Читающая По Костям А.К.А : другие произведения.

Отака дитина

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


  • Аннотация:
    I знову з вами Маруся, той самий чорт-невдаха та петлюрiвець Нечипоренко, що хоче дещо в чорта спитати


   Отакої! Заскочив додому з вiйни. Та що ж це таке взагалi робиться?! Та шо воно таке народилося? Наче людина, а наче й нi. Маруся, воно чиє? I чого у нього руки з ногами не туди вигинаються? Може, головою об хлiв оце треба?
   Мовчить Маруся, мовчить i мати її. Бо дiйсно бiгає по хатi щось? Хтось? А бiс його знає, що воно собi бiгає на карачках, блимає жовтими баньками, шкiрить iкла. Гарнi такi iкла, з палець мiзинний завдовжки. Добре, що хоч не кусає - рогача боїться. А жере - а все їсть, наче свиня яка. I самого Нечипоренка боїться - шасть в запiчок и глип-глип звiдтiля. Не дурне, значить. Чи у лiкаря якого спитати, шо то таке? Кажуть же, що людина з мавпи виродилася. Але ж бачив Нечипоренко ту мавпу, в клiтцi, як ото цирк пiд Полтавою був. Здоровезна, як хорунжий наш. I зовсiм на оте, у запiчку не схожа. Можна б було на бiльшовика звалити, але ж дiти в них звичайнi, як у всiх. Та й з якого дива в малої дитини жовтi очi? Добре жовтi, як олiя. Як дитина маленька, то в неї очi чи то сiрi,чи то синi, потiм уже колiр мiняється. Ой тодi смiхота була - хорунжий свою жiнку мало не прибив, бо не знав, що колiр очей не зразу такий. Не зразу. Не зразу. Отепер зрозумiло, шо то таке. З Марусею не вийшло, то ти менi одiмнка в хату притягнув? Та я ж тобi ратички одрiжу та зжерти змушу! Тiльки спершу дiтей помiняю, собi свого, а тобi - твого, iкластого. Чи свою, аби здорова дитина була. Того i мовчить Маруся, той, з яру їй очi одвiв, а стара й так недобачає.
   - Йди сюди, сюди, сала дам, сюди, сюди, в торбу. Залiзеш - ще дам.
   Нiчого у яру не змiнилось. Цвiтуть собi бузина з блекотою, кумкає жаба, i ворушиться щось оте у торбi. Ледве на коня закинув - Сiрко мало дибки не ставав. Але ж не на собi оте тягнути, воно важкеньке, з повний ранець нiмецький.
   - Ану виходь! - знову як того разу.
   - Знову!? - вилiзло з бузини щось мале та чорне, з рукавицю завбiльшки, затрусилось, на непоказного чоловiка в чорному жупанi та шапцi перекинулось.
   - На тобi одмiнка! - Неипоренко показав на торбу.
   Засмiявся тiльки дiдько, головою трусонув якось непевно - чи то згоден, чи не згоден.
   - Якби ж то. Не можу помiняти.
   - Чого? А на душу?
   - От же причепився зi своєю душею! Не треба менi такого краму! Не можу помiняти, бо то не одмiнок.
   - А хто?
   - Ну як тобi пояснити? Невдала робота. Мав би народитися чаклун-двоєдушник. А я ж не знав, що та дитина вже вмерла. Ще не народились, а вже вмерла. I от таке вийшло.
   - Ти менi памороки не забивай. Хто в торбi? I од кого?
   - Твоє. Все твоє. Вiд заклятої душi, вiд такого, як ти. Упир.
   - Нi, з Марусею ясно, так твоє кодло до дiвок не може лазити, а я вже чим тобi не догодив? - пiдiйшов Нечипоренко ближче до торби.
   - Дражнишся, чи дiйсно не зрозумiв?
   - Чого не зрозумiв? - Нечипоренко руку на торбу поклав, ближче до вузла.
   - Дитину не хрестив, хату не святив - зразу до мене понiс.
   - Один ти розумний? Ну понесу я оце до церкви, то на мене або церква впаде, або взагалi туди не зайду. А про хлiв я тiльки бовкнув, так Маруся зразу ножа схопила, не дам вбивати, - Нечипоренко смикнув мотузку.
   Упир витягнув з торби шию, облизався чорним язиком. Жовтi очi, не людськi. Не як в звiрини.
   - А чого це ти сахаєшся? Воно ж маленьке таке, славненьке, як жабенятко яке. Ще й голодненьке. Мабуть, пахнеш смачно, ратички, рило - ну чисто тобi холодець. Утiк, паскуда. В повiтрi розчинився. Тьху на тебе. Зате скiльки менi вибовкав! Як же з тебе шкуру будуть дерти за двi добрi справи, уявляю, гiрше, чим наш сотник з санiтарiв.
   Стоїть на порзi Маруся, стоїть бiля хати теща - бодай тiй вiйнi, чоловiка тiльки на добу вiдпустили, має вже вертатись. Сидить в сiдлi Нечипоренко, кiнь головою мотає - не подобається йому торба з упирем малим бiля боку, але коняче дiло - везти.
   - Панiматко, в перший i останнiй раз питаю - чого ваша дочка - заклята душа?


Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"