Шахов Борис : другие произведения.

5

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    ЗАВДАННЯ 14. РЯТУВАЛЬНI ЗАХОДИ В ЗОНАХ КАТАСТРОФIЧНОГО ЗАТОПЛЕННЯ (ЗКЗ). 11111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111 ТЕМА Љ1 МЕТА I ЗАВДАННЯ БЖД. МIСЦЕ IСНУВАННЯ ЛЮДИНИ. ТЕМА Љ2 НЕБЕЗПЕЧНI I ШКIДЛИВI ЧИННИКИ ОС. ДЖЕРЕЛА ЗАБРУДНЕННЯ ОС. ЕКОЛОГIЧНА ОБСТАНОВКА НА УКРАЇНI I В ЗАПОРIЖЖI. ТЕМА Љ3 ЕКОЛОГIЧНА ОБСТАНОВКА НА УКРАЇНI. ТЕМА Љ6. ВПЛИВ НЕБЕЗПЕЧНИХ I ШКIДЛИВИХ ЧИННИКIВ НА ЧIЛ. ВПЛИВ IОНIЗУЮЧИХ ВИПРОМIНЮВАНЬ (РАДIАЦIЇ) НА ЧIЛ.

   ЗАВДАННЯ 14. РЯТУВАЛЬНI ЗАХОДИ В ЗОНАХ КАТАСТРОФIЧНОГО ЗАТОПЛЕННЯ (ЗКЗ).
  
  При лiквiдацi наслiдкiв катастрофiчних повеней основними завданнями є:
  -надання першо медично допомоги, долiкарськiй i першiй лiкарськiй допомозi всiм постраждалим при повенi
  -евакуацiя постраждалих в найкоротшi термiни до лiкувально профiлактичних установ i своєчасне х лiкування до остаточного результату за межами ЗКЗ (Зони Катастрофiчного Затоплення).
  ПЕРША МЕДИЧНА I ДОЛIКАРСЬКА ДОПОМОГА ПРИ УТОПЛЕННI.
  При наданнi першо медично допомоги на мiсцi подi слiд виходити з наявностi або вiдсутностi свiдомостi, зовнiшнього вигляду постраждалого, характеру i вираженостi порушень дихання i гемодинамiки, а також супутнiх пошкоджень.
  Якщо постраждалий врятований в початковому перiодi при збереженiй свiдомостi, слiд застосувати заходи по усуненню емоцiйного стресу, зняти мокрий одяг, насухо обтерти його тiло, тiло укутати, дати гаряче пиття (чай, кава).
  При витяганнi потопаючого з води в несвiдомому станi, але iз спонтанним диханням i задовiльним периферичним пульсом, постраждалого укладають горизонтально з пiднятими на 40-50 град. ногами, дають вдихнути нашатирний спирт, проводять розтирання рук, нiг i грудно клiтки, iнгалюють кисень.
  Слiд пам'ятати, що навiть короткочасна втрата свiдомостi при утопленнi або вiдразу пiсля порятунку є серйозним попередженням про можливiсть важких ускладнень. Транспортування таких постраждалих проводиться в стандартному бiчному положеннi.
  У разi витягання постраждалого в агональному перiодi або станi клiнiчно смертi послiдовнiсть реанiмацiйних заходiв повинна бути наступною:
  -звiльнення дихальних шляхiв вiд чужорiдних предметiв
  -проведення штучно вентиляцi легенiв
  -пiдтримка кровообiгу - непрямий масаж серця.
  
  ТЕМА ?1 МЕТА I ЗАВДАННЯ БЖД. МIСЦЕ IСНУВАННЯ ЛЮДИНИ.
  
  МЕТА: вивчити основи забезпечення безпеки людини в навколишньому середовищi (виробничою, побутовою, в ЧС)
  
  Безпека людини залежить вiд 3-х чинникiв:
  1) Стан навколишнього середовища
  2) Вiд гос. систем забезпечення безпеки людини.
  3) Вiд само людини (його психiчних, фiзiологiчних особливостей, вiд його знань, умiнь дiяти).
  Гос. системи забезпечення безпеки людини:
  -Природоохороннi пiдприємства
  -захист нашого здоров'я
  -забезпечення громадського порядку
  -система оборонних пiдприємств
  -захист населення при загрозi або виникненнi надзвичайних ситуацiй (ЧС), сюди входить ГО.
  -загальне навчання по основах БЖД i ГО всiх верств населення в течi всi життя (школи, всi Вузи, всi спецiальностi за наказом мин. утворення вiд 1995 року)
  ЗАВДАННЯ НАВЧАННЯ ДИСЦИПЛIНИ БЖД (знання + умiння)
  1.) Студент зобов'язаний знати:
  -характеристику навколишнього середовища ( виробничою, побутовою)
  -небезпечнi i шкiдливi чинники ОС (навколишнього середовища), х вплив на людину
  -характеристику аварiй, катастроф i виниклих ЧС
  -способи захисту населення вiд вражаючих чинникiв середовища
  -основи проведення рятувальних робiт
  -основи надання допомоги ураженим
  -бути ознайомленими з документами мiжнародного i гуманiтарного права
  2.) Студент зобов'язаний умiти:
  -на практицi здiйснювати самозахист i захист людей, в першу чергу дiтей
  -оцiнювати обстановку при ЧС
  -органiзовувати i брати участь в рятувальних роботах
  -надавати на практицi першу мед. допомога постраждалим (у побутi на виробництвi, при ЧС)
  -органiзувати захист, надати допомогу дiтям.
  
  МIСЦЕ IСНУВАННЯ ЛЮДИНИ
  Перед все наший планетою виникла глобальна АЧ проблема (брак палива, повiтря). Планетi загрожує екологiчна криза, порушення екологiчно системи природних ресурсiв (обл. Уральського моря).
  Один учений сформулював властивiсть екологi: "все взаємозв'язано, нiщо не проходить безслiдно, за все потрiбно "платити", природа знає краще".
  ЗАБРУДНЕННЯ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА I ЗДОРОВ'Я ЛЮДИНИ.
  Здоров'я людини залежить вiд:
  1) 20% - це стан навколишнього середовища (НС)
  2) 50% - вiд способу життя чiл. (живлення, сон, умови побуту)
  3) 20% - те що обумовлене генетично
  4) 10% - зусилля медицини
  Забруднення навколишнього середовища це несприятливi змiни НС (людина i природа, погiршує умови життя, а отже i здоров'я людини).
  ШЛЯХИ ВПЛИВУ ЗАБРУДНЕННЯ НС НА ЛЮДИНУ
  1) Через повiтря, що вдихається
  2) Через воду i жу
  3) Через предмети i речi НС (одяг, iграшки, будматерiали, посуд)
  4) Умови роботи (шум, освiтлення, холод), побуту, вiдпочинку (курорти, марiупольський пiсок радiоактивний)
  ЗАБРУДНЕННЯ СЕРЕДОВИЩА ВИКЛИКАЮТЬ ТАКI ЗАХВОРЮВАННЯ:
  -захворювання органiв дихання
  -хвороби очей
  -алергiчнi захворювання (висипання шкiри, нежить, бронхiальна астма)
  -злоякiснi пухлини
  -хвороби кровi i iмунiтету
  -захворювання нервово системи
  -хвороба миномата(??) (калiки в Японi)
  -генетичнi наслiдки
  -передчасне старiння, скорочення тривалостi життя.
  
  ТЕМА ?2 НЕБЕЗПЕЧНI I ШКIДЛИВI ЧИННИКИ ОС. ДЖЕРЕЛА ЗАБРУДНЕННЯ ОС. ЕКОЛОГIЧНА ОБСТАНОВКА НА УКРАЇНI I В ЗАПОРIЖЖI.
  
  ОСНОВНI ЧИННИКИ ЗАБРУДНЕННЯ ОС. - це процеси об'єкти i всякi iншi чинники, якi несприятливо впливають на людину (негайно або через часовий промiжок), можуть представляти загрозу для життя людини.
  Класифiкацiя основних небезпечних чинникiв.
  1. За походженням
  а) Природнi тобто природного (виверження вулканiв, вивiтрювання гiрських порiд, згорання i падiння метеоритiв)
  б) Штучного, тобто антропогенного; вони видiляються iз-за дiяльностi людини (згорання палива, промисловi вiдходи).
  людина - основне джерело забруднення. (!)
  2. За природою
  а) фiзичне: теплове, шум, вiбрацiя, радiоактивне випромiнювання
  б) хiмiчнi: хiмiкалi, токсичнi гази
  в) бiологiчнi: мiкроорганiзми, комахи, гризуни, отруйнi тварини, гриби, рослини.
  3. По складу
  а) газоподiбнi - 90% вiд всiх забруднень.
  б) твердi - близько 10%, важкi метали, пил, уран, плутонiй.
  в) рiдкi - менше 1%, Сiрчана, Азотна кислоти з'являються при взаємодi газу i води
  ДЖЕРЕЛА ЗАБРУДНЕННЯ.
  1. Промисловiсть: металургiя, хiмiчнi заводи, текстильнi, деревообробнi.
  Видiляють: Вуглекислий газ, сiрководень - газоподiбнi, бензопирен (канцероген, викликає рак), важкi метали, шлаковi вiдходи.
  Забруднюють: атмосферу, гiдросферу.
  2. Транспорт: автомобiлi, рiчковий транспорт, залiзничний, лiтаки
  Видiляють: авто - чадний газ, оксиди азоту, бензопирен, свинець. 1 автомобiль за 1 рiк = 1 кг плюмбума.
  3. Вiдходи: побутовi, промисловi, природного вiдмирання.
  4. С/х: отрутохiмiкати, добрива, вiдходи тварин, зрошувальнi системи, невiрне використання пашень.
  5. Знищення лiсiв: особливо вологих.
  Приводить: до накопичення вуглекислоти, що вносить свiй внесок до парникового ефекту: Со2 i оксиди азоту створюють як би щит, не проникний в космос тепловi променi. Ученi пiдрахували, що до 2400 р. потеплiє на 40 З.
  6. Проблема озонового шару - Озон - це щит вiд надлишку ультрафiолетових променiв, якi в малих дозах вбивають мiкроби. При високих дозах: рак шкiри i iн. органiв.
  7. Кислотнi дощi: утворюються ф гази + вода. Згубнi для рослин, метали пiд впливом таких опадiв випробовують пiдвищену корозiю, також зменшується зносостiйкiсть капронових матерiалiв.
  8. Радiоактивнi речовини (РВ):
  Джерела:
  1) Природнi
  а) з космосу б) iз землi . {а) i б) створюють природний радiоактивний фон}
  У Москвi 0.065 мрн/ч - вважається забрудненням.
  2) Штучнi: аварi на АЕС створюють великi дози радiоактивного забруднення, уранова промисловiсть, науковi лабораторi де є РВ, ядернi реактори, мiсця поховання радiоактивних вiдходiв.
  3) Використовується в народному господарствi
  4). Ядернi випробування
  ДIЯ РВ ЗАБРУДНЕНЬ НА ОС:
  Порушуються природнi властивостi атмосфери завдяки тепловiй дi, що приводить до змiни клiмату, порушення озонового шару, пожеж.
  ДIЯ РВ ЗАБРУДНЕННЯ НА ЛЮДИНУ:
  Високi дози (100 рентген i вище) хострая променева хвороба, 600 i вище х смертельно для людини.
  Через 5-15 рокiв у опромiнених малими дозами можливi вiддаленi медичнi наслiдки: хвороби кровi (лейкемiя), рак щитовидно залози, хвороби iмунiтету, передчасне старiння, укорочення тривалостi життя.
  Генетичнi наслiдки - у нащадкiв.
  9. Шумове: транспорт, промисловiсть, звукове устаткування, лiтаки, петарди.
  Для сну - 30 децибел, телевiзор - 95 децибел, друкарська машинка - 75-85, транспорт 90
  Больовий порiг звуку - 130 децибел, 140 децибел - вiбрацiя кiстково i м'яко тканин, у дiтей судоми, 160 децибел - розрив барабанних перетинок. Робота при 80 д. - ускладнення на ЦНС (неврози), порушення серцево дiяльностi, ускладнення на травний тракт, туговухiсть.
  10. Тютюновий дим.
  
  ТЕМА ?3 ЕКОЛОГIЧНА ОБСТАНОВКА НА УКРАЇНI.
  
  Екологiчна обстановка на Укранi- несприятлива. У 1991 роцi Верховна Рада Украни оголосила Украну зоною екологiчного лиха. У рядi мiст обстановка надзвичайно несприятлива: 1) Кривий Рiг 2) Марiуполь 3) Днiпродзержинськ i Днiпропетровськ 4) Запорiжжя 5) Донецьк i Макiвка.
  Екологiчна обстановка ускладнюється такими чинниками:
  1) 5 АЕС - Хмельницька, Рiвненська, Чорнобильська, Пiвденноукранська, Запорiзька. Запорiзька атомна станцiя 1-а по потужностi в Європi, i 5-а в свiтi. А будь-який ядерний реактор потенцiйне джерело небезпеки.
  1986 р. - катастрофа на ЧАЕС (глобальна), створилися зони радiоактивного зараження.
  2) Могутнiй промисловий комплекс, багато ХОО (Хiмiчно Небезпечних Об'єктiв) близько 1500, в х зонi живе близько 12 милий. людина. Можливi аварi, катастрофи з викидом отруйних речовин.
  3). Через територiю Украни, Запорiзьку область проходить нафтопровiд "Тельявi - Одеса). Все це джерело небезпеки.
  4). На рiчках споруджено близько 200 дамб i iнших гiдроспоруд. Порушується самоочищення води, прориви дамб (у 1989 р. в Закарпаттi).
  5). Урбанiзацiя, транспорт.
  6). Суперхiмiзацiя сiльського господарства.
  7). Сейсмогеннi зони: Карпати, Крим, Кивська область, територiя ЧАЕС до 6 балiв.
  8). У степах Украни можливi бурi, урагани, смерчi ( у Волинськiй областi 1985 р., 1987 р.).
  9). Жара, холод, град, зливи.
  ф На Укранi можливi катастрофи i ЧС природного i техногенного характеру.
  ЗДОРОВ'Я НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ:
  1) Впала народжуванiсть.
  2) У забруднених мiстах жiнки в 5 разiв частiше не доношують дiтей.
  3) Серед новонароджених 70% мають вiдхилення.
  4) Почастiшали випадки новоутворень, у дiтей пiсля ЧАЕС в 5 разiв частiше рак щитовидки, хвороби iмунiтету, СНIД.
  5) Епiдемiя туберкульозу.
  6) "Помолодшали" хвороби серця i судин.
  актуальна проблема оздоровлення населення.
  
  ПМП (ПЕРША МЕД. ДОПОМОГА).
  
  ПМП - це комплекс простих мед. заходiв, якi виконуються на мiсцi отримання пошкодження в порядку само i взаємодопомога в найближчих 30 мин. А при зупинцi дихання - 5-7 мин.
  Значення ПМП - в свiтi щорiчного гине 20% без ПМП, тому кожен громадянин зобов'язаний знати i умiти ПМП, кожен студент здає персонально.
  Мета ПМП: 1) Усунення дi вражаючого чинника 2) Врятувати життя людини i запобiгти небажаним ускладненням. 3) Евакуювати до лiкувальних установ.
  
  ЗАХОДИ ПМП.
  Витягувати постраждалого згасити одяг, що горить, ввести болезаспокiйливий засiб пiд шкiру або в м'яз, звiльнити вiд чужорiдних тiл дихальнi шляхи, штучна вентиляцiя легенiв, непрямий масаж серця, зупинка кровотечi. Накладення пов'язок на рану або шкiру. Iммобiлiзацiя (знерухомлення) кiнцiвок., простi протишоковi процедури, надягання протигаза в зараженiй мiсцевостi, застосування лiкiв з iндивiдуально аптечки. Проведення частково сан. обробки за допомогою IПП-8. Застосування протиотрут, тобто антидотiв, винесення уражених i вантаження на транспорт.
  
  ТЕМА ?6. ВПЛИВ НЕБЕЗПЕЧНИХ I ШКIДЛИВИХ ЧИННИКIВ НА ЧIЛ. ВПЛИВ IОНIЗУЮЧИХ ВИПРОМIНЮВАНЬ (РАДIАЦIЇ) НА ЧIЛ.
  
  1). РАДIОАКТИВНIСТЬ I ВИДИ ВИПРОМIНЮВАНЬ. Безперервний, мимовiльний розпад ядер хим. елементiв, супроводжується випромiнюваннями, видiленням високiй енергi.
  ВИДИ ВИПРОМIНЮВАНЬ: ф, ф, х, нейтроннi. Вони володiють 2-мя важливими властивостями.
  а) iонiзуюча здатнiсть, тобто на своєму шляху вони розбивають ядра на iони, тому вони i називаються iонiзуючими.
  б) проникати через неживi i живi матерi по-рiзному, по цьому говорять про "проникаючу радiацiю"
  ПОРIВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА:
  - Частинки - потiк ядер Гелiю.
  а) у них найнижча проникаюча здатнiсть (повiтря, вода, жа)
  б) найвища iонiзуюча активнiсть.
  - Частинки - потiк електронiв i рiдше за позитрони.
  а) проникаюча здатнiсть вища, небезпечнi при зовнiшньому опромiнюваннi.
  б) iонна активнiсть нижча.
  - електромагнiтнi хвилi
  а) висока проникнiсть
  б) низька iонiзуюча активнiсть
  Нейтрони
  а) висока проникаюча здатнiсть, оскiльки немає заряду, iонiзацiя як у х частинок.
  ДЖЕРЕЛА
  1. Натур. - земна кора, космос.
  2. Штучнi - ядернi випробування, аварi на АЕС, поховання радiоактивних вiдходiв, ядернi установки на човнах
  Людина живе в природному радiацiйному фонi.
  СПОСОБИ РЕЄСТРАЦIЇ, ДОЗИ I ОД. ВИМIРЮВАНЬ.
  -фотографiчний
  -хiмiчний
  -iонiзований
  ТАБЛИЦЯ ДОЗ
  Експозицiйна доза - вимiрює радiовипромiнювання в НС.
  0.010 мрн/ч - нормальна
  0.060 мрн/ч - необхiдно проводити дезактивацiйнi роботи, пiдвищена доза.
  Поглинена доза - поглинена енергiя на одиницю маси.
  1 Дж/кг = 1 Гр (Грiй)
  1 Гр = 100 Рн - променева хвороба
  6 Гр - смертельна для людини доза. Вiд 1 до 6 Гр - ушкоджувальна доза.
  Еквiвалентна = поглинена доза(Гр) х коеф. якостi випромiнювання.
  Коефiцiєнт =20, i = 1.
  Еквiвалентна доза виражається в Зiбертах - Зб.
  
  Населення розбите на 3 категорi:
  1. Атомники (доза в 20 разiв бiльше)
  2. Можливого опромiнювання
  3. Все населення 1 Мзб в рiк.
  
  БIОЛОГIЧНА ДIЯ НА ЛЮДИНУ
  -Людина не вiдчуває випромiнювання
  -Немає порогово дози
  -Всi отриманi дози пiдсумовуються
  -Чутливiсть генного апарату
  
  МЕХАНIЗМ ДIЇ
  1. Утворення iона
  2. Хiмiчнi реакцi
  3. Бiологiчна (виявляється через роки)
  
  ДIЯ НА ОРГАНIЗМ
  1. 1 Гр - гостра променева хвороба, 1.5 Гр через час - гостра променева хвороба.
  2. Вiддаленi наслiдки: хвороба кровi, передчасне старiння, скорочення термiну життя.
  3. Залежно вiд типу дози - генетичнi наслiдки виявляються у потомства.
  ГОСТРА ПРОМЕНЕВА ХВОРОБА (ОЛБ)
  1-й ступiнь - легка, вiд 1 до 2 Гр
  2-й ступiнь - середнiй тяжкостi, 2Гр-4Гр, смертнiсть 20%
  3-й ступiнь - 4Гр-6Гр, смертнiсть 50%
  4-й ступiнь 6Гр i вище, швидке настання летального результату у 100%
  ПРОТIКАННЯ ОЛБ
  1-а стадiя. Первинна (як сп'янiння)
  2-а стадiя. Уявного благополуччя
  3-а стадiя. Розпал хвороби - всi симптоми.
  4-а стадiя. або смерть, або одужання (6-7 мiсяцiв)
  ЧУТЛИВI ОРГАНИ ПРИ ОЛБ
  1. Залози (статевi, щитовиднi, молочнi)
  2. Пригноблюється кора мозку, мало лейкоцитiв, немає антитiл, знижується iмунiтет
  3. Збiльшується проникнiсть судин.
  4. Iнтоксикацiя продуктами розпаду - пiдвищена температура, пригноблювана робота серця i легенiв
  5. Порушений обмiн речовин (шкiра та кiстки) 6. Удар по ЦНС - втрата свiдомостi, кома, смерть.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"