Гайдученко Галина Викторовна : другие произведения.

Вихователь майбутнього

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Звичайний робочий день вихователя дитячого садка в недалекому майбутньому ...

  
  ВИХОВАТЕЛЬ МАЙБУТНЬОГО
  (Наснилося в лютому 1990 року напередоднi конкурсу вихователiв,
  завдяки його переказу на конкурсi менi вдалося перемогти)
  
   В тi часи епохи глобального дефiциту про ковбасу можна було тiльки мрiяти, мило вдавалося роздобути по великому блату, мобiльники ще не винайшли, а величезнi ящики-комп'ютери були тiльки у великих унiверситетах.
  
   Щойно я дiзналася, що на конкурсi треба буде розповiсти про вихователя майбутнього, я вирiшила скористатися машиною часу, яку недавно сконструював з непридатного матерiалу мiй одинадцятирiчний син.
   Потрапила я в кiнець ХХI столiття. Iду по вулицi, i раптом прямо у повiтрi летить менi назустрiч якийсь папiрець. Я його зловила, розгорнула, - а це оголошення. Ось послухайте:
  оголошення
  У зв'язку з вiдкриттям нового дитячого садка
  проводиться конкурсний вiдбiр на посади вихователiв.
  Конкурсанти, крiм любовi до дiтей,
   повиннi проявити велику ерудицiю з усiх iснуючих наук,
  що дозволить їм вiдповiдати на дитячi запитання на кшталт:
  - де жили динозаври?
  - чому вимерли ковбаси?
  - були перелiтними чи зимуючими у нашiй смузi
  волошки та ромашки?
  - хто зробив дiрки в носi?
  та iншi.
  Претенденти повиннi мати неабиякi акторськi та художнi здiбностi,
   вмiти експромтом складати вiршi
   i без енциклопедiї пояснювати дiтям, що таке мило при читаннi програмового твору "Мийдодир".
  Майбутнi вихователi повиннi мати iнженернi знання
  для ремонту комп'ютерiв, дитячих лiтальних апаратiв
  та найпростiших електронних iграшок.
  Будуть враховуватися зв'язки i знайомства, а саме:
  з барабашками, з НЛО, з представниками планети Тау-Кита,
  а також володiння полтергейстом i телепортацiєю.
  У вихователiв повиннi бути вмiлi руки,
  щоб вони могли в триденний термiн спорудити з пiдручних матерiалiв
  дiючу модель ракети або орбiтальної космiчної станцiї
  для творчих i сюжетно-рольових iгор дiтей,
  а також навчальний комп'ютер для розширення кругозору дiтей.
  Осiб, що володiють цими якостями,
  просимо записуватися в чергу для проходження конкурсу.
  Тих, хто не пройде конкурсний вiдбiр просимо не впадати у вiдчай:
  з такими знаннями та вмiннями вас вiзьмуть
  на будь-яку iншу роботу в нашiй Галактицi.
  
   Прочитала я оголошення i думаю: "Невже справдi є так багато людей з подiбними знаннями i вмiннями, що їм треба записуватися у чергу?"
   Вирiшила я вiдвiдати якийсь дитячий садок i подивитися на роботу вихователя. Скiльки я там побачила цiкавого! Все i не згадаєш...
   Ну, наприклад, казка про Червону Шапочку. Дiти i вихователь надягають ось такi прилади образного мислення (дiстаю з сумки i вдягаю навушники i темнi окуляри), вихователь починає розповiдати казку... i раптом стiни дитячого саду тануть i всi ми опиняємося у казковому лiсi. Навколо лiтають метелики, пахнуть квiти, чути спiв птахiв, а десь далеко лунає стукiт сокири дроворуба. На стежцi з'являється Червона Шапочка, а з-за дерева виходить Сiрий Вовк... (знiмаю прилад i кладу його в сумку).
   Прилад я, звичайно ж, захопила з собою, але в серiйне виробництво його поки вiддавати не можна. Не готовi ми ще для роботи з ним. Ну, почну я таким чином розповiдати дiтям казку, i раптом згадаю, що менi сьогоднi нiчим годувати родину. I з'явиться з-за дерева не Сiрий Вовк, а смажене порося з ножем i виделкою у боцi, облитий часниковим соусом, або, на худий кiнець, - шматок ковбаси?! Щоб вихователь мiг, застосувавши свої фантазiю i образне мислення, донести до дiтей потрiбнi образи, у нього повиннi бути вирiшенi всi побутовi проблеми.
   Або, наприклад, йде заняття з розвитку мовлення. Тема: види i найменування зимового одягу чотирма найпоширенiшими мовами. Це скiльки ж мов повинен знати вихователь?
   Стали дiти грати. А iграшки у них!!! Тут i мiнiатюрнi бiороботи замiсть ляльок, якi вмiють ходити, їсти i говорити; i машини, лiтаки, ракети з голосовим управлiнням; i конструкторськi набори, з яких цiлком можна зiбрати справжнiй мiнiатюрний зорелiт; i приборчики з пропелерами марки "Карлсон" для гри дiтей в однойменну гру; i комп'ютернi iгри; i... I все це не стоїть на полицях, всiм цим дiти користуються!
   Тому вихователь нiколи не розлучається з ремонтними iнструментами (дiстаю з сумки викрутку i плоскогубцi), щось пiдкручує, пiдлаштовує...
   А яка реакцiя повинна бути у вихователя! Грають дiти в "Карлсона", лiтають на висотi трьох-чотирьох метрiв, i раптом один малюк зачепився пропелером за гiлку дерева i його моторчик заглох. Вихователька миттєво пiдлетiла до нього, на льоту щось пiдкрутила, i малюк, як нi в чому не бувало, полетiв далi. Це ж треба так за всiма встежити!!.. Правда, i дiтей на одного вихователя припадає не бiльше семи...
   А екскурсiї у Вiдкритий Космос?! Тут вже треба знати i астрономiю, i космiчну навiгацiю, i вмiти орiєнтуватися у просторi. Ну, наприклад, розпустувалися дiти у Космосi i хтось випадково полетiв до сусiдньої Галактики. Вихователька бере рацiю (мобiльних телефонiв тодi ще не було. Дiстаю з сумки рулетку з кнопочкою, яка висуває i ховає сантиметр) i каже:
   - Сергiйку, ти залетiв занадто далеко. Повернись на 210 градусiв щодо Лебедя i тримай курс на Чумацький Шлях! Ми збираємося на обiд! (Клацаю рулеткою i "антена" ховається). Так... в Космосi зiбрати дiтей разом набагато складнiше, нiж на майданчику дитячого садка у нас...
   Обiдають дiти просто (дiстаю з сумки тюбики рiзних зубних паст): оце -борщ, оце - картопляне пюре з куркою i зеленим горошком, а це - ананасове желе. Тут вихователю, правда, треба стежити, аби Вiтя не видавив борщ на голову Катi, а Сашко не розмалював би куркою спину Толика, але це дрiбницi.
   Сплять дiти в спальних мiшках при вiдключеному гравiтацiйному полi, - лежать i плавають у повiтрi, а вихователька пурхає мiж мiшками i дивиться, чи все в порядку...
   Злетiла за вихователькою i я, але за браком звички стукнулася головою об стелю, тiльки зiбралася пристосуватися до невагомостi, як мiй син вiдключив машину часу i я сiла на диванi у своїй квартирi. Часу залишилось тiльки на те, щоб зiбратися i прийти сюди, на конкурс вихователiв...
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"