Боркунов Андрей Львович : другие произведения.

Выбор

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:


Антимонопольний комтет про природн монопол.

На протяз останнх рокв предметом першочергово уваги органв Антимонопольного комтету Украни залишаються галуз сфери природних монополй, а саме: транспорт, зв'язок, електроенергетика, нафтогазовий комплекс, житлово-комунальне господарство. Чому саме вони?

Справа в тому, що основним завданням Антимонопольного комтету Украни здйснення державного контролю за дотриманням антимонопольного законодавства, яке, як свдчить досвд роботи, найчастше порушують пдпримства-монополсти. Особливе мсце серед них посдають суб'кти природних монополй, бо вони охоплюють найважливш галуз економки.

Оскльки споживач не можуть вдмовитися вд продукц, яку виробляють пдпримства природних монополй (послуги користування залзничним транспортом, мсцевим телефонним зв'язком, централзованого постачання електроенерг, тепло-, водопостачання), то й попит на цю продукцю менше залежить вд змни цн на не. Так особливост сфери природних монополй призводять до того, що вони на свох ринках займають домнуюче становище, яке да м можливсть суттво впливати на економчн вдносини з споживачами х товарв та обмежувати конкуренцю. Тому органи Антимонопольного комтету особливо пильно стежать за дяльнстю таких пдпримств.

До Полтавського обласного територального вддлення АКУ постйно надходять скарги вд фзичних та юридичних осб про порушення х прав суб'ктами природних монополй. Працвники вддлення перевряють зазначен пдпримства за результатами переврок часто порушують справи. На початку 2000 року завершено розгляд двох таких справ.

Перша справа розглядалась щодо ВАТ Полтаваобленерго", яке суб'ктом природно монопол на ринку передач постачання електроенерг локальними електромережами в межах Полтавсько област. В результат розгляду справи було виявлено 4 порушення антимонопольного законодавства з боку ВАТ Полтаваобленерго, як полягали у нав'язуванн додаткових умов у договорах на користування електроенергю, що не вдносяться до предмета договору, повнй вдмов вд реалзац товару при вдсутност альтернативних джерел постачання, встановленн монопольно високих тарифв на послугу по повторному пдключенню електромереж, створенн перешкод доступу на ринок незалежних постачальникв електроенерг. В лютому 2000 року за результатами розгляду ц справи Полтавським тервддленням було прийнято постанову про припинення порушень антимонопольного законодавства. На порушника накладено штраф у сум 17 000 грн запропоновано вдшкодувати нанесен збитки в сум 76 983 грн.

Друга справа за ознаками порушення антимонопольного законодавства розглядалась щодо ВАТ Полтавагаз в особ Глобинського управлння по експлуатац газового господарства. В березн 2000 року було завершено розгляд, за результатами якого прийнято постанову про припинення порушення та накладення штрафу розмром 9 000 грн. Порушення полягало знов таки у нав'язуванн додаткових умов договору та дях, як призвели до створення перешкод доступу на ринок ншого суб'кта господарювання. Зараз справа знаходиться на розгляд в суд.

В тепершнй час Полтавським тервддленням розглядаться ще одна справа за участю природно монопол - КП Полтаватеплоенерго. Розгляд збраних матералв доводить, що дане пдпримство вчинило порушення антимонопольного законодавства шляхом нав'язування умов договору, як ставлять контрагентв в нервне становище при укладанн договорв на надання послуг теплопостачання, та встановлення монопольно високих тарифв на ц послуги, що призвело до порушення прав споживачв. Зараз готуться постанова про припинення порушення накладення штрафу.

Слд зазначити, що в сфер природних монополй встановлена чи не найбльша кльксть порушень антимонопольного законодавства, пов'язана з встановленням монопольно високих цн тарифв через завищення норм споживання, нав'язуванням умов договору, як порушують права споживачв товарв суб'ктв природних монополй. В цй сфер накопичився цлий комплекс проблем, розв'язання яких неможливе без державного регулювання.

Оскльки на ринках природних монополй конкуренця практично неможлива, державне регулювання ма виконувати функцю, яку на нших ринках викону конкуренця, зокрема, у сфер цноутворення.

Антимонопольний комтет Украни неодноразово наголошував на необхдност якнайскоршого прийняття Верховною Радою Украни Закону Украни Про природн монопол. Цей Закон ма визначити засади державного регулювання дяльност природних монополй незалежними Комсями, що дозволить повернути в реальну економку мльярди гривень. 20 квтня 2000 року Закон Украни Про природн монопол було прийнято.

Цим законом запроваджена нова система регулювання суб'ктв природних монополй. Вона вдповда кращим свтовим зразкам забезпечуться незалежними позавдомчими державними органами, як здйснюють економчне технчне регулювання. нш органи забезпечують в межах сво компетенц контроль за дотриманням вдповдного законодавства. Так Антимонопольний комтет здйснюватиме державний контроль за додержанням антимонопольного законодавства. Вн не виконуватиме регулюючу функцю, оскльки в такому випадку Комтет втратив би неупередженсть у сфер контролю, ставши безпосереднм учасником вдповдних економчних вдносин разом з природними монополями.

Мамо надю, що прийняття Закону Украни Про природн монопол сприятиме послабленню цнового диктату, реальному пдвищенню конкурентоспроможност втчизняних товаровиробникв, розширенню внутршнього ринку високотехнологчно продукц.

Полтавське обласне територальне вддлення

Антимонопольного комтету Украни


 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"