Вослік павінен быць худым (Сентыментальны дэтэктыў)
Іншая жыццё (Сентыментальная аповесць)
Апавяданні 1960-1970-х
Салдаты на Неўскім
Ролю
Дарога ў новую кватэру
Апавяданні 1980-х
Трэці паварот налева
На вуліцы і дома
Сустрэліся і пагаварылі
Жыццё кароткае
Кампраміс
Кампраміс першы
Кампраміс другі
Трэці кампраміс
Кампраміс чацвёрты
Кампраміс пяты
Кампраміс шосты
Кампраміс сёмы
Кампраміс восьмы
Кампраміс дзевяты
Кампраміс дзесяты
Кампраміс адзінаццаты
Кампраміс дванаццаты
Бібліяграфічная даведка
Аб кнізе
Заўвагі
1
2
Annotation
У першы том Збору твораў Сяргея Даўлатава (1941-1990), вядомага празаіка, да 1978 г. жыў у Ленінградзе, а з 1979 г. — у Нью-Ёрку, уваходзіць яго ранняя проза, у тым ліку апавяданні са зборніка «Дэмарш энтузіястаў» і «Дзве сентыментальныя гісторыі» («Вослік павінен быць худым», «Іншая жыццё»). Заключаюць тым апавяданні з эмігранцкай жыцця і кніга «Кампраміс» — аб журналісцкіх буднях.
СЯРГЕЙ ДАЎЛАТАЎ
o
oАндрэй Ар'еў
oСа зборніка «Дэмарш энтузіястаў»
Хачу быць моцным
Блюз для Натэллы
Эмігранты
Пераможцы
Чыркоў і Берендеев
Калі-то мы жылі ў гарах
oДзве сентыментальныя гісторыі
Вослік павінен быць худым
Іншая жыццё
oАпавяданні 1960-1970-х
Салдаты на Неўскім
Ролю
Дарога ў новую кватэру
oАпавяданні 1980-х
Трэці паварот налева
На вуліцы і дома
Сустрэліся і пагаварылі
Жыццё кароткае
oКампраміс
Кампраміс першы
Кампраміс другі
Трэці кампраміс
Кампраміс чацвёрты
Кампраміс пяты
Кампраміс шосты
Кампраміс сёмы
Кампраміс восьмы
Кампраміс дзевяты
Кампраміс дзесяты
Кампраміс адзінаццаты
Кампраміс дванаццаты
oБібліяграфічная даведка
oАб кнізе
notes
o1
o2
СЯРГЕЙ ДАЎЛАТАЎ
Збор твораў у 4 тамах. Том 1
Кніга падрыхтавана карыстальнікамі бібліятэкі https://fb2.top. Чытайце або спампоўвайце гэтую і іншыя кнігі на сайце бібліятэкі бясплатна і без рэгістрацыі.
Адрас публікацыі: https://fb2.top/tom-1-513268
«Чытаць яго лёгка. Ён як бы не патрабуе да сябе ўвагі, не настойвае на сваіх высновах або назіраннях над чалавечай прыродай, не навязвае сябе чытачу.
Я праглынаў яго кнігі ў сярэднім за тры-чатыры гадзіны бесперапыннага чытання: таму што менавіта ад гэтай ненадакучліва яго тоны цяжка было адарвацца. Нязменная рэакцыя на яго апавяданні і аповесці — ўдзячнасць за адсутнасць прэтэнзій, за цвярозасць погляду на рэчы, за гэтую нягучную музыку здаровага сэнсу, якая гучыць у любым яго абзацы.
Тон яго прамовы выхоўвае ў чытача стрыманасць і дзейнічае ацвераджальна: і гэта лепшая тэрапія, якая можа быць прапанаваная сучасніку, не кажучы — нашчадку».
Іосіф Бродскі
Андрэй Ар'еў
Гісторыя апавядальніка
...Рада — самы мудры з тых, што мне даводзілася чуць ад братоў пісьменнікаў: «Калі хочаце што-небудзь напісаць, расказвайце пра гэта. Ўсім. Усё роўна, ці будуць вас разумець ці не будуць. Расказвайце; кожны раз вам давядзецца выбудоўваць сваю гісторыю ад пачатку да канца; праз некаторы час вы зразумееце, якія элементы важныя, а якія — не. Галоўнае, каб вы самі сабе ўмелі ўсё расказаць». І я пачаў расказваць; я расказваў свае гісторыі ў Польшчы і ў Ізраілі, сур'ёзным немцам і Артуру Сандауэру, які штохвілінна перабіваў мяне пытаннем: «Да чаго вы хіліце?» Не ведаю; у тым-та і штука, што не ведаю. Затое я ведаю, што буду бегчы ўсю дарогу — і ні на хвіліну не замоўкну.
Марэк Хласко
1
Аматары атаясамліваць мастацтва з рэчаіснасцю ўдосталь смяюцца або абураюцца, чытаючы довлатовскую прозу. І гэтая натуральная звычайная рэакцыя верна — калі ўжо і па Довлатову не адчуць абсурду нашай жыцця, то трэба быць зусім да яе глухім і сляпым.
Але парадокс яго кніг, у тым і складаецца, што на самой справе ўся іх бесклапотна-бязлітасная праўдзівасць — уяўная, рэчаіснасць у іх калі і адлюстроўваецца, то як бы скрозь каляровыя, вітражныя шкла. Да таго ж павелічальныя. Скрозь іх бачыш тое, што звычайны погляд заўважыць не ў стане.
Даўлатаў рады быў, калі яго гісторыі пересказывались як якія здарыліся ў жыцці. Рады быў менавіта таму, што злепкам з гэтага жыцця яны ніколі не бывалі. Ды і пераказаць іх на самай справе немагчыма. Хіба што заучив на памяць.
Якія б вядомыя назвы вуліц і гарадоў, якія б знаёмыя прозвішчы, якую б «прамую гаворка» герояў у довлатовских тэкстах ні выяўлялі, іх ні ў якім выпадку нельга расцэньваць як хранікальна-дакументальнае сведчанне. Праўдзівасць выдумкі для пісьменніка істотней вернасці факту. Пратакольнай документальностью ён грэбаваў, каб тут жа творча яе ўзнавіць.
У прозе Даўлатаў недакладна называе нават уласны дзень нараджэння, на вокладках сваіх заходніх выданняў ставіць няправільны год ад'езду за мяжу, у розных выпадках несходным чынам матывуе адны і тыя ж учынкі, а асабістыя дасягненні расцэньвае гэта як выйгрыш, то як пройгрыш.
Фармулёвак ён з маладых гадоў прытрымліваўся такіх: «пацярпеў поспех», «атрымаў паразу»...
Контур пісьменніцкай жыцця павінен быць для чытача вясёлкава размыты, лічыў Даўлатаў. Майстэрства — справа артыстычнае, і, каб застацца «самім сабой» пры святле рампы, трэба накласці на твар грым. Грым і асвятленне выяўляюць важныя ўласцівасці натуры, у склад самой натуры не ўваходзячы.
Так што калі пачаць вышукваць у Даўлатава «хто ёсць хто» — нават у тым выпадку, калі называюцца рэальна існуючыя людзі, — можна, напэўна, заблытацца, а галоўнае, моцна засмуціцца. І па вельмі своеасаблівай прычыне. Хваленая рэальнасць — больш звычайна і цьмяныя довлатовского палатна.
У водгуку на смерць Даўлатава Леў Лосеў напісаў пра гэта: «Ёсць такое ангельскае выраз «larger then life», буйней, чым у жыцці. Людзі, іх словы і ўчынкі ў апавяданнях Даўлатава станавіліся «larger then life», больш жыва, чым у жыцці. Атрымлівалася, што жыццё не такая ўжо аднастайная руціна, што яна пацешней, цікавей, больш драматычныя, чым здаецца. Значыць, нашы справы яшчэ не так дрэнныя».
Таму пра «прататыпах» довлатовских гісторый лепш і не ўспамінаць. Ды і не ў іх, шчыра кажучы, справа. Стаўленне мастака да людзей залежыць ад яго вглядьвания ва ўласную душу.
Калі за кім-небудзь Сяргей Даўлатаў і падглядаю, за кім-небудзь шпіёніць, то адзіна за самім сабой. Толькі прыслухоўваючыся да сябе, Даўлатаў навучыўся выдатна слухаць суразмоўцаў. А навучыўшыся, усё ж такі настаяў на тым, што за повествователем заўсёды грахоў больш, чым за ўсімі астатнімі дзеючымі асобамі.
Довлатовские персанажы могуць быць нехороши сабой, могуць яўляць самыя благія рысы характару. Могуць быць лгунами, фанфаронами, бездарностями, косноязычными прапаведнікамі... Але іх душэўныя заганы заўсёды невялікія — па параўнанні з заганамі апавядальніка. Довлатовский творца — перш за ўсё не анёл. Зане толькі заняпалых зьяўлены «чароўны дзеяслоў».
2
Сам празаік казаў, што яго задача сціплая: расказаць аб тым, як жывуць людзі. На самай справе ён распавядае аб тым, як яны не ўмеюць жыць. І зразумела чаму: надзённага навыку жыць пазбаўлены быў перш за ўсё сам апавядальнік — сваёй уласнай персонай.
Памножаныя на талент няўменне жыць «як усе» ў шасцідзесятыя — сямідзесятыя гады, калі Сяргей Даўлатаў крочыў па ленінградскім праспектам і закутках у літаратуру, было раўназначна катастрофе. Лёс асуджала яго на ролю диссидентствующего індывідуаліста. Заяўляў аб сабе талент сілаю рэчаў чарговы раз загонялся ў падполле.
Провиденциальный сэнс у гэтым, вядома, таксама меўся. «Ад добрага жыцця пісьменнікамі не становяцца», — горка жартаваў Даўлатаў.
З праглядваемыя лабірынта ён, на шчасце, выбраўся. І выбраўся — пісьменнікам. Да няшчасця — па другі бок акіяна.
Нарадзіўшыся ў эвакуацыі 3 верасня 1941 г. у Уфе, Сяргей Даўлатаў памёр у эміграцыі 24 жніўня 1990 года ў Нью-Ёрку.
Ленінград і Талін — яшчэ два горада, без якіх біяграфію Даўлатава не напісаць, асабліва без Ленінграда. Як мастак ён апазнаў сябе ў горадзе на Няве. І трэба сказаць, да якіх толькі мастацтваў — ва ўсіх, у тым ліку не занадта добрапрыстойнай, значэннях гэтага слова — не парухаў яго гэты горад! Але ўсё быццам бы змянілася і ў нашай айчыне, і ў нашай паўночнай сталіцы, нават яе назва. І нічога не змянілася. Бо і Ленінград не раптам, а зноў стаў Пецярбургам. Ды справа, зрэшты, і не ў назвах. Справа ў іншым — тое, што было блізкім Сяргею Довлатову, засталося блізкім і нам:
Няма, мы не сталі больш глуха або старэй,
мы гаворым словы свае, як раней,
і нашы цёмныя пінжакі ўсё так жа,
і нас не любяць жанчыны ўсё тыя ж.
І мы зноў гуляем часам
у вялікіх амфитеатрах адзіноце,
і тыя ж ліхтары гараць над намі,
як клічнікі ночы...
Так даўным-даўно, у дні нашай літаратурнай маладосці, пісаў нязменна восхищавший Сяргея паэт. Цені іх абодвух блукаюць цяпер над змрочнай Нявой.
З лютага 1979 года — каля дванаццаці гадоў — Даўлатаў жыў у Нью-Ёрку, дзе канчаткова выказаў сябе як празаік. На Захадзе, у ЗША і Францыі, выпусціў дванаццаць жа кніг на рускай мове. Плюс дзве сумесныя. Адну з Вагричем Бахчаняном і Навум Сагаловским — «Дэмарш энтузіястаў» (1985). І другую з Мар'янай Волкавай — «Не толькі Бродскі» (1988).
Сталі яго кнігі выдавацца і на англійскай, і на нямецкай мовах. Пры жыцці перакладзены таксама на дацкая, шведскі, фінскі, японскі, друкаваўся ў самых прэстыжных амерыканскіх часопісах «Ньюйоркер», «Партызан Ревью» і іншых. Самым пахвальным чынам адклікаліся аб Довлатове Курт Вонегут і Джозэф Хеллер, Ірвінг Хау і Віктар Някрасаў, Георгій Владимов і Уладзімір Вайновіч.
3
Чаму ж усё-такі расейскі талент на радзіме вечна ў апазіцыі? Ці Не таму, што яго мэта, кажучы словамі Пушкіна, ідэал? А жыццё чалавечая так далёкая ад дасканаласці, так далікатная і хуткабежная! Па запавету нашай класічнай літаратуры (і гэта ідэальны, вышэйшы аспект пазначаных біяграфіяй абставінаў), месца мастака — сярод зняважаных і абражаных. Ён там, дзе вяршыцца неправосудие, мары згасаюць, разбіваюцца сэрца.
Але і з цёмнай нутробы жыцця мастак здабывае невядомыя да яго асляпляльныя сэнсы. Яны «цёмныя іль нікчэмныя» — з пункту гледжання пануючай маралі, і сам мастак заўсёды раздражняльна цемны для навакольных. Ад яго і на самай справе зыходзяць небяспечныя для грамадства імпульсы. І я не раз быў сведкам таго, як само з'яўленне Сяргея Даўлатава у прысутным месцы азмрочвала чиновные фізіяноміі, а ветлівы тэмбр яго голасу літаральна выводзіў з сябе. Як-то адразу і ўсім станавілася ясна: пры Довлатове ні глупства, ні пошласць беспакарана вымавіць немагчыма. Я ўжо не кажу пра грубасці.
Гэтую рэакцыю ні на довлатовские палітычныя погляды, ні на яго заўсёды пакідаў жадаць лепшага маральны аблічча спісваць не прыходзіцца. Хвалявала — у тым ліку і яго добразычліўцаў — іншае: здольнасць мастака прыводзіць людзей у хваляванне ў хвіліну, калі хвалявацца, здаецца, няма ніякай падставы няма, калі «ўсім усё ясна», калі ўсе табелі аб рангах зацверджаны.
Погляд мастака драпае жыццё, а не слізгае па яе ідэалагізаванай паверхні. Даўлатаў быў упэўнены, напрыклад, што радок з «Канца выдатнай эпохі» Бродскага — «Нават крэслы плетенью трымаюцца тут на нітах і на гайках» — характарызуе час ярчэй і убийственней, чым абнародаванне ўсёй паднаготнай Берыі.
Сацыяльная крытыка ў мастацтве грашыць тым, што ледзь выяўлены негатыў выдае за гатовы адбітак рэчаіснасці і творыць над ёй няправедны суд. Там, дзе грамадскае меркаванне падазрае ў чалавечым паводзінах намер і злую волю, Даўлатаў-празаік выяўляе жыватворны, раскрепощающий душу імпульс.
Нядзіўна, што ён меў свядомую слабасць да ізгоям, да плебсу, часцяком аддаючы перавагу іх грамадства грамадству прыстойных — без усялякіх двукоссяў — людзей. Некрывадушная, нічым не абароненая адкрытасць благіх волевыяўленьня ўяўлялася яму гарантыяй сумленнасці, прыстойна існаванне — апорай крывадушнасці. Симпатичнейшие яго персанажы — з гэтага нізкага круга. Свядомы рэцыдывіст Гурын з «Зоны» ў гэтым сэнсе — ўзор. Нельга не ўспомніць і «неўтаймоўнай рускай деграданта» Буша з «Кампрамісу», і заліхвацкай Міхал Іванавіча з «Запаведніка». Амаль усіх герояў кнігі «Чамадан», гераіню «Іншаземкі»... Усе яны стаяць любога генерала.