Гайдученко Галина Викторовна : другие произведения.

Як я провів канікули

"Самиздат": [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Куди відправитися на канікули? Звичайно ж, на якусь іншу планету. Кого ж там зустріла звичайна сім'я?

  
  ЯК Я ПРОВІВ КАНІКУЛИ
  ОПОВІДАННЯ
  (Наснилося моєму синові Сергію в лютому 1990)
  
   Нарешті мої канікули збіглися з відпусткою батьків! Ми сіли в свій зореліт і полетіли світ за очі, сподіваючись кинути якір на першій-ліпшій, підходящій для відпочинку планеті.
   По дорозі зустрічалося багато планет, але умови на них нам не подобалися: на одній йшов дощ, інша складалася з льоду, а ми не дуже-то любимо кататися на ковзанах, на третій якраз почалося виверження вулкану...
   Та, нарешті, ми помітили невелику, але симпатичну зелену планету. Запустили індикаторний зонд - умови виявилися близькі до земних: склад атмосфери майже такий же, температура +26 С. І, хоча на ній немає дерев, а тільки трави і очерети, але деякі з них досить високі, щоб давати тінь. Хоча на ній немає морів і океанів, але дуже багато прісних потічків і річок і злегка солонуватих озерець і боліт. Коротше, є де засмагати, повалятися на травичці і поплавати.
   Ракету тато посадив на невеличкій височині. Поки він перевіряв прилади й діставав намет, ми з мамою взяли ковдри, подушки, надувні матраци, сумку з продуктами і пішли до невеликої річечки шукати місце для табору.
   На самому березі дуже чистої річки ми знайшли чудове сухе місце з невисокою травою, що півостровом піднімалося над болотом, вкритім дрібною зеленою ряскою, в яке впадала наша річечка.
   Розстеливши ковдри і роздягнувшись, ми стали засмагати під м'яким сонцем. Потім я поплавав - вода була не нижче 25 №С, глибина в середньому досягала 1,5 метра, ширина біля нашого пляжику була близько трьох метрів. На мою думку, умови чудові. Ми вирішили пожити тут тиждень.
   Час пролетів швидко. Ми купалися, засмагали, грали в різні ігри, бродили по околицях. Нарешті, настав час збиратися у зворотний шлях. Батько пішов готувати зореліт до відльоту, а ми з мамою насолоджувалися останніми хвилинами на цій тихій, затишній, безлюдній планетці...
   І раптом з болота вилізла величезна рептилія, схожа на велику ящірку, полізла на нашу ковдру і, як ні в чому не бувало, вляглася на ній. Ми з мамою схопилися з ковдри і відбігли вбік. Придивившись, я помітив, що вона не така вже й велика, як здалося спочатку, а всього близько трьох метрів в довжину (включаючи і хвіст). Я схопив якусь товсту палицю і від розгубленості взявся лупцювати нею непрохану гостю. Рептилія продовжувала лежати, як ні в чому не бувало, мружачись на сонечко і злегка помахуючи зеленим хвостом. Я отямився, подивився на свою палицю і побачив, що це палка напівкопченої ковбаси. Задумливо дивлячись на рептилію, я витер ковбасу об рукав сорочки, відкусив шматок і почав жувати.
   Мама чомусь дуже рознервувалася, стала кричати на раптілію:
   - Пішла геть! Віддай нашу ковдру! Бач, яка нахаба! Іди в своє болото, а то запущу в тебе чайником!
   Я продовжував жувати ковбасу, переводячи погляд з рептилії на маму і назад. Мама бігала навколо рептилії і обурювалася. Рептилія важко зітхнула і раптом заговорила людським голосом:
   - Ну досить. Я вже досить наслухалася, засвоїла ваш язик і можу з вами поговорити...
   Мама так і застигла з відкритим ротом, а я сказав:
   - Здраааастє...
   Із розмови з нашою гостею я дізнався, що ця планета населена розумними рептиліями, які володіють гіпнозом і вміють пересуватися в космосі. Бували вони і у нас на Землі. Їх космічні кораблі схожі на опуклі диски. Взагалі, їх болотна архітектура не рясніє різноманітністю і всі будівлі теж нагадують опуклі диски.
   Багато чого я не встиг розпитати, бо над нами несподівано нависла велика тінь и рептилія шубовснулась у болото. Це батько помітив, що у нас не все у порядку і прилетів на зорельоті нам на допомогу.
   Ми погрузили всі речі у зореліт і полетіли додому... І тут я прокинувся...
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
Э.Бланк "Пленница чужого мира" О.Копылова "Невеста звездного принца" А.Позин "Меч Тамерлана.Крестьянский сын,дворянская дочь"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"