спытала дзяўчына. «Як мне з ім размаўляць? Як нейкая паслухмяная дачушка, якая робіць усё, што хоча? Магчыма, ён гэтага і хацеў, але справа не ў тым, каго ён атрымаў». Яна схапіла сумачку і накіравалася да дзвярэй.
  "Куды ты ідзеш?"
  «Каб пабачыць сяброў».
  "Вы не. Вяртайцеся сюды ў гэтую хвіліну!»
  Яе адказам быў ляп дзвярыма. Джым рушыў за ёй, але ў імгненне яна знікла, храбусцячы праз двухмесячны шэры мічыганскі снег.
  А гэтыя «сябры»?
  Трыш, Эрык і Шон. . . дзеці з сем'яў з зусім іншымі каштоўнасцямі, чым у Ліз і Джыма. Ёй спрабавалі забараніць спатканне. Але гэта, вядома, ніяк не паўплывала.
  «Не кажыце мне, з кім я магу тусавацца», - люта сказала Бэт Эн. Дзяўчыне тады было васямнаццаць, і ростам яна была роўная маці. Ідучы наперад, Ліз з трывогай адступіла. Дзяўчына працягвала: «А што вы наогул пра іх ведаеце?»
  - Яны не любяць твайго бацьку і мяне - гэта ўсё, што мне трэба ведаць. Што не так з дзецьмі Тода і Джоан? Ці Брэда? Мы з тваім бацькам ведаем іх шмат гадоў».
  «Што з імі?» — з'едліва буркнула дзяўчына. «Паспрабуйце, яны няўдачнікі». На гэты раз, схапіўшы сумачку і цыгарэты, якія яна пачала паліць, яна зрабіла яшчэ адзін драматычны выхад.
  Правай нагой Ліз націснула на педаль «Сінгера», і матор выдаў свой характэрны скрыгат, а потым уварваўся ў клатта клатта клатта, калі іголка паскорылася ўверх і ўніз, знікаючы ў тканіне, пакідаючы акуратны шэраг шыўкоў вакол кішэні.
  Клата, Клата, Клата . . .
   У сярэдняй школе дзяўчынка вярталася дадому да сямі-васьмі гадоў, а ў сярэдняй школе прыходзіла значна пазней. Часам яна не хадзіла ўсю ноч. У выхадныя яна таксама проста знікала і не мела нічога агульнага з сям'ёй.
  Клатта Клатта Клатта. Рытмічны скрыгат Спявачкі крыху супакоіў Ліз, але не змог утрымаць яе ад зноў панікі, калі яна паглядзела на гадзіннік. Яе дачка магла быць тут у кожную хвіліну.
  Яе дзяўчынка, яе маленькае дзіцятка. . .
  Спі, маё дзіця . . .
  І пытанне, якое мучыла Ліз гадамі, вярнулася цяпер: што пайшло не так? Гадзінамі яна прайгравала раннія гады дзяўчынкі, спрабуючы зразумець, што зрабіла Ліз, каб прымусіць Бэт Эн так цалкам адмовіцца ад яе. Яна была ўважлівай, актыўнай маці, была паслядоўнай і справядлівай, кожны дзень гатавала ежу для сям'і, мыла і прасавала дзяўчынцы бялізну, купляла ёй усё неабходнае. Усё, пра што яна магла думаць, гэта тое, што яна была занадта цвёрдай, занадта непахіснай у сваім падыходзе да выхавання дзяўчынкі, часам занадта строгай.
  Але гэта не здавалася вялікім злачынствам. Да таго ж, Бэт Эн была гэтак жа злая на свайго бацьку — бацькоўскага ласкі. Спакойны, улюбёны да такой ступені, што сапсаваў дзяўчынку, Джым быў ідэальным бацькам. Ён дапамагаў Бэт Эн і яе сябрам з хатнімі заданнямі, сам вазіў іх у школу, калі Ліз працавала, чытаў ёй казкі перад сном і ўкладваў яе на ноч. Ён прыдумаў «спецыяльныя гульні» для сябе і Бэт Эн. Гэта была тая бацькоўская сувязь, якая спадабалася б большасці дзяцей.
  Але дзяўчына таксама прыходзіла ў лютасць на яго і рабіла ўсё магчымае, каб не праводзіць з ім час.
  Не, Ліз не магла прыгадаць ні змрочных здарэнняў у мінулым, ні траўмаў, ні трагедый, якія маглі б ператварыць Бэт Эн у адступніцу. Яна вярнулася да высновы, да якой прыйшла шмат гадоў таму: што, як бы несправядліва і жорстка гэта ні здавалася, яе дачка проста нарадзілася прынцыпова іншай, чым Ліз; нешта здарылася ў праводцы, каб зрабіць дзяўчыну бунтаркай.
  І, гледзячы на тканіну, разгладжваючы яе сваімі доўгімі, гладкімі пальцамі, Ліз падумала пра іншае: бунтарка, так, але ці была яна таксама пагрозай ?
  Цяпер Ліз прызналася, што частка нялёгкасці, якую яна адчула сёння вечарам, была не толькі з-за насоўвання канфрантацыі з яе наравістым дзіцем; было тое, што маладая жанчына напалохала яе.
  Яна падняла вочы ад курткі і ўтаропілася на дождж, які пырскаў у яе акно. Яе правая рука балюча паколвала, яна ўспомніла той жудасны дзень некалькі гадоў таму - дзень, які назаўсёды выгнаў яе з Дэтройта і да гэтага часу выклікаў у яе задыханыя кашмары. Ліз зайшла ў ювелірную краму і спынілася ў шоку, задыхаючыся, убачыўшы пісталет, які махнуў на яе. Яна ўсё яшчэ бачыла жоўты ўспышку, калі мужчына націснуў на курок, чула ашаламляльны выбух, адчувала здранцвенне, калі куля ўрэзалася ёй у руку, расцягнуўшыся на пліткавай падлозе, закрычаўшы ад болю і разгубленасці.
  Яе дачка, вядома, не мела ніякага дачынення да той трагедыі. Тым не менш Ліз зразумела, што Бэт Эн была такая ж жадаючая і здольная націснуць на курок, як той чалавек падчас рабавання; у яе былі доказы, што яе дачка была небяспечнай жанчынай. Некалькі гадоў таму, пасля таго як Бэт Эн пакінула дом, Ліз пайшла наведаць магілу Джыма. Дзень быў туманная, як вата, і яна была амаль да магільнай пліты, калі ўбачыла, што нехта стаіць над ёй. Да свайго шоку яна зразумела, што гэта Бэт Эн. Ліз вярнулася ў туман, сэрца яе моцна калацілася. Яна доўга разважала, але нарэшце вырашыла, што ў яе не хопіць смеласці супрацьстаяць дзяўчыне, і вырашыла пакінуць запіску на лабавым шкле сваёй машыны.
  Але калі яна падышла да Chevy, шукаючы ў сумачцы ручку і трохі паперы, яна зазірнула ўнутр, і яе сэрца задрыжала ад відовішча: куртка, кучу папер і напалову схаваны пад імі пісталет і некалькі поліэтыленавых пакетаў, які ўтрымліваў белы парашок - наркотыкі, меркавала Ліз.
  «О, так, — падумала яна цяпер, — яе дачка, маленькая Бэт Эн Палемус, была вельмі здольная на забойства.
  Нага Ліз паднялася з педалі, і Спявак змоўк. Яна падняла заціск і абрэзала звісаючыя ніткі. Яна нацягнула яго і сунула ў кішэню некалькі рэчаў, паглядзела на сябе ў люстэрка і вырашыла, што працай яна задаволена.
  Затым яна ўтаропілася ў сваё цьмянае адлюстраванне. Сыходзь! - сказаў голас у яе галаве. Яна пагроза! Выходзьце зараз, пакуль не прыбыла Бэт Эн.
  Але пасля спрэчкі Ліз уздыхнула. Адной з прычын, чаму яна пераехала сюды, было тое, што яна даведалася, што яе дачка пераехала на паўночны захад. Ліз хацела паспрабаваць высачыць дзяўчыну, але выявіла, што ёй гэта дзіўна не хацелася. Не, яна застанецца, яна сустрэнецца з Бэт Эн. Але яна не збіралася быць дурной, не пасля рабавання. Цяпер Ліз павесіла пінжак на вешалку і падышла да шафы. Яна зняла з верхняй паліцы скрынку і зазірнула ўнутр. Там сядзеў малы пісталет. «Жаночы пісталет», - назваў яго Джым, калі падарыў яе шмат гадоў таму. Яна дастала яго і ўтаропілася на зброю.
  Спі, маё дзіця. . . Усю ноч.
  Потым яна здрыганулася ад агіды. Не, яна ніяк не магла прымяніць зброю супраць дачкі. Канешне не.
  Ідэя ўсыпіць дзяўчынку назаўжды была неймаверная.
  І ўсё ж . . . Што, калі гэта быў выбар паміж яе жыццём і жыццём яе дачкі? Што, калі нянавісць унутры дзяўчыны падштурхнула яе праз край?
  Ці магла яна забіць Бэт Эн, каб выратаваць сваё жыццё?
  Ніводная маці ніколі не павінна рабіць такі выбар.
  Яна доўга вагалася, потым пачала класці пісталет назад. Але ўспышка святла спыніла яе. Фары запоўнілі пярэдні двор і кідалі ярка-жоўтыя каціныя вочы на сцяну швейнай побач з Ліз.
  Жанчына яшчэ раз зірнула на стрэльбу і, не паклаўшы яе ў шафу, паклала на камоду каля дзвярэй і накрыла сурвэткай. Яна ўвайшла ў гасцёўню і ўтаропілася ў акно на машыну на пад'ездзе, якая стаяла нерухома, з уключанымі фарамі, хутка шчомаючы шклоачышчальнікамі, а яе дачка не вырашалася вылезці; Ліз падазравала, што дзяўчыну ўтрымала не дрэннае надвор'е.
  Праз доўгі-доўгі момант фары патухлі.
  Ну, думай пазітыўна, сказала сабе Ліз. Магчыма, яе дачка змянілася. Магчыма, сэнс візіту быў у тым, каб загладзіць усю здраду за гэтыя гады. Яны маглі нарэшце пачаць працаваць над нармальнымі адносінамі.
   Тым не менш яна зірнула на швейную, дзе на камодзе ляжаў пісталет, і сказала сабе: вазьмі яго. Трымайце яго ў кішэні.
  Потым: Не, вярні ў шафу.
  Ліз не зрабіла ні таго, ні іншага. Пакінуўшы пісталет на камодзе, яна падышла да ўваходных дзвярэй свайго дома і адчыніла іх, адчуваючы, як халодны туман пакрывае яе твар.
  Калі Бэт Эн прайшла праз дзвярны праём, яна адышла ад набліжаючагася сілуэту стройнай маладой жанчыны і спынілася. Паўза, потым яна зачыніла за сабой дзверы.
  Ліз засталася пасярод гасцінай, нервова сціскаючы рукі.
  Адкінуўшы капюшон вятроўкі, Бэт Эн выцерла дождж з твару. Твар у маладой жанчыны быў абветраны, румяны. На ёй не было макіяжу. Ліз ведала, што ёй будзе дваццаць восем, але яна выглядала старэй. Яе валасы былі цяпер кароткімі, адкрываючы малюсенькія завушніцы. Чамусьці Ліз падумала, ці падарыў іх нехта дзяўчыне, ці яна купіла іх для сябе.
  «Ну, прывітанне, мілы».
  «Маці».
  Ваганне, потым кароткі, без гумару смех Ліз. «Раней ты называла мяне «мама». »
  «Я?»
  «Так. Няўжо не памятаеш?»
  Паківаў галавой. Але Ліз думала, што насамрэч яна памятае, але не хацела прызнавацца ў памяці. Яна ўважліва агледзела дачку.
  Бэт Эн акінула позіркам маленькую гасцёўню. Яе погляд спыніўся на фотаздымку, на якім яны разам з бацькам — яны былі на прычале каля сямейнага дома ў Мічыгане.
  Ліз спытала: «Калі вы тэлефанавалі, вы сказалі, што вам нехта сказаў, што я тут. Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  «Гэта не мае значэння. Проста хто-небудзь. Вы жывяце тут з . . .” Яе голас згас.
  «Пару гадоў. Хочаш выпіць?»
  «Не».
  Ліз успомніла, што ў шаснаццаць гадоў яна знайшла дзяўчыну, якая таяла піва, і задумалася, ці працягвала яна піць, і цяпер у яе праблемы з алкаголем.
  «Тады чай? Кава?»
  «Не».
  «Вы ведалі, што я пераехаў на паўночны захад?» - спытала Бэт Эн.
  «Вы заўсёды казалі пра вобласць, сыход ад . . . добра, выбрацца з Мічыгана і прыехаць сюды. Затым, калі вы выехалі, вы атрымалі пошту на дом. Ад кагосьці з Сіэтла».
  Бэт Эн кіўнула. Ці была таксама лёгкая грымаса? Нібы яна злавалася на сябе за тое, што неасцярожна пакінула падказку пра сваё месцазнаходжанне. «І ты пераехаў у Портленд, каб быць побач са мной?»
  Ліз усміхнулася. «Я мяркую, што я зрабіў. Я пачаў шукаць цябе, але страціў нервы». Ліз адчула, як на яе вачах навярнуліся слёзы, пакуль дачка працягвала аглядаць пакой. Дом быў невялікі, так, але мэбля, электроніка і інтэр'еры былі найлепшымі - гэта ўзнагарода за напружаную працу Ліз за апошнія гады. У жанчыне змагаліся два пачуцці: яна напалову спадзявалася, што ў дзяўчыны ўзнікне спакуса аднавіць зносіны яе маці, калі яна ўбачыла, колькі грошай у Ліз, але ў той жа час ёй было сорамна за багацце; адзенне яе дачкі і танная біжутэрыя паказвалі, што ёй цяжка.
  Цішыня была падобная да агню. Гэта апякло скуру і сэрца Ліз.
  Бэт Эн расціснула левую руку, і яе маці заўважыла мініяцюрны заручальны пярсцёнак і просты залаты пярсцёнак. Слёзы цяпер пакаціліся з яе вачэй. «Вы-?»
  Маладая жанчына правяла позіркам маці на пярсцёнак. Яна кіўнула.
  Ліз задавалася пытаннем, што гэта за мужчына яе зяць. Ці быў бы ён кімсьці мяккім, як Джым, кімсьці, хто мог бы супакоіць наравістую асобу дзяўчыны? Ці яму будзе цяжка? Як сама Бэт Эн?
  «У вас ёсць дзеці?» - спытала Ліз.
  «Гэта не табе ведаць».
  "Ты працуеш?"
  «Вы пытаецеся, ці змяніўся я, мама?»
  Ліз не хацела чуць адказ на гэтае пытанне і хутка працягнула, выкладаючы сваю справу. «Я думала, - сказала яна, у яе голасе пракраўся адчай, - што, магчыма, я магла б паехаць у Сіэтл. Мы маглі бачыць адзін аднаго. . . мы маглі б нават працаваць разам. Мы маглі б быць партнёрамі. Пяцьдзесят на пяцьдзесят. Нам было б так весела. Я заўсёды думаў, што нам будзе выдатна разам. Я заўсёды марыў...
  «Ты і я працуем разам, мама?» Яна зазірнула ў швейную, кіўнула ў бок машыны, стэлажоў з сукенкамі. «Гэта не маё жыццё. Гэтага ніколі не было. Такога ніколі не магло быць. Пасля ўсіх гэтых гадоў вы сапраўды гэтага не разумееце?» Словы і іх халодны тон адказалі Ліз цвёрда запыталася: не, дзяўчына не змянілася ні на кроплю.
  Яе голас стаў рэзкім. «Тады чаму ты тут? Які сэнс табе прыходзіць?»
  «Я думаю, вы ведаеце, ці не так?»
  «Не, Бэт Эн, я не ведаю. Псіхапомста нейкая?»
  «Я думаю, можна так сказаць». Яна зноў агледзела пакой. "Пойдзем."
  Дыханне Ліз пачашчалася. «Чаму? Усё, што мы калі-небудзь рабілі, было для вас».
  «Я б сказаў, што ты зрабіў гэта са мной». У руцэ дачкі з'явіўся пісталет, і чорнае дула нахілілася ў бок Ліз. «На вуліцы», - прашаптала яна.
  «Божа мой! Не!» Яна ўздыхнула, калі ўспамін пра страляніну ў ювелірнай краме цяжка вярнуўся да яе. Яе рука паколвала, а па шчоках пацяклі слёзы.
  Яна ўявіла пісталет на камодзе.
  Спі, маё дзіця. . .
  «Я нікуды не пайду!» - сказала Ліз, выціраючы вочы.
  "Так. Звонку».
  "Што ты збіраешся рабіць?" - з адчаем спытала яна.
  «Тое, што я павінен быў зрабіць даўно».
  Ліз абаперлася на крэсла, каб падтрымаць. Яе дачка заўважыла левую руку жанчыны, якая апынулася ў некалькіх цалях ад тэлефона.
  «Не!» - гаўкнула дзяўчына. «Адыдзі ад гэтага».
  Ліз безнадзейна зірнула на трубку і зрабіла, як ёй загадалі.
  "Хадзем са мной."
   «Цяпер? Пад дажджом».
  Дзяўчына кіўнула.
  «Дай мне паліто».
  «Вось адзін ля дзвярэй».
  «Недастаткова цёпла».
  Дзяўчынка вагалася, нібы збіралася сказаць, што цяпло яе матчынага паліто не мае значэння, улічваючы тое, што павінна было адбыцца. Але потым яна кіўнула. «Але не спрабуйце карыстацца тэлефонам. Я буду назіраць».
  Увайшоўшы ў дзвярны праём швейнай, Ліз узяла сіні пінжак, над якім толькі што працавала. Яна павольна надзела яго, яе вочы былі прыкаваныя да сурвэткі і гарбу пісталета пад ёй. Яна зірнула назад у гасціную. Яе дачка глядзела на зроблены ў рамцы здымак, на якім яна ў адзінаццаць ці дванаццаць стаіць побач з бацькам і маці.
  Яна хутка апусцілася і ўзяла пісталет. Яна магла хутка павярнуцца, накіраваць яго на дачку. Крычыце ёй, каб яна выкінула свой пісталет.
  Мама, я адчуваю цябе побач са мной усю ноч. . .
  Бацька, я ведаю, што ты чуеш мяне ўсю ноч. . .
  Але што, калі Бэт Эн не адмовілася ад пісталета?
  Што, калі яна падняла яго, збіраючыся страляць?
  Што тады зрабіла б Ліз?
  Каб выратаваць уласнае жыццё, яна магла забіць дачку?
  Спі, маё дзіця. . .
   Бэт Эн па-ранейшаму адвярнулася, разглядаючы карціну. Ліз змагла б зрабіць гэта — паварот, адзін хуткі стрэл. Яна адчула пісталет, яго вага цягнула яе пульсуючую руку.
  Але потым яна ўздыхнула.
  Адказ быў адмоўны. Аглушальнае не. Яна б ніколі не пакрыўдзіла дачку. Што б ні здарылася далей, на вуліцы пад дажджом, яна ніколі не магла б пакрыўдзіць дзяўчыну.
  Замяніўшы пісталет, Ліз далучылася да Бэт Эн.
  – Хадзем, – сказала дачка і, засунуўшы ўласны пісталет за пояс джынсаў, вывела жанчыну на вуліцу, груба схапіўшы маці за руку. Ліз зразумела, што гэта быў першы фізічны кантакт як мінімум за чатыры гады.
  Яны спыніліся на ганку, і Ліз павярнулася да дачкі. «Калі вы зробіце гэта, вы будзеце шкадаваць аб гэтым усё астатняе жыццё».
  - Не, - сказала дзяўчына. «Я б пашкадаваў, што не зрабіў гэтага».
  Ліз адчула, як пырскі дажджу далучыліся да слёз на яе шчоках. Яна зірнула на дачку. Твар маладой жанчыны таксама быў мокры і чырвоны, але гэта, як ведала маці, выключна ад дажджу; яе вочы былі зусім без слёз. Шэптам яна спытала: «Што я зрабіла, каб ты мяне ненавідзеў?»
  Гэтае пытанне засталося без адказу, калі ў двор пад'ехала першая з паліцэйскіх машын, чырвоныя, сінія і белыя агні запальвалі тлустыя кроплі дажджу вакол іх, як іскры на святкаванні Чацвёртага ліпеня. Мужчына гадоў трыццаці, апрануты ў цёмную вятроўку і бэйдж на шыі, выйшаў з першай машыны і накіраваўся да дому, за ім ішлі два супрацоўнікі дзяржаўнай уніформы. Ён кіўнуў Бэт Эн. «Я Дэн Хіт, паліцыя штата Арэгон».
  Маладая жанчына паціснула яму руку. «Дэтэктыў Бэт Эн Полэмус, паліцыя Сіэтла».
  "Сардэчна запрашаем у Портленд", - сказаў ён.
  Яна іранічна паціснула плячыма, узяла кайданкі, якія ён трымаў, і надзейна скавала рукі маці.
  
  Анямелая ад халоднага дажджу — і ад эмацыйнага зліцця сустрэчы — Бэт Эн слухала, як Хіт дэкламаваў старэйшай жанчыне: «Элізабэт Полемус, ты арыштаваная за забойства, замах на забойства, напад, узброенае рабаванне і гандаль крадзеным .” Ён зачытаў ёй яе правы і растлумачыў, што яна будзе прыцягнута да суда ў Арэгоне па мясцовых абвінавачваннях, але падлягае загаду аб экстрадыцыі назад у Мічыган на падставе шэрагу невыкананых там ордэраў, у тым ліку смяротнага забойства.
  Бэт Эн жэстам паказала маладому афіцэру OSP, які сустрэў яе ў аэрапорце. Яна не паспела аформіць дакументы, якія дазволілі б ёй прывезці ўласную табельную зброю ў іншы штат, таму салдат пазычыў ёй адну са сваіх. Яна вярнула яго яму і павярнулася, каб паглядзець, як салдат абшуквае яе маці.
  «Мілая», - пачала яе маці жаласным, умольным голасам.
  Бэт Эн не звярнула на яе ўвагі, і Хіт кіўнуў маладому салдату ў форме, які павёў жанчыну да патрульнай машыны. Але Бэт Эн спыніла яго і паклікала: «Трымайся. Абысці яе лепш».
  Вайсковы ў форме міргаў вачыма, гледзячы на хударлявага, хударлявага палоннага, які здаваўся нестрашным, як дзіця. Але, кіўнуўшы з боку Хіта, ён паказаў на паліцэйскую, якая па-майстэрску пагладзіла яе. Афіцэр нахмурыўся калі яна падышла да спіны Ліз. Маці кінула пранізлівы позірк на сваю дачку, калі афіцэр падцягнуў цёмна-сіні пінжак жанчыны, адкрываючы маленькую кішэню, зашытую на ўнутраным боку вопраткі. Унутры знаходзіўся невялікі нож і універсальны ключ ад кайданкоў.
  - Ісус, - прашаптаў афіцэр. Ён кіўнуў міліцыянтцы, якая зноў абшукала яе. Іншых сюрпрызаў не знайшлося.
  Бэт Эн сказала: «Гэта быў трук, які я памятаю са старых часоў. Яна зашывала ў вопратку патаемныя кішэні. За крадзяжы ў крамах і хаванне зброі». Халодны смех маладой жанчыны. «Шыццё і рабаванне. Гэта яе таленты». Усмешка згасла. «Забіваць таксама, вядома».
  «Як ты мог зрабіць гэта са сваёй маці?» - злосна агрызнулася Ліз. «Ты Юда».
  Бэт Эн адасоблена назірала, як жанчыну вялі да паліцэйскай машыны.
  Хіт і Бэт Эн зайшлі ў гасціную дома. Пакуль паліцыянтка зноў аглядала скрадзеную маёмасць на сотні тысяч долараў, якая запаўняла бунгала, Хіт сказаў: «Дзякуй, дэтэктыў. Я ведаю, што гэта было цяжка для вас. Але мы адчайна імкнуліся ахапіць яе, каб ніхто не пацярпеў».
  Захоп Ліз Палемус сапраўды мог ператварыцца ў крывавую лазню. Гэта здаралася і раней. Некалькі гадоў таму, калі яе маці і яе палюбоўнік Брэд Сэлбіт спрабавалі перакуліць ювелірную краму ў Эн-Арбар, Ліз была здзіўлена ахоўнікамі. Ён стрэліў ёй у руку. Але гэта не перашкодзіла ёй схапіць свой пісталет другой рукой і забіць яго і кліента, а потым застрэліць аднаго з паліцыянтаў, якія адказалі на гэта. афіцэры. Ёй удалося ўцячы. Яна з'ехала з Мічыгана ў Портленд, дзе яны з Брэдам зноў распачалі сваю дзейнасць, прытрымліваючыся сваёй моцнай пазіцыі - перабіваючы ювелірныя крамы і буцікі, якія прадаюць дызайнерскае адзенне, якое яна выкарыстае свае навыкі швачкі, каб пераапрануць і потым прадаць да платоў у іншых штатах.
  Інфарматар паведаміў паліцыі штата Арэгон, што Ліз Полемус стаіць за серыяй нядаўніх рабаванняў на паўночным захадзе і жыла пад фальшывым імем у тутэйшым бунгала. Дэтэктывы OSP, якія займаліся гэтай справай, даведаліся, што яе дачка была дэтэктывам паліцэйскага дэпартамента Сіэтла і даставіла Бэт Эн на верталёце ў аэрапорт Портленда. Яна прыехала сюды адна, каб маці мірна здалася.
  «Яна была ў спісе дзесяці самых вышукуваных у двух штатах. І я чуў, што яна таксама рабіла сабе імя ў Каліфорніі. Уявіце сабе — ваша ўласная маці». Голас Хіта сціх, падумаўшы, што гэта можа быць недалікатным.
  Але Бэт Эн было ўсё роўна. Яна разважала: «Гэта было маё дзяцінства — узброенае рабаванне, крадзеж з узломам, адмыванне грошай. . . . Мой бацька валодаў складам, дзе агароджвалі рэчы. Гэта быў іх фронт — яны атрымалі яго ў спадчыну ад бацькі. Дарэчы, які таксама займаўся гэтым бізнесам».
  «Ваш дзед ?»
  Яна кіўнула. «Гэты склад. . . Я ўсё яшчэ бачу гэта так ясна. Панюхаць. Адчуйце холад. А я быў там толькі адзін раз. Калі мне было каля васьмі, я мяркую. Гэта было поўна здзейсненага мерча. Мой бацька пакінуў мяне ў кабінеце аднаго на некалькі хвілін, я вызірнуў за дзверы і ўбачыў, як ён і адзін з яго прыяцеляў б'юць да чорта гэтага хлопца. Ледзь не забілі яго».
   «Не падобна на тое, што яны спрабавалі трымаць ад вас што-небудзь у таямніцы».
  «Сакрэт? Чорт вазьмі, яны зрабілі ўсё магчымае, каб уцягнуць мяне ў бізнес. У майго бацькі былі такія «асаблівыя гульні», ён іх называў. О, я павінен быў зайсці да сяброў і даведацца, ці ёсць у іх каштоўнасці і дзе яны знаходзяцца. Або праверце ў школе тэлевізары і відэамагнітафоны і паведаміце яму, дзе яны іх захоўваюць і якія замкі на дзвярах».
  Хіт са здзіўленнем паківаў галавой. Затым ён спытаў: «Але ў вас ніколі не было сутычак з законам?»
  Яна засмяялася. «Насамрэч, так — аднойчы мяне схапілі за крадзеж у краме».
  Хіт кіўнуў. «Я выкурыў пачак цыгарэт, калі мне было чатырнаццаць. Я да гэтага часу адчуваю на сваёй попе татаў рэмень для гэтага».
  - Не, не, - сказала Бэт Эн. «Мяне схапілі, калі я вярнуў нейкае дзярмо, якое мая маці скрала».
  «Вы што?»
  «Яна завяла мяне ў краму як прыкрыццё. Ведаеце, маці і дачка не былі б такімі падазронымі, як жанчына сама па сабе. Я бачыў, як яна клала ў кішэню некалькі гадзіннікаў і каралі. Калі мы вярнуліся дадому, я паклаў тавар у сумку і аднёс у краму. Напэўна, ахоўнік убачыў, што я выглядаю вінаватым, і прыбіў мяне да таго, як я паспеў што-небудзь замяніць. Я ўзяў рэп. Я маю на ўвазе, што я не збіраўся скідаць ні капейкі на сваіх бацькоў, праўда? . . . Мая маці была такая шалёная. . . . Яны, шчыра кажучы, не маглі зразумець, чаму я не хачу пайсці па іх слядах».
  «Вам патрэбны час з доктарам Філам ці яшчэ з кім-небудзь».
  "Быў там. Я ўсё яшчэ».
  Яна кіўнула, калі ўспаміны вярнуліся да яе. «З дванаццаці-трынаццаці гадоў я стараўся трымацца як мага далей ад дому. Я рабіў усё, што мог, пасля школы. Па выхадных працаваў валанцёрам у бальніцы. Мне вельмі дапамаглі сябры. Яны былі лепшымі. . . Магчыма, я выбраў іх таму, што яны былі восемдзесят з крымінальных груп маіх бацькоў. Я хацеў бы пагутарыць са стыпендыятамі Нацыянальнай заслугі, камандай дэбатаў, Лацінскім клубам. Любы, хто быў прыстойны і нармальны. Я не быў выдатным студэнтам, але я праводзіў так шмат часу ў бібліятэцы або вучыўся ў дамах сяброў, што атрымаў поўную стыпендыю і паступіў у каледж».
  «Куды ты пайшоў?»
  «Эн Арбор. Спецыялізацыя крымінальнага правасуддзя. Я здаў экзамен CS і атрымаў месца ў паліцыі Дэтройта. Працаваў там некаторы час. Наркотыкі ў асноўным. Потым пераехаў сюды і далучыўся да сіл у Сіэтле».
  «І ў вас ёсць залаты шчыт. Вы хутка зрабілі дэтэктыва». Хіт агледзеў дом. «Яна тут жыла сама? Дзе твой бацька?»
  - Мёртвая, - прама сказала Бэт Эн. «Яна забіла яго».
  " Што? »
  «Пачакайце, вы прачытаеце загад аб экстрадыцыі з Мічыгана. У той час гэтага, вядома, ніхто не ведаў. Першапачатковая справаздача каранера была няшчасным выпадкам. Але некалькі месяцаў таму гэты хлопец у турме ў Мічыгане прызнаўся, што дапамагаў ёй. Маці даведалася, што мой бацька здымаў грошы з іх аперацыі і дзяліў іх з нейкай сяброўкай. Яна наняла гэтага хлопца, каб забіць яго і зрабіць так, каб гэта выглядала як выпадковае ўтапленне».
  «Прабачце, дэтэктыў».
  Бэт Эн паціснула плячыма. «Я заўсёды думаў, ці змагу я ім дараваць. Памятаю, аднойчы я яшчэ працаваў у Narc у Дэтройце. Я б проста ўчыніў вялікі бюст на Six Mile. Канфіскавалі кучу сьмаку. На вакзале я збіраўся запісваць матэрыялы ў Evidence і ўбачыў, што праязджаю міма могілак, дзе пахаваны мой бацька. Я там ніколі не была. Я ўцягнуўся, падышоў да магілы і паспрабаваў дараваць яму. Але я не мог. Тады я зразумела, што ніколі не змагу — ні ён, ні мая маці. Вось тады я вырашыў, што павінен пакінуць Мічыган».
  «Твая маці калі-небудзь выходзіла замуж?»
  «Яна звязалася з Селбітам некалькі гадоў таму, але так і не выйшла за яго замуж. Вы яго ўжо захапілі?»
  «Не. Ён дзесьці тут, але сышоў на зямлю».
  Бэт Эн кіўнула ў бок тэлефона. «Маці спрабавала схапіць тэлефон, калі я прыйшоў сёння ўвечары. Магчыма, яна спрабавала перадаць яму паведамленне. Я б паглядзеў запісы тэлефанаванняў. Гэта можа прывесці вас да яго ".
  «Добрая ідэя, дэтэктыў. Сёння вечарам я атрымаю ордэр».
  Бэт Эн глядзела скрозь дождж на тое месца, дзе некалькі хвілін таму знікла патрульная машына з яе маці. «Самае дзіўнае было тое, што яна лічыла, што робіць для мяне правільныя рэчы, спрабуючы ўцягнуць мяне ў бізнес. Быць ашуканцам было яе прыродай; яна думала, што гэта таксама мая прырода. Яны з татам нарадзіліся кепскімі. Яны не маглі зразумець, чаму я нарадзіўся добрым і не змяніўся».
  «У вас ёсць сям'я?» — спытаў Хіт.
  «Мой муж сяржант па справах непаўналетніх». Потым Бэт Эн усміхнулася. «І мы чакаем. Наш першы».
  «Гэй, вельмі крута».
  «Я на працы да чэрвеня. Затым я прымаю LOA на пару гадоў, каб стаць мамай». Ёй захацелася дадаць: «Таму што дзеці перш за ўсё». Але ў гэтых абставінах яна не думала, што ёй трэба ўдакладняць.
  «Месца злачынства» зачыніць месца, - сказаў Хіт. «Але калі вы хочаце агледзецца, гэта будзе нармальна. Можа быць, ёсць некаторыя фатаграфіі або што-небудзь, што вы хочаце. Нікога б не зацікавіла, калі б вы ўзялі некаторыя асабістыя рэчы».
  Бэт Эн пастукала па галаве. «У мяне тут больш сувеніраў, чым мне трэба».
  "Зразумела."
  Яна зашпіліла вятроўку, нацягнула капюшон. Яшчэ адзін пусты смех.
  Хіт падняў брыво.
  «Вы ведаеце мой самы ранні ўспамін?» — спытала яна.
  "Што гэта?"
  «На кухні першага дома маіх бацькоў за межамі Дэтройта. Я сядзеў за сталом. Мне, напэўна, было тры. Мне мама спявала».
  «Спяваць? Як сапраўдная маці».
  Бэт Эн разважала: «Я не ведаю, якая гэта была песня. Я проста памятаю, як яна спявала, каб не адцягваць мяне. Так што я б не стаў гуляць з тым, над чым яна працавала за сталом».
  «Што яна рабіла, шыла?» Хіт кіўнуў у бок пакоя, дзе стаяла швейная машынка і стэлажы са скрадзенымі сукенкамі.
  — Не, — адказала жанчына. «Яна перазараджала боепрыпасы».
  «Вы сур'ёзна?»
  Ківок. «Я зразумеў, калі я быў старэйшы, што яна была рабіць. У маіх бацькоў тады не было шмат грошай, і яны куплялі халастыя латуневыя патроны на выставах зброі і перазараджалі іх. Памятаю толькі, што кулі блішчалі, і я хацеў з імі пагуляць. Яна сказала, што калі я іх не дакрануся, яна мне праспявае».
  Гэтая гісторыя спыніла размову. Двое афіцэраў слухалі дождж, які ліў на дах.
  Нарадзіўся дрэнным . . .
  - Добра, - нарэшце сказала Бэт Эн, - я іду дадому.
  Хіт вывеў яе на вуліцу, і яны развіталіся. Бэт Эн завяла арандаваную машыну і паехала па гразкай звілістай дарозе да дзяржаўнай шашы.
  Раптам аднекуль са зморшчын памяці ў яе галаве прыйшла мелодыя. Яна гучна напявала некалькі тактаў, але не змагла разабраць мелодыю. Гэта пакінула яе няўпэўнена. Такім чынам, Бэт Эн уключыла радыё і знайшла Jammin' 95.5, які напаўняе вашу ноч залатымі хітамі, вечарынка ў Портлендзе. . . . Яна павялічыла гучнасць і, стукаючы рулём у такт музыцы, накіравалася на поўнач да аэрапорта.
   Я ДОПЫТ
  
  Ён у апошнім пакоі».
  Чалавек кіўнуў сяржанту і пайшоў далей па доўгім калідоры, з пяском пад нагамі. Сцены былі з жоўтага шлакаблоку, але калідор нагадваў яму старую ангельскую турму, цагляны і вымыты сажай.
  Падышоўшы да пакоя, ён пачуў недзе побач званок, далікатны звон. Раней ён прыходзіў сюды рэгулярна, але не быў у гэтай частцы будынка некалькі месяцаў. Гук быў незнаёмы і, нягледзячы на вясёлы звон, выклікаў нейкую трывогу.
  Ён быў на паўдарозе калідора, калі сяржант паклікаў: «Капітан?»
  Ён павярнуўся.
  «Гэта была добрая праца, якую вы зрабілі. Атрымаць яго, я маю на ўвазе.»
  Бойл, трымаючы пад пахай тоўсты файл, кіўнуў і пайшоў па калідоры без вокнаў у пакой I-7.
  Што ён убачыў праз квадратнае акно: лагоднага выгляду мужчына гадоў сарака, не вялікі, не малы, з густымі валасамі, пасыпанымі сівізной. Яго забаўленыя вочы глядзелі на сцяну, таксама шлакаблокавую. Яго ногі ў тапачках былі скаваныя ланцугамі, яго рукі таксама, серабрыстыя звёны перамыкаліся праз пасавы бранзалет.
  Бойл адамкнуў і адчыніў дзверы. Чалавек усміхнуўся, агледзеў дэтэктыва.
  - Прывітанне, Джэймс, - сказаў Бойл.
  «Дык ты і ёсць ён».
  Бойл дзевятнаццаць гадоў высочваў і пазбаўляў забойцаў. Ён бачыў у твары Джэймса Кіта Фэлана тое, што заўсёды бачыў у такіх мужчынах і жанчынах у такія моманты. Нахабства, гнеў, гонар, страх.
  Хударлявы твар, адна-двухдзённая барада, блакітная, як галандскі фарфор.
  Але чагосьці не хапае, вырашыў Бойл. Што? Так, гэта было ўсё, сказаў ён. За вачыма большасці зняволеных была лужына здзіўлення. У Джэймса Фэлана гэтага не было.
  Паліцэйскі кінуў файл на стол. Пагартаў яго хутка.
  - Ты адзін, - прамармытаў Фэлан.
  «О, я не заслугоўваю ўсёй пашаны, Джэймс. У нас было шмат людзей, якія шукалі цябе».
  «Але кажуць, што яны б не працягвалі, калі б ты не сядзеў за іх хвастамі. Не спаць вашым хлопчыкам і дзяўчынкам, што я чуў».
  Бойл, капітан і начальнік аддзела па забойствах, кіраваў аператыўнай групай па расследаванні забойстваў у парку Грэнвіл, у якую ўваходзілі пяць мужчын і жанчын, якія працавалі поўны працоўны дзень — і дзесяткі іншых, якія працавалі няпоўны працоўны дзень (хаця кожны, здавалася, запісваў па меншай меры па дзесяць-дванаццаць гадзін у дзень. дзень). Тым не менш, Бойл не даваў паказанняў у судзе, ніколі не размаўляў з Фэланам да сённяшняга дня, ніколі не бачыў яго зблізку. Ён чакаў, што чалавек будзе выглядаць вельмі звычайна. Бойл са здзіўленнем убачыў у блакітных вачах іншую якасць. Нешта неапісальнае. На відэазапісах допытаў гэтага не было і следу. Што гэта было?
  Але вочы Джэймса Фэлана зноў сталі загадкавымі, калі ён разглядаў спартыўную вопратку Бойла. Джынсы, Nike, фіялетавая кашуля Izod. Фэлан апрануў аранжавы камбінезон.
  У любым выпадку, што гэта было, я забіў яе.
  «Гэта аднабаковае люстэрка, ці не так?»
  «Так».
  «Хто там ззаду?» Ён углядаўся ў цьмянае люстэрка, ні разу, заўважыў Бойл, зірнуўшы на ўласнае адлюстраванне.
  «Мы часам прыцягваем панятых для праверкі падазраваных. Але цяпер там нікога няма. Яны нам не патрэбныя?» Фэлан адкінуўся на сінім крэсле са шкловалакна. Бойл адкрыў свой нататнік, дастаў ручку Bic. Бойл пераважаў вязня на сорак фунтаў, большую частку складалі мускулы. Тым не менш, ён паставіў ручку далёка ад рук чалавека.
  Ва ўсялякім разе, што гэта было . . .
  "Я прасіў цябе бачыць амаль месяц", - прыязна сказаў Бойл. «Вы не пагадзіліся на сустрэчу дагэтуль».
  Прысуд быў вынесены ў панядзелак, і пасля таго, як суддзя абвясціў адзін з двух прысудаў, якія ён вырашаў у гэты самы момант - пажыццёвае зняволенне або смерць праз смяротную ін'екцыю - Джэймс Кіт Фэлан назаўжды адмовіўся ад гасціннасці акругі на карысць штата.
  - Сустрэча, - паўтарыў Фэлан. Здавалася, ён павесялеў. «Ці не больш нагадвае «допыт»? Гэта тое, што вы маеце на ўвазе, так?»
  - Ты прызнаўся, Джэймс. Навошта мне вас дапытваць?»
  «Не ведаю. Навошта ты ўставіў, паглядзім, гэта нешта як дзясятак тэлефонных званкоў майму адвакату за апошнія пару месяцаў з жаданнем «сустрэцца» са мной?»
  «Проста нейкія незадаволенасці па справе. Нічога важнага».
  Фактычна Бойл хаваў сваё хваляванне ў таямніцы. Ён страціў надзею, каб калі-небудзь мець магчымасць пагаварыць з Фэланам сам-насам; чым даўжэй запыты капітана заставаліся без адказу, тым больш ён думаў, што ніколі не даведаецца таго, што адчайна хацеў даведацца. Была субота, і толькі гадзіну таму ён збіраў бутэрброды з індычкай для пікніка з сям'ёй, калі патэлефанаваў адвакат Фэлана. Ён адправіў Джудзіт і дзяцей наперад і памчаўся да акруговага ізалятара з хуткасцю 90 міль у гадзіну
  Нічога важнага . . .
  - Я не хацеў бачыць цябе перад гэтым, - павольна сказаў Фэлан, - таму што я думаў, можа, ты проста хацеў, ведаеш, злараднічаць.
  Бойл дабрадушна паківаў галавой. Але ён таксама прызнаўся сабе, што яму, вядома, ёсць з чаго злараднічаць. Калі не было арыштавана адразу пасля забойства, справа пагоршылася і стала асабістай. Начальнік аддзела па забойствах Бойл супраць няўлоўнага невядомага забойцы.
  Канкурэнцыя паміж двума супернікамі бушавала ў таблоідах і ў паліцэйскім дэпартаменце і - што больш важна - у свядомасці Бойла. За сталом Бойла ўсё яшчэ была залепленая скотчам першая старонка Post , на якой быў фотаздымак цёмнавалосага, смуглага Бойла, які глядзеў на камеру з правага боку газеты, і кампазіцыя паліцэйскага мастака з выявай забойцы Ганны Дэверо злева. . Гэтыя два творы былі падзеленыя тлустым чорным VS., і дэтэктыў быў, безумоўна, самым страшным здымкам.
  Бойл успомніў прэс-канферэнцыю, якая адбылася праз паўгода пасля забойства, на якой ён паабяцаў жыхарам горада Гранвіль, што, хоць расследаванне загразла, яны не губляюць надзеі і што забойца будзе злоўлены. Бойл прыйшоў да высновы: «Гэты чалавек нікуды не дзенецца. Ёсць толькі адзін спосаб, як гэта скончыцца. Не ў нічыю. У мат». Каментар, які праз некалькі месяцаў стаў няёмкім напамінам пра яго няўдачу, нарэшце быў пацверджаны. Загаловак кожнага артыкула аб арышце Фэлана гучаў, вядома, ШАХ МАТ !
  Быў час, калі Бойл заняў вяршыню і насміхаўся з меркаванняў, што ён злараднічаў над загінуўшым ворагам. Але цяпер ён задаўся пытаннем. Фэлан без бачных прычын забіў безабаронную жанчыну і амаль год ухіляўся ад паліцыі. Гэта была самая цяжкая справа, якую Бойл калі-небудзь вёў, і ён шмат разоў адчайваўся знайсці злачынцу. Але, дальбог, ён перамог. Такім чынам, магчыма, была частка яго, якая прыйшла паглядзець на свой трафей.
  . . . Я забіў яе. . . . І больш мне няма чаго сказаць.
  «У мяне ёсць толькі некалькі пытанняў, каб задаць вам,» сказаў Бойл. "Ты не супраць?"
  «Каб пра гэта? Мяркую, не. Гэта неяк сумна. Хіба гэта не праўда пра мінулае? Сумна».
  «Часам».
  «Гэта не вельмі адказ. Мінулае. ёсць. сумна. Вы калі-небудзь стралялі ў каго-небудзь?»
  Бойл меў. Два разы. І забілі іх абодвух. «Мы тут, каб пагаварыць пра вас».
   «Я тут, таму што мяне злавілі. Вы тут, каб пагаварыць пра мяне».
  Фэлан згорбіўся ў крэсле. Ланцугі ціха бразгалі. Гэта нагадала яму званок, які ён пачуў, калі заходзіў у калідор следчага пакоя.
  Ён паглядзеў уніз на адкрыты файл.
  "Дык што вы хочаце ведаць?" — спытаў Фэлан.
  - Толькі адна рэч, - сказаў Бойл, адкрываючы патрапаную папку. «Навошта ты яе забіў?»
  
  «Чаму?» — павольна паўтарыў Фэлан. «Так, мяне ўсе пыталі пра матыў. Цяпер «матыў». . . гэта вялікае слова. Дзесяць даляраў, сказаў бы мой бацька. Але чаму.' Гэта пераходзіць да справы».
  «А адказ?»
  «Чаму гэта так важна?»
  Гэта не было. Не законна. Вам трэба ўстанавіць матыў толькі ў тым выпадку, калі справа будзе перададзена ў суд або калі прызнанне не пацверджана або не падмацавана рэчавымі доказамі. Але гэта былі адбіткі пальцаў Фэлана, знойдзеныя на месцы злачынства, і аналіз ДНК пацвердзіў, што скура Фэлана была тканінай, выкапанай з-пад ідэальных пазногцяў Ганны Дэверо, начышчаных пыльнай ружай. Суддзя прыняў прызнальныя паказанні без усялякага дзяржаўнага прадстаўлення матываў, хоць нават падказаў зняволенаму, што той мае прыстойнасць растлумачыць, чаму ён здзейсніў гэтае страшнае злачынства. Фэлан маўчаў і дазволіў суддзі зачытаць абвінаваўчы прысуд.
  «Мы проста хочам завяршыць справаздачу».
  ""Завяршыце справаздачу". Ну, калі гэта не нейкая бюракратычная дрэнь, то я не ведаю, што».
  На самай справе Бойл хацеў атрымаць адказ па асабістай, а не прафесійнай прычыне. Каб ён мог выспацца. Таямніца таго, чаму гэты валацуга і дробны злачынец забіў трыццацішасцігадовую жонку і маці, расла ў яго галаве, як пухліна. Ён часам прачынаўся з думкай пра гэта. Толькі на мінулым тыдні — калі здавалася, што Фэлан спускаўся ў Катону з максімальнай аховай, так і не пагадзіўшыся на сустрэчу з Бойлам — капітан прачынаўся ў поту ад таго, што ён называў Феланмарамі. Гэтыя сны не мелі нічога агульнага з забойствам Ганны Дэверо; гэта была серыя жудасных сцэн, у якіх зняволены нешта шаптаў Бойлу, словы, якія дэтэктыў адчайна хацеў пачуць, але не мог.
  - На дадзены момант для нас і для вас усё роўна, - роўным голасам сказаў Бойл. «Але мы проста хочам ведаць».
  «Мы?» - сціпла спытаў зняволены, і Бойл адчуў, што яго на чымсьці злавілі. Фэлан працягнуў: «Выкажам здагадку, што ў вас ёсць некаторыя тэорыі».
  «Не зусім».
  «Не?»
  Фэлан замахнуўся ланцужком на стол і ўвесь час глядзеў на капітана сваім дзіўным позіркам. Бойлу было няёмка. Зняволеныя ўвесь час лаяліся на яго. Часам яны пляваліся ў яго, а некаторыя нават нападалі на яго. Але Фэлан зняў гэты дзіўны выраз твару — што гэта было, чорт вазьмі? — і паправіў усмешку. Ён працягваў вывучаць Бойла.
  «Гэта дзіўны гук, ці не так, капітан? Ланцуг. Гэй, ты любіш фільмы жахаў?»
  «Некаторыя. Не тыя крывавыя».
   Тры звонкія краны. Фэлан засмяяўся. «Добры гукавы эфект для фільма Стывена Кінга, не думаеш? Або Клайв Баркер. Ланцугі ноччу».
  «Як наконт таго, калі мы яшчэ раз прагледзім факты? Што здарылася. Можа асвяжыць вашу памяць».
  «Вы маеце на ўвазе маё прызнанне? Чаму не? З часу суда не бачыў».
  «У мяне няма відэа. Як наконт таго, што я проста прачытаю стэнаграму?»
  «Я ўвесь у вушы».
  
  «13 верасня вы былі ў горадзе Гранвіль. Вы ехалі на скрадзеным матацыкле Honda Nighthawk».
  "Правільна."
  Бойл апусціў галаву і сваім найлепшым барытонам, які падабаўся прысяжным, прачытаў са стэнаграмы: «Я проста катаўся вакол, ведаеце, глядзеў, што там. І я чуў, што ў іх быў кірмаш, фестываль ці нешта падобнае, і я ўвесь час чуў гэтую музыку, калі зніжаў газ. І я пайшоў за ім у гэты парк у цэнтры горада.
  «Былі катанне на поні і ўсялякая ежа, вырабы і ўсё падобнае. Добра, я паркую ровар і гляджу, што яны атрымалі. Толькі гэта было сумна, таму я пайшоў уздоўж гэтай маленькай рэчкі і, не зайшоўшы занадта далёка, яна зайшла ў гэты лес, і я ўбачыў успышку белага, або каляровага, або чагосьці іншага, чаго я не памятаю. І я падышоў бліжэй, і вось гэтая жанчына сядзіць на бервяне і глядзіць на раку. Памятаю яе з горада. Яна працавала ў нейкай дабрачыннай краме ў цэнтры горада. Вы ведаеце, дзе яны ахвяруюць рэчы і прадаюць іх, а грошы ідуць у бальніцу ці нешта падобнае. Я думаў, што яе завуць Эн, або Эні, або Ганна, ці нешта падобнае». »
   Ганна Дэверо. . . .
  «Яна курыла цыгарэту, быццам хацела выкрасціся, каб закурыць, быццам абяцала ўсім, што не збіралася, але павінна была закурыць. Першае, што яна зрабіла, калі пачула, што я падыходжу, кінула цыгарэту на зямлю і затушыла яе. Нават не паглядзеўшы на мяне спачатку. Потым яна гэта зрабіла і выглядала даволі спалоханай. Я кажу: "Гэй". Яна кіўнула і сказала нешта, чаго я не мог пачуць, і паглядзела на гадзіннік, быццам ёй сапраўды трэба было дзесьці быць. правільна. Яна пачала адыходзіць. І калі яна мінула мяне, я моцна ўдарыў яе ў шыю, і яна ўпала. Потым я сеў на яе, схапіў гэты шалік, які яна насіла, моцна зацягнуў яго і сціснуў, пакуль яна не перастала рухацца, потым працягваў сціскаць. Тканіна добра ляжала на маіх запясцях. Я злез з яе, знайшоў цыгарэту. Яно яшчэ гарэла. Яна не раздушыла яго. Я скончыў і пайшоў назад на кірмаш. У мяне атрымаўся снежны конус. Гэта было вішнёвае. І сеў на ровар, і паехаў.
  «У любым выпадку, што гэта такое, я забіў яе. Я ўзяў у рукі гэты прыгожы сіні шалік і забіў яе ім. І мне больш нічога не трэба сказаць». »
  Бойл чуў падобныя словы сотні разоў. Цяпер ён адчуваў тое, чаго не адчуваў гадамі. Ледзяныя дрыжыкі па спіне.
  «Дык гэта ўсё, Джэймс?»
  «Так. Гэта ўсё праўда. Кожнае слова».
  «Я ў лупу прагледзеў прызнальныя паказанні, прагледзеў твае паказанні следчым, глядзеў тое інтэрв'ю, ведаеш, тое, што ты даў з тым тэлерэпарцёрам. . .”
  «Яна была лісой».
  «Але вы ні слова не сказалі пра матывы».
   Зноў званок. Ланцужок на поясе, як маятнік, хістаецца на металічнай ножцы стала.
  «Чаму ты забіў яе, Джэймс?» - прашаптаў Бойл.
  Фэлан паківаў галавой. «Я не зусім. . . . Уся каламутная».
  «Вы, напэўна, думалі пра гэта».
  Фэлан засмяяўся. «Чорт вазьмі, я шмат думаў пра гэта. Я цэлымі днямі размаўляў пра гэта з тым маім сябрам».
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя? Твой байкерскі прыяцель?»
  Фэлан паціснуў плячыма. «Магчыма».
  «Як яго зноў звалі?»
  Фэлан усміхнуўся.
  Было вядома, што ў той час як Фэлан звычайна быў адзінокай, у яго было некалькі сяброў, якія бегалі з жорсткай публікай. У прыватнасці, відавочцы паведамлялі, што бачылі яго ў кампаніі байкера, які хаваў Фэлана пасля забойства Дэверо. Асоба мужчыны так і не стала вядомая. Бойл хацеў, каб яго дапамаглі і падбухторвалі, але ён быў занадта засяроджаны на тым, каб злавіць самога Фэлана, каб марнаваць час на аксэсуар.
  Фэлан працягваў: «У любым выпадку, што гэта было, мы з ім, мы раздавалі бутэльку і цэлымі днямі размаўлялі пра гэта. Бачыце, ён жорсткі сукін сын. У свой час ён крыўдзіў людзей. Але гэта было заўсёды таму, што яны перасеклі яго. Або за грошы. Ці што-то падобнае. Ён не мог зразумець, чаму я проста падняўся і забіў тую даму».
  «Ну?»
  «Мы не прыдумалі ніякіх адказаў. Я проста кажу вам, што я не думаў пра гэта».
  - Дык ты п'еш, Джэймс?
  «Так. Але я не піў у той дзень, калі забіў яе. Нічога, акрамя ліманаду».
   «Як добра вы яе ведалі? Ганна Дэверо?»
  «Ведаеце яе? Я яе не ведаў».
  «Я думаў, вы сказалі, што зрабілі». Бойл апусціў вочы на прызнанне.
  «Я сказаў, што бачыў яе. Гэтак жа, як я аднойчы бачыў папу па тэлевізары. І Джулія Робертс у кіно, і я бачыў столькі Шэры Стар, каралевы порна, колькі толькі можна было ўбачыць. Але гэта не значыць, што я іх ведаю ».
  «У яе быў муж і дзіця».
  "Я чуў."
  Зноў званок. Гэта былі не ланцугі. Гук даносіўся звонку. Званок, які ён пачуў, калі першы раз увайшоў у калідор допыту. Бойл нахмурыўся. Калі ён азірнуўся, Фэлан глядзеў на яго са здзіўленай усмешкай на твары. - Гэта каляска для перапынку на каву, капітан. Прыходзіць кожную раніцу і ўдзень».
  «Гэта новае».
  «Пачалі прыкладна месяц таму. Калі зачынялі сталоўку».
  Бойл кіўнуў і паглядзеў на свой чысты нататнік. Ён сказаў: «Яны гаварылі пра развод. Ганна і яе муж».
  "Як яго завуць?" — спытаў Фэлан. «Муж? Гэта той сівы хлопец, які сядзіць у глыбіні судовай залі?»
  «Ён сівы, так. Яго завуць Боб».
  Мужа загінулай усе ведалі як Роберта. Бойл спадзяваўся, што Фэлан неяк спатыкнецца аб розніцу ў імёнах і выдасць што-небудзь.
  «Такім чынам, вы думаеце, што ён наняў мяне, каб забіць яе».
  «Ён зрабіў?»
   Фэлан буркнуў. «Не, не зрабіў».
  Тканіна добра ляжала на маіх запясцях . . .
  Дэтэктывам, якія праводзілі допыт, Роберт Дэверо здаваўся ўзорам смуткуючага мужа. Ён добраахвотна прайшоў праверку на дэтэктары хлусні, і не здавалася верагодным, што ён загадаў забіць сваю жонку за страхавы поліс у пяцьдзесят тысяч долараў. Гэта не было вялікім матывам, але Бойл быў поўны рашучасці шукаць любую магчымасць.
  Ганна Дэверо. Трыццаць шосты. Добра любілі ў горадзе.
  Жонка і маці.
  Жанчына прайграла бітву за тое, каб кінуць паліць.
  Я ўзяў у рукі гэты прыгожы сіні шалік і забіў яе ім. І больш мне няма чаго сказаць.
  Стары шнар на шыі — ад парэзу, калі ёй было семнаццаць; яна часта насіла шалікі, каб схаваць гэта. У той дзень, калі яе забілі, у верасні мінулага года, шалік, які яна насіла, быў шаўковым ад Christian Dior, а адценне сіняга ў паліцэйскім пратаколе апісваўся як аквамарын.
  «Яна была прыгожай жанчынай, ці не так?» - спытаў Бойл.
  «Я не памятаю».
  Апошнія фатаграфіі Ганны Дэверо, якія бачыў адзін з двух мужчын, былі на судзе. Яе вочы былі расплюшчаныя, замарожаныя смерцю, а рука з доўгімі пазногцямі была выцягнутая вонкі, просячы аб літасці. Нават на тых фотаздымках было відаць, якая яна прыгожая.
  «Я не дурэў з ёй, калі вы гэта маеце на ўвазе. Ці нават хочуць».
  Прафіляванне паказала адмоўнае меркаванне аб забойстве па жаданні. Фэлан меў нармальныя гетэрасексуальныя рэакцыі на тэсты Роршаха і свабодныя асацыяцыі.
   «Я проста разважаю ўслых, Джэймс. Вы ішлі па лесе?»
  «У той дзень я забіў яе? Надакучыў мне кірмаш і проста пачаў хадзіць. Я апынуўся ў лесе».
  «І вось яна была, проста сядзела і курыла».
  - А-а-а, - цярпліва адказаў Фэлан.
  «Што яна табе сказала?»
  «Я сказаў: «Гэй». І яна сказала тое, чаго я не чуў».
  «Што яшчэ здарылася?»
  «Нічога. Гэта было ўсё».
  «Магчыма, ты злаваўся, таму што табе не падабалася, што яна на цябе мармыча».
  «Мне было ўсё роўна. Чаму я клапаціўся пра гэта?»
  «Я чуў, як вы пару разоў казалі, што больш за ўсё ненавідзіце сумаваць».
  Фэлан паглядзеў на шлакаблок. Ён нібы лічыў. «Так. Я не люблю сумаваць».
  «Колькі, — спытаў Бойл, — ты гэта ненавідзіш?» Ён засмяяўся. «Па шкале ад аднаго да...»
  «Але людзі не забіваюць з нянавісці. О, яны думаюць пра забойства тых, каго ненавідзяць, яны кажуць пра гэта. Але насамрэч яны забіваюць толькі двух відаў людзей — людзей, якіх яны баяцца, і людзей, на якіх яны злуюцца. Што менавіта вы ненавідзіце, дэтэктыў? Паразважайце на хвіліну. Б'юся аб заклад, шмат рэчаў. Але вы б не забілі нікога з-за гэтага. Вы б?»
  «На ёй былі ўпрыгажэнні».
  «Гэта пытанне?»
  «Ты яе абрабаваў? І забіць яе, калі яна не аддала табе заручальны і заручальны пярсцёнак?»
  «Калі яна разводзіцца, чаму б не даць мне свае пярсцёнкі?»
   Фэлан меў на ўвазе гэта толькі рытарычна. Каб паказаць на недахоп у логіцы Бойла.
  У аддзеле забойстваў у якасці матыву адразу адмовіліся ад рабавання. У кашальку Ганны Дэверо, у васьмі футах ад яе цела, было адзінаццаць крэдытных карт і 180 долараў наяўнымі.
  Бойл узяў папку, прачытаў яшчэ, кінуў яе на стол.
  чаму? . . . .
  Здавалася правільным, што галоўным словам, калі справа даходзіла да жыцця Джэймса Кіта Фэлана, было пытанне. Чаму ён забіў Ганну Дэверо? Чаму ён здзейсніў іншыя злачынствы, за якія быў арыштаваны? Многія з іх бязвыплатныя. Ніколі не забойства, але дзясяткі нападаў. П'яны і хуліган. Выкраданне, якое было кваліфікавана як напад з абцяжваючымі абставінамі. А кім менавіта быў Джэймс Кіт Фелан? Ён ніколі не казаў шмат пра сваё мінулае. Нават у гісторыі "Бягучай справы" ўдалося высачыць толькі двух былых сукамернікаў Фэлана для інтэрв'ю на камеру. Ні сваякоў, ні сяброў, ні былых жонак, ні настаўніка сярэдняй школы, ні начальнікаў.
  Бойл спытаў: «Джэймс, я чую, як вы кажаце, што вы самі не маеце ні найменшага падання, чаму вы забілі яе».
  Фэлан сціснуў запясці і размахнуў ланцугом так, што ён зноў зазвінеў аб стол. «Магчыма, гэта нешта ў мяне на ўвазе», - сказаў ён пасля некаторага разважання.
  Яму правялі стандартны набор аналізаў і не выявілі нічога асабліва прасвятляючага, і спецыялісты дэпартамента прыйшлі да высновы, што «зняволены мае даволі моцную схільнасць да класічных асацыяльных схільнасцей» — дыягназ, на які Бойл адрэагаваў кажучы: «Дзякуй, Док, у яго рэп-лісце напісана тое ж самае. Толькі па-ангельску».
  «Ведаеш, — павольна працягваў Фэлан, — часам я адчуваю, што нешта выходзіць з-пад кантролю». Яго бледныя павекі зачыніліся на блакітных вачах, і Бойл на імгненне ўявіў, што паўмесяцы плоці прасвечваюць, а вочы працягваюць узірацца ў маленькі пакой.
  "Што ты маеш на ўвазе, Джэймс?" Капітан адчуў, як пачашчаецца сэрцабіцце. Задаўся пытаннем: ці сапраўды мы набліжаемся да ключа да акруговага злачынца дзесяцігоддзя?
  «Штосьці з гэтага можа быць звязана з маёй сям'ёй. Калі я рос, было шмат лайна».
  «Наколькі дрэнна?»
  «Сапраўды дрэнна. Мой бацька адсядзеў. Крадзяжы, хатнія, п'яныя і хуліганскія. Такія рэчы. Ён бы мяне шмат біў. Нібыта спачатку яны з маёй маці былі цудоўнай парай. Сапраўды закаханы. Гэта тое, што я чуў, але гэта не так мне падалося. Вы жанаты, капітан?» Фэлан зірнуў на сваю левую руку. Гурта не было. Ён ніколі не насіў яго; Як правіла, Бойл стараўся трымаць сваё асабістае жыццё асобна ад офіса. «Я, так».
  "Як доўга?"
  «Дваццаць гадоў».
  «Чалавек», - засмяяўся Фэлан. "Доўгі час."
  «Я сустрэў Джудзіт, калі вучыўся ў акадэміі».
  «Ты ўсё жыццё быў паліцэйскім. Я прачытаў твой профіль». Ён засмяяўся. «У тым нумары газеты з загалоўкам пасля таго, як вы мяне злавілі. «Шах і мат». Гэта было смешна». Потым усмешка згасла. «Бачыце, пасля таго, як маёй маці не стала, у майго бацькі не было нікога ў яго жыцці больш за год. Часткова гэта было ў тым, што ён ніколі не мог захаваць працу. мы увесь час рухаўся. Я маю на ўвазе, што мы жылі ў дваццаці штатах, лёгка. У артыкуле гаварылася, што вы пражылі тут «большую частку жыцця».
  Ён адкрываецца, усхвалявана падумаў Бойл. Трымайце яго.
  «Пражыў у трох мілях адсюль, у Мэрыманце, дваццаць адзін год».
  «Я прайшоў праз гэта. Прыгожае месца. Я жыў у многіх маленькіх гарадах. Гэта было цяжка. У школе было горш за ўсё. Новы дзіця ў класе. Я заўсёды атрымліваў з сябе дзярмо. Гэй, гэта была б адна перавага, мець паліцэйскага за бацьку. Ніхто да цябе не прычапіцца».
  Бойл сказаў: «Гэта можа быць праўдай, але ёсць іншая праблема. У мяне ёсць доля ворагаў, можаце сабе ўявіць. Таму мы працягваем пераводзіць дзяцей з адной школы ў іншую. Паспрабуйце не дапускаць іх да дзяржаўных школ».
  «Вы адпраўляеце іх у прыватнае?»
  «Мы католікі. Яны ў царкоўна-прыходскай школе».
  «Той у Гранвіле? Гэта месца падобна на студэнцкі гарадок. Трэба вярнуць вам частку. Чалавек».
  «Не, яны ў Эджманце. Ён меншы, але каштуе пачак. У вас калі-небудзь былі дзеці?»
  Фэлан зрабіў жорсткі твар. Яны набліжаліся да нечага, адчуў Бойл.
  «У пэўным сэнсе».
  Заахвочвайце яго. Пяшчотны, далікатны.
  «Як гэта?»
  «Мая мама памерла, калі мне было дзесяць».
  «Прабач, Джэймс».
  «У мяне было дзве сястрычкі. Блізняты. Яны былі на чатыры гады маладзейшыя за мяне. Я ў значнай ступені павінен быў клапаціцца пра іх. Мой бацька, ён шмат бегаў, як я ўжо казаў. Да дванаццаці гадоў я зразумеў, што такое быць бацькам».
  Бойл кіўнуў. Яму было трыццаць шэсць, калі нарадзіўся Джон. Ён усё яшчэ не быў упэўнены, што ведае, што такое быць бацькам. Калі ён сказаў гэта Фэлану, вязень засмяяўся. «Колькі гадоў вашым дзецям?»
  «Джонатан, яму дзесяць. Алісе дзевяць». Бойл стрымаўся ад смешнага жадання паказаць фатаграфіі ў кашальку.
  Фэлан раптам спахмурнеў. Зазвінелі ланцугі.
  «Бачыце, блізняты заўсёды чагосьці ад мяне хацелі. Цацкі, мой час, мая ўвага, дапамажыце ім прачытаць гэта, што гэта значыць? . . . Ісус».
  Бойл заўважыў гнеў на твары. Працягвай, моўчкі заклікаў ён. Ніякіх запісак ён не пісаў, баючыся, што можа парушыць плынь думак. Гэта можа прывесці да чараўніцтва чаму.
  «Чалавек, гэта, чорт вазьмі, звяла мяне з глузду. І прыйшлося ўсё гэта рабіць самой. Мой бацька ўвесь час хадзіў на спатканні — ну, ён называў іх на спатканні — або страчваў прытомнасць п’яны. Ён хутка падняў вочы. «Чорт вазьмі, ты не разумееш, пра што я кажу?»
  Бойла ўразіла раптоўная халоднасць у голасе зняволенага.
  — Вядома, — шчыра сказаў капітан. «Джудзіт працуе. Шмат разоў я апынаюся з дзецьмі. Я люблю іх і ўсё такое — я ўпэўнены, як ты любіў сваіх сясцёр, — але, чувак, гэта ад цябе шмат чаго патрабуе.
  Фэлан на імгненне адышоў. Ашклянелыя вочы, як у Ганны Дэверо. «Ваша жонка працуе? Мама таксама хацела працаваць. Бацька ёй не дазволіў».
   Маму ён называе «мамай», а бацьку - больш афіцыйным імем. Што я з гэтага раблю?
  «Яны ўвесь час змагаліся за гэта. Аднойчы ён зламаў ёй сківіцу, калі застаў яе, праглядаючы аб'явы аб вышуку».
  І калі яна мінула мяне, я моцна ўдарыў яе ў шыю, і яна ўпала.
  «Чым займаецца твая жонка?» — спытаў Фэлан.
  «Яна медсястра. У Святой Марыі».
  «Гэта добрая праца», - сказаў Фэлан. «Мама любіла людзей, любіла ім дапамагаць. Яна была добрай медсястрой». Твар яго зноў пацямнеў. «Я думаю пра ўсе тыя выпадкі, калі мой бацька біў яе. . . . Вось чаму яна пачала прымаць таблеткі і іншае. І яна ніколі не пераставала прымаць іх. Пакуль яна не памерла». Ён нахіліўся наперад і прашаптаў: «Але ты ведаеш страшную рэч». Пазбягаючы вачэй Бойла.
  «Што, Джэймс? Скажы мне."
  «Бачыце, часам у мяне ўзнікае такое пачуццё. . . Накшталт я вінавачу ва ўсім сваю маці. Калі б яна не так ныла пра тое, што ўладкуецца на працу, калі б яна проста была шчаслівая, застаючыся дома. . . . Засталася дома са мной і дзяўчатамі, тады б таце не прыйшлося яе біць».
  Потым я сеў на яе, схапіў гэты шалік, які яна насіла, моцна зацягнуў яго і сціснуў, пакуль яна не перастала рухацца, потым працягваў сціскаць.
  «І яна б не пачала піць і прымаць гэтыя таблеткі, і яна ўсё яшчэ была б тут». Ён захлынуўся. «Часам я адчуваю сябе добра, калі думаю пра тое, што ён б'е яе».
  Тканіна добра ляжала на маіх запясцях.
  Ён выцягнуў з лёгкіх доўгі струмень паветра. «Гэта не прыгожа, праўда?»
  «Жыццё часам бывае непрыгожым, Джэймс».
  Фэлан паглядзеў на столь і, здавалася, лічыў акустычныя пліткі. «Чорт вазьмі, я нават не ведаю, чаму я ўсё гэта ўспамінаю. Гэта проста накшталт. . . быў там. Што было ў мяне ў галаве». Ён пачаў яшчэ нешта казаць, але змоўк, і Бойл не адважыўся перапыніць ход яго думак. Калі вязень зноў загаварыў, ён павесялеў. «Вы чымсьці займаецеся са сваёй сям'ёй, капітан? Я думаю, гэта было самым цяжкім з усіх. Мы ніколі не рабілі ніводнай чортавай справы разам. Ніколі не браў адпачынак, ніколі не хадзіў на гульню з мячом».
  «Калі б я зараз не размаўляў з табой, я быў бы з імі на пікніку».
  «Так?»
  Бойл на імгненне занепакоіўся, што Фэлан пазайздросціць сямейнаму жыццю Бойла. Але ў вязня загарэліся вочы. «Гэта добра, капітан. Я заўсёды ўяўляў нас — маму і бацьку, калі ён не п'е, і блізнят. Мы былі б на вуліцы і рабілі б тое, пра што вы кажаце. Зладзіць пікнік на якой-небудзь гарадской плошчы, у парку, пасядзець перад мультфільмам, разумееце».
  Я працягваў чуць гэтую музыку, калі я зніжаў газ. І я пайшоў за ім у гэты парк у цэнтры горада.
  «Гэта тое, што вы і ваша сям'я збіраліся рабіць?»
  «Ну, мы неграмадскія тыпы», - сказаў Бойл, смеючыся. «Мы трымаемся далей ад натоўпу. У маіх бацькоў ёсць невялікі дом на поўначы штата.
  «Сямейны дом?» — павольна спытаў Фэлан, магчыма, уяўляючы гэта.
  «На возеры Таконік. Мы звычайна туды падымаемся».
  Вязень памаўчаў на некалькі імгненняў, а потым, нарэшце, сказаў: «Ведаеце, капітан, у мяне ёсць такая дзіўная ідэя». Яго вочы лічылі шлакаблокі. «Усе гэтыя веды ў нас у галаве. Усё, што людзі калі-небудзь ведалі. Ці даведаемся ў будучыні. Напрыклад, як забіць мастадонта або як зрабіць ядзерны касмічны карабель або як размаўляць на іншай мове. Усё гэта ёсць ва ўсіх на ўвазе. Толькі яны павінны яго знайсці».
  Што ён гаворыць? — здзівіўся Бойл. Каб я ведаў, чаму ён гэта зрабіў?
  «І як вы знаходзіце ўсе гэтыя рэчы, вы сядзіце зусім ціха, а потым такая думка прыходзіць вам у галаву. Проста грукні, вось яно. З табой такое калі-небудзь здаралася?»
  Бойл не ведаў, што сказаць. Але Фэлан, падобна, не чакаў адказу.
  Звонку, у калідоры, крокі то набліжаліся, то аддаляліся.
  Ва ўсялякім разе, што гэта такое, я яе забіў. Я ўзяў у рукі той прыгожы блакітны шалік . . . .
  Фэлан уздыхнуў. «Справа не ў тым, што я спрабаваў нешта схаваць ад вас усіх. Я проста не магу даць вам той адказ, які вы хочаце».
  Бойл зачыніў сшытак. - Усё ў парадку, Джэймс. Вы мне шмат расказалі. Я цаню гэта."
  Я ўзяў у рукі гэты прыгожы сіні шалік і забіў яе ім. І больш мне няма чаго сказаць.
  
  - Зразумеў, - абвясціў Бойл у таксафон. Ён стаяў у паўзмрочным калідоры каля сталоўкі ў будынку суда, дзе толькі што быў святочны абед з некаторымі з іншых паліцэйскіх з каманды Фэлана.
  "Добра!" — пачуўся ў трубцы захоплены голас акруговага пракурора. Большасць старэйшых пракурораў ведалі, што Бойл будзе весці фінал допыту Джэймса Фэлана і з нецярпеннем чакалі, каб даведацца, чаму ён забіў Ганну Дэверо. Пра гэта ішла гаворка ў абласной пракуратуры. Бойл нават чуў чуткі, што некаторыя хлопцы ладзяць жудасны пул, укладваючы сур'ёзныя грошы ў адказ.
  «Гэта складана», - працягваў Бойл. «Я думаю, што здарылася тое, што мы не правялі дастаткова псіхалагічных тэстаў. Гэта звязана са смерцю маці».
  «Маці Фэлана?»
  «Так. Ён любіць сем'і. Ён злы, таму што маці кінула яго, памёршы, калі яму было дзесяць гадоў, і яму прыйшлося выхоўваць сясцёр».
  "Што?"
  «Ведаю, гэта гучыць як балбатня. Але ўсё пасуе. Патэлефануйце доктару Хіршорну. У яго...
  «Бойл, бацькі Фэлана ўсё яшчэ жывыя. Абодва».
  Цішыня.
  «Бойл? Вы там?»
  Праз імгненне: «Працягвай».
  «І ён быў адзіным дзіцем. Сясцёр у яго не было».
  Бойл рассеяна націснуў вялікім пальцам на храмаваную таблічку тэлефона, пакідаючы на халодным метале ўзор тлустых адбіткаў пальцаў.
  «І яго бацькі. . . яны назапасіліся вялікімі даўгамі, каб прымусіць яго дактароў і кансультантаў дапамагчы ім. Яны былі святымі. . . . Капітан? Вы там?»
  Навошта Фэлану хлусіць? Ці ўсё гэта быў вялікі жарт? Ён у думках прайграваў падзеі. Прашу тузін разоў, каб яго пабачылі. Ён адмаўляецца да моманту вынясення прысуду. Нарэшце ён згаджаецца. Але чаму?
  чаму? . . .
  Бойл ускочыў, яго цвёрдае плячо ўрэзалася ў тэлефонны кіёск.
  У роспачы ён паднёс левую руку да твару і заплюшчыў вочы. Ён зразумеў, што толькі што даў Фэлану імёны ўсіх членаў сваёй сям'і. Дзе Джудзіт працавала, дзе дзеці хадзілі ў школу.
  Чорт вазьмі, ён сказаў ім, дзе яны зараз! Адзін, на возеры Таконік.
  Капітан глядзеў на сваё скажонае адлюстраванне ў храмаванай клавіятуры тэлефона, разумеючы велізарнасць таго, што ён зрабіў. Фэлан планаваў гэта месяцамі. Менавіта таму ён працягваў казаць што-небудзь пра матывы: каб прыцягнуць Бойла бліжэй, прымусіць самога капітана адчайна загаварыць, выцягнуць з яго інфармацыю і данесці паведамленне, што яго сям'я ў небяспецы.
  Пачакай, супакойся. Ён зачынены. Ён нікому нічога не можа зрабіць. Ён не вылазіць —
  О не . . .
  Кішкі Бойла пахаладзелі.
  Сябар Фэлана, байкер! Калі выказаць здагадку, што ён жыў паблізу, ён мог быць на возеры Таконік праз трыццаць хвілін.
  «Гэй, Бойл, што, чорт вазьмі, адбываецца?»
  Адказ на пытанне пра матывы Джэймса Фэлана забіць Ганну Дэверо нічога не значыў. Пытанне само па сабе было апошняй зброяй забойцы — і ён выкарыстаў яе супраць паліцэйскага, які быў апантаны яго забойствам.
  Чаму, чаму, чаму . . .
  Бойл кінуў тэлефон і пабег па калідоры да камеры для зняволеных. «Дзе Фэлан?» - закрычаў ён.
  Ахоўнік міргнуў вачыма на ашалелага шпіка. «Ён тут жа. У замку, капітан. Вы можаце бачыць яго ".
  Бойл зірнуў праз падвойнае шкло на вязня, які спакойна сядзеў на лаўцы.
  «Што ён рабіў з таго часу, як я сышоў?»
  «Чытанне. Гэта ўсе. О, і ён зрабіў некалькі тэлефонных званкоў ".
  Бойл кінуўся праз стол і схапіў тэлефон ахоўніка.
  «Гэй!»
  Ён набіў нумар возера. Пачало звінець. Тры разы, чатыры. . .
  Менавіта тады Фэлан паглядзеў на Бойла і ўсміхнуўся. Ён нешта прамовіў. Капітан, вядома, не чуў праз куленепрабівальнае шкло, але без сумневу ведаў, што чалавек толькі што вымавіў слова «Шах і мат».
  Бойл апусціў галаву да трубкі і, як малітву, прашаптаў: «Адкажыце, калі ласка, адкажыце», а тэлефон званіў зноў і зноў і зноў.
   СТРАХ​
  
  Куды мы едзем?» — спытала жанчына, калі чорная Аўдзі ад'ехала ад плошчы Стацыёне ў Фларэнцыі, куды толькі што прыбыў яе цягнік з Мілана.
  Антоніа плаўна пераключыў перадачы і адказаў: «Гэта сюрпрыз».
  Марыса пстрыкнула рамянём бяспекі, пакуль машына кідалася па вузкіх звілістых вуліцах. Неўзабаве яна безнадзейна згубілася. Жыхарка Мілана ўсе свае трыццаць чатыры гады, яна ведала толькі цэнтр Фларэнцыі. Антоніа, з іншага боку, быў карэнным фларэнтыйцам і ўпэўнена імчаўся па неспасціжнай маршруце вуліц і завулкаў.
  Сюрпрыз? — здзівілася яна. Ну, ён хацеў выбраць месца для іх доўгіх выходных разам, і яна пагадзілася. Такім чынам, сказала яна сабе, сядзі і атрымлівай асалоду ад паездкі. . . . Яе праца была асабліва напружанай у мінулым месяцы; прыйшоў час дазволіць камусьці іншаму прымаць рашэнні.
  Стройная і бландынка, з рысамі поўначы, Марыса Карэфільё была мадэллю на ўзлётна-пасадачнай лініі ў свае дваццаць, але потым занялася дызайнам моды, які ёй спадабаўся. Але тры гады таму яе брат пакінуў сямейны бізнес, і яна была вымушана ўзяць на сябе кіраванне аперацыяй па продажы прадметаў мастацтва і антыкварыяту. Яна не была шчаслівая але яе суровы бацька не быў чалавекам, якому можна сказаць «не».
  Чарговая серыя крутых паваротаў. Марыса трывожна засмяялася агрэсіўнай яздзе Антоніа і адвяла позірк ад вуліцы, расказваючы яму пра паездку на цягніку з Мілана, пра навіны ад яе брата ў Амерыцы, пра нядаўнія набыцці ў краме яе сям'і ў Брэры.
  Ён, у сваю чаргу, апісаў новую машыну, якую збіраўся набыць, праблемы з арандатарам у адным з яго аб'ектаў і гастранамічны пераварот, які ён здзейсніў учора: некалькі белых труфеляў, якія ён знайшоў на фермерскім рынку побач са сваім дадому і купіў прама з-пад носа ў непрыемнага шэф-повара.
  Чарговы круты паварот і хуткае пераключэнне перадач. Толькі нізка заходзячае сонца ў яе вачах давала зразумець, у якім кірунку яны рухаліся.
  Яна не так даўно ведала Антоніа. Яны сустрэліся ў Фларэнцыі месяц таму ў галерэі ля Віа Маджо, куды кампанія Марысы час ад часу адпраўляла прадметы мастацтва і антыкварыят. Яна толькі што паставіла некалькі работ: габелены васемнаццатага стагоддзя са знакамітай мануфактуры гобеленаў у Францыі. Пасля іх развешвання яе прыцягнуў цёмны сярэднявечны габелен, які займаў цэлую сцяну ў галерэі. Вытканы ананімным мастаком, ён адлюстроўваў прыгожых анёлаў, якія спускаюцца з нябёсаў, каб змагацца са звярамі, якія блукаюць па сельскай мясцовасці і нападаюць на нявінных.
  Калі яна стаяла, ахопленая жудаснай сцэнай, голас прашаптаў: «Добрая праца, але з ёй ёсць відавочная праблема».
  Яна здзіўлена міргнула і павярнулася да прыгожага мужчыны, які стаяў побач. Марыся нахмурылася. «Праблема?»
  Яго вочы не зводзіліся з габелена, пакуль ён сказаў: «Так. Самы прыгожы анёл збег са сцэны». Ён павярнуўся і ўсміхнуўся. «І прызямліўся на падлогу побач са мной».
  Яна рагатала з відавочнага выхаду на лінію. Але ён прамовіў гэта з такім самазацішным шармам, што яе першапачатковая рэакцыя — сысці — хутка знікла. Яны завязалі размову пра мастацтва і праз паўгадзіны дзяліліся прасекка, сырам і размаўлялі.
  Антоніа быў мускулісты і падцягнуты, з густымі цёмнымі валасамі і карымі вачыма, з гатовай усмешкай. Ён быў у кампутарнай сферы. Яна не магла дакладна зразумець, чым ён займаўся — штосьці пра сеткі, — але ён, напэўна, быў паспяховым. Ён быў заможны і, здавалася, меў шмат вольнага часу.
  Аказалася, што ў іх шмат агульнага. Яны абодва вучыліся ў каледжы ў П'емонце, шмат падарожнічалі па Францыі і цікавіліся модай (хоць яна любіла займацца дызайнам, ён аддаваў перавагу насіць). На год маладзейшы за яе, ён ніколі не быў жанаты (яна была ў разводзе), і, як і яна, у яго быў толькі адзін жывы бацька; яе маці памерла дзесяць гадоў таму, а бацька Антоніа - пяць.
  Марыса знайшла, што з ім лёгка размаўляць. У тую ноч, калі яны сустрэліся, яна разважала пра сваё жыццё — скардзілася на ўладнага бацьку, шкадавала, што пакінула моду дзеля сумнай працы, і былога мужа, якому яна час ад часу пазычала грошы, якія так і не вярнула. Калі яна ўсвядоміла, наколькі сумна і скардзілася, яна пачырванела і папрасіла прабачэння. Але ён зусім не пярэчыў; ён прызнаўся, што яму было прыемна слухаць тое, што яна казала. Якое адрозненне ад большасці мужчын, з якімі яна сустракалася і якія засяроджваліся толькі на яе знешнасці — і на сабе.
  Яны прагуляліся ўздоўж Арно, потым прагуляліся па Понтэ Век'ё, дзе малады хлопчык спрабаваў прадаць яму ружы для яго «жонкі». Замест гэтага ён купіў ёй турыстычны сувенір: пярсцёнак з атрутай Лукрэцыі Борджыа. Яна моцна засмяялася і пацалавала яго ў шчаку.
  На наступным тыдні ён прыехаў да яе ў Навільі ў Мілане; пасля гэтага яна двойчы бачыла яго па справах тут, у Фларэнцыі. Гэта павінен быў быць іх першы ўік-энд. Яны яшчэ не былі каханкамі, але Марыса ведала, што хутка гэта зменіцца.
  Цяпер, на шляху да «нечаканага» месца прызначэння, Антоніа зрабіў яшчэ адзін круты паварот на цьмяную жылую вуліцу. Наваколле было занядбанае. Марыса была занепакоеная тым, што ён ішоў гэтым ярлыком - і занепакоілася яшчэ больш, калі ён рэзка занесла і спыніўся на бардзюры.
  Што гэта было? — здзівілася яна.
  Ён вылез. «Проста маю даручэнне. Я зараз вярнуся». Ён вагаўся. «Вы можаце пакінуць дзверы зачыненымі». Ён падышоў да спарахнелай хаты, агледзеўся і без стуку ўвайшоў. Марыса заўважыла, што ён узяў з сабой ключы ад машыны, што прымусіла яе адчуць сябе ў пастцы. Яна любіла вадзіць машыну — яе машына была серабрыстага Мазераці — і яна дрэнна ўспрымала ролю пасажыра. Яна вырашыла паслухацца яго парады і праверыла, ці ўсе дзверы зачыненыя. Калі яна глядзела на яго бок машыны, яна зірнула ў акно. Яна ўбачыла двух хлопчыкаў-блізнят, гадоў дзесяці, якія нерухома стаялі побач насупраць вуліцы. Яны глядзелі на яе без усмешкі. адзін нешта шаптаў. Другі сур'ёзна кіўнуў. Яна адчула дрыжыкі ад трывожнага відовішча.
  Потым, павярнуўшыся, Марыса ахнула ад шоку. На яе глядзеў падобны да чэрапа твар старой жанчыны, якая знаходзілася ўсяго ў футзе ад пасажырскага боку «Аўдзі». Жанчына, відаць, была хворая і пры смерці.
  Праз напаўадчыненае акно Марыса заікалася: «Ці магу я вам дапамагчы?»
  У бруднай і парванай вопратцы хударлявая жанчына няўпэўнена гойдалася на нагах. Яе жоўтыя вочы хутка зірнулі цераз плячо, нібы яна хвалявалася, каб яе ўбачылі. Затым яна зірнула на машыну, якая здалася ёй знаёмай.
  «Вы ведаеце Антоніа?» — супакойваючы, спытала Марыся.
  «Я Вольга. Я каралева Віа Магдэлена. Я ўсіх ведаю. . .” Нахмурыўся. «Я прыйшоў, каб выказаць вам свае спачуванні».
  "Аб чым?"
  - Вядома, смерць вашай сястры.
  "Мая сястра? У мяне няма сястры».
  «Вы не сястра Люцыі?»
  «Я не ведаю Люсіі».
  Жанчына пахітала галавой. «Але ты так нагадваеш яе».
  Марыса з цяжкасцю глядзела ў вільготныя, жаўтлявыя вочы жанчыны.
  «Я вас патурбавала без патрэбы», - сказала Вольга. "Прабач мяне."
  Яна адвярнулася.
  — Пачакай, — паклікала Марыса. «Кім яна была, гэтая Люцыя?»
  Жанчына зрабіла паўзу. Яна нахілілася і прашаптала: «Мастак. Рабіла лялек. Я не кажу пра цацкі. Яны былі творамі мастацтва. Яна рабіла іх з фарфору. Жанчына была чараўніцай. Нібы яна магла лавіць чалавечыя душы і змясціць іх у сваіх лялек».
  «І яна памерла?»
  «У мінулым годзе, так».
  «Адкуль вы яе пазналі?»
  Вольга яшчэ раз зірнула на будынак, у які зайшоў Антоніа. «Прабачце, калі я вас турбаваў. Я, відаць, памыліўся». Яна адкульгнула.
  Праз імгненне Антоніа вярнуўся з невялікім шэрым папяровым пакетам. Ён паставіў гэта на задняе сядзенне. Ён нічога не сказаў пра сваё даручэнне, толькі папрасіў прабачэння, што гэта заняло больш часу, чым ён планаваў. Калі ён апусціўся на сядзенне кіроўцы, Марыса паглядзела міма яго на супрацьлеглы бок вуліцы. Блізняты зніклі.
  Антоніа ўключыў перадачу, і яны памчаліся. Марыся спытала яго пра старую. Ён здзіўлена міргнуў вачыма. Ён вагаўся, потым засмяяўся. «Вольга. . . яна звар'яцела. Не так у галаве».
  «Вы ведаеце Люсію?»
  Антоніа паківаў галавой. «Яна сказала, што я зрабіў?»
  «Не. Але . . . Здавалася, яна расказвала мне пра яе, таму што пазнала вашу машыну».
  «Ну, як я ўжо казаў, яна звар'яцела».
  Антоніа змоўк і павярнуў шлях з горада, у рэшце рэшт злавіўшы A7. Затым ён павярнуў на поўдзень на SS222, знакамітую шашу К'янтыджана, якая віецца праз вінаробны рэгіён паміж Фларэнцыяй і Сіенай.
  Калі Марыса схапілася за ручку над дзвярыма ў машыне, яны імчаліся праз Страду, потым міма цудоўнага Кастэла-дзі-Уцана, затым Грэве і ў меншы рэгіён. на поўдзень ад Панцана. Гэта была прыгожая краіна, але была ў ёй нейкая жудаснасць. У некалькіх кіламетрах на поўнач ад канца шасцідзесятых да сярэдзіны васьмідзесятых Пачвара з Фларэнцыі зарэзала больш за тузін людзей, а тут, на поўдні, двое іншых вар'ятаў нядаўна закатавалі і забілі некалькі жанчын. Гэтыя нядаўнія забойцы былі схоплены і сядзелі ў турме, але смерць была асабліва жудаснай і адбылася недалёка ад таго месца, дзе яны знаходзіліся ў дадзены момант. Цяпер, калі яна падумала пра іх, Марыса не магла выкінуць з галавы гэтыя забойствы.
  Яна збіралася папрасіць Антоніа ўключыць радыё, як раптам прыкладна ў трох кіламетрах ад Кверчэгросы ён рэзка павярнуў на аднапалосную грунтавую дарогу. Яны праехалі амаль кіламетр, перш чым Марыса нарэшце спытала нязручным голасам: «Дзе мы, Антоніа?» Я хацеў бы, каб вы сказалі мне ".
  Ён зірнуў на яе заклапочаны твар. Потым усміхнуўся. «Прабач». Ён адмовіўся ад таямнічасці і ўрачыстасці, якія дэманстраваў. Стары Антоніа вярнуўся. «Я не хацеў выклікаць у вас дыскамфорт. Я проста драматызаваў. Я вязу цябе на дачу да сваёй сям'і. Гэта быў стары млын. Мы з бацькам самі адрамантавалі. Гэта асаблівае месца, і я хацеў падзяліцца ім з вамі».
  Марыса расслабілася і паклала руку яму на нагу. «Я прашу прабачэння. Я не дапытваў вас. . . . На працы быў такі вялікі ціск. . . і спрабаваў пераканаць майго бацьку дазволіць мне некалькі дзён адпачынку - о, гэта быў кашмар ".
  «Ну, цяпер можна расслабіцца». Яго рука сціснулася вакол яе.
   Яна апусціла акно і ўдыхнула духмянае паветра. «Тут цудоўна».
  «Гэта так. Чысты спакой і цішыня. На некалькі кіламетраў няма суседзяў».
  Яны ехалі яшчэ хвілін пяць, потым прыпаркаваліся. Ён дастаў шэрую сумку, якую назбіраў у тым абшарпаным месцы ў Фларэнцыі, а потым дастаў з багажніка чамаданы і сумку з прадуктамі. Яны прайшлі пяцьдзесят метраў па сцежцы праз зарослы калючы аліўкавы гай, а потым ён кіўнуў у бок пешаходнага мастка праз хуткаплынную рачулку. «Вось яно».
  Пры слабым асвятленні змяркання яна ледзь разглядзела дом на супрацьлеглым беразе. Гэта было даволі ўражлівае месца, хоць куды больш гатычнае, чым рамантычнае — старажытны двухпавярховы каменны млын з маленькімі вокнамі, закратаванымі металічнымі прутамі.
  Яны перайшлі мост, і ён паставіў чамаданы ля ўваходных дзвярэй. Ён шукаў ключ. Марыса павярнулася і паглядзела ўніз. Чорны і імклівы ручай здаваўся даволі глыбокім. Толькі нізкія парэнчы аддзялялі яе ад рэзкага, дваццаціфутавага падзення ў ваду.
  Яго голас, блізкі да яе вуха, прымусіў яе падскочыць. Ён падышоў да яе ззаду. «Я ведаю, што ты думаеш».
  "Што?" — спытала яна з хуткім стукам сэрца.
  Ён абняў яе і сказаў: «Ты думаеш пра гэта жаданне».
  «Настойліва?»
  «Кінуцца ўнутр. Гэта тое ж самае, што людзі адчуваюць, калі стаяць на назіральных пляцоўках або на краі скалы — дзіўнае жаданне выйсці ў космас. Без прычыны, без логікі. Але яно заўсёды ёсць. Быццам... - Ён адпусціў яе плячо. «—Каб я адпусціў, нішто не перашкодзіла б табе ўскочыць. Ты разумееш, што я маю на ўвазе?»
  Марыса задрыжала - у асноўным таму, што дакладна ведала, што ён меў на ўвазе. Але яна нічога не сказала. Каб змяніць ход размовы, яна паказала на далёкі бераг, на маленькі белы драўляны крыж, акружаны кветкамі. "Што гэта?"
  Ён прыжмурыўся. «Зноў? Ах, парушальнікі пакіньце іх. Часта здараецца. Гэта вельмі раздражняе».
  «Чаму?»
  Праз імгненне ён сказаў: «Тут памёр хлопчык. Раней мы валодалі млыном. . . . Ён жыў па дарозе. Ніхто дакладна не ведае, што здарылася, але здаецца, што ён гуляў з футбольным мячом, і той пакаціўся ў ваду. Ён упаў, спрабуючы атрымаць яго. Вада вельмі хуткая - вы бачыце. Там яго зацягнула ў шлюз і ўклініла дагары нагамі».
  У Марысы была клаўстрафобія. Гэтая думка прывяла яе ў жах.
  «Яму спатрэбілася паўгадзіны, каб памерці. Цяпер ад мемарыяла прыязджаюць яго родныя. Яны сцвярджаюць, што не. Кажуць, што крыжы і кветкі з'яўляюцца з ніадкуль. Але яны, вядома, хлусяць».
  Яе вочы былі прыкаваныя да цёмнага вузкага забору, дзе памерла дзіця. Які жудасны спосаб скончыць сваё жыццё.
  Гучны голас Антоніа зноў напалохаў яе. Але на гэты раз ён смяяўся. «Хопіць хваравітых гісторый. Будзем есці!»
  Марыса з удзячнасцю ўвайшла за ім унутр. Яна з палёгкай заўважыла, што інтэр'ер вельмі зручны, насамрэч утульны. Ён быў прыгожа размаляваны і вісеў на сцяне дарагія карціны і габелены. Антоніа запаліў свечкі і адкрыў просекко. Яны падсмажылі свае першыя доўгія выходныя разам і пачалі рыхтаваць вячэру. Марыса прыгатавала талерку з марынаванай гароднінай і вяндлінай, але большую частку гатавання зрабіў Антоніа. На першую страву ён прыгатаваў лінгвіні з маслам і белымі труфелямі, а на асноўнае — фарэль з травамі. Яна была ўражана, назіраючы, як яго ўпэўненыя рукі рэзалі, змешвалі, узбівалі і збіралі. Атрымлівала асалоду ад яго майстэрства, так, але яна таксама была крыху засмучана, шкадуючы, што доўгія гадзіны ў краме не дазвалялі ёй праводзіць столькі часу, колькі хацелася б, на ўласнай кухні, гатуючы ежу для сяброў.
  Марыса накрыла на стол, а ён спусціўся ў вінны склеп і вярнуўся з к'янці 1990 года са знакамітага мясцовага вінаградніка. Як аматарка віна, Марыса падняла брыво і адзначыла, што гэта цудоўнае віно, якое цяжка знайсці; нават этыкеткі былі калекцыйнымі. «У вас павінен быць выдатны вінны склеп. Я магу гэта ўбачыць?»
  Але калі яна падышла да дзвярэй, ён зачыніў іх, злёгку паморшчыўшыся. «Ой, там унізе беспарадак. Мне няёмка. У мяне не было магчымасці выправіць гэта. Магчыма, пазней».
  «Вядома», - пагадзілася яна.
  Ён паставіў ежу, і пры свечках яны нетаропка абедалі, увесь час размаўляючы. Ён расказаў ёй пра шалёных суседзяў, злоснага ката, які думаў, што ён валодае маёмасцю, пра цяжкасці, якія яны з бацькам сутыкнуліся з пошукам старадаўніх аксесуараў для аднаўлення млына.
  Пасля яны аднеслі посуд на кухню, і Антоніа прапанаваў выпіць граппы ў гасцінай. Ён паказаў ёй на гэта. Яна ўвайшла ў маленькі інтымны пакой і села на канапу, потым пачула віск дзвярэй віннага склепа і яго крокі, якія спускаліся па лесвіцы. Ён вярнуўся праз пяць хвілін з двума напоўненымі шклянкамі. Яны сядзелі разам, пацягваючы спіртное. Ён здаваўся больш горкім, чым большасць грап, якія яна ела, але яна была ўпэўнена, што, улічваючы добры густ Антоніа, гэта была дарагая дыстыляцыя.
  Ёй было цёпла, адчувала сябе камфортна, кружылася галава.
  Прыхінуўшыся да яго моцнага пляча, яна падняла твар і пацалавала яго. Антоніа моцна пацалаваў у адказ. Затым прашаптаў: «Там ёсць падарунак для цябе». Ён паказаў на суседнюю ванную.
  «Падарунак?»
  «Ідзі паглядзі».
  Яна паднялася і знайшла ў пакоі старадаўні шаўковы халат на вешалцы. Адзенне было залацістае, з малюсенькімі кветкамі і карункамі па краі.
  «Гэта прыгожа», — паклікала яна. Яна спрачалася. Ці варта ёй надзець яго? Гэта было б выразным пасланнем для яго. . . . Хацела яна адправіць ці не?
  Так, вырашыла, вырашыла.
  Яна распранулася, надзела тонкі халат і вярнулася ў гасцёўню. Ён усміхнуўся, узяў яе руку і ўтаропіўся ў вочы. "Ты такая прыгожая. Вы выглядаеце гэтак жа, як. . . анёл».
  Яго словы паўтарылі рэпліку, якую ён выкарыстаў, калі яны сустрэліся. Але ў яго тоне было нешта недарэчнае, як быццам ён хацеў сказаць, што яна падобная на нешта іншае, і своечасова спахапіўся.
  Потым яна засмяялася пра сябе. Вы прывыклі да свайго бацькі — аналізаваць усё, што ён кажа, шукаць падвойнае значэнне і тонкую крытыку. расслабіцца.
  Марыса зноў села побач з Антоніа. Яны горача цалаваліся. Ён выцягнуў заколку з яе валасоў і паклаў ёй на плечы, потым узяў яе твар абедзвюма рукамі і доўга глядзеў ёй у вочы. Ён зноў пацалаваў яе. Ад яго дотыку і спіртнога ў яе моцна кружылася галава. Калі ён прашаптаў: «Пойдзем у спальню», яна кіўнула.
  «Гэта праз». Ён паказаў на кухню. «Я думаю, што каля ложка ёсць некалькі свечак. Чаму б вам не запаліць іх? Я замкну».
  Узяўшы некалькі запалак, Марыса прайшла на кухню. Яна заўважыла, што ён пакінуў дзверы віннага склепа адчыненымі. Яна зірнула ўніз па крутой лесвіцы і ўбачыла большую частку пакоя. Гэта было зусім не брудна, як ён казаў. Фактычна, месца было бездакорна чыстым, добра арганізаваным. Яна пачула, як Антоніа зачыніў акно ці дзверы ў іншай частцы дома, і з цікаўнасці ціха спусцілася да паловы лесвіцы. Яна спынілася, нахмурыўшыся, утаропіўшыся ў нешта пад сталом побач. Гэта быў напалову спушчаны футбольны мяч.
  Яна ўспомніла, што хлопчык, які патануў, гуляў з такім мячом. Гэта было яго?
  Працягваючы спускацца па прыступках, Марыса нахілілася і ўзяла яго. Баль быў асаблівым, у памяць аб адной з вялікіх перамог Мілана ў мінулым годзе; на ім была надрукавана дата. Так што гэта не магло быць мёртвым хлопчыкам — Антоніа сказаў, што ён патануў, калі тут жыў папярэдні гаспадар. Але Антоніа быў уладальнікам як мінімум пяць гадоў — менавіта тады памёр яго бацька, які дапамагаў адрамантаваць гэтае месца. Гэта было проста дзіўнае супадзенне.
  Але пачакайце. . . . Успамінаючы свой аповед пра гэты інцыдэнт, Марыса ўспомніла, што Антоніа сказаў, што ніхто дакладна не ведае, што здарылася з юнаком. Але калі гэта праўда, адкуль ён мог ведаць, што хлопчыку спатрэбілася паўгадзіны, каб памерці?
  Страх пачаў расці глыбока ўнутры яе. Яна пачула над сабой скрып яго крокаў. Яна паклала мяч назад і павярнулася да лесвіцы. Але потым яна спынілася і ахнула. На каменнай сцяне справа ад прыступак была фатаграфія. Гэта было з выявай Антоніа і жанчыны, вельмі падобнай да Марысы, з валасамі, якія звісалі ёй на плечы. Яны абодва насілі заручальныя пярсцёнкі, хаця ён казаў, што ніколі не быў жанаты.
  І жанчына была апранута ў тую ж мантыю, якую цяпер насіла Марыса.
  Яна была, вядома, Люсія.
  Хто памёр у мінулым годзе.
  З ашаламляльнай яснасцю Марыса зразумела: Антоніа забіў сваю жонку. Магчыма, хлопчык з футбольным мячом чуў яе крыкі аб дапамозе або быў сведкам забойства. Антоніа пагнаўся за ім і кінуў у ручай, дзе ён быў зацягнуты ў шлюз і патануў, а шалёны муж назіраў, як ён памірае.
  Сэрца калацілася, яна падышла бліжэй да буфета пад фатаграфіяй. Там была шэрая сумка, якую Антоніа падабраў у Фларэнцыі. Ён сядзеў побач з бутэлькай граппы, якую ён толькі што адкрыў. Марыся адкрыла сумку. Унутры была напалову пустая бутэлька барбітуратаў. Позірк на верх буфета паказаў а парашок, такога ж колеру, як і таблеткі, жоўты, як пажоўклыя вочы старой жанчыны, якая падыходзіла да машыны Антоніа.
  Быццам бы здрабніў частку лекаў.
  Каб змяшаць у сваю граппу, зразумела Марыса.
  Пякучая хваля панікі пракацілася па ёй і налілася на яе жывот. Ніколі ў жыцці Марыса не баялася так. Яго план заключаўся ў тым, каб даць ёй наркотыкі і - і што потым?
  Яна не магла марнаваць час на здагадкі. Ёй давялося ўцячы. зараз!
  Пачаўшы падымацца па лесвіцы, Марыса замерла.
  Антоніа стаяў над ёй. У руцэ быў разьбярскі нож. - Я сказаў табе, што не хачу, каб ты была ў вінным склепе, Люсія.
  "Што?" - прашаптала Марыса, слабая ад жаху.
  «Чаму ты вярнуўся?» - прашаптаў ён. Потым жахліва засмяяўся. «Ах, Люсія, Люсія . . . ты вярнуўся з мёртвых. чаму? Ты заслужыў смерць. Ты прымусіў мяне закахацца ў цябе, ты забраў маё сэрца і маю душу, і ты збіраўся проста сысці і пакінуць мяне ў спакоі».
  - Антоніо, - сказала Марыса дрыготкім голасам. "Я не-"
  «Ты думаў, што я проста адна з тваіх лялек, ці не так? Нешта, што вы маглі б стварыць, а потым прадаць і кінуць?»
  Ён пачаў спускацца па лесвіцы, зачыняючы за сабой дзверы.
  «Не, Антоніа. Слухай мяне-"
  «Як ты мог вярнуцца?»
  «Я не Люсія!» - закрычала яна.
  Яна ўспомніла іх першую сустрэчу. Гэта быў не анёл, на якога ён думаў, што яна была падобная, калі яны ўпершыню сустрэліся; гэта была жонка, якую ён забіў.
   - Люсія, - прастагнаў ён.
  Ён працягнуў руку да сцяны і выключыў святло. У пакоі было зусім цёмна.
  «Божа, не. Калі ласка!» Яна адступіла, яе босыя ногі калолі па халоднай падлозе.
  Яна чула яго крокі, якія спускаліся да яе - рыпучае дрэва выдавала яго. Але потым ён ступіў на каменную падлогу, і яна страціла ўяўленне аб тым, дзе ён знаходзіцца.
  не . . . . Слёзы навярнуліся на яе вочы.
  Ён паклікаў: «Ты вярнуўся, каб ператварыць мяне ў яшчэ адну са сваіх лялек?»
  Марыса адступіла. Дзе ён быў? Яна не чула яго.
  Дзе ?
  Ці быў ён-?
  Струмень гарачага дыхання цалаваў яе левую шчаку. Ён быў не далей за фут ад яго.
  «Люсія!»
  Яна ўскрыкнула і ўпала на калені. Яна не магла прасунуцца наперад, да таго месца, дзе, як яна лічыла, была лесвіца - ён быў на яе шляху, - але яна ўспомніла, што ўбачыла маленькія дзверы ля далёкай сцяны. Можа, вёў на падворак. Намацваючы сцяну, яна нарэшце знайшла яе, расчыніла дзверы і ўвалілася ўнутр, захлопнуўшы іх за сабой.
  Усхліпваючы, яна чыркнула запалкай.
  не!
  Яна апынулася ў малюсенькай камеры вышынёй чатыры футы і шасцю квадратамі. Ні вокнаў, ні іншых дзвярэй.
  Скрозь слёзы панікі яна ўбачыла прадмет на падлозе перад сабой. Паслабленне наперад, трасучыя рукі, Заікаючыся ад сэрца, яна ўбачыла, што гэта была парцалянавая лялька, чорныя вочы якой глядзелі ў столь.
  А на сцяне былі цёмна-карычневыя паласы — Марыса зразумела — крыві, — пакінутыя папярэдняй жыхаркай гэтага пакоя, Люцыяй, якая правяла апошнія дні свайго жыцця ў жаху, дарэмна спрабуючы голымі пальцамі падрапаць камень.
  Запалка згасла, і цемра акружыла яе.
  Марыса ў паніцы ўпала на падлогу, усхліпваючы. Якая ж я была дурніца, - падумала яна.
  Я тут памру, я тут памру, я памру...
  Але потым з-за камеры яна пачула голас Антоніа, які раптам стаў зусім звычайным.
  Ён патэлефанаваў: «Усё ў парадку, Марыса. Не хвалюйся. За незамацаваным каменем злева ад дзвярэй ёсць выключальнік. Уключыце яго. Прачытайце запіску, схаваную ўнутры лялькі».
  Што адбывалася? — здзівілася Марыся. Яна выцерла слёзы з вачэй, знайшла выключальнік і націснула яго. Міргаючы ад яркага святла, яна нахілілася і выцягнула з выдзеўбанай лялькі складзены лісток паперы. Яна прачытала.
  Марыса-
  Сцяна злева ад вас фальшывая. Гэта пластык. Пацягніце яго ўніз, і вы ўбачыце дзверы і акно. Дзверы незамкнёныя. Калі вы будзеце гатовыя сысці, адчыніце яго вонкі. Але спачатку паглядзіце ў акно.
  Яна сарвала пластык. Акно сапраўды было. Яна выглянула і ўбачыла пешаходны мост. У адрозненне ад раней, маёмасць цяпер была добра асветлена пражэктарамі млын. Яна ўбачыла, як Антоніа з чамаданам накіроўваўся па мосце. Ён зрабіў паўзу, напэўна, убачыў святло праз акно камеры і ведаў, што яна назірае. Ён махнуў рукой. Затым ён знік у бок паркоўкі. Праз імгненне яна пачула, як яго машына завялася і пачула, як ён ад'язджае.
  Што, чорт вазьмі, адбываецца?
  Яна штурхнула дзверы і выйшла на вуліцу.
  Там былі яе чамадан і сумачка. Яна сарвала з сябе халат, хутка апранулася дрыжачымі рукамі і выцягнула з сумачкі мабільны тэлефон, сціскаючы яго так, як спалоханае дзіця чапляецца за пудзіла. Яна працягнула запіску.
  Вы ў бяспецы. Вы заўсёды былі ў бяспецы.
  Зараз я вяртаюся ў Фларэнцыю, млын недалёка. Але паверце, што я не псіхатычны забойца. Люцыі няма. Бабульцы, якая расказала вам пра яе, заплацілі за выступленне 100 еўра. Не было маленькага хлопчыка, які патануў; Я сам паклаў кветкі і перайшоў каля ручая, перш чым сёння прыйсці за табой на вакзал. Футбол быў проста рэквізітам. Кроў на сцяне камеры - фарба. Наркотыкамі былі цукеркі (хоць граппа была сапраўдная — і, магу дадаць, даволі рэдкая). Фатаграфію мяне і маёй «жонкі» стварылі на кампутары.
  Што тычыцца праўды: мяне завуць Антоніа, я ніколі не быў жанаты, я зарабіў стан на камп'ютарах, і гэта мой дом для адпачынку.
  Пра што, вы задаецца пытаннем, гэта ўсё?
  Я павінен растлумачыць:
  У дзяцінстве я праводзіў шмат часу ў адзіноце і нудзе. Я пагрузіўся ў кнігі вялікіх пісьменнікаў жахаў. Так, яны былі жахлівымі, але яны таксама мяне ўзбадзёрылі. Я бачу гледачоў, якія глядзяць фільм жахаў, і думаю: яны напалоханыя, але яны жывыя.
  Гэтыя перажыванні падштурхнулі мяне стаць мастаком. Як любы сапраўды вялікі музыкант ці мастак, мая мэта - не проста ствараць прыгажосць, але расплюшчваць людзям вочы і перабудоўваць іх погляды і ўспрыманне, з той толькі розніцай, што замест нот або фарбы маім сродкам з'яўляецца страх. Калі я бачу такіх людзей, як ты, якія, як піша Дантэ, страцілі праўдзівы шлях у жыцці, я лічу сваёй місіяй дапамагчы ім знайсці яго. У ноч у Фларэнцыі, у тую ноч, калі мы сустрэліся, я вылучыў цябе, таму што ўбачыў, што твае вочы былі мёртвыя. І неўзабаве я даведаўся, чаму — вашае няшчасце на працы, ваш гнятлівы бацька, ваш жабрак былы муж. Але я ведаў, што магу табе дапамагчы.
  О, у гэты момант ты ненавідзіш мяне, вядома; ты ў лютасці. Хто б не быў?
  Але, Марыса, задайце сабе гэтае пытанне, задайце яго ў сваім сэрцы: ці не здаецца вам, што такі страх прымусіў вас адчуць сябе надзвычай жывой?
  Ніжэй прыведзены тры тэлефонныя нумары.
  Адзін - для аўтасэрвісу, які даставіць вас на вакзал у Фларэнцыі.
  Другі — для мясцовага РАУС.
  Трэці — мой мабільны.
  Выбар, каму тэлефанаваць, за вамі. Я шчыра спадзяюся, што вы назавеце апошні з гэтых нумароў, але калі вы не хачу — сёння ўвечары або ў будучыні — я, вядома, зразумею. У рэшце рэшт, гэта прырода мастацтва, што мастак павінен часам адправіць сваё тварэнне ў свет, каб ніколі не бачыць яго зноў.
  Ваш Антоніа
  Раз'юшаная, заплаканая, дрыготкая, Марыса падышла да каменнай лаўкі на беразе вады. Яна сядзела і глыбока дыхала, сціскаючы цыдулку ў адной руцэ і тэлефон у другой. Яе вочы падняліся, гледзячы на зоркі. Раптам яна спалохана міргнула вачыма. Вялікая лятучая мыш, цёмная фігура ў цёмным небе, зігзагападобна падслухала складаным, але элегантным узорам. Марыса ўважліва глядзела на яго, пакуль істота не знікла за дрэвамі.
  Яна азірнулася на ручай, пачуўшы настойлівае журчанне чорнай вады. Трымаючы запіску ў прамень святла з боку млына, яна прачытала адну з лічбаў, якія ён даў ёй. Яна ўбіла яго ў тэлефон.
  Але потым яна спынілася, зноў прыслухаўшыся да вады, удыхнуўшы прахалоднае паветра з водарам суглінку, сена і лаванды. Марыса ачысціла экран свайго мабільніка. І яна набрала іншы нумар.
  ПАДВОЙНАЯ ПАРДЫЯ​​
  
  Тут няма нікога лепшага за мяне».
  «Ну-у-у-у. Якія ў мяне варыянты?»
  Поль Лескруа адкінуўся на спінку старога дубовага крэсла і зірнуў на падлакотнік, выбіраючы кавалачак лаку ў форме Ілінойса. «Вы калі-небудзь маліліся?» — спытаў у адказ ягоны барытон.
  Кайданы забразгалі, калі Джэры Пілсэт падняў рукі і пстрыкнуў мочкай вуха. Лескруа ведаў маладога чалавека ўсе чатыры гадзіны, і Пілсэт, відаць, дзясятак разоў пастукаў па мочцы правага вуха. - Нуп, - сказаў худы юнак з крывымі зубамі. «Не маліцеся».
  «Ну, вы павінны прыняць гэта. І дзякуй Богу, што я тут, Джэры. Ты ў канцы дарогі».
  «Вось містэр Гудвін».
  Хм. Гудвін, дваццацідзевяцігадовы дзяржаўны абаронца. Міжвольны змоўшчык — з мясцовымі суддзямі — у тым, каб яго кліентаў асудзілі на тэрміны ў два-тры разы большыя, чым яны заслугоўвалі. Рубец сярод рубакоў.
  «Трымайце Гудвіна, калі хочаце». Лескруа паклаў свае каштанава-карычневыя італьянскія чаравікі на бетонную падлогу і адкінуў крэсла на спінку. «Мне было б усё роўна».
   «Пачакай. Проста ён быў маім адвакатам з моманту майго арышту». Ён шматзначна дадаў: «Пяць месяцаў».
  - Я прачытаў дакументы, Джэры, - суха сказаў Лескруа. «Я ведаю, як доўга вы ў ложку разам».
  Пілсэт міргнуў вачыма. Калі ён не змог зразумець гэты выраз, ён спытаў: «Вы кажаце, што вы лепшы за яго? Гэта?» Ён перастаў глядзець хісткімі вачыма і ўгледзеўся ў ідэальныя серабрыстыя валасы Лескруа, астрыжаную талію і мудры шчыльны твар.
  «Вы сапраўды не ведаеце, хто я?» Лескруа, які ў адваротным выпадку быў бы абураны гэтай памылкай, не быў здзіўлены. Вось ён, у рэшце рэшт, быў у Гамільтане, населеным акругай, насельніцтва якога было менш, чым у родным раёне Лескруа, Верхнім Іст-Сайдзе Манхэтэна.
  «Усё, што я ведаю, гэта Гары, ён сёння галоўны турэмшчык, увайшоў і загадаў мне адключыць Рэджыс і Кэці Лі і схадзіць у канферэнц-залы. Вось гэты адвакат хоча бачыць мяне, а цяпер вы кажаце мне, што хочаце прыняць маю справу, а я павінен звольніць містэра Гудвіна. Містэр Гудвін, які ўвесь час быў са мной прыстойны.
  - Ну, бачыш, Джэры, як я чуў, Гудвін прыстойны з усімі. Ён прыстойны да судзьдзі, ён прыстойны да абвінавачаньня, ён прыстойны да сьведкаў абвінавачаньня. Вось чаму ён адзін дрэнны адвакат, і таму ў вас сур'ёзныя праблемы».
  Пілсэт адчуваў сябе загнаным у кут, і гэта тое, што ты адчуваў, калі сядзеў з Лескруа больш за пяць хвілін. Таму ён вырашыў нанесці ўдар у адказ. (Напэўна, падумаў Лескруа, проста тое, што здарылася той чэрвеньскай ноччу.) «Хто насамрэч кажа, што ты добры? Адкажы мне на гэта».
  Ці павінен я вытрыбушыць яго сваім рэзюмэ? - здзівіўся Лекруа. Расказваць пра маю ролю ў першым судзе над братамі Менендэзамі? Леташні апраўдальны прысуд жонцы Сакрамэнта за наўмыснае падпал забойства яе мужа з новай абаронай ад гвалту (збянтэжанасць перад сябрамі таксама з'яўляецца гвалтам)? Сакавіты невінаваты прысуджаны Фрэду Джонсану, сімпатычнаму злодзею з Кабрыні-Грын у Чыкага, якому прамылі мазгі, так, прамылі мазгі, дамы і спадары, каб ён дапамог баявой ячэйцы, не, не бандзе, рэвалюцыйнай ячэйцы, забіць трох кліентаў у краме для абнаяўлення чэкаў на Саўтсайдзе. Сумна вядомы профіль часопіса Time ? Папяровая копія ?
  Але Лескруа толькі паўтарыў: «Няма нікога лепшага за мяне, Джэры». І дазволь шыпячым лазерам яго вачэй запячатаць спрэчку.
  Заўтра суд . Што вы ведаеце пра справу? Ці можам мы атрымаць працяг?» Тры склады прагучалі ў яго ў роце роўна, занадта гладка: яму спатрэбілася шмат часу, каб даведацца, што азначае гэтае слова і як яно вымаўляецца.
  «Не трэба. Я прачытаў увесь файл. Патраціў на гэта апошнія тры дні».
  «Тры дні». Яшчэ адно мірганне. Твік мочкі вуха. Гэта была іх першая сустрэча: навошта Лескруа праглядаў файл апошнія тры дні?
  Але Лескруа не патлумачыў. Ён ніколі нікому нічога не тлумачыў, калі не быў крайняй неабходнасці. Асабліва кліентаў.
  «Але вы не сказалі, што вы з Нью-Ёрка ці што? Ці можаце вы проста правесці тут суд?»
  «Гудвін дазволіць мне «правесці» суд. Няма праблем».
   Бо ён прыстойны чалавек.
  І бесхрыбетны слабак.
  «Але ён мне нічога не бярэ. Будзеце весці справу бясплатна?»
  Ён сапраўды нічога пра мяне не ведае . Дзіўна. «Не, Джэры. Я ніколі не працую бясплатна. Людзі не паважаюць цябе, калі ты працуеш бясплатна».
  "Спадар. Гудвін...
  «Людзі не паважаюць Гудвіна».
  «Я».
  «Твая павага не лічыцца, Джэры. Твой дзядзька бярэ ўкладку».
  «Дзядзька Джэймс?»
  Лекруа кіўнуў.
  «Ён добры чалавек. Спадзяюся, што ён не забіў сваю ферму».
  «Ён нядобры чалавек, Джэры, — падумаў Лескруа. Ён дурань.
  Таму што ён думае, што на вас яшчэ ёсць надзея. І пляваць мне, заклаў ён гаспадарку ці не. - Дык што ты скажаш, Джэры?
  «Ну, я мяркую. Толькі вось штосьці трэба ведаць». Падсоўваюцца бліжэй, бразгаюць кайданамі. Малады, калматы твар нахіліўся наперад, а тонкія вусны расплыліся ў крывой усмешцы.
  Але Лескруа падняў указальны палец, які заканчваўся выразным, дагледжаным пазногцем. «Цяпер ты адкрыеш мне вялікую таямніцу, так? Каб ты не забіў Патрысію Кэбот. Што ты зусім невінаваты. Што цябе падставілі. Што ўсё гэта жудасная памылка. Што вы проста апынуліся на месцы злачынства».
  «Я—»
   - Ну, Джэры, не, гэта не памылка.
  Пілсэт з трывогай паглядзеў на Лескруа, што адвакат любіў, каб на яго глядзелі. Ён быў сілай, ён быў з'явай. Ніводны пракурор ніколі не біў яго, ні адзін кліент ніколі не адстаўляў яго.
  «Два месяцы таму — другога чэрвеня — цябе наняў Чарльз Арнольд Кэбот, каб ты касіў ягоны газон і звозіў стог гнілых дроў каля яго дома ў Бентане, самым шыкоўным горадзе Гамільтана. Раней ён наймаў вас некалькі разоў, і ён вам не вельмі падабаўся — Кэбот — чалавек з вясковага клуба, — але, вядома, вы зрабілі працу і ўзялі пяцьдзесят долараў, якія ён пагадзіўся вам заплаціць. Ён не даў вам чаявых. Ты быў п'яны ў тую ноч, і чым больш ты піў, тым больш шалеў, таму што памятаў, што ён ніколі не плаціў табе дастаткова - нават калі ты ніколі не гандляваўся з ім і ўвесь час вяртаўся, калі ён табе тэлефанаваў.
  «Пачакай...»
  «Шшшш. На наступны дзень, калі Кэбот і яго жонка былі на вуліцы, ты ўсё яшчэ быў п'яны і злы. Вы ўварваліся ў дом і пакуль пераразалі драты, якія злучалі іх стэрэапрымач за дзве тысячы долараў з калонкамі, Патрысія Кэбот нечакана вярнулася дадому. Яна напалохала цябе да чорта, і ты ўдарыў яе малатком, якім выламваў дзверы з гаража на кухню. Вы яе накаўтавалі. Але не забіў яе. Ты яе звязаў. Думаючы, можа, ты згвалціш яе пазней. Ай, ай, яй — дазволь мне скончыць. Думаючы, можа, ты згвалціш яе пазней. Не глядзі на мяне так , Джэры. Ёй было трыццаць чатыры, прыгожая і без прытомнасці. І паглядзі на цябе. У цябе нават ёсць дзяўчына? Я так не думаю.
  «Тады ты спалохаўся. Жанчына прыйшла ў сябе і пачала крычаць. Вы скончылі справу малатком і пачалі выбягаць за дзверы. Муж убачыў вас у дзвярах з акрываўленым малатком, стэрэасістэмай і іх калекцыяй кампакт-дыскаў пад пахай. Ён выклікаў паліцыю, і яны злавілі цябе. Справядлівае адлюстраваньне падзеяў?»
  «Гэта былі не ўсе іх дыскі. Я не браў Майкла Болтана».
  «Ніколі не спрабуй жартаваць са мной».
  Пілсэт зноў пстрыкнуў мочкай вуха. «Было ў значнай ступені тое, што адбылося.»
  «Добра, Джэры. Слухай. Гэта маленькі горад, і людзі тут вельмі дурныя. Я лічу сябе найлепшым абаронцам у краіне, але гэтая справа адкрытая і закрытая. Вы зрабілі гэта, усе ведаюць, што вы гэта зрабілі, і доказы цалкам супраць вас. У гэтым штаце няма смяротнага пакарання, але яны па-чартоўску шчодрыя, калі справа даходзіць да пажыццёвых тэрмінаў без магчымасці ўмоўна-датэрміновага вызвалення. Такім чынам. Гэта будучыня, якую вы чакаеце».
  "Так. І ведаеце, што гэта мне кажа? Кажа мне, што ты не можаш прайграць у гэтай сітуацыі». Пілсэт усміхнуўся.
  Магчыма, у Гамільтане яны не такія тупыя, як ён думаў.
  Малады чалавек працягваў: «Вы прыехалі сюды з Нью-Ёрка. Вы праводзіце суд і сыходзіце. Калі вы мяне адарваеце, вы знакамітасць і вам плацяць за тое, што вы выйграеце безнадзейную справу . І калі вы прайграеце, вам заплацяць, і нікому напляваць, таму што мяне пасадзілі, як і трэба».
  Лескруа мусіў усміхнуцца. «Джэры, Джэры, Джэры. Гэта адна рэч, якую я люблю ў гэтай сферы працы. Ніякіх шарад паміж намі».
   «Што такое шарады?»
  «Не мае значэння».
  «Трэба задаць пытанне». Ён нахмурыўся.
  Не спяшайцеся. . .
  «Скажы, што ты хацеў вызваліць мяне. Ці могуць яны зноў прыйсці за мной?»
  "Не. Гэта была б падвойная небяспека. Вось што так выдатна ў гэтай краіне. Як толькі прысяжныя заявілі, што ты невінаваты, ты на волі, і пракурор не можа нічога зрабіць. . . . Давай, ты возьмеш мяне на працу і вернем таго Гудвіна ў юрыдычную бібліятэку, дзе яму і месца?»
  Ён зноў пстрыкнуў мочкай вуха. Зазвінелі ланцугі. «Здагадайцеся, я буду».
  «Тады прыступім да працы».
  
  За гэтыя гады рэзюмэ Поля Лескруа было шмат разгледжана. Ноччу ён пайшоў у гарадскую юрыдычную школу. Што, вядома, не адыгрывалася ў многіх новых гісторыях, якія ён фантазіраваў, і таму пасля заканчэння школы ён хутка запісаўся на курсы павышэння кваліфікацыі ў Кембрыджы, якія былі адкрыты для любога юрыста, гатовага заплаціць пяцьсот баксаў. Адпаведна, сцвярджэнне, што ён атрымаў "гарвардскую адукацыю", было праўдай.
  Ён атрымаў працу з мінімальнай заработнай платай, расшыфроўваючы і складаючы судовыя заключэнні для суддзяў дарожнага суда. Такім чынам, ён мог сказаць, што праходзіў стажыроўку сакратаром і пісаў заключэнні для суддзяў па крымінальных справах.
  Ён адкрыў сольную практыку над Вялікай Усходняй Кантонскай кантонскай мовай у чадным будынку ля Мэйдэн-Лэйн у цэнтры Манхэтэна. Такім чынам, ён стаў «партнёрам у фірме з Уол-стрыт, якая спецыялізуецца на злачыннасці белых каўнерыкаў».
  Але гэтыя невялікія недахопы ў гісторыі Поля Лескруа (добра, першапачаткова Поль Віта Лакоста), гэтыя маленькія збоі не прымяншаюць яго адзіны дар — жудасную здольнасць знішчаць сваіх апанентаў у судзе. Гэта адзін талент, які ні адзін юрыст не можа падрабіць. Ён выяўляў усе факты, якія толькі мог, пра справу, бакі, суддзю, пракурора, потым моцна сціскаў іх, шчыпаў, фармаваў, як Play-Doh. Яны ўсё яшчэ былі фактамі, але факты змяніліся; у яго руках яны станавіліся зброяй, шчытом, вірусам, маскіроўкай.
  Ноч перад судом над Пілсэтам ён выдаткаваў адну гадзіну, пазбаўляючы беднага Эла Гудвіна ад таго, што ён мог мець пра гэтую справу, дзве гадзіны сустракаўся з журналістамі і дзесяць гадзін разглядаў дзве рэчы; паліцэйскі пратакол і доўгі дакумент, падрыхтаваны яго ўласным прыватным следчым, нанятым тры дні таму, калі Джэймс Пілсэт, дзядзька Джэры, прыйшоў да яго з ганарарам.
  Лескруа адразу ж заўважыў, што, хаця ўскосныя доказы супраць Пілсэта былі істотнымі, самая вялікая пагроза зыходзіла ад самога Чарльза Кабата. Вядома, ім пашанцавала, што ён быў адзіным сведкам, але на жаль, што ён быў мужам забітай жанчыны. Гэта небясьпечная рызыка замахвацца на давер да сьведкі, які таксама пацярпеў ад злачынства.
  Але Полю Віктару Лескруа, эсквайру, атрымлівалі чатырыста долараў за гадзіну з пяцізначнай сумай па той самай прычыне, што ён быў гатовы — не, хацеў — так рызыкаваць.
  Усміхаючыся пра сябе, ён выклікаў абслугоўванне ў нумарах, каб прынесці вялікі гаршчок кавы, і, у той час як забойца Джэры Пілсэт, прыстойны Эл Гудвін і ўсе простыя людзі акругі Гамільтан сніў свае простыя мары, Лескруа планаваў бітву.
  Ён прыйшоў у залу суда рана, як заўсёды, і сядзеў за сталом абароны, калі з'явіліся сведкі, гледачы і (так, дзякуй, Госпадзе, прэса). Ён тонка абрабаваў перад камерамі і агледзеў пракурора (штат U grad, як даведаўся Лескруа, 40 працэнтаў лепшых, пятнаццаць гадоў за плячыма і здранцвенне ад таго, што заграз у тупіковай кар'еры, якую ён павінен быў пакінуць трынаццаць гадоў таму).
  Затым Лескруа перавёў вочы на чалавека, які сядзеў у глыбіні залы суда. Чарльз Кэбот. Ён сядзеў побач з жанчынай гадоў шасцідзесяці — маці ці свякрухай, меркаваў Лескруа, ацэньваючы па слязах. Адвакат быў крыху занепакоены. Ён чакаў, што Кэбот будзе жорсткім жыхаром прыгарада вышэйшага сярэдняга класа, чалавекам, які не выкліча спагады ў журы. Але мужчына — хоць яму было каля сарака — выглядаў хлапчуком. У яго былі расчасаныя валасы, цёмна-русыя, ён насіў пакамечаны спартовы паліто і штаны з паласатым гальштукам. Прыязны прадавец страхоўкі. Ён суцешыў жанчыну, а сам пусціў слёзы. Ён быў з тых удаўцоў, у якіх прысяжныя маглі лёгка закахацца.
  Што ж, Лескруа быў у горшым становішчы. У яго былі выпадкі, калі яму даводзілася нападаць на тужлівых маці і аўдавелых жонак і нават на разгубленых дзяцей. Яму трэба было проста навобмацак прабівацца, як музыкант, які адчувае рэакцыю публікі і старанна наладжвае сваю гульню. Ён мог-
  Лекруа раптам зразумеў, што Кэбот утаропіўся на яго. Вочы чалавека былі падобныя на халодныя шарыкападшыпнікі. Лескруа сапраўды задрыжаў - такога ніколі раней не здаралася ў судзе - і ён з усіх сіл утрымліваў глядзельны кантакт. Гэта быў а момант. Але Лескруа быў рады выкліку. Нешта ў позірку Кэбата рабіла ўсё гэта асабістым, значна палягчала тое, што ён збіраўся зрабіць. Іх вочы сустрэліся, паміж імі ўспыхнула электрычнасць. Потым адчыніліся дзверы, і ўсе ўсталі, калі ўвайшоў клерк.
  «Oyez, oyez, oyez, крымінальны суд акругі Гамільтан, Першая акруга, цяпер на пасяджэнні. Шаноўны Джэнінгс П. Мартэл, старшынюючы, усе вы, хто мае справу перад гэтым судом, выйдзіце наперад і будзьце пачутыя.
  Пілсэта, апранутага ў тупаваты карычневы касцюм, асцярожна вывелі з ізалятара. Ён сеў побач са сваім адвакатам. Падсудны тупа ўсміхаўся, пакуль Лескруа не сказаў яму спыніцца. Ён некалькі разоў пстрыкнуў па мочцы вуха незачэпленым пальцам.
  Калі Лескруа азірнуўся на Кэбота, металічныя вочы адышлі ад адваката і ўпіваліся ў спіну чалавека, які забіў сваю жонку малатком Sears Craftsman за 4,99 долараў.
  Пракурор спачатку прадставіў доказы судова-медыцынскай экспертызы, і Лескруа паўгадзіны адбіваў паказанні лабарантаў і паліцэйскіх, хаця праца на месцы злачынства была праведзена надзіва добра для такога невялікага аддзела паліцыі. Лекруа прызнаў сабе нязначную перамогу абвінавачання.
  Тады штат называўся Чарльз Кабот.
  Удавец паправіў гальштук, абняў жанчыну побач і падышоў да трыбуны.
  Кіруючыся пешымі пытаннямі пракурора, мужчына бязэмацыянальна распавёў пра ўбачанае трэцяга чэрвеня. Аднаскладовае гора. Некалькі слёз, Лескруа ацаніў выступ непераканаўчым, хаця абарваныя словы гэтага чалавека, безумоўна, прыцягнулі ўвагу журы. Але ён чакаў гэтага; мы любім трагедыі гэтак жа, як і рамантыку, і амаль гэтак жа, як сэкс.
  «Больш ніякіх пытанняў, ваша благароддзе», - сказаў пракурор і грэбліва зірнуў на Лескруа.
  Адвакат павольна падняўся, расшпіліў пінжак, правёў рукой па валасах, ледзь-ледзь паварушыўшы іх. Ён павольна хадзіў перад сведкам. Калі ён выступаў, ён размаўляў з журы. «Я вельмі шкадую аб вашым няшчасці, містэр Кэбот».
  Сведка кіўнуў, хоць вочы яго былі насцярожаныя.
  Лескруа працягваў: «Смерць маладой жанчыны - жудасная рэч. Проста жахліва. Недаравальна ».
  «Так, добра. Дзякуй."
  Калектыўныя вочы журы сканіравалі заклапочаны твар Лескруа. Ён зірнуў на сведку. Кэбот не ведаў, што сказаць. Ён чакаў нападу. Яму было не па сабе. Вочы ўжо не былі сталёва-цвёрдымі. Яны былі асцярожныя. Добра. Людзі ненавідзяць асцярожных гаворак праўды значна больш, чым самаўпэўненых хлусаў.
  Лекруа зноў павярнуўся да дванаццаці мужчын і жанчын у аўдыторыі.
  Ён усміхнуўся. Ніхто не ўсміхнуўся ў адказ.
  Усё было ў парадку. Гэта была толькі ўверцюра.
  Ён падышоў да стала і ўзяў папку. Вярнуўся да ложы прысяжных. "Спадар. Кэбот, чым ты зарабляеш на жыццё?»
  Пытанне заспела яго знянацку. Ён агледзеў залу суда. «Ну, у мяне ёсць кампанія. Вырабляе карпусы для кампутараў і спадарожнага абсталявання».
   «Вы зарабляеце на гэтым шмат грошай?»
  «Пярэчанне».
  «Адменена. Але вы неўзабаве вернеце гэта на зямлю, містэр Лескруа?»
  «Можна паспрачацца, ваша гонар. Цяпер, містэр Кэбот, калі ласка, адкажыце.
  «У мінулым годзе мы прадалі восем мільёнаў».
  «Які ў вас быў заробак?»
  «Я забраў дадому каля двухсот тысяч».
  «А ваша жонка, яна таксама працавала ў кампаніі?»
  "Няпоўная занятасць. Як дырэктар у праўленні. І яна займалася кансультацыяй».
  «Я бачу. І колькі яна зарабіла?»
  «Я дакладна не ведаю».
  «Кіньце ацэнку па-нашаму, містэр Кэбот».
  «Ну, каля ста тысяч».
  «Сапраўды? Цікава».
  Павольна гартаючы падшыўку, журы разважала, чым можа быць цікавая гэтая навіна.
  Лескруа падняў вочы. «Як першапачаткова фінансавалася ваша кампанія?»
  «Пярэчанне, ваша благароддзе», - сказаў пракурор з шэрым тварам. Яго малады памочнік энергічна кіўнуў, быццам кожны кіўок яго галавы быў юрыдычнай цытатай у падтрымку свайго боса.
  Суддзя спытаў: «Ці сапраўды едзеце куды-небудзь, містэр Лескруа, ці нас чакае адна з вашых знакамітых рыбалак?»
  Ідэальны. Лекруа павярнуўся да прысяжных, злёгку падняўшы вочы; — не заўважыў суддзя. Паглядзіце, што мне трэба з? - маўкліва спытаў ён. Ён быў узнагароджаны адной змоўніцкай усмешкай прысяжнага.
  А потым, дай бог мне здароўя, яшчэ.
  «Я еду ў вельмі рэальнае месца, ваша гонар. Нават калі прысутнічаюць людзі, якім гэта будзе не вельмі прыемна».
  Гэта выклікала некалькі шумоў.
  Суддзя буркнуў. "Пабачым. Адменена. Працягвайце, містэр Кэбот.
  «Калі я памятаю, фінансаванне было вельмі складаным».
  «Тады давайце зробім гэта лёгка. Бацька вашай жонкі — заможны бізнэсовец, так?»
  «Я не ведаю, што вы маеце на ўвазе пад заможным». Кэбот праглынуў.
  «Чысты капітал у дванаццаць мільёнаў падпадае пад гэтае вызначэнне, ці не так?»
  «Мяркую, недзе».
  Некалькі прысяжных далучыліся да Лескруа ў смеху.
  «Цесць не ставіў вас у сваю кампанію?»
  «Я вярнуў кожную капейку...»
  "Спадар. Кэбот, - цярпліва спытаў Лескруа, - ваш цесць прыцягнуў вас да сваёй кампаніі ці не?
  Паўза. Затым панурае «Так».
  «Колькі долі кампаніі належала вашай жонцы?»
  «Калі я памятаю, там былі некалькі складаных формул...»
  «Больш складанасці?» Лескруа ўздыхнуў. «Давайце зробім гэта проста, чаму б і не зрабіць. Проста скажыце нам, які адсотак кампаніі належаў вашай жонцы».
  Яшчэ адно ваганне. "Сорак дзевяць."
  "І ты?"
   "Сорак дзевяць."
  «А каму належаць астатнія два працэнты?»
  «Гэта быў бы яе бацька».
  «А пасля яе смерці хто атрымае яе акцыі?»
  Хвіліннае ваганне. «Калі б у нас былі дзеці...»
  " Ў вас ёсць дзеці?"
  «Не».
  «Я бачу. Тады паслухаем, што насамрэч будзе з акцыямі вашай жонкі».
  «Я мяркую, што я іх атрымаю. Я пра гэта не думаў».
  Гуляйце правільна. Зусім як дырыжор аркестра. Лёгкая рука на эстафеце. Не дадавайце: «Значыць, вы той, хто нажыўся на смерці вашай жонкі». Або: «Тады вы будзеце кантраляваць кампанію». Яны цьмяныя, але нават самыя цьмяныя пачынаюць бачыць, куды мы накіроўваемся.
  Кэбот зрабіў глыток вады, праліў трохі на куртку і змахнуў кроплі.
  "Спадар. Кэбот, давай успомнім чэрвень, добра? Вы нанялі Джэры Пілсэта зрабіць для вас пэўную працу на другі дзень, за дзень да смерці вашай жонкі, так?»
  Не раней, чым яе забілі. Заўсёды захоўвайце нейтральнасць.
  «Так».
  «І вы наймалі яго некалькі разоў раней, так?»
  «Так».
  «Калі пачынаецца?»
  «Не ведаю, можа, паўгода таму».
  «Як даўно вы ведаеце, што Джэры жыў у Гамільтане?»
  «Я думаю, гадоў пяць-шэсць».
  «Такім чынам, хоць вы ведаеце яго шэсць гадоў, вы ніколі не наймалі яго да вясны мінулага года?»
   «Ну, не, але...»
  «Хоць у вас было шмат магчымасцяў для гэтага».
  «Не. Але я збіраўся сказаць...
  - А які дзень тыдня быў другім чэрвенем, містэр Кэбот?
  Зірнуўшы на суддзю, Кэбот сказаў: «Я не памятаю».
  «Гэта была пятніца».
  «Калі вы так кажаце», — груба адказаў сведка.
  - Я так не кажу, містэр Кэбот. Мой каляндар Hallmark робіць.» І ён падняў кішэнны каляндар з фотаздымкам пушыстых шчанюкоў.
  Хрып смеху некалькіх членаў журы.
  «І ў які час сутак ён павінен быў рабіць працу?»
  «Я не ведаю».
  «Рана?»
  «Не зусім рана».
  - «Не вельмі рана», - павольна паўтарыў Лескруа. Потым адрэзаў: «Ці не было гэта насамрэч познім днём і вечарам?»
  «Магчыма, так і было».
  Нахмурыўшы бровы, хадзіць. «Ці не дзіўна, што вы нанялі кагосьці працаваць на двары ў пятніцу вечарам?»
  «Гэта была не ноч. Было змярканне і...
  «Калі ласка, адкажыце на пытанне».
  «Мне не прыйшло ў галаву, што ў гэтым ёсць нешта дзіўнае».
  «Я бачу. Не маглі б вы сказаць нам, для чаго менавіта вы яго нанялі?»
  Змрочны позірк Кэбата. Потым: «Пакасіў газон і вывез гнілыя дровы».
   «Гнілы?»
  «Ну, заражаныя тэрмітамі».
  «Ці ўсё гэта было заражана тэрмітамі?»
  Кэбот паглядзеў на пракурора, чый малочны твар ззяў заклапочанасцю, а потым на маладога памочніка пракурора, які, напэўна, таксама быў бы заклапочаны, калі б не быў у той момант такі разгублены. Джэры Пілсэт толькі пстрыкнуў мочкай вуха і панура ўтаропіўся ў падлогу.
  «Давайце», — падказала суддзя. «Адкажыце на пытанне».
  «Я не ведаю. Я бачыў тэрмітнікі. У мяне дом з драўляным каркасам, і я не хацеў рызыкаваць, каб яны ўлезлі ў дом».
  «Такім чынам, вы бачылі некаторыя доказы тэрмітаў, але груда драўніны не была цалкам гнілой, ці не так?»
  «Я не ведаю. Можа, і не». Кэбот трывожна засмяяўся.
  «Такім чынам, там было трохі — магчыма, шмат — добрага дрэва».
  «Магчыма. Якая розніца?»
  «Але чамусьці вы хацелі, каб Джэры Пілсэт выцягнуў усю кучу. І зрабіць гэта менавіта ў гэтую пятніцу вечарам».
  «Чаму вы задаеце мне ўсе гэтыя пытанні?»
  - Каб дакапацца да праўды, - выплюнуў Лескруа. «Вось дзеля чаго мы тут, ці не так? А цяпер скажыце нам, сэр, ці была куча дроў чым-небудзь пакрыта?»
  Лёгкая нахмуранасць. Яму было б цікава, чаму Лескруа засяродзіўся на гэтым факце, але ў выніку атрымаўся надзвычай падазроны выраз.
  «Так. Па старым брызенце».
  «А брызент быў складзены на зямлю?»
  "Ды гэта было."
  «І вы б самі паклалі брызент на дровы?»
  «Так».
  "Калі?" — запатрабаваў Лескруа.
  «Я не памятаю».
  «Не? Ці магло прайсці ўсяго некалькі дзён, перш чым вы нанялі Джэры?»
  «Не. . . . Ну, магчыма».
  - Джэры казаў што-небудзь пра брызент?
  «Я не памятаю».
  Лескруа цярпліва сказаў: - Хіба Джэры не казаў табе, што калы ўбітыя ў зямлю занадта моцна, каб іх можна было выцягнуць, і што яму трэба было б іх неяк аслабіць, каб раскрыць дровы?
  Кэбот з трывогай паглядзеў на суддзю. Ён зноў глытнуў, здавалася, думаў зрабіць глыток вады, але не стаў. Магчыма, яго рукі занадта моцна дрыжалі. «Ці павінен я адказваць на гэтыя пытанні?»
  "Так, вы ведаеце", - урачыста сказаў суддзя.
  «Магчыма».
  - А вы сказалі яму, што ў гаражы ёсць інструменты, якімі ён можа скарыстацца, калі яны яму спатрэбяцца?
  Чарговая важкая паўза. Кэбот шукаў адказ у цьмяным гіпсавым небе над імі. «Магчыма».
  «Ах». Твар Лескруа прасвятлеў. Цяпер палова журы была з ім, лунаючы разам з музыкай, разважаючы, куды ідзе мелодыя. «Не маглі б вы сказаць нашым сябрам з журы, колькі інструментаў у вас у гаражы, сэр?»
   «Дзеля бога, я не ведаю».
  Святотатства перад журы. Цудоўна дрэнная форма.
  «Дазвольце мне быць больш канкрэтным», сказаў Лескруа паслужліва. «Колькі ў вас малаткоў ?»
  «Малаткі?» Ён зірнуў на прыладу забойства, малаток, карычневы ад нясвежай крыві жонкі, які сядзеў на стале абвінавачання. Глядзела і журы.
  «Толькі адзін. Вунь той."
  - Такім чынам, - павысіўся голас Лескруа, - калі ты сказаў Джэры ўзяць з гаража інструмент, каб аслабіць калы, якія ты ўбіў у зямлю, ты ведаў, што ёсць толькі адзін інструмент, які ён можа выбраць. Вось гэты малаток?»
  «Не. . . . Я маю на ўвазе, я не ведаю, што ён выкарыстаў...
  «Вы не ведалі, што ён выкарыстаў гэты малаток, каб аслабіць калы?»
  «Ну, я ведаў гэта. так. Але . . . «У вачах пацямнела. «Чаму ты…»
  "Чаму я што, сэр?"
  Кэбот сеў назад.
  Лекруа нахіліўся да сведкі. «Абвінавачваць цябе? Гэта тое, што вы збіраліся сказаць? Навошта мне цябе ў нечым вінаваціць?»
  «Нічога. Прабач».
  Суддзя прамармытаў: «Добра, містэр Лескруа. Ідзем далей».
  «Вядома, ваша благароддзе. І таму ў выніку таго, што яму накіравалі гэты малаток, яго адбіткі пальцаў цяпер на прыладзе забойства. Хіба гэта не так?»
  Кэбот утаропіўся ў агідны твар пракурора. «Я не ведаю».
  «Вы не ведаеце?»
   Саната для сведкі і прысяжных.
  «Можа, гэта і праўда. Але..."
  «Сэр, давайце далей. У той дзень, другога чэрвеня, пасля таго, як Джэры Пілсэт скасіў газон і пагрузіў дровы ў свой пікап, каб адвезці, вы папрасілі яго заплаціць яму, так?»
  «Так, я так думаю».
  «І вы запрасілі яго ў вашу гасціную. так?»
  «Я не памятаю».
  Лескруа прагартаў некалькі аркушаў у папцы, нібы яны былі напоўнены інфармацыяй аб месцы злачынства і запісамі сведак. Нейкі момант ён глядзеў на адну старонку, такую ж пустую, як і астатнія. Затым зачыніў тэчку.
  «Вы не?»
  Кэбот таксама глядзеў на папку. «Ну, я думаю, я зрабіў, так.»
  «Вы далі яму шклянку вады».
  «Магчыма».
  «Зрабілі ці не?»
  «Так! Я зрабіў."
  «І вы паказалі яму сваё апошняе ўладаньне, ваш новы стэрэа. Той, пра які вы пазней заявілі, што ён скраў».
  «Мы гаварылі пра музыку, і я падумаў, што яна можа яго зацікавіць».
  «Я бачу». Лекруа нахмурыўся. «Прабачце, містэр Кэбот, але дапамажыце мне тут. Гэта здаецца дзіўным. Вось чалавек, які гадзінамі працуе ў летнюю спякоту. Ён поўны бруду, поту, плям ад травы. . . і вы пытаеце яго ўнутр. Не ў пярэдні пакой, не на кухню, а ў гасціную».
  «Я быў проста цывілізаваным».
   «Добра з вашага боку. Толькі вынік гэтага. . . гэтая цывілізаванасць заключалася ў тым, каб пакласці сляды абутку на дыван і адбіткі пальцаў на стэрэасістэму, шклянку з вадой, дзвярныя ручкі і хто ведае што яшчэ?»
  "Што ты кажаш ?" - спытаў Кэбот. Выраз твару ў яго быў нават лепшы, чым мог спадзявацца Лескруа. Гэта павінна было быць у шоку, але выглядала подла і хітра. Погляд Ніксана.
  «Калі ласка, адкажыце, сэр».
  «Я мяркую, што там былі нейкія сьляды, і на некаторых рэчах могуць быць ягоныя адбіткі пальцаў. Але гэта не…
  "Дзякуй. А цяпер, містэр Кэбот, скажыце прысяжным, ці прасілі вы Джэры Пілсэта вярнуцца на наступны дзень.
  "Што?"
  «Вы прасілі Джэры вярнуцца да вас на наступны дзень? Гэта была б субота, трэцяга чэрвеня».
  «Не, не рабіў».
  Лескруа драматычна нахмурыўся. Ён зноў адкрыў папку, знайшоў яшчэ адзін важны чысты аркуш і зрабіў выгляд, што чытае. «Вы не сказалі Джэры Пілсэту, і я цытую: «Ты зрабіў добрую працу, Джэры. Прыходзьце заўтра каля пятай, і я знайду для вас яшчэ працу?»
  «Я гэтага не казаў. Не».
  Задыханая кпіна. «Вы адмаўляеце, што сказалі гэта?»
  Ён сумеўся, зірнуў на пракурора і сказаў слабае «так».
  "Спадар. Кэбот, яго гонар нагадае вам, што хлусня пад прысягай з'яўляецца ілжэсведчаннем і з'яўляецца сур'ёзным злачынствам. А цяпер адкажыце на пытанне. Ты пытаўся ў Джэры ці не Пілсэт вернецца да вас дадому ў пяць вечара ў суботу, трэцяга чэрвеня?»
  «Не, не рабіў. Сапраўды, клянуся». Яго голас быў высокі ад стрэсу. Лескруа любіў, калі гэта здаралася, бо нават самы святы сведка гучаў як хлус. А кваліфікатары накшталт «сапраўды» і «клянуся» ўзмацнілі кадэнцыю падману.
  Небарака.
  Лекруа паварочваецца да журы, надзімваючы шчокі. Яшчэ некалькі спагадлівых усмешак. Некаторыя таксама ківаюць галовамі, выяўляючы агульнае раздражненне ад ілжэсведкі. Другая частка выканання Лескруа, здавалася, прайшла добра.
  — Добра, — скептычна прамармытаў адвакат. «Давайце вернемся да падзей трэцяга чэрвеня, сэр».
  Кэбот паклаў рукі сабе на калені. Чыста абарончы жэст, зноў жа ў адказ на стрэс, які ён адчуваў. Тым не менш прысяжныя часам чытаюць іншае паведамленне ў позе: віна. «Вы сказалі суду, што вярнуліся дадому каля пяці вечара, так?»
  «Так».
  «Дзе вы былі?»
  «Офіс».
  "У суботу?"
  Кэбот здолеў усміхнуцца. «Калі ў вас ёсць свой бізнэс, вы часта працуеце па суботах. Я, ва ўсякім разе».
  «Вы вярнуліся ў пяць і выявілі, што Джэры Пілсэт стаіць у дзвярах».
  «Так, трымаючы молат».
  «Крывавы молат».
   «Так».
  «Гэта было крывава, праўда?»
  «Так».
  Чарговы агляд сумнавядомага файла, на гэты раз прагляд дакумента з сапраўдным надпісам. «Хм. Цяпер паліцыя знайшла ваш аўтамабіль на парковачнай паласе ў пяцідзесяці футах ад дзвярэй, дзе вы нібыта бачылі Джэры. Гэта тое, што вы сцвярджалі?»
  была машына . Гэта праўда."
  Лескруа працягваў. «Чаму машына была так далёка ад дома?»
  «Я . . . ну, калі я пад'язджаў да дома, я спалохаўся і з'ехаў за бардзюр. Я хваляваўся за жонку».
  «Але вы не маглі бачыць сваю жонку, так?»
  Паўза. «Ну, не. Але я бачыў молат, кроў».
  «Пяцьдзесят футаў — даволі добрая адлегласць. Вы бачылі малаток у руцэ Джэры?»
  Называючы яго «Джэры», ніколі не «падсудны» або «Пілсэт». Зрабі яго чалавекам. Зрабіце яго сябрам кожнага члена журы. Зрабіце яго тут ахвярай.
  «Вядома, мог бы».
  «А кроў на ім?»
  «Я ўпэўнены, што мог бы. Я..."
  Лескруа накінуўся. «Ты ўпэўнены, што мог бы». Толькі слабы глісанда сарказму. Ён прагледзеў яшчэ адну старонку, паківаў галавой. «Твой зрок не вельмі добры, так?» Адвакат падняў вочы. «На самай справе, ці не з'яўляецца для вас незаконным ездзіць без акуляраў і кантактаў?»
  «Я . . .” Здзіўлены колькасцю даследаванняў Лекруа зрабіў. Потым усміхнуўся. "Правільна. І ў мяне былі акуляры, калі я пад'язджаў да дому. Так што я мог бачыць акрываўлены молат у яго руцэ».
  «Ну, сэр, калі гэта так, то чаму афіцэр прынёс іх да вас у дом пазней вечарам? Калі яму трэба было, каб вы агледзелі некаторыя прадметы ў доме. Ён знайшоў іх у вашай машыне».
  Гэта было ў міліцэйскім пратаколе.
  «Я не . . . Пачакай, я павінен быў. . . Напэўна, я іх зняў, каб у машыне набраць мабільнік — выклікаць міліцыю. Гэта акуляры для адлегласці. Напэўна, я забыўся іх зноў надзець».
  «Я бачу. Такім чынам, вы сцвярджаеце, што ўбачылі ў дзвярах чалавека з акрываўленым малатком, знялі акуляры і пазванілі дзевяць-адзін-адзін».
  «Так, я мяркую, што гэта правільна».
  Ён не заўважыў частку каментара «вы сцвярджаеце»; журы заўсёды робіць.
  «Дык гэта азначае, што вы патэлефанавалі дзевяць-адзін-адзін з машыны?»
  «Я, вядома, адразу пазваніў».
  «Але з салона машыны? Вы сцвярджаеце, што бачыце ў сваіх дзвярах чалавека з акрываўленым малатком, але паркуецеся ў пяцідзесяці футах ад дома, застаецеся ў бяспецы аўтамабіля, каб выклікаць дапамогу? Чаму ты не выскачыў з машыны і не пайшоў паглядзець, што адбываецца? Бачыце пра сваю жонку?»
  «Ну, я зрабіў».
  «Але пасля таго, як вы патэлефанавалі дзевяць-адзін-адзін».
  «Я не ведаю. Я . . . Можа, пазваніў пазней».
  «Але тады тваіх акуляраў не было б у машыне».
   Кэбот цяпер быў дэзарыентаваны, як зачэплены шчупак. «Я не ведаю. Я запанікаваў. Што здарылася, не памятаю».
  Што было, вядома, поўнай праўдай.
  І, адпаведна, не цікавіць Лескруа.
  Ён адышоў футаў на дзесяць ад месца для сведкаў, спыніўся і павярнуўся да Кэбота. Журы нібы нахілілася наперад, чакаючы наступнага руху.
  «У які час вы пакінулі офіс у суботу, трэцяга чэрвеня?»
  «Я не ведаю».
  «Ну, вы сцвярджалі, што каля пяці прыйшлі дадому. Гэта ў дзесяці хвілінах язды ад вашага офіса. Такім чынам, вы выехалі каля чатырох трыццаць. Вы пайшлі адразу дадому?»
  «Я . . . Я думаю, што ў мяне былі некаторыя даручэнні.
  «Якія даручэнні? Дзе?”
  «Я не памятаю. Як вы чакаеце, што я ўспомню?»
  «Але можна падумаць, што будзе лёгка запомніць хаця б адно-два месцы, дзе вы спыняліся на працягу дзвюх гадзін».
  «Дзве гадзіны?» Кэбот нахмурыўся.
  «Вы выйшлі з офіса ў тры гадзіны дня»
  Сведка ўтаропіўся на свайго інквізітара.
  «Згодна з запісам відэаназірання ў вестыбюлі вашага будынка».
  «Добра, можа, я і сышоў тады. Гэта было некаторы час таму. І ўсё гэта мне так цяжка. Гэта нялёгка запомніць. . .”
  Яго голас сціх, калі Лескруа адкрыў справаздачу прыватнага назіральніка і знайшоў фотакопіі банкаўскіх выпісак Кэбота і ануляваных чэкаў.
  «Хто такая Мэры Хенстрот, — шматзначна спытаў адвакат?»
   Позірк Кэбата адвёў ад вачэй адваката. «Адкуль вы даведаліся пра. . . ?»
  «Я раблю чортава хатняе заданне, — мог бы растлумачыць Лескруа. "Хто яна?"
  «Сябар. Яна...
  «Сябар. Я бачу. Як даўно вы яе ведаеце?»
  «Я не ведаю. Некалькі гадоў».
  "Дзе яна жыве?"
  «У Гілроі».
  - Гілрой знаходзіцца ў пятнаццаці хвілінах язды ад Гамільтана, праўда?
  "Гэта залежыць."
  «Залежыць? Наколькі вы жадаеце дабрацца да Гілроя?»
  «Пярэчанне».
  «Падтрымаў. Калі ласка, містэр Лескруа.
  «Прабачце, ваша гонар. Цяпер, містэр Кэбот, трэцяга чэрвеня гэтага года вы выпісалі чэк місіс Хенстрот на суму пяцьсот долараў?»
  Кэбот заплюшчыў вочы. Яго сківіцы сціснуліся. Ён кіўнуў.
  «Адкажыце, калі ласка, судоваму рэпарцёру».
  «Так».
  «І вы даставілі гэты чэк асабіста?»
  - Не памятаю, - слаба сказаў ён.
  «Пасля таго, як вы сышлі з працы, вы не паехалі ў Гілрой і падчас вашага... . . наведацца, даць місіс Хэнстрот чэк на пяцьсот даляраў?»
  «Магчыма».
  «Ці выпісвалі вы ёй іншыя чэкі за апошнія некалькі гадоў?»
  «Так». Шаптала.
  «Мацней, калі ласка, сэр?»
   «Так».
  «А гэтыя іншыя чэкі вы перадавалі місіс Хенстрот асабіста?»
  «Некаторыя з іх. Большасць з іх».
  «Такім чынам, разумна выказаць здагадку, што чэк, які вы выпісалі 3 чэрвеня, таксама быў дастаўлены асабіста».
  "Я сказаў, што мог бы", - прамармытаў ён.
  «Гэтыя чэкі, якія вы выпісвалі свайму «сябру» за апошнія некалькі гадоў, былі на рахунку вашай кампаніі, а не на агульным хатнім рахунку, так?»
  «Так».
  «Такім чынам, можна з упэўненасцю меркаваць, што ваша жонка не атрымае выпіску з банка, якая паказвае, што вы выпісалі гэтыя чэкі? Гэта таксама правільна?»
  «Так». У сведкі апусціліся плечы. Лёгкі жэст, але Лескруа быў упэўнены, што некаторыя прысяжныя гэта ўбачылі.
  Усе бачылі, як пракурор з агідай шпурнуў аловак на стол. Ён нешта шапнуў свайму збянтэжанаму памочніку, які яшчэ больш збянтэжана кіўнуў.
  «На што былі гэтыя грошы?»
  «Я . . . не памятаю».
  Ідэальны. Лепш пакінуць уніклівы адказ, чым настойваць на ім і прымусіць Кэбота прыдумаць вартую даверу хлусню.
  «Я бачу. Вы сказалі жонцы, што збіраецеся сустрэцца з місіс Хенстрот у той дзень?»
  «Я . . . не, не рабіў».
  «Я не думаю, што вы б,» прамармытаў Лескруа, гледзячы на захопленае журы; ім спадабалася гэтая новая частка яго сімфоніі.
  «Ваша благароддзе», — адрэзаў пракурор.
  - Адкліканы, - сказаў Лескруа. Ён падняў зморшчаны кавалак паперы з файла; ён утрымліваў некалькі рукапісных абзацаў і выглядаў як ліст, хоць насамрэч гэта быў ранні чарнавік прамовы, якую Лескруа выступіў перад Амерыканскай асацыяцыяй судовых юрыстаў у мінулым годзе. Ён павольна прачытаў першы абзац, паківаў галавой. Нават пракуроры, здавалася, напружваліся, чакалі. Потым замяніў літару і падняў вочы. «Хіба вашы адносіны з місіс Хенстрот не рамантычныя па сваёй прыродзе, сэр?» — прама спытаў ён.
  Кэбот паспрабаваў выглядаць абураным. Ён прамовіў: «Я абураюся...»
  «О, калі ласка, містэр Кэбот. У вас ёсць нахабства абвінаваціць невінаватага чалавека ў забойстве, і вы крыўдуеце , што я задаў вам некалькі пытанняў пра вашу каханку?»
  «Пярэчанне!»
  «Адкліканы, ваша благароддзе».
  Лекруа паківаў галавой і зірнуў на прысяжных, спытаўшы: з якой пачварай мы тут маем справу? Лескруа хадзіў, гартаючы апошнюю старонку файла. Ён прачытаў імгненне, пакруціў галавой, потым кінуў паперы на стол абароны з вялікай аплявухай. Ён павярнуўся да Кэбота і закрычаў: «Ці не праўда, што ў вас быў раман з Мэры Хенстрот апошнія некалькі гадоў?»
  «Не!»
  «Ці не праўда, што вы баяліся, калі развядзецеся з жонкай, што страціце кантроль над кампаніяй, у якой ёй і яе бацьку належаў пяцьдзесят адзін працэнт?»
  «Гэта хлусня!» - крыкнуў Кэбот.
  «Ці не праўда, што трэцяга чэрвеня гэтага года вы рана сышлі з працы і зайшлі ў дом Мэры Хенстрот у Гілроі, займаўся з ёй сэксам, потым пайшоў у ваш дом, дзе вы чакалі сваю жонку з малатком у руцэ? Вось гэты малаток, Народная выстава А?»
  «Не, не, не!»
  «А потым вы збілі яе да смерці. Вы вярнуліся да сваёй машыны і пачакалі, пакуль не з'явіцца Джэры Пілсэт, як і прасілі яго зрабіць. А калі ён прыехаў, вы знялі акуляры, каб паглядзець на мабільны тэлефон, і патэлефанавалі ў паліцыю, каб заявіць пра яго — невінаватага чалавека — як пра забойцу?»
  «Не, гэта няпраўда! Гэта ж смешна!»
  «Пярэчанне!»
  «Ці не праўда?» Лескруа закрычаў: «Што вы халоднакроўна забілі Патрыцыю, вашу любячую жонку?»
  «Не!»
  «Вытрымаў! Містэр Лескруа, хопіць. У мяне ў зале суда не будзе гэтага тэатралізавання».
  Але адваката не адхіліў суддзя-мул. Яго энергія была нястрымнай, падсілкоўванай буркатаннем і ўздыхамі гледачоў, а яго абураны голас даносіўся да самых далёкіх куткоў залы суда, дэкламуючы: «Ці не праўда, хіба гэта праўда, хіба гэта не праўда?»
  Яго аўдыторыя ў ложы прысяжных сядзела наперад, нібы хацела ўскочыць з крэслаў і апладзіраваць дырыжору стоячы, а жахлівыя вочы Чарльза Кэбата, у якіх больш не было сталёвага гневу, панічна аглядалі залу суда. Ён анямеў, голас яго захлынуўся. Нібы яго мёртвая жонка матэрыялізавалася за ім і сціснула рукамі яго горла, каб выціснуць тое маленькае жыццё, што засталося ў яго вінаватым сэрцы.
  
   Тры гадзіны на апраўданне па ўсіх абвінавачаннях.
  Не рэкорд, але дастаткова добры, разважаў Лескруа, седзячы вечарам у сваім гасцінічным нумары. Ён быў злы, што прапусціў апошні з двух штодзённых рэйсаў з Гамільтана, але ў яго было крыху віскі ў шклянцы, музыка на партатыўным прайгравальніку кампакт-дыскаў, а яго ногі ляжалі на падаконніку, адкрываючы празрыстыя італьянскія шкарпэткі. жаночыя чорныя панчохі. Ён бавіў час, прайграваючы сваю перамогу і спрабуючы вырашыць, ці варта яму патраціць частку свайго ганарару на тое, каб зрабіць гэтыя падцягванні сківіц.
  У дзверы пастукалі.
  Лескруа ўстаў і ўпусціў у пакой дзядзьку Джэры Пілсэта. Адвакат не звярнуў на яго асаблівай увагі ў першы раз, калі яны сустрэліся, і цяпер ён зразумеў, што з яго хуткімі вачыма і пашытай вопраткай гэта не быў гультай. Напэўна, ён быў звязаны з адной з буйных карпаратыўных фермерскіх кампаній. Верагодна, яму зусім не даводзілася ламаць сям'ю, і Лескруа пашкадаваў, што ўзяў з яго толькі семдзесят пяць тысяч за справу; трэба было пайсці на цотную сотню. Ох, добра.
  Старэйшы Пілсэт выпіў шклянку віскі і зрабіў вялікі глыток. «Так, сэр. Гэта трэба пасля ўсіх сённяшніх хваляванняў. Так, сэр».
  Ён выцягнуў з кішэні канверт і паклаў яго на стол. «Астатняя частка вашага ганарару. Трэба сказаць, я не думаў, што ты зможаш гэта зрабіць. Нават па справе аб крадзяжы яго не ўзялі, — з некаторым здзіўленнем дадаў мужчына.
  «Ну, яны не маглі зрабіць гэта, ці не так? Альбо вінаваты ва ўсім, альбо ні ў чым».
  «Лічыць».
   Лекруа кіўнуў у бок ганарару. «Шмат хто б гэтага не зрабіў. Нават для сям'і».
  «Я цвёрда веру ў тое, што сваякі трымаюцца разам. Рабіць усё, што павінна быць зроблена».
  «Гэта добры настрой», — выказаў здагадку адвакат.
  «Вы так кажаце, быццам не верыце ў сантыменты. Або не верыць у сваяцтва».
  «У мяне не было выпадку верыць або не верыць ні ў адно з іх», — адказаў Лескруа. «Маё жыццё - мая праца».
  «Вызваленне людзей з турмы».
  «Абаронай справядлівасці я люблю гэта называць».
  «Справядлівасць?» — фыркнуў стары. «Ведаеце, я глядзеў гэты суд над О.Дж. І я пачуў каментатара пасля прысуду. Ён сказаў, што гэта толькі паказвае, што калі ў вас ёсць грошы - незалежна ад вашай расы - вы можаце купіць справядлівасць. Я пасмяяўся з гэтага. Што ён меў на ўвазе, справядлівасць ? Калі ў вас ёсць грошы, вы можаце купіць свабоду . Гэта зусім не справядлівасць».
  Лескруа пастукаў па канверце. «Дык што ты купляеш?»
  Пілсэт засмяяўся. «Спакой. Вось што. Лепш справядлівасць і свабода разам. Такім чынам, як мой пляменнік вытрымаў гэтыя выпрабаванні?»
  «Ён выжыў».
  «Яго няма дома. Ён застаецца тут?»
  Лекруа паківаў галавой. «Ён не думаў, што некаторы час яго будуць чакаць у Гамільтане. Ён знаходзіцца на заходняй трасе 32. Матэль Skyview. Я думаю, што ён хоча цябе бачыць. Дзякуй асабіста».
  «Мы з жонкай патэлефануем яму, правядзём яго на абед». Мужчына дапіў віскі і паставіў шклянку. «Ну, спадар, цяжкая ў вас праца. Я вам гэтаму не зайздрошчу». Гэтымі вострымі вачыма ён ацаніў адваката. «У асноўным я не зайздрошчу табе не спаць начамі. З такім сваім сумленнем».
  Пачуўшы гэта, на твары Лескруа прабегла слабая хмурынка. Але потым яно расквітнела ўсмешкай. «Я сплю, як дзіця, сэр. Заўсёды».
  Яны паціснулі адзін аднаму рукі і пайшлі да дзвярэй. Дзядзька Джэры ступіў у калідор, але потым спыніўся і павярнуўся. «О, нічога. Я б слухаў навіны, я быў табой». Ён загадкава дадаў: «Вы пачуеце некаторыя рэчы, пра якія, магчыма, захочаце падумаць».
  Лекруа зачыніў дзверы і вярнуўся да нязручнага крэсла і свайго шыкоўнага віскі.
  Пра што я хачу падумаць?
  У шэсць ён узяў пульт, уключыў тэлевізар і знайшоў мясцовыя навіны. Ён глядзеў на сімпатычную маладую дыктарку, якая трымала перад ротам мікрафон.
  «Сёння ўдзень, калі пракуратура распытвала вызваленага падазраванага Джэральда Пілсэта аб ролі Чарльза Кэбата ў смерці яго жонкі, Пілсэт даў шакавальнае прызнанне. Гэтую заяву ён пазней паўтарыў для журналістаў».
  О, госпадзі. Не, не зрабіў!
  Лескруа сеў наперад, разявіўшы рот.
  На экране з'явіўся Джэры, крыва ўсміхаючыся і пастукваючы пальцам па мочцы вуха. «Вядома, я яе забіў. Я сказаў гэта свайму адвакату адразу. Але ніхто нічога не можа з гэтым зрабіць. Ён сказаў, што яны не могуць судзіць мяне зноў. Гэта называецца падвойная небяспека. Гэй, іх справа была недастаткова добрай, каб дастаць мяне з першага разу, гэта не мая віна».
  У Лескруа папаўзла скура.
   Вернемся да бялявай дыктаркі. «Той самы адвакат, Пол Лескруа з Нью-Ёрка, стварыў ажыятаж у судзе раней сёння, калі выказаў здагадку, што бізнесмен з Гамільтана Чарльз Кэбот сам забіў сваю жонку, таму што быў закаханы ў іншую жанчыну. Аднак паліцыя выявіла, што жанчына, з якой Лескруа абвінаваціў Кэбота ў рамане, - гэта сястра Мэры Хелен Хенстрот, сямідзесяціпяцігадовая манашка, якая кіруе моладзевым цэнтрам у Гілроі. Кэбот і яго жонка часта служылі валанцёрамі ў цэнтры і ахвяравалі яму тысячы долараў.
  «Паліцыя таксама развеяла іншую тэорыю Лескруа аб тым, што Кэбот мог забіць сваю жонку, каб узяць пад кантроль кампанію, прэзідэнтам якой ён з'яўляецца. Нягледзячы на тое, што ён валодаў меншасцю акцый, агляд карпаратыўных дакументаў паказаў, што Патрысія Кэбот і яе бацька добраахвотна перадалі Кэботу стопрацэнтны кантроль над галасаваннем пасля таго, як ён вярнуў пяцьдзесят тысяч долараў, якія яе бацька пазычыў яму, каб пачаць бізнес. пяць гадоў таму.
  «Дзяржаўныя пракуроры разглядаюць пытанне аб тым, ці могуць быць прад'яўленыя абвінавачванні супраць Лескруа ў паклёпе і злоўжыванні судовым працэсам».
  У лютасці Лескруа шпурнуў пульт дыстанцыйнага кіравання праз увесь пакой. Яно разляцелася на дзесятак кавалкаў.
  Зазваніў тэлефон.
  "Спадар. Лескруа, я з навінамі WPIJ. Не маглі б вы пракаментаваць сцвярджэнне, што вы свядома абвінавацілі невінаватага чалавека…»
  «Не». Націсніце .
  Зноў зазваніла.
   «Ло?»
  «Я рэпарцёр New York Times ...»
  Націсніце .
  «Так?»
  «Гэта тая праклятая сарамлівая? Я знайду цябе, я збіраюся...
  Націсніце .
  Лескруа адключыў тэлефон, стаў і хадзіў. Не панікуйце. Нічога страшнага. Праз некалькі дзён пра гэта ўсе забыліся б. Гэта была не яго віна. Яго абавязкам было прадстаўляць інтарэсы кліента ў меру яго здольнасцяў. Хаця нават калі ён спрабаваў супакоіць сябе, ён уяўляў расследаванне па этыцы, тлумачачы справу сваім кліентам, сваім сябрам па гольфе, сваім сяброўкам. . . .
  Пілсэт. Які поўны дурань. Ён-
  Лескруа знерухомеў. На экране тэлевізара быў мужчына гадоў пяцідзесяці. Няголены. Ускудлачаная белая кашуля. Нябачны дыктар пытаўся ў яго пра рэакцыю на прысуд Пілсэту. Але тое, што прыцягнула ўвагу Лескруа, была надпіс унізе экрана: Джэймс Пілсэт, дзядзька апраўданага падазраванага.
  Гэта быў не чалавек, які наняў яго, які быў тут, у пакоі гадзіну таму, каб даставіць яго ганарар.
  - Вэйл, - працягнуў дзядзька. «Журы заўсёды была праблема. Ніколі не рабіў таго, што павінен. Заслужаны калі-небудзь лізаць ён атрымаў. Ён сыдзе сёння. . . Я нічога не разумею. Мне здаецца, гэта правільна».
  Лекруа падскочыў да стала і раскрыў канверт. Была ўкладзена поўная сума астатняга ганарару. Але гэта не была праверка. Гэта былі наяўныя грошы, як і слуга. Не было ні запіскі, ні нічога з імем.
  Кім ён быў?
  Ён падключыў тэлефон і набраў матэль Skyview.
  Звінеў, званіў, званіў тэлефон.
  Нарэшце быў дадзены адказ. "Добры дзень?"
  «Джэры, гэта Лескруа. Слухай мяне-"
  - Прабачце, - пачуўся голас мужчыны. «Джэры зараз звязаны».
  "Хто гэта?"
  Паўза.
  «Прывітанне, саветнік».
  "Хто ты?" — запатрабаваў Лескруа.
  На другім канцы пачуўся ціхі смех. «Вы мяне не пазнаеце? І пасля нашай доўгай размовы ў судзе сёння раніцай. Я расчараваны».
  Кэбот! Гэта быў Чарльз Кэбот.
  Як ён трапіў у нумар матэлі Джэры? Лекруа быў адзіным, хто ведаў, дзе хаваецца гэты чалавек.
  «Збянтэжаны, саветнік?»
  Але не, нагадаў Лескруа, ён быў не адзіны, хто ведаў. Ён расказаў чалавеку, які выдаваў сябе за дзядзьку Джэры, пра Skyview. «Хто ён быў?» - прашаптаў Лескруа. «Хто быў чалавек, які мне заплаціў?»
  «Вы не можаце здагадацца?»
  «Не».
  Але нават калі ён гэта сказаў, ён зразумеў. Лекруа заплюшчыў вочы. Сеў на ложак. «Ваш свёкар».
  Багаты бізнесмен. Бацька Патрыцыі.
  Я цвёрда веру ў тое, што сваякі трымаюцца разам. . . .
  «Ён наняў мяне?»
  - Мы абодва, - сказаў Кэбот.
   «Абараняць забойцу сваёй жонкі? Чаму?»
  Кэбот уздыхнуў. «Як вы думаеце, чаму, саветнік?»
  Думкі Лескруа павольна складваліся — як лёд на лістападаўскай сажалцы. Ён сказаў: «Таму што ў гэтай дзяржаве няма смяротнага пакарання».
  «Правільна, саветнік. Магчыма, Джэры сядзеў бы ў турме на ўсё жыццё, але гэтага было недастаткова для нас».
  І адзіны спосаб, якім Кэбот і яго цесць маглі дабрацца да Джэры, - пераканацца, што яго апраўдаюць. Таму яны нанялі найлепшага ў краіне адваката.
  Лескруа з агідай засмяяўся. Чаму, Кэбот быў тым, хто сыграў яго ў судзе. Паводзіць сябе вінаватым, ніколі не тлумачыць таго, што мог бы растлумачыць, зморшчвацца ад надуманых намёкаў Лескруа.
  Раптам адвакат успомніў словы Кэбата: Джэры зараз звязаны . . .
  «Божа мой, ты заб'еш яго?»
  «Джэры? О, мы зараз проста ў гасцях, - сказаў Кэбот. «Мы з Джэры і бацька Пэтсі. Але я павінен сказаць вам, я баюся, што ён у даволі дэпрэсіі, Джэры. Я баюся, што ён можа нашкодзіць сабе. Яму нават пагражалі павесіцца. Было б крыўдна. Але, вядома, гэта рашэнне самога чалавека. Хто я такі, каб умешвацца?»
  - Я скажу паліцыі, - папярэдзіў Лескруа.
  «Зараз, саветнік? Я мяркую, што вы маглі б зрабіць гэта. Але гэта будзе маё слова супраць вашага, і я павінен сказаць, што пасля сённяшняга суда вашы акцыі не занадта высокія тут на дадзены момант. І не ў Джэры».
  «Дык што ты купляеш?»
  «Спакой. Вось што».
  - Прабачце, што скараціў гэта, - працягнуў Кэбот. "Я думаю Я чую нейкія смешныя гукі з іншага пакоя. Дзе Джэры. Я лепш пабягу, праверу яго. Здаецца, памятаю, што бачыў там вяроўку».
  Нізкі, адчайны стогн прагучаў праз лінію, далёка.
  "Што гэта было?" Лекруа заплакаў.
  «Ой-ой, здаецца, мне лепш пайсці. Да сустрэчы, саветнік. Спадзяюся, вам спадабалася знаходжанне ў Гамільтане».
  «Пачакай!»
  Націсніце.
   Т УНЭЛЬ Г ІРЛ
  
  Прабачце , што турбую вас так рана, сэр.
  Устрывожаны Рон Баджэт, у 6:00 ранку ў здранцвенні, міргнуў на чалавека ў касцюме на парозе, які трымаў шчыт паліцэйскага ўпраўлення.
  «Я дэтэктыў Лары Перыла».
  «Што здарылася, афіцэр?»
  «Вы валодаеце будынкам на вуліцы Семдзесят сем Гумбальта?»
  "Правільна. Там мая кампанія». Рон Баджэт адчуў яшчэ адзін штуршок занепакоенасці. Тры хвіліны таму ў яго была дурная галава і знясілены. Цяпер ён цалкам прачнуўся. «Быў пажар ці што?» Пузаты мужчына сярэдніх гадоў з рэдкімі валасамі туга зацягнуў пояс бэжавага махровага халата.
  Была прахалодная вераснёўская суботняя раніца, і двое мужчын стаялі ў дзвярах зношанага прыгараднага каланіяльнага дома Рона, які яшчэ не аднавіўся пасля трох дзяцей папярэдніх гаспадароў, якія, відаць, бегалі, скакалі і стукалі па ім. кожную даступную паверхню. Рон і яго жонка праводзілі большую частку вольнага часу, рамантуючы яго.
  «Не, сэр, ваш офіс у парадку. Але мы спадзяемся, што вы зможаце дапамажы нам. Вы ведаеце стары будынак за вашым, насупраць паркоўкі?»
  «Асуджаны?»
  «Вось і ўсё».
  Сандра, жонка Рона васемнаццаць гадоў, з'явілася ў дзвярах, нахмурыўшыся. На ёй быў сіні ватны халат і пантофлі. Яе валасы былі расчасаныя, і яна мела сонны ранішні выгляд, які Рон усё яшчэ лічыў прывабным, нават пасля васямнаццаці гадоў шлюбу. «Што здарылася, дарагая?»
  «Ёсць праблема са старым будынкам за офісам». Ён пазнаёміў яе з міліцыянерам.
  «О, гэтага яны збіраюцца знесці?» Сандра, якая на дадзены момант працавала толькі час ад часу, выдаткавала тыдзень, дапамагаючы Рону пераехаць у будынак. Аднойчы на задняй пагрузачнай пляцоўцы яна сказала, што стары будынак выглядае небяспечна.
  «Гэта так, мэм». Затым Перыла дадаў: «Здаецца, учора ўвечары студэнтка з гарадскога каледжа ішла кароткім шляхам праз двор. Частка будынка абрынулася. Яна апынулася ў пастцы аднаго з тых старых тунэляў дастаўкі, якія раней злучалі фабрыкі і склады ў наваколлі».
  - Божа мой, - прашаптала Сандра.
  — Але яна жывая? - спытаў Рон.
  "Дагэтуль. Мы можам пачуць, як яна кліча аб дапамозе, але яна гучыць не вельмі моцна».
  Жонка пахітала галавой. У Рона і Сандры была семнаццацігадовая дачка, якая зараз вучыцца ў школе ў Вашынгтоне, акруга Калумбія, і жанчына, несумненна, думала пра тое, каб іх уласнае дзіця пацярпела або апынулася ў пастцы. Ніхто не так спагадлівы, як калегі-бацькі.
  Міліцыянер зірнуў на ранішнюю газету, якая сядзела побач у поліэтыленавым пакеце на газоне. Ён узяў яго і дастаў паперу, паказаў ім загаловак: ЦІ МОГУЦЬ ЯНЫ ВЫРАТАВАЦЬ ДЗЯЎЧЫНУ ТУНЭЛЯ ?
  На фота бачныя дзясяткі ратавальнікаў, якія стаяць вакол груды абломкаў. На пярэднім плане быў паліцэйскі сабака, які абнюхваў дзірку ў зямлі. Побач стаяла змрочная пара; іх ідэнтыфікавалі як бацькоў дзяўчыны Тоні Гілберт, якая трапіла ў пастку. Яшчэ адна фатаграфія дзяўчыны была зроблена ў школьным штогодніку. Рон прагледзеў артыкул і даведаўся некаторыя рэчы пра Тоню. Яна толькі што пачала апошні курс у гарадскім каледжы, правёўшы лета ў якасці гіда ў паходах у дзяржаўным парку на Апалачскай сцежцы. Яна была спецыяльнасцю аховы здароўя. Яе бацька быў бізнесменам, маці - валанцёрам шэрагу мясцовых дабрачынных арганізацый. Тоня была адзіным дзіцем.
  Рон дакрануўся да артыкула на бакавой панэлі. «Гэй, паглядзі». БАЦЬКІ ПРАПАНУЮЦЬ УЗНАГАРОДЖАННЕ 500 КЫС. ДАЛАРАЎ ЗА ВЫРАТАВАННЕ ДЗЯЎЧЫНЫ, прачытайце гэты загаловак.
  Паўтара мільёна? — падумаў ён. Потым ён успомніў, што прозвішча дзяўчыны прагучала знаёма. Верагодна, яе бацька быў тым самым Гілбертам, які валодаў буйным фінансавым аналізам і інвестыцыйным банкам у горадзе і заўсёды з'яўляўся ў прэсе на дабрачынных аўкцыёнах і культурных мерапрыемствах.
  Сандра спытала дэтэктыва: "Чым мы можам дапамагчы?"
  Перыла сказаў: «Нашы выратавальныя каманды спрабавалі дабрацца да яе з паверхні, але гэта занадта небяспечна. Астатняя частка будынка можа абрынуцца ў кожную хвіліну. Гарадскія інжынеры хацелі б паспрабаваць дабрацца да яе праз падвал вашага офіса.
  Сандра пахітала галавой. «Але як гэта дапаможа? Да старога будынку няма».
  «Нашы людзі праглядалі старыя карты забудоў, якія былі на гэтай тэрыторыі. Пад паркоўкай паміж вашым будынкам і будынкам, які абрынуўся, ёсць некалькі падвалаў, якія, як мы лічым, яшчэ не засыпаныя. Мы спадзяемся, што нехта зможа прабіцца да дзяўчыны з-пад зямлі».
  - Вядома, вядома, - сказаў Рон. «Усё, што мы можам зрабіць».
  «Вялікі дзякуй, сэр.»
  «Я неадкладна спушчуся і ўпушчу вас. Проста дайце нам некалькі хвілін, каб апрануцца».
  «Вы можаце ісці за мной». Дэтэктыў паказаў на сваю цёмна-сінюю паліцэйскую машыну без апазнавальных знакаў.
  Рон і Сандра паспяшаліся назад у дом, яго жонка шаптала: «Гэтая бедная дзяўчынка...» . . . Спяшаемся».
  У спальні Рон кінуў свой халат і піжаму на падлогу, а Сандра зайшла ў гардэробную, каб пераапрануцца. Апрануўшы джынсы і фуфайку, Рон уключыў мясцовы тэлеканал. На месцы здарэння была група навін, і рэпарцёр распавядаў вядучаму, што яшчэ адна частка сцяны толькі што абвалілася, але абломкі міма Тоні. Яна была яшчэ жывая.
  Дзякуй Богу за гэта, падумаў Рон. Ён надзеў куртку, утаропіўшыся ў экран тэлевізара. Камера накіравалася на дзвюх маладых жанчын, якія стаялі ля міліцэйскага шэрагу. Адзін выціраў слёзы, а другі трымаў знак. Там было напісана: «Мы , ты, дзяўчына з тунэлю».
  
  RB Graphic Design размяшчаўся ў старым невялікім складзе кавы, каля ракі і праз дарогу ад гарадскога каледжа.
  Два гады таму з дзясятак забудоўшчыкаў вырашылі разгарнуць гэты былы прамысловы раён горада пераўтварыць яго ў лофты, шыкоўныя рэстараны, тэатры і мастацкія прафесійныя кварталы — так, як здаецца, апошнім часам робяць многія гарады ў больш-менш адчайных спробах пераламаць тэндэнцыю ўцёкаў у аднастайныя гандлёвыя цэнтры прыгарадаў.
  Кампаніі па нерухомасці ўклалі вялікія грошы ў рэканструкцыю і новае будаўніцтва ў раёне васьмі квадратаў, у той час як сам горад пагадзіўся на некаторыя падатковыя льготы, каб прымусіць людзей і кампаніі перасяліцца, і заплаціў за некаторыя танныя вулічныя скульптуры, шыльды і грамадскі фірма па сувязях, якая прыдумала назву для раёна: «НеДо», што азначае «Новы цэнтр горада». Гэты тэрмін ужо быў надрукаваны на вулічных шыльдах і ў рэкламных матэрыялах, калі высветлілася, што людзі вымаўляюць яго не "Нуэ-Даў", як планавалася, а "Нэ-Дуэ", што гучала даволі кульгава, як лак для валасоў або безалкагольны напой. Але да таго часу назва прыжылася. Нягледзячы на нязручную назву і некаторыя іншыя дрэнныя планы (напрыклад, забыццё, што тыя, хто ходзіць у шыкоўныя рэстараны, тэатры і працуюць у вычварных офісах, могуць захацець дзе-небудзь прыпаркаваць свае машыны), развіццё прыжылося. Рон Баджэт, напрыклад, адразу зразумеў, што хоча перанесці сваю кампанію ў гэты раён, і яго асабліва захапіў былы склад кавы. Ён не мог растлумачыць гэта, сказаў ён Сандры, але інстынктыўна ведаў, што гэта цалкам адпавядае яго характару.
  Рон таксама быў гатовы пераехаць са свайго ранейшага офіса. Ён адчуваў, што вычарпаў перавагі старога месца, якое знаходзілася ў традыцыйным цэнтры горада, у сумным раёне офісных будынкаў 1950-х гадоў, аўтавакзала і нядаўна неіснуючай сакратарскай школы. Ноччу гэта быў горад-прывід. За апошнія пару гадоў колькасць гвалтоўных злачынстваў вырасла і Сандра ненавідзела ездзіць у гэты раён адна па вечарах, каб сустрэцца з Ронам пасля працы.
  Але нават нягледзячы на тое, што NeDo пачаў прываблівацца, гэты крок не спрацаваў для яго кампаніі ў фінансавым плане так, як спадзяваўся Рон. Здавалася, што шэраг яго кліентаў аддалі перавагу старым раёнам (якія прапаноўвалі незагружаныя вуліцы, шырокія паркоўкі і рэстараны, якія не былі шумнымі і прэтэнцыёзнымі). Ён страціў паўтузіна кліентаў, і хоць набраў некалькі новых, ён усё яшчэ пакутаваў ад падзення бізнесу і кошту пераезду, які быў большым, чым ён меркаваў.
  Грошы былі праблемай, асабліва для Сандры. Яна была больш амбіцыйнай — і мела больш дарагія густы — чым яе муж, і іх даходы моцна пагоршыліся, калі яе звольнілі з працы інжынера ў энергетычнай кампаніі паўгода таму. Ён ведаў, што яна хацела б, каб ён атрымаў пастаянную працу ў буйным рэкламным агенцтве, але не мог прымусіць сябе. Рон Баджэт заўсёды адкрыта казаў сваёй жонцы пра тое, што ў яго былі іншыя мэты, акрамя назапашвання грошай. «Я павінен працаваць на сябе. Ведаеце, мне трэба прытрымлівацца свайго творчага духу». Ён жаласна ўсміхнуўся. «Я ведаю, што гэта гучыць па-дурному. Але я не магу дапамагчы. Я павінен быць верным сабе».
  У рэшце рэшт, лічыў ён, Сандра зразумела гэта і падтрымала яго. Акрамя таго, ён любіў быць у NeDo і не меў жадання рухацца.
  Калі сям'я Баджэтаў ішла за імклівай паліцэйскай машынай, гэтыя думкі пра наваколле, іх фінансавую сітуацыю і асобы былі далёкія ад яго галавы; усё, пра што ён мог думаць, гэта Тоня Гілберт, дзяўчына з тунэля, якая ляжала пад абваленым будынкам.
   Перад імі яны ўбачылі мітусню драмы: дзесяткі супрацоўнікаў МНС, пажарныя машыны, паліцэйскія машыны, назіральнікі, якіх стрымлівала жоўтая паліцэйская стужка. Прэса таксама, вядома, паўтузіна фургонаў з лагатыпамі станцый па баках і ўвянчанымі спадарожнікавымі антэнамі, накіраванымі ў неба.
  Рон на слізгаценні спыніўся перад сваім будынкам — пад прыкметным знакам, што паркоўка забароненая — і разам з Сандрай выскачылі. Яны пайшлі за дэтэктывам да ўваходных дзвярэй RB Graphic Design, дзе стаялі некалькі змрочных паліцэйскіх і пажарных. Гэта былі буйныя мужчыны і салідныя жанчыны, некаторыя ў камбінезонах і рамянях, інкруставаных выратавальным абсталяваннем, некаторыя ў дзелавых касцюмах або форме.
  Адзін з іх, белавалосы мужчына ў цёмна-сіняй уніформе са стужкамі і значкамі на грудзях, паціснуў Баджэтам руку, калі Пэрыла іх прадставіў. «Я начальнік пажарнай службы Ноблак. Вядома, мы ўдзячныя, што вы прыйшлі дапамагчы нам. У нас тут нейкая сытуацыя».
  «Мой Лорд, яна знаходзіцца пад усім гэтым?» - спытала Сандра, гледзячы праз завулак побач з будынкам Рона на велізарную кучу друзу. Астатнія сцены будынка няўпэўнена луналі над зияючымі дзіркамі ў зямлі. Здавалася, што яны гатовыя паваліцца ў любую хвіліну. Воблака пылу ад нядаўняга абвалу вісела ў паветры, як шэры туман.
  «Баюся». Начальнік працягнуў: «Яна ляжыць прыкладна на дваццаць пяць-трыццаць футаў у адрэзку старога тунэлю, у якім яны рабілі пастаўкі, калі гэта былі заводы і склады. Цуд, што яна жывая». Высокі мужчына з ідэальнай паставай паківаў галавой. «Усё, каб зэканоміць пару кварталаў хады».
  - Яны павінны былі паставіць папераджальныя надпісы, ці нешта падобнае, - сказаў Рон.
   «Напэўна, так», — адказаў начальнік. «Я мяркую, што яна проста праігнаравала іх. Вы ведаеце, дзеці, - дадаў Кноблок з выглядам чалавека, які бачыў шмат трагедый, выкліканых падлеткавым глупствам.
  «Чаму развалілася?» - спытаў Рон.
  «Ніхто дакладна не ведае. Інспектары сказалі, што многія апорныя бэлькі гнілі, але яны не думалі, што ім пагражае небяспека абвалу ў бліжэйшы час, інакш яны абгарадзілі б гэта».
  - Ну, заходзьце ўнутр, - сказаў Рон. Ён адчыніў дзверы і павёў Кноблака і астатніх у будынак, а затым спусціўся ў падвал. Забудоўшчык не патраціў шмат часу на рэканструкцыю гэтай часткі будынка, яна была затхлай і слаба асветленай, але чыстай, дзякуючы цяжкай працы Сандры падчас пераезду.
  Дэтэктыў Перыла спытаў: «Я думаў аб адным, начальнік. У яе быў мабільны тэлефон? Можа, вы маглі б ёй патэлефанаваць. Яна магла б расказаць вам, наколькі моцна яна параненая, або, магчыма, нешта пра тое, як мы можам да яе дабрацца».
  «Ой, у яе ёсць тэлефон», - сказаў начальнік. «Мы праверылі запісы. Яна зрабіла некалькі званкоў мінулай ноччу, калі ішла са школы - як мы лічым, перад тым, як яна ўвайшла. Але кампанія сотавай сувязі сказала, што ён адключаны. Напэўна, яна не можа знайсці яго ў цемры. А можа, яна не дацягнецца».
  «Магчыма, ён зламаўся», — прапанавала Сандра.
  — Не, — патлумачыў начальнік. «Кампанія можа гэта сказаць. Тэлефоны па-ранейшаму маюць сігнал, нават калі яны выключаны. Павінна быць, яна проста не можа дабрацца да гэтага ".
  Пажарнік у камбінезоне спусціўся па лесвіцы, агледзеўся, потым прыбраў графічныя прыналежнасці са старога чарцёжнага стала. Ён расклаў карту ваколіц Будынак Рона. Двое іншых усталявалі пражэктары - адзін на карце, другі на частцы сцяны склепа ў задняй частцы будынка.
  Кноблок прыняў званок на свой тэлефон. «Так, сэр. . . так. Мы дамо табе ведаць».
  Начальнік паклаў трубку. Ён паківаў галавой і ціхім голасам сказаў Рону і яго жонцы: - Гэта быў яе бацька. Бедны хлопец. Ён вельмі засмучаны. Я размаўляў з яго жонкай, здаецца, у іх з Тоняй апошнім часам нейкія праблемы. Летам яна зламала машыну, а ён не даў ёй грошай на яе рамонт. Таму да прыпынку прыйшлося ісці пешшу».
  «Такім чынам, — сказала Сандра, — ён лічыць, што яна трапіла ў аварыю па сваёй віне».
  «І, спытаеце вы мяне, чаму ён прапануе такую ўзнагароду. Я маю на ўвазе пяцьсот тысяч даляраў. . . Я ніколі не чуў пра гэта раней. Не тут».
  З лесвіцы ўніз пачуўся голас. «Лэнглі толькі што з'явіўся. Ён спусціцца праз хвіліну».
  «Нашы ратавальнікі», — растлумачыў начальнік.
  "Хто ён?" - спытаў Рон.
  «Спецыяліст па пошуку і ратаванні нумар адзін у краіне. Кіруе кампаніяй з Тэхаса. Грэг Лэнглі. Вы калі-небудзь чулі пра яго?»
  Сандра пахітала галавой. Але Рон падняў брыво. «Я так думаю. ага Ён быў на Discovery Channel, ці нешта падобнае».
  «А і Е», - сказаў начальнік. «Наколькі я чую, ён даволі добры. Яго экіпіроўка ратуе альпіністаў і турыстаў, якія затрымаліся ў гарах або ў пячорах, рабочых, якія апынуліся ў пастцы нафтавых вышак, лавін, што заўгодна. У яго такая а шостае пачуццё, ці што, для пошуку і выратавання людзей.
  "Ён і яго каманда былі ў Агаё", - сказаў дэтэктыў Перыла. «Каб дабрацца сюды, ехаў усю ноч».
  - Табе пашанцавала, што ты змог злавіць яго, калі ён быў на волі, - сказаў Рон.
  Начальнік Ноблак сказаў: «Насамрэч, ён патэлефанаваў нам адразу пасля таго, як гэтая гісторыя выбухнула каля поўначы. Я не мог зразумець, адкуль ён пра гэта даведаўся. Але ён сказаў, што ў яго ёсць людзі, якія слухаюць навіны па ўсёй краіне, і яны паведамляюць яму, калі гэта гучыць як праца, якую ён мог бы ўзяць на сябе». Начальнік дадаў шэптам: «Чалавек, здаецца, занадта зацікаўлены ва ўзнагародзе на мой густ. Але пакуль ён ратуе дзяўчыну, гэта ўсё, што мяне хвалюе».
  Пажарныя скончылі мантаж ліній электраперадач і ўключылі святло, напоўніўшы прастору бліскучым белым святлом, якраз у той момант, калі на лесвіцы пачуліся крокі. Група з трох мужчын і дзвюх жанчын прыбыла ў падвал, цягнучы вяроўкі і каскі, ліхтары, радыё, металічныя заціскі і гакі і інструменты, якія выглядалі Рону як рыштунак для альпінізму. Усе яны былі апранутыя ў жоўтыя камбінезоны з надпісам Langley Services на спіне. Х'юстан, Тэхас.
  Адзін з гэтых людзей прадставіўся як Грэг Лэнглі. Яму было гадоў сорак, каля пяці футаў дзесяць, стройны, але відавочна моцны. У яго быў круглы твар з вяснушкамі, кучаравыя рудыя валасы і вочы, поўныя самаўпэўненасці.
  Адбыліся ўступы. Лэнглі зірнуў на Рона і Сандру, але нават не заўважыў іх. Рон адчуў сябе крыху пакрыўджаным, але ніяк не адрэагаваў на пагарду.
  «Якая сітуацыя?» — спытаў Лэнглі ў чыноўнікаў.
  Кноблок апісаў аварыю і месцазнаходжанне дзяўчыны у тунэлі, дакранаючыся месцаў на карце, і растлумачыў пра сутарэнні, якія злучаюць будынак Рона з разваленай фабрыкай.
  Лэнглі спытаў: «Ёй пагражае непасрэдная небяспека?»
  «Напэўна, мы можам неяк даставіць ёй ежу і ваду», — сказаў Ноблок. «І ў такое надвор'е яна не памрэ ад уздзеяння. Але голас у яе сапраўды слабы. Гэта прымушае нас думаць, што яна моцна пацярпела падчас падзення. У яе магла цячы кроў, маглі быць зламаныя канечнасці. Мы проста не ведаем».
  Іншы пажарны дадаў: «Вялікая небяспека - яшчэ адно абвал. Увесь сайт сапраўды нестабільны ".
  «Куды мы пойдзем?» — спытаў Лэнглі, зірнуўшы на сцяну склепа.
  Гарадскі інжынер агледзеў карту, а потым пастукаў па цагліне. «З іншага боку гэтай сцяны быў стары будынак, які шмат гадоў таму быў знесены і заасфальтаваны. Але большасць падземных пакояў некранутыя. Мы лічым, што вы можаце прабрацца праз іх да драўлянага дзвярнога праёму. . . прыкладна тут». Ён дакрануўся да карты. «Гэта прывядзе вас у гэты тунэль дастаўкі». Ён правёў па карце да суседняга тунэлю. «У той, што побач, дзяўчына».
  Вось тады ў склепе пачуўся слабы грукат.
  - Божа мой, - сказала Сандра, хапаючы Рона за руку.
  Кноблок падняў радыё. "Што гэта было?" — гукнуў ён у мікрафон.
  Нейкая статыка, неразборлівае слова-два. Потым голас: «Яшчэ адзін абвал, начальнік».
  «О, чорт вазьмі. . . яна ў парадку?»
  "Пачакай . . . . Мы нічога не чуем. Пачакай."
  У падвале хвіліну ніхто не размаўляў.
   - Калі ласка, - прашаптаў Рон.
  Потым рацыя начальніка зноў заляшчала, і пачулася: «Добра, добра — мы яе чуем. Не магу разабраць шмат, але здаецца, што яна кажа: "Калі ласка, дапамажыце мне". »
  - Добра, - адрэзаў Лэнглі. «Давайце рухацца. Я хачу, каб гэтая сцяна была знесена праз пяць хвілін».
  «Так, сэр», - сказаў Ноблок і зноў узяў радыё.
  — Не, — гаўкнуў ратавальнік. «Мае людзі зробяць гэта. Гэта трэба зрабіць як трэба. Не магу пакінуць гэта. . . - Яго голас сціх, і Рон задумаўся, якую міжвольную абразу ён збіраўся нанесці. Ён звярнуўся да іншай памочніцы, маладой жанчыны. «О, вось, пакліч яе бацьку. Скажыце яму, што гэта рахунак, на які я хачу перавесці грошы, як толькі яна будзе ў бяспецы.
  Жанчына ўзяла паперку і паскакала наверх, каб патэлефанаваць. На імгненне запанавала цішыня, а прадстаўнікі пажарнай службы і паліцыі неспакойна пазіралі адзін на аднаго. Лэнглі злавіў іх позірк. Яго позірк гаварыў проста: я прафесіянал. Я чакаю, што атрымаю грошы за дасягненне вынікаў. У цябе з гэтым праблемы, наймай каго-небудзь іншага.
  Knoblock, Perillo і іншыя, здавалася, зразумелі паведамленне і вярнуліся да дыяграмы. Начальнік спытаў: «Хочаш, каб з табой пайшоў хтосьці з нашых людзей?»
  - Не, я зайду адзін, - сказаў Лэнглі і пачаў збіраць рыштунак.
  - Ёсць пытанне, - сказаў Рон. Лэнглі праігнараваў яго. Кноблок падняў брыво. Графічны дызайнер паказаў на карту. "Што гэта?" Ён правёў пальцам па шахце, якая вяла з суседняй вуліцы ў тунэль побач з тым, у якім была дзяўчына.
  Адзін з пажарных сказаў: «Гэта стары шлюз. Перад тым, як пабудаваць дамбу, у тых тунэлях была вялікая паводка, калі рака разлілася. Ім патрэбны быў сур'ёзны дрэнаж».
  «Наколькі ён вялікі?»
  «Я не ведаю. . . Я думаю, тры футы ў папярочніку».
  «Ці можа хто-небудзь прайсці праз гэта?»
  Лэнглі падняў вочы і нарэшце загаварыў з ім: «Хто ты зноў такі?»
  «Я валодаю гэтым будынкам».
  Спецыяліст выратавальнай службы зноў звярнуўся да карты. «Толькі ідыёт пайшоў бы такім шляхам. Вы не бачыце? Ён праходзіць прама пад няўстойлівай часткай будынка. Верагодна, ён ужо апячатаны пасля першага абвалу. Нават калі б не было, ты натыкаешся на адну апору, дыхаеш няправільна , і ўсё гэта абвальваецца на цябе. Тады мне трэба было б ратаваць двух чалавек». Ён змрочна засмяяўся. «Дзяўчына з тунэлю і мудак з тунэлю».
  - Падобна на тое, што ты гэта ўжо правяраў, - шматзначна сказаў Рон, раздражнёны фанабэрыстасцю мужчыны. «Вы хутка працуеце».
  «Я даўно ў гэтай справе. У мяне ёсць адчуванне таго, што разумная рызыка, а што не. Гэта не вадасцёк».
  «Сапраўды?»
  - Так, сапраўды, - прамармытаў Лэнглі. Ведаеце, гэта даволі складаная аперацыя. Магчыма, вы двое захочаце сысці. Мы збіраемся прыцягнуць сюды цяжкую тэхніку. У людзей ёсць спосаб пацярпець у падобных сітуацыях». Ён паглядзеў на Рона, потым на Сандру.
  Калі Рон не варухнуўся, Лэнглі дадаў: - Шэф? Мы на адной старонцы?” Лэнглі надзеў жоўты шорт капялюш і прычапіў да пояса прыгожы мабільны тэлефон.
  - Гм, містэр Баджэт, - з трывогай сказаў Ноблок Рону і Сандры. «Я цаню, што вы дапамагаеце нам. Але можа быць лепш, калі…
  «Нічога страшнага», — сказаў графічны дызайнер. «Мы якраз сыходзілі».
  
  На вуліцы Рон сеў у машыну і кіўнуў Сандры, каб яна далучылася да яго. Ён павольна паехаў па вуліцы, далей ад месца абваленага будынка і ратавальнікаў, какафоніі агнёў і натоўпу.
  «А мы не застанемся?» — спытала яна. «Бачыце, што адбываецца?»
  «Не».
  "Што не так?" спытала яна з трывогай, назіраючы, як яе муж павольна троліць па бязлюднай вуліцы, гледзячы на завулкі і пустуючыя ўчасткі, заваленыя травой і запоўненыя смеццем - месцы, якія павінны стаць часткай NeDo ў будучыні, але на дадзены момант не больш чым сведчанне таго, што наваколле калісьці было.
  Нарэшце ён спыніўся, утаропіўшыся ў зямлю. Ён вылез з машыны. Сандра далучылася да яго.
  "Кім ты працуеш . . . ?» Яе голас згас. «Не».
  Рон глядзеў на ўваход у вялікі сцёк - той, які ён паказаў на карце.
  "Вы не . . . Не, Рон, ты туды не пойдзеш.
  - Пяцьсот тысяч долараў, - прашаптаў ён. «Дзе яшчэ мы возьмем шанец на такія грошы?»
  «Не, дарагая. Ты чуў, што сказаў Грэг. Гэта небяспечна».
   «Паўтара мільёна даляраў. Падумайце аб гэтым. . . . Вы ведаеце, што справы ідуць павольна. Гэты крок адкінуў мяне значна больш, чым я думаў».
  «Будзе лепш. Вы атрымаеце больш кліентаў». Яе твар быў змрочнай маскай. «Я не хачу, каб ты ішоў. Сапраўды».
  Рон глядзеў на рашотку дрэнажнай канавы, цемру з іншага боку. «Я не думаю, што гэта зусім небяспечна. . . . Ці не здавалася, што ў словах Лэнглі было нешта дзіўнае?»
  «Дзіўна?»
  «Ён нават шлюз не правяраў. Але ён працягвае і распавядае, наколькі гэта рызыкоўна. Вы інжынер; што думаеш? Хіба гэта не лепшы спосаб дабрацца да яе?»
  Яна паціснула плячыма. «Я не займаюся геалагічнай працай, ты гэта ведаеш».
  «Ну, нават мне гэта здаецца лепшым спосабам. . . . Было падобна, што Лэнглі казаў усім, што ёсць толькі адзін спосаб дабрацца да дзяўчыны, яго маршрут. Так што ніхто нават не спрабаваў бы зліць». Ён кіўнуў у бок рашоткі. «Такім чынам ён упэўнены, што атрымае ўзнагароду».
  Сандра на хвіліну змоўкла. Потым пахітала галавой. «Я сапраўды не зразумеў гэтага адчування. Ён даволі нахабны і крыўдлівы. Але нават калі тое, што вы кажаце, праўда, ісці туды ўсё роўна павінна быць рызыкоўна». Яна паказала ў бок абваленага будынка. «Вы ўсё роўна павінны прайсці пад гэта».
  «Пяцьсот тысяч даляраў, дзетка», - прашаптаў ён.
  «Гэта не варта таго, каб цябе забілі».
  «Я збіраюся гэта зрабіць».
  - Калі ласка, Рон, не.
  «Я павінен».
   Яна ўздыхнула, скрывілася. - Я заўсёды адчуваў, што ў цябе ёсць бакі, якіх я не ведаю, Рон. Рэчы, якімі ты са мной не дзелішся. Але гуляць у рыцара ў бліскучых даспехах, каб выратаваць дзяўчыну? Я ніколі не думаў пра цябе так. Ці вы проста злуецеся, што ён нас абразіў і выгнаў з нашага ўласнага будынка?» Рон не адказаў. Затым Сандра дадала: «Шчыра кажучы, дарагая, ты не ў лепшай форме, ты ведаеш».
  «Я буду поўзаць, а не бегаць марафон». Ён засмяяўся, паківаў галавой. «Ва ўсёй гэтай справе нешта не так. Лэнглі працуе пад нейкім ракурсам. І я не дазволю яму сысці з рук. Я збіраюся атрымаць гэтыя грошы».
  - Ты вырашыў, - спытала яна ціхім голасам, - ці не так?
  «Гэта адна рэч, якую вы ведаеце пра мяне: калі я вырашыў, што хачу рабіць, нішто не спыніць мяне».
  Рон палез у бардачок і дастаў ліхтарык. Затым ён падышоў да багажніка і знайшоў жалезную шыну. "Маё абсталяванне для здабычы вугалю", - сказаў ён са слабым смехам, падымаючы сагнуты металічны стрыжань. Ён паглядзеў на чарнату зліўной адтуліны.
  Сандра дастала з машыны мабільны тэлефон, моцна сціснуўшы яго ў руцэ. «Тэлефануйце, калі што здарыцца. Я дастаўлю каго-небудзь туды, як толькі змагу».
  Ён моцна пацалаваў яе. І рыцар — у выцвілых джынсах і старой фуфайцы, у небліскучых даспехах — рушыў у цьмяны праём.
  
  Маршрут праз сцёкавую трубу на самай справе быў значна менш рызыкоўным, чым прагназаваў эгаман Лэнглі. прынамсі ў пачатку. Рон меў каля трохсот футаў раўнамернага поўзання, якому перашкаджалі толькі некалькі каранёў, камякоў бруду і дэтрыту, звязаных са сцёкавымі водамі, што было наўрад ці прыемна, але не небяспечна.
  Ён сутыкнуўся з некалькімі пацукамі, але яны спалохаліся і хутка ўцяклі ад яго. (Рон задаўся пытаннем, ці кідаюцца яны ў тое месца, адкуль да Тоні прабіраўся выратавальнік. Ён павінен быў прызнаць, што яму спадабалася ідэя аб вастразубых грызунах, якія да д'ябла напалохаюць яго суперніка — так, Сандра збольшага мела рацыю; Лэнглі раззлаваў яго.)
  Бліжэй да будынка вадасцёк усё больш засмечваўся. Карані прабіліся скрозь бетонныя сцены і згрупаваліся разам, як пітоны, застылыя ў трупным кацяненні, і шлях быў часткова перакрыты грудамі засохлай гразі, цвёрдай амаль як бетон. Яго спіна ў агоніі, ногі скурчыліся, Рон рухаўся павольней. Тым не менш, ён бачыў, што Лэнглі памыліўся — як гэта не дзіўна. Сцены каналізацыі былі цвёрдымі і не пагражалі абвалу.
  Тунэльны мудак . . .
  Рон працягваў ісці, правяраючы свой прагрэс, гледзячы праз адтуліны, якія адкрываліся ў падвалы і старыя дастаўчыя тунэлі. Нарэшце ён дабраўся да вузкага, які, як ён успомніў з карты, вёў да драўляных дзвярэй, што адчыняліся ў тунэль, дзе была Тоня Гілберт. Ён прыклаў вуха да адтуліны і прыслухаўся.
  - Дапамажыце мне, - прахрыпеў прыглушаны голас дзяўчыны. "Калі ласка, дапамажы мне . . .” Напэўна, яна была не больш чым у трыццаці футах ад яго.
  Праём у гэты бакавы тунэль быў невялікім, але далёкім разбіраючы некалькі старых цаглін са сцяны з дапамогай чыгуна, яму ўдалося стварыць дастаткова месца, каб пралезці. Ён забраўся на сухую зямлю тунэлю і, стоячы, асвятляў вакол сябе святлом. Так, гэта быў той, што побач з дзяўчынай.
  Ён зрабіў гэта! Першым ён дабраўся да Tunnel Girl.
  Потым ён пачуў шум:
  Стук . . . тупат . . .
  Што гэта было? Ці сігналіла дзяўчына?
  Не, гук ішоў з іншага месца.
  Стук . . .
  Рон раптам зразумеў, што гэта было. Прыбыў Грэг Лэнглі. Ён быў ля далёкай сцяны тунэлю, прарываючыся праз яшчэ адну старую дзверы, якая злучала гэтую шахту з бязлюдным падвалам па суседстве. Гук ламаных дроў падказаў Рону, што Лэнглі будзе ўнутры праз тры-чатыры хвіліны. Потым стук спыніўся, і Рон пачуў прыглушаны голас мужчыны. Устрывожаны Рон выключыў святло. Што, калі Лэнглі быў не адзін? Ён ціха падышоў да дзвярэй, праз якія ламаліся ратавальнікі, і прыслухаўся. Ён пачуў, як мужчына сказаў: «Я табе ператэлефаную».
  Такім чынам, ён быў толькі на сваім тэлефоне. Але з кім ён размаўляў? А што ён казаў? Хто-небудзь даведаўся, што прыедзе Рон і пагражае атрымаць узнагароду?
  Стук . . .
  Лэнглі зноў пачаў ламаць драўляныя дзверы. Рон прыціснуўся да сцяны побач з драўлянымі дзвярыма. Раптам пачуўся моцны трэск, і некалькі дошак упалі ўнутр, утварыўшы прыкладна два на два футы адкрыццё. Святло ад ліхтара Лэнглі свяціла ў цьмяны тунэль. Рон моцна прыціснуўся да сцяны, павярхоўна дыхаючы, не рухаючыся.
  Нарэшце з праёму нешта высунулася, жудасная на выгляд кірка. Здавалася, гэта больш падобна на зброю, чым на інструмент. Потым прамень іншага ліхтарыка — моцнага — праляцеў па ўсім тунэлі і хіснуўся з боку ў бок. Яно ледзь не злавіла Рона ў сваім крузе святла. Ён прыжмурыўся і як мага мацней прыхінуўся да сцяны, паціраючы вочы, каб яны прывыклі да бляску.
  Надышла паўза, і нарэшце ён змог разгледзець галаву Лэнглі, якая выбівалася з адтуліны. Ён прайшоў палову дарогі, потым зноў пачаў гуляць ліхтарыкам па тунэлі.
  Незадоўга да таго, як асвятленне ўдарыла па нагах Рона, графічны дызайнер падняў шыну і моцна ўдарыў ёю па патыліцы Лэнглі, крыху ніжэй каскі. Гэта моцна ўдарыла яго, і мужчына буркнуў і паваліўся на жывот.
  Калі я вырашыў, што хачу рабіць, нішто мяне не спыніць. . . .
  Як мага цішэй, Рон сабраў камяні і цэглу з падлогі і пачаў навальваць іх на страчанага прытомнасці Грэга Лэнглі, ствараючы, як ён адчуваў, вельмі рэалістычную сцэну чалавека, заспетага нечаканым абвалом.
  
  Праз два дні Рон Баджэт з жонкай стаялі каля трыбуны перад гарадскім каледжам у чаканні пачатку прэс-канферэнцыі. Вакол сто чалавек. За пюпітрам быў падрыў ад мясцовага жыхара газета, прымацаваная да фіранкі, якая калыхалася на ветры. Загаловак абвяшчаў: ДЗЯЎЧЫНА ТУНЭЛЯ ВЫРАТАВАНА!
  У Сандры была рука мужа. Яму падабалася яе блізкасць і кветкавы пах яе духаў. На яе твары была ўсмешка. Атмасфера ў натоўпе панавала святочная, нават галавакружная. Няма нічога лепшага, чым выратаванне дзяцей, якія трапілі ў пастку, каб падняць дух супольнасці.
  Махаючы рукамі і ўсміхаючыся, начальнік Кноблок, Тоня Гілберт і яе бацькі прайшлі праз натоўп і падняліся на трыбуну. Пасля працяглых воклічаў і апладысментаў начальнік супакоіў гледачоў, як дырыжор перад аркестрам, і сказаў: «Дамы і спадары, прашу вас звярнуць увагу? . . . Дзякуй. Я рады прадставіць вам Тоню Гілберт. Сёння раніцай яе выпісалі з бальніцы Мемарыял. Я ведаю, што яна хоча сказаць вам слова.
  Яшчэ больш дзікіх плясканняў і крыкаў.
  Сімпатычная дзяўчына з невялікай павязкай на лбе і сіняй павязкай на шчыкалатцы і яшчэ адной на запясце сарамліва падышла да мікрафона. Люта пачырванеўшы, яна паспрабавала нешта сказаць, але ў яе перахапіла горла. Яна пачала спачатку. «Я проста хачу сказаць, вы ведаеце, дзякуй усім. Я быў вельмі напалоханы. Такім чынам, вы ведаеце. . . хм, дзякуй.»
  Яе недастатковая выразнасць не перашкодзіла натоўпу зноў выбухнуць апладысментамі і воплескамі.
  Затым начальнік прадставіў бацькоў дзяўчынкі. Прадпрымальнік у сінім пінжаку і шэрых штанах падышоў да мікрафона, а яго жонка, усміхаючыся, абняла дачку за плечы. Прадпрымальнік падзякаваў пажарнай службе і міліцыі за іх гераічныя намаганні, а таксама гараджанам за падтрымку.
  «Але мая самая глыбокая ўдзячнасць чалавеку, які рызыкаваў жыццём, каб выратаваць маю маленькую дзяўчынку. І ў знак удзячнасці я хачу падарыць яму гэта». Бізнэсмэн падняў трохфутавы макет чэка на 500 тысяч долараў у рамцы. «Што адпавядае суме, якую я загадаў перакласці на яго рахунак».
  Больш бурныя апладысменты; буйныя сумы грошай, як і выратаваныя маладыя людзі, гарантавана пацешаць натоўп.
  Гілберт дадаў: «Калі ласка, далучыцеся да мяне ў падзяцы. . . Містэр Грэг Лэнглі».
  Шлейка на шыі, бінт на руцэ, выратавальнік павольна, кульгаючы, ішоў да трыбуны. Ён выглядаў усхваляваным, хоць Рон здагадаўся, што гэта было звязана не з болем ад траўмаў, чым з яго нецярпеннем да падобных хакей. Ён узяў вялікі чэк і хутка перадаў яго памочніку.
  Бацька Тоні працягваў: «Тое, што ён зрабіў, патрабавала вялікай асабістай мужнасці і ахвярнасці. Нават пасля таго, як быў пахаваны ў пячоры і ледзь не забіты, містэр Лэнглі працягваў паўзці да тунэля, дзе апынулася наша Тоня, і даставіў яе ў бяспечнае месца. Ты будзеш мець удзячнасць нашай сям'і назаўжды».
  Натоўп, здавалася, хацеў выступіць, але ўсё, што сказаў Лэнглі, было нецярплівым «дзякуй». Ён памахаў рукой і хутка сышоў - да новых выратаванняў і новых узнагарод, меркаваў Рон. Ён адчуў прыступ шкадавання, што толькі ўразіў хлопца, калі той імітаваў абвал і не нанёс больш сур'ёзных пашкоджанняў; ён дакладна заслугоўваў зламанага запясця або сківіцы.
   Калі яны ехалі дадому, Сандра была відавочна рада, што дзяўчыну выратавалі, але яна сказала з непадробным спачуваннем у голасе: «Прабач, што ты не атрымаў узнагароду, дарагая».
  Тое, што ён сказаў жонцы, было тое, што вадасцёк быў настолькі забіты каранямі і брудам, што ён дабраўся толькі да паловы тунэля.
  Яна дадала: «Я ведаю, што ты расчараваны, што не атрымаў таго, чаго хацеў. Але прынамсі дзяўчына ў бяспецы. . . і вы таксама. Гэта галоўнае».
  Ён пацалаваў яе валасы.
  Думаючы: Ах, але ты памыляешся, дарагая. Я атрымаў менавіта тое, што хацеў.
  Хаця ён наўрад ці мог падзяліцца з ёй гэтай думкай. Падобна да таго, што было многа пра яго, чым ён не мог падзяліцца: напрыклад, чаму ён увогуле выбраў стары склад кавы: таму што там былі вокны, якія выходзілі на галоўныя дзверы гарадскога каледжа, забяспечваючы ідэальны выгляд для назірання за дзяўчатамі. сысці, палягчаючы выбар тых, хто стане яго ахвярай. Гэта тое, што ён меў на ўвазе, калі сказаў ёй, што гэтае месца адпавядае яго характару; гэта не мела нічога агульнага з наяўнасцю шыкоўнага офіса ў яркай рэканструкцыі. Яму спатрэбілася новае паляўнічае ўгоддзе пасля таго, як закрылася сакратарская школа насупраць яго старога офіса — школа, з якой ён выкраў дзвюх студэнтак за апошні год і зняў на відэа іх нетаропкія забойствы. (Па іроніі лёсу сам Рон Баджэт быў адной з прычын таго, што ў апошні час у старым цэнтры горада павялічылася гвалтоўная злачыннасць.)
  Некалькі тыдняў таму, адразу пасля таго, як ён пераехаў у новы будынак, Рон заўважыў цудоўную Тоню Гілберт, якая пакідала клас. Ён не мог перастаць думаць пра абліпальную ружовую майку, якую яна насіла, яе доўгія валасы, якія разляталіся на ветрыку, яе стройныя ногі - не мог перастаць уяўляць яе прывязаную ў склепе, Рона, які надзявае гароту на яе прыгожую шыю.
  Вырашыўшы, што Тоня стане яго першай ахвярай у НэДо, ён сачыў за ёй на працягу некалькіх дзён і даведаўся, што яна заўсёды ішла кароткім шляхам ад школы па завулку побач з яго кабінетам і працягвала праз двор бязлюднага будынка ззаду. Рон старанна спланаваў выкраданне. Ён выявіў, што стары тунэль праходзіў прама пад яе маршрутам, і заклаў пастку — зняў рашотку і накрыў яе тонкім ліставым лістом, пафарбаваным так, каб ён выглядаў як бетон. Калі яна прайшла праз яго мінулай ноччу, яна правалілася і ўпала з дваццаці футаў на падлогу тунэля. Ён спусціўся да яе, пераканаўся, што яна страціла прытомнасць, выключыў яе мабільны тэлефон і кінуў яго ў каналізацыйную трубу (яму было непрыемна даведацца ад паслужлівага начальніка Кноблока, што мабільныя тэлефоны ўсё яшчэ маюць сігнал, калі яны выключаны; ён павінен памятаць пра гэта ў будучыні).
  Пакінуўшы яе ў тунэлі, ён вярнуўся на паверхню, каб заклеіць адкрытую рашотку фанерай. Але калі ён забіваў рашотку на месца, ён, відаць, наткнуўся на аслабленую бэльку. Ён паваліўся, і калі ён выскарабкаў у бяспечнае месца, палова будынка абрынулася. Адтуль не было магчымасці вярнуцца ўнутр. Што яшчэ горш, адна са сцен падвала таксама абвалілася, агаліўшы тунэль, дзе ляжала дзяўчына.
  Тоня ўсё яшчэ была без прытомнасці і не магла ведаць, што зрабіў Рон, і не магла яго апазнаць. Але ратуй рабочыя, несумненна, знойдуць працоўнае памяшканне ў суседнім тунэлі, дзе ў яго былі нажы, вяроўкі і відэакамера, на ўсіх якіх былі яго адбіткі пальцаў. У камеры таксама была відэастужка, якую ён, чорт вазьмі, не хацеў, каб міліцыя бачыла. Ён паспрабаваў спусціцца ўніз, каб узяць свае рэчы, але будынак быў занадта няўстойлівы. Ён шукаў іншы шлях спуску, калі прыбылі першыя пажарныя машыны — напэўна, нехта пачуў абвал і патэлефанаваў у службу 9-1-1 — і Рон уцёк.
  Ён вярнуўся дадому, адчайна спрабуючы высветліць, як вярнуцца за асуджальным доказам. Пакуль Сандра спала, ён усю ноч заставаўся прыкаваным да тэлевізара, гледзячы рэпартаж пра «Дзяўчынку з тунэлю», молячыся, каб яны не патрапілі ў тунэль, пакуль у яго не з'явіцца шанец нейкім чынам апярэдзіць іх. Таксама маліўся, каб яна не памерла — яго адзіная надзея дабрацца да майстэрні — гэта зрабіць выгляд, што ён сам спрабуе яе выратаваць.
  Потым, пасля катавальнай, бяссоннай ночы, паліцыя прыбыла да яго парога (яго трывога, убачыўшы дэтэктыва Перыла, не мела нічога агульнага з магчымасцю пашкоджання пажарам офіса).
  Аднак, нягледзячы на гэты страх, яны папрасілі яго дапамогі, усё абышлося найлепшым чынам; праз Ноблака і гарадскіх інжынераў ён даведаўся, што можа быць іншы спосаб вярнуцца ў тунэль і сабраць тое, што ён пакінуў мінулай ноччу. Прабраўшыся праз каналізацыю і выбіўшы Лэнглі, яму ўдалося дастаць усё яго рыштунак, сцерці адбіткі ног і пальцаў і выслізнуць з тунэлю, так што Тоня яго не пачула. На зваротным шляху ў шлюз ён пазбаўляўся ад зброі, вяровак і камеры, кінуўшы іх расколіны ў каналізацыі і запаўненне прастор брудам і брудам. (Ён, вядома, захаваў відэазапіс студэнта, якога забіў апошнім; гэта была адна з яго лепшых.)
  О, яму было крыху шкада, што ён не можа выратаваць дзяўчыну і атрымаць узнагароду. Але, калі б ён быў, прэса магла б зазірнуць у яго жыццё і даведацца некалькі цікавых рэчаў - напрыклад, той факт, што ён заўсёды выбіраў жыць ці працаваць побач з каледжамі, з якіх студэнты зніклі з гадамі.
  Акрамя таго, ён быў шчырым з Сандрай адносна яшчэ адной рэчы: у яго былі іншыя каштоўнасці, акрамя зарабляння грошай. Узнагарода мала што значыла. Сапраўды, як яна заўважыла, у яго быў іншы бок, больш важны.
  Мне трэба прытрымлівацца свайго творчага духу. Я павінен быць верным сабе. . . .
  Вядома, гэты творчы дух не прадугледжваў графічнага дызайну; у цэнтры яго былі вяроўкі, нажы і прыгожыя студэнткі.
  «Я павінна сказаць, - сказала Сандра, - я ўсё яшчэ не ўпэўненая, што ўсё было так, як здавалася».
  Рон насцярожана паглядзеў на жонку. «Не?» Ён спадзяваўся, што яна не да яго; ён любіў яе, і ён палічыў за лепшае б не забіваць яе.
  «Гэта было проста дзіўна, Лэнглі тэлефанаваў адразу пасля аварыі. Ведаеце, я сапраўды задаўся пытаннем, ці не стаіць ён за ўсёй гэтай справай».
  «Не жартую?»
  «Так, магчыма, ён падарожнічае і мінуе будынкі і нафтавыя вышкі, потым пасля таго, як кагосьці захопяць ён тэлефануе і атрымлівае ўзнагароду або ганарар за выратаванне пацярпелых». Яна ціха захіхікала. «І ведаеце, што я яшчэ падумаў?»
  "Што гэта?"
  - Магчыма, Тоня і Лэнглі ўдзельнічалі ў гэтым разам.
  «Разам?» Убачыўшы, што падазрэнні яго жонкі накіраваліся ў бяскрыўдным кірунку, ён мог засмяяцца.
  «Я маю на ўвазе, што ў яе і яе бацькі былі праблемы — ён не хацеў плаціць за рамонт яе машыны, памятаеш? Магчыма, яна хацела паквитацца з ім. О, і вы бачылі, што яна была гідам па Апалачскай сцежцы? Магчыма, яна сустрэла Лэнглі, калі ён ратаваў кагосьці ў парку. Я маю на ўвазе, што яна не моцна пацярпела. Магчыма, яны зладзілі ўсё разам, Тоня і Лэнглі, каб падзяліць узнагароду».
  Рон выказаў здагадку, што гэта можа мець сэнс для старонняга назіральніка. Вядома, цяпер, калі ён падумаў пра гэта, той жа назіральнік мог таксама выказаць здагадку, што сама Сандра магла быць у змове з Лэнглі, з якім яна магла пазнаёміцца падчас працы ў нафтавай кампаніі і, будучы інжынерам, зладзіла пастку для дзяўчыны пасля таго, як яна заўважыла будынак падчас пераезду Рона.
  Цікавы погляд на гэты інцыдэнт, падумаў забаўлены Рон Баджэт, які, вядома ж, быў адзіным у свеце, хто дакладна ведаў, што здарылася з дзяўчынай.
  «Магчыма, — сказаў ён. «Але я мяркую, што гэта цяпер паміж Гілбертам і Лэнглі».
  Рон накіраваў машыну на пад'язную дарогу і, пакінуўшы рухавік уключаным, вылез і адчыніў дзверы сваёй жонцы. «Я збіраюся вярнуцца ў офіс, паглядзець, як яны ідуць са сцяной склепа». Горад плаціў за рамонт дзіркі ў яго склепе.
  Сандра пацалавала яго на развітанне і сказала, што будзе гатовы абед, калі ён вернецца дадому.
  Рон зноў сеў на кіроўчае сядзенне і з нецярпеннем паехаў у Недо. Па праўдзе кажучы, яму было напляваць на сцяну склепа. Апошнія дзённыя заняткі ў Сіці-каледжы скончыліся праз дваццаць хвілін, і ён хацеў да таго часу быць за сваёй партай, перад сваім акном, каб ён мог назіраць, як студэнты пакідаюць школу і вяртаюцца дадому.
  Дзяўчына з тунэлю была выратавана; Рону Баджэту патрэбны быў хтосьці новы.
   ПРЫНЦЫП Л ОКАРДА​
  
  Я палітычна адчувальны».
  «Палітыка». Лінкальн Райм рассеяна буркнуў цяжкаму, растрапанаму чалавеку, які абапёрся аб камоду ў спальні гарадскога дома крыміналіста ў Верхнім Вестсайдзе.
  «Не, гэта важна».
  «І адчувальны », — паўтарыў Рым. Ён не быў задаволены наведвальнікамі ў цэлым; нашмат менш парадаваў наведвальнікаў у восем трыццаць раніцы.
  Дэтэктыў Лон Селіта адштурхнуўся ад камоды і ўзяў каву, якую прапанаваў памочнік Райма, Том. Ён адпіў.
  «Гэта нядрэнна».
  - Дзякуй, - сказаў Том.
  «Не», - паправіў Сэліта. «Я маю на ўвазе яго руку. Глядзі».
  Паранены паранены падчас абыходу месца злачынства некалькі гадоў таму, Райм праходзіў тэрапію і аднавіў лёгкія рухі правай рукі. Ён надзвычай ганарыўся дасягненнем, але злараднічаць было супраць яго прыроды - прынамсі, з нагоды асабістых дасягненняў; ён праігнараваў Селіта і працягваў сціскаць мяккі гумовы мяч. Так, нейкі рух у яго рука сапраўды вярнулася, але пачуцці былі злыя. Ён адчуў тэкстуры і тэмпературы, якія не адпавядалі ўласцівасцям губчатай гумы.
  Чарговае рохканне. Ён адкінуў мяч указальным пальцам. «Я не вельмі звар'яцеў ад заездаў, Лон».
  «Мы атрымалі храбусценне, Лінк».
  Палітычна адчувальная. Райм працягваў: «Ведаеце, у нас з Амеліяй зараз яшчэ некалькі спраў». Ён пацягнуў моцную каву праз трубачку. Стакан быў усталяваны на падгалоўе ложка справа ад яго. Злева ад яго быў мікрафон, падлучаны да сістэмы распазнавання голасу, якая, у сваю чаргу, была падключана да блока кантролю навакольнага асяроддзя, цэнтральнай нервовай сістэмы яго спальні.
  «Як я ўжо казаў, храбусценне».
  «Хм». Яшчэ кавы.
  Райм уважліва агледзеў Сэліта — дэтэктыва па буйных справах, з якім ён часта працаваў, калі Райм кіраваў аддзелам злачынстваў паліцыі Нью-Ёрка. Ён выглядаў стомленым. Райм падумаў, што як бы рана не прачнуўся Райм, Сэліта, верагодна, прачнуўся некалькі гадзін таму, адказваючы на званок у аддзел забойстваў у 10-29.
  Селіта растлумачыў, што прадпрымальнік і філантроп Рональд Ларкін, якому 55 гадоў, быў толькі што застрэлены ў спальні свайго гарадскога дома ў Верхнім Іст-Сайдзе. Першыя ратавальнікі знайшлі мёртвае цела, параненую і рыдаючую жонку, вельмі мала доказаў і ніякіх сведкаў.
  І федэральныя органы, і вышэйшыя эшалоны паліцыі Нью-Ёрка хацелі, каб Райм і яго партнёрка Амелія Сакс працавалі на месцы здарэння, а Сэліта ў якасці галоўнага дэтэктыва. Рыфма была часта выбар для буйных спраў, таму што, нягледзячы на яго замкнёны характар, ён быў добра вядомы публіцы і яго прысутнасць сведчыць аб тым, што мэр і начальства сур'ёзна ставіліся да каўняра.
  «Вы ведаеце Ларкіна?»
  «Асвяжыце маю памяць». Калі толькі факты не мелі дачынення да яго працы — кансультанта судмедэксперта або «крыміналіста», — Райм не звяртаў асаблівай увагі на дробязі.
  «Рональд Ларкін, давай, Лінк. Яго ўсе ведаюць».
  «Лон, чым раней ты мне скажаш, тым хутчэй я змагу сказаць «не».
  "Ён быў у такім настроі", - сказаў Том Сэліта.
  «Так, за апошнія дваццаць гадоў».
  - Наперад і ўверх, - сказаў Райм з вясёлым нецярпеннем, адпіваючы яшчэ кавы праз саломінку.
  «Рональд Ларкін дасягнуў вялікага значэння энергіі. Трубаправоды, электрычнасць, вада, геатэрмальная энергія».
  «Ён быў добрым хлопцам», — уставіў Том, кормячы Рыйма сняданкам з яек і абаранка. «Экалагічна свядомы».
  - Шчаслівага дня, - кісла сказаў Рыфм.
  Селіта ўзяў сабе другі абаранак і працягнуў: «Ён выйшаў на пенсію ў мінулым годзе, перадаў кампанію камусьці іншаму і разам са сваім братам заснаваў фонд. Робім добрыя справы ў Афрыцы, Азіі і Лацінскай Амерыцы. Ён жыве ў Лос-Анджэлесе, але яму і яго жонцы тут месца. Учора вечарам яны прыляцелі ў горад. Сёння рана раніцай яны ляжаць у ложку, а нехта страляе праз акно і выносіць яго».
  «Рабаванне?»
   "Не."
  Сапраўды? Рыфма зацікавіла. Ён хуценька адвярнуўся ад паступаючага абаранка, як дзіця, якое пазбягае лыжкі маркоўнага пюрэ.
  - Лінкальн, - сказаў Том.
  «Я паем пазней. Жонка?»
  «Яна атрымала ўдар, але пакацілася на падлогу, схапіла тэлефон, патэлефанавала дзевяць-адзін-адзін. Стралок не стаў чакаць, каб скончыць працу».
  «Што яна ўбачыла?»
  «Не так шмат, я не думаю. Яна ў бальніцы. У мяне не было магчымасці пагаварыць з ёй больш чым некалькімі словамі. У яе істэрыка. Яны толькі месяц таму пажаніліся».
  «Ах, нядаўняя жонка. . . . Нават калі яна была параненая, гэта не значыць, што яна не наняла каго-небудзь, каб забіць мужа і прычыніць ёй невялікі боль у працэсе».
  «Ведаеш, Лінк, я рабіў гэта раней. . . . Я ўжо праверыў. Няма матыву. У яе ад таты свае грошы. І яна падпісала шлюбны дагавор. У выпадку яго смерці яна атрымае толькі сто тысяч і можа пакінуць заручальны пярсцёнак. Ведаеце, не варта іголкі».
  «Гэта дамова, якую ён заключыў са сваёй жонкай? Не дзіва, што ён багаты. Вы згадалі палітычна адчувальныя?»
  «Вось адзін з найбагацейшых людзей у краіне, моцна ўцягнуты ў Трэці свет, і яго збіваюць у нашым двары. Мэр незадаволены. Начальства не задаволена».
  «Гэта азначае, што вы павінны быць адным сумным шчанюком».
  «Яны хочуць цябе і Амелію, Лінк. Давай, цікавы выпадак. Вам падабаюцца выклікі».
  Пасля аварыі на месцы злачынства ў метро, у выніку якой ён застаўся інвалідам, жыццё Райма стала зусім іншым са свайго ранейшага жыцця. Тады ён хадзіў па дзіцячай пляцоўцы Нью-Ёрка, назіраючы за людзьмі, дзе яны жылі і што рабілі, збіраючы ўзоры глебы, будаўнічых матэрыялаў, раслін, насякомых, смецця, камянёў. . . усё, што можа дапамагчы яму весці справу. Яго няздольнасць зрабіць гэта цяпер была вельмі непрыемнай. І, заўсёды незалежны, ён ненавідзеў спадзявацца на кагосьці іншага.
  Але Лінкальн Райм заўсёды жыў разумным жыццём. Да аварыі нуда была яго найгоршым ворагам. Цяпер было тое самае. І Сэліта — вядома, наўмысна — толькі што падражніў яго двума словамі, якія часта прыцягвалі яго ўвагу.
  Цікава. . . выклік . . .
  «Ну што ты скажаш, Лінк?»
  Чарговая паўза. Зірнуў на недаедзены абаранак. У яго зусім прапаў апетыт. «Давайце спусцімся ўніз. Паглядзіце, ці зможам мы даведацца крыху больш пра смерць містэра Ларкіна».
  - Добра, - сказаў Том з палёгкай. Менавіта ён часта браў на сябе ўвесь цяжар кепскага настрою Рыфма, калі той займаўся нецікавымі, няцяжкімі справамі, як гэта было апошнім часам.
  Прыгожы бялявы памочнік, нашмат мацнейшы, чым меркаваў яго хударлявы целасклад, апрануў Райма ў трэнажоры і перавёз яго са складанага ложка з рухавіком у складанае інваліднае крэсла з рухавіком, спартыўную чырвоную Storm Arrow. Выкарыстоўваючы адзін працоўны палец левай рукі, безназоўны палец, Райм перавёў крэсла ў малюсенькі ліфт, які даставіў яго на першы паверх гарадскога дома ў Цэнтральным парку.
   Апынуўшыся там, ён накіраваў у гасцёўню, якая зусім не была падобная на віктарыянскую гасціную, якой яна была калісьці. Цяпер гэтае месца было крыміналістычнай лабараторыяй, якая магла б супернічаць з лабараторыяй сярэдняга памеру ў любым горадзе Амерыкі. Кампутары, мікраскопы, хімічныя рэчывы, чашкі Петры, шклянкі, піпеткі, паліцы з кнігамі і прыладамі. Ні квадратнага цалі не было незанята, за выключэннем экзаменацыйных сталоў. Паўсюль ляжалі драты, як спячыя змеі.
  Селіта з грукатам спусціўся па лесвіцы, даядаючы абаранак — ці то свой, ці то Райма.
  - Мне лепш адшукаць Амелію, - сказаў Рым. «Дайце ёй ведаць, што ў нас ёсць сцэна».
  «Ой, накшталт забыўся згадаць», — сказаў Сэліта, жуючы. «Я ёй ужо тэлефанаваў. Магчыма, яна ўжо на месцы здарэння».
  
  Амелія Сакс так і не пераадолела змрочную заслону, якая атачала месца забойства.
  Аднак яна лічыла, што гэта добра. Адчуванне смутку і абурэння ад наўмыснай смерці падштурхнула яе зрабіць працу значна лепш.
  Стоячы перад трохпавярховым гарадскім домам на Верхнім Іст-Сайдзе на Манхэтэне, высокі рыжы дэтэктыў цяпер ведаў пра гэта і, магчыма, адчуваў гэта крыху больш, чым звычайна, ведаючы, што смерць Рона Ларкіна можа закрануць многіх, шмат патрабуючых людзей па ўсім свеце. Што будзе з фондам цяпер, калі яго не будзе?
  «Сакс? Дзе мы?" — нецярплівы голас Рым прарэзаў яе гарнітуру. Яна зменшыла гучнасць.
  «Толькі што прыехала», — адказала яна, турбуючы пазногаць. Яна мела тэндэнцыю наносіць сабе невялікія, навязлівыя шкоды — асабліва калі збіралася шукаць месца, дзе адбылася падобная трагедыя. Яна адчувала ціск, каб зрабіць усё правільна. Каб пераканацца, што забойцу апазналі і затрымалі.
  Яна была ў рабочай вопратцы: не ў цёмных касцюмах, якія аддавала перавагу ў якасці дэтэктыва, а ў белым камбінезоне з капюшонам, які носяць аглядальнікі на месцы злачынства, каб пераканацца, што яны не забруджваюць месца здарэння ўласнымі валасамі, адарванымі клеткамі эпідэрмісу і іншым. з тысяч слядоў, якія мы ўвесь час носім з сабой.
  «Я нічога не бачу, Сакс. У чым праблема?"
  «Там. Як гэта?» Яна пстрыкнула выключальнікам на гарнітуры.
  «Ах, ідэальна. Хм. Гэта калісьці была герань?»
  Сакс глядзеў на кашпо са зморшчанай раслінай каля ўваходных дзвярэй. «Ты размаўляеш не з той дзяўчынай, Райм. Я купляю іх, саджаю, забіваю».
  «Мне сказалі, што ім час ад часу патрэбна вада».
  У гэты момант Райм знаходзіўся ў сваім гарадскім доме прыкладна ў паўтары мілях адсюль, насупраць Цэнтральнага парку, але бачыў менавіта тое, што бачыла Сакс, дзякуючы відэаканалу высокай выразнасці, які рухаўся ад малюсенькай камеры, усталяванай на яе гарнітуры, да камеры CSU. аўтамабіль хуткага рэагавання. Адтуль ён працягнуў свой бесправадны шлях далей, апынуўшыся на маніторы з плоскім экранам у двух футах перад крыміналістам. Яны працавалі разам на працягу многіх гадоў, з Раймам звычайна ў сваёй лабараторыі ці спальні, а Сакс сама працавала на месцах злачынстваў, паведамляючы яму па радыё. У мінулым яны спрабавалі выкарыстоўваць відэа, але выніковая выява была недастаткова выразнай карысна; Райм прымусіў паліцыю Нью-Ёрка заплаціць вялікія грошы за сістэму HD.
  Яны правяралі яго раней, але гэта быў першы раз, калі ён выкарыстоўваўся ў справе.
  Несучы асноўнае абсталяванне для месца злачынства, Сакс рушыў наперад. Яна зірнула на дзвярны дыванок, на якім над літарамі LES красавалася маланка для Larkin Energy Services.
  «Яго лагатып?»
  "Я б здагадалася", адказала яна. - Ты чытаў артыкул пра яго, Рым?
  «Прапусціў».
  «Ён быў адным з самых папулярных босаў у краіне».
  Рыфма буркнула. «Патрэбен толькі адзін незадаволены супрацоўнік. Мне заўсёды было цікава гэтае слова. Задаволены супрацоўнік "бурчыць"? Дзе сцэна?»
  Яна працягнула ў гарадскі дом.
  Унізе стаяў афіцэр у форме. Ён падняў вочы і кіўнуў.
  «Дзе яго жонка?» — спытаў Сакс. Яна хацела атрымаць храналогію падзей.
  Але жанчына, як растлумачыў афіцэр, усё яшчэ знаходзіцца ў шпіталі і лечыцца ад раны. Чакалася, што яна хутка выйдзе на волю. Разам з ёй былі два дэтэктывы з буйных спраў.
  «Я хачу пагаварыць з ёй, Райм».
  «Мы прымусім Лона даставіць яе сюды пасля таго, як яе вызваляць. Дзе спальня. Я гэтага не бачу». Па яго тоне было відаць, што ён спрабаваў не быць нецярплівым.
  Саксу часам здавалася, што яго грубасць - гэта а азначае засцерагчы сябе ад эмацыйнай небяспекі паліцэйскай працы. Часам яна лічыла, што гэта проста яго прырода быць грубым.
  «Спальня?»
  «Наверх, дэтэктыў». Патрульны кіўнуў.
  Яна паднялася на два пралёты па стромкіх вузкіх прыступках.
  Месцам забойства стала вялікая спальня, аформленая ў французскім правінцыйным стылі. Мэбля і прадметы мастацтва былі, несумненна, дарагімі, але Сакс выявіла, што там было так шмат упрыгожванняў, скруткаў і драпіраваных тканін - у яркіх жоўтых, зялёных і залатых колерах - што пакой выклікаў у яе нервы. Пакой дызайнера, а не пакой гаспадара.
  Каля далёкага акна стаяў ложак, іранічна пад старой карцінай з застрэленымі птушкамі на кухонным стале. Яна меркавала, што пасцельная бялізна ляжала на падлозе, яе кінулі туды медыцынскія работнікі, якія даглядалі Рональда Ларкіна. На прасціне і падушках была вялікая карычневая пляма крыві.
  Сакс падышоў бліжэй і задумаўся, ці было тут...
  «Пранікненне смоўжня?» — спытаў Рыфма.
  Яна ўсміхнулася. Гэтыя словы збіраліся быць наступнымі ў яе думках. Яна забылася, што ён бачыць менавіта тое, чым яна была.
  «Здаецца, не». Яна не змагла знайсці кулявых адтулін на баку ложка Ларкіна. «Нам трэба пракансультавацца з судмедэкспертам».
  «Казаў мне, што мог выкарыстаць аскепкавыя кулі».
  Прафесійныя забойцы часам куплялі або выраблялі патроны, якія развальваліся пры трапленні ў плоць, каб нанесці большы ўрон і з большай верагоднасцю нанесці смяротныя раны. Стралялі з такой блізкасці - прыкладна ў шасці футах - вы б чакалася, што звычайны смоўж працягне скрозь чэрап і выйдзе.
  "Што гэта?" — спытаў Рыфма. «Злева ад вас».
  «Вось і мы». Яна глядзела на кулявую дзірку ў баку пазалочанай тумбачкі, з якой тырчалі кавалкі валакна. Сакс узяў падушку. Смоўжы прабілі яго і пайшлі далей. Яна знайшла яшчэ адну дзірку ў сцяне. А на падлозе меншая пляма крыві, ад раны жонкі, яна меркавала. На падлозе ляжалі кавалкі цьмянага свінцу. «Так. Фрагмы».
  Яна пахітала галавой.
  «Што ты робіш, Сакс? Ад цябе кружыцца галава».
  «Ой. Забыўся, што мы звязаны, Рыфм. Я якраз думаў пра смаўжоў. Боль."
  Аскепкавыя кулі, як правіла, выклікаюць менш здранцвенне, чым звычайныя патроны, і выклікаюць больш пакут, калі кавалкі разлятаюцца па целе веерам.
  «Так, добра». Рыфма больш нічога не дадала.
  Сакс возьме ўзоры і фатаграфіі пазней. Цяпер яна хацела зразумець, як адбылося злачынства. Яна выйшла на невялікі балкон — дом яшчэ трох пацярпелых ад засухі раслін. Было відаць, дзе стаяў забойца, цэлячыся ў акно. Магчыма, ён меў намер уварвацца і страляць з бліжэйшай адлегласці, але яго стрымлівалі зачыненыя вокны і французскія дзверы. Замест таго, каб абудзіць сваіх ахвяр, спрабуючы выламаць замок, ён разбіў шкло і стрэліў праз дзірку.
  «Як ён туды трапіў? З даху?» — спытаў Рыфма. «А, не, я разумею. Што, чорт вазьмі, на кручку?»
  Сакс задаваўся тым жа пытаннем. Яна глядзела на крук, з якога вяроўка звісала ў сад на заднім двары ўнізе. Яна агледзела кручок.
  «Тканіна, Рыфма. Фланель. Падобна на тое, ён парэзаў кашулю».
  «Такім чынам, ніхто не пачуў, каб ён дакрануўся, калі ён яго кінуў. Разумны хлопчык. Я мяркую, што гэта завязаная вяроўка?»
  «Так, адкуль ты ведаў?» Яна паглядзела праз балкон на трыццаціфутавую чорную вяроўку. Шнур меў вузлы, завязаныя праз кожныя два футы.
  «Нават лепшыя спартсмены не могуць падняцца па вяроўцы, танчэйшай за цалю. Вы можаце спусціцца ўніз , але не ўверх. Гравітацыя - адна з чатырох універсальных сіл у фізіцы, дарэчы. Гэта самы слабы, але ён усё яшчэ працуе па-чартоўску добра. Цяжка перасягнуць гэта. Добра, Сакс, хадзі па сетцы і збірай прадметы калекцыянавання. Тады ідзі дадому».
  
  «Я меў дыскусію з адным з маіх сяброў. Вось і ў нас усё ўтульна ў БК. Гэй, эй, усміхніся, калі я кажу пра цябе».
  Фрэд Дэлрэй быў на іншым канцы тэлефона, відаць, у Брукліне. Рыфма магла ўявіць яго з адным з яго CI. Высокі, худы агент ФБР з пранізлівымі вачыма, цёмнымі, як яго скура, кіраваў сеткай канфідэнцыйных інфарматараў — шыкоўны тэрмін для стукачоў. Вялікая частка сучаснай працы Дэлрэя была барацьбой з тэрарызмам, і ён наладзіў шэраг міжнародных сувязяў.
  Адзін з іх, відаць, абмяркоўваў з Дэлрэем чуткі пра забойства Рональда Ларкіна. (Хоць інфармацыйныя агенты ніколі нічога не абмяркоўвалі з агентам. Альбо яны сказалі яму тое, што ён хацеў ведаць, альбо не сказалі, і ў апошнім выпадку ўдачы.)
  «Ходзяць чуткі, Лінкальн, што гэты стралок - гэта сур'ёзны прафесіянал , разумееце, што я маю на ўвазе? На ўсялякі выпадак, калі вы не змаглі разабрацца ў гэтым самастойна. Я маю на ўвазе грошы, грошы, грошы. Ніякага даляра за цану , але думайце далёка за межамі цэнніка Wal-Mart, каб забіць».
  «Якія-небудзь падрабязнасці пра стралка? Апісанне?”
  «Толькі правы: грамадзянін ЗША, але можа мець іншыя пашпарты. Правёў шмат часу за мяжой, стажыраваўся ў Еўропе, вядома. Афрыка, і сувязі на Блізкім Усходзе ў апошні час. Але потым усе дрэнныя хлопцы робяць».
  «Наёмнік?»
  "Найхутчэй."
  Райм дапамагаў у некалькіх справах, звязаных з наёмнымі салдатамі, адзін з якіх не так даўно, па сутнасці, быў схемай імпарту зброі ў Брукліне. За сваю кар'еру Райм меў справу з многімі тыпамі злачынцаў, але ён знайшоў, што найміты, у цэлым, значна больш небяспечныя, чым звычайныя вулічныя бандыты, нават тыя, што ўваходзяць у натоўп. Яны часта адчувалі маральнае апраўданне забойстваў, былі надзвычай разумнымі і часта мелі сусветную сетку кантактаў. У адрозненне ад панка ў камандзе Тоні Сапрана, яны ведалі, як праслізнуць праз межы і знікнуць у юрысдыкцыях, дзе іх ніколі не знойдзеш.
  «Хто-небудзь думае пра тое, хто яго наняў?»
  гэта не худы факт ».
  «Працуеце з рэзервовай копіяй?»
  «Не ведаю. Але многія з іх так і робяць».
  «Чаму Ларкіна ўдарылі?» — спытаў Рыфма ў гучную сувязь.
  «Ах, гэта было б іншым невядомым . . . .” Відавочна, ён адвярнуўся, каб сказаць нешта свайму снітчу, які адказаў імклівым, жадаючым дагадзіць голасам, хоць Рыфм не мог разабраць яго словы. Дэлрэй вярнуўся. «Прабач, Лінкальн. Няма прычын, пра якія чуў мой добры сябар. І я ведаю, што ён падзяліўся б са мной. Таму што менавіта такім сябрам ён імкнецца быць. Хацелася б, каб у мяне было больш для цябе, Лінкальн. Я буду працягваць шукаць».
  «Цаню гэта, Фрэд». Паклалі трубку.
  Ён павярнуўся да мужчыны, які сядзеў на зэдліку побач, і кіўнуў у знак прывітання.
  Мэл Купер прыбыў, калі Райм размаўляў па тэлефоне з Дэлрэем. Гэта быў хударлявы, лысеючы чалавек гадоў трыццаці, дакладных рухаў (ён быў чэмпіёнам па бальных танцах). Купер быў крыміналістычным лабарантам, які працаваў у штаб-кватэры "Месцы злачынства" ў Квінсе. Райм, які наняў тэхніка ў паліцыі Нью-Ёрка шмат гадоў таму, час ад часу ўсё яшчэ дастаўляў яго працаваць над справамі тут, у гарадскім доме. Цяпер ён насунуў тоўстыя акуляры на нос. Яны абмеркавалі наёмны ракурс, хоць Рыфм бачыў, што навіна для яго мала значыла. Купер аддаваў перавагу працы з інфармацыяй, атрыманай з дапамогай мікраскопаў, прылад градыенту шчыльнасці і камп'ютараў, чым з інфармацыяй, якую прапанаваў чалавек.
  Забабон, які ў значнай ступені падзяляў Рыфм.
  Праз некалькі хвілін крыміналіст пачуў, як адчыніліся ўваходныя дзверы і ўпэўнена ступіла па мармуры Амелія Сакс. Потым цішыня, калі яна стукнулася аб дыван, і, нарэшце, іншы гук на драўлянай падлозе.
  Яна ўвайшла ўнутр з дзвюма кардонамі доказаў.
  Усмешліва павітаўшыся з Мэлам Куперам, яна пацалавала Рыйма і паставіла кардоны на аглядны стол.
  Купер і Сакс надзелі латэксныя пальчаткі без пудры.
   І яны ўзяліся за працу.
  «Спачатку зброя», — сказаў Рым.
  Яны сабралі кулі і даведаліся, што яны былі калібру .32, імаверна, выпушчаныя з аўтамата — Сакс знайшоў кавалачкі вогнеўстойлівага валакна, якое магло быць зроблена з гукаглушыльніка, а глушыцелі неэфектыўныя з рэвальверамі, толькі з аўтаматамі зараджання або адзінкавымі кулямі. стралковая зброя. Райм зноў адзначыў прафесійныя якасці забойцы, на якія намякаў Дэлрэй, бо ён знайшоў час, каб забраць стрэляныя гільзы з балкона; аўтаматыка выкідвае выкарыстаную латунь.
  На жаль, кулі былі занадта разбітыя, каб можна было даведацца што-небудзь пра нарэзы і канаўкі — нарэзы ў ствале — што, у сваю чаргу, магло б дапамагчы вызначыць тып пісталета, які выкарыстаў забойца. Судмедэксперт мог знайсці некалькі непашкоджаных смоўжняў падчас выкрыцця, але Райм сумняваўся ў гэтым; костка лёгка разаб'е такія далікатныя кулі.
  «Грыбні трэння?» Тэхнічны тэрмін для адбіткаў пальцаў.
  «Zip. Некаторыя сляды ад латексных пальчатак на акне. Падобна на тое, ён выцер трохі бруду, каб атрымаць лепшы здымак».
  Рыфм расчаравана буркнуў. «Сляды ад абутку?»
  «На балконе нікога. А ў садзе ля падножжа вяроўка? Ён знішчыў свае адбіткі перад ад'ездам».
  Грук быў маркі CMI з зубцамі з эпаксідным пакрыццём. Яны былі загорнуты ў палоскі шэрай і сіняй фланелі, выразаныя, як меркаваў Сакс, са старой кашулі — без апазнавальнай этыкеткі, вядома.
  Прафесійны . . .
  Завязаная вяроўка ўяўляла сабой шнур Mil-Spec 550, чорны, з нейлонавым плеценым кажухом на сямі ўнутраных лініях.
  Купер, які зайшоў у інтэрнэт, каб атрымаць профіль вяроўкі, падняў вочы ад кампутара і паведаміў: «Прадаюцца па ўсёй краіне. І гэта танна. Ён бы заплаціў за гэта наяўнымі».
  Значна лепш было мець дарагія доказы, набытыя з дапамогай крэдытных карт, якія можна адсочваць.
  Сакс перадаў Мэлу Куперу невялікі пластыкавы канверт. «Я знайшоў гэта каля крука».
  "Што гэта?" - спытаў ён, гледзячы на маленькую плямку ўнутры.
  «Лінт, я думаю. Можа быць, з яго кішэняў. Я меркаваў, што ён дастаў зброю, як толькі пералез праз парэнчы».
  «Я спалю ўзор», — сказаў Купер і павярнуўся да вялікай машыны, якая стаяла ў куце лабараторыі, уключыўшы яе.
  «Як наконт следу?» — спытаў Рыфма.
  «Нічога ў садзе або сцяне, якую ён падняўся, каб патрапіць на задні двор. На балконе ў нас ёсць некалькі рэчаў. Гразь з саду. Затым пясок і іншы бруд, які не адпавядае таму, што ёсць у садзе або на кашпо. Крыху гумы — магчыма, з падэшвы ботаў або чаравіка. Два валасы — чорны і кучаравы. Няма лямпачкі».
  Гэта азначала, што не можа быць ніякага аналізу ДНК; для гэтага патрэбны корань валасоў. Тым не менш, пасмы, хутчэй за ўсё, былі ад забойцы. У Рона Ларкіна былі чыстыя сівыя валасы, а яго жонка была рыжая.
  Мэл Купер падняў вочы ад экрана мас-спектрометра газавага храматографа, які рабіў аналіз варсінак. «Я мяркую, што ён бодзібілдар. дыянабол. Стэроіды, якія выкарыстоўваюцца спартоўцамі».
  «Які спорт?» — спытаў Рыфма.
  «Вы пытаецеся не ў таго чалавека, Лінкальн. Я не раблю факстрот ці вальс з узмацненнем выканання. Але калі ў яго ёсць сляды ў яго кішэні, я думаю, можна з упэўненасцю сказаць, што ён сур'ёзна да гэтага ".
  «А потым гэта. . .” Сакс падняў яшчэ адзін поліэтыленавы пакет. На першы погляд яна падалася пустой. Але з павелічальнымі акулярамі Купер знайшоў і выняў маленькае карычневае валакно. Ён падняў яго, каб Рыфма ўбачыла.
  - Добры ўлоў, Сакс, - сказаў Райм, напружваючы галаву бліжэй. «Табе нічога не абыйдзецца. Што гэта?"
  Купер паклаў валакно пад аптычны стэрэамікраскоп і нахіліўся над падвойнымі акулярамі. Затым ён звярнуўся да камп'ютара і друкаваў маланкавымі пальцамі. "Я думаю . . .” Ён зноў азірнуўся на мікраскоп. «Гэта какосавае валакно».
  "Які?"
  «Я высвятляю». Купер на імгненне прачытаў, а потым паведаміў: «У асноўным выкарыстоўваецца для вяровак. Таксама дываны, падстаўкі, падстаўкі, дэкаратыўныя ўпрыгажэнні».
  «Але не вяроўка, на якой ён ехаў?» — спытаў Рыфма.
  «Не. Гэта чысты нейлон. Гэта нешта іншае. Койра паходзіць з какосавага арэха. Найбуйнейшыя вытворцы знаходзяцца ў Малайзіі, Інданезіі і Афрыцы».
  «Цяпер ён не паказвае непасрэдна на ўваходныя дзверы, ці не так? Што ў нас яшчэ?»
  «Вось і ўсё».
  «Праверце пясок і бруд. GC іх».
  Выпрабаванне на газавым храматографе паказала, што след утрымліваў значныя ўзроўні дызельнага паліва і салёнай вады.
  «Але асаблівы від паліва», - сказаў ён, чытаючы экран суседняга кампутара. «У ім ёсць мікрабіяцыды. З салёнай вадой гэта азначае, верагодна, марское паліва. Дызельнае паліва на караблях часта забруджваецца мікраарганізмы. Каб прадухіліць гэта, вытворцы кладуць дабаўку».
  Сакс сказаў: «Значыць, у яго ёсць лодка. Або жыве каля дока».
  «Ці прыплылі да берага на лодцы», - сказаў Рым. Судны па-ранейшаму заставаліся самым непрасочваемым спосабам патрапіць у краіну на Усходнім узбярэжжы, а таксама адным з лепшых спосабаў пазбегнуць блокпостаў і сачэння, калі вы хочаце падарожнічаць па раёне Нью-Ёрка.
  «Давайце дадамо ўсё гэта ў дыяграму. Том! Калі б вы былі. . . Том?"
  "Так?" Памочнік увайшоў у гасцёўню. Як Сакс і Купер, ён быў у пальчатках, але яго былі жоўтымі і з надпісам Playtex .
  «Не маглі б вы запісаць нашы высновы на сённяшні дзень?» Райм кіўнуў у бок дошкі, а Том зняў пальчаткі і напісаў тое, што прадыктаваў яго бос.
  ЗАБОЙСТВА РОНАЛЬДА ЛАРКІНА
  
  • валакно койра.
  • Бруд з саду пад балконам.
  • Цёмныя валасы, кучаравыя. Няма лямпачкі.
  • Кавалачак гумы, чорны, магчыма, з падэшвы абутку.
  • Бруд і пясок са слядамі марскога дызельнага паліва, салёнай вады.
  • Адсутнасць фрыкцыйных грабянёў, слядоў пратэктара, слядоў інструментаў.
  • Ворс, які змяшчае сляды стэроідаў Дианабола. Спартсмен?
  • аўтамат калібра .32, шумаглушыцель, асколачныя кулі.
  • Крук CMI, загорнуты ў палоскі старой фланелевай кашулі.
  • Вяроўка Mil-Spec 550, завязаная. Чорны.
  Падазраваны:
  • Грамадзянін ЗША, іншыя пашпарты?
  • навучанне ў Еўропе.
  • найміт з афрыканскімі і блізкаўсходнімі сувязямі.
  • адсутнасць матыву.
  • высокая плата.
  • працадаўца невядомы.
   Рыфма прагледзела спіс. Яго вочы фіксаваліся на адным прадмеце.
  - Вяроўка, - сказаў Рым.
  «Ну . . . Сакс паглядзеў на Купера. «Я думаў...»
  «Я ведаю, што гэта нейлон. І гэта непрасочваецца. Але што гэта так цікава ?»
  Сакс пахітала галавой. "Я даю."
  «Вузлы. Яны сціснутыя з таго часу, як ён іх звязаў».
  Купер сказаў: «Яшчэ не разумею, Лінкальн».
  Ён усміхнуўся. «Глядзіце на іх як на маленькія нечаканыя пакеты доказаў. Цікава, што ўнутры, ці не так? Давайце адкрыем іх».
  «Вы маеце на ўвазе мяне, праўда?» — сказаў Купер.
  «Я хацеў бы дапамагчы, Мэл. Але . . .” Рыфма ўсміхнулася.
  Тэхнік узяў вяроўку рукамі ў пальчатках. Ён пачаў развязваць вузел. «Як жалеза».
  «Тым лепш для нас. Усё, што было ўнутры, было добра і шчыльна ў пастцы з таго часу, як ён іх звязаў».
  « Калі там наогул што-небудзь ёсць», — сказаў Купер. «Гэта можа быць пустой тратай часу».
  «Мне гэта падабаецца, Мэл. Гэта падводзіць вынік працы на месцы злачынства, ці не так?»
  
  Калі Райм жыў адзін, гасцёўня яго гарадскога дома — праз калідор ад лабараторыі — выкарыстоўвалася як кладоўка. Але цяпер, калі Сакс жыла тут частку часу, яны з Томам зрабілі рамонт, ператварылі яго ў зручную гасціную.
  Там былі сучасныя азіяцкія карціны і шаўковыя экраны з галерэй NoHo і East Village, вялікі партрэт Гудзіні (падарунак ад жанчыны, якую яны працаваў над справай некалькі гадоў таму), прынт Blue Dog, дзве вялікія кветкавыя кампазіцыі і зручная мэбля, прывезеная аж з Нью-Джэрсі.
  На каміне ляжалі фатаграфіі бацькі і маці Сакса і яе дзяўчынкі-падлетка, якія выглядалі з-пад капота Dodge Charger 68 года выпуску, над якім яны з бацькам працавалі некалькі месяцаў, перш чым, нарэшце, прызнацца сабе, што пацыент быў у невылечным стане.
  І не толькі яе гісторыя была прадстаўлена ў гасцінай.
  Яна паслала Тома з місіяй у падвал гарадскога дома, дзе ён корпаўся ў скрынях і вярнуўся з упрыгожваннямі ў рамках і цытатамі з часоў, калі Райм працаваў у паліцыі Нью-Ёрка. Асабістыя фатаграфіі таксама. Некаторыя з іх паказалі Райма падчас яго дзяцінства ў Ілінойсе, з бацькамі і іншымі сваякамі. На адным быў хлопчык і яго родныя перад іх домам, побач з вялікім сінім седанам. Бацькі ўсміхаліся ў камеру. Лінкальн таксама ўсміхаўся, але выраз твару ў яго быў іншы - выраз цікаўнасці, - і вочы глядзелі ўбок на нешта па-за камерай.
  На адным здымку намаляваны стройны, інтэнсіўны, падлеткавы Лінкальн. Ён быў апрануты ў школьную форму.
  Том адчыніў уваходныя дзверы і ўвёў у пакой трох чалавек: Лона Селіта, а таксама мажнага мужчыну гадоў шасцідзесяці ў шэрым гарнітуры і міністэрскім каўняры і, сціснуўшы яго руку, жанчыну з бледнай скурай і чырвонымі, як валасы, вачыма. У яе не было ніякай рэакцыі на каляску.
  "Місіс. Ларкін», — сказаў крыміналіст. «Я Лінкальн Райм. Гэта Амелія Сакс».
  «Калі ласка, называйце мяне Кіці». Яна кіўнула ў знак прывітання.
   "Джон Маркел", - сказаў вялебны, паціснуў Саксу руку і жлява ўсміхнуўся Райму.
  Ён растлумачыў, што яго епархія ў Верхнім Іст-Сайдзе на Манхэтэне кіруе некалькімі дабрачыннымі арганізацыямі ў Судане і Ліберыі і трымае школу ў Конга. «Мы з Ронам працавалі разам шмат гадоў. Мы збіраліся сёння абедаць, пра нашу там працу». Ён уздыхнуў і паківаў галавой. «Потым я пачуў навіну».
  Ён паспяшаўся ў бальніцу, каб быць з Кіці, а потым сказаў, што пойдзе з ёй сюды.
  «Табе не трэба заставацца, Джон», - сказала ўдава. «Але дзякуй, што прыйшлі».
  «Мы з Эдыт хочам, каб ты начаваў у нас. Мы не хочам, каб ты адзін, - сказаў мужчына.
  «О, дзякуй, Джон, але я павінен быць з братам Рона і яго сям'ёй. І яго сын таксама».
  "Я разумею. Але калі што спатрэбіцца, тэлефануйце».
  Яна кіўнула і абняла яго.
  Перад сыходам Сакс спытаў міністра, ці ёсць у яго якія-небудзь ідэі наконт таго, кім можа быць забойца. Пытанне заспела яго знянацку. «Забіць такога, як Рон Ларкін? Гэта невытлумачальна. Я паняцця не маю, хто хоча яго смерці».
  Том праводзіў міністра, а Кіці села на канапу. Праз імгненне памочнік вярнуўся з падносам кавы. Кіці ўзяла кубак, але не адпіла. Яна пакінула яго паміж сашчэпленымі рукамі.
  Сакс кіўнула на вялікі бінт на перадплеччы. "Ты ў парадку?"
  «Так», - сказала яна, як быццам адзіны боль быў ад размовы. Яна глядзела на сваю руку. «Доктар сказаў, што гэта частка адной з куль. Ён разваліўся». Яна падняла вочы. "Гэта магло б былі ад таго, хто забіў Рона. Я не ведаю, што пра гэта думаць».
  Райм адказала Саксу, які валодаў большымі навыкамі працы з людзьмі, чым ён, і дэтэктыў спытаў яе пра стральбу.
  Кіці і яе муж ездзілі па краіне, каб сустрэцца з кіраўнікамі кампаній і іншых некамерцыйных арганізацый. Мінулай ноччу яны прыляцелі з Атланты, дзе сустракаліся з адным з пастаўшчыкоў, у якога дабрачынная арганізацыя купляла дзіцячыя сумесі. Лімузін забраў іх у LaGuardia, а затым адвёз у гарадскі дом каля поўначы.
  «Машына нас высадзіла. Мы зайшлі ўнутр і адразу леглі спаць — было позна, мы былі знясіленыя. Потым рана раніцай я нешта пачуў. Гэта мяне разбудзіла. Ператасоўка, не ведаю. Ці скрыгат. Памятаю, я быў так стомлены, што не рухаўся. Я проста ляжаў з расплюшчанымі вачыма».
  Верагодна, гэта выратавала ёй жыццё, падумаў Рым. Калі б яна перавярнулася або ўстала з ложка, забойца застрэліў бы яе першай.
  Потым яна ўбачыла нешта на балконе, постаць чалавека.
  «Спачатку я падумаў, што гэта мыйшчык вокнаў. То бок, я ведаў, што гэтага быць не магло, але я быў ачмурэлы, а ён выглядаў так, быццам трымаў ракель. Але гэта было зусім ня тое».
  .32.
  Яна пачула, як разбіваецца шкло і лопае, потым бурчыць муж.
  «Я закрычаў і выкаціўся з ложка. Я пазваніў дзевяць-адзін-адзін. Я нават не зразумеў, што мяне застрэлілі, пакуль пазней я не ўбачыў, што ў мяне цячэ кроў».
   Сакс выцягнуў яе і атрымаў дадатковую інфармацыю. Забойца быў белым чалавекам з цёмнымі кучаравымі валасамі, апранутым у нейкую цёмную вопратку. У яго былі шырокія плечы.
  Стэроіды . . .
  Святло, сказала Кіці, было занадта слабым, каб бачыць яго твар.
  Успамінаючы здымкі гарадскога дома ў фармаце HD, Райм спытаў: «Ці здаралася вам, калі вы вярнуліся дадому, выйсці на балкон? Ці было там нешта незвычайнае? Мэбля пераносілася?»
  «Не, мы проста леглі спаць».
  Сакс спытаў: «Як забойца мог даведацца, што вы былі там мінулай ноччу?»
  «Гэта было ў газетах. Мы былі тут на некалькіх мерапрыемствах па зборы сродкаў і на сустрэчы з кіраўнікамі іншых дабрачынных фондаў. У «Таймс» быў артыкул пра гэта, я думаю».
  Сэліта спытаў: «У вас ёсць якія-небудзь думкі наконт таго, чаму яго маглі забіць?»
  Яе рукі былі сплецены вузламі. Рыфма падумала, ці не зламаецца яна. Яна ўздыхнула і сказала: «Я ведаю, што ў яго былі ворагі. Калі ён быў у Афрыцы ці на Далёкім Усходзе, у яго была служба аховы. Але тут. . . не ведаю Усё гэта было так нова для мяне. . . . Вы можаце пагаварыць з яго братам. Я гаварыў з ім сёння раніцай. Зараз ён ляціць з Кеніі разам з жонкай. Яны будуць тут сёння вечарам. Ці, калі вы хочаце пагаварыць з кім-небудзь зараз, вы можаце патэлефанаваць Бобу Келсі. Ён быў правай рукой Рона ў фундацыі. Ён вельмі засмучаны, але хацеў бы дапамагчы».
  І з гэтым яе голас перастаў працаваць. Яна захлынулася і пачала ўсхліпваць.
  Сакс паглядзеў на Райма, які кіўнуў.
   Яна сказала: «Вось і ўсё, Кіці. Мы не хочам вас больш трымаць».
  Нарэшце яна авалодала сабой.
  Том увайшоў у пакой і даў ёй салфетку. Яна падзякавала і выцерла твар.
  «Цяпер, — сказаў Лон Сэліта, — хтосьці будзе сачыць за табой».
  Кіці пахітала галавой і ледзь чутна засмяялася. «Я ведаю, што я крыху хісткі. Але я буду ў парадку. Я проста. . . Гэта ўсё так ашаламляльна. Я застануся з братам Рона, калі яны вернуцца. І ў мяне сям’я таксама ў раёне. Ах, і сын Рона з жонкай ляцяць з Кітая». Глыбокі ўдых. «Гэта быў самы цяжкі званок. Яго сын».
  «Ну, місіс Ларкін, я кажу пра целаахоўніка».
  «А . . . ахоўнік? Чаму?»
  Сакс сказаў: «Вы істотны сведка. Ён спрабаваў забіць і цябе. Ёсць шанец, што ён можа паспрабаваць яшчэ раз».
  «Але я нічога не бачыў, сапраўды».
  Райм адзначыў: «Ён гэтага не ведае».
  Жанчына-міліцыянт сказала: «Быць істотным сведкам — гэта не толькі ўстанаўленне асобы злачынцы. Вы маглі б даць паказанні, калі здарыўся інцыдэнт, гукі стрэлаў, дзе ён стаяў, як стаяў, як трымаў пісталет. Усё гэта можа дапамагчы яго асудзіць».
  «Ну, у нас у кампаніі ёсць супрацоўнікі аховы».
  Сэліта сказаў: «Верагодна, лепш застацца з паліцэйскім, ведаеце».
  "Я мяркую . . . Вядома. Я проста не магу ўявіць, каб нехта пайшоў на працу, каб зрабіць мне балюча. «
  Рыфм заўважыў, што Лон Сэліта спрабуе паставіць добры фронт. - Гэй, - сказаў пакамечаны дэтэктыў, - шанцаў тысяча аднаму супраць гэтага. Але, ведаеце, чаму б не падстрахавацца?»
  
  Мажны мужчына стаяў ля акна малавыкарыстоўванай кухні ў сваім доме ў Нью-Джэрсі. Ён стаяў спіной да віду — нядрэннага: гарызонту Манхэтэна — і глядзеў маленькі тэлевізар з плоскім экранам у гасцінай.
  «Я зараз гляджу, капітан».
  Прайшло некалькі гадоў з таго часу, як Картэр быў салдатам - цяпер ён быў "кансультантам па бяспецы", што было такой жа добрай апісаннем працы, - але пасля ўсёй ваеннай падрыхтоўкі ён адчуваў сябе найбольш камфортна звяртацца да людзей па званні. Сам ён быў проста Картэрам. Да людзей, якія яго нанялі, да людзей, з якімі ён працаваў. Картэр.
  Па тэлебачанні каментатар згадваў, што жонка Рональда Ларкіна перажыла напад. Яе назвалі рэчавым сведкам.
  «Хм». Картэр буркнуў.
  Калі Картэр быў за мяжой, выконваючы задачы па «бяспецы», ён часта разлічваў на інфармацыю ад журналістаў. Ён быў здзіўлены тым, колькі канфідэнцыяльнага матэрыялу яны выдалі ў абмен на тое, што ён ім сказаў - што звычайна было проста лухтой.
  З'явіўся другі дыктар, і гісторыя ператварылася ў адну пра тое, што добра зрабіў Фонд Ларкіна, колькі грошай ён выдаткаваў.
  Картэр быў звязаны з вялікай колькасцю сапраўды багатых людзей. Толькі некалькі шэйхаў на Блізкім Усходзе мелі столькі грошай, колькі Рональд Ларкін, лічыў ён.
  О, быў той французскі бізнесмен. . .
  Але, як і Ларкін, ён ужо не быў багатым. Ён быў мёртвы.
  «Ларкін прыехаў у горад, каб сустрэцца з кіраўнікамі іншых некамерцыйных арганізацый аб аб'яднанні іх арганізацый у супер-дабрачынную арганізацыю, каб аб'яднаць іх намаганні ў Афрыцы, дзе лютуюць голад і хваробы. А цяпер адправімся да нашага карэспандэнта ў рэгіён Дарфур у Заходнім Судане, дзе . . .”
  Яда, бля, бля. Картэр выключыў прыладу, пульт быў малюсенькай штучкай у яго масіўнай руцэ.
  Затым Картэр уважліва слухаў капітана, які быў вельмі заклапочаны.
  Пасля хвіліны маўчання Картэр сказаў: «Я паклапачуся пра гэта, капітан. Я буду сачыць за тым, каб усё было зроблена правільна».
  Паклаўшы слухаўку, Картэр зайшоў у сваю спальню і прагледзеў шафу, дзе знайшоў дзелавой касцюм. Ён пачаў нацягваць цёмна-сінія штаны, але потым спыніўся. Ён замяніў касцюм у шафе і выбраў той, які быў памерам 48. Было нашмат прасцей насіць пісталет незаўважна, калі ты насіў касцюм, які быў на адзін памер большы.
  Праз дзесяць хвілін ён быў у сваім лясна-зялёным Jeep Cherokee і ехаў у бок Манхэтэна.
  
  Роберт Келсі, лысеючы, падцягнуты бізнесмен, быў аперацыйным дырэктарам Фонду Ларкіна, што азначала, што яго праца складалася ў тым, каб раздаваць каля трох мільярдаў долараў у год.
  «Гэта не так проста, як здаецца».
  Райм пагадзіўся пасля таго, як мужчына растлумачыў: дзяржаўныя пастановы, падатковыя законы, палітыку Вашынгтона, палітыку Трэцяга свету і, магчыма, самае страшнае з усіх, адпраўку запытаў ад тысяч людзей і арганізацый якія прыходзілі да вас, маючы патрэбу ў грошах на душэўныя справы - людзі, якіх вам прыйшлося адправіць з пустымі рукамі.
  Чалавек быў на той жа канапе, што і Кіці Ларкін гадзіну таму. У яго таксама быў той рассеяны, растрапаны выгляд чалавека, які рана прачнуўся з трагічнымі навінамі і яшчэ не мог цалкам успрыняць іх.
  «У нас ёсць некаторыя доказы, некалькі падказак, - сказаў Лон Селіта, - але ў нас пакуль няма дакладнага матыву. У вас ёсць ідэі, хто хацеў бы яго смерці? Місіс Ларкін не думала пра гэта».
  Лінкальн Райм рэдка цікавіўся матывамі падазраваных — ён лічыў іх самай слабой часткай справы. (Доказы, вядома, былі для яго самымі важкімі.) Тым не менш, відавочныя матывы могуць накіраваць вас у напрамку добрых доказаў, якія прывядуць да асуджэння.
  «Хто хацеў бы яго смерці?» — са змрочнай усмешкай паўтарыла Келсі. «Для чалавека, які раздаў мільярды галодным або хворым дзецям, вы былі б здзіўлены, колькі ў яго было ворагаў. Але я паспрабую даць вам ідэю. За апошнія пару гадоў нашы вялікія намаганні заключаліся ў дастаўцы ежы і лекаў ад ВІЧ у Афрыку і фінансаванні адукацыі ў Азіі і Лацінскай Амерыцы. Цяжэй за ўсё працаваць у Афрыцы. Дарфур, Руанда, Конга, Самалі. . . . Рон адмовіўся даваць грошы непасрэдна ўраду. Проста знікла б у кішэнях мясцовых чыноўнікаў. Такім чынам, што мы робім, гэта купляем ежу тут ці ў Еўропе і адпраўляем яе туды, куды яна патрэбна. Тое самае і з лекамі. Не тое, што гэта выключае карупцыю. У тую хвіліну, калі карабель прыстане, з'явіцца нехта са зброяй, які будзе дастаўляць ваш рыс ці пшаніцу. Дзіцячую сумесь скралі і альбо прадалі або выкарыстоўваецца для рэзкі наркотыкаў. А лекі ад ВІЧ пераліваюць у новыя бутэлькі і прадаюць праз мяжу людзям, якія маюць грошы, каб плаціць па цяперашнім стаўцы. Хворыя, для якіх ён быў прызначаны, атрымліваюць разбаўленыя версіі. А часам проста ваду».
  «Гэта дрэнна?» — спытаў Сэліта. «Ісус».
  «О, так. Мы губляем пятнаццаць, дваццаць працэнтаў у год нашых афрыканскіх ахвяраванняў на крадзяжы і згоны. Дзясяткі мільёнаў. І нам пашанцавала больш, чым большасці дабрачынных арганізацый. . . . Вось чаму Рон быў такім непапулярным. Ён настойвае на тым, каб мы кантралявалі раздачу там ежы і лекаў. Мы заключаем здзелкі з лепшымі мясцовымі арганізацыямі, якія выконваюць працу. Часам гэтыя групы, такія як Liberian Relief, звязаны з апазіцыйнымі палітычнымі партыямі. Такім чынам, гэта азначае, што ён уяўляе пагрозу для ўрада, які знаходзіцца ва ўладзе.
  «Тады ёсць іншыя рэгіёны, дзе ўрад законны, і ён распаўсюджвае праз іх. Што робіць яго пагрозай для апазіцыі . Потым ёсць ваеначальнікі. І фундаменталісцкія ісламскія групы, якія ўвогуле не жадаюць дапамогі Захаду. І арміі і апалчэнцы, якія хочуць, каб людзі галадалі, таму што яны выкарыстоўваюць голад як інструмент. . . О, гэта кашмар».
  Келсі горка засмяялася. «Затым антыамерыканскія краіны па ўсім свеце: арабскі блок, Іран і Пакістан, Інданезія і Малайзія на Далёкім Усходзе. . . . Фонд, вядома, прыватны, але там нас бачаць як руку Вашынгтона. І, у пэўным сэнсе, мы. Ды і гэта толькі за мяжой. А цяпер давайце пагаворым пра Амэрыку».
  «Тут?» — спытаў Сакс. — Тут у яго былі ворагі?
  «О, так. Вы лічыце, што справа дабрачыннасці напоўнена са святымі? Адгадайце яшчэ раз. Я займаўся карпаратыўнай бухгалтэрыяй, і я скажу вам, што самыя бязлітасныя карпаратыўныя рэйдэры нішто ў параўнанні з генеральнымі дырэктарамі дабрачынных арганізацый. Рон купляў ежу ў паўтузіна пастаўшчыкоў тут і ў Еўропе. Не магу сказаць, колькі тон гнілога рысу і кукурузы нам спрабавалі прадаць. Рон паведаміў у FDA пра паўтузіна з іх.
  «Здаецца, некаторыя кіраўнікі думаюць, што дабрачыннасць пачынаецца дома. Адна арганізацыя захацела працаваць з намі, і Рон даведаўся, што кіраўнік атрымлівае заробак у пяцьсот тысяч у год, і лётаў па краіне на прыватным самалёце, які аплачваў фонд.
  «Рон адпусціў іх, патэлефанаваў у Times і перадаў ім гісторыю. На наступны дзень генеральнага дырэктара звольнілі».
  Келсі зразумеў, што ён пачаў нервавацца. «Прабачце. Цяжка ў наш час рабіць дабро. А цяпер, калі яго няма? Гэта будзе значна цяжэй».
  «А як наконт асабістага жыцця Ларкіна?»
  «Яго першая жонка памерла дзесяць гадоў таму», - сказала Келсі. «У яго ёсць дарослы сын, які ўдзельнічае ў энергетычных сумесных прадпрыемствах у Кітаі. У іх былі вельмі добрыя адносіны. Ён будзе разбураны гэтым».
  «А як наконт яго новай жонкі?»
  «О, Кіці? Яна была добрая для яго, і яна таксама кахала яго. Бачыце, у яе ёсць свае грошы — у яе бацькі быў тэкстыльны бізнес ці што. Вы можаце сабе ўявіць, што Рон сустракаў шмат жанчын, якія імкнуліся толькі да аднаго. Яму было цяжка. Але яна была сапраўднай».
  «Яго брат?» — спытаў Сэліта.
  «Пітэр? Што пра . . . ? Вы маеце на ўвазе, ці мог ён быць датычны да яго смерці?» Смех. «Не, не, немагчыма. Яны былі вельмі блізкія. Ён таксама паспяховы. Мае сваю фірму. Не такі багаты, як Рон, але я кажу пра трыццаць мільярдаў замест ста. Грошы яму не патрэбныя былі. Да таго ж яны мелі аднолькавыя каштоўнасці, шмат працавалі на фундамент. Гэта была поўная занятасць Рона, але Пітэр усё роўна працаваў дваццаць-трыццаць гадзін у тыдзень у дадатак да свайго поўнага графіка ў якасці генеральнага дырэктара ўласнай кампаніі».
  Затым Сэліта папрасіў канкрэтны спіс людзей, якія маглі мець крыўду на Рона Ларкіна — з усіх катэгорый, пра якія згадвала Келсі. Пэўны час пісаў.
  Келсі працягнуў Сэліта аркуш і сказаў, што ён паспрабуе падумаць пра каго-небудзь яшчэ. Чалавек, выглядаючы аслупянелым, развітаўся і пайшоў.
  Мэл Купер выйшаў з лабараторыі, разгінаючы рукі.
  «Як місія?» — спытаў Рыфма.
  «Вы ведаеце, колькі там было вузлоў?»
  - Дваццаць чатыры, - сказаў Рым. «І я адзначыў час дзеяслова. Вы скончылі».
  «Я думаю, што ў мяне ёсць запясцевы канал. Але ў нас усё атрымалася».
  «Вы знайшлі яго візітоўку?»
  «Магчыма, нешта такое ж добрае. Шалупіна. Вельмі дробная шалупіна».
  "З чаго?"
  «Рыс».
  Рыфм кіўнуў, сціснуўшы вусны. І Сакс сказаў менавіта тое, што думаў: «Пастаўкі прадуктаў харчавання, якія фонд адправіў у Афрыку? Так што стралка маглі завербаваць там».
  «Ці кімсьці, хто валодае фермай. Ці прадае рыс. Можа, той, хто прадаваў гнілыя грузы».
  - І марское дызельнае паліва, - сказаў Мэл Купер, кіўнуўшы на графік. «Грузавыя караблі».
  Sachs дадаў запіс у свой графік.
  «Давайце паглядзім на спіс, які склала для нас Келсі».
  Сакс заляпіў старонку на дошку.
  « Звычайныя падазраваныя?» Рыфм пырхнуў халодным смехам. «Тыповыя забойствы маюць, што? Чатыры ці пяць вяршынь? А на якой сажалцы мы тут ловім рыбу?» Ківок на спіс. «Большасць краін Трэцяга свету, палова Блізкага Усходу і Еўропы і значная частка карпарацый са спісу Fortune Five Hundred».
  «І ўсё, што ён рабіў, — сказаў Сакс, — раздаваў грошы людзям, якія ў іх мелі патрэбу».
  «Вы не ведаеце гэты выраз?» - прамармытаў Сэліта. «Ні адна добрая справа не застаецца беспакаранай».
  ЗАБОЙСТВА РОНАЛЬДА ЛАРКІНА
  
  • валакно койра.
  • Бруд з саду пад балконам.
  • Цёмныя валасы, кучаравыя. Няма лямпачкі.
  • Кавалачак гумы, чорны, магчыма, з падэшвы абутку.
  • Бруд і пясок са слядамі марскога дызельнага паліва, салёнай вады.
  • Адсутнасць фрыкцыйных грабянёў, слядоў пратэктара, слядоў інструментаў.
  • Ворс, які змяшчае сляды стэроідаў Дианабола. Спартсмен?
  • аўтаматычны калібр .32, шумаглушыцель, аскепкавыя кулі.
  • Крук CMI, загорнуты ў палоскі старой фланелевай кашулі.
  • Вяроўка Mil-Spec 550, завязаная. Чорны.
  • Рысавая шалупіна, заціснутая ў сучок.
  Падазраваны:
  • Грамадзянін ЗША, іншыя пашпарты?
  • навучанне ў Еўропе.
  • найміт з афрыканскімі і блізкаўсходнімі сувязямі.
  • адсутнасць матыву.
  • высокая плата.
  • працадаўца невядомы.
  
  Маладому афіцэру было не па сабе.
  Ён быў толькі што прызначаны дэтэктывам, усё яшчэ чакаў звання, і яму была даручана няўдзячная праца — суправадзіць бедную ўдаву назад у яе гарадскі дом, каб забраць вопратку, а затым перадаць яе целаахоўніку.
  Не тое каб яна збівала яго ці нешта падобнае. Не, усё было якраз наадварот. Яна здавалася такой аддаленай, засмучанай і заплаканай, што ён не ведаў, што ёй сказаць, як дзейнічаць. Ён хацеў, каб яго жонка была тут; яна даволі хутка супакоіла жанчыну. Але сам дэтэктыў? Не, гэта была не яго сіла. Ён спачуваў, вядома, але не ведаў, як гэта выказаць. Ён праслужыў у войску ўсяго пяць гадоў, у асноўным у патрулі, і ў яго было вельмі мала магчымасцей сустрэцца з гора-роднымі. Аднойчы смеццявоз урэзаўся ў бок прыпаркаванага пазадарожніка, загінула жанчына-кіроўца. Яму прыйшлося расказаць мужу, што здарылася, і яму спатрэбіліся тыдні, каб пазбавіцца ад жаху і смутку на твары мужчыны.
  Цяпер ён працаваў дэтэктывам у аддзеле наркотыкаў. Выпадковыя целы, выпадковыя ўдовы. Ніхто з іх так не смуткуе. Многія, здавалася, не клапаціліся аб тым, што іх мужы мёртвыя.
  Ён глядзеў на Кіці Ларкін, якая стаяла ў дзвярах свайго гарадскога дома, здавалася, паралізаваная.
  «Што-то не так?» — спытаў ён, потым у думках штурхнуў сябе нагамі.
  Дык . . .
  Вядома, ён меў на ўвазе, ці ёсць у доме нешта незвычайнае, што яму варта было б разгледзець, патэлефанаваўшы лейтэнанту Сэліта. Яго рука адбіўся ад свайго «глока», які ён выцягваў паўтара дзясятка разоў за сваю кар'еру, але ніколі не стрэліў.
  Кіці пахітала галавой. - Не, - прашаптала яна і, здаецца, зразумела, што спынілася. «Прабачце». Яна працягнула ў хату. «Я зайду на некалькі хвілін. Я збяру сумку».
  Дэтэктыў рабіў ланцуг ад пярэдняй да задняй часткі дома, калі ўбачыў чорны седан, які спыніўся на вуліцы.
  Афраамерыканка ў цёмным касцюме вылезла і падышла да яго. Яна бліснула значком.
  Дзяржаўны дэпартамент ЗША.
  - Я бяру на сябе ахову місіс Ларкін, - сказала яна са слабым акцэнтам, якога мужчына не мог зразумець.
  «Вы...»
  - Займаюся аховай місіс Ларкін, - павольна паўтарыла жанчына.
  «Добра, — падумаў афіцэр з палёгкай, што яму не давядзецца сядзець і глядзець, як жанчына плача. Але потым падумаў: трымайся.
  «Секундучку».
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  Паліцэйскі дастаў тэлефон і патэлефанаваў лейтэнанту Сэліта.
  «Так?» - спытаў бурклівы паліцэйскі з буйных спраў.
  «Дэтэктыў, проста хацеў паведаміць вам, што целаахоўнік прыбыў сюды, за жанчынай Ларкін. Але яна з Дзярждэпартамента, а не з нас».
  «Што?»
  «Дзярждэпартамент».
  «Так? Як яе клічуць?"
   Дэтэктыў яшчэ раз папрасіў паказаць яе пасведчанне, і яна яго паказала. «Норма Сэджвік».
  «Пачакай хвілінку».
  — сказаў ён Норме. «Проста трэба праверыць».
  Яна не выглядала звар'яцелай, але на яе твары было крыху «што заўгодна». Здавалася, што гэта пачатковец. Добра, ты, федзічная сука, у цябе калі-небудзь страляў ашалелы васемнаццацігадовы хлопец, узброены SIG-Sauer і нажом? Вось як ён правёў вечар мінулага панядзелка.
  Ён толькі ўсміхнуўся ёй.
  На другім канцы лініі рука Сэліта трымала трубку і размаўляла з кімсьці іншым. Дэтэктыў цікавіўся, ці быў гэта легендарны Лінкальн Рыфм. Ён ведаў, што Селіта час ад часу працаваў з ім. Ён ніколі не сустракаўся з Раймам. Хадзілі чуткі, што яго насамрэч не існуе.
  Праз некалькі хвілін — здавалася, назаўсёды — Сэліта вярнуўся на лінію.
  «Так, усё ў парадку».
  Дзякуй, падумаў дэтэктыў. Ён мог пакінуць місіс Ларкін і яе гора і ўцячы туды, дзе яму было нашмат камфортней: у свет наркотыкаў Усходняга Нью-Ёрка і Паўднёвага Бронкса.
  
  «Норма, куды мы ідзем?» — спытала Кіці, якая сядзела на заднім сядзенні, у каржакаватага, прывабнага агента Дзярждэпартамента, які ехаў на «Лінкальн Таун Кар».
  «Гатэль побач з нашым офісам у Мідтаўне. У асноўным мы валодаем адным з верхніх паверхаў, таму персанал не сядзіць туды гасцей без нашага дазволу. Зараз тут пуста. Ты там будзеш адзін. Я застануся ў пакоі насупраць зала, і іншы агент будзе там усю ноч. Гэта не лепшы гатэль у свеце, напэўна, не той, да якога вы прывыклі, але нядрэнны. У любым выпадку, гэта бяспечней, чым заставацца ў сваім гарадскім доме».
  - Магчыма, - ціха сказала ўдава. «Але я вярнуся туды, як толькі змагу». Яна падняла вочы і ў люстэрку задняга віду ўбачыла цёмны твар агента, які разглядаў яе. «Будзем спадзявацца, што ўсё хутка вырашыцца».
  Некалькі хвілін ехалі моўчкі. Потым Норма спытала: «Як твая рука?»
  «Гэта нічога, сапраўды.» Удава дакранулася да бінта. Яе рана ўсё яшчэ моцна пякло, але яна перастала прымаць абязбольвальныя, якія ёй прапісаў лекар.
  «Чаму Дзярждэпартамэнт мяне цікавіць? Я не зусім разумею».
  «Ну, ваш муж працуе за мяжой».
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  «Адчувальныя пытанні. Ведаеш." Больш яна нічога не дадала.
  А Кіці падумала: гэта смешна. Апошняе ў свеце, чаго яна хацела, гэта целаахоўнік. Яна паспрабавала б, каб жанчыну адправілі назад у яе офіс, як толькі прыедуць Пітэр Ларкін і яго жонка.
  Кіці думала пра Пітэра і яго сям'ю, калі даведалася, што Норма Сэджвік зацякла. Яе плечы згорбіліся, і яна ўвесь час глядзела ў люстэрка задняга віду. "Місіс. Ларкін, мне здаецца, за намі едзе машына.
  "Што?" Кіці павярнулася. «Немагчыма».
  «Не, я амаль упэўнены. Я трэніраваўся ва ўхіленні, але ён увесь час са мной».
   «Гэты зялёны джып?»
  «Гэта ўсё, так».
  «Хто за рулём?»
  «Мужчына, я думаю. Белы. Здаецца, адзін».
  Кіці паглядзела. Не мог бачыць унутр. Вокны былі таніраваныя.
  Норма ўзяла мабільнік і пачала тэлефанаваць.
  Гэта вар'яцтва, падумала Кіці. Гэта не мела сэнсу для -
  «Сцеражыся!» — заплакала Норма.
  У парыве хуткасці Cherokee паскорыўся прама да іх, а затым вывез іх з вуліцы праз абочыну ў парк.
  «Што ён робіць?» - гаўкнула Норма.
  «Не магу сказаць!»
  У яе тэлефон агент сказаў: «Гэта Седжвік. У нас ёсць нападнік! Мэдысан і дваццаць трэцяя. Парк. Ён..."
  Затым джып даў задні ход і паскорыўся прама да іх.
  Кіці ўскрыкнула, апусціла галаву і чакала ўдару.
  Але Норма паскорылася і паехала далей на траву ў парку, спыніўшыся перад тым, як урэзацца ў часовую сеткавую агароджу вакол будаўнічай пляцоўкі. Джып выехаў за абочыну і спыніўся побач.
  «Вон, да чорта!» — закрычала Норма. «Вандруй!» Яна ўскочыла з пярэдняга сядзення і са стрэльбай у руцэ вырвала заднія дзверы.
  Сціскаючы сумачку, Кіці выскарабкала з машыны. Норма ўзяла яе за руку і ледзь не пацягнула ў кусты, а пешаходы і наглядчыкі ўцяклі. Джып спыніўся. Дзверы адчыніліся, і Кіці падалося, што кіроўца выслізнуў.
  "Ты ў парадку?" Трымаючы зброю, Норма ўважліва агледзела яе.
  «Так, так!» — крыкнула Кіці. "Я ў парадку. Сачыце за ім! Ён выйшаў з машыны».
  Нападнік, салідны белы чалавек у цёмным касцюме і белай кашулі, хутка рушыў праз кусты да іх, затым знік за кучай будаўнічых матэрыялаў.
  "Дзе ён? Дзе ?»
  Кіці зірнула на пісталет у руцэ жанчыны. Яна трымала яго ўстойліва і, здавалася, ведала, што робіць. Але яна загнала іх у тупік. Бегчы не было куды. Кіці азірнулася на машыну. нічога.
  Рух над імі.
  Норма ўскрыкнула, і Кіці падняла галаву і ўбачыла фігуру, якая вісела над плотам, са стрэльбай у руцэ.
  Але гэта быў не нападнік. Яны глядзелі на супрацоўніка паліцыі Нью-Ёрка ў форме. Ён убачыў пасведчанне на шыі Нормы, але не стаў рызыкаваць. Яго пісталет быў накіраваны прама ў бок агента.
  «Апусці зброю і прадставіся!»
  «Я з Дзярждэпартамента. Бяспека».
  «Апусці зброю і пакажы».
  «Ісус Хрыстос», - адрэзаў Кіці. «Яна мяне ахоўвае. За намі чалавек».
  Норма накіравала стрэльбу ў зямлю і з другая рука працягнула пасведчанне. Ён прачытаў і кіўнуў. «Вы павінны былі патэлефанаваць».
  «Гэта проста адбылося. Глядзі, вунь там. Вашы дзве гадзіны. Белы самец, вялікі хлопец. Выгнаў нас з вуліцы. Магчыма, са зброяй».
  «Што ён шукае?»
  «Яна сведка забойства».
  Тады афіцэр нахмурыўся. «Гэта ён?» Ён глядзеў на машыну Нормы. Кіці ўбачыла мужчыну, які прысеў ззаду.
  - Так, - сказала Норма. Потым Кіці: «Лязь!» І шпурнуў яе на асфальтавую дарожку, на якой яны прыселі. Кіці была ў лютасці. Яна павінна была настаяць, каб яны засталіся ў гарадскім доме.
  «Ты, пачакай!» — крыкнуў афіцэр, кідаючыся наперад. «Міліцыя. Не варушыся!»
  Але да таго часу зламыснік зразумеў, што яго колькасць перавышае. Ён памчаўся назад да свайго джыпа. Ён пераехаў аўтамабіль заднім ходам праз бардзюр і паскорыў Мэдысан, пакінуўшы пасля сябе шлейф сіняга дыму.
  
  Праз відэасістэму высокай выразнасці Лінкальн Райм са сваёй лабараторыі назіраў, як Кіці Ларкін размаўляе з Селіта і Саксам у чорным гарадскім аўтамабілі. Удава дрыготкім голасам расказвала ім пра здарэнне.
  Рыфм думаў: гэтая сістэма - вынаходніцтва. Быццам бы людзі былі тут жа перад ім.
  «Я не магла дакладна сказаць, што здарылася», - сказала Кіці. «Гэта ўсё было так хутка. Я нават не бачыў яго выразна».
  Норма Седжвік распавяла пра інцыдэнт аналагічным чынам. Яны адрозніваліся колерам адцення зялёнага джыпа, у рост нападніка, у колер кашулі.
  Сведкі . . . Рыфма не надта ім верыла. Нават сумленныя бянтэжацца. Яны сумуюць па рэчах. Яны няправільна інтэрпрэтуюць тое, што бачаць.
  Ён быў нецярплівы. «Сакс?»
  Ён убачыў, як экран крыху падскочыў, калі яна пачула яго голас.
  «Прабачце», — сказала яна Кіці і Сэліта. Сцэна павярнулася, калі яна вылезла з машыны і пайшла прэч.
  «Што, Рыфм?»
  «Нам не трэба турбавацца аб тым, што яны ўбачылі ці не ўбачылі. Я хачу абшукваць месца здарэння. Кожны сантыметр».
  «Добра, Рыфм. Я вазьмуся за працу».
  Сакс хадзіла па сетцы — тэрмін Райма для найбольш поўнага, некаторыя сказалі б, што прымусовага спосабу агляду месца злачынства — са сваёй звычайнай стараннасцю. Лабараторны тэхнік з Квінса апрацаваў доказы ў задняй частцы аўтамабіля хуткага рэагавання на месцы злачынства. Але адзінае, што мела дачыненне да забойства Ларкіна, - гэта яшчэ два валакна какосавага валакна, падобныя на тое, што на балконе. Адно з валокнаў было ўціснута ў маленькую чорную крапінку, якая магла паходзіць са старой кнігі ў скураным пераплёце; Рыфм успомніў падобныя доказы са справы некалькі гадоў таму.
  «Больш нічога?» — раздражнёна спытаў ён.
  "Не."
  Рыфма ўздыхнула.
  У крыміналістыцы ёсць вядомае правіла, якое называецца прынцыпам Локара. Француз Эдмон Локар, адзін з бацькоў крыміналістыкі, прыдумаў правіла, якое прадугледжвала непазбежны абмен слядамі доказаў (ён казаў пра «пыл») паміж злачынцам і альбо месцам злачынства, альбо ахвярай.
   Рым верыў у прынцып Локара; насамрэч, гэта была асноўная сіла, якая прымушала яго няўмольна падштурхоўваць тых, хто працаваў на яго — і падштурхоўваць сябе таксама. Калі гэтую сувязь, якой бы крохкай яна ні была, удасца ўсталяваць, злачынца можа быць знойдзены, злачынствы раскрытыя і будучыя трагедыі прадухілены.
  Але стварэнне такой сувязі прадугледжвае, што следчы можа знайсці, вызначыць і зразумець наступствы гэтых следавых доказаў. У выпадку з забойствам Ларкіна Райм не быў упэўнены, што зможа. У гэтым могуць адыграць пэўную ролю акалічнасці — асяроддзе, трэція асобы, лёс. Таксама забойца можа быць занадта разумным і старанным. Занадта прафесійна , як заўважыў Фрэд Дэлрэй.
  Кожную паразу Сакс успрымаў асабіста. «Прабач, Рыфм. Я ведаю, што гэта важна».
  Ён сказаў нешта грэбліва. Не хвалюйцеся, мы будзем працягваць агляд рэчаў у лабараторыі, магчыма, выкрыццё выявіць што-небудзь карыснае. . . .
  Але ён меркаваў, што яго заспакаенне падалося ёй памылковым.
  Гэта, вядома, зрабіў для яго.
  
  "Ты ў парадку?" — спытала Норма.
  «Калені баляць. Калі я апусціўся на зямлю».
  «Прабачце за гэта», — сказаў агент, гледзячы на Кіці з люстэрка задняга віду. У Нормы былі высокія скулы і экзатычныя егіпецкія вочы.
  «Не будзь дурным. Вы выратавалі мне жыццё». Кіці, аднак, усё яшчэ злавалася. Яна замоўкла.
  Ехалі яшчэ хвілін дваццаць. Кіці зразумела, што яны часта ходзяць па крузе і падвойваюцца. Яна азірнулася адзін раз і ўбачыла, што яны былі рушыў услед - толькі на гэты раз гэта была паліцэйская машына без апазнавальных знакаў, якой кіраваў той высокі афіцэр з такімі ж рыжымі валасамі, як і яна, Амелія Сакс.
  У Нормы зазваніў тэлефон. Яна ўзяла трубку, паразмаўляла, а потым адключылася.
  «Гэта была яна, міліцыянтка за намі. Ніякіх прыкмет джыпа».
  Кіці кіўнула. «А нумарны знак ніхто не бачыў?»
  «Не. Але гэта, напэўна, скрадзеныя біркі».
  Яны працягвалі рух, рухаючыся ў выпадковым парадку. Сакс час ад часу знікаў, праязджаючы па адной вуліцы і па другой, відаць, шукаючы джып гэтага чалавека.
  Агент пачаў: «Я мяркую…»
  Яе тэлефон зазваніў. «Агент Сэджвік. . . Што?"
  Кіці ўстрывожана паглядзела ў люстэрка. Што цяпер? Яна захварэла ад інтрыгі.
  - Гэта Амелія, - сказала ёй Норма. «Яна сказала, што заўважыла джып! Ён побач».
  «Дзе?»
  «Блок! Ён ехаў паралельна нам. як? Ён ніяк не мог сачыць за намі!»
  Яна зноў прыслухалася да тэлефона. Потым паведаміў Кіці: «Яна гоніцца. Яе выклікаюць у іншыя падраздзяленні. Ён накіраваўся ў бок ФДР». У трубку яна спытала: «Як ён нас знайшоў? . . . Ты мяркуеш? Пачакай."
  Норма спытала Кіці: «Ён хаваўся за нашай машынай у парку Мэдысан Сквер, праўда?»
  «Так».
  Яна перадала гэта міліцыянтцы. Узнікла паўза. «Добра, магчыма. Мы праверым».
  Норма адключана. «Яна думае, што яго магло і не быць спрабуючы прычыніць вам боль у парку. Ён хацеў вывесці нас з машыны, каб пасадзіць следапыт пасля таго, як мы выскачылі».
  «Трэкер?»
  «Як GPS, саманавядзенне. Пайду пагляджу». Яна прыпаркавалася і вылезла, сказаўшы: «Вы праверце задняе сядзенне. І твае чамаданы. Магчыма, ён падсунуў яго туды. Гэта была б невялікая плястыкавая ці мэталічная скрынка».
  «Божа, які гэта быў кашмар», — падумала Кіці, цяпер яшчэ больш злосная. Хто, чорт вазьмі, быў гэты хлопец? Хто яго наняў?
  Кіці разарвала два свае чамаданы і высыпала іх змесціва на сядзенне, уважліва ўсё праглядаючы.
  нічога.
  Але потым яна пачула: «Гэй, паглядзі».
  Кіці выглянула ў акно і ўбачыла агента Дзярждэпартамента, які трымаў невялікі белы цыліндр дыяметрам каля трох цаляў, які ляжаў на сурвэтцы, каб яна не турбавала адбіткі пальцаў, здагадалася Кіці. «Намагнічаны, затрымаўся ў калодзежы. Гэта вялікі. Верагодна, мае радыус дзеяння пяць міль. Ён мог знайсці нас дзе заўгодна ў раёне. Чорт вазьмі, гэта быў добры званок». Яна паставіла яго на вуліцы каля абочыны, згорбіўшыся і, выкарыстоўваючы сурвэтку, важдалася, відаць, выводзячы з ладу.
  Праз імгненне тэлефон Нормы зноў зазваніў. Агент выслухаў, а потым змрочным голасам паведаміў: «Ён уцёк. Знік у Ніжнім Іст-Сайдзе».
  Кіці з агідай пацерла твар.
  Норма распавяла дэтэктыву пра прыладу сачэння і дадала, што яны накіроўваюцца ў гатэль.
  - Пачакай, - сказала Кіці, пакуючы чамаданы. «Як вы думаеце, чаму ён пакінуў толькі адзін трэкер?»
   Агент міргнуў вачыма. Потым кіўнуў. Яна сказала ў трубку: «Дэтэктыў Сакс, вы думаеце, што маглі б нас падвезці?»
  
  Праз пятнаццаць хвілін прыбыла Амелія Сакс. Норма працягнула ёй трэкер, і яна паклала яго ў поліэтыленавы пакет.
  Затым агент запіхнуў Кіці Ларкін у машыну дэтэктыва, і тры жанчыны разам паехалі ў гатэль. Па дарозе агент арганізаваў, каб іншы супрацоўнік службы бяспекі Дзяржаўнага дэпартамента забраў Town Car і вярнуў яго ў басейн для поўнага агляду. Былі нават здагадкі, што забойца, магчыма, заклаў выбуховае прыстасаванне ў той жа час, калі ён засунуў трэкер у калодзеж кола, таму выбухаперапрацоўчы аддзел паліцыі Нью-Ёрка таксама паглядзеў.
  Сакс высадзіла жанчын, патлумачыўшы, што адвязе трэкер у гарадскі дом таго афіцэра ў інвалідным вазку, ці кансультанта, хто б ён ні быў, Лінкальна Райма. Яна памчалася.
  Норма правяла Кіці ў гатэль. Гэта было даволі занядбанае месца, падумала жанчына. Яна чакала, што значныя сведкі і дыпламаты, якія клапоцяцца аб бяспецы, будуць размешчаны ў лепшых раскопках.
  Агент пагаварыў з кімсьці на стойцы рэгістрацыі, перадаў яму канверт і вярнуўся да Кіці.
  «Мне трэба зарэгістравацца?»
  «Не, усё паклапацілася».
  Яны выбраліся на чатырнаццаты паверх. Норма правяла яе ў пакой, сама выпісала і перадала ключ. «Вы можаце выклікаць абслугоўванне ў нумарах, каб зрабіць усё, што заўгодна».
   «Я проста хачу патэлефанаваць сям'і і Пітэру, а потым адпачыць».
  «Вядома, дарагі, ты ідзі наперад. Я буду праз калідор, калі вам што-небудзь спатрэбіцца».
  Кіці павесіла на ручку таблічку «Не турбаваць» і ўвайшла ў пакой. Ён быў такім жа ліпкім, як меркавала вестыбюль, і пахла цвіллю. Яна цяжка села на ложак, уздыхаючы. Яна заўважыла, што шторы на вокнах былі паднятыя, што здавалася дурной ідэяй для гатэля, дзе хаваюць сведак. Яна паднялася і зачыніла шторы, потым запаліла ў пакоі святло.
  Яна патэлефанавала на нумар офіса Пітэра Ларкіна і назвалася. Яна прыняла спачуванне сакратара мужчыны і спытала, калі прыедуць Пітэр і яго жонка. Гэта было каля дзевяці вечара. Яна пакінула яму паведамленне, каб ён патэлефанаваў ёй, як толькі яны ўвойдуць.
  Потым яна скінула чаравікі, легла на ложак, заплюшчыла вочы і заснула трывожным сном.
  
  Рыфм уціснуў галаву ў падгалоўнік свайго інваліднага крэсла. Ён адчуў, як рука Сакса абхапіла яго шыю і зрабіла масаж. У нейкі момант ён адчуў яе руку, а потым, хаця ён ведаў, што яна працягвала масаж, адчуванне знікла, калі яе пальцы спусціліся ўніз, ніжэй чацвёртага шыйнага пазванка, месца, дзе ён быў паранены.
  У іншы час гэта магло б выклікаць разважанні — альбо пра яго стан, альбо пра яго адносіны з Амеліяй Сакс. Але цяпер ён не ўсведамляў нічога, акрамя неабходнасці злавіць забойцу Рона Ларкіна, чалавека, які раздаў мільярды.
   "Як у нас справы, Мэл?"
  «Дайце мне хвілінку».
  «У вас іх было шмат. Што адбываецца?"
  Адчуванне масажу спынілася, але гэта адбылося не з-за руху яе рукі, а з-за таго, што яна адышла і дапамагала Куперу падрыхтаваць прадметнае шкло для даследавання пад мікраскопам.
  Райм у соты раз прагледзеў абноўленую табліцу доказаў.
  Адказ быў. Гэта павінна было быць. Іншых варыянтаў не было. Ні сьведкаў, ні дакладных матываў, ні сьціслага сьпісу падазраваных.
  Доказы, нязначныя кавалачкі слядоў, былі ключом.
  Прынцып Локара. . .
  Рыфма зірнула на гадзіннік.
  «Мэл?»
  Не адрываючыся ад Баўша і Ломба, тэхнік цярпліва паўтарыў: «Гэта павінна прайсці толькі хвіліну».
  Але кожная хвіліна азначала, што забойца быў на шэсцьдзесят секунд бліжэй да ўцёкаў.
  Або, баяўся Рым, шэсцьдзесят секунд бліжэй да забойства.
  
  Картэр сядзеў у сваім зялёным джыпе і глядзеў на Бруклін з месца каля марскога порта Саўт-стрыт.
  Ён пацягваў каву і атрымліваў асалоду ад выгляду. Высокамачтавы кліпер, масты, рух лодак.
  У Картэра не было начальніка, акрамя людзей, якія яго нанялі, і ён прытрымліваўся сваіх гадзін. Часам ён падымаўся рана — у чатыры раніцы — і, калі рыбны рынак у Фултане яшчэ працаваў, ехаў сюды. Ён блукаў міма кіёскаў, узіраючыся тунец, кальмары, камбала, крабы. Гэта нагадвала яму заморскія марскія парты.
  Ён шкадаваў, што рыбны рынак закрыўся. Фінансавыя праблемы, здагадаўся ён. Ці, можа, прафсаюзы.
  У свой час Картэр вырашыў шмат прафсаюзных праблем.
  У яго зазваніў мабільны тэлефон. Ён зірнуў на ідэнтыфікатар абанента.
  — Капітан, — сказаў ён пачцівым голасам.
  Ён уважліва выслухаў, потым сказаў: «Вядома. Я магу зрабіць гэта." Ён адключыўся і патэлефанаваў за мяжу.
  Картэр быў рады, што яму не трэба было нікуды ісці на некалькі хвілін. Невялікае грузавое судна плыло па Іст-Рыверы, і ён з задавальненнем назіраў за яго рухам.
  " Oui ?" - адказаў голас з другога канца свету.
  Картэр пачаў размову, нават не падазраючы, што перайшоў на французскую мову.
  
  Кіці прачнулася ад тэлефоннага званка.
  Яна падняла яго. "Добры дзень?"
  Голас Пітэра Ларкіна сказаў: «Кіці. Як ты?"
  Яна бачыла шмат яго фатаграфій, але сустрэла гэтага чалавека толькі аднойчы, на вяселлі. Яна добра запомніла яго: высокага, хударлявага, з рэдкімі валасамі. Свайго брата ён быў падобны толькі будовай твару.
  «О, Пітэр, гэта так жахліва».
  «У цябе ўсё добра?»
  "Я мяркую." Яна прачысціла горла. «Я проста спала, і мне ён сніўся. Я прачнуўся і на хвіліну мне было добра. Потым я ўспомніў, што здарылася. Гэта так жудасна. Як ты ?"
  «Я нават не магу думаць. Мы не спалі ў самалёце. . . .”
   Яны спачувалі яшчэ некалькі хвілін, потым Пітэр растлумачыў, што яны ў аэрапорце і толькі што прыбыў іх багаж. Праз гадзіну-другую яны з жонкай будуць у гарадскім доме. Яго дачка, студэнтка Ельскага каледжа, ужо была там.
  Кіці зірнула на гадзіннік, той, які ёй падарыў Рон. Ён быў простым і элегантным і, верагодна, каштаваў дзесяць тысяч долараў. «Чаму б табе не адпачыць сёння вечарам, а я прыйду раніцай».
  "Канешне. У вас ёсць адрас?»
  «Гэта недзе. Я . . . Я не ведаю дзе. Я проста не разважаю».
  Ён зноў даў ёй.
  «Буду рады цябе бачыць, Кіці».
  «У такія моманты сям'я павінна быць разам».
  
  Кіці пайшла ў ванную і памыла твар у ледзяной вадзе, змываючы рэшткі сну.
  Яна вярнулася ў пакой і паглядзела на сябе ў насценнае люстэрка, думаючы, наколькі яна адрозніваецца ад жанчыны, якой была на самой справе. Зусім не Кіці Ларкін, а нехта па імі Прысцыла Эндзікот, імя, якое згубілася за доўгім шэрагам псеўданімаў.
  Калі вы былі прафесійным забойцам, вы, вядома, не маглі дазволіць сабе быць сабой.
  Левы радыкал у Злучаных Штатах, абаронца — і час ад часу практыкуючы — палітычнага гвалту, Прысцыла пасля каледжа пераехала за мяжу, дзе ўдзельнічала ў некалькіх падпольных рухах і ў выніку дапамагала палітычным тэрарыстам у Ірландыі і Італіі. Але да трыццаці гадоў яна зразумела, што палітыка не плаціце па рахунках, прынамсі, не прастадушную камуністычную і сацыялістычную палітыку, і яна вырашыла прапанаваць свае таленты тым, хто будзе плаціць: кансультантам па бяспецы ва Усходняй Еўропе, на Блізкім Усходзе і ў Афрыцы. Калі нават гэта не прынесла дастатковай аплаты, яна зноў змяніла сферу працы, захаваўшы назву, але ўзяўшы на сябе зусім новую службовую інструкцыю, якую яна назвала «вырашальнікам праблем».
  Чатыры месяцы таму, калі яна загарала ў басейна ў Аб'яднаных Арабскіх Эміратах, ёй патэлефанаваў давераны кантакт. Пасля некаторых перамоваў яе нанялі за 5 мільёнаў долараў, каб забіць Рона Ларкіна, яго брата і жонку, трох чалавек, якія гулялі важную ролю ў наглядзе за Фондам Ларкіна.
  Прысцыла змяніла знешнасць: набрала вагу, пафарбавала валасы, каляровыя кантактныя лінзы, стратэгічныя ін'екцыі калагена. Яна стала Кэтрын «Кіці» Бідл Сімпсан, стварыла вартую даверу біяграфію і здолела наблізіцца да Ларкіна праз некаторыя дабрачынныя арганізацыі ў Лос-Анджэлесе. Яна правяла шмат часу ў Афрыцы і магла разумна абмяркоўваць гэты рэгіён. Яна нават шмат ведала пра бяду дзяцей, зрабіўшы многіх з іх сіротамі.
  Кіці паклала на шарм (і некалькі іншых навыкаў, вядома), яны пачалі сустракацца, і яна шукала магчымасць завяршыць свой кантракт. Але гэта было няпроста. О, яна магла забіць яго ў любы момант, але забіць такога публічнага і папулярнага чалавека, як Рональд Ларкін, не кажучы ўжо пра яго брата і нявестку, і ўцячы, вядома, было значна цяжэй, чым ёй. д думаў.
  Але потым сам Рон Ларкін даў рашэнне. Забаўляючы яе без канца, ён зрабіў ёй прапанову.
   Як яго жонка, яна мела б поўны доступ да яго жыцця, без людзей аховы, а яго брат і нявестка аўтаматычна давяралі б ёй.
  Першае, што яна сказала, было: «Так, дарагі, але я не хачу ні капейкі тваіх грошай».
  «Ну . . .”
  «Не, у мяне ёсць даверны фонд майго бацькі», — патлумачыла яна. «Акрамя таго, дарагая, мне ў табе падабаюцца не знакі даляра. Гэта тое, што вы робіце для людзей. І, добра, у цябе прыстойнае цела для старога хлопца», — пажартавала яна.
  У такіх умовах хто мог яе падазраваць?
  Потым пасля прыступу шлюбнага шчасця (выпадковы сэкс, шмат багатых абедаў, незлічоная колькасць сумных бізнесменаў) прыйшоў час дзейнічаць.
  У аўторак увечары яны прыляцелі ў ЛаГуардыю (ляцелі на прыватным самалёце, яна магла прывезці з сабой зброю і іншае рыштунак), адвезлі ў гарадскі дом і леглі спаць. У 4:30 раніцы яна апранулася і надзела латексныя пальчаткі, накруціла глушыцель на ствол свайго любімага аўтамата .32 і выйшла на балкон, адчуваючы прахалодны электрычны пах паветра Нью-Ёрка раніцай. Яна распаўсюдзіла падкінутыя доказы — след, які яна раскідала, каб адвесці паліцыю, — потым уперла захопнік у парэнчы і перакінула вяроўку праз борт. Яна вярнулася да акна, разбіла шкло і стрэліла — тройчы патрапіўшы ў Рона і адправіўшы чацвёрты і пяты патроны ў яе ўласную падушку.
  Потым яна ў істэрыцы патэлефанавала ў службу 9–1–1, каб паведаміць пра напад. Паклаўшы трубку, яна адкруціла заднюю панэль тэлевізара, паклала пісталет, глушыцель, боепрыпасы і пальчаткі ўнутр, а сваімі нажніцамі для кутікулы разрэзала руку і ўціснула ў рану асколак разбітай кулі. Затым яна, хістаючыся, спусцілася ўніз, каб чакаць паліцыю. Канечне, брат і нявестка Рона прыедуць як мага хутчэй, і яна таксама заб'е іх, каб было падобна, што за іх смерцю стаіць адзін і той жа чалавек.
  Спланавана ідэальна. . .
  Але, вядома, хоць планы могуць быць ідэальнымі, выкананне, так бы мовіць, ніколі не бывае.
  Божа мой, сапраўдны наёмны забойца — хлопец у джыпе — з'явіўся, спрабуючы вывезці яе.
  Самае лепшае, што яна магла зразумець, гэта тое, што адзін з яе ворагаў — яна нажыла шмат за гэтыя гады — пазнаў яе па навінах пра Рона, нягледзячы на тое, што яна старалася не фатаграфавацца на публіцы і яе знешні выгляд змяніўся.
  А можа, гэта не мела нічога агульнага з Прысцылай Эндзікат; магчыма, мэтай чалавека было забіць місіс Кіці Ларкін. Наняты былой каханкай Ларкіна? — здзівілася яна. Ці закінутая сяброўка?
  Яна горка засмяялася гэтай іроніі. Тут паліцыя і Дзяржаўны дэпартамент абаранялі яе ад забойцы — толькі не ад таго канкрэтнага забойцы, якім яны яго лічылі.
  Цяпер Прысцыла набрала нумар на мабільным тэлефоне (яна б не давярала тэлефону ў гатэлі).
  "Добры дзень?" - адказаў мужчына.
  "Гэта я."
  «Божа мой, што, чорт вазьмі, адбываецца? Я бачу гісторыі - хтосьці гоніцца за вамі ?»
  «Расслабцеся».
  «Хто ён, чорт вазьмі?»
   «Я не ведаю дакладна. У мінулым годзе я працаваў у Конга, і адна з мішэняў уцякла. Можа, ён».
  — Значыць, ён не мае да нас ніякага дачынення?
  «Не».
  «Але што мы будзем з гэтым рабіць?»
  «Ты гучыць у паніцы», - сказала Прысцыла.
  «Вядома, я ў паніцы. Што-"
  «Глыбока ўдыхні».
  «Што мы будзем рабіць?» — паўтарыў ён яшчэ больш спалохана.
  «Я кажу, што мы па-чартоўску пасмяяліся з гэтага».
  Цішыня. Магчыма, ён думаў, што ў яе істэрыка. Затым ён спытаў: "Што вы маеце на ўвазе?"
  «Нашай самай вялікай праблемай заўсёды было даць паліцыі яшчэ аднаго падазраванага, кагосьці акрамя нас з вамі».
  «Правільна».
  «Ну, цяпер у нас ёсць адзін. Прыкладна праз гадзіну Пётр і яго жонка будуць у сваім гарадскім доме. Я ўпотай адтуль, дзе я зараз, заб'ю іх і вярнуся, перш чым мяне прапусцяць. Яны падумаюць, што гэта зрабіў хлопец у джыпе. Ён не дурны. Пачуе, што яго шукаюць за забойства, дык, відаць, здыме. Я буду ў бяспецы, ты будзеш у бяспецы».
  Чалавек на імгненне памаўчаў. Затым коратка засмяяўся. "Гэта можа спрацаваць", - сказаў ён.
  «Гэта будзе працаваць. Які статус другой партыі?»
  «У вашым акаўнце».
  «Добра. Я больш не буду тэлефанаваць. Проста глядзіце навіны. О, адно. Я не ведаю, ці будзе гэта вас турбаваць. . . . Здаецца, дачка Пятра толькі што прыехала ў горад з каледжа. Яна будзе з імі, калі я прыеду».
   Мужчына не саромеючыся спытаў: «У чым тут праблема?»
  «Я мяркую, што гэта азначае, - сказала Прысцыла, - што яго няма».
  
  Праз дзве гадзіны жанчына выслізнула з бакавых дзвярэй гатэля, не заўважаная партейнай. Яна ўзяла таксі на рагу вуліцы ў двух кварталах ад гарадскога дома Пітэра і Сандры Ларкіных, потым прайшла рэшту шляху пешшу.
  Багаты лад жыцця гэтых асобных мэтаў з іх прыватнымі дамамі на Манхэтэне быў вельмі карысным. Трапіць у будынак швейцара незаўважаным можа быць сукай.
  Яна спынілася каля гарадскога дома і зазірнула ў сваю сумачку, правяраючы зброю, якую яна здабыла з тэлевізара ў спальні гарадскога дома Рона Ларкіна, калі раней пайшла туды пакаваць чамаданы.
  Цяпер яна паднялася па лесвіцы, агледзела вуліцу ўверх і ўніз. Ніхто. Яна нацягнула латексныя пальчаткі і націснула гудок.
  Праз імгненне.
  "Добры дзень?"
  «Пітэр, гэта Кіці. Я павінен цябе бачыць».
  «Ой, Кіці», - сказаў брат. «Мы чакалі вас не раней за заўтра. Але мы рады, што вы тут. Падымайся. Мы ўсе ў гасцінай. Другі паверх. Дзверы адчынены. Заходзьце».
  Гуд дзвярнога замка рэхам адбіўся ў туманнай ночы.
  Прысцыла прасунулася ўнутр.
  Яна думала пра паслядоўнасць. Калі ўсе яны былі разам, ударыце па самай небяспечнай цэлі першай і хутка: гэта былі б любыя целаахоўнікі. І хлопец дачкі, калі быў. Затым Пітэр Ларкін. Ён быў буйным чалавекам і мог быць пагрозай. Стрэл у галаву для яго. Затым дачка, якая была б маладзейшай і, магчыма, больш спартыўнай. Нарэшце жонка.
  Потым яна пакіне дадатковыя доказы, якія звязваюць гэтае забойства з забойствам Рона: стэроіды, цёмныя кучаравыя валасы (скрадзеныя са смеццевага вядра цырульні), яшчэ адзін кавалачак гумы, які ачысціўся ад красоўкі, якую яна пазней выкінула, яшчэ пясок і бруд, які яна саскрабла з прыстані ў Лос-Анджэлесе.
  Прысцыла дэкламавала: Знайдзіце мішэнь, шукайце ахоўнікаў, праверце фон, магчымыя сістэмы бяспекі, асабліва камеры. Цэльцеся, сціскайце, лічыце патроны.
  Падымаючыся па лесвіцы, яна адчула затхлы пах кватэры, якой не так шмат карысталіся, але тым не менш гэтае месца было вельмі элегантным. Багацце і Пітэра, і Рона было непрыстойным. Мільярды. Думка, што столькі грошай кантралюецца толькі двума людзьмі, аднавіла некаторыя яе схаваныя палітычныя погляды на няроўнасць у размеркаванні багаццяў, нягледзячы на іх дабрачынныя намаганні. Тым не менш, Прысцыла Эндзікат не магла больш трымацца на высокай маральнай пазіцыі; яна сама цяпер была заможнай жанчынай - і гэта яе майстэрства забойства зрабіла яе такой.
  Палезшы ў сумачку, Прысцыла ўзняла пісталет і адчыніла засцерагальнік.
  Яна хутка зайшла ў гасціную, трымаючы за спіной пісталет.
  "Добры дзень?"
  Яна хутка спынілася, утаропіўшыся ў пусты пакой.
  Няўжо яна ўзяла не той пакой? — здзівілася яна.
  Тэлевізар быў уключаны. Стэрэа таксама. Але ніводнага чалавека тут не было.
  О не . . .
  Яна павярнулася да ўцёкаў.
  У гэты момант тактычная група — пяць афіцэраў — адштурхнулася ад двух бакавых дзвярэй, піхаючы да яе зброяй, крычачы, крычачы, хапаючы. Менш чым праз секунду .32 вырваўся ў яе з рук, і яна апынулася на падлозе, запясці былі скаваныя ззаду.
  
  Лінкальн Райм аглядаў гарадскі дом з тратуара.
  «Даволі добрае месца», - сказала Амелія Сакс.
  «Здаецца, нармальна». Архітэктура, як і дэкор, не значылі для яго шмат.
  Лон Сэліта таксама зірнуў на высокі будынак. «Ісус. Я ведаў, што яны багатыя, але сапраўды». Ён стаяў з лейтэнантам МНС, чалавекам, які кіраваў ліквідацыяй.
  Праз імгненне дзверы адчыніліся, і жанчыну, якую нанялі забіць Рона Ларкіна, яго брата і нявестку, у кайданках вывелі. Улічваючы яе бязлітаснасць і вынаходлівасць, Райм і Сэліта загадалі закаваць і яе ногі ў кайданы.
  Афіцэры, якія суправаджалі яе, спыніліся, і крыміналіст агледзеў яе.
  « Міранда ?» — спытаў Рыфм у аднаго з тактычных паліцэйскіх.
  Ён кіўнуў.
  Але забойца, падобна, не клапаціўся аб прысутнасці яе адваката, калі яна гаварыла. Яна нахілілася да Райма і жорстка прашаптала: «Як? Як, чорт вазьмі, ты гэта зрабіў?»
   «Прынцып Локара», — падумаў крыміналіст. Але ён адказаў ёй: «Валакна. Валакно койра выклікала ў мяне падазрэнні адразу».
  Яна пахітала галавой.
  Райм патлумачыў: «Амелія знайшла гэта на балконе. Я ўспомніў, як убачыў лагатып Larkin Energy на дыванку перад гарадскім домам, калі Амелія прыйшла туды, каб абшукаць месца здарэння. І я ўспомніў, што валакна какосавага валакна выкарыстоўваюцца для вырабу дываноў і цыновак. Пазней яна праверыла і выявіла, што валакно сапраўды паходзіць з таго ж мата.
  «А як валакно трапіла з дыванка на балкон? Гэтага не магло быць, калі вы з Ронам прыйшлі ў дом разам мінулай ноччу. Вы сказалі, што не былі на балконе. І, відаць, вы там даўно не былі — іначай палівалі б пакаёвыя расліны. Тое ж самае для любых наглядчыкаў. Таямнічы забойца? Ці стаў бы ён выціраць ногі аб дыванок на ажыўленай вуліцы, потым абысці да задняга боку будынка, падняцца па вяроўцы на балкон? Не мела сэнсу. Такім чынам, - драматычна паўтарыў ён, - як валакно трапіла туды?
  «Я скажу табе, Кіці: ты ўзяла яго з дыванка на чаравіку, калі прыляцела з аэрапорта. І вы пакінулі яго на балконе рана раніцай, калі выйшлі на вуліцу, каб забіць Рона.
  Яна міргнула, адмоўна пахітаўшы галавой, але па жаху на яе твары Райм заўважыў, што гэтыя словы трапілі вельмі блізка. Яна прадумала амаль усё. Але, як мог бы сказаць Локард, "Амаль" недастаткова, калі справа даходзіць да доказаў.
  «Тады іншыя падказкі на балконе? Стэроід, гума, варсінкі, пясок і бруд са слядамі дызеля валасінкі. Я падазраваў, што яны былі падкінуты вамі, каб падтрымаць вашу гісторыю пра забойцу ў бодзібілдынгу. Але даказаць гэта было зусім іншым. Так што я..."
  Менавіта тады Кіці, ці як там яе звалі, зацякла. «Божа, не. Гэта ён! Ён збіраецца...
  Райм павярнуўся ў крэсле і ўбачыў, як зялёны Jeep Cherokee спыніўся і прыпаркаваўся побач. Вылазіў мужчына цвёрдага целаскладу з круглым кроем, апрануты ў кансерватыўны касцюм. Ён рэзка зачыніў мабільны тэлефон і накіраваўся да іх.
  «Не!» Кіці заплакала.
  - Капітан, - сказаў чалавек, кіўнуўшы на Райма. Крыміналіста пацешыла тое, што Джэд Картэр настойваў на выкарыстанні рангу Райма, калі той працаваў у паліцыі Нью-Ёрка.
  Картэр быў пазаштатным кансультантам па бяспецы для кампаній, якія вядуць бізнес у Афрыцы і на Блізкім Усходзе. Райм пазнаёміўся з ім у справе аб нелегальным гандлі зброяй у Брукліне некалькі месяцаў таму, калі былы найміт дапамагаў ФБР і паліцыі Нью-Ёрка злавіць галоўнага раскрадальніка. Картэр быў без гумару і цвёрдым - і, безумоўна, меў мінулае, пра якое Райм не хацеў ведаць занадта шмат, - але ён аказаў неацэнную ролю ў расправе з злачынцам. (Ён таксама, здавалася, хацеў загладзіць грошы за некаторыя свае мінулыя місіі ў краінах трэцяга свету.)
  Картэр паціснуў руку Сэліта, потым афіцэру-тактыку. Ён пачціва кіўнуў Амеліі Сакс.
  "Што гэта?" Кіці ахнула.
  Сакс сказаў: «Як і казаў Лінкальн, мы падазравалі вас, але праверылі вашыя адбіткі, і вас нідзе не было ў файлах».
  - Аднак хутка, - весела адзначыў Селіта.
  «Такім чынам, у нас не было дастаткова доказаў, каб атрымаць ордэр на ператрус».
  «Не на аснове аднаго валакна. Таму я заручыўся дапамогай містэра Картэра і агента Сэджвік.
  Норма з службы бяспекі Дзярждэпартамента рэгулярна працавала з Фрэдам Дэлрэем. Ён звязаўся з ёй і растлумачыў, што ім патрэбны нехта ў якасці целаахоўніка і дапаможа ім сфальсіфікаваць напад. Яна пагадзілася. Разам з афіцэрам з патруля яны арганізавалі тайную сцэну для Мэдысан-сквер-парку ў надзеі, што яны знойдуць яшчэ нейкі след, які, як падазраваў Райм, быў падкінуты. Калі так, то гэта павінна было пайсці ад Кіці і паставіць яе на балкон, апраўдваючы ордэр на ператрус.
  Але яго ідэя не спрацавала. Сакс абшукала Мэдысан-сквер-парк вакол месца, дзе ляжала Кіці, а таксама «Лінкальн» знутры і звонку, але яна не змагла знайсці ніякіх падстаўленых доказаў або якіх-небудзь слядоў, якія б звязвалі яе са зброяй.
  Такім чынам, яны паспрабавалі яшчэ раз. Рыфма вырашыла, што трэба абшукаць яе валізкі. Сакс патэлефанаваў Норме аб прыладзе сачэння, якую падклаў меркаваны забойца. У той час як Норма рабіла выгляд, што знайшла адзін пад машынай — гэта быў яе слоік з крэмам для скуры Olay, — Кіці вываліла змесціва сваіх валізак на задняе сядзенне, каб пашукаць прыладу.
  Пасля таго, як Сакс высадзіла іх у атэль, яна неадкладна вярнулася ў седан і абшукала яго да чорта. Яна знайшла сляды стэроідаў, яшчэ трохі пяску і бруду, насычанага дызелем, і яшчэ адно рысавае зерне. Па іроніі лёсу аказалася, што рысавая шалупіна ў вяроўцы і рысавае зерне ў седане Дзяржаўнага дэпартамента не з якіх-небудзь паставак ежы ў Афрыку. Іх крыніцай была лыжка сушанага рысу ў карункавым шарыку, перавязаным срэбнай стужкай, сувенірам з вяселля Кіці і Рона. Жанчына занядбала дастаць яго з чамадана.
  Райм дадаў: «Дэтэктыў Сэліта пайшоў у будынак суда, атрымаў ордэр і праслухоўванне».
  «Кран?» — прашаптала Кіці.
  «Так. На мабільны».
  «Чорт». Кіці заплюшчыла вочы, на яе твары была горкая грымаса.
  «О, так», - прамармытаў Сэліта. «У нас ёсць мудак, які цябе наняў».
  Гэта быў не ваеначальнік, помслівы супрацоўнік, дыктатар трэцяга свету або карумпаваны генеральны дырэктар, які хацеў смерці Рона і яго брата. І гэта быў не вялебны Джон Маркел — ненадоўга падазраваны з-за плямы скуры на Мэдысан-сквер, магчыма, пралітай Бібліяй.
  Не, гадзіну таму яна тэлефанавала Роберту Келсі, аперацыйнаму дырэктару фонду. Калі ён даведаўся, што Рон Ларкін думае аб'яднацца з некалькімі іншымі фондамі, Келсі ведаў, што будзе праведзены поўны аўдыт аперацыі і будзе выяўлена, што ён браў грошы ад ваеначальнікаў і карумпаваных дзяржаўных чыноўнікаў у Афрыцы ў абмен інфармацыяй аб тым, дзе будзе прычальваць карабель з ежай і наркотыкамі.
  Ах, так. Мы губляем пятнаццаць, дваццаць працэнтаў у год нашых афрыканскіх ахвяраванняў на крадзяжы і згоны. Дзясяткі мільёнаў. . . .
  Ён павінен быў іх забіць, разважаў ён, каб спыніць любое зліццё.
  Келсі прызнаўся ў здзяйсненні ў абмен на згоду не дамагацца смяротнага пакарання. Але ён пакляўся, што гэтага не зрабіў ведаць сапраўдную асобу Кіці. Сакс і Сэліта паверылі яму; Кіці не была дурной жанчынай, і ёй даводзілася працаваць праз некалькі ананімных асоб.
  Вось чаму Райм нядаўна патэлефанаваў Картэр, каб даведацца, ці можа былы найміт даведацца пра яе больш. Цяпер мужчына сказаў: «Я размаўляў з некаторымі са сваіх паплечнікаў у Марсэлі, Бахрэйне і Кейптаўне, капітан. Пра яе цяпер пытаюцца. Яны думаюць, што атрыманне пасведчання асобы не зойме занадта шмат часу. Я маю на ўвазе, што яна не зусім тыповы найміт».
  «Амін», — падумаў Лінкальн Райм.
  - Гэта памылка, - прарычала Кіці на Райма. Што магло быць вытлумачана так, што альбо ён памыляўся, альбо што спыняць яе было бязглузда і небяспечна.
  Якім бы ні было паведамленне, яе меркаванне для яго нічога не значыла.
  Лон Сэліта праводзіў яе да службовай машыны і сеў у сваю ўласную Crown Victoria. Світа накіравалася ў цэнтр горада да Цэнтральнага браніравання.
  Неўзабаве ўсе афіцэры-тактыкі сышлі. Джэд Картэр паабяцаў, што патэлефануе, як толькі даведаецца пра тых, хто адпавядае апісанню Кіці. «Да пабачэння, капітан. Спадарыня». Ён пакрочыў да свайго зялёнага джыпа.
  Райм і Сакс былі адны на вуліцы. «Добра, — сказаў ён, маючы на ўвазе, што пойдзем дадому. Ён хацеў віскі Glenmorangie, у якім Том адмовіў яму ў чаканні аперацыі тут. («Я не збіраюся змагацца з кім-небудзь рукапашную». Тым не менш, як часта, памочнік перамог.)
  Ён папрасіў Сакса патэлефанаваць Тому зараз; ён быў прыпаркаваны на вуліцы ў зробленым на заказ фургоне Райма.
  Але Сакс нахмурыўся. «Ой, мы пакуль не можам сысці».
   «Чаму?»
  «Ёсць людзі, якія хочуць з вамі сустрэцца. Брат і сям'я Рона Ларкіна». Іх правялі ў спальню наверсе з узброенымі ахоўнікамі, як толькі прыбыла Кіці. Яна зірнула ў акно трэцяга паверха і памахала на твары пары сярэдніх гадоў, якая ў гэты момант глядзела ўніз на Райма і Сакса.
  «Мы павінны?»
  «Ты выратаваў ім жыццё, Райм».
  «Хіба гэтага мала? Я таксама павінен пагаварыць?»
  Яна засмяялася. «Пяць хвілін. Для іх гэта будзе шмат значыць».
  «Ну, я б з задавальненнем», - сказаў ён, даволі няшчыра ўсміхнуўшыся. «Але гэта не зусім даступна». Кіўнуў на лесвіцу, а потым на інвалідную каляску.
  «О, не хвалюйся, Райм», — сказала Сакс, паклаўшы руку яму на плячо. «Б'юся аб заклад, яны прыйдуць да нас».
  АД ІШ ПАДАЎ С АЛЫМ​
  
  У нас ёсць падставы меркаваць, што ёсць чалавек, які хоча прычыніць вам шкоду, сэр.
  Стоячы на гарачым тратуары перад сваім офісным будынкам, кампактны, мускулісты Стывен Ёрк гойдаўся ўзад і ўперад на сваіх чаравіках Bally.
  Нанесці табе шкоду .
  Чорт вазьмі, што гэта павінна значыць?
  Ёрк паклаў гімнасцёрку. Пяцідзесяціаднагадовы інвестыцыйны банкір глядзеў са старэйшага дэтэктыва паліцыі Скотсдэйла, які перадаў гэтую навіну малодшаму партнёру гэтага чалавека. Паліцэйскіх было лёгка адрозніць. Пажылы бялявы Біл Лэмпэрт быў бледны, як малако, нібы ён прыехаў у Скотсдэйл праз Мінесоту - міграцыя, якая здаралася даволі часта, як даведаўся Ёрк. Іншы паліцэйскі, Хуан Альварада, несумненна, меў карані ў ваколіцах.
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?" — спытаў Ёрк.
  «Яго завуць Рэйманд Тротэр».
  Ёрк задумаўся, потым паківаў галавой. «Ніколі пра яго не чуў». Ён паглядзеў на фотаздымак, які працягнуў паліцэйскі. Ад DMV, здавалася. «Не выглядае знаёмым. Хто ён?"
  «Жыве тут, у горадзе. Кіруе кампаніяй па добраўпарадкаванні».
   «Пачакай, я ведаю гэтае месца. З міждзяржаўнай трасы?» Ёрк думаў, што Кэрал рабіла там пакупкі.
  «Так, вялікі». Ламперт выцер лоб.
  «У яго праблемы са мной? Якога роду?» Ёрк надзеў шторы Армані. Сонца ў тры гадзіны дня ў Арызоне было як паяльная лямпа.
  «Мы не ведаем».
  «Ну, што ты ведаеш ?»
  — растлумачыў Альварада. «Мы затрымалі падзёншчыка за наркотыкі. Нелегал. Эктар Дыяс. Ён хацеў заключыць здзелку па абвінавачанні і сказаў нам, што мае некаторую інфармацыю аб магчымым злачынстве. Здаецца, ён шмат разоў працаваў на гэтага Тротэра. Некалькі дзён таму да яго прыходзіць Тротэр і прапануе яму тысячу долараў, каб ён зайшоў да вас і паглядзеў, ці патрэбна вам работа ў двары. Пакуль ён быў там, ён павінен быў праверыць вашу сістэму сігналізацыі».
  «Вы жартуеце».
  "Не."
  Пра што ўсё гэта было ? Нягледзячы на тэмпературу 105 градусаў, Ёрк адчуў, што па ім прабягае дрыжыкі. «Сігналізацыя? Чаму?»
  "Усё, што Тротэр сказаў Дыясу, - гэта тое, што ён зацікаўлены ў расплаце за тое, што вы зрабілі".
  «Аплата?» Ёрк расчаравана паківаў галавой. «Ісус, ты прыйшоў і расказаў мне гэтую лухту, нехта збіраецца — цытую — прычыніць мне шкоду — і ты не маеш ні найменшага падання аб чым гэта?»
  «Не, сэр. Мы спадзяваліся, што ты зможаш расказаць нам».
  «Ну, я не магу».
  «Добра, мы праверым гэтага Тротэра. Але мы рэкамендуем вам сачыць за чым-небудзь дзіўным».
   «Чаму вы яго не арыштоўваеце?»
  «Ён не здзяйсняў злачынства», - сказаў Ламперт. «Я баюся, што без доказаў адкрытага дзеяння мы нічога не можам зрабіць».
  Нанесці нейкую шкоду . . .
  Доказы адкрытага дзеяння . . .
  Магчыма, калі б яны перасталі размаўляць як прафесары сацыялогіі, то заняліся б сапраўднай праклятай паліцэйскай працай. Ёрк быў блізкі да таго, каб сказаць ім гэта, але ён здагадаўся, што агіды на яго твары было дастаткова паведамленнем.
  
  Спрабуючы выкінуць са сваіх думак сустрэчу з паліцэйскімі, Ёрк паехаў у спартзалу. Чалавек, яму спатрэбілася трохі часу. Ён толькі што прайшоў праз цяжкія перамовы з двума мужчынамі, якія валодалі невялікай вытворчай кампаніяй, якую ён спрабаваў купіць. Старыя хлопцы былі нашмат хітрэйшымі, чым ён чакаў. Яны прад'явілі некалькі разумных патрабаванняў, якія павінны былі каштаваць Ёрку вялікіх грошай. Ён агледзеў іх, вельмі паблажліва, і выскачыў з кабінета адваката. Дайце ім патушыць дзень-два раней. Ён, напэўна, пагадзіўся б, але не збіраўся дазваляць ім думаць, што яны здзекаваліся над ім.
  Ён прыпаркаваўся на пляцоўцы аздараўленчага клуба. Вылез з машыны і праз пякучае сонца накіраваўся да ўваходных дзвярэй.
  «Прывітанне, містэр Ёрк. Ты сёння рана».
  Ківок дзённаму мэнэджару Гэвіну.
  «Так, выбраўся, калі ніхто не глядзеў».
  Ён пераапрануўся і накіраваўся ў залу для заняткаў аэробікай, на дадзены момант пустую. Ён плюхнуўся на дыванкі, каб пацягнуцца. Пасля дзесяці хвілін расслаблення ён накіраваўся да трэнажораў, моцна націскаючы, выконваючы свой звычайны круг з дваццаці паўтораў у кожным, перш чым рухацца далей, заканчваючы храбусценнем; яго праца ў якасці аднаго з трох партнёраў у буйной фірме венчурнага капіталу Скотсдэйла прымусіла яго шмат забаўляцца і праводзіць шмат часу за сваім сталом; яго жывот апошнім часам выпрабоўваў пояс штаноў.
  Ён не любіў адрузлых. Ні жанчыны, што б вам ні казалі. Платінавая картка Amex дазваляе вам сысці з рук, але калі надыходзіць час спаць, лялькі любяць цвёрдыя прэсы.
  Пасля храбусцення ён ускочыў на бегавую дарожку для прабежкі.
  Міля адна, міля другая, трэцяя. . .
  Спрабаваў выкінуць з галавы цяжкую дзелавую здзелку - чорт вазьмі, што было з гэтымі дряхлымі пердунамі? Як яны маглі быць такімі рэзкімі? Яны павінны быць у доме старых.
  Бег, бег. . .
  Міля пяць. . .
  А хто быў гэты Рэйманд Тротэр?
  Акупнасць . . .
  Ён яшчэ раз прасканаваў сваю памяць, але не змог прыдумаць ніводнага прозвішча.
  Ён упаў у рытм сваіх стукаў ног. На адлегласці сямі міляў ён запаволіў хаду, астыў і спыніў бегавую дарожку. Ёрк нацягнуў на шыю ручнік і, не звяртаючы ўвагі на какетлівы позірк прыгожай, але некалькі гадоў таму вартай рызыкі, вярнуўся ў распранальню. Там ён распрануўся і схапіў чысты ручнік, пасля чаго накіраваўся ў сауну.
  Ёрку спадабалася гэтая частка клуба, таму што яна была ўдалечыні і ў гэты час сюды прыходзіла вельмі мала членаў. Цяпер тут было зусім бязлюдна. Ёрк блукаў па калідор з пліткі. Ён пачуў шум з-за вугла. Пстрычка, потым нешта падобнае на крокі, хоць ён не мог сказаць дакладна. Тут нехта быў? Дайшоў да скрыжавання і паглядзеў. Не, калідор быў пусты. Але ён зрабіў паўзу. Нешта было інакш. Што? Ён зразумеў, што месца незвычайна цёмнае. Ён зірнуў на свяцільні. Прапала некалькі лямпачак. Чатыры тысячы баксаў у год за членства, а яны не могуць замяніць лямпачкі? Чалавек, ён бы даў Гэвіну за такое дзярмо. Змрок разам са слабым змяіным шыпеннем з вентыляцыі рабіў гэтае месца жудасным.
  Ён працягнуў да дзвярэй сауны з секвояй, павесіўшы ручнік на кручок і павярнуўшы селектар тэмпературы на высокую. Ён толькі ўскочыў унутр, як рэзкі боль пранізаў яго нагу.
  «Чорт вазьмі!» — крыкнуў ён і адскочыў у адказ, падымаючы падэшву, каб убачыць, што яго ўкалола. Драўляны асколак тырчаў з падушкі яго нагі. Ён выцягнуў яго і прыціснуў рукой маленечкую крывацечную ранку. Ён прыжмурыўся на падлогу, куды ступіў, і заўважыў некалькі іншых аскепкаў.
  О, Гэвін сёння збіраўся паслухаць. Але гнеў Ёрка згас, калі ён зірнуў уніз і знайшоў тое, што, як ён меркаваў, было крыніцай аскепкаў: дзве тонкія драўляныя накладкі, выразаныя ўручную, падобна, ляжалі на падлозе каля дзвярэй. Яны былі падобныя на дзвярныя ўпоры, за выключэннем таго, што адзіныя дзверы тут — у сауну — знаходзіліся наверсе двухмаршавай лесвіцы. Дзверы нельга было адчыніць клінам.
  Але пракладкі можна было выкарыстоўваць, каб зачыніць дзверы, калі хто-небудзь стукнуў імі ў вушак, калі дзверы былі зачыненыя. Яны ідэальна падыдуць. Але гэта было б вар'яцтвам. Хтосьці у пастцы ўнутры не будзе магчымасці знізіць тэмпературу або паклікаць на дапамогу; не было ніякіх элементаў кіравання ўнутры прылады. А цяпло ў сауне можа забіць; Ёрк і яго жонка толькі што паглядзелі сюжэт мясцовага тэлебачання пра жанчыну з Фенікса, якая памерла ў сауне пасля таго, як страціла прытомнасць у сваёй сауне.
  Трымаючы пракладкі, гледзячы на іх уніз, раптоўны пстрычка паблізу прымусіла яго падскочыць. Ёрк павярнуўся і ўбачыў ля сцяны цень, як ад чалавека, які спыніўся. Потым знікла.
  "Добры дзень?" Ёрк патэлефанаваў.
  Цішыня.
  Ёрк выйшаў у калідор. Ён нікога не мог бачыць. Потым зірнуў на дзверы аварыйнага выхаду, якія, здавалася, не былі зачыненыя да канца. Ён выглянуў. Алея была пустая. Павярнуўшыся, ён заўважыў нешта на краі дзвярэй. Нехта заляпіў зашчапку скотчам, каб ён мог трапіць унутр, каб яго ніхто не бачыў у вестыбюлі.
  Нанесці табе шкоду . . .
  Праз пяць хвілін, без душа, Ёрк спяшаўся з клуба, не паклапаціўшыся прачытаць Гэвіну лекцыю, якую ён заслугоўваў. Прадпрымальнік нёс пракладкі і кавалак клейкай стужкі, загорнуты ў папяровыя ручнікі. Ён быў асцярожны. Як і кожны, хто цяпер глядзеў тэлевізар, ён ведаў усё пра мастацтва захавання адбіткаў пальцаў.
  
  «Яны тут».
  Стывен Ёрк аддаў папяровы ручнік бледнаскураму дэтэктыву Білу Лэмперту. «Я не дакранаўся да іх — я карыстаўся сурвэткамі».
  «У вашым аздараўленчым клубе, вы сказалі?» - спытаў дэтэктыў, аглядаючы пракладкі і стужку.
   "Правільна." Ёрк не ўтрымаўся, каб не дадаць назву эксклюзіўнага месца.
  Ламперт, здавалася, не быў уражаны. Ён падышоў да дзвярэй і перадаў доказы Альварада. «Адбіткі, сляды інструментаў, статыстыка». Малады афіцэр знік.
  Вяртаючыся да Ёрка. «А насамрэч у саўне вас ніхто не спрабаваў затрымаць?»
  Затрымаць ? — іранічна спытаў сябе Ёрк. Вы маеце на ўвазе: замкніце мяне ўнутры, каб засмажыць да смерці. «Не». Ён выцягнуў цыгару. «Вы супраць?»
  «У будынку забаронена паліць», — адказаў Ламперт.
  «Магчыма, не тэхнічна, але... . .”
  «У будынку забаронена курыць».
  Ёрк адклаў грузавік. «Як я гэта прачытаў, Тротэр даведаўся пра мой распарадак дня. Ён зайшоў у клуб і заклеіў скотчам заднія дзверы, каб ён мог увайсці, каб яго ніхто не бачыў з вестыбюля».
  «Як ён гэта зрабіў? Ён сябра?»
  «Я не ведаю».
  Ламперт падняў палец. Ён патэлефанаваў у клуб і меў кароткую размову. «Ніякіх запісаў пра яго як удзельніка або госця за апошні месяц».
  «Тады ў яго было фальшывае пасведчанне асобы або нешта падобнае, каб паспрабаваць гасцявое членства».
  «Фальшывае пасведчанне? Гэта няшмат. . . складана, ці не так?»
  «Ну, нейкім чынам мудак трапіў унутр. Ён збіраўся запячатаць мяне ўнутры, але я думаю, што я здзівіў яго, і ён кінуў пракладкі і зняў».
  Альварада зайшоў у кабінет свайго боса. «Ніякіх адбіткаў. Сляды інструментаў не адрозніваюцца, але калі мы знойдзем гэбель або зубіла, мы можам знайсці супадзенне».
  Ёрк засмяяўся. «Няма адбіткаў? Гэта доказ чагосьці, ці не так?»
  Ламперт праігнараваў яго. Ён падняў са стала аркуш паперы і агледзеў яго. «Ну, мы вывучылі гэтага Тротэра. Здаецца, як любы нармальны хлопец. Ніякага паліцэйскага запісу, за выключэннем некалькіх штрафаў. Але нешта ёсць. Я размаўляў з адміністрацыяй па справах ветэранаў у Фініксе. Аказваецца, на яго ёсць дасье. Ён быў у Кувейце, у першай вайне ў Персідскім заліве. Яго падраздзяленне моцна пацярпела. Палова яго людзей была забіта, а ён быў цяжка паранены. Пасля выпіскі пераехаў сюды, год праляжаў у кансультацыі. У файле ёсць нататкі яго псіхіятра. Гэта ўсе прывілеі — доктар-пацыент — і мы не павінны гэта бачыць, але ў мяне ёсць сябар у VA, і ён даў мне сутнасць. Мабыць, пасля таго, як Тротэр выйшаў са службы, ён апынуўся ў кепскай публіцы тут і ў Альбукерке. Зрабіў некаторыя моцныя рэчы. Па найму. Гэта было даўно, і ён не быў арыштаваны, але ўсё ж. . .”
  «Хрыстос. . . . Дык можа яго нехта наняў?»
  «Каго ты так раззлаваў, што ён пайшоў на такія клопаты, каб адплаціць?»
  «Я не ведаю. Я павінен быў падумаць пра гэта».
  Альварада сказаў: «Ведаеце выраз «Помста — гэта страва, якую лепш падаваць халоднай»?»
  «Так, здаецца, я чуў пра гэта».
  «Магчыма, хтосьці з вашага далёкага мінулага. Падумайце назад».
  Страва падаецца ў халодным выглядзе . . .
  "Добра. Але што мы будзем рабіць тым часам?» — спытаў Ёрк, выціраючы спацелыя далоні аб штаны.
  «Хадзем з ім пагаворым. Паглядзіце, што ён скажа». Дэтэктыў падняў трубку і патэлефанаваў.
  "Спадар. Тротэр, калі ласка. . . . Я бачу. Не маглі б вы сказаць мне, калі? . . . дзякуй Ніякага паведамлення». Ён паклаў трубку. «Ён толькі што з'ехаў у Тусон. Ён вернецца заўтра раніцай».
  «Вы не збіраецеся яго спыніць?»
  «Чаму?»
  «Магчыма, ён спрабуе ўцячы, з'ехаць у Мексіку. «
  Ламперт паціснуў плячыма і адкрыў файл з іншай справы. «Тады я мяркую, што ты зняўся з кручка».
  
  Пад'ехаўшы да іх міні-асабняка коштам пяць мільёнаў долараў на ўскрайку пустыні, Ёрк вылез са свайго Mercedes, замкнуў дзверы і азірнуўся, каб пераканацца, што за ім не сочаць. Нікога знаку. Тым не менш, калі ён зайшоў унутр, ён двойчы замкнуў за сабой дзверы.
  «Гэй, мілы». Кэрал далучылася да яго ў пад'ездзе, апрануўшы спандэкс для трэніровак. Яго трэцяя жонка была прыгожай бландынкай. («Вы, хлопцы, даяце добрыя візуальныя эфекты», - сказаў аднойчы адзін з калег.) Яны былі разам тры гады. Былая сакратарка, якая стала асабістым трэнерам, Кэрал мела правільнае спалучэнне таго, што Ёрк называў быць на мячы і не атрымліваць яго. Гэта значыць, што яна магла весці размову і не саромецца, але яна маўчала, калі ведала, што павінна гэта рабіць, і не задавала занадта шмат пытанняў пра тое, дзе ён быў, калі ён вяртаўся дадому позна або адпраўляўся ў апошнюю хвіліну ў камандзіроўкі. .
  Яна зірнула на дзверы. «Што з гэтага?» Яны ніколі не выкарыстоўвалі засаўку.
  Ён павінен быў быць асцярожным. Кэрал трэба было растлумачыць рэчы простымі словамі, і калі яна не разумела, што ён сказаў ёй, яна звар'яцела. І яе гістэрыка можа стаць непрыгожай. Ён даведаўся гэта пра дурных людзей, як яны гублялі гэта, калі сутыкаліся з чымсьці, чаго не разумелі.
  Значыць, ён схлусіў. «Учора на вуліцы ўварваліся».
  «Я не чуў пра гэта».
  «Ну, яны зрабілі».
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  «Я не памятаю».
  Слабае хіхіканне — яе звычка, у залежнасці ад настрою, лічыла яго раздражняльнай або сэксуальнай. «Вы не ведаеце, хто? Гэта дзіўна».
  Сённяшняе было раздражняльным хіхіканнем.
  «Хтосьці сказаў мне. Я забыла. У мяне шмат чаго на галаве».
  «Можа пойдзем у клуб на абед?»
  «Я знясілены, дзетка. Сёння вечарам буду шашлык. Як гэта?»
  «Добра, вядома».
  Ён мог сказаць, што яна была расчараваная, але Ёрк ведаў, як выратаваць караблі, якія тонуць; ён хутка змяшаў кактэйлі — двайныя — і павёў яе да басейна, дзе паставіў кампакт-дыск Yanni. За дваццаць хвілін спіртное і музыка прытупілі яе расчараванне, і яна балбатала пра тое, што хоча праз пару тыдняў наведаць сваю сям'ю ў Лос-Анджэлесе, ці можа ён адмовіцца ад гэтага?
  "Што заўгодна." Ён даў яму хвіліну, а потым, выглядаючы нязмушана, сказаў: «Я думаю набыць некалькі раслін для офіса».
  «Хочаш, каб я дапамог?»
  «Не, Мардж займаецца гэтым. Вы калі-небудзь куплялі што-небудзь у таго пейзажыста ля шашы? Тротэра?»
  «Я не ведаю. Я так думаю. Нядаўна."
  «Яны калі-небудзь што-небудзь сюды дастаўляюць?»
  «Не, я проста купіў некалькі пакаёвых раслін і прынёс іх дадому. Чаму?»
  «Цікава, ці добрае абслугоўванне ў іх».
  «Цяпер вы займаецеся ўпрыгожваннем. Гэта дзіка». Чарговы хіхікат.
  Ён буркнуў і накіраваўся на кухню, адчыніў халадзільнік.
  Пакурваючы Macanudo і запіваючы гарэлкай з тонікам, Ёрк засмажыў некалькі біфштэксаў і прыгатаваў салату, і яны елі моўчкі. Пасля таго, як яна прыбрала посуд, яны перабраліся ў батлейку і паглядзелі тэлевізар. Кэрал стала прыемнай. Звычайна гэта азначала, што прыйшоў час ісці ў джакузі, або ў ложак, а часам і на падлогу, але сёння вечарам ён сказаў: «Ты ідзі наверх, лялька. У мяне ёсць некалькі лічбаў, каб паглядзець ".
  «Ай». Чарговае дурэнне.
  «Я хутка ўстану».
  «Ой, добра». Яна ўздыхнула, узяла кнігу і паднялася па лесвіцы.
  Калі ён пачуў, як дзверы зачыніліся, ён увайшоў у свой кабінет, выключыў святло і ўгледзеўся на цёмную пустыню, асветленую месяцам, за домам. Цені, камяні, кактусы, зоркі. . . Гэта была перспектыва, якую ён любіў. Ён пастаянна мяняўся. Ён прабыў тут хвілін пяць, потым, наліўшы высокі скотч, скінуў чаравікі і выцягнуўся на канапе.
  Глыток дымнага лікёру. Іншы.
  Акупнасць . . .
  І Стывен Ёрк пачаў падарожжа па сваім мінулым, шукаючы нейкую прычыну, па якой Тротэр ці хто-небудзь хацеў яго смерці.
  «Таму што ў яго ў галаве дзікая Кэрал», — падумаў ён першая з жанчын, якія былі ў яго жыцці. Ён лічыў сваіх былых жонак. Ёрк быў тым, хто разарваў кожны з шлюбаў. Першая жонка, Вікі, сышла ў горы, калі ён сказаў ёй, што сыходзіць. Мышаня плакала і прасіла яго застацца, хоць і ведала пра раман, які ён меў са сваёй сакратаркай. Але ён быў непахісны адносна разводу і неўзабаве спыніў з ёй усе кантакты, за выключэннем фінансавых пытанняў, звязаных з іх сынам Рэндзі.
  Але ці наняла б яна забойцу, каб паквитацца з ім?
  Ні ў якім разе, вырашыў ён: рэакцыяй Вікі на разрыў было згуляць ахвяру, а не помслівую былую. Акрамя таго, Ёрк паступіў з ёй правільна. Ён своечасова плаціў аліменты і аліменты, а праз некалькі гадоў не аспрэчыў пастанову аб апецы, якая пазбавіла яго права бачыць іх сына.
  Ёрк і яго другая жонка былі разам усяго два гады. Яна аказалася занадта далікатнай для яго, занадта ліберальнай, занадта NPR. Гэты распад быў Холіфілд-Тайсан, чысты бой. Сьюзан, аўтарытэтны юрыст па камерцыйнай нерухомасці, сышла з вялікай колькасцю грошай, больш чым дастатковай, каб выратаваць яе абражаны гонар (Ёрк пакінуў яе дзеля жанчыны, на шаснаццаць гадоў маладзейшай і зграбнейшай на дваццаць фунтаў). Яна таксама ставілася да сваёй кар'еры занадта сур'ёзна, каб рызыкаваць, робячы яму што-небудзь супрацьзаконнае. Яна выйшла замуж паўторна — за ваеннага кансультанта і былога палкоўніка арміі, з якім яна пазнаёмілася падчас перамоваў з урадам аб кантракце для свайго кліента — і Ёрк быў упэўнены, што ён знік з яе радараў.
  Былыя сяброўкі? Звычайныя падазраваныя. . . . Але, брат, з чаго пачаць? Амаль занадта шмат, каб палічыць. З некаторымі ён моцна расстаўся, некаторых выкарыстаў, хлусіў. Канешне, Самога Ёрка жанчыны выкарыстоўвалі і хлусілі. У цэлым усё выраўнялася, лічыў ён. Вось як праца працавала гульня; ніхто ў здаровым розуме не наняў бы наёмнага забойцу, каб ён забіў палюбоўніка толькі таму, што ён цябе кінуў.
  Хто яшчэ гэта можа быць?
  Хутчэй за ўсё, вырашыў ён, гэта нехта, з кім ён меў дзелавыя адносіны.
  Але і ў тым моры было шмат рыбы. На памяць прыйшлі дзесяткі. Калі ён быў прадаўцом у фармацэўтычнай кампаніі, ён далажыў на аднаго са сваіх таварышаў па дэталях за падман ягоных выдаткаў (Ёрк выдаў яго не з лаяльнасці да кампаніі, а каб абрабаваць тэрыторыю хлопца). Мужчына быў звольнены і паабяцаў адплаціць.
  Ён таксама прымаў удзел у набыцці дзясяткаў кампаній за апошнія дзесяць гадоў; у выніку сотні супрацоўнікаў былі звольненыя. Ён асабліва ўспомніў аднаго з іх — прадаўца, які прыйшоў да яго ў слязах пасля таго, як яго адпусцілі, просячы аб другім шанцы. Ёрк, аднак, прытрымліваўся свайго рашэння - галоўным чынам таму, што яму не падабалася ныццё гэтага чалавека. Праз тыдзень прадавец забіў сябе; у запісцы гаварылася, што ён пацярпеў няўдачу як мужчына, бо больш не мог клапаціцца пра жонку і дзяцей. Наўрад ці Ёрк мог несці адказнасць за такія вар'яцкія паводзіны. Але тыя, хто выжыў, маглі не адчуваць сябе такім чынам. Магчыма, Тротэр быў братам або лепшым сябрам гэтага чалавека, або быў імі наняты.
  Ён узгадаў яшчэ адзін выпадак: той час, калі ён прыватна правяраў канкуруючага венчурнага капіталіста і выявіў, што той гей. Кліент, да якога яны абодва сваталіся, быў гамафобам. Аднойчы ўвечары падчас вячэры Ёрк непрыкметна скінуў худы на суперніка, а на наступны дзень нарад Ёрка атрымаў заданне. Ён даведаўся і наняў Тротэра?
   Якія-небудзь іншыя грахі?
  «Ах, можаш, з агідай падумаў Ёрк, сягаючы ў цьмянае мінулае.
  Страва падаецца ў халодным выглядзе . . .
  Узгадваючы выпадак у каледжы, свавольства, якое пайшло не так — братэрская дзедаўшчына, якая прывяла да таго, што абяцаў напіцца і зарэзаць паліцэйскага. Хлопца выгналі, а неўзабаве знік. Ёрк не мог успомніць яго імя. Гэта мог быць Тротэр.
  Дзесятак іншых здарэнняў нахлынуў на яго думкі, два дзесяткі, тры - людзі, якіх ігнаравалі і абражалі, гаварылі хлусню, падманвалі паплечнікаў... . . . Памяць яго выплюхвала не толькі сур'ёзныя, але і дробныя правіннасці: хамства ў адносінах да служачых, паколванне пажылой жанчыны, якая прадала яму сваю машыну, смех, калі ў мужчыны на моцным ветры зляцеў тупік... . .
  Перажыць іх усіх. Гэта было знясільваюча.
  Яшчэ адзін хіт скотчу. . . затым яшчэ адзін.
  І наступнае, што ён заўважыў, сонца прабівалася праз акно. Ён прыжмурыўся ад болю з пахмелля і няўцямна ўтаропіўся на гадзіннік. О, блін, было дзевяць. . . . Чаму Кэрал не разбудзіла яго? Яна ведала, што сёння раніцай у яго дзве здзелкі. Часам тая жанчына проста не мела паняцця.
  Ёрк завіхаўся на кухню, і Кэрал падняла вочы ад тэлефона. Яна ўсміхнулася. «Сняданак гатовы».
  «Ты дазволіў мне спаць».
  Яна сказала сяброўцы, што ператэлефануе, і паклала трубку. «Я думаў, ты стаміўся. І ты выглядаў занадта міла, увесь у абдымках».
  Сімпатычны. Ісус Гасподзь. . . Ёрк паморшчыўся ад болю. Ад сну ў нязручнай паставе ў яго замерзла шыя.
   «У мяне няма часу на сняданак», - буркнуў ён.
  «Мая маці заўсёды казала, што сняданак - гэта...»
  «—самы важны прыём ежы за дзень. Так вы мне сказалі. Маўляў, сто разоў».
  Яна змоўкла. Затым паднялася і пайшла ў гасціную з кавай і тэлефонам.
  «Дзетка, я не меў на ўвазе . . .”
  Ёрк уздыхнуў. Часам як хадзіць па яечнай шкарлупіне. . . . Ён адышоў у спальню. Ён лавіў аспірын у аптэчцы, калі зазваніў тэлефон.
  «Для цябе» — крута абвясціла яго жонка.
  Гэта быў дэтэктыў Біл Ламперт. «Тротэр вярнуўся ў горад. Хадзем павітаемся. Мы забярэм вас праз дваццаць хвілін».
  
  «Так, я магу вам дапамагчы?»
  «Рэйманд Тротэр?»
  "Правільна."
  Біл Ламперт і Хуан Альварада, стоячы насупраць садкаводства і гадавальніка Тротэра, невялікага комплексу невысокіх будынкаў, цяпліц і навесаў, глядзелі на мужчыну сярэдніх гадоў. Ламперт адзначыў, што ён у вельмі добрай форме: стройны, з шырокімі плячыма. Яго каштанавыя валасы, усыпаныя сівізной, былі коратка падстрыжаны. Яго ідэальна паголены твар з квадратнымі сківіцамі, бездакорны сіні бегавы ўбор. Упэўненыя вочы. Дэтэктыву было цікава, ці не выявілі яны здзіўлення, калі ён зірнуў на іх шчыты, і, магчыма, крыху большага здзіўлення пры выглядзе Стывена Ёрка, які стаяў за імі. Тротэр паклаў вялікі кактус, які трымаў у руках.
  «Сэр, як мы разумеем, вы шукалі асабістую інфармацыю пра містэра Ёрка».
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
   Добрая дастаўка, падумаў Ламперт. Ён кіўнуў ззаду. «Джэнтльмен там».
  Тротэр нахмурыўся. «Баюся, вы памыляецеся. Я яго не ведаю».
  «Вы ўпэўнены?»
  «Так».
  «Вы ведаеце чалавека па імені Гектар Дыяс? Мексіканец, гадоў трыццаці пяці, каржакаваты. Ён у цябе падзёнку працаваў».
  «Я наняў сотні дзённых людзей. Я не ведаю паловы іх імёнаў. Гэта праблема іміграцыі? Мае людзі павінны правяраць дакументацыю».
  «Не, сэр, гэта не так. Дыяс сцвярджаў, што вы пыталіся ў яго пра бяспеку містэра Ёрка.
  "Што?" Тады Тротэр з разуменнем прыжмурыўся. «Як гэта ўсё прыйшло. Выпадкова Дыяса за нешта арыштавалі?»
  "Правільна."
  «Значыць, ён нешта выдумаў пра былога працадаўцу, каб атрымаць меншы тэрмін. Хіба так не бывае?»
  Ламперт і яго партнёр падзяліліся поглядамі. Што б там ні было, гэты Тротэр не быў дурнем. «Часам, вядома».
  «Ну, я не зрабіў таго, што сказаў Дыяс.» Пранізлівыя вочы павярнуліся да Ёрка.
  Альварада ўзяў на сябе. «Ці былі вы ўчора ў клубе здароўя і ракеткі Скотсдэйла?»
  «. . . о, шыкоўны? Не, я так не трачу свае грошы. Да таго ж я быў у Тусоне».
  «Перад тым, як вы адправіліся ў Тусон».
  «Не. Я паняцця не маю, што вы дамагаецеся, але я не ведаю гэтага Ёрка. Мяне не цікавяць ягоныя сыгналізацыі».
  Ламперт адчуў, як Альварада дакрануўся да яго пляча. Малады дэтэктыў паказваў на кучу драўляных дошак, прыкладна такой жа шырыні і таўшчыні, што і пракладкі.
  «Вы не супраць, калі мы возьмем пару такіх з сабой?»
  «Ідзі наперад. . . як толькі вы пакажаце мне ордэр на ператрус».
  «Мы будзем удзячныя за ваша супрацоўніцтва».
  «Я быў бы ўдзячны за ордэр».
  «Вы турбуецеся аб тым, што мы можам знайсці?» - уключыўся Альварада.
  «Я зусім не хвалююся. Проста ў нас у Амерыцы ёсць такая штука, якая называецца Канстытуцыяй». Ён усміхнуўся. «Што робіць нашу краіну вялікай. Я гуляю па правілах. Я мяркую, што вы таксама павінны ".
  Ёрк гучна ўздыхнуў. Тротэр халодна паглядзеў на яго.
  Альварада сказаў: "Калі вам няма чаго хаваць, то праблем не будзе".
  «Калі ў вас ёсць верагодная прычына, не будзе праблем з атрыманнем ордэра на ператрус».
  «Такім чынам, вы кажаце нам, што ў вас няма намеру паставіць пад пагрозу містэра Ёрка якім-небудзь чынам».
  Тротэр засмяяўся. «Гэта смешна». Потым твар яго стаў ледзяным. «Гэта даволі сур'ёзна, што вы прапануеце. Вы пачынаеце распаўсюджваць такія чуткі, гэта можа стаць няёмка. Для мяне . . . і для вас. Спадзяюся, вы гэта разумееце».
  «Напад і пранікненне з'яўляюцца вельмі сур'ёзнымі злачынствамі,» сказаў Альварадо.
  Тротэр падабраў расліну. Гэта было ўражліва, яго дзікія шыпы небяспечныя. «Калі больш нічога няма. . .”
  «Не, больш нічога няма. Дзякуй за ваш час». Ламперт кіўнуў напарніку, і яны з Ёркам вярнуліся да машын.
  Калі яны былі на паркоўцы, Ламперт сказаў: «Ён нешта задумаў».
  Ёрк кіўнуў. «Я разумею, што вы маеце на ўвазе, той позірк, які ён кінуў на мяне. Гэта было падобна на тое, што ён казаў, я збіраюся атрымаць цябе. Я клянуся."
  «Глядзі? Я не пра гэта кажу. Вы яго не чулі? Ён сказаў, што яго не цікавяць твае «сігналы». Я ніколі не казаў яму, што гэта сказаў Дыяс. Я згадаў толькі «бяспеку». Гэта магло азначаць што заўгодна. Прымушае мяне паверыць, што Дыяс казаў праўду».
  Ёрк быў уражаны. «Я ніколі гэтага не заўважаў. Добры ўлоў. Дык што нам цяпер рабіць?»
  «У вас ёсць спіс, які я хацеў? Хто-небудзь можа мець на вас крыўду?»
  Ён падаў аркуш паперы. «Я павінен яшчэ што-небудзь зрабіць?»
  Гледзячы на спіс, Ламперт сказаў: «Адна рэч. Вы можаце падумаць пра целаахоўніка ".
  
  Стэн Эберхарт быў трохі падобны да Лэмперта — цвёрдыя, гладкія валасы, пазбаўлены гумару, засяроджаны, як тэр’ер — толькі з загарам. Вялікі чалавек стаяў у дзвярах дома Ёрка. Прадпрымальнік правёў яго.
  «Добрай раніцы, сэр». Ён гаварыў ледзь чутна і быў увасабленнем спакою. Эберхарт быў кіраўніком службы бяспекі кампаніі Ёрка — York-McMillan-Winston Investments. Пасля сустрэчы з паліцэйскімі і Тротэрам Ёрк выклікаў мужчыну ў свой кабінет і распавёў яму пра сітуацыю. Эберхарт пагадзіўся «сабраць усёабдымны SP, які ўлічыць усе непрадбачаныя сітуацыі». Гучыць так, як копы Скотсдэйла (не надта дзіўна; Эберхарт быў дэтэктывам у Феніксе).
  SP, як аказалася, быў планам бяспекі, і Ёрк палічыў, што ён будзе добрым. Эберхарт быў сур'ёзным нападнікам у сферы карпаратыўнай бяспекі. У дадатак да працы ў аддзеле забойстваў у Феніксе ён быў федэральным агентам па наркотыках і прыватным следчым. Ён быў чорным, або чырвоным, або нейкім вялізным экспертам па каратэ, лётаў на верталётах і меў сотню стрэльбаў. Людзі службы бяспекі, як даведаўся Ёрк, рабілі ўсё гэтае дзярмо Outdoor Life Network. Крутыя хлопцы. Ёрк не зразумеў. Калі зарабляць грошы, гольф, марціні і жанчыны не датычацца, які сэнс?
  Застаўшыся ў хаце адны — Кэрал была на ўроку тэніса — мужчыны зайшлі ў вялікую сонечную пакой, якую ахоўнік разглядаў з тварам, які паказваў, што ён незадаволены.
  чаму? Ён думаў, што гэта было занадта адкрыта з-за шкла? Ён непакоіцца пра праклятых снайпераў? Ёрк засмяяўся сам сабе.
  Эберхарт прапанаваў ім пайсці на кухню, далей ад шкляных вокнаў.
  Ёрк паціснуў плячыма і падыграў. Яны сядзелі на кухонным востраве. Мужчына расшпіліў пінжак — ён заўсёды быў у касцюме і гальштуку, незалежна ад тэмпературы. «Па-першае, дазвольце мне сказаць вам, што я даведаўся пра Тротэра. Ён нарадзіўся ў Нью-Гэмпшыры, атрымаў спецыяльнасць інжынера ў Бостане. Ажаніўся, пайшоў у армію. Пасля выпіскі вярнуўся сюды. Што б ні здарылася пасля гэтага - матэрыялы ў файле VA - ён, здавалася , перавярнуў сваё жыццё. Адкрыў кампанію па добраўпарадкаванні тэрыторыі. Потым жонка памерла».
   «Памёр? Можа, у тым і справа — ён вінаваціць мяне ў гэтым. Што здарылася?"
  Эберхарт паківаў галавой. «У яе быў рак. І вы, ваша кампанія і вашы кліенты не маеце ніякай сувязі ні з лекарамі, якія яе лячылі, ні са шпіталем».
  «Вы гэта правяралі?»
  «ІП настолькі добры, наколькі інтэлект, які стаіць за ім», — дэкламаваў мужчына. «Цяпер пра яго сям'ю: у яго трое дзяцей. Філіп, Селеста і Сіндзі ва ўзросце чатырнаццаці, сямнаццаці і васемнаццаці гадоў. Усе ў мясцовых дзяржаўных школах. Добрыя дзеці, ніякіх праблем з законам». Паказаў адкрытыя здымкі, нібы са школьных штогоднікаў: хударлявы, прыгожы хлопчык і дзве дачкі: адна кругленькая і прыгожанькая, другая худзенькая і спартыўная.
  «Вы калі-небудзь збіваліся з дзяўчатамі?»
  «Божа, не». Ёрк пакрыўдзіўся. У яго былі нейкія стандарты.
  Эберхарт не пытаўся, ці рабіў калі-небудзь крок яго начальнік на сына. Калі б ён быў, Ёрк звольніў бы яго на месцы.
  «Тротэр некаторы час быў халасты, потым у мінулым годзе ажаніўся паўторна, Нэнсі Стокард — брокер па нерухомасці, трыццаць дзевяць гадоў. Гадоў пяць таму развялася, мае дзесяцігадовага сына». Выйшла іншая карціна. «Вы пазнаеце яе?»
  Ёрк паглядзеў на карціну. Цяпер яна была той, на каго ён дакладна мог пайсці. Прыгожая па-суседску. Выдатна падыходзіць для спаткання на адну ноч. Ці два.
  Але, падумаў ён, не пашанцавала. Ён бы запомніў.
  Эберхарт працягнуў: «Цяпер Тротэр здаецца добрым хлопцам, любіць сваіх дзяцей, водзіць іх на футбол і плаванне, а таксама на працу пасля школы. Узорны бацька, узорны муж і добры бізнесмен. Зарабіў кучу грошай у мінулым годзе. Плаціць падаткі, нават часам ходзіць у царкву. Зараз дазвольце мне паказаць вам, што мы прыдумалі для SP».
  План прадугледжваў дзве групы спецыялістаў па бяспецы: адна будзе сачыць за Тротэрам, а другая - у якасці целаахоўнікаў. Гэта было б дорага; арэнда паліцэйскіх каштуе нятанна.
  "Але, шчыра кажучы, я не думаю, што гэта будзе працягвацца занадта доўга, сэр", - сказаў Эберхарт. Ён растлумачыў, што ўсе сем чалавек, якіх ён меў на ўвазе для аховы, былі былымі паліцэйскімі і ведалі, як абследаваць месцы злачынства і апытваць сведак. «Калі мы ўсе будзем займацца гэтым, мы пабудуем трывалую справу, дастатковай, каб адсадзіць яго надоўга. У нас будзе больш людзей і рэсурсаў для гэтага, чым у аддзеле забойстваў Скотсдэйла».
  І, Божа, плата, верагодна, будзе такой жа, як іх гадавы бюджэт.
  Ёрк даў чалавеку агульны распарадак дня яго і Кэрал, крамы, у якіх яны рабілі пакупкі, рэстараны і бары, у якія яны рэгулярна хадзілі. Ён дадаў, што хоча, каб ахоўнікі трымаліся на адлегласці; ён усё яшчэ не падзяліўся гэтай гісторыяй з Кэрал.
  «Яна не ведае?»
  "Не. Напэўна, не ўспрыняў бы гэта добра. Вы ведаеце жанчын».
  Здавалася, Эберхарт не ведаў, што менавіта меў на ўвазе яго начальнік. Але ён сказаў: «Мы зробім усё магчымае, сэр».
  Ёрк правёў ахоўніка да дзвярэй і падзякаваў яму. Мужчына паказаў на першую каманду, якая сядзела на смуглым Фордзе, прыпаркаваным двума дзвярыма ніжэй. Ёрк нават не заўважыў іх, калі адчыніў дзверы. Гэта азначала, што яны ведалі, што робяць.
   Калі спецыяліст па ахове ад'язджаў, вочы Ёрка зноў глядзелі на задні двор, на гарызонт пустыні. Прыгадаў, што раней смяяўся са снайпераў.
  Цяпер гэтая думка была не смешная. Ёрк вярнуўся ўнутр і зачыніў шторы на ўсіх вокнах, якія адкрываліся на цудоўны від на пустыню.
  
  Ішлі дні, інцыдэнтаў больш не было, і Ёрк пачаў расслабляцца. Дэталі аховы, якія назіралі за Ёркам і Кэрал, заставаліся практычна нябачнымі, і яго жонка паняцця не мела, што яе ахоўваюць, калі яна адпраўлялася на жыццёва важныя штодзённыя задачы - у манікюрны салон, цырульню, клуб і гандлёвы цэнтр.
  Назіральная група ўважліва сачыла за Тротэрам, які, здавалася, не звяртаў увагі на хвост. Ён пайшоў па жыцці. Некалькі разоў мужчына трапляў з радара назірання, але толькі на кароткі час, і не было падобна, што ён спрабаваў страціць супрацоўнікаў службы бяспекі. Калі ён знік, каманды на Ёрку і Кэрал узмацнілі абарону, і інцыдэнтаў не было.
  Тым часам Ламперт і Альварада працягвалі разбірацца ў спісе людзей з крыўдамі з мінулага Ёрка. Некаторыя здаваліся верагоднымі, некаторыя малаверагоднымі, але ў любым выпадку ніводная з патэнцыйных прычын не апраўдалася.
  Ёрк вырашыў з'ехаць на доўгія выхадныя ў Санта-Фе, каб пагуляць у гольф і зрабіць шопінг. Ёрк вырашыў пакінуць целаахоўнікаў, таму што іх было б занадта цяжка схаваць ад Кэрал. Эберхарт думаў, што гэта нармальна; яны будуць уважліва сачыць за Тротэрам, і калі ён пакіне Скотсдэйл, каманда паляціць у Санта-Фе, каб неадкладна прыкрыць Ёрк.
  Пара рана адправілася ў дарогу. Сказаў ахоўнік Ёрку, каб пайсці па складаным маршруце з горада, затым спыніцца на пэўным даляглядзе на ўсход ад горада, дзе ён мог пераканацца, што за імі не сочаць, што ён і зрабіў. Ніхто не сачыў.
  Ад'ехаўшыся ад горада, Ёрк накіраваў машыну на світанку і сеў на скураное сядзенне Mercedes, калі патокі ўліваліся ў кабрыялет і кудлацілі ім валасы.
  «Уключы музыку, лялька», — паклікаў ён Кэрал.
  «Канечне. Што?"
  "Штосьці гучна", - крыкнуў ён.
  Праз імгненне Led Zeppelin пыхкалі з дынамікаў. Ёрк выключыў круіз-кантроль і націснуў на педаль газу ўніз.
  
  Седзячы ў сваім белым фургоне для назірання, каля ружовага глінабітнага дома Рэя Тротэра, Стэн Эберхарт пачуў, як яго тэлефон чырыкае. «Так?»
  Хуліа, адзін з паліцыянтаў, якія арандуюць машыну, сказаў: «У Стэна праблема».
  "Працягваць."
  «Ён ужо сышоў?»
  «Ёрк? Так, гадзіну таму».
  «Хм».
  "У чым справа?"
  «Я ў дылера NAPA побач з кампаніяй, якая займаецца ландшафтным дызайнам».
  Эберхарт накіраваў людзей у крамы побач з домам і бізнесам Тротэра. Узброіўшыся фатаграфіямі, яны распытвалі службоўцаў аб пакупках, якія мужчына мог зрабіць нядаўна. Канечне, супрацоўнікі аховы больш не займаліся праваахоўнымі органамі, але Эберхарт даведаўся, што дваццацідаляравыя купюры адчыняюць столькі ж дзвярэй, колькі і паліцэйскія шчыты. Напэўна, больш.
  «І?»
  «Два дні таму гэты хлопец, падобны на Тротэра, замовіў копію тэхнічнай інструкцыі для спартыўных аўтамабіляў Mercedes. Яно прыйшло ўчора, і ён забраў. У той жа час ён набыў набор метрычных ключоў і акумулятарную кіслату. Стэн, кніга была пра тармазы. І гэта было прыкладна ў той час, калі мы страцілі Тротэра на пару гадзін».
  «Як ты думаеш, ён мог дабрацца да Ёркавага Мэрсэдэса?»
  «Мала верагодна, але магчыма. Я думаю, мы павінны меркаваць, што ён зрабіў «.
  «Я вярнуся да вас». Эберхарт паклаў трубку і неадкладна патэлефанаваў Ёрку.
  Адказаў рассеяны голас. «Прывітанне».
  "Спадар. Ёрк, гэта...
  «На дадзены момант я недаступны. Калі ласка, пакіньце паведамленне, і я звяжуся з вамі як мага хутчэй».
  Эберхарт націснуў «Адключыць» і паспрабаваў яшчэ раз. Кожны з пяці разоў, калі ён тэлефанаваў, адзіным адказам быў заклапочаны голас з галасавой пошты.
  
  Ёрк падштурхоўваў мерседэс да сотні.
  «Хіба гэта не камень?» — паклікаў ён, смеючыся. «Вой!»
  "Як што?" - крыкнула ў адказ Кэрал. Грукат плыта і высокі голас Роберта Планта заглушылі яго голас.
  "Гэта цудоўна!"
  Але яна не адказала. Яна хмурылася, глядзела наперад. «Там, як, паварот». Яна дадала яшчэ нешта, чаго ён не мог пачуць.
   "Што?"
  «Гм, магчыма, вам лепш запаволіцца».
  «Гэтае дзіця выгінаецца ў капейкі. Я ў парадку."
  «Мілая, калі ласка! Павольна!»
  «Я ўмею вадзіць».
  Яны былі на прамой дарозе, якая збіралася спускацца з крутога пагорка. Унізе дарога рэзка выгіналася і пераходзіла на мост над глыбокім арроё.
  «Павольна! Дарагая, калі ласка! Глядзі на паварот!»
  Божа, часам гэта проста не каштавала бітвы. "Добра."
  Ён зняў нагу з газу.
  І тады здарылася.
  Ён паняцця не меў, што менавіта адбываецца. Вялізны віхор пяску, які круціцца вакол і вакол, быццам машына апынулася ў цэнтры тарнада. Яны страцілі неба з поля зроку. Кэрал, крычачы, схапiлася за прыбор. Ёрк, сціскаючы руль сутаргавымі рукамі, адчайна спрабаваў знайсці дарогу. Усё, што ён мог бачыць, гэта пясок, які біў яму ў твар, пякучы.
  «Мы памром, мы памром», - лямантавала Кэрал.
  Потым аднекуль над імі пачуўся ціхі голас: «Ёрк, неадкладна спыні сваю машыну. Спыні машыну!»
  Ён падняў галаву і ўбачыў паліцэйскі верталёт у трыццаці футах над сваёй галавой, ротары якога цягнуліся ўніз і былі крыніцай пясчанай буры.
  "Хто гэта?" Кэрал закрычала. "Хто гэта?"
  Голас працягваў: «Вашы тармазы адмовяць! Не пачынайце спускацца з гэтай гары!»
  "Сукін сын", - усклікнуў ён. «Ён папрацаваў з тармазамі».
   «Хто, Стывен? Што адбываецца?"
  Верталёт накіраваўся да моста і прызямліўся - імаверна, каб ратавальнікі маглі паспрабаваць выратаваць іх, калі машына ўпадзе або ўпадзе з абрыву.
  Ратуйце іх або збірайце целы.
  Ён рабіў дзевяноста, калі яны рушылі на грэбень пагорка. Нос мерседэса апусціўся, і яны пачалі разганяцца.
  Націснуў на педаль тормазу. Суппорты быццам схапіліся.
  Але калі ён праедзе яшчэ далей і тармазы адмовяць, яму не застанецца куды падзецца, акрамя як у камень або на абрыў; яны ніякім чынам не змаглі зрабіць сваю чаргу, зрабіўшы больш за трыццаць пяць. Прынамсі, тут быў пясок ледзь па абочыну.
  Стывен Ёрк моцна схапіў руль і зрабіў глыбокі ўдых.
  "Пачакай!"
  «Што вы маеце на ўвазе?»
  Ён збочыў з дарогі.
  Чамаданы, газіроўка і піва ляцелі з задняга сядзення, Кэрал крычала, а Ёрк з усіх сіл змагаўся, каб утрымаць машыну на курсе, але гэта было бескарысна. Шыны бескантрольна пранесліся праз пясок. Ён проста прамінуў вялікі валун і пайшоў у пустыню.
  Камяні і жвір апырскаліся на кузаў, расцякаючы лабавое шкло і рассыпаючы крыло і капот, як стрэлы. Перакацінак і палын абсыпалі іх твары. Машына падскочыла, трэслася і хісталася. Двойчы ён ледзь не перавярнуўся.
  Яны запавольваліся, але ўсё яшчэ імчаліся з хуткасцю сорак міль у гадзіну проста да вялікага валуна. . . . зараз, праўда, пясок быў такі глыбокі, што ён зусім не мог кіраваць.
  «Ісус, Ісус, Ісус . . . . Кэрал усхліпвала, апусціўшы галаву на рукі.
  Ёрк левай нагой націснуў на педаль тормазу, пераключыў рычаг пераключэння перадач, а потым правай націснуў на акселератар. Рухавік завішчаў, пясок рассыпаўся ў паветры над імі.
  Машына спынілася ў пяці футах ад скалы.
  Ёрк сядзеў наперад, прыхінуўшыся галавой да руля, і сэрца яго калацілася, мокрае ад поту. Ён быў у лютасці. Чаму яны не выклікалі яго? Што было з працэдурай Black Hawk Down ?
  Потым ён заўважыў свой тэлефон. На экране чыталася, 7 прапушчаных званкоў, 5 паведамленняў з пазнакай тэрміновых.
  Ён не чуў званка. Вецер і рухавік. . . і чортава музыка.
  Усхліпваючы і лапаючы пясок, які пакрываў яе белы штановы касцюм, Кэрал агрызнулася на яго: «Што адбываецца? Я хачу ведаць. Цяпер».
  І калі Эберхарт і Ламперт ішлі да іх з верталёта, ён расказаў ёй усю гісторыю.
  
  «Няма выходных у выхадныя», — абвясціла Кэрал.
  «Вы, напрыклад, маглі згадаць гэта наперадзе».
  Паказваючы нейкі хрыбетнік для змены.
  «Я не хацеў вас турбаваць».
  «Ты маеш на ўвазе, што ты не хацеў, каб я спытаў, што ты з кімсьці зрабіў, каб яны захацелі паквитацца з табой».
  «Я—»
  "Забяры мяне дадому. Цяпер».
  Яны моўчкі вярнуліся ў Скотсдэйл, едучы на арандаванай машыне; «Мэрсэдэс» быў адбуксіраваны паліцыяй для пошуку доказаў фальсіфікацыі і рамонту. Праз гадзіну пасля ўваходу ў іх Кэрал зноў выйшла з чамаданам у руках і накіравалася ў Лос-Анджэлес наведаць сям'ю.
  Ёрк таемна адчуў палёгку, што яна пайшла. Ён не мог справіцца з вар'яцкім настроем Тротэра і яго жонкі. Ён вярнуўся ўнутр, праверыў замок на ўсіх дзвярах і вокнах і правёў ноч з бутэлькай Johnnie Walker і HBO.
  
  Праз два дні, каля пяці гадзін вечара, Ёрк займаўся ў трэнажорнай зале, якую ён паставіў у спальні - ён пазбягаў аздараўленчага клуба і яго смяротнай сауны. Ён пачуў званок у дзверы. Узяўшы пісталет, які цяпер захоўваў у пад'ездзе, ён выглянуў. Гэта быў Эберхарт. Праз тры замкі і засаўку ён жэстам прапанаваў ахоўніку ўвайсці.
  «Ёсць тое, пра што вы павінны ведаць. Учора ў мяне было дзве каманды на Trotter. Апоўдні пайшоў у мультыплекс на ранішнік».
  «Ну што?»
  «Ёсць правіла: кожны, хто знаходзіцца пад наглядам, ідзе на кіно сам. . . гэта падазрона. Такім чынам, каманды параўналі ноты. Здаецца, праз пятнаццаць хвілін пасля таго, як ён зайшоў, выходзіць гэты хлопец у камбінезоне з парай пакетаў для смецця. Прыкладна праз гадзіну, крыху пазней, дастаўшчык у форме з'яўляецца ў тэатры з вялікай скрыняй. Але мой чалавек размаўляў з мэнэджарам. Там рабочыя звычайна не выносяць першае смецце ў сметнік раней за пяць-шэсць вечара. І ніякіх паставак у гэты дзень не было».
   Ёрк скрывіўся. «Значыць, ён ухіляўся ад цябе цэлую гадзіну. За гэты час ён мог дабрацца куды заўгодна».
  «Ён сваю машыну не браў. У нас гэта было пакрыта. І мы правяралі таксі. У той раён ніхто не заклікаў».
  — Значыць, ён кудысьці хадзіў?
  «Так. І мы дакладна ведаем, дзе. Southern States Chemical знаходзіцца ў дзесяці хвілінах хады ад мультыплекса. І ведаеце, што цікава?» Ён паглядзеў на свае запісы. «Яны вырабляюць акрыланітрыл, метылметакрылат і адыпанітрыл».
  «Што гэта, чорт вазьмі?»
  «Прамысловыя хімікаты. Самі па сабе яны не складаюць нічога страшнага. Але важна тое, што яны выкарыстоўваюцца для вытворчасці цыяністага вадароду».
  «Ісус. Як яд?»
  «Як яд. І адзін з маіх хлопцаў паглядзеў паўднёвыя штаты. Няма бяспекі. Бідоны з хімікатамі стаялі проста пад адкрытым небам ля пагрузачнай платформы. Тротэр мог бы падысці, узяўшы столькі, каб прыгатаваць порцыю атруты, якая забіла б тузін чалавек, і ніхто б яго не ўбачыў. А адгадайце, хто займаўся добраўпарадкаваннем прадпрыемства?»
  «Тротэр».
  «Такім чынам, ён ведаў пра хімікаты і пра тое, дзе яны захоўваліся».
  «Хто-небудзь мог гэта зрабіць? Цыянід?»
  «Відаць, не так ужо і складана. А з Тротэрам, які займаецца азеляненнем, трэба меркаваць, што ён разбіраецца ў хімікатах і ўгнаеннях. І памятайце: ён таксама быў у арміі, у першай вайне ў Персідскім заліве. Многія з гэтых хлопцаў атрымалі досвед працы з хімічнай зброяй».
  Прадпрымальнік стукнуў рукой па прылаўку. «Чорт вазьмі. Такім чынам, у яго ёсць гэты яд, і я ніколі не даведаюся, ці падкінуў ён яго ў тое, што я ем. Ісус».
  "Ну, гэта не зусім так", - разумна сказаў Эберхарт. «Ваш дом у бяспецы. Калі вы купляеце ўпакаваную ежу і сочыце за рэчамі ў рэстаранах, вы можаце кантраляваць рызыку».
  Кантралюйце рызыку . . .
  З агідай Ёрк вярнуўся ў калідор, схапіў канверт FedEx з дастаўкай яго цыгар, якая прыбыла раніцай, і разарваў яго. Ён пайшоў на кухню, разгортваючы цыгары. «Я нават не магу выйсці на вуліцу, каб купіць сабе дым. Я зняволены. Вось такая я». Ёрк пашукаў у шуфлядзе разак для цыгар, знайшоў адзін і адшчыкнуў канец ад Макануда. Ён злосна закусаў цыгару, пстрыкнуў полымем запальніцы і паднёс яе да рота.
  У гэты момант пачуўся голас: «Не!»
  Здзіўлены, Ёрк пацягнуўся да пісталета. Але не паспеў ён дацягнуцца да яго, як яго схапілі ззаду, і ён моцна паваліўся на падлогу, дыханне выбіла з лёгкіх.
  Задыхаючыся, у агоніі, ён адскочыў у паніцы. Ён глядзеў вакол сябе і не бачыў пагрозы. Затым ён закрычаў ахоўніку: «Што вы робіце?»
  Цяжка дыхаючы, Эберхарт падняўся і падняў свайго боса на ногі. «Прабачце. . . Я павінен быў спыніць вас. . . . Цыгара».
  «-?»
  «Цыгара. Не чапай».
  Ахоўнік схапіў некалькі мяшкоў. У адну паклаў цыгары. У другім канверт FedEx. «Калі я пытаўся ў вас пра крамы, у якія вы наведваеце, дзеля бяспекі план - вы сказалі мне, што вы набываеце свае цыгары ў Феніксе, так?»
  «Правільна. І што?"
  Эберхарт падняў этыкетку FedEx. «Яны былі адпраўлены з крамы Postal Plus у гандлёвым цэнтры Санора-Хілз».
  Ёрк падумаў. «Гэта побач...»
  «У трох хвілінах ад кампаніі Тротэра. Ён мог патэлефанаваць у краму і даведацца, калі вы замовілі. Потым купіў некалькі сам і падрабіў. Я вазьму камплект для палявых выпрабаванняў і пагляджу».
  «Ці мне не трэба. . . Я маю на ўвазе, ці не трэба мне з'есці цыянід, каб ён мяне забіў?»
  «Э-э-э». Эксперт па бяспецы ўважліва абнюхаў сумку. «Цыянід пахне міндалем». Ён паківаў галавой. «Не магу сказаць. Магчыма, тытунь закрывае водар».
  - Міндаль, - прашаптаў Ёрк. «Міндаль . . . «Ён панюхаў пальцы і пачаў шалёна мыць рукі.
  Доўгае маўчанне.
  Расціраючы скуру папяровымі ручнікамі, Ёрк зірнуў на Эберхарта, які быў задуманы.
  "Што?" — агрызнуўся бізнесмен.
  «Я думаю, што прыйшоў час змяніць планы».
  
  На наступны дзень Стывен Ёрк прыпаркаваў свой арандаваны "Мерседэс" на гарачай пыльнай пляцоўцы ў паліцэйскім дэпартаменце Скотсдэйла. Ён з трывогай азірнуўся ў пошуках машыны Тротэра — як яны даведаліся, цёмна-сіняга седана «Лексус». Ён гэтага не бачыў.
  Ёрк вылез, несучы поліэтыленавыя пакеты з канвертам FedEx, цыгарамі і ежай са сваёй кухні. Ён занёс іх у будынак паліцыі, зябка ад моцнага кандыцыянера.
  У канферэнц-зале на першым паверсе ён знайшоў чатырох мужчыны: каманда сяброў Ламперта і Альварада, а таксама Стэн Эберхарт і чалавек, які быў апрануты ў сапраўды такую ж вопратку, што насіў Ёрк, і які меў такую ж камплекцыю. Мужчына прадставіўся Пітэрам Білінгсам, паліцэйскім пад прыкрыццём.
  «Паколькі я некаторы час выконваю вашу ролю, містэр Ёрк, мне было цікава, можна карыстацца басейнам і джакузі?»
  «Мой...»
  «Жартую», — сказаў Білінгс.
  - Ах, - без гумару прамармытаў Ёрк і павярнуўся да Ламперта. "Вось яны."
  Дэтэктыў узяў сумкі і рассеяна кінуў іх на пустое крэсла. Згодна з тэстам, праведзеным Эберхартам у Ёрку, ні ў цыгарах, ні ў ежы не было атруты. Але прывезці іх сюды — верагодна, пад прыцэлам помслівага містэра Тротэра — было важнай часткай іх плана. Ім трэба было прымусіць Тротэра паверыць на працягу наступнай гадзіны ці каля таго, каб яны былі перакананыя, што ён збіраецца атруціць Ёрка.
  Пасля таго, як аналізы далі адмоўны вынік, Эберхарт прыйшоў да высновы, што Тротэр імітаваў усю цыянід; ён толькі хацеў, каб паліцыя падумала, што ён меў намер атруціць Ёрка. чаму? Дыверсія, вядома. Калі б паліцыя была ўпэўненая, што ведае запланаваны спосаб нападу, яна б рыхтавалася да гэтага, а не да сапраўднага.
  Але які быў сапраўдны? Як Тротэр насамрэч збіраўся прыехаць у Ёрк?
  Каб высветліць гэта, Эберхарт пайшоў на крайні крок: уварваўся ў дом Тротэра. Пакуль пейзажыст, яго жонка і дзеці былі на вуліцы, Эберхарт адключыў сігналізацыю Затым камеры назірання ўважліва агледзелі кабінет мужчыны. У пісьмовым стале ляжалі кнігі па дыверсіях і назіранні. Дзве старонкі былі пазначаны склейкамі, пазначаючы раздзелы аб ператварэнні балонаў з прапанам у бомбы і аб вырабе дыстанцыйных дэтанатараў. Ён таксама знайшоў яшчэ адну падказку: запіску з надпісам «Садовыя прыналежнасці Радрыгеса».
  Куды Стывен Ёрк хадзіў кожную суботу пасля абеду, каб памяняць балоны з пропанам свайго мангала. Эберхарт лічыў, што план Тротэра заключаўся ў тым, каб засяродзіцца паліцыя на атацы з атрутай, у той час як ён насамрэч збіраўся арганізаваць «выпадковы» выбух пасля таго, як Ёрк забраў свой новы бак з прапанам. Аднак супрацоўнік аховы не мог пайсці ў паліцыю з гэтай інфармацыяй — ён прызнаў бы, што здзейсніў незаконнае ўварванне, — таму ён сказаў Білу Лэмперту толькі тое, што чуў з некаторых крыніц, што Тротэр пытаўся пра балоны з пропанам і дзе рабіў пакупкі Ёрк. Не было ніякіх доказаў для ордэра на ператрус, але дэтэктыў неахвотна пагадзіўся з планам Эберхарта злавіць Тротэра на месцы злачынства. Па-першае, яны стварылі б уражанне, што паверылі ў пагрозу цыяніду. Паколькі Тротэр, верагодна, ведаў, што Ёрк хадзіў у краму з прапанам кожную суботу ў абедзенны час, бізнесмен адносіў цыгары і ежу ў паліцыю, відаць, на праверку, якая займала ў іх некалькі гадзін. Тротэр будзе следам. Затым Ёрк сыходзіў і выконваў некаторыя даручэнні, сярод іх збіранне новага балончыка з пропанам. Толькі ў машыне будзе не Стывен Ёрк, а дэтэктыў Пітэр Білінгс, падобны на яго. Білінгс забраў бы ў Радрыгеса новы бак з пропанам — хоць ён быў бы пусты дзеля бяспекі — і схаваў яго ў сваёй машыне. Затым ён вяртаўся ў краму, каб праглядзець, а Ламперт і яго каманды чакалі, пакуль Тротэр зробіць свой крок.
  «Дык дзе ж наш хлопчык?» - спытаў Ламперт свайго партнёра.
  Альварада растлумачыў, што Тротэр пакінуў свой дом прыкладна ў той жа час, што і Ёрк, і накіраваўся ў тым жа кірунку. На некаторы час яны страцілі яго ў дарожным руху, але потым падабралі ў прадуктовай краме Whole Foods у некалькіх хвілінах хады ад Радрыгеса. Адзін афіцэр убачыў яго ўнутры.
  Ламперт выклікаў іншых гульцоў у расстаноўцы. «Яна зніжаецца», - абвясціў ён.
  Увасабляючы Ёрка, Білінгс выйшаў на вуліцу, сеў у машыну і накіраваўся ў затор. Эберхарт і Ёрк залезлі ў адну з машын пагоні і пацягнуліся за ім, хоць і ззаду, каб іх не заўважыў Тротэр, калі б ён насамрэч ішоў за Білінгсам.
  Праз дваццаць хвілін паліцэйскі пад прыкрыццём спыніўся насупраць садовых тавараў Радрыгеса, а Эберхарт, штат Ёрк, побач з ім прыпаркаваўся на ўчастку міні-гандлёвага цэнтра ў квартале ад яго. Ламперт і яго каманды занялі пазіцыю побач. «Добра, — перадаў па рацыі Білінгс праз свой схаваны мікрафон, — я бяру танк, іду ўнутр».
  Ёрк і Эберхарт нахіліліся наперад, каб назіраць за тым, што адбываецца. Ёрк бачыў яго мерседэс на вуліцы.
  Ламперт патэлефанаваў па рацыі: «Ці ёсць прыкметы Тротэра?»
  «Яшчэ не выйшаў з Whole Foods», — прагучала праз дынамік прыборнай панэлі рацыі.
  Праз імгненне з'явіўся Білінгс. «Усе падраздзяленні. Я загрузіў фальшывы бак у машыну. Задняе сядзенне. Я вяртаюся ўнутр».
  Праз пятнаццаць хвілін Ёрк пачуў голас паліцэйскага, які настойліва казаў: «Прынясі што-небудзь...» . . . Хлопец у капелюшы і сонцаахоўных акулярах, мог быць Тротэр, які набліжаецца да Mercedes з усходу. У адной руцэ ў яго сумка з пакупкамі, а ў другой нешта. Выглядае як маленькі кампутар. Можа быць дэтанатар. Ці сама прылада».
  Спецыяліст па бяспецы кіўнуў на Стывена Ёрка, які сядзеў побач з ім, і сказаў: «Вось і ідзем».
  «Яго заўважылі», — сказаў іншы паліцэйскі.
  Наглядчык працягваў. «Ён азіраецца. . . . Пачакай . . . . Добра, падазраваны толькі што прайшоў міма машыны Ёрка. Не бачыў дакладна, але спыніўся. Думаю, ён мог нешта ўпусціць пад яго. Цяпер ён пераходзіць вуліцу. . . . Ён ідзе да Мігеля.
  Ламперт перадаў па рацыі: «Адтуль ён прывядзе ў дзеянне прыладу. . . . Добра, людзі, давайце перакрыем вуліцу і прывядзём пад прыкрыццё Мігеля, каб сачыць за ім.
  Эберхарт падняў брыво да Ёрка і ўсміхнуўся. «Гэта ўсё».
  «Спадзяюся, што так» быў няпросты адказ.
  Цяпер афіцэры павольна набліжаліся да будынкаў па абодва бакі бара і грылю Мігеля, дзе Тротэр чакаў, пакуль «Ёрк» вернецца да машыны, узарвуць прыладу і спаляць яго да смерці.
  Па радыё пачуўся новы голас. «Я ў Мігеля», — прашаптаў другі паліцэйскі пад прыкрыццём. «Я бачу суб'екта ля акна на табурэтцы, які глядзіць вонкі. Зброі не відаць. Ён адкрыў тое, што нёс раней — маленькі камп’ютар ці што, антэна на ім. Ён проста нешта надрукаваў. Дапусцім, што апарат пастаўлены на ахову».
  Ламперт перадаў па рацыі: «Роджэр. Мы на пазіцыі, трое за Мігелем, двое наперадзе. Вуліца была забарыкадаваная, а вуліца Радрыгеса вольная; мы вывелі ўсіх праз чорны ход. Мы гатовыя да ліквідацыі».
   У машыне Эберхарта ахоўнік працягваў раздражняльна барабаніць кончыкамі пальцаў па рулі.
  Ёрк паспрабаваў наладзіць гэта, думаючы, ці будзе Тротэр супраціўляцца? Можа, ён запанікаваў і...
  Ён падскочыў, калі рука Эберхарта моцна сціснула яго руку. Ахоўнік глядзеў у люстэрка задняга віду. Ён нахмурыўся. "Што гэта?"
  Ёрк павярнуўся. На багажніку ляжала невялікая гаспадарчая сумка. Пакуль яны глядзелі на мерседэс Ёрка, хтосьці паклаў яго туды.
  «Гэта Эберхарт. Усе часці, рыхтуйся».
  Ламперт спытаў: "Што здарылася, Стэн?"
  Эберхарт сказаў задыхаючыся: «Ён стварыў нас! Пад «Мэрсэдэс» ён нічога не падкладаў. Або, калі ён зрабіў, у нашай машыне ёсць іншая прылада. Ён у пакеціку Whole Foods, маленькі. Мы выходзім!»
  «Адмоўна, адмоўна», — гукнуў іншы голас па радыё. «Гэта Граймс з бомбай. Ён можа мець перамыкач ціску або куліс. Любы рух мог выклікаць гэта. Заставайцеся на месцы, мы прывядзем афіцэра».
  Эберхарт прамармытаў: «Гэта двайны фінт. Ён вядзе нас з атрутай, а потым фальшывай бомбай у Mercedes. Ён увесь час сачыў за намі і плануе прывесці нас сюды. . . . Ісус».
  Ламперт паклікаў: «Усім падраздзяленням, мы ідзем да Мігеля. Не дайце яму трапіць у дэтанатар».
  Эберхарт закрыў твар курткай.
  Стывен Ёрк сумняваўся, што гэта забяспечыць вялікую абарону ад выбуху бензабака. Але ён зрабіў сапраўды гэтак жа.
  
   «Гатовы?» Ламперт прашаптаў Альварада і астатнім з каманды дэманстрацыі, якія скупіліся каля задніх дзвярэй Мігеля.
  Ківае навокал.
  "Давай зробім гэта."
  Яны хутка ўварваліся ў дзверы, падняўшы пісталеты і аўтаматы, у той час як іншыя афіцэры кінуліся спераду. Як толькі ён увайшоў у бар, Ламперт нацэліў на галаву Тротэра, гатовы прыбіць яго цвіком, калі той зробіць нейкі рух у бок дэтанатара.
  Але падазраваны толькі павярнуўся, устрывожаны і нахмурыўшыся ад цікаўнасці, як і іншыя наведвальнікі, на гук афіцэраў.
  "Рукі ўгору! Ты, Тротэр, замры, замры!»
  Пейзажыр адскочыў ад зэдліка з шырока расплюшчанымі вачыма. Ён падняў рукі.
  Паміж Тротэрам і дэтанатарам стаў афіцэр з выбуховага падраздзялення і ўважліва агледзеў яго, а паліцыянты кінулі чалавека на падлогу і начапілі на яго кайданкі.
  «Я нічога не зрабіў! Што гэта ўсё?»
  Дэтэктыў паклікаў у свой мікрафон: «Мы яго схапілі. Бамбардзіроўкі адзін і два, прыступайце да бяспечнай аперацыі».
  
  У машыне поўная цішыня. Эберхарт і Ёрк з усіх сіл намагаліся застацца нерухомымі, але Ёрк адчуваў, што яго сэрца, якое моцна калацілася, вось-вось падскочыць бомбу, каб яна здэтанавала.
  Яны даведаліся, што Тротэр знаходзіцца пад вартай і не можа націснуць кнопку дэтанатара. Але гэта не азначала, што прылада не была настроена на валасок. Эберхарт правёў апошнія пяць хвілін, чытаючы Ёрку лекцыі аб тым, наколькі адчувальныя некаторыя дэтанатары бомбаў маглі быць - пакуль Ёрк не загадаў яму заткнуцца.
  Загарнуўшыся ў куртку, бізнесовец выглянуў і ў бакавое люстэрка ўбачыў, як да машыны павольна набліжаецца паліцэйскі ў зялёным бомбе. Праз бляшаны дынамік радыё яны пачулі: «Эберхарт, Ёрк, застанься зусім нерухомым».
  - Вядома, - сказаў Эберхарт гартанным шэптам, яго вусны ледзь варушыліся.
  Ёрк бачыў, як паліцэйскі падышоў бліжэй і зазірнуў у сумку з пакупкамі. Ён дастаў ліхтарык і накіраваў яго ўніз, разглядаючы змесціва. Драўляным щупам, як палачкай, ён старанна абшукваў сумку.
  Праз дынамік яны пачулі нешта падобнае на ўздых.
  Ёрк скурчыўся.
  Але гэта не было.
  Гук быў смех. Затым: «Смецце».
  «Гэта што?»
  Афіцэр сцягнуў капот і падышоў да пярэдняй часткі машыны. Дрыготкай рукой Ёрк апусціў акно.
  «Смецце», - паўтарыў мужчына. «Хтосьці абед. У іх былі сушы, Pringles і Yoo-hoo. Гэты шакалад. Я б сам не абраў такую ежу».
  «Смецце?» - прагучаў голас Ламперта з дынаміка.
  «Гэта сцвярджальна».
  Першы бомбавы блок выклікаў; пошук тэрыторыі пад Mercedes Ёрка не выявіў нічога, акрамя скамечанай кубкі газаванай вады, якую Тротэр мог кінуць, а мог і не.
   Ёрк выцер твар і вылез з машыны, абапёрся аб яе, каб утрымацца. «Чорт вазьмі, ён тузае наш ланцуг. Хадзем пагаворым з гэтым сукіным сынам».
  
  Лэмперт падняў вочы і ўбачыў, як Эберхарт і Ёрк раз'юшана зайшлі ў дом Мігеля. Наведвальнікі аднавілі ежу і пітво і відавочна атрымлівалі асалоду ад гэтага рэальнага шоу "Закон і парадак" .
  Ён зноў павярнуўся да афіцэра ў форме, які толькі што абшукваў Тротэра. «Кашалёк, ключы, грошы. Больш нічога».
  Іншы дэтэктыў з выбухоўніка ўважліва агледзеў «дэтанатар» і паведаміў, што яны памыліліся; гэта быў толькі невялікі ноўтбук. Калі Ёрк разважаў над гэтым, у дзвярах з'явіўся паліцэйскі ў цывільным і сказаў: «Мы абшукалі машыну Тротэра. Без выбухоўкі».
  «Выбухоўка?» – спытаў Тротэр, глыбока нахмурыўшыся.
  «Не будзь мілым», - агрызнуўся Ламперт.
  «Але там быў пусты бак з пропанам», - дадаў паліцэйскі. «Ад Радрыгеса».
  Тротэр дадаў: «Мне патрэбна была папаўненне. Туды я заўсёды хаджу. Я збіраўся туды пасля абеду». Ён кіўнуў на меню бара. «Вы калі-небудзь спрабавалі тут тамалес? Лепшы ў горадзе».
  Ёрк прамармытаў: «Ты абгуляў нас як рыбу, чорт вазьмі. Прымушаючы нас думаць, што вашае смецце было бомбай».
  Яшчэ адна халодная ўсмешка прабегла па твары пейзажыста. «Чаму менавіта вы думалі, што ў мяне будзе бомба?»
  Цішыня на імгненне. Потым Ламперт павярнуўся да Эберхарта, які пазбягаў усіх вачэй.
  Тротэр кіўнуў на кампутар. «Націсніце кнопку прайгравання».
   "Што?" - спытаў Ламперт.
  «Кнопка прайгравання».
  Ламперт зрабіў паўзу, зірнуўшы на кампутар.
  «Гэта не бомба. А нават калі б і было, я б таксама сябе падарваў?» Дэтэктыў націснуў кнопку.
  «О, Хрыстос», - прамармытаў Эберхарт, калі на маленькім экране з'явілася відэа.
  На ім было відаць, як супрацоўнік службы бяспекі шпацыруе па офісе.
  «Стэн? Гэта ты?" - спытаў Ламперт.
  «Я—»
  - Так, гэта ён, - сказаў Тротэр. «Ён у маім кабінеце дома».
  «Вы сказалі нам, што адна з вашых крыніц сказала, што Тротэр пытаўся пра тое, дзе Ёрк рабіў пакупкі, і пра балоны з пропанам».
  Ахоўнік нічога не сказаў.
  Тротэр прапанаваў: «Я збіраўся заехаць у паліцэйскі ўчастак пасля абеду і пакінуць кампакт-дыск. Але так як вы тут. . . гэта ўсё тваё».
  Афіцэры назіралі, як Эберхарт абшукваў стол Тротэра.
  «Дык што гэта было?» — спытаў пейзажыст. «Узлом і пранікненне таксама. І - калі вы збіраліся спытаць - так, я хачу выставіць абвінавачанне. Што вы скажаце? Па ўсёй строгасці закону».
  "Але я . . .” — запінаўся ахоўнік.
  «Вы што?» Тротэр дадаў: «Вы адключылі электрычнасць? І рэзервовае капіраванне таксама? Але апошнім часам у мяне быў невялікі параноік, дзякуючы містэру Ёрку. Такім чынам, у мяне ёсць дзве рэзервовыя батарэі».
  «Вы ўварваліся ў яго дом?» - спытаў Стывен Ёрк у Эберхарта, выглядаючы шакаваным. «Вы ніколі не казалі мне гэтага».
   «Пракляты ты Юда!» Эберхарт выбухнуў. «Вы дакладна ведалі, што я раблю. Вы пагадзіліся на гэта! Ты хацеў, каб я гэтага зрабіў!»
  «Клянуся, — сказаў Ёрк, — я ўпершыню пра гэта чую».
  Ламперт паківаў галавой. «Стэн, чаму ты гэта зрабіў? Я мог не заўважыць некаторыя рэчы, але B і E? Дурны».
  «Я ведаю, я ведаю», — сказаў ён, гледзячы ўніз. «Але мы так адчайна імкнуліся атрымаць гэтага хлопца. Ён небяспечны . У яго ёсць кнігі аб дыверсіях і сачэнні. . . . Калі ласка, Біл, ты можаш мне крыху паслабіць?»
  «Прабач, Стэн». Ківок афіцэру ў форме, які надзеў на яго кайданкі. «Вядзі яго на браніраванне».
  Тротэр крыкнуў яму ўслед: «Калі табе цікава, гэтыя кнігі пра бомбы і іншае? Я ўзяў іх для даследавання. Я спрабую свае сілы ў таямніцы забойства. Здаецца, у наш час гэта робяць усе. У мяне ёсць некалькі раздзелаў на гэтым кампутары. Чаму б вам не праверыць, калі вы мне не верыце».
  «Хлусіш!» Потым Ёрк звярнуўся да Ламперта. «Вы ведаеце, чаму ён зрабіў гэта, ці не так? Усё гэта частка яго плана».
  "Спадар. Ёрк, проста...
  «Не, не, падумай. Ён арганізаваў спецназ, каб пазбавіцца ад майго супрацоўніка аховы і пакінуць мяне без абароны. А потым ён робіць усё гэта з фальшывай бомбай, каб даведацца пра вашыя працэдуры — выбуховую групу, колькі ў вас афіцэраў, хто вашы паліцыянты пад прыкрыццём».
  «Вы пакінулі пакет Whole Foods на багажніку машыны містэра Эберхарта?» - спытаў Альварада.
  Тротэр адказаў: «Не. Калі вы думаеце, што я зрабіў, чаму б вам не праверыць адбіткі пальцаў».
   Ёрк паказаў на кішэню Тротэра. «Пальчаткі, глядзі! Адбіткаў не будзе . Чаму ён у такую спёку ў пальчатках?»
  «Я пейзажыст. Я звычайна працую ў пальчатках. Большасць з нас робіць. . . . Трэба сказаць, што я ўжо даволі стаміўся ад усёй гэтай справы. З-за таго, што сказаў нейкі падзёншчык, ты ўбіў сабе ў галаву, што я забойца ці што. Ну, мне надакучыла, што ў мой дом узломваюць, надакучыла, што за мной увесь час назіраюць. Я думаю, што час выклікаць майго адваката».
  Ёрк злосна ступіў наперад. «Хлусіш! Скажы мне, чаму ты гэта робіш! Скажы, чорт вазьмі! Я паглядзеў на ўсё, што зрабіў дрэннае за ўсё сваё жыццё. Я маю на ўвазе ўсё . Бяздомны, якому я загадаў уладкавацца на працу, калі ён папрасіў у мяне чвэрць, клерк, якога я назваў дурной свіннёй, таму што яна дала мне няправільны загад, камердынер, якому я не даў чаявых, таму што ён не ведаў англійскай мовы. . . . Кожная чортава дробязь! Я праглядаў сваё жыццё з мікраскопам. Я не ведаю, што я з табой зрабіў. Скажы мне! Скажы мне!" Ягоны твар быў чырвоны, а вены выступалі. Яго кулакі былі сціснутыя збоку.
  «Я не ведаю, пра што вы кажаце». Тротэр падняў рукі, манжэты зазвінелі.
  Дэтэктыў прыняў рашэнне. «Здымі іх». Патрульны афіцэр адчапіў бранзалеты.
  Пацеючы, Ёрк сказаў Ламперту: «Не! Гэта ўсё частка яго змовы!»
  «Я схільны яму верыць. Я думаю, што Дыяс усё выдумляў».
  - Але сауна... - пачаў Ёрк.
  «Аднак падумайце. Нічога не здарылася. І там было нічога дрэннага з тармазамі на вашым Mercedes. Мы толькі што атрымалі пратакол».
  Ёрк адрэзаў: «Але кіраўніцтва па рамонце. Ён купіў адзін!»
  «Тармазы?» - спытаў Тротэр.
  Ёрк сказаў: «Вы купілі кнігу пра тармазы Mercedes. Не адмаўляй».
  «Чаму я буду адмаўляць? Патэлефануйце ў DMV. Тыдзень таму купіў стары седан Mercedes. Патрэбны новыя тармазы, і я буду рабіць працу сам. Прабач, Ёрк, але я думаю, што табе патрэбна прафесійная дапамога.
  «Не, ён проста купіў машыну ў якасці прыкрыцця», - бушаваў Ёрк. «Паглядзі на яго! Паглядзіце на яго вочы! Ён проста чакае моманту, каб забіць мяне».
  «Купіў машыну ў якасці прыкрыцця?» — спытаў Альварада, гледзячы на свайго боса.
  Ламперт уздыхнуў. "Спадар. Ёрк, калі ты так упэўнены, што табе пагражае небяспека, то я б прапанаваў табе наняць іншую няню. У мяне, шчыра кажучы, няма часу на такія гульні». Ён звярнуўся да каманды. «Давай, людзі, збіраем рэчы. У нас ёсць некалькі рэальных спраў, да якіх трэба вярнуцца».
  Дэтэктыў заўважыў бармэна, які круціўся побач, трымаючы тамале Тротэра. Ён кіўнуў, і мужчына падышоў наперад і абслугоўваў пейзажыста, які зноў сеў, разгарнуў сурвэтку і разгладзіў яе на каленях.
  «Добра, га?» - спытаў ён Тротэра.
  "Найлепшы."
  Ламперт кіўнуў. «Прабачце за гэта».
  Тротэр паціснуў плячыма. Раптам яго настрой нібы змяніўся. Усміхаючыся, ён павярнуўся да Ёрка, які ішоў да ўваходных дзвярэй, і паклікаў: «Гэй».
  Прадпрымальнік спыніўся і ўтаропіўся ў адказ.
   - Поспехаў вам, - сказаў Тротэр. І пачаў з абеду.
  
  У дзесяць вечара Рэй Тротэр абышоў свой дом, як заўсёды, пажадаў добрай ночы сваім дзецям і пасынку. («Серыял спакойнай ночы» — так яго са смехам апісвала малодшая дачка.)
  Затым ён прыняў душ і залез у ложак, чакаючы Нэнсі, якая заканчвала мыць посуд. Праз імгненне на кухні згасла святло, і яна мінула дзвярны праём. Жонка ўсміхнулася яму і пайшла ў ванную.
  Праз імгненне ён пачуў душ. Яму падабалася шыпенне падаючай вады. Цяпер жыхар пустыні, так, але Рэй усё яшчэ любіў гукі вільготнага паўночнага ўсходу.
  Лежачы на паўтузіне тоўстых падушак, ён разважаў пра падзеі дня, асабліва пра выпадак у Мігеля.
  Стывен Ёрк, твар чырвоны, вочы спалоханыя. Ён выйшаў з-пад кантролю. Ён быў вар'ят, як вар'ят.
  Вядома, ён таксама меў рацыю на 100 працэнтаў. Рэй Тротэр насамрэч зрабіў усё, у чым яго абвінавачваў Ёрк, — ад таго, каб звярнуцца да Дыяса наконт сігналізацыі, да таго, каб выкласці смецце ў багажнік машыны Эберхарта.
  Вядома, ён усё зрабіў.
  Але ў яго ніколі не было намеру пашкодзіць хаця б адзін валасок на прычосаванай галаве Ёрка.
  Ён спытаў Дыяса аб сістэме бяспекі Ёрка, але на наступны дзень ананімна выдаў рабочага за наркотыкі (Рэй бачыў, як ён прадаваў гаршчок іншым супрацоўнікам у ландшафтнай кампаніі), у надзеі, што ён раскажа інфармацыю пра Рэя паліцыі. Ён купляў кнігі пра сабатаж, а таксама пра тармазы «Мэрсэдэс», але ніколі не думаў пра тое, каб вырабіць бомбу ці падрабіць машыну бізнэсоўца. Пракладкі ў сауне ён ніколі не збіраўся выкарыстоўваць. І хімікаты з паўднёвых штатаў, якія ён ніколі не планаваў выкарыстоўваць для вытворчасці цыяніду. Ён прыслаў заказ цыгар — дарэчы, прыгожых і зусім без яду. Нават справаздачы псіхолага ў файле адміністрацыі ветэранаў былі стварэннем Рэя. Ён пайшоў у офіс VA, запытаў сваё ўласнае дасье і, робячы выгляд, што праглядае яго, падсунуў некалькі аркушаў нататак, якія, відаць, зрабіў кансультант падчас сеансаў тэрапіі шмат гадоў таму, дакументуючы свае «цяжкія гады» пасля службы. Справаздача была фікцыяй.
  О, так, яго сэрца балела ад помсты Стывену А. Ёрку. Але расплатай не была фізічная помста; гэта было проста ў тым, каб прымусіць чалавека паверыць , што Тротэр збіраецца яго забіць, і гарантаваць, што Ёрк правёў доўгі-доўгі час, пагрузіўшыся ў параною і няшчасце, чакаючы, пакуль упадзе другі чаравік: каб машына Ёрка выбухнула, яго бензаправод пачнецца ўцечка, стрэлам разбіта акно яго спальні.
  Гэта быў проста спазм у страўніку — ці першы сімптом атручвання мыш'яком?
  А крыўда, якая ператварыла Рэя ў анёла помсты?
  Я не ведаю, што я з табой зрабіў. Скажы, скажы, скажы. . . .
  На здзіўленне і забаўку Рэя, сам Ёрк у той дзень у Мігеля насамрэч згадаў пра самую правіну.
  Рэй успомніў гэта зараз, восеньскі дзень два гады таму. Яго дачка Селеста вярнулася дадому з пасляшкольнага занятку з заклапочаным выглядам.
  "У чым справа?" - спытаў ён.
  Шаснаццацігадовая дзяўчына не адказала, але адразу пайшла ў свой пакой і зачыніла дзверы. Гэта былі дні неўзабаве пасля смерці яе маці; час ад часу капрызнасць не была незвычайнай. Але ён настойваў на тым, каб выцягнуць яе, і той ноччу ён даведаўся, чаму яна была засмучаная: здарэнне падчас яе змены ў Макдональдсе.
  Селеста прызналася, што выпадкова пераблытала два заказы і дала мужчыну сэндвіч з курыцай, калі той папрасіў Біг Мак. Ён сышоў, не разумеючы памылкі, потым вярнуўся праз пяць хвілін і падышоў да стойкі. Ён паглядзеў на цяжкую дзяўчыну і адрэзаў: «Значыць, ты не толькі тоўстая свіння, ты яшчэ і дурная. Я хачу бачыць кіраўніка. Цяпер!»
  Селеста паспрабавала па-стаічнаму аднесціся да гэтага здарэння, але калі яна расказала пра гэта свайму бацьку, адна сляза пацякла па яе шчацэ. У Рэя разбілася сэрца ад гэтага віду. На наступны дзень ён даведаўся ад мэнэджэра пра кліента і запісаў імя Стывен Ёрк.
  Адзіная сляза. . .
  Для некаторых людзей, магчыма, нават не варта задумвацца. Але паколькі гэта была сляза яго дачкі, Рэй Тротэр вырашыў, што прыйшоў час расплаты.
  Ён пачуў, як перастала цячы вада, потым адчуў духмяны пах парфумы, які даносіўся з ваннай. Нэнсі падышла да ложка, паклаўшы галаву яму на грудзі.
   «Ты выглядаеш шчаслівым сёння вечарам», - сказала яна.
  «Я?»
  «Калі я раней праходзіў міма і ўбачыў, як ты ўтаропіўся ў столь, ты выглядаў... . . што за слова? Змест».
  Ён задумаўся над словам. «Гэта апісвае гэта». Рэй выключыў святло і, абняўшы жонку, прыцягнуў яе бліжэй да сябе.
  «Я рада, што ты ёсць у маім жыцці», - прашаптала яна.
  «Я таксама», — адказаў ён.
  Пацягнуўшыся, Рэй абдумваў свае наступныя крокі. Напэўна, ён даў бы Ёрку месяц ці два спакою. Потым, калі бізнесмен адчуваў сябе камфортна, ён пачынаў зноўку.
  Што б ён зрабіў? Можа, пусты флакон ад лекаў побач з машынай Ёрка, а таксама трохі бяскрыўднага ботакса на ручцы дзвярэй. У гэтым была нейкая прывабнасць. Ён павінен быў праверыць, ці даў след касметыкі станоўчы вынік на наяўнасць бактэрый батулізму.
  Цяпер, калі ён пераканаў паліцыю, што ён невінаваты, а Ёрк быў параноікам, бізнесмен мог крычаць воўк колькі заўгодна часта, і паліцыянты цалкам яго выключылі.
  Гульнявое поле было шырока адкрыта. . .
  Можа быць, ён мог бы завербаваць жонку Ёрка. Яна была б ахвотным саюзнікам, верыў ён. У сваім назіранні Рэй бачыў, як дрэнна мужчына абыходзіўся з ёй. Аднойчы ён чуў, як Ёрк страціў нервы на яе, калі яна працягвала ціснуць на яго, каб яна дазволіла ёй падаць дакументы ў мясцовы каледж, каб атрымаць дыплом. Ён крычаў, быццам яна была падлеткам. Кэрал зараз была за горадам — напэўна, з тым прафесарам англійскай мовы, з якім яна пазнаёмілася ў штаце Арызона, калі хадзіла на заняткі замест браць урокі тэніса. Мужчына перайшоў у UCLA, але яна ўсё яшчэ сустракалася з ім; яны сустрэнуцца ў Лос-Анджэлесе ці Палм-Спрынгс. Рэй таксама некалькі разоў сачыў за ёй у офіс адваката ў Скотсдэйл і меркаваў, што яна рыхтуецца развесціся з Ёркам.
  Магчыма, пасля таго, як гэта будзе канчаткова, яна будзе гатовая даць яму нейкую ўнутраную інфармацыю, якую ён мог бы выкарыстоўваць.
  Яму прыйшла ў галаву яшчэ адна думка. Ён мог адправіць Ёрку ананімны ліст, магчыма, з загадкавым паведамленнем. Словы былі б не важныя. Справа была б у паху; ён апырскваў паперу міндальным экстрактам, які выдаваў прыкметны водар цыяніду. Бо ніхто не ведаў, што ён не зрабіў партыю атруты.
  О, магчымасці былі бязмежныя. . .
  Ён перавярнуўся на бок, прашаптаў жонцы, што кахае яе, і праз шэсцьдзесят секунд моцна заснуў.
   C OPYCAT
  
  Дэтэктыў Квенцін Олтман адхіснуўся, яго крэсла завішчала з выразным рыканнем старой дзяржаўнай мэблі, і паглядзеў на вузкага, нервовага чалавека, які сядзеў насупраць. - Працягвай, - сказаў паліцэйскі.
  «Таму я выбіраю гэтую кнігу ў бібліятэцы. Проста дзеля забавы. Я ніколі гэтага не раблю, проста чытаю кнігу дзеля задавальнення. Я маю на ўвазе, ніколі. Ведаеце, я не атрымліваю шмат адпачынку».
  Альтман гэтага не ведаў, але, безумоўна, мог гэта зрабіць. Уоллес Гордан быў адзіным крымінальным рэпарцёрам Greenville Tribune і, напэўна, марнаваў шэсцьдзесят-семдзесят гадзін на тыдзень, каб выбіваць копіі, калі меркаваць па колькасці гісторый, якія кожны дзень з'яўляліся пад яго артыкулам.
  «І я чытаю разам і...»
  «Што гэта вы чытаеце?»
  «Раман — таямніца забойства. Я дабяруся да гэтага. . . . Я чытаю, і мяне раздражняе, - працягвае журналіст, - таму што нехта абвёў некаторыя ўрыўкі. У бібліятэчнай кнізе».
  Альтман рассеяна буркнуў. Ён быў кіраўніком аддзела па забойствах у горадзе з невялікім назвай, але злачыннай статыстыкай вялікага горада. Дэтэктыў гадоў пяцідзесяці з нечым быў заняты, і ў яго не было шмат часу на рэпарцёраў з вар'яцкімі тэорыямі. На яго стале ляжалі дваццаць дзве папкі з актуальнымі справамі, і тут Уолес дастаўляў нейкае эліптычнае паведамленне пра сапсаваныя кнігі.
  «Спачатку я не звяртаю асаблівай увагі, але вяртаюся і перачытваю адзін з абведзеных абзацаў. Гэта падштурхоўвае маю памяць. У любым выпадку, я праверыў морг...
  «Морг?» Альтман нахмурыўся, пацёршы свае жорсткія рудыя валасы, на якіх не было відаць ніводнай сівізны.
  « Наш морг, а не ваш. У рэдакцыі газеты. Усе старыя гісторыі».
  "Зразумела. Як наконт таго, каб перайсці да сутнасці?»
  «Я знайшоў артыкулы пра забойства Кімберлі Бэнінг».
  Квенцін Альтман стаў больш уважлівым. Дваццацівасьмігадовая Кімберлі была задушана да смерці восем месяцаў таму. Забойства адбылося праз два тыдні пасля аналагічнага забойства — маладой студэнткі. Падобна, што дзве смерці былі справай аднаго і таго ж чалавека, але было некалькі крыміналістычных падказак і ніякіх матываў, якія ніхто не мог вызначыць. Гэтыя выпадкі выклікалі расследаванне аператыўнай групы, але ў рэшце рэшт падазраваныя былі зняты, і справа астыла.
  Высокі і худы, з сухажыллямі і венамі, якія выступалі з яго бледнай скуры, рэпарцёр Уолес спрабаваў - звычайна беспаспяхова - прыцямніць свой страшны целасклад і твар карычневымі твідавымі пінжакамі, вельветавымі штанамі і пастэльнымі кашулямі. Ён спытаў паліцэйскага: «Вы памятаеце, як увесь горад быў параноік пасля таго, як забілі першую дзяўчыну?» І як усе падвойна зачынялі дзверы і не пускалі старонніх у хату?»
  Альтман кіўнуў.
  «Ну, паглядзі на гэта». Карэспандэнт дастаў з кішэні латэксныя пальчаткі і надзеў іх.
  «Чаму пальчаткі, Уоллес?»
  Мужчына праігнараваў пытанне і дастаў з патрапанага партфеля кнігу. Альтман зірнуў на назву. Дзве смерці ў маленькім горадзе. Ён ніколі пра гэта не чуў.
  «Гэта было апублікавана за паўгода да першага забойства». Ён адкрыў кнігу на жоўтай укладцы Post-it і прасунуў яе наперад. «Прачытайце гэтыя абзацы». Дэтэктыў нацягнуў аптэчныя акуляры CVS і нахіліўся наперад.
  Паляўнічы ведаў, што цяпер, калі ён забіў адзін раз, горад будзе больш пільным, чым калі-небудзь. Яе душа была б больш вострай, яе калектыўныя нервы былі б напружаны, як сіня-сталёвая спружына пасткі для жывёл. Жанчыны не будуць шпацыраваць па вуліцах у адзіноце, а тыя, хто гэта будзе рабіць, будуць пастаянна азірацца па баках, насцярожаныя ад любой рызыкі. Толькі дурань пусціў бы незнаёмца ў свой дом, а Паляўнічы не любіў забіваць дурняў.
  Такім чынам, у аўторак увечары ён дачакаўся сну — 23:00 — і шмыгнуў на Мэйпл-стрыт. Там ён абліў дах прыпаркаванага кабрыялета бензінам і запаліў рэзкую бурштынавую вадкасць. Вялізны свіст. . . Ён схаваўся ў кустах і, загіпнатызаваны смерчам полымя і чорным дымам, якія кружыліся ў начным небе над паміраючай машынай, чакаў. Праз дзесяць хвілін па вуліцы з грукатам пранесліся гіганты пажарных машын, іх вой сірэн выцягнуў людзей з дамоў, каб даведацца, чым можа быць хваляванне.
  Сярод тых, хто на тратуары быў малады, сціплы бландынка з тварам у форме сэрца, Клара Стэдынг. Гэта была жанчына, якой Паляўнічы ведаў, што павінен валодаць — валодаць цалкам. Яна была ўвасабленнем кахання, самой Любові, яна была Прыгажосцю, яна была Страсцю. . . . І яна таксама зусім не разумела сваёй ролі аб'екта яго вар'яцкага жадання. Клара дрыжала ў сваім халаце, стоячы на тратуары разам з кучай балбатлівых суседзяў, калі яны глядзелі, як пажарныя тушаць агонь, і выказвалі словы спачування разгубленаму ўладальніку машыны, які жыў за некалькі дзвярэй ад іх.
  Нарэшце гледачам стала сумна, ці іх адштурхне горкі пах гарэлай гумы і пластыку, і яны вярнуліся да сваіх ложкаў, да начных перакусаў або да ашаламляльнага тэлевізара. Але іх пільнасць не аслабла; як толькі яны ўвайшлі ўнутр, кожны з іх старанна замкнуў свае дзверы і вокны, каб пераканацца, што душыцель не ўчыніць бойню ў іх дамах.
  Хаця ў выпадку з Кларай Стэдынг яе стараннасць у замацаванні засаўкі і ланцугоў мела некалькі іншы эфект: замкнуў Паляўнічага ўнутры з сабой.
  - Божа, - прамармытаў Альтман. «Гэта тое, што адбылося ў справе Кімберлі Бэнінг, як злачынец трапіў унутр. Ён падпаліў машыну».
  «Кабрыялет», - дадаў Уоллес. «А потым я вярнуўся і знайшоў некалькі пазначаных праходаў. Адзін з іх быў пра тое, як забойца пераследваў сваю ахвяру, прыкідваючыся, што працуе на горад, і абразаў расліны ў парку насупраць яе кватэры».
   Вось як была высачана першая ахвяра Грынвільскага душыцеля, сімпатычная аспірантка.
  Уоллес паказаў на некалькі іншых месцаў, пазначаных зорачкамі. Былі таксама нататкі на палях. Адзін сказаў: «Праверце гэты. Важна». Яшчэ адна запіска была «Выкарыстаў адцягненне ўвагі». І: «Утылізацыя цела. Звярніце ўвагу на гэта».
  «Значыць, забойца копія», — прамармытаў Альтман. «Ён выкарыстаў раман для даследавання».
  Гэта азначала, што ў кнізе могуць быць доказы, якія могуць прывесці да злачынцы: адбіткі пальцаў, чарніла, почырк. Такім чынам, рэпарцёрскія пальчаткі CSI .
  Альтман утаропіўся на меладраматычную супервокладку рамана — малюнак сілуэту чалавека, які ўзіраецца ў акно дома. Дэтэктыў нацягнуў латэксныя пальчаткі і сунуў кнігу ў канверт з доказамі. Ён кіўнуў у бок рэпарцёра і сказаў шчыра: «Дзякуй. Больш за восем месяцаў у нас не было свінцу па гэтым пытанні».
  Увайшоўшы ў суседні кабінет — у кабінет свайго памочніка, маладога дэтэктыва Джоша Рэндала — ён загадаў чалавеку аднесці кнігу ў акруговую лабараторыю для аналізу. Калі ён вярнуўся, Уолес усё яшчэ чакальна сядзеў у жорсткім крэсле насупраць стала Альтмана.
  Альтман не здзівіўся, што ён не сышоў. «А quid pro quo?» — спытаў дэтэктыў. «За вашу добрую справу?»
  «Хачу эксклюзіў. Што яшчэ?"
  «Я здагадаўся».
  Тэарэтычна Альтман не супраць гэтага; непрынятыя справы шкодзілі іміджу дэпартамента, а раскрыццё непрынятых спраў было карысным для кар'еры паліцэйскага. Не кажучы ўжо пра тое, што там усё яшчэ быў забойца. Але яму ніколі не падабаўся Уоллес, які ў жудасным асяроддзі заўсёды выглядаў крыху непадкантрольным шлях і быў такім жа раздражняльным, як і большасць крыжакоў.
  "Добра, у вас ёсць эксклюзіў", - сказаў Альтман. «Я буду трымаць вас у курсе». Ён падняўся, потым зрабіў паўзу. Чакаў, пакуль Уоллес сыдзе.
  «О, я нікуды не пайду, мой дружа».
  «Гэта афіцыйнае расследаванне...»
  «І без мяне яго б не было. Я хачу напісаць гэта знутры. Раскажыце маім чытачам, як працуе расследаванне забойстваў з вашага пункту гледжання».
  Квенцін Альтман яшчэ трохі спрачаўся, але ў рэшце рэшт саступіў, адчуваючы, што ў яго няма выбару. "Добра. Але толькі не перашкаджай мне. Калі ты гэта зробіш, ты прэч адсюль».
  «Не падумаў бы». Уоллес жудасна паглядзеў на свой доўгі зубасты твар. «Я магу нават быць карысным». Магчыма, гэта быў жарт, але нічога жартоўнага ў дастаўцы не было. Затым ён паглядзеў на дэтэктыва. «Дык што нам рабіць далей?»
  “Ну, астудзіш пяткі. Буду знаёміцца з матэрыяламі справы».
  «Але...»
  «Расслабцеся, Уоллес. Расследаванне патрабуе часу. Сядай, скінь куртку. Атрымлівайце асалоду ад нашай цудоўнай кавы».
  Уоллес зірнуў на шафу, якая служыла сталовай паліцэйскага ўчастка. Ён закаціў вочы, і ранейшы злавесны тон змяніўся смехам. «Смешна. Я не ведаў, што яны ўсё яшчэ робяць імгненна».
  Дэтэктыў падміргнуў і пакрочыў па калідоры на хворых костках.
  
  Квенцін Альтман не вёў справу Грынвільскага душыцеля.
  Ён працаваў над гэтым - увесь аддзел працаваў частка справы, але адказным афіцэрам быў Боб Флетчар, сяржант, які вечна працаваў у войску. Флетчар, які ніколі не ажаніўся паўторна пасля таго, як некалькі гадоў таму яго пакінула жонка, і быў бяздзетным, пасля разводу прысвяціў сваё жыццё працы і, здавалася, цяжка ўспрымаў сваю няздольнасць раскрыць справу Душыльніка; ціхі чалавек фактычна адмовіўся ад старэйшага месца ў аддзеле забойстваў і перайшоў у рабаванне. Зараз Альтман быў рады дзеля сяржанта, што з'явіўся шанец злавіць забойцу, які ўхіляўся ад яго.
  Альтман паблукаў у Робберы з навінамі пра раман і даведацца, ці ведае Флетчар што-небудзь пра гэта. Аднак сяржант у гэты момант знаходзіўся ў полі, таму Альтман пакінуў паведамленне, а потым нырнуў у загрувашчаную і гнятліва гарачую пакой запісаў. Ён лёгка знайшоў файлы Душыльніка; папкі красаваліся чырвонымі палосамі па баках, жорсткі напамін аб тым, што, хаця гэта магла быць лядоўня, яна ўсё яшчэ была адкрыта.
  Вярнуўшыся ў свой кабінет, ён сядзеў склаўшы рукі, папіваючы, так, агідную растваральную каву, і чытаў файл, спрабуючы ігнараваць бесперапынныя каракулі Уоллеса на сваім стэрэаблокі, раздражняльна чутны рыпучы шум па ўсім кабінеце. Падзеі забойстваў былі добра задакументаваныя. Злачынца ўварваўся ў кватэры дзвюх жанчын і задушыў іх. Не было згвалтаванняў, сексуальных дамаганняў або пасмяротных калецтваў. Ніводная з жанчын ніколі не пераследавала і не пагражала былым хлопцам, і, хоць Кімберлі нядаўна набыла некалькі прэзерватываў, ніхто з яе сяброў не ведаў, што яна сустракалася. Іншая ахвяра, Бэкі Уінтрап, па словах яе сям'і, не сустракалася больш за год.
  Сяржант Флетчар правёў расследаванне па правілах, але большасць забойстваў такога кшталту, без сведак, матываў або істотных слядоў, выяўленых на месцы здарэння, як правіла, не раскрываюцца без дапамогі інфарматара - часта сябра або знаёмага злачынца . Але, нягледзячы на шырокае асвятленне расследавання ў прэсе і заклікі мэра і Флетчара па тэлебачанні, ніхто не прадставіў ніякай інфармацыі аб магчымых падазраваных.
  Праз гадзіну, калі ён зачыніў бескарысны файл, у Альтмана зазваніў тэлефон. Аддзел дакументаў павялічыў выявы почырку і быў гатовы параўнаць іх з любымі ўзорамі, знойдзенымі ў іншых месцах, аднак пакуль такія ўзоры не былі знойдзены, афіцэры нічога не маглі зрабіць.
  Тэхнікі таксама правяралі доказы адбіткаў — ці не напісаў забойца што-небудзь, скажам, на нататцы ўверсе адной са старонак, — але нічога не знайшлі.
  Аналіз нінгідрыну выявіў у агульнай складанасці амаль дзвесце схаваных адбіткаў пальцаў на трох старонках, на якіх былі пазначаныя абзацы, і яшчэ восемдзесят на пінжаку. На жаль, многія з іх былі старыя і толькі фрагменты. Тэхнікі знайшлі некалькі, якія былі дастаткова выразнымі, каб іх можна было ідэнтыфікаваць, і прапусцілі іх праз інтэграваную аўтаматызаваную сістэму ідэнтыфікацыі адбіткаў пальцаў ФБР у Заходняй Вірджыніі. Але ўсе вынікі былі адмоўнымі.
  Вокладка кнігі, загорнутая ў зручны для друку цэлафан, дала каля чатырохсот адбіткаў, але яны таксама былі ў асноўным плямамі і фрагментамі. IAFIS таксама не прадставіла станоўчых ідэнтыфікатараў для іх.
  Расчараваны, ён падзякаваў тэхніку і паклаў трубку.
  «Дык пра што гэта было?» - спытаў Уолес, з нецярпеннем гледзячы на аркуш паперы перад Альтманам, які ўтрымліваў як нататкі пра яго толькі што размову, так і серыю навязлівых каракуляў.
  Ён растлумачыў карэспандэнту вынікі судмедэкспертызы.
  «Такім чынам, ніякіх падказак», — рэзюмаваў Уоллес і зрабіў нататку, пакінуўшы раздражнёнага дэтэктыва здзіўляцца, чаму рэпарцёр насамрэч палічыў патрэбным запісаць гэтае назіранне.
  Калі ён глядзеў на рэпарцёра, Альтману прыйшла ў галаву ідэя, і ён рэзка ўстаў. "Пойдзем."
  «Дзе?»
  «Месца вашага злачынства».
  «Маё?» — спытаў Уолес, кідаючыся ўслед за дэтэктывам, які выйшаў за дзверы.
  
  Бібліятэка побач з кватэрай Гордана Уоллеса, дзе ён праглядаў раман « Дзве смерці ў маленькім мястэчку», была філіялам у раёне Тры Пайнс у Грынвіле, названая так таму, што была легенда, што тры дрэвы ў парку тут цудам ацалелі. пажар 1829 г., які знішчыў астатнюю частку горада. Гэта быў добры раён, населены ў асноўным бізнесменамі, спецыялістамі і выкладчыкамі; побач быў каледж (тая самая школа, у якой вучыўся першы душыцель).
  Альтман увайшоў услед за Уоллесам, і рэпарцёр знайшоў кіраўніка аддзялення, прадставіў яе дэтэктыву. Місіс МакГайвер была падцягнутай жанчынай, апранутай у стыльнае шэрае; яна была больш падобная на старшага кіраўніка высокатэхналагічнай кампаніі, чым на бібліятэкара.
  Дэтэктыў патлумачыў, як яны падазравалі, што кніга была выкарыстана капіятарам у якасці мадэлі для забойстваў. На твары жанчыны адбіўся шок, калі яна зразумела, што Душыцель быў нехта, хто быў у яе бібліятэцы. Магчыма, ён нават быў кімсьці, каго яна ведала.
  «Я хацеў бы атрымаць спіс усіх, хто прачытаў гэтую кнігу». Альтман разглядаў магчымасць таго, што забойца не правяраў яго, а проста паглядзеў тут, у самой бібліятэцы. Але гэта азначала, што яму давядзецца падкрэсліваць урыўкі публічна і рызыкаваць прыцягнуць увагу бібліятэкараў або наведвальнікаў. Ён прыйшоў да высновы, што адзіны бяспечны спосаб для Душыцеля рабіць урокі - дома.
  «Я пагляджу, што знайду», — сказала яна.
  Альтман меркаваў, што збор гэтай інфармацыі можа заняць некалькі дзён, але місіс МакГайвер вярнулася праз некалькі хвілін. Альтман адчуваў, як яго нутро калацілася ад хвалявання, калі ён глядзеў на аркушы паперы ў яе руцэ, атрымліваючы асалоду ад адчуванняў вострых адчуванняў ад палявання і задавальнення ад пошуку плённай павадкі.
  Але, гартаючы аркушы, нахмурыўся. Кожны з прыкладна трыццаці чалавек, якія правяралі Two Deaths, зрабіў гэта нядаўна — на працягу апошніх шасці месяцаў. Ім патрэбны былі імёны тых, хто правяраў гэта перад забойствамі восем месяцаў таму. Ён растлумачыў ёй гэта.
  «О, але ў нас няма такіх запісаў. Звычайна мы б гэта рабілі, але прыкладна паўгода таму наш камп'ютар быў сапсаваны».
  «Вандалізм?»
  Яна кіўнула, нахмурыўшыся. «Хтосьці абліў акумулятарную кіслату ці нешта ў жорсткія дыскі. Разбурыў іх і знішчыў усе нашы запісы. Рэзервовая копія таксама. Нехта з вашага аддзела займаўся справай. Хто — не памятаю».
  Уоллес сказаў: «Я не чуў пра гэта».
  «Яны так і не знайшлі, хто гэта зрабіў. Гэта было вельмі трывожна, але больш нязручна, чым што-небудзь яшчэ. Уявіце сабе, калі б ён вырашыў знішчыць самі кнігі».
  Альтман злавіў погляд Уоллеса. «Тупік», - злосна сказаў паліцэйскі. Потым ён спытаў у бібліятэкаркі: «Як наконт імёнаў усіх, у каго ў той час быў бібліятэчны білет?» Іх імёны таксама былі ў кампутары?»
  Яна кіўнула. «Да паўгода таму іх таксама няма. Прабач».
  Вымушыўшы ўсмешку на твары, ён падзякаваў бібліятэкарцы і накіраваўся да дзвярэй. Але ён спыніўся так раптоўна, што Уоллес ледзь не стукнуўся яму ў спіну.
  "Што?" - спытаў карэспандэнт.
  Альтман праігнараваў яго і паспяшаўся назад да галоўнай стойкі, крыкнуўшы: «Місіс. Макгайвер! Трымайся! Мне трэба, каб ты нешта для мяне даведаўся».
  Прывабліваючы блікі погляды і пару рэзкіх ускрыкаў чытачоў.
  
  Аўтар « Дзвюх смерцяў у маленькім мястэчку» Эндру М. Картэр жыў на станцыі Хэмптан, недалёка ад Олбані, прыкладна ў дзвюх гадзінах язды ад Грынвіля.
  «Хто ёсць хто ў сучасным напісанні таямніц», зробленая місіс МакГайвер, не ўключала адрасы або нумары тэлефонаў, але Альтман патэлефанаваў у DMV, і яны адшукалі падрабязнасці.
  Ідэя, якая прыйшла ў галаву Альтману, калі ён сыходзіў бібліятэка заключалася ў тым, што Картэр мог атрымаць ад Душыльніка ліст прыхільніка. Магчыма, ён напісаў, каб выказаць нейкае захапленне, магчыма, ён папрасіў дадатковую інфармацыю ці тое, як аўтар правёў сваё даследаванне. Калі б быў такі ліст, акруговы судова-почырказнаўчы эксперт змог бы лёгка звязаць запіс з фанатам, які — калі б ім пашанцавала — мог бы падпісацца на лісце сваім сапраўдным імем і ўключыць свой адрас.
  У думках скрыжаваўшы пальцы, ён патэлефанаваў аўтару. Адказала жанчына. "Добры дзень?"
  «Я дэтэктыў Альтман з паліцэйскага дэпартамента Грынвіля», — сказаў ён. «Я хацеў бы пагаварыць з Эндру Картэрам».
  «Я яго жонка», - сказала яна. «Ён недаступны». Справядлівы тон у яе голасе падказаў, што гэта была яе рэзкая рэакцыя на ўсе падобныя званкі.
  «Калі ён будзе даступны?»
  «Гаворка ідзе пра забойствы, ці не так?»
  «Гэта так, мэм».
  Ваганне. «Справа ў тым. . .” Яе голас панізіўся, і Альтман западозрыў, што яе недаступны муж знаходзіцца ў суседнім пакоі. «Яму было дрэнна».
  «Прабачце», — сказаў Альтман. «Гэта сур'ёзна?»
  «Вы можаце паспрачацца, што гэта сур'ёзна», - сказала яна злосна. «Калі стала вядома, што кніга Эндзі, вы ведаеце, натхніла кагосьці забіць тых дзяўчат, ён упаў у сапраўдную дэпрэсію. Ён адрэзаўся ад усіх. Ён перастаў пісаць». Яна вагалася. «Ён спыніў усё . Ён проста здаўся».
  «Напэўна, было цяжка, місіс Картэр», — спагадліва сказаў Альтман, падумаўшы, што рэпарцёр Уолес не першы, хто задаўся пытаннем, ці не натхніў гэты раман копію.
  «Вы паняцця не маеце. Я сказаў яму, што гэта было простае супадзенне — гэтых жанчын забіваюць, як ён напісаў у кнізе. Проста дзіўнае супадзенне. Але гэтыя журналісты і, ну, усе, сябры, суседзі. . . Яны працягвалі лямантаваць аб тым, што Эндзі быў вінаваты ".
  Альтман меркаваў, што ёй не спадабаецца той факт, што ён знайшоў доказы таго, што кніга яе мужа, верагодна, была ўзорам для забойстваў.
  Яна працягвала: «Апошнім часам яму стала лепш. Усё, што звязана са справай, магло б вярнуць яго назад».
  «Я разумею гэта, мэм, але вы павінны бачыць маю сітуацыю. У нас ёсць магчымасць злавіць забойцу, і ваш муж можа быць вельмі карысным. . .”
  Гук на другім канцы лініі стаў глухім, і Альтман мог пачуць, як яна размаўляе з кімсьці іншым.
  Квенцін Альтман не здзівіўся, калі яна сказала: «Мой муж толькі што вярнуўся. Я яго пасаджу».
  "Добры дзень?" - пачуўся мяккі, трывожны голас. «Гэта Эндзі Картэр».
  Альтман назваў сябе.
  «Вы былі тым паліцэйскім, з якім я размаўляў некаторы час таму?»
  «Я? Не. Магчыма, гэта была справа, дэтэктыў. Сяржант Боб Флетчар.
  «Правільна. Гэта была назва».
  Такім чынам, Флетчар размаўляў з аўтарам. У матэрыялах справы не было спасылкі, што ён узгадвае. Напэўна, ён прапусціў гэта. Ён паўтарыў Картэру тое, што сказаў жонцы аўтара, і мужчына неадкладна сказаў: «Я не магу вам дапамагчы. І, шчыра кажучы, я не хачу . . . . Гэта быў горшы час у маім жыцці».
  «Я цаню гэта, сэр. Але той забойца ўсё яшчэ на волі. І..."
   «Але я нічога не ведаю . Я маю на ўвазе, што я мог бы вам сказаць, што...
  «У нас можа быць узор почырку забойцы — мы знайшлі некаторыя нататкі ў асобніку вашай кнігі, якія прымушаюць нас думаць, што іх напісаў ён. І мы хацелі б параўнаць гэта з любымі лістамі ад фанатаў, якія вы, магчыма, атрымалі».
  Настала доўгая паўза. Нарэшце аўтар прашаптаў: «Значыць, ён выкарыстаў маю кнігу ў якасці ўзору».
  Альтман ласкавым голасам сказаў: «Гэта так выглядае, містэр Картэр. Падкрэсленыя ўрыўкі з'яўляюцца тымі, якія адпавядаюць МО двух забойстваў. Баюся, яны ідэнтычныя».
  Альтман некаторы час нічога не чуў, потым спытаў: «Сэр, вы ў парадку?»
  Аўтар адкашляўся. «Я прашу прабачэння. Я не магу вам дапамагчы. Я проста. . . для мяне гэта было б занадта».
  Квенцін Альтман часта казаў маладым афіцэрам, якія працавалі на яго, што самая важная рыса дэтэктыва - гэта настойлівасць. Ён сказаў роўным голасам: «Ты адзіны, хто можа дапамагчы нам адшукаць кнігу назад да забойцы. Ён знішчыў камп'ютар бібліятэкі, таму мы не маем імёнаў тых, хто правяраў вашу кнігу. Адбіткі пальцаў таксама не супадаюць. . . . Я вельмі моцна хачу злавіць гэтага чалавека. І я падазраю, што вы таксама, містэр Картэр. Ці не так?»
  Адказу не было. Нарэшце слабы голас працягнуў: «Ці ведаеце вы, што незнаёмцы дасылалі мне выразкі пра забойствы? Ідэальныя незнаёмцы. Іх сотні. Яны вінавацілі мяне. Яны назвалі маю кнігу «планам забойства». Мне прыйшлося ляжаць у бальніцы на месяц пасля гэтага, я была ў такой дэпрэсіі. . . . Я прычыніў гэтыя забойствы! Хіба вы гэтага не разумееце?»
  Альтман паглядзеў на Уоллеса і паківаў галавой.
   Карэспандэнт жэстам пацягнуў трубку. Альтман падумаў, чаму не?
  "Спадар. Картэр, тут ёсць чалавек, якога я збіраюся паставіць на лінію. Я хацеў бы, каб ён паразмаўляў з вамі».
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  Мянт аддаў слухаўку і сеў, прыслухоўваючыся да аднабаковай размовы.
  «Прывітанне, містэр Картэр». Хударлявы корпус рэпарцёра згорбіўся над тэлефонам, і ён сціснуў слухаўку надзіва доўгімі моцнымі пальцамі. «Вы мяне не ведаеце. Мяне клічуць Уоллес Гордан. Я фанат вашай кнігі — яна мне спадабалася. Я рэпарцёр Tribune тут, у Грынвіле. . . . Я зразумеў. Я разумею, як вы сябе адчуваеце — мае калегі пераступаюць шмат радкоў. Але я так не дзейнічаю. І я ведаю, што вы неахвотна ўмешваецеся сюды. Я ўпэўнены, што вы перажылі цяжкія часы, але дазвольце мне сказаць адно: я не таленавіты пісьменнік, як вы, я проста журналіст-хакер, але я пісьменнік , і калі ў мяне ёсць нейкая важная вера ў маё жыццё заключаецца ў свабодзе пісаць усё, што рухае намі. Цяпер. . . Не, калі ласка, містэр Картэр, дазвольце мне скончыць. Я чуў, што вы перасталі пісаць пасля забойстваў. . . . Што ж, вы і ваш талент былі такой жа ахвярай гэтых злачынстваў, як і тыя жанчыны. Вы выкарыстоўвалі дадзенае Богам права выказвацца, і здарылася жудасная аварыя. Вось як бы я глядзеў на гэтага вар'ята: Божая справа. З тымі жанчынамі нічога не зробіш. Але вы можаце дапамагчы сабе і сваёй сям'і рухацца далей. . . . І ёсць яшчэ сёе-тое, што трэба ўлічваць: вы ў стане пераканацца, што гэты хлопец больш нікому не пашкодзіць».
  Альтман уражана падняў брыво, гледзячы на рэпарцёра продажаў. Уолес на імгненне паднёс слухаўку да вуха, прыслухоўваючыся. Нарэшце ён кіўнуў і зірнуў на Альтмана. «Ён хоча пагаварыць з вамі».
  Альтман узяў трубку. «Так, сэр?»
  «Што менавіта вы хочаце, каб я зрабіў?» - пачуўся няўпэўнены голас у трубцы.
  «Усё, што мне трэба, гэта праглядзець ліст фанатаў, які вы атрымалі пра кнігу».
  Горкі смех. «Вы маеце на ўвазе нянавісць да пошты. Гэта ў асноўным тое, што я атрымаў».
  «Што б вы ні атрымалі. У асноўным нас цікавяць рукапісныя лісты, таму мы можам супаставіць рэчавыя доказы. Але любыя электронныя лісты, якія вы атрымалі, мы таксама хацелі б бачыць».
  Паўза. Ці збіраўся ён адмовіцца? Затым дэтэктыў пачуў, як мужчына сказаў: «Гэта зойме дзень-два. Я як бы спыніўся. . . ну, дазвольце мне толькі сказаць, што ў маім офісе апошнім часам усё не надта арганізавана».
  «Гэта нармальна». Альтман даў аўтару ўказанні ў паліцэйскі ўчастак і сказаў яму надзець кухонныя пальчаткі і браць рукапісныя літары за краю, каб пераканацца, што ён не сапсаваў адбіткі пальцаў.
  - Добра, - панура сказаў Картэр.
  Альтман задумаўся, ці сапраўды ён прыйшоў. Ён пачаў расказваць аўтару, як ён удзячны за дапамогу, але праз імгненне зразумеў, што чалавек паклаў трубку і слухае мёртвы эфір.
  
  Эндзі Кларк сапраўды здзейсніў падарожжа ў Грынвіл.
  Аказалася, што ён не падобны ні на злавеснага мастака, ні на шыкоўную знакамітасць, а хутчэй на любога з сотняў белых мужчын сярэдняга ўзросту, якія насялялі гэты рэгіён паўночны ўсход. Густыя, пасівелыя валасы, акуратна падстрыжаныя. Невялікі жывоцік (значна меншы, чым у Альтмана, дзякуючы прыхільнасці паліцэйскага да запяканак яго жонкі). Яго ўбор уяўляў сабой не спартовую куртку з нарукаўнікамі або іншую аўтарскую вопратку, а вятроўку LLBean, кашулю пола і вельветавыя штаны.
  Прайшло два дні з таго часу, як Альтман размаўляў з Картэрам. Чалавек цяпер неспакойна стаяў у кабінеце паліцэйскага, прымаючы каву, якую прапанаваў малады дэтэктыў Джош Рэндал, і ківаючы галавой, вітаючы паліцыянтаў і Гордана Уолеса. Картэр зняў вятроўку, кінуўшы яе на незанятае крэсла. Адзіны момант непрыемнасці аўтара падчас гэтай сустрэчы быў, калі ён зірнуў на стол Альтмана і міргнуў, убачыўшы матэрыялы справы, якія ішлі пад загалоўкам « Бэнінг, Кімберлі — забойства № 13-04 ». Квенцін Альтман быў удзячны, што яму хапіла прадбачлівасці пакласці фотаздымкі цела ахвяры з месца злачынства на дно папкі.
  Хвіліну-дзве яны паразмаўлялі, а потым Альтман кіўнуў на вялікі белы канверт у руцэ аўтара. «Вы знайшлі лісты, якія, на вашу думку, могуць быць карыснымі?»
  «Карысна?» — спытаў Картэр, паціраючы чырвоныя вочы. «Я не ведаю. Вы павінны вырашыць гэта». Ён працягнуў канверт дэтэктыву.
  Альтман адкрыў канверт і, надзеўшы латексныя пальчаткі, выцягнуў адтуль прыкладна дзвесце ці каля таго лістоў.
  Дэтэктыў завёў мужчын у канферэнц-залу аддзела і расклаў лісты на стале. Рэндал далучыўся да іх.
   Некаторыя з іх былі надрукаваныя або раздрукаваныя з кампутара, але яны былі падпісаныя, прапаноўваючы невялікі ўзор почырку карэспандэнта. Некаторыя пісаліся скорапісам, некаторыя друкаванымі літарамі. Яны былі на розных тыпах і памерах паперы і розных колераў чарнілаў або алоўка. Алоўкі таксама.
  На працягу гадзіны мужчыны, кожны ў гумовых пальчатках, уважліва разглядалі лісты. Альтман мог зразумець расчараванне аўтара. Многія з іх былі сапраўды злоснымі. Нарэшце ён падзяліў іх на некалькі кучак. Па-першае, электронныя лісты, ніводнае з якіх, здаецца, не было напісана патэнцыяльнымі забойцамі. Па-другое, былі рукапісныя лісты, якія здаваліся тыповымі нявіннымі меркаваннямі чытачоў. Ні ў адным з іх не было пытання аб падрабязнасцях пра тое, як ён даследаваў раман, і не здавалася нейкім абвінавачаннем, хоць некаторыя былі злымі, а некаторыя трывожна асабістымі («Прыходзьце да нас у Сіу-Сіці, калі вы ў горадзе, і мы з жонкай пачастуем вас да нашага спецыяльнага масажу ўсяго цела збоку на палубе за нашым трэйлерам”).
  - Ік, - сказаў малады афіцэр Рэндал.
  Апошні стос, патлумачыў Альтман, «уключаў лісты, якія былі разумнымі, спакойнымі і асцярожнымі. . . Зусім як Душыцель. Бачыце, ён арганізаваны злачынец. Ён не збіраецца нічога выдаваць, размаўляючы. Калі ў яго ёсць якія-небудзь пытанні, ён задасць іх ветліва і асцярожна - яму спатрэбяцца некаторыя падрабязнасці, але не занадта шмат; гэта выклікала б падазрэнні». Альтман сабраў гэты стос — каля дзесяці лістоў — паклаў іх у канверт з доказамі і аддаў маладому дэтэктыву. «У акруговую лабараторыю, стат.»
  Чалавек высунуў галаву ў дзверы — дэтэктыў Боб Флетчар. Роўны сяржант прадставіўся Картэр. «Мы ніколі не сустракаліся, але я размаўляў з вамі па тэлефоне аб гэтай справе», — сказаў паліцэйскі.
  "Я памятаю." Яны паціснулі адзін аднаму рукі.
  Флетчар кіўнуў Олтману, сумна ўсміхаючыся. «Ён лепшы паліцэйскі, чым я. Ніколі не думаў, што забойца спрабаваў табе напісаць».
  Высветлілася, што сяржант звязаўся з Картэрам не з нагоды лістоў фанатаў, а каб спытаць, ці заснаваў аўтар гісторыю на нейкіх папярэдніх сапраўдных злачынствах, мяркуючы, што паміж імі і забойствамі Душыцеля можа быць сувязь. Гэта была добрая ідэя, але Картэр растлумачыў, што сюжэт « Дзвюх смерцяў» быў прадуктам яго ўяўлення.
  Сяржант углядаўся вачыма ў стосы лістоў. «Пашанцавала?» — спытаў ён.
  «Нам трэба будзе паглядзець, што знойдзе лабараторыя». Затым Альтман кіўнуў у бок аўтара. «Але я павінен сказаць, што містэр Картэр вельмі дапамог. Калі б не ён, мы б дакладна зайшлі ў тупік».
  Уважліва ацаніўшы Картэра, Флетчар сказаў: «Я павінен прызнаць, што ў мяне ніколі не было магчымасці прачытаць вашу кнігу, але я заўсёды хацеў сустрэцца з вамі. Шчыры перад Богам вядомы аўтар. Не думайце, што я калі-небудзь раней паціскаў камусьці руку».
  Картэр збянтэжана засмяяўся. «Не вельмі вядома, калі глядзець на мае лічбы продажаў».
  «Ну, я ведаю толькі, што мая дзяўчына прачытала вашу кнігу і сказала, што гэта лепшы трылер, які яна чытала за апошнія гады».
  Картэр сказаў: «Я цаню гэта. Яна ў горадзе? Я мог бы падпісацца на яе копіі».
  - О, - нерашуча сказаў Флетчар, - добра, мы больш не будзем выходзіць. Яна пакінула зону. Але дзякуй за прапанову». Ён накіраваўся назад у Рабаванне.
  Цяпер нічога не заставалася, акрамя як чакаць вынікаў лабараторыі, таму Уоллес прапанаваў каву ў Starbucks. Мужчыны блукалі па вуліцы, заказвалі і сядзелі, пацягваючы напоі, у той час як Уоллес шукаў у Картэра інфармацыю аб пранікненні ў напісанне мастацкай літаратуры, а Альтман проста атрымліваў асалоду ад гарачага сонца на сваім твары.
  Аднак мужчынскі перапынак раптоўна скончыўся праз пятнаццаць хвілін, калі ў Альтмана зазваніў мабільны тэлефон.
  - Дэтэктыў, - пачуўся захоплены голас яго юнага памочніка Джоша Рэндала, - у нас ёсць пара! Почырк у адным з лістоў прыхільнікаў містэра Картэра супадае з нататкамі на палях кнігі. Чарніла таксама аднолькавыя».
  Дэтэктыў сказаў: «Калі ласка, скажыце мне, што ў лісце ёсць імя і адрас».
  «Вы паспрачаецеся, што ёсць. Яго завуць Говард Дэсманд. І яго месца ў Уорыку скончылася. Невялікі гарадок у дваццаці хвілінах ад месцаў абодвух нападаў Грынвільскага душыцеля.
  Дэтэктыў загадаў свайму памочніку сабраць як мага больш інфармацыі пра Дэзманда. Ён зачыніў трубку і, ухмыляючыся, абвясціў: «Мы яго знайшлі. У нас ёсць свая копія».
  
  Але, як высветлілася, яго ў іх зусім не было.
  Прынамсі, не падазраваны з плоці і крыві.
  Халасты, саракадвухгадовы Говард Дэсманд, ветэрынарны тэхнік, паўгода таму з'ехаў з горада ў вялікай спешцы. Аднойчы ён патэлефанаваў гаспадару і паведаміў, што пераязджае. Ён сышоў практычна на ноч, кінуўшы ўсё, што было ў кватэры яго каштоўнасці. Не было адраса для перасылкі. Альтман спадзяваўся перабраць усё, што пакінуў пасля сябе, але арэндадаўца растлумачыў, што ён прадаў усё, каб кампенсаваць страчаную арэндную плату. Тое, што не прадаў, выкінуў. Дэтэктыў патэлефанаваў у дзяржаўныя аддзелы грамадскіх запісаў, каб даведацца, ці ёсць у іх інфармацыя пра яго.
  Альтман паразмаўляў з ветэрынарам, у чыёй клініцы працаваў Дэзманд, і справаздача лекара была падобная на справаздачу гаспадара. У красавіку Дэзманд патэлефанаваў і звольніўся з працы неадкладна, сказаўшы толькі, што ён пераязджае ў Арэгон, каб даглядаць сваю састарэлую бабулю. Ён ніколі не ператэлефанаваў і не паведаміў адрас для апошняга чэка, як і абяцаў.
  Ветэрынар апісаў Дэзманда як ціхага і ласкавага да жывёл, якія знаходзяцца пад яго апекай, але з мала цярпення да людзей.
  Альтман звязаўся з уладамі штата Арэгон і не знайшоў ніякіх запісаў пра Говарда Дэзманда ў файлах DMV або ў спісах падатку на маёмасць або падаходны падатак. Яшчэ крыху пашукаўшы, высветлілася, што ўсе бабуля і дзядуля Дэзманда — яго бацькі таксама — памерлі шмат гадоў таму; гісторыя пра пераезд у Арэгон, відаць, была поўнай хлуснёй.
  Нешматлікія сваякі, якіх змог высачыць дэтэктыў, пацвердзілі, што ён проста знік і не ведаюць, дзе ён можа быць. Яны паўтарылі ацэнку яго начальніка, апісваючы чалавека як разумнага, але пустэльніка, чалавека, які — што важна — любіў чытаць і часта губляўся ў раманах, што дарэчы для забойцы, які чэрпаў натхненне на забойства з кнігі.
  «Што было ў яго лісце да Эндзі?» - спытаў Уоллес.
  Ухвальна кіўнуўшы Альтманам, Рэндал перадаў яго рэпарцёру, які потым рэзюмаваў услых. «Ён пытаецца як містэр Картэр правёў даследаванне для сваёй кнігі. Якімі крыніцамі ён карыстаўся? Адкуль ён даведаўся пра найбольш эфектыўны спосаб забойства? І яму цікава, які псіхічны склад забойцы. Чаму адных людзей было лёгка забіць, а іншым немагчыма было прычыніць нікому боль?»
  Альтман паківаў галавой. «Няма паняцця, куды ён мог пайсці. Мы ўнясем яго імя ў NCIC і VICAP, але, чорт вазьмі, ён можа быць дзе заўгодна. Паўднёвая Амерыка, Еўропа, Сінгапур. . .”
  Паколькі аддзел па рабаўніцтву Боба Флетчара разабраўся б з вандалізмам у філіяле Грынвільскай бібліятэкі Тры Пайнс, за які цяпер было вядома, што адказвае Дэзманд, Альтман паслаў Рэндала спытаць у сяржанта, ці знайшоў ён якія-небудзь сляды ў рамках расследавання карысна.
  Астатнія людзі выявілі, што глядзяць на ліст фаната Дэзманда, нібы на труп на памінках, вакол іх цішыня.
  У Альтмана зазваніў тэлефон, і ён прыняў званок. Гэта быў акруговы клерк, які растлумачыў, што Дэзманд валодаў невялікім домам для адпачынку прыкладна ў шасцідзесяці мілях ад Грынвіла, на беразе возера Маскегон, схаваным у глухой хваёвай пустыні.
  «Вы думаеце, што ён хаваецца там?» - спытаў Уоллес.
  «Я кажу, мы пойдзем разбярэмся. Нават калі ён вывез яго са штата, там могуць быць некаторыя падказкі, куды ён сапраўды пайшоў. Можа, квітанцыі ад авіякампаніі ці нешта падобнае, запіскі, тэлефонныя паведамленні на аўтаадказчыку».
  Уоллес схапіў куртку і рэпарцёрскі нататнік. "Пойдзем."
   "Не, не, не", - цвёрда сказаў Квенцін Альтман. «Вы атрымліваеце эксклюзіў. Вы не павінны ісці на лінію агню ".
  - Прыемна з вашага боку, што вы думаеце пра мяне, - сказаў Уоллес кісла.
  «У прынцыпе, я проста не хачу, каб ваша газета падала ў суд, калі Дэзманд вырашыць выкарыстаць вас для практыкаванняў па стральбе».
  Карэспандэнт хмурыўся і апусціўся ў афіцэрскае крэсла.
  Джош Рэндал вярнуўся і паведаміў, што сяржант Боб Флетчар не мае карыснай інфармацыі па справе бібліятэчнага вандалізму.
  Але Альтман сказаў: «Не мае значэння. У нас ёсць лепшы вынік. Апранайся, Джош.
  «Куды мы ідзем?»
  «Каб пакатацца на дачы. Што яшчэ ў такі добры восеньскі дзень?»
  
  Возера Маскегон - вялікі, але неглыбокі вадаём, акаймаваны вярбой, высокай травой і выродлівай хвояй. Альтман дрэнна ведаў гэтае месца. На працягу многіх гадоў ён прывозіў сюды сваю сям'ю на некалькі пікнікоў, і яны з Бобам Флетчарам аднойчы прыехалі на возера ў няўпэўненай рыбалоўнай экспедыцыі, пра якую ў Альтмана засталіся толькі цьмяныя ўспаміны: шэрае, дожджлівае надвор'е і амаль пустая рыбалка на канец дня.
  Калі яны з Рэндалам ехалі на поўнач праз усё больш бязлюдны ландшафт, ён праінфармаваў маладога чалавека. «Цяпер я на дзевяноста дзевяць працэнтаў упэўнены, што Дэзманда тут няма. Але спачатку мы збіраемся ачысціць дом — я маю на ўвазе шафу за шафай, — а потым я хачу, каб вы размясціліся наперадзе, каб сачыць, пакуль я буду шукаць доказы. Добра?"
  «Вядома, бос».
   Яны праехалі міма зарослай дарогі Дэзманда і з'ехалі з дарогі, а затым з'ехалі ў насаджэнне густой форзіцыі.
  Разам мужчыны асцярожна спусціліся па зарослай пустазеллем дарозе да «дома для адпачынку» — годнага тэрміну для маленечкага пашарпанага катэджа, які стаяў у трохфутавым моры травы і кустоў. Скрозь лістоту была прабітая сцежка — хтосьці быў тут нядаўна, — але гэта мог быць не Дэзманд; Сам Альтман калісьці быў падлеткам і ведаў, што нішто так не прыцягвае ўвагу падлеткаў, як пусты дом.
  Яны дасталі зброю, і Альтман загрукаў у дзверы з крыкам: «Паліцыя. Адчыняць."
  Цішыня.
  Ён павагаўся на імгненне, паправіў ручку пісталета і выбіў нагой дзверы.
  Месца, напоўненае таннай, запыленай мэбляй, з гудзеннем ачмурэлых восеньскіх мух, выглядала бязлюдным. Яны ўважліва агледзелі чатыры невялікія пакоі і не знайшлі ніякіх прыкмет Дэзманда. Звонку зазірнулі ў акно гаража і ўбачылі, што там пуста. Потым Альтман адправіў Рэндала на пярэднюю частку пад'язной дарогі, каб схавацца ў кустах і паведамляць аб нечым набліжэнні.
  Потым ён вярнуўся ў дом і пачаў шукаць, разважаючы, наколькі нагрэецца халодны футляр.
  
  У двухстах ярдах ад пад'язной дарогі, якая вяла да катэджа Говарда Дэзманда, пабітая дзесяцігадовая «Таёта» выехала на абочыну шашы 207, а затым палегчыла ў лес, па-за полем зроку ўсіх кіроўцаў па дарозе.
  Выйшаў чалавек і, пераканаўшыся, што яго машына добра схавана, прымружыўся ў лес, арыентуючыся. Ён заўважыў лінію карычневага возера злева ад сябе і палічыў, што дом адпачынку знаходзіцца ў пазіцыі на дзесяць гадзін перад ім. Па яго падліках, праз густы падлесак, як гэты, яму спатрэбіцца каля пятнаццаці хвілін, каб дабрацца да месца.
  Гэта зрабіла б час даволі жорсткім. Ён павінен быў рухацца як мага хутчэй і пры гэтым звесці шум да мінімуму.
  Чалавек рушыў наперад, але раптам спыніўся і паляпаў па кішэні. Ён так спяшаўся да дому, што не мог успомніць, ці ўзяў ён тое, што хацеў з бардачка. Але, так, ён меў гэта з сабой.
  Згорбіўшыся і асцярожна выбіраючы дарогу, каб не наступаць на шумныя галіны, Гордан Уолес працягнуў шлях да каюты, дзе, як ён спадзяваўся, дэтэктыў Альтман быў заблудзіўся ў паліцэйскай працы і зусім не звярнуў увагі на яго ўтойлівы падыход.
  
  Ператрус дома не выявіў практычна нічога, што б паказвала на тое, што Дэзманд быў тут нядаўна - або дзе гэты чалавек можа быць цяпер. Квенцін Альтман знайшоў купюры і ануляваў чэкі. Але на іх быў указаны адрас кватэры Дэзманда ў Уорыку.
  Ён вырашыў праверыць гараж, падумаўшы, што можа натрапіць на што-небудзь карыснае, што забойца выкінуў з машыны і забыўся пра гэта — можа быць, аркуш з указаннямі, карту або квітанцыю.
  Альтман выявіў нешта значна больш цікавае, чым доказы, аднак; ён знайшоў самога Говарда Дэзманда.
  Гэта значыць, яго труп.
  У той момант, калі Альтман адчыніў старамодныя двайныя дзверы гаража, ён адчуў пах гнілай плоці. Ён ведаў, адкуль гэта павінна быць: вялікі бункер для вугалю ззаду. Падбадзёрыўшыся, ён падняў вечка.
  У асноўным шкілетныя астанкі чалавека ростам каля шасці футаў знаходзіліся ўнутры, ён ляжаў на спіне, цалкам апрануты. Ён быў мёртвы каля шасці месяцаў - якраз у той час, калі Дэзманд знік, успамінаў Альтман.
  ДНК дакладна пакажа, ці быў гэта ветэрынарны тэхнік, але Альтман знайшоў кашалёк чалавека ў сваёй насцегнавай кішэні і, вядома, правы кіроўцы ўнутры былі Дэзманда. ДНК або стаматалагічная дакументацыя скажуць напэўна.
  Чалавеку быў разбіты чэрап; Верагодна, прычынай смерці стала траўма галавы тупым прадметам. У самім кантэйнеры не было зброі, але пасля ўважлівага агляду гаража ён знайшоў цяжкую кіянку, загорнутую ў анучу і схаваную на дне напоўненай смеццем бочкі з маслам. Да малатка былі прыліплыя валасінкі, падобныя на валасы Дэзманда. Альтман паставіў інструмент на варштат, разважаючы, што, чорт вазьмі, адбываецца.
  Хтосьці забіў Душыцеля. Сусветная арганізацыя па ахове здароўя? І чаму? Помста?
  Але потым Альтман зрабіў адну з рэчаў, якія ўмеў лепш за ўсё, — дазволіў свайму розуму воляцца. Занадта многім дэтэктывам прыходзіць у галаву нейкая ідэя, і яны не бачаць далей сваіх першапачатковых высноў. Альтман, аднак, заўсёды змагаўся з гэтай тэндэнцыяй і цяпер спытаў сябе: а што, калі Дэзманд не быў Душыцелем?
  Яны дакладна ведалі, што менавіта ён падкрэсліваў урыўкі ў бібліятэчным асобніку « Дзвюх смерцяў у мястэчку». Але што, калі б ён зрабіў гэта пасля забойстваў? Ліст, які Дэзманд напісаў Картэру, не меў даты. Магчыма, як і сам рэпарцёр Гордан Уоллес, ён прачытаў кнігу пасля забойстваў і быў уражаны падабенствам. Ён сам пачаў расследаваць злачынства, а Душыльнік даведаўся і забіў яго.
  Але хто тады быў забойцам?
  Гэтак жа, як зрабіў Гордан Уоллес . . .
  Альтман адчуў яшчэ адзін невялікі ўдар у сваёй далёкай свядомасці, калі фрагменты фактаў выстройваліся ў чаргу, каб ён мог іх разгледзець - факты, якія ўсе мелі дачыненне да рэпарцёра. Напрыклад, Уоллес быў фізічна значным, жорсткім, тэмпераментным. Часам ён мог быць пагрозлівым, страшным. Ён быў апантаны злачыннасцю і ведаў паліцэйскія і судова-медыцынскія працэдуры лепш, чым большасць паліцэйскіх, што таксама азначала, што ён ведаў, як прадбачыць дзеянні следчых. (Альтман разважаў, што на днях ён, упэўнены, прабіўся прама ў сярэдзіну зноў адкрытай справы.) Уоллес валодаў паліцэйскім сканарам Motorola і мог бы праслухоўваць званкі аб ахвярах. Яго кватэра знаходзілася ў некалькіх кварталах ад каледжа, дзе была забітая першая ахвяра.
  Дэтэктыў задумаўся: выкажам здагадку, што Дэзманд прачытаў урыўкі, засумняваўся і абвёў іх кружочкам, потым зрабіў некалькі тэлефонных званкоў, каб даведацца больш пра справу. Ён мог патэлефанаваць Уоллесу, які, як крымінальны рэпарцёр Tribune , быў бы лагічнай крыніцай дадатковай інфармацыі.
   Дэзманд сустрэўся з рэпарцёрам, які потым забіў яго і схаваў тут цела.
  Немагчыма . . . Навошта, напрыклад, Гордану звяртаць увагу паліцыі на кнігу?
  Можа, каб папярэдзіць падазрэнні?
  Альтман яшчэ раз вярнуўся ў агідны, імправізаваны склеп, каб абшукаць яго больш уважліва, спрабуючы знайсці некаторыя адказы.
  
  Гордан Уоллес убачыў Альтмана ў гаражы.
  Рэпарцёр падкраўся да месца ўсяго ў трыццаці футах і схаваўся за кустом. Дэтэктыў не звяртаў увагі на тое, хто можа быць звонку, мабыць, спадзяваўся на Джоша Рэндала, каб папярэдзіць яго аб зламысніках. Малады дэтэктыў быў на пачатку пад'язной дарогі, на адлегласці добрых двухсот футаў, спіной да гаража.
  Цяжка дыхаючы восеньскай спёкай, журналіст, прыгнуўшыся, рушыў па траве. Ён спыніўся каля будынка і хутка зірнуў у бакавое акно, заўважыўшы, што Альтман стаіць над бункерам для вугалю ў задняй частцы гаража, прыжмурыўшыся на нешта ў сваёй руцэ.
  «Ідэальна», — падумаў Уолес і, палезшы ў кішэню, падышоў да адчыненых дзвярэй, дзе яго прыцэліцца не было б нічога.
  
  Дэтэктыў знайшоў нешта ў кашальку Дэзманда і ўтаропіўся на гэта — візітную картку, — калі пачуў за спіной ляск галінкі і, устрывожаны, павярнуўся.
  У дзвярах стаяў сілуэт фігуры. Здавалася, што ён трымае рукі на ўзроўні грудзей.
   Аслеплены блікам, Альтман ахнуў: «Хто?»
  Велізарная ўспышка напоўніла пакой.
  Дэтэктыў адскочыў назад, шукаючы пісталет.
  «Чорт вазьмі», — пачуўся голас, які ён пазнаў.
  Альтман прыжмурыўся на задняе асвятленне. «Уоллес! Ты чортаў сукін сын! Што, чорт вазьмі, ты тут робіш?»
  Рэпарцёр нахмурыўся і падняў камеру ў руцэ, выглядаючы такім жа незадаволеным, як і Альтман. «Я спрабаваў атрымаць шчыры твой погляд на працу. Але ты развярнуўся. Вы гэта сапсавалі».
  « Я сапсаваў гэта? Я ж казаў табе не прыходзіць. Вы не можаце...
  «У мяне ёсць права быць тут па Першай папраўцы», — адрэзаў мужчына. «Свабода прэсы».
  «І я маю права кінуць цябе ў турму. Гэта месца злачынства».
  "Ну, вось чаму я хачу фатаграфіі", сказаў ён з'едліва. Потым нахмурыўся. «Што гэта за пах?» Камера прасела, і рэпарцёр пачаў павярхоўна дыхаць. Ён выглядаў млосным.
  «Гэта Дэзманд. Нехта забіў яго. Ён у вугальным бункеры».
  «Забілі яго ? Значыць, ён не забойца?»
  Альтман падняў радыё і гаўкнуў Рэндалу: «У нас сюды госці».
  "Што?"
  «Мы ў гаражы».
  Малады афіцэр з'явіўся праз імгненне, хутка рыссю. Пагардлівы погляд на Уоллеса. «Адкуль ты, чорт вазьмі, узяўся?»
  «Як ты дазволіў яму прайсці міма?» — агрызнуўся Альтман.
  «Не ён вінаваты», - сказаў рэпарцёр, дрыжучы ад паху. «Я прыпаркаваўся на дарозе. Як наконт таго, каб падыхаць свежым паветрам?»
  Раззлаваны Альтман атрымаў вычварнае задавальненне ад рэпарцёрскага дыскамфорту. «Я павінен кінуць цябе ў турму».
  Уоллес затаіў дыханне і накіраваўся да вугальнага бункера, падымаючы камеру.
  «Нават не думай пра гэта», - прарыкнуў Альтман і адцягнуў рэпарцёра.
  «Хто гэта зрабіў?» - спытаў Рэндал, кіўнуўшы на цела.
  Альтман не падзяліўся тым, што на імгненне ён падазраваў самога Уоллеса Гордана. Непасрэдна перад інцыдэнтам з фатаграфіяй ён знайшоў ашаламляльную падказку, хто, верагодна, быў забойцам Дэзманда і дзвюх жанчын. Ён падняў візітоўку. «Я знайшоў гэта на целе».
  На картцы было напісана: «Сяржант Роберт Флетчар, аддзел паліцыі Грынвіля».
  "Боб?" - узрушана прашаптаў Рэндал.
  «Я не хачу ў гэта верыць, — павольна прамармытаў Альтман, — але ў офісе ён не выдаваў, што нават ведае пра Дэзманда, не кажучы ўжо пра тое, што яны калісьці сустракаліся».
  «Праўда».
  - І, - працягнуў ён, кіўнуўшы на малаток, - Боб займаецца ўсімі гэтымі слясарнымі работамі - яго хобі, памятаеш? Гэта можа быць адзін з яго».
  Рэндал з трывогай паглядзеў на прыладу забойства.
  Сэрца Альтмана шалёна закалацілася ад здрады. Цяпер ён выказаў меркаванне аб тым, што здарылася. Флетчар наўмысна падштурхнуў справу — таму што ён быў забойцам, верагодна, знішчыўшы любыя доказы, якія прывялі да яго. Адзіночка, гісторыя кароткіх складаных адносін, апантаная гвалтам і ваенная гісторыя і артэфакты і паляванне . . . . Ён схлусіў ім, што не чытаў «Дзве смерці», і выкарыстаў гэта як узор, каб забіць тых жанчын. Потым — пасля забойстваў — Дэзманд таксама прачытаў кнігу, падкрэсліў урыўкі і, будучы добрасумленным грамадзянінам, звязаўся з афіцэрам Флетчарам, які быў не кім іншым, як самім забойцам. Сяржант забіў яго, скінуў сюды цела, а потым знішчыў кампутар бібліятэкі. Вядома, ён ніколі не рабіў ніякіх намаганняў, каб працягваць расследаванне вандалізму.
  Устрывожаны Квенцін Альтман падумаў пра іншую думку. Ён звярнуўся да карэспандэнта. «Дзе быў Флетчар, калі вы выйшлі з офіса? Вы бачылі яго на вакзале?» Рука дэтэктыва цягнулася да пісталета, пакуль ён азіраўся на высокую траву, разважаючы, ці не рушыў за ім сюды сяржант і не меў намеру забіць іх таксама. Флетчар страляў з вінтоўкі.
  Але Рэндал адказаў: «Ён быў у канферэнц-зале з Эндзі Картэрам».
  не! Альтман зразумеў, што не толькі яны былі ў небяспецы; аўтар таксама быў сведкам — і таму патэнцыйнай ахвярай Флетчара. Альтман схапіў мабільны тэлефон і пазваніў у цэнтральную дыспетчарскую. Ён папрасіў Картэра.
  «Яго няма тут, сэр», - сказала жанчына.
  "Што?"
  «Было позна, таму ён вырашыў узяць нумар у гатэлі на ноч».
  «У якой ён спыніўся?»
  «Я думаю, што гэта Sutton Inn».
  «У вас ёсць нумар?»
  «Вядома. Але яго зараз няма”.
   "Дзе ён?"
  «Ён выйшаў на абед. Я не ведаю, дзе, але калі вам спатрэбіцца звязацца з ім, вы можаце патэлефанаваць па тэлефоне Боба Флетчара. Яны ішлі разам».
  
  У дваццаці хвілінах язды ад горада, з хуткасцю ўдвая большай за ліміт.
  Альтман яшчэ раз паспрабаваў патэлефанаваць Флетчару, але сяржант не адказваў. Альтман мала што мог зрабіць, акрамя як паспрабаваць разважыць сяржанта, прымусіць яго здацца, прасіць яго не забіваць Картэра. Ён маліўся, каб паліцыянт яшчэ не зрабіў гэтага.
  Яшчэ адна спроба. Па-ранейшаму няма адказу.
  Ён занесла службовую машыну праз скрыжаванне на дарозе 202, ледзь не збіўшы ўбок адну з паўсюдных малочных цыстэрнаў у гэтых краях.
  «Добра, гэта было захапляльна», - прашаптаў Рэндал, адрываючы потную далонь ад прыборнай панэлі, калі гудок грузавіка гнеўна пратэставаў за імі.
  Альтман ужо збіраўся зноў пазваніць на тэлефон Флетчара, калі па радыё ў машыне пачуўся голас: «Усім блокам. Паведамленні аб стрэлах на трасе нумар дваццаць восем на захад ад прадуктовага магазіна Ralphs. Паўтаруся, стрэлы. Усе падраздзяленні адказваюць».
  «Вы думаеце, што гэта яны?»
  «Мы ў трох хвілінах. Вось-вось даведаемся». Альтман замяніў іх месца, а затым націснуў на педаль газу ўніз; яны ўварваліся ў трохзначную хуткасць.
  Пасля кароткай пакутлівай паездкі службовая машына ўзнялася на ўзгорак. Рэндал, задыхаючыся, крыкнуў: «Глядзі!»
  Альтман мог бачыць паліцэйскі перахопнік Боба Флетчара напалову на дарозе, напалову па-за дарогай. Ён занесла да прыпынку побач і — выскачылі два афіцэры. Аўтамабіль Уоллеса — які ехаў з незаконнай паездкі на іх фары і сірэну — спыніўся ў пяцідзесяці футах за імі. Карэспандэнт таксама выскачыў, не звяртаючы ўвагі на крык дэтэктыва, каб ён адышоў.
  Альтман адчуў, як Рэндал схапіў яго за руку. Малады афіцэр паказваў на плячо прыкладна ў пяцідзесяці футах. У цьмяным святле яны маглі разглядзець постаць Эндру Картэра, які ляжаў тварам уніз на пляме крывавай зямлі.
  О, чорт вазьмі! Яны не паспелі; сяржант унёс аўтара ў спіс сваіх ахвяр.
  Прысеўшы каля машыны, Альтман прашаптаў Рэндалу: «Ідзі ў той бок па дарозе. Сачыце за Флетчарам. Ён недзе побач».
  Оглядаючы кусты, прысеўшы, Альтман пабег да цела аўтара. Пры гэтым ён выпадкова зірнуў налева і ахнуў. На зямлі ляжаў Боб Флетчар са стрэльбай шэрыфа.
  Ён крыкнуў Рэндалу: «Сцеражыся!» І ўпаў роўна. Але, павярнуўшы пісталет у бок Флетчара, ён заўважыў, што сяржант не рухаецца. Сышчык ударыў мужчыну прамянём ліхтарыка. Вочы Флетчара былі ашклянелыя, а на грудзях была кроў.
  Уоллес сядзеў на кукішках над Картэрам. Карэспандэнт патэлефанаваў: «Ён жывы!»
  Дэтэктыў падняўся, вырваў аўтамат з нежывых рук Флетчара і падбег да аўтара. Флетчар стрэліў у яго, і ён быў без прытомнасці.
  «Эндзі, заставайся з намі!» — паклікаў Альтман, націскаючы рукой на крывавую рану на жываце аўтара. Над грэбнем дарогі дэтэктыў бачыў мігаткі і чуў сірэны, якія няўхільна ўзмацняліся. Ён нахіліўся і прашаптаў чалавеку на вуха: «Трымайся! У цябе ўсё будзе добра, у цябе будзе ўсё ў парадку, у цябе будзе ўсё ў парадку. . .”
  
  «Кніга выратавала яму жыццё», — са смехам, які пераходзіў у моршчыву, тлумачыў аўтар.
  Была наступная раніца, і Квенцін Альтман і жонка Картэра — прыгожая бландынка сярэдніх гадоў — стаялі ля яго ложка ў Грынвільскім шпіталі. Куля Флетчара міма жыццёва важных органаў, але зламала рабро, і аўтар адчуваў моцны боль, нягледзячы на шчаслівыя таблеткі, якія яму далі.
  Картэр расказаў ім, што здарылася мінулым вечарам: «Флетчар кажа, што давайце пойдзем абедаць — ён ведаў добрае месца для барбекю ў краіне. Мы ехалі па гэтай бязлюднай дарозе, і я казаў пра "Дзве смерці" і сказаў, што менавіта такую дарогу я меў на ўвазе, калі пісаў тую сцэну, дзе Паляўнічы пераследуе першую ахвяру пасля таго, як убачыў яе ў Макдональдсе. Затым Флетчар сказаў, што ўяўляе гэтую дарогу ў кукурузных палях, а не ў лясах».
  «Але ён сказаў, што не чытаў кнігу», — сказаў Альтман.
  «Дакладна. . . . Ён зразумеў, што аблажаўся. На хвіліну ён замоўк, і я падумаў, што нешта не так. Я нават збіраўся выскачыць з машыны. Але потым ён дастае пісталет, і я хапаю яго, але ён усё роўна страляе ў мяне. Я цягнуся нагой і націскаю на тормаз. Мы з'язджаем з дарогі, а ён б'ецца галавой у акно ці што. Хапаю пісталет і выкочваюся з машыны. Я іду ў кусты, каб схавацца, але бачу, як ён дастае з куфра стрэльбу. Ён кідаецца на мяне, і я страляю ў яго». Ён паківаў галавой. «Чалавек, калі б не кніга, тое, што ён сказаў пра яе, я б ніколі не даведаўся, што ён будзе рабіць».
  Паколькі Альтман быў уцягнуты ў інцыдэнт, расследаванне стральбы перайшло да іншага дэтэктыва, які паведаміў, што крыміналістыка пацвердзіла гісторыю Картэра. На руцэ Флетчара быў GSR — рэшткі стрэлу, што азначала, што ён страляў з пісталета, і куля з крывёю Картэра, убітая ў пасажырскія дзверы крэйсера. Доказы таксама паказалі, што Флетчар сапраўды быў Грынвільскім душыцелем. Адбіткі пальцаў сяржанта былі на ўсім малатку, і падчас ператрусу ў доме сяржанта было выяўлена некалькі прадметаў — панчохі і бялізна, — якія былі ўзятыя з дамоў ахвяр. Забойства Говарда Дэзманда і спроба забіць Эндзі Картэра - ну, гэта было для таго, каб схаваць яго першапачатковыя злачынствы. Але які быў матыў у сяржанта забіць дзвюх жанчын у Грынвіле? Можа, закіпела злосць за тое, што яго пакінула жонка. Магчыма, у яго быў таемны раман з адной з ахвяраў, які сапсаваўся, і ён вырашыў інсцэнаваць яе смерць як выпадковы акт гвалту. Магчыма, калі-небудзь з'явіцца адказ.
  Ці, магчыма, падумаў Альтман, у адрозненне ад загадкавага рамана, яны ніколі не даведаюцца, што прымусіла чалавека пераступіць праз край у цёмны свет забойцаў, на якіх ён калісьці паляваў.
  Менавіта тады Уоллес Гордан забег у бальнічную палату, сказаўшы: «Гарачае ад прэсы». Ён працягнуў асобнік Tribune Картэру . На першай старонцы была гісторыя Уоллеса аб раскрыцці справы Грынвільскага душыцеля.
   «Захавай гэта», - сказаў Уоллес. «Сувенір».
  Падзякаваўшы яму, жонка Картэра згарнула паперу і адклала яе ўбок жорсткім жэстам чалавека, якому не цікавыя памятныя рэчы пра цяжкі эпізод з жыцця.
  Квенцін Альтман падышоў да дзвярэй і, як толькі збіраўся сыходзіць, спыніўся. Ён павярнуўся назад. «О, адна рэч, Эндзі, як скончылася тая твая кніга? Ці знойдзе паліцыя калі-небудзь Паляўнічага?»
  Картэр злавіў сябе, калі збіраўся адказаць. Аўтар усміхнуўся. «Ведаеце, дэтэктыў, вы хочаце высветліць гэта, я баюся, што вам проста прыйдзецца купіць сабе копію».
  
  Праз некалькі дзён Эндру Картэр выслізнуў з ложка, дзе ён праляжаў, не спаўшы, апошнія тры гадзіны. Было дзве ночы
  Ён зірнуў на спакойную постаць сваёй спячай жонкі і — з дапамогай кійка — дакульгаў да шафы, дзе знайшоў і нацягнуў старыя выцвілыя джынсы, красоўкі і фуфайку Бостанскага ўніверсітэта — сваю пісьменніцкую вопратку на ўдачу. , якую ён не надзяваў больш за год.
  Усё яшчэ адчуваючы боль ад стрэлу, ён павольна прайшоў па калідоры да свайго кабінета і ўвайшоў унутр, уключыўшы святло. Седзячы за сталом, ён уключыў кампутар і доўга глядзеў на экран.
  Потым раптам пачаў пісаць. Спачатку яго клавіятура была нязграбнай, яго пальцы націскалі дзве клавішы адначасова або ўвогуле прапускалі патрэбную. Тым не менш, як ішлі гадзіны, яго майстэрства машыністкі вярнулася, а неўзабаве і словы выліваліся з яго розуму на экран бездакорна і хутка.
  Да таго часу, калі неба пачало свяціцца ружова-шэрым святлом і з куста падуба за яго акном прагучала ранішняя птушыная трэль мабільнага тэлефона, ён цалкам скончыў апавяданне — трыццаць дзевяць старонак з падвойным інтэрвалам.
  Ён перамясціў курсор у верхнюю частку дакумента, падумаў над адпаведнай назвай і набраў: Copycat .
  Потым Эндзі Картэр сядзеў у сваім зручным крэсле і ўважліва прачытаў сваю працу ад пачатку да канца.
  Гісторыя пачалася з таго, што рэпарцёр знайшоў напружаны раман, які змяшчаў некалькі абведзеных у кружок урыўкаў, якія былі надзіва падобныя на два рэальныя забойствы, якія адбыліся раней. Рэпарцёр адносіць кнігу да дэтэктыва, які прыходзіць да высновы, што чалавек, які абвёў абзацы, з'яўляецца злачынцам, падражальнікам, натхнёным раманам на забойства.
  Аднаўляючы справу, дэтэктыў звяртаецца за дапамогай да аўтара рамана, які неахвотна згаджаецца дапамагчы і прыносіць паліцыі некалькі лістоў фанатаў, адно з якіх вядзе да падазраванага ў забойцы.
  Але калі паліцыя высочвае падазраванага да яго лецішча, яны выяўляюць, што ён таксама быў забіты. Ён зусім не быў забойцам, але, мабыць, абвёў урыўкі толькі таму, што яго, як і рэпарцёра, уразіла падабенства паміж раманам і рэальнымі злачынствамі.
  Тады дэтэктыў перажывае вялікі шок: на целе фаната ён знаходзіць доказы таго, што сапраўдным забойцам з'яўляецца сяржант мясцовай міліцыі. Аўтар, які ў гэты момант апынуўся з гэтым самым афіцэрам, ледзь не быў забіты, але здолеў вырваць пісталет і застрэліць паліцэйскага ў мэтах самаабароны.
   Справа закрытая.
  Ці так здаецца. . .
  Але на гэтым гісторыя Эндзі Картэра не скончылася. Ён дадаў яшчэ адзін паварот. Пра тое, што сяржант невінаваты, чытачы даведаюцца ў самым канцы. Сапраўдны Душыцель падставіў яго як дурня.
  Які апынуўся самім аўтарам.
  Разбіты пісьменніцкім блокам пасля выхаду свайго першага рамана, не маючы магчымасці рушыць услед за ім іншым, аўтар апусціўся ў вар'яцтва. Адчайны і звар'яцелы, ён паверыў, што можа пачаць пісаць, узнаўляючы сцэны са свайго рамана, таму ён пераследаваў і задушыў дзвюх жанчын, як гэта зрабіў яго выдуманы злыдзень.
  Аднак забойствы не аднавілі яго здольнасці пісаць, і ён яшчэ больш упаў у дэпрэсію. А потым, што яшчэ больш трывожна, ён пачуў ад прыхільніка, які засумняваўся ў падабенстве паміж некаторымі месцамі ў рамане і рэальнымі злачынствамі. У аўтара не было выбару: ён сустрэўся з фанатам у яго катэджы на беразе возера і збіў яго да смерці, схаваўшы цела ў гаражы і прыкрыўшы знікненне, прыкінуўшыся фанатам і сказаў свайму босу і гаспадару, што нечакана пакідае горад .
  Аўтар лічыў, што ён у бяспецы. Але яго задаволенасць не працягвалася. Уваходзіць рэпарцёр, які знайшоў падкрэсленыя ўрыўкі, і расследаванне пачалося зноўку; тэлефанавалі з паліцыі, прасілі ў яго лісты фанатаў. Аўтар ведаў, што адзіны спосаб застрахавацца - гэта даць паліцыі казла адпушчэння. Таму ён пагадзіўся сустрэцца з паліцыяй, але на самой справе ён прыбыў у горад за дзень да запланаванай сустрэчы з дэтэктыў. Ён уварваўся ў дом сяржанта паліцыі, падкінуў нейкае выкрывальнае адзенне, якое ўзяў з дамоў мёртвых жанчын, і скраў адзін з паліцэйскіх малаткоў і візітную картку. Затым ён пайшоў да дому ля возера мёртвага фаната, дзе ён схаваў цела, і выкарыстаў інструмент, каб раздрабніць чэрап расклалага цела і схаваў малаток разам з некаторымі валасамі мерцвяка ў бочку з маслам. Картку ён сунуў у кашалёк. На наступны дзень ён з'явіўся ў пастарунку з фанацкім лістом, які прывёў у катэдж — і ўрэшце да сяржанта.
  Аўтар, які папрасіў нічога не падазравалага сяржанта падвезці на абед, схапіў яго пісталет, прымусіў спыніць машыну і выйсці. Потым ён стрэліў у яго, прыставіў пісталет да рук мёртвага паліцэйскага і стрэліў у лес, каб астатак стрэлу трапіў на палец чалавека (пісьменнікі ведаюць пра крыміналістыку не менш, чым большасць паліцэйскіх). Аўтар дастаў стрэльбу з багажніка, пакінуў яе сяржанту, а затым зноў забраўся ў паліцэйскую машыну, дзе зрабіў глыбокі ўдых і стрэліў сабе ў жывот — як мага павярхоўней.
  Потым ён выпаўз на дарогу, каб чакаць, пакуль ім на дапамогу прыйдзе машына.
  Паліцыя купіла ўсю гісторыю.
  У фінальнай сцэне аўтар вярнуўся дадому, каб паспрабаваць аднавіць сваю творчасць, літаральна сышоўшы з рук забойствам.
  Картэр скончыў перачытваць гісторыю, яго сэрца моцна калацілася ад гонару і хвалявання. Праўда, трэба было дапрацаваць, але, улічваючы, што больш за год ён не напісаў ні слова, гэта было слаўнае дасягненне.
  Ён зноў стаў пісьменнікам.
   Адзіная праблема была ў тым, што ён не мог апублікаваць гісторыю. Ён нават душы не мог гэтага паказаць .
  Вядома, па той простай прычыне, што гэта не была фантастыка; кожнае слова было праўдай. Сам Эндзі Картэр быў аўтарам забойства.
  Тым не менш, падумаў ён, сціраючы ўсю гісторыю са свайго камп'ютара, публікацыя не мела ніякага значэння. Важным было тое, што, напісаўшы яе, ён здолеў знішчыць свой пісьменніцкі блок гэтак жа бязлітасна і эфектыўна, як ён забіў Боба Флетчара і Говарда Дэзманда і дзвюх жанчын у Грынвіле. І, што яшчэ лепш, ён таксама ведаў, як зрабіць так, каб яго ніколі больш не заблакіравалі: з гэтага моманту ён адмовіцца ад мастацкай літаратуры і будзе займацца тым, што яму было наканавана напісаць: сапраўдным злачынствам.
  Якое гэта было ідэальнае рашэнне! Ён больш ніколі не захоча ідэй; Тэлевізійныя навіны, часопісы і газеты давалі дзесяткі сюжэтаў, з якіх ён мог выбіраць.
  І, падумаў ён, кульгаючы ўніз, каб прыгатаваць каву, калі выявіцца, што злачынстваў, якія яго асабліва цікавілі, няма. . . добра, Эндзі Картэр ведаў, што ён цалкам здольны ўзяць справу ў свае рукі і натхніцца ў адзіночку.
  Т ВАЕ ВОКА​
  
  У яго, вядома, не было сур'ёзных шанцаў .
  Яна была далёка не ў яго лізе.
  Тым не менш, Родні Пулман, сорак чатыры гады і па ўзросце, і па поясе, не мог не быць спакушаным выглядам рэзідэнта ў 10B, калі яна пераехала ў яго жылы комплекс у Санта-Моніцы паўгода таму. У рэшце рэшт, чалавек можа марыць, ці не так?
  З мэтанакіраванымі надзеямі, але рассеянай энергіяй, Пулман пераехаў у Лос-Анджэлес з Дэ-Мойна два гады таму, каб стаць кінапрадзюсарам, і правёў месяцы, распісваючы рэзюмэ ў Tinseltown. Вынікі былі нічым не характэрнымі, і ён нарэшце прыйшоў да высновы, што поспех у продажы Saturns і прамысловых кандыцыянераў на Сярэднім Захадзе ніколі не адкрые дзверы для кампаній, чыя прадукцыя ўключала TomKat, Джорджа Клуні і J-Lo.
  Але, нягледзячы на адмову, Пулман увайшоў у паўднёвакаліфарнійскую канаўку, пра што пісаў бацькам. Вядома, магчыма, людзі тут былі крыху больш павярхоўныя, чым у Аёве, і час ад часу ён адчуваў, што плыве па накату. Але якое месца быць па дрэю! Гэта была зямля абяцаная - шырокія шашы, шаўкавісты туман на пляжы, пясок паміж пальцамі ног, гігаплексныя кінатэатры, рэстараны з локшынай, якія працуюць усю ноч і мінімум у студзені, які адпавядаў звычайнай першамайскай тэмпературы ў Дэ-Мойне.
  Пулман адмовіўся ад сваёй няўдачы стаць магнатам, уладкаваўся на працу менеджэрам у сетку кнігарняў у Вествудзе і завёў прыемнае жыццё.
  Ён быў задаволены.
  Ну, амаль. Была любоўная жыццёвая сітуацыя . . .
  Ах, гэта.
  Пулман быў у разводзе дзесяць гадоў з жанчынай, на якой ажаніўся адразу пасля таго, як яны скончылі вучобу. Пасля разрыву ён сустракаўся з некаторымі, але выявіў, што цяжка звязацца на сур'ёзным узроўні. Ні адна з жанчын, з якімі ён хадзіў, у асноўным на спатканні ўсляпую, не ведала нічога пра кіно, яго сапраўднае жыццёвае захапленне. (О, гэта так дзіўна, Род, я таксама люблю класіку. Маўляў, я бачыў "Тытанік" сто разоў. Я маю на ўвазе, што ён мне належыць ... А цяпер раскажы мне пра таго Орбісана Уэлса, якога ты згадаў.) Як правіла, размова пераходзіла ў нудныя хвальбы сваімі дзецьмі і размовы пра тое, як дрэнна з імі абыходзіліся былыя мужы. Яго спатканні таксама звычайна апраналіся ў непрывабныя месцы, такія як Gap або LLBean, і, як правіла, былі — як ён мог гэта сказаць? — саліднай камплекцыі Сярэдняга Захаду.
  О, ён пазнаёміўся з некалькімі прывабнымі жанчынамі — напрыклад, Салі Вон, якая заняла другое месца на конкурсе «Міс Аёва 2002», але гэтыя адносіны нікуды не прывялі, і пасля яе ён адчуў, што жадае больш зялёных пашаў у дзявочым аддзеле.
  Які выдатна апісаў Лос-Анджэлес. Тут быў велізарны пералік самых цудоўных істот на зямлі. Але яны былі не проста прыгожымі. Не, гэтыя дзяўчаты таксама мелі сутнасць. Ён пачуў іх у кавярні кнігарні, сядзіць за абястлушчаным латтэ і размаўляе пра мастацтва і палітыку, бліскуча, ажыўлена, смешна. Літаральна ўчора ён слухаў пару чалавек дваццаці з нечым у абліпальнай спартыўнай вопратцы, якія спрачаліся наконт дзіўнага гучання інструмента ў саўндтрэку фільма « Трэці чалавек». Цымбалы, не, гэта быў акардэон, не, гэта быў...
  Цытра! Пулман хацеў закрычаць, але адчуў, што ўварванне будзе непрыемным (а таксама адчуў, што той, хто памыліўся, будзе па-каралеўску раз'юшаны, што пазбавіць любога шанцу пагуляць з кім-небудзь з іх).
  Ваша звычайная калекцыя DVD для дзяўчат з Лос-Анджэлеса напэўна не будзе ўключаць у сябе ніякіх сакавітых слёз. У іх былі б «Злодзей ровараў», «Чалавек, які занадта шмат ведаў», «Браняносец «Пацёмкін», «Крылы жадання», «Маньчжурскі кандыдат».
  Ах, але як сустрэць аднаго. . . Гэта была праблема. Як ён ненавідзеў халодны скачок, сцэну «Прывітанне, як мяне завуць, як цябе завуць». Пухлы, нязграбны, сарамлівы, ён заўсёды хапаўся.
  Ён спадзяваўся, што праца ў кнігарні звяжа яго з гламурнымі галівудцамі. Пастаўце яго ў сітуацыю, дзе ў яго ёсць мэта - напрыклад, быць прадаўцом - або дзе хто-небудзь падыдзе да яго, і тады ён зможа зачараваць жанчыну лепшым з іх. Але ў краме, у той момант, калі ён адказаў на пытанне кліента, яна больш не мела ад яго карысці. Што да яго калег па працы, то яны былі альбо няўдачнікамі сярэдняга ўзросту, альбо маладымі людзьмі, апантанымі ўласнай кар'ерай (спрабуючыя, здагадайцеся, пісаць, здымацца ў фільмах ці рэжысаваць, вядома).
  Ад чыстага знясілення Пулман адмовіўся ад рамантыкі.
  Але потым у 10Б засяліўся Жыхар.
  Тэмі Хадсан — наступнай раніцай ён спытаў у супергероя, як яе завуць — была крыху старэйшая за ашаламляльных маладых людзей, якіх можна было ўбачыць у Ivy або ў заднім бары ў Beverly Wilshire. Пулман паставіў ёй трыццаць тры ці трыццаць чатыры гады, што было добра, розніца ва ўзросце, якую можна кантраляваць. Яна была цудоўная. Доўгія валасы, чорныя, як крылы крумкача, часта сабраны ў хваставы хвост або сабраны ў какетлівы пучок. Яна была высокая і, як даказваў яе жоўта-чорны бегавы ўбор з спандэксу, стройная і мускулістая. Яна бегала кожны дзень, і часам, ідучы раніцай на адкрыццё кнігарні, ён бачыў яе на заднім двары комплексу, якая стаяла на прахалодным туманным паветры і займалася нейкім баявым мастацтвам.
  Яму падабалася яшчэ адна рэч: у Тэмі была вялікая радасць жыцця. Яна часта падарожнічала і - зыходзячы з таго, што ён выпадкова пачуў - мела жыллё ў Баха ці ведала кагосьці, хто падарожнічаў; яна часта праводзіла там выхадныя. Яна ездзіла на ярка-чырвоным скутэры Vespa, нагадваючы яму Одры Хепберн з «Рымскіх канікул». Яе аўтамабіль быў старым MG, і яна ехала на ім маланкава.
  Ён не здзівіўся, даведаўшыся, што амаль кожны дзень яна пакідала сваю кватэру са сваім партфелем; вядома, яна будзе здымацца ў кіно. З яе выразным тварам яна была б выдатным персанажам. Ці бачыў ён яе ў чымсьці? — здзівіўся ён. Было не так шмат фільмаў, якія Родні Пулман не бачыў.
  Ён спрачаўся і вырашыў, што не зусім выключана, што яны могуць сустрэцца і што паміж імі можа развіцца нешта сур'ёзнае. Ён сапраўды выглядаў нядрэнна. Занадта шмат смеласці, вядома, але гэта было праўдай пра многіх паспяховых бізнесменаў; жанчыны не пярэчылі, калі б у вас быў шарм, каб кампенсаваць гэта. У яго была поўная галава каштанавых валасоў, ні следу сівізны, і цвёрдая сківіца, якая ў значнай ступені закрывала яго двайны падбародак. Ён не курыў і піў толькі віно, і тое ў меру. Ён заўсёды забіраў чэк за абедам.
  Але імгненна, як заўсёды, як пчолы раіліся сумненні. Як сарамлівы мужчына мог сустрэць яе неяк інакш, чым проста падысці і прадставіцца? І як толькі ты ўпусціў свой першапачатковы шанец, ён добра ведаў, ты не можаш вярнуцца і пачаць спачатку, не з такой прыгожай жанчынай, як Тэмі.
  Такім чынам, некалькі месяцаў Пулман пакланяўся ёй здалёк, спрабуючы прыдумаць спосаб прабіць лёд і не зрабіць з сябе дурня.
  Потым, у гэты прахалодны красавіцкі вечар, ён атрымаў адпачынак.
  Каля сямі Пулман стаяў каля свайго акна, гледзячы ўніз на двор, калі заўважыў рух з кустоў на тратуары ад спальні Тэмі. Праз імгненне гэта паўтарылася, і на гэты раз ён убачыў слабы водбліск святла, падобны на водбліск ад шкла.
  Пулман выключыў святло і апусціў жалюзі. Апусціўшыся на калені, ён вызірнуў вонкі і ўбачыў, што ў кустах скурчыўся чалавек. Здавалася, ён глядзеў у акно Тэмі. Ён быў апрануты ў адну з шэрых уніформаў наглядчыкаў жылога комплексу. Пулман падняўся і шмыгнуў у сваю спальню, адкуль яму было лепш відаць на двор. Так, сумненняў не было. Худы малады хлопец падглядваў. У яго быў невялікі бінокль. Пракляты вычварэнец!
  Першапачатковай рэакцыяй Пулмана было патэлефанаваць у 9–1–1, і ён схапіў тэлефон.
  Але ён трапіў толькі ў першую лічбу, потым падумаў, трымайся. . . магчыма, ён мог бы гэтым неяк скарыстацца . Ён паклаў трубку.
  Шторы Тэмі зачыніліся. Ён засяродзіўся на вуаерысту і адчуў, як пахаладзела, калі плечы супрацоўніка па абслугоўванню апусціліся ад расчаравання — нібы ён спадзяваўся паглядзець на яе распрананне для душа. Тым не менш, мужчына застаўся на месцы, чакаючы магчымасці аднавіць шпіянаж. Але тут дзверы Тэмі адчыніліся, і яна выйшла на вуліцу. На ёй быў ружовы топ і вузкія штаны з кветкамі. Яе сіні скураны кашалёк быў цераз плячо, а сонцаахоўныя акуляры сядзелі высока на яе галаве, утыкаючыся ў валасы, якія сёння былі распушчаныя.
  Вуаерыст прысеў у кусты, схаваны з вачэй.
  Тэмі замкнула дзверы і пайшла па тратуары да паркоўкі. Дзе быў абслугоўваючы чалавек? - устрывожана здзівіўся Пулман. Ён падпаўзаў бліжэй да яе? Але як толькі Пулман схапіў тэлефон і пачаў націскаць 9, ён убачыў, як сталкер падняўся. Ён не збіраўся кідацца; ён толькі збіраў свае інструменты. Несучы іх, ён адвярнуўся ад Тэмі і пайшоў у процілеглым накірунку, да задняга боку будынка.
  Тэмі знікла на ўчастку, і праз імгненне грукат яе рухавіка MG і скуголенне перадач напоўнілі ноч, калі яна памчалася на маленькай зялёнай машыне.
  У той вечар Пулман застаўся побач з домам, заказваў піцу і ўважліва сачыў за дваром. Гадзіны прайшлі без ніякіх прыкмет Тэмі або яе праследавальніка. Ён ледзь не заснуў, але зварыў каву, выпіў яе чорнай і гарачай і прымусіў сябе не спаць, каб агледзець двор. Разважаючы, з дрыжыкамі ад хвалявання, што гэта было як у трылеры Хічкока «Акно ў тыл», дзе Джымі Сцюарт, прыкаваны да дома ў інвалідным крэсле, бавіць час, зазіраючы ў вокны суседзяў. Гэта быў любімы фільм Пулмана; ён падумаў, ці бачыла гэта Тэмі. Ён адчуваў, што яна.
  У дзевяць вечара, усё яшчэ не бачачы ні Тэмі, ні хударлявага вуайерыста, Пулман спусціўся ўніз і абышоў ззаду свайго будынка, дзе знайшоў начальніка. Ён спытаў у мужчыны: «Хто гэты малады абслугоўваючы хлопец? Бландзін?»
  «Бландын?» — спытаў таўшчэзны дворнік, адрываючы з ілба пасму тлустых валасоў. Ад яго пахла півам.
  «Так, невысокі хлопец».
  «Вы сказалі «бландын». »
  «Правільна, той са светлымі валасамі», - сказаў Пулман, нахмурыўшыся ад расчаравання. «Вы разумееце, каго я маю на ўвазе?» Дворнік быў англа; моўнага бар'еру не было. Магчыма, ён быў проста дурны.
  «Я думаў, ты назваў кагосьці «бландынкай», гэта значыць дзяўчына. Кшталту «Паглядзі на бландынку». Ніхто так не кажа пра чалавека. Мужчыну бландынам не назавеш . »
  «Так? Ну, я не ведаю пра гэта. Але ён бялявы. І кароткі. Сёння ён падразаў загарадзі і зграбаў. Вы ведаеце, каго я маю на ўвазе?»
  "Так так. Яго».
  "Як яго завуць?"
  "Я не ведаю. Я не браў яго на працу. Я не раблю падставы. Рада ўзяла яго на працу».
  «Якая яго гісторыя?»
  «Гісторыя? Ён падмятае, ён зграбае, ён стрыжэ траву. Вось такая гісторыя. Чаму?»
   «Ён працуе на службу?»
  «Так, паслуга. Я мяркую."
  «Кампанія звязана?» — спытаў Пулман.
  «Ён працуе на?»
  «Так, гэтая кампанія».
  "Я мяркую. Я ж казаў вам, што гэта дошка...
  «Наняў яго. Я ведаю. Значыць, вы пра яго нічога не ведаеце ».
  «Чаму?»
  «Проста цікава».
  Супер паплёўся назад у сваю кватэру, нахмурыўшыся, быццам яго ў чымсьці несправядліва абвінавацілі, а Пулман паспяшаўся назад наверх.
  У гадзіну ночы Тэмі вярнулася. Выглядаючы такой жа яркай і сэксуальнай, як і тады, калі яна сыходзіла, яна падышла да дзвярэй і адамкнула іх. Азірнуўшыся цераз плячо, яна ўвайшла ўнутр і зачыніла дзверы.
  Пулман вырашыў, што на парозе яна адчувала сябе крыху неспакойна, быццам яна ўбачыла ці пачула зламысніка, таму ён схапіў бінокль і агледзеў кусты. Не здавалася, што падгледзеў вярнуўся, але ён не збіраўся рызыкаваць. Ён ступіў у калідор і спусціўся ўніз. Ён стаяў у цені каля кустоў, дзе раней сядзеў вуайеріст, каб гуляць у сваю дурную гульню.
  Мухі гудзелі, агні мільгалі ў кустах, і Пулман чуў аддаленае выццё каётаў на пагорках па дарозе ў Малібу. Але ў адваротным выпадку сцэна была ціхая і нерухомая.
  Ніякіх прыкмет тэхнічнага абслугоўвання.
  Пасля таго, як у Тэмі згасла святло, Пулман пачакаў палову гадзіну і, не ўбачыўшы нічога, акрамя пастаяннага ката, які праплываў міма, вярнуўся ў сваю кватэру, цьмяна ўсведамляючы, што гэтая сітуацыя можа стаць залатым руднікам для яго любоўнага жыцця, але разважаючы, як лепш выкарыстоўваць гэта.
  Ну, першае, што варта ўлічыць: ці быў хлопец сур'ёзнай пагрозай? Пулман чуў, што вуайерысты падобныя на людзей з фетышам ног і эксгібіцыяністаў. У цэлым яны не былі небяспечныя. Яны замяняюць нармальныя сэксуальныя адносіны эмацыйна аддаленым — і для іх больш бяспечным — назіраннем за мужчынамі ці жанчынамі і фантазіраваннем пра іх, нават калі яны думаюць, што хочуць апошніх.
  Гэта было праўдай, вядома, што гвалтаўнікі часам шпіёнілі за сваімі ахвярамі, каб даведацца іх звычкі і паводзіны, перш чым напасці на іх, але пераважная большасць вуайеристов ніколі нават не думала размаўляць са сваімі ахвярамі, а тым больш нападаць на іх. Хутчэй за ўсё, наглядчык быў бясшкодны. Да таго ж ён быў стройным, лагодным маленькім панкам. З яе навучаннем каратэ Тэмі магла нанесці яму ўдар адным ударам. Не, вырашыў Пулман, жанчына не будзе рызыкаваць, калі ён пакуль што не дасць у свісток сталкеру.
  Ён упаў у ложак і заплюшчыў вочы, але не змог заснуць; яго перагрэты мозг працягваў змагацца з праблемай, як ператварыць сачэнне ў шанец запрасіць Тэмі спаткацца. Няёмка кідаючыся, ён біў будзільнік, каб заснуць на паўгадзіны. Калі прагрымела а сёмай, ён, спатыкаючыся, устаў з ложка і выглянуў вонкі. У кватэры Тэмі гарэла святло. Ён уявіў, як яна робіць ранішнюю зарадку або атрымлівае асалоду ад сняданку з ёгуртам, ягадамі і травяной гарбатай, задаволеная сваім няведаннем пра сталкера.
   І Пулман нічога не бачыў.
  Гэта выклікала трывогу. Няўжо гэты жылы комплекс быў для хлопца заданнем на адзін дзень? Што, калі ён ніколі не вярнуўся? Гэта сапсавала б усе планы.
  Колькі мог, ён стаяў ля акна, спадзеючыся на вяртанне санітара. Але ў восем гадоў ён не мог больш чакаць; ён павінен быў быць на працы праз пятнаццаць хвілін.
  Пулман хутка прыняў душ і, хістаючыся, выйшаў на паркоўку, галава балела ад недасыпання, вочы пяклі пад яркім сонечным святлом. Ён якраз збіраўся сесці ў свой пабіты Сатурн, калі на паркоўку пад'ехаў пікап Pacific Landscaping Services.
  Ён затаіў дыханне.
  Так, гэта быў сталкер! Ён вылез, сабраў інструменты і ахаладжальнік і накіраваўся ў бок двара. Пулман ступіў ззаду сваёй машыны і прысеў на кукішкі. Вуаерыст шмыгнуў у тыя самыя кусты, дзе ён пільнаваў учора, і пачаў стрыгчы жывую загарадзь, якая ўжо была ідэальна падстрыжана. Яго галодныя вочы нават не зірнулі на машынкі для стрыжкі; яны былі сканцэнтраваны на акне спальні Тэмі.
  Дзякуй, Пулман ахвяраваў богу, што яго выхаванне на Сярэднім Захадзе магло існаваць, і паспяшаўся назад у сваю кватэру, пайшоўшы на задні ход, каб не трапляць у поле зроку сталкера. Ён павінен быў адкрыць кнігарню, але не збіраўся ўпускаць гэты шанец. Ён дастаў мабільны тэлефон і патэлефанаваў дырэктару аддзела кадраў крамы. Ён падрабіў хрыплы голас і сказаў ёй, што ён хворы; ён бы не ўвайшоў.
  - О, - няўпэўнена сказала яна. Пулман памятаў гэта іншы памочнік кіраўніка павінен быў пайсці ў адпачынак сёння, а гэта азначала, што ў жанчыны з аддзела кадраў будзе шмат часу, каб знайсці чалавека, які мог бы адкрыць краму. Пулман моцна закашляўся, але жанчына не выказала спагады. Яна прахалодна сказала: «Дай мне ведаць, калі ты прыедзеш заўтра. У наступны раз папярэдзьце мяне крыху больш».
  «Я—»
  Націсніце .
  Пулман паціснуў плячыма. У яго былі больш важныя справы. Ідучы ў сваю кватэру, ён праглядваў некаторыя планы, пра якія думаў, калі ляжаў у ложку мінулай ноччу.
  «Прывітанне, ты мяне не ведаеш, але я жыву праз дарогу. Я проста думаў, што вы павінны ведаць. . .”
  А можа: «Прывітанне, я твой сусед. Не думайце, што мы сустракаліся. Не хачу вас палохаць, але ў тых кустах ёсць чалавек, які глядзіць на вас два дні.
  Не, не кажы два дні. Яна здзівілася, чаму ён нічога не сказаў раней.
  «Паслухайце, місіс, вы мяне не ведаеце, але не азірайцеся. У тых кустах насупраць алеі стаіць чалавек. Ён глядзеў на вашу кватэру ў бінокль. Я думаю, што ён сталкер ці нешта такое».
  Але пасля некаторых дэбатаў ён вырашыў, што яму не падабаецца ні адзін з гэтых падыходаў. Яна можа проста адказаць: «О, дзякуй». Затым зачыніў за ім дзверы і выклікаў паліцыю.
  Канец Родні Пулмана.
  Не, яму трэба было зрабіць нешта драматычнае — нешта такое, што ўразіла б жанчыну, такую ж гладкую, крутую і, ну, не ўражлівую, якой, безумоўна, была Тэмі Хадсан.
   Прыжмурыўшыся на двор, Пулман убачыла, што вуайеріст падышоў бліжэй да яе кватэры, вочы ўсё яшчэ былі засяроджана на яе акне. Сонечнае святло адбівалася ад лёзаў машынак для стрыжкі, якія злавесна ўзмахвалі ... Інструмент быў доўгі і здавалася добра адточаным. Ён задаўся пытаннем, ці была яго ранейшая ацэнка памылковай. Магчыма, гэты хлопец быў небяспечны.
  Што, нарэшце, дало яму ідэю — як найлепшым чынам арганізаваць знаёмства з прыгожай Жыхаркай у 10B.
  Пулман падняўся і падышоў да сваёй шафы, пакапаўся ў ёй і нарэшце знайшоў сваю старую бейсбольную біту. Ён ніколі не захапляўся спортам, але ён купіў біту і пальчаткі, калі яго прынялі на працу ў кнігарню і даведаліся, што ў іх ёсць каманда. Ён думаў, што гэта будзе добры спосаб пазнаёміцца з некаторымі з дзяўчат-клерк. Аднак, як аказалася, адзінымі гульцамі былі хлопцы, і неўзабаве ён выбыў з каманды.
  Позірк звонку — ні знаку Тэмі, хоць вуайеріст усё яшчэ быў там, горача стрыгучы нажніцамі.
  Свік, свік . . .
  Схапіўшы біту, Пулман выйшаў са сваёй кватэры і слізгануў уніз на дарожку першага паверха, а потым ціха рушыў у цень за спіной сталкера.
  Яго план заключаўся ў тым, каб пачакаць, пакуль Тэмі пойдзе на свае звычайныя ранішнія праслухоўванні. Як толькі яна праходзіла міма вуайерыста, Пулман падбягаў да мужчыны, размахваў бітай і крычаў, каб яна выклікала паліцыю, гэты чалавек пераследваў яе.
  Ён прымусіў хлопца ляжаць на жываце, пакуль не прыедзе паліцыя; у іх з Тэмі будзе добрых дзесяць хвілін на размову.
  Не, не, гэта было нічога. . . . Мяне, дарэчы, завуць Род Пулман. А ты? . . . Прыемна пазнаёміцца, Тэмі. . . . не, сапраўды, проста быць добрым грамадзянінам. . . Ну, добра, калі ты сапраўды хочаш адплаціць мне, дазволь мне правесці цябе на абед.
  Выцершы потную руку аб штаны, ён мацней ухапіўся за абклееную скотчам ручку біты.
  Канечне, субота будзе працаваць для мяне. Можа быць -
  Адчыняюцца ўваходныя дзверы ў кватэру Тэмі перапынілі фантазію.
  Яна выйшла на вуліцу і нацягнула на вочы свае дарагія цені. Сёння на яе чорных валасах была ярка-чырвоная павязка, якая спалучалася з лакам на пальцах і нагах. У яе на плячы была сіняя сумачка, а партфоліо несла. Яна пачала спускацца.
  Вуаерыст напружыўся. Абрэзка спынілася.
  Пулман яшчэ мацней сціснуў біту. Ён глыбока ўдыхнуў, яшчэ раз адрэпеціраваў свае радкі.
  Гатова, набор. . .
  Але тут вуайерыст адступіў. Ён паклаў машынку для стрыжкі і пачаў мацаць камбінезон.
  Што-?
  О, Ісус, ён расшпільваў маланку і лез унутр.
  Ён яе згвалціць !
  «Не!» — закрычаў Пулман і пабег наперад, размахваючы бітай над галавой.
  «Гэй!» Гвалтаўнік спалохана міргнуў вачыма і, спатыкнуўшыся, спатыкнуўся аб невялікую агароджу вакол мульчаванай градкі. Ён цяжка прызямліўся і ўскрыкнуў ад болю, яго дыханне выбіла з лёгкіх, задыхаючыся.
  Тэмі спынілася, павярнуўшыся да мітусні, нахмурыўшыся.
   Пулман крыкнуў ёй: «Выкліч паліцыю! Гэты хлопец сачыў за табой. Ён жа гвалтаўнік!» Ён павярнуўся да бландына, махаючы бітай. «Не варушыся! Я буду...»
  Яго словы былі перапынены ашаламляльным выбухам стрэлаў прама ззаду.
  Пулман завыў у паніцы і ўпаў на калені, калі кулі ўрэзаліся ў галаву і шыю сталкера, пакідаючы вакол яго крывавы туман. Чалавек здрыгануўся і ўпаў на зямлю мёртвы.
  «Хрыстос!» — узрушана прашаптаў Пулман і павольна падняўся на ногі. Ён павярнуўся да Тэмі і са здзіўленнем нахмурыўся, убачыўшы, што яна трымае ў руках вялікі чорны пісталет, які яна выцягнула са сваёй сумачкі. Яна сядзела на кукішках і азіралася, як салдат у засадзе.
  Такім чынам, яна не проста вывучала каратэ для самаабароны; у яе таксама была ліцэнзія на нашэнне зброі. Ну, ён чуў, што многія жанчыны ў Лос-Анджэлесе рабілі гэта. З іншага боку, Пулман не быў упэўнены, што можна проста застрэліць чалавека, які бясшкодна ляжаў на зямлі, калі ён на самой справе не нападаў на вас.
  «Гэй, ты», — паклікала Тэмі, падыходзячы бліжэй.
  Пулман павярнуўся. Ён добра ўгледзеўся ў прыгожыя блакітныя вочы жанчыны і яе дыяментавыя завушніцы, якія зіхацелі на сонцы, і адчуў пах кветкавых духаў, змешаных з рэзкім пахам петарды дыму ад стрэльбы.
  «Я?» — спытаў ён.
  «Так, тут». Яна працягнула яму партфель.
  «Гэта для мяне?»
  Але яна не адказала. Яна адвярнулася і пабегла ў завулак за жылым комплексам, успышка жывога колеру знікла праз імгненне.
  Калі Пулман збянтэжана глядзеў на партфель, ён пачуў за спіной шоргат ног і праз імгненне яго схапілі паўтузіна масіўных рук. Наступнае, што ён зразумеў, - гэта тое, што яго стукнулі тварам у лапік вельмі добра зграбенага газона.
  
  Тэмі Хадсан, як даведаўся Родні Пулман ад свайго адваката, была адным з самых паспяховых і самых няўлоўных гандляроў наркотыкамі ў Паўднёвай Каліфорніі.
  Здавалася, што яна была адказная за імпарт тысяч фунтаў высакаякаснага какаіну з Мексікі за апошні год. (Такім чынам, яе частыя паездкі на поўдзень ад мяжы.) Кіраванне пабітым старым спартыўным аўтамабілем і жыццё ў такім жаласным месцы, як Pacific Arms Apartments, не давалі ёй увагі з боку DEA і паліцыі, якім было лягчэй знайсці і адсочваць высокага жыцця каралі ў Беверлі-Хілз і Палм-Спрынгс.
  Седзячы ў следчым ізалятары Лос-Анджэлеса насупраць Пулмана, адвакат паведаміў кепскую навіну, што пракуратура не мае намеру здымаць з яго абвінавачванні.
  «Але я нічога не зрабіў», - скуголіў Пулман.
  Юрыст, загарэлы саракагадовы хлопец з кучаравымі валасамі, засмяяўся, нібы чуў гэтую фразу дзесяць тысяч разоў. Ён працягнуў, патлумачыўшы, што пракурор жадае крыві. З аднаго боку, быў забіты паліцэйскі; бялявы мужчына, уяўны вуайерист, насамрэч быў супрацоўнікам паліцыі Лос-Анджэлеса пад прыкрыццём, які рабіў выгляд, што працуе ў кампаніі па абслугоўванні ландшафту. Яго праца складалася ў тым, каб паведамляць, калі Тэмі пакідала кватэру. Затым іншыя афіцэры або агенты DEA бяруць на сябе назіранне і ідуць за ёй на аўтамабілях або фургонах без маркіроўкі. (Калі Пулман думаў, што ён лезе ў штаны, рыхтуючыся да згвалтавання, афіцэр проста дастаў радыё з унутранай кішэні, каб паведаміць другой групе назірання, што яна сыходзіць.)
  «Але...»
  «Дазвольце мне скончыць». Адвакат дадаў, што паліцэйскія таксама былі абураныя тым, што з-за Пулмана Тэмі паспяхова ўцякла. Яна цалкам знікла, і ФБР і DEA лічылі, што яна, верагодна, ужо за межамі краіны.
  «Але яны не могуць думаць, што я працаваў з ёй! Яны так думаюць?»
  «Адным словам, так». Далей ён сказаў, што тлумачэнне Пулмана падзеям апошніх дзён выклікала здзіўленне. «Мякка кажучы». Напрыклад, паліцыі было цікава, чаму, калі ён заўважыў нібыта вуайерыста напярэдадні, ён не сказаў ёй тады. Калі ён, як ён сцвярджаў, клапаціўся пра бяспеку нявіннай жанчыны, чаму ён не сказаў ёй, што яна ў небяспецы, калі ўпершыню даведаўся пра гэта?
  Яго пачырванелае тлумачэнне таго, што ён хацеў выкарыстаць вуайерыста як нагоду, каб прадставіцца Тэмі, было сустрэта выразам вачэй адваката, які можна было прачытаць альбо як скептыцызм, альбо як збянтэжанасць жаласнага кліента. Мужчына запісаў гэтае тлумачэнне ў некалькіх анемічных запісках.
  І навошта яму сёння хлусіць працадаўцу аб тым, што ён хварэе? Для паліцыі гэта мела сэнс толькі ў тым выпадку, калі ён служыў назіральнікам Тэмі. Сёння павінна была быць вялікая перадача наркотыкаў, і яны палічылі, што Пулман застаўся дома, каб пераканацца, што Тэмі бяспечна ўцякла і даставіла тавары. Іх тэорыя заключалася ў тым, што ён вылічыў тэхнічнае абслугоўванне супрацоўніка закона і напаў на яго, каб даць Тэмі магчымасць уцячы.
  Рэчавыя доказы таксама: як яго адбіткі пальцаў, так і яе адбіткі былі ў партфоліо, у якім не было ні фотаздымкаў у галаву, ні запісаў праслухоўвання, а быў кілаграм вельмі чыстага какаіну. «Яна дала яго мне», - слаба сказаў ён. «Б'юся аб заклад, каб стварыць дыверсію. Каб яна магла ўцячы».
  Адвакат нават не папрацаваў гэта запісаць.
  Але найбольш крыўднай з усіх была праблема з яго заявай, што ён яе не ведаў. «Бачыце, — сказаў яго адвакат, — калі вы сапраўды не ведалі яе і не мелі з ёй ніякай сувязі, мы можам прымусіць прысяжных паверыць ва ўсё астатняе, што вы сцвярджаеце».
  «Але я яе не ведаю . Я клянуся."
  Адвакат ледзь прыкметна паморшчыўся. - Бачыш, Родні, з гэтым ёсць праблема.
  «Я аддаю перавагу «Род». Як я ўжо казаў».
  "Праблема."
  "Што?" Пулман пачухаў галаву; манжэты звінелі, як глухія званочкі.
  «Вашу кватэру правялі».
  «Ой. Яны зрабілі? Яны могуць гэта зрабіць?»
  Смех. «Вы былі арыштаваныя па абвінавачванні ў забойстве, нападзе, пасобніцтве і падбухторванні і наркотыках. Так, Род, яны могуць гэта зрабіць.
  «О».
  «І ведаеце, што яны знайшлі?»
  Ён выдатна ведаў, што яны знайшлі. Ён сядзеў, гледзячы ў падлогу і рассеяна гуляў з кайданкамі, пакуль адвакат чытаў з аркуша паперы.
  «Некалькі старых кантэйнераў Yoplait з адбіткамі пальцаў Тэмі на іх, таксама, дзве вінныя бутэлькі, скрынка травяной гарбаты і пустыя кардонныя скрынкі ад клубніц. Часопісы з яе імем на адраснай этыкетцы. Квітанцыя аб аплаце карткай з крамы ў Beverly Center. Кубак Starbucks з яе памадай і ДНК на вобадзе».
  «ДНК? Яны гэта правяралі?»
  «Вось што робяць паліцэйскія».
  «Клянуся, яна ніколі не была ў маёй кватэры. Усе гэтыя рэчы. . . Я проста. . . Я накшталт . . . выбрала яго са свайго смецця».
  «Яе смецце?»
  «Я проста бачыў некаторыя рэчы за яе кватэрай. Я не думаў, што гэта вялікая справа».
  «У цябе на камодзе было два дзясяткі яе фотаздымкаў».
  «Я ўзяў толькі некалькі шчырых і ўсё. Яна не глядзела ў камеру — вы можаце сказаць гэта паліцыянтам. Калі б я ведаў яе, яна б глядзела ў камеру, ці не так?»
  «Род».
  «Не, слухай! Калі б мы былі дзесьці разам, яна б глядзела на мяне, глядзела ў аб'ектыў». Голас Пулмана сарваўся ад адчаю. «Накшталт: «Скажы, сыр», разумееш? Але яна не была. Значыць, мы не былі разам. Гэта проста логіка. Хіба гэта не мае сэнсу?» Ён змоўк. Праз імгненне ён дадаў: «Я проста хацеў сустрэцца з ёй. Я не ведаў, як».
  «Знайшлі і біноклі. Яны палічылі, што вы выкарысталі іх, каб сачыць за яе дзвярыма, каб папярэдзіць яе, калі хто-небудзь збіраецца ўварвацца ў яе дом.
  «Гэта было проста так, каб я мог. . . каб я мог на яе глядзець. Яна сапраўды прыгожая». Пулман паціснуў плячыма. Яго вочы вярнуліся да падлогі.
  «Я думаю, што адзінае, што мы можам зрабіць, гэта пагаварыць з пракуратурай аб прызнанні віны. Мы не хочам ісці на суд па гэтым пытанні адзін, павер мне. Магчыма, я змагу дамовіцца з вамі на пятнаццаць, дваццаць гадоў. . .”
  «Дваццаць гадоў?»
  «Я пагавару з імі. Паглядзіце, што яны кажуць».
  Адвакат падышоў да дзвярэй пакоя для допытаў і пастукаў у іх, каб выклікаць ахоўніка. Праз імгненне яна адчынілася.
  - Адно, - сказаў Пулман.
  Яго адвакат павярнуўся і падняў брыво.
  «Салі Вон».
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  «Віцэ-чэмпіён Міс Аёва. Некалькі гадоў таму».
  «Што з ёй?»
  «Я прадаў ёй машыну, і мы аднойчы пагулялі, але яна больш не захацела мяне бачыць. З ёй здарылася тое ж самае».
  "Тое ж самае?"
  «Як з Тэмі. Я накшталт назіраў за ёй больш, чым павінен быў ".
  «Падзіраеш?»
  Ён хацеў запярэчыць гэтаму слову, але потым кіўнуў. «Мяне арыштавалі. Таму я і пераехаў сюды. Я хацеў пачаць спачатку. Пазнаёмцеся з кім-небудзь па-сапраўднаму».
  «Які прысуд быў вам у Аёве?»
  «Шэсць месяцаў адтэрміноўка, кансультацыі — год».
  «Не спатрэбілася кансультацыя».
  «Не браў, не».
  «Я вазьму запісы. Пракуратура можа яго купіць. Але ён страціў галоўнага злачынцу з-за цябе, таму яму чагосьці захочацца. Магчыма, абвінавачванні ў пераследзе і недатыкальнасці прыватнага жыцця. Табе трэба было б адпрацаваць год, васемнаццаць месяцаў, я думаю».
   «Лепш за дваццаць».
  «Я пагляджу, што я магу зрабіць». Адвакат ступіў праз дзверы.
  «Яшчэ адно пытанне?» — спытаў Пулман, падымаючы вочы.
  "Што?"
  Вязень сказаў: «Ці будзе міліцыя выкарыстоўваць усе знойдзеныя рэчы? Для доказаў?»
  — Са сваёй кватэры?
  «Правільна».
  «Напэўна, не. Звычайна выбіраюць найлепшых».
  «Тады вы думаеце, што я мог бы мець пару фотаздымкаў Тэмі, каб павесіць тут на сваёй сцяне?» Вакна няма. Няма на што глядзець».
  Адвакат сумеўся, нібы Пульман жартаваў. Калі ён прыйшоў да высновы, што, відаць, зняволены не быў, ён сказаў: «Ведаеш, Родні, гэта, напэўна, не лепшая ідэя ў свеце».
  «Проста думка».
  Адвакат выйшаў, і ўнутр увайшоў вялікі ахоўнік. Ён узяў Родні Пулмана за руку і павёў у калідор, па якім ён вяртаўся ў камеру.
   T HE P OKER L УРОК
  
  Покер - гэта гульня, у якой кожны гуляе сваёй рукой па сваім жаданні. Адзін гулец не павінен чакаць увагі ад іншага.
  — ДЖОН СКАРН
  Я хачу ў адну з тваіх гульняў, - сказаў хлопчык.
  Седзячы, згорбіўшыся над гамбургерам у закусачнай Анжэлы, Келер паглядзеў на бялявага дзіцяці, які стаяў, падняўшы сцягна і скрыжаваўшы рукі, стараючыся быць спакойным, але выглядаючы як жывёла, якая нязграбна спрабуе ўстаць на дыбкі. Дастаткова прыгожы, нават калі ён насіў батанскія акуляры ў чорнай аправе і быў бледным і худым.
  Келер вырашыў не прасіць малога садзіцца. «Якія гульні?» Ён з'еў яшчэ гамбургера і зірнуў на гадзіннік.
  Хлопчык заўважыў рух і сказаў: «Ну, напрыклад, той, які пачынаецца ў восем вечара».
  Келер засмяяўся.
  Ён пачуў грукат аднаго з таварных цягнікоў, якія падзялілі гэты раён на паўночным баку горада. У яго добрым успамінам быў дызель, які бразгаў барнымі акулярамі паўгода таму, якраз калі ён зрабіў флэш, каб забраць банк у 56 320 долараў у трох бізнесменаў з поўдзень Францыі. Ён выйграў банк праз дваццаць хвілін пасля першай стаўкі. Мужчыны хмурыліся па-французску, але працягвалі губляць яшчэ семдзесят тысяч за дажджлівую ноч.
  "Як цябе клічуць?"
  «Тоні Стыглер».
  «Колькі табе гадоў?»
  «Васямнаццаць».
  «Нават калі б была гульня , якой няма, вы не маглі б гуляць. Ты ж дзіця. Вы не маглі патрапіць у бар».
  «Гэта ў заднім пакоі Сэла. Гэта не ў бары».
  «Адкуль вы гэта ведаеце ?» - прамармытаў Келер. У свае сорак гадоў смуглявы чалавек быў такім жа моцным і цвёрдым, як і дваццаць гадоў таму. Калі ён задаваў пытанні такім тонам, ты пераставала быць мілай і адказвала прама.
  «Мой сябар працуе ў Marconi Pizza. Ён нешта чуе».
  «Ну, ваш прыяцель павінен сачыць за тым, што ён чуе. І ён сапраўды павінен сачыць за тым, каму ён распавядае тое, што чуе». Ён вярнуўся да свайго абеду.
  «Глядзі». Хлопец пакапаўся ў кішэні і выцягнуў адтуль пачак купюр. У асноўным сотні. Келер гуляў у азартныя гульні з таго часу, як быў маладзейшы за гэтага хлопчыка, і ведаў, як павялічыць кідок. У руках дзіцяці было каля пяці тысяч. Тоні сказаў: «Я сур'ёзна, чувак. Я хачу пагуляць з табой».
  «Адкуль ты гэта ўзяў?»
  Пацісканне плячыма. "Зразумела."
  «Не кажы сапрана . Будзеш гуляць у покер, гуляй па правілах. І адно з правілаў - вы гуляеце на свае грошы. Калі гэта скрадзена, ты можаш выбрацца адсюль прама зараз».
   — Не скрадзены, — панізіўшы голас, сказаў малы. «Я выйграў».
  - У карты, - іранічна спытаў Келер, - ці ў латарэю?
  «Малюй і займайся».
  Келер асабліва добра адкусіў гамбургер і зноў паглядзеў на хлопчыка. «Чаму мая гульня? Вы можаце выбраць дзесяткі».
  Заміраючы горад Элрыдж з насельніцтвам каля 200 000 чалавек размясціўся на тэрыторыі сталеліцейнага завода на роўнай шэрай рацэ Індыяна. Аднак тое, чаго яму не хапала ў класе, горад з лішкам кампенсаваў грахом. Вядома, прастытуткі і танцавальныя бары. Але буйным бізнесам горада былі падпольныя азартныя гульні - па вельмі практычнай прычыне: Атлантык-Сіці і Невада знаходзіліся ў межах аднаго дня язды, а некалькі індыйскіх казіно з ліцэнзійнымі покернымі сталамі былі запоўненыя аматарамі нізкіх ставак.
  «Чаму ты?» Тоні адказаў: «Таму што ты лепшы гулец у горадзе, і я хачу гуляць супраць лепшых».
  «Што гэта, нейкая лухта пра стралка Джона Уэйна?»
  «Хто такі Джон Уэйн?»
  «Хрыстос. . . ты далёка не ў нашай лізе, малы.
  «Гэта яшчэ адкуль». Падыманне пыжа. «Шмат больш».
  Келер паказаў на грошы і азірнуўся. «Прыбярыце гэта».
  Дзіця зрабіў.
  Келер з'еў яшчэ гамбургер, думаючы пра тыя часы, калі ён, ненашмат старэйшы за гэтага хлопчыка, хваліўся і хлусіў, гуляючы ў покер. Адзіны спосаб навучыцца гульні ў покер - гэта гуляць - на грошы - супраць лепшых гульцоў, якіх толькі можна знайсці, дзень за днём. Пройгрышы і перамогі.
   «Як доўга вы гулялі?»
  «З дванаццаці гадоў».
  «Што вашы бацькі думаюць пра тое, што вы робіце?»
  «Яны мёртвыя», - сказаў ён без эмоцый. «Жыву ў дзядзькі. Калі ён побач. Што ён няшмат».
  «Прабачце».
  Тоні паціснуў плячыма.
  «Ну, я нікога не пускаю ў гульню, калі хтосьці за іх не паручыцца. Так што...
  «Я гуляў у пары гульняў з Джымі Логанам. Вы яго ведаеце, ці не так?»
  Логан жыў у Мічыгане і быў паважаным гульцом. Стаўкі, як правіла, былі невялікія, але Келер згуляў супраць гэтага чалавека ў па-чартоўску добры покер.
  Келер сказаў: «Ідзі вазьмі газіроўку ці нешта падобнае. Прыходзьце праз дваццаць хвілін».
  «Давай, чувак, я не хачу...»
  «Ідзі вазьмі газіроўку», — адрэзаў ён. «І ты зноў назавеш мяне «чалавекам», я зламаю табе пальцы».
  «Але...»
  - Ідзі, - рэзка прамармытаў ён.
  «Вось што было б мець дзяцей», — падумаў Келер, у чыім жыцці прафесійнага гульца за апошнія трыццаць гадоў не было месца для жонкі і дзяцей.
  «Я буду там». Тоні кіўнуў на той бок вуліцы на зялёны тэнт Starbucks.
  Келер дастаў мабільны тэлефон і патэлефанаваў Логану. Ён павінен быў быць асцярожным, каго пускаць у гульні. Некалькі месяцаў таму некаторым рэпарцёрам-крыжовым паходам надакучыла пісаць аб усіх скандалах з карупцыяй у мясцовым урадзе Элрыджа і генеральным дырэктарам, таму яны зрабілі серыю пра азартныя гульні ( ГАНЬБА ГОРАДА - так пазяхаў загаловак). На паліцыю ціснуў мэр, каб закрыць вялікія гульні, і Келер павінен быў быць асцярожным. Але Джымі Логан пацвердзіў, што месяц ці каля таго ён старанна правяраў хлопчыка. Ён прыйшоў у гульню з сур'ёзнымі грашыма і аднойчы дрэнна прайграў, але на наступны меў смеласць вярнуцца. Ён пакрыў сваю страту і працягнуў; ён сышоў вялікім пераможцам. Логан таксама даведаўся, што бацькі Тоні пакінулі яму каля 300 000 долараў наяўнымі пасля смерці. Грошы былі ў даверным фондзе, але былі выдзелены ў яго васемнаццаты дзень нараджэння ў мінулым месяцы.
  З гэтай навіной цікавасць Келера ажывілася.
  Пасля званка ён скончыў свой абед. Тоні дэманстратыўна затрымаўся на паўгадзіны, перш чым вярнуцца. Ён і яго настрой павольна вярнуўся ў закусачную.
  Келер сказаў яму: «Добра. Я дазволю вам пасядзець сёння вечарам пару гадзін. Але вы сыходзіце раней, чым пачнецца гульня з высокімі стаўкамі».
  Насмешка. «Але...»
  «Такая справа. Вазьмі ці пакінь”.
  "Я мяркую."
  «Прынясі хаця б дзесяць тысяч. . . . І паспрабуйце не страціць усё гэта ў першыя пяць хвілін, добра?»
  
  Імгненні перад пачаткам гульні - чараўніцтва.
  Безумоўна, усе з нецярпеннем чакаюць, каб запаліць кісла-гладкія кубінскія цыгары, паспрачацца пра Стылерз, Пістонс або Нікс, расказаць анекдоты, якія мужчыны могуць расказваць толькі паміж сабой.
  Але прадчуванне тых маленькіх радасцяў было нішто ў параўнанні з адной галоўнай думкай: ці выйграю я?
  Забудзьцеся на размовы пра любоў да гульні, пра захапленне ад пагоні. . . усё гэта было праўдай, так. Але тое, што адрознівала сапраўдных азартных гульцоў ад дылетантаў, - гэта іх паглынальнае імкненне адысці ад стала з большымі грашыма, чым яны селі. Любы гулец, які кажа адваротнае, - хлус.
  Цяпер Келер адчуў гэты прыліў, седзячы ў рэзкім, цёмным заднім пакоі карчмы Сала, сярод скрынак з сурвэткамі, саломінкай і кавай, старажытнай шыльдай з півам Pabst Blue Ribbon, тонамі пустых тавараў, якія растуць цвіллю, паламаных барных крэслаў. Сённяшняя гульня павінна была пачацца з малога (Келер лічыў, што гэта капеечная стаўка, нягледзячы на цану ўваходу ў дзесяць разоў больш), але пазней увечары, калі прыбылі два сур'ёзныя гульцы з Чыкага, перайшлі на высокія стаўкі. Тады значна больш грошай перайшло б з рук у рукі. Але электрычнае прадчуванне, якое ён адчуваў з вялікімі стаўкамі, нічым не адрознівалася ад таго, што ён адчуваў цяпер, або калі б яны гулялі толькі на кішэнныя грошы. Гледзячы на голы драўляны стол, бачачы нераскрытыя калоды з чырвонымі і сінімі картамі «Веласіпед», складзеныя ў стос, у яго галаве зашыпела адно пытанне: ці выйграю я?
  Прыйшлі іншыя гульцы. Келер кіўнуў у знак прывітання Фрэнку Вендалу, кіраўніку бухгалтэрыі Great Lakes Metal Works. Круглявы, нервовы і ўвесь час пацеючы, Вендал паводзіў сябе так, быццам на іх у кожную хвіліну павінен быў наляцець рэйд. Вендал быў разумным хлопчыкам у покерным коле Келера. Ён укідваў у размову фразы накшталт: «Ведаеце, у калодзе з пяцідзесяці дзвюх карт усяго 5108 магчымых флэшаў, але магчымых толькі семдзесят восем пар. Дзіўна, але гэта мае сэнс, калі глядзець на лічбы». І тады ён з радасцю пачынаў лекцыю пра гэтыя лічбы, якая працягвалася, пакуль хто-небудзь не загадаў яму заткнуцца.
  Прысадзісты, гучны Квенцін Ласкі, уладальнік цэлага шэрагу кузаўных крам, быў найменш адукаваным, але самым багатым чалавекам у пакоі. Людзі ў Элрыджы, напэўна, былі асабліва кепскімі вадзіцелямі, таму што яго крамы заўсёды былі перапоўненыя. Ласкі гуляў бязлітасна — і безразважна — і выйграваў, і прайграваў буйна.
  Апошні з групы быў супрацьлегласцю Ласкі. Хударлявы сівы Лары Стэнтан вырас тут, дзесьці яму было каля шасцідзесятых, усё жыццё працаваў на іншага мясцовага вытворцы, а потым выйшаў на пенсію. Ён быў у Элрыджы толькі частку года; зімы ён правёў у Фларыдзе. Будучы ўдаўцом, ён меў фіксаваны даход і быў кансерватыўным, асцярожным гульцом, які ніколі не выйграваў і не прайграваў вялікіх сум. Келер глядзеў на старога як на нейкі талісман гульні.
  Нарэшце малады прыехаў. Спрабуючы быць спакойным, але, відавочна, у захапленні ад удзелу ў сур'ёзнай гульні, Тоні ўвайшоў у пакой. На ім былі шырокія штаны, футболка і шапка-панчоха, а таксама піў каву Starbucks. «Такі пракляты падлетак, — засмяяўся пра сябе Келер.
  Адбыліся ўступы. Келер заўважыў, што Стэнтан быў занепакоены. "Добра. Я яго праверыў».
  «Ну, проста ён крыху малады, вам не здаецца?»
  «Можа, ты крыху пастарэў», - адказаў малы. Але ён добразычліва ўсміхнуўся, і хмурынка, якая перасекла твар Стэнтана, павольна знікла.
  Стэнтан быў банкірам і браў грошы з усіх і пачаў раздаваць фішкі. Белыя каштавалі адзін даляр, чырвоныя - пяць, сінія - дзесяць, жоўтыя - дваццаць пяць.
  «Добра, Тоні, слухай. Я раскажу вам правілы па ходзе. Цяпер..."
  - Я ведаю правілы, - перабіў Тоні. «Усё паводле Хойла».
  «Не, усё па- мойму», — сказаў Келер, смеючыся. «Забудзь Хойла. Ён нават ніколі не чуў пра покер».
  «Што вы маеце на ўвазе? Ён напісаў правілы ўсіх гульняў», — парыраваў Ласкі.
  "Не, не", - сказаў Келер. «Так людзі думаюць. Але Хойл быў проста нейкім брытанскім адвакатам у 1700-м. Ён напісаў гэтую невялічкую кніжку пра тры дурныя гульні: віст, кадрылю і пікет. Нічога іншага, ніякіх канкакі, перадаць смецце, пакласці і забраць шпільку або хай-лоу, перавярнуць іх. І паспрабуйце зайсці ў MGM Grand і папрасіць гульню ў віст. . . . Яны цябе ў дупу пасмяюць».
  «Але вы паўсюль бачыце кнігі Хойла», — сказаў Вендал.
  «Некаторыя выдаўцы падтрымлівалі ідэю і дадалі покер і ўсе сучасныя гульні».
  - Я гэтага не ведаў, - збянтэжана сказаў Тоні. Ён насунуў свае акуляры-вылюдкі вышэй на нос і паспрабаваў выглядаць зацікаўленым.
  Келер строга сказаў: «Прабач, калі мы надакучылі табе, малы, але ў мяне ёсць навіна: ведаць усё пра гульню — нават дробязі — што адрознівае мужчын ад хлопчыкаў у покеры». Ён уважліва агледзеў яго. «Трымай вушы адкрытымі, можаш чамусьці навучыцца».
  «Як, чорт вазьмі, ён можа што-небудзь пачуць, нават калі трымае вушы адкрытымі?» — прамармытаў Ласкі і зірнуў на хлопчыка шапка-панчоха. «Ты што, нейкі ёбаны рэпер? Страціць капялюш. Праявіце павагу».
  Тоні не спяшаючыся зняў капялюш і кінуў яго на прылавак. Ён накрыў кубак Starbucks і адпіў кавы.
  Келер агледзеў брудную кучу фішак перад хлопчыкам і сказаў: «Тапер, што б Джымі Логан ні казаў табе пра гульню ў покер, што б ты ні думаў, што ведаеш ад Хойла, забудзь пра гэта. Тут мы выкарыстоўваем правілы вялікіх хлопчыкаў і правіла нумар адзін: мы гуляем сумленна. Заўсёды трымайце свае фішкі перад сабой, каб усе за сталом ведалі, колькі ў вас ёсць. Добра?"
  «Вядома». Хлопец пачаў складаць фішкі ў акуратныя стосікі.
  «І, - сказаў Уэндал, - дапусцім, здарыўся цуд, і вы пачалі выйграваць вялікія грошы, а хтосьці не можа бачыць, колькі менавіта ў вас фішак. Калі яны пытаюцца ў вас, вы ім скажаце. Да апошняга даляра. Зразумеў?»
  «Скажы ім, вядома». Хлопчык кіўнуў.
  Яны пайшлі на здзелку, і Вендал перамог. Ён пачаў шаркаць сваімі тлустымі пальцамі.
  Келер з задавальненнем глядзеў на карты, якія разыгрываліся, і думаў: няма нічога падобнага на покер, нічога падобнага на свеце.
  Гульня вярнулася амаль на дзвесце гадоў таму. Усё пачалося як гульня ашуканцаў на рачных судах Місісіпі, каб замяніць трохкарткавы монтэ, які нават самыя даверлівыя лайдакі хутка даведаліся, што гэта проста афёра, каб забраць іх грошы. Здавалася, што покер, у які тады гулялі толькі з дзесяткай праз туза, даваў ім больш шанцаў змагацца. Але гэта, вядома, не ў руках экспертаў-акул (невінаватыя, магчыма, не жадалі б гуляць, калі б вядома, што назва гульні, верагодна, паходзіць ад слэнгу дзевятнаццатага стагоддзя, які азначае кашалёк, «тыкаць», апаражненне якога было сапраўднай мэтай гульні).
  «Аб'ём стаўкі», - паклікаў Вендал. «Гульня складаецца з пяці карт».
  Існуюць дзесяткі варыянтаў гульняў у покер. Але ў гульнях Келера яны гулялі ў пяцікарткавы дро — «закрыты покер» або «джэкпот» — гэта былі афіцыйныя назвы, пераможцам была высокая рука. На працягу многіх гадоў ён гуляў ва ўсе віды покера, вядомыя чалавеку — ад каліфарнійскага лоубол-дро (самай папулярнай гульні ў покер на захад ад Скалістых гор) да стандартнага стада і тэхаскага холдэма. Усе яны былі па-свойму цікавыя і захапляльныя, але Келеру больш за ўсё падабаўся асноўны джэкпот, таму што не было ні хітрыкаў, ні таемных правілаў; гэта быў ты супраць карт і іншых гульцоў, як бокс з голымі пальцамі. Чалавек да чалавека.
  У джэкпоце гульцам раздаецца пяць карт, а затым яны маюць магчымасць абмяняць да трох у надзеі палепшыць свае рукі. Добрыя гульцы, такія як Келер, даўно запомнілі шанцы на розыгрыш пэўных камбінацый. Скажам, яму раздалі пару троек, валет, сямёрку і двойку. Калі б ён вырашыў пакінуць пару і валета і замяніць двух астатніх, у яго быў бы шанец адзін з пяці атрымаць яшчэ аднаго валета, каб скласці дзве пары. Выцягнуць астатнія тройкі ў калодзе — скласці чатыры аднолькавыя — яго шанцы ўпалі да аднаго з 1060. Але калі ён вырашыў пакінуць толькі пару і выцягнуць тры новыя карты, шанцы атрымаць гэту чацвёрку палепшыліся да 1 з 359. Веданне гэтых лічбаў і дзесяткаў іншых адрознівала гульцоў-аматараў ад прафесіяналаў, і Келер зрабіў вельмі добра жыць як прафесіянал.
  Яны ўвялі стаўкі, і Вендал пачаў раздаваць.
  Келер засяродзіўся на стратэгіі Тоні. Ён чакаў, што дзіця будзе гуляць неабдумана, але ў цэлым ён быў асцярожны і, здавалася, пачаў адчуваць стол і гульцоў. Шмат хто з падлеткаў быў бы гучны і непрыемны, меркаваў Келер, але хлопчык ціха сядзеў і проста гуляў у карты.
  Што не значыць, што яму не патрэбна была парада.
  «Тоні, не гуляй са сваімі фішкамі. Вы выглядаеце нервовым ".
  «Я не гуляў з імі. Я..."
  «І вось яшчэ адно правіла — не спрачайся з хлопцамі, якія задаюць табе правілы. Ты добры. У вас ёсць сіла быць выдатным гульцом, але вы павінны заткнуцца і слухаць экспертаў».
  Ласкі буркнуў: «Слухай яго, малы. Ён самы лепшы. Думаю, я купіў для яго яго чортавы "Мэрсэдэс", усе грошы я страціў тут. І ці прыносіць ён гэта ў маю краму, каб дастаць драбок? Чорт вазьмі, не. . . . Тэлефаную табе». Ён сунуў фішкі наперад.
  «Я не атрымліваю нараканняў, Ласкі. Я добры кіроўца. Як і я добры гулец у покер. . . . Перадай прывітанне дамам». Келер паклаў тры дамы і ўзяў банк у 900 долараў.
  «Нахуй, — злосна адрэзаў Ласкі.
  «Цяпер ёсць яшчэ адно правіла», - сказаў Келер, кіўнуўшы на кузаўшчыка, а затым павярнуўшыся да Тоні. «Ніколі не дэманструйце эмоцый — прайграючы або выйграваючы. Гэта дае апаненту некаторую інфармацыю, якую яны могуць выкарыстаць супраць вас».
  «Прабачце за парушэнне правілаў», — прамармытаў Ласкі Келеру. «Я хацеў сказаць, да хрэн цябе. »
  Праз дваццаць хвілін у Тоні была серыя страт. У наступную раздачу ён паглядзеў на пяць карт, якія яму раздалі, і, калі Стэнтан паставіў дзесяць долараў, паківаў галавой. Ён склаў, не выцягваючы карты, і панура гуляў з вечкам свайго кубка Starbucks.
  Келер нахмурыўся. «Чаму ты адмовіўся?»
  «Паласа пройгрышаў».
  — кпіў Келер. «Паласы паражэнняў не бывае».
  Вендал кіўнуў, падсоўваючы карты да Тоні, каб раздаць. Рэзідэнт г-н Чараўнік покера сказаў: «Памятайце гэта. Кожная раздача ў покеры пачынаецца з новай ператасоўкі, таму гэта не падобна на блэкджек - паміж раздачамі няма сувязі. Правяць законы верагоднасці».
  Хлопчык кіўнуў і, вядома, адыграў блеф Стэнтана і атрымаў банк у 850 долараў.
  "Гэй, вось," сказаў Келер. "Малайчына."
  "І што? Ты ў школе, малы?» — спытаў Ласкі пасля некалькіх цьмяных рук.
  «Дзве карты», — сказаў хлопчык Келеру, раздаючы. Ён адказаў Ласкі: «Год займаўся інфарматыкай у грамадскім каледжы. Але гэта сумна. Я збіраюся кінуць».
  «Кампутары?» - спытаў Вендал, насмешліва смеючыся. «Высокатэхналагічныя акцыі? Я вазьму крэпс або рулетку ў любы дзень. Прынамсі, вы ведаеце, якія шанцы».
  «А чым ты хочаш зарабляць на жыццё?» - спытаў Келер.
  «Прафесійна гуляць у карты».
  «Тры карты», — прамармытаў Ласкі Келеру. Затым ён хрыпла засмяяўся Тоні. «Прафесійная гульня ў карты? Ніхто так не робіць. Ну, Келер робіць. Але больш нікога я не ведаю». Погляд на Стэнтана. «А як наконт цябе, дзядуля, ты калі-небудзь гуляў у прафесіяналаў?»
  «Насамрэч, мяне завуць Лары. Дзве карты».
  «Без крыўд, Лары ».
  - І дзве карты для дылера, - сказаў Келер.
  Стары расставіў свае карты. «Не, я нават не думаў пра гэта». Кіўнуўшы на кучу чыпсаў перад сабой, ён быў амаль што на ноч. «Я гуляю добра, але шанцы ўсё яшчэ супраць цябе. Што-небудзь сур'ёзнае я раблю з грашыма? Я пераканаўся, што шанцы на маім баку».
  — усміхнуўся Ласкі. «Вось што робіць цябе чалавекам, дзеля Бога. У вас ёсць сілы гуляць, нават калі шанцы супраць вас». Погляд на Тоні. «Вы выглядаеце так, быццам у вас ёсць яйкі. Вы?»
  «Вы скажыце мне », — спытаў хлопчык і паклаў дзве пары, каб выйграць банк у 1100 долараў.
  Ласкі паглядзеў на яго і адрэзаў: «І да хрэну ты таксама ».
  Келлер сказаў: "Думаю, гэта азначае так". Усе за сталом — акрамя Ласкага — засмяяліся.
  Гульня працягнулася серыяй буйных банкаў, у якіх Ласкі і Тоні сталі вялікімі пераможцамі. Нарэшце Вендал быў выбіты.
  «Добра, усё. Я пайшоў адсюль. Спадарства . . . Было прыемна гуляць з вамі». Як заўсёды, ён надзеў бейсболку і нырнуў праз заднія дзверы, выглядаючы вельмі ўсцешаным, што ўцёк, не быў арыштаваны.
  Мабільны тэлефон Келера зазваніў, і ён прыняў званок. «Так? . . . Добра. Вы ведаеце, дзе, праўда? . . . Тады да сустрэчы». Калі ён адключыўся, ён запаліў цыгару і сядзеў, скануючы чыпы хлопчыка. – сказаў ён Тоні. «Вы добра гулялі сёння вечарам. Але вам час зарабіць».
  "Што? Я толькі размінаюся. Толькі дзесяць”.
  Ён кіўнуў на мабільнік. «Вялікія гарматы будуць тут праз дваццаць хвілін. Вы скончылі на ноч».
   «Што вы маеце на ўвазе? Я хачу працягваць гуляць».
  «Гэта вялікі час. Хлопцы, якіх я ведаю з Чыкага».
  «Я гуляю добра. Вы самі так сказалі».
  - Ты не разумееш, Тоні, - сказаў Лары Стэнтан, кіўнуўшы на чыпсы. «Белыя каштуюць да дзесяці баксаў. Жоўтыя будуць два пяцьдзесят. З такімі стаўкамі гуляць нельга».
  "У мяне ёсць . . .” Ён паглядзеў на свае фішкі. “ . . . амаль сорак тысяч».
  «І вы можаце страціць гэта ў тры-чатыры рукі».
  «Я не збіраюся яго губляць».
  - О, брат, - сказаў Ласкі, закаціўшы вочы. «Голас моладзі».
  Келер сказаў: «У маёй гульні з высокімі стаўкамі кожны прыходзіць з сотняй вялікіх».
  «Я магу атрымаць».
  «У гэты час ночы?»
  «Я атрымаў у спадчыну грошы некалькі гадоў таму. Я захоўваю шмат з іх наяўнымі для гульні. У мяне дома — усяго за пару міль адсюль».
  - Не, - сказаў Стэнтан. «Гэта не для цябе. З такой колькасцю грошай гэта зусім іншая гульня».
  «Чорт вазьмі, усе ставяцца да мяне як да дзіцяці. Вы бачылі, як я гуляю. Я добра, так?»
  Келер змоўк. Ён паглядзеў на хлопчыка з выклікам і, нарэшце, сказаў: «Ты вернешся сюды праз паўгадзіны са ста тысячамі, добра».
  Пасля таго, як хлопчык сышоў, Келлер аб'явіў перапынак да прыбыцця чыкагскага кантынгенту. Ласкі пайшоў па бутэрброд, а Стэнтан і Келер зайшлі ў бар, каб выпіць пару куфляў піва.
  Стэнтан адпіў свой «Ньюкасл» і сказаў: «Малая нядрэнны гулец».
  "Ёсць патэнцыял", - сказаў Келер.
  «Дык як кепска ты яго зачапіш? На ўсю сваю долю, на ўсе сто тысяч з лішкам?»
  "Што гэта?"
  «Правіла нумар адзін: мы гуляем сумленна?» - саркастычна прашаптаў Стэнтан. «Што, чорт вазьмі, гэта было? Вы яго падстаўляеце. Вы патрацілі большую частку гульні — і палову сваіх грошай — на тое, каб злавіць яго розыгрышы».
  Келер усміхнуўся і выпусціў струмень цыгарнага дыму да столі бара. Стары меў рацыю. Келер ішоў увесь шлях, губляючы рукі, толькі каб паглядзець, як Тоні бярэ карты. І разведка была вельмі пазнавальнай. У хлопчыка былі свае моцныя бакі, але адзінага, чаго яму не хапала, так гэта ведаў пра шанцы ў покер. Ён маляваў сляпым. Келер не быў навукоўцам-ракетчыкам, але ён шмат працаваў на працягу многіх гадоў, каб вывучыць матэматыку гульні; З іншага боку, Тоні, магчыма, быў кампутарным гуру, але ён не ўяўляў, якія ў яго шанцы атрымаць флэш, фул-хаус ці нават другую пару. У спалучэнні з жахлівымі навыкамі хлопчыка блефаваць, якія Келер заўважыў адразу, яго няведанне шанцаў зрабіла яго сядзячай качкай.
  «Ты таксама мяшкамі з пяском,» сказаў Стэнтан з агідай.
  Забі яшчэ адзін для дзядулі. Ён заўважыў, што Келер наўмысна перадаваў стаўку і складваў добрыя рукі — каб умацаваць упэўненасць Тоні і прымусіць яго паверыць, што Келер быў паршывым блефам.
  «Вы наладжваеце яго на вялікі ўдар».
   Келер паціснуў плячыма. «Я спрабаваў угаварыць яго сысці».
  - Глупства, - запярэчыў Стэнтан. «Вы бераце такога дзіцяці і кажаце ім сысці, якая іх першая рэакцыя? Заставацца . . . . Давай, Келер, яму няма такіх грошай, каб губляць.
  «Ён атрымаў у спадчыну куча грошай».
  «Такім чынам, вы запрасілі яго ў гульню, як толькі даведаліся пра гэта?»
  «Не, насамрэч ён да мяне прыходзіў. . . . Ты проста злуешся, таму што ён абыходзіцца з табой як з былым».
  «Вы карыстаецеся ім».
  Келер адказаў: «Вось маё сапраўднае правіла нумар адзін у покеры: пакуль вы не падманваеце, вы можаце рабіць усё, што заўгодна, каб падмануць апанентаў».
  «Вы збіраецеся падзяліцца гэтым правілам з Тоні?» - спытаў Стэнтан.
  «Я збіраюся зрабіць лепш, чым гэта - я збіраюся даць яму дэманстрацыю з першых вуснаў. Ён хоча навучыцца гульні ў покер? Што ж, гэта будзе лепшы ўрок, які ён калі-небудзь атрымае».
  «Вы думаеце, што зламаць яго і забраць грошы за навучанне зробіць яго лепшым гульцом?» - спытаў Стэнтан.
  «Так, я. Ён усё адно не хоча вучыцца ў школе».
  «Справа не ў гэтым. Справа ў тым, што ты эксперт, а ён хлопчык».
  «Ён сцвярджае, што ён мужчына. І адна з асаблівасцяў таго, каб быць мужчынам, - гэта тое, што цябе стукаюць па задніцы і вучацца на гэтым».
  «У капейках, вядома. Але не такая гульня».
  «У цябе з гэтым праблемы, дзядуля?» Раззлаваны, Келер злавесна павярнуўся да яго.
   Стэнтан адвёў позірк і падняў рукі. "Рабі, што хочаш. Гэта твая гульня. Я проста спрабую быць голасам сумлення».
  «Калі вы гуляеце па правілах, вы заўсёды будзеце мець чыстае сумленне».
  З парога пачуўся голас Ласкага. Ён сказаў: «Яны тут».
  Келер ляпнуў Стэнтана па касцяных плячах. «Хадзем выйграем грошай».
  
  Яшчэ больш цыгарнага дыму напаўняла заднюю пакой. Крыніца: Эліят Ротштэйн і Гары Пімонте, бізнесмены з горада Ветраў. Келер гуляў з імі некалькі разоў раней, але ведаў пра іх мала; абодва мужчыны раскрылі гэтак жа мала пра сваё асабістае жыццё, наколькі іх твары падзяліліся тым, якія карты яны трымалі. Яны маглі быць арганізаванымі злачыннымі капа або яны маглі быць дырэктарамі дабрачыннай арганізацыі для дзяцей-сірот. Усё, што Келер ведаў, гэта тое, што яны былі цвёрдымі гульцамі, плацілі за свае пройгрышы без уціску і выйгравалі, не пануючы над прайграўшымі.
  Абодва апранутыя ў цёмныя касцюмы і дарагія белыя кашулі. У Ротштэйна быў брыльянтавы пярсцёнак, а ў П'емонта - цяжкі залаты бранзалет. Заручальныя пярсцёнкі атачалі абодва безыменныя пальцы левай рукі. Яны распранулі свае пінжакі, селі за стол і паразмаўлялі са Стэнтанам і Ласкі, калі вярнуўся Тоні. Ён сеў на сваё месца і зачыніў вечка свайго новага Starbucks, кіўнуўшы на Ротштэйна і П'емонта.
  Яны нахмурыліся і паглядзелі на Келера. "Хто гэта?" — прамармытаў Ротштэйн.
  «З ім усё ў парадку».
   П'емонт нахмурыўся. «У нас ёсць правіла, мы не гуляем з дзецьмі».
  Тоні засмяяўся і насунуў акуляры-батанікі высока на нос. «Вы, хлопцы, і вашы правілы». Адкрыў канверт і выкінуў грошы. Ён адлічыў вялікі стос і паклаў частку назад у кішэню. «Сто буйных», — сказаў ён Стэнтану, які змрочна паглядзеў на Келера, але пачаў адлічваць хлопчыку фішкі.
  Два новых гульца пераглянуліся і моўчкі вырашылі зрабіць выключэнне з агульнага правіла адносна непаўналетніх у гульнях у покер.
  «Добра, гульня складаецца з пяці карт, - сказаў Келер. «Мінімальная стаўка пяцьдзесят, антэ - дваццаць пяць».
  Piemonte выйграў разрэз, і яны пачалі.
  Першую гадзіну стрэлкі былі даволі роўнымі, потым Келер пачаў павольна ісці наперад. Тоні трымаў галаву над вадой, другі пераможца - але толькі таму, што, здавалася, іншыя гульцы атрымлівалі дрэнныя рукі; хлопчык усё яшчэ быў безнадзейны, калі справа дайшла да падліку шанцаў на нічыю. У паўтузінах выпадкаў ён браў адну карту, а потым скідваў карты, што азначала, што ён спрабаваў атрымаць стрыт або флэш, шанцы зрабіць гэта былі ўсяго 1 да 20. Альбо яму трэба было скінуць тры карты, што даў яму добрыя шанцы на паляпшэнне сваёй рукі, або пайшоў з цяжкім блефам пасля таго, як узяў сольную карту, у гэтым выпадку ён, верагодна, узяў бы банк пару разоў.
  Упэўнены, што ён дасягнуў тэхнікі хлопчыка, Келер цяпер пачаў наўмысна прайграваць, калі ў Тоні здавалася, што ў яго добрыя карты, каб павысіць яго ўпэўненасць. Неўзабаве хлопец падвоіў свае грошы і перад сабой апынуўся каля 200 тысяч даляраў.
  Лары Стэнтан не выглядаў задаволены планам Келера забраць хлопчыка, але ён нічога не сказаў і працягваў гуляць у сваю асцярожную, старую гульню, павольна прайграючы іншым гульцам.
  Голас сумлення . . .
  На працягу ночы Ласкі нарэшце выбыў, страціўшы каля васьмідзесяці тысяч баксаў. «Чорт вазьмі, трэба падняць цану за дзінь-пулінг», — пажартаваў ён, накіроўваючыся да дзвярэй. Ён зірнуў на дуэт з Чыкага. «Калі вы, джэнтльмены, сыдзеце, не маглі б вы стукнуць некалькі прыпаркаваных машын на шляху да хуткаснай шашы?» Ківок у бок Келера. «І калі ты хочаш папсаваць пярэднюю частку яго Мерса, я быў бы зусім не супраць».
  П'емонт усміхнуўся на гэта; Ротштэйн зірнуў угору, нібы кузаўшчык размаўляў па-японску ці суахілі, і зноў павярнуўся да сваіх карт, каб паспрабаваць выцягнуць з іх выйгрышную руку.
  Дзядуля таксама рана вызваліўся. На яго стале яшчэ заставаліся стосы фішак, але яшчэ адно правіла ў покеры заключалася ў тым, што гулец можа сысці ў любы момант. Цяпер ён зарабіў грошы і панура адсунуў крэсла, каб пацягнуць кавы і паназіраць за астатнімі гульцамі.
  Праз дзесяць хвілін Ротштэйн прайграў сваю астатнюю долю Тоні ў напружаным і доўгім раўндзе ставак.
  «Чорт вазьмі», — выплюнуў ён. «Выстукнуты. Ніколі раней не прайграваў хлопчыку - не так.
  Тоні заставаўся цвёрдым, але ў яго вачах быў разумны позірк, які казаў: «І цяпер ты не прайграў нікому — я не хлопчык».
  Гульня працягвалася на працягу паўгадзіны, і вялікія банкі абменьваліся рукамі.
   Большасць гульняў у покер не заканчваюцца драматычнымі апошнімі раздачамі. Звычайна ў гульцоў проста заканчваюцца грошы або, як дзядуля, яны астуджаюцца і выслізгваюць, падхапіўшы хвасты.
  Але часам бываюць кульмінацыйныя моманты.
  І вось што здарылася цяпер.
  Тоні ператасаваў, а потым прапанаваў Келеру разрэз, які падзяліў калоду на траціны. Хлопчык зноўку сабраў карты і пачаў раздаваць.
  П'емонте сабраў свае і, як усе добрыя гульцы ў покер, не перамяшчаў іх (перастаноўка карт можа даць шмат інфармацыі пра вашу руку).
  Келер узяў свой і з радасцю ўбачыў, што атрымаў добры: дзве пары — дамы і шасцёркі. Вельмі выйгрышная ў гульні такога памеру.
  Тоні сабраў свае пяць карт і агледзеў іх, не выяўляючы ніякай рэакцыі. «Зрабіць стаўку?» - спытаў ён П'емонта, які прайшоў міма.
  Каб адкрыць стаўкі ў дро-покер, гульцу патрэбна пара валетаў або лепш. Пасы азначалі, што альбо ў П'емонте не была такая добрая рука, альбо ён быў, але рабіў мяшкі з пяском - вырашыў не рабіць стаўкі, каб прымусіць іншых гульцоў паверыць, што ў яго слабыя карты.
  Келер вырашыў рызыкнуць. Нягледзячы на тое, што ў яго былі дзве пары і ён мог адкрыць, ён таксама прайшоў, што прымусіла Тоні падумаць, што яго рука дрэнная.
  Наступіў напружаны момант. Калі Тоні не рабіў стаўкі, яны здавалі б свае карты і пачыналі спачатку; Келер праглынуў бы цвёрдую руку.
  Але Тоні зірнуў на свае карты і паставіў дзесяць тысяч.
   Вочы Келера заклапочана бліснулі, што зрабіў бы блеф, але ў душы ён быў у захапленні. Крук паставілі.
  "Да сустрэчы", - сказаў П'емонт, запіхваючы свае фішкі.
  Такім чынам, падумаў Келер, чалавек з Чыкага, верагодна, таксама быў у мяшках з пяском.
  Келер з пустым тварам высунуў дзесяць тысяч, потым яшчэ адзін стос фішак. «Убачым свае дзесяць і паднімем табе дваццаць пяць».
  Тоні ўбачыў новую стаўку і зноў падняў стаўкі. П'емонте вагаўся, але застаўся пры гэтым, і Келер адпавядаў новай стаўцы Тоні. Як дылер, цяпер ён «спаліў» верхнюю карту на калодзе — паклаў яе перад сабой тварам уніз. Затым ён звярнуўся да П'емонта. «Колькі?»
  «Два».
  Тоні сунуў яму дзве карты на замену з верхняй часткі калоды.
  Розум Келера аўтаматычна пачаў падлічваць шанцы. Шанцы атрымаць тройку пры першапачатковай раздачы былі вельмі нізкімі, таму было верагодна, што ў П'емонта была пара і «кікер», неперасягненая карта высокага рангу, верагодна, асабовая карта. Верагоднасць таго, што дзве яго новыя карты дадуць яму магутны фулл-хаўс, была толькі 1 да 119. І калі выпадкова спачатку яму раздалі рэдкую тройку, верагоднасць таго, што ён атрымае пару, каб зрабіць гэта поўным дом, былі яшчэ доўгія: 1 з 15.
  Захаваўшы гэтую інфармацыю, Келер сам папрасіў адну карту, мяркуючы іншым гульцам, што ён збіраецца альбо на фул-хаўз, альбо на стрыт, альбо на флэш, альбо на блеф. Ён узяў карту і паклаў яе ў сваю калоду. Рот Келера заставаўся нерухомым, але сэрца стукнула яму ў грудзі, калі ён убачыў, што атрымаў фул-хаўс — і добры, тры дамы.
  Сам Тоні ўзяў тры карты.
  Добра, сказаў сабе Келер, падлічы. Узяўшы тры карты, хлопчык паказаў, што яму раздалі толькі адну пару. Такім чынам, для таго, каб перамагчы Келера, яму трэба было б атрымаць стрыт-флэш, чатыры з выгляду або фул-хаус з каралямі або тузамі. Як кампутар, розум Келера перабіраў розныя шанцы таго, што гэта адбудзецца.
  Грунтуючыся на сваіх разліках адносна нічыіх хлопчыка і П'емонта, Келер прыйшоў да высновы, што, верагодна, у яго была пераможца за сталом. Цяпер яго мэта складалася ў тым, каб павялічыць памер гаршка.
  Хлопчык зноў насунуў акуляры на нос і зірнуў на П'емонта. «Ваша стаўка».
  Асцярожна ўздыхнуўшы, гулец з Чыкага выпхнуў некалькі фішак. «Дваццаць тысяч».
  Келер удзельнічаў у некаторых выдатных гульнях па ўсёй краіне — і як гулец, і як назіральнік — і ён выдаткаваў сотні гадзін, вывучаючы, як паводзяць сябе блеферы. Дробныя рэчы, якія яны рабілі - манеры паводзін, выгляд, калі яны вагаліся і калі яны хваліліся наперадзе, што яны казалі, калі яны смяяліся. Цяпер ён выклікаў усе гэтыя ўспаміны і пачаў дзейнічаць такім чынам, каб іншыя гульцы паверылі, што ў яго няўдалая рука і ён збіраецца блефаваць. Гэта азначала, што ён пачаў рабіць вялікія стаўкі.
  Пасля двух раундаў П'емонте нарэшце выбыў, неахвотна - ён уклаў амаль $60 000 - і, верагодна, у яго была прыстойная рука. Але ён быў упэўнены, што Келер або Тоні маюць выдатную руку, і ён не збіраецца выкідваць добрыя грошы пасля дрэнных.
   Стаўка зноў прыйшла да Келера. «Глядзі твая дваццатка», — сказаў ён Тоні. «Падніміце вам дваццаць».
  - Божа, - прамармытаў Стэнтан. Келер кінуў на яго цёмны позірк, і стары змоўк.
  Тоні ўздыхнуў і зноў паглядзеў на свае карты, нібы яны маглі сказаць яму, што рабіць. Але яны ніколі не маглі, вядома. Адзіныя адказы на перамогу ў покер былі ў вашым уласным сэрцы і вашым розуме.
  На стале ў хлопчыка засталося ўсяго пятнаццаць тысяч долараў. Ён палез у кішэню і дастаў канверт. Ваганне. Потым выцягнуў рэшту грошай. Ён адлічыў. Трыццаць восем тысяч. Яшчэ адна паўза, утаропіўшыся на наяўныя грошы.
  Ідзі, моўчкі маліўся Келер. Калі ласка . . .
  - Фішкі, - нарэшце сказаў хлопчык, не зводзячы вачэй з Келера, які азірнуўся адначасова з выклікам і нервова - блефер, якога вось-вось назвалі.
  Стэнтан вагаўся.
  «Чыпсы», - рашуча сказаў хлопчык.
  Стары неахвотна падпарадкаваўся.
  Тоні зрабіў глыбокі ўдых і адсунуў фішкі на стол. «Бачыце свае дваццаць. Падымаю вам дзесяць».
  Келер падштурхнуў 10 000 долараў наперад — крыху рэзка, падумаў ён — і сказаў: «Глядзі дзесяць». Ён зірнуў на ўсё, што ў яго засталося. «Падніміце вам пятнаццаць». Адсунуў астатнія фішкі ў цэнтр стала.
  «Госпадзе», - сказаў П'емонт.
  Нават грубы Ротштэйн быў пакораны, гіпнатычна гледзячы на велізарны банк, які каштаваў каля 450 000 долараў.
  На імгненне Келер сапраўды адчуў лёгкі прыступ віны. Ён псіхалагічна настроіў суперніка, пралічыў шанцы аж да апошняй коскі - карацей кажучы, ён зрабіў усё, на што малады чалавек быў не здольны. Тым не менш, хлопчык сцвярджаў, што хоча, каб з ім абыходзіліся як з мужчынам. Ён сам спрычыніў гэта.
  «Калл», - шэптам сказаў Тоні, кладучы ў банк большасць сваіх фішак.
  Стэнтан адвёў позірк, нібы пазбягаючы віду прыдарожнага здарэння.
  «Каралевы поўныя», — сказаў Келер, перагортваючы іх.
  - Глядзі, - прашаптаў П'емонт.
  Стэнтан з агідай уздыхнуў.
  - Прабач, малы, - сказаў Келер, працягнуўшы руку да гаршка. «Здаецца, ты...»
  Тоні перавярнуў свае карты, адкрыўшы фул-хаус — тры караля і пару шасцёрак. «Здаецца, я выйграў», — спакойна сказаў ён і забраў фішкі.
  П'емонт прашаптаў: «Вой. Якая рука. . . . Рады, што выйшаў, калі выйшаў».
  Стэнтан хутка засмяяўся, і Ротштэйн сказаў Тоні: «Гэта была добрая гульня».
  - Проста пашанцавала, - сказаў хлопчык.
  Як, чорт вазьмі, гэта адбылося? - здзівіўся Келер, шалёна прайграваючы кожны момант раздачы. Канечне, часам, як ні падлічваў працэнты, лёс застаўляў вочы зусім. Тым не менш, ён так дасканала ўсё спланаваў.
  «Час заканчваць», — сказаў П'емонт, аддаючы свае фішкі, якія засталіся, Стэнтану, каб абнаявіць, і дадаў з гумарам: «Так як я толькі што аддаў большую частку сваіх чортавых грошай падлетку». Ён павярнуўся да Ротштэйна. «З гэтага моманту мы будзем прытрымлівацца гэтага правіла адносна дзяцей, добра?»
   Келер сядзеў і назіраў, як Тоні пачаў арганізоўваць чыпсы ў кучы. Але шанцы, працягваў думаць ён. . . . Ён так старанна падлічыў шанцы. Як мінімум сто да аднаго. Покер - гэта матэматыка і інстынкт - як яны абодва так падвялі яго?
  Тоні паслабіў фішкі ў бок Стэнтана для атрымання грошай.
  Гук цягніковага свістка зноў напоўніў пакой. Келер уздыхнуў, падумаўшы, што на гэты раз гэта азначала пройгрыш — зусім супрацьлеглае таму, што азначаў настойлівы лямант у гульні з французамі.
  Галашэнне нарастала. Толькі . . . засяродзіўшыся на гуку, Келер зразумеў, што на гэты раз было нешта іншае. Ён зірнуў на старога і двух гульцоў з Чыкага. Яны хмурыліся, глядзелі адзін на аднаго.
  чаму? Штосьці не так?
  Тоні застыў, паклаўшы рукі на кучы чыпсаў.
  «Чорт, — падумаў Келер. Гук быў не свістком цягніка; гэта была сірэна.
  Келер адштурхнуўся ад стала ў той момант, калі ўваходныя і задняя дзверы адначасова з грукатам адчыніліся, рассыпаўшы аскепкі па заднім пакоі. Двое паліцэйскіх у форме са стрэльбамі на галаве ўвайшлі ўнутр. «На падлогу, зараз, зараз, зараз!»
  - Не, - прамармытаў Тоні, устаючы і паварочваючыся да паліцэйскага, які знаходзіўся побач з ім.
  - Малы, - строга прашаптаў Келер, падымаючы рукі. «Нічога глупства. Рабі тое, што яны кажуць».
  Хлопчык сумеўся, паглядзеў на чорныя стрэльбы і лёг на падлогу.
  Стэнтан павольна апусціўся на калені.
   «Паварушыся, стары», — прамармытаў адзін з паліцэйскіх.
  «Раблю тут усё, што магу».
  Нарэшце паліцыянты пасадзілі азартных гульцоў на жываты і ў кайданках.
  «Дык што мы злавілі?» - спытаў голас з завулка, калі ўнутр увайшоў лысеючы мужчына гадоў каля пяцідзесяці ў шэрым касцюме.
  Дэтэктыў Фанелі, адзначыў Келер. Чорт вазьмі, не ён. Паліцыянтам былі Ісус Марыя і Іосіф, якія гадамі імкнуліся ачысціць грэшны горад Элрыдж. Ён напалохаў многіх маленькіх гульцоў нават не пачынаць гульні і здолеў выбіваць аднаго-двух буйных у год. Падобна на тое, што на гэты раз Келер быў густам тыдня.
  Стэнтан уздыхнуў з пакорай, яго выраз супаў з тварамі прафесійных гульцоў з Чыкага. Хлопчык, аднак, выглядаў у жаху. Келер ведаў, што гэта быў не арышт; было тое, што дзяржава канфіскавала даходы ад азартных гульняў.
  Фанелі прыжмурыўся, гледзячы на вадзіцельскія правы Ротштэйна і П'емонта. «Увесь шлях з Чыкага, каб быць арыштаваным. Гэта ж галава, га, хлопцы?»
  «Я проста назіраў», — запярэчыў Ротштэйн. Ён кіўнуў на стол, за якім сядзеў. «Няма фішак, няма грошай».
  «Гэта проста азначае, што ты няўдачнік». Затым дэтэктыў зірнуў на П'емонта.
  Мужчына пакорліва сказаў: «Я хачу да адваката».
  «І я ўпэўнены, што адвакат захоча вас бачыць. Улічваючы, наколькі вялікі будзе яго ганарар, каб паспрабаваць выратаваць тваю задніцу. Што ён, дарэчы, не зробіць. . . . Ах, Келер. Ён паківаў галавой. «Гэта вельмі міла. Я за табой даўно. Табе сапраўды варта пераехаць у Вегас. Я не ведаю, калі вы шмат сочыце за навінамі, але я чуў, што азартныя гульні там сапраўды законныя. . . . А гэта хто?” Ён зірнуў на Стэнтана. Ён узяў кашалёк Стэнтана ў аднаго з паліцэйскіх у форме і паглядзеў на правы. «Якога чорта ты робіш у Элрыджы, калі можаш гуляць у маджонг у Тампе з дамамі?»
  «Не магу дазволіць сабе стаўкі там».
  «Стары мудры асёл», — прамармытаў худы дэтэктыў іншым паліцыянтам. Затым ён паглядзеў на Тоні. «А ты хто?»
  «Я не павінен табе нічога казаць».
  «Так, вы ведаеце. Гэта не армія. Гэтае дзярмо з імем і серыйным нумарам мне не падыходзіць. Колькі табе гадоў?»
  «Васямнаццаць. І я таксама хачу адваката».
  «Ну, містэр, я-таксама хачу-адваката, - здзекаваўся Фанелі, - вы атрымаеце яго толькі пасля таго, як вам прад'явяць абвінавачанне. І я табе яшчэ не спаганяў».
  «Хто мяне зацямніў?» - спытаў Келер.
  Фанелі сказаў: «Было б неветліва назваць вам сваё імя, але дапусцім, што ў мінулым годзе вы адвялі ў прыбіральшчыцу не таго хлопца. Ён быў не вельмі рады гэтаму і патэлефанаваў мне».
  Келер скрывіўся. У мінулым годзе адвёў не таго хлопца ў прыбіральшчыкі. . . . Ну, у кароткім спісе было б каля сотні чалавек.
  Гледзячы ўніз на стосы фішак перад месцам, дзе сядзеў Тоні, Фанелі спытаў: «Прыгожыя колеры, чырвоны, сіні, зялёны. Чаго яны вартыя?»
  «Белыя каштуюць дзесяць запалак», — сказаў Ротштэйн. «Блюз—»
   «Заткніся». Ён агледзеў пакой. «Дзе банк?»
  Ніхто нічога не сказаў.
  «Ну, ведаеш, знойдзем . І я не збіраюся пачынаць тут. Я пачну наперадзе і разарву батончык Сала на чортавыя кавалкі. Тады мы зробім тое ж самае з яго кабінетам. Разбіце кожны прадмет мэблі. Выкіньце кожную шуфляду. . . . А цяпер, хлопцы, Сэл не заслугоўвае гэтага, праўда?»
  Келер уздыхнуў і кіўнуў Стэнтану, які кіўнуў у бок шафы над кававаркай. Адзін паліцэйскі дастаў дзве каробкі цыгар.
  «Ісус наш Пан», — сказаў Фанелі, гартаючы іх. «Тут павінна быць каля паўмільёна».
  Ён зірнуў на стол. «Гэта твае чыпсы, га?» - сказаў ён Тоні. Хлопчык не адказаў, але Фанэлі, падобна, не чакаў ад яго гэтага. Ён засмяяўся і паглядзеў на гульцоў. «А вы называеце сябе мужчынамі — дазваляеце хлопчыку лупцаваць вас па азадках у покер».
  «Я не хлопчык».
  «Так, так, так». Дэтэктыў яшчэ раз вярнуўся да скрынак. Ён падышоў да афіцэраў. Яны правялі кароткую нараду шэптам, потым кіўнулі і выйшлі з пакоя.
  "Маім хлопчыкам трэба праверыць некалькі рэчаў", - сказаў Фанелі. «Яны павінны пайсці пацвердзіць нейкія паказанні ці што. Гэта цудоўнае слова, ці не так? «Пацвярджаюць». ” Ён засмяяўся. «Я люблю гэта казаць». Ён прайшоўся па пакоі, спыніўся каля кавы і наліў сабе кубак. «Чаму, чорт вазьмі, ніхто ніколі не п'е выпіўку ў гульнях з высокімі стаўкамі? Баішся, што ты пераблытаеш даму з валетам?»
   «Насамрэч, — сказаў Келер, — так».
  Паліцыянт адпіў кавы і ціхім голасам сказаў: «Слухайце, прыдуркі. Асабліва ты, малодшы». Ён паказаў пальцам на Тоні і працягнуў хадзіць. «Гэта адбылося ў . . . скажам, цяжкі час для мяне. Мы занепакоеныя некаторымі сур'ёзнымі злачынствамі, якія адбываюцца ў іншай частцы горада ".
  Сур'ёзныя злачынствы, - думаў Келер. Паліцыянты так не размаўляюць. Да чаго ён дабіваецца?
  Усмешка. «Дык вось у чым справа. Я не хачу зараз марнаваць час на браніраванне вас. Ведаеце, гэта адцягне мяне ад іншых спраў. Цяпер вы так ці інакш страцілі грошы. Калі я вазьму вас і зарэгіструю, грошы пойдуць у якасці доказаў, і калі вас асудзяць, што і будзе , кожны пені пойдзе дзяржаве. Але калі . . . скажам так, калі б не было доказаў, я павінен быў бы адпусціць вас з папярэджаннем. Але гэта было б нармальна для мяне, таму што я мог перайсці да іншых спраў. Важныя справы».
  «Гэта зараз пацвярджаецца?» - спытаў Тоні.
  «Заткніся, панк», - прамармытаў дэтэктыў, паўтараючы думку Келера.
  «Дык што ты скажаш?»
  Мужчыны пераглянуліся.
  — На ваша меркаванне, — сказаў паліцэйскі. «А што цяпер будзе?»
  Келер аглядаў твары навакольных. Ён зірнуў на Тоні, які з агідай скрывіўся і кіўнуў. Келер сказаў дэтэктыву: «Мы будзем рады дапамагчы вам тут, Фанелі. Зробім сваю частку, каб дапамагчы вам ачысціць - як вы гэта называеце? Цяжкія злачынствы?»
  Стэнтан прамармытаў: «Мы павінны захаваць Элрыдж такім паказальным месцам, якое яно ёсць».
   «І грамадзяне дзякуюць вам за вашы намаганні», — сказаў дэтэктыў Фанелі, запіхваючы грошы ў кішэні касцюма.
  Дэтэктыў зняў кайданкі, запіхаў іх таксама ў кішэні і, не кажучы ні слова, вярнуўся ў завулак.
  Гульцы абмяняліся позіркамі з палёгкай - усе, акрамя Тоні, вядома, на чыім твары быў выраз чыстага жаху. У рэшце рэшт, ён быў вялікім няўдачнікам ва ўсім гэтым.
  Келер паціснуў яму руку. «Ты добра гуляў сёння вечарам, малы. Прабачце за гэта».
  Хлопчык кіўнуў і, махнуўшы ўсім рукой, выйшаў за чорны ход.
  Гульцы «Чыкага» нервова балбаталі некалькі хвілін, потым, кіўнуўшы на развітанне, пакінулі задымленае памяшканне. Стэнтан спытаўся ў Келера, ці хоча ён яшчэ піва, але гулец паківаў галавой, і стары зайшоў у бар. Келер сеў за стол, рассеяна ўзяў калоду карт, змяшаў іх і пачаў раскладваць пасьянс. Шок ад бюста цяпер практычна знік; што яго турбавала, так гэта паражэнне хлопчыку, добраму гульцу, але не выдатнаму.
  Але праз некалькі хвілін гульні яго настрой палепшыўся, і ён нагадаў сабе яшчэ адно з правілаў паводле Келера: кемлівасць у рэшце рэшт заўсёды перамагае ўдачу.
  Што ж, на гэты раз малому пашанцавала. Але былі б і іншыя гульні, іншыя шанцы прымусіць шанцы працаваць і пазбавіць Тоні ці іншых падобных да яго банкролаў.
  Келер падлічыў, што была бясконцая колькасць дзёрзкіх юнакоў, каб вычарпацца, і паставіў чорную дзесятку на чырвонага валета.
  
  Стоячы на пуцеправодзе, гледзячы, як цягнік знікае ў ночы, Тоні Стыглер стараўся не думаць пра грошы, якія ён толькі што выйграў, а потым украў у яго.
  Амаль паўтара мільёна.
  За цягніком па дарожным палатне клубіліся паперкі і пыл. Тоні рассеяна глядзеў на гэта і паўтараў тое, што сказаў яму Келер.
  Веданне ўсяго пра гульню — нават дробязяў — адрознівае мужчын ад хлопчыкаў у покеры.
  Але гэта было няправільна, падумаў Тоні. Вы павінны былі ведаць толькі адно. Што незалежна ад таго, наколькі вы добрыя, покер - гэта заўсёды азартная гульня.
  І гэта не так добра, як дакладная рэч.
  Ён азірнуўся, пераканаўшыся, што ён адзін, потым палез у кішэню і дастаў вечка ад кубка Starbucks. Ён зняў фальшывы пластыкавы дыск на дне і выключыў малюсенькі выключальнік. Затым ён акуратна загарнуў яго ў пузырчатый канверт і паклаў у кішэню. Прылада была яго ўласным вынаходствам. Мініяцюрная камера ў адтуліне для паглынання вечка сканавала кожную карту кожны раз, калі Тоні раздаваў, а малюсенькі працэсар адпраўляў масць і ранг на кампутар у машыне Тоні. Усё, што яму трэба было зрабіць, гэта стукнуць па вечку ў пэўным месцы, каб паведаміць камп'ютэру, колькі чалавек у гульні, каб праграма, якую ён напісаў, ведала ўсіх па руцэ. Гэта вызначала, колькі карт ён павінен браць і рабіць стаўкі або скідваць карты ў кожным раундзе. Затым камп'ютар перадаў свае інструкцыі ў слухаўку яго акуляраў, якія завібравалі ў адпаведнасці з кодам, і Тоні дзейнічаў адпаведна.
  «Падман для чайнікаў», — назваў ён праграму.
  Ідэальны план, бездакорна выкананы — адзіны недахоп у тым, што ён не падумаў пра праклятую паліцыю, якая скрадзе яго выйгрыш.
  Тоні паглядзеў на гадзіннік. Амаль гадзіна ночы. Вяртацца не спяшаюся; яго дзядзька быў за горадам у чарговай сваёй камандзіроўцы. Што рабіць? — здзівіўся ён. Піца «Марконі» яшчэ была адчыненая, і ён вырашыў зайсці да свайго прыяцеля, таго, хто падказаў яму гульню Келера. Выпіце кавалачак і колу.
  За спіной пачуліся скрыгатальныя крокі, і ён павярнуўся, убачыўшы Лары Стэнтана, які жорстка ішоў па завулку, накіроўваючыся да аўтобуснага прыпынку.
  «Гэй», — паклікаў стары, заўважыўшы яго і падышоўшы. «Залізваць раны? Ці думаеш скакаць?» Ён кіўнуў у бок чыгуначных шляхоў.
  Тоні кісла засмяяўся. «Вы можаце ў гэта паверыць? Чартоўская няўдача».
  "Ах, рэйды - гэта частка гульні, калі вы гуляеце нелегальна", - сказаў Стэнтан. «Вы павінны ўключыць іх у раўнанне».
  «Частка ўраўнення ў паўмільёна долараў?» - прамармытаў Тоні.
  «Гэтая частка павінна джаліць, праўда,» сказаў Стэнтан, кіўнуўшы. «Але гэта лепш, чым год у турме».
  "Я мяркую."
  Стары пазяхнуў. «Лепш ідзі дадому і збірай рэчы. Заўтра я вяртаюся ў Фларыду. Хто б правёў зіму ў Элрыджы, калі б не трэба было?»
  «У цябе што-небудзь засталося?» - спытаў Тоні.
  «Грошы? . . . Крыху." Насуплены погляд. «Але нашмат менш, чым я , дзякуючы табе і Келеру».
   "Пачакай." Хлопчык дастаў кашалёк і працягнуў чалавеку сто даляраў.
  «Я не бяру дабрачыннасць».
  «Назавіце гэта пазыкай».
  Стэнтан некаторы час задумаўся. Потым, збянтэжаны, ён узяў купюру і паклаў яе ў кішэню.
  «Дзякуй. . . .” Ён хутка адкінуў грошы. «Лепш ідзі. Хутка перастануць хадзіць аўтобусы. Добра гуляць з табой, сынок. У вас ёсць патэнцыял. Ты паедзеш куды”.
  «Так, — падумаў хлопчык, — я, чорт вазьмі, пайду кудысьці. Разумныя, наватары, маладыя. . . мы заўсёды будзем біць такіх, як вы і Келер, у рэшце рэшт. Гэта шлях свету. Ён глядзеў, як дзед кульгае, стары і разбіты. Жаль, падумаў хлопчык. Застрэлі мяне, перш чым я стаў ім.
  Тоні нацягнуў шапку-панчоху, адышоў ад парэнчаў і накіраваўся да сваёй машыны, у думках ужо думаючы, хто павінен быць наступным знакам.
  
  Праз дваццаць хвілін загазаваны гарадскі аўтобус з'ехаў на абочыну, і Лары Стэнтан злез з яго.
  Ён ішоў па вуліцы, пакуль не дайшоў да цёмнага скрыжавання, на якім на галоўнай вуліцы міргаў жоўты сігнал святлафора, а на крыжы — чырвоны. Ён завярнуў за вугал і спыніўся. Перад ім была цёмна-сіняя карона Вікторыя. На куфры былі надпісы: Police Interceptor .
  І да гэтага ствала прытулілася худая постаць дэтэктыва Джорджа Фанелі.
  Паліцэйскі адштурхнуўся ад машыны і падышоў да Стэнтана. Два іншыя афіцэры з бюста рана, што ноч стаяла побач. І Фанелі, і Стэнтан азірнуліся і паціснулі адзін аднаму рукі. Дэтэктыў дастаў з кішэні канверт. Аддаў яго Стэнтану. — Твая палова — дзвесце дваццаць дзве тысячы.
  Стэнтан не стаў лічыць гэта. Ён паклаў грошы.
  «Гэта было добра», - сказаў паліцэйскі.
  - Так і было, - пагадзіўся Стэнтан.
  Ён і віцэ-паліцэйскі праводзілі адну з гэтых афер кожны год, калі Стэнтан прыязджаў з Фларыды. Стэнтан прабіўся б у чыйсьці давер, прайграўшы грошы ў пары прыватных гульняў, а потым, у ноч з высокімі стаўкамі, перадаў бы паліцыянтам загадзя. Фанелі абвінаваціў бы ў краху нейкага ананімнага даносчыка, узяў бы банк у якасці хабару і вызваліў бы ўсіх; гульцы ў покер былі настолькі шчаслівыя, што змаглі не трапіць у турму і працягваць гуляць, што ніколі не скардзіліся.
  Што ж да Стэнтана, то яму заўсёды больш пасавала падобная хітрасць, чым азартная гульня.
  Я гуляю добра, але шанцы ўсё яшчэ супраць вас. Што-небудзь сур'ёзнае я раблю з грашыма? Я ўпэўнены, што шанцы на маім баку.
  «Гэй, Лары», — паклікаў адзін з паліцэйскіх Стэнтана. «Я не хацеў быць мудаком, калі нацягнуў цябе за каўнер. Проста думаў, што гэта будзе больш, ведаеце, рэалістычна».
  «Правільна справіўся, Маскавіц. Вы прыроджаны акцёр».
  Стэнтан і дэтэктыў прайшлі міма службовай машыны без апазнавальных знакаў і працягнулі рух па брудным тратуары. Яны ведалі адзін аднаго шмат гадоў, з таго часу, як Стэнтан працаваў кіраўніком службы бяспекі ў Midwest Metal Products.
  «Ты ў парадку?» Фанэлі зірнуў на кульгаючага Стэнтана.
   «Я ўдзельнічаў у гонках на водным матацыкле на Жэнеўскім возеры. Удар пабудкі. Гэта нічога».
  «Дык калі ты вяртаешся ў Тампу?»
  «Заўтра».
  «Вы ляціце ўніз?»
  "Не. За рулём». Ён выцягнуў з кішэні ключы і адчыніў дзверцы новага спартыўнага аўтамабіля BMW.
  Фанэлі з захапленнем агледзеў яго. «Прадалі Lexus?»
  «Вырашыў захаваць». Ківок у бок гладкіх серабрыстых колаў. «Я проста хацеў чагосьці больш сэксуальнага, ведаеце. Дамы ў маім гольф-клубе любяць мужчын у спартыўнай машыне. Нават калі ў яго вузлаватыя калені».
  Фанэлі паківаў галавой. «Мне было дрэнна з-за гэтага дзіцяці. Адкуль ён узяў грошы, каб удзельнічаць у гульні з высокімі стаўкамі?»
  «Грошы за навучанне ці што. Ён атрымаў гэта ў спадчыну ад сваіх».
  «Вы хочаце сказаць, што мы проста акунулі сірату? Месяц буду на споведзі».
  «Ён сірата, які падмануў штаны ў Келера і ўсіх астатніх».
  "Што?"
  Стэнтан засмяяўся. «Мне спатрэбіўся час, каб даць зразумець гэта. Нарэшце разабраўся. Напэўна, у вечку кубка з кавай у яго была нейкая электронная бляскальшчык, камера ці нешта падобнае. Ён заўсёды гуляў з ім на стале, падносячы яго бліжэй да карт, калі раздаваў — і адзіны раз, калі ён выйграваў буйны, быў на раздачы. Потым пасля краху я агледзеў яго машыну — на заднім сядзенні быў кампутар і нейкая антэна».
  "Чорт вазьмі", - сказаў Фанелі. «Гэта было глупства. Ён скончыцца мёртвым, ён не асцярожны. Я здзіўлены, што Келер гэтага не заўважыў».
   «Келер быў занадта заняты вядзеннем уласнай афёры, спрабуючы забраць дзіця». Стэнтан распавёў яму пра настройку Тоні, зробленую прафесіяналам.
  Дэтэктыў засмяяўся. «Ён спрабаваў забраць хлопчыка, хлопчык спрабаваў забраць стол, і мы, старыя, забралі іх абодвух. Там недзе ўрок». На развітанне мужчыны паціснулі адзін аднаму рукі. «Да сустрэчы наступнай вясной, дружа. Давайце паспрабуем Greenpoint. Я чуў, што там ёсць некалькі добрых гульняў з высокімі стаўкамі».
  «Мы зробім гэта». Стэнтан кіўнуў і запусціў спартыўны аўтамабіль. Ён даехаў да скрыжавання, уважліва ўгледзеўся, ці няма папярочнага руху, і павярнуў на галоўную вуліцу, якая выведзе яго на хуткасную.
   ДЗЕВЯНОСТНА ВОСЕМЫ ПУНКТ IX​​
  
  пінжак , мужчына цягнуўся па доўгай хадзе да бунгала з болем у лёгкіх, задыхаючыся ад ашаламляльнай спякоты, якая трымалася і пасля заходу сонца.
  Спыняючыся на тратуары перад домам, спрабуючы перавесці дыханне, яму здалося, што ён пачуў трывожныя галасы знутры. Тым не менш, у яго не было іншага выбару, як прыйсці сюды. Гэта быў адзіны дом, які ён бачыў уздоўж шашы.
  Ён падняўся па сходах на непрыветна цёмны ганак і пазваніў.
  Галасы адразу сціхлі.
  Была ператасоўка. Сказана два-тры словы.
  Ён зноў пазваніў, і нарэшце дзверы адчыніліся.
  Слоан заўважыў, што тры чалавекі ўнутры глядзелі на яго з рознымі выразамі твараў.
  Жанчына гадоў пяцідзесяці на канапе ў выцвілай хатняй сукенцы без рукавоў адчувала палёгку. Чалавек, які сядзеў побач — прыкладна такога ж узросту, круглявы і лысы — насцярожыўся.
  А чалавек, які адчыніў дзверы і стаяў бліжэй за ўсё да Слоуна, усміхнуўся - усмешка тоўстымі губамі, якая сапраўды азначала: Чаго, чорт вазьмі, ты хочаш? Ён быў каля Узрост самога Слоуна — каля трыццаці — і яго татуіраваныя рукі былі доўгімі. Ён ухапіўся за бок дзвярэй масіўнай рукой. На ім былі шэрыя, запэцканыя камбінезон і парваная рабочая кашуля. Яго паголеная скура галавы блішчала.
  «Дапамагчы?» — спытаў татуіраваны.
  - Прабачце, што патурбаваў вас, - сказаў Слоун. «У мяне зламалася машына — яна перагрэлася. Мне трэба патэлефанаваць у Triple A. Вы не супраць, калі я скарыстаюся вашым тэлефонам?»
  «Я чуў, што ў тэлефоннай кампаніі праблемы», — адказаў татуіраваны чалавек. Кіўнуўшы ў бок густога, нерухомага начнога неба. «З спёкай — тымі крутымі зацямненнямі або адключэннямі, што заўгодна».
  Ён не крануўся з парога.
  Але жанчына хутка сказала: «Не, заходзьце, калі ласка», з цікаўнай ахвотай. «У нас толькі што зазваніў тэлефон. Я ўпэўнены, што гэта нармальна працуе».
  «Калі ласка», — паўтарыў пажылы мужчына, які трымаў яе за руку.
  Татуіраваны чалавек насцярожана паглядзеў на Слоуна, як гэта часта рабілі людзі. Неўсмешлівы па сваёй прыродзе, Слоан быў буйным і мускулістым чалавекам — ён трэніраваўся кожны дзень на працягу апошніх трох гадоў — і ў дадзены момант ён быў у беспарадку; сёння ўвечары ён прайшоў праз хмызнякі, каб скараціць шлях да агнёў гэтага дома. І, як і ў любога чалавека, які ішоў гэтай надзвычай вільготнай і гарачай ноччу, кожны сантыметр яго скуры быў слізкі ад поту.
  Нарэшце татуіраваны чалавек жэстам правёў яго ўнутр. Слоан заўважыў дрэнны шнар на тыльным баку далоні. Гэта было падобна на нажавое раненне, і гэта было нядаўна.
  У доме было занадта ярка і да болю горача. Малюсенькі кандыцыянер застагнаў, але нічога не астудзіў паветра. Ён зірнуў на сцены, хутка зірнуўшы на віньеткі жыццяў, праведзеных у маленькай бурбалцы свету. Ён зрабіў кар'еру ў Allstate Insurance і бібліятэку сярэдняй школы, а таксама туманны ўдзел у Rotary Club, царкоўных групах і арганізацыях бацькоў і настаўнікаў. Адпачынак аўтобусаў на рыбалку ў Сагіно ці Мінесоту. Канікулы ў Чыкага, увекавечаныя пажаўцелымі фотаздымкамі ў рамках.
  Адбыліся ўступы. «Я Дэйв Слоун».
  Агнес і Біл Уіліс былі парай. Слоун адразу ж заўважыў, што яны падзялялі неадназначнае падабенства манеры, якое характарызавала людзей, якія даўно жанатыя. Татуіраваны чалавек нічога не сказаў пра сябе. Ён важдаўся з кандыцыянерам, круцячы ручку кампрэсара ўверх і ўніз.
  «Спадзяюся, я не перарываю вячэру».
  На хвіліну запанавала цішыня. Было восем вечара, і Слоан не бачыў бруднага посуду ад вячэры.
  «Не», - быў мяккі адказ Агнес.
  «Не, тут няма ежы», — загадкава сказаў татуіраваны мужчына ў каментарыі. Ён гнеўна паглядзеў на кандыцыянер, нібы збіраўся выбіць яго з акна, але стрымаў сябе і вярнуўся да месца, якое вызначыў для сябе — у набітае крэсла Naugahyde, якое ўсё яшчэ блішчала ад выцяклага поту. са сваёй скуры, перш чым ён устаў, каб адчыніць дзверы.
  - Тэлефон там, - паказаў Біл.
  Слоун падзякаваў і пайшоў на кухню. Ён зрабіў свой званок. Як толькі ён вярнуўся ў гасціную, Біл і малады чалавек, які размаўляў, хутка змоўклі.
  Слоан паглядзеў на Біла і сказаў: «Яны адбуксіруюць яго ў Хэтфілд. Грузавік павінен быць тут праз дваццаць хвілін. Я магу пачакаць на вуліцы».
  - Не, - сказала Агнес. Потым, здаецца, вырашыла, што была занадта настойлівай, і прыжмурыла погляд на татуіраванага мужчыну, быццам баючыся, што яе ўдараць.
  "На вуліцы занадта горача", - сказаў Біл.
  «Тут больш гарачага няма», - з'едліва адказаў татуіраваны чалавек, усміхнуўшыся ў адказ. Яго вусны былі пульхнымі, а верхняя была пакрыта потам — ад гэтага ў Слоана пачаўся сверб.
  - Сядай, - асцярожна сказаў Біл. Слоан агледзеўся і знайшоў адзіны незаняты прадмет мэблі — няўтульную канапу, пакрытую ружовым і зялёным сінцам, паўсюль кветкі. Яркі ўзор у спалучэнні з ціхай спякотай у пакоі і нервовым мітусленнем вялікага татуіраванага мужчыны выклікалі ў яго нервы.
  «Ці магу я даць вам што-небудзь?» – спытала жанчына.
  «Магчыма, трохі вады, калі гэта не будзе вялікай праблемай». Слоан выцер твар рукой.
  Жанчына паднялася.
  «Звярніце ўвагу, — прахалодна сказаў татуіраваны чалавек, — яны мяне не прадставілі».
  - Ну, я не меў на ўвазе... - пачаў Біл.
  Чалавек махнуў рукой, каб ён маўчаў.
  «Мяне завуць Грэг». Яшчэ адно ваганне. «Я ім пляменнік. Проста заехаў у госці. Так, Біл? Хіба ў нас не добры стары час?»
  Біл кіўнуў, гледзячы ўніз на пацёрты дыван. «Доўгі стары час».
  Слоун раптам нешта ўсвядоміў - дзіўны шум. Выскрабанне. Слабы стук. Здавалася, ніхто іншы пачуць гэта. Ён падняў вочы, калі Агнэс вярнулася. Яна працягнула Слоану шклянку, і ён адразу выпіў палову.
  Яна сказала: «Я думала, можа, ты мог бы паглядзець на машыну містэра Слоуна, Біл. Чаму б вам і Грэгу не пайсці паглядзець на гэта?»
  - Дэйв, - сказаў Слоун, - калі ласка. Называйце мяне Дэйв».
  «Можа, зэканоміць Дэйву грошай».
  - Вядома... - пачаў Біл.
  Грэг сказаў: «Не, мы не хочам гэтага рабіць. Надта шмат працы ў такую спякоту. З іншага боку, выглядае, што Дэйв можа дазволіць сабе добрага механіка. Ён выглядае так, быццам качаецца ў цесце. Як наконт гэтага, Дэйв? Што ты робіш?»
  «Распродажы».
  «Што прадаць?»
  «Кампутары. Апаратнае і праграмнае забеспячэнне».
  «Я не давяраю кампутарам. Б'юся аб заклад, што я адзіны чалавек у краіне без электроннай пошты».
  «Не, у васьмідзесяці мільёнаў людзей гэтага няма, я чуў», — сказаў яму Дэйв.
  — усхваляваўся Біл. «Дзеці, напрыклад».
  «Як я, га? Я і дзеткі? Гэта тое, што вы кажаце?»
  - О, не, - хутка сказаў Біл. «Я проста размаўляў. Нічога не крыўдзіў».
  «А ты, Грэг?» - спытаў Слоун. «У якой чарзе ты?»
  Ён хвіліну разважаў. «Я працую сваімі рукамі. . . . Хочаце ведаць, чым займаецца Біл?»
  Цёмны позірк прабег па твары Біла і знік. «Я быў у страхоўцы. Я зараз паміж працамі».
   - Аднак калі-небудзь ён хутка будзе працаваць, ці не так, Біл?
  «Я спадзяюся быць».
  - Я ўпэўненая, што так і будзе, - сказала Агнэс.
  «Мы ўсе ўпэўненыя, што ён будзе. Гэй, Слоан, ты думаеш, што Біл мог бы прадаваць кампутары?»
  «Я не ведаю. Усё, што я ведаю, гэта тое, што я атрымліваю асалоду ад таго, што раблю».
  «У цябе гэта добра атрымліваецца?»
  «О, у мяне гэта вельмі добра атрымліваецца».
  «Чаму кампутары?»
  «Таму што зараз ёсць рынак для таго, што вырабляе мая кампанія. Але для мяне гэта не мае значэння. Я магу прадаць што заўгодна. Магчыма, у наступным годзе гэта будуць радыятары або новы від медыцынскага лазера. Калі я змагу на гэтым зарабіць, я яго прадам».
  «Чаму б вам не расказаць нам пра свае кампутары?» - спытаў Грэг.
  Слоун грэбліва паціснуў плячыма. «Гэта сапраўды тэхнічна. Табе было б сумна».
  «Ну, мы не хочам цяпер нікога надакучаць, асабліва нам, дзеткам. Не, калі ў нас такая прыемная вечарына, уся сям'я разам. . . сям'я». Грэг стукнуў па падлакотніку крэсла сваімі масіўнымі рукамі. «Вы не лічыце, што сям'я важная? Я раблю. У цябе ёсць сям'я, Дэйв?»
  «Яны мёртвыя. Мая бліжэйшая сям'я, гэта значыць ".
  «Усе?» - з цікаўнасцю спытаў Грэг.
  «Мае бацькі і сястра».
  «Як яны памерлі?»
  Ад гэтага рэзкага пытання Агнес заварушылася. Але Слоун не пярэчыў. "Аварыя."
  «Аварыя?» Грэг кіўнуў. «Мае родныя таксама сышлі», — без эмоцый дадаў ён.
   Гэта азначала, што Біл і Агнэс таксама страцілі брата, таму што ён быў іх пляменнікам. Але Грэг не прызнаў сваю частку страты.
  Здавалася, гук кандыцыянера знік, калі маўчанне трох нямых чалавечых істот напоўніла малюсенькі, душны пакой. Потым Слоун пачуў слабы стук. Здавалася, што ён ішоў з-за зачыненых дзвярэй з калідора. Больш ніхто не заўважыў. Ён зноў пачуў гэта, потым гук сціх.
  Грэг падняўся і падышоў да тэрмометра, прымацаванага на сцяне. Срэбны дрот праходзіў у дзірку, неакуратна прасвідраваную ў вушаку акна. Ён пастукаў пальцам па круглым цыферблаце. «Злавілі», — абвясціў ён. Потым зноў павярнуўся да тройкі. «Я чуў навіны? Раней? І сказалі, што на захадзе было дзевяноста восем градусаў. Гэта рэкорд тут, сказаў дыктар. Я пачаў думаць. Дзевяноста восем цэлых шэсць — гэта тэмпература чалавечага цела. І ведаеце, што мне прыйшло ў галаву?»
  Слоан паглядзеў на жудасныя, забаўленыя вочы чалавека. Ён нічога не сказаў. Ні Біл, ні Агнес таксама.
  Грэг працягнуў: «Я зразумеў, што няма розніцы паміж жыццём і смерцю. Ні трохі. Што вы думаеце пра гэта?»
  «Няма розніцы? Я не разумею». Слоун паківаў галавой.
  «Бачыце, бяры кепскага чалавека. Якога чалавека мы павінны выкарыстоўваць, Біл? Можа быць, чалавек, які не аддае даўгі. як гэта? Добра, цяпер я кажу, што гэта не яго цела, гэта яго душа , якая з'яўляецца Welsher. Калі ён памрэ, што будзе вакол? Валянская душа. Тое самае і з добрым чалавекам. Пасля таго, як сыходзіць добрае цела, застаецца добрая душа. Ці забойца, напрыклад. Калі яны караюць смерцю забойцу, душа забойцы ўсё яшчэ блукае».
   «Гэта цікавая думка, Грэг».
  "Як я бачу гэта, - працягваў напружаны чалавек, - цела - гэта проста душа, разагрэтая да дзевяноста васьмі цэлага шасці градусаў".
  «Я павінен быў падумаць пра гэта».
  «Добра, нашы людзі памерлі, твае і мае», - працягваў Грэг.
  - Праўда, - адказаў Слоун.
  «Але нават калі яны знікнуць, - па-філасофску сказаў Грэг, - у вас могуць быць праблемы з-за іх, так?» Ён адкінуўся на гладкае запэцканае крэсла і скрыжаваў ногі. Ён не насіў шкарпэтак, і Слоан зірнуў на іншую татуіроўку - тую, якая пачыналася на шчыкалатцы і ішла на поўнач. Слоан ведаў, што татуіроўкі на шчыкалатцы былі аднымі з самых балючых на целе, бо іголка павінна была трапляць у косць. Татуіроўка там была больш, чым роспіс цела; гэта было дэманстратыўнае напамін пра тое, што для чалавека, які яго носіць, боль нічога не значыць.
  «Бяда?»
  «Вашы бацькі могуць прычыніць вам гора пасля сваёй смерці».
  «Любы псіхіятр сказаў бы табе гэта», — падумаў Слоун, але вырашыў, што гэта занадта разумна для Грэга.
  Малады чалавек пацёр масіўнай рукой свой бліскучы выраз. Гэта быў даволі вялікі шнар. Яшчэ адзін быў на супрацьлеглай руцэ. «Гэта здарылася некалькі гадоў таму».
  "Што гэта было?" — спытаў Біл.
  Слоан заўважыў, што Агнэс парвала сурвэтку, якую трымала ў руках.
  «Ну, я не схільны ўдавацца ў канкрэтыку з незнаёмымі людзьмі», - сказаў ён раздражнёна.
  - Прабачце, - хутка сказаў Біл.
  «Я проста кажу. Гэта той, хто быў мёртвы, усё яшчэ стварала мне праблемы. Я бачыў гэта вельмі ясна. Сука, калі была жывая, сука, калі яна была мёртвая. Даў ёй Бог душу парушальніка парадку. Ты верыш у Бога, Слоун?»
  «Не».
  Агнес заварушылася. Слоан зірнуў на тры распяцці на сцяне.
  «Я веру ў продаж. Вось прыкладна і ўсё».
  «Тады гэта твая душа. Пацяплела да дзевяноста васьмі цэлай шостай». Гумавая ўсмешка. «Паколькі ты яшчэ жывы».
  «А якая ў цябе душа, Грэг? Добра, дрэнна?»
  «Ну, я не велчар», — сарамліва сказаў ён. «Акрамя гэтага, вам трэба будзе здагадацца. Я не аддаю столькі, колькі вы».
  Святло патухла. Чарговае падзенне ўлады.
  - Паглядзі, - сказаў Грэг. «Магчыма, гэта душы якой-небудзь сям'і, якія блукаюць тут і гуляюць з агнямі. Што ты думаеш, Біл?»
  «Я не ведаю. Магчыма».
  «Сям'я, якая загінула тут», - разважаў Грэг. «Ці памёр хто-небудзь тут, калі вы ведаеце, Біл?»
  Агнес цяжка зглынула. Біл зрабіў глыток са шклянкі чагосьці падобнага на газаваную ваду. У яго трэсліся рукі.
  Святло зноў загарэлася. Грэг агледзеў месца. - Як ты думаеш, Слоун, колькі каштуе гэты дом?
  - Не ведаю, - спакойна адказаў ён, стамляючыся ад цкавання. «Я прадаю кампутары, памятаеце? Не дамы».
  «Я думаю, крута дзвесце тысяч».
  Зноў шум з-за дзвярэй. На гэты раз гэта было гучней, чуваць было па-за стогнам кандыцыянера. Скраб, стук.
  Трое чалавек у пакоі паглядзелі на дзверы. Агнэс і Біл адчувалі сябе неспакойна. Пра гук ніхто ні слова не сказаў.
  «Дзе вы прадавалі свае кампутары?» - спытаў Грэг.
  «Я быў сёння ў Дарранце. Цяпер я еду на ўсход».
  «Часы тут павольныя. Людзі без працы, праўда, Біл?»
  «Цяжкія часы».
  «Цяжкія часы тут, цяжкія часы ўсюды». Грэг выглядаў п'яным, але Слоун не адчуў паху спіртнога і заўважыў, што адзіны алкаголь у поле зроку - гэта закаркаваная бутэлька портвейну штата Нью-Ёрк і танны брэндзі, якія бяспечна стаялі за зашмальцаваным акенцам. «Б'юся аб заклад, цяжкія часы і для прадаўцоў. Нават прадаўцы, якія могуць прадаць што заўгодна, як вы».
  Слоан спакойна спытаў: «Што-то ва мне табе не падабаецца, Грэг?»
  «Чаму, не». Але сталёвыя вочы чалавека мармыталі адваротнае. «Адкуль у вас такая ідэя?»
  - Гэта спякота, - хутка сказала Агнэс, гуляючы ў пасярэдніка. «Я глядзеў гэтую перадачу ў навінах. CNN. Пра тое, што робіць цяпло. Беспарадкі ў Дэтройце, лясныя пажары каля Сагіно. Гэта прымушае людзей паводзіць сябе з розуму».
  «Звар'яцеў?» - спытаў Грэг. «Звар'яцеў?»
  - Я не цябе мела на ўвазе, - хутка сказала яна.
  Грэг звярнуўся да Слоуна. «Давайце спытаем містэра прадаўца, ці не паводжу я сябе з розуму».
  Слоун меркаваў, што ён зможа ўдушыць хлопчыка на спіне за чатыры-пяць хвілін, але гэта прывядзе да сур'ёзных пашкоджанняў ліпкіх псеўданімаў. І міліцыя прыязджала, і ўзнікалі ўсялякія складанасці.
  «Ну, як наконт гэтага?»
   «Не, ты не здаецца мне вар'ятам».
  «Вы кажаце гэта, таму што не хочаце клопатаў. Магчыма, у вас няма душы прадаўца. Магчыма, у вас душа хлуса. . .” Ён пацёр твар абедзвюма рукамі. «Чорт вазьмі, я прапацеў галон».
  Слоан адчуў, што кантроль пакідае чалавека. Ён заўважыў на сцяне падстаўку для зброі. У ім было дзве вінтоўкі. Ён меркаваў, наколькі хутка ён можа дабрацца. Няўжо Біл быў настолькі дурным, каб пакінуць незамкнёны зараджаны пісталет на стойцы? Напэўна.
  - Дазвольце сказаць вам сёе-тое... - злавесна пачаў Грэг, стукаючы тупымі пальцамі па потных падлакотніках крэсла.
  У дзверы пазванілі.
  На хвіліну ніхто не варухнуўся. Потым Грэг падняўся, падышоў да яго і адчыніў дзверы.
  У дзвярах стаяў сіпаты чалавек з доўгімі валасамі. «Хтосьці выклікаў буксіроўку?»
  «Гэта быў бы я». Слоан падняўся і сказаў Агнес і Білу: «Дзякуй, што патэлефанавалі».
  «Няма праблем».
  «Ты ўпэўнены, што не хочаш заставацца. Я магу прыгатаваць вячэру. Калі ласка?» Бедная жанчына цяпер была відавочна ў роспачы.
  «Не. Мне трэба ісці».
  "Так, - сказаў Грэг, - Дэйв павінен ісці".
  «Блін», — сказаў эвакуатар. «Там горача, чым на вуліцы».
  «Ты не ведаеш і паловы гэтага», — падумаў Слоун і спусціўся па прыступках да лятаючай пляцоўкі.
  
  Кіроўца паставіў непрацуючы Chevy Слоуна на ложак, прыкаваў яго ланцугом, а потым двое мужчын забраліся ўнутр кабіна грузавіка. Яны выехалі на шашу, рухаючыся на ўсход. Кандыцыянер роў, і халаднаватае паветра было шчасцем.
  Заляскала радыё. Слоан не мог выразна пачуць яго праз гук кандыцыянера, але кіроўца нахіліўся наперад і выслухаў, відаць, нейкае важнае паведамленне. Калі перадача скончылася, кіроўца сказаў: «Яны яшчэ не злавілі гэтага хлопца».
  «Які хлопец?» - спытаў Слоун.
  "Забойца. Хлопец, які ўцёк з той турмы прыкладна ў трыццаці мілях на ўсход адсюль.
  «Я не чуў пра гэта».
  «Я спадзяюся, што гэта трапіць у American's Most Wanted. Вы калі-небудзь глядзелі гэтую перадачу?»
  «Не. Я мала гляджу тэлевізар, - сказаў Слоун.
  «Я», — прапанаваў кіроўца эвакуатара. «Можа быць адукацыйным».
  «Хто гэты хлопец?»
  «Накшталт псіхічнага забойцы, адзін з такіх. Як у маўчанні ягнят. Як наконт фільмаў, вы любіце фільмы?»
  "Так", - адказаў Слоун. «Гэта быў добры фільм».
  «Гай сядзеў у дзяржаўнай турме прыкладна ў дваццаці мілях на захад адсюль».
  «Як ён уцёк? Гэта даволі строгае месца, ці не так?»
  «Вядома. Мой брат . . . хм, у майго брата быў сябар , які адседзеў там за крадзеж аўтамабіляў. Цяжкае месца. У навінах сказалі, што гэты забойца знаходзіўся ў двары той турмы і, з-за спёкі, адключылася электрычнасць. Мяркую, што рэзервовае капіраванне не ўключылася альбо нешта падобнае, а святло і электрыфікаваная агароджа не працавалі, я не ведаю, амаль на гадзіну. Але да таго часу, як яны запусцілі гэта зноў, ён знік ".
  Слоун задрыжаў, калі марознае паветра астудзіла яго мокрую ад поту вопратку. Ён спытаў: «Скажыце, вы ведаеце тую сям'ю, дзе вы мяне забралі? Уіллізы?»
  «Не, сэр. Я мала выбіраюся такім чынам».
  Ехалі яшчэ хвілін дваццаць. Наперадзе Слоан убачыў палосу мігатлівых агнёў.
  Кіроўца сказаў: «Блакост. Напэўна, шукае таго ўцекача».
  Слоан бачыў дзве паліцэйскія машыны. Двое супрацоўнікаў у форме цягнулі людзей.
  Прадавец сказаў кіроўцу эвакуатара: «Калі вы падымецеся, з'язджайце ўбок. Я хачу пагаварыць з адным з паліцэйскіх».
  «Вядома, містэр».
  Калі яны спыніліся, Слоан выйшаў і сказаў кіроўцу: «Я падыду на хвілінку». Слоан глыбока ўдыхнуў, але паветра, здавалася, не патрапіла ў яго лёгкія. Зноў пачалі балець грудзі.
  Адзін з афіцэраў зірнуў на Слоуна. Вялікі мужчына ў цёмнай ад поту кашулі наблізіўся. «Пачакайце, сэр. Ці магу я вам дапамагчы?» Ён трымаў ліхтарык, абараняючыся, ішоў да Слоуна, які прадставіўся і працягнуў візітоўку. Слоан заўважыў бэйдж з імем чалавека. Шэрыф Мілс. Праваахоўнік паглядзеў на картку, а потым на касцюм Слоуна і, пераканаўшыся, што гэта не той чалавек, якога яны шукалі, спытаў: «Чым я магу для вас зрабіць?»
  «Гэта пра таго чалавека, які ўцёк з турмы?» Ён кіўнуў на службовую машыну.
  «Так, сэр, гэта так. Вы бачылі што-небудзь, што магло б дапамагчы нам знайсці яго?»
   «Ну, можа і нічога. Але я падумаў, што трэба згадаць пра гэта».
  «Ідзі наперад».
  «Як выглядае вязень?»
  «Толькі што збег каля дзвюх гадзін таму. Фота ў нас яшчэ няма. Але яму каля трыццаці, барада. Шэсць футаў, мускулістага целаскладу. Як і ваш, больш-менш».
  «Голеная галава?»
  «Не. Але калі б я быў на яго месцы, я мог бы пагаліцца, як толькі выйшаў. Страціў і бараду».
  «Татуіроўка?»
  «Не ведаю. Напэўна».
  Слоун растлумачыў, што ў яго зламалася машына і спыніўся ў доме Уілісаў. «Вы думаеце, што гэты зняволены прыйшоў бы сюды?»
  «Калі б у яго быў розум, ён бы. Каб ісці на захад, яму трэба было пяцьдзесят міль праз лес. Такім чынам, ён можа скрасці машыну ў горадзе або пракаціцца па міждзяржаўнай трасе».
  «І гэта прывяло б яго да Уілісаў?»
  «Так. Калі б ён паехаў па дарозе 202. Што вы дамагаецеся, містэр Слоун?»
  «Я думаю, што гэты чалавек можа быць у доме Ўілісаў».
  "Што?"
  «Вы ведаеце, ці ёсць у іх пляменнік?»
  "Я не думаю, што яны ніколі не згадвалі пра гэта".
  «Ну, зараз там ёсць чалавек, які адпавядае апісанню забойцы. Ён сцвярджаў, што быў пляменнікам Біла і наведваў іх. Але нешта пайшло не так. Я маю на ўвазе, па-першае, быў час вячэры, але яны не елі і нічога не гатавалі, і не было бруднага посуд на кухні. І ўсё, што Грег загадаў ім зрабіць, яны зрабілі. Быццам баяліся яго засмуціць».
  Шэрыф знайшоў у кішэні пачак папяровага ручніка і выцер твар і галаву. "Што-небудзь яшчэ?"
  «Ён гаварыў дзіўныя рэчы — казаў пра смерць і пра тое, што ён перажыў, што прымусіла яго па-іншаму паглядзець на смерць. Як быццам гэта было не так ужо дрэнна. . . . Напалохаў мяне. Ну, і яшчэ — ён сказаў, што не хоча нешта ўспамінаць перад незнаёмымі людзьмі. Магчыма, ён меў на ўвазе мяне, але тады чаму ён сказаў «чужыя», а не «чужы»? Было падобна, што ён таксама меў на ўвазе Біла і Агнес».
  «Добры момант».
  «У яго таксама былі дрэнныя шнары. Быццам ён быў у нажавым баі. І ён згадаў некага, хто памёр - жанчыну, якая даставіла яму столькі гора пасля сваёй смерці, колькі і раней. Я думаў, што ён меў на ўвазе праблемы з законам за яе забойства.
  «Што сказала іх дачка?»
  «Дачка?»
  «У Уіллізаў ёсць дачка. Пясчаная. Ты яе не бачыў? Зараз яна дома з каледжа. І яна працуе ў дзённую змену ў Taco Bell. Яна ўжо павінна была быць дома».
  - Божа, - прамармытаў Слоун. «Я яе не бачыў. . . . Але памятаю іншае. Дзверы ў адну са спальняў былі зачыненыя, і знутры даносіўся нейкі гук. Усе былі вельмі засмучаныя гэтым. Вы не думаеце, што яна была, я не ведаю, звязаная там?»
  «Госпадзе, — сказаў шэрыф, выціраючы твар, — гэты ўцякач — яго арыштавалі за згвалтаванне і забойства дзяўчат. Студэнткі». Ён дастаў рацыю: «Усе падраздзяленні паліцыі Хэтфілда. Гэта Мілс. У мяне ёсць след да гэтага зняволенага. Злачынца можа быць у доме Біла Уіліса з дарогі 202. Пакіньце па адной машыне на блокпостах, але ўсе астатнія адрэагуюць неадкладна. Бясшумны закат, з выключаным святлом. Спыніцеся на дарозе каля пад'езда, але не заходзьце. Чакайце мяне.
  Адказы вярнуліся.
  Шэрыф звярнуўся да Слоуна. - Магчыма, вы нам спатрэбіцца ў якасці сведкі, містэр Слоун.
  «Вядома, усё, што я магу зрабіць».
  Шэрыф сказаў: «Папросіце кіроўцу адвезці вас у паліцэйскі ўчастак — гэта на вуліцы Вязаў. Мая дзяўчынка там, Клара яе завуць. Проста скажыце ёй тое ж, што вы сказалі мне. Я ёй патэлефаную і скажу, каб яна забрала ў вас заяву».
  «Будзьце рады, шэрыф».
  Шэрыф пабег назад да сваёй машыны і ўскочыў. Яго намеснік сеў на пасажырскае сядзенне, яны занесла на 180 градусаў і панесліся да дома Уіллізаў.
  Слоан назіраў, як яны знікаюць, і зноў лез у грузавік, а потым сказаў кіроўцу: «Ніколі не думаў, што апынуся ў цэнтры гэтага».
  «Самы хвалюючы званок , які я калі-небудзь меў, — адказаў мужчына, — я вам гэта скажу».
  Кіроўца звярнуў на шашу, і бортавая платформа з грукатам пакацілася па асфальце ў бок слабай паласы святла, якое выпраменьвалася ад гарачага горада Хэтфілд, штат Мічыган.
  
  «Я не бачу нікога, акрамя Уіллізаў», - прашаптаў намеснік.
  Ён хутка агледзеў бунгала праз бакавое акно. «Яны проста сядзяць і размаўляюць, Біл і Агнес».
  Тры мужчыны-афіцэры і дзве жанчыны — пяць восьмых паліцыі Хэтфілда — акружылі дом.
  «Магчыма, ён у туалете. Хадзем хутчэй».
  «Стукаем?»
  - Не, - прамармытаў шэрыф, - мы не стукаем.
  Яны ўварваліся ў ўваходныя дзверы так хутка, што Агнес выпусціла содавую на канапу, і Біл зрабіў два крокі да стойкі са зброяй, перш чым пазнаў шэрыфа і яго намеснікаў.
  «Міласэрны Божа, ты напалохаў нас, Хэл».
  - Які страх, - прамармытала Агнэс. Потым: «Не блюзьнеры, Біл».
  «Ты ў парадку?»
  «Вядома, у нас усё ў парадку. Чаму?»
  «А ваша дачка?»
  «Яна на вуліцы з сябрамі. Гэта пра яе? Яна ў парадку?»
  «Не, гэта не пра яе», - шэрыф Мілс выслізнуў пісталет. «Дзе ён, Біл?»
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  «Той хлопец, які быў тут?»
  «Хлопец, у якога зламалася машына?» - спытала Агнэс. «Ён з'ехаў на эвакуатары».
  «Не, не ён. Хлопец, які называе сябе Грэгам.
  «Грэг?» - спытала Агнэс. «Ну, і ён пайшоў. Што гэта ўсё?»
  "Хто ён?" - спытаў шэрыф.
  «Ён сын майго памерлага брата», - сказаў Біл.
  «Ён сапраўды ваш пляменнік?»
  «Як бы я не хацеў гэта казаць, так».
  Шэрыф прыбраў стрэльбу. «Гэты Слоун, чалавек які выклікаў эвакуатар адсюль - у яго была думка, што, магчыма, Грэг быў тым уцекачом. Мы думалі, што ён трымаў цябе ў закладніках».
  «Які ўцякач?»
  «Забойца з турмы на захад адсюль. Псіхапат. Пару гадзін таму ён уцёк».
  «Не!» - задыхаючыся, сказала Агнэс. «Сёння вечарам у нас не было навін».
  Шэрыф расказаў ім тое, што казаў Слоун пра тое, як дзіўна паводзіў сябе Грэг — і што Уілісы відавочна не жадалі яго прысутнасці і нават баяліся яго.
  Агнэс кіўнула. «Бачыце, мы. . .”
  Яе голас сціх, і яна зірнула на мужа, які сказаў: «Нічога страшнага, мілы, ты можаш сказаць яму».
  «Калі Біл страціў працу ў мінулым годзе, мы не ведалі, што будзем рабіць. У нас былі толькі невялікія зберажэнні і мая праца ў бібліятэцы, ну, гэта не прыносіла вялікіх грошай. Так што прыйшлося пазычыць. Банк нават не хацеў з намі размаўляць, таму мы патэлефанавалі Грэгу».
  Відавочна засаромеўшыся, Біл паківаў галавой. «Ён самы багаты ў сям'і».
  «Яго?» — спытаў шэрыф Мілс.
  Агнэс сказала: «Так. Ён сантэхнік. . . не, прабачце, "падрадчык сантэхніка". Зарабляе грошы кулаком. Мае восем грузавікоў. Ён атрымаў у спадчыну бізнес, калі памёр брат Біла».
  Яе муж: “Ну, ён мне пазычыў. Настойваў на другой іпатэцы дома, вядома. І шмат цікавага таксама. Банкі б спаганялі больш. Мне гэта было вельмі непрыемна, таму што ён і яго бацька ніколі не былі ў нас, калі ён рос — мы з братам не надта добра ладзілі. Але ён выпісаў нам чэк, і ніхто больш не хацеў. Я думаў, што зараз знайду іншую працу, але нічога не прыйшло. І беспрацоўе скончылася. Калі я не мог зрабіць яму плацяжы, я перастаў адказваць на яго тэлефонныя званкі. Мне было так няёмка. Ён нарэшце прыехаў сюды сёння вечарам і спыніўся без папярэдняга паведамлення. Ён даў нам пекла. Пагражаючы спагнаннем, выганяйце нас на вуліцу».
  «Тут і з'явіўся містэр Слоун. Мы спадзяваліся, што ён застанецца. Сядзець тут і слухаць, як ён працягвае і працягвае, гэта быў кашмар».
  «Слоан сказаў, што ў яго былі шнары. Як нажавыя раны».
  «Няшчасныя выпадкі на працы, я мяркую,» сказаў Біл.
  «Што ён меў на ўвазе пра жанчыну, якая памерла некалькі гадоў таму?»
  Кіўнуўшы, Біл сказаў: «Ён не хацеў сказаць нам, што менавіта меў на ўвазе». Ён паглядзеў на Агнэс. «Я мяркую, што гэта была яго дзяўчына. Яна загінула ў аўтакатастрофе, і Грэг як бы атрымаў у спадчыну яе сына на некалькі месяцаў. Гэта быў беспарадак - Грэг не лепшы бацька, як вы можаце сабе ўявіць. Нарэшце хлопчыка забрала сястра».
  Шэрыф успомніў яшчэ нешта, што сказаў Слоун. «Ён сказаў, што нешта пачуў у іншым пакоі. Яму гэта падалося падазроным».
  Агнэс люта пачырванела. «Гэта быў Сэндзі».
  "Ваша дачка?"
  Ківок. Жанчына не магла працягваць. Біл сказаў: «Яна прыйшла дадому са сваім хлопцам. Яны зайшлі ў яе пакой, каб яна магла пераапрануцца ў форму перад тым, як яны выйдуць. Наступнае, што вы ведаеце, вы можаце зразумець гэта. . . . Я сказаў ёй паважаць нас. Я сказаў ёй не быць з ім, калі мы дома. Ёй усё роўна».
   Такім чынам, усё гэта было непаразуменнем, падумаў шэрыф Мілс.
  Біл ледзь чутна засмяяўся. «І вы думалі, што Грэг быў забойцам? Гэта дзіка».
  «Хіба гэта не было надуманым», - сказаў шэрыф. «Падумайце. Хлопец уцёк сёння ў пяць вечара. Гэтага часу якраз хопіць, каб скрасці машыну і дабрацца да сябе з Даранта раннім вечарам».
  «Мяркую, гэта правільна», - сказаў Біл.
  Шэрыф вярнуўся да дзвярэй і пачаў іх адчыняць.
  Біл сказаў: «Пачакай, Хэл. Вы сказалі Даррант?»
  «Правільна. Вось дзе турма, адкуль той хлопец уцёк».
  Біл паглядзеў на Агнэс. - Хіба той хлопец Слоун не казаў, што толькі што прыехаў сюды з Даранта?
  «Так, ён зрабіў. Я ўпэўнены."
  «Сапраўды?» - спытаў шэрыф. Ён вярнуўся да Уіллізаў. Затым спыталі: «Што яшчэ вы пра яго ведаеце?»
  «Нічога асаблівага. Проста ён сказаў, што прадае кампутары».
  «Кампутары?» Шэрыф нахмурыўся. «Тут недзе?»
  «Вось што ён сказаў».
  Гэта было дзіўна; Хэтфілд наўрад ці быў высокатэхналагічным раёнам штата. Бліжэйшая рознічная камп'ютарная крама была ў пятнаццаці мілях на поўдзень адсюль. "Што-небудзь яшчэ?"
  «Ён быў даволі ўніклівы, цяпер, калі я думаю пра гэта. Шмат чаго не казаў. За выключэннем таго, што ён сказаў, што яго бацькі памерлі.
  - І ён не выглядаў вельмі засмучаны з-за гэтага, - сказала Агнэс.
  Шэрыф разважаў: А Слоан быў прыкладна таго ж узросту і целаскладу, што і забойца. Цёмныя валасы таксама.
   «Блін, — падумаў ён сабе: я нават не глядзеў яго вадзіцельскія правы, толькі візітоўку. Ён мог забіць сапраўднага Слоуна і скрасці яго машыну.
  «І гэта была іншая справа. Ён сказаў, што яго машына перагрэлася, - адзначыў Біл. «Можна падумаць, прадавец будзе ў новай машыне. А вы калі-небудзь чулі пра перагрэў аўтамабіляў у наш час? Наўрад ці бывае. А ноччу?»
  «Марыя, Маці Божая», — сказала Агнэса, перахрысціўшыся, знаходзячы, відаць, выключэнне з правіла аб блюзнерстве. «Ён быў тут, у нашым доме».
  Але розум шэрыфа працягваў ісці далей па гэтым трывожным шляху. Цяпер ён зразумеў, што Слоан ведаў, што на дарозе будзе блокпост. Такім чынам, ён сам вывеў з ладу машыну, патэлефанаваў у Triple A і вальсаваў прама праз блокпост. Чорт вазьмі, ён нават падышоў да мяне, як толькі мог быць бадзёры, і раскруціў тую гісторыю пра Грэга — каб парушыць закон.
  І мы дазволілі яму ўцячы. Ён мог быць -
  не!
  І тут ён адчуў удар у жываце. Ён адправіў Слоуна ў штаб паліцыі. Дзе ў гэты момант быў толькі адзін чалавек. Клара. Дваццаць адзін год. Прыгожы.
  І якую шэрыф называў «сваёй дзяўчынай» не з-за лішняга шавінізму, а таму, што яна, насамрэч, была яго дачкой, якая працавала на яго на летніх канікулах у каледжы.
  Ён схапіў тэлефон Уілісаў і патэлефанаваў на станцыю. Адказу не было.
  Шэрыф Мілс выбег з дому, залез у машыну. «О, Госпадзе, калі ласка, не. . .”
  Разам з ім дэпутат адслужыў малебен. Але Шэрыф не чуў. Ён апусціўся на сядзенне і ляпнуў дзвярыма. Праз дзесяць секунд «Краўн Вік» дасягнуў шасцідзесяці, калі прасякаў начное паветра, гарачае, як суп, усеянае агнямі тысячы рэзкіх светлячкоў.
  
  На гэты раз без разведкі.
  На вуліцы Вязаў у цэнтры горада шэрыф заскочыў і спыніўся каля смеццевага вядра, перакуліўшы яго і раскідаўшы па вуліцы пустыя бутэлькі з-пад газаванай вады, палкі і абгорткі ад добрага гумару.
  Яго намеснік быў побач з ім, вязучы каржакаватую стрэльбу з патронамі і выключаным засцерагальнікам.
  «Які план?» — спытаў дэпутат.
  «Гэта», — адрэзаў шэрыф Мілс і стукнуў дзвярыма плячом, накіраваўшы пісталет, кінуўшыся ўнутр, намеснік ішоў за ім.
  Абодва мужчыны хутка спыніліся, утаропіўшыся на двух чалавек у пакоі, заспетых за тым, што пацягвалі арызонскі халодны чай. Дэйв Слоун і дачка шэрыфа, абодва лыпаючы вачыма ад варожага ўваходу.
  Афіцэры апусцілі зброю.
  «Тата!»
  - Што здарылася, шэрыф? - спытаў Слоун.
  "Я..." ён заікаючыся. "Спадар. Слоун, можна паказаць пасведчанне?»
  Слоун паказаў сваё вадзіцельскае пасведчанне шэрыфу, і той агледзеў фотаздымак — гэта відавочна быў Слоун. Тады Мілс сарамліва расказаў ім тое, што ён падазраваў пасля размовы з Уіллізамі.
  Слоан успрыняў навіну добразычліва. «Напэўна, варта было папрасіць гэтую ліцэнзію загадзя, шэрыф».
  «Я, напэўна, павінен быў. Вы маеце рацыю. Гэта было проста так рэчы падаліся крыху падазронымі. Быццам бы вы сказалі ім, што толькі што прыехалі з Даранта...
  «Мая кампанія ўсталёўвае і абслугоўвае турэмныя кампутары. Гэта адзін з маіх вялікіх рахункаў». Ён пашукаў у кішэні пінжака і паказаў шэрыфу працоўны загад. «Гэтыя адключэнні ад спёкі — пекла на кампутарах. Калі вы не адключыце іх належным чынам, гэта выклікае розныя праблемы».
  «Ой. Прабачце, сэр. Вы павінны зразумець -
  «Што ў вас на волі забойца». Слоун зноў засмяяўся. «Такім чынам, яны думалі, што я забойца. . . . Я мяркую, што гэта справядліва, бо я думаў, што Грэг такім.
  «Я тэлефанаваў раней», - сказаў шэрыф дачцэ. «Адказу не было. Дзе ты быў?"
  «Ой, кандыцыянер адключыўся. Мы з містэрам Слоунам пайшлі назад, каб паглядзець, ці зможам мы гэта запусціць».
  Праз імгненне факс пачаў выкручваць паперку. На ім быў фотаздымак маладога чалавека з барадатай, падстрыжанымі цёмнымі валасамі: двухракурсны фотаздымак уцекача.
  Шэрыф паказаў яго Слоуну і Клары. Чытаў з турэмнага бюлетэня. «Завуць Тоні Віндхэм. Багаты дзіця з эн арбор. Каштуе мільёны, мэтавыя фонды, падрыхтоўчая школа. дыплом з адзнакай. Але ў яго дзесьці нешта заблудалася. Забіў шэсць жанчын і ні разу не пашкадаваў на судзе. Ну, ён не праходзіць праз Хэтфілд. Маршруты 202 і 17 - адзіныя шляхі да міждзяржаўнай трасы, і мы правяраем кожны аўтамабіль». Потым ён сказаў дэпутату: «Давайце заклінаем хлопцаў на блокпостах».
  Звонку шэрыф Мілс паказаў Дэйву Слоуну на гараж, дзе рамантаваўся яго Chevy, і разам са сваім намеснікам сеў у службовую машыну. Ён выцер пот мокрым папяровым ручніком і пажадаў добрай ночы прадаўцу. «Заставайся спакойным».
  Слоун засмяяўся. «Як снежны ком у пекле. «Ноч, шэрыф».
  
  У Earl's Automotive Слоун падышоў да механіка, які быў запэцканы ад поту, як і ад тлушчу.
  «Добра, яна выправілася», - сказаў мужчына Слоуну.
  «Што з гэтым не так?»
  «Вечка аслабла, і ваша астуджальная вадкасць выбілася, і ўсё. Адчуваю сябе дрэнна, бяручы з цябе плату».
  «Але вы ўсё роўна збіраецеся».
  Мужчына сцягнуў сваю мокрую бейсболку і выцер лоб каронай. Замяніў яго. «Я быў бы зараз дома ў халоднай ванне, каб не твае колы».
  "Даволі справядліва."
  «Толькі спаганілі з вас дваццаць. Плюс буксір, вядома».
  У любы іншы раз Слоан пайшоў бы на перамовы, але ён хацеў вярнуцца ў дарогу. Ён заплаціў і залез у машыну, запаліў яе і ўключыў кандыцыянер на поўную магутнасць. Ён выехаў на галоўную вуліцу і накіраваўся за горад.
  У дзесяці мілях на ўсход ад Хэтфілда, недалёка ад міжштатнай дарогі, ён звярнуў на стаянку аўтобуснай станцыі Greyhound. Ён спыніў машыну ў бязлюднай частцы ўчастка. Ён вылез і лопнуў багажнік.
  Зазірнуўшы ўнутр, ён кіўнуў маладому барадатаму мужчыну ў турэмным камбінезоне. Чалавек балюча міргаў ад яркага святла над імі і хапаў дыханнем. Ён быў скручаны ўнутр.
  «Як справы?» - спытаў Слоун.
  - Божа, - прамармытаў Тоні Уіндхэм, задыхаючыся, яго галава трывожна апусцілася. «Спякота. . . кружыцца галава. Курчы».
  «Вылазіце павольна».
  Слоун дапамог палоннаму выбрацца з машыны. Нават з барадой і мокрымі ад поту валасамі ён больш нагадваў ахайнага банкіра, чым серыйнага забойцу — хоць гэтыя два віды дзейнасці не выключалі адзін аднаго, меркаваў Слоун.
  «Прабачце», — сказаў прадавец. «Буксіроўка прыехала даўжэй, чым я думаў. Потым я затрымаўся ў кабінеце шэрыфа, чакаючы, пакуль яны вернуцца».
  "Я прайшоў праз дзве кварты гэтай вады", - сказаў Уіндхэм. «І мне ўсё роўна не трэба мачыцца».
  Слоун агледзеў бязлюдны ўчастак. «У гадзіну ідзе аўтобус у Кліўленд. Там ёсць білет і фальшывыя вадзіцельскія правы», — дадаў ён, аддаючы Віндхэму спартыўную сумку, у якой таксама былі некаторыя туалетныя прыналежнасці і змена адзення. Забойца ступіў у цень сметніцы і апрануўся ў джынсы і майку з надпісам «Зала славы рок-н-ролу». Уіндхэм кінуў свой турэмны рыштунак у сметніцу. Потым ён згорбіўся і згаліў бараду вадой Evian і гелем Edge, пальцамі пераканаўшыся, што ён атрымаў усе вусы. Калі ён скончыў, ён засунуў валасы пад бейсболку.
  «Як я выглядаю?»
  «Як зусім новы чалавек.
  - Чорт, - сказаў хлопчык. «Ты зрабіў гэта, Слоун. Ты добры."
  Месяц таму прадаўцы сустрэлі Тоні Ўіндхэма ў турэмнай бібліятэцы, калі ён кіраваў мадэрнізацыяй кампутарных сыстэм пенітэнцыярнай установы. Ён знайшоў Уіндхэма абаяльным, разумным і спагадлівым - тыя самыя навыкі, якія катапультавалі Слоуна да славы прадаўца. The двое сышліся. Нарэшце, Уіндхэм зрабіў прапанову за адну рэч, якую Слоан мог прадаць: свабоду. Ніякіх перамоваў не было. Слоун прызначыў цану ў тры мільёны, якія багаты хлопец дамовіўся перавесці на ананімны рахунак за мяжой.
  План Слоуна заключаўся ў тым, каб дачакацца аднаго з самых гарачых дзён у годзе, а затым, робячы выгляд, што адбылося імгненнае адключэнне электрычнасці, адключыць электрычнасць і сістэмы бяспекі ў турме з дапамогай камп'ютараў. Гэта дало б Уіндхэму магчымасць пералезці цераз плот. Затым Слоан падымаў забойцу, які хаваўся ў багажніку, спецыяльна перфараваным з паветранымі адтулінамі і напоўненым вялікай колькасцю вады.
  Паколькі ён вяртаўся з турмы, Слоун меркаваў, што кожную машыну будуць абшукваць на блокпостах, таму ён спыніў машыну каля аднаго з нямногіх дамоў уздоўж трасы 202 і не зачыніў крышку астуджальнай вадкасці, каб машына перагрэлася. Затым ён папрасіў скарыстацца тэлефонам. Ён меў намер даведацца крыху пра ўладальнікаў дома, каб ён мог прыдумаць вартую даверу гісторыю пра падазроныя падзеі ў доме і адцягнуць паліцыю, не даць ім абшукаць яго машыну. Але ён ніколі не думаў, што знойдзе такі добры падказку, як вар'ят сантэхнік Грэг.
  Я зразумеў, што паміж жыццём і смерцю няма розніцы. Ні трохі. Што вы думаеце пра гэта?
  Слоан даў Тоні Ўіндхэму пяцьсот наяўнымі.
  Забойца паціснуў руку Слоуну. Потым нахмурыўся. «Вам, напэўна, цікава, цяпер, калі я выйшаў, ці збіраюся я навесці парадак? Калі я збіраюся, што ж, працягваю паводзіць сябе так, як раней. З дзяўчатамі».
  Слоан падняў руку, каб прымусіць яго замаўчаць. «Я дам вам урок пра мой бізнес, Тоні. Пасля закрыцця здзелкі добры прадавец ніколі не думае пра тое, што пакупнік робіць з таварам».
  Хлопчык кіўнуў і з сумкай за плячыма пайшоў на станцыю.
  Слоан вярнуўся ў сваю службовую машыну і завёў рухавік. Ён адкрыў свой чахол і прагледзеў лісты продажаў на заўтра. Добрыя перспектывы, радасна падумаў ён. Ён уключыў кандыцыянер на поўную магутнасць, з'ехаў са стаянкі і накіраваўся на ўсход, шукаючы гатэль, дзе можна было б правесці ноч.
  Ты верыш у Бога, Слоун?
  Не, я веру ў продаж. Вось і ўсё .
  Гэта значыць твая душа.
  Дэйв Слоун разважаў, гэта дакладна.
  Пацяплела да дзевяноста васьмі целых шэсць.
   ЛЕДОВАЕ МЕСЦА ДЛЯ ВЫХОДУ​​
  
  Калі ты прыроджаны ашуканец, аператар, гулец, у цябе ёсць гэтае шостае пачуццё, каб вынюхваць магчымасці, і гэта тое, што цяпер рабіў Рыкі Келехер, назіраючы за двума хлопцамі ў задымленым бары, каля тлустага акно, у якім усё яшчэ была дзірка ад кулі пяцігадовай даўніны.
  Што б ні адбывалася, ні адзін з іх не выглядаў сапраўды шчаслівым.
  Рыкі працягваў назіраць. Ён пару разоў бачыў аднаго хлопца тут, у Хані. Ён быў апрануты ў касцюм і гальштук - гэта сапраўды выдзяляла яго ў гэтым ныранні, гэта непрыемная рэч. Другі, у скураной куртцы і вузкіх джынсах, з прычоскамі, падстрыжанымі брытвай, быў нейкім прэтэндэнтам на Гамбіно, лічыць яго Рыкі. Або, хутчэй за ўсё, Сапрана - так, ён быў з таго кшталту прыдуркам, які кінуў сваю жонку на вялікі экран тэлевізара. Ён быў вельмі раз'юшаны, ківаў галавой на ўсё, што яму казаў містэр Касцюм. Аднойчы ён стукнуў кулаком па барнай стойцы, так што шклянкі адскочылі. Але ніхто не заўважыў. У такім месцы была Хані.
  Рыкі быў ззаду, у кароткай L бара, яго звычайны трон. Бармэн, запылены стары хлопец, можа, чорны, а можа, белы, нельга сказаць, неспакойна глядзеў на хлопцаў спрачаюцца. «Гэта крута», - супакоіў яго Рыкі. «Я займаюся гэтым».
  У містэра Касцюма быў адкрыты партфель. Унутры была куча папер. Большая частка бізнесу ў гэтым з'едлівым цёмным бары Hell's Kitchen, на захад ад Мідтауна, уключала гандаль мяшкамі з нарэзанымі раслінамі і скрынямі Джоні Уокера, якія ўпалі з грузавіка і праводзіліся ў мужчынскай прыбіральні або завулку ззаду. Гэта было нешта іншае. Хударлявы Рыкі ростам пяць футаў чатыры не мог дакладна зразумець, што адбываецца, але тое магічнае пачуццё, вока яго гульца, падказала яму звярнуць увагу.
  «Ну, да чорта гэта», - сказаў Wannabe містэру Касцюму.
  «Прабачце». Пацісканне плячыма.
  «Так, вы сказалі гэта раней.» Wannabe саслізнуў з табурэткі. «Але вы на самой справе не так прабачце . І ведаеце чаму? Таму што я адзін з усіх грошай».
  «Фухня. Я губляю ўвесь свой чортавы бізнес».
  Але Рыкі даведаўся, што страта грошай іншымі людзьмі не здымае крыўду з таго, што вы страціце грошы. Шлях свету.
  Wannabe станавіўся ўсё больш і больш узбуджаным. «Слухай уважліва, мой сябар. Я зраблю некалькі тэлефонных званкоў. Там у мяне знаёмыя людзі. Вы не хочаце трахацца з гэтымі хлопцамі».
  Містэр Касцюм пастукаў у партфелі па нечым, падобным на газетны артыкул. «І што яны будуць рабіць?» Яго голас панізіўся, і ён прашаптаў нешта, ад чаго твар Wannabe скурчыўся ад агіды. «А цяпер проста ідзі дадому, апусці галаву і сачы за спіной. І маліцца, што яны не могуць...» Зноў паніжаны голас. Рыкі не чуў, што «яны» могуць зрабіць.
   Жаданец зноў стукнуў рукой па бары. «Гэта не праляціць, мудак. Цяпер..."
  «Гэй, спадары», - паклікаў Рыкі. "Зменшыце гучнасць, добра?"
  «Ты на хрэн, маленькі чалавек?» Wannabe адрэзаў. Містэр Суіт дакрануўся да яго за руку, каб супакоіць яго, але той адцягнуўся і працягваў злосна глядзець.
  Рыкі адкінуў назад тлустыя цёмна-русыя валасы. Паслабіўшыся з табурэта, ён падышоў да стойкі, гучна стукаючы абцасамі ягоных ботаў па пацёртай падлозе. У хлопца было шэсць цаляў і трыццаць фунтаў, але Рыкі даўно зразумеў, што вар'яцтва палохае людзей нашмат больш, чым рост, вага або мускулы. І таму ён зрабіў тое, што заўсёды рабіў, калі ішоў адзін на адзін, — кінуў дзіўны погляд у вочы і ўстаў прама ў твар мужчыне. Ён закрычаў: «Я такі, што хлопец зацягне тваю азадак у завулак і трахне цябе тузінам розных спосабаў, ты не сыдзеш адсюль зараз».
  Панк адскочыў назад і міргнуў вачыма. Ён выпусціў аўтаматычнае «Пошла ты, мудак».
  Рыкі заставаўся на месцы, то ўсміхаючыся, то не, і няхай гэты небарака ўяўляе, што будзе цяпер, калі ён выпадкова плюне Рыкі ў лоб.
  Прайшло некалькі секунд.
  Нарэшце Wannabe дрыготкай рукой выпіў рэшткі піва і, спрабуючы захаваць крыху годнасці, выйшаў за дзверы, смеючыся і мармычучы: «Укол». Нібы Рыкі адступаў.
  «Прабачце за гэта», — сказаў містэр Суіт, устаючы і дастаючы грошы на напоі.
  «Не, ты заставайся», - загадаў Рыкі.
   «Я?»
  «Так, ты».
  Мужчына сумеўся і зноў сеў.
  Рыкі зазірнуў у партфель і ўбачыў некалькі фотаздымкаў прыгожых лодак. «Ведаеш, трэба падтрымліваць тут усё спакойна. Захоўвайце мір».
  Містэр Суіт павольна зачыніў футляр, агледзеў выцвілыя выразы з рэкламай піва, заплямленыя спартыўныя плакаты, павуцінне. «Гэта ваша месца?»
  Бармэн быў па-за межамі слыху. Рыкі сказаў: «Больш-менш».
  «Джэрсі». Містэр Касцюм кіўнуў на дзверы, з якіх толькі што выйшаў Wannabe. Нібы гэта ўсё тлумачыла.
  Сястра Рыкі жыла ў Джэрсі, і ён задумаўся, ці не варта яму злавацца ад абразы. Ён быў верным хлопцам. Але потым ён вырашыў, што лаяльнасць не мае ніякага дачынення да штатаў або гарадоў і падобнага лайна. «Такім чынам. Ён страціў грошы?»
  «Дзелавая здзелка сапсавалася».
  "Угу. Колькі?"
  «Я не ведаю».
  «Купі яму яшчэ піва», — паклікаў Рыкі бармэна і павярнуўся. «Вы займаецеся з ім бізнесам і не ведаеце, колькі грошай ён страціў?»
  «Чаго я не ведаю, - сказаў хлопец, яго цёмныя вочы глядзелі проста ў вочы Рыкі, - дык гэта тое, чаму я, чорт вазьмі, павінен табе сказаць».
  Гэта быў час, калі магло стаць непрыгожа. Настала цяжкая хвіліна маўчання. Потым Рыкі засмяяўся. "Не хвалюйся."
  Піва прыйшло.
  «Рыкі Келехер». Ён чокнуўся.
   «Боб Гардзіна».
  «Я бачыў цябе раней. Вы жывяце тут?»
  «У асноўным Фларыда. Я прыходжу сюды па справах. Дэлавэр таксама. Балтымор, Джэрсі-Шор, Мэрылэнд».
  «Так? У мяне ёсць летнік, куды я часта бываю».
  «Дзе?»
  «Акіян-Сіці. Чатыры спальні, на вадзе». Рыкі не згадаў, што гэта ТГ, а не яго.
  «Салодкі». Мужчына ўражана кіўнуў.
  "Добра. Я таксама гляджу на некаторыя іншыя месцы ".
  «Чалавек ніколі не можа мець занадта шмат нерухомасці. Лепш, чым фондавы рынак».
  «У мяне ўсё добра на Уол-стрыт», - сказаў Рыкі. «Вы павінны ведаць, што шукаць. Вы проста не можаце купіць некаторыя акцыі, таму што гэта, ведаеце, сэксуальна». Ён чуў гэта ў нейкім тэлешоў.
  «Больш праўдзівыя словы». Цяпер Гардзіна стукнуў шклянкай Рыкі.
  «Гэта былі добрыя ебаныя лодкі». Ківок у бок партфеля. «Гэта ваша лінія?»
  "Між іншым. Што ты робіш, Рыкі?»
  «Я ўлез у шмат чаго. Шмат прадпрыемстваў. Тут па ўсім наваколлі. Ну, і ў іншых месцах таксама. Мэрыленд, як я ўжо казаў. Добрыя грошы можна зарабіць. Для чалавека з вострым вокам».
  — А вока ў вас вострае?
  «Я думаю, што так. Хочаце ведаць, што ён зараз бачыць?»
  «Што, вока тваё?»
  «Так».
  «Што гэта бачыць?»
  «Ашуканец».
  "А-?"
   «Аферыст».
  «Я ведаю, што такое махляр», — сказаў Гардзіна. «Я меў на ўвазе, чаму вы лічыце, што я такі?»
  «Ну, напрыклад, вы не заходзіце да Хані...»
  «У Хані?»
  «Вось. Ханрахана».
  «О».
  — прадаць нейкаму няўдачніку мудаку лодку. Дык што адбылося насамрэч?»
  Гардзіна засмяяўся, але нічога не сказаў.
  «Глядзі, - прашаптаў Рыкі, - я круты. Спытайце ў каго на вуліцы».
  «Няма чаго расказваць. Здзелка пайшла на поўдзень і ўсё. Бывае».
  «Я не паліцэйскі, вось што вы думаеце». Рыкі азірнуўся, палез у кішэню і паказаў пакуначак з гашышам, які ён насіў з сабой, для TG.
  «Не, я не думаю, што ты паліцэйскі. І ты, здаецца, добры хлопец. Але мне не трэба выліваць свае вантробы кожнаму добраму хлопцу, якога я сустракаю».
  «Я чую гэта. Толькі . . . Мне проста цікава, ці ёсць шанец, што мы можам весці бізнес разам».
  Гардзіна выпіў яшчэ піва. «Зноў жа, чаму?»
  «Раскажы мне, як працуе твой махляр».
  «Гэта не махлярства. Я збіраўся прадаць яму лодку. Не атрымалася. Канец гісторыі».
  «Але . . . бачыце, вось што я думаю, - сказаў Рыкі голасам лепшага гульца. «Я бачыў, як людзі раз'юшаныя, таму што яны не атрымліваюць ні машыны, якую хацелі, ні дома, ні якой-небудзь шапіках. Але той мудак, ён не злаваўся з-за таго, што не атрымаў лодку. Ён быў раззлаваны з-за таго, што не вярнуў свой першапачатковы ўзнос. Дык як жа не?»
  Гардзіна паціснуў плячыма.
  Рыкі паспрабаваў яшчэ раз. «Як наконт таго, каб мы з табой пагулялі? Я спытаю ў цябе нешта, а ты скажы мне, ці маю я рацыю, ці я поўны лайна. Як гэта?»
  «Дваццаць пытанняў».
  "Што заўгодна. Добра, паспрабуй вось так: ты пазычыш , - ён падняў пальцы і ўзяў двукоссе, - лодку, прадай яе якому-небудзь беднаму мудаку, але потым па дарозе сюды яна патане - зноў двукоссе, - і нічога, што ён можа зрабіць з гэтым. Ён губляе першапачатковы ўзнос. Ён трахаўся. Шкада, але каму ён будзе скардзіцца? Гэта скрадзены тавар».
  Гардзіна разглядаў сваё піва. Сукін сын усё яшчэ не аддаваў кукішкі.
  Рыкі дадаў: «Толькі лодкі ніколі не было. Ты ніколі нічога не крадзеш. Вы проста паказваеце яму фатаграфіі, якія вы зрабілі на лаве падсудных, і фальшывы міліцэйскі пратакол ці нешта падобнае».
  Хлопец нарэшце засмяяўся. Але больш нічога.
  «Ваша адзіная рызыка - гэта нейкі мудак накінуцца на вас, калі ён страціць грошы. Нядрэнны падман».
  - Я прадаю лодкі, - сказаў Гардзіна. «Вось і ўсё».
  «Добра, ты прадаеш лодкі», - уважліва паглядзеў на яго Рыкі. Ён паспрабаваў бы іншы падыход. «Гэта азначае, што вы шукаеце пакупнікоў. Як наконт таго, каб я знайду для вас?»
  «Вы ведаеце каго-небудзь, хто цікавіцца лодкамі?»
  «Ёсць хлопец, якога я ведаю. Ён можа быць ".
  Гардзіна на хвіліну задумаўся. «Мы гаворым пра вашага сябра?»
  «Я б яго не выхоўваў, ён быў сябрам».
   Сонечнае святло прабівалася праз аблокі над Восьмай авеню і трапіла ў піва Гардзіна. На прылаўку ён стаў жоўтым, як вока хворага чалавека. Нарэшце ён сказаў Рыкі: «Нацягні кашулю».
  "Маё...?"
  «Твая кашуля. Падцягніце яго і павярніцеся».
  «Вы думаеце, што я падключаны?»
  «Ці мы проста п'ем піва і лухту пра Нікс і разыходзімся сваімі шляхамі. Вырашаць табе."
  Усведамляючы свой худы склад, Рыкі вагаўся. Але тут ён саслізнуў з табурэткі, падцягнуў скураную куртку і падняў брудную майку. Ён павярнуўся.
  "Добра. Вы робіце тое ж самае».
  Гардзіна засмяяўся. Рыкі падумаў, што ён смяецца з яго больш, чым з сітуацыі, але ён стрымаўся.
  Махляр падцягнуў пінжак і кашулю. Бармэн зірнуў на іх, але ён выглядаў так, быццам нічога дзіўнага. У рэшце рэшт, гэта належала Хані.
  Мужчыны селі, і Рыкі паклікаў яшчэ варыць.
  Гардзіна прашаптаў: «Добра, я скажу табе, што я задумаў. Але слухай. Вы разумееце, што вы ў настроі даносчыкаў, я хачу сказаць дзве рэчы: па-першае, тое, што я раблю, не зусім законна, але гэта не падобна на тое, што я кагосьці падразаю ці прадаю крэк дзецям, зразумела ? Такім чынам, нават калі вы пойдзеце ў паліцыю, лепшае, за што яны могуць атрымаць мяне, - гэта дурное скажэнне. З вакзала цябе абсмяюць».
  «Не, чувак, сур'ёзна...»
  Гардзіна падняў палец. «І нумар два, вы мяне выпусціце, у мяне ёсць паплечнікі ў Фларыдзе, яны знойдуць вас і прымусяць вас сыходзіць крывёй некалькі дзён». Ён усміхнуўся. «Мы супрацоўнічаем?»
   Што б гэта ні значыла, чорт вазьмі. Але Рыкі сказаў: «Не турбуйцеся, містэр. Усё, што я хачу зрабіць, гэта зарабіць трохі грошай ".
  «Добра, вось як гэта працуе: к чорту авансавыя плацяжы. Пакупнікі плацяць усё адразу. Сто, сто пяцьдзесят тысяч».
  «Няма лайна».
  «Я кажу пакупніку, што мае сувязі ведаюць, дзе знаходзяцца гэтыя канфіскаваныя лодкі. Такое сапраўды бывае. Іх буксіруе DEA за наркотыкі, або берагавая ахова, або дзяржаўная паліцыя, калі ўладальніка затрымліваюць за тое, што ён перавозіў іх п'яным. Яны выстаўляюцца на аўкцыён. Але, бачыце, у Фларыдзе так шмат лодак, што патрабуецца час, каб зарэгістраваць іх усе. Я кажу пакупнікам, што мае партнёры ўрываюцца ў фунт у тры гадзіны ночы і адбуксіруюць лодку, перш чым будзе пастаўлены рэкорд гэтага. Мы адпраўляем яго ў Дэлавэр ці Джэрсі, ставім на яго новы нумар, і, бац, за сто тысяч вы атрымліваеце лодку за паўмільёна долараў.
  «Потым, калі я атрымліваю грошы, я паведамляю дрэнныя навіны. Як я толькі што зрабіў з нашым сябрам з Джэрсі». Ён адкрыў партфель і дастаў газетны артыкул. Загаловак быў:
  ТРОЕ АРЫШТАВАНЫЯ Ў КРАЖАЖАХ, ЯКІЯ БЕРАГАВАЙ АХОРЫ КАНФІКУЮЦЬ
  Артыкул быў пра серыю крадзяжоў канфіскаваных лодак з федэральнага ўрадавага канфіскацыйнага дока. Далей дадаецца, што меры бяспекі былі ўзмоцнены, а ФБР і паліцыя Фларыды высвятляюць, хто мог купіць паўтузіна зніклых лодак. Яны арыштавалі дырэктараў і вярнулі амаль мільён долараў наяўнымі ў пакупнікоў з Усходняга ўзбярэжжа.
   Рыкі прагледзеў артыкул. «Ты, што? Сам надрукаваў?»
  «Тэкставы працэсар. Адарваў краю, каб было падобна, што я вырваў яго з паперы, а потым зрабіў ксераксам».
  «Такім чынам, вы напалохаеце іх да лайна, што нейкі паліцэйскі знойдзе іх імя або прасочыць да іх грошы».
  Цяпер ідзі дадому, апусці галаву і сачы за спіной.
  «Некаторыя з іх смярдзяць на працягу дня або двух, але ў асноўным яны проста знікаюць».
  Гэта выклікала чарговы звон піўных куфляў. «Чортава геніяльна».
  «Дзякуй».
  «Дык калі б я звязаў цябе з пакупніком? Што мне з гэтага?»
  Гардзіна спрачаўся. «Дваццаць пяць працэнтаў».
  «Вы даеце мне пяцьдзесят». Рыкі ўтаропіўся на яго знакамітым позіркам вар'ята Келехера. Гардзіна выдатна вытрымаў позірк. Які Рыкі паважаў.
  «Я дам вам дваццаць пяць працэнтаў, калі пакупнік заплаціць сто ці менш гігантаў. Трыццаць, калі больш».
  Рыкі сказаў: «Больш за паўсотні, я хачу палову».
  Гардзіна спрачаўся. Нарэшце ён сказаў: «Згода. Вы сапраўды ведаеце, што нехта можа атрымаць такія грошы?»
  Рыкі дапіў піва і, не заплаціўшы, пайшоў да дзвярэй. «Гэта тое, над чым я зараз пайду працаваць».
  
  Рыкі зайшоў у бар Мэка.
  Ён быў вельмі падобны да Ханрахана, у чатырох кварталах адсюль, але быў больш заняты, бо быў бліжэй да з'езду цэнтр, дзе сотні камандзіраў і прафсаюзных электрыкаў і цесляроў рабілі пятнаццаціхвілінныя перапынкі, якія доўжыліся дзве гадзіны. Наваколле вакол Mack's таксама было лепшым: адноўленыя гарадскія дамы і некалькі новых будынкаў, дарагіх як дзярмо, і нават Starbucks. Чортава адрозніваецца ад змрочнай, мітуслівай зоны баявых дзеянняў, якой была Hell's Kitchen да сямідзесятых гадоў.
  ТГ, тоўсты ірландзец гадоў трыццаці, сядзеў за сталом у куце з трыма-чатырма сваімі прыяцелямі.
  «Гэта Лайм-Рыкі», — крыкнуў ТГ, не п'яны, не цвярозы — такім, якім ён звычайна выглядаў. Чалавек шмат выкарыстоўваў мянушкі, якія, здавалася, лічыў мілымі, але заўсёды раздражнялі суразмоўцу ў асноўным з-за таго, як ён гэта казаў, а не столькі праз самі імёны. Маўляў, Рыкі нават не ведаў, што такое Лайм-Рыкі, які-небудзь напой ці нешта падобнае, але насмешлівы тон у голасе ТГ быў прыніжэннем. Тым не менш, трэба было мець вялікія нахабствы, каб сказаць што-небудзь у адказ гэтаму псіхічнаму ірландцу.
  «Гэй», — сказаў Рыкі, падыходзячы да стала ў куце, які быў падобны на офіс TG.
  «На чорта ты быў?» — спытаў Т.Г., кінуўшы цыгарэту на падлогу і камячачы яе пад ботам.
  «У Хані».
  «Што робіш, Лайм Рыкі?» Расцягванне мянушкі.
  "Палірую ручку", - адказаў Рыкі фальшывай брогай. Шмат разоў ён казаў такія рэчы, нібы прыніжаючы сябе перад TG і яго камандай. Ён не хацеў, не любіў. Проста здарылася. Заўсёды задаваўся пытаннем, чаму.
   «Ты маеш на ўвазе паліраваць ручку нейкага алтарніка », — зароў ТГ. Больш цвярозыя ў экіпажы засмяяліся.
  Рыкі атрымаў Гінэса. Яму гэта вельмі не падабалася, але ТГ аднойчы сказаў, што сапраўдныя мужчыны п'юць толькі гэта і віскі. І, паколькі яго называлі тоўстым, ён меркаваў, што ад гэтага ён патаўсцее. Усё жыццё імкнуўся стаць больш. Ніколі не атрымліваецца.
  Рыкі сеў за стол, на якім былі шнары ад нажоў і слядоў ад цыгарэтных апёкаў. Ён кіўнуў на каманду TG, паўтузіна няўдачнікаў, якія працавалі на таргах, на складах, накшталт тусаваліся. Адзін быў настолькі п'яны, што не мог засяродзіцца і працягваў расказваць анекдот, забыўшыся на паўдарозе. Рыкі спадзяваўся, што хлопца не званітуе, перш чым ён дабярэцца да туалета, як учора.
  ТГ гамоніў далей, у сваёй вясёла-зластай форме абражаў некаторых з людзей за сталом і пагражаў хлопцам, якіх тут не было.
  Рыкі проста сядзеў за сталом, еў арахіс і смактаў свой стаут са смакам саладкакораня, і прымаў абразы, калі яны былі накіраваны на яго. У асноўным ён думаў пра Гардзіна і лодкі.
  Т. Г. пацёр свой круглы, скалісты твар і кучаравыя руда-каштанавыя валасы. Ён выплюнуў: «І, хрэн мяне, негр уцёк».
  Рыкі было цікава, які негр? Ён думаў, што звяртаў увагу, але часам думкі TG ішлі сваім шляхам і пакідалі вас ззаду.
  Аднак ён бачыў, што ТГ засмучаны, і таму Рыкі спагадліва прамармытаў: «Гэты мудак».
  «Чалавек, я бачу яго, я вынясу гэтага хуесоса так хутка.» Ён гучна пляснуў у далоні, ад чаго некалькі членаў экіпажа заміргалі вачыма. П'яны ўстаў і, хістаючыся, пайшоў у бок мужчынскага туалета. Здавалася, на гэты раз у яго ўсё атрымаецца.
  «Ён быў побач?» – спытаў Рыкі.
  TG адрэзаў: «Яго чорны зад у Бафала. Я толькі што сказаў вам гэта. На хрэн ты пытаешся, ці ён тут?»
  - Не, я не тут, - хутка сказаў Рыкi. «Я маю на ўвазе, вы ведаеце, вакол .»
  «О, так», — сказаў ТГ, кіўнуўшы, нібы ўлавіўшы нейкі іншы сэнс. «Вядома. Але гэта мне не дапамагае. Я бачу яго, ён адзін мёртвы негр.
  - Бафала, - паківаў галавой Рыкі. «Хрыстос». Ён паспрабаваў слухаць больш уважліва, але ў асноўным ён думаў пра афёру з лодкай. Так, той Гардзіна прыдумаў бы добры варыянт. І чалавек, зарабіўшы сто тысяч за адзін раз (ён і TG ніколі не набліжаліся да гэтага).
  Рыкі зноў паківаў галавой. Ён уздыхнуў. «Я наважыўся пайсці ў Бафала і сам дастаць яго чорны азадак».
  «Ты чалавек, Лайм Рыкі. Ты чортавы чалавек». І ТГ зноў пачаў балаганіць.
  Ківаючы, утаропіўшыся ў неп'яныя і не цвярозыя вочы ТГ, Рыкі задаваўся пытаннем: колькі спатрэбіцца, каб вырвацца з пякельнай кухні? Прэч ад з'едлівых былых жонак, нахабнага дзіцяці, ад TG і ўсіх такіх мудакоў-няўдачнікаў, як ён. Можа, паехаць у Фларыду, адкуль быў родам Гардзіна. Магчыма, гэта было б для яго месца. На розных афёрах, якія яны з Т.Г. Нічога там пашарпанага. Але, чувак, калі б ён падмануў толькі двух-трох хлопцаў здзелка з лодкай, ён мог сысці з пяць разоў больш.
  Не стаў бы яго назаўжды, але гэта было б пачаткам. Чорт вазьмі, Фларыда была поўная багатых, старых людзей, большасць з іх дурныя, якія толькі і чакалі, каб аддаць свае грошы гульцу, які меў належнае права.
  Кулак, які сутыкнуўся з яго рукой, разбіў мару. Ён прыкусіў унутраную частку шчакі і паморшчыўся. Ён злосна зірнуў на ТГ, якая толькі засмяялася. «Такім чынам, Лайм Рыкі, ты ідзеш да Лявона, ці не так? У суботу."
  «Я не ведаю».
  Дзверы адчыніліся, і ўвайшоў нейкі прыезжы. Старэйшы хлопец, гадоў пяцідзесяці, апрануты ў смуглыя штаны без пояса, у белай кашулі і сінім пінжаку, з шнурком на шыі, які трымаў значок з'езду, AOFM, што заўгодна быў.
  Асацыяцыя . . . Рыкі прыжмурыўся. Асацыяцыя гвалтоўных тхароў.
  Ён засмяяўся з уласнага жарту. Ніхто не заўважыў. Рыкі паглядзеў на турыста. Такога ніколі не здаралася, калі бачыць вылюдкаў у тутэйшым бары. Але потым канферэнц-цэнтр прайшоў у некалькіх кварталах на поўдзень, і пасля гэтага Таймс-сквер ператварыўся ў Дыснэйлэнд. Раптам Hell's Kitchen ператварыліся ў White Plains і Paramus, а чортавыя япі і турысты ўзялі верх.
  Мужчына міргнуў, вочы прывыклі да цемры. Ён замовіў віно — ТГ хмыкнуў, тут віно? — і адразу выпіў палову. У хлопца павінны былі быць грошы. На ім быў Rolex, і яго адзенне было дызайнерскім дзярмом. Мужчына павольна азірнуўся, і гэта нагадала Рыкі тое, як людзі ў заапарку глядзяць на жывёл. Ён раззлаваўся і атрымаў асалоду ад кароткай фантазіі выцягваючы задніцу хлопца на вуліцу і стукаючы яго, пакуль ён не аддаў гадзіннік і кашалёк.
  Але, вядома, не стаў бы. TG і Рыкі не былі такімі; яны трымаліся далей ад разбітых галоў. О, некалькі разоў хто-небудзь моцна аблажаўся - яны білі студэнта, калі ён замахнуўся на TG падчас афёры, і Рыкі рэзаў твар нейкаму шпіку, які зняў тысячу даляраў з іх грошы. Але правіла заключалася ў тым, што вы не прымушалі людзей цячы кроў, калі маглі гэтага пазбегнуць. Калі б марка губляла толькі грошы, часта ён маўчаў пра гэта, а не стаў публічна і выглядаў чортавым ідыётам. Але калі яны пацярпелі, часцей за ўсё ён звяртаўся ў паліцыю.
  «Ты са мной, Лайм Рыкі?» TG адрэзаў: «Ты пайшоў у свой ёбаны свет».
  «Проста думаю».
  «Ах, думаю. Добра. Ён думае. «Наконт тваёй алтарнай сукі?»
  Рыкі перадражніў драчэнне. Зноў апускаючы сябе. Цікава, чаму ён гэта зрабіў. Ён зноў зірнуў на турыста. Мужчына шаптаў з бармэнам, які перахапіў позірк Рыкі і падняў галаву. Рыкі адштурхнуўся ад стала TG і падышоў да бара, яго боты гучна грукалі па драўлянай падлозе.
  "Што?"
  «Гэты хлопец з іншага горада».
  Турыст паглядзеў на Рыкі адзін раз, потым уніз на падлогу.
  «Няма лайна». Рыкі закаціў вочы на бармэна.
  - Аёва, - сказаў чалавек.
  Дзе была Аёва? Рыкі падышоў бы блізка заканчваў сярэднюю школу і меў добрыя вынікі па некаторых прадметах, але геаграфія надакучыла яму да вар'яцтва, і ён ніколі не звяртаў увагі на ўроках.
  Бармэн сказаў: «Ён казаў мне, што ў горадзе на канферэнцыі ў Javits».
  Ён і здзекі з тхароў. . .
  «І . . .” — сціх голас бармэна, зірнуўшы на турыста. «Ну, чаму б вам не сказаць яму?»
  Мужчына зрабіў яшчэ адзін глыток віна. Рыкі паглядзеў на сваю руку. Не толькі Rolex, але і залаты пярсцёнак на мезенец з вялікім дыяментам.
  «Так, чаму ты мне не кажаш?»
  Турыст зрабіў - сцішаным шэптам.
  Рыкі прыслухаўся да яго слоў. Калі стары скончыў, Рыкі ўсміхнуўся і сказаў: «Гэта ваш шчаслівы дзень, містэр».
  Думаючы: Мае таксама.
  
  Праз паўгадзіны Рыкі і турыст з Аёвы стаялі ў брудным вестыбюлі Брэдфард Армс, побач са складам на Адзінаццатай авеню і Пяцідзесятай вуліцы.
  Рыкі знаёміў. «Гэта Дарла».
  «Прывітанне, Дарла».
  Залаты зуб ззяў, як зорка, у шырокай усмешцы Дарлы. «Як справы, дарагая? Як цябе завуць?»
  «Гм, Джэк».
  Рыкі адчуў, што замест гэтага ён ледзь не выдумаў «Джона», што было б вельмі смешна ў гэтых абставінах.
  «Прыемна пазнаёміцца, Джэк». Дарла, чыё сапраўднае імя было Ша'кетт Грылі, была шасці футаў ростам, прыгожая і падобная на целасклад мадэль узлётна-пасадачнай паласы. Яшчэ тры гады таму яна таксама была мужчынам. Турыст з Аёвы гэтага не ўхапіў, а можа, і ўхапіў, і гэта яго ўзбудзіла. Ва ўсякім разе, яго позірк, як язык, лапаў яе цела.
  Джэк зарэгістраваў іх, заплаціўшы за тры гадзіны наперад.
  Тры гадзіны? - падумаў Рыкі. Такі стары пердун? Бог з ім.
  «Цяпер вам усім весела», - сказаў Рыкі з акцэнтам быдла. Ён вырашыў, што Аёва, верагодна, дзесьці на поўдні.
  
  Дэтэктыў Роберт Шэффер мог бы быць вядучым аднаго з тых шоу Fox або паліцэйскіх хуткай дапамогі. Ён быў высокі, сівавалосы, прыгожы, можа, нейкі даўгаваты. Ён быў дэтэктывам паліцыі Нью-Ёрка амаль дваццаць гадоў.
  Шэфер і яго партнёр ішлі па брудным калідоры, які смярдзеў потам і лізолам. Напарнік паказаў на дзверы і прашаптаў: «Вось і ўсё». Ён дастаў нешта падобнае на электронны стетоскоп і павёў датчыкам па струпастым дрэве.
  «Чуеш што-небудзь?» - таксама ціхім голасам спытаў Шэфер.
  Джоі Бернбаўм, партнёр, павольна кіўнуў, падняўшы палец. Значыць чакаць.
  А потым кіўок. «Ідзі».
  Шэфер выцягнуў з кішэні адмычны ключ і, дастаўшы пісталет, адамкнуў дзверы і ўвайшоў унутр.
  «Міліцыя! Ніхто не рухаецца!»
  Бернбаўм рушыў услед з аўтаматам у руках.
  На тварах двух людзей, якія знаходзіліся ўнутры, быў аднолькавы выраз шоку ад рэзкага ўваходу, хоць гэта толькі на твары пульхнага белага мужчыны сярэдніх гадоў, які сядзеў без кашулі на ложку, шок імгненна змяніўся жахам і жахам. У яго была татуіроўка корпуса марской пяхоты на яго тоўстым плечы, і ён, верагодна, быў даволі жорсткім у свой час, але цяпер яго вузкія, бледныя плечы апусціліся, і ён выглядаў так, быццам збіраецца заплакаць. «Не, не, не. . .”
  "О, чорт вазьмі", сказала Дарла.
  «Заставайся там, дзе ты, мілая. Цішэй."
  «Як, чорт вазьмі, ты мяне знайшоў? Той маленькі прыдурак унізе за сталом, ён дае мне капейкі? Я гэта ведаю. Я памачуся на гэтага хлопчыка ў наступны раз, калі ўбачу яго. Я...»
  «Ты нічога не зробіш, акрамя як заткніся», - адрэзаў Бернбаўм. З гета акцэнтам ён дадаў саркастычны: «Ёй, зразумела, сяброўка?»
  «Чалавек о, чалавек». Дарла паспрабавала вычарпаць яго позіркам. Ён толькі засмяяўся і надзеў на яе кайданкі.
  Шэфер адклаў пісталет і сказаў чалавеку: «Дай мне паглядзець пасведчанне».
  «О, калі ласка, афіцэр, паслухайце, я не…»
  «Пасведчанне асобы?» - сказаў Шэфер. Ён быў ветлівы, як заўсёды. Калі ў вас быў значок у кішэні і вялікі ебаны пісталет на сцягне, вы маглі дазволіць сабе паводзіць сябе цывілізавана.
  Мужчына выцягнуў са штаноў свой тоўсты кашалёк і працягнуў яго афіцэру, які зачытаў пасведчанне. "Спадар. Шэлбі, гэта ваш цяперашні адрас? У Дэ-Мойне?»
  Дрыготкім голасам ён сказаў: «Так, сэр».
  «Добра, ты арыштаваны за падбухторванне да прастытуцыі». Ён дастаў свае манжэты з трымальніка.
  «Нічога супрацьзаконнага я сапраўды не рабіў. Гэта было проста. . . гэта было толькі спатканне».
   «Сапраўды? Тады што гэта?» Дэтэктыў падняў стос грошай, які ляжаў на тумбачцы з какамі. Чатырыста баксаў.
  «Я-я проста падумаў. . .”
  Мозг старога працаваў хутка, гэта было відавочна. Шэферу было цікава, якую апраўданне ён прыдумае. Ён чуў іх усіх.
  «Проста каб паесці і выпіць».
  Гэта быў новы. Шэфер паспрабаваў не засмяяцца. Вы выдаткуеце чатырыста баксаў на ежу і выпіўку ў гэтым раёне, вы маглі б дазволіць сабе вечарынку, дастаткова вялікую для пяцідзесяці дарлас.
  «Ён плаціць табе за сэкс?» - спытаў Шэфер у Дарлы.
  Яна скрывілася.
  «Хлусіш, дзетка, сама ведаеш, што з табой будзе. Вы са мной шчыры, я скажу слова».
  «Ты таксама прыдурак», - адрэзаў яна. «Добра, ён плаціць мне за кругасветку».
  «Не. . .” Шэлбі на імгненне запярэчыў, але потым здаўся і апусціўся яшчэ ніжэй. «О, Хрыстос, што мне рабіць? Гэта заб'е маю жонку. . . і мае дзеці. . .” Ён падняў панічныя вочы. «Мне давядзецца сесці ў турму?»
  «Гэта справа пракурора і суддзі».
  «Навошта, чорт вазьмі, я гэта зрабіў?» - прастагнаў ён.
  Шэфер уважліва агледзеў яго. Праз некаторы час ён сказаў: «Вядзі яе ўніз».
  Дарла агрызнулася: «Эй, ты, таўстуна, трымай свае ебаныя рукі прэч ад мяне».
  Бернбаўм зноў засмяяўся. «Гэта азначае, што ты больш не мая дзяўчына?» Ён схапіў яе за руку і вывеў на вуліцу. Дзверы зачыніліся.
   «Паслухайце, дэтэктыў, гэта не тое, што я нікога абакраў. Гэта было бяскрыўдна. Ведаеце, без ахвяр».
  «Гэта ўсё роўна злачынства. А хіба вы не ведаеце пра СНІД, гепатыт?»
  Шэлбі зноў паглядзеў уніз. Ён кіўнуў. - Так, - прашаптаў ён.
  Усё яшчэ трымаючы наручнікі, Шэфер уважліва паглядзеў на чалавека. Ён сеў на рыпучае крэсла. «Як часта вы бываеце ў горадзе?»
  «У Нью-Ёрк?»
  «Так».
  «Раз на год, калі ў мяне канферэнцыя ці сустрэча. Мне гэта заўсёды падабаецца. Вы ведаеце, што яны кажуць: «Гэта прыемнае месца для наведвання». Яго голас сціх, магчыма, ён думаў, што астатняя частка той старой пілы — «але ты не хацеў бы там жыць» — абразіць паліцэйскага.
  Шэфер спытаў: "Такім чынам, у вас зараз канферэнцыя?" Выцягнуў з мужчынскай кішэні значок, прачытаў.
  «Так, сэр, гэта наша штогадовая выстава. У Явітаў. Вытворцы вулічнай мэблі».
  «Гэта ваша лінія?»
  «У мяне аптовы бізнес у Аёве».
  «Так? Паспяховы?»
  «Нумар адзін у дзяржаве. Фактычна па ўсёй вобласці». Ён сказаў гэта сумна, а не з гонарам, мабыць, думаючы пра тое, колькі кліентаў ён страціць, калі даведаюцца пра яго арышт.
  Шэфер павольна кіўнуў. Нарэшце ён зняў кайданкі.
  Вочы Шэлбі звузіліся, назіраючы за гэтым.
  «Вы калі-небудзь рабілі што-небудзь падобнае раней?»
   Ваганне. Ён вырашыў не хлусіць. "У мяне ёсць. Так, сэр».
  «Але ў мяне такое адчуванне, што ты больш не збіраешся».
  «Ніколі. Абяцаю. Я засвоіў свой урок».
  Настала доўгая паўза.
  «Устань».
  Шэлбі міргнуў і зрабіў тое, што яму загадалі. Ён нахмурыўся, калі паліцэйскі пагладзіў яго па штанах і пінжаку. Хлопец не апрануў кашулю, і Шэфер быў на 99 працэнтаў упэўнены, што мужчына законны, але павінен быў пераканацца, што правадоў няма.
  Дэтэктыў кіўнуў у бок крэсла, і Шэлбі села. У вачах бізнэсоўца было відаць, што цяпер ён здагадваецца, што адбываецца.
  "У мяне ёсць для вас прапанова", - сказаў Шэфер.
  «Прапанова?»
  Мент кіўнуў. "Добра. Я перакананы, што вы больш гэтага не зробіце».
  «Ніколі».
  «Я мог бы адпусціць цябе з папярэджаннем. Але праблема ў тым, што сытуацыя была выкліканая».
  «Выклікалі?»
  «Віцэ-паліцэйскі на вуліцы выпадкова ўбачыў, як вы зайшлі ў гатэль з Дарлай — мы ўсё пра яе ведаем. Ён далажыў, і мяне выслалі. Па інцыдэнце ёсць дакументы».
  "Маё імя?"
  «Не, на дадзены момант проста John Doe. Але ёсць справаздача . Я мог бы зрабіць так, каб гэта сышло, але для гэтага трэба было б папрацаваць, і гэта была б рызыка».
  Шэлбі ўздыхнула, кіўнуўшы з грымасай, і адкрыла таргі.
  Гэта быў не вельмі аўкцыён. Шэлбі працягваў кідаць лічбы, і Шэфер працягваў падымаць вялікі палец, яшчэ, яшчэ. . . . Нарэшце, калі ўзрушаны чалавек дасягнуў 150 000 долараў, Шэффер кіўнуў.
  «Хрыстос».
  Калі TG і Рыкі Келехер патэлефанавалі, каб сказаць, што ён знайшоў турыста, які махляваў, Рыкі сказаў яму, што адзнака можа быць шасцізначнай. Гэта было так далёка ад той лігі дурных міксаў, што Шэферу прыйшлося засмяяцца. Але, вядома, ён павінен быў аддаць належнае панку за тое, што ён выбраў знак з вялікімі грашыма.
  Шэлбі разгромлена спытаў: «Ці магу я даць табе чэк?»
  Шэфер засмяяўся.
  «Добра, добра. . . але мне спатрэбіцца некалькі гадзін».
  «Сёння вечарам. Восем». Дамовіліся аб месцы сустрэчы. «Вадзіцельскае пасведчанне пакіну. І доказы». Ён падняў грошы са стала. «Паспрабуеш прапусціць, я вышлю ордэр на арышт і адпраўлю яго ў Дэ-Мойн. Яны вас выдадуць, і тады гэта будзе сур'ёзнае злачынства. Вы будзеце працаваць у рэжыме рэальнага часу».
  «О, не, сэр. Я атрымаю грошы. Кожную капейку». Шелби паспешліва апрануўся.
  «Выйдзі праз службовыя дзверы ззаду. Я не ведаю, дзе віцэ-паліцэйскі».
  Турыст кіўнуў і шугануў з пакоя.
  У вестыбюлі каля ліфта дэтэктыў знайшоў Бернбаўма і Дарлу, якія разам курылі.
  «Дзе мае грошы?» - запатрабавала прастытутка.
  Шэфер перадаў ёй дзвесце канфіскаваных грошай. Яны з Бернбаўмам падзялілі астатняе: сто пяцьдзесят для Шэфера, пяцьдзесят для яго партнёра.
   «Ты возьмеш выхадны пасля абеду, сяброўка?» - спытаў Бернбаўм у Дарлы.
  «Я? Чорт вазьмі, не, мне трэба працаваць». Яна зірнула на грошы, якія даў ёй Шэфер. «Прынамсі, пакуль вы, мудакі, не пачнеце плаціць мне за тое, што я не раблю, як я зарабляю ».
  
  Шэфер увайшоў у бар Мака, рэзкі ўваход, які вельмі хутка змяніў курс як мінімум паловы размоў, якія адбываліся ўнутры. Безумоўна, ён быў хітрым паліцэйскім, але ён усё яшчэ быў паліцэйскім, і размова адразу перайшла ад здзелак, махлярства і наркотыкаў да спорту, жанчын і працы. Шэфер засмяяўся і пайшоў праз пакой. Ён апусціўся ў пустое крэсла за сталом са шрамамі і прамармытаў TG: «Прынясі мне піва». Шэфер - адзіны ў сусвеце, каму гэта ўдалося сысці з рук.
  Калі квас прыйшоў, ён нахіліў шклянку Рыкі. «Вы нас добра злавілі. Ён пагадзіўся на сто пяцьдзесят».
  «Няма лайна», — сказаў ТГ, падняўшы чырвоныя бровы. (Шэфер атрымаў палову, а Рыкі і ТГ падзялілі астатняе пароўну.)
  TG спытаў: «Адкуль ён гэта бярэ?»
  "Я не ведаю. Яго праблема».
  Рыкі прыжмурыўся. «Пачакай. Я таксама хачу гадзіннік».
  «Глядзець?»
  «Стары хлопец. У яго быў Rolex. Я хачу гэта."
  Дома ў Шэфера быў тузін Ролексаў, якія ён за гэтыя гады зняў адзнакі і падазрэнні. Другога яму не трэба было. «Хочаш гадзіннік, ён аддасць гадзіннік. Ён клапоціцца толькі аб тым, каб яго жонка і кліенты не даведаліся, што ён задумаў».
   «Што такое корнпон?» – спытаў Рыкі.
  — Пачакай, — прарыкнуў ТГ. «Хто атрымае гадзіннік, гэта я».
  "Ніякім чынам. Я першы ўбачыў. Гэта я яго абраў».
  - Мой гадзіннік, - перапыніў яго тоўсты ірландзец. «Магчыма, у яго ёсць заціск для грошай ці нешта такое, што вы можаце мець. Але я атрымліваю чортавы Rolex».
  «Ні ў каго няма заціскаў для грошай», - сцвярджаў Рыкі. «Я нават не хачу чортава заціску для грошай».
  «Слухай, маленькі Лайм Рыкі», - прамармытаў ТГ. "Гэта маё. Прачытай мае вусны».
  «Божа, вы двое як дзеці», — сказаў Шэфер, глытаючы піва. «Ён сустрэне нас сёння ў восем вечара насупраць пірса сорак шосты». Трое мужчын рабілі такую ж афёру або яе варыянты на працягу некалькіх гадоў, але ўсё яшчэ не давяралі адзін аднаму. Дамова была ў тым, што яны ўсе пайшлі разам, каб забраць грошы.
  Шэфер асушыў піва. «Да сустрэчы, хлопцы».
  Пасля таго, як дэтэктыў сышоў, яны некалькі хвілін назіралі за гульнёй, калі TG прымушаў хлопцаў рабіць стаўкі, хаця гэта была чацвёртая чвэрць і Чыкага не магло вярнуцца. Нарэшце Рыкі сказаў: «Я пайду ненадоўга».
  «Што, цяпер я твая ебаная няня? Хочаш ісці — ідзі». Хаця ён усё яшчэ казаў, што Рыкі быў поўным ідыётам, бо прапусціў канец гульні, да якой заставалася ўсяго восем хвілін.
  Як толькі Рыкі падышоў да дзвярэй, TG гучна крыкнуў: «Гэй, Лайм-Рыкі, мой Ролекс? Гэта золата?»
  Проста каб быць прыдуркам.
  
   У маладосці Боб Шэффер хадзіў няшмат. Ён расследаваў сотню злачынстваў, правёў тысячу махлярстваў на Манхэтэне і ў Брукліне. Усё гэта азначала, што ён навучыўся выжываць на вуліцы.
  Цяпер ён адчуў пагрозу.
  Ён ішоў, каб набраць кока-колы ў хлопца, які працаваў з газетнага кіёска на Дзевятай і Пяцьдзесят пятай, і зразумеў, што чуе тыя самыя крокі апошнія пяць ці шэсць хвілін. Дзіўны скрып. Нехта сачыў за ім. Ён спыніўся, каб запаліць цыгарэту ў дзвярах і паглядзеў на адлюстраванне ў вітрыне. Вядома, ён убачыў чалавека ў танным шэрым касцюме, у пальчатках, прыкладна ў трыццаці футах ззаду. Хлопец на хвіліну спыніўся і зрабіў выгляд, што глядзіць у вітрыну.
  Шэфер не пазнаў хлопца. За гэтыя гады ён нажыў шмат ворагаў. Той факт, што ён быў паліцэйскім, даваў яму некаторую абарону — рызыкоўна забіваць нават крыўду, — але там было шмат вар'ятаў.
  Ідучы далей. Працягнуў хвост уладальнік скрабкі. Погляд у люстэрка задняга віду аўтамабіля, прыпаркаванага побач, заўважыў, што мужчына набліжаецца, але рукі трымаюць на баках, а не да зброі. Шэфер дастаў свой мабільны тэлефон і зрабіў выгляд, што тэлефануе, каб даць сабе нагоду затармазіць і не выклікаць у хлопца падазрэнняў. Яго другая рука слізганула ў куртку і дакранулася да ручкі храмаванага 9-міліметровага аўтаматычнага пісталета SIG-Sauer.
  На гэты раз хлопец не стаў тармазіць.
  Шэфер пачаў маляваць.
  Затым: «Дэтэктыў, не маглі б вы пакласці трубку?»
   Шэфер павярнуўся, міргнуў. Пераследнік трымаў у руках залаты шчыт паліцыі Нью-Ёрка.
  На хрэн гэта? Шэфер падумаў. Ён расслабіўся, але не моцна. Зачыніў тэлефон і апусціў яго ў кішэню. Адпусці яго зброю.
  «Хто вы?»
  Чалавек, холадна паглядзеўшы на Шэфера, дазволіў яму зірнуць на пасведчанне асобы побач са шчытом.
  Шэффер падумаў: «Хрэн мяне». Хлопец быў з аддзела ўнутраных спраў — хлопцы, якія высочвалі карупцыянераў.
  Тым не менш Шэффер працягваў наступ. «Што ты робіш за мной?»
  «Я хацеў бы задаць вам некалькі пытанняў».
  «Што гэта ўсё?»
  «Расследаванне, якое мы праводзім».
  «Прывітанне», — з'едліва сказаў Шэфер. «Я як бы зразумеў гэта. Дайце мне некаторыя чортавыя падрабязнасці».
  «Мы вывучаем вашу сувязь з пэўнымі асобамі».
  ««Некаторыя асобы». Ведаеце, не ўсе мянты павінны размаўляць як мянты».
  Адказу няма.
  Шэфер паціснуў плячыма. «У мяне ёсць «сувязі» з вялікай колькасцю людзей. Можа, ты думаеш пра мае стукачы. Я трымаюся з імі. Яны кормяць мяне добрай інфармацыяй».
  «Так, ну, мы думаем, што яны могуць вас карміць іншымі рэчамі. Нейкія каштоўныя рэчы». Ён зірнуў на сцягно Шэфера. «Я папрашу ў цябе зброю».
  «Хрэн гэта».
  «Я стараюся трымаць гэта стрымана. Але вы не супрацоўнічаеце, Я паклічу, і мы адвязем вас у цэнтр горада. Тады ўсё будзе публічна».
  Нарэшце Шэфер зразумеў. Гэта была пераборка — толькі на гэты раз ён быў на баку. І яго ашукалі МУС, ня менш. Гэта было амаль смешна, IAD таксама.
  Шэфер адмовіўся ад стрэльбы.
  «Давайце пагаворым сам-насам».
  Колькі гэта павінна было яму каштаваць? — здзівіўся ён.
  Паліцэйскі IAD кіўнуў у бок ракі Гудзон. «У той бок».
  - Пагавары са мной, - сказаў Шэфер. «Я маю права ведаць, што гэта такое. Калі нехта сказаў вам, што мяне бяруць, гэта лухта. Той, хто сказаў, што гэта працуе пад нейкім вуглом ". Ён быў не такі гарачы, як гучаў; усё гэта было часткай перамоваў.
  Паліцэйскі IAD сказаў толькі: «Працягвай ісці. Там." Ён выцягнуў цыгарэту і закурыў. Прапанаваў адзін Шэферу. Узяў, а хлопец яму запаліў.
  Потым Шэфер застыў. Ён узрушана міргаў вачыма, утаропіўшыся на запалкі. Назва на іх была карчма McDougall's. Афіцыйная назва Mack's—TG's тусоўка. Ён зірнуў на вочы хлопца, якія расплюшчыліся ад яго памылкі. Божа, ён не быў паліцэйскім. Пасведчанне асобы і бэйдж былі фальшывымі. Ён быў наёмным забойцам, які працаваў на TG, які збіраўся яго падстрыгчы і спагнаць з турыста цэлых сто пяцьдзесят гігантаў.
  «Бля, - прамармытаў фальшывы паліцэйскі. Ён выцягнуў з кішэні рэвальвер і адштурхнуў Шэфера ў суседні завулак.
  - Слухай, дружа, - прашаптаў Шэфер, - у мяне ёсць добрыя грошы. Колькі б вам ні заплацілі, я буду...
  «Заткніся». У руках у пальчатках хлопец памяняў стрэльбу на ўласны пісталет Шэфера і ўпіхнуў вялікі храмаваны кавалак у шыю дэтэктыва. Потым фальшывы паліцэйскі выцягнуў з кішэні паперку і засунуў яе ў куртку дэтэктыва. Ён нахіліўся наперад і прашаптаў: «Вось паведамленне, мудак: два гады TG усё наладжваў, рабіў усю працу, а ты бярэш палову грошай. Вы трахаліся не з тым мужчынам».
  «Гэта лухта», — адчайна закрычаў Шэфер. «Я яму патрэбны! Ён не мог зрабіць гэта без паліцэйскага! Калі ласка...
  - Да пабачэння... - Ён паднёс пісталет да скроні Шэфера.
  «Не рабі гэтага! Калі ласка, чалавек, не!»
  З вусця завулка пачуўся крык. "О Божухна." Жанчына сярэдніх гадоў стаяла ў дваццаці футах ад іх і глядзела на мужчыну з пісталетам. Яе рукі былі да рота. «Хто-небудзь, выклікайце міліцыю!»
  Увага забойцы была прыкавана да жанчыны. Шэфер штурхнуў яго ў цагляную сцяну. Перш чым ён паспеў апамятацца і стрэліць, дэтэктыў хутка пабег па завулку.
  Ён пачуў, як мужчына крыкнуў: «Чорт вазьмі!» і пачаць за ім. Але Hell's Kitchen была паляўнічым угоддзям Боба Шэфера, і за пяць хвілін дэтэктыў прамчаўся праз дзясяткі завулкаў і вулачак і страціў забойцу. Зноў апынуўшыся на вуліцы, ён спыніўся, выцягнуў з кабуры на шчыкалатцы запасны пісталет і сунуў яго ў кішэню. Ён адчуў зморшчыну паперы — тое, што яму падклаў хлопец. Гэта была фальшывая перадсмяротная запіска, у якой Шэффер прызнаўся, што ён займаўся гадамі і больш не можа браць на сябе віну. Ён павінен быў пакончыць з усім.
  Што ж, падумаў ён, гэта часткова правільна.
  Адна рэч павінна была па-чартоўску скончыцца.
  
  Кураючы, застаючыся ў цяні завулка, Шэферу прыйшлося чакаць ля Mack's пятнаццаць хвілін, перш чым з'явіўся Т. Г. Рэйлі. Вялікі чалавек, які рухаўся, як няўрыдлівы мядзведзь, быў адзін. Ён азірнуўся, не ўбачыўшы паліцая, і павярнуў на захад.
  Шэфер даў яму паўблока, а потым рушыў услед.
  Ён трымаўся на адлегласці, але калі вуліца апусцела, ён нацягнуў пальчаткі і пашукаў у кішэні пісталет, які толькі што дастаў са свайго стала. Шмат гадоў таму ён купіў яго на вуліцы — халодную стрэльбу без рэгістрацыйнага нумара на рамцы. Схапіўшы зброю, ён хутка падняўся ззаду вялікага ірландца.
  Памылка многіх стралкоў падчас роліка заключаецца ў тым, што яны адчуваюць, што павінны пагаварыць са сваёй ахвярай. Шэфер успомніў нейкі стары вестэрн, дзе гэты хлопец высочвае стралка, які забіў яго бацьку. Хлопец трымае на ім пісталет і тлумачыць, чаму ён памрэ, ты забіў майго бацьку, бля, бля, бля, і стралок атрымлівае сумны выгляд, дастае схаваны пісталет і зносіць дзіцяці прэч. Ён глядзіць на цела і кажа: «Будзеш гаварыць, гаварыць. Будзеш страляць, страляць».
  Што і зрабіў Роберт Шэффер.
  TG напэўна нешта чуў. Ён пачаў круціцца. Але перш чым ён нават заўважыў дэтэктыва, Шэффер прыпаркаваў два патроны ў патыліцу таўстуна. Ён упаў, як мяшок з пяском. Ён кінуў пісталет на тратуар — ён ніколі не дакранаўся да яго голымі рукамі — і, апусціўшы галаву, прайшоў міма яго, наехаў на Дзесятую авеню і павярнуў на поўнач.
  Будзеш страляць, страляць.
  Амін . . .
  
  Спатрэбіўся толькі адзін позірк.
  Гледзячы ў вочы Рыкі Келехеру, Шэффер вырашыў, што ён не ўдзельнічаў у спробе ўдару.
  Маленькі дурнаваты хлопец з бруднымі валасамі і дзёрзкім тварам падышоў да таго месца, дзе Шэфер стаяў, абапёршыся аб сцяну, заклаўшы руку ў паліто каля свайго новага аўтамата. Але няўдачнік не міргнуў вокам, не выявіў ні найменшага здзіўлення, што мянт яшчэ жывы. Дэтэктыў шмат гадоў апытваў падазраваных, і цяпер ён прыйшоў да высновы, што мудак нічога не ведаў пра спробу ўдару TG.
  Рыкі кіўнуў. «Гэй». Агледзеўшыся, спытаў: «Дык дзе ТГ? Ён сказаў, што прыйдзе рана».
  Нахмурыўшыся, Шэфер спытаў: «Вы не чулі?»
  «Чуць што?»
  «Чорт вазьмі, ты не зрабіў. Яго нехта падстрыг».
  «ТГ?»
  «Так».
  Рыкі толькі глядзеў і круціў галавой. «Ні ў якім разе. Я нічога пра гэта не чуў».
  «Толькі здарылася».
  «Хрыстос усемагутны», - прашаптаў чалавечак. «Хто гэта зрабіў?»
  «Пакуль ніхто не ведае».
  «Можа, той негр».
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  «Негр з Бафала. Або Олбані. Я не ведаю». Затым Рыкі прашаптаў: «Мёртвы. Я не магу ў гэта паверыць. Хто-небудзь яшчэ з экіпажа?»
  «Толькі ён, я думаю».
   Шэфер разглядаў хударлявага хлопца. Ну, так, ён выглядаў так, быццам не мог у гэта паверыць. Але, праўда, ён не выглядаў засмучаным. Што мела сэнс. TG наўрад ці быў сябрам Рыкі; ён быў п'яным хуліганам-няўдачнікам.
  Акрамя таго, у Hell's Kitchen жывыя, як правіла, забываліся пра мёртвых, пакуль іх целы не астылі.
  Нібы даказваючы гэта, Рыкі сказаў: «Дык як гэта паўплывае на нашу, ведаеце, дамоўленасць?»
  «Зусім не, што тычыцца мяне».
  «Я захачу яшчэ».
  «Я магу пайсці трэцім».
  «На хрэн трэцяе. Хачу палову».
  «Не магу зрабіць. Для мяне цяпер больш рызыкоўна».
  «Больш рызыкоўны? Чаму?»
  «Будзе расследаванне. Хтосьці можа знайсці што-небудзь у TG з маім імем. Давядзецца яшчэ далоні намазаць». Шэфер паціснуў плячыма. «Або ты можаш знайсці сабе іншага паліцэйскага, з якім будзеш працаваць».
  Быццам бы ў жоўтых старонках быў раздзел «Паліцэйскія, карупцыянеры».
  Дэтэктыў дадаў: «Дайце некалькі месяцаў, калі ўсё супакоіцца, тады я змагу падняць яшчэ некалькі балаў».
  «Да сарака?»
  «Так, да сарака».
  Маленькі чалавек спытаў: «Ці магу я атрымаць Rolex?»
  «У хлопца? Сёння вечарам?»
  «Так».
  «Вы сапраўды гэтага хочаце?»
  «Так».
  «Добра, гэта тваё».
  Рыкі паглядзеў на раку. Шэферу здалося, што на яго твары прабегла ледзь прыкметная ўсмешка.
   Некалькі хвілін яны стаялі моўчкі, і ў самы час з'явіўся турыст Шэлбі. Ён выглядаў напалоханым, пакрыўджаным і раззлаваным, што з'яўляецца чортава складанай камбінацыяй, каб патрапіць вам у твар адначасова.
  «У мяне ёсць», - прашаптаў ён. У яго руках не было нічога — ні партфеля, ні сумкі, — але Шэфер так доўга браў адкаты і хабары, што ведаў, што ў вельмі маленькі канверт можна змясціць шмат грошай.
  Якраз тое, што цяпер вырабляе Shelby. Змрочны турыст падсунуў яго Шэферу, які старанна пералічыў купюры.
  «Гадзіннік таксама». Рыкі ахвотна паказаў на запясце чалавека.
  «Мой гадзіннік?» Шэлбі сумеўся і, скрывіўшыся, працягнуў яго хударляваму чалавеку.
  Шэфер вярнуў турысту правы кіроўцы. Ён хутка паклаў яго ў кішэню і паспяшаўся на ўсход, несумненна, шукаючы таксі, якое давязе яго прама ў аэрапорт.
  Дэтэктыў засмяяўся сам сабе. Такім чынам, магчыма, у рэшце рэшт, Нью-Ёрк не такое прыемнае месца для наведвання.
  Мужчыны падзялілі грошы. Рыкі надзеў Rolex на запясце, але металічны раменьчык быў занадта вялікі і смешна боўтаўся. «Я адрэгулюю», — сказаў ён, кладучы гадзіннік у кішэню. «Яны могуць скараціць паласы, вы ведаеце. Нічога страшнага”.
  Яны вырашылі выпіць, каб адсвяткаваць, і Рыкі прапанаваў выпіць у Хані, бо яму трэба было з кімсьці сустрэцца там.
  Калі яны ішлі па авеню, блакітна-шэрым у вячэрнім святле, Рыкі зірнуў на ціхую раку Гудзон. «Праверце».
   Вялікая яхта плыла ў цёмнай вадзе на поўдзень.
  «Салодка», — сказаў Шэфер, любуючыся прыгожымі лініямі пасудзіны.
  Рыкі спытаў: «Дык чаму ж ты не хацеў увайсці?»
  "У?"
  «Здзелка з лодкай».
  "Га?"
  «Пра гэта Т.Г. Ён сказаў, што ты будзеш праходзіць».
  «Пра што, чорт вазьмі, ты кажаш?»
  «Справа з лодкай. З тым хлопцам з Фларыды».
  «Ён ніколі мне пра гэта нічога не казаў».
  «Гэты прыдурак». Рыкі паківаў галавой. «Быў некалькі дзён таму. Гэты хлопец вісіць у Ханні? Вось з ім я збіраюся сустрэцца. У яго ёсць сувязі ў Фларыдзе. Яго экіпаж учыняе гэтыя канфіскаваныя лодкі, перш чым яны ўвойдуць у канфіскаваны док.
  «DEA?»
  «Так. І берагавая ахова».
  Шэфер кіўнуў, уражаны планам. «Яны знікаюць раней, чым іх зарэгіструюць. Гэта нейкае разумнае дзярмо».
  «Я думаю аб тым, каб атрымаць адзін. Ён кажа мне, што я плачу яму, напрыклад, дваццаць гігантаў, і ў выніку ў мяне атрымліваецца лодка, якая каштуе ўтрая больш. Я думаў, вам будзе цікава».
  «Так, мне было б цікава». У Боба Шэфера было некалькі невялікіх лодак. Заўсёды хацеў па-сапраўднаму прыгожага. Ён спытаў: "У яго ёсць што-небудзь большае?"
  «Падумайце, ён толькі што прадаў пяцьдзесят футаў. Я бачыў гэта ў Бэттэры-парку. Гэта было салодка».
  «Пяцьдзесят футаў? Гэта лодка за мільён даляраў».
   «Ён сказаў, што гэта каштавала яго хлопцу ўсяго дзвесце ці нешта ў гэтым родзе».
  «Ісус. Гэты мудак, TG, ён ніколі не сказаў мне ні слова. Шэфер хаця б адчуў нейкае суцяшэнне , што панк з гэтага часу нікому нічога не скажа .
  Яны зайшлі да Ханрахана. Як звычайна, месца было амаль бязлюдным. Рыкі азіраўся. Хлопца з лодкі, відаць, яшчэ не было.
  Заказалі кацельшчыкі. Бразгалі чаркамі, выпівалі.
  Рыкі распавядаў старому бармэну пра забойства TG, калі ў Шэфера зазваніў мабільны тэлефон.
  «Шэфер тут».
  «Гэта Мэлоун з аддзела забойстваў. Вы чулі пра хіт TG Reilly?»
  «Так. Што з ім? Ёсць падказкі?» Сэрца моцна калацілася, Шэфер апусціў галаву і ўважліва прыслухаўся.
  «Не шмат. Але мы нешта пачулі і спадзяемся, што вы можаце нам дапамагчы. Вы ведаеце наваколле, так?»
  "Даволі добра."
  «Падобна на тое, адзін з хлопчыкаў TG кіраваў афёрай. Уцягнутыя некаторыя высокія паперы. Шэсць лічбаў. Мы не ведаем, ці мае гэта дачыненне да кліпа, але мы хочам з ім пагаварыць. Імя Рыкі Келехер. Вы яго ведаеце?»
  Шэфер зірнуў на Рыкі, які знаходзіўся ў пяці футах. Ён сказаў у трубку: «Не ўпэўнены. У чым махлярства?»
  «Гэты Келехер працаваў з кімсьці з Фларыды. Яны прыдумалі даволі хітры план. Прадаюць нейкаму няўдачніку канфіскаваную лодку, толькі што бывае, дык няма лодка. Гэта ўсё ўстаноўка. Потым, калі прыйшоў час дастаўкі, яны кажуць беднаму мудаку, што федэралы проста напалі на іх. Яму лепш забыць пра свае грошы, змоўкнуць і сысці ў зямлю».
  Гэты маленькі грэбаны прыдурак. . . . Рука Шэфера пачала дрыжаць ад злосці, калі ён глядзеў на Рыкі. Ён сказаў паліцэйскаму з аддзела забойстваў: «Даўно яго не бачыў. Але я распытаю”.
  «Дзякуй».
  Ён адключыўся і падышоў да Рыкі, які працаваў над другім півам.
  «Вы ведаеце, калі гэты хлопец прыедзе сюды?» — выпадкова спытаў Шэфер. «Хлопец?»
  «Павінна быць у любы час», - сказаў панк.
  Шэфер кіўнуў і адпіў свайго піва. Потым апусціў галаву і прашаптаў: «Той званок, які я толькі што атрымаў? Не ведаю, ці цікава вам, але гэта быў мой пастаўшчык. Ён толькі што атрымаў груз з Мексікі. Ён сустрэне мяне ў завулку праз некалькі хвілін. Гэта сапраўды добрае дзярмо. Ён аддасць яго нам за кошт. Вам цікава?»
  "Так, чорт вазьмі", - сказаў маленькі чалавек.
  Мужчыны выштурхнулі праз чорны ход у завулак. Дазволіўшы Рыкі апярэдзіць сябе, Шэфер нагадаў сабе, што пасля таго, як ён задушыў панка да смерці, ён павінен абавязкова дастаць з яго кішэні рэшту грошай на хабар.
  Ну, і гадзіннік таксама. Дэтэктыў вырашыў, што ў рэшце рэшт нельга мець занадта шмат Rolex.
  
  Дэтэктыў Роберт Шэффер атрымліваў асалоду ад гранд-мокко каля Starbucks на Дзевятай авеню. Ён сядзеў у металічным крэсле, не надта зручным, і дзівіўся калі б гэта быў той тып вулічнай мэблі, які кароль Шэлбі раздаваў сваім таварышам па мясцінах.
  «Гэй, — сказаў яму мужчынскі голас.
  Шэфер зірнуў на чалавека, які сядзеў за сталом побач. Ён быў цьмяна знаёмы, і, хоць паліцэйскі не пазнаў яго дакладна, ён усміхнуўся, вітаючы.
  Потым усведамленне ўдарыла яго, як ледзяная вада, і ён ахнуў. Гэта быў фальшывы дэтэктыў унутраных спраў, хлопец, якога Т. Г. і Рыкі нанялі, каб яго абрэзаць.
  Хрыстос!
  Правая рука мужчыны была ў папяровым пакеце, дзе, вядома, быў пісталет.
  Шэфер знерухомеў.
  «Спакойся», - сказаў хлопец, усміхаючыся глядзела на твар паліцэйскага. «Усё крута». Ён выцягнуў руку з сумкі. Няма стрэльбы. Ён трымаў булачку з разынкамі. Ён адкусіў. «Я не той, кім вы мяне лічыце».
  «Тады хто ты, чорт вазьмі?»
  «Табе не трэба маё імя. Я прыватны вока. Гэта будзе рабіць. А цяпер слухайце, у нас ёсць для вас дзелавая прапанова». ІП падняў вочы і памахаў рукой. Шэферу ён сказаў: «Я хачу пазнаёміць вас з некаторымі людзьмі».
  Пара сярэдніх гадоў, таксама несучы каву, выйшла на вуліцу. У шоку Шэфер зразумеў, што гэты чалавек быў Шэлбі, турыстам, якога яны падманулі некалькі дзён таму. Жанчына з ім таксама здавалася знаёмай. Але ён не мог размясціць яе.
  - Дэтэктыў, - сказаў мужчына з халоднай усмешкай.
  Позірк жанчыны таксама быў халодны, але ўсмешкі не было.
   «Што ты хочаш?» — агрызнуўся паліцэйскі прыватнаму воку.
  «Я дазволю ім растлумачыць гэта». Ён моцна адкусіў булачку.
  Вочы Шэлбі глядзелі на твар Шэффера з цвёрдай упэўненасцю, якая моцна адрознівалася ад нясмелага, разгромленага выгляду, які ён меў у танным гатэлі, калі сядзеў побач з Дарлай, прастытуткай, якая прывыкла быць хлопцам. «Дэтэктыў, вось у чым справа: некалькі месяцаў таму мой сын быў тут на канікулах з сябрамі з каледжа. Ён танцаваў у клубе каля Брадвея, і вашы паплечнікі Т. Г. Рэйлі і Рыкі Келехер сунулі яму ў кішэню наркотыкі. Потым вы ўвайшлі і злавілі яго за валоданне. Гэтак жа, як са мной, вы падставілі яго і сказалі, што адпусціце яго, калі ён вам заплаціць. Толькі Майкл вырашыў, што табе гэта не сыдзе з рук. Ён замахнуўся на вас і збіраўся назваць дзевяць-адзін-адзін. Але вы з Т. Г. Рэйлі зацягнулі яго ў завулак і збілі так моцна, што ў яго незваротнае пашкоджанне мозгу і ён будзе лячыцца гадамі».
  Шэфер памятаў студэнта каледжа, так. Гэта было моцнае збіццё. Але ён сказаў: «Я не ведаю, што ты…»
  "Шшшшш", - сказаў прыватны вока. «Шэлбі нанялі мяне, каб даведацца, што здарылася з іх сынам. Я правёў два месяцы ў Hell's Kitchen, даведаўшыся ўсё, што трэба ведаць пра цябе і тых двух прыдуркаў, з якімі ты працаваў». Ківок у бок турыста. «Зноў да цябе». ІП з'еў яшчэ булачку.
  Муж сказаў: «Мы вырашылі, што ты заплаціш за тое, што ты зрабіў. Толькі мы не маглі пайсці ў міліцыю — хто ведаў, колькі іх з табой працуе? Дык прыехалі мы з жонкай і другі наш сын — брат Міхаіла з ідэяй. Мы вырашылі дазволіць вам, мудакам, зрабіць працу за нас; вы збіраліся падвоіць адзін аднаго.
  «Гэта лухта. Вы...
  Жанчына агрызнулася: «Маўчы і слухай». Яна патлумачыла: яны наладзілі акцыю ў бары Хані. Прыватны агент выдаваў сябе за аферыста з Фларыды, які прадае скрадзеныя лодкі, а іх старэйшы сын сыграў маладога хлопца з Джэрсі, якога падманулі. Гэта прыцягнула ўвагу Рыкі, і ён увязаўся ў фальшывую афёру з лодкай. Утаропіўшыся на Шэфера, яна сказала: «Мы ведалі, што ты любіш лодкі, таму было разумна, што Рыкі паспрабаваў цябе падставіць».
  Муж дадаў: «Толькі нам патрэбны былі сур'ёзныя грошы на стале, куча іх, каб даць вам, няўдачнікам, рэальны стымул здраджваць адзін аднаму».
  Такім чынам, ён пайшоў у тусоўку TG і спытаў пра прастытутку, мяркуючы, што яны трое наладзяць афёру з вымагальніцтвам.
  Ён засмяяўся. «Я ўсё спадзяваўся, што вы працягнеце павышаць стаўкі, калі вы мяне шантажавалі. Я хацеў, па меншай меры, шэсць лічбаў у банку «.
  ТГ была іх першай мішэнню. У той дзень прыватны дэфект прыкінуўся наёмным забойцам, нанятым TG, каб забіць Шэфера, каб ён атрымаў усе грошы.
  «Ты!» — прашаптаў дэтэктыў, утаропіўшыся на жонку. «Ты тая жанчына, якая крычала».
  Шэлбі сказаў: «Нам трэба было даць табе магчымасць уцячы, каб ты пайшоў прама да Т. Г. і паклапаціўся пра яго».
  О Божа. Наезд, фальшывы паліцэйскі МУС. . . Усё гэта была падстаўка!
   «Потым Рыкі адвёз цябе да Ханрахана, дзе ён збіраўся пазнаёміць цябе з гандляром лодкамі з Фларыды».
  Прыватны вока выцер рот і нахіліўся наперад. - Прывітанне, - сказаў ён больш глыбокім голасам. «Гэта Мэлоун з аддзела забойстваў».
  «О, чорт вазьмі», — выплюнуў Шэфер. «Вы далі мне ведаць, што Рыкі мяне падставіў. Такім чынам . . .” Голас яго сціх.
  ІП прашаптаў: «Ты б таксама пра яго паклапаціўся».
  Зноў халодная ўсмешка на яго твары, Шэлбі сказаў: «Два чалавекі менш. Цяпер у нас толькі апошні. Вы».
  «Што вы збіраецеся рабіць?» — прашаптаў паліцай.
  Жонка сказала: «Нашаму сыну патрэбныя гады тэрапіі. Ён ніколі не паправіцца цалкам».
  Шэфер паківаў галавой. «У вас ёсць доказы, так?»
  «О, можна паспрачацца. Наш старэйшы сын чакаў вас каля Мэка, калі вы пайшлі туды, каб забраць TG. У нас ёсць вельмі добрыя кадры, на якіх вы страляеце ў яго. Два ў галаве. Сапраўды брыдка».
  «І працяг», — сказаў прыватны аглядальнік. «У завулку ззаду Ханрахана. Дзе ты задушыў Рыкі». Ён дадаў: «О, і ў нас ёсць ліцэнзійны нумар грузавіка, які прыехаў за целам Рыкі ў сметніцу. Мы пайшлі за ім у Джэрсі. Мы можам уцягнуць кучу вельмі непрыемных людзей, якія не будуць шчаслівыя, што іх пацалалі з-за вас».
  «І, калі вы не здагадаліся, — сказаў Шэлбі, — мы зрабілі тры копіі стужкі, і яны ляжаць у сейфах трох розных офісаў адвакатаў. Што здарыцца з кожным з нас, і яны ідуць на паліцэйскую плошчу».
  «Вы самі нядрэнныя забойцы», — прамармытаў Шэфер. «Вы выкарысталі мяне, каб забіць двух чалавек».
   Шэлбі засмяяўся. « Semper Fi . . . Я былы марскі пяхотнік і быў на дзвюх вайнах. Забойства такіх шкоднікаў, як ты, мяне ніколькі не турбуе».
  «Добра, — сказаў паліцэйскі з агідай, — што вам трэба?»
  «У вас ёсць дом адпачынку на востраве Фаер, у вас ёсць дзве лодкі, прышвартаваныя ў заліве Ойстэр, у вас ёсць...»
  «Мне не патрэбны чортавы інвентар. Мне патрэбны нумар».
  «У асноўным увесь ваш капітал. Васемсот шэсцьдзесят тысяч долараў. Плюс мае сто пяцьдзесят назад. . . . І я хачу гэта на наступным тыдні. Ах, і ты таксама плаціш за ягоны рахунак». Шэлбі кіўнуў у бок прыватнага вока.
  «Я ў парадку», — сказаў чалавек. «Але вельмі дорага». Ён даеў булачку і пасыпаў крошкі на тратуар.
  Шэлбі нахіліўся наперад. «Яшчэ адна рэч: мой гадзіннік».
  Шэфер зняў Rolex і кінуў яго Шэлбі.
  Пара паднялася. - Да пабачэння, дэтэктыў, - сказаў турыст.
  «Люблю застацца і пагаварыць, — сказала місіс Шэлбі, — але мы збіраемся паглядзець некаторыя славутасці. А потым мы едзем на паездку ў карэце ў Цэнтральны парк перад абедам». Яна зрабіла паўзу і паглядзела на паліцэйскага. «Мне тут проста падабаецца. Гэта праўда, што яны кажуць, вы ведаеце. Нью-Ёрк сапраўды прыемнае месца для наведвання».
   ПРАДМОВА ДА “ СТРАХУ ”
  
  Я хацеў бы на імгненне апрануць твідавы пінжак майго прафесара і вітаць вас у Fear 101, таксама вядомым як «Як напалохаць шкарпэткі вашых чытачоў за некалькі простых урокаў». Я збіраюся прапанаваць некалькі кароткіх каментарыяў аб тым, як я ўключаю страх у свае творы.
  Я аўтар саспенсаў, а не філосаф ці псіхіятр. Мяне хвалюе страх толькі ў сувязі з апавяданнем. Я напісаў «Баюся», каб праілюстраваць пяць асноўных страхаў, якія я рэгулярна прапрацоўваю ў сваіх творах. Я таксама падзялюся некалькімі правіламі, якія ўзмацняюць эфект гэтых страхаў у маёй аўдыторыі.
  Першы з пяці - гэта наш страх перад невядомым. На працягу ўсёй гісторыі «Баюся» Марыса ніколі не ведае, што менавіта адбудзецца (і мы, чытачы). У пачатку Антоніа кажа: «Гэта сюрпрыз», і я падтрымліваю няўпэўненасць, усталяваную гэтым сказам, столькі, колькі магу. Марыса не ведала, куды яны ідуць, што мае на ўвазе старая жанчына, хто насамрэч такая Люцыя, што Антоніа робіць у доме ў Фларэнцыі, што ў вінным склепе... . . . Фактычна, яна разумее — занадта позна, — што насамрэч зусім не ведала Антоніа.
  Па-другое, гэта страх, які мы адчуваем, калі знаходзяцца іншыя кантроль над нашым жыццём - гэта значыць, мы баімся быць уразлівымі. Марыса - праніклівая дзелавая жанчына, разумная і моцная, але я забраў усе яе рэсурсы. У «Афраідзе» Антоніа - кіроўца, а Марыса - выключна пасажыр, як у прамым, так і ў пераносным сэнсе. У канцы гісторыі яна амаль голая, у аддаленым загарадным доме, без мабільнага тэлефона і зброі, у запячатанай камеры, у поўнай міласці вар'ята з нажом, і ніхто нават не ведае, дзе яна. Ці можаце вы быць больш уразлівым, чым гэта?
  Трэці страх - гэта адсутнасць кантролю з боку іншых. Калі людзі гуляюць па правілах грамадства, мы менш іх баімся. Калі яны гэтага не робяць, мы больш. Такія псіхапаты, як Антоніа, не могуць кантраляваць свае паводзіны, таму мы не можам з імі разважаць, і яны не кіруюцца законамі і этыкай. Страх найбольшы, калі адсутнасць кантролю знаходзіцца ў кагосьці, з кім мы блізкія. Выпадковы забойца ці іншы злачынец - гэта досыць дрэнна, але калі людзі, якіх мы ведаем і блізкія, пачынаюць паводзіць сябе дзіўна і пагрозліва, мы асабліва напалоханы. Вось чаму я зрабіў сваіх двух персанажаў каханкамі.
  Чацвёрты страх, які я выкарыстоўваю ў сваім пісьме, - гэта наша ўласная адсутнасць самакантролю. Я згадваю пра невытлумачальнае імкненне кінуцца з моста або скалы — жаданне, якое ўсе мы адчувалі ў той ці іншай форме. Марыса баіцца паддацца гэтаму асабліваму імпульсу, але ў сваёй гісторыі я выкарыстоўваю гэты імпульс як метафару больш шырокага страху: страты самакантролю ў адносінах да Антоніа. Я таксама даю Марысе наркотыкі, каб яшчэ больш аслабіць яе самаабмежаванне.
  Пяты страх - гэта шырокая катэгорыя, якую я называю сімваламі тэрору. Гэта вобразы (часта клішэ), якія прымушаюць нас баяцца альбо таму, што яны запісаны ў іх наш мозг або таму, што мы навучыліся іх баяцца. Некаторыя значкі, якія я выкарыстаў у гэтай гісторыі:
  • Прадвеснік зла (у Фларэнцыі — старая з жаўтлявымі вачыма і хлопчыкі-блізняты).
  • Рэлігійныя матывы і вобразы гвалту ў габелене, на які глядзела Марыса, калі яны сустрэліся.
  • Атрутны пярсцёнак, які Антоніа купіў для Марысы.
  • Адгалоскі зла, звязаныя з пэўнай мясцовасцю (монстар з Фларэнцыі — дарэчы, сапраўдны серыйны забойца — і выдуманыя катаванні/забойствы на шашы паміж Фларэнцыяй і Сіенай).
  • Мёртвы хлопчык.
  • Лялькі. (Прабачце, мадам Аляксандр, але яны могуць быць проста жудаснымі.)
  • Ізаляваная, гатычная абстаноўка дома адпачынку.
  • Камера без вокнаў.
  • Кроў.
  • Розныя фобіі (клаўстрафобія Марысы, напрыклад).
  • Цемра.
  • Акультызм (кветкі і крыж, пакінутыя ля ручая).
  Гэта толькі некаторыя з сотняў значкоў тэрору, якімі можна псаваць нервы чытачам.
  Напрыканцы я хачу згадаць яшчэ два правілы, якія я трымаю на ўвазе, ствараючы страх.
  Па-першае, я ўзмацняю вопыт жаху, пераканаўшыся, што мае героі (і, такім чынам, мае чытачы) могуць страціць нешта важнае, калі пагражае бедства адбудзецца. Гэта азначае, што людзі ў маіх гісторыях - гэта добрыя і дрэнныя персанажы - павінны быць канкрэтызаваны і самі павінны клапаціцца аб страце жыцця або аб страце. Марыса не баялася б, калі б ёй было ўсё роўна жыць ці памерці, і чытачы не баяліся б за яе, калі б яны не клапаціліся пра яе як персанажа.
  Па-другое, я заўсёды памятаю, што мая праца як аўтара саспенсу - выклікаць у аўдыторыі страх, але ніколі не агіду ці адпор, як гэта здараецца, калі ёсць сцэны крыві ці гвалту, скажам, над дзецьмі або жывёламі. Эмоцыі, якія спараджае страх у трылерах, павінны быць катарсіснымі і хвалюючымі. Так, прымусіце чытачоў пацець далонямі і не саромейцеся выключаць святло на ноч, але ў канцы паездкі пераканайцеся, што яны злезуць з амерыканскіх горак цэлымі.
  
   СПЯЦЬ ЛЯЛЬКА
  ЗАРАЗ ДАСТУПНЫ Ў ВОПЛОТКЕ​​
  АД S IMON & S CHUSTER
  
  Раздзел 1
  Допыт пачаўся, як і любы іншы.
  Кэтрын Дэнс увайшла ў пакой для апытання і ўбачыла мужчыну, які сядзеў за металічным сталом у кайданах і ўважліва глядзеў на яе. Вядома, суб'екты заўсёды рабілі гэта, але ніколі не з такімі дзіўнымі вачыма, іх колер блакітны, у адрозненне ад неба, акіяна або знакамітых каштоўных камянёў.
  «Добрай раніцы», — сказала яна, седзячы насупраць чалавека, які восем гадоў таму зарэзаў нажом чатырох членаў сям'і па прычынах, якіх ён ніколі не называў.
  «І табе». Яго голас мяккі.
  Лёгкая ўсмешка на яго барадатым твары, маленькі, жылісты чалавек сядзеў, расслабіўшыся. Яго галава, пакрытая доўгімі сіва-чорнымі валасамі, была схілена набок. У той час як большасць допытаў суправаджалася звонкай гукавой дарожкай ланцугоў кайданкоў, калі суб'екты спрабавалі даказаць сваю невінаватасць шырокімі прадказальнымі жэстамі, Дэніэл Пэл сядзеў абсалютна нерухома.
  To Dance, спецыяліст па допытах і кінесіцы — цела мова — паводзіны і пастава Пэла выказвалі асцярожнасць, але таксама ўпэўненасць і, што цікава, весялосць. Ён быў апрануты ў аранжавы камбінезон з трафарэтам CAPITOLA CORRECTIONAL CALON на грудзях і INMATE без неабходнасці ўпрыгожваў спіну.
  Аднак у дадзены момант Пэл і Дэнс знаходзіліся не ў Капітоліі, а ў ахоўнай пакоі для допытаў у будынку акруговага суда ў Салінасе, за трыццаць міль адсюль.
  Пэл працягваў агляд. Па-першае, вочы самога Дэнса — зялёныя дапаўняюць блакітныя — і апраўленыя квадратнымі акулярамі ў чорнай аправе. Ён разглядаў яе цёмна-русыя валасы, заплеценыя ў французскую касу, чорны пінжак і пад ім тоўстую, непрыкрытую белую блузку. Ён таксама звярнуў увагу на пустую кабуру на яе сцягне. Ён быў скрупулёзны і не спяшаўся. Інтэрв'юераў і інтэрв'юіраваных падзяляе ўзаемная цікаўнасць. (На сваіх семінарах па допытах яна казала студэнтам: «Яны вывучаюць вас гэтак жа ўважліва, як і вы іх — звычайна яшчэ больш, бо ім ёсць што губляць».)
  Дэнс вывудзіла ў сваёй сіняй сумачцы Coach сваё пасведчанне асобы, не адрэагаваўшы, калі ўбачыла малюсенькае пудзіла кажана, якое альбо дванаццацігадовы Уэс, альбо яго малодшая сястра Мэгі, альбо абодва змоўшчыкі сунулі ў сумку той раніцай у якасці жарту. . Яна падумала: як гэта для кантраснага жыцця? Гадзіну таму яна снедала са сваімі дзецьмі на кухні іх хатняга віктарыянскага дома ў ідылічным Пасіфік-Гроўв, два сабакі ля іх ног прасілі бекону, а цяпер яна сядзела за зусім іншым сталом.
  Дэнс знайшоў пасведчанне і паказаў яго. Ён доўга глядзеў, пасунуўшыся наперад. «Танец. Цікавая назва. Цікава, адкуль гэта. І каліфарнійскае бюро. . . што гэта?"
  «Бюро расследаванняў. Як ФБР для дзяржавы. зараз, Містэр Пэл, вы разумееце, што гэтая размова запісваецца».
  Ён зірнуў на люстэрка, за якім удалечыні гудзела відэакамера. «Вы, людзі, думаеце, што мы сапраўды верым, што гэта ёсць, каб мы маглі паправіць прычоску?»
  Люстэркі ставілі ў пакоі для допытаў не для таго, каб схаваць камеры і сведкаў — ёсць значна лепшыя высокатэхналагічныя спосабы зрабіць гэта, — а таму, што людзі радзей хлусяць, калі бачаць сябе.
  Дэнс ледзь прыкметна ўсміхнуўся. «І вы разумееце, што можаце адмовіцца ад гэтага інтэрв'ю ў любы час і што ў вас ёсць права на прысутнасць адваката?»
  «Я ведаю больш крымінальнага працэсу, чым увесь выпускны клас права Гастынгса разам узяты. Гэта даволі смешны вобраз, калі падумаць».
  Больш выразна, чым чакаў Дэнс. Больш разумны таксама.
  Ёй было непрыемна сядзець так далёка ад аб'екта, са сталом, які аддзяляў іх. Усё, што знаходзіцца паміж следчымі і суб'ектамі, дае ім дадатковы ўзровень абароны.
  Аднак з-за гвалтоўнага мінулага зняволенага бяспека была на першым месцы.
  На папярэднім тыдні Дэніэл Рэйманд Пэл, які адбываў пажыццёвае зняволенне за забойства Уільяма Кройтана, яго жонкі і двух іх дзяцей у 1999 годзе, відавочна, падышоў да аднаго зняволенага, які павінен быў быць вызвалены з Капітоліі, і паспрабаваў падкупіць яго, каб ён выконваў даручэнні пасля ён быў вольны. Пэл распавёў яму пра некаторыя доказы, якія ён пазбаўляўся ад Салінскага калодзежа шмат гадоў таму, і патлумачыў, што непакоіцца, што гэтыя прадметы могуць быць датычныя яго да нераскрытага забойства заможнага ўладальніка фермы. Нядаўна ён прачытаў, што Салінас рэканструюе сістэму водазабеспячэння. Гэта падштурхнула яго памяць аб прадметах, якія ён выкінуў, і занепакоенасць тым, што доказы будуць быць выяўленым. Ён хацеў, каб вязень знайшоў яго і пазбавіўся ад яго.
  Аднак Пэл выбраў не таго чалавека, каб паступіць на службу. Кароткі таймер праліўся да наглядчыка, які патэлефанаваў у офіс шэрыфа акругі Мантэрэй. Сьледчыя задаваліся пытаньнем, ці казаў Пэл пра забойства ўладальніка фэрмы Робэрта Хэрана, забітага да сьмерці дзесяць год таму. Прылада забойства, верагодна, малаток, так і не была знойдзена. Офіс шэрыфа накіраваў групу абшукаць усе калодзежы ў гэтай частцы горада. Вядома, яны знайшлі пацёртую футболку, малаток і пусты кашалёк з ініцыяламі RH. Два адбіткі пальцаў на малатку належалі Даніэлю Пэлу.
  Пракурор акругі Мантэрэй вырашыў прадставіць справу вялікаму журы і папрасіў агента CBI Кэтрын Дэнс апытаць яго ў надзеі атрымаць прызнанне.
  Цяпер Дэнс спытаў: «Як доўга вы жылі ў раёне Мантэрэй?»
  Здавалася, ён быў здзіўлены, што яна не адразу пачала ламаць бровы. «Некалькі гадоў».
  «Дзе?»
  «Узбярэжжа».
  Горад з насельніцтвам каля 30 000 чалавек, на поўнач ад Мантэрэя на шашы №1, населены ў асноўным маладымі працоўнымі сем'ямі і пенсіянерамі.
  «Там вы атрымліваеце больш за свае кроўна заробленыя грошы», — растлумачыў ён. «Больш, чым у тваім шыкоўным Кармэлі». І ўважліва агледзеў яе.
  Граматыка і сінтаксіс у яго добрыя, адзначыла яна, ігнаруючы яго рыбалоўную экспедыцыю ў пошуках інфармацыі пра яе месца жыхарства.
  Ён працягнуў: "І цяпер мой дом - цудоўны цэнтр Капітоліі".
  Дэнс працягваў распытваць яго пра жыццё ў Прыморскім і турме. Увесь час назіраў за ім: як ён сябе паводзіў калі яна задавала пытанні і як ён паводзіў сябе, калі адказваў. Яна рабіла гэта не для таго, каб атрымаць інфармацыю — яна зрабіла хатняе заданне і ведала адказы на ўсё, што пыталася, — а замест гэтага ўстанаўлівала базу яго паводзін.
  Выяўляючы хлусню, следчыя ўлічваюць тры фактары: невербальнае паводзіны (мову цела, або кінесіку), якасць слоў (вышыня голасу або паўзы перад адказам) і вербальны змест (што кажа падазраваны). Першыя два з'яўляюцца значна больш надзейнымі прыкметамі падману, таму што нашмат прасцей кантраляваць тое, што мы гаворым, чым тое, як мы гэта гаворым і як наш арганізм рэагуе на гэта.
  Базавая лінія - гэта каталог гэтых паводзін, якія праяўляюцца, калі суб'ект кажа праўду. Гэта стандарт, які дазнаўца пазней параўнае з паводзінамі суб'екта, калі ў яго можа быць прычына схлусіць. Любыя адрозненні паміж імі паказваюць на падман.
  Нарэшце Дэнс атрымала добры профіль праўдзівага Дэніэла Пэла і перайшла да сутнасці сваёй місіі тут, у гэтым сучасным, стэрыльным будынку суда туманнай чэрвеньскай раніцай. «Я хацеў бы задаць вам некалькі пытанняў пра Роберта Хэрана».
  Вочы праводзяцца па яе, цяпер удакладняючы свой агляд: на яе горле каралі з ракавіны вушка, зробленыя яе маці. Потым кароткія пазногці Дэнса з ружовым палірам. Пярсцёнак з шэрым жамчужам на заручальным пальцы выклікаў два погляды.
  «Дзе вы жылі ў студзені 1996 года?»
  «Мантэрэй».
  «Якая вуліца?»
  Ён сціснуў вусны. «Б'е мяне. Я думаю, паўночная частка горада».
  Цікава. Падманныя суб'екты часта пазбягаюць асаблівасцей, якія можна праверыць і якія вы можаце пераказаць ім пазней, калі яны прапануюць супярэчлівыя заявы на судзе. І рэдка было не памятаць, дзе ты жыў. Тым не менш, яго кінетычныя рэакцыі не паказвалі на падман.
  «Як вы пазнаёміліся з Робертам Хэранам?»
  «Вы мяркуеце, што я зрабіў. Але не, ніколі ў жыцці не сустракаў яго. Я клянуся."
  Апошні сказ быў сцягам падману. Зноў жа, мова яго цела не выдавала сігналаў, якія паказвалі б на тое, што ён хлусіць.
  «Але вы сказалі вязню ў Капітоліі, што хочаце, каб ён пайшоў да калодзежа і знайшоў малаток і кашалёк».
  «Не, гэта ён сказаў наглядчыку». Пэл яшчэ раз весела ўсміхнуўся. «Чаму б вам не пагаварыць з ім пра гэта? У вас вострыя вочы, афіцэр Дэнс. Я бачыў, як яны разглядалі мяне, вырашаючы, ці шчыры я з табой. Б'юся аб заклад, вы адразу заўважылі, што хлопчык хлусіў.
  Яна не адрэагавала, але падумала, што падазраваны вельмі рэдка ўсведамляе, што яго аналізуюць кінезіяй.
  «Але як тады ён даведаўся пра доказы ў калодзежы?»
  «О, я гэта зразумеў. Хтосьці скраў у мяне молат, забіў ім Хэрана, а потым падклаў яго, каб абвінаваціць мяне. Яны былі ў пальчатках. Тыя гумовыя, якія ўсе носяць на CSI .
  Усё яшчэ расслаблены. Мова цела нічым не адрознівалася ад яго зыходнага. Ён паказваў толькі эмблемы — звычайныя жэсты, якія звычайна замянялі словы, напрыклад, пацісканне плячыма і паказванне пальцам. Не было адаптараў, якія сігналізуюць пра напружанне або ўплываюць на дысплеі - прыкметы таго, што ён перажываў эмоцыі.
  бы забойца ў паліцыю і не сказаў бы ім, дзе ляжыць малаток? Навошта чакаць больш за дзесяць гадоў?»
  «Будучы разумным, я б здагадаўся. Лепш пачакаць. Затым спружыніце пастку».
  «Навошта сапраўднаму забойцу выклікаць вязня ў Капітоліі? Чаму б проста не выклікаць наўпрост паліцыю?»
  Ваганне. Потым смех. Яго блакітныя вочы свяціліся хваляваннем, якое здавалася непадробным. «Таму што яны таксама ўцягнутыя. Паліцыя. Вядома . . . Паліцыянты разумеюць, што справа Хэрана не раскрытая, і хочуць кагосьці абвінаваціць. Чаму не я ? Мяне ўжо пасадзілі. Б'юся аб заклад, мянты самі падклалі малаток».
  "Добра. Давайце крыху папрацуем з гэтым. Вы кажаце дзве розныя рэчы. Па-першае, нехта скраў твой молат перад тым, як Хэрана забілі, забіў яго ім, а цяпер, больш чым праз дзесяць гадоў, забівае цябе. Але ваша другая версія заключаецца ў тым, што паліцыя атрымала ваш молат пасля таго, як Хэррон быў забіты кімсьці іншым, і кінула яго ў калодзеж, каб абвінаваціць вас. Гэта супярэчлівыя. Гэта альбо адно, альбо другое. Як вы думаеце?»
  «Хм». Пэл лёгка ўсміхнуўся. «Добра, я пайду з другім. Паліцыя. Гэта падстаўка. Я ўпэўнены, што так і адбылося».
  Яна паглядзела яму ў вочы, зялёныя на блакітным. «Добра, давайце разбярэм сітуацыю: па-першае, адкуль паліцыя ўзяла малаток?»
  Ён думаў. «Калі яны арыштавалі мяне за тую справу з Кармэлем».
  - Забойства Кройтана ў дзевяноста дзевятым?
  «Правільна. Усе доказы яны забралі з майго дома ў Прыморскім».
  Дэнс нахмурыў бровы. «Я ў гэтым сумняваюся. Доказы ўлічваюцца занадта старанна. Не, я б пайшоў на больш верагодны сцэнар: малаток нядаўна скралі. Дзе яшчэ можна знайсці твой молат? Ці ёсць у вас уласнасць у дзяржаве?»
  «Не».
   «У каго-небудзь з сваякоў ці сяброў былі вашы інструменты?»
  «Не зусім».
  Што не было адказам на пытанне "так" ці "не"; гэта было нават больш слізка, чым «я не памятаю». Дэнс таксама заўважыў, што Пэл паклаў рукі з доўгімі чыстымі пазногцямі на стол пры слове «сваякі». Гэта было адхіленнем ад зыходнага ўзроўню паводзін. Гэта не азначала хлусня, але ён адчуваў стрэс. Пытаньні яго засмучалі.
  «Даніэль, у вас ёсць сваякі, якія жывуць у Каліфорніі?»
  Ён вагаўся, мабыць, палічыўшы, што яна з тых, хто правярае кожны каментар — а яна і была — і сказаў: «Засталася толькі мая цётка. Унізе, у Бэйкерсфілдзе».
  «Яе завуць Пэл?»
  Чарговая паўза. «Так. . . . Гэта добрая думка, афіцэр Дэнс. Б'юся аб заклад, што дэпутаты, якія кінулі мяч на справу Геррана, скралі ў яе гэты малаток і падклалі яго. Яны стаяць за ўсёй гэтай справай. Чаму ты з імі не размаўляеш?»
  "Добра. Гэта тлумачыць малаток. Цяпер падумаем аб кашальку. Адкуль гэта магло ўзяцца? . . . Вось такая думка. Што, калі гэта зусім не кашалёк Роберта Хэрана? Што, калі гэты паліцэйскі-ізгой, пра якога мы гаворым, толькі што купіў кашалёк, зрабіў на скуры штамп RH, а потым схаваў яго і малаток у калодзеж. Гэта магло быць у мінулым месяцы. Ці нават на мінулым тыдні. Што ты думаеш пра гэта, Даніэль?»
  Пэл апусціў галаву — яна не магла бачыць яго вачэй — і нічога не сказаў.
  Усё разгортвалася так, як яна планавала.
  Дэнс прымусіў яго выбраць з двух тлумачэнняў сваёй невінаватасці найбольш праўдападобнае — і працягваў даказваць, што гэта таксама зусім не заслугоўвае даверу. Ніякія разважныя прысяжныя не павераць, што паліцыя сфабрыкавала доказы і скрала інструменты з дома за сотні міль ад месца злачынства. Пэл цяпер разумеў памылку, якую ён зрабіў. Пастка вось-вось зачынілася на ім.
  Мат . . .
  Яе сэрца закалацілася, і яна падумала, што наступнымі словамі з яго вуснаў можа быць выказана гатоўнасць прыняць здзелку аб прызнанні віны.
  Яна памылілася.
  Дэніэл Пэл напаў на яе.
  Яго вочы расплюшчыліся і ўпіваліся ў яе з чыстай злараднасцю. Ён кінуўся наперад, наколькі мог. Толькі ланцугі, зачэпленыя за металічнае крэсла, прымацаванае балтамі да пліткавай падлогі, не давалі яму ўпіцца ў яе зубамі.
  Яна адскочыла, задыхаючыся.
  «Праклятая сука! Вы паняцця не маеце, што такое быць наладжаным! Вы таксама частка гэтага! Ах, так, вінаваціць Данііла. Гэта заўсёды мая віна! Я лёгкая мішэнь. І вы ўваходзіце сюды, як сябар, і задаеце мне некалькі пытанняў. Божа, ты такі ж, як і ўсе яны!”
  Яе сэрца шалёна калацілася, і яна баялася, але хутка заўважыла, што абмежавальнікі надзейныя і ён не можа да яе дацягнуцца. Яна павярнулася да люстэрка, за якім афіцэр, які вёў відэакамеру, напэўна падымаўся на ногі, каб дапамагчы ёй. Але яна пахітала галавой. Было важна бачыць, куды гэта ідзе.
  Потым раптам лютасць змянілася халодным спакоем. Ён адкінуўся на спінку, перавёў дыханне і зноў паглядзеў на яе. «Вам за трыццаць, афіцэр Дэнс. Ты неяк прыгожая. Ты здаецца мне прамым, таму я гарантую, што ў тваім жыцці ёсць мужчына. Ці было». Трэці погляд на пярсцёнак з жамчужам.
  «Калі табе не падабаецца мая тэорыя, Дэніэл, давай прыдумаем іншую. Пра тое, што насамрэч здарылася з Робертам Хэранам».
  Нібы нават не гаварыла. «А ў цябе ёсць дзеці, правільна? Вядома, вы ведаеце. Я бачу гэта. Раскажы мне ўсё пра іх. Раскажы пра малых. Блізкі па ўзросце і не занадта стары, я магу паспрачацца».
  Гэта яе нервавала, і яна мімаволі падумала пра Мэгі і Уэса. Але яна з усіх сіл спрабавала не адрэагаваць. Ён , вядома, не ведае, што ў мяне ёсць дзеці. Ён не можа. Але ён упэўнены, што паводзіць сябе так, быццам ён упэўнены. Ці заўважыў ён нешта ў маіх паводзінах? Нешта падказала яму, што я маці?
  Яны вывучаюць вас гэтак жа старанна, як і вы іх. . . .
  - Паслухай мяне, Даніэль, - сказала яна спакойным, як сажалка, голасам. «Успышка нічому не дапаможа».
  «Ведаеце, у мяне ёсць сябры звонку. Яны мне павінны. Яны з задавальненнем прыедуць да вас у госці. Або павесяліцца з мужам і дзецьмі. Так, гэта цяжкае жыццё паліцэйскага. Малыя праводзяць шмат часу ў адзіноце, ці не так? Напэўна, яны хацелі б пагуляць з сябрамі».
  Дэнс вярнуў позірк, не адрываючыся. Яна спытала: «Ці не маглі б вы расказаць мне пра вашы адносіны з тым вязнем у Капітоліі?»
  «Так, мог бы. Але я не буду». Яго безэмацыянальныя словы здзекаваліся з яе, даючы зразумець, што для прафесійнага следчага яна сфармулявала сваё пытанне неасцярожна. Ціхім голасам ён дадаў: «Думаю, пара вяртацца ў камеру».
  Раздзел 2
  Алонза «Сэндзі» Сандовал, пракурор акругі Мантэрэй, быў прыгожым круглатвары чалавекам з густымі чорнымі валасамі і шырокімі вусамі. Ён сядзеў за пісьмовым сталом, заваленым файламі ў сваім кабінеце, на два пралёты над камерай. «Прывітанне, Кэтрын. Дык наш хлопчык. . . ён біў сябе ў грудзі і крычаў «мая віна»?»
  «Не зусім». Дэнс села, зазірнула ў кубак кавы, які пакінула на стале сорак пяць хвілін таму. Немалочныя сліўкі пасыпаліся на паверхню. «Я ацэньваю гэта як адзін з найменш паспяховых допытаў усіх часоў».
  «Вы выглядаеце ўзрушаным, бос», — сказаў невысокі, жылісты англа з кучаравымі рыжымі валасамі, у джынсах, футболцы і спартыўным паліто ў клетку. Экіпіроўка TJ была нетрадыцыйнай для следчага з CBI — самага кансерватыўнага праваахоўнага органа ў штаце Вялікі Мядзведзь — але такім жа было практычна ўсё астатняе ў ім. Каля трыццаці і быў халастым, TJ жыў на пагорках даліны Кармэль, яго дом быў занядбаным месцам, якое магло быць дыярамай у музеі контркультуры, якая адлюстроўвае жыццё Каліфорніі ў 1960-я гады. Большую частку часу TJ працаваў у адзіночку, пад наглядам і пад прыкрыццём, а не ў пары з іншым агентам CBI, што было стандартнай працэдурай. Але пастаянны партнёр Дэнса знаходзіўся ў Мексіцы па справе аб экстрадыцыі, і калі ўсплыла справа Пэлла, Ты Джэй скарыстаўся магчымасцю сустрэцца з Сынам Мэнсана.
  «Не, проста цікава. Яна патлумачыла, як добра праходзіла інтэрв'ю, калі раптам Пэлл абярнуўся супраць яе. Пад скептычным позіркам TJ яна прызналася: «Добра, я крыху ўзрушана . Мне і раней пагражалі. Але гэта былі самыя страшныя пагрозы».
  «Горшы?» - спытаў Хуан Мілар, высокі, смуглявы малады дэтэктыў з MSO — офіса шэрыфа акругі Мантэрэй, штаб-кватэра якога знаходзілася непадалёк ад будынка суда.
  « Спакойныя пагрозы», - сказаў Дэнс.
  TJ дадаў: « Вясёлыя пагрозы. Вы разумееце, што ў вас бяда, калі яны перастаюць крычаць і пачынаюць шаптацца».
  Малыя шмат часу праводзяць у адзіноце . . .
  Дэнс прымусіў успомніць словы Пэла.
  "Што здарылася?" — спытаў Сандовал, здавалася, больш заклапочаны станам сваёй справы, чым пагрозамі ў адрас Дэнса.
  «Калі ён адмаўляў, што ведае Хэрана, ніякай стрэсавай рэакцыі не было. Толькі калі я прымусіў яго гаварыць пра паліцэйскую змову, ён пачаў праяўляць агіду і адмаўленне. Некаторы рух канечнасцяў таксама, адхіленне ад яго базавай лініі ".
  Кэтрын Дэнс часта называлі чалавечым дэтэктарам хлусні, але гэта было няпраўдай; у рэчаіснасці яна, як і ўсе паспяховыя аналітыкі і дапытальнікі, была дэтэктарам стрэсу . Гэта быў ключ да падману; як толькі яна заўважыла стрэс, яна пачала шукаць тэму, якая яго выклікала, і капаць, пакуль тэма не раскрыецца і не скажа праўду.
  Але бываюць розныя віды стрэсу, і той выгляд, які дэманстраваў Пэл, які дэманстраваў Дэнс, не сведчыць пра падман.
  Яна патлумачыла гэта і дадала: «Я адчуваў, што ён страціў кантроль над інтэрв'ю і не мог яго вярнуць. Такім чынам, ён стаў балістычным ".
  «Хоць тое, што вы казалі, падтрымлівала яго абарону?» Доўгі Хуан Міляр рассеяна пачухаў левую руку. На мясістым Y паміж указальным і вялікім пальцамі быў шнар, рэшткі бандыцкага тату.
  «Дакладна».
  Што, думала яна, яго так турбуе? Ці гэта было -
  Затым розум Дэнса зрабіў адзін са сваіх цікаўных скачкоў. Ад A да B да X. Яна не магла растлумачыць, як яны адбыліся. Але яна заўсёды звяртала ўвагу. «Дзе быў забіты Роберт Хэррон?» Яна падышла да карты акругі Мантэрэй на сцяне Сандовала.
  «Тут». Пракурор дакрануўся да зоны ў жоўтай трапецыі.
   «А калодзеж, дзе знайшлі малаток і кашалёк?»
  «Прыкладна тут, зрабіце гэта».
  Гэта было за чвэрць мілі ад месца злачынства, у жылым квартале.
  Дэнс глядзеў на карту.
  Яна адчула на сабе вочы TJ. «Што здарылася, бос?»
  «У вас ёсць фота студні?» — спытала яна.
  Сандовал пакапаўся ў файле. «Судовыя эксперты Хуана зрабілі шмат фота».
  «Хлопчыкі з месца злачынства любяць свае цацкі», — сказаў Мілар, і гэтая рыфма прагучала дзіўна з вуснаў такой прамалінейнай стралы. Ён сарамліва ўсміхнуўся. «Я недзе гэта чуў».
  Пракурор паказаў стос каляровых фотаздымкаў і перабіраў іх, пакуль не знайшоў тыя, што шукаў.
  Гледзячы на іх, Дэнс спытаў Ты Джэя: «Мы вялі там справу шэсць-восем месяцаў таму, памятаеш?»
  «Падпал, вядома. У той новай забудове».
  Націскаючы на карту, месца, дзе знаходзіўся калодзеж, Дэнс працягваў: «Гэты праект усё яшчэ будуецца. А гэта, - яна кіўнула на фотаздымак, - гэта цвёрдая свідравіна.
  Усе ў гэтым раёне ведалі, што вада ў гэтай частцы Каліфорніі была ў такім вялікім кошце, што калодзежы з цвёрдых парод, з іх нізкай прадукцыйнасцю і ненадзейнымі запасамі, ніколі не выкарыстоўваліся для арашэння сельскай гаспадаркі, толькі для прыватных дамоў.
  «Чорт». Сандовал ненадоўга заплюшчыў вочы. «Дзесяць гадоў таму, калі Хэрана забілі, гэта былі ўсе сельгасугоддзі. Калодзежа тады б не было».
  «Яго не было год таму». — прамармытаў Дэнс. Вось чаму Пэл быў у такім стрэсе. Я наблізіўся да ісціны — нехта сапраўды атрымаў малаток у сваёй цёткі ў Бэйкерсфілдзе і меў фальшывы кашалёк. Толькі не для таго, каб яго падставіць».
  «О, не, - прашаптаў Т.Дж.
  "Што?" - спытаў Мілар, пераводзячы погляд з аднаго агента на другога.
  «Пэл сам усё зладзіў», — сказала яна. «Ён не змог уцячы з Капітоліі». Гэта ўстанова, як і Pelican Bay на поўначы штата, была высокатэхналагічнай супертурмой, прызначанай для самых небяспечных зняволеных. «Але ён мог адсюль».
  Кэтрын Дэнс кінулася да тэлефона.
  
  ДЖЭФІ ДЫВЕР - гэта New York Times аўтар бэстсэлераў дваццаці двух раманаў напружанасці і стваральнік вядомага дэтэктыўнага героя Лінкальна Райма, які фігуруе ў бэстсэлерах Халодны месяц, дванаццатая карта, зніклы чалавек, каменная малпа, пустое крэсла, танцорка ў труне, і Збіральнік костак. Яго новы трылер, Спячая лялька, даступны ў цвёрдай вокладцы ад Simon & Schuster. Як Уільям Джэфрыс, ён з'яўляецца аўтарам Неглыбокія магілы, Блюз Крывавай ракі, і Пякельная кухня. Яго кароткія мастацкія творы сабраны ў двух зборніках: Скручаны і Больш кручаны, абодва выдавецтва Pocket Books. Ён пяціразовы намінант на прэмію Эдгара, намінант на прэмію Энтані, тройчы лаўрэат прэміі Ellery Queen Reader's Award за лепшае апавяданне года і лаўрэат брытанскай прэміі Thumping Good Read Award. Ён таксама атрымаў Сталёвы кінжал за лепшы трылер года Сад звяроў і Short Story Dagger ад Брытанскай асацыяцыі пісьменнікаў-крыміналістаў. Яго раман Збіральнік костак стаў мастацкі фільм Universal Pictures з Дэнзелам Вашынгтонам і Анджэлінай Джолі ў галоўных ролях. Былы адвакат, Дывер быў прызнаны "лепшым аўтарам псіхалагічных трылераў" ( The Times, Лондан).
  Наведайце яго сайт www.jefferydeaver.com .
   ТАКСАМА ДЖ ЭФЭРЫ ДЫВЕР​​
  Карт-бланш
  край
  Палаючы дрот*
  Лепшыя амерыканскія загадкавыя гісторыі 2009 (Рэдактар)
  Спіс назірання ( Медны бранзалет і
  Рукапіс Шапэна ) (Укладальнік)
  Прыдарожныя крыжы**
  Пакінутыя целы
  Разбітае акно*
  Спячая лялька**
  More Twisted: Зборнік апавяданняў, том другі
  Халодны месяц*/**
  Дванаццатая карта*
  Сад звяроў
  Кручаны: Зборнік апавяданняў
  Зніклы чалавек*
  Каменная малпа*
  Блакітнае нідзе
  Пустое крэсла*
  Размова на мовах
  Чортава сляза
  Танцорка на труне*
  Збіральнік костак*
  Дзявочая магіла
  Малітва на сон
  Урок яе смерці
  Гаспадыня юстыцыі
  Цяжкія навіны
  Смерць сіняй кіназоркі
  Манхэтэн - мой біт
  Пякельная кухня
  Блюз крывавай ракі
  Неглыбокія магілы
  Стагоддзе вялікіх напружаных гісторый (Рэдактар)
  Гарачая і душная ноч для злачынцаў (Рэдактар)
  Франкенштэйн Мэры Шэлі (Уводзіны)
  *З удзелам Лінкальна Райма і Амеліі Сакс
  **З удзелам Кэтрын Дэнс
  Мы спадзяемся, што вам спадабалася чытаць гэтую электронную кнігу Simon & Schuster.
  
  Далучайцеся да нашага спісу рассылкі і атрымлівайце навіны аб новых выпусках, прапановах, бонусным кантэнте і іншых выдатных кнігах ад Simon & Schuster.
  КЛІКНІЦЕ ТУТ , КАБ ЗАРЭГІСТРАВАЦЦА​​​​​
  або наведайце нас у Інтэрнэце, каб зарэгістравацца на
  eBookNews.SimonandSchuster.com
  «A Dish Served Cold» раней з'яўляўся ў Інтэрнэце ў Amazon Shorts у траўні 2006 года.
  «Born Bad» раней з'яўляўся ў «Dangerous Women» пад рэдакцыяй Ота Пенцлера (Mysterious Press, 2005).
  «Раздзел і верш» раней з'яўляўся ў Greatest Hits пад рэдакцыяй Роберта Дж. Рэндзізі (Кэрал і Граф, 2005).
  «The Commuter» раней з'яўляўся ў Mystery Magazine Альфрэда Хічкока ў красавіку 1998 года.
  “Copycat” раней з'яўляўся ў часопісе Ellery Queen's Mystery Magazine, чэрвень 2003 г., і ў A New Omnibus of Crime пад рэдакцыяй Тоні Хілермана і Розмары Герберт (Oxford University Press, 2005 г.).
  «Double Jeopardy» раней з'яўляўся ў часопісе Ellery Queen's Mystery Magazine, верасень/кастрычнік 1997 года.
  «Допыт» раней з'яўляўся ў часопісе Альфрэда Хічкока Mystery Magazine, красавік 1996 г., і ў «Закон і парадак» пад рэдакцыяй Сінція Мэнсан (Berkley Prime Crime, 1997 г.).
  «Прыемнае месца для наведвання» раней з'яўлялася ў Manhattan Noir пад рэдакцыяй Лоўрэнса Блока (Кнігі Акашы, 2006).
  «Дзевяноста восем кропка шэсць» раней з'яўляўся ў Hot and Sultry Night for Crime пад рэдакцыяй аўтара (Berkley Prime Crime, 2003).
  «Урок покера» раней з'яўляўся ў Men from Boys пад рэдакцыяй Джона Харві (Heinemann, Лондан, 2003).
  «Назіранне» з'явілася ў часопісе Ellery Queen's Mystery Magazine, жнівень 2002 года, і The World's Finest Mystery and Crime Stories, 4-е выданне, пад рэдакцыяй Эда Гормана і Марціна Грынберга (Forge, 2003).
  «Tunnel Girl» з'явілася ў часопісе Ellery Queen's Mystery Magazine у снежні 2005 года.
  «The Westphalian Ring» з'явіўся ў часопісе Ellery Queen's Mystery Magazine, верасень/кастрычнік 2004 г., і « The Adventure of the Missing Detective» пад рэдакцыяй Эда Гормана і Марціна Грынберга (Carroll and Graf, 2005).
  
  SIMON & SCHUSTER, падраздзяленне Simon & Schuster, Inc.
  1230 Avenue of the Americas, New York, NY 10020
  www.SimonandSchuster.com
  Гэтая кніга - твор мастацкай літаратуры. Імёны, героі, месцы і здарэнні альбо з'яўляюцца прадуктам фантазіі аўтара, альбо выкарыстоўваюцца выдумана. Любое падабенства з рэальнымі падзеямі, мясцінамі або жывымі або мёртвымі людзьмі з'яўляецца цалкам выпадковым.
  Аўтарскае права No 2006, Джэфры Дывер
  Усе правы абаронены, у тым ліку права на прайграванне гэтай кнігі або яе частак у любой форме. Для атрымання інфармацыі звяртайцеся да аддзела даччыных правоў Simon & Schuster, 1230 Avenue of the Americas, New York, NY 10020
  SIMON & SCHUSTER і colophon з'яўляюцца зарэгістраванымі гандлёвымі маркамі Simon & Schuster, Inc.
  Дызайн вокладкі - Jae Song. Дрэва No Gullaume/Trevillion
  ISBN-13: 978-1-4165-4128-8
  ISBN-10: 1-4165-4128-4 ISBN-13: 978-1-4165-4424-1 (электронная кніга)
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"