Дедин Александр Романович : другие произведения.

Бiг з Вандеї на П'ємонт

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

Тут не трембiтають!



      — Еееееееее! — пронеслося хатою та полетiло собi. — Ееееееее!
      Дядько Логвин сiпнувся в лiжку.
      — Н... гааа... — як сполохана птаха, стрепенулася собi й тiтка Килина, — Що то таке?
      — Та щось... Чи я знаю? Мо' й нiчого, — промимрив сонно Логвин та поськав у головi. Такi вошi не купиш за грошi. Присунувся до Килини i помацав, де сам знав.
      — Тю, телепню, то п'ятка. Та встань, погляди, що воно там. Мо', дядька якого вовки рвуть.
      — Та нi ж, любцю... Спатоньки...
      — Йому сери у вiчi, а вiн каже: дощ iде! Вставай, бузувiре!
      — Гммме, — наче й не зрозумiв нiчого.
      Килина глипнула одним оком по хатi — чи не сховався де москаль? — i повторила голоснiше, по-городському:
      — Ему плюнь в глаза, а он: "Божья роса"! Вставай, мусульманин!
      — Еге-ге-ге-ге-ге-ге... — простонав тихенько Логвин та потягнувся з лiжка в нетоплену хату. Почухмарив спину, накинув кожуха просто на споднє. Глянув iз заздрiстю на Килину, що рожево нiжилася в теплi.
      — ...тееее! ...тееее! — тепер уже ближче.
      — Еге, жiнко, твоя правда. То хтось пробi кричить.
      — Та вже ж не гевулт! Йди ж бо менi, допоможи, — i повернулася до стiни.
      "Добра ще баба; повернуся, то потопчу", — але скосив оком на пiч, де сопiло щось iз п'ять малих дiтей. Тьху... Клятi жiнки. Залiзеш тiльки, а вона вже: на, годуй.
      Без чобiт та шапки, як був, почвалав Логвин до дверей. Був би й поквапився, але зi сну ногами ледь ворушив. У сiнях стояла рушниця, — учора був забув, як повернувся вiд кума Iлька. Взяв. Ходити з хутора до села без тiєї речi небезпечно. Усе обсiли голоднi вовки.

      Як був, босий, вийшов Логвин на подвiр'я, просто у снiг. Бiле лежало кучугурами, лапато висiло на деревах, покривало стрiху; високо лягло: тин майже не видно, лише стирчить на кiлку бита макiтра, та й та наче в сметанi. Логвин аж облизався. Поглянув до лiсу. Овва! Чотири цятки: одна наче така барвиста, i три сiрих.
      — ...туйте! ...туйте! — вiддавало луною, щоразу все ближче.
      "Загризуть дядька, катового сина падлюки" — майнуло в головi. Логвин пiдняв рушницю, ще з вечора заряджену. Не влучити: далеко. Але видно, що барвиста цятка не просто рухається, а наче ще й чимось махає, i сiрi злодiї вiд тих помахiв вiдскакують. Логвиновi трохи вiдлягло вiд серця. "Є дрючок у небораки, та ще й здоровецький; зможе, зможе пiдбiгти ближче, а там я врятую". Вгрузаючи у глибокому снiгу, не чуючи морозу, що рiзав босi ноги й холодив яйця, побiг Логвин наперейми. Але... Враз холод, як жаба, сiв на серце. Почув... усе почув.

      — Р'ятуйте! Р'ятуйте!

      Тiльки тодi розкрилися чоловiковi очi, i до них уплило щось, схоже на кому, тiльки вище поставлене. Плюнув спересердя — i пiшов. Цятки все ближче до чоловiка, чоловiк все ближче до хати. Холодiють у Логвина ноги, а головне — мерзне вiд огиди душа. Грiтися. Увiйшов, кинув рушницю i клацнув клямкою.
      — А що там? — зпросоння спитала жiнка.
      — Та нiчого, — вiдповiв чоловiк i гепнувся в постелю. Маць, маць — о, оце вже й не п'ятка. Ну, то до роботи.

      — Р'ятуйте! Р'ятуйте!
      — ...туйте! ...туйте!
      — ...те! ...те!
      — ...ееее! ееее!
      — i щезло на Заходi. Далеко-далеко. Де ревучий не реве. Далеко.

      ...Не наш Дядько то був — чужинський Вуйко. Був тiльки в крисанi та в киптарi, та ще в штанiх, як там вони в них. Але холодно йому не було, бо палахкотiв жар у серцi. Бiг, махаючи трембiтою на вовкiв. Бiг. Бiг увесь час на захiд. А десь — тепер уже далеко — двигтiло лiжко, пiдглядали з печi дiти, ремигали корови та стиха кувiкали увi снi свинi. I все те — разом з Вуйком, лiжком та свинями, та навiть i з ур'ядовцями — летiло в просторi до нових часiв, тiльки чомусь поверталося, зробивши в етерi коло навколо мерзлого сонця.


      Дiйовi особи (щоби р'ядкiв додати):
Килина та Логвин Сiчкарi — подружжя iз Васютинцiв, що на Черкащинi
Богдан-Йосип Дудар — а хто його знає, що воно таке
Лапоть — лапоть, сидить пiд лiжком
Вовки — такi собi звiрi, три
Дiти Сiчкарiв — п'ять чи шiсть
Корови — двi
Свинi — багато
Ур'ядовцi — стiльки ж, але ще бiльше
Лiжко — одне, але з двома бильцями

Торох... Торох... Торох... То — ритми душi...



30 вересня 2002 р. Київ


Вуйко добiг!
На фото: Ty-tu... Wujek pospieszny skonczy? bieg...
 


 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"