Уорэн Мэрфi, Сапір Рычард : другие произведения.

Дэстраер - Разбуральнiк 11 - 20

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  Annotation
  
   • Уорэн Мэрфі і Сапір Рычард
   ◦
  
  Уорэн Мэрфі і Сапір Рычард
  
  Дэстраер - Разбуральнік 11 - 20
  
  
  
  
  11. Забі або вылечыць, лістапад 1988 г. 12. Сафары рабоў, 1973 год. 13 Кіслотны рок 1973 г. 14 Судны дзень 1974 г. 15 Палата забойстваў 1974 г. 16. Нафтавая пляма, жнівень 1974 г. 17. Апошні ваенны танец 1974 г. 18. Вясёлыя грошы, люты 1975 г. забойцаў» , травень 1989 г. 11 Kill or Cure Nov-1988 12 Slave Safari 1973 13 Acid Rock 1973 14 Judgment Day 1974 15 Murder Ward 1974 16 Oil Slick Aug-1974 17 Last War 19 y Terror 1975 20 Assassins Play-Off May-1989
  
  
  
  
  
  
  ***********************************************
  
  
  * Назва: #011 : Забіць ці вылечыць *
  
  
  * Серыя: Разбуральнік *
  
  
  * Аўтар (ы): Уорэн Мэрфі і Рычард Сапір *
  
  
  * Месцазнаходжанне : Архіў Джыліян *
  
  
  ***********************************************
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЕРШЫ
  
  
  Джэймсу Булінгсварту ў ягоным жыцці прыходзіла ў галаву некалькі арыгінальных думак, але яго апошняй было дастаткова, каб усадзіць яму ў мозг нож для калкі лёду, адправіць мноства ўрадавых агентаў бегчы на невядомыя аванпасты і пакінуць прэзідэнта Злучаных Штатаў задыхацца: 'Чаму гэта заўсёды павінна адбывацца са мной?'
  
  
  Гэтая дурная ідэя прыйшла Джэймсу Булінгсварту аднойчы раніцай у канцы вясны, калі ён працаваў валанцёрам у Лізе паляпшэння Вялікай Фларыды, дзе ён быў валанцёрам з дзевяці да пяці, з панядзелка па пятніцу, на працягу апошніх двух гадоў. Булінгсворт, як правіла, не надта паглыбляўся ў прычыны таго, што адбываецца, вось чаму ён атрымаў гэтую працу, і перш чым ён пачаў думаць пра нешта новае, яму трэба было ўспомніць, як ён выклікаўся добраахвотнікам.
  
  
  Цырымонія добраахвотнага ўдзелу была кароткай. Прэзідэнт банка, дзе працаваў Булінгсварт, выклікаў яго ў свой кабінет.
  
  
  'Булінгсворт, што вы думаеце аб паляпшэнні кіравання ў раёне вялікага Маямі?' - спытаў прэзідэнт.
  
  
  Булінгсворт лічыў паляпшэнне добрай ідэяй.
  
  
  'Булінгсварт, як бы ты паставіўся да таго, каб ахвяраваць свой час і намаганні Лізе паляпшэння Вялікай Фларыды?'
  
  
  Булінгсварт хацеў бы гэта зрабіць, але гэта можа перашкодзіць яго кар'еры ў банку.
  
  
  'Булінгсворт, гэта твая кар'ера ў банку'.
  
  
  Такім чынам, Джэймс Булінгсварт, які, як вядома, не лез не ў сваю справу, пайшоў працаваць на Лігу, пакуль атрымліваў заробак у банку. Ён павінен быў памятаць пра дзівацтва свайго прызначэння тым вясновай раніцай, калі ён заўважыў, што кампутарная раздрукоўка была няпоўнай.
  
  
  Ён сказаў сваёй сакратарцы, маладой кубінцы з вельмі высокімі грудзьмі: 'Міс Карбанал, гэтая кампутарная раздрукоўка няпоўная. У ёй вялікія прабелы. Гэта проста набор выпадковых літар. Мы не можам адправіць яго ў такім стане.'
  
  
  Міс Карбанал узяла зялёную раздрукоўку і ўтаропілася на яе. Буллінгсворт утаропіўся на яе левыя грудзі. На ёй зноў быў празрысты бюстгальтар.
  
  
  'Мы заўсёды адпраўляем гэта вось так', - сказала міс Карбанал.
  
  
  'Што?' - спытаў Булінгсварт.
  
  
  'Мы рассылаем падобныя раздрукоўкі ўжо два гады. Калі мы адпраўляем пошту ў офіс у Канзас-Сіці, гэта заўсёды так. Я размаўляю з іншымі дзяўчатамі ў іншых офісах Лігі паляпшэння па ўсёй краіне, і яны кажуць тое ж самае. У Канзас-Сіці, мусіць, нейкія вар'яты, так?'
  
  
  'Пакажы мне гэтыя грудзі', - уладна сказаў Булінгсворт.
  
  
  'Што?' - спытала міс Карбанал.
  
  
  "Раздрукоўка", - сказаў Булінгсворт, хутка прыкрываючы свой лісток. 'Дай мне зірнуць'. Ён заняўся выпадковымі літарамі з вялікімі прабеламі. "Хмммммм", - сказаў Джэймс Булінгсворт, былы памочнік віцэ-прэзідэнта аднаго з буйных банкаў у раёне вялікага Маямі. Ідэя нарадзілася.
  
  
  'Міс Карбанал, я хачу, каб вы дасталі мне ўсе раздрукоўкі, адпраўленыя з нашага офіса ў Канзас-Сіці'.
  
  
  'Навошта табе гэта трэба?'
  
  
  'Міс Карбанал, я даў вам інструкцыю'.
  
  
  'У цябе будзе шмат непрыемнасцяў, калі ты будзеш задаваць пытанні. Жадаеш зірнуць на гэтыя раздрукоўкі, ідзі сам'.
  
  
  'Вы адмаўляецеся выконваць прамы загад, міс Карбанал?'
  
  
  'Яшчэ б, містэр Булінгсворт'.
  
  
  'Гэта ўсё, што я хацеў пачуць', - пагрозліва сказаў Булінгсворт. 'Ты можаш сысці'.
  
  
  Міс Карбанал спакойна выдалілася. Праз паўгадзіны, калі Булінгсворт пайшоў на ланч, яна паклікала яго:
  
  
  'Містэр Булінгсварт, не разгойдвайце лодку. У вас добрыя грошы, у мяне добрыя грошы. Мы не задаем пытанняў. Чаго вы хочаце?
  
  
  Булінгсварт падышоў да яе стала з вялікай сур'ёзнасцю.
  
  
  'Міс Карбанал", - сказаў ён. 'Ёсць спосабы рабіць рэчы. Правільныя, дзелавыя, грунтоўныя спосабы рабіць рэчы. Ёсць амерыканскія спосабы рабіць нешта, і гэта азначае ведаць, што ты робіш, а не проста тупа, як жывёла, адпраўляць скажоныя раздрукоўкі на працягу двух гадоў.Гэта азначае, міс Карбанал, разуменне таго, што вы робіце.'
  
  
  'Вы добры чалавек, містэр Булінгсварт. Паверце мне на слова. Не разгойдвайце лодку. Добра?'
  
  
  'Не', - сказаў Булінгсварт.
  
  
  'Ты ўсё роўна не зможаш атрымаць тыя іншыя раздрукоўкі. Генрыэта Альварэс - дзяўчына, якая іх робіць. Яна загружае іх у кампутар, правярае раздрукоўку, каб упэўніцца, што яна дакладная, а затым знішчае яе. Гэта тое, што ёй сказалі зрабіць. І ёй сказалі паведамляць аб усіх, хто задае пытанні аб раздрукоўках.'
  
  
  'Вы не разумееце адвагі янкі, міс Карбанал'.
  
  
  Джэймс Булінгсварт выявіў адвагу Янкі ў тую ноч пасля таго, як усе астатнія супрацоўнікі Лігі пакінулі офіс. Ён узламаў зачынены стол Генрыэты Альварэс і, як ён і падазраваў, выявіў усярэдзіне чары светла-зялёных раздруковак вышынёй у фут.
  
  
  Здзіўлены асцярогамі сваёй сакратаркі, Булінгсварт аднёс тоўсты стос раздруковак у свой кабінет для азнаямлення. Яго ўпэўненасць узрасла, калі ён прачытаў першы радок кожнай раздрукоўкі.
  
  
  Яны, відавочна, былі зашыфраваныя, і ён, Джэймс Булінгсворт, узламаў бы гэты код для сваёй забаўкі. Яму трэба было адцягнуцца на працы, якая займала ўсяго дзве гадзіны кожнага працоўнага дня. Неверагодна, што нехта мог падумаць, што такая рэч можа доўга заставацца незаўважанай, падумаў ён. Яны што, дурні ў штаб-кватэры Нацыянальнай лігі паляпшэння ў Канзас-Сіці?
  
  
  Код аказаўся даволі простым, амаль як крыжаванка. Склаўшы раздрукоўкі за тыдзень, прабелы ў радках былі запоўненыя. Адзінае пытанне заключалася ў тым, у якім парадку літары павінны быць прачытаныя.
  
  
  'Трагф пу', - надрапаў Буллінгсворт і з гэтымі словамі зноў пераклаў аркушы. 'Фаргт ап', - і ён зноў пераставіў іх.
  
  
  'Прывіць", - напісаў Булінгсворт. Не перастаўляючы кампутарныя раздрукоўкі зноў, ён пачаў перапісваць змесціва лістоў. Ён працаваў усю ноч напралёт. Калі ён скончыў, ён скамячыў лісты і прачытаў справу сваіх рук.
  
  
  'Госпадзе Ісусе Хрысце', - свіснуў ён. Ён паглядзеў праз шкляныя дзверы, якія злучаюць яго офіс з вуліцай, убачыў міс Карбанал, якая прыбыла на працу, і махнуў ёй, каб яна захадзіла ўнутр.
  
  
  'Carmen, Carmen. Паглядзі на гэта. Паглядзі, што я высветліў.'
  
  
  Кармэн Карбанал заткнула вушы пальцамі і выбегла з кабінета. 'Нічога мне не кажы', - залямантавала яна.
  
  
  Ён рушыў услед за ёй да яе стала. 'Гэй, не бойся', - сказаў ён.
  
  
  "Ты, мой тупень", - сказала яна. "Ты вялікі, дурны мужчына. Спалі гэта рэчыва. Спалі гэта рэчыва".
  
  
  'Хіба табе не цікава, чым мы насамрэч займаемся?'
  
  
  'Не', - закрычала яна, усхліпваючы. 'Я не хачу ведаць. І ты таксама не павінен хацець ведаць. Ты такі тупы. Тупы'.
  
  
  'О, Кармэн', - сказаў Булінгсворт, заспакаяльна кладучы руку на яе якое ўздымаецца плячо. 'Прабач. Калі табе ад гэтага стане лепш, я ўсё спалю'.
  
  
  'Занадта позна', - сказала яна. 'Занадта позна'.
  
  
  "Яшчэ не занадта позна", - сказаў ён. 'Я спалю гэта зараз'.
  
  
  'Занадта позна'.
  
  
  З вялікай помпай Булінгсварт аднёс усе копіі раздруковак у асобны ванны пакой у сваім офісе і спаліў іх, утварыўшы задушлівы лёгкія дым.
  
  
  'Цяпер ты шчаслівая?' ён спытаў міс Карбанал.
  
  
  'Занадта позна', - сказала яна, усё яшчэ плачучы.
  
  
  'Я спаліў усё", - усміхнуўся ён.
  
  
  Але Булінгсварт спаліў не ўсё. Ён захаваў свае запісы, у якіх, сярод іншага, тлумачылася, чаму ягоны банк быў гатовы выплачваць яму заробак за валанцёрскую працу ў Лізе паляпшэння Вялікай Фларыды. Гэта таксама патлумачыла яму, чаму так шмат чыноўнікаў Фларыды раптоўна былі так паспяхова абвінавачаны ў адкатах і вымагальніцтве. Гэта нават дало яму намёк на тое, як пройдуць надыходзячыя мясцовыя выбары і чаму.
  
  
  Булінгсворт раптам адчуў вялікі гонар за сваю краіну, упэўнены ў тым, што Амерыка робіць для барацьбы з распадам нацыі больш, чым здаецца на першы погляд. Значна больш.
  
  
  Толькі адна рэч у нататках непакоіла яго. Гэта была частка аб прапанаваным падвышэнні зарплаты для зацвярджэння Фолкрофтам, кім бы Фолкрофт ні быў.
  
  
  Кожны на яго ўзроўні ў Лізе атрымліваў прыбаўку ў 14 працэнтаў, а яго павышэнне складала 2,5 працэнта без уліку інфляцыі. Ён вырашыў, што не дазволіць гэтаму турбаваць яго, таму што ён усё роўна не павінен быў ведаць аб несправядлівасці. Ён выкіне гэта з галавы. І калі б ён зрабіў гэта так, як плянаваў, ён быў бы жывы, каб атрымаць неінфляцыйную прыбаўку да заробку ў 2,5 адсоткі.
  
  
  Але яго рашучасць выпарылася пазней у той жа дзень, калі ён сустрэўся з прэзідэнтам траставай інвестыцыйнай кампаніі Вялікага Маямі і пацікавіўся, чаму яму павысілі заробак усяго на 2,5 працэнта. Прэзідэнт, які лічыў сябе экспертам у галіне вытворчых і чалавечых адносін, сказаў Булінгсварту, што яму шкада, але ніхто з тых, хто быў аддадзены ў арэнду "Лізе паляпшэння", не атрымліваў больш за 2,5 працэнта.
  
  
  'Вы ўпэўнены?' - спытаў Булінгсварт.
  
  
  'Я даю табе слова банкіра. Я калі-небудзь ілгаў табе?
  
  
  Першае, што зрабіў Джэймс Булінгсварт, гэта выпіў. Марціні. Падвойны. Потым ён выпіў яшчэ марціні. І яшчэ пасля гэтага. А калі ён вярнуўся дадому, ён сказаў сваёй жонцы, што, калі яна згадае, што ён піў, ён разаб'е ёй сэрца, адзначыў, што яна ўвесь гэты час мела рацыю наконт таго, як банк выкарыстаў яго, надзеў новы пінжак, акуратна пераклаўшы запісную кніжку ва ўнутраную кішэню, і вылецеў з дому, крычучы, што ён 'збіраецца паказаць гэтым сучыным дзецям, хто такі Джэймс Булінгсворт'.
  
  
  Спачатку ён пагуляў з ідэяй выкрыцця Лігі паляпшэння ў Miami Dispatch. Але гэта магло прывесці да ягонага звальненьня. Затым ён падумаў аб канфрантацыі з прэзідэнтам банка. Гэта прынесла б яму больш грошай, але дзесьці па дарозе прэзідэнт банка прымусіў бы яго пакутаваць.
  
  
  Правільны курс дзеянняў прыйшоў да яго, калі ён пераключыўся на бурбон. Бурбон факусаваў розум, узвышаў яго да ўсведамлення чалавечых адносін, якія немагчыма зразумець у простым джыне і вермуце.
  
  
  Бурбон сказаў яму, што кожны сам за сябе. Гэта быў закон джунгляў. І ён, Джэймс Булінгсварт, быў дурнем, думаючы, што жыве ў цывілізаваным грамадстве. Дурань. Ці ведаў пра гэта бармэн?
  
  
  "Мы звальняем вас, містэр", - сказаў бармэн.
  
  
  "Тады ты дурань", - сказаў Булінгсворт. "Сцеражыся караля джунгляў", - сказаў ён і, успомніўшы чыноўніка з Маямі-Біч, які аднойчы выступіў на царкоўным пікніку і сказаў, што рады бачыць, як маладыя людзі, падобныя Джэймсу Булінгсварту, займаюцца грамадскімі справамі, патэлефанаваў гэтаму чыноўніку.
  
  
  'Чаму б нам не абмеркаваць гэта раніцай, а, хлопец?' - сказаў чыноўнік.
  
  
  'Таму што, дзетка, раніцай цябе можа не аказацца паблізу. Наступным яны прад'явяць абвінавачанне тваёй задніцы. Квітанцыі з паркавальнага лічыльніка'.
  
  
  'Можа быць, нам лепш не казаць пра гэта па тэлефоне. Дзе мы можам сустрэцца?'
  
  
  'Я хачу мільён долараў за тое, што ў мяне ёсць. Стромкі мільён, прыяцель, таму што гэта закон джунгляў'.
  
  
  'Ты ведаеш гандлёвы цэнтр у Маямі-Біч, у канцы гандлёвага цэнтра?'
  
  
  'Ці ведаю я гэты гандлёвы цэнтр? Ці ведаеце вы, што вашыя людзі плануюць пабудаваць на Кі-Біскэйн? Ці ведаю я гэты гандлёвы цэнтр?'
  
  
  'Паглядзі, хлопец, у канцы Гандлёвага цэнтра, на пляжы каля гатэля "Рыц". Ты можаш дабрацца туды за гадзіну?'
  
  
  'Я магу дабрацца туды за пятнаццаць хвілін'.
  
  
  'Не, не трапляй ні ў якія няшчасныя выпадкі. Я думаю, у цябе ёсць нешта вельмі каштоўнае”.
  
  
  "Кошт у мільён долараў", - сказаў Булінгсворт, п'яна вымаўляючы словы. "Мільён долараў".
  
  
  Ён павесіў трубку і, праходзячы міма бара, паведаміў бармэну, што, магчыма, вернецца, купіць бар і выкіне сваю ірландскую азадак адтуль да ўсіх чарцей. Ён памахаў блакнотам з крамзолямі перад тварам бармэна.
  
  
  'Гэта ўсё тут, мілая. Збіраюся звольніць тваю ірландскую азадак да ўсіх чарцей адсюль. Збіраюся стаць самай вялікай палітычнай коткай у палітычных джунглях. Ты падумаеш яшчэ пра тое, перш чым адрэзаць Джэймса Булінгсварта. Дзе дзверы?'
  
  
  "Ты належыш на гэта", - сказаў бармэн.
  
  
  'Добра', - сказаў Булінгсварт і выплыў у душную ноч Маямі. Паветра крыху выцвярэжліва падзейнічала на яго, і да таго часу, як ён дабраўся да пляжу, ён быў усяго толькі п'яны. Ён штурхнуў пясок і ўдыхнуў свежае салёнае паветра. Можа быць, ён быў крыху неабдуманы?Ён паглядзеў на гадзіннік.Яму не перашкодзіла б яшчэ выпіць.Яму сапраўды не перашкодзіла б яшчэ выпіць.Можа быць, калі б ён пайшоў да прэзідэнта банка, растлумачыў, што ён зрабіў, магчыма, усё можна было б уладзіць.
  
  
  Ён пачуў гукі Бэці Мідлер з адкрытага акна гасцінічнага нумара. Ён пачуў, як набліжаецца невялікая маторная лодка. У гэты час пляж павінен быў быць асветлены. Усе астатнія адсекі сапраўды былі добра асветлены, але гэты адсек быў цёмным. Атлантычны акіян там быў чорным, з самотным караблём, мігатлівым, як востраў на плаву.
  
  
  Потым пачуўся шэпт.
  
  
  'Булінгсварт. Булінгсворт. Гэта ты?'
  
  
  "Так. Гэта ты?' - спытаў Булінгсварт.
  
  
  'Так'.
  
  
  'Дзе ты?'
  
  
  'Не важна. Ты прынёс інфармацыю?'
  
  
  'Так, у мяне гэта ёсць'.
  
  
  ' Ты распавёў каму-небудзь яшчэ?'
  
  
  Надта хутка працверазеўшы, Булінгсворт задумаўся над адказам. Калі б ён сказаў ім, што нехта яшчэ ведаў пра гэта, тады яны маглі б падумаць, што ён шантажаваў іх. Зь іншага боку, менавіта гэта ён і рабіў.
  
  
  'Паслухай, не бяры ў галаву", - сказаў Булінгсворт. 'Мы пагаворым пра гэта як-небудзь у іншы раз. Я не збіраюся нікому больш распавядаць. Давай сустрэнемся заўтра'.
  
  
  'Што ў цябе ёсць?'
  
  
  'Нічога. Я гэтага не прыносіў'.
  
  
  'Што гэта за нататнік?'
  
  
  'О, гэта. Божа. Проста каб рабіць нататкі. Я заўсёды нашу яго з сабой'.
  
  
  'Дай мне паглядзець'.
  
  
  'Не', - сказаў Булінгсварт.
  
  
  'Ты ж не хочаш, каб я гэта прыняў, ці не так?'
  
  
  'Проста нататкі. Нататкі ў мяне ёсць".
  
  
  'Прынясі гэта сюды'.
  
  
  'Яны нішто, на самой справе. Я маю на ўвазе, нішто. Паслухай, мае сябры забяруць мяне адсюль з хвіліны на хвіліну. Я ўбачу цябе. Заўтра нармальна", - сказаў Булінгсворт. 'У любым выпадку, мне сапраўды шкада, што я патурбаваў такога важнага чалавека, як ты, сёння ўвечары'.
  
  
  'Прынясі нататнік сюды, Джэймс', - раздаўся голас, мяккі і злавесны, з адценнем, як упершыню ўсвядоміў Буллінгсворт, еўрапейскага. 'Ты пашкадуеш, калі мне прыйдзецца пайсці туды і забраць гэта'.
  
  
  Голас быў такі пагрозлівы, што Булінгсварт, як маленькі хлопчык, пакорліва ўвайшоў у цемру.
  
  
  'Проста нататкі", - сказаў ён.
  
  
  'Раскажы мне пра іх'.
  
  
  Булінгсворт адчуў вельмі моцны пах бэзавага адэкалону. Мужчына быў ніжэйшы за яго ростам, прыкладна на дзюйм, але шырэй, і ў яго тоне - у манеры гаварыць - было нешта ўладарнае. Ён быў, вядома, не тым палітыкам, з якім Булінгсворт чакаў сустрэцца.
  
  
  'Гэта проста нататкі", - сказаў Булінгсворт. 'З кампутарнай раздрукоўкі ў "Лізе паляпшэння"".
  
  
  'Хто яшчэ ведае, што ты рабіў запісы?'
  
  
  "Ніхто", - сказаў Булінгсварт, ведаючы, што ратуе жыццё сваёй сакратарцы, гэтак жа, як ведаў, што яго ўласнае жыццё хутка абарвецца. Ён нібы быў гледачом гэтай падзеі. Ён ведаў, што адбудзецца, ён нічога не мог зрабіць, і цяпер ён назіраў, як яго вось-вось заб'юць... Гэта зусім не здавалася жахлівым, было нешта па-за межамі жаху, накшталт прыняцця гэтага.
  
  
  'Нават ваша сакратарка, міс Карбанал?'
  
  
  'Міс Карбанал з тых, хто не чуе зла, не бачыць зла, з дзевяці да пяці, забірае чэк і сыходзіць дадому. Ну, ты ведаеш, кубінка'.
  
  
  'Ды я ведаю. Гэтыя раздрукоўкі. Што ў іх гаворыцца?'
  
  
  'Яны паказваюць, што Нацыянальная ліга паляпшэння - падробка. Сакрэтная ўрадавая арганізацыя, якая займаецца расследаваннем і ўкараненнем у мясцовыя органы ўлады ў гарадах па ўсёй краіне”.
  
  
  ' А як наконт Маямі-Біч? - Спытаў я.
  
  
  'Ліга паляпшэння Вялікай Фларыды" таксама прычыненне. Яна займаецца расследаваннем палітычных злачынстваў у Маямі-Біч. Вымагальніцтва, азартныя гульні. Гэта было ўзбуджэнне справы супраць усіх гарадскіх чыноўнікаў, падрыхтоўка доказаў для прад'яўлення абвінавачанняў.'
  
  
  ' Зразумела. Што небудзь яшчэ?'
  
  
  'Не. Не. у гэтым вось і справа».
  
  
  'Хацелі б вы працаваць на нас?'
  
  
  "Вядома", - сказаў Булінгсварт, настолькі цвярозы, наколькі ён калі-небудзь рабіў цвярозы ўдых.
  
  
  'Хочаш атрымаць свае грошы зараз?'
  
  
  'Цяпер. У любы час'.
  
  
  'Я разумею. Паглядзі на тую лодку ззаду цябе. Там, у Атлантыцы. Паглядзі'.
  
  
  Булінгсворт убачыў лодку, ціхамірную і мігатлівую ў бязмежнай цемры.
  
  
  'Я табе не веру", - сказаў мужчына з моцным пахам бэзавага адэкалона і замежным акцэнтам, а затым Булінгсворт адчуў востры боль у правым вуху і больш нічога не ўбачыў. Але ў вялізным нішто, якім з'яўляецца смерць, часта крыецца бясконцая мудрасць, і ў сваёй апошняй думкі ён ведаў, што яго забойца сутыкнецца з жахлівай сілай, якая сатрэ яго і яго паплечнікаў у парашок, сілай, якая была ў самым цэнтры сусвету, вядома, усё гэта мала што значыла для Джэймса Булінгсварта, былога памочніка віцэ-прэзідэнта траставай інвестыцыйнай. кампаніі Вялікага Маямі, ён быў мёртвы.
  
  
  Падчас звычайнай ранішняй уборкі пляжа было знойдзена цела Булінгсварта з нечым падобным на драўляную ручку інструмента ў юсе.
  
  
  'О, не', - сказаў прыбіральнік і тут жа вырашыў, што не будзе паводзіць сябе як нейкая істэрычная жанчына. Ён спакойна дойдзе да бліжэйшага тэлефона і патэлефануе ў паліцыю, паведаміўшы ім дакладныя дэталі і іншую карысную інфармацыю.
  
  
  Гэтай рашучасці дысцыплінаваць хапіла на тры крокі па пясчаным пляжы, пасля чаго яна была адкінутая на карысць альтэрнатыўнага курса дзеянняў.
  
  
  'Дапамажы. Аргхх. Мёртвы. Даведка. Цела. Даведка. Каго-небудзь. Паліцыя. Дапамажы!'
  
  
  Прыбіральшчык, магчыма, застаўся б на месцы, крычучы да хрыпаты, але пажылая адпачывальная заўважыла яго і цела з акна свайго гатэля і патэлефанавала ў паліцыю.
  
  
  "Лепш выкліч "хуткую"", - сказала яна. "Там унізе мужчына ў істэрыцы".
  
  
  Паліцыя выклікала нешта большае, чым хуткую дапамогу. Яны прывезлі фатографаў, рэпарцёраў і тэлевізіёншчыкаў. Таму што ўначы адбылося нешта такое, што зрабіла смерць гэтага чалавека вельмі важнай справай, дастаткова важнай, каб склікаць прэс-канферэнцыю, на якой была апублікаваная вар'яцкая ідэя Джэймса Булінгсварта – яго вера ў змову федэральнага ўрада з мэтай пранікнення ў мясцовыя органы ўлады і турэмнага зняволення. ключавых чыноўнікаў.
  
  
  Размахваючы "Булінгсворт нотс" перад яркім святлом тэлекамер, якім плацілі звышурочна за перадсвітальную працу, мясцовы палітык малаважнага рангу злавесна казаў аб "самым вераломным акце ўмяшання ўрада ў гісторыі нашай нацыі".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДРУГІ
  
  
  Яго звалі Рыма, і ён меў намер вельмі моцна ўмешвацца ў справы мясцовых улад. Ён меў намер прымусіць іх выконваць сваю працу.
  
  
  Ён упёрся пальцамі ног у цагляныя шчыліны і, прыціснуўшы счарнелыя ад вугалю рукі да шурпатай цэглы, утрымаў раўнавагу за акном. Ён адчуваў цяжкі пах бостанскіх выпарэнняў. Ён мог адчуваць вібрацыю руху ўнізе, на сырой начной вуліцы, скрозь сцяну будынка, і яму хацелася апынуцца ў якім-небудзь цёплым і сонечным месцы, накшталт Маямі-Бізун. Але яго прызначэннем быў Бостан. Спачатку аб галоўным.
  
  
  Мінак чатырнаццаццю паверхамі ніжэй, перад гатэлем, ніколі б не ўбачыў гэтую постаць, уціснутую ў сцяну, таму што на ім былі чорныя чаравікі, чорныя штаны і чорная кашуля, а яго твар і рукі былі выпацканыя вугальнай пастай, якую даў яму чалавек, які навучыў яго , Што сцяна будынка можа быць лесвіцай, калі розум ведае, як выкарыстоўваць яе як такую.
  
  
  Галасы даносіліся з адчыненага акна побач з яго правай каленнай кубачкам. Акно не павінна было быць адчынена, але тады двое дэтэктываў і людзей у цывільным з самага пачатку не вельмі добра выконвалі сваю працу.
  
  
  'Вы ўпэўнены, што са мной тут усё ў парадку, хлопцы?" - спытаў мужчына грубым, рокачкім голасам.
  
  
  Рыма ведаў, што гэта быў Вінцэнт Тамаліна.
  
  
  'Вядома. Мы ўвесь час былі з табой", - сказаў іншы мужчына. Мусіць, адзін з копаў, падумаў Рыма,
  
  
  'Добра', - сказаў Тамаліна, але ў яго голасе не хапала перакананасці.
  
  
  'Хочаш згуляць у карты?' - спытаў адзін з копаў.
  
  
  'Не', - сказаў Тамаліна. "Ты ўпэўнены, што акно павінна быць адкрыта?'
  
  
  'Вядома, вядома. Свежае паветра'.
  
  
  'Мы можам скарыстацца кандыцыянерам'.
  
  
  'Паслухай, ты, паддоследны трус, не паказвай нам, чым мы займаемся'. Рыма здалося пацешным, што афіцэры, больш за ўсіх якія служылі мафіі, заўсёды вольна выкарыстоўвалі такія тэрміны, як "гінея", 'макароннік' і 'даго'.
  
  
  Наверсе, верагодна, была нейкая псіхалагічная справаздача на гэты конт. У іх былі справаздачы аб усім, што здавалася, ад махлярства з паркавальным лічыльнікам у Маямі-Біч да былых мафіёзі, якіх збіраліся знішчыць, таму што яны планавалі загаварыць.
  
  
  Тамаліна збіраўся загаварыць.
  
  
  На гэты конт было некалькі меркаванняў. Акруговы пракурор паабяцаў, што Тамаліна, верагодна, раскажа паперы, але трое паліцыянтаў паабяцалі мясцоваму капа-мафіёза, што ён гэтага не зробіць. Насамрэч гэтыя меркаванні былі ўсяго толькі меркаваннямі, таму што ў офісе санаторыя Фолкрофт у Раі, штат Нью-Ёрк, было вырашана, што Вінцэнт "Выбух" Тамаліна не толькі загаворыць, але і раскажа ўсё, што ведае, ад чыстага сэрца.
  
  
  'Я хачу праверыць акно", - сказаў Тамаліна.
  
  
  'Заставайцеся на месцы", - сказаў адзін з паліцыянтаў. 'Вы двое трымаеце яго на ложку. Я збіраюся праверыць дах'.
  
  
  Рыма паглядзеў на дах. Сюрпрыз, сюрпрыз - вось яно. Вяроўка выгнулася дугой і стукнулася аб сцяну гатэля. Ён на імгненне замёр, з-за яго вызірнула галава, і вяроўка апусцілася проста над каленам Рыма. Ён пачуў, як адчыніліся і зачыніліся дзверы гасцінічнага нумара, і выказаў меркаванне, што афіцэр падняўся на дах, каб атрымаць узнагароду адразу пасля выканання задання.
  
  
  Буйное цела, крэкчучы, перабралася цераз выступ і, выкарыстоўваючы рукі і ногі, як нязграбнае бярвенне, спусцілася па вяроўцы. Рыма адчуваў пах мяса, які ішоў ад чалавека, з адлегласці пяці футаў. Да спіны мужчыны быў прымацаваны карабін, з якім можна было звяртацца адной рукой. А на поясе ў яго было нешта металічнае. Што гэта было? Рыма прыгледзеўся больш уважліва. Мужчына прымацаваў да сваёй таліі блок, каб не ўпасці.
  
  
  Рыма не мог выкінуць з галавы думку аб мясе. Ён не еў стейк ужо два гады. О, для сакавіта-тлустага хрумсткага стейка, ці сакавітага тоўстага гамбургера, ці лустачкі дрыготкага ростбіфа, які выцякае сокам з цудоўнай чырвонай асяродку. Нават хот-дог быў бы цудоўны. Або лустачка бекону, цудоўная лустачка бекону.
  
  
  Правая нага мясаеда дакранулася да верхняй часткі акна, але ён усё яшчэ не бачыў Рыма. Ён пацягнуўся да карабіна за спіной, і, паколькі ў яго, здавалася, былі праблемы, Рыма дапамог яму.
  
  
  ' Ён затрымаўся, ' сказаў Рыма, працягваючы руку, але не да карабіна.
  
  
  Ён схапіў блок правай рукой, адламаўшы яго, і, паколькі не было неабходнасці ў гучных непрыемнасцях, ён перарэзаў горла мясаеду вялікім пальцам па шляху ўніз.
  
  
  Падобна напоўненаму вадой паветранаму шару, які вылецеў з акна канферэнц-залы, мясаед паваліўся - бясшумна размахваючы рукамі і нагамі - на тратуар унізе. Бетон і забойца злучыліся з прыглушаным плясканнем.
  
  
  Рыма ўзлез па вяроўцы, якая яму не была патрэбна, але якую ён палічыў прыдатнай для прывітання на даху.
  
  
  "Я нічога не чуў", - данёсся голас з другога боку карніза. Гэта быў голас паліцэйскага, які выйшаў з пакоя.
  
  
  ' Прывітанне, ' ветліва сказаў Рыма, паднімаючыся з выступу. ' Я б хацеў пазычыць тваю галаву на некалькі хвілін.
  
  
  Счарнелыя рукі рухаліся хутчэй, чым зрок. На даху пачуўся кароткі, які выварочвае гук. Затым Рыма выйшаў праз дзверы на даху і пабег уніз па прыступках, трымаючы нешта ў правай руцэ за спіной, з чаго капала.
  
  
  Калі ён дабраўся да пакоя Тамаліна, ён пастукаў.
  
  
  Патрульны адчыніў дзверы.
  
  
  'Чаго ты хочаш?' - спытаў патрульны.
  
  
  'Я хачу выклікаць вам і вашым падапечным у зале, што трэба гаварыць ад чыстага сэрца. Я думаю, вы пагадзіцеся са мной пасля некалькіх хвілін тлумачэння, што праўда - гэта самае каштоўнае, што ў нас ёсць".
  
  
  'Прэч адсюль. Нам не патрэбны рэлігійныя псіхі”.
  
  
  Дзверы пачалі зачыняцца перад носам Рыма, але нешта спыніла яе. Патрульны зноў адчыніў дзверы, каб лепей зачыніць, але нешта зноў спыніла іх. На гэты раз ён паглядзеў, каб убачыць, што гэта за перашкода. Рэлігійны псіх у чорным гарнітуры з счарнелым тварам і счарнелымі нагамі трымаў на шляху толькі адзін счарнелы палец, таму патрульны вырашыў зламаць гэты палец, бразнуўшы дзвярыма з усёй сілы свайго цела.
  
  
  Дзверы стукнуліся аб яго плячо, і рэлігійны псіх штурхнуў яе, адкрыўшы, і зачыніў за сабой адной рукой. Нешта чырвонае капнула з-за спіны псіх.
  
  
  Патрульны пацягнуўся за сваім пісталетам, і рука сапраўды пацягнулася да кабуры. Нажаль, злучэнне з запясцем у то час было даволі слабым, з-за якая трэснула косткі і пашкоджанага нерва. Іншы патрульны, бачачы хуткасць руху рук, выцягнуў далоні ўгару.
  
  
  Вінцэнт 'Выбух' Тамаліна, маляня з абрубкам твару, маліў аб літасці.
  
  
  'Не, не'.
  
  
  'Я прыйшоў сюды не для таго, каб забіваць вас", - сказаў Рыма. 'Я прыйшоў сюды, каб дапамагчы вам гаварыць ад чыстага сэрца. Усе вы сядайце на ложак'.
  
  
  Калі яны гэта зрабілі, Рыма прачытаў ім лекцыю як школьны настаўнік - абмяркоўваючы абавязак, клятвы, дадзеныя ў выкананне абавязку, і клятву, якая неўзабаве будзе дадзена на судзе, дзе Тамаліна будзе сведкам.
  
  
  'Чысціня сэрца важней за ўсё", - сказаў Рыма. 'Дэтэктыў, якога тут няма, падняўся на дах, каб здзейсніць дрэнную справу. Вельмі дрэнная справа. Дрэннаму бракавала чысціні сэрца.'
  
  
  Трое мужчын глядзелі на якая расце чырвоную лужыну за спіной рэлігійнага псіха.
  
  
  'Што гэта было за дрэнную справу? Я раскажу табе. Ён збіраўся ўзяць плату за тое, каб нехта забіў цябе. Як і гэтыя два іншыя афіцэры'.
  
  
  'Ублюдкі', - сказаў Тамаліна.
  
  
  'Не судзіце, каб вас не асудзілі, містэр Тамаліна, паколькі вы вялі перамовы са сваім былым босам аб тым, каб, магчыма, гаварыць не з чыстым сэрцам'.
  
  
  'Не, не. Я клянуся. Ніколі'.
  
  
  'Не хлусі', - ласкава сказаў Рыма. 'Таму што гэта тое, што здараецца з людзьмі, якія кажуць няпраўду і дзейнічаюць не з чыстым сэрцам'.
  
  
  З гэтымі словамі Рыма ўзяў тое, што трымаў за спіной, і паклаў гэта Тамаліна на калені.
  
  
  Сківіца Тамаліна адвісла, а вочы напоўніліся слязамі, калі ён запаў у шокавы стан. Аднаго з патрульных вырвала. Іншы ахнуў.
  
  
  'Цяпер я павінен папрасіць цябе сказаць няпраўду. Ты нікому не раскажаш пра гэты візіт, і вы, двое паліцыянтаў, выканаеце свой абавязак, а вы, містэр Тамаліна, будзеце гаварыць з чыстым сэрцам.
  
  
  Тры галовы не маглі кіўнуць дастаткова старанна. Чацвёртая не магла кіўнуць, і, ведаючы, што ўрок засвоены добра, Рыма выйшаў з пакоя і зачыніў за сабой дзверы.
  
  
  У фае гатэля, трыма дзвярыма далей, Рыма адчыніў дзверы, якія, як ён ведаў, былі не зачынены. Ён пайшоў у ванну, якая, як ён ведаў, была напоўнена вадой і спецыяльным ачышчальным ласьёнам, затым вымыў рукі, твар і ногі. Калі ён мыўся, кавалачкі пластыка адклеіліся ад яго шчок, змяніўшы контур яго асобы, і зараз ён быў амаль прыгожы. Ён скінуў чорныя штаны і кашулю ва ўнітаз, дзе яны растварыліся, даткнуўшыся з вадой. Ён пачуў выццё паліцэйскіх сірэн чатырнаццаццю паверхамі ніжэй. Ён спусціў ваду ў адзенні, выліў ваду з ванны і падышоў да шафы, дзе вісеў калісьці паношаны гарнітур, злёгку пакамячаны, як быццам ён правёў дзень у офісе. Ён кінуў яго на ложак і адчыніў скрыню камоды, дзе быў камплект ніжняй бялізны яго памеру; шкарпэткі яго памеру; кашалёк з пасведчаннем асобы і грашыма; і нават насоўку. Ён праверыў, ці чыста тамака. Хто ведаў, да якой ступені наверсе пастараюцца забяспечыць сакрэтнасць?
  
  
  Рыма адкрыў кашалёк і праверыў пячаткі з ваксаванай паперы. Калі яны былі зламаныя, ён павінен быў адмовіцца ад пасведчання асобы і сказаць - калі яго спыняць для допыту, - што ён страціў свой кашалёк, накіроўваючы ўсе запыты аб ім у фірму ў Такорне, штат Вашынгтон. Калі б гэта было зроблена, то ў гэтай фірме была б спасылка на тое, што нейкі Рыма Ван Слэйтэрс сапраўды працаваў у "Басбі энд Берклі Тул энд Плаш".
  
  
  Рыма выявіў пячаткі вялікім пальцам. Ён паглядзеў на правы кіроўцы. Яго звалі Рыма Харват, і ў яго картцы было пазначана, што ён працуе ў фірме па зборы сродкаў "Джонс, Рэйманд, Вінтэр і Кляйн".
  
  
  Ён праверыў, ці няма ў шафе яго абутку. "Дынг-донгі" наверсе зноў выгрузілі на яго патрыманыя "кардаваныя".
  
  
  Апранаючыся, ён разважаў над ранішнімі загалоўкамі.
  
  
  ГЕРОЙ-ПАЛІЦЭЙСКІ АДДАЕ ЖЫЦЦЁ, каб ВЫРАСТАЦЬ ІНФАРМАТАРА.
  
  
  Або
  
  
  МАНЬЯК З сякерай НАПАДАЕ на ГЕРОЯ-паліцэйскага.
  
  
  Або
  
  
  КРЫВЫ ПРОМАХ У Тамалін.
  
  
  Ён выйшаў у фае, якое цяпер уяўляла сабой бязладнае навала сініх мундзіраў, многія з якіх мелі медныя знакі адрознення на плячах.
  
  
  'Што здарылася, афіцэр? Што здарылася?'
  
  
  'Заставайся ў сваім пакоі. Ніхто не пакідае будынак'.
  
  
  'Я прашу ў цябе прабачэння'.
  
  
  Афіцэр са зламаным запясцем, накульгваючы, выйшаў з палаты Тамаліна. Чаму кульгавы, Рыма ніколі б не зразумеў. Аднак параненыя, калі яны ведалі, што за імі назіраюць, часта кульгалі.
  
  
  "Мы затрымліваем людзей для допыту", - сказаў афіцэр больш высокага рангу, які паглядзеў на параненага патрульнага. Патрульны пакруціў галавой, што для Рыма азначала, што яго не апазналі як забойцу.
  
  
  Але, тым не менш, быў кароткі допыт. Не, Рыма нічога не бачыў і не чуў, і якое права мела паліцыя дапытваць яго?
  
  
  "Сёння вечарам ледзь не забілі сведку і аднаго афіцэра паліцыі", - сказаў дапытлівы афіцэр. "Прама побач з вамі".
  
  
  "Божа літасцівы", - сказаў Рыма, а затым, прыйшоўшы ў лютасць, запатрабаваў растлумачыць, па якім праве паліцыя ўтрымлівае сведак у гатэлях, дзе спыняюцца звычайныя грамадзяне ў надзеі на бяспеку. Што не так з турмамі?
  
  
  Афіцэру не цярпелася скончыць з непрадуктыўным допытам.
  
  
  Рыма пакінуў гатэль, скардзячыся на гвалт, злачыннасць на вуліцах і бяспеку для звычайнага грамадзяніна. Аднак ён не мог прайсці пад вокнамі Тамаліна, паколькі гэтае месца было ачэплена паліцэйскімі барыкадамі. На забарыкадаванай тэрыторыі быў вялікі ўзгорак. Ён быў накрыты прасцінай.
  
  
  Адной меры засцярогі Рыма не распачаў. Ён не папрацаваў сцерці свае адбіткі з прадметаў у пакоі, якую выкарыстоўваў для перапранання. У гэтым не было патрэбы. Паліцыя не змагла зверыць яго адбіткі пальцаў, тым больш з дасье ФБР. Ніхто не рабіў крыжаваных спасылак на адбіткі людзей, якія былі бясспрэчна мёртвыя.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЭЦІ
  
  
  Адказваючы на пытанні вашынгтонскай прэсы, прэс-сакратар прэзідэнта выглядаў сур'ёзным, але не ўстрывожаным. Вядома, абвінавачанні былі сур'ёзнымі, і яны будуць дакладна разгледжаны Міністэрствам юстыцыі. Не, гэта быў не чарговы Уотэргейт, сказаў прэс-сакратар. Ён сказаў гэта з шырокай усмешкай. Ёсць яшчэ пытанні?
  
  
  'Так', - адказаў адзін рэпарцёр, устаючы. 'Чыноўнікі ў Маямі-Бізун абвінавачваюць ваш урад у спробе падставіць іх'.
  
  
  'Гэта не было абвінавачаннем на нацыянальным узроўні", - сказаў прэс-сакратар.
  
  
  'Цалкам можа стаць такім. Яны кажуць, што ў іх ёсць указанні на тое, што арганізацыя пад назвай Ліга паляпшэння Вялікай Фларыды была ўсяго толькі прыкрыццём для сакрэтных і незаконных урадавых расследаванняў, у тым ліку праслухоўванне тэлефонных размоў і праслухоўванне '.
  
  
  'Міністэрства юстыцыі зоймецца гэтым'.
  
  
  Рэпарцёр адмовіўся сесці. 'Гэтай раніцай, калі офіс мясцовага шэрыфа ўварваўся ў штаб-кватэру Лігі ў Маямі-Біч, яны знайшлі запісы, якія вядуць у офісы Нацыянальнай лігі паляпшэння ў Канзас-Сіці, штат Місуры. Аказваецца, гэтая ўстанова фінансуецца за кошт адукацыйнага гранта ўрада ЗША. Гэты адукацыйны грант, здаецца, не дае адукацыі многім людзям, але толькі ў Маямі-Біч летась на яго ўдалося выдаткаваць больш за мільён долараў. Такім чынам, што гэта значыць?
  
  
  'Гэта значыць, што гэта таксама будзе разгледжана'.
  
  
  'І яшчэ сёе-тое. Існуе імавернасць таго, што гэтая краіна працягвае забіваць сваіх грамадзян. Супрацоўнік Лігі паляпшэння жыцця Вялікай Фларыды, нехта Джэймс Булінгсворт, быў знойдзены мёртвым з нажом для калкі лёду ў юсе. Па словах чыноўнікаў Маямі-Біч, раней яго бачылі з блакнотам, у якім гаварылася, што ён збіраецца стаць палітычным верхаводам горада. Што вы можаце сказаць наконт гэтага?'
  
  
  'Тое ж, што і з усім астатнім. Мы, безумоўна, збіраемся разабрацца ў гэтым. Гэта значыць Міністэрства юстыцыі ўсё раскрые”.
  
  
  'Згодна з абвінавачваннямі адміністрацыі Маямі-Біч, у гэтым замяшана Міністэрства юстыцыі'.
  
  
  "Мясцовы ўрад невялікага горада Фларыды не з'яўляецца галоўным клопатам Белага дома", – сказаў сакратар, не ў сілах стрымаць рэзкасць у голасе.
  
  
  'І што гэта за сакрэтная арганізацыя пад назовам Фолкрофт?' - спытаў рэпарцёр. 'Відавочна, яна стаяла за ўсёй схемай'.
  
  
  'Джэнтльмены, гэта ні да чаго нас не прывядзе. Міністэрства юстыцыі вядзе расследаванне. Вы ведаеце, дзе звязацца з генеральным пракурорам'.
  
  
  'Справа не ў тым, дзе дасягнуць, а ў тым, каго дасягнуць", - адрэзаў рэпарцёр, і прэс-корпус выліўся смехам.
  
  
  Прэс-сакратар слаба ўсміхнуўся.
  
  
  У Авальнай зале Белага дома прэзідэнт глядзеў прэс-канферэнцыю ў жывым эфіры па тэлебачанні. Калі рэпарцёр згадаў слова "Фолкрафт", твар прэзідэнта стаў попельным.
  
  
  'Ці ёсць у нас што-небудзь падобнае, спадар Прэзідэнт?' - спытаў давераны памагаты.
  
  
  'Што?' - спытаў Прэзідэнт,
  
  
  'Арганізацыя пад назвай Фолкрофт'.
  
  
  "Наколькі я ведаю, арганізацыі пад назвай "Фолкрафт" не існуе", - сказаў Прэзідэнт. І, тэхнічна, ён гаварыў праўду.
  
  
  У некалькіх сотнях міль ад нас, у праліве Лонг-Айлэнд, у санаторыі пад назовам Фолкрофт, адзін з сацыяльных даследнікаў пачуў назоў, згаданае па радыё, і ўслых пацікавіўся, ці маем мы якое-небудзь стаўленне да той бязладзіцы ў Маямі-Бізун? Калегі запэўнілі яго, што гэта немагчыма, і яны, павінна быць, гавораць аб нейкім іншым Фолкрофце, а не аб санаторыі Фолкрофт, вядомым сваімі даследаваннямі па змене сацыяльных мадэляў і іх псіхалагічнага ўплыву на чалавека ва ўмовах гарадской сельскай гаспадаркі.
  
  
  'Але хіба гэты адукацыйны грант з Канзас-Сіці не быў адным з нашых?' ён спытаў.
  
  
  'Я не ўпэўнены", - сказаў калега. 'Чаму б вам не спытаць доктара Сміта?'
  
  
  І калі даследнік пачуў імя дырэктара санаторыя Фолкрофт і падумаў аб гэтым худым, скупым джэнтльмене, ён быў змушаны ўсміхнуцца.
  
  
  'Не', - прызнаўся ён. 'Мы не маглі мець ніякага дачынення да таго бардака ў Маямі-Бізун. Вы маглі б прадставіць доктара Сміта замяшаным у чым-небудзь падобным?' І ўсе яны засмяяліся, таму што было вядома, што доктар Гаральд В. Сміт не ўхваляў непрыстойных жартаў ці нямэтавай марнаванні ні пені, не кажучы ўжо пра палітычны шпіянаж.
  
  
  Доктар Сміт у той дзень не абедаў у сталовай санаторыя, і яго ёгурт, узбіты з чарнаслівам і цытрынавай вобмешкай, застаўся незапатрабаваным нікім з іншага персанала. Звычайна некрануты ёгурт выкідвалі ў канцы дня, але кухоннаму персаналу было даручана захаваць свой кубак, таму што доктар Сміт з'есць яго на наступны дзень. Вядома, што менавіта на кухні ён чытаў свае самыя суровыя лекцыі аб тым, як не марнаваць і не мець патрэбу. Таксама на кухні, звычайна пасля адмовы ў павышэнні зарплаты, кухонная прыслуга рыхтавала ёгурт, узбіты з чарнаслівам, шчодра апырскваючы яго сліной.
  
  
  Затым яны кідалі радасныя погляды, калі Сміт еў свой абед "Не марнуй, не хачу". Калі б яны ведалі, якімі сіламі камандуе гэты надзьмуты джэнтльмен, у іх бы перасохла сліна ў роце.
  
  
  Доктар Сміт не абедаў. Дзверы яго кабінета была зачыненая з інструкцыямі сакратарцы, што ён нікога не будзе прымаць. Доктар Сміт быў заняты чаканнем тэлефоннага званка. На гэтым этапе больш нічога не заставалася рабіць.
  
  
  Ён глядзеў праз аднабаковыя шкляныя вокны на праліў Лонг-Айленд. Ён некалькі разоў плаваў там на сонцы. Мяркуючы па гуку, яго вокны былі падобныя на гіганцкія яркія адбівальнікі. Сябар спытаўся ў яго, чаму яго вокны так ярка свецяцца, і ён адказаў, што ў Фолкрофце мы ведаем, як іх правільна чысціць. Ён пацікавіўся, ці заменяць іх наступныя жыхары двухбаковым шклом.
  
  
  Сьміт уздыхнуў. Што пайшло не так? У ланцужку было так шмат разрываў, што ніхто не павінен быў здолець сабраць іх разам, але вось гэтыя танныя палітыкі ў Маямі-Біч аб'яўлялі аб дзейнасці CURE, як аб мностве прагнозаў надвор'я.
  
  
  Як гэта адбылося? Маямі-Бізун быў іх прарывам. Больш за два гады CURE збірала неапрацаваныя справаздачы агентаў ФБР; агентаў ЦРУ; следчых сельскагаспадарчых, паштовых службаў, Падатковага ўпраўлення і SEC і загружала іх у кампутар, запраграмаваны на іх супастаўленне і інтэрпрэтацыю, а затым адпраўляла свае высновы ў Канзас-Сіці ў зашыфраваным выглядзе. Ніхто не павінен быў ведаць, але ён зразумеў, што здарылася.
  
  
  Сьміт выявіў нядбайнасьць. Яму не ўдалося ўбудаваць у сістэму аўтаматычнае знішчэнне камп'ютарных раздруковак, і нехта падшыў іх, затым нехта прагледзеў іх і ўзламаў код.
  
  
  Сьміт зноў уздыхнуў. CURE страціла нешта важнае. Яна засяродзілася на Маямі-Біч, таму што даведалася, што ён стане новай брамай краіны для імпарту наркотыкаў. Планавалася дазволіць дзеючым лідэрам перамагчы на маючых адбыцца муніцыпальных выбарах, а затым сцерці іх усіх з твару зямлі патокам абвінаваўчых актаў. У вакууме ўлады, якое ўтварылася, яно ўстанавіла б новае кіраўніцтва па сваім уласным выбары, якое магло б перакрыць канал пастаўкі наркотыкаў. Цяпер гэтая магчымасць была ўпушчана.
  
  
  Але важнейшай была небяспека таго, што Кюрэ будзе выкрыты. Гэта было б большай стратай.
  
  
  Вось ужо больш за дзесяць гадоў КЮРЭ таемна дапамагала перагружаным працай пракурорам, сочачы за тым, каб падкупленыя чыноўнікі былі выкрыты, тады як звычайна іх карупцыя азначала б для іх пажыццёвы даход, а не пажыццёвае зняволенне. КЮРЭ паклапаціўся аб тым, каб людзі, якіх не тычыцца закон, раптоўна сталі закрануты вельмі моцна і вельмі старанна.
  
  
  І тое, з чым нельга было справіцца па законе, КЮРЭ вырашала іншымі спосабамі.
  
  
  Такі быў загад даўно памерлага прэзідэнта Сміту больш за дзесяць гадоў таму. Абложаны злачыннасцю, унутранай карупцыяй, пагрозай рэвалюцыйнай анархіі, прэзідэнт стварыў CURE, урадавая ўстанова, якой не існавала, а паколькі яна не існавала, то не была звязана канстытуцыйнымі гарантыямі. Ён сказаў Сміту ўзначаліць яго і змагацца са злачыннасцю. У гэтым заключалася яго місія. Каб абараніць краіну, прэзідэнт удакладніў, што нават прэзідэнт не можа аддаваць загады аб ЛЯЧЭННІ. За адным выключэннем. Прэзідэнт мог бы загадаць яе расфарміраваць.
  
  
  Сьміт добра гэта прадумаў. Прэзідэнт ведаў аб існаванні спецыяльных фондаў, вычарпанне якіх прывяло б да ўсушэння лячэння. Гэта была толькі дадатковая мера засьцярогі. Сьміт, вядома, сам бы распусьціў КЮРЭ ў любы момант, калі яму загадаюць. Фактычна, некалькі разоў ён быў блізкі да таго, каб, нават без загадаў, калі адчуваў, што арганізацыя сутыкнулася з выкрыццём.
  
  
  Бо выкрыццё было адзіным вялікім недахопам ва ўсёй аперацыі. І зараз, зноў, ЛЯЧЭННЕ сутыкнулася з выкрыццём.
  
  
  Доктар Сміт паглядзеў на гук, а потым зноў на кампутарны тэрмінал на сваім стале.
  
  
  На яго стале забзыкаў чырвоны тэлефон. Гэта быў званок. Сьміт падняў слухаўку.
  
  
  "Так, сэр", - сказаў ён у трубку.
  
  
  'Гэта істота ў Маямі-Біч было тваімі людзьмі?' - пачуўся голас.
  
  
  'Так, спадар прэзідэнт'.
  
  
  'Ну, гэта блізка. Ты збіраешся зачыняць краму?'
  
  
  'Вы загадваеце гэта, сэр?'
  
  
  'Ты ведаеш, куды патрапіць яечны жаўток, ці не так? Прама мне на твар».
  
  
  'На некаторы час, сэр, так. Вы хочаце аддаць загад?'
  
  
  'Я не ведаю. Вы, людзі, патрэбны гэтай краіне, але не як дзяржаўная ўстанова. Што вы парэкамендуеце?'
  
  
  'Мы пачалі зачыняцца, нешта накшталт самаадвольнай бяздзейнасці. Гэтая лінія адключыцца да 7 гадзін вечара. Сетка грантаў, якая падтрымлівае нас, ужо адключаецца. На шчасце, ніводны з іншых офісаў Лігі паляпшэння па ўсёй краіне не працаваў. Толькі ў Маямі-Бізун. Кампутары тамака сціраюць дадзеныя самі. Яны рабілі гэта выбарачна на працягу апошняга дня. Мы будзем гатовы знікнуць у любы момант.'
  
  
  'І гэты асаблівы чалавек?'
  
  
  'Я з ім яшчэ не гаварыў'.
  
  
  'Вы маглі б перавесці яго на якую-небудзь урадавую аперацыю. Вызначана, на ваенную аперацыю'.
  
  
  'Не, сэр, прабачце. Я не магу гэтага зрабіць'.
  
  
  ' Што ты збіраешся з ім рабіць?'
  
  
  'Я планаваў ухіліць яго ў падобнай сітуацыі. Ты ж не хочаш, каб ён бескантрольна разгульваў па вуліцах».
  
  
  'Планаваў?'
  
  
  Сьміт уздыхнуў. 'Так, сэр. Калі гэта было магчыма”.
  
  
  'Ты жадаеш сказаць, што яго нельга забіць?'
  
  
  'Не, сэр. Вядома, яго можна забіць, але Ды дапаможа Бог любому ці чаму заўгодна, хто прамахнецца”.
  
  
  Наступіла цішыня. Доўгае маўчанне.
  
  
  "У вас ёсць тыдзень", - сказаў прэзідэнт. 'Уладзьце гэтую справу або распускайцеся. Заўтра я еду ў Вену, і мяне не будзе тыдзень. Жар насамрэч не ўзмоцніцца, пакуль я не вярнуся. Так што вы можаце выкарыстоўваць гэты тыдзень. Уладзьце гэта ці распускайцеся. Як я магу звязацца з вамі, калі гэтая лінія адключыцца?'
  
  
  'Ты не можаш'.
  
  
  'Што мне рабіць з тэлефонам?'
  
  
  'Нічога. Пакладзі гэта назад у скрыні свайго бюро. Пасля сямі вечара сёння ўвечары гэта будзе твая прамая лінія з садоўнікам Белага дома”.
  
  
  'Тады як я даведаюся?' - спытаў прэзідэнт.
  
  
  'У нас ёсць тыдзень", - сказаў Сміт. 'Калі мы разбяромся з гэтым, я звяжуся з вамі. Калі не… што ж, для мяне было гонарам служыць з вамі'.
  
  
  На іншым канцы провада павісла паўза.
  
  
  'Бывай і ўдачы, Сміт'.
  
  
  'Дзякую вам, сэр'.
  
  
  Доктар Гаральд В. Сміт, дырэктар санаторыя Фолкрофт у Раі, штат Нью-Ёрк, вярнуў трубку на рычаг.. Яму спатрэбіцца прапанаваны поспех, таму што праз тыдзень будзе знішчана найважнейшае з усіх звёнаў - ён сам. Гэта прыйшло разам з працай. Ён быў бы не першы, хто праліў бы сваю кроў за сваю краіну, і не быў бы апошнім.
  
  
  Нервова затрымцеў інтэркам. Сьміт набраў нумар.
  
  
  'Я ж сказаў табе, што не хачу, каб мяне турбавалі", - сказаў ён.
  
  
  'Тут двое супрацоўнікаў ФБР, доктар Сміт. Яны жадаюць пагаварыць з вамі'.
  
  
  'Праз хвіліну", - сказаў Сміт. "Скажы ім, што я буду з імі праз хвіліну'.
  
  
  Што ж, расследаванне пачалося. Кампраміс КЮРЭ ішоў поўным ходам. Ён зняў трубку іншага тэлефона і набраў па адкрытай лініі нумар гарналыжнага курорта ў Вермонце, зачыненага ў міжсезонне.
  
  
  Калі на іншым канцы провада адказалі, Сміт змрочна сказаў: "Добры дзень, цётка Мілдрэд".
  
  
  'Тут няма Мілдрэд'.
  
  
  'Мне шкада. Мне вельмі шкада. Напэўна, я моцна памыліўся нумарам».
  
  
  'Усё ў парадку'.
  
  
  'Так. Вельмі няправільны нумар", - сказаў Сміт і хацеў сказаць больш, але ў яго больш не было ніякай гарантыі, што гэтая лінія ўжо не праслухоўваецца.
  
  
  Для ўсіх практычных мэт ён сказаў усё гэта. Апошняя надзея на ЛЯЧЭННЕ, гэты асаблівы чалавек, зараз ведаў, што існуе 'чырвоны стан'.
  
  
  Тое, што Сміт хацеў сказаць, было: 'Рыма, ты наш адзіны шанец. Калі ты калі-небудзь праходзіў праз гэта раней, ты павінен прайсці праз гэта зараз '. Магчыма, у тоне яго голасу чулася маленне. З іншага боку, можа быць, і не, таму што Сміт мог паклясціся, што чуў смех на іншым канцы лініі.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ЧАЦВЕРТЫ
  
  
  'Нарэшце вольны, нарэшце вольны. Слава Усемагутнаму Богу, нарэшце вольны».
  
  
  Рыма Уільямс вярнуў тэлефон на месца і, прытанцоўваючы, выйшаў са свайго пакоя ў катэджы ў пустое, засланае дыванамі фае, якое некалькі месяцаў таму пакутавала ад пастаяннага тупату лыжных чаравік. Цяпер яна падтрымлівала босыя, танцуючыя ногі аднаго вельмі шчаслівага чалавека.
  
  
  'Нарэшце-то вольны', - спяваў ён, "Нарэшце-то вольны'. Ён збег па прыступках, прытанцоўваючы, пераадольваючы іх не па тры ці чатыры за раз, а ўсё адразу, адным скачком, як котка, і прызямляючыся, круцячыся.
  
  
  Калі б не яго тоўстыя запясці, ён здаваўся вельмі сярэднім мужчынам, недзе каля шасці футаў, недзе каля сярэдняй вагі, з глыбокімі карымі вачыма і высокімі скуламі - пластычны хірург, выпадкова, вярнуў ім амаль тое, як яны выглядалі дзесяць гадоў. назад, да ўсяго гэтага.
  
  
  Ён зрабіў піруэт у гасціную лоджа, дзе далікатны азіят сядзеў у залацістым кімано, скрыжаваўшы ногі ў позе лотаса перад тэлевізарам.
  
  
  Твар Азіята быў маўклівы, як шкло, нават кавалак барады не варухнуўся, нават вочы не міргнулі. Ён таксама выглядаў як звычайны чалавек - стары, вельмі стары карэец.
  
  
  Рыма зірнуў на здымачную пляцоўку, каб упэўніцца, што ідзе рэклама. Калі ён убачыў мыльную пену, якая напаўняе ванну, і жанчыну, якую калегі віншуюць з тым, што яна памылася чысцей, ён пусціўся ў скокі перад экранам тэлевізара.
  
  
  'Нарэшце-то вольны, - спяваў ён, - нарэшце-то вольны'.
  
  
  'Толькі дурань вольны, - сказаў азіят, - і ён, толькі ад мудрасці'.
  
  
  'Вольны, маленькі бацька. Вольны'.
  
  
  'Калі дурань шчаслівы, мудрыя людзі ўздрыгваюць'.
  
  
  'Вольны. Ф.Р.Я. Е. Ііііііііііііііі! Вольны'.
  
  
  Заўважыўшы, што рэкламны ролік пераходзіць у сюжэтную лінію фільма "Як круціцца планета", Рыма хутка прыбраў сябе з поля зроку Чыуна, апошняга майстра сінанджу. Бо, калі на экране з'яўляліся амерыканскія мыльныя оперы, нікому не дазвалялася замінаць яго прыемнасці.
  
  
  Басанож Рыма танчыў у вясновай гразі сельскай мясцовасці штата Вермонт, ашалеўшы ад радасці. Гэта была "чырвоная ўмова", і яго інструкцыі былі выпалены ў яго галаве дзесяцігадовым чаканнем, з таго часу, як ён атрымаў сваё самае першае заданне
  
  
  Тады гэтыя ўблюдкі толькі завербавалі яго, паліцэйскага з Ньюарка, сірату, у якога не было блізкіх сяброў, якія сумавалі б па ім. Яны абвінавацілі яго ў забойстве і адправілі на электрычнае крэсла, які не спрацаваў. Калі ён ачуўся, яны сказалі яму, што яны былі арганізацыяй, якой не існавала; што цяпер ён быў іх праваахоўным органам, якога таксама не існавала, бо ён толькі што памёр на электрычным крэсле. І на ўсякі выпадак, калі ён выпадкова сутыкнецца з кімсьці, хто ведаў яго, калі, яны змянілі яго твар і працягвалі перыядычна мяняць яго.
  
  
  "Стан чырвоны," сказаў Сміт перад тым, як Рыма адправіўся на сваё першае заданне, - гэта самая важная інструкцыя, якую я табе даю.
  
  
  Рыма слухаў спакойна. Ён дакладна ведаў, што збіраецца рабіць, калі пакідаў Фолкрофт у той першы раз. Ён распачне нерашучую спробу здзейсніць забойства, а затым знікне. Так не атрымалася, але гэта было тое, што ён плянаваў.
  
  
  'Чырвоная ўмова азначае, - сказаў Сміт, - што ЛЯЧЭННЕ было скампраметавана. Гэта азначае, што мы расфарміроўваемся. Для вас чырвоная ўмова азначае, што вы павінны ўхіліць кампраміс, калі гэта магчыма. Калі не, бяжы і не спрабуй звязацца з намі.'
  
  
  "Бяжы і не спрабуй дабрацца да цябе", - сказаў Рыма, патакаючы мужчыну.
  
  
  'Або ўстарані кампраміс'.
  
  
  'Або ўхіліць кампраміс, ' паслухмяна паўтарыў Рыма.
  
  
  'Цяпер ёсць верагоднасць, што я не змагу мець зносіны з табой пры такіх умовах, прынамсі, не бяспечна. Такім чынам, код чырвонага стану - гэта патэлефанаваць табе, спытаць цётку Мілдрэд, а затым сказаць, што я, павінна быць, моцна памыліўся нумарам. Ты разумееш?'
  
  
  ' Цётка Мілдрэд, ' паўтарыў Рыма. ' Зразумеў.'
  
  
  "Калі ты чуеш мой голас, які пытаецца аб цётцы Мілдрэд, ты становішся апошняй надзеяй на лячэнне", - сказаў Сміт.
  
  
  "Верна", - сказаў Рыма. 'Апошняя надзея'. Ён хацеў выбрацца з Фолкрофта і знікнуць. К чорту Сміта, да чорта КЮРЭ, да чорта ўсіх.
  
  
  Так ніколі не атрымлівалася. Гэта ператварылася ў новае жыццё. Мінулі гады, імёны ў спісах, людзі, якіх ён не ведаў, людзі, якія думалі, што зброя - гэта абарона, і раптам выявілі гэтую зброю ў сябе ў роце. Гады трэніровак пад кіраўніцтвам Чыуна, майстра сінанджа, які паступова ператварыў цела, розум і нервовую сістэму Рыма ў нешта большае, чым чалавек: чалавека, які пражыў гады без заўтра, таму што, калі ты дастаткова часта мяняеш сваё імя, месца жыхарства і нават свой твар , ты перастаеш будаваць планы.
  
  
  Такім чынам, усё было скончана, і Рыма танчыў на сонейку. Паветра было прыемным і чыстым; на ўзгорку пахлі новыя бутоны. Маладая дзяўчына і яе сабака стаялі ля бясшумнага крэсельнага пад'ёмніка, які пераводзілі на сезонны адпачынак. Пры тым, што гэта была працоўная сіла Вермонта, праект на два месяцы адставаў ад графіка.
  
  
  Ва ўсёй працавітай Новай Англіі Вермонт нейкім чынам пазбег пратэстанцкай працоўнай этыкі. Людзі, якія купляюць дамы і зямлю ў гэтым цудоўным штаце, лічаць практычна немагчымым наняць сантэхніка або электрыка для хуткай працы. Зямля чакае дамоў, а дамы чакаюць абслугоўвання, і ўвесь штат адпрацоўвае падатковую базу, якая б ганьбіла б палінезійскі востраў.
  
  
  Але гэта таксама не было праблемай Рыма, як і сакрэтнасць у многіх іншых рэчах.
  
  
  'Прывітанне", - сказала маленькая дзяўчынка. 'Мой сабаку клічуць Пафін, а мяне - Нара, і ў мяне ёсць брат Джэй Пі, і Тымі, і цётка Джэры, а ў цябе якая?'
  
  
  'Мая цётка?'
  
  
  'Не, тваё імя', - сказала Нара.
  
  
  ' Рыма. Рыма Ўільямс, - сказаў Рыма, які быў Рыма Пелхэмам, і Рыма Бэры, і Рыма Беднікам, і Рыма столькім іншым, але зараз ён зноў быў Рыма Уільямсам, і гэта было яго імя, і прамаўляць яго было прыемна. 'Рыма Уільямс. Ты хочаш убачыць нешта дзіўнае, чаго больш ніхто не можа зрабіць ва ўсім вялізным свеце, за выключэннем вельмі нямногіх людзей з далёкай краіны?'
  
  
  'Магчыма", - сказала Нара.
  
  
  'Я магу падняцца на гэты крэсельны пад'ёмнік'.
  
  
  "Гэта глупства", - сказала Нара. "Я таксама магу. Любы можа ўзбегчы на груд".
  
  
  'Не. Па лініях, прама над крэсламі, уздоўж той стальной стужкі, якая ідзе ад апоры да апоры'.
  
  
  'Ты не можаш. Ніхто не можа гэтага зрабіць”.
  
  
  ' Я магу гэта зрабіць, ' сказаў Рыма. ' Ты глядзі.
  
  
  І ён падбег да нямога пустога крэсла, адным скачком ухапіўся за яго адной рукой і, не перарываючы руху, падцягнуўся над ім і апынуўся на дроце.
  
  
  Нара засмяялася і запляскала ў ладкі, а затым Рыма пабег уверх, захоўваючы раўнавагу свайго цела, яго босыя ногі ледзь дакраналіся металу, нагрэтага познім вясновым сонцам.
  
  
  Гэта не было трэніроўкай, не так, як Чиун назваў бы гэта трэніроўкай, таму што ён не выкарыстоўваў свой розум, не канцэнтраваў свае сілы. Хутчэй, ён вылузваўся перад маленькай дзяўчынкай і проста бег, бег уверх, праз невялікае паглыбленне ў зямлі, якое падняло яго на 45 футаў над зямлёй, праз крэсла, прымацаванае да дроту, на вяршыню гары, і калі ён дабраўся туды, ён спыніўся, аглядаючы зараз ужо зялёныя лыжныя трасы, іншыя горы, якія падымаюцца зялёным колерам у блакітнае неба. Ён мог бы, калі б захацеў, купіць дом прама там. Ці нават цэлую гару. Або нават які-небудзь востраў і ўсё астатняе жыццё кідацца какосавымі арэхамі.
  
  
  Ён быў, як нямногія людзі, вольны. Што б ні выклікала стан рэд, гэта была праблема Сміта, а не яго. Так што Сміці, верагодна, пакончыў бы з сабой. Ну і што? Сьміці ведаў, на што ён пайшоў добраахвотна. Ён купіў пасылку. І ў гэтым была розніца. Рыма ніколі не быў добраахвотнікам. Можа быць, ён вернецца ў Ньюарк, які быў зачынены для яго, калі яго зацягнулі на борт карабля дурняў Кюра. Можа, ён убачыць, на што падобны Ньюарк. Гэтулькі гадоў.
  
  
  Ён зноў падумаў пра Сміта, а затым выкінуў гэтую думку з галавы. Сміці падахвоціўся добраахвотна, а Рыма не, і ўсё. Ён не збіраўся думаць аб гэтым яшчэ раз. Ніводнай.
  
  
  Ён думаў аб тым, што не збіраўся думаць пра гэта, усю дарогу ўніз па провадзе, міма маленькай дзяўчынкі, што пляскала ў далоні, якую ён праігнараваў, і ў вартоўню. Ён чакаў, нервова калыхаючы нагой, пакуль "Якая круціцца планета" пераходзіла да "доктара Лоўрэнса Ўолтэрса, псіхіятра на волі" і розным іншым дзённым серыялам, дзе нічога не адбывалася, але ўсе акцёры абмяркоўвалі дзеянне, Рыма даўным-даўно аднёс прыхільнасць Чыуна да мы да першага трывожнага сігналу старэчага маразму. На што Чиун адказаў, што пры ўсёй грубасці Амерыкі яна спарадзіла адзін вялікі від мастацтва, і гэта яно, і што калі б Рыма быў карэйцам, ён мог бы ацаніць прыгажосць, але паколькі Рыма не мог ацаніць нічога, нават самае каштоўнае навучанне ў гісторыі чалавецтва. , як ён мог ацаніць нешта гэтак цудоўнае, як мыльная опера?
  
  
  Такім чынам, Рыма кіпеў ад злосці, калі доктар Кэрынгтан Блэйк тлумачыў Уілі Дугластон, што яе сын Бертрам сутыкнуўся з магчымай праблемай з Quaalude. Бертрам, наколькі Рыма памятаў па мінулых гадах, сутыкнуўся з праблемай спачатку з марыхуанай, затым з гераінам, а затым з какаінам, і зараз, калі з'явіліся Квалюды, гэта былі Квалюды.
  
  
  Падчас аднаго рэкламнага роліка Чыун пракаментаваў:
  
  
  'Паглядзі на няўдзячнага сына'.
  
  
  Рыма не адказаў. Тое, што ён хацеў сказаць, запатрабавала больш часу, чым простая рэкляма.
  
  
  Калі павінна было пачацца апошняе шоу і калі Чыун пайшоў са здымачнай пляцоўкі, Рыма ўзарваўся.
  
  
  ' Мяне менш за ўсё хвалюе, што здарылася са Смітам або арганізацыяй, Татачка. Мяне менш за ўсё хвалюе. Мне ўсё роўна, ' залямантаваў Рыма. - Ведаеш што? - крыкнуў я.
  
  
  Чыун сядзеў моўчкі.
  
  
  'Ведаеш што, Татачка?' Рыма злосна залямантаваў. 'Ведаеш што?'
  
  
  Чыун кіўнуў.
  
  
  'Я шчаслівы', - залямантаваў Рыма. 'Шчаслівы, шчаслівы, шчаслівы'.
  
  
  'Я рады, што ты шчаслівы, Рыма. Таму што, калі б ты шчаслівы цяпер, я б больш за ўсё баяўся ўбачыць цябе няшчасным».
  
  
  'Цяпер я вольны'.
  
  
  ' Што-небудзь здарылася? ' спытаў Чыун.
  
  
  ' Дакладна. Арганізацыя развальваецца, ' сказаў Рыма. Чыун, як ён ведаў, меў цьмянае ўяўленне аб КЮРЭ, у значнай ступені цьмянае, таму што Кюрэ выконваў асноўнае патрабаванне да паслуг Чыуна, рэгулярна плацячы, і пасля гэтага для Ч'юна мала што значыла, чым КЮРЭ займаўся на самай справе. Ён называў гэта "імператар", таму што такая была традыцыя Дома Сінанджу служыць імператарам.
  
  
  "Тады мы знойдзем іншага імператара, якому будзем служыць", – сказаў Чыун. "Цяпер пераканайся ў маёй мудрасці. Паколькі мы дакладна служылі аднаму, у нас заўсёды ёсць праца ў будучыні".
  
  
  "Я не хачу працаваць ні на каго іншага", - сказаў Рыма.
  
  
  З рота Чыуна даносілася мармытанне па-карэйску, і Рыма ведаў, што гэта не скончаныя прапановы, а проста нязначныя лаянкі, некаторыя з якіх ён пазнаў, такія як "Белы чалавек", "блакітны памёт" і нешта, што можна было перавесці на ангельскую толькі як 'гнілыя страўнікі дзікіх свіней'. Было, вядома, традыцыйнае кіданне каштоўных камянёў у бруд і няздольнасць нават майстра Сінанджу ператварыць рысавую шалупіну ў святочны стол.
  
  
  'І што з гэтага вынікае аб тваім навучанні?' Спытаў Чыун. "Пра гады, адпушчаныя табе, якіх ніколі раней не было ў белых людзей? Што з гэтага? Я павінен прызнацца, што за ўвесь час твайго навучання ты пачаў адэкватна. Так, я скажу гэта. Адэкватна. Ты дасягнуў адэкватнасці… для пачаткоўца.'
  
  
  "Дзякуй табе, Татачка", - сказаў Рыма. 'Але ты ніколі па-сапраўднаму не разумеў, чаму я гэта раблю'.
  
  
  'Зразумеў, так. Ацаніў, не. Ты кажаш аб патрыятызме, каханні да радзімы. Але хто адкрыў табе сакрэты сінанджа - Амерыка або Майстар сінанджа?
  
  
  'Амерыка заплаціла за гэта'.
  
  
  'Яны заплацілі грошы, і за гэта я мог бы даць табе майстры кунг-фу, айкі і каратэ. Яны б не заўважылі розніцы. Яны б падумалі, як цудоўна ён можа разбіваць цэглу сваімі рукамі і штурхаць прадметы нагамі. Гэта проста гульні ў параўнанні з сінанджа. Ты гэта добра ведаеш.
  
  
  'Так, я хачу, Маленькі бацька'.
  
  
  'Мы забойцы; гэтыя людзі - маленькія танцоры'.
  
  
  'Я гэта ведаю'.
  
  
  'Доктар Сміт быў бы ў захапленні ад танцоркі, але я даў табе сінанджу, беламу чалавеку я даў яго сумленна, і ператварыў нават каменныя сцены ў пыл на ветры пад тваімі крокамі. Гэтыя рэчы - я, Майстар сінанджу, даў табе.'
  
  
  'Так, маленькі бацька'.
  
  
  'А цяпер ты адкідваеш іх у бок, як старое адзенне'.
  
  
  'Я ніколі не забудуся, што ў цябе ёсць ...'
  
  
  'Забудзься. Як ты смееш казаць, што не забудзешся? Ты нічому не навучыўся? Кожны дзень, калі табе не ўдаецца ўспомніць, ты забываеш. Веды - гэта не пытанне таго, каб не забываць, гэта пытанне таго, каб памятаць сваім целам, сваім розумам і ўсімі сваімі нервамі. Тое, пра што не ўзгадваеш кожнае імгненне, губляецца.'
  
  
  'Маленькі тата, я больш не хачу нікога забіваць'.
  
  
  Здзіўлены гэтай заявай, Чиун на імгненне замоўк, і Рыма зразумеў, што можа атрымаць поўнае стаўленне да вялікадушнага майстра і няўдзячнаму вучню. Ён пазнаў бы гісторыю Сінанджу, як гэтая бедная вёска, няздольная пракарміць сябе, здавала сваіх забойцаў унаймы імператарам Кітая, і як, калі Майстар Сінанджу пацерпіць няўдачу, вясковыя дзеці патонуць, таму што патануць лепш, чым памерці з голаду. Гэта называлася "адправіць дзяцей дадому", і Рыма чуў гэтую незлічоную колькасць разоў. Усё зводзілася да таго, ці заб'еш ты свае заданні або нявінных немаўлятаў Сінанджу.
  
  
  Рыма чуў усё гэта, і калі Чыун скончыў, ён сказаў:
  
  
  'Мне не падабаецца забіваць людзей, Татачка. Не зусім, не заўсёды і не часта.'
  
  
  'Лухта сабачая', - сказаў Чиун. 'Каму падабаецца забіваць? Падабаецца ці не падабаецца хірургу печань? Падабаецца ці не падабаецца каму-небудзь з вашых механікаў матор? Канечне не. І я б з такім жа поспехам мог жыць у свеце з усім светам і дарыць любоў усім, хто памёр.'
  
  
  'У гэта цяжка паверыць, Чиун. Я маю на ўвазе, улічваючы тое, што здараецца з любым, хто перарывае твае шоў і ўсё такое, разумееш, што я маю на ўвазе'.
  
  
  ' Я не абмяркоўваю свае бедныя задавальненні, ' сярдзіта сказаў Чыун. Рыма ведаў, што, калі Чиун уяўляў сябе мілай, далікатнай кветкай, нагадваць яму, што ён самы смяротны забойца ў свеце, было парушэннем этыкету.
  
  
  "Я таксама хацеў бы ніколі больш не паднімаць руку", – сказаў Чіун. 'Але гэтага не можа быць, і таму я раблю тое, што павінен рабіць кожны мужчына. Сваю працу так добра, як ён можа. Гэта тое, што я раблю.'
  
  
  'Мы ніколі не пагодзімся, Татачка. Не ў гэтым'.
  
  
  І пытанне здавалася вырашаным, пакуль позна ўвечар у выпуску навін Рыма не ўбачыў, чаму стан чырвоны. Ён назіраў, як рэпарцёр дапытваў памочніка прэзідэнта, і калі прагучала слова "Фолкрафт", Рыма запаў у істэрыку.
  
  
  "Хацеў бы я бачыць твар Сміці, калі ён гэта пачуў", - смеючыся, сказаў Рыма. Але смяяўся ён нядоўга, таму што ўбачыў твар доктара Гаральда Ў. Сміта. Тэлевізійным камерам было адмоўлена ў доступе на тэрыторыю санаторыя Фолкрофт, але тэлеаб'ектыў захаваў доктара Сміта, калі ён ішоў, заклаўшы рукі за спіну, да водаў праліва Лонг-Айленд, яго твар быў звычайнай маскай спакою, але Рыма ведаў, што пад ёю хаваўся вялікі смутак, і, бачачы кіраўніка КЮРЭ такім слабым і бездапаможным, Рыма адчуў ярасць, пра існаванне якой ён і не падазраваў: для яго было нармальна ненавідзець, магчыма, нават славесна абражаць Сміта, але яму не падабалася бачыць, як гэта робіць нехта іншы, асабліва краіна, якая ніколі не даведаецца пра свой абавязак перад Смітам. тэлевізар, пакуль Сміт не знік за задняй часткай галоўнага будынка санаторыя.
  
  
  Затым ён паклікаў: «Чыун, я хачу з табой пра нешта пагаварыць. У мяне для цябе маленькая неспадзеўка'.
  
  
  'Я ўжо сабраў рэчы', - сказаў Майстар сінанджу. "Чаму табе спатрэбілася так шмат часу, каб перадумаць?'
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЯТЫ
  
  
  Выйсці з самалёта ў аэрапорце акругі Дэйд было ўсё роўна што акунуцца ў гарачы ручнік.
  
  
  'Ччччч, - сказаў Рыма, але Чиун не сказаў ні слова. Ён ясна даў зразумець, што да таго часу, пакуль Рыма даставіць яго да тэлевізара да 11.30 раніцы, яму ўсё роўна, дзе яны спыняцца ці як паедуць. Ён не любіў размаўляць перад сваімі выступамі.
  
  
  Рыма насіў усё сваё адзенне ў тоўстым кейсе. Чыуна ім прыйшлося чакаць ля багажнага кола ў аэрапорце. Парашут вывяргаў змесціва багажу кожнага самалёта на якая верціцца стужку, вакол якой стаялі пасажыры, чакаючы, шукаючы свае валізкі, скрынкі і скруткі.
  
  
  У агульнай цісканіне ў багажнага кола Чіун прабіўся да краю верціцца стужкі, і хоць ён выглядаў як далікатнае пёрка ў статку буйной рагатай жывёлы, тым не менш яму ўдалося не адштурхнуць яго ў бок і не праігнараваць.
  
  
  'Хто дапамагае гэтаму беднаму старому?' - спытала мажная жанчына з акцэнтам бронксца.
  
  
  'Усё ў парадку', - сказаў Чыун. 'Я спраўлюся'.
  
  
  ' Яму не патрэбна твая дапамога, лэдзі, ' сказаў Рыма. ' Не трапляйся на гэтую вуду.
  
  
  "Гэта мой моцны юны сын, які прымушае састарэлага бацьку несці цяжкі цяжар", – даверна паведаміў Чиун жанчыне.
  
  
  'Ён не падобны на цябе', - сказала жанчына.
  
  
  - Усыноўлены, - прашаптаў Чыун.
  
  
  З жолаба высунуўся вялікі чырвоны лакіраваны чамадан з бліскучым латуневым аздабленнем.
  
  
  'Гэта наша", - сказаў Чыун жанчыне.
  
  
  'Гэй, ты. Ты збіраешся дапамагчы свайму бацьку з багажом?' - злосна выгукнула жанчына.
  
  
  Рыма пакруціў галавой. ' Не. Але ты гэта зробіш. Ён павярнуўся спіной да багажнага кола і пабрыў да газетнага кіёска, і менавіта тут ён зразумеў, наколькі ён стаў спадзявацца на Кюрэ ў сваіх заданнях.
  
  
  Яго не чакалі б справаздачы аб тым, хто дзе быў ці што рабіў, ці хто быў уразлівы з-за чагосьці ў яго мінулым. Не было б новага імя з новымі крэдытнымі карткамі і домам, які ахоўваецца. Сміт не збіраўся аналізаваць праблему, і, купіўшы дзве мясцовыя газеты, ён зразумеў, наколькі ён насамрэч самотны.
  
  
  Вочы і вушы КЮРЭ былі ўсыплены. Рыма чытаў загалоўкі. Цяпер гэта называлася 'Справа Лігі'.
  
  
  З газет Рыма запазычыў, што нейкім чынам нататкі аб тым, чым насамрэч займалася Ліга паляпшэння Вялікай Фларыды, патрапілі ў рукі дробнага мясцовага палітыка, функцыянера выбарчага бюро. Ён вылучаў усе абвінавачанні.
  
  
  Па словах мясцовага палітыка, сакрэтныя нататкі даказалі, што сакрэтная арганізацыя пад назвай Фолкрофт займалася палітычным шпіянажам у Маямі-Біч. Шпіянаж фінансаваўся федэральным урадам, і яго мэтай было прад'явіць абвінавачанні мэру і цяперашняй гарадской адміністрацыі.
  
  
  "Горш, чым Уотэргейт", - сказаў мясцовы палітык, які сказаў, што ў яго ёсць доступ да сакрэтных запісаў і ён апублікуе іх у належны час. Палітыка клікалі Уілард Фарджэр. Рыма адклаў паперы. Усё, што ён ведаў, гэта тое, што у газетах было надрукавана, што многія людзі казалі шмат чаго.
  
  
  Не было ніякай шкалы праверкі, ніякай шкалы верагоднасці, ніводнай з інтэнсіўных праверак і контрправерак, якія прывялі да ведання чаго-небудзь. Што ён сапраўды ведаў?
  
  
  Што нейкі Ўілард Фарджэр, які быў палітычнай кагортай цяперашняй адміністрацыі, шмат чаго нагаварыў і, верагодна, меў доступ да запісаў, якія кампраметуюць Кюрэ. Рыма паціснуў плячыма. Гэта было дастаткова добры пачатак.
  
  
  Ён зноў узяў газету. Быў забіты супрацоўнік Лігі. Шэрыф не адмаўляў, што гэта маглі быць агенты Фолкрофта. Там была перадавіца. 'Урад забойцаў?'
  
  
  Рыма павінен быў паказаць гэта Чыуну, які аднойчы вырашыў, што ідэальная форма кіравання - гэта тая, пры якой кіруе самы майстэрскі забойца. Рыма ўсміхнуўся. Майстар Сінанджу ў сваёй урадавай філасофіі быў падобны на бізнесменаў, якія верылі, што ўрадам павінны кіраваць бізнесмены, або сацыяльных работнікаў, якія верылі, што ўрадамі павінна кіраваць сацыяльная праграма, або генералаў, якія думалі, што з вайскоўцаў атрымліваюцца лепшыя прэзідэнты, ці нават на філосафа Платона, які, апісваючы ідэальную форму праўлення, сказаў, што яго лідэрам павінен быць, сюрпрыз, сюрпрыз, 'кароль-філосаф'.
  
  
  "Уілард Фарджэр, - падумаў Рыма, - "калі ты калі-небудзь казаў у сваёй палітычнай кар'еры, ты пагаворыш са мной". "Ты - добры пачатак", - Рыма склаў паперы падпахай. Калі б лячэнне ўсё яшчэ працавала, ён мог бы атрымаць журналісцкае пасведчанне, калі б захацеў.
  
  
  'Добры дзень, містэр Фарджэр, я хачу ўзяць у вас інтэрв'ю'. Бац. Бац.
  
  
  Апазнанне ў прэсе. Рыма абдумаў гэтую думку і адразу ж адкінуў сваю першую ідэю аб перадсвітальным падыходзе да спальні Фарджэра. Сам Фарджэр быў бы наводнены рэпарцёрамі. Ён зноў паглядзеў на газету. На старонцы 7 быў фотаздымак. Сям'я Фарджэр дома. І там была місіс Фарджэр з пульхным тварам, якая ўцягвае шчокі і якая нахіляецца да камеры, каб выглядаць зграбней, якая нахілілася наперад перад сваім мужам. Перад ім, падумаў Рыма. Ён зразумеў, што шлях да Ўіларда Фарджэра ляжыць праз місіс Фарджэр.
  
  
  Рыма выкінуў паперы ў кошык для смецця і паглядзеў на багажнае кола. І сапраўды, пяцёра адпачывальнікаў пацелі і стагналі пад вялікімі чамаданамі, у якіх ляжалі кімано Чыуна; яго тэлевізійная магнітола; яго спальны кілімок; фатаграфія Рэда Рэкса, зоркі "Як круціцца планета" з яго аўтографам; яго фірмовы мал. Усяго там было 157 кімано і шэсць кофраў. Рыма загадаў Чыуну браць з сабой што-небудзь улегцы.
  
  
  Здаравенная жанчына, абліваючыся потым пад адным з куфраў, сказала маленькаму хлопчыку: 'Гэта ён. Гэта прыёмны сын старога. Нават не дапаможа старому пасля ўсяго, што стары для яго зрабіў.
  
  
  Яна паставіла куфар.
  
  
  'Жывёла', - загарлапаніла яна на Рыма. 'Няўдзячная жывёла. Паглядзіце на яго ўсё. Жывёла, якое прымусіла бы свайго састарэлага бацькі выконваць цяжкую працу. Давай падыдзі і паглядзі на жывёлу.'
  
  
  Рыма прыемна ўсміхнуўся ўсім і кожнаму.
  
  
  'Жывёла. Паглядзі на яго", - сказала жанчына, паказваючы на Рыма, Чыун стаяў убаку, не звяртаючы ўвагі на мітусню, просты састарэлы карэец, які спадзяецца атрымаць асалоду ад залатымі гадамі свайго жыцця. Чыун мог бы, калі б захацеў, забраць валізкі і насільшчыкаў-добраахвотнікаў у прыдачу і шпурнуць іх усё назад па багажнай рампе.Але Чіун лічыў, што цягаць рэчы - гэта "праца кітайца", гэта значыць праца, нявартая карэйца.Гэта было для кітайцаў, белых або чорных.
  
  
  Аднойчы ён паскардзіўся, што японцы не любяць насіць рэчы з-за фанабэрыстасці. Калі Рыма звярнуў увагу на тое, што Чыуну, як вядома, не падабаецца падымаць цяжару, Чыун адказаў, што існуе розніца паміж карэйскім і японскім адносінамі.
  
  
  'Японцы напышлівыя. Яны думаюць, што праца ніжэй за іх годнасць. Карэйцы не пагардлівыя. Мы ведаем, што праца ніжэйшая за нас”.
  
  
  Цяпер у Чыуна быў натоўп турыстаў, якія выконваюць кітайскую працу.
  
  
  "Ідзі сюды, сынок, і дапамажы свайму бацьку", - крыкнула жанчына.
  
  
  Рыма пакруціў галавой.
  
  
  'Давай, лянівы вырадак", - далучыліся іншыя насільшчыкі-добраахвотнікі.
  
  
  Рыма зноў пакруціў галавой.
  
  
  'Ты жывёла'.
  
  
  Пры гэтых словах Чиун выйшаў у цэнтр сцэны крыху павольней, чым звычайна. Ён узняў свае тонкія рукі з доўгімі пазногцямі, накіраванымі ўверх, нібы ў малітве.
  
  
  'Вы добрыя людзі', - сказаў ён. 'Такія добрыя, добрасардэчныя і ўдумлівыя. Значыць, ты не разумееш, што не ўсе такія добрыя, як ты, што іх прыстойнасць не такая вялікая, што яна ніколі не зможа быць такой вялікай. Ты злуешся, таму што мой прыёмны сын не падзяляе тваёй дабрыні. Але ты не разумееш, што некаторым людзям ад нараджэння адмоўлена ў гэтай дабрыні. Я так стараўся навучыць яго, але для таго, каб кветка вырасла з насення, гэтае насенне павінна быць пасаджана ў добрую глебу. Мне вельмі сумна, што мой сын - камяністая глеба. Не крычы на яго. Ён няздольны на тваю дабрыню.'
  
  
  ' Дзякуй, Татачка, ' сказаў Рыма.
  
  
  'Жывёла. Я так і ведала. Ён жывёла', - прабурчала жанчына. Павярнуўшыся да свайго мужа, велікана, рост якога, паводле ацэнкі Рыма, складаў шэсць футаў пяць цаляў і 325 фунтаў, жанчына сказала: "Марвін, навучы жывёлу прыстойнасці".
  
  
  'Этэль, ' сказаў гігант Марвін на здзіўленне нясмелым голасам, 'калі ён не хоча дапамагаць свайму старому, гэта яго справа'.
  
  
  'Марвін. Як ты мог дазволіць гэтай жывёле пайсці беспакаранай за тое, што яна робіць з гэтай мілай, старой, каштоўнай, прыгожай меншай?'
  
  
  Этэль, ахопленая цяплом, кінулася да Чыўна і прыціснула яго да сваіх празмерна пышных грудзей. 'A mensch. Чыстакроўны менш. Марвін, навучы жывёлу некаторым манерам.'
  
  
  'Ён удвая меншы за мяне, Этэль. Давай.'
  
  
  'Я не пакіну гэтую бедную душу з гэтай жывёлай, Марвін. Які няўдзячны сын'.
  
  
  Марвін уздыхнуў, і Рыма назіраў, як ён набліжаецца. Ён не стаў бы моцна яго біць. Можа, проста выбіў бы з яго дух.
  
  
  Рыма паглядзеў на Марвіна. Марвін паглядзеў на Рыма зверху ўніз.
  
  
  "Бі жывёла", - залямантавала Этэль, прыціскаючы да грудзей самага смяротнага забойцу ў свеце, у той час як яе муж сутыкнуўся з другім па смяротнасці.
  
  
  'Паслухай, прыяцель", - мякка сказаў Марвін, залазячы ў кішэню. 'Я не жадаю лезці ў вашы сямейныя справы, разумееш, што я маю ў выглядзе?'
  
  
  'Ты збіраешся стукнуць яго ці будзеш казаць?' - залямантавала Этэль.
  
  
  'Ты такая адчувальная жанчына", - сказаў Чыун, які ведаў, што буйным людзям падабаецца, калі іх называюць адчувальнымі, таму што іх так называюць вельмі рэдка.
  
  
  "Праламі яму галаву, ці гэта зраблю я", - залямантавала Этэль, мацней прыціскаючы да сябе свой каштоўны скрутак.
  
  
  Марвін выцягнуў з кішэні некалькі купюр, што, верагодна, было самай удалай рэччу, якую яго рука калі-небудзь рабіла для сябе.
  
  
  'Вось дваццаць баксаў. Дапамажы свайму старому з чамаданамі'.
  
  
  'Я не буду', - сказаў Рыма. 'Ты яго не ведаеш, і ты не першы, каго ён прымушае выконваць сваю цяжкую працу. Так што прыбяры свае грошы'.
  
  
  'Паслухай, прыяцель, зараз гэта мая сямейная праблема. Дапамажы яму з чамаданамі, добра?'
  
  
  'Калі ты не пляснеш гэтую жывёлу прама цяпер, Марвін, ты ніколі больш не спазнаеш маёй пасцелі'.
  
  
  Рыма назіраў, як твар Марвіна азарыўся радасным здзіўленнем.
  
  
  'Гэта абяцанне, Этэль?'
  
  
  Рыма ўбачыў у гэтым добрую магчымасць адхіліцца, але Чиун, як заўсёды галантны, сказаў жанчыне: "Ён няварты цябе, каштоўная кветка".
  
  
  Каштоўная кветка заўсёды ведала гэта і, апусціўшы Чыуна на зямлю, кінулася на свайго грубіяна-мужа, стукнуўшы яго па галаве сваёй сумачкай.
  
  
  Рыма нырнуў з дарогі і пакінуў іх спрачацца з натоўпам, які сабраўся паглядзець на сямейную сварку.
  
  
  ' Ганарышся сабой, Чиун? ' спытаў Рыма.
  
  
  'Я прынёс шчасце ў яе жыццё'.
  
  
  "У наступны раз вазьмі ношчыка'.
  
  
  'Адразу нікога нельга было знайсці'.
  
  
  'Ты глядзеў?'
  
  
  'Людзі, якія выконваюць кітайскую працу, павінны шукаць мяне, а не я іх'.
  
  
  ' Мяне не будзе сёння ўвечары. У мяне ёсць сякая-такая праца. ' сказаў Рыма.
  
  
  'Дзе наша жыллё?'
  
  
  Рыма выглядаў здзіўленым. 'Я забыўся пра гэта", - сказаў ён.
  
  
  ' А, ' сказаў Чыун. - Бачыш, якой каштоўнасцю можа быць імператар?
  
  
  Чыун, вядома, меў рацыю. Але чаго ён не разумеў, дык гэта таго, што іх 'імператару' - КЮРЭ - пагражала знішчэнне, і толькі Рыма мог выратаваць яго. Калі б - і гэта было вялікае калі б - калі б ён мог навесці парадак у 'Дэлі Лігі'.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ШОСТЫ
  
  
  Уілард Фарсер, чацвёрты намеснік памочніка камісара па выбарах, прачнуўся з першымі промнямі сонца, якія адбіваліся ад басейна ў яго спальні, тэлефонная трубка жаласна завывала. Яго забралі з калыскі, каб ён мог выспацца ноччу. Уіларда Фарджэра больш не мог турбаваць звычайны рэпарцёр.
  
  
  Яму запатрабавалася роўна гадзіна і пятнаццаць хвілін, ці прыкладна яго трэцяе інтэрв'ю з прэсай за некалькі дзён да гэтага, каб забыцца, як раней ён даймаў рэпарцёраў, патрабуючы ўключыць яго імя ў рэпартажы аб пікніках, фестывалях байскаўт і святочных вячэрах па зборы сродкаў.
  
  
  Затым ён асабіста дастаўляў прэс-рэлізы са штаб-кватэры партыі, спрабаваў расказваць анекдоты каму заўгодна ў гарадскіх аддзяленнях Miami Beach Dispatch і Miami Beach Journal і з хваляваннем чакаў наступнага выпуску дома ці ў офісе.
  
  
  Часам, у павольны дзень навін, ён атрымліваў: "Таксама прысутнічаў Уілард Фарджэр, чацвёрты намеснік памочніка камісара па выбарах". У тыя дні ён пытаўся ў сваіх калегаў у будынку адміністрацыі акругі, ці чыталі яны газеты ў той дзень. Ён чакаў у пакоі для прэсы, каб даведацца, ці не жадаюць рэпарцёры запрасіць каго-небудзь перакусіць сэндвічамі, і ён ніколі не прамінаў выпадку пачаставаць рэпарцёра выпіўкай у бары.
  
  
  Такія шанцы выпадалі не часта, паколькі рэпарцёры лічылі яго паляўнічым за рэкламай і перашкодай. Калі Ўілард Фарджэр, чацвёрты намеснік памочніка камісара па выбарах, частаваў цябе выпіўкай, гэта азначала, што табе даводзілася размаўляць з ім, пакуль ты яе выпіваў, а магчыма, і даўжэй.
  
  
  Пасля адной тэлевізійнай прэс-канферэнцыі ўсё змянілася. Уілард Фарджэр зараз выступіў супраць урада з "доказам самай падступнай пагрозы нашым свабодам у гісторыі нацыі". Ён быў навіной, якая расце нацыянальнай навіной, і толькі па патрабаванні сваіх палітычных босаў ён пачаў мець зносіны з рэпарцёрамі з мясцовых газет. У рэшце рэшт, хіба ён не патрапіў на першую паласу "Нью-Ёрк таймс"?
  
  
  'Ты не можаш ігнараваць дэпешу і Дзённік", - сказаў яму шэрыф.
  
  
  Употай Фарджэр падазраваў, што шэрыф раўнуе. "Вашынгтон пост" калі-небудзь публікавала артыкул аб простым шэрыфе акругі Дэйд?
  
  
  'Я таксама не магу лакалізаваць свой малюнак", - сказаў Фарджэр. 'За адзін дзвюххвілінны выпуск навін я дасягаю дваццаці аднаго працэнта ўсіх выбаршчыкаў у краіне. Дваццаць адзін працэнт. Што я атрымаю з Дэпешы і Журнала, пяцідзесятую частку аднаго працэнта?'
  
  
  'Але ты жывеш у Маямі-Біч, Біл'.
  
  
  'І Абрагам Лінкальн жыў у Спрынгфілдзе. Ну і што?'
  
  
  'Біл, ты не прэзідэнт Злучаных Штатаў. Ты проста яшчэ адзін хлопец, які спрабуе пераабраць Ціма Картрайта мэрам на наступным тыдні. Так што, я думаю, табе лепш паразмаўляць з the Dispatch і the Journal.'
  
  
  "Я думаю, што гэта мая справа, а не ваша, шэрыф", - сказаў Уілард Фарджэр, які тыднем раней прапанаваў падмесці гараж шэрыфа і атрымаў адмову, паколькі гэта магло быць вытлумачана як выкарыстанне дзяржаўных служачых у асабістых мэтах.
  
  
  Шэрыф Клайд Макэдаў ускінуў рукі, у апошні раз папярэдзіўшы, што, калі рэпарцёры нацыянальнай газеты сыдуць, "Дыспатч" і "Джорнал" усё яшчэ будуць у Маямі-Біч, і ўсё гэта зусім не дайшло да Уіларда Фарджэра.
  
  
  Людзі, якіх паказвалі па нацыянальным тэлебачанні, не прыслухоўваліся да парад мясцовых шэрыфаў. Уілард Фарджэр трымаў тэлефон выключаным, каб мясцовыя рэпарцёры не маглі да яго датэлефанавацца. Яму давядзецца дастаць незарэгістраваны тэлефон, падумаў ён, устаючы з ложка. Можа быць, даслаць нумар прэзідэнтам CBS, NBC і ABC. Магчыма, таксама Times і Newsweek. Ён таксама не мог пакінуць без увагі "Нью-Ёрк таймс" ці "Вашынгтон пост", хоць іх тыражы па ўсёй краіне былі не такімі вялікімі, як у часопісаў. Аднак яны важныя ў інтэлектуальных суполках.
  
  
  Фарджэр пазяхнуў і паплёўся ў ванную. Ён міргнуў і пацёр твар, некалькі мясісты твар з носам-цыбулінай і маленькімі блакітнымі вачыма, увянчаны добрай капой сівых валасоў, якія, на яго думку, рабілі ўражанне сілы, мудрасці і годнасці.
  
  
  У тую раніцу ён паглядзеў у люстэрка, і яму спадабалася тое, што ён убачыў.
  
  
  'Добрай раніцы, губернатар', - сказаў ён, і да таго часу, калі ён скончыў галіцца, ён - у сваім уяўленні - праводзіў паседжанні кабінета міністраў у Белым доме.
  
  
  'Добрага дня, спадар прэзідэнт', - сказаў ён, наносячы пякучы ласьён пасля галення.
  
  
  Ён прыняў ванну, затым горача расчасаў валасы, у думках забаўляючыся ідэяй адзінага свету, вольнага ад войн і разладаў, дзе кожны чалавек мог бы сядзець пад сваёй смакоўніцай і знаходзіцца ў свеце.
  
  
  У тую раніцу ён надзеў сваю шэрую ваўняную кашулю тэлевізійнага сіняга колеру, і калі ён сеў снедаць, яго жонка Лора, усё яшчэ ў бігудзях, паклала яму на талерку канверт замест дзвюххвілінных яйкаў усмятку.
  
  
  'І гэта ўсё?' - спытаў Фарджэр.
  
  
  "Адкрый гэта", - сказала яго жонка.
  
  
  'Дзе мае яйкаклеткі?'
  
  
  'Адкрый гэта'.
  
  
  Такім чынам, Уілард Фарджэр адарваў канец тоўстага канверта і ўбачыў у ім шчыльна спрасаваныя банкноты. Ён павольна выцягнуў іх і быў здзіўлены, убачыўшы, што гэта былі дваццацідоларавыя банкноты. Іх было трыццаць.
  
  
  "Гэта шэсцьсот даляраў, Лора", - сказаў ён. 'Шэсцьсот даляраў. Гэта не хабар, ці не так? Я не магу дазволіць, каб мая кар'ера была разбурана з-за нікчэмнага хабару ў шэсцьсот даляраў».
  
  
  Лора Фарджэр, якая бачыла, як яе муж з падзякай прыняў пяць даляраў за квіток, пагардліва падняла брыво.
  
  
  'Гэта не хабар. Гэта маё. Гэта было дадзена мне для інтэрв'ю часопісу'.
  
  
  ' Не параіўшыся са мной? Ты не ведаеш, як звяртацца з рэпарцёрамі, Лора, ты нічога не ведаеш пра хітраспляценні і пасткі сродкаў масавай інфармацыі. За нейкія мізэрныя шэсцьсот даляраў ты, магчыма, падарваў маю кар'еру. Што ты сказаў часопісу?'
  
  
  'Я сказаў ім, што ты быў выдатным мужам, добрым сем'янінам і што ты любіў сабак і дзяцей'.
  
  
  Фарджэр на імгненне задумаўся над гэтым сцвярджэннем.
  
  
  'Добра. Усё было ў парадку. Ты сказаў яму што-небудзь яшчэ?
  
  
  'Не. Толькі тое, што я хацеў бы паразмаўляць з табой. Ён жадае ўзяць у цябе інтэрв'ю'.
  
  
  'Які часопіс?'
  
  
  'Я забыўся'.
  
  
  'Ты даеш інтэрв'ю часопісу і забываеш? Лора, як ты магла так паступіць са мной? Якраз у той момант, калі мая кар'ера на ўзлёце. Дылетант, які працуе са сродкамі масавай інфармацыі, - самая небяспечная рэч для палітычнай кар'еры. Палітыка, Лора, для прафесіяналаў, а не для хатніх гаспадынь.'
  
  
  'Ён сказаў, што заплаціць 6000 даляраў за інтэрв'ю з табой'.
  
  
  ' Наяўнымі? ' Перапытаў Уілард Фарджэр.
  
  
  'Наяўнымі", - сказала Лора Фарджэр, якая зразумела па тым, як яе муж задаў пытанне, што сёлета яна можа разлічваць прынамсі на паездку ў Еўропу. Шэсць тысяч даляраў - гэта нямала. 'Хлопца, які браў у мяне інтэрв'ю , звалі Рыма неяк там.Я забыўся яго прозвішча'.
  
  
  "Наяўныя", - задуменна вымавіў Уілард Фарджэр.
  
  
  На яхце, якая праплывае міма знакамітага гарызонту Маямі-Біч, мужчына, ад якога моцна пахла адэкалонам lilac, пачуў скаргі ад шэрыфа Клайда Макэдаў, Ціма Картрайта, мэра Маямі-Біч, і сіці-мэнэджара Клайда Масковіца.
  
  
  "Фарджэр становіцца немагчымым", – сказаў Макэдаў. 'Немагчыма'.
  
  
  "Немагчыма", - сказаў мэр Картрайт.
  
  
  "Неверагодна немагчыма", – сказаў сіці-менеджэр Масковіц.
  
  
  'Ідыёты звычайна такія', - сказаў мужчына, ад якога моцна пахла бэзавым адэкалонам. 'І вы забываеце, што калі б ён не быў ідыётам, ён бы не зрабіў таго, чаго мы жадалі'.
  
  
  'Што было?' Спытаў Картрайт.
  
  
  'Каб зрабіць сябе мішэнню для людзей, якія спрабуюць адправіць вас у турму, мэр'.
  
  
  'Так. Але што яны могуць зрабіць з ім зараз? У святле ўсёй гэтай рэкламы?
  
  
  'Джэнтльмены, сёння будзе доўгі спякотны дзень, і я маю намер добра выспацца. Я б параіў вам таксама крыху паспаць. Калі ты папрасіў маёй дапамогі, ты сказаў, што пакінеш усё ў маіх руках. Лічы, што гэта пакінута. І не панікуй, калі загіне яшчэ некалькі ідыётаў.'
  
  
  Тры палітыкі абмяняліся поглядамі. Турма пасля прад'яўлення абвінавачання - гэта адно; забойства і само па сабе забойства - гэта нешта зусім іншае.
  
  
  'Джэнтльмены, я бачу па вашых асобах, што вы адчуваеце сябе ў нейкай ступені адданымі", - сказаў мужчына з бэзавым адэкалонам. Ён быў прысадзістым мужчынам з цяжкімі плячамі і круглявай таліяй, з-за якога ён здаваўся ніжэй сваіх шасці футаў двух дзюймаў У яго твару быў гладкі, абыякавы выгляд старога багацця, такі загар, дзеля якога не сядзіш на пляжы, а набываеш натуральным чынам, калі жывеш у Палм-Біч, снедаеш ва ўнутраным дворыку і шмат катаешся на яхце.
  
  
  Цяпер ён сядзеў з ручніком, абгорнутым вакол таліі, разваліўшыся ў каюце свайго судна з трыма нервовымі мужчынамі ў дзелавых касцюмах.
  
  
  'Дазволь мне задаць табе пытанне", - сказаў мужчына. 'Ты бляднееш пры выглядзе забойстваў. Гэта абражае цябе. Вас гэта настолькі абражае, мэр Картрайт, што вы вяртаеце ўсе хабары ў мільёны, брыльянты ў дэпазітных ячэйках, акцыі і аблігацыі Швейцарыі?' Ён праігнараваў разяўлены рот Картрайта і працягнуў: 'А вас, шэрыф, гэта настолькі абражае, што вы адмаўляецеся ад 50-працэнтнай долі вашай жонкі ў будаўнічай кампаніі, якая атрымлівае большую частку будаўнічых кантрактаў у горадзе?" І вярнуць грошы, якія дапамаглі купіць аўтасалон, які вы паказалі на імя вашага швагра? А вас, містэр Масковіц, наколькі гэта абражае? Дастаткова, каб вярнуць усе грошы, якія вы забралі, дадаўшы 10 працэнтаў да кожнай гарадской пакупцы за апошнія пяць гадоў?'
  
  
  Ён пільна паглядзеў на траіх мужчын, аднаго за другім.
  
  
  'Ты здзіўлены, што я ведаю гэтыя рэчы", - сказаў ён. 'Але ты забываеш. У мяне ёсць запісная кніжка, якую склаў Булінгсворт, і толькі той факт, што яна ў мяне, а не ў яго, ратуе вас траіх ад турмы ...Коштам, які я заплаціў, была яго смерць: хочаце, каб я вярнуў грошы?
  
  
  'Цяпер просты факт заключаецца ў тым, што сакрэтная арганізацыя федэральнага ўрада на працягу двух гадоў планавала пасадзіць вас усіх у турму. Прытрымліваючыся маёй парады, вы сарвалі гэты план. Публічнае выкрыццё ўрада зрабіла немагчымым для ўрада дзейнічаць супраць цябе. Цяпер гэтая сакрэтная арганізацыя робіць сваю апошнюю спробу супраць цябе. І замест таго, каб дазволіць вам траім стаць мішэнямі, я выкарыстоўваю ў якасці мішэні беднага, простага Уіларда Фарджэра. І раптам вас ахоплівае раскаянне. Занадта позна для прыступаў сумлення. Калі ты хочаш застацца на сваёй пасадзе і выйсці з турмы, ты павінен зрабіць гэта па-мойму. Бо ніякі іншы спосаб не спрацуе.'
  
  
  Мэр Картрайт і шэрыф Макэдаў маўчалі, не рухаючыся, але гарадскі кіраўнік Масковіц энергічна паківаў галавой з боку ў бок.
  
  
  'Калі яны хацелі дабрацца да нас, чаму не некалькі месяцаў таму, перад кампаніяй па перавыбранні Ціма?' ён спытаў.
  
  
  'Па простай прычыне", - сказаў грузны мужчына. 'Калі б вам усім былі прад'яўлены абвінавачанні некалькі месяцаў таму, пачалася б вар'яцкая барацьба прэтэндэнтаў на вашыя пасады. План урада быў больш разумным, больш падступным. Яны збіраліся дазволіць вам пераабрацца, мэр Картрайт, а затым прад'явіць абвінавачанне вам і ўсёй вашай адміністрацыі.У сумятні яны збіраліся абраць свайго чалавека для кіравання горадам.'
  
  
  'Але зараз яны не могуць мяне закрануць", - сказаў Картрайт. 'Мая адзіная апазіцыя на выбарах на наступным тыдні - гэты дурны дурань Палані. І калі яны паспрабуюць прад'явіць мне абвінавачанне зараз, гэта будзе скандал. Гэта будзе больш, чым Уотэргейт. загналі іх у кут.'
  
  
  'Уотэргейт быў здзейснены аматарамі", - сказаў каржакаваты мужчына.
  
  
  'Былыя супрацоўнікі ЦРУ і ФБР", - сказаў Картрайт, абараняючыся.
  
  
  Мужчына пакруціў галавой. 'Калі яны працавалі на свае ранейшыя арганізацыі, яны працавалі ва ўмовах, якія рабілі іх кампетэнтнымі і прафесійнымі. Самі па сабе яны былі спатыклівымі, нязграбнымі людзьмі, якія ішлі на рызыку, на якую не трэба было ісці. Не, джэнтльмены, вы недаацэньваеце сваіх супернікаў. Вы выкрылі сакрэтную арганізацыю, якая, відавочна, эфектыўна дзейнічала гадамі. Ты чакаеш, што яны не кінуцца ўцякаць? Павер мне. Тое, што яны робяць зараз, - гэта адыходзяць на абарончыя пазіцыі, пакуль распрацоўваюць новы план нападу на цябе. Фарджэр павінен стаць громаадводам для гэтага нападу. Вось чаму неабходны ідыёт.'
  
  
  Грузны мужчына падняўся з падушак і падышоў да акна сваёй каюты. Ён паглядзеў на гарызонт Маямі-Бізун, на грошы, якія падымаюцца з пяску. Гарады заўсёды былі ваеннымі трафеямі, ад падзення Троі да бітвы за Маскву. Узяць горад - гэта было дасягненнем.
  
  
  Ззаду яго Масковіц сказаў: "Вы не казалі нам, што ўсё будзе менавіта так".
  
  
  ' Я таксама не казаў вам, што сонца ўзыдзе, але чаго вы чакалі? Вечна знаходзіцца пад покрывам цемры?' Ён разгарнуўся і злосна паглядзеў на іх. 'Джэнтльмены, вы на вайне'. Ён ацаніў напружанне на іх тварах. Добра, падумаў ён. Яны страчваюць ілюзію бяспекі. Заўсёды добра для зялёных войскаў.
  
  
  'Але не хвалюйцеся, джэнтльмены. Вы на вайне, але я ваш генерал. І першае, што я зрабіў, гэта выкарыстаў Фарджэра ў якасці прынады, каб паглядзець, што плануюць нашы супернікі'.
  
  
  'Але забіваць?' - сказаў Масковіц. 'Мне не падабаецца забіваць'.
  
  
  'Я не казаў, што яго заб'юць. Я сказаў, што ён будзе іхняй першай мэтай. Цяпер, я думаю, сустрэча скончана. Я распараджуся, каб мой катэр даставіў вас назад у мой горад'.
  
  
  'Ваш горад?' - спытаў мэр Картрайт, але каржакаваты мужчына з моцным пахам бэзавага адэкалону яго не пачуў. Ён пільна назіраў за спіной Масковіца, калі той выходзіў на пакрытую лакам палубу. Масковіц усё яшчэ круціў галавой.
  
  
  РАЗДЗЕЛ СЁМЫ
  
  
  Уілард Фарсер хацеў растлумачыць адну рэч да пачатку інтэрв'ю.
  
  
  'Я не даю вашаму часопісу інтэрв'ю толькі за шэсць тысяч даляраў. Я даю вам гэтае інтэрв'ю, каб шырэйшае кола амерыканскай грамадскасці ўбачыў, з якой здрадай яны сутыкаюцца. Я хачу вярнуць Амерыку да прынцыпаў, якія зрабілі яе вялікай. Ты прывёз грошы?
  
  
  ' Пасля гутаркі, ' сказаў Рыма. Ён заўважыў двух людзей у цывільным каля дома Фаргера, так што яму, магчыма, давядзецца сысці з Фаргерам, калі ён не зможа высветліць, чаго той хацеў на сумоўі.
  
  
  'Я буду з табой лімітава сумленны", - сказаў Фарджэр. 'Гэтыя грошы пойдуць прама ў казну кампаніі мэра Картрайта. Я не збіраюся выкарыстоўваць з іх ні цэнта сам. За абранне мэра, у якога хопіць мужнасці супрацьстаяць падступнаму цэнтральнаму ўраду, прыйдзецца заплаціць. Так што я сапраўды бяру грошы дзеля людзей.'
  
  
  ' Іншымі словамі, ты хочаш атрымаць грошы наперад, ' сказаў Рыма.
  
  
  'Я хачу, каб людзі былі ўпэўненыя ў сваім праве амерыканцаў па нараджэнні'.
  
  
  'Я дам табе тысячу авансам, а астатняе пасля сумоўя'.
  
  
  'Рыма, калі я магу зваць цябе Рыма", - сказаў Фарджэр, - "гэты час крызісу ў Амерыцы, палярызацыі рас, багатых супраць бедных, працы супраць капіталу. Добры ўрад можа прывесці нас у пачуццё, але абранне добрага ўрада каштуе грошай.'
  
  
  ' Дзве тысячы наперад, ' сказаў Рыма.
  
  
  'Ніякіх праверак', - сказаў Фарджэр, і інтэрв'ю пачалося.
  
  
  Рыма адзначыў, што Фарджэр, мабыць, правёў шырокае даследаванне гэтага сакрэтнага ўрадавага агенцтва і гэтага Фолкрофта. Як Фарджэр гэта зрабіў?
  
  
  Фарджэр адказаў, што кожны амерыканец павінен ведаць аб сваім урадзе, каб дапамагчы палепшыць яго. У гэтым і заключалася праблема з урадам сёння.
  
  
  Як Фарджэр даведаўся, што Ліга паляпшэння была прыкрыццём, і як да яго ў рукі патрапілі нататкі Булінгсварта?
  
  
  Фарджэр адказаў, што ён быў прадуктам амерыканскай сям'і з амерыканскімі каштоўнасцямі; прыстойныя, працавітыя бацькі навучылі яго настойлівасці.
  
  
  Ці захаваліся ў Фарджэра запісы Булінгсварта, і калі так, то дзе яны ў яго былі?
  
  
  "Любы чалавек, які хоча служыць сваёй супольнасці, павінен ацаніць свае рэсурсы і прымяняць іх самым разумным і дальнабачным чынам", – сказаў Фарджэр.
  
  
  Хто яшчэ, акрамя Фарджэра, ведаў аб цыдулках?
  
  
  'Дазволь мне зусім ясна растлумачыць адну рэч. Мараль - ключ да ўсяго. Маленькія людзі Амерыкі, гэтага горада, дзе я нарадзіўся і вырас, усе яны са мной, яны ўстаюць і крычаць у адзін гучны голас: Несумленна.'
  
  
  Рыма паціснуў плячыма. Магчыма, рэпарцёры ведалі, як пераадолець гэты бар'ер. Магчыма, яны ведалі адмысловыя ключавыя пытанні, на якія не патрабавалася прамых адказаў.
  
  
  ' Ты не адказваеш на мае пытанні, ' сказаў Рыма.
  
  
  "На якое пытанне я не адказаў?' - нявінна спытаў Фарджэр.
  
  
  ' Іх усіх, ' сказаў Рыма.
  
  
  "Я ніколі не адмаўляюся адказаць на пытанне", – сказаў Фарджэр. "Амерыку пабудавалі сумленныя людзі, якія сумленна адказвалі на прамыя пытанні. Я вядомы сваёй шчырасцю".
  
  
  «Добра», - падумаў Рыма. "Калі ён жадае гуляць менавіта так, то мы будзем гуляць менавіта так".
  
  
  Рыма вывучаў твар Фарджэра, пільна ўзіраючыся ў яго вочы, затым у яго валасы. Ён падняў рукі, каб зрабіць кадр.
  
  
  'Нам патрэбны фатаграфіі для артыкула. Добры здымак для вокладкі. Вокладка часопіса'.
  
  
  Фарджэр нахіліў галаву, каб Рыма мог бачыць яго з лепшага боку.
  
  
  ' Перадгісторыя, ' сказаў Рыма. ' Перадгісторыя. Нам патрэбна добрая перадгісторыя.
  
  
  'З маёй сям'ёй?'
  
  
  Рыма пакруціў галавой. ' У якое-небудзь важнае месца: каб падкрэсліць тваю значнасць, калі ты разумееш, што я маю на ўвазе. У якое-небудзь месца, якое найлепшым чынам адлюстроўвае твой дух.
  
  
  "Я не збіраюся ляцець у Белы дом толькі дзеля адной фатаграфіі", – злосна сказаў Фарджэр.
  
  
  'Я думаў аб якім-небудзь мястэчку бліжэй да дома'.
  
  
  ' Трохі познавата для губернатарскага асабняка, ці не так?'
  
  
  'На прыродзе", - сказаў Рыма. 'Чалавек зямлі'.
  
  
  'Ты так думаеш?' - напружана спытаў Фарджэр. 'Я думаў пра сябе больш як аб рашэнні праблем нашых гарадоў'.
  
  
  ' Зямля і горад, ' сказаў Рыма.
  
  
  У Рыма была ідэя для добрага фону?
  
  
  Ён, безумоўна, гэта зрабіў.
  
  
  Людзі ў цывільным ішлі за парай на асобнай машыне. Яны праехалі па Колінз-авеню, галоўнай вуліцы Маямі-Біч, згарнулі ў некалькі бакавых вуліц, затым вярнуліся на Колінз-авеню. Дэтэктывы ўсё яшчэ ішлі за імі.
  
  
  'Тут?' - спытаў Фарджэр.
  
  
  'Занадта багатая перадгісторыя', - сказаў Рыма. 'Калі ты сам калі-небудзь будзеш балатавацца ў прэзідэнты, твае апаненты могуць выкарыстоўваць гэтую фатаграфію і ачарніць цябе як кандыдата ад багацея'.
  
  
  'Добрая думка', - сказаў Фарджэр.
  
  
  ' Якія-небудзь дарогі вядуць у сельскую мясцовасць?
  
  
  'Вядома, але мы гэтым не займаемся'.
  
  
  "Сельская мясцовасць", - сказаў Рыма, і Фарджэр разгарнуў машыну, у той час як дэтэктывы разгортвалі сваю машыну.
  
  
  ' Спыні машыну, ' сказаў Рыма.
  
  
  'Гэта не сельская мясцовасць'.
  
  
  'Я ведаю, проста спыні машыну'. Фарджэр зменшыў хуткасць і прыпаркаваўся ў абочыны. Паліцэйская машына без апазнавальных знакаў таксама спынілася.
  
  
  Рыма выйшаў з машыны і мэтанакіравана накіраваўся да машыны без апазнавальных знакаў. ' Хто вы? ' патрабавальна спытаў ён.
  
  
  'Памочнікі шэрыфа. Забараніў акрузе'.
  
  
  'Дай мне зірнуць на тваё пасведчанне асобы'.
  
  
  'Пакажы нам тваю'.
  
  
  У мітусні і перабіранні папернікаў змяіныя хуткія рукі Рыма кінуліся праз руль да ключоў ад машыны, выхопліваючы іх так хутка, што яны не паспелі зазвінець.
  
  
  'Гэй, што ты робіш з ключамі?'
  
  
  ' Нічога, - сказаў Рыма, калі яго вялікі палец ссунуў пазы і зубцы ключа запальвання з месца. - Проста хачу пераканацца, што ты нікуды не ўцячэш, пакуль я не ўбачу гэтае пасведчанне.
  
  
  Дэтэктыў за рулём выхапіў ключы. 'Проста глядзі пад ногі, хлопец. Мы паліцыянты'.
  
  
  'Добра. На гэты раз я пакіну ўсё як ёсць", - сказаў Рыма сваім лепшым голасам патрульнага дзесяцігадовай даўніны.
  
  
  Два намеснікі шэрыфа ў замяшанні паглядзелі адзін на аднаго. Яны былі яшчэ больш збянтэжаныя, калі Фарджэр і рэпарцёр, які размаўляў як коп, з'ехалі, а іх ключ запальвання не спрацаваў.
  
  
  'Сукін сын падмяніў ключы'. Але пры аглядзе аказалася, што гэта не так. Яны паспрабавалі ключ зноў, і ён зноў не спрацаваў. Нарэшце, адзін з памагатых шэрыфа паднёс ключ да свайго правага вока і прыцэліўся ўздоўж паз. Ён заўважыў, што яны былі выгнуты не па форме. Пакуль ён спрабаваў надаваць ключу патрэбную форму дзяржальняй рэвальвера, машына Фарджэра знікла за ўзгоркам.
  
  
  У некалькіх мілях наперадзе Рыма заўважыў выдатную грунтавую дарогу, якая пераходзіць у балоты. Фарджэр прытармазіў.
  
  
  'Ты бачыў, што здарылася з памагатымі шэрыфа?'
  
  
  Рыма паціснуў плячыма. Ён паказаў на дрэва.
  
  
  'Вунь там даволі мокра', - сказаў Фарджэр. 'Ты думаеш, гэта добра?'
  
  
  ' Паспрабуй, ' сказаў Рыма,
  
  
  Такім чынам, Уілард Фарджэр у сваім лепшым стылі Дугласа Макартура, які выйшаў на бераг уброд, накіраваўся да дрэва, і Рыма накіраваў машыну прама да яго, у мокрую кашу.
  
  
  'Што ты робіш? Ты звар'яцеў? Гэта мая машына", - закрычаў Фарджэр. Ён нырнуў на кіроўчае сядзенне. Рыма выхапіў ключы запальвання, выслізнуў з пасажырскіх дзвярэй і зачыніў іх, каб яна не адчынялася. Ён пералез праз дах машыны і спусціўся на іншы бок, дзе прарабіў тую ж аперацыю па закліноўвання дзвярэй Фарджэра.
  
  
  'Што ты робіш, вар'ят вырадак?' - залямантаваў Фарджэр.
  
  
  'Інтэрв'ю'.
  
  
  'Адкрый чортаву дзверы'. Фарджэр змагаўся з ручкай, але яна адламалася. Машына пагрузілася ў цёмную жыжку да сярэдзіны каўпакоў. Рыма заскочыў на сухі ўчастак моху ля пальмы. Ён дастаў з кішэні блакнот і пачаў чакаць.
  
  
  'Выцягні мяне адсюль', - закрычаў Фарджэр.
  
  
  'Праз хвіліну, сэр. Па-першае, я хачу пачуць ваша меркаванне аб экалогіі, гарадскім крызісе, фермерскім крызісе, энергетычным крызісе, сітуацыі ў Індакітаі і коштах на мяса'.
  
  
  З раптоўным гукам адрыжкі перадпакой частка аўтамабіля апусцілася амаль да лэбавага шкла. Фарджэр пералез праз сядзенне на задняе сядзенне. Ён паспешна адчыніў акно і паспрабаваў вылезці галавой наперад. Рыма пакінуў сухое месца, каб заштурхаць Фарджэра назад унутр.
  
  
  "Выпусці мяне адсюль", - закрычаў Фарджэр. "Я раскажу табе ўсё, што заўгодна".
  
  
  'Дзе дакументы Булінгсварта?'
  
  
  'Я не ведаю. Я ніколі іх не бачыў'.
  
  
  'Хто сказаў табе, што казаць, калі ты пачаў балбатаць аб Фолкрофце?'
  
  
  'Маскавіц. Гарадскі кіраўнік. Ён сказаў, што мэр Картрайт хацеў, каб я гэта зрабіў”.
  
  
  'Маскавіц забіў Булінгсварта?'
  
  
  'Не. Наколькі я ведаю, не. Людзі Фолкрофта зрабілі гэта. Вы з Фолкрафта?'
  
  
  ' Не кажы глупстваў, ' сказаў Рыма. ' Такой арганізацыі не існуе.
  
  
  "Я гэтага не ведаў", - закрычаў Фарджэр. "Ты павінен выпусціць мяне адсюль". Бруд пратачылася ў акно машыны, і Фарджэр падняў шкло прама перад сліззю.
  
  
  'Які быў сэнс у тым, што вы, рабяты, разбалбаталі аб справе Фолкрофта?'
  
  
  'Гэта была ідэя мэра Картрайта. Ён сказаў, што калі мы раскрыем гэта, яны не змогуць абвінаваціць каго-небудзь з яго людзей ці яго самога з дапамогай фальшывых, сфабрыкаваных абвінавачанняў'.
  
  
  'Зразумела. Дзякуй за выдатнае інтэрв'ю'.
  
  
  'Ты збіраешся выпусціць мяне адсюль?'
  
  
  'Як журналіст, я абавязаны паведамляць факты, а не ўмешвацца ў іх. Прадстаўнік Чацвёртай улады... ' У Рыма не было магчымасці скончыць прапанову, таму што машына Фарджэра з рэзкім чмяканнем апусцілася, і зараз віднелася толькі дах седана. Адтуль даносіліся прыглушаныя стогны. Рыма заскочыў на дах. Машына яшчэ глыбей асела пад ягонай вагай, і балота пачало захлістваць яго маленькую платформу.
  
  
  Як даўным-даўно вучыў яго Чиун, Рыма засяродзіў сілу на правай руцэ і, злучыўшы пальцы і далонь у амаль прамую лінію, урэзаў па тонкім металічным пакрыцці, пакінуўшы шнар даўжынёй у тры футы. Ён сарваў тонкую начынку, і Фарджэр пралез праз дзірку, яго твар пачырванеў ад поту і слёз.
  
  
  "Я проста хачу, каб ты ведаў, што я не валяю дурня", - сказаў Рыма. "Цяпер завядзі мяне да Масковіцу".
  
  
  'Вядома, вядома", - сказаў Фарджэр. 'Я заўсёды лічыў прэсу сваім сябрам. Ведаеш, ты праводзіш страшэнна цікавыя інтэрв'ю'.
  
  
  Калі Рыма і Фарджэр дабраліся аўтастопам да горада, Рыма сказаў, што пакрые Фарджэр кошт машыны.
  
  
  "Не турбуйся аб гэтым", – сказаў Фарджэр. 'Гэта пакрые страхоўка. Ты, безумоўна, праводзіш неверагоднае інтэрв'ю'.
  
  
  У горадзе Фарджэр патэлефанаваў Масковіцу. Гарадскі менеджэр толькі што прыехаў дадому.
  
  
  "Адзін кіт-рэпарцёр хоча цябе бачыць, Клайд", - сказаў Фарджэр.
  
  
  Але інтэрвію так і не адбылося. Калі Рыма дабраўся да хаты сіці-мэнэджара Клайда Масковіца, дзверы былі адчыненыя, святло гарэў, а Масковіц глядзеў у тэлевізар з паўусмешкай на вуснах. Яго вочы былі затуманены. З яго правага вуха тырчала лакіраваная драўляная ручка нажа для калкі лёду. Рыма стаяў побач з Масковіцам, гледзячы на нож для калкі лёду, адчуваючы дзіўны кветкавы пах, які, здавалася, зыходзіў ад яго.
  
  
  І тады ён адчуў сябе вельмі бездапаможным. Упершыню Рыма спалохаўся, што мастацтва забойцы можа аказацца недастаткова.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ВОСЬМЫ
  
  
  'Маршал Дваршанскі, ваш бэзавы адэкалон, сэр'. Камердынер прапанаваў тонкі срэбны флакон на срэбным падносе, калі яхта нахілілася пад ураганным ветрам.
  
  
  Маршал Дваршанскі капнуў сем кропель зеленаватага адэкалону сабе на руку і расцёр іх паміж расчыненымі далонямі. Затым ён лёгенька паляпаў сябе па твары і шыі.
  
  
  'Мне папрасіць кухары выбраць мяса, маршал?'
  
  
  Дваршанскі пакруціў галавой. 'Не, Саша, важныя рэчы мужчына павінен рабіць сам. Да майго смутку, я выявіў, што даверыць іншым важную задачу - значыць аддаць сваё жыццё ў іх рукі.'
  
  
  'Вельмі добра, маршал. Капітан жадае ведаць, калі вяртацца ў порт”.
  
  
  'Скажы яму, каб заставаўся тут. Давай перачакаем шторм, Саша, як маракі даўней. Як мая дачка пераносіць мора?
  
  
  'Як сапраўдны марак, маршал'.
  
  
  Дваршанскі ўсміхнуўся. 'Ах. Калі б яна была мужчынам, Саша. Калі б яна была мужчынам, яна б паказала ім пару рэчаў, а, Саша?'
  
  
  'Так, маршал Дваршанскі'.
  
  
  Двума хуткімі рухамі шчоткі Дваршанскі надаў сваім сіваватым валасам акуратны, прэзентабельны выгляд - не зусім кароткая стрыжка, але і не струменістая. Ён надзеў белую шаўковую кашулю, белыя баваўняныя штаны і белыя красоўкі. Акуратны, прэзентабельны і функцыянальны. Ён паглядзеў на сябе ў люстэрка і паляпаў сябе па цвёрдым жываце. Яму было за шэсцьдзесят, але ён усё яшчэ быў мускулістым і без тлушчу.
  
  
  Калі капітан наймаў новых, маладых членаў экіпажа, Дваршанскі прапаноўваў ім 100 долараў, калі яны маглі біцца з ім у рэстлінгавым паядынку. Калі ніхто не дасягаў гэтага, ён прапаноўваў 200 долараў, калі двое мужчын маглі зрабіць гэта ў камандзе. У адваротным выпадку ён прапаноўваў 300 долараў за траіх і 400 долараў за чацвярых. Ён спыняўся на чатырох, ніколі не запыхваючыся і нават не чырванеючы ад намаганняў.
  
  
  "Пяцёра з вас маглі б прымусіць мяне працаваць да сёмага поту", - казаў ён.
  
  
  Цяпер Дваршанскі ўвайшоў у камбуз карабля, як генерал на інспекцыю. ' Мяса, Зміцер, ' загадаў ён. - Мусіць, сёння ўвечары яно асаблівае. Зусім асаблівае.'
  
  
  'Ваша дачка, маршал?'
  
  
  'Так. І яе дачка, мая ўнучка'.
  
  
  'Добра зноў служыць усёй сваёй сям'і, маршал'.
  
  
  Зміцер, невысокі шыракаплечы мужчына з грубымі славянскімі рысамі асобы і рукамі, падобнымі на супавыя міскі, паставіў тушу кабана на апрацоўчы блок. З відавочным гонарам ён чакаў, пакуль маршал Дваршанскі агледзіць харчы. Ён не быў расчараваны.
  
  
  'Дзмітрый, у пустыні ты мог бы знайсці ледзяную ваду, а ў Сібіры ты мог бы збіраць цёплыя грыбы, але ў Амерыцы ты яшчэ больш цудоўны. Дзе ты калі-небудзь браў кавалак сапраўднага мяса, цвёрдага мяса без тоўстай мармуровасці? Раскажы мне, як ты гэта зрабіў, Зміцер. Не. Не кажы мне, таму што тады твая магія была б страчана.'
  
  
  Зміцер апусціўся на адно калена і пацалаваў рукі маршала.
  
  
  'Уставай, уставай, Зміцер. Нічога падобнага'.
  
  
  'Я памёр бы за цябе, маршал'.
  
  
  'Не смей', - сказаў маршал Дваршанскі, паднімаючы мужчыну на ногі. 'І пакінеш мяне галадаць сярод гэтых дзікуноў без майго каханага Зміцера?'
  
  
  "Табе пададуць кабана ў віне, якога не спрабаваў ніхто з продкаў тваіх продкаў", - сказаў Зміцер і, нягледзячы на пратэсты, настаяў на тым, каб зноў пацалаваць маршалу рукі.
  
  
  У кают-кампаніі маршал Дворшанскі ўбачыў сваю дачку і ўнучку, якія чытаюць часопісы мод, маці выглядала ці ледзь старэй сваёй дачкі-выпускніцы каледжа, абедзве з выдатнымі высокімі скуламі Дворшанскі, абедзве з узрушаюча яснымі блакітнымі вачыма, і абедзве выпраменьвалі радасць і святло яго жыцця.
  
  
  'Дарагія', - паклікаў ён, раскрываючы абдымкі. Яго ўнучка скокнула ў яго абдымкі, як быццам яна ўсё яшчэ была малой, смеючыся і абсыпаючы пацалункамі яго шчокі.
  
  
  Яго дачка падышла да яго больш сталымі крокамі, але абдымкі былі глыбей і мацней, каханне спелай жанчыны да свайго бацькі.
  
  
  'Прывітанне, тата", - сказала яна, і гэта здзівіла б многіх людзей на Манхэтэне, якія ведалі яе як Дораці Уокер, прэзідэнта Walker, Handleman and Daser, каралеву халодных сук Мэдысан-авеню, жанчыну, якая змагалася з гігантамі і перамагла.
  
  
  Адной з прычын поспеху Дораці Уокер была, як многія пагаворвалі, не яе здольнасць знайсці патрэбны ложак у патрэбны час, а яе цудоўнае дзелавое нюх і яшчэ адзін факт, невядомы нікому за межамі гэтай спакойнай каюты ў неспакойным моры. Яе маленькае рэкламнае агенцтва ніколі не было маленькім. Яно адчыніла свае дзверы з актывамі больш чым на 25 мільёнаў долараў - асабістым пасагам, вернутым яе мужам перад яго знікненнем два дзесяцігоддзі таму.
  
  
  У адрозненне ад іншых маленькіх крам, якія пачынаюцца з творчых талентаў і спадзяванняў, Walker, Handleman і Daser пачыналі з таго, што маглі дзесяць гадоў абыходзіцца без кліента. Натуральна, што агенцтва, не маючы патрэбы ў бізнэсе для выжывання, выявіла, што бізнэс стоўпіўся ў яго ўваходных дзвярэй.
  
  
  'Тата, ты быў добрым хлопчыкам?' - Спытала Дораці Уокер, паляпваючы бацькі па плоскім жываце.
  
  
  'Я не шукаў непрыемнасцяў'.
  
  
  'Мне не падабаецца, як гэта гучыць', - сказала Дораці Уокер.
  
  
  'О, дзядуля. Ты зноў займаешся захапляльнымі рэчамі?'
  
  
  'У Тэры склалася ўражанне, што тваё жыццё была рамантычнай, тата. Лепш бы ты ніколі не расказваў ёй гэтых гісторый».
  
  
  'Гісторыі? Усе яны праўдзівыя, мая дарагая».
  
  
  'Што робіць іх горш, тата. Цяпер, калі ласка'.
  
  
  'О, мамачка. Ты такая не ў сабе. Дзядуля такі класны, ён з гэтым згодзен, а ты працягваеш зневажаць яго. Праўда, мамачка'.
  
  
  'Крута, і з гэтым я магу купляць за 25 000 даляраў у год, выбірайце вагу, памер і кладку валасоў на ваш выбар. Ваш дзядуля занадта стары і занадта спеў, каб падарожнічаць па свеце з прыгодамі'.
  
  
  'Хопіць спрэчак", - сказаў маршал Дваршанскі. "Раскажы мне пра добрыя рэчы, якія з табой адбываюцца'.
  
  
  У Тэры быў поўны кошык добрых рэчаў, і ён падрабязна распавяла пра іх, кожная з якіх была звязана з напружаным крызісам і мела вялікае значэнне, ад новага хлопца да прафесара, які яе ненавідзеў.
  
  
  'Які прафесар?' - спытаў маршал Дваршанскі.
  
  
  'Не бяры ў галаву, тата, і Тэры, не кажы яму'.
  
  
  'Ах, мая дачка такая жорсткая. Паслухай сваю маці'.
  
  
  Пасля таго, як позняя вячэра скончылася і ўнучка адправілася спаць, Дораці Уокер, народжаная Дваршанскі, сур'ёзна паразмаўляла са сваім бацькам.
  
  
  'Добра. Што на гэты раз?
  
  
  'Што ёсць што?' - спытаў маршал з найвялікшай нявіннасцю.
  
  
  'Тваё шчасце'.
  
  
  'Я шчаслівы зноў бачыць сваіх блізкіх'.
  
  
  'Тата, ты можаш вешаць локшыну на вушы прэм'ер-міністрам, губернатарам, генералам і нафтавым шэйхам. Але ты не можаш вешаць локшыну на вушы мне. Цяпер адно шчасце бачыць мяне і Тэры, а другое - калі ты ўдзельнічаў у адной са сваіх вулічных боек.
  
  
  Маршал Дваршанскі напружыўся. 'Грамадзянская вайна ў Іспаніі не была вулічнай бойкай. Другая сусветная вайна не была вулічнай бойкай. Паўднёвая Амерыка не была вулічнай бойкай, як і Йеменская кампанія'.
  
  
  'Тата, гэта Дораці, з якой ты размаўляеш. Я ведаю, як бы ты ні планаваў усё, ты заўсёды заканчваеш тым, што робіш брудную працу сам. І гэта робіць цябе вельмі шчаслівым. Што здарылася на гэты раз? Што прымусіла цябе парушыць дадзенае мне абяцанне?
  
  
  'Я не парушаў свайго абяцання. Я не шукаў гэтага. Я сумленна займаўся сваімі справамі”, - сказаў маршал Дваршанскі, а затым распавёў ёй пра тое, як піў кактэйлі з мэрам Картрайтам у Маямі-Біч, калі атрымаў дрэнныя навіны. І ўсё, што сказаў маршал Дваршанскі, было проста: “Калі б я быў на вашым месцы, я б не панікаваў. Я б...'
  
  
  І, як і многія іншыя кампаніі, гэтая пачыналася так. Трохі добрай рады, затым абяцанне ўзнагароды ад тых, каму ён служыў. Аднак, у адрозненне ад іншых салдат ўдачы, маршал Дваршанскі не быў жабраком без гроша ў кішэні, які пагадзіўся б на каштоўнасці або грошы. Як і яго дачка, ён заўсёды выбіраў гульню буйней. Не маючы патрэбы ў грошах, ён запатрабаваў і атрымаў значна больш, чым грошы.
  
  
  'У мяне ніколі раней не было горада', - сказаў ён. 'І, акрамя таго, кампанія скончана. Мэр Картрайт не можа прайграць'.
  
  
  'І колькі нажоў для калкі лёду ты пакінуў у колькіх вушах?'
  
  
  'Некаторыя рэчы, як ты ведаеш, неабходна рабіць, нават калі мы не атрымліваем ад іх задавальнення. Але зараз з гэтым павінна быць скончана. Вораг у тупіку'.
  
  
  І калі маршал Дваршанскі абмаляваў, каго ён лічыў ворагам, яго дачка ў гневе адвярнулася ад яго.
  
  
  'Ведаеш, тата, раней мяне абуралі гэтыя польскія жарты. Але цяпер, пачуўшы гэта, паслухаўшы, як ты так неверагодна цешышся свайму выдатнаму новаму ворагу, я пачынаю задавацца пытаннем, ці не выставілі нас гэтыя жарты залішне разумнымі.
  
  
  Дваршанскаму стала цікава. Ён ніколі не чуў аб польскім анекдоце.
  
  
  'Калі б ты пакінуў гэтую яхту не для таго, каб сеяць хаос або ўторкнуць нож для калкі лёду каму-небудзь у вуха, тата, ты б даведаўся, што робіцца ў свеце'.
  
  
  Заінтрыгаваны, маршал запатрабаваў паслухаць польскія жарты і, нягледзячы на міжвольны добры настрой сваёй дачкі, гучна смяяўся з кожнай.
  
  
  'Я чуў іх раней", - сказаў ён, радасна пляснуўшы сябе па калене. 'Мы абвыклі зваць іх украінскімі жартамі. Вы калі-небудзь чулі пра ўкраінца, які вучыўся ў каледжы?'
  
  
  Дораці паківала галавой.
  
  
  'Як і ніхто іншы', - сказаў Дваршанскі і выліўся гулкім смехам, ад якога яго твар пачырванеў і ён станавіўся амаль бездапаможным кожны раз, калі паўтараў: 'Як і ніхто іншы'.
  
  
  "Гэта жудасны жарт, тата", - засмяялася Дораці Уокер, не жадаючы заахвочваць свайго бацьку, але яго смех быў занадта заразлівы, каб яна магла супраціўляцца.
  
  
  Рэшту ночы ён расказваў украінскія анекдоты і не спыняўся, нават калі радыст яго карабля перапыніў, каб паведаміць яму, што мэр Картрайт адчайна спрабуе з ім звязацца.
  
  
  'Тэрміновая праблема, маршал", - сказаў радыст. 'Некта па імі Масковіц мёртвы'.
  
  
  "Дораці", - сказаў маршал Дваршанскі, - "Ты калі-небудзь чула пра ўкраінку, якая вучылася ў каледжы?'
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДЗЕВЯТЫ
  
  
  У раёне Маямі-Біч прагучалі папярэджанні аб урагане, і шэрыф Макэдаў дрыготкі ад страху сустрэўся з мэрам Картрайтам у прасторным аднапавярховым доме на ранча мэра, калі цёмны вецер церабіў пальмы на лужку.
  
  
  Картрайт адвярнуўся ад свайго караткахвалевага радыёпрымача, яго твар пачырванеў. На ім былі шорты-бярмуды і белая футболка. На тэлевізары стаяла адкрытая бутэлька бурбона.
  
  
  Макэдаў з попельна-шэрым тварам нахіліўся наперад.
  
  
  ' Нічога? Нічога?
  
  
  Картрайт пакруціў галавой.
  
  
  Макэдаў, у белай кашулі з зіхатлівай зоркай і светла-шэрых штанах з чорнай скураной кабурай, падняўся са свайго месца і падышоў да акна. Ён пакруціў галавой.
  
  
  'Твая ідэя, Цім. Твая ідэя'.
  
  
  Картрайт наліў сабе паўшклянкі бурбона і асушыў яго двума глыткамі. 'Добра. Я прызнаюся. Мая ідэя. Падайце на мяне ў суд".
  
  
  'Госпадзе, у што ты нас уцягнуў, Цім? У што ты нас уцягнуў?
  
  
  'Ты можаш расслабіцца? Проста паслабся. Маршал кажа, што мы ў добрай форме”.
  
  
  'І ён не адкажа на тваё радыёпаведамленне'.
  
  
  'Ён сказаў, што мы павінны сядзець ціха, і мы ў добрай форме. Цяпер, чорт вазьмі, пакуль мы не атрымаем ад яго вестак ці не дабяромся да яго, гэта тое, што мы збіраемся рабіць. Цім Картрайт зноў напоўніў шклянку напалову.
  
  
  'Мы ў выдатнай форме. Выдатная форма. Масковіц мёртвы. Гэтак жа сама, як гэта атрымаў Булінгсварт. Фарджэр стрэ ў штаны, таму што кажа, што сустрэў нейкага хлопца, які зрывае дахі з машын, а мы сядзім рахмана з загадам нічога не прадпрымаць да далейшых распараджэнняў. Выдатная форма. Там Фарджэр з мячом, і ён друзлы, як барановае дзярмо, а Масковіц мёртвы.'
  
  
  'Я давяраю Дваршанскі'.
  
  
  'Дык чаму ты так шмат п'еш?'
  
  
  'Я святкую рана. Мая перамога на наступным тыдні ў маёй заяўцы на перавыбранне. Мэр Цімаці Картрайт мінулай ноччу атрымаў ашаламляльную перамогу ў сваіх намаганнях па перавыбранні, абышоўшы аднаго вар'ята з лікам 99: 1.'
  
  
  'Ты так упэўнены? Толькі таму, што Дваршанскі так сказаў? Твой вялікі сябар, ваенны, палітычны, арганізацыйны геній Дваршанскі. Чалавек, на якога прэтэндуюць краіны. Твой сябар'.
  
  
  'Ты пагадзіўся", - сказаў Картрайт.
  
  
  'Усё адбылося так страшэнна хутка'.
  
  
  'Што-небудзь яшчэ можна прыдумаць па-чартоўску хутка', - сказаў мэр. 'Ты па-чартоўску хутка забыўся, што федэралы збіраліся засунуць тваю азадак у турму, а манеўр Дворшанскі разнёс усё гэта да д'ябла'.
  
  
  'Я б лепш адсядзеў у турме, чым скончыў з нажом для калкі лёду ў юсе'.
  
  
  'Мы не ведаем, ці зрабіў гэта Дваршанскі'.
  
  
  'І я не ведаю, што ён гэтага не зрабіў'.
  
  
  'І калі б ён гэта зрабіў, ну і што? Ён сказаў нам, магчыма, некаторым людзям прыйшлося памерці. Мне гэта не падабаецца. Табе гэта не падабаецца. Але што яшчэ горш, мне не падабаецца быць бедным і сядзець у турме.'
  
  
  Шэрыф Макэдаў адвярнуўся ад акна. 'Убачымся. Я вяртаюся ва ўпраўленне. Лініі будуць гусці як вар'яты ў такое надвор'е'.
  
  
  'Зрабі гэта, Клайд. Гэта тое, для чаго цябе абралі. Абараняй людзей'.
  
  
  Калі шэрыф сышоў, Цім Картрайт напоўніў сваю шклянку да краёў і выключыў святло ў пакоі. Ён назіраў, як узмацняецца ўраган, як зараз лье праліўны дождж, як горад рыхтуецца перажыць прыроду.
  
  
  Што пайшло не так? Ён балатаваўся ў прэзідэнты не дзеля таго, каб зарабіць. Ён балатаваўся, бо хацеў кімсьці стаць. Ён вярнуўся дадому з другой сусветнай вайны, і ўрад быў абавязаны яму адукацыяй у адпаведнасці з законам аб узброеных сілах і мноствам думак аб дэмакратыі і аб тым, што такі спосаб праўлення з'яўляецца найлепшым для жыцця людзей.
  
  
  Дык як жа ён апынуўся з вялікім банкаўскім рахункам у Швейцарыі, намышляючы пазбегнуць турмы? Нават будучы членам гарадской рады, ён не стаў бы браць. Вядома, яму патрэбны былі ўнёскі на кампанію, і падрадчыкі, якія былі карысныя, атрымлівалі крыху больш увагі, але нічога незвычайнага.
  
  
  Ці быў гэта першы раз, калі ў казне кампаніі быў лішак, і ён забраў лішак сабе? Ці гэта было аказанне паслуг бясплатна, а затым здзіўленне, чаму ён не аказаў іх за нешта?
  
  
  Цім Картрайт не мог зрабіць першы крок да актыўнага пошуку экстраардынарнага прыбытку ад свайго офіса, але ён ведаў наступныя. І яны маглі адправіць яго ў турму.
  
  
  І таму, каб не патрапіць у турму, ён даверыў сваю будучыню чалавеку, які сцвярджаў, што ведае, як працуе шпіянаж. Спачатку гэта здавалася вельмі простым. Ну, не зусім проста, але ў некаторым родзе дзёрзка-бліскуча.
  
  
  У шпіёнаў ФРС былі Картрайт, Макэдаў і Масковіц. Яны ведалі аб банкаўскіх рахунках, хабарніцтве і вымагальніцтвах. Таму замест таго, каб спрабаваць адмаўляць гэта і абараняцца, ім сказалі: пераходзьце ў атаку. Зрабіце немагчымым выкарыстанне ўрадам сваёй інфармацыі.
  
  
  І гэта спрацавала. Расходны матэрыял, Уілард Фарджэр, быў адпраўлены з дурным даручэннем - напасці на ўрад - і гэта спрацавала, Картрайта збіраліся пераабраць на наступным тыдні, і ўрад пабаяўся б выступіць супраць яго. І да таго часу, калі федэралы ачуліся, мэр Цім Картрайт, магчыма, проста падаў у адстаўку са сваёй пасады і вырашыў адправіцца дажываць свае апошнія гады ў Швейцарыю.
  
  
  'Я абяцаю табе доўгае і шчаслівае жыццё без турмы", - сказаў маршал Дваршанскі.
  
  
  І гэта была толькі невялікая цана. Аддай яму горад. Усё, што маршал хацеў у вялікім Маямі-Біч, Картрайт павінен быў даць. Картрайт спадзяваўся, што Дваршанскі папросіць аб наркагандлі. Картрайт ніколі не хацеў удзельнічаць у гэтым, але грошай было занадта шмат, каб адмаўляцца.
  
  
  Абарані людзей. Цім Картрайт дапіў рэшткі шклянкі, і яму захацелася заплакаць. У той момант ён аддаў бы ўсё, каб шмат гадоў таму не звяртацца да гэтага невялікага перарасход кампаніі.
  
  
  У санаторыі Фолкрофт доктар Гаральд Сміт здаваўся збітым з панталыку. Ці сапраўды людзі з ФБР верылі, што нехта, які атрымаў адукацыйны грант Фолкрофта, займаўся нейкім палітычным шпіянажам?
  
  
  "Так", - быў адказ.
  
  
  Што ж, кнігі і запісы доктара Сміта былі цалкам адчыненыя для ФБР. Уявіце, што нехта робіць нешта незаконнае з адукацыйным грантам. Навошта каціўся гэты свет?
  
  
  "Ты альбо наіўны, альбо геній", – сказаў агент ФБР.
  
  
  "Баюся, ні тое, ні іншае", - сказаў доктар Сміт. "Проста адміністратар".
  
  
  'Толькі адно пытанне. Чаму ў гэтых вокнах аднабаковае шкло?'
  
  
  "Яны былі такімі, калі фонд купіў маёнтак", - сказаў Сміт, які памятаў, як больш за дзесяць гадоў таму была зменена дата на рахунку ў рамках падрыхтоўкі менавіта да такога расследавання. Уся арганізацыя была створана для працы менавіта такім чынам, ад камп'ютарных стужак да выстаўлення рахункаў на аднабаковым шкле.
  
  
  Сакрэт выгаення трымаўся. Калі б гэта магло працягнуцца яшчэ крыху, Рыма, магчыма, змог бы стварыць маленькі цуд. Нейкім чынам знайсці спосаб абясшкодзіць бомбу ў Маямі-Біч, якая сарвала пакровы з КЮРЭ. Гэта быў нікчэмны шанец, але гэта быў адзіны шанец КЮРЭ. Проста пачакай. Дачакайцеся дазволу ад Рыма.
  
  
  У Маямі-Бізун нічога не было ясна. Ураган Меган паклапаціўся пра гэта. Нават Чыун быў бездапаможны, паколькі яго дзённыя серыялы перарываліся перашкодамі. Майстар Сінанджу ў гневе ўзвёў вочы да неба, а затым, на здзіўленне Рыма, выключыў тэлевізар.
  
  
  'Я ніколі не бачыў, каб ты рабіў гэта раней, ды яшчэ ў сярэдзіне "Як круціцца планета"".
  
  
  'Нельга ісці супраць сіл Сусвету. Гэта для дурняў. Трэба выкарыстоўваць гэтыя сілы і такім чынам станавіцца мацнейшымі”.
  
  
  ' Як ты можаш выкарыстоўваць ураган? ' спытаў Рыма.
  
  
  'Калі табе трэба ведаць, ты даведаешся, калі будзеш у свеце з гэтымі сіламі'.
  
  
  'Ну, мне трэба ведаць, Татачка, мне трэба сёе-тое ведаць'.
  
  
  'Тады ты даведаешся гэта'.
  
  
  ' Я даведаюся гэта. Я даведаюся пра гэта, ' сказаў Рыма, пераймаючы высокаму голасу. - Што я даведаюся? - Спытаў я. Ён падышоў да вялікага дубовага стала пасярод гасцінай кватэры ў кандамініюмаў, якую ён зняў на імя Чыуна, выкарыстоўваючы апошнія грошы, якія ў яго былі на лячэнне.
  
  
  ' Што я даведаюся? ' паўтарыў ён і паклаў правую руку на кут стала. 'Каб сфакусаваць сілы майго розуму", - сказаў ён, адломваючы кут стала, як быццам гэта быў тонкі пластык. 'Ура сілам розуму. Цяпер у нас ёсць зламаны стол, і я ўсё яшчэ бездапаможны.
  
  
  'Што я павінен ведаць, Маленькі бацька? Каб захаваць цэнтральнае становішча маёй раўнавагі?' І ногі Рыма стукнуліся аб сцяну, затым узляцелі да столі, быццам іх тузанулі за драцяныя шнуры, а затым зноў апусціліся на дыван, за які ён зачапіўся шыяй. Ён перакаціўся проста на ногі. Няхай жывуць сілы розуму. Цяпер у нас ёсць сляды на столі. Бездапаможны. Я гэтак жа бездапаможны, як і ты. Мы бездапаможныя. Няўжо ты не разумееш. Мы ўсяго толькі два бездапаможныя, бездапаможныя забойцы.'
  
  
  'Проста", - сказаў Чиун. 'Проста. Проста. Проста. Ты не бачыш. Ты не чуеш і не думаеш. Проста. Проста. Проста.'
  
  
  'Проста. Проста бездапаможны", і Рыма паўтарыў, як ён пачаў сваю місію па выратаванні Кюрэ. Ён атрымаў усё, што мог сказаць яму спалоханы чалавек.
  
  
  Хоць Чиун быў глыбока абражаны, ён кіўнуў, згаджаючыся з тым, што гэта было правільна.
  
  
  'І ён даў мне імя іншага чалавека'.
  
  
  Чиун кіўнуў, што гэта таксама дакладна.
  
  
  'Але той чалавек быў мёртвы'.
  
  
  Чыун зноў кіўнуў, таму што альтэрнатыва ўсё яшчэ заставалася.
  
  
  'Таму я чакаў, калі яны прыйдуць за мной'.
  
  
  Чыун кіўнуў, таму што гэта таксама было дакладна. Такая была альтэрнатыва.
  
  
  'І ніхто не прыйшоў'.
  
  
  Чіун глыбока задумаўся і падняў палец з доўгім пазногцем. 'Гэта вельмі цяжка, сыне мой, калі твой вораг не хоча табе дапамагаць. Павінен прызнаць, гэта рэдкасць, паколькі ў большасці канфліктаў выйграюць тыя, хто дапамагае свайму ворагу менш за ўсё. Гэтаму я цябе навучыў. Ці ёсць яшчэ хто-небудзь, каго ты ведаеш, звязаны з гэтым?'
  
  
  Рыма пакруціў галавой. 'Толькі адзін', - сказаў ён. 'Мэр. І калі б я напаў на яго, я б знішчыў сябе, таму што гэта азначала б, што ўсе яго гісторыі пра Кюрэ і Фолкрофце былі праўдай. Так што я нічога б не выйграў.'
  
  
  Чіун зноў глыбока задумаўся, а затым усміхнуўся.
  
  
  'У мяне ёсць адказ. Гэта так жа проста, як ведаць, хто ты такі”.
  
  
  Рыма адчуў поўнае глыбокай пашаны трапятанне. Майстар Сінанджу зноў разабраўся ў складанай праблеме.
  
  
  "Мы прайгралі, - сказаў Чыун, - і ведаючы гэта, ведаючы, што наш цяперашні імператар страціў сваё каралеўства, мы будзем шукаць новага імператара, як рабілі майстры Сінанджу з таго часу, як з'явіўся сінанджу і былі імператары".
  
  
  'Гэта твой адказ?'
  
  
  'Вядома", - сказаў Чиун. 'Ты сам гэта сказаў. Мы асасіны, і не проста асасіны. Любы чалавек з добрым розумам можа стаць лекарам, і быць імператарам - гэта выпадковасць нараджэння, ці, у вашай краіне, выпадковасць выбаршчыкаў, і быць спартоўцам - гэта проста выпадковасць цела ў спалучэнні з высілкам, але быць забойцам, майстрам сінанджу або вучнем сінанджу - о, гэта нешта. Гэта не для ўсіх.'
  
  
  'Ты гэтак жа карысны, як пахмелле, Чиун'.
  
  
  'У чым твая праблема? У тым, што ты такі, які ты ёсць?
  
  
  Рыма адчуў, як расчараванне перайшло мяжу лютасьці.
  
  
  'Маленькі бацька. Калі б свет быў хоць колькі-небудзь прыстойным месцам для жыцця, тады я б не рабіў гэтага… гэтага”.
  
  
  'Дык вось яно што. Ты хочаш змяніць свет?'
  
  
  'Так'.
  
  
  Чыун усміхнуўся. 'Лепш спыніць ураган вяроўкай. Ты кажаш мне праўду?'
  
  
  'Так. Менавіта гэтым займаецца гэтая арганізацыя, якая плаціць нам заробак”.
  
  
  'Я гэтага не ведаў", - здзіўлена сказаў Чыун.
  
  
  'Змяняючы свет. Тады нам сапраўды пашанцавала, што мы пакідаем гэтае каралеўства, таму што, несумненна, яго імператар вар'ят».
  
  
  "Я не пайду. Я не падвяду Сміта. Ты можаш сысці, калі хочаш".
  
  
  Чыун памахаў пальцам, паказваючы, што не стане гэтага рабіць. 'Я выдаткаваў дзесяць гадоў на тое, каб ператварыць нікчэмнага, пажыраючага мяса і патурае сваім жаданням слабака ў нешта, амаль што набліжаецца да кампетэнтнасці. Я не пакіну свае інвестыцыі.'
  
  
  ' Тады добра, ' сказаў Рыма. - У цябе ёсць якія-небудзь карысныя прапановы? - Спытаў я.
  
  
  "Для чалавека, які хоча змяніць свет, ніякія прапановы не падыходзяць. Калі, вядома, вы не хочаце спыніць ураган і ператварыць яго ў маленькія раўчукі, якія сілкуюць рысавыя палі".
  
  
  ' Як? - спытаў Рыма.
  
  
  'Калі ты не можаш прымусіць сваіх ворагаў змагацца ў тваёй бітве, тады ты павінен змагацца ў іх бітве, нават калі яны павінны перамагчы. Бо сапраўды напісана, што несправядлівы чалавек лічыць посьпех найвялікшай няўдачай з усіх”.
  
  
  ' Дзякуй, ' з агідай сказаў Рыма. Ён выйшаў з кватэры і спусціўся ўніз, дзе пажылыя жыхары абмяркоўвалі ўраган і тое, што падобных ураганаў ніколі не здаралася ў Бронксе, але Маямі-Біч быў нашмат прыемней, ці не так?
  
  
  Большасць людзей у будынку былі пенсіянерамі з Нью-Йорка. Рыма сеў на канапу ў вестыбюлі, каб падумаць. Добра. Ён прымусіў свой розум праясніцца. Фарджэр быў сувязным звяном, але ён нічога не ведаў. Масковіц, злучнае звяно пасля Фарджэра, быў разарваны нажом для калкі лёду. Звычайная тактыка патрабавала, каб Рыма пайшоў за Картрайтам, але паколькі Картрайт увесь час крычаў, што ўрад жадае яго займець, напад Рыма толькі надало б вага абвінавачванню, і Кюрэ быў бы мёртвы. Рыма адчуў, як нехта ткнуў яго пальцам у руку. Гэта была пухленькая пажылая лэдзі ў паркалёвай сукенцы з цёплай усмешкай. Рыма паспрабаваў не звяртаць на яе ўвагі. Палец ткнуў зноў.
  
  
  ' Так, ' сказаў Рыма.
  
  
  'У цябе такі выдатны бацька", - сказала жанчына. 'Такі мілы, далікатны і добры. Не такі, як мой Морыс. Мой муж Морыс'.
  
  
  'Гэта міла", - сказаў Рыма. Як ён мог прымусіць сваіх супернікаў ваяваць?
  
  
  'Ты не падобны на карэйца", - сказала жанчына.
  
  
  - Я не такі, - сказаў Рыма.
  
  
  'Я не хачу быць цікаўным, але як гэты мілы чалавек можа быць тваім бацькам, калі ты не карэец?'
  
  
  ' Што? ' спытаў Рыма.
  
  
  'Ты не карэец'.
  
  
  'Не. Вядома, я не карэец'.
  
  
  'Табе варта быць ветлівей са сваім бацькам. Ён занадта мілы, каб выказаць гэта словамі:'
  
  
  "Ён сапраўдны мілка", - саркастычна сказаў Рыма.
  
  
  ' Я ўлоўліваю неўхваляльны тон.'
  
  
  'Ён выдатны. Выдатны", - сказаў Рыма. Ці мог Рыма напасці на іншых чыноўнікаў у гарадскім урадзе? На тых, хто не звязаны з дакументамі Лігі? Не. Гэта ўсё роўна было б занадта блізка.
  
  
  'Табе трэба больш слухаць свайго бацьку. Ён ведае лепш'.
  
  
  'Вядома", - сказаў Рыма. Што магло прымусіць палітыкаў пераследваць яго?
  
  
  'Твой бацька даў табе так шмат. Мы ўсе плакалі, калі пачулі, што ты з ім зрабіў”.
  
  
  Рыма раптам настроіўся на жанчыну.
  
  
  'Я нешта зрабіў Чыуну?' спытаў ён. 'Ты гаварыў з Чыўном?'
  
  
  'О, усе звяртаюцца да Чыуна. Ён такі мілы. І падумаць толькі, што яго сын не працягне традыцыю”.
  
  
  'Ён сказаў табе, што гэта была за традыцыя?'
  
  
  'Нешта рэлігійнае, чаго мы не разумелі. Ты дапамагаеш падтрымліваць галадаючых дзяцей ці нешта падобнае. Дапамога за мяжой. Так? Але ж ты не хочаш гэтым зарабляць на жыццё, праўда? Ты павінен слухаць свайго бацьку. Ён такі добры чалавек.
  
  
  ' Калі ласка, ' сказаў Рыма. ' Я спрабую падумаць.
  
  
  'Ідзі далей і думай, і не дазваляй мне турбаваць цябе. Я ведаю, што ты не няўдзячны, як гавораць усе ў гэтым будынку'.
  
  
  ' Дзякуй за давер, ' сказаў Рыма. ' Калі ласка, пакінь мяне ў спакоі.
  
  
  'Так не размаўляюць з адзіным чалавекам у гэтым будынку, які не лічыць цябе няўдзячным'.
  
  
  Рыма паглядзеў на свае рукі. Яны былі бескарысныя.
  
  
  'Ты павінен шанаваць сваім бацькам. Ты павінен слухаць яго'.
  
  
  Добра, лэдзі. Добра. Я паслухаю Чыўна. Што ён сказаў? Калі ты не можаш прымусіць сваіх супернікаў змагацца ў тваім баі, тады змагайся ў іх баі. Што, чорт вазьмі, гэта можа значыць? Пачакайце! Проста выкажам здагадку. Дапусцім, у Рыма ёсць кандыдат на пасаду мэра, і ён можа яго абраць. Ім давялося б альбо прыйсці за Рыма, альбо страціць уладу, за захаванне якой яны змагаліся. Вядома, таму што, калі б Картрайт прайграў, ён апынуўся б у турме. Апынуўшыся ўсярэдзіне, ты заўсёды можаш прыціснуць да пазногця тых, хто нядаўна выйшаў.
  
  
  Добра. Адзін для Чыўна. Але як? Ці мог Рыма абаперціся на кожнага выбаршчыка? Абсурд. А як наконт кандыдата? Каго заўгодна. Але грошы? Як наконт грошай? У Рыма больш не было доступу да фінансаў КЮРЭ. Усё, што ў яго было, - гэта яго рукі. Яго нікчэмныя рукі.
  
  
  Упершыню за дзесяцігоддзе ў яго былі праблемы з грашыма, іх было шмат.
  
  
  '... пакінуць гэтага беднага мілага старога аднаго наверсе, нягледзячы на ўсе рабаванні, якія адбываюцца'.
  
  
  Рыма зноў уключыўся ў размову. Прыгожыя.
  
  
  Вось і ўсё. Ён падняўся з канапы і пацалаваў спалоханую жанчыну ў шчаку.
  
  
  'Прыгожа', - сказаў ён. 'Абсалютна прыгожа'.
  
  
  'Прывабны, можа быць', - сказала жанчына, "але прыгожы - не. Цяпер у мяне ёсць унучка, яна прыгожая. Вы жанатыя?"
  
  
  Раздзел дзесяты
  
  
  Аэрапорт акругі Бэйд быў перапоўнены, і ўсе рэйсы ў Пуэрта-Рыка былі забраніраваны з-за двухдзённых затрымак з-за надвор'я.
  
  
  Рыма ўсміхнуўся служачай аддзела браніравання, якая сказала, што паспрабуе пасадзіць яго на рэйс на наступны дзень, і яна сказала: 'Ты мілы'.
  
  
  'Ты таксама", - сказаў Рыма. "Мы павінны праверыць гэтую штуку, калі я вярнуся з Пуэрта-Рыка. Але ты павінен пасадзіць мяне на наступны рэйс'.
  
  
  "Давайце праверым гэта сёння вечарам", – сказаў клерк у сіняй уніформе авіякампаніі. "Вы не паляціце ў Пуэрта-Рыка сёння вечарам".
  
  
  'Нават няма рэзерву?'
  
  
  'На кожным сённяшнім рэйсе ёсць сама меней паўтузіна запасных. Ты ніколі не вылеціш сёння ўвечары'.
  
  
  ' Перавядзі мяне ў рэжым чакання, ' сказаў Рыма. ' Я адчуваю сябе шчаслівым.
  
  
  'Добра. Але табе было б лепш у мяне дома. Гэта сапраўдны поспех'.
  
  
  ' Яшчэ б, ' сказаў Рыма, падміргваючы. Хто ведаў, ці галасавала яна ў Маямі-Біч ці не, і калі б ён быў са сваім кандыдатам, кім бы ён ні быў, і яна ўбачыла яго, яна проста магла б прагаласаваць за гэтага кандыдата. Цяпер ён ведаў, чаму Чыун ненавідзеў палітыку. Трэба было быць прыемным зь людзьмі.
  
  
  Яна дала яму нумар рэйса, і Рыма праверыў залу чакання. Там было поўна народу. Добра. Ён убачыў дзверы на пагрузачную платформу, дзе клерк ва ўніформе стаяў, прымаючы рэгістрацыі і білеты. Добра.
  
  
  Рыма разгарнуўся і пайшоў назад па праходзе, пакуль не ўбачыў вароты, якія не выкарыстоўваліся. Ён нырнуў у іх і накіраваўся да грузавых дзвярэй, якія былі зачынены. Ён прабіўся скрозь яе так, як быццам яна была створана для таго, каб яе мог узламаць любы прахожы, а затым выйшаў пад шум дажджу, які застаўся пасля ўрагану. Удалечыні замігцелі палявыя агні, і ён змог разглядзець каляровыя агеньчыкі над дыспетчарскай вышкай. Якая іронія, падумаў ён. Калі б лячэнне ўсё яшчэ функцыянавала, яму трэба было б толькі патэлефанаваць Сміту, і ён мог бы атрымаць самалёт ВПС, калі б ён хацеў. І вось ён спрабаваў выбіць аднаго з сялян з месца ў спецыяльным эканом-класе Сан-Хуана.
  
  
  Ён чакаў пад начным дажджом, прамакнуўшы да ніткі, пакуль аператыўны дзяжурны ў белай уніформе з пластыкавымі навушнікамі і бейсболкай, нацягнутай на галаву, не пабег трушком да аднаго з ангараў.
  
  
  Як апоўначы вецер, Рыма выскачыў на слізкі асфальт і паклаў мужчыну кароткім ударам па патыліцы, недастатковым для страсення мозгу, але дастатковым, каб той адключыўся. Мужчына нават не пачаў разбурацца, калі Рыма разгарнуў яго спіной да брамы, праз якую ён праламаўся. Рыма дапамог яму зняць белы камбінезон, бейсболку і навушнікі. Рыма адкаціў мужчыну туды, дзе асфальт пераходзіў у сайдынг, і ўціснуўся ў камбінезон, нацягнуўшы яго паверх уласнага пінжака і штаноў. Затым ён надзеў навушнікі і кепку і быў гатовы.
  
  
  Ён рушыў уздоўж будынка, лічачы дзверы, пакуль не дабраўся да свайго пуэртарыканскага рэйса. Ён стаяў там, калі дзверы на ўзлётна-пасадачную паласу адчыніліся.
  
  
  'Гэты рэйс 825 для Хуана?' ён крычаў на ўсю акругу.
  
  
  Некалькі пасажыраў, якія чакалі, калі ён змыецца з іх шляху, каб яны маглі прайсці да самалёта, прамармыталі "так". Касір выйшаў з-за сваёй стойкі і паглядзеў на Рыма з той пагардай, з якой людзі ў белых кашулях, якія зарабляюць менш, ставяцца да людзей, якія працуюць сваімі рукамі.
  
  
  'Гэта непрыстойна", - сказаў клерк.
  
  
  'Непрыстойна, чорт вазьмі. Гэты рэйс узлятае?'
  
  
  'Вядома, гэта так'.
  
  
  Рыма ціха свіснуў і паківаў галавой.
  
  
  'Яны ніколі не слухаюць. Яны ніколі не слухаюць. Добра, няхай яны зэканомяць дзве тысячы долараў на пералёт. Няхай яны зэканомяць гэта'.
  
  
  Клерк, сумны кампендыум прыстойнасці з гладкім тварам, падняў рукі, каб уціхамірыць Рыма.
  
  
  ' Вядома. Паведамі ўсім, акрамя пасажыраў, ' сказаў Рыма.
  
  
  'Можа, ты заткнешся?' - злосна прашаптаў клерк.
  
  
  ' Гэта нічога не зменіць, ' гучна сказаў Рыма. ' Гэты рэактыўны самалёт праляціць пяцьсот футаў, паблізу не будзе нікога, хто мог бы пажаліцца. Фух. Нікога.
  
  
  'Як вас завуць?' - запатрабаваў клерк.
  
  
  'Проста хлопец, які спрабаваў выратаваць жыцці нявінных людзей. У нас былі гэтыя рухавікі ў майстэрні і з яе, і нам павезла. Але ў такое надвор'е ніякая ўдача не павязе гэтае таннае абсталяванне'.
  
  
  Рыма павярнуўся да пасажыраў. Маладая маці закалыхвала на руках сваё дзіця.
  
  
  "Глядзі", - сказаў Рыма. "Маленькае дзіця. За тое, што зэканоміла дзве тысячы на паршывым рэйсе, маленькае дзіця. І яго маці. Вы ўблюдкі".
  
  
  З гэтымі словамі Рыма ўцягнуў галаву назад, зачыніў за сабой дзверы і вярнуўся тым жа шляхам, якім прыйшоў. Ён зняў камбінезон і накінуў яго на ўсё яшчэ спячую постаць супрацоўніка авіякампаніі.
  
  
  Калі Рыма вярнуўся да касы, ён быў прыемна здзіўлены. Раптам адбылася чарада адмен яго рэйса.
  
  
  'Пашанцавала, ' сказаў Рыма.
  
  
  'Ты ўпэўнены, што гэта так', - сказала дзяўчына. 'Я гэтага не разумею'.
  
  
  "Я жыву ў чысціні", - сказаў Рыма, жмурачыся ад дажджу з валасоў.
  
  
  Некалькі чалавек уважліва паглядзелі на яго, але ніхто з пасажыраў "асуджанага" рэйса ў Сан-Хуан не пазнаў у ім сцюардэсу, з-за эмацыйнай ўспышкі якой у самалёце засталося з паўтузіна пустых месцаў.
  
  
  Калі самалёт прызямліўся, Рыма злавіў таксі да буйнага пакавальніка рыбы, адмыслоўца па замарожаным філе, які запэўніў яго, што пакуе рыбу для шматлікіх буйных амерыканскіх брэндаў.
  
  
  Але ці мог гэты чалавек адправіць тавар пры дастаўцы? Ці быў ён надзейным?
  
  
  'Абсалютна, сэр'.
  
  
  Рыма не быў упэўнены. Ён працаваў у гасцінічным бізнэсе і павінен быў быць упэўнены ў дастаўцы. Калі б гэты чалавек мог гарантаваць яму неадкладную дастаўку па паветры, Рыма мог бы звярнуцца да яго за сапраўды буйнымі рэгулярнымі замовамі.
  
  
  'Праз дванаццаць гадзін ты зможаш атрымаць любую замову, якой захочаш'.
  
  
  Выдатна, сказаў Рыма. Заўтра раніцай будзе цудоўна. Ён абраў рыбу, якую хацеў, і настаяў, каб скрынкі былі пазначаныя чырвоным крыжыкам. Прама зараз. На ўсіх пяцідзесяці каробках. Цяпер Рыма хацеў, каб іх адправілі ў кардонных каробках з вялікай колькасцю сухога лёду.
  
  
  'Мы ведаем, як дастаўляць грузы, сеньёр'.
  
  
  Магчыма, але Рыма ведаў, чаго ён хацеў. Ён таксама хацеў чырвоныя крыжыкі на знешніх каробках.
  
  
  Упакоўшчык паціснуў плячыма. Рыма аддаў мужчыну апошнія грошы і сказаў, што заплаціць астатняе раніцай.
  
  
  ' Наяўнымі? ' падазрона спытаў пакавальнік.
  
  
  'Вядома", - сказаў Рыма. 'У нас хуткі бізнэс. Мы расплачваемся з нашымі сталымі пастаўшчыкамі толькі чэкамі'. Рыма разумеў, што ў гэтым няма ніякага сэнсу, але ён мог сказаць, што пакавальнік думаў, што ў бізнэсе Рыма можа быць што нешта крыху незаконнае, і ўпакоўшчыку гэта падабалася, яму гэта так спадабалася, што ён дадаў крыху зараду да адпраўкі.
  
  
  'За скарэйшую дастаўку, сеньёр'.
  
  
  Рыма адлюстраваў лёгкае абурэнне, упакоўшчык адлюстраваў лёгкую нявіннасць, і здзелка была заключана.
  
  
  Калі ён сыходзіў ад пакавальніка, у Рыма заставалася грошай толькі на таксі да новага гатэля "Стрып" недалёка ад Сан-Хуана. Па нейкім дзіўным чынніку ён раптам адчуў голад, калі не змог купіць ежу. Ён ні ў чым не меў патрэбу з таго часу, як яго завербавалі.
  
  
  Рыма адчуў гарачае сонца Сан-Хуана і дазволіў голаду заціхнуць. Гэта было прыемна, таму што яго навучылі кантраляваць свой голад гэтак жа, як ён кантраляваў свае мышцы і нервы. Ён атрымліваў асалоду ад болямі ў жываце, пакуль яны не сталі непрыемнымі, а затым, як яго шмат гадоў таму навучыў Майстар Сінанджу, ён прынёс расслабленне ўніз па грудзях і ў жывот.
  
  
  Чиун сказаў, што японскія самураі прыкідваліся, што яны паелі, і такім чынам ашуквалі свой розум, каб падмануць свой страўнік. Гэта быў дрэнны спосаб справіцца з голадам, таму што гэта была няпраўда, і той, хто губляе ісціну ў адносінах да самога сябе, становіцца крыху сляпым, а быць сляпым азначала памерці.
  
  
  У Сінанджу майстры ведалі сваё цела і не сталі б хлусіць яму. Голад - гэта цела, якое гаворыць праўду. Не адмаўляй боль, але прымі яе і пакінь. У цябе ёсць боль, але не як нешта, што цябе непакоіць.
  
  
  Рыма думаў, што ніколі не зразумее і не навучыцца, але яго цела навучылася без яго, і аднойчы ён проста рабіў тое, чаму яго навучыў Чіун, хоць і не ведаў, як у яго гэта атрымліваецца.
  
  
  Рыма знайшоў патрэбную яму электрастанцыю і пачакаў, пакуль сцямнее пасля паўночы. Ён праверыў, што вельмі лёгкі пластыкавы касцюм, складзены ў кішэню курткі, і гумавая маска, складзеная ў іншы. Няма сэнсу ісці наперад непадрыхтаваным, падумаў ён.
  
  
  Унутры электрастанцыі Рыма красамоўна растлумачыў галоўнаму інжынеру, чаго ён хоча.
  
  
  'Пакажы мне, як адключыць харчаванне на некалькі гадзін, ці я зламаю табе другую руку'.
  
  
  Галоўны інжынер, які курчыўся на падлозе ў агоніі, падумаў, што гэтая прапанова мае выключны сэнс. Ён прамармытаў нешта, што Рыма з цяжкасцю зразумеў, пра рэзервовае капіраванне, токі і пра ўсё тое, пра што павінны ведаць галоўныя інжынеры. Усё зводзілася да таго, што трэба было адначасова націснуць на рычаг у верхняй частцы панэлі і на рычаг у ніжняй.
  
  
  ' Той, у якога нешта накшталт маленькага кальмара? ' спытаў Рыма.
  
  
  'Сі', - са стогнам сказаў інжынер.
  
  
  ' Дзякуй, ' сказаў Рыма і націснуў на абодва рычага адначасова. Ён быў у цемры. Гасцінічная паласа Сан-Хуана, праз шашу ад яго, таксама была ў цемры.
  
  
  "Я буду чакаць тут, і калі ты толькі паварушышся", - сказаў Рыма, - 'я заб'ю цябе'. А затым, бясшумна, як рысь на футравай коўдры, Рыма выйшаў з электрастанцыі разам з інжынерам, які ўсё яшчэ верыць, што монстар быў з ім.
  
  
  Гатэлі "Эль Дыябла" і "Калумбія" - самыя вялікія на стрып, іх падзяляе толькі завулак. Іх ігральныя залы адкрыты да 4 раніцы, але зараз, у перадсвітальнай цемры, азартныя гульні спыніліся, і мужчыны пацягнуліся за свечкамі і ліхтарыкамі. Рыма быў у "Эль Дыябла" ля ўваходных дзвярэй, пакуль калідорныя і менеджэры шукалі святло. Начны мэнэджар гатэля сапраўды ведаў, што рабіць у выпадку адключэння электрычнасці. Калі згасла святло, ён зачыніў сейф у адпаведнасці з нарматыўнымі мерамі засцярогі.
  
  
  Ён стаяў побач з ім з пісталетам, у адпаведнасці з нарматыўнымі мерамі засцярогі.
  
  
  Чаго не было ў правілах, дык гэта неверагодна моцнага болю ў падставе яго пазваночніка. Яму сказалі, як ён можа спыніць боль, і паколькі ён хацеў гэтага больш за ўсё на свеце, ён зрабіў тое, што яму сказалі. Ён адкрыў сейф пры святле свечкі, і калі ён быў адчынены, і Рыма ўбачыў, дзе ляжаць пачкі і мяшочкі з ігральнымі грашыма, ён падзьмуў свечку. Ён дастаў з кішэні курткі гумовую маску і набіў твар грашыма. Ён запоўніў грудную паражніну гарнітура грашыма і, прасунуўшы руку ў пусты рукаў суцэльнакроенага камбінезона, трымаў грудныя грошы, якія падтрымлівалі галаўныя грошы, і для ўсіх практычных мэт гэта выглядала так, як быццам ён трымаў манекен на канцы рукі.
  
  
  За выключэннем цемры, гэта было падобна не да манекена, а да чалавека, які трымаўся за Рыма для падтрымкі. Рыма рухаўся скрозь мітусню і бязладныя мігцелкі, кажучы: "Чалавек паранены. Чалавек паранены."
  
  
  Але ніхто не мог турбавацца аб параненым чалавеку. У рэшце рэшт, хіба гэта не начны менеджэр крычаў аб рабаванні?
  
  
  "Паранены", - крыкнуў Рыма, перасякаючы завулак у напрамку да атэля "Калумбія", але яго праігнаравалі, таму што на карту была пастаўлена мужчынская работа, а гэта работа залежала ад самага важнага ў казіно. Грошы.
  
  
  'Паранены", - крыкнуў Рыма, накіроўваючыся да офіса мэнэджара "Калумбіі".
  
  
  'Прыбярыце гэтага сучынага сына адгэтуль", - закрычаў мэнэджар "Калумбіі", думаючы, што, калі калі-небудзь будзе ўзбуджаная справа аб халатнасці, ён зможа абвергнуць свае словы ў судзе, і гэта будзе яго слова супраць слова двух госцяў.
  
  
  Тады ён больш не клапаціўся пра сваё слова ці чыё-небудзь іншае слова. Яго клапаціў толькі неверагодны боль у жываце. Яму таксама сказалі, як ён можа спыніць гэты боль, і ён гэта зрабіў, таму Рыма ўсыпіў яго і дапоўніў астатнюю частку касцюма-манекена вялікай колькасцю грошай.
  
  
  У вестыбюль увайшоў Рыма, толькі цяпер для паліцыі ён быў п'яніцам з п'яным прыяцелем, які спрабуе растлумачыць ім, як рабіць сваю працу.
  
  
  "Прэч адсюль да чортавай маці, - загадаў капітан паліцыі, - ці ты арыштаваны".
  
  
  Пакараныя, двое п'яніц выйшлі з вестыбюля ў ноч. Рыма адчуў руку на сваім плячы і, павярнуўшыся, убачыў паліцыянта ў астравіцянскім капелюшы з высокім казырком і ўсім іншым.
  
  
  'Добра, прыяцель, ' сказаў паліцыянт, ' я ведаю тваю гульню. Адбываецца нешта важнае, і ты хочаш, каб цябе арыштавалі, каб пазней ты мог пахваліцца тым, як цябе арыштавалі ў тую важную ноч. Што ж, мы тут не тупыя грынга з мацерыка. Так што варушыліся.
  
  
  І груба паліцэйскі штурхнуў Рыма і яго сябра міма патрульных машын уніз па вуліцы, і афіцэр пачакаў, пакуль двое п'яніц сыдуць.
  
  
  "Праклятыя грынга і іх эмацыйныя праблемы", - сказаў афіцэр, які толькі што праслухаў курс псіхалогіі для павышэння, якое ён спадзяваўся калі-небудзь атрымаць.
  
  
  Упаковачны цэх быў зачынены, калі Рыма ўзламаў аконны замак, прабраўся да маразільнай камеры, знайшоў скрынкі, пазначаныя чырвоным крыжыкам, і замяніў большую частку сухога лёду грашыма. Ён узяў дзве прыгаршчы стодоларавых банкнот, а затым пайшоў праз акно. Ён выкінуў гарнітур і маску ў найблізкі смеццевы бак і стаў чакаць прыбыцці мэнэджара.
  
  
  'Пунктуальны", - сказаў Рыма, калі мэнэджар прыбыў з першымі прамянямі світання. 'Мне гэта падабаецца'. Рыма аплаціў пакінутую частку выдаткаў гатоўкай і паабяцаў павялічыць замову ў пяць разоў, калі дастаўка сапраўды будзе такой хуткай, як абяцаў мэнэджар. Ён даў гэта абяцанне настолькі шчырае, наколькі гэта было магчыма, таму што ён ішоў у палітыку, а ў палітыцы трэба быць шчырым, калі кажаш хлусню.
  
  
  Мэнэджар асабіста адвёз свайго новага кліента ў аэрапорт. Па дарозе Рыма згадаў некалькі імёнаў, якія ён прачытаў у справаздачы CURE, людзей, чые сувязі з мафіяй у Штатах былі бездакорныя. Мэнэджар улавіў сутнасць размовы і запэўніў Рыма ў сваёй адданасці.
  
  
  "Вернасць - вельмі карысная рэч", - сказаў Рыма.
  
  
  Мэнэджар цалкам зразумеў.
  
  
  Рыма зрабіў яму маленькі падарунак для сябе. Паўца грошай.
  
  
  'Вы занадта шчодрыя", - сказаў мэнэджар, варожачы, якія менавіта сувязі былі ў Рыма ў мафіі.
  
  
  "Выдаткуйце гэта з карысцю для здароўя", - сказаў Рыма. 'Абавязкова выдаткуйце гэта з карысцю для здароўя'.
  
  
  У самалёце Рыма прачытаў у газеце Сан-Хуана паведамленні аб рабаванні. Бліскучае, хітрае, па-майстэрску выкананае, добра спланаванае. У газеце паведамлялася, што група мужчын — адзін паранены — адначасова абрабавала два найбуйнейшыя атэлі. Грашовая шкода ацэньвалася ў 2,5 мільёна долараў.
  
  
  Рыма павінен быў параўнаць гэта са сваёй рыбай, якая павінна была прыбыць у Маямі праз гадзіну пасля яго. Ён не думаў, што атрымаў так шмат. Верагодна, работнікі нешта сцягнулі. Магчыма, нават паліцыю. Такія рэчы часам здараліся падчас буйных рабаванняў. Яго злавала, што ў свеце так шмат ашуканцаў.
  
  
  Ён зайшоў у "Нью-Ёрк таймс", адчуваючы сябе ўпэўненым у сваёй правасці і самазадаволеным. Там нічога не гаварылася аб рабаванні. Гэта адбылося занадта позна для ранніх выпускаў "Таймс", якія самалётам даставілі на востраў.
  
  
  У апошніх раздзелах газеты была фатаграфія ўзрушаючай, страшэннай бландынкі ў вячэрняй сукенцы. Подпіс абвяшчала, што яна была геніем з Мэдысан-авеню, Дораці Уокер з "Уокер, Хэндлмэн і Бейсер". У суправаджальным артыкуле гаварылася, што яе фірма ніколі не губляла ніводнага акаўнта і ніколі не трывала няўдачу ў продажы прадукта кліента. Рыма паглядзеў на твар, які глядзеў на яго са старонкі. Разумная, культурная, прафесійная, і яна выглядала так, як быццам у яе былі выдатныя сіські ў прыдачу.
  
  
  Выканана. Вырашана. Уокер, Хэндлман і Дэйзер, якія ніколі не прайгравалі, будуць весці кампанію за кандыдата Рыма на пасаду мэра. Усё, што яму было патрэбна, - гэта кандыдат у мэры, а гэта не склала б праблемы для чалавека, які быў, як гаварылася ў справаздачах аб рабаваннях у Сан-Хуане, "бліскучым, хітрым, па-майстэрску спланаваным".
  
  
  "Блішчала", - прамармытаў ён сабе пад нос, зноў перачытваючы інфармацыю аб рабаванні. Магчыма, калі б ён кіраваў "Кюра" замест Сміта, у Маямі-Біч ніколі не было б фальсіфікацыі і ўцечкі інфармацыі. Што ж, ён бы зарабіў уцечкі і выцягнуў Сміта з яго маленькай калатнечы, паспрабаваў бы даць яму некалькі парад па належнай бяспецы.
  
  
  Чыун быў няправы, калі раіў Рыма ведаць, што ён можа рабіць, а чаго не можа. Ён быў няправы, абмяжоўваючы сваё бачанне тым, што да яго рабіў яго бацька. Такі быў усходні склад розуму. Рыма быў амерыканцам. Перад ім адкрыліся новыя гарызонты, асабліва для бліскучых і хітрых людзей. Як Чиун баяўся за людзей, якія лічылі сябе бліскучымі.
  
  
  'Калі ты думаеш, што ты геніяльны, сыне мой, ' сказаў ён, ' гэта пачатак глупства, таму што ты зачыняешся ад усіх тых пачуццяў, якія кажуць табе аб тваіх слабасцях. І той, хто не ведае сваіх слабасцяў, не зможа накарміць немаўлятаў сінанджу.
  
  
  РАЗДЗЕЛ АДЗІНАЦЦАТЫ
  
  
  Ураган Меган прайшоў, і Маямі-Біч зноў купаўся ў трапічнай спеласці. Майстар Сінанджу сядзеў на сваім балконе, грэючыся на заходзячым сонцы, разважаючы аб катастрофе, у якой нехта, які валодае навыкамі, навыкамі сінанджа, апусціўся да палітыкі. Гэта было не з прыемных разважанняў.
  
  
  У яго жыцці было два вучні. Адзін, хоць і карэец, сваяк і жыхар вёскі Сінанджу, быў поўнай стратай. Іншы аказаўся прыемным сюрпрызам - белы чалавек, белы амерыканец, які з незвычайнай хуткасцю засвоіў вучэнне сінанджу.
  
  
  І Чыун навучыў яго гэтаму. Ён узяў белага чалавека і зрабіў яго амаль годным прыняць на сябе ролю майстра сінанджа. З японцам гэта было б амаль немагчыма, але з белым чалавекам гэта было неймаверна, і ўсё ж Чиун зрабіў гэта, навучыўшы свайго вучня спазнаваць сілы чалавека і прыроды і ўзяць на сябе адказнасць за харчаванне Сінанджу, калі прыйдзе час яго цяперашняму майстру вярнуць сваё цела ў вады часу.
  
  
  Цяпер гэтаму вучню трэба было стаць прадаўцом людзей. Гэтая думка зрабіла Чыуна вельмі няшчасным. Гэта было падобна на тое, як калі б цудоўны лебедзь паспрабаваў закапацца ў гразь, як чарвяк. Ён павінен быў сказаць гэта Рыма, але ў Рыма ўсё яшчэ была манера не слухаць.
  
  
  Званок у дзверы перапыніў разважанні Майстра сінанджа, і ён пакінуў свой балкон, каб адказаць на званок. Гэта была Этэль Хіршберг са сваімі сябрамі. Яны прыйшлі скласці яму кампанію.
  
  
  Чыуну падабаліся гэтыя жанчыны, асабліва місіс Хіршберг, якая прыйшла яму на дапамогу ў багажнай стойкі ў аэрапорце. Яны ведалі, як зразумець трагедыю і скруху. Яны ацанілі, як гэта - мець дзяцей, якія не шануюць таго, што іх бацькі зрабілі для іх. Яны ацанілі цудоўныя дзённыя тэлевізійныя драмы, лепшую форму мастацтва заходняга свету. І яны гулялі ў маджонг.
  
  
  Тое, што жанчына не ведала, што яны знаходзяцца ў прысутнасці самага смяротнага забойцы-адзіночкі ў свеце, не было звязана з недахопам успрымання. Людзі разумеюць толькі тое, што яны ўжо ведаюць, і, бачачы гэтага далікатнага старога з такімі адчувальнымі рысамі асобы, чуючы, як ён кажа аб немаўлятах Сінанджу, яны, натуральна, верылі, што ён збіраў грошы для немаўлятаў, таму што яны ў сваім жыцці патрацілі шмат часу на збор грошай на падобныя мэты. Яны не ведалі, што немаўляты Сінанджу сілкаваліся смерцямі, здзяйснянымі за плату Майстрам.
  
  
  Іх клопат і прыхільнасць да Чыуна былі настолькі вялікія, што, калі напярэдадні вечарам паступіла паведамленне аб рабаўніку ў будынку, яны ўсё выбеглі з рондалямі і патэльнямі, каб выратаваць Чыуна, таму што ведалі, што ў гэты час ён здзяйсняў вячэрнюю прагулку. На шчасце, рабаўніка знайшлі на лесвічнай клетцы. Паліцыя выказала меркаванне, што яго ўдарылі кавадлам у грудзі, хоць ніякай кавадлы знойдзена не было, і хоць каронер у прыватным парадку паказаў, што для нанясення такой вялікай шкоды кавадлу прыйшлося б скінуць з вышыні чатырох міль. Але каранёр нічога не сказаў публічна, паколькі рабаўнік ёсць рабаўнік ёсць рабаўнік, і тое, як ад яго пазбавіліся, на яго думку, было дабром для чалавецтва.
  
  
  На думку жанчын са шматкватэрнага дома, Чыуна пашкадавалі дзякуючы таму, што дабро ішло да дабра.
  
  
  Цяпер у іх для яго быў сюрпрыз. Адзін з сыноў лэдзі быў сцэнарыстам самага паспяховага прыгодніцкага шоу сезона. І хіба Чиун не быў бы шчаслівы даведацца, што гаворка ідзе аб азіяце?
  
  
  "Цяпер пачнецца", - завішчала місіс Хіршберг.
  
  
  Чыун сядзеў на вялікай канапе паміж місіс Хіршберг і місіс Леві. Ён цярпліва глядзеў пачатковыя тытры, пакуль герой серыяла цягнуўся па пяску пустыні. Але ён пасунуўся наперад на канапе, каб паглядзець уступны флэшбэк, у якім герой зноўку перажывае сваё дзяцінства на Усходзе і сваё навучанне мастацтву бою.
  
  
  Ён сядзеў так, ківаючы галавой, на працягу ўсяго шоу, і як толькі яно скончылася, ён пажадаў жанчынам дабранач, таму што стаміўся.
  
  
  Ён усё яшчэ сядзеў на канапе, калі Рыма вярнуўся дадому.
  
  
  ' Сёння ўвечары па тэлевізары паказвалі вельмі злую рэч, - сказаў ён, калі Рыма ўвайшоў у дзверы,
  
  
  'Аб?'
  
  
  'Так, гэта зло'.
  
  
  'О. Ці дазволена мне ведаць, што гэта было за зло?
  
  
  "Праграма распавядала аб шаалінскіх святарах, як быццам яны былі мудрымі і добрымі людзьмі". Чыун вымавіў гэта голасам, у якім чулася абурэнне, затым паглядзеў на Рыма, нібы шукаючы суцяшэння.
  
  
  ' І што? - спытаў Рыма.
  
  
  'Шааліньцы былі выкрадальнікамі куранят, якія схаваліся ад паліцыі ў манастыры. І паколькі ім было лепш жыць у манастыры, чым у сельскай мясцовасці, крадучы куранят, ім дазвалялася жыць там і маскіравацца пад святароў.'
  
  
  'Разумею,' сказаў Рыма, хоць ён наогул нічога не бачыў.
  
  
  'Ты зусім нічога не бачыш", - сказаў Чиун. 'Гэтае зло - падманваць людзей, прымушаючы іх добра думаць аб людзях, аб якіх варта думаць толькі дрэнна'.
  
  
  "Гэта ўсяго толькі шоу, чорт вазьмі", - сказаў Рыма.
  
  
  'Але падумай аб людзях, якіх гэта можа ўвесці ў памылку'.
  
  
  'Ну, тады напішы ліст прадзюсару і мабыць'.
  
  
  'Ты думаеш, гэта прынясе якую-небудзь карысць?'
  
  
  'Не, ' сказаў Рыма, ' але табе ад гэтага стане лепш.
  
  
  'Тады я не буду гэтага рабіць. Я зраблю што-небудзь іншае”.
  
  
  Рыма прыняў душ. Калі ён выйшаў, Чыун сядзеў за сталом на кухні з алоўкам у руцэ, перад ім ляжала папера.
  
  
  Ён паглядзеў на Рыма.
  
  
  'Як пішацца Говард Козел?' - спытаў ён.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАНАЦЦАТЫ.
  
  
  Вядома, Уілард Фарджэр памятаў Рыма. Як ён мог забыць такога добрага інтэрв'юера? Не, не, не, ён не нерваваўся; ён заўсёды пацеў у вясновую спякоту акругі Бэйд. Канечне. Нават у ягоным доме з кандыцыянерам.
  
  
  "Гэта добра", – сказаў Рыма. "Трохі поту карысна для чалавека, які збіраецца стаць наступным мэрам Маямі-Бізун".
  
  
  Фарджэр пільна паглядзеў на Рыма, каб зразумець, ці не жартуе ён, затым абдумаў гэта на цэлую дзясятую дзель секунды і ўсміхнуўся, таму што гэтая думка даставіла яму задавальненне, затым пакруціў галавой у пакорлівым смутку. 'Можа быць, калі-небудзь, але не сёлета'.
  
  
  ' Чаму б і не? - спытаў Рыма.
  
  
  'Занадта позна. Выбары на наступным тыдні. У гэтым годзе няма магчымасці патрапіць у выбарчы бюлетэнь'.
  
  
  'Ніяк?'
  
  
  'Ні завошта', - сказаў Фарджэр. 'Я зрабіў свой ход занадта позна'. Ён пачаў трохі паслабляцца, паколькі з кожнай секундай у ім расла ўпэўненасць у тым, што Рыма ў дадзены момант не збіраецца пахаваць яго ў балоце або ўсадзіць нож для калкі лёду яму ў галаву.
  
  
  ' Не маглі б вы замяніць кандыдата, калі той, скажам, памрэ? Холадна спытаў Рыма, і Фарджэр перастаў расслабляцца. Ён выпрастаўся ў сваім крэсле.
  
  
  'Не. Я чацьверты намесьнік памочніка камісара па выбарах. Я ведаю закон. Гэта немагчыма'.
  
  
  Рыма адкінуўся на спінку канапы ў гасцінай Фарджэра і паклаў ногі на кававы столік з пластыкавай пліткі.
  
  
  'Тады добра., Калі ты не можаш быць мэрам, з цябе атрымаецца выдатны кіраўнік кампаніі. Каго мы падтрымліваем?'
  
  
  Фарджэр глыбока ўздыхнуў. Нават не задумваючыся, ён пачаў: «Вось дзе я падводжу рысу, містэр Рыма. Я падтрымліваў мэра Гартрайта з таго часу, як ён упершыню паспрабаваў заняць дзяржаўную пасаду; зараз я не мае намеру пакідаць яго кіраўніцтва, тым больш што яно зараз падвяргаецца падступнаму ўварванню федэральных ...'
  
  
  ' Хочаш далучыцца да сваёй машыны? Перабіў Рыма.
  
  
  Фарджэр пакруціў галавой.
  
  
  'Добра. Тады ты кіраўнік кампаніі. Дык хто наш кандыдат? Акрамя Картрайта.'
  
  
  'Але… Я страчу сваю працу'.
  
  
  'Ёсць рэчы і горшыя, якія можна страціць'.
  
  
  'І мае пенсійныя правы'.
  
  
  'Ты павінен жыць, каб выдаткаваць іх'.
  
  
  'І мая сям'я. Як яны будуць жыць?'
  
  
  ' Колькі ты зарабляеш у год? - спытаў Рыма.
  
  
  'Дзесяць пяць'. Сказаў Фарджэр.
  
  
  Рыма сунуў руку ва ўнутраную кішэню пінжака і выцягнуў два пачкі банкнотаў. Ён кінуў іх на кававы столік. ' Тут зарплата за два гады. Дык вось, каго мы падтрымліваем?
  
  
  Фарджэр паглядзеў на грошы, на Рыма, затым зноў на грошы, пакуль яго мозг рабіў вылічэнні за прыжмуранымі вачыма. 'Вы не можаце падтрымаць Картрайта?'
  
  
  'Не', - сказаў Рыма. "Любы, хто будзе хлусіць аб федэральным урадзе так, як ён гэта зрабіў… хто падманам прымусіць зманіць такога сумленнага, прыстойнага чалавека, як вы, не можа быць вернуты на сваю пасаду. Хто яшчэ ўцякае?
  
  
  'У гэтым-то і праблема", - сказаў Фарджэр. 'Ніхто не ўцякае'.
  
  
  'Давай", - сказаў Рыма. 'Хто такі Картрайт, кароль ці нешта ў гэтым родзе? Вядома, хтосьці яшчэ балатуецца'.
  
  
  "Ну, ёсць некаторыя людзі", - сказаў Фарджэр з адценнем агіды, якое, калі б яго запісалі, назаўжды паклала б канец яго марам аб прэзідэнцтве.
  
  
  'Хто такія?'
  
  
  'Адна з іх - місіс Эртл МаКбаргл. Яна ўзначальвае "Аборты зараз". Затым ёсць Глэдзіс Твіды. Яна з SPCA і хоча ператварыць горад у прытулак для жывёл '.
  
  
  ' Забудзься пра іх, ' перабіў Рыма. ' Ніякіх жанчын.
  
  
  Фарджэр паціснуў плячыма і ўздыхнуў. 'А яшчэ ёсць Мак Палані'.
  
  
  'Так?'
  
  
  'Гэта 47-ы раз, калі ён балатуецца на дзяржаўную пасаду. Апошні раз ён балатаваўся на пасаду прэзідэнта. Калі ён не перамог, ён сказаў, што краіна не была гатова да яго. Ён не занадта туга загорнуты.'
  
  
  'Што ён робіць?'
  
  
  'Ветэран-інвалід. Жыве на пенсію. Ён жыве ў плывучай хаце ўздоўж заліва'.
  
  
  'Колькі гадоў?'
  
  
  Фарджэр паціснуў плячыма. ' За пяцьдзесят?'
  
  
  'Шчыра?'
  
  
  'Такі сумленны, што робіць людзей хворымі. Калі ён вярнуўся са службы, усё спрабавалі нешта зрабіць для ветэранаў, так што камусьці прыйшла ў галаву бліскучая ідэя даць яму працу ў акрузе. Фанфары, рэклама ў газетах і ўсё такое.'
  
  
  'Што здарылася?'
  
  
  'Ён звольніўся з працы праз тры тыдні. Ён сказаў, што ніхто не даваў яму ніякай працы. Калі я правільна памятаю, ён сказаў, што ў гэтым няма нічога незвычайнага, таму што ніхто, здавалася, нічога не ведаў аб працы, асабліва аб сваёй уласнай. І ў тым жа духу.'
  
  
  "Падобна, гэта наш чалавек", - сказаў Рыма. "Сумленны, узнагароджаны герой вайны з велізарным палітычным досведам".
  
  
  'Які размаўляе вершамі дурань, які не набярэ і тысячы галасоў'.
  
  
  'Колькі чалавек прагаласуе на наступным тыдні?'
  
  
  'Сорак тысяч або каля таго'.
  
  
  'Тады ўсё, што нам трэба зрабіць, гэта атрымаць яшчэ 20 000 за ... як яго клічуць?'
  
  
  'Мак Палані'.
  
  
  'Так. Мак Палані, мэр Палані. Мэр Мак Палані. Выбар народа'.
  
  
  'Выбар свету ... крэтын'.
  
  
  'Мэнэджар яго перадвыбарнай кампаніі так не размаўляе", - нагадаў Рыма Фарджэру. 'Такім чынам, якія яго адмысловыя праблемы? На якіх канях мы збіраемся ехаць да перамогі на выбарах?' Аднойчы ён чуў мэнэджэра кампаніі, які казаў сапраўды гэтак жа.
  
  
  Фарджэр дазволіў сабе яхідна ўсміхнуцца. 'Хвілінку', - сказаў ён. 'Паглядзі сам. У мяне гэта прама тут'. Ён працягнуў Рыма асобнік "Маямі Біч Джорнэл", ужо перавернуты на ўнутраную старонку.
  
  
  Рыма ўзяў яго і прачытаў:
  
  
  КАНДЫДАТ ЗАКЛІКАЕ ДА ЗАКРЫЦЦЯ ПАЛІТЫЧНАЙ КАМПАНІІ
  
  
  Гэта быў невялікі загаловак, які суправаджаўся невялікай гісторыяй, якая абвяшчала:
  
  
  Мак Палані, які робіць сваю 48-ю спробу заняць дзяржаўную пасаду падчас перадвыбарчай гонкі на наступным тыдні, сёння заклікаў усіх іншых кандыдатаў у мэры далучыцца да яго і спыніць усю перадвыбарчую дзейнасць.
  
  
  'Надвор'е стала добрай, ' сказаў Палані ў тым, што, паводле яго слоў, стане адзіным прэс-рэлізам яго кампаніі, ' і гэта выдатны час для рыбалкі. Такім чынам, я хацеў бы запрасіць іншых кандыдатаў далучыцца да мяне на маім плывучым доме для рыбалкі ў заліве. Такім чынам, без балбатні палітыкаў па горадзе, людзі могуць атрымліваць асалоду ад добрым надвор'ем. (Кандыдаты-лэдзі могуць прывесці суправаджаючых; мэр Гартрайт можа прывесці свайго вартаўніка.)
  
  
  'Сонечнае святло ў любым выпадку прыемней палітыкаў, а рыбалка карысная для душы. Дык вось, што скажаце, мужчыны і дамы, давайце закінем вуды ў вялікія блакітныя воды Бога'.
  
  
  Іншыя кандыдаты адмовіліся ад каментароў.
  
  
  Рыма паклаў газету назад на стол. 'Ідэальны чалавек для нас", - сказаў ён. 'Першы палітык, якога я калі-небудзь чуў, які трымаў руку на пульсе народа'.
  
  
  'Цяпер пачакай", - сказаў Фарджэр. 'Гэта яшчэ не ўсё. На мінулым тыдні ён заклікаў да скасавання паліцэйскага ўпраўлення. Ён сказаў, што калі б усе проста паабяцалі больш не здзяйсняць злачынстваў, нам не спатрэбілася б паліцыя. І тады мы маглі б знізіць падаткі.'
  
  
  ' Добрая ідэя, ' сказаў Рыма.
  
  
  'А перад гэтым, ' сказаў Фарджэр з расце адчаем, - ён сказаў, што мы павінны скасаваць дэпартамент уборкі вуліц. Калі б яго абралі мэрам, сказаў ён, ён бы кожны дзень прызначаў іншага чальца гарадской рады збіраць абгорткі ад цукерак.'
  
  
  'Відавочна, актывіст", - сказаў Рыма. 'Гатовы капаць глыбей і сумленна глядзець у твар якія стаяць перад намі праблемам'.
  
  
  'Не', - закрычаў Фарджэр, сам дзівячыся сваёй гучнасці. Ціха ён сказаў: 'Не, не, не, не, не. Калі я звяжыцеся з ім, маёй палітычнай кар'еры канец.'
  
  
  'А калі ты гэтага не зробіш, Уілард, ты нябожчык. Цяпер вырашайся'.
  
  
  У гасцінай павісла мілісекундная паўза, перш чым Фарджэр сказаў:
  
  
  'Нам спатрэбіцца штаб кампаніі'.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫНАЦЦАТЫ
  
  
  Плывучая хата Мака Палані быў прывязаны да старой шыны, прыбітай да хісткага прычала на беразе маленькай рачулкі, якая размыла сабе шлях углыб ад заліва.
  
  
  Наступны мэр Маямі-Біч быў апрануты ў зялёныя шорты ў кветачку, чырвоную майку ў сетачку, чорныя красоўкі без шкарпэтак і бейсболку колеру шартрэза. Ён сядзеў на складаным шэзлонгу на палубе плывучай хаты, нанізваючы gut leader на рыбалоўныя гаплікі, калі пад'ехаў Рыма, выйшаў з машыны і накіраваўся да лодкі.
  
  
  ' Містэр Палані? - спытаў Рыма.
  
  
  ' Гэта не прынясе табе ніякай карысці, сынок, - сказаў Палані, не паднімаючы вачэй. Рыма прыкінуў, што яму было крыху за пяцьдзесят, але ў яго быў моцны, меладычны голас маладога чалавека.
  
  
  'Што не прынясе мне ніякай карысці?'
  
  
  'Я не прызначу цябе міністрам абароны. Ні як, ні якім чынам. Я нават не думаю, што Маямі-Бізун патрэбен міністр абароны. Можа быць, Лос-Анджэлес. Я маю на ўвазе, любы, хто ведае Лос-Анджэлес, ведае, што яны могуць развязаць вайну. Але не Маямі-Біч. Не. Так што ў цябе няма шанцаў, сынок. З тым жа поспехам можаш рухацца далей.
  
  
  Нібы для таго, каб падкрэсліць гэта, яго плечы нахіліліся наперад, і ён з яшчэ большым запалам узяўся за сваю працу па вырабе гаплікаў.
  
  
  'Але як мы збіраемся дужацца з кубінскай ракетнай пагрозай?' Спытаў Рыма. 'Усяго ў дзевяноста мілях адгэтуль, нацэленыя прама нам у глоткі'.
  
  
  'Бачыш. Вось што я маю на ўвазе", - сказаў Палані, устаючы і ўпершыню гледзячы на Рыма. Ён быў высокім хударлявым мужчынам, загарэлым да арэхава-карычневага колеру, з маршчынкамі ад смеху вакол вачэй, якія пагражалі заплюшчыць іх. 'Вы, мілітарысты, усё аднолькавыя.Адна бомба, дзве бомбы, чатыры бомбы, восем бомбаў… калі гэта скончыцца?'
  
  
  'Шасцінаццаць бомбаў?' Выказаў здагадку Рыма.
  
  
  'Шасцінаццаць бомбаў, трыццаць дзве бомбы, шэсцьдзесят чатыры бомбы, сто дваццаць восем бомбаў, дзвесце пяцьдзесят шэсць бомбаў, пяцьсот дванаццаць бомбаў… што пасля пяцісот дванаццаці?'
  
  
  ' Пяцьсот трынаццаты?'
  
  
  Палані ўсміхнуўся. Яго вочы зачыніліся. Затым ён шырока расчыніў іх. 'Даволі добра', - сказаў ён. 'Як бы табе спадабалася быць гарадскім скарбнікам?'
  
  
  'Што ж, я ўсёй душой марыў стаць міністрам абароны. Але я пагаджуся на гэта. Пры ўмове, што мне не давядзецца рабіць нічога несумленнага'.
  
  
  'Я б ніколі не папрасіў цябе пра гэта', - сказаў Палані. 'Проста галасуй за мяне. І ўсміхайся час ад часу. Папомні мае словы, прыяцель, кубінская ракетная пагроза ўхіліцца сама сабой, калі мы проста дамо ёй шанец. Большасць пагроз і крызісаў устараняюцца. Адзінае, што ты сапраўды можаш зрабіць, каб сапсаваць іх, - гэта паспрабаваць вырашыць іх. Калі ты проста пакінеш усё ў спакоі, усё наладзіцца.'
  
  
  'Ты даволі свабодна раздаеш прапановы аб працы,' сказаў Рыма.
  
  
  ' Іду ў заклад на сваю мілую, вечна кахаючую. Ты трыста семдзесят першы чалавек, якому я прапанаваў казначэйства. ' Ён выцягнуў блакнот з-пад скрыні з-пад кока-колы на палубе. 'Як цябе клічуць? Трэба гэта запісаць'.
  
  
  'Мяне клічуць Рыма. Але як ты можаш рабіць гэта? Абяцаць усім аднолькавую працу?'
  
  
  'Лягчэй, прыяцель. Я не збіраюся перамагаць».
  
  
  'Гэта не падобна на тое, што кажа палітык'.
  
  
  'Палітык? Я? Чорт вазьмі. Усё, што я ведаю пра палітыку, гэта тое, што я не магу перамагчы”.
  
  
  'Чаму б і не?'
  
  
  'Па-першае, у мяне няма ніякай падтрымкі. Ніхто не збіраецца галасаваць ні за якога старога рыбака. Па-другое, у мяне няма грошай. Па-трэцяе, я не магу атрымаць ніякіх грошай, таму што я не буду заключаць ніякіх здзелак з людзьмі, у якіх ёсць грошы. Так што я прайграю. QED'
  
  
  'Чаму ты працягваеш уцякаць?'
  
  
  "Я думаю, што абавязак мужчыны - уносіць свой уклад ва ўрадавы працэс".
  
  
  "Большасць людзей робяць гэта галасаваннем", - сказаў Рыма.
  
  
  'Гэта праўда, прыяцель. Але я не галасую. Прынамсі, не ў горадзе. Ні за кога з тых ашуканцаў, якія запраўляюць. Дык вось, калі я не магу галасаваць, я павінен зрабіць нешта яшчэ. Таму я балатуюся. І прайграю.'
  
  
  Рыма, уражаны веліччу логікі, на імгненне спыніўся, перш чым спытаць: 'Як бы ты хацеў перамагчы?'
  
  
  'Каго б мне прыйшлося забіць?'
  
  
  'Нікога", - сказаў Рыма. 'Гэта па маёй частцы. Усё, што ад цябе запатрабуецца, гэта быць сумленным. Не бяры хабар. Не вытрасай падрадчыкаў. Не складай здзелак з мафіяй.'
  
  
  'Чорт вазьмі, сынок, гэта проста. Усё сваё жыццё я гэтым не займаўся».
  
  
  'Тады табе проста трэба працягваць рабіць тое, што прыходзіць натуральна. Табе цікава?
  
  
  Палані зноў сеў у шэзлонг. 'Вам лепш падняцца на борт і расказаць мне, што ў вас у галаве'.
  
  
  Рыма заскочыў на парэнчы палубы, а затым лёгка пераскочыў праз іх. Ён сеў на скрыню з-пад кока-колы побач з Палані.
  
  
  'Толькі гэта", - сказаў ён. "Я думаю, ты можаш перамагчы. Я ўкладу грошы. Я найму мэнэджэраў тваёй кампаніі, тваіх работнікаў. Я займуся рэкламай і ролікамі'.
  
  
  'І што мне рабіць?' Спытаў Палані.
  
  
  'Рабі што хочаш. Трохі парыбач. Можа быць, калі табе захочацца, правядзеш невялікую кампанію”. Рыма на імгненне задумаўся, потым хутка дадаў: 'А яшчэ лепш. Мы прыцягнем прафесіяналаў. Паглядзі, што яны кажуць аб тым, ці варта табе праводзіць кампанію ці не.'
  
  
  'Добра, прыяцель. Твой момант сказаць праўду. Што ты з гэтага атрымліваеш?
  
  
  "Усведамленне таго, што я дапамог навесці парадак у вялікім горадзе, прызначыўшы сумленнага чалавека ў мэрыю".
  
  
  'І гэта ўсё?'
  
  
  'Гэта ўсё'.
  
  
  'Ніякіх кантрактаў на каналізацыю?'
  
  
  Рыма пакруціў галавой.
  
  
  'Вы ж не жадаеце будаваць школы з разведзенага цэменту?'
  
  
  Рыма пакруціў галавой.
  
  
  'Вы не хочаце назваць наступнага камісара паліцыі?'
  
  
  ' Нават наступнага гарадскога скарбніка няма, ' сказаў Рыма.
  
  
  'Гэта ўсе правільныя адказы, хлопчык. Таму што, калі б ты сказаў "так" на любой з іх, ты быў бы падобны да незапланаванага купання ў рацэ'.
  
  
  ' Я не ўмею плаваць, ' сказаў Рыма.
  
  
  'І я не гуляю ў мяч'.
  
  
  'Добра. Тады мы разумеем адзін аднаго”.
  
  
  Палані адклаў гакі, якія трымаў у сваіх вузлаватых, абцягнутых скурай руках, і ўтаропіўся на Рыма сваімі бледна-блакітнымі вачыма. 'Калі ў цябе ёсць усе гэтыя грошы, пра якія ты кажаш, чаму Картрайт дазволіў табе пайсці? Ён даглядае багатых рыбак накшталт цябе'.
  
  
  "Я не мог падтрымаць Гартрайта", – сказаў Рыма. "Не пасля ўсяго гэтага глупства аб дакументах Лігі і іншым. Не пасля гэтых танных нападак на федэральны ўрад".
  
  
  Вочы Палані звузіліся, калі ён паглядзеў на Рыма, затым выцер лоб тыльным бокам запясця. "Ты не падобны на псіха", - сказаў ён.
  
  
  'Я не такі. Проста той, хто кахае Амерыку'.
  
  
  Палані ўскочыў на ногі і насунуў капялюш на сэрца ў грамадзянскім прывітанні. Затым Рыма ўбачыў маленькі сцяг магазіна "нікель-энд-дайм" на карме лодкі. Ён падумаў, ці не варта яму пасмяяцца. Палані працягнуў моцную руку і рыўком паставіў Рыма на ногі: 'Аддай гонар, хлопец. Гэта карысна для душы'.
  
  
  Рыма прыціснуў руку да сэрца і ўстаў бок аб бок з Палані. Вось мы і тут, падумаў ён, два самыя вялікія вар'яты ў Заходнім паўшар'і. Адзін вар'ят хоча стаць мэрам, а іншы вар'ят хоча прымусіць першага вар'ята выканаць яго жаданне.
  
  
  Нарэшце, Палані пляснуў сябе далонню па баку, перш чым надзець капялюш.
  
  
  'Я давяраю сваё жыццё ў твае рукі', - сказаў Палані. 'Што ты хочаш, каб я зрабіў?'
  
  
  'Схадзі на рыбалку", - сказаў Рыма. 'Паглядзім, ці зможаш ты прыгатаваць што-небудзь не занадта тоўстае. Я не магу есці тоўстую рыбу. І я буду на сувязі'.
  
  
  'Сынок", - сказаў Палані. 'Ты нікчэмнасць'.
  
  
  'Так. Няўжо гэта не праўда. А зараз пойдзем пераможам на выбарах. І не забудзься. Ніякай тоўстай рыбы'.
  
  
  'Як наконт таго, каб выкарыстоўваць гэта ў якасці лозунгу кампаніі?'
  
  
  "Я не думаю, што гэта дастаткова прывабна для публікі", – сказаў Рыма. "У любым выпадку, у мяне ёсць ідэя для рэкламнага агенцтва. Няхай яны абяруць слоган".
  
  
  Ён саскочыў на прычал і накіраваўся назад да сваёй машыны. На паўдарозе ён павярнуўся. ' Гэй, Мак, ' паклікаў ён. - З чаго ты ўзяў, што я хачу стаць міністрам абароны? - Спытаў ён.
  
  
  Палані ўжо вярнуўся да працы над сваімі гаплікамі. Не падымаючы вачэй, ён сказаў: "Я бачыў, як ты выходзіў з машыны. Ты падобны на чалавека, які можа развязаць вайну. ' Ён павярнуўся да Рыма. ' Верна?
  
  
  ' Я б хацеў прыкончыць аднаго, ' сказаў Рыма.
  
  
  РАЗДЗЕЛ Чатырнаццаты
  
  
  'Хадзячы, умелец і нягоднік'.
  
  
  ' Хто там галоўны? - Спытаў Рыма тэлефонны голас.
  
  
  'Да чаго гэта мае дачыненне?' - адказаў жаночы голас з адлегласці ў 1500 міль паміж Фларыдай і Нью-Ёркам.
  
  
  ' Тут згадваецца аб 100 000 далярах за тыдзень працы, ' сказаў Рыма, спадзеючыся, што дзяўчына была ўражаная.
  
  
  'Хвілінку, сэр'. Яна была.
  
  
  Тое ж самае адбылося з містэрам Хэндлманам, з якім Рыма пагаварыў наступным. Не меншае ўражанне зрабіў містэр Дэйзер, з якім Рыма пагаварыў пасля гэтага. Яны былі настолькі ўражаныя, што збіраліся паспрабаваць звязацца з Дораці.
  
  
  'Дараці?'
  
  
  'Так. Хадок з Хадакоў, Хэндлман і Дэйзер'.
  
  
  Рыма кіўнуў сам сабе, успомніўшы бландынку з "Нью-Ёрк Таймс". 'Проста зайдзі да яе ў офіс і скажы, што ў цябе трапілася рыбка на вуду'.
  
  
  'Прабачце, містэр ... э-э-э… вы не назвалі свайго імя'.
  
  
  'Усё дакладна, я не назваў свайго імя'.
  
  
  'Яна ў адпачынку'.
  
  
  ' Дзе? - спытаў Рыма.
  
  
  'Яна наведвае свайго бацьку ў Маямі-Бізун'.
  
  
  ' Вось дзе я, ' сказаў Рыма. ' Дзе я магу з ёй звязацца?
  
  
  'Я папрашу яе патэлефанаваць табе", - сказаў містэр Бейзер.
  
  
  "Пастарайся зрабіць гэта хутка", – сказаў Рыма і даў Бейзеру нумар, па якім з ім можна звязацца. "Мяне клічуць Рыма", – сказаў ён.
  
  
  Праз дзесяць хвілін тэлефон зазваніў зноў.
  
  
  'Гэта Дораці Уокер', - вымавіў культурны манхэтэнскі голас.
  
  
  Я б хацеў, каб ты правёў для мяне кампанію.'
  
  
  'Аб? Што гэта за кампанія”.
  
  
  'Палітычная кампанія'.
  
  
  'Мне шкада. Мы не займаемся палітычнымі кампаніямі”.
  
  
  'Паслухай. Я кажу пра 100 000 даляраў за тыдзень працы”.
  
  
  'Містэр Рыма, я б хацеў дапамагчы, але мы не займаемся палітычнымі кампаніямі'.
  
  
  'Вы можаце прадаваць кандыцыянеры, якія не працуюць, і папяровыя ручнікі, якія ўбіраюць вільгаць, як наждачная папера, і цыгарэты, зробленыя з пілавіння, і вы не можаце абраць мэра Маямі-Біч?'
  
  
  Рушыла ўслед паўза. Затым: - Я не казаў, што мы не можам, містэр Рыма. Я сказаў, што мы ня можам. Дарэчы, хто ваш кандыдат?'
  
  
  ' Джэнтльмен па імі Мак Палані, ' сказаў Рыма. Падумаўшы аб худым рыбаку на яго самаробнай плывучай хаце, Рыма сказаў: 'Ветлівы, культурны джэнтльмен. Узнагароджаны ветэран Другой сусветнай вайны, з рэпутацыяй сумленнага чалавека, вялікім палітычным досведам. Мара піяршчыка.'
  
  
  'У вашых вуснах гэта гучыць вельмі павабна, містэр Рыма, дазвольце мне ператэлефанаваць вам. Але не цешце сябе надзеямі. Мы не займаемся палітычнымі кампаніямі”.
  
  
  - З гэтым ты справішся, - упэўнена сказаў Рыма, - асабліва калі сустрэнеш нашага кандыдата. Сустрэцца з ім - значыць пакахаць яго.
  
  
  'І ён палітык?'
  
  
  'Так'.
  
  
  'Гучыць неверагодна'.
  
  
  "Ён неверагодны чалавек", - сказаў Рыма.
  
  
  'Я пачынаю думаць, што ты таксама. Ты амаль зацікавіў мяне'.
  
  
  ' Ператэлефануй мне ў бліжэйшы час, ' сказаў Рыма.
  
  
  Рыма павесіў трубку і расцягнуўся на канапе ў чаканні зваротнага званка. Менш чым у двух мілях ад іх Дораці Уокер павесіла трубку, пакінула сваю раскошную каюту і накіравалася на нос карабля, дзе яе бацька, маршал Дваршанскі, сядзеў на сонейку.
  
  
  Ён быў вельмі зацікаўлены ў яе званку, як яна і меркавала. 'Ён прапанаваў вам сто тысяч даляраў?'
  
  
  'Так. Але я спыніў яго'.
  
  
  Маршал Дваршанскі радасна ляпнуў у ладкі. "Вазьмі гэта", - сказаў ён. 'Гэта чалавек, якога мы чакалі, і зараз ён аддае сябе прама ў нашы рукі. Цудоўна, чмыхнуў ён. ' Пышна. Вазьмі гэта.
  
  
  'Але як я з гэтым спраўлюся?' спытала яго дачка. 'Адзін тыдзень на правядзенне палітычнай кампаніі?'
  
  
  'Мая дарагая, я ведаю, ты верыш у сілу рэкламы і грамадскай думкі. Аднак у дадзеным выпадку мае значэнне толькі маё меркаванне. Кампанія скончана. Нішто не можа перашкодзіць мэру Картрайту перамагчы. Так што рабі для гэтага містэра Рыма ўсё, што захочаш.
  
  
  'Навошта турбавацца, калі ён не ўяўляе пагрозы?'
  
  
  'Таму што ён вораг, а карысна ведаць, што плануе вораг'.
  
  
  Праз некалькі хвілін Дораці Уокер вярнулася ў сваю каюту і патэлефанавала Рыма.
  
  
  'Мы вырашылі-' пачала яна.
  
  
  'Мы'?
  
  
  'Я вырашыў, што Уолкеру, Хэндлману і Дэйзеру самы час заняцца палітыкай. Гэта будзе выдатная кампанія, падчас якой мы зможам прымяніць на практыцы нашы новыя тэорыі камунікацыі. Ідэя максімальнай перадачы паведамленняў максімальнай колькасці людзей у ...'
  
  
  ' З максімальным выдаткам, ' перабіў Рыма. ' Паслухай, мы з табой выдатна ладзім, размаўляючы па-ангельску. Давай працягнем у тым жа духу, добра? Проста рабі тое, што робіце вы, людзі, і не расказвай мне пра гэта.'
  
  
  'Як пажадаеш", - сказала Дораці Уокер, а затым, паколькі яе цікавіў вораг яе бацькі, дадала: "Магчыма, мы маглі б абмеркаваць фінансавыя пытанні сёння ўвечар. За вячэрай?
  
  
  'Добра, ' сказаў Рыма. - Выберы якое-небудзь месца, дзе ў цябе ёсць крэдыт. Мяркуецца, што ты будзеш частаваць нас віном багатых эксцэнтрычных кліентаў, ці не так?
  
  
  'Па правілах', - сказала яна.
  
  
  У Рыма было дастаткова досведу працы з газетнымі фатаграфіямі, каб не чакаць занадта шмат чаго ад Дораці Уокер ужывую. Ён не быў бы шакаваны, калі б яна з'явілася, выглядаючы як Марыя Успенская, якая толькі што сышла з цыганскага фургона.
  
  
  Але ён не быў гатовы да таго, што адбылося ў гатэлі "Рыц", дзе ён чакаў у вялізнай абедзеннай зале, пацягваючы ваду.
  
  
  Першай з'явілася Дораці Уокер, узрушаючая бландынка з загарам, саракагадовая прыгажуня, якая выглядала на дваццаць. І з ёй была дакладная копія дваццацігадовай бландынкі, якая, здавалася, выглядала так, нібы на працягу сарака гадоў дражніла мужчын. На іх былі аднолькавыя кактэйльныя сукенкі колеру марской хвалі.
  
  
  Гукометр мог бы зафіксаваць іх прасоўванне па праходзе ў сталовай, таму што кожны столік па чарзе заміраў, калі яны праходзілі міма, ідучы за гаспадаром, чыя праява ўвагі давала зразумець, што яны сапраўды вельмі важныя людзі.
  
  
  ' Містэр Рыма? ' спытала пажылая жанчына, падышоўшы да яго століка.
  
  
  Рыма ўстаў. - Міс Уокер? - Спытаў я.
  
  
  'Місіс Уокер. А гэта мая дачка, Тэры'.
  
  
  Афіцыянт пасадзіў іх, і Дораці Уокер спытала: 'Ну, і што вы хочаце, каб мы зрабілі за ўсе гэтыя грошы?'
  
  
  'Калі б я сказаў табе, ты б мяне арыштаваў'.
  
  
  'Ніколі не ведаеш напэўна', - засмяялася яна. 'Ніколі не ведаеш напэўна'.
  
  
  Яны елі запечаных фаршаваных малюскаў, якія абсмажваюцца ў распаленым алеі, і пакуль Рыма пагульваў кавалачкам салеры, яны з місіс Уокер дашлі да дамовы аб угодзе. Сто тысяч долараў за тыдзень працы, Рыма аплаціць усе дадатковыя выдаткі, у тым ліку газетную плошчу, эфірны час і вытворчыя выдаткі.
  
  
  'Ці павінен я папрасіць майго адваката скласці кантракт?' - спытала місіс Уокер.
  
  
  ' Я маю справу з поціскамі рукі, ' сказаў Рыма. ' Я табе давяраю.
  
  
  'Я табе таксама давяраю, але, хаця мы ніколі не праводзілі палітычных кампаній, я сёе-тое пра іх ведаю'. - сказала Дораці Уокер. 'Уся аплата павінна быць авансам, таму што, не дай Бог, кандыдат прайграе - яны ніколі не плацяць'.
  
  
  ' Гэта называецца стымулам, каб пераканацца, што твае кандыдаты ніколі не прайграюць, ' сказаў Рыма. Ён пацягнуўся рукой да ўнутранай кішэні пінжака. ' Табе патрэбныя грошы зараз?
  
  
  'Не спяшайся. Заўтра ўсё будзе добра'.
  
  
  Жанчыны елі салату эскароль з запраўкай Ракфор, а Рыма жаваў радыску.
  
  
  'Тэры правядзе кампанію за цябе", - сказала Дораці Уокер. "З-за майго становішча я не магу заявіць аб гэтым публічна. Але ўладанне Тэры азначае, што ў цябе буду я. Яе вочы ўсміхнуліся Рыма. Ён падумаў, ці мела яна на ўвазе нешта большае, чым бізнэс, прамаўляючы гэтую фразу. 'Ты разумееш?'
  
  
  'Вядома", - сказаў Рыма. 'Ты жадаеш мець магчымасць паставіць сабе ў заслугу нашу перамогу, але ты не жадаеш, каб цябе асабіста прылічылі да прайграўшых'.
  
  
  Місіс Уокер засмяялася. 'Цалкам дакладна. Дарэчы, я тут навяла даведкі. Твой містэр Мак Палані ні завошта не зможа перамагчы. Яго лічаць тыповым чокнутым у горадзе тыповых чокнутых.'
  
  
  "На нябёсах і на зямлі адбываецца больш падзей, чым можа прысніцца на Мэдысан-авеню", – сказаў Рыма.
  
  
  Жанчыны замовілі цяляціну "кардон блю", а Рыма - рыс, які місіс Уокер прыкінулася, што не заўважыла, але які Тэры Уокер знайшла ўзбуджальным.
  
  
  'Чаму толькі рыс?' - Спытала яна.
  
  
  ' Дзэн, ' сказаў Рыма.
  
  
  'Вау'.
  
  
  "Мы хочам поўнага мастацкага кантролю", - сказала Дораці Уокер. "Па-іншаму мы працаваць не будзем".
  
  
  ' Гэта значыць, што ты выбіраеш рэкламныя ролікі, рэкламу і лозунгі? - спытаў Рыма.
  
  
  Яна кіўнула.
  
  
  'Ну, вядома", - сказаў Рыма. 'Навошта б мне наймаць цябе, калі б я жадаў усё рабіць сам?'
  
  
  "Вы былі б здзіўлены, даведаўшыся, колькі кліентаў так не думаюць", – сказала Дораці Уокер.
  
  
  Падчас кавы місіс Уокер папрасіла прабачэння і выйшла ў жаночы пакой.
  
  
  Рыма ўважліва назіраў за Тэры Уокер, пакуль яна піла каву, яе выдатныя, загарэлыя маладыя мышцы плаўна рухаліся, калі яна злёгку пагойдвалася ў крэсле.
  
  
  Яна засыпала яго размовамі аб яго мэтах у гарадскім упраўленні, характары Мака Палані і аб нечым, што яна назвала 'ручкай, якую мы павінны выкарыстоўваць у гэтай кампаніі'.
  
  
  ' Твая першая кампанія? - спытаў Рыма.
  
  
  Яна кіўнула.
  
  
  'Мой таксама", - сказаў ён. 'Мы будзем вучыцца разам'.
  
  
  Яна дапіла апошні глыток кавы і спытала Рыма: 'Дарэчы, чаму ты абраў нас?'
  
  
  'Нехта сказаў мне, што ў вас з тваёй маці былі класныя сіські. Я падумаў, што з такім жа поспехам мог бы атрымаць асалоду ад прагляду перадвыбарчага штаба».
  
  
  Тэры Уокер засмяялася, гучна і ва ўсю глотку.
  
  
  "Дзядуля проста пакахае цябе", - сказала яна.
  
  
  Уілард Фарджэр зняў люкс з шасці сумежных пакояў у матэлі "Мая". Ён назваў яго штабам перадвыбарнай кампаніі і ўкамплектаваў яго трыма дзяўчынамі, якія выглядалі так, нібыта ў апошні раз удзельнічалі ў перадвыбарнай кампаніі ў хоры Лас-Вегаса.
  
  
  "Яны сакратаркі", - настойваў Фарджэр, звяртаючыся да Рыма. 'Нехта ж павінен друкаваць, адказваць на званкі і ўсё такое'.
  
  
  'Зразумела", - сказаў Рыма. 'Дзе тэлефоны, якія пішуць машынкі і іншае?'
  
  
  Фарджэр пстрыкнуў пальцамі. 'Я ведаў, што было нешта, што я забыўся'.
  
  
  Рыма паклікаў Фарджэра скручаным пальцам і павёў яго ў адзін з задніх пакояў. Ён замкнуў за імі дзверы. 'Сядай,' прарычэў ён і шпурнуў Фаргера на крэсла. Рыма сеў на ложак тварам да яго.
  
  
  'Я не думаю, што мы разумеем адзін аднаго", - сказаў Рыма. "Я ўдзельнічаю ў гэтай кампаніі, каб перамагчы. Не набліжацца да перамогі. Не рабіць добрай спробы. Але перамагчы. І ты, здаецца, падыходзіш да гэтага з ідэяй "вазьмі грошы і бяжы".'
  
  
  Заява была абвінавачваннем, і Фарджэр адказаў на яго.
  
  
  ' Чаго ты не разумееш, ' асцярожна сказаў ён, намацваючы шлях да раздражнення Рыма, ' так гэта таго, што мы не можам перамагчы.
  
  
  'Чаму няма? Усе працягваюць казаць мне, што мы не можам перамагчы. Хто-небудзь, калі ласка, скажа мне, чаму?'
  
  
  'Таму што ў нас нічога не атрымліваецца. Грошы, кандыдат, падтрымка. У нас нічога няма'.
  
  
  'Якія грошы вам патрэбныя для тыднёвай кампаніі?'
  
  
  "На друк, трукі, выдаткі ў дзень выбараў, гукавыя машыны, трукі нам спатрэбілася б 100 000 даляраў", – сказаў Фарджэр.
  
  
  'Добра', - сказаў Рыма. больш грошай, усё было б па-іншаму.Ці вырашае гэта тваю праблему?'
  
  
  Фарджэр міргнуў. Ён ужо думаў так, як яго навучыла думаць жыццё ў палітыцы: колькі з гэтых нямэтавых грошай на перадвыбарную кампанію ён мог бы ўрваць для сябе. Прайшло некалькі секунд, перш чым ён змог зноў засяродзіцца на галоўнай праблеме.
  
  
  "Нам трэба выкрыццё", - сказаў ён. 'Рэклама, рэкламныя ролікі, брашуры, шыльды для тэлефонных слупоў. Усё гэта'.
  
  
  'У цябе атрымалася", - сказаў Рыма. 'Я наняў лепшае рэкламнае агенцтва ў свеце. Іх дзяўчына будзе тут сёння днём. Што яшчэ?'
  
  
  Фарджэр уздыхнуў. Яго прыроджаная дабрыня супернічала з яго прагнасцю. У рэшце рэшт дабрыня перамагла, і ён вырашыў сказаць праўду, нават калі Рыма збярэ свой кашалёк і адменіць усю кампанію.
  
  
  'Усё роўна, колькі вы марнуеце ці што мы робім, мы не зможам перамагчы. У кампаніі важныя тры рэчы: кандыдат, кандыдат і яшчэ раз кандыдат. А ў нас яго няма”.
  
  
  'Лухта сабачая', - сказаў Рыма. 'У кожнай кампаніі, якую я калі-небудзь бачыў, былі тры важныя рэчы: грошы, грошы і яшчэ раз грошы. І ў нас ёсць грошы, і я даю табе незапоўнены чэк, каб ты мог іх выкарыстоўваць.Проста выкарыстоўвай іх правільна.'
  
  
  'Але прызнанне... рэспектабельнасць?'
  
  
  'Мы атрымліваем гэта так, як заўсёды робяць палітыкі. Купляйце навіны, хлопцы'.
  
  
  'Але ў нас няма ніякай падтрымкі", - запратэставаў Фарджэр. 'А як наконт людзей? Работнікаў? Адабрэння? У нас іх няма. У нас ёсць ты, я і тыя тры блядзюшкі, і калі б я не даў ім па 300 баксаў кожнаму наперад, іх бы таксама там не было, я нават не ўпэўнены, што ў нас ёсць Мак Палані, таму што ён такі няўдачнік, што цалкам можа сам прагаласаваць за каго-небудзь іншага.
  
  
  'Не турбуйся аб гэтым", - сказаў Рыма. 'Мак не галасуе'.
  
  
  Фарджэр застагнаў.
  
  
  'Якія людзі нам патрэбныя?' Рыма спытаў,
  
  
  'Лідэры. Людзі з прафсаюза. Палітыкі'.
  
  
  'Дай мне спіс'.
  
  
  ' Размова з імі не дапаможа. Усе яны з Картрайтам.'
  
  
  'Ты проста дай мне спіс. Я магу быць вельмі пераканаўчым”.
  
  
  Рыма заставаўся ў штаб-кватэры дастаткова доўга, каб пераканацца, што Фарджэр зараз сур'ёзна адсочвае тэлефоны, пішучыя машынкі і капіявальнае абсталяванне.
  
  
  Праз гадзіну, калі прыбыла Тэры Уокер, Фарджэр перадаў Рыма спіс імёнаў, паслаў адну з дзяўчын за Мак Палані і замкнуўся з Тэры, каб абмеркаваць кампанію, якой цяпер заставалася ўсяго шэсць дзён.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЯТНАЦЦАТЫ.
  
  
  Маршал Дваршанскі назіраў, як кубікі лёду плаўна перамяшчаюцца ў яго шклянцы, паўтараючы плыўнае калыханне яго яхты на вадзе з боку ў бок, і слухаў ныццё мэра Ціма Картрайта.
  
  
  'Фарджэр кінуў нас", - толькі што сказаў мэр. 'Гэты няўдзячны вырадак. Пасля ўсяго, што я для яго зрабіў'.
  
  
  'Што менавіта вы для яго зрабілі?' - спытаў маршал, падносячы келіх да вуснаў, і яго магутныя плечы напружыліся, ператварыўшыся ў вузлы цягліц пад шаўковай кашуляй колеру лайма.
  
  
  'Што я зрабіў? Я не звальняў яго тупую азадак. Гадамі я пакідаў яго там, у выбарчым штабе, замест таго, каб выкінуць на вуліцу».
  
  
  'І вы зрабілі гэта, вядома, па дабрыні душэўнай?' Сказаў Дваршанскі.
  
  
  "Па-чартоўску блізка", – сказаў Картрайт. "Хоць ён быў дакладным разгільдзяем. Ідэальны хлопец, якому можна даручаць брудную працу".
  
  
  'Ага', - сказаў Дваршанскі. 'Вы далі яму працу; ён аказаў вам падтрымку. Я б сказаў, роўная ўгода. І зараз ён ануляваў кантракт. Магчыма, ён атрымаў прапанову лепей.'
  
  
  'Так, але менеджэр кампаніі Мака Палані? Што гэта за прапанова?' Ён зрабіў паўзу, затым усміхнуўся пра сябе. 'Ён, верагодна, думае, што Палані збіраецца зрабіць яго гарадскім скарбнікам. Палані прапануе гэтую працу ўсім'. Ён зноў усміхнуўся. 'Мак Палані, балатуецца ў мэры'. Ён гучна засмяяўся, як быццам знайшоў гэтую думку невыносна пацешнай. 'Мак Палані'.
  
  
  'Ты знаходзіш яго пацешным?' Спытаў Дваршанскі.
  
  
  'Маршал, у палітыцы ёсць старое правіла, якое абвяшчае: ты не можаш перамагчы кагосьці нікім. Мак Палані - ніхто'.
  
  
  'У яго вельмі добрае рэкламнае агенцтва', - ціха сказаў маршал.
  
  
  Картрайт яшчэ крыху пасмяяўся. 'Які нью-ёркскі псіх стане ўдзельнічаць у кампаніі Палані?' ён хіхікнуў.
  
  
  'Рэкламнае агенцтва маёй дачкі', - сказаў Дваршанскі. 'І яны вельмі добрыя. Магчыма, лепшае ў свеце'.
  
  
  Картрайт палічыў гэты чыннік дастатковай, каб перастаць смяяцца.
  
  
  "Табе даўно пара прыцішыць сваю весялосць", - сказаў Дваршанскі. "Таму што гэта вельмі сур'ёзная справа".
  
  
  Ён далікатна сербануў гарэлкі і, зірнуўшы ў акно каюты, пачаў гаварыць.
  
  
  'Мы збераглі цябе ад турмы з дапамогай дымавой заслоны. Каб зрабіць гэта, нам давялося пазбавіцца таго дурня з банка, і, наколькі я памятаю, ты тады не смяяўся.
  
  
  'Я папярэджваў вас, што ўрад не будзе сядзець склаўшы рукі і дазваляць гэтаму адбывацца; што іх таемная арганізацыя будзе супраціўляцца. Мы прывязалі Фарджэра да слупа як ахвярнага ягня, і вы тады не смяяліся. Яны напалохалі Фарджэра, як раней напалохалі містэра Масковіца, якога было неабходна не напалохаць.'
  
  
  Дваршанскі сярдзітым глытком асушыў сваю шклянку. 'Цяпер Фарджэр для мяне нічога не значыць, але ён - першая трэска ў нашай абароне. І калі нашы ворагі вырашаць выкарыстоўваць гэтага містэра Палані ў якасці інструмента сваёй адплаты, тады я б шчыра параіў вам перастаць смяяцца над містэрам Палані, таму што, магчыма, пройдзе зусім няшмат часу, перш чым ён будзе танчыць на вашай магіле.'
  
  
  Картрайт выглядаў пакрыўджаным, і Дваршанскі паставіў шклянку, устаў і паляпаў мэра па плячы.
  
  
  'Прыходзьце", - сказаў ён. 'Не адчайвайцеся. Мы ўкараніліся ў іх перадвыбарчую арганізацыю. Мы гарантуем, што містэр Палані не пераможа на выбарах. І ў асноўным мы будзем проста сядзець і чакаць, каб паглядзець, што зробяць нашы ворагі.'
  
  
  Картрайт паглядзеў на Дваршанскі і схаваўся за сваёй маскай палітыка. 'Ты сапраўдны сябар', - сказаў ён. 'Я не магу выказаць словамі, як я ў цябе веру. Так, сэр, сапраўдны сябар.'
  
  
  'Ну, гэта і многае іншае", - сказаў Дваршанскі. 'Я сапраўдны партнёр, у чым вы пераканаецеся пасля перамогі. Вядома, я ведаю, што ты не забудзешся гэтага, гэтак жа як ты не забудзешся, што ў мяне зараз ёсць запісная кніжка Булінгсварта.'
  
  
  Картрайт выглядаў пакрыўджаным. ' Маршал, я не забуду вашай дапамогі. Праўда!
  
  
  'Я ведаю, што ты гэтага не зробіш", - сказаў Дваршанскі. 'Цяпер, у той жа час, я прапаную табе весці актыўную кампанію і пакінуць містэра Палані і гэтага яго прыяцеля Рыма мне. Але не варта іх недаацэньваць. У тым баку знаходзіцца могілкі.'
  
  
  РАЗДЗЕЛ ШЕСЦНАЦЦАТЫ.
  
  
  Чорна-белая касатка плавала вакол вялікага басейна ў форме ныркі, спачатку павольна, затым усё хутчэй і хутчэй па меры таго, як ён набіраў хуткасць, а затым, пасля чатырох колаў басейна, ён выскачыў прама, высока з вады, нават яго хвост шлёпаў толькі па паветры, і сваім усеяным зубамі ротам сціснуў гумовы шарык на рогу, падвешаным высока над паверхняй вады.
  
  
  Ён прасігналіў. Гук на долю секунды павіс у паветры, а затым быў заглушаны аглушальным усплёскам, калі танаж кіта плазам урэзаўся ў ваду.
  
  
  Калі ён саслізнуў назад у глыбіню басейна, дзеці засмяяліся, а абпаленая сонцам натоўп запляскаў. Чыун сеў побач з Рыма ў першым радзе і сказаў: 'Варвары'.
  
  
  ' І што зараз? - спытаў Рыма.
  
  
  'Чаму вы, белыя мужчыны, лічыце нейкім зачараваннем браць жывёлу, тварэнне прыроды, апранаць на яго стужачку і прымушаць яго сігналіць? Гэта міла?'
  
  
  'Каму гэта прычыніла боль?' Сказаў Рыма. 'Кіт, здаецца, нават не пярэчыць'.
  
  
  Чіун павярнуўся да яго, адвярнуўшыся ад басейна, дзе прыгожая бландынка зараз каталася на спіне кіта. 'Ты, як звычайна, няправы. Відовішча прычыняе кіту боль, таму што ён больш не вольны. І гэта прычыняе табе боль, таму што - бессэнсоўна, без уліку наступстваў - ты пазбавіў гэтую жывёлу яго свабоды. Гэта робіць цябе менш чалавекам, бо ты больш не думаеш і не адчуваеш як мужчына.
  
  
  'І паглядзі на гэтых дзяцей. Чаму яны тут вучацца? Як яны таксама могуць аднойчы вырасці і пасадзіць у турму прыродных звяроў? Варвараў'.
  
  
  'У адрозненне ад?'
  
  
  'У адрозненне ад любога, хто не ўмешваецца ў парадак сусвету. У адрозненне ад любога, хто шануе добрыя якасці свабоднага жыцця'.
  
  
  'Дзіўна чуць, як забойца спявае дыфірамбы жыцця'.
  
  
  Чыун выбухнуў усхваляваным мармытаннем па-карэйску, затым сказаў: 'Смерць - гэта частка жыцця. Так было заўжды. Але для гэтага вам, белым мужчынам, прыйшлося адкрыць сёе-тое горш за смерць. Клетку'.
  
  
  'У вас у Сінанджу няма заапаркаў?'
  
  
  ' Так, ' спакойна адказаў Чиун. ' У іх мы трымаем кітайцаў і белых мужчын.
  
  
  — Добра, — сказаў Рыма, — забудзься пра гэта. Я проста падумаў, што табе захочацца паглядзець акварыўм. Ён самы знакаміты ў свеце.
  
  
  'Ці можам мы пасля абеду наведаць Чорную дзірку Калькуты?'
  
  
  'Ці палепшыць гэта твой характар?'
  
  
  'Майстар Сінанджу распаўсюджвае святло, куды б ён ні пайшоў'.
  
  
  'Правільна, Чыун, правільна'. Рыма быў здзіўлены праявай дрэннага настрою Чыўна. З таго часу, як яны прыбылі ў Маямі-Бізун, стары быў у выдатным настроі. Ён гутарыў з багатымі старымі габрэйскімі дамамі аб правінах іх дзяцей. У місіс Голдбэрг, як ён, затаіўшы дыханне, паведаміў Рыма, быў сын, які не наведваў яе тры гады. А сын місіс Хіршберг нават не патэлефанаваў. У місіс Кантровіц было тры сыны, усе лекары, і калі яе котка застудзілася, ніводзін з іх не ўзяўся за гэтую справу, хоць яна настаяла б на тым, каб заплаціць, каб не быць клопатам.
  
  
  Місіс Мілстайн была жанчынай, чый сын быў тэлевізійным сцэнарыстам, і Чыун дзівіўся, што яна так мужна вытрымала ганьбу сына, які пісаў кітайскія камедыі. Яна нават не прызнала ганьбы, сказаў Чыун, але ішла з высока паднятай галавой. Бездакорная жанчына, сказаў ён.
  
  
  Са свайго боку, Чиун, павінна быць, таксама казаў аб сваім сыне, які не жадаў несці багаж і які бянтэжыў яго на кожным кроку. Пра тое, што ён сказаў, Рыма мог здагадвацца толькі па тым факце, што, час ад часу шпацыруючы па калідорах іх кватэры, на яго шыпелі пажылыя дамы, якія ўваходзілі ў свае ўласныя апартаменты. Чыун таксама казаў аб сваім жаданні вярнуцца на радзіму і ўбачыць вёску, дзе ён нарадзіўся. Ён бы, паводле яго слоў, з радасцю пайшоў на пенсію, але не адчуваў, што яго сын усё яшчэ здольны працягваць сваю працу. Твой сын, мой сын, яе сын, іх сын. Чыун і дамы пагаварылі. Калі ў каго-небудзь з іх калі-небудзь і была дачка, пра гэта не згадвалася.
  
  
  Усяго за некалькі дзён Чыун, здавалася, пазнаёміўся з паловай яўрэйскага насельніцтва Маямі-Бізун. Ён таксама здаваўся шчаслівым, і Рыма чакаў, што ён будзе рады магчымасці ўбачыць акварыўм. Ён не чакаў жорсткага абыходжання.
  
  
  Рыма паціснуў плячыма, дастаў з кішэні кашулі лісток жоўтай разлінаванай паперы і зноў прагледзеў яго.
  
  
  'Давай, Чиун", - сказаў ён. 'Наш чалавек працуе ў shark run'.
  
  
  Акул праход уяўляў сабой авал плыткаводдзя даўжынёй у паўмілі. У паўтузіна месцаў вузкі канал пашыраўся, ператвараючыся ў глыбокія затокі і вышчэрбленыя скальныя бухты. Уся траса была абгароджана сталёвым плотам, праз які гледачы маглі перагнуцца і паглядзець на акул, якія праплываюць міма. На дыстанцыі былі сотні акул усіх памераў, форм і тыпаў. З маніякальнай мэтанакіраванасцю смертаносцаў яны ігнаравалі шырокія ўчасткі трасы, яны ігнаравалі глыбокія лужыны. Замест гэтага яны проста бесперапынна плавалі вакол, авал за авалам, міля за міляў, у бесперапынным пошуку чаго-небудзь, што можна забіць.
  
  
  Адзіным перапынкам у іх распарадку быў час кармлення, калі рыба і чырвонае мяса, кінутыя ў ваду, прыводзілі іх у шаленства, з-за чаго вада станавілася белай і бурбалкай, калі яны змагаліся за ежу не сківіцамі і зубамі, а, як баскетбалісты, якія змагаюцца за адскок, сваімі целамі і хітрасцю.
  
  
  Першым імем у спісе Рыма быў Даміяна Меола, кіраўнік прафсаюза дзяржаўных служачых акругі. Меола і дзве тысячы супрацоўнікаў прафсаюза ўжо падтрымалі перавыбранне мэра Картрайта.
  
  
  Чыун і Рыма знайшлі яго ў зацішным, зацененым месцы на завуголлі "акульага прагону", невялікай секцыі, адгароджанай ад публікі зачыненымі варотамі. Меола быў буйным мужчынам, яго магутнае цела нацягвала швы светла-блакітнай працоўнай уніформы. Ён стаяў ля агароджы акулавога праходу, ля яго ног стаялі вялікія вёдры з мёртвай рыбай, ён кідаў іх па адным у ваду і смяяўся, калі вада прама пад ім ператваралася ў пену.
  
  
  Ён размаўляў сам з сабой, пакуль карміў сваіх падапечных. 'Ідзі і вазьмі гэта. Правільна, мілая. Забяры гэта ў яго. Сачы за Мако. Асцярожна. Не дай гэтай маці гэта атрымаць. Асцярожна. Ах, у чым справа? Галодны? Памры з голаду, злосны вырадак!
  
  
  Ён нахіліўся, каб падняць іншую рыбу, і затым спыніўся, убачыўшы ззаду сябе ногі Рыма і Чыўна. Ён хутка павярнуўся, на яго шырокім твары з плоскімі рысамі з'явілася сярдзітае выраз. 'Гэй, вотсаматта, ведзьма, гэтая частка зачынена для публікі. Гван, правальвай'.
  
  
  'Містэр Меола?' Ветліва спытаў Рыма.
  
  
  'Так. Чаго ты хочаш?'
  
  
  'Мы прыйшлі пагаварыць з табой'.
  
  
  'Так?'
  
  
  'Мы прадстаўляем містэра Макапалані'.
  
  
  'Так?'
  
  
  'І мы хочам, каб ты падтрымаў яго'.
  
  
  Меола засмяяўся ім у твар. 'Мак Палані!' - сказаў ён, пырскаючы сліной. 'Ха. Вось гэта смех'.
  
  
  Рыма спакойна пачакаў, пакуль ён перастане смяяцца. Чіун стаяў, схаваўшы рукі ў рукавы сваёй тонкай жоўтай мантыі, яго вочы былі накіраваныя да неба.
  
  
  Нарэшце, калі Меола супакоіўся, Рыма сказаў: 'Мы не жартуем'.
  
  
  'Ну, для людзей, якія не жартуюць, ты, вядома, распавядаеш пацешныя гісторыі. Мак Палані. Давай прыбірацца адсюль». Ён адвярнуўся, падняў мёртвую рыбу за хвост і падняў яе над вадой.
  
  
  Рыма ўстаў па адзін бок ад яго, а Чыун - па іншы.
  
  
  ' Не маглі б вы сказаць мне, чаму вы супраць Палані? - спытаў Рыма.
  
  
  'Таму што мае ўдзельнікі падтрымалі Картрайта'.
  
  
  ' Але вашыя сябры робяць тое, што вы ім кажаце. Чаму не Палані? - спытаў Рыма.
  
  
  'Таму што ён дурнаваты, вось чаму'.
  
  
  ' Дзве тысячы даляраў, ' сказаў Рыма.
  
  
  Меола спыніўся і пакруціў галавой. Ён кінуў рыбу ў ваду, і акулы напалі.
  
  
  ' Пяць тысяч даляраў, ' сказаў Рыма.
  
  
  Меола зноў пакруціў галавой.
  
  
  ' Назаві цану, ' сказаў Рыма.
  
  
  Меола, думаючы аб сваім швагер, які быў біржавым маклерам, распараджаўся ўсімі актывамі пенсійнага фонду работніка і дзяліў свой заробак з Меолай, сказаў: 'Ніякай цаны, ніколі, нічога. А цяпер выбірайся адсюль, бо ты пачынаеш мяне раздражняць.'
  
  
  ' Ты калі-небудзь бачыў, каб чалавека ўкусіла акула? - спытаў Рыма.
  
  
  'Паглядзі на гэта', - сказаў Меола. 'Гэта зводзіць іх з розуму'. Ён узяў рыбу з вядра і нажом, які насіў у ножнах на баку, успароў ёй жывот. Ён кінуў вытрыбушаную тушу ў ваду. Імгненны выбух, калі акулы прыйшлі ў шаленства.
  
  
  'Напэўна, з-за паху або чагосьці яшчэ', - сказаў Меола. 'Але вытрыбушы рыбу, і яна ашалее'.
  
  
  'Як ты думаеш, як доўга чалавек можа тамака пратрымацца?' Меола кінуў яшчэ адну рыбіну.
  
  
  ' Чалавека з вытрыбушанай рыбай у кішэнях і абшэўках? - спытаў Рыма.
  
  
  'Гэй. Ты мне пагражаеш? Бо калі гэта так, я выкліку паліцыю. Бо ты мне не падабаешся. Ты і твой сябрук дзіка».
  
  
  Ён адкрыў рот, каб сказаць нешта яшчэ, але не змог вымавіць ні слова, таму што Чиун глыбока засунуў яму ў рот рыбу. Меола падавіўся і паспрабаваў плюнуць, але Чиун ўторкнуў рыбу глыбей. Меола працягнуў руку, каб выцягнуць яе, і Рыма ўшчыкнуў яго за абодва запясці. Меола выявіў, што не можа падняць рукі.
  
  
  ' Прыйшоў час праверыць тваю тэорыю, Меола, ' сказаў Рыма. Ён выцягнуў нож з похваў Меолы і пачаў разрэзаць глоткі рыбе з вядра. Адну ён сунуў у правую кішэню штаноў Меолы, а другую - у левую. Трэцюю ён засунуў пад кашулю Меолы, а яшчэ дзве - у абшэўкі Меолы.
  
  
  Меола застагнаў скрозь рыбін кляп. Ён матаў галавой з боку ў бок, яго вочы пашырэлі ад страху. Затым ён паспрабаваў уцячы, але двое мужчын спынілі яго. Нейкім чынам яны спынілі яго ўсяго адным пальцам кожны.
  
  
  І тут Меола выявіў, што яго паднімаюць за каўнер кашулі і працягваюць над глыбокім басейнам. Ён паглядзеў уніз і паміж сваімі падвешанымі нагамі ўбачыў гладкія карычневыя і шэрыя целы акул, бясшумна слізгальных узад і наперад па вадзе ў пошуках.
  
  
  Ён чуў, як казаў белы чалавек. 'Мак Палані - узнагароджаны ветэран. У яго вялікі палітычны досвед. Ён непадкупны. Ён якраз той чалавек, які патрэбен нашаму гораду, каб правесці яго праз гэтыя небяспечныя часы. Ты згодны?'
  
  
  Меола не змог кіўнуць.
  
  
  Ён адчуў, як яго цела правалілася, а затым вада праслізнула ў яго чаравікі, перш чым яго зноў тузанулі ўверх, на фут над вадой.
  
  
  'Усё, чаго жадаюць нашы мясцовыя ўрадавыя службоўцы, - гэта годны ўрад, шанец сапраўды выконваць дзённую працу за сумленную дзённую плату. Хіба гэта не так?
  
  
  Меола кіўнуў і ва ўзнагароду адчуў, як яго падняло на некалькі цаляў вышэй.
  
  
  'Пасля паўторнага разгляду, як прэзідэнт прафсаюза работнікаў, вы адчуваеце, што абранне Мака Палані стане вялікім крокам наперад для жыхароў Маямі-Біч. Я правільна вас цытую?'
  
  
  Меола адчайна заківаў. Як доўга гэты хлопец мог пратрымаць яго над вадой, перш чым яго рука стоміцца і Меола ўпадзе?
  
  
  Меола кіўнуў. Зноў і зноў.
  
  
  Ён адчуў, як яго без намаганняў паднялі, перакінулі праз парэнчы і апусцілі назад на зямлю.
  
  
  Белы чалавек выцягнуў рыбу ў яго з рота.
  
  
  "Я рады, што ты паглядзеў на гэта па-нашаму", - сказаў ён. 'Мак Палані будзе рады бачыць цябе на борце'.
  
  
  Рыма палез у кішэню і дастаў чарку папер, падрыхтаваных Фарджэрам. Ён пагартаў іх, знайшоў патрэбную і паклаў астатнія на месца.
  
  
  Рыма прагледзеў яго, затым кіўнуў сам сабе: 'Падпішы тут', - сказаў ён. 'Гэта адабрэнне. Хочаш прачытаць?'
  
  
  Меола пакруціў галавой. Да яго вярнуўся голас, але горла ўсё яшчэ балела. 'Не, не', - сказаў ён. "Усё, што ты захочаш'.
  
  
  'Добра', - сказаў Рыма. Ён узяў ручку Меолы, пстрыкнуў ёю і працягнуў яму. 'Падпішы'.
  
  
  Меола паспрабаваў дацягнуцца да ручкі, але яго рукі не рухаліся. 'Мае рукі', - сказаў ён.
  
  
  'О', - сказаў Рыма. Ён працягнуў наперад правую руку і сціснуў запясці Меолы, спачатку правае, затым левае. Меола неадкладна адчуў, як кантроль і сіла вяртаюцца ў яго рукі.
  
  
  ' Цяпер падпішы, ' сказаў Рыма, працягваючы паперу і аловак.
  
  
  Меола падпісаў і вярнуў іх. Рыма праверыў подпіс, склаў паперу і паклаў яе ў кішэню. Ён паклаў ручку назад у нагрудную кішэню сіняй працоўнай кашулі Меолы.
  
  
  Рыма сустрэўся з ім позіркам. - Добра, - сказаў ён, - цяпер я ведаю, пра што ты думаеш. Ты думаеш, што, як толькі мы пойдзем, ты выклічаш паліцыю. Інакш ты адмовішся ад падтрымкі і назавеш гэта містыфікацыяй. Гэта тое, аб чым ты думаеш. Але гэта не тое, што ты збіраешся рабіць. Таму што, калі ты гэта зробіш, мы вернемся і скормім цябе тваім таварышам па гульнях. Разлічвай на гэта. Гэта чыстае золата. Чыун.'
  
  
  Рыма кіўнуў Чыуну, і стары нахіліўся наперад і ўзяў адну рыбіну з вядра. На вачах у Меолы хупавы азіят падкінуў рыбу даўжынёй у фут у паветра. Калі рыба апускалася, яго рукі мільгалі ў паветры, зіхацячы на сонца, як залатыя ляза нажоў. Калі рыба ўпала на зямлю, рукі Чыўна разрэзалі яе на тры часткі.
  
  
  Меола паглядзеў на рыбу, затым на старога, які зноў схаваў рукі ў рукавы сваёй мантыі.
  
  
  'Мы падзялім цябе, як тую рыбу", - сказаў Рыма. 'Кусак за кавалкам, а потым скормім гэтыя кавалкі акулам'.
  
  
  Ён паклаў руку на плячо Меолы, і ўпершыню Меола заўважыў, якія тоўстыя ў гэтага чалавека запясці. ' Ты баішся? - спытаў Рыма.
  
  
  Меола кіўнуў.
  
  
  ' Добра, ' сказаў Рыма. ' Лепш бы ты перапалохаўся да смерці.
  
  
  Ён прыбраў руку з пляча Меолы, дастаў з кішэні кашулі лісток жоўтай паперы і зірнуў на яго. "Давай, Чиун, – сказаў ён, – нам трэба нанесці яшчэ некалькі візітаў".
  
  
  Яны павярнуліся, каб пайсці, але Рыма спыніўся і зноў павярнуўся да Меоле. 'Я рады, што ты ўспрыняў гэта па-нашаму. Будзь спакойны. Ты робіш лепшае для горада. Перайдзі нам дарогу, і ад цябе нічога не застанецца, каб усадзіць у цябе кручок.
  
  
  Рыма павярнуўся, абняў Чыўна за плечы і пайшоў прэч. Меола пачула, як ён сказаў: 'Бачыш, Чыун. Разумныя розумы заўсёды могуць прыйсці да палітычнага кампрамісу”.
  
  
  Меола паглядзеў на іх, затым уніз на рыбу, якую якія ляцяць рукі азіята разрэзалі на кавалкі.
  
  
  Чаму не Мака Палані? падумаў ён. У рэшце рэшт, ён быў узнагароджаным ветэранам з вялікім палітычным досведам; ён быў непадкуплены; і ў яго было нешта накшталт добраахвотнікаў кампаніі.
  
  
  РАЗДЗЕЛ СЯМНАЦЦАТЫ.
  
  
  Lt. Чэстэр Грабнік, кіраўнік Асацыяцыі афіцэраў у форме, быў сумленным паліцыянтам.
  
  
  За семнаццаць гадоў працы паліцыянтам ён не браў грошай у гульцоў, ён не абараняў наркагандляроў, ён не аддаваўся нахабнай жорсткасці.
  
  
  Адбылася ўсяго толькі адна малюсенькая памылка.
  
  
  'Калі ты быў патрульным-навічкам, ты краў справаздачы з дэтэктыўнага бюро і перадаваў іх адвакату абароны'.
  
  
  Мужчыну, які прынёс яму гэтую навіну, было за трыццаць, і ў яго быў жорсткі твар. Цяпер ён паспрабаваў надаць асобе мяккасць, калі сказаў: 'Было б ганьбай разбурыць добрую кар'еру з-за такога роду юнацкай неасцярожнасці'.
  
  
  Грабнік маўчаў, разважаючы.
  
  
  Нарэшце, ён сказаў: 'Вы ўзялі не таго хлопца'.
  
  
  'Не, я гэтага не рабіў', - сказаў яго наведвальнік. 'У мяне ёсць пісьмовае паказанне ад адваката'.
  
  
  Чэстэр Грабнік, які быў лепшым сябрам адваката і гуляў з ім у боўлінг кожную сераду ўвечары, сказаў: 'Ты праўда? Як ты мог займець такую рэч?'
  
  
  'Гэта было лёгка", - сказаў мужчына. 'Я зламаў яму руку'.
  
  
  Без доўгіх абмеркаванняў лейтэнант Чэстэр Грабнік вырашыў, што абранне Мака Палані было б лепшым, што магло калі-небудзь здарыцца з Маямі-Біч і яго вернымі, самаадданымі людзьмі ў сінім.
  
  
  'Тваё сяброўства захаваецца?' спытаў яго наведвальнік.
  
  
  "Яны пагодзяцца", - сказаў Грабнік, упэўнены ў сабе. Яго поспех быў пабудаваны на рэпутацыі "Сумленнага Пару". Да таго часу, пакуль не адбывалася нічога, што магло б пашкодзіць гэтай рэпутацыі, ён мог прымусіць афіцэраў у форме падтрымаць любога, каго ён хацеў.
  
  
  'Добра", - сказаў яго наведвальнік. 'Абавязкова зрабі гэта'.
  
  
  У машыне ля дома Грабніка Рыма слізгануў за руль і сказаў Чыўну: 'Усё ў парадку. Мы злавілі яго. Гэта два. Добры дзень працы'.
  
  
  'Я не разумею", - сказаў Чыун. "Ці будуць людзі галасаваць за твайго кандыдата, таму што так загадвае гэты паліцыянт?'
  
  
  'Такая тэорыя", - сказаў Рыма. 'Прымусь лідэраў і сялян падпарадкавацца'.
  
  
  'Але ніколі нельга расказваць пра сялян', - сказаў Чыун. 'Вось чаму яны сяляне. Я памятаю аднойчы...'
  
  
  Рыма ўздыхнуў. Яшчэ адзін урок гісторыі.
  
  
  Раздзел восемнаццаты
  
  
  "Вось твае першыя два", - сказаў Рыма, кідаючы ўлёткі з ухвалой на стол Фарджэра ў штаб-кватэры кампаніі.
  
  
  Фарджэр узяў паперы, хутка прачытаў іх, двойчы праверыў подпісы, затым паглядзеў на Рыма з новай павагай.
  
  
  'Як ты гэта зрабіў?' - спытаў ён.
  
  
  'Мы разважалі разам. Тэры ўсё яшчэ тут?'
  
  
  "Унутры", - сказаў Фарджэр, ткнуўшы вялікім пальцам праз плячо. "Заняты, як бабёр".
  
  
  Тэры Уокер сядзела за вялікім металічным сталом, стальніца якога была завалена блакнотамі, алоўкамі, паперай, накідамі. На ёй былі вялікія акуляры ў савінай цёмнай аправе, ссунутыя на верхавіну, і яна ўсміхнулася Рыма, калі ён увайшоў у дзверы.
  
  
  'Я сустрэла кандыдата", - сказала яна. 'Ты ведаеш, што мы пераможам?'
  
  
  'Уся гэтая ўпэўненасць пасля адной сустрэчы з кандыдатам? Што ён сказаў?'
  
  
  'Ён сказаў, што ў мяне прыгожыя вушы'.
  
  
  'Вушы?'
  
  
  'Вушы. І ён сказаў, што калі б я збегла з ім на яго плывучай хаце, ён сышоў бы з грамадскага жыцця і правёў астатак сваіх дзён, паліваючы мае ногі сомам.'
  
  
  'Гэта сапраўды кранальна", - сказаў Рыма. 'І гэта даказвае, што мы пераможам на выбарах?'
  
  
  'Хіба ты не бачыш, Рыма, я паверыў яму. Гэта тое, што мы маем з нашым кандыдатам. Праўдападабенства. І ён... ну, мілым - адзінае прыдатнае слова для гэтага. Так што ўся наша рэклама будзе прысвечана гэтаму - добраму, міламу хлопцу, якому ты можаш верыць. Даследаванні паказваюць, што ў палітыцы выбаршчык, узяты як група ў цэлым, а не падзелены на яе другарадныя этнічныя ці сацыяльна-эканамічныя кампаненты, ну, што сярэдні выбаршчык жадае ...'
  
  
  'Вядома", - сказаў Рыма. 'Калі мы пачнем нашы рэкламныя ролікі, нашу рэкламу?'
  
  
  'Ну, у нас няма часу ні на тое, ні на іншае рабіць нешта па-сапраўднаму моднае. Але маці звальняе двух супрацоўнікаў. Мы збіраемся зняць толькі адзін рэкламны ролік на ўсю кампанію. Гэта пачынаецца заўтра. Абсалютнае насычэнне. Рэклама ў газетах з'явіцца на наступны дзень. Дарэчы, колькі нам давядзецца выдаткаваць?'
  
  
  Рыма сказаў: 'Я вышлю пару сотняў тысяч. Калі гэта будзе зроблена, папрасі яшчэ'.
  
  
  Яна паглядзела на яго насмешліва, але ўхваляльна. "Калі ты сыходзіш, ты сыходзіш", - сказала яна.
  
  
  ' Усё, што заўгодна, дзеля сумленнага ўрада, ' сказаў Рыма.
  
  
  'Гэта твае грошы?' - спытала яна - крыху занадта нядбайна, адзначыў Рыма.
  
  
  'Вядома", - сказаў Рыма. "Хто б даў мне грошай, каб я выдаткаваў іх на Мака Палані? Толькі такі дурнаваты, як сам Мак, і такія дурнаватыя людзі небагатыя, а калі і багатыя, то ўсе іх грошы накіраваныя ў лякарні для валачашчых котак.'
  
  
  "Тут ёсць лагічная непаслядоўнасць, але я не магу яе зразумець", - сказала яна.
  
  
  'Не спрабуй. Калі б я быў лагічны, як ты думаеш, я б фінансаваў кампанію Мака? Дарэчы, дзе наступны мэр?
  
  
  'О, ён вярнуўся да сваёй лодкі. Ён рамантуе некалькі вуд для штогадовага спаборніцтва па лоўлі сома на наступным тыдні'.
  
  
  'На наступным тыдні? Гэта ж не ў дзень выбараў, ці не так?
  
  
  'Я так не думаю. Чаму?'
  
  
  "Калі гэта так, Мак можа нават не атрымаць свой уласны голас", - сказаў Рыма.
  
  
  Яна ўсміхнулася, злёгку заступніцка, як быццам магла прачытаць глыбіні душы Мака Палані, якія выслізгвалі ад такога грубага звера, як Рыма, і вярнулася да працы. Рыма паназіраў за ёй некаторы час, яму стала сумна, і ён пайшоў.
  
  
  Фарджэр усё яшчэ сядзеў за стойкай рэгістрацыі, але ў яго было няшчаснае выраз твару. Рыма не ведаў, ці было гэта з-за таго, што трое так званых сакратароў пайшлі на ўвесь дзень, ці з-за таго, што на кампанію абрынулася трагедыя. Таму ён спытаў.
  
  
  "У нас праблемы", – сказаў Фарджэр. "Газета не будзе выкарыстоўваць гэтыя адабрэння".
  
  
  'Чаму б і не?'
  
  
  Фарджэр склаў пальцы разам, паказваючы грошы. 'Па той жа прычыне, па якой газета выкарыстоўвала толькі адзін радок аб тым, што я стаў мэнэджэрам кампаніі Палані. Я ... які на першых палосах навін па ўсёй краіне. Гэта палітычны рэпарцёр. Том Бернс. Ён у кватэры Картрайта. Яго жонка - памежны нарад, які не з'явіўся на скрыжаванне, а ён - афіцэр-прагульшчык, які не з'явіўся.'
  
  
  'Не з'явіўся?'
  
  
  'Так. Ён атрымлівае заробак, але не з'яўляецца на працы. У любым выпадку, маленькі вырадак сказаў мне, што адабрэнне не было навіной. Ён забывае, што на мінулым тыдні, калі тыя ж людзі падтрымалі Картрайта, яны патрапілі на першую паласу навін”. Ён стукнуў алоўкам па стале. 'Калі мы не зможам заручыцца падтрымкай, як мы збіраемся стварыць які-небудзь рух?'
  
  
  ' Мы іх пусцім, ' сказаў Рыма.
  
  
  Ён знайшоў Тома Бернса ў кактэйль-бары за вуглом ад рэдакцыі Miami Beach Dispatch, найбуйнейшай і найбольш уплывовай газеты горада.
  
  
  Бернс быў маленькім мужчынам з сіваватым валасамі, якія ён падфарбоўваў, каб яны заставаліся чорнымі. Акуляры ў тоўстай рагавой аправе хавалі яго расплывістыя вочы. На ім былі штаны з абшэўкамі і куртка з пацёртымі рукавамі. Хоць бар быў перапоўнены, ён сядзеў адзін, а Рыма ведаў дастаткова аб рэпарцёрах, каб разумець, што калі б Бернс быў хоць бы ніштаватым, вакол яго сабраўся б натоўп шукальнікаў вядомасці, асабліва ў разгар выбарчай кампаніі.
  
  
  Вось і ўсё для асобы Бернса.
  
  
  Ён піў Harvey's Bristol Cream са лёдам. Ён таксама не мог піць.
  
  
  Рыма слізгануў на крэсла злева ад яго і ветліва спытаў: 'Містэр Бернс?'
  
  
  "Так", - сказаў Бернс холадна, адхілена.
  
  
  'Мяне клічуць Гаральд Сміт. Я са спецыяльнага Сенацкага камітэта, які расследуе прымус да свабоднай прэсы. У вас ёсць хвілінка?'
  
  
  'Мяркую, так', - лаканічна адказаў Бернс, спрабуючы схаваць сваё задавальненне ад таго, што ў яго спыталі яго меркаванне аб замаху на збор навін, праве рэпарцёра хаваць свае крыніцы, неабходнасці абароны Першай папраўкі. Але як ён мог сказаць усё гэта за хвіліну ?
  
  
  Аказалася, што ў яго было больш хвіліны, а ён наогул нічога не казаў. Ён толькі слухаў. Ён слухаў, як мужчына тлумачыў, што Сенат цікавяць выпадкі, калі палітыкі спрабавалі "купіць" прадстаўнікоў прэсы, каб забяспечыць спрыяльнае асвятленне падзеяў у навінах. 'Ці ведаеце вы, містэр Бернс, што ёсць газетчыкі, якія не толькі самі, але і іх сваякі знаходзяцца на дзяржаўнай службе, атрымліваючы заробак, не выконваючы сваю працу?' Гэты Гаральд Сміт, здавалася, прыйшоў у жах ад такой думкі. Бернс даведаўся, што містэр Гаральд Сміт высочваў якраз такога рэпарцёра ў раёне Маямі-Бізун, і містэр Гаральд Сміт збіраўся выклікаць таго рэпарцёра позвай для дачы паказанняў на публічных слуханнях у Сенаце ў Вашынгтоне, акруга Калумбія, і, магчыма, нават прад'явіць яму абвінавачанне. Не, містэр Бернс, знайсці яго было б няцяжка, таму што ўсё, што трэба было зрабіць містэру Гаральду Сміту, гэта пачытаць мясцовую прэсу і высветліць, які рэпарцёр нядобрасумленна асвятляе апанентаў дзейнага прэзідэнта. Гэта быў бы правільны рэпарцёр.
  
  
  О, містэру Бернс давялося пайсці? О, яму прыйшлося напісаць некалькі гісторый аб новых фундатарах містэра Мака Палані? О, расказаць усё як ёсць, заўсёды было яго дэвізам?
  
  
  Што ж, гэта сапраўды цудоўна, містэр Бернс. Больш за рэпарцёраў павінна быць такімі, як вы. Такое было пачуццё містэра Гаральда Сміта. Ён з нецярпеннем чакаў магчымасці прачытаць выдатны рэпартаж містэра Бернса пра містэра Мака Палані да канца кампаніі.
  
  
  Бернс сышоў, не пакінуўшы чаявых бармэну. Рыма кінуў на стойку пяцідоларавую купюру. Гэта было самае таннае, што ён абышоўся за ўвесь час сваёй кампаніі.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДЗЕВЯТНАЦЦАТЫ
  
  
  Газета на наступную раніцу азагаловіла "дэзерцірства з лагера Картрайта да МакуПалані". Пад загалоўкам Бернса ў артыкуле гаварылася, што тое, што, здавалася, было проста цырымоніяй каранацыі дзеючага мэра, зараз можа перарасці ў скокі.
  
  
  У іншым артыкуле цытаваўся Гартрайт у чарговым нападзе на федэральны ўрад за спробу ўмяшацца ў муніцыпальныя выбары. Картрайт сказаў, што 'велізарныя сумы' грошай былі адпраўленыя з Вашынгтона для выкарыстання яго супернікамі ў спробе перамагчы яго, таму што ён не хацеў быць падхалімам Вашынгтона. З самага пачатку, сказаў Картрайт, з сумна вядомымі дакументамі Лігі было відавочна, што Вашынгтон спрабаваў дыктаваць Маямі-Біч свой выбар мэра.
  
  
  Іншая гісторыя на першай старонцы была датаваная Вашынгтонам. У ім цытаваліся словы прэс-сакратара прэзідэнта аб тым, што вядзецца поўнае расследаванне дакументаў Лігі і што справаздача павінна быць на стале прэзідэнта, калі яна вернецца са сваёй сустрэчы на вышэйшым узроўні на наступным тыдні. Гэтая гісторыя падбадзёрыла Рыма; гэта азначала, што ў яго было яшчэ некалькі дзён, каб выбавіць К'юры.
  
  
  Рыма адклаў газету і ўсміхнуўся Чыўну: "Мы збіраемся выйграць гэтую справу".
  
  
  Чыун сядзеў у сваім сінім адзенні для медытацыі і павольна і запытальна паглядзеў на Рыма.
  
  
  'Гэта твая думка?' ён спытаў.
  
  
  'Так і ёсць'.
  
  
  'Тады ды дапамогуць нам нябёсы, таму што дурні захапілі звар'яцелую хату'.
  
  
  'Такім чынам, што цябе грызе?'
  
  
  'Што ты ведаеш пра палітыку, сыне мой, што ты можаш сказаць "зараз мы зробім гэта" ці "зараз мы зробім тое"? Чаму ты не разумееш простай мудрасці пошуку новага імператара? Гэта як калі б ты быў адным з тых кітайскіх святароў у той жахлівай тэлевізійнай казцы, які прысвяціў сябе сацыяльнай працы.'
  
  
  'Ты вельмі добра ведаеш, Чиун, я ўдзельнічаю ў гэтым, каб паспрабаваць выратаваць Сміта і арганізацыю, якая аплачвае перавозку для цябе і мяне'.
  
  
  'Я назіраў за табой зараз. У цябе ёсць гэты містэр Фарджэр, самы недасканалы чалавек, якога толькі можна знайсці. У цябе ёсць гэтая міс Уокер, якая практыкуе за твой кошт. Такім чынам, я кажу табе, калі ты павінен гэта зрабіць, чаму б табе не паклікаць эксперта?
  
  
  ' Таму што, Чиун, у гэтай краіне ніхто нічога не кеміць у палітыцы. Эксперты менш за ўсё. Вось чаму амерыканская мара ўсё яшчэ існуе. Таму што ўся сістэма настолькі дурнаватая, што ў кожнага дурнаватага ёсць шанец перамагчы. Нават у Мака Палані. Нават калі я кірую справамі замест яго.'
  
  
  Чыун адвярнуўся. ' Пакліч доктара Сміта, ' сказаў ён.
  
  
  'Як бы ты хацеў, каб я яго назваў?'
  
  
  «Не бойся, сыне мой, што ты калі-небудзь захлынешся ў сваёй фанабэрыі. Бо, несумненна, перш чым настане гэты дзень, ты захлынешся ў сваім невуцтве».
  
  
  'Ты застанешся са мной, Чиун', - сказаў Рыма. 'Як бы табе спадабалася быць гарадскім скарбнікам?'
  
  
  Але заўвагі Чыўна раздражнялі. Рыма заняўся палітыкай, каб прымусіць людзей Картрайта прыйсці за ім, паколькі ён не мог напасці на Картрайта ў лоб. І ўсё ж нічога не адбылося. Ніхто не рухаўся, і гэта прымусіла яго задумацца, супраць яго волі, ці ўдзельнічае ён наогул у гульні з мячом. Ён падумаў, што не вытрымае яшчэ шматлікіх падач, перш чым пачаць размахвацца.
  
  
  Гучным імем у спісе Рыма на гэты дзень быў Нік Баззані, які быў лідэрам паўночнага аддзялення Маямі-Біч. Рыма і Чыун знайшлі яго ў парафіяльным клубе, які ўтульна ўладкаваўся на бакавой вулачцы пад вялікай чырвона-белай шыльдай, якая абвяшчала: 'Картрайта ў мэры. Грамадзянская асацыяцыя Паўночнай акругі, Нік Баззані, сцяганосец.'
  
  
  ' Што такое сцяганосец? Рыма спытаў Чыўна.
  
  
  ' Ён нясе сцяг на штогадовым парадзе абадранцаў, ' сказаў Чыун, з агідай аглядаючы галоўную залу клуба, дзе мужчыны ў футболках сядзелі на драўляных крэслах, пілі піва і размаўлялі.
  
  
  'Што я магу для цябе зрабіць?' - спытаў Рыма адзін з мужчын, з цікаўнасцю гледзячы на Чыўна.
  
  
  'Нік Баззані. Я хачу яго бачыць'.
  
  
  'Ён зараз заняты. Запішыцеся на прыём", - сказаў мужчына, ткнуўшы вялікім пальцам у бок дзвярэй, якія, відавочна, вяла ў задні пакой.
  
  
  ' Ён нас убачыць, ' сказаў Рыма, праціскаючыся міма мужчыны і ведучы Чиуна праз дзверы ў задні пакой.
  
  
  Пакой уяўляў сабой невялікі офіс з пісьмовым сталом, дадатковымі крэсламі і маленькім столікам, на якім стаяў партатыўны каляровы тэлевізар.
  
  
  У пакоі было трое мужчын. Баззані, відаць, быў тым, хто сядзеў за сталом. Ён быў тоўстым і рудавалосым; у яго быў той тупаваты позірк, якім у поўнай меры здольныя валодаць толькі рудавалосыя італьянцы. Рыма назваў свой узрост каля трыццаці. Двое іншых мужчын у пакоі былі маладзейшыя, цёмнавалосыя, на якіх зрабіла вялікае ўражанне блізкасць з Баззані, які, верагодна, быў самым выдатным, велічным чалавекам, якога яны калі-небудзь спадзяваліся сустрэць.
  
  
  'Гэй, гэта прыватны кабінет', - сказаў адзін з мужчын.
  
  
  'Гэта добра", - сказаў Рыма. 'Мая справа асабістая'. Ён павярнуўся да чалавека за сталом. 'Баззані?'
  
  
  'Ш-ш-ш', - сказаў мужчына. 'Зараз пачнецца'.
  
  
  Ён утаропіўся ў тэлевізар. Рыма і Чыун павярнуліся, каб паглядзець. Вядучы гульнявога шоу сказаў: "Мы вернемся літаральна праз хвіліну".
  
  
  'А зараз усё ціха", - сказаў Баззані.
  
  
  Паказвалі рэкламу мыла.
  
  
  'Гэта наступны", - сказаў Баззані.
  
  
  Рэклама мыла спынілася, на імгненне наступіла пустата, а затым на экране з'явіўся вялікі сланечнік з дзіркай у цэнтры. На некалькі секунд экран запоўніўся яркім колерам, а затым у адтуліну ў цэнтры прасунулася галава Макапалані.
  
  
  Рыма паморшчыўся.
  
  
  Палані, здавалася, застыў на імгненне, затым адкрыў рот і пачаў спяваць пад акампанемент банджа:
  
  
  'Сонечнае святло прыемней.
  
  
  Кветкі саладзей.
  
  
  Нам патрэбны чалавек, каб навесці парадак у горадзе.'
  
  
  Гэта працягвалася і працягвалася і скончылася:
  
  
  'Галасуй за Палані.
  
  
  Рана і часта.'
  
  
  Баззані захіхікаў, калі сланечнік упершыню з'явіўся на экране. Ён гучна засмяяўся, калі ўбачыў твар Палані. У канцы джынгла ён ужо роў. Слёзы цяклі па яго шчоках. Ён з усіх сіл спрабаваў адсапціся.
  
  
  Песня скончылася, і над сланечнікам і тварам Палані з'явілася надрукаваная легенда:
  
  
  'Сонечнае святло прыемней.
  
  
  Галасуй за Палані.'
  
  
  Затым рэклама знікла, і зноў уключылася гульнявое шоу. Баззані ўсё яшчэ быў у канвульсіях. Скрозь слёзы і сутаргавыя ўздыхі яму ўдалося праспяваць:
  
  
  'Галасуйце за Палані,
  
  
  Ён хуліган.'
  
  
  Затым зноў выліваецца смехам, патрабуючы ад усіх у пакоі: 'Вы гэта бачылі? Вы гэта бачылі?'
  
  
  Рыма і Чыун моўчкі стаялі пасярод залы, чакаючы.
  
  
  Прайшло цэлых шэсцьдзесят секунд, перш чым Баззані змог адсапціся і крыху аднавіць самавалоданне. Нарэшце ён падняў вочы на Рыма і Чыўна і выцер слёзы весялосці, якія блішчалі на яго тоўстым мясістым твары.
  
  
  'Магу я вам дапамагчы?' - спытаў ён.
  
  
  ' Так, ' сказаў Рыма. ' Мы з штаб-кватэры містэра Палані і прыйшлі папрасіць вашай падтрымкі.
  
  
  Баззані ўсміхнуўся, нібы партнёр па жарце.
  
  
  Рыма нічога не сказаў. Баззані паглядзеў на яго, чакаючы, што ён скажа яшчэ. Але калі Рыма нічога не сказаў, ён, нарэшце, здзіўлена спытаў: 'Чыя штаб-кватэра?'
  
  
  ' Мак Палані, ' сказаў Рыма. ' Наступны мэр Маямі-Біч.
  
  
  Гэтая заява паслужыла падставай для яшчэ трыццаці секунд усеагульнай весялосці, на гэты раз падзеленага двума кампаньёнамі Баззані.
  
  
  'Чаму яны смяюцца?' Чыун спытаў Рыма. 'Містэр Палані правоў. Сонечнае святло прыемней'.
  
  
  'Я ведаю, ' сказаў Рыма, ' Але ў некаторых людзей няма ніякага пачуцця ісціны і прыгажосці'.
  
  
  Базані не выяўляў ніякіх прыкмет таго, што калі-небудзь здасца. Кожны раз, калі ён спыняў смяяцца, каб перавесці дыханне, ён шыпеў 'Мак Палані', пасля чаго ён і двое яго дзіданосцаў зноў адпраўляліся ў шлях.
  
  
  Магчыма, калі б Рыма прыцягнуў ягоную ўвагу. Ён ступіў наперад да стала, на якім не было нічога, акрамя газеты, расчыненай на выніках скачак, тэлефона і металічнага бюста Роберта Э. Лі.
  
  
  Рыма падняў статуэтку левай рукой, а правую паклаў ёй на верхавіну. Ён вывернуў рукі і адарваў бронзавую галаву. Баззані перастаў смяяцца і назіраў. Рыма адкінуў астатнюю частку бюста і прыклаў абедзве рукі да верхняй часткі чэрапа правай рукой. Ён круціўся і выварочваўся, рухаючы рукамі ўзад і ўперад у незнаёмых напрамках, яго пальцы рухаліся паасобку, як быццам націскалі на розныя клавішы. Затым ён расціснуў руку і дазволіў бронзавага пылу і шматкам, у якія ён ператварыў статуэтку, пратачыцца паміж яго пальцамі на стол Баззані.
  
  
  Баззані перастаў смяяцца. У яго адвісла сківіца. Здавалася, ён не мог адарваць вачэй ад кучы бронзавага металічнага пылу на прамакашку свайго стала.
  
  
  'А зараз, калі смехападзенне скончылася, ' сказаў Рыма, - мы збіраемся пагаварыць аб тым, як вы падтрымліваеце Мака Палані'.
  
  
  Гэтыя словы прыцягнулі ўвагу Баззані. 'Альфрэд', - сказаў ён. 'Рока. Прыбяры адсюль гэтых двух псіхаў».
  
  
  ' Чіун, ' ціха сказаў Рыма, па-ранейшаму павярнуўшыся спіной да двух іншых мужчын.
  
  
  Яны рушылі да Рыма. Ззаду сябе ён пачуў два рэзкія трэскі, як быццам ламаліся дошкі, а затым два глухія ўдары, калі целы ўпалі на падлогу.
  
  
  ' Цяпер, калі нам ніхто не перашкодзіць, ' сказаў Рыма, - скажы, чаму ты падтрымліваў Картрайта?
  
  
  'Ён кіраўнік горада. Я заўсёды падтрымліваю кіраўніка горада", - сказаў Баззані. Яго голас па-ранейшаму быў гучным і апантаным, але зараз у ім з'явіліся новыя ноткі. Нотка страху.
  
  
  "Тое ж самае зрабілі Меола і лейтэнант Грабнік", - сказаў Рыма. "Але яны ўбачылі свет. Цяпер яны падтрымліваюць Палані".
  
  
  'Але я не магу", - заныў Баззані. 'Маё сяброўства...'
  
  
  'Але ты павінен", - сказаў Рыма. 'І забудзься пра сваё сяброўства. Ты іх лідэр ці не?'
  
  
  'Так, але...'
  
  
  'Ніякіх "але", - сказаў Рыма. 'Паслухай, я табе ўсё растлумачу. Падтрымай Палані, і ты атрымаеш 5000 долараў, і ты працягнеш дыхаць. Скажы мне "не", і твая галава будзе выглядаць так, як быццам там Роберт Э. Лі.'
  
  
  Баззані зноў паглядзеў на кучу пылу, затым прамармытаў: 'Я ніколі не чуў пра такое. Палітыка так не робіцца”.
  
  
  Палітыка заўсёды робіцца такім чынам. Я толькі што выключыў прамежкавы этап хадні вакол ды каля. Ну? Які адказ? Ты хочаш быць з Палані ці хочаш, каб табе праламалі чэрап?
  
  
  Баззані для першай мелодыі зазірнуў Рыма ў вочы і не знайшоў там нічога, акрамя праўды. Цяжка было паверыць, што гэта здараецца з ім, але, хоць забі, ён не мог прыдумаць, што рабіць. Ён паглядзеў міма Рыма на падлогу, дзе нерухома ляжалі Рока і Альберт.
  
  
  ' Яны не мёртвыя, - сказаў Рыма, - але з такім жа поспехам маглі б імі стаць. Добра, час выйшаў. ' Ён зрабіў крок да стала.
  
  
  'Што ты хочаш, каб я зрабіў?' Сказаў Баззані з уздыхам.
  
  
  Перш чым Рока і Альберт прыйшлі ў прытомнасць, у Рыма быў подпіс Баззані на індасаменце, а ў Баззані ў кішэні былі пяць тысяч долараў Рыма.
  
  
  - Сумленная здзелка, - сказаў Рыма, - выгадная для ўсіх. І апошняе.
  
  
  Баззані падняў вочы.
  
  
  'Як ты даведаўся, што будзе паказ рэкламы Палані?'
  
  
  'У нас ёсць спіс усіх выпадкаў, калі яны запускаюцца'.
  
  
  'Ад каго?'
  
  
  'Штаб-кватэра Картрайта'.
  
  
  "Добра", - сказаў Рыма з лёгкай усмешкай. "Цяпер не пераходзь мне дарогу. Містэр Палані шчаслівы, што ты на борце".
  
  
  Ён павярнуўся, пераступіў цераз Рока і Альфрэда і павёў Чыуна да выхаду, праз пярэднія памяшканні клуба, на вуліцу.
  
  
  Ён быў занепакоены, але шчаслівы. У Баззані быў спіс рэкламных ролікаў, і яны былі ад Картрайта. Гэта азначала, што ў Картрайта быў канал сувязі з арганізацыяй кампаніі Палані, і гэта была нагода для турботы. Але гэта таксама радавала Рыма, таму што гэта азначала, што людзі Картрайта рухаліся. Павольна - гэта дакладна, але яны рухаліся ... да Рыма.
  
  
  Голас Чыуна парушыў яго засяроджанасць. Ён павярнуўся. Чіун ціха напяваў сабе пад нос:
  
  
  'Сонечнае святло прыемней.
  
  
  'Кветкі саладзей'.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАТЫ
  
  
  'Ты бачыў гэтыя рэкламныя ролікі?'
  
  
  Уілард Фарджэр здаваўся засмучаным. Ён сядзеў за сваім сталом у галоўным пакоі іх штаб-кватэры, якую ўзначальваў кампанія, назіраючы за трыма сваімі трусамі з Плэйбоя, якія, здавалася, назіралі за тым, як растуць іх пазногці.
  
  
  'Так", - сказаў Рыма. 'Што ты думаеш?'
  
  
  'Я думаў, яны жудасныя', - сказаў Фарджэр. 'Хто будзе галасаваць за хлопца з галавой у сланечніку?'
  
  
  "Гісторыя поўная выбараў, на якіх людзі галасавалі за хлопцаў з галавой у срацы", - сказаў Рыма. 'Не турбуйся пра гэта. На Мэдысан-авеню ўсё было старанна пралічана.
  
  
  І ён, і Фарджэр ведалі адказ на гэтае пытанне, таму не было неабходнасці адказваць на яго. Замест гэтага Рыма сказаў: “Дарэчы, я не хацеў пасвячаць цябе ў твае справы, але хіба ў штаб-кватэры не павінна быць больш людзей, чым ты і твой гарэм?” Я маю на ўвазе, хіба тут не павінна быць сапраўдных жывых выбаршчыкаў, якія гатовыя памерці, ці падмануць, ці абрабаваць, ці забіць за нашага кандыдата?'
  
  
  Фарджэр паціснуў плячыма. 'Канешне ёсць. Дзе я іх вазьму?'
  
  
  "Я думаў, яны з'явіліся пасля таго, як мы атрымалі адабрэнне ад Меолы, Грабніка і Ніка Баззані", - сказаў Рыма.
  
  
  'Недастаткова', - сказаў Фарджэр. 'Мы атрымліваем людзей, калі даказваем, што ў нас ёсць кандыдат, які можа перамагчы. Гэта як фермерства. У вас павінна быць насенне, перш чым у вас з'явяцца расліны. Што ж, насенне - гэта першыя людзі, і яны павінны быць у цябе, каб прывабіць іншых людзей, якія сапраўды працуюць на цябе.'
  
  
  'Расліны?'
  
  
  'Дакладна', - сказаў Фарджэр.
  
  
  'Ну, а як ты атрымліваеш гэтых першых людзей? Сямёна?'
  
  
  Звычайна ты атрымліваеш іх ад самога кандыдата. Яго сяброў, яго сям'і. Яны - пачатак яго арганізацыі. У нашага хлопца няма нават гэтага. Што ён збіраецца рабіць: укамплектаваць штаб-кватэру сомам?
  
  
  'У гэтым няма ніякага сэнсу", - сказаў Рыма. "Мы не зможам перамагчы, пакуль у нас не будзе людзей. І мы не зможам займець людзей, пакуль не дакажам, што можам перамагчы. Дзе гэта пачынаецца ці сканчаецца, калі ўжо на тое пайшло? Як наконт рэкламы? Ці дапамогуць яны?
  
  
  Фарджэр пакруціў галавой. ' Толькі не гэтыя рэкламныя ролікі.'
  
  
  'Газетныя артыкулы і аб'явы?'
  
  
  'Можа быць, няшмат. Але ў нас няма часу ствараць арганізацыю па макулінках”.
  
  
  "Добра", - сказаў Рыма. "Вырашана".
  
  
  'Што такое?' Спытаў Фарджэр.
  
  
  'Людзі. Яны нам патрэбны. Мы збіраемся наняць іх'.
  
  
  'Наймі іх? Дзе ты збіраешся наймаць людзей для кампаніі?
  
  
  'Я не ведаю. Мы мусім падумаць пра гэта. Але гэта і ёсьць адказ. Найміце іх'.
  
  
  "Хммм", - задуменна вымавіў Фарджэр. Затым, нарэшце, "Гэта можа спрацаваць. Гэта проста можа спрацаваць". Ён зрабіў паўзу, калі Тэры Уокер выйшла са свайго кабінета, убачыла Рыма і ўсміхнулася яму, накіроўваючыся да стала Фарджэра.
  
  
  'Ты бачыў рэкламу?' - Спытала яна.
  
  
  'Вядома, зрабіў'.
  
  
  ' І?'
  
  
  'Той, які я бачыў, быў настолькі эфектыўны, што кіраўнік аддзялення Картрайт тут жа змяніўся. Ніколі не бачыў рэкламнага роліка I з большай прыцягальнай сілай, чым гэты'.
  
  
  'Памятай мае словы", - сказала Тэры. 'Увесь горад пазнае Мака Палані ў бліжэйшыя сорак восем гадзін'.
  
  
  ' А што думае твая маці? - спытаў Рыма.
  
  
  'Я б хацеў прысвоіць сабе заслугі, але менавіта яна падала мне ідэю. Для дэкарацыі ў выглядзе сланечніка'.
  
  
  'А песня?'
  
  
  'Гэта прыйшло прама ад кандыдата. Ён напісаў гэта сам. Ён мілы. Ён сапраўды ў гэта верыць”.
  
  
  'Я таксама", - сказаў Рыма. 'Сонечнае святло прыемней. Мы толькі што казалі аб нашых кадравых праблемах. Мы думаем аб найманні працаўнікоў выбарчай кампаніі'.
  
  
  'Гучыць як добрая ідэя', - сказала яна.
  
  
  Фарджэр сказаў: 'Нашай самай вялікай праблемай будзе дзень выбараў на выбарчых участках. Калі мы не збярэм людзей на кожным выбарчым участку, людзі Картрайта заб'юць нас. Яны скрадуць нашы галасы”.
  
  
  Рыма глыбакадумна кіўнуў, хаця паняцця не меў, як можна ўкрасці голас у наша стагоддзе машын для галасавання.
  
  
  'Колькі людзей табе спатрэбіцца?' ён спытаў.
  
  
  'Па меншай меры дзвесце'.
  
  
  ' Дзвесце чалавек за 300 даляраў у тыдзень. Шэсцьдзесят тысяч, ' сказаў Рыма.
  
  
  'Так. Шмат драпін'.
  
  
  'У нас усё атрымаецца", - сказаў Рыма. 'Не турбуйся пра гэта. Усё, што нам трэба зрабіць, гэта прыдумаць, дзе тэрмінова ўзяць дзвесце чалавек'.
  
  
  Ён пакінуў гэтую праблему Фарджэр і далучыўся да Тэры Уокер ў яе офісе, дзе яна паказала яму макеты газетных аб'яваў, якія павінны былі з'явіцца на наступны дзень. Яны паказалі галаву Мака Палані ўнутры сланечніку і простую легенду:
  
  
  'Сонечнае святло прыемней.
  
  
  'Галасуй за Палані'.
  
  
  ' А як наконт праблем? - спытаў Рыма. ' Падаткі, забруджванне паветра, злачыннасць?
  
  
  Яна паківала галавой, злёгку адкінуўшы свае доўгія светлыя валасы за аголеныя плечы. 'Гэта не спрацуе'.
  
  
  'Чаму?'
  
  
  'Вы чулі яго пазіцыю? Возьмем, напрыклад, паркоўку. Я спытаўся ў яго аб паркоўцы. Ён сказаў, што гэта вельмі проста. Выражыце паркавальныя лічыльнікі і прымацуеце спружыны да іх падстаў, затым раздайце іх публіцы для выкарыстання ў якасці пого-стыкаў. Ці бачыце, гэта спыніла б крадзеж грошай з лічыльнікаў, вандалізм у стаўленні саміх лічыльнікаў і палегчыла б праблему дарожнага руху, прымусіўшы людзей выйсці са сваіх машын і сесці на свае пого-сцікі. І потым, ёсць забруджванне паветра. Вы ведаеце, якое яго вырашэнне праблемы забруджвання паветра?'
  
  
  ' Што? - неахвотна спытаў Рыма.
  
  
  'Дыханне дзэн. Ён сказаў, што забруджванне паветра зяўляецца праблемай толькі ў тым выпадку, калі вы дыхаеце. Але калі вы практыкуеце дыханне дзэн, вы можаце скараціць колькасць удыхаў, якія вы робіце ў хвіліну. Скароціце іх удвая. Гэта скарачае праблему забруджвання паветра ўдвая, не затрачваючы ні цэнта грамадскасцю. А потым пачалася злачыннасць. Вы сапраўды хочаце пачуць яго пазіцыю наконт закона і парадку?'
  
  
  'Не зусім", - сказаў Рыма. 'Прытрымвайся фразы "Сонечнае святло прыемней".'
  
  
  'Гэта была парада маёй маці і майго дзядулі таксама. І яны ведаюць, што робяць'.
  
  
  Рыма ветліва кіўнуў у адказ на абразу, але зноў быў змрочны, калі заходзіў у ліфт, каб спусціцца ўніз. Але яго настрой акрыяў, калі ён пачуў, як ліфцёр напявае сабе пад нос мелодыю 'Сонечнае святло прыемней'.
  
  
  Чыун мог сказаць, што Рыма занепакоены. 'Ты занепакоены?' - спытаў ён.
  
  
  'Мне трэба дзвесце чалавек для працы над кампаніяй Палані'.
  
  
  'І ты не ведаеш двухсот чалавек?'
  
  
  'Не'.
  
  
  'І ты не ведаеш, дзе ўзяць столькі незнаёмцаў?'
  
  
  'Не'.
  
  
  'Хіба вы не можаце размясціць рэкламу дробным шрыфтам у сваіх газетах?'
  
  
  Фарджэр кажа, што я не магу. Прызнанне таго, што мы не змаглі прыцягнуць працаўнікоў кампаніі, разбурыла б наш імідж.'
  
  
  ' Сапраўды праблема, ' сказаў Чыун.
  
  
  'Сапраўды, ' пагадзіўся Рыма.
  
  
  'Але вы не паклічаце доктара Сміта?'
  
  
  'Не. Я збіраюся зрабіць гэта сам, Чыун. І гэта тое, што Сміці будзе мне вінен».
  
  
  Чіун адвярнуўся, ківаючы галавой.
  
  
  На наступную раніцу праблема набыла акадэмічны характар.
  
  
  У Miami Beach Dispatch быў артыкул на першай старонцы, у якой мэр Картрайт атакаваў таямнічыя сілы, якія стаяць за яго апазіцыяй, і абвінаваціў яго асноўных апанентаў у тым, што яны планавалі 'імпартаваць галаварэзаў - прафесійных, аплачваных палітычных гесіян - у наш горад, каб разбурыць наш лад жыцця'.
  
  
  Рыма скамячыў паперу і злосна шпурнуў яе на падлогу.
  
  
  Вось ён зноў, доказ сувязі Картрайта з лагерам Палані. І на гэты раз Рыма ведаў, хто гэта быў.
  
  
  Фарджэр проста не мог гуляць сумленна; у яго не было сродкаў, каб вырвацца са сваёй старой арганізацыі, і таму ён гуляў падвойнага агента, забіраючы грошы Рыма і паведамляючы Картрайт аб тым, чым займаўся Палані.
  
  
  Што ж, гэтага было дастаткова. Фарджэр заплаціць за гэта зараз.
  
  
  Так думаў Рыма. Але Фарджэр павінен быў пазбегнуць пакарання ад яго рук.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ПЕРШЫ
  
  
  Доктар Гаральд У. Сміт соты раз за гэтую раніцу паглядзеў на тэлефон, затым устаў і накіраваўся да дзвярэй свайго кабінета.
  
  
  Не звяртаючы ўвагі на свайго даверанага сакратара, памочніка па адміністрацыйных пытаннях і чараду іншых памочнікаў па праекце, ён прайшоў праз іх офісы, выйшаў праз скопішча вялікіх адчыненых кабінетаў і накіраваўся да бакавых дзвярэй галоўнага будынка санаторыя. Некаторыя працаўнікі за сталамі ў вялікіх офісах з недаверам глядзелі на яго якая аддаляецца постаць. Калі не лічыць беглага позірку за абедам, яны бачылі яго толькі за яго сталом. Раніцай, калі яны прыходзілі, ён сядзеў за сваім сталом; як правіла, ён абедаў там жа; і ён працаваў дапазна, на некалькі гадзін пазней часу сыходу супрацоўнікаў дзяржаўнай службы, якія сядзелі ў знешніх офісах, займаючыся папяровай працай па адукацыйных і медыцынскіх даследчых праектах, якія служылі Фолкрофт прыкрыццём. Некаторым ніколі не прыходзіла ў галаву думка аб тым, што доктар Сміт кудысьці пойдзе пешшу; зараз бачыць, як ён перасоўваецца, было сапраўдным шокам.
  
  
  Былі дзве асноўныя прычыны, па якіх Сміт рэдка пакідаў свой працоўны стол. Па-першае, ён быў заўзятым працаўніком. Праца была яго жонкай, яго жыццём, яго палюбоўніцай і яго вар'яцтвам. Па-другое, яго абурала любы час, праведзены ўдалечыні ад тэлефона, таму што па гэтым тэлефоне ён даведваўся аб праблемах, з якімі сутыкнулася КЮРЭ, і па гэтым жа наборы тэлефонаў ён мог прывесці ў дзеянне сусветную апаратуру, якую КЮРЭ павольна нарошчвала на працягу апошняга. дзесяцігоддзі ці больш.
  
  
  Але зараз ён не чакаў, што зазвоніць тэлефон. Прэзідэнт быў у Вене на саміце. Ён не вернецца яшчэ некалькі дзён, і ў Сміта заставалася столькі часу да таго, як уступіць у сілу апошні загад прэзідэнта вылечыць: расфармаваць. Не тое каб Сміту трэба было чуць гэты загад услых. У той момант, калі ён адчуў, што КЮРЭ выратаваць немагчыма; што яго бяспека беззваротна падарваная; што яго наступнае існаванне саслужыць краіне дрэнную службу; у гэты момант Сміт пачаў дзейнічаць. Тое, што ён не расцэньваў сваёй гатоўнасці зрабіць гэта як рысу характару, было рысай яго характару. Гэта было правільным учынкам; такім чынам, гэта было тое, што павінен рабіць мужчына.
  
  
  Але зараз, калі дзень набліжаўся, ён выявіў, што задае пытанне самому сабе. Ці сапраўды ён знішчыў бы КЮРЭ і пакончыў бы з сабой у працэсе? Ён ніколі не сумняваўся ў гэтым раней, але тады гэта была проста акадэмічная магчымасць. Цяпер гэта наблізілася да рэальнасці. Ён задавалася пытаннем, ці сапраўды ў яго хопіць смеласці.
  
  
  Тым не менш, гэтае пытанне магло быць зададзена не яму. Заставаўся яшчэ Рыма.
  
  
  Ён ведаў, што Рыма не стаў бы тэлефанаваць. Ён супраціўляўся званкам па простых даручэннях; на гэты раз, калі Сміт зняў неабходнасць у рэгулярных справаздачах, Рыма не стаў бы тэлефанаваць увогуле.
  
  
  Ён не быў празмерна аптымістычны ў дачыненні да шанцаў Рыма спыніць скандал з дакументамі Лігі ў зародку. У тонкіх гульнях у коткі-мышкі Рыма быў як дзіця. І зараз ён быў на самай складанай з усіх арэн - гарадской палітыцы. Маска Кюрэ была сарваная з-за палітыкі, з-за неабходнасці Картрайта блакаваць расследаванне і абвінавачванні сваёй адміністрацыі. Праблема патрабавала палітычнага рашэння, і Сміт мог сказаць, чытаючы фларыдскія газеты, што Рыма выйшаў на палітычную арэну з чалавекам на імя Палані.
  
  
  Гэта была правільная стратэгія, але Рыма быў няправільным тактыкам. Палітыка была гульнёй з занадта вялікай колькасцю тонкасцяў для былога паліцыянта.
  
  
  І ўсё ж, што яшчэ мог зрабіць Сміт, акрамя як чакаць? Калі ўсё было сказана і зроблена, калі мільёны даляраў і тысячы сакрэтных супрацоўнікаў былі падлічаныя, у CURE было два чалавекі - Сміт, кіраўнік, і Рыма, рука. Больш нічога. Больш нікога.
  
  
  Сміт падышоў да берага праліва, дзе зямля мякка абрывалася і нахілялася да вады, агаляючы камяні, гладка адпаліраваныя ўдарамі вады, якія цяпер зіхацелі золатам і срэбрам у промнях ранішняга сонца.
  
  
  Хвалі мякка плёскаліся аб схіл, і Сміт паглядзеў на бліжэйшую хвалю, затым на адну за ёй, затым на адну далей, пакуль, нарэшце, яго погляд не спыніўся на шырокай прасторы праліва Лонг-Айленд. Ён глядзеў на гэта гадамі: калі CURE было проста ідэяй, а калі рэальнасцю; калі ягоныя місіі былі простымі, а калі складанымі. Вада дала яму адчуванне сталасці ў свеце, пабудаваным на хуткую руку. Але зараз ён зразумеў, што сталасць вады прыналежыла толькі вадзе. Лекі прыйшло і можа сысці. доктар Гаральд В. Сміт жыў, а доктар Гаральд В. Сміт памрэ. Але хвалі будуць накатваць, і ўсё больш і больш каменьчыкаў стануць гладкімі і круглымі, каб хвалі папаліравалі іх золатам і срэбрам.
  
  
  Калі мора ніколі не мянялася, ці варта было ствараць лекі? Ці варта было доктару Гаральду У. Сміту ўсё жыццё прапрацаваць на ганаровай дзяржаўнай службе, каб узначаліць місію, таму што цяпер нябожчык прэзідэнт сказаў яму, што ён адзіны чалавек, прыдатны для гэтай працы?
  
  
  Сміт задаваў сабе гэтае пытанне, гледзячы зараз на ваду, але ён ведаў свой адказ. Гэта быў адказ, які падтрымліваў яго гадамі, нягледзячы на ўсе націскі на кнопкі, якія нейкім чынам каштавалі жыццю іншым людзям. Кожны чалавек робіць тое, што ён можа, і намаганні кожнага чалавека маюць значэнне. Не было сэнсу жыць, каб чалавек у гэта не верыў.
  
  
  Магчыма, нават Рыма гэта ведаў. Гэта магло растлумачыць, чаму ён адправіўся ў Маямі-Бізун замест таго, каб збегчы, чаго ад яго чакаў Сміт. І калі б ён пайшоў на заданне... ну, тады ён мог бы проста патэлефанаваць.
  
  
  Сьміт узлез на камень ля вады, потым павярнуўся і вярнуўся ў дом, каб сесьці за тэлефон.
  
  
  Але ў Рыма на розуме былі іншыя рэчы, акрамя доктара Гаральда У. Сміта. Па-першае, Уілард Фарджэр.
  
  
  Фарджэра не было ў штаб-кватэры кампаніі. Прыйшоўшы ў сябе досыць надоўга, каб казаць складна, адна з сакратарак-зайчыкаў прызналася Рыма, што Фарджэр прыйшоў нехарактэрна рана, атрымаў паведамленне па тэлефоне і сышоў.
  
  
  'Ён бо не спазніцца з вяртаннем, праўда?' - Спытала яна, пстрыкаючы жуйкай падчас размовы. 'Я збіралася скарыстацца сённяшнім чэкам, каб прайсціся па крамах у абедзенны перапынак?'
  
  
  'Сённяшні чэк?'
  
  
  Яна кіўнула. 'Фарджэр плаціць нам падзена. Ён думае, што гэта адзіны спосаб, якім мы маглі б з'явіцца. Але я б усё роўна з'явіўся, проста каб убачыць цябе. Ты сімпатычны'.
  
  
  'Ты таксама сімпатычны", - сказаў Рыма. 'Ты ведаеш, ад каго было тэлефоннае паведамленне?'
  
  
  Дзяўчына паглядзела ў блакнот на сваім стале. 'Вось ён', - сказала яна. 'Гэтая кампанія патэлефанавала рана раніцай і пакінула нумар. Калі Фарджэр увайшоў, ён патэлефанаваў па ім і сышоў'.
  
  
  Яна дала Рыма нумар і адвярнулася, напяваючы: 'Сонечнае святло прыемней'.
  
  
  Рыма падышоў да стала Фарджэра і набраў нумар. ' Штаб-кватэра мэра Картрайта, ' адказаў жаночы голас. Нягледзячы на раннюю гадзіну, на заднім плане Рыма чуў гул узбуджаных галасоў, стук пішучых машынак, званкі іншых тэлефонаў. Рыма на імгненне паднёс тэлефон да вуха, прыслухоўваючыся і з сумам сузіраючы трох трусоў у клетцы кампаніі Макапалані. Затым ён злосна павесіў трубку.
  
  
  Падвойны агент Фарджэр. Пайшоў, без сумневу, каб далажыць Картрайту, як ён забіраў грошы разумніка з Усходу і правальваў кампанію Палані.
  
  
  Навошта ён увогуле ўвязаўся ў гэта? Рыма задавалася пытаннем. Чаму? Што ён ведаў аб палітыцы? Самы тупы зялёны хлапчук з парафіяльнага клуба паводзіў бы сябе разумнейшым, чым Рыма. Яго першы імпульс быў слушным. Прыкончыць Картрайта. Прытрымлівацца таго, што ён ведаў. І тое, што ён ведаў, было смерцю.
  
  
  Па-першае, хвароба Фарджэра.
  
  
  Штаб-кватэра Картрайта знаходзілася ў іншым гатэлі на Маямі-Біч-стрып, у пяці доўгіх кварталах адсюль.
  
  
  'Ён быў тут раней, ' сказала Рыма маладзенькая дзяўчына з яркім тварам, ' але ён сышоў'.
  
  
  Офіс ператварыўся ў вір актыўнасці, людзей і шуму,
  
  
  ' Думаеш, ты пераможаш? - Спытаў Рыма дзяўчыну.
  
  
  'Вядома", - сказала дзяўчына. 'Мэр Картрайт - выдатны чалавек. Трэба быць адным, каб супрацьстаяць фашысцкім свінням у Вашынгтоне'.
  
  
  Раптам Рыма ўсвядоміў вялікую ісціну. Не было ніякіх рэальных прычын, па якіх нехта падтрымліваў палітычнага кандыдата, ва ўсякім разе, не лагічных. Людзі галасавалі за свае глупствы, а пасля апраўдвалі іх, бачачы ў абраным імі кандыдаце тое, што яны хацелі бачыць.
  
  
  Як тая дзяўчына. Ненавісніца ўрада, яна зляпіла Картрайта па гэтым узоры і зрабіла гэта самай важнай часткай яго выявы. Логіка, відавочна, тут ні пры чым, таму што калі б гэта было так, яна б напэўна падтрымала Палані, чыё абранне было гарантыяй імгненнай анархіі.
  
  
  Дэмакратыя была статыстычным назапашваннем глупстваў, якія зводзілі на нішто адзін аднаго, пакуль не спарадзілі грамадскую волю. Самым шалёным з усяго было тое, што грамадская воля, як правіла, была лепшым выбарам.
  
  
  Рыма ўсміхнуўся дзяўчыне ў адказ, і яна з крыкам адвярнулася. ' Чарлі, ' паклікала яна. ' Прыбяры гэтыя брашуры ў грузавік.
  
  
  'Які грузавік?' - спытаў малады чалавек з густымі бакенбардамі.
  
  
  'На бакавой пад'язной дарожцы. Зялёная панэль. Яна развозіць брашуры па іншых нашых клубах па ўсім горадзе”.
  
  
  ' Добра, ' сказаў Чарлі. Ён накіраваўся да паўтузіна аб'ёмістых каробак з брашурамі, якія стаялі на чатырохколавай калясцы. Рыма падышоў, каб падаць яму руку. Ён дапамог Чарлі падагнаць машыну да службовага ліфта, затым спусціўся разам з ім і дапамог Чарлі пагрузіць брашуры ў кузаў зялёнага грузавіка. Яны толькі што скончылі, калі кіроўца выйшаў з салуна праз завулак.
  
  
  'Ты ведаеш, куды ідзе гэтае рэчыва?' Спытаў яго Чарлі.
  
  
  'Вось спіс, хлопец', - сказаў кіроўца, паляпваючы па кішэні кашулі.
  
  
  Чарлі кіўнуў і пайшоў назад да гатэля.
  
  
  ' Я паеду з табой, ' сказаў Рыма кіроўцу. ' Дапамажы разгрузіць.
  
  
  'Паступай як ведаеш'.
  
  
  Кіроўца ўсю дарогу напяваў 'Сонечнае святло прыемней'. Ён уключыў радыё, і ў чыстым, гучным голасе Палані яны пачулі тую ж песню з рэкламы.
  
  
  Праехаўшы дзве мілі па стрыпе, вадзіцель згарнуў з Колінз-авеню і накіраваўся да будынка клуба ў самай паўночнай частцы Маямі-Біч. Праз некалькі кварталаў паток машын скараціўся да рэдкіх.
  
  
  ' Ты за Картрайта? - Спытаў Рыма кіроўцы, усё яшчэ напяваючы мелодыю "Палані джынглаў".
  
  
  'Я галасаваў за яго ў мінулы раз", - сказаў кіроўца, і Рыма зразумеў, што гэта была адмова ад адказу.
  
  
  ' Гэй, пачакай хвілінку, ' сказаў Рыма. ' Спыніся тут.
  
  
  'У чым справа?'
  
  
  'Проста спыніся. Я павінен праверыць груз'.
  
  
  Кіроўца паціснуў плячыма і спыніў грузавік на абочыне невялікага дарожнага маста, які перасякаў вузкую раку. Ён спыніўся і павярнуўся, каб паглядзець на Рыма, які высек яго ўдарам кулака ў шыю.
  
  
  Кіроўца паваліўся наперад, наваліўшыся на руль. Ён будзе без прытомнасці некалькі хвілін.
  
  
  Рыма саскочыў з грузавіка і адчыніў бакавыя дзверы маленькага грузавічка. Абаронены ад шашы кузавам грузавіка, ён пачаў вымаць скрынкі.
  
  
  Па чарзе ён апускаў свае цвёрдыя, як сталь, пальцы ў скрынкі з брашурамі, прарабляючы ў іх вялікія няроўныя адтуліны. Затым, па адным, ён перакідваў іх праз парэнчы ў ваду ўнізе. Адтуліны прапускалі ваду ўнутр і руйнавалі друк.
  
  
  Рыма сунуў пяцідзесяцідоларавую купюру ў кішэню кашулі вадзіцеля, пакінуў яго спячым, перайшоў дарогу і злавіў спадарожку назад у горад.
  
  
  Вось і ўсё для палітычнай контрвыведкі. Сёння ўвечары, падумаў ён, ён мог бы ўзяць садовыя граблі і пайсці знесці рэкламныя шчыты Картрайта, якія пачалі квітнець па ўсім горадзе.
  
  
  Але спачатку быў Фарджэр.
  
  
  Уілард Фарджэр, чацвёрты намеснік-памочнік камісара па выбарах, нарэшце прыйшоў да Рыма. Ён прыйшоў у каробцы, звярнуўся проста "Рыма" і быў дастаўлены ў штаб-кватэру кампаніі Палані. Ён прыйшоў з нажом для калкі лёду, уваткнутым у яго правае вуха.
  
  
  Рыма паглядзеў на цела Фарджэра, запхнутае ў кардонную скрынку. Слабы пах даляцеў да яго ноздраў, і ён нахіліўся наперад, наблізіўшы твар да скрынкі. Ён ужо адчуваў гэты пах раней. Ён быў кветкавым. ТАК. Той жа пах зыходзіў ад нажа для калкі лёду, які ён бачыў уваткнутым у правае вуха сіці-мэнэджара Масковіца. Гэта была бэз. Нож для калкі лёду з водарам бэзу.
  
  
  Рыма проста з агідай паглядзеў на нож для калкі лёду. На яго вастрыё быў пасаджаны не толькі Фарджэр, але і ўся кампанія Палані. Адзіны чалавек ва ўсёй кампаніі, які ўвогуле нешта ведаў, і ён быў мёртвы.
  
  
  «Гэта было вар'яцтва», - падумаў Рыма. Лекі, якое было створана для выкарыстання гвалту, каб дапамагчы выратаваць нацыю і яе палітычныя працэсы, зараз разбуралася самым асноўным з палітычных працэсаў - свабоднымі выбарамі, - у якіх яго апаненты маглі свабодна ўжываць гвалт, а Рыма - не.
  
  
  І ён проста не ведаў, што з гэтым рабіць.
  
  
  На імгненне ён падумаў аб тэлефоне. Сьміт быў усяго ў адным тэлефонным званку ад яго. Яго рука пацягнулася да тэлефона, але затым ён пакруціў галавой і пацягнуў скрынку з целам Фарджэра ў адзін з задніх пакояў.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ДРУГІ
  
  
  Пасля таго, як Рыма пазбавіўся ад цела, ён распавёў аб смерці Фарджэра Тэры Уокер, якая не вытрымала і заплакала сапраўднымі слязамі.
  
  
  'Я не ведала, што палітыка будзе такой", - плакала яна. 'Гэты небарака'.
  
  
  "Ну, мы не збіраемся гаварыць аб гэтым ні слова", - сказаў Рыма. "Мы проста збіраемся прадоўжыць кампанію".
  
  
  Яна кіўнула і выцерла вельмі мокрыя вочы. 'Гэта дакладна. Мы мусім ісці далей. Ён бы гэтага хацеў'.
  
  
  "Правільна", - сказаў Рыма. "Ты працягвай. Рабі сваю рэкламу. Рабі сваю справу".
  
  
  'А ты?'
  
  
  'Я збіраюся зрабіць сваё'.
  
  
  "У панядзелак увечары ў нас спецыяльны тэлевізійны выпуск", – сказала яна. 'Гэта можа прынесці нам перамогу'.
  
  
  "Добра", - сказаў Рыма. "Супернік у любым выпадку даведаецца, што яны біліся".
  
  
  Бедная Тэры. Яе першая кампанія, і яна ператварала багацце ў форму мастацтва. Але што б яна ні рабіла, перамагчы было немагчыма. Цяпер Рыма прызнаў гэта. Там не было працоўных. І нават калі б там былі працоўныя, для іх не было ніякай працы. Фарджэр трымаў усё ў сваёй галаве. Без яго Рыма не змог бы знайсці друкарню, брашуры, накладкі на бампер, гузікі, усю неабходную атрыбутыку палітычнай кампаніі.
  
  
  Ён даверыў гэта Чіуну яшчэ ў іх гасцінічным нумары.
  
  
  'Я не разумею", - сказаў Чиун. 'Вы маеце на ўвазе, што людзі галасуюць за аднаго чалавека, а не за іншага, таму што аддаюць перавагу яго гузік?'
  
  
  ' Ну... накшталт таго, ' сказаў Рыма.
  
  
  'Але ты казаў мне раней, што людзі будуць галасаваць так, як ім сказаў лейтэнант паліцыі', - сказаў Чыун.
  
  
  'Ну... некаторыя людзі так і зробяць".
  
  
  'Як ты можаш адрозніць людзей, якія сочаць за лейтэнантам паліцыі, ад людзей, якія сочаць за кнопкамі?' Чыун спытаў;
  
  
  ' Ты не можаш, ' сказаў Рыма.
  
  
  Чыун запырскаў пакой карэйскім, з якога Рыма змог разабраць пару фраз, у асноўным аб глупстве дэмакратыі і аб тым, што гэта, такім чынам, адзіная форма кіравання, якую заслугоўваюць белыя людзі.
  
  
  Нарэшце Чыун спыніўся. Ён сказаў па-ангельску: 'Чым ты зараз займаешся?'
  
  
  'Мы не можам перамагчы. Але я магу стварыць ім нязручнасці'.
  
  
  'Але ты сказаў мне, што не можаш забіваць сваіх супернікаў'.
  
  
  'Гэта дакладна. Я не магу. Але я магу крыху памучыць іх, іх і іх кампанію'.
  
  
  Чіун сумна паківаў галавой. ' Забойца, якому не дазволена забіваць, падобны чалавеку з незараджаным рэвальверам, які знаходзіць суцяшэнне ў тым факце, што ў пісталета, прынамсі, ёсць спускавы кручок. Рызыкі вельмі вялікія.
  
  
  'Але што яшчэ я магу зрабіць? Ні рабочых, ні абсталявання, нічога', - сказаў Рыма. 'Давай паглядзім праўдзе ў вочы, Чиун. Палітычная кампанія для нас скончана. Мы прайгралі'.
  
  
  - Зразумела, - сказаў Чыун і паглядзеў, як Рыма пераапранаецца ў цёмныя штаны, кашулю і чаравікі.
  
  
  'А зараз?' Спытаў Чыун.
  
  
  'Я збіраюся праліць невялікі дождж на жыцці нашых супернікаў'.
  
  
  "Не дай сябе злавіць", – сказаў Чыун. "Таму што, калі цябе зловяць, я раскажу следчым усё, што ведаю. Я разумею, што так прынята ў вашай краіне".
  
  
  ' Не саромейся, ' сказаў Рыма. ' Мяне не зловяць.
  
  
  Рыма дабраўся да гасцінічнай штаб-кватэры кампаніі мэра Ціма Картрайта неўзабаве пасля паўночы. Ён пайшоў незадоўга да світання, яго бачыў толькі адзін чалавек, і тое толькі мімалётна, паколькі гэты чалавек вырашыў, што было б нядрэнна паспаць да поўдня.
  
  
  Пасля сябе Рыма пакінуў паслужны спіс дасягненняў, на падставе якога ён быў бы рады правесці кампанію на другі тэрмін у якасці ўзломшчыка кампаніі.
  
  
  Ён вырваў тэлефонныя правады і перамантаваў размеркавальныя каробкі, пакуль яны не ператварыліся ў заблытаны лабірынт каляровых кабеляў. Самі тэлефонныя прыборы былі акуратна разабраны, іх вантробы пашкоджаны, а затым устаўлены на месца. Рыма разабраў электрычныя пішучыя машынкі і пераналадзіць злучэнні такім чынам, каб пры націску на розныя клавішы з'яўляліся няправільныя літары. Для мацнейшай пераканаўчасці ён таксама пагнуў ролікі пішучай машынкі.
  
  
  Ён разарваў тысячы палосак на бамперах напалову. Тысячы асобнікаў інфармацыйнага бюлетэня кампаніі былі скінуты ў шахту смецця, за імі рушылі ўслед тры скрыні з гузікамі для лацканаў. Ён намаляваў вусы і бараду на друкаваных фатаграфіях мэра Картрайта, і ў якасці свайго апошняга дзеяння кінуў запалку ў шахту смецця печы і пачакаў, пакуль полымя з прыглушаным шыпеннем разгарэлася.
  
  
  Рыма вырашыў вярнуцца ў свой гатэль пешшу, спыніўся ранняй цёплай раніцай і выкупаўся ў акіяне. Ён плаваў моцна, магутна слізгаючы па вадзе на манер сінанджа, яго думкі бурлілі ў ашаламляльным кантрасце з плыўнымі рухамі яго цела, і калі яго гнеў аціх і ён павярнуўся ў вадзе, берагавая лінія знікла з-пад увагі. Ён праплыў шмат міль у мора.
  
  
  Ён павольна вярнуўся на сушу, ступіў на бераг у адных трусах, затым сеў на пясок і нацягнуў вопратку пад спалоханым поглядам пляжнага хлопчыка, які расстаўляў шэзлонгі для дзённага нашэсця хлапечым, бледнаскурых ньюёркцаў.
  
  
  Ён вярнуўся ў сваю кватэру да сярэдзіны раніцы. Чыун, відаць, устаў, падумаў ён і прасунуў галаву ў пакой старога. Дыванок з какавы, на якім Чыун часам спаў, быў згорнуты і акуратна складзены ў куце. Пакой быў пусты.
  
  
  На кухонным стале Рыма знайшоў цыдулку.
  
  
  'Тэрміновая справа прывяла мяне ў штаб-кватэру містэра Палані'.
  
  
  Што зараз? Рыма вырашыў, што яму лепей пайсці і паглядзець.
  
  
  За межамі штаб-кватэры Палані шум у холе быў аглушальным. Што, чорт вазьмі, адбываецца ўнутры, падумаў Рыма. Магчыма, у адной з трусянят Фарджэра зляцеў лак з пазногцяў.
  
  
  Ён штурхнуў дзверы, каб увайсці, затым спыніўся ў здзіўленні.
  
  
  Месца было перапоўнена людзьмі. Жанчыны. Жанчыны сярэдняга і сталага веку. Усе рухаюцца, усё працуюць.
  
  
  За сталом Фарджэра сядзела місіс Этэль Хіршберг. Яна крычала ў тэлефон.
  
  
  'Я нічога не кемлю ў працоўных праблемах. Жадаеш атрымліваць грошы, дастаўляй праз гадзіну. У адваротным выпадку ты і твая мілая сям'я можаце з'есці паперу, якую ты выкарыстоўваў.
  
  
  'Правільна. Адна гадзіна ці без наяўных. Не кажы мне аб падрыхтоўцы. Гэтая аперацыя знаходзіцца пад новым кіраўніцтвам. Правільна. Адна гадзіна. І не забудзься, каб хто-небудзь аднёс іх наверх. У нас, лэдзі, хворыя спіны.'
  
  
  Яна павесіла слухаўку і паказала на Рыма. 'Твой бацька ўнутры. Цяпер не стой проста так. Зайдзі ўнутр і паглядзі, ці можаш ты чым-небудзь дапамагчы, нават калі ты ні на што асоба не падыходзіць.
  
  
  'Ружа', - закрычала яна. 'У цябе ўжо ёсць спіс добраахвотнікаў Паўночнай парафіі? Што ж, дзейнічай. Запускай гэтае шоў у турнэ'. Яна зноў павярнулася да Рыма. 'Цяжка', - сказала яна насмешліва. 'Пасля 40 гадоў у футравым бізнэсе я буду вучыць цябе стараннасці. Старанна, як быццам ты не ведаеш, што такое стараннасць. Чаму ты там стаіш? Далажы свайму бацьку і паглядзі, што ты можаш зрабіць, каб дапамагчы яму. Бедны стары. Табе павінна быць сорамна за сябе, што ты даверыў яму гэтую працу да апошняй хвіліны. І ён так засмучаны і ўсё такое, з-за страху, што ты можаш пацярпець. І мілы містэр Палані, што ён не павінен заставацца з кімсьці накшталт цябе.'
  
  
  Зазваніў яе тэлефон, і яна зняла трубку да таго, як скончыўся першы званок. 'Сонечнае святло - лепшая штаб-кватэра', - сказала яна, паслухала імгненне, затым раўнула: 'Мяне не хвалюе, што ты абяцаў, гэтыя гукавыя машыны будуць тут праз гадзіну. Праз гадзіну. Гэта дакладна. О, не? Цяпер паслухайце. Вы ведаеце суддзю Мандэльбаўма?Ды, што ж, яму было б вельмі цікава даведацца, што вы не гатовыя здаваць свае грузавікі ў арэнду любому, хто патэлефануе.Ці ведаеце вы, што гэта парушэнне федэральных законаў аб сумленных выбарах?' Яна паціснула плячыма, гледзячы на Рыма: "Так, гэта дакладна, і суддзя Мандэльбаум ведае гэта, ён муж маёй кузіны Пэрл. І ў любы час вам не варта думаць, што кроў гусцейшая...' Яна прыкрыла трубку рукой і зноў паківала галавой у бок Рыма. 'Унутры', - прашыпела яна. 'Дапамажы свайму бацьку'. Потым яна зноў узяла слухаўку.
  
  
  Рыма здзіўлена паківаў галавой. У офісе працавала пяцьдзесят жанчын, і кожную хвіліну прыбывалі новыя, якія праходзілі міма Рыма з бесцырымонным 'Атапры дзверы', кідалі на сталы капялюшы з квятчастымі палямі і, не чакаючы ўказанняў, садзіліся за сталы, каб пачаць працаваць над тым, што, па- відаць, было спісамі рэгістрацыі выбаршчыкаў.
  
  
  Місіс Хіршберг павесіла слухаўку. 'Я пазбавілася ад трох тваіх трусоў з "Плэйбоя", - сказала яна Рыма. 'Для перадвыбарнай кампаніі яны ўсё роўна што нуль. Магчыма, пасля выбараў мы знойдзем для іх добрае месца ў якім-небудзь масажным салоне.'
  
  
  Рыма нарэшце адышоў ад дзвярэй і накіраваўся ў задні офіс, дзе звычайна працавала Тэры Уокер. Унутры за яе сталом сядзеў Чіун. Ён усміхнуўся, калі падняў вочы і ўбачыў Рыма.
  
  
  'Сын мой", - сказаў ён у знак прывітання.
  
  
  ' Майго бацькі, ' сказаў Рыма, пачціва кланяючыся. ' Майго знаходлівага, дзіўнага, выкрутлівага, вечна які турбуецца пра мяне пранырлівага бацькі.
  
  
  ' Проста каб ты не забываў, ' сказаў Чыун.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ТРЭЦЯ
  
  
  Апоўдні трыста жанчын былі на вуліцах горада. Яны хадзілі ад дзвярэй да дзвярэй з літаратурай. Яны нападалі на гандлёвыя цэнтры. У выпадковыя моманты яны заводзілі песні:
  
  
  'Сонечнае святло прыемней.
  
  
  'Галасуй за Палані'.
  
  
  Людзі, якія адмаўляліся ад літаратуры або адпускалі непрыемныя каментары аб Маку Палані, падвяргаліся ўгаворам. Лёгкія абразы, з якімі яны абыходзіліся адзін з адным, былі пакінутыя ў штаб-кватэры кампаніі. На вуліцы, пад кіраўніцтвам місіс Хіршберг, усё было цукрова. 'Такім чынам, вам не пашкодзіць прагаласаваць за містэра Палані. Так што дрэннага ў тым, каб для разнастайнасці мець добрага хлопца на пасадзе мэра. Паслухай, я ведаю, што ты адчуваеш, будучы сястрой мэра Картрайта і ўсё такое, але чаму б не даць шанец сумленнаму чалавеку. Ты можаш давяраць містэру Палані.'
  
  
  Гэта пачалося на поўную моц у 12 гадзін дня. У 12:01 штаб-кватэра Картрайта была дасведчаная аб тым, што адбываецца. У 12.35 пачаліся контрмеры.
  
  
  Гэта было б вельмі проста, патлумачыў маршал Дваршанскі Картрайту. Гэта добраахвотнікі, якія, значыць, не маюць рэальнай зацікаўленасці ў выбарах у аўторак. Правядзіце наглядны ўрок з адным ці двума з іх, і астатнія хутка знойдуць вельмі важкія прычыны вярнуцца да сваіх гульняў у Маджонг.
  
  
  Пасля гэта было растлумачана Тэафілусу Педастэру і Гамба Джэксану, якім іх сябар даручыў правесці гэты наглядны ўрок.
  
  
  'Жанчыны, вы кажаце?' - хіхікаючы, перапытаў Тэафілус Педастэр. 'Маладыя жанчыны або бабулі?'
  
  
  'Старыя жанчыны'.
  
  
  Педастэр выглядаў расчараваным. Гамба Джэксан, аднак, гэтага не зрабіў. Ён быў разумнейшы з іх дваіх і ўжо ўзяў чатырыста даляраў, прапанаваных за працу, і паклаў іх у сваю кішэню. 'Маладыя жанчыны, старыя жанчыны, ' сказаў ён, ' гэта не мае значэння. Проста невялікі ўрок'. І ён ухмыльнуўся, таму што яму ўсё гэта было старанна растлумачана.
  
  
  Нажаль, хтосьці забыўся амаль гэтак жа старанна растлумачыць гэта маленькаму старому азіяту ў аранжавых адзежы, які суправаджаў першую групу дам, з якімі сутыкнуліся Педастэр і Джэксан.
  
  
  "Раздай нам усе гэтыя ўлёткі", - сказаў Педастэр.
  
  
  'Вы атрымаеце па адным на кожнага", - сказала жанчына з вялікімі грудзьмі ў сіняй сукенцы, якая ўзначальвала групу.
  
  
  "Ах хоча іх усіх", - паўтарыў Педастэр.
  
  
  'Ты атрымаеш яго'.
  
  
  Педастэр выцягнуў нож з кішэні. 'Ты не разумееш. Усе яны патрэбныя Ах. Ён паглядзеў на Гамба Джэксана, які таксама выцягнуў нож.
  
  
  "Абарані Чыўна", - залямантавала пышнагрудая жанчына, а затым узмахнула сумачкай над галавой, апусціўшы яе на чэрап Педастэру. Тры жанчыны далучыліся да яе, размахваючы цяжкімі кашалькамі. Гэта было дрэнна, чувак, і ў рэшце рэшт Педастэр вырашыў, што яму лепш каго -небудзь парэзаць.
  
  
  Але гэта таксама не спрацавала. У мешаніне цел, рук і сумак ён убачыў, як мільганула рука ў аранжавым халаце, і яго нож знік. Што яшчэ горш, яго рука была адключаная. Ён павярнуўся да Гамба якраз своечасова, каб убачыць аранжавы выбліск, глыбока ўпіўся ў жывот Гамба. Гамбо пляснуўся на тратуар, як свежае яйка.
  
  
  Педастэр паглядзеў на свайго самага блізкага сябра на ўсё жыццё, які ляжаў без прытомнасці на зямлі, на жанчын, якія навіслі над ім, і ён зрабіў тое, чаму яго вучылі з дзяцінства. Ён уцёк.
  
  
  Ззаду сябе ён пачуў жаночы лопат: «З Чыўном усё ў парадку? Ты ў парадку? Гэтыя шварцы не прычынілі табе шкоды?'
  
  
  Толькі калі Педастэр адышоў на тры кварталы, ён зразумеў, што чатыры сотні ў Гумба. Ну што ж, няхай пакіне іх сабе. Калі ён выжыве, ён гэта заслужыў. Педастэру гэта было б не трэба, паколькі ён збіраўся наведаць сваю сям'ю ў Алабаме. Прама зараз.
  
  
  Да ночы ў кожнай руцэ ў горадзе было па творы Палані. На наступны дзень у кожнай хаце пабывала каманда жанчын, якія патлумачылі, чаму ўсе прыстойныя, якія паважаюць сябе людзі будуць галасаваць толькі за Палані. На вуліцы было так шмат добраахвотнікаў Polaney, што працаўнікі Cartwright пачалі пачувацца прыгнечанымі, крадком пераходзячы вуліцы, ныраючы ў бары, выкідваючы пакінутую літаратуру ў каналізацыю, каб не наклікаць на сябе гнеў вострых на мову жанчын, якія нейкім чынам апынуліся на баку Палані. .
  
  
  І па ўсім горадзе разнёсся шум гукавых грузавікоў:
  
  
  'Сонечнае святло прыемней.
  
  
  'Галасуй за Палані'.
  
  
  У карчмах і гасціных, чые кандыцыянеры заглушалі шум грузавікоў з вуліцы, паведамленне лілося з тэлевізараў і радыёпрымачоў, насычаючы Маямі-Бізун.
  
  
  Галасуй за Палані.
  
  
  Паведамленне нават патрапіла на радыёпрымач у каюце вялікай белай з срэбрам яхты, якая мякка калыхаецца ў паўмілі ад берага горада.
  
  
  Маршал Дваршанскі злосна выключыў радыё і павярнуўся да сваёй дачкі, бездакорнай і спакойнай у белым ільняным гарнітуры.
  
  
  "Я гэтага не чакаў", - сказаў Дваршанскі, пачынаючы шпацыраваць па пакоі, яго мускулістыя рукі тырчалі з-пад аблягае сіняй футболкі.
  
  
  'Што?'
  
  
  'Што Палані зможа арганізаваць такую кампанію. Я не чакаў, ' сказаў ён з папрокам, ' што ваша праца на яго будзе настолькі прадуктыўнай'.
  
  
  'Я гэтага не разумею", - сказала Дораці Уокер. 'Я асабіста ўхваліла рэкламныя ролікі і саму рэкламу, таму што яны былі горшымі, што я калі-небудзь бачыла. Лепшы спосаб для іх выдаткаваць свае грошы марна'.
  
  
  'Траціць грошы марна? Хах, ' сказаў стары, які ў гэты момант выглядаў старым і подлым. 'На гэтыя грошы можна купіць выбары. Мы павінны знайсці нешта іншае'.
  
  
  Дораці Уокер ўстала і разгладзіла спераду свой пінжак ад штанавага гарнітура. 'Бацька, ' сказала яна, - я думаю, гэта тое, што я павінна зрабіць для цябе. Мы высветлім, ці ёсць у гэтага Рыма слабое месца.'
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ЧАЦВЕРТЫ
  
  
  "Я хачу сотню ва ўпакоўцы", - сказала місіс Этэль Хіршберг Рыма. "Не дзевяноста дзевяць. Не сто адзін. Я хачу сто. Так што пералічы іх".
  
  
  ' Ты пералічы іх, ' сказаў Рыма. ' У гэтых пакаваннях сто штук.
  
  
  'Як іх можа быць сто, калі ты іх не лічыш? Проста працягні руку і вазьмі, выцягні што-небудзь і скажы мне, што іх сто? Я не павінен быць такім, як ты, у бізнэсе, слава нябёсам».
  
  
  ' Гэта сто, ' упарта сказаў Рыма. Этэль Хіршберг ужо больш за гадзіну прымушала яго працаваць, разбіраючы вялізныя каробкі з брашурамі на чаркі па 100 штук для ўпакоўкі і раздачы валанцёрам. Рыма прарабіў гэта як картачны фокус, правёўшы пальцамі па краі чаркі, пакуль не пераканаўся, што тамака 100 брашур. "Гэта сотня", - паўтарыў ён.
  
  
  "Але ты лічышся", - сказала Этэль Хіршберг.
  
  
  Чыун выйшаў з кабінета Тэры Уокер. На ім была цяжкая чорная парчовая мантыя, і яго спакой быў падобна сіле прыроды.
  
  
  ' Чыун! ' крыкнуў Рыма.
  
  
  Чыун павярнуўся, паглядзеў на Рыма без усялякага выраза, а затым усміхнуўся, калі яго твар спыніўся на місіс Хіршберг.
  
  
  ' Падыдзі сюды, будзь добры,' сказаў Рыма.
  
  
  Місіс Хіршберг паківала галавой. 'Твой бацька. Усё ж твой бацька, і ты так кажаш. Ідзі сюды. Ніякай павагі да старэйшых. Або да тых, хто лепшы за цябе'.
  
  
  Чыун падышоў да іх.
  
  
  Рыма і Этэль абодва паспрабавалі спачатку выказаць сваю ўласную справу.
  
  
  'Я хачу чаркі па сто...'
  
  
  'Гэта чаркі па сто...'
  
  
  'Так што пералічыць іх не перашкодзіць. Проста каб пераканацца, што мы не выдаткуем іх марна ...'
  
  
  'Мне не трэба іх лічыць, калі я ведаю, што тут іх сотня'.
  
  
  Чыун падняў руку на перадсмяротныя словы Рыма: 'Колькі чалавек у гэтай кучы, Чыун?'
  
  
  Чыун паглядзеў на чарку ўлётак перад Рыма, узяў яе ў руку і загадна вымавіў: "У гэтай чарцы 102 брашуры".
  
  
  'Глядзі", - сказала Этэль. 'Лічы іх з гэтага моманту'. Яна пайшла, а Рыма сказаў: "Чыун, чаму ты гэта сказаў?" Ты ведаеш, што ў гэтай кучы ўсяго сотня.'
  
  
  'Ты так упэўнены? Бязгрэшны не можа памыліцца?'
  
  
  'Не, я магу памыліцца, але я гэтага не рабіў. Тут сотня'.
  
  
  'Такім чынам? У двух брашурах вы спрачаецеся з добраахвотніцкай працай? Ці выйграе вайну той, хто прайграе ўсе бітвы?'
  
  
  'Чорт вазьмі, Чиун, я не магу дазволіць гэтай жанчыне больш запалохваць мяне. Я працую тут цэлую вечнасць. Сотня ёсць сотня. Навошта мне іх лічыць, калі я магу ўзважыць іх на пальцах?'
  
  
  'Таму што, калі ты іх не палічыш, усе нашы дамы выйдуць за дзверы. Што тады ты будзеш рабіць? Вернешся да дурнога дзіцячага плана частковага гвалту над ворагам? План, які, хутчэй за ўсё, заб'е вас? І вашага містэра Палані? Няўжо ён проста спакойна вяртаецца да пройгрышу?
  
  
  'Чыун, мне больш падабалася, калі мы прайгравалі'.
  
  
  'Тым, хто прайграе, заўсёды больш падабаецца прайграваць. Акт перамогі патрабуе не толькі дысцыпліны, але і маралі'.
  
  
  ' Мараль сцвярджэння, што сто - гэта на самой справе сто два? - спытаў Рыма.
  
  
  'Мараль у тым, каб сказаць, што гэта дзвесце чатырнаццаць, калі гэта неабходна'.
  
  
  'Чыун, ты агідны'.
  
  
  'Ты неакуратны, і гэта яшчэ горш. У той час як у гэтым пачку сапраўды сто штук, у тым толькі дзевяноста дзевяць'.
  
  
  Ён паказаў на іншы стос брашур, за сем футаў ад яго, на доўгім стале.
  
  
  ' Памыляешся, Чыун. Сто.'
  
  
  ' Дзевяноста дзевяць.'
  
  
  'Вось убачыш', - сказаў Рыма. Ён нахіліўся, схапіў падазроны стос і пачаў гучна пералічваць іх на стале. 'Адзін. Два. Тры'.
  
  
  Пакуль ён лічыў, Чыун адышоў назад, да стала місіс Хіршберг.
  
  
  'Цяпер ён разумее", - мякка сказаў Чиун. 'Бачыш, ён не такі ўжо дрэнны. Проста лянівы'.
  
  
  Па пакоі разнёсся голас Рыма.
  
  
  'Семнаццаць.
  
  
  Васемнаццаць.
  
  
  ' Дзевятнаццаць.'
  
  
  'Як і многія сучасныя маладыя людзі", - сказала Этэль Хіршберг, суцяшаючы Чиуна. 'Мне ніколі не прыходзіла ў галаву спытаць. Ці ўмее ён лічыць да ста?'
  
  
  "Яму трэба толькі дасягнуць дзевяноста дзевяці з гэтай кучай", – сказаў Чыун.
  
  
  Дваццаць пяць.
  
  
  Дваццаць шэсць,
  
  
  ' Дваццаць сем.'
  
  
  Ад Дораці Уокер, здавалася, павеяла прахалодай, калі яна ўвайшла ў дзверы, свежыя і падцягнутая, у белым касцюме, і спынілася ля стала місіс Хіршберг.
  
  
  ' Рыма дома? ' спытала яна.
  
  
  Этэль Хіршберг паднесла палец да вуснаў. 'Ш-ш-ш', - сказала яна. 'Ён зараз заняты'.
  
  
  Сорак сем.
  
  
  Сорак восем.
  
  
  ' Сорак дзевяць.'
  
  
  'Ён хутка скончыць?' Спытала Дораці Уокер, гледзячы на Рыма, чыя галава была апушчана над сталом у глыбокай засяроджанасці.
  
  
  "Яму засталося палічыць усяго пяцьдзесят", - сказала місіс Хіршберг. 'Для яго яшчэ пятнаццаць хвілін?'
  
  
  'Я буду чакаць'.
  
  
  'Калі ласка, зрабі'.
  
  
  Шэсцьдзесятчатыры.
  
  
  Шэсцьдзесят пяць.
  
  
  ' Шэсцьдзесят шэсць.'
  
  
  Пакуль Дораці Уокер чакала, яе вочы блукалі па штабе, ціха ўражаныя эфектыўнасцю і арганізаванасцю, з якой больш за два дзясяткі добраахвотнікаў выконвалі лагістычную працу.
  
  
  Дзевяностасёмы.
  
  
  Дзевяноста восьмы.
  
  
  Дзевяноста дзевяць.
  
  
  ' ДЗЕВЯНОСТА ДЗЕВЯЦЬ?'
  
  
  Рыма падняў вочы і ўбачыў Дораці Уокер. Ён усміхнуўся ёй і падышоў.
  
  
  'Так?' Сказаў Карэш.
  
  
  'Так, што?'
  
  
  'Табе няма чаго сказаць?'
  
  
  'Што тут сказаць?'
  
  
  'Колькі іх было?' Спытаў Чыун.
  
  
  ' Я не ведаю, ' сказаў Рыма.
  
  
  'Ты не ведаеш?'
  
  
  'Я не ведаю. Я стаміўся і перастаў лічыць на дзевяноста дзевяці”.
  
  
  З наступных слоў Рыма даведаўся некалькі. Ён праігнараваў бы Чыўна. Рыма, прынамсі, не апусціўся б да дробязных пярэчанняў.
  
  
  Дораці Уокер ўсміхнулася яму. "Я падумала, што пагляджу, як жыве пераможца", - сказала яна.
  
  
  ' Ты так думаеш? - спытаў Рыма.
  
  
  'Ты не можаш прамахнуцца'.
  
  
  "Толькі да таго часу, пакуль Альберт Эйнштэйн тут не падлічыць галасы", - перабіла місіс Хіршберг.
  
  
  'Давай", - сказаў Рыма Дораці Уокер. "Гэтыя тыпы з найнізкага эшалона не разумеюць нас, творчых людзей'.
  
  
  ' Тэры дзе-небудзь паблізу?
  
  
  'Яна сказала, што ўсё гатова для заўтрашніх рэкламных ролікаў. Яна збіралася з'ехаць з горада, каб пагасцяваць у сяброўкі, і сказала, што ўбачыцца з намі заўтра ўвечары ў тэлестудыі", - сказаў Рыма.
  
  
  Дораці Уокер кіўнула. 'Я пагавару з ёй заўтра", - сказала яна.
  
  
  Яна дазволіла Рыма адвесці яе. Яму гэта спадабалася. Яна добра выглядала і пахла яшчэ прыемней - свежым, бадзёрым кветкавым водарам.
  
  
  Пах быў яшчэ мацней у яго ноздрах пазней, у кватэры Дораці Уокер, калі яна ўзяла ў яго з рук шклянку, які яна туды паставіла, прыціснулася да яго ўсім целам і прыціснулася вуснамі да яго вуснаў.
  
  
  Яна заставалася замкнёнай там доўгі час, струменячы свой чысты водар у ноздры Рыма. Ён назіраў, як малюсенькі пульс на яе скроні пачасціўся.
  
  
  Яна спынілася і вывела Рыма за руку на балкон пентхауса. Там, наверсе, над агнямі стрып-стрып, ноч была чорнай. Яна ўсё яшчэ трымала руку Рыма, калі другой рукой выцягнулася далёка налева, а затым пранеслася міма мора перад імі, затым далей, пакуль яе рука не апынулася перад Рыма і не лягла яму на плячо. Яна прыхіліла галаву да яго пляча.
  
  
  "Рыма, гэта ўсё магло б стаць нашым", - сказала яна.
  
  
  ' Нашых?'
  
  
  'Я вырашыў, што мая фірма збіраецца адкрыць палітычнае падраздзяленне, і я хачу, каб ты ўзначаліў яго'.
  
  
  Рыма, які ведаў, што ў яго відавочныя палітычныя здольнасці, і быў рады, што іх прызналі, на імгненне сумеўся, затым сказаў: 'Прабачце. Гэта не мая рэпліка'.
  
  
  'Проста ў чым складаецца твая лінія?'
  
  
  "Мне падабаецца пераязджаць з месца на месца, робячы дабро ўсюды, куды б я ні пайшоў", - сказаў ён, на імгненне адчуўшы, што гэта праўда, і адчуўшы задавальненне, якое заўсёды дастаўляла Чыуну адна і тая ж хлусня.
  
  
  'Давай не будзем дурыць адзін аднаго, Рыма", - сказала яна. 'Я ведаю, ты адчуваеш да мяне тую ж цягу, што і я да цябе. Цяпер, як мы можам быць разам? Каб задаволіць гэтую цягу? Як, дзе і калі?'
  
  
  На што Рыма адказаў: 'Як наконт тут і зараз? Вось так'.
  
  
  Ён авалодаў ёю там, на гладкай плітцы балкона, пахі іх уласных целаў змешваліся і ўзмацнялі прахалодны кветкавы пах Дораці Уокер. Для Рыма гэта быў развітальны падарунак. Яна стане палітычным мэнэджэрам; Рыма, ён ведаў, вернецца да таго, чым займаўся, - стане другім лепшым наёмным забойцам у свеце. З яго боку было б бессардэчна не даць ёй магчымасці ўспомніць аб ім у тыя пустыя гады, якія ёй меліся быць.
  
  
  Так ён аддаваў сябе, пакуль яна не задрыжала і не лягла, усё яшчэ ўсміхаючыся, пад ім.
  
  
  А пазней яна сказала: 'Гэта брудны бізнэс, гэтая палітыка, Рыма. Давай забудземся Палані. Давай пойдзем зараз'.
  
  
  Рыма глядзеў, як зоркі міргаюць у чарнаце над галавой, і сказаў: 'Цяпер занадта позна. Шляху назад няма'.
  
  
  'Проста выбары?' - Спытала яна.
  
  
  Ён пакруціў галавой. 'Не проста выбары. Спачатку я выбіраю Палані. А потым я раблю тое, навошта я сапраўды прыйшоў'.
  
  
  'Гэта так важна?' - Спытала яна. 'Тое, што ты робіш?'
  
  
  'Я не ведаю, важна гэта ці не", - сказаў ён. 'Але гэта тое, што я раблю, і таму я гэта раблю. Я думаю, гэта важна'.
  
  
  А потым ён зноў авалодаў ёю.
  
  
  Калі дзверы за ім зачыніліся, Дораці Уокер ўстала і падышла да тэлефона. Яе нумар хутка набралі.
  
  
  "Тата", - сказала яна. "Гэты Рыма - чалавек вашага ўрада, і я не думаю, што ёсць які-небудзь спосаб прымусіць яго адступіць. Ён верыць у тое, што робіць".
  
  
  Затым: 'Так, тата, я мяркую, што заўсёды ёсць такі спосаб. Гэта проста сапраўды ганьба. Ён такі ж чалавек, як ты, тата'.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ПЯТЫ
  
  
  'У маім наступным нумары я хацела б згуляць Нолу. Я таксама хацела б згуляць Палёт чмяля. Паколькі я не магу гуляць ні ў адну з іх, я паспрабую згуляць у маім старым доме ў Кентукі.'
  
  
  Мак Палані быў апрануты ў пацёртыя шорты, красоўкі без шкарпэтак, чырвоную кашулю і бейсбольную кепку з надпісам "Б", які выглядаў як стары выпуск часопіса "Бруклін Доджэр".
  
  
  Ён сеў на драўляны зэдлік, прыхінуў сваю доўгую пілу для рэзкі дрэва да адной нагі і пачаў пагладжваць яе скрыпічным смыкам. Які выдаецца ім гук "Плач раміна" быў разумным капіяваннем майго старога дома ў Кентукі.
  
  
  За кулісамі Рыма паморшчыўся.
  
  
  'Гэта жудасна", - прашыпеў ён Чиуну. 'Дзе Тэры?'
  
  
  "Яе месцазнаходжанне не ўваходзіць у мае задачы кампаніі", - сказаў Чыун. "Акрамя таго, я думаю, што ён вельмі добра іграе на сваім дзіўным інструменце. Гэта мастацтва, чужое маёй радзіме".
  
  
  ' І за маю, ' сказаў Рыма. ' Павінна быць, мы губляем сотні галасоў у хвіліну.
  
  
  "Ніколі нельга сказаць напэўна", – сказаў Чиун. "Магчыма, Маямі-Бізун гатовы да з'яўлення віртуоза пілавання ў мэрыі. Магчыма, гэта ідэя, час якой нетутэйша".
  
  
  'Дзякуй табе, Чыўне, за тое, што суцешыў мяне'.
  
  
  Рыма і Чыун моўчкі назіралі, як Мак Палані выкручваўся перад тэлекамерай. Але дзе была Тэры Уокер? Яна павінна была быць там.
  
  
  Магчыма, ёй удалося б прымусіць Мака Палані крыху расказаць пра кампанію. Асабліва ўлічваючы, чаго каштавала Рыма гэтая трохгадзінная феерыя. І яна, вядома, ведала б, як справіцца з гэтай здымачнай групай з іншага горада. Яны сказалі супрацоўнікам студыі і Рыма, што яны з нью-ёркскай тэлекампаніі і здымаюць спецыяльны выпуск аб метадах правядзення выбараў. Пасля невялікага гандлю ім дазволілі ўсталяваць камеру ў супрацьлеглым крыле сцэны, і зараз двое мужчын, якія абслугоўвалі яе, сачылі за тым, як Палані адсылае мілі плёнкі. Яны ўстрывожылі Рыма, але ён спісаў гэта на даўняе адчуванне, што бедствы будуць захоўвацца ў сям'і, а не здымацца на відэа для нашчадкаў.
  
  
  Чіун нешта казаў яму.
  
  
  ' Ш-ш-ш, ' сказаў Рыма. ' Я хачу паглядзець, ці дойдзе ён да высокай ноты.
  
  
  Палані амаль дасягнуў гэтага. Чыун настойваў: "Ёсць і іншыя вібрацыі, якія вы маглі б разгледзець'.
  
  
  'Напрыклад?'
  
  
  'Такія, як вунь тыя два джэнтльмены з тэлебачання. Яны не сапраўдныя'.
  
  
  'Чаму?'
  
  
  'Таму што апошнія пяць хвілін іх відэамашынка была нацэлена на гэтую пляму на столі'.
  
  
  Рыма паглядзеў. Канешне ж, камера была накіравана ў бок ад Палані, плёнка хутка выдалялася. Два аператары стаялі на каленях побач са сваёй скрыняй з абсталяваннем. На вачах у Рыма і Чыўна яны ўсталі з пісталетамі ў руках, засяродзіўшыся на Палані.
  
  
  Усе людзі там, у тым, што Мак Палані назваў "тэлевізійнай краінай", прапусцілі самую захапляльную частку яго спецыяльнай кампаніі. Рыма рушыў да бандытаў, але Чыун ужо быў там. Гледачы ўбачылі толькі зялёны шолах, калі Чыун у мантыі рушыў праз сцэну міма Палані, а затым, калі Палані скончыў свой нумар апошняй перадсмяротнай нотай, яны пачулі стрэлы, затым рэзкія ўдары, затым крыкі.
  
  
  Аператар падпарадкаваўся свайму інстынкту і адвёў камеру ад Палані ўбок. Чиун спрытна адскочыў за парцьеры, і камера ўбачыла толькі целы двух падстаўных аператараў, якія ляжаць на голай драўлянай падлозе, нерухомых, мёртвых.
  
  
  Камера на імгненне застыла на гэтым месцы, потым пачала вяртацца да Палані. З жахам Рыма ўсвядоміў, што стаіць прама паміж Палані і камерай, гатовы ўявіць свой твар аўдыторыі для нашчадкаў, і ўсё, пра што ён мог думаць, гэта пра тое, як гэта абурыла б доктара Сміта. Рыма павярнуўся спіной да камеры і сказаў у верхні мікрафон:
  
  
  'Не палохайцеся, лэдзі і джэнтльмены. Толькі што быў здзейснены замах на жыццё містэра Палані, але нашыя ахоўнікі трымаюць сітуацыю пад кантролем'.
  
  
  Затым, па-ранейшаму не паварочваючыся, не паказваючы сваёй асобы ў камеру, Рыма бачком пакінуў сцэну, пакінуўшы ў кадры ў цэнтры аб'ектыва камеры Мака Палані, які трымае пілу за дзяржальню і глядзіць у бок сцэны, дзе ляжалі мерцвякі.
  
  
  Нарэшце Палані павярнуўся назад да камеры.
  
  
  Павольна ён сказаў:
  
  
  'Яны спрабавалі прымусіць мяне замаўчаць. Але людзі спрабавалі прымусіць мяне замаўчаць раней, і ўсе яны пацярпелі няўдачу. Бо толькі смерць магла прымусіць мяне замаўчаць».
  
  
  Ён спыніўся. Аператар запляскаў. У кабіне кіравання інжынер заапладзіраваў.
  
  
  Палані пачакаў імгненне, затым сказаў: 'Я спадзяюся, што вы ўсё прагаласуеце за мяне заўтра. Дабранач'.
  
  
  І са сваёй пілой падпахай ён адышоў за кулісы, за межы камеры, туды, дзе стаяў Рыма, да якога цяпер далучыўся Чыун. Музыка 'Sunshine is Nicer' гучала ўсё гучней і гучней.
  
  
  ' Гэта была хуткая думка, ' сказаў Рыма.
  
  
  'Хутка цяміш? Аб чым?' Спытаў Палані.
  
  
  'Тая частка аб людзях, якія спрабуюць прымусіць цябе замаўчаць. Сапраўдная добрая палітыка'.
  
  
  'Але гэта праўда", - сказаў Палані. 'Кожны раз, калі я гуляю на піле, хтосьці спрабуе прымусіць мяне замаўчаць'.
  
  
  ' Ты казаў аб піле? - Спытаў я.
  
  
  'Ну вядома. Што яшчэ?'
  
  
  'Дзе Тэры?' Рыма загарлапаніў.
  
  
  Тэры Уокер не было ў маленькай кватэрцы, якую яна здымала ў гатэлі, дзе размяшчаўся штаб перадвыбарнай кампаніі Палані, але было нешта іншае.
  
  
  На яе стале Рыма знайшоў цыдулку. Яна абвяшчала: 'Тэры. Ні пры якіх абставінах не хадзі сёння ўвечары ў студыю. Гэта важна. Мама'. Цыдулка была свежай і духмянай, і Рыма паднёс яе да твару. Яна нават пахла Дораці Уокер. Яна была такой чыстай ... і тады ён зразумеў гэта. Яна пахла бэзам. Той жа пах, што быў на нажах для калкі лёду, якія ён выявіў у Уіларда Фарджэра і сіці-мэнэджара Клайда Масковіца.
  
  
  Дораці Уокер. Яна была ўцечкай інфармацыі з кампаніі Палані, забраўшы грошы Рыма і гуляючы на абодвух баках супраць сярэдзіны. А папярэдняй ноччу яна спрабавала выкарыстоўваць яго.
  
  
  Рыма падышоў да бліжэйшага пентхауса Дораці Уокер, узламаў дзверы, сеў у мяккае карычневае крэсла ў гасцінай і стаў чакаць. Ён чакаў усю ноч і пакуль сонца не паднялося высока. Ніякай Дораці Уокер. І, нарэшце, зазваніў тэлефон.
  
  
  Рыма падняў яго.
  
  
  'Прывітанне'.
  
  
  ' Прывітанне, хто гэта? Рыма? ' спытала Тэры Уокер.
  
  
  'Правільна'.
  
  
  Яна хіхікнула. 'Значыць, мая маці нарэшце злавіла цябе ў пастку. Я ведала, што яна гэта зробіць”.
  
  
  'Баюся, што не, Тэры. Тваёй мамы тут няма. Яе не было тут усю ноч».
  
  
  'О. Яна, відаць, на дзядулінай лодцы. Мусіць, кажа аб кампаніі. Ён вельмі зацікаўлены'.
  
  
  ' Якую лодку? - спытаў Рыма.
  
  
  'Энколпій', - сказала яна. 'Ён прышвартаваны ў бухце'.
  
  
  'Дзякуй', - сказаў Рыма. 'Дарэчы, чаму ты не з'явіўся ў студыі мінулай ноччу?'
  
  
  'Мама пакінула мне запіску і сказала не рабіць гэтага. Калі я размаўляў з ёй па тэлефоне, яна сказала, што існуе верагоднасць гвалту, і што ты сказаў, што мне лепш трымацца далей. Дык вось, я зноў застаўся ў доме майго сябра. Але я назіраў. Я падумаў, што гэта было выдатна.
  
  
  "Калі ты думаеш, што гэта было добра, паглядзі, што будзе далей", - сказаў Рыма.
  
  
  Ён павесіў трубку і выйшаў з жылога дома, накіроўваючыся да вады.
  
  
  'Ты прайграў, тата', Дораці Уокер была апранута ў зялёную кактэйльную сукенку ў галоўнай гасцінай яхты, размаўляючы з маршалам Дваршанскі.
  
  
  'Я ведаю, мая дарагая. Я ведаю. Але хто б мог падумаць, што нашы мужчыны будуць сумаваць? І такія добрыя мужчыны. Саша і Зміцер. Яны зрабілі б для нас усё”.
  
  
  'Так, але прамахнуліся яны. І зараз не можа быць, каб містэр Палані не перамог на выбарах. Вы не ўлічылі рэакцыю грамадскасці, калі б вашыя людзі прамахнуліся”.
  
  
  'Гэта праўда'. Дваршанскі сумна ўсміхнуўся. 'Магчыма, я проста старэю. Занадта стары, каб мець свой уласны горад. Што ж. У моры ёсць і іншыя рыбы».
  
  
  'Можа быць, зараз, тата, ты пойдзеш на пенсію, як павінен быў зрабіць шмат гадоў таму. Ты заўсёды казаў мне, што прайграваць - гэта адзіны грэх'.
  
  
  'Я чую нотку весялосці? Магчыма, ты таксама нешта страціў", - сказаў ён.
  
  
  'Не, тата, я перамог. Мэрам будзе Палані. Мы з Тэры будзем яго бліжэйшымі дарадцамі. Праз шэсць месяцаў горад будзе належаць мне. І тады я аддам гэта табе. Я абавязаны табе гэтым падарункам.'
  
  
  Слухаючы Дваршанскі, ён зразумеў, што прапанова Дораці Уокер аб падарунку была зроблена не з кахання, а ў якасці поўнай аплаты прыкрага доўгу. Ён паглядзеў на яе і сказаў: "Магчыма, мы абодва нешта страцілі".
  
  
  'Правільна", - раздаўся голас. У дзвярах стаяў Рыма. 'Вы абодва прайгралі'.
  
  
  'Хто ты?' Патрабавальна спытаў Дваршанскі. 'Хто гэты чалавек?'
  
  
  Дораці ўстала і ўсміхнулася Рыма. 'Гэта Рыма, мой партнёр па перадвыбарнай кампаніі містэра Палані. Адзіны чалавек, які валодае дастатковым зрокам, каб зразумець, што Мак Палані - гэта тое, што трэба Маямі-Бізун.'
  
  
  "Зберажы гэта для сваёй наступнай рэкламы сабачага корму", – сказаў Рыма. 'Я нарэшце паразумнеў. Калі я даведаўся, чаму Тэры не было ў студыі. Ты зрабіў гэта толькі для таго, каб захапіць горад?
  
  
  Дваршанскі кіўнуў. 'Чаму няма?' - сказаў ён. 'Ці можаце вы прыдумаць прычыну лепей?' Ён казаў лёгка, амаль радасна.
  
  
  'Але навошта забіваць Фарджэра?'
  
  
  'Фарджэр? О так. Гэта было проста для таго, каб нагадаць людзям мэра Картрайта, што мы не па-добраму глядзім на дэзерцірства. Вядома, калі вы пазбавіліся ад цела Фарджэра і захавалі забойства ў таямніцы, гэта выключыла любую каштоўнасць, якую мы маглі б атрымаць з гэтага.'
  
  
  ' А Масковіц? - Спытаў я.
  
  
  "Маскавіц быў слабы", – сказаў Дваршанскі. "Я думаю, ён хацеў бы сесці ў турму, чым гуляць у гэтую гульню з высокімі стаўкамі. Мы не маглі дапусціць, каб хтосьці ўнутры раскалоўся".
  
  
  'І вы ўцягнулі федэральны ўрад і дакументы Лігі ў кампанію, таму што...'
  
  
  '... Таму што гэта быў адзіны спосаб зберагчы Картрайта і яго злодзеяў ад турмы і дамагчыся пераабранні Картрайта. Ці бачыце, я лічыў, што ўрад пабаяўся б дзейнічаць супраць Картрайта, калі б ён сам знаходзіўся пад яго агнём.'
  
  
  'Добры план', - сказаў Рыма. 'Ён надоўга звязаў мне рукі, прымусіў баяцца рабіць тое, што трэба было зрабіць з Картрайтам і з табой. Шкада, што ты ў рэшце рэшт прайграў'.
  
  
  Дваршанскі ўсміхнуўся. Глыбокая белазубая ўсмешка асвятліла яго цёмна-загарэлы твар. 'Не, мой сябар. Я не прайграў. Ты прайграў'.
  
  
  Ён пацягнуўся да маленькай скрыначкі на піяніна ў гасцінай і адказаў на апошняе пытанне Рыма.
  
  
  Калі ён выцягнуў нож для калкі лёду, Рыма зразумеў, што ён, а не Картрайт, не Дораці Уокер, не хто-небудзь з наёмных работнікаў - гэты мускулісты стары быў забойцам. Ён хацеў растлумачыць гэта.
  
  
  Рыма ўхмыльнуўся.
  
  
  Дваршанскі кінуўся на яго. Калі ён наблізіўся да Рыма, той адчуў моцны водар адэкалона "Бэз". Дваршанскі не стаў марнаваць час на прэлюдыі. Ён нацэліўся наводмаш у скронь Рыма, спадзеючыся ўвагнаць нож для калкі лёду па самую рукоять. Рыма слізгануў назад, апынуўшыся па-за дасяжнасцю кіркі, затым зноў рушыў наперад, з усіх сіл стукнуўшы левай рукой па правай руцэ Дваршанскі, прымушаючы кірку апісваць гіганцкую дугу, пакуль яна не ўпілася глыбока ў левы бок горла Дваршанскі. Мужчына булькнуў, паглядзеў на Рыма ў шоку і здзіўленні, затым упаў на падлогу.
  
  
  Дораці Уокер ўстала. Яна кінула толькі мімалётны погляд на свайго бацьку, затым сказала: 'О, Рыма. Мы можам гэта зрабіць. Ты і я. Спачатку гэты горад, а потым штат'.
  
  
  'Нават ні адной слязінкі, каб праліць па сваім бацьку?'
  
  
  Яна прысунулася бліжэй да Рыма, прыціскаючыся сваім целам да яго цела. Яна ўсміхнулася. 'Ніводнага', - сказала яна. 'Я заўсёды была занадта занятая жыццём ... і каханнем ... каб плакаць'.
  
  
  "Мы паглядзім, што мы можам зрабіць, каб выправіць гэта", - сказаў Рыма. Перш чым яна змагла паварушыцца або адрэагаваць, яе крык застыў у яе ў горле, калі Рыма спакойна раздрабіў ёй скронь. Ён мякка апусціў яе на падлогу, побач з яе бацькам, і зачыніў за сабой дзверы гасцінай.
  
  
  Рыма выявіў, што на яхце няма экіпажа. Ён адвёў вялікую лодку да паўднёвага ўскрайка Маямі-Бізун і кінуў якар у двухстах ярдаў ад берага. Каманда, якой Дваршанскі даў выходны на другую палову дня, наўрад ці магла натрапіць на гэта там. Рыма заплыў на пляж. Наступным прыпынкам у ягоным раскладзе быў мэр Цім Картрайт.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ШОСТЫ
  
  
  Мэр Цімаці Картрайт адкрыў верхнюю правую скрыню свайго стала. Там, дзе на звычайным стале была б адтуліна, тут была металічная горка. Картрайт зняў з задняй часткі пояса зьвязак ключоў і тонкім сталёвым ключом адамкнуў затвор.
  
  
  Ён дастаў са скрынкі стала пачкі банкнот - дваццаткі, пяцідзесяткі, сотні - і засунуў іх у свой партфель.
  
  
  Колькі разоў, падумаў ён, кандыдаты, якія прайгралі, адкладалі свой выступ перад сваімі прыхільнікамі ў штаб-кватэры кампаніі? І колькі разоў яны былі занадта занятыя, каб казаць, таму што спачатку ім трэба было пайсці ў свае офісы, каб забраць грошы і пазбавіцца ад доказаў?
  
  
  Што ж, гэта не мела значэння. Ён прыйшоў сумленным і бедным; ён сыдзе несумленным і багатым. Грошы ў дэпазітных вочках па ўсёй краіне; каштоўнасці і аблігацыі за мяжой. Яму ніколі не прыйшлося б турбавацца аб будучыні. Горад абраў Мака Палані, так што гэта была іх праблема. Няхай выбаршчыкі жывуць з гэтым. Ён быў бы далёка.
  
  
  І калі паліцэйская абарона развалілася, калі гарадскія службы сталі спачатку нязначнымі, а затым увогуле не існавалі, калі горад быў адкрыты для хуліганаў, бамжоў і хіпі, а грамадскасць патрабавала, каб Цім Картрайт вярнуўся і ўсё ўладзіў, яны маглі трымаць рукі за азадкамі. Ён быў бы ўжо даўно мёртвы.
  
  
  Ён уявіў сабе сваю штаб-кватэру зараз, залітую слязамі. Як дзіўна. Адным лютым прыхільнікам было праліта больш слёз, чым усімі прайграўшымі службовымі асобамі ў сусветнай гісторыі. Пасля ён зразумеў, што гэта зусім не дзіўна. Прайграў дзейны прэзідэнт ужо атрымаў сваё; пра што яму было плакаць?
  
  
  ' Кудысьці збіраешся?'
  
  
  Голас парушыў задуменнасць Картрайта.
  
  
  'Як ты сюды патрапіў?' - спытаў ён, ведаючы, што будынак зачынены, а шэрыф Клайд Макэдаў стаіць на варце ля задняга ўваходу ў муніцыпальны будынак.
  
  
  'Шэрыф вырашыў задрамаць. Доўгі сон. Цяпер твая чарга'.
  
  
  ' Ты той самы Рыма, ці не так? - спытаў Картрайт. Яго рука неўзаметку пацягнулася да скрыні стала.
  
  
  'Цалкам дакладна', - сказаў Рыма. 'І калі твая рука дацягнецца да гэтай скрыні, твая рука адарвецца'.
  
  
  Картрайт замёр, затым нядбайна спытаў: 'Чаму? Што ты маеш супраць мяне?'
  
  
  ' Некалькі рэчаў. Фарджэр. Масковіц. Замах на Палані?'
  
  
  'Ты ведаеш, што ўсё гэта было ідэяй маршала, ці не так?' Сказаў Картрайт. 'Не маёй. Яго'.
  
  
  "Я ведаю", - сказаў Рыма. "Усё было яго ідэяй. Дакументы Лігі. Забойства небаракі Булінгсварта. Напад на Фолкрофт. Федэральны ўрад".
  
  
  Картрайт паціснуў плячыма і ўхмыльнуўся - такой ухмылкай лепш за ўсё валодаюць ірландскія палітыкі, заспетыя з доказамі злачынства ў касе.
  
  
  'Такім чынам? Гэта было праўдай, ці не так? Ты тут'.
  
  
  ' Правільна, ' сказаў Рыма. ' Мы абодва тут.
  
  
  ' І што зараз?'
  
  
  'Вось што. Ты сядай за гэты стол і пішы тое, што я прадыктую'.
  
  
  Картрайт кіўнуў. 'Добра. Гэта тое, што ты атрымліваеш ад гэтага. Што я атрымліваю ад гэтага?'
  
  
  'Ты будзеш жыць. Гэта раз. Гэты партфель з грашыма. Гэта два. Бясплатны выезд з краіны. Гэта тры'.
  
  
  'Вы не пярэчыце, калі я патэлефаную маршалу?'
  
  
  ' Так, - сказаў Рыма, - я пярэчу. Ён сказаў мне, што не прыме твой званок.'
  
  
  Картрайт зноў змераў Рыма поглядам, затым, амаль неўзаметку паціснуўшы плячыма, сеў за стол, дастаў канцылярскія прыналежнасці мэрыі з цэнтральнай скрыні і ручку з эбенавага стала, які стаяў перад ім. Ён паглядзеў на Рыма.
  
  
  ' Адрасуй гэта, ' сказаў Рыма, ' жыхарам Маямі-Бізун.
  
  
  Мак Палані падняў газету ў сваіх руках.
  
  
  Каб адсвяткаваць сваё новаздабытае ўзвышэнне ў якасці абранага мэра Маямі-Біч, ён апрануў сінія джынсы ў поўны рост. Яго белыя тэнісныя красоўкі саступілі месца скураным сандалям на папружках з адкрытым наском. Замест чырвонай кашулі з выразам лодачкай на ім была ружовая шаўковая кашуля з доўгімі рукавамі і вышытай на спіне камандай па боўлінгу "Сом Корнерс".
  
  
  "Копіі гэтага дакумента рыхтуюцца для вас, прадстаўнікоў прэсы", - сказаў ён. 'У ім мэр Картрайт расказвае, як ён спрабаваў заблытаць грамадзян наконт дакументаў Лігі. Паводле яго слоў, усё гэта было махлярствам. Адзінай мэтай было адцягнуць увагу ад яго вымагальніцтва. , у якім ён свабодна прызнаецца ў лісце.
  
  
  'Ён прыносіць прабачэнні жыхарам Маямі-Біч, і як наступны мэр, я прымаю прабачэнні за жыхароў Маямі-Біч і сардэчна запрашаю будучага былога мэра Картрайта на штогадовы фестываль "Сом у чэрвені", на якім уручаецца прыз у сто долараў за вылаў самага буйнога сома , нават калі я папярэджу яго, каб ён не думаў аб выйгрышы грошай, таму што я збіраюся ўдзельнічаць і, верагодна, выйграю. Акрамя таго, паводле заявы мэра Картрайта, якую я трымаю ў руках, яму не патрэбна лішняя сотня даляраў. У яго дастаткова грошай.'
  
  
  'Дзе зараз мэр?' - спытаў адзін рэпарцёр.
  
  
  Мак Палані выцер лоб у гарачым святле верхняга тэлевізійнага асвятлення. 'Ты глядзіш на яго, прыяцель'.
  
  
  'Чаму ты прыпісваеш сваю ўпэўненую перамогу?'
  
  
  'За чысціню жыцця і 800 міжнародных адзінак вітаміна Е кожны дзень'.
  
  
  Рыма адвярнуўся ад тэлевізара. ' Добра, пайшлі, ' сказаў ён. Ён выштурхаў Картрайта з цёмнага прыбярэжнага бара і павёў яго ў канец прычала, дзе яны селі на невялікую падвесную маторную лодку. Праз дзве хвіліны Рыма быў на "Энкалпіусе", ідучы за Картрайтам па сходнях на галоўную палубу. Картрайт усё яшчэ сціскаў у руцэ свой аташэ-кейс, набіты грашыма.
  
  
  'Дзе маршал?' Спытаў Картрайт.
  
  
  ' Прама тут, ' сказаў Рыма, адчыняючы дзверы ў галоўную гасціную. Картрайт прайшоў міма Рыма, убачыў на падлозе целы Дваршанскі і яго дачкі і павярнуўся назад да Рыма. 'Ты абяцаў", - сказаў ён.
  
  
  "Ніколі не давярай абяцанням палітыка", - сказаў Рыма за імгненне да таго, як яго цвёрдая, як жалезны клін, рука абрынулася на чэрап Картрайта. Калі Картрайт упаў, Рыма сказаў: 'Ты дасягнуў піка занадта рана'.
  
  
  Рыма прайшоў на нос лодкі, запусціў рухавікі яхты і перавёў аўтапілот на малую хуткасць, узяўшы курс строга на ўсход. Затым ён спусціўся ўніз, у машыннае аддзяленне, апаражніў адзін з дызельных бакаў і разліў яго змесціва па ўсім машынным аддзяленні. У дадатак да ўсяго, для мацнейшай пераканаўчасці, ён выліў яшчэ дваццацігалонавую бочку звычайнага бензіну, пакінуўшы за сабой невялікі след з прасякнутых ануч і папер у калідоры.
  
  
  Ён кінуў запалку ў анучы, якія з чырканнем загарэліся, у той час як Рыма ўзбег па трапе на галоўную палубу і скаціўся па прыступках у сваю маторную лодку, якую цягнула за сабой магутная яхта. Ён адвязаў вяроўкі, якімі быў прывязаны да яхты, дазволіў лодцы адысці на сотню ярдаў, затым завёў свой уласны матор і накіраваў маленькі падвесны матор назад да берага.
  
  
  На паўдарозе да берага ён пачуў гучны ўдар ззаду сябе. Ён павярнуўся і ўбачыў выбліск агню. Ён заглушыў матор і назіраў. Полымя ярка разгарэлася, павольна ператварылася ў зарыва, а затым выбухнула з аглушальным стукам, які рэхам аддаўся ў вушах Рыма. Секундай пазней мора зноў супакоілася.
  
  
  Рыма некаторы час глядзеў на гэтае месца, затым пераключыў сваю ўвагу і накіраваў лодку назад да берага.
  
  
  Пазней тым жа ўвечар Рыма глядзеў тэлевізійныя навіны.
  
  
  Гэта быў габелен з заблытанай гісторыі за заблытанай гісторыяй. Рэпарцёры намякнулі, што мэр Картрайт уцёк пасля таго, як прадставіў сваё прызнанне Палані. Яны выказалі здагадку, што Картрайт сам забіў Булінгсварта і Масковіца, таму што яны выкрылі яго крадзяжы, а затым забіў шэрыфа Клайда Макэдаў, чыё цела было знойдзена на паркоўцы ў мэрыі, таму што Макэдаў спрабаваў прадухіліць яго ўцёкі.
  
  
  А потым, вядома, была ашаламляльная перамога Мака Палані на выбарах і тэлевізійны фільм з яго прэс-канферэнцыяй, на якой ён аб'явіў аб сваім першым прызначэнні, місіс Этэль Хіршберг, гарадскім скарбнікам.
  
  
  Місіс Хіршберг выхапіла ў яго мікрафон і сказала: 'Я клянуся сачыць за гарадскімі грашыма, як за сваімі, не спускаць вачэй з мэра і ставіцца да яго як да ўласнага сына, для чаго ў мяне дастаткова часу, паколькі мой сын мне нават не тэлефануе' .
  
  
  Рыма больш не мог гэтага выносіць. Ён выключыў тэлевізар і набраў код горада 800.
  
  
  Ён зазваніў. Адзін раз. Двойчы. Тры разы. А потым трубку знялі.
  
  
  'Так?' - вымавіў цытрынавы голас.
  
  
  ' Рыма слухае.'
  
  
  "Так", - сказаў доктар Сміт. 'Я даведаюся гэты голас. Нават калі прайшло шмат часу”.
  
  
  ' Я выцягнуў твае жалязякі з агню, ' сказаў Рыма.
  
  
  'Так? Я не ведаў, што ў мяне ёсць нейкія жалязякі ў агні».
  
  
  'Вы бачылі навіны? Выбары Палані. Прызнанне Картрайта ў тым, што ўсе дакументы Лігі былі фальшыўкай».
  
  
  'Так, я бачыў навіны, цікава, дарэчы, куды падзеўся мэр Картрайт?'
  
  
  ' Ён сышоў у мора, ' сказаў Рыма.
  
  
  'Зразумела', - сказаў Сміт. 'Я перадам вашу справаздачу першаму. Вы ведаеце, ён вяртаецца сёння ўвечар'.
  
  
  'Я ведаю", - сказаў Рыма. "Мы, палітычныя дзеячы, трымаем руку на пульсе навін'.
  
  
  'І гэта ўсё?' Спытаў Сміт.
  
  
  'Мяркую, так'.
  
  
  'Да пабачэння'.
  
  
  Сміт павесіў слухаўку, і Рыма з агідай паклаў яе на месца. Ён паглядзеў на Чыуна.
  
  
  ' Ці можна чакаць падзякі ад імператара? - спытаў Чыун.
  
  
  'Я не чакаў, што мне будуць цалаваць ногі, калі ты гэта маеш на ўвазе. Але, можа, проста падзякаваць табе. Проста сказаць, што гэта было б няцяжка”.
  
  
  "Імператары не дзякуюць", – сказаў Чыун. "Яны плацяць і чакаюць лепшага. Проста лічы, што табе пашанцавала, што ты быў амаль гарадскім скарбнікам Маямі-Бізун".
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  ***********************************************
  
  
  * Назва: #012 : Сафары на рабоў *
  
  
  * Серыя: Разбуральнік *
  
  
  * Аўтар (ы): Уорэн Мэрфі і Рычард Сапір *
  
  
  * Месцазнаходжанне : Архіў Джыліян *
  
  
  ***********************************************
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЕРШЫ
  
  
  У той час як Еўропа была скопішчам варагуючых плямёнаў, а Рым - усяго толькі яшчэ адным горадам-дзяржавай на Тыбры, а народ Ізраіля быў пастухом на іудзейскіх узгорках, маленькая дзяўчынка магла пранесці мяшок алмазаў праз імперыю Лоні ва Усходняй Афрыцы і не баяцца, што ў яе адбяруць хаця б адзін. Калі ў яе было пашкоджанае вока, то толькі тут, ва ўсім свеце, былі мужчыны, якія маглі б яго паправіць. У любой вёсцы яна магла атрымаць пергамент для сваіх каштоўнасцяў, аднесці яго ў любую іншую вёску, затым сабраць каштоўныя камяні сапраўды такой жа вагі і чысціні. Вады з вялікай ракі Бусаці назапашваліся ў штучных азёрах і накіроўваліся на раўніны падчас сухога сезону, задаўга да таго, як германскія і кельцкія плямёны, якія пазней сталі галандцамі, калі-небудзь чулі аб дамбах або каналах. Толькі тут, ва ўсім свеце, мужчына мог пакласці галаву на падушку, не баючыся нападу ноччу ці голаду раніцай.
  
  
  Гісторыкі не ведаюць, калі лоні перасталі клапаціцца аб сваіх каналах і дамбах, але да часу арабскіх гандляроў рабамі былі не больш чым невялікім племем, якое хавалася ў гарах, каб пазбегнуць масавай разні. Раўніны былі смяротна сухімі; рака Бусаці разлівалася па жаданні; і кожны дзясяты быў сьляпы на ўсё жыцьцё. Зямлёй кіраваў хаусат рыбе, адзінай дзяржаўнай палітыкай якога было адсочваць і забіваць пакінутыя лоні.
  
  
  Некаторым з лоні не ўдавалася паспяхова схавацца, але замест таго, каб быць забітымі, іх часта адводзілі ў месца на рацэ і абменьвалі на ежу і напой пад назвай ром. Часам чалавек, які іх забіраў, адпраўляўся тым жа шляхам, што і ягоны тавар. Цэлыя вёскі знікалі ў ланцугах, каб абслугоўваць плантацыі Карыбскіх астравоў, Паўднёвай Амерыкі і Злучаных Штатаў. Лоні сапраўды былі вельмі каштоўныя, таму што да гэтага часу пачалі пісаць, што мужчыны былі моцнымі, а жанчыны прыгожымі, і расе не хапала мужнасці супраціўляцца.
  
  
  У 1952 годзе ад нараджэння бога, якому пакланяліся ў Еўропе, Паўночнай і Паўднёвай Амерыцы і невялікіх частках Афрыкі і Азіі, калонія пад назвай Ланіленд стала незалежнай. На мацнейшай хвалі нацыяналізму ў 1960-х гадах калонія стала звацца Бусаці, а на яшчэ мацнейшай хвалі ў 1970-х гадах яна выгнала азіятаў, якія прыехалі з брытанцамі адчыняць крамы, калі землі ўздоўж ракі Бусаці зваліся Ланіленд.
  
  
  Калі азіяты беглі з-за палітыкі, званай "бусацінізацыя", апошнія людзі, здольныя вылечыць вока, пакінулі краіну лоні. Маленькія дзяўчынкі не адважваліся выходзіць на вуліцы. Ніхто не насіў з сабой каштоўнасцяў са страху перад салдатамі. А высока ў пагорках хаваліся расьсеяныя рэшткі імперыі Лоні, чакаючы абяцанага адкупіцеля, які верне ім славу, якая калісьці належала ім.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДРУГІ
  
  
  Джэймс Форсайт Ліпінкот клікаў свайго хлопчыка, які быў дзесьці ў гатэлі "Бусаці", дзе ўсё яшчэ выкарыстоўваліся ручнікі з надпісам "Гатэль Вікторыя" і ўсё яшчэ былі ўпрыгожаны мудрагелістымі літарамі V, выбітымі і нашытымі па ўсім холе, фіранкам, форме хлопчыкаў- кіроўцаў аўтобусаў і водаправодным кранам.
  
  
  Гарачай вады не было з таго часу, як пайшлі брытанцы, а цяпер, калі апошні самалёт з азіятамі вылецеў з аэрапорта Бусаці напярэдадні, не было і халоднай вады.
  
  
  "Хлопчык", - залямантаваў Ліпінкот, які ў Балтыморы нават дзевяцігадовага чарнаскурага дзіцяці не назваў бы "хлопчыкам". Тут ён клікаў свайго насільшчыка. Паводле новай традыцыі Бусаці, апублікаванай напярэдадні ў апошнім выпуску Busati Times, любы замежнік, асабліва белы, які назваў бусатыйца "хлопчыкам", можа быць аштрафаваны на суму да тысячы долараў, кінуты ў турму на дзевяноста дзён і збіты палкамі.
  
  
  Але калі б вы загадзя заплацілі свой штраф міністру грамадскай бяспекі і вялікаму лідэру-заваёўніку Дада "Вялікі Татачка" Обадзе, які ў тую самую раніцу паспяхова абараніў Бусаці ад паветранага ўварвання Амерыкі, Вялікабрытаніі, Ізраіля, Расіі і Паўднёвай Афрыкі, выкарыстоўваючы — па паведамленні Радыё. Бусаці - самыя сучасныя атамныя самалёты, вам не прыйшлося б плаціць штраф у судзе.
  
  
  Гэты працэс у Бусаці называўся "папярэдняя аплата віны", рэвалюцыйная сістэма правасуддзя.
  
  
  У Балтыморы той жа працэс называўся хабарніцтвам.
  
  
  "Хлопчык, ідзі сюды", - крыкнуў Ліпінкот. "Тут няма вады".
  
  
  "Так, Бвана", - пачуўся голас з калідора, за якім рушыў услед чарнаскуры, потны мужчына ў прасторнай белай кашулі, вольных белых штанах і пары патрэсканых пластыкавых чаравік, што рабіла яго адным з найбагацейшых людзей у яго вёсцы ў дзесяці мілях уверх па Бусаці . "Уола тут, каб служыць табе, Бвана".
  
  
  "Прынясі мне крыху гробаны вады, нігер", - сказаў Липинкотт, шпурляючы ручнік у твар Уолле.
  
  
  "Так, Бвана", - сказаў Валла, выбягаючы з пакоя.
  
  
  Калі Ліпінкот прыехаў у Бусаці, ён быў цвёрда мае намер паважаць гордыя афрыканскія традыцыі і шукаць старыя, забытыя. Але ён хутка выявіў, што гэтая ветлівасць выклікала ў яго толькі насмешкі, і, акрамя таго, як сказаў міністр грамадскай бяспекі:
  
  
  "Ніггераў з буша трэба біць, містэр Ліпінкот. Не так, як нас з вамі. Я ведаю, што ў нашы дні белым забаронена біць чарнаскурага, але паміж такімі цывілізаванымі людзьмі, як вы і я, адзіны спосаб звяртацца з мясцовым жыхаром буша - гэта пабіць яго. Яны не падобныя на нас, хаўса. Яны нават не лані, дапамажы ім Бог. Проста бедныя дварнякі”.
  
  
  Менавіта тады Джэймс Форсайт Ліпінкот даведаўся аб выплатах да прызнання віны, і, калі ён перадаваў дзве стодоларавыя банкноты міністру грамадскай бяспекі, яму паабяцалі: "Калі хто-небудзь з гэтых хлопцаў даставіць вам непрыемнасці, проста дайце мне ведаць іх імёны. Ты іх больш тут тут не ўбачыш ".
  
  
  У Балтыморы Джэймс Форсайт Ліпінкотт быў асцярожны, называючы пакаёўак па іх сямейным тытулу і прозвішчы, і прасоўваў чарнаскурых на кіруючыя пасады ў сямейнай кампаніі, якой ён кіраваў, але ў Бусаці ён паступіў як бусатыянцы. Гэта быў адзіны спосаб дабіцца мэты, сказаў ён сабе, і ён нават не падазраваў, наколькі яму сапраўды падабаўся гэты метад збіцця і жорсткасці, аддаючы перавагу яго асвечанаму балтыморскаму спосабу, дзе кожная праблема вырашалася шляхам правядзення чарговага семінара па расавых адносінах.
  
  
  Гэта быў Бусаці, і калі ён не прытрымліваўся сістэмы Бусаці збіцця неграў з буша, што ж, тады хіба гэта не было б вытанчанай формай расізму, лічачы, што яго амерыканскі шлях пераўзыходзіць шлях Бусаці?
  
  
  Джэймс Ліпінкот агледзеў сваё шчацінне. Яму прыйшлося яе пагаліць. Ён не мог адпусціць яе на другі дзень, інакш яго маглі прыняць за аднаго з хіпі, якія рэгулярна не вяртаюцца з Бусаці. У Бусаці чыста паголены мужчына ў гарнітуры выклікаў некаторую павагу. Тыя, хто шукае ісціну, прыгажосць і яднанне з чалавекам і прыродай, проста больш не з'яўляліся.
  
  
  Вала ўварваўся ў пакой з супніцай з вадой.
  
  
  "Навошта ты гэта прынёс?" - спытаў Ліпінкот.
  
  
  "Больш ніякіх гаршкоў, Бван".
  
  
  "Што здарылася з чыгунамі?"
  
  
  “Учора армія вызваліла іх, бвана. Каб яны не дасталіся імперыялістычным агрэсарам. Прыляцелі атамныя самалёты, каб украсці нашы гаршкі, але наш вялікі лідэр-заваёўнік знішчыў тых, хто нападаў”.
  
  
  "Правільна", - сказаў Ліпінкот. "Буйны напад імперыялістычных нацый". Ён акунуў палец у супніцу з вадой і раззлаваўся.
  
  
  "Гэта холадна, Валла".
  
  
  "Так, Бвана, гарачай вады больш няма".
  
  
  "Учора ты прынесла з кухні кіпень".
  
  
  "Больш няма газу для пліты, Бвана".
  
  
  "Ну, а як наконт дроў? Яны, вядома, умеюць паліць дровы. Табе бо не патрэбныя азіяты, каб паказаць табе, як разводзіць агонь, ці не так?"
  
  
  "Трэба падняцца ўверх па рацэ за дровамі, Бван".
  
  
  "Добра", - раздражнёна сказаў Ліпінкот. "Але за кожны парэз, які я атрымліваю ад выкарыстання лядоўні воды, ты атрымліваеш два парэза. Зразумеў?"
  
  
  "Так, Бвана", - сказаў Вала.
  
  
  Ліпінкот налічыў тры парэзы на сваім твары, калі адвярнуўся ад люстэрка і дастаў лязо са сваёй бяспечнай брытвы.
  
  
  "Гэта шэсць для цябе, Валла".
  
  
  "Бвана, у мяне ёсць для цябе сёе-тое лепей, чым рэзаць".
  
  
  "Шэсць парэзаў", - сказаў Ліпінкот, які наўмысна нанёс сабе апошнія два ў чаканні помсты за свой дыскамфорт на Уоле.
  
  
  "Бвана, я ведаю, дзе ты можаш дастаць жанчыну. Табе патрэбна жанчына, Бвана, не рэж бедную Валу".
  
  
  "Я не хачу нейкую маленькую чорную малпу, Уола. Цяпер цябе чакаюць парэзы, і ты ведаеш, што заслугоўваеш іх".
  
  
  "Бвана, ты выглядаеш. Ты жадаеш жанчыну. Ты не жадаеш Валу".
  
  
  Менавіта тады Джэймс Форсайт Ліпінкот усвядоміў, што яго цела сапраўды заклікае да жанчыны.
  
  
  "Белыя жанчыны, рабіце, што хочаце. Белыя жанчыны, Бвана".
  
  
  "У Бусаці, Вала, няма свабодных белых жанчын. Гэта будзе яшчэ адно пакаранне за хлусню".
  
  
  "Белыя жанчыны. О, так. Белыя жанчыны. Я ведаю".
  
  
  "Чаму я не чуў пра іх раней?"
  
  
  "Забаронена. Забаронена. Сакрэт. Белыя жанчыны ў вялікім доме з жалезнай брамай".
  
  
  "Публічны дом, Уола?"
  
  
  “Так, Бвана. Белыя жанчыны ў бардэлі. Не рэж Уолу. Ты можаш рабіць з імі ўсё, што захочаш, калі ў цябе ёсць грошы. Усё, што заўгодна. Ты можаш рэзаць белых жанчын, калі ў цябе дастаткова грошай”.
  
  
  "Гэта абуральна, Вала. Калі ты ілжэш, я дам табе дваццаць парэзаў. Ты мяне чуеш?"
  
  
  "Я чую, Бвана".
  
  
  Калі Ліпінкот пад'ехаў да вялікага белага дома з жалезнымі варотамі, ён, да свайго захаплення, убачыў, што ў вокнах устаноўлены кандыцыянеры. Жалезныя рашоткі ўтрымлівалі шэрыя панэлі на месцы. Калі б ён прыгледзеўся больш уважліва, то ўбачыў бы, што на вокнах, дзе не было кандыцыянераў, таксама былі рашоткі. Але ён не прыгледзеўся больш уважліва і не задаўся пытаннем, чаму Валла не суправаджае яго, хоць слуга ведаў, што яго пакараюць за тое, што ён проста знік такім чынам.
  
  
  Ліпінкотт быў прыемна здзіўлены, убачыўшы, што кнопка званка на варотах працуе. Ён паспрабаваў гэта зрабіць толькі пасля таго, як выявіў, што вароты не адчыняюцца пад яго націскам.
  
  
  "Назавіце сябе", - раздаўся голас з чорнай скрыні над перламутравай кнопкай.
  
  
  "Мне сказалі, што я магу знайсці тут забаўку".
  
  
  "Назаві сябе".
  
  
  "Я Джэймс Форсайт Ліпінкот, блізкі сябар міністра грамадскай бяспекі".
  
  
  "Значыць, ён паслаў цябе?"
  
  
  Калі б Ліпінкот пражыў жыццё, якое падвяргала яго якой-небудзь небяспецы, ён, магчыма, звярнуў бы ўвагу на той факт, што ў краіне, дзе рэгулярна крадуць медныя дзвярныя ручкі, ніхто не здымаў маленькі перламутравы званок з уваходнай дзвярэй. Але Джэймс Ліпінкотт адкрываў сябе, і ў захапленні ад таго, што яму сапраўды падабалася прычыняць боль, ён не турбаваўся і не перасцерагаў.
  
  
  "Так, міністр грамадскай бяспекі паслаў мяне і сказаў, што ўсё будзе ў парадку", - зманіў Ліпінкот. Ну і што? Замест выплаты да прызнання віны будзе выплата пасля прызнання віны.
  
  
  "Добра", - вымавіў голас з глухой рыпучай акустычнай сістэмы. Ліпінкот не мог вызначыць акцэнт, але ён гучаў злёгку па-брытанску.
  
  
  "Машына не можа праехаць праз вароты", – сказаў Ліпінкот. "Вы не пашле хлопчыка дагледзець за ёй?"
  
  
  "Ніхто не кране машыну перад гэтымі варотамі", - раздаўся голас. Вароты са пстрычкай адчыніліся, і прадчуванне Ліпінкота было такое вялікае, што ён не задаўся пытаннем, як можна абараніць машыну перад гэтым домам, калі звычайныя бусаціянцы чысцяць прыпаркаваную машыну, як піранні працуюць над пакалечанай каровай.
  
  
  Дарожка да дзвярэй асабняка была выкладзена каменем, а дзвярныя ручкі блішчалі латунню. Дубовыя дзверы былі адпаліраваныя да бляску, а ручка званка ўяўляла сабой па-майстэрску зробленую галаву льва; не афрыканскага льва, а брытанскага. Ліпінкот пастукаў. Дзверы адчыніліся, і на парозе з'явіўся мужчына ў белай форме арміі Бусаці з сяржанцкімі нашыўкамі на рукавах.
  
  
  "Трохі ранавата, ці што?" - сказаў ён з брытанскім акцэнтам, які здаваўся яшчэ халаднейшым з-за яго антрацытавага колеру асобы.
  
  
  "Так. Рана", - сказаў Ліпінкот, мяркуючы, што гэта тое, што ён павінен быў сказаць.
  
  
  Сяржант правёў яго ў гасціную з вычварнай віктарыянскай мэбляй, крэсламі, набітымі да адмовы, цацанкамі, якія запаўнялі ўсе шчыліны, вялікімі партрэтамі афрыканскіх правадыроў у залатых рамах. Гэта былі не брытанцы, але амаль брытанцы. Не амаль брытанцы Бусаці, а амаль брытанцы іншай калоніі. Ліпінкот не мог успомніць, што гэта.
  
  
  Сяржант паказаў Ліпінкоту на месца і пляснуў у далоні.
  
  
  "Вып'еш?" спытаў ён, апускаючыся на мяккую канапу.
  
  
  "Не, не, дзякуй. Мы можам пачаць прама зараз", - сказаў ён.
  
  
  "Спачатку вы павінны выпіць і расслабіцца", - сказаў сяржант, ухмыляючыся. У пакой бясшумна ўвайшла старая, высмаглая чарнаскурая жанчына.
  
  
  "Мы возьмем два вашыя фірмовыя мятныя джулепы", - сказаў сяржант.
  
  
  Мятны джулепс. Вось і ўсё. Гэты дом быў абстаўлены ў стылі Поўдня да Грамадзянскай вайны, амерыканскага Поўдня, падумаў Ліпінкот. Падобна на бардэль часоў да грамадзянскай вайны, магчыма, у Чарльстане, Паўднёвая Караліна.
  
  
  Ліпінкот дэманстратыўна паглядзеў на свой гадзіннік.
  
  
  "Не спяшайся, дзяўчаты пачакаюць", - сказаў сяржант. Гэты чалавек быў невыносны, падумаў Ліпінкот.
  
  
  "Скажы мне, Ліпінкот, што прывяло цябе ў Бусаці?"
  
  
  Ліпінкота абурыла занадта фамільярнае выкарыстанне прозвішча, але ён адказаў: "Я археолаг-аматар. Я шукаю прычыны распаду вялікай імперыі лоні і прыходу да ўлады племя хаўса. Глядзіце. Насамрэч я не адчуваю смагі і хацеў бы заняцца, ну, бягучымі справамі" .
  
  
  "Прашу прабачэння за прычыненыя нязручнасці, - сказаў сяржант, - але вас няма ў зацверджаным спісе на карыстанне гэтым домам, таму мне давядзецца даведацца пра вас пабольш, перш чым вы зможаце пачаць. Жудасна шкадую, стары."
  
  
  "Добра, што ты хочаш ведаць?"
  
  
  "Абавязкова рабіць так, каб гэта выглядала як допыт, стары?" - сказаў сяржант. "Допыты такія грубыя".
  
  
  "Калі грубіянства хутчэй, грубіянства прыемней".
  
  
  "Добра, калі ты, павінна быць, паводзіш сябе як варвар, хто расказаў табе аб гэтым месцы?"
  
  
  "Міністр грамадскай бяспекі", - зманіў Ліпінкот.
  
  
  "Ён расказаў табе правілы?"
  
  
  "Не".
  
  
  "Правілы такія. Ты не пытаешся дзяўчат, як іх клічуць. Ты нікому не расказваеш пра гэты дом. Нікому. І, стары, ты не павінен проста пад'язджаць да брамы. Вы тэлефануйце загадзя. Дамаўляйцеся аб сустрэчы. Зразумела?"
  
  
  "Так. Так. Давай. Колькі?"
  
  
  "Гэта залежыць ад таго, што ты жадаеш зрабіць".
  
  
  Ліпінкоту было ніякавата гаварыць пра гэта. Ён ніколі раней гэтага не рабіў, не тое, што хацеў зрабіць, і да прыезду ў Бусаці нават не падазраваў, што ў яго ёсць такія жаданні. Ён блытаўся ў словах, уступаючы ў вобласць сваіх жаданняў, затым абгінаючы іх, затым набліжаючыся да іх пад іншым кутом.
  
  
  "Вы маеце на ўвазе пугі і ланцугі", - удакладніў сяржант.
  
  
  Ліпінкот моўчкі кіўнуў.
  
  
  “У гэтым няма нічога незвычайнага. Дзвесце долараў. Калі вы заб'яце яе, гэта складзе 12 000 долараў. Сур'ёзная шкода будзе прапарцыйнай. Гэтыя дзяўчаты каштоўныя”.
  
  
  "Добра, добра, куды мне ісці?"
  
  
  "Наяўнымі наперад".
  
  
  Ліпінкот заплаціў, і пасля нахабнага пераліку грошай сяржант павёў яго наверх, у доўгі шырокі калідор. Яны спыніліся перад паліраванымі сталёвымі дзвярыма. З высокага куфра побач з дзвярыма сяржант дастаў кардонную скрынку і перадаў яе Ліпінкоту.
  
  
  "Вашы канчукі і ланцугі тут. Гаплікі на сцяне. Калі дзяўчына даставіць вам якія-небудзь непрыемнасці, проста патэлефануйце ў званок у пакоі. Калі яна табе ў чым-небудзь адмовіць, прыгразі патэлефанаваць у званок. Зрэшты, з ёй не павінна быць ніякіх праблем ... Прабыла тут тры месяцы. Праблемы дастаўляюць толькі па-сапраўднаму новенькія. Так бы мовіць, не атрымалі адукацыі."
  
  
  Сяржант зняў ключ з пярсцёнка на поясе і адчыніў дзверы. Ліпінкот моцна заціснуў папяровую скрынку падпахай і ўвайшоў у пакой, як школьнік, які выявіў закінутую кандытарскую.
  
  
  Ён зачыніў за сабой дзверы і, уварваўшыся ў пакой, ледзь не спатыкнуўся аб шырокі металічны ложак. На ім ляжала аголеная жанчына, яе ногі былі падцягнуты да жывата, рукі прыкрывалі галаву, яе рудыя валасы брудным клубком раскідаліся па матрацы, які быў спярэшчаны засохлымі плямамі крыві.
  
  
  У пакоі пахла камфарай, і Ліпінкот выказаў здагадку, што гэта, відаць, з-за мазі, якая блішчала на баках дзяўчыны па-над свежымі і акуратна нанесенымі слядамі ад веек. Ліпінкот раптам адчула спачуванне да гэтай істоты і адчула спакусу пакінуць пакой, магчыма, нават купіць ёй свабоду, калі яна выглянула з-пад скрыжаваных рук і, убачыўшы мужчыну са скрынкай, павольна паднялася з ложка. Калі ён убачыў яе юныя грудзі, пакрытыя плямамі засохлай крыві, калі яна паднялася з ложка, яго ахапіла непераадольная лютасьць, і калі яна паслухмяна падышла да бруднай, запырсканай крывёй сцяне і падняла рукі над галавой да жалезнага кольца, Ліпінкот задрыжаў. Ён намацаў ланцугі на яе запясцях, затым накінуўся на бізун, як быццам хтосьці мог вырваць яго ў яго.
  
  
  Калі ён рыхтаваўся да ўдару, дзяўчына спытала: "Ты хочаш крычаць?" Яна была амерыканкай.
  
  
  "Так, крыкі. Шмат крыкаў. Калі ты не будзеш крычаць, я буду хвастаць усё мацней і мацней".
  
  
  Ліпінкот хвастаў пугай, і дзяўчына крычала з кожным рэжучым ударам. Ззаду пачуўся ўдар дубца, затым наперад, пстрычка, і паліраваны змеепадобны шнур заблішчаў ад крыві, назад і наперад, назад і наперад, хутчэй, пакуль крыкі, удар дубца і трэск не зліліся ў адзіны пакутлівы гук, а затым усё скончылася. Джэймс Форсайт Ліпінкотт быў выматаны, і з раптоўным спаталеннем яго дзіўнай і раптоўнай смагі яго здольнасць разважаць узяла верх, і ён раптам спалохаўся.
  
  
  Цяпер ён зразумеў, што дзяўчына крычала амаль з пачуцця абавязку, нягледзячы на моцны боль. Верагодна, яе напампавалі наркотыкамі. Яе спіна была падобная на сырое мяса.
  
  
  Што, калі б нехта сфатаграфаваў яго? Ён мог бы адмаўляць гэта. Гэта было б ягонае слова супраць слова якога-небудзь негра з Буша. Што, калі міністр грамадскай бяспекі даведаецца, што ён няправільна выкарыстоўваў сваё імя? Ну, трыста, можа, чатырыста долараў паклапоцяцца пра гэта.
  
  
  Што, калі дзяўчына памрэ? Дванаццаць тысяч долараў. Кожны год ён ахвяраваў больш за гэтую суму Саюзу Братэрства за чалавечую годнасць.
  
  
  Дык чаго ж баяцца?
  
  
  "Ты скончыў, Ліпі?" глуха спытала рудавалосая дзяўчына, яе голас быў цяжкім ад наркотыкаў. "Калі так, то ты павінен зняць ланцугі".
  
  
  "Адкуль ты ведаеш маё імя? Гэта выкарыстоўваецца толькі ў маім коле зносін".
  
  
  "Ліпі, гэта Бусаці. Ты скончыў?"
  
  
  "Э-э, так", - сказаў ён, падыходзячы да сцяны, каб лепш разгледзець яе твар у цьмяна асветленым пакоі. Ёй было каля дваццаці пяці, прыгожы тонкі нос быў зламаны некалькі дзён таму і зараз распух і пасінеў. На ніжняй губе была глыбокая рана, па баках якой утварылася скарынка.
  
  
  "Хто ты такі?"
  
  
  "Не пытайся. Проста дай мне памерці, Ліпі. Мы ўсе будзем мёртвыя".
  
  
  "Я ведаю цябе, ці не так? Ты… ты, - і ён убачыў рысы, зараз скажоныя, якія калісьці ўпрыгожвалі таварыства Чэсапіцкага заліва, - адна з дзяўчын Форсайт, траюрадная сястра.
  
  
  "Што ты тут робіш, Сінція?" - спытаў ён, а затым у жаху ўспомніў і сказаў: "Мы толькі што пахавалі цябе ў Балтыморы".
  
  
  "Ратуй сябе, Ліпі", - прастагнала яна.
  
  
  У паніцы Ліпінкот меў намер зрабіць менавіта гэта. Ён уявіў, як Сінція Форсайт нейкім чынам вяртаецца ў Балтымор і раскрывае яго жахлівую таямніцу. Ліпінкот схапіў канец дубца і павярнуў яго вакол шыі дзяўчыны.
  
  
  "Ты дурань, Ліпі, ты заўсёды быў такім", - сказала яна, і Джэймс Форсайт Ліпінкот зацягнуў дубец мацней і працягваў тузаць за канцы, пакуль на чырвоным распухлым твары дзяўчыны не здалася мова, а вочы не вылупіліся, і ён працягваў тузаць.
  
  
  Сяржант унізе зразумеў, чаму Джэймс Форсайт Ліпінкот не захацеў выпісваць асабісты чэк, і так, ён даручыў бы яму вярнуцца ў свой гатэль і дамовіцца з Нацыянальным банкам Бусаці аб атрыманні наяўных. "Мы не хвалюемся", - сказаў сяржант. "Куды б вы адправіліся?"
  
  
  Ліпінкот кіўнуў, хоць і не быў упэўнены, што сяржант меў на ўвазе. Ён зразумеў толькі, што яму дазволяць заплаціць за тое, што адбылося наверсе, і гэта было ўсё, што хацеў пачуць.
  
  
  Калі Ліпінкот вярнуўся ў свой гатэль, Уола ўсё яшчэ адсутнічаў. Ён некалькі разоў клікаў яго, а затым пакляўся, што, калі ён зноў убачыць Уолу, памочнік афіцыянта атрымае такую чосу, што будзе насіць яе на спіне ўсё астатняе жыццё.
  
  
  Віцэ-прэзідэнт банка прапанаваў даць Ліпінкоту ахову, таму што разгульваць па Бусаці з 12 000 далярамі было не самым мудрым учынкам. "Гэта не Нью-Ёрк", - растлумачыў банкір прабачлівым тонам і недакладна.
  
  
  Ліпінкот адмовіўся. Праз тры кварталы ён пашкадаваў. Адзін са шматлікіх вайсковых патрулёў спыніў яго, і калі ён палез у кішэню, каб паказаць сваё пасведчанне асобы і дзесяцідоларавую купюру, ён, мусіць, паказаў большую частку сваёй гатоўкі, таму што афіцэр палез у кішэню і дастаў канверт са ста дваццаццю стодоларавымі купюрамі.
  
  
  "Гэта належыць дому з жалезнай брамай", - сказаў Ліпінкот, спадзяючыся, што ўлада, якой, здавалася, валодаў дом, распаўсюдзіцца і на афіцэра. Відаць, гэтага не адбылося, таму што афіцэр проста пераправерыў дакументы Ліпінкота, зноў спытаўся ў яго, ці сапраўды ён Джэймс Форсайт Ліпінкот, затым запіхнуў яго ў "Лендравер" і асабіста павёз транспартны сродак.
  
  
  Яны выехалі са сталіцы і паехалі ўздоўж вялікай ракі Бусаці. На Бусаці апусцілася цемра, а яны ўсё яшчэ ехалі далей, адны, астатнім патрульным было загадана заставацца ў горадзе. Яны заехалі так далёка, што, калі спыніліся, Ліпінкот пакляўся, што зоркі здаваліся блізкімі, такімі блізкімі і яснымі, якімі яны, відаць, былі, калі чалавек упершыню спусціўся з дрэў.
  
  
  Афіцэр сказаў Ліпінкоту прыбірацца.
  
  
  "Паслухайце, я магу даць вам удвая больш грошай. Вам не абавязкова забіваць мяне", - сказаў Ліпінкот
  
  
  "Прэч", - сказаў афіцэр.
  
  
  "Я асабісты сябар міністра грамадскай бяспекі", - сказаў Ліпінкот.
  
  
  "Вы знойдзеце яго вунь там, за тым шырокім дрэвам", - сказаў афіцэр. "Ідзіце".
  
  
  Такім чынам, Ліпінкот, знайшоўшы афрыканскую ноч халаднаватай, а сваё сэрца яшчэ халадней, адправіўся да шырокага дрэва, якое, падобна маленькай калючай гары, узвышалася над раўнінай Бусаці.
  
  
  "Алё?" сказаў ён, але ніхто не адказаў. Яго локаць зачапіў нешта на дрэве. Ён агледзеўся. Гэта быў чаравік. Нага была ў боце, а паверх нагі ляжала цела. Звісаючыя рукі былі чорнымі. Цела не рухалася, і ад яго пахла апошнім выхадам кішачніка. Цела было ў афіцэрскай форме. Ліпінкот адступіў назад, каб пазбавіцца ад паху і паспрабаваць лепей разгледзець твар. Раптам ліхтарык асвятліў рысы цела. Гэта быў міністр грамадскай бяспекі. З яго галавы тырчаў вялікі шып. Ён быў прыбіты цвікамі да дрэва.
  
  
  "Прывітанне, Ліпі", - вымавіў голас амерыканца.
  
  
  "Што?" - ахнуў Ліпінкот.
  
  
  "Прывітанне, Ліпі. Прысядзь на кукішкі. Не, не прыкладвай азадак да зямлі. Прысядзь на кукішкі, як раб, які чакае свайго гаспадара. Прысядзь на кукішкі. Гэта дакладна. Цяпер, Ліпі, перш чым ты памрэш, калі ты будзеш вельмі мілы, ты можаш задаць мне пытанне".
  
  
  Ліхтарык згас, і цяпер голас даносіўся з афрыканскай цемры, і, як Ліпінкот ні стараўся, ён не мог разглядзець які гаварыў.
  
  
  "Паслухай, - сказаў ён, - я не ведаю, хто ты, але я магу зрабіць цябе багатым чалавекам. Віншую з тым, што ты паспяхова напалохаў мяне да чорцікаў, зараз, колькі?"
  
  
  "Я атрымаў тое, што хацеў, Ліпі".
  
  
  "Хто ты такі?"
  
  
  "Гэта тваё адзінае пытанне?"
  
  
  "Не, маё адзінае пытанне - чаго ты хочаш?"
  
  
  "Добра, Ліпі, я адкажу на гэта. Я хачу адпомсціць за свой народ. Я хачу, каб мяне прынялі ў доме майго бацькі".
  
  
  "Я куплю дом твайго бацькі. За колькі?"
  
  
  "Ах, Ліпі, Ліпі, Ліпі. Ты бедны дурань".
  
  
  "Глядзі. Я хачу жыць", - сказаў Ліпінкот, напружваючыся, каб яго зад не дакранаўся паднятых абцасаў. "Я зміраю сябе. Цяпер, што я магу даць табе за сваё жыццё?"
  
  
  “Нічога. І мяне не хвалюе, што ты прыніжаеш сябе. Я не які-небудзь гарлемскі свяціла, які называе сябе Абдулой Бюльбюль Амірам. Прыніжэнне нікому не прыносіць карысці”.
  
  
  "Ты белы? Я нічога не бачу".
  
  
  "Я чорны, Ліпі. Афрыканкі. Цябе гэта здзіўляе?"
  
  
  "Не. Некаторыя з самых бліскучых мужчын у свеце чарнаскурыя".
  
  
  "Калі ў цябе і быў хоць нейкі шанц, ты проста ўпусціў яго сваёй хлуснёй", - сказаў голас. "Я ведаю лепш. Я ведаю кожнага з вас, Ліпінкотаў і Форсайтов. Сярод вас няма ніводнага, хто не быў бы расістам ".
  
  
  "Чаго ты хочаш?" - спытаў Ліпінкот. "Чаго ты хочаш?" Мужчына відавочна для нечага падтрымліваў у ім жыццё. Наступіла цішыня. Удалечыні завыла гіена. Паблізу не было б ільвоў, калі б паблізу не было транспартных сродкаў і людзей.
  
  
  "Я магу дабіцца для вас прызнання ў Амерыцы", - сказаў Ліпінкот. "Мая сям'я можа гэта зрабіць".
  
  
  "Хто такая Амерыка, каб прызнаваць ці не прызнаваць?"
  
  
  "Чаго ты хочаш?"
  
  
  "Тая-сякая інфармацыя".
  
  
  "Калі ты заб'еш мяне, ты гэтага не атрымаеш".
  
  
  "Спачатку я атрымаю гэта, а потым заб'ю цябе. Ёсць шмат спосабаў памерці, і некаторыя з іх не так ужо дрэнныя".
  
  
  Ліпінкот паверыў гэтаму чалавеку і, як многія людзі, якія лічаць смерць занадта моцнай, каб глядзець ёй у твар, ён сказаў сабе маленькую хлусню. Ён сказаў сабе, што яго пашкадуюць, калі ён скажа гэтаму чалавеку праўду.
  
  
  "Міністр грамадскай бяспекі не расказаў вам пра гэты дом, ці не так?"
  
  
  "Не, ён гэтага не рабіў", - сказаў Ліпінкот, зноў успомніўшы жудасны труп, які звісае з дрэва побач з яго галавой. "Гэта зрабіў мой хлопчык Уола".
  
  
  "Усё роўна, міністр усё роўна павінен быў памерці", - сказаў голас. "У адрозненне ад большасці членаў гэтага ўрада, ён глядзеў на рэчы не так, як я. Такім чынам, вы правялі даследаванне аб караблях з рабамі і першапачатковай рабагандлі ў Штатах. Там была плантацыя Батлера, запісы аб якой у вас усё яшчэ ёсць, не так ці што?"
  
  
  "Так. Я магу паказаць іх табе. Яны ў маім маёнтку ў Чэсапіцкім заліве".
  
  
  "У сутарэнным сховішчы або ў бібліятэцы?"
  
  
  "Я забыўся. Але я магу паказаць табе".
  
  
  "Усё роўна. Мы забярэм іх, зараз, калі мы ведаем, у якім з вашых дамоў яны знаходзяцца. Гэта ўсё, што мне было патрэбна. Што я магу даць табе, акрамя твайго жыцця?"
  
  
  "Нічога", - сказаў Ліпінкот у надзеі, што калі толькі яго жыццё спатрэбіцца для пазыкі, сваё жыццё ён можа атрымаць.
  
  
  "Хіба ты не хочаш даведацца адказ на сваё даследаванне аб распадзе вялікай імперыі Лоні?"
  
  
  "Я хачу сваё жыццё".
  
  
  Голас праігнараваў яго. "Імперыя Лоні, - сказаў ён, - распалася, таму што паверыла ў чужакоў. Яна наймала людзей рабіць тое, што павінна была рабіць сама. І яны станавіліся мяккімі і слабымі, і, у рэшце рэшт, хаўса проста сутыкнулі іх, як быццам яны былі мяккімі, тоўстымі дзецьмі”.
  
  
  Нягледзячы на сваё цяжкае становішча, Ліпінкотт быў зацікаўлены. "Гэта вельмі проста", - сказаў ён. “Каб пабудаваць вялікую імперыю, патрэбны характар. У лоні, мабыць, гэта было. Яны не сталі б проста пераварочвацца і прыкідвацца мёртвымі”.
  
  
  "Не, ты маеш рацыю", - сказаў голас. “Яны б змагаліся. Але нешта перашкодзіла. Пракляты гандаль рабамі тваёй сям'і. Такім чынам, лепшых з лоні адправілі вырошчваць бавоўну для вас. Але я раскажу вам гісторыю. Лоні зноў вернуцца да ўлады. Спадзяюся, вам ад гэтага стане лепш”.
  
  
  "Гэта не так, - сказаў Ліпінкот, - але, выкажам здагадку, вы скажаце мне, як. Прама цяпер усё племя лоні не змагло б змайстраваць скрынку з-пад абутку".
  
  
  "Усё проста", - сказаў голас. "Я збіраюся вярнуць іх да ўлады". Ён зрабіў паўзу. "Сапраўды жахлівая рэч, якую ты зрабіў з той дзяўчынай. Не тое каб гэта мела значэнне, Ліпі. Не тое каб яна мела значэнне або што ты меў значэнне. Табе прыйшлося б доўга расплачвацца, перш чым Ліпінкоты і Форсайты расквіталіся. Гэта не мае значэння . Галоўнае - у гарах ".
  
  
  Ліпінкот пачуў гукі гіены і адчуў пах смерці міністра грамадскай бяспекі і адчуў раптоўны моцны ўдар у спіну, які выйшаў з грудзей, і ён упаў наперад на дзіду, якая працяла яго цела. Калі яго галава ўпала на раўніну Бусаці, ён быў мёртвы, яшчэ адзін маленькі кавалачак апладнення, не больш чым старажытны імператар Лоні або старажытнае дзіця Лоні. Афрыка прыняла яго як свайго, зямля як ніколі была адзіным працадаўцам з па-сапраўднаму роўнымі магчымасцямі ў гісторыі чалавецтва.
  
  
  Вала, быўшы больш разумным, чым міністр грамадскай бяспекі або Ліпінкот, шчасна дабраўся да ракі Бусаці ў сваёй вёсцы. У яго было сёе-тое на продаж, значна больш каштоўнае, чым апошнія сярэбраныя манеты з выгравіраваным стараанглійскай літарай "V" у гатэлі Бусаці. У яго была інфармацыя; інфармацыю заўсёды можна было прадаць.
  
  
  Няўжо клерк з Міністэрства юстыцыі не прадаў копію дасье таемнай паліцыі Бусаці за золата — сапраўдныя залатыя манеты, якія можна пакруціць у руках і купіць пяцьдзесят жонак з дваццаццю каровамі, ці абутак, і плугі, і кашулі, і, можа быць, нават радыё для дзелі карыстання, замест таго каб дзяліцца ім з усёй вёскай?
  
  
  Такім чынам, Вала сказаў сваім братам, што пакідае вёску і што яго старэйшы брат павінен сустрэцца з ім праз мяжу ў Лагосе, Нігерыя, праз месяц.
  
  
  "Ты прадаеш казкі, Вала?" - спытаў старэйшы брат.
  
  
  "Табе лепш не ведаць, чым я займаюся", - мудра сказаў Вала. "Урады робяць жудасныя рэчы з людзьмі, якія сёе-тое ведаюць".
  
  
  "Я часта задавалася пытаннем, чаму ў нас ёсць урады. Правадыры плямёнаў ніколі не рабілі жудасных рэчаў з людзьмі, якія нешта ведалі".
  
  
  "Гэта шлях белага чалавека".
  
  
  "Калі белага чалавека тут больш няма, і калі, як кажа радыё, мы пазбаўляемся ўсяго белага, чаму мы не можам пазбавіцца ад белых урадаў?"
  
  
  "Таму што хаўса, якія жывуць ніжэй па рацэ, - дурні", - сказаў Валла. "Яны жадаюць пазбавіцца ад белага чалавека, каб самі маглі быць белымі людзьмі".
  
  
  "Хаўса заўсёды былі дурнямі", - сказаў старэйшы брат.
  
  
  Падарожжа ў Лагос на джыпах з вялікай колькасцю харчоў заняло б у вайсковага патруля Бусаці месяц. Вала, узброены нажом і без ежы, прайшоў шлях пешшу за шаснаццаць дзён.
  
  
  Вала знайшоў суседа са сваёй вёскі і папрасіў яго пазначыць добрае месца для продажу інфармацыі.
  
  
  "Не тут", - сказаў сусед, які быў памагатым садоўніка ў расейскай амбасадзе. "У мінулым годзе яны добра плацілі, але гэты год жудасны. Амерыканцы зноў сталі лепшымі".
  
  
  "Кітайцы, яны добрыя?" - спытаў Вала.
  
  
  "Часам яны добрыя, але часта думаюць, што дастаткова расказваць вам пацешныя гісторыі ў абмен на вашу інфармацыю".
  
  
  Вала кіўнуў галавой. Ён чуў падобныя рэчы пра жоўтых людзей яшчэ ў Бусаці, пра тое, як яны аддавалі гузік ці кнігу і думалі аб гэтым як аб аплаце, а затым дзівіліся і злаваліся, калі ім казалі, што гэтага і блізка нядосыць.
  
  
  "Амерыканцы зноў лепшыя, - сказаў садоўнік, - але бяруць толькі золата. Іх папера з кожным днём каштуе ўсё менш".
  
  
  "Я вазьму золата і вярнуся сюды, каб убачыць цябе. Твая інфармацыя была каштоўнай".
  
  
  "Звярніцеся да кухара ў амерыканскім пасольстве. Ён скажа вам, якую цану спытаць".
  
  
  Кухар у амерыканскім пасольстве хутка накарміў Уолу і выслухаў яго гісторыю, задаючы пытанні, каб Уола быў добра падрыхтаваны да перамоваў.
  
  
  "Знікненне гэтага Ліпінкота - добрая рэч. Даволі каштоўная. Але прырода дома, магчыма, яшчэ больш каштоўная. Хто гэтыя белыя жанчыны?"
  
  
  Вала паціснуў плячыма. "Я не ведаю".
  
  
  "Хто часта бывае ў гэтым доме?" спытала кухарка.
  
  
  "Мне расказаў пра гэта салдат. Ён сказаў, што салдатам бусати, якія здзяйсняюць добрыя ўчынкі, даюць дазвол хадзіць па дамах і рабіць жудасныя рэчы з жанчынамі".
  
  
  "Прэзідэнт Ободе кіруе домам?" спытала кухарка.
  
  
  "Я не ведаю. Думаю, што не. Мне сказалі, што сяржант, які знаходзіцца ў хаце, - лоні".
  
  
  "Лоні? Ты ўпэўнены, што ён не хаўса? Хаўса займаюцца падобнымі рэчамі".
  
  
  "Я адрозніваю Хаўса ад лоні", - сказаў Валла. "Ён лоні".
  
  
  "Лоні, які з'яўляецца сяржантам. Гэта вельмі важна", - сказаў кухар.
  
  
  "Гэта каштуе золата?" Спытаў Вала.
  
  
  Кухар пакруціў галавой. "Амерыканцы не адрозніваць лоні ад хаўса, і ім напляваць, што лоні даслужыўся да сяржанцкага звання ў войску Бусаці. У цябе ёсць што-небудзь на жанчын у доме?"
  
  
  "Яны ніколі не выходзяць адтуль жывымі".
  
  
  Кухар паціснуў плячыма - ну і што, паціснуў плячыма.
  
  
  “Я ведаю імя. Мне яго расказаў хлопец з нашай вёскі, які працаваў у аэрапорце. Я запомніў яго, таму што яно было падобнае на імя Ліпінкота”.
  
  
  "Яе клікалі Ліпінкот?" - спытала кухарка.
  
  
  "Не. Форсайт. У імя Ліпінкота было прозвішча Форсайт. Мой сябар сказаў, што бачыў, як яе саджалі з самалёта ў машыну. Яна закрычала, хто яна такая, а затым яе зацягнулі ў машыну. Яна сказала, што яна Сінція Форсайт з Балтымора ".
  
  
  "Як яна выглядала?"
  
  
  "Белы", - сказаў Вала.
  
  
  "Так, але якога выгляду белыя? Не ўсе белыя падобныя сябар на сябра".
  
  
  "Я ведаю гэта", - сказаў Валла. "Наш сябар сказаў, што ў яе былі агністыя валасы".
  
  
  Кухар падумаў пра гэта і адказаў не адразу. Замест гэтага ён пачаў наразаць гародніну на вячэру. Скончыўшы шаткаваць доўгае зялёнае лісце, ён пстрыкнуў пальцамі.
  
  
  "Васемнаццаць тысяч долараў. Золата", - сказаў ён.
  
  
  "Васемнаццаць тысяч долараў?" - здзіўлена перапытаў Вала.
  
  
  Кухар кіўнуў. "Гэта тое, аб чым мы просім. Мы здавольваемся пятнаццаццю". І ён сказаў Уоле не называць імя дзяўчыны, пакуль ён не атрымае грошы, але хутка згадаць імя Ліпінкота, каб пераканацца, што ён атрымаў грошы. Ён растлумачыў, што чалавекам, з якім ён пазнаёміць Уолу, быў Дж. Гордан Далтан, які быў свайго роду шпіёнам. Ён прапаноўваў Уоле дзесяць ці дваццаць даляраў, пасля чаго Уола павінен быў устаць, каб сысці, і тады Далтан плаціў пятнаццаць тысяч.
  
  
  "Я ведаў чалавека, у якога аднойчы было сто даляраў", - сказаў Вала. "Вельмі багаты чалавек".
  
  
  "Ты таксама будзеш багаты", - сказаў кухар.
  
  
  "Мне давядзецца быць. Я больш не магу вярнуцца ў Бусаці".
  
  
  Да ночы Уола быў самым багатым чалавекам у гісторыі сваёй вёскі, а Дж. Гордан Далтан ліхаманкава адпраўляў шыфроўкі ў Вашынгтон. Афіцэр вышэйшага звяна расшыфраваў паведамленне:
  
  
  Джэймс ФАРСАЙТ ЛІПІНКОТ, БАЛТЫМАР, Знік без весткі. ЛІЧЫЦЦА ЗАГІБШЫМ У БУШЫ БУСАЦІ. Падазраецца нячэсная гульня. СІНТЫЯ ФАРСАЙТ, БАЛТЫМАР, УЗЯТЫЯ Ў закладнік. Чакаем ІНСТРУКЦЫЙ. Расследуем.
  
  
  Паколькі Ліпінкотт быў часткай знакамітай сям'і Ліпінкотт, у якую ўваходзілі губернатары, дыпламаты, сенатары і, што найбольш важна, банкіры, паведамленне было адпраўлена некалькім кіраўнікам дэпартаментаў у 4:00 раніцы. З паведамленнем Далтона была адна праблема. Сінція Фарсайт не магла быць закладніцай у Бусаці. Яна загінула ў аўтамабільнай аварыі трыма месяцамі раней. Гэта трапіла ў газеты, бо яна была сваячкай Ліпінкотаў.
  
  
  Было ціха вырашана агледзець цела мёртвай дзяўчыны. Да поўдня па выніках стаматалагічнай экспертызы і адбітку вялікага пальца было ўстаноўлена, што цела не з'яўляецца, дакладна не з'яўляецца целам Сінці Форсайт.
  
  
  "Тады хто гэта?" - спытаў прадстаўнік Дзярждэпартамента.
  
  
  "Каго гэта хвалюе?" сказаў чалавек з ФБР. "Гэта не дзяўчына Фарсайт. Гэта азначае, што яна, верагодна, закладніца ў Бусаці".
  
  
  "Што ж, нам давядзецца паведаміць у Белы дом", - сказаў Дзярждэпартамент. "Ды дапаможа Бог любому, хто пасварыцца з Ліпінкотамі. Асабліва банкірам".
  
  
  У Белым доме было зроблена пяць справаздач па гэтай справе, чатыры з якіх былі накіраваныя ў розныя Ліпінкоты. Пяты ліст быў дастаўлены ўручную ў офіс Міністэрства сельскай гаспадаркі ў Вашынгтоне, дзе яно было закадавана і адпраўлена з дапамогай скрэмблера ў тое, што адпраўнік лічыў офісам у Канзас-Сіці. Але чарга дайшла да санаторыя ў Раі, штат Нью-Ёрк, і ў гэтым санаторыі было прынята рашэнне, якое, само таго не ведаючы, выканала старажытнае прадказанне, зробленае неўзабаве пасля таго, як племя лоні страціла сваю імперыю.
  
  
  "Жах з Усходу злучыцца з жахам з Захаду, і гора прыгнятальнікам Лоні, калі разбуральнік міроў пройдзе па Бусаці".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЭЦІ
  
  
  Яго звалі Рыма, і яго жыццё стала невыносным з-за рашэння аб тэлепраграме.
  
  
  "З-за нашага асвятлення сенацкага расследавання Уотэргейта, паколькі планета круціцца, і доктара Лоўрэнса Уолтэрса, псіхіятра на волі, сёння паказваць не будуць", - сказаў дыктар.
  
  
  Калі Рыма пачуў гэта, ён вымавіў сваю першую малітву з дзяцінства. "Госпадзе, памілуй усіх нас".
  
  
  Тонкая постаць азіята, які ціха сядзеў у сваім залацістым кімано перад каляровым тэлевізарам, выдала гук, які Рыма чуў ад яго ўсяго адзін раз, і то толькі ў сне.
  
  
  "Яааак", - сказаў Чиун, Майстар сінанджа, яго шматкаватая белая барада недаверліва затрэслася. Гэта было, калі б нехта нанёс старому ўдар па целе - гэта значыць, калі б на зямлі быў чалавек, які мог гэта зрабіць, у чым Рыма вельмі сумняваўся.
  
  
  "Чаму гэта? Чаму гэта?" запатрабаваў адказу Чыун.
  
  
  "Не я, татачка. Не я. Я гэтага не рабіў".
  
  
  "Гэта зрабіла ваш урад".
  
  
  “Не, не. Гэта зрабілі тэлевізіёншчыкі. Яны думалі, што больш людзей захочуць паглядзець расследаванне Сената, чым мыльныя оперы”.
  
  
  Чіун паказаў доўгім кашчавым пальцам на набор, здавалася, што доўгі пазногаць дрыжыць.
  
  
  "Каму захочацца глядзець на гэтых пачварных белых мужчын, калі яны могуць убачыць прыгажосць, рытм і вытанчанасць сапраўднай драмы?"
  
  
  "Ну, у іх ёсць апытанні, Чиун. І яны пытаюцца людзей аб тым, што ім падабаецца і не падабаецца, і я думаю, яны вырашылі, што больш людзей захочуць паглядзець расследаванні, чым твае серыялы".
  
  
  "Яны не пыталіся ў мяне", - сказаў Чыун. "Мяне ніхто не пытаўся. Хто пытаў мяне? Калі б яны спыталі мяне, я б сказаў, няхай прыгажосць драмы застанецца. Прыгажосць сустракаецца рэдка, але расследавання вы праводзіце заўсёды. Дзе гэты чалавек, які задае пытанні? Я б пагаварыў з ім, таму што, несумненна, яму было б цікава і маё меркаванне”.
  
  
  "Ты ж не збіраешся забіваць сацыёлага, Татачка", - сказаў Рыма.
  
  
  "Забіць?" перапытаў Чіун, як быццам Рыма закрануў гэтую тэму з манашкай-кармеліткай, а не з самым смяротным забойцам у свеце.
  
  
  "Такія рэчы, як правіла, здараюцца, Чыун, калі хтосьці перашкаджае тваім дзённым шоў. Ці ты забываеш Вашынгтон і гэтых людзей з ФБР, ці Нью-Ёрк і ўсіх гэтых мафіёзі? Ты памятаеш. Яны адключылі твае праграмы. Чыкага і прафсаюзныя галаварэзы. Памятаеш? Памятаеш, каму прыйшлося пазбаўляцца ад целаў? Ты забыўся гэтыя дробязі, Татачка?"
  
  
  "Я памятаю, як прыгажосць перапынілі, і стары, які аддаў лепшыя гады ўсіх сваіх навыкаў няўдзячнаму, атрымаў вымову за спробу атрымаць асалоду ад моманту прыгажосці".
  
  
  "У цябе вельмі выбарчая памяць".
  
  
  "У краіне, якая не шануе прыгажосць, памяць, якая забывае пачварнасць, з'яўляецца неабходнасцю".
  
  
  І гэта паклала пачатак аднаўленню асабістага нагляду за трэніроўкамі Рыма з боку майстра сінанджа. Рыма больш не мог выконваць свае практыкаванні ў адзіночку. Пазбаўлены сваіх дзённых тэлешоў, Чиун павінен быў кантраляваць асновы, а Рыма нічога не мог зрабіць правільна.
  
  
  Седзячы на беразе возера Патусік у Масачусецкім Беркшыры, дзе яны знялі катэдж на вясну, Рыма пачуў, як Чыун сказаў яму, што ён дыхае як змагар. Падчас руху ў вадзе Чыун крычаў, што Рыма рухаецца як качка, а калі Рыма выконваў сальта на жывот - практыкаванне, у якім Рыма клаўся плазам на жывот, а затым выкарыстаў мышцы жывата, каб перавярнуцца на спіну, - Чыун сказаў, што Рыма рухаўся як дзіця. "У цябе павінна быць сядзелка, а не Майстар сінанджа. Гэта было павольна і нязграбна".
  
  
  Рыма зноў прыняў позу, вясновая трава ля халоднага возера Беркшыр казытала яго шчокі, пах свежага глейкага адраджэння жыцця пранікаў у ноздры, ранішняе сонца лашчыла яго аголеную спіну, асвятляючы, але не саграваючы. Ён пачакаў, пакуль Чыун пстрыкне пальцамі, даючы сігнал да перавароту. Гэта было простае практыкаванне, якое выпрацавала яго рэфлексы больш за дзесяць гадоў таму, калі ён пачаў трэніравацца, ператварыўшы чалавека, якога, на думку грамадскасці, забілі электрычным токам, у забойцу сакрэтнай арганізацыі, створанай для барацьбы са злачыннасцю.
  
  
  Рыма чакаў пстрычкі пальцаў, але яго не было. Чыун прымусіў яго чакаць. Лепш пачакаць, падумаў ён, чым шукаць месца, куды змясціць цела чалавека, адказнага за тое, каб пазбавіць планету эфіру. Ён адчуў лёгкі ціск на спіну, верагодна, ападае ліст.
  
  
  Ён пачуў пстрычку пальцаў Чыуна, і мышцы яго жывата стукнуліся аб зямлю, як выпушчаныя з рук спружыны, але яго цела не разгарнулася, як чакаў Рыма. Імгненны ціск дзвюх ног на яго спіну адкінуў яго цела плазам у вільготны вясновы бруд. Рыма выплюнуў бруд з рота. Ён адчуў, як яму на спіну ўпаў не ліст, а Майстар Сінанджу, бязважка прызямліўся на яго. Рыма пачуў смяшкі над сабой.
  
  
  "Табе патрэбна дапамога, малая?"
  
  
  На нетрэніраваны погляд магло здацца, што трыццацігадовы мужчына сярэдняга целаскладу з вельмі тоўстымі запясцямі і цёмнымі валасамі паспрабаваў адціснуцца і пацярпеў няўдачу, таму што пажылы азіят стаяў у яго на спіне. Насамрэч, сіла, затрачаная абодвума мужчынамі, магла б раскалоць шыфер.
  
  
  За гэтым простым маленькім здарэннем назіралі трое мужчын, якія абышлі катэдж з пярэдняга боку і цяпер стаялі, назіраючы за парай - малады белы мужчына тварам у бруд, пажылы азіят, хіхікаючы.
  
  
  Трое мужчын былі апрануты ў цёмныя дзелавыя касцюмы. Самы нізкарослы нёс партфель, астатнія - "Берэты" 25-го калібра, якія, па іх меркаванні, былі схаваныя пад курткамі.
  
  
  "Я шукаю Рыма Мюлера", - сказаў чалавек з партфелем. Рыма падняў галаву з бруду і адчуў, як Чиун вылазіць з-за яго спіны. Яму хацелася запусціць вострую, як брытва, руку ў хіхікаючы твар старога, але ён ведаў, што рэжучы край рукі ператворыцца ў жэле яшчэ да таго, як закране твар. Магчыма, праз дзесяць гадоў яго розум і цела зраўняліся б з целам Чыуна, і тады, магчыма, Чиун не выкарыстоўваў бы Рыма ў якасці баксёрскай грушы для сваіх расчараванняў.
  
  
  Па тым, як стаялі два мужчыны вышэй, Рыма зразумеў, што ў іх была зброя. Існуе рэакцыя цела на зброю, якую яно носіць, пэўны цяжар цела вакол зброі. Двое мужчын цяжка падняліся.
  
  
  "Рыма Мюлер?" - спытаў мужчына з партфелем.
  
  
  "Так. Гэта я", - сказаў Рыма, выплёўваючы бруд. Яму далі прозвішча Мюлер некалькі тыдняў таму. Гэта быў першы раз, калі ён чуў, каб нехта выкарыстоўваў гэтае слова, і ён задумаўся, ці варта прамаўляць Muell-er як "паліва" ці Muell-er як "цалкам". Гэты чалавек вымавіў гэта як "цалкам".
  
  
  - Прозвішча вымаўляецца Мюлер... як "паліва", - сказаў Рыма, вырашыўшы, што Чыуну сёння не да вычварэнстваў.
  
  
  "Я хацеў бы пагаварыць з вамі аб часопісным артыкуле, які вы напісалі для Нацыянальнага форуму чалавечых адносін".
  
  
  Артыкул у часопісе. Артыкул у часопісе, падумаў Рыма. Часам наверсе падкладалі артыкул пад яго подпісам, калі хацелі даць яму вокладку ў якасці часопіснага рэпарцёра, але ён не памятаў, каб яму паведамлялі пра які-небудзь артыкул наверсе ў апошні час. Яму сказалі адпачыць.
  
  
  Рыма няўцямна ўтаропіўся на мужчыну. Што ён мог сказаць? "Дай-ка паглядзець, артыкул, які я павінен быў напісаць". Рух наверсе быў незвычайны з самага першага дня, калі былы паліцэйскі Ньюарка Рыма Уільямс выявіў, што наверсе адказныя за падставу, у выніку якой ён апынуўся на электрычным крэсле, і ў роўнай ступені адказныя за тое, каб выцягнуць яго жывым, чалавека, якога не існавала для агенцтва, якога не існавала
  
  
  Тлумачэнне было простым, як і большасць тлумачэнняў наверсе. Канстытуцыя больш не працавала; краіна больш не магла супрацьстаяць націску злачыннасці. Адказам была арганізацыя, якая функцыянавала па-за рамкамі Канстытуцыі, робячы ўсё, што ад яе патрабавалася, каб зраўнаваць шанцы.
  
  
  "І я той хлопец, які будзе рабіць брудную працу?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Ты абраны", - сказалі яму. Так пачалося дзесяцігоддзе трэніровак пад кіраўніцтвам Чыуна, майстра сінанджа, дзесяцігоддзе, за якое Рыма страціў лік колькасці забітых ім людзей, проста памятаў прыёмы.
  
  
  "Ці не хочаце пагаварыць ўнутры?" - спытаў Рыма ў траіх мужчын.
  
  
  Джэнтльмены сказалі, што будуць рады гэта зрабіць.
  
  
  "Спытай іх, ці ведаюць яны агідных сацыёлагаў з Вашынгтона", - сказаў Чыун.
  
  
  "Я думаю, гэта бізнэс", – сказаў Рыма, спадзеючыся, што Чіун аддасць перавагу згубіцца. Толькі тры чалавекі ведалі аб існаванні сакрэтнай арганізацыі па барацьбе са злачыннасцю пад назвай КЮРЭ, і Чиун не быў адным з іх. Але як майстру сінанджа, яму трэба было ведаць аб наймальніку толькі адну рэч. Ці плаціў ён своечасова і ці даходзілі яго плацяжы да Сінанджу, маленькай карэйскай вёсачкі, якую Чиун і яго продкі падтрымлівалі на працягу стагоддзяў, перадаючы ў арэнду свае смяротныя навыкі забойцы? Атрымаўшы сцвярджальны адказ на гэтае пытанне, Чиун не стаў бы турбавацца, калі б яго працадаўцам былі Дзяўчаты-скаўты Амерыкі.
  
  
  "Бізнес, бізнес, бізнес", - сказаў Чыун. "Вы - нацыя бізнесменаў".
  
  
  "Ваш слуга?" - спытаў мужчына з партфелем.
  
  
  "Не зусім", - сказаў Рыма.
  
  
  "Вы, мужчыны, ведаеце гідкіх сацыёлагаў з Вашынгтона?" - спытаў Чыун.
  
  
  "Мы маглі б", - сказаў чалавек з партфелем.
  
  
  "Чыун, я думаю, гэта праца. Калі ласка, - сказаў Рыма.
  
  
  "Мы можам быць карысныя ў многіх адносінах", - сказаў чалавек з партфелем.
  
  
  "Яму не патрэбна ваша дапамога. Унутр, калі ласка", - сказаў Рыма, але Чыун, пачуўшы, што, магчыма, ёсць нейкі спосаб вярнуць на экран яго дзённыя мыльныя оперы, рушыў услед за прысутнымі ў катэдж. Ён сядзеў, скрыжаваўшы ногі, на падлозе, назіраючы за мужчынамі на кушэтках і крэслах.
  
  
  "Гэта канфідэнцыйна", – сказаў чалавек з партфелем. У ім адчувалася спакойная ўладарнасць чалавека, які валодае вялікім станам.
  
  
  "Не звяртай на яго ўвагі", - сказаў Рыма аб Чіуне.
  
  
  "Артыкул у вашым часопісе выклікала вялікую цікавасць у майго працадаўцы. Я заўважыў ваша здзіўленне, калі я згадаў пра гэта. Я магу зразумець ваша здзіўленне, як мы ўбачылі артыкул, калі яна нават не будзе апублікаваная да наступнага тыдня ".
  
  
  Рыма кіўнуў, як быццам ведаў, пра што быў артыкул
  
  
  "У мяне да вас пытанне", - сказаў мужчына. "Якія ў вас кантакты з Бусаці?"
  
  
  "Баюся, што ўсе мае крыніцы канфідэнцыйныя", - сказаў Рыма, які не ведаў, хто, што і дзе знаходзіцца Бусаці.
  
  
  "Я захапляюся вашай сумленнасцю. Містэр Мюлер, дазвольце мне быць адкрытым. Вы можаце нам для чагосьці спатрэбіцца".
  
  
  "Напрыклад?" - спытаў Рыма, заўважыўшы край рукапісу, які тырчыць з партфеля мужчыны.
  
  
  "Мы хацелі б наняць вас у якасці кансультанта для нашых офісаў у Бусаці".
  
  
  "Гэта мая гісторыя ў вас там?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Так. Я хацеў абмеркаваць гэта з табой".
  
  
  Рыма працягнуў руку за рукапісам. "Проста хачу сам з ёй азнаёміцца", - сказаў ён.
  
  
  Нават знаходзячыся пад выдуманым імем, Рыма адчуваў сябе збянтэжаным гэтай гісторыяй. Бусаці, як ён хутка здагадаўся, быў краінай. Згодна з тым, што ён павінен быў напісаць, Бусаці ствараў новыя формы сацыялізму пасля таго, як скінуў каланіяльныя ланцугі, пад кіраўніцтвам прэзідэнта генерала Дада "Вялікага Татачкі" Обадзе. Любое паведамленне аб міжплемянных трэннях было выдумкай неакаланіялісцкіх фашысцкіх імперыялістычных дзяржаў, якія баяліся асвечанага прагрэсіўнага кіраўніцтва Збавіцеля Бусаці генерала Ободе, які правёў электрычнасць у вёскі, скончыў са злачыннасцю ў сталіцы і распачаў першыя буйныя крокі па барацьбе з чалавек упершыню заняволіў маленькую нацыю. Адкуль гэты капіталістычны страх перад Обадзе? Таму што яго геніяльнасць пагражала падарваць асновы расісцкага дэспатычнага заходняга ўрада, і ўсе заходнія нацыі трымцелі перад веліччу яго геніяльнасці.
  
  
  Артыкул называлася "Непрадузяты погляд на Бусаці". Рыма вярнуў рукапіс
  
  
  "Вы даволі цікавы хлопец, містэр Мюлер", - сказаў мужчына. “Мы вывучылі ваша мінулае і, шчыра кажучы, увогуле нічога не знайшлі. нічагуткі. Нават адбіткаў пальцаў. Цяпер у вандроўцы вашага становішча павінны быць адбіткі пальцаў у нечым дасье. Не маглі б вы сказаць нам, чаму не”.
  
  
  "Так", - сказаў Рыма. Ён павярнуўся да Чыуна. "Што ў нас на вячэру?"
  
  
  "Я яшчэ не вырашыў", – сказаў Чыун.
  
  
  "Вядома, ваша мінулае - гэта ваша справа", - сказаў чалавек з партфелем. "Мы проста жадаем наняць вас з вялікай выгадай для вас саміх. Вельмі выдатна".
  
  
  - Качка была б смачнай, - сказаў Рыма, - калі яе правільна прыгатаваць.
  
  
  "Мінулай ноччу мы елі качку", - сказаў Чыун.
  
  
  "Я тут, каб зрабіць вам прапанову, ад якой вы не зможаце адмовіцца", - сказаў чалавек з партфелем, усміхаючыся шырокім побач вельмі роўных белых зубоў.
  
  
  "Што?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Прапанова, ад якой ты не можаш адмовіцца".
  
  
  "Я адмаўляюся ад гэтага", - сказаў Рыма.
  
  
  "Ці можаце вы адмовіцца ад 2000 долараў у тыдзень?"
  
  
  "Вядома", - сказаў Рыма.
  
  
  "Вы гатовы да таго, што ўсе часопісы краіны адпрэчаны вашыя артыкулы? Вам не складзе працы набыць рэпутацыю ненадзейнага псіха, і тады хто будзе друкаваць вашыя гісторыі?"
  
  
  "Каго гэта хвалюе?" Сказаў Рыма. Ён падумаў аб артыкуле, які павінен быў напісаць. Калі гэта было разважнасць, то яму стала цікава, якія часопісы лічаць утрапёнасцю.
  
  
  “Ну ж, містэр Мюлер. Я ўяўляю Фонд Ліпінкотта. Вы напэўна чулі пра нас. Гадавы кантракт з намі на сто тысяч долараў мог бы прыцягнуць такога амбіцыйнага маладога чалавека, як вы. Сям'я Ліпінкот заўсёды была б у цябе за спіной”.
  
  
  Рыма паглядзеў на мужчыну і на імгненне глыбока задумаўся.
  
  
  "Так што дрэннага ў тым, каб два дні запар ёсць качку?" ён спытаў Чыуна.
  
  
  "У качцы два дні запар няма нічога дрэннага. Проста ў ёй няма нічога дрэннага два дні запар", – сказаў Чыун.
  
  
  "Містэр Мюлер, я звяртаюся да вас".
  
  
  "Я ведаю", - сказаў Рыма. "Чаму б табе не спыніцца?"'
  
  
  "Містэр Мюлер, калі вы той, хто вы ёсць, у нас ёсць жыццёва важныя інтарэсы ў Бусаці. Мы хочам толькі пазнаёміцца з кіраўніцтвам гэтай краіны. Мы не можам выкарыстоўваць афіцыйныя дыпламатычныя каналы, таму што ўсе белыя і азіяты былі выгнаныя з краіны. Проста ўвядзенне , гэта ўсё, што мы хочам ад вас.Гэта можа заняць у вас усяго дзень або ўсяго некалькі гадзін.За гэта ты быў бы багатым чалавекам.За тое, што ты гэтага не зробіш, ты будзеш спустошаным чалавекам.Такім чынам, які твой адказ ?"
  
  
  "Правільна ці няправільна, дак", - сказаў Рыма.
  
  
  "Мне шкада, што так атрымліваецца, містэр Мюлер. Я выходжу на вуліцу. Я вярнуся праз пяць хвілін або калі пачую слова "так", выгукнутае на ўсю моц вашых лёгкіх. Калі ў цябе ўсё яшчэ ёсць лёгкія."
  
  
  Мужчына з партфелем змрочна падняўся і накіраваўся да ўваходных дзвярэй. Ён пакінуў яе адкрытай, і Рыма мог бачыць, як ён закурвае цыгарэту ў двары. Двое мужчын са схаванай зброяй падняліся і падышлі да Рыма.
  
  
  "Трымайся далей ад гэтага, стары, і табе не прычыняць шкоды", - сказаў адзін Чыўну. Майстар Сінанджу міла ўсміхнуўся. "О, вялікі вам дзякуй за тое, што пашкадавалі нямоглага старога".
  
  
  Рыма кінуў на яго злосны позірк. Яму не спадабалася вось так, не пад назіраннем Чыуна. Пазней будуць няспынныя прыдзіркі наконт тэхнікі Рыма. Што ж, Рыма быў бы вельмі просты і прытрымліваўся асноў. Ён быў не ў настроі для размовы.
  
  
  "Мы б аддалі перавагу быць з табой мякчэй", - сказаў мужчына, які стаяў бліжэй за ўсіх да Рыма. Ён схапіў Рыма за запясце і злёгку павярнуў. Гэта быў прыём ці то кунг-фу, ці то каратэ, але Рыма не памятаў. Чыуну падабалася пералічваць гэтыя глупствы, але Рыма не хацеў, каб яго непакоілі. Усе яны былі незавершанымі інструментамі нават на іх самых прасунутых узроўнях, калі яны станавіліся прыдатнымі для рэальнага выкарыстання. Гэты чалавек быў "якая чапляецца лазой" ці нешта ў гэтым родзе. Ён круціўся.
  
  
  Рыма бачыў, як Чиун сочыць за сваім локцем. Чорт. Ну і добра. Рыма адвёў сціснутую руку назад, захапляючы мужчыну за сабой, і злавіў грудную костку вялікім пальцам правай рукі. Адзіны разлічаны рух, які дазволіў яму пераступіць цераз падаючае нежывое цела да чалавека, які стаяў тварам да Чіуна, які цяпер зразумеў, што робіць Рыма. Рыма паспрабаваў паставіць другога мужчыну паміж сабой і Чыўном, каб Чыун не стаў сведкам удару.
  
  
  Мужчына, які ахоўваў старога азіята, убачыў яго пергаментна-барадаты твар, убачыў, як ён раптам кінуўся на кукішкі і зазірнуў мужчыну за стан. Мужчына паглядзеў уніз, за яго спіну, але нічога не ўбачыў. Раптам усё пагрузілася ў цемру.
  
  
  "Твой удар прыйшоўся на другога мужчыну. Першага я не мог бачыць з-за падаючага цела", - сказаў Чыун.
  
  
  "Другога ты таксама не мог бачыць, Татачка".
  
  
  "Я бачыў гэта".
  
  
  "Ты не можаш бачыць скрозь плоць".
  
  
  "Я бачыў удар тваёй рукі па пятцы гэтай нагі", - сказаў Чыун, паказваючы на чалавека на падлозе. "Гэта было зроблена ў спешцы".
  
  
  Адзін з мужчын тузануўся.
  
  
  "Што ж, удар спрацаваў", - змрочна сказаў Рыма.
  
  
  “Дзіця, якое грае на пляжы, будуе замкі, якія таксама працуюць, але іх недастаткова для жыцця і ўжо сапраўды недастаткова для шторму. Вы павінны будаваць дом для шторму, а не для сонечнага дня. Твой удар прыйшоўся на сонечны дзень”.
  
  
  "У гэтых хлопцаў быў сонечны дзень".
  
  
  "Я не магу цябе ўрэзаніць", - сказаў Чыун і перайшоў на паток карэйскай гаворкі з такімі вядомымі для Рыма тэрмінамі, як няздольнасць нават майстра Сінанджу прыгатаваць баляванне з рысавага шалупіны або брыльянты з бруду.
  
  
  Мужчына з партфелем вярнуўся ў катэдж з загадам: "Вы, двое, не прычыняйце яму занадта шмат шкоды. Ён нам патрэбен", - сказаў ён, а затым убачыў двух сваіх хлопцаў.
  
  
  "О", - сказаў ён.
  
  
  "Яны падаюць, выбухаюць", - сказаў Рыма. "Цяпер я хацеў бы задаць вам адно-два пытанні з усёй сумленнасцю".
  
  
  Каб пераканацца ў справядлівасці і сумленнасці, Рыма вельмі хутка паклаў руку мужчыне на патыліцу, і паколькі ён ушчыкнуў нерв менавіта так, мужчына таксама адчуў, што справядлівасць і сумленнасць - адзіны спосаб адказаць на пытанні.
  
  
  Ён працаваў у Фондзе Ліпінкота. Яго непасрэдным начальнікам быў Лоўрэнс Батлер Ліпінкот. Іншы Ліпінкот, Джэймс Форсайт, знік у кустах Бусаці. Урад працаваў над гэтым, але Лоўрэнс Батлер Ліпінкот думаў, што можа дабіцца большага. Рыма Мюлер быў аб'яўлены ў вышук, таму што ён, відавочна, сябраваў з генералам Обадзе. Ліпінкоты збіраліся выкарыстоўваць яго, каб дабрацца да Обадзе, заручыцца яго дапамогай у пошуках Джэймса Форсайта Ліпінкота. Сам Лорэнс Ліпінкот загадаў звярнуцца да Рыма.
  
  
  Рыма прыслабіў хватку за нерв.
  
  
  "Твае сябры прыйдуць у сябе прыкладна праз хвіліну", - сказаў ён. "Дзе я магу знайсці Лоўрэнса Батлера Ліліпута?"
  
  
  "Ліпінкот", - сказаў мужчына. "Містэра Ліпінкота ніхто не знаходзіць. Вы бачыце яго толькі па папярэднім запісе, калі вам павязе".
  
  
  Рыма вырашыў перафразаваць пытанне, і, відаць, нешта было ў яго тоне, таму што ён атрымаў неадкладны адказ. Лоўрэнс Батлер Ліпінкот знаходзіўся ў штаб-кватэры Міжнароднага банка Нью-Йорка, на 88 паверсе, у люксе Ліпінкота.
  
  
  Ён з'яўляўся без прамаруджання кожную раніцу ў 11:30 і працаваў да 16:30 без прыпынку. Рыма адпусціў шыю мужчыны.
  
  
  Ніхто не аддае містэру Ліпінкоту загадаў, - сказаў чалавек з партфелем. “Можа быць, вы спынілі мяне, але гэта будзе яшчэ не ўсё. Ніхто не можа супрацьстаяць вялізным грашам. Ніхто. Не ўрада. Не ты. Ніхто. Усё, што ты можаш рабіць, гэта служыць і спадзявацца, што будзеш узнагароджаны”.
  
  
  "Вы асабіста ўбачыце, як вашы вялізныя грошы ператвараюцца ў маленькія прамоклыя камячкі", - сказаў Рыма.
  
  
  "Ты нічому не навучыўся?" завішчаў Чыун. "Хвальба? Хвальба больш згубная, чым хуткі ўдар. Хвальба - гэта падарунак ворагу. Ты нічому не навучыўся?"
  
  
  "Паглядзім", - сказаў Рыма. "Хочаш пайсці са мной?"
  
  
  "Не", - сказаў Чыун. "Хвальба само па сабе дрэнна, але паспяховае хвальба яшчэ горш, таму што яно заахвочвае іншыя хвальбы, і яны, несумненна, будуць мець свой кошт. Нішто ў гэтым свеце не застаецца без аплаты".
  
  
  Аплата - добрае слова, і Рыма думаў пра гэта, пакуль чалавек з партфелем вёз яго ў Нью-Ёрк. Час ад часу двое целаахоўнікаў прачыналіся, і Рыма зноў усыпляў іх. Гэта працягвалася да Таконік Парквей, калі двое мужчын, нарэшце, зразумелі, што ад іх больш не чакаюць, што яны змогуць адолець Рыма.
  
  
  У Лоўрэнса Батлера Ліпінкота не было сваіх офісаў у вялізнай вежы, якую фінансавалі яго банкі. Замест гэтага яны апынуліся ў высокім алюмініевым будынку, які навісае над Уол-стрыт, вузкай бакавой вулачцы, што стала шырэй дзякуючы вялікаму адкрытаму ўваходу з сучаснай скульптурай, якая, як сказаў Рыма прадавец партфеля, абышлася Ліпінкотам больш чым у два мільёны страчаных офісных плошчаў. Большасць людзей былі ўражаныя тым, што Ліпінкот выдаткаваў 70 000 даляраў на скульптуру, але ніколі не думалі, што гэта каштавала нашмат больш проста для таго, каб даць ёй месца. Калі б Рыма падумаў аб рэальнасці, ён бы таксама ацаніў, што значыць працаваць на Ліпінкота. Рыма не шанаваў рэальнасць.
  
  
  Ён штурхнуў двух целаахоўнікаў і чалавека з партфелем перад сабой і здолеў уціснуць іх усіх у якія верцяцца дзверы, зламаўшы толькі адну костку, левую руку чалавека з партфелем, якая не зусім падыходзіла. Ён крычаў адпаведна.
  
  
  Ім прыйшлося падняцца на паверх Ліпінкота на двух ліфтах. Першы падняўся толькі на 60-ы паверх, дзе трое ахоўнікаў і менеджэр дапыталі Рыма і яго кампанію.
  
  
  Рыма быў ветлівы і сумленны. Ён сказаў тром ахоўнікам і кіраўніку, што збіраецца сустрэцца з містэрам Ліпінкотам і будзе рады, калі яны складуць яму кампанію. Гэта зрабілі трое з іх са шчаслівымі сэрцамі. Яны былі шчаслівыя, таму што не былі чацвёртым мужчынам, які ляжаў на дывановым пакрыцці фае шасцідзесятага паверха са зламанымі рэбрамі і носам. Шчаслівы натоўп у багацці ўварваўся на 88-ы паверх, двое ахоўнікаў прайшлі па цудоўным стале з чырвонага дрэва асабістай сакратаркі Ліпінкота, ператварыўшы яе назад у арыгінал Пікасо. Офіс быў падобны на мастацкую галерэю, за выключэннем таго, што нямногія галерэі маглі дазволіць сабе такую калекцыю Пікасо, матыса, рэнуара і Шагала. Рыма зняў са сцяны сінюю карціну з мноствам кропак і павёў сваю групу да самога містэра Ліпінкоту. Ахоўнік запратэставаў, і Рыма пакінуў яго ззаду - з галавой у кніжнай шафе.
  
  
  У офісе Лоўрэнса Батлера Ліпінкота не было дзвярэй. Рыма зразумеў, што ў ёй не было патрэбы. Дзверы сапраўды знаходзіліся ўнізе, на 60-м паверсе.
  
  
  Ліпінкот падняў вочы ад машынапіснай старонкі, якую чытаў. Гэта быў сіваваты пажылы мужчына з падцягнутай скурай і спакойнай упэўненасцю вельмі багатага чалавека на твары.
  
  
  "Так?" сказаў ён, відавочна не занепакоены мітусні.
  
  
  "Мяне клічуць Рыма, і я кажу "не"".
  
  
  "Містэр Ліпінкот", - паспрабаваў растлумачыць чалавек з партфелем, чапляючыся за раздробненую руку, але ў яго не было магчымасці скончыць, таму што ён пралятаў над галавой свайго працадаўцы. Ліпінкот наўрад ці заўважыў.
  
  
  "Сапраўды, містэр Мюлер, вы павінны? Мужчына паранены".
  
  
  Такім чынам, Рыма шпурнуў кіраўніка шасцідзесятага паверха ў Ліпінкота.
  
  
  "Калі нешта ў цябе ў галаве, скажы гэта", - сказаў Ліпінкот. "Не трэба прычыняць боль нявінным людзям".
  
  
  Рыма пасадзіў аднаго з целаахоўнікаў на стол Ліпінкота, які на здзіўленне выглядаў самым звычайным, аж да сямейных фатаграфій. Рыма выбіў з целаахоўніка дух. Ліпінкот проста дастаў з-пад сябе ліст з машынапісным тэкстам.
  
  
  Рыма паклаў другога целаахоўніка, які раптам паспрабаваў прарвацца да дзвярэй, па-над першым. У яго таксама раптоўна перахапіла дыханне.
  
  
  "Вы спрабуеце мне нешта сказаць", - выказаў меркаванне Ліпінкот.
  
  
  "Так", - сказаў Рыма.
  
  
  "Ты спрабуеш сказаць мне, што ўсе мае супрацоўнікі і ўсе мае грошы не прынясуць мне з табой ніякай карысці".
  
  
  "Так", - сказаў Рыма.
  
  
  "Вы таксама пагражаеце мне фізічнай расправай, калі я паспрабую адправіць іншых?"
  
  
  "Так", - сказаў Рыма.
  
  
  "Гучыць разумна", - сказаў Ліпінкот. "Ці не хочаце чаго-небудзь выпіць?"
  
  
  "Не, дзякуй", - сказаў Рыма.
  
  
  "Цыгару?"
  
  
  "Не, дзякуй", - сказаў Рыма.
  
  
  "Пятнаццатая частка Венесуэлы?"
  
  
  "Не, дзякуй", - сказаў Рыма.
  
  
  "Ці ёсць што-небудзь, што я магу табе даць?"
  
  
  "Пакінь мяне ў спакоі".
  
  
  "Ты ўпэўнены, што мы не можам заключыць якую-небудзь здзелку?"
  
  
  "Правільна".
  
  
  "Гэта гучыць неверагодна", - сказаў Ліпінкот. "Кожны чагосьці хоча. Чаго ты хочаш?"
  
  
  "Не твая справа".
  
  
  "Гучыць разумна, хаця я гэтага не разумею. Калі табе калі-небудзь што-небудзь ад мяне спатрэбіцца, калі ласка, дай мне ведаць, таму што мне патрэбна твая дапамога, і я думаю, што нейкім чынам знайду спосаб яе атрымаць".
  
  
  Рыма пачуў крык знадворку і ўбачыў, як Ліпінкот уключыў інтэркам.
  
  
  "Усё ў парадку, міс Уоткінс. Няма прычын для трывогі".
  
  
  "У вашым офісе вар'ят, містэр Ліпінкот".
  
  
  "Усё ў парадку. Першы ясна размаўлялы мужчына, якога я сустрэла з таго часу, як памёр дзядуля".
  
  
  "Я паклічу паліцыю".
  
  
  "Глупства. Паклічце ўрача. У нас тут параненыя. Нам не патрэбна паліцыя". Ён выключыў інтэркам. "Прыемна было пазнаёміцца з вамі, містэр Мюлер".
  
  
  "Тут тое ж самае", - сказаў Рыма.
  
  
  "Калі б толькі гэтыя клоуны ведалі, як размаўляць з людзьмі. У гэтым і праблема з такой колькасцю грошай. Усе думаюць, што ведаюць, чаго ты хочаш, і не турбуюць сябе высвятленнем таго, чаго ты насамрэч хочаш. Яны робяць разнастайныя жудасныя. рэчы ад твайго імя. Я так разумею, з табой усё ў парадку."
  
  
  "Я ў парадку", - сказаў Рыма.
  
  
  "Ты ж не збіраўся знішчаць таго Сера, ці не так?"
  
  
  "Я быў", - сказаў Рыма, вяртаючы карціну з кропкамі.
  
  
  "Каб даказаць, што грошы для цябе нічога не значаць, я мяркую".
  
  
  "Так", - сказаў Рыма.
  
  
  "Я выкуплю яго назад".
  
  
  "У гэтым няма неабходнасці", – сказаў Рыма. "Пачнем з таго, што гэта было не маё", – і ён пакінуў офіс Ліпінкота з пачуццём, што калі б толькі людзі выразна выклалі сваю пазіцыю, палова праблем у свеце магла б быць вырашана разумнымі людзьмі, якія разважаюць разам.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ЧАЦВЕРТЫ
  
  
  Калі Рыма вярнуўся да Беркшырцаў, наверсе было пакінута паведамленне. Чыун, які не сачыў за тэлефоннымі кодамі, даведаўся словы "цётка Мілдрэд".
  
  
  "Што з цёткай Мілдрэд, Чыун?" спытаў Рыма.
  
  
  "Цётка Мілдрэд. Я не гуляю ў вашыя маленькія слоўныя гульні. Калі доктар Сміт хоча вас бачыць, чаму б яму проста не сказаць: "Я хачу вас бачыць"? Замест гэтага цётка Мілдрэд вельмі шкадуе, што не можа прыйсці, ці цётка Мілдрэд прыгатуе вячэру, ці цётка Мілдрэд зноўку абставіць блакітны пакой”.
  
  
  "Ты памятаеш, якое менавіта?"'
  
  
  "Я не ведаю", - уладна сказаў Чиун, як быццам Рыма перайшоў усе межы, задаўшы гэтае пытанне.
  
  
  "Я пытаю толькі таму, што адна са згаданых вамі рэчаў азначае, што мы павінны ратавацца ўцёкамі, а іншая азначае, што ўсё выдатна".
  
  
  "Ратавацца ўцёкамі - самы дакладны спосаб яе страціць".
  
  
  "Справа не ў гэтым, Чыун. Справа ў тым, што яны азначаюць розныя рэчы".
  
  
  "Яны нічога для мяне не значаць".
  
  
  "Але яны сёе-тое значаць для мяне".
  
  
  "Тады табе варта было б быць тут, каб адказваць на тэлефонныя званкі, а не займацца выхваляннем", – адказаў Чіун, завяршаючы размову да свайго задавальненню.
  
  
  Рыма чакаў да ранняга світання, калі тэлефон зазвоніць зноў, але яго не было, і ён ужо збіраўся задрамаць, калі пачуў, як да пад'язной дарожкі пад'ехала машына. Проста па тым, як павольна, асцярожна і акуратна ён прыпаркаваўся, па тым, як асцярожна адчыніліся дзверы, каб не занадта знасіліся завесы, Рыма зразумеў, што гэта наверсе, доктар Гаральд В. Сміт, дырэктар CURE. Паведамленне, павінна быць, было такім: цётка Мілдрэд прыгатуе вячэру. Гэта значыла, што заставайцеся на месцы. Звяжацца асабіста.
  
  
  "Я бачу, Чиун правільна перадаў паведамленне", - сказаў Сміт, не паспрабаваўшы падзякаваць Рыма за адкрыццё дзвярэй або нават адказаць на яго прывітанне. "Вам сапраўды не варта скардзіцца, што ён не можа перадаць коды. На гэты раз ён справіўся вельмі добра. Ты тут".
  
  
  Сьміт быў апрануты ў цёмны гарнітур, белую кашулю і паласаты гальштук. З выразнасцю паштовага клерка ён выйшаў на сонечную веранду. Сонца пакідала маленькія чырвоныя трэшчынкі ў шэрым небе раніцы над возерам Патусік.
  
  
  "Я мяркую, у вас няма кавы", - спытаў Сміт.
  
  
  "Верна. У нас няма кавы. Хочаш халодную качку?"
  
  
  "Алкаголь у такую рань?"
  
  
  "Ніякага алкаголю. Пакінутая ад учорашняй вячэры качка".
  
  
  "Гучыць жудасна", - сказаў Сміт.
  
  
  "На смак яшчэ горш".
  
  
  Рыма акінуў позіркам Сміта і невялікую выпукласць у левай кішэні яго курткі, падобную на набіты канверт. Ён задаваўся пытаннем, колькі людзей адыгралі нязначную, нічога не падазравальную ролю ў зборы таго, што ўвайшло ў гэты канверт... сакратарка, якая атрымала дадатковы даход, дадаўшы файл у рэдакцыю часопіса, у якім гаварылася, што Рыма Мюлер быў пісьменнікам, на якога можна пакласціся пры напісанні апавяданняў пра Афрыку… банкір, які за месяц да гэтага ціха адкрыў банкаўскі рахунак і крэдытную лінію для чалавека, якога ён ніколі не бачыў, але якога звалі Рыма Мюлер і якога вельмі рэкамендавалі сябры. У гэтым канверце былі лекі, сотні людзей, якія выконваюць невялікую працу і не дасведчаных агульнай карціны.
  
  
  "Я бачу, цябе зацікавіў канверт. Тут твае білеты да Бусаці і пашпарта, а таксама артыкул пад тваім лістом. Табе варта прачытаць яе. Ты гэта напісаў".
  
  
  "Я прачытаў гэта", - сказаў Рыма.
  
  
  "Гэта яшчэ не было апублікавана".
  
  
  "Нейкі клоун, які працуе на Ліпінкота, паказаў мне гэта. Яны прапанавалі наняць мяне".
  
  
  "Выдатна. Перасягнуў усе мае самыя запаветныя надзеі. Ідэальны. Мы планавалі адправіць цябе ў Бусаці ў якасці журналіста, хай віна ляжа на часопіс. Але працаваць на Ліпінкота яшчэ лепш. Упершыню, Рыма, я бачу, што аперацыі праходзяць нават лепш, чым планавалася , што для цябе незвычайна."
  
  
  "Я не буду працаваць на Ліпінкота", - сказаў Рыма. "Я накшталт як растлумачыў яму, што не магу".
  
  
  "Вы сустракаліся з Лоўрэнсам Батлерам Ліпінкотам?" - спытаў Сміт з адценнем глыбокай павагі ў голасе, які абурыў Рыма.
  
  
  "Так. Я сустрэў Ліпінкота. Я нацкаваў на яго некалькіх яго супрацоўнікаў".
  
  
  "Ты што?"
  
  
  "Я сказаў яму, што не хачу на яго працаваць".
  
  
  "Але з яго атрымалася б выдатнае прыкрыццё. Нам патрэбен хтосьці, хто прыме ўдар на сябе, калі вы наладзіце беспарадак у Бусаці".
  
  
  Рыма паціснуў плячыма.
  
  
  "Цябе яшчэ нават не прыцягнулі да адказнасці", - прабурчаў Сміт, - "а ты ўжо зладзіў свой першы беспарадак".
  
  
  "Так што не звязвай мяне", - сказаў Рыма і пакінуў сонечную веранду, накіроўваючыся да халадзільніка, дзе ўзяў тушу халоднай качкі і міску халоднага рысу і, насуперак папярэднім папярэджанням Чыуна, паеў, хоць на душы ў яго было неспакойна. Сьміт рушыў услед за ім на кухню.
  
  
  Рыма адарваў тлустую курыную ножку і пачаў жаваць, ператвараючы яе ў вадкасць. Праблема, патлумачыў Сміт, заключалася не толькі ў тым, што Джэймс Форсайт Ліпінкот знік у афрыканскім бушы. Такія рэчы здараліся. КЮРЭ не стаў бы ўмешвацца ў гэта, нават дзеля Ліпінкота. Не, вымалёўвалася небяспечная схема. Вельмі небясьпечная.
  
  
  Рыма ўзяў кончыкамі пальцаў маленькі рысавы шарык і адправіў яго ў рот. Як бы яму спадабаўся гамбургер, падумаў ён.
  
  
  "Схема, якая можа падарваць веру амерыканскага народа ў здольнасць яго ўрада абараніць іх", – сказаў Сміт.
  
  
  Магчыма, падумаў Рыма, калі б ён змяшаў рыс і качку ў роце, гэта было б смачней.
  
  
  "Асновай любога ўрада з'яўляецца абарона, якую ён дае сваім грамадзянам", – сказаў Сміт.
  
  
  Рыма паспрабаваў змяшаць кавалачак качкі з некалькімі зернямі рысу.
  
  
  "У нас няма канчатковых доказаў, але мы лічым, што нехта здзяйсняе набегі на Амерыку ў пошуках рабоў".
  
  
  Магчыма, калі б Рыма запіў качку і рыс цёплай вадой. Магчыма, гэта палепшыла б смак.
  
  
  “За апошні год некалькі багатых маладых дзяўчат з галін сям'і Ліпінкот памерлі гвалтоўнай смерцю. Ці, прынамсі, мы думалі, што яны памерлі. Але цяпер мы даведаліся, што дзяўчынкі насамрэч не памерлі. У іх трунах былі і іншыя целы. Мы лічым, што нехта нейкім чынам кантрабандай вывозіць гэтых дзяўчат з краіны ў Афрыку ў якасці рабыняў. Нешта накшталт зваротнага рабства”.
  
  
  Рыма павярнуў кран з гарачай вадой і напоўніў шклянку. Ён зрабіў глыток, і гэта таксама не дапамагло.
  
  
  "Зваротнае рабства?" спытаў ён.
  
  
  "Так", - сказаў Сміт. "Чорныя забіраюць белых".
  
  
  "Па-мойму, нічога адваротнага не гучыць", - сказаў Рыма. "Гэта рабства".
  
  
  "Правільна", - сказаў Сміт. "Проста гістарычна белыя забіралі чарнаскурых".
  
  
  "Толькі ідыёт жыве ў гісторыі", - сказаў Рыма, паўтараючы тое, што калісьці сказаў яму Чыун і чаго ён ніколі не разумеў.
  
  
  "Верна", - сказаў Сміт. "Насамрэч гэта даволі простая аперацыя. Адпраўляйцеся ў Бусаці, высветліце, што здарылася са зніклым Ліпінкотам, вызваліце дзяўчат і прыбірайцеся".
  
  
  "Чаму б не зрабіць гэта праз урад?"
  
  
  "Мы не можам", - сказаў Сміт. "Нашы крыніцы паказваюць, што генерал Обадзе, прэзідэнт Бусаці, нейкім чынам стаіць за гэтым. Калі мы паспрабуем звярнуцца да яго напрамую, ён проста заб'е дзяўчат. Не. Спачатку мы павінны вызваліць іх. Тады наш урад зможа разабрацца з Ободе, і ён не зможа хлусіць, каб выкруціцца”.
  
  
  "Ці магу я забіць Ободе?"
  
  
  Сьміт пакруціў галавой. "Занадта рызыкоўна. Ён псіх, але ён наш псіх. Яго забойства можа выклікаць у нас рэальныя праблемы ў гэтай частцы свету".
  
  
  "Вы кажаце, вашыя крыніцы сцвярджаюць, што ў гэтым замешаны Ободе. Наколькі добрыя вашыя крыніцы?" Сказаў Рыма.
  
  
  "Бездакорна", - сказаў Сміт. "Крыніцы тыпу ЦРУ".
  
  
  "Вашыя крыніцы ведаюць, дзе знаходзяцца дзяўчаты?"
  
  
  "Не. Усё, што мы чулі, гэта тое, што ў сталіцы Бусаці ёсць белы дом з жалезнай брамай".
  
  
  "Але ты ж не ведаеш, праўда?"
  
  
  "Правільна".
  
  
  "І ты не ведаеш, як выкрадаюць дзяўчынак, праўда?"
  
  
  "Правільна".
  
  
  "І ты спрабаваў звесці мяне з Ліпінкотам, але ты не сказаў мне, што робіш гэта, праўда?"
  
  
  "Верна", - сказаў Сміт.
  
  
  Рыма вярнуў качку і рыс у халадзільнік. Нішто не магло палепшыць іх смак.
  
  
  "Ведаеш, Сміці, - сказаў ён, - у Амерыцы больш нічога не працуе правільна. Нічога".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЯТЫ
  
  
  Генеральны прэзідэнт Дада "Вялікі Татачка" Вобадзе ў тую раніцу нікога не захацеў бачыць. Зоркі былі няправільнымі. Хіба мінулай ноччу шакал не прабраўся на тэрыторыю палаца і не завыў тры разы, але ніхто не бачыў шакала? Дзе быў шакал? Гэтага ён запатрабаваў услых на балконе сваёй гасцінай, калісьці служылай гасцінай былога брытанскага губернатара, у якога Вялікі Татачка служыў сяржант-маёрам у кенійскіх стрэлках Яе Вялікасці.
  
  
  "Дзе шакал?" ён закрычаў. І хіба сланоў у вайсковым комплексе Бусаці не бачылі вандроўнымі яшчэ да сухога сезону? Чаму яны блукалі? Каго яны шукалі? А што наконт міністра грамадскай бяспекі, якога знайшлі прыбітым да дрэва?
  
  
  Генерал Обадзе задаваў гэтыя пытанні самому сабе і не атрымліваў адказу. Яго мудрыя людзі не былі мудрымі, яго генералы не былі смелымі, яго дарадцам не хапала парады.
  
  
  Ён падышоў да вялікага багата упрыгожанага люстэрка і паглядзеў на сваю масіўную постаць і грубыя смуглыя рысы асобы. Ён быў хаўса сярод хаўса.
  
  
  "Тата, я прашу цябе сумленна і праўдзіва даследаваць сваё сэрца", - сказаў ён свайму адлюстраванню ў люстэрку. "Ці магчыма, што ты сам з'яўляешся прычынай сваіх праблем? Будзь сумленны зараз, таму што я не пацярплю падману, асабліва ад цябе, ты... сяржант-маёр".
  
  
  Генерал Обадзе нахмурыў бровы і задумаўся. Ён думаў вельмі доўга. Ён паглядзеў на свой залаты гадзіннік. Пятнаццаць секунд. Досыць было падумаць, што ў яго ёсць адказ.
  
  
  "Гэта не ваша віна, генерал Обадзе. Вы добры лідэр. Гэта віна вашых ворагаў. Знішчыце сваіх ворагаў, і вы знішчыце таго, хто быў адказны за шакала".
  
  
  З гэтымі словамі ён пляснуў у далоні, патрабуючы сваё адзенне, перадумаў і вырашыў, што правядзе ранішнюю аўдыенцыю. На сёння быў поўны расклад. Амбасадар з Лівіі - гэта было важна з-за грошай; прадстаўнік Арганізацыі вызвалення Трэцяга свету - гэта было ўсё роўна, таму што ўсё, што яны рабілі, гэта размаўлялі, і там было шмат жоўтых мужчын. Ён давяраў жоўтым людзям не больш, чым індзейцам ці белым людзям, прынамсі тым белым людзям, якія не былі ангельскімі афіцэрамі.
  
  
  Яму падабаліся ангельскія афіцэры. Ангельскія афіцэры ніколі нікога не турбавалі, асабліва падчас аперацый, калі яны ведалі, што могуць усё сапсаваць, і таму перадалі справу ў рукі сяржант-маёра, які ведаў, як дабіцца свайго. Ён падумаў яшчэ дзесяць секунд і вырашыў, што арабы яму таксама не падабаюцца, хаця ён быў мусульманінам з нараджэння.
  
  
  "Хто вам падабаецца – шчыра, генерал Обадзе?" спытаў ён сябе.
  
  
  "Ты мне падабаешся, вялікі хлопец", - сказаў ён. "З табой усё ў парадку". З гэтымі словамі ён гучна засмяяўся і рагатаў, пакуль слугі апраналі на яго чаравікі, белыя форменныя штаны і кашулю з медалямі і генеральскімі нашыўкамі на плячах.
  
  
  Калі ён быў гатовы да гэтага дня, ён паклікаў палкоўніка Ўільяма Форсайта Батлера, які настойваў, каб генерал сустрэўся з часопісным пісьменнікам па імі Рыма Мюлер, таму што Рыма Мюлер напісаў добры аповед пра генерала Обода, а добрыя гісторыі ў нашы дні рэдкасць.
  
  
  "Добрая гісторыя сёння, дрэнная гісторыя заўтра, чорт з ім", - сказаў генерал Обадзе свайму начальніку штаба амерыканскага паходжання, у жылах якога цяклі разнастайныя прымешкі крыві і які зваў сябе чорным. Аднак ён быў разумны, гэты палкоўнік Уільям Форсайт Батлер. Добры чалавек, якога прыемна мець побач. Ён не быў хаўса, таму не стаў бы зайздросціць хараству генерала Обадзе; ён не быў лоні, таму не стаў бы ненавідзець генерала Ободе без усялякай прычыны. Як ён аднойчы патлумачыў, ён быў "усяго толькі амерыканскім нігерам, але я працую над гэтым".
  
  
  Добры чалавек. Генерал Обадзе пасмяяўся б з яго. Сёння ён паспрабаваў бы сустрэцца з гэтым нікчэмным пісьменнікам са смешным імем Рыма.
  
  
  Палкоўнік Уільям Фарсайт Батлер увайшоў першым. Ён здаваўся худым, але генерал Обадзе ведаў, што ён найдужэйшы чалавек, адзіны ў Бусаці, хто аднойчы днём прымусіў яго згуляць унічыю, пасля таго як Ободе кінуў двух генералаў і трох сяржантаў адначасова пад ухваляльныя крыкі сваіх войскаў. Ён быў футбалістам, гэты палкоўнік Батлер, са штата Морган, а затым з "Нью-Ёрк Мамантс" — ці гэта былі "Нью-Ёрк Джаентс"? Усе гэтыя імёны, якія насілі амерыканцы, былі своеасаблівымі.
  
  
  "Добрай раніцы, палкоўнік", - сказаў генерал Обадзе, усаджваючыся ў багата ўпрыгожанае крэсла губернатара з высокай спінкай, якое цяпер было крэслам прэзідэнта. "Вы чулі шакала мінулай ноччу?"
  
  
  "Я так і зрабіў, спадар прэзідэнт".
  
  
  "А што б вы падумалі аб шакале ў Амерыцы, калі б ён завыў ноччу? Тры разы?"
  
  
  "У нас у Амерыцы няма шакалаў".
  
  
  "Ага", - сказаў генерал Обадзе, пляскаючы ў ладкі. "І на тэрыторыі палаца ў нас таксама няма шакалаў. Тады што б вы падумалі аб шакале ў вашым Нью-Ёрку?"
  
  
  "Я б палічыў гэта дзіўным, спадар прэзідэнт".
  
  
  "І я таксама. Я выкладам табе яшчэ адзін урок кіравання, якому не навучыла цябе нават тваё ЦРУ".
  
  
  "Для мяне было б гонарам навучыцца, спадар Прэзідэнт".
  
  
  Генерал Обадзе пляснуў у далоні, і ўвайшлі восем чалавек у ахайных заходніх касцюмах, ахайных заходніх кашулях і ахайных заходніх гальштуках. Калі яны размаўлялі, яны размаўлялі з ахайным брытанскім акцэнтам. Яны былі грамадзянскай дзяржаўнай радай Обадзе, якому ён наогул не даваў ніякіх паўнамоцтваў, аддаючы перавагу атачаць сябе на важных пасадах вайскоўцамі. Шасцярых чальцоў грамадзянскай рады клікалі хаўса, двух іншых - Лоні, неахвотна прызначаных Ободе па патрабаванні Батлера. Батлер сказаў яму, што заходні мір прызнаў бы гэта актам велічы, асіміляваўшы ў свой урад чальцоў некалі ненавіснага і пераследаванага варожага племя.
  
  
  "Мінулай ноччу тройчы выў шакал", - абвясціў Обадзе. "Цяпер для вас, жыхароў Оксфарда і Кембрыджа, гэта нішто. І я ўпэўнены, што гэта нішто ў якім-небудзь модным офісе Арганізацыі Аб'яднаных Нацый, дзе ўсё, што ім трэба рабіць, гэта турбавацца аб тым, каб кандыцыянер заставаўся ўключаным. Але вось гэты амерыканец, гэты Батлер, які вярнуўся дадому на сваю законную зямлю, ён думае, што гэта нешта значыць, і раней ён быў у ЦРУ.Цяпер усе вы чулі пра Цэнтральнае разведвальнае кіраванне. Гэта не Оксфард. Гэта не Кембрыдж. Арганізацыя Аб'яднаных Нацый".
  
  
  "Гэта заганная, небяспечная арганізацыя, спадар прэзідэнт", - сказаў старшыня рады, які быў хаўса. "Яна ні перад чым не спыніцца для дасягнення сваіх мэт".
  
  
  "Верна", - сказаў генерал Обадзе. "Таму мы можам ставіцца да гэтага з некаторай павагай. І гэты былы супрацоўнік ЦРУ кажа мне, што выццё шакала па начах - гэта нешта дзіўнае. Што вы думаеце?"
  
  
  Пакуль Вобадзе казаў, Дварэцкі глядзеў у падлогу, яго пальцы левай рукі круцілі пярсцёнак, які ён насіў на правай руцэ, пярсцёнак, зроблены з мініяцюрных залатых звёнаў ланцужка.
  
  
  Савет аднадушна пагадзіўся з тым, што выючы шакал вызначана быў дзіўным. Самая дзіўная рэч, пра якую яны калі-небудзь чулі.
  
  
  "Не самая дзіўная рэч", - злосна сказаў генерал Обадзе. "Дзіўная рэч. Мы правядзем расследаванне ў стылі ЦРУ". Ён распусціў параду ўзмахам рукі. Сямёра з іх, сыходзячы, злавілі погляд палкоўніка Батлера са змоўніцкім выразам, якім глядзяць на партнёра, якому давяраюць, калі насамрэч няма пра што казаць. Вобадзе выклікаў капітана палацавай варты, які быў хаўса, і чыя нянавісць да Батлера ладна выплюхнулася вонкі, калі ён увайшоў у прэзідэнцкія апартаменты і ўбачыў там амерыканца. Капітан таксама чуў шакала мінулай ноччу, і ён арыштаваў лейтэнанта за імітацыю жывёлы, проста каб запалохаць прэзідэнта.
  
  
  "Ад лоні", - сказаў капітан, гледзячы на Дварэцкі. "Гэты лейтэнант быў лоні, і ён быў шакалам".
  
  
  "Давайце паглядзім на гэтага шакала", - сказаў генерал Обадзе. Калі капітан аховы сышоў, Абодзе растлумачыў Дварэцкі сваю логіку. Шакалы не жылі ў палацы. Салдаты жылі. Такім чынам, шакал быў салдатам.
  
  
  "Я так не думаю", - сказаў палкоўнік Батлер.
  
  
  "Які твой ранг, дварэцкі?"
  
  
  "Палкоўнік, спадар прэзідэнт".
  
  
  "І які мой ранг?"
  
  
  "Генерал, спадар прэзідэнт".
  
  
  "Яны вучылі вас дысцыпліне ў вашым ЦРУ?"
  
  
  "Яны зрабілі".
  
  
  "Тады ты ведаеш, што, калі палкоўнік не згодзен з генералам, генерал мае рацыю". Вялікі тата радасна ляпнуў у ладкі.
  
  
  "Не, спадар прэзідэнт, яны навучылі мяне, што генерал дамагаецца свайго. Але любы чалавек можа мець рацыю".
  
  
  Вобадзе нахмурыўся глыбокімі цёмнымі маршчынамі. Ён пальцам паклікаў вуха Дварэцкі наперад.
  
  
  "Калі мне спатрэбіцца логіка, Батэр, я папрашу аб гэтым", - сказаў ён.
  
  
  "Хоць лейтэнант невінаваты", - прашаптаў Батлер, пачуўшы, як капітан зноў набліжаецца да дзвярэй.
  
  
  "Можа быць, так і ёсць, а можа быць, і не. Ён мог бы быць шакалам".
  
  
  "Ён не такі", - сказаў Батлер. "Я шакал".
  
  
  Вобадзе адкінуўся назад і ўтаропіўся на Дварэцкі. "Вы хочаце памерці, палкоўнік?"
  
  
  "Не, спадар прэзідэнт, я хачу выратаваць ваша жыццё. Мінулай ноччу я прывёў шакала ў палац, каб знішчыць вашых ворагаў. Калі я адпраўлю туды шакала, той, хто скажа, што знайшоў чалавека, які аказаўся шакалам, - хлус. Капітан вашай аховы. - хлус.Ён ведае, што вы жадаеце ўвесці лоні ва ўрад, і таму ён спрабуе разбурыць ваш план, абвінаваціўшы лейтэнанта лоні ў злачынстве, якога ён не здзяйсняў. Вы бачыце свайго ворага? Ён гэтак жа далёка, як і капітан."
  
  
  Вобадзе не падняў вачэй на капітана, які зараз набліжаўся да прэзідэнцкага крэсла. Інтрыга была ў самым разгары
  
  
  Батлер паглядзеў на капітана, які адказаў яму позіркам з агідай. Батлер падміргнуў. Капітан быў адным з нямногіх блізкіх да Обадзе людзей, якія не згаджаліся з Батлерам у тым, што Ободе быў вар'ятам, чыё далейшае кіраванне зробіць Бусаці пасмешышчам для ўсяго свету. Паколькі капітан не быў згодзен з Батлерам, капітан быў небяспечны для Батлера. Але як жа ён перайграў свае сілы.
  
  
  Капітан стаяў перад Обадзе, паклаўшы руку на плячо хударлявага мужчыны, апранутага ў падраныя рэшткі формы лейтэнанта. Ногі і запясці мужчыны былі закутыя ў цяжкія шэрыя кайданы. Яго рот быў у крыві. Праз ніжнюю губу тырчаў зуб.
  
  
  "Ён прызнаўся, што ён шакал, генерал", - сказаў капітан.
  
  
  "Прызнанне ёсць прызнанне", - сказаў Обадзе. "Гэта лагічна, а стыль расследавання ЦРУ лагічны, таму гэты чалавек вінаваты. Але я спытаю яго сам".
  
  
  Вобадзе падняў вочы на лейтэнанта, якога капітану варты даводзілася ўвесь час прыводзіць у вертыкальнае становішча,
  
  
  "Ты шакал?"
  
  
  Кроплі цёмна-чырвонай крыві ўпалі на чыстую мармуровую падлогу ў ног мужчыны, утварыўшы лужыну, распырскваючы вакол сябе чырвоныя іскрынкі пры трапленні кожнай кроплі. Мужчына з амаль зачыненымі апухлымі вачыма кіўнуў, і лужына стала больш.
  
  
  Дварэцкі пакруціў залаты ланцужок на правай руцэ.
  
  
  "Вінаваты", - сказаў Обадзе. Капітан усміхнуўся.
  
  
  "Стварыце расстрэльную каманду", – сказаў Обадзе. "Я асабіста буду вяршыць пакарання", - Ён пляснуў у ладкі, мужчыну павялі, і слугі ўбеглі з анучамі і вадой, каб змыць кроў з падлогі палаца.
  
  
  Вялікі татачка разабраўся з лівійскім паслом за тры хвіліны. Ён прызнаўся паслу, што Ізраіль плануе рэйд на раўніну Бусаці і яму патрэбны яшчэ 85 мільёнаў долараў залатога запасу, каб адбіць яго. Калі лівійскі амбасадар выявіў некаторыя сумневы, Вялікі Татачка з нудой успомніў выдатную падрыхтоўку, якую ён асабіста атрымаў ад ізраільскіх дэсантнікаў, і як яму жадалася зноў надзець крылы, якія ён зарабіў такой высокай асабістай коштам. Ён таксама нагадаў паслу, што ён быў адзіным лідэрам нацыі, які публічна заявіў замежнай прэсе, што Гітлер меў рацыю. Гэта каштавала сама меней 85 мільёнаў долараў прама там. Амбасадар Лівіі нясмела выказаў здагадку, што Вялікаму Папачку за гэта ўжо заплацілі, але ўрэшце пагадзіўся папрасіць сродкі ў свайго слаўнага рэвалюцыйнага лідэра, палкоўніка Квадафі.
  
  
  "Не пытайся - распавядай", - сказаў Обадзе, і гэта прымусіла Джука паклапаціцца аб лівійскім пасля.
  
  
  "Мы атрымаем 25 мільёнаў долараў", - сказаў Обадзе Батлеру, калі амбасадар сышоў. "Лепш, чым нічога. Я не магу дачакацца, калі іх алей высахне. Яны дзіўна павеюць. Хто наступны?"
  
  
  "Журналіст, Рыма Мюлер, з Амерыкі. Той, хто напісаў пра вас спрыяльны артыкул", - сказаў Батлер.
  
  
  "Я ўбачу яго заўтра".
  
  
  "Ты кажаш гэта ўжо тры дні".
  
  
  "Я буду паўтараць гэта яшчэ тры дні. Мне трэба правесці пакаранне. Але спачатку я хачу ўбачыць шакала, якога, па тваіх словах, ты прывёў на тэрыторыю".
  
  
  "Вы ўсё яшчэ будзеце пакараць смерцю лейтэнанта?"
  
  
  "Я сказаў, што будзе пакаранне. Я не магу адмовіцца ад свайго слова", - сказаў Обадзе.
  
  
  Прывітання ахоўнікаў у калідорах былі дакладнымі і жорсткімі - дасканаласць дысцыпліны, якую мог навязаць толькі лепшы з брытанскіх сяржант-маёраў.
  
  
  Калі яны спускаліся па прыступках у маленькую камеру пад палацам, Вобадзе спытаў Батлера, як ідуць справы ў белым доме з жалезнай брамай.
  
  
  "Проста выдатна, спадар прэзідэнт. Вашы салдаты, якія карыстаюцца ім, увесь час дабраслаўляюць ваша імя. Вам самім варта наведаць яго".
  
  
  Вобадзе ўсміхнуўся і паківаў галавой.
  
  
  "Вам не падабаюцца белыя жанчыны, генерал?"
  
  
  "Вам не трэба закоўваць іх у ланцугі, каб трахаць. Я скажу вам, палкоўнік, што да вашага прыходу ў мяне былі белыя жанчыны. У мяне былі жоўтыя жанчыны. У мяне былі жанчыны хаўса і жанчыны лоні. У мяне былі старыя жанчыны і маладыя жанчыны, тоўстыя жанчыны і худыя жанчыны, жанчыны, ад якіх пахла духамі, і жанчыны, ад якіх пахла гноем... Палкоўнік Батлер, - сказаў Обадзе, спыняючыся перад жалезнымі дзвярыма, ключ ад якіх быў у Батлера, - паміж імі няма ніякай розніцы. А вашыя прыгоды з мэтай займець маладых багатых амерыканскіх дзяўчат абыходзяцца занадта дорага і ўсё яшчэ могуць даставіць нам непрыемнасці з вашым амерыканскім урадам”.
  
  
  "Але, генерал, хіба не належыць, каб лепшыя салдаты вялікага лідэра вялікай краіны атрымлівалі самае лепшае?"
  
  
  "Лепшае з чаго? Каралева Лізавета або самая нізкая шлюха племя буш. Тое ж самае".
  
  
  "У цябе была каралева Лізавета?"
  
  
  "Не. Але калі чалавек з'ядае сотню свіней, ці абавязкова яму ёсць яшчэ адну, каб даведацца, які яна будзе на смак?"
  
  
  "Прабачце, генерал, я думаў, вы ўхваляеце тое, што я раблю для вашых людзей". Дварэцкі пакруціў залатое кольца на правай руцэ.
  
  
  Вобадзе паціснуў сваімі масіўнымі плячыма. Ты хацеў мець свой дом і свае гульні, таму я дазволіў табе. Ты мне падабаешся, Дварэцкі. Ты адзіны чалавек у маім штаце, які не адчувае адданасці ні да аднаго племя, ні да іншага, але адданы толькі мне. Нават калі ты мяккі з лоні. Такім чынам, я пакідаю табе твой дом. А зараз пакажы мне свайго шакала".
  
  
  Дварэцкі павярнуў ключ і адчыніў дзверы ў пустую камеру. Вобадзе ўвайшоў і панюхаў паветра. Перш чым ашаломлены Дварэцкі змог паварушыцца, Вобадзе выхапіў рэвальвер палкоўніка з кабуры, нібы раззбройваючы непакорнага радавога.
  
  
  "Я сам змясціў сюды шакала. Я прывязаў яго проста да гэтай сцяны. Я хацеў паказаць вам, што ў вашай ахове былі хлусы. Шакал быў тут, генерал. Чаму я павінен быў бы хлусіць табе?"
  
  
  "Звонку, дварэцкі", - сказаў Обадзе.
  
  
  Ва ўнутраным двары палаца было горача пад ранішнім афрыканскім сонцам, прыпякаючы пылам саму траву. Капітан аховы шырока ўхмыльнуўся, калі ўбачыў, як амерыканскі палкоўнік, які любіць Лоні, паўстаў перад генералам з паднятымі рукамі і пустой кабурай. Ён шырока падміргнуў Дварэцкі, а потым павярнуўся і жэстам загадаў сваёй расстрэльнай камандзе апусціцца на калені.
  
  
  "Да сцяны", - сказаў генерал Обадзе.
  
  
  Каля сцяны Дварэцкі разгарнуўся побач з афіцэрам Лоні, які быў прыкаваны да сцяны ў стаячым становішчы, але чыё цела цяжка звісала з кайданкоў на запясцях.
  
  
  "Вы чортаў ідыёт, генерал", - закрычаў Батлер.
  
  
  "Калі ты страляеш у мяне, ты страляеш у лепшага афіцэра, які ў цябе ёсць. Я проста хачу, каб ты гэта ведаў, тупы вырадак".
  
  
  "Ты называеш мяне тупым ублюдкам, - крыкнуў у адказ Обадзе, - але гэта ты прыціснуў рукі да сцяны".
  
  
  Пачуўшы гэта, Батлер засмяяўся.
  
  
  "Ты маеш рацыю, тоўсты вырадак, але ты ўсё яшчэ страляеш у лепшага афіцэра, які ў цябе калі-небудзь быў".
  
  
  "Вось тут ты памыляешся, худы чалавечак. Я збіраюся прыстрэліць афіцэра, які зманіў мне аб шакале".
  
  
  Капітан варты ўсміхнуўся. Расстрэльная каманда ззаду яго чакала сігналу. Яна яго не атрымала. Пачулася пстрычка пісталета, і капітан палацавай варты больш не ўсміхаўся. На яго твары быў вельмі тупы выраз і вельмі шырокая цёмна-чырвоная дзірка паміж вачэй, хоць мала хто бачыў гэта, таму што галава была адкінутая назад сілай стрэлу. Цела рушыла ўслед за ім. Яно з грукатам упала на выпаленую траву і больш не рухалася.
  
  
  "Вось і ўсё для людзей, якія хлусяць мне аб шакалах. А зараз для тых, хто называе мяне тоўстым ублюдкам", - сказаў генерал Обадзе. Ён выцягнуў пісталет на адлегласць выцягнутай рукі і падышоў да твару палкоўніка Батлера.
  
  
  "Не рабі гэтага зноў", - сказаў ён Дварэцкі і крутануў пісталет у заходнім стылі, падставіўшы яго дзяржальняй наперад.
  
  
  "Адкуль ты ведаеш, што я не стрэлю ў цябе зараз, ты?..." - сказаў Батлер, спыняючыся, калі пісталет зноў закруціўся ў руцэ Обадзе, так што зараз Батлер зноў глядзеў у рулю.
  
  
  "... слаўны лідэр", - усміхнуўся Дварэцкі, заканчваючы прапанову.
  
  
  "Вы і вы", - крыкнуў Ободе двум салдатам, якія ўсё яшчэ стаялі на каленях у чаканні загаду аб пакаранні. "Зніміце гэтага чалавека са сцяны. І звяртайцеся з ім асцярожна. Ён ваш новы капітан палацавай варты" . .
  
  
  "Ён лоні", - сказаў Батлер, забіраючы пісталет у Ободе і вяртаючы яго ў кабуру.
  
  
  "Іншы быў хаўса, і ён зманіў мне. Наколькі горш можа быць лоні?"
  
  
  Калі яны з Дварэцкі выходзілі з двара, Абодзе сказаў: "Ты выглядаў пацешна, калі гэтая камера была пустая. Ты выглядаў пацешна! Ты сапраўды думаў, што хтосьці можа схаваць ад мяне пах шакала? Асабліва калі звычай хаўса абвяшчае, што правадыр павінен абараняць сябе, калі ноччу вые шакал?"
  
  
  "У мяне таксама ёсць нюх, генерал. У той размове я не адчуў нічога, акрамя паху дэзінфікуе сродкі".
  
  
  "Верна", - сказаў Обадзе. “І хто стаў бы мыць камеру дэзінфікуючым сродкам, калі толькі ён не спрабаваў схаваць пах? Капітан, відавочна, знайшоў вашага шакала і пазбавіўся ад яго. Я кажу вам, калі б больш генералаў былі сяржант-маёрамі, свет быў бы лепшы”. Ён зрабіў паўзу і сказаў: "Цікава, ці быў гэты капітан адказны за забойства міністра грамадскай бяспекі".
  
  
  Дварэцкі паціснуў плячыма. "Можа быць", - сказаў ён. "А можа быць, мы ніколі не даведаемся. У любым выпадку, зараз, калі мы ведаем, што шакал не быў чароўным, генерал, магчыма, мы зможам перайсці да іншых рэчаў".
  
  
  Абодва паволі пакруціў галавой, павярнуўся і павёў Дварэцкі па пасыпанай жвірам дарожцы, якая вядзе на тэрыторыю палаца, парослай густымі дрэвамі.
  
  
  "Ты думаеш, з-за таго, што адна рэч, у што я веру, абвергнутая, я не павінен верыць ні ў што, што я лічу праўдай? Няправільна. З-за таго, што адна з амерыканскіх ракет не працуе, яны спыняюць будаваць ракеты?Не.Таму што яны ведаюць, што большасць ракет добрыя.У Бусаці надышлі дзіўныя часы, Батлер.Мы не багатыя і не прасунутыя, як у Кеніі ці Заіры.Але ёсць рэчы, якім не вучаць ва ўніверсітэтах.Гэтыя рэчы я ведаю ".
  
  
  "Я не разумею", - сказаў Батлер. Ён убачыў яшчарку, якая шмыгнула пад куст. Тое, што гэтая яшчарка адважылася выйсці на паўдзённае афрыканскае сонца, азначала, што паблізу павінен быць драпежнік, магчыма, нейкі грызун. Гэтаму Дварэцкі навучыўся ў Обадзе.
  
  
  "Як ты думаеш, чаму я выгнаў усіх азіятаў?" Спытаў Абодзе. "Як ты думаеш, чаму я выгнаў усіх белых?" Увесь свет думае, што Вялікі татачка праяўляе жорсткасць да белых і азіятаў, якія патрэбны яму для яго эканомікі. О, які вар'ят гэты Дада Обадзе. Вось што яны думаюць. Я ведаю гэта. Я не дурань. Як ты думаеш, чаму я рабіў усё гэта?"
  
  
  "Я не ведаю, генерал".
  
  
  Вялікі тата спыніўся ля вялікага разгалістага мангавага дрэва, падобнага на тое, да якога палкоўнік Батлер цьвікамі прыбіў міністра грамадскай бяспекі, падобнага на тое, пад якім Батлер забіў Джэймса Форсайта Ліпінкота, падобнага на тыя, што стаялі перад узгоркамі, дзе хаваліся лон. Батлер рассеяна паглядзеў на драпежніка, каб рушыць услед за яшчаркай у кусты. Але ён не ўбачыў драпежніка.
  
  
  "Усё гэта ўзаемазвязана, Дварэцкі. Усё гэта. І для ўсяго, што я раблю, ёсць прычына".
  
  
  Батлер кіўнуў, усё яшчэ здзіўляючыся, дзе ж драпежнік. Ён убачыў нерухома з-пад куста хвост яшчаркі.
  
  
  "Ты не ведаеш лоні", - сказаў Обадзе. "Сёння яны ўсяго толькі слабое зборышча бесхрыбетных горных банд, але калісьці яны былі магутныя. Калісьці яны кіравалі хаўса, як мы зараз кіруем імі. Але ёсць легенда, у якой гаворыцца, што лоні зноў прыйдуць да ўлады. Легенда абвяшчае, што калі Усход і Захад стануць як бацька і сын каля ракі Бусаці, тады сіла, якую ніхто ня зможа спыніць, прыйдзе, каб праліць кроў у рацэ і ў гарах”.
  
  
  Дварэцкі кіўнуў.
  
  
  "Вы ківаеце, але я не думаю, што вы разумееце, палкоўнік. Легенда абвяшчае, што дзеці Лоні вернуцца дадому. Тут гаворыцца, што чалавек з Усходу ачысціць лоні і зноў зробіць іх годнымі кіраваць. І там гаворыцца, што чалавек з Захаду, чалавек , які ходзіць у шкуры смерці, пазбавіць лоні ад чалавека, які хацеў бы заняволіць іх ".
  
  
  "І ты той чалавек, які хацеў заняволіць лоні?" Спытаў Батлер.
  
  
  Вобадзе паціснуў плячыма. "Каго яшчэ магла азначаць гэтая легенда, як не чалавека з племя хаўса, які з'яўляецца лідэрам краіны? Вы дзівіцеся, чаму я паслухаўся вас і ўвёў людзей з племя лоні ў свой урад? Я зрабіў гэта, таму што хачу вызваліцца ад звання "чалавека, які хацеў заняволіць іх”. Але ўсё роўна я баюся. Я не думаю, што легенду можна перахітрыць”.
  
  
  "Зразумела". Батлер назіраў, як хвост яшчаркі высунуўся з куста. Калі генерал Обадзе ўпадаў у адзін са сваіх вар'яцкіх прароцтваў, лепшае, што можна было зрабіць, гэта кіўнуць.
  
  
  "Магчыма, ты пачынаеш разумець", - сказаў Обадзе.
  
  
  "Легенда абвяшчае, што мужчына з Усходу і мужчына з Захаду. Жоўты і белы. Каб служыць лоні. І калі гэта адбудзецца, хаўса скончаць, а я памру. Вось чаму я пазбавіўся ад нашых азіятаў. Вось чаму я пазбавіўся ад нашых белых. Я не хачу, каб жоўтыя людзі і белыя мужчыны аб'ядноўваліся, каб яны не сталі той сілай, якая вызваліць лоні. Ты бачыш?"
  
  
  Батлер, у якога былі свае вельмі добрыя ідэі аб тым, што азначала легенда і як яна неўзабаве павінна была выканацца, проста кіўнуў на тлумачэнне Ободе. Дзе быў драпежнік? Чаму хвост той яшчаркі ўсё яшчэ тырчаў з таго куста?
  
  
  "Дварэцкі", - сказаў Обадзе. "Я думаю, бываюць моманты, калі ёсць некаторыя рэчы, якія ты не толькі не ў стане зразумець, але і адмаўляешся спрабаваць зразумець".
  
  
  "Я ўсяго толькі палкоўнік", – сказаў Батлер.
  
  
  Цяпер ты генерал. Цяпер ты павінен усё зразумець. Зразумей гэта, генерал. Я не хачу рызыкаваць легендай пра Лоні. Я не хачу, каб у Бусаці былі жыхары Захаду. Мне не патрэбны гэты Рыма Мюлер. Мне больш не патрэбны вашы белыя. жанчыны з Амерыкі”.
  
  
  "Як адзін генерал іншаму, Вялікі татачка, дазволь мне сказаць, што мне патрэбен яшчэ адзін".
  
  
  "Купі адзін з Кітая".
  
  
  "Не. Гэта павінна быць Амерыка. Гэта павінна быць пэўная краіна".
  
  
  "Больш няма", - сказаў Обадзе.
  
  
  "Гэта самае важнае. Я павінен займець яе. Калі ты скажаш "не", я пайду ў адстаўку".
  
  
  "З-за белай жанчыны?"
  
  
  "Асаблівае".
  
  
  Вобадзе на некалькі секунд глыбока задумаўся. Ён падпёр падбародак шырокімі, чорнымі, як пячора, рукамі. "Добра. Але гэта апошняе".
  
  
  "Пасля яе, генерал, я больш нічога не захачу. Яна робіць усё гэта ідэальна".
  
  
  "І вы кажаце, што мяне цяжка зразумець", - сказаў Обадзе. "І апошняе, генерал Батлер. Не думайце, што ўсе легенды - хлусня ці што генерал Обадзе дурань".
  
  
  Ён паклаў цяжкую руку на плячо Дварэцкі. "Хадзем, я пакажу табе сёе-тое, чаго, як ты думаеш, я не ведаю. Вы назіралі за гэтым хвастом пад кустом, вы думаеце, што паблізу няма драпежніка, таму што вы яго не бачыце. Вы думаеце, што яшчарка выбегла на сонца без прычыны, праўда?"
  
  
  "Ну, так, я думаю, гэта тое, пра што я думаў", - сказаў Батлер, здзіўлены тым, што Ободе заўважыў яго цікавасць да буша.
  
  
  “Добра. Рады паказаць табе сутнасць. Нават калі ты чагосьці не бачыш, гэта не значыць, што гэтага не існуе. Вакол драпежнік”.
  
  
  "Я не бачыў ні пацукоў, ні птушак. Я ўсё яшчэ бачу хвост".
  
  
  Вобадзе ўсміхнуўся. "Так, ты бачыш хвост. Але прыязджай хутчэй, інакш ты яго не ўбачыш".
  
  
  Калі яны дабраліся да куста, Абодзе рассунуў зялёную лістоту. "Глядзі", - сказаў ён, усміхаючыся.
  
  
  Батлер паглядзеў. Ён сапраўды бачыў хвост, але гэта было ўсё, што засталося ад яшчаркі, які тырчыць з поўнай пашчы вельмі тоўстай жабы.
  
  
  "Часам, калі ты ўцякаеш ад небяспекі, ты бяжыш да яе", - сказаў Обадзе, але ён вельмі хутка забыўся ўрок у той дзень, калі зноў не толькі адмовіўся сустрэцца з пісьменнікам Рыма Мюлерам, але і загадаў выселіць яго з Бусаці. Неадкладна.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ШОСТЫ
  
  
  У гатэлі Busati быў кандыцыянер, які не працаваў, краны, з якіх не цякла вада, і элегантнае дывановае пакрыццё з інкрустацыяй са старой ежы. Пакоі былі як печы, у калідорах пахла каналізацыяй, і адзіным астаткам былой пышнасці была чыстая брашура з перакрэсленым гатэлем Victoria і алоўкам Busati Hotel.
  
  
  "Прасторны, элегантны гатэль Busati з кандыцыянерам прапануе лепшыя выгоды і самае ласкавае абслугоўванне ва ўсёй Усходняй Афрыцы", – прачытаў Рыма.
  
  
  Чыун сядзеў на падлозе, яго белая мантыя лунала і нерухома ляжала ў яго за спіной. Рыма сеў на край ложка з высокімі латуневымі плакатамі.
  
  
  "Я чуў аб няпраўдзе ў рэкламе, - сказаў Рыма, - але гэта ўжо залішне".
  
  
  Чыун не адказаў.
  
  
  "Я сказаў, што гэта крыху залішне".
  
  
  Чіун заставаўся маўклівай статуяй.
  
  
  "Маленькі бацька, перад табой няма тэлевізара. Ты не глядзіш свае перадачы. Дык чаму ты мне не адказваеш?"
  
  
  "Але я гляджу свае шоу", - сказаў Чыун. "Я ўспамінаю іх".
  
  
  Рыма быў здзіўлены, што крыху падзяляе тугу Чыуна наконт таго, што гаспадар адмовіўся ад дзённых мыльных опер. Яны ўвесь час раздражнялі Рыма на працягу многіх гадоў, але зараз, калі іх не стала, яму стала шкада Майстра Сінанджу.
  
  
  "Гэтая гісторыя з Уотэргейтам доўга не працягнецца, Чыун. Усе твае шоў вернуцца".
  
  
  "Я ведаю гэта", – сказаў Чыун.
  
  
  "Так што табе на самой справе не абавязкова сядзець, утаропіўшыся ў сцяну".
  
  
  "Я не пялюсь у сцяну. Я ўспамінаю. Той, хто можа памятаць добрыя рэчы так, як быццам яны прысутнічалі, можа жыць сваім шчасцем вечна".
  
  
  "Што ж, дай мне ведаць, калі перастанеш успамінаць, каб мы маглі пагаварыць".
  
  
  Рыма паглядзеў на свой наручны гадзіннік. Дамы мыльныя оперы Чыуна пачыналіся ў 3:30. Ён засякаў час Чыуна і глядзеў, наколькі блізка той падышоў да вызначэння часу.
  
  
  У 3:27 па гадзінах Рыма Чыун павярнуў яго тварам да сябе.
  
  
  "Ты прамахнуўся, Чыун".
  
  
  "Прапусціў? Якое глупства ты здзяйсняеш цяпер?"
  
  
  "Шоу пачынаецца ў 3:30. А цяпер толькі 3:27, і ты скончыў", - пераможна сказаў Рыма. “Тры хвіліны перапынку. У дзіцяці магло б быць лепшае пачуццё часу, чым гэта. Тры хвіліны – гэта доўгі тэрмін”.
  
  
  "Тры хвіліны - гэта не так ужо шмат у жыцці таго, хто кожную хвіліну прысвяціў глупства", - сказаў Чыун.
  
  
  "Што гэта значыць?"
  
  
  "Гэта значыць, што ты забыўся моманты продажу. Я іх не гляджу. Я не карыстаюся мыльным парашком".
  
  
  Засмучаны тым, што ён сапраўды забыўся аб троххвіліннай рэкламе ў канцы дзённых выпускаў, Рыма сказаў: "Так, ну, у любым выпадку, я казаў аб брашуры".
  
  
  "Магчыма, гэта не хлусня", – сказаў Чыун.
  
  
  "Азірніся вакол, гэта не хлусня?"
  
  
  "Я гляджу навокал і бачу, што, магчыма, калісьці гэта было праўдай. Я бачу элегантнасць у заняпадзе. Так што, калі пра гэты палац гаварылі такія рэчы, калі яны былі праўдай, тады рэклама праўдзівая".
  
  
  "Ты хочаш сказаць мне, Татачка, што казаць, што гэта смярдзючая дзірка, - гэта хлусня?"
  
  
  "Я кажу вам, што ісціна - гэта пытанне часу. Нават на гэтай самай зямлі ёсць людзі, якія калісьці былі вялікімі, а зараз хаваюцца ў гарах, як спалоханыя цяляты".
  
  
  "Ну, мне зараз не патрэбна гэтая лухта, Чыун. Мне патрэбна парада. Мяркуецца, што я павінен сустрэцца з першым чалавекам у гэтай краіне, каб даведацца пра гэты белы дом, не даючы яму зразумець, што я ведаю. Але ён не хоча мяне бачыць ".
  
  
  Чыун кіўнуў. "Тады мая табе парада - забудзься ўсе свае трэніроўкі і, як звар'яцелы сабака, кідайся акрэсліўшы галаву туды, дзе, па тваім невуцтве, усё знаходзіцца ў цэнтры ўвагі. Там кідайся, як п'яны белы чалавек, а затым, у момант максімальнай небяспекі, успомні усяго толькі кароткую частку цудоўнага навучання сінанджу і выратуй сваё нікчэмнае жыццё. У канцы гэтай ганьбы ты, магчыма, па шчаслівай выпадковасці забіў патрэбнага чалавека. Тады гэта парада Майстра сінанджу”.
  
  
  Рыма міргнуў. Ён устаў з ложка.
  
  
  "Гэта зусім недарэчна, Чыун".
  
  
  "Я проста хацеў на гэты раз даць вам параду, якой, я ўпэўнены, вы б рушылі ўслед. Але паколькі я ўклаў у вас такое багацце ведаў, я павялічу гэтыя інвестыцыі. Вы думаеце, што раз імператар здаецца цэнтрам падзей, то ён і ёсць цэнтр падзей ".
  
  
  "Гэта прэзідэнт, а не імператар".
  
  
  "Якое б імя ты ні пажадаў даць імператару, гэта тваё жаданне, сын мой, але імператары не мяняюцца ў дзяржаве. І што я кажу вам, дык гэта тое, што вы павінны ведаць сутнасць гэтай штукі, перш чым зможаце напасці на яе. " Вы - не войска, якое слепа блукае па зарасніках і грудах і можа адной лікавай перавагай выпадкова дамагчыся таго, чаго жадае. Вы - уменне, адзінае ўменне, прызначанае для знішчэння аднаго ачка, а не дзесяці тысяч. Такім чынам, вы павінны ведаць гэты момант".
  
  
  "Як я магу знайсці гэтую кропку, якая чакае тут, у гэтым паршывым гатэлі?"
  
  
  "Сядзячы чалавек вельмі добра бачыць многія бакі. Беглы чалавек бачыць толькі наперадзе".
  
  
  "Я бачу шмат бакоў, калі ўцякаю. Ты навучыў мяне гэтаму".
  
  
  "Калі ты бяжыш нагамі", - сказаў Чыун і замоўк. Рыма выйшаў з пакоя, каб паглядзець, ці зможа ён знайсці што-небудзь пачытаць, з кім-небудзь пагаварыць ці хаця б выпадковы ветрык, каб апынуцца ў цэнтры ўвагі. Яму гэта не ўдалося. Але ля велічных дзвярэй гатэля ён убачыў, як міма яго ў роспачы прабег памагаты афіцыянта са страхам у вачах. Мэнэджар гатэля схаваў кнігі. Швейцар выцягнуўся па стойцы рахмана.
  
  
  І тут Рыма ўбачыў гэта. Па галоўнай вуліцы сталіцы Бусаці набліжалася вайсковая калона, джыпы натапырыліся кулямётамі. Вядучым яго быў чалавек, які запрасіў пісьменніка Рыма Мюлера сустрэцца з генералам Обадзе.
  
  
  Калі галаўны джып канвою пад'ехаў да дзвярэй гатэля Busati, ён спыніўся, падняўшы клубы пылу з нямоглай вуліцы. Салдаты выскоквалі са сваіх джыпаў па ўсёй лініі, перш чым іх машыны затармазілі.
  
  
  "А, Рыма, рады цябе бачыць", - сказаў цяпер генерал Уільям Форсайт Батлер, хутка паднімаючыся па некалі белых прыступках гатэля. “У мяне для цябе дрэнныя навіны. Справа ў тым, што сёння днём ты вяртаешся ў Амерыку. Але ў мяне ёсць і для цябе добрыя навіны”.
  
  
  Рыма нядбайна ўсміхнуўся,
  
  
  "Добрая навіна ў тым, што я паеду з вамі і буду рады адказаць на ўсе вашы пытанні. Насамрэч, Бусаці лічыць, што абавязаная вам аказаннем паслугі, якое спадзяецца адплаціць".
  
  
  "Выганяючы мяне з краіны?"
  
  
  "У прэзідэнта Обадзе быў вельмі расчароўвае досвед зносін з белымі журналістамі".
  
  
  "Тады чаму ты сказаў, што я магу сустрэцца з ім?"
  
  
  "Я думаў, што змагу ўгаварыць яго, але не змог". Батлер паціснуў плячыма, вялікімі мускулістымі плячыма. "Мы пагаворым пра гэта яшчэ крыху па дарозе ў аэрапорт".
  
  
  Шчыра кажучы, Батлер адчуў палёгку ад таго, што гэты Рыма Мюлер пакіне краіну, паколькі чым менш амерыканцаў будзе соваць нос у чужыя справы, тым менш шанцаў, што белы дом знойдуць. Гэтая палёгка толькі ўзрасла, калі ён упершыню ўбачыў спадарожніка Рыма Мюлера па вандроўцы, пажылога азіята, які бясшумна выйшаў з гатэля Busati ўслед за Рыма, адказаў на цёплае прывітанне Батлера маўклівым позіркам і сядзеў як каменны на заднім сядзенні джыпа.
  
  
  Што там сказаў Обадзе? "Калі Усход і Захад будуць як бацька і сын каля ракі Бусаці, тады сіла, якую ніхто не зможа спыніць, прыйдзе, каб праліць кроў у рацэ і ў гарах".
  
  
  Усход і Захад. Пажылы азіят і малады белы амерыканец.
  
  
  Батлер мог абысціся без Рыма і азіята. У яго былі свае інтэрпрэтацыі легенды… інтэрпрэтацыя, якая, як ён ведаў, прывядзе яго ў жылы палац Бусаціянп і дасць уладу над усімі людзьмі ўсіх плямёнаў.
  
  
  Ён думаў аб гэтым у цішыні, пакуль калона джыпаў каціла да аэрапорта, а затым зразумеў, што быў дрэнным гаспадаром
  
  
  Там, дзе дарога паварочвала ўздоўж ракі Бусаці, ён павярнуўся да задняга сядзення, каб паглядзець, як справы ў яго пасажыраў,
  
  
  Яны сышлі.
  
  
  "Што за халера?" сказаў Батлер. "Спыніце гэты чортаў канвой".
  
  
  Ён паглядзеў на свайго кіроўцы, затым зноў перавёў погляд на заднія сядзенні. Яны сапраўды былі пустыя.
  
  
  "Вы бачылі, як яны выскачылі?" - спытаў Батлер, амаль як вымова.
  
  
  "Не, генерал", - сказаў кіроўца. "Я не ведаў, што яны з'ехалі. Мы ехалі з хуткасцю сорак пяць міль у гадзіну, генерал".
  
  
  Доўгая калона, якая збілася ў шчыльна набітыя джыпы, спынілася на першым і адзіным маршруце Бусаці, які пралягаў ад сталіцы да аэрапорта. Батлер мог бачыць на паўмілі ў кожным напрамку. Не было ніякіх прыкметаў іх прысутнасці.
  
  
  "Іх целы павінны быць далей па дарозе, не больш чым у ста метрах ці каля таго, генерал".
  
  
  Батлер устаў у джыпе, падаючы сігнал аўтамабілю, цесна які прыціснуўся да яго ззаду.
  
  
  "Сержант, вы бачылі нашых пасажыраў?"
  
  
  "Сэр?" - паклікаў сяржант
  
  
  "Белы чалавек і азіят. Вы бачылі, як яны выскоквалі з джыпа?"
  
  
  Сяржант адрывіста аддаў брытанскае прывітанне, якое Батлер так ненавідзеў. Ён выкарыстоўваў слова "сэр", каб падкрэсліць свой адказ.
  
  
  "Сэр, не, сэр. Ніхто з пасажыраў не выходзіў з вашага аўтамабіля, сэр".
  
  
  "Сфармуйце пошукавыя групы і прачэсвайце дарогу. Разыйдзіцеся веерам, знайдзіце іх. Яны не ведаюць гэтай зямлі".
  
  
  "Сэр, вельмі добра, сэр", - сказаў сяржант.
  
  
  Але Рыма і Чыун не былі знойдзены, хоць лічылася, што па меншай меры пяцёра мужчын маглі натрапіць на іх ці на нешта яшчэ, таму што шыі пецярых былі зламаныя, і яны мірна ляжалі ў пошукавым страі, зняўшы вінтоўкі з засцерагальнікаў, а пальцы на лёгкіх, як пёрка, спускавых гапліках, нібы павеў смерці мякка пагрузіў іх у сон.
  
  
  Прапалі яшчэ тры мужчыны, адзін з іх капітан, але генерал Батлер не стаў бы чакаць. Ён не стаў бы чакаць, нават калі б перад ім адкрылася брама пекла. Ён збіраўся сесці на самалёт у Амерыку, каб выплаціць апошні плацёж па абавязку трохсотгадовай даўніны, і калі ён будзе сабраны, мір, магчыма, убачыць веліч, якой не было ўжо тысячы гадоў.
  
  
  У аэрапорце Батлер загадаў свайму асабістаму вайсковаму падраздзяленню працягваць пошукі азіята і амерыканца і трымаць іх пад вартай да яго вяртання. "Я вярнуся праз два дні", – сказаў ён і з гэтымі словамі хутка накіраваўся да пагрузачнай рампы самалёта Air Busati 707 з брытанскімі пілотамі і штурманамі.
  
  
  Тры гады таму ў рэкламе Air Busati два Хаўсы пазіравалі ў форме пілотаў для фатаграфій, і самалёты вызваліліся ад пасажыраў менш чым за хвіліну, прычым большасць пасажыраў таксама былі Хаўса.
  
  
  Батлер успомніў гэта, калі ўваходзіў у самалёт, у якім ён быў адзіным пасажырам, і накіроўваўся ў салон у задняй частцы салона, каб змяніць ваенную форму. Батлер добра памятаў рэкламу. Гэта не з'явілася ні ў адной афрыканскай газеце з-за боязі страціць некалькіх пасажыраў "Эйр Бусаці", але гэта выклікала сапраўдны рэзананс у "Нью-Ёрк Таймс", дзе праз некалькі дзён адзін баявік заклікаў ВПС Бусаці нанесці неадкладны ўдар па Паўднёвай Афрыцы.
  
  
  Баявік падняў рэкламу, сказаўшы: "Чаму б гэтым чарнаскурым пілотам не ўзначаліць атаку на расісцкую Паўднёвую Афрыку? Я скажу вам, чаму. Таму што капіталізм прымушае іх лётаць на камерцыйных авіялайнерах".
  
  
  Батлер ледзь не заплакаў, калі ўбачыў навінны сюжэт пра баявіка і калі падумаў, што чарнаскурыя мужчыны сапраўды лётаюць на знішчальніках – у Амерыцы.
  
  
  Калі самалёт 707 рэзка падняўся ў цёмнае неба Бусаці для першага этапу свайго палёту ў аэрапорт Кэнэдзі ў Нью-Ёрку, Уільям Форсайт Батэр адкінуўся на спінку адкідальнай сядушкі, усведамляючы, што здзяйсняе сваё апошняе падарожжа на захад, у краіну, куды стагоддзі таму былі перавезены. продкі, закутыя ў кайданы ў трумах судоў, пабудаваных для перавозкі жывёлы.
  
  
  Гэтыя паездкі занялі месяцы. Многія загінулі, а многія выкінуліся за борт, калі ў іх быў шанц. Яны паходзілі са шматлікіх плямёнаў — лорд, хаўса, ашанці, дагамея — і яны адмовяцца ад гэтай спадчыны, каб стаць новым народам пад назовам "нігер". Нямногія калі-небудзь знойдуць дарогу дадому.
  
  
  Уільям Форсайт Батлер знайшоў свой шлях дадому. У глыбіні сваёй горычы ён знайшоў сваю хату, сваё племя і свой народ, а таксама цікавую легенду, якая падказала яму, што ён павінен рабіць. Хаця, па праўдзе кажучы, ён заўсёды быў з тых хлопчыкаў, а затым мужчын, якія, здавалася, ведалі, што ён будзе рабіць і як ён гэта будзе рабіць.
  
  
  Калі яму было адзінаццаць гадоў у Патэрсане, штат Нью-Джэрсі, ён раптам усвядоміў, што перасоўваецца вельмі хутка, з хуткасцю ветра. Ён чытаў, калі гэтае ўсведамленне авалодала ім. Ён сказаў сваёй сястры,
  
  
  "Прэч адсюль, Білі, ты тоўсты чабкінс", - сказала яна.
  
  
  "Я ведаю, сястрычка, я ведаю. Але я хуткі. Я маю на ўвазе, ува мне ёсць хуткасць".
  
  
  "Я магу ўцячы ад цябе, фаці", - сказала яго сястра.
  
  
  "Сёння, так. Але не ў наступным месяцы. А праз месяц ты мяне нават не ўбачыш".
  
  
  "Ніхто не прыбярэ гэтую друзласць хутка, таўстун", - сказала яго старэйшая сястра.
  
  
  Але Білі Батлер ведаў. Усё, што яму трэба было б зрабіць, гэта знайсці ў сабе такую ??скорасць. І ён знайшоў. У футболе ён стаў чэмпіёнам Амерыкі ў сярэдняй школе і зрабіў тое ж самае ў Morgan State.
  
  
  Яго выступленне там было дастаткова добрым, каб атрымаць прапанову ад "Філадэльфія Браўнз", у якой у той час быў цікавы спосаб ацэньваць футбольныя таленты. Яны маглі б зрабіць гэта з дапамогай экспанометра. Калі ты быў чарнаскурым і хуткім і не вучыўся ў школе "Вялікай дзясяткі", ты быў корнербеком. А калі цябе звалі Уільям Форсайт Батлер, ты станавіўся Вілі Батлерам. Не Біл, не Білі, а Вілі.
  
  
  "Я не хачу гуляць у абароне", – сказаў ім Батлер. "Я хачу гуляць у нападзе. Я ведаю, што магу гуляць у нападзе". Але ў "Браўнз" ужо быў адзін чорны паўабаронца. Батлер стаў крайнім абаронцам.
  
  
  Ён праглынуў свой гонар і паспрабаваў глядзець проста перад сабой. Ён чытаў пра абуджэнне чарнаскурых, якое, здавалася, было засяроджана вакол дзяцей, якія склікаюць прэс-канферэнцыі, каб абвясціць аб немінучых паўстаннях, на якіх белая прэса ўзнімала ўсякага роду прыдуркаў у чарнаскурай супольнасці як чарнаскурых лідэраў; і ў ім удзельнічала вельмі мала яго супляменнікаў, людзей, якім прыйшлося пацець, праліваць кроў, слёзы і боль, каб вырваць нават права ўласнасці на хату ў варожай краіны.
  
  
  Гэтак жа, як у дзяцінстве ён ведаў, што ў ім ёсць хуткасць, зараз ён ведаў, што адбудзецца на гэтай усё яшчэ варожай зямлі Амерыкі.
  
  
  Ён спрабаваў растлумачыць гэта аднаму баявіку, якога сустрэў у самалёце.
  
  
  "Паслухайце, калі вы збіраецеся зладзіць чортавую рэвалюцыю, можа быць, не варта аб'яўляць аб сваіх планах у "Нью-Ёрк таймс", - сказаў ён.
  
  
  "Рэвалюцыя - гэта зносіны з масамі", - сказаў баявік. "Спачатку яны павінны ўсвядоміць, што ўлада зыходзіць з рулі пісталета".
  
  
  "Табе калі-небудзь прыходзіла ў галаву, што большая частка зброі ў белых?"
  
  
  "Беленькі мякенькі. Ён наскрозь. Ён мёртвы, чувак".
  
  
  "Ды дапаможа вам Бог, калі вы калі-небудзь загоніце яго ў кут", - сказаў Батлер юнаку, які адказаў, што Батлер быў дзядзькам Томам мёртвага пакалення. Батлер зноў убачыў імя баевіка праз месяц, калі газеты паведамілі, што малады чалавек быў арыштаваны за рабаванне аптэкі.
  
  
  Некаторыя сябры Батлера сказалі, што гэта прыкмета таго, што юнак сапраўды быў арыштаваны за свае палітычныя перакананні.
  
  
  "Лухта сабачая", - сказаў Батлер. "Калі вы хоць што-небудзь ведаеце аб тым, як штосьці працуе, гэты хлопец - менавіта тое, што вам трэба для ворага. Ён не прычыняў ніякай шкоды ўраду. Ён сапраўды дапамагаў яму".
  
  
  "Ён падвышаў свядомасць свайго народа", - сказала сястра Батлера.
  
  
  "Кожны раз, калі гэты хлопец адкрываў рот, дзесяць тысяч белых зрушваліся направа".
  
  
  "Гэта перакручаны лад мыслення", - сказала яго сястра. Не ведаю, як ты, але я стамілася ад тыммінгу".
  
  
  "І я стаміўся прайграваць. Мы спыняем усякую нашу падтрымку на поўначы, а на поўдні, забудзьцеся пра гэта".
  
  
  "Мы захапілі Трэці свет. Нас больш, чым белых".
  
  
  "Колькасць больш не мае значэння", – сказаў Батлер. “Армія складаецца з людзей, якія могуць працаваць разам і, што самае важнае, быць у патрэбным месцы ў патрэбны час. Калі б я кіраваў чорнай рэвалюцыяй у гэтай краіне, я б падарыў дзецям гадзіннік, а не вінтоўкі”.
  
  
  “Яны сапраўды стукнулі табе ў галаву, ці не так, містэр Корнербек, якому не дазволена насіць мяч. І не трэба мне балбатні Уаййти пра тое, што яго знішчылі. Нас знішчалі кожнае стагоддзе. І вось мы тут”.
  
  
  "Не", - сумна сказаў Батлер, "Я не думаю, што нас знішчаць, таму што я не думаю, што мы можам зладзіць досыць добрую рэвалюцыю прама цяпер, каб нас знішчылі. Мы захлынёмся ва ўласнай дурасці".
  
  
  Адказ яго сястры заключаўся ў тым, што Батлер быў занадта ўражаны Уайці. Адказ Батлера заключаўся ў тым, што Уайці сам па сабе быў не такі ўжо добры і даволі дурны, але ў параўнанні з яго сястрой нават самы заўзяты белы сухарык выглядаў інтэлектуальным гігантам.
  
  
  Адчай Батлера пагаршалася амаль кожным штодзённым газетным артыкулам аб не падлягаючых абмеркаванню патрабаванням, адзінству Трэцяга свету і размовам аб кулях. Калі па ўсёй краіне з'явіліся факультэты афрыканскіх даследаванняў, Уільям Форсайт Батлер быў на мяжы слёз. "Інжынерныя школы, вы тупыя ўблюдкі", - крычаў ён у адзіноце сваёй кватэры. "Інжынерныя школы. Гэта выжыванне".
  
  
  Натуральна, мала хто з яго сяброў больш з ім размаўляў, паколькі ён быў бясстрашным дзядзькам Томам. Батлер вынес гэта на рашэцістую рашотку. Ён быў корнербекам, які прагнуў помсты, і ў яго быў план. Аднойчы ўсё спрацавала, і ў Батлера з'явілася новая каманда "Нью-Ёрк Джаентс" і абяцанне, што ў яго будзе рэальны шанец адыграцца.
  
  
  У дзень адкрыцця ён пачаў сезон у cornerback. Ён скончыў сезон там.
  
  
  Менавіта тады Уільям Форсайт Батлер пачаў задавацца пытаннем, можа быць, яго сястра была не правы.
  
  
  Рух за прытомнасць чарнаскурых зараз ахопліваў футбол, і Батлер стаў яго прадстаўніком. Ён правёў статыстычнае даследаванне лігі, якое паказала, што больш чарнаскурых, чым белых, былі зняты з пазіцый і пераведзены ў каманды абароны.
  
  
  Ён запатрабаваў растлумачыць, чаму чарнаскурым плацяць менш за тое, што яны іграюць на той жа пазіцыі, што і белыя. Ён назваў гэта рабствам дваццатага стагоддзя. Ён сказаў, што расізм быў прычынай адсутнасці чарнаскурага кватэрбека, і абвясціў, што ў наступным годзе паспрабуе сябе на гэтай пазіцыі ў сваёй камандзе.
  
  
  Гэта былі тыя рэчы, пра якія казаў Вілі Батлер, але ад арганізаванага футбола адказаў не паступала. Неўзабаве спартовыя старонкі выкраслілі яго са спісу, не жадаючы рабіць нічога, што магло б пашкодзіць усеамерыканскаму духу гульні.
  
  
  І вось аднойчы на апошняй старонцы "Нью-Ёрк Дэйлі Ньюс" з'явіўся загаловак, які выклікаў у Батлера бурную рэакцыю і прымусіў яго паклясціся ніколі не забываць рабства, якое прывяло ў краіну яго продкаў. Загаловак абвяшчаў:
  
  
  Вілі Батлер прададзены
  
  
  Батлер упершыню пачуў аб гэтым, чытаючы газету, і замест таго, каб быць кім-небудзь прададзеным, ён сышоў з футбола.
  
  
  Ён быў яшчэ маладым чалавекам, таму патрапіў у Корпус свету, адкуль яго адправілі ў Бусаці, каб паспрабаваць распрацаваць ірыгацыйны праект, які мог бы падняць невялікі ўчастак нацыянальнай зямлі да ўзроўню ўрадлівасці двухтысячагадовай даўнасці. Калі ён працаваў там, шчаслівы ад таго, што знаходзіцца ўдалечыні ад Амерыкі, да яго звярнуўся чалавек з ЦРУ, прызначаны ў Корпус свету Бусаці. Супрацоўнік ЦРУ вяртаўся дадому; ён убачыў Батлера за працай і зразумеў, што той сапраўдны амерыканец; як бы яму спадабалася працаваць на ЦРУ?
  
  
  За дадатковыя грошы Батлер сказаў "вядома", вырашыўшы сапсаваць выведвальны апарат, адпраўляючы недарэчныя справаздачы аб неіснуючых падзеях і прадказанні, якія мяжуюць з узвышанымі.
  
  
  У спякоту ў Бусаці ўсе прадказанні, здавалася, спраўдзіліся. ЦРУ прызначыла Батлеру заробак у памеры 36 000 даляраў, каб ён дапамог тагачаснаму палкоўніку Обадзе, які ў той час быў настроены празаходне, захапіць уладу.
  
  
  Прыкладна ў той жа час Уільям Форсайт Батлер здзейсніў вандраванне да гор Гасподнім. Як толькі ён увайшоў у першую вёску, ён зразумеў, што ён дома.
  
  
  І яму было сорамна за свой дом. Лоні былі падзелены на невялікія групы, якія хаваліся ў пагорках; мужчыны былі нясмелымі маленькімі збіральнікамі карняплодаў, якія праводзілі сваё жыццё, азіраючыся праз плячо ў чаканні набліжэння хаўса, ці надыходзячых сланоў, ці чаго-небудзь буйней яшчаркі. Імперыя Лоні, верагодна, з-за баязлівасці яе мужчын, ператварылася ў матрыярхат, трыма асноўнымі зграямі кіравалі тры сёстры-прынцэсы. Батлер сустрэў адну сястру і сказаў ёй, што ведае, што ён лоні.
  
  
  Адкуль нам ведаць, што вы не выдумляеце гісторыю, спыталі яго.
  
  
  І ў сваім засмучэнні Батлер выдаў шыпячы пстрыкаючы гук у глыбіні рота, як ён заўсёды рабіў з дзяцінства. Прынцэса раптам абняла Батлера і павітала яго дома.
  
  
  Батлер быў збіты з панталыку.
  
  
  Прынцэса патлумачыла, што мужчыны-лоні, калі злуюцца, заўсёды выдаюць горлам гэты шыпячы гук. Яна даўно яго не чула.
  
  
  Батлер забыўся аб Обадзе і аб сваім заданні ў ЦРУ. Ён правёў два тыдні ў вёсцы, дзе ўпершыню пачуў легенду аб Лоні. Ён вырас у грамадстве, якое не верыла ў легенды, але нават ён думаў, што ў легендзе было дастаткова таго, што адносілася да яго.
  
  
  Дзеці Лоні вяртаюцца дадому. Ну, хіба ён не быў дзіцем Лоні, які вярнуўся дадому?
  
  
  І чалавек з Захаду, які быў мёртвы, забіваючы чалавека, які хацеў заняволіць лоні. Ну, хіба Батлер не быў з Захаду? І хіба вы не маглі б назваць яго ў некаторым сэнсе мёртвым, таму што ён адмовіўся ад свайго ранейшага жыцця, каб жыць з лоні? І чалавекам, які хацеў заняволіць лоні? Хто яшчэ, як не Обадзе?
  
  
  Ён нічога не разумеў аб азіяце, які выкупляў Лоні ў рытуальным полымі, але хто сказаў, што легенды павінны быць дакладнымі даслоўна?
  
  
  Гэта было дастаткова блізка да яго, каб лічыць. І каб паказаць сваё братэрства ў цемры народу Лоні, адплаціўшы тым, хто ўзяў іх у рабства, а таксама каб крыху папесціць сябе, Батлер вырашыў сёе-тое дадаць да легенды ... чалавек, які сабраў плату за шматвяковы грэх.
  
  
  Ён адкрыў партфель на суседнім сядзенні ў самалёце 707 і ўтаропіўся на пергамент з карычневымі куткамі - судовую дэкларацыю, груз рабоў з Усходняй Афрыкі. Іншы стары пергамент быў купчай. Там быў жоўклы фрагмент паперы з плантацыі. На іншым фрагменце было намалявана генеалагічнае дрэва. І скрозь усе дакументы былі ўплецены імёны Ліпінкотаў, Батлераў, Форсайтов: трох амерыканскіх сем'яў, чые станы былі зроблены на гандлі рабамі.
  
  
  З маленькага канверта ён дастаў пачак газетных выразак. Апошняй была сімпатычная нататка ў "Нарфолк Пілот" аб змовінах Хілары Батлер з Хардынгам Дэмстэрам III. Ён спадзяваўся, што Хардынг Дэмстэр III не будзе засмучаны чаканнем у алтара.
  
  
  РАЗДЗЕЛ СЁМЫ
  
  
  У аэрапорце Бусаці ўзніклі праблемы. Па дадзеных войска. атрад, увесь час прыпісаны да Air Busati, у асноўным для прадухілення крадзяжу шын і колавых кружэлак самалётаў, з багажнага тэрмінала зніклі сем вялікіх лакаваных валізак, і чатырнаццаць салдат зніклі без вестак.
  
  
  Кіёск з перыядычнымі выданнямі таксама падвергся ператрусу. Лічылася, што ў кіёску адбыўся бунт з-за значнай шкоды, аднак у аэрапорце было недастаткова людзей, каб выклікаць такі бунт. Насамрэч, адзінымі людзьмі, якія там не былі бусатыянцамі, былі белы амерыканец і пажылы азіят, якія зніклі разам з салдатамі і лакіраванымі куфрамі.
  
  
  "Вы думаеце, гэта праўда?" - спытаў генерал Обадзе свайго асабістага камердынера, такога ж хаўса.
  
  
  "Пра бунт?"
  
  
  "Аб усім".
  
  
  "Ты маеш на ўвазе Усход і Захад, бацьку і сына?"
  
  
  "Так", - сказаў Обадзе.
  
  
  Камердынер пакруціў галавой. "Лоні знаходзяцца ў сваіх гарах, і там яны і застануцца. Нам не варта баяцца бессардэчнай горнай банды. Асабліва цяпер, калі вы пачалі даваць ім пасады ва ўрадзе. Яны больш не паўстануць. Не бойцеся"
  
  
  Генерал Обадзе падумаў хвіліну. "Вазьміце яшчэ 10 000 даляраў у Міністэрства фінансаў і пакладзяце на мой рахунак у швейцарскім банку", - сказаў ён.
  
  
  Тым часам па раўнінах Бусаці караван цягнуўся да гор. Сем куфраў на плячах чатырнаццаці салдат пагойдваліся ўздоўж строю, сонца адбівалася ад іх лакаваных паверхняў.
  
  
  Перад гэтай шарэнгай маршыравалі Майстар сінанджу і Рыма. Рыма быў у лютасці.
  
  
  "Ты пракляты двудушны сукін сын", - сказаў ён.
  
  
  "Кантракт ёсць кантракт", – сказаў Чыун. "Папярэдні незапоўнены кантракт заўсёды мае прыярытэт над больш свежым. Гэта справядліва".
  
  
  "Ты кажаш аб кантракце больш чым двухтысячагадовай даўнасці. Дом Сінанджу тады нават не існаваў, пракляты двудушны сукін сын".
  
  
  "Абзывальніцтва не больш вызваляе ад кантракта, чым некалькі гадоў тут ці там".
  
  
  "Гэтая штука з'явілася яшчэ да Каляд Хрыстова. Некалькі гадоў назад. Некалькі гадоў, Татачка?"
  
  
  "Гэта вы вырашылі датаваць рэчы часоў Хрыста, а не Дома Сінанджу. У нас ёсць нявыкананы кантракт, аплачаны, заўважце, аплачаны цалкам. Гэта было ў год барана. Ці гэта быў год пацука?"
  
  
  "Верагодна, з года двудушнага сучынага сына".
  
  
  "Усё роўна. Гэта было да таго, як у вашых 1950-х ці гэта былі 1960-я, калі Дом Сінанджу пагадзіўся навучыць кагосьці, каго прыцягнулі з вуліц, у якасці часовай меры замест сапраўднага забойцы."
  
  
  "Няхай будзе спалена фатаграфія Рэда Рэкса з тваім аўтографам", - сказаў Рыма.
  
  
  Чыун азірнуўся на куфры і нешта сказаў аднаму з салдатаў на дыялекце, які, як растлумачыў Чыун, быў дыялектам лоні. Па тоне голасу Рыма зразумеў, што Чыун нагадвае салдатам, што ў куфрах знаходзяцца каштоўныя рэчы, магчыма, што ў першым куфры знаходзіцца фатаграфія Рэд Рэкса, зоркі "Як круціцца планета", і ў выпадку крайняй неабходнасці яе варта выратаваць у першую чаргу.
  
  
  Рыма быў узрушаны, калі ўпершыню пачуў, як Чиун гаворыць на мове лоні. Ён думаў, што Майстар сінандж ведае толькі мандарынскі, кітайскі, японскі, карэйская і трохі англійская.
  
  
  Але ў аэрапорце, куды яны з Чыўном адправіліся пешшу, пакінуўшы генерала Батлера ў джыпе, Чіун прымусіў яго замаўчаць, калі накіроўваўся да выхаду з аэрапорта. Калі яны выйшлі з джыпа Батлера, Рыма хацеў адразу вярнуцца ў горад, каб працягнуць пошукі белага дома за жалезнымі варотамі. Але Чыун запатрабаваў, каб яны паехалі ў аэрапорт і забралі багаж Чыуна. Ён не хацеў весці перамовы ці ісці на кампраміс. Ён сказаў Рыма, што яму патрэбен яго багаж.
  
  
  Яны не ведалі гэтага, але яны дабраліся да аэрапорта ўсяго праз некалькі хвілін пасля таго, як самалёт Батлера ўзляцеў, і пастаянная ваенная ахова аэрапорта лайдачыла ў тэрмінале, калі гэтыя двое ўвайшлі.
  
  
  "Я буду размаўляць з імі на мове імперыі Лоні, – сказаў Чіун, – каб даведацца, дзе знаходзіцца наш багаж".
  
  
  "Лоні? Гэта племя, Чиун".
  
  
  "Не, гэта вялікае каралеўства вялікай цноты", - сказаў Чыун, і Рыма зразумеў гэта так, што, наймаючы забойцаў, яны своечасова плацілі па рахунках.
  
  
  "Што ж, давай забярэм твой багаж і вернемся ў сталіцу. Мне трэба папрацаваць".
  
  
  Чыун падняў доўгі кашчавы палец. Пазногаць адбіў верхняе святло, як аскепак дыямента. Чыун паклікаў аднаго з ахоўнікаў на мове, які, як здалося Рыма, быў падобны на суахілі, асноўную мову бусати.
  
  
  "Яны не збіраюцца размаўляць з табой, Чиун. Мы замежнікі".
  
  
  "Гавары за сябе, белы чалавек", - сказаў Майстар сінанджу.
  
  
  Рыма скрыжаваў рукі на грудзях і ўпэўнена чакаў, калі адзін з ахоўнікаў наставіць на Чыуна вінтоўку. Няхай сам пракладвае сабе шлях вонкі, падумаў Рыма. Магчыма, у інсульце нават была б нейкая загана. На гэта было б прыемна паглядзець, хоць Рыма не збіраўся затойваць дыханне, чакаючы ўбачыць гэта
  
  
  Чыун спачатку загаварыў на дыялекце лоні, затым пераклаў для Рыма.
  
  
  "Я Майстар Сінанджу, а гэта Рыма, белы, але блізкі мне чалавек. Я кажу ім "блізка", Рыма, таму што яны не зразумелі б тваёй натуральнай непавагі і адсутнасці ўдзячнасці. Я хацеў бы сустрэцца з вашым каралём, каб аддаць абавязак, які я перад ім як майстар сінанджу. Рыма, яны даведаюцца пра гэта, таму што ў іх вёсках і храмах павінны шырока казаць аб тым, што ў Майстра Сінанджу ёсць абавязак."
  
  
  Двое ахоўнікаў ажыўлена гутарылі паміж сабой. Рыма ўсміхнуўся.
  
  
  "Ты хочаш сказаць мне, Татачка, што два афрыканскія салдаты будуць памятаць аб шматвяковым кантракце з замежным наёмным забойцам".
  
  
  "Як бы ты ні стараўся, Рыма, ты не зразумееш прыроду сінанджу. Лоні ўмеюць шанаваць паслугі майстроў сінанджу, не тое што кітайскія імператары або гідкія амерыканцы."
  
  
  Рыма пакруціў галавой. Калі Чиун пачаў распавядаць аб славе сінанджа, яго было не пераканаць. Магчыма, пяць чалавек ва ўсім свеце чулі пра Дом Сінанджу — чацвёра з іх, відаць, працуюць у разведвальных агенцтвах, а пяты — малавядомы, пакрыты пылам гісторык. Але, мяркуючы па аповядах Чыуна, сінанджа быў важней Рымскай імперыі.
  
  
  Чіун працягваў нешта лепятаць, а салдаты выглядалі збітымі з панталыку. Яны жэстам загадалі Рыма і Чыўну ісці за імі.
  
  
  "Ты ўбачыш, як сапраўды годныя людзі абыходзяцца з майстрам сінанджа", - ганарліва прашаптаў Чиун Рыма. "У свеце ёсць людзі з дастатковай культурай, каб бачыць у сапраўдным забойцы нешта большае, чым наёмнага забойцу, як вы яго называеце. Вы ўбачыце".
  
  
  "Чыун, ты нават не ведаеш, ці з'яўляюцца гэтыя салдаты панамі. Яны, верагодна, збіраюцца пабіць нас".
  
  
  "Ты іх блытаеш з амерыканцамі", – сказаў Чыун.
  
  
  Салдаты прывялі Чыуна і Рыма да афіцэра, дзе Чыун зноў нешта растлумачыў, яго рукі рухаліся незвычайна хутка для простага апавядання гісторыі. Рыма паспрабаваў па твары афіцэра зразумець, якая была рэакцыя, але начны твар афіцэра быў такі ж нязменны, як космас.
  
  
  Афіцэр указаў на газетны кіёск унутры аэрапорта.
  
  
  Чыун кіўнуў і паклікаў Рыма.
  
  
  "Ты ўбачыш. Ты ўбачыш, што такое сапраўдная павага", - сказаў ён. "Ідзі за мной".
  
  
  Рыма паціснуў плячыма. Аэравакзал - крыху менш, чым у Дэйтане, штат Агаё, - быў на пяць тон больш, чым трэба для пасажырскага выкарыстання. Рыма чакаў з Чыўном ля кіёска перыядычных выданняў, дзе былі ў асноўным выданні на англійскай мове.
  
  
  "Мы пакінем твой багаж, Чиун, пераканаемся, што твая фатаграфія Рэд Рэкса ў бяспецы, а ўвечар я праверу белы дом з жалезнымі варотамі".
  
  
  "Не", - сказаў Чыун. "Мы павінны дачакацца гэтага афіцэра. Пайсці зараз было б непавагай да лоні".
  
  
  "Як атрымалася, Чиун, што гэтыя лоні карыстаюцца тваёй павагай?"
  
  
  "Таму што, у адрозненне ад некаторых людзей, яны гэта заслужылі".
  
  
  "Чыун, я не хачу параніць твае пачуцці, але сапраўды цяпер. Кожнага майстра сінанджу стагоддзямі навучалі дыялекту лоні, таму што ты ўсё яшчэ павінен ім кантракт?"
  
  
  "Правільна".
  
  
  "Я накшталт як думаю, што аб гэтым маленькім абавязку, магчыма, ужо забыліся. Колькі моў ты добра ведаеш?"
  
  
  "Сапраўды добра?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Адзін. Мой уласны. Астатнімі я карыстаюся".
  
  
  Рыма заўважыў імпартны экзэмпляр "Нью-Ёрк таймс", які прадаваўся за 2,50 долара. Пад загінам першай старонкі быў артыкул аб тым, як тэлевізійныя сеткі скарэктавалі асвятленне падзей Уотэргейта, каб дазволіць паказ мыльных опер.
  
  
  "As the Planet Revolves" зноў выходзіць у эфір у штатах, - мякка сказаў Рыма.
  
  
  "Што?" - запатрабаваў адказу Чыун.
  
  
  "Твае шоу. Яны зноў ідуць".
  
  
  Рот Чыўна пачаў варушыцца, пакуль ён спрабаваў загаварыць, але нічога не выйшла. Нарэшце ён сказаў: "Я пакінуў Амерыку пры ўмове, што пакідаю пустату. Амерыка зманіла мне. Як яны маглі проста так вярнуць праграмы пасля таго, як проста так іх выдалілі?"
  
  
  "Я не ведаю, татачка. Але я думаю, што зараз мы можам заняцца нашымі справамі, каб хутчэй вярнуцца ў Штаты, дакладна? Ты можаш засведчыць сваю пашану Лоні ў іншы раз. Калі яны чакалі пару тысяч гадоў, яны, безумоўна, могуць пачакаць яшчэ адну ці дзве ".
  
  
  Упершыню Рыма ўбачыў Чыуна ў канфлікце.
  
  
  Якраз у гэты момант да іх падышоў вайсковы капітан, з якім яны размаўлялі, і сказаў на ангельскай з брытанскім акцэнтам: "Мае людзі і я былі ў захапленні, сэр, ад таго, што вы распавялі гэтую дурную казку пра Лоні. Каб паказаць нашае задавальненне, мы будзем рады забраць ваш багаж усяго за сто амерыканскіх долараў".
  
  
  Рыма прыкрыў рот рукой, каб здушыць смех.
  
  
  Чыун дазволіў свае ўнутраныя канфлікты. Далікатны азіят з гудзеннем накінуўся на газеты, раздзіраючы іх на шматкі. Падстаўка ператварылася ў насценны стэлаж, а насценны стэлаж - у прадаўца, які ператварыўся ў асвятляльныя прыборы разам са стойкай, падстаўкай і маленькімі зрыўкамі белай паперы, якія павольна, як мяккі снегапад, асядалі на аэравакзале Бусаці.
  
  
  "Толькі для таго, каб гэтае вераломства не прайшло спакойна", - сказаў Чыун. Капітан, які спрабаваў іх уціхамірыць, пачаў адыходзіць, калі Чыун спыніў яго адным словам.
  
  
  На гэты раз Чыун не перакладаў для Рыма сваю размову з капітанам. Нарэшце, Чыун жэстам запрасіў Рыма ісці за ім. Калі яны ішлі ззаду капітана, Чиун ціха сказаў Рыма: "Яны не лані, гэтыя людзі".
  
  
  "Добра. Тады давай адправімся ў горад і скончым тое, дзеля чаго прыйшлі".
  
  
  "Спачатку я павінен скончыць тое, навошта прыйшоў", – сказаў Чыун.
  
  
  Праз некалькі гадзін, калі яны цягнуліся па раўніне Бусаці, Рыма ўсё яшчэ даставаў з кішэняў курткі абрыўкі газетнай паперы і бурчаў на Чыуна за тое, што той падмануў яго, прымусіўшы думаць, што яны вяртаюцца ў сталіцу.
  
  
  "Я ж казаў табе", - сказаў Чыун. "Больш за стары кантракт мае прыярытэт".
  
  
  "Гэта не вырашае маю праблему, Татачка".
  
  
  "Для дурня нішто не з'яўляецца адказам".
  
  
  "Табе і мне плаціць адзін і той жа працадаўца. У нас ёсць праца, якую мы павінны выконваць, і мы не абслугоўваем яго".
  
  
  "Ты можаш сысці, калі хочаш", – сказаў Чыун.
  
  
  "Як?" - спытаў Рыма, аглядаючы раўніну. "Я нават не ведаю, дзе я".
  
  
  "Калі ты гэта рабіў?" - спытаў Чыун і радасна пакрочыў далей, да гор удалечыні. Яны ішлі цэлы дзень, і Рыма скардзіўся на тое, што заданне прапушчана, на Лоні, які, несумненна, абрабуе іх, калі яны дабяруцца да сваёй вёскі, і на жахлівую сухасць раўніны, якую Чиун працягваў называць пышнымі садамі перад гарамі, таму што калі -тое, як ён растлумачыў, гэта былі самыя прыгожыя сады ў свеце.
  
  
  - Лоні, відаць, нядрэнна заплацілі тваім продкам, - сказаў Рыма.
  
  
  "Яны прызналі сапраўдную каштоўнасць".
  
  
  "Яны накінуцца на нас, як толькі мы дабяромся да дастатковай іх колькасці".
  
  
  "Лоні сумленныя і прыстойныя".
  
  
  "Напэўна, яны сапраўды заплацілі", - сказаў Рыма. Ён адчуваў сябе ліпкім, пыльным і мурзатым, бо два дні не мяняў вопратку. У Чыуна, натуральна, было сем валізак, набітых дробяззю.
  
  
  Калі яны падымаліся ў горы, ноч у сваёй жахлівай велічы апусцілася на стары кантынент. Рыма адразу заўважыў, што гэта былі не простыя сцежкі, а лесвіцы, высечаныя ў скале, сцёртыя стагоддзямі ног.
  
  
  Яны працягвалі маршыраваць у ночы, рухаючыся наперад і ўверх. Рыма быў уражаны здольнасцю салдат працягваць ісці пад цяжарам багажу Чэйна.
  
  
  За адным паваротам на высокай сцяне гарэў агонь.
  
  
  Чиун склаў далоні рупарам у асобы і пракрычаў нешта на дыялекце лоні на суахілі.
  
  
  "Я сказаў ім, што я тут", - сказаў ён Рыма.'
  
  
  "Цяпер мы зразумелі", - сказаў Рыма, падрыхтаваўшыся пракладваць сабе шлях назад уніз з гары.
  
  
  З арак у сцяне выйшлі людзі з паходнямі і дзідамі, спачатку ўсяго некалькі чалавек, якія трымаліся ззаду і чакалі, пакуль іх колькасць не павялічыцца, а затым рушылі наперад, іх паходні асвятлялі ноч агнём, як быццам гэта былі лямпы далёкага святла.
  
  
  Іх было занадта шмат і з занадта вялікай колькасцю копій, каб сысці цэлымі. Рыма вырашыў прайсці праз цэнтр, падрыхтаваць сваё цела да нанясення некалькіх ран, а затым прадоўжыць рух. Адступленне было немагчыма. Ззаду сябе ён пачуў, як куфры Чыуна стукнуліся аб зямлю, і шоргат ногі салдат хаўса, калі яны павярнуліся і пабеглі ўніз па схіле гары.
  
  
  Як ні дзіўна, прадстаўнікі племя лоні не пераследвалі іх. Замест гэтага, калі яны апынуліся на адлегласці ўдару, яны ўпалі на калені, і з іх глыток магутна вырваўся крык хвалы ва ўнісон.
  
  
  "Сінанджу. Сінанджу. Сінанджу".
  
  
  Затым, высока над іх галовамі, на вяршыні гары, Рыма ўбачыў у святле полымя высокую чарнаскурую жанчыну ў кароткай белай сукенцы. У руках яна несла бліскучую металічную жароўню, у якой гарэў агонь. Рыма і Чыун падышлі бліжэй, і натоўп, які скандзіраваў "Сінанджу", спыніўся па адным яе слове.
  
  
  Яна загаварыла. Чыун перавёў для Рыма.
  
  
  "Сардэчна запрашаем, Майстар сінанджу. Нашы амбіцыі складаліся ў чаканні вяртання тваёй жахлівай пышнасці. О, Страшэнная Цудоўнасць, Багі Лоні вітаюць цябе ў агні. Мы спадзяемся на славу тваёй велічнай прысутнасці. што ты зрабіў ласку зьявіцца сярод нас”.
  
  
  "Яны сапраўды кажуць пра цябе такія рэчы, Чыун?" спытаў Рыма кутком рота.
  
  
  "Так цывілізаваныя людзі вітаюць Майстры сінандж", - сказаў Чиун, апошні майстар сінандж.
  
  
  "Дзярмо", - сказаў Рыма Уільямс, былы паліцыянт з Ньюарка.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ВОСЬМЫ
  
  
  Генерал Уільям Форсайт Батлер узяў напракат аўтамабіль у аэрапорце Вашынгтона, акруга Калумбія, калі яго самалёт прызямліўся там, і ціхай ноччу выехаў у бок Норфалка, штат Вірджынія.
  
  
  Паветра было салодкае ад гарачых пахаў вясны, і ён ехаў, уключыўшы кандыцыянер і адкрыўшы вокны, прыслухоўваючыся да пейзажаў, адчуваючы іх прыгажосць вакол сябе.
  
  
  Як даўно гэтыя першыя рабы ступілі на гэтую зямлю? Магчыма, яны падарожнічалі па гэтай дарозе? Вядома, тады гэта была не больш за дарожка для вазоў. Магчыма, багатая глеба, якая трапіла ім паміж пальцаў ног, сагрэла і прывітала іх, і яны падумалі так, як некалі думаў Батлер: што зямля багатая і добрая. Магчыма, пасля паездкі, поўнай бязмежнай жорсткасці, яны адчулі, што патрапілі ў нешта добрае - якая расце, урадлівую зямлю, дзе яны маглі б пабудаваць паўнавартаснае і якое прыносіць задавальненне жыццё. Прынцы Лоні думалі б менавіта так. І замест шчасця і самарэалізацыі яны знайшлі толькі ланцуг і пугу і залітыя сонцам дні знясільваючай працы на палях, працы, якая не аблягчаецца вызваленнем гумару, сямейным кругам; павольным, лянівым забыццём шчасця.
  
  
  Калісьці лоні былі ганарлівым народам. Колькі з іх спрабавалі змяніць свой лёс, спачатку ўрэзаніўшы белавокіх быдла, затым збегшы, затым падняўшы паўстанне?
  
  
  Батлер падумаў аб іх, а затым аб тым, у што ператварыліся паняваныя і збітыя лоні нават на сваёй роднай зямлі.
  
  
  Ён мацней націснуў на педаль газу. У Норфалку ён паехаў на ажыўленую гарадскую набярэжную і прыпаркаваў сваю машыну на цяпер ужо некантралюемай паркоўцы каля невялікай забаўляльнай галерэі. Яшчэ да таго, як ён выйшаў з машыны, усё навокал было прасякнута вадзяністасцю і пахам солі і драўніны. Ён адчуваў, як гэта пранікае ў мяккія шаўковыя валокны яго светла-блакітнага касцюма, калі ён ішоў па прыбярэжнай вуліцы.
  
  
  Ён спыніўся каля прычалаў і агледзеў вуліцу, якая мігціць неонавымі агнямі на паўмілі ў кожны бок. Ягоны чалавек мог знаходзіцца ў адным з трох месцаў.
  
  
  У першым бары было халоднае кандыцыянаванае паветра, і ён адчуў, як пот на яго целе высах амаль адразу, як толькі ён пераступіў парог. Гэта быў бар для маракоў. Бар для белых маракоў. Карчма была запоўнена маракамі, іх адзенне, татуіроўкі, абветраны, але яшчэ не загарэлы выгляд іх твараў і рук выдавалі іх род заняткаў. Галовы павярнуліся да яго, калі ён стаяў у дзвярах, разумеючы, што зрабіў памылку і гэта быў не той бар, які ён шукаў, але вырашыўшы паводзіць сябе як вольны чалавек, спачатку аглядаючы бар, затым столікі, вывучаючы твары.
  
  
  "Гэй, ты", - паклікаў бармэн. "Гэта прыватны бар".
  
  
  "Так," сказаў Дварэцкі. "Я каго-каго шукаю, бос".
  
  
  "Ну, тут ты яго не знойдзеш".
  
  
  "Не на яго, бос. На яе. Можа быць, ты яе бачыш? Буйная бландынка з вялікімі сіськамі. Апранутая ў маленькае, кароткае, чырвонае сукенка, высока абліпальныя прыгожую, хупавую, цёплую попку, - Ён ухмыльнуўся, паказваючы зубы.
  
  
  Бармэн зашыпеў.
  
  
  Батлер сказаў: "Не бяры ў галаву, бос. Яе тут няма. Але калі яна ўвойдзе, скажы ёй, каб цягнула сваю белую азадак дадому, таму што яе мужчына добранька отшлепает яе, калі яна гэтага не зробіць. Ты скажы ёй, што яна не адразу дабярэцца дадому, і яна больш не атрымае тут нічога з гэтага добрага, - сказаў Батлер, пагладжваючы пахвіну сваіх штаноў.
  
  
  Раздалося некалькі прыглушаных мармытанняў. Вусны бармэна ўсё яшчэ варушыліся, рыхтуючыся загаварыць, але перш чым ён змог загаварыць, Дварэцкі павярнуўся і выйшаў на вуліцу, дазволіўшы цяжкім дзвярам з дрэва і шыбы зачыніцца за ім.
  
  
  Ён спыніўся тут, на тратуары, і засмяяўся, поўным, гулкім смехам, які, як магло вызначыць толькі трэніраванае вуха лінгвіста, быў перамешчаны характэрным для Лоні гнеўным хрыпам.
  
  
  Потым Дварэцкі павярнуўся і пайшоў прэч уніз па квартале. Больш не было так невыносна горача. Цяпло прыемна адчувалася на яго скуры.
  
  
  Другая карчма прайшла без здарэнняў, але пустая, і ён знайшоў свайго чалавека ў трэцім салуне, у які ўвайшоў. Мужчына сядзеў ззаду, яго твар колеру кавы з малаком вылучалася на фоне цёмна-сіняй, пашытай на замову габардынавай уніформы. Нягледзячы на спякоту, на ім была яго плеценая куртка і плеценая шапка з качыным казырком, упрыгожаная залатымі ніткамі па тулу і казырку.
  
  
  У бары было шумна ад чарнаскурых маракоў, і ніхто не падняў вачэй, калі ўвайшоў Батлер, і не звярнуў асаблівай увагі на чарнаскурага чувака ў светла-сінім касцюме. Пакуль ён ішоў уздоўж бара, матросы двойчы прапаноўвалі яму выпіць, і ён адмаўляўся ад іх, як ён спадзяваўся, літасцівым калыханнем галавы, і, нарэшце, падышоў да століка, за якім сядзеў карабельны афіцэр і піў у адзіноце, паставіўшы перад ім бутэльку скотчу». Каці Сарк".
  
  
  Афіцэр падняў вочы, калі Батлер апусціўся на сядзенне.
  
  
  "Добры дзень, капітан", - сказаў Батлер.
  
  
  "Што ж, палкоўнік Батлер", - сказаў мужчына. "Як прыемна вас бачыць". Яго мова крыху распух у роце; ён занадта шмат выпіў, з агідай зразумеў Батлер. "Гэта было даўно".
  
  
  "Так, - сказаў Батлер, - але зараз мне патрэбны вашы паслугі".
  
  
  Афіцэр карабля мякка ўсміхнуўся, напаўняючы свой старамодны келіх да бакоў "Каці Сарк". Ён панюхаў дымчаты скотч, паднёс яго да рота, а затым пачаў глытаць яго плаўна, павольна.
  
  
  Ён спыніўся, калі шклянка была напалову пустая. "Ну вядома", - сказаў ён. "Тая ж дамоўленасць?"
  
  
  Дварэцкі кіўнуў.
  
  
  Тая ж дамоўленасць азначала выплату 5000 долараў наяўнымі капітану зарэгістраванага ў Ліберыі танкера. Прынамсі, такая была ветлівая фікцыя, якую падтрымлівалі Батлер і капітан судна. Поўная праўда заключалася ў тым, што "тая ж дамоўленасць" азначала, што жонка капітана, маці і дзеці, якія жылі ў Бусаці, прадоўжаць жыць там і не апынуцца мёртвымі ў канаве. Гэтае пытанне было высветлена на першай сустрэчы Батлера з капітанам дзесяць месяцаў таму; ён больш ніколі не паднімаўся, паколькі ў гэтым не было неабходнасці. Капітан успомніў.
  
  
  "Аднак, - дадаў Дварэцкі, - на гэты раз будзе невялікая розніца". Ён агледзеў пакой, каб пераканацца, што ніхто не глядзіць і не падслухоўвае. Маленькі бар напоўніўся немым віскам музычнага аўтамата. Супакоены, Дварэцкі сказаў: "Дзве жанчыны".
  
  
  "Двое?" - перапытаў капітан.
  
  
  Батлер усміхнуўся. "Двое. Але адзін не завершыць падарожжа".
  
  
  Капітан загубіў свой напой, потым зноў усміхнуўся. "Зразумела", - сказаў ён. "Зразумела". Але ён не разумеў, чаму ён павінен перавозіць дзвюх жанчын за тую ж цану, якую яму заплацілі за перавозку адной. І ўсё ж ён таксама не бачыў, як ён мог узняць гэтую тэму перад Батлерам, не рызыкуючы атрымаць сур'ёзныя непрыемнасці. І зноў ён сказаў: "Я разумею".
  
  
  "Добра", - сказаў Дварэцкі. "Калі вы адплываеце?"
  
  
  Капітан зірнуў на гадзіннік. "Пяць гадзін", - сказаў ён. "Якраз перад світанкам".
  
  
  "Я буду там", - сказаў Дварэцкі. Ён устаў з-за стала.
  
  
  "Вып'еце са мной, палкоўнік?" спытаў капітан.
  
  
  "Прабач, не. Я ніколі не п'ю".
  
  
  "Вельмі шкада. Я павінен быў думаць, што ты б так і зрабіў. Гэта робіць жыццё нашмат прасцейшым".
  
  
  Батлер паклаў сваю вялікую руку на стол і нахіліўся да афіцэра. "Вы не разумееце, капітан. Нішто не можа быць прасцей, чым маё жыццё зараз. Ці больш прыемным".
  
  
  Капітан кіўнуў. Батлер на імгненне замоўк, амаль чакаючы каментара, але калі нічога не было, ён адштурхнуўся ад стала, павярнуўся і сышоў.
  
  
  Наступным прыпынкам Батлера быў матэль на ўскраіне горада, дзе ён зняў пакой пад імем Ф. Б. Уільямса, прад'явіўшы пасведчанне асобы на гэтае імя, заплаціўшы гатоўкай і адкінуўшы спробы клерка матэля завязаць з ім гутарку.
  
  
  Дварэцкі праверыў пакой. Дзвярныя замкі яго задаволілі. Ён кінуў сваю маленькую дарожную сумку на ложак і вярнуўся да машыны.
  
  
  На працягу гадзіны ён калясіў па вуліцах Норфалка ў пошуках чалавека. Гэта павінен быў быць чалавек асаблівага тыпу.
  
  
  Нарэшце ён знайшоў яе. Яна была высокай гнуткай бландынкай з попельнымі валасамі. Яна стаяла на рагу каля святлафора ў асвечанай стагоддзямі манеры шлюх усяго свету - гатовая перайсці вуліцу, калі з'явіцца паліцэйская машына, але гатовая стаяць там вечна, калі не з'явіцца шуміха, ці, прынамсі, да таго часу, пакуль не з'явіцца прыдатны мужчына на прыдатнай машыне.
  
  
  Батлер убачыў яе, хутка аб'ехаў на арандаваным "Бьюік" вакол квартала, затым разлічыў час так, каб затармазіць перад ёй, калі на святлафоры загарэўся чырвоны.
  
  
  Дзяўчына паглядзела на яго праз лабавое шкло, і Батлер націснуў кнопку, якая адчыняе дзверы аўтамабіля. Цяжкі які пстрыкае гук быў яшчэ адным універсальным сігналам. Дзяўчына падышла, абаперлася на дзверцы і прасунула галаву ў адчыненае акно, спачатку асцярожна зазірнуўшы на задняе сядзенне. Яна была прыкладна прыдатнага росту і ўзросту, выказаў меркаванне Дварэцкі. Афарбоўка таксама выглядала прыкладна так, як трэба.
  
  
  "Хочаш павесяліцца?" спытала яна.
  
  
  "Вядома", - сказаў Батлер.
  
  
  "Спусціся за 15 долараў, адразу за 25 долараў".
  
  
  "Вы едзеце на ўсю ноч?" Спытаў Батлер. Яму здалося дзіўным, што словы і фразы, вымаўленыя на вуліцы, успомніліся яму так лёгка, быццам яны ніколі не выходзілі ў яго з галавы.
  
  
  "Не-а", - сказала дзяўчына. "Уся ноч - суцэльныя непрыемнасці".
  
  
  "Трыста долараў зробяць гэта прыемней?" Спытаў Батлер, ведаючы, што сума абуральная і на яе маглі б наняць лепшых з любых трох дзяўчын у квартале.
  
  
  "У цябе ёсць тры сотні?"
  
  
  Дварэцкі кіўнуў.
  
  
  "Давайце паглядзім на гэта".
  
  
  "Сядай, і я табе пакажу".
  
  
  Дзяўчына адкрыла дзверцы і слізганула на пярэдняе сядзенне побач з Батлерам. Загарэлася зялёнае святло, ён завярнуў за вугал і прытармазіў каля кругласутачнага кніжнага кіёска.
  
  
  Батлер дастаў з кішэні кашалёк і дастаў тры стодоларавыя купюры, пераканаўшыся, што дзяўчына разгледзела пакінуты ў кашальку тоўсты пачак банкнот. Ён падняў усе тры перад дзяўчынай.
  
  
  "Аплата наперад", - асцярожна сказала яна.
  
  
  "Дзвесце зараз", - сказаў ён. "Ты можаш прыхаваць гэта. Астатнія сто пазней".
  
  
  "Чаму табе так не церпіцца?" спытала яна.
  
  
  “Паслухай. Я не вырадак. Ніякіх бізуноў, нічога падобнага. Мне проста падабаюцца белыя жанчыны. Калі ты будзеш добры да мяне, у гэтым ёсць яшчэ сотня рэчаў, пра якія ніхто не павінен ведаць”.
  
  
  Яна зноў паглядзела на твар Батлера, на гэты раз сурова, відавочна спрабуючы аднесці яго да адной са сваіх небяспечных катэгорый лягавых, вырадкаў і задзір, але ён не адпавядаў. "Добра, - сказала яна, - пачакай тут. Я збіраюся пакінуць дзвесце долараў і адразу вярнуся".
  
  
  Дварэцкі кіўнуў. Ён не даверыў бы прастытутцы схавацца з-пад увагі ні па якой прычыне, акрамя грошай, таму ён узяў за правіла паказваць ёй усю наяўнасць у сваім кашальку, і ён ведаў, што яе маленькі мозг ужо працаваў звышурочна, спрабуючы прыдумаць, як выцягнуць з яго больш, чым ужо абяцаныя чатырыста долараў. Яна вернецца, як толькі аддасць дзвесце свайму суценёру.
  
  
  Праз тры хвіліны яна вярнулася і, слізгануўшы на пярэдняе сядзенне, схапіла яго.
  
  
  "Мяне клічуць Тэльма", – сказала яна. "А ў цябе якое?"
  
  
  "Сайман", - сказаў ён. "У мяне ўжо ёсць пакой". Ён зашчоўкнуў дзвярныя замкі і з'ехаў.
  
  
  Праз дзесяць хвілін яны былі ў нумары матэля Батлер. Праз дваццаць хвілін яна была звязана, з вехцем ў роце, напампаваная наркотыкамі і ляжала на падлозе за ложкам, нябачная з акна і па-за дасяжнасцю тэлефона. Апошняе было непатрэбнай засцярогай, таму што яна будзе адсутнічаць рэшту ночы
  
  
  Дварэцкі зірнуў на яе яшчэ раз, перш чым пакінуць пакой, і застаўся задаволены. Памер быў прыдатным; колер валасоў прыкладна адпавядаў. Гэта было б не ідэальна; гэта, вядома, не магло б нікога падмануць на занадта доўгі час, але гэтага павінна хапіць. Гэта дазволіла б выйграць дастаткова часу.
  
  
  Ён насвістваў, выязджаючы праз (гарачы горад на ўзгоркі багатай Вірджыніі, дзе палююць на ліс.
  
  
  Ён праехаў па дарозе тры разы, перш чым знайшоў паварот на доўгую звілістую дарогу, якая вяла да маёнтка Батлера. Патушыўшы фары і крыху пасядзеўшы ў цемры, ён змог разглядзець галоўны дом высока на ўзгорку, за дзвесце ярдаў ад дарогі. Ён вырашыў не пад'язджаць; верагодна, праезная частка была падключана да сігналізацыі. Ён павольна праехаў па шашы яшчэ сотню ярдаў, знайшоў глыбокую абочыну з дарогі, прыкрытую навесам дрэў, і заехаў туды.
  
  
  Ён зачыніў машыну, праверыў кішэні, каб пераканацца, што ўсё неабходнае на месцы, а затым накіраваўся праз падстрыжаныя газоны маёнтка Батлераў да вялікага дома на ўзгорку, трымаючыся бліжэй да лініі дрэў на паўночным ускрайку маёнтка.
  
  
  Пакуль ён бег подскакам, ён зірнуў на які свеціцца цыферблат сваіх наручных гадзін. Час падціскае, але ўсё яшчэ дастаткова.
  
  
  Ад травы зыходзіла вільготная прахалода, якая ахутвала яго пры руху, і ён прадставіў сябе ў ранейшыя часы, валакуцца басанож па гэтых узгорках, апранутых, магчыма, у гарнітур малпы, якія прыносяць напоі Масе ва ўнутраны дворык. Калі гэта адбылося? Калі ён пачаў так ненавідзець?
  
  
  Ён рухаўся рытмічнай рыссю, яго гіганцкае атлетычнае цела разгойдвалася свабодна і нязмушана, як раней на пакрытых травой футбольных палях, калі ён выступаў у вялікай вальеры пад адкрытым небам за "уайт", якім пашчасціла мець сябра, які мог дапамагчы ім набыць абанементы на сезон.
  
  
  Усё роўна, калі ён пачаў ненавідзець. Ён ненавідзеў. Гэтага было дастаткова для адказу, але потым ён успомніў. Кінг-Конг быў прычынай яго нянавісці.
  
  
  У Батлера была асабліва разлютаваная спрэчка са сваёй сястрой, ён выйшаў у Нью-ёркскую ноч і нейкім чынам апынуўся на бясплатнай лекцыі аб расізме ~ у Новай школе сацыяльных даследаванняў.
  
  
  Лектар быў адным з той вандроўнай групы выкладчыкаў, якія не займаюцца выкладаннем, якія робяць загаловак з адным цікавым, хай і памылковым сцвярджэннем, а затым выдаивают з яго грошы за лекцыі ў кампусах на працягу наступных дваццаці гадоў. Лектар пачаў казаць аб расізме ў фільмах, робячы непацверджаныя высновы на аснове непацверджаных дадзеных, пад нарастаючыя апладысменты двухсот чалавек, у асноўным белых, у аўдыторыі.
  
  
  Затым святло ў хаце пацьмянела, і на экране пачалі дэманстравацца фрагменты старога класічнага фільма "Кінг-Конг". На працягу пяці хвілін гіганцкая малпа тэрарызавала Фэй Рэй у джунглях, затым узбіралася на Эмпайр Стэйт Білдынг з ёй у сваёй гіганцкай руцэ, затым стаяла там на даху будынка, пакуль яго не збілі знішчальнікі.
  
  
  Спікер, здавалася, хацеў сумясціць цемру аўдыторыі з адсутнасцю святла ў сваім уласным аналізе.
  
  
  Кінг-Конг, паводле яго слоў, быў усяго толькі тонка завуаляваным нападам стваральнікаў фільма "While" на сэксуальнасць чарнаскурых, патураннем страху вясковасці перад магутным чарнаскурым мужчынам. Пажадлівыя выразы твару Кінг-Конга, калі ён падняў белую дзяўчыну ў сваёй гіганцкай чорнай руцэ; яго бессэнсоўныя, нястрымныя, непахісныя пошукі яе, якія ўвасаблялі міфічную юрлівасць чарнаскурых мужчын да белых жанчын; і танны сімвалічны канец, калі Кінг-Конг быў збіты, павісшы на фалічным сімвале будынка ў выглядзе вежы, што азначала, што чарнаскуры мужчына будзе забіты сваім эрэгіраваным фаласам, - усё гэта было прыведзена аратарам у якасці доказаў.
  
  
  Батлер абвёў поглядам аўдыторыю, галовы ківалі ўверх і ўніз у знак згоды.
  
  
  І гэта былі лібералы, падумаў ён, лепшая надзея чарнаскурых у Амерыцы - і ніводзін з іх ні на імгненне не ўсумніўся ў іх уласнай гатоўнасці прыраўнаваць гіганцкую кіношную малпу да чорнага чалавека. Няўжо ў школах больш не выкладаюць антрапалогію? Няўжо яны нічаму не вучаць? Малпа была валасатай, а чарнаскурыя - безвалосыя. У чарнаскурых былі тоўстыя вусны, але ў малпаў іх увогуле не было. І ўсё ж гэтыя псіхі маглі паверыць, што людзі палічаць чарнаскурых і малпаў узаемазаменнымі. Чаму яны маглі верыць у гэта пра іншых, калі насамрэч не ведалі гэтага пра сябе?
  
  
  І меркавалася, што гэта лепшае, што магла прапанаваць Амерыка.
  
  
  Батлер пакінуў аўдыторыю, перакананы аратарам толькі ў адным: яго сястра мела рацыю, а ён памыляўся. Спатрэбіцца канфрантацыя і, магчыма, гвалт, каб атрымаць тое, што чарнаскуры чалавек заслужыў у Амерыцы.
  
  
  Батлер спрабаваў. Затым рушыў услед той візіт у вёску лордаў, калі Уільям Форсайт Батлер зразумеў, што вярнуўся дадому. Ён чуў легенду аб лоні і ведаў, што ён - ён адзін - можа стаць выратавальнікам гэтай легенды, што ён можа выкарыстоўваць Лоні, каб захапіць уладу ў Бусаці і паказаць, што чорны чалавек можа зрабіць з урадам, калі даць яму хаця б палову шанцу.
  
  
  Цяпер ён быў у доме. Там было цёмна і ціха. Ён быў рады, што там не было сабак. Вілі Батлер баяўся сабак.
  
  
  Ён спыніўся каля сцяны дома, азіраючыся па баках і ўспамінаючы план паверха, які яму абмаляваў даследчык, які знайшоў яго ў Бібліятэцы Кангрэса, у раздзеле "Гістарычныя дамы Вірджыніі". Пакой дзяўчыны павінна была знаходзіцца на другім паверсе справа па фасадзе, Ён паглядзеў уверх. Рашотка, схаваная вінаграднымі лозамі, пакрывала фасад вялікага будынка. Ён спадзяваўся, што тонкае дрэва вытрымае ягоную вагу.
  
  
  Батлер праверыў гэта, пацягнуўшыся ўверх, схапіўшы правай рукой кавалак дрэва і адарваўшы ногі ад зямлі.
  
  
  На імгненне ён павіс там, падвешаны за правую руку; дрэва было трывалым. Ён ціха прабурчаў нешта сабе пад нос, а затым пачаў узбірацца па кратах, як па лесвіцы. Акно ў спальні на другім паверсе было не зачынена і злёгку прыадчынена ўверсе. Унутры ён мог чуць слабое гудзенне цэнтральнага кандыцыянера, які ўдыхае прахалоду ў пакой.
  
  
  Ноч была чорнай, як чыгуначны тунэль апоўначы, і ўнутраная частка спальні, здавалася, была ярка асветлена маленькай лямпай, убудаванай у выключальнік каля дзвярэй.
  
  
  У ложку, пад бліскучай прасцінай, ён мог разгледзець жаночую постаць. Гэта, мусіць, Хілары Батлер.
  
  
  Трымаючыся адной рукой за краты, Дварэцкі паволі падымаў ніжняе акно, пакуль яно цалкам не адчынілася. Затым ён асцярожна ўвайшоў у пакой, яго чаравікі глыбока патаналі ў плюшавым аксамітным дыване, які пакрываў падлогу. Ён спыніўся, асцярожна ўцягваючы паветра праз нос, стараючыся не выдаваць ні гуку, затым рушыў да ложка, да падножжа, за борцік. Цяпер ён мог бачыць твар дзяўчыны. Гэта была Хілары Батлер, якая спала летуценным сном чалавека, улагоджанага светам. Тое, што яна спала ў гэтым пакоі з кандыцыянерам, пад гэтай атласнай прасцінай, таму што яе продкі перавозілі мужчын, жанчын і немаўлят праз акіян у труме смярдзючага, які кішыць пацукамі карабля, здавалася, зусім не парушала яе сон. Батлер ненавідзеў яе.
  
  
  Ён адступіў назад і дастаў з кішэні маленькі пакет, загорнуты ў фальгу. Асцярожна націснуў на верхавіну, каб зламаць герметычнае пакаванне.
  
  
  Характэрны пах хлараформу паднімаўся з пакавання ў яго ноздры. З пакета ён выцягнуў шчыльны марлевы тампон, прасякнуты наркотыкам, і асцярожна паклаў фальгу назад у куртку.
  
  
  Ён хутка рушыў наперад. Ён устаў побач з дзяўчынай і пераклаў тампон з хлараформам у правую руку. Затым ён нахіліўся і закрыў тампонам нос і рот дзяўчыны. Хілары Батлер рэзка выпрасталася ў ложку, і буйны мужчына наваліўся на яе ўсім целам, каб утрымаць яе нерухома. Некалькі секунд яна білася з шырока адчыненымі і ўзрушанымі вачамі, спрабуючы разглядзець які нападаў, але змагла ўбачыць толькі водбліск святла, які адлюстроўваецца ад залатога кольца-ланцужкі на руцэ, якая закрывала яе твар. Яе біццё замарудзілася. Нарэшце яна супакоілася.
  
  
  Дварэцкі ўстаў і паглядзеў уніз на дзяўчыну без прытомнасці. Ён паклаў нататнік ёй на твар і метадычна пачаў абшукваць пакой.
  
  
  Ён старанна агледзеў шафу для адзення, якая займала ўсю сцяну, разглядаючы сукенкі і адпрэчваючы іх, пакуль не знайшоў адно - бела-блакітную трыкатажную кашулю з этыкеткай ручной працы ад эксклюзіўнага нью-ёркскага куцюр'е. Перш чым зачыніць шафу, ён пераканаўся, што астатняе адзенне акуратна развешана. На туалетным століку ён убачыў шкатулку для ўпрыгожванняў з паліраванага чорнага дрэва. Ён сунуў руку ўнутр і схапіў жменю ўпрыгожванняў, паднёс іх да маленькага начніка ў пакоі і, агледзеўшы, дастаў залаты бранзалет з гравіроўкай і пару завушніц з каштоўнымі камянямі. Астатняе ён вярнуў у каробку.
  
  
  Батлер закатаў бела-блакітную сукенку і засунуў яго за пояс штаноў. Каштоўнасці перавандравалі ва ўнутраную кішэню пінжака.
  
  
  Каля ложка ён зняў пракладку з хлараформам з твару дзяўчыны, паклаў яе назад у кішэню, затым падняў дзяўчыну адной мускулістай рукой, несучы яе падпахай, як згорнуты набор чарцяжоў, і вярнуўся да акна.
  
  
  З лёгкасцю, якая здзівіла яго самога, ён панёс дзяўчыну ўніз. Усё яшчэ трымаючы яе пад пахай, ён накіраваўся да лініі дрэў і накіраваўся назад да праезнай часткі, дзе чакала яго машына.
  
  
  Ён кінуў маленькую багатую дзяўчынку на падлогу на заднім сядзенні машыны, накрыў яе коўдрай і затым хутка з'ехаў. Ён не хацеў, каб яго спынілі паліцыянты, якія цікавіліся, што чарнаскуры на арандаванай машыне рабіў у гэтай частцы акругі амаль у тры гадзіны ночы.
  
  
  Прыпаркаваўшыся на стаянцы матэля перад сваім нумарам, Батлер прыклаў свежы тампон з хлараформам да твару Хілары Батлер, затым зайшоў у свой нумар, дзе прастытутка ўсё яшчэ была без прытомнасці.
  
  
  Ён апрануў яе ў бела-блакітную сукенку Хілары Батлер, затым надзеў выкрадзеныя ўпрыгожванні. Бранзалет-абярэг з гравіроўкай на абароце. "Хілары Батлер ад дзядзькі Лоры". Завушніцы. Яны былі зроблены для праколатых вушэй. Вушы шлюхі не былі праколатыя. Батлер вылаяўся сабе пад нос. Чорт вазьмі, зусім як у белай сучкі, не мець дзірак там, дзе ты хацеў, каб яны былі. Ён праткнуў кончыкам адной завушніцы мясістую мочку несвядомай дзяўчыны, якая нават не паварушылася, нягледзячы на тое, што кроплі крыві сцякалі па яе вуху з маленькай дзірачкі. Ён замацаваў завушню ззаду з дапамогай невялікага фіксатара, затым такой жа выявай замацаваў іншую завушню.
  
  
  Батлер развязаў вяроўкі дзяўчыны і схаваў іх у свой маленькі чамадан. З задняга аддзялення сумкі ён выцягнуў два цяжкія пластыкавыя пакеты карычневага колеру, па форме падобных на вайсковыя рэчавыя мяшкі.
  
  
  Ён запіхнуў прастытутку ў адзін з іх. Торба зачынялася зверху металічнымі зашчапкамі, але ў вечку было дастаткова шчыліны для пранікнення паветра. Генерал Уільям Форсайт Батлер аднёс другую торбу на паркоўку. Паблізу нікога не было відаць. На стаянцы былі прыпаркаваны толькі тры машыны, і гэтыя памяшканні былі прыцемнены, іх насельнікі, верагодна, спалі. Батлер адкрыў заднюю дзверцы "Б'юіка", сунуў руку ўнутр і пачаў перакладаць Хілары Батлер у пакет. Ён звяртаўся з ёй без пяшчоты, парваўшы шлейкі яе лёгкай нейлонавай начной кашулі. Сукенка саслізнула ўніз, агаліўшы крэмава-белыя грудзі добрай формы. Батлер паклаў сваю чорную руку на яе грудзі, адчуваючы яе цяпло, гледзячы ў цьмяным святле на кантраст паміж яе скурай і сваёй. Ён злосна ўшчыкнуў кончык грудзей, і дзяўчына здрыганулася ў здранцвенні. Ён паморшчыўся сам сабе, калі адпусціў яе. Прывыкай да гэтага, мілая, падумаў ён. Там, адкуль гэта прыйшло, будзе яшчэ болей. Тваёй сям'і трэба аплаціць кошт трохсотгадовай даўніны, і аплата прыйдзе проста з тваёй цудоўнай белай шкуры.
  
  
  Батлер зачыніў сумку на зашчапкі, затым, яшчэ раз агледзеўшы стаянку, праслізнуў назад у свой пакой, падняў сумку з вулічнай дзяўчынай і аднёс яе назад да машыны. Ён шпурнуў яе на задняе сядзенне, прама на Хілары Батлер.
  
  
  Затым ён вынес усё з пакоя і сышоў, ачысціўшы ўсе дзвярныя ручкі ад адбіткаў пальцаў і пакінуўшы ключ у дзверы пакоя.
  
  
  Пятнаццаць хвілін праз яго арандаваная машына была прыпаркаваная на чорнай неасветленай вуліцы, усяго ў сотні ярдаў ад пірса, дзе ліберыйскае грузавое судна зараз ажывала, рыхтуючыся да адплыцця.
  
  
  Батлер замкнуў дзверы сваёй машыны і адправіўся на пошукі капітана. Ён знайшоў яго на мастку карабля і прашаптаў яму некалькі слоў.
  
  
  Капітан паклікаў да сябе марака і ціха з ім пагаварыў. "Вашы ключы", - спытаў капітан у Батлера. Батлер аддаў іх мараку, які адвярнуўся.
  
  
  Праз дзесяць хвілін ён быў на прычале пад караблём з вялікім паравым куфрам на пагрузчыку.
  
  
  "Аднясі гэты куфар у маю каюту", - сказаў капітан іншаму матросу, які збег па сходнях і дапамог іншаму ўцягнуць цяжкі куфар на борт.
  
  
  Батлер пачакаў некалькі хвілін, затым адправіўся ў капітанскую каюту.
  
  
  Куфар акуратна стаяў пасярод падлогі. Дварэцкі адчыніў яго і груба вырваў пластыкавы пакет з куфра. Ён адкрыў заціскі зверху, зазірнуў унутр і ўбачыў прастытутку ў бела-блакітнай сукенцы Хілары Батлер. Ён асцярожна пацягнуў пластыкавы пакет уніз, пакуль твар і плечы дзяўчыны не аказаліся свабоднымі.
  
  
  Батлер агледзеў каюту. На маленькім століку каля вялікага ложка капітана стаяла бронзавая статуэтка даўжынёй чатырнаццаць дзюймаў. Батлер узважыў яе ў руцэ. Яна была дастаткова цяжкай.
  
  
  Ён вярнуўся і апусціўся на калені побач з ляжачай без прытомнасці шлюхай. Які ўлагоджанай яна выглядала, падумаў ён, паднімаючы цяжкую статуэтку над галавой і з сілай малатка абвальваючы яе на твар дзяўчыны.
  
  
  Батлер дзейнічаў старанна. Ён выбіў ёй зубы, зламаў асабовыя косткі і для мацнейшай пераканаўчасці зламаў адну з костак яе левай рукі.
  
  
  Ён устаў, злёгку аддзімаючыся ад напружання. Дыван на падлозе быў запырсканы крывёй, і капітан, як мог, выцер яго ручніком з асабістага ваннага пакоя, а затым начыста вымыў статуэтку. Ён заўважыў нешта падобнае на плямы крыві, якія ўеліся ва ўзор звёнаў яго залатога кальца, і старанна прамыў яго пад бруёй вады.
  
  
  Дварэцкі засунуў мёртвую дзяўчыну назад у сумку, але пакінуў яе на дыване пасярод падлогі. Перш чым пакінуць пакой, ён праверыў, ці жывая Хілары Батлер у яе пластыкавай клетцы, затым зачыніў вечка цяжкага багажніка.
  
  
  Вярнуўшыся на масток, Батлер адклікаў капітана ў бок. З унутранай кішэні пінжака ён дастаў канверт, у якім было 5000 долараў сотнямі.
  
  
  "Вось", - сказаў ён. "Ваша плата".
  
  
  Капітан паклаў яго ў кішэню, а потым зноў паглядзеў на Дварэцкі з мяккім адкрытым тварам.
  
  
  "Што мне зрабіць на гэты раз, каб заслужыць гэта?"
  
  
  "На падлозе вашай каюты ёсць сумка", – сказаў Батлер. "Калі ваша судна будзе знаходзіцца ў дарозе дзесяць хвілін і ўсё яшчэ цёмна, выкіньце яе змесціва за борт. Было б лепш, калі б вы зрабілі гэта самі. Ваша каманда не павінна ведаць ".
  
  
  Капітан кіўнуў.
  
  
  “І ў тваім пакоі ёсць куфар. Унутры ёсць яшчэ адна сумка з іншым наборам змесціва. З гэтым ты выканаеш нашу звычайную працэдуру, перадаўшы куфар майму чалавеку, які сустрэне цябе ў тваім наступным порце. Ён даставіць яго самалётам у Бусаці”.
  
  
  "Зразумела", - сказаў капітан.
  
  
  Дварэцкі палез у кішэню і дастаў паўтузіна пакункаў з фальгі з пракладкамі з хлараформу. "Вазьміце гэта", - сказаў ён. "Яны могуць дапамагчы захаваць ваш груз… скажам, згодлівым".
  
  
  Капітан сунуў пакеты ў кішэню "Дзякуй. Дарэчы, - сказаў ён з лёгкай усмешкай у кутках рота, - Магу я скарыстацца гэтым грузам?"
  
  
  Кіраўнік адміністрацыі Бусаці на імгненне задумаўся, падумаў пра Хілары Батлер, падумаў пра яе цёплыя белыя грудзі, падумаў пра яе наступны дом у доме за перламутравай кнопкай на дзверы і паківаў галавой. "Не на гэты раз, капітан", - сказаў ён. Хілары Батлер была апошняй, і выпадковае згвалтаванне проста не падыходзіць. У гэтым было проста недастаткова жаху, прынамсі, не для таго, чые продкі далечы яго продкам рабскае імя. Нічога, акрамя групавога згвалтавання пад яго асабістым назіраннем, было б дастаткова. Для пачатку.
  
  
  "Прабач", - сказаў ён.
  
  
  Капітан паціснуў плячыма.
  
  
  "Цяпер не забудзься з другой сумкай", - сказаў Батлер. "Праз дзесяць хвілін у моры выкіньце яе. Плынь павінна прыбіць яе да берага дзесьці заўтра".
  
  
  "Усё будзе так, як вы кажаце, палкоўнік".
  
  
  "О, дарэчы, зараз гэты агульны занятак. Мяне падвысілі".
  
  
  "Я ўпэўнены, што ты варты".
  
  
  "Я стараюся быць", - сказаў Батлер.
  
  
  Ён узяў ключы ад машыны, лёгкім трушком спусціўся па трапе і вярнуўся да сваёй машыны. Упершыню з таго часу, як ён прыбыў у Амерыку, ён уключыў кандыцыянер на поўную магутнасць.
  
  
  Праз дзве гадзіны ён вярнуўся на самалёце 707, накіроўваючыся дадому ў Бусаці.
  
  
  Апошняе імя ў ягоным спісе, падумаў ён. Легенда станавілася явай.
  
  
  На імгненне выпадковая думка аб амерыканцы Рыма і пажылым азіяце ўзнікла ў яго ў галаве, але ён адкінуў яе. Да цяперашняга часу яны альбо ўжо пакінулі Бусаці, альбо знаходзяцца пад аховай войскаў, і ў гэтым выпадку ён паклапоціцца аб тым, каб іх выслалі з краіны назаўжды. Увасабленне легенды аб Лоні павінна было належаць яму аднаму.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДЗЕВЯТЫ
  
  
  "Калісьці мы жылі ў палацах. Нашы будынкі распасціраліся да аблокаў. Наша зямля была багатай, і мы жылі ў свеце".
  
  
  Дзяўчына адвярнулася ад Рыма, які ляжаў на спіне на пагорку, жуючы травінку. "І зараз гэта наш свет", - з горыччу сказала яна, абводзячы рукой поле свайго зроку. “Зямля саламяных хацін і галечы, невуцтва і хвароб. Зямля, у якой хаўсы палююць на нас, як на дзічыну. Мы – народ, з мужчын якога вырасла мужнасць, падобна таму, як у карове выпрацоўваецца здольнасць даваць малако”.
  
  
  Рыма павярнуўся на левы бок, каб паглядзець на дзяўчыну. Яна была высокай і гнуткай, і яе сілуэт на фоне белага дзённага неба Афрыкі здаваўся чарнейшым, чым была яе цёмная скура. На ёй было толькі кароткае белае адзенне, падобнае на грэцкую тогу, але яго абрысы таксама здаваліся цёмнымі на фоне распаленага белага неба. Яна стаяла спіной да Рыма, а проста перад ёй, ля падножжа ўзгорка, ён мог бачыць маленькі неахайны лагер, які цяпер увасабляў некалі вялікую Імперыю.
  
  
  "Магла быць і горш", - сказаў Рыма.
  
  
  "Як?" Дзяўчына павярнулася, падышла да Рыма і плыўным грацыёзным рухам саслізнула на траву побач з ім. "Хіба гэта магло быць горш для майго народа лоні?"
  
  
  "Паверце мне на слова", - сказаў Рыма. "Вы жаліцеся, што цывілізацыя як бы прайшла міма вашага народа. Што ж, вы нічога не выпусцілі. Я родам з таго, што яны называюць цывілізацыяй, і мне тут больш падабаецца. Прынамсі, калі ты трымаешся далей ад хаўса, у цябе ёсць хоць нейкі спакой”.
  
  
  Ён пацягнуўся наперад і ўзяў яе левую руку ў сваю. Яна мімаволі адскочыла ад яго, затым паспрабавала расслабіцца, але Рыма адпусціў яе руку. Прынцэсы Імперыі Лоні былі нявінніцамі да замужжа; яны не ведалі мужчын, і ніводзін мужчына не ўваходзіў да іх, пакуль гэта не было загадана цырымоніяй і звычаем. Верагодна, гэта была першая мужчынская рука, якая калі-небудзь дакранулася да цудоўнай рукі мастака прынцэсы Саффы з імперыі Лоні.
  
  
  "Не адпускай мяне", - сказала яна. “Твая рука сагравае. І ты маеш рацыю, тут спакойна. Але спакой падобны да дажджу. Гэта прыемна, але ўвесь час адчуваць ціск на сябе – зусім іншая справа”.
  
  
  Яна ўзяла руку Рыма ў сваю і на імгненне замоўкла, нібы шакаваная ўласнай смеласцю. "Ты, напрыклад", - сказала яна. "Ты ляжыш тут цяпер, сосешь траву, як карова, і кажаш аб тым, які выдатны свет, і ты ведаеш, што, як толькі зможаш, ты вернешся ў гэты свет, які ненавідзіш".
  
  
  Рыма нічога не сказаў; яна мела рацыю. Калі ён знойдзе і вызваліць рабыняў і даведаецца, што здарылася з Джэймсам Форсайтам Ліпінкотам, ён з'едзе.
  
  
  "Мог бы я застацца, калі б захацеў?" нарэшце ён сказаў.
  
  
  "Я не ведаю. Легенда замоўчвае".
  
  
  "О, так. Легенда".
  
  
  З таго часу, як яны з Чыўном упершыню прыбылі сюды два дні таму, яны амаль нічога не чулі, акрамя легенды. Чыун быў усталяваны разам з сямю паравымі куфрамі ў самай лепшай хаціне з саламяным дахам, якую мог прапанаваць Лоні. Прынцэса Сафа, якая кіравала гэтым лагерам, пакуль дзве яе малодшыя сёстры-прынцэсы кіравалі двума іншымі лагерамі лоні на бліжэйшых пагорках, з'ехала, каб вызваліць месца для Чыўна.
  
  
  "Чорт вазьмі, Чыун, гэта няправільна", - сказаў тады Рыма. "Пераязджай у якое-небудзь іншае месца замест таго, каб перавозіць людзей".
  
  
  "Няправільна?" Спытаў Чыун. "Што няправільна?" Што народ Лоні не павінен шанаваць чалавека, які пераадолеў тысячы міль па морах, каб вярнуць доўг шматвяковай даўнасці і вярнуць іх да ўлады? Яны не павінны саступаць хаціну чалавеку, які падорыць ім палацы?"
  
  
  "Так, але перавозіць іх прынцэсу?"
  
  
  "Прынцэса? Раптам ты стала раялісткай. Тады запомні гэта. Прынцэсы, прынцы, каралі і каралевы прыходзяць і сыходзяць. Але ёсць толькі адзін Майстар сінанджу".
  
  
  "Пагаворым аб тым, што свету пашанцавала", - саркастычна заўважыў Рыма.
  
  
  "Так, свету пашанцавала, што ў яго ёсць такі. Але яшчэ больш пашанцавала вам, каму было дазволена пагрэцца ў цяпле хараства Гаспадара".
  
  
  І вось Чыун пераехаў у хаціну прынцэсы Саффы.
  
  
  Аднак у знак ціхага пратэсту Рыма адмовіўся. Ён настаяў на тым, каб пераехаць у адну з хацін паменш у вёсцы. У першую ноч яму было холадна. У другую ноч ён прамок. Раніцай трэцяга дня ён увайшоў у хаціну Чыуна са сваёй коўдрай у руцэ.
  
  
  "Я падумаў, што табе можа быць самотна", - сказаў Рыма, - "таму я вырашыў пераехаць, каб скласці табе кампанію".
  
  
  "Я рады, што ты так шмат думаеш пра мяне", – сказаў Чыун. "Але, калі ласка, я б не хацеў, каб ты рабіў нешта насуперак сваім прынцыпам".
  
  
  "Не, усё ў парадку, Чыун. Я прыняў рашэнне. Я застануся".
  
  
  "Не", - сказаў Чыун. "Я настойваю".
  
  
  "Прабач, Чиун, я не сыходжу. Я збіраюся застацца тут і скласці табе кампанію, падабаецца табе гэта ці не".
  
  
  "Ты едзеш у гэтую ж хвіліну", - сказаў Чыун, а затым склікаў усю вёску Лоні, каб пры неабходнасці сілай павезці Рыма. Калі Рыма краўся назад у сваю маленькую глінабітную хаціну, ён чуў, як Чиун тлумачыць у яго за спіной: "Часам дзіця забываецца, і яму трэба нагадваць аб яго месцы. Але ён малады і яшчэ навучыцца".
  
  
  Рыма падняўся на ўзгорак, і прынцэса Сафа рушыла ўслед за ім. Яна прыйшла, каб суцешыць яго.
  
  
  "Так, легенда", - паўтарыў Рыма. "Паслухай, ты разумная дзяўчынка. Ты сапраўды верыш, што лоні вернуцца да ўлады, таму што Чиун тут?"
  
  
  "Не толькі Маленькі бацька", - сказала яна. "Ты таксама тут, і ты частка легенды". Яна раскрыла яго далонь і прыкінулася, што вывучае яе. "Скажы мне, калі ты памёр?" Яна засмяялася, адчуўшы, як на імгненне напружылася рука Рыма. "Бачыш, - сказала яна, смеючыся. "Легенда кажа толькі праўду".
  
  
  "Табе лепш расказаць мне аб гэтай легендзе", - папытаў Рыма. Ён быў шчаслівы, што яна ўсё яшчэ трымалася за яго руку.
  
  
  "Калісьці, - пачала яна, - шмат гадоў таму жыў Гаспадар з-за мора. І паколькі ён быў на баку лоні, лоні былі вялікім і справядлівым народам. Яны жылі ў свеце; яны нікому не прычынялі несправядлівасці. У старажытныя часы, паводле вашага календара, найвялікшыя бібліятэкі свету, як казалі, знаходзіліся ў Александрыі на зямлі Егіпецкай, але найвялікшая з усіх была ў Цімбукце, і гэта была бібліятэка Лоні, гэта праўда, тое, што я табе кажу, Рыма, ты мог бы паглядзець гэта. І менавіта Імперыя Лоні падарыла свету жалеза, гэта таксама праўда, у нас былі людзі, якія маглі аднавіць пашкоджаныя вочы, у нас былі лекары, якія маглі вылечыць тых, у каго быў пашкоджаны мозг, усё гэта было ў лоні і яны рабілі, і мы. былі вялікім народам, бласлаўлёным Богам.
  
  
  "Пра Гаспадара казалі, што лоні аддалі яму сваю адвагу на захоўванне, у той час як яны выкарыстоўвалі свае галовы для навукі, а затым рукі для мастацтва. А потым гэты Гаспадар з-за мора сышоў, і лоні, якія належылі на яго, былі пераможаныя ніжэйшым народам, і наша імперыя была страчана.Нашы лепшыя мужчыны і жанчыны былі прададзеныя ў рабства.За намі палявалі і высочвалі, як жывёл, пакуль мы не адступілі, усяго тры невялікія групы, якія засталіся, у гэтыя пагоркі, дзе вы зараз нас знаходзіце і дзе мы хаваемся ад нашых ворагаў.
  
  
  "Але гэты Гаспадар паслаў вестку праз гады, праз моры і горы, што аднойчы ён вернецца. Ён прывядзе з сабой чалавека, які пабываў у шкуры смерці, чалавека, чыё папярэдняе жыццё скончылася, і гэты чалавек сустрэнецца ў смяротнай сутычцы са злым чалавекам, які будзе трымаць лоні ў ланцугах. Гэта ты, Рыма, і гэта праўда, якую я табе кажу ".
  
  
  Рыма падняў вочы і ўбачыў, што цёмныя вочы прынцэсы Саффах былі поўныя смутку.
  
  
  - У легендзе сказана, выйграю я бой або прайграю? - спытаў Рыма.
  
  
  "Не", - сказала яна. “Легенда замоўчвае. Але ў ёй гаворыцца аб тым, што павінна адбыцца. Дзеці Лоні павінны вярнуцца дадому. І калі вы пераможаце, лоні зноў будуць кіраваць зямлёй, і дзеці змогуць хадзіць па вуліцах, і сляпыя зноў змогуць празерыць”.
  
  
  "Гучыць так, быццам я раблю ўсю працу", - сказаў Рыма. "Што гаворыцца ў легендзе пра Чиуне? Ён робіць што-небудзь, акрамя таго, што ляжыць у тваёй хаціне ўнізе, як Генрых Восьмы?"
  
  
  Прынцэса Саффах засмяялася, і ўсмешка вярнула прыгажосць яе дакладны твар. "Ты не павінен дрэнна адклікацца пра Маленькага Айца. Стагоддзі пазбаўленняў змянілі народ Лоні. Там, дзе калісьці мы былі добрыя, зараз мы помслівыя. Там, дзе калісьці ў нас была міласэрнасць, зараз у нас ёсць злосць; там, дзе каханне, цяпер нянавісць, там, дзе адвага, цяпер баязлівасць.Напісана, што Майстар ачысціць народ лоні ў рытуале святога агню.У гэтым агні ён верне Лоні дабрадзейнасць, якая калісьці належала ім, каб яны зноў маглі кіраваць гэтай зямлёй. можа загінуць пры выкананні гэтага задання, вось чаму мы яго так пачытаем”.
  
  
  Рыма перавярнуўся і зазірнуў у глыбокія вочы Саффах. "Загінуць?"
  
  
  "Так. Так напісана. Полымя можа паглынуць яго. Ён вельмі вялікі чалавек, раз вярнуўся да нас, ведаючы, што тут ён можа пачуць, як гадзіннік праб'е гадзіну яго смерці".
  
  
  "Чыун ведае пра гэта?"
  
  
  "Вядома", - сказала Саффах. "Ён Гаспадар, ці не так? Хіба ты не чула яго слоў, калі ён упершыню прыбыў? Не, вядома, не, вы б не зразумелі, таму што ён гаварыў на мове лоні. Але ён сказаў: "Я прарабіў гэты доўгі шлях з зямлі Сінанджу, каб зноў апынуцца тут са сваімі братамі, лоні, і пакласці сваё цела на святыя вуглі, каб ачысціць іх жыцця сваім жыццём".
  
  
  "Ён не сказаў мне", - сказаў Рыма. "Ён нічога не казаў ні аб якім рытуальным агні".
  
  
  "Ён цябе вельмі кахае", - сказала прынцэса. "Ён бы не стаў цябе турбаваць".
  
  
  "А як наконт цябе, Сафа? Ты верыш у легенду?"
  
  
  "Я павінен, Рыма. Я першы ў лініі атрымання ў спадчыну кароны імперыі Лоні. Мая вера падтрымлівае веру майго народа. ТАК. Я веру. Я заўсёды верыў. Я верыў у мінулае, калі да нас прыходзілі іншыя, і мы думалі, магчыма, вось, магчыма, гэта і ёсць збаўца з легенды, але калі яны пацярпелі няўдачу, гэта была проста іх няўдача, а не правал легенды, не так даўно прыехаў іншы, і мы паверылі, што ён можа быць тым самым, але цяпер, цяпер, калі прыбылі. вы з Маленькім Бацькам, мы ведаем, што ён не быў тым самым. Гэта ты ".
  
  
  "Мы, хто пры смерці, вітаем цябе", - сказаў Рыма.
  
  
  Яна нахілілася наперад і спытала, наблізіўшы твар да яго твару. "Ты верыш у грэх, Рыма?"
  
  
  "Я не думаю, што паміж двума арангутанамі па ўзаемнай згодзе нешта не так".
  
  
  "Я не разумею". На яе твары з'явілася выраз здзіўлення, якое змякчэла, калі яна ўбачыла ўсмешку Рыма. "Ты жартуеш", - абвінаваціла яна. "Ты жартуеш. Калі-небудзь ты павінен расказаць мне аб сваім жарце і аб тым, што яна азначае ".
  
  
  "Калі-небудзь я гэта зраблю", - сказаў ён. "Не, я не надта веру ў грэх. Я думаю, што грэх - гэта няздольнасць выконваць сваю працу. Больш нічога".
  
  
  "Я рады, што ты гэта сказаў, таму што, як кажуць, для прынцэсы Лоні грэх спазнаць мужчыну да таго, як яна выйдзе замуж. І ўсё ж, Рыма, я хачу пазнаць цябе і хачу, каб ты ўвайшоў у мяне."
  
  
  "Лепшая прапанова, якую я атрымаў сёння", - бестурботна сказаў Рыма, - "але я думаю, табе трэба падумаць аб гэтым яшчэ крыху".
  
  
  Прынцэса Сафа нахілілася наперад, прыціснулася вуснамі да вуснаў Рыма і моцна пацалавала яго. Яна пераможна адкінула галаву назад. "Вось так", - сказала яна. "Я ўжо здзейсніла грэх, дакрануўшыся да мужчыны. Цяпер, калі прыйдзе твой час, у цябе не будзе прычын не браць мяне".
  
  
  "Калі я буду ўпэўнены, што ты гатовы, - сказаў Рыма, - ніякая прычына не змагла б мяне спыніць. Але першы доўг кліча".
  
  
  Доўг для Рыма азначаў дзве рэчы: вызваліць дзяўчат у белым доме за жалезнай брамай і высветліць, што здарылася з Ліпінкотам.
  
  
  Але прынцэса Сафа не змагла даць aim адказаў ні на адну з гэтых праблем, хоць і выказала здагадку, што калі тут замяшана зло, то, верагодна, гэта праца генерала Обадзе.
  
  
  "У нас ёсць сябар, - сказала яна, - у лагеры Обадзе. Магчыма, ён зможа табе дапамагчы".
  
  
  "Як яго клічуць?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Ён твой суайчыннік", - сказала Сафа. "Яго клічуць Батлер".
  
  
  Раздзел дзесяты
  
  
  У амерыканскіх колах, якія цікавіліся дзейнасцю "Чатырохсот", было добра вядома, што Форсайты і Батлеры размаўлялі толькі са сваімі стрыечным братам, Ліпінкотамі, а Ліпінкоты размаўлялі толькі з Богам або з кім-небудзь яшчэ, хто мог адпавядаць Яго паўнамоцтвам.
  
  
  Такім чынам, калі цела, збітае прыбярэжнымі камянямі, выкінула на пляж у некалькіх мілях ад Норфалка, штат Вірджынія, гэта стала вялікай сенсацыяй, таму што цела было ідэнтыфікавана як цела Хілары Батлер. Ідэнтыфікацыя была праведзена па яе сіне-белай сукенцы і ўпрыгожванням з гравіроўкай, якія былі на трупе.
  
  
  Сям'я Батлераў прыкусіла губу, як гэта звычайна робяць падобныя сем'і, і адмовілася аддавацца здагадкам для прэсы аб тым, як іх дачка, якая неўзабаве павінна была выйсці замуж, прымудрылася загінуць і патануць у акіяне.
  
  
  Сям'я ненавідзела саму ідэю, але часткай руціны пры такіх выпадковых смерцях было выкрыццё.
  
  
  У той дзень акруговы судмедэксперт выклікаў Клайда Батлера.
  
  
  "Містэр Батлер, я павінен вас убачыць", - сказаў доктар.
  
  
  Батлер з абурэннем пагадзіўся і прызначыў сустрэчу з экзаменатарам у сваім прыватным медыцынскім кабінеце, дзе
  
  
  Прыбыццё Батлера не прыцягне ўвагі, як гэта, безумоўна, адбылося б у будынку адміністрацыі акругі.
  
  
  Нягледзячы на не па сезоне вясновую спякоту, Батлер быў апрануты ў шчыльны цёмны гарнітур у тонкую палоску, калі сядзеў у кабінеце лекара тварам да яго праз "пафарбаваны ў карычневы колер металічны стол."
  
  
  "Я мяркую, гэта пра маю бедную дачку", - сказаў Батлер. "На самай справе, хіба мы не прайшлі праз дастаткова без ...?"
  
  
  "У тым і справа, сэр", - сказаў доктар. "Гэтае цела належала не вашай дачцэ".
  
  
  Батлер не мог казаць. Нарэшце, ён сказаў: "Паўтары гэта".
  
  
  "Вядома. Мёртвая дзяўчына, якую выкінула на бераг, не была вашай дачкой".
  
  
  "Ты ўпэўнены ў гэтым?"
  
  
  "Так, сэр. Праводзячы выкрыццё, я выявіў, што ў дзяўчыны, чыё цела было знойдзена, быў пранцы. Я неўзаметку атрымаў запісы вашай сям'і ад вашага лекара і дантыста. Гэта было вельмі складана з-за калецтваў, але зараз я магу без ценю сумневы сказаць, што прама зараз на пліце ў моргу ляжыць нейкая іншая маладая жанчына”.
  
  
  Батлер зморшчыўся ад таго, што ён палічыў залішне экспліцытнай фармулёўкай доктара.
  
  
  Ён на імгненне задумаўся, затым спытаў: "Ты казала каму-небудзь яшчэ?"
  
  
  "Наогул ніхто. Я хацеў спачатку пагаварыць з табой. Шчыра кажучы, я не ведаў, ці магла ваша дачка ведаць гэтую іншую дзяўчыну, ці знікненне вашай дачкі магло быць неяк звязана са смерцю гэтай дзяўчыны, ці што менавіта. Справядліва будзе сказаць вам , што мёртвая дзяўчына не патанула. Яна была мёртвая да таго, як увайшла ў ваду. Я падумаў, што, перш чым аб'яўляць штосьці, я дам вам шанец растлумачыцца ".
  
  
  "Вы выдатна справіліся, - сказаў Батлер, - і я шаную ваш клопат. Я бы жадаў, каб вы зрабілі для мяне яшчэ сёе-тое, калі жадаеце".
  
  
  "Калі змагу".
  
  
  "Дай мне гадзіну, а потым я вярнуся сюды. Тады мы зможам вырашыць, што рабіць і што казаць".
  
  
  "Вядома, містэр Батлер. Проста да таго часу, пакуль мы абодва разумеем, што я павінен выконваць патрабаванні сваёй пасады".
  
  
  "Натуральна, я разумею гэта, доктар. Усяго на гадзіну".
  
  
  Батлер выйшаў з кабінета лекара. У сярэдзіне наступнага квартала знаходзіўся банк, у якім сям'я Батлераў валодала кантрольным пакетам акцый. Батлер увайшоў, коратка перагаварыў з прэзідэнтам банка і праз пяць хвілін быў уладкованы, як ён і прасіў, у асобным кабінеце з асобным тэлефонам і гарантыяй таго, што яго ніхто не патурбуе.
  
  
  Батлер зразумеў, што гэта была далікатная праблема. На першы погляд, ён адразу падумаў бы аб выкраданні і выкупе. Але навошта тады выкрадальнікам было турбаваць сябе тым, каб апрануць кагосьці ў вопратку і ўпрыгожванні Хілары і паспрабаваць стварыць бачнасць таго, што яго дачка мёртвая? Не. Выкраданне выключалася. Такім чынам, наступным крокам можа быць тое, што сама Хілары нейкім чынам была ўцягнутая ў гэта. Ён паняцця не меў, як абыходзіцца з падобнымі рэчамі, нічога не ведаў пра паліцэйскія працэдуры. І ўсё гэта было звязана з праблемай рэкламы з-за адносін сям'і Батлер з Ліпінкотамі.
  
  
  Дзеці з праблемай адпраўляюцца да сваіх бацькоў. Батлер адправіўся да галавы сям'і Ліпінкот і ўсіх яе галін, Лоўрэнсу Батлеру Ліпінкоту.
  
  
  Коратка і спакойна ён расказаў Ліпінкоту па тэлефоне аб тым, што адбылося. Ліпінкот без ценю эмоцый у голасе набраў нумар Батлера і сказаў яму заставацца на месцы; ён ператэлефануе яму.
  
  
  Ад Лоўрэнса Батлера Ліпінкота паступіў званок у офісны будынак Сената. Адтуль паступіў званок у Белы дом. З Белага дома паступіў спецыяльны званок у санаторый Фолкрофт у Раі, штат Нью-Йорк. Абмяркоўваліся праблемы, разглядаліся варыянты, былі прыняты рашэнні.
  
  
  Затым звёны ланцужка памяняліся месцамі, і, нарэшце, у кандыцыянаваным банкаўскім офісе, дзе сядзеў Батлер, зазваніў тэлефон.
  
  
  "Так", - сказаў ён.
  
  
  "Гэта Лоры. Калі ласка, слухайце вельмі ўважліва. Мы лічым, што ваша дачка жывая, але яе больш няма ў гэтай краіне. Самыя высокія органы нашага ўрада зараз спрабуюць выратаваць яе. Аднак гэтая спроба выратавання гарантавана праваліцца, калі ўцягнутыя ў яе людзі западозраць, што мы ведаем нешта, акрамя таго, што яны хацелі, каб мы думалі. Таму менавіта гэта мы і зробім”.
  
  
  Батлер слухаў, як казала Лоры Ліпінкот. Нарэшце ён спытаў: "А як жа Марта?" - думаючы аб сваёй жонцы, якая была на мяжы непрытомнасці.
  
  
  "Яна ўжо перанесла горшыя са сваіх пакут", - сказаў Ліпінкот. "Нічога ёй не кажы".
  
  
  "Нічога? Але яна павінна ведаць".
  
  
  "Чаму? Каб яна хвалявалася? Упала ў істэрыку? Магчыма, упусціць тут ці там слова, якое можа азначаць смерць Хілары? Калі ласка. Самае лепшае - дазволіць ёй думаць, што Хілары мёртвая. Калі мы зможам вярнуць Хілары, Марта зможа радавацца. А калі мы пацерпім няўдачу, што ж, бедаваць можна толькі адзін раз”.
  
  
  "Якія шанцы, Лоры?"
  
  
  "Я не буду табе хлусіць. Іх менш, чым пяцьдзесят на пяцьдзесят. Але мы спыняемся на кожным прыпынку. На гэтым мы робім усё, што ў нашых сілах".
  
  
  "Мы? Ты маеш на ўвазе сям'ю?"
  
  
  "Не. Я маю на ўвазе Злучаныя Штаты Амерыкі", - сказаў Ліпінкот.
  
  
  Батлер уздыхнуў. "Добра, Лоры. Як скажаш. Але я турбуюся аб доктару. Ён смаркаты малады вырадак. Ён можа нанесці мне ўдар".
  
  
  Лоўрэнс Батлер Ліпінкотт узяў імя доктара, дазволіўшы сабе пры гэтым невялікі смяшок. "З ім не павінна быць занадта складана", - сказаў ён. Не, калі яго падатковая дэкларацыя такая ж, як у большасці лекараў”.
  
  
  Такім чынам, праз дзесяць хвілін Батлер вярнуўся ў кабінет доктара, тлумачачы, што лекар павінен захоўваць маўчанне, павінен дазволіць пахаванне, як калі б мёртвае цела сапраўды належала Хілары Батлер.
  
  
  "Ніколі", - злосна сказаў доктар. "Я не ведаю, што гэта за гульня, але я ў яе не гуляю".
  
  
  Зазваніў яго інтэркам. Доктар падняў трубку і рэзка сказаў: "Я сказаў, што мяне не павінна было быць ... аб ... о, зразумела. Так, вядома".
  
  
  Ён націснуў мігатлівую святлівую кнопку на тэлефоннай трубцы. Асцярожна сказаў: "Гэта ён". Ён больш нічога не казаў цэлых шэсцьдзесят секунд. Нарэшце, ён сказаў: "Вядома, сенатар. ТАК. Сенатар, я разумею. Вядома. Без праблем. З задавальненнем, сенатар. Так, я разумею ". Калі ён павесіў трубку, на яго лбе выступілі кропелькі поту.
  
  
  Ён паглядзеў на Дварэцкі і кіўнуў. "Я нічога не скажу", - сказаў ён.
  
  
  "Добра", - сказаў Батлер. "Калі-небудзь у найбліжэйшай будучыні я спадзяюся, што змагу растлумачыць усё гэта да вашага задавальнення", - дадаў ён, задаючыся пытаннем, ці не робіць ён занадта вялікую ўступку сацыяльна непаўнацэннаму.
  
  
  Доктар падняў руку. "У гэтым няма неабходнасці. Усё, што вы хочаце".
  
  
  "Тады, усяго добрага", – сказаў Батлер. "Я павінен пайсці ў пахавальнае бюро і суцешыць сваю жонку".
  
  
  У Раі, штат Нью-Ёрк, доктар Гаральд У. Сміт перачытваў стос справаздач і імкнуўся не думаць ні аб дзяўчыне-дварэцкім, ні аб Рыма і Чіуне, якія знаходзіліся ў пяці тысячах міль адсюль, у Бусаці.
  
  
  Ён зрабіў усё, што мог, і вылучыў для праекту сваю лепшую зброю. Ён больш нічога не мог зрабіць, таму не было сэнсу турбавацца.
  
  
  Так? Няправільна. Калі пытанне не будзе здавальняюча праяснена, могуць узнікнуць істотныя праблемы, якія зыходзяць з боку сям'і Ліпінкот. І калі яны схіляцца да прэзідэнта, прэзідэнт можа проста зваліцца на Сміта, Рыма, Чыўна і ўсю аперацыю па лячэнні.
  
  
  І Ліпінкотам было напляваць на тое, што Сміт кіраваўся найлепшымі інтарэсамі Амерыкі, калі казаў Рыма, што не можа забіць генерала Обадзе.
  
  
  Калі толькі Рыма не дзейнічаў даволі хутка, уся гэтая бязладзіца, магчыма, не паддавалася расшыфроўцы.
  
  
  Ён хацеў, каб патэлефанаваў Рыма, але ведаў, што гэта малаверагодна. Спатрэбілася цэлая вечнасць, каб крыніца Кюрэ ў Бусаці звязалася з імі па тэлефоне, а яна была высокапастаўленым чыноўнікам урада. Сьміт падумаў пра сувязнога з КЮРЭ, былога супрацоўніка ЦРУ Ўільяма Форсайта Батлера. Магчыма, калі Рыма не атрымаецца хутка разабрацца з гэтым, Сміт мог бы звярнуцца да Батлер за парадай і дапамогай.
  
  
  РАЗДЗЕЛ АДЗІНАЦЦАТЫ
  
  
  Мужчына, які падымаўся рыссю на груд, быў апрануты ў бездакорна белыя габардзіны, пашытыя ў стылі брытанскай уніформы буша колеру хакі.
  
  
  Увайшоўшы ў вёску, ён гучна вымавіў некалькі слоў на гартаннай мове лоні. Спачатку вёска здавалася пустой, але паступова людзі выйшлі з хацін і павіталі яго.
  
  
  Генерал Уільям Форсайт Батлер стаяў у цэнтральным двары ўсіх хацін, размаўляючы з прадстаўнікамі племя лоні, аглядаючы вёску ў пошуках прынцэсы Саффы.
  
  
  Яна выйшла з-за вугла, і яго твар прасвятлеў, калі ён убачыў яе.
  
  
  "О, Дварэцкі, - сказала яна, - мы рады, што ты вярнуўся, каб наведаць свой народ".
  
  
  Ён пацягнуўся да яе, затым прыбраў рукі. Ён хацеў расказаць ёй пра Хілары Батлер, але стрымаўся. Магчыма, яна не падзяліла б яго меркаванне аб тым, што акт помсты яшчэ больш дапамог яму ўвасобіць у жыццё вобраз адкупіцеля лоніса.
  
  
  "Я рады быць тут", - сказаў ён.
  
  
  "У нас выдатныя навіны". На яго паднятую брыво яна сказала: "Так. Легенда. Яна спаўняецца".
  
  
  Яна ведала, падумаў Дварэцкі, але як яна здагадалася? Гэта не мела значэння. Было дастаткова таго, што Сафа і астатнія члены Лоні ведалі, што легенда ўвасабляецца ў яго твары. Ён усміхнуўся ёй цёплай разумелай усмешкай, якой чалавек усміхаецца іншаму, з якім у яго ёсць агульны сакрэт.
  
  
  Ён упадабаў бы іншы спосаб. Было б лепш, калі б яны з Саффой змаглі спачатку абмеркаваць гэта, а затым аб'явіць аб гэтым лоні належным чынам. Але калі так і павінна было быць, ну, хто ён такі, каб спрачацца? Трэба лавіць гістарычны момант; час не заўсёды ахайны.
  
  
  Міласэрнасць, верагодна, была б правільным падыходам, таму ён усміхнуўся Саффах, усмешкай прыняцця, якая казала, што паміж імі заўсёды будзе асаблівая повязь сяброўства.
  
  
  Яна ўсміхнулася ў адказ, усмешкай, якой настаўнік адорвае вучня, якога ў гэты дзень не вырвала на яго парту, затым павярнулася і працягнула руку да хаціны, якая, як ведаў Дварэцкі, належала ёй.
  
  
  Уваход у хаціну быў пусты, а затым у дзвярным праёме, апрануты ў жоўтую мантыю, стаяў маленькі азіят з гатэля і аэрапорта.
  
  
  Ён добразычліва стаяў там, скрыжаваўшы рукі перад сабой.
  
  
  "Сінанджу", - закрычалі жыхары вёскі нібы ў адзін голас.
  
  
  "Сінанджу".
  
  
  Стары ўсміхнуўся і падняў рукі, заклікаючы да цішыні, з усёй шчырасцю Джэка Паара, які спрабуе ўціхамірыць уступныя апладысменты.
  
  
  Сафа павярнулася да Батлер. "Гэта Гаспадар, якога мы чакалі. Ён пераадолеў столькі міль па морах. Легенда становіцца явай".
  
  
  "Але... але... але што з чалавекам, які аддаў сваё жыццё?" Спытаў Батлер.
  
  
  У гэты момант Чыун адступіў убок, і з хаціны выйшаў Рыма. Ён убачыў Дварэцкі, кіўнуў у знак прывітання, а затым пстрыкнуў пальцамі.
  
  
  "Цяпер я зразумеў", - сказаў ён. "Вілі. Вілі Батлер. Аднойчы я бачыў цябе на стадыёне супраць "Пэкерс". Я спрабаваў успомніць цябе з таго часу, як упершыню сустрэў. Што ж, я буду… даўніной Вілі Батлерам." Ён падышоў да Батлер, як быццам для таго, каб паціснуць яму руку, але генерал Уільям Форсайт Батлер разгарнуўся на абцасах і пайшоў, спрабуючы ўсталяваць дыстанцыю паміж сабой і памяццю аб Вілі Батлер, які калісьці быў артыстам для белых мужчын.
  
  
  Да абеду Дварэцкі аднавіў самавалоданне і пачаў будаваць планы. Калі яго людзі сказалі яму, што не знайшлі ніякіх слядоў амерыканца і азіята, ён падумаў, што яны пакінулі краіну. Але зараз яны былі тут, і таму трэба было распрацаваць новы план. Легенды ўжо спраўджваліся раней, але яны былі ілжывымі. І так будзе зноў. Калі Рыма і Чыун былі мёртвыя, Лоні зразумелі, што толькі ў Батлеры легенда ажыла.
  
  
  Батлер еў з Сафай, Чыунам і Рыма ў вялікай хаціне, якую заняў Чыун. Яны сядзелі на трысняговых цыноўках вакол стала з каменных пліт, які адлюстроўваў недахоп драўніны ў іх бясплоднай узгорыстай імперыі, і елі мяса птушкі.
  
  
  "Вы прыбылі з Сінанджу?" Спытаў Батлер.
  
  
  Чыун кіўнуў.
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Таму што ў мяне ёсць абавязак перад народам Госпада. Неаплачаны абавязак - гэта абраза для маіх продкаў".
  
  
  "Значыць, ты вернеш Лоні да ўлады? Як?"
  
  
  "Як напісана. У рытуалах ачышчэння агнём". Чиун далікатна паеў, затым выцер рот шаўковай сурвэткай з аднаго са сваіх куфраў з серпантынам.
  
  
  "А ты?" - спытаў Батлер у Рыма.
  
  
  "Я? Я той чалавек, які суправаджаў Чыуна ў Лоні-ленд. Усяго толькі другі банан. Скажы мне, ты калі-небудзь чуў пра белы дом за жалезнымі варотамі?"
  
  
  Батлер вагаўся. Канечне. Агент ЗША, які прыбыў, каб раскрыць таямніцу дзяўчынак. "Чаму?" ён спытаў.
  
  
  "Таму што я разумею, што там ёсць сёе-тое, што я павінен убачыць".
  
  
  "Такі дом ёсць", – сказаў Батлер. "Але ён знаходзіцца пад асабістай абаронай генерала Обадзе", - дадаў ён, паўтараючы хлусню, якую ён сказаў свайму кантакту з КЮРЭ.
  
  
  "Яго дом?" Спытаў Рыма.
  
  
  Батлер кіўнуў. "Ён чалавек з незвычайнымі густамі". У яго галаве пачаў фармавацца план.
  
  
  "Я хачу гэта ўбачыць", - сказаў Рыма.
  
  
  "Я магу сказаць вам, дзе гэта, але не магу адвезці вас туды", – сказаў Батлер. "Калі мяне выявяць, гэта пакладзе канец маёй кар'еры ў Обадзе, а мне патрэбна гэтая кар'ера, каб дапамагчы маім людзям з племя Лоні".
  
  
  "Ты Лоні?" Спытаў Рыма. "Лоні са штата Морган? Ты, мусіць, адзіны хлопец у племя, які калі-небудзь гуляў на пазіцыі кутняга. Даўніна Вілі Батлер".
  
  
  "Дом размешчаны ў сталіцы Бусаці", - холадна сказаў Батлер. "З маіх крыніц я ведаю, што ён ахоўваецца. Гэта будзе вельмі небяспечна".
  
  
  Ён даў Рыма месцазнаходжанне будынка. "Мы будзем асцярожныя", - сказаў Рыма.
  
  
  Батлер кіўнуў. "На гэтай зямлі ніколі нельга быць занадта асцярожным".
  
  
  Было вырашана, што Рыма і Чыун наведаюць дом да світання. Батлер пакінуў лагер неўзабаве пасля вячэры пад маркай таго, што яго вяртання ў Бусаці чакалі важныя справы.
  
  
  Але адзінай справай, якая была ў яго ў галаве, было папярэджанне, якое ён хацеў перадаць генералу Ободе аб двух амерыканскіх агентах-імперыялістах, якія планавалі забіць яго, але якія будуць уразлівыя сёння ўвечары, таму што Батлер прывабіў іх у сваю хату шматлікіх задавальненняў.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАНАЦЦАТЫ.
  
  
  У амерыканскім горадзе гэта было б гета, трушчобы, апошняя дэманстрацыя таго, што капіталізм не мог бы працаваць, калі б ён не дазваляў багатаму барону-разбойніку свіней наступаць бедняку на шыю і ўтоптваць яго твар у бруд
  
  
  Але ў Бусаці гэта была адна з лепшых вуліц. І публічны дом за жалезнымі варотамі вызначана быў адным з лепшых будынкаў.
  
  
  Калісьці ён належаў брытанскаму генералу, які прыехаў у краіну, плануючы нечаму навучыць дзікуноў-язычнікаў, і ў якога імгненна развіўся прыхільнасць да чарнаскурых жанчын усіх памераў і формаў. Аднойчы ноччу яму перарэзала горла жанчына, якая, як ён думаў, кахала яго за яго відавочна цудоўную душу.
  
  
  Яна ўзяла яго кашалёк і 73 брытанскія фунтавыя банкноты, якія ў ім былі, і вярнулася ў сваю родную вёску, дзе яе пачыталі гэтак жа, як Марджоры Мерыуэзер Пост.
  
  
  Тым часам урад Бусаці канфіскаваў дом за нявыплату штогадовага падатку на нерухомасць у памеры чатырох даляраў. У той час Бусаці сутыкнуўся з уласным гарадскім крызісам, неабходнасцю купіць яшчэ чатыры мятлы для брыгады па ўборцы вуліц, якая складаецца з аднаго чалавека, якому было даручана падтрымліваць горад у бездакорным стане.
  
  
  З тых часоў дом належаў ураду Бусаці і заставаўся пустуючым да таго часу, пакуль ім не завалодаў генерал Уільям Форсайт Батлер, які вырашыў выкарыстоўваць яго ў сваіх мэтах.
  
  
  "Глядзі. На дрэве", - сказаў Чыун. "Ты калі-небудзь бачыў падобнае глупства?"
  
  
  У цемры вочы Рыма распазналі постаць салдата з пісталетам, які засеў у скрыжаванні дрэва праз дарогу ад белага дома.
  
  
  "І ў акне вунь таго будынка", - ціха сказаў Рыма, паказваючы вачыма на акно, дзе ён толькі што бачыў водбліск святла, якое магло зыходзіць толькі з ружэйнага ствала. "Падобна на тое, што генерал Обадзе чакае гасцей сёння ўвечары".
  
  
  Рыма і Чыун стаялі ў цені, у паўквартале ад вялікага белага дома за металічнымі варотамі.
  
  
  "І паглядзі, - сказаў Чыун, - там яшчэ двое ... не, трое за тым аўтамабілем вунь там".
  
  
  "Думаю, ніхто не сказаў ім, што прыедзе Майстар сінандж", - сказаў Рыма. "Яны не ўражаны належным чынам".
  
  
  "Мы павінны зрабіць усё магчымае, каб нагадаць ім аб іх добрых манерах", - сказаў стары.
  
  
  Перш чым Рыма паспеў сказаць хоць слова ў адказ, Чиун апынуўся ў вялікай каменнай сцяны. Яго пальцы ўхапіліся за сцяну, і ён плаўна ўскараскаўся па ёй, на імгненне затрымаўся наверсе, а затым знік на тэрыторыі за бар'ерам вышынёй чатырнаццаць футаў.
  
  
  Рыма прысунуўся бліжэй да сцяны і пачуў, як Чыун сказаў: "Мне паслаць за табой насільшчыка на насілках, сыне мой?"
  
  
  "Залазь да сябе, бацька мой", - сказаў Рыма, але занадта ціха, каб Чиун пачуў. Затым Рыма таксама падняўся і пералез цераз каменную сцяну.
  
  
  Ён устаў побач з Чыўном. "Лепш будзь асцярожны", - сказаў ён. "Тут, верагодна, яшчэ салдаты".
  
  
  "О, дзякуй табе, Рыма", - сказаў Чыун.
  
  
  "Для чаго?"
  
  
  "За тое, што папярэдзіў мяне аб небяспецы. За тое, што дапамог мне не заснуць і не патрапіць у рукі гэтых жудасных небяспечных людзей. Аб божа, аб божа". Гэта была новая фраза Чыуна, якую ён падхапіў у Рэда Рэкса ў апошняй серыі "Як круціцца планета", якую ён глядзеў, адзінай перадачы, Рыма кляўся, за ўсю гісторыю тэлебачання, у якой нічога не толькі ніколі не адбывалася, але нават не пагражала адбыцца. .
  
  
  "Узбадзёрыся, Чыун", - прашыпеў Рыма. "Адзінае, чаго нам варта баяцца, - гэта самога страху. Я абараню цябе".
  
  
  "Маё сэрца парыць, як арол".
  
  
  Яны рушылі праз цемру да дома. - Ты ўпэўнены, - спытаў Чыун, - што гэта менавіта тое, што ты хочаш зрабіць?
  
  
  "Гэта тое, што я павінен быў рабіць да таго, як ты падманам прымусіў мяне гуляць цудоўнага прынца для той банды на гары", - сказаў Рыма.
  
  
  "Калі ласка, не стаў мяне ў няёмкае становішча", – сказаў Чыун. "Лоні могуць пачуць аб любой тваёй дурасці, і гэта прынізіць мяне ў іх вачах", - Чыун павёў мяне ўверх па адной з каменных сцен дома да адкрытага акна другога паверха. Пакой, у які яны ўвайшлі, быў пусты; яны выйшлі ў шырокі цьмяна асветлены калідор, пабудаваны накшталт балкона, з якога яны маглі бачыць галоўныя дзверы дома ўнізе.
  
  
  За дзвярыма знаходзілася з паўтузіна салдат у белай форме бусаці і з амерыканскімі вайсковымі змазачнымі пісталетамі. Адзін з салдат быў сяржантам. Ён паглядзеў на гадзіннік.
  
  
  "Цяпер ужо вельмі хутка", - сказаў ён. "Вельмі хутка ў нас будзе наша кампанія, і мы ўсыпім іх".
  
  
  "Добра", - сказаў адзін з радавых. "Спадзяюся, яны прыбудуць хутка, каб у нас быў час паспрабаваць тавар".
  
  
  "У што б там ні стала", - сказаў сяржант. "Гэты тавар варта спрабаваць як мага часцей, так энергічна, як гэта неабходна. Mi casa est su casa."
  
  
  "Што гэта значыць?" - спытаў першы салдат.
  
  
  "Гэта значыць, выкінь свае мазгі", - сказаў іншы салдат. "Выкарыстоўвай сваю белую азадак".
  
  
  "Я не магу дачакацца", - сказаў першы салдат. "Дзе ўсёткі гэтыя ўблюдкі?"
  
  
  "Прама тут", - сказаў Рыма. Ён стаяў на балконе, гледзячы ўніз, на галоўны ўваход. Побач з ім стаяў малюсенькі Чіун, апрануты не ў сваю звычайную мантыю, а ў чорны гарнітур ніндзя, які ён апранаў толькі ўначы.
  
  
  "Я сказаў, проста тут, ты, тупы вырадак-гарыла", - сказаў Рыма, на гэты раз гучней.
  
  
  Чыун пакруціў галавой. "Заўсёды навідавоку", - сказаў ён. "Ты што, ніколі нічому не вучышся?"
  
  
  "Я не ведаю, Чиун. Нешта ў ім там проста выводзіць мяне з сябе".
  
  
  "Гэй, ты, злазь адтуль". Загаварыў сяржант.
  
  
  "Прыязджайце і забярыце нас", - сказаў Рыма. "Скарыстайцеся лесвіцай. Яна працуе ў абодва бакі".
  
  
  "Спускайся адтуль, або, клянуся Богам, мы цябе заткнем".
  
  
  "Вы ўсе арыштаваны", - сказаў Рыма, прадставіўшы сябе Гэры Грантам у "храме галаварэзаў".
  
  
  Чіун прыхінуўся да парэнчаў, з агідай ківаючы галавой.
  
  
  Сяржант накіраваўся да лесвіцы, за ім рушылі ўслед астатнія пяцёра салдат. Яны рухаліся павольна, і Рыма здзівіўся, чаму.
  
  
  "О, о", - сказаў Рыма. "Я проста падумаў. Калі яны стрэляць са сваёй зброі, хлопцы звонку пачуюць гэта і ўвойдуць", - прашаптаў Рыма Чыуну.
  
  
  «Я моцна сумняваюся, што ты «толькі што падумаў» пра што-небудзь, - сказаў Чыун, - паколькі ты, падобна, не здольны думаць. Але калі гэта цябе непакоіць, не дазваляй ім страляць са зброі, - сказаў Чыун так, як нібы гэта давала адказ на ўсе пытанні.
  
  
  "Вядома", - сказаў Рыма. "Чаму я пра гэта не падумаў? Не дазваляйце гэтым шасцярым мужчынам страляць з пісталетаў".
  
  
  "Не шэсць. Дзесяць", - вымавіў голас за спіной Рыма. Ён павярнуўся. У адчыненым дзвярным праёме стаяў яшчэ адзін салдат у белай форме Бусаці. У яго быў аўтаматычны пісталет. Ззаду сябе ў паўзмроку Рыма разгледзеў яшчэ траіх мужчын. Цяпер ён зразумеў, чаму сяржант так павольна вёў сваіх людзей наверх: ён чакаў, калі зачыніцца другая палова пасткі.
  
  
  "Я здаюся", - сказаў Рыма, паднімаючы рукі.
  
  
  "Мудрае рашэнне, сябар", - сказаў салдат з аўтаматам. Ён кіўнуў тром іншым мужчынам, якія выйшлі з пакоя і далучыліся да шасці мужчын, якія падымаліся па лесвіцы. Яны прыбралі свае пісталеты, павесіўшы іх назад на грудзі, і атачылі Рыма і маленькага карэйца.
  
  
  У рэшце рэшт, дзесяць супраць двух не патрабавалі зброі, ці не так?
  
  
  Канечне не.
  
  
  Сяржант, які быў брамнікам у доме, амаль расказаў ім, што перад гэтым ён адчуў, як маленькі азіят падняў яго, а затым разгарнуў, нібыта ён быў доўгім кійком, і выкарыстаў у якасці тарана супраць іншых мужчын.
  
  
  Салдат, які стаяў у дзвярах, зноў пацягнуўся да свайго аўтамата, каб выцягнуць яго з кабуры. Але кабуры не было, яе сарваў з ягонага боку малады амерыканец. "Гэта тваё?" Сказаў Рыма. Салдат тупа кіўнуў. Рыма вярнуў іх. Кабура, пісталет і патроны прайшлі прама праз твар салдата ў яго горла. Глыбока.
  
  
  Ззаду сябе Рыма пачуў стук, стук, стук - механічная перыядычнасць, якая азначала, што Чиун прыступіў да працы.
  
  
  "Чыун, пакінь аднаго з іх у жывых", - крыкнуў Рыма, перш чым двое салдат накінуліся на яго. Затым ён парушыў сваю ўласную забарону, цяжка апусціўшы іх на цела салдата, з асобы якога тырчаў пісталет.
  
  
  Потым гукаў больш не было. Рыма павярнуўся да Чыуна, які вызваляў ногі сяржанта, якога ён выкарыстоўваў у якасці тарана. Салдат бясформенна паваліўся на кучу целаў.
  
  
  "Чыун, чорт вазьмі, я сказаў..."
  
  
  Чыун падняў руку. "Гэты дыхае", - сказаў ён. "Таму падары свае лекцыі таму, хто мае ў іх патрэбу. Магчыма, ты мог бы пагаварыць сам з сабой".
  
  
  Сяржант застагнаў, і Рыма, нахіліўшыся, груба рыўком паставіў яго на ногі.
  
  
  "Дзяўчаткі", - сказаў Рыма. "Дзе яны?"
  
  
  Сяржант патрос галавой, каб высветліць яе. "І ўсё гэта для жанчын?"
  
  
  "Дзе яны?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Пакой у канцы калідора".
  
  
  "Пакажы нам". .
  
  
  Рыма падштурхнуў сяржанта, які ішоў наперадзе па шырокім калідоры з дубовымі дошкамі, злёгку пагойдваючыся з боку ў бок. З раны на галаве на яго белую форму капала кроў. Яго правая рука бязвольна павісла; разрыў пляча, падумаў Рыма. Ён схапіў правае запясце сяржанта і тузануў, затым заглушыў крык сяржанта, заціснуўшы рот салдата далонню.
  
  
  "Проста нагадваю, - прарычэў Рыма, - што мы не ваша прыязная суседская каманда дарадцаў Арганізацыі Аб'яднаных Нацый. Ніякіх фокусаў".
  
  
  Сяржант, яго вочы пашырыліся ад страху і болю, хутка кіўнуў, амаль адчайна.
  
  
  Ён пайшоў хутчэй, затым спыніўся перад вялікімі дубовымі дзвярыма ў канцы калідора. "Туды", - сказаў ён.
  
  
  "Ты першы".
  
  
  Сяржант адчыніў дзверы ключом, які вісеў на кольцы ў яго на поясе, штурхнуў дзверы і ўвайшоў унутр.
  
  
  Памяшканне толькі пачынала асвятляцца першымі цьмянымі промнямі ранішняга сонца. Рыма прымусіў зрэнкі сваіх вачэй пашырыцца, і ў цемры ён змог разглядзець чатыры ложкі. Кожная была занятая.
  
  
  Чатыры жанчыны ў ложках былі аголены. Яны былі звязаны вяроўкамі, іх рукі былі падняты над галовамі і прывязаны да слупкоў ложкаў. Іх ногі былі шырока разведзены ў бакі, а лодыжкі прывязаны да слупоў у падножжа ложкаў. У роце ў іх былі крамнінныя кляпы.
  
  
  У слабых водблісках святла з акна і з калідора іх вочы зіхацелі, калі яны назіралі за Рыма. Яны былі падобныя на жывёл, якія выглядаюць з цёмнага кольца вакол паходнага вогнішча.
  
  
  У пакоі пахла экскрыментамі і потым. Рыма праціснуўся міма сяржанта і ўвайшоў у пакой. Сяржант агледзеўся, але Чиун стаяў у дзвярным праёме ззаду яго, заступаючы шлях да адступлення.
  
  
  Рыма выцягнуў кляп з рукі дзяўчыны на бліжэйшай койцы і пры гэтым нахіліўся наперад дастаткова блізка, каб добра яе разглядзець. Яе твар быў у шнарах і пераломах. Адно вока было дэфармавана з-за дрэнна загоеных пабояў. У роце ў яе не было зубоў.
  
  
  Сляды ад пугі пакрывалі яе голыя грудзі ад твару да шчыкалатак. Цвёрдыя чорныя язвы ўсейвалі яе цела там, дзе яго выкарыстоўвалі як попельніцу.
  
  
  Рыма выцягнуў кляп і сказаў: "Не хвалюйся. Мы сябры. Цяпер з табой усё будзе ў парадку".
  
  
  "Усё будзе ў парадку", - тупа паўтарыла яна. Раптам яна ўсміхнулася бяззубай грымасай старой каргі. Яе вочы заблішчалі. "Добра з вамі звяртацца, містэр. Табе падабаецца лупцаваць мяне? Я раблю ўсё, калі ты мяне лупцуеш. Жорстка. Табе падабаецца жорстка? Мне падабаецца жорстка. Няхай у мяне цячэ кроў, я добра з табой звяртаюся, містэр. Табе падабаецца цалаваць мяне ?" Яна падціснула вусны і паслала Рыма ўяўны пацалунак.
  
  
  Ён пакруціў галавой і адступіўся ад яе.
  
  
  "Хі, хі, хі", - захіхікала бачанне. “У мяне ёсць грошы. Я звяртаюся з табой правільна, калі ты мяне моцна выпореш. Мая сям'я багатая. Я плачу. Проста стукні мяне, салдацік”.
  
  
  Рыма адвярнуўся. Ён падышоў да яшчэ дзвюх дзяўчат. Яны былі такімі ж. Кульгавыя, скрукаваныя, бязмозгія абалонкі, якія калісьці былі людзьмі. Нікому з іх не магло быць нашмат больш за дваццаць, але яны гаварылі са змрочным сумам старажытных высмаглых жанчын, якія сядзяць па кутах і чые вочы раптам загараюцца, калі яны ўспамінаюць нешта прыемнае, што калісьці здарылася з імі. Для гэтых дзяўчат было прыемна ўбачыць пугу, ланцуг, нож, патушаную цыгарэту.
  
  
  "Чацвёртая дзяўчына пачала плакаць, калі Рыма выцягнуў з яе кляп. "Дзякуй Богу", - сказала яна. "Дзякуй Богу, хоць за кагосьці".
  
  
  "Хто ты?" - спытаў Рыма.
  
  
  Скрозь слёзы і рыданні яна сказала: "Я Хілары Батлер. Яны выкралі мяне. Я тут ужо два дні".
  
  
  "Грубавата, хлопец, так?"
  
  
  "Калі ласка", - сказала яна. Рыма пачаў вызваляць яе.
  
  
  Ззаду сябе ён пачуў, як сяржант пачаў нешта казаць. "Я не маю да гэтага ніякага дачынення, чувак", але яго словы былі перапынены, калі ён зафыркаў, Чіун паклаў цвёрдую руку яму на спіну.
  
  
  "Хто гэтыя іншыя?" Спытаў Рыма, развязваючы вузлы на вяроўках Хілары Батлер.
  
  
  "Я не ведаю", - сказала яна. "Амерыканцы таксама, сказаў сяржант. Але ад іх амаль нічога не засталося. Яны на гераіні".
  
  
  "Ты таксама?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Усяго двойчы", - адказала дзяўчына. "Мінулай ноччу быў першы раз, а потым гэтай раніцай".
  
  
  "Тады, магчыма, з табой усё ў парадку", - сказаў Рыма. "Гэта так не працуе".
  
  
  "Я ведаю". Дзяўчына ўстала, а затым раптоўна абняла Рыма голымі рукамі і пачала цяжка галасіць. "Я ведаю", - усхліпнула яна. "Я малілася. І я ведаў, калі перастаў маліцца, што ўсё гэта скончыцца. Я быў бы такім жа, як яны ".
  
  
  "Цяпер усё ў парадку", - сказаў Рыма. "Мы прыбылі своечасова. Прынамсі, для цябе". Ён падвёў яе да шафы, дзе віселі халаты, і накрыў адным з іх яе неабрэзанае аголенае цела. "Ты можаш ісці?" спытаў ён.
  
  
  "Проста выцяты, але не зламаны", - сказала яна.
  
  
  Голас Рыма стаў жорсткім і халодным. - Чіун, завядзі міс Батлер ўніз і пачакай мяне. Ты, - звярнуўся ён да сяржанту. Ідзі сюды.
  
  
  Сяржант неахвотна зайшоў у пакой. Рыма зачыніў за сабой дзверы, прасачыўшы, як Чиун вядзе Хілары Батлер па калідоры.
  
  
  - Як доўга гэтыя дзяўчыны тут? - спытаў Рыма.
  
  
  "У розны час", - сказаў сяржант. "Тры месяцы. Сем месяцаў".
  
  
  "Ты даеш ім наркотыкі?"
  
  
  Сяржант паглядзеў у бок зачыненых дзвярэй. Ён паглядзеў у акно, дзе неба святлела ад ранішніх прамянёў сонца.
  
  
  "Адказвай мне", - сказаў Рыма.
  
  
  "Так, бос. Я даю іх. Цяпер яны памруць без іх".
  
  
  "Сюды прыязджаў чалавек па імі Ліпінкот. Дзе ён?"
  
  
  "Мёртв. Ён забіў адну з дзяўчын. Верагодна, яна пазнала яго. Так што яго таксама забілі".
  
  
  "Чаму сёння тут столькі салдат?"
  
  
  "Генерал Обадзе прыставіў сюды ахову. Ён чакаў, што нехта ўломіцца, павінна быць, меў на ўвазе вас. Паслухайце, у мяне ёсць крыху грошай. Калі вы мяне адпусціце, яны вашыя".
  
  
  Рыма пакруціў галавой.
  
  
  Вочы сяржанта заблішчалі. "Вам падабаюцца дзяўчыны, містэр? Яны добра клапоцяцца пра вас. Я добра абкрадваю іх. Яны робяць усё, што вы хочаце." Яго голас загучаў хутчэй. Гэта была просьба, хоць самі словы не былі просьбай. Пакуль няма.
  
  
  Рыма пакруціў галавой.
  
  
  "Ты збіраешся забіць мяне, чувак?"
  
  
  "Так".
  
  
  Сяржант кінуўся на Рыма. Рыма чакаў; ён дазволіў сяржанту схапіць сябе за руку; ён дазволіў сяржанту стукнуць яго кулаком. Ён хацеў надаць сэнс таму, што збіраўся зрабіць, і найлепшым спосабам было нагадаць сабе, што гэта мужчына. Дазволіць яму дакрануцца, дазволіць яму адчуць, дазволіць яму зразумець, што будзе.
  
  
  Рыма пачакаў, затым тыцнуў кончыкамі пальцаў левай рукі наперад у аддзеленае правае плячо сяржанта. Сяржант спыніўся, нібы раптоўна застыў на месцы.
  
  
  Рыма зноў ударыў у тое ж месца кончыкамі пальцаў левай рукі, затым правай, затым зноў левай, наносячы ўдар за ўдарам сапраўды ў тое ж месца. Сяржант страціў прытомнасць і ўпаў на падлогу. Рыма схіліўся над ім, схапіў за шыю і вывернуў. Сяржант прачнуўся, яго вочы глядзелі на Рыма з жахам, раптам усвядоміў Рыма, блішчачы, як вочы з ложкамі, якія назіралі за тым, што адбываецца.
  
  
  "Цяпер прачнуўся?" Сказаў Рыма. "Добра".
  
  
  Ён зноў ірвануўся наперад, да пашкоджанага пляча. Пад кончыкамі пальцаў ён адчуў, як некалі моцныя і жылістыя мышцы і валокны ператвараюцца ў мяккую кашыцу. Кончыкі яго пальцаў усё яшчэ калаціліся. Чым мякчэйшая рабілася мэта, тым мацней Рыма біў. Сяржант быў без прытомнасці, яго даўно трэба было прывесці ў прытомнасць. Рыма хацеў бы ён прыдумаць што-небудзь больш балючае. Тканіна на плячы сяржанта была разарваная і ператварылася ў пыл. Рыма працягваў наносіць удары. Кроў, слізь і аскепкі косці выступалі з-пад яго пальцаў. Скура ўжо даўно паддалася.
  
  
  Рыма адступіў назад і апошні раз ступіў наперад. Кончыкі пальцаў яго правай рукі прайшлі праз тое месца, дзе калісьці былі тканіна, скура, мускулы, плоць і косці. Кончыкі пальцаў уперліся ў драўляную падлогу.
  
  
  Яго гнеў вычарпаўся, Рыма ўстаў. Ён штурхнуў правую руку сяржанта ў бок. Яна нязграбна пакацілася, як няроўнае бервяно, і нарэшце спынілася пад ложкам, які вызваліла Хілары Батлер. Затым Рыма абедзвюма нагамі наступіў сяржанту на твар, адчуваючы, як ён храбусціць пад ім. Ён стаяў, гледзячы зверху ўніз на сяржанта, разумеючы, што выцягнуў з яго перадаплату за тое, што Рыма ўсё яшчэ павінен зрабіць. Тры жанчыны, усё яшчэ звязаныя ў сваіх ложках, моўчкі глядзелі на Рыма.
  
  
  Ён падыходзіў да іх аднаму за адной, сядаючы на краёчкі іх ложкаў. Кожнаму ён прашаптаў: "Мары шчаслівыя сны", а затым так мякка і бязбольна, як толькі мог, ён зрабіў тое, што павінен быў зрабіць.
  
  
  Нарэшце ён скончыў. Ён развязаў рукі і ногі тром мёртвым дзяўчатам і накрыў іх целы адзеннем з шафы. Затым ён выйшаў у калідор і зачыніў за сабой дзверы.
  
  
  Інструкцыі ад Сміта складаліся ў тым, каб захаваць вобадзе жыццё. Што ж, Сміт мог скарыстацца яго інструкцыямі і засунуць іх далей. Калі Вобадзе ўстане дзе-небудзь на шляху Рыма, калі ён трапіць у поле яго зроку, калі ён апынецца дзе-небудзь у межах дасяжнасці, Вобадзе спазнае такі боль, пра існаванне якога ён нават не падазраваў. Калі Рыма скончыць з ім, ён палічыць сяржанта ў пакоі для дзяўчынак дабраславёным.
  
  
  Чыун чакаў ля падножжа лесвіцы разам з Хілары Батлер. Яна паглядзела на Рыма. "Астатнія?" спытала яна.
  
  
  Рыма рашуча паківаў галавой. "Паехалі", - спакойна сказаў ён.
  
  
  Сміт ужо прыходзіў у шаленства, таму што Рыма не вызваліў трох іншых дзяўчат. Але Сміта там не было, ён іх не бачыў. Рыма вызваліў іх, адзіным спосабам, якім яны маглі вызваліцца. Гэта было ягонае рашэнне, і ён яго прыняў. Сміту не было чаго сказаць з гэтай нагоды, гэтак жа як яму больш не было чаго сказаць аб тым, што Рыма зрабіў бы з Ободе, калі б прадставіўся шанец.
  
  
  Толькі два салдаты ахоўвалі заднюю частку будынка, праз які выйшлі Чыун і Рыма. "Я завяду іх", - сказаў Рыма.
  
  
  "Не, сын мой", – адказаў Чіун. "Твой гнеў стварае небяспеку для цябе. Абарані дзіця".
  
  
  Сонца амаль узышло. Рыма ўбачыў Чыуна, а затым у імгненне вока перастаў яго бачыць, таму што маленькі чалавечак у чорным гарнітуры начных д'яблаў-ніндзя слізгануў прэч, у тое, што засталося ад цемры.
  
  
  Са свайго месца ля задняй дзверы дома Рыма мог ясна бачыць салдат, якія знаходзіліся за дваццаць пяць футаў ад яго, ля падножжа дрэва. Але ён так і не ўбачыў Чыуна. , Затым ён убачыў двух салдат, усё яшчэ там, але раптам іх цела апынуліся зламанымі, бескарыснымі. Два трупы, Рыма напружыў зрок. Па-ранейшаму ніякіх прыкмет Чыўна. Затым Чыун апынуўся перад ім. "Мы сыходзім".
  
  
  У двух кварталах ад дома ля тратуара быў прыпаркаваны вайсковы джып з салдатам за рулём. Рыма падышоў да яго ззаду. "Таксі", - сказаў ён. "Гэта не таксі", - сказаў салдат, разгортваючыся і злосна гледзячы на Рыма.
  
  
  Рыма працягнуў акрываўленыя рукі да салдата.
  
  
  "Вельмі шкада, Чарлі, таму што гэта быў твой адзіны шанец", - Рыма пакінуў цела салдата ляжаць на вуліцы і дапамог Хілары Батлер забрацца на задняе сядзенне, дзе побач з ёй сеў Чыун.
  
  
  Рыма завёў матор, пачысціў гуму і, згараючы, панёсся па выкапанай выбоінамі грунтавай вуліцы, накіроўваючыся да ўзгоркаў, над якімі зараз падымалася сонца ў сваім штодзённым рытуале зацвярджэння жыцця.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫНАЦЦАТЫ
  
  
  "Колькі загінуўшых?" Пытанне Обадзе прагучала як слановая труба.
  
  
  "Трынаццаць", - сказаў генерал Уільям Форсайт Батлер.
  
  
  "Ты сказаў, што едуць толькі двое мужчын".
  
  
  "Гэта ўсё, што там было".
  
  
  "Яны, мусіць, вельмі асаблівыя людзі", - сказаў Обадзе.
  
  
  "Так і ёсць, спадар прэзідэнт. Адзін родам з Усходу, іншы - амерыканец. Лоні ўжо кажуць, што яны - увасабленне легенды".
  
  
  Вобадзе цяжка апусціўся ў сваё крэсла з аксамітнай спінкай у вялікім прэзідэнцкім кабінеце.
  
  
  "Такім чынам, яны прыйшлі, каб вярнуць Госпаду ўладу, ператварыўшы ў пыл чалавека зла".
  
  
  "Так абвяшчае легенда", - сказаў Батлер.
  
  
  "Я дастаткова доўга цярпеў лоні і іх легенду. Я быў няправы, Батлер, калі паслухаў цябе, спрабуючы ўвесці лоні ва ўрад. Цяпер тата збіраецца зрабіць тое, што ён павінен быў зрабіць раней. Я збіраюся сцерці з твару зямлі гэтае праклятае племя ".
  
  
  Батлер апусціў вочы, каб Ободе не ўбачыў весялосці ў іх. Хай ён думае, што Батлер адвёў погляд, каб схаваць сваю нязгоду. Але зараз, калі пракляты азіят і амерыканец пазбеглі пасткі, гэта было лепш за ўсё. Няхай Вобадзе перасьледуе іх; хай Абодзе заб'е іх; і тады Батлер паклапоціцца аб Обадзе. Верныя яму людзі зараз займалі ўплывовыя пасады ва ўсім урадзе; яны будуць імкнуцца да падтрымкі Батлера. Лоні прызналі б яго чалавекам, які ўвасобіў легенду, а аб'яднаўшы краіну, Батлер змог бы вярнуць Бусаці магутнасць і годнасць, якімі ён валодаў стагоддзі таму.
  
  
  "Ці павінен я мабілізаваць войска?" Спытаў Батлер.
  
  
  "Армія? Для лоні? І для двух мужчын?"
  
  
  "Гэтыя двое толькі што забілі трынаццаць чалавек", – запратэставаў Батлер.
  
  
  “Так. Але яны не сутыкнуліся з Вялікім татачкам. І яны не сутыкнуліся з табой, Дварэцкі. Адна кампанія і мы. Гэтага будзе дастаткова, каб раз і назаўжды паклапаціцца як пра Лоні, так і пра легенду”.
  
  
  "Ты ўжо спрабаваў устараніць лоні", - нагадаў яму Дварэцкі.
  
  
  "Так. Яшчэ да таго, як ты прыехаў сюды. І заўсёды яны мітусіліся, як жукі перад спякотай. А потым я спыніўся, таму што паслухаў цябе. Але на гэты раз я не спынюся, і я не думаю, што лоні пабягуць". Ён шырока ўсміхнуўся, поўнае весялосці твар. "У рэшце рэшт, хіба сярод іх няма адкупіцеляў з легенды?"
  
  
  Дварэцкі кіўнуў. "Так гавораць".
  
  
  "Што ж, паглядзім, дварэцкі".
  
  
  Батлер аддаў гонар, павярнуўся і накіраваўся да дзвярэй. Яго рука была ўжо на ручцы, калі яго спыніў голас Обадзе.
  
  
  "Генерал, у вашай справаздачы не хапала аднаго пункта".
  
  
  Дварэцкі павярнуўся. "О?"
  
  
  "Твае жанчыны. Што з імі здарылася?"
  
  
  "Мёртвы", - сказаў Дварэцкі. "Усе яны".
  
  
  "Добра", - сказаў Обадзе. “Таму што, калі б яны былі жывыя, яны маглі б загаварыць. І калі б яны загаварылі, мне, магчыма, было б неабходна падаць табе наглядны ўрок. Мы яшчэ не гатовы кінуць выклік амерыканскаму ўраду”.
  
  
  Батлер ведаў, што ён казаў сур'ёзна, і менавіта таму ён зманіў у першую чаргу. Досыць хутка К'юбоўд будзе мёртвы, і ў выкраданнях можна будзе абвінаваціць яго.
  
  
  "Мёртвы", - Дварэцкі паўтарыў хлусню. "Усе мёртвыя".
  
  
  "Не прымай гэта так блізка да сэрца", - сказаў Обадзе. "Калі мы скончым з гэтымі праклятымі лоні, я куплю табе новы публічны дом".
  
  
  Вобадзе ўсміхнуўся, затым зноў падумаў аб трынаццаці салдатах, якія загінулі ад рук амерыканца і азіята. "Яшчэ лепш, Дварэцкі. Складзіце дзве роты салдат".
  
  
  Прынцэса Саффах выйшла з хаціны, выціраючы рукі аб маленькую анучку.
  
  
  "Цяпер яна спіць", - сказала яна Рыма.
  
  
  "Добра".
  
  
  "З ёй жорстка абыходзіліся. З яе целам дрэнна абыходзіліся".
  
  
  "Я ведаю".
  
  
  "Хто?" Спытала Саффах.
  
  
  "Генерал Обадзе".
  
  
  Сафа плюнула на зямлю. "Свінні Хаўса. Я рада, што ты і Маленькі тата тут, таму што хутка мы вызвалімся ад гэтага злога ярма".
  
  
  "Як?" Спытаў Рыма. "Мы сядзім тут, у гарах. Ён сядзіць там, у сваёй сталіцы. Калі гэтыя двое збіраюцца сустрэцца?"
  
  
  "Спытай Маленькага Айца. Ён нясе ў сабе семя ўсіх ведаў". Яна пачула лёгкі стогн ззаду сябе з хаціны і, не сказаўшы больш ні слова, павярнулася і ўвайшла ўнутр, каб дапамагчы свайму пацыенту.
  
  
  Рыма ішоў праз вёску. Чыуна не было ў яго хаціне, якая была пабудавана пад абаронай вялікага каменнага збудавання, але Рыма знайшоў яго на плошчы ў цэнтры лагера.
  
  
  Чыун быў апрануты ў сінюю мантыю, у якой Рыма пазнаў цырыманіяльную, і стары назіраў, як члены племя лоні складаюць дровы і сукі ў яму. Яма, выкапаная той раніцай, была дваццаці футаў у даўжыню і пяці футаў у шырыню. Яма глыбінёй у адзін фут была да краёў набіта дрэвам, але паміж галінкамі Рыма разгледзеў, што яма запоўнена гладкімі белымі камянямі памерам з гусіныя яйкі.
  
  
  Пакуль ён назіраў, адзін з супляменнікаў падпаліў дровы ў яме, і полымя хутка распаўсюдзілася, пакуль уся яма не была ахоплена полымем
  
  
  Чиун назіраў некалькі імгненняў, затым сказаў: "Адэкватна. Але не забывай падтрымліваць агонь. Нельга дапушчаць, каб ён згасаў".
  
  
  Ён павярнуўся да Рыма і пачакаў, пакуль той загаворыць.
  
  
  "Чыун, мне трэба з табой пагаварыць".
  
  
  "Я пішу свае ўспаміны? Я гляджу свае выдатныя гісторыі? Кажаце".
  
  
  "Легенда аб лоні", - сказаў Рыма. - Там гаворыцца, што я магу стрэліць у злыдня?"
  
  
  "Тут гаворыцца, што чалавек з Захаду, які аднойчы памёр, ператворыць у пыл чалавека, які хацеў заняволіць лоні. Гэта дакладны ангельскі пераклад таго, што вы сказалі?"
  
  
  "Добра", - сказаў Рыма. "Я проста хацеў растлумачыць паміж намі, што я атрымліваю шанец на Обадзе".
  
  
  "Чаму гэта так важна для цябе зараз?" Сказаў Чыун. "У рэшце рэшт, Дом Сінанджу ў даўгу перад табой. Не ты".
  
  
  "Гэта важна для мяне, таму што я хачу Обадзе. Ты не бачыў, што ён зрабіў з тымі дзяўчатамі. Ён мой, Чыун. Я заб'ю яго".
  
  
  "І што прымушае вас думаць, што легенда мае нейкае дачыненне да вашага генерала Обадзе?" Спытаў Чіун і павольна пайшоў прэч. Рыма ведаў, што дарэмна ісці за ім і пытацца, што менавіта ён меў на ўвазе пад гэтым апошнім сцвярджэннем; Чыун загаворыць толькі тады, калі ў яго ўзнікне жаданне загаварыць.
  
  
  Рыма азірнуўся на яму з агнём. Сухое дрэва ўжо мінула пік свайго полымя, і цяпер полымя згасала. Члены племя лоні падкідвалі дровы ў вогнішча, і скрозь які выдаецца імі гук Рыма чуў, як камяні ў яме патрэсквалі і расколваліся ад моцнага спякота. Выпадковы парыў ветру падзьмуў праз яму ў бок Рыма, і хваля спякота высмактала паветра з яго лёгкіх.
  
  
  Яго агляд быў перарваны крыкам з узгорка, які навісаў над маленькай вёскай. Рыма павярнуўся і паглядзеў угору.
  
  
  "Тэмба, тэмба, тэмба, тэмба", - працягваў крычаць ахоўнік. Ён крычаў і паказваў праз усеяную дрэвамі раўніну ў напрамку сталіцы Бусаці.
  
  
  Рыма падышоў да краю плато, заскочыў на камень і паглядзеў у тым напрамку, куды паказваў ахоўнік.
  
  
  Прыкладна за дзесяць міль ад яго праз раўніну цягнуўся вялікі пылавы след. Ён прымусіў свае вочы працаваць больш старанна.
  
  
  Затым ён змог адрозніць фігуры. Там былі джыпы з салдатамі ўнутры, і за павольна якія рухаюцца машынамі не адставалі тры слана з салдатамі на спінах, якія рухаліся слановай хадой на нягнуткімі нагах.
  
  
  Рыма адчуў, што побач з ім нехта ёсць. Ён паглядзеў уніз, убачыў прынцэсу Саффах і працягнуў руку, каб дапамагчы ёй узлезці на камень. Ахоўнік усё яшчэ крычаў: "Тэмба, тэмба".
  
  
  "Чаго ён так разнерваваўся?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Тэмба" азначае "слон". У рэлігіі лоні яны лічацца жывёламі д'ябла”.
  
  
  "Не парся", - сказаў Рыма. "З'еш арахіс ці два і адпудзі мышэй".
  
  
  "Лоні даўным-даўно шукалі сэнс дабра і злы ў свеце", - сказала Сафа. "Паколькі гэта было так даўно і ў іх яшчэ не было навукі, яны думалі, што жывёлы ўвасабляюць у сабе не толькі добрае ў свеце, але і дрэннае. І паколькі там было так шмат дрэннага, яны вырашылі, што толькі тэмба — слон — быў дастаткова вялікім, каб змясціць усё гэта зло. Ён - страшны звер сярод лоні. Я не верыў, што Ободе быў дастаткова разумны, каб самому дадумацца прывесці сланоў ".
  
  
  "Гэта Обадзе?" - спытаў Рыма, раптам зацікавіўшыся.
  
  
  "Гэта не можа быць ніхто іншы. Час набліжаецца. Маленькі бацька запаліў агонь ачышчэння".
  
  
  "Ну, не чакай занадта шмат чаго ад Маленькага Айца", - сказаў Рыма. "Вобадзе належыць мне".
  
  
  "Усё будзе так, як пажадае Маленькі татачка", - сказала Сафа. Яна саскочыла на зямлю і пайшла, а за яе спіной Рыма прамармытаў сабе пад нос: "Як пажадае Маленькі татачка. Не, Татачка - Так, татачка - у тваім капелюшы, татачка. Вобадзе мой ".
  
  
  І тады, падумаў ён, яго праца будзе скончана. Вярніце дзяўчыну ў Амерыку; далажэце Сміту пра тое, што здарылася, пра тое, што зніклы Ліпінкот мёртвы; а затым забудзьцеся ўсю гэтую Богам забытую краіну.
  
  
  РАЗДЗЕЛ Чатырнаццаты
  
  
  Вобадзе і яго салдаты разбілі лагер ля падножжа ўзгоркаў, на якіх размяшчаўся лагер Лоні, і на працягу дня ў маленькай горнай вёсачцы нарастала напруга.
  
  
  Рыма сядзеў з Чыўном у яго хаціне, спрабуючы завязаць размову.
  
  
  "У гэтых людзей прыкладна столькі ж цвёрдасці характару, колькі ў чарвяка", - сказаў ён.
  
  
  Чіун нешта напяваў, яго погляд быў прыкаваны да вогнішча, ад якога зыходзілі жар і дым на іншым канцы вясковай плошчы.
  
  
  "Мужчыны апісаліся ў штаны толькі таму, што ў Вобадзе ёсць пара сланоў. Яны ўсе гатовы ўцячы".
  
  
  Чіун ўтаропіўся на яго і ціхенька замурлыкаў сабе пад нос, але нічога не сказаў.
  
  
  "Я не ведаю, як Дом Сінанджу наогул увязаўся ў такую брудную здзелку, клапоцячыся аб гэтых лоні. Яны таго не вартыя".
  
  
  Чиун нічога не сказаў, і раздражнёны Рыма сказаў: "І яшчэ адно, мне не падабаецца ўся гэтая гісторыя з вогненным рытуалам. Я не дазволю табе падвяргацца якія-небудзь вар'яцкім рызыкам папакутаваць".
  
  
  Чіун павольна павярнуўся тварам да Рыма. "У лоні ёсць прыказка", - сказаў ён. "Джогу ліківіка лізівіку, кутакучтыя".
  
  
  "Што гэта значыць?"
  
  
  "Праспяе певень ці не, развіднее".
  
  
  "Іншымі словамі, падабаецца мне гэта ці не, ты збіраешся зрабіць тое, што збіраешся зрабіць?"
  
  
  "Як хутка ты вучышся", - сказаў Чыун і, усміхаючыся, адвярнуўся, каб зноў утаропіцца на агонь.
  
  
  Рыма выйшаў з хаціны і пабадзяўся па вёсцы. Усё, што ён чуў, куды б ні пайшоў, было "тэмба, тэмба, тэмба". Усё насельніцтва было ў лютасці з-за пары сланоў. Замест гэтага турбуйся пра салдатаў Обадзе і іх зброі. Цьфу ты. Лоні не каштавалі таго, каб іх ратаваць.
  
  
  Ён быў раздражнёны і толькі пазней зразумеў, што, магчыма, спаганяў свой гнеў на Ободе ў раздражненні супраць лоні. Чым больш ён думаў пра гэта, тым больш упэўнена станавіўся, і позна ноччу, распрануўшыся дагала, Рыма праслізнуў міма аховы і пакінуў вёску. Калі ён вярнуўся, было далёка за поўнач. Ён рухаўся бясшумна, незаўважаны, міма ахоўнікаў, якія акружалі бліжэйшыя скалы, увайшоў у сваю хаціну і адразу адчуў там нечую прысутнасць.
  
  
  Яго вочы агледзелі пустую хаціну, а затым убачылі абрысы фігуры на прыўзнятым травяным кілімку, які служыў яму ложкам.
  
  
  Ён падышоў бліжэй, і фігура павярнулася. У слабым мігаценні полымя ў цырыманіяльнай яме ён змог разглядзець прынцэсу Сафу.
  
  
  "Ты быў далёка", - сказала яна.
  
  
  "Я стаміўся чуць, як усё крычаць "тэмба". Я вырашыў што-небудзь з гэтым зрабіць".
  
  
  "Добра", - сказала яна. "Ты адважны чалавек". Яна працягнула да яго рукі, і ён адчуў і ўбачыў цяпло яе ўсмешкі. "Ідзі да мяне, Рыма", - сказала яна.
  
  
  Рыма лёг побач з ёй на цыноўку, і яна абняла яго. "Заўтра, калі сонца будзе высока, ты сустрэнеш свой выклік", - сказала яна. "Я хачу цябе зараз".
  
  
  "Чаму зараз? Чаму не пазней?"
  
  
  "Тое, што ёсць паміж намі, Рыма, можа не перажыць потым. У мяне такое пачуццё, што паслязаўтра ўсё можа змяніцца".
  
  
  "Ты думаеш, я магу прайграць?" Спытаў Рыма. Па ўсёй даўжыні свайго разгарачанага цела ён адчуваў чорную прахалоду яе эбенавай скуры.
  
  
  "Прайграць можна заўсёды, Рыма", - сказала яна. “Таму трэба атрымліваць перамогі там, дзе гэта магчыма. Цяпер гэта будзе наша перамога. І тады, што б ні здарылася заўтра, мы заўсёды будзем памятаць пра гэтую перамогу”.
  
  
  - За перамогу, - сказаў Рыма.
  
  
  "За нас", - сказала Сафа і на здзіўленне моцнымі рукамі перамясціла Рыма на сябе. "Я была зачата лордам і народжаная прынцэсай. Цяпер зрабі мяне жанчынай".
  
  
  Яна паклала рукі Рыма сабе на грудзях. "Бог стварыў цябе жанчынай", - сказаў ён.
  
  
  "Не. Бог стварыў мяне жанчынай. Толькі мужчына можа зрабіць мяне жанчынай. Толькі ты, Рыма. Толькі так".
  
  
  І Рыма сапраўды ўвайшоў у яе і сапраўды пазнаў яе, і можна сапраўды напісаць, што ў той час яна сапраўды стала добра складзенай жанчынай. І калі абодва скончылі, і першыя промні сонца пачалі афарбоўваць неба ў ружовы колер, яны спалі бок аб бок, мужчына і жанчына, Божая каманда, па Божай задуме.
  
  
  І пакуль яны спалі, генерал Обадзе ўстаў.
  
  
  Ледзь развіднела, калі ён рассунуў падлогі сваёй парасонавай палаткі і, чухаючы жывот, выйшаў у перадсвітальны туман, і яму гэта зусім не спадабалася.
  
  
  Вочы ягонага старшага сяржанта хутка агледзелі лагер. Вогнішча ў лагеры дагарэла. Ахоўнікаў, якія былі расстаўлены па кутах невялікага лагера, не было на сваіх пастах. У лагеры было занадта многа цішыні. Усякія рэчы прыводзяць да цішыні, няправільныя рэчы. На дзяжурстве быў сон, і гэта быў адзін з відаў цішыні, але гэта быў не той від. І там была смерць, і гэта была тая самая цішыня, якая цяжка павісла ў паветры, як туман.
  
  
  Вобадзе ступіў наперад і наском чаравіка раскідаў попел вогнішча. Не засталося ні тлеючых вугольчыкаў, ні нават агеньчыка. Цяпер, знаходзячыся далей ад сваёй палаткі, ён агледзеў лагер. Побач з ім стаяла палатка генерала Батлера, яе клапаны ўсё яшчэ былі зачыненыя. Па ўсёй паляне ляжалі спальныя мяшкі салдат, якія суправаджалі іх, але мяшкі былі пустыя.
  
  
  Ён пачуў наперадзе нейкі гук і ўзняў галаву. Сланы былі прыкаваныя ланцугамі да нізкарослых дрэў наперадзе, і яны былі схаваны ад яго погляду хмызняком. Нягледзячы на благое прадчуванне, Вобадзе ўсміхнуўся. Сланы былі добрай ідэяй; страх лоні перад імі быў моцным і традыцыйным.
  
  
  Яны, відаць, бачылі, як яны маршыравалі з салдатамі Абодзе, і гэта, відаць, напалохала іх. Сёння Абодзе і яго салдаты возьмуць штурмам галоўны лагер лоні, і лоні ўспрымуць разню, якая рушыла за гэтым, як непазбежнасць, змірацца з ёй як з гістарычным фактам. Гэта была добрая ідэя. Вялікія заваёўнікі выкарыстоўвалі сланоў. Ганібал і... Ну, ва ўсякім разе, Ганібал, падумаў Обадзе. Ганібал і Обадзе. Гэтага было дастаткова, каб вылучыць аргумент.
  
  
  Непераможны слон; знак заваёўніка.
  
  
  На імгненне ён падумаў, ці не разбудзіць Дварэцкі, але вырашыў даць яму паспаць. Гэта была ваенная справа для ваеннага, а не футбаліста, якім бы адважным ці дакладным ён ні быў. Ён прабіраўся скрозь кусты. Наперадзе, у сарака ярдаў, ён убачыў невыразныя шэрыя абрысы сланоў, але і ў гэтым было нешта няправільнае. Іх абрысы здаваліся нейкімі грубымі і прыглушанымі. І што гэта было перад імі на зямлі? Цяпер паволі, з асцярогай Абодзе, прасоўваўся наперад праз хмызняк. Прайшло трыццаць ярдаў. Затым дваццаць. І тады ён усё ясна ўбачыў, і яго пальцы паднесліся да вуснаў у мусульманскай маленні аб літасці.
  
  
  Абрысы сланоў былі змякчэлыя, таму што ў іх адсутнічалі біўні.
  
  
  Падобна матыльку, які гоніць полымя, насуперак свайму жаданню, ён падышоў бліжэй. Біўні трох сланоў былі адсечаны ў тагачасных "падстаў. Засталіся толькі абрубкі слановай косці, зламаныя, вышчэрбленыя, падобныя на памятныя дрэнныя зубы, якія патрабавалі догляду за мовай.
  
  
  І шмаццё на зямлі. Гэта былі яго людзі, яго салдаты, і яму не трэба было пільна ўглядацца, каб пераканацца, што яны мёртвыя. Целы ляжалі там, скрукаваныя, з перакошанымі канечнасцямі, і ў грудзях шасцярых з іх, пранізваючы іх, прыбіваючы да зямлі, тырчалі шэсць слановых біўняў.
  
  
  Вобадзе. у жаху, прысунуўся яшчэ бліжэй, рухомы нейкім інстынктам абавязку, нейкай забытай традыцыяй, якая казала сяржант-маёру, што ён павінен быць упэўнены ў сваіх фактах, каб мець магчымасць падаць падрабязную справаздачу камандзіру.
  
  
  На зямлі каля ног аднаго з салдат ён убачыў лісток паперы. Ён падняў яго і паглядзеў на яго.
  
  
  Гэта была запіска, зробленая алоўкам на абароце надрукаванага ваеннага загаду, які, відаць, прыйшоў ад аднаго з салдат:
  
  
  У запісцы гаварылася:
  
  
  "Вобадзе.
  
  
  "Я чакаю цябе ў вёсцы Лоні".
  
  
  Гэта было ўсё. Без імя. Без подпісы.
  
  
  Вобадзе агледзеўся. Тут было дзве роты салдат. Некаторыя, відаць, усё яшчэ недзе паблізу, бо гэтыя трупы, пэўна, не каштавалі дзвюх рот.
  
  
  "Сержант", - зароў ён. Гук яго голасу пракаціўся па палях, па ўсёй зямлі. Ён амаль чуў, як ён слабее па меры таго, як ён, застаўшыся без адказу, пераадольвае мілі раўніны Бусаці.
  
  
  "Лейтэнант!" - крыкнуў ён. Гэта было так, як калі б ён крычаў у бяздонную студню, у якім гук адбіваўся, але не аддаваўся рэхам.
  
  
  Не было чуваць ні гуку і ніякіх прыкмет прысутнасці яго салдат.
  
  
  Цэлыя дзве кампаніі?
  
  
  Вобадзе зноў паглядзеў на цыдулку ў сваёй руцэ, глыбока задумаўся на цэлых дзесяць секунд, кінуў паперу, павярнуўся і пабег. "Дварэцкі", - крыкнуў ён, набліжаючыся да іншай палаткі. "Дварэцкі".
  
  
  Генерал Уільям Форсайт Батлер выйшаў з намёта, сонны, праціраючы пацяжэлыя вочы. "Так, спадар Прэзідэнт?"
  
  
  "Давай, чувак, мы выбіраемся адсюль".
  
  
  Батлер пакруціў галавой, спрабуючы разабрацца ў ранішніх падзеях. Вобадзе праляцеў паўз яго ва ўласную палатку Вобадзе. Батлер агледзеў лагер. Нічога сапраўды незвычайнага тамака не было. За выключэннем… за выключэннем таго, што не было відаць ніякіх салдат. Ён рушыў услед за Абодзе ў яго палатку
  
  
  Вобадзе нацягваў сваю белую кашулю.
  
  
  "Што здарылася, спадар прэзідэнт?" Спытаў Батлер.
  
  
  "Я скажу табе, што не так. Мы пакідаем гэтае месца".
  
  
  "Дзе ахова?"
  
  
  "Ахоўнікі мёртвыя або дэзертыравалі. Усе яны, - сказаў Обадзе. "І сланы. Іх слановая косць была вывезена. Мы сыходзім. Мы з'яжджаем зараз, таму што я не збіраюся мець нічога агульнага ні з кім, хто можа забіваць маіх салдат і калечыць маіх сланоў ноччу, без гуку, без следу. Чувак, мы выбіраемся адсюль”.
  
  
  Абодву праціснуўся міма Батлера, перш чым яго падначалены паспеў загаварыць. Калі Батлер вярнуўся на вуліцу, сонца пачынала паднімацца ў неба, а Ободе сядзеў за рулём аднаго з джыпаў. Ён павярнуў ключ запальвання ў зыходнае становішча, але нічога не адбылося. Ён паспрабаваў яшчэ раз, затым з праклёнам цяжка саскочыў з джыпа і накіраваўся да іншага транспартнага сродку.
  
  
  Гэта таксама не запусцілася б.
  
  
  Батлер падышоў да джыпа і адкрыў капот. Унутраныя сценкі маторнага адсека былі разбураны. Акумулятар быў разламаны напалову, правады былі разарваныя і вырваныя, размеркавальнік быў раздушаны ў парашок чорнага колеру і трэскі.
  
  
  Батлер агледзеў астатнія чатыры джыпы на паляне. Усе яны былі аднолькавыя.
  
  
  Ён пакруціў галавой, гледзячы на ??Вобадзе, які няўцешна сядзіць на кіроўчым сядзенні аднаго з транспартных сродкаў.
  
  
  "Прабачце, генерал", - сказаў Батлер, хоць ён не быў упэўнены, што наогул шкадуе. "Калі мы кудысьці ідзем, то пешшу".
  
  
  Вобадзе падняў вочы на Дварэцкі. "На гэтай зямлі ў нас няма ніводнага шанцу. Нават лоні могуць перастраляць нас, як мух".
  
  
  "Тады што нам рабіць, спадар прэзідэнт?"
  
  
  Вобадзе ўдарыў кулаком памерам з кумпяк па рулявым коле джыпа, зламаўшы кола і прымусіўшы аўтамабіль разгойдвацца ўзад-наперад на сваіх колах.
  
  
  "Чорт вазьмі, - загарлапаніў Обадзе, - мы робім тое, што заўсёды павінны рабіць войскі. Мы атакуем".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЯТНАЦЦАТЫ.
  
  
  Пакуль Рыма спаў, прынцэса Сафа выслізнула з яго хаціны і вярнулася ў хаціну, дзе спала Хілары Батлер.
  
  
  Сафа не магла распазнаць пачуццё, якое ахапіла яе ў гэты дзень. Усё сваё жыццё яна чакала, калі легенда стане явай; цяпер людзі з легенды былі тут; хутка людзі племя лоні вернуцца да ўлады; і ўсё ж яна адчувала смутнае пачуццё турботы.
  
  
  Легенды ніколі не былі простымі. Было шмат спосабаў ажыццявіць адну з іх. Няўжо яны, напрыклад, не думалі, што Батлер можа быць Гаспадаром легенды? Ён адмовіўся ад сваёй ранейшай жыцця ў Амерыцы, каб стаць сябрам Лоні, так што яго можна назваць мерцвяком. І яго вяртанне да Лоні можа выканаць прароцтва аб вяртанні дзяцей Лоні дадому. Так яна думала, але гэта было няправільна.
  
  
  Ці не маглі іншыя рэчы быць няправільнымі? Ты паводзіш сябе неразумна, дзіця. Што з Вобадзе? Ты сумняваешся, што ён злы чалавек з гэтай гісторыі? І што Рыма павінен сустрэцца з ім сёння? Так так. А што з Маленькім Бацькам? Ты сумняваешся, што ён ачысціць Лоні? Не, не, але як? Як?
  
  
  Сафа нырнула ў хаціну, дзе спала маладая амерыканка. Яна плаўна апусцілася на пяткі збоку ад маленькага прыпаднятага ложка. Белая дзяўчына дыхала роўна, і ў кутках яе рота зайграў слабы намёк на ўсмешку. Сафа ведала, што з ёй усё будзе добра, бо той, хто можа марыць, можа жыць.
  
  
  Яна працягнула сваю эбанітавай руку і паклала яе на бледна-белую руку Хілары і паглядзела ўніз на кантраст, Хілары не паварушылася. Чаму гэта было так важна, увесь гэты клопат аб колеры? Скура была скурай, чорнай, белай ці жоўтай, як у Маленькага Айца. Мела значэнне толькі тое, што было пад скурай; дух, сэрца, душа. Яна паглядзела на Хілары Батлер і падумала, не магло б тое ж самае быць і з плямёнамі? Ці магла б нянавісць паміж Лоні і Хаўса скончыцца, калі б яны маглі разглядаць адзін аднаго толькі як людзей, добрых і дрэнных, але кожны з якіх адрозніваўся?
  
  
  Яна пяшчотна, падбадзёрвальна сціснула руку Хілары Батлер.
  
  
  Прыяцель устаў рана, і Рыма знайшоў яго ля вогнішчавай ямы. Вогнішча распалілі і далі яму тлець усю ноч, а цяпер у яго кідалі сухое пустазелле і галінкі.
  
  
  Па ўказанні Чыуна чацвёра прадстаўнікоў племя лоні пачалі накрываць незгарэлыя дровы ў яме зялёнымі галінамі дрэў, з якіх капала вада і якія шыпелі на распаленых дабяла камянях у яме. Падымалася пара, і дым гультаяватымі кольцамі выходзіў з-пад кутоў галін, падобных на п'яных змей.
  
  
  "Мы збіраемся зладзіць пікнік?" Спытаў Рыма. "Табе патрэбна качка? Я збегаю ў краму па рулецікі для гамбургераў, калі хочаш".
  
  
  "Табе трэба з усіх сіл імкнуцца здавацца грубіянскім?" Спытаў Чыун. "Зразумела, табе не патрэбна дапамога, не больш, чым качцы патрэбна дапамога, каб крэкнуць".
  
  
  Іх перапыніў роў ззаду іх. Па сцежцы, з-за вугла хацін, на вясковую плошчу выйшлі Абодзе і Батлер, Абодзе ішоў наперадзе, раўучы, як лось, якога пераследуюць мухі і мошкі.
  
  
  "Трусы і прачкі племя Лордаў, генерал Обадзе тут. Выходзьце, мухабойкі і забойцы камароў".
  
  
  Вясковы пляц быў пустынны, бо некалькі мужчын-лоні, якія знаходзіліся на ёй, здавалася, выслізнулі. На адным канцы плошчы, побач з месцам для вогнішча, стаялі Рыма і Чыун; на другім канцы, за семдзесят пяць футаў ад іх, стаялі Батлер і Обадзе. Чатыры мужчыны стаялі, гледзячы адзін на аднаго.
  
  
  З хаціны, размешчанай на паўдарозе паміж дзвюма парамі, выйшла прынцэса Сафа. Яна стаяла чорная і высокая, маўклівая і велічная, апранутая ў сваё амаль грэцкае кароткае адзенне, уладарна гледзячы на Обадзе, які працягваў выклікаць мужчын Лоні на бой, па адным або ўсіх адразу.
  
  
  "Заткні свой рот, равучае жывёла", - нарэшце сказала Саффах.
  
  
  "Хто ты?" - крыкнуў Обадзе пасля секунднай паўзы, падчас якой, як убачыў Рыма, ён быў ашаломлены прыгажосцю Саффы.
  
  
  "Я Сафа, першая прынцэса імперыі Лоні, і я загадваю вам маўчаць".
  
  
  "Вы загадваеце? Вы загадваеце? Я генерал Дада Ободе, прэзідэнт Бусаці, камандуючы ўсёй гэтай зямлёй, і я той, хто загадвае ".
  
  
  "Магчыма, у вашых бардэлях і ў вашым сталічным свінарніку, але тут вы можаце памаўчаць. Мы рады, што вы прыйшлі, генерал".
  
  
  "Калі я скончу, - сказаў Обадзе, - Магчыма, ты не будзеш так рады".
  
  
  Сафа тройчы рэзка пляснула ў ладкі. Павольна, відавочна неахвотна, лоні пачалі выходзіць са сваіх хацін, спачатку жанчыны і дзеці, а затым мужчыны.
  
  
  "Тым не менш, мы рады, што вы прыйшлі", - сказала яна, усміхаючыся, калі людзі Лоні падышлі да Ободе і Батлер. "А ты, Дварэцкі, - дадала яна, - ты добра папрацаваў, што прывёў гэтую агідную жывёліну ў наш лагер".
  
  
  Батлер злёгку пакланіўся, і галава Ободе тузанулася ў яго бок, нібы на гумцы. Раптам так шмат рэчаў набыло сэнс. Батлер быў яго здраднікам. Вобадзе зароў і аберуч учапіўся Дварэцкі ў горла. Батлер быў здзіўлены нападам і адыходзіў перад вагай Ободе, пакуль Ободе па сігнале Саффы не быў адцягнуты і ўтрымліваўся шасцю членамі племя лоні.
  
  
  Чыун і Рыма паволі прайшлі ўздоўж плошчы да Обады, які ўсё яшчэ люта глядзеў на Дварэцкі. "Трус, здраднік, сабака Лоні", - выплюнуў Обадзе. "Сардэчна запрашаем да майго народа, тоўстая свіння", - сказаў Дварэцкі. "У цябе няма нават адвагі забойцы", - сказаў Обадзе. "Таму што ты баяўся пазбавіць мяне жыцця ў адзіночку, як мог бы зрабіць шмат разоў, таму што я давяраў табе. Замест гэтага ты чакаў, пакуль не зможаш перадаць мяне ў рукі гэтага статка авечак".
  
  
  "Абачлівасць, генерал, абачлівасць".
  
  
  "Боязнасць", - зароў Абодзе. "Арміі, якіх я ведаў, прыстрэлілі б цябе, як сабаку, якім ты і з'яўляешся".
  
  
  У хаосе, перакрываючы галасы, прагучаў загад Чыуна: "Маўчаць. Майстар Сінанджу кажа, каб вы спынілі свае жаночыя размовы".
  
  
  Абодва павярнуўся да Чыўна, які цяпер стаяў перад ім, і агледзеў яго з ног да галавы, нібы толькі што заўважыў першы раз. Прэзідэнт Басуті ўзвышаўся над пажылым карэйцам на паўтара фута. Яго вага ў тры разы перавышала вагу Чыуна.
  
  
  "І ты Гаспадар легенды аб Лоні?"
  
  
  Чыун кіўнуў.
  
  
  Вобадзе засмяяўся, закінуўшы галаву, каб узнесці свой смех да неба. "Камар, трымайся далей ад таты, пакуль я цябе не пляснуў".
  
  
  Чіун скрыжаваў рукі на грудзях і ўтаропіўся на Вобадзе. Пляц за спіной Чыуна цяпер была запоўнена людзьмі, і яны прыціхлі, як быццам прыслухоўваліся праз тонкія сцены да сямейнай сваркі па суседстве.
  
  
  Рыма стаяў побач з Чіуном, холадна гледзячы на Вобадзе. Нарэшце, вочы прэзыдэнта сустрэліся зь ягонымі вачыма.
  
  
  Ён пагардліва спытаў: "А ты? Яшчэ адна з фей-прадказальніц?"
  
  
  "Не", - сказаў Рыма. "Я тут галоўны дрэсіроўшчык сланоў і майстар па рамонце джыпаў. Прыемнай прагулкі?"
  
  
  Вобадзе пачаў гаварыць, затым спыніўся, нібы ўпершыню ўсвядоміўшы, што ён быў палонным пераважнай колькасці ворагаў. Не як малодшы рэкрут, не як брытанскі сяржант-маёр, не як галоўнакамандуючы бусати; але зараз, упершыню за сваю доўгую кар'еру, ён зразумеў, што смерць можа быць рэальнай магчымасцю.
  
  
  "Забіце яго", - сказаў Дварэцкі. "Давайце заб'ем яго і пакладзем канец гэтаму старажытнаму праклёну на лоні".
  
  
  "Стары, - звярнуўся Абодзе да Чиуну, - паколькі гэта твая вечарынка, я прашу, каб, калі ты заб'еш мяне, ты зрабіў гэта як мужчына".
  
  
  "Ці заслугоўваеш ты смерці мужчыны?"
  
  
  "Так", - сказаў Обадзе. "Таму што я заўсёды прыгаворваў чалавека да мужчынскай смерці і стараўся быць справядлівым. У свой час я змагаўся з паліцамі, і ніводзін мужчына не баяўся паспрабаваць перамагчы мяне з-за майго рангу або становішча."
  
  
  "Барацьба вельмі добрая для навучання пакоры", - сказаў Чыун. "Слабасць вас, хаўса, у тым, што самы развіты мускул у вашым целе - гэта ваша мова. Прыходзьце. Я навучу цябе пакоры".
  
  
  Ён вярнуўся ў цэнтр адкрытай плошчы, потым зноў павярнуўся да Обадзе. Рыма падышоў да Чыуна. "Чыун, ён мой. Мы дамовіліся".
  
  
  "Маўчаць", - загадаў Чыун. "Ты думаеш, я пазбаўлю цябе задавальнення? У легендзе напісана, што ты павінен зрабіць. Ты зробіш гэта; ты больш нічога не будзеш рабіць".
  
  
  Ён заклікаў Гаспадара, які трымае Абодва:
  
  
  "Вызвалі яго".
  
  
  Чыун быў апрануты ў свае белыя штаны да каленяў і белую куртку, вядомую ў Амерыцы як форма для каратэ. Куртка была падперазаная белым поясам, што Рыма расцаніў як акт пакоры з боку Чыўна. Пры вестэрнізацыі ўсходніх баявых мастацтваў белы пояс быў самай нізкай ацэнкай. Чорныя паясы былі самымі высокімі, і існавалі розныя іх ступені. І затым, акрамя чорнага пояса, за межамі ведаў простых экспертаў, існаваў чырвоны пояс, якім узнагароджвалася жменька людзей з вялікай мужнасцю, мудрасцю і адрозненнямі. Майстар Сінанджу, выбітны сярод мужчын свету, меў права насіць такі пояс. Чіун замест гэтага абраў белую вопратку пачаткоўца і, як і належыць пачаткоўцу, насіў яе, туга завязаўшы вакол таліі.
  
  
  Цяпер ён стаяў ст. перад ямай для вогнішча, дзе ўвесь час намокае лісце і галінкі ўсё яшчэ дыміліся і тлелі, і паклікаў Обадзе. "Падыдзі, адзін з вялікіх вуснаў". Раптам вызваліўшы рукі, Вобадзе ірвануўся наперад, затым замарудзіў крок і спыніўся. "Гэта няправільна", – сказаў ён Чыуну. "Я занадта вялікі. Як наконт твайго сябра? Я змагаюся з ім ".
  
  
  "У яго не больш за пакору, чым у цябе. Гаспадар павінен навучыць цябе", - велічна сказаў Чыун. "Прыходзь. Калі зможаш".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ШЕСЦНАЦЦАТЫ.
  
  
  Вобадзе рухаўся наперад павольна, амаль неахвотна, яго цяжкія чаравікі падымалі маленькія клубы карычневага пылу, калі ён набліжаўся.
  
  
  Ён падняў руку перад сабой, заклікаючы Чыуна да міру. Чыун пакруціў галавой. “Кажуць, хаўса адважныя. Ты выключэнне з гэтага правіла? Прыходзьце. Я зраблю спаборніцтва больш раўнамерным”.
  
  
  Чыун выцягнуў з-за пояса квадрат белага шоўку, не больш за васемнаццаць ніш з кожнага боку. Ён асцярожна паставіў яго на зямлю перад сабой і ступіў на яго, яго цела было такім лёгкім, што босыя ногі, здавалася, нават не пакамячылі тканіну. "Пойдзем, гучны", - сказаў ён.
  
  
  Вобадзе паціснуў плячыма, моцна варухнуўшы масіўнымі плячыма, а затым расшпіліў і зняў сваю белую форменную кашулю. Выгляд яго мускулаў на плячах, чорных і гладкіх, амаль фіялетавых пад гарачым афрыканскім сонцам, выклікаў нараканне ў натоўпе. А супраць яго быў толькі бедны, нікчэмны стары Чыун, васьмідзесяці гадоў ад роду, які ніколі не важыў і ста фунтаў, але стаяў тварам да Ободе, абыякавы, са скрыжаванымі рукамі, яго вочы, падобныя на вогненна-карыя вуголле, упіваліся ў твар здаравяка.
  
  
  Абодзе кінуў сваю кашулю на зямлю, Рыма падняў яе і прайшоў міма Абоды ў заднюю частку плошчы, дзе стаяў генерал Уільям Форсайт Батлер. Вобадзе скінуў чаравікі; на ім не было шкарпэтак.
  
  
  Рыма павярнуўся да Батлер. "Два долары на маленькага хлопца, Вілі", - сказаў ён.
  
  
  Дварэцкі адмовіўся адказваць.
  
  
  "Я буду з табой мякчэй, стары".
  
  
  Сказаўшы гэта, Абодзе кінулася да Чыўна, шырока раскінуўшы свае магутныя рукі. Чиун стаяў нерухома на сваім шаўковым адзенні і дазволіў Ободе паглынуць сябе чорнымі кольцамі цягліц. Вобадзе счапіў рукі за спіной Чыуна, затым выгнуў сваю ўласную спіну, каб адарваць Чыуна ад зямлі, пстрыкнуўшы пальцамі, як калі б ён паднімаў цяжкае смеццевае вядро. Але ногі Чыўна па-ранейшаму стаялі на зямлі. Вобадзе зноў пахіснуўся і ледзь не ўпаў дагары, а Чіун застаўся як укапаны.
  
  
  Затым Чиун развёў рукі з вытанчанасцю, марудлівай веліччу. Ён працягнуў наперад абедзве рукі і дакрануўся да двух месцаў на ніжнім баку рук Обадзе. Рукі Вобадзе, нібы падпаленыя электрычнасцю, выпусцілі Чыуна і шырока развяліся ў бакі.
  
  
  Ён патрос галавой, каб пазбавіцца ад раптоўнага нервовага болю, затым зноў рушыў наперад да Чіуну, яго левая рука рассякала паветра перад сабой, спрабуючы зафіксаваць пальцы класічным барацьбітом.
  
  
  Чіун дазволіў руцэ Обадзе дакрануцца да свайго пляча, і затым прэзідэнт паляцеў па паветры. Чыун, здавалася, не рухаўся. Яго рукі не кранулі Ободе, але вага Ободе перамясціўся папярок сілавой лініі Чыуна, і Ободе, зрабіўшы сальта ў паветры, з глухім стукам прызямліўся на спіну ззаду Чыуна.
  
  
  "Оооооф", - выбухнуў ён.
  
  
  Чіун павольна павярнуўся на шаўковым кары, пакуль не апынуўся тварам да твару з упалым Ободе. Сярод мужчын Лоні, якія стаялі вакол, пракаціўся смех, калі Ободе стаў на калені,
  
  
  "Маўчаць! Маўчаць!" Запатрабаваў Чыун. "Калі толькі сярод вас не знойдзецца той, хто зойме ягонае месца".
  
  
  Шум аціх. Рыма прашаптаў Дварэцкі: "Вілі, ты зэканоміў два даляры". У глыбіні душы Рыма быў толькі злёгку здзіўлены тым, як лёгка Чиун зладзіўся з Ободе. Не тое каб Вобадзе ўяўляў нейкую рэальную небяспеку. Але Чиун быў наёмным забойцам, і як часта ён казаў Рыма, што наёмны забойца, які па нейкай прычыне не можа ўступіць у бой, гатовы забіць свайго суперніка, яшчэ больш безабаронны, чым звычайны "чалавек, таму што фокус яго энергіі рассейваецца і частку яе даводзіцца вяртаць назад на яго самога, тым не менш, Чыун, відавочна, падтрымліваў жыццё Ободзе, і гэта, падобна, не ўяўляла ніякай асаблівай небяспекі для Чиуна.Ну што ж, падумаў Рыма, вось чаму ёсць толькі адзін Майстар сінанджу.
  
  
  Цяпер Абодзе быў на нагах, ён павярнуўся да Чыўна з запытальным выразам на твары, а затым, хістаючыся, накіраваўся да яго. Стары стаяў на месцы, але калі Ободе наблізіўся да яго, Чіун бясшумна і хутка працягнуў руку. Ён упіўся ў ключыцу Обадзе, і Ободе ўпаў, як быццам ён быў мячом, які скаціўся з краю стала. За выключэннем таго, што мяч адскоквае. Хіба прэзыдэнт Бусаці не ляжаў там пакрытым пылам пакамячанай кучай?
  
  
  Чыун адступіў назад, дастаў сваю шаўковую насоўку, выцер з яе пыл, акуратна склаў і засунуў назад за пояс.
  
  
  "Вазьміце яго", - сказаў ён, ні да каго канкрэтна не звяртаючыся. "Прывяжыце яго да гэтага слупа".
  
  
  Чатыры прадстаўнікі племя лоні кінулі свае дзіды і выйшлі на арэну. Яны схапілі Абодзе за рукі і ногі і пацягнулі яго, слізгаючы па зямлі, міма цырыманіяльнага вогнішча, ад якога ўсё яшчэ ішла пара і дыміўся, да васьміфутавага слупа, уваткнутага ў зямлю ў далёкім канцы. Двое з іх прыўзнялі Абодву, які страціў прытомнасць, у той час як яшчэ двое высока паднялі яго рукі і прывязалі іх вяроўкай да вялікага жалезнага кальца на вяршыні васьміфутавага слупа.
  
  
  Вобадзе вісеў там, павольна прыходзячы ў прытомнасць, падвешаны за запясці. Чіун тым часам адвярнуўся ад яго і паглядзеў на Сафу.
  
  
  З зямлі ззаду сябе яна падняла залатую жароўню ў форме японскага хибачи і паднесла яе за ручкі да Чиуну. Ад чары зыходзілі хвалі цяпла, і чырвонае свячэнне палаючых вуглёў, якія ў ёй знаходзіліся, стварала аўру вакол залатой стравы. Яна паставіла яго да ног Чыўна.
  
  
  Чіун апусціў погляд на падпаленае вуголле.
  
  
  Цішыню моманту перапыніў званок вартавога, размешчанага на паўночным баку ўзгорка над невялікім лагерам.
  
  
  "Loni! Loni! Лоні! - паклікаў ён, відавочна, у моцным хваляванні. Рыма павярнуўся і паглядзеў на яго. Ён махаў рукой у бок узгоркаў на поўначы.
  
  
  Рыма падышоў да краю лагера і паглядзеў на поўнач. Па схілах узгоркаў да лагера паднімаліся іншыя тубыльцы, і Рыма адразу пазнаў у іх Лоні. Мужчыны былі высокімі, хударлявымі і моцнымі на выгляд; жанчыны гнуткімі і прыгожымі... Асабліва дзве з іх.
  
  
  Доўгі ланцужок людзей быў цяпер усяго за сотню ярдаў ад лагера, і дзве жанчыны вялі групу мужчын, жанчын і дзяцей лані, як быццам яны былі генераламі, якія глядзелі парад. Яны былі высокімі, чорнымі як ноч, з абыякавым тварамі і моцнымі косткамі, і Рыма адразу зразумеў, што гэта дзве малодшыя сястры Саффы, спадчыннай прынцэсы Лоні.
  
  
  Рыма азірнуўся на Чыўна. Чыун сядзеў у цэнтры маленькай плошчы, яго ногі былі сагнутыя ў форме поўнага лотаса, кончыкі пальцаў былі складзеныя перад сабой у малітоўнай позе. Яго вочы былі зачыненыя, а твар нахілена наперад, да жароўні з гарачымі вуглямі, якая стаяла на зямлі перад ім.
  
  
  Рыма пільна паглядзеў на Чыўна, але немагчыма было сказаць, пра што ён думаў ці рабіў. Усё гэта збіла Рыма з панталыку. Рыма павінен быў забіць злыдня, але чаму Чиун настаяў на тым, каб спачатку пагуляць з Ободе? Чаму проста не аддаць яго Рыма? І што гэта быў за рытуал ачышчэння агнём, які Чыун павінен быў здзейсніць? І гэтая лухта аб тым, што Чиун, магчыма, ахвяраваў сваім жыццём? Калі б гэта было нешта небяспечнае, Рыма не дазволіў бы яму гэтага зрабіць. На гэтым справа была закрытая. У ім таксама не было ніякага лайна.
  
  
  А затым лоні хлынулі ў вёску. Іх былі сотні, на чале з двума прыгожымі чарнаскурымі жанчынамі. Калі яны прыйшлі ў лагер, іх абыякавасць растала, калі яны ўбачылі Сафу, і кожны пабег наперад, каб яна яго абняла.
  
  
  Працэсія скончылася праз пятнаццаць хвілін; плошча зараз была запоўнена ўсімі трыма існуючымі бандамі лоні. Рыма агледзеўся. Ад таго, што некалі было найвялікшай імперыяй за ўсю гісторыю Афрыкі, засталося вось гэта. Пяцьсот мужчын, жанчын і дзяцей. Ці ледзь дастаткова, каб запоўніць шматкватэрны дом у Ньюарку, не кажучы ўжо аб стварэнні новай імперыі.
  
  
  А Чыун усё сядзеў. Лоні моўчкі глядзелі на яго, стоўпіўшыся вакол вясковай плошчы, якая атачала яму з агнём і пляцоўку памерам з вялікай баксёрскі рынг.
  
  
  Яны загулі пра сябе, убачыўшы генерала Абодзе, прывязанага да слупа ў далёкім канцы вогненнай ямы.
  
  
  Цяпер Абодзе прачнуўся, відавочна не разумеючы, што адбываецца. Яго твар кідаўся з боку ў бок, шукаючы тлумачэнні, шукаючы прыязнае выраз. Ён убачыў генерала Ўільяма Форсайта Батлера на далёкім канцы поля і злосна плюнуў на зямлю ў яго ног.
  
  
  У хаціне за межамі плошчы людзей заварушылася Хілары Батлер. Было так шмат шуму, і было так горача, але гэта была прыемная спякота; такая спякота, якая прымушае вашыя мышцы працаваць, а косці разгойдвацца свабодна. Упершыню з таго часу, як яна ўвайшла ў вёску Лоні, Хілары Батлер вырашыла, што ўстане, выйдзе вонкі і паглядзіць, у якім месцы яна знаходзіцца.
  
  
  Але спачатку яна задрамае яшчэ некалькі хвілін. Сафа падышла да Чіуна і ўстала перад ім, гледзячы на ??яго зверху ўніз скрозь хвалі спякота, якія падымаюцца ад жароўні з вуглямі.
  
  
  "Гэта вялікі момант, Маленькі бацька. Легенда пачалася. Дзеці Лоні дома".
  
  
  Чіун адным плыўным рухам падняўся на ногі і расплюшчыў вочы. Ён павярнуўся і паглядзеў на людзей лоні, якія працягвалі паліваць вадой пакрытыя лістотай галінкі, якія прыкрывалі яму для вогнішча, і кіўнуў. Яны паставілі свае ёмістасці з вадой, і амаль імгненна дым з ямы стаў яшчэ гусцейшы.
  
  
  Чіун павярнуўся і склаў рукі перад сабой.
  
  
  "Легенда – гэта праўда", – сказаў ён нараспеў. "Дзеці Лоні вяртаюцца дадому.
  
  
  "Але пачакайце! Ці з'яўляюцца лоні домам? Ці з'яўляюцца лоні, якіх я бачу сёння, тымі лоні, якім служыў мой продак шмат гадоў таму? Няўжо гэта лоні, якія ненавідзяць хаўса, баяцца сланоў трусы, якія ўцякаюць, як дзеці, ноччу ад гукаў, якіх яны не могуць чуць?Няўжо гэта тыя самыя лоні, самыя адважныя душы якіх - іх жанчыны?
  
  
  "Гэта тыя самыя лоні, якія прынеслі святло, справядлівасць і веды ў цёмны свет так шмат гадоў таму?"
  
  
  Чиун спыніўся і павольна, моўчкі абвёў позіркам велізарны натоўп, здавалася, спыняючыся на кожным твары, нібы шукаючы адказу.
  
  
  Ніхто не вымавіў ні слова, і Чыун працягнуў.
  
  
  "Легенда абвяшчае, што дзеці Лоні вернуцца дадому. І тады чалавек, які ходзіць у шкуры смерці, павінен знішчыць чалавека, які хацеў заняволіць лоні. А затым Майстар сінанджа павінен ачысціць народ лоні з дапамогай рытуалаў агню.
  
  
  "Але гэты Гаспадар глядзіць і задаецца пытаннем, ці можна выкупіць гэтых Лоні".
  
  
  Рыма і Батлер стаялі бок аб бок, назіраючы за Чиуном з аднолькавай інтэнсіўнасцю, думаючы аб зусім розных рэчах. Ён збіраецца адмовіцца, падумаў Рыма. Дом Сінанджу кампенсаваў урон? Батлер даследаваў глыбіні свайго задавальнення. Усё прайшло не зусім так, як ён планаваў, але ўсё роўна. Здавалася відавочным, што яшчэ да заканчэння падзей дня Обадзе будзе мёртвы. Лоні падтрымалі б кіраўніцтва Батлера; гэтак жа як і большая частка кабінета Ободе і большасць вайсковых лідэраў. Гэта быў бы цудоўны дзень для Ўільяма Форсайта Батлера, наступнага прэзідэнта Бусаці.
  
  
  "Дзе высакароднасць, якое калісьці напаўняла сэрцы народа лоні?" Казаў Чіун.
  
  
  "Знікла, як знікае агонь", - сказаў Чыун, і, калі натоўп ахнуў, ён запусціў рукі ў залатую жароўню і дастаў дзве прыгаршчы вуглёў. Павольна, здавалася, нават не адчуваючы спякоты, ён раскідаў вуголле па зямлі. “Разам вуглі – гэта агонь, але паасобку яны ўсяго толькі вуглі і хутка згаснуць. Так бывае з людзьмі; іх веліч прыходзіць таму, што кожны падзяляе традыцыю іх велічы”. Ён зноў апусціўся на кукішкі і пачаў рукамі раскідваць вуголле з жароўні.
  
  
  Ззаду яго лісце і галінкі ўсё яшчэ тлелі, хвалі жару падымаліся з ямы, як пара з кратаў метро.
  
  
  Унутры хаціны Хілары Батлер больш не магла спаць. Яна паднялася на ногі, шчасліва здзіўленая тым, што на ёй такі бліскучы чысцінёй блакітны халат. Цяпер яна ведала, што з ёй усё будзе ў парадку. Гэты злы дом; мужчына на караблі; зараз усё гэта было ззаду. Хутка яна будзе дома; яна выйдзе замуж, як і планавала; нейкім чынам яна ведала, што ўсё будзе добра.
  
  
  Яна накіравалася да ўваходу ў хаціну слабымі і злёгку хісткімі крокамі.
  
  
  Выйшаўшы з хаціны, Рыма ўстаў побач з генералам Батлерам. - Вілі, - сказаў Рыма, змоўніцку абдымаючы яго за плячо, - ты быў добры хлопец. Але гэта была добрая каманда, за якую ты гуляў. Скажы мне тое, што я заўсёды хацеў ведаць. Вы, хлопцы, пагалілі роскід ачкоў? Я памятаю, вы, хлопцы, заўсёды былі фаварытамі на пяць ачкоў і заўсёды выйгравалі з перавагай у тры. Ты каштаваў мне кучу баксаў, Вілі. Я ніколі не мог зразумець, навошта вам, хлопцы, галіцца. Я маю на ўвазе, ты ўжо зарабіў вялікія грошы; проста, здавалася б, гэта не каштавала рызыкі. Ведаеш, гэта не падобна на тое, што ты быў рабом ці нешта ў гэтым родзе, Вілі”.
  
  
  Хілары Батлер выйшла з хаціны і зажмурылася ад яркага сонечнага святла. Прама перад сабой яна ўбачыла Рыма і ўсміхнулася. Ён быў такім мілым. Яго рука абдымала таго чарнаскурага мужчыну ў белай уніформе, і яны размаўлялі.
  
  
  "Прэч адсюль, дзеля Хрыста, добра?" Звярнуўся Уільям Форсайт Батлер да Рыма. Ён паклаў правую руку на плячо Рыма і штурхнуў. Нешта на яго руцэ бліснула на сонцы. Гэта было кольца. Залатое кольца. Залатое кольца ўтваралася са звёнаў маленькага ланцужка.
  
  
  Хілары Батлер бачыла гэта кольца раней. Толькі адзін раз, калі цяжкая чорная рука, якая трымала падушачку з хлараформам, апусцілася на яе твар.
  
  
  Хілары Батлер закрычала.
  
  
  Рыма павярнуўся, калі цішыня апусцілася на ўсю вёску. Белая дзяўчына стаяла ля ўвахода ў хаціну з адкрытым ротам, павольна паднімаючы палец, каб паказаць. Рыма падышоў да яе.
  
  
  "О, Рыма", - сказала яна. "Ён у цябе".
  
  
  "Злавілі яго? Ах так, сапраўды. Вобадзе, - сказаў Рыма. "Ён звязаны там, унізе".
  
  
  "Не, не, не Ободе. Вунь той", - сказала яна, паказваючы на Батлера. "Ён быў тым, хто забраў мяне з майго дома. Ён выкраў мяне".
  
  
  - Ён? - спытаў Рыма, паказваючы на Дварэцкі.
  
  
  Яна кіўнула і здрыганулася.
  
  
  "Старына Вілі?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Вунь той", - сказала яна, паказваючы.
  
  
  Раптам для Ўільяма Форсайта Батлера ўсё пахабна прахам, але, магчыма, шанец яшчэ заставаўся. Ён прарваўся скрозь натоўп, выцягваючы пісталет з кабуры, і пабег да Абоды. Ён усё яшчэ можа гэта зрабіць. Забі Обадзе, а потым скажы, што ён забраў дзяўчыну па загадзе Обадзе.
  
  
  Ён падняў пісталет, каб стрэліць. Затым пісталет выпаў з яго рукі з ціхім стукам, падняўшы невялікую аблачыну пылу там, дзе ён упаў на зямлю, і Чіун устаў побач з ім.
  
  
  Дварэцкі спыніўся як укапаны,
  
  
  "Ты прычыніў зло народу лоні", - сказаў Чыун. "Ці спадзяваўся ты калі-небудзь стаць каралём гэтай зямлі? Каб аднойчы заняволіць не толькі хаўса, але і Лоні?" Голас Чыуна павысіўся да танальнасці.
  
  
  Дварэцкі паволі адступіўся ад яго. "Ты зганьбіў народ Лоні. Ты не прыдатны для жыцця".
  
  
  Дварэцкі павярнуўся, каб паспрабаваць уцячы, але натоўп не змог прарвацца. Ён павярнуўся. Затым Чыун павярнуўся да яго спіной і пайшоў прэч.
  
  
  Рыма выйшаў на паляну.
  
  
  "Гэта быў ты, Вілі?"
  
  
  "Так", - прашыпеў Батлер, пстрычка Лоні ў яго горле выдаваў яго гнеў. "Я б адплаціў тым жа за тое, што белыя зрабілі са мной. Што яны зрабілі з народам лоні".
  
  
  "Прабач, Вілі", - сказаў Рыма, успомніўшы дзяўчат, якіх ён быў вымушаны забіць. "Ты быў добрым абаронцам, але ты ведаеш, як гэта бывае: з легендай не паспрачаешся".
  
  
  Ён рушыў да Дварэцкі, які выпрастаўся на ўвесь рост. Ён быў буйнейшы за Рыма, цяжэйшы, магчыма, мацнейшы. Белы вырадак ні на хвіліну не мог забыцца, што ён быў Вілі Батлерам. Добра. Хай будзе так. Цяпер ён пакажа яму, на што здольны Вілі Батлер, калі б захацеў пагуляць у гульню белага чалавека.
  
  
  Ён прысеў на кукішкі і з глыбіні свайго горла зароў Рыма: "Твой мяч, хонкі".
  
  
  "Я збіраюся пазапаўняць вашу зону прымачамі", - сказаў Рыма. "Гэта заўсёды збівала вас з панталыку, галаварэзы".
  
  
  Рыма пабег рыссю да Дварэцкі, які, шырока расставіўшы ногі, прыняў атакавалую стойку. Калі Рыма апынуўся ў межах дасяжнасці, ён скокнуў, адставіўшы ногі, перакаціўшыся на бок да Рыма. Рыма лёгка пераскочыў праз яго, і Батлер хутка ўскочыў на ногі.
  
  
  - Першая і дзесятая, - сказаў Рыма.
  
  
  Ён вярнуўся да Дварэцкі, які прыняў тую ж позу, але на гэты раз, калі Рыма наблізіўся, Дварэцкі выпрастаўся, падскочыў у паветра і нанёс удар нагой у твар Рыма. Рыма злавіў пятку ступні абедзвюма рукамі і працягнуў штурхаць яе ўверх, перакульваючы Батлера назад на спіну.
  
  
  "Неспартыўныя паводзіны, Вілі. Гэта будзе каштаваць табе пятнаццаці ярдаў".
  
  
  Батлер зноў падняўся і ў лютасці кінуўся на Рыма, які вывернуўся. "Скажы мне, Вілі, што ты спрабаваў даказаць? Для чаго табе спатрэбіліся дзяўчынкі?"
  
  
  “Адкуль ты мог ведаць? Гэтая праклятая сям'я… Батлеры, фарсайты, Ліпінкоты… яны купілі маю сям'ю ў рабства. Я спаганяў доўг”.
  
  
  "І ты думаеш, што тая бедная маленькая дзяўчынка вунь там мае да гэтага нейкае дачыненне?"
  
  
  "Кроў з крыві", - прабурчаў Дварэцкі, абдымаючы Рыма за стан. "Дурнае насеньне павінна быць вырванае з коранем, якім бы вялікім яно ні вырасла". Ён саслізнуў з Рыма на зямлю, калі той уцёк.
  
  
  "Менавіта такія людзі, як ты, Вілі, ствараюць расізму благую славу".
  
  
  Батлер абышоў вакол, павольна паварочваючыся тварам да Рыма, рухаючыся па крузе. Ён паступова пашыраў круг, пакуль не ўпёрся спіной у шэраг лордаў, якія спакойна назіралі за гэтым спаборніцтвам, такім непадобным ні на што, што яны калі-небудзь бачылі.
  
  
  Без папярэджання Дварэцкі пацягнуўся за спіну, выхапіў дзіду ў аднаго з людзей Лорда і выскачыў назад на квадратную арэну.
  
  
  "Нарэшце праявіўся твой сапраўдны твар", - сказаў Рыма. "Ты проста яшчэ адзін брудны гулец".
  
  
  Батлер рушыў да яго з дзідай, трымаючы яго як дзіда, паклаўшы руку на сярэдзіну, перанёсшы вага дзіды на правае плячо, гатовы да кідка.
  
  
  "Цяпер ты скажы мне сёе-тое, белы чалавек. Легенда абвяшчае, што мерцвяк прыходзіць разам з Гаспадаром. Чаму ты мерцвяк?"
  
  
  "Прабач, Вілі, гэта праўда. Я памёр дзесяць гадоў таму. Цяпер ты можаш турбавацца аб легендзе".
  
  
  "Ну, смерць, здаецца, не заняла шмат часу. Так што, я думаю, табе варта паспрабаваць яшчэ раз".
  
  
  Цяпер Батлер быў усяго ў шасці футах ад Рыма, ён адступіў з дзідай і пусціў яго ў палёт. Яго вастрыё нацэлілася проста ў грудзі Рыма, і Рыма паваліўся назад, ухіляючыся з яго шляху, і калі дзіда прайшла над яго галавой, рука Рыма ўзнялася і пераламала цэнтр тронка. Дзіда пераламалася напалам, абедзве палоўкі са звонам пакаціліся па зямлі да Чыуна, які спакойна стаяў і назіраў.
  
  
  Рыма павольна падняўся на ногі: "Прабач, Вілі, ты толькі што страціў мяч на даунах".
  
  
  А затым Рыма адным скачком рушыў да яго.
  
  
  "Гэта для Джыпера", - сказаў Рыма.
  
  
  Батлер нанёс удар перадплеччам у пераноссе Рыма, але рука закранула толькі паветра, а затым Вілі Батлер адчуў пякучы боль у грудзях, якая ператварылася ў агонь, і агонь успыхнуў чырвоным і чыстым, і ён апёк мацней, чым усе пажары, якія ён калі-небудзь бачыў, і ў гэтай апошняй успышцы полымя ён успомніў, і яго розум сказаў: "Гэта я, сястрычка, гэта Білі, я сапраўды магу хутка бегаць, таму што я гэта ведаю, і калі-небудзь я стану вялікім мужчынам", а яго сястра казала, што ніводны чарнамазы з балот ніколі нічога не даб'ецца". , але сястрычка, ты была няправая, я быў няправы, ненавіджу і гвалт - гэта не выйсце, гэта проста не працуе, але яго сястра не адказала, і раптам Вілі Батлеру стала усё роўна, таму што ён быў мёртвы.
  
  
  Рыма ўстаў і перавярнуў Дварэцкі нагой, так што яго твар апынуўся ў пыле
  
  
  "Такі бізнес, мілая", - сказаў ён.
  
  
  Лоні ўсё яшчэ моўчкі назіралі. Чыун падышоў да Рыма, паклаў далонь на яго руку і гучна сказаў: "Цяпер дзве часткі легенды завершаны".
  
  
  Ён павольна абвёў поглядам якія сабраліся вакол Лоні, збянтэжаных і вылупленых, затым паглядзеў на Ободе, які аднавіў сваю годнасць і стаяў прама, высока падняўшы рукі над галавой, поўны рашучасці памерці як брытанскі салдат.
  
  
  "Зло ў свеце - гэта не заўсёды зло хаўса", - сказаў Чыун. “Праклёнам лоні былі не хаўсы, а людзі лоні, у якіх няма сэрца. Мы павінны вярнуць табе тваё сэрца”.
  
  
  Чыун адпусціў руку Рыма і павярнуўся да вогнішча. Амаль як па сігнале, рэшткі вады выпарыліся, і яма загарэлася з пякучым свістам, які, здавалася, паглынуў кісларод на арэне і які прымусіў Ободе адступіць, злёгку скурчыўшыся.
  
  
  Чыун узяў з чары, якая стаяла побач з ямай, соль і пачаў пасыпаць ёю край ямы, відаць, не звяртаючы ўвагі на жар. Пакуль працягваўся рытуал Чыуна, Сафа і дзве яе сястры рушылі наперад ззаду Чыуна.
  
  
  Полымя хутка згасла, калі высмаглыя дровы ледзь не ўспыхнулі, і Чіун зрабіў знак двум мужчынам-лоні, якія стаялі ля задніх кутоў ямы. Выкарыстоўваючы доўгія жэрдкі, яны пачалі разводзіць вогнішча, вытрасаючы сукі і тлеючыя вуглі і падстаўляючы пад агонь гіганцкія камяні памерам са страусінае яйка, якія цяпер распаліліся дабяла пасля двухдзённага запякання.
  
  
  Рыма падышоў да Чыўна бок аб бок.
  
  
  "Што, чорт вазьмі, ты задумаў?" патрабавальна спытаў ён.
  
  
  "Ніхто не турбуецца аб Гаспадару. Чалавек толькі назірае і вучыцца". Чыун паглядзеў на Рыма, здавалася, разумеючы яго неспакой, і сказаў: "Што б ні здарылася, ты павінен паабяцаць не ўмешвацца. Нягледзячы ні на што."
  
  
  "Чыун, я не дазволю табе нарабіць глупстваў".
  
  
  "Ты зробіш, як я скажу. Ты не будзеш умешвацца. Абавязак майго Дома перад Лоні быў ганьбай сям'і. Ты зганьбіш мяне, калі перашкодзіш мне выканаць гэты абавязак. Нічога не рабі ".
  
  
  Рыма пашукаў у вачах Чыуна якую-небудзь слабасць, любы намёк, але яго не было.
  
  
  "Мне гэта не падабаецца", - змрочна сказаў Рыма, нават калі пачаў адыходзіць.
  
  
  "Твае перавагі мала цікавяць маіх продкаў. Ім падабаецца тое, што я раблю".
  
  
  Цяпер уся яма была разграблена, пакуль не ператварылася ў злавесную сумесь распаленых дабяла камянёў і распаленых дачырвана вуглёў.
  
  
  Чыун агледзеўся вакол, на народ лоні. "Лоні павінны зноў навучыцца адвагі".
  
  
  Ён кіўнуў прынцэсе Саффах і яе сёстрам, і яны павольна рушылі наперад, выстраіўшыся ў адну лінію, да ямы. Рыма стаяў побач і назіраў за імі, працэсіяй з трох ганарлівых і прыгожых жанчын. Ён мог зразумець, чаму некалі на гэтай зямлі былі вялікія каралі і каралевы. Сафа і яе сёстры былі каралеўскімі асобамі ў любой краіне ў любы час. Традыцыйная каралеўская ўлада была падарункам урадаў ці выпадковай спадчынай, але сапраўдная каралеўская ўлада зыходзіла ад душы. У сясцёр была душа.
  
  
  Сафа ступіла на рытуальнае ложа з солі, прыгатаванае Чыўном, затым, скрыжаваўшы рукі, без ваганняў паставіла правую нагу на ложа з гарачых вуглёў і пачала ўваходзіць у вогненную яму. Лоні ахнуў. Рыма стаяў ашаломлены. Вобадзе, здавалася, быў у стане шоку.
  
  
  Але Сафа, якая не звяртала ўвагі на ўсе іх пачуцці, зараз ішла, рашучы крок за рашучым крокам, уздоўж цэнтральнай лініі ямы. Яе ступні выбівалі маленькія воблачкі іскраў, і запал мігцеў вакол яе голых лодыжак. Калі яна прайшла палову шляху, наступная сястра прайшла праз саляную яму і выйшла на вуголле. І праз некалькі імгненняў пасля яе рушыла ўслед трэцяя сястра.
  
  
  Рыма ўважліва назіраў за іхнімі асобамі; на іх не адбілася ні найменшай прыкметы болю ці турботы. Гэта быў нейкі трук. Стары дзяшевка Чиун трохі павазіўся з агнём. Няварта, вырашыў Рыма. Вызначана няварта майстра сінанджу. Ён павінен быў бы сказаць яму.
  
  
  Цяпер тры сястры стаялі побач з Абодзе ў далёкім канцы вогнішча.
  
  
  "Твае прынцэсы паказалі табе, што лоні ўсё яшчэ могуць выхоўваць мужнасць, - сказаў Чыун, - але гэтага недастаткова, каб ачысціць цябе".
  
  
  Чыун ступіў босымі маршчыністымі жоўтымі ступнямі на невялікае салянае ложа, а затым таксама ступіў у поле полымя, запалу і спякота.
  
  
  Пакуль ён ішоў, ён ціха напяваў сам сабе. "Kufa tutakufa wote." Рыма ніколі не чуў гэтага слова раней, але пазнаў яго як частку мовы лоні.
  
  
  Асцярожна, але рашуча Чіун прайшоў прама па ўсёй даўжыні агменю.
  
  
  І потым на сярэдзіне ён спыніўся.
  
  
  Добры трук, падумаў Рыма. Сапраўдны шоу-стоппер,
  
  
  Чіун стаяў нерухома, скрыжаваўшы рукі на грудзях, з абыякавым, як заўсёды, тварам, працягваючы аднымі вуснамі паўтараць загавор. "Kufa tuta-ufa wote."
  
  
  "Што гэта значыць?" - Спытаў Рыма ў лоні, які стаяў ззаду яго.
  
  
  "Што да смерці, гэта значыць, што мы ўсе памром".
  
  
  Лоні назіралі за Чиуном, і іх ціхае гудзенне змянілася цішынёй, калі пайшлі секунды, а Чіун нерухома стаяў пасярод вогненнай ямы, вакол яго падымаліся хвалі спякота, з-за чаго здавалася, што яго цела мігоча і дрыжыць, хоць ён і не рухаўся.
  
  
  Затым па назе Чыуна збоку пачаў падымацца тонкі струменьчык дыму. Рыма ўбачыў, што белыя штаны Чыўна, якія даходзілі яму да галёнкі, унізе абгарэлі. Маленькая плямка стала карычневай, затым чорнай, затым пашырэла і цяпер выпускала тонкія струменьчыкі дыму. Аранжавая кропка з'явілася на краі адной штаніны, калі перагрэтая тканіна наблізілася да кропкі ўзгарання. Узняўся малюсенькі язычок полымя.
  
  
  Лоні ахнуў. Рыма зрабіў крок наперад, потым спыніўся ў нерашучасці, не ведаючы, што рабіць.
  
  
  І праз уздыхі і шэпт прагрымеў голас генерала Обадзе.
  
  
  "Няўжо ніхто не дапаможа гэтаму чалавеку?"
  
  
  Роў быў пакутлівым крыкам.
  
  
  Тым не менш, ніхто не паварушыўся.
  
  
  "Дапамажы яму", - запатрабаваў Ободе ва ўвесь голас.
  
  
  Па-ранейшаму ніхто не рухаўся.
  
  
  Зароўшы ад лютасьці, Ободе тузануў васьміфутавы слуп, да якога быў прывязаны.
  
  
  Сіла яго вялізнага цела сарвала жалезнае кольца з мацавання, і яго рукі вызваліліся, усё яшчэ звязаныя разам кольцам, якое зараз вісела на вяроўцы, якая злучае яго запясці.
  
  
  Джы Чыўна ўспыхнуў полымем на галёнках, на таліі.
  
  
  Не вагаючыся, Абодзе прабег два крокі, якія аддзялялі яго ад ямы з агнём, здавалася, на імгненне спыніўся, а затым басанож прабег праз яму да таго месца, дзе стаяў Чіун. Кожны крок, які ён рабіў, ён крычаў. І ўсё ж ён бег далей. Дабраўшыся да Чыуна, ён зачэрпнуў абедзвюма рукамі і падняў Чыуна на сваіх гіганцкіх руках, як немаўля, затым прабег кароткую адлегласць праз яму да выхаду збоку. Ён асцярожна апусціў Чыуна на зямлю і пачаў рукамі збіваць полымя з уніформы Чыуна. Толькі калі яны выйшлі, ён перакаціўся на спіну і пачаў спрабаваць змахнуць палаючыя кавалачкі дрэва і каменя, якія ўсё яшчэ прыліпалі да яго чорным ад апёкаў ног. Ён усё яшчэ крычаў ад болю.
  
  
  Лоні спакойна назіралі, як Чіун бесклапотна сядзеў, а Вобадзе даглядаў яго нагамі.
  
  
  А затым натоўп гледачоў выліўся гучнымі воклічамі адабрэння. У ладкі запляскалі ў незвычайнай не рытмічнай афрыканскай манеры. Жанчыны ўхвальна закрычалі. Дзеці засвісталі. Прынцэсы Лоні пакінулі свае месцы і падбеглі да Ободе і Чыуну. Сафа пстрыкнула пальцамі і выгукнула некалькі слоў. За ўяўную долю секунды жанчыны вярнуліся з лісцем і вёдрамі, якія, здавалася, былі напоўнены брудам, і Саффах пачала рабіць прыпарку для ног Обадзе.
  
  
  Падышоў Рыма і, устаўшы перад Чиуном, са здзіўленнем убачыў, што на ступнях Чыуна няма ніякіх метак, як і на яго нагах і руках. Яго ўніформа была апаленая, месцамі ператварылася ў цвёрдыя кавалачкі чорнага вугалю, але Чиун не пацярпеў.
  
  
  Пакуль Рыма стаяў там, Чыун падняўся на ногі і ўстаў над фігурамі трох прынцэс, якія служылі генералу Обадзе.
  
  
  "Народ Госпада, выслухайце мяне зараз, і выслухайце добранька, таму што я праехаў шмат міль, каб данесці да вас гэтыя словы". Ён махнуў рукой у бок Ободе, які курчыўся на зямлі ад болю.
  
  
  "Сёння дзякуючы гэтаму чалавеку вы даведаліся, што хаўса могуць валодаць адвагай. Гэта пачатак мудрасці. Вы віталі яго адвагу, і гэта пачатак самапавагі. Лоні страцілі імперыю не з-за хаўса. Яны страцілі яе, таму што не былі здольныя ўтрымаць яе. Сёння ваш народ аднавіў сваю фізічную форму. Легенда была апраўдана. Доўг Дома Сінанджу быў выплачаны".
  
  
  З натоўпу пачуўся чыйсьці голас. "Але наша вяртанне да ўлады. Што з гэтага?" Некалькі галасоў прамармыталі ва ўнісон з ім.
  
  
  Чыун падняў рукі, заклікаючы да цішыні. "Ніводзін мужчына не даруе ўладу, нават Майстар сінанджу. Улада зарабляецца справамі. Прэзідэнт Хаўса сёння чаму-небудзь навучыўся. Ён даведаўся, што лоні больш не ненавідзяць яго за тое, што ён хаўса. Яны ненавідзелі яго за тое, што ён быў несправядлівы. "Сёння ён збіраецца стаць вялікім лідэрам, таму што цяпер ён прывядзе лоні ў палацы ўрада, каб зноў пабудаваць вялікую краіну. Лоні не будуць сяржантамі і слугамі; яны будуць генераламі і дарадцамі. Чіун паглядзеў уніз на Обадзе, чые вочы сустрэліся з яго. Яны" на імгненне сашчапіліся, і Ободе кіўнуў у знак згоды, затым адвярнуўся, зноў зірнуўшы на галаву прынцэсы Саффах, якая ўсё яшчэ даглядала яго абпаленымі нагамі, яе доўгія чорныя шаўкавістыя валасы рассыпаліся па яго пакрытых пухірам шчыкалаткам.
  
  
  "Каб захаваць гэтую новую ўладу, лоні павінны быць дастойнымі", – сказаў Чыун. "І тады неўзабаве на гэтай зямлі можа з'явіцца новая раса каралёў. З адвагай хаўса, з прыгажосцю і мудрасцю лоні".
  
  
  Цяпер ён паглядзеў на Сафу. Яна паглядзела на яго, а затым з пяшчотай на Вобадзе, затым кіўнула Чыўна. Яна ўсміхнулася, працягнула руку і паклала яе на плячо Ободе.
  
  
  “Народ лоні, з легендай скончана. Вы можаце расказаць сваім дзецям, што бачылі Гаспадара. Вы таксама можаце сказаць ім, што ён вернецца, калі калі-небудзь рука чалавека будзе несправядліва накіравана супраць вас, людзей, якіх я абараняю”.
  
  
  З гэтымі словамі Чиун апусціў рукі і накіраваўся да сваёй хаціны. Ён абраў Хілары Батлер з натоўпу, узяў яе за руку і павёў з сабой унутр.
  
  
  Рыма рушыў услед за Чыунам і выявіў яго якія сядзяць на малітоўным кілімку. Хілары Батлер сядзела на падлозе побач з ім, проста назіраючы.
  
  
  Чыун падняў вочы, убачыў Рыма і спытаў: "Дзе ты быў, калі я меў патрэбу ў табе?"
  
  
  "Ты сказаў мне не ўмешвацца".
  
  
  "Ах так, але хіба годны сын паслухаў бы? Не. Ён бы сказаў: "Ах, гэта мой бацька, ён у небяспецы, нішто не павінна перашкодзіць мне выратаваць яго". Менавіта так сказаў бы адданы сын. У гэтым розніца паміж добрым выхаваннем. і тым, каб быць кімсьці, каго прыцягнула котка”.
  
  
  "Ну, у любым выпадку, гэта не мела асаблівага значэння. Гэта быў проста трук. Ніхто не стаіць на гарачых вуглях".
  
  
  "Пойдзем", - прапанаваў Чыун. "Мы выйдзем і разам пройдземся па агні. Так часта робяць у цывілізаваных частках свету", маючы на ўвазе, як ведаў Рыма, тую частку свету, адкуль родам Чыун. "Так робяць японцы. Нават некаторыя кітайцы".
  
  
  "Але як?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Таму што яны ў свеце з самімі сабой", - пераможна сказаў Чыун. "Яны думаюць аб сваіх душах, а не аб страўніках. Вядома, для гэтага спачатку трэба мець душу".
  
  
  "Суперайся, спрэчай, спрэчай", - сказаў Рыма. "Усё роўна гэта быў трук".
  
  
  "Дурныя ніколі не вучацца; сляпыя ніколі не бачаць", - сказаў Чыун і больш нічога не сказаў.
  
  
  Рыма павярнуўся да Хілары Батлер. "Мы дапаможам табе адправіцца дадому сёння ўвечар".
  
  
  Яна кіўнула. "Я хачу… ну, я хачу падзякаваць табе. Я сапраўды не разумею ўсяго гэтага, але, магчыма… ну, у любым выпадку, дзякуй табе".
  
  
  Рыма падняў руку. "Не думай аб гэтым".
  
  
  Чыун сказаў: "Ты можаш быць удзячны. Гаспадар зрабіў тое, што павінен быў зрабіць. Гэты ... што ж, ён зрабіў усё, што мог".
  
  
  Пазней, калі яны рыхтаваліся да ад'езду, Рыма ўстаў каля вогнішча і падняў з зямлі невялікую трэску. Ён кінуў яе ў яму з вуглямі. Удар драўлянай трэскі, здавалася, на долю секунды парушыў устойлівую карціну цеплавых хваляў, а затым успыхнуў полымем.
  
  
  Рыма пакруціў галавой. Ён павярнуўся і ўбачыў, што Чіун стаіць там, ухмыляючыся.
  
  
  "У цябе яшчэ ёсць час навучыцца хадзіць па агні".
  
  
  "Паспрабуй мяне на наступным тыдні", - сказаў Рыма.
  
  
  Рыма, Чыун і Хілары Батлер пакінулі лагер Лордаў той ноччу ў суправаджэнні сотні чалавек з эскорту лоні, на чатырнаццаці з якіх не было ніякага іншага абавязку, акрамя як несці багаж Чама.
  
  
  Сафа і Ободе развіталіся з імі, затым Сафа адвяла Рыма ў бок.
  
  
  "Да спаткання, Рыма", - сказала яна. Яна пачала гаварыць нешта яшчэ, спыніла сябе, вымавіла слова, якое здалося Рыма падобным на «ніна-ўпенда», і хутка адышла ад яго.
  
  
  Спускаючыся па схіле гары, Чиун сказаў хутчэй самому сабе, чым Рыма: "Я рады, што нам не прыйшлося забіваць Ободе".
  
  
  Рыма падазрона зірнуў на яго. "Чаму?"
  
  
  "Хммм?" Сказаў Чыун. "О, для гэтага няма прычын".
  
  
  "Ва ўсім, што ты кажаш, ёсць прычына", - сказаў Рыма. "Чаму ты рады, што нам не прыйшлося забіваць Ободе?"
  
  
  "Таму што правадыр хаўса павінен быць абаронены".
  
  
  "Хто сказаў? Чаму?" Патрабавальна спытаў Рыма.
  
  
  Чыун маўчаў.
  
  
  "Двудушны сукін сын. Я збіраюся папрасіць Сміта ўгаварыць Washington pollsters зноў зняць мыльныя оперы".
  
  
  Чіун на імгненне задумаўся. "Табе няма неабходнасці караць старога".
  
  
  "Тады кажы. Чаму Вобадзе трэба было абараняць?"
  
  
  "Таму што, калі мой продак шмат гадоў таму пакінуў лоні і яны былі скінуты..." Чіун зрабіў паўзу.
  
  
  "Працягвай гэтак жа".
  
  
  "Ён сышоў, каб пайсці працаваць на хаўса", – сказаў Чыун. "За вялікімі грашыма", - весела растлумачыў ён.
  
  
  "Добра, я буду. Пагаворым аб двухрушніках", - сказаў Рыма. "Ці быў калі-небудзь які-небудзь Майстар, які гуляў сапраўды?"
  
  
  "Ты не ведаеш значэння такіх слоў", – адказаў Чиун.
  
  
  "Так? Што ж, паспрабуй гэта. Ніна-ўпенда", - сказаў ён, паўтараючы слова Госпада, якое сказала яму Сафа.
  
  
  "Дзякуй", - сказаў Чыун, і Рыма прыйшлося пазней даведацца ў аднаго з іх ахоўнікаў, што гэтае слова азначала "Я кахаю цябе".
  
  
  Гэта прымусіла яго адчуваць сябе добра ва ўсім.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Разбуральнік. 13. Кіслотны рок
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЕРШЫ
  
  
  
  За дзень да таго, як яго якое круціцца цела сутыкнулася з тратуарам Дэнвера, разганяючыся з хуткасцю трыццаць два футы ў секунду за секунду, Уільям Блэйк выйшаў з сябе ў штаб-кватэры Федэральнага бюро расследаванняў у Лос-Анджэлесе.
  
  
  Справа была не ў тым, што яго акруговы начальнік у чарговы раз даў яму заданне, якое магло затрымаць яго ўдалечыні ад дома на некалькі тыдняў. Справа была не ў тым, што спецыяльнаму агенту Блэйку прыйшлося другі год запар адмяняць сямейны водпуск. Справа была ў тым, што супервайзер быў такім... такім... ну, наглядальным.
  
  
  «Чорт вазьмі, пра што турбуецца Вашынгтон?"» спытаў Блэйк, маючы на ўвазе месца, адкуль зыходзіла ўся палітыка. «Я паспяхова спраўляўся з падобнымі сітуацыямі сем разоў. У гэтым я, напэўна, лепшы ва ўсім бюро».
  
  
  «Вось чаму ты галоўны», - сказаў акруговы інспектар Уоткінс.
  
  
  «Так. Я галоўны, але ты павінен вырашыць, дзе мы зьбіраемся яе трымаць, хто будзе дзяжурыць зь ёй па начах, што яна будзе есьці і хто будзе гэта гатаваць».
  
  
  “Я проста абмяркоўваю з табой дэталі. Дзве галавы лепшыя, чым адна».
  
  
  "Не, калі іншы твой".
  
  
  «Я забудуся, што ты гэта сказаў, Блэйк».
  
  
  «Я хачу, каб ты запомніў гэта. Я хачу, каб ты ўключыў гэта ў сваю справаздачу. Я хачу, каб ты запісаў, што даеш парады чалавеку, да якога звяртаецца Вашынгтон, па ўсіх сітуацыях, звязаных з аховай. Я хачу, каб ты сказаў ім гэта».
  
  
  Блэйк паправіў гальштук. Ён адчуваў, як запал разліваецца па яго шыі. Магчыма, гэта проста летняя млоснасць адольвала яго, млоснасць, якую ён спадзяваўся вылечыць двухтыднёвым паходам. Магчыма. Але чаму Вашынгтон падняў такі шум з-за простага зняволення пад варту? Тамака была дзяўчына дзевятнаццаці гадоў. Дзяўчына была дачкой багатага гандляра таварамі. Яна ненавідзела свайго бацьку і збіралася даваць паказанні аб нейкай махінацыі з буйной здзелкай па продажы расійскага збожжа. Ну і што? Самая вялікая праблема, з якой яны сутыкнуліся, заключалася ў тым, што яна магла перадумаць, а не ў тым, што нехта збіраўся яе забіць.
  
  
  «Біл, я думаю, ты павінен ведаць. Гэтая дзяўчына - мэта найбуйнага адкрытага кантракту ў гісторыі.» Голас Уоткінса гучаў прыглушана.
  
  
  "Што?" - Спытаў Блэйк, яго ясныя блакітныя вочы пашырыліся, на лбе з'явіліся маршчынкі.
  
  
  "Мы лічым, што яна з'яўляецца мэтай найбуйнейшага адкрытага кантракта ў гісторыі".
  
  
  "Я думаў, ты гэта сказаў", - сказаў Блэйк. "Адкрыты кантракт, ты сказаў".
  
  
  "Самы вялікі адкрыты ..."
  
  
  “Я чуў гэта. Я чуў гэта. Я чуў гэта. На гладкім твары саракагадовага Блэйка з'явіліся раптоўныя маршчыны, калі ён разрагатаўся. "Адкрыты кантракт." Ён пакруціў галавой і яшчэ крыху пасмяяўся. «З часоў Дж. Эдгара нічога не атрымлівалася правільна. Што з табой такое? Табе трэба было б ведаць лепш».
  
  
  "Гэта па-сапраўднаму, Біл".
  
  
  «Рэальны, нерэальны, тысяча долараў, сто тысяч долараў. Гэта адкрыты кантракт. Дай ёй білет на самалёт, новае імя і дату, калі яна павінна з'явіцца для дачы паказанняў, і адпусці мяне ў водпуск.»
  
  
  «У нас ёсць падставы меркаваць, што гэты адкрыты кантракт разлічаны на мільён долараў. Адзін мільён долараў».
  
  
  «Чаму не дзесяць мільёнаў? Чаму не сто мільёнаў?
  
  
  «Не будзь жартаўнікам, Блэйк».
  
  
  “Я не такі. Адкрыты кантракт прыкладна гэтак жа небяспечны, як катар. Гэта міф, прыдуманы газетчыкамі. Калі вы калі-небудзь чулі аб запаўненні адкрытага кантракта? Хто будзе яго напаўняць?
  
  
  "Гэтая песня, як мне сказалі з самых аўтарытэтных крыніц, сапраўдная, і ёсць людзі, якія спрабуюць запоўніць яе прама цяпер".
  
  
  «Містэр Уоткінс, сэр. Вызначэнне адкрытага кантракта заключаецца ў тым, што любы можа здзейсніць хіт і атрымаць грошы ад чалавека, які прапануе грошы. Але ў гэтым ёсць невялікі недахоп. Ніхто не збіраецца здзяйсняць забойства пры ўмове, што нехта, каго ён ніколі не сустракаў, стрымае абяцанне заплаціць за забойства. Забойцы не забіваюць людзей, пакуль яны, прынамсі, не сустрэнуць чалавека, які хоча, каб праца была выканана. Я маю на ўвазе, што яны збіраюцца рабіць, калі ім не заплацяць? Вярнуць ахвяру да жыцця? Адкрытага кантракту, сэр, калі быць дакладным – і, спадзяюся, канчатковага – не існуе».
  
  
  «Я мяркую, што Вілі Марэці з Нью-Джэрсі быў забіты па незачыненым кантракце».
  
  
  «Не, сэр. Калі вы памятаеце, гэта быў пастаянны заказ ад усіх пяці мафіёзных сем'яў у раёне Нью-Ёрка. Дык вось, Джо Валачы быў бестэрміновым кантрактам. Ён перажыў Дженовезе, які, як меркавалася, выпусціў яго, па-мойму, за 100 000 долараў. Дженовезе павінен быў зрабіць гэта за мільён. Гэта не мела б значэння».
  
  
  Супервайзер Уоткінс паглядзеў на агента Блэйк, а затым зноў на файл перад ім. У гэтым файле быў загад, і ці адчуваў ён тое ж самае, што і Блэйк, не мела значэння. Блэйк павінен быў быць прызначаны адказным і атрымаць максімальную кадравую і іншую падтрымку. Нейкая Вікі Стоўнер, дзевятнаццаці гадоў, белая жанчына, павінна была прыбыць на слуханні ў Сенаце па справе аб махлярстве са збожжам, прызначаныя на два тыдні. І яна павінна была дабрацца да іх жывой.
  
  
  "Табе было б лягчэй, Блэйк, калі б я сказаў табе, што кантракт зачынены?"
  
  
  «Так. Тады я б ведаў, што абараняюся ад рэальнага суперніка».
  
  
  "Тады звяртайся са сваім падапечным такім жа чынам".
  
  
  "Іншымі словамі, зрабі выгляд, што верыш".
  
  
  "Калі гэта дазволіць вам выконваць больш эфектыўную працу, так".
  
  
  «Гэта ніколі не магло адбыцца пры Дж. Эдгары», - сказаў Блэйк. "Мы абараняем таго, хто павінен быць забіты ў крэдыт".
  
  
  Супервайзер Уоткінс праігнараваў гэтую заўвагу. Пазней ён праігнараваў заяўленую Блэйкам прычыну, па якой ён хацеў прызначыць дзяжурнага пятай ночы. У дадатак да тых, што былі звонку нумары, на даху, на лесвічнай клетцы і ў вестыбюлі гатэля, гэты павінен быў быць размешчаны ў аэрапорце.
  
  
  «Чаму аэрапорт?» - спытаў Уоткінс.
  
  
  «Каб абараніць яе ад нізка лятучых начных фей, сэр», - сказаў Блэйк, стрымліваючы ўсмешку.
  
  
  «Чатыры мужчыны», - сказаў Уоткінс.
  
  
  "Вельмі добра, сэр", - сказаў Блэйк.
  
  
  Уоткінс таксама праігнараваў прапанову аб ежы.
  
  
  "І мы паклапоцімся аб тым, каб не выкарыстоўвалася дыетычная содавая."
  
  
  "Чаму гэта?" - спытаў цяпер ужо падазроны Уоткінс.
  
  
  «Цыкламаты, сэр. Даказана, што калі чалавек выпівае пяцьдзесят пяць галёнаў цыкламата ў гадзіну, у яго можа развіцца рак».
  
  
  «Мы зменім рэстараны, паводле звычайнай працэдуры», - сказаў Уоткінс.
  
  
  "Вельмі добра, сэр", - сказаў Блэйк.
  
  
  Міс Стоўнэр зараз у штаб-кватэры Лос-Анджэлеса, сказаў Уоткінс. Хацеў бы Блэйк ўбачыць яе зараз?
  
  
  «Спачатку я хацеў бы сказаць свайму сыну, дачцэ і жонцы, што мы не збіраемся ў парк штата Вашынгтон. Потым я вазьму ўсё на сябе, калі вы не супраць.
  
  
  Уоткінс пагадзіўся; гэта аказалася першай памылкай Блэйка. Ён сказаў, што вернецца праз дзве гадзіны, і выкінуў заданне з галавы.
  
  
  Ён пад'ехаў да сваёй маленькай хаты на ранча з акуратным лужком і роварам, які валяецца на пад'язной дарожцы. Ён не лаяў свайго сына за загароду на пад'язной дарожцы. Ён паклікаў яго ў кабінет.
  
  
  «Я хацеў бы растлумачыць наконт ровара, тат. Я быў на лужку з Джымі Таліверам і цялежкай з марожаным...»
  
  
  «Усё ў парадку», - сказаў Блэйк свайму сыну.
  
  
  "Нешта не так, поп?"
  
  
  «Так, у пэўным сэнсе. Ты ведаеш аб тым паходзе, які мы збіраліся здзейсніць? Што ж, нам давядзецца адкласьці яго сёлета».
  
  
  Блэйк быў здзіўлены, убачыўшы, што яго сын проста паціснуў плячыма.
  
  
  "Мне шкада", - сказаў Блэйк.
  
  
  “Усё ў парадку, Поп. Я сапраўды не з нецярпеннем чакаў усіх гэтых начных жукоў. Можа быць, мы зможам як-небудзь з'ездзіць у Дыснэйлэнд, добра?»
  
  
  «Але мы заўсёды ходзім у Дыснэйлэнд. У гэтым годзе мы былі там ужо двойчы».
  
  
  «Так, але мне падабаецца Дыснэйлэнд».
  
  
  "Я думаў, ты ўсім сэрцам прывязаны да парку штата Вашынгтон".
  
  
  “Гэта быў ты, Поп. Я ніколі так моцна не хацеў сысці.
  
  
  Блэйк таксама не даведаўся пра гэта ад сваёй дачкі, і гэта збольшага палегчыў цяжар аповеду яго жонцы.
  
  
  «Што на гэты раз, Біл?» - Спытала яна, накрываючы на стол і пазбягаючы яго погляду.
  
  
  “Я не магу сказаць. Мяне некаторы час не будзе ў горадзе. Можа быць, тыдні два».
  
  
  "Зразумела", - холадна сказала яна.
  
  
  "Мне шкада".
  
  
  «Ты шкадаваў у мінулым годзе, ты пашкадуеш у наступным. Мяркую, так прынята ў бюро, ці не так? Шкадаваць? Сёння ўвечары ў нас сквош. Ты любіш сквош.
  
  
  "Калі б у мяне быў выбар, ты ведаеш, я б не расчараваў цябе зноў".
  
  
  "Гэта мае значэнне? Мыйся. Мы будзем есці праз хвіліну».
  
  
  "Я не магу застацца".
  
  
  Місіс Блэйк схапіла сервіроўку one place і пабегла на кухню. Блэйк рушыў услед за сваёй жонкай. Яна плакала.
  
  
  «Ідзі. Проста сыходзь», - рыдала яна. «Я ведаю, што ты мусіш пайсці. Так што проста сыходзь».
  
  
  "Я кахаю цябе", - сказаў ён.
  
  
  "Якая розніца? Проста выбірайся адсюль».
  
  
  Ён паспрабаваў пацалаваць яе, але яна адвярнула галаву. Яна будзе памятаць усё астатняе жыццё, як адмовіла яму ў тым апошнім пацалунку.
  
  
  Калі Блэйк вярнуўся ў штаб-кватэру, ён зразумеў сваю памылку. Два агенты размаўлялі ў бакавым кабінеце,
  
  
  "Гэта там", - сказаў адзін з іх, паднімаючы вочы да столі. "На гэты раз у нас сапраўдны пераможца".
  
  
  «Як доўга яна там прабыла? Яна вячэрала?
  
  
  “Яна кажа, што ёй не абавязкова ёсьць. Ёсць - гэта эгаістычна».
  
  
  "Ты правяраеш, як яна?"
  
  
  "Гадзіну таму. Яна кажа, што не ведае, чаму яе мусяць трымаць у турме, калі яна не зрабіла нічога дрэннага. Калі вы спытаеце мяне, я б хацеў бачыць яшчэ больш месца ў разрыве пакаленьняў».
  
  
  «Ты павінен быць з ёй», - сказаў Блэйк і ўвайшоў у пакой, не азіраючыся. Было цёмна. Блэйк уключыў святло.
  
  
  "Чорт", - сказаў ён.
  
  
  Распушчаныя рудыя валасы каскадам спадалі на падлакотнік крэсла. Дзве маладыя белыя ножкі вар'яцка тырчалі з-за яго спінкі. Грудная клетка не рухалася. Відавочнага дыхання не было. Вольная футболка колеру гальштука была нерухомая.
  
  
  Блэйк кінуўся да нерухомай фігуры і прыклаў вуха да сэрца. Гэта было біццё? ТАК. Моцны. Моцна б'ецца.
  
  
  «Давай патанцуем», - сказаў слабы голас, і Блэйк адчуў вібрацыю голасу на сваёй шчацэ. Ён устаў. У яе крышталёва-блакітных вачах былі зрэнкі памерам з шпількавыя галоўкі. Светла-ружовыя вусны склаліся ў слабую, дурную ўсмешку.
  
  
  "Давай адарвемся", - сказала яна.
  
  
  "Міс Стоўнэр, што вы прынялі?"
  
  
  «Паездка ў горы. Я на гары. Гара. Фуххх-выдыхся. Фуххх Выдохся».
  
  
  «У міс Стоўнер была сумачка, кашалёк, што-небудзь?» Блэйк патэлефанаваў іншым агентам.
  
  
  «Так, Біл. Нешта накшталт маленькага мяшочка.»
  
  
  "Абшукай гэта і аддай мне наркотыкі".
  
  
  Блэйк назіраў, як дзяўчына спрабуе сфакусаваць погляд.
  
  
  "Тут няма наркотыкаў", - сказаў іншы агент.
  
  
  «Я збіраюся яе абшукаць. Ідзіце сюды», - сказаў Блэйк, якому патрэбен быў сведка і сведчанні, якія пацвярджаюць, калі дзяўчына пазней заявіць, што супраць яе было высунута неправамернае абвінавачванне.
  
  
  Яе сінія джынсы былі выцвілымі і вузкімі. Блэйк паляпала па кішэнях і намацала маленькі флакон.
  
  
  Калі ён пацягнуўся за ім, яна сказала:
  
  
  «Прэлюдыя. Добра. Мне падабаюцца папярэднія ласкі».
  
  
  Таблеткі былі падобныя на маленькія жоўтыя таблеткі аспірыну.
  
  
  «Мескалін?» спытаў Блэйк.
  
  
  «Не, дзякуй, я ўжо ўзбуджаная», - сказала Вікі Стоўнэр.
  
  
  "Яна ўся ваша", - сказаў агент.
  
  
  "Яна наша", - паправіў Блэйк. «Я хачу, каб з ёй увесь час былі двое мужчын. У любы час." Блэйк паглядзеў на гадзіннік. Яны маглі спазніцца на вячэрні рэйс у Вашынгтон, акруга Калумбія, ён не збіраўся саджаць яе ў самалёт у такім стане. Блэйк і два агенты сядзелі з ёй усю ноч. Незадоўга да світання яна пачала плакаць, потым закрыла вочы і заснула. Калі яна прачнулася, яна была па-зверску галодная. Яна хацела тры супербургеры, падвойную порцыю бульбы фры, колу і малочны кактэйль.
  
  
  Яны паехалі ў кіёск з гамбургерамі "драйв-ін", а калі з'яжджалі, яна запатрабавала, каб яны спыніліся ў тытунёвай крамы. Яна сказала, што жадае шакаладку і проста не можа без яе жыць. Блэйк падумаў, што яна занадта доўга прабыла ў краме, і накіраваўся за ёй, але сустрэў яе ў дзвярах. "Проста сёе-тое, што я павінна была зрабіць", - патлумачыла яна, але не сказала яму, што менавіта. Ён заўважыў, што ў яе ў руцэ не было пліткі шакаладу.
  
  
  Калі яны пад'ехалі да аэрапорта, яна ўключыла радыё і працягвала рухаць дыск, пакуль з дынамікаў не данёсся гук, падобны на перашкоды ў такт рытму. Гэтыя словы сведчылі аб моцнай нездаволенасці светам і патрэбнасці ў кім-тое, што Блэйк расцаніў як сэксуальнае.
  
  
  Вікі Стоўнэр ківала галавой у такт музыцы, а калі пайшлі навіны, яна закрыла вочы.
  
  
  Галоўны артыкул быў аб учорашнім начным рэйсе з Лос-Анджэлеса ў Вашынгтон. Самалёт пацярпеў крушэнне над Скалістымі гарамі. Сведкі паведамілі аб тым, што, відаць, было выбухам у хваставым апярэнні. Загінула сто чалавек.
  
  
  Блэйк прасігналіў наперадзе ідучай машыне спыніцца. Тая, што ззаду, таксама прытармазіла.
  
  
  Дзесяць мужчын у гарнітурах, гальштуках і начышчаных да бляску кордовах сабраліся на абочыне дарогі. Усе яны былі ў капелюшах з кароткімі палямі.
  
  
  “Добра. Ты, ты, ты і ты», - сказаў Блэйк. «Апранай адзенне для адпачынку. Я не хачу бачыць двух мужчын у стандартным адзенні. Ты і ты, не галіцеся некаторы час. Ты і ты, выражыце пасмы са сваіх валасоў. З гэтай кароткай стрыжкай мы нічога ня можам зрабіць, так што ты не здымай капялюш».
  
  
  "Як справы, Біл?"
  
  
  «Наш рэйс у Вашынгтон разбамбілі мінулай ноччу. Я не ведаю, ці мае гэта нейкае дачыненне да нас, але мы павінны былі быць на тым самалёце, калі ён узарваўся над Скалістымі гарамі. Нам сказалі, што жыццё міс Стоўнэр у небяспецы. Я думаю, мы мусім дзейнічаць адпаведна. Гэта тое, што мы збіраемся зрабіць. Мы не ляцім у Вашынгтон. Мы збіраемся выказаць здагадку, што за жыццём міс Стоўнэр палююць сапраўдныя забойцы. Гэта азначае, што напад можа адбыцца адкуль заўгодна. Таму мы збіраемся быць асцярожнымі. Мы едзем у Дэнвер, але не на трох падобных сябар на сябра ўрадавых машынах. Ты і ты, арандуйце самую джазавую машыну, якую толькі зможаце дастаць. Ты і ты, вазьміце грузавік. Вы і ты, вазьміце цяжкую чатырохдзвярную машыну, можа быць, «Кадзілак» ці «Лінкальн».
  
  
  «Узяць напракат?»
  
  
  "Калі толькі ў цябе ён не ёсць".
  
  
  "Мы возьмем напракат".
  
  
  «Добра. Ты, вяртайся да Уоткінса. Скажы яму, што мы едзем у Дэнвер. Мы збіраемся зняць нумары ў гатэлі з відам на Скалістыя горы, так што нам не давядзецца турбавацца аб тым, што хто-небудзь будзе страляць з акна насупраць. Мы звяжамся з супервайзерам Уоткінсам, калі дабяромся туды».
  
  
  "Калі мы скарыстаемся арандаванымі аўтамабілямі, у нас не будзе радыёсувязі", – адзначыў адзін агент.
  
  
  «Я ахвярую гэтым, каб мяне не заўважылі», - сказаў Блэйк.
  
  
  «Сэр, вы сапраўды думаеце, што існуе адкрыты кантракт на жыццё міс Стоўнэр? Я маю на ўвазе, той, які ўжо падпісаны?
  
  
  «Я думаю, нам пашанцавала, што мы не паляцелі тым рэйсам мінулай ноччу, вось што я думаю. Я думаю, нам і далей будзе спадарожнічаць поспех. Недалёка ад Уотса ёсць закусачная з паркоўкай. "Брубоўз". Усе ведаюць, дзе гэта знаходзіцца?
  
  
  Было атрымана некалькі адабрэнняў і некалькі няма. Блэйк падзяліў тых, хто ведаў, на тых, хто не ведаў, і вярнуўся да сваёй урадавай машыны.
  
  
  «О'кей-о'кей», – сказаў Блэйк, усміхаючыся.
  
  
  «Што гэта значыць?» спытала Вікі Стоўнэр. «О'Кей, Докі?»
  
  
  «Гэта значыць, што мы ў добрай форме, міс Стоўнэр».
  
  
  "Цяжкі, чувак", - сказала Вікі.
  
  
  У гатэлі ў Дэнверы Блэйк арганізаваў сваіх людзей па ромбападобнай схеме, якую, як ён даведаўся ў канцы жыцця, таксама выкарыстоўвалі в'етконгаўцы, калі разбівалі лагер. Ён навучыўся гэтаму ў старога майстра, які сказаў, што яго бацька навучыўся гэтаму ў тэхаскага рэйнджара.
  
  
  Адзін чалавек быў выстаўлены на вуліцы на поўнач ад гатэля, іншы - на поўдзень. Побач з нумарам, на ўсходзе і захадзе вуліцы, размешчанай прама пад гатэлем, былі іншыя мужчыны. Гэта быў вонкавы перыметр.
  
  
  Пакоі над і па баках ад "міс Стоўнэр" таксама былі арандаваныя агентамі Блэйка. І адзін чалавек плаваў усярэдзіне дыямента, неўзаметку правяраючы кропкі.
  
  
  Блэйк і два іншых агента дзялілі нумар з Вікі Стоўнэр, якой, здавалася, надакучыла тэлебачанне і яна хацела запісы Maggot і the Dead Meat Lice.
  
  
  «Калі-небудзь я заб'ю гэтага чарвяка», - сказала Вікі, паказваючы на вокладку альбома таго, хто здаўся Блэйку ізгоем з сіняй фарбай пад вачыма і трыма лямпавымі адбіўнымі, якія звісаюць з грудзей яго белага атласнага камбінезона. "Ён самы круты", - сказала Вікі.
  
  
  "Гэта негатыў?" спытаў Блэйк.
  
  
  «Гэта пазітыўна», - сказала Вікі.
  
  
  "Хочаш паглядзець што-небудзь вельмі крутое?" - Спытаў Блэйк.
  
  
  Вікі ўсміхнулася яго выразу. "Вядома", - сказала яна.
  
  
  Блэйк не папрацаваў прышпіліць пісталет, таму што тады, каб выключыць любы шанец прыцягнуць да сябе ўвагу, яму прыйшлося б надзець куртку, а яны ўсяго толькі выходзілі на балкон.
  
  
  Ён адчыніў шкляныя дзверы, і вось яно, глыбока на захадзе, сонца, якое садзіцца за Скалістыя горы.
  
  
  "Так, цяжкі", - сказала Вікі. "Цяжкі".
  
  
  "Гэта Скалістыя горы, самыя прыгожыя горы ў свеце, але таксама адны з самых падступных".
  
  
  "Ведаеш, як і жыццё", - сказала Вікі. "Калі ён цяжкі, то можа быць і аблом, разумееш, што я маю на ўвазе?"
  
  
  «Так», - сказаў Блэйк. «Там таксама пахне лепей. Ніякага забруджвання паветра.
  
  
  "Пачакай некалькі гадоў, чувак, ты і там не зможаш дыхаць".
  
  
  Блэйк усміхнуўся. «Крыху песімістычна, ці не так?»
  
  
  "Тое, што я бачу, - гэта тое, што ў нас ёсць".
  
  
  "Ты таму збіраешся даваць паказанні?"
  
  
  “Гэта і іншыя рэчы. Я не думаю, што ў свіней усё павінна быць па-свойму ўвесь час. У майго бацькі дастаткова грошай. Гэта няправільна – вывозіць пшаніцу з гэтай краіны і падвышаць кошты на хлеб для бедных».
  
  
  "Я што, свіння?" Спытаў Блэйк.
  
  
  Вікі хіхікнула. «Не. Ты цяжкі. Дзярмова прамой, але цяжкі, чувак. Як цукерка».
  
  
  "Ты зусім не самая крутая", - сказаў Блэйк і ўбачыў, як яна хіхікае ў ладкі, як хіхікалі маладзенькія дзяўчыны ў Канзас-Сіці, калі ён хадзіў у сярэднюю школу і самым дзёрзкім кайфам было віно, а добрыя дзяўчынкі не займаліся гэтым, пакуль не былі замужам. Гэта была зменлівая краіна, але наколькі ўсё магло быць дрэнна, наколькі дрэннай магла быць гэтая контркультура, калі такая дзяўчына, як Вікі, была гатовая сведчыць супраць свайго бацькі толькі таму, што лічыла, што нешта не так? Няўжо не гэтаму яны нас вучылі?
  
  
  "Яны калі-небудзь перастаюць працаваць?" спытала Вікі, паказваючы на дах і направа.
  
  
  Блэйк падняў вочы. З даху спускаліся будаўнічыя лясы для маляроў, іх белае рашэцістае дно набліжалася да іх. Блэйк мог бачыць абутак і целы скрозь шчыліны паміж рэйкамі, падобныя на чорныя плямы на фоне цямнеючага неба.
  
  
  Платформа бясшумна апусцілася, і гэта, больш чым за няцотную гадзіну, падказала Блэйку, што яны вызначана падвергліся нападу. Будаўнічыя лясы заўсёды рыпелі, нават калі былі новымі. Шківы прыйшлося б вышмараваць ушчыльненай змазкай, каб забяспечыць бясшумнасць, і ніводны маляр, пескоструйщик або паравы распыляльнік не рызыкнуў бы паслізнуцца толькі дзеля бясшумнасці. Толькі забойца зрабіў бы гэта.
  
  
  «Вікі, зайдзі ўнутр і скажы аднаму з агентаў, каб прынёс мне маю наплечную кабуру, будзь дабра?» - Сказаў Блейк вельмі будзённым тонам.
  
  
  "Ты збіраешся страляць па мішэнях з вышыні дванаццатага паверха?"
  
  
  «Не. проста рабі, як я кажу, добра, мілая?»
  
  
  "О'кей-о'кей", - сказала Вікі, выкарыстоўваючы сваё новае слова. Эшафот апускаўся прама справа ад балкона. Калі б Блэйк прывёз радыёапаратуру, ён мог бы спачатку заняць пакой наверсе, каб уключыць яе. Але радыёапаратура і ўрадавыя машыны вярнуліся ў Лос-Анджэлес. І ў гэтым быў загана ў абароне дайманд. Кропкі не былі звязаныя.
  
  
  З-за спіны Блэйка раздаўся стук у дзверы гасцінічнага нумара.
  
  
  "Абслугоўванне ў нумарах".
  
  
  «Не адказвай», - закрычаў Блэйк, і ад яго крыку эшафот хутка апусціўся, і ён пачуў, як адчыніліся дзверы ў пакой і закрычала Вікі. Адзін агент быў забіты стрэлам у жывот, але іншы адкрыў агонь у адказ. У пакоі адчыніліся дзве бакавыя дзверы, і зноў пачулася стральба, і прама над яго галавой Блэйк убачыў вінтоўку, якая звісае з памоста. Ён тузануў і пацягнуў светлавалосага маладога чалавека разам з вінтоўкай. Стукнуўшы мужчыну локцем у сківіцу, ён адкінуў яго да парэнчаў. Вінтоўка знікла за парэнчамі. Трое іншых мужчын спускаліся па эшафоце, і Блэйк быў бяззбройны. Ён схапіўся за адзін з канатаў, упёрся нагамі ў парэнчы і адштурхнуўся. Адзін чалавек упаў; двое пакінутых не змаглі стрэліць.
  
  
  Блэйк зноў адштурхнуўся ўсім целам, як маньяк, які разгойдвае арэлі на дзіцячай пляцоўцы. Памост адхіліўся далёка ад сцяны гатэля. Ён адчуў удар па спіне, але зноў павярнуўся да сцяны і адштурхнуўся нагамі. Затым моцна змазаны шкіў саслізнуў, і яго канец лясоў апусціўся ўніз. Ён мог бы ўтрымацца рукамі, калі б яму ў твар і грудзі не ўрэзаліся двое слізгальных мужчын. Яго рукі вызваліліся, як дзве слабыя ангельскія шпількі, прымацаваныя да ахапак сена.
  
  
  Блэйк урэзаўся ў тратуар Дэнвера, паскараючыся, як і любы іншы свабодна падальны аб'ект, з хуткасцю трыццаць два футы ў секунду за секунду. Тратуар заставаўся нерухомым. Яны сустрэліся. Блэйк адчуў расколіну, а потым нічога. Ён ніколі больш не адчуе.
  
  
  Апошні чалавек, які ўпаў з эшафота, ударыў свайго таварыша, і яго падзенне было змякчэлае роўна настолькі, каб яму хапіла пражыць дзень. Перш чым ён памёр ад шматлікіх траўмаў, ён распавёў людзям з ФБР аб незачыненым кантракце, які ён спрабаваў выканаць. Уся банда была пляжнымі валацугамі; яны думалі, што восем з іх справяцца з гэтым. Гэта была своеасаблівая забава, але калі б гэта спрацавала, яны былі б багатыя ўсё жыццё.
  
  
  Забойства было халакостам. Чацвёра агентаў забіты. Восем тых, хто нападаў мёртвыя. Ніколі ў гэтым стагоддзі ў федэральнай перастрэлцы не гінула столькі людзей.
  
  
  Але былі прыкметы таго, што за вуглом можа быць яшчэ горш. На пахаванні маладых людзей кожнаму быў уручаны па адным вялікім вянку. Да іх быў прымацаваны ярка-залаты канверт са срэбным надпісам. На кожным канверце быў пэндзлік.
  
  
  Калі за пэндзлікі пацягнулі, з кожнага канверта высыпалася па 12 500 даляраў дваццацідаляравымі купюрамі і цыдулка, складзеная з літар, выразаных з часопісаў і налепленых на ліст, амаль як цыдулка выкрадальніка з патрабаваннем выкупу.
  
  
  У запісцы гаварылася:
  
  
  "За амаль аказаныя паслугі".
  
  
  Хтосьці быў гатовы заплаціць 100 000 долараў толькі за няўдалую спробу. Адкрыты кантракт быў рэальным.
  
  
  Вянкі былі канфіскаваны ў якасці рэчавых доказаў. Калі сем'і двух загінуўшых мужчын захацелі даведацца прычыну, ім сказалі толькі, што вянкі могуць прывесці да людзей, якія нанялі нябожчыка. Распарадчыкі пахавання былі папярэджаныя аб небяспецы разгалашэнні змесціва канвертаў каму б там ні было. У прэсу пратачылася чутка, што перастрэлка адбылася з-за партыі наркотыкаў. Але асноўны ўпор быў зроблены на тое, каб маўчаць пра грошы. Праблем хапала і без таго, каб дапамагаць рэкламаваць адкрыты кантракт.
  
  
  Падчас стральбы ў гатэлі Дэнвера знікла Вікі Стоўнер. Магчыма, яна ўсё яшчэ недзе жывая. Супервайзер Уоткінс прызнаўся спецыяльнаму агенту, што, на яго думку, сітуацыя безнадзейная, што дзяўчына ўсё роўна што мёртвая. Пазней, калі ён паспрабаваў ператэлефанаваць таму ж спецыяльнаму агенту, каб згадаць яшчэ адзін факт, яму сказалі, што такога агента не існуе.
  
  
  "Але ты даў яму дабро", - паскардзіўся Уоткінс.
  
  
  "Мы гэтага не рабілі", – сказаў памочнік дырэктара ў штаб-кватэры.
  
  
  У Вашынгтоне, акруга Калумбія, чалавек, які выдаваў сябе за спецыяльнага агента, скончыў пісаць сваю справаздачу, якая, як ён думаў, прызначаўся для Агенцтва нацыянальнай бяспекі. Ён зрабіў шмат такіх справаздач. Аб двух забойствах Кэнэдзі, аб забойстве Кінга і аб шматлікіх іншых, незаўважных смерцях, якія не патрапілі ў загалоўкі газет. Афіцыйна ён быў упаўнаважаным па канкрэтных кадравых функцый, што азначала, якая група несла адказнасць. У кожнай нацыі быў такі чалавек, як гэты.
  
  
  У ягонай справаздачы была зроблена выснова, што замах на жыццё Вікі Стоўнэр, відавочна, быў спланаваны кімсьці з вялікім розумам і вельмі невялікім досведам, што выключала якую-небудзь замежную дзяржаву. Ён быў перакананы, што людзі, якія рабілі замах на забойства, былі таксама яго арганізатарамі. Вядома, у гэтай спробе не было нічога, што паказвала б на тое, што гэта было за межамі магчымасцяў пляжных валацуг.
  
  
  Што ўяўляла асаблівую цікавасць, гаварылася ў яго справаздачы, дык гэта тое, што гэта быў адкрыты кантракт, аб якім ён чытаў, але меркаваў, што яго не існуе па чынніках, відавочным для любога, хто знаёмы з гэтай вобласцю. Гэты адкрыты кантракт быў рэальным і падлягаючым аплаце, і грошы ў пахавальных вянках былі доказам.
  
  
  Было непазбежна, што дасведчаныя прафесіяналы паспрабавалі б зараз спагнаць гэтую суму, калі б Вікі Стоўнэр усё яшчэ была жывая - што было сумнеўна. Супервайзер Уоткінс сапраўды сфармуляваў выпадак: "безнадзейна." Але гэта не мела значэння для АНБ, бо не было задзейнічана ніякай замежнай дзяржавы.
  
  
  Так сканчалася ягонае рэзюмэ, і дырэктары АНБ нават не папрацавалі цалкам прачытаць яго. "Ні адна замежная дзяржава" не вывела гэта з-пад сваёй юрысдыкцыі. Насамрэч, яны нават не заказвалі справаздачу. Гэта зрабіў чыноўнік сярэдняга звяна. Ён адправіў ксеракопію гэтай справаздачы свайму начальніку, які, як ён выказаў здагадку, быў наняты нейкім наглядным агенцтвам.
  
  
  Прайшло дванаццаць гадзін з таго моманту, як супервайзер Уоткінс сказаў "безнадзейна", і да таго моманту, як ксеракопія справаздачы лягла на стол у санаторыі Фолкрафт у Раі, штат Нью-Ёрк.
  
  
  У Folcraft справаздача была ўважліва прачытана; менавіта там узнік заказ на яго. Мужчына з лімонным тварам прагледзеў словы, зрабіў некалькі атрыманых нататак для сябе, а затым змясціў копію ў круглы тубус, які разарваў яе на дробныя кавалачкі.
  
  
  Ён адкінуўся на спінку крэсла і паглядзеў праз аднабаковае шкло на праліў Лонг-Айленд, ужо цёмны ў чаканні сонца.
  
  
  Безнадзейны? Можа быць, не. Тут дзейнічала цікавае раўнанне. Калі б міс Стоўнэр была жывая, то за ёй прыйшлі б больш кампетэнтныя забойцы. І калі іх спыніць, то прыйдуць толькі больш кампетэнтныя. Паскарэнне ўдасканалення, якое вядзе да самага лепшага, дзе б і кім бы ён ці яны ні былі.
  
  
  Доктар Гаральд Сміт прыгледзеўся ў цемру. Дзе б яны ні былі. Ён ведаў, дзе яны. Ён збіраўся даслаць ім тэлеграму. Але Вікі Стоўнэр не будзе турбавацца. Лепшыя ў свеце былі б на яе баку; ёй трэба турбавацца толькі аб другіх лепшых.
  
  
  Доктар Сміт сам набраў нумар Western Union. Яго сакратарка даўно пайшла дадому. Ён назваў імя чалавека, якому хацеў бы адправіць тэлеграму, а затым паведамленне:
  
  
  «Заўтра ў госці да цёткі Мілдрэд. Яна хоча зялёны пакой».
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДРУГІ
  
  
  
  Яго звалі Рыма, і яму было ўсё роўна, калі прыедзе цётка Мілдрэд і які пакой яна захоча, і чаму "Вестэрн Юніён" не вярнулася да "якая спявае тэлеграме", здзівіўся ён услых.
  
  
  Замест таго, каб пакласці трубку на рычаг, ён паклаў вялікі і ўказальны пальцы на тэлефонны шнур і з лёгкай пстрычкай вырваў яго са сцяны. Было 4:30 раніцы.
  
  
  У яго нумары ў гатэлі Hyatt Regency у Атланце кандыцыянер падтрымліваў суцэль ніштаватую прахалоду, толькі трохі прыямнейшую, чым задушлівая спякота, якая назапашвалася на працягу які мае быць дня. У роце ў яго быў прысмак солі, але Чиун сказаў, што гэта будзе прысмак солі. Ён пайшоў у ванную і пусціў ваду, а калі яна астыла, падставіў рот да крана і напоўніў яго.
  
  
  Апаласнуўшы рот вадой, ён накіраваўся ў прыцемненую гасціную гасцінічнага нумара. На голым участку падлогі на цыноўцы спала далікатная фігурка ў чорным кімано, які даходзіў ад пальцаў ног да пасмаў сівых валасоў. Чыун, апошні майстар сінанджа.
  
  
  Майстра Сінанджу не разбудзіш, асабліва яго вучня, хоць Рыма ніколі не быў да канца ўпэўнены, калі Чиун спіць або знаходзіцца на адной са сваіх пяцідзесяці дзевяці стадый паслаблення, прычым сон доўжыцца пяцьдзесят секунд. Калі-небудзь, сказаў Чыун, Рыма дасягне тых жа стадый, нават нягледзячы на тое, што ён позна пачаў сваё прасвятленне і быў усяго толькі белым чалавекам.
  
  
  Чаму Рыма так пашанцавала, што ён вывучыў усе гэтыя стадыі, задавалася пытаннем Рыма. Таму што Майстар Сінанджу мог тварыць цуды з нічога, і гэтым нічым быў Рыма.
  
  
  "Дзякуй за твой давер, Татачка", - сказаў Рыма, а затым Чыун папярэдзіў яго аб надыходзячай ночы солі. У тую ноч, сказаў Чыун, Рыма ўсумніцца ў сабе і сваіх здольнасцях і зробіць якую-небудзь глупства, каб даказаць самому сабе, што яго навыкі і трэніроўка сапраўдныя. "Але ў тваім выпадку ўзнікне праблема".
  
  
  "У чым праблема, Татачка?"
  
  
  "Як ты зможаш вызначыць, калі ты робіш нешта дурное, калі гэта так падобна на ўсё астатняе, што ты робіш", - сказаў Чіун і падумаў, што гэта дзіўна пацешна, настолькі пацешна, што ён паўтараў гэта некалькі дзён і прыпісваў той факт, што Рыма не ацаніў вастрыню, тыповай для белага чалавека адсутнасці ў Рыма пачуцця гумару.
  
  
  Сінанджу быў вёскай у Паўночнай Карэі, беднякі і моладзь якой падтрымліваліся працамі Майстра Сінанджу, які займаўся рамяством прафесійнага забойцы. Чыун, нягледзячы на свае восемдзесят гадоў, быў кіруючым майстрам сінанджа. Ён сам перажыў саляную ноч, калі яму было дванаццаць гадоў, амаль як абрад палавога паспявання. Гэта была яшчэ адна прыкмета таго, што цела становіцца нечым іншым, растлумачыў ён.
  
  
  "Што яшчэ?" - спытаў Рыма.
  
  
  Але Чиун не адказаў свайму вучню, бо, як ён заўважыў, чалавеку, пазбаўленаму пачуцця гумару, напэўна не хапала і мудрасці.
  
  
  "Але табе не здаецца пацешным, калі хтосьці прымае цябе за кітайца ці японца, а не за карэйца".
  
  
  «Той, хто не адрознівае абразу і вастрыню, дакладна не можа зразумець больш глыбокія значэнні сінанджа».
  
  
  "Чаму, калі ты абражаеш мяне, гэта гумар, але калі хтосьці адпускае бяскрыўдную заўвагу ў твой адрас, гэтая абраза?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Магчыма, ты ніколі не дасягнеш ночы солі", – сказаў Чіун.
  
  
  Але ў Рыма быў, і вось ён тут, і хоць яго рот усё яшчэ быў поўны вады, ён адчуў прысмак солі, як быццам нехта выліў яе яму ў рот з Шэйкер. Рыма вярнуўся ў ванную і выплюнуў ваду. Яму было за трыццаць, і больш за дзесяць гадоў ён мяняўся, спачатку яго розум, а затым і сама нервовая сістэма.
  
  
  Такім чынам, ён стаў тым, кім, па словах Чиуна, ён стане. Забойца - гэта не тое, што чалавек робіць, а тое, кім ён быў. Вядома, Чиун папярэджваў, што час ад часу няправільнае навучанне Рыма ў раннім узросце будзе выяўляцца падобна таму, як яды ў крыві ператвараюцца ў фурункулы на скуры. Але з кожным фурункулам яго цела будзе чысціцца.
  
  
  «Пра такія рэчы, як прыстойнасць, праўда?» Так сказаў Рыма.
  
  
  Але чаму Рыма павінна гэта хваляваць? Ён усё роўна быў нябожчыкам, мяркуючы па яго адбітках пальцаў, якія былі канфіскаваныя ў ноч, калі яго пакаралі смерцю на электрычным крэсле за забойства, якога ён не здзяйсняў. Вядома, пакаранне смерцю на электрычным крэсле не зусім спрацавала, і Рыма аказаўся ўцягнутым у працу ў якасці звышсакрэтнага кілера ў звышсакрэтным урадавым агенцтве, упаўнаважаным прэзідэнтам змагацца са злачыннасцю па-за законам. Меркавалася, што ўсё гэта зойме ўсяго некалькі гадоў, і цяпер Рыма было за трыццаць, і ў яго не было ні дома, ні сям'і, ні нават прозвішча, і ў роце ў яго была соль. Першы белы чалавек, які дасягнуў гэтай стадыі. Рыма зрабіў яшчэ адзін глыток вады з усё яшчэ працуючага крана і расплюхаў яе па акрузе. Да д'ябла ўсё гэта. Ён збіраўся выйсці на вуліцу.
  
  
  Ён выплюнуў ваду на выключальнік святла ў ваннай, спадзеючыся выклікаць кароткае замыканне, каб праверыць, ці сапраўды ён можа стварыць такі ціск, аб якім казаў Чыун. Усё, што ён атрымаў, гэта мокры выключальнік святла. Ён пакінуў дзверы адчыненымі, мяркуючы, што, калі каманда рабаўнікоў зайдзе ўнутр і нападзе на васьмідзесяцігадовага Чыуна, пакуль ён спіць, гэта будзе іх віна, і яны самі напрасіліся.
  
  
  Ажыўлены цэнтр Атланты падазрона быў падобным на стары не ажыўлены цэнтр Атланты. Цяжкае, гнятлівае паветра і агульнае пачуццё дыскамфорту. Рыма пайшоў пешшу да аўтобуснай станцыі. Аўтобусныя станцыі ў кожным горадзе па ўсёй Амерыцы заўсёды былі адчыненыя.
  
  
  Чаму людзі на аўтобусных прыпынках у гэты час заўсёды здаваліся безнадзейнымі? Рыма купіў газету. "Атланта Іглз" пачалі летнія трэніроўкі, і навічкі рыхтаваліся да рэпартажаў. Сёлета, паводле слоў трэнера, іх ураджай навічкоў быў лепшым, і ў іх былі добрыя шанцы на тытул чэмпіёна Нацыянальнай футбольнай лігі, нават нягледзячы на тое, што іх графік быў больш цяжкім, а некаторыя зоркі крыху павольна набіралі форму.
  
  
  Увагу Рыма прыцягнула калонка. Аўтар артыкула лаяў штогадовую адкрытую трэніроўку "Іглз", запланаваную на сёння, за рэкламны фарс.
  
  
  «У Іглз» будуць камеры і рэпарцёры, фанфары і заўзятары, але ў іх не будзе футбалістаў. Яны палююць за таемнай фантазіяй шматлікіх амерыканскіх мужчын, якія ўяўляюць, што яны бягуць за тачдаўнам перад тысячамі гарлапаноў, калі суровы факт складаецца ў тым, што прафесійных футбалістаў з сярэдняй школы выхоўваюць як прафесійных спартсменаў ненармальнага росту і хуткасці, і калі б пошук быў праведзены па ўсёй краіне, верагодна, не знайшлося б ніводнага чалавека, які мог бы патрапіць у каманду таксі Іглз. гэты рэпарцёр, напрыклад, не будзе іх асвятляць.
  
  
  Калі б тэлевізійныя станцыі і іншыя сродкі масавай інфармацыі, такія як мая ўласная газета, зрабілі тое самае, мы б убачылі канец гэтай містыфікацыі свабодных агентаў. Адзінае, на чым "Іглз" сапраўды адчуваюць нашу даверлівасць. Пакуль што яны, здаецца, дабіваюцца посьпеху».
  
  
  Рыма агледзеў амаль пустую аўтобусную станцыю. Тут пахла які дэзінфікуе сродкам, як на ўсіх аўтобусных станцыях у перадсвітальны час смярдзіць які дэзінфікуе сродкам. Ён сунуў газету ў смеццевае вядро. З яго боку было б глупства ехаць у трэніровачны лагер "Іглз" у Пэл-каледжы, недалёка ад гарадской рысы. Па-першае, ён павінен быў пайсці на шматлікае, каб пазбегнуць агалоскі, а па-другое, што б ён даказаў? Ён займаўся бізнэсам, зусім выдатным ад бізнэсу прафесійных спартоўцаў. І, па-трэцяе, Сміт павінен быў патэлефанаваць яму гэтай раніцай для сустрэчы ў Атланце. У гэтым і складаўся сэнс тэлеграмы аб цётцы Мілдрэд. І па-чацвёртае, Чиун неўхваляльна ставіўся да непатрэбных дэманстрацый. Гэта былі чатыры выдатныя прычыны не зазіраць у трэніровачны лагер "Іголак". Акрамя таго, ён пазбавіўся ад сваіх футбольных прыхільнасцяў у старэйшых класах школы. Ахоўнікі сярэдняга звяна проста не важылі менш за дзвесце фунтаў, нават у каледжы. Рыма падышоў да кулера з вадой і зноў набраў рот. Гэта былі чатыры выдатныя прычыны не хадзіць.
  
  
  Праезд да каледжа Пэл каштаваў 7,35 даляра, і Рыма даў таксісту дзясятку і сказаў яму пакінуць здачу сабе. Было ўсяго 6:30 раніцы, а ў філдхаўса ўжо пачала ўтварацца чарга. Пры росце ўсяго ў шэсць футаў Рыма быў адным з самых нізкарослых мужчын у чарзе. Ён таксама быў адным з найлягчэйшых.
  
  
  Рыма ўстаў у чаргу за механікам гаража, які гуляў напаўпрафесійна, і сказаў, што ведае, што ў яго няма шанцаў, але ён проста хацеў пару разоў пацокаць ілбамі з сапраўднымі прафесіяналамі. Аднойчы ў старэйшых класах школы ён гуляў супраць трэцяга асноўнага паўабаронцы "Іглз" і аднойчы прайшоў міма яго. Вядома, яму нанеслі такі моцны ўдар, што ён яшчэ чатыры разы па ходзе гульні спатыкнуўся.
  
  
  З іншага боку ад Рыма быў кінуў каледж хлопец ростам шэсць футаў сем цаляў і вагой 280 фунтаў, які ніколі не гуляў у футбол, але думаў, што можа праявіць дастатковы талент, улічваючы яго габарыты. Мужчыны збіраліся, і чарга расла. Усе мужчыны, акрамя аднаго, песцілі фантазіі, ад якіх большасць мужчын адмовіліся ў дзяцінстве. У таго чалавека ў роце быў прысмак солі, і ён перажываў змену цела і розуму, якое адбылося сотні і сотні гадоў таму, трансфармацыю, якую ніколі не адчуваў ніхто за межамі маленькай карэйскай вёскі Сінанджу.
  
  
  Памочнікі трэнера пазбягалі глядзець вольным агентам у вочы, калі разбівалі іх на групы. Адзінае, што, здавалася, хвалявала трэнераў, - гэта формы выпуску. Па сем на кожнага чалавека, вызваляючы "Іглз" ад адказнасці за любыя магчымыя траўмы.
  
  
  Гульцоў, якія падаюць надзеі, адвялі на абочыну гульнявога поля "Пэл" і загадалі чакаць. "Іглз" скончылі ранішнюю трэніроўку. Яны не абмяняліся ні словам з аматарамі. Калі прыбыла тэлевізійная каманда, з боку былі выкліканы пяць прэтэндэнтаў. Рыма не быў адным з іх. Па словах памочніка трэнера, ён быў занадта малы ростам.
  
  
  "Яны ставяць іх разам з заўсёднікамі", - сказаў мужчына, які сядзіць побач з Рыма. "Я быў тут у мінулым годзе".
  
  
  "Чаму яны не даюць ім шанц і не ставяць іх з навічкамі", - спытаў Рыма.
  
  
  «Навічкі забілі б іх. Навічкі б'юць усё, што рухаецца, проста каб паказаць, што яны могуць біць. Навічкі небяспечныя. Заўсёднікі будуць ставіцца да нас лягчэй».
  
  
  Для кожнай тэлевізійнай каманды і рэпарцёра была выдзелена яшчэ адна група свабодных агентаў. Рыма чакаў ранішнюю трэніроўку, але яго не паклікалі. На абед усе яны елі з Eagles, але за асобнымі столікамі. Час ад часу аднаго з прэтэндэнтаў запрашалі сесці побач з Арлом. У аднаго фатографа Арол карміў прэтэндэнта, трымаючы відэлец ля рота і ўсміхаючыся ў камеру. Калі фатограф сказаў «Зразумеў», нападаючы выпусціў відэлец з капуснай салатай на калені іншаму мужчыну. Мужчына паспрабаваў аджартавацца.
  
  
  Адзін з рэпарцёраў паспрабаваў прымусіць Лерона Мэрыёна Бэці, вядомага як «Жывёла», пазіраваць з галавой заяўніка ў руках. Бэці адмовіўся, сказаўшы, што ён не выкарыстоўвае свае рукі падобным чынам без туалетнай паперы.
  
  
  Рыма зрабіў разумовую нататку, што такі чалавек, як Бэці, насамрэч не ведае, што рабіць са сваімі рукамі, і таму яны яму ні да чаго.
  
  
  Сярэдні паўабаронца "Іглз", які быў вядомы як адзін з самых крутых гульцоў у бізнэсе і чые словы цытаваліся: "любы, хто не любіць біць і быць збітым, не павінен гуляць у прафесійны бейсбол", падышоў да стала прэтэндэнтаў і спытаў, як ім спадабаўся абед. Ён добраахвотна прызнаўся, што прафесійны футбол - гэта сапраўды цяжкая праца, і часам яму хацелася б зарабляць на жыццё нечым іншым. Гэта зламала лёд, і іншыя гульцы падышлі пабалбатаць, але галоўны трэнер перапыніў размову, сказаўшы, што гульцы прыйшлі па працы, а не для зносін.
  
  
  Лерон Мэрыён Бэці, ростам шэсць футаў шэсць цаляў, вагой 267 фунтаў і целаскладам як кошык для бялізны, гучна скардзілася, што гульцам ніколі не трэба было размаўляць з заяўнікамі, таму што месца заяўнікаў - на трыбунах, а не на гульнявым полі або ў сталовай для гулец .
  
  
  Да сярэдзіны дня, калі ўсе рэпарцёры разышліся, Рыма і яшчэ адзін гулец усё яшчэ не гулялі. Памочнік трэнера сказаў ім вярнуцца ў наступным годзе і што зараз яны атрымаюць вымпел з арлом у якасці сувеніра.
  
  
  "Я прыйшоў гуляць, і я збіраюся гуляць", - сказаў Рыма.
  
  
  "Дзень адбору скончаны".
  
  
  "Не для мяне", - сказаў Рыма. "Я не пайду, пакуль не прадставіцца шанец."
  
  
  "Усё скончана".
  
  
  "Не для мяне".
  
  
  Памочнік трэнера падбег да галоўнага трэнера, які паціснуў плячыма, прамармытаў некалькі слоў і адаслаў памочніка трэнера назад да Рыма.
  
  
  “Добра. Выходзь на пазіцыю вуглавога. Мы правядзём гульню без падкату, і ты зможаш выйсці на поле. Не станавіся на шляху бегуна, калі ён пройдзе міма Бэці, таму што табе будзе балюча».
  
  
  "Я гуляю сярэдняга абаронцы", - сказаў Рыма. "Я гуляў у яе ў старэйшых класах".
  
  
  «Ты не можаш патрапіць у яму. Ты не выйдзеш адтуль цэлым і цэлым.
  
  
  "Я хачу гуляць сярэдняга абаронцы", - сказаў Рыма.
  
  
  “Паслухайце. Пакуль ніхто па-сапраўднаму не пацярпеў. Не псуйце наш альбом».
  
  
  "Я гуляю ў цэнтры абароны", - сказаў Рыма і выбег на лінію сутычкі. Упершыню ў гісторыі футбола на футбольным полі з'явіўся сапраўдны забойца. Калі б трэнер ведаў, што насамрэч адбываецца ў сутычцы, ён бы замкнуў сваю каманду ў Форт-Ноксе, каб абараніць іх. Але ўсё, што ён убачыў, было невялікай непрыемнасцю, таму ён махнуў свайму цэнтру нападу і праваму абаронцу, каб яны акуратна ўрэзалі ў парушальніка ў наступнай гульні, каб усе маглі вярнуцца да працы.
  
  
  Рыма стаў у чатырохкропкавую стойку, якой навучыўся ў сярэдняй школе, але цяпер гэта здавалася ненатуральным для яго цела. Гэта было няправільнае размяшчэнне цэнтральнай часткі яго істоты, таму ён устаў. Яго плечы ледзь даставалі да прысядаючага цэнтравага і абаронцы, якія знаходзіліся ўсяго ў выцягнутай руцэ ад гульнявой паверхні.
  
  
  Буц здаваліся ненатуральнымі на жорсткай летняй траве, таму Рыма скінуў іх. Ён адчуваў рэзкі пах поту цел і нават мяса ў іх дыханні. Квотэрбек, які выглядаў такім маленькім па тэлевізары, быў на добрых чатыры цалі вышэй за Рыма. Цэнтравы перахапіў мяч, квотэрбек уцягнуў яго ў жывот Бобі Джо Хукеру, чыя маса кінулася ў правы падкат. Цэнтравы Рэйманд Вольшчак і абаронца Герман Дофман падняліся, каб акуратна нанесці ўдар па маляняці ў шкарпэтках, каб ён не апынуўся паміж беглым Хукерам і абаронцам Бэці, і не патрапіў у лякарню. Або ў морг.
  
  
  Але калі яны рушылі, маленькага чалавечка там не было. Дофман адчуў, як нешта зачапіла яго, і кватэрбек таксама. Хукер адчуў, як мяч патрапіў яму ў жывот, калі квотэрбек аддаў пас, а затым адчуў тое, што ён пазней апісаў як удар кавадлам у жывот, і нейкім чынам зламыснік нядбайна накіраваўся да лініі варот з заціснутым пад пахай футбольным мячом, наносячы прамыя. ўдары ўяўным супернікам. Рыма Уільямс, абаронца сярэдняга звяна сярэдняй школы Уікуахіка, які ніколі нават не выступаў за ўвесь Ньюарк,
  
  
  «Ён ударыў мяне», - выдыхнуў Хукер, паказваючы на квотэрбека, які стаяў на каленях. "Ён ударыў мяне".
  
  
  «Добра. Ты з футбольным мячом», - крыкнуў галоўны трэнер. «Вярні яго і атрымай свой вымпел».
  
  
  "Гэта спроба", - сказаў Рыма, вяртаючыся да сутычкі. «Я не пайду, пакуль ты не дакажаш мне, што я не патрапіў у каманду. Дакажы гэта хаця б раз», - сказаў былы ўдзельнік Weequahic mediocre.
  
  
  "О'кей", - сказаў галоўны трэнер, высокі мужчына, чыё брушка абцягвала белую спартовую кашулю. «Вольчак і Дофман, ужо падсуньце малога. Тая ж гульня. Без падкату. Прастытутка, падыміся са сваіх чортавых каленаў».
  
  
  "Я не магу паварушыцца, трэнер", - сказаў Хукер.
  
  
  «Ну, тады, гані яго, Шлюха», - крыкнуў трэнер, і трэнер з разносчыкам вады дапамаглі яму сысці з поля. "Ты там. Бэці. Што ты робіш, выстройваючыся за сярэднім абаронцам? Ты левы падкат, дурань.
  
  
  З бурчаннем і злоснай усмешкай Лерон Мэрыён Бэці адышоў налева, але не спускаў вачэй з далікатнага, босага сярэдняга абаронцы.
  
  
  «Пакінь яго ў спакоі», - прашаптаў паўабаронца сярэдняй лініі all-pro Бэці, і калі мяч быў перахоплены, ён заблакаваў Бэці, свайго таварыша па камандзе па абароне, каб той не размазаў маленькага хлопца без абутку ў парашок.
  
  
  Перасцярога не спатрэбілася.
  
  
  Аматар зноў прабіраўся па полі, а абаронца другой лініі Бул Трок ляжаў ніцма ў трох ярдаў за лініяй сутычкі. Дофман трымаўся за плячо і моршчыўся ад болю, а цэнтравы ўсё яшчэ шукаў яго блакавальнае прызначэнне.
  
  
  "Што з табой такое?" - закрычаў галоўны трэнер. На гэты раз ён запатрабаваў удару справа, і Лерон Мэрыён Бэці не мог дачакацца, калі маленькі чалавечак без абутку ўстане ў яго на шляху. Але ўсё, што ён убачыў, гэтае мільганне белых шкарпэтак, і Вілі Джытар, які мітусніўся з правага боку лініі, быў скінуты роўна ў двух ярдаў за лініяй сутычкі. Джытар дзейнічаў лепш, чым абаронцы. Ён трымаў мяч.
  
  
  Да чацвёртай гульні пяцёра гульцоў атрымалі траўмы, а малыш у белых шкарпэтках зрабіў чатыры падкаты запар, прычым два з іх адабралі мяч.
  
  
  Галоўны трэнер, вядомы сваёй праніклівасцю ў адзнацы талентаў, пачаў падазраваць, што ў яго тут нешта ёсць. Ён тут жа накрычаў на памагатага трэнера за тое, што той не заўважыў хлопца раней.
  
  
  "Ты", - закрычаў ён на Рыма. "Як цябе клічуць?"
  
  
  "Не мае значэння", - сказаў Рыма, у роце якога зноў не было солі. "Цяпер я забіраю свой вымпел і сыходжу".
  
  
  Рыма накіраваўся да бакавой лініі, і трэнер крыкнуў: «Спыніце гэтага чалавека», - гэта было ўсё, што прыйшлося пачуць Лероне Мэрыён Бэці. З узрушаючай хуткасцю для сваёй пераважнай масы Бэці кінуўся праз поле, каб падрэзаць малога ззаду. Але чаго Бэці не разумеў, дык гэта таго, што кожны мужчына, і асабліва чалавек яго камплекцыі, стварае ціск паветра падчас бегу, і ў той час як большасць людзей, асабліва тых, у каго ёсць зрок, не адчувальныя да гэтага ціску, далікатны маленькі ахоўнік быў адчувальны нават да сваіх цягліцавых валокнаў. Бэці ўрэзалася ў мужчыну і працягвала ўрэзацца ў зямлю. Мужчына працягваў сыходзіць. Правае перадплечча Бэці, якое было баявой зброяй у Нацыянальнай футбольнай лізе, анямела. Яно заставалася такім на працягу васемнаццаці месяцаў. Бэці ляжаў на зямлі паралізаваны. Праз тыдзень ён зможа рухаць галавой, а праз месяц зноў пачне хадзіць.
  
  
  "Ты там, Бэці", - крыкнуў трэнер. «Бяжы адсюль».
  
  
  Ён павярнуўся да аднаго з памагатых трэнера. "Ну, мы ўсё роўна падпісалі гэтага хлопца".
  
  
  «Усё, што ў нас ёсць, гэта вызваленне ад адказнасці, трэнер. Ты сказаў, што мы не павінны марнаваць іншыя формы на спробы.»
  
  
  "Ты звольнены", - сказаў трэнер. Ён кінуўся праз поле ўслед за Рыма. Ён сказаў, што малады чалавек падаваў надзеі, і паколькі ён спадабаўся трэнеру, і ён здаваўся сапраўдным камандным гульцом, і каманда магла прайсці ўвесь шлях у гэтым годзе, ён прапанаваў Рыма шанец патрапіць на першы паверх. Мінімальны кантракт, які пакінуў яму ўсе гэтыя цудоўныя магчымасці для росту зарплаты.
  
  
  Рыма пакруціў галавой. Ён круціў галавой, апранаючы сваё вулічнае адзенне, на працягу ўсяго шляху праз тры фінальныя прапановы, апошнія дзве з якіх, як запэўніў трэнер, выключылі яго з Нацыянальнай футбольнай лігі.
  
  
  "Мы заўсёды можам драфтаваць цябе, і тады ты нікуды не пойдзеш".
  
  
  "Разлівай," сказаў Рыма. "Ты нават не ведаеш майго імя".
  
  
  "Так, у нас ёсць", - сказаў трэнер, гледзячы на форму выпуску. «У нас ёсць ваш подпіс, Абрахам, і вы наш. Вы сапраўды наш. А зараз будзьце разважлівыя, містэр Лінкальн. Вы зьелі нашу ежу, выпацкалі нашу форму, вы нам сёе-тое вінаватыя».
  
  
  Вярнуўшыся ў гатэль, Сміт быў у лютасці. Калі ўвайшоў Рыма, ён сядзеў з каменным тварам. Чіун глядзеў свой дзённы серыял. Рыма і Сміт пайшлі ў спальню, каб не турбаваць Майстры сінанджа.
  
  
  "Чыун, здаецца, думае, што тваё знікненне, калі ты павінен быў быць тут, з'яўляецца свайго роду прагрэсіяй", - сказаў Сміт. "Я лічу гэта ненадзейным".
  
  
  "Вазьмі вымпел з арлом", - сказаў Рыма.
  
  
  "Я спадзяюся, ты шчаслівы", - сказаў Сміт. "Таму што ты збіраешся ахоўваць кагосьці, хто, мы нават не ўпэўненыя, жывы, чыё месцазнаходжанне мы не ведаем, і каго трэба ахоўваць ад невядомых нам забойцаў".
  
  
  «Ваша непераўзыдзеная выведвальная служба на вышыні, Сміці», - сказаў Рыма.
  
  
  "У нас ёсць адна зачэпка", - сказаў Сміт. «Адна магчымасць. Што вы ведаеце пра кіслотны рок?» "Ён гучны", - сказаў Рыма.
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЭЦІ
  
  
  
  «Мне не падабаецца такая музыка», - сказаў Вілі «Бомба» Бамбелла.
  
  
  Морыс Эдэльштэйн пераканаўся, што перагаворная прылада, якая злучала яго з сакратаркай, выключана. Для канчатковай бяспекі ён зноў абышоў сцены свайго офіса невялікім металашукальнікам. Ён замкнуў свой тэлефон у верхняй скрыні стала, які быў аббіты свінцом, таму што нават разраджаная тэлефонная трубка магла стаць провадам для "жучка".
  
  
  "Што ты робіш?" - спытаў Вілі Бомба.
  
  
  "Заткніся", - сказаў Морыс Эдэльштэйн.
  
  
  «Ты думаеш, што ўсюды ёсць жучкі. Можна падумаць, што твая ўласная ванная была абсталявана жучкамі, каб лавіць твой пук, Мо», - сказаў Вілі Бомба.
  
  
  "Так здарылася, што ў мінулым годзе я знайшоў жука ў кошыку для смецця", – адказаў Эдэльштэйн.
  
  
  "Федэралы?"
  
  
  «Не. Мая былая жонка. Але гэта магло быць што заўгодна, хто заўгодна».
  
  
  "Ты шмат хвалюешся, Мо", - сказаў Вілі Бомба і паклаў дзве свае гіганцкія рукі на свой масіўны жывот, які нацягваў да сярэдзіны яго шаўковай кашулі васямнаццатага памеру вельмі вялікага памеру. Маленькі шэры фетравы капялюш вянчаў грубы твар, яшчэ грубейшы з-за шнара праз нос, атрыманага, калі прафзвязная спрэчка дазвалялася бейсбольнымі бітамі. Супраць асобы Вілі Бомбы біта заняла другое месца. Ён зламаўся,
  
  
  Разам з левай рукой і спіной яго ўладальніка. Калі ўладальніка біты выпісалі з лякарні, ён выявіў сёе-тое вельмі дзіўнае ў замку сваіх уваходных дзвярэй. Ён рабіў пацешную рэч, калі вы паварочвалі ключ. Ён знёс фасад дома.
  
  
  Паліцыя Сэнт-Луіса прыпісала гэта выбуху бомбы і падрабязна дапытала Вілі Бамбелу. Але Вілі нічога не сказаў па парадзе свайго адваката Мо Эдэльштэйна, які ў чарговы раз атрымаў перамогу над несправядлівым паліцэйскім пераследам свайго кліента, умацаваўшы канстытуцыйныя ўяўленні такіх людзей, як Джэферсан, Франклін і Гамільтан, і даўшы магчымасць прынамсі тром грамадзянам Сэнт-Луіса ў год атрымліваць сюрпрызы, калі яны заводзяць свае машыны, адчыняюць перадпакоі дзверы або зазіраюць у нечаканыя пакеты.
  
  
  «Я хачу бачыць свайго адваката, Мо Эдэльштэйна», - гэтыя словы зноў і зноў выкарыстоўваў Вілі Бомба, у якога ўсё ішло добра, за выключэннем аднаго маленькага недахопу. Менавіта з гэтай нагоды Эдэльштэйн выклікаў яго ў офіс той раніцай.
  
  
  Эдэльштэйн замкнуў металашукальнік у другую скрыню і апусціў шторы, закрыўшы тое, што можна было б мякка назваць гарызонтам Сэнт-Луіса, але, дакладней, ацалелыя рэшткі горада, які прайшоў шлях ад памежнага паста да трушчоб, ледзь дакрануўшыся да цывілізацыі.
  
  
  «Перш за ўсё, Вілі, я ўздымаю гэтую тэму не таму, што думаю, табе падабаецца эйсід-рок».
  
  
  "Мне гэта зусім не падабаецца," сказаў Вілі, "але ў мяне ёсць частка Vampire Records".
  
  
  "Што не прыносіць табе шмат грошай, праўда?"
  
  
  "Гэта ўсяго толькі маленькі кавалачак", - сказаў Вілі.
  
  
  "Я разумею", - сказаў Мо Эдэльштэйн. "Ты добры кліент, Вілі".
  
  
  "Дзякуй табе, Мо".
  
  
  «І толькі адна рэч магла б зрабіць цябе ідэальным кліентам. Адна маленькая дэталь, Вілі».
  
  
  "У чым справа, Мо?"
  
  
  «Не крыўдуй на гэта, Вілі. Калі ласка. Але часам, Вілі, ты прад'яўляеш не зусім поўны рахунак».
  
  
  «Я часта плачу», - сказаў Вілі, нахіляючыся наперад на сваім сядзенні.
  
  
  “Ты плаціш. Ты плаціш, Вілі, ты плаціш вельмі часта. Ты адзін з маіх самых часта якія плацяць кліентаў, за выключэннем тых, хто плаціць стала».
  
  
  "Ніхто не дасканалы", - сказаў Вілі.
  
  
  "Дакладна", - сказаў Эдэльштэйн. “Нават людзі, якія вам плацяць. Я не хачу ганьбіць вашых працадаўцаў ці нешта ў гэтым родзе».
  
  
  "Што такое паклёп?"
  
  
  «Нядобрая рэч, Вілі. Але ты павінен быць багатым чалавекам».
  
  
  «Я адданы людзям, на якіх я працую», - сказаў Вілі, і яго цёмна-карыя вочы звузіліся.
  
  
  «Я не прапаную табе здраджваць каго-небудзь са сваіх працадаўцаў, Вілі», - сказаў Эдэльштэйн, усміхаючыся так шырока, як толькі мог. Ён выцер пот з ілба. «Я прапаную спосаб зарабіць шмат грошай. Шмат грошай. Больш грошай, Вілі, чым ты калі-небудзь зарабляў за ўсё сваё жыццё».
  
  
  "Таму што я б ніколі не здрадзіў людзям, на якіх я працую".
  
  
  «Я ведаю, што ты б гэтага не зрабіў, Вілі. Вось чаму я даю табе гэтую цудоўную магчымасць. Як бы ты хацеў зарабіць амаль мільён долараў? Ты ведаеш, колькі гэта, Вілі?
  
  
  Вілі Бомба Бамбела падняў вочы. Ён вельмі напружана думаў. І тое, што ён падумаў, было: Гэты чалавек хлусіць мне.
  
  
  "Гэта шмат", - сказаў Вілі.
  
  
  «Я кажу табе праўду, Вілі. Амаль мільён долараў. Ён чакае цябе і зусім няшмат мяне. Гэта якраз тое, што ты мне вінаваты, Вілі. Сто дванаццаць тысяч долараў».
  
  
  Вочы Вілі адкрыліся шырэй. Ён кіўнуў. Калі ў ім было 112 000 долараў для Эдэльштэйна, магчыма, гэты чалавек не хлусіў яму. Калі ў Эдэльштэйна было так шмат грошай на што заўгодна, здавалася, што ўсё адбываецца само сабой.
  
  
  "Мае працадаўцы паступілі са мной несправядліва, наколькі я магу ўзгадаць", - сказаў Вілі.
  
  
  «Не, не. Гэта не мае да іх ніякага дачынення. У мяне ёсць траюрадны брат, які жыве на Заходнім узбярэжжы...»
  
  
  "Няма нічога горш, чым кроў, якая здраджвае кроў", - перабіў Вілі.
  
  
  «Не, не, Вілі. Паслухай мяне. Ён дырэктар пахавальнага бюро. Нядаўна ён кагосьці пахаваў, і здарылася дзіўная рэч. У пахавальным вянку былі грошы. Гэта былі не ягоныя грошы, таму ён не пакінуў іх сабе».
  
  
  Вочы Вілі звузіліся. Гэты чалавек хлусіць мне, зноў падумаў ён.
  
  
  "Ён захаваў яго не таму, што баяўся".
  
  
  Вілі кіўнуў. Эдэльштэйн, магчыма, гаворыць праўду, падумаў ён.
  
  
  «Але адбылася дзіўная рэч. Аднойчы ўвечар голас па тэлефоне спытаўся ў яго, ці дайшлі грошы сям'і забітага».
  
  
  Вілі кіўнуў, і Эдэльштэйн працягнуў.
  
  
  «Мой стрыечны брат разумны. Ён высветліў, на што былі патрачаны грошы. Слова - адкрыты кантракт».
  
  
  Вочы Вілі звузіліся.
  
  
  «Адкрыты кантракт. Вы чулі пра кантракт на чыёсьці жыццё?» Эдэльштэйн зрабіў паўзу і нервова засмяяўся. “Вядома, чулі. Ну, гэта такі кантракт, дзе кожны можа яго выканаць і атрымаць грошы. Бачыш?»
  
  
  Гэты чалавек хлусіць мне, ці падстаўляе мяне, ці дурань. Не, падумаў Вілі, Эдэльштэйн не дурань.
  
  
  "Ты маеш на ўвазе, што табе плацяць пасля працы?"
  
  
  "Верна".
  
  
  "Што, калі ніхто не захоча табе плаціць?"
  
  
  “Я ня думаю, што гэта адбудзецца. На няўдачы ўжо было выкінута больш за 100 000 долараў. Рэальныя грошы. Мой траюрадны брат быў не адзіны чалавек, з якім гэта здарылася. З іншымі пахавальнымі бюро адбывалася тое ж самае. Большасць з іх не такія разумныя, як мой стрыечны брат. У яго ёсць нумар тэлефона».
  
  
  Вілі назіраў, як Эдэльштэйн дастаў лісток паперы з цэнтральнай скрыні стала.
  
  
  "Вы атрымліваеце фінансавыя дадзеныя па гэтым нумары", – сказаў Эдэльштэйн.
  
  
  "Ты тэлефанаваў па гэтым нумары, Мо?"
  
  
  «Гэта не на мой густ, Вілі. Я павінен застацца тут, каб абараніць цябе ў выпадку якіх-небудзь непрыемнасцяў. Я нават не павінен казаць вам, што дзяўчыну клічуць Вікі Стоўнэр, ёй дзевятнаццаць, і яна будзе на кіслотным рок-канцэрце ў Масачусэтсе праз два дні, калі яна яшчэ жывая».
  
  
  Вілі міргнуў. «Дазвольце мне растлумачыць сітуацыю. Мяркуецца, што я павінен паспрабаваць папрацаваць над кімсьці, каго, магчыма, ужо няма жывым, для кагосьці, каго я ніколі не бачыў, за грошы, якія я не атрымаю, пакуль хіт не стане добрым. Ты гэта хочаш мне сказаць, Мо?»
  
  
  «Мільён долараў, Вілі. Мільён долараў. Ты можаш падумаць пра мільён долараў?»
  
  
  Вілі паспрабаваў уявіць сабе мільён долараў. Ён думаў пра яго ў выглядзе аўтамабіляў, наяўных грошай, валодання часткамі кампаній, але не мог сабе гэтага ўявіць. Іншая думка выцясняла яе. Гэты чалавек, магчыма, вар'ят.
  
  
  "Я не вар'ят, Вілі", - сказаў Эдэльштэйн. «Калі б гэта не было так дзіўна, навошта было б прапанаваць так шмат? Мільён долараў, Вілі».
  
  
  Вілі паглядзеў на лісток паперы ў руцэ Эдэльштэйна. "Як атрымалася, што там дзесяць лічбаў?"
  
  
  Код горада.
  
  
  "Я не ведаю кода гэтага горада".
  
  
  "Чыкага".
  
  
  "Чаму ты ведаеш імя дзяўчыны?"
  
  
  "Мой стрыечны брат".
  
  
  "Дай мне свой тэлефон", - сказаў Вілі, беручы лісток паперы з рук Эдэльштэйна.
  
  
  «Не, Вілі. Не адсюль. Мы гэтага не жадаем. Мы не хочам, каб наш адвакат абароны быў звязаны, бо ён мусіць заставацца на волі на выпадак, калі нешта пойдзе не так. Мы хочам мець магчымасць сказаць: "Мне патрэбен мой адвакат, Мо Эдэльштэйн", а не: "Ахоўнік, у мяне паведамленне для зняволенага 79312 ". Вось чаго мы хочам, Вілі».
  
  
  "Мы хочам, каб ты паехаў з намі", - сказаў Вілі.
  
  
  «Не, не. Гэта тое, чаго мы не жадаем», - крычаў Эдэльштэйн.
  
  
  "Гэта тое, чаго мы хочам", - сказаў Вілі. Калі яны выйшлі з офіса, каб патэлефанаваць па вулічным тэлефоне, Мо Эдэльштэйн прыняў дзве таблеткі "Маалокса" і Секанал. Пасля тэлефоннай размовы ён прыняў нембутал. Ён усё яшчэ нерваваўся, таму прыняў Лібрыум.
  
  
  "Ведаеш, Мо, калі б у таблетку дадалі выпіўку, ты быў бы алкаголікам", - сказаў Вілі Бомба.
  
  
  Твар Эдэльштэйна некалькі памякчэў, калі ён назіраў, як Вілі зараджае бомбай свой Lincoln Continental. Цікаўнасць Эдэльштэйна была ўзбуджаная. Перада мной быў чалавек з IQ, які, верагодна, ніколі не бачыў высокіх бакоў адсталасці, але калі справа даходзіла да вырабу і ўстаноўкі бомбаў, ведаючы, што яны будуць рабіць і як яны гэта зробяць, Бамбела быў Мікеланджэла выбуху.
  
  
  Бамбела адчуў гэтую зноў здабытую павагу, і хоць ён ніколі раней не тлумачыў, як ён гэта робіць, ён зрабіў гэта для Эдэльштэйна. Ён ведаў, што Эдэльштэйн ніколі б не скарыстаўся яго камерцыйнымі сакрэтамі. Вілі ведаў, што Эдэльштэйн з партфелем мог зрабіць больш, чым Аль Капоне з тэрмаядзернай боегалоўкай.
  
  
  Накіроўваючыся на ўсход і поўнач ад Сэнт-Луіса, Вілі растлумачыў, што нічога з таго, што было ў яго ў машыне, не было незаконным, пакуль ён не сабраў гэта разам.
  
  
  "З амаль усяго, што можа гарэць, можна зрабіць бомбу", - растлумачыў Вілі. «Бомба - гэта насамрэч вельмі хуткі агонь, у якім недастаткова месца, каб гарэць дастаткова хутка».
  
  
  "Гэта самае бліскучае тлумачэнне, якое я калі-небудзь чуў аб бомбе", - сказаў Эдэльштэйн. «Блішчалае ў сваёй прастаце».
  
  
  «Цяпер ёсць два асноўныя спосабы выкарыстоўваць яго. Першы - выкарыстоўваць яго, каб укласці нешта яшчэ ва ўдар, ці іншы - зрабіць удар часткай гэтага вельмі хутка які разгараецца агню. Цяпер возьмем, да прыкладу, аўтамабіль. Большасць гэтых хлопцаў заліваюць яго ў рухавік. Ведаеш чаму?
  
  
  "Не", - сказаў Эдэльштэйн.
  
  
  «Таму што яны ведаюць толькі, як падключыцца да запальвання, і яны не жадаюць, каб ніхто не бачыў провада. Яны ўстаўляюць гэта прама ў рухавік, і часам гэта працуе, а часам не. Ты ведаеш, чаму гэта не адбываецца. Гэта не таму, што паміж кіроўцам і рухавіком узнікае чортава агністая сцяна, і ўсё, што ты часам атрымліваеш, — гэта адарваць ногі якому-небудзь небараку».
  
  
  "Некампетэнтны", - сказаў Эдэльштэйн, які ўпотай пагарджаў пракурорамі, якія не далі яму добрага прафесійнага бою.
  
  
  «Так, гэта», - сказаў Бамбела, ведаючы па тоне голасу, што некампетэнтнасць - гэта нешта непрыемнае. «Цяпер самае прыдатнае месца для бомбы - пад сядзеннем. Вы выкарыстоўваеце механічную прыладу, якая працуе пры ціску, максімум, можа быць, фунтаў восемдзесят, не больш.»
  
  
  "Але хто важыць так мала?"
  
  
  «Некаторыя хлопцы праслізгваюць унутр, і ты атрымліваеш тулава».
  
  
  "Але некаторыя тулавы павінны важыць менш, асабліва жаночыя", – сказаў Эдэльштэйн.
  
  
  «Гэта робіць тормаз. Тормаз уціскае цела ў сядзенне, так што вам гарантаваны выбух пры першым прыпынку».
  
  
  "Блішчаста", - сказаў Эдэльштэйн. "Але тады чаму вы выкарыстоўвалі запальванне ў маі мінулага года".
  
  
  «Я не справіўся з гэтай працай у траўні мінулага года», - сказаў Бамбела.
  
  
  "Пацешна", - сказаў Эдэльштэйн. "Ты мне тады таксама так сказаў".
  
  
  «Цяпер для аўтамабіля я не люблю выкарыстоўваць такія матэрыялы, як металічныя аскепкі, цвікі ці нешта накшталт ручной гранаты. Мне падабаецца чысты выбух. Асабліва ўлетку, калі вокны адчыненыя для кандыцыянавання паветра. Увесь аўтамабіль дзейнічае як кажух».
  
  
  "Блішчаста", - сказаў Эдэльштэйн.
  
  
  «Ствараемае ціск паветра неверагоднае. Яно можа адарваць каго заўгодна, нават не разбіўшы яго. Проста ад страсення».
  
  
  "Блішчаста", - сказаў Эдэльштэйн.
  
  
  «Я мог бы зрабіць бомбу з калоды карт», - сказаў Бамбела. «Бачыш вунь тое дрэва? Я мог бы зняць яго менавіта там, дзе ты хочаш, і пасадзіць там, дзе ты хочаш. Ты мог бы паставіць хатнюю талерку дзе заўгодна побач з гэтым дрэвам, і я б зладзіў табе страйк».
  
  
  "Ты можаш закінуць віраж?" - жартаўліва спытаў Эдэльштэйн.
  
  
  «Не-а. Я пакуль не магу гэтага зрабіць», - сказаў Вілі, крыху падумаўшы. «Але калі б гэта быў дажджлівы дзень з цяжкім паветрам, і калі б у нас быў добры вецер, можа быць, ад васемнаццаці да дваццаці трох міль у гадзіну, і гэта было б дрэва добрай формы, накшталт маладога клёну, і вы дазволілі б мне паставіць талерку там, дзе я хацеў, я мог бы дабіцца ўдару на павароце».
  
  
  «Ты цудоўны, Вілі».
  
  
  Яны ехалі не спяшаючыся і праз паўтара дня пад'ехалі да Пітсфілда, штат Масачусэтс, галоўнай пляцоўкі рок-фестывалю, дзе павінна была выступіць Вікі Стоўнер.
  
  
  "Гэта правільны шлях?" Edelstein said.
  
  
  «Невялікі крук, пра які мне сказалі, калі я тэлефанаваў па тэлефоне», - сказаў Бамбела. За межамі Пітсфілда Вілі спыніў Continental каля вялікай шыльды з надпісам "Уайтвуд Катэджэс". Ён падышоў да паштовай скрыні і дастаў пакет, падобны на згорнуты часопіс. Надрукаванае кампутарам імя на ім абвяшчала "Эдэльштэйн".
  
  
  Я не павінен быў быць уцягнуты ў гэта падобнай выявай , сказаў Эдэльштэйн, калі Вілі вярнуўся да машыны. "Што ў пасылцы".
  
  
  "Мяркуецца, што гэта будуць грошы і запіска".
  
  
  "Я прачытаю табе запіску", - сказаў Эдэльштэйн.
  
  
  "Я ўмею чытаць", - сказаў Вілі. І ён мог. Эдэльштэйн назіраў, як варушацца вусны, калі Вілі Бомба прамаўляў словы. Эдэльштэйн паспрабаваў зірнуць на літары, налепленыя на паперу, але Вілі, абараняючыся, прыкрыў запіску.
  
  
  «Пералічы грошы», - сказаў Вілі, кідаючы пакет Эдэльштэйна і засоўваючы цыдулку ў кішэню.
  
  
  "Пяцьдзесят тысяч", - сказаў Эдэльштэйн.
  
  
  "Шмат грошай", - сказаў Вілі. "Аддай іх мне".
  
  
  "Гэта палова таго, што ты мне вінен", - сказаў Эдэльштэйн.
  
  
  «Я аддам табе ўсё на музычным шоў. Там для нас будзе крыху грошай».
  
  
  «І тады, магчыма, я мог бы накшталт як сысці, таму што я табе насамрэч не патрэбен, праўда, Вілі. Я б толькі перашкаджаў».
  
  
  "Верна", - змрочна сказаў Вілі. "Ты хочаш убачыць нешта сапраўды выдатнае ў the way of bombs?"
  
  
  "Што гэта?" - падазрона спытаў Эдэльштэйн.
  
  
  Калі яны праходзілі міма загараднай крамы, Вілі прапанаваў Эдэльштэйну купіць слоік хатніх марынаваных агуркоў "Проска", і, як ён і падазраваў, Эдэльштэйн не змог адкрыць бутэльку. Яны праехалі праз Пітсфілд, Вілі адмовіўся спыніцца на ланч, а Эдэльштэйн утаропіўся на нераздрукаваныя марынаваныя агуркі, якія ляжалі паміж імі.
  
  
  «Я мог бы сарваць вечка з гэтай банкі», - пахваліўся Вілі, калі яны імчаліся па шашы 8 у Норт-Адамс.
  
  
  "Няўжо?"
  
  
  «Трымаю ў заклад на сваю азадак, што я мог бы. Я мог бы разнесці яго начыста, нават без трэшчыны на шкле».
  
  
  «Зрабі гэта зараз, Вілі. Я паміраю з голаду».
  
  
  Вілі з'ехаў на жвіровую абочыну дарогі, залез на задняе сядзенне машыны і дастаў з-пад крамы бомбу, зробленую з ігральных карт. Да яго боку ён прыціснуў прыладу, падобнае на ручку, і там, дзе яно выступала, ён вельмі акуратна згарнуў выпрастаную сашчэпку ў рулон.
  
  
  «Вылазь з машыны», - сказаў Вілі, і калі Эдэльштэйн выцягнуўся звонку машыны, Вілі працягнуў яму слоік з марынаванымі агуркамі. "Трымай гэта ў левай руцэ".
  
  
  Эдэльштэйн узяў яго абедзвюма рукамі.
  
  
  "Левай рукой", - сказаў Вілі, і Эдэльштэйн узяў банку ў левую руку.
  
  
  Вілі на імгненне задумаўся, затым сказаў: "Пакладзі марынаваныя агуркі вунь на той камень".
  
  
  Калі Эдэльштэйн скончыў і вярнуўся да машыны, Вілі перадаў яму бомбу.
  
  
  "Цяпер зрабі гэта як след", - сказаў ён. «Пакладзі дэталь са сашчэпкай на слоік, затым вяртайся. Не чакай. Гэта пачнецца, калі я завяду машыну».
  
  
  «Бліскуча. Як гэта працуе?"
  
  
  "Проста зрабі гэта", - сказаў Вілі, і Эдэльштэйн пабег назад да скалы, яго чаравікі распырсквалі жвір ззаду яго.
  
  
  Ён асцярожна кінуў бомбу на слоік і пабег назад да машыны.
  
  
  “Добра. Пачынай, геній. Я галодны".
  
  
  "Ты не прыціснуў заціск да вечка банкі".
  
  
  "Як ты мог бачыць?"
  
  
  "Я ведаю. Глядзець. Я завяду машыну, і нічога не здарыцца», і Вілі ўключыў запальванне, і, вядома ж, слоік з марынаванымі агуркамі і бомба былі на месцы.
  
  
  “Ну, я буду. Ты геній».
  
  
  Эдэльштэйн вярнуўся да слоіка з марынаванымі агуркамі, узяў бомбу і, хоць яна так не балансавала, прыціснуў сашчэпку да металічнага вечка слоіка.
  
  
  І ў адно імгненне яго страўнік напоўніўся кавалачкамі марынаваных агуркоў, аскепкамі шкла і металічнай вечкам ад слоіка. Як і тое, што засталося ад ягонага твару.
  
  
  Аскепкі шкла разлятаюцца, удараючыся аб борт машыны і нават пакідаючы засечкі на шкле. Яны не павінны былі.
  
  
  «Марынаваныя агуркі ў Проска», - сказаў Вілі Бомба Бамбела. "Яны зноў перадаюць свае банкі па субпадраду гэтым танным вытворцам".
  
  
  І ён паехаў па дарозе ў бок рок-канцэрта, дзе спадзяваўся сам зарабіць на адкрытым кантракце на мільён долараў. 50 000 долараў у яго кішэні прызначаліся для падпрацоўкі. Як гаварылася ў запісцы: «Забіце Эдэльштэйна. Ён занадта шмат балбоча.
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ЧАЦВЕРТЫ
  
  
  
  Вікі Стоўнэр была жывая і чытала рэп на абочыне шашы 8 недалёка ад Пітсфілда, калі яна магла паклясціся, што пачула выбух далей па дарозе.
  
  
  «Гэта рэвалюцыя», - прахрыпеў адзін з хлопцаў, цыбаты бландзін з валасамі да плячэй, туга абматанымі вакол ілба індыйскай стужкай, у якой нейкім чынам спалучаліся знакі іракезу і арапаха, дасягненне, якое выслізнула ад гісторыі, але не ад Dibble manufacturing з Бойс, штат Айдаха.
  
  
  "Не цяпер. Мэгат у Норт-Адамсе», - сказала Вікі. «Я збіраюся пагуляць з Мэгготам».
  
  
  «Сцерва Мэгат», - сказала іншая маладая дзяўчына, закінуўшы ногі на заплечнік. Яны гадзінамі чакалі пад ранішнім сонцам Беркшыра, пакуль міма іх праязджалі працэсіі ровараў, размаляваных аўтобусаў Volkswagen і звычайных аўтамабіляў. Некаторыя дзяўчынкі выказалі здагадку, што ад іх адмовіліся, бо хлопчыкі не намалявалі знакі з правільнай кармай. Хлопчыкі сказалі, што гэта таму, што дзяўчынкі не ўсталі на ўзбочыне дарогі і не зрабілі якую-небудзь працу.
  
  
  "Напрыклад, што?" спытала Вікі.
  
  
  «Пакажы грудзі ці што-небудзь падобнае», - сказаў адзін з хлопцаў.
  
  
  "Ты паказваеш грудзі", - сказала адна з дзяўчат, абараняючыся.
  
  
  "У мяне яго няма".
  
  
  "Тады пакажы, на што ты здольны".
  
  
  "Мяне б арыштавалі, чувак".
  
  
  "Ну, я не збіраюся лезці туды, як нейкі кавалак мяса".
  
  
  Такім чынам, бліжэй да вечара яны чакалі транспарт за ўсё ў дванаццаці мілях ад канца свайго падарожжа - рок-фестывалю, вядомага як North Adams Experience. Горад, магчыма, аб'явіў яго сваім. Прамоўтэры, магчыма, і прэтэндавалі на прыбытак. Але досвед належаў тым, хто быў бы часткай гэтага. Ты не хадзіў на яго, як на які-небудзь фільм, седзячы ў крэсле і дазваляючы экрану паказваць табе ўсё, што заўгодна. Ты быў часткай гэтага, і гэта было часткай цябе, і ты зрабіў гэта тым, чым яно было, з дапамогай Dead Meat Lice, Лакаматываў Гамільтана і Выкрадзеных лістоў.
  
  
  Гэта не пачнецца а восьмай гадзіне вечара, як гаварылася ў рэкламе. Гэта пачалося ўжо. Прыход да гэтага быў часткай гэтага. Колы былі часткай гэтага. Сядзець на абочыне дарогі ў чаканні спадарожкі было часткай гэтага. Таблеткі, пакуначкі і маленькія канверцікі былі часткай гэтага. Ты быў часткай гэтага. Гэта была твая фішка, і ніхто іншы не змог бы сказаць табе, што гэта такое, чувак, асабліва калі б яны паспрабавалі.
  
  
  Вікі Стоўнэр адмовілася абмяркоўваць, ці быў гучны шум пачаткам рэвалюцыі, сусветнай вайны або аварыяй аўтамабіля. З яе хопіць гэтага лайна, чувак. Аж да гэтага моманту і надалей.
  
  
  Усё гэта было суцэльным абломам, усе праблемы з яе бацькам, а зараз і ўся бязладзіца апошніх некалькіх дзён.
  
  
  Усё пачалося занадта проста. Простае, разумнае, не падлягаючае абмеркаванню патрабаванне. Усё, чаго яна хацела, быў Мэгат. У яе была Нэлс Борсан з Cockamamies, уся Сямёрка Хіндэнбургаў, і што ёй было патрэбна, сапраўды трэба, усё, што ёй было трэба, - гэта Мэггот.
  
  
  Але калі яна расказала бацьку, ён замкнуў яе ў іх доме ў Палм-Біч. Гэта труна з газонамі. Гэтая турма з прыслужнікамі. Так што яна збегла, і яе вярнулі зваротна. Яна зноў раскалолася, і яе зноў вярнулі.
  
  
  Добра, тата хацеў дамовіцца. Яна будзе весці перагаворы. Яна дастала гэтыя паперы і вырвала некалькі запісаў, якія яе тата зрабіў з усімі сваімі тэлефоннымі размовамі, і яна сказала:
  
  
  «Ты хочаш заключыць здзелку? Давай заключым здзелку. Што ты дасі мне за паперы і плёнкі па здзелцы са збожжам? Колькі я прапаную? Я раблю стаўку. Я раблю стаўку. Я раблю стаўку. Я чую, што мяне звальняюць? Я чую, што мяне звальняюць? Што я чую? Мне прапануюць. Мне прапануюць.»
  
  
  «Ідзі ў свой пакой, Вікторыя», - была прапанова, таму Вікі Стоўнер прыкінулася, што ідзе наверх, а затым збегла. З касетамі і паперамі, якія яна аднесла ў офіс пракурора ЗША ў Маямі. І што гэта было за падарожжа. Усе таты сябры, усе яны, з адвакатамі, нервовымі зрывамі і раптоўнымі паездкамі па ўсім свеце, казалі, як нехта мог зрабіць нешта падобнае. Гэта быў кайф, усё дакладна, але потым натуралы пачалі звальваць гэта на яе, і гэты хлопец, Блэйк, быў у парадку, але ён быў занудай.
  
  
  А потым Дэнвер і гэтае дзярмо на балконе і ў пакоі, і дрэнныя флюіды, чувак. Так што яна проста зноў сарвалася з месца і вось яна ўжо на абочыне 8-й шашы, чакаючы апошніх некалькіх міль трасы North Adams Experience. А далей па дарозе, магчыма, гэтае дзярмо пачыналася зноў.
  
  
  "Гэта рэвалюцыя", - сказаў хлопец з павязкай на галаве індзейца.
  
  
  Але ён сказаў гэта мінулай ноччу, калі бутэлька шыпучкі ўпала і раскалолася, і калі яны ўбачылі эскадрыллю самалётаў над галавой, ён сказаў, што гэта фашысцкія свінні збіраюцца разбамбіць "Фры Бэдфард Стайвесант".
  
  
  "Проста працягвай рухаць таблічку", - сказала Вікі і паклала галаву на свой заплечнік, спадзяючыся, што яе бацька не занадта турбуецца аб ёй. Прынамсі, калі яна гаварыла з ім зараз, ён станавіўся разумным.
  
  
  Міма іх пранёсся шэры Lincoln Continental з сапраўдным натуралам за рулём, і Вікі закрыла вочы. Раптам пачуўся віск шын. Кароткая цішыня. Машына дала задні ход,
  
  
  Вікі адкрыла вочы. Ён быў пачварным натуралам, усё дакладна, з вялікім шрамам праз нос, і ён глядзеў на нешта зверху ўніз, затым зноў на Вікі, і ўніз на гэтую штуку, якую ён затым паклаў у кішэню.
  
  
  «Цябе падвезці?» крыкнуў ён праз апушчанае акно машыны. Пацешна якая выглядае машына, усе сляды на правым баку, як быццам хтосьці забіў у яе пяцьдзесят цвікоў або нешта падобнае.
  
  
  "Выдатна", - сказаў хлопец з індзейскай павязкай на галаве, і ўсе яны забраліся ў раскошную машыну, прычым Вікі была апошняй.
  
  
  "Вы з мафіі, ці не так?" - сказаў хлопчык з павязкай на галаве.
  
  
  "Чаму ты хочаш сказаць нешта падобнае?" спытаў кіроўца, не зводзячы вачэй з Вікі ў люстэрку задняга выгляду. "Гэта нядобра".
  
  
  «Я цалкам за мафію. Мафія ўяўляе сабой барацьбу супраць істэблішменту. Гэта кульмінацыя сотняў гадоў барацьбы супраць дэспатычнага ўрада».
  
  
  “Я не Мафія. Такога не бывае», - сказаў Вілі Бомба, яго вочы ўсё яшчэ былі прыкаваныя да Вікі, зараз яго мозг быў перакананы, што ён знайшоў прыдатную дзяўчыну. "Дзе вы, дзеці, збіраецеся спаць?"
  
  
  “Мы не збіраемся спаць. Мы збіраемся. На The North Adams Experience.» "На паветры ты збіраешся спаць?"
  
  
  "Пад зоркамі, калі ўрад і гэта не аблажалася".
  
  
  «Вы, дзеці, мне падабаецеся. Ведаеце, дзе лепш за ўсё спаць?
  
  
  «На вышках?»
  
  
  «Не», - сказаў Вілі Бомба Бамбела. «Пад клёнам. Добры, прамы клён. Ён убірае ўсё дрэннае з паветра. Гэта насамрэч так. Ты спіш пад клёнам, і ты ніколі гэтага не забудзеш. Праўда. Богам клянуся».
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЯТЫ
  
  
  
  "Ён хто-небудзь?" завішчала дзяўчына з прышчавым тварам, чые якія падскокваюць сіські выклікалі вялікі перапалох пад яе футболкай колеру гальштука.
  
  
  "Ён ніхто", - сказаў Рыма, дастаючы ключ ад свайго нумара ў матэлі. Чіун сядзеў па другі бок сваіх чатырнаццаці вялікіх лакіраваных валізак. Яго залатое ранішняе кімано мякка лунала на захад разам з ветрыкам, які дзьмуў праз Норт-Адамс-Экспірыенс, ці тое, што было паўночным саракавым фермера Тайруса, пакуль ён раптам не выявіў, што яго можна выкарыстоўваць для чагосьці яшчэ больш каштоўнага, чым не вырошчванне кукурузы.
  
  
  "Ён на кагосьці падобны".
  
  
  "Ён ніхто".
  
  
  «Магу я ўзяць кавалачак той кашулі з выходным, якая на ім?»
  
  
  "На тваім месцы я б да яго не дакранаўся", - сказаў Рыма.
  
  
  «Ён бы не пярэчыў, калі б я ўзяла толькі маленькі кавалачак яго дашыкі. О, ён нехта. Ён нехта».
  
  
  "Я ведаю гэта. Ўсім прывітанне. Хто-небудзь. Хто-небудзь тут».
  
  
  Яны выходзілі з машын і з кузаваў грузавікоў. Яны выходзілі з-за камянёў і з-за дрэў. Спачатку некалькі, а затым, калі быў заўважаны масавы рух з поля Тайруса, рушылі ўслед іншыя. Нехта быў тут. Нехта быў тут. Кульмінацыйны момант кожнай рок-падзеі. Нехта, каго трэба ўбачыць.
  
  
  Рыма ўвайшоў у нумар матэля. У гэтай раптоўнай спешкі было некалькі магчымых зыходаў, адзін з іх складаўся ў верагоднай неабходнасці пазбавіцца ад тэл.
  
  
  Але чаму не? Чаму нешта павінна ісці правільна, пачынаючы з гэтага моманту? На брыфінгу са Смітам усё пачалося дрэнна, што межавала з абсурдам. Спачатку была дзяўчына, Вікі Стоўнэр. Яе фатаграфія, зробленая на яе дэбюце, яе дзіцячыя фатаграфіі, яе фатаграфія ў натоўпе, яе фатаграфія з ашклянелымі вачыма.
  
  
  Гэта была праца Рыма - абараняць яе ад невядомых забойцаў. Гэта значыць, калі яна ўсё яшчэ была жывая. Магчыма, яна зараз на дне якога-небудзь возера, ці пахаваная ў пячоры, ці пад хатай, ці раскладаецца ў кіслаце - разбэшчанага выгляду ці іншага.
  
  
  Але калі б яна была жывая, дзе б яна была? Ну, ніхто не ведаў, менш за ўсё яе бацька, але была даволі добрая тэорыя, што яна мусіла быць на якім-небудзь рок-фэсце, бо яна была фанаткай.
  
  
  Які рок-фэст? Былі шанцы, што яна не прапусціла б канцэрт North Adams, калі б была жывая. У рэшце рэшт, там гралі Maggot і the Dead Meat Lice. Колькі людзей там было б? Ад чатырохсот да ста тысяч.
  
  
  Вялікі дзякуй.
  
  
  Затым Рыма задаў Сміту наступнае пытанне: паколькі адкрыты кантракт, відавочна, зыходзіў ад аднаго з людзей, уцягнутых у здзелку з расійскім збожжам, магчыма, нават ад бацькі Вікі, чаму б не дазволіць Рыма рабіць тое, што ў яго атрымліваецца лепш за ўсё? Прайдзіце па спісе падазраваных, знайдзіце таго, хто ўкладвае грошы, і урэзанівайце яго.
  
  
  Нікуды не падыходзіць, растлумачыў Сміт. Гэта заняло б занадта шмат часу, і ў ім было б зашмат недахопаў. Дапусцім, Рыма напаў не на таго чалавека. Правільны мужчына мог займець Вікі Стоўнэр. Не. Абарона яе была адказам.
  
  
  Такім чынам, гэта было так, і вось ён тут.
  
  
  За дзвярыма нумара матэля паднялася мітусня, а затым дзверы адчыніліся, і ў пакой пачалі ўносіць плаўкі Чыуна, а кіслотныя вырадкі тузалі іх за ручкі, стогн і напружваючыся, як быццам яны былі ў ланцугах. Рыма пачуў крыкі. Ён падышоў да акна. Вельмі тоўсты малады чалавек, чый жывот тырчаў з-пад сініх джынсаў, а на кашулі быў намаляваны сімвал міру, замахваўся на дзяўчыну, на футболцы якой было напісана "Каханне, а не вайна". Яна драпала яго яечкі.
  
  
  «Я збіраюся панесці ягоную валізку. Ён сказаў, што я магу», - закрычала дзяўчына.
  
  
  "Ён сказаў, што я магу".
  
  
  "Ён сказаў, што я магу".
  
  
  «Не, я. Ты тоўстае свіное дзярмо».
  
  
  І так працягвалася ў многіх парах, пакуль Рыма не заўважыў, што Чиун, магчыма, пачаў турбавацца аб захаванасці сваіх плаўленняў. Чыун падняўся і ўстаў над адным са ствалоў, выцягнуўшы рукі так, што доўгія пазногці дасталі да нябёсаў. І ён гаварыў з імі, з гэтымі дзецьмі, такімі, якімі іх бачыў Рыма. І ён сказаў, што іх сэрцы павінны быць у згодзе з сіламі Сусвету, і яны павінны быць адзіныя з тым, што было адзіным. Усе яны павінны быць з тым, што ёсць усё.
  
  
  Яны павінны быць як адна рука, адна спіна і адно цела. Ствалы павінны паднімацца, як лебедзі на пазалочаных азёрах. Спачатку зялёны.
  
  
  І так здарылася той раніцай, што куфры, адзін за адным, адправіліся ў пакой Майстра Сінанджу. Спачатку зялёны.
  
  
  І калі ўсе куфры былі ў пакоі, складзеныя адзін на другі, зялёны - асобна каля акна, Майстар Сінанджу развітаўся з усімі імі. І калі яны не захацелі пакідаць такога славутага чалавека, настойваючы, каб ён расказаў ім, кім ён быў, ён больш не размаўляў. Але пачала адбывацца дзіўная рэч. Залатыя завіткі кімано зашамацелі, і адзін, і другі, і яшчэ адзін з гэтых паслядоўнікаў аказаліся выкінутымі прэч, пакуль апошні, ён таксама, не апынуўся за дзвярыма. З пачварным шрамам на шчацэ.
  
  
  «Ён - гэта хтосьці», - завішчала дзяўчына. «Толькі нехта мог так сябе паводзіць. Я павінна займець яго. Я павінна займець яго. Я хачу яго».
  
  
  Чыун адкрыў зялёны куфар. Рыма ведаў, што ў ім быў спецыяльны тэлевізар, які не толькі паказваў адзін канал, але і запісваў на плёнку дзве іншыя сеткі адначасова, таму што, як часта казаў Чыун, усе добрыя шоу ішлі адначасова, а добрымі шоу былі мыльныя оперы.
  
  
  Яшчэ адной асаблівасцю набору было тое, што ўсе пазнакі Sony былі адшліфаваны, адпаліраваны або зафарбаваны і заменены на Made in Korea. Чыун адмовіўся выкарыстоўваць японскі з-за таго, што ён назваў нядаўнім здрадлівым інцыдэнтам, учыненым японцамі супраць Дома Сінанджу. Праглядаючы табліцу японскіх імператараў, Рыма прыйшоў да высновы, што нядаўні інцыдэнт адбыўся ў 1282 годзе нашай эры.
  
  
  Па словах Чыуна, японскі імператар, пачуўшы пра мудрасць і цуды Сінанджу, адправіў эмісара да тагачаснага Майстра Сінанджу, просячы рады ў цяжкай справе. Майстар мала ўсведамляў, з якой здрадай, з якой вераломствам ён меў справу, таму што пасля аказання сваёй дапамогі ён зразумеў, што нешта было скрадзена. Агенты імператара назіралі за ім падчас выканання яго заданняў і скапіявалі яго метады, такім чынам выкраўшы мастацтва Ніндзі, ці бясшумнага начнога нападу, у сінанджа.
  
  
  "Такім чынам, яны заплацілі за хіт і скапіявалі некаторыя прыёмы", - сказаў Рыма.
  
  
  «Яны скралі тое, што служыць даўжэй, чым рубіны», - сказаў Чыун. «Яны скралі мудрасць, якую я спрабую табе перадаць, а ты ставішся да яе як да дробязі».
  
  
  "Як ты гэта сабе ўяўляеш, Татачка?"
  
  
  «Вы не шануеце вераломства японцаў. Добра, што яны не займелі ў свае рукі гэты тэлевізар, інакш яны б і яго скапіявалі. Японцам нельга давяраць».
  
  
  "Так, яны могуць абчысціць усю вялікую карэйскую электронную індустрыю, калі карэйцы не будуць асцярожныя".
  
  
  Калі ўключылі "As the Planet Revolves", Рыма выйшаў на вуліцу, каб паглядзець, ці не зможа ён знайсці рудавалосую дзевятнаццацігадовую дзяўчыну, якая магла быць жывая, а магла і не.
  
  
  Калі Рыма прабіраўся скрозь натоўп за дзвярыма, ён пачуў каментары кшталту «Гэта ніхто, ён на кагосьці працуе… гэй, перастань ціснуць … гэй, сачы за сваімі рукамі… гэта ніхто…, ён ніхто… Хто- то ўсё яшчэ ўнутры».
  
  
  Ён блукаў па полі фермера Тайруса сярод які распаўсюджваецца паху марыхуаны і гашышу. Ён пераступаў цераз пары і заплечнікі. На ўскрайку поля ён пазбег блытаніны кабеляў, якія вядуць да прыўзнятай сцэны, дзе калісьці рос летні сквош. Па баках сцэны стаялі дзве высокія металічныя вежы. Войска электрыкаў рухалася з дысцыплінаванай энергіяй, правяраючы і ўсталёўваючы абсталяванне. Толькі іх бароды і адзенне здаваліся штодзённымі.
  
  
  Побач са сцэнай Рыма заўважыў ярка-рудыя валасы, якія спадаюць на заплечнік. Да яго была прыціснута галава з каштанавымі валасамі. Абодва целы былі накрыты коўдрай і рухаліся.
  
  
  Ён абышоў двух дзяўчын, дапамагаючы трэцяй, якая прыходзіла ў сябе пасля цяжкага ЛСД-трыпу. Ён падышоў да якая рухаецца коўдры і стаў чакаць. І стаў чакаць. Ён не мог разгледзець асобы пад рудымі валасамі, таму пачакаў яшчэ крыху. Калі яму надакучыла чакаць, ён хутка нахіліўся і якія вібруюць рухамі двух паказальных пальцаў правёў па падставе хрыбетніка самага верхняга цела. Ён зрабіў гэта так хутка, што здавалася, быццам ён зрывае ліст з коўдры.
  
  
  "Ооооо", - застагнала цела зверху ў экстазе, як і чакаў Рыма, але рух пад коўдрай не спынілася.
  
  
  Гэтага было дастаткова. Ён адкінуў у бок кароткія каштанавыя валасы, каб убачыць твар, які належаў доўгім рудым валасам. Гэта была не Вікі Стоўнэр. Гэта была не Вікі хто заўгодна. Яна была ім, а сапраўдная яна была зверху, з кароткімі каштанавымі валасамі.
  
  
  "Зрабі гэта зноў, як ты рабіў раней", - сказала яна. Рыма пайшоў шукаць Вікі Стоўнэр, калі яна ўсё яшчэ была жывая. Ён праверыў поле і размаляваныя аўтобусы ўздоўж дарогі. Час ад часу ён задаваў пытанне:
  
  
  “Я шукаю сваю жанчыну. Дзевятнаццаць. Рыжыя валасы. Вяснушкі. Зваць Вікі».
  
  
  Але адказу не было. Затым міма яго праехаў шэры Lincoln Continental. За рулём сядзеў мужчына са шрамам на твары. На заднім сядзенні спала рудавалосая дзяўчына з россыпам вяснушак. Гэта магло быць. Рыма бачыў, як "Кантыненталь" знайшоў месца для паркоўкі ў паўмілі ўніз па дарозе. Чацвёра маладых людзей і мужчына са шнарам выйшлі і прайшлі рэшту шляху да "Норт Адамс Экспірыенс" пешшу. Прысадзісты мужчына са шнарам здаваўся вельмі прыязным, паказваючы на вежу злева ад эстрады. Ён нават расчысціў месца для групы, груба расштурхоўваючы іншых маладых людзей з дарогі. Рыма рушыў услед за ім.
  
  
  «Я чула, хтосьці ёсць у матэлі», - усхвалявана сказала рудавалосая. Гэта была Вікі Стоўнэр.
  
  
  Цяпер Рыма здзівіўся, як маглі чуткі дайсці так хутка. Ён чуў, што ў кіслотнай культуры чуткі распаўсюджваюцца хутчэй за святло, і з дзіўнай дакладнасцю.
  
  
  «Ён нехта, але мы не ведаем хто», - сказаў малады бландын з індзейскай павязкай на галаве. Па тым, як ён стаяў, Рыма заўважыў тое, чаго не заўважыў ніхто іншы, бо яны маглі распазнаць зброю толькі па яе абрысах, а не па рэакцыі цела на яго нашэнне. Рыма ведаў, што малады бландын з павязкай на галаве быў узброены і назіраў за Вікі Стоўнэр.
  
  
  Прысадзісты мужчына ў шэрым фетравым капелюшы разглядаў левую вежу. Ён не быў узброены. Але Рыма адчуваў нешта дзіўнае ў тым, як гэты чалавек глядзеў на гэтую вежу, нібыта ён вывучаў яе на прадмет нейкага разбуральнага выкарыстання.
  
  
  Рыма сеў побач з Вікі Стоўнэр, нават не загаварыўшы з ёй. Ён проста чакаў. Поле Тайруса запоўнілася. Пачулася рэха прывітанняў і званкоў, час ад часу даносіўся звон гітары.
  
  
  Адзін гучны аматарскі голас разнёсся над полем, і, назіраючы, як Вікі Стоўнер засынае, Рыма паспрабаваў разабраць словы, якія спяваў гэты голас.
  
  
  
  
  Шырокі пірог, які пасмоктвае хмарную палачку.,
  
  
  Круціся па доўгай дарозе,
  
  
  Слёзы шчасця і піва "да спаткання".
  
  
  Адкінь заўтрашні дзень, як учорашні трып-цік,
  
  
  Пірог на ўвесь рост, пасмоктваю хмарную палачку.
  
  
  Разарві свой жывот хімічным каханнем.
  
  
  Яны вядуць цябе ўніз,
  
  
  З распродажам Christ's rummage.
  
  
  Шырокі пірог. Яна робіць гэта так, як ёй падабаецца.
  
  
  Пірог на ўвесь рост, пасмоктваю хмарную палачку".
  
  
  
  
  Рыма спытаў светлавалосага хлопца з павязкай на галаве аб значэнні тэксту песні.
  
  
  «Гэта так, чувак. Што гэта такое, тое гэта такое. Ты не можаш даць гэтаму азначэнне, дыг?
  
  
  "Вядома", - сказаў Рыма.
  
  
  "Гэта пратэст".
  
  
  "Супраць чаго?"
  
  
  «Усё, чувак, усякаешся? Гэта паганае асяроддзе. Крывадушнасць. Прыгнёт».
  
  
  "Табе падабаюцца электрагітары?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Самы круты".
  
  
  "Ты ведаеш, адкуль бярэцца электрычнасць?"
  
  
  "Добрая карма, чувак".
  
  
  "Генератары", - сказаў Рыма. «Генератары. Забруджванне паветра, высокая тэмпература, генератары».
  
  
  "Я ніколі не чуў гэтага, чувак".
  
  
  «Які з іх?»
  
  
  "Тэкст песні. Гэта пачварнасць, чувак. Сцерва. Генератары, якія забруджваюць паветра, высокая вібрацыя, генератары. Страмчэй за ўсіх».
  
  
  Так што Рыма, няздольны размаўляць на гэтай мове, заткніся. Ён назіраў, як чалавек са шрамам важдаецца вакол адной апоры вежы, затым другой, але так нядбайна, што здавалася, быццам ён проста лайдачыць.
  
  
  "Мёртвыя мясныя вошы" павінны былі пачацца ў сем вечара, а палове сёмай было аб'яўлена па гучнагаварыцелях, якія маглі б прарэзаць балота, што будзе саракапяціхвілінная затрымка. У сем вечара было аб'яўлена аб гадзіннікавай затрымцы. А палове на дзевятую было абвешчана, што гэта адбудзецца з хвіліны на хвіліну. У дзевяць вечара, калі некалькі яркіх пражэктараў асвятлілі перыферыю пляцоўкі, адлучаючы яе ад цемры за яе межамі, было абвешчана: «Вось яны ідуць».
  
  
  Раздаваліся крыкі і стогны, але яны скончыліся толькі ў дзесяць вечара, калі пад вялікім пражэктарам на сцэне была ўзведзена шыбеніца. З цемры ззаду пляцоўкі на вяроўцы разгойдвалася цела. Ён паторгваўся, як быццам яго падвешвалі, калі павешанне патрабавала тазавых дзеянняў, падобных на коітус. Затым вяроўка, здавалася, абарвалася, і цела прызямлілася на ногі, жывое, у абліпальным белым камбінезоне з шырокім V-вобразным выразам да лабковых валасоў. З белага атласнага касцюма звісалі кавалкі мяса, і на бліскучы матэрыял ужо прасочвалася кроў.
  
  
  Са сцэны на чалавечы рост узняўся мікрафон, і Мэггот загаварыў.
  
  
  «Прывітанне, жывёлы. Вы бруд. Бруд чакае на полі», - крыкнуў ён. Гэта было сустрэта ўхвальнымі воклічамі. Сярод апладысментаў Рыма заўважыў, як бландзін з індзейскай павязкай на галаве зрабіў свой ход. Зброяй, якую ён насіў, быў нож для калкі лёду з маленькай ручкай. Толькі Рыма бачыў, як ён рухаўся да Вікі Стоўнэр, якая павольна прыходзіла ў сябе побач з Рыма. Рыма рушыў да медыятара. Ён раздрабіў запясце кіроўцы левай рукой і разгарнуў хлопчыка. Вочы юнака пашырыліся ад здзіўлення, спачатку ад здранцвення атакавалай рукі, а затым ад таго, што адбывалася ў яго сэрцы. Нічога не адбывалася. Гэта было не біццё. Гэта было жэле. Ён паваліўся, выплёўваючы ўнутраную кроў, а натоўп, не зважаючы, падбадзёрваў яго.
  
  
  Мёртвыя мясныя вошы выпаўзалі і куляліся на сцэне. Там быў бубнач, які адначасова біў у гонг. У круглай агароджы справа ад сцэны ўзвышаліся піяніна, арган і клавікорды, а пасярэдзіне сядзеў яшчэ адзін Мёртвы мясная вош. Пахмурны мужчына з двума духавымі інструментамі падняўся на сцэну. Натоўп прывітаў прыбыццё ўсіх трох Вошай.
  
  
  Мэгат узмахнуў рукой, і яны заспявалі. Яны спявалі тое, што, на думку Рыма, было:
  
  
  «Бедрэд, маці-пакутніца, чарапаха, хампэні, рах, рах, хампэні, маці-пакутніца, ложак, раклак».
  
  
  «Сучка», - загарлапаніла Вікі Стоўнэр у вуха Рыма, і затым вежа злева ад іх пахіснулася з аглушальнай бавоўнай, затым яшчэ адна бавоўна, і з яе пасыпаліся людзі, і яна павалілася, як кавадла, прама там, дзе Вікі Стоўнэр скакала ўверх- ўніз, крычучы разам з усімі астатнімі.
  
  
  Натоўп перашкаджаў свабоднаму перамяшчэнню, таму Рыма схапіў Вікі, як бохан хлеба, і праклаў сабе шлях праз целы туды, дзе, на яго думку, было самае бяспечнае месца. Вежа з грукатам абрынулася, яе вага складала восем тон, раздушыўшы людзей шырынёй у дзесяць ярдаў з цяжкім, глухім плясканнем.
  
  
  Рыма і Вікі былі ў бяспецы. Яны былі ў падмурку вежы, дзе яе падмурак знесла з вышыні галавы, якраз там, дзе буйны мужчына са шрамам на твары нядбайна рухаў рукамі.
  
  
  «Бедрэд, які мучыць маці, чарапашы хампань, рах, рах, рах, хампань, раклюк на ложку».
  
  
  «Яны працягваюцца», - завішчаў нехта. "Яны працягваюцца".
  
  
  «Мёртвечныя вошы працягваюцца і працягваюцца. Праў вечна, Мёртвачынныя вошы», - залямантаваў Мэгат, і гэта было сустрэта ўхваляльнымі крыкамі, якія заглушаюць стогны ахвяр вежы.
  
  
  «Прав вечна, Мёртвая мясная вош», - лямантавала Вікі Стоўнер. Рыма схапіў яе за шыю і выкаціў з перыферыі поля за вароты, дзе людзі больш не бралі грошай.
  
  
  «Прыбяры ад мяне лапы, свіння», - загарлапаніла Вікі Стоунер, але Рыма прымусіў яе рухацца.
  
  
  «Адвалі ад мяне», - залямантавала Вікі. Яна перастала крычаць, калі ўбачыла, куды яе вязуць. Яна накіроўвалася да дзвярэй матэля, дзе быў "нехта".
  
  
  "Ён хоча мяне, праўда?" - Выдыхнула яна. «Ён паслаў па мяне, праўда? Нехта паслаў па мяне. Хто ён? Ты не можаш сказаць, праўда? О, у цябе ёсць ключ. Ключ ад ягонага пакоя. У цябе ёсць ключ ад яго пакоя».
  
  
  Рыма больш не трэба было трымаць яе за шыю. Вікі Стоўнер усхвалявана падскоквала уверх-уніз.
  
  
  "Я думала, ты збіраешся папрацаваць нада мной", - сказала яна. "Я не ведала. У мяне быў Нэльс Борсан. Ты ведаеш Нэльса Борсана? Ён быў у мяне. Ён быў добры ў мяне. І ў мяне былі Гіндэнбургі. Прама ў аэрапорце. Яны чакалі вылету. У мяне былі яны ўсе».
  
  
  Рыма адчыніў дзверы, і калі Вікі Стоўнэр убачыла, як на дыванку сядзіць медытуючая азіятка імперскага выгляду ў цёмна-сінім кімано, яна выдала нягучны узбуджаны стогн.
  
  
  Рыма зачыніў дзверы.
  
  
  «О, цяжкі, цяжкі, цяжкі. Пануй над усімі. Праў вечна», - сказала яна і апусцілася на калені перад Чыўном. Чіун дазволіў сабе ўладнае прызнанне таго, што ў яго прысутнасці нешта ёсць. Ашаломленая павольным, напышлівым рухам, Вікі Стоунер прыціснулася лбом да мацюка.
  
  
  «Табе трэба павучыцца ў моладзі тваёй краіны», - сказаў Чыун Рыма.
  
  
  "Пачакай, ты даведаешся, чаго яна хоча."
  
  
  "Ты самы круты", - уздыхнула Вікі.
  
  
  "Гэтая маленькая дзяўчынка ўжо ведае больш, чым ты, Рыма".
  
  
  "Уладар над усімі", - сказала Вікі.
  
  
  "І яна разумее, што я на сваім месцы".
  
  
  "Хто ты такі?"
  
  
  Майстар сінанджу.
  
  
  «Фух, смярдзі. Сінанджу. Сукі Сінанджу, чувак».
  
  
  "Бачыш, Рыма?"
  
  
  «Яна не ведае, аб чым ты кажаш, Татачка. Яна не чула аб сінанджа. Можа быць, паўтузіна людзей, якія жывуць, ведаюць сінанджу, але яны не гавораць пра гэта».
  
  
  "Дыяменты не сталі больш каштоўнымі таму, што яны ёсць ва ўсіх", – сказаў Чыун.
  
  
  «Дабранач», - сказаў Рыма і пайшоў у ванную паглядзець, ці не зможа ён знайсці трохі ваты для вушэй, ведаючы, што гэта не дапаможа, таму што вібрацыі лічынак і дохлых мясных вошай пранікалі праз сцены і падлогу матэля.
  
  
  Звонку Вілі Бомба Бамбела сядзеў у сваім "Кантынентал", расчараваны мастак, рамеснік, які бачыць, як згубны лёс разбурае яго працу. Вежа спрацавала правільна. Усё прайшло нармальна. Усё прайшло цудоўна. Але затым уздоўж краю натоўпу прайшла маленькая рудавалосая дзяўчына з вялікім ротам і хлопец з тоўстымі запясцямі. Яна была жывая. Мільён долараў ад Вілі. Ён скраў яго проста з вуснаў дзяцей Вілі. Ён скраў яго прама з матраца Вілі дома. Як быццам ён уварваўся ў дом Вілі або абшукаў яго кішэні, ён скраў гэта.
  
  
  Вілі павінен быў паквітацца, нягледзячы на тое, што яны знаходзіліся ў матэлі з такой убогім будынкам, што падпорныя сцены з цяжкасцю трымаліся, а тое, што змацоўвала яго, часам было тынкоўкай. Не было нічога па-сапраўднаму добрага, з чым можна было б працаваць, напрыклад, з цэглай ці нават з дрэвам. Дрэва было добрым. Ад яго ляцелі трэскі, як ад ручной гранаты, калі ўсё рабіць правільна. Але што гэта быў за матэль? Гэта было нішто. З такім жа поспехам можна было ўзарваць пустое поле. Гэта дало творчаму генію Willie the Bomb Бамбела ўсё неабходнае натхненне.
  
  
  Дапусцім, ён абыходзіўся з матэлем як з пустым полем і разглядаў кожны пакой як гіганцкую сусліччую нару з байбакамі ў якасці сваёй мэты? Магчыма, спалучэнне страсальнага эфекту і запушчаных ракет. Верагодна, ён мог бы займець і дзяўчыну. Усё яшчэ зарабляю мільён.
  
  
  Вілі падышоў да багажніка сваёй машыны і пачаў нацягваць правады, змешваць хімікаты і падганяць шаблоны да маленькай маторнай прылады, якое ён пачаў канструяваць. Ён насвістваў мелодыю, якую чуў у фільме Уолта Дыснею. Мелодыя была "Свісці, пакуль працуеш".
  
  
  Краем вока ён убачыў, як адчыніліся дзверы пакоя злодзея. Гэта адкідала бялёсае святло на паркоўку матэля. Ён бачыў, як злодзей, хлопец з тоўстымі запясцямі, які выратаваў рудую, выйшаў. У хлопца хапіла нахабства нават падысці проста да яго.
  
  
  Вілі выпрастаўся. Ён быў амаль на шэсць дзюймаў вышэй за маленькага хлопца і пераўзыходзіў яго амаль на сто фунтаў.
  
  
  "Чаго ты хочаш?" спытаў Вілі тонам, які ў іншых звычайна выклікаў незапланаванае апаражненне кішачніка ці мачавой бурбалкі.
  
  
  "Каб зламаць цябе", - мякка сказаў Рыма.
  
  
  "Пра што ты кажаш?"
  
  
  «Я збіраюся разарваць цябе на дробныя кавалачкі, пакуль ты не будзеш маліць мяне забіць цябе. Што ты робіш?"
  
  
  Паколькі Вілі не збіраўся адпускаць гэтага нахабніка, ён вырашыў расказаць яму.
  
  
  «Я збіраюся выкінуць цябе, гэтую маленькую шлюшку, і гэтага гуку ў смецце на наступным тыдні».
  
  
  "Праўда?" спытаў Рыма, шчыра зацікаўлены. "Як ты збіраешся гэта зрабіць?"
  
  
  І Вілі распавёў пра свае праблемы з будаўніцтвам матэля, пра сваю ідэю наконт адкрытага поля і пра тое, як ён меў намер стварыць эфект страсення, каб усё разрыхлілася, за якім рушылі ўслед тры паслядоўных выбуху, якія выкарыстоўвалі б абломкі матэля падчас свайго роду разбурэння і пахаванні.
  
  
  "Гэта вельмі складана", - сказаў Рыма. "Я спадзяюся, што ў вас ёсць прылады сінхранізацыі, якія працуюць з вельмі невялікім допускам."
  
  
  «У тым і справа. Гэта не так. Ні адна прылада сінхранізацыі не можа быць упэўненым у тым, што спрацуе. Гэтыя выбухі выкліканыя страсеньнем ад іншых выбухаў, нешта накшталт ланцуга».
  
  
  "Міла", - сказаў Рыма.
  
  
  "Шкада, што ты нічога не адчуеш, злодзей", - сказаў Вілі і ўдарыў правай рукой Рыма па галаве збоку, або падумаў, што ўдарыў, але яго правая рука была пацешнай. Адчуванне было такое, нібы яго акунулі ў расплаўлены свінец, і ён выявіў, што ляжыць на асфальце паркоўкі з выхлапной трубой Continental над галавой.
  
  
  Ён адчуваў вібрацыю дохлых мясных вошай у сябе на грудзях, а ў ноздрах быў пах алею. Нешта падобнае на палаючы свінец папаўзло ўверх па яго правай руцэ. Боль прымусіў яго закрычаць, і ён пачуў, як злодзей сказаў яму, што ён можа спыніць гарэнне, калі загаворыць, таму Вілі сказаў, што загаворыць.
  
  
  "З кім ты працаваў?"
  
  
  "Ніхто." Нешта, здавалася, раскалола кончык локця на дробныя кавалачкі, і Вілі зноў закрычаў, хоць на самой справе з яго локцем нічога не здарылася. Яго нервовыя канчаткі прычынялі яму жудасны боль. Пры правільным звароце нервовыя канчаткі не могуць адрозніць умелыя пальцы, зламаныя косткі ці расплаўлены свінец.
  
  
  "Клянуся, ніхто".
  
  
  "А як наконт светлавалосага хлопца?"
  
  
  "Мне толькі сказалі зрабіць працу над рудай."
  
  
  "Значыць, ён не працаваў з табой?"
  
  
  «Не. Напэўна, ён быў вольнанаёмным.»
  
  
  "Хто даў табе гэтую працу?"
  
  
  “Проста голас па тэлефоне. Чыкагскі нумар. Ой, спыні гэта. Спыні сціскаць мой локаць. Я кажу. Божа, ты што, памяшаны на болі ці нешта ў гэтым родзе? Я кажу. Гэты голас сказаў »ідзі да паштовай скрыні"."
  
  
  "І гэта ўсё?"
  
  
  «Не, ён сказаў, што тут будзе Вікі Стоўнэр, і мільён даляраў быў сапраўдным».
  
  
  "А як наконт паштовай скрыні?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Ну, гэта было праявай добрай волі", - сказаў Вілі. «Там было пяцьдзесят тысяч і яшчэ адно заданне для мяне. Хлопец, з якім я быў. Яны заплацілі мне, каб я з ім разрабіўся. Наяўнымі. Пяцьдзесят тысяч. Гэй, спыні гэта локцем.»
  
  
  Вілі Бомба Бамбела адчуў, як боль апякла яго плячо, затым грудзі. Ён паспрабаваў адказаць, як насамрэч працуе бомба, але ніхто не зразумеў, сапраўды зразумеў. Каб спыніць боль, ён распавёў гэтаму ўблюдку, як зладзіць просты выбух з матэрыялаў у яго машыне, і ён сказаў яму сумленна, таму што ён зрабіў бы ўсё, каб спыніць боль, нават памёр. Так было б лепей. Ён адчуў, як яго запіхваюць у багажнік, а затым наступіла цемра, калі машына падскочыла разам з бомбамі, якія стукаюць вакол яго вушэй і скроняў. У яго правай нагі быў адзін, і простае дакрананне магло прывесці яго ў дзеянне і пазбавіць ад гэтага злодзея, памяшанага на болі. Такім чынам, Вілі пастукаў па яго назе.
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ШОСТЫ
  
  
  
  Пірог з начыннем. Яна робіць гэта так, як ёй падабаецца. Пірог з начыннем, пасмоктваючы хмарную палачку.
  
  
  Бум!
  
  
  Мёртвыя мясныя вошы кіруюць усімі. Што за ўцёкі. Спачатку вежа, а потым гэты далёкі выбух. Мёртвыя мясныя вошы кіруюць усімі.
  
  
  Некаторыя выбухі раздзіраюць целы, фактычна раздушваючы іх аб супраціў паветра. Але калі цела можа рухацца, пераадольваючы супраціў паветра, тады яно становіцца ракетай, разбурэнне якой пагражае не больш, чым кулі, - калі яна ні ў што не патрапіць.
  
  
  Калі машына ўзарвалася, Рыма быў асцярожны, каб ні ў што не ўрэзацца. Ён прапусціў бярозавы гай і працягваў вадзіць пазногцем па кончыках пальцаў, як спіннёрам, рулём, ведаючы, што калі нешта шырынёй з далонь закране паверхню, яго размажа па трасе 8, як сыр пармезан. Гэтага не было, і ён не быў такім.
  
  
  Але менавіта падчас гэтага неверагодна хуткага кручэння Рыма на некалькі кароткіх імгненняў зразумеў, што значыць смактаць хмарную палачку. Аднак ён забыўся пра гэта, калі кроў вярнулася да яго галавы.
  
  
  На наступную раніцу ў офіс доктара Гаральда В. Сміта паступілі два паведамленні. Адно, ад Рыма, абвяшчала, што Вікі Стоўнэр была пазначаная і чакала дастаўкі на слуханні ў Сенаце. Іншае прыйшло ад клерка з Люцэрна, Швейцарыя, які атрымліваў дадатковы даход, падаючы інфармацыю.
  
  
  Ён паведаміў, што спецыяльны банкаўскі рахунак у мільён долараў быў павялічаны да 1,5 мільёнаў долараў. Наконт рахунку паступалі званкі з усяго свету, і ў гэтым была вялікая таямніца, але яго абгрунтаванае меркаванне заключалася ў тым, што грошы былі на дэпазіце ў якасці аплаты за кагосьці, хто мог выканаць пэўную задачу. Так, ён чуў аб апошнім званку. Ён паступіў з Афрыкі, ад чалавека па імі Ласа Нільсан. Ён спадзяваўся, што інфармацыя можа аказацца каштоўнай.
  
  
  Нільсан. Нільсан. Сьміт чуў гэтае імя, але дзе? Ён прапусціў яго праз гіганцкі кампутарны комплекс у Фолкрофце, дзе сотні людзей скормлівалі яму невялікія пакеты інфармацыі, насамрэч не ведаючы, для чаго яны прызначаны, і толькі адно выданне выдавала інфармацыю, і то толькі Сміту.
  
  
  Нічога. У кампутары не было інфармацыі аб Ласе Нільсане. Але Сміт усё яшчэ быў упэўнены, што даведаўся гэтае імя. У яго памяці было два імені. Ласе Нільсан і Ганнер Нільсан. У яго яны вызначана асацыяваліся з небяспекай. Але чаму? Чаму ён павінен быў ведаць гэта, калі камп'ютар гэтага не ведаў? Сміт назіраў, як кетч-галс перасякае праліў Лонг-Айленд, і, нядбайна назіраючы за ветразямі, гэтым старым відам марскога транспарту, ён раптам успомніў, дзе чуў пра Нільсан.
  
  
  Ён патэлефанаваў сваёй сакратарцы па ўнутранай сувязі.
  
  
  Міс Стэфані Хэзліт ведала, што доктар Сміт быў некалькі дзіўным, але ва ўсіх навукоўцаў ёсць свае слабасці, і чаго можна чакаць ад інстытута сацыяльных даследаванняў. Але ўсё ж, гэта было крыху залішне. У сярэдзіне раніцы мне сказалі, што доктару Сміту патрэбен які выйшаў з друку прыгодніцкі часопіс, які мог бы быць у акультнай кнігарні на Манхэтэне. Ён хацеў яго ў той дзень, і калі яна адчувала, што не зможа знайсці яго па тэлефоне, ёй трэба было заручыцца дапамогай міністра гарадскога асяроддзя. Што ж, гэта было зашмат нават для доктара Сміта. Занадта шмат.
  
  
  Асабліва калі яна знайшла па тэлефоне краму, у якой ён быў, і доктар Сміт сказаў ёй узяць таксі ў абодва бакі.
  
  
  "У Нью-Ёрк і назад, доктар Сміт?"
  
  
  "Так".
  
  
  «Гэта будзе каштаваць шэсцьдзесят, семдзесят ці, можа, восемдзесят даляраў».
  
  
  "Магчыма", - сказаў доктар Сміт. Калі яна прыйшла ў краму, яны хацелі сто даляраў за часопіс, які першапачаткова быў ацэнены ў два цэнты. Вядома, у 1932 годзе ён каштаваў два цэнты, і павінна была быць некаторая нацэнка, але пяць тысяч разоў ... ну, гэта было занадта. І паездка назад у Фолкрофт была занадта дарагі. І затрымацца ў корку на Вест-Сайдскай шашы было занадта цяжка, таму, каб адцягнуцца ад усяго гэтага, яна прачытала часопіс, які абыйшоўся Фолкрофту амаль у дзвесце даляраў, не лічачы яе дзённага заробку. Гэта было жахліва. Агідна. Жахліва.
  
  
  Першы артыкул быў пра гарроты. У ёй распавядалася аб тым, што найболей эфектыўныя выгляды гаррот вырабляліся з матэрыялаў, якія давалі і што насуперак распаўсюджанаму меркаванню, лепшымі ў гэтым былі не індыйскія бандыты, а румыны.
  
  
  Быў яшчэ адзін артыкул пра Гудини, у якім гаварылася, што яго трукі насамрэч не новыя, а з'яўляюцца адаптацыяй японскага ніндзя, скапіяванай з самых узрушаючых асасінаў у старажытнай гісторыі, Майстроў сінанджу.
  
  
  Ну, каго гэта хвалявала?
  
  
  А потым быў артыкул аб шведскай сям'і. Магчыма, гэта магло б апынуцца цікавейшым, але ва ўсім артыкуле не было нічога пра сэкс ці нават падрыхтоўцы ежы.
  
  
  Былі толькі граф і палкоўнік Нільсан. Гісторый пра іх было дастаткова, каб выклікаць млоснасць. Самыя знакамітыя паляўнічыя на людзей з тых, хто цяпер жыве, сям'я налічвае шэсцьсот гадоў, калі Швецыя была ваеннай дзяржавай. Гэтая сям'я часта служыла абодвум бакам на вайне, прадаючы свае паслугі таму, хто больш заплаціць. Яны забілі польскага прынца, ператварыўшы яго ложак у яму з мячамі, і не думалі ні пра што, за пэўны кошт, растлумачыць парадак атрымання ў спадчыну трона, устараніўшы канкурэнцыю.
  
  
  Бургундскі герцаг наняў іх, каб забіць нованароджанае дзіця, якое праз два дзесяцігоддзі магло прэтэндаваць на Бургундыю, але бацька дзіцяці таксама наняў іх, каб павысіць шанцы свайго нованароджанага сына. Дзіця патанула ў вадзе з ванны. Калі герцаг пачуў, што за яго галаву прызначаная аналагічная цана, ён паспрабаваў адкупіцца ад сям'і Нільсан. Але бацька загінулага дзіцяці быў у такой лютасьці, што працягваў падвышаць сваю прапанову, пакуль герцаг не змог адпавядаць суме. Ведаючы жорсткасць Нільсанаў, герцаг павесіўся.
  
  
  Вядома, гаварылася ў артыкуле, гэта было даўно, і зараз ні Швецыя, ні Нільсаны не былі ваяўнічымі. У гэта было лёгка паверыць, гледзячы на гэтую мілую фатаграфію юных братоў Нільсан у белых кашулях і шортах, са светлымі валасамі, якія ўсміхаюцца са сваіх поні. Лхасе, дзевяць гадоў, і Ганэру, пятнаццаць. Лхаса збіраўся стаць спеваком, а Ганнер планаваў заняцца медыцынскімі даследаваннямі.
  
  
  Што ж, гэта была адзіная прыемная рэч ва ўсім часопісе.
  
  
  «Вось ваша смецце», - сказала міс Хэзліт, аддаючы часопіс доктару Сміту.
  
  
  «Вы ведаеце, міс Хэзліт, у кампутарах ёсць пацешная асаблівасць. Інфармацыя, якая паступае ўнутр, называецца смеццем. А інфармацыя, якая выходзіць, называецца смеццем вонкі. Але ніхто ніколі не скормлівае ёй сапраўднае смецце».
  
  
  "Ну, гэты часопіс, безумоўна, смецце, вось што я вам скажу".
  
  
  «Гэта, безумоўна, так, міс Хэзліт. Вялікае вам дзякуй."
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ СЁМЫ
  
  
  
  Вадзяны буйвал мацнейшы за быка, але не гэта робіць яго больш небяспечным. Вадзяны буйвал нападае, паміраючы, але не гэта робіць яго больш небяспечным. Вадзяны буйвал нападае, калі ён не знаходзіцца ў небяспецы і не галодны, але гэта не тое, што робіць яго больш небяспечным.
  
  
  Што робіць вадзянога буйвала больш небяспечным, дык гэта тое, што яму падабаецца забіваць. І ў гэтых адносінах ён падобны на многіх мужчын.
  
  
  Афрыканскае балота раз'ела яго вопратку, але Лхаса Нільсан не пярэчыў. Двое яго насільшчыкаў забіліся высока ў выгіб дрэва, трымаючы ў руках адзіныя дзве стрэльбы з яго экспедыцыі, але Ласа Нільсан не пярэчыў. Яго левую нагу паколвала ад якая пачынаецца гнілі ў джунглях, але Лхаса Нільсан не пярэчыў. Ён бачыў свайго вадзянога буйвала, з якога капалі кветкі з рота, які жаваў багатую флору афрыканскіх экватарыяльных балот. Яго масіўныя чорныя плечы і рогі ў спалучэнні з тоўстым чэрапам стваралі целасклад, які быў насмешкай для ўсіх, акрамя самай магутнай вінтоўкі, і тады вінтоўка павінна была страляць ідэальна, каб параніць гэтую істоту.
  
  
  Нільсан зноў прыставіў стралу да шчакі. Бізон быў у сарака ярдаў з зацішнага боку. Калі б Нільсан даў гэтай жывёле перавагу ў нюху, ён быў бы нябожчыкам. Але гэта быў яго геній, геній ягонай сям'і, які прымусіў перавагу здавацца недахопам. Навошта страляць у чэрап, калі было ўсё цела?
  
  
  Буйвал падняў галаву, прыслухоўваючыся. Нільсан выпусціў стралу з шыпячым гукам. Удар, страла ўпялася ў бок буйвала. Ён злосна фыркнуў, раз'юшаны, але, відаць, цэлы.
  
  
  Лёгкі ўкол. Бізон зароў. Да жаху збраяносцаў на дрэве, белы чалавек з жоўтымі валасамі апусціў лук і крыкнуў:
  
  
  «Бафала, ха, ха, ха. Вось і я».
  
  
  Вялікае чорнае цела, амаль з пагардлівай радасцю, прабегла першыя некалькі крокаў па балоце, раздушваючы расліны і саджанцы. Затым капыты здабылі ўстойлівасць, і ён рынуўся ў напад, скалынаючы тое самае дрэва, на якім скурчыліся двое збраяносцаў. Рогі апусціліся і ўчапіліся, але Ласа Нільсан стаяў, смеючыся, упёрся рукі ў сцягна. Ён паглядзеў на збраяносцаў на дрэве і зрабіў рух, як быццам хацеў страсянуць яго. Адзін з насільшчыкаў заплюшчыў вочы і заплакаў.
  
  
  Буйвал быў у межах пятнаццаці крокаў, калі ў яго з рота выступіла шэрая пена. Ён зароў, калі яго пярэднія ногі напружыліся, нават калі цела працягвала рухацца. Заднія ногі брыкнулі, калі звер з грукатам урэзаўся ў багністую мясцовасць, затым упаў і заціх.
  
  
  Лхаса Нільсан падышоў да які памірае буйвала. Ён узяў яго галаву ў рукі, асядлаўшы потную чорную шыю, і пацалаваў жывёлу.
  
  
  «Выдатная, цудоўная жывёла. У табе я бачу сябе, за выключэннем таго, што я ведаў бы лепш, чым нападаць, калі паранены атручанай стралой. Менавіта кровазварот забівае цябе, калі ты атручаны. Мне шкада, што ў мяне ніколі не было магчымасці навучыць цябе гэтаму. Спакойнай ночы, салодкая пачвара, пакуль мы ўсе не сустрэнемся ў агнях усходу сонца».
  
  
  Ласа Нільсан пляснуў у ладкі, заклікаючы насільшчыкаў. Але яны не хацелі пакідаць дрэва. Хіба ён не ведаў, што вадзяны буйвал можа ўскочыць на ногі пры апошнім выбліску жыцця і забіць іх усіх? Хіба ён не разумеў вадзянога буйвала?
  
  
  Нільсан зноў пляснуў у ладкі. Але насільшчыкі не прыйшлі, таму ён вярнуўся да сваёй цыбулі і нацягнуў цеціву. Паглядзеўшы на дрэва, ён прыцэліўся ў насцегнавую павязку, якая, як ён убачыў, была мокрай ад страху.
  
  
  «Ты ведаеш, што з гэтага я магу ўразіць цэль памерам з яечка?"» спытаў ён, і насільшчыкі, чапляючыся за зброю, спусціліся з дрэва. Нільсан аддаў першаму насільшчыку лук і ўзяў вінтоўку.
  
  
  "Такім чынам, - сказаў ён, - дзе знаходзіцца вёска, у якой праблема з пантэрай?"
  
  
  Да вёскі быў яшчэ адзін дзень шляху. Гарачым летам яна ператварылася ў купку хацін у чары пылу. У іх было занадта шмат вады там, дзе яна была не патрэбная, і занадта мала там, дзе яна была патрэбная. Але гэта была прыкмета цывілізацыі, якая перарабляла навакольнае асяроддзе ва ўгоду чалавеку. Пацешна, што вандроўцы прыязджалі ў гэтыя месцы ў пошуках мудрасці. Тут мудрасць заключалася толькі ў здольнасці пераносіць наступствы ўласнай ляноты, невуцтва і забабонаў.
  
  
  Лхаса Нільсан цырымонна прывітаў старасту.
  
  
  «А як пажывае твой каханы брат, сябар?» - спытаў галоўны мужчына, які быў ростам па грудзі Нільсан.
  
  
  "Як звычайна", - змрочна сказаў Нільсан, а затым, як бы спахапіўшыся, дадаў: "раблю добрыя справы".
  
  
  “Ён вельмі добры чалавек. Дабраславёны чалавек», - сказаў галоўны.
  
  
  "Дзе пантэра?"
  
  
  «Гэтага мы не ведаем. Ён гігант сярод звяроў, гэтая пантэра. Такі ж вялікі, як тыгры. Але дзе ён, мы не ведаем. Ён забіў казу на поўнач ад вёскі і напаў на мужчыну на поўдзень ад яе, і на захад былі заўважаны яго сляды, але на ўсход ён забіў маладую жанчыну, і яго бачылі шмат разоў ».
  
  
  "Зразумела", - сказаў Нільсан. «Я так разумею, вы не ведаеце, дзе і калі яго бачылі.»Ён стаяў, скрыжаваўшы рукі на грудзях, у пыльнай маленькай вёсачцы, пакуль мужчыны і жанчыны балбаталі без умолку, спрабуючы правільна ўспомніць, у які дзень, што і дзе рабіла чорная пантэра.
  
  
  Нільсан ведаў, што не атрымае лагічнага адказу. Ён адчуваў, што, відаць, адзінай істотай, што стаяла ва ўсёй гэтай даліне, была пантэра. Але Ганнер паслаў яго сюды, і, у рэшце рэшт, Ганнер цяпер быў лідарам сям'і, нават калі ён паводзіў сябе не так. Лхаса не збіраўся парушаць сямейную традыцыю. Акрамя таго, гэтым тэлефанаваннем у Швейцарыю ён усё яшчэ мог пераканаць Ганера, што ён нільсан, нават калі астатнія шведы забыліся, што яны нарвежцы, якія ўзялі ірландцаў у рабы і рабавалі гідкіх англасаксаў па сваім жаданні.
  
  
  Такім чынам, Лхаса Нільсан, якому было пяцьдзесят, але выглядаў ён на трыццаць і які адчуваў у сваім целе сілу дваццацігадовага юнака, слухаў маленькага асмуглага чалавечка з пагардай, стараючыся не паказваць сваіх сапраўдных пачуццяў, каб Ганнер не даведаўся, што абразілі адну з яго каштоўных маленькіх. малпачак.
  
  
  "Вялікі вам дзякуй", - сказаў Лхаса, які атрымаў вельмі мала карыснай інфармацыі. "Вы былі вельмі карысныя".
  
  
  Стараста прапанаваў Нільсану загоншчыкаў, але Нільсан пакруціў галавой. Ён хацеў папаляваць на леапарда. Нільсан не сказаў старасце, што загоншчыкі ператварылі ганарлівага леапарда ў яшчэ аднаго вялікага спалоханага ката. Ён стаміўся забіваць вялікіх спалоханых котак. Ён хацеў гэтую чорную пантэру на сваіх умовах і на ўмовах пантэры. Акрамя таго. Ношчыкі павінны былі стаць праблемай. Яны маглі б расказаць Ганнеру пра буйвалы, і Ласі Нільсану давялося б пераканацца, што яны гэтага не зробяць.
  
  
  Такім чынам, са сваімі двума насільшчыкамі ён пачаў сваё ўласнае паляванне, абмінаючы вёску ўсё шырэйшымі кругамі. Ён шукаў так, як навучыла яго сям'я, не разглядаючы асобныя сукі, а аглядаючы ўсю даліну - бачачы, дзе ёсць добрыя ручаі для пітва, дзе знаходзіцца ўзвышша, дзе чорны леапард цалкам мог бы добра папаляваць. Ён заўважыў, што яго ношчыкі нервуюцца, таму ён прымусіў іх ісці наперадзе сябе. Ён прыйшоў у вёску, дзе была забітая жанчына. Яе муж плакаў, тлумачачы, як ён адправіўся на яе пошукі і знайшоў яе астанкі.
  
  
  «Колькі дзён таму?» - спытаў Ганнер. Лхаса.
  
  
  Але гэты чалавек не ведаў. Ён хныкаў, што саншайн пайшла з яго жыцця.
  
  
  «Гэта вельмі дрэнна», - сказаў Лхаса, які змагаўся з жаданнем ванітаваць пры выглядзе гэтай нікчэмнай істоты.
  
  
  На другі дзень Лхаса знайшоў свежыя трэкі.
  
  
  Ношчыкі-ідыёты выказалі здагадку, што гэта добрае месца, каб заглушыць дрэва і дачакацца пантэры.
  
  
  "Гэта тое, дзе ён быў, а не тое, куды ён накіроўваецца", - сказаў Лхаса.
  
  
  «Але пантэры часта вяртаюцца па сваіх слядах», - сказалі насільшчыкі.
  
  
  «Гэта не тое, да чаго ён хіліць. Я ведаю, да чаго ён хіліць. Мы пачынаем яго раздражняць, і я ведаю, да чаго ён хіліць. Праз тры хвіліны мы ўбачым яшчэ больш свежы трэк».
  
  
  Яны рушылі далей, і амаль праз тры хвіліны адзін з іх закрычаў, здзіўлена паказваючы на мокры след. Вада ўсё яшчэ сачылася ў адбітак лапы.
  
  
  Ношчыкі адмовіліся працягваць.
  
  
  "Значыць, гэта тое месца, дзе ты хочаш спыніцца?"
  
  
  Яны абодва кіўнулі.
  
  
  "Тады я пайду далей адзін." Яны пайшлі за ім, як ён і меркаваў. За тымі, хто ішоў, сачылі, ён зразумеў гэта па той асаблівай амаль цішыні ззаду іх, якая надыходзіць, калі крадзецца драпежнік. Птушкі спяваюць па-іншаму, і наземныя жывёліны знікаюць.
  
  
  «Ці не хочаш ты зараз залезці на сваё дрэва?» спытаў Лхаса. Ношчыкі, якія спатыкаліся адзін пра аднаго, не змаглі дамовіцца досыць хутка. Лхаса сказаў ім даць яму зброю і доўгія нажы для падразання хмызняку, каб яны маглі лепш лазіць.
  
  
  Першы абхапіў ствол нагамі і падняўся на некалькі футаў; за ім ушчыльную рушыў услед другі. Лхаса схапіў адну са стрэльбаў насільшчыка за ствол і, размахнуўшыся, як дзяржальняй сякеры, ударыў ім у калены кубачак самага высокага чалавека. Затым са спрытнай хуткасцю ён заняў пазіцыю для другога мужчыны, калі першы з крыкам упаў на зямлю.
  
  
  Туак і Ласа Нільсан дасталі яшчэ аднаго чалавека, яшчэ адзін каленны кубачак.
  
  
  Першы паспрабаваў адпаўзці, але Нільсан трапіў у іншы каленны кубачак і ўціснуў левае запясце ў раздробненую костку. Другі ляжаў на зямлі тварам наперад, не ў сілах паварушыцца, з яго выбіла дыханне. Жорсткім ударам нагі Лхаса раздрабіў мужчыну левае плячо.
  
  
  Натуральна, калі б мужчын знайшлі ў такім стане, было б відавочна, што яны былі збіты. Але Лхаса ведаў, што ў яго быў саўдзельнік. Мужчына са зламаным запясцем плакаў і маліў Лхасу захаваць яму жыццё.
  
  
  «Я не вазьму яго, - сказаў Лхаса, - нават калі ты будзеш маліць мяне, а ты будзеш, маленькая смярдзючая малпачка».
  
  
  Лхаса закурыў цыгарэту, якая агідна пахла мясцовую марку, і адышоў у джунглі прыкладна на трыццаць ярдаў. Пантэра выдала характэрнае шыпенне і рык, і Лхаса пачуў, як мужчына закрычаў, молячы аб хуткім вызваленні.
  
  
  Што ж, ён абяцаў, што не заб'е яго, і ён не парушыць свайго слова. Ён пачуў крыкі жаху, рык, а затым храбусценне костак. Ён ляніва разважаў, чаму курыныя косці небяспечныя для хатніх котак, але чалавечыя косці, падобна, не небяспечныя для буйнейшых котак. Ласа Нільсан дакурыў цыгарэту. Ён не хацеў турбаваць пантэру да таго, як праца будзе скончана. Так не варта. Ён зноў праверыў вінтоўку, ціха перасмыкнуўшы затвор. У патронніку ляжала "прыгажуня" з медным наканечнікам.
  
  
  Ціха, крок за крокам, ён накіраваўся назад да дрэва. З раптоўным ровам чорная пантэра, з адкрытай пашчы якой усё яшчэ капала кроў, скокнула на Нільсана. За долю секунды да стрэлу Нільсан уразіўся памерам і сіле звера. Несумненна, самая вялікая пантэра, якую ён калі-небудзь бачыў. Затым пачуўся трэск, глухі ўдар, і "красуня" з медным наканечнікам мінула скрозь пашчу пантэры ў мозг. Атакаючае цела адкінула Лхасу назад, у перапляценне ліян, але ён здолеў блакаваць кіпцюры прыкладам сваёй вінтоўкі.
  
  
  У цэлым, ён быў вельмі паралізаваны, што было адзіным спосабам выйсці з такога становішча жывым.
  
  
  Ён выкаціўся з-пад цяжкага цела леапарда. З рота ў яго смярдзела, як з каналізацыі. Ён адчуў здранцвелы боль у левым плячы. Але ж гэты вырадак трапіў у цэль. Яго палец намацаў рану. Нічога страшнага, і гэта было б нядрэнна для Ганера. Ганэру б гэта спадабалася, асабліва з улікам таго, што насільшчыкі былі мёртвыя. Усё з-за кахання да яго каханым маленькім малпачкам.
  
  
  У падножжа дрэва Лхаса ўбачыў астанкі сваіх насільшчыкаў. Выдатна. Пасля такога збіцця не застанецца і следа збіцця. Мярзотнік сапраўды быў галодны. Добрая рэч. Часам пантэры не нападалі. Не тое што прыгожыя вадзяныя туры.
  
  
  Да таго часу, калі Лхаса дабраўся да лякарні, размешчанай у тым месцы, якое на картах пазначалася як горад, гісторыя папярэднічала яму. Усё было менавіта так, як ён расказаў у вёсцы, якраз у той момант, калі жыхары вёскі знайшлі астанкі.
  
  
  Вёска паведаміла яму, што ў знак падзякі яны дашлюць шкуру пантэры і двух жывых свіней. Шчодрасць Ласы Нільсана была такая, што ён абвясціў мясцовым жыхарам, што ахвяруе шкуру ўдовам насільшчыкаў. «Няхай яны прададуць яе», - сказаў ён нараспеў. "Я толькі хацеў бы вярнуць іх мужоў".
  
  
  Ён трымаў свіней для сябе. Ён любіў свежую свініну.
  
  
  Доктар Ганнер Нільсан лячыў дзіця ад калацця і адчытваў маці, калі Лхаса ўвайшоў у кабінет. Ганнер быў на паўцалі вышэйшы і на шэсць гадоў старэйшы, але выглядаў сама меней на семдзесят. Маршчыны праляглі глыбока на яго цудоўным, загарэлым твары, бледна-блакітныя вочы былі сумныя ад многіх гадоў, калі ён гаварыў людзям, што мала што можа для іх зрабіць. Яго бальніца была бальніцай толькі па назве. Тады не было аперацыйных, а новыя антыбіётыкі прызначаліся для вялікіх гарадоў і багатых людзей. Ганнер Нільсан мог даць толькі параду і некалькі самаробных мясцовых сродкаў, якія, нягледзячы на іх міфічную моц, уздзейнічалі больш на розум, чым на крывацёк.
  
  
  "Я заняты. Вяртайся праз некалькі хвілін, калі ласка», - сказаў Ганнер.
  
  
  "Я паранены", - сказаў Лхаса. "Нават калі я твой брат, я паранены".
  
  
  «О, мне вельмі шкада. Я пагляджу на гэта зараз.» Ганнер папрасіў жанчыну з дзіцем вярнуцца праз некалькі хвілін. Ён не хацеў іх пакрыўдзіць, але ў яго тут быў паранены чалавек.
  
  
  Доктар Нільсан прыпаліў рану, таму што ў бальніцы не было дастаткова магутнага антысептыка, каб ачысціць яе. Ён выкарыстоўваў нож, нагрэты над вуглямі. Лхаса не выдаў ні гуку, але калі ён быў упэўнены, што ноздры яго брата ўлавілі пах яго падпаленай плоці, ён сказаў:
  
  
  «Цяпер я разумею, як вам, мусіць, цяжка ўсведамляць, што калі б у вас былі належныя лекі, вы маглі б лячыць людзей, а не проста глядзець, як яны сыходзяць паміраць».
  
  
  «Тое, што мы робім тут, Лхаса, лепшае, чым нічога».
  
  
  «Аднак здаецца несправядлівым прапаноўваць менш, чым мы можам. Падаецца несправядлівым, што з-за грошай людзі павінны паміраць».
  
  
  «Што выклікае ў табе гэтае раптоўнае пачуццё міласэрнасці, Лхаса?» - спытаў Ганнер, умела перавязваючы плячо танным бінтам, так што грубая тканіна дазваляла ране дыхаць, але прадухіляла трапленне бруду.
  
  
  «Магчыма, гэта не дабрачыннасць, брат. Магчыма, гэта гонар, я ведаю, на што ты здольны, і бачыць, як Нільсан церпіць няўдачу дзень за днём толькі з-за недахопу грошай, абражае мяне».
  
  
  «Калі вы прапануеце нам вярнуцца да нашай традыцыйнай сямейнай працы, знайдзіце іншую прапанову, прынамсі, такую, якая не была прынятая канчаткова дваццаць пяць гадоў таму. Як адчуваецца рана?
  
  
  "Гэтак жа, як яго можа прыгатаваць медыцына шаснаццатага стагоддзя".
  
  
  «Я здзіўлены, што пантэра падабраўся да цябе так блізка. У цябе ніколі раней не было такіх праблем».
  
  
  "Я старэю".
  
  
  «У цябе не павінна быць падобных праблем, пакуль табе не выканаецца семдзесят, улічваючы тое, што ты ведаеш і чаму я цябе навучыў.»
  
  
  “Вы бачылі рану. Вы бачыце ўсе раны. Усе інфекцыі, пухліны, вірусы, зламаныя ногі і ўсё тое, чаму вы не можаце дапамагчы, таму што ў вас няма харчоў. Цікава, якія матэрыялы можна было б набыць за мільён амерыканскіх долараў. Цікава, якую бальніцу на гэта можна было б пабудаваць. Колькі мясцовых жыхароў можна было б навучыць медыцыне за такія грошы».
  
  
  «За ўсе гэтыя вялікія грошы, Лхаса, о, жыцці, якія мы маглі б выратаваць. Лекі, урачы, медыцынскія тэхнікі. Я мог бы ператварыць мільён даляраў у ацаленьне коштам у сто мільёнаў даляраў». Доктар Нільсан вярнуў нож у полымя, каб ачысціць яго, таму што агонь быў лепшым антысептыкам, даступным у першабытных умовах.
  
  
  "Колькі жыццяў ты мог бы выратаваць гэтым, брат?"
  
  
  Доктар Ганнер Нільсан на імгненне задумаўся, затым пакруціў галавой. “Я нават не хачу думаць пра гэта. Мне ад гэтага занадта сумна».
  
  
  «Сотня? Тысяча?»
  
  
  «Тысячы. Дзесяткі тысяч», - сказаў Ганар. "Таму што грошы можна было б выкарыстоўваць для стварэння сістэм, якія ўвекавечылі б самі сябе".
  
  
  "Мне было цікава", - сказаў Лхаса. «Ці варта жыццё аднаго чалавека тысяч жыццяў мясцовых жыхароў».
  
  
  "Канечне не".
  
  
  «Але яна белая»,
  
  
  «Ты ведаеш, як я да гэтага стаўлюся. Занадта доўга колер скуры чалавека вызначаў, як доўга ён пражыве».
  
  
  "Але яна багатая і белая".
  
  
  "Тым больш прычын", - сказаў Ганнер.
  
  
  Лхаса падняўся са свайго месца і паспрабаваў расцягнуць мышцу прыпаленай раны. Яна пульсавала, як быццам у яе было ўласнае сэрцабіцце.
  
  
  «У Злучаных Штатах ёсць багатая белая жанчына, адно дыханне якой магло б даць вам інструменты, каб дапамагчы гэтай краіне. Але мы больш не займаемся гэтым бізнэсам, так што я мушу забыцца пра гэта. Мы апошнія з Нільсанаў. Вы вырашылі гэта даўным-даўно».
  
  
  "Пра што ты кажаш?" спытаў Ганнер.
  
  
  «Мільён долараў рэальны, брат. Я не выстаўляў для цябе гіпотэзу. Я даваў табе план дзеянняў.
  
  
  "Мы не будзем выкарыстоўваць сямейныя веды".
  
  
  "Вядома", - сказаў Лхаса, усміхаючыся. “Я згодны з вамі. І, шчыра кажучы, я павінен прызнацца, што лічу, што адно багатае белае жыцьцё каштуе значна больш, чым усе смярдзючыя абарыгены гэтых смярдзючых джунгляў».
  
  
  "Што ты са мной робіш?"
  
  
  «Я дазваляю табе, дарагі брат, глядзець, як паміраюць твае пацыенты, каб багатая белая амерыканка магла жыць. Вядома, нават гэта не выратуе ёй жыццё, бо яно ўсё роўна хутка памрэ. Але атрымлівай асалоду ад сваімі ідэаламі, калі хаваеш сваіх маленькіх чорных сяброў».
  
  
  "Прэч адсюль", - сказаў Ганнер. "Прэч з маёй бальніцы".
  
  
  Але Лхаса пакінуў толькі офіс. Ён чакаў у прыёмнай разам з жанчынай, чые дзясны былі фіялетавымі ад жавання арэха бетэль ці ад інфекцыі. Лхаса не мог заўважыць розніцы, ды яго гэта і не вельмі турбавала.
  
  
  Праз дзве хвіліны Ганнер выйшаў са свайго асабістага кабінета,
  
  
  «Я тут, брат», - сказаў Лхаса, смеючыся, і яны выйшлі з лякарні і адправіліся на вельмі доўгі шпацыр па вёсцы.
  
  
  Ці была Лхаса ўпэўнена ў грошах?
  
  
  ТАК. Ён пачуў пра гэта чатыры дні таму, калі быў вышэйшы па рацэ. Ён вельмі старанна праверыў гэта па тэлефоне з дому брытанскага штабнога афіцэра. У яго ўсё яшчэ былі сякія-такія кантакты на кантыненце. І ён, нарэшце, пагаварыў з чалавекам, які адказваў за выплату грошай. Гэта было цвёрда. Паўтара мільёна долараў. Гэты чалавек чуў аб сям'і Нільсан. Ён быў бы рады, калі б яны пагадзіліся на гэтае заданне.
  
  
  "Але калі я вярнуўся, ты нават не загаварыў са мной, а загадаў мне паляваць за гэтай пантэрай", - сказаў Лхаса.
  
  
  "Я баюся, брат, што табе падабаецца забіваць дзеля самога забойства", - сказаў Ганнер.
  
  
  "Я, брат?"
  
  
  "Вядома ты. Чаму ты ўзяў лук і стрэлы, каб паляваць на пантэру?
  
  
  "Гэта я зрабіў?"
  
  
  “Ты ведаеш, што зрабіў. Ты зноў паляваў на бізона, жывёлу, якую гэтыя жыхары вёскі прыручаюць для пражытка?»
  
  
  "Буйвалу падабаецца забіваць, брат", - сказаў Лхаса.
  
  
  «Асабліва калі ты палюеш на яго. Я скажу табе, чаго я баюся. Я баюся, што ў гэтай штуцы няма грошай ці іх няшмат, і ты проста хочаш забіваць дзеля задавальнення».
  
  
  "Патэлефануй сам, дарагі брат." "Мне прыйшлося б навучыць цябе прыёмам, і я баюся, што ты выкарыстаў бы іх для ўласнага задавальнення".
  
  
  «Ты навучыў мяне паляваць на пантэр. Я няправільна выкарыстоўваў гэта?» Спытаў Лхаса.
  
  
  Доктар Гунэр Нільсан спыніўся каля гразевай ямы на галоўнай вуліцы вёскі. Маленькі хлопчык са скрыўленымі ад недахопу вітамінаў нагамі клыпаў па грунтавай дарозе.
  
  
  «І, брат, чаму ты баішся даць мне веды, якія па праве належаць мне? Ты ведаеш, гэта заканчваецца на мне. Я не магу перадаць гэта сыну. І ці павінен я карыстацца гэтымі ведамі, займаючыся нашым сямейным бізнэсам, колькім я магу нашкодзіць у параўнанні з тым, што робяць тут беднасць і невуцтва?»
  
  
  Праз дванаццаць гадзін Ласі Нільсан быў вышэй па рацэ ў тэлефона брытанскага палявога агента. Ён паведаміў чалавеку ў Швейцарыі, што той можа перавесці грошы на стары рахунак Нільсана. Ён толькі што даведаўся пра гэты рахунак падчас дзённай напружанай дыскусіі. Пра гэты рахунак і пра шматлікія іншыя рэчы. Ён сказаў банкіру, што не будзе і гаворкі аб тым, каб ён забраў грошы. І, калі ласка, прыбярыце іншых людзей з дарогі. Аматары толькі ўсё блытаюць.
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ВОСЬМЫ
  
  
  
  Калі яго спыталі, чаму адзінаццаць чалавек былі забітыя і дваццаць чатыры параненыя падчас эксперыменту ў Норт-Адамсе, шэрыф акругі адказаў, што гэта было вынікам цеснага супрацоўніцтва паміж усімі паліцэйскімі ўпраўленнямі,
  
  
  "Дзякуй Богу, гэта былі не the Beatles", - сказаў ён, дэманструючы свае веды сучаснай музыкі. «У нас сапраўды быў бы бардак, калі б яны былі тут, хоць я думаю, што мы маглі б зрабіць тую ж выдатную працу».
  
  
  Прэс-агенту Maggot і The Dead Meat Lice было не так проста знайсці адказ. Ён сутыкнуўся з праблемай. Ці павінен ён сказаць, што Lice шкадуе аб тым, што адбылося, ці яму варта паспрабаваць разрэкламаваць гэта? Газеты вырашылі ягоную праблему за яго.
  
  
  Рэдакцыйныя артыкулы асуджалі тое, што яны называлі жорсткай прыродай эйсід-рока. У артыкулах ахвяры на гэтых канцэртах параўноўваліся з партызанскімі войнамі. І каментатар нацыянальнага тэлебачання спытаў ад узбярэжжа да ўзбярэжжа ў прайм-тайм: ці патрэбна Амерыцы гэтая мярзота?
  
  
  На стадыёне "Шы" ў Нью-Ёрку распрададзены білеты не толькі на канцэрт Dead Meat Lice, але і на альбом North Adams Experience, на якім можна было пачуць the bombs, было прададзена 780 000 копій на працягу дзевяноста шасці гадзін пасля канцэрта, не лічачы кантрабандных выданняў, выпушчаных у Мексіцы, Канадзе і Баёне, штат Нью-Джэрсі.
  
  
  Што ўразіла Рыма, дык гэта тое, як хутка быў спрадзюсаваны альбом. Калі Вікі Стоўнер настаяла на тым, каб у яе быў адзін, Рыма спытаў чаму, паколькі яна чула большую частку альбома ўжывую.
  
  
  "Каб пражыць гэта зноў, чувак".
  
  
  "Ты амаль не перажыў гэта ў першы раз", - сказаў Рыма.
  
  
  «Ты пушыстык ці нешта падобнае?» спытала Вікі.
  
  
  "Не".
  
  
  «Тады чаму ты так душыш на маю азадак?»
  
  
  "Таму што я хачу бачыць цябе жывым".
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Таму што я кахаю цябе, Вікі", - сказаў Рыма, гледзячы на яе са збалансаванай сілай, якой яго вучылі і якая, як высветлілася, найбольш эфектыўная ў жанчын.
  
  
  "Добра, давайце запальваць", - сказала Вікі. Яе футболка была знята праз галаву і разляцелася па гасцінічным нумары да таго часу, як яе сінія джынсы былі расшпіленыя і спадалі да шчыкалатак. У яе былі маладыя ўздымаюцца грудзей з ідэальна сіметрычнымі лалавымі грабянямі, моцныя гладкія ногі і лёгкая мяккасць вакол сцёгнаў.
  
  
  Яна заскочыла спіной на ложак, выцягнуўшы ногі ў выглядзе літары V, яе рудыя валасы раскідалі па падушцы. «Уолдорф Асторыя» ў Нью-Ёрку, напэўна, ніколі за ўсю сваю элегантную гісторыю не бачыла такога хуткага распранання, - падумаў Рыма.
  
  
  «Чаго ты чакаеш?»
  
  
  «Перастань адлюстроўваць недатыку», - сказаў Рыма. "Я маю на ўвазе, калі ты збіраешся ператварыць гэта ў выпрабаванне".
  
  
  "Давай ужо, я гатова", - сказала Вікі.
  
  
  Рыма падышоў да ложка, задаючыся пытаннем, ці змог бы ён пры ўсіх сваіх сілах зняць штаны, тэнісную кашулю і макасіны гэтак жа хутка, як яго падапечны. Ён сеў побач з ёй і мякка паклаў руку ёй на плячо. Ён хацеў пагаварыць з ёй. Узніклі праблемы, і яму прыйшлося растлумачыць, што Чіун не быў такім мілым гуру, якім яна яго лічыла, што ніхто не турбаваў Майстра Сінанджу падчас яго тэлевізійных шоў і ніхто ніколі, абсалютна ніколі, не дакранаўся да яго вопратцы ці не спрабаваў узяць што- небудзь з яго рэчаў у якасці сувеніра.
  
  
  Рыма сціснуў яе плячо.
  
  
  «Хопіць прэлюдый. Прыступай да справы», - сказала Вікі.
  
  
  "Вікі, я хачу пагаварыць з табой", - сказаў Рыма. Яго рука перамясцілася да яе грудзей.
  
  
  "Калі будзеш гатовая, дай мне ведаць", - сказала Вікі. Яна выбралася з ложка. «Я збіраюся трахнуць Майстры. Я чакала дастаткова доўга».
  
  
  "Не цяпер. Ён глядзіць свае серыялы. Ніхто ніколі не турбуе Чыуна, калі ён глядзіць свае мыльныя оперы».
  
  
  "Да гэтага часу".
  
  
  "Пакуль ніколі", - сказаў Рыма. Ён узяў яе за адно з яе запясцяў, якое замахала на яго рукамі, вярнуў яе на ложак і, даводзячы яе цела да ўзбуджэння, давёў да пакутлівага задавальнення. Ён спрабаваў пазбегнуць засынання падчас гэтага.
  
  
  «Оооо. Вау. Што гэта было?" прастагнала Вікі.
  
  
  "Запальвае", - сказаў Рыма.
  
  
  “Такога ніколі не было, ні з кім, што ў мяне было. Дзе ты гэтаму навучылася? Вау. Якая сцерва. Пануй над усімі. Ты сцерва. Цяжкая. Цяжкая».
  
  
  І яна матала галавой узад-уперад па падушцы, слёзы захаплення струменіліся з яе вачэй па вытанчанасці вяснушак.
  
  
  "Цяжкі, цяжкі".
  
  
  Рыма даводзіў яе да самарэалізацыі яшчэ два разы, пакуль, знясіленая, яна не лягла, раскінуўшы рукі, з прыплюшчанымі вачыма і дурной усмешкай на вуснах.
  
  
  Гэтага павінна хапіць ёй на другую палову дня, падумаў Рыма і задаўся пытаннем, што б яна зрабіла, калі б ён сапраўды займаўся з ёй каханнем. Гэта была старая ісціна, што людзі, якія прымаюць наркотыкі, толькі думалі, што займаюцца каханнем лепш, як п'яныя кіроўцы, якія адчуваюць сябе вельмі кампетэнтнымі перад тым, як з'ехаць у кювет. Аднак займацца каханнем - занятак для крутых, удумлівых і кампетэнтных, Рыма ведаў. Нават калі гэта пазбаўляла задавальнення.
  
  
  Яшчэ сем дзён да таго, як яна дасць паказанні, падумаў ён, зачыняючы за сабой дзверы і адпраўляючыся блукаць па гатэлю, правяраючы, ці не набліжаецца хто-небудзь да іх і Вікі.
  
  
  Тым часам Вікі разважала. Калі гэты натурал мог выступаць так добра, уяві, на што здольны гэты стары дзівак? У гэтым яна мела рацыю. Такім чынам, насуперак папярэджанням натурала з кароткімі валасамі, які ўмеў гуляць у мяч так, як ніхто з тых, каго ў яе калі-небудзь было, яна адчыніла дзверы ў суседні пакой, дзе нехта глядзеў тэлевізар. Яна чула, як адзін з акцёраў турбаваўся аб місіс Кэбат даведаецца, што яе дачка безнадзейна падсела на ЛСД, які быў атручаны газам, чувак, таму што, як ведала Вікі, наркаманам ад ЛСД не становішся, і, акрамя таго, што можа прапанаваць тэлешоў у параўнанні з яе свежым маладым целам.
  
  
  Такім чынам, паміж кімсьці і тэлевізарам яна змясціла сваю пахвіну.
  
  
  У той дзень здарылася так, што, пакуль Майстар Сінанджу рабіў сваю бедную перадышку ад мірскіх клопатаў, атрымліваючы асалоду ад гэтай адзінай хупавай формай мастацтва, квітнеючай з грубага хаосу, якім была белая цывілізацыя, адгукаючыся на сапраўдную прыгажосць тонкай струменістым драмы, перад ім з'явілася. У той час як місіс Кэбат даследавала міласэрную скруху, якая была сапраўды звязана з мацярынствам, распранутая дзяўчына сапраўды выстаўляла сябе напаказ перад Майстрам Сінанджу, як быццам яе похву мела нейкую асаблівую прывабнасць у адрозненне ад усіх астатніх.
  
  
  Чыун прыбраў яго. Рыма пачуў глухі стук у калідоры. Ён пабег у пакой Чыуна і ўбачыў Вікі, якая скурчылася ў куце, спіной да сцяны, яе ружовая спартовая кофта тырчала да столі, галава была прыціснута да грудзей, грудзей прыціснутыя да шчок.
  
  
  "Ты забіў яе", - закрычаў Рыма. «Ты забіў яе. Мы павінны былі захаваць ёй жыццё, а ты забіў яго».
  
  
  Ён хутка абышоў Чыуна, стараючыся не апынуцца паміж ім і фатаграфіяй, і кончыкамі пальцаў прыслухаўся да сэрцабіцця Вікі. Спыніўся. Яна была мёртвая ці ў шоку. Ён паклаў яе на падлогу і памасіраваў сэрца, як вучыў яго Чіун. Пазногцямі ён ствараў хуткія рухі ў валасах, як вучыў яго Чиун. Сэрца заварушылася пад уздзеяннем дапамогі Рыма, ён злёгку расціснуў рукі, і яе сэрца забілася само па сабе. Ён намацаў зламаныя косткі, рабро, якое, магчыма, патрапіла ў іншы жыццёва важны орган. Чиун вучыў, што рабро суперніка падобна дзідай побач з яго сэрцам, печанню і селязёнкай.
  
  
  Рэбры былі ў парадку. Кончыкі яго пальцаў слізганулі да жывата і спіне, даследуючы, як вучылі сінандж шукаць, спазнаваць цела праз рукі. Затым уніз, да падэшваў ног і пальцам ног. Ён яшчэ не да канца засвоіў гэта, але Чиун вучыў, што ў ступнях знаходзяцца ўсе нервы. Па маніпуляцыях з пальцамі ног можна было вызначыць, нават калі падводзіў зрок. Усё, што Рыма даведаўся, гэта тое, што Вікі не мыла ногі.
  
  
  «Цяжкі, чувак», - прастагнала Вікі. Рыма прыціснуў рукі да яе вуснаў, каб яна не перабівала яго, пакуль Планета круціцца.
  
  
  І, такім чынам, здарылася так, што, калі
  
  
  Майстар Сіанаджу ўхіліў перашкоду свайму сціпламу задавальненню, яго вучань і далей перапыняў б'юці дробнымі істэрыкамі з нагоды інцыдэнтаў, якія маглі адбыцца, а маглі і не адбыцца. І ўсё ж, нягледзячы на гэты наступ на прыгажосць, Майстар Сінанджу выстаяў, бо на працягу многіх гадоў, незалежна ад таго, наколькі старанна ён спрабаваў растлумачыць, яго вучань так і не навучыўся шанаваць адзіную сапраўдную прыгажосць яго грубай культуры. Было малаверагодна, што ён навучыцца зараз.
  
  
  Чіун трываў гукі, якія даносіліся з падлогі ззаду яго. Ён трываў, калі яго перарывала дзяўчына, якая сказала: "Цяжкі, чувак." Ён вынес усё гэта, таму што яго сэрца было дастаткова мяккім і пакорлівым, каб вынесці амаль усё.
  
  
  І калі дзённыя драмы скончыліся, ён пачуў, як яго няўдзячны вучань лае яго за нікчэмную спробу цэлы дзень без перапынку атрымліваць асалоду ад сваім каханым мастацтвам.
  
  
  “Ты мог бы патэлефанаваць мне. Я б прыбраў яе з твайго шляху. Я б прыбраў яе. Ты мог бы зрабіць тое, што мы спрабуем прадухіліць. Ты ведаў гэта?»
  
  
  Чыун не адказаў, бо як можна мець зносіны з нячулым? Ён дазволіў бы свайму вучню выказаць сваё глупства, бо мяккае сэрца Чыуна магло вынесці любую абразу. Такая была чысціня духу Майстра Сінанджу.
  
  
  «Дзякуй Богу, у яе не было зламанае ніводнай косці, але я не ведаю як, Чыун. Яна ўрэзалася ў сцяну, як катапульта».
  
  
  Чаму няма? Яна ўварвалася як... як... як белы чалавек. Але Чиун не хацеў абмяркоўваць гэта. Былі некаторыя рэчы, якія можна было дараваць свайму вучню. Аднак была адна рэч, якую ён не мог дараваць, і гэта была некампетэнтнасць. Аб гэтым ён казаў.
  
  
  «Калі твайго падапечнага, якога ты быў тут, каб абараніць, не было з табой, тады чаму ты злуешся на мяне? Твой гнеў накіраваны не на мяне, а на сябе, бо, калі б ты належным чынам выконваў свае абавязкі, яе ніколі б тут не было».
  
  
  "Я расчышчаў межы, як ты вучыў мяне, Маленькі бацька, ствараючы бяспеку, выходзячы вонкі замест таго, каб заставацца ўнутры."
  
  
  «Ты нічога не растлумачыў, калі пакінуў яе адну, каб выявіць непрыемнасці. Дзе яна зараз?»
  
  
  "Яна была ў стане хадзіць, і я перавёў яе ў іншы пакой, каб яна зноў не сутыкнулася з табой падчас канцэртаў".
  
  
  "Значыць, ты не з ёй?"
  
  
  "Відавочна".
  
  
  «Тады ты, відавочна, дурань. У гэтага дзіцяці ёсць некаторыя добрыя якасці, якіх я раней не знаходзіў у амерыканцах. Яна разумее павагу, якая адпавядае майстру сінанджа. Табе трэба было расказаць ёй пра скарбы амерыканскага тэлебачання.»
  
  
  «У мяне ёсць для цябе адкрыццё, Татачка. Яна не адрозніць сінанджу ад „Забойцаў Аравіі“, і яна б пасмяялася над табой, калі б ты паспрабаваў распавесці ёй пра мыльныя оперы».
  
  
  «Асасіны былі няякаснымі. Чаму вы параўноўваеце Дом Сінанджу з людзьмі, якія пілі сваю мужнасць? І смеяцеся? З чаго б камусьці смяяцца з Майстра сінанджа?»
  
  
  "Ты не разумееш контркультуру ў гэтай краіне".
  
  
  «Як можна супрацьпаставіць тое, чаго не існуе? Сапраўды загадкава. Але што не выклікае здзіўленні, дык гэта ваша некампетэнтнасць. Я сказаў табе, што ты павінен зрабіць, але ты гэтага не робіш. Ты аддаеш перавагу спрачацца і цярпець няўдачу, чым слухаць і дабівацца поспеху. Такое здараецца з многімі людзьмі, але ніколі раней з вучнем Дома Сінанджу».
  
  
  Таму, ледзь сказаўшы "так, татачка", Рыма выйшаў у іншы пакой, дзе Вікі Стоунер не было. Ён праверыў ванную і калідор. Ён выйшаў на лесвічныя клеткі і прыслухаўся. Ён пабег у вестыбюль. Але Вікі Стоўнэр там не было. Проста невялікая мітусні ў стойкі рэгістрацыі. Швед з вельмі глыбокім загарам, як быццам ён пражыў на сонцы трыццаць гадоў, спрачаўся з прадаўцом і трыма неграмі ў чорных, чырвоных і зялёных цюбецейках.
  
  
  «Мяне клічуць Нільсан, і я спецыяльна замовіў столік на сёння. Ён мусіць быць у вас. Лхаса Нільсан».
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДЗЕВЯТЫ
  
  
  
  Абдул Харым Барэнга, ён жа Тайран Джэксан, не даў пасыльнаму чаявых, таму што той быў прыслужнікам імперыялізму, дзядзькам Томам і Арэа. Такія былі сапраўдныя прычыны.
  
  
  Выпадковая прычына заключалася ў тым, што гэтыя белыя хлопцы на стойцы рэгістрацыі ўнізе запатрабавалі перадаплату за нумар, на што пайшлі апошнія грошы з Сэнт-Луіса.
  
  
  "У нас скончыўся сок, дзетка?" - спытаў Філандэр Джонс, аглядаючы нумар у гатэлі "Уолдорф Асторыя", які, па ім прыкідкам, ён мог бы вычысціць і перапрадаць сама меней за 1300 даляраў, калі б змог пранесці ўсё міма швейцара.
  
  
  «Мы не выціснуты», - сказаў Барэнга. "Мы пачынаем здабываць выгаду з рэвалюцыі."
  
  
  "Нам трэба было дачакацца ўсеагульнага дабрабыту, перш чым пачынаць рэвалюцыю, таму што гэта дзвесце долараў прама тут".
  
  
  «Рэвалюцыі не патрэбны дабрабыт. Ёй патрэбная капіталізацыя. І мы яе атрымліваем».
  
  
  «Дзвесце ёсць дзвесце».
  
  
  «Ты думаеш як нігер, ты заўсёды будзеш нігерам, нігерам. Мы слухаем цябе, мы робім гэтую працу за сем, можа, за васемсот. Ты думаеш з вялікай літары і ведаеш, што робіць мужчына. Трэба думаць як мужчына, каб перамагчы мужчыну».
  
  
  Філандэру Джонсу прыйшлося прызнаць, што Барэнга зноў меў рацыю. Калі таго гвінейскага мафіёзі пахавалі ў закрытай труне, і грошы высыпаліся з вянка, а потым гэты кэндымен, Салодкі Гаральд, расказаў ім пра ўсё гэтае хлеба па адкрытым кантракце, Барэнга згуляў вельмі крута, чувак. Пайшоў проста ў гэтую кампанію white guinea trucking, сядзеў у галоўным офісе, як быццам ён тут гаспадар, і прыніжаў гэтага чалавека, прыніжаў і прыніжаў.
  
  
  «Мне не трэба, каб нейкі белы му-фу паказваў мне, як рабіць працу му-фу», - сказаў Барэнга, седзячы, закінуўшы ногі прама на стол гэтага гінея, і гінея нічога не сказаў. Нічога.
  
  
  «Спачатку ты павінен убачыць яе фатаграфію. Каб выбраць прыдатную».
  
  
  «Я тут не таму, што кахаю цябе, прыгажун. Я тут не таму, што лічу цябе кім заўгодна, акрамя бледнай дохлай копіі арыгінальнага чалавека. Капітал. Я тут дзеля капіталу. Маёй арміі патрэбен капітал. Хочаш заключыць здзелку, прыгажун, заключай здзелку з капіталам».
  
  
  «Колькі капіталу?» - спытаў віцэ-прэзідэнт Scatucci Trucking.
  
  
  "Дваццаць тысяч вялікіх." «Гэта будзе дзве тысячы долараў, праўда?»
  
  
  «У тваіх вушах поўна лайна, прыгажун. Я сказаў па-буйному: дваццаць тысяч даляраў».
  
  
  "Гэта вялікія грошы", - сказаў віцэ-прэзідэнт транспартнай фірмы. «Вы заключаеце выгадную здзелку. Я дам вам чатырыста зараз, а астатняе - калі праца будзе выканана».
  
  
  «Ты маеш справу не з крутым нігерам, мілка. А цяпер налі сабе крыху таго добрага скотчу, які ты трымаеш пры сабе для дзелавых здзелак. І трымай вусны далей ад бутэлькі.
  
  
  Барэнга і Філандэр прыкончылі бутэльку Johnny Walker Black у тэрмінале для грузавікоў, а затым адправіліся ў "Хіла", дзе замовілі скотч і колу, скотч і Seven Up, скотч і Snow White, скотч і Kool Aid, усё з верхняй паліцы - Black Label, Chivas Regal, Cutty Sark. Да раніцы "Чывас" і "Беласнежка" былі лепшымі, чатырыста долараў авансам былі зрасходаваны, і калі яны вярнуліся на грузавы тэрмінал па дабаўку грошай, "гудка" там не было, але Суіт Гаральд пад'ехаў на сваім hog, "белым Эльдарада", і сказаў, што іх азадкі будуць у Нью-Ёрку да поўдня ці іх азадкаў не будзе наогул. Ён паказаў ім фатаграфію белай лісы з рудымі валасамі і сказаў, што яна - хіт, і ім лепш добра пастарацца, інакш Суіт Гаральд разарве іх назаўжды.
  
  
  «Мы выдаткавалі капітал», - паспрабаваў растлумачыць Барэнга. «Чувак, добры хіт каштуе грошай».
  
  
  "Ты выпіў яго ў "Хіла", - сказаў Мілы Гаральд.
  
  
  "Мы паспрабавалі ў HiLo", - сказаў Барэнга.'
  
  
  «Ты купляў усіх у „Хіла“, а потым спусціў рэшту на двух фоксах, Тайран. Табе не трэба было гэтага рабіць, Тайран. Гэта вельмі добры спосаб быць забітым, ты чуеш мяне, Нігер Тайран?
  
  
  «Мы не можам дабрацца да Нью-Ёрка без хлеба, чувак. Нават калі ты збіраешся нас знішчыць».
  
  
  «Ты сапсаваў маю рэпутацыю, Тайран. Я сказаў чалавеку, што ты добры, а ты прапіваеш свае выдаткі на машыну, як які-небудзь палявы нігер, Тайран. Гэта нядобра, ці не так, Тайран?
  
  
  «Не. Гэта не міла».
  
  
  "Гэта так, Філандэр?"
  
  
  «Не. Гэта не міла».
  
  
  "Праўда, Хрюша?"
  
  
  «Не. Гэта не міла».
  
  
  «Так ужо здарылася, што грошы, якія ты патраціў, былі на маіх лісіц, і так ужо здарылася, што я збіраюся пазычыць табе крыху грошай і тры квіткі да Нью-Ёрка. Цяпер мне паведамілі, што твой хіт быў заўважаны ў Waldorf Astoria, так што ты зарэгіструешся там. Калі ты не зарэгіструешся там сёння да вячэры, я добра паганюся за тваёй азадкам. Ты разумееш, Тайран?
  
  
  "Лічба, чувак".
  
  
  «Добра, Барэнга. Дай волю сваёй Чорнай арміі вызвалення.»
  
  
  "Гэты ліс ужо труп, брат", - сказаў Барэнга. "Ты адвязеш нас у аэрапорт?"
  
  
  «Калі я ўбачу, што ты дакранаешся да аднаго з маіх выдатных скураных сядзенняў сваёй неахайнай азадкам, нігер, я здзяру скуру з тваёй галавы.»
  
  
  Калі Барэнга адправіўся дадому да сваёй сястры, каб пераапрануцца ў што-небудзь прыдатнае для Нью-Ёрка, было вырашана, што пасля рэвалюцыі яны нават не будуць спрабаваць ператварыць Мілага Гаральда ў новага чалавека. Ён быў бы выдаткаваны марна разам з the honkeys.
  
  
  Сястра Барэнгі падазрона паглядзела на яго. «Я чула сёе-тое дзіўнае пра вас траіх. Вы заключаеце кантракт, да якога больш ніхто не дакранецца.»
  
  
  Барэнга сказаў сваёй сястры, што Чорнае войска вызвалення Свабоднай Афрыкі не абвяшчае стратэгію.
  
  
  «Ніхто не дакранецца да гэтага кантракту», - закрычала яго сястра. «Ты думаеш, калі б гэта было хоць колькі-небудзь добра, Світ Гаральд не зрабіў бы гэтага сам? Як ты думаеш, гінеі аддалі б яго Міламу Гаральду, калі б думалі, што могуць даставіць яго самі? Ты ведаеш, што ты нічога не атрымліваеш, а Салодкі Гаральд і гінеі атрымліваюць хлеб? Усё гэта ведаюць, акрамя цябе, Тайран. Мілы Гаральд атрымае пяць тысяч даляраў толькі за тое, што даставіць тваю азадак гэтаму чалавеку. Ён атрымае чвэрць мільёна долараў, калі вы зробіце хіт, і што вы атрымаеце? Усе смяюцца над вамі трыма».
  
  
  Абдул Харым Барэнга надрукаваў сваю сястру ў дзверы. У самалёце ён растлумачыў Філанддэру і Пігі, што нішто са сказанага яго сястрой не было праўдай. Гэта быў проста страх чорнай жанчыны перад тым, што чорны мужчына возьме на сябе ролю караля, які дабраўся да яе. Ён ударыў яе, каб паказаць ёй яе месца.
  
  
  "Гэта дакладна. Яна становіцца нахабнай», - сказаў Хрюша. І Філандэр пагадзіўся, таму што Барэнга сапраўды прыструніў таго паддоследнага труса на грузавым тэрмінале. Яны ўсе пасмяяліся над гэтым і вырашылі, што пасля рэвалюцыі, магчыма, пакінуць у жывых якіх-небудзь зануд, накшталт той сцюардэсы з прыгожай азадкам.
  
  
  Калі яны дабраліся да "Уолдорфа", і той замежнік з сапраўднымі бела-жоўтымі валасамі паспрабаваў устаць перад імі, ён нават не ведаў, як выстраіцца ў чаргу, чаму Баренга паставіў увесь гэты джайв-гатэль на сваё месца. І гэта спрацавала. Яго абслужылі першым, у той час як гэты замежны прыгажун проста адступіў назад і ўзяў яго, усміхаючыся.
  
  
  «Гэта новы палявы штаб Чорнай арміі вызвалення», - абвясціў Барэнга. "Мы збіраемся спланаваць нашу стратэгію і тактыку."
  
  
  "Як фельдмаршал," сказаў Філандэр, "я прапаную забяспечыць войска харчаваннем".
  
  
  "Як генерал-маёр, я згодны", - сказаў Хрюша.
  
  
  «Як ваш вярхоўны галоўнакамандуючы, я буду прытрымлівацца волі свайго войска», - сказаў Абдул Харымб Барэнга, патэлефанаваў у абслугоўванне нумароў і замовіў тры вялікія стэйкі і тры бутэлькі Chivas Regal, і што значыць "Уолдорф", што ў ім не было газіроўкі "Беласнежка" "? Ну, як наконт Кул-Эйда? Добра, любога фруктовага напою? Ён хацеў філе-міньён? Не, ён не хацеў. Ён хацеў стэйкі. Вялікія. І лепей бы гэта было адборнае мяса. Ён не хацеў карміць сваіх вайсковых храсткоў.
  
  
  Неўзабаве пасля таго, як ён зрабіў замову, раздаўся стук у дзверы.
  
  
  «Калі чалавек бачыць Чорнае войска, ён прыходзіць у рух», - сказаў Філандэр.
  
  
  Барэнга ўсміхнуўся, калі Хрюша адчыніў дзверы. Замежны прыгажун з бела-жоўтымі валасамі стаяў у дзвярах, усміхаючыся. На ім быў фіялетавы пінжак для адпачынку, мяккія шэрыя штаны і тэпцікі.
  
  
  "Спадзяюся, я не перашкодзіў", - сказаў ён тым самым пацешным голасам.
  
  
  «Мне насраць, на што ты спадзяешся. Не турбуйся пра нас», - сказаў Барэнга.
  
  
  «Я мімаволі падслухаў вашу гутарку з прадаўцом», - сказаў ён.
  
  
  "Ну, тады ты проста затыкаеш вушы, калі нічым не можаш дапамагчы", - сказаў Барэнга; Хрюша і Філандэр засмяяліся.
  
  
  «Калі вы спыталі, у якім пакоі знаходзілася Вікі Стоўнэр, я падумаў, што гэта было даволі груба. Насамрэч, мне здалося неверагодным, што нехта быў настолькі дурны, каб публічна пытацца, дзе знайсці сваю ахвяру. Неверагодна дурны».
  
  
  "Ты хочаш, каб табе надралі азадак, прыгажун?" - сказаў Барэнга.
  
  
  «Я не ведаю, ці зможа твой маленькі малпавы мозг успрыняць гэта, але калі ты публічна аб'яўляеш, што на цябе ідзе паляванне, ты становішся аб'ектам палявання».
  
  
  «Ты чаго прышпільваешся, чувак? Валі адсюль».
  
  
  Ласа Нільсан уздыхнуў. Ён паглядзеў па калідоры направа, ён паглядзеў па калідоры налева і, пераканаўшыся, што яго ніхто не бачыць, дастаў маленькі аўтаматычны пісталет з кішэні свайго вольнага пінжака і ўсадзіў кулю 25-га калібра з медным наканечнікам паміж левым і правым вачамі чарнаскураму мужчыну, чыё пра , якое ён так і не знайшоў час даведацца, было Хрюша. Стрэл выдаў мяккі, ледзь прыкметны трэск, нібы талерка разбілася аб канапу. Галава Хрюшы злёгку тузанулася, і ён паваліўся прама там, дзе стаяў.
  
  
  Нільсан увайшоў у пакой і выспяткам зачыніў дзверы.
  
  
  "Зацягні яго пад ложак", - загадаў Нільсан.
  
  
  Філанддэр і Барэнга не маглі зразумець, што адбылося. Яны тупа ўтаропіліся на Хрюша, які выглядаў так, нібы спаў на падлозе, калі не лічыць маленькага фантанчыка крыві, які пузырыцца на пераноссі.
  
  
  «Прыбярыце яго пад ложак», - зноў сказаў Нільсан, і Барэнга і Філандэр раптоўна зразумелі, што адбылося. Яны запіхнулі Хрюша пад ложак, пазбягаючы глядзець адзін аднаму ў вочы.
  
  
  «Там пляма крыві», - сказаў Нільсан, ківаючы ў бок месца, дзе зваліўся Хрюша. «Прыбяры гэта».
  
  
  Філяндэр падняўся, каб узяць анучу, але Нільсан кіўнуў вярхоўнаму камандуючаму Чарнаскурай вызваленчым войскам Свабоднай Афрыкі. «Не. Ты. Як цябе клічуць?"
  
  
  «Абдул Карым Барэнга».
  
  
  «Што гэта за назва такая?»
  
  
  «Афра-араб», - сказаў Барэнга.
  
  
  «Гэта не афрыканская і не арабская. Плесні крыху вады на сурвэтку. Цяпер вось што ты збіраешся зрабіць. Пакуль я чакаў у холе, я чуў, як ты заказваў ежу. Ты збіраешся даць афіцыянту вельмі добрыя чаявыя. Ты збіраешся даць яму на гарбату дзесяць долараў, а потым будзеш трымаць у руцэ яшчэ сотню, пакуль кажаш, што шукаеш белую дзяўчыну, якую ты апішаш. Ты не скажаш "Вікі Стоўнэр", але ты апішаш рудыя валасы і вяснушкі і скажаш, што яна - тая, хто табе падабаецца, і ты прыехаў у Нью-Ёрк, каб знайсці яе. Ты не пускаеш афіцыянта ў залу, але ты… як цябе клічуць?»
  
  
  "Донжуан".
  
  
  «Ты, Філандэр, возьмеш паднос і прытрымаеш дзверы. Вазьмі паднос левай рукой, а правай прытрымай дзверы адчыненымі. Вы дазволіце афіцыянту часткова ўвайсці, але не далей адчыненых дзвярэй. Я буду стаяць за ім з гэтай маленькай зброяй, якой больш чым дастаткова для вас абодвух і афіцыянта, калі ў гэтым узнікне неабходнасць. Вы разумееце?"
  
  
  "Што, калі афіцыянт не ведае, дзе яна?"
  
  
  «Афіцыянты, кухары, ліўрэйшчыкі, прыслужнікі, садоўнікі, захавальнікі залы, вартавыя варотаў ведаюць гэтыя рэчы. Яны традыцыйна з'яўляюцца праломам у сценах кожнага замка. Гэта наша старая сямейная прымаўка... пралом у сцяне замка? Бачу, ты не ведаеш, што гэта такое. Ну, даўным-даўно людзі абаранялі сябе, жывучы ў каменных дамах, якія насамрэч былі фартамі. Форт - гэта месца, спраектаванае так, каб быць бяспечным ад нападу, у якое цяжка патрапіць».
  
  
  «Як банк ці тыя новыя вінныя крамы», - сказаў Філандэр.
  
  
  «Дакладна», - сказаў Нільсан. «І мы даўным-даўно выявілі, што слугі былі праломам у гэтай сцяне, гэта значыць адтулінай. Як быццам хтосьці пакінуў дзверы ў вінную краму адчыненымі на ноч».
  
  
  "Капай, дзетка", - сказаў Барэнга. “Гэта стратэгія. Як вялікі чорны Ганібал».
  
  
  "Які Ганібал?"
  
  
  «Ганібал, чорны. Ён афрыканец. Найвялікшы генерал, які калі-небудзь быў генералам».
  
  
  «Я не ведаю, чаму я турбуюся», - сказаў Нільсан. «Але ў нас, відавочна, ёсць няшмат часу. Па-першае, Ганібал быў вялікім палкаводцам, але не найвялікшым. Ён прайграў Сцыпіёну Афрыканусу».
  
  
  «Яшчэ адзін афрыканец», - сказаў Барэнга, усміхаючыся.
  
  
  «Не, ён атрымаў імя Афрыкан пасля перамогі над Ганібалам у бітве пры Заме ў Паўночнай Афрыцы. Сцыпіён быў рымлянінам».
  
  
  «Гінеі дасталі яго?» - здзіўлена спытаў Барэнга.
  
  
  «Так. У пэўным сэнсе».
  
  
  «Яны скончылі ў »чорным Ганібале"?"
  
  
  "Ён не быў чорным", - сказаў Нільсан. «Ён быў карфагенянінам. Цяпер гэта Паўночная Афрыка. Але карфагеняне былі фінікійцамі. Яны прыйшлі з Фінікіі… тое, што зараз было б Ліванам. Ён быў белым. Сяміт».
  
  
  «Гэтыя семіты не чорныя?»
  
  
  «Не. Ніколі не былі. Да гэтага часу не з'яўляюцца, за выключэннем тых, хто скрыжоўваўся з неграмі».
  
  
  «Але Ганібал Блэк, сапраўдны блэк. Я бачыў гэта па тэлевізары. Рэклама афра-бліскучых валасоў. У Ганібала нават былі валасы кукурузнымі радамі. Цяпер ні ў аднаго белага мужчыны няма валасоў кукурузнымі шэрагамі».
  
  
  "Тое, што гэта паказваюць па тэлевізары, не робіць гэта такім".
  
  
  “Я бачыў гэта. Я бачыў гэта на свае вочы. Ён атрымаў залаты шлем боса з пёрамі і валасамі колеру кукурузнага грэбня».
  
  
  "Я здаюся", - сказаў Нільсан. "У вас ёсць грошы на афіцыянта?"
  
  
  «Я не даю чаявых" ... Барэнга ўбачыў гідкі маленькі ствол, нацэлены яму ў галаву. «У мяне няма хлеба, чувак».
  
  
  Левая рука Нільсана ўмела апусцілася ў кішэню, не замінаючы яго канцэнтрацыі на пісталеце. Ён кінуў на ложак некалькі новаамерыканскіх купюр. «Запомні зараз. Чаявыя ў дзесяць долараў. Трымай яго па іншым боку дзвярэй. Табе падабаецца гэтая рудавалосая дзяўчына з вяснушкамі. Ты трымаеш сто долараў. І здымі гэтую дурную шапачку. Ніхто не паверыць, што ты выкінуў бы сотню даляраў, каб знайсці жанчыну, не з гэтай дурной штукай на галаве.
  
  
  «Гэта мае афрыканскія колеры», - сказаў Барэнга.
  
  
  «Прыбяры гэта».
  
  
  Раздалося тры стукі ў дзверы. "Абслугоўванне нумароў".
  
  
  Шапачка знікла за спіной Барэнгі на ложку.
  
  
  «Увайдзіце», - сказаў Барэнга. Ён нервова ўсміхнуўся маленькаму пісталету.
  
  
  Філандэр правай рукой адчыніў дзверы, а левай укаціў у пакой двухслаёвую каляску з нержавеючай сталі, накрытую белай тканінай. Барэнга падняўся з ложка і накіраваўся да дзвярэй.
  
  
  Афіцыянт быў круглым, мяккім, як жэле, чалавечкам з ружовым тварам херувіма. Ён абраў лібералізм і расавую свядомасць у той момант, калі ўбачыў дзесяцідоларавую купюру ў руцэ Барэнгі. Прыбіраючы яго ў кішэню, ён сказаў "Дзякуй, сэр", хоць усяго за тры хвіліны да гэтага сказаў капітану абслугоўвання нумароў, што, верагодна, абгарне падносы з ежай вакол галоў гэтых нігераў.
  
  
  Барэнга ўпіхнуў паднос у пакой ззаду сябе, але ўсё яшчэ стаяў у адчыненых дзвярах. Перш чым афіцыянт змог павярнуцца, каб сысці, Барэнга трымаў стодоларавую купюру ў правай руцэ, павольна памахваючы ёю, як нехта, які дражніць хатнюю котку старой туфляй.
  
  
  Афіцыянт убачыў рахунак і спыніўся. Ён мог бачыць светла-зялёныя і цёмна-зялёныя чарнілы на паперы крэмавага колеру. Ён убачыў дадатковыя нулі ў куце рахункі. Ён вырашыў, што лібералізм - занадта слабая пазіцыя, каб займаць яе ў другой трэці дваццатага стагоддзя. Ён стане прыхільнікам радыкальнай улады.
  
  
  «Так, сэр», - сказаў ён, яго вадзяніста-блакітныя вочы сустрэліся з вачыма Барэнгі. "Будзе што-небудзь яшчэ, сэр?" Ён зноў паглядзеў на рахунак у руцэ Барэнгі.
  
  
  Барэнга задавалася пытаннем, як ім з Філандэрам захаваць сотню. Гэта было б добрым пачаткам для капіталізацыі рэвалюцыі. Ён убачыў рух рукава Нільсана за дзвярыма і вырашыў, што рэвалюцыі давядзецца пачакаць.
  
  
  "Так, чувак", - сказаў Барэнга. "Ты ведаеш людзей у гэтым гатэлі?"
  
  
  «Так, сэр. Я думаю, што так".
  
  
  «Ну, я шукаю кагосьці асаблівага. Гэты маленькі рудавалосы прыгажун з вяснушкамі».
  
  
  "Дзяўчына, сэр?" - спытаў афіцыянт, кажучы сабе, што агіда - нявартыя эмоцыі для радыкала толькі таму, што чарнаскуры мужчына спытаў аб белай жанчыне.
  
  
  «Ну, з усіх гэтых жартаў», - сказаў Барэнга. «Так, дзяўчына. Падобна, мне падабаюцца хлопцы?» Ён памахаў стодоларавай купюрай афіцыянту.
  
  
  "Тут ёсць такая маладая лэдзі", - сказаў афіцыянт.
  
  
  "Ммм?"
  
  
  Афіцыянт больш нічога не сказаў, таму Барэнга спытаў: "Ну, і дзе яна?"
  
  
  Афіцыянт зноў паглядзеў на стодоларавую купюру і, не адрываючы ад яе вачэй, сказаў: «Яна ў нумары 1821 года. Гэта на васемнаццатым паверсе. Яна з пажылым джэнтльменам усходняга склада і іншым маладым чалавекам».
  
  
  "Ён таксама прыдурак?"
  
  
  «Выпіўка?»
  
  
  “Ага. Дзівак. Япончык».
  
  
  «Не, сэр. Ён амерыканец».
  
  
  Барэнга прыняў рашэнне. Гэтыя сто долараў былі занадта вялікай платай за такую брудную інфармацыю. Ён скамячыў іх назад у руцэ і сунуў у прарэзны кішэню сваёй дашыкі.
  
  
  "Дзякуй, чувак", - сказаў ён, адступіў і хутка зачыніў дзверы перад спалоханым афіцыянтам.
  
  
  Ён павярнуўся да Нільсан з лёгкай шчаслівай усмешкай.
  
  
  "Як справы?"
  
  
  "Выдатна, пакуль ты не скраў тую сотню даляраў у афіцыянта", - сказаў Ласі.
  
  
  У калідоры афіцыянт ўтаропіўся на зачыненыя дзверы і прыйшоў да таго ж высновы. Сто долараў былі вялікімі грашыма. На гэта можна было б купіць 50 лістоў ці, можа быць, дастаткова дроў для 10 крыжоў, каб спаліць іх на чыім-небудзь лужку, ці сотні футаў тоўстай вяроўкі для лінчавання.
  
  
  Барэнга асцярожна падаўся назад, калі Лхаса выйшаў з-за дзвярэй. "Вярні мне сотню", - сказаў Нільсан. Пісталет усё яшчэ быў накіраваны на Барэнгу, яго злавесная чорная дзірка, здавалася, глядзела на яго з чорнай нянавісцю.
  
  
  Лхаса ўсміхнуўся.
  
  
  Дзверы за яго спіной расхінулася. «Слухай сюды, ты, гробаны клякса», - крыкнуў афіцыянт, урываючыся ў залу. "Ты ў мяне ў даўгу".
  
  
  Якія круцяцца дзверы ўдарыла Ласу Нільсана ў сярэдзіну спіны, і яго адкінула на некалькі крокаў наперад, да ложка, на якім сядзеў Філандэр. Ён рэзка выпрастаўся, павярнуўся да афіцыянта, які моўчкі замёр у дзвярах, і націснуў на спускавы кручок маленькага рэвальвера 25-га калібра. У горле афіцыянта адкрылася дзірка, падобная на чырвоную кветку, якая раскрываецца насустрач сонечнаму святлу. Вочы афіцыянта пашырыліся. Яго рот варушыўся, як быццам ён збіраўся загаварыць, падзяліцца апошняй кропляй мудрасці. Затым ён упаў наперад на дыван.
  
  
  Нільсан хутка ступіў наперад і выспяткам зачыніў дзверы. "Зацягні яго пад ложак", - прагыркаў ён. Барэнга хутка перамясціўся, падняўшы пульхнага афіцыянта за падпахі. "Філандэр, ты дапамагаеш мне", - сказаў ён, у яго голасе гучаў боль.
  
  
  Філандэр ускочыў з ложка і схапіў мёртвага афіцыянта за ногі.
  
  
  «Чувак, ты не павінен быў гэтага рабіць», - паскардзіўся Філандэр Ласе Нільсан.
  
  
  "Заткніся", - сказаў Нільсан. «Цяпер нам трэба паспяшацца. Афіцыянта будзе не хапаць. Здымі з яго куртку, пакуль ты яго не пасадзіў».
  
  
  Барэнга пачаў расшпільваць гузікі.
  
  
  "Скажы мне," спытаў Нільсан, "ты носіш якія-небудзь штаны пад гэтай недарэчнай прасцінай, у якой ты хадзіш?"
  
  
  Барэнга паківаў галавой.
  
  
  "Добра, тады здымі і з яго штаны".
  
  
  Барэнга і Філандэр распранулі афіцыянта, і, нарэшце, Барэнга ўстаў, перакінуўшы куртку і штаны праз руку. Філандэр закаціў цела афіцыянта пад ложак і расправіў покрыва, каб яно зноў было акуратным і адбівала паляванне ў каго-небудзь выпадкова зазіраць пад ложак.
  
  
  "Хто з вас хоча згуляць афіцыянта?" - спытаў Нільсан.
  
  
  Барэнга паглядзеў на Філандэра. Філандэр паглядзеў на яго. Ніхто не вымавіў ні слова. Быць афіцыянтам было гэтак жа дрэнна, як танцаваць чачотку на кавуновай скарынцы.
  
  
  "Адзін з вас павінен адвезці гэтую каляску з ежай у пакой 1821. Цяпер хто з вас гэта зробіць?"
  
  
  Барэнга паглядзеў на Філандэра. Філандэр паглядзеў на яго.
  
  
  Калі Барэнга паглядзеў на Філандэра, ён зноў пачуў гэтую жахлівую пстрычку, і ён застыў на месцы. І затым шыпячы бавоўна стрэлу, а затым першы струменьчык крыві з левага скроні Філандэра, перш чым Філандэр упаў на падлогу.
  
  
  «Я думаю, ён быў занадта дурны, каб сысці за афіцыянта», - сказаў Нільсан, калі Барэнга павярнуўся да яго. «Цяпер ты апранаеш форму і робіш гэта хутка. У нас не так шмат часу».
  
  
  Барэнга вырашыў, што не будзе марнаваць больш часу, чым было абсалютна неабходна, даказаўшы тым самым Нільсан сваю лаяльнасць і абсалютную надзейнасць. За дваццаць дзве секунды ён зняў дашыкі і надзеў форменныя куртку і штаны.
  
  
  Нільсан скончыў закочваць Філандэра пад перапоўнены ложак і павярнуўся, каб агледзець Барэнгу.
  
  
  "Я мяркую, што большасць афіцыянтаў носяць кашулі", - сказаў ён. "Я ніколі раней не бачыў, каб хто-небудзь апранаў куртку на голае цела".
  
  
  «У мяне няма кашулі», - сказаў Барэнга. "Але калі хочаш, я пашукаю што-небудзь", - паспешна дадаў ён.
  
  
  Нільсан пакруціў галавой. "Усё роўна", - сказаў ён. «Выгляд курткі павінен падзейнічаць. Пайшлі».
  
  
  Яны падняліся ў пустым службовым ліфце. На васемнаццатым паверсе Нільсан выйшаў і паглядзеў па баках, перш чым жэстам загадаць Барэнгу ісці за ім.
  
  
  Барэнга павольна выйшаў на пакрытую дываном падлогу і пачаў каціць машыну па калідоры, на пачцівых трох кроках ззаду Нільсана. Ён быў стрыманым мужланам, гэты светлавалосы, кучаравы прыгажун. Барэнга збіраўся прыглядаць за ім. Ён паводзіў сябе няправільна. Ён быў занадта хуткі, каб націснуць на цынгель. Чувак, як быццам ён быў адданы справе. У яго быў такі погляд, як у аднаго з тых сацыяльных работнікаў, чувак, якія заўсёды збіраліся ўсё зрабіць, і ўсё выправіць, і зрабіць усё правільна, чувак, таму што ў іх было ўсё гэтае каханне, разумееш, любоў. Яны былі так па-чартоўску ўпэўненыя ў сабе, чувак, яны былі такімі адданымі, як святар абісінскай царквы, а потым, пагражаючы нажом, ты папрасіў у аднаго з іх пені, і раптам яны зразумелі, што ўсё будзе не так проста, як яны думалі. Прынамсі, разумныя навучыліся гэтаму. Дурныя, якіх было больш, так нічому і не навучыліся. Але гэты кот быў пацешны, таму што ён ведаў шмат, але ў яго ўсё яшчэ быў той самы адданы погляд.
  
  
  Барэнга перастаў штурхаць каляску і ступіў наперад да Нільсан, які паклікаў яго скручаным пальцам. «Цяпер ты пастукай у дзверы і, калі атрымаеш адказ, скажы, што яны абслугоўваюць нумары. Калі дзверы адчыняцца, я разбяруся з усім астатнім. Ты зразумеў?" Барэнга кіўнуў.
  
  
  
  Раздзел дзесяты
  
  
  
  Усяго за некалькі футаў ад яго іншы мужчына кіўнуў.
  
  
  Аддзелены ад Нільсана і Барэнгі сцяной кватэры, Чіун націснуў кнопку, выключаючы апошняе са сваіх любімых дзённых тэлевізійных шоу. Ён адкінуўся ў позу поўнага лотаса і дазволіў сваім вачам зачыніцца.
  
  
  Рыма, як ён ведаў, адправіўся на пошукі распуснай дзяўчыны. Ён, без сумневу, знойдзе яе; на тое, што яна магла знікнуць, было сапраўды занадта, каб спадзявацца. Гэта было б проста, а ў Амерыцы жыццё ніколі не было простым.
  
  
  Гэта была вельмі дзіўная краіна, разважаў ён, калі яго вочы мякка закрыліся. Чыун працаваў на занадта многіх імператараў, каб верыць у перавагу мас, але ў Амерыцы масы мелі рацыю. Кожны мог бы жыць шчасліва, калі б толькі людзі паважалі права ўсіх астатніх на тое, каб іх пакінулі ў спакоі. Гэта было ўсё, чаго хацелі масы ў Амерыцы, каб іх пакінулі ў спакоі. Гэта было адзінае, чаго яны ніколі не атрымлівалі, разважаў ён. Замест гэтага, яны атрымалі сацыяльныя маніпуляцыі, а таксама напружанасць і праблемы, выкліканыя гэтымі маніпуляцыямі.
  
  
  Як непадобна на Сінанджу, малюсенькую вёсачку, з якой Чиун быў родам, але якую не бачыў гадамі. Так, паводле амерыканскіх стандартаў яна была беднай, але людзі былі багатыя ў шмат якіх адносінах. Кожны жыў сваім жыццём і не спрабаваў жыць чужы. А пра бедных, састарэлых, слабых і дзяцей клапаціліся. Для гэтага не патрабаваліся сацыяльныя праграмы, абяцанні палітыкаў і доўгія прамовы, проста даход ад навыкаў майстра сінанджу. Больш за тысячу гадоў вёска наймала свайго Гаспадара ў якасці наёмнага забойцы, і яго працы падтрымлівалі тых у вёсцы, хто не мог пракарміць сябе сам.
  
  
  За гэта адказваў Чыун. Калі ён сядзеў з заплюшчанымі вачыма, яго розум быў на мяжы сну, ён думаў, што гэта было справядлівае, багатае і сумленнае жыццё. Майстар Сінанджу заўсёды выконваў свае місіі, і імператары, якім ён служыў, заўсёды плацілі. Цяпер яго «імператарам» быў доктар Сміт, кіраўнік КЮРЭ і працадаўца Рыма. Доктар Сміт таксама плаціў.
  
  
  Чаму Амерыка не магла справіцца са сваімі сацыяльнымі праблемамі такім жа эфектыўным спосабам, якім яна спраўлялася са сваёй патрэбай у забойцах і іх навыках? Але гэта было б проста, а прастата - не шлях белага чалавека. Гэта была не іх віна; проста яны нарадзіліся непаўнавартаснымі.
  
  
  Чіун пачуў стук у дзверы, але вырашыў не адказваць. Калі гэта быў Рыма, ён мог увайсці. Любы іншы шукаў бы Рыма ці дзяўчыну, і паколькі ні таго, ні другога тут не было, не было сэнсу адчыняць дзверы, каб сказаць гэта, калі зачыненыя дзверы без адказу маглі даставіць тое ж самае паведамленне.
  
  
  Рэп! Рэп! Рэп! Цяпер стук быў гучней. Чыун больш не звяртаў на яго ўвагі, калі гэта было магчыма.
  
  
  «Гэй. Гэта абслугоўванне ў нумар», - зароў голас з калідора. Рэп! Рэп! Рэп!
  
  
  Калі чалавек біў у дзверы дастаткова доўга, ён у рэшце рэшт стаміўся б, магчыма, настолькі, што для падтрымання сіл з'еў бы ежу, якую прынёс з сабой. Гэта было б дастатковым пакараннем. Чыун задрамаў.
  
  
  У калідоры Ласа Нільсан паклаў руку на дзвярную ручку і павярнуў яе. Дзверы бясшумна адчыніліся.
  
  
  "Тут нікога няма", - сказаў ён. "Прыгані каляску, і мы пачакаем."
  
  
  «Навошта цягнуць цялежку?»
  
  
  «Таму што гэта дае нам нагоду быць унутры. Прынясіце каляску».
  
  
  Чіун пачуў, як адчыніліся дзверы, пачуў галасы, і калі Нільсан і Барэнга ўвайшлі ў кватэру, ён устаў і павярнуўся тварам да двух мужчын.
  
  
  Нільсан убачыў, як апошняя кропля вадкасці Чыуна паднялася з падлогі, і тое, як ён павярнуўся. Нешта, што ён даведаўся ў гэтым, прымусіла яго паднесці руку бліжэй да кішэні курткі, дзе ён трымаў маленькі рэвальвер.
  
  
  «Гэй, стары, чаму ты не адчыняеш дзверы?» Барэнга зароў.
  
  
  «Ціха», - скамандаваў Нільсан. Затым, звяртаючыся да Чыўна, ён спытаў: "Дзе яна?"
  
  
  «Яна сышла», - сказаў Чыун. "Можа быць, далучыцца да цырка?" Ён склаў рукі на грудзях пад сваёй светла-зялёнай мантыяй.
  
  
  Нільсан кіўнуў; ён назіраў за рухамі рук Чыуна, павольна, без пагрозы, асцярожна.
  
  
  «Правер пакоя», - сказаў ён Барэнге. "Паглядзі пад ложкамі".
  
  
  Барэнга накіраваўся ў першую спальню, у той час як Нільсан перавёў погляд на Чиуна.
  
  
  "Вядома, мы ведаем адзін аднаго", - сказаў Нільсан.
  
  
  Чыун кіўнуў. "Я ведаю пра цябе", - сказаў ён. "Я не думаю, што ты ведаеш мяне".
  
  
  "Але мы займаемся адным і тым жа рамяством?" Спытаў Нільсан.
  
  
  "Прафесія", - сказаў Чыун. "Я не шавец".
  
  
  "Добра, прафесія", – сказаў Нільсан з лёгкай усмешкай. "Ты тут таксама для таго, каб забіць дзяўчыну?"
  
  
  "Я тут, каб выратаваць яе".
  
  
  "Вельмі шкада", - сказаў Нільсан. "Ты прайграў".
  
  
  "Усяму свой час пад сонцам", - сказаў Чыун.
  
  
  Барэнга выйшаў са спальні. "Гэтая пустая", - абвясціў ён і пайшоў у наступную спальню.
  
  
  "Добра, што ў вас ёсць такія эфектыўныя, разумныя памочнікі", – сказаў Чыун. "Такі малады дом, як ваш, мае патрэбу ў дапамозе."
  
  
  «Малады дом?» Сказаў Нільсан. "Імя Нільсанаў вядома ўжо шэсцьсот гадоў".
  
  
  "Тое ж самае было з Шарлеманем і іншымі промахамі".
  
  
  "І хто ты такі, каб быць такім назойлівым?" Спытаў Нільсан.
  
  
  “На жаль, ты, відавочна, самы малодшы ў сваёй сям'і. Тваім старэйшым не трэба было б пытацца, хто такі Майстар сінанджа ».
  
  
  «Сінанджу? Ты?»
  
  
  Чиун кіўнуў, і Нільсан засмяяўся.
  
  
  «Я не магу зразумець твайго фанабэрыстасці», - сказаў Нільсан. «Толькі не пасля таго, што мая сям'я зрабіла з тваім домам у Ісламабадзе».
  
  
  "Так, ты самы малады", - сказаў Чыун. "Таму што ты не выняў ніякіх урокаў з гісторыі".
  
  
  «Я ведаю дастаткова гісторыі, каб ведаць, што войска, якое мы падтрымлівалі, перамагло войска, якое падтрымлівалі вы», - сказаў Нільсан. "І вы таксама гэта ведаеце".
  
  
  «Майстры Сінанджу - не пяхотнікі», - сказаў Чыун. “Мы былі там не для таго, каб выйграць вайну. Скажы мне, што здарылася з прэтэндэнтам, якога ты пасадзіў на трон?»
  
  
  "Ён быў забіты", - павольна вымавіў Нільсан.
  
  
  "А яго пераемнік?"
  
  
  "Таксама забіты".
  
  
  "І на вашых уроках гісторыі вы даведаліся, хто затым заняў трон?"
  
  
  Нільсан зрабіў паўзу. «Чалавек, якога мы зрынулі».
  
  
  "Гэта дакладна", - сказаў Чыун. «І ўсё ж вы кажаце, што Дом Сінанджу быў пераможаны? Выскачкай, якой усяго шэсцьсот гадоў?"» Ён гучна засмяяўся высокім пранізлівым рогатам. «Мы заўсёды павінны так прайграваць. Мы павінны былі абараняць імператара і падтрымліваць яго трон. Год праз, калі мы сышлі, ён быў усё яшчэ жывы, яго трон па- ранейшаму ў бяспецы. Двое яго ворагаў сустрэлі раптоўную смерць. Чіун развёў рукі ў бакі" як бы дабраслаўляючы. "Гонар - гэта добра для дома, але яна небяспечная для асобных яго членаў. Яны перастаюць думаць і замест гэтага жывуць ганарыстасцю, а той, хто жыве ганарыстасцю, доўга не жыве.Як вы даведаецеся».
  
  
  Нільсан усміхнуўся. Яго правая рука павольна дастала з кішэні аўтаматычны рэвальвер.
  
  
  Барэнга вярнуўся ў пакой. "Усё месца пустое", - сказаў ён.
  
  
  «Выдатна», - сказаў Нільсан, не зводзячы вачэй з Чыўна. «Сядзь і памаўчы. Скажы мне, стары, адкуль ты мяне ведаеш?
  
  
  «Дом Сінанджу ніколі не забываецца на тых, з кім змагаўся. Кожнага майстра навучаюць іх рухам, іх асаблівасцям. Напрыклад, вашу сям'ю. Як гэта было з вашымі продкамі, так і з вамі. Перш чым рухацца, вы моцна лыпаеце вачыма. Перш чым пакласці руку ў кішэню, вы прачышчаеце горла».
  
  
  «Навошта гэтаму вучыцца?"» Спытаў Нільсан. «Якая табе ад гэтага карысць?»» Цяпер ён цэліўся з пісталета прама ў грудзі Чыуну, праз падзялялі іх восем футаў дывана ў гасцінай.
  
  
  "Ты гэта ведаеш", Сказаў Чыун. «Навошта пытаць?»
  
  
  “Добра. Гэта для таго, каб пазнаць слабасці свайго ворага. Але тады навошта расказваць ворагу?»
  
  
  Барэнга сядзеў, прыхінуўшыся да сцяны, і назіраў за размовай, круцячы галавой, як быццам глядзеў тэнісны матч.
  
  
  «Нехта кажа ворагу знішчыць яго. Як і ў выпадку з вамі. Нават зараз вы турбуецеся аб сваёй здольнасці націснуць на курок, не міргнуўшы вокам. Гэтая турбота знішчыць вас.»
  
  
  "Ты вельмі ўпэўнены ў сабе, стары", - сказаў Нільсан, і лёгкая ўсмешка зайграла на яго твары. "Хіба не такі гонар, як ты сказаў, можа знішчыць чалавека?"
  
  
  Чыун выпрастаўся ва ўвесь рост. Ён усё яшчэ быў на галаву ніжэй Ласы Нільсана. «Для кагосьці іншага, магчыма, - сказаў ён, - але я Майстар сінанджу. Не член сям'і Нільсан.» Яго пагарда, выразная і беспамылковая, выклікала лютасць у Нільсана.
  
  
  "У гэтым твая цяжкасць, стары", - сказаў ён. Яго палец напружыўся на спускавым кручку. Ён паспрабаваў засяродзіцца на Чіуне, які ўсё яшчэ нерухома стаяў у цэнтры залы. Але яго вочы. Што б зрабілі яго вочы? Нільсан адчуў, як першы ўкол сумневу закрадаецца ў яго мозг. Ён паспрабаваў блакаваць гэта, але не здолеў. Таму ён націснуў на спускавы кручок, але ў гэты момант зразумеў, што міргнуў. Абодва вочы былі шчыльна зачыненыя - спадчынны праклён, які перадаваўся з пакалення ў пакаленне. Яму не трэба было бачыць, каб зразумець, што ягоная куля прамахнулася. Ён чуў, як яна адкалола кавалачак ад тынкоўкі сцяны. Яму не трэба было казаць, што ў яго ніколі не будзе іншага шанцу стрэліць. Раптам ён адчуў боль у жываце і адчуў, як яго цела сплывае прэч. Усё праз імгненне. Калі б толькі ён мог папярэдзіць Ганера.
  
  
  Перад смерцю Лхаса Нільсан выдыхнуў: «Табе пашанцавала, стары. Але прыйдзе нехта іншы. Хтосьці лепшы за мяне».
  
  
  «Я павітаю яго з дабрынёй і павагай», - сказаў Чіун. Гэта былі апошнія словы, якія Ласа Нільсан калі-небудзь чуў.
  
  
  Гэта былі апошнія словы, якія Абдул Карым Барэнга калі-небудзь хацеў пачуць: «Ногі, варушыліся», - крыкнуў ён і, завываючы, як флейта апоўначы, падбег да ўваходных дзвярэй кватэры, расчыніў яе і памчаўся па калідоры.
  
  
  Рыма быў занепакоены. Ён не знайшоў ніякіх слядоў Вікі Стоўнэр. Ніхто яе не бачыў, ні таксіст, ні калідорны, ні паліцыянт, ніхто. Яны з Чыўном ужо ўсё сапсавалі, і прама зараз ён паняцця не меў, дзе яго шукаць. Дзяўчына была такая безуважлівая, пакуль Рыма быў з ёй, што ён не мог успомніць нічога з таго, што яна магла б сказаць, што дало б ключ да таго, куды яна магла пайсці.
  
  
  Страта дзяўчыны раззлавала яго; няведанне, дзе яе шукаць, раззлавала яго яшчэ больш. Ніводны з фактараў насамрэч не меў ніякага дачынення да Абдула Карыма Барэнгі, але Барэнге не пашанцавала стаць тым няшчасным суднам, якое выклікала незадаволенасць Рыма.
  
  
  Калі дзверы ліфта адчыніліся на васемнаццатым паверсе, Рыма выйшаў, і яго абагнаў Барэнга, які ўварваўся ў ліфт так, нібы вёў сваё чарнаскурае вызвольнае войска Свабоднай Афрыкі за бясплатнымі ўзорамі ва ўпраўленне сацыяльнага забеспячэння.
  
  
  "Супакойся", - сказаў Рыма. «Да чаго такі паспех?»
  
  
  «Мілашка, рухайся далей», - сказаў Барэнга, які выдаткаваў увесь свой час у чаканні прыбыцця ліфта, драпаючы кіпцюрамі зачыненыя дзверы ліфта. "Мне трэба выбірацца адсюль." Ён паспрабаваў выштурхнуць Рыма з пустога ліфта.
  
  
  Канчаткова раззлаваўшыся, Рыма схапіўся за дзверы ліфта адной рукой і адмовіўся рухацца. Барэнга штурхнуў, але з такім жа поспехам ён мог штурхаць падставу Эмпайр Стэйт Білдынг.
  
  
  «Я спытаў, навошта такі паспех?»
  
  
  «Чувак, ты выбірайся адсюль. Там ззаду вар'ят жоўты чалавек, які збіраецца забіць нас усіх, калі ты не будзеш асцярожны. Чувак, я павінен паклікаць копа».
  
  
  "Чаму?" - Спытаў Рыма, раптам насцярожыўшыся, задаючыся пытаннем, ці не затрымаліся ў гэты дзень тэлешоў Чыуна.
  
  
  “Таму што ён толькі што забіў чалавека. Ооооооо. Ён проста пераскоквае праз пакой, рухае нагой, як па чараўніцтве, і гэты чалавек памірае. Ён проста ўстае і памірае.
  
  
  Хворы
  
  
  Ооооооооо. Сёння забіваюць зашмат людзей. Я павінен знайсці сабе паліцыянта».
  
  
  Яго вочы дзіка закаціліся, і Рыма ўбачыў, што Барэнга не пагодзіцца проста на паліцыянта. Паліцыянт, сотня паліцыянтаў, паліцыя штата, офіс шэрыфа, пракурор ЗША, ФБР і ЦРУ. Калі б яны ўсе прыйшлі зараз абараняць Барэнгу ў поўным баявым уборы і маршыравалі ў стуленым страі, ён усё яшчэ быў бы ў стане панікі. Рыма больш не меў патрэбы ў ускладненнях у гэты дзень. Нішто не вырашала ўскладненні хутчэй, чым смерць.
  
  
  "Ты зробіш гэта", - сказаў Рыма. «Ты пойдзеш за паліцыянтам. Скажы ім, што цябе паслаў Рыма. Ён адступіў ад дзвярнога праёму, і калі Барэнга пацягнуўся наперад, каб націснуць на кнопку, Рыма моцна ўдарыў указальным пальцам правай рукі чарнаскурага ў ключыцу. Да таго часу, як Барэнга ўпаў на падлогу, Рыма нешта напяваў, дзелавіта працуючы з панэллю кіравання ліфтам. Ён знайшоў абрывы электрычных кабеляў і пальцамі разарваў правады, каб у ліфце нічога не працавала, акрамя сілы цяжару. Ён вылез задам з машыны, прасунуў руку ў адчыненыя дзверцы і злучыў два правады разам, затым адскочыў назад. Ліфт адамкнуўся сам і пачаў спускацца з які ўзмацняецца свістам. Рыма глядзеў скрозь усё яшчэ адчыненыя дзверы ўніз па шахце, пакуль ліфт набіраў хуткасць па шляху ў склеп.
  
  
  Ён адчуваў, як цёплае паветра цыркулюе вакол задняй часткі яго шыі ўслед за некіравальным ліфтам. Ён працягваў назіраць, пакуль не ўбачыў і не адчуў, што ліфт упаў на дно шахты. Яго сцены смяліся, як быццам былі зроблены з друкаванай паперы. Кабелі саслізнулі ўніз і зваліліся на дах машыны. Узняліся цяжкія аблокі тлустага пылу.
  
  
  Рыма адступіў назад, ажыўлена паціраючы рукі. Цяпер ён адчуваў сябе лепш. Нішто так не растлумачвае памутнелы розум, як невялікая барацьба з інтэлектуальнай праблемай.
  
  
  Яму было так добра, што ён змог праігнараваць размовы Чыуна аб выскачку, атожылку які выскачыў дома, абражае майстра сінанджа. Рыма проста ціха засунуў цела Ласы Нільсана ў шафу на захоўванне, пакуль не прыдумае спосаб прысароміць Чыуна і прымусіць яго пазбавіцца ад яго.
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ АДЗІНАЦЦАТЫ
  
  
  
  Біг Бэнг Бентан націснуў кнопку, якая актывавала запісаную ім музычную тэму, дачакаўся жэсту гукарэжысёра, які азначае, што яго мікрафон разрадзіўся і ён выходзіць з эфіру, затым устаў і памахаў дваццаці пяці дзяўчатам, якія назіралі за яго маленькай студыяй з-за ахоўнага гуканепранікальнага шкла.
  
  
  Ён правёў рукой па галаве, імкнучыся не сапсаваць дарагую плеценую прычоску, раскошна пацягнуўся, затым зноў зрабіў жэст. Дзяўчаты адказалі радаснымі крыкамі і таксама нецярпліва замахалі рукамі.
  
  
  Бэнтан ступіў наперад, да шкла, нязграбны мужчына грушападобнай формы, цяжка наступаючы на абцасы сваіх сініх кубінскіх чаравік. Нібы па сігнале, дзяўчынкі, большасць з якіх былі падлеткамі, пабеглі наперад. Яны прыціснуліся тварамі да шкла, як галодныя падшыванцы ў дзень падзякі, і Бентан пачуў іх віск, калі зноў запусціў пальцы ў валасы. Ён апусціў амаль чорныя дымчатыя акуляры, якія насіў, пакуль яны не апынуліся на кончыку носа, і нахіліўся тварам да шкла, імкнучыся не прыціскацца да яго ўсім целам, таму што гэта магло раздушыць згорнутыя атласныя кветкі на яго пурпурна-белай атласнай кашулі.
  
  
  Ён аднымі вуснамі вымавіў гэтыя словы, прыціснуўшыся вуснамі да шкла.
  
  
  "Хто хоча зайсці і пагаварыць са старым хуліганам?"
  
  
  Ён пачуў, як узняўся звычайны віск, і адкінуўся назад, каб вывучыць рэакцыю. Дваццаць пяць дзяўчат. Дваццаць пяць ахвочых. Пачакайце. Дваццаць чатыры.
  
  
  Той, хто не прымаў, быў рудавалосым хлапечым хлопцам з гладкім, гнуткім целам і мужчынскім тварам, якое было страмчэй, чым ачмуральнае.
  
  
  Яна павінна была быць пад кайфам, таму што выглядала сумнай, а маладым дзяўчатам не было сумна ў прысутнасці Big Bang Benton.
  
  
  Біг Бэнг накіраваў на яе свой нязменны погляд па-над цёмнымі акулярамі, дазваляючы сваім вачам спяваць ёй песні пра каханне і распусту, якія чакаюць за вуглом.
  
  
  Дзяўчына пазяхнула. Яна нават не паспрабавала прыкрыць рот рукой.
  
  
  Гэта вырашыла Вялікі выбух. Ён памахаў маладому прышчаваму білецёру, які стаяў ззаду натоўпу дзяўчын, а затым паказаў на рудавалосую. Не кажучы больш ні слова, ён разгарнуўся, выйшаў са студыі і накіраваўся па калідоры ў сваю грымёрную. Грымерная была зусім бескарысная для дыск-жакея, які мог працаваць у ніжняй бялізне. Але Біг Бэнг Бентан, які захапіўся шоў-бізнэсам з таго часу, як пятнаццаць гадоў таму быў Бенетам Рапеліяй з Батавіі, штат Нью-Ёрк, настаяў на гэтым і атрымаў яго ў сваім новым кантракце.
  
  
  Таксама па-чартоўску добрая рэч, падумаў ён. Таму што, калі б радыёстанцыя адмовілася ад гэтага, Біг Бэнг быў гатовы сысці і прывесці сваіх паслядоўнікаў на любую з тузіна іншых радыёстанцый у горадзе, якія са скуры прэч лезлі, каб падпісаць з ім кантракт. Калі свістаў Бэнгер, станцыя танчыла, і для засмучанага канферансье ў гэтым таксама была нейкая прыемная музыка.
  
  
  Вярнуўшыся ў студыю, the teeny hoppers складалі музыку, якая была далёка не салодкай.
  
  
  "Кім ён сябе ўявіў, сыходзячы вось так?"" патрабавальна спытаў адзін.
  
  
  «Але ён усміхнуўся нам. Можа быць, ён вернецца», - сказаў яе спадарожнік.
  
  
  Білетар падышоў да рудай.
  
  
  "Вялікі Выбух хоча цябе бачыць", - сказаў ён, дакранаючыся да рукі дзяўчыны.
  
  
  Яна павярнулася і паглядзела глыбока ў яго вугры, яе вочы не зусім сфакусаваліся.
  
  
  «Ён сапраўды ведае Мэггота?» спытала яна сіплым голасам, як быццам кончык яе мовы прыліп да задняй часткі ніжніх зубоў.
  
  
  «Бандыт ведае ўсіх, мілая. Усе яны яго сябры», - сказаў білецёр.
  
  
  "Выдатна", - сказала Вікі Стоўнэр. "Трэба загнаць гэтую лічынку".
  
  
  Білетар нахіліўся наперад і прашаптаў ёй на вуха. "Спачатку ты павінна адбіць удар".
  
  
  "Усё ў парадку. Спачатку ён. Трэба загнаць гэтую лічынку».
  
  
  Да гэтага часу іншыя дзяўчаты зразумелі, што Вікі была абраная Big Bang дзяўчынай дня, і яны стоўпіліся вакол яе, варожачы, ці не была яна якой-небудзь знакамітай прыхільніцай, якую яны не пазналі. Але яе твар быў ім незнаёмы, і пасля некалькіх секунд агляду яны вырашылі, што яна ім не раўня, што Біг Бэнгу Бентану па гусце толькі яго задніца, і яны адвярнуліся. Білетар узяў Вікі за руку і накіраваўся да дзвярэй у куце залы. Каля дзвярэй ён павярнуўся і крыкнуў дзяўчатам, якія былі нерухомыя ў той кароткі застылы момант, перш чым пачалася цісканіна да выхаду: «Пачакайце тут, дзяўчынкі. Я вярнуся праз некалькі хвілін, каб расказаць вам некалькі ўнутраных гісторый аб Big Bang і іншых вашых любімых зорках.» Ён усміхнуўся, прыадчыніўшы бялявы вугор у кутку рота, але дзяўчыны праігнаравалі гэта і завішчалі. Нават білецёр на станцыі эйсід-рок быў знакамітасцю.
  
  
  Білетэр упіхнуў Вікі ў дзверы і павёў яе па доўгім, засланым дываном калідоры, упрыгожаным ініцыяламі станцыі. WAIL. «Вопі з вялікім трэскам.» "У WAIL настаў час вялікага трэска." У серыі рэкламных аб'яў у рамках за шклом на сценах ідыёцкія лозунгі звялі геніяльны ўчынак Марконі да найменшага агульнага назоўніка. Рэкламныя аб'явы былі відавочнымі намёкамі на сэкс, за якія з радасцю ўхапіліся падлеткі, якія жадалі збянтэжыць сваіх бацькоў, не падвяргаючыся спадарожнай небяспецы быць адказнымі за самі лозунгі.
  
  
  Вікі Стоўнэр дазволіла захапіць сябе па калідоры, не звяртаючы ўвагі на дыван, шыльды і нават дакрананні квіткара, якому было цяжка ўтрымацца ад адчування таннасці, але яна зрабіла гэта з-за магчымасці адплаты з боку Big Bang.
  
  
  «Вось і ўсё, мілая», - сказаў білетар, спыняючыся перад драўлянымі дзвярыма з залатой зоркай на ёй. "Запальніца ўнутры".
  
  
  «Трэба загнаць гэтую лічынку», - сказала Вікі Стоўнэр.
  
  
  Яна адчыніла дзверы і ўвайшла ўнутр. Гардэробная насамрэч уяўляла сабой невялікую кватэру-студыю з халадзільнікам, плітой, абедным кутком і ложкам. Біг Бэнг Бентан ляжаў у ложку, нацягнуўшы прасціну да падбародка, і глядзеў на Вікі па-над сваімі амаль чорнымі акулярамі.
  
  
  "Зачыні дзверы, мілыя", - сказаў ён.
  
  
  Вікі Стоўнэр павярнулася і намацала кнопку блакавання, але не ведала, ці ёй было ўсё роўна, замкнутая яна ці не,
  
  
  "Ты адданы прыхільнік The Old Banger, так?" - спытаў Бентан.
  
  
  "Ты ведаеш Мэгата?" - Спытала яна.
  
  
  «Мэггот? Адзін з маіх самых дарагіх і блізкіх сяброў. Вялікі талент. Сапраўды зорка на небасхіле музычнага свету. Але ж літаральна на днях ён сказаў мне, ён сказаў...»
  
  
  "Дзе ён?" Перабіла Вікі.
  
  
  "Ён у горадзе", - сказаў Бентан. Але навошта пра яго турбавацца. Мы гаворым пра цябе і пра мяне, старога Бандыта».
  
  
  "Трэба загнаць гэтую лічынку", - сказала Вікі.
  
  
  «Шлях да яго пасцелі ляжыць праз маю», - сказаў Бентан.
  
  
  Вікі кіўнула і пачала здымаць вопратку. Амаль у імгненне вока яна была распранута і забралася пад коўдру, дзе плюхнулася на разадзьмуты, як у свінні, жывот Бентана.
  
  
  Пасля таго, як усё скончылася, Big Bang вырашылі, што дзяўчыне было б карысна даведацца яе крыху лепш. Магчыма, выявіце да яе крыху цікавасці і дайце ёй зразумець, што вялікія зоркі, у рэшце рэшт, былі проста людзьмі. Такім чынам, ён пагаварыў з ёй аб сваіх надзеях і патрэбах, сваіх расчараваннях і пачуцці выкананага абавязку за тое, што прыўнёс крыху шчасця ў жыццё маладой Амерыкі з дапамогай добрых чыстых забаў.
  
  
  Перш чым ён змог выявіць, што Вікі храпе, зазваніў тэлефон побач з ложкам.
  
  
  Ён павагаўся, перш чым працягнуць руку да тэлефона. Але з палёгкай даведаўся, што тэлефанавала не ягоная букмекерская кантора, а аддзел рэкламы радыёстанцыі. Ён павінен быў сустрэцца з Мэгатам пазней сёння ў гасцінічным нумары Мэгата, каб падарыць яму залатую пласцінку з мільённымі продажамі.
  
  
  Апошні і найвялікшы хіт Maggot "Mugga-Mugga Blink Blank".
  
  
  «Мэггот сказаў "так"?» - спытаў Біг Бэнг.
  
  
  "З ім усё вырашана", - сказаў спецыяліст па рэкламе.
  
  
  «Трэба трахнуць гэтую лічынку», - прамармытала Вікі ў сне, пачуўшы чароўнае імя.
  
  
  "Добра", - сказаў Бентан. "Калі і дзе?" Ён паўтарыў адказ. «Гатэль Карлтан". Пяць трыццаць. Зразумеў».
  
  
  Ён павесіў трубку і пацягнуўся да Вікі, калі тэлефон зазваніў зноў.
  
  
  Не было ніякіх сумневаў у тым, хто тэлефанаваў на гэты раз. Біг Бэнг цяжка ўздыхнуў, падняў трубку і выпрастаўся ў ложку, каб паслухаць, каб яго непаважлівая сутуласць як-небудзь не выявілася па тэлефоне.
  
  
  «Так, Фрэнкі, так. Я разумею." Ён паспрабаваў хіхікнуць для размаху, каб разрадзіць напружанне. Ён адчуў, як Вікі Стоўнэр заварушылася, і працягнуў да яе руку, але яна вывернулася, устала з ложка і пачала апранацца. Ён махнуў ёй, каб яна не сыходзіла, пакуль слухаў Фрэнкі. Ён падміргнуў Вікі. «Фрэнкі, ты тэлефануеш у самы нязручны час. Я зараз ва ўдары з гэтай мілай маленькай рудавалосай прыхільніцай па імені Вікі і… Я не ведаю. Пачакай хвілінку, я спытаю. Прывітанне, Вікі. Як тваё прозвішча?»
  
  
  «Стоўнэр».
  
  
  “Я ведаю, што ты пад кайфам. Як тваё прозвішча?»
  
  
  «Трэба загнаць гэтую лічынку», - сказала Вікі і адчыніла дзверы.
  
  
  Калі дзверы за імі зачыніліся, Бентан сказаў: «Я не ведаю. Усё, што яна сказала, гэта тое, што яна была пад кайфам.» Паўза. "Я не ведаю. Можа быць, яна сказала "Пад кайфам"".
  
  
  Затым Біг Бэнг слухаў, слухаў тое, што ў яго толькі што было ў грымёрцы, слухаў, чаго яна каштавала, уважліва слухаў пра тое, як некаторая інфармацыя пра Вікі Стоўнэр можа не толькі пагасіць яго картачныя абавязкі, але і забяспечыць яму жыццё, слухаў дастаткова уважліва, каб, павесіўшы трубку, выбегчы голым у калідор, азіраючыся па баках, але Вікі нідзе не было відаць. Толькі група прыезджых дзяўчынак-скаўтаў з Керні, штат Нью-Джэрсі, усе яны, здавалася, былі ў захапленні ад выгляду аголенага Біг Бэнг, але лідэр скаўтаў якіх палічыў гэта відовішча непрыстойным і адправіўся скардзіцца кіраўніцтву радыёстанцыі.
  
  
  Да таго часу Вікі была ўжо на вуліцы. Нешта ў яе свядомасці падказвала ёй, што Мэгат быў у гатэлі Carlton, але яна не ведала, як даведалася. Мусіць, гэта была вельмі добрая таблетка. Сакрэт усіх ведаў. Лепш жыць з дапамогаю хіміі.
  
  
  Хістаючыся, але рашуча, яна накіравалася ў цэнтр горада, дзе, як яна ведала, знаходзіўся "Карлтан".
  
  
  Вярнуўшыся ў студыю, Біг Бэнг вярнуўся ў сваю грымёрную і падняў тэлефонную трубку. Ён даў аператару камутатара набраць нумар, і калі раздаўся званок і яму адказалі, ён сказаў: «Гэта Бандыт. Дазвольце мне пагаварыць з Мэгатам».
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАНАЦЦАТЫ.
  
  
  
  Кэлвін Кэдуаладэр паклаў слухаўку з пачуцьцём раздражненьня, якое ахапіла ўсю яго істоту, ды, яго ўнутраную істоту, аж да самай глыбіні душы. Гэта прывяло яго ў захапленне. Ён паабяцаў сабе, што апіша свайму псіхатэрапеўту ў драбнюткіх падрабязнасцях гнеў і раздражненне, якія ён адчуваў, цікавая тэорыя заключалася ў тым, што пасля раздражнення, калі выкажашся, раздражнення на самай справе не існавала.
  
  
  Але зараз было раздражненне. «Калі ты ўбачыш рудавалосую прыхільніцу па імі Вікі Стоунер, забяры яе. Гэта важна".
  
  
  Падобныя рэчы маглі быць важныя для Big Bang Benton, але Кэлвін Кэдуаладэр ведаў лепш.
  
  
  Ён дакрануўся пальцамі да рукавоў свайго парчовага халата, затым любоўна правёў пальцамі па свежавымытых светлых валасах, зноў выцер іх аб рукавы і вярнуўся ў сталовую свайго васьміпакаёвага нумара. "Уот Стрыт Джорнал" была адкрыта для каціровак акцый, і Кэлвін Кэдуаладэр, перш чым яго перапынілі, правяраў, як у яго справы.
  
  
  У яго сапраўды ўсё ішло вельмі добрае. Гэта быў адзін аспект на карысць таго, каб быць Мэгготам. Але, з іншага боку, былі галаўныя болі, ціск і пачуццё страчанай ідэнтычнасці. Гэта таксама было праз тое, што я быў Лічынкай.
  
  
  Псіхіятр сказаў яму, што гэта нармальна для чалавека, які вядзе падвойнае жыццё, і Кэлвін Кэдуаладэр паверыў яму, таму што ён быў адзіным чалавекам ва ўсім свеце, які любіў Кэлвіна Кэдуаладэра такім, які ён ёсць, і не толькі таму, што сем начэй у тыдзень і некалькі дзён Кэлвін Кэдуаладэр апранаў жудасную вопратку і агідны макіяж і ўпрыгожваў сябе, як мясная крама, каб з'яўляцца на публіцы ў выяве Мэггота, лідэра "Мертвечынных вошай".
  
  
  Мэггот надзеў свае белыя баваўняныя пальчаткі і затым зноў пачаў вадзіць пальцам па калонках коштаў закрыцця акцый. Час ад часу ён запісваў лік у светла-зялёным блакноце побач з сабой, а затым апускаўся ў струмень высакахуткасных вылічэнняў - прадмет, у якім яго навучылі мець поспех, калі ён паступіў у політэхнічны інстытут Рэнсэлера. Там жа ён упершыню ўзяў у рукі гітару і прымусіў сябе навучыцца граць на ёй, спадзяючыся, што гэта дапаможа яму пераадолець скрышальную сарамлівасць, якая была з таго часу, як ён упершыню ўсвядоміў, што яго бацькі, якія раз'язджаюць па свеце, ненавідзяць яго і жадаюць яму смерці.
  
  
  Maggot і the Dead Meat Lice пачыналіся як жарт, пародыя, нумар з адной песні ў вар'еце RPI. Але хтосьці ў аўдыторыі ведаў кагосьці, хто ведаў кагосьці яшчэ, і перш чым вы паспелі сказаць "разбітая барабанная перапонка", Maggot і the Dead Meat Lice падпісалі кантракт на запіс.
  
  
  Рушылі ўслед слава, багацце і шызафрэнія. Цяпер Кэлвін Кэдуаладэр лічыў і Кэлвіна Кэдуаладэра, і Мэггота двума асобнымі асобамі. Ён больш за ўсё аддаваў перавагу Кэлвіна Кэдуаладэра. І ўсё ж часамі Мэггота было прыемна мець побач, таму што яго музыка зрабіла яго вельмі багатым, і яго не хвалявала, што Кэлвін Кэдуаладэр рабіў з грашыма.
  
  
  Кэдуаладэр інвеставаў іх мудра і добра, спецыялізуючыся на нафтавых і мінеральных акцыях, але спецыяльна выключыўшы шэраг кампаній, цалкам або часткова належалі яго бацьку. Ён спадзяваўся, што ўсе яны згалелі, і, хоць гэта каштавала б яму сотняў тысяч, ён часта пісаў лісты ў Кангрэс, заклікаючы адмяніць дапаможнік на знясіленне запасаў нафты, на якім быў пабудаваны стан яго бацькі.
  
  
  Скончыўшы ранішнія вылічэнні, Мэгат устаў з-за стала і падышоў да невялікага халадзільніка тыпу бара ў куце пакоя. Ён дастаў шэсць слоічкаў з таблеткамі, адчыніў іх і пачаў пералічваць на чысты сподак, які дастаў з шафы.
  
  
  Шэсць вітамінаў Es, восем Cs, два мультывітаміны, чатыры капсулы вітаміна B-12, набор таблетак з зародкаў пшаніцы і пладоў шыпшынніка, а таксама таблеткі з высокім утрыманнем бялку.
  
  
  Ён шчыльна зачыніў бутэлькі і вярнуў іх у халадзільнік. Затым ён зняў пальчаткі, каб ні адна варсінка не патрапіла на таблеткі, і пачаў запіваць іх адну за іншы, без вады, што з'яўляецца вышэйшай прыкметай майстэрства для выскрабателя таблетак.
  
  
  Яго рост складаў пяць футаў адзінаццаць цаляў, вага – 155 г., і ён лічыў, што дзякуючы таблеткам частата пульса ў стане спакою склала пяцьдзесят восем. Ён не паліў і не піў; ён ніколі не ўжываў наркотыкі; і ён хадзіў у епіскапальную царкву кожную нядзелю, подзвіг, спрошчаны тым фактам, што без яго Агіднага грыму і жахлівага парыка, а таксама без барановых адбіўных, якія звісаюць з грудзей, ніхто, верагодна, не пазнаў бы ў гэтым высокім худым АСЕ спевака, якога часопіс Time назваў "выграбной ямай дэкадансу"."
  
  
  Мэггот накіраваўся да пярэдняй часткі нумара, дзе трое Дохлых Мясных Вошай дзялілі пакоі і, верагодна, гулялі ў карты, калі ў дзверы нясмела патэлефанавалі адзін раз.
  
  
  Ён агледзеўся ў пошуках слугі, нікога не ўбачыў, і паколькі цярпець не мог тэлефанаваць у дзверы ці па тэлефоне, ён узяў свае белыя пальчаткі, надзеў іх назад і адчыніў дзверы.
  
  
  Там стаяла стройная рудавалосая дзяўчына. Яна летуценна паглядзела на яго і ціха загаварыла.
  
  
  "Ты Мэгат, ці не так?"
  
  
  «Так, але не чапай», - сказаў Кэдуаладэр, які найвышэй верыў у праўду.
  
  
  «Я не хачу дакранацца», - сказала Вікі Стоўнэр. «Давай патанцуем», - сказала яна і ўпала, пляснуўшыся на падлогу. Кэдуаладэр, у якога ледзь быў шанец адскочыць і прыбрацца з яе шляху, каб яе падаючае цела не кранула яго, пачаў крычаць, каб прыйшлі Вошы і паклапаціліся пра яе.
  
  
  «Дапамажыце. Дзіўная жанчына. Даведка. Прыязджай хутчэй.» Мэггот зноў пракрычаў тыя ж словы, затым павярнуўся і пабег да халадзільніка за таблеткамі кальцыя, якія, як яго запэўнілі, будуць карысныя для яго нерваў.
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫНАЦЦАТЫ
  
  
  
  "Лендравер" ехаў усю ноч, увесь бензін з запаснога дзесяцігалонавага бака ў кузаве быў зрасходаваны, і цяпер, калі машына паднялася на ўзгорак і ранішняе сонца разанула па вачах вадзіцеля, ён зразумеў, наколькі стаміўся.
  
  
  Стралок Нільсан з'ехаў на абочыну вузкай, абсыпанай камянямі грунтавай дарогі. Ён выскачыў з адкрытага «ровера» і падышоў да бліжэйшага дрэва, дзе насоўкай сцёр ранішнюю расу з нізка звісае лісця і старанна вымыў твар і вочы. Адчуванне прахалоды доўжылася ўсяго некалькі секунд, перш чым хустка стала вільготным, гарачым і спатнелым, але Нільсан зноў прамакнуў ім твар, а затым адчуў сябе лепш.
  
  
  Лхасе запатрабаваўся некаторы час, каб зацікавіць яго праектам, але зараз Ганнер Нільсан быў цалкам адданы выкананню кантракту на мільён даляраў па "дзяўчыне". Мільён долараў. Гэта магло б пабудаваць яму сапраўдную лякарню. На гэта можна было б купіць яму сапраўднае медыцынскае прыладдзе і хірургічнае абсталяванне, замест таго, чым ён цяпер карыстаецца. Мільён долараў мог надаць сэнс ягонаму жыццю, а ён быў у тым узросце, калі сэнс - гэта ўсё, што засталося ў ягоным жыцці.
  
  
  Ён і Лхаса былі апошнімі з Нільсанаў. Больш іх не будзе. Ніхто не працягне прозвішча сям'і ці яе кіслую традыцыю, але што можа быць лепшым спосабам скончыць з гэтым, чым фінальны акт забойства, які быў бы данінай павагі жыццю, чалавечнасці, ацаленню?
  
  
  Мэта апраўдвала сродкі, прынамсі ў гэтым выпадку, гэтак жа, як мэта апраўдвала сродкі дванаццаць гадоў таму, калі ён аперыраваў Лхасу з нагоды апендыцыту і, пакуль малодшы брат быў у адключцы, зрабіў яму вазэктомію, якая гарантавала знікненне забойцаў Нільсана.
  
  
  Як старэйшы, Ганнер быў захавальнікам традыцыі, і ён вырашыў, што традыцыю не варта падтрымліваць. За выключэннем гэтага аднаго кантракта. Нягледзячы на ўсю карысць, якую гэта магло прынесці.
  
  
  Стралок Нільсан забраўся назад у "ровер", больш не баючыся заснуць за рулём, і праехаў тры мілі па крутым схіле гары да маленькай прыбярэжнай вёсачкі, у якой было ўсё неабходнае для жыцця, уключаючы тэлефон у хаце брытанскага палявога афіцэра.
  
  
  Лхаса павінен быў перадаць па тэлефоне паведамленне аператыўнаму супрацоўніку, якое павінна было прыбыць да цяперашняга часу. Гэта мела значэнне - быць мільянерам-медыцынскім місіянерам або жабраком звышутвораным дзіваком, якія спрабуюць прынесці вылячэнне мясцовым жыхарам, якія не былі гатовыя да ацаленьня, не ўлучальнаму маску, танец і песню.
  
  
  Палявы лейтэнант Пеперыдж Барнс быў дома, калі прыехаў доктар Ганнер Нільсан; ён быў шчыра рады бачыць старога. Ён часта турбаваўся аб добрым, бяскрыўдным джэнтльмене, які застаўся сам-насам там, у гарах, з гэтымі шалёнымі дзікунамі, і ён збіраўся пад'ехаць, каб пабачыцца з ім.
  
  
  Не, не было ніякага паведамлення для доктара Нільсана. Ці было гэта нешта важнае? О, проста паведамленне ад яго брата ў адпачынку? Ну, канешне, не саромейцеся карыстацца тэлефонам. Лейтэнант Барнс збіраўся пайсці ў свой кабінет, каб паглядзець, якое зло разумова адсталыя жыхары гэтай разумова адсталай краіны здзейснілі над Яе Вялікасцю ноччу. Магчыма, калі доктар Нільсан завершыць сваю размову і адпачне, ён заедзе да лейтэнанта. Кабінет Барнса, і яны ўдваіх згуляюць партыю ў шахматы?
  
  
  Пасля сыходу Барнса Ганнер Нільсан яшчэ доўга сядзеў, гледзячы на тэлефон, напалову чакаючы, што ён зазвоніць. Ён не лічыў магчымым, што "Лхаса" пацярпеў няўдачу. У рэшце рэшт, ён быў нільсанам з інстынктамі Нільсана, і Ганнер сказаў яму, як гэта зрабіць, і Нільсаны не падвялі. Тым не менш, ён ужо мусіў патэлефанаваць.
  
  
  Ганнер чакаў, але праз гадзіну ён пачаў працаёмкі працэс набору нумара, пра які яму сказаў Лхаса ў Швейцарыі.
  
  
  Ён прасядзеў яшчэ гадзіну з тэлефонам у руцэ, утаропіўшыся на сваю руку, адчуваючы задавальненне ад усведамлення таго, што яна старая і загарэлая і па ўласнай волі склала зброю, якая на працягу шасцісот гадоў была спадчынай сям'і Нільсан, ад бацькі да сына, з пакалення ў пакаленне, з веку ў стагоддзе.
  
  
  Больш ніякіх забойстваў. Толькі гэта ў Лхасы, і болей нічога.
  
  
  Ён адчуў, як тэлефон завібраваў у яе руцэ, і паднёс яго да вуха.
  
  
  "У нас ёсць ваш нумар у Швейцарыі", - сказаў жаночы голас.
  
  
  "Дзякуй", - сказаў ён.
  
  
  "Працягвай", - сказала яна.
  
  
  "Прывітанне", - вымавіў мужчынскі голас.
  
  
  "Я тэлефаную ў сувязі з пэўнымі грашовымі выплатамі, якія належаць нейкаму містэру Нільсану за выкананне пэўнай паслугі", - сказаў Ганнер.
  
  
  Рушыла ўслед паўза, затым голас спытаў: «Хто гэта?»
  
  
  «Мяне клічуць доктар Ганнэр Нільсан. Я брат Ласы Нільсана».
  
  
  «О, я разумею. доктар Нільсан, мне шкада, што даводзіцца вам гэта казаць. Аплата па гэтым кантракце праведзена не будзе».
  
  
  Рука стрэлка Нільсана мацней сціснула тэлефонную трубку. "Чаму?"
  
  
  "Кантракт не быў заключаны."
  
  
  "Зразумела", - павольна вымавіў Нільсан. "Ты што-небудзь чуў з Лхасы?"
  
  
  «Яшчэ раз прашу прабачэння, доктар. Я нічога пра яго не чуў. Аднак я чуў пра яго. Баюся, што вашага брата напаткаў заўчасны скон».
  
  
  Нільсан моцна міргнуў. Ён злавіў сябе на тым, што робіць гэта, і адрэагаваў, шырока расплюшчыўшы вочы.
  
  
  "Зразумела", - зноў сказаў ён. "У вас ёсць якія-небудзь падрабязнасці па гэтым пытанні?"
  
  
  «Так. Але я не ў стане абмяркоўваць іх па тэлефоне».
  
  
  "Вядома, я разумею", - сказаў. Ён адкашляўся. «Я пагавару з табой зноў праз некалькі дзён. Але зараз ёсць сёе-тое, што ты павінен зрабіць. Ён зноў адкашляўся.
  
  
  "Што гэта такое?"
  
  
  «Расторгні кантракт. Я выканаю яго сам. Без умяшання.»
  
  
  "Ты ўпэўнены, што хочаш гэта зрабіць?"
  
  
  «Закрываем кантракт», - сказаў Нільсан і павесіў трубку, не развітаўшыся. Яго старая і загарэлая рука лягла на тэлефонную трубку. Ён зноў падняў слухаўку. Ён плаўна лёг у яго далонь і быў прахалодным навобмацак, проста, як ён зразумеў, як дзяржальня рэвальвера.
  
  
  Ён сядзеў там, адчуваючы цяпло ўяўнага рэвальвера ў сваёй руцэ, думаючы пра ўсіх дзяцей, якія маглі б быць у Лхасе і якія маглі б атрымаць плату ад свету, які забіў іх бацьку. Але ў Лхасы ніколі не было такіх дзяцей. Ганнер паклапаціўся пра гэта.
  
  
  Дык што ж засталося?
  
  
  Ганнер сціснуў тэлефонную трубку, павольна падняў яе і трымаў на адлегласці выцягнутай рукі, нацэліўшы слухаўку ў кропку ў далёкай сцяны. Указальным пальцам ён сціснуў. На імгненне яму захацелася міргнуць, але ён здушыў гэта. Як хутка вярнуліся старыя звычкі. Ён прачысціў горла, калі яго палец моцна націснуў на сярэдзіну трубкі. Ён усміхнуўся гэтаму гуку.
  
  
  Лхасе не спатрэбіліся б дзеці, каб адпомсціць за яго.
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ Чатырнаццаты
  
  
  
  "Гэта дакладна", - сказаў Рыма. "Мы страцілі дзяўчыну".
  
  
  Ён пачуў, як Сміт папярхнуўся на іншым канцы провада.
  
  
  "Спадзяюся, нічога вылечнага", - сказаў Рыма.
  
  
  "Не турбуйся аб гэтым", - сказаў Сміт. "У цябе ёсць якія-небудзь зачэпкі з нагоды дзяўчыны?"
  
  
  "Можа быць", - сказаў Рыма. «Ёсць нейкая штука пад назвай Maggot, якая, відаць, з'яўляецца спявачкай. Яна шукала яго. Думаю, я мог бы знайсці яе там».
  
  
  "Вельмі важна захаваць ёй жыццё".
  
  
  "Верна", - сказаў Рыма.
  
  
  "І ёсць новыя ўскладненні."
  
  
  "У адрозненне ад старых ускладненняў?"
  
  
  "Лхаса Нільсан, з якім ты сутыкнуўся?"
  
  
  "Так".
  
  
  “Ён робіць гэта міжнародным. Міжнародны кантракт».
  
  
  "Не мае значэння", - сказаў Рыма.
  
  
  "Можа быць, так яно і ёсць", - сказаў Сміт. «Сям'я Нільсан - гэта нешта асаблівае».
  
  
  "У якім сэнсе?"
  
  
  "Яны былі ў гэтым бізнэсе шэсцьсот гадоў".
  
  
  «Гэты бізнэс" забівае?»
  
  
  "Іх рэпутацыя кажа аб тым, што яны ніколі не цярпелі няўдачу", - сказаў Сміт.
  
  
  "У мяне ў запасе ёсць адзін стыф, які сапсаваў іх альбом", - сказаў Рыма.
  
  
  "Вось што мяне турбуе", - сказаў Сміт. "Я проста не магу паверыць, што на гэтым усё скончыцца".
  
  
  «А я казаў табе, што гэта ня мае значэньня. Адна краіна, сто краін. Адзін Нільсан, сто Нільсанаў. Ўсё роўна. Калі мы знойдзем дзяўчыну, яна ў бяспецы».
  
  
  "Ты сапраўды такі пагардлівы?" - Спытаў Сміт.
  
  
  "Паслухай", - раздражнёна сказаў Рыма. «Ты турбуешся аб усіх Нільсанах. Хвалюйся аб іх колькі хочаш. Ты сапраўды верыш, што паміж імі і Домам Сінанджу ёсць нейкае параўнанне?»
  
  
  "Яны высока цэняцца".
  
  
  «Ідзі паглядзі ў маёй шафе. Паглядзі, што гэта дасць для тваёй высокай павагі».
  
  
  «Я ўсяго толькі прапаную табе быць рэалістам і асцярожным. Табе супрацьстаяць вельмі добрыя людзі, і ты кажаш як Чыун. Наступнае, што я памятаю, гэта тое, што ты нясеш мне нейкую лухту пра веліч, каштоўнасць і цуд Дома Сінанджу».
  
  
  «Ведаеш, - сказаў Рыма, - ты не заслугоўваеш таго, што атрымліваеш. Ты заслугоўваеш якога-небудзь дэспатычнага гузічнага агента, якому патрэбны два памочнікі, каб прачытаць імя ахвяры».
  
  
  «Проста не будзь такім, як Чиун».
  
  
  "Я не буду. Але не чакайце, што гара будзе дрыжаць ад павеву ветра».
  
  
  Ён павесіў трубку, адчуваючы напружанне, адчуваючы агіду да няўпэўненасці Сміта. Ён падняў вочы і ўбачыў, што Чіун глядзіць на яго з другога канца пакоя з лёгкай усмешкай на твары.
  
  
  «Чаму ты ўхмыляешся?» - спытаў Рыма.
  
  
  "Ты ведаеш, што бываюць моманты, калі я сапраўды думаю, што ты яшчэ можаш чагосьці дабіцца?" - спытаў Чыун.
  
  
  "Не захапляйся", - сказаў Рыма. «Пойдзем, мы збіраемся кагосьці наведаць».
  
  
  "Магу я спытаць, хто?"
  
  
  "Я спадзяваўся, што ты прыйдзеш", - сказаў Рыма. «Мы збіраемся паглядзець »Мэггот» і «Мёртвыя мясныя вошы».
  
  
  «Толькі ў Амерыцы мне магло так павезці», - сказаў Чыун.
  
  
  Вікі Стоўнэр высунула мову і доўга лізала бліскучы чырвоны, напаўпразрысты лядзяш на палачцы. Яго трымала ў правай руцэ Дохлая мясная вош нумар адзін, якая сядзела на краі ложка Вікі.
  
  
  "Прама як зноў стаць дзіцем, чувак", - сказала яна.
  
  
  "Так нават лепш", - сказаў ён. "Гэта не проста лядзяшы".
  
  
  "Не?"
  
  
  «Не. Я купляю іх асаблівымі. Ён нахіліўся наперад і прашаптаў: "З Дома Нябеснага хэша".
  
  
  «Гэта сцервозна, чувак. Сцярвозна».
  
  
  "Салодкасці для салодкіх."
  
  
  «Выдатна, нумар адзін. Ты гэта проста прыдумаў?
  
  
  «Не-а. Я чытаў гэта аднойчы ў вершы”.
  
  
  "Крута", - сказала яна. "Чаму б табе не залезці сюды са мной?"
  
  
  "Думаў, ты ніколі не спытаеш".
  
  
  Вош нумар адзін была апранута толькі ў дашыкі даўжынёй да сцёгнаў, якія ён хутка зняў, перш чым слізгануць пад прасціну да Вікі. Ён усё яшчэ трымаў лядзяш у правай руцэ.
  
  
  "Ведаеш, я збіраюся трахнуць гэтую лічынку", - сказала яна яму на вуха.
  
  
  «Забудзься пра гэта, Вікі. Лічынкі не будуць размнажацца. Мікробы ці нешта ў гэтым родзе».
  
  
  “У яго атрымаецца. Я проста павінен высветліць, як».
  
  
  «Гэй, памятаеш мяне? Я той хлопец, які зноў сабраў вас разам, калі ты зайшоў сюды з разбітай галавой. Гэта я прагнаў таго таўстазадага дыск-жакея, сказаўшы яму, што вы растаецеся. Памятаеш мяне?"
  
  
  «Я ніколі не забываюся на ласку, нумар адзін, але я павінен загнаць гэтую лічынку. Гэй, які час?»
  
  
  Ён працягнуў ёй лядзяш і паглядзеў на гадзіннік. "Шэсць гадзін", - сказаў ён.
  
  
  «Не, не ў той раз. Час у дзень тыдня?
  
  
  «О, гэта як асяроддзе ці нешта падобнае».
  
  
  «Ну, ты проста застанься тут і пачакай мяне хвілінку», - сказала яна і паклала лядзяш на чорныя павойныя валасы ў яго на грудзях. "Спачатку я павінна патэлефанаваць".
  
  
  «Я задаволены тым, што вы распавялі доктару Сміту», - сказаў Чыун.
  
  
  "Я не магу зразумець, як ён хвалюецца з-за кагосьці, пра каго ніхто ніколі не чуў".
  
  
  «Вы не павінныя ігнараваць яго трывогі. Часам цяжка мець справу з новым домам. У іх няма традыцый, і таму яны не зьвязаныя звычаямі».
  
  
  «Ну, я не збіраюся турбавацца аб іх. Пра што я турбуюся, дык гэта аб тым, каб знайсці дзяўчыну. Ведаеш, гэта дзіўна. У людзей, якія спрабуюць яе забіць, здаецца, ніколі не ўзнікае праблем з яе пошукам».
  
  
  "Можа быць, яна настроена на гук", – сказаў Чыун. "Я разумею, што менавіта так ваша краіна паступае з важнымі людзьмі".
  
  
  "Як мы можам абараніць яе, калі мы не ведаем, дзе яна?"
  
  
  «Аднойчы гэта здарылася з іншым майстрам сінанджа, але ўсё скончылася добра», - сказаў Чыун.
  
  
  "Як?" Падазрона спытаў Рыма.
  
  
  «Майстар быў наняты, каб бараніць кагосьці. Ён не ведаў пра месцазнаходжанне гэтага некага, але забойца ведаў».
  
  
  "Такім чынам, што адбылося?"
  
  
  Чіун паціснуў плячыма. «Чаго і трэба было чакаць. Забойца забіў гэтага чалавека».
  
  
  "Тады як ты можаш казаць, што ўсё атрымалася добра?"
  
  
  “Гэта. адбылося. Гэта была віна імператара, які наняў Майстра. Ніхто не вінаваціў Дом Сінанджу, і Майстру ўсё роўна заплацілі. Так што ты можаш супакоіцца. Ніхто не будзе вінаваціць нас, калі з дзяўчынай нешта здарыцца. І нам заплацяць».
  
  
  Рыма здзіўлена паківаў галавой.
  
  
  « Перш чым мы пойдзем, » сказаў Чыун, « мы павінны пахаваць Ласу Нільсана належным чынам. Ён член Дома.
  
  
  "І што?"
  
  
  Чыун выбухнуў, мармычучы нешта па-карэйску. "Такім чынам?" - сказаў ён па-ангельску. «Такім чынам, ён сябра Дома, прадстаўнік нашай прафесіі. Ён павінен быць пахаваны па рытуале. Я разумею, што ў людзей з гэтай часткі свету ёсць пэўны спосаб пазбаўляцца ад сваіх воінаў».
  
  
  Рыма задумаўся, успомніў фільм «Прыгожы жэст» і сказаў: «Пахаванне ў вогнішча».
  
  
  "Правільна", - сказаў Чыун. "Калі ласка, паклапаціся пра гэта".
  
  
  "Як?" Спытаў Рыма. «Патэлефанаваць у наша прыязнае пахавальнае бюро па суседстве?»
  
  
  «Я ўпэўнены, што для таго, хто разумее сакрэты сінанджа, гэта не склала б працы. Калі ласка, паклапаціся пра гэта», - сказаў Чыун.
  
  
  Ён пайшоў, а Рыма ззаду яго мармытаў: "Калі ласка, паклапаціся пра гэта, калі ласка, паклапаціся пра гэта", - сабе пад нос.
  
  
  Ён назіраў, як Чиун прайшоў у спальню, дзе захоўваліся яго дарожныя куфры, затым падышоў да шафы і выцягнуў зялёны пластыкавы пакет для смецця, у якім ляжаў Ласа Нільсан.
  
  
  Ён узваліў яго на плячо і вынес у калідор, увесь час раздражнёна мармычучы нешта сабе пад нос. Гэта быў Гэры Купер з "Beau Geste". Але хто быў тым братам, у якога было пахаванне вікінгаў? Ну, усё роўна. Гэта было пахаванне агнём? Але ў яго ўзнікла падазрэнне, што было нешта яшчэ.
  
  
  Што гэта было?
  
  
  Рыма паглядзеў у абодва бакі калідора, затым павярнуў направа. Прайшоўшы палову калідора, ён знайшоў тое, што шукаў, - вялікі смецця жалоб, які выкарыстоўваецца работнікамі гатэля для скіду адходаў.
  
  
  Што гэта было? Што гэта зрабіў Гэры Купер? Гэта было больш, чым проста пахаванне на вогнішчы.
  
  
  Рыма левай рукой расхінуў дзверцы смеццеправода і рухам правага пляча закінуў сумку на дзверцы. Ён быў гатовы сутыкнуць яго ў смеццеправод, калі люты гук пранізаў яго вушы, і ён адчуў уколы іголак у правую шчыкалатку. Рыма паглядзеў уніз. Памеранскі шпіц у ашыйніку, упрыгожаным каштоўнымі камянямі, агрызаўся на яго. Вось і ўсё, падумаў ён. Сабака. Сабака павінен суправаджаць труп на пахаванні вікінгаў.
  
  
  Аднекуль з-за вугла ён пачуў грамавы жаночы голас, які крычаў: «Бабблз. Дзе ты, Баблз? Ідзі да мамы».
  
  
  Але тым часам Бабблз рабіў нумар на правай шчыкалатцы Рыма.
  
  
  Рыма сцягнуў смеццевы пакет з Ласай Нільсанам у смеццеправод. Ён пачуў, як ён зашыпеў, праслізнуўшы праз металічны цыліндр, затым са свістам выпаў на волю і, нарэшце, глуха стукнуўся аб склеп.
  
  
  Журавель-клікун, які шукаў бурбалкі, набліжаўся. Рыма мог гэта сказаць, таму што яе голас змяніўся з рову на роў.
  
  
  Ён нахіліўся, схапіў пухнаты камячок меха за ўпрыгожаны каштоўнымі камянямі каўнер і працягнуў руку да смеццеправода.
  
  
  «О, вось ты дзе», - пачуўся роў. Рыма азірнуўся і ўбачыў цудоўна апранутую жанчыну ў чорнай сукенцы, якая тупае да яго.
  
  
  Яна вырвала бурбалкі з яго рукі, павярнулася і пайшла, не падзякаваўшы, мармычучы ласкавыя словы сабаку.
  
  
  Ну што ж, падумаў Рыма. Ідэя - гэта тое, што ў любым выпадку мае значэнне. На самай справе Лхасе не патрэбен быў сабака, каб ісці з ім.
  
  
  Вярнуўшыся ў пакой, ён сутыкнуўся з Чіуном, які выходзіць са спальні, які змяніў сваю мантыю з цырыманіяльна-сіняга на цырыманіяльна-зялёны.
  
  
  "Усё гатова", - сказаў Рыма. «Пахаванне вікінгаў скончана».
  
  
  Чыун падняў брыво. «Ці будуць задаволеныя яго продкі?»
  
  
  "Ага", - сказаў Рыма, як найлепш пераймаючы Гэры Куперу.
  
  
  «Добра», - сказаў Чыун з усмешкай. «Трэба памятаць традыцыі. Прах да праху. Пыл да пылу».
  
  
  "І смецце да смецця", - прамармытаў Рыма, затым гучна сказаў: "Ён на шляху ў Валгаллу".
  
  
  «Валгала»?"
  
  
  «Так, гэта кіёск з гамбургерамі ў Уайт-Плейнс. Пайшлі, нам трэба знайсці Вікі Стоўнэр».
  
  
  "Ці павінны мы падысці да гэтага Чарвяка, каб зрабіць гэта?" - спытаў Чыун.
  
  
  “Вядома. Самы час вам убачыць карысны і насычаны бок амерыканскага жыцця. Мы збіраемся пашырыць вашыя гарызонты.»
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЯТНАЦЦАТЫ.
  
  
  
  Таблеткі, у якіх лопаюцца лічынкі. Жоўты С. Бурштынавы Е. Ружовы В12.
  
  
  "Яна павінна сысці", - сказаў ён. На ім быў белы баваўняны халат і белыя пальчаткі. Хірургічная маска свабодна вісела ў яго на шыі, у яе выкарыстанні не было неабходнасці, пакуль Вош нумар адзін, Нумар Два і нумар Тры трымаліся ад яго на паважнай адлегласці, што яны зараз і рабілі, седзячы па іншым боку абедзеннага стала.
  
  
  «Але, Мэггот, з ёй усё ў парадку», - сказала Вош нумар адзін.
  
  
  «Адна прыхільніца такая ж, як іншая прыхільніца», - сказаў Мэггот. "Чым яна адрозніваецца, акрамя таго, што ўвесь свой час праводзіць на тэлефоне?"
  
  
  «Па-першае, яна разумная. Па-другое, яна сапраўды не разумее па-нашаму. Па-трэцяе, калі мы верым гэтай таўстазадай васковай прадзільшчыцы, нехта спрабуе яе забіць».
  
  
  «Што ж, дазволь ім», - сказаў Мэггот. “Я не хачу, каб мяне выпадкова забілі. Паслухай, у нас два канцэрты за горадам, а затым вялікі фестываль у Дарлінгтане. Нам проста не патрэбны галаўны боль».
  
  
  «Я прапаную прагаласаваць за гэта», - сказаў Вош нумар адзін з мерцвякоў, які бачыў, як Вош Два і Вош Тры краліся з пакоя Вікі ў розных выпадках.
  
  
  "Выдатна", - сказаў Мэгат. «Звычайныя правілы. Я галасую за тое, каб яна сышла.
  
  
  «І я галасую за тое, каб яна засталася», - сказаў Вош Адзін. Ён паглядзеў на Другога і Трэцяга. Яны неспакойна закруціліся на сваіх крэслах пад яго позіркам і пранізлівым позіркам Мэггота. Мэггот узяў палоску морквы і сунуў яе ў рот. «Галасуйце», - скамандаваў ён.
  
  
  "Яна застаецца", - сказаў Другі. "Тое ж самае", - сказаў Трэці.
  
  
  «Яшчэ адна нічыя, Мэгат», - сказаў Вош Адзін. “Мы супраць цябе. Яна застаецца».
  
  
  Мэггот злосна адкусіў яшчэ кавалачак морквы. "Добра", - сказаў ён. “Пакуль яна застаецца. Але трымай яе далей ад майго поля зроку. І падрыхтуй яе, таму што нам зараз трэба зьяжджаць у Пітсбург».
  
  
  "Яна ўжо сабрала рэчы", - сказаў адзін.
  
  
  Абдула Харыма Барэнгу падтрымлівалі ў жывых трубкі. Яны былі ў яго ў носе, на руках, па ўсім целе, растлумачыў урач-ардынатар бальніцы "Кветкавы лужок" кансультуючаму хірургу, які толькі што прыбыў з Афрыкі.
  
  
  "Сур'ёзныя ўнутраныя пашкоджанні, доктар Нільсан", - сказаў ён. «Усё, што мы можам зрабіць, гэта паспрабаваць захаваць яму жыцьцё тым ці іншым спосабам. Лекі памяншаюць боль, але ў яго няма шанцаў. Ён не пражыў бы і пяці хвілін без тутэйшых прылад жыццезабеспячэння.» Ён казаў, стоячы ля ложка Барэнгі, звяртаючы на параненага не больш увагі, чым на штоночную справаздачу яго жонкі аб правінах сына ў дзіцячым садзе.
  
  
  «Я разумею», - сказаў доктар Гунэр Нільсан. "Тым не менш, я быў бы ўдзячны за магчымасць агледзець яго сам-насам, калі дазволіце".
  
  
  "Вядома, доктар", - сказаў галоўны лекар. «Калі вам што-небудзь спатрэбіцца, проста патэлефануйце ў званок над ложкам. Медсястра дапаможа вам.»
  
  
  "Дзякуй", - сказаў Нільсан. Ён зняў пінжак ад свайго сіняга гарнітура і павольна закатаў рукавы кашулі, губляючы час, пакуль іншы лекар замяняў карту пацыента, вырабляў фармальную праверку сістэм жыццезабеспячэння, а затым, нарэшце, пакінуў палату.
  
  
  Нільсан праводзіў яго да дзвярэй, замкнуў за ім дзверы, затым вярнуўся да ложка Барэнгі і засунуў складаную шырму, каб схаваць пацыента ад старонніх вачэй праз шкляныя дзверы.
  
  
  Барэнга моцна спаў, напампаваны моцнымі заспакойлівымі. Нільсан адкрыў свой медычны сакваяж, адсунуў у бок рэвальвер 38-га калібра, які ляжаў у ім, і капаўся ў ім, пакуль не знайшоў ампулу, якую шукаў. Ён адкруціў рыльца малюсенькага шклянога флакона, пераліў яго змесціва ў шпрыц для падскурных ін'екцый, выцягнуў трубку з рукі Барэнгі і груба ўторкнуў шпрыц для падскурных ін'екцый у светла-карычневую скуру з унутранага боку левага локця Барэнгі.
  
  
  На працягу шасцідзесяці секунд Барэнга пачаў варушыцца, паколькі наднырачнікі змагаліся з заспакойлівымі за кантроль над яго целам і пачалі перамагаць.
  
  
  Ён шырока расплюшчыў вочы, у нейкім ашалеласці, калі незамкнутая боль суправаджала прытомнасць. Яго погляд вар'яцка блукаў па пакоі, нарэшце, засяродзіўшыся, без пазнавання ці разумення, на Нільсане.
  
  
  Нільсан нахіліўся бліжэй да ложка. Яго голас быў рэзкім гартанным шэптам.
  
  
  «Што здарылася з Ласай Нільсанам?» спытаў ён.
  
  
  "Хто ён?"
  
  
  «Высокі мужчына са светлымі валасамі. Ён шукаў дзяўчыну».
  
  
  «Стары. Яго забіў даўніна звук. Жахліва».
  
  
  "Што такое дзівак?"
  
  
  “Гук. Жоўты чалавек. Жоўты».
  
  
  "Як клікалі жоўтага чалавека?"
  
  
  "Не ведаю".
  
  
  "Ці быў там хто-небудзь яшчэ?"
  
  
  «Чалавек, які дастаў мяне. Белы разумнік. Ён сябар гуку».
  
  
  «У цябе ёсць яго імя?»
  
  
  "Рыма".
  
  
  "Першы ці апошні?"
  
  
  "Не ведаю. Ён проста сказаў »Рыма".
  
  
  “Хммм. Рыма. І пажылы азіят. Азіят забіў Лхасу?»
  
  
  "Так".
  
  
  "З пісталетам?"
  
  
  «Сваёй нагой, чувак. У Лхасы быў пісталет».
  
  
  "Дзе гэта адбылося?"
  
  
  «Пакой 182 І.Уолдорф».
  
  
  «Ці была там дзяўчына? Вікі Стоўнэр?»
  
  
  “Калі мы дабраліся туды, яе ўжо не было. Гук абараняў яе».
  
  
  Голас Барэнгі гучаў цяпер павольней і слабей, яго цела слабела, у той час як усярэдзіне бушавала дужанне паміж абязбольвальнымі заспакаяльнымі і які ўзмацняе боль адрэналінам.
  
  
  "Дзякуй", - сказаў доктар Ганнер Нільсан. Ён уставіў трубку на месца ў руцэ Барэнгі. Са сваёй сумкі ён вывудзіў яшчэ дзве ампулы адрэналіну і зноў напоўніў шпрыц. Скончыўшы з гэтым, ён з сілай уторкнуў іголку ў скурыстую падэшву левай нагі Барэнгі і ўвёў смяротную перадазіроўку ў яго арганізм.
  
  
  «Гэта прымусіць цябе заснуць. Прыемных сноў».
  
  
  Барэнга тузануўся, калі адрэналін узяў верх над заспакойлівым. Яго вочы дзіка закаціліся; рот паспрабаваў варухнуцца; затым галава бязвольна ўпала набок.
  
  
  Нільсан адхапіў фіранку, падышоў да дзвярэй, адамкнуў яе і выйшаў.
  
  
  Пакой 1821, Уолдорф. Што ж, гэтага было няшмат, але гэтага было б дастаткова. Прынамсі, для апошняга з Нільсанаў.
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ШЕСЦНАЦЦАТЫ.
  
  
  
  Вінтавы самалёт прызямліўся ў аэрапорце Пітсбурга пад невялікім дажджом, і сцюардэса вырашыла, што мужчына ў крэсле чацвёртага праходу злева проста грубы. Але так часта бывала з замежнікамі.
  
  
  Ён проста сядзеў там. Ён праігнараваў яе, калі яна спытала, ці не жадае ён чаго-небудзь. Ён праігнараваў яе, калі яна прынесла паднос з напоямі. Ён праігнараваў яе, калі яна спытала, ці можа яна прынесці яму часопіс. Ён проста сядзеў, прыціскаючы да грудзей свой чорны скураны доктарскі сакваяж, і пільна глядзеў у акно.
  
  
  І калі самалёт прызямліўся, чаму ён толькі што праігнараваў знак, які патрабуе, каб рамяні бяспекі заставаліся прышпіленымі, і ён рухаўся да выходных дзвярэй, перш чым самалёт спыніўся. Яна пачала казаць яму, каб ён вяртаўся на сваё месца, але ён паглядзеў на яе такім дзіўным чынам, што яна вырашыла нічога не казаць. І потым, яна была занадта занятая, утрымліваючы іншых пасажыраў на іх месцах, каб турбавацца аб гэтым.
  
  
  Стралок Нільсан быў збіты першым. Ён спусціўся па трапе самалёта, як сам бог Тор, упэўнены ў тым, куды ён накіроўваецца, упэўнены ў тым, што ён робіць, упэўнены так, як ён не быў упэўнены ў сваёй медыцынскай працы гадамі.
  
  
  На працягу трыццаці пяці гадоў ён у думках быў доктарам Нільсанам. Але зараз ён адчуваў сябе ўсяго толькі Ганерам Нільсанам, апошнім выжылым чальцом сям'і Нільсанаў, і гэта прынесла яму новае пачуццё адказнасці. Тытулы прыходзяць і сыходзяць; жыццёвыя пазіцыі змяняюцца да лепшага ці да горшага; але традыцыя ёсць традыцыя. Гэта ўкаранёна ў крыві, і хоць гэта можа быць схавана ці нават задушана, прыходзіць дзень, і гэта праяўляецца мацней, таму што ён адпачыў. Ён быў дурнем, думаючы аб будаўніцтве бальніц. Як акт пакаяння завошта? За той факт, што ягоная сям'я на працягу шасцісот гадоў была лепшай у тым, што яны рабілі? Гэта не патрабавала ні ад каго раскаяння. Цяпер ён быў рады, што ведаў гэта. Гэта вывела забойства забойцаў з Лхасы са сферы помсты і зрабіла яго прафесійным, актам рытуальнай цырымоніі.
  
  
  Дождж ліў мацней, калі ён спыніў таксі перад аэрапортам і сказаў кіроўцу адвезці яго ў тэатр "Мячэць" у які старэе сэрца старога горада.
  
  
  Ён прыціснуўся тварам да асветленага шкла, пакуль таксі імчалася па вуліцах, дрэнажныя сістэмы якіх, відавочна, былі спраектаваны так, каб адводзіць сцёкі ад моцнай вясновай расы. Пітсбург быў пачварны, але, разважаў ён, такімі ж былі і ўсе амерыканскія гарады. Як сцвярджалі радыкалы, няпраўда, што Амерыка вынайшла трушчобы, але яна падняла іх да ўзроўню формы мастацтва.
  
  
  З-за дажджу было дрэнна відаць, але нават стук поршняў аўтамабіля, пстрыканне клапанаў і буркатанне глушыцеля не змаглі перакрыць шум, калі таксі спынілася каля тэатра "Мячэць".
  
  
  Тратуар і вуліца былі амаль запоўнены дзяўчынкамі-падлеткамі. Паліцыянты са змрочнымі асобамі ў цёмна-сіняй форме, жоўтых порхаўках і белых касках стаялі перад тэатрам, выконваючы працу квіткароў за рахунак падаткаплацельшчыкаў, спрабуючы ўтрымаць звар'яцелых падлеткаў у чэргах за квіткамі. Мокрая вуліца блішчала ў святле мігатлівых агнёў над галавой ад рэкламнага плаката: «СЁННЯ ВЕЧАРАМ. ТОЛЬКІ НА АДНУ НОЧ. Лічынка і вошы з мёртвага мяса ».
  
  
  «Гэй, гэта нехта», - крыкнула адна дзяўчына, калі таксі Нільсана спынілася на вуліцы, проста перад асноўным натоўпам падлеткаў.
  
  
  Галовы павярнуліся ў бок яго таксі.
  
  
  "Не, гэта ніхто", - сказала іншая дзяўчына.
  
  
  “Вядома, гэта так. У яго ёсць таксі, ці не так?
  
  
  "Любы можа ўзяць таксі".
  
  
  Нільсан выйшаў з таксі, расплаціўшыся з кіроўцам і пакінуўшы яму 20 цэнтаў на гарбату, што, на яго думку, было дарэчы. Яго сустрэлі дзве дзяўчыны. Ён падняў каўнер на шыі.
  
  
  "Ты маеш рацыю", - сказала першая дзяўчына. "Гэта ніхто." Дзяўчаты з агідай адвярнуліся, дажджавая вада сцякала па іх бліскучым ненафарбаваным тварам.
  
  
  Перш чым рушыць з месца, Нільсан хутка агледзеўся. Паліцыя была занадта занятая, каб заўважыць яго. Добра. Ён павярнуўся спіной да тэатра і хутка пакрочыў прэч. Яму трэба было падумаць. Ён сунуў доктарскую сумку пад паху, каб абараніць яе каштоўны змесціва рукой і плячом, і пайшоў па тратуары, яго чаравікі з рыфленай падэшвай хлюпалі па рэдкіх роўных участках патрэсканага, разарванага тратуара. Ён павінен быць асцярожны, каб не наступаць у лужыны. Ваду з падэшваў яго чаравік можна выцерці; вада ўнутры чаравік будзе хлюпаць, і ён не зможа рухацца бясшумна, калі давядзецца.
  
  
  Ён абышоў увесь квартал, асцярожна ставячы ногі. Затым, прыняўшы рашэнне, ён перасек вуліцу перад тэатрам, абышоў групы дзяўчат і накіраваўся да алеі, якая вядзе да бакавога ўваходу ў тэатр.
  
  
  «Пачакай, Мак. Куды ты ідзеш?" спытаў паліцыянт.
  
  
  «Я лекар», - сказаў Нільсан, наўмысна ўзмацняючы свой замежны акцэнт і працягваючы сваю медыцынскую торбу для агляду. «Нехта патэлефанаваў мне. За кулісамі камусьці дрэнна».
  
  
  Паліцыянт падазрона паглядзеў на яго.
  
  
  "Хадземце, афіцэр", – сказаў Нільсан. «Я сапраўды падобны на фаната »Мэггот і фрыкадэлькі" ці што там у іх?"
  
  
  Вусны маладога паліцыянта пад яго густымі вусамі расцягнуліся ва ўсмешцы. «Думаю, што не, док. Працягвайце. Тэлефануйце, калі вам што-небудзь спатрэбіцца».
  
  
  "Дзякуй, афіцэр", - сказаў Нільсан.
  
  
  Ён праслізнуў за кулісы і, як і чакаў, застаў сцэну поўнай блытаніны і вэрхалу, за выключэннем аднаго сівога старога вартаўніка, які рушыў да яго.
  
  
  "Магу я вам чым-небудзь дапамагчы, містэр?" - спытаў ён.
  
  
  «Я доктар Джонсан. Мяне папрасілі быць побач падчас выступу на выпадак, калі нехта атрымае якія-небудзь траўмы ці захварэе».
  
  
  "Будзем спадзявацца, што не", - сказаў стары.
  
  
  Нільсан падміргнуў яму і нахіліўся наперад. Ён адчуваў сябе добра. Яго шкарпэткі былі сухімі. "Не хвалюйся", - сказаў ён. "Мы яшчэ не страцілі ніводнага ідыёта".
  
  
  Ён адкінуўся і падзяліў з the watchman розніцу ў пакаленні.
  
  
  «Добра, доктар. Калі вам што-небудзь спатрэбіцца, крыкніце».
  
  
  "Дзякуй табе."
  
  
  Рабочыя сцэны расстаўлялі музычныя інструменты па месцах за заслонай, за якім Нільсан чуў хрыплы нарак публікі. Але ён не ўбачыў ніякіх прыкмет чаго-небудзь, падобнага на лічынак або вошай. Затым праз сцэну, у процілеглым крыле, ён убачыў рудавалосую дзяўчыну. Яна была высокай і сімпатычнай, але на яе твары была абсалютная пустата, у якой ён распазнаў наркоз, выкліканы або перадазіроўкай, або пастаянным ужываннем наркотыкаў.
  
  
  Здымаючы свой лёгкі плашч, ён уважліва агледзеўся па баках. Не было ніякіх прыкмет амерыканца, які мог бы быць падобным на Рыма. Ніякіх прыкмет старога азіята. Калі яны былі целаахоўнікамі дзяўчыны, яны павінны былі быць тамака.
  
  
  Але нехта назіраў за дзяўчынай. Яна ляніва стаяла каля панэлі, з якой кіравалася асвятленне сцэны. Двое мужчын, якія стаялі ў цэнтры сцэны, назіралі за ёй. Адзін з іх быў апрануты ў неверагодна вульгарнае спартовае адзенне, амаль чорныя акуляры і чорную прычоску, якая выглядала на яго галаве не больш натуральна, чым камяк дзёрну. Ён нешта хутка гаварыў невысокаму прысадзістаму мужчыну ў капелюшы з кароткімі палямі. Прысадзісты мужчына выслухаў, затым павярнуўся і паглядзеў на рудавалосага. Ён зноў павярнуўся і кіўнуў. Інстынктыўна, магчыма несвядома, яго правая рука паднялася і дакранулася да курткі каля левай падпахі. У яго быў пісталет.
  
  
  Нільсан ведаў, што ён толькі што бачыў кантракт, аформлены на смерць дзяўчыны. І ён, Нільсан, распарадзіўся закрыць адкрыты кантракт. Прысутнасць прысадзістага мужчыны ў капелюшы была перашкодай для сям'і Нільсан, якога нельга было дапусціць.
  
  
  Нільсан адкрыў зашчапку на верхняй частцы свайго доктарскага сакваяжу і сунуў туды адну руку, правяраючы свой рэвальвер, каб пераканацца, што ён цалкам зараджаны і зняты з засцерагальніка. Задаволены гэтым, ён паклаў сумку на маленькі столік і, зачыніўшы яе ад старонніх вачэй з натоўпу за кулісамі, прымацаваў да яе глушыцель. Затым ён зноў зачыніў сумку і павярнуўся да дзяўчыны.
  
  
  Як лёгка было б зараз, калі б яго мэтай была яна адна. Адна куля. Кантракт на мільён долараў быў бы завершаны. Але ўсё было значна складаней. Гэта было для мільёна, але для Ганера былі двое мужчын, якія забілі Лхасу. Рыма і пажылы азіят. Ён зноў агледзеў натоўп. Па-ранейшаму ніякіх прыкметаў іх прысутнасці. Ды будзе так. Калі б было неабходна дачакацца іх з'яўлення, ён бы пачакаў. І калі б для гэтага было неабходна захаваць дзяўчыне жыццё, то ён бы захаваў дзяўчыне жыццё.
  
  
  І калі свету трэба было паведамленне аб тым, што сям'я Нільсан не па-добраму ставіцца да людзей, якія ўмешваюцца ў заключаныя імі кантракты, што ж, тады ён адправіў бы свету гэтае паведамленне.
  
  
  Нільсан зноў паглядзеў на дзяўчыну. Яе вочы ўсё яшчэ не факусаваліся, а цела прыхінулася да панэлі асвятлення. Ён нядбайна прайшоўся па сцэне. Калі ён наблізіўся, ён убачыў, што вусны дзяўчыны злёгку варушацца, прамаўляючы словы пра сябе: «Трэба вытрасці гэтую лічынку. Трэба вытрасці гэтую лічынку».
  
  
  Стоячы побач з дзяўчынай, Нільсан убачыў, як мужчына ў капелюшы кіўнуў і адвярнуўся ад сцэны. Цела Нільсана інстынктыўна напружылася. Мужчына падышоў да яго, затым прайшоў міма Нільсана, не заўважыўшы яго, і накіраваўся да невялікай лесвіцы, якая, відаць, вяла наверх, да ложаў.
  
  
  Нільсан пачакаў некалькі секунд, затым рушыў услед за ім. На верхняй пляцоўцы лесвіцы, удалечыні ад ахоўнага прыглушэння цяжкай вогнетрывалай заслоны, шум публікі быў аглушальным. Мужчына заняў невялікае месца ў ложы на аднаго чалавека з левага боку сцэны, адкуль у яго быў бесперашкодны агляд у правае крыло за кулісамі. У дзвярах ложы была невялікая шкляная панэль, і Нільсан мог бачыць, як мужчына садзіцца, здымае капялюш, затым нахіляецца наперад, абапіраючыся на латуневы поручань, як бы ацэньваючы адлегласць да дзяўчыны, якую Нільсан мог бачыць праз плячо мужчыны.
  
  
  Назіраючы за гэтым, Нільсан заўважыў хваляванне за кулісамі, а затым, апранутыя ў свае атласныя касцюмы, з якіх звісалі стэйкі, адбіўныя, ялавічныя ныркі і лустачкі печані, з'явіліся тыя, хто, відавочна, былі Лічынкамі і Мёртвымі мяснымі вошамі. Іх касцюмы былі белымі, і запал агнёў за сцэнай ужо змякчаў кавалкі мяса, і кроў пачала сцякаць па пярэдняй частцы іх касцюмаў.
  
  
  Нягледзячы на тое, што ён быў паглынуты the man in the hat і Вікі Стоўнэр, у Нільсана быў час падумаць пра сябе: Неверагодна.
  
  
  Потым прагучалі фанфары. Святло ў доме пацьмянела, успыхнула, зноў пацьмянела. Пярэднія фіранкі рассунуліся, і адтуль выйшаў тоўсты мужчына ў парыку, крыклівым адзенні і чорных акулярах. Аўдыторыя, якая цяпер набілася больш чым у тысячу чалавек, вылілася ўхвальнымі воклічамі.
  
  
  «Прывітанне, дзеткі. Гэта я, тут Вялікі шышка», - сказаў ён у мікрафон. «Вы ўсё гатовыя да невялікага музычнага ўзварушэння?»
  
  
  Натоўп выліўся ўхвальнымі крыкамі тысячы галасоў, лямантамі і віскам. Чалавек ля мікрафона гучна засмяяўся. "Што ж, вы прыйшлі па адрасе", - пракрычаў ён з акцэнтам, які
  
  
  Нільсан на імгненне задумаўся, затым вызначыў як амерыканскі паўднёвы, не ведаючы, што нью-ёркскія дыск-жакеі заўсёды кажуць так, як быццам у іх паўднёвы акцэнт. Чым горшая музыка, тым мацней акцэнт.
  
  
  "Мы ўсе збіраемся атрымаць задавальненне ад сённяшняга шоу", - сказаў мужчына, а затым зірнуў на месца ў ложы справа ад яго. Нільсан убачыў, як галава таўстуна на партэры злёгку кіўнула прама перад ім.
  
  
  «Нам патрэбная Лічынка», - залямантаваў чыйсьці голас. "Дзе Вошы?" - раздаўся іншы.
  
  
  "Яны прыемна раскладаюцца", - сказаў Біг Бэнг Бентан. «Яны проста раскрыжоўваюць паміж сабой некалькі маленькіх кавалачкаў мяса. Удалыя маленькія кавалачкі мяса», - ухмыльнуўся ён.
  
  
  Публіка засмяялася, дзяўчынкі адкрыта, хлопчыкі больш збянтэжана. Big Bang Бентан, здавалася, быў задаволены тым, што спыніў свісткі і попыт на Maggot, але ён не хацеў мірыцца з гэтым зноў. Гэта было зневажальна для зоркі яго калібра. Ён прачысціў горла, афіцыёзна падняў рукі над галавой і сказаў:
  
  
  “Kiddioes. Надышоў той час. Давайце паслухаем гэта для ... аднаго ... адзінага ... найвялікшага з таго часу, як з'явіўся свет ... Maggot і the Dead Meat Lice».
  
  
  Тэатр узарваўся гукам. Святло пацьмянела яшчэ больш, і гіганцкая пляма трапіла ў цэнтр тэатральнай заслоны. Як і чакаў Нільсан, грузны мужчына ў тэатральнай ложы нахіліўся наперад. Праз акно Нільсан убачыў, як рука мужчыны пацягнулася пад паліто. Нільсан бясшумна адчыніў дзверы ў бокс і ступіў унутр. Яго чаравікі былі бясшумныя, калі ён спускаўся па пакрытым дываном прыступках да мужчыны. Біг Бэнг Бэнтан усё яшчэ стаяў у рамцы светлавой плямы; публіка працягвала апантана апладзіраваць; галоўная заслона заставалася закрытай. Слабыя агні асвятлялі кулісы сцэны. Справа Нільсан мог бачыць рудавалосую дзяўчыну, Вікі Стоунер, на тым жа месцы. Цяпер Нільсан убачыў бляск металу ў руцэ таўстуна.
  
  
  Нільсан палез у свой доктарскі сакваяж і выцягнуў рэвальвер. Ён паглядзеў міма таўстуна і ўбачыў, што Біг Бэнг глядзіць на скрынку. Таўстун пачаў паднімаць пісталет. Нільсан ступіў за яго крэсла. Адным плаўным рухам ён кінуў сваю медыцынскую сумку і абхапіў левай рукой шыю таўстуна. Ён тузануў яго назад, далей ад поручня, так што, калі пісталет упадзе, ён упадзе на пакрыты дываном падлогу тэатральнай ложы. Мужчына супраціўляўся, пакуль Нільсан не прыставіў рулю рэвальвера 38-га калібра да падставы яго шыі і не стрэліў уніз у тулава. Пісталет з глушыцелем ціхенька кашлянуў; мужчына ўздрыгнуў і асёл, заціснуты левай рукой Нільсана. Мёртвы. Пісталет мужчыны бясшумна ўпаў да яго ўласных ног. Куля Нільсана заставалася ў целе мужчыны да таго часу, пакуль паліцэйскія хірургі не вынялі яе, але не было ніякіх шанцаў, што яна выйдзе і ўпіцца ў гледачоў.
  
  
  Мужчына быў мёртвы, але Нільсан трымаў руку на горле трупа, адчуваючы сілу, якую дало яму забойства. Колькі год гэта было. Дваццаць пяць? Трыццаць? Ён не паднімаў зброю ў гневе. Ён павярнуўся спіной да сямейнай гісторыі, і што гэта яму дало? Знакамітая традыцыя, якую не было каму працягнуць, і мёртвы брат. Па меры таго, як рука мужчыны станавілася ўсё цяжэй, Ганнер Нільсан вырашыў тое, што ён заўсёды адчуваў: ён быў найвялікшым забойцам у свеце. І зараз ён рабіў, у адплату і ў поўную сілу свайго генія і майстэрства, тое, што Бог заўсёды прызначаў яму рабіць. Кроў загрукала ў яго ў скронях. Лютасць вікінга падступіла да яго горла, і ён адчуў укол гневу, таму што нехта асмеліўся парушыць умовы кантракту.
  
  
  І там, у цэнтры сцэны, у сваім фіялетавым пінжаку і чорных акулярах быў ідыёт, які праігнараваў папярэджанне Ганнера Нільсана ўсяму свету: гэтая праца мая, трымайся далей. Біг Бэнг, ці як там яго звалі, таксама меў патрэбу ва ўроку. Заслона пачала адкрывацца. На сцэне ў сваіх касцюмах са склепа былі Мэгат і Лайс. Публіка ашалела. Музыкі проста стаялі там. Дзяўчаты пераскоквалі праз сядзенні і пачалі караскацца па праходах. Біг Бэнг Бентан неахвотна пачаў перамяшчацца з цэнтральнага месца ў бок сцэны, далей ад Вікі Стоўнэр. Нільсан пачакаў, пакуль кут не стаў ідэальным, затым стрэліў са свайго 38-га калібра, які прабіў перадпакой частка адамава яблыка дыск-жакея. Бэнтан схапіўся за горла і, хістаючыся, сышоў са сцэны. Ніхто яго не заўважыў, і куля, прайшоўшы праз яго горла, ціха залезла ў мяшок з пяском ля краю заслоны.
  
  
  Нільсан усміхнуўся. Біг Бэнг больш не стаў бы выкарыстоўваць свой голас, каб прапанаваць камусьці кантракт, які сям'я Нільсан закрыла.
  
  
  Затым Мэгат узяў акорд на сваёй гітары, адзін цяжкі сёмы акорд, які павіс у паветры залы і рэха якога заглушыла шум фанатаў. На імгненне рэха зраўнялася з нерухомасцю аўдыторыі, а затым у цішыні быў чутны жаласны, дакучлівы крык рудавалосай жанчыны за сцэнай:
  
  
  "Трэба загнаць гэтую лічынку".
  
  
  Гук быў заглушаны, калі зайграла музыка. Нільсан зноў падняў пісталет, паглядзеў у рулю і прыставіў яго вастрыё да Вікі.
  
  
  У Стоўнера закрыта правае павека. Ён патрымаў яго тамака імгненне, затым усміхнуўся і апусціў пісталет. Мільён долараў прыйдзе пазней. Спачатку павінны быць Рыма і пажылы азіят.
  
  
  Стралок Нільсан выйшаў з тэатральнай ложы, вярнуўся ў калідор і накіраваўся да пярэдняй часткі тэатра. Сёння ўвечары іх тут не будзе, дзвюх яго галоўных мэт. Ён будзе назіраць і чакаць. Ён спусціўся па доўгім пралёце каменных усходаў у вестыбюль кінатэатра, які, як і большасць кінатэатраў, калісьці быў элегантным, але зараз проста здрахлеў.
  
  
  Чырвоны дыван у вестыбюлі быў зношаны, і праз яго прасвечвалі карычневыя ніткі, калі Ганнер Нільсан ішоў у сухіх чаравіках да ўваходных дзвярэй. Яго думкі былі далёка. Яму давядзецца зноў патэлефанаваць у Швейцарыю і сказаць ім, што любы іншы, хто адмовіцца ад кантракту з Вікі Стоўнэр, скончыць гэтак жа, як чалавек у капелюшы. Яму трэба было высветліць, дзе the Maggots, ці як там іх клічуць, будуць выступаць далей, таму што ён павінен быў ісці за імі, пакуль не прыбудуць целаахоўнікі дзяўчыны. Калі ён знойдзе іх, ён ажыццявіць сваю помсту. І тады... але толькі тады... дзяўчына.
  
  
  Гэтыя думкі праносіліся ў яго галаве, калі ён ішоў да парадных дзвярэй тэатра, і яго розум не быў цалкам засяроджаны на навакольным становішчы, і ён не заўважыў маладога белага чалавека, які ўваходзіць у дзверы, пакуль не сутыкнуўся з ім.
  
  
  «Выбачайце мяне», - сказаў Нільсан.
  
  
  Белы чалавек хмыкнуў.
  
  
  Не заўважыў Ганнер Нільсан і пажылога азіята, які стаяў у баку ад вестыбюля і разглядаў фатаграфіі фільмаў, якія выходзілі ў аўторак і сераду ў 1953 годзе.
  
  
  Аднак Азіят заўважыў стрэлка Нільсана.
  
  
  "Пайшлі", - сказаў Рыма Чыуну. «Мы павінны даглядаць за Вікі, калі яна тут.» Ён заўважыў, што Чіун сочыць вачыма за чалавекам, які толькі што штурхнуў Рыма. "На што ты ўтаропіўся?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Той чалавек", - сказаў Чыун. "Што наконт яго?"
  
  
  "Ён урэзаўся ў цябе, але і вокам не міргнуў", Сказаў Чыун.
  
  
  «Ну і што?» сказаў Рыма. «Ён таксама не рыгаў».
  
  
  "Так, але ён павінен быў міргнуць." «Можа быць, у яго зламаўся паваротнік», - сказаў Рыма, усё яшчэ гледзячы ў бок вуліцы, дзе мужчына зараз схаваўся пад дажджом. "Якое гэта мае значэнне?"
  
  
  "Для дурня нішто не мае значэння", – сказаў Чыун. "Проста памятай, той чалавек і вокам не міргнуў".
  
  
  «Я пранясу гэтыя веды з сабой да канца сваіх дзён», - сказаў Рыма. "Пайшлі." Ён павярнуўся і хутка пайшоў да аркестравай секцыі тэатра. Але Чиун адставаў, усё яшчэ гледзячы на вуліцу, усё яшчэ думаючы аб чалавеку, які і вокам не міргнуў.
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ СЯМНАЦЦАТЫ.
  
  
  
  "Да спаткання, Рыма".
  
  
  Чыун і Рыма праклалі сабе шлях за кулісы. Паліцыянт, які ахоўваў выхады на сцэну ў прыватных бакавых праходах, быў збіты з панталыку, калі двое мужчын наблізіліся. Пажылы азіят загаварыў з двума афіцэрамі і звярнуў іх увагу на яго, і белы чалавек, які быў з ім, знік. Проста знік. А калі яны павярнуліся, каб пашукаць белага чалавека, яго нідзе не было бачна. Яны азірнуліся на Азіята, каб распытаць яго, але ён таксама знік.
  
  
  Па другі бок дзвярэй Рыма і Чыун агледзеліся. Рыма адчуў палёгку, калі ўбачыў Вікі Стоўнэр, якая схілілася над панэллю кіравання асвятленнем. Абдоўбаная, але жывая, падумаў ён.
  
  
  Ён пачаў рухацца да яе, але Чиун стрымаўся, са здзіўленнем гледзячы на ажыўленую сцэну за кулісамі, на якія ходзяць людзей, магчыма, відавочна, для матэрыяльна-тэхнічнай падтрымкі істот, якія цяпер былі на сцэне, выдаючы нечалавечыя электрычныя гукі.
  
  
  Менавіта тады Чыун сказаў: "Да спаткання, Рыма".
  
  
  "Да пабачэння? Якое »Да спаткання"?"
  
  
  «Майстар Сінанджу не спыняецца там, дзе людзі спяваюць мугга, мугга, мугга, мугга».
  
  
  “Не слухай. Заблакуй свой розум», - параіў Рыма.
  
  
  «Табе лёгка, бо твой розум заўсёды заблакаваны. Я вяртаюся ў наш гатэль”.
  
  
  «Чыун, чорт вазьмі. Хто ведае, што тут можа здарыцца? Ты можаш мне спатрэбіцца».
  
  
  “Ты гэтага не зробіш. Усё, што павінна адбыцца, ужо адбылося.
  
  
  "Ты гэта дакладна ведаеш?"
  
  
  "Я веру".
  
  
  «Хто табе сказаў?»
  
  
  «Чалавек, які і вокам не міргнуў.» З гэтымі словамі Чиун павярнуўся і выйшаў назад праз дзверы ў калідор, ветліва сказаўшы «прабачце» паліцыянтам, якія амаль пераканалі сябе, што двое мужчын, якіх яны бачылі раней, былі проста прывідамі, істэрычнымі бачаннямі, навеянымі цяжкай музыкай Maggot і the Dead Meat Lice .
  
  
  Рыма назіраў, як за Чыунам зачыніліся дзверы; ён паціснуў плячыма і падышоў да Вікі Стоўнер.
  
  
  "Здароў, ці не праўда?" - сказаў ён.
  
  
  «Сцерва, чувак. Сцерва.» Яна агледзелася. «Прывітанне, гэта ты. Мой адзіны палюбоўнік. Яе твар выказваў сапраўдную радасць пры выглядзе Рыма.
  
  
  "Калі ты так моцна любіў мяне, чаму ты ўцёк?"
  
  
  «Гэй, у мяне былі справы, і я ведаю, што ты б мне не дазволіў. Акрамя таго, нехта наважаў на мяне кучу лайна з нагоды яго тэлевізійных шоў».
  
  
  «З гэтага моманту ты проста застанешся са мной. Не станавіся паміж Чіуном і яго тэлевізарам, і ўсё будзе ў парадку».
  
  
  "Як скажаш, Рыма." Яна паклала руку яму на плячо. "Ты прапусціў усё самае цікавае".
  
  
  "У чым прыкол?"
  
  
  «Нехта прастрэліў горла Біг Бэнг Бэнтану».
  
  
  "Гэта весела?"
  
  
  "Ты калі-небудзь чуў яго радыёшоу?" - Спытала Вікі.
  
  
  "Не", - сказаў Рыма.
  
  
  "З ім без глоткі весела".
  
  
  "З табой што-небудзь здарылася?" - Спытаў Рыма, раптам насцярожыўшыся і ўстаўшы перад Вікі, каб засланіць яе ад месцаў у ложы наверсе, адкуль, як ён заўважыў, быў добры агляд за кулісы.
  
  
  «Не. Я проста слухаў сваю лічынку. Ведаеш, мне трэба заваліць гэтую лічынку».
  
  
  "Я ведаю", - сказаў Рыма. "Я збіраюся звесці вас з ім".
  
  
  "Ты такі?"
  
  
  “Вядома. Але ты павінен падняцца са мной зараз, каб я мог ажыцьцявіць свае пляны».
  
  
  «Ну, чувак, я б з задавальненнем, але заўтра Дарлінгтанскі фэст».
  
  
  "Што гэта?"
  
  
  "Проста самая вялікая рок-вечарынка ў гісторыі ўсяго свету".
  
  
  "Ты не мог прапусціць гэта, ці не так?"
  
  
  "Ні за што. Ні за што".
  
  
  "Добра, мы пойдзем туды заўтра." Рыма пачаў гаварыць нешта яшчэ, але зразумеў, што больш не можа чуць нават уласнага голасу з-за раптоўнага рову гуку з залы. Іх галасы былі пастаянным фонавым гулам з таго часу, як ён з'явіўся, але зараз раздаўся новы ўстойлівы, пранізлівы крык ва ўнісон. А затым за кулісамі з'явіўся Мэгат у сваім белым касцюме з прыколатымі да яго стэйкамі і печанню, за ім рушылі ўслед Тры Лайса ў такіх жа касцюмах, але з меншай колькасцю залатой тасьмы.
  
  
  Вікі прыбрала руку з пляча Рыма і ступіла наперад, да Мэгготу.
  
  
  "Гэй, Лічынка", - паклікала яна. Ён паглядзеў у яе бок. "Ідзі сюды. Ты павінна пазнаёміцца з мужчынам».
  
  
  Мэгат зрабіў адзін асцярожны крок да Вікі і Рыма. "Што здарылася з Big Bang?" ён спытаў.
  
  
  «О, не турбуйся пра яго», - сказала яна. «Нічога сур'ёзнага. Гэта Рыма. Я хачу, каб ты з ім пазнаёміўся».
  
  
  Мэгат паглядзеў на Рыма. Ён не працягнуў руку. Рыма таксама. Тры Вошы падышлі ўшчыльную да Мэгата.
  
  
  «З задавальненнем, хлопец», - сказаў Мэггот.
  
  
  "Узаемна", - сказаў Рыма. «Дарэчы, на табе класны прыкід. Хто твой мяснік?
  
  
  Мэггот нерухома ўсміхнуўся, нічога не сказаўшы. Адна Вош спытала: "Вікі, гэты хлопец твой сябар?"
  
  
  «Мой каханы. Мой каханы каханы», - сказала яна.
  
  
  «Ён? Ён нейкі старажытны, чувак. І паглядзі на яго валасы».
  
  
  «Ты займаешся каханнем са сваімі валасамі?"» Спытаў Рыма. «Ну ... можа, і займаешся».
  
  
  Крыкі звонку станавіліся ўсё гучней. «Трэба вяртацца», - сказаў Мэгат. «Уціхамірце жывёл».
  
  
  "Кінь ім крыху сырога мяса", - сказаў Рыма.
  
  
  Мэггот долю секунды пранікліва глядзеў на Рыма, затым вывеў трох Дохлых Мясных Вошай назад на сцэну. Крыкі станавіліся ўсё гучней і гучней. Мэгат пакланіўся. "Тры вошы" пакланіліся. Публіка закрычала гучней.
  
  
  Мэггот узмахнуў рукамі, заклікаючы да цішыні. Хваля выклікала хаос і хвалю целаў, якія накіраваліся да тонкай сіняй лініі паліцыянтаў, якія атачылі перадпакой частка сцэны.
  
  
  Мэгат зноў узмахнуў рукой. Яшчэ адзін усплёск. Ён адарваў ад грудзей двухфунтавы стейк "портэрхаус" і высока падняў яго над галавой. У яркім святле кроў і сок здаваліся бліскучымі і слізкімі на фоне мяса. Зноў крыкі. Як чэмпіён па фрысбі, ён данёс гэта да гледачоў. Вар'яцтва. Хаос.
  
  
  Затым у оргіі раздачы мяса Мэггот і the Lice адарвалі адбіўныя і стэйкі ад адзення і шпурнулі іх праз галовы гледачоў. Калі мяса пляснулася на падлогу кінатэатра, купкі дзяўчынак завязалі вузельчыкі і пачалі біцца за кавалачкі. Гэта было падобна на дзень T-bone на кухні Арміі выратавання. Але дзяўчат было больш, чым мяса.
  
  
  Мэггот і the Lice, зняўшы сваю ўніформу, адправіліся за сцэну. Мяса праглынулі два тузіны шчаслівіц у зале. Астатнія былі ў лютасці. Яны атакавалі шэраг паліцыянтаў. Паліцыянты ўтрымлівалі, згіналі, ламалі, а дзяўчыны людскім струменем хлынулі на сцэну, а затым за кулісы.
  
  
  Спачатку Рыма стаяў там з Вікі. Затым да іх далучыліся Вошы і Лічынка. Мэггот ужо пачаў дзякаваць Рыму за яго бліскучую канцэпцыю раздачы мяса, калі Рыма трапіў у вір гарачых, потных, надушаных, амаль апранутых целаў, якія кружыліся за сцэнай, як сцяна вады.
  
  
  Праз крыкі пачуліся барытоны паліцыянтаў, якія спрабуюць разагнаць публіку. Рыма адчуў, што яго прыціскае да панэлі кіравання асвятленнем. Ён павярнуўся да яго, адчуўшы сябе безнадзейна збітым з панталыку, схапіў столькі перамыкачоў, колькі змог, і пачаў тузаць іх усё ўніз. Спрацаваў пяты, і кулісы пагрузіліся ў цемру.
  
  
  Крыкі ператварыліся ў крыкі. Рыма на секунду зажмурыўся рукамі, прымушаючы зрэнкі пашырыцца, затым расплюшчыў вочы. Ён мог бачыць гэтак жа добра, як калі б гарэла святло, і ён рухаўся скрозь натоўп аслепленых жыхароў і паліцыянтаў, як быццам іх там не было. Ён рушыў да дзвярэй, якія вялі ў завулак. Вікі сышла. Лічынка і Мёртвыя Мясныя Вошы зніклі. Ён выйшаў на вуліцу пад дождж. Ад тратуара ад'язджаў карычневы "Ролс-ройс", за якім па вуліцы пешшу імчалася група дзяўчын.
  
  
  Вікі зноў збегла.
  
  
  
  Раздзел восемнаццаты
  
  
  
  У тую ноч з Пітсбурга было зроблена два тэлефонных званка, якія тычацца Вікі Стоўнер.
  
  
  У заняпалам гатэлі доктару Ганнеру Нільсан атрымалася пераканаць парцье замовіць яму Швейцарыю, хоць яму прыйшлося ўнесці дэпазіт у пяцьдзесят даляраў гатоўкай, перш чым парцье завяршыў размову. Нільсан адказаў на званок у вестыбюлі, каб пераканацца, што служачы не адчыніў дзверы ключом, каб падслухаць.
  
  
  Ён проста сказаў: «Гэта Нільсан. Хтосьці яшчэ паляваў на дзяўчыну сёння ўвечары».
  
  
  Ён выслухаў, затым сказаў: "Добра, яны не былі тваімі, але калі хто-небудзь з тваіх з'явіцца, з імі здарыцца тое ж самае".
  
  
  Ён паслухаў яшчэ раз і сказаў: “Фестываль у Дарлінгтане? Значыць, на гэтым усё скончыцца. Але я папярэджваю вас. Больш ніякіх галаварэзаў, якія ўстаюць у мяне на шляху. Вы маглі б паведаміць пра гэта».
  
  
  Затым: "Дзякуй." Нільсан павесіў трубку і пайшоў у свой пакой. Яму трэба было пачысціць і папаліраваць свой рэвальвер. Заўтра настане яго момант. Ён павінен быць готаў.
  
  
  "Каго хвалюе, што пішуць газеты?" Сказаў Рыма ў слухаўку.
  
  
  Сьміт цярпліва паспрабаваў растлумачыць ізноў. Цела Ласы Нільсана было знойдзена і апазнана. Прэса раскапала яго мінулае і зараз будавала здагадкі, што ён знаходзіўся ў гэтай краіне па кантракце на забойства, калі сустрэў сваю смерць. Але зараз у злачынным свеце распаўсюдзілася чутка, што сям'я Нільсан прыбыла ў краіну, каб адпомсціць забойцам у Лхасе.
  
  
  "Таму мяне хвалюе, што пішуць газеты", - сказаў Сміт. «Гэта значыць, што вы з Чыўном павінны быць асабліва асцярожныя. За Вікі Стоўнэр зараз палюе адзін з найвялікшых забойцаў у свеце, і, відаць, за табой таксама. Будзь асцярожны. І, верагодна, шанцы Вікі Стоўнэр падвысіліся б, калі б ты мог трымаць яе ў поле зроку даўжэй хвіліны за раз».
  
  
  «Так, дакладна, дакладна, дакладна», - з агідай сказаў Рыма.
  
  
  "Дзе ты збіраешся забраць дзяўчыну?" - Спытаў Сміт.
  
  
  «Яна ўцякла ад нас сёння ўвечары ў выніку беспарадкаў. Але мы зловім яе на музычным фэсце ў Дарлінгтане і забярэм яе».
  
  
  "Будзь асцярожны".
  
  
  «Занепакоенасць запісана ў тваёй службовай інструкцыі?» - Што? - спытаў Рыма, але Сміт ужо павесіў трубку, і Рыма шпурнуў тэлефон на рычаг.
  
  
  "Доктар Сміт непакоіцца?" Спытаў Чыун.
  
  
  «Так. Падобна, дом Нільсанаў палюе за намі з-за таго, што ты зрабіў з Ласай Нільсанам».
  
  
  «Вядома, яны такія», - сказаў Чыун, сумна ківаючы галавой. «Але так заўсёды бывае з дамамі-выскачкамі. Яны ўсё прымаюць блізка да сэрца».
  
  
  "Але мы гэтага не робім?" - спытаў Рыма.
  
  
  «У цябе ёсць, а ў мяне не. У гэтым розніца паміж захавальнікам традыцыі і нечым, што прыцягнуў кот».
  
  
  Цяпер Рыма быў гэтак жа злы на Чыуна, як раней на Сміта.
  
  
  «Што ж, табе лепш быць лягчэйшым, Чўн. Я разумею, што гэтыя Нільсаны добрыя. І яны не які-небудзь выскачка. Яны займаюцца гэтым ужо шэсцьсот гадоў».
  
  
  "Усё яшчэ выскачкі", – сказаў Чыун. «Дом Сінанджу існаваў, калі Нільсаны яшчэ жылі ў глінабітных хацінах.»
  
  
  "Ну, Сміт кажа, будзь асцярожны".
  
  
  «Табе варта рушыць услед яго радзе», - сказаў Чіун.
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДЗЕВЯТНАЦЦАТЫ
  
  
  
  Будучы вопытнымі ўдзельнікамі рок-фестывалю, Maggot і The Dead Meat Lice разам з Вікі Стоўнэр і іх шафёрам ехалі ўсю ноч, каб дабрацца да Дарлінгтана, маленькай вёсачкі ў нью-ёркскіх гарах Катскіл, дзе на наступны дзень павінен быў адбыцца канцэрт.
  
  
  Нумары ўжо былі забраніраваны ў адзіным у горадзе матэлі пад назвай Calvin. Кэдуалідэр, і там Мэгат і кампанія пераапрануцца заўтра, перш чым іх верталётам даставяць на канцэртную пляцоўку, каб унесці свой уклад. Яны таксама паляцяць на верталёце. Гэты падыход быў выпрацаваны вопытам, таму што яны маглі быць літаральна раздзеленыя, калі б дазволілі сваім целам патрапіць у лапы сваіх прыхільнікаў - у асноўным маладых, у асноўным жаночай падлогі, але ўсе драпежныя - фанатак.
  
  
  Калі машына цяжка пакаціла прэч ад Пітсбурга, Мэггот сядзеў на заднім сядзенні "Ролс-ройса", Вікі побач з ім. З купэ побач з дзвярыма ён дастаў пару белых пальчатак, якія надзеў так старанна і цырымонна, як калі б быў прафесійным ношчыкам труны. З таго ж адсека даставілі "Уол-стрыт джорнал", ранняе выданне, якое ён прывозіў яму самалётам, дзе б ён ні знаходзіўся.
  
  
  Ён разгарнуў газету на нью-Йоркскай фондавай біржы
  
  
  Памяняйцеся сталамі, улучыўшы лямпачку тыпу самалёта ў правым заднім куце машыны. Ён пачаў вадзіць указальным пальцам правай рукі, зацягнутым у пальчатку, па шрыфтавых калонках, якія ў "Уол-стрыт Джорнал" былі надрукаваныя буйней, чым у большасці іншых газет, якія паведамлялі аб коштах на акцыі.
  
  
  Час ад часу ён бурчаў. Вікі Стоўнэр сядзела так блізка да яго, як дазваляла яго пачуццё гігіены. Аднойчы яна падышла сапраўды блізка, і ён проста штурхнуў яе назад на яе бок сядзення, як быццам яна была торбай з прадуктамі, якая ўпала на бок. Тры Лайса сядзелі на крэсле перад імі, балбочучы аб музыцы, дзяўчынах, музыцы, дзяўчынах і грошах.
  
  
  Кэлвін Кэдуаладэр зноў нешта прабурчаў. Яго палец спыніўся на назве кангламерату. Ён зноў адчыніў дзвярны адсек, дастаў паперу і блакнот і запісаў лічбу.
  
  
  «Прадавай», - сказала Вікі Стоўнэр, якая змагла разглядзець назву і нумар, напісаныя Мэгготам.
  
  
  "Навошта прадаваць?" Спытаў Мэгат. "Гэта проста паднялося на адзін пункт." На імгненне ён забыўся, што размаўляе з ідыёцкай, сэксуальна заклапочанай прыхільніцай.
  
  
  «Гэта дакладна», - сказала Вікі, - «і ягоныя продажы ў трыццаць шэсць разоў перавышаюць прыбытак. І ёсць японская кампанія, якая робіць прарыў у асноўным прадукце гэтай групы і можа вырабляць яго за палову кошту. Так што прадавайце, пакуль яшчэ можаце выйсьці з прыбыткам».
  
  
  Яна адвярнулася ад Кэдуаладэра і паглядзела ў акно на цёмную, маркотную сельскую мясцовасць Пенсільваніі.
  
  
  "Чаму мой бізнес-менеджэр не сказаў мне пра гэта?" - Спытаў Кэдуаладэр.
  
  
  «Верагодна, ён не хоча, каб ты прадаваў, пакуль ён спачатку не разгрузіць свой. Ты б стаў вінаваціць яго? Прадавай».
  
  
  "Адкуль ты так шмат ведаеш аб рынку?"" Спытаў Кэдуаладэр. "Гэта значыць, калі ты наогул што-небудзь ведаеш аб рынку".
  
  
  «Прама цяпер, Мэггот», - сказала Вікі, атрымліваючы асалоду ад тым, як ён уздрыгнуў пры згадванні гэтага імя, - «Я каштую семдзесят два мільёны даляраў на капытах. Нікому, хто каштуе такіх грошай, не дазволена быць невуцкім або дурным. Калі мой бацька памрэ, я буду каштаваць чвэрць мільярда долараў. Хтосьці павінен даглядаць краму».
  
  
  Кэдуаладэр быў уражаны. Ён пачаў пералічваць назвы акцый. "Скажы мне праўду", - сказаў ён. "Тваё сумленнае меркаванне".
  
  
  Ён даў назву кампаніі па вытворчасці безалкагольных напояў.
  
  
  «Прадавай. Расейскі кантракт зрываецца».
  
  
  Фармацэўтычная кампанія.
  
  
  «Купі, у іх ёсць аральны кантрацэптыў для мужчын».
  
  
  Нафтавая кампанія.
  
  
  «Прадавайце. Адбылося змяненне ў пастанове аб звароце капіталу ў адносінах да іх дывідэндаў. Пасьля першага верасьня вы запрацуеце на сваіх лёгкіх падаходных падатках».
  
  
  Яны абмяркоўвалі буйныя фінансавыя справы ўсю дарогу да Дарлінгтана. Яны праігнаравалі Мярцвячыну Лайша і прагаварылі ўсю дарогу да паркоўкі матэля.
  
  
  Іх нарэшце перапынілі, калі гіганцкі седан падкаціў да прыпынку перад чарадой пакояў, якія яны здымалі. Мэгат выйшаў, за ім рушыла ўслед Вікі.
  
  
  «Адвядзі машыну да таго госцевага дома на іншым канцы горада», – сказаў Мэггот кіроўцу. «Але не забудзься. Вяртайся сюды заўтра роўна ў пяць гадзін. Хай усё будзе запакаваная і матор заведзены. Менавіта тады наш верталёт вернецца з поля».
  
  
  "Так, сэр", - сказаў кіроўца. Ён дастаў з багажніка звязку сумак, паставіў іх на зямлю, а потым хутка выехаў са стаянкі, каб ніхто не ўбачыў і не пазнаў машыну.
  
  
  Мэгат і Лайс ужо атрымалі ключы ад сваіх пакояў. Калі яны ішлі да шэрагу пакояў, Лайс нумар Адзін прыбудаваўся побач з Мэгготам. "У нас усё гатова да заўтрашняга дня?" "Верна", - сказаў Мэгат. «Трэба час для рэпетыцыі сёння ўвечары?» «Не», - сказаў Мэгат. "У мяне няма часу." «У цябе няма часу?" Што такога важнага? "Трэба оттрахать гэтую Вікі", - сказаў Мэггот.Ён адышоў ад ашаломленага Лоша і рушыў услед за Вікі ў яе пакой, ён ужо капаўся ў сваім маленькім наборы асабістых рэчаў у пошуках слоічкі з капсуламі вітаміна Е.
  
  
  Не будучы вопытнымі музыкамі на рок-канцэртах, Рыма і Чыун на наступную раніцу адправіліся ў Дарлінгтан, яшчэ да ўзыходу сонца, і выявілі, што ўсім у заходнім свеце прыйшла ў галаву тая ж ідэя. У дваццаці мілях ад Дарлінгтана рух спыніўся.
  
  
  Як мурашка, які спрабуе знайсці дарогу праз лужыну, Рыма збочваў з дарогі на дарогу, з шашы на завуголлі, з праезнай часткі на прасёлачную дарогу. Усё тое самае. Усё запоўнена да адмовы. Ніхто не паварушыўся.
  
  
  Было 10 раніцы.
  
  
  Чыун сядзеў, гледзячы ў акно з боку пасажыра, якое было адчынена, дазваляючы кандыцыянеру хвастаць вонкі, зусім не клапоцячыся аб тым, каб астудзіць Рыма. "Сістэма аўтамабільных дарог у вашай краіне вельмі цікавая", – сказаў Чыун. «Яна выдатна працуе, пакуль нехта не вырашыць ёю скарыстацца. Напэўна, спатрэбілася шмат планавання, каб пабудаваць дарогі, якія занадта вялікія для лёгкага руху і занадта малыя для інтэнсіўнага».
  
  
  Рыма хмыкнуў. Ён разгарнуў машыну і вывеў яе назад на галоўную шашу. Да Дарлінгтана заставалася яшчэ дваццаць міль. Да пачатку канцэрта заставалася ўсяго тры гадзіны.
  
  
  Рыма затрымаўся ў корку. Чорна-белая паліцэйская машына пранеслася побач з ім па абочыне дарогі, яе верхняе святло гудзела, час ад часу завіваючы сірэнай.
  
  
  Наперадзе Рыма мог бачыць першыя прыкметы распаду дысцыпліны натоўпу. Людзі выходзілі са сваіх машын. Некаторыя залазілі на дахі машын, каб пагуляць у карты. Іншыя пачалі збівацца ў кучу, скручваючы самакруткі з марыхуанай. Дзверы машын адчыніліся, як быццам аб'явілі пажарную трывогу. Рыма застагнаў. Рух зараз ніколі не ссунецца з месца.
  
  
  "Магчыма, калі мы пройдземся пешшу", Сказаў Чыун. "Сёння добры дзень для прагулак".
  
  
  "Магчыма, калі ты проста пакінеш усё ў маіх руках, мы даможамся свайго", - рэзка сказаў Рыма.
  
  
  «Магчыма», - сказаў Чыун. "І зноў жа..." - дадаў ён. Але Рыма не чуў канца прапановы. Ён назіраў у люстэрка задняга віду за набліжэннем іншай паліцэйскай машыны. Гэта быў "Шэўрале" без апазнавальных знакаў, усярэдзіне машын на прыборнай панэлі міргаў чырвоны агеньчык. Гэта наштурхнула Рыма на думку. Ён сказаў Чыуну некалькі слоў.
  
  
  Абодва выйшлі са сваёй машыны і перайшлі на абочыну. Рыма памахаў рукамі над галавой надыходзячай машыне дэтэктыва, якая, нарэшце, з віскам спынілася ля ног Рыма.
  
  
  Драйвер апусціў акно Ms.
  
  
  «Што, чорт вазьмі, ты робіш, Мак?» крыкнуў ён. «Ідзі з дарогі. Гэта справа паліцыі».
  
  
  "Верна", - сказаў Рыма, падыходзячы да кіроўцы. "Вы маеце рацыю." Чыун абышоў машыну з боку пасажыра.
  
  
  Рыма паклаў рукі на вадзіцельскую дзверы, з трывогай адзначыўшы, што дзверы з боку пасажыра былі зачынены. «Але паслухай, чувак, » сказаў Рыма, « тыпу ваў, гэта таксама важна».
  
  
  "Ну, у чым справа?" - устрывожана спытаў дэтэктыў, праводзячы правай рукой па левым баку свайго пакамячанага шэрага касцюма.
  
  
  "Кажу табе, гэта важна", - сказаў Рыма.
  
  
  Паліцыянт паглядзеў на яго, яго ўвага была цалкам адцягнена ад Чыуна.
  
  
  "І што?" - спытаў паліцэйскі.
  
  
  «Чувак, я хачу здзейсніць грамадзянскі арышт. Ты бачыш усіх гэтых людзей тут. Чувак, яны ўсё паляць траўку. Цяпер, калі я не памыляюся ў сваіх здагадках, гэта супярэчыць законам штата Нью-Ёрк і Нэльсана Ракфелера. Я маю на ўвазе, чувак, як і ўсе гэтыя людзі, яны павінны быць прыдатныя ад сямі да пятнаццаці гадоў па вашым новым законе. Я хачу пад прысягай прад'явіць ордэр на іх арышт».
  
  
  Паліцыянт пакруціў галавой. «Нічога не магу з гэтым зрабіць, хлопец. Нам сказалі адваліць».
  
  
  "Гэта які-небудзь спосаб умацаваць павагу да закона?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Такія правілы", - сказаў дэтэктыў.
  
  
  «У такім выпадку, - сказаў Рыма, - у цябе ёсць запалкі? Я маю на ўвазе, што запальнічка ў маёй машыне зламалася, а мая трава проста ляжыць там, становіцца старой, халоднай, сумнай і трухлявай. Калі я не дастану запалкі, я проста зачахну».
  
  
  «Дарма марнуеш час, сукін ты сын», - сказаў паліцыянт. Ён злосна завёў машыну і памчаўся, яго заднія колы адкідалі жвір і гальку назад у Рыма і Чыуна.
  
  
  Рыма паглядзеў яму ўслед, затым павярнуўся да Чыўна.
  
  
  "Ты зразумеў?"
  
  
  Чіун выцягнуў руку з-за спіны.
  
  
  На прыборнай панэлі аўтамабіля гарэў чырвоны мігатлівы агеньчык.
  
  
  «Як ты адчыніў дзверы?» Спытаў Рыма. «Яна была зачыненая».
  
  
  "Чыстае жыццё", - растлумачыў Чыун.
  
  
  "Паехалі", - сказаў Рыма.
  
  
  Вярнуўшыся ў машыну, Рыма падлучыў лямпачку да двух заціскаў за прыпальвальнікам свайго арандаванага аўтамабіля. Лямпачка пачала круціцца і міргаць.
  
  
  Рыма з'ехаў на абочыну, націснуў на газ і памчаўся ў бок Дарлінгтана. Фанаты кіслотнага року махалі яму, калі ён імчаўся па дарозе. Некаторыя з іх, ужо пад кайфам, выйшлі на абочыну дарогі, і Рыма быў вымушаны лавіраваць паміж імі, як бягун па адкрытым полі.
  
  
  "Не так хутка", – сказаў Чыун.
  
  
  «Засяродзься на цэнтральнай частцы сваёй істоты», - параіў Рыма.
  
  
  "Што гэта значыць?" Спытаў Чыун.
  
  
  "Я не ведаю. Гэта тое, што ты заўсёды мне гаворыш».
  
  
  «І добрая рада таксама», - сказаў Чыун. "Я засяроджуся на цэнтральнай частцы маёй істоты." Ён закінуў ногі на пярэдняе сядзенне аўтамабіля і склаў іх у позу для медытацыі. Ён глядзеў проста перад сабой у акно. Праз дзесяць секунд яго вочы былі зачыненыя.
  
  
  Рыма мог бы паклясціся, што Чиун спаў, гэта значыць да таго часу, пакуль ён ледзь не зачапіў бокам машыну, якая выязджала на абочыну, і Чіун сказаў:
  
  
  "Асцярожна, інакш ты заб'еш нас абодвух і пакінеш містэра Нільсана без справы." Кажучы гэта, ён расплюшчыў вочы і выглянуў у бакавое акно. Пажылы сівавалосы мужчына з доктарскім сакваяжам у руках хутка ішоў па абочыне дарогі. Чыун ўбачыў яго, імгненне паназіраў за ім і кіўнуў сам сабе. Ён павярнуўся да Рыма, але
  
  
  Рыма не бачыў гэтага чалавека. Чыун пачаў гаварыць, затым раздумаўся і зноў закрыў вочы. Навошта нешта расказваць Рыма? Асабліва пра дом-выскачку.
  
  
  Стралок Нільсан паглядзеў на машыну, якая праносілася паўз яго, і адчуў агіду да мяккіх амерыканцаў. Ходзяць там, дзе яны маглі б бегаць; ездзяць там, дзе яны маглі б хадзіць. Не важна. Засталося ўсяго некалькі міль, і ў яго было шмат часу. Сёння ён не падвядзе.
  
  
  Мэгат снедаў у ложку, Вікі была побач з ім.
  
  
  "Што ты на самой справе думаеш аб калядных ёлках як аб падатковым прытулак?" - Спытаў ён, жуючы булачку з соевай мукі.
  
  
  "Нядрэнна, калі ты гатовы чакаць пяць гадоў якой-небудзь аддачы", - сказала яна. Яна пацягнулася да сваёй палатнянай сумкі і запусціла ў яе руку. Яна дастала бутэлечку з блакітнымі таблеткамі, і яе твар азарыўся задавальненнем.
  
  
  "Чаму б не паесці?" Сказаў Мэгат. "Тут хопіць на нас абодвух".
  
  
  «Вядома, Мэгат, вядома. Але я заўсёды бяру з сабой ранішні тонік».
  
  
  Яна дастала адну з таблетак, але на шляху да рота яе перахапіла рука Мэггота.
  
  
  «Еш, я сказаў.» Ён адкінуў блакітную таблетку ў кут пакоя, затым узяў булачку і сунуў ёй у рот.
  
  
  Вікі Стоўнэр паглядзела на Мэггота з новым пачуццём удзячнасці. У ложку ён быў не такі ўжо добры, зусім не падобны да таго коратка стрыжанага натурала Рыма. Але клапатлівасць была прыемнай.
  
  
  "Давай", - сказаў Мэгат. «З'еш гэты рол і давай абмяркуем ф'ючэрсы на сою.»
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАТЫ
  
  
  
  Сонца стаяла высока, паветра было нерухомае, і спякота ахутала канцэртную пляцоўку плошчай у дваццаць пяць акраў, нібы паветранепранікальная жалезная коўдра.
  
  
  Рыма і Чыун павольна рухаліся па тэрыторыі ў пошуках эстрады.
  
  
  "Дзе эстрада для аркестра, прыяцель?" - спытаў Рыма маладога барадатага мужчыну, які сядзеў на зямлі, скрыжаваўшы ногі, і разгойдваўся ўзад-наперад.
  
  
  "Якая эстрада, чувак?"
  
  
  "Месца, дзе яны збіраюцца гуляць".
  
  
  "Дааа, яны будуць гуляць, а я буду слухаць".
  
  
  «Дакладна. Але дзе?»
  
  
  «Я буду слухаць проста тут. У сваіх вушах. Мае цудоўныя вушкі-жамчужынкі, якія чуюць усё добрае і адпрэчваюць усё злое. Заходзьце з добрым і выходзьце з дрэнным. Ён хіхікнуў. "Гэта мая сакрэтная формула для штучнага дыхання."
  
  
  «І якая твая сакрэтная формула вар'яцтва?» З агідай спытаў Рыма. Ён адвярнуўся і працягнуў ісці з Чіуном.
  
  
  "Вельмі павучальна", - сказаў Чыун. «Яны прыходзяць, каб убачыць і пачуць, але яны не ведаюць, хто ці дзе. Вельмі цікава, якія вы, амерыканцы, разумныя. І што гэта за дым, які пакрывае гэтыя землі?»
  
  
  "Гэта проста падпаленая трава", - злосна сказаў Рыма.
  
  
  "Гэта не пахне падпаленай травой", – сказаў Чіун. «Але калі гэта так, дык чаму ніхто не баіцца? Няўжо яны не баяцца пажараў?»
  
  
  "Калі ты спаліш дастаткова травы, ты нічога не баішся", - сказаў Рыма.
  
  
  "Гэты адказ не мае сэнсу", – сказаў Чыун.
  
  
  Рыма выглядаў задаволеным. "Гэта незразумела толькі для цябе."
  
  
  Чвэрць мільёна чалавек ужо запоўнілі пляцоўку, і кожную хвіліну маршыравалі новыя, што рабіла перамяшчэнне практычна немагчымым. Усе спробы купіць білеты спыніліся, і зараз поле і канцэртная пляцоўка былі проста адкрытай мясцовасцю. Прамоўтэры канцэрта зарабілі свае грошы на папярэдніх продажах, і, маючы іх у банку, ім было ўсё роўна, колькі халяўшчыкаў садралі з іх за ўваход.
  
  
  Тэрыторыя старой фермы цяпер уяўляла сабой мора кропак, кожная кропка ўяўляла сабой групу з трох, чатырох ці пяці чалавек, некаторыя сядзелі на зямлі, некаторыя ляжалі на надзіманых матрацах, іншыя ў пабітых намётах. Звычайна Рыма паглядзеў бы, у які бок звернуты намёты, але гэтыя маленькія групы былі бясформенныя, не паказвалі ні ў якім кірунку, яны прыйшлі не бачыць ці чуць, а быць убачанымі і быць пачутымі. Кожны абараняў свой маленькі кавалачак тэрыторыі, і Рыма з Чыўном прыцягнулі да сябе непрыязныя погляды, некалькі праклёнаў і шмат лёгкіх абраз, калі яны перамяшчаліся па маленькіх тэрытарыяльных агменях у пошуках сцэны.
  
  
  Наперадзе Рыма пачуў, як матацыкл набраў абароты, завёўся з кашлем, затым зароў рухавік, выграваючыся.
  
  
  "Мы ідзем правільна", - сказаў ён Чыуну.
  
  
  "Адкуль ты гэта ведаеш?"
  
  
  "Знайдзі матацыклы, і ты знойдзеш сцэну", - сказаў Рыма.
  
  
  "Гэта частка музыкі?" Спытаў Чыун.
  
  
  "Не, але гукі амаль неадметныя", - сказаў Рыма. Ён рашуча рушыў наперад, Чіун за ім, яго галава круцілася па баках, са здзіўленнем гледзячы на паток людзей там.
  
  
  "Глядзі, Рыма", - сказаў ён. "Гэты апрануты ў касцюм твайго дзядзькі Сэмюэля".
  
  
  "Шыкоўна", - сказаў Рыма, не гледзячы.
  
  
  "А вось і Мядзведзь Смокі".
  
  
  Выдатна .
  
  
  «Чаму вунь той апрануты ў форму генерала Кастара? І ёсць касцюм гарылы».
  
  
  "Узрушаюча".
  
  
  «Чаму вы не зважаеце? Сыходзіць моладзь, сыходзіць і ваша краіна. Вы не хочаце бачыць наступнае пакаленне кіраўнікоў вашага народа? Глядзіце! Там ёсьць хлопчык, апрануты як Мікі Маўс, і дзяўчынка, апранутая як Дональд Дак».
  
  
  “Добра. Што яны робяць?" Спытаў Рыма, працягваючы рухацца наперад.
  
  
  "Я б палічыў за лепшае не гаварыць", адказаў Чыун. Ён паскорыў крокі, каб апынуцца побач з Рыма. «Калі так будзе выглядаць наступнае пакаленне кіраўнікоў у вашай краіне, я думаю, нам з вамі трэба пачаць пошукі новага імператара», - сказаў Чыун.
  
  
  "Я згодзен", - сказаў Рыма. «Як толькі мы выцягнем Вікі Стоўнэр адсюль цэлай і цэлым.»
  
  
  «І разлічыся з містэрам Нільсанам», - сказаў Чыун.
  
  
  "Ты думаеш, ён будзе тут?"
  
  
  "Я ведаю, што ён будзе тут".
  
  
  «Што ж, трымай вуха востра дзеля яго», - разумна сказаў Рыма.
  
  
  "Трымай вочы адкрытымі дзеля яго", – перадражніў Чіун. "Не, я буду трымаць вочы зачыненымі".
  
  
  Гэтыя двое абмінулі апошнюю кучу целаў і цяпер стаялі адны на пятнаццаціфутавай травяністай паласе, якая вялізным паўкругам цягнулася на адным канцы ўчастка. З аднаго боку ад травяністай паласы былі наведвальнікі рок-фестывалю; у пятнаццаці футах ад іх, з другога боку, доўгая чарада лайдакоў на матацыклах, апранутых у скураныя курткі, стаялі амаль локаць да локця перад сваімі машынамі, спрабуючы выглядаць стромкімі. Ззаду іх узвышалася сцэна, якая ўзвышалася на 15 футаў у паветра. Гукавыя вежы ўзвышаліся абапал і ззаду, каб разносіць гук па ўсім пляцы.
  
  
  Рыма і Чыун рушылі наперад.
  
  
  «Гэй, ты. Ты на нічыйнай зямлі. Правальвай».
  
  
  Які казаў быў матацыклістам у чорным гарнітуры, які стаяў тварам да іх. Яго голас прыцягнуў да яго яшчэ траіх ці чацвярых. Яны былі апрануты ў аднолькавыя касцюмы. На іх востраканцовых гестапаўскіх капелюшах Рыма мог прачытаць надпіс: "Брудныя д'яблы".
  
  
  "Усё ў парадку", - сказаў Рыма. "Мы сябры ўладальніка".
  
  
  "Для мяне гэта нічога не значыць", - сказаў крыкун.
  
  
  "Ну, гэта значыць, што гэта павінна нешта значыць", - сказаў Рыма. "Хіба ты не памятаеш са школы: адмоўны дубль выклікае праблемы?" Гэтаму мяне навучыла сястра Кармеліта. Хіба цябе гэтаму не вучылі ў школе? Гэта значыць, калі ты хадзіў у школу. Ці была ў іх школа ў заапарку?
  
  
  «Добра, прыяцель. Ты і той стары джэнтльмен, што там, сыходзьце».
  
  
  "Я дам табе пяціцэнтавік, калі ты дазволіш нам прайсці", - сказаў Рыма. “Проста падумай. Свой уласны пяціцэнтавік. Ты можаш купіць сабе пакуначак арахіса, і, магчыма, твае сябры ачысцяць яго для цябе.
  
  
  Чіун паклаў руку на плячо Рыма. “Мы можам пачакаць. Тут пакуль нікога няма, і ў нас будзе яшчэ шмат часу”.
  
  
  Рыма задуменна паглядзеў на Чиуна, затым кіўнуў. Ён павярнуўся назад да чатырох веласіпедыстаў у скураных касцюмах. «Зразумеў вас, хлопцы. Ўбачымся пазней".
  
  
  Ён павярнуўся і разам з Чіунам адступіў з нічыйнай паласы, зарослай травой, у шчыльную групу маладых людзей.
  
  
  Маленькая светлавалосая дзяўчынка ўскочыла на ногі і абняла Чыуна. «Гэта Бодхі-Дхарма, якая ажыла», - сказала яна.
  
  
  «Не. Я ўсяго толькі Чыун», - сказаў Чыун.
  
  
  "Ты прыйшоў не для таго, каб адвесці мяне ў Вялікую Пустату?" Дзяўчына здавалася пакрыўджанай.
  
  
  «Ніхто не можа прывесці нікога да Вялікай Пустаты. Таму што знайсці яе - значыць запоўніць яе, і тады гэта больш не пустата».
  
  
  "Ну, калі гэта так, то які сэнс у Дзэн?" - Спытала дзяўчына. Каля яе ног сядзелі тры іншыя дзяўчынкі, усе падлеткавага ўзросту, іх вочы былі злёгку затуманены, адзначыў Рыма. Зямля вакол іх была ўсеяна тым, што неспрактыкаванае вока магло б прыняць за тытунёвы попел і недакуркі.
  
  
  "Іншаму майстру аднойчы задалі гэтае пытанне", - сказаў Чыун. «Ён збіў пытаючага палкай, а затым сказаў: "Цяпер я растлумачыў дзэн". Гэта, дзіця, не складаней, чым гэта».
  
  
  «Сцерва, чувак, сцерва. Прысядзь з намі і раскажы нам яшчэ сёе-тое. Ты таксама, чувак», - сказала яна Рыма.
  
  
  Чыун паглядзеў на Рыма, які паціснуў плячыма. Адно месца было ніколькі не горш за другое, а гэта знаходзілася недалёка ад эстрады, што магло спатрэбіцца, калі ім давядзецца рабіць свой ход пазней. Чіун павольна апусціўся на зямлю ў позу лотаса. Рыма апусціўся побач з ім, падцягнуўшы калені да падбародка, назіраючы за натоўпам, яго ўвага адцягнулася ад Чыўна і чатырох дзяўчат.
  
  
  "Ты вывучаеш дзэн?" Чыун спытаў бландынку.
  
  
  “Мы спрабуем. Мы ўсе спрабуем, але мы не можам гэтага зразумець», - запратэставала яна.
  
  
  "У гэтым яго сутнасць", – сказаў Чыун. “Чым больш чалавек стараецца, тым менш разумее. Усё становіцца зразумела, калі ты перастаеш спрабаваць гэта зразумець».
  
  
  Рыма адчуў, што гэта вар'яцтва вяртае яго да размовы. "У гэтым няма ніякага сэнсу, Чыун", - сказаў ён.
  
  
  «Для цябе нішто не мае сэнсу, акрамя твайго страўніка. Чаму б табе не пакінуць мяне і гэтых дзяцей свету і не знайсці сабе кіёск з гамбургерамі, дзе ты можаш атруціцца?»
  
  
  Рыма шмыгнуў носам, яго пачуцці былі закрануты, ён падняў падбародак і зноў адвярнуўся, не гледзячы на поле.
  
  
  Не гледзячы на гадзіннік, ён ведаў, што было без пяці хвілін гадзіну. Канцэрт мусіў хутка пачацца.
  
  
  Пакуль Рыма назіраў за бліжэйшым натоўпам, Чыун загаварыў, яго голас быў ціхім і прыглушаным на фоне пастаяннага гулу галасоў чвэрці мільёна чалавек, якія сабраліся на шырокім лузе. Час ад часу гудзенне, падобнае на далёкі цягнік, перарывалася крыкам... крык... часам галасы пераходзілі ў песню, якая спявае амаль ва ўнісон. Рыма даведаўся характэрны пах і ўпершыню заўважыў, што дым марыхуаны вабіць камароў. Яны былі паўсюль, і адным з самых настойлівых гукаў па ўсім полі было паляпванне далонню па руцэ. Толькі Чиун здаваўся спакойным, хоць дзяўчыны палілі траўку, пакуль ён чытаў лекцыю. Рыма адчуваў, што вакол яго робіцца ўсё больш людзей. Іх цесная група станавілася ўсё большай. Усё больш і больш людзей прыходзіла, каб пасядзець вакол цэнтральнай групы і паслухаць Чыўна.
  
  
  «Вы сьвятар?» - Спытала адна дзяўчына.
  
  
  «Не. Проста мудры чалавек. Рыма хіхікнуў, а Чыун люта паглядзеў на яго.
  
  
  "Чым ты займаешся?" - спыталі яго.
  
  
  «Я збіраю грошы, каб накарміць галадоўнікаў у маёй вёсцы», - сказаў Чыун, выпраменьваючы пакору і каханне, атрымліваючы асалоду ад момантам.
  
  
  "Раскажы ім, як ты гэта робіш", - прарычэў Рыма.
  
  
  «Не звяртайце на яго ўвагі», - сказаў Чыун групе, якая зараз вырасла да двух дзясяткаў чалавек, якія сядзелі на кукішках перад ім. «Вы чулі дзэнскі коан аб гуку бавоўны адной далоні. Побач з вамі вы становіцеся сведкам яшчэ большай загадкі: рот, які бесперапынна працуе без сувязі з працавальным мозгам».
  
  
  Раздалося некалькі смяшкоў. Усе павярнуліся, каб паглядзець на Рыма, які хацеў адказаць, але не змог прыдумаць прыдатнага пярэчанні.
  
  
  Рыма пачуў першыя гукі, гэты знаёмы рытмічны гук. Праз хвіліну яго стала чуваць па ўсім полі. Напружанне амаль нарастала хвалямі, калі гук галасоў рабіўся гучней. Хваляванне перамясцілася з далёкага кута фермерскай уласнасці праз поле, ахапіўшы 250000 чалавек, прымусіўшы іх усіх напружыцца, усе яны казалі адначасова. Яны набліжаліся. Яны набліжаліся. Вось ён. Іх верталёт. Гэта быў Мэгат. І Вошы. Яны былі ў дарозе. Людзі стаялі і выцягвалі шыі, спрабуючы разглядзець надыходзячы верталёт. Праз некалькі секунд ён з'явіўся ў полі зроку.
  
  
  Чвэрць мільёна чалавек убачылі яго адначасова, і яны выказалі сваё задавальненне ў магутным рове, ад якога задрыжала зямля, на якой сядзеў Рыма. Але ля ног Чыуна нерухома сядзелі два тузіны маладых людзей, слухаючы толькі Чыуна, які мякка казаў пра каханне і гонар у свеце, напоўненым нянавісцю і падманам.
  
  
  Рыма назіраў за верталётам. Тое ж самае на працягу некалькіх секунд назіраў і наводчык Нільсан, які стаяў перад адным з ахоўнікаў у далёкім левым куце прыўзнятай сцэны.
  
  
  «Я лекар, наняты ўладальнікамі», - сказаў Нільсан, паднімаючы сваю торбу для мацнейшай выразнасці. "Я павінен быць побач са сцэнай".
  
  
  «Чувак, у мяне няма інструкцый наконт цябе», - сказаў Брудны Д'ябал. Яшчэ адзін раварыст рушыў, нібы хацеў падысці і аказаць падтрымку, але першы махнуў яму рукой, каб ён вяртаўся. Каму патрэбна была дапамога ў абыходжанні з шасцідзесяцігадовым мужчынам?
  
  
  «Што ж, у мяне ёсць інструкцыі прама тут», - сказаў доктар Гунэр Нільсан.
  
  
  Верталёт зараз быў над галавой. Ахоўнік азірнуўся праз плячо, каб паглядзець, як верталёт пачынае зніжацца на вялікай пустой прасторы паміж сцэнай і групай дрэў, якія адзначалі канец тэрыторыі фермы.
  
  
  Нільсан адкрыў свой медычны сакваяж, засунуў правую руку ўнутр і схапіў шпрыц для падскурных ін'екцый. Ён пачакаў, пакуль увага ахоўніка пераключыцца на здрабняльнік, а затым уторкнуў шпрыц праз скураную куртку ў левы біцэпс маладога чалавека.
  
  
  Іголка ўпіліся ў плоць. Стралок Нільсан націснуў на поршань. Ахоўнік павярнуўся з сярдзітым выразам твару, яго рука пацягнулася да перадплечча, на вуснах гучаў праклён. Яго рот адкрыўся, каб загаварыць. Ён застыў там на імгненне, а затым ён упаў, раптам разбурыўшыся.
  
  
  Глухі ўдар яго цела аб зямлю прыцягнуў увагу ахоўніка злева ад яго.
  
  
  "Хутка," сказаў Нільсан, "я лекар. Гэтага чалавека трэба адвесці ў медыцынскі намёт».
  
  
  Ахоўнік паглядзеў на свайго ўпала напарніка.
  
  
  "Цеплавое знясіленне, я думаю", - сказаў Нільсан. Ён махнуў сваёй медыцынскай торбай іншаму ахоўніку. «Паспяшайся. Яму трэба лячэнне».
  
  
  "Добра", - нарэшце сказаў мужчына. "Гары, дапамажы мне тут", - сказаў ён ахоўніку побач з ім.
  
  
  Нільсан прайшоў міма ахоўніка, які ляжаў без прытомнасці, да высокіх прыступак з падвойным выгібам, якія вялі на левы бок пустой сцэны.
  
  
  Верталёт знаходзіўся на зямлі, за дваццаць футаў за сцэнай. Кананір Нільсан падняўся па прыступках і выйшаў на першую пляцоўку, з якой ён мог бачыць-над галоў галаварэзаў на матацыклах, якія атачылі пярэднюю частку сцэны. Натоўп цяпер быў на нагах, стаяў, падскокваў, спрабуючы зірнуць на Мэггота і яго каманду, але ніхто не хацеў выходзіць наперад праз нейтральную паласу, якая аддзяляе аўдыторыю ад канцэртнай пляцоўкі.
  
  
  Нільсан паглядзеў у натоўп і ўбачыў у ім масавую хвалю чалавечнасці, рухомую ідыятызмам і глупствам. Як сумна, колькім людзям прыйшлося вось так сабрацца разам, проста каб даказаць самім сабе, што яны існуюць.
  
  
  Калі ён паглядзеў на хвалю чалавечнасці, ён убачыў ціхі, нерухомы вір нерухомасці. Група з дваццаці маладых людзей сядзела на зямлі, многія спіной да сцэны, у цэнтры іх быў пажылы азіят у шафранавым адзенні, яго рукі былі складзеныя, рот рухаўся, калі ён казаў. Узбоч ад "Арыентал" Нільсан убачыў амерыканца, маладжавага мужчыну атлетычнага выгляду, які, здавалася, лічыў наведвальнікаў.
  
  
  Нільсан адчуў, як ад узрушанасці ў яго за лапаткамі пабеглі мурашкі. Інстынкты падказалі яму, хто яны такія. Азіят і Рыма, якія забілі Лхасу. Яны будуць першымі. А затым Вікі Стоўнэр за паўтара мільёна долараў. Цяпер гэта было важна, бо калі б гэты кантракт не быў выкананы, смерць Лхасы не мела б сэнсу.
  
  
  Нільсан паклаў свой доктарскі сакваяж на парэнчы, зробленыя з грубага бруса чатыры на чатыры, і адкрыў яго. Унутры сакваяжу яго рукі старанна праверылі рэвальвер.
  
  
  Унізе, у віры ціхамірнасці, сярод акіяна замяшання, шуму і хаосу, які ахапіў поле, Чиун сядзеў і казаў. І назіраў, і бачыў.
  
  
  «Сакрэт свету ў тым, каб бачыць,» сказаў ён, «а не проста глядзець. Адзін чалавек глядзіць на другога і нічога не бачыць. Але іншы чалавек можа глядзець і можа бачыць. Ён можа бачыць, напрыклад, што мужчына не міргае. Гэта гучыць як нішто, але гэта нешта. Што, калі мужчына не міргае? Ён не міргае, бо яго вучылі не міргаць, і прыемна ведаць, што мужчына прайшоў такую падрыхтоўку, бо тады ты ведаеш, што ён за чалавек».
  
  
  Яго высокі голас працягваў гучаць бязладна, Рыма працягваў назіраць за натоўпам, вышукваючы любога, хто мог бы быць Нільсанам. Выпадковыя словы і фразы ўсплывалі ў яго свядомасці. «Чалавек, які не міргае… небяспечны… трэба не проста глядзець, але трэба бачыць».
  
  
  Чіун нешта казаў яму. Што? Ён паглядзеў на Чыуна, чые вочы сустрэліся з яго. Чыун падняў галаву ў напрамку эстрады. Рыма прасачыў за яго позіркам і ўбачыў мужчыну на прыступках, які глядзеў у бок Чыуна. Рыма бачыў гэтага чалавека раней, калі сутыкнуўся з ім у фае Піцбургскага тэатра.
  
  
  Стралок Нільсан, тут, каб забіць Вікі Стоўнэр. Але чаму ён не павярнуўся да верталёта, які толькі што лёгка прызямліўся на зямлю за сцэнай? Вікі павінна была прыляцець адтуль. Яна была б безабаронная.
  
  
  Рыма плаўна падняўся на ногі. «Я іду, Татачка. Ты далучышся да мяне?»
  
  
  «Я застануся тут, каб пацешыць нашага сябра.»
  
  
  "Будзь асцярожны".
  
  
  «Так, доктар Сміт», - сказаў Чыун з лёгкай усмешкай на вуснах.
  
  
  Рыма рушыў бокам праз натоўп, які цяпер стаяў. Ён скараціў сваё цела, спрабуючы растварыцца ў масе людзей. Ён пачаў налева, затым зноў рушыў направа, да нейтральнай паласы па другі бок сцэны ад Нільсана. Падышоўшы бліжэй да травяністай паласы шырынёй у пятнаццаць футаў, Рыма ўбачыў Мэггота, the Dead Meat Lice і Вікі Стоўнэр, якія стаяць на платформе пад сцэнай. Тамака таксама было абсталяванне. Верагодна, нейкі ліфт, зразумеў Рыма.
  
  
  Рыма перасягнуў паласу травы, якая адлучае аўдыторыю ад сцэны. Цяпер большасць ахоўнікаў стаялі спіной да гледачоў, назіраючы за самім Мэгготам, парушаючы першае правіла прафесіі целаахоўніка.
  
  
  Сцэна зараз загароджвала Нільсана ад погляду Рыма. Рыма зайшоў за спіну аднаго з ахоўнікаў і паклаў руку яму на шыю. Калі б хто-небудзь назіраў, гэта выглядала б як сяброўская рука, пакладзеная на сяброўскае плячо сябра. Погляды гледачоў не ўключалі ў сябе погляд на пальцы Рыма, якія праніклі ў тоўстыя мышцы шыі ахоўніка і неўзаметку заціснулі галоўную артэрыю, якая нясе кроў да мозгу.
  
  
  Тры секунды, і ахоўнік абмяк. Рыма прыхінуў яго да дрэва, пад якім той стаяў, і рушыў да платформы ліфта пад сцэнай.
  
  
  На прыступках на далёкім баку сцэны Ганнер Нільсан дастаў пісталет са сваёй доктарскай сумкі і саскочыў на падлогу платформы. Планкі хавалі яго ад поглядаў аўдыторыі, але ён мог выразна бачыць публіку наскрозь. Ён прасунуў рулю рэвальвера скрозь адну з планак і навёў зброю на Чиуна, які ціхамірна сядзеў, працягваючы казаць, павучаючы моладзь вакол яго.
  
  
  Дзе быў белы чалавек? Гэты Рыма? Нільсан паглядзеў скрозь шчыліны злева і справа, але не ўбачыў ніякіх прыкмет яго прысутнасці. Ну, усё роўна. Ён мусіў быць недалёка. Спачатку ўсходні.
  
  
  Ён нацэліў ствол Чыўну ў лоб, проста правяраючы. Але ілба там не было. Ён быў злева. Ён зноў перамясціў ствол пісталета крыху налева і накіраваў яго ў лоб. Але ілба зноў не было. Гэта было ніжэй за лінію яго агню. Ён апусціў ствол. Як гэта магло быць? Азіят не рухаўся. Ганнер быў упэўнены ў гэтым. І ўсё ж, ён ніколі не быў на лініі агню Ганнера.
  
  
  Гэта нешта яму сказала, нешта з туманнай гісторыі ягонай сям'і. Што гэта было? Выказванне. Ён пакорпаўся ў кутках сваёй свядомасці, але не змог знайсці адказу. Што гэта было за выказванне?
  
  
  Пасля ў яго не было магчымасці падумаць. Гучнагаварыцелі зараўлі такім гукам, нібы Бог абвясціў аб наступленні Суднага дня.
  
  
  «Сябры», - прарыпеў голас. “Людзі. Усе людзі. Мы даем вам лічынак і вошай з мёртвага мяса. Апошнія шэсць слоў былі вымаўлены крыкам, настолькі ўзмоцненым, што маглі б спыніць цэлую лацінаамерыканскую краіну.
  
  
  Ганнер прыціснуў рэвальвер да боку і ўстаў. На сцэне, як мог бачыць Ганнер, падымаўся густы дым з ёмістасцяў з хімікатамі, падвешанымі пад паверхняй сцэны. Сцэну пачаў зацягваць дым, цяжкія аблокі чырвонага, жоўтага, зялёнага і фіялетавага колераў, якія плаўна зліваюцца ў гарачым нерухомым летнім паветры. Ганнер пачуў, як зарабілі механізмы. Ліфт пад сцэнай паднімаўся. Ён працягваў глядзець на сцэну.
  
  
  Раздаўся іншы гук. Гіганцкі пыласос пачаў усмоктваць дым. Ён амаль імгненна рассеяўся, і на сцэне з'явіліся Мэггот і тры Лайсы. Ззаду іх была Вікі Стоўнэр. Аднак яна будзе апошняй, падумаў Ганнер сам сабе.
  
  
  Дзяўчына адышла ад гурта з чатырох чалавек, і раптоўна, з віскам, Maggot і the Dead Meat Lice заспявалі сваю першую песню. "Мугга, мугга, мугга, мугга", - лямантавалі яны. Публіка крычала, заглушаючы гук, з-за чаго ніхто не мог пачуць музычны гурт, дзеля якога чвэрць мільёна чалавек праехалі мільёны міль.
  
  
  У вушах у Рыма стукала. Ён прайшоў пад платформай да прыступак злева і злёгку стукнуўся аб іх, паднімаючыся.
  
  
  У васьмі футах над Рыма Ганнер Нільсан адчуў, як задрыжалі дошкі. Гэта былі не вібрацыі музыкі, таму што ён ужо зарэгістраваў гэтае адчуванне і захаваў яго ў сваёй свядомасці. Гэта была вібрацыя іншага роду; Ганнер павярнуўся і паглядзеў уніз. За восем футаў пад ім, ля падножжа лесвіцы, быў амерыканец, гэты Рыма.
  
  
  Добра. Амерыканец быў бы першым.
  
  
  Рыма зрабіў крок уверх па лесвіцы.
  
  
  "Ведаеш, твой брат міргнуў", - сказаў ён.
  
  
  "Так, але гэта быў мой брат", - сказаў Нільсан. Ён павольна падняў пісталет на адной лініі з грудзьмі Рыма
  
  
  Ніхто не бачыў; усе вочы былі прыкаваныя да Лічынкі і Вшам.
  
  
  Рыма падняўся яшчэ на адну прыступку.
  
  
  "Ён таксама прачысціў горла, калі быў гатовы зрабіць свой ход".
  
  
  "Многія людзі так робяць, " сказаў Нільсан, "але я не".
  
  
  "Пацешна", - сказаў Рыма, робячы яшчэ адзін крок. «Я нібыта думаў, што гэта сямейная рыса. Ведаеш, адна з тых слабасцяў, якія выхоўваюцца і ў канчатковым выніку прыводзяць да гібелі ўсіх».
  
  
  "Усё, што выхавана, можна вывучыць", - сказаў Нільсан. "У мяне няма шкодных звычак майго брата".
  
  
  Ён крыху ўсміхнуўся, калі Рыма падняўся яшчэ на адну прыступку. Амерыканскі дурань думаў, што робіць так разумна, павольна набліжаючыся да Ганнера Нільсан. Ці думаў ён на імгненне, што прасунуўся б наперад, калі б Ганнер Нільсан не дазволіў яму?
  
  
  Была адна рэч, якую ён хацеў даведацца. Яму прыйшлося павысіць голас, каб быць пачутым скрозь роў музыкі.
  
  
  «Як ты забіў яго?» крыкнуў ён. «З яго ўласнага пісталета?»
  
  
  "Наогул, не", - сказаў Рыма. «Я яго ўвогуле не забіваў. Гэта зрабіў Чыун».
  
  
  «Стары Арыентал"?» Гэта пацвярджала тое, што сказаў чорны, але Ганнер усё яшчэ не мог цалкам у гэта паверыць.
  
  
  "Так", - сказаў Рыма. "Я думаю, ён высек яго ўдарам шкарпэткі нагі ў горла, але я не магу быць у гэтым упэўнены, таму што мяне там не было." Яшчэ крок.
  
  
  "Гэта хлусня. Лхаса была занадта вялікая, каб стары мог зладзіцца з ёй у адзіночку».
  
  
  "Памыляешся, Нільсан", - сказаў Рыма. «У гэтым і бяда з вамі, тупіцамі. Вы ніколі нічому не вучыцеся. Мне трэба было б думаць, што вы ўжо засвоілі свой урок. Ты ня першы раз сутыкаешся са старым».
  
  
  Нільсан пакорпаўся ў сябе ў галаве. "Чыун?" Гэтае імя нічога не значыла. "Мы ніколі яго не сустракалі".
  
  
  "Але яго продкі", - сказаў Рыма, робячы яшчэ адзін крок. «У Ісламабадзе. Майстар сінанджу».
  
  
  Твар Нільсана збялеў. «Я чуў пра такое. Цяпер гэта ўсяго толькі легенда.»
  
  
  "Ён жыве і дыхае", - сказаў Рыма. Яшчэ адзін крок.
  
  
  "Ненадоўга", - сказаў Нільсан, але яго твар збялеў, калі ён успомніў выказванне, якое ён шукаў у сваім мозгу. Яно перадавалася з пакалення ў пакаленне Нільсанаў.
  
  
  "Там, дзе ідзе Майстар з Усходу, няхай усе астатнія людзі саступяць дарогу".
  
  
  Рыма ўбачыў, як кроў адхлынула ад аблічча Нільсана. «Ты ўпэўнены, што не міргаеш і не адкашліваешся? Ці ў чым твая слабасць? Мяркуючы па ўсім, у цябе проста каранарны прыступ».
  
  
  Яшчэ крок. Цяпер ён быў занадта блізка. Нільсан стуліў палец на спускавым кручку. Куля стрэліла з грукатам, гучным, пранізлівым, але ўсё яшчэ нячутным на фоне грукату музыкі. Белы чалавек упаў. Ён быў мёртвы. Не, ён не быў. Ён рухаўся. Ён стукнуўся аб прыступкі, перакаціўся наперад плячыма і нагамі, вырваў пісталет з рукі Нільсана і перакінуў яго праз парэнчы.
  
  
  І затым белы чалавек быў на нагах, усміхаючыся, зноў накіроўваючыся да Нільсана.
  
  
  «Прабач», - сказаў ён. «Такі бізнэс, мілая».
  
  
  Нільсан зароў, глыбока ў горле, ровам пакаленняў вікінгаў-налётчыкаў.
  
  
  Магчыма, падумаў ён. Магчыма, праклён Сінанджу быў на сям'і Нільсанаў. Але ён усё яшчэ мог надаць сэнс смерці Лхасы, выканаўшы сямейны кантракт. Ён адвярнуўся ад Рыма і пабег уверх па лесвіцы. Дзяўчына. Ён разарве ёй горла.
  
  
  Ён рабіў тры крокі за раз.
  
  
  Рыма разгарнуўся на лесвічнай пляцоўцы і пачаў падымацца за ім, але потым спыніўся.
  
  
  Нільсан таксама. Наверсе лесвіцы стаяў старажытны азіят, ціхамірны ў сваім жоўтым адзенні, з усмешкай на твары.
  
  
  Рыма не мог пачуць яго слоў, але яму здалося, што Чиун сказаў: «Сардэчна запрашаем, містэр Нільсан. Сардэчна запрашаем у ваш знакаміты дом».
  
  
  Нільсан думаў адолець яго. Рыма назіраў і ўхмыльнуўся, убачыўшы, як напружыліся плечы Нільсана ў чаканні атакі, якую ён распачне. Спрабаваць атакаваць Чиуна было ўсё роўна што спрабаваць укусіць алігатара ў пашчу. Нільсан зноў зароў, апусціў плячо і пратараніў Чыуна. Стары саступіў дарогу, і Нільсан пранёсся міма яго. Рыма на імгненне ўзрушана пакруціў галавой, затым кінуўся ўверх па лесвіцы ўслед за Нільсанам.
  
  
  Вікі стаяла ззаду Мэггота і групы, назіраючы за імі, пастукваючы нагой. Яна павярнулася і ўбачыла Нільсана, які бег да яе. Яе вочы спалохана расхінуліся, калі яна заўважыла выраз яго асобы. Яна падалася назад.
  
  
  Рыма быў ужо наверсе лесвіцы, але ўбачыў толькі мільганне шафранавай мантыі, якая рухалася па сцэне. Рукі Нільсана былі выцягнуты перад ім, ён цягнуўся да дзяўчыны.
  
  
  Роў вікінга зноў зарадзіўся ў яго горле. Ён абарваўся здушаным піскам, калі цвёрдая, як жалеза, рука з'явілася ў яго за спіной. Апошнія думкі Нільсана былі думкамі лекара, а не забойцы. Ён пазнаў храбусценне костак скроні, пранізлівы боль, калі аскепкі косткі, нібы нажы, упіліся ў яго мозг, а затым павольнае адчуванне лянівага цяпла, калі смерць напаткала яго цела.
  
  
  Ён павярнуўся да Чыуна, шукаючы ў гэтых карых вачах значэнне, але ў іх была толькі павага. Ён зноў павярнуўся і, хістаючыся, выйшаў на сцэну перад Мэгготам і The Dead Meat Lice, якія працягвалі гуляць, нягледзячы на ўварванне. У перадсмяротных курчах Нільсан, калыхаючыся, падышоў да краю сцэны, паваліўся і скаціўся, праляцеўшы пятнаццаць футаў да зямлі, прызямліўшыся на плечы аднаго з ахоўнікаў, які пачаў біць кулакамі мёртвае цела Нільсана, заклікаючы сваіх сяброў дапамагчы яму падаць парушальніку спакою.
  
  
  На сцэне Мэгат крычаў:
  
  
  «Цяжкі, чувак. Мёртвычынныя вошы кіруюць усімі».
  
  
  Унізе ахоўнікі наваліліся на бездапаможнае цела Нільсана. Ахоўны кардон паміж эстрадай і аўдыторыяй знік.
  
  
  Гэта была дзяўчына, якая першай атакавала. Адна самотная дзяўчына хутка рухалася па траве да сцэны. Некалькі іншых назіралі. Калі яе не спынілі, з'явілася яшчэ некалькі, спачатку тонкі струменьчык, затым хваля, затым цунамі. Мэггот спынілася на сярэдзіне ноты. Ён убачыў натоўп, які спяшаўся да платформы і да яго. Сотні людзей. З нямытымі рукамі. Тоўстыя пальцы. Брудныя пазногці. Косткі пальцаў у тытунёвых плямах. Якія спрабуюць дакрануцца да яго. Ён націснуў на выключальнік у сябе пад нагой на сцэне, і з апарата пад ім неадкладна зноў пачаў падымацца дым.
  
  
  Музыка замарудзілася і спынілася. Раптоўная цішыня была падобная да запрашэння да атакі. Лая, як зграя ганчакоў, уся аўдыторыя, здавалася, лінула наперад, да эстрады.
  
  
  «Вікі, хутчэй», - крыкнуў Мэггот, ён націснуў на другі перамыкач, і пад прыкрыццём дыму ліфт у цэнтры сцэны пачаў апускацца. The
  
  
  Лайс заскочыў на платформу разам з Мэгготам. Рыма абняў Вікі Стоўнэр і дапамог ёй спусціцца на якая апускаецца платформу. Побач з ім Рыма ўбачыў Чыуна.
  
  
  Імгненне праз усе яны былі ў верталёце, і ён паднімаўся ў паветра, па-за дасяжнасцю сотняў фанатаў, якія акружылі апарат, але ў якіх хапіла розуму трымацца далей ад яго верцяцца лопасцяў.
  
  
  Нібы па сігнале, верталёт падняўся ў паветра, і пачалі падаць цяжкія кроплі дажджу, тоўстыя цяжкія кроплі, тыповыя для летніх ліўняў у гарах.
  
  
  "Ты ў парадку, Вікі?" Мэгат пытаўся.
  
  
  «Так, Кэлвін», - сказала яна. Рыма быў здзіўлены. Яе голас быў чыстым, моцным, без прымешкі наркотыкаў.
  
  
  «Што з табой?"» Спытаў Рыма. « Скончыліся таблеткі?»
  
  
  «Не, натурал. Я завязаў з гэтым. Я атрымаў новы кайф».
  
  
  "Што гэта?"
  
  
  «Кэлвін», - сказала яна, дакранаючыся да рукі Мэгата. "Мы збіраемся ажаніцца".
  
  
  «Віншую», - сказаў Рыма. "Назаві першага ў мой гонар".
  
  
  "Мы будзем, нават нягледзячы на тое, што straight shit - смешнае імя для хлопчыка-немаўля".
  
  
  Рыма ўхмыльнуўся. Ён паглядзеў на ферму Дарлінгтанаў унізе. Дождж ішоў усяго некалькі секунд, але поле ўжо пакрылася лужынамі і брудам з-за залевы. Людзі сноўдаліся сюды-туды, бойкі ўспыхвалі па ўсёй пляцоўцы. Гэта выглядала як Гарлемскі бунт з вышыні птушынага палёту. Любы, хто вывучае энтрапію, прынцып максімальнай блытаніны, прызнаў бы гэтае поле ілюстрацыяй з падручніка.
  
  
  Рыма адчуў побач з сабой твар Чыуна, які выглядаў з акна верталёта.
  
  
  «Скажы мне, Рыма», Спытаў Чыун. "Гэта адбываецца?"
  
  
  "Што?"
  
  
  «Хэпэнінг».
  
  
  "Я думаю, гэта так", - сказаў Рыма.
  
  
  «Добра», - сказаў Чыун. «Я заўсёды хацеў пабываць на хэпэнінгу».
  
  
  Верталёт працягваў кружыць над фермай на працягу некалькіх хвілін, а затым адзін з Вошай сказаў пілоту: "Лепш прыбірайся адсюль, чувак, у некаторых з гэтых котак можа быць цечка".
  
  
  Пілот нахіліў нос наперад, і апарат са свістам панёсся прэч, назад да горада і матэля.
  
  
  "Я не магу дачакацца, калі вярнуся", - сказала Вікі.
  
  
  «Чаму?"» Спытаў Рыма. «Што-небудзь асаблівае?»
  
  
  «Не. Проста патэлефанаваць таце. Скажы яму, што са мной усё ў парадку».
  
  
  “Твой бацька? Ты тэлефануеш яму?
  
  
  "Кожны дзень. Проста каб ён ведаў, дзе я і што я ў бяспецы».
  
  
  "Гэта бацька, супраць якога вы збіраецеся даваць паказанні?"
  
  
  «Так, але гэта бізнэс. Гэты іншы - асабістае, я тэлефаную яму. Я павінна. Ён проста такі прыгнечаны. Кожны раз, калі ён чуе мой голас, ён кажа: "О, гэта ты", як быццам гэта канец свету».
  
  
  "Я разумею", - сказаў Рыма, і ўпершыню ён зразумеў. Ён зразумеў, хто заключыў кантракт на яе жыццё, і чаму за гэта было выдаткавана столькі грошай, і цяпер ён зразумеў, чаму забойцы, здавалася, заўсёды дакладна ведалі, дзе знаходзіцца Вікі Стоўнэр.
  
  
  Цяпер ён шмат што зразумеў.
  
  
  Ён паглядзеў праз каюту на Чиуна, які выглядаў менш млосна, чым звычайна, калі ляцеў на верталёце.
  
  
  "Цяпер ты разумееш, ці не так?" - спытаў Чыун.
  
  
  "Я веру".
  
  
  "З часам нават камень вучыцца сцірацца вадой".
  
  
  "Вы калі-небудзь чулі гук воплескаў у ладкі?" - спытаў Рыма.
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ПЕРШЫ
  
  
  
  З Полам Стоўнерам, бацькам Вікі, было лёгка.
  
  
  Ён жыў у таунхаусе коштам у чвэрць мільёна даляраў на ўсходніх Шасцідзесятых вуліцах Нью-Ёрка, і яго перадсмяротны крык быў проста яшчэ адным у квартале, настолькі які звыкся да крыкаў, што ніхто больш не звяртаў на іх увагі.
  
  
  Але перад смерцю ён напісаў перадсмяротную запіску для Рыма, у якой абвінаваціў іншыя кампаніі і фінансістаў, якія ўдзельнічалі ў афёры з расійскім збожжам, з-за якой цэны на хлеб у Амерыцы выраслі на пяцьдзесят працэнтаў.
  
  
  Рыма абставіў самагубства так, каб яно выглядала як самагубства, затым з цыдулкай у руцэ набраў доктара Сміта па бясплатным нумары з кодам горада 800 з любога месца.
  
  
  "Усё скончана, Сміці", - сказаў ён.
  
  
  "О?"
  
  
  «Так, Стоўнэр мёртвы. Ён прызнаўся ва ўсім у перадсмяротнай запісцы. Табе патрэбна цыдулка?»
  
  
  «Не. Пакінь гэта там. Я паклапачуся аб тым, каб федэральныя агенты знайшлі цела. Такім чынам, цыдулка не згубіцца».
  
  
  "Тут напісана вытанчаным японскім шрыфтам Брайля", - саркастычна заўважыў Рыма.
  
  
  "Проста пакіньце запіску", - сказаў Сміт. "Што небудзь яшчэ?"
  
  
  «Я думаю, Вікі не давядзецца зараз даваць паказанні».
  
  
  "Не", - сказаў Сміт. «Не з цыдулкай. Гэта павінна ахопліваць усё».
  
  
  Ён спыніўся, і Рыма пачакаў, але ніхто з іх не вымавіў ні слова.
  
  
  «Табе не здаецца, што ты павінен папрасіць прабачэння ў Чыуна?» Нарэшце спытаў Рыма.
  
  
  "Для чаго?"
  
  
  «За тое, што ты не верыш у яго здольнасць зладзіцца з Нільсанамі?»
  
  
  «Ён хоча прабачэнняў ці ты?» - Спытаў Сміт.
  
  
  "Ну, цяпер, калі ты згадаў пра гэта, я думаю, мы абодва гэта заслужылі".
  
  
  «Калі вашыя заробкі не будуць своечасова, тады я папрашу прабачэння», - сказаў Сміт.
  
  
  «Як заўсёды, ты міласэрны да агіднасці. Спадзяюся, твой ёгурт згорнецца», - сказаў Рыма і павесіў трубку.
  
  
  Пазней, вярнуўшыся ў іх гасцінічны нумар, ён спытаў Чыўна:
  
  
  «Я аднаго не разумею, Татачка. Калі мы ўбачылі яго ў фае тэатра, як ты даведаўся, што стары быў Ганнер Нільсан?
  
  
  "Гэта дзіўная асаблівасць шведаў", - сказаў Чыун.
  
  
  «Што такое?» спытаў Рыма.
  
  
  "Яны ўсё падобныя".
  
  
  Рыма хмыкнуў. "У Дарлінгтане, як атрымалася, што ён змог падставіць табе плячо?"
  
  
  "Я дазволіў яму".
  
  
  "Чаму?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Таму што я паабяцаў яго брату, што буду ставіцца да Мм з павагай".
  
  
  Рыма прыгледзеўся да Чыуна. "Рады за цябе", - сказаў ён. "Туп, туп, туп".
  
  
  "Што гэта за тук-тук-тук?"" Спытаў Чіун. "Гук ляскаючай далоні, вядома".
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  ***********************************************
  
  
  * Назва: #014 : СУДНЫ ДЗЕНЬ *
  
  
  * Серыя: Разбуральнік *
  
  
  * Аўтар (ы): Уорэн Мэрфі і Рычард Сапір *
  
  
  * Месцазнаходжанне : Архіў Джыліян *
  
  
  ***********************************************
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЕРШЫ
  
  
  Ён хацеў ведаць, ці мог хто-небудзь пачуць крыкі адтуль. Прадавец нерухомасці сказаў, што ніколі не думаў аб гэтым аб'екце ў такіх тэрмінах. Адасоблены, так. Пастаральны, так. Фантастычны выгляд, несумненна. Чаму містэр Блэйк Корбіш проста не агледзеўся?
  
  
  "Так", - пагадзіўся Корбіш. "Фантастычны выгляд ... Але хто можа бачыць нас адсюль?"
  
  
  Не звяртаючы ўвагі на пластыкавае шчасце прадаўца нерухомасці, Корбіш пільна разглядаў скалы, ад бухт да якая пляскаецца сіні Ціхага акіяна за межамі маленькага каліфарнійскага мястэчка Болінас. Ззаду яго ніжнія схілы гары Тамалпаіс плаўна паднімаліся да неба.
  
  
  Ён паглядзеў налева, потым направа. Амаль у мілі ўніз па далікатнай грунтавай дарозе, пасыпанай жвірам, ён убачыў маленькую белую хаціну. У магутны бінокль чалавек, які знаходзіцца ўнізе, мог бачыць усю дарогу наверх. Чалавек мог бы нават чуць з дапамогай прылады праслухоўвання гуку. Тое, што ў нашы дні можна было зрабіць з дапамогай электронікі, было неверагодным.
  
  
  Але яшчэ больш дзіўна было тое, што можна было зрабіць з дапамогай кампутараў. Блэйк Корбіш ведаў. Дык вы маглі б падключыць да камп'ютарнай сістэмы цэлую краіну, калі б спатрэбілася. Вы маглі б запраграмаваць гэта такім чынам, каб толькі адзін чалавек мог мець доступ да канчатковых раздруковак. І калі гэты чалавек быў упарта эгаістычны ў стаўленні сваёй інфармацыі, то яму не варта дазваляць стаяць на шляхі да вышэйшай выгоды на шляхі працадаўцы Блэйка Корбіша, Міжнароднай карпарацыі апрацоўкі дадзеных IDC. Нават калі б ён закрычаў.
  
  
  "Як вы бачыце, сэр, гэты дом, гэтая ўласнасць - рэдкая знаходка для таго, хто хоча адзіноты і літасці".
  
  
  "Хммм", - сказаў Корбіш. Ён азірнуўся на раскінуты дом ранча ў каліфарнійскім стылі з вялікім каменным унутраным панадворкам, які быў занадта адкрыты для агляду з верталёта, шырокімі, асляпляльна адчыненымі вокнамі, якія выходзяць на Ціхі акіян і навакольныя перадгор'і, незлічонымі рассоўнымі шклянымі дзвярыма, праз якія чалавек мог бы калі б быў дастаткова адчайны або ўпарты.
  
  
  "Выдатны дом, вы не знаходзіце, містэр Корбіш?"
  
  
  "Э-э, ну..." Корбіш зноў паглядзеў на дарогу, на белую хаціну.
  
  
  "Каму гэта належыць?" - спытаў ён.
  
  
  "О, цябе гэта не цікавіць. Там ці ледзь ёсць ізаляцыя, толькі адна няправільна якая працуе ванная, і ўладальнік патрабуе за яе надмерную суму".
  
  
  "Хммм", - задуменна вымавіў Корбіш. Яму было пад трыццаць, падцягнуты джэнтльмен з коратка падстрыжанымі каштанавымі валасамі, падзеленымі на прамы прабор, як быццам з дапамогай правіла механіка, гладкім, злёгку загарэлым тварам, які намякае на плаванне пад ветразем у Хэмптансе і катанне на лыжах у Вейлі, падцягнутым целам, элегантную прастату шэрага колеру Brooks Brothers, і дужымі каранямі ў прыглушаныя чорна-аранжавыя палосы на яго не занадта шырокім гальштуку. Ідэальны кіраўнік IDC, узорны кіраўнік IDC, віцэ-прэзідэнт у трыццаць сем. Можа быць, нават наступным старэйшым віцэ-прэзідэнтам IDC, калі б у IDC не было трыццаці іншых, амаль сапраўды такіх жа, як ён, на розных прыступках карпаратыўных усходаў у "карпарацыі, у якой трэба быць", калі вы казалі аб карпарацыях. І ніхто не казаў ні пра што іншае ў колах Блэйка Корбіша,
  
  
  "Давайце паглядзім дом", – сказаў Корбіш у той ідэальнай манеры IDC, якая нічога не патрабавала і патрабавала за ўсё.
  
  
  Ён вытрымаў напускны энтузіязм агента, які апісаў паркетныя падлогі ў спальнях, масіўны камін з суцэльнага каменя, новую сістэму клімат-кантролю, якая дазваляе ствараць у памяшканні ўсё, што заўгодна, ад восені ў Беркшыры да вясны ў Пуэрта-Бікане, і, вядома ж , дывановае пакрыццё. Ад каміна прама ва ўнутраным дворыку, усярэдзіне і звонку, і ён можа вытрымаць што заўгодна, ад бруду да ўрагану, і стаць такім жа чыстым, як у дзень яго ўсталёўкі. Сцяна да сцяны, вядома.
  
  
  "Што небудзь яшчэ?" - спытаў Корбіш, якому не падабаліся тэлефоны ў кожным пакоі.
  
  
  "Як кіраўнік IDC, вы, верагодна, ужо звярнулі ўвагу на тэлефоны. Што ж, я павінен шчыра прызнацца, тут былі некаторыя праблемы з тэлефоннай сувяззю. Часам з-за моцнага шторму тэлефоны могуць адключыцца. Яны падымаюцца сюды па адным аголеным провадзе. Але я ўпэўнены, што вы можаце, з вашым уплывам, пракласці падземныя лініі".
  
  
  Корбішу падабалася адзіная адкрытая лінія такой, якая яна была. Але гэта было ўсё, што яму падабалася. Дом быў занадта адкрытым, занадта ўразлівым.
  
  
  "Вы, безумоўна, зрабілі добрую прэзентацыю", - сказаў Корбіш. "Я павінен гэта абдумаць".
  
  
  "Такая ідэальная нерухомасць, як гэтая, напэўна хутка здаецца".
  
  
  "Я ўяўляю, што гэта такое", - сказаў Корбіш. Ён накіраваўся да дзвярэй. Было яшчэ некалькі аб'ектаў нерухомасці, якія ён хацеў праверыць сёння.
  
  
  "А вось і глыбокі склеп. Не думаю, што вас гэта зацікавіць. Адзін склеп вельмі падобны да другога".
  
  
  Глыбокі склеп,
  
  
  "Паколькі я ўжо тут, я мог бы таксама зірнуць", – сказаў Корбіш.
  
  
  "Я адчуваю, што павінен растлумачыць", – сказаў агент па нерухомасці. "Вы можаце выкарыстоўваць гэта як склад або абшаляваць панэлямі, адрамантаваць. Цяпер гэта выглядае не занадта прыгожа. Ці бачыце, будаўнік у той час захапіўся стварэннем бамбасховішчаў, калі ўсе баяліся атамнай вайны. Насамрэч гэта не склеп. Гэта выкладзеная свінцом глыбокая яма ў зямлі са спецыяльнымі паветраводамі для фільтрацыі паветра, і, ну, гэта свайго роду жудаснавата.Мы маглі б перарабіць яго ў гульнявы пакой у склепе яшчэ да таго, як вы былі б гатовыя да пераезду”.
  
  
  Блэйк Корбіш аднойчы агледзеў глыбокі падвал і сказаў агенту па нерухомасці, што ён не толькі не пярэчыць супраць падвала, але і хоча атрымаць ключы ад дома прама цяпер.
  
  
  "Значыць, вы хочаце купіць?"
  
  
  "Вызначана. І я таксама хачу тую маленькую белую хатку далей па дарозе".
  
  
  "Тутэйшыя банкі не любяць выдаваць іпатэчныя крэдыты на другаснае жыллё", – сказаў агент па нерухомасці.
  
  
  "IDC не патрэбны іпатэчныя крэдыты", – сказаў Корбіш. Я хачу, каб продаж быў завершаны на працягу дваццаці чатырох гадзін”.
  
  
  "Гэтая белая хаціна сапраўды не варта такой цаны, калі можна так выказацца, сэр".
  
  
  "IDC хоча гэтага".
  
  
  Агент па нерухомасці ўхмыльнуўся, пачырванеўшы.
  
  
  "Што ж, усё, што IDC жадае, IDC атрымлівае".
  
  
  "Так, мы выкарыстоўваем пазітыўную карпаратыўную палітыку", – сказаў Корбіш.
  
  
  "Я, здаецца, чытаў пра вас у "Форбс", містэр Корбіш. Вы адзін з самых маладых віцэ-прэзідэнтаў IDC".
  
  
  "У IDC трыццаць віцэ-прэзідэнтаў", – холадна сказаў Корбіш.
  
  
  "Мяркуючы па тым, што я чытаў, ты выключны".
  
  
  "Мы ўсе выключныя".
  
  
  "Тады як яны вырашаюць, хто стане прэзідэнтам?"
  
  
  "Прэзідэнтам становіцца той, хто ўносіць найбольшы ўклад. Мы ведаем, аж да самай лічбы".
  
  
  "Так", - пагадзіўся прадавец. "Я чуў, што аб IDC згадвалі, што вашыя перадавыя кампутарныя даследаванні ставяць вас на пакаленне наперадзе ўсіх, хто працуе ў гэтай вобласці".
  
  
  "Пазітыўны карпаратыўны падыход", – холадна сказаў Корбіш. Ён трываў бясконцыя размовы прадаўца нерухомасці ўсю зваротную дарогу да Сан-Францыска, у трыццаці мілях на поўдзень.
  
  
  У Корбіша не было б такога чалавека ў яго арганізацыі. Ён не ведаў сваёй працы. Добры прадавец спыняе прадаваць, калі ён здзейсніў продаж. Часцей за ўсё ён можа страціць ужо дасканалую продаж, прапанаваўшы занадта шмат інфармацыі. Патэнцыйнаму кліенту варта прадаставіць толькі інфармацыю, дастатковую для здзяйснення продажу, і не больш за.
  
  
  Інфармацыя была сапраўднай асновай магутнасці IDC. Іншыя кампаніі выраблялі кампутары. Іншыя кампаніі распрацоўвалі кампутарныя праграмы. Толькі ў IDC быў поўны пакет паслуг, праектаванне, чыстая навука, канструяванне і эксплуатацыя. Канкурэнты былі захоплены кампутарамі; IDC была захоплена інфармацыяй.
  
  
  Але ні адна карпарацыя не можа квітнець, выкарыстоўваючы толькі адзін прадукт, і па меры таго, як IDC усё больш паглыблялася ў набыццё піламатэрыялаў, нафты, вугалю, алюмінія, транзістараў і нерухомасці – не толькі невялікай хаты на ціхаакіянскім узбярэжжы, але і шырокіх участкаў незасвоенай землі, - выканаўчыя каманды пачалі разумець, што ім трэба яшчэ больш інфармацыі. Было мала ведаў аб тым, што адбывалася ў гэтых іншых абласцях.
  
  
  Напрыклад, падаткі. З дапамогай кампутараў можна было прадказаць, які кошт усталююць канкурэнты, з дакладнасцю да пені. Але нельга было прадказаць, колькі палітыкі вырашаць патраціць, калі, вядома, не валодаць мясцовымі палітыкамі. Валодаць імі было нашмат прасцей, калі б вы маглі пазнаць іх сакрэты. Палітыка не заўсёды можна было набыць за грошы, але інфармацыю можна.
  
  
  У Амерыцы, на берагах праліва Лонг-Айленд, існавала крыніца такой інфармацыі, праўзыходны самыя смелыя прагнозы IDC. Была разлічана інфармацыя аб тым, хто якія падаткі плаціў, якія людзі атрымлівалі якія выплаты, адкуль у краіну паступалі наркотыкі, хто што каму і калі прадаваў, нават уплыў надвор'я на таварныя ф'ючэрсы. Гэта працуе. І ніхто ў гэтым месцы пад назвай санаторый Фолкрофт, на беразе праліва Лонг-Айлэнд, падобна, не выкарыстоўваў гэтую інфармацыю ў поўнай меры. Тое, што ў IDC не было доступу да яе, падавалася злачынствам супраць прыроды. Блэйк Корбіш меў намер выправіць гэтае злачынства.
  
  
  У аэрапорце Сан-Францыска Блэйк Корбіш склаў план палёту свайго рэактыўнага самалёта Lear у аэрапорт Вестчэстэр, размешчаны ў некалькіх мілях ад Рая, штат Нью-Ёрк. Яму сказалі, што над Каларада будзе нейкае ліпкае надвор'е. Корбіш сказаў, што праляціць над ім.
  
  
  Чалавек на дыспетчарскай вышцы, здавалася, быў уражаны ведамі Корбіша ў аэранаўтыцы. Настолькі ўражаны, што задаваў пытанні аб падрыхтоўцы Корбіша, вельмі ветліва.
  
  
  Корбіш быў ветлівы ў адказ. Чалавек на дыспетчарскай вышцы мог быць адным з тысяч людзей, якія неўсвядомлена ўводзілі інфармацыю ў кампутары ў Фолкрофце. Калі б гэта было так, то гэты чалавек хутка працаваў бы на IDC – таксама не падазраючы пра гэта.
  
  
  Толькі геній мог наладзіць кампутары ў Фолкрофце так, каб толькі адзін чалавек меў інфармацыю на сваім тэрмінале. Толькі адзін чалавек, наколькі цяпер ведаў Корбіш, разумеў, як гэта працуе. Прывабнасць усёй арганізацыйнай структуры заключалася ў тым, што людзі, якія ў ёй працавалі, мелі ў лепшым выпадку толькі фрагментарнае ўяўленне аб тым, што яны рабілі. Большасць лічыла, што яны працуюць на прыватныя кампаніі; больш праніклівыя падазравалі, што яны былі інфарматарамі ФБР, але ніхто не ведаў, што насамрэч ён дапамагаў папаўняць кампутарныя банкі дадзеных у Фолкрофце. Гэтая арганізацыя была створана так бліскуча, што буйныя фірмы, нават IDC, самі таго не падазраючы, забяспечвалі яе працоўнымі,
  
  
  Толькі адно бянтэжыла Корбіша, і гэта было прычынай стварэння гэтай арганізацыі, кодавы назоў якой было CURE. Здавалася, ніхто не здабываў з гэтага выгаду. Гэта не была ваенная аперацыя, хаця ў ёй былі некаторыя ваенныя падыходы да пытанняў. Ваенная аперацыя спрацавала супраць войскаў і ўрадаў; CURE, падавалася, адначасова працавала на некаторых амерыканскіх грамадзян і працавала супраць некаторых амерыканскіх грамадзян.
  
  
  Корбіш думаў пра гэта, калі яго рэактыўны самалёт "Лір" набіраў вышыню над надвор'ем у Каларада, Ён атрымае адказы на ўсе пытанні на працягу двух дзён. Іранічна, што кампутары ў Фолкрофце сказалі яму, што ён атрымае інфармацыю праз два дні. Гэта таксама было ў адным са сведчанняў, якія ён перахапіў. Шырокае даследаванне катаванняў.
  
  
  Гэта сказала яму тое, пра што ён заўсёды падазраваў, быўшы капітанам спецпрызна да прыходу ў IDC: любы чалавек раскажа вам усё, што заўгодна, калі вы добранька яго мучыце. Ніякіх спецыяльных прэпаратаў, ніякага эзатэрычнага прамывання мазгоў. Калі б вы маглі пераканаць мужчыну, што ён можа спыніць боль, які вы яму прычынілі, тым, што ён сказаў вам, і што ён мог бы спыніць боль назаўжды, калі б сказаў вам, чаго вы хочаце, ён бы сказаў. Такой была чалавечая жывёла. Любога чалавека можна было зламаць на працягу сарака васьмі гадзін. Гісторыі аб людзях, якія супраціўляюцца катаванням, былі, па вялікім рахунку, лухтой. Толькі калі следчаму не ўдавалася звязаць боль з інфармацыяй, людзі захоўвалі маўчанне. Людзей прымушала казаць не маральная слабасць, а сама сутнасць чалавечай прыроды. Спыні боль і выжыві. Гэта было так проста.
  
  
  Корбіш перасёк раўнінныя штаты і не мог не падумаць аб тамтэйшых офісах IDC, асабліва ў Канзас-Сіці. Ды гэтыя людзі з CURE былі нават падлучаныя да кампутара для разліку заработнай платы, які выкарыстоўваецца прафесійным спартовым комплексам.
  
  
  Надвор'е над Вестчэстэрам будзе добрым. Корбіш праверыў гэта па сваім радыё. Ён таксама замовіў дазапраўку для спынення ў Нью-Ёрку.
  
  
  "Я хачу, каб самалёт праверылі для яшчэ аднаго пералёту па перасечанай мясцовасці. Раніцай вяртаемся ў Сан-Францыска".
  
  
  "Гэта занадта шмат для палётаў".
  
  
  "Я чалавек у руху", - сказаў Корбіш. "Зноў і зноў".
  
  
  Пацешна, што дыспетчарская вышка кажа: "Гэта занадта шмат палётаў". Старшыня праўлення выкарыстоўваў гэтую фразу. Быў дажджлівы дзень у Мамаронеку, штат Нью-Ёрк, калі старшыня праўлення папрасіў аб спецыяльным пасяджэнні. Корбіш быў віцэ-прэзідэнтам, які адказвае за міжнародныя адносіны, што было шасцю прыступкамі да старэйшага віцэ-прэзідэнта, які адказвае за планаванне палітыкі, што стала апошняй прыступкай да прэзідэнцтва. Прэзідэнт-старшыня праўлення не ўсміхаўся, калі ўвайшоў Корбіш. Ён быў адзіны, што было незвычайна для кіраўніка IDC, уся падрыхтоўка якога была накіравана на працу ў камітэтах. Корбіш не мог прыгадаць, каб калі-небудзь сустракаўся з іншым высокапастаўленым кіраўніком сам-насам, нават на полі для гольфа.
  
  
  Прэзідэнт і старшыня праўлення таксама валодалі тым жа акуратным, яркім, агрэсіўным і надзейным выглядам, да якога дадаваліся дваццаціпяцігадовыя рысы асобы і сіваватыя валасы.
  
  
  "Сядзь", - сказаў ён. "Гэтая сустрэча зойме не больш за пяць хвілін. Ты не будзеш памятаць гэтую сустрэчу, як і я. Мы ніколі больш не сустрэнемся сам-насам, і ты ніколі больш не будзеш абмяркоўваць гэта са мной. Калі вы паспяхова завершыце сваё заданне, вы скажаце мне "гатова " і пачнеце дэманстраваць вынікі таго, чаго вы дасягнулі. На працягу тыдня пасля гэтай даты вы павысіцеся да старэйшага віцэ-прэзідэнта, які адказвае за планаванне палітыкі. Ты сочыш за мной?"
  
  
  "Я разумею цябе, Т.Л., але я цябе не разумею".
  
  
  "Недалёка адсюль — смешна, што гэта недалёка адсюль — знаходзіцца санаторый. Санаторый Фолкрафт. У ім ёсць камп'ютарныя сістэмы 385, 971 і 842".
  
  
  "842-й з'яўляецца часткай новага пакалення кампутараў, якія не павінны з'явіцца на рынку на працягу двух гадоў".
  
  
  "Правільна. Яны валодаюць гэтым".
  
  
  "Але мы толькі здаем нашы кампутары ў арэнду. Мы ніколі іх не прадаем".
  
  
  "Яны валодаюць гэтым, і ў іх ёсць некалькі нашых першакласных даследчыкаў, якія працуюць над гэтым, канцэнтрацыя талентаў, якую мы ніколі не дапускаем за межы IDC".
  
  
  "Як гэта магло здарыцца?"
  
  
  "Ці памятаеце вы, як на адным з вашых ранніх трэнінгаў вы даведаліся, што маглі б, калі б у вас было дастаткова грошай і таленту, змясціць усю краіну, яе асноўныя крыніцы ўлады, у камп'ютарную сістэму?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Санаторый Фолкрофт у Раі, штат Нью-Ёрк, зрабіў гэта. Ты будзеш наступным старэйшым віцэ-прэзідэнтам, які адказвае за планаванне палітыкі, таму што ты ў нас адзіны віцэ-прэзідэнт, які прайшоў падрыхтоўку ў спецназе, і я б не аддаў гэта нікому іншаму . Гэта павінна даць вам ўяўленне аб тым, дзе мы хочам, каб вы ўсталявалі свае параметры для гэтага задання ".
  
  
  "Што я разумею, Т.Л., дык гэта тое, што іх няма. Я ні перад чым не павінен спыняцца".
  
  
  "Я гэтага не чуў, Корбіш".
  
  
  "Што адбудзецца, калі я пацярплю няўдачу?"
  
  
  "Тады нам давядзецца распачаць шырокамаштабныя дзеянні выканаўчай улады ў гэтым напрамку".
  
  
  "Ці не разумней было б IDC проста спісаць мяне з рахункаў, калі я пацярплю няўдачу, і працягнуць працу ў звычайным рэжыме?"
  
  
  "Я веру, што гэтыя людзі ў Фолкрофце не проста забываюцца пра людзей, карпарацыі або арганізацыі, якія пагражаюць ім. Я веру, што яны прыйшлі б за намі".
  
  
  "Тады, Т.Л., я павінен задаць табе яшчэ адно пытанне. Чаму б не пакінуць іх у спакоі, калі рызыка няўдачы такая вялікая? Існуе кропка спадальнай аддачы. Я баюся, што мой уклад павінен пераважыць на бок іншага погляду ў глыбіню. IDC апярэджвае маё асабістае прасоўванне з пункту гледжання маіх поглядаў, TL"
  
  
  І гэта быў першы раз, калі Блэйк Корбіш, віцэ-прэзідэнт, убачыў у Т.Л. Бруне эмоцыі, выдатныя ад адказнага аптымізму ці асцярожнай заклапочанасці. Гэта быў гнеў. Які прылівае кроў, нарастальны гнеў, які кіпеў у карпаратыўнай душы Т.Л. Бруна.
  
  
  "Яны падарвалі структуру прыбытку IDC", – сказаў ён дрыготкім ад лютасьці голасам. “Падарваў саму структуру прыбытку IDC, узламаўшы нашыя кампутарныя сістэмы, канкуруючы з намі ў галіне татальнай інфармацыі. Калі б іншая карпарацыя падумала аб тым, каб зрабіць гэта, мы б яе раздушылі. Калі б палітык падумаў пра гэта, мы б перамаглі яго. б банкір паспрабаваў гэта зрабіць, мы б збанкрутавалі яго. Ты разумееш? Мы двое не можам існаваць разам ".
  
  
  "Справімся, сэр", - сказаў Корбіш фразай, якая нагадвае аб яго кароткай вайсковай кар'еры, калі ўсе казалі аб праблемах В'етнама, а ўсе маладыя вайскоўцы казалі "справімся". Так капітаны станавіліся маёрамі, а маёры - палкоўнікамі. Так віцэ-прэзідэнт мог стаць старэйшым віцэ-прэзідэнтам, які адказвае за планаванне палітыкі, яшчэ да таго, як яму споўнілася сорак.
  
  
  "Табе трэба шмат лятаць, Блэйк. Прыступай да гэтага", - сказаў Т.Л.
  
  
  У Фолкрофце было некалькі праблем, але Корбіш, будучы спецыялістам па аперацыях вышэйшага звяна, паклапаціўся аб тым, каб яго падыход быў надзейным і дбайным. Ён не стаў спяшацца ў Фолкрофт. Замест гэтага ён адправіў людзей рамантаваць кампутары, правяраць рахункі, спрабаваць прадаць новае праграмнае забеспячэнне і апаратнае забеспячэнне, трымаючыся ў баку, каб паглядзець, якой будзе карпаратыўная рэакцыя Фолкрофту.
  
  
  Двух праграмістаў Корбіш больш ніколі не бачыў; трэцяга знайшлі з раздушанай грудной клеткай на пляжы Лонг-Айленда. Каранер адправіў дэтэктываў на пошукі нейкай велізарнай гідраўлічнай машыны - ён растлумачыў, што толькі такая машына магла здзейсніць такое забойства з распырскваннем трупаў. Але было відавочна, што праграміст быў забіты на пляжы, і любая машына, здольная на такое ўздзеянне, пакінула б сляды.
  
  
  IDC добрасумленна выплачвала сем'ям дапамогі ў сувязі са смерцю - IDC заўсёды клапацілася аб сваіх уласных - і з канчатковай смерцю Корбіш заключыў свой пункт гледжання ў дужкі. Ён засяродзіў сваю ўвагу на даволі чапурыстым мужчыну сярэдніх гадоў, з настолькі памутнелым розумам, што нават адмовіўся ад пасады топ-мэнэджара ў IDC.
  
  
  Доктар Гаральд Сміт, дырэктар санаторыя Фолкрофт, быў чалавекам, у офісе якога быў адзіны кампутарны тэрмінал, які здымаў усе падлучэнні з усіх кампутараў і расшыфроўваў іх. Гэта была бліскучая сістэма, падумаў Корбіш. Але чалавек, які кіраваў ёю, быў занадта ўпарты. Магчыма, гэта было следствам позняга сярэдняга ўзросту, яшчэ адной прычынай, па якой IDC адправіла ў адстаўку сваіх кіраўнікоў да таго, як яны сталі прыдуркаватымі і, што горш за ўсё, упартымі.
  
  
  У карпаратыўным свеце не было месца ўпартасці. Гэта было старамодна, якое выйшла з моды, састарэлае, як лічыльнікі. Людзі таксама састарэлі. Занадта дрэнна для доктара Сміта.
  
  
  Пасадка Корбіша ў аэрапорце Вестчэстэра прайшла, як звычайна, ідэальна. Ён быў асцярожны, бездакорны лётчык, які, хоць і не адчуваў страху - нават у самыя небяспечныя штармы, - ніколі не ішоў на непатрэбную рызыку. Ён ведаў, што былі старыя пілоты і смелыя пілоты, але ніколі не было старых смелых пілотаў.
  
  
  Ён прасачыў за запраўкай, абмеркаваў праверку машыны з адным з нямногіх механікаў, якім давяраў, затым з'ехаў на універсале сваёй жонкі, які ён прыпаркаваў там два дні таму. Ён падумаў аб тым, каб патэлефанаваць ёй і прывітацца, але раздумаўся. Ён не хацеў губляць час. Не зашкодзіла б прыйсці на некалькі хвілін раней на вячэрнюю сустрэчу з доктарам Смітам. Лепш на некалькі хвілін раней, чым на секунду пазней.
  
  
  Корбіш праехаў праз высокія вароты Фолкрофта з узнімальнымі цаглянымі сценамі, якія неўзаметку ўсё хавалі, і прыпаркаваў свой універсал побач з адміністрацыйным будынкам ззаду. Гарэў толькі адзін ліхтар. Гэта было зроблена ў офісе Сміта з аднабаковым шклом, якое выпраменьвала толькі слабы водбліск святла ноччу, але хавала любыя формы. На працягу сарака васьмі гадзін, паводле лепшых даследаванняў на гэтую тэму, Корбіш убачыць усё, што яму трэба аб Фолкрофце. Ён убачыць усё з лімітавай яснасцю.
  
  
  Па шчаслівай выпадковасці, Корбіш зірнуў у чыстую цёмную ноч на жахлівае мноства зорак, адлегласць і велічыня якіх заставаліся загадкавымі да з'яўлення кампутара. Убачыўшы вечнасць космасу, Корбіш, па невядомых яму прычынах, падумаў аб якія збіваюць з панталыку паказаннях з Фолкрофта. Там згадваўся Эсмінец, відавочна, нейкі ваенны карабель, і маленькая вёска ў Паўночнай Карэі пад назвай Сінанджу.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДРУГІ
  
  
  Яго клікалі Рыма, і ён наносіў ветлівы візіт у прыгарад Дэтройта, у хупавую хату з вялікім газонам у Грос-Пойнце, у некалькіх мілях ад цэнтра горада, дзе людзі ўпырсквалі смерць сабе ў рукі, нюхалі яе або прадавалі ў "абароненых" хатах.
  
  
  Тым, хто карыстаўся прадуктам, які прыносіў прыбытак, які дазволіў штодня рабіць манікюр на гэтым лужку, двум пакаёўкам - праводзіць штодзённую ўборку ў хаце, басейну з падагрэвам і функцыянаванню - усю зіму, - не дазвалялася знаходзіцца ў гэтым раёне. Калі іх бачылі гуляючымі па вуліцах пасля наступлення цемры, паліцыянты пыталіся ў іх, што яны робяць. Калі яны не маглі назваць дом, дзе збіраліся абслугоўваць бар, запраўляць ложкі або выносіць смецце, іх везлі. Іх было вельмі лёгка заўважыць у гэтым раёне, таму што чорныя твары вельмі добра вылучаліся.
  
  
  Твар Рыма нічым не вылучаўся. У яго былі высокія скулы і цёмныя вочы, якія, здавалася, будуць гарэць вечна, і бледнасць толькі што які сышоў загару. Ён быў каля шасці футаў ростам і, за выключэннем буйных запясцяў, здаваўся амаль худым. Ён патэлефанаваў у дзверы дома Джордана, які калісьці называўся "Джордано", калі Анджэла Джардана быў буйным дзялком у цэнтры Дэтройта, да таго, як ён выявіў узрушаючую прыбытковасць аптовых паставак белага парашка для чорных бутэлек, які працягваў выдатна прадавацца, нягледзячы на адсутнасць рэкламы і маркетынгавыя перашкоды, напрыклад, ад пятнаццаці гадоў да пажыццёвага.
  
  
  У Арнольда Джордана было так шмат разарваных сувязяў паміж ім і канчатковым продажам, што было вельмі малаверагодна, што ён асабіста сутыкнецца з гэтымі перашкодамі. Гэта было для маленькіх людзей.
  
  
  Дзверы адчыніла пакаёўка.
  
  
  "Добры вечар", - сказаў Рыма. "Я з Лігі домаўладальнікаў Гросэ-Пойнта і хацеў бы пагаварыць з містэрам Джорданам".
  
  
  "Містэр Джордан чакае вас?"
  
  
  "Не", - сказаў Рыма.
  
  
  "Калі вы пачакаеце тут, я пагляджу, ці дома містэр Джордан".
  
  
  "Дзякуй", - сказаў Рыма. Ён пачаў крыху нервова насвістваць, чакаючы адказу. У яго быў незвычайна напружаны расклад на вечар. Наверсе, адкуль паступалі яго загады, у апошні час сталі вельмі неразумнымі, якія амаль мяжуюць з горшым з усіх магчымых грахоў - некампетэнтнасцю. Уся справа была ў IDC. Гэта павінна было быць звязана з IDC, хоць Рыма нават не быў афіцыйна апавешчаны аб існаванні такой рэчы, як IDC. Яму толькі што паведамілі імёны і агульнае месцазнаходжанне трох камп'ютарных праграмістаў. Ліквідацыя апошняга на пляжы Лонг-Айленда заняла пятнаццаць секунд. Першыя чатырнаццаць з іх Рыма правёў, смеючыся з таго, як мужчына прыняў нейкую дурную стойку кунг-фу, якая была добрая для школы баявых мастацтваў, але пакідала грудзі адкрытай, як акіян.
  
  
  Рыма не ведаў назвы гэтай стойкі, таму што, як патлумачыў Майстар сінанджу - трэнер Рыма, - не варта марнаваць каштоўны час на пералік чужых глупстваў. Сінанджу, у адрозненне ад вядомых разнавіднасцяў баявых мастацтваў, было не мастацтвам, а працоўнай прыладай. Рыма ўсё менш і менш мог уявіць, як людзі захочуць ператвараць паўсядзённую працу ў гульню, нават прысвячаючы ёй гадзіны вольнага часу. Але ж былі нават юрысты, якія стрыглі газоны для адпачынку.
  
  
  Пакаёўка ў накрухмаленым белым фартуху вярнулася з прабачэннямі за тое, што містэр Джордан недаступны.
  
  
  "Гэта зойме ўсяго хвіліну. Я сапраўды спяшаюся", - сказаў Рыма, абыходзячы пакаёўку, якая магла б паклясціся, што працягнула руку, каб спыніць яго. Яна назірала, як наведвальнік, здавалася, праслізнуў скрозь гэта, пакуль яна стаяла там, падняўшы руку ў пустым паветры.
  
  
  Арнольд Джордан вячэраў са сваёй сям'ёй. Ён трымаў у руцэ відэлец з кавалкам чарнічнага пірага, калі Рыма ўвайшоў у некалькі перагружаную мэбляй сталовую.
  
  
  "Мне вельмі шкада турбаваць вас", - сказаў Рыма. "Гэта зойме ўсяго хвіліну. Даядайце свой пірог. Працягвайце. Не дазваляйце мне вас турбаваць".
  
  
  Джордан, масіўны мужчына з рашучым каменным тварам рымскага легіянера, але выкладзенымі сухімі валасамі тэлевізійнага дыктара, адклаў відэлец.
  
  
  "Давай, даядай", - сказаў Рыма. "Ты любіш чарнічны пірог?"
  
  
  "Магу я спытаць, хто вы?"
  
  
  "Ліга домаўладальнікаў Грос-Пойнт. Гэта зойме ўсяго хвіліну. У любым выпадку, у мяне сапраўды не больш за хвіліну для цябе ".
  
  
  "Ты можаш патэлефанаваць маёй сакратарцы раніцай. Цяпер я ем".
  
  
  "Я сказаў, скончы гэта".
  
  
  Арнольд Джордан выцер рот тонкай белай ільняной сурвэткай, папрасіў прабачэння і ўстаў з-за стала, атрымаўшы ледзь прыкметны ківок у знак прызнання ад сваёй жонкі і дзяцей. "Я дам табе хвіліну", - цяжка сказаў Джордан. "Але я думаю, што павінен папярэдзіць цябе, што ты не робіш сабе нічога добрага, перарываючы маю вячэру".
  
  
  Рыма проста кіўнуў. У яго не было часу на ветлівую балбатню. Джордан павёў Рыма ў кабінет, абстаўлены кнігамі.
  
  
  “Добра. Як цябе клічуць? Навошта ты тут? Як клічуць твайго працадаўцы? Я ўжо казаў табе, ты не прынесла сабе ніякай карысці, перапыніўшы маю вячэру. Мне патрэбныя яго імя і нумар тэлефона”.
  
  
  "Яго клічуць Сміт, але не турбуйцеся аб тэлефонных званках. Я тут не для гэтага. Ці бачыце, вы толькі што падключыліся да буйнога грузу, і ён такі вялікі, што мяне паслалі пазбавіцца ад яго." Рыма прамармытаў сабе пад нос: "Ніхто не знайшоў час падумаць, што я не магу быць у двух месцах адначасова або што ў сутках так шмат гадзін. Не, проста едзь у дом Джордана, даведайся, дзе ён знаходзіцца, затым выканай звычайную трыццаціпяцігадзінную працу за адну ноч. І мы павінны быць эфектыўнымі ".
  
  
  "Прашу прабачэння", - сказаў Джордан.
  
  
  "Давай. Я не магу чакаць усю ноч", - сказаў Рыма.
  
  
  "Гэта дакладна", - сказаў Джордан. "Гэта вельмі дакладна. У цябе зусім не ўся ноч наперадзе. А цяпер, чаму б табе не зрабіць сабе вельмі вялікае ласку і не сысці".
  
  
  "Я так разумею, гэта адна з тваіх тонкіх пагроз". Джордан паціснуў плячыма. Ён прыкінуў, што мог бы рассекчы гэтага чалавека напалам, калі б спатрэбілася, але чаму ён павінен быў гэта рабіць? Яму проста трэба было патэлефанаваць у паліцыю і арыштаваць мужчыну за незаконнае пранікненне на чужую тэрыторыю. Затым, калі мужчыну вызваляць пад падпіску аб нявыездзе, ён дакажа, што суды былі занадта паблажлівыя, проста знікшы. Магчыма, у возеры Мічыган.
  
  
  Упэўненасць Джордана ў сабе была некалькі пахіснуць пякучым болем у правым плячы. Гэта было падобна на ўдар распаленым жалезам. Яго рот адкрыўся, каб закрычаць, але не было чуваць ні гуку. Толькі боль і ўказальны і вялікі пальцы яго наведвальніка там, дзе быў боль. Джордан не мог ні паварушыцца, ні загаварыць.
  
  
  Ён бездапаможна сядзеў за сваім сталом, як жаба, якой толькі што пачухалі жывот.
  
  
  "Добра", - сказаў наведвальнік. "Гэта боль".
  
  
  Плячо адчувалася так, нібы ў вачніцу ўсадзілі распаленыя іголкі, але пальцы наведвальніка ледзь варушыліся.
  
  
  "Гэта адсутнасць болю".
  
  
  Джордан адчуў такое блаславёнае палягчэнне, што ледзь не заплакаў.
  
  
  "У цябе можа быць адсутнасць болю ці гэта".
  
  
  Зноў распаленыя іголкі.
  
  
  "Гэта пройдзе, калі я даведаюся, дзе знаходзіцца партыя гераіну".
  
  
  Джордан паспрабаваў загаварыць, але ў яго не было голасу.
  
  
  "Я цябе не чую".
  
  
  Джордан паспрабаваў закрычаць, але не змог.
  
  
  "Ты павінен выказацца".
  
  
  Няўжо гэты чалавек не разумеў, што не можа казаць? Ён быў вар'ятам, і здавалася, што плячо вось-вось вылезе з сустаўнай западзіны, і Джордан сказаў бы што заўгодна, калі б толькі яго голас слухаўся. Ён адчуў, як боль перамясцілася ў грудзі, і раптам яго галасавыя звязкі вызваліліся, але ён ледзь мог дыхаць.
  
  
  Ён хрыпла згадаў "ахоўны" дом у цэнтры горада. Але вар'ят наведвальнік яму не паверыў, проста працягваў казаць, што гэта няпраўда.
  
  
  "Божа мой, я клянуся, гэта праўда. Пяцьдзесят пяць кілаграмаў. Я клянуся ў гэтым. Божа мой, калі ласка, павер мне, гэта праўда. Калі ласка. Гераін схаваны за драўлянай панэллю, якая зачыняе ўваходныя дзверы. Павер мне."
  
  
  "Я веру", - сказаў наведвальнік. А затым боль пышна, цудоўна, радасна прайшла, і раптоўная ноч апусцілася на Анджэла Джардана, ён жа Арнольд Джордан, які сутыкнуўся з найвялікшымі маркетынгавымі цяжкасцямі, якія могуць узнікнуць у выніку продажу гераіну.
  
  
  Рыма паклаў цела ў шэзлонг, заплюшчыў Джордану вочы і выйшаў з пакоя, зашчоўкнуўшы замак, каб даць сабе дваццаць-трыццаць хвілін. Ён выказаў шкадаванне сям'і Джордан у сувязі з тым, што не змог застацца на дэсерт, і сказаў місіс Джордан, што яе муж заняты раскладаннем і яго не трэба турбаваць.
  
  
  "Вы маеце на ўвазе кампазіцыю", - сказала місіс Джордан.
  
  
  У Рыма не было часу тлумачыць. Чарговы раз Сміці перагружаў працоўную ноч, верагодна, з-за гэтых кампутараў. Рыма не верыў у камп'ютары. Цяпер ён верыў толькі ў адно, і гэта быў чалавек: пажылы жартаўнік з Усходу, які так часта мог зрабіць жыццё Рыма непрыемным. Было дзіўна страціць веру амаль ва ўсё астатняе за апошняе дзесяцігоддзе, але, магчыма, гэта таму, што, як сказаў яму Чыун, майстар сінанджа, мяняецца сама яго сутнасць. Доктар Сміт, з іншага боку, прыпісаў гэтую змену маштабнай трансфармацыі нервовай сістэмы, якая яшчэ не зразуметая на захадзе.
  
  
  Што б гэта ні было, ён не мог дабрацца да цэнтра Дэтройта і вярнуцца ў аэрапорт менш чым за гадзіну. Яму прыйдзецца рызыкнуць выпусціць 55 кілаграмаў або рызыкнуць выпусціць чацвёртага супрацоўніка IDC, якога Сміт даручыў яму ліквідаваць. Рыма заўважыў, што ў Гросе-Пойнце не было тэлефонаў-аўтаматаў. Яму прыйшлося прайсці тры мілі, перш чым ён злавіў таксі, і прайшло яшчэ дванаццаць хвілін, перш чым яны дабраліся да тэлефоннай будкі.
  
  
  Лінія павінна была заставацца адкрытай для яго ўвесь вечар. Гэта была б небяспечная лінія, але недахоп канфідэнцыйнасці яна кампенсавала даступнасцю. Ніхто не мог скарыстацца выпадковым тэлефонам-аўтаматам.
  
  
  Будка пахла хутчэй як пісуар, чым тэлефонная будка. Рыма набраў код горада 800. Гэта азначала, што да яе можна было дабрацца за дзесяць цэнтаў адкуль заўгодна. Тэлефон празвінеў чатыры разы. Рыма павесіў трубку і набраў зноў. Пры ранейшай рабоце тэлефоннай сістэмы можна было памыліцца нумарам. Ён набраў яшчэ раз. Зноў раздаўся званок, і Рыма палічыў да пяці гудкоў.
  
  
  Ён павесіў трубку і набраў "О".
  
  
  "Аператар, нейкія непаладкі з лініямі. Мусіць, я набраў няправільны нумар. Ён проста тэлефануе".
  
  
  Рыма даў ёй нумар з кодам горада 800.
  
  
  "Гэта званок, сэр", – сказаў аператар.
  
  
  "На гэта трэба адказаць", – сказаў Рыма.
  
  
  "Прашу прабачэння, сэр. Хочаце, я паспрабую яшчэ раз?"
  
  
  "Да Дзякуй".
  
  
  Зноў зазваніў нумар, але ніхто не адказаў.
  
  
  "Гэта званок, сэр".
  
  
  "Я, блядзь, чую цябе", - сказаў Рыма. Ён шпурнуў трубку праз вуліцу, і абматаны металам провад лопнуў, як перасохлая гумавая стужка.
  
  
  Кіроўца таксі, які чакаў ля абочыны, убачыў гэта і сказаў, што яму раптоўна патэлефанавалі па экстраным тэлефоне. Паколькі яму прыйшлося з'ехаць так раптоўна, плата брацца не будзе.
  
  
  Рыма і чуць аб гэтым не хацеў. Ён даў кіроўцу адрас дома, у якім, верагодна, усё яшчэ захоўваліся пяцьдзесят пяць кілаграмаў. Гераін мог разляцецца пры першым папярэджанні, і як толькі яго раскладуць па пяціцэнтавых пакаваннях, яго ўжо ніколі нельга будзе знішчыць. Рыма заставалася толькі спадзявацца, што праграміст IDC пачакае. Акрамя таго, доктар Сміт, мусіць, пралічыўся, калі Рыма прыйшлося нанесці так шмат удараў па IDC, чым бы гэта ні было. Добра прадуманая аперацыя павінна прадугледжваць толькі адно ўхіленне, максімум два.
  
  
  Рыма сеў у таксі, але кіроўца застаўся ў дзвярэй.
  
  
  "Тая хата, аб якім ты кажаш, прыяцель, знаходзіцца ў чорным раёне".
  
  
  "Гэта міла", - сказаў Рыма.
  
  
  Думкі Рыма блукалі. Ці магчыма, што ў кабінеце Сміта ў Фолкрофце зазваніў тэлефон, а там нікога не было, каб адказаць? Не. Калі доктар Гаральд Сміт сказаў, што ён будзе ў пэўным месцы ў пэўны час, доктар Гаральд Сміт быў у гэтым месцы ў гэты час з агіднай рэгулярнасцю.
  
  
  Можа, у Сміці здарыўся сардэчны прыступ і ён памёр? Хутчэй за ўсё, не. Увесь вечар Рыма не шанцавала. Навошта пачынаць зараз? Таксі па-ранейшаму не рухалася. Кіроўца стаяў каля дзвярэй.
  
  
  "Давай, давай", - сказаў Рыма.
  
  
  "Я не паеду ў чорны раён у гэтую гадзіну ночы".
  
  
  "Я разумею твой пункт гледжання", - сказаў Рыма. "Але я павінен дабрацца туды, і ты - адзіны спосаб".
  
  
  "Ні завошта, містэр".
  
  
  Рыма намацаў у кішэні некалькі банкнот. Ён выцягнуў пяць з іх. Тры былі дзясяткамі і дзве дваццаткамі.
  
  
  "Што добрага ў грошах для трупа?" - спытаў кіроўца.
  
  
  Рыма прарабіў вельмі пацешную рэч з куленепрабівальным шчытком, які павінен быў аддзяляць кіроўцу ад пасажыра. Націснуўшы на слабыя месцы мацавання, ён сарваў яго. Гэта зрабіла ўражанне на кіроўцу, які раптам падумаў, што чалавека можна адвезці куды заўгодна, калі ў яго ёсць грошы на праезд. Рыма настаяў, каб кіроўца ўзяў грошы і нават крыху даплаціў за шчыт. Кіроўца адзначыў, як ён быў рады, што яго пасажыр, як правіла, спаганяў большую частку сваёй варожасці на ўласнасці, а не на людзях.
  
  
  "Дах, які ахоўваецца" - гэта адносна новае новаўвядзенне ў гандлі гераінам. Замест таго, каб адпраўляць гандляроў наркотыкамі на ваюючыя вуліцы, дзе іх могуць абрабаваць наркаманы, наркаманы ідуць у гэтыя дамы, каб атрымаць дозу ў памяшканнях або вывезці, калі пажадаюць.
  
  
  Дома добра забяспечаны зброяй і нават тым, што называецца "гарачай іголкай" — шпрыцом, які змяшчае яд, — на выпадак, калі пакупніка западозраць у тым, што ён наркапаліцэйскі. У іх шмат цудоўных замкаў, вельмі тоўстыя дзверы і закратаваныя вокны. У гэтых адносінах яны мала чым адрозніваюцца ад вінных крам у тых жа раёнах.
  
  
  Для пяцідзесяці пяці кілаграмаў былі прыняты асаблівыя меры засцярогі. Не дапускаліся дробныя пакупнікі; дадатковыя людзі са зброяй былі размешчаны ў аконных праёмах. Уваходныя дзверы былі ўмацаваныя фанернымі панэлямі і адкідваліся ў бок, каб можна было ўпускаць кліентаў. Усе вокны былі забіты цвікамі, а дзверы ў склеп забіты дошкамі.
  
  
  Гэта была ідэальная абарона. Практычна ад усяго, акрамя скрыначка запалак за пені і галона бензіну.
  
  
  Калі Рыма назіраў, як фасад дома ўспыхвае, ператвараючыся ў пахавальны вогнішча для яго насельнікаў і печ для спальвання пяцідзесяці пяці кілаграмаў, схаваных за ўваходнымі дзвярыма, яму здалося, што ён пачуў плач кіроўцы таксі. Але калі ён спытаўся ў яго, кіроўца сказаў, што ён не плакаў. Ён быў шчаслівы. Ён быў шчаслівы, бо кахаў свайго пасажыра ўсім сэрцам і душой.
  
  
  "На шчасце, мы маем справу з раёнам трушчоб; хаця часам тут трапляюцца нядрэнныя будынкі, якія не гараць", - сказаў Рыма.
  
  
  Божа, няўжо кіроўца таксі думаў, што яго пасажыр меў рацыю. Абсалютна. Сам заўжды так думаў. Так, сэр. Ці быў пасажыр шчаслівы? Таму што адзінае, чаго хацеў вадзіцель, - каб яго пасажыр быў шчаслівы. У аэрапорт? Абсалютна дакладна, сэр.
  
  
  У аэрапорце Рыма выявіў, што праграміст IDC усё яшчэ чакае. Рыма папрасіў прабачэння за спазненне, сказаў, што паразмаўляе з мужчынам у мужчынскім туалеце. Рыма пакінуў яго ў платным туалеце, які быў знойдзены толькі тады, калі прыбіральшчыкі зразумелі, што тыя ж самыя нерухомыя ногі знаходзіліся ў кабінцы занадта доўга нават для самай моцнай завалы.
  
  
  "Спяшайся, спяшайся", - мармытаў Рыма, хутка пакідаючы аэрапорт на іншым таксі. Калі б усё было размеркавана належным чынам, яму не прыйшлося б так бестурботна ўцякаць з задання.
  
  
  Але зверху даносіліся дзіўныя гукі, і Рыма не хацеў думаць аб тым, што яны маглі азначаць. Як бы моцна ён ні ненавідзеў скупога, жорсткага, не адкупленага ніякім чалавечым цяплом доктара Гаральда Сміта, ён не хацеў выкарыстоўваць апошні варыянт супраць яго.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЭЦІ
  
  
  Справаздача была памылковай. Стары не зламаўся за сорак восем гадзін. О, падобна на тое, але ўсё, што атрымаў Корбіш, было вельмі разумнай легендай аб гіганцкай аперацыі пад прыкрыццём. Пустая трата каштоўнага часу.
  
  
  Чаму ў справаздачы аб допыце не было сказана, як цяжка кагосьці катаваць? Корбіш адчуў, як пот сцякае ў яго па паясніцы, а стетоскоп быў вільготным навобмацак, калі ён прыклаў яго да парослай сівізной грудзей і паслухаў сэрцабіцце. Добра. Сэрцабіцце ўсё яшчэ было нармальным. Гэты стары дурань хацеў памерці? Корбіш зноў паглядзеў на гадзіннік. Ішоў другі дзень. У абліцаваным свінцом склепе дома недалёка ад Болінаса адбыўся збой у адным з паветраводаў, так што зараз там было не толькі неверагодна горача, але і кіслароду станавілася ўсё менш. Ён дастаў стетоскоп з грудной клеткі і ўбачыў, што грудная клетка зараз надзьмулася вялізнымі чырвонымі рубцамі там, дзе ён размясціў электроды. Ён думаў, што катаваць будзе так проста, і зараз ён зразумеў, што выйшаў за рамкі правільнай часовай праекцыі для разумнага поспеху праекту. Усё працавала так добра, пакуль ён не прывязаў доктара Сміта да стала ў абабітым свінцом пакоі.
  
  
  Сустрэча ў Фолкрафце тры дні таму прайшла ідэальна. Корбіш выдаў сябе за інфарматара, які хацеў, каб яго не бачылі, каб не страціць працу ў IDC. Доктар Сміт клюнуў на гэтую гісторыю, пагадзіўшыся на сустрэчу позна ўвечары. Корбіш абмежаваў свае дзеянні, даступныя знешняму назіранню, часам паміж яго першым кантактам са Смітам, які прыкідваецца інфарматарам, і начной сустрэчай. Як японцы, пачаткоўцы мірныя перамовы з Амерыкай перад тым, як іх флот адправіўся ў Пэрл-Харбар, каб выявіць амерыканскі флот тоўстым і лянівым у тую сонную нядзельную раніцу.
  
  
  У той вечар Сміт прывітаў яго крыху асцярожна, але недастаткова. Ён трымаў стол паміж імі, і Корбіш выказаў меркаванне, што ў офісе каля дзвярэй быў сканер, які не дазволіў бы яму пранесці зброю. Прынамсі, не металічная зброя. Такім чынам, Сміт лічыў сябе ў бяспецы.
  
  
  "Мяркую, вам цікава, чаму я, як віцэ-прэзідэнт IDC, хачу пакінуць сваю працу і працаваць на вас?" - сказаў Корбіш.
  
  
  "Гэта прыходзіла мне ў галаву, - сказаў Сміт, - тым больш што гэта цэнтр сацыяльных даследаванняў".
  
  
  "Ну, я ведаю, што гэта не так", - сказаў Корбіш. Ён сеў за стол насупраць, больш чым на адлегласці выцягнутай рукі ад Сміта. Усе цацанкі на стале, якія можна было выкарыстоўваць у якасці зброі, каляндар з вострымі бакамі, цяжкі тэлефон, набор ручак - усё гэта знаходзілася на баку стала Сміта. Нават фатаграфія яго жонкі, неверагодна непрывабнай жанчыны, была на баку Сміта, а не на баку наведвальніка, дзе яе звычайна размяшчалі, каб Сміт мог лепш яе разглядзець.
  
  
  "Вы ведаеце, што Фолкрофт - гэта не інстытут сацыяльных даследаванняў?" Сказаў Сміт, усміхаючыся: "Ну, я таксама ведаю, што гэта не так. Гэта загарадны клуб для навукоўцаў, але я спадзяюся гэта змяніць".
  
  
  "Гэта таксама не так, - сказаў Корбіш, - і перш чым я перайду да гэтага, я хацеў бы растлумачыць, чаму я хачу далучыцца".
  
  
  Доктар Сміт выглядаў збянтэжаным. Ідэальная гульня, падумаў Корбіш.
  
  
  "Што ж, вы ўжо тут", - сказаў Сміт. "Я думаю, вы, магчыма, блытаеце нас з кімсьці іншым. Але працягвайце. Хаця я не ведаю, што я магу для вас зрабіць".
  
  
  "Я ведаю, што магу для вас зрабіць, сэр, і я думаю, вы пагадзіцеся са мной, калі я выкажу гэтыя пяць пунктаў аб тым, што робіць Міжнародная карпарацыя апрацоўкі дадзеных".
  
  
  Корбіш папрасіў ліст паперы. Сьміт палез у шуфляду стала і працягнуў яму ліст шалупіны, Корбіш дастаў з кішэні маленькую шарыкавую ручку. Ён быў светла-блакітным з белай маркіроўкай IDC.
  
  
  "У цябе ёсць што-небудзь патаўсцей? Гэтая папера рвецца, калі на ёй пісаць".
  
  
  "Канцылярскае прыладдзе санаторыя?" сказаў Сміт. "Але, шчыра кажучы, я не ўпэўнены, што хачу, каб вы пісалі вар'яцкія рэчы на нашым фірмовым бланку. Мы фінансуемся ўрадам, і любая дрэнная рэклама..."
  
  
  "Я вярну табе канцылярскае прыладдзе. У рэшце рэшт, гэта толькі для тваіх вачэй".
  
  
  Доктар Сміт кіўнуў, паціснуў плячыма, зрабіў заўвагу аб тым, што не разумее, што адбываецца. Перш чым ён паспеў пасунуць ліст паперы праз стол, Корбіш устаў і ветліва пацягнуўся за ім.
  
  
  "Дзякуй", - сказаў ён і ўторкнуў кончык ручкі ў руку Сміта, выпусціўшы кроў. Для мужчыны сярэдніх гадоў Сміт рухаўся хутка, што цалкам задавальняла Корбіша. Чалавек, які хутка рухаецца, прымушае сваё сэрца біцца хутчэй, а гэта паскарае рух крыві, і перш чым Сміт змог дацягнуцца да чагосьці пад сваім сталом, кроў разнесла наркотык па яго арганізме, і ён паваліўся на крэсла.
  
  
  Менавіта тады Корбіш заўважыў, што ён так глыбока ўторкнуў ручку ў правую руку Сміта, што яна была акрываўлена па самую літару I у лагатыпе IDC. Корбіш нерваваўся больш, чым яму здавалася.
  
  
  З унутранай кішэні пінжака ён дастаў нешта, падобнае на пераносны плашч, за выключэннем таго, што ён быў танчэйшы, трывалей і непразрысцей. Калі ён разгарнуў яго, то выявіў вялікі пластыкавы пакет. У гэты мяшок ён запіхнуў Кузняца, які ўпаў, імкнучыся трымаць яго галаву побач з двума маленькімі адтулінамі ў вечку. Ён уставіў дзве трубкі, падобныя на малюсенькія бутэлечкі з таблеткамі, і шчыльна ўціснуў іх у шчокі Сміта паміж зубамі і дзёснамі. У целе засталося б паветра.
  
  
  Па дарозе да машыны яго тэорыя пра КЮРА аказалася дакладнай. У спробе захаваць сваё прыкрыццё як бяскрыўднага даследчага цэнтра, у адміністрацыйным будынку не было аховы. Імкнучыся захаваць сакрэтнасць, КЮРЭ карыстаўся не большай абаронай, чым любы іншы сацыяльны санаторый. Каля варот дзяжурыў ахоўнік, які працуе няпоўны працоўны дзень; верагодна, ён быў паліцыянтам у адстаўцы. Корбіш разбудзіў яго, праязджаючы міма. IDC не стала б трымаць такога чалавека. Ён нават не спытаў аб пластыкавым пакеце на заднім сядзенні.
  
  
  Корбішу давядзецца высветліць, чаму КЮРЭ змог функцыянаваць без аховы, варот ці пытанняў да наведвальнікаў, падумаў ён. Зваротны пералёт на Заходняе ўзбярэжжа прайшоў ідэальна, хоць яму прыйшлося ляцець у дрэннае надвор'е, не рызыкуючы апранаць кіслародную маску на страціў прытомнасць Сміта.
  
  
  Машына, якую ён арандаваў напярэдадні, чакала ў аэрапорце Сан-Францыска. Нават паездка па звілістым маршруце 1, а затым па горнай сцяжынцы да яго асаблівай хаты здавалася прыемнай. Калі ён праходзіў міма белай хаціны па дарозе наверх, ён убачыў, што яна ўжо забітая. Выдатна. Ён толькі папрасіў вызваліць яе, а потым забіў пазней. Якую легенду ён выкарыстоўваў для прыкрыцця ў размове з агентам па нерухомасці? Ён хацеў адзіноты ад ціску бізнэсу, вось і ўсё. Натуральна, прадавец лічыў, што набыў дом як любоўнае гняздзечка для кіраўнікоў. Гэта было менавіта тое, чаго хацеў Корбіш. Лепшымі гісторыямі для прыкрыцця былі тыя, у якіх вы дазвалялі камусьці паверыць, што ён выявіў нешта, што вы хацелі схаваць, нешта ганебнае.
  
  
  Корбіш быў экспертам па раскрыцці легенд, але ніколі не бачыў чалавека, у якога было б так шмат пластоў у адным, як у Сміта.
  
  
  Ён паклаў доктара Сміта на падлогу глыбокага, абабітага свінцом склепа, затым прынёс зверху кухонны стол. Дом быў абстаўлены мэбляй. Ён звязаў рукі скуранымі рамянямі, якія змайстраваў дома са старых рамянёў. Ён купіў стетоскоп у ламбардзе.
  
  
  Ён прывязаў Сміта і чакаў, пакуль той ачуняе. Ручка ўвайшла так глыбока, што прайшло шмат часу на наступны дзень, перш чым стары расплюшчыў вочы. Калі ён гэта зрабіў, Корбіш першым прапанаваў прапанову. Раскажы яму аб аперацыі КЮРЭ, і болю не будзе. Сьміт прыкінуўся дурнем, затым Корбіш пачаў з самаробных электродаў, якія ён змайстраваў. Стары скокнуў. Корбіш апрацаваў усё цела Сміта, а затым з'явілася першая легенда. Гэта была замежная аперацыя.
  
  
  Гэтая гісторыя адбылася пасьля першага дня. І затым Сміт маўчаў да сарака васьмі гадзін аперацыі, калі, калі сам Корбіш пакутаваў ад недахопу сну, доктар Гаральд Сміт распавёў яму дзікую гісторыю аб арганізацыі, створанай урадам Злучаных Штатаў больш за дзесяць гадоў таму:
  
  
  Калі арганізацыя была створана, у краіны быў выбар паміж ператварэннем у паліцэйскую дзяржаву ці ў масавы хаос, які непазбежна скончыўся б дыктатурай правых ці левых. Канстытуцыя разбуралася. Яго індывідуальныя свабоды дазвалялі злачынцам свабодна функцыянаваць. Чаго хацеў прэзідэнт, дык гэта арганізацыі па-за законам, каб прымусіць закон працаваць. Урад не мог прызнаць яе існаванне, бо гэта азначала б прызнанне таго, што Канстытуцыя не працуе. Толькі тры чалавекі маглі ведаць аб яго працы. Прэзідэнт Сміт і - вось тут гісторыя стала дзікай - яшчэ адзін чалавек, сілавое падраздзяленне агенцтва.
  
  
  "Адзін чалавек? Для ўсёй краіны?" Паўтарыў Корбіш, усталёўваючы электроды ў пахвіне Сміта. Вобласць ужо была апухлай, і Сміт не крычаў. Корбіш праверыў схему, і яна функцыянавала. Менавіта тады Корбіш зразумеў, што стары страціў прытомнасць.
  
  
  Ішоў ужо трэці дзень, і Корбіш зноў пачаў, на гэты раз з запаленых цыгарэт. Небяспека падпалу палягала ў тым, што ў яго магла трапіць інфекцыя. Бернс быў вельмі ўспрымальны да гэтага, і ён не хацеў ператвараць гэтага чалавека ў труп да паспяховага завяршэння яго праекту. IDC не стала б IDC, прасоўваючы няўдачнікаў да старэйшага віцэ-прэзідэнта, які адказвае за планаванне палітыкі.
  
  
  Стары пачаў хныкаць, затым застагнаў. Ён ачуўся з крыкам. Корбіш плюхнуў крыху вады яму ў вусны.
  
  
  "Цяпер я разумны чалавек. Я хачу, каб ты быў разумным чалавекам. Мы маем справу з розумам. Так?"
  
  
  "Так", - сказаў Сміт слабым шэптам. Корбіш бачыў, як пульсуюць вены ў яго на галаве.
  
  
  "Я цябе не пачуў", - сказаў Корбіш і патушыў цыгарэту аб правую нагу Сміта. Плоць зашыпела, і мясістая скура пагасіла тлеючыя вугольчыкі.
  
  
  "Так, так", - залямантаваў Сміт.
  
  
  "Добра. Цяпер разумна растлумачце мне, як гэты адзіны чалавек можа выступаць у якасці вашай праваахоўнай сілы?"
  
  
  "Сінанджу. Майстар сінанджу".
  
  
  "Ён майстар сінанджу?"
  
  
  "Не. Ён адзіны белы чалавек, які ведае сакрэты".
  
  
  "Зразумела. І з дапамогай гэтага сінанджа гэты белы чалавек можа зрабіць што заўгодна?"
  
  
  "Практычна. Яго нервовая сістэма больш не зусім чалавечая".
  
  
  "Хіба людзі не схільныя даведвацца пра яго? Я маю на ўвазе, ён, мусіць, вельмі заняты чалавек".
  
  
  "Часам Рыма рабіў пластычныя аперацыі".
  
  
  "Рыма. Я разумею. І хіба яго маці не пазнала б яго?"
  
  
  "Ён сірата".
  
  
  "Хіба яго сябры не пазналі б яго?"
  
  
  "У яго іх няма. Яны думаюць, што ён памёр на электрычным крэсле. Адбіткаў пальцаў таксама няма".
  
  
  "Што ж, гэта выдатны спосаб знішчыць індывідуальнасць. Зараз аб гэтым сінанджы, раскажы мне пра яго. Гэта каратэ, дзюдо, кунг-фу?"
  
  
  "Не. Гэта ўсяго толькі промні, але не святло".
  
  
  "Вельмі паэтычна. Ты раскажаш мне, як гэта працуе?"
  
  
  "Я не ведаю. Я не ведаю. Я не ведаю", - сказаў Сміт, і на яго вачах выступілі слёзы, таму што ён не ведаў і не мог даць адказ, і кожны раз, калі ён не даваў адказу, зноў з'яўляўся боль.
  
  
  "Цяпер, зараз", - мякка сказаў Корбіш. "Давай дабяромся да сапраўднай праўды, і болі больш не будзе".
  
  
  Сміта скалынулі рыданні. Корбіш выцер пот са свайго ўласнага лба.
  
  
  "Добра", - сказаў ён. "Давайце паспрабуем кампутары. Я разбіраюся ў кампутарах, і ў мяне ёсць да вас некалькі пытанняў".
  
  
  "Гэта праўда", - сказаў Сміт. "Гэта праўда".
  
  
  "Добра, добра", - сказаў Корбіш, як быццам размаўляў з дзіцем.
  
  
  І затым пачалася чарада пытанняў аб крыніцах інфармацыі, плацёжках, адсутнасці ведаў аб праекце ў яго персанала, і, што дзіўна, усе гэтыя рэчы мелі сэнс. Корбіш убачыў, як Сміт мог атрымліваць частку заработнай платы IDC сваім супрацоўнікам так, што яны пра гэта не ведалі, і як ён мог атрымаць кампутары новага пакалення нават раней, чым самыя каштоўныя кліенты IDC.
  
  
  Ён убачыў, як тэлефонныя кодавыя словы запускаюць аперацыі, як урадавыя субсідыі на даследаванні могуць быць пераўтвораны ў аперацыйныя фонды для любых мэт і як пры правільным праграмаванні і бліскучым выкарыстанні персаналу адзін поспех можа прывесці да іншага, так што чалавек наверсе можа атрымаць неверагодную інфармацыю, фантастычныя рычагі ўздзеяння, здольнасць прымусіць любога зрабіць што заўгодна. Аж да Белага дома.
  
  
  Праграмаванне, канцэпцыі, выкананне ўсяго гэтага прымушалі здавацца далёкім ад гэтай хныклівай абалонкі чалавека, які, як меркавалася, усё спланаваў.
  
  
  Упершыню за тры дні Корбіш выйшаў з пакоя. Ён праверыў адзін з тэлефонных кодаў, нязначную рэч, якая падключалася да прагнозаў надвор'я Dewline, прыладзе ранняга папярэджання, якое абараняла паветраную прастору Амерыкі над Аляскай і Канадай. Дзіўна, але ён атрымаў прагноз, за якім рушылі ўслед умовы надвор'я над Расіяй, Кітаем і Францыяй, адзінымі іншымі трыма краінамі, якія валодаюць ядзернай зброяй.
  
  
  Корбіш абхапіў твар рукамі, разважаючы. Ён адчуў густую шчацінне. Раптам ён усвядоміў, наколькі асвяжальным было пасляпаўднёвае сонца над Болінас.
  
  
  Ён абдумаў яшчэ адно пытанне да Сміта. Чаму, калі ў яго пад рукой была ўся гэтая ўлада, ён не ўзначаліў урад? Ці нават IDC, калі ўжо на тое пайшло?
  
  
  Але калі ён вярнуўся ў глыбокі склеп, Сміт быў без прытомнасці. Корбіш зняў кайданы са старога, паднёс крыху вады да яго вуснаў, але ён не рухаўся. Ён адцягнуў яго ў кут, адчыніў некалькі слоікаў з ежай і пакінуў душны, смуродны пакой. Паколькі сховішча замыкалася толькі знутры, Корбіш прасунуў жалезны прут скрозь вонкавую ручку дзвярэй. Калі Сміт выжыве, можа ўзнікнуць больш пытанняў.
  
  
  Корбіш пагаліўся, памыўся і патэлефанаваў па тэлефоне. Гэта быў Т. Л. Брун. Ён выклікаў сваю сакратарку.
  
  
  "Скажы Т. Л., што тэлефанаваў Блэйк Корбіш. Проста скажы яму "гатова". Дзякуй", – сказаў Корбіш, выйшаў з дому і перарэзаў тэлефонны провад.
  
  
  Ён вылецеў на верталёце з аэрапорта акругі Марын у Сан-Францыска, дзе сеў на лайнер superjet і ўпершыню смачна паеў у нью-ёркскім рэстаране. Затым ён наняў шафёра, каб той адвёз яго ў санаторый Фолкрофт, дзе якраз пачыналася звычайная шумная раніца аўторка - за адным выключэннем.
  
  
  Розніца заключалася ў тым, што звычайна толькі доктар Сміт ведаў пра сапраўдныя мэты санаторыя Фолкрофт. Але зараз ведаў іншы чалавек. Блэйк Корбіш зайшоў у кабінет Сміта. Сакратарка сказала яму, што доктара Сміта сёння раніцай не было на месцы, і ў яе не была прызначаная сустрэча з містэрам Корбішам.
  
  
  "У глыбіні вашай верхняй левай скрыні ляжыць канверт з інструкцыямі для вас", - сказаў Корбіш. Сміт выклаў яму працэдуру змены дырэктараў CURE, але яна была выкладзена, калі Сміт быў у трызненні, і Корбіш не быў сапраўды ўпэўнены, што яна дакладная. Тым не менш, на выпадак няўдачы ў яго быў запасны план, які ўключаў доступ да камп'ютарнага комплексу.
  
  
  Але ў гэтым не было патрэбы. Ён адчуў прыемнае пачуццё гарантаванага поспеху, калі сапраўды выявіў канверт у задняй частцы верхняй левай скрыні. Канверт быў запячатаны воскам. На ім быў пыл.
  
  
  "Вы ведаеце, калі я ўпершыню прыйшоў сюды, я задаваўся пытаннем, што было ў гэтым канверце. І доктар Сміт сказаў, што аднойчы мне загадаюць яго адкрыць. Ну, спачатку мне было цікава, але потым я забыўся пра гэта. У яго так шмат своеасаблівых звычак”.
  
  
  Унутры канверта быў лісток з машынапісным тэкстам; Корбіш мог сказаць, што ён быў напісаны на адной з самых ранніх пішучых машынак IDC па старым шрыфце і цяжкім адбітку.
  
  
  Сакратарка падціснула вусны.
  
  
  "Зразумела", - сказала яна. "Што ж, давай паглядзім. Ёсць адна з чатырох рэчаў, пра якія я павінна папрасіць цябе зрабіць. Я даю табе выбар. Дастань мне маю ўласную падатковую дэкларацыю або дэкларацыю майго бацькі за любы год, які я назаву, або надвор'е ў Кітаі, Францыі і Расіі, ці..."
  
  
  Корбіш скарыстаўся тэлефонам сакратаркі, каб даведацца пра надвор'е. Ён нават не даў ёй скончыць спіс. Ён паднёс трубку да яе вуха, яна кіўнула, і ён павесіў трубку.
  
  
  "Што ж, я спадзяюся, вам спадабаецца ваша знаходжанне ў Фолкрофце, сэр. З доктарам Смітам усё ў парадку?"
  
  
  Корбіш бачыў шчырую заклапочанасць на яе твары. З яе магла б атрымацца добрая сакратарка.
  
  
  "З ім усё ў парадку".
  
  
  "Добра. Я так рады. Калі ён не з'яўляўся тры дні, я занепакоіўся, але яго жонка, здавалася, нават вокам не міргнула. Што ж, я скажу вам, што тры дні адсутнасці доктара Сміта ў гэтым кабінеце - гэта вельмі незвычайна. Вельмі. незвычайна. Але ў яго свой спосаб вядзення спраў. Дзіўны чалавек, калі ты разумееш, што я маю на ўвазе, але выдатны чалавек. Прыстойны чалавек. Добры чалавек”.
  
  
  Калі Корбіш увайшоў у свой новы офіс з аднабаковымі люстэркамі, якія выходзяць на праліў Лонг-Айленд, ён зрабіў сабе пазнаку, што яму прыйдзецца пазбавіцца ад гэтай балбатлівай старой шкоды. Лаяльнасць - гэта адно. Якеты як - зусім іншае. Даччыная кампанія IDC, такі, які толькі што стала Фолкрофт, не дапушчала якуці яка.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ЧАЦВЕРТЫ
  
  
  Супадзенне? Чаму ён не выкарыстоўваў бомбу? Тарнада? Паводка? Землятрус?
  
  
  Чаму Рыма не скарыстаўся аўтамабілем, ці электрычным тостарам, ці пластыкавай неонавай шыльдай?
  
  
  "Але, татачка, - пажаліўся Рыма, - не існуе такой рэчы, як пластыкавая неонавая шыльда". Ён стаяў на балконе гатэля «Фантэнбло» ў Маямі-Біч, салёны брыз з Атлантыкі абдзімаў яго спіну гарачым і душным ветрам, пасму валасоў усходняга Чіуна, Майстры Сінанджу, які горача ўгаворваў яго спераду. Вытанчанае струменістае кімано Чыуна было абгорнутае вакол яго каленаў і спадала са спіны, як жоўта-чырвоны сцяг у спакоі. Яго тонкія белыя валасы ледзь дакраналіся выраза сукенкі. Ён стаяў спіной да Рыма.
  
  
  Ён толькі што сказаў: "Чалавека не варта прымушаць пастаянна глядзець на патрачаныя марна гады свайго жыцця". "Выдаткаваныя марна гады", пра якія ён казаў, былі часам, прысвечаным навучанню Рыма як адзінага забойцы для КЮРЭ. Чыун таксама прамармытаў нешта па-карэйску, так хутка, што словы зліліся разам, але Рыма даведаўся пра гэта. Гэта была звычайная заўвага аб тым, што нават Майстар Сінанджу не ў стане ператварыць бруд у алмазы.
  
  
  "Не існуе такой рэчы, як пластыкавая неонавая шыльда", - настойваў Рыма.
  
  
  "Я ведаю, інакш ты б скарыстаўся гэтым", - сказаў Чыун.
  
  
  "У мяне не было часу".
  
  
  "Дурань заўсёды спяшаецца".
  
  
  "У тую ноч у мяне было некалькі заданняў".
  
  
  "Гэта таму, што ты не ведаеш, як паводзіць сябе з імператарам. Ты не разумееш імператара. Ты не хочаш разумець імператара. Ты хочаш падпаліць усё. Ты хочаш усё спаліць дашчэнту. Маленькім дзецям таксама падабаецца падпальваць рэчы. Ім падабаецца глядзець на прыгожыя мовы полымя ".
  
  
  "Але няўжо не ты, Татачка, сказаў мне, што сакрэт сінанджу ў тым, што ён выходзіць за рамкі гульнявых танцаў, што ў ім выкарыстоўваецца ўсё?"
  
  
  Кожны дурань можа спаліць палац дашчэнту. Любы дурань можа пажынаць плады разні на зямлі. Дванаццаць Апосталаў, яго голас меў на ўвазе, што рыбака або зборшчыка падаткаў можна знайсці дзе заўгодна, але забойца, ах, гэта быў хто-то асаблівы, - ён шукае забойцу."
  
  
  "Я зрабіў тое, што павінен быў зрабіць, і я быў рады, што зрабіў гэта", - злосна сказаў Рыма. "Па-чартоўску рады, калі хочаш ведаць".
  
  
  "Непрыстойнасці – першая прыкмета таго, што мужчына выйшаў з-пад кантролю", – сказаў Чыун.
  
  
  "Аднойчы я чуў, як ты ўжываў непрыстойнасці", - адказаў Рыма. "Насамрэч, ты ўжываеш іх вельмі часта. Што ты завеш "бледным кавалачкам свінога вуха"?"
  
  
  "Ты", - сказаў Чыун, якому гэты адказ здаўся настолькі пацешным, што ён некалькі разоў паўтарыў пытанне і адказ свайму вучню, чыё пачуццё гумару белага чалавека не магло ацаніць такі тонкі жарт.
  
  
  "Як ты завеш бледны кавалак свінога вуха? Ты", - сказаў Чыун.
  
  
  "Я чуў, я чуў, я чуў", - сказаў Рыма. Ён накіраваўся да дзвярэй у нумар. Яны былі тут чатыры дні, і на працягу чатырох дзён ён цярпеў гэтую крытыку і кпіны. Падчас ранішняй трэніроўкі Чиун спытаў Рыма, навошта той турбуе сябе трэніроўкамі, калі за пені Рыма мог купіць запалкі або за даляры пісталет. А яшчэ лепш, чаму Рыма не раздабыў сабе бомбу і не скінуў яе туды-сюды? Пераважна сюды, таму што, калі б ён прыцэліўся сюды, яна патрапіла б у цябе. Як хвароба, разгільдзяйства вядзе да яшчэ большага разгільдзяйства, сказаў Чыун.
  
  
  Рыма выйшаў у спякотны дзень Маямі. Ён даўно пазбавіўся ад апетыту да піцы, тоўстай саланіне, смажаным крэветкам і кітайскай ежы, насычанай глутаматам натрыю. Але часам, калі было горача і бар здаваўся цёмным, волкім і вабным, ён з нудой думаў пра тое, якое было б проста зайсці і замовіць пеністы залацісты напой, як усе астатнія. Гэтак жа сама, як і ўсе астатнія. Кім ён не быў.
  
  
  Ён не ведаў, калі ён стаў іншым. Ён не мог паказаць дзень ці нават месяц ці год. Быў час, калі ён зразумеў, што пасля таго, як Чіун дзень пры дні навучаў яго, накіроўваў, падштурхоўваў і прамацваў, усё яго жыццё было напоўнена нянавісцю да дысцыпліны і спробамі дасягнуць яе, і наступіў той момант, калі ён зразумеў, што ніколі не зможа вярнуцца да таго, кім ён быў. Што ён быў кімсьці іншым. І ён адчуваў сябе вельмі напалоханым і вельмі самотным, хоць мог бы, калі б захацеў, знішчыць кожнага чалавека, якога бачыў у той дзень, за выключэннем самога Чыуна, вядома.
  
  
  Ён адчуваў сябе так, як павінен адчуваць нованароджанае дзіця, але не было рук, каб абняць яго, сагрэць і пагладзіць; была толькі яго дысцыпліна і неабходнасць вучыцца. Ён не выклікаўся добраахвотна вучыцца. Ён быў выкрадзены ў CURE чалавекам, які абвінаваціў яго ў забойстве. І ён вучыўся і вучыўся, і цяпер у яго было новае жыццё, і, падабалася яму гэта ці не, гэта было ўсё яго жыццё.
  
  
  Як сказаў Чыун: "Ніхто не просіць жыцця. Але гэта ўсё, што ў цябе ёсць, і ты павінен жыць гэтым, паважаць гэта і ў патрэбны час адмовіцца ад гэтага з годнасцю і вытанчанасцю, якія адпавядаюць лепшаму, што ёсць у табе".
  
  
  І Рыма адказаў: "Але, Татачка, я думаў, усё тваё навучанне было для таго, каб мне не прыйшлося адмаўляцца ад свайго жыцця".
  
  
  “Мы ўсё адракаемся ад жыцця. Гэты час і спосаб, якім я спадзяюся навучыць вас. Дурань раскідвае сваё жыццё, як канфеці па зямлі, у ахвяру запалу моманту. Калі тваё жыццё сыдзе, здрыгануцца самыя нетры зямлі”.
  
  
  "І калі скончыцца тваё жыццё?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Я яшчэ не думаў пра гэта. Гэта вельмі далёка. Мне ўсяго восем гадоў. Але тое, як прасоўваецца ваша навучанне, на вашым месцы я б думаў пра гэта кожны дзень".
  
  
  Рыма спыніўся перад ювелірнай крамай. Было 11:05. У яго было дзесяць хвілін. У 11:15 у Фолкрофце павінна была адкрыцца штотыднёвая чарга. Штодзённая лінія яшчэ не адказала. Хаця Рыма ніколі раней не сутыкаўся з гэтай праблемай, ён быў упэўнены, што штотыднёвая адкрытая лінія павінна была працаваць. Ён лічыў, што гэта было нашмат бяспечней, таму што яно накіроўвалася праз Канзас-Сіці ў Канаду і назад у Фолкрофт.
  
  
  Пахмурая бландынка ў абвіслай сукенцы з прынтам і духамі, ад якіх сцёкавую змяю вырвала б, спытала Рыма, ці не хоча ён мёду за дваццаць даляраў.
  
  
  "Не, дзякуй", - сказаў Рыма.
  
  
  "Дзесяць даляраў. Давай. Сёння цяжкі дзень. Я прачышчу твае трубы".
  
  
  "Мае трубы чыстыя".
  
  
  "Пяць. Я не рабіў гэтага на пяць са старэйшай школы".
  
  
  Рыма пакруціў галавой. Было 11:12.
  
  
  "Я не збіраюся рабіць гэта за дваіх. Пяць – лепшы кошт, які вы можаце атрымаць".
  
  
  "За што?"
  
  
  "Я".
  
  
  "Навошта мне хацець цябе?"
  
  
  "Ты дзіўны, ці не так?"
  
  
  "Не", - як ні ў чым не бывала адказаў Рыма і накіраваўся да вулічнай тэлефоннай будкі. Бландынка рушыла ўслед за ім.
  
  
  "Паслухай. Мне патрэбны хуткія наяўныя грошы. Чатыры. Чатыры долары, ты ніколі больш не павінен бачыць такі кошт".
  
  
  "Гэта добрая цана", - сказаў Рыма.
  
  
  "Здзелка?"
  
  
  "Вядома", - сказаў Рыма, падыходзячы да тэлефоннай будкі. Ён сунуў ёй пяцёрку. "Сустрэнемся за вуглом праз дзесяць хвілін. Не збягай ад мяне".
  
  
  Яна ўзяла грошы, запэўніўшы яго, што не ўцячэ ад такога прыгожага хлопца. На якім куце ён сказаў?
  
  
  "Гэты", - сказаў Рыма, няпэўна махнуўшы левай рукой.
  
  
  "У цябе вызначана вялікія запясці".
  
  
  "Гэта ў нас сямейнае", - сказаў Рыма.
  
  
  "У мяне няма дробязі".
  
  
  "Калі я ўбачу цябе зноў, ты аддасі гэта мне".
  
  
  Было 11:14. Праз паўхвіліны Рыма набраў нумар. Ён пачуў пстрычку рэле, скуголенне і булькатанне, а затым раздаўся званок.
  
  
  На званок адказалі пасля кароткага гудку. Рыма быў здзіўлены тым, які шчаслівы ён быў пачуць голас Эвена Сміці. Але гэта быў не доктар Гаральд Сміт. Рыма, мабыць, памыліўся нумарам. Ён хутка павесіў трубку ў надзеі, што ўсё яшчэ зможа датэлефанавацца на лінію ў 11.15 да таго, як яна зачыніцца. Ён набраў яшчэ раз, пачуў пстрычку і пачакаў. Тры секунды, пяць секунд, сем секунд. Затым званок. І яму зноў адказалі ў сярэдзіне званка, але гэта быў не голас Сміта.
  
  
  "З кім я размаўляю?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Новы чалавек у офісе". У голасе гучалі пластычныя каліфарнійскія ноткі.
  
  
  "У якім офісе?"
  
  
  "Я мяркую, што пытаць павінен той, каму патэлефанавалі. Хто вы такі?"
  
  
  "Гэта санаторый Фолкрофт?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Напэўна, я памыліўся лініяй, я шукаю доктара Сміта".
  
  
  "Ён у адпачынку. Магу я вам дапамагчы?"
  
  
  "Не", - сказаў Рыма.
  
  
  "Паслухай, хлопец, гэта свайго роду дзіўная новая праца для мяне, і ты прыходзіш па асаблівай лініі, якая ў мяне тут ёсць. Я так разумею, ты свайго роду важны чалавек. Цяпер, я думаю, мы выдатна спрацуемся, як толькі я накірую гэты праект у больш эфектыўнае рэчышча. Але вам давядзецца папрацаваць са мной. Магу вам сказаць, я даволі ўважліва прыглядаюся да людзей”.
  
  
  "Пра што ты кажаш?"
  
  
  "Я пытаю, хто ты і што ты робіш для нас".
  
  
  "Дзе доктар Сміт?"
  
  
  "Я ж казаў табе, што ён у адпачынку".
  
  
  "Дзе?"
  
  
  "На яго месца накладзена абмежаванне з высокім прыярытэтам".
  
  
  "Ты чалавек?" - спытаў Рыма, які ведаў, што азначае кожнае з гэтых слоў, але не мог улавіць сэнсу ў сказе.
  
  
  "Я думаю, табе варта прыехаць у Фолкрофт, і мы правядзем невялікую сустрэчу, калі ты скажаш мне, хто ты".
  
  
  "У цябе ёсць ручка?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Так".
  
  
  "Гэта доўгая назва".
  
  
  "Добра. Страляй".
  
  
  Рыма кінуў погляд праз вуліцу на шыльду крамы дываноў.
  
  
  "Вельспар Ромба Плекасціян", - сказаў ён, прачытаўшы таблічку. Рыма вымавіў назву па літарах два разы, пачынаючы з V, як у "вазэктоміі", і заканчваючы V, як у "арэх-арэшак".
  
  
  "Я не бачу вас у спісе пры падвядзенні вынікаў па персанале".
  
  
  "Я там. Ты знойдзеш мяне. Хто ты?"
  
  
  "Блэйк Корбіш, я новы дырэктар тут, у санаторыі".
  
  
  "Вы ўзялі на сябе ўсе абавязкі Сміта?"
  
  
  "Усе яны бачаць", - сказаў Рыма і павесіў трубку. Было нешта вельмі няправільнае. Ніхто, апроч Сміта, не павінен быў адказваць на штотыднёвы нумар. Калі са Смітам нешта здарылася, Рыма павінен быў атрымаць запісанае на плёнку паведамленне ад камп'ютара на лініі, у якім гаварылася б Рыма, што рабіць і як звязацца са Смітам зноў, калі гэта ўвогуле магчыма. Было відавочна, што кампутары ўжо былі ўзламаныя. Але тады толькі Сміт ведаў кампутары, і гэта, верагодна, таму, што стрыманы, абыякавы Сміт быў звязаны з імі. Адна з іх магла быць ягонай маці.
  
  
  Рыма не ведаў, што рабіць. Для Чыўна гэта таксама было б важна, але Рыма не ведаў, казаць яму ці не, што Дому Сінанджу, магчыма, давядзецца шукаць новага працадаўцы.
  
  
  Магчыма, Сміці быў мёртвы. Магчыма, сардэчны прыступ ці аўтамабільная аварыя. Рыма ўявіў сабе акрываўленага доктара Гаральда Сміта ў кучы зламаных аўтамабільных абломкаў. Але каб сцякаць крывёй, у чалавека павінна была быць кроў у венах. Для перанясення сардэчнага прыступу патрабавалася, перш за ўсё, сэрца.
  
  
  Сьміт не памёр бы. Ён не быў такім чалавекам.
  
  
  Што б ні здарылася, Рыма меў намер схаваць гэта ад Чиуна на працягу некалькіх дзён. Майстар Сінанджу мог быць знаўцам шматлікіх таямніц, але ён таксама быў некалькі не прыстасаваны да заходняга свету. Яго ўяўленне аб Захадзе прыйшло толькі з тэлевізійных мыльных опер, і часам яму было цяжка адрозніць рэактыўны самалёт ад верталёта. Ён часта блытаў цэлыя стагоддзі і культуры, лічачы рускіх добрымі, таму што іх цары добра плацілі, і пераацэньваючы важнасць невялікага афрыканскага племя, таму што Дом Сінанджу аказваў ім паслугі яшчэ да Каляд Хрыстова.
  
  
  Рыма планаваў вярнуцца ў гасцінічны нумар, магчыма, пачытаць часопіс і спакойна падумаць, а таксама абдумаць іх далейшыя дзеянні.
  
  
  Пахмурая бландынка памахала яму з-за вугла. Гэта была прастытутка.
  
  
  "Прывітанне, я чакаў".
  
  
  "Я думаў, ты павінен быў хадзіць з грашыма. Усе прастытуткі так робяць".
  
  
  "Дзеля цябе я б пачакаў".
  
  
  "У суседнім квартале ёсць гандляр дыванамі, якому ты мог бы спатрэбіцца. Да таго ж добра плаціць. Яго клічуць Велспар Ромба Плекостиан. Дваццаць баксаў з гарантыяй".
  
  
  Твар прастытуткі прасвятлеў, і яна прасачыла за пальцам Рыма.
  
  
  Што ж, Рыма, у кожным жыцці павінна выпасці крыху дажджу. Паколькі ў гэтага гандляра дыванамі была шыльда звонку яго крамы з яго імем, неўзабаве ён апынуўся б пад следствам сакрэтнага агенцтва і пакутаваў ад празмернай увагі прастытуткі.
  
  
  Але тады жыццё ніколі не было справядлівым, і калі б Рыма не быў сіратой і не быў заўважаны ў В'етнаме адным з агентаў Сміта, і калі, і калі, і калі… Жыццё несправядлівае як для Рыма Уільямса, так і для Велспара Ромба Плекасціяна, хоць Рыма думаў, што імя Велспара яму падабаецца больш.
  
  
  Калі Рыма ўвайшоў у нумар, ён пачуў ціхую, плаксівую размову дзённых мыльных опер. Рыма быў асцярожны, каб не падысці да доктара Рэйні Рэмераў, якая размаўляла з місіс Джэры Трэдмар аб дачцэ місіс Трэдмар, якая памірала ад лейкеміі, збіраючыся нарадзіць дзіця, якога, як усе верылі, зачаў хтосьці іншы, а не яе муж, магчыма , Брэйс Уілсан, вядомы чарнаскуры фізік-ядзершчык, які раздзіраўся паміж працай на навуку або на чорную рэвалюцыю.
  
  
  Рыма мімаходзь успомніў адну сцэну, таму што доктар Брус Уілсан, вядомы фізік-ядзершчык, меў на ўвазе "два нуклоны", маючы на ўвазе "абодва нейтрона". Гэта было некалькі лепш, чым у доктара Рэмераў, які згадаў нетронаў, і місіс Тредмор, якая двойчы згадала нейтралаў.
  
  
  Чыун з захапленнем назіраў за ўсім гэтым, і Рыма ўпершыню адчуў падзяку за тое, што гэтыя ўяўленні паглыналі ўвагу Чыуна, пакуль Рыма думаў.
  
  
  Калі апошняя рэклама змянілася паказам дзённых фільмаў, Рыма нядбайна прайшоўся па гасцінай люкса ў пошуках тэлефона, каб замовіць рыс і рыбу ў нумар без соусаў, спецый і маслы. Адварны рыс і толькі злёгку летняя рыба.
  
  
  "Мы павінны пагаварыць аб тваіх глыбокіх праблемах", – сказаў Чыун.
  
  
  "Якія праблемы?" - Спытаў Рыма, нядбайна паціснуўшы плячыма.
  
  
  "Праблема, якая турбуе цябе з таго часу, як ты вярнуўся".
  
  
  "Ніякіх праблем", - сказаў Рыма, націскаючы на цокаль настольнай лямпы і чакаючы, калі засні скажа "Прывітанне".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЯТЫ
  
  
  Караш шмат думаў над гэтай праблемай. Сапраўды, паводле яго слоў, у іх абодвух была праблема. Падзенне імператара, калі гэта павінна быць падзенне, было сур'ёзнай рэччу. Людзі могуць пачаць думаць, нават калі яны гэтага не скажуць, што Дом Сінанджу быў адказны за падзенне імператара, што гэты Імператар Сміт наняў Дом Сінанджу і глядзіце, вось ён, мёртвы.
  
  
  Але гэта было б несправядліва, таму што Дом Сінанджу быў наняты толькі для навучання Імператара Сміта. Але ці ведалі б пра гэта людзі? Праблема, з якой сутыкнуліся Рыма і Чыун, заключалася ў тым, каб растлумачыць, што Дом Сінанджу быў наняты толькі для навучання персаналу і што, калі б Сінанджу было даручана поўнасцю служыць, чаго не адбылося, Сміт быў бы сёння жывы і здаровы, правячы мірна. і ўзвышана.
  
  
  "Гэта не зусім праблема, Татачка", - сказаў Рыма.
  
  
  Чыун выглядаў збянтэжаным.
  
  
  "У чым яшчэ можа быць праблема?"
  
  
  "Я не ведаю, што здарылася са Смітам. Я проста веру, што ён быў паранены ці забіты".
  
  
  "Тады чаму б не пайсці ў палац і не высветліць?"
  
  
  “Таму што мне загадана ніколі не вяртацца ў Фолкрафт, дзе ты ўпершыню навучыў мяне. Мяркуецца, што я не звязаны з гэтым месцам. Я ніколі не мог данесці гэта да цябе. Арганізацыя Сміта не павінна існаваць”.
  
  
  "Віншую", - сказаў Чыун. Ён сеў у позу лотаса на падлозе, у той час як Рыма ўладкаваўся на канапе.
  
  
  "На чым?"
  
  
  "Зноў да мяне гэта не дайшло. Я не разумею. Сміт самы неспасціжны. Ніякай палацавай варты. Ніякіх наложніц. Ніякіх слуг. Ніякіх скарбаў. Ах, таямніцы Захаду. Сміт быў вар'ятам імператарам, якога Дом Сінанджу не змог выратаваць ад яго вар'яцтва. Вось і ўсё. Свет гэта зразумее".
  
  
  Рыма ўстаў з канапы і прайшоўся па пакоі. "Толькі паўтузіна чалавек у свеце калі-небудзь чулі пра сінандж, і яны не гавораць, так што гэта не наша праблема", - сказаў ён.
  
  
  “Тады ў чым наша праблема? Мы заўсёды знойдзем працу. Калі свету больш не спатрэбяцца мастакі, ці лекары, ці навукоўцы, ці філосафы, яму па-ранейшаму будуць патрэбныя добрыя забойцы. Не хвалюйцеся. Вар'ят заходні імператар не пашкодзіць нашай рэпутацыі”.
  
  
  "Гэта будзе вельмі цяжка растлумачыць, Татачка. Але я люблю сваю краіну. Сміт не быў маім імператарам. Мы абодва служылі іншаму імператару, і гэта была краіна. Калі CURE, арганізацыя Сміта, усё яшчэ служыць гэтай нацыі, то я хачу працягваць служыць CURE ".
  
  
  "На спіну", – сказаў Чыун. "Хутка".
  
  
  Рыма ўпаў на падлогу і распластаўся на спіне.
  
  
  "Удыхні паветра ў саму сутнасць сябе. Затрымай. Затрымай яго. Затрымай паветра і жыві па сваёй волі. Выпусці паветра. Жыві па сваёй волі. Твае органы зараз запавольваюцца. Ваша сэрцабіцце запавольваецца. Выжывае толькі ваша воля. Зараз. Пстрычка. Паветра. Хапай паветра. Удалячынь. Далёка вонкі. Пабольш паветра."
  
  
  Рыма адчуў, як сам яго розум напоўніўся свежасцю і святлом. Ён сеў і ўсміхнуўся.
  
  
  "Цяпер ты адчуваеш сябе лепш?"
  
  
  "Так", - сказаў Рыма.
  
  
  "Гэта добра. Ты пачаў казаць аб вар'яцтве вар'ята імператара Сміта".
  
  
  Рыма развёў рукамі. "Дазволь мне растлумачыць гэта так, Татачка. Калі будзе новы імператар, я хачу служыць яму. Я амерыканец".
  
  
  "Я ніколі не трымаў на цябе зла за гэта. Ёсць некалькі вельмі мілых амерыканцаў".
  
  
  "Я буду служыць гэтаму новаму імператару", – сказаў Рыма. "Я спадзяюся, што ты таксама будзеш".
  
  
  Чіун павольна паківаў сваёй састарэлай галавой.
  
  
  "Па-першае, якое права ты маеш браць дар вучэння сінанджу і растрачваць яго? Якое права ты маеш браць гады, якія я даў табе, і кідаць іх да ног нейкага невядомага?"
  
  
  "Табе заплацілі, Татачка".
  
  
  "Мне заплацілі за тое, каб я навучыў цябе прыёмам забойства, а не сінанджу, як я вучыў цябе. Тое, што я даў, было падарункам многіх пакаленняў майстроў сінанджу. Мы былі да таго, што вы называеце сваім старажытным Рымам. Мы былі да той бруднай вёсачкі варвараў на беразе Сены, Парыжа.Мы былі да астраўнога народа Брытаніі.Калі габрэі блукалі па пустыні, у нас быў дом, і мы ведалі дысцыпліну сінанджу.Вам было дадзена Сінанджу не таму, што гэтага патрабавала манета вашага імператара, ці ваша краіна, або любы кантракт, які вы можаце сабе ўявіць, а таму, што вы, Рыма Уільямс, былі посудам, вартым гэтага."
  
  
  Рыма перастаў хадзіць па пакоі. Ён нерухома стаяў на дыване. Ён адчуў, што словы даюцца яму з цяжкасцю, і адчуў, як на вочы наварочваюцца дзіўныя слёзы.
  
  
  "Я, маленькі бацька. Дастойны?"
  
  
  "Для белага чалавека", - сказаў Чыун, каб яго вучань не ашалеў ад такой пахвалы і не паддаўся фанабэрыстасці, адзінаму непераадольнаму бар'еру на шляху да мудрасці.
  
  
  "Я... я..."
  
  
  Рыма страціў дарунак прамовы.
  
  
  - Па-другое, - сказаў Чыун, таму што ён таксама адчуваў тое, чаго не хацеў выказваць, - ты не можаш служыць іншаму імператару. Ніводны майстар Сінанджу не служыць наступнаму імператару. Для гэтага ёсць важкія прычыны. Па-першае, людзі могуць сказаць, што Майстар арганізаваў смерць першага імператара. Па-другое, і гэтага ты, магчыма, не зразумееш на працягу многіх гадоў, бо табе яшчэ няма і чатырох дзесяцігоддзяў, але новы імператар закопвае меч свайго папярэдніка”.
  
  
  "Я не разумею, Чыун".
  
  
  “Новы імператар хоча набыць уласную ўладу. Сёння гэтага не адбываецца, але калі паміралі старажытныя кіраўнікі, іх часта хавалі разам з іх самымі даверанымі і высокапастаўленымі міністрамі. Гэта было не так, як некаторыя прывыклі верыць, каб яны маглі служыць яму ў іншым свеце. Не, гэта адбылося таму, што новы імператар, або фараон, або хан, або як там людзі хочуць называць прэзідэнта, старшыню або цара - таму што на самой справе ўсе яны падобныя, - гэта таму, што новы імператар не жадае прысутнасці іншых уладаў, акрамя яго.Сёння да ўлады прыходзіць новы імператар, а слугі старога імператара сыходзяць у адстаўку, што з'яўляецца іншай формай смерці.Але ў нашым свеце яны павінны памерці, як гэта было ў мінулым.Ты не можаш служыць новаму імператару, таму што ён не жадае , каб ты быў побач. Яму патрэбныя свае ўласныя міністры. Гэта я ведаю”.
  
  
  "У Амерыцы мы так не працуем. Гэта не Ўсход і не 1200 год да н.э., гэта Амерыка дваццатага стагоддзя".
  
  
  "І ваша краіна населена чалавечымі істотамі?"
  
  
  "Вядома".
  
  
  "Тады ваша краіна такая ж. Вы проста недастаткова мудрыя, каб зразумець тое, што я вам кажу, таму што вы маленькае дзіця, якому ўсё яшчэ не хапае чатырох дзесяцігоддзяў жыцця".
  
  
  "Ты прыняў рашэнне за мяне", - сказаў Рыма. "Я адпраўляюся ў Фолкрофт".
  
  
  "Я пайду з табой, таму што на тваіх плячах больш за дзесяць гадоў майго жыцця, а ў нас у Сінанджу ёсць прымаўка, што немаўляты не павінны блукаць па вуліцах у адзіночку".
  
  
  "Цікава, калі ў тваіх продкаў наогул быў час на трэніроўкі", - злосна сказаў Рыма. “Ты так страшэнна заняты, балбочучы фразамі з гэтай нагоды і выказваннямі па тым. Табе варта было б выступіць па тэлебачанні, як таму сацыяльнаму работніку ў смешным заходнім капелюшы”.
  
  
  "Я ведаю аднаго", - сказаў Майстар сінанджа. "Кунг-фу. Белы чалавек, вочы якога зроблены так, каб выглядаць нармальна".
  
  
  Чаго Рыма не ўлічыў, і пра што многія амерыканцы ніколі не задумваліся, дык гэта таго, што ў Амерыцы сапраўды ёсць чальцы каралеўскай сям'і. Не выпадкова народжаныя ва ўлонні маці, а дзякуючы асабістым дасягненням, вынаходніцтву, адкрыццю, стваранню або выступленню.
  
  
  І праўдзівы лорд высакароднасці заслуг плюнуў кроў са свайго старэючага рота, паспрабаваў сфакусаваць вочы, якія былі поўныя слёз катаванні, і сеў у абліцаваным свінцом склепе дома на вяршыні ўзгорка недалёка ад Балінаса, Каліфорнія.
  
  
  Ён не ведаў, дзе знаходзіцца, нават дакладна не ведаў кантынент, ці нават тыдзень ці месяц. Ён ведаў, што яго цела было пакрыта хваравітымі шрамамі, што яго правая нага пацярпела ад пашкоджання нерва, і што само дыханне было вельмі абцяжараным. Але калі ён праглынуў ваду, якая, як лязо для галення, пранікала ў яго горла, ён зразумеў яшчэ адну вельмі важную рэч. Яго супернік здзейсніў неверагодную памылку. Доктар Гаральд В. Сміт быў жывы.
  
  
  Ён не павінен быў быць жывы, не ў яго ўзросце, не пасля шоку, нанесенага яго целу. Але ён вырас у сельскай мясцовасці штата Вермонт, дзе зімы падвяргалі фізічным пазбаўленням маленькага хлопчыка, які больш за ўсё на свеце хацеў стаць адвакатам, а затым суддзёй. У школе, калі іншыя спісвалі на іспытах, Гаральд Сміт зачыняў сваю працу, нават калі сядзеў побач з класным хуліганам. Як ён спрабаваў растлумачыць значна больш даросламу хлопчыку, ён не акажа яму ніякай паслугі, дапамагаючы бязбольна прайсці школу. Барацьба за вучобу была часткай працэсу сталення, сказаў юны Гаральд.
  
  
  Хуліган прытрымліваўся значна больш простага погляду на махлярства. Ён не хацеў ніякіх слоў ад Гаральда Сміта, ён хацеў адказаў. Ён атрымаў бы адказы, ці Гаральду разбілі б нос. Ніхто, нават ягоныя бацькі, не называў Гаральда Сміта Гары. Гэта заўсёды быў Гаральд. Ён быў змрочным, нават у падгузніках.
  
  
  Увесь клас сабраўся вакол, каб паглядзець, як Гаральд атрымае сваё. Зразумейце, ён атрымаў. Разбіты нос у першы дзень. Сіняк пад вокам на другі. Выбіты зуб на трэці. На чацвёрты дзень класны хуліган патлумачыў, што больш не жадае біцца пасля ўрокаў. Калі Гаральд не хацеў даваць яму адказы, дык Гаральд мог пакінуць свае старыя адказы. Каму яны ўвогуле былі патрэбныя?
  
  
  Гаральд нагадаў яму, што ў яго ёсць няскончаная справа. Ён правёў чаравіком пыльную лінію на школьным двары і прапанаваў хулігану перасекчы яе. Хуліган перасек і зноў ударыў Гаральда. Да гэтага часу сімпатыі класа зрушыліся на карысць школьнай мокрай коўдры супраць хулігана, які паспрабаваў растлумачыць, што на гэты раз бойку распачаў Гаральд.
  
  
  Яшчэ пяць дзён, кожны дзень у канцы школы, Гаральд і хуліган біліся. На пяты дзень Гаральд нанёс добры правы крос у нос хулігану. Пайшла кроў. Хуліган заплакаў. І здаўся.
  
  
  Ніхто больш не прыдзіраўся да Гаральда. Ён таго не каштаваў
  
  
  Калі Гаральду было чатырнаццаць, ён пазнаёміўся з Мод. Яна жыла ў суседнім Уіндхэме. Яны пажаніліся трынаццаць гадоў пасля такога сумнага заляцання, што Мод пазней прызналася сяброўцы, што яны адчулі, што гатовыя да святкавання гадавіны свайго залатога вяселля ў сярэдзіне першага спаткання. Спатканне было прызначанае на фільм братоў Маркс, на якім Гаральд не толькі не смяяўся, але і ўвесь час перабіваў, паказваючы на тое, што вусы Граучо былі намаляваныя, і за пятнаццаць цэнтаў кінакампанія магла б прынамсі даць ім мужчыну з сапраўднымі вусамі.
  
  
  Гаральд нават здолеў прымусіць свайго кангрэгацыяналісцкага служыцеля, прападобнага Джэсі Рольфа Прэската, адчуць сябе апраўдальным, калі павітаўся. Вакол Гаральда Сміта была аўра бязлітаснай сумленнасці.
  
  
  Ён атрымаў поўную стыпендыю ў Дартмуце, паступіў на юрыдычны факультэт Гарварда, атрымаў доктарскую ступень і выкладаў юрыспрудэнцыю ў Йеле, калі пачалася Другая сусветная вайна. Усе думалі, што ён ідэальна падыдзе для офіса генеральнага інспектара. Усё, акрамя Дзікага Біла Донавана з OSS, які валодаў звышнатуральнай здольнасцю бачыць талент там, дзе іншыя нават не падазравалі аб гэтым.
  
  
  Супраць нацысцкіх эсэсаўцаў у высокіх ботах, з іх драбнілкамі для яек і цырыманіяльнымі кінжаламі, сумленны хлопчык з Вермонта прарэзаў паласу, як агнямёт скрозь павуцінне. Да трэцяга года вайны яго агенты займалі высокія пасады ў іх камандаванні. Ён скампраметаваў гестапа. Гэта быў класічны выпадак стараннага працаўніка супраць эмацыйна ўцягнутага садыста. Рабочыя заўсёды перамагалі.
  
  
  Прафесар права з Ельскага ўніверсітэта знайшоў пакліканне, да якога ніколі не імкнуўся і аб якім нават не марыў. Калі УСС пераабсталявалася ў ЦРУ часоў халоднай вайны, Гаральд Сміт займаў высокі камандны пост. У яго была рэпутацыя чалавека, які ўсё рабіў паспяхова і ціха.
  
  
  Ён нікому не прызнаўся, чаму застаўся, бо ніхто ніколі не пытаўся. Хоць ён горача жадаў вярнуцца ў Йель, ён адчуваў, што абавязаны перад сваёй краінай застацца ў ЦРУ, галоўнай выявай для таго, каб не даць заням, як ён іх зваў, усё сапсаваць. У зані былі планы на ўсё, ад выкрадання Мао Цзэдуна і замены яго двайніком да арганізацыі тэрмаядзернага выбуху ў Магнітагорску, каб пераканаць рускіх у тым, што назапашваць ядзерную зброю небяспечна.
  
  
  Гаральд горача спадзяваўся, што ў Расіі і Кітаі таксама знойдуцца мужчыны, якія будуць трымаць свае нервы ў цуглях. Калі Гаральд Сміт маліўся за чалавецтва, то гэта была:
  
  
  "Госпадзе, выратуй нас ад тых, хто прапануе драматычныя рашэнні".
  
  
  Аднойчы ён заўважыў, што яго правяраюць так старанна, як быццам у яго ніколі не было допуску да сакрэтнай інфармацыі. Следства, як ён пазней даведаўся, маючы доступ да файлаў ФБР, нават дапытала школьнага хулігана, які зараз быў памагатым дырэктара школы.
  
  
  "Лепшы хлопец, якога я калі-небудзь ведаў", - пракаментаваў хуліган. "У яго быў добры правы крос. Стаў адвакатам, з'ехаў выкладаць у Йель, і мы больш аб ім нічога не чулі".
  
  
  Каментарый Мод быў такім: "Не хапае ўяўлення".
  
  
  Дэкан Ельскай юрыдычнай школы сказаў: "Даволі сумны, але ў той жа час бліскучы. Ён нагадвае мне Ды Маджыа ў цэнтры поля. Ён робіць цяжкае так звыкла, што гэта здаецца лёгкім".
  
  
  "Я яго не памятаю, калі толькі ён не быў тым змрочным маленькім хлопцам, які крытыкаваў нашу нядзельную школу за тое, што яна занадта легкадумная", - сказаў прападобны Прескотт.
  
  
  "Некалькі адсталы ў плане сацыяльных выгод. Нейкі час мы турбаваліся аб ім, але, на шчасце, ён знайшоў тую мілую дзяўчыну з Віндхэма", - сказаў Натан Сміт, бацька Гаральда.
  
  
  "Гаральд заўсёды быў добрым хлопчыкам", - сказала місіс Натан Сміт, маці Гаральда.
  
  
  "Хто?" - спытаў обергрупенфюрэра СС Хайнца Раўхта, чые спецыяльныя падраздзяленні камандас былі выведзены са строю ў апошнія два гады Другой сусветнай вайны ў выніку аперацыі "Слівавы боб", палкоўнік. Гаральд Сміт, камандуючы.
  
  
  "Прыдурак", - заявіў агент Конрад Маккліры, перакладзены з еўрапейскага тэатра ваенных дзеянняў на Азіяцкі падчас Другой сусветнай вайны за п'янства, неразважлівасць і грубае непадпарадкаванне. “Але прыстойны прыдурак. Яйкі ў абрэз. Самы круты тонкагубы сукін сын, якога я калі-небудзь сустракаў”.
  
  
  Расследаванне мінулага Гаральда Сміта прывяло яго да адной працы. Найважнейшай працы ў яго жыцці, працы, якая палохала яго грандыёзнасцю сваіх перспектыў.
  
  
  "Чаму я, спадар прэзідэнт?" - спытаў Гаральд Сміт. "З 180 мільёнаў чалавек павінен быць нехта лепш".
  
  
  "Ты сёй-той, Сміт. Я давяраю табе будучыню нацыі".
  
  
  "Гэта неканстытуцыйна, спадар прэзідэнт", – сказаў Сміт. “Насамрэч, мы абодва парушаем закон, нават абмяркоўваючы гэта. І я не зусім упэўнены, што не зраблю грамадзянскі арышт прама тут, у Белым доме”.
  
  
  Малады прэзідэнт усміхнуўся абаяльнай усмешкай палітыка, усмешкай, якая абсалютна не падзейнічала на Гаральда Сміта, які пачуў найгрубейшае парушэнне прыстойнасцяў.
  
  
  "Я рады, што ты гэта сказаў, Сміт. Я нават не збіраюся прасіць цябе не рабіць тое, што ты толькі што прапанаваў. Я збіраюся папрасіць цябе падумаць тыдзень. Ты ведаеш закон. Вы навучылі гэтаму. Вы думаеце аб тым, ці зможа выжыць гэта запаветная канстытуцыя.Мы як нацыя стаім перад выпрабаваннем, надзеяй на такі ўрад, якога чалавек ніколі па-сапраўднаму не ведаў у сваёй гісторыі, з якім мы ніколі раней не сутыкаліся.Я не думаю, што канстытуцыя выжыве.Я думаю, ты павінен парушыць яго, каб выратаваць. Гэта так проста ".
  
  
  "Або настолькі складаны", - сказаў Сміт. За тыдзень ён думаў і маліўся столькі, колькі хопіць на ўсё жыццё, спадзеючыся, што гэтая задача адыдзе ад яго, што яму не давядзецца браць на сябе гэтую жахлівую ўладу. "Калі не я, то хто?" З няшчасным выглядам разважаў ён. "Калі не КЮРЭ, то што?" І са страхам і пакорай ён пагадзіўся, але адмовіўся паціснуць прэзідэнту руку.
  
  
  Цяпер нехта іншы, старонні, спрабаваў завалодаць сілай КЮРЭ. Цалкам магчыма, што яна ўжо была ў ягоных руках.
  
  
  Сьміт зрабіў яшчэ адзін вялікі глыток вады. Усё прайшло з меншым болем. Ён нічога не чуў у свінцовым пакоі, акрамя свайго цяжкага дыхання. Яны не пакінулі яму шмат сілы, але яны пакінулі яму розум.
  
  
  Ён паглядзеў на стол, на якім ляжаў. Рамяні бескарысна звісалі збоку. На іх была ягоная ўласная кроў. Сцены гэтага месца былі надзіва знаёмымі. Бамбасховішча. Было два тыпы людзей, якія пабудавалі б прытулак. Ваенная аперацыя або прыватная асоба, якая баіцца ядзернай вайны. Цяпер, калі б гэта быў вайсковы пост, Гаральд Сміт нічога асаблівага не мог бы зрабіць у дадзены момант. Але калі прыватная асоба пабудавала гэтае месца, чалавек, які быў відавочна няўпэўнены ў сабе, тады там проста магло быць нешта, тады, верагодна, нешта было.
  
  
  Спалоханы чалавек прадставіў бы сябе ў гэтай камеры падчас ядзернай атакі. Ён убачыў бы сябе ў падвале, а свет вакол яго ў руінах. Ён, вядома, не хацеў бы, каб гэты пакой стаў яго дамавінай. Дапусцім, што бэлька з даху над гэтым пакоем ці нават камень упадуць на дзверы? Ён не змог бы адкрыць яе сам. Ён быў бы ў пастцы. Той, хто бачыць ядзерныя войны, таксама бачыць іх наступствы.
  
  
  Чалавек, які пабудаваў гэты прытулак, не задаволіўся б смерцю там толькі таму, што ён не мог адчыніць дзверы, каб выбрацца.
  
  
  Сміт агледзеўся; ён заўважыў невялікую скрынку на бліжэйшай сцяне. На ёй былі лічбы, і яна аказалася тэрмастатам для сістэмы ацяплення і астуджэнні. Гэта быў адзіны перапынак у гладкай шэрай шэрасці сцен.
  
  
  Сьміт утрымаўся на нагах і паспрабаваў устаць. Ён упаў, яго локаць зачапіў шклянку з вадой, невялікі парэз. Ён амаль не адчуў гэтага. У параўнанні з астатнім яго болем, гэта было толькі нязначным раздражненнем. З яго локця цякла кроў. Ён агледзеў рану кончыкамі пальцаў, шукаючы слабое булькатанне, якое паказвала б на пракол вены. Яго не было. Добра. Ён падпоўз да скрыні. Яго правая нага працавала няправільна, і яму прыйшлося цягнуць яе за сабой, хоць валачэнне выклікала паралізуючы боль у разбітай, абпаленай, апаленай электрычным токам скуры. Ён адпачыў пад скрыняй, затым, сабраўшы ўсю сваю энергію і выкарыстоўваючы сцяну як апору, стаў на калені.
  
  
  Ён абмацаў скрынку, і яго рука стала шукаць кнопку або рычаг. Іх не было. Ён адчыніў дзверцы тэрмастата і пашнарыў унутры. Там быў маленькі кручок памерам з вялікі палец, за які ён ухапіўся і пацягнуў. Ён пачуў гудзенне і скрыгат, але нішто не рухалася. Нідзе ў пакоі не адчыніліся дзверы. Ён адчуў лёгкасць у галаве, а затым усё пагрузілася ў цемру. Калі ён прачнуўся, яго шчака была прыціснута да свінцовай сцяны. Скрынка была над ім. Слізь і кроў утварыліся каля яго рота падчас страты прытомнасці. Яна запяклася на яго шчацэ. Ён паспрабаваў падняцца, і на гэты раз гэта было лягчэй. Цяпер ён быў па-за болю і стомленасці, назіраючы за сваімі слабеючай цягліцамі так, як бесстаронні трэнер мог бы судзіць лінейнага гульца, каб убачыць, на што той здольны ў маючым адбыцца сезоне.
  
  
  Акрамя правай нагі, іншыя часткі яго цела, здавалася, працавалі, хоць яго зрок усё яшчэ было невыразным, а мышцы жывата былі ў бязладзіцы, і ён быў здзіўлены тым, наколькі яны былі неабходныя, каб стаяць прама. Але ён выстаяў, таму што ногі падтрымлівалі яго, хоць здавалася, што яго правая нага зроблена са скуры, набітай мокрымі анучамі, і затым, дабраславі іх бог, яны рушылі, і ён рушыў разам з імі, і ён змог крыху прайсціся.
  
  
  Ён накіраваўся да далёкай сцяны і там убачыў тое, што выдавала гудзеў, скрыгочучы гук перад тым, як ён страціў прытомнасць. Свінцовая панэль слізганула ў бок, і ўнутры яе ён убачыў вялікі поршань, падобны на наканечнік шпрыца шырынёй у тры футы. Ён наваліўся на яе ўсім целам, і з трэскам адкрыўся вялікі, шырокі прыгожы квадрат святла, калі дзверы павольна ўкаціліся ў пакой, адштурхнуўшы Гаральда Сміта на нагах, якім нейкім чынам удалося ўтрымаць яго ў вертыкальным становішчы. Свежае паветра было падобнае да купання ў святле. Ён чакаў і нічога не чуў. Сагнуўшыся, ён падняўся па кароткай лесвіцы, зрабіўшы тры балючыя крокі да драўлянай сцяны. Ён штурхнуў, і сцяна паддалася. А потым ён апынуўся ў гасцінай з цудоўным выглядам, і ён не бачыў і не чуў нікога іншага. Ён быў адзін. Праз вялікае акно вышынёй да столі ён убачыў чырвонае сонца, якое садзілася за вялікую прастору з вадой. Гэта быў акіян. Калі б гэта была Атлантыка, ён быў бы ў Эўропе. Калі б гэта быў Ціхі акіян, ён усё яшчэ быў бы ў Амерыцы. Усё, што ён памятаў, гэта як прапаноўваў лісток паперы Блэйку Корбіш, проста аднаму з многіх супрацоўнікаў IDC, за якімі ён назіраў. Затым ён прачнуўся ад бясконцага болю.
  
  
  Сьміт убачыў электрычныя разэткі ў сьцяне. Іх было шмат. Амерыка, мусіць, гэта Амерыка. Дом стаяў на схіле ўзгорка, і ніжэй па дарозе ён убачыў маленькую белую хаціну. Нешта дзіўнае было ў вокнах. Як у тумане, ён убачыў, што яны забітыя. Ён убачыў тэлефон побач з сабой. Звонку провад бязвольна звісаў са слупа. Калі тэлефон быў разраджаны, то, хутчэй за ўсё, ніхто не быў пакінуты на варце. Разраджаныя тэлефоны, відавочна, былі мерай засцярогі. З вялікім намаганнем Сміт збіў трубку з рычага. Ён прыслухаўся, але нічога не пачуў. Ніякіх гудкоў. Проста цішыня.
  
  
  Сьміт павярнуўся да акна. Затым, цягнучы правую нагу за сабой, ён пачаў рухацца, хваравіта, павольна. Нават калі ён рухаўся, ён плянаваў сваю контратаку.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ШОСТЫ
  
  
  Біржавога брокера, якога аднойчы злавілі на растраце і даравалі пры ўмове, што ён кожны дзень паведамляў аб прынадных кавалачках плётак, якія кружыліся вакол Чыкагскай біржы, як пшанічная мякіна падчас шторму, раптам папрасілі паведаміць аб розных рэчах. Ад яго не толькі патрабавалі перадаваць інфармацыю, як звычайна, аб любых перасоўваннях буйных сум наяўнасці і брокерскіх разборках, але зараз яму было загадана падаваць такога роду ўнутраную інфармацыю, на якой людзі маглі б пазбіваць станы, інфармацыю, якую ён не адважваўся выкарыстоўваць сам, каб не страціць ліцэнзію.
  
  
  Чыноўнік-кіроўца, які сачыў за арганізаванай злачыннасцю ў сферы грузаперавозак, зараз выявіў, што дадатковая штомесячная стыпендыя, якую ён атрымліваў, патрабавала папярэдняй інфармацыі аб патрабаваннях кантракту.
  
  
  І федэральнай суддзі было прама заяўлена, што Падатковая служба выявіла сур'ёзныя разыходжанні ў яго дэкларацыях, хоць на некаторыя рэчы можна было не звяртаць увагі дзеля дабра краіны. Гэтаму суддзі, калі ён сядзеў у сваім кабінеце ў будынку суда Фенікса, патлумачылі, што Амерыцы патрэбная моцная міжнародная карпарацыя апрацоўкі дадзеных, гэтак жа як ёй патрэбныя добрыя суддзі. Суддзя павінен вырашыць, што ён не змог вынесці рашэнні супраць IDC па пазове аб манаполіі, пададзенаму невялікай кампутарнай фірмай. Рашэнне супраць IDC можа разбурыць усю эканоміку краіны. Краіна, вядома, была гатова дараваць яму яго няўлічаны дадатковы даход, калі б ён дапамог краіне. Ледзь пераводзячы дыханне, ён праявіў сябе сапраўдным патрыётам.
  
  
  Гэтыя дасягненні былі першымі ў тым, што, як быў упэўнены Блэйк Корбіш, стане цудоўнай серыяй поспехаў. Блэйк Корбіш абдумваў іх і насвістваў прыемную мелодыю, ведучы пікап уверх па звілістай дарозе на схіле ўзгорка да маёнтка за межамі Балінаса, Каліфорнія.
  
  
  Ён сказаў сваёй сакратарцы ў Фолкрофце, што яму патрэбен адпачынак, крыху фізічных практыкаванняў, і ён вернецца праз дзень. Любыя паведамленні для яго можна было пакінуць у штаб-кватэры IDC у Мамаронеку, або з ім можна было звязацца наступнай раніцай у манхэтэнскіх офісах Т. Л. Бруна, прэзідэнта і старшыні праўлення IDC.
  
  
  "Здаецца, вы ведзяце вельмі шмат спраў з IDC, містэр Корбіш", - сказала сакратарка.
  
  
  "У нас тут, у Фолкрофце, вялікія праблемы з кампутарамі".
  
  
  "У доктара Сміта ніколі не было столькі кампутаршчыкаў вакол", – сказала сакратарка.
  
  
  Блэйк Корбіш усміхнуўся і сказаў, што новая мятла чыста падмятае. Цікаўную маленькую шкоду перавялі ў кафэтэрый да таго, як яго машына выехала з тэрыторыі.
  
  
  Грукат цэглы і бляхі ў задняй частцы яго пікапа быў заспакаяльным гукам. У ім гаварылася: Блэйк Корбіш, віцэ-прэзідэнт, Блэйк Горбіш, старшы віцэ-прэзідэнт па планаванні палітыкі, Блэйк Корбіш, прэзідэнт, Блэйк Корбіш, старшыня праўлення. І калі ён праходзіў міма забітай белай хаціны, на ёй было напісана сёе-тое яшчэ: Блэйк Корбіш, прэзідэнт Злучаных Штатаў.
  
  
  Чаму няма? Чаму не Блэйк Корбіш? Асляпляльная сіняя каліфарнійскага неба нагадала яму аб тым, як далёка ён прасунуўся, колькі разоў быў блізкі да правалу і вытрымаў гэта. Як у сярэдняй школе. Яны выдавалі стыпендыі маленькім буяным геніям або непаваротлівым спартоўцам. Яго бацькі былі недастаткова бедныя, каб даць яму права на дапамогу па меры неабходнасці, і недастаткова багатыя, каб дазволіць сабе аплачваць навучанне ў Williams, не зусім школе Лігі плюшчу, дзе, тым не менш, можна было пачаць кар'еру. Такім чынам, Блэйк Корбіш далучыўся да пазакласных мерапрыемстваў. Камітэты, спектаклі, грамадскія мерапрыемствы, школьныя праекты - ён быў там. Але калі ў выпускным класе ён зразумеў, што гэтага будзе недастаткова, Блэйк Корбіш балатаваўся на пасаду прэзідэнта класа і стараўся спадабацца. Ягоны апанент быў адным з тых зануд, якія натуральным чынам прыцягваюць людзей. Барацьба з ім пагражала ператварыць школьныя выбары ў спаборніцтва па папулярнасці, якім, як зразумеў Корбіш, пры пазнейшым аналізе былі ўсе школьныя выбары. Але ў той час гэты здаўся яму больш важным, дастаткова важным, каб склікаць сваіх прыхільнікаў на закрытую сустрэчу і шчыра маліць іх не распаўсюджваць плёткі аб тым, што яго апанент быў злодзеем, які скраў гадзіннік з шафак у спартзале.
  
  
  "Я не хачу перамагаць, калі мне давядзецца перамагаць такім чынам", - сказаў Корбіш. Натуральна, па школе распаўсюдзіўся неабгрунтаваны слых. Прыкладна праз гадзіну гэта стала настолькі шырока вядома, што пасля доўгіх роздумаў Блэйк Корбіш палічыў неабходным публічна звярнуцца да выпускнікоў з просьбай не дазваляць асабістым жыцці кандыдатаў празмерна ўплываць на іх галасы.
  
  
  Корбіш атрымаў упэўненую перамогу. Ён атрымаў стыпендыю ў Williams, заняўшы 73-е месца ў класе са 125. Як апісаў яго адзін прафесар, ён быў "неверагодна неадметным навукоўцам, чыя мараль хутчэй адлюстроўвала сацыяльныя выгоды, чым якое-небудзь пачуццё дабра ці злы, чалавекам, які мог кідаць людзей у печы з такой жа лёгкасцю, з якой ён мог бы працаваць на падтрымку Арміі выратавання, не робячы паміж імі адрозненняў”.
  
  
  Чаму не прэзідэнтам Злучаных Штатаў? падумаў Блэйк Корбіш. У рэшце рэшт, хто б мог падумаць, што Блэйк Корбіш з Мендасіна, Каліфорнія, стане самым маладым старэйшым віцэ-прэзідэнтам па планаванні палітыкі ў гісторыі IDC?
  
  
  Калі Корбіш прыпаркаваў грузавік на маленькай пад'язной дарожцы, ён заўважыў, што кухонныя дзверы былі прыадчынены. Хтосьці ўваходзіў у дом? Ён мог бы паклясціся, што замкнуў яе, і стары да гэтага часу павінен быў быць мёртвым. Ён праверыў заднюю частку пікапа. Цагліны і цэмент былі ў поўным парадку. На працягу месяца ці двух, было б усё роўна, калі б цела было знойдзена. Калі б ён працягнуў у Фолкрофце тое, з чаго пачаў, праз месяц ён мог бы дамагчыся, каб чалавек, які знайшоў цела доктара Сміта, быў асуджаны за злачынства. Ён мог зрабіць што заўгодна.
  
  
  Але зараз яму трэба было разабрацца з непрыемнымі дэталямі. А іх было шмат. Напрыклад, прамая лінія ад прэзідэнта Злучаных Штатаў да стала Сміта. Корбіш зрабіў магнітафонны запіс і ўставіў яе ў лінію. У запісе проста гаварылася, што на лініі ўзніклі праблемы з перадачай. Выклік будзе ператэлефанаваны. Гэта была ўсяго толькі стрымліваючая акцыя, але яна ўтрымае прэзідэнта ад удзелу ў ёй да таго часу, пакуль Корбіш не возьме ўсе КЮРЭ і Фолкрофт пад свой кантроль.
  
  
  Было шмат падобных дэталяў, з якімі Корбіш трэба было разабрацца. І калі яны будуць выкананы, ён зможа выкарыстаць сілу ацаленьня любым спосабам, якім захоча. Чаму б не прэзідэнтам Злучаных Штатаў?
  
  
  Корбіш меў намер вярнуцца раней за Смітам, але калі ён выявіў, што стары сапраўды даў яму правільныя інструкцыі па праграмаванні, ён пагрузіўся ў працу з радасцю дзіцяці, які грае з новым наборам цацак. Адзін дзень прывёў да другога, а затым да яшчэ аднаго, а потым да яшчэ аднаго. Дзень за днём паспяховых аперацый. Цяпер было занадта позна. Ды будзе так. Сьміт быў бы ўжо мёртвы. Корбіш даведаўся з кампутараў, што Сміт расследаваў справу Блэйка Корбіша, і гэта азначала, што Сміт планаваў яго забойства. Сміту проста не пашанцавала, што Корбіш аказаўся разумнейшым.
  
  
  Корбіш убачыў цёмныя плямы на кухоннай падлозе. Ён нахіліўся, каб разгледзець іх. Ён падрапаў адно вялікім пальцам. Яно зморшчылася, як арэхавая глазура. Плямы крыві. Некалькі дзён таму. Яны даносіліся з гасцінай. У гасцінай ён убачыў, што яны даносіліся з праходу за кніжнай шафай. Праход, як ён убачыў, вёў у аздоблены свінцом пакой.
  
  
  І пакой быў пусты.
  
  
  Ён адчуў, як яго ахапілі першыя прыступы панікі, і здушыў іх. Ён і раней бываў у цяжкіх сітуацыях. Усё ў парадку, Сміт збег. Разумна. Ён таксама быў вельмі слабы. Ці магчыма, што нехта прыйшоў, каб выратаваць яго?
  
  
  Корбіш паглядзеў на плямы. Сумняваюся. Нельга ратаваць кагосьці ў стане Сміта і дазваляць яму сцякаць крывёй усю дарогу да дзвярэй.
  
  
  Не, стары нейкім чынам знайшоў у сабе сілы ўцячы. Сам па сабе.
  
  
  Добра. Што мог зрабіць Сміт? Ён мог звязацца са сваёй рукой-забойцам. Корбіш падумаў аб доўгай звілістай дарозе, ізаляванасці мясцовасці і, на вялікае шчасце, аб адключанай тэлефоннай лініі. Але плямам было ўсяго некалькі дзён. Калі б Сміт звязаўся з рукой-забойцам, Корбіш быў бы ўжо мёртвы. І ён быў вельмі жывы.
  
  
  Добра, вось дзе поспехі адлучаюцца ад няўдач. Ён бы вытрымаў гэта.
  
  
  Корбішу больш не трэба было замуроўваць глыбокі падвал, таму ён паехаў назад у горад, час ад часу збаўляючы хуткасць, якая павялічвалася, калі ён разважаў аб пустым падвале. Цагліны гучна загрымелі ў кузаве грузавіка, але ніводзін не адскочыў. Да таго часу, калі Корбіш быў на сваёй сустрэчы ў Манхэтэне з Т.Л. Брунам на іншым канцы краіны, ён упэўнена ўсміхаўся, быў ветлівы і даволі сціплы, паколькі пахвалы сыпаліся на самага маладога старэйшага віцэ-прэзідэнта па планаванні палітыкі ў гісторыі International Data Corporation.
  
  
  Ён выступаў перад выканаўчым камітэтам IDC - дзевяццю мужчынамі, якія былі дзіўна падобныя на Блэйка Корбіша і самога Т.Л. Бруна, - і перад бацькам Т.Л. Бруна, чый партрэт вісеў у зале пасяджэнняў на Манхэтэне, пакрытай пастэльнай дываном прасторы з нізкай столлю, непрамым асвятленнем і сталом, такім доўгім і шырокім, што ўсе, хто сядзеў па баках, адчувалі сябе нязначнымі. Толькі чалавек на чале стала мог адчуваць, што ён нешта значыць. І гэта, разважаў Корбіш, быў Т.Л. Брун. Прынамсі, на дадзены момант.
  
  
  Толькі адна асоба ў дзвярах не выпраменьвала дынамічнага аптымізму. Гэта быў партрэт Джасаі Бруна, які заснаваў IDC з продажу касавага апарата, шмат у чым падобнага на ўсе іншыя касавыя апараты, пакуль Джасая не прыдумаў слоган "Ён думае за вас". Па меры таго як усё больш кіраўнікоў усведамлялі небяспеку любога мыслення наогул, прынамсі таго, якое можна было прасачыць да іх, IDC расла і ператварылася ў гіганта.
  
  
  Выраз твару старога Джосайі, які глядзеў на залу пасяджэнняў зверху ўніз, быў такім, як быццам хтосьці выдаў непрыемны пах. Гэта быў амаль такі ж выраз твару, які быў у яго пры жыцці і калі ён перадаў кампанію Т.Л. Бруна.
  
  
  "Я не думаю, што нават ты зможаш усё сапсаваць, сынок. Цяпер мы занадта багатыя для гэтага".
  
  
  У апублікаванай гісторыі IDC гэтыя словы памякчэлі з дапамогай аддзела па сувязях з грамадскасцю, пакуль не ператварыліся ў: "Ты ўяўляеш, сынку, усё лепшае ў Амерыцы".
  
  
  Гэтыя словы былі выгравіраваны на бронзавай таблічцы пад партрэтам Джосайі, перад якім зараз выступаў Блэйк Корбіш.
  
  
  "Я прымаю гэтае падвышэнне ад імя каманды IDC", - сказаў Корбіш. "IDC заўсёды думала аб будучыні, а будучыня - гэта моладзь".
  
  
  За сталом пачуліся ўсмешкі і апладысменты. Корбіш упіваўся няшчырасцю ўсмешак, таму што тут няшчырасць была самай шчырай формай кампліменту. Калі моладзь была будучыняй, то гэтыя сябры выканаўчай рады былі мінулым
  
  
  Брун паклікаў Корбіша да стала і паціснуў яму руку.
  
  
  "Цяпер вы старэйшы віцэ-прэзідэнт па планаванні палітыкі", – сказаў Брун.
  
  
  І гэта адбылося.
  
  
  Старэйшы віцэ-прэзідэнт Блэйк Корбіш. Хто б мог падумаць? Блэйк Корбіш з Мендасіна, Каліфорнія. І, можа быць, аднойчы прэзідэнт Злучаных Штатаў Блэйк Корбіш.
  
  
  Канешне, усё яшчэ заставаліся некаторыя перашкоды. Адзін з іх знаходзіўся ў той момант у бальніцы Сан-Францыска, настойваючы на тым, што ён не толькі адчуваў сябе дастаткова добра, каб хадзіць, але і сам мог патэлефанаваць.
  
  
  Ён набраў нумар гатэля ў Маямі.
  
  
  "Прашу прабачэння, сэр. Гэтая група выпісалася", - сказаў аператар доктару Гаральду Сміту.
  
  
  РАЗДЗЕЛ СЁМЫ
  
  
  Цяпер у Фолкрофце былі ахоўнікі, маладыя людзі ў ахайнай уніформе і начышчаных чорных кабурах, якія спынялі людзей ля ўваходу, каб праверыць дакументы. Рыма заўважыў, што прайсці дазвалялася толькі тым, у каго былі маленькія надрукаваныя значкі, якія свяціліся фіялетавым пад сканарам.
  
  
  Вочы камеры сканавалі старыя цагляныя сцены былога маёнтка.
  
  
  "Гэта выглядае па-іншаму", – сказаў Рыма. "Не толькі ахоўнікі і камеры, але і сцены выглядаюць не так, як я іх памятаю. Раней яны здаваліся такімі вялікімі, тоўстымі і непранікальнымі".
  
  
  "Гэта не тое месца, якое ты пакінуў, таму што ты зараз іншы", - сказаў Чыун.
  
  
  "Думаю, так", - сказаў Рыма.
  
  
  "Надвор'е ў Персіі, павінна быць, выдатная ў гэты час года. Вы калі-небудзь спрабавалі дыню ў самы момант паспявання? Гэта адзін з сапраўды рэдкай садавіны".
  
  
  "Цяпер гэта Іран, татачка", - сказаў Рыма, які вылучаў гэтыя прапановы яшчэ з Маямі. Спачатку гэта была Расея. Цары заўсёды плацілі надзейна і шчодра, цар Іван быў лепшым.
  
  
  "Вы маеце на ўвазе Івана Грознага?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Жудасны для каго?" Адказаў Чыун. Ён выказаў меркаванне, што, магчыма, адна з гэтых новых паўднёваамерыканскіх краін адчувае належную патрэбнасць і павагу да забойцы такога калібру, як сінанджа. Ды Рыма і Чыун маглі б увайсці ў эканамічную гісторыю, адкрыўшы гэтыя рынкі. Яны заўсёды маглі навучаць самураяў і, між іншым, трымаць іх у падпарадкаванні імператару, у якога заўсёды былі праблемы з самураямі, што і было сапраўднай прычынай, па якой стагоддзі таму трон Белай Камеліі абвясціў сябе боскім - каб усяліць некаторы страх у сэрцы дзікіх самураяў. бандытаў. Японія была недысцыплінаванай дзікай краінай, у гарах блукала мноства бандытаў.
  
  
  Так казаў Майстар Сінанджу, які сказаў, што нават зараз ён атрымлівае карэспандэнцыю праз амерыканскую паштовую сістэму ў паштовую скрыню на паўночным усходзе, і хто ведае, можа, аднойчы гэта прынясе яму і Рыма прапанову аб працы.
  
  
  Рыма паглядзеў у вочкі камеры на вяршыні Фолкрофта, якая, як і большасць сканараў, пакідала незачыненымі ўчасткі на кароткія імгненні. Звычайна гэта было б дастатковай абаронай, асабліва на такой высокай сцяне, як Фолкрофт.
  
  
  Перш чым камера злавіла іх, Рыма і Чыун пералезлі цераз сцяну і спусціліся ў вялізны двор з газонам, які пах вясновымі кветкамі. Чыун заўважыў, што тутэйшыя кветкі - нішто ў параўнанні з кветкамі ў двары джодхпурскіх магнатаў.
  
  
  У адміністрацыйным будынку ўсё яшчэ былі аднабаковыя вокны, якія выходзяць на праліў Лонг-Айленд, які быў нічым у параўнанні з прыгажосцю Бенгальскага заліва.
  
  
  Выступы каля аднабаковых вокнаў былі вартым жалю выступамі цэглы ў параўнанні з храмамі Рыма.
  
  
  І меркавалася, што ў Рыме з'явіцца новы храм, большы, чым усе астатнія. Гэтай нядаўняй архітэктурнай сенсацыяй, як высветліў Рыма пасля роспытаў, быў сабор Святога Пятра.
  
  
  Рыма і Чыун распласталіся на вялікай шэрай ляпніне, пакрытай птушыным памётам. Яны маглі чуць галасы ў суседніх вокнах, але не з акна з аднабаковым рухам.
  
  
  Яны ўвайшлі праз празрыстае акно, папрасілі прабачэння перад спалоханымі сакратаркамі, прайшлі праз дзве дзверы, пакуль не апынуліся ў кабінеце, які выходзіў на Праліў праз аднабаковае шкло.
  
  
  Светлавалосы мужчына ў акуратным шэрым гарнітуры, белай кашулі і не занадта шырокім гальштуку праводзіў збор за доўгім сталом для нарад. Іншыя мужчыны былі апрануты дзіўна падобна на яго, амаль як ва ўніформу. Светлавалосаму мужчыне было пад трыццаць, і ён глядзеў на пажылога азіята і больш высокага белага мужчыну з некаторым замяшаннем і вялікім абурэннем, але перш чым ён змог загаварыць, да яго звярнуліся.
  
  
  "Хто ты, чорт вазьмі, такі?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Я як раз збіраўся спытаць вас аб гэтым", – сказаў Блэйк Корбіш.
  
  
  "Не твая справа. Хто гэтыя дынгалінгі?" - Спытаў Рыма, паказваючы на новы каардынацыйны камітэт выканаўчага персаналу Фолкрофта, у цяперашні час які складаецца з кіраўнікоў IDC, прадстаўленых Корбіша ў арэнду.
  
  
  "Прашу прабачэння", - сказаў Корбіш, які пацягнуўся пад доўгім сталом, каб націснуць кнопку званка, але раптам убачыў, што няпрошаны госць прысунуўся да яго зусім блізка, а затым адчуў, што яго пальцы анямелі.
  
  
  - Вы новы дырэктар "Фолкрофту", праўда? - спытаў Рыма.
  
  
  "Так", - сказаў Корбіш, моршчачыся. Іншыя кіраўнікі сказалі, што ніколі раней не бачылі такога парушэння прыстойнасці.
  
  
  Азіят паведаміў ім, што той, хто бачыць трывожныя рэчы, магчыма, не мае патрэбы ў вачах.
  
  
  "Давай, стары", - сказаў памочнік дырэктара-каардынатара па праграмаванні, былы заўсёднік "Пердью", спрабуючы быць далікатным з далікатным пажылым азіятам у тонкім кімано. Ён па-сяброўску паклаў руку на кашчавае плячо старога. Прынамсі, ён думаў, што паклаў сяброўскую руку на кашчавае плячо. Ён памятаў, як рана даходзіла да пляча, а затым ён убачыў трубкі, якія выходзяць з яго носа, яркія агні над галавой і пачуў, як лекар запэўнівае яго, што ён будзе жыць і, па ўсёй верагоднасці, нават зноў будзе хадзіць.
  
  
  Калі памочнік дырэктара-каардынатара паваліўся масіўнай грудай да ног азіята, каардынацыйны камітэт выканаўчага персаналу прыняў рашэнне аб тым, што паседжанне варта адкласці і што дырэктар Фолкрофта Блэйк Корбіш павінен правесці прыватную гутарку з двума гасцямі санаторыя. Галасаванне праводзілася хуткім рухам ног да дзвярэй, і яно было аднагалосным. Неўзабаве пасля гэтага ў кабінет дырэктара Корбіша ўбеглі пяцёра ахоўнікаў, каб паглядзець, з-за чаго ўзняўся перапалох. Яны таксама пагадзіліся, што прыватныя сходы мусяць быць канфідэнцыйнымі. Гэтая дамова была дасягнута настолькі прыязна, што чацвёра з іх змаглі сысці сваім ходам.
  
  
  Блэйк Корбіш вельмі шчыра ўсміхнуўся.
  
  
  "Ты, мабыць, Уільямс, Рыма", - сказаў ён. "Сміт шмат расказваў мне пра цябе да аварыі".
  
  
  "Гэты чалавек адсталы", - прашаптаў Чыун Рыма.
  
  
  "Які няшчасны выпадак?" спытаў Рыма.
  
  
  "Я думаю, вы не маглі ведаць", - сказаў Корбіш з адкрытым выразам турботы на твары. "Калі ласка, сядзьце. Вы таксама, сэр. Калі я мае рацыю, ты таксама наёмны работнік. Сінанджу, Майстар."
  
  
  "Майстар Сінанджу ніколі не бывае слугой. Ён паважаны саюзнік, які атрымлівае даніну", - сказаў Чыун.
  
  
  "Я рады, што вы змаглі знайсці спосаб прабіцца сюды, сэр, паколькі мы знаходзімся ў працэсе рэарганізацыі і заўважылі некаторыя незвычайныя выдаткі, звязаныя з вашай працай, я маю на ўвазе, з вашым профілем паважанага саюзніка".
  
  
  - Што здарылася са Смітам? - спытаў Рыма. Яго голас наліўся свінцовай цяжарам.
  
  
  "Пра гэта пазней", - сказаў Чыун. "Спачатку важныя справы. Растлумач, ты".
  
  
  "Хто першы?" - спытаў Корбіш. Ён адчуў, як да кончыкаў пальцаў вяртаецца адчуванне, падобнае на гудзенне свежай газіроўкі. Яго кашуля стала вільготнай ад поту.
  
  
  "Я першы", – сказаў Чыун.
  
  
  - Што здарылася са Смітам? - спытаў Рыма.
  
  
  "Дазволь яму рабіць нешта адно за раз", - сказаў Чыун Рыма. "Нават тое, што здаецца адначасовым, - гэта адно за раз".
  
  
  "Дзякуй", - сказаў Корбіш.
  
  
  "Выдаткі", – сказаў Чыун.
  
  
  Корбіш замовіў раздрукоўку голасам па ўнутранай сувязі. Гэта здалося Рыма вельмі падазроным, паколькі, калі ўсім запраўляў Сміт, толькі ён сам меў доступ да раздруковак арганізацыі.
  
  
  Выдаткі, на якія спасылаўся Корбіш, былі коштам дастаўкі золата ў вёску Сінанджу ў Паўночнай Карэі, прыкладна ў 175 разоў якая перавышае кошт самага золата. Гэта не было разумным бізнес-планаваннем. Чаму б не прыняць дастаўку тут, у Штатах, і Корбіш мог бы ясна бачыць свой шлях да падваення штогадовай даніны?
  
  
  "Не", - сказаў Чыун.
  
  
  "Я раніцай суму", - сказаў Корбіш.
  
  
  "Не", - сказаў Чыун. "Золата павінна адправіцца ў Сінанджу".
  
  
  "Магчыма, мы маглі б адправіць даляры па пошце".
  
  
  "Дастаў золата", – сказаў Чыун.
  
  
  “Тады ў нас ёсць яшчэ адзін прадмет, спецыяльная тэлевізійная прылада, якая запісвае адначасовыя перадачы, якія я збіраю, а затым паслядоўна перадае іх назад у адзін тэлевізар. Тлумачэнне, я мяркую, мае нейкае дачыненне да мыльных опер”.
  
  
  "Правільна".
  
  
  "Ці магчыма было б адправіць вам касеты па пошце, сэр? Гэта сапраўды было б нашмат танней".
  
  
  "Не", - сказаў Чыун.
  
  
  "Што ж, я рады, што мы гэта ўладзілі", - сказаў Корбіш.
  
  
  "А як жа Сміт?" - спытаў Рыма. Ён заўважыў, што Чиун, які выступаў супраць служэння наступнаму імператару, зараз здаваўся задаволеным. Чіун размясціўся на падлозе ў позе поўнага лотаса і з ледзь прыкметнай цікаўнасцю назіраў за тым, што адбываецца.
  
  
  "Профіль вашага інструктара забараняе яго ўдзел у гэтых пытаннях".
  
  
  "Ён усё роўна не разумее, што адбываецца. Ён думае пра Сміта як пра імператара. З ім усё ў парадку", - сказаў Рыма.
  
  
  "Як вы ведаеце, - змрочна сказаў Корбіш, - гэта вельмі далікатная арганізацыя. Вы адзін з трох чалавек, я думаю, зараз ужо чатырох, хто канкрэтна ведае, чым мы займаемся. Надышлі цяжкія часы, і я павінен сказаць вам аб цяжкасцях. Доктар Сьміт — магчыма, гэта быў ціск працы, я ня ведаю, — але тыдзень таму ў доктара Сьміта здарыўся нэрвовы зрыў. Ён зьбег з санаторыя, і з таго часу пра яго нічога не было чуваць”.
  
  
  "Але чаму на яго месцы апынуўся ты?" - спытаў Рыма. Ён паклаў руку на новы доўгі стол для нарад, які прымыкаў да старога стала Сміта.
  
  
  "Таму што ты пацярпеў няўдачу, Уільямс. Паводле твайго профілю працы, тваім заданнем было, калі ў Сміта выявяцца псіхічныя адхіленні, забіць яго. Такім чынам, ты заўважыў ці не заўважыў, што яго стан пагаршаецца?"
  
  
  "Я бачыў некалькі незвычайных рэчаў, але ён часта заказваў незвычайныя рэчы".
  
  
  "Напрыклад, звальненне супрацоўніка буйной амерыканскай карпарацыі? Няўжо вы не падвергнулі сумневу яго дзеяння?"
  
  
  "Я быў занадта заняты".
  
  
  "Вы былі занадта занятыя выкананнем яго вар'яцкіх інструкцый, Уільямс. Тое, што вы літаральна зрабілі, - гэта падвялі сваю краіну. Гэтая арганізацыя была створана з дастатковай колькасцю стрымак і проціваг, так што, калі б праз гэтую арганізацыю быў зроблены які-небудзь крок , які пагражае гэтай краіне, яна пачала б распадацца. Ты гэта ведаеш. Тваёй задачай было забіць Сміта. Я мяркую, што, калі ён быў у здаровым розуме, ён асабіста даў вам гэтыя інструкцыі. Я мае рацыю?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Чаму ты гэтага не зрабіў?" - спытаў Корбіш.
  
  
  "Я не быў упэўнены, што ён звар'яцеў", - сказаў Рыма.
  
  
  "Гэта не так, ці не так?"
  
  
  "Ну, я ведаў, што ён быў пад вялікім ціскам".
  
  
  "Ты ведаў, што не хацеў яго забіваць, ці не так?" Сказаў Корбіш.
  
  
  "Так, я думаю, гэта так", - сказаў Рыма.
  
  
  "Гэта робіць цябе ненадзейным, ці не так?"
  
  
  "Думаю, так", - сказаў Рыма.
  
  
  "Як ты думаеш, што я павінен з гэтым рабіць?"
  
  
  "Паспрабуй памачыцца на вяроўку", - сказаў Рыма.
  
  
  Чіун выдаў смяшок. Корбіш урачыста кіўнуў. Ён казаў аб нацыі, якая змагаецца за сваё выжыванне. Ён казаў аб тым, што кожны чалавек выконвае свой абавязак. Ён казаў пра жыццё Рыма, і ён казаў пра шматлікія жыцці. Ён сказаў, што не можа прымусіць Рыма дапамагчы выправіць шкоду, нанесеную Сміту ў апошнія месяцы. Але ён сказаў, што збіраецца дзейнічаць самастойна і паспрабаваць вярнуць арганізацыю да яе першапачатковых мэт. Менавіта гэтага хацеў бы Сміт у больш разумным розуме.
  
  
  Рыма адчуў былыя прылівы адданасці, якія, як ён думаў, даўно мінулі. Ён зірнуў на Чыуна. У карэйскай мове ў майстра сінанджа было адно слова: "птушыны памёт".
  
  
  "Хто прызначыў цябе?" - спытаў Рыма ў Корбіша.
  
  
  "Той жа чалавек, які прызначыў Сміта. Шчыра кажучы, я не хацеў гэтай працы. Я бачыў, што гэта зрабіла са Смітам. Я думаю, што гэта можа зрабіць тое ж самае са мной. Калі вы вырашыце працягваць працаваць на нас, я хацеў б спадзявацца, што да таго, як мне стане горш, як доктару Сміту, вы выканаеце свой абавязак належным чынам і не дасце мне прычыніць сур'ёзны ўрон, які прычыніў Сміт у яго апошнія дні ".
  
  
  "Птушыны памёт", - зноў сказаў Чыун па-карэйску, але Рыма праігнараваў яго. Чыун ніколі не разумеў кахання да радзімы або вернасці справе, лічачы іх пустым марнаваннем таленту. Што ж, няхай будзе так. Гэта быў Майстар сінанджа. Яго з дзяцінства вучылі думаць такім чынам. Але Рыма быў амерыканцам, і ў ім усё яшчэ тлеў вугалёк дзіцячага патрыятызму, які не згасаў, як бы ён ні мяняўся. Гледзячы на гэтага чалавека, які змяніў Сміта, Рыма падумаў, што ён проста мог бы даць гэтаму чалавеку і яго краіне яшчэ адзін шанц.
  
  
  Корбіш, відавочна, быў не такім жорсткім, як Сміт. Рыма зразумеў, што ён прывык думаць пра арганізацыю як пра арганізацыю Сміта, што ён памылкова лічыў, што яна не можа існаваць без эканомнай старой мокрай коўдры. Можа быць, было б нават лепш з гэтым чалавекам, які здаваўся больш разумным, чым Сміт, і вызначана менш клапатлівым.
  
  
  "Я хацеў бы падумаць некалькі хвілін", - сказаў Рыма.
  
  
  "Так", - сказаў Чыун па-ангельску. "Ён хоча патрэніраваць мышцы, якімі ніколі раней не карыстаўся".
  
  
  "Я думаю, ты той чалавек, які нам патрэбны ў камандзе", - сказаў Корбіш.
  
  
  "Думаю, я не змагу есці цэлы месяц", - сказаў Чыун.
  
  
  Корбіш пакінуў свой кабінет на апеку Рыма і выйшаў на вуліцу.
  
  
  "Татачка, - сказаў Рыма, - я павінен хаця б паспрабаваць".
  
  
  "Вядома", - сказаў Чыун. "У цябе нічога не ўкладзена. Мінімум таленту і яшчэ менш энергіі. Я стварыў цябе. У мяне вялікія інвестыцыі".
  
  
  "Я шаную тое, што вы зрабілі для мяне, але ў мяне ёсць і іншыя прыхільнасці. Я думаю, што магу давяраць гэтаму чалавеку. Магчыма, ён нават лепшы за Сміт".
  
  
  "Другі імператар закопвае меч першага", – сказаў Чыун.
  
  
  "Калі гэта так, чаму Корбіш хоча, каб я працягваў?"
  
  
  "Што прымушае цябе думаць, што ён робіць?"
  
  
  "Ён толькі што спытаў мяне. Хіба ты не чуў?"
  
  
  "Я чуў", - сказаў Чыун.
  
  
  "Я збіраюся паспрабаваць", - сказаў Рыма. "Я збіраюся паглядзець, што атрымаецца".
  
  
  "З маім дарам мудрасці", - пагардліва сказаў Чыун.
  
  
  "Ваша вёска атрымае падтрымку. Золата трапіць туды для догляду пажылых людзей і сірот. У вас няма клопатаў, зусім ніякіх клопатаў", - сказаў Рыма.
  
  
  "Птушыны памёт", - сказаў Майстар сінанджу.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ВОСЬМЫ
  
  
  У папярэдніх карпаратыўных бітвах былі мемарандумы, пазіцыі, якія трэба было заняць, дыяграмы, якія паказваюць, што карпаратыўная пазіцыя аднаго пераўзыходзіць пазіцыю іншага, прагрэс у продажах, агульнапрызнаная карпаратыўная адказнасць.
  
  
  Блэйк Корбіш агледзеў свой хатні бярлог, вывучыў уласныя карпаратыўныя рэсурсы і сказаў:
  
  
  "Лухта сабачая. Мне больш не трэба нікога чакаць".
  
  
  "Што ты сказала?" - Спытала Тэры Корбіш, маладая жанчына з пясочнага колеру валасамі, у швэдры з высокім каўняром і шырокіх, акуратна пашытых штанах-клеш. Яе твар быў прыгожым, але збітым. Яе прыгажосць падыходзіла толькі жонцы самага маладога старэйшага віцэ-прэзідэнта па планаванні палітыкі ў гісторыі IDC, але яе стомлены выгляд выдаваў той факт, што яна была алкагалічкай. Яна запівала "лібрыўм" марціні - невялікі напой, які, па яе словах, дапамагаў ёй лепш спаць зараз, калі Блэйк быў так заняты сваім нядаўнім поспехам, што ў яго не было сіл на іншыя справы. Але тады, вядома, у яго доўгі час не было сіл на іншыя рэчы, пра што яна часта нагадвала яму,
  
  
  "Я сказаў лухту сабачую. Як бы табе спадабалася быць замужам за прэзідэнтам IDC?"
  
  
  "Ты жартуеш", - сказала Тэры Корбіш.
  
  
  "Не", - сказаў Блэйк.
  
  
  Яна паклала руку яму на плячо і пацалавала ў падбародак, праліўшы крыху свайго марціні на падлогу.
  
  
  "Калі гэта адбудзецца?"
  
  
  "Калі б ты хацеў, каб гэта адбылося?"
  
  
  "Учора", - сказала яна, ставячы свой марціні на стол мужа і выкарыстоўваючы свабодную руку, каб паказытаць спражку на рамяні Блэйка.
  
  
  "Паспрабуй на працягу месяца".
  
  
  "Брун сыходзіць на пенсію?"
  
  
  "У некаторым сэнсе".
  
  
  "Ты будзеш самым маладым і ўплывовым кіраўніком у Амерыцы. У свеце".
  
  
  "Так. Гэта тое, чаго я хацеў".
  
  
  "Тады мы будзем шчаслівыя?"
  
  
  Корбіш праігнараваў пытанне. Ён адчуў, як рука жонкі расшпільвае маланку на яго штанах.
  
  
  "Пазней, Тэры. Мне трэба папрацаваць. Выпі яшчэ марціні".
  
  
  Рыма спатрэбілася тры хвіліны, каб зразумець, што яму загадалі кагосьці ўстараніць. Корбіш асабіста аддаў загад у сваёй хаце ў Скарсдэйле, папрасіўшы прабачэння ў Рыма за тое, што не прадставіў сваю жонку, якая спала наверсе.
  
  
  - У восем гадзін вечара? - спытаў Рыма.
  
  
  "Яна рана кладзецца спаць, а ў апошні час позна ўстае".
  
  
  "О", - сказаў Рыма. За ўсе гады працы ў арганізацыі ён ніколі не сустракаўся з жонкай доктара Сміта, Мод. Ён толькі аднойчы бачыў яе фатаграфію на стале ў Сміта. У яе было твар колеру застылага бісквітнага цеста. Рыма не бачыў ніякіх фатаграфій місіс Корбіш ні ў офісе, ні ў доме Корбіша.
  
  
  "Наша праблема, - сказаў Корбіш, - у тым, што першапачатковыя пралічаныя дзеянні нашай арганізацыі запатрабавалі адкупленчай падтрымкі ў аналагічным напрамку".
  
  
  "Што?"
  
  
  "Як вы ведаеце, даведзенае да крайнасці звальненне некаторых супрацоўнікаў IDC было няправільным".
  
  
  Рыма разумеў гэта.
  
  
  "Але зараз у нас ёсць праблема IDC як карпаратыўнай сілы процідзеяння, так бы мовіць".
  
  
  Рыма не разумеў гэтага
  
  
  "Мы стварылі ворага".
  
  
  "Я трымаю цябе. Пераходзь да справы".
  
  
  "Мы павінны ліквідаваць Т. Л. Бруна, прэзідэнта і старшыню праўлення".
  
  
  "Вядома", - сказаў Рыма. "Да чаго ўся гэтая лухта?"
  
  
  "Я падумаў, ты захочаш ведаць".
  
  
  "Мяне гэта зусім не хвалюе", - сказаў Рыма. "Ты ўпэўнены, што мне трэба заставацца ў Фолкрофце? Ты ведаеш, што Сміт быў вельмі добры ў гэтай сакрэтнасці".
  
  
  "Калі вы рэарганізуеце, вы заўсёды цэнтралізуеце".
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Таму што гэта дае вам выдатную скаардынаваную канцэнтрацыю".
  
  
  "Калі ты прапануеш гэта ў якасці тлумачэння, ты пацярпеў няўдачу. Што чуваць ад Сміта? Хто-небудзь ужо знайшоў яго?"
  
  
  Твар Корбіша быў змрочны. Не, ніхто нічога не чуў пра Сміта, і яго свабода ўяўляла пагрозу бяспецы. Калі б яны маглі знайсці яго, то маглі б змясціць у лякарню.
  
  
  "Калі б сітуацыя была зваротнай, - сказаў Рыма, аб чым пасля горка пашкадаваў, - Сміт загадаў бы цябе забіць".
  
  
  Корбіш зарэгістраваў заяву і выказаў сваю падзяку за адміністрацыйную дапамогу на яго новай працы. Але пад рукой былі важнейшыя і небяспечныя рэчы.
  
  
  Маёнтак Брун у Дарыене, штат Канэктыкут, быў таксама стрэльбішчам для сям'і Брун, якія былі выдатнымі стрэлкамі. Хоць маёнтак быў акружаны ўзгорыстымі лужкамі, гэта было даволі зманліва, паколькі лужкі насамрэч уяўлялі сабой адчыненыя палосы агню. Сам Брун быў нацыянальным чэмпіёнам па стральбе па сподачках 1935 года.
  
  
  "Ты хочаш сказаць, што яны сядзяць дома са сваімі вінтоўкамі?" - недаверліва спытаў Рыма.
  
  
  "Не, не", - сказаў Корбіш. "Гэта сямейная палітыка, я думаю, нават карпаратыўная палітыка, што гэта павінна быць абаронена. Стары зрабіў гэта пасля вялікай мітусні з выкраданнямі, калі выкралі дзіця Ліндберг ".
  
  
  "Так што ты мне хочаш сказаць?" - спытаў Рыма. Прынамсі, Сміт выразна выказаўся.
  
  
  "Я дазваляю вам заручыцца любой дапамогай, якая можа вам спатрэбіцца".
  
  
  "Чыун не хоча выходзіць сёння вечарам", - сказаў Рыма. "Па тэлевізары паказваюць нешта добрае".
  
  
  "Я маю на ўвазе мужчын, якія змагаюцца", - сказаў Корбіш.
  
  
  "Вы маеце на ўвазе людзей, якія ладзяць бойкі ў барах? Навошта яны мне патрэбныя? Я не разумею".
  
  
  "Дапамога ваеннага тыпу", - сказаў Корбіш. “Выдатныя рэсурсы ў Фолкрофце падалі нам імёны, якія заслугоўваюць даверу. Мы можам даставіць іх вам праз тыдзень, а затым вы зможаце рыхтавацца, скажам, два ці тры тыдні, а затым выконваць сваю працу”.
  
  
  Рыма скрывіў твар у замяшанні.
  
  
  "Ты хочаш ператварыць мяне ў трэнера, праўда?"
  
  
  "Не, не", - сказаў Корбіш, адчуваючы, што выходзіць з сябе. "Я хачу, каб ты забіў Т.Л. Бруна ў яго маёнтак у Дарыене".
  
  
  "Добра", - сказаў некалькі збянтэжаны Рыма. "Сёння ўвечары?"
  
  
  "Ну, на працягу некалькіх тыдняў".
  
  
  "Ты хочаш, каб я адтэрмінаваў некалькі тыдняў. Добра, - сказаў Рыма.
  
  
  "Не. Табе спатрэбіцца некалькі тыдняў, каб зрабіць гэта належным чынам. Ты проста не можаш паехаць у маёнтак Брун і здзейсніць некаторыя дзеянні, падобныя да таго, што было на днях у санаторыі".
  
  
  "О, ты не думаеш, што я змагу гэта зрабіць. Зразумела", - сказаў Рыма і ўсміхнуўся.
  
  
  "Правільна", - сказаў Корбіш, на імгненне задумаўшыся, куды падзелася лібрыўм яго жонкі. "Цяпер да гэтай пятніцы, калі гэта не занадта вялікі паспех. Я б хацеў, каб вы прадставілі мне свае планы для вашага задання, і мы атрымаем інфармацыю для змены падыходу ".
  
  
  Рыма перагнуўся цераз стол. "Не было б нашмат прасцей проста зрабіць гэта? Як далёка адсюль знаходзіцца Дарыен, у трыццаці мілях?"
  
  
  "Ты звар'яцеў?" - спытаў Корбіш. "Што, калі ты патрапіш да яго ў рукі? Ты ставіш пад пагрозу ўсю нашу аперацыю. Я загадваю табе прынесці мне сёе-тое, што паказвала б на верагоднасць поспеху. Я ведаю, што ў нас ёсць рэсурсы і магчымасці для гэтага. Я бачыў". вынікі вашай працы і ведаю, што ў вас павінна быць шмат людзей, да якіх вы можаце звярнуцца, і добры профіль абсталявання. Я б хацеў гэта ўбачыць ".
  
  
  "Вядома", - сказаў Рыма. "Вы атрымаеце ўсё гэта да раніцы".
  
  
  "Добра", - сказаў Корбіш, з вялікім намаганнем усміхаючыся. Ён праводзіў Рыма да дзвярэй. Наверсе ён пачуў, як заварушылася яго жонка. Яна часта прачыналася позна ўвечар, каб прыняць яшчэ адну таблетку і запіць яе іншым напоем. Гэтым вечарам ёй давядзецца прыгатаваць сабе яшчэ марціні. У яго было больш працы ў офісе.
  
  
  Яму давядзецца стварыць сваю ўласную руку забойцы. Яго падрыхтоўка ў спецназе падказала яму, што гэты чалавек, якога ён павінен быў скарыстаць некаторы час, быў ненадзейны.
  
  
  Звонку, мяккай вясновай ноччу, Рыма не падазраваў, што на яго нельга даверыцца. У яго не было часу быць ненадзейным. У яго была праца, якую трэба было рабіць.
  
  
  Ён ненадоўга спыніўся ў Фолкрофце, каб падзяліцца сваім дзіўным досведам. Чіун нешта чарціў гусіным пяром на кавалку тоўстага пергаменту
  
  
  "Ведаеш, - сказаў Рыма, - Сміт у рэшце рэшт сышоў з розуму, але я думаю, што гэты новы хлопец пачынае менавіта так".
  
  
  "Усе імператары вар'яты", – сказаў Чыун. “Яны пакутуюць ілюзіяй сваёй перавагі. Сміт быў самым вар'яцкім з усіх. Ён змог схаваць гэтую ілюзію адсутнасцю слуг і наложніц”.
  
  
  "Пацешна", - сказаў Рыма. "Я ні завошта на свеце не змог бы ўявіць сабе Сміта з наложніцай".
  
  
  "Вось чаму нават сінанджу не змаглі яму дапамагчы. Самы шалёны з усіх імператараў".
  
  
  "Што ты пішаш?"
  
  
  "Запіс для часопіса Сінанджу, які тлумачыць будучым пакаленням, як гэты майстар адважна спрабаваў, нягледзячы на вялізныя перашкоды, надаць сэнс імператару на Захадзе, але атрымаў адпор, і як майстар застаўся ў краіне штодзённых драм у спробе выратаваць белага вучня, які падаваў некаторыя ўмераныя надзеі ".
  
  
  "Як ты гэта называеш?"
  
  
  "Вар'яцкі імператар Чиун".
  
  
  "Дык вось адкуль ты бярэш свае апавяданні аб мінулых майстрах, якія служылі ў Ісламабадзе, Ланілендзе і Расіі".
  
  
  "Правільна. Будучыя пакаленні павінны ведаць праўду, бо гісторыя ў руках чалавека, якому ўвесь час трэба апраўдвацца, становіцца падобная вопратцы, якая змяняецца ў залежнасці ад надвор'я. Тут я выкладаю ісціну. Гэтак жа, як мяне вучылі, што цар Іван не быў жахлівы. , так і будучым пакаленням будуць расказваць пра вар'ята імператара Сміта, каб хто-небудзь не напісаў, што ён быў добрым і кампетэнтным чалавекам і такім чынам не запляміў імя сінанджа ».
  
  
  Рыма адчуў, як у яго звяло жывот. "Са Сміці ўсё было ў парадку. Гэта была цяжкая праца".
  
  
  "Гэта была лёгкая праца, будзь ён у разумным розуме. Але чаго можна чакаць ад краіны, адчыненай усяго дванаццаць гадоў назад?"
  
  
  "Амерыка была адкрыта амаль пяцьсот гадоў таму".
  
  
  "Кім?"
  
  
  "Хрыстафор Калумб".
  
  
  "Не Сінанджу. Для Сінанджу Чыун адкрыў Амерыку. Цікава, ці будуць будучыя пакаленні адзначаць мой дзень нараджэння парадамі".
  
  
  "Цяпер, калі ён пайшоў, - сказаў Рыма, - я думаю, што Сміці мне падабаўся. Прынамсі, я мог яго зразумець".
  
  
  Рыма пакінуў санаторый, узяў напракат машыну ў горадзе і паехаў у Дарыен, дзе незадоўга да світання, у разгар апошняй ночы, ён шпацыраваў па шырокіх адкрытых лужках маёнтка Брун, міма ахоўніка, якому на імгненне здалося, што ён бачыць яшчэ гусцейшую цемру, якая насоўваецца скрозь чарноцце на асабняк Брун.'
  
  
  У яго бізнэсе было аксіёмай, што лорды заўсёды спяць высока, таму Рыма не стаў затлумляцца з першым паверхам. З далікатнай бясшумнасцю крадучага ката ён падняўся па вялікіх усходах. Ніхто не ўзломваў дзвярныя замкі, адзін замарозіў іх сваімі рукамі.
  
  
  У першай вялікай спальні Рыма спыніўся. Вытанчаная маладая жанчына з рысамі мармуровай дасканаласці спала, прыложачная лямпа асвятляла яе твар. Мяккія каштанавыя валасы раскідаліся па вялікіх ружовых падушках, а прасціны ў хупавых кветачках былі адкінутыя ў бок, агаліўшы грудзей, уздымаюцца са свежасцю юнацкасці. Ах, падумаў Рыма, справа важней задавальнення. Ён зачыніў дзверы.
  
  
  Рыма прайшоў па калідоры, прыслухоўваючыся да дыхання па той бок дзвярэй. Насамрэч, калі чалавек быў вельмі спакойны, адчуваў падлогу нагамі, а цела было нерухома да стану, блізкага да смерці, ён мог адчуваць дыханне.
  
  
  Ля цяжкіх дубовых дзвярэй не трэба было адчуваць.
  
  
  Храп даносіўся адтуль, як жвір з бляшанага смеццевага бака. Рыма зайшоў унутр і ўбачыў, што коўдра нацягнута да самага моцнага падбародка. Ён зачыніў за сабой дзверы і ціха падышоў да ложка.
  
  
  Ён патрос мужчыну за плячо.
  
  
  "Т. Л. Брун?"
  
  
  "Што?" - спытаў Брун, ачуўшыся ад свайго глыбокага сну і ўбачыўшы постаць побач са сваім ложкам.
  
  
  "Т. Л. Брун, адбылося нешта жудаснае", – сказаў Рыма. Чалавека, які абудзіўся ад глыбокага сну, не просяць прадставіцца незнаёмцу. Рэакцыяй можа быць паніка, а затым адмаўленне.
  
  
  "Што здарылася?" спытаў Брун, выдаючы Рыма ўсе неабходныя дакументы.
  
  
  "Яны не будуць падаваць табе сняданак раніцай".
  
  
  "Што? Што гэта? Ты разбудзіў мяне, каб расказаць аб сняданку? Хто ты, чорт вазьмі, такі, сынок?"
  
  
  "Прабач. Ідзі назад спаць", - сказаў Рыма і зноў паклаў Бруна спаць, каб ён больш не хроп. Ніколі.
  
  
  Ён агледзеў цёмны пакой у пошуках якога-небудзь прадмета Бруна, які Корбіш мог бы пазнаць. Каля ложка стаяў партфель. Рыма ўзяў яго.
  
  
  Звонку ахоўніку заходняга крыла здалося, што ён зноў бачыць глыбейшую цемру, але калі ён паглядзеў на сканер на сваёй пасадзе, новае вынаходства IDC для ўзброеных сіл, ён нічога не ўбачыў. Раніцай яму трэба будзе праверыць зрок.
  
  
  Першым, хто знайшоў Бруна, быў яго камердынер. Ён ахнуў і страціў прытомнасць. Другая была пакаёўка наверсе. Яна прарэзліва закрычала. Калі яго дачка, каштанавалосая Холі Брун, пачула крыкі, яна накінула халат на аголенае цела і пабегла ў пакой бацькі. У камердынера быў попельна-шэры твар, ён апусціўся на калені, пакаёўка вішчала, і ніхто не звяртаў увагі на яе бацьку.
  
  
  Яна ўбачыла адкрыты рот, нерухомасць яго грудзей. Яна памацала яго лоб. Як кавалак печані, падумала яна.
  
  
  "У яго, відаць, быў сардэчны прыступ", - сказаў камердынер.
  
  
  "Сардэчны прыступ з раздробненай скроняй", - сказала Холі Брун.
  
  
  "Мы ўжо выклікалі ўрача", - сказаў камердынер. "Прынамсі, хтосьці выклікаў".
  
  
  Холі Брун, у якой з усіх Бруноў былі лютыя вочы старога Джосайі, праігнаравала заўвагу камердынера. Не мела значэння, хто выклікаў урачоў. Яна патэлефанавала сямейным і карпаратыўным юрыстам. У яе было адно пытанне.
  
  
  "Хто наступны на чарзе ў IDC?"
  
  
  "Карціна не зусім зразумелая на гэты конт, міс Брун. Спачатку павінна быць абвешчана жалобнае мерапрыемства, і я ўпэўнены, што ўсе мы смуткуем..."
  
  
  "Лухта сабачая. Хто старэйшы віцэ-прэзідэнт па планаванні палітыкі?"
  
  
  "Малады чалавек, корбіш. Выдатная выбітная праца, перавага..."
  
  
  "Ніколі пра яго не чуў. Як доўга ён быў старэйшым віцэ-прэзідэнтам?"
  
  
  "Усяго некалькі дзён, можа быць, тыдзень, але..."
  
  
  "Дай мне яго нумар тэлефона".
  
  
  У адваката гэта недзе было запісана. Холі папрасіла пакаёўку дастаць ёй што-небудзь з яе гардэроба, чорнае.
  
  
  "Што-небудзь з адкрытай шыяй. Ведаеш, у мяне ёсць сіські". Пачуўшы тэлефонны нумар, яна павесіла трубку і набрала зноў.
  
  
  "Добры дзень, містэр Корбіш. Выбачыце, што разбудзіла вас", - сказала Холі, чый голас зараз плыў, як галубы па шаўкавістым возеры. "У мяне дрэнныя навіны. Т. Л. Брун памёр мінулай ноччу, і хоць я ведаю, што вы, як і ўсе мы, жадаеце прыдатнага перыяду чакання, справы IDC павінны працягвацца. Я Холі Брун, і я хацела б сустрэцца з вамі як мага хутчэй. Я думаю, вы з тых мужчын, якія могуць працягваць сваю працу ".
  
  
  "Так, міс Брун. Вядома. Вядома."
  
  
  "Дзе мы можам сустрэцца?"
  
  
  "У мяне ёсць офіс прыкладна ў трыццаці хвілінах язды ад вас у Раі, штат Нью-Ёрк, у праліве Лонг-Айленд. Ён знаходзіцца ў санаторыі Фолкрофт".
  
  
  "Гэта дзіўна", - сказала Холі.
  
  
  "Ну, карпаратыўны бізнэс. Гэта крыху складана".
  
  
  "Я ўпэўнена, што ты спраўляешся з гэтым вельмі добра", - сказала Холі і накіравалася ў Фолкрофт са свайго маёнтка ў Дарыене.
  
  
  Калі ёй прынеслі яе чорную сукенку, у яе быў адзін каментар "Больш за дэкальтэ".
  
  
  "Я не думаю, што ў чорным у вас больш дэкальтэ, міс Брун".
  
  
  "Тады, блядзь, зрабі гэта", - сказала Холі, яе голас быў грыфельна-цвёрдым. "Выкарыстоўвай нажніцы".
  
  
  "На сукенку ад Сен-Ларана, міс Брун?"
  
  
  "Не, на тваёй задніцы. Вядома, на сукенку, недарэка".
  
  
  Ахова маёнтка, як Холі даведалася незадоўга да свайго ад'езду, нічога не бачыла мінулай ноччу, яна праверыла Корбіша з задняга сядзення свайго лімузіна. Ён быў выпускніком Уільямса і капітанам спецпрызна. Ён далучыўся да IDC, дзе працаваў стабільна, хутка падняўшыся да віцэ-прэзідэнта, а потым амаль за адну ноч падняўся да старэйшага віцэ-прэзідэнта.
  
  
  "У нас больш віцэ-прэзідэнтаў, чым кампутараў", – сказала Холі ў тэлефон на заднім сядзенні сваёй машыны. "Як ён кімсьці стаў?"
  
  
  "Ваш бацька прызначыў яго, міс Брун".
  
  
  "Ён жанаты?"
  
  
  "Дзевяць гадоў, міс Брун".
  
  
  "Жонка прывабная?"
  
  
  "У ягонай асабістай справе аб гэтым не сказана".
  
  
  "Паспрабуй адкрыць сінюю тэчку".
  
  
  "О, ты ведаеш аб гэтым".
  
  
  "З таго часу, як я змог хадзіць".
  
  
  "Ну, я трываць не магу перадаваць інфармацыю з blue File па тэлефоне, але я мяркую, што гэта важна, міс Брун. Так, яго жонка прывабная, але яна вельмі шмат п'е, час ад часу прымае дэпрэсанты і, магчыма, мела адну пазашлюбную сувязь. Яна скончыла даволі другагатунковую школу ў Агаё, яе бацька..."
  
  
  "Ці былі ў Корбіша якія-небудзь пазашлюбныя сувязі?"
  
  
  "Не, міс Брун".
  
  
  "Зразумела. Пакінь гэтую размову пры сабе".
  
  
  "Вядома, міс Брун".
  
  
  Вешаючы трубку, яна заўважыла, што шафёр крадком пазірае на яе грудзі. Яму стала ніякавата, калі ён убачыў, што за ім назіраюць. Добра, падумала Холі Брун. Калі ў цябе гэта ёсць, выкарыстоўвай гэта. Гэтага сына Карбішчанскага сукі я збіраюся згарнуць, раскруціць і знявечыць.
  
  
  "Вы нешта сказалі, міс Брун?" - спытаў шафёр.
  
  
  "Я сказаў, што гэта вялікая трагедыя, якую, я ведаю, вы павінны падзяліць з намі".
  
  
  "Так, міс Брун".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДЗЕВЯТЫ
  
  
  Калі яму паведамілі аб смерці Т. Л. Бруна, Блэйк Корбіш не даў волю крыку радасці, які быў у яго сэрцы. Гэта прыкмета чалавека, які займаецца масавым шпіянажам за іншымі людзьмі, што нават ва ўласнай хаце ён паводзіць сябе так, як быццам за ім назіраюць.
  
  
  Выявіўшы вялікае самавалоданне, Корбіш на імгненне паклаў трубку на рычаг, затым штурхнуў локцем сваю жонку Тэры, якая лягла спаць у швэдры і спадніцы. У апошні час яна вось так задрамала. Спачатку гэта быў жарт, але потым увайшло ў звычку.
  
  
  "Дарагая", - сказаў Корбіш. "У мяне для цябе добрыя навіны".
  
  
  "Хммммм", - сказала Тэры Корбіш.
  
  
  "Адкрый вочы. У мяне фантастычныя навіны. Добрыя навіны".
  
  
  Тэры Корбіш павярнулася ў ложку тварам да мужа. Яна адчула халодную дрыготку ў руках і заўважыла, што зноў паддалася сваёй звычцы спаць у вопратцы.
  
  
  "Ты ведаеш, я так доўга чакаў, калі ты прыйдзеш, што, відаць, зноў заснуў у вопратцы".
  
  
  "Дарагая", - сказаў Корбіш. "Т. Л. Брун мёртвы. Толькі што даведаўся. Павітайся з новым прэзідэнтам IDC".
  
  
  "Гэта фантастыка, дарагая".
  
  
  "Свабодны дома", - сказаў Корбіш.
  
  
  "Свабодны дома", - сказала яго жонка. "Давай вып'ем за гэта. Звычайна я не п'ю па раніцах, але дзеля гэтага я збіраюся".
  
  
  "Прэзідэнт і, магчыма, старшыня праўлення".
  
  
  "Падвойны", - сказала Тэры.
  
  
  Яна, спатыкаючыся, выбралася з ложка, а потым зразумела, што справа не ў тым, што ў яе няцвёрда стаяць ногі, а ў тым, што на падлозе ёй перашкаджае партфель.
  
  
  "Ты пакінуў свой партфель прама ў мяне на шляху".
  
  
  "Гэта з-за марціні, Тэры".
  
  
  "Гэта партфель. Глядзі".
  
  
  Корбіш міргнуў. Тэры трымала партфель Т.Л.. Ці было гэта магчыма? Так, гэта было магчыма. Уільямс проста мог быць фантастычным карпаратыўным рэсурсам. І ўсё ж цяпер, калі ён выканаў сваю працу, ён уяўляў сабой звяно, якое злучае Корбіша з забойствам.
  
  
  Корбіш узяў сябе ў рукі, як рабіў кожную раніцу з таго часу, як узначаліў аперацыю ў Фолкрофце. Пачакай. У цябе, відаць, больш сувязяў з судамі, чым у вярхоўнага суда, сказаў ён сабе. Ты па-за законам. Уся сістэма ў Фолкрофце была ўладкованая такім чынам.
  
  
  Кожную раніцу яму ўвесь час даводзілася нагадваць сабе пра гэта. У сваім офісе ў Фолкрофце ён апынуўся ізаляваным, дзіўна вольным ад усіх гэтых клопатаў, і гэта прымусіла яго задумацца, чаму старому доктару Сміту не ўдалося стаць вельмі, вельмі багатым чалавекам.
  
  
  "Як гэта сюды патрапіла?" - Спытала Тэры.
  
  
  "О, э-э, нічога. Проста начная дастаўка, дарагая".
  
  
  "Дастаўшчык мог нешта бачыць".
  
  
  "Паміж намі, Тэры?"
  
  
  "Мы не рабілі гэтага мінулай ноччу?"
  
  
  "Паглядзі на сваё адзенне".
  
  
  "Людзі робяць гэта ў адзенні", - сказала яна, затым змрочна дадала: "але не мы. Мы нават не робім гэтага без адзення".
  
  
  "Ты была выдатнай карпаратыўнай жонкай".
  
  
  "Я маю на ўвазе, я б пагадзіўся на цябе прама зараз, замест марціні".
  
  
  "Выпі свой марціні, дарагая", - сказаў Корбіш.
  
  
  Тым часам у банку Мінеапаліса мужчына, які хадзіў з кіем і ў якога былі забінтаваныя часткі асобы, папрасіў аб сустрэчы з адным з віцэ-прэзідэнтаў, з кім заўгодна.
  
  
  Ён цярпліва чакаў. Яго адзенне вісела свабодна, як непатрэбнае. У яго сіняй кашулі быў абтрапаны каўнер; яго чаравікі, хоць у іх былі падэшвы і не было дзірак, былі патрэсканымі на ўздыме. Доктар Гаральд Сміт падабраў іх у капліцы Арміі выратавання на Мішн-стрыт у Сан-Францыска. Ён дабраўся аўтастопам праз Скалістыя горы, праз Раўнінныя штаты, а затым на поўнач да Мінеапаліса, дзе ён прайшоў пешшу ад невялікага прыгарада, дзе яго падвезлі, да гэтага невялікага банка. Цяпер яго правая нага пульсавала ў агоніі.
  
  
  "Магу я спытаць, у чым ваша справа", - сказаў сакратар.
  
  
  "Так", - сказаў доктар Сміт. "Асаблівы рахунак".
  
  
  "Вы хочаце адкрыць адзін з іх?" - спытала сакратарка, спрабуючы схаваць падазрэнне ў сваім голасе.
  
  
  "У мяне ёсць адзін. Пры Дэнсене. Уільям Кадахі Дэнсан. Спецыяльны рахунак. Ашчадны рахунак".
  
  
  "Калі вы хочаце ўнесці дэпазіт або зняць грошы, касіры будуць рады вам дапамагчы".
  
  
  "Я хачу пагаварыць з адным з віцэ-прэзідэнтаў".
  
  
  "Вядома, сэр", - сказала сакратарка тонам, якім звычайна патураюць немаўлятам. Яна папрасіла прабачэння і ўвайшла ў кабінет самага малодшага віцэ-прэзідэнта. Яна расказала яму аб кінутым звонку.
  
  
  "Якое імя ты вымавіў?"
  
  
  "Уільям як-яго-там Дэнсан".
  
  
  Сакратарка са здзіўленнем назірала, як віцэ-прэзідэнт патэлефанаваў прэзідэнту па ўнутранай сувязі.
  
  
  "Ты памятаеш той пацешны акаўнт, пра які ты мне расказваў, ну, хтосьці тут, каб заявіць на яго правы".
  
  
  "Я зараз заняты", - сказаў прэзідэнт. "Затрымайце яго на некалькі хвілін. Я хацеў бы яго ўбачыць". Віцэ-прэзідэнт кіўнуў і павесіў трубку.
  
  
  "Калі я магу спытаць, сэр, містэр Дэнсан - гэта хтосьці важны?" - спытала сакратарка.
  
  
  "О, не", - сказаў віцэ-прэзідэнт. "Проста ў нас тут быў гэты своеасаблівы акаўнт на працягу апошніх, о-о, васьмі-дзесяці гадоў. Я пачуў пра гэта, калі ўпершыню прыйшоў сюды працаваць. Хтосьці ўнёс некаторую суму. Я думаю, што гэта было не больш за 5000 долараў. "Ён адправіў іх па пошце з дарожнымі чэкамі American Express. Цяпер вы ведаеце, што закон абвяшчае, што чалавек павінен з'явіцца, каб адкрыць рахунак. Але Дэнсан адправіў грошы з інструкцыямі, што мы павінны заплаціць любому, у каго ёсць правільны подпіс". , што ўлады будуць у парадку, і ашчадкніжка не спатрэбіцца. Ну, мы, натуральна, паведамілі пра гэта ў банкаўскую камісію, і камісія сапраўды сказала, што ўсё будзе ў парадку”.
  
  
  "І што потым?"
  
  
  "Тады нічога. Уліковы запіс проста застаўся тут".
  
  
  "Якая выклікае цікавасць?"
  
  
  “Не. Гэта яшчэ адна асаблівасць. Ніякіх працэнтаў не запыталі. Няма ашчадкніжкі. Ніякіх працэнтаў. Ніхто не прыйшоў. Грошы проста ляжалі”.
  
  
  "Дэнсэн сапраўды выглядае дзіўна", - сказала сакратарка. "Як бадзяга".
  
  
  Дзіўнай была і просьба Дэнсэна, калі ён атрымаў грошы. Ён хацеў дзвесце долараў чацвёртакамі, сто долараў дзесяціцэнтавікамі, дваццаць долараў нікелямі, а астатняе дваццаткамі і пяцідзясяткамі. Ён вынес свае грошы ў маленькай скрыначцы. Супрацоўнікі банка глядзелі, як ён пераходзіў вуліцу да крамы для войска і флота. З цікаўнасці малодшы віцэ-прэзідэнт зайшоў у краму, каб паглядзець. Ён убачыў, як дзіўны містэр Уільям Кадахі Дэнсан, чый подпіс апынуўся сапраўдным, купіў аўтамат для здачы грошай кіроўцу аўтобуса і паклаў яго ў скрынку. Ён убачыў дзіўнага містэра Дэнсан пераходзіць вуліцу, заходзіць у краму адзення і з'яўляецца ў цьмяна-шэрым касцюме, больш чым дастаткова кансерватыўным для банкіра.
  
  
  Наступным прыпынкам Денсена была крама канцылярскіх тавараў, дзе ён купіў нататнікі, алоўкі, лагарыфмічную лінейку, кашалёк і танны аташэ-кейс.
  
  
  На аўтобуснай станцыі малады банкаўскі служачы страціў містэра Дэнсена. Ён мог бы паклясціся, што бачыў яго стаячым у чарзе. А потым нікога не было.
  
  
  Доктар Гаральд Сміт выйшаў з аўтавакзала Мінеапаліса, злёгку здзіўлены спробай маладога чалавека рушыць услед за ім.
  
  
  Раздзел дзесяты
  
  
  Вядома, ён надзеў бы гарнітур, але ці павінен ён быць чорным? Чорны колер мог выглядаць як імгненная жалоба, і, магчыма, гэта была проста занадта ліслівая пастава, каб яе мог прыняць чалавек, які стане наступным прэзідэнтам IDC. З іншага боку, светлы гарнітур мог бы здацца легкадумным Холі Брун у яе стане смутку з нагоды смерці бацькі.
  
  
  Узважыўшы свае варыянты, улічваючы зменныя, патэнцыял росту і рызыкі падзення, Блэйк Корбіш вырашыў надзець чорны касцюм у сінюю палоску. Чорны колер хаваў жалобу, паласа паказвала, што Корбіш быў не з тых, хто стане праводзіць бессэнсоўныя цырымоніі, не тады, калі найвялікшай у свеце карпарацыя мела патрэбу ў эфектыўным кіраўніцтве. Ён спадзяваўся, што сэнс не выслізне ад Холі Брун.
  
  
  Ён хутка апрануўся, думаючы пра дачку Т.Л. і пра тое, што ён ведаў пра яе. Няпэўна за трыццаць. Фатаграфіі ў часопісах beautiful people. Унутры кампаніі казалі, што яна была, прынамсі, такім жа мозгам IDC, як і яе бацька.
  
  
  Корбіш ніколі не сустракаўся з ёй, але адзін з віцэ-прэзідэнтаў ніжэйшага рангу сустракаўся.
  
  
  Ён прыйшоў у офіс Корбіша пасля той сустрэчы шэсць месяцаў таму. Ён выцер пот з ілба, уздыхнуў, закурыў цыгарэту, выпусціў дым і сказаў: "Якая сука".
  
  
  Корбіш ведаў, каго ён меў на ўвазе, але ніколі нельга было сказаць, што рэальна, а што падстроена, таму ён проста спытаў: "Хто?"
  
  
  "Гэтая Холі Брун", - сказаў іншы малады віцэ-прэзідэнт. "Яна проста адрэзала мне яйкі і падсмажыла іх на грылі".
  
  
  Віцэ-прэзідэнт кіраваў вузканакіраванай праграмай па скупцы еўрапейскага германію для выкарыстання ў транзістарах. Меркавалася, што гэта будзе зроблена ціха, але напярэдадні ў The Wall Street Journal з'явіўся артыкул, у якім згадвалася цікавасць IDC да еўрапейскіх пастаўшчыкоў. Гэта, вядома, мела неадкладны эфект у выглядзе падвышэння коштаў, так што IDC не змагла б зэканоміць, адправіўшыся за мяжу.
  
  
  Ідэя праграмы, відаць, належала Холі Брун. Малады віцэ-прэзідэнт сустрэўся з ёю ў той дзень у офісе Т.Л. у Мамаронеку ў прысутнасці самага старога Т.Л.
  
  
  Корбіш успомніў, як падумаў, што дзіўна, што малады віцэ-прэзідэнт наогул не згадаў Т.Л.. Толькі Холі Брун. Яна зрабіла на яго ўражанне і напалохала яго. Корбіш выслухаў гісторыю, але нічога не сказаў, не жадаючы звязваць сябе абавязальніцтвамі. Пазней ён намякнуў свайму непасрэднаму начальніку на каментары, зробленыя маладым віцэ-прэзідэнтам. Як ён і меркаваў, гісторыя была перададзена Т.Л. Неўзабаве пасля гэтага малады віцэ-прэзідэнт пайшоў.
  
  
  Гэта было ўсё, што Корбіш ведаў пра яе, за выключэннем, вядома, яе фатаграфій, якія ён бачыў. На іх яна выглядала прыгожай. Што ж, ён пачакае, каб даведацца пра гэта. Ён бачыў занадта шмат узрушаючых фатаграфій жанчын з карпарацый, у якіх, як аказалася, былі ўсе любаты слядоў, каб быць уражаным тым, што казала камера.
  
  
  Ён зірнуў на гадзіннік, крадком зазірнуў у сваю спальню, дзе Тэры павалілася назад на ложак, яе марціні праліўся на дыван, яго змесціва пацямнела на светла-блакітнай воўны. Ён пакруціў галавой і пайшоў. Будзе час разабрацца з Тэры пасля таго, як ён стане прэзідэнтам IDC.
  
  
  Калі Корбіш заязджаў на сваім "кадылак" у вароты, ён папярэдзіў старэйшага ахоўніка: "Да мяне ідзе міс Брун. Упусціце яе прама цяпер, затым патэлефануйце мне".
  
  
  "Так, сэр, містэр Корбіш".
  
  
  Корбіш загадаў сваёй сакратарцы прыгатаваць два кафейнікі, адзін для кавы, другі для гарбаты, і аддаў ёй распараджэнне трымаць абодва гарачымі і падаваць іх на сярэбраным сервізе, калі ён патэлефанаваў па ўнутранай сувязі.
  
  
  Ён патэлефанаваў, як толькі ахоўнік паклікаў яго, і да таго часу, калі Холі Брун віхурай уляцела ў яго кабінет, сярэбраны сервіз стаяў на адным з кутоў стала для нарад. Класная рыска, падумаў Корбіш, гледзячы на гэта. Штрых прэзідэнцкага класа.
  
  
  Ён уваскрос.
  
  
  "Добрай раніцы, міс Брун, я не магу сказаць вам, як..."
  
  
  "Тады не спрабуй, Корбіш", - сказала яна. "У нас ёсць праца". Яна паглядзела на срэбны сервіз. "Кава і гарбата?"
  
  
  "Так. Што б ты ...?"
  
  
  "У цябе ёсць гарэлка?"
  
  
  Ён ведаў, што ў адной з шафак ёсць выпіўка, але цяпер з некаторай нудой разважаў, што рабіць. Ён не чакаў, што раніцай вып'е. Ён сам не хацеў выглядаць п'яніцам, накіроўваючыся прама да віннага бара. З іншага боку, калі б ён затрымаўся з пакупкай выпіўкі, гэта магло б выглядаць так, як быццам яму не хапае свецкай манеры.
  
  
  Ён зняў слухаўку і патэлефанаваў сваёй сакратарцы.
  
  
  "На днях я замовіў крыху лікёру для гасцей. Дзе гэта? Дзякуй".
  
  
  Ён павесіў трубку. "Гэта тут", - сказаў ён Холі Брун. "Я не ведаў, куды яны гэта паклалі". Вось. Свецкая манера і цвярозніцтва ў офісе.
  
  
  Калі ён падышоў да буфета, Холі Брун плюхнулася ў адно з вялікіх скураных крэслаў насупраць яго праз стол. Яна крыкнула яму ў спіну: "Падвойнае ў вялікай шклянцы. Без лёду. Ніякага змешвання".
  
  
  Яшчэ адна праблема. Ці павінен ён піць з ёй? Дазволіць ёй піць адной? О, як цяжка правесці мяжу паміж карпаратыўным іміджам і асабістай напорыстасцю.
  
  
  Ён наліў напой Холі Брун, адмераўшы ў чарку роўна дзве унцыі, для сябе абраў каву, але ў апошнюю хвіліну раздумаўся і наліў сабе гарбату. Кава была такой... такой, плебейскай.
  
  
  Холі ўзяла свой напой з яго рук, і калі ён павярнуўся да яе са сваім кубкам, яе шклянка была напалову пусты.
  
  
  "Што ты тут робіш?" спытала яна.
  
  
  Ён чакаў гэтага пытання ўсю дарогу ў сваёй машыне. І хоць Холі Брун зараз магла ўспадкаваць кантроль над дзесяццю адсоткамі акцый IDC, якія знаходзяцца ў звароце, і магла гарантаваць яму пасаду прэзідэнта карпарацыі, ён вырашыў казаць ёй як мага менш.
  
  
  "Перад заўчаснай смерцю твайго бацькі, - сказаў ён, - Ён прызначыў мяне адказным за адмысловую кампутарную аперацыю. Тут знаходзіцца яе штаб-кватэра".
  
  
  Як шмат яна ведала? Ці праўдзівыя гісторыі аб тым, што яна была мазгамі старога Т.Л.? Калі гэта так, дык яна ўжо ведала, што ён задумаў. Яго адказ быў дастаткова мяккім, каб пайсці ў любым выпадку, калі б яна дала яму хоць найменшае ўяўленне аб тым, як шмат яна ведала.
  
  
  Ён проста паглядзеў ёй у вочы, што, як ён ведаў, было правільным учынкам, і паднёс кубак да вуснаў, каб яна не магла ўбачыць ніякага здрадлівага выраза вакол яго рота. Вочы звычайна могуць схаваць хлусню, але рот рэдка можа.
  
  
  "Я ведаю, што цябе прызначылі адказным. Што ты зрабіў?"
  
  
  "Я працаваў па асабістым загадзе Т.Л., міс Брун. Гэта быў свайго роду новы падыход да карпаратыўных праблем, але шматабяцальны, і ў ім выявілася геніяльнасць. TL хацеў кампутарызаваць усю краіну ... ўзаемаадносіны паміж прыватным сектарам і ўрадам на ўсіх узроўнях , уплыў праваахоўных органаў, судоў, прафсаюзаў, так, нават крымінальных элементаў ". Вось. Гэта ўсё яшчэ нічога не дало.
  
  
  "Чаму?" - Спытала яна. Яна ўсё ўскладняла
  
  
  "IDC неабходна было мець надзейную інфармацыю аб сацыяльнай структуры краіны, каб прымаць разумныя доўгатэрміновыя рашэнні, заснаваныя на нашым самым лепшым планаванні".
  
  
  Холі дапіла рэшту свайго келіха і, не кажучы ні слова, працягнула яго Корбіш, каб той наліў яшчэ. Калі ён узяў келіх у яе з рук, яна сказала: "Ты поўны лайна".
  
  
  Ён павярнуўся да бара з напоямі, перш чым сказаць: "Прашу прабачэння".
  
  
  "Я сказаў, ты поўны лайна. Па-першае, Т.Л., яму было напляваць на сацыяльныя структуры. Ён хацеў прадаваць кампутары. Па-другое, нават калі б ён гэта зрабіў, наўрад ці ён купіў бы табе гэты маўзалей, каб ты дурэў у ім. Чаму гэтае месца?"
  
  
  Зноў напаўняючы шклянку, Корбіш злёгку ўсміхнуўся сам сабе. "Насамрэч, - сказаў ён, - гэтае месца некаторы час было свайго роду выпрабавальным палігонам для кампутараў IDC. Тут прадстаўлены ўсе нашы найноўшыя мадэлі, нават найноўшае пакаленне, якога яшчэ няма на рынку. Я так разумею, што раней гэтае месца было чым -та накшталт урадавай сеткі збору інфармацыі. Большая частка інфармацыі, якую хацеў атрымаць Т.Л., ужо была ў тутэйшых кампутарах, і ён паслаў мяне падлучыцца да яе для максімальнага выкарыстання".
  
  
  Ён павярнуўся з напоем. Холі ўзяла шклянку і кіўнула. Яна трымала яго паміж кончыкамі пальцаў абедзвюх рук і глядзела па-над ім на Корбіша, нахіліўшы галаву, накіраваўшы на яго вочы з густымі вейкамі, панадліва дэманструюць вавёркі пад вясёлкамі.
  
  
  Корбіш пазнаў гэты позірк і зразумеў, што яна ў яго ў руках. Яна пакінула спробы зламаць яго; цяпер яна збіралася выкарыстоўваць супраць яго жаночыя хітрыкі. Ды гэта было б прасцей простага, падумаў ён.
  
  
  "Як бы вы паставіліся да таго, каб стаць наступным прэзідэнтам IDC?" - Спытала яна.
  
  
  Ён падняў, затым паставіў свой кубак і абышоў вакол свайго стала. "Я узрушаны, міс Брун. Я ніколі..."
  
  
  "Не марочце мне галаву", - сказала яна. “Вы заўсёды. Усе вы віцэ-прэзідэнты. І не думайце, што я толькі што вам нешта паабяцала. Я толькі спытала, як бы вы хацелі стаць прэзідэнтам”.
  
  
  Блэйк Корбіш, які ў тую раніцу разважаў пра ўладу, якой ён валодаў дзякуючы CURE, ужо вырашыў, што ён сапраўды будзе прэзідэнтам, але не толькі IDC. Ён старанна падбіраў словы і зрабіў паўзу, перш чым загаварыць.
  
  
  "Больш, чым штосьці яшчэ, што я магу сабе ўявіць", - зманіў ён.
  
  
  "Вы ведаеце, як спадчыннік майго бацькі, я з'яўляюся найбуйнейшым акцыянерам".
  
  
  "Так, міс Брун".
  
  
  "Я нічога не магу вам гарантаваць, – сказала яна, – але з улікам маіх акцый і ўплыву на раду дырэктараў, я думаю, што магла б абраць Мікі Маўса, калі б захацела".
  
  
  Корбіш кіўнуў. Здавалася, у каментарах не было патрэбы.
  
  
  "Я проста хацела пераканацца, што ты на самой справе не Мікі Маўс", - сказала яна. "Я яшчэ не ведаю, ці такі ты ці табе толькі здаецца, што я такі, з той недарэчнай гісторыяй, якую ты мне расказаў аб сваёй працы тут".
  
  
  Яна сербанула гарэлкі, чакаючы каментара. На імгненне ў пакоі павісла цішыня, пакуль кожны стрымана ацэньваў іншага. Нарэшце, Корбіш сказаў: "Вы павінны зразумець, міс Брун, што я тут менш за дзесяць дзён. На самай справе спатрэбілася б больш часу, каб разабрацца ва ўсім і зрабіць тыя высновы, да якіх, павінна быць, імкнуўся Т. Л.".
  
  
  Яны яшчэ імгненне глядзелі адзін на аднаго, не задаволеныя нічога не значным адказам Блэйка, а затым на стале Корбіша зазваніў тэлефон. Не адрываючы вачэй ад Холі Брун, ён павольна працягнуў да яго руку.
  
  
  У Кліўлендзе доктар Гаральд Сміт зайшоў у тэлефонную будку на рагу вуліцы, уважліва паглядзеў на свой нядаўна набыты наручны гадзіннік, затым набраў нумар аператара.
  
  
  Ён вывудзіў секундамер з кішэні курткі і сказаў: "Я хацеў бы зрабіць міжгародні званок у Рай, Нью-Ёрк". Ён назваў аператару код горада і нумар.
  
  
  "Гэта будзе каштаваць тры даляры і дваццаць цэнтаў", – сказаў аператар.
  
  
  "Я збіраюся казаць тры з паловай хвіліны", - сказаў Сміт. "Колькі будзе каштаваць дадатковая хвіліна?"
  
  
  "Гэта будзе, давайце паглядзім, на семдзесят цэнтаў больш".
  
  
  "Добра, аператар. Я заплачу за гэта зараз. Хвілінку, калі ласка." Сьміт павесіў слухаўку на маленькую палічку пад тэлефонам і пачаў даставаць чацьвёртакі з чэнджара кіроўцы аўтобуса, які ён насіў збоку пад курткай. Ён выцягнуў чатыры, паклаў іх на стол, прарабіў гэта яшчэ двойчы, затым выцягнуў яшчэ тры чацвёртакі, дзесяціцэнтавік і пяціцэнтавік і апусціў іх у тэлефон.
  
  
  "Дзякуй, - сказаў аператар, - я злучу вас зараз".
  
  
  Сьміт пачуў гудкі на лініі, калі рабіўся пераклад. Ён спадзяваўся, што ніхто не змяніў прыватную лінію на яго стале, якой ён карыстаўся толькі для выходных асабістых званкоў. Потым Сміт пачуў тэлефонны званок. Ён хутка націснуў кнопку на секундамеры і паглядзеў на яго. Трубку знялі пасля першага званка.
  
  
  "Прывітанне", - раздаўся голас, рэзкі, выразна пастаўлены, якім яго запомніў Сміт, з невялікім акцэнтам і без следу рэгіяналізму.
  
  
  Сміт пачакаў некалькі секунд, пакуль голас зноў не вымавіў "алё".
  
  
  "Корбіш", - спытаў Сміт.
  
  
  "Так".
  
  
  "Гэта Сміт". Сьміт зірнуў на гадзіннік. Мінула дваццаць секунд. Ён пачуў раптоўны глыток паветра на іншым канцы провада, а затым хуткае аднаўленне.
  
  
  "Ну, добры дзень, доктар, дзе вы?"
  
  
  "Гэта сапраўды даволі неістотна", - суха сказаў Сміт. "Я так разумею, вы абгрунтаваліся ў Фолкрофце?"
  
  
  "Чаму б і не? Хтосьці павінен падтрымліваць парадак".
  
  
  "Я патэлефанаваў, Корбіш, каб заклікаць да цябе". Да гэтага моманту, як меркаваў Сміт, Корбіш павінен быў акрыяць ад шоку, выкліканага голасам Сміта, і павінен быў пацягнуцца да выключальніка, які актываваў бы складаную сістэму адсочвання тэлефонных размоў КЮРЭ.
  
  
  "Якога роду апеляцыя?" - раздаўся голас Корбіша. Так, падумаў Сміт. Задавай пытанні. Працягвай гаварыць старому дурню.
  
  
  "Я хацеў заклікаць вас адмовіцца ад гэтага вар'яцкага прадпрыемства, якое вы задумалі".
  
  
  "Я не ведаю, чаму вы павінны лічыць гэта вар'яцтвам, доктар. Гэта вельмі разумна, гэта значыць з карпаратыўнага пункта гледжання. Вы не згодны?"
  
  
  "Не, я не згодзен", - сказаў Сміт. "Але калі я не магу размаўляць з вамі з гэтага пункту гледжання, магчыма, як амерыканец. Хіба вы не бачыце, што ўмешваецеся ў саму структуру нашага грамадства? Што могуць быць небяспечныя наступствы таго, што ты робіш?"
  
  
  "Няма дасягнення без болю", - сказаў Корбіш. "Асабіста я думаю, што дасягненне будзе каштаваць намаганняў. Ці можаце вы ўявіць, якой сілай я буду валодаць?"
  
  
  Яны казалі далей. Сміт задаваў пытанні, Корбіш парыраваў і задаваў свае ўласныя пытанні.
  
  
  Калі яго секундамер дасягнуў троххвіліннай адзнакі, Сміт сказаў: "Тады ўсё роўна, Корбіш. Я проста жадаў цябе сёе аб чым папярэдзіць".
  
  
  "Оу. Што гэта?"
  
  
  "Я збіраюся забіць цябе".
  
  
  Корбіш засмяяўся. "Баюся, вы ўсё няправільна зразумелі, доктар Сміт. Вы не збіраецеся мяне забіваць".
  
  
  Секундная стрэлка секундамера пераваліла за дваццаць.
  
  
  "Што ж, нам проста трэба паглядзець на гэты конт", - сказаў Сміт. "Дарэчы, вы знаёмыя з Рыма?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Не думай, што ён выканае за цябе маю працу", - сказаў Сміт. "Ён занадта адданы мне для гэтага".
  
  
  Корбіш зноў засмяяўся. "Лаяльны?" сказаў ён. "Ён нават не памятае твайго імя".
  
  
  Ён хацеў сказаць нешта яшчэ, але не здолеў. Стрэлка секундамера набліжалася да хвіліны, і Сміт павесіў трубку.
  
  
  Ён выйшаў з тэлефоннай будкі і агледзеўся. Яго твар прыцягнуў увагу пажылога мужчыны ў атэлье на вуліцы побач з будкай. Сьміт на імгненьне сустрэўся позіркам з гэтым чалавекам, потым спусьціўся па лесьвіцы, якая вядзе ў гарадзкую сыстэму мэтро. Ён спыніўся ў разменнай манеты і купіў адзін жэтон, імкнучыся расплачвацца дробнымі манетамі з вонкавай кішэні курткі
  
  
  "Калі наступны цягнік у горад?" спытаў ён.
  
  
  Нудны прадавец жэтонаў сказаў: "Кожныя пяць хвілін, містэр".
  
  
  "Які трэк?" Спытаў Сміт.
  
  
  "Вунь там", - сказаў прадавец жэтонаў, раздражнёна падымаючы вочы, чаго і дамагаўся ад яго Сміт.
  
  
  "Дзякуй", - сказаў Сміт.
  
  
  Ён узяў жэтон і скарыстаўся ім, каб прайсці праз турнікет, які вядзе да чыгуначнай платформы uptown. Ён нядбайна прайшоўся па платформе, імкнучыся не прыцягваць да сябе ўвагі. У далёкім канцы платформы ён прайшоў праз турнікет на выхадзе, накіраваўся да лесвіцы, якая, як ён ведаў, была паблізу, і вярнуўся на ўзровень вуліцы.
  
  
  Ён выйшаў з кіёска метро, размешчанага па дыяганалі праз вуліцу ад тэлефоннай будкі, і сеў за руль прыпаркаванай незачыненай машыны, якую пакінуў там некалькі гадзін таму.
  
  
  Ён цяжка апусціўся на сядзенне і злёгку насунуў капялюш на вочы. Ён зірнуў на гадзіннік. Гэта мусіць адбыцца з хвіліны на хвіліну.
  
  
  Адсочванне тэлефоннага званка ў межах горада звычайна займала ў складанай электроннай сетцы CURE сем хвілін. Але для адсочвання званка з іншага горада, апрацаванага аператарам, патрабавалася ўсяго тры хвіліны 20 секунд. Сміт даў Корбішу дастаткова часу. Цяпер застаецца пачакаць і паглядзець, наколькі Корбіш кантраляваў аперацыі Кюрэ на месцах.
  
  
  Сьміт закурыў цыгарэту. Хоць ён ненавідзеў смак і лічыў курэнне гідкай звычкай, ён выявіў, што нікацін з'яўляецца дастаткова эфектыўным сродкам, які прытупляе боль. Цяпер ён чапляўся за гэтую звычку, нават нягледзячы на тое, што боль зменшыўся і ён мог хадзіць, выкарыстоўваючы правую нагу амаль нармальна.
  
  
  У сярэдзіне трэцяй зацяжкі да тэлефоннай будкі пад'ехаў карычневы седан Chevrolet без апазнавальных знакаў. Двое мужчын у светла-шэрых касцюмах выйшлі і паглядзелі ў абодва бакі вуліцы. Адзін з іх зайшоў у тэлефонную будку, і Сміт мог бачыць, як ён аглядае падлогу і паліцу пад тэлефонам.
  
  
  Страўнік Сміта міжвольна сцяўся. ФБР. Двое мужчын захоўвалі ананімнасць як сістэмы гучнай сувязі. Першы мужчына выйшаў з будкі і накіраваўся ў бок хімчысткі, у той час як другі агент працягваў глядзець у абодва бакі вуліцы.
  
  
  Праз усяго хвіліну першы агент выйшаў з крамы, махнуў рукой свайму напарніку, і яны пачалі спускацца па прыступках да станцыі метро.
  
  
  Сміт пачакаў, пакуль яны абодва схаваюцца з-пад увагі, перш чым завесці матор машыны, якую ён купіў гэтай раніцай. Ён праехаў праз скрыжаванне і праехаў два кварталы, перш чым павярнуць направа і накіравацца ў цэнтр горада.
  
  
  Сміт сумняваўся, што агенты трапяцца на яго выкрут і спытаюць расклад у верхняй частцы горада. Але гэта не мела значэння. Праз некалькі хвілін ён будзе на шляхі з горада.
  
  
  Што сапраўды мела значэнне, дык гэта тое, што Корбіш ведаў, як працаваць з сістэмамі адсочвання тэлефонных размоў, і, што яшчэ больш важна, ён ведаў, як прывесці ў дзеянне велізарны федэральны апарат. Прайшло не больш за восем хвілін з таго моманту, як Сміт павесіў трубку, і да з'яўлення двух агентаў.
  
  
  Машынальна ведучы машыну, Сміт зразумеў, што, мусіць, адчуваў доктар Франкенштэйн, калі яго тварэнне ашалела.
  
  
  У Корбіша была ЛЕКА; ён ведаў, як прымусіць яго працаваць, і калі яго размова была дакладная — а чаму б і не? — у яго таксама быў Рыма. А ў Сміта, крыва ўсміхнуўся ён, было нешта менш за чатыры тысячы долараў, разменная манета для вадзіцеля аўтобуса, секундамер і лагарыфмічная лінейка.
  
  
  Можа, гэтага было дастаткова.
  
  
  РАЗДЗЕЛ АДЗІНАЦЦАТЫ
  
  
  Пасля таго, як Корбіш павесіў трубку са Смітам, у яго ўзнікла праблема. Калі б ён пачакаў, пакуль Холі Брун выйдзе з офіса, ён страціў бы любы шанец займець Сміта. Але калі б ён прывёў апарат у рух, яна б западозрыла нядобрае, калі б на самой справе ўжо не падазравала.
  
  
  Сьміт быў важнейшы зараз. Корбіш падняў трубку і набраў трохзнакавы нумар.
  
  
  “Ёсць запіс тэлефоннага званка, які толькі што паступіў у гэты офіс. Вазьміце яго і няхай некалькі чалавек паспрабуюць знайсці чалавека, які тэлефанаваў. Так, гэта дакладна. Знайдзіце і затрымайце гэтага чалавека. Я разбяруся з гэтым асабіста. Паведаміце мне пра вынікі”. Ён павесіў трубку, не чакаючы адказу, затым паглядзеў на Холі Брун.
  
  
  "Такім чынам, на чым мы спыніліся?" - мякка спытаў ён.
  
  
  "Дзе мы былі, - сказала яна, - дык гэта ў тым, што я раіла табе перастаць здзекавацца з мяне. І зараз, пасля гэтай справы з тэлефоннымі званкамі, я думаю, будзе лепш, калі ты адразу ж будзеш адкрыты са мной".
  
  
  Тон яе голасу ясна казаў аб сур'ёзнасці яе намераў, і паколькі Блэйк Корбіш яшчэ не быў пазбаўлены прэзідэнцтва ў IDC, ён вырашыў пагаварыць з ёй.
  
  
  "Добра, міс Брун, я растлумачу. Але спачатку дазвольце мне сказаць, што, пакуль ён быў жывы, ваш бацька даў мне канкрэтныя інструкцыі нікому не згадваць пра гэта. Ён спецыяльна ўключыў цябе, і я думаю, ён баяўся за тваю бяспеку. Я проста выконваў загад."
  
  
  Гэты чалавек хлусіць мне, падумала Холі Брун, але яна толькі кіўнула.
  
  
  "Тое, што мы маем тут, міс Брун, з'яўляецца кантролем сакрэтнага агенцтва ўрада Злучаных Штатаў. Гэта не проста збор інфармацыі. Гэта ўключае ў сябе падключэнне да кожнага функцыянуе падраздзяленні ўрада, ФБР, Падатковай службе, ЦРУ. З гэтым агенцтвам пад нашым кантролем IDC можа рабіць практычна ўсё, што захоча. Няма палітыка, да якога мы не маглі б дастукацца, няма нічога, чаго мы не маглі б зрабіць”.
  
  
  Ён усміхнуўся, і Холі Брун зразумела, што гэта была яго першая сапраўдная ўсмешка з таго часу, як яна ўвайшла ў пакой.
  
  
  "Як называецца гэтае агенцтва?"
  
  
  "Яго назоў - CURE, але я ўпэўнены, што вы ніколі пра яго не чулі. У гэтым увесь сэнс. Ніхто пра яго не чуў, за выключэннем невялікай жменькі людзей. Гэтыя людзі звонку, ахоўнік на варотах, кампутарнікі - ніхто з іх не ведае , на каго яны працуюць. Гэта цудоўная частка ".
  
  
  "А той тэлефонны званок?"
  
  
  "На жаль, гэта быў адзін з тых, хто чуў пра гэта", - сказаў Корбіш. "Былы дырэктар. Цяпер я спрабую адшукаць яго. Ён, верагодна, небяспечны".
  
  
  "А калі ты ўсёткі "высачыш яго", як ты выказаўся?"
  
  
  "Я працягну выконваць інструкцыі вашага бацькі, міс Брун. Я не дазволю яму ўстаць у нас на шляхі".
  
  
  Ён вар'ят, падумала Холі Брун. Але ўсё роўна ідэя была якая інтрыгуе. Калі IDC кантралявала краіну, яна магла кантраляваць увесь сьвет. Джасая, Брун, на якога яна больш за ўсё была падобная характарам, зразумеў бы.
  
  
  Яна пякла Корбіша яшчэ гадзіну, выпіўшы падчас яшчэ дзве порцыі гарэлкі. Ён адказаў праўдзіва, расказаўшы ёй пра ўсё, акрамя сапраўднай ролі Рыма і Чыўна. Падумаўшы, ён вырашыў, што гэта можа быць занадта панадліва; яна магла захацець сустрэцца з імі; яна магла западозрыць, што Рыма забіў Бруна, і адсюль было б лёгка зрабіць выснову, што гэта было зроблена па загадзе Корбіша.
  
  
  Нарэшце, з Холі Брун было дастаткова. Тэлефон зазваніў зноў. Корбіш адказаў на яго нядбайным "алё", затым выслухаў. Калі ён павесіў трубку, яго твар быў кіслым. "Доктар Сміт збег", - сказаў ён.
  
  
  "І што зараз?"
  
  
  "Я што-небудзь прыдумаю".
  
  
  "Вы пачуеце аб ім не ў апошні раз", - сказала яна. "Ён прыйдзе за вамі. Ён пакіне сляды. Сачыце за яго слядамі".
  
  
  "Дзякуй, я так і зраблю".
  
  
  Холі Брун ўстала. Яна абышла стол Корбіша ззаду. Ён яшчэ не агледзеў яе дэкальтэ, і гэта злёгку ўстрывожыла яе.
  
  
  Яна нахілілася да яго праз вугал яго стала, так што лагчынка была беспамылкова бачная. Яна павінна была аддаць яму належнае; ён спрабаваў не звяртаць на гэта ўвагі.
  
  
  "Мне спадабаецца працаваць з табой, разам", - сказала яна, расцягваючы слова "разам", каб падкрэсліць яго яднанне. "Мы можам стварыць тут свайго роду чараўніцтва".
  
  
  Ён усміхнуўся ёй і сустрэўся з ёй поглядам, шчаслівы магчымасцю перастаць тарашчыцца на яе грудзі.
  
  
  "Я думаю, ты маеш рацыю", - сказаў ён.
  
  
  "Віншую з вашым маючым адбыцца прызначэннем на пасаду прэзідэнта IDC".
  
  
  "Дзякуй, міс Брун. Я сапраўды шкадую аб вашым бацьку".
  
  
  "Кліч мяне Холі. І давай зробім сабе ласку. Давай не будзем абліваць адзін аднаго брудам. Мой бацька быў тупагаловым вырадакам, які атрымаў у спадчыну карпарацыю і быў не настолькі дурны, каб яе разбурыць. Насамрэч, чаго я не магу зразумець, дык гэта як у яго хапіла розуму паслаць цябе за КЮРЭ."
  
  
  Горбіш паглядзеў на яе, шукаючы яе вочы. "Шчыра кажучы, - сказаў ён, - я таксама не мог".
  
  
  Абодва ўсміхнуліся. "Цяпер мы разумеем адзін аднаго", - сказала яна. "Яшчэ адно пытанне?"
  
  
  "Так?"
  
  
  "Чаму ваша жонка алкаголічка?"
  
  
  "Яна не вытрымлівае карпаратыўнага ціску. Думаю, яна чакала, што я буду аматаркай трубкі і тэпцікаў".
  
  
  "Такому мужчыну на ўздыме, як ты, можа спатрэбіцца больш прыдатная памочніца", - сказала Холі Брун.
  
  
  "Магчыма, ты маеш рацыю".
  
  
  Яна выпрасталася. "У мяне пахаванне майго бацькі праз тры дні. Тым часам IDC зладзіцца сама. Калі спатрэбяцца якія-небудзь рашэнні, мы з табой іх прымем. Я склічу паседжанне выканаўчага камітэта пасля пахавання, і мы прызначым цябе прэзідэнтам. Што-небудзь не так з гэтым графікам?"
  
  
  "Не, міс Брун ... Холі".
  
  
  "Я пагавару з табой заўтра".
  
  
  На зваротным шляху да сваёй машыны Холі Брун разважала аб тым, як структура буйных карпарацый, здавалася, абараняе іх ад усіх відаў злоўжыванняў кіраўніцтва. Яе бацька быў дурнем, якога прыйшлося, брыкаючыся і лямантуючы, цягнуць у дваццатае стагоддзе. Блэйк Корбіш быў маладзейшы, магчыма, крыху мякчэйшы, але насамрэч ані не разумнейшы. Ён думаў, што выкарыстанне CURE скончыцца суперпоспехам IDC. У яго не было вялікіх амбіцый. На жаль, падумала яна, ягонае бачанне было такім абмежаваным. Маючы лекі ў кішэні, чалавек мог бы захапіць сьвет.
  
  
  Правер гэта, падумала яна. З ЛЕКАМ ў кішэні жанчына магла б захапіць свет.
  
  
  Спачатку ёй давядзецца ўзяць верх над Блэйкам Корбішам. Свет быў наступны.
  
  
  І ўсё ж яна адчувала б сябе лепш, калі б яго больш цікавіла яе дэкальтэ.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАНАЦЦАТЫ.
  
  
  Холі Брун недаацаніла Блэйка Корбіша. Нягледзячы на ??яго недахопы як сісястага мужчыны, у яго не было недахопу ў дальнабачнасці. Адным з яго сакрэтаў было тое, што ён быў мэтанакіраваным і амбіцыйным, не робячы ўражанні празмеру амбіцыйнага і, такім чынам, небяспечнага чалавека. Гэта тлумачыла карпаратыўныя трупы некалькіх віцэ-прэзідэнтаў, праз якія пералез Блэйк Корбіш на сваім шляху да вяршыні. Апошні карпаратыўны труп быў менавіта такім - трупам - і Блэйк Корбіш неўзабаве апынецца на вяршыні кучы. Прынамсі, на вяршыні кучы IDC.
  
  
  Былі і іншыя кучы, на якія трэба было ўзлезці: Злучаныя Штаты, увесь свет.
  
  
  Цяпер Корбіш не сумняваўся ў сваёй здольнасці справіцца з Холі Брун. Яе нязграбны выпад у яго адрас быў не чым іншым, як прапановай рукі і сэрцы. Верагодна, гэта таксама было б добрай ідэяй – умацаваць яго кантроль над IDC праз валоданне акцыямі, і гэта магло б вырашыць праблему яго п'янай жонкі.
  
  
  Тым не менш, трэба было падумаць аб разводзе. Амерыканскі народ стаў больш спрактыкаваным, але ці быў ён усё яшчэ гатовы абраць разведзенага мужчыну прэзідэнтам Злучаных Штатаў?
  
  
  Блэйк Корбіш паглядзеў на прамое пяро ў старамоднай чарніліцы на сваім стале, якое ён абраў у якасці своеасаблівасці, якое калі-небудзь стане здабыткам галоснасці, і на імгненне задумаўся.
  
  
  Развод? Затым ён растаўся, смеючыся. Чаму развёўся?
  
  
  Навошта разводзіцца, калі дастаткова няшчаснага выпадку? І ў яго пад кантролем быў лепшы ў свеце стваральнік няшчасных выпадкаў са смяротным зыходам. Рыма Уільямс. Ён рэзка перастаў смяяцца і пацягнуўся да тэлефона. Але спачатку Рыма трэба было зрабіць і іншыя рэчы.
  
  
  "Першае, што ты павінен зрабіць, - афіцыйна сказаў Корбіш Рыма, - гэта знайсці Сміта".
  
  
  "Проста знайсці яго?" Спытаў Рыма.
  
  
  "На дадзены момант проста знайдзі яго", – сказаў Корбіш.
  
  
  "Гэта не зусім у маёй вобласці моцных бакоў, з пункту гледжання дзейнасці, з карпаратыўнага пункта гледжання", – сказаў Рыма. "Я большы рабочы, чым назіральнік".
  
  
  "Ніхто не ведае Сміта лепш за цябе", - сказаў Корбіш. "Я падумаў, што ў цябе больш за ўсё шанцаў высачыць яго".
  
  
  Рыма паціснуў плячыма - лёгкі жэст незадавальнення.
  
  
  "Вядома, - сказаў Корбіш, - гэтая праблема не ўзнікла б, калі б вы адхілілі пытанне Сміта, калі ўпершыню ўбачылі, што ён узнікае".
  
  
  "Добра, добра", - сказаў Рыма. Гэтае вечнае ныццё дзейнічала яму на нервы.
  
  
  "Ён тэлефанаваў з Кліўленда", - сказаў Корбіш. "Агаё".
  
  
  "Я рады, што ты растлумачыў гэта для мяне", - сказаў Рыма. "Я думаў аб Кліўлендзе, штат Алабама".
  
  
  "Як ты збіраешся дзейнічаць?" Спытаў Корбіш.
  
  
  "Я не ведаю. Я ж казаў табе, што я не вельмі прывабны. Я падумаў, што мог бы размясціць аб'яву ў "Кліўленд Плейн Дылер". Скажыце Сміту, каб ён неадкладна з'явіўся з пакаяннем або ануляваў свае крэдытныя карты. Адкуль мне ведаць, як я буду дзейнічаць далей? Дзеля Бога, я нават не ведаю, дзе ён. Я магу сказаць вам адну рэч; ён не чакае нас у Кліўлендзе ".
  
  
  "Дзе ён, хутчэй за ўсё, з'явіцца?"
  
  
  "Жаночае брацтва Першай Аб'яднанай царквы Wasp, я б выказаў здагадку", - сказаў Рыма. "Ты ведаеш, што гэты пакой зусім не змянілася з таго часу, як я быў тут упершыню? Гэта было, о, дзесяць гадоў таму ".
  
  
  "Так, так", - нецярпліва сказаў Корбіш. "Добра, рабі тое, што лічыш лепшым. Проста пакліч Сміта. Ты бярэш кітайца з сабой?"
  
  
  "Кітаец? Ты маеш на ўвазе Чыуна?"
  
  
  Корбіш кіўнуў.
  
  
  "Зрабі нам усім ласку", - сказаў Рыма. "Я не хачу мець справу яшчэ з адным рэжысёрам. Ніколі не называй яго кітайцам у твар. Чіун - карэец".
  
  
  "І што?" - спытаў Корбіш, адным словам дэманструючы сваю веру ў тое, што карэйская, кітайская, японская - усё гэта для яго адно і тое ж.
  
  
  "Ніколі не кажы гэтага", - сказаў Рыма.
  
  
  "Добра. Дарэчы, гэта было добрае выкананне задання Т. Л. Бруна".
  
  
  "Дзякуй", - сказаў Рыма, пацяплеўшы ад пахвалы, якой ён ніколі не мог дабіцца ад Сміта.
  
  
  "Ну, на гэтым усё", - сказаў Корбіш. Ён палез у скрыню свайго стала і выцягнуў пластыкавую бірку. "Дарэчы, - сказаў ён, уручаючы Рыма бірку, - ты мог бы пачаць насіць гэта. Гэта аблегчыць табе ўваход на тэрыторыю".
  
  
  Рыма паглядзеў на кавалачкі пластыка памерам з ігральную карту, на якіх было выбіта яго імя і доўгі серыйны нумар. "Ты маеш на ўвазе, што я павінен раскідваць гэта паўсюль?"
  
  
  "Не. Ззаду ў яго ёсць шпілька. Насі гэта".
  
  
  "Гэта здаецца крыху дзіўным, улічваючы працу, якую я выконваю і ўсё такое".
  
  
  "Падай пытанні палітыкі мне. Рабі, як табе сказана. І знайдзі Сміта".
  
  
  Рыма выйшаў з офіса. Выйшаўшы з пакоя, ён разарваў пластыкавую бірку на далоні правай рукі і кінуў яе ў кошык для смецця. Выйшаўшы на вуліцу, ён пералез праз каменную сцяну вышынёй дванаццаць футаў і, каб астудзіць свой гнеў, пабег да самага горада і зняў пакой у першым які трапіў матэлі.
  
  
  Пазней, у пакоі, ён прызнаўся Чыуну: "Я не думаю, што гэты пачатковец гуляе поўнай калодай".
  
  
  "Ага, вось бачыш. Словы Чыуна ўжо спраўджваюцца. Цяпер табе не падабаецца твой новы імператар".
  
  
  "Я не казаў, што ён мне не падабаецца. Але ты можаш уявіць, што даеш мне ідэнтыфікацыйны жэтон?"
  
  
  "Гэта часта робіцца з дзецьмі. Каб яны не заблудзіліся ў аўтобусах", - сказаў Чыун.
  
  
  "Давай. Табе спадабаецца Кліўленд".
  
  
  "Кліўленд? Навошта мы едзем у Кліўленд? Што знаходзіцца ў Кліўлендзе?"
  
  
  "Там бачылі Сміта".
  
  
  "І, вядома, ён усё яшчэ там, чакае цябе?"
  
  
  "Можа быць, і не, але, можа быць, мы зможам напасці на яго сляды".
  
  
  Чіун сумна паківаў галавой. "Я думаю, вы і ваш містэр Смецце пераблыталі вар'ята імператара Сміта з трусам. Ён не пакіне ніякіх слядоў".
  
  
  "Загад ёсць загад", - сказаў Рыма. "Менавіта гэтага хоча Корбіш".
  
  
  "Што ж, тады, у што б там ні стала, мы павінны бегчы. містэр Смецце аддаў загад. Давайце не будзем падвяргаць гэта сумневу; давайце таксама звар'яцеем і адправімся ў Кліўленд, дзе б ён ні знаходзіўся, шукаць чалавека, які, як мы ведаем, пакінуў Кліўленд. Ваш новы імператар вельмі разумны ".
  
  
  "Хопіць балбатні. Мы павінны шукаць Сміта".
  
  
  У нумары матэля за межамі Цынцынаці Сміт чакаў; ён чакаў, што Рыма хутка прыйдзе за ім.
  
  
  Яму прыйшлося пайсці на рызыку, патэлефанаваўшы Корбіш, але ён павінен быў высветліць, як шмат гэты чалавек ведаў і наколькі моцна ён кантраляваў КЮРЭ. Далягляд таго, што Рыма будзе пераследваць яго, адышла на другі план у прытомнасці Сміта, але зараз ён мог падумаць пра гэта.
  
  
  Праблема заключалася нават не ў жыцці Сміта. З ягонага патрыцыянскага пункту гледжання на рэчы гэта, магчыма, было найменш важным. Краіна была самай важнай. З Корбішам у руля CURE уся краіна была адкрыта для яго, як свежы фруктовы пірог. Ён мог нарэзаць лустачкі любога памеру, якога хацеў.
  
  
  У рэшце рэшт, прэзідэнт зразумее, што CURE працуе няправільна. Магчыма, прэзыдэнт нават адмовіцца ад выплаты грошай. Але да таго часу - калі б гэты час калі-небудзь настаў, калі б сам прэзідэнт змог вызваліцца ад кантролю Корбіша - да таго часу ўрон быў бы нанесены.
  
  
  Сміт думаў пра ўсё гэта, пакуль выязджаў з Кліўленда, яго пашкоджаная правая нага пульсавала ад болю, тым не менш ён быў змушаны ўстойліва ціснуць на педаль газу, падтрымліваючы хуткасць на адну мілю ніжэй лімітавай.
  
  
  Тры разы ён спыняўся на прыдарожных заправачных станцыях з тэлефоннымі будкамі, размешчанымі далёка ад офісаў заправачных станцый. Выкарыстоўваючы свой лічыльнік рэшты, ён тройчы тэлефанаваў у Белую хату, спрабуючы звязацца з прэзідэнтам. Як гэта адрознівалася ад яго офіса. Там Сміт проста падняў трубку тэлефона, які ляжыць у правай скрыні яго стала. Ён зазваніў у спальні прэзідэнта. Ніхто іншы не адважыўся падысці да тэлефона.
  
  
  Але тэлефанаваць у Белую хату праз камутатар, каб пагаварыць з прэзідэнтам, было ўсё роўна што спрабаваць згольваць вусы па адным за раз.
  
  
  Упершыню ён нічога не дабіўся.
  
  
  У другі раз ён наняў памагатага па адміністрацыйных пытаннях, які, здавалася, быў раздражнёны тым, што амерыканец спрабуе датэлефанавацца да штаб-кватэры амерыканскага ўрада.
  
  
  "Як вас клічуць, сэр?" - спытаў памагаты са штучнай ветлівасцю.
  
  
  "Мяне клічуць доктар Сміт. А якое ваша?"
  
  
  "Фрэд Фінлейсан. Я адміністрацыйны памочнік прэзідэнта".
  
  
  "Што ж, містэр Фінлейсан, - сказаў Сміт, - гэта вельмі важна. Пытанне надзвычайнай тэрміновасці для краіны". Вымаўляючы гэта, Сміт зразумеў, што, павінна быць, гучыць як адзін з сотняў прыдуркаў, якія кожны дзень тэлефанавалі ў Белы дом, каб папярэдзіць прэзідэнта аб катастрофе з фтарыраваннем, Чырвонай пагрозе ў коміксах і аб тым, як парнаграфія разбурае розумы нават нязгодных дарослых. .
  
  
  "Я ведаю, што, магчыма, гучаю як ненармальны, - сказаў Сміт, - але вельмі важна, каб Прэзідэнту паведамілі, што я тэлефанаваў. І нікому больш не трэба гаварыць. Містэр Фінлейсан, вы гарантуеце сабе паспяховую будучыню ва ўрадзе, калі зробіце гэта "Цяпер 13:45 па вашым часе. Я пазваню зноў у тры гадзіны дня. Калі вы перадалі маё пасланне Прэзідэнту, ён захоча пагаварыць са мной. Я спытаю пра вас, калі пазваню зноў".
  
  
  "Добра, сэр. Дайце мне гэта".
  
  
  "Табе вядома маё імя?"
  
  
  "Лепш аддайце гэта мне зноў, сэр".
  
  
  "Доктар Гаральд Сміт. Прэзідэнт прызнае гэта, нават калі вы гэтага не зробіце".
  
  
  "Вядома, доктар Сміт. Я адразу ж гэтым займуся".
  
  
  Але нават вешаючы трубку, Сміт ведаў, што Фінлейсан гэтага не зробіць. Памочнік, верагодна, ні разу не размаўляў з прэзідэнтам з таго часу, як працаваў у Белым доме; наўрад ці ён збіраўся зараз уварвацца ў Авальны кабінет і паведаміць прэзідэнту пра цікавы дзіўны званок, які ён атрымаў у той дзень.
  
  
  Тым не менш, Сміт ператэлефанаваў праз 75 хвілін з іншай прыдарожнай тэлефоннай будкі. Ён прастаяў 10 хвілін, чакаючы, калі яго гадзіннік дойдзе да гадзіннікавай адзнакі.
  
  
  Ён папрасіў камутатар Белага дома злучыць яго з Фрэдам Фінлейсанам, і пасля доўгай серыі гудкоў вясёлы малады жаночы голас адказаў: "Кабінет містэра Фінлейсана".
  
  
  "Гэта доктар Сміт. Містэр Фінлейсан дома?"
  
  
  Ён мог чуць прыглушаныя галасы па тэлефоне. Затым ён мог чуць смех і голас, які казаў: "У яго боўтаецца верхняя пласціна". З цяжкасцю стрымліваючы адкрыты смех, дзяўчына ператэлефанавала па тэлефоне і сказала: "Прабачце, доктар Сміт. Я толькі што праверыла, і містэр Фінлейсан пайшоў дадому на ўвесь дзень".
  
  
  "Ён не пакінуў для мяне паведамлення?"
  
  
  "Не, сэр, прашу прабачэння".
  
  
  "Калі вы зноў убачыце містэра Фінлейсана, магчыма, проста павярнуўшыся, скажыце яму, што я настойліва рэкамендую яму пачаць чытаць калонкі мясцовай прэсы "Патрабуецца дапамога"".
  
  
  Замест таго, каб пачуць яшчэ адзін смяшок, Сміт павесіў слухаўку. Ён пачакаў некалькі імгненняў у тэлефоннай будцы, сумна ківаючы галавой. Калі б Альберт Эйнштэйн паспрабаваў скарыстацца тэлефонам, каб папярэдзіць прэзідэнта Рузвельта аб небяспецы распрацоўкі нацыстамі атамнай бомбы, свет зараз казаў бы па-нямецку. На шчасце, Эйнштэйн напісаў.
  
  
  Але для Сміта пра гэта не магло быць і гаворкі, і таму, відавочна, ён спрабаваў звязацца з прэзідэнтам па тэлефоне.
  
  
  Гэта была дурная спроба, і яна стварыла новую праблему. Без сумневу, імя Сміта зараз будзе фігураваць у канфідэнцыйных справаздачах, якія паступалі з Белага дома кожныя чатыры гадзіны, каб патрапіць у кампутары КЮРЭ,
  
  
  Корбіш, без сумневу, убачыў бы гэтае імя, і калі тэлефонныя званкі былі б адсочаныя, у ім быў бы паказаны маршрут Сміта так выразна, як калі б ён адправіў Корбішу дарожную карту.
  
  
  Такім чынам, Сміт сеў у сваю машыну, павярнуў на наступным буйным скрыжаванні і праз некалькі гадзін заехаў у нумар матэля за межамі Цынцынаці, дзе заплаціў наяўнымі наперад.
  
  
  Сьміт ляжаў на ложку матэля, разважаючы.
  
  
  Магчыма, Рыма - яго надзея. Рыма мог бы прыбраць Корбіша з CURE. Ці ён мог бы пракрасціся ў Белы дом, каб прэзідэнт пацвердзіў, што Сміт па-ранейшаму ўзначальвае CURE, а Корбіш - самазванец.
  
  
  Але калі ён проста шукаў Рыма, то, магчыма, Рыма быў настолькі ўцягнуты Корбішам, што забіў Сміта на месцы. Гэта было тое, чаму яго навучалі.
  
  
  Сміту прыйшлося дамовіцца аб сустрэчы з Рыма на нейтральнай тэрыторыі, дзе ў Сміта быў бы некаторы кантроль над зыходам. Ён доўга думаў пра гэта, пакуль паліў, спрабуючы забыцца пра нарастальны боль у правай назе.
  
  
  Потым ён сеў і пацягнуўся да тэлефона.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫНАЦЦАТЫ
  
  
  "Добра, Чыун", - запатрабаваў Рыма. "Ты паглядзі на гэта і скажы мне, што мой імператар зламаўся".
  
  
  У руцэ Рыма трымаў тэлеграму і памахаў жоўтай паперкай перад тварам Чыуна.
  
  
  Чыун праігнараваў яго. Ён сядзеў на падлозе пасярод іх нумара ў гатэлі ў Кліўлендзе, старанна драпаючы літару за літарай на сваім доўгім пергаментным скрутку. Ён звярнуў на тэлеграму не больш увагі, чым калі б гэта быў мікроб.
  
  
  Рыма працягваў размахваць ім.
  
  
  "Прачытай гэта мне", - папрасіў Чиун.
  
  
  "Добра", - сказаў Рыма. "Добра. Добра. Добра. Калі хочаш гэта пачуць, я табе зачытаю. Ты гатовы да гэтага?"
  
  
  "Я не даведаюся, пакуль ты не прачытаеш гэта. Калі ты калі-небудзь прачытаеш", - сказаў Чыун, адкладаючы гусінае пяро. "Паколькі вы павінны казаць услых, вам дазваляецца варушыць вуснамі, калі вы чытаеце".
  
  
  "Верна", - сказаў Рыма. "Правільна. Правільна. Вось што тут напісана. Тут напісана: "Рыма. Калі ты збіраешся адправіцца дадому?" І гэта падпісана Х. С. Гэта Сміт. Такім чынам, што вы пра гэта думаеце?"
  
  
  "Я думаю, што мы дурні, што знаходзімся ў Кліўлендзе, таму што Імператара Сміта тут няма. Я думаю, што любы, хто паслаў нас у Кліўленд, таксама дурань. І я думаю, што адзіны, акрамя мяне, хто не дурань, у тым ліку прысутных, гэта сам Сміт”.
  
  
  Рыма скамячыў тэлеграму ў руцэ і кінуў яе на падлогу.
  
  
  "Дык вось што ты думаеш?"
  
  
  "Цалкам дакладна", - сказаў Чыун. "Вы хочаце рабіць нататкі? Ці павінен я паўтарыць гэта?"
  
  
  "Не. Аднаго разу было дастаткова. Больш чым дастаткова. Ты ўжо перадумаў? Цяпер ты не думаеш, што Сміт вар'ят?"
  
  
  "Я заўсёды думаў, што Сміт быў вар'ятам. Але ён не дурань".
  
  
  Рыма збіраўся працягнуць зацвярджэнне Чыуна, калі зазваніў тэлефон. Гэта быў Корбіш.
  
  
  "Ну?" спытаў ён.
  
  
  "Ну і што?"
  
  
  "Ты знайшоў яго?"
  
  
  "Не", - сказаў Рыма. "Але ён знайшоў нас. Ён паслаў нам тэлеграму. Хочаш, я табе яе праспяваю?"
  
  
  "Які ў цябе голас?"
  
  
  "Вельмі смешна", - сказаў Рыма.
  
  
  "Гэта важна, - сказаў Корбіш, - мы даведаліся, што Сміт двойчы тэлефанаваў у Белы дом. З тэлефонаў-аўтаматаў па дарозе з Кліўленда ў Дэйтан. Я прапаную вам пашукаць яго ў Дэйтане".
  
  
  "Я прапаную вам пашукаць яго ў вашым капелюшы", - сказаў Рыма. "Вы думаеце, ён адправіўся ў Дэйтан пасля таго, як пакінуў вам карту тэлефонных званкоў?"
  
  
  "Магчыма. Памятай, ён вар'ят".
  
  
  "У яго поўна гасцей. У любым выпадку, я ведаю, што яго няма ў Дэйтане. Ён даслаў нам тэлеграму з Цынцынаці".
  
  
  "Што ж, тады ідзі туды, чувак. Чаго ты чакаеш?"
  
  
  "За сапраўдны рэнесанс дваццатага стагоддзя", – сказаў Рыма.
  
  
  "Змірыся з гэтым", - сказаў Корбіш. "І больш ніякіх няўдач". Ён павесіў трубку.
  
  
  Рыма паглядзеў на тэлефон, затым вырваў провад са сцяны. Ён павярнуўся і ўбачыў, што Чыун працягнуў пісаць сваю гісторыю вар'ята імператара Сміта.
  
  
  "Добра, Чиун, дзе б ты стаў шукаць Сміта?"
  
  
  "Я б не стаў яго шукаць".
  
  
  "Але калі б табе прыйшлося?"
  
  
  "Я б дазволіў яму знайсці мяне. Я б вярнуўся дадому".
  
  
  Рыма выглядаў збянтэжаным.
  
  
  Чыун выглядаў незадаволеным. Нарэшце, ён сказаў: "Пойдзем, мы пашукаем доктара Сміта на Алясцы. Я чуў, надвор'е там у гэты час года выдатнае. Або, магчыма, у Буэнас-Айрэсе або Лондане. Давайце бегчы, бегчы, бегчы. У свеце ўсяго тры мільярды чалавек" .Мы можам сутыкнуцца з ім дзе-небудзь у тэлефоннай будцы”.
  
  
  "Добра. З нас хопіць".
  
  
  "Мы вяртаемся ў Нью-Ёрк?"
  
  
  "Не. Мы едзем у Цынцынаці, адкуль прыйшла тэлеграма".
  
  
  "Выдатна", – сказаў Чыун. "Геніяльны ход. Твой бліскучы новы працадаўца, містэр Смецце, будзе вельмі ганарыцца табой".
  
  
  "Корбіш, Чыун, а не смецце".
  
  
  "Яны неадрозныя".
  
  
  Сьміт ужо даўно пакінуў свой нумар у матэлі недалёка ад Цынцынаці. Ён правёў большую частку дня ў маленькай публічнай бібліятэцы, чытаючы апошнія нумары "Нью-Ёрк таймс", і толькі што даведаўся аб смерці Т. Л. Бруна.
  
  
  З непрыемным адчуваннем у жываце Сміт прачытаў зводкі навін. Ён зразумеў, што Рыма сапраўды працаваў на Корбіша. Смерць Т. Л. Бруна насіла на сабе адбітак Рыма. Ананімнасць, эфектыўнасць, скорасць. І сям'я хавала гэта як смерць ад натуральных прычын.
  
  
  Газета таксама згадала Корбіша ў якасці магчымага пераемніка; яны сказалі, што асноўная адказнасць за прыняцце рашэння ляжа на Холі Брун, дачку і спадчынніцу Т. Л. Бруна, якая ў цяперашні час з'яўляецца адзіным найбуйнейшым акцыянерам IDC у свеце. Гэта дало Сміту ежу для разважанняў. Магчыма, у гэтым ёсць нейкая выгада.
  
  
  РАЗДЗЕЛ Чатырнаццаты
  
  
  Блэйк Корбіш, не звяртаючы ўвагі на цяжкае дыханне сваёй жонкі, выслізнуў з ложка, прыняў душ, пагаліўся, апрануўся і хутка выйшаў з хаты, каб амаль бягом адправіцца ў санаторый Фолкрофт.
  
  
  Ён стаў праводзіць амаль усе гадзіны няспання ў штаб-кватэры CURE, зачараваны глыбінёй інфармацыі ў кампутарах агенцтва, упіваючыся веданнем таго, што ён мог з ёй зрабіць.
  
  
  Ён заехаў у вароты Фолкрофта, заступніцка кіўнуўшы ахоўніку, які аддаў яму паўфармальнае ваеннае прывітанне пры ўездзе. Аднойчы на пярэдніх крылах яго машыны з'явяцца сцягі, і гэты ахоўнік можа быць не проста грамадзянскім ахоўнікам, а салдатам, атрадам салдат, і прывітанне можа быць не нерашучым, а такім выразным фармальным прывітаннем, якое салдаты вучаць аддаваць свайму галоўнакамандуючаму.
  
  
  Гэты дзень, магчыма, не за гарамі. Заўтра пахаваюць Т. Л. Бруна. На наступны дзень Корбіш стане прэзідэнтам IDC. Было не надта рана пачынаць планаваць яго перадвыбарчую кампанію на пасаду прэзідэнта Злучаных Штатаў.
  
  
  Ён яшчэ не вырашыў, ці будзе ён балатавацца як дэмакрат ці рэспубліканец. Хоць ён галасаваў на ўсіх усеагульных выбарах з таго часу, як яму споўніўся дваццаць адзін год - галасавалі ўсе кіраўнікі IDC, - ён ніколі не заяўляў аб сваёй партыйнай прыналежнасці, галасуючы на праймерыз. Ён прыме гэтае рашэнне, калі ўбачыць, кіраўніцтва якой партыі больш успрымальна да яго асаблівага спосабу пераканання.
  
  
  Ён сядзеў за сваім сталом, усё яшчэ ў пінжаку, з па-ранейшаму туга зацягнутым гальштукам; адзінай саступкай, якую ён зрабіў напружанаму працоўнаму часу, было тое, што ён расшпіліў пярэднія гузікі свайго пінжака.
  
  
  На паперы ён пачаў планаваць праграму, якая павінна была падрыхтаваць рэпартажы аб старшынях рэспубліканскай і дэмакратычнай партый ва ўсіх пяцідзесяці штатах. Было б цікава даведацца, у што менавіта былі ўцягнуты гэтыя верныя абаронцы веры і амерыканскага працэсу за апошнія некалькі гадоў. Цікава і, магчыма, прыбыткова. Для Корбіша гэта, безумоўна, стала б моцным аргументам для гандлю, калі ён пачаў бы падарожнічаць па краіне ў пошуках падтрымкі сваіх прэзідэнцкіх амбіцый.
  
  
  Рэспубліканец ці дэмакрат?
  
  
  Навошта хвалявацца? Блэйк нарэшце вырашыўся. Магчыма, толькі магчыма, ён мог бы балатавацца як кандыдат ад абедзвюх партый ад адзінства, чалавек, вылучаны шляхам усеагульнай ухвалы, чалавек, абраны абедзвюма групамі як чалавек, які выведзе нацыю з гэтых небяспечных часоў, чалавек, які быў бы больш, чым прэзідэнтам Злучаных Штатаў, чалавек, які быў бы амаль імператарам.
  
  
  Корбішу спатрэбілася 90 хвілін, каб распрацаваць праграму, неабходную яму для вымання толькі правільнай інфармацыі з масіўных банкаў памяці CURE. Ён мог бы папрасіць каго-небудзь намаляваць праграму для яго, але ён хацеў, каб ніхто не ведаў, якую інфармацыю ён шукаў, і яму падабалася трымаць руку на пульсе.
  
  
  Скончыўшы праграму, Корбіш адсунуўся ад свайго стала, разгарнуў крэсла і паглядзеў на праліў Лонг-Айлэнд.
  
  
  На ягоным няўмольным шляху да прэзідэнцтва ўсё яшчэ заставалася вырашыць некалькі праблем. Першай з іх быў Сміт. Яго неабходна знайсці і ўхіліць. Цяпер ён, без сумневу, быў бяссільны, інакш ён не зрабіў бы такога глупства, як званок у Белы дом. Тым не менш, быў шанец, што яму павязе. Заўсёды ёсць шанец, што ён дзе-небудзь дабярэцца да каго-небудзь, хто зможа разблытаць апарат КЮРЭ і абрынуць яго на галаву Корбіша.
  
  
  Корбіш таксама пачынаў сумнявацца, што Рыма ў адзіночку зможа знайсці Сміта. Падобна, у яго не хапала арганізатарскіх здольнасцяў для такога кшталту працы.
  
  
  Магчыма нават, разважаў Корбіш, гледзячы на тое, як хвалі паглынаюць маленькія кавалачкі берагавой лініі, што Сміт памыліўся ў выбары Рыма. Праца, якую ён выканаў над Т. Л. Бруном, магчыма, была проста поспехам. Рыма, больш за верагодна, быў проста салдафонам тыпу ЦРУ без адмысловага ўяўлення, чалавекам, які аддаваў перавагу казаць, чым рабіць.
  
  
  Калі ўсё вырашыцца, Корбішу давядзецца мець з ім справу. Або ціха пазбавіцца ад яго, або даць яму якую-небудзь іншую працу, якая гарантавала б яго лаяльнасць і прымушала б яго маўчаць. Магчыма, Рыма хацеў бы стаць начальнікам службы бяспекі ў Фолкрофце. Яму магло б спадабацца насіць форму і гуляць у генерала.
  
  
  Але гэта была будучыня. Сапраўднае было сапраўдным, і праблемай быў Сміт.
  
  
  Блэйк пацягнуўся да тэлефона, набраў ланцужок лічбаў, а затым пачаў размаўляць з чалавекам у Пітсбургу, які часта выконваў адмысловую працу для IDG — адмысловую працу, пра якую праваахоўным органам лепш не ведаць.
  
  
  "Так, яго клічуць Сміт", - сказаў Корбіш. Ён даў фізічнае апісанне былога дырэктара CURE. "Яго бачылі ў Кліўлендзе і Цынцынаці, і ён, я ўпэўнены, накіроўваецца на ўсход, відавочна, на машыне".
  
  
  Ён на імгненне спыніўся, убачыўшы ў сябе на стале цыдулку, якую праглядзеў раней. "Секундачку". Ён прачытаў цыдулку, усміхнуўся і вярнуўся да тэлефона.
  
  
  "Мы даведаліся, што ён купіў машыну ў Кліўлендзе на імя Уільяма Марціна. Нумарны знак штата Агаё 344-W-12. Так. Пра яго трэба паклапаціцца. Мне ўсё роўна, колькі людзей для гэтага спатрэбіцца. Зрабі гэта. Чалавеку, які гэта зробіць , ніколі больш не давядзецца працаваць ".
  
  
  У нумары матэля ў дзесяці мілях ад Піцбурга доктар Гаральд В. Сміт прачнуўся, як ён рабіў амаль усё астатняе, па-вайсковаму. Адно імгненне ён спаў. У наступны момант ён цалкам прачнуўся, яго мозг гудзеў, рухаючыся так хутка, як быццам ён не спаў і працаваў некалькі гадзін.
  
  
  Гэта была адна з рэчаў, якой ён навучыўся на шпіёнскай службе ваеннага часу. Небяспечна было ляжаць у ложку ў раскошным паўсне, не зважаючы на хваляванні знешняга свету. Шпіён навучыўся спаць абачліва і імгненна прачынацца. Сміт ніколі не забываў урокаў.
  
  
  Сёння будзе крытычны дзень. Тэлеграма Рыма, без сумневу, прывяла б яго ў замяшанне. Яму спатрэбіцца час, каб зразумець, што меў на ўвазе Сміт.
  
  
  Тым часам Сміт паглядзіць, што ён можа зрабіць, каб заблытаць жыццё Блэйка Корбіша.
  
  
  Сёння яму таксама давядзецца пазбавіцца ад сваёй машыны. Да гэтага часу яны, верагодна, высачылі чалавека, у якога ён купіў яго, хоць Сміт быў асцярожны і купіў яго ў прыватнага ўладальніка, а не ў аўтадылера. Машыну прыйшлося памяняць. Калі б ён функцыянаваў лепш, ён бы зрабіў гэта ўчора, падумаў Сміт
  
  
  Яго правая нага ўсё яшчэ балела, але менш, чым раней, і ён клінічна заўважыў, што яго кульгавасць стала менш выяўленай. Тым не менш, ён прымаў душ, прыхінуўшыся да сцяны душа і перанёсшы большую частку сваёй вагі на левую нагу. Ён надзеў свой шэры гарнітур, затым акуратна напоўніў мяняльнік з "ролс-ройс", які захоўваўся ў яго аташэ-кейсе.
  
  
  Таксама было б нядрэнна абзавесціся зброяй сёння. Ніколі нельга ведаць напэўна, падумаў Сміт, прыфастрыгоўваючы мяняльнік да пояса пад пінжаком, доўга аглядаў пакой, каб пераканацца, што ён нічога не забыўся зрабіць ці не забыўся дзе-небудзь, а затым накіраваўся да дзвярэй.
  
  
  Асабістыя перавагі плюс твар, які выглядаў так, як быццам гэта быў архітэпічны лепрыкон, аб'ядналіся, каб Паскуале Рыёці атрымаў мянушку Пэтсі Марыярці.
  
  
  Ён знайшоў гэта зручным. У паліцыі было значна менш шанцаў прыставаць да кагосьці па імі Марыярці.
  
  
  Аднак яму не спадабалася, што яго назвалі Пэтсі Марыярці па тэлефоне ў восем раніцы, калі ён толькі прачнуўся і змог добранька разгледзець пры дзённым святле светлавалосы дробку, якая ляжыць у ложку побач з ім.
  
  
  Ён не памятаў сваіх страсцей мінулай ноччу, ды і ці былі ў яго наогул запал. Але аднаго погляду на аголенае цела бландынкі было дастаткова, каб узбудзіць яго запал раніцай. Ён збіраўся аддацца гэтым запалам, калі на прыложкавай тумбачцы ў яго эфектыўнай кватэры, размешчанай у прыгарадзе Пітсбурга, зазваніў тэлефон.
  
  
  Пэтсі Марыярці вылаялася. Ён назіраў, як бландынка паварушылася ў адказ на тэлефонны шум, затым зняў слухаўку.
  
  
  "Прывітанне", - прарычэў ён. Яму не падабалася, калі яго непакоілі, калі ён быў заняты.
  
  
  Але Пэтсі Марыярці была не супраць, каб ёй у любы час тэлефанаваў голас на іншым канцы провада. Гэта быў чалавек, з чыйго папушчальніцтва Пэтсі жыла і па чыім загаду Пэтсі паклапацілася аб тым, каб многіх іншых людзей больш не было ў жывых.
  
  
  Марыярці выпрастаўся ў ложку: "Так, сэр", - сказаў ён. І потым ён прыслухаўся. Ён трымаў блакнот і аловак побач з ложкам і цяпер выкарыстоўваў іх для нататак.
  
  
  "Так, сэр", - сказаў ён. "У мяне гэта ёсць. Я займуся гэтым прама цяпер. Проста цікава, сэр, ці ёсць кошт? Зразумела. Вашай асабістай гарантыі дастаткова для любога, сэр ".
  
  
  Бландын прачнуўся да таго часу, як Пэтсі павесіў трубку, і яна асцярожна абхапіла яго цела рукой і паклала яе па-над яго аголенага правага сцягна.
  
  
  "Апранайся і правальвай", - сказаў Марыярці.
  
  
  Яна выглядала пакрыўджанай, але Пэтсі, які стаяў да яе спіной, не мог бачыць яе асобы. Усё, што ён мог бачыць, гэта яе руку, і яна не прыбрала яе. Ён працягнуў правую руку, схапіў плоць побач з яе вялікім пальцам і сціснуў.
  
  
  "Оууууу", - усклікнула яна.
  
  
  "Я сказаў, выбірайся адсюль. Мне трэба зрабіць працу, так што зрабі гэта хутка".
  
  
  Рука адхапілася, як быццам сцягно Пэтсі было распаленай плітой. Бландынка выбралася з ложка і пачала паспешна апранаць свае нямногія прадметы адзення.
  
  
  Марыярці паглядзеў на яе аголенае цела.
  
  
  "Скажы мне, - спытаў ён, - мы зрабілі гэта мінулай ноччу?"
  
  
  "Я не памятаю", - сказала яна. "Я была занадта п'яная".
  
  
  Адказ раззлаваў Марыярці. Меншае, што яна магла зрабіць, гэта ўспомніць.
  
  
  "Г'ван, прэч адсюль", - сказаў ён. "Я пазваню табе як-небудзь".
  
  
  Бландынка, якая звыкнулася за гады паспешных адступленняў, была апранута і сышла крыху больш чым за хвіліну.
  
  
  Да таго часу Пэтсі Марыярці вызначыўся са сваім планам дзеянняў. Не было абсалютна ніякага сэнсу бязмэтна раз'язджаць па акрузе, спрабуючы знайсці кагосьці па імі Уільям Марцін.
  
  
  Адказам быў тэлефон. Ён дастаў тэлефонную кнігу са скрынкі прыложкавай тумбачкі і з трывогай прагледзеў калонку за калонкай матэляў і гатэляў. У адзіночку гэта заняло б цэлую вечнасць.
  
  
  Марыярці дастаў патрапаную асабістую тэлефонную кнігу і пачаў тэлефанаваць людзям, якія былі яму павінны.
  
  
  Кожнаму з іх ён сказаў адно і тое ж. Правярайце матэлі і гатэлі. Шукайце хлопца па імені Уільям Марцін. Вадзіцельскія правы 344-W-12 "Тан Додж", штат Агаё, за рулём. Магчыма, ён выкарыстоўвае выдуманае імя. Высветлі, дзе ён, у якім нумары, і ператэлефануй мне. Калі ты знойдзеш яго, скажы хлопцу з матэля, каб ён трымаў рот на замку, і ты нанясеш яму ўдар пазней. А зараз прыступайце да справы.
  
  
  Марыярці спатрэбілася васемнаццаць тэлефонных званкоў, каб пераканацца, што ён старанна вывучыў Пітсбург і яго прыгарады. Пасля нічога не заставалася рабіць, акрамя як чакаць. Замест душа ён памыўся ў ракавіне, каб быць упэўненым, што зможа хутка дабрацца да тэлефона, калі той зазвоніць. Вядома ж, ён зазваніў якраз у той момант, калі ён наносіў крэм для галення на твар.
  
  
  "Так", - сказаў ён у трубку. Затым ён слухаў, робячы нататкі. "Верна. Матэль "Хэпі Хейвен". У дваццаці мілях ад горада. Так, я ведаю, дзе гэта. Ён выкарыстоўвае імя Фрэда Фінлейсана. Добра. Вы ўпэўненыя, што нумарныя знакі супадаюць? Дакладна. Добра. Я паклапачуся пра цябе пазней ".
  
  
  Праз дваццаць пяць хвілін Пэтсі Марыярці паркаваў свой "кадылак" на стаянцы матэля "Хэпі Хейвен", праз дарогу ад пакоя ахвяры.
  
  
  Ён не чакаў ніякіх непрыемнасцяў. Карычневы "Додж" усё яшчэ быў прыпаркаваны перад нумарам 116. Гэта азначала, што Фінлейсан, ці Марцін, ці як там яго звалі, усё яшчэ быў усярэдзіне.
  
  
  Марыярці проста перачакаў бы яго да канца дня і заўтра, калі спатрэбіцца, таму што ён ведаў адну рэч. Ніхто не мог занадта доўга заставацца ў адным пакоі. Рана ці позна яму прыйшлося б выйсці падыхаць свежым паветрам. Гэта заўсёды было праблемай з мафіёзі, калі яны клаліся на матрацы і хаваліся. Апазіцыя проста чакала, пакуль ім дадзене, а затым прыбірала іх, калі яны выходзілі.
  
  
  Заставацца пад замком было б яшчэ цяжэй для таго, хто да гэтага не прывык, а гэты хлопец не прывык. Што там сказалі Пэтсі? Ён быў кімсьці накшталт лекара, і ён пагражаў важным людзям? І ён быў ненармальным у прыдачу. Ну, што б гэта ні было, гэта не мела значэння, таму што Марыярці ведаў пра яго ўсё, што яму трэба было ведаць. Па-першае, што чалавек павінен быць забіты, па-другое, дзе гэты чалавек быў, і па-трэцяе, што Пэтсі заплацяць за працу.
  
  
  Такім чынам, ён проста сядзеў там і чакаў, калі мужчына выйдзе з пакоя, і калі ён гэта рабіў, Пэтсі нядбайна выходзіў са сваёй машыны, падыходзіў да яго і страляў яму ў галаву. Наогул ніякіх праблем.
  
  
  У пакоі 116 доктар Гаральд Сміт агледзеў пакой. Ён нічога не забыўся. Ён накіраваўся да дзвярэй, але, перш чым адчыніць яе, пацягнуўся за шнурком, каб рассунуць шторы і паведаміць пакаёўцы, што пакой пусты і яе можна прыбраць.
  
  
  Але, як і належыць матэлю за восем даляраў у суткі, шнурок не спрацаваў, і Сміт падышоў да цэнтра штор, каб рассунуць іх уручную.
  
  
  Ён паклаў рукі на кожную з пар штор, пачаў цягнуць, але калі шторы прыадчыніліся ўсяго на дзюйм, ён убачыў чорны кадылак з мужчынам, які сядзіць за рулём, прыпаркаваны на другім баку стаянкі. Сьміт адхапіў шторы. Яны заставаліся на адлегласці паўцалі адзін ад аднаго, і праз адтуліну ён назіраў за машынай. Яму спатрэбілася пятнаццаць хвілін чакання і назіранні, каб пераканацца. Мужчыну цікавілі толькі машына і пакой Сміта. Ён круціў нешта ў сябе на каленях, што, хутчэй за ўсё, было пісталетам.
  
  
  Сьміт вярнуўся ў пакой і падняў слухаўку.
  
  
  Калі клерк зняў слухаўку, Сміт сказаў: "Гэта містэр Фінлейсан з пакоя 116. Хто-небудзь тэлефанаваў мне сёння?"
  
  
  Паўза перад "не" падказала Сміту, што нехта сапраўды шукаў яго. Гэта была машына; яны высачылі яе.
  
  
  "Выдатна", - сказаў Сміт. "Я хачу, каб вы даслалі хлопчыка з цялежкай для бялізны. Прама зараз. Так, вядома, у мой пакой. І я застануся яшчэ на адзін дзень. Дзякуй табе".
  
  
  Сьміт павесіў слухаўку і паднёс тыльны бок правай рукі да лба.
  
  
  Ён спацеў, зразумеў ён. Ён не мог успомніць, каб пацеў пад ціскам з апошніх дзён Другой сусветнай вайны, калі ён ненадоўга патрапіў у палон да нацыстаў. У іх узнікла недарэчная ідэя, што ён нейкім чынам звязаны з амерыканскай OSS, перш чым амерыканскі бізнэсмэн змог наставіць іх на шлях праўдзівы.
  
  
  Сміт вярнуўся да акна і працягваў назіраць за "Кадылак" і яго пасажырам, каб пераканацца, што ён не атрымаў ні ад каго паведамленняў. Мужчына ўсё яшчэ сядзеў за рулём аўтамабіля, калі праз імгненне пачуўся стук у дзверы.
  
  
  "Хто гэта?" Тэлефанаваў Сміт.
  
  
  "Калідорны", - раздаўся малады голас.
  
  
  Сьміт павольна адчыніў дзьверы. Гэта быў хлопчык-падлетак, апрануты ў джынсы і белую талстоўцы і які цягнуў за сабой адну з вялікіх прастакутных брызентавых калясак для мыцця бялізны, якімі карыстаюцца матэлі.
  
  
  Сьміт адышоў убок, каб пайсьці з лініі ўздыху чалавека ў кадыляку, адчыніў дзьверцы і сказаў: “Падганіце гэтую цялежку проста сюды. Пасьпяшайцеся”.
  
  
  Хлопчык увайшоў у пакой, цягнучы каляску, і Сміт хутка зачыніў дзверы.
  
  
  У "Кадылак" на другім баку стаянкі Пэтсі Марыярці назірала за тым, што адбываецца, паціснула плячыма і расслабілася. Проста здымала прасціны з ложка. Стандартная працэдура для матэля.
  
  
  Ён вырашыў пачакаць.
  
  
  Увайшоўшы ў пакой, Сміт адкрыў свой аташэ-кейс на ложку і павярнуўся да збянтэжанага юнаку.
  
  
  Ён дастаў з кейса дваццацідаляравую купюру, зачыніў кейс і працягнуў купюру хлопчыку. "Вось што я хачу, каб ты зрабіў за гэтыя дваццаць долараў", - сказаў ён. "Цяпер слухай вельмі ўважліва".
  
  
  Сміту было няпроста даверыцца маладому чалавеку, пра якога ён нічога не ведаў, але без зброі ў яго не было альтэрнатывы, а адчайныя сітуацыі патрабавалі адчайных мер.
  
  
  На іншым канцы стаянкі Марыярці працягваў назіраць за дзвярыма пакоя. Хлопец патраціў дастаткова часу, каб разабраць ложкі, падумаў ён.
  
  
  Дзверы адчыніліся, і з'явілася каляска для бялізны, хлопчык штурхаў яе ззаду. За дзвярыма хлопец павярнуўся, крыкнуў у пакой: "Дзякуй, містэр Фінлейсан", сам зачыніў дзверы, а затым штурхнуў каляску ў напрамку, якое вяло прэч ад офіса да канца доўгага аднапавярховага будынка матэля.
  
  
  Марыярці зноў расслабіўся. Проста бялізну. Звычайная справа. Брудныя прасціны ў калясцы для мыцця. Ён пачакаў яшчэ крыху.
  
  
  Хлопчык і цялежка з бялізнай зніклі за вуглом будынка. Марыярці перавёў погляд на ўваходныя дзверы пакоя 116. Дзіўна. Шторы былі злёгку рассунуты. Раней ён гэтага не заўважаў.
  
  
  Якраз у гэты момант у канцы будынку адбыўся рух. Гэта вяртаўся хлопец, але ў яго не было цялежкі з бялізнай. Дзе яна была?
  
  
  Тады Пэтсі Марыярці зразумела. Стандартнай працэдурай у матэлі было забраць бялізну з пральні, але вы не ўкочвалі каляску ў нумар. Каляска заставалася за дзвярыма. Гэтая цялежка заехала ў пакой, так што Фінлейсан мог незаўважна выбрацца ўнутры яе, пад прасцінай.
  
  
  "Чорт вазьмі", - прашыпеў Марыярці і выскачыў з машыны, не паспрабаваўшы схаваць свой пісталет.
  
  
  Ён падбег да юнака, які, насвістваючы, нетаропка вяртаўся ў офіс.
  
  
  "Дзе каляска, хлопец?" сказаў ён, схапіўшы юнака за плячо.
  
  
  Юнак пачаў вырывацца, убачыў пісталет і замёр. Ён паказаў у канец будынка. "Я пакінуў яго там".
  
  
  "І ў ім хтосьці быў", - сказаў Марыярці.
  
  
  Юнак выглядаў збянтэжаным.
  
  
  Марыярці адпусціў яго плячо і пабег да канца будынка. Юнак пабег у іншым напрамку, да офіса.
  
  
  Паміж імі двума доктар Гаральд Сміт асцярожна адчыніў дзверы палаты 116 і высунуў галаву. Ён убачыў, як Марыярці паварочвае за кут у канцы будынка.
  
  
  Сьміт падбег да свайго карычневага «Доджа», адамкнуў яго, сеў і завёў рухавік. Машына хутка завялася. Ён разагнаў яе адзін раз, уключыў задні ход і выехаў са свайго парковачнага месца. Затым ён павярнуў на Лоў драйв і павярнуў да тарца будынка.
  
  
  Марыярці, завярнуўшы за кут, убачыў каляску ў канцы доўгай пад'язной дарожкі, дзе высокае пустазелле, здавалася, урываліся на тэрыторыю матэля. На зямлі побач з цялежкай ляжала прасціна.
  
  
  Гэты чалавек уцёк у пустазелле, каб схавацца, зразумеў Марыярці. Ён працягваў бегчы да каляскі. Ён высачыў бы яго, нават калі б гэта заняло вечнасць.
  
  
  Занадта позна, ён пачуў гудзенне ззаду сябе.
  
  
  Ён павярнуўся з пісталетам у руцэ, але карычневы "Додж" быў на ім. І затым ён адчуў боль, калі пярэдняя частка аўтамабіля, які рухаўся на высокай хуткасці, урэзалася ў яго цела, і ён адчуў, як яго мінае, затым яго падняло высока ў паветра, і здавалася, што нечае іншае цела робіць гэтыя лянівыя завесы. Пісталет выслізнуў з яго рукі, а затым яго цела па спіралі пакацілася да зямлі за дваццаць футаў ад яго. Апошняе, што ён адчуў, гэта як яго галава стукнулася аб цяжкі камень, і апошняе, пра што ён падумаў, гэта задацца пытаннем, забіў ён гол мінулай ноччу ці не, а затым для Пэтсі Марыярці ўсё счарнела. Назаўжды.
  
  
  Сьміт, які калісьці замовіў дасьледаваньне ўзьдзеяньня аўтаўдару на чалавечыя целы, ведаў, што Марыярці мёртвы. Ён бачыў, як пісталет выпаў з мёртвай рукі мужчыны, і зараз выйшаў з машыны і падабраў яго. Гэта пазбавіла яго ад аднаго даручэння на дзень.
  
  
  Цяпер ён нядбайна ад'язджаў. Ён падаў машыну назад, разгарнуў яе і павольна выехаў праз бакавы ўваход матэля "Хэпі Хейвен", насвістваючы. Прайшло шмат часу з таго часу, як ён працаваў, амаль трыццаць гадоў. Гэта было даволі прыемна.
  
  
  Ён вёў машыну да таго часу, пакуль не абагнаў аўтобус. Ён прыбавіў хуткасць, прыпаркаваўся ў двух кварталах наперадзе, потым выйшаў і сеў у аўтобус, куды б ён ні накіроўваўся. Ён купляў іншую машыну, а затым пачынаў рабіць некалькі тэлефонных званкоў.
  
  
  Яго дзень толькі пачынаўся.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЯТНАЦЦАТЫ.
  
  
  Служба ў пахавальным бюро напярэдадні ўвечар была цяжкім выпрабаваннем для Холі Брбон. Прыехалі супрацоўнікі IDC з усёй краіны, якія жадалі ўбачыць і быць заўважанымі. І, вядома, тамака былі палітыкі, банкіры, брокеры, канкурэнты і ашуканцы, якія толькі пачыналі. Адпаведна, у маленькае перапоўненае пахавальнае бюро ў ціхім мястэчку Канэктыкута не спыняўся паток наведвальнікаў, і Холі Брун даводзілася быць гаспадыняй, дачкой, якая перажыла цяжкую страту, і даверанай асобай для ўсіх іх, і яна стамілася. Такім чынам, яна праспала дапазна.
  
  
  Яе разбудзіла яе асабістая пакаёўка, якая на дыбачках падышла да краю яе ложка і моўчкі чакала, пакуль Холі Брун не прачнулася, проста адчуўшы яе прысутнасць.
  
  
  Маладая жанчына расплюшчыла вочы, пацягнулася, убачыла служанку і спытала: "Што гэта?"
  
  
  "Прабачце, міс Брун", - сказала стройная бландынка з тонкім брытанскім акцэнтам, - "але на тэлефоне мужчына, які настойвае на размове з вамі".
  
  
  "І што? Гэта нешта незвычайнае ў тутэйшых баках? Павесьце трубку".
  
  
  Служанка не паварушылася.
  
  
  "Дзеля ўсяго святога, у чым справа, Джэсі?"
  
  
  "Прабачце, міс Брун, але ён сказаў, што яму трэба сёе-тое расказаць вам аб вашым бацьку, і што вы хацелі б гэта ведаць".
  
  
  "Напэўна, гэты тата быў выдатным хлопцам".
  
  
  "Не, міс. Ён сказаў, што гэта з-за таго, як памёр ваш бацька".
  
  
  Холі Брун села ў ложку. Яна прыкінулася, што смерць яе бацькі была нічым іншым, як сардэчным прыступам. Так што званок мог нешта значыць. "Добра, - сказала яна, - я пагавару з ім".
  
  
  "Так, міс. Вы не сярдуеце на мяне?"
  
  
  "Не, Джэсі. Ідзі зараз. Я адкажу на званок тут".
  
  
  Холі Брун пачакала, пакуль бландынка выйдзе са свайго пакоя, перш чым працягнуць левую руку да тэлефона.
  
  
  "Прывітанне", - сказала яна.
  
  
  "Прывітанне", - раздаўся сухі выразны голас. Было шмат спосабаў прывітацца. Некаторыя людзі задавалі пытанні; некаторыя былі няўпэўненыя ў сабе; некаторыя былі ажыўленымі і рэзкімі, спрабуючы прычыніць нерашучасць дзелавой маскай. Але прывітанне, якое яна толькі што пачула, было прывітаннем чалавека, поўнасцю рацыянальнага і кантралюючага сябе і ўсё, з чым ён меў справу.
  
  
  "Ты мяне не ведаеш, - працягваў голас, - але ў мяне ёсць сякая-такая інфармацыя аб смерці твайго бацькі".
  
  
  "Так?"
  
  
  "Я заўважыў у прэсе, што была зроблена спроба прадставіць смерць вашага бацькі натуральнай. Але, вядома, гэта было не так. Смерць вашага бацькі была справай рук Блэйка Корбіша".
  
  
  Холі Брун засмяялася. "Мне шкада, але гэта смешна". Яна ведала, з кім зараз размаўляе. “У Корбіша не хапіла б духу. Яму спатрэбілася б сем месяцаў паседжанняў камітэта, каб прыняць такое рашэнне”.
  
  
  "Я не маю на ўвазе, міс Брун, што ён здзейсніў ... э-э, справа сам. Я маю на ўвазе, што ён загадаў гэта зрабіць".
  
  
  "Адкуль ты гэта ведаеш?"
  
  
  "Міс Брун, я сёе-тое ведаю пра містэра Корбіша. Хіба гэта не так, што зараз ён стаіць у чарзе на тое, каб змяніць вашага бацьку на пасадзе прэзідэнта IDC? Табе не здаецца, што гэтага было б дастатковым матывам?"
  
  
  Холі на імгненне задумалася аб гэтым. "Так, я мяркую, што гэта магчыма. Але калі Корбіш не рабіў гэтага сам, то хто зрабіў?"
  
  
  Голас вагаўся толькі імгненне. "Без сумневу, ён наняў кагосьці, каб зрабіць гэта. Калі ласка, міс Брун, я даю вам гэтую інфармацыю, каб вы маглі дзейнічаць у адпаведнасці з ёй, а таксама каб вы маглі абараніць сябе ".
  
  
  "Я шаную гэта", - сказала Холі Брун, гулліва дадаўшы: "Ты ўпэўнены, што не скажаш мне, хто ты?"
  
  
  "Гэта не важна. Ты ведаеш, што задумаў Корбіш?"
  
  
  "Так, я думаю, што ведаю".
  
  
  "Гэта вельмі небяспечна; яго трэба спыніць".
  
  
  "Вы сапраўды так думаеце, доктар Сміт?"
  
  
  Вымаўленне яго імя выклікала пстрычка на іншым канцы провада. Холі Брун засмяялася.
  
  
  Магчыма, гэта было недарэчна, але яна не змагла ўтрымацца. Аднак смех спыніўся гэтак жа раптоўна, як і пачаўся.
  
  
  У яе амаль не было сумневаў у тым, што Сміт сказаў ёй праўду. Яна сама пачала падазраваць гэта пасля таго, як у першы дзень назірала за Корбішам у дзеянні. Ён загадаў забіць яе бацьку, мяркуючы, што той неадкладна стане прэзідэнтам IDC. І яна згуляла яму на руку.
  
  
  Цяпер ёй трэба было прыняць рашэнне. Ці павінна яна спыніць Корбіша? Або ёй варта пагадзіцца і дазволіць яму стаць прэзідэнтам IDC, а затым адпомсціць пазней? Яна на імгненне задумалася аб гэтым, але яе розум засяродзіўся на ледзянячым душу пытанні: ці магла яна спыніць Корбіша? Ці былі ў яго рэсурсы, пра якія яна нічога не ведала, якія маглі б гарантаваць яму прэзідэнцтва ў IDC з ёй ці без яе?
  
  
  Нават змагаючыся з гэтым пытаннем у розуме, Холі Брун ведала адказ. Яна ведала, што будзе рабіць.
  
  
  Блэйк Корбіш была б спынена. У любым выпадку, яна павінна была.
  
  
  Выйшаўшы з сельскай тэлефоннай будкі ў Пенсільваніі, доктар Гаральд Сміт адчуў смутную незадаволенасць.
  
  
  Ён паведаміў дзяўчынцы Брун навіна аб датычнасці Корбіша да смерці яе бацькі. І яна здагадалася, хто ён такі. Гэта азначала, што ў яе было, прынамсі, уяўленне аб тым, што задумаў Корбіш. Магчыма, яна нават была ў гэтым замяшана з самага пачатку.
  
  
  Ён сумняваўся ў гэтым.
  
  
  Было б дзіўна знайсці жанчыну, якая з радасцю пагадзілася б на планаванне забойства свайго бацькі. Верагодна, яна паразумнела пасля здзейсненага факту.
  
  
  Ён спадзяваўся, што яна крыху разгарачыць Корбіша. Гэта дапамагло б.
  
  
  Але было яшчэ нешта, што непакоіла Сміта.
  
  
  Холі Брун, магчыма, шмат чаго не ведала аб тым, што рабіў Корбіш, але сёе-тое яна ведала.
  
  
  І сёе-тое было зашмат. Ёй таксама прыйшлося б памерці.
  
  
  Гэта была ганьба, вырашыў ён. Яна казала як яркая жанчына.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ШЕСЦНАЦЦАТЫ.
  
  
  "Ён вар'ят, Чыун. Абсалютна вар'ят псіх".
  
  
  Рыма стаяў у іх нумары ў гатэлі "Уайт Плейнс" з тэлефонам у руцэ, утаропіўшыся на апарат так, нібы мог знайсці там адказ на вечную загадку бесчалавечнасці чалавека ў адносінах да чалавека.
  
  
  "Ты маеш на ўвазе свайго містэра "Смецце"?"
  
  
  "Так", - сказаў Рыма, вырашыўшы, што выпраўляць вымаўленне Чиуна больш не мае сэнсу. "Я толькі што патэлефанаваў яму. Ведаеш, што я атрымаў?"
  
  
  "Галоўны боль", - выказаў меркаванне Чіун. "Яшчэ адна прычына твайго бясконцага кветчынга?" Не чакаючы адказу, ён зноў апусціў позірк на пергамент, на якім пісаў.
  
  
  Рыма вырашыў праявіць велікадушнасць і праігнараваць гэта. “Дзеля бога, у мяне ёсць камутатар. Ты можаш сабе гэта ўявіць? Камутатар. Гэты тупагаловы вырадак хоча, каб я пагаварыў з ім па адкрытай лініі”.
  
  
  Рыма быў абураны. Чыуна злёгку пацешыла, калі ён падняў вочы. "Гэта цяжкая рэч, ці не так, гэта служэнне новаму і дзіўнаму Імператару. Калі ты вырасцеш, ты, магчыма, зразумееш гэта ".
  
  
  "У любым выпадку, ён збіраецца ператэлефанаваць мне сюды па прыватнай лініі".
  
  
  "Я рады за цябе, Рыма". Чіун не здаваўся шчаслівым.
  
  
  Рыма паклаў слухаўку. "Чаму ты так кажаш?"
  
  
  "Я маю на ўвазе, што для цябе лепш прымаць свае маленькія перамогі такімі, якія яны ёсць. Калі містэр смецце ператэлефаноўвае табе. Гэта выдатна. Не трэба насіць свой дурны маленькі пластыкавы значок, калі ідзеш да яго на сустрэчу. Гэта выдатна. Прынамсі. меры, ты павінен думаць, што гэта цудоўна, таму што містэр смецце збіраецца пераканацца, што нішто іншае ў тваім жыцці не цудоўна ".
  
  
  "Што гэта значыць?"
  
  
  “Гэта азначае, што ты забойца, якому былі перададзены сакрэты сінанджу. Але містэр Смецце не прызнае, што гэта робіць цябе нечым асаблівым, ці прызнаў бы, калі б ты быў больш годным вучнем. Не. Для яго ты проста яшчэ адзін чалавек з алоўкам і адной з тых пацешных жоўтых таблічак для запісаў з сінімі лініямі.Ён адпраўляе цябе на пошукі людзей, калі шукаць людзей - гэта не тое, што ты павінен рабіць.Аднойчы, калі ён убачыць, што вы не занятыя, ён пачне прасіць вас вынесці кошыкі для смецця. Ён дурань. А вы яшчэ большы дурань, таму што служыце яму. Слава нябёсам, што я амаль скончыў сваю гісторыю доктара Сміта і яго вар'яцтва. Прынамсі, у гісторыі Дом Сінанджу не будзе разглядацца як частка гэтага глупства " .
  
  
  Зазваніў тэлефон, і Рыма паднёс яго да вуха.
  
  
  "Я хачу, каб ты прыйшоў наведаць мяне. У маім кабінеце", - раздаўся голас Корбіша. "І хто дазволіў табе пакінуць санаторый?"
  
  
  "Я так і зрабіў", - сказаў Рыма. "Я вырашыў, што з майго боку глупства тырчаць там. Я быў занадта прыкметны".
  
  
  "Перш чым ты зноў зробіш што-небудзь падобнае, - сказаў Корбіш, - табе лепш параіцца са мной".
  
  
  "Усё, што ты захочаш".
  
  
  "Будзь тут праз паўгадзіны", - сказаў Корбіш.
  
  
  Рыма зароў і павесіў трубку.
  
  
  "Не забудзься надзець свой маленькі пластыкавы значок", – сказаў Чыун.
  
  
  Дабраўшыся да Фолкрофта, Рыма пералез цераз каменную сцяну, падняўся па сцяне будынка і праз акно пракраўся ў кабінет Корбіша.
  
  
  Корбіш быў не адзін. Насупраць яго сядзела пышнагрудая дзяўчына з каштанавымі валасамі, якую Рыма бачыў той ноччу ў доме Бруна. На ёй было тое, што Рыма лічыў смяхотна марнатраўнай чорнай сукенкай, якая амаль, але не зусім хавала яе цела, але, тым не менш, трэба было вінаваціць нават за спробу.
  
  
  Рыма вылазіў у акно, накіроўваючыся на паверх, калі ўбачыў госця Корбіша. Ён сагнуў ногі перад ударам, выгнуўся ўсім целам і мякка прызямліўся, выкарыстоўваючы доўгі выгін правай нагі ў якасці пампавалкі. Ён ціха перакаціўся на ногі.
  
  
  Корбіш заўважыў рух і падняў вочы. Дзяўчына нічога не бачыла, нічога не чула, але заўважыла здзіўленне на твары Корбіша і прасачыла за яго позіркам. Рыма стаяў там перад адчыненым акном, гледзячы на іх абодвух, адчуваючы сябе недарэчна.
  
  
  "Прывітанне, хлопцы", - сказаў ён. "Магу я прапанаваць вам што-небудзь з бара? Скотч? Гарэлку? Спрытцэр з беласнежкай?"
  
  
  "Хто гэты вар'ят?" - Спытала Холі Брун, паварочваючыся назад да Корбіш.
  
  
  "Усё ў парадку, Холі. Ён працуе на нас". Ён устаў і накіраваўся да Рыма. "Сур'ёзна, хлопец", - сказаў ён. "Дзверы офіса была б цалкам прыдатнай".
  
  
  "Я ўвесь час забываю", - сказаў Рыма.
  
  
  "Холі, гэта Рыма. Рыма, гэта міс Брун. Я так разумею, вы чыталі аб нядаўняй смерці яе бацькі?"
  
  
  Гэта было вельмі тонка, за выключэннем таго, што гэта не падманула Холі Брун, якая зразумела, як толькі пачула Корбіша, што Рыма быў чалавекам, які забіў яе бацьку.
  
  
  "Так, я чытаў аб гэтым", - сказаў Рыма. "Прабачце, міс Брун".
  
  
  "Будзь добры, абыдзіся без кветак", - сказала яна.
  
  
  "Э-э, так", - сказаў Корбіш. "Выйдзі вонкі, Рыма, мне трэба з табой хвілінку пагаварыць".
  
  
  Ён узяў Рыма за локаць і павёў яго ў маленькі пакой побач з галоўным офісам Сміта. У пакоі стаяў пісьмовы стол з пластыкавай стальніцай і два металічныя складаныя крэслы. Корбіш шчыльна зачыніў за імі дзверы.
  
  
  "Ты павінен паклапаціцца аб Сміце. Цяпер", - сказаў ён.
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Сёння ён забіў чалавека".
  
  
  "О? Хто?"
  
  
  Корбіш прачысціў горла. "Нехта высачыў яго за межамі Пітсбурга. Сміт пераехаў яго машынай".
  
  
  "Хто быў гэты "хтосьці"?"
  
  
  "Хіба гэта мае значэнне?"
  
  
  "Так", - сказаў Рыма.
  
  
  "Ён быў, я думаю, вы б назвалі яго хуліганам".
  
  
  "І чаму хуліган пераследваў Сміта?" Тон Рыма быў абураным.
  
  
  "Што ж, калі табе так важна ведаць, хоць я не разумею, чаму ўсё гэта цябе непакоіць, я навёў кагосьці на яго след".
  
  
  "Гэта выдатна", - сказаў Рыма з агідай. “Гэта проста выдатна. Мне сапраўды гэта трэба, праўда? Мне сапраўды патрэбны людзі, якія ўсё загрувашчваюць? Я скажу табе, Корбіш. Сміт ніколі б не паступіў такім чынам”.
  
  
  "Што б ён зрабіў?" Корбіш здаваўся сапраўды зацікаўленым.
  
  
  "Ён бы сказаў мне, хто быў мэтай. Калі б ён ведаў, ён бы сказаў мне, дзе ён быў. І тады ён прыбраўся б да д'ябла з дарогі і дазволіў мне рабіць маю працу".
  
  
  "Менавіта гэтым я зараз і займаюся", - сказаў Корбіш. "Рыма, ідзі рабі сваю працу".
  
  
  "Арф, арф", - сказаў Рыма. "Ты ведаеш, дзе Сміт?"
  
  
  "Не".
  
  
  "Корбіш, дазволь мне сказаць табе сёе-тое. Ты тут доўга не працягнеш".
  
  
  Корбіш усміхнуўся тонкагубай усмешкай. "Магчыма, я перажыву цябе".
  
  
  "Можа быць. Але толькі можа быць", - сказаў Рыма. “Але ты дакладна перажывеш любога, хто ўстане ў мяне на шляху. Я не хачу, каб банда галаварэзаў пераследавала Сміта па ўсёй краіне”.
  
  
  "Я проста падумаў, што яны маглі б знайсці яго хутчэй, чым ты".
  
  
  "Падайце гэта мне. Ніякага ўмяшання", - сказаў Рыма.
  
  
  "Усё, што ты захочаш", - пагадзіўся Корбіш. "Ты можаш выконваць гэтую працу? Ніякіх эмацыйных прыхільнасцяў?"
  
  
  "Я раблю тое, што павінен рабіць", – сказаў Рыма.
  
  
  "Добра. Ты мужчына майго тыпу", - сказаў Корбіш. Рыма ўздрыгнуў. Корбіш адчыніў бакавыя дзверы з маленькага кабінета. "Яна вядзе ў знешні калідор. Калі вы саромеецеся сустракацца з офісным персаналам, вы можаце прайсці тут. У вас ёсць значок для ўваходу?"
  
  
  "Атрымаў гэта прама тут", - сказаў Рыма, паляпваючы па пустой кішэні кашулі.
  
  
  "Добры хлопец. Надзень гэта, і ахоўнікі цябе не патурбуюць".
  
  
  "Гэта міла. Я б не хацеў, каб ахоўнікі непакоілі мяне".
  
  
  Рыма накіраваўся да дзвярэй. Корбіш нахіліўся, каб падняць з падлогі абрывак газеты. Ён кінуў яго Рыма. "Звонку ёсць вядро для смецця. Кінь гэта туды, добра?"
  
  
  Рыма ўзяў газету. "Вядома, бвана. Цяпер гэты хлопчык можа сысці?"
  
  
  "Заставайся на сувязі".
  
  
  Ён зачыніў дзверы за Рыма, які пачаў крышыць старую газету ў канфеці. Чыун меў рацыю. Гэты дыззо хутка прымусіць яго вытрасаць кошыкі для смецця. Рукі Рыма рухаліся, як высакахуткасныя нажы, па паверхні газет. Трэскі і палоскі паперы пырхалі ў паветры, пакуль з рук Рыма не вылецеў апошні кавалак. Зала выглядала так, як быццам гэта была сцэна з'езда канфеці. Вось табе і перапрацоўка.
  
  
  Рыма спусціўся па лесвіцы, выйшаў на яркае сонечнае святло і накіраваўся проста да сцяны. Да чорта вароты, ахову і Корбіш. Да чорта ўсё.
  
  
  Корбіш вярнуўся да свайго стала.
  
  
  "Прабач, што перарываю, Холі. Такім чынам, што гэта было?"
  
  
  "Хто ён?" Спытала Холі Брун.
  
  
  "Проста наёмны работнік. Ён падыходзіць да гэтага месца", - сказаў Корбіш, спрабуючы ўсмешку на памер.
  
  
  "Ён заўсёды прыходзіць праз акно?"
  
  
  "Ён даволі эксцэнтрычны. Мы не збіраемся занадта доўга трымаць яго побач".
  
  
  Не, падумала Холі, толькі да таго часу, пакуль ён не скончыць яшчэ якія-небудзь забойствы, якія ў вас валяюцца. Усё, што яна сказала, было: "Я думаю, гэта добрая ідэя. Мне ён здаецца неўраўнаважаным, і ён паводзіць сябе неўраўнаважана. Як, ты сказаў, яго клікалі?"
  
  
  "Рыма. Але я ўпэўнены, што ты прыйшоў сюды не для таго, каб гаварыць аб ім".
  
  
  "Не, насамрэч, я гэтага не рабіў. Я прыйшоў пагаварыць аб паседжанні рады дырэктараў. Я думаю, яго варта адкласці".
  
  
  Твар Корбіша выцягнуўся. "Адкладзена? Чаму?"
  
  
  “Што ж, заўтра хаваюць майго бацьку. Я пра гэта крыху падумаў, і, здаецца, крыху паспяшаўся з абраннем новага прэзідэнта на наступны дзень. Я думаю, нам варта крыху пачакаць”.
  
  
  "Але..."
  
  
  "О, я не маю на ўвазе надоўга. Усяго два тыдні ці каля таго", - сказала яна.
  
  
  Корбіш узяў са свайго стала старую прамую ручку. Ён пачаў круціць яе паміж кончыкамі пальцаў абедзвюх рук, як быццам гэта быў кавалак гліны, які ён спрабаваў размякчыць.
  
  
  Ён паглядзеў на Холі, якая ўсміхалася яму, мякка і адкрыта.
  
  
  "Што ж, калі ты лічыш, што так будзе лепш", - сказаў ён. "Што гавораць члены праўлення?"
  
  
  "Я не гаварыла з імі аб гэтым", - сказала яна. "Але яны рушаць услед майму прыкладу ў гэтым пытанні. Ты іх ведаеш. Зграя медуз".
  
  
  Корбіш кіўнуў. "Што ж, як скажаш. Давайце ўсё ж прызначым дату сустрэчы".
  
  
  "Не спяшайся", - сказала Холі Брун. Яна рэзка ўстала. "Мы зробім гэта пасля пахавання".
  
  
  "А цяпер пакуль", - весела дадала яна, павярнулася і пайшла прэч ад амаль прэзідэнта IDC, чый змрочны выраз цяжкім покрывам ляжаў на яго твары.
  
  
  "Ну, вось і ўсё, Чыун", - сказаў Рыма. "Мне сказалі паклікаць Сміта".
  
  
  "Што ты будзеш рабіць?" Спытаў Чыун.
  
  
  "Што б зрабіў Сміт, калі б у яго было такое заданне?"
  
  
  "Калі б ён быў у разумным розуме, ён бы пайшоў за табой".
  
  
  "Ну?"
  
  
  Чыун выліўся патокам карэйскіх лаянак, затым прашыпеў на Рыма па-ангельску: "Але ён усяго толькі імператар, а іх ніколі не шанавалі за іх здаровы сэнс або мудрасць. Аднак ты вучаніца сінанджу і павінна ведаць лепш. Ты нават больш, чым гэта. Ты амаль член Дома. Паўстаць супраць свайго імператара неймаверна ".
  
  
  "Чыун, ты проста не разумееш. Сміт не мой імператар. Мой імператар - урад, і прама цяпер Корбіш аддае загады за ўрад".
  
  
  "Тады давайце ўсё пашкадуем гэты ваш урад. Ідзіце! Ідзіце і забіце Сміта".
  
  
  "Я гэтага не казаў".
  
  
  "Скажы мне, калі б ты ні сказаў тое, што збіраешся сказаць". Чыун з агідай адвярнуўся.
  
  
  “Добра. Гэта тое, што я хачу сказаць. Мне далі заданне. Устараніць Сміта. Такім чынам, я збіраюся ліквідаваць Сміта. Вось і ўсё. Справа закрытая”.
  
  
  "Дзе ты знойдзеш яго?"
  
  
  "Я не ведаю".
  
  
  "Не турбуйся аб гэтым".
  
  
  "Не?"
  
  
  "Не", - настойваў Чиун. "Сміт дасць вам ведаць, дзе ён".
  
  
  "Адкуль ты гэта ведаеш?"
  
  
  "Таму што ён усяго толькі вар'ят, а ты дурань. А я Майстар сінандж".
  
  
  І тады Чыун больш нічога не сказаў, а вярнуўся да напісання на сваім тоўстым пергаменце гусіным пяром.
  
  
  На дадзены момант праблема Сміта была далей за ўсё ад розуму Блэйка Корбіша.
  
  
  Заява Холі Брун аб тым, што яна не будзе склікаць паседжанне выканаўчай рады, узрушыла яго. І яму стала цікава, ці даведалася яна ці здагадалася, што ён нейкім чынам датычны да смерці яе бацькі. Калі б яна гэта зрабіла, яна магла б паспрабаваць назаўжды заблакаваць яго прызначэнне, і калі б гэта было так, у яго былі праблемы. Яму трэба было яе імя і падтрымка, каб заняць пасаду прэзідэнта IDC.
  
  
  Калі не…
  
  
  Корбіш некаторы час круціў ручку на сваім стале, затым схапіў аловак і пачаў складаць кампутарную праграму. Упершыню з таго часу, як Рыма сышоў, ён падумаў пра Сміта і паспадзяваўся, што Сміт і яго кампутарная сістэма CURE былі настолькі дбайнымі, наколькі ён верыў.
  
  
  Яны былі.
  
  
  Праз гадзіну пад шкляной панэллю на стале Корбіша былі раскладзены раздрукоўкі справаздач аб дзевяці старых, якія складалі выканаўчы савет IDG.
  
  
  Ён усміхнуўся, калі ўбачыў першы здымак. На другім ён расплыўся ва ўхмылцы, а на трэцім ужо шыпеў сабе пад нос. На дзявятым ён гучна, амаль нястрымна смяяўся.
  
  
  Ланцужок фактаў і доказаў. Ухіленне ад выплаты падаткаў, незаконныя карпаратыўныя структуры, дочкі з абортамі, сыны з крымінальным мінулым, жонкі з такімі звычкамі, як магазінныя крадзяжы. Кампутары Сміта зафіксавалі ўсё.
  
  
  Корбіш выдаў радасны вокліч. З інфармацыяй, якую толькі што падаў яму кампутар, ён мог гарантаваць, абсалютна гарантаваць, галасы кожнага чалавека ў выканаўчай радзе.
  
  
  Вось і ўсё для Холі Брун. Няхай яна думае, што спыніла яго. Калі выканаўчая рада збярэцца, будзе абраны Блэйк Корбіш. Яна была дурніцай, думаючы, што зможа так лёгка прынізіць яго, як калі б ён быў кімсьці бестурботным.
  
  
  Корбіш вырваў лісты з кампутарнымі раздрукоўкамі і паклаў іх у верхнюю скрыню свайго стала. Няма неабходнасці пакідаць іх абы-дзе; няма часу на бестурботнасць.
  
  
  Але Блэйк Корбіш ужо быў неасцярожны.
  
  
  Ён не заўважыў, што да кожнага чалавека, указанага ў раздрукоўках, з таго дня быў дададзены пункт. Гэта было б цяжка вызначыць, таму што дата інфармацыі змяшчалася ў радку кодавых лікаў у канцы кожнага асобнага элемента. Трэба было пільна шукаць дату, каб знайсці яе.
  
  
  Познім прадметам было простае тлумачэнне. У той жа дзень іх паклаў туды доктар Гаральд У. Сміт.
  
  
  Пасля размовы з Холі Брун Сміт зразумеў, што першым крокам Корбіша будзе захоп IDC. Калі б Холі Брун паверыла Сміту ў смерці свайго бацькі, яна паспрабавала б спыніць Корбіша, і яму прыйшлося б звярнуцца да выканаўчай рады, каб атрымаць працу.
  
  
  З тоўстай сіняй кнігі ў публічнай бібліятэцы Сміт пазнаў імёны чальцоў выканаўчай рады. Затым, узброіўшыся разменнай манетай, ён падышоў да шэрагу тэлефонных будак у сонным гандлёвым цэнтры і пачаў здзяйсняць тэлефонныя званкі.
  
  
  Адзін дастаўся газетчыку ў Дэ-Мойне. Іншы дастаўся капітану паліцыі ў Джэрсі-Сіці. Яшчэ адзін дастаўся кіраўніку завода федэральнага прадпрыемства за межамі Філадэльфіі і яшчэ аднаму паштоваму інспектару ў Каліфорніі. Званок за званком, па ўсёй краіне, розным тыпам людзей з розных пластоў грамадства, усіх аб'ядноўваў адзін агульны назоўнік: самі таго не ведаючы, яны працавалі на CURE.
  
  
  Усе яны былі прафесійнымі плеткарамі, і за свае плёткі часта атрымлівалі грашовую ўзнагароду. Усе яны былі часткай неафіцыйнай, але эфектыўнай агульнанацыянальнай сістэмы збору інфармацыі Сміта.
  
  
  За выключэннем гэтага выпадку была розніца. Інфармацыя, якую Сміт даў ім пад выглядам ананімнага інфарматара, была ілжывай. Сьміт прыдумаў цэлы ланцужок хлусьні пра дзевяць мужчын у радзе IDC. Ён не ведаў, якія крокі можа зрабіць Корбіш, але калі ў яго хапіла розуму выкарыстоўваць інфармацыю Кюрэ супраць людзей, Сміт вырашыў ускладніць працэс, увёўшы якую-небудзь ілжывую інфармацыю. Магчыма, Корбіш мог бы перайграць сваю гульню.
  
  
  Гэтыя тэлефонныя званкі занялі большую частку дня Сміта. Калі ён скончыў, заставалася выканаць яшчэ адну справу. Ён апусціў дзесяціцэнтавік у тэлефонную трубку, набраў нумар і пачакаў, пакуль падключыцца аператар. "Гэта будзе каштаваць 1,60 долара за тры хвіліны", - сказала яна.
  
  
  "Вось тут, аператар", - сказаў Сміт, адшчоўкваючы шэсць чацвёртакаў і выкарыстоўваючы першапачатковы дзесяціцэнтавік, які яна вярнула.
  
  
  У яго заканчваліся чацвёртакі, і яму давядзецца папоўніць запасы, ляніва адзначыў ён.
  
  
  "Дзякуй", – сказаў аператар.
  
  
  "Заўсёды калі ласка".
  
  
  Праз імгненне Сміт пачуў гудзенне тэлефона, які зазваніў. Ён тэлефанаваў дваццаць секунд, перш чым слухаўку зняў жаночы голас.
  
  
  "Алё?"
  
  
  "Прывітанне, дарагая, гэта Гаральд".
  
  
  "Гаральд, дзе ты быў?"
  
  
  "З'ехала па справах, дарагая", - сказаў Сміт. "Але са мной усё ў парадку. Як ты?"
  
  
  "Я ў парадку, дарагая. І Вікі таксама. Калі ты вяртаешся дадому?"
  
  
  "Хутка, дарагая. Вельмі хутка. Паслухай, дарагая, гэта важна. У цябе ёсць аловак?"
  
  
  "Так. Прама тут".
  
  
  "Добра. Да цябе зойдзе мужчына, каб даведацца пра мяне. Калі ён прыйдзе, скажы яму гэта. Ён павінен адправіцца ў Вашынгтон, акруга Калумбія, і зняць нумар у гатэлі "Лафает" пад імем Дж. Уокер. Я звяжыцеся з ім там. Гэта ў вас ёсць?"
  
  
  "Думаю, так. Вашынгтон, акруга Калумбія, гатэль "Лафает". Нумар на імя Дж. Уокера. Ты звяжашся з ім".
  
  
  "Вельмі добра, дарагая".
  
  
  "Дарэчы, Гаральд. Як клічуць гэтага чалавека, які будзе тэлефанаваць?"
  
  
  "Яго клічуць Рыма".
  
  
  "Ого, Гаральд, якое пацешнае імя".
  
  
  РАЗДЗЕЛ СЯМНАЦЦАТЫ.
  
  
  "Гэта Рыма?" - спытаў жаночы голас.
  
  
  "Так. Хто ты такі?"
  
  
  "Гэта Холі Брун. Мы сустракаліся сёння ў офісе Корбіша?"
  
  
  "Вядома", - сказаў Рыма. "Адкуль ты ўзяў мой нумар?"
  
  
  "Я патэлефанаваў на камутатар у Фолкрофце. Мне сказалі, дзе цябе знайсці".
  
  
  "О, выдатна", - сказаў Рыма. “Гэта выдатна. На хвіліну мне падалося, што нехта, магчыма, без разбору раздае мой нумар. Але пакуль камутатар выдае яго толькі ўсім, хто тэлефануе, што ж, усё ў парадку”.
  
  
  "Я хацеў бы ўбачыць цябе сёння ўвечары. Магу я?"
  
  
  "Вядома. Час і месца?"
  
  
  "Мой дом. Сорак хвілін. Я ў Дарыене", - сказала яна і дала яму адрас і ўказанні.
  
  
  "Я буду там", - сказаў Рыма. Ён павярнуўся да Чыуна.
  
  
  "Ты ведаеш, адкуль у яе наш нумар тэлефона?" спытаў ён.
  
  
  "Містэр Смецце рэкламаваў гэта дробным шрыфтам у адной з вашых газет?" выказаў здагадку Чіун, не адрываючы погляду ад пергаменту, на якім ён усё яшчэ пісаў.
  
  
  "Не, але з тым жа поспехам ён мог бы гэта зрабіць".
  
  
  "Дай яму час. Ён гэта зробіць. Калі ты пражывеш так доўга".
  
  
  "Або калі ён гэта зробіць", - сказаў Рыма. "Мне трэба ненадоўга адлучыцца".
  
  
  "Ідзі", - сказаў Чыун. "Я падыходжу да крытычнай кропкі ў маёй гісторыі вар'ята імператара Сміта".
  
  
  Калі Рыма пад'ехаў на арандаванай машыне да маёнтка Тайтл Брун у Дарыене, ля ўваходных дзвярэй яго чакаў дварэцкі.
  
  
  "Містэр Рыма?" - спытаў ён.
  
  
  Рыма кіўнуў.
  
  
  "Сюды, сэр", - сказаў дварэцкі.
  
  
  Гэта было выдатна, падумаў Рыма, быць знакамітасцю. Яшчэ два тыдні працы на Корбіша, і яго пазнаў бы кожны ў краіне. Яго твар быў бы больш знакамітым, чым у Говарда Козела; яго імя было б больш вядомым, чым у Джоні Карсана; а сам Рыма быў бы больш мёртвы, чым псіхі Кілі.
  
  
  Дварэцкі правёў яго па шырокіх цэнтральных усходах у анфіладу пакояў на другім паверсе. Ён штурхнуў дзверы, адступіў убок, прапускаючы Рыма ўнутр, і зачыніў за ім дзверы.
  
  
  Рыма ўвайшоў, агледзеўся і з некаторым здзіўленнем зразумеў, што, магчыма, гэта проста першая гасцёўня, у якую ён увайшоў на запрашэнне за дзесяць гадоў. Ён прывык пракрадвацца праз акно ці ўзломваць дзверы. Але Рыма быў там як госць, а не як забойца, які гоніць кагосьці. Гэта было жудаснае пачуццё - уз'яднацца з чалавечай расай.
  
  
  Ён адкінуўся на спінку крэсла, атрымліваючы асалоду ад момантам, чакаючы Холі Брун. Як прыемна знаходзіцца ў гасцінай, чакаючы каго-небудзь, хто чакаў цябе, упэўнены ў тым, што калі гэты чалавек сустрэне цябе, ён не будзе з пісталетам у руцэ.
  
  
  Дзверы ў сумежны пакой адчыніліся, і на парозе з'явілася Холі Брун, высокая і станістая, у фіялетавым шаўковым халаце. У руцэ яна трымала пісталет.
  
  
  Рыма заўважыў гэта, але яшчэ больш звярнуў увагу на доўгую лінію сцёгнаў, якая выступала з-пад выраза яе накідкі. Гэта было ўдвая пачуццёва ў густых ценях, якія адкідалі старамоднае асвятленне ў пакоі.
  
  
  "Містэр Рыма", - сказала яна.
  
  
  Рыма ўстаў. - Вы заўсёды так вітаеце сваіх гасцей? - Спытаў я.
  
  
  "Толькі тыя, каго я збіраюся забіць".
  
  
  "Забі мяне дабрынёй. Гэта маё слабое месца".
  
  
  "Адзіны?"
  
  
  Рыма кіўнуў.
  
  
  Холі Брун зачыніла за сабой дзверы і ўвайшла ў пакой. Яна была жанчынай, а досвед навучыў Рыма сцерагчыся жанчын са зброяй.
  
  
  У мужчын была лагічная паслядоўнасць крокаў, інтэнсіўнасць якіх няўхільна ўзрастала, пакуль у момант выбліску эмоцый яны не націскалі на спускавы кручок. Старанна настроены мужчына мог прачытаць гэтую паслядоўнасць і дзейнічаць у патрэбны час. Але з жанчынамі ўсё было інакш. Яны маглі націснуць на курок у любы момант, таму што іх розум і эмоцыі не падпарадкоўваліся якой-небудзь нармальнай паслядоўнасці крокаў. Яны маглі страляць, бо думалі, што дождж, ці таму, што думалі, што дажджу не будзе. Яны маглі страляць, бо ўспомнілі пра тлустую пляму на зялёнай цюлявой сукенцы ў шафе. Гэта магло адбыцца з-за чаго заўгодна, таму Рыма будзе сачыць за ёй. Ён будзе паводзіць сябе так, нібыта пісталета ў яе руцэ не было. Ён захавае яе спакой любой цаной. Гэта было самае бясьпечнае, што можна было зрабіць.
  
  
  Холі Брун закрычала: "Ты сукін сын", - і націснула на спускавы кручок. Рыма ўбачыў, як здрадліва напружыліся косткі яе пальцаў за імгненне да таго, як палец націснуў на спускавы кручок.
  
  
  Не сабраўшыся з сіламі і з поўнай стойкі, ён перавярнуўся ўсім целам назад праз вялікае крэсла, прызямліўшыся шыяй і плячыма на мяккі дыван за крэслам. Пакой напоўніў свіст кулі, выпушчанай з пісталета Холі Брун. Ззаду сябе Рыма пачуў, як трэснула акно, калі куля разбіла шкло і вылецела ў багатыя ўзгоркі Канэктыкута, дзе яе, без сумневу, не спыніць ніхто важней простага селяніна.
  
  
  "Сукін сын", - зноў закрычала Холі. "Чаму ты забіў майго бацьку?"
  
  
  Рыма пачуў тупат яе ног па дыване ў яго бок. Яна, вядома ж, трымала пісталет перад сабой. Ён падняўся на ногі. Калі яна падышла да яго, яна зноў сціснула ўказальны палец правай рукі. Нічога не здарылася. Пісталета там больш не было. Замест гэтага ён апынуўся паміж пальцамі Рыма, выхоплены ў яе з рукі так хутка, што яна не заўважыла руху ягонай рукі.
  
  
  Рыма агледзеў пісталет, як быццам гэта была асабліва цікавая казюлька, затым перакінуў яго цераз плячо. Ён абняў жанчыну за плечы. "Ну, ну", - сказаў ён. "Раскажы мне ўсё пра гэта". Ён супакойваў яе, пакуль не мог высветліць, як яна даведалася пра яго.
  
  
  Холі Брун сціснула кулак і ўдарыла яго ў жывот.
  
  
  "Ооооф", - прабурчаў Рыма. Яна вырвалася з яго якая абараняе рукі і нырнула на падлогу за рэвальверам, яе атласны халат задраўся ўверх, вакол яе пышных сцёгнаў, калі яна гэта зрабіла. Яе рука была побач з рэвальверам, калі Рыма прызямліўся на падлогу побач з ёй.
  
  
  Ён прыбраў пісталет, на гэты раз пад вялікую камоду чырвонага дрэва.
  
  
  "Цяпер, зараз", - сказаў ён. "Што ўсё гэта значыць?"
  
  
  Яна плакала ў ягоных абдымках на падлозе. "Ты забіў майго бацьку".'
  
  
  "Хто табе гэта сказаў?"
  
  
  "Доктар Сміт".
  
  
  "Калі ты з ім размаўляў?"
  
  
  "Гэтай раніцай. Ён патэлефанаваў мне. Гэта праўда?"
  
  
  "Цяпер я падобны на тыповага забойцу?"
  
  
  "Значыць, гэта зрабіў Корбіш, праўда?"
  
  
  Рыма кіўнуў, а затым, паколькі яму было жудасна схлусіць беднай дзяўчыне, ён заняўся з ёй каханнем. Робячы гэта, ён задавалася пытаннем, чаму патэлефанаваў Сміт. Ён сапраўды быў вар'ятам, спрабуючы такім чынам даставіць непрыемнасці новаму кіраўніку CURE. У дадатак скампраметаваўшы Рыма. Чым больш ён думаў пра гэта, тым больш злаваўся. Калі Рыма ўбачыць яго, ён выкажа яму сваё меркаванне, падумаў ён. Затым ён з халадком успомніў, што калі ён убачыць яго, яму давядзецца забіць яго. Гэта пазбавіла мяне ўсяго задавальнення дастаўляць задавальненне Холі Брун, хоць яна, здавалася, не магла заўважыць розніцу. Яна рухалася і стагнала пад ім, хоць яму было цяжка засяродзіцца.
  
  
  "О, Рыма", - сказала яна. "Я так рада, што гэта быў не ты".
  
  
  "Я таксама", - сказаў ён, паколькі не мог прыдумаць, што яшчэ сказаць.
  
  
  Ён пакінуў яе з заплюшчанымі вачыма на плюшавым дыване ў гасцінай, з улагоджаным выразам твару, з усмешкай на вуснах. Ён устаў, паправіў сваё адзенне і паглядзеў уніз на яе аголенае цела. Жанчыны заўсёды павінны выглядаць такімі шчаслівымі, падумаў ён. У свеце было б нашмат менш гвалту.
  
  
  Ён павярнуўся і накіраваўся да дзвярэй. Дай ёй адпачыць, калі яна хоча пазней звесці лічыльнікі з Корбішам, дазволь ёй. Гэта была праблема Корбіша. І яе. Але не для Рыма. Дзякуй Богу, ён выбраўся з гэтага.
  
  
  Калі ён падышоў да дзвярэй і працягнуў руку да ручкі, пстрычка пісталетнага курка прывёў яго ў прытомнасць. Ён паваліўся на падлогу. Прама там, дзе толькі што была яго галава, у дзверы стукнула куля, вырваўшы вялікі кавалак цяжкага дуба. Рыма штурхнуў дзверы і ўкаціўся ў праём.
  
  
  У холе ён ускочыў на ногі і пабег.
  
  
  Вар'яцтва, падумаў ён.
  
  
  Усе ў цэлым свеце былі вар'ятамі.
  
  
  Ён утрымліваў гэты погляд прынамсі яшчэ трыццаць хвілін, пакуль ехаў назад у свой гатэль і ўбачыў вялікую шыльду з надпісам "Поле для гольфа Фолкрофт Оукс". Знак абудзіў успамін, і Рыма ўспомніў, што Сміт аднойчы расказваў яму, што жыве на краі фарватэру. Так, ён памятаў, у Сміта была сям'я. Жонка і дачка, зусім як у сапраўдных людзей. Дакладна так, як Рыма ніколі б не пазнаў. І калі хто-небудзь і ведаў, дзе Сміт, то місіс Сміт ведала б.
  
  
  Праязджаючы па дарозе, якая вядзе да поля для гольфа, Рыма раптам зразумеў тэлеграму, якую адправіў яму Сміт. "Калі ты збіраешся здзейсніць хоумран?"
  
  
  Гэта азначала, што Рыма павінен шукаць Сміта ў сябе дома. Ён увесь гэты час мучыў Рыма. Але чаму?
  
  
  Рыма ехаў па зацемненай пустыннай тэрыторыі поля для гольфа, пакуль не ўбачыў старую ангельскую хату ў стылі Цюдораў з невялікай шыльдай перад ім: "Сміт".
  
  
  Пры звычайных абставінах ён бы пракраўся ў дом. Але ў ім зноў абудзіўся густ да таго, каб заходзіць праз парадныя дзверы. Ён прыпаркаваў сваю машыну на пад'язной дарожцы, падышоў да ўваходных дзвярэй і патэлефанаваў.
  
  
  Пухленькая жанчына сярэдніх гадоў у светла-блакітнай сукенцы да каленяў адказала на званок пасля трэцяга гудку.
  
  
  "Я шукаю доктара Сміта", - сказаў Рыма. "Ён на месцы?"
  
  
  "Як цябе клічуць?"
  
  
  "Мяне клічуць Рыма".
  
  
  "О, так, я чакаў цябе. Гаральд патэлефанаваў і пакінуў для цябе паведамленне. Цяпер давай паглядзім, што гэта было? О, так. Ён сказаў, што табе варта адправіцца ў Вашынгтон і зняць нумар у гатэлі "Лафает" пад імем Дж. Уокер, і ён звяжацца з табой там ".
  
  
  "Ён сказаў, калі я павінен гэта зрабіць?" - спытаў Рыма.
  
  
  "О, божа мой, не. Ён не сказаў. Але яго голас гучаў так, як быццам гэта было важна, так што я б выказаў здагадку, што ён меў на ўвазе прама зараз ".
  
  
  "Зразумела", - сказаў Рыма. "Дзякуй".
  
  
  "Вы ўпэўнены, што ўсё правільна перадалі, містэр Рыма? Я запішу гэта, калі хочаце".
  
  
  "Не, усё ў парадку, місіс Сміт. Я запомню гэта".
  
  
  Ён пачаў сыходзіць, але спыніўся, калі патэлефанавала жонка Сміта:
  
  
  "Містэр Рыма?"
  
  
  "Так?"
  
  
  "З маім Гаральдам усё ў парадку? У яго ж няма ніякіх непрыемнасцяў, ці не так?"
  
  
  "Наколькі я ведаю, не".
  
  
  "Добра", - сказала яна, і яе твар прасвятлеў. "Ён быў некалькі рэзак па тэлефоне. Вы працуеце з ім, містэр Рыма?"
  
  
  "Я прывык".
  
  
  "Што ж, я адчуваю сябе лепш з-за гэтага, таму што вы вельмі прыемны малады чалавек. Не хацелі б вы зайсці на кубачак кавы?"
  
  
  "Не. Я, мабыць, пайду", - сказаў Рыма.
  
  
  "Калі ўбачыш Гаральда, перадай яму маё каханне", - сказала жанчына ў якая аддаляецца спіну Рыма. Ён павярнуўся і паглядзеў на яе, якая стаяла ў дзвярным праёме, і на імгненне адчуў рэўнасць да старога скупердзяю Сміту і сорам за сябе за тое, што яму давядзецца зрабіць, калі ён знойдзе яго.
  
  
  Раздзел восемнаццаты
  
  
  "Справа зроблена", – сказаў Чыун.
  
  
  Рыма няўцямна паглядзеў на Чыуна і паціснуў плячыма.
  
  
  "Я сказаў, гэта адбылося".
  
  
  Рыма зноў паціснуў плячыма. На борце самалёта American Airlines, які ляцеў у Вашынгтон, Чыун працягнуў руку і вырваў з вушэй Рыма навушнікі тыпу стетоскоп, праз якія Рыма слухаў канцэрт стэрэамузыкі.
  
  
  "Што, Татачка?" - спытаў Рыма, паціраючы вушы.
  
  
  "Нічога", - сказаў Чыун.
  
  
  "Напэўна, для цябе было нечым такім, што ты адарваў мне вушы".
  
  
  "Гэта было ўсё роўна".
  
  
  "Добра. Патэлефануй мне, калі мы дабяромся да Вашынгтона", - сказаў Рыма. Ён адкінуўся на сядзенне і закрыў вочы, як быццам збіраўся заснуць.
  
  
  Чыун ўтаропіўся ў зачыненыя вочы Рыма. "Ты будзеш доўга спаць, - прашыпеў ён, - перш чым Майстар Сінанджу зноў загаворыць з табой".
  
  
  Рыма расплюшчыў вочы. "У чым справа, Чыун?"
  
  
  "Мая гісторыя дынастыі Смітаў завершана. І ўсё ж цябе гэта хвалюе? Нават нягледзячы на тое, што ты ў ёй удзельнічаеш? Цябе хвалюе даведацца, як гісторыя паставіцца да цябе? Не. Ты хочаш паслухаць бі-бопс і паспаць".
  
  
  "Ніхто больш не слухае be-bops", - сказаў Рыма.
  
  
  "Калі б хто-небудзь мог, ты б гэта зрабіў".
  
  
  "Дазволь мне ўбачыць тваю гісторыю".
  
  
  "Я не ведаю, ці павінен я", – сказаў Чыун.
  
  
  "Тады не рабі гэтага", - сказаў Рыма.
  
  
  "Раз ты настойваеш", - сказаў Чыун і працягнуў доўгі скрутак пергаменту, на якім ён нешта напісаў.
  
  
  Рыма выпрастаўся, узяў скрутак, разгарнуў яго зверху і пачаў чытаць. Почырк Чыуна быў буйным і мудрагелістым, упрыгожаным завітушкамі і пяцелькамі, як у ашалелага пісца Палмера.
  
  
  Шалёны імператар Чыуна
  
  
  У сярэдзіне дваццатага заходняга стагоддзя ў краіне па вялікую ваду жыў імператар па імені Сміт. Яго таксама клікалі доктар Сміт, як быццам гэта павінна быць тытулам павагі, але мала хто ведаў яго і яшчэ менш паважаў.
  
  
  Менавіта ў гэтую краіну, якая называлася тады Злучанымі Штатамі Амерыкі, шмат гадоў таму прыбыў Майстар і сапраўды апынуўся на службе ў Імператара Сміта.
  
  
  Але ў гэтым Імператары Сміта не было мудрасці, і ён не паступіў з Майстрам па праўдзе і сяброўстве, а замест гэтага ўсклаў на Майстра адказнасць за спробу навучыць бабуінаў ігры на скрыпках. Тым не менш, Майстар гадамі працаваў на Сміта з годнасцю, гонарам і адданасцю, робячы ўсё, што ад яго патрабавалі, і робячы гэта без слоў гневу, назойлівасці ці бесперапынных скарг (у той час гэта было незвычайна ў той краіне, таму што мясцовыя жыхары часта скардзіліся на тое, што называлася кветчынгам, але гэта не было нечаканасцю для Майстра, паколькі яны былі людзьмі без культуры і, па сутнасці, не стварылі нічога каштоўнага для свету, акрамя годных гісторый пра людзей, якія трапілі ў бяду, якія яны паказвалі Майстру па спецыяльным. скрыні з карцінкамі, які тады называўся тэлебачаннем.) Майстар застаўся на службе ў Сміта, таму што ў Сінанджу былі цяжкія часы і было неабходна, каб золата было адпраўлена на дапамогу бедным і хворым, маладым і старым.
  
  
  Сярод шматлікіх паслуг, якія Майстар з гонарам аказаў Імператару Сміту, была падрыхтоўка чалавека ў якасці памагатага Майстра, гэта значыць свайго роду слугі. Гэтаму чалавеку Майстар раскрыў некаторыя сакрэты сінанджа, але ён раскрыў іх не ўсё, таму што гэты слуга быў няздольны зразумець іх, але Майстар даў яму дастаткова, каб навучыць яго хавацца ад дажджу. Гэта зрабіла слугу ўнікальным чалавекам у той час на зямлі пад назвай Злучаныя Штаты.
  
  
  Сміт не быў па-сапраўднаму злым імператарам, паколькі ён выканаў сваю здзелку з Майстрам і заўсёды даваў даніну, належную вёсцы Сінанджу, і гэта было правільна, што ён павінен быў гэта рабіць.
  
  
  Але да канца свайго праўлення Сміт пачаў губляць розум. Майстар, вядома, у сваёй мудрасці бачыў гэта, але ён нікому не даверыў гэта, паколькі ў краіне, дзе ні ў каго няма такога ж розуму, як у яго, Сміт мог бы пражыць шмат гадоў абсалютным, трызніць вар'ятам, але, відаць , нармальным і ўсё яшчэ імператарам.
  
  
  Аднак Настаўнік спрабаваў неўзаметку дапамагчы Сміту, прапаноўваючы яму парады аб тым, як застацца ва ўладзе і як не быць зрынутым сваімі ворагамі. Але Сміт не прыслухоўваўся.
  
  
  Затым, аднойчы, калі Майстар адсутнічаў у палацы Сміта па надзвычай важным заданні, Сміт знік. Знойдуцца тыя, хто можа сказаць, што гэта была памылка Настаўніка; што на яго варта ўскласці нейкую віну за гэта.
  
  
  Але няхай усе, хто чытае гэтыя словы, прыслухаюцца да гэтых фактаў і адкінуць гэтую скаргу як няпраўду. Настаўнік турбаваўся пра Сміта, але калі Сміт дачакаўся, пакуль Настаўнік з'едзе на заданне, і скарыстаўся менавіта гэтым момантам, каб канчаткова з глузду з'ехаць і адправіцца блукаць па шырокіх нязведаных прасторах сваёй краіны, то Настаўніка нельга было вінаваціць.
  
  
  Няўжо гэта не так?
  
  
  Некалькі слоў аб тым, якім быў імператар Сміт. У той час як ён быў імператарам і сам плаціў даніну павагі Майстру Сінанджу, ён быў абраны імператарам іншым чалавекам, які быў свайго роду уладаром, абраным усім народам гэтай краіны ў выніку нацыянальнай ганьбы, званай выбарамі.
  
  
  І гэты ўладар абраў у якасці новага імператара чалавека, чый розум быў яшчэ больш неўраўнаважаным, чым у Сміта.
  
  
  І гэты новы імператар, чыё імя было смеццем, хацеў, каб Майстар рабіў шмат рэчаў, большасць з іх зневажальныя і ўсе яны дурныя. Майстар не стаў бы рабіць гэтых рэчаў. Замест гэтага ён дазволіў свайму слузе, якога звалі Рыма, і які быў няздольны адрозніць вар'ят розум ад здаровага, рабіць гэтыя рэчы.
  
  
  І гэты слуга быў закліканы знішчыць вар'ята імператара Сміта, і многае адбылося, перш чым пытанне было вырашана да ўсеагульнага задавальнення.
  
  
  Аднак усе пагадзіліся, і нават вярхоўны лорд, які быў вышэй за імператара, што Майстар Сінанджу зноў пакрыў сябе славай і пашанай, хоць і на службе ў вар'ята, і ўсе жыхары гэтай зямлі, званай Злучанымі Штатамі Амерыкі, пагадзіліся, што Майстар быў чалавекам мудрым і справядлівым, і яго нельга было вінаваціць за тое, што вар'ят імператар мог паспрабаваць зрабіць, калі Майстар знаходзіўся за шмат тысяч міль адсюль, у месцы, якое ў той час звалася Гросе-Пойнт.
  
  
  Усе вітаюць Майстры сінандж.
  
  
  Рыма скончыў чытанне і зноў згарнуў скрутак.
  
  
  "Ну?" Запатрабаваў адказу Чыун.
  
  
  "Я б паставіў гэтаму даволі добрую адзнаку".
  
  
  "Што гэта, гэтая даволі добрая адзнака?"
  
  
  "Я б паставіў табе пяцёрку за стыль і арыгінальнасць думкі, але толькі тройку з мінусам за змест і двойку за почырк".
  
  
  "Гэта ўсё добра?" - спытаў Чыун.
  
  
  "Так", - сказаў Рыма. "Гэта вельмі добра".
  
  
  "Я рады, – сказаў Чыун, – таму што важна, каб свет даведаўся ўсю праўду аб гэтым сумным інцыдэнце з вар'яцтвам Сміта".
  
  
  "Больш не турбуйся аб гэтым", - сказаў Рыма. "Не зараз, калі ў цябе ёсць уся адкрытая інфармацыя на паперы".
  
  
  "Пергамент. Я пісаў гэта цэлую вечнасць".
  
  
  "Ты цудоўна справіўся", - сказаў Рыма.
  
  
  "Дзякуй табе, Рыма. Гэта самае важнае".
  
  
  А потым абодва маўчалі, пакуль не выйшлі з самалёта, не вырулілі ў Вашынгтон і не зарэгістраваліся ў гатэлі "Лафает" пад імем Дж. Уокера і містэра Парка.
  
  
  Рыма пераканаў Чыуна, што яны не застануцца ў Вашынгтоне на ноч. Тым самым ён пераканаў Чыуна, што яму не трэба браць з сабой звычайныя сем куфраў з адзеннем. Замест гэтага Чіун узяў з сабой толькі шаўковы шалік, набіты рэчамі, якія, паводле яго сцвярджэння, былі неабходныя для яго дабрабыту, уключаючы пісьмовую справаздачу аб вераломстве Сміта.
  
  
  Рыма ўключыў тэлевізар, і яны з Чыўном селі на падлогу чакаць, але не паспеў тэлевізар нават прагрэцца, як зазваніў тэлефон.
  
  
  Рыма падышоў да тэлефона.
  
  
  Голас, які размаўляў з ім, належаў Сміту. На імгненне Рыма адчуў амаль задавальненне, зноў пачуўшы невясёлы скуголенне з цытрынава-кіслым густам і ўсвядоміўшы, што Сміт жывы. Гэтае пачуццё доўжылася толькі да таго часу, пакуль Сміт не скончыў сваю першую прапанову.
  
  
  "Веру, што ты праігнаруеш "эйр шатл" і сядзеш на рэйс першага класа да Вашынгтона".
  
  
  "Што ты нарабіў?" Спытаў Рыма. "Заняўся бізнесам турыстычнага агенцтва?"
  
  
  "Пакуль няма", - сказаў Сміт. "Ты тут, каб забіць мяне?"
  
  
  "Такія мае загады".
  
  
  "Ты верыш, што я вар'ят?"
  
  
  "Я заўсёды лічыў цябе вар'ятам".
  
  
  "Добра. Мы можам з такім жа поспехам заняцца гэтым. Праз гадзіну я буду ў нумары 224 гатэля Windsor Park. Гэта недалёка ад Пэнсыльванія-авеню. Зараз 9:36. Убачымся там у 10:35".
  
  
  "Добра, Сміці".
  
  
  Усё, што пачуў Рыма, было пстрычкай у юсе. Гэта раздражняла. Ён хацеў сказаць Сміту, што ягоная жонка пыталася пра яго.
  
  
  Рыма павярнуўся да Чыуна. - Сміт, - растлумачыў ён.
  
  
  Чіун павольна падняўся, яго цёмна-карычневая мантыя лунала вакол абутых у сандалі ног.
  
  
  "А зараз?"
  
  
  "Я збіраюся сустрэцца з ім".
  
  
  "І што?"
  
  
  "І рабі тое, чаму ты навучыў мяне".
  
  
  Чыун пакруціў галавой. "Ты не павінен", - сказаў ён. "У цябе кантракт са Смітам. Хто такі гэты містэр Смецце, што ён павінен загадваць табе парушаць гэты кантракт?"
  
  
  "Ён мой новы бос. Мой імператар".
  
  
  "Тады ён імператар каралеўства дурняў. Я іду з табой".
  
  
  "Я не хачу, каб ты рабіў гэта, Чыун", - сказаў Рыма.
  
  
  "Я ведаю, што ты гэтага не робіш, і менавіта таму я сыходжу. Каб абараніць цябе ад твайго глупства. Калі-небудзь ты напішаш сваю ўласную гісторыю, і я хачу, каб ты змог выказаць яе праўдзіва і сумленнасць, як гэта зрабіў я, каб людзі ведалі, што ты зрабіў найлепшым чынам. Калі я не пайду з табой, ты зробіш глупства».
  
  
  "Адкуль ты гэта ведаеш?"
  
  
  "Таму што гэта тое, што ў цябе атрымліваецца найлепш".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДЗЕВЯТНАЦЦАТЫ
  
  
  Дзверы ў нумар 224 гатэля Windsor Park былі не зачынены.
  
  
  Рыма штурхнуў яе і ўвайшоў унутр. Магчыма, ён і пагарджаў Сміта як скнару, але ніколі не лічыў яго дурнем, таму дзейнічаў асцярожна, насцярожана, гатовы дзейнічаць, калі Сміт нейкім чынам падстроіў яму пастку.
  
  
  Чыун рушыў услед за Рыма ў прыцемнены пакой. Рыма агледзеўся і ў далёкім правым куце пакоя ўбачыў мужчыну, які сядзіць у крэсле.
  
  
  "Зачыніце дзверы", - раздаўся голас Сміта. "Святло на левай сцяне".
  
  
  Інстынктыўна, па дзесяцігадовай звычцы, Рыма падпарадкаваўся. Спачатку ён зачыніў дзверы, а затым уключыў святло. Дзве лямпы на камодзе запаліліся, асвятліўшы пакой.
  
  
  Рыма павярнуўся, паглядзеў на Сміта і засмяяўся. Сьміт сядзеў на крэсле ў далёкім правым куце пакоя, побач з батарэяй. На яго запясцях былі кайданкі, і яны былі прапушчаны пад адной з трубак радыятара ацяплення, так што Сміт не мог паварушыцца, пакуль яму не вызваляць рукі. Потым Рыма заўважыў яшчэ сёе-тое.
  
  
  У руках у Сміта быў тоўсты шнур. Ён цягнуўся пятлёй да далёкай сцяны, дзе праходзіў праз вух. Шнур праходзіў праз шэраг шрубавых завес уздоўж верхняй часткі сцяны, а затым спыніўся на нейкім прыладзе над дзвярыма. Прылада выглядала складаным, але яно было дастаткова простым, каб Рыма ўбачыў, што ў яго ўваходзілі дзве дынамітныя шашкі.
  
  
  Праклятая бомба. Рыма павярнуўся да Сміта з прывітальнай усмешкай на твары.
  
  
  "Выдатная праца, Сміці", - сказаў ён. "Што прымушае цябе думаць, што гэтая куча хламу спрацуе?" спытаў ён, ківаючы цераз плячо на бомбу над дзвярыма.
  
  
  "Прывітанне, Чыун", - сказаў Сміт. Звяртаючыся да Рыма, ён сказаў: "Выбуховыя рэчывы былі адной з маіх спецыяльнасцей на вайне. Другая сусветная вайна. Гэта спрацуе".
  
  
  "Які ў гэтым сэнс?" - спытаў Рыма. "Ты ведаеш, што я мог бы прыстрэліць цябе перш, чым ты націснеш на гэтую цеціву".
  
  
  "Калі б у цябе быў пісталет. Але я ведаю сёе-тое пра цябе, Рыма. Па-першае, ты ніколі не носіш зброі".
  
  
  "Я магу дастаць цябе сваімі рукамі".
  
  
  "Верна", - сказаў Сміт. "І калі я ўпаду, вага майго цела прывядзе ў дзеянне бомбу".
  
  
  Рыма кіўнуў. "Цалкам дакладна. Бязвыхаднае становішча. Што зараз?"
  
  
  "Я хацеў пагаварыць з табой з гарантыяй, што ты не зробіш нічога дурнога ці імпульсіўнага".
  
  
  "Напрыклад, забіць цябе?"
  
  
  "Цалкам дакладна", - сказаў Сміт. "Сядзь на канапу, калі ласка".
  
  
  Рыма перасек пакой і сеў на канапу. Чіун ўсё яшчэ стаяў каля дзвярэй, гледзячы на ??дынаміт.
  
  
  "Цяпер вось пра што я хацеў пагаварыць", - сказаў Сміт. “Корбіш – ашуканец. Ён віцэ-прэзідэнт IDC, які напампаваў мяне наркотыкамі і ўзяў на сябе кіраванне кампаніяй CURE. Без улады, без загадаў, без права. Рыма, ён небяспечны. Ён можа разбурыць гэтую краіну”.
  
  
  "Ён сказаў мне, што ты, верагодна, скажаш нешта ў гэтым родзе".
  
  
  Сказаў Рыма. - А як наконт ліста, які перадае яму ўладу? - Спытаў я.
  
  
  "Я напісаў гэты ліст дзесяць гадоў таму, Рыма. Ён катаваннямі выцягнуў яго з мяне".
  
  
  "Ён сказаў, што ты скажаш тое ж самае".
  
  
  "Табе здаецца, што я вар'ят?"
  
  
  "Вы з Корбішам абодва здаецеся вар'ятамі. І што цяпер?"
  
  
  "Ёсць адзін чалавек, які можа сказаць вам праўду", - сказаў Сміт. "Я не змог да яго датэлефанавацца".
  
  
  Рыма кіўнуў, ведаючы, каго меў на ўвазе Сміт.
  
  
  "Але вы маглі б звязацца з ім", - сказаў Сміт. "І ён мог бы сказаць вам праўду".
  
  
  Рыма зноў кіўнуў,
  
  
  "Такім чынам, што я хачу, каб ты зрабіў, - сказаў Сміт, - гэта паехаў да яго. Спытай яго. А потым, калі ён скажа вам, што я ўсё яшчэ галоўны, мы пойдзем і прыбярэм Корбіша адтуль да чортавай маці, пакуль ён не знішчыў краіну ".
  
  
  Рыма паглядзеў на Чыуна, які ківаў. Ён быў уведзены ў зман гэтым, падумаў ён. Нетутэйша час наставіць яго на шлях праўдзівы.
  
  
  "Спыні гэта, Сміці", - сказаў Рыма. "Ты страшэнна добра ведаеш, што, як толькі мы пойдзем, ты пойдзеш за дзверы".
  
  
  "Гэта ідыятызм, нават па вашых стандартах", - сказаў Сміт. «Вы сапраўды думаеце, што я дамовіўся аб сустрэчы з вамі ў Вашынгтоне, каб паспрабаваць збегчы ад вас? Поўная лухта. Але я падумаў, што ты можаш так падумаць. На падлакотніку канапы там, - ён кіўнуў галавой, - ключы ад гэтых кайданкоў. Я не змагу збегчы, пакуль ты не разблакуеш іх. Ідзі. Даведайся. Я буду тут, калі ты вернешся".
  
  
  "Гэта разумны сэнс, Рыма", – сказаў Чыун. "Ён будзе тут, калі ты вернешся. І тады вы здабудзеце душэўны спакой у тым, што робіце, таму што супярэчлівыя загады шкодныя для душы ".
  
  
  "А калі я скажу "не"?" - Спытаў Рыма ў Сміта.
  
  
  "Тады CURE знікне, а разам з ім, магчыма, і краіна". Эд Сміт. "І я больш не хачу жыць у такой краіне. Таму я не буду. І ты таксама, - сказаў ён, паднімаючы рукі з заціснутым паміж імі шнуром ад бомбы.
  
  
  Рыма падняўся на ногі і апусціў ключ ад кайданкоў у кішэню кашулі. "Добра, Сміці. На гэты раз я зраблю гэта. Я пайду спытаю яго. Але будзьце асцярожныя, калі гэта пагоня за нязбытным ".
  
  
  "Гэта не так, Рыма. Проста сыходзь".
  
  
  Рыма накіраваўся да дзвярэй. "Добра, добра, мы сыходзім".
  
  
  Ён спыніўся ў дзвярах і павярнуўся назад да Сміта.
  
  
  "Дарэчы, твая жонка перадае табе прывітанне".
  
  
  "Дзякуй", - сказаў Сміт.
  
  
  Холі Брун, зрабіўшы свой апошні адчайны стрэл у Рыма з маленькага "Дэррынджэра", які яна хавала пад сваім атласным халатам, паднялася на ногі.
  
  
  Яна ўвогуле не верыла Рыма. У тым, што ён забіў яе бацьку, яна не сумнявалася, але не сумнявалася і ў тым, што забойства было замоўлена Блэйкам Корбішам.
  
  
  Яе цела адчувала стомленасць, млявасць пасля заняткаў каханнем, але прыемныя адчуванні хутка саступілі месца расчараванню, якое яна адчувала з-за таго, што прамахнулася міма Рыма са стрэлам.
  
  
  Яна дастала свой паліцэйскі спецназ з-пад шафкі чырвонага дрэва, прайшла ў спальню і падышла да тэлефоннай стойкі. Яна набрала нумар і адкінулася на ложак, калі зазваніў тэлефон.
  
  
  "О, добры дзень, місіс Корбіш. Магу я пагаварыць з вашым мужам, калі ласка? Так, проста скажыце яму, што гэта Холі". Холі Брун не змагла выстаяць перад якая разумеецца інтымнасцю ідэнтыфікацыі па імі. Чакаючы Корбіша, яна зноў падумала пра Рыма. Ён быў рэдкім чалавекам, байцом і палюбоўнікам. Гэта было цікавае спалучэнне. Магчыма, яго яшчэ можна выратаваць. Такі вялікі карпарацыі, як IDC, мог бы спатрэбіцца такі чалавек. І калі ўжо на тое пайшло, навошта абмяжоўваць гэтае IDC? Краіне мог бы спатрэбіцца такі чалавек, як ён, асабліва калі, як яна спадзявалася, аднойчы Холі Брун будзе кіраваць краінай.
  
  
  "О, так, Блэйк, як ты? Выдатна. Блэйк, я тут падумаў, і, магчыма, мы маглі б правесці пасяджэнне савета дырэктараў па раскладзе паслязаўтра. Але я хацеў бы пагаварыць з табой аб гэтым. Так, сёння ўвечары. Дапусцім, ты прыедзеш і забярэш мяне? Я буду гатовы. Мы можам паехаць куды-небудзь і пагаварыць. ТАК. Сарока пяці хвілін будзе дастаткова".
  
  
  Яна дастала з шафы карычневы гарнітур-двойку. Ён быў нетыпова сціплы, але ў яго была галоўная добрая якасць - глыбокія шырокія кішэні, у якіх можна было неўзаметку схаваць пісталет.
  
  
  Корбіш павесіў трубку і адзначыў, што, як ні дзіўна, яго пачуцці былі змяшанымі. Ён павінен быў быць па-за сябе ад радасці, але гэтага не адбылося. Ён на імгненне задумаўся, затым зразумеў, у чым была памылка: ён з нецярпеннем чакаў магчымасці выкрыць дзевяць чальцоў выканаўчай рады IDC з дапамогай інфармацыі, якую ён атрымаў пра іх з файлаў КЮРЭ. Было б пацешна разбіраць іх па частках, па адным, па сакрэце за раз, пакуль ад іх не застанецца нічога, акрамя груды костак у ног Корбіша.
  
  
  Але Корбіш навучыўся прымаць перамогу такой, якая яна ёсць. Цяпер яна прыйшла ў асобе Холі Брун. Няхай так і будзе.
  
  
  "Дык гэта Холі, ці не так?" Рэзкі голас жонкі вярнуў Корбіша да рэальнасці. Яго жонка стаяла ззаду яго з нязменным куфлем марціні ў руцэ.
  
  
  "Так, гэта Холі. Холі Брун. Яна валодае IDC".
  
  
  "Гэта прагучала так, як быццам яна думае, што ты таксама належыш ёй".
  
  
  "Так і ёсць, Тэры. Ёй належыць усё і ўся ў IDC. І хутка я збіраюся падзяліць з ёй права ўласнасці на гэта ".
  
  
  "Ці застанецца што-небудзь для мяне?" запатрабавала яна. Ён груба адштурхнуў яе. "Вядома, застанецца. Дастаткова, каб пратрымацца ў джыне і вермуце. Выпі яшчэ. Вазьмі яшчэ тузін, - сказаў ён.
  
  
  Праз сорак пяць хвілін Корбіш заязджаў на пад'язную дарожку маёнтка Брун. Ён пачаў паркаваць машыну, але па параднай лесвіцы спусцілася Холі Брун, апранутая ў цёмны гарнітур і з вялікай торбай у руках. Цяпер ён быў рады, што апрануў спартовую куртку і штаны. "Прывітанне, Блэйк", - сказала яна, сядаючы ў машыну. "Прывітанне, Холі. Ты хацеў бы паехаць у якое-небудзь асаблівае месца?"
  
  
  "Едзь крыху. А яшчэ лепш, едзь на поўнач. У нас ёсць лагер на краі праліва. Мы маглі б спыніцца там".
  
  
  Спатрэбілася 25 хвілін, каб дабрацца да лагера, які быў лагерам толькі па назве. Гэта быў шматпакаёвы асабняк з чырвонага дрэва, шкла і палявога каменя, і ў святле фар Corbish камяні патрэсквалі ад уробленых у іх аскепкаў шкла, з-за чаго падстава дома здавалася інкруставаным дыяментамі.
  
  
  Хутка ўвесь яго свет будзе інкруставаны дыяментамі, падумаў Корбіш. Спачатку IDC, а потым уся краіна. А потым? Ну хто можа сказаць? Ён павінен адважыцца, адважыцца вельмі моцна. Хто гэта сказаў? Бобі Кэнэдзі? Тэдзі Рузвельт? Гэта не мела значэння. Аднойчы ён скажа гэта і зробіць па-свойму.
  
  
  Холі Брун выслізнула з машыны і абыйшла яе спераду ў святле фар. Корбіш выключыў рухавік і фары і выбраўся на шчыльна ўтрамбаваны жвір.
  
  
  "Перш чым мы ўвойдзем, давайце спусцімся да берага", - сказала яна.
  
  
  "Вядома".
  
  
  "У гэты час года тут прыгожа". Корбіш згодна хмыкнуў. Яго мала ці наогул нічога не турбавала ў прыгажосці, і ён мог бы паклясціся, што Холі Брун у гэтых адносінах была роднаснай душой. Дык што ж гэта было? Зноў спроба спакушэння? Магчыма, але ён спадзяваўся, што не. Насамрэч яму было напляваць на такога роду рэчы.
  
  
  Ён рушыў услед за ёй уніз па доўгай чарадзе каменных прыступак, якія рэзка абрываліся ў абзы вады. Трава расла амаль да камянёў. Металічныя крэслы ўсейвалі траву, а ўваткнутыя ў траву трымальнікі для напояў з шыпастымі наканечнікамі жахліва калыхаліся на лёгкім ветрыку, адлюстроўваючы месяцовыя прамяні, як мноства храмаваных стрэл.
  
  
  Корбіш ляніва працягнуў руку і дакрануўся да аднаго з трымальнікаў для напояў, прымусіўшы яго вібраваць з боку ў бок. Холі Брун стаяла да яго спіной, калі вызірнула на гук. Яна ціха пачала гаварыць.
  
  
  "Я гаварыла з вашым чалавекам, Рыма, сёння вечарам", - сказала яна. "Ён сказаў мне, што вы загадалі забіць майго бацьку".
  
  
  "Рыма сказаў..." Корбіш раптам насцярожыўся.
  
  
  "Не, не перабівай", - сказала яна. "Ён сказаў, што ты загадаў забіць майго бацьку. Доктар Сміт сказаў мне тое ж самае сёння раніцай. Я проста хацела, каб ты ведаў, што я ведаю".
  
  
  Корбіш была ашаломленая. Такім чынам, яна даведалася. Ці збіралася яна прыняць гэта спакойна? Магчыма, яна хацела смерці старога гэтак жа моцна, як і Корбіш. Мусіць, так і было. Ён адчуваў сябе амаль паралізаваным. Яна працягвала гаварыць, мякка, і Корбіш выцягнуў адзін з трымальнікаў для напояў з мяккага дзёрну і намацаў яго востры канец з шыпамі.
  
  
  "Я ведаю, ты хацеў яго забіць, таму што думаў, што ён устане на шляху да тваёй улады. Я проста хачу, каб ты ведаў, што я разумею". Яе голас крыху павысіўся, і Корбіш зноў выцягнуўся па стойцы рахмана. Ён убачыў, як яе рука пацягнулася да кішэні. "Я разумею", - паўтарыла яна. "Па той жа прычыне я збіраюся забіць цябе. Таму што ты стаіш на шляху да маёй улады".
  
  
  Рука з рэвальверам выслізнула з кішэні, і Холі Брун разгарнулася, каб стрэліць.
  
  
  Яна націснула на спускавы кручок. Але Корбіш паспеў прысесці, і куля прасвістала міма яго галавы. Затым Корбіш скокнуў наперад, трымаючы падстаўку для напояў перад сабой, як меч. Ён усадзіў вастрыё нажа ў жывот Холі Брун і дазволіў сіле свайго цела праштурхнуць яго наскрозь, працяўшы яе, як аса-ка-боб.
  
  
  Яна ўскрыкнула адзін раз, гучным пранізлівым крыкам, і выпусціла пісталет. Блэйк падняўся на ногі, выцягнуў трымальнік для напояў, а затым ударыў яе ім зноў, у грудзі. На гэты раз ён адпусціў яе, і жанчына цяжка ўпала на зямлю ля яго ног.
  
  
  "Ты вырадак", - прашыпела яна. Вада ад гэтага гуку патрапіла ёй у рот, і яна закашлялася. Яе валасы, бялявыя ў яркім месячным святле, ляніва луналі вакол асобы, як павуцінне, развяваецца ветрыкам, яе вочы шырока адкрыліся, затым галава схілілася набок.
  
  
  Корбіш паглядзеў уніз на мёртвае цела. Што зроблена, тое зроблена, падумаў ён. Ён зразумеў, што Рыма таксама давядзецца памерці, таму што ён быў апошнім, хто ведаў пра ролю Корбіша ў смерці Бруна.
  
  
  Корбіш правёў паўгадзіны на месцы злачынства, чысцячы і замяняючы прыладу забойства, пераконваючыся, што на ім не засталося адбіткаў пальцаў. Ён адцягнуў цела жанчыны ў невялікую найблізкую бухту з цяжкім падстрэшкам з галін, прывязаў да яго якар і ўціснуў яго ў невялікую расколіну пад вадой, паміж двума камянямі. У яго будзе час вярнуцца і распарадзіцца гэтым належным чынам пазней.
  
  
  Потым Корбіш падняўся па лесвіцы да сваёй машыны. Ён вырашыў паехаць у Фолкрофт і пачаць працаваць над спісам дзевяці чальцоў кіравання IDC. Цяпер яму трэба будзе запэўніць іх галасы ў тым, што Холі Брун не зможа выказацца ні за, ні супраць яго.
  
  
  Ён свіснуў, заводзячы машыну і выязджаючы заднім ходам з доўгай пад'язной дарожкі. Двое забітыя. Брун і яго дачка. Засталося яшчэ двое. Сміт і Рыма.
  
  
  Сміт пачакаў, пакуль не ўпэўніўся, што Рыма і Чыун пайшлі, затым пацягнуў за шнур, які вёў да бомбы. Ён аддзяліўся ад сцяны ззаду дынаміту, куды Сміт прыляпіў яго скотчам, і, не прычыніўшы шкоды, упаў на падлогу. Сьміт усьміхнуўся сам сабе, калі пацягнуўся да падаконніка за запасным ключом ад кайданкоў, адамкнуў іх і вызваліўся.
  
  
  Добра, падумаў ён. Рыма дзюбнуў на гэта. Калі б ён дастукаўся да адзінага чалавека, які мог растлумачыць пытанне аб кіраўніцтве КЮРЭ, турбавацца не было б пра што. Але калі Рыма не зможа, то, калі ён вернецца, ён выявіць, што Сміт знік. І Рыма прыбярэцца з дарогі Сміта, калі Сміт вернецца ў Фолкрофт, дзе ў яго была справа, пра якую трэба было паклапаціцца: Блэйк Горбіш.
  
  
  Перад адыходам ён напісаў цыдулку для Рыма.
  
  
  "Вярнуліся ў Фолкрофт. Не турбуйцеся аб дынаміце. Гэта падробка. Х.З."
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАТЫ
  
  
  Самы ўплывовы жыхар дома 1600 па Пэнсыльванія-авеню быў абуджаны ад сну рукой, заціснутай яму рот.
  
  
  Голас побач з яго вухам у прыцемненай спальні прашыпеў: "Не крычы, і я адпушчу цябе. Табе нічога не пагражае".
  
  
  Мужчына ў ложку кіўнуў і адчуў, як рука прыбралася з яго рота. Ён павярнуўся да другога ложка ў пакоі. У чорнай цішыні ён пачуў рытмічныя ўздыхі сваёй жонкі.
  
  
  Ён зноў павярнуўся да начнога наведвальніка.
  
  
  "Я хачу задаць пытанне", - сказаў наведвальнік.
  
  
  "У якой сетцы ты складаецца?"
  
  
  "Няма сеткі, сэр. Усяго адно пытанне".
  
  
  "Ты ведаеш, што я магу прымусіць гэтае месца кішаць людзьмі з сакрэтнай службы за дваццаць секунд".
  
  
  "Не разлічвай на тых чацвярых звонку, у холе. Яны дрэмлюць. Цяпер пытанне. Я ведаю ўсё пра сакрэтнае агенцтва "Кюра". Я ведаю, што доктар Сміт кіраваў ім для цябе. Маё пытанне ў тым, вы зрушылі яго і прызначылі новага чалавека ?"
  
  
  Мужчына ў ложку вагаўся. ЛЯЧЭННЕ было найглыбокай таямніцай краіны. Ніхто не ўпусціў пра гэта ні слова за больш чым дзесяць гадоў. Ён пакляўся не быць першым.
  
  
  "ВЫЛЯЧЭННЕ?" - спытаў ён. "Я нічога не ведаю ні аб якім лячэнні".
  
  
  "Калі ласка", - раздаўся голас, зноў побач з яго вухам. "Я працую на КЮРЭ. Я павінен ведаць, хто гэтым кіруе. Гэта на карысць краіны".
  
  
  Чалавек у ложку зрабіў паўзу. Голас зноў прашыпеў: "Доктар Сміт усё яшчэ ўзначальвае КЮРЭ?"
  
  
  Мужчына павагаўся, затым ціха сказаў: "Так".
  
  
  "Дзякуй", - пачуўся голас. "Цяпер мы вас пакідаем. Было прыемна зноў вас убачыць".
  
  
  Чалавек у ложку ўспомніў. Больш за год таму нехта падышоў да яго ў калідоры і прашаптаў дзіцячую песеньку. Ці быў гэта той чалавек? Сілавое падраздзяленне CURE?
  
  
  Мужчына ў ложку пачуў, як незнаёмец адсунуўся ад яго. Ён прашыпеў у цемру. "Ты той самы асаблівы чалавек?"
  
  
  "Так, гэта я. Спакойнай ночы, спадар Прэзідэнт".
  
  
  І затым Прэзідэнт Злучаных Штатаў убачыў, як адчыніліся дзверы і з яе выйшла постаць мужчыны; за ім ён убачыў зморшчанага старога з вадкай бародкай, які, здавалася, быў апрануты ва ўсходнюю мантыю. Прэзідэнту гэта падалося вельмі цікавым; дзверы зачыніліся, і чым больш ён думаў пра гэта, тым больш разумеў, што гэта сон, і ўрэшце ён заплюшчыў вочы і зноў заснуў, спадзеючыся, што зможа аднавіць свой папярэдні сон, у якім ён быў судовым канстэблем, які ўручае ордэры на арышт. газетчыкаў, якія не аплацілі свае рахункі ў бары.
  
  
  Рыма і Чыун прайшлі праз прыцемненую Белую хату, затым праз акно выбраліся на балкон другога паверха.
  
  
  Яны бясшумна саслізнулі ўніз па сцяне будынка і рушылі назад да жалезнай агароджы. Яны пералезлі цераз яе, мякка прызямліўшыся на тратуар, і пачалі аддаляцца ад галоўнага ўваходу ў будынак.
  
  
  "Ён вельмі добры чалавек", – сказаў Чыун.
  
  
  "Калі табе падабаецца такі тыпаж".
  
  
  "Я ніколі больш не паверу таму, што гавораць пра яго гэтыя агідныя тэлевізійныя карэспандэнты".
  
  
  "Ну, я ўсё роўна ніколі асоба ва ўсё гэта не верыў".
  
  
  "Чаму ў іх на тэлебачанні гэтыя гідкія карэспандэнты? Чаму ў іх больш няма гэтых цудоўных драм?" Спытаў Чыун.
  
  
  "Я думаю, яны лічаць, што людзі не змаглі б вынесці столькі прыгажосці".
  
  
  У цемры Чыун кіўнуў галавой. "Верагодна, гэта праўда. Большасці людзей цяжка мець справу з прыгажосцю".
  
  
  "Дадай кроку, Чиун", - сказаў Рыма. "Мы павінны вярнуцца і вызваліць Сміта".
  
  
  "Хіба ты не рады, што не забіў яго?"
  
  
  "Так, гэта я. Па праўдзе кажучы, я аддаю перавагу яго Корбішу. Ён будзе страшэнна злы, што мы так доўга не вярталіся".
  
  
  "Сміт не будзе злавацца", – сказаў Чыун.
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Яго там няма".
  
  
  Рыма фыркнуў.
  
  
  "Яго тут няма, Чыун".
  
  
  "Канечне не".
  
  
  "Дынаміт быў падробкай".
  
  
  "Вядома. Інакш навошта б на ім быў надпіс унізе: "Ганконгская кампанія па вытворчасці феерверкаў"?"
  
  
  "Ён вярнуўся ў Фолкрофт".
  
  
  "Вядома. Вось куды мы павінны ісці".
  
  
  Сміт пераадолеў невялікую адлегласць ад аэрапорта Кэнэдзі да Фолкрофта з неўласцівай яму хуткасцю. Ён толькі што сеў на свой самалёт у Нью-Ёрк. Рыма і Чыун хутка пойдуць за ім. Магчыма, яны нават прызямляюцца зараз.
  
  
  Не важна. У яго быў час.
  
  
  Наперадзе ён убачыў слабае мігаценне, якое паказвае на тое, што ў яго офісе за аднабаковым шклом гарыць святло. Ён зменшыў хуткасць і праехаў міма галоўных варот Фолкрофта. Гэта было нешта новенькае. Ахоўнікі ў форме былі на дзяжурстве. Было б неразважлівасцю спрабаваць прайсці міма іх.
  
  
  Ён праехаў міма тэрыторыі Фолкрофта і тры чвэрці мілі ўніз па дарозе, дзе рэзка павярнуў налева на грунтавую дарогу. Дарога вілася ўніз па доўгім схіле, пакуль не спынілася ля абзы вады пасярод чароды домікаў для адпачынку. Сьміт выключыў фары і рухавік і выйшаў з машыны. Праз імгненне яго вочы прывыклі да цемры, і ён убачыў тое, што шукаў: невялікую вяслярную лодку з электрычным тролінгавым маторам, прывязаную да прычала.
  
  
  Сьміт крыху ўсьміхнуўся сам сабе. Гэта было амаль як зноў ваенны час. У тыя дні крадзеж маёмасці называлі "рэквізіцыяй пры месячным святле". Што ж, гэта сапраўды была рэквізіцыя пры месячным святле.
  
  
  Ён забраўся ў лодку і, выкарыстоўваючы адно вясло як вяслярнае, павольна адвёў яе ад прычала. Ён пачакаў, пакуль не адышоў на трыццаць ярдаў у бок праліва, перш чым завесці электрычны матор для лоўлі на блешню, які зарабіў са слабым гудзеннем. Затым ён перасеў на сядзенне ў задняй частцы лодкі і павярнуў яе носам на поўнач, у бок Фолкрофта.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ПЕРШЫ
  
  
  Блэйк Корбіш вывудзіў раздрукоўкі на дзевяць чальцоў выканаўчай рады IDC з верхняй скрыні свайго стала, акуратна расклаў іх на стале і зноў пачаў чытаць.
  
  
  Але ён выявіў, што яго думкі былі не аб гэтым. Не было іх і аб целе Холі Брун, цяпер пахаванай ля праліва Лонг-Айленд.
  
  
  Не, ён выявіў, што яго думкі блукаюць да тэлефона на стале. Дзе быў Рыма? Чаму ён не патэлефанаваў са справаздачай аб Сміте? Ён паспрабаваў засяродзіць позірк на раздрукоўках, але несвядома перавёў яго з паперы на тэлефон. Якога чорта Рыма не патэлефанаваў? У рэшце рэшт, камутатар цяпер быў адчынены 24 гадзіны ў суткі; у Рыма не ўзнікне праблем з дазвонам. Тэлефануй, чорт вазьмі, тэлефануй.
  
  
  Корбіш разгарнуўся ў крэсле і паглядзеў на вокны з аднабаковым рухам. Святло ў пакоі адбівалася ад шкла, і ён быў раззлаваны тым, што не мог адрозніць Гук, толькі час ад часу мільгалі кароткія водбліскі, якія, павінна быць, былі святлом праходзілай лодкі.
  
  
  Колькі разоў Сміт сядзеў тут вось так, чакаючы тэлефоннага званка? І колькі гадоў ён рабіў гэта? Дзесяць год? Чаканні тэлефонных званкоў, чаканні справаздач? На імгненне ён адчуў амаль сімпатыю да Сміта. Верагодна, ён прарабіў выдатную працу. Яго налада працы кампутара была не чым іншым, як бліскучай; і тое, наколькі добра ён спраўляўся з нагрузкай на працы, было даказана яго даўгалеццем у ёй. Дзесяць год. Гэта магло б быць вечнасцю на такой працы, як дырэктар CURE.
  
  
  Проста было даволі крыўдна, што Сміт састарэў. Але гэта здаралася з усімі, проста яшчэ адна прамежкавая станцыя на шляхі да смерці. Сміт, відаць, цяпер ужо далёка прасунуўся па гэтым шляху, падумаў Корбіш. Але ён усё роўна адчуваў сябе лепш, калі тэлефанаваў Рыма.
  
  
  Сьміт, аднак, не лічыў сябе на шляху да сьмерці. На самай справе, ён ішоў па дарожцы паміж радамі бліскучых рондаляў і патэльняў з нержавеючай сталі на кухні ў склепе Фолкрофта, накіроўваючыся да ліфта, які вёў наверх, у галоўны офісны комплекс.
  
  
  "Доктар Сміт!" - раздаўся жаночы голас з моцным акцэнтам. "Калі вы вярнуліся?"
  
  
  Сьміт павярнуўся. Жанчына была невысокай, поўнай матронай у сіняй уніформе і шырока ўсміхалася.
  
  
  "Прывітанне, Хільдзі", - сказаў Сміт. "Я толькі што вярнуўся". Ён працягваў ісці да ліфта.
  
  
  "Табе спадабаўся водпуск?" спытала яна.
  
  
  Такім чынам, гэта была гісторыя для прыкрыцця. Сьміт быў задаволены; гэта адэкватна растлумачыла б яго раптоўнае з'яўленне.
  
  
  "Вельмі міла, Хільдзі", - сказаў ён. "Я бачыў краіну".
  
  
  "Што ж, я рады, што ты вярнуўся. Я не супраць сказаць вам, што гэты містэр Корбіш - о, добра, я мяркую, ён вельмі разумны чалавек і ўсё такое, але ён не вы, доктар Сміт."
  
  
  Раптам Сміт адчуў голад.
  
  
  "Хільдзі, у цябе ёсць ёгурт? Чарнаслівавы пугу?"
  
  
  "Ніхто не есць гэта з таго часу, як ты пайшоў, а Корбіш" — знік Містэр — "кажа, не купляй гэта, таму што гэта проста прападзе". Яна ўсміхнулася яшчэ шырэй. "Але я ўсё роўна купіў няшмат. Я схаваў яго ў задняй частцы вялікага халадзільніка".
  
  
  "Добрая дзяўчынка, Хільдзі", - сказала Сміт, абдумаўшы, а затым адкінуўшы ідэю адняць з яе зарплаты кошт ёгурта, паколькі яна купіла яго насуперак інструкцыям. "Не мог бы ты нашмараваць крыху на лісце салаты для мяне?"
  
  
  "Прынесці гэта ў офіс, мне трэба?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Прама зараз", - сказала жанчына.
  
  
  "Не", - хутка адказаў Сміт. "Не адразу". Ён на імгненне зірнуў на гадзіннік, затым сказаў: "Праз семнаццаць хвілін".
  
  
  "Вы зразумелі, доктар Сміт", - сказала яна, зірнуўшы на свой наручны гадзіннік. "Ці павінны мы зрабіць нашы гадзіннікі сімфанізаванымі? Як гэта робяць у фільмах пра шпіёны?"
  
  
  Сьміт усьміхнуўся сваёй тонкагубай грымасай. "Не, Хільдзі. Мы б усё зразумелі няправільна. Што мы ведаем пра фільмы пра шпіёны?"
  
  
  Ён павярнуўся і працягнуў ісці да ліфта.
  
  
  Дзверы ў кабінет Сміта заўсёды рыпелі. Блэйка Корбіша гэта жудасна раздражняла, і адным з яго першых дзеянняў было прымусіць рамонтніка вышмараваць завесы. Калі гэта не прымусіла дзверы цалкам замаўчаць, ён замяніў завесы.
  
  
  За дзвярыма цяпер было абсалютна ціха. Без папярэджання Блэйк Корбіш пачуў, як голас ззаду яго вымавіў: "Прывітанне, Корбіш".
  
  
  Корбіш у шоку крутануўся на крэсле. Шок змяніўся жахам, калі ён убачыў Сміта.
  
  
  Нейкае імгненне ён не мог вымавіць ні слова. Затым ён сказаў: "Як... Сміт... як... ?"
  
  
  «Як» зараз не так ужо важна, ці не так?" Холадна сказаў Сміт. "Я тут. Гэтага сапраўды павінна быць больш чым дастаткова, каб ты турбаваўся пра гэта сам па сабе”.
  
  
  Корбіш падняўся на ногі; рука Сміта пацягнулася да кішэні і выцягнула аўтаматычны пісталет 45-га калібра.
  
  
  "Так, так", - сказаў Корбіш. "Зброя. Я б не западозрыў у табе такога".
  
  
  "Звычайна я іх не нашу", - сказаў Сміт. "Але гэта быў падарунак. Ад чалавека, які спрабаваў забіць мяне ў матэлі ў Пітсбургу".
  
  
  Сьміт махнуў пісталетам у бок Горбіша. "Сядзь назад. У цябе яшчэ ёсць час. Ёсць некаторыя рэчы, якія я хачу ведаць".
  
  
  "Ты думаеш, я табе скажу?"
  
  
  "Так, я так думаю", - сказаў Сміт, яго вочы сустрэліся з вачыма Корбіша, словы зляталі з яго вуснаў, хоць здавалася, што яго вусны нават не варушацца. "Гэта даволі цікава, але ў нас тут некалі праводзілі даследаванне. Яно паказала, што сорак восем гадзін - гэта абсалютная мяжа, на якую чалавек можа вытрымаць катаванні. Я ведаю, ты будзеш гаварыць".
  
  
  Корбіш паморшчыўся. Ён ведаў гэтае даследаванне. Сьміт даказаў, што яно было дакладным. "Што вы хочаце ведаць?"
  
  
  Ён чакаў, што Сміт будзе распытваць яго аб зменах у працэдуры, у персанале, у працы кампутараў. Замест гэтага Сміт спытаў: "Што вы вынеслі за межы гэтага будынка?"
  
  
  "Прашу прабачэння?"
  
  
  "Ты браў якія-небудзь паперы дадому?"
  
  
  "Не", - сказаў Корбіш, адказваючы праўдзіва.
  
  
  "Добра. Хто яшчэ ведае, што гэта за месца? Гэта значыць, акрамя Бруна. Ён забраў сваю інфармацыю з сабой".
  
  
  "Ніхто".
  
  
  "Нават яго дачка?" Сказаў Сміт. Па тоне яго голасу было ясна, што ён ведаў, што Корбіш хлусіць. Корбіш бачыў, як рука Сміта сціснулася на дзяржальні пісталета.
  
  
  "Я не думаў пра яе", - сказаў Корбіш. "Яна мёртвая".
  
  
  "Ты?"
  
  
  Корбіш кіўнуў і, узяўшы са стала звычайную ручку, нервова пакруціў яе паміж пальцамі.
  
  
  "Што ж, тады, я мяркую, у нас ёсць усё, што нам трэба, ці не так?" - сказаў Сміт.
  
  
  "Як табе ўдалося збегчы ад Рыма?" Спытаў Корбіш.
  
  
  "Калі я сышоў ад яго, ён правяраў, хто менавіта павінен быў кіраваць гэтай арганізацыяй. Да цяперашняга моманту, я ўпэўнены, ён ведае, што ты самазванец".
  
  
  Корбіш ухмыльнуўся. Ён кінуў ручку і ўстаў. "Ведаеш, не мела б значэння, што яму сказаў нехта іншы. Дай мне пабыць з ім пяць хвілін, і я б прымусіў яго паверыць, што месяц зроблена з сыру ".
  
  
  Ад дзвярэй пачуўся іншы голас.
  
  
  "Адзіны сыр у гэтай установе - гэта ты". Гэта быў голас Рыма.
  
  
  Сьміт зьлёгку павярнуўся да дзьвярэй, роўна настолькі, каб убачыць Рыма і Корбіша ў адчыненых дзьвярах, і роўна настолькі, каб Корбіш змог перагнуцца цераз стол і выхапіць пісталет з рукі Сьміта.
  
  
  "Добра, вы двое", - крыкнуў ён, размахваючы аўтаматам. "Рухайцеся сюды. Зачыніце дзверы".
  
  
  Чіун зачыніў дзверы. Яны з Рыма прайшлі ў пярэднюю частку пакоя. Сьміт нерухома стаяў збоку ад стала.
  
  
  "Я ўжо казаў табе аднойчы", - звярнуўся Корбіш да Сміта са лютай усмешкай на вуснах, "ты занадта стары для такога роду рэчаў. Цяпер нам давядзецца адправіць цябе на пенсію. Вы ўсе трое. З ушанаваннямі, вядома."
  
  
  "Проста акадэмічнае пытанне", - сказаў Сміт. "Вы сказалі мне праўду? Вы нічога адсюль не бралі?"
  
  
  "Так, гэта была праўда. Навошта мне нешта выносіць? У мяне ёсць усё, што мне трэба, прама тут. Усё".
  
  
  Сьміт кіўнуў.
  
  
  Чыун злёгку адсунуўся ад Рыма, у той час як Рыма працягваў рухацца да акна ў пакоі. Корбіш прасачыў за імі абодвума вачыма, спачатку за адным, потым за другім.
  
  
  Калі паміж імі заставалася пяць футаў, Корбіш крыкнуў: "Добра, вы двое, спыніцеся прама тут".
  
  
  "Містэр смецце", - паклікаў Чиун.
  
  
  Корбіш паглядзеў на старога азіята. Як толькі яго погляд перамясціўся, Сміт нахіліўся і схапіў прамую ручку са стала Корбіша. Перавярнуўшы яго ў руцэ, ён узмахнуў правай рукой наперад, і ручка вастрыём наперад урэзалася ў правае вока Корбіша. Сьміт націскаў да таго часу, пакуль вастрыё і ручка не спыніліся.
  
  
  Рот Корбіша адвіс. Ручка тырчала з яго правай вачніцы, як нейкая агідна недарэчная антэна ў марсіянскага мутанта. З рота пачаў вырывацца гук. Пісталет выпаў з яго рукі і з глухім стукам упаў на стол.
  
  
  "Я... я..." - сказаў ён, затым упаў наперад на стол. Калі ён падаў, кончык ручкі стукнуўся аб прамакашку на стале, і вага яго падальнага цела ўвагнаў яе глыбей, праз вока і ў мозг.
  
  
  Ён на імгненне замёр на краі стала, нібы застыўшы, а затым яго цела павольна саслізнула з яго і ўпала на падлогу.
  
  
  "Недастаткова рухаў запясцямі", – сказаў Рыма.
  
  
  Сьміт павярнуўся да яго.
  
  
  “Не, – сказаў Рыма, – я не жартую. Калі ты робіш нешта падобнае, табе даводзіцца ў апошні момант пстрыкнуць запясцем. Гэта амаль як пстрыкнуць пугай. Гэта тое, што надае дадатковы імпульс”.
  
  
  Сьміт паглядзеў на Чыўна.
  
  
  "Я плачу табе за тое, каб ты яго вучыў?" - спытаў ён. Ён вымавіў "яго" так, як быццам гэта было непрыстойнасцю.
  
  
  "Ён не вельмі добры вучань", – сказаў Чыун. "Але ён удасканальваецца. Напрыклад, ён заўсёды ведаў, што ты не вар'ят. Гэтак жа, як і я, - паспешна дадаў ён. "Мы рады, што вы вярнуліся, каб мы маглі прадоўжыць наш бізнес".
  
  
  "О?" Сказаў Рыма. “Мы заўсёды ведалі, што ён не вар'ят? Гэта праўда? Гэта праўда? Пакажы яму пергамент, Чыун. Пакажы яму гісторыю, якую ты напісаў”.
  
  
  Чыун кінуў злосны погляд на Рыма. "Добраму доктару гэта было б нецікава. Акрамя таго, гэта быў толькі першы накід; ён яшчэ патрабуе дапрацоўкі".
  
  
  "Як толькі гэта будзе зроблена, Сміці", - сказаў Рыма. "Як толькі гэта будзе зроблена, я зраблю ксеракс і дашлю табе копію".
  
  
  "Я б аддаў перавагу, - сказаў Сміт, - каб вы проста пазбавіліся ад гэтага смецця". Ён паказаў на цела Корбіша. “Вазьміце гэта з сабой, калі будзеце сыходзіць. І сыходзьце неадкладна. Я думаў, у вас быў цвёрды загад ніколі сюды не прыходзіць”.
  
  
  "Ну, наогул..."
  
  
  "Насамрэч, усё роўна. Проста сыходзь", - сказаў Сміт.
  
  
  Рыма зайшоў за стол і ўскінуў Корбіша сабе на плячо. Ён прыбудаваўся ззаду Чыуна, накіроўваючыся да дзвярэй.
  
  
  У дзвярах ён спыніўся і павярнуўся да Сміта.
  
  
  "Ідзі", - сказаў Сміт.
  
  
  "Я не магу, - сказаў Рыма.
  
  
  "Чаму б і не?"
  
  
  "Ахоўнікі не даюць мне прайсці. Я забыўся пра сваю пластыкавую таблічку з імем".
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  ***********************************************
  
  
  * Назва: # 015: АДДЗЯЛЕННЕ ДЛЯ Забойстваў *
  
  
  * Серыя: Разбуральнік *
  
  
  * Аўтар (ы): Уорэн Мэрфі і Рычард Сапір *
  
  
  * Месцазнаходжанне : Архіў Джыліян *
  
  
  ***********************************************
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЕРШЫ
  
  
  Доктар Дэніэл Дэмет быў сапраўдным прафесіяналам. Калі ён вырашыў, што прыйшоў час забіць свайго пацыента, ён спачатку пераканаўся, што найважнейшыя функцыі арганізма працуюць добра. Ён праверыў экран электракарыёграмы, як правяраў яго з таго часу, як пацыента прывезлі на каталцы ў аперацыйную клінікі Роблера, адной з лепшых бальніц недалёка ад Балтымора. Доктар Дэмэт сядзеў на зэдліку за галавой пацыента, з гэтага месца, як сучасны анестэзіёлаг, ён мог найлепшым чынам кантраляваць і абараняць жыццё пацыента. Хірург, які працаваў за некалькі футаў ад яго, быў занадта заняты, перастаўляючы цела з дапамогай інструментаў, каб турбавацца аб ім. Хірург працаваў з апендыксам; анестэзіёлаг працаваў з пацыентам.
  
  
  Экран паказваў нармальны сінусовый рытм, выразную гукавую лінію ўпоперак экрана, якая ўлоўлівала электрычныя імпульсы ад сэрца. На першай стадыі праблемы хваля станавілася пазаматкавай, паказваючы на сардэчную недастатковасць.
  
  
  На экране смерць здавалася плаўнай лініяй з невялікімі ўзгоркамі; жыццё было рэзкім і супярэчлівым. Доктар Дэмет увесь час глядзеў на лінію, якая гарантавала жыццё. Ідэальны. Ідэальны сінусовый рытм. Нізкі ўзгорак, глыбокая даліна, высокі пік, яшчэ адна даліна, а затым схема паўтараецца зноў. Усё гэта за адзін гукавы сігнал. Жыццё.
  
  
  Ідэальны. Але тады чаму б і не? Пацыент быў здаровы, і доктар Дэмет добра выканаў сваю працу, у лепшых традыцыях сучаснай збалансаванай анестэзіі. Мінулі тыя часы, калі добрыя лекары высякалі пацыента адной велізарнай дозай патэнцыйна смяротнага хімічнага рэчыва з непазбежнай рэшткавым таксічнасцю, якая выклікала ў здаравелага пацыента млоснасць, дыскамфорт, а часам і боль.
  
  
  Такім чынам, анестэзія - гэта сімфонія. Дэмет зрабіў пацыенту, здароваму саракапяцігадоваму мужчыну, першую ін'екцыю пентотола натрыю, якая хутка пагрузіла яго ў сон. Уступная цыдулка.
  
  
  Затым кісларод праз апарат для анестэзіі, каб забяспечыць нармальнае дыханне. Нутравенна ўведзены сукцынілхалін, які расслабіў мышцы цела і вызваліў месца для эндотрахеальная інтубацыі, што дазволіла доктару Дэмет лепш кантраляваць дыханне пацыента. Затым, праз апарат для анестэзіі, закіс азоту, яшчэ адзін нервовадэпрэсантны сродак. І, нарэшце, галатана. Вельмі асцярожна з галатанам, бо гэта было асноўным анестэтыкам аперацыі.
  
  
  Гэта таксама было тым, што мусіла забіць пацыента.
  
  
  Доктар Деммет ўвёў нутравенна невялікая колькасць курарэ, каб паслабіць цягліцы жывата, што значна палегчыла хірургу аперацыю па выдаленні апендыкса. Электроды электракардыёграф былі прымацаваныя да абедзвюх рук і назе. Пастаянна нутравенна ўводзілася 5-працэнтная доза дэкстрозы. Доктар Дэмет памацаў пульс, праверыў крывяны ціск, праслухаў сэрцабіцце з дапамогай стетоскоп, які, вядома, не быў такім дакладным, як электракарыёграма, але ўсё ж быў добрай рэзервовай праверкай. Затым ён прыступіў да забойства пацыента.
  
  
  Ён таксама зрабіў тое, што ніколі не з'яўляецца ў тэлевізійных драмах ці вялікіх раманах аб бальніцах, але што зусім не рэдкасць у рэальных аперацыйных. У яго прайшоў газ. Седзячы на высокіх зэдлічках на працягу некалькіх гадзін, у вялікай напрузе і з вялікай патрэбай у канцэнтрацыі, анестэзіёлагі дапамагаюць зрабіць аперацыйныя больш падобнымі на туалеты, чым на кабінет Маркуса Уэлбі. Гэта рэальнасць. Ніхто ніколі не каментуе, бо ўсе занадта занятыя, каб заўважыць.
  
  
  Доктар Дэмет павялічыў узровень галатана. Ён не рабіў гэтага штуршком. Усё было дакладна. Ён глядзеў на экран. Нармальны сінусовый рытм. Ён павялічыў узровень галатана. Пазаматкавая рэакцыя суправаджалася дрыгаценнем. Зніклі высокія дысануючыя пікі. Яшчэ галотана, і ён убачыў, што пазаматкавае выраўноўванне стала значным - два маленькія гукавыя сігналы. Больш за раўнамерны малюнак на ЭКГ. Звычайна гэты малюнак на экране прывёў бы ў дзеянне цэлы шэраг экстраных мер, але запатрабаваўся анестэзіёлаг, каб папярэдзіць каманду. Замест гэтага доктар Дэмет глядзеў на экран. Па-ранейшаму вялікі пеніс. Пульс запаволіўся, крывяны ціск панізіўся, сэрцабіцце слабое і абцяжаранае. Пацыенту больш не патрабаваўся галатан.
  
  
  Праз тры хвіліны і сорак пяць секунд па гадзінах Дэмэта на экране з'явілася плыўная, плыўная лінія ўверх-уніз. Доктар Дэмет расслабіўся. Упершыню з пачатку аперацыі ён адчуў цвёрдасць зэдліка. Ён назіраў за працай хірурга, назіраў, як медсястра пералічвае губкі і сочыць за тым, каб усё, што прыносілі на аперацыйны стол, заставалася там, а не ўнутры пацыента. Губка ці заціск, пакінутыя ўсярэдзіне пацыента, могуць азначаць прад'яўленне пазову аб халатнасці, хоць губка можа і не прычыніць вялікай шкоды. Сапраўдная праца старэйшай медсястры была першым крокам у прафесійнай сетцы, які зрабіў для лекара практычна немагчымым пройгрыш у пазове аб халатнасці. Натуральна, у ліку пацыента быў указаны кошт паслуг медсястры.
  
  
  Доктар Дэмет пачакаў яшчэ дзве хвіліны, а затым выключыў галатан, паменшыў колькасць закісу азоту, скрыжаваў рукі на грудзях і стаў назіраць за мірнымі, роўнымі ўзгоркамі смерці.
  
  
  Калі хірург падняў вочы, Дэмет пакруціў галавой. "Мне шкада. Мы страцілі яго", - сказаў ён.
  
  
  Аб'ява прымусіла ўсіх павярнуцца да экрана ЭКГ, дзе якая есці кропка намалявала пейзаж забыцця.
  
  
  Хірург злосна паглядзеў на Дэмета. Пазней ён скардзіўся, што доктар Дэмет павінен быў паведаміць яму, што ў пацыента праблемы. І Дэмет паведамляў хірургу, што ён зрабіў усё магчымае, каб выратаваць пацыента, і што, калі ў хірурга ёсць якія-небудзь скаргі, яму трэба звярнуцца да міс Хал, памочніку адміністратара бальніцы.
  
  
  Цяпер доктар Дэмет сядзеў на высокім зэдліку, стетоскоп вісеў у яго на шыі, у вушах не было ніякіх старонніх прадметаў, і назіраў, як хірург завяршае аперацыю, аж да апошняга шва. Калі б ніхто не пакінуў ўнутры губку, і медсястра прасачыла б за гэтым, то аперацыя была б паспяхова завершана, і ніякае наступнае выкрыццё ніколі не паказала б, што хірург быў вінаваты. Калі хірург пайшоў, панура і моўчкі, Дэмет падняўся з крэсла, расцерці мышцы і выйшаў, каб паведаміць трагічную навіну бліжэйшым сваякам. У яго ў клініцы Роблера была рэпутацыя лепшага спецыяліста па паведамленні навін такога кшталту.
  
  
  Факт бальнічнага жыцця заключаецца ў тым, што лекары інстынктыўна пазбягаюць якія паміраюць пацыентаў і праводзяць больш часу з тымі, хто збіраецца здаравець. Нават зараз па ўсёй краіне лекары толькі пачынаюць вывучаць свае ўласныя адносіны да паміраючых, чаго яны інстынктыўна пазбягалі на працягу стагоддзяў, хоць астатняя частка насельніцтва лічыць, што смерць іх не бянтэжыць. Мяркуецца, што лекары павінны быць людзьмі з вялікай спагадай, мужнасцю і ведамі. Але толькі зараз прызнаецца, што лекар часта пазбягае казаць пацыенту, што яго хвароба невылечная, не для карысці пацыента, а для сябе асабіста.
  
  
  У Дэмета, у адрозненне ад яго калег, такіх праблем не было. Ён сарваў маску, агледзеў свой халодны арліны твар на прадмет з'яўлення вугроў, кончыкамі пальцаў прыгладзіў толькі што пасівелыя пясочна-светлыя валасы, зняў хірургічны халат і адправіўся ў адміністрацыйны офіс, каб скласці звычайную справаздачу для такога роду аперацый.
  
  
  "Што гэта было на гэты раз? Сардэчная недастатковасць?" - спытала прыгожая маладая жанчына з цёмна-рудымі валасамі і халоднымі карымі вачыма. Яна была Кэці Хал, памочнікам адміністратара бальніцы і дырэктарам па развіцці бальніцы, яшчэ адзін тэрмін для галоўнага зборшчыка сродкаў.
  
  
  "Так. Сардэчная недастатковасць падыдзе", – сказаў Дэмет. "Ты ведаеш, пяшчаны клін, пракляты пяшчаны клін, гэта катастрофа на фарватэры".
  
  
  "Не, калі вы карыстаецеся гэта правільна. Калі вы выкарыстоўваеце гэта правільна, гэта як скальпель. Змяшчае мяч менавіта туды, куды вы хочаце, калі вы карыстаецеся яго правільна", - сказала міс Хал.
  
  
  "Калі ты зможаш гуляць па шэсць гадзін у дзень кожны дзень", – раздражнёна сказаў Дэмет.
  
  
  "Ты атрымліваеш сваю гульню ў дзень, калі хочаш гэтага".
  
  
  "Не, калі я не магу запланаваць гэтыя аперацыі, але павінен праводзіць іх у сярэдзіне дня, пасля поўдня. Раніца або позні вечар у гэтыя дні занадта халодныя для гольфа".
  
  
  "Многія лекары працуюць дваццаць чатыры гадзіны запар, часам нават прыходзяць у перадсвітальны час. Гэта не тая прафесія, якая спрыяе адпачынку, Дэн".
  
  
  "Калі б я хацеў лёгкага жыцця, мне не давялося б зараз спускацца ў пакой чакання, каб паведаміць удаве, як там яе, што яе муж не перажыў апендэктамію. Насамрэч, з-за таго, як вы ўсё задаволілі, мне давядзецца распрацаваць праграму лячэння смяротнай прастуды".
  
  
  "Яе клічуць Нэнсі Боўлдэр. Місіс Нэнсі Боўлдэр. Яе мужа клікалі Джон. Джон Боўлдэр. Ён працаваў у Падатковай службе".
  
  
  "Здаецца, у нашы дні мы атрымліваем некалькі спецыяльных прапаноў ад унутраных падатковых органаў. Нейкая тэндэнцыя?" Спытаў Дэмет.
  
  
  "Не твой клопат, Дэн".
  
  
  "Боўлдэр. Джон Боўлдэр", - паўтарыў Дэмет. "Калі я працягну атрымліваць гэтыя спецыяльныя прапановы, я ніколі не паб'ю восемдзесят".
  
  
  "Калі вам не падыходзіць "пяшчаны клін", паспрабуйце запусціць мяч на грын. Вы можаце выкарыстоўваць "трайны прас", як цяжкую клюшку", - сказала Кэці Хал.
  
  
  Дэмет утаропіўся на вялікую чырвоную стрэлку, намаляваную на шыльдзе з надпісам "Мэта прасоўвання ў памеры 20 мільёнаў долараў". Стрэлка амаль дасягнула вяршыні чорнай лініі, якая адзначала прагрэс.
  
  
  "Але "клін" выглядае так міла, калі выязджае на зялёную паласу і спыняецца".
  
  
  "Вам патрэбна форма або ацэнка?"
  
  
  "Я хачу і тое, і іншае".
  
  
  "Як і ўсе мы, Дэн. Перадай удаве Боўлдэр свае шкадаванні, і я сустрэну цябе ў клубе".
  
  
  "Я б хацеў атрымаць па тры ўдары з кожнага боку".
  
  
  "Твая перашкода і так дастаткова вяліка".
  
  
  "Я выкарыстоўваю свой пітчынгавы клін, мой стары пітчынгавы клін. Тры ўдары ў бок", - сказаў Дэмет.
  
  
  "Два", - сказала Кэці Хал, усміхаючыся той асаблівай усмешкай, якая прымушала мужчын ўсведамляць уласнае сэрцабіцце.
  
  
  "Вы жорсткі, чэрствы, не прабачальны чалавек", - сказаў доктар Дэмет.
  
  
  "Ніколі не забывай аб гэтым, Дэн", - сказала Кэці Хал.
  
  
  Калі доктар Дэмет сказаў старэйшай медсястры, што хацеў бы бачыць місіс Нэнсі Боўлдэр, якая была ў пакоі чакання, медсястра спытала: "Яшчэ адзін?"
  
  
  "Вы ведзяце рахунак?" - строга спытаў доктар Дэмет. Медсястра парушыла прафесійныя прыстойнасці, і яна ведала гэта.
  
  
  "Не, доктар. Прыношу свае прабачэнні".
  
  
  "Прынята", - сказаў доктар Дэмет.
  
  
  Нэнсі Боўлдэр была ў пакоі чакання, тлумачачы пажылому джэнтльмену, што ў яго сапраўды няма прычын для турботы, калі пачула, як медсястра кліча яе па імені. Яна на імгненне папрасіла прабачэння перад мужчынам, які круціў у руках маленькі карычневы папяровы пакет, і ціха сказала медсястры, што падыдзе да яе праз хвіліну.
  
  
  "Я думаю, гэта важна", - сказала медсястра.
  
  
  "Гэты чалавек таксама важны", - сказала Нэнсі Боўлдэр. "Ён у агоніі. Яго жонцы выдаляюць матку і ..."
  
  
  "Пра выдаленне маткі турбавацца няма пра што".
  
  
  "Справа не ў гэтым", - сказала Нэнсі Боўлдэр. "Ён так думае, і ён у жаху. Я проста не магу пакінуць яго тут. Дай мне хвіліну, калі ласка".
  
  
  Медсястра асуджана ўздыхнула, і Нэнсі Боўлдэр вярнулася да мужчыны, які ў сваёй турбоце ледзь пачуў яе словы. Але яна спрабавала.
  
  
  “Паслухай. Я ведаю, што гэта вельмі важна для цябе і тваёй жонкі. Для бальніцы гэта таксама важна. Але толькі таму, што гэта важна, не значыць, што гэта небяспечна. Яны праводзяць гэтыя аперацыі, бо гэта бяспечна”.
  
  
  Мужчына тупа кіўнуў.
  
  
  "Я не ведаю, што вам сказаць, сэр, але калі-небудзь вы ўспомніце аб гэтым і пасмяяцеся", - сказала Нэнсі Боўлдэр, надарыўшы яго шырокай, абнадзейлівай усмешкай. Ён убачыў яе ўсмешку і, як і многія іншыя, хто ведаў яе, не змог устаяць перад яе цеплынёй і адкрытасцю. Ён коратка ўсміхнуўся ў адказ.
  
  
  Што ж, прынамсі, у яго была кароткая перадышка, падумала Нэнсі Боўлдэр. У людзях ёсць добрая рыса, што яны адгукаюцца на цеплыню. Яна паспрабавала растлумачыць гэта медсястры, але медсястра, здавалася, не зразумела. Яна толькі што папрасіла місіс Боўлдэр ісці за ёй, калі ласка.
  
  
  "Ведаеце, пацешна, як захоўваюцца забабоны. Нават у Джона было прадчуванне", - сказала Нэнсі медсястры. "Яму было балюча. Але калі лекар сказаў нам, што гэта апендыцыт, я перастаў турбавацца. Апендэктомія - самая простая аперацыя ў свеце, ці не так?"
  
  
  "Ну што ж", - сказала медсястра. "Ні адна аперацыя не бывае па-сапраўднаму простай".
  
  
  У яе тоне было нешта такое, што прымусіла рукі місіс Боўлдэр напружыцца. Яна спрабавала захоўваць спакой. Усё, што сказала медсястра, гэта тое, што ніводная аперацыя не бывае простай. Вось і ўсё.
  
  
  На смуглым твары місіс Боўлдэр сярэдніх гадоў раптам праступілі маршчыны, звычайна схаваныя яе ўсюдыіснай усмешкай. Шчаслівыя карыя вочы пацьмянелі ад глыбокага жаху, а яе хуткая хада ператварылася ў змушаную хаду. Яна прыціскала сумачку да грудзей, як шчыт. Усё, што сказала медсястра, гэта тое, што ніводная аперацыя не бывае простай. Дык чаму яна павінна турбавацца?
  
  
  "Усё атрымалася добра, ці не так?" - спытала місіс Боўлдэр. "Я маю на ўвазе, з Джонам усё ў парадку, ці не так? Скажы мне, што з ім усё ў парадку!"
  
  
  "Доктар усё растлумачыць", - сказала медсястра.
  
  
  "Я маю на ўвазе, з ім усё ў парадку. З ім усё ў парадку, ці не так? З Джонам усё ў парадку". Голас місіс Боўлдэр павысіўся, гучны і напружаны. Яна схапіла медсястру за руку. "Скажы мне, што з Джонам усё ў парадку. Скажы мне, што з ім усё ў парадку".
  
  
  "Ваш муж не быў маім пацыентам".
  
  
  "Было? Было?"
  
  
  "Ён не мой пацыент. З'яўляецца", - сказала медсястра і вызваліла руку хуткім рухам локця.
  
  
  "О, дзякуй Богу", - сказала місіс Боўлдэр. "Слава міласэрнаму Богу".
  
  
  Медсястра, трымаючыся на адлегласці выцягнутай рукі, павяла місіс Боўлдэр па калідоры да дзвярэй з матавага шкла з надпісам "Анестэзіялогія. Доктар Дэніэл Дэмэт, шэф".
  
  
  "Доктар чакае вас", - сказала медсястра, двойчы пастукаўшы ў дзверы. Перш чым місіс Боўлдэр змагла падзякаваць вам за тое, што паказалі ёй дарогу да кабінета лекара, медсястра знікла, вельмі хутка прайшоўшы па калідоры, як быццам па тэрміновай справе. Калі б місіс Боўлдэр не так моцна верыла ў бальніцы, як яна, яна б паклялася, што гэта былі ўцёкі.
  
  
  Доктар Дэмет пачуў стук і паклаў свой пясочны клінок у шафу. Ён стругаў арахіс з цьмяна-шэрага дывановага пакрыцця ад сцяны да сцяны на спінцы пацёртага скуранога крэсла. Калі ён мог адкалоць арахіс ад дывана пясчынкай, чаму ён не мог зрабіць гэта мячом для гольфа побач з зялёным полем?
  
  
  Значыць, вось у чым заключалася праблема, з якой ён сутыкнуўся, калі ўвайшла звар'яцелая жанчына. Ён адразу зразумеў, што медсястра прабалбаталася. Ён убачыў місіс Як-там-яе-там, сціскае сумачку, косткі пальцаў пабялелі. Яе сківіца задрыжала.
  
  
  "Не маглі б вы прысесці, калі ласка?" — Сказаў доктар Дэмет, паказваючы на зялёнае скураное крэсла каля свайго стала. Ён змахнуў арахіс узмахам левай рукі.
  
  
  "Дзякуй", - сказала місіс Боўлдэр. "Усё ў парадку, ці не так?"
  
  
  Твар доктара Дэмэта спахмурнеў. Ён на імгненне апусціў вочы, абышоў стол і сеў, хоць ведаў, што праз імгненне яму зноў давядзецца ўстаць. Ён выцягнуў перад сабой пальцы ў форме сабора, пазногці бездакорна белыя, рукі чыста вымытыя, да чырвані далоняў і костак.
  
  
  Доктар Дэмет сумна ўтаропіўся на рукі. місіс Боўлдэр задрыжала.
  
  
  "Мы зрабілі для Джыма ўсё, што маглі", – сказаў доктар Дэмет.
  
  
  "Джон", - слаба паправіла місіс Боўлдэр.
  
  
  "Мы зрабілі для Джона ўсё, што маглі. Узніклі ўскладненні".
  
  
  "Не", - усклікнула місіс Боўлдэр.
  
  
  “Сэрца не вытрымала. Апендэктамія прайшла ідэальна. Ідэальны. Гэта было сэрца”.
  
  
  "Не. Не Джон. Не Джон. Не!" - выклікнула місіс Боўлдэр, і затым слёзы хлынулі ад невыноснага гора.
  
  
  "Мы прынялі ўсе меры засцярогі", – сказаў доктар Дэмет. Ён дазволіў першаму прыступу гора вычарпацца, перш чым падняўся са свайго месца, абняў удаву, каб суцешыць, дапамог ёй падняцца на ногі і выйшаў за дзверы да першай медсястры, з якой яны сутыкнуліся ў калідоры, даўшы дакладныя інструкцыі аб тым, што для гэтай жанчыны павінна быць зроблена ўсё, што магчыма. Ён замовіў лёгкае заспакойлівы.
  
  
  "Як яе клічуць, доктар?" - спытала медсястра.
  
  
  "Яна аддасць гэта вам", - сказаў доктар Дэмет.
  
  
  Да таго часу, калі ён дабраўся да загараднага клуба "Фэйр Оўкс" за межамі Балтымора, ён ведаў, што павінен зрабіць. Ён больш не мог адкладаць гэтага. Ён падманваў сябе, толькі калі думаў, што можа, і ён быў не з тых, хто заахвочвае да самападману.
  
  
  "Я павінен даць гэтай пацешнай клюшцы шанец", – сказаў доктар Деммет the golf pro. "Я паспрабаваў "сэнд клін", падумваў вярнуцца да закіду трох шайбаў на грын, але я павінен даць вашаму клубу шанец".
  
  
  "Гэта выглядае непрыгожа, доктар Дэмет, але мяч дакладна трапляе ў лунку з любога месца побач з борцікам", - сказаў прафесіянал.
  
  
  "Мяркую, так", - сумна сказаў доктар Дэмет, і на гэты раз сумны тон быў шчырым.
  
  
  Місіс Боўлдэр прачнулася ў тры гадзіны ночы ў сваёй спальні, убачыла, што ложак яе мужа не прыбрана, і зразумела, што ён не вернецца дадому. Яна расказала аб гэтым дзецям напярэдадні вечарам, і яны плакалі. Яна пагаварыла з пахавальнікамі і заплаціла больш, чым магла сабе дазволіць, не асабліва клапоцячыся пра ўсё гэта і амаль вітаючы наступ высокіх выдаткаў. Яна расказала пра гэта брату Джона, які павінен быў паведаміць астатнім членам сям'і, і атрымала мноства званкоў са спачуваннямі. Але менавіта раніцай яна ўсвядоміла сваім целам і сваімі пачуццямі, нарэшце зразумела і пачала прымаць, што Джон больш не вернецца дадому. Менавіта тады прыйшло гора, поўнае, глыбокае і неспатольнае.
  
  
  Яна хацела падзяліць з ім гора, як дзяліла з ім усё астатняе з таго часу, як яны пажаніліся пасля яго заканчэння Універсітэта Мэрыленда. Для яе было занадта шмат болю, каб пераносіць яе ў адзіночку, і яна не ведала, як маліцца.
  
  
  Такім чынам, яна пачала збіраць яго рэчы, спрабуючы адлучыць тое, чаго мог хацець яе сын, ад таго, чаго мог хацець брат Джона, ад таго, чаго магла хацець Армія выратавання. У склепе яна змацавала скотчам яго бегавыя лыжы, спакавала ракеткі для сквоша і здзівілася, чаму ён так і не выкінуў свае старыя красоўкі для бегу. Яна пакінула яго балоны з аквалангам у куце, таму што яны былі занадта цяжкімі, каб іх падняць.
  
  
  І калі яна азірнулася на ўсе гэтыя пары красовак для бегу трушком, патрапаныя сведчанні трох міль, якія ён прабягаў кожны дзень іх шлюбу, за выключэннем мядовага месяца, гэта выклікала ў яе моцны шок.
  
  
  "Сэрца не вытрымала. Ні завошта. Ні завошта. Ні завошта".
  
  
  Джон не паліў, рэдка піў, штодня займаўся спортам, сачыў за сваёй дыетай, і ніхто ў яго сям'і ніколі не пакутаваў ад сардэчных захворванняў.
  
  
  "Ні завошта", - зноў сказала яна, і раптам яе ахапіла моцнае ўзбуджэнне, як быццам, канчаткова ўсталяваўшы гэты факт, гэта нейкім чынам верне яго да жыцця.
  
  
  Яна прымусіла сябе пачакаць да паловы на дзесятую раніцы, перш чым патэлефанаваць сямейнаму лекару. Адказала медсястра ў прыёмнай урача, і яна запісалася на прыём на гэты дзень. Паводле яе слоў, ёй спатрэбілася толькі пяць хвілін. Насамрэч, ёй трэба было менш.
  
  
  "Сэрца Джона было ў добрым стане, ці не так, доктар?" спытала яна, перш чым ён паспеў выказаць сваё спачуванне.
  
  
  "Ну, так. Для мужчыны яго ўзросту яго сэрца працавала добра. Ён належным чынам клапаціўся пра сябе".
  
  
  "Ці павінна было яго сэрца адмовіць на аперацыйным стале?"
  
  
  "Ну, місіс Боўлдэр, аперацыя стварае неверагодную нагрузку на арганізм".
  
  
  "Гэта павінна было праваліцца?"
  
  
  "У Роблеры працуюць адны з лепшых хірургічных брыгад у краіне, місіс Боўлдэр. Многія вышэйшыя службовыя асобы краіны накіроўваюцца туды. Калі б у іх быў які-небудзь спосаб выратаваць вашага мужа ..."
  
  
  "Ён не павінен быў памерці ад сардэчнай недастатковасці, ці не так, доктар? Скажыце мне. Вы наш сямейны лекар".
  
  
  "Місіс Боўлдэр, я адправіў сваю ўласную дачку ў клініку Роблера".
  
  
  "Але Джон не павінен быў памерці ад сардэчнай недастатковасці ў яго стане, у яго ўзросце, ці не так?"
  
  
  "У медыцыне ёсць шмат рэчаў, якія мы не можам растлумачыць", – сказаў ён. Але місіс Боўлдэр яго не слухала; яна ўжо складала свой ліст у Амерыканскую медыцынскую асацыяцыю і медыцынскія таварыствы. У другой палове дня яна выкладала сваю стратэгію сямейнаму адвакату. Ён быў больш прамалінеен, чым сямейны лекар.
  
  
  “Эканомце свае грошы, місіс Боўлдэр. Адзіны спосаб прыцягнуць людзей Роблера да адказнасці за халатнасць – гэта прымусіць іншага лекара сведчыць супраць іх”.
  
  
  "Што ж, давайце зробім гэта".
  
  
  "Гэта цудоўная стратэгія, місіс Боўлдэр. Але яна не спрацуе".
  
  
  "Чаму няма?" спытала яна рэзкім і сярдзітым голасам. "Таму што, калі ваш уласны сямейны лекар не падтрымаў бы вас сам-насам, чаго вы чакаеце ад нейкага бесстаронняга лекара ў зале суда?" Урачы не даюць паказанняў супраць урачоў. Гэтага няма ў клятве Гіпакрата, але гэта адзінае правіла, якому лекары няўхільна вынікаюць”.
  
  
  "Вы хочаце сказаць, што лекары могуць забіваць пацыентаў і гэта ім сыходзіць з рук?"
  
  
  "Я маю на ўвазе, што часам яны працуюць не вельмі добра ці нават належным чынам, і ніхто нічога не можа з гэтым зрабіць".
  
  
  "Я чытаў аб адным доктару з захаду, якога асудзілі за халатнасць літаральна ў мінулым ... у мінулым... у мінулым годзе, я думаю, гэта было".
  
  
  "Цалкам дакладна. Вы чыталі пра гэта. Калі лекара абвінавачваюць у халатнасці, гэта навіна. І я мяркую, што гэты доктар быў дзіваком, які падняў шуміху і змагаўся з медыцынскімі таварыствамі. Вы чыталі пра аўтамабільную аварыю ў Фініксе, дзе кіроўца быў прызнаны вінаватым. у неасцярожным ваджэнні і неасцярожнай пагрозе?"
  
  
  "Не, я не думаю, што я гэта зрабіў".
  
  
  “Я таксама. Гэта таму, што людзей рэгулярна асуджаюць за неасцярожнае кіраванне. Паліцыянты даюць паказанні. Для лекараў паліцыянтаў не існуе”.
  
  
  "Але ёсць медыцынскія камісіі, законы, Амерыканская медыцынская асацыяцыя".
  
  
  "AMA? Гэта ўсё роўна што прасіць Нацыянальную асацыяцыю вытворцаў расследаваць празмерную прыбытак. Місіс Боўлдэр, я ваш сябар, і я быў сябрам Джона. І як твой сябар і як добры адвакат, якім я з'яўляюся, я збіраюся даць табе некалькі выдатных прафесійных саветаў. І, дарэчы, я збіраюся ўзяць з цябе за гэта поплатак, так што табе лепш мяне выслухаць.Узбуджаць пазоў аб халатнасці супраць клінікі Роблера ці доктара Дэмэта - пустая трата вашага часу, вашых грошай і вашых эмоцый.Я не дазволю вам зрабіць гэта, таму што вы не можаце выйграць ".
  
  
  "Як наконт выкрыцця?"
  
  
  "Мы можам дастаць аднаго".
  
  
  "Ну, хіба гэта не дакажа нашу правату?"
  
  
  "Верагодна, гэта дакажа правасць Роблера".
  
  
  "Каранеры таксама з'яўляюцца часткай клуба? Ты гэта хочаш сказаць?"
  
  
  "Гэта не тое, што я кажу. Гэта не так. Але лекары, як і ўсе астатнія, вучацца належным чынам прыкрывацца. Калі яны скажуць, што прычынай смерці была сардэчная недастатковасць, то менавіта гэта і высветліць каранёр. Медыцынская кар'ера каштуе больш за мільён долараў "Урачы так лёгка не рызыкуюць. Цяпер я займуся чым-небудзь іншым. Калі вы паабяцаеце не працягваць у тым жа духу, місіс Боўлдэр, я забудуся пра рахунак за гэтую сустрэчу. Прашу прабачэння. Я смуткую разам з вамі, і калі б быў які" -то спосаб вярнуць Джона, нават пры самым малым шанцы, або загладзіць віну за яго смерць, я б пайшоў з вамі на гэта, нягледзячы ні на што. Але мы нічога не можам зрабіць. Мне вельмі шкада."
  
  
  "Паглядзім", - сказала місіс Боўлдэр, якая больш не дзякавала людзям за іх паслугі.
  
  
  На яе лісты адказвалі ветліва, ствараючы ўражанне, што карэспандэнты разабраліся ў гэтым пытанні. Але калі яна перачытала іх і старанна прааналізавала кожную прапанову, яна зразумела, што ўсё, што сказалі ўладзе, было пра тое, якой выдатнай была прафесія лекара і наколькі дбайнымі былі лекары ў сваім клопаце.
  
  
  І тамака яна, нарэшце, пакінула гэтае пытанне. Адзіны раз, калі яна зноў убачыла імя доктара Дэмэта, было на спартыўных старонках, калі ён выйграў невялікі брута ў зімовым турніры шатландскай чацвёркі ў Фэйр-Оукс.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДРУГІ
  
  
  Яго клікалі Рыма, і вятры, якія бушуюць з Ціхага акіяна, абрушваліся на яго з усёй лютасцю, сабранай на бязмежных прасторах акіяна. Залатыя вароты разгарнуліся перад ім у акругу Марын, вароты на паўночны захад. Ззаду яго быў Сан-Францыска, а далей на ўсход - астатняя Амерыка.
  
  
  Ён стаяў на агароджы, дзе яшчэ чатырыста дзевяноста дзевяць чалавек загінулі ў выніку самагубстваў, якія адзначылі ў астатнім нязначныя жыцці.
  
  
  Мужчына быў каля шасці футаў ростам, нармальнага целаскладу. Толькі вельмі тоўстыя запясці паказвалі на тое, што ён мог быць нечым большым, чым проста звычайным чалавекам, але ў запясцях не было нічога, што паказвала б на тое, што ён мог стаяць там, ледзь дакранаючыся да падэшваў босых ног круглых парэнчаў моста.
  
  
  Па-першае, фольксвагены, якія перасякаюць мост у перадсвітальнай цемры, мелі тэндэнцыю перамяшчацца, калі на іх наляталі сустрэчныя парывы ветру. Па-другое, яго цёмныя штаны і цёмная кашуля луналі, як сцягі ва ўрагане. І, па-другое, ён стаяў прама, вельмі нязмушана, як быццам не рабіў нічога больш стомнага, чым сузіранне змены тэлевізійнага канала ў сваёй гасцінай.
  
  
  Ён адчуў салёны ціхаакіянскі брыз і снежаньскі холад, з-за якога вокны машыны былі зачынены, а многія заднія шкла засціліся парай.
  
  
  З холадам ён спраўляўся проста, дазваляючы свайму целу зліцца з ім разам, як яго вучылі. З ветрам ён спраўляўся па-іншаму. Справа была не ў тым, што яго цела змагалася з ветрам; справа была ў тым, што яго цела стала мацнейшым за вецер, стаўшы часткай моста, злучанае аднымі яго думкамі з апорай, убітай глыбока ў скальную пароду, якая акружала заліў.
  
  
  "Вы чакаеце апладысментаў?" - пачуўся пісклявы ўсходні голас у яго за спіной. "Ці вы збіраецеся выдатна разыграць простае практыкаванне?"
  
  
  "Дзякуй, што адцягнулі мяне. Мне сапраўды трэба было адцягнуцца. Калі мне нешта і было трэба, стоячы ў двухстах футах над адкрытай вадой пад хвалюючым мяне зімовым ветрам, дык гэта адцягненне ўвагі, - сказаў Рыма, паварочваючыся да хударлявага азіята ў цёмна -чорным кімано, чые пасмы белых валасоў луналі на ветры, як шаўковыя ніткі, але які стаяў на пешаходнай дарожцы гэтак жа надзейна, як Рыма на парэнчах.
  
  
  "Калі твой розум - раб любога шуму, не вінаваці шум у сваім рабалепстве", - сказаў Чиун, майстар сінанджа. "Не гаспадар робіць раба, а раб робіць тых, хто побач з ім, гаспадарамі".
  
  
  "Дзякуй табе за вельмі вясёлыя Каляды, Татачка".
  
  
  "Калі тваё сэрца застаецца са святам белага чалавека, тады, магчыма, мне трэба ўстаць на гэтую стойку разам з табой, каб ты не ўпаў, бо, сапраўды, нават Дом Сінанджу не можа пераадолець запаветныя благія звычкі".
  
  
  "Ну, я не збіраюся балдзець з-за свята свінні".
  
  
  "Гэта не называецца Святам свінні", - сказаў Чыун. "Гэта дзень, калі тыя, хто адчувае сябе абавязанымі таму, хто даў ім шмат мудрасці, вяртаюць які-небудзь маленькі дар у знак падзякі".
  
  
  "Вы не атрымаеце Барбру Стрэйзанд", – сказаў Рыма. "Мы тут не даём такіх жанчын".
  
  
  "Яна была б добрая для выношвання дзяцей. І, бачачы тваю ўбогую гульню, Дому Сінанджу патрэбен яшчэ адзін мужчына".
  
  
  "Яна не карэянка, татачка. Яна такая ж белая, як і я".
  
  
  “Для прыгажосці робяць выключэнне. Кроў сінанджу павінна пераадолець любыя недахопы. І тады я атрымаў бы вучаніцу без засвоеных шкодных звычак, фанабэрыстасці і балбатлівасці. Нават найвялікшым мастакам цяжка ляпіць з зацвярдзелай гліны”.
  
  
  Рыма зноў павярнуўся да халоднага ветру. Ён ведаў, што яго гук быў там, але ён яго не чуў. Ён ведаў, што там быў холад, але ён не адчуваў. Ён ведаў, што мост быў пад ім і вакол яго, але ён не адчуваў гэтага. Ён рухаўся па тонкай ашэстку пад вонкавым кутом над цёмнымі водамі, і яго думкі і пачуцці былі цэнтрам яго раўнавагі. Ён адчуваў, што мог бы бегчы так некалькі дзён, і хоць ён усведамляў агні машын, якія рухаліся на яго і побач з ім, яны былі не ў яго свеце. Яго свет праносіўся міма іх усё хутчэй і хутчэй, і калі яго свет наблізіўся да далёкай баку моста, ён разгарнуў яго ў зваротным кірунку, якое спынілася не з-за яго ног, таму што яго косці не маглі вытрымаць такога рэзкага ціску, а з- за самага прыпынку яго свету. А затым ён рушыў назад да Чіуну, Майстру сінанджа.
  
  
  Дзесяць гадоў таму ўсё пачалося так проста, з практыкаванняў, якія прычынялі боль, які ён ніколі не ведаў, што яго цела можа вынесці. Але потым боль стаў іншы, і практыкаванні, якія спачатку былі цяжкімі, сталі лёгкімі, пакуль яго цела не ўспомніла, што трэба рабіць, а розум не пераключыўся на іншыя рэчы.
  
  
  Гэта было больш, чым змена якасці яго навыкаў; гэта была змена самай яго нервовай сістэмы і яго істоты. І калі б ён быў сумленны з Чіуном, ён бы прызнаў, што большая частка яго адзіноты на Каляды прайшла шмат гадоў таму, і зараз ён у душы больш быў падобны на нашчадка Сінанджу, гэтай малюсенькай вёсачкі ў Паўночнай Карэі, якая на працягу стагоддзяў вырабляла наёмных забойцаў. для каралёў і імператараў, чыё золата падтрымлівала скалістыя вёску, дзе, здавалася, нічога не расло.
  
  
  Рыма быў першым каўказцам, якога навучылі сакрэтам сінанджа. Бо, наняўшыся "Наверх", Чыун пагадзіўся трэніравацца, а не выступаць, і Чыун аднойчы прызнаўся, што даў Рыма нешта большае, чым тое, што ён называў "маленькімі хітрасцямі" кунг-фу, айкідо і тхэкванда. Ён даў Рыма крыніцу ўсяго гэтага - Сінанджу. А наверсе быў свой белы забойца, які мог свабодна перамяшчацца ў белым грамадстве. Акуратны.
  
  
  Мір Рыма вярнуўся да Чыуна, які стаяў амаль нябачным на дарожцы, а затым Рыма спыніўся, па-ранейшаму нерухомы, па-ранейшаму ў ідэальнай гармоніі з глыбока патопленымі апорамі моста.
  
  
  "Вы можаце пачынаць", – сказаў Чыун.
  
  
  "Пачынаць? Я скончыў, Татачка".
  
  
  "Ты праўда? Я не глядзеў. Я думаў аб сваім доме за водамі. Халоднымі раніцамі я думаю аб Сінанджу. Я думаю аб тым, які падарунак чакаў бы мяне, калі б я быў дома. Я не ведаю, як будзе выглядаць падарунак, і ці будзе яна такой жа літасцівай, як выканаўца песень, але важны не памер грудзей ці сцёгнаў, а думка. О, калі б я толькі быў дома”.
  
  
  "Я не магу падарыць табе чалавечую істоту, Татачка".
  
  
  "Хто я такі, каб чакаць нейкіх дробязяў на памяць ад таго, хто так шмат атрымаў ад мяне?"
  
  
  "Калі хочаш чаго-небудзь цёплага, я прынясу табе карову", - сказаў Рыма.
  
  
  "У мяне ўжо ёсць карова. Ён адказвае мне ўзаемнасцю", - сказаў Чыун, і Рыма пачуў хіхіканне, якое азначала, што гэтае выказванне будзе вяртацца да яго на працягу некалькіх дзён. Разам з кудахтаннем.
  
  
  "У мяне ўжо ёсць карова. Ён адказвае мне ўзаемнасцю", – паўтарыў Чиун. Рыма зноў пабег у "Залатыя вароты" не толькі для таго, каб адцягнуцца ад звонкага смеху. На гэты раз ён пачуў лямантавыя галасы, якія ўрываюцца ў яго які рухаецца свет.
  
  
  "Гэта ён. Спыніце яго. Божа мой. Ён завальваецца ўбок. Я ў гэта не веру. Паглядзіце, як хутка ён едзе. Ён збіраецца скокнуць. Вось. Той хлопец на мосце. Спыніце яго."
  
  
  Калі ён вярнуўся да Чыўна, той кіўнуў яму ў знак прызнання і саскочыў з парэнчаў.
  
  
  "У Персіі шах аддаў бы майстру сінанджу сваю ўласную дачку. У Рыме імператар аднойчы зрабіў дар у выглядзе захопленай каралевы. У вялікай імперыі Селусідаў, ах, вялікай імперыі Селусідаў, яны сапраўды ведалі, як звяртацца з майстрам сінанджу. У Афрыцы Лоні [* Разбуральнік № 12, Сафары на рабах] на вашых вачах праявілі належную павагу да Майстра сінанджа. Але ў Амерыцы, у Амерыцы я атрымліваю карову. Карова, якая адказвае мне ўзаемнасцю”.
  
  
  "На вячэру яшчэ парыбач, Татачка", - сказаў Рыма, маючы на ўвазе дзённую вячэру, да якой заставалася некалькі гадзін, але ён мог бы змяніць тэму.
  
  
  "Калі рыба не адкажа мне", – сказаў Чыун. "Хе, хе, хе".
  
  
  Патрульная машына з мігцелкай прамчалася міма іх да другога канца моста Залатыя Вароты.
  
  
  "Я прыцягнуў там сякую-такую ўвагу, Татачка".
  
  
  "Нязграбнасць заўсёды заваёўвае аўдыторыю. Сапраўдная дасканаласць - гэта ціхая, прыхаваная рэч".
  
  
  "Яшчэ раз дзякуй табе, Татачка, за шчаслівыя Каляды".
  
  
  Калі яны вярнуліся ў кватэру на прыстані для яхт з відам на заліў, якую на час адпачынку знялі для іх наверсе, Рыма выявіў, што адзін з кустоў у двары перад домам быў вырваны з коранем і ляжаў пасярод дывана, раскідваючы бруд па дывановым пакрыцці. На галінах кустоўя віселі два праколатыя тэнісныя мячы, мяч для гольфа, які лопнуў ад неверагоднага ціску, і лустачка яблыка. Голы жоўты індыкатар абароны ад казурак давяршаў усё гэта.
  
  
  Чыун усміхнуўся. "Для цябе. За тое, што ты памятаеш звычаі".
  
  
  "У чым справа, Татачка?"
  
  
  "Я зрабіў гэта для цябе. Паколькі ты не можаш пераадолець сваё мінулае, ты мог бы таксама атрымаць асалоду ад часткай гэтага"
  
  
  Рыма паказаў на загрувашчаны хмызняк.
  
  
  "Што гэта за штука?"
  
  
  "Не трэба са мной дасціпнічаць. Гэта калядная ёлка. Для вашага задавальнення".
  
  
  "Гэта не калядная ёлка, Татачка. Калядная ёлка - гэта хвоя, а ўпрыгожванні зроблены са шкла, і гірлянды каляровыя, і..."
  
  
  "Па-мойму, гэта падобна на калядную ёлку", – сказаў Чыун. "Па-мойму, гэта зусім як калядная ёлка. Яна зялёная. На ёй нешта вісіць. На ёй ёсць агеньчыкі. Гэта калядная ёлка. Я не бачу ніякай розніцы паміж гэтай ёлкай і тымі, што прадаюцца ў крамах, за выключэннем таго, што я некалькі палепшыў форму”.
  
  
  "Паверце мне на слова. Калі б вы былі амерыканцам, вы б убачылі, што гэта не калядная ёлка".
  
  
  "Калі б я быў амерыканцам, вы ўсё яшчэ былі б укормленым бессэнсоўным дурнем, які страляе ў людзей з пісталетаў, што раскідвае выбухоўку туды-сюды і стварае хаос, які так тыповы для вашай культуры. Гэта такая ж добрая калядная ёлка, якой была калі-небудзь , нават палепшаная, каб прыбраць дысананс з убогімі канструкцыямі, якім вы, падобна, поўныя рашучасці пакланяцца ".
  
  
  Зазваніў тэлефон, перапыніўшы спрэчку. Рыма зняў слухаўку. Гэта быў Вестэрн Юніён. Яго цётка Мілдрэд збіралася наведаць яго ў 9 раніцы, яна ўжо была ў дарозе.
  
  
  "Чорт", - сказаў Рыма.
  
  
  Але Чыун праігнараваў яго. Як можна дапамагчы таму, хто не змог ацаніць палепшаны дызайн? Як можна ўрэзаніць такога чалавека? Як можна навучыць такога чалавека? Калі б ён хацеў адну з тых груба аформленых абуральных непрыстойнасцяў, якія прадаюцца ў крамах, то яму прыйшлося б купіць яе самому. Гэта было ўсё роўна што дарыць брыльянты качцы. Качка ўпадабала б кукурузныя зярняткі. Што ж, няхай качка сама купляе сабе кукурузу. Майстар Сінанджу не займаўся кармленнем качак.
  
  
  "Толькі што атрымаў код ад Сміці. Нас зноў перарываюць. Наш перыяд адпачынку, верагодна, скончыўся. Чаўн, ты мяне чуеш?"
  
  
  "Я не адказваю на шарлатанства", - сказаў Майстар Сінанджу і сеў у позу лотаса ў маўчанні, якое, як ведаў Рыма, ён ніколі не зможа парушыць.
  
  
  "Мне вельмі шкада", - сказаў Рыма. "Дзякуй табе за ёлку. Гэта было вельмі ласкава з твайго боку. Яшчэ раз дзякуй табе, Татачка".
  
  
  Але адказу не было, і Рыма пайшоў у спальню і лёг задрамаць, яго апошнім словам перад тым, як задрамаць, было «дзярмо».
  
  
  Ён пачуў, як адчыніліся дзверы, і прачнуўся, нібы зазваніў будзільнік. Звонку, у гасцінай, аб нечым размаўлялі, а затым увайшоў мужчына з лімонным тварам у шэрым гарнітуры і белай кашулі з паласатым дартмуцкім гальштукам зялёнага колеру, несучы пацёрты скураны партфель. Ён сеў у крэсла.
  
  
  "Што вы зрабілі з Чыўном? Як вы яго абразілі?" - спытаў доктар Гаральд В. Сміт.
  
  
  "Я не абражаў яго, і тое, што адбываецца паміж намі, не твая справа, Сміці. Дык у чым тэрміновасць?"
  
  
  "Я хацеў бы яшчэ раз даць табе параду, Рыма, наколькі каштоўны Чыун і наколькі вам дваім сапраўды неабходна добра працаваць разам".
  
  
  "Сміці, ты не разумееш, і я не думаю, што ты калі-небудзь зразумееш. Такім чынам, у чым справа?"
  
  
  "Гэта далёка не так важна, як вашы адносіны з Чиуном. Такім чынам, як я разумею, ён паднёс вам важны падарунак, які вы не толькі не прынялі ласкава, але і адмовілі яму ў нейкай дробязі, якую ён вельмі хацеў."
  
  
  "Вы бачылі куст са смеццем у гасцінай?"
  
  
  “Так. Што здарылася? Падобна, тарнада выкінула хмызняк і нейкае халусце ў акно. У вас няма паслуг пакаёўкі? У вас ёсць грошы”.
  
  
  "Гэта важны падарунак. Такім чынам, вы чулі пра Барбр Стрэйзанд?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Гэта тая дробязь, якую ён хоча ўзамен", - сказаў Рыма.
  
  
  "Для пэўных рэчаў, - суха сказаў Сміт, - у нас няма недахопу ў грошах. І, улічваючы, наколькі абмежаваны наш персанал у праваахоўных органах, мы маглі б вылучыць невялікую суму для асабістых задавальненняў Чыуна. Актрыс часам можна пераканаць аказаць прыватную паслугу. Не" міс Стрэйзанд, вядома, але хтосьці супастаўны."
  
  
  "Ён не хоча браць яе напракат, Сміці".
  
  
  "Ён хоча ажаніцца?"
  
  
  "Не".
  
  
  "Тады чаго ён хоча?"
  
  
  "Ён хоча валодаць ёю".
  
  
  "Немагчыма", - сказаў Сміт.
  
  
  "Добра. Цяпер прытрымлівайся таго, што ты разумееш, як і ўсяго астатняга".
  
  
  "Хвілінку. Вы ж не збіраецеся яе выкрадаць. Я маю на ўвазе..."
  
  
  "Не. Я не збіраюся яе выкрадаць. Такім чынам, за якую апошнюю правіннасць я павінен кампенсаваць?"
  
  
  "Ведаеш, ты становішся такім жа непранікальным, як Чиун, а ты ніколі не быў такім прыемным".
  
  
  "Дзякуй", - сказаў Рыма і сеў, падрыхтаваўшыся слухаць. Прайшло больш за дзесяць гадоў з таго часу, як ён атрымаў сваё першае заданне ад гэтага нешматслоўнага чалавека з воцатным густам, і за гэты час, у адрозненне ад Чыўна, ён больш не мог уявіць, што будзе працаваць на кагосьці іншага. Ён паспрабаваў гэта аднойчы [* Разбуральнік № 14, Судны дзень], і гэта была катастрофа.
  
  
  Будучы майстрам сінанджа, Чиун на працягу стагоддзяў быў падрыхтаваны да таго, каб працаваць на любога імператара, які аплаціць рахункі вёскі Сінанджу. Але Рыма не быў Майстрам сінанджу. Ён быў простым паліцыянтам з Ньюарка, якога публічна пакаралі смерцю, а затым ён ачуўся ў адзіноце, каб пачаць новае жыццё. Ён павінен быў стаць прыладай забойства для арганізацыі, якой не існавала, каб дапамагчы абараніць грамадскую дамову, якая не спрацавала. [* Разбуральнік № 1, стварыў Разбуральніка]
  
  
  Меркавалася, што гэта не будзе працяглы тэрмін службы. Арганізацыя была створана толькі на кароткі, цяжкі час у гісторыі краіны, на той перыяд, калі краіна не магла выжыць у рамках Канстытуцыі. Арганізацыя называлася CURE. Але барацьба са злачыннасцю аказалася амаль безнадзейнай, і цяпер, праз дзесяць гадоў, сакрэтная арганізацыя ўсё яшчэ функцыянавала, пра яе дзейнасць ведалі толькі два чалавекі: Сміт, яе дырэктар, і Рыма, яе рука-забойца. Толькі гэтыя двое і той, хто ў той час быў прэзыдэнтам.
  
  
  Рыма аднойчы спытаў Сміта, што адбудзецца, калі прэзідэнт вырашыць застацца на сваёй пасадзе назаўжды, выкарыстоўваючы арганізацыю CURE для ўмацавання сваёй улады.
  
  
  "Мы б яму не дазволілі", - сказаў Сміт.
  
  
  “Што адбудзецца, калі ён вырашыць выкрыць нас? Само прызнанне таго, што мы існуем, азначала б, што Канстытуцыя не працуе. Гэта быў бы хаос”.
  
  
  “Прэзідэнт падаўся б вар'ятам, але паколькі нас увогуле не існуе, нас было б вельмі лёгка распусціць. Ты ўжо нябожчык, я б выдаліўся з існавання, і ніхто больш не ведае, чым мы займаемся”. Сміт сказаў гэта, але ён часта задаваўся пытаннем сам і спытаў Рыма, ці ведае Чіун, чым займаецца КЮРЭ.
  
  
  "Вы па-ранейшаму адпраўляеце золата ў Сінанджу своечасова?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Так".
  
  
  "Тады Чіуну было б усё роўна, чым мы займаемся".
  
  
  "Гэта гучыць як адказ, які ён бы мне даў", - пажаліўся Сміт.
  
  
  "Я хачу сказаць, што калі б я сказаў яму, што гэта сакрэтнае агенцтва па абароне Канстытуцыі, ён бы гэта зразумеў. Калі б я сказаў яму, што тысячы людзей працуюць на нас, не ведаючы, на каго яны працуюць, ён бы гэта зразумеў". Калі б я расказаў яму пра кампутары ў нашай штаб-кватэры ў Фолкрофце і пра тое, як вы выкарыстоўваеце іх для подкупу, вымагальніцтва, ціску і знішчэння ворагаў нашай Канстытуцыі, ён мог бы гэта зразумець, але ёсць адна рэч, якую ён ніколі не мог зразумець."
  
  
  "Што гэта?" Сьміт нясмела спытаў.
  
  
  "Канстытуцыя".
  
  
  Сміт усміхнуўся, а затым, паколькі ён быў скурпулёзным чалавекам, асабіста патлумачыў Майстру сінанджу Канстытуцыю Злучаных Штатаў.
  
  
  З таго часу Чиун быў упэўнены ў тым, як працуюць Злучаныя Штаты. Існаваў лісток паперы, які ўяўляў сабой грамадскую дамову, якой усе выказвалі ўхвалу і адданасць і на якую ніхто не звяртаў ніякай увагі. "Гэта як твая Біблія. Прыгожыя песні", – сказаў Чыун; Рыма зразумеў, што Чиун, не ведаючы таго, што ведалі іншыя, насамрэч ведаў нашмат, нашмат лепш.
  
  
  Цяпер Рыма сядзеў на краі ложка і слухаў апошняе заданне, якое, як сказаў Сміт, было тэрміновым толькі па тэрмінах. Што б, чорт вазьмі, гэта не значыла.
  
  
  "Мы губляем некалькі чалавек у рамках агульнага фокусу". Сказаў Сміт.
  
  
  Рыма пстрыкнуў пальцамі. "Вядома. Цяпер я зразумеў".
  
  
  Сьміт адарыў яго поглядам тыпу "Я з радасьцю пацярплю дурняў".
  
  
  “Вось тут-то ўсё становіцца некалькі складаней. У адной з абласцей адказнасці, кантынгенце Падатковай службы, мы страцілі сем чалавек за апошнія паўтара года”.
  
  
  "Чаму б табе не пачакаць, пакуль не набярэцца пяць тысяч, Сміці, і тады ў цябе будзе дакладная схема? Я маю на ўвазе, навошта пачынаць нервавацца ў сем? Дзе, чорт вазьмі, мы былі ў тры?"
  
  
  "Ах, вось тут усё і становіцца няўлоўным. Мы не ўпэўненыя, што цяпер сем. Мы не ўпэўненыя, што насамрэч адбываецца. Чатыры смерці былі, па ўсёй бачнасці, дзеяннямі Божымі".
  
  
  "Мы можам пазмагацца з Богам. Ніякіх праблем, - сказаў Рыма. "Проста знайдзі Яго для мяне. Чыун лічыць, што Бог дрэнна балансуе і можа пакінуць Сябе адкрытым, нават калі Ён карэец".
  
  
  "Будзьце добрыя, калі ласка? Мы ведаем, што на пецярых з сямі, калі іх было сямёра, былі здзейснены замахі на іх жыццё і што гэтыя спробы не ўвянчаліся поспехам дзякуючы намаганням паліцыі. Але адзін усё роўна памёр ад нырачнай недастатковасці, двое ад кровазліцця ў мозг, у аднаго спыненне сэрца ..."
  
  
  "Давай, давай, бліжэй да справы".
  
  
  "Ну, мы толькі што страцілі гэтага чалавека, Боўлдэра, які выконваў важную працу падатковага кіравання. Сардэчная недастатковасць падчас аперацыі. Па словах лекараў, апендэктомія прайшла паспяхова; пацыент памёр. У яго родзе дзейнасці ёсць яшчэ адзін чалавек, якога мы хацелі б захаваць у жывых, і мы думаем, што ў нас могуць узнікнуць праблемы з гэтым ".
  
  
  "Вядома", - сказаў Рыма. “Я зраблю гэта. Лёгка. Я прасачу, каб у яго быў нізкі ўзровень халестэрыну і ён рэгулярна займаўся спортам. Затым я ўмацую яго сэрца і лёгкія”.
  
  
  "Справа не ў гэтым. Я проста хачу пераканацца, што на яго не ўпадзе будынак або яго не саб'е машына".
  
  
  "А што адбудзецца, калі ў яго здарыцца сардэчны прыступ?"
  
  
  "Мы не ўпэўненыя ў тых дзеяннях Бога, пра якія я згадваў. Мы хочам, каб вы высветлілі. Мы хочам, каб вы захавалі гэтаму чалавеку жыццё. Мы хочам, каб вы абаранілі яго ад вядомых і невядомых сіл. Вы будзеце сачыць за тым, каб на працягу вызначанага перыяду - скажам, месяца - з ім нічога не здарылася. Калі хтосьці паспрабуе нешта зрабіць, спыніце гэта, магчыма, давядзіце гэта да крыніцы, збярыце рэчы і вяртайцеся да свайго адпачынку. Чыста?"
  
  
  “Так, як гэта будзе. Так, як гэта будзе ясна. Калі мне стане хоць крыху ясней, мне спатрэбіцца сабака-павадыр, каб знайсці гэта”.
  
  
  "Ведаеш, Рыма, з узростам я разумею цябе ўсё менш і менш".
  
  
  "Я якраз збіраўся сказаць гэта пра цябе, Сміці".
  
  
  "Я не змяніўся з таго часу, як мне было пятнаццаць, Рыма".
  
  
  "Я веру ў гэта", - сказаў Рыма, а затым перавёў погляд на чалавека, якога ён павінен быў абараняць. Яго звалі Натан Дэвід Уілберфорс, і ён жыў у Скрэнтане. Са сваёй маці. Ён не любіў гучных гукаў.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЭЦІ
  
  
  Было тры важкія прычыны, па якіх агентам казначэйства трэба было неадкладна пакінуць дом Уілберфорс. Місіс Уілберфорс сказала, што ўнясе ў іх поўную яснасць, калі агенты сядуць - не, не на канапу, хіба яны не бачаць, што на ім пылаахоўны чахол, не, не на раскладушку, гэта для кампаніі - ну, тады, калі яны павінны, устаньце.
  
  
  "Вы прыйшлі ў маю хату, прыносячы бруд з вуліц, кладучы свае капялюшы туды, куды яны падаюць, і выкарыстоўваючы гідкія і непрыстойныя выразы ў прысутнасці Натана Дэвіда. Вы падкрэслівалі, што Натану Дэвіду пагражае небяспека, і вы абаранялі яго. Але хто абароніць Натана Дэвіда ад бруду, неахайнасці і непрыстойнасцяў?.. Вядома, не вы трое, - сказала місіс Уілберфорс у праведным абуранасці, яе масіўныя груды ўздымаліся пад трапяткім карычневым сукенкай з букле, як непрыступныя ўмацаванні.Яе рост складаў шэсць футаў адзін вюйм, лепшым здагадкам агентаў, добрых 240 фунтаў.Тое, што яна не гуляла ў абароне за "Піцбург Стылерз", сказаў адзін з агентаў па-за межамі яе чутнасці, складалася ў тым, што ёй, верагодна, не падабаўся беспарадак у раздзявалках.
  
  
  "Мэм, ваш сын - намеснік дырэктара Падатковага ўпраўлення. Ён вельмі важны чалавек, і ў нас ёсць падставы меркаваць, што яго жыццю можа пагражаць небяспека".
  
  
  "Я ведаю, што ён у небяспецы. Ад зброду".
  
  
  "У мінулым месяцы мы выявілі, што хтосьці рамантаваў перадпакой частка машыны памагатага дырэктара Ўілберфорса. Ён не ўсталёўваў новы глушыцель, мэм, калі можна быць адкрытым. Ён рамантаваў тормазы".
  
  
  "Вы не ведаеце, што ён усталёўваў. Вы яго не злавілі".
  
  
  "Мы спынілі яго, мэм".
  
  
  "Малайчына. З гэтага моманту Натан Дэвід будзе ездзіць на аўтобусах. Ці зробіць гэта цябе шчаслівым?"
  
  
  "Не зусім, мэм. Мы проста хочам быць упэўненыя. У нас ёсць загад дзейнічаць як свайго роду шырма для памочніка дырэктара Уілберфорса. Ён працуе над вельмі, вельмі далікатнымі праектамі, і мы былі б удзячныя вам за супрацоўніцтва. Гэта для яго ж дабра" .
  
  
  "Я буду вырашаць, што добра для Натана Дэвіда".
  
  
  "У нас ёсць загад, мэм".
  
  
  Але калі агенты звязаліся з офісам у той дзень, яны выявілі, што іх загады былі змененыя, і яны выказалі здагадку, што місіс Уілберфорс, якая пражывае па Вандалія-авеню, 832, мела нейкую форму ўплыву. Іх неадкладна выключылі са справы.
  
  
  "Не пытайце мяне", - сказаў іх начальнік. "Змена прыйшло зверху. Я не магу гэтага растлумачыць".
  
  
  Калі трое агентаў развіталіся з памагатым дырэктара Ўілберфорсам у яго кабінеце, Уілберфорс праводзіў гутарку з новым супрацоўнікам, хударлявым мужчынам з высокімі скуламі і вельмі тоўстымі запясцямі.
  
  
  "Мы проста зайшлі развітацца і пажадаць вам удачы, містэр Уілберфорс".
  
  
  "О, дзякуй. Вялікі вам дзякуй", - сказаў Уілберфорс. "Дзякуй. Я б паціснуў вам руку, але вы ўжо каля дзвярэй".
  
  
  "Вы так і не паціснулі адзін аднаму рукі, містэр Уілберфорс", - сказаў агент, які выступаў у якасці прадстаўніка.
  
  
  "Ну, навошта пачынаць зараз?" - сказаў Уілберфорс і нервова ўсміхнуўся. Ён быў акуратным, паўнаватым мужчынам гадоў сарака пяці, і яго стол быў да болю акуратным, як быццам паперы былі раскладзены там разам з геадэзічнымі інструментамі.
  
  
  Калі агенты пайшлі, Рыма паклаў ногі на стол.
  
  
  "Сэр. Э-э, сэр. Гэта мой стол", - сказаў Уілберфорс.
  
  
  "Добра. Я проста пасяджу тут і не буду табе перашкаджаць".
  
  
  "Я лічу, што калі ты збіраешся працаваць на мяне, мы павінны, прынамсі, прыйсці да нейкага ўзаемаразумення. Я люблю, каб усё было акуратна".
  
  
  Рыма паглядзеў на свае чаравікі. Яны былі начышчаны. Ён збянтэжана паглядзеў на Уілберфорс.
  
  
  "Мой стол. Твае ногі на маім стале".
  
  
  "Верна", - сказаў Рыма.
  
  
  "Не маглі б вы іх зняць?"
  
  
  "Э-э, так", - ціха сказаў Рыма.
  
  
  "Не маглі б вы, калі ласка, зняць іх?"
  
  
  "Не", - сказаў Рыма.
  
  
  "Што ж, тады я настойваю, каб вы іх знялі. Я магу звярнуцца да грубых дзеянняў, містэр Рыма. І для вашай кар'еры ва ўрадзе будзе вельмі мала карысці, калі я буду змушаны звярнуцца да крайніх мер".
  
  
  Рыма паціснуў плячыма, і яго ногі прыўзняліся на чвэрць цалі над сталом, хоць ён працягваў сядзець перад ім. Уілберфорс быў упэўнены, што гэтаму новаму супрацоўніку давядзецца апусціць ногі на падлогу. Нават танцорка не змагла б трымаць іх так паднятымі больш за хвіліну ці дзве. Але калі сумоўе ішло да другой гадзіны, ногі не апускаліся, і новы супрацоўнік здаваўся паралізаваным. Ступні заставаліся там, за чвэрць цалі над сталом, як быццам яны былі прыбіты цвікамі ў прасторы.
  
  
  У новага супрацоўніка была асаблівая функцыя. Ён быў спецыялістам па вывучэнні часу. Яго працай было высветліць, чаму падраздзяленне містэра Уілберфорс працавала так добра, а затым даць гэтую інфармацыю іншым. Яму прыйшлося б трымацца даволі блізка да містэра Уілберфорс, каб бачыць, як ён размяркоўвае свой час і адпачынак, нават гадзіны, у якія ён спаў.
  
  
  Уілберфорс спытаў аб мінулым містэра Рыма ў вывучэнні часу, але атрымаў расплывістыя адказы. Ён спытаў аб падрыхтоўцы містэра Рыма, але атрымаў расплывістыя адказы. Ён хацеў патэлефанаваць свайму дырэктару і падаць скаргу на нахабства на працы, але, здавалася, ён ніколі не мог вызваліцца ад гэтага чалавека дастаткова надоўга, каб зрабіць прыватны тэлефонны званок.
  
  
  Як звычайна, Уілберфорс працаваў дапазна, так што, калі ён сыходзіў, у офісе знадворку было цёмна. У калідоры на восьмым паверсе федэральнага будынка было цёмна. Чорны. У калідоры пахла свежым які дэзінфікуе сродкам пасля нядаўняй вячэрняй уборкі.
  
  
  "Ліфт там, унізе, налева", - сказаў Уілберфорс.
  
  
  "Звычайна ў калідоры гарыць святло, ці не так?" - спытаў спецыяліст па вывучэнні часу.
  
  
  "Так. Не нервуйся. Проста трымайся за мой хан… трымайся бліжэй да сцяны і ідзі за маім голасам".
  
  
  "Чаму б вам не ісці за мной?" - сказаў Рыма.
  
  
  "Але вы не можаце бачыць ліфт".
  
  
  "Не хвалюйся. Я бачу больш, чым ты".
  
  
  Менавіта тады Уілберфорс зразумеў, што не чуе дыхання новага супрацоўніка. Ён ведаў, што гэта дзіўна, бо ён так добра чуў сваё ўласнае. Ён нават не чуў крокаў супрацоўніка па мармуровай падлозе, але яго ўласныя крокі гучалі як вінтовачныя стрэлы ў ціхім калідоры. Здавалася, што супрацоўнік знік у цемры.
  
  
  Уілберфорс накіраваўся да ліфта, і калі ён перайшоў на іншы бок калідора, каб намацаць кнопку выкліку ліфта, ён пачуў хуткія крокі. Магчыма, двое ці трое мужчын былі паблізу, а затым ён пачуў гук, падобны на праколванне папяровых пакетаў, булькатанне ў горле і хуткі палёт птушак. Прама ў яго галавы.
  
  
  Затым у калідоры запалілася святло. Уілберфорс ахнуў і адчуў, як у яго закружылася галава. Яго новы супрацоўнік стаяў побач з ім, трымаючы яго за руку, каб ён не страціў прытомнасць. Уілберфорс бачыў гэта.
  
  
  Дзверы ліфта былі адчынены. І там не было ліфта. Ён стаяў перад адкрытай шахтай. Перад ім было восем паверхаў пустаты.
  
  
  "Божа мой. Хтосьці мог зваліцца ўнутр. Якая бестурботнасць. Якая бестурботнасць", - ахнуў Уілберфорс.
  
  
  "Нехта зрабіў", - сказаў яго новы супрацоўнік і прытрымаў яго, пакуль ён перахінаўся праз край, каб паглядзець.
  
  
  Унізе, у цемры, Уілберфорс разгледзеў пераламанае цела, насаджанае на спружыны, і, магчыма, яшчэ два іншыя. Ён мог бачыць толькі рукі і ногі далёка ўнізе, а затым ён убачыў, як нешта плыве ўніз да целаў. Гэта быў яго позні падвячорак.
  
  
  Рыма дапамог Уілберфорсу падняцца па лесвіцы, і яны прайшлі восем пралётаў. На кожнай пляцоўцы Ўілбэрфорс ачуняў ад жаху. На першым паверсе ён скардзіўся на адсутнасць належнага тэхнічнага абслугоўвання ў федэральных будынках. Яго розум зрабіў тое, пра што, як чуў Рыма, казаў Чыун, робяць непадрыхтаваныя розумы. Сутыкнуўшыся з непрымальным фактам, яно змяніла б яго, каб зрабіць прымальным, або праігнаравала б яго.
  
  
  Стоячы на Скрэнтан-стрыт пад падаючы пенсільванскі снег, які на апошніх дваццаці футах спуску з белага ператварыўся ў шэры, Рыма ўбачыў, што Уілберфорс ператварыў замах на забойства ў праблему прыбіральшчыкаў.
  
  
  "Раніцай мне давядзецца адправіць запіску кіраўніку будынкам", – сказаў Уілберфорс, зашпільваючы сваё шэра-аранжавае зімовае паліто, якое, як ведаў Рыма, прызначалася для продажу ў сэканд-хенд на Скід-Роў, але якое ён ніколі раней не бачыў новым.
  
  
  На Рыма былі шэрыя штаны, светла-блакітная кашуля і шэра-блакітны блэйзер, які развяваўся на ветры.
  
  
  "Дзе ваша паліто?" - спытаў Уілберфорс.
  
  
  "У мяне яго няма", - сказаў Рыма.
  
  
  "Ты можаш сабе гэта дазволіць, ці не так?"
  
  
  "Так. Мне ён не патрэбен".
  
  
  "Гэта немагчыма. На вуліцы холадна".
  
  
  "Адкуль ты ведаеш, што там холадна?"
  
  
  "Тэмпература падказвае мне", - сказаў Уілберфорс.
  
  
  "Ну, пагавары з ім у адказ. Скажы яму, што гэта няправільна".
  
  
  "Вы не можаце так рабіць з тэмпературай. Гэта частка прыроды".
  
  
  "Кім ты сябе ўявіў? Ты частка прыроды".
  
  
  "Я Натан Дэвід Уілберфорс, і я заўсёды зашпілены на ўсе гузікі", - сказаў Уілберфорс. "Я бачу, што твая маці не навучыла цябе належным чынам".
  
  
  "Я ніколі не ведаў сваю маці. Я вырас у сірочым прытулку", - сказаў Рыма.
  
  
  "Мне шкада", - сказаў Уілберфорс. "Я не магу ўявіць, на што было б падобнае жыццё без маці".
  
  
  "Даволі нядрэнна", - сказаў Рыма.
  
  
  "Гэта жудасна казаць", - сказаў Уілберфорс. "Я не ведаю, што б я рабіў без сваёй маці".
  
  
  "Ты мог бы нядрэнна справіцца, Уілберфорс".
  
  
  "Ты жудасны чалавек", - сказаў Уілберфорс.
  
  
  "Калі ты будзеш працаваць над гэтым, ты таксама можаш стаць адным з іх", - сказаў Рыма. "Гэта значыць чалавекам".
  
  
  "Твая праца на сёння скончана ці ты збіраешся распавесці аб маім хатнім жыцці сёння ўвечар?"
  
  
  "Сённяшні вечар не такі важны, але я мог бы таксама зірнуць - паглядзець".
  
  
  "Ты не вядзеш запісаў".
  
  
  "У сваёй галаве", - сказаў Рыма. "Я раблю нататкі ў сваёй галаве".
  
  
  Рыма ведаў, што гэтая ноч не будзе небяспечнай для Ўілберфорса. Напэўна, гэта была б адна з самых бяспечных начэй для яго. У заходнім свеце, як вучыў яго Чиун, былі толькі адзіночныя напады, ніколі шматузроўневыя з лінейнай перыядычнасцю. Чиун тлумачыў гэта на самых ранніх трэніроўках, выкарыстоўваючы лакаваныя драўляныя шарыкі памерам з вінаградзіну і вялікі драўляны шар памерам і колерам з грэйпфрут.
  
  
  "На Захадзе забойства - гэта адзін мяч", - сказаў Чыун, трымаючы ў сваіх кашчавых руках маленькі чорны мячык. Мяч, здавалася, падымаўся да кончыкаў яго пазногцяў, як на вяровачцы.
  
  
  “Філасофія, якая стаіць за гэтым, павінна зыходзіць з розуму бізнэсмэна, паколькі насамрэч яна не разлічана на эфектыўнасць. Яна разлічана на выкарыстанне як мага меншай колькасці энергіі. Глядзіце”.
  
  
  Чіун паказаў на вялікі жоўты шар на стале. "Гэта мэта. Калі ён аказваецца на падлозе, задача выканана. Бо гэта і ёсць забойства: задача".
  
  
  "Называй гэта тым, што ёсць на самой справе", - сказаў Рыма. "Забойства. Забойства. Скажы гэта, калі збіраешся гэта сказаць. Не задавальняй мне гэтых смешных размоў аб заданні".
  
  
  Чіун цярпліва кіўнуў. Толькі праз гады, пасля таго як Рыма дасягнуў майстэрства і мудрасці, якія ператварылі яго ў іншую істоту, Чиун стаў крытыкаваць яго і называць бледным кавалкам свінога вуха. На ранніх трэніроўках Чиун здаваўся цярплівым.
  
  
  "Будзь уважлівы", – сказаў Чыун. "Гэта заходняя тэхніка".
  
  
  Чіун кінуў маленькі чорны шарык у вялікі жоўты шарык. Удар прыйшоўся крыху не па цэнтры, і вялікі шарык злёгку перамясціўся да краю стала. Рукі Чыуна ляглі на калені яго залацістага кімано, і ён перабольшана ўважліва назіраў за вялікім мячом. Пасля, з такім жа перабольшаннем, ён, здавалася, задумаўся, а затым падкінуў яшчэ адзін чорны шар. Ён прамахнуўся. Ён утаропіўся на вялікі жоўты шар, здавалася, доўга і ўпарта думаў, затым кінуў яшчэ адзін маленькі чорны шар. Гэты мяч патрапіў сапраўды ў цэнтр большага шара і перакінуў яго праз бок стала на падлогу. Мяч паменш, шалёна круцячыся з ангельскай, амаль як вар'ят пакаціўся па стале, але затым спыніўся прама перад рукой Чыуна.
  
  
  "Заходняя тэхніка", – сказаў Чыун. "Цяпер тэхніка сінанджу. Прынясі мне жоўты шар".
  
  
  Рыма падняў вялікі мяч, згінаючыся ад болю, каб дацягнуцца да яго - ён быў на ранняй стадыі сваёй фізічнай падрыхтоўкі - і паклаў яго назад на стол.
  
  
  Чыун пакланіўся, усміхнуўся, палез у кішэню і дастаў жменю маленькіх чорных шарыкаў. Ён узяў па некалькі ў кожную руку, а затым развёў абедзвюма рукамі ў розныя бакі перад сталом, і затым, бум, бум, бум, бум, шары вылецелі з яго пальцаў, як з двух ракетных установак, і адзін за адным патрапілі ў цэнтр вялікага жоўтага шара, без паўзы, і адразу ж адштурхнулі яго ад краю стала.
  
  
  Чыхун зноў паклаў свае зараз ужо пустыя рукі на калені.
  
  
  "Цяпер ты разумееш? Заходні спосаб забойства прадугледжвае моманты перабудовы, бяспечныя перыяды, усведамленне небяспекі - усё тое, чаго ты не жадаеш для вызначанай мэты".
  
  
  "Як ты гэта зрабіў з шарыкамі? Вось так выбіў іх са сваіх рук? Як маленькія кулі, а твае пальцы, здавалася, нават не рухаліся".
  
  
  "Ты хочаш быць жанглёрам або наёмным забойцам?"
  
  
  "А той мяч, які вярнуўся да цябе? У цябе было зваротнае кручэнне ці што?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Я хачу, каб вы зразумелі не мяч, а метад. Калі-небудзь вы, магчыма, навучыцеся".
  
  
  "Як ты думаеш, калі б я адпусціў пазногці даўжэй, я змог бы зрабіць гэта з гэтымі яйкамі?" спытаў Рыма.
  
  
  Чыун уздыхнуў.
  
  
  Рыма працягваў нешта лепятаць. "Калі я збіраюся на кагосьці напасці, а я не ўпэўнены, што калі-небудзь гэта зраблю, я збіраюся выкарыстоўваць самую вялікую зброю, якую толькі змагу дастаць. Цяпер пакажы мне, як ты робіш гэтую штуку з яйкамі. Гэта з тваім запясцем". ?" - спытаў Рыма. Гэта было пазней, калі ён пачаў разумець трэніроўкі Чыуна і калі яго цела ператварылася ў інструмент іншага роду, і аднойчы ён выявіў, што можа рабіць з яйкамі менавіта тое, што рабіў Чыун. Гэта адбылося не з-за падману, а з-за ведаў і адчування сутнасці шароў. І Рыма ніколі не забываў урок Чыуна аб заходніх і ўсходніх метадах забойства.
  
  
  Цяпер, калі Рыма і Ўілберфорс падышлі да "Фольксвагену" Уілберфорса 1957 года выпуску, Рыма мала турбаваўся аб маючым адбыцца вечары. У Уілберфорс магло быць нават два дні, але ў дадзены момант ён быў у бяспецы настолькі, наколькі мог калі-небудзь быць. Спробы забойства на Захадзе адбываліся адна за адной.
  
  
  Уілберфорс адкрыў капот над заднім рухавіком.
  
  
  "Калі вы памятаеце тых траіх мужчын, якія прыходзілі сёння раніцай, яны былі целаахоўнікамі і заўсёды правяралі заднюю частку маёй машыны. Я сапраўды не ведаю, на што зважаць. Магчыма, вы ведаеце".
  
  
  "Так, хачу", - сказаў Рыма, сядаючы на пярэдняе сядзенне машыны.
  
  
  Уілберфорс пакінуў рухавік адчыненым, адчыніў дзверы кіроўцы і прасунуў галаву на пярэдняе сядзенне.
  
  
  "Ну, тады зірні. Выходзь і паглядзі".
  
  
  "Я ведаю, не гледзячы. Чаго б там ні шукалі гэтыя целаахоўнікі, там яго няма".
  
  
  "Адкуль ты гэта ведаеш?"
  
  
  "Памятаеце людзей на дне шахты ліфта?"
  
  
  "Не нагадвай мне аб гэтым".
  
  
  "Ну, іх вочы не былі раскосымі".
  
  
  "Што гэта значыць?"
  
  
  "Гэта азначае, што ваш рухавік цяпер у такой жа бяспецы, як і заўсёды. Давай, зачыні багажнік і давай паглядзім на тваю хату".
  
  
  Па дарозе да дома Ўілберфорсаў, сяміпакаёвага белага дома ў каланіяльным стылі з зялёнымі аканіцамі і малюсенькім лужком, якую зараз займала палоска шэрага снегу са Скрэнтана, Уілберфорс захацеў даведацца ў свайго новага супрацоўніка, што ён меў на ўвазе пад поглядамі мужчын і як ён сеў у машыну. , Калі дзверы была зачыненая.
  
  
  "Замак не працуе", - сказаў Рыма. І гэта было крыху сумленна, таму што замак больш не працаваў, цяпер, калі Рыма яго зламаў.
  
  
  "Цяпер аб вачах?"
  
  
  "Гэта звязана са шматлікімі атакамі ў адрозненне ад адзінкавых, якія даюць час ахоўнай рэакцыі. Мужчыны былі заходнімі і, такім чынам, адзінкавымі".
  
  
  "Зразумела. Гэта ўсё тлумачыць", - сказаў Уілберфорс. Ён правёў васямнаццаць гадоў, працуючы на ўрад, і стаў экспертам у тым, каб рабіць выгляд, што ўсё разумее.
  
  
  Місіс Уілберфорс кінула адзін позірк на спадарожніка свайго сына, які стаяў там на снезе без паліто, і спытала Натана Дэвіда, дзе ён сустрэў гэтага чалавека.
  
  
  "Нешта накшталт служачага, матуля. Ён вывучае мой аддзел, спрабуючы вызначыць, чаму мы ўсё які робіцца так добра".
  
  
  "Ён усё робіць добра", - сказала місіс Уілберфорс, гледзячы зверху ўніз на Рыма, - "таму што ён быў добра выхаваны. Калі б усе былі добра выхаваны, гэтая краіна працавала б добра".
  
  
  "Магу я ўвайсці?" - спытаў Рыма, абыходзячы масіўнага чалавека перад ім.
  
  
  "Вы там", - раўнула місіс Уілберфорс. "У вас не было дазволу на ўваход. Калі ласка, вярніцеся да дзвярнога праёму".
  
  
  Рыма агледзеў гасціную, празмерна акуратную прастору з мяккай мэбляй, старымі ненашанымі дыванамі, выродлівымі керамічнымі лямпамі і цацанкамі.
  
  
  "Я сказаў, выбірайся з майго дома, пакуль не атрымаеш дазволу. Ты там, ты мяне не слухаеш".
  
  
  Сталовая ўяўляла сабой яшчэ адну гратэскавую калекцыю мэблі ранняга амерыканскага перыяду, якая добра захавалася.
  
  
  "Ці вы прыбіраецеся з гэтага дома праз адну хвіліну, ці я выклікаю ўлады. Улады, малады чалавек. Улады".
  
  
  На кухні была газавая пліта, адзін халадзільнік 1940-х гадоў і яшчэ нейкія цацанкі. На вячэру гатавалася нешта мясное. Рыма пачуў за спіной галапуючыя крокі місіс Уілберфорс. Ён ступіў налева, чалавечая маса рушыла ўслед яго кроку, і ён спакойна выйшаў з кухні да лесвіцы. У пакоі місіс Уілберфорс панаваў яшчэ адзін беспарадак; ложак быў аднаспальным. Пакой яе сына выглядала як юрыдычная кантора на Уол-стрыт з ложкам на дубовым слупе. Там быў пакой для гасцей, утульны, як вязніца, і два ванныя пакоі.
  
  
  Рыма абмінуў місіс Уілберфорс, якая падымалася па прыступках, пераскочыўшы праз парэнчы на сярэдзіне лесвіцы. Побач былі дзверы ў склеп. У склепе ён дакладна вызначыў, дзе адбудзецца наступны напад. Алейная гарэлка.
  
  
  Па словах Сміта, раней была зроблена спроба адключыць тормазы Уілберфорса. Сёння вечарам ліфт выйшаў са строю. Схема імітаваных аварый, верагодна, працягнецца прынамсі яшчэ адзін раз. І драўляны дом з алейнай гарэлкай быў бы проста цудоўны. Ноч была б ідэальнай. Пажар пачынаецца ў падвале, адразаючы выхад з ніжняга паверха. Уілберфорсэс спіць наверсе. Міла, падумаў Рыма. Для людзей, якія працавалі з гаджэтамі.
  
  
  Іншага замаху гэтым вечарам не будзе; мужчыны былі з Захаду. Ён ведаў, што яны з Захаду, яшчэ да таго, як пачуў іх у калідоры. Ён адчуваў іх пах. Адзін з іх, як ён убачыў пазней, зазіраючы ў шахту, быў чорным, але насуперак распаўсюджанаму на Захадзе меркаванні, пахі чорнага і белага былі ідэнтычныя. Ад людзей пахла тым, што яны елі, а якія нападалі былі трыма заўзятымі мясаедамі. Ад іх разіла мясам. Ялавічына, ялавічына і яшчэ раз ялавічына. Часам Рыма хацелася з'есці гамбургер, успамінаючы яго цудоўны мясны смак і думаючы пра цыбулю і таматавы кетчуп, і пра тое, як добра было б з'есці яго зноў. Але цяпер, калі ён наблізіўся да паху, ён адчуў агіду. Ён учуў гэты пах у цёмным калідоры і забраў траіх мужчын, выкарыстоўваючы аднаго ў якасці бампера, каб накіраваць двух іншых у шахту, адкрытасць якой Рыма чуў. Ён прыкончыў таго, каго выкарыстоўваў у якасці бампера, простым ударам па галаве. Калі б ён проста кінуў яго яшчэ жывым у шахту, адзін з двух іншых мог бы змякчыць яго падзенне.
  
  
  Вядома, ён мусіў выратаваць аднаго. Але на Ўілберфорса быў бы здзейснены яшчэ адзін замах, і ў калідоры федэральнага будынка Уілберфорс стаў бы перашкодай і мог бы проста сам зваліцца ў адчыненую шахту. Рыма дачакаецца наступнага замаху, прасочыць за ім да яго крыніцы, высветліць, што да чаго, даложыць Сміту і вернецца да свайго перыяду адпачынку, а Уілберфорс нічога не даведаецца, акрамя таго, што яго вызваляць ад спецыяліста па вывучэнні часу, які яму першапачаткова не патрэбны .
  
  
  "Ты там, унізе. Калі ты не выйдзеш праз пяць секунд, я пазваню ў паліцыю. Ты мяне чуеш?" Гэта была місіс Уілберфорс.
  
  
  Добра, гэта быў бойлер. Заўтра ўвечары ці паслязаўтра. Не сёння. Рыма слізгануў па прыступках падвала пад выцягнутай рукой місіс Уілберфорс. Праходзячы міма яе, ён злёгку паляпаў масіўную, зацягнутую ў гарсэт азадак і пачуў лямант жаху, як быццам вытрыбушыў кагосьці.
  
  
  "Аааррргххх", - залямантавала місіс Уілберфорс. Натан Дэвід схаваўся за канапай. Гэта зрабіла пагладжванне Рыма? Ён абышоў вялікія размахваючыя рукі, каб лепей разгледзець зад місіс Уілберфорс. Ён здаваўся ў цудоўным стане. Нават ніткі не былі разарваныя. І ён сапраўды ведаў, што гэта было проста паляпванне.
  
  
  Рыма абышоў вакол, нанёсшы ўдар каленам, і, каб пераканацца ў тым, што ён пачуў, ён яшчэ раз паляпаў па срацы.
  
  
  "Ааааааааа. Жывёла. Свіння. Жывёла. Згвалтаванне!" - залямантавала місіс Уілберфорс.
  
  
  "Шчаслівых Калядаў", - сказаў Рыма і, зрабіўшы левы хук, вільготна пацалаваў місіс Уілберфорс у шчаку.
  
  
  "Дабранач, Натан Дэвід", - сказаў Рыма. Ён пакінуў дом Уілберфорс ў добрым настроі.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ЧАЦВЕРТЫ
  
  
  "Я не люблю агонь", - сказаў Энтані Стэйс, таксама вядомы як Анзэльма Стэйсіа і шматлікім людзям, якія ніколі яго не сустракалі і не ведалі ніводнага з яго імёнаў, як "містэр Біг".
  
  
  У Скрэнтане містэр Стэйс быў прэзідэнтам Stace Realty, дырэктарам Першага нацыянальнага сельскагаспадарчага банка і траставай кампаніі, старшынёй Аб'яднаных дабрачынных арганізацый і чалавекам, які правяраў, ці пачынаеце вы збор сродкаў для сваёй царквы ці клуба. Містэр Стэйс рэдка казаў "не".
  
  
  На іншым узроўні Скрэнтана Анзэльма Стасіа жорстка і ўпарадкавана кантраляваў лічбы, азартныя гульні ў спорце, грузаперавозкі, некалькі прафсаюзаў і значную долю тых відаў пазык, пагашэнне якіх складала сем долараў за пяць у тыдзень, а залогам было ваша цела — яго здароўе і дабрабыт.
  
  
  Тыя нямногія, хто ведаў абедзве яго ролі, казалі, што Стасіа прынёс грамадству больш карысці, чым Стэйс. Стасіа трымаў белы парашок далей ад Скрэнтана і яго наваколляў. Гераін, паводле яго слоў, меў тэндэнцыю ствараць беспарадак, а ў бязладзіцы людзі часта хацелі радыкальных перамен. Паколькі справы ішлі вельмі прыбыткова і так, як ішлі, і Энтані Стэйс, і Анзэльма Стасіа хацелі вельмі нязначных перамен. Асабліва з таго часу, як у іх склаліся бліскучыя фінансавыя адносіны.
  
  
  Будучы дырэктарам Першага Агі, Стейс меў доступ да буйных сум капіталу. Будучы донам Анзэльма, Стэйсіа меў доступ да высокапрыбытковых інвестыцый. Па стаўцы сем да пяці ў тыдзень Стасіа мог выкарыстоўваць грошы Стэйсі ў выглядзе пазык, прыбытковасць якіх нашмат перавышала прыбытковасць Xerox і Polaroid. Першы Агі быў варонкай ліхвяроў і часам размяшчаў у банках палову пазабіржавых крэдытаў штата. У першага Агі было больш грошай "на вуліцы" у гэтым раёне, чым у Рады Федэральнай рэзервовай сістэмы.
  
  
  Гэта былі выдатныя працоўныя адносіны для аднаго чалавека з двума імёнамі, пакуль нікчэмны памагаты дырэктара Падатковай службы не пачаткаў збіраць дадзеныя. І што было горш, гэты нікчэмны памагаты рэжысёра, Натан Дэвід Уілберфорс, быў неразумным чалавекам.
  
  
  Калі на рахунку Уілберфорса аказалася, што яго зберажэнні складаюць 125 000 даляраў, што на 123 547 даляраў больш, чым тыднем раней, ён давёў гэта да ведама Першага Агі, як заказным лістом, так і асабіста. Старэйшы віцэ-прэзідэнт быў шакаваны тым, што магла адбыцца такая памылка. Прэзідэнт быў шакаваны тым, што магла адбыцца такая памылка. Гэта была настолькі шакавальная памылка, што чалец рады дырэктараў, сам Энтані Стэйс, асабіста наведаў хату Ўілберфорса, каб выказаць сваю заклапочанасць.
  
  
  Ён аддаў даніну павагі цудоўнаму дому Уілберфорсаў і яго цудоўнаму ўбранню, а місіс Уілберфорс паскардзілася на тое, што вакол засталося так мала джэнтльменаў, падобных містэру Стэйсу. Містэр Стэйс спытаў Натана Дэвіда Уілберфорса, калі той упершыню зразумеў, што адбылася памылка.
  
  
  “Калі я ўнесла дэпазіт у памеры 23 долараў па пошце, а кніга атрымала назад 125 000 долараў. Ну, я сказала вашай касірцы, місіс В. Хансэн, што, мабыць, адбылася нейкая памылка. Яна не была грубай, але ў яе голасе адчувалася нотка панурасці, беспамылкова вядомая інтанацыя панурасці ".
  
  
  "Мы павінны разабрацца з гэтым", - сказаў Стейс, беражліва кладучы свой шэры капялюш на калені. Ён быў годным мужчынам з сівізной валасамі і сумленнымі рысамі асобы. Яго карыя вочы выпраменьвалі цеплыню і давер. Яго цёмна-шэры гарнітур быў пашыты хутчэй для ахайнасці, чым для стылю.
  
  
  Ён сказаў, што прасочыць, каб місіс В. Хансэн была пастаўлена ў вядомасць аб яго занепакоенасці магчымай грубасцю ў адносінах да паважанага кліента. І тады містэру Энтані Стэйсу прыйшла ў галаву выдатная ідэя. Ён ведаў, адкуль маглі ўзяцца грошы. Магчыма, гэта зусім не было памылкай.
  
  
  "Часам, містэр Уілберфорс, людзі настолькі ўдзячныя за аказаную паслугу, што робяць таемныя ахвяраванні на банкаўскі рахунак чалавека. Вы рабілі якія-небудзь паслугі людзям у апошні час?"
  
  
  Уілберфорс моцна задумаўся. "Я сапраўды павысіў сакратарку на два класы замест аднаго, але яна была цудоўным работнікам. Гэта было часткай новай праграмы павышэння кваліфікацыі. Але я не думаю, што яна дала б мне 123 547 долараў у знак падзякі. Прырост склаў 900 долараў у год, і пры такіх тэмпах на яго папаўненне сышло б больш стагоддзі, а калі ўлічыць працэнты, то яны ніколі не былі б папоўнены. Насамрэч, гэта прывяло б да адставання ў памеры каля 4000 долараў у год”.
  
  
  "Значыць, вы працуеце на ўрад, містэр Уілберфорс", - сказаў Энтані Стэйс, які страшэнна добра ведаў, дзе працуе містэр Уілберфорс.
  
  
  "Налогавая служба".
  
  
  "Памочнік дырэктара", - сказала місіс Уілберфорс.
  
  
  "Магчыма, на сваёй працы вы аказалі камусьці паслугу, за якую ён хоча адплаціць".
  
  
  "Немагчыма", - сказаў Уілберфорс.
  
  
  "Магчыма, гэта плата за будучыя паслугі".
  
  
  "Зноў немагчыма. Гэта было б подкупам".
  
  
  "Вядома", - сказаў Стэйс. "Я сапраўды лічу, што гэта супрацьзаконна".
  
  
  "Магчыма, мне нават не трэба гаварыць вам аб гэтым, але ў вашым банку ёсць людзі, якія непасрэдна цяпер знаходзяцца пад следствам", - сказаў Уілберфорс. "Магчыма, гэта зыходзіла ад аднаго з іх".
  
  
  "Расследаванне? Якога роду расследаванне?" - спытаў Стэйс, нахмурыўшы бровы ў глыбокай заклапочанасці.
  
  
  "О, я не магу раскрыць гэта. Я проста падумаў, што вас варта паставіць у вядомасць аб тым, як мог адбыцца гэты асабліва буйны дэпазіт".
  
  
  "Я рады, што вы сказалі мне. Наша рэпутацыя - наш галоўны актыў".
  
  
  "Не хвалюйся. Тут няма нічога, што магло б абвінаваціць увесь ваш банк. Проста некалькі гнілых яблыкаў у бочцы. Але больш я нічога не магу табе сказаць".
  
  
  "Вядома, я б і не чакала ад вас гэтага", - сказала Стэйс, якая пахваліла місіс Уілберфорс за сумленнасць яе сына. Паводле яго слоў, гэта быў той тып сумленнасці, якога яны заўсёды шукалі ў Першым нацыянальным сельскагаспадарчым банку і траставай кампаніі, асабліва ў віцэ-прэзідэнтах, і хутка там будзе вакансія, але, вядома, містэр Уілберфорс не мог разглядаць такую рэч. Вядома, Уілберфорс сказаў, што не мог.
  
  
  Праз чатыры гадзіны Баніфацыа Палумба і Сальваторэ Месіна рэгулявалі тормазы Фольксвагена 1957 года выпуску, каб той не тармазіў. Ім перашкодзілі трое ўзброеных людзей, якія размахвалі пісталетамі і значкамі. Палумба і Месіна збеглі, паведаміўшы чалавеку, які іх наняў, што яны не змаглі скончыць працу. Ён, у сваю чаргу, паведаміў камусьці яшчэ, хто паведаміў камусьці яшчэ, і гэты хтосьці яшчэ, нарэшце, распавёў Стэйсу.
  
  
  Пасля тыднёвага абмеркавання яшчэ адзін загад пратачыўся скрозь ахоўныя пласты імперыі Стэйсі. Аперацыя заняла сем дзён на планаванне, тры дні на падрыхтоўку і 3,9 секунды на правал, лічачы час у шахце ліфта для Мо Клейна, Джоні (Свінні) Пігеліна і Вілі (Мілага Вілі) Уільямс. Стэйс, натуральна, не прысутнічаў на іх пахаванні. Ён нават не ведаў гэтых мужчын.
  
  
  Такім чынам, у вельмі халодны дзень Энтані Стэйс апрануў капялюш Анзэльма Стэйсіа і распавёў аб праблеме блізкаму сябру ў Нью-Ёрку.
  
  
  "Я не люблю пажары", - сказаў Стэйсіа. "Мне ніколі не падабаліся пажары. Яны некантралюемыя. Яны наносяць урон уласнасці". Ён знаходзіўся ў гасцёўні старога сябра, які таксама быў чалавекам з добрай рэпутацыяй і вялікім уплывам. Ён быў пажылым мужчынам і на ім былі тонкі шэры швэдар і белая кашуля, зашпіленая да шыі. Яго жонка прынесла яму маленькія кубачкі гарбаты, а для Стас - чарку анісавай гарэлкі, якую ён пацягваў маленькімі глоткамі, пытаючыся парады ў гэтага чалавека.
  
  
  Дом выглядаў амаль гэтак жа, як любы іншы з карычневага каменя на Істэрн-Паркуэй у Брукліне. Адзінае адрозненне складалася ў тым, што замест Фельдмана ці Масковіца ўладальніка звалі Скубішы. П'етра Скубічы, добры сусед і разумны чалавек.
  
  
  "Ты не любіш пажары, я не люблю пажары", - сказаў Скубічы. "Ты не кахаеш кроў; я не кахаю кроў. Я нават не кахаю грубых слоў, і я ўпэўнены, што вы таксама. Але жыццё - штука няпростая, і ў чалавека не заўсёды ёсць выбар адносна камфорту, з якім ён будзе зарабляць на жыццё. Калі б у мяне быў выбар, я б нават не быў П'етра Скубічы. Я быў бы Нэльсанам Ракфелерам, і калі б я быў Ракфелерам, я б не займаўся палітыкай, а сядзеў бы на сонечнай выспе і назіраў за пралятаючымі птушкамі”.
  
  
  "Я б рэструктураваў банк "Чэйз Манхэтэн", - сказаў Стэйсіа, усміхаючыся.
  
  
  "Але мы не Ракфелеры. Таму ёсць рэчы, якія мы павінны рабіць, якія нам не падабаюцца. Нават Ракфелеры павінны рабіць тое, што ім не падабаецца".
  
  
  "Я чуў, што можа быць іншы спосаб", - сказаў Стасіа.
  
  
  "Заўсёды ёсць іншыя спосабы", - сказаў Скубічы.
  
  
  "Як вы ведаеце, дон Пьетра, і гэта не адбіваецца на вас, у мяне ціхія валодання, і патрэбнасць у крыві менш, чым у вашым раёне".
  
  
  "Ты вядзеш добры бізнэс, Анзэльма".
  
  
  "Дзякуй", - сказаў Стасіа. "Таму я не зусім дасведчаны аб тым, якія могуць быць найноўшыя метады".
  
  
  "Пасля з'яўлення пісталета, якія з'явіліся новыя метады? Праўда? Нічога новага за сто гадоў".
  
  
  "Я чуў аб новым спосабе, дон Пьетра. Спосаб, пры якім усё выглядае вельмі натуральна, як прыкрая выпадковасць".
  
  
  Дон П'етра нахіліўся наперад. Ён прашаптаў. "Ты кажаш аб бальніцы?"
  
  
  "Гэта тое, што гэта такое?"
  
  
  Дон Пьетра павольна апусціў галаву і кіўнуў. "Занадта шмат грошай. Занадта дорага. Пажар. Вазьмі агонь. Колькі гэта будзе каштаваць, калі згарыць цэлы квартал? Ты бізнэсмэн. Колькі гэта будзе каштаваць? Акрамя таго, персанал лякарні, яны сціскаюць твае галены. Моцна."
  
  
  "Пры ўсёй маёй павазе, дон Пьетра, я хацеў бы вывучыць магчымасці гэтай бальніцы. Магчыма, гэта вельмі хупавы спосаб вырашыць маю праблему".
  
  
  Стасіа выслухаў, з кім ён павінен сустрэцца, як ён павінен падысці да гэтага чалавека, і рушыў услед яшчэ адной асцярожнай парадзе, перш чым пакінуць дом Скубічы. З аэрапорта Кэнэдзі ён зрабіў міжгародні званок у клініку Роблера, недалёка ад Балтымора.
  
  
  "Гэта Энтані Стейс. Я прэзідэнт Stace Realty і дырэктар Першага нацыянальнага сельскагаспадарчага банка і траставай кампаніі Скрэнтана. Я хацеў бы пагаварыць з вашым памочнікам адміністратара, міс Кэтлін Хал."
  
  
  "Яна зараз занятая. Ці можа яна ператэлефанаваць вам, сэр?"
  
  
  "Я зараз лячу рэйсам у Балтымор", - сказаў Стэйс. "Спадзяюся, яна зможа мяне прыняць. Я хацеў бы абмеркаваць значны ўклад. Значны".
  
  
  "Я перадам міс Хал паведамленне, сэр. Міс Хал чакае вас?"
  
  
  "Не".
  
  
  "Вам давядзецца запісацца на прыём".
  
  
  "Але гэта значны ўклад".
  
  
  "Мы шануем гэта, сэр, але міс Хал - заняты чалавек".
  
  
  "Калі я магу запісацца на прыём?"
  
  
  "Цяпер сярэдзіна снежня. Магчыма, канец студзеня".
  
  
  "Вы маеце на ўвазе, што я павінен устаць у чаргу, каб зрабіць унёсак? Я кіраўнік Аб'яднаных дабрачынных арганізацый і ніколі не чуў ні пра што падобнае".
  
  
  "Прашу прабачэння, сэр. Я ўсяго толькі сакратар міс Хал".
  
  
  "Ну, калі б я прыляцеў сёння, было б магчыма, каб яна ўбачыла мяне ўсяго на некалькі хвілін?" злосна сказаў Стэйс.
  
  
  "Магчыма. Я не магу гэтага гарантаваць, сэр. Як пішацца ваша імя?"
  
  
  "Стэйс. S азначае "шыпячы", T - "люты", A - "злосны", C - "капрызны" і E - "раз'юшаны".
  
  
  "Адну хвіліну, сэр, вы не маглі б пачакаць?"
  
  
  Стэйс выдаткаваў чацвёртакаў, дзесяціцэнтавікоў і нікеляў на 4,75 даляра, перш чым перавесці званок на свой офісны тэлефон у Скрэнтане. Урэшце сакратарка вярнулася да тэлефона.
  
  
  "Міс Хал кажа, што будзе рада бачыць вас сёння днём, містэр Стэйсіа", - сказала сакратарка. Стэйс злавіў сябе на тым, што слухае адключаную лінію і дзівіцца, адкуль дзяўчына ведае яго іншае імя.
  
  
  У Балтыморы ён узяў таксі з аэрапорта да клінікі Роблера. За сваю кар'еру ён сутыкаўся са шматлікімі прыгнечанымі артыстамі, і ў самых эфектыўных з іх была мэта. Відавочна, міс Хал хацела паставіць яго ў невыгоднае эмацыйнае становішча, хутка раскрыўшы, што ёй і яе людзям вядома яго іншае імя. Што ж, гэта паказала, што яны былі такімі, якімі іх апісваў дон Пьетра, з тых, хто мог сціснуць табе яйкі - і моцна! Але тады, магчыма, яны былі крыху неразумныя. Магчыма, яны занадта шмат расказалі па тэлефоне. Ён дастаткова хутка ўсё высветліць. У рэшце рэшт, міс Хал была ўсяго толькі жанчынай, і хоць жанчыны былі мілымі і часам нават вельмі разумнымі, нездарма жаргонным словам, якое абазначае сілу і мужнасць, былі яйкі.
  
  
  Аднак Стэйс не быў гатовы да таго, што ён выявіў у аддзеле развіцця клінікі Роблера. Ён не быў гатовы да міс Кэтлін Хал. Яго рот адкрыўся ад здзіўлення, калі ён убачыў яе, якая сядзіць за вялікім сталом са шкляной стальніцай і надпісам capital campaign arrow ў яе над галавой. Ёй там не месца. Яе месца ў Галівудзе. Яна была прыгожая.
  
  
  Густыя каштанавыя валасы надавалі вытанчаным тонкім рысам асобы арэол прывабнасці. Вусны былі поўныя і вільготныя; усмешка - сама дасканаласць. Яе вочы былі карымі і мяккімі, мяккімі, як і яе цела, якое было панадліва поўным, ці ледзь не пульхным. Тонкая белая блузка з расшпіленымі двума верхнімі гузікамі намякала на падымаюцца грудзі.
  
  
  Стэйс нагадаў сабе, што ён тут па справе.
  
  
  "Я тут, каб пагаварыць аб ахвяраванні", - сказаў ён. Ён сеў перад сталом.
  
  
  "Твой капялюш. Магу я сёе-тое зрабіць з тваім капелюшом?" Яна працягнула руку праз стол, і Стейс адчуў дражніла водар духаў, не зусім насычаны, але вызначана моцны, падобны на прысмак старога ямайскага рому ў спалучэнні са свежасцю мора.
  
  
  Яго рукі сталі вільготнымі. Ён не ўстаў, каб перадаць ёй свой капялюш, таму што падняўшыся, ён мог раскрыць тое, што ў дадзены момант было б няёмка. У іншы час ён быў вельмі ганарлівы сваёй імгненнай здольнасцю дасягаць такога стану ўзбуджэння, але цяпер ён хацеў пагаварыць аб справе.
  
  
  "Не, не. Я прытрымаю капялюш. Дзякуй. Я хацеў бы пагаварыць аб грошах ".
  
  
  "Чаму, містэр Стэйсіа. Або Стэйсі, як вам больш падабаецца. Вы ведаеце, што пры зборы сродкаў мы ніколі не згадваем грошы. У нас ёсць падтрымка кіраўніцтва, прасоўвання па службе, у нас ёсць старшыні і віцэ-старшыні, у нас ёсць мэты і нават спецыяльныя фонды, але мы ніколі не выкарыстоўваем слова "грошы". "
  
  
  "Колькі?" - спытаў Стэйс.
  
  
  "Колькі завошта, містэр Стэйсіа?"
  
  
  "Для Натана Дэвіда Уілберфорса, памагатага дырэктара падатковага кіравання, Скрэнтон. Колькі?"
  
  
  "Вы ствараеце кіраўніцтва падтрымкі ад яго імя?"
  
  
  "Вы так гэта называеце?"
  
  
  "Гэта тое, што мы называем грашыма. Тое, што вы хочаце, мы называем забойствам".
  
  
  "Усё роўна, лэдзі, колькі?"
  
  
  "Вы не даяце нам папярэджання, вы з'яўляецеся без рэкамендацый, так што нам прыйшлося правяраць вас самім, а затым вы прама просіце нас кагосьці забіць. Гэта які-небудзь спосаб весці бізнэс, містэр Стэйсіа?" Яна расшпіліла наступны гузік і запусціла руку пад блузку. Яе мова дакранулася да верхняй губы.
  
  
  Стэйс, нягледзячы на ўсе свае пяцьдзесят пяць гадоў, адчуваў сябе зараджаным так, як не адчуваў з таго часу, як быў падлеткам. Жар падступіў да яго горла. Ён прачысціў горла, але запал усё яшчэ быў там.
  
  
  "Не гуляй у гульні. Колькі?"
  
  
  "Адзін мільён долараў".
  
  
  "Што гэта за дзярмо такое? Я б не заплаціў мільён, каб забіць тату Рымскага".
  
  
  "Гэта валанцёрская праграма, містэр Стэйсіа. Мы не просім у вас мільён. Вы прыйшлі да нас. Вы прыйшлі сюды. Не саромейцеся сыходзіць і ніколі не вяртацца".
  
  
  Стейс назіраў, як рука слізганула пад бюстгальтар, а затым спусціла шлейкі з яе пляча. Скрозь блузку ён мог бачыць падымаецца чырвоны конус яе грудзей, падобны на узбуджаны вежу.
  
  
  "Я вас адцягваю, містэр Стэйсіа?"
  
  
  "Ты страшэнна добра ведаеш, што гэта так".
  
  
  "Тады заскаквай. Пайшлі".
  
  
  "Колькі?"
  
  
  "Ніякіх абвінавачанняў, містэр Стэйсіа. Я проста шукаю мужчыну, які мог бы мяне задаволіць. Я так і не знайшла ніводнага. Давайце. Вы ўсё роўна не пратрымаецеся больш за дваццаць секунд".
  
  
  "Сука", - прагыркаў Стейс. Не здымаючы пінжака, камізэлькі ці нават штаноў, ён расшпіліў маланку, гатовы і сыты, і кінуўся вакол стала.
  
  
  Кэці Хал, смеючыся, падняла ногі. Ён убачыў, што на ёй не было трусікаў, а затым яны злучыліся, яе ногі абвіліся вакол яго спіны, яго калені ўперліся ў сядзенне крэсла. Яна была вільготнай і гатовай, і ёй было цёпла, неверагодна цёпла побач з ім.
  
  
  "Адна тысяча, дзве тысячы, тры тысячы, чатыры тысячы, пяць тысяч", - сказала яна. Яна смяялася і глядзела на гадзіннік.
  
  
  Стэйс сабраў сваю волю. Ён прымусіў яе думаць аб більярдавых шарах і бейсбольных бітах, але гэта зусім не дапамагло. Затым ён падумаў аб потолочных свяцільніках, пахаванні, планах будаўніцтва і сантэхніцы, аб самым жахлівым моманце свайго жыцця. Яму было пяцьдзесят пяць гадоў. Ён больш не быў дзіцем. Ён больш не павінен турбавацца аб такога роду рэчах. Ён быў паважаным бізнэсмэнам.
  
  
  І затым ён адчуў, як яе мышцы на імгненне стуліліся вакол яго і адпусцілі, і рушыў услед той самы козыт. І, чорт вазьмі, ён быў знясілены.
  
  
  "Васемнаццаць адна тысяча", - сказала Кэці Хал. Яна стуліла ногі вакол яго таліі. “Цяпер давай пагаворым. Мы можам прапанаваць табе праграму лідэрства, дзе ўзровень тваёй падтрымкі можа быць прыстасаваны да тваіх патрэб. Але план разлічаны на мільён долараў. Калі вы хочаце прыняць удзел”.
  
  
  "Гэта вельмі шмат грошай", - сказаў Стэйс, які цяпер адчуў боль у спіне ад таго, што нахіліўся. Яго галава расколвалася, а сэрца пачашчана білася. Ён думаў, што ў Кэці Хал прыгожы нос. Ён бачыў гэта вельмі блізка.
  
  
  "Гэта праўда? Мы ведаем, што вы ставіцеся да катэгорыі людзей з такім даходам. Гэта цалкам разумны пакет паслуг ". Яна пяшчотна пагладзіла яго па галаве, папраўляючы пасму валасоў.
  
  
  "Гэта страшэнна шмат для забойства", - сказаў ён.
  
  
  "Так".
  
  
  "Спачатку я хачу паспрабаваць сёе-тое яшчэ".
  
  
  "Ты спрабаваў нешта яшчэ. Калі б гэта спрацавала, цябе б тут не было". Яна холадна паглядзела на яго.
  
  
  "Выкажам здагадку, я скажу "так". Адкуль ты ведаеш, што я даў бы табе грошы?"
  
  
  "Мы б прасачылі, каб вы гэта зрабілі".
  
  
  "Выкажам здагадку, я проста паклапачуся пра цябе? Ты выконваеш працу, я павінен табе мільён, і я разлічваюся з кім-небудзь за разумныя пяць ці шэсць тысяч, што з'яўляецца бягучай стаўкай. Дапусцім, ты супер-супер складаны. Максімум дваццаць пяць штук, звонку. Дваццаць пяць штук. Ты пайшоў, і няма нікога, каму я вінен мільён."
  
  
  "Гучыць так, быццам ты, магчыма, рабіла нешта падобнае раней", - сказала Кэці Хал, працягваючы руку за спіну Стэйсі і левай рукой круцячы кольца, якое яна насіла на правай.
  
  
  "Можа быць", - сказаў ён. Ён пакруціў галавой. "Мільён - гэта занадта шмат. Спачатку я хацеў бы паспрабаваць сёе-тое яшчэ".
  
  
  Яна паціснула плячыма.
  
  
  "У мяне баліць спіна, адпусці", - сказаў Стэйс.
  
  
  Кэці Хал усміхнулася яму і прасунула рукі ззаду пад яго штаны, дацягнулася да яго голых ягадзіц і прыцягнула яго бліжэй да свайго цела. Ён адчуў лёгкае паколванне ў левай частцы крыжа. Яна яшчэ раз сціснула яго нагамі, і тады ён адчуў, як ногі растуліліся, выпрастаўся і пацёр спіну. Ён прывёў усё ў парадак, затым зашпіліў маланку і адчуў палёгку, што плям не было. Яго самавалоданне не толькі аднавілася; ён адчуў, што яно ўзмацнілася. Яна аддала яму сваё цела, і ён узяў яго, але ён стаяў на сваім і адмовіўся ісці за мільёнам долараў. Да д'ябла ўсё гэта. Дон П'етра, магчыма, мае рацыю. Пажар, магчыма, быў бы лепшы.
  
  
  Атросшы спадніцу, Кэтлін Хал зноў сядзела за сталом прама, як дзелавая жанчына. Яна ўсміхалася яму. Яму стала шкада яе.
  
  
  "Паслухайце, - сказаў ён, - мне шкада, што мы не можам дамовіцца. Але я ўсё роўна хацеў бы што-небудзь даць бальніцы. Што было б справядліва?"
  
  
  Яна паглядзела на гадзіннік. "Васямнаццаць тысяч долараў. На васемнаццаць секунд".
  
  
  "Згодзен. Дабрацца да лякарні?"
  
  
  "Не. Для мяне".
  
  
  "Я б заплаціў столькі за добры сэкс", - напышліва сказаў Стэйс.
  
  
  "Я б таксама так паступіла", - сказала міс Кэтлін Хал. "Калі б я калі-небудзь яго знайшла".
  
  
  Ён выпісаў ёй чэк. Яна ўзяла яго, праверыла суму, паклала ў скрыню свайго стала і спытала яго: "У цябе калі-небудзь бываюць галаўныя болі?"
  
  
  "Ніколі".
  
  
  "Усё бывае першы раз", - сказала яна.
  
  
  Пазней той ноччу ў Скрэнтане Анзэльма Стасіа дамовіўся аб сустрэчы з Марвінам ("Паходня"), але той перапыніў абмеркаванне са сваімі высокапастаўленымі пасярэднікамі. У яго моцна разбалелася галава. Якраз перад тым, як ён лёг спаць, дварэцкі спытаўся, ці не хоча містэр Стэйс заспакойлівага.
  
  
  "Не, дзякуй", - сказаў Стэйс,
  
  
  "Магчыма, мне варта выклікаць лекара, сэр?"
  
  
  "Не, не, не лекар", - сказаў Стэйс, успомніўшы бальніцу. "Вызначана не лекар".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЯТЫ
  
  
  "Сёння тая самая ноч, Татачка", - сказаў Рыма, ператвараючы апошнія макулінкі рысу ў роце ў вадкасць, а затым праглынаючы. Ён аднёс сваю талерку ў ванную і спусціў у каналізацыю гатэля "Холідэй Ін" фарэль з альмандзінам і спаржу, палітыя густым залацістым галандскім соусам. Ён даўно засвоіў, што ў рэстаране масавага попыту не трэба заказваць талерку рысу і кавалак сырой рыбы або качку на пару. Гэта само па сабе было ўскладненнем. Наколькі прасцей было замовіць страву з рысам, а затым з'есці крыху рысу, выкінуўшы ежу. Ён ніколі не заказваў ялавічыну, таму што часам сок трапляў на рыс, а ў ялавічыне, як і ў многіх іншых стравах, смак часта ўзмацняўся глутаматам натрыю.
  
  
  У некаторых людзей пачыналася здранцвенне і млоснасць, калі яны ўжывалі глутамат натрыю. Са сваёй нервовай сістэмай Рыма аднойчы запаў у шокавы стан. Хімікат быў для яго моцным ядам, адным з нямногіх, якія яго арганізм не змог адрынуць.
  
  
  Чыун, з іншага боку, асуджаў марнатраўства ежы, кажучы, што, калі б ежы было ў багацці, ніколі б не было Дома сінанджа.
  
  
  "Ну што ж, хіба табе не пашанцавала", - адказаў Рыма.
  
  
  "Не", - сказаў Чыун. "Нягледзячы на ўсе цуды Дома Сінанджу, тым не менш, яны паходзяць ад болю, страху і голаду. Дом Сінанджу нарадзіўся сярод неўраджаяў".
  
  
  "Ты не ўлічыў прагнасць, Маленькі бацька. Ты ведаеш, што твае продкі нядрэнна мелі поспех у Персіі, і з усімі тваімі чатырнаццаццю чамаданамі, якія нам даводзіцца паўсюль браць з сабой, ты даволі багаты па карэйскіх стандартах".
  
  
  “Прагность узнікае з успамінаў пра голад. Гэта іншая форма страху. Маё багацце, маё сапраўднае багацце, такое ж, як ваша — наша дысцыпліна. У вас няма нічога, акрамя гэтага”.
  
  
  "Я магу атрымаць наверсе столькі наяўных грошай, колькі захачу".
  
  
  "І што ты купіў на ўсе гэтыя грошы, якія былі наверсе?"
  
  
  "Мне нічога не трэба. Калі я чагосьці хачу, я гэта атрымліваю. Мы шмат пераязджаем".
  
  
  "Вы заўсёды будзеце багатымі з багатай краіны, таму што вы ніколі не адчуваеце смагі чаго-небудзь".
  
  
  "Я выхоўвалася ў чортавым сірочым прытулку. Манахінямі. У мяне нічога не было. Нічога".
  
  
  "Ты паеў?"
  
  
  "Так".
  
  
  "І спаў у ложку?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Тады, як і іншыя ў вашай краіне, вы не ведаеце астатняга свету. Вы ствараеце крызіс з-за нязручнасцяў і ніколі не сутыкаліся з сапраўдным крызісам. Ваша краіна багатая і блаславёная тым, што яна дзеліцца тым, чаго ніколі раней не ведала. Хаця святары, шаманы і каралі абвяшчаюць гэта сваёй мэтай, нідзе - нідзе - ніколі не было так шмат для столькіх. Нідзе і ніколі.
  
  
  "Так, у нас нядрэнна атрымліваецца, Татачка".
  
  
  “Даволі нядрэнна? Што ты для гэтага зрабіў, акрамя таго, што з'явіўся з правільнага чэрава ў правільнай краіне ў патрэбнае стагоддзе? Ты нічога не зрабіў”.
  
  
  "І ўсё гэта з-за чортавай барановай адбіўнай", - сказаў Рыма.
  
  
  "Я бачыў, як людзі забівалі дзеля кавалкаў мяса паменш", - сказаў Чыун і праведна ўключыў свой спецыяльны тэлевізійны прыёмнік, які запісваў на плёнку адначасова ідучыя дзённыя серыялы - від мастацтва, які Чыун называў "адзінай праявай прыгажосці на вульгарнай зямлі", а Рыма - "гэтыя дурныя мыльныя оперы".
  
  
  Майстру Сінанджу здавалася няправільным, што гэтыя драмы павінны паказвацца адначасова, каб чалавек не мог глядзець адну з іх, калі ён будзе глядзець іншую. Наверсе задаволілі так, што, пакуль Чиун глядзеў адзін, усе астатнія запісваліся на плёнку, і ён адзін ва ўсёй краіне мог глядзець бесперапынна чатыры гадзіны ў дзень, пачынаючы з "Як круціцца планета" апоўдні і заканчваючы "Маладымі і рашучымі" ў 4 гадзіны дня.
  
  
  Час ад часу адбываліся выпадковыя перапынкі з-за таго, што людзі праходзілі міма тэлевізійнага экрана, а часам нават выключалі тэлевізар. [* Разбуральнік # 4, выпраўленне мафіі] Гэтыя перапынкі доўжыліся ўсяго тую мілісекунду, якая спатрэбілася рукам Чыуна з доўгімі пазногцямі, каб нанесці ўдар. Затым Рыма павінен быў пазбавіцца ад тэл. Як растлумачыў Чиун - ён мог растлумачыць усё так, каб не адчуваць віны, - усё, што адбылося, гэта тое, што далікатны, далікатны, мудры стары зноў здабыў свае кароткія моманты задавальнення.
  
  
  "У Амерыцы мы называем гэта забойствам", - сказаў Рыма.
  
  
  "У Амерыцы ў вас шмат дзіўных назваў для рэчаў", – сказаў Чыун. Ён таксама заўсёды адмаўляўся дапамагаць прыбіраць целы, мяркуючы, што Рыма быў вучнем і невялікая ўборка, неабходная па месцы іх жыхарства, была яго абавязкам. Акрамя таго, ці чуў Рыма калі-небудзь, каб ён прасіў адну з ахвяр перапыніць бедныя задавальненні яго тэлевізійных драм? Гэта быў несправакаваны напад на мірнага старога, які быў сустрэты тым жа.
  
  
  Ніхто не перарываў шоу Чорна і ніхто не выкідваў ежу. Таму Рыма разважліва пазбягаў нават гутарак падчас мыльных опер і ніколі не выкідваў ежу ў прысутнасці Чыуна. Ён зачыніў дзверы ваннай, калі спускаў ваду ва ўнітаз.
  
  
  "Сёння тая самая ноч. Я адчуваю гэта", - зноў сказаў Рыма. Ён правяраў, ці перажыў Чыун інцыдэнт з каляднай ёлкай і Барбарай Стрэйзанд, ці, як аднойчы назваў яго Чыун па дарозе з Сан-Францыска ў Пенсільванію, "несамая абраза". Рыма не быў цалкам упэўнены, як Чиун перавёў факты ў сваё ўласнае мысленне, але нейкім чынам тэма кармлення качак патрапіла ў тэму, і ў перапынках паміж доўгімі перыядамі маўчання гучалі каментары аб кукурузе, аб тым, што нешта прыдатна для качак, і краканне з нагоды амерыканскага ладу жыцця, у якім Рыма быў ёмішчам яго самых абуральных недахопаў.
  
  
  Зараз Чиун сказаў: "Помні, ты ўяўляеш вучэнне сінанджа. Неахайнасць і нядбайная тэхніка не паляпшаюць сінанджа".
  
  
  Рыма адчуваў сябе добра. Дзе-небудзь у канцы будуць каментары, якія пацвярджаюць, што Чиун быў пацярпелым бокам, але, па сутнасці, інцыдэнт быў вычарпаны. Крытыка ў адрас тэхнікі была знакам таго, што ўсё даравана. Забыта, ніколі, але даравана.
  
  
  "Татачка, на днях я задаваўся пытаннем", - сказаў Рыма. "Я ўспамінаў тыя раннія дні і шары, якія верцяцца над сталом як дэманстрацыя нападаў Захаду і Усходу, і хоць зараз я разумею, якім дурнем я быў, назіраючы за кручэннем шароў замест таго, што вы спрабавалі паказаць, мне прыйшла ў галаву іншая ідэя".
  
  
  "Спадзяюся, лепш, чым першае".
  
  
  "Магчыма. Я думаў пра тое, што калі ў нас ёсць такое майстэрства і калі ў вашых продкаў было такое майстэрства, то чаму вашыя продкі не маглі падтрымаць сінанджу магічнымі трукамі ці нават азартнымі гульнямі, якія ў іх руках наогул не былі б азартнымі гульнямі?" "
  
  
  "Аднойчы я таксама задаваўся гэтым пытаннем, - сказаў Чыун, - і Майстар, які навучаў мяне, паказаў мне косці. Ён сказаў мне, што спачатку дасць мне аплявуху, а затым навучыць, як зрабіць так, каб зверху выпадалі тыя лічбы, якія я пажадаю. Таму што менавіта так выйграюцца косці, не па нумарах, якія з'яўляюцца па баках ці ўнізе, а..."
  
  
  "Я ведаю. Я ведаю. Я ведаю", - нецярпліва сказаў Рыма.
  
  
  "Я не ведаю таго, чаго не ведаеце вы. Ваша невуцтва ніколі не перастае мяне дзівіць, таму я павінен быць асцярожны, навучаючы вас".
  
  
  "Я разбіраюся ў крэпс, Татачка".
  
  
  "Вельмі добра. Майстар зрабіў шлёпаючы рух, і я нахіліў галаву пад ім. Аплявуха здалася б хуткай для непадрыхтаваных, але для трэніраваных яна была павольнай. Затым ён распавёў мне аб балансе костак, якія на самой справе з'яўляюцца квадратамі. І я стаў дасведчаным гульцом , таму што гэта проста квадраты з кропкамі, якія звычайна выкарыстоўваюцца пры балансе, за выключэннем выпадкаў, калі ашуканцы мяняюць свой баланс ".
  
  
  Рыма ветліва кіўнуў.
  
  
  "Аднойчы ён прыгатаваў пачастунак і аддаў мне палову. Але перш чым я паеў, ён сказаў: "Я буду гуляць з табой увесь пачастунак. Ты можаш кінуць косткі", - сказаў ён. Я быў у захапленні".
  
  
  "Табе не здалося, што ў яго можа быць нешта прыхавана ў рукаве? Нейкі кут зроку?"
  
  
  "Дзіця думае, што свет уладкованы як яго асабісты дар. Зірніце, напрыклад, на свой уласны розум".
  
  
  "Так, Татачка", - сказаў Рыма, амаль горача жадаючы вяртання да доўгіх хвілін маўчання.
  
  
  "У любым выпадку, я кінуў косці і выйграў. Але калі я рушыў збіраць пачастунак, майстар ударыў мяне.
  
  
  "Ты не перамог", - сказаў ён. "Навошта ты збіраеш ежу?"
  
  
  "Але я выйграў", - сказаў я.
  
  
  "А я кажу, што ты не выйграў", - сказаў ён і зноў ударыў мяне. "Я выйграў", - адказаў я, але ён пацягнуў мяне праз пакой. І ён сказаў, што з дапамогай аплявухі, якой я лёгка пазбег, калі ён упершыню паказаў мне косці, ён зараз можа шпурнуць мяне праз увесь пакой. І тое, што ён сказаў мне, я ніколі не забуду: "Той, хто не можа абараніць сябе, не валодае нічым, нават поспехам або сваім жыццём". І каб я ніколі не забыўся, ён прымусіў мяне глядзець, як ён галодны, пакуль еў. У Сінанджу мы не марнавалі ежу марна».
  
  
  "Ён пазбавіў цябе ежы, так?" - спытаў Рыма.
  
  
  "У тую ноч ён накарміў мяне багатай ежай. У тую ноч ён накарміў усю вёску. І ў тую ноч ён таксама накарміў цябе мноствам страў, таму што, адмаўляючыся ад ежы, я навучыўся быць упэўненым, што заўсёды буду есці я і што заўсёды будуць ёсць іншыя".
  
  
  "Здаецца, страшэнна ўдалы спосаб заявіць пра сябе. Пазбавіць дзіця вячэры падманам".
  
  
  "Калі ў Майстра ёсць хтосьці, каго варта вучыць, ён вучыць. Калі Майстру даводзіцца змагацца з бледным кавалачкам свінога вуха, ён павінен расказваць гісторыі".
  
  
  "Калі сёння тая самая ноч, Татачка, а я думаю, што так яно і ёсць, я вярнуся да світання".
  
  
  "Для дурня сонца ніколі не ўзыходзіць".
  
  
  "Я разумею. Я разумею. Я ўжо разумею. Божа. Хопіць".
  
  
  "Больш чым дастаткова для таго, хто не шануе падарункі і адмаўляе ў дробязях наўзамен".
  
  
  Каля дзвярэй Рыма спытаў, ці не хацеў бы Чыун, каб Рыма прынёс яму што-небудзь яшчэ, акрамя вядучага спевака Амерыкі. Рыма пашкадаваў аб сваім пытанні ў тую ж хвіліну, як загаварыў.
  
  
  "Проста прывядзі каго-небудзь, хто будзе слухаць".
  
  
  "Я так і думаў".
  
  
  “Папрацуй над балансам сёння ўвечары. Укладвай баланс у тое, што ты робіш. Заўсёды карысна працаваць над балансам”.
  
  
  "Так, Татачка", - змрочна сказаў Рыма, як быццам ён адказваў сястры Мэры Фрэнсіс у школе-інтэрнаце. Калідор матэля быў абчэплены яркімі гірляндамі, а на кававым століку ў вестыбюлі стаяла сапраўдная калядная ёлка. Рыма выйшаў на холад у адзіноце, слухаючы пералівы музычных калядных гімнаў. Гэта быў сезон каляд. Ён збіраўся на працу.
  
  
  Дом Уілберфорсаў быў асветлены, але без яркіх калядных лямпачак. Праз акно гасцінай Рыма мог бачыць ёлку - маленькі штучны зялёны конус, упрыгожаны чымсьці падобным на папкорн. Што ж, гэта было лепш, чым куст з тэніснымі мячамі. Далей па вуліцы Рыма ўбачыў дом з васьмісвечкавым кандэлябрам. Нават у яўрэяў была Ханука. Яны прыстасаваліся. Яны ператварылі другараднае свята ў вялікае, каб прасякнуцца духам сезона, і ў іх было пяць тысяч гадоў, што нават Чиун змушаны быў прызнаць, было чымсьці асаблівым. Што было ў Рыма? Пір свінні? Пір свінні і куст з тэніснымі мячамі.
  
  
  Машына неслася па хлюпотнай вуліцы, і халодная шэрая слота, якая пырскала на яго, нагадала яму, хто ён такі. Ён здушыў свой гнеў, таму што чалавек не мог працаваць з гневам, не ў гэтай рабоце і не належным чынам. Ён будзе злавацца пазней.
  
  
  Можа, пазней ён штурхнуў бы каму-небудзь шыны і пажадаў вясёлага парасячага балю або нешта ў гэтым родзе, але прама цяпер, калі набліжалася поўнач і гімны заціхалі, калі людзі ў цяпле адпраўляліся спаць, у яго было адзінае, што, як сказаў яму Майстар Сінанджу, у яго калі-небудзь сапраўды будзе. Яго дысцыпліна.
  
  
  Было каля 3 гадзін ночы, калі машына без фар прыпаркавалася ў квартале ад дома і пакінула матор уключаным. Двое мужчын у цёмных паліто з пакетамі пад пахамі выбраліся з машыны і пабеглі ўверх па вуліцы. Рыма чуў, як хлюпае змесціва іх пакетаў. Верагодна, газа. Ён спыніўся ў цемры пад дрэвам на ўзбочыне і прапусціў іх бліжэй. Ён адчуў пах алкаголю ў іх дыханні і рушыў за імі, дзве кульгаючыя фігуры, якія суправаджаліся лёгкай, як пёрка, цемрай.
  
  
  Яны перасеклі вуліцу і ўбачылі фрагмент відэазапісу, на якім вясной будзе лужок Уілберфорса. Яны цяжка дыхалі. Калі адзін з іх ціхенька пачаў адчыняць акно склепа, Рыма прашаптаў:
  
  
  "Вясёлы баль свінні".
  
  
  "Ш-ш-ш", - сказаў мужчына з аўтаматам.
  
  
  "Я нічога не казаў", - сказаў той, што з двума пакетамі.
  
  
  "Вясёлага балю свінні". Цёплае развітанне з людзьмі добрай волі, - сказаў Рыма. "Або злой волі. Або чаго заўгодна".
  
  
  "Прывітанне. Хто ты?" - спытаў мужчына, які стаяў на каленях, снег даходзіў яму да пахвіны. Яго твар быў счырванелым і сярдзітым.
  
  
  "Я Дух Сінанджу, які прыйшоў сказаць вам, што вы памыліліся домам. Гэта не дом Уілберфорса".
  
  
  "Пра што ты кажаш?"
  
  
  "Вы памыліліся домам. Пойдзем са мной".
  
  
  "Што ты тут робіш у адной футболцы? Табе не холадна? Хто ты такі?"
  
  
  "Я Дух Сінанджу, які прыйшоў паказаць вам правільны дом, які трэба спаліць дашчэнту. Я дапамагаю ўсім забойцам напярэдадні Свята свінні".
  
  
  "Ніхто нічога не спальвае", - сказаў мужчына. Яго голас выклікаў у ночы адчайныя клубы дыму. Ён быў так здзіўлены, убачыўшы перад сабой мужчыну, апранутага толькі ў цёмную футболку, што не заўважыў, што гэты дзіўны незнаёмец не выдаваў ні гуку, калі казаў.
  
  
  "Ты не Санта-Клаўс, праўда? Так. Што ты тут робіш з гэтай газай ці нечым яшчэ, калі гэта не для таго, каб падпаліць, праўда? Так. Навошта падпальваць не тое месца? Пойдзем са мной, - сказаў ён. Рыма.
  
  
  "Ты ведаеш гэтага хлопца, Марвіна?" - спытаў мужчына, па пояс аблеплены снегам.
  
  
  "Ніколі яго не бачыў", - сказаў чалавек з пакетамі.
  
  
  "Я Дух Сінанджу, які прыйшоў паказаць вам патрэбны дом", - сказаў Рыма. "Пойдзем са мной. Я пакажу табе дом Уілберфорса".
  
  
  "Што ты думаеш, Марвін?"
  
  
  "Думаю, я не ведаю".
  
  
  "Думаю, я таксама не ведаю".
  
  
  "Можа, нам яго заткнуць?"
  
  
  "Я паходня, а не наёмны забойца, Марвін".
  
  
  "Ну, паглядзім, што ён скажа. Божа, ён жудасна выглядае, сукін сын, так?"
  
  
  Цёмная хударлявая постаць паклікала іх да сябе, двое мужчын паднялі галовы, абодва яны былі менш упэўненыя, што знаходзяцца ў доме Уілберфорс, чым калі брылі па снезе ўздоўж сцяны дома.
  
  
  "Паглядзі, што ён кажа. Божа. Так, Марвін?"
  
  
  "Чаму б і не? Шшш."
  
  
  На другім баку вуліцы цёмная постаць, якая, здавалася, слізгала па снезе, вабіла іх да сябе, каб яны прыслухаліся. На жаль, ён не хацеў, каб гэтае вуха было ў пазыку. Марвін Факел адчуў пякучую рану на скроні збоку. Ён пацягнуўся да мужчыны рукой у рукавіцы, але рука не варухнулася. Ён нічога не адчуў там, дзе пачыналася пальчатка.
  
  
  Ягоны напарнік замахнуўся скруткам на цёмную постаць, і Марвін Факел убачыў толькі мільганулую белую далонь і пачуў глухі ўдар чагосьці аб паліто. Затым яго напарнік быў расплясканы ў слоты, тварам уніз, без кансервавага слоіка, і яго ногі рэзка тырчалі пад кутом, пад якім ногі не павінны тырчаць з целаў.
  
  
  "Мы адзначаем свята свінні, задаючы пытанні", – сказаў Рыма.
  
  
  "Што?" - спытаў Марвін Факел.
  
  
  "Павярні галаву да таго вуха, якое ў цябе засталося. Правільна. Такім чынам, Марвін, хто цябе паслаў?"
  
  
  "Што здарылася?"
  
  
  "Не. На Свята свінні Дух Сінанджу задае пытанні. Хто вас наняў, спытаеце Духа Сінанджу, і вы скажаце...?"
  
  
  "Нік Банна. Нік. Нік Банна".
  
  
  "Аааа, святы Нік. А дзе жыве Нік Банна?"
  
  
  "Я больш нічога не скажу", - сказаў Марвін Факел. Ён убачыў рух рукі, адчуў вострае паленне ў грудзях і раптам дакладна ўспомніў, дзе жыў Вялікі Нік, колькі ён заплаціў, дзе Вялікі Нік праводзіў вечар, як Вялікі Нік выглядаў і што яму ніколі не падабаўся Вялікі Нік. Зусім не.
  
  
  "Дабранач і вясёлага парасячага балю", - сказаў дзіўны незнаёмец у чорнай футболцы, і Марвін Факел нават не ўбачыў мільгаючай рукі. Ён заснуў вельмі хутка, назаўжды.
  
  
  Далей па вуліцы кіроўца машыны з выключанымі фарамі спрабаваў разглядзець, што здарылася з Марвінам Факелам і ягоным памочнікам. Снег засцілаў яму зрок. Яму здалося, што ён чуў, як нехта сказаў нешта накшталт "Вясёлага парасячага балю", а потым ён нічога не пачуў. Назаўжды.
  
  
  "Усцілайце вуліцы целамі, якія ўпалі, фа, ля, ля, ля, ля, ля, ля, ля, ля", - спяваў Рыма. Яму спадабалася мелодыя, таму ён заспяваў гучней.
  
  
  У акне другога паверха запалілася святло, і нехта крыкнуў яму, каб ён заткнуўся.
  
  
  "Вясёлага парасячага балю", - крыкнуў Рыма.
  
  
  "Чортаў п'яніца", - данёсся голас з акна, і ў духу "Піра свінні" Рыма штурхнуў шыну бліжэйшай машыны ў надзеі, што яна належала крычаламу.
  
  
  Дом Нікаласа Бано быў сведчаннем благога густу і энергетычнай кампаніі. Ён ззяў чырвонымі, зялёнымі, аранжавымі, жоўтымі і сінімі гірляндамі агнёў, развешаных па двары, запоўненым дастатковай колькасцю скульптур, каб пасароміць Цэзара.
  
  
  Рыма пастукаў.
  
  
  Наверсе запалілася святло.
  
  
  У хаце раздаваліся глухія ўдары.
  
  
  Дзверы адкрыў мажны мужчына ў чырвоным аксамітным смокінгу. Ён міргнуў, адкрыўшы затуманеныя сном вочы. Рыма ўбачыў, што ў правай кішэні ў яго быў маленькі пісталет, як і ў руцэ.
  
  
  - Нікалас Банна? - ветліва спытаў Рыма.
  
  
  "Так. Гэй, з табой усё ў парадку? У цябе няма паліто. Заходзь у дом і сагрэйся".
  
  
  "Не ўскладняй маю работу, будучы мілым", - сказаў Рыма. "Ты павінен прасякнуцца духам "Піра свінні". Смерць на зямлі людзям злой волі", - і з гэтымі словамі Нікалас Банна адчуў два лёгкія ўдары па грудзях, убачыў надыходзячую да яго статую на лужку, адчуў неверагодны боль у задняй частцы шыі, якая аслабла толькі тады, калі ён сказаў, на каго ён працуе і дзе гэты чалавек зараз. Ён не чуў, як яго жонка паклікала яго, пытаючыся, ці ўсё ў парадку.
  
  
  "Усё ў парадку", - крыкнуў Рыма. "Вясёлага парасячага балю".
  
  
  "Нік. Нік. Ты ў парадку? Нік?"
  
  
  Па перадсвітальным вуліцам Скрэнтана трушком прабег Рыма, Дух Сінанджу наносіў свае візіты напярэдадні Свята свінні. Чиун, натуральна, не ўхваліў бы гэтага. Але гэта быў Чыун. І калі Рыма хацеў ператварыць працу ў гульню падчас калядных канікулаў, то гэта быў ягоны шлях. На кожную рэлігійную дысцыпліну ўплывалі нацыянальнасці, якія яе прынялі. У некаторым сэнсе, Рыма можна лічыць амерыканскім сінанджу, рэфармаваным сінанджу, амерыканскім рытуалам сінанджу.
  
  
  "Вясёлага парасячага балю", - зноў крыкнуў ён. Ён убачыў, як патрульная машына адвярнула ад яго, відаць, не жадаючы ў гэты вечар падбіраць яшчэ аднаго п'янага гуляку на халодным снезе.
  
  
  Джон Ларымер быў прэзідэнтам Першага нацыянальнага сельскагаспадарчага банка і траставай кампаніі Скрэнтана, добрым бацькам, стабільным членам таварыства, па меншай меры, да 2:30 ночы, па словах Ніка Бана, які быў вельмі праўдзівы. Большасць людзей былі такія, калі ім было балюча.
  
  
  Пасля 2:30 ночы ён перастаў быць добрым бацькам і стабільным чальцом грамадства і пачаў атрымліваць асалоду ад жыццём. У Джона Ларымера была маленькая кватэрка ў тым, што для Скрэнтана лічылася б вышынным будынкам. Нават у прэзідэнта банка былі фінансавыя абмежаванні, але ў Джона Ларымера была вялікая крыніца вельмі ліквіднага і не абкладаемага падаткам даходу, і калі ён перастаў быць сямейным чалавекам, ён мог атрымліваць асалоду ад начамі з Фіфі, Хані, Кіскай і Снукамсам, якія былі вельмі дарагімі таварышамі па гульняў.
  
  
  Іх гульня патрабавала грошай. Шмат грошай. Наяўнымі. Джон Ларымер уваходзіў у вялізную кватэру праз кухонныя дзверы. Адразу за кухняй, у шафе, быў новы гардэроб, не зусім у шэра-чорных танах, якія ён насіў на працу.
  
  
  Ён павесіў свой гарнітур і камізэлька, прыбраў карычневыя чаравікі cordovan, белую кашулю і паласаты гальштук.
  
  
  Затым ён надзеў свае высокія чырвоныя чаравікі са шнуркамі да верха, жоўтыя шаўковыя штаны, шаўковую накідку, абсыпаную дыяментамі лыжачку для колы і норкавую шапку-сафары. Ён надзеў на пальцы пярсцёнкі з дыяментамі і рубінамі і, калі б не яго невялікае брушка, яму было за пяцьдзесят і ён быў крыху бледны, з яго выйшла б выдатная постаць суценёра.
  
  
  "Жанчыны. Я дома", - крыкнуў ён, з важным выглядам уваходзячы ў шыкоўную, грубаватую гасціную з сучаснымі свяцільнямі, якія вісяць над нізкімі, гладкімі скуранымі канапамі.
  
  
  "Мілы Джоні. Мілы Джоні", - паклікала Хані. Яна, распушыўшыся, увайшла ў гасціную, патанаючы ў белым меху і ружовым неглиже.
  
  
  "Ён дома. Мужчына дома", - завішчала Шапіках. Яна ўбегла ў гасціную ў туфлях-лодачках з тонкімі чорнымі карункамі.
  
  
  Мілы Джоні Ларымер стаяў у цэнтры пакоя, дэманструючы сваю пыху, упёршы рукі ў сцягна, з тварам, падобным на халодную маску.
  
  
  Калі ўсе жанчыны лапалі яго, дакраналіся да яго частак цела і абсыпалі пацалункамі, ён адштурхнуў іх.
  
  
  "Я прыйшоў за грашыма, а не за мілым. Няма грошай, няма салодкага Джоні". І ён пачакаў, пакуль яны панесліся назад у свае пакоі, каб прынесці яму наяўныя. Тое, што сумы, якія яны яму вярталі, складалі менш за дзесятую частку ад тых сум, якія ён пакідаў ім у тоўстых белых канвертах кожны тыдзень, не заслугоўвала згадкі. Насамрэч, пра гэта было неабходна забыцца, таму што, калі б нехта згадаў пра гэта, уся гульня была б сапсавана незваротна. Таксама не была згадана дзяўчына, якую павінны былі назваць маляня. Дзяўчаты змяняліся, сімулюючы недахоп грошай, таму што часам гэта магло быць балюча. Канешне, гэта было неабходна. Той, каму трэба было быць кароткай гэтай ноччу, была Шапіках, перакісная бландынка з вялікімі мяккімі грудзьмі. Яна выкурыла цыгарэту ў сваім пакоі, перш чым вярнуцца. Яна пазбягала глядзець на сябе ў вялікае люстэрка на туалетным століку.
  
  
  "Грабаны ідыёт", - прамармытала яна сабе пад нос аб Мілым Джоні. Затым: "Хто гэты ідыёт? Табе даюць аплявухі, мілая, а не яму. З іншага боку, плаціць ён, а не ты ". Калі б ёй давялося вырашаць, ці заставацца на тыя ночы, калі была яе чарга быць маляня, яна сказала сабе, што хацела б вярнуцца на вуліцу. Але пасля таго, як усё скончылася, у яе быў месяц да таго, як зноў надыдзе яе чарга, і было б недарэчна адмаўляцца ад усіх гэтых добрых грошай у лёгкія перыяды. Не паспела яна апамятацца, як зноў надышла яе чарга, і пасля гэтага ў яе зноў былі лёгкія грошы. І так працягвалася паўтара гады. Прынамсі, яна захоўвала хлеб у слоіку. Не тое, каб яна павінна была аддаваць яго мужчыну. І паколькі Салодкім Джоні быў Джон Ларымер, прэзідэнт банка, ён добразычліва накіраваў яе да бяспечных высокапрыбытковых аблігацый.
  
  
  "Нехта прапаў, і ў кагосьці не хапае грошай". Яна пачула равучы голас Салодкага Джоні.
  
  
  Шапіках затушыла цыгарэту ў попельніцы. Адна з гарачых іскраў дакранулася да яе мезенца, і ёй стала балюча. Яна выйшла са свайго пакоя, пасмоктваючы мезенец.
  
  
  "Грошы, жанчына", - сказаў Мілы Джоні.
  
  
  "Вось яно, каштоўны. У мяне быў дрэнны тыдзень", - сказала Шапіках, працягваючы дзве дзясяткі і пяцёрку.
  
  
  "Гэта дваццаць пяты. Табе не хапае. Не гуляю з маімі грашыма, жанчына".
  
  
  Шапіках адчула рэзкі плясканне, але яе мезенец хварэў так моцна, што яна забылася паказаць узмоцнены боль.
  
  
  Гэта была памылка. Калена Джона Ларымера ўперлася ёй у жывот, і яна сагнулася напалову. Ён ніколі раней не біў яе каленам.
  
  
  "Сука. Сука. Праклятая белая сука", - закрычаў ён. Яна адчула, як ён наваліўся на яе ўсёй вагой, затым яе свякрухі схапілі яе за запясці і ўтрымлівалі іх, так што яна не магла паварушыцца. Гэта павінна было быць інакш. Гэта была не проста аплявуха.
  
  
  "Прыбяры ад мяне свае чортавы рукі, гробаны банкір. Банкір. Гробаны банкір", - залямантавала Шапіках і ўбачыла раптоўную нянавісць на тварах іншых дзяўчат, нянавісць, якая сказала ёй, што яны не збіраюцца губляць сваю крыніцу даходу. Фіфі стукнула яе лямпай па вуснах.
  
  
  "Салі яе сіські, Мілы Джоні. Не дазваляй ні адной жанчыне так гаварыць з табой. Ты наш мужчына", - сказала Фіфі.
  
  
  "Так, так", - сказаў Ларымер. "Цалкам дакладна".
  
  
  "Яна ненавідзіць спальваць. Спалі яе. Спалі гэтую сучку. Ты мужчына".
  
  
  "Неееет. Калі ласка, не", - сказала Шапіках, але яна адчула, як ёй у рот набіваюць падушку і зрываюць пеньюар, а затым рот на яе грудзей і доўгія валасы, якія струменіліся па шыі. Гэта была адна з яе сясцёр.
  
  
  "Зрабі гэта мацней, каб абпаліць кончык. Гэта сапраўды балюча".
  
  
  Яе свякрухі каралі яе за тое, што яна ледзь не праваліла гульню, і іх помста была такой жа жорсткай, як у любога сапраўднага суценёра.
  
  
  Яна думала, што боль павінен спыніцца, але яна рабілася ўсё мацней і пранізлівей, і яна пранізвала яе пупок, і яна адчула пах уласнай падпаленай плоці, змяшаны з цяжкім пахам духаў ад яе жонак у законе.
  
  
  Калі пякучы боль пачаў пранікаць у валасы на лабку, яна пачула дзіўны голас, які аб'яўляе дзіўнае свята.
  
  
  "Вясёлага парасячага балю, усё да адзінага".
  
  
  Боль спынілася, рукі адпусцілі яе, і яна пачула свіст паветра і трэск касцей. Яна ляжала на дыване, дрыжучы ад болю. Яна чула, як нехта задаваў Ларымеру пытанні, і чула, як на пытанні адказвалі заплаканым голасам. Усе яны,
  
  
  "Дзякуй вам і вясёлага парасячага балю".
  
  
  І потым яна пачула гук, падобны на храбусценне вялікай косткі, і падушку асцярожна вынялі ў яе з рота.
  
  
  "Тут ёсць які-небудзь вітамін Е?"
  
  
  Шапіках трымала вочы зачыненымі. Яна не хацела іх адчыняць. Яна не хацела бачыць. Калі б яна трымала вочы зачыненымі, гэта было б не так балюча.
  
  
  "У ваннай", - прашыпела яна. "Адна з дзяўчын карыстаецца ёю".
  
  
  "Дзякуй вам".
  
  
  Яна не чула, як мужчына пайшоў у ванную, але хутка, амаль занадта хутка, адчула, як вадкасць залівае боль у верхняй частцы цела. Затым яна адчула, як яе мякка захуталі ў прасціны, і яе вельмі плаўна паднялі, на здзіўленне вельмі плаўна, і асцярожна паклалі на нешта мяккае, у чым патанула яе цела. Гэта быў ложак.
  
  
  “Ты адпачывай тут. Кожны дзень, можа быць, двойчы ў дзень, працягвай выціскаць капсулы вітаміна Е на свае апёкі. Гарантавана. Дапамагае шнарам гаіцца і дыхаць”.
  
  
  "Боль. Што-небудзь ад болю".
  
  
  "Трохі іглаўколвання рук, мая дарагая. Мы, сябры рэгулярнага, Рэфармаванага амерыканскага абраду сінанджу, ведаем гэтыя рэчы".
  
  
  Яна адчула, як нечая рука шукае кропку ў яе на шыі, і там адчула востры боль, а затым яе цела анямела ад плячэй уніз.
  
  
  "Дзякуй вам. Дзякуй. Вялікі вам дзякуй ".
  
  
  "У мяне пытанне. Што такая сапсаваная дзяўчынка, як ты, робіць у такім прыемным бізнэсе, як гэты?"
  
  
  Пусі не хацела смяяцца, не зараз. Не такі, які ён быў, не тут, не пасля жаху. Але яна падумала, што заўвага неверагодна забаўнае.
  
  
  "У звычайнага ўстоянага рэфармаванага амерыканскага абраду ёсць пачуццё гумару. У гэтым наша адрозненне ад усходняга абраду. Вясёлага парасячага балю і ўсім развітальнай ночы".
  
  
  Пазней, апоўдні, калі паліцыя і офіс каранера былі па ўсёй кватэры і ўсе адначасова задавалі ёй пытанні, яна ўбачыла, як целы выносілі, зачыніўшы твары прасцінамі. Яна спрабавала растлумачыць, што адбылося, але нехта сказаў, што яна ў шоку, і ёй далі заспакойлівае і абязбольвальнае. На жаль, гэта пазбавіла яе добрага эфекту ад іглаўколвання рук, у які ніхто не верыў, але які спрацаваў так добра, і яна зноў адчула боль і пакуты.
  
  
  Рыма пакінуў Скрэнтонскую версію гмаха. Яшчэ не развіднела, і ён накіраваўся да свайго апошняга прыпынку, які паказаў яму нябожчык Джон Ларымер, таксама вядомы як Мілы Джоні.
  
  
  Асабняк Стэйсаў уяўляў сабой цудоўны трохпавярховы будынак, які спалучае элементы грэцкай і ангельскай архітэктуры. На яго масіўным фасадзе быў прыгожы ўмацаваны замак, які адчыняўся з прыгожай акуратнай шчылінкай.
  
  
  Стейс, па словах Ларымера, быў вельмі маладо які выглядае пяцідзесяціпяцігадовым мужчынам са злёгку сіваватым валасамі і падцягнутым, добра складзеным целам з тэндэнцыяй да паўнаты ў плячах.
  
  
  Рыма Найт-бясшумна прайшоўся па асабняку, правяраючы ложкі, але не знайшоў падцягнутага мужчыны гадоў пяцідзесяці пяці з шырокімі плячыма. У пакоі для прыслугі знаходзіўся вельмі худы мужчына, у другім пакоі для прыслугі - пульхны мужчына і яго яшчэ больш пульхная жонка, два падлеткі - кожны ў сваім пакоі, і пажылы мужчына, знясілены, высахлы і, відавочна, смяротна хворы, у памяшканні, якое , відаць, было спальняй гаспадара.
  
  
  Рыма абудзіў пухлага мужчыну ў пакоі для прыслугі, які, адчуўшы раптоўны шок, сказаў, што ў гаспадарскай спальні сапраўды быў містэр Стэйс, але ён не выходзіў адтуль на працягу двух дзён. Рыма зноў пагрузіў пульхнага мужчыну ў сон, асцярожна, каб гэта не было пастаянным.
  
  
  Высахлая старая здань у галоўнай спальні была мякка абуджаная дакрананнем да яго скурыстага лба, і Рыма ціха павёў яго ўніз у склеп. Стары ледзь мог хадзіць; яго ногі шаркалі, а вочы павольна і бязмэтна круціліся па баках, як быццам ён шукаў страчаную маладосць.
  
  
  "Вы Энтані Стэйс, ён жа Анзэльма Стэйсіа?" Спытаў Рыма.
  
  
  Стары кіўнуў. "Гэта больш не мае значэння. Гэта не мае значэння. Гэта не мае значэння", - сказаў ён. Яго голас з узростам надламаўся.
  
  
  Рыма паглядзеў на вадкія сівыя валасы, зморшчаную скуру, якая звісала пад вачыма, кашчавыя рукі з пігментнымі плямамі, старэчую сутуласць пазваночніка.
  
  
  "Вы не выглядаеце так, быццам вам за пяцьдзесят", - сказаў Рыма.
  
  
  "Гэта дакладна. Я так не выглядаю".
  
  
  "Што ж, прабач, што разбудзіў цябе, стары, але ты паводзіў сябе непаслухмяна-непаслухмяна. Гэта не заўсёды невыгодна, але калі ты ўстаеш на шляхі Наверсе, гэта нязменна прыводзіць да смяротнага зыходу".
  
  
  "Што ты збіраешся ў мяне адабраць, малады чалавек? Дзень? Некалькі гадзін? Хвіліну? Што ты хочаш ведаць? Гэта больш не мае ніякага значэння".
  
  
  Стары цяжка апусціўся на скрыню побач з бойлерам.
  
  
  "Ведаеш, ты сапраўды псуеш дух "Свята свінні". Ты ўпэўнены, што не хочаш быць крыху адваротным або злым? Не хацеў бы ты паклікаць каго-небудзь са сваіх целаахоўнікаў?" Можа, пагражаць мне?"
  
  
  "Усё скончана. Больш нішто не прынясе карысці. Гэта проста не мае значэння. Нішто не мае значэння".
  
  
  "Ну, добра. Калі ты хочаш так да гэтага ставіцца. Давай, сапсуй увесь вечар". І Рыма пачуў пра тое, чаму Стэйс хацеў прыбраць Уілберфорса з дарогі, пра махінацыі ліхвяроў праз банк, пра тры замахі на жыццё Уілберфорса і пра тое, што ўсё гэта больш нічога не значыць.
  
  
  "Што небудзь яшчэ?"
  
  
  "У цябе ёсць усё. Проста невялікая парада. Трымайся далей ад бальніц".
  
  
  Гэта была ўсмешка, якую ён убачыў на твары старога? Рыма пачаў дакладна высвятляць, ці было што-небудзь яшчэ, але ўзрост мужчыны і яго прыгнечаны дух здаваліся гнятлівай бранёй, і паколькі ўсё мела сэнс, і паколькі, здавалася, не было ніякіх незачыненых канцоў, і больш не было пра што высвятляць, Рыма развітаўся і адправіў Анзэльма Стасіа, ён жа Энтані Стэйс, у склеп свайго асабняка напярэдадні Свята свінні.
  
  
  На другім канцы горада, у доме Уілберфорс, Натан Дэвід Уілберфорс прачнуўся з жудасным насмаркам.
  
  
  Місіс Уілберфорс патэлефанавала лекару.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ШОСТЫ
  
  
  Місіс Уілберфорс вінаваціла сябе. Калі б яна не была такая нядбайная з Натанам Дэвідам… калі б яна настаяла, каб ён надзеў гумовыя боты… пайшла ў офіс, каб пераканацца… гэта быў той абедзенны гадзіннік, які зрабіў гэта. Чалавек мог воляй-няволяй выйсці па снезе нават басанож, і якое б гэта мела значэнне для ўрада? Яна магла зразумець, чаму ў нашыя дні так шмат радыкалаў. Неадчувальнасць ўрада.
  
  
  "Гэта больш, чым гумкі", - сур'ёзна сказаў доктар. Ён казаў прыглушаным голасам за дзвярыма палаты Натана Дэвіда. "Гэта пнеўманія. Нам давядзецца неадкладна шпіталізаваць яго".
  
  
  "Я паведамлю навіны", - сказала місіс Уілберфорс.
  
  
  Доктар кіўнуў і папрасіў да тэлефона. Ён назваў гэта пнеўманіяй. Большасць сімптомаў былі пнеўманіяй. І чаму, чорт вазьмі, не пнеўманіяй? Верагодна, гэта была пнеўманія, і калі пацыент патрапіць у лякарню, яны змогуць правесці дадатковыя аналізы і пераканацца, што гэта пнеўманія ці нешта падобнае. У яго былі праблемы з лёгкімі, і мужчыну прыйшлося легчы ў шпіталь, каб яны маглі кантраляваць тое, што ў яго было, ці, прынамсі, неяк справіцца з гэтым.
  
  
  Вы не маглі сказаць бліжэйшым сваякам, якіх вы не ведалі. Гэта выклікала паніку. Вы павінны былі даць ім нешта, за што можна было б ухапіцца, нешта, што, як яны ведалі, можна было вылечыць. Калі гэта апынецца невылечным, што ж, няхай гэтым зоймецца спецыяліст. Яму не плацілі дастаткова грошай за калядны візіт на дом, каб сказаць камусьці, што ён не ведае, што не так з пацыентам… што гэта магло быць смяротна. З іншага боку, вельмі магчыма, нават верагодна, што гэта не было смяротна.
  
  
  Чалавечае цела было цудоўнай рэччу. Яно вылечвала само сябе шматлікімі спосабамі. І калі б гэта адбылося, тады ён выратаваў бы пацыента і стаў бы героем. Ён патэлефанаваў у шпіталь, дзе ў яго былі прывілеі, за якія ён змагаўся, і атрымаў койка-месца. Не, ён не мог чакаць яшчэ адзін дзень. У яго захварэў пацыент, сказаў ён у прыёмным пакоі. Пнеўманія.
  
  
  Ён папрасіў прабачэння за тое, што не змог дачакацца "хуткую", і місіс Уілберфорс са слязамі на вачах прыняла яго прабачэнні.
  
  
  "Іншыя выклікі на дом. Мы так занятыя".
  
  
  "Так, я ведаю. Быць лекарам - цяжкае жыццё, - сказала місіс Уілберфорс і глядзела, як ён апранае кашаміравае паліто і асцярожна пераходзіць непрыбраную дарожку да свайго чорнага "кадылак Эльдарада" з высокай антэнай.
  
  
  Да ночы ўзніклі ўскладненні, і на досвітку была выклікана спецыяльная брыгада ўрачоў, каб выратаваць жыццё Натана Дэвіда. Яны працавалі да поўдня. Місіс Уілберфорс выклікалі ў асобны кабінет. Яе прадставілі аднаму з прыходных лекараў, дабрадушнаму мужчыну з выцягнутым арліным тварам.
  
  
  "Мы зрабілі ўсё, што маглі", - сказаў доктар.
  
  
  "Ускладненні?" - спытала місіс Уілберфорс.
  
  
  "Так. Ускладненні", - сказаў доктар Дэніэл Дэмет.
  
  
  Рыма быў здзіўлены, убачыўшы, што доктар Гаральд Сміт прайшоў увесь шлях да Каліфорніі, каб павіншаваць яго з добра зробленай працай. Рыма і Чыун правялі ў нумары гатэля La Jolla waterfront два дні, з'ехаўшы ў нядзелю, калі Чыун сказаў, што па тэлевізары не паказваюць ніводнай добрай драмы, толькі мноства таўстуноў, якія натыкаюцца сябар на сябра. Майстар Сінанджу напісаў у сеціве, мяркуючы, што гэта быў бы значна больш прыемны спосаб адсвяткаваць нядзелі і нацыянальныя святы, уладкаваўшы выдатную дзённую драму, чым усе гэтыя сутыкненні адзін з адным і таўстуны, якія няўмела прычыняюць адзін аднаму боль. Кожная сетка адказала, падзякаваўшы яму за цікавасць да іх праграмавання. Мяркуючы, што яны просяць рады, Чиун адказаў, апісаўшы, як кожны з іх мог бы палепшыць свае шоў, прыбраўшы гвалт, стральбу, таўстуноў, якія натыкаюцца адзін на аднаго, і іншых людзей, якія сядзяць і проста размаўляюць. Яны маглі б паказваць свае дзённыя драмы ад усходу да заходу і натхняць розумы насельніцтва прыгажосцю. І зноў Чыун атрымліваў лісты з падзякай за дапамогу ў паштовым аддзяленні, устаноўленым для яго кампаніяй Upstairs у паўночна-ўсходнім штаце.
  
  
  Чыун быў у захапленні. Для яго гэта азначала, што сем поўных дзён у тыдзень будуць паказвацца тое, што Рыма называў "мыльнымі операмі", і іх ніколі не адменяць з-за таго, што таўстуны сутыкнуцца адзін з адным. Але з кожнай нядзеляй Чиун усё больш расчароўваўся, называючы тэлеканалы хлусам, якім варта паказаць, што такое прыгажосць. Рыма вырашыў, што было б разумна растлумачыць Чыуну, што кіраўнікі тэлеканала насамрэч былі сябрамі імператара, і гэта было адзінае, што Чыун мог зразумець як прычыну, па якой ён не стаў смяротна караць кіраўнікоў тэлеканала, якія зманілі яму. Чыун нарэшце змірыўся з тым, што ён называў амерыканскім вар'яцтвам.
  
  
  Але зараз зноў паказвалі мыльныя оперы, і Рыма ціха адвёў Сміта ў гасціную, дзе яны маглі пагаварыць. Сміт нёс свой партфель і быў апрануты ў не па сезоне цяжкае паліто - не па сезоне для Ла-Джолы апоўдні.
  
  
  "Гэта нічога не значыла", - сказаў Рыма. "Прасцей простага. Я пераскочыў па трубе да крыніцы і атрымаў крыніцу. Вы атрымалі ўсю справаздачу на наступную раніцу".
  
  
  "Зразумела", - сказаў Сміт. Ён адкрыў партфель і дастаў тры аркушы з машынапісным тэкстам. Яны былі з напаўпразрыстага матэрыялу, які пры правільным накладанні адзін на аднаго ўтвараў зразумелыя пісьмёны, прынамсі, для Сміта. Рыма не мог разабраць надпіс. Гэта было падобна на нататкі.
  
  
  "Было некалькі праблем, і я хачу іх уладзіць. Колькі чалавек было ў працэсе, якога вы пазбавіліся?"
  
  
  "Я не ведаю. Давайце паглядзім, раз, два, тры, э-э, чатыры, таўстун са статуэткамі, шэсць з хлопцам у пентхаусе, бабы, трое, я думаю, і э-э, крыніца, усяго восем. Восем, - сказаў Рыма.
  
  
  "Яны ўсе былі неабходныя?"
  
  
  "Так. Вядома. Гэта не забаўка. Я не хаджу і не займаюся кімсьці, таму што ён мне не падабаецца".
  
  
  “Зразумела. І вы, магчыма, праходзілі праз Скрэнтан, жадаючы Вясёлага Парася ці нешта ў гэтым родзе? Мы атрымліваем некалькі вельмі дзіўных гісторый пра тую ноч. Горад ахоплены тэрорам, што не зусім адпавядала вашай мэце ці мэце нашай арганізацыі”.
  
  
  "Ах, гэта", - сказаў Рыма, усміхаючыся. "Пір свінні. Гэта нешта накшталт унутранага жарту, які я прыдумляю сам з сабой".
  
  
  "Ну, падобна, што ў тую ноч вы зусім вольна падзяліліся гэтым".
  
  
  Рыма паціснуў плячыма.
  
  
  “Я думаў, вы добра дасведчаныя аб нашай місіі. Калі пра гэта стане вядома, уся мэта нашай арганізацыі будзе марнай. Урад, усё. Рыма, ты не разумееш сур'ёзнасці гэтага. Мы змагаемся за тое, каб захаваць краіну жывой”.
  
  
  "А калі яно не захоча заставацца ў жывых, Сміці?"
  
  
  "Ты пачынаеш думаць, як Чыун, што адзін імператар нічым не адрозніваецца ад іншага? Што адзінае, што важна, - гэта Дом Сінанджу? Я ведаю, як думае Чыун".
  
  
  "Чыун каштуе сваіх грошай. У цябе няма прэтэнзій. Чыун каштуе больш, чым яго грошы. Калісьці ён не пакідаў сябе і арганізацыю адкрытымі, як луг.[* , давай паглядзім на гэтую справу. Давай сапраўды паглядзім на гэта. Сінанджу прыкладае да гэтага значна больш намаганняў, чым любая маленькая краіна з трохсотгадовай гісторыяй”.
  
  
  "Я не скардзіўся на Чыуна, Рыма. Чыун ёсць Чыун. Але ты, як наконт цябе? Дзе твая адданасць?"
  
  
  “З самім сабой. І калі табе гэта не падабаецца, мы можам скончыць з гэтым. Магчыма, ты гэтага не ведаеш, але я неверагодна працаздольны. Чіун працягвае атрымліваць прапановы аб працы ў паштовай скрыні”.
  
  
  "Я ведаю гэта, Рыма. Я прачытаў пошту. Але якое тваё меркаванне?"
  
  
  "Я раблю сваю гробаны працу".
  
  
  "Тады зрабі гэта. Уілберфорс мёртвы".
  
  
  "Як ён можа быць мёртвы?"
  
  
  “Калі сэрца спыняецца, калі мозг перастае функцыянаваць, калі чалавек больш не дыхае, ён мёртвы, Рыма. Гэта тое, што мы, нават у маленькай краіне, якой трыста год, называем мёртвым”.
  
  
  "Хто яго схапіў?"
  
  
  "Пнеўманія з ускладненнямі".
  
  
  Рыма падняўся з крэсла і нізка пакланіўся. "Прынаю свае прабачэнні за тое, што ў чарговы раз падвёў вас. У наступны раз я буду берагчы яго лёгкія коштам свайго жыцця".
  
  
  "Гэта была ваша работа - захаваць яму жыццё".
  
  
  "Я думаў, мы ўжо ўсталявалі гэта. Я магу рабіць тое, што ў маіх сілах. Большага я зрабіць не магу. Вы хочаце выратаваць кагосьці ад пнеўманіі, знайдзіце сабе медсястру ці лекара. Я табе не патрэбен ".
  
  
  "Мы правялі ўскрыццё Уілберфорса. Таемна, вядома. Магчыма, ён быў забіты на аперацыйным стале".
  
  
  "Тады знайдзіце лекараў лепей. Чаго вы ад мяне хочаце?"
  
  
  "Я хачу, каб вы, не сеючы хаос і не забіваючы ўсіх без разбору, высветлілі, якія ўрачы могуць быць забойцамі. Гэта не проста супадзенне. Закон імавернасцей абвяшчае, што гэтых людзей забіваюць".
  
  
  "Добра, што ў нас ёсць матэматыка. Цяпер мы дакладна ведаем, што Уілберфорс мёртвы".
  
  
  "Мы ведаем больш, чым гэта", - сказаў Сміт. “Мы амаль упэўненыя, што існуе медыцынская сістэма, якая стала забойцам. У мяне тут спіс лекараў, якіх трэба праверыць. Я ні пры якіх абставінах не хачу бязладных забойстваў. Я не хачу мець справу з яшчэ адным Скрэнтанам”.
  
  
  "Каб у цябе не было іншага Скрэнтана, мілая. Не злуйся так".
  
  
  "Я не сярдую. Мне сумна. Мне сумна бачыць, што з вамі адбываецца. У гэтай краіне ёсць нешта добрае. Гэта надзея, у якой цяпер мае патрэбу свет. І калі вы ці іншыя не верыце ў гэта, тым не менш гэтая надзея існуе, і я вельмі хацеў, каб вы таксама падзялілі яе ".
  
  
  Рыма маўчаў. Ён чуў шум машын унізе на вуліцы, чуў гудзенне кандыцыянера і пачуваўся няёмка.
  
  
  "Так. Што ж, - сказаў Рыма, - я не веру ў размовы аб гэтым".
  
  
  "Добра", - сказаў Сміт. "Я разумею".
  
  
  Калі незадоўга да гадзіны дня выйшаў пяціхвілінны выпуск навін, Чиун праслізнуў у пакой, у якой Рыма і Сміт праглядалі спіс лекараў, якія падазраюцца ў забойстве. Яны дакладна вызначылі месцазнаходжанне эксклюзіўнай медыцынскай клінікі за межамі Балтымора, клінікі, якая часта наведваецца многімі высокапастаўленымі ўрадавымі чыноўнікамі.
  
  
  "Чаму вы не сказалі мне, што доктар Сміт быў тут?" злосна спытаў Чыун. "Калі я пачуў галасы, я падумаў, не, гэта не мог быць доктар Сміт, таму што Рыма напэўна расказаў бы мне аб такім важным візіце. Я нават не дапускаў магчымай думкі, што доктар Сміт можа быць тут, а мяне не праінфармуюць ".
  
  
  Чыун грацыёзна пакланіўся, і Сміт адказаў яму кароткім кіўком.
  
  
  "Усё ў парадку. Мы ўсё прадугледзелі".
  
  
  "Я выпадкова пачуў, што магчымыя парушэнні прыстойнасцяў", - сказаў Чыун, і на працягу чатырох з паловай хвілін Чыун кляўся ў служэнні Дома Сінанджу імператару Сміту, называў бездакорнае служэнне Імператару Сміту мэтай Дома Сінанджу, змрочна намякаў, што ў імперыі Сміта якія не жадаюць яму дабра, і Дом Сінанджу тут, каб запэўніць яго, што яму дастаткова паказаць на іх, і ў яго больш не будзе клопатаў. Прыкладна за чатыры секунды да пачатку наступнай мыльнай оперы Чыун пакляўся служыць да смерці і выйшаў з пакоя, перш чым Сміт змог адказаць.
  
  
  "У ім ёсць пэўная грацыя", – сказаў Сміт.
  
  
  "Так, Грэйс", - сказаў Рыма.
  
  
  Калі Сміт сышоў і калі арганная музыка рушыла ўслед за апошнім турботай доктара Равенэла з нагоды таго, што Марсія Мэйсан не з'явіцца на кактэйльнай вечарынцы Дораці Дансмор, таму што яе незамужняя дачка магла быць цяжарная дзіцем ад сына Рэда Дэкстэра, які пакутуе свавольствам, Рыма пагаварыў з Чыу.
  
  
  "Татачка, навошта ты распавёў Сміту ўсю гэтую лухту?"
  
  
  "Імператар хоча глупства. Ты казаў яму праўду, ці не так?"
  
  
  "Так. Як ты даведаўся?"
  
  
  "Я чуў яго раздражненне. Ніводны імператар не хоча праўды, таму што сам факт таго, што чалавек з'яўляецца імператарам, сам па сабе з'яўляецца хлуснёй. Што б вы сказалі хану, цару ці прынцу? Што ён кіруе з-за свайго экстраардынарнага ўмення выбіраць бацькоў?Хах.Яны нараджаюцца з хлуснёй і марнуюць сваё жыццё на пошук фактаў, якія пацвярджаюць гэтую хлусню.Такім чынам, факт, які пацвярджае хлусню, сам па сабе павінен быць хлуснёй, і таму, калі вы маеце справу з імператарам, вы павінны, першым чынам, пазбягаць занадта блізкага стаўлення да праўды. Вось чаму Сміт быў раздражнёны."
  
  
  "У нас у Амерыцы няма такіх імператараў. Людзей выбіраюць па заслугах і на выбарах".
  
  
  "На выбарах галасуюць мільёны, ці не так?"
  
  
  "Так. Мільёны".
  
  
  "Гэтыя мільёны калі-небудзь садзяцца і размаўляюць з чалавекам, за якога яны галасуюць?"
  
  
  "Ну, не, вядома, не. Але яны чуюць, як ён кажа".
  
  
  "І ці ёсць у іх магчымасць сказаць, што вы мелі на ўвазе пад гэтым, і што вы мелі на ўвазе пад гэтым, і чаму вы кажаце гэта зараз, калі вы сказалі гэта ўчора?"
  
  
  "Рэпарцёры дапытваюць іх".
  
  
  "Тады галасаваць павінны толькі рэпарцёры".
  
  
  "А як наконт мерае?" - спытаў Рыма. Ён скрыжаваў рукі на грудзях.
  
  
  "Самая вялікая хлусня з усіх, якая патрабуе самых фантастычных выдумак для яе пацверджання. Калі чалавек абраны па гэтых заслугах, тое ўсё, што ён робіць, павінна быць годна пахвалы. Паколькі гэта немагчыма, асабліва калі чалавек не нарадзіўся ў сінанджу, ён павінен ствараць хлусьня, каб паказаць, што ён заўсёды варты пахвалы.
  
  
  "І што б гэта за хлусня была, Татачка?"
  
  
  "Што вы любіце Амерыку і што адна форма праўлення лепш іншы".
  
  
  У гасцінічным нумары запанавала цішыня, пакуль Рыма абдумваў заяву Чыуна. У тым, што другое было хлуснёй, ён не сумняваўся. Але кахае Амерыку? Магчыма, у рэшце рэшт, ён сапраўды любіў. Гэта было б тое, чаго Чиун не мог зразумець.
  
  
  Цішыню парушыла мармытанне Чыўна. Гэта была знаёмая фраза, якая адносіцца да няздольнасці нават Майстра Сінанджу ператварыць бруд у алмазы.
  
  
  РАЗДЗЕЛ СЁМЫ
  
  
  Міс Кэтлін Хал знайшла час у сваім шчыльным графіку, каб сустрэцца з адным наведвальнікам, які не хацеў яе бачыць.
  
  
  "Я хачу бачыць адміністратара клінікі Роблера, а не памочніка адміністратара. Як вас клічуць, юная лэдзі? І не хадзіце вакол ды каля. За апошнія два дні мне падалі больш інфармацыі, якая мела менш сэнсу, чым з тых часоў, як я не ведаю калі", - сказала місіс Уілберфорс.
  
  
  "Не маглі б вы, калі ласка, прысесці?"
  
  
  "Я пастаю, дзякуй. Я не збіраюся заставацца тут надоўга".
  
  
  "Калі вы сядзеце, я магу з вамі пагаварыць", - сказаў фрагмент дзяўчыны з каштанава-рудымі валасамі і свабоднай белай блузкай, якая хавала бог ведае якое непрыстойнае вынаходства ў выглядзе бюстгальтара замест трывалай, практычнай, шчыльнай, аблягае, моцнай і ўтрымліваючай ніжняй бялізны , якім Бог прызначыў бюстгальтары. Калі і было нешта ўдалае ва ўсёй гэтай сумнай трагедыі, дык гэта тое, што такія дзяўчаты, як гэтая, больш не імкнуліся апаганіць Натана Дэвіда.
  
  
  Калі місіс Уілберфорс падумала пра Натана Дэвіда, яна глыбока засмуцілася і амаль імгненна раззлавалася. У лютасці.
  
  
  "Мяне клічуць міс Хал. Не маглі б вы прысесці, калі ласка? Я б хацеў вам дапамагчы".
  
  
  "Добра. Тады я хачу ўбачыць кожнага лекара, які лячыў Натана Дэвіда Уілберфорса. Я ведаю, што яны былі з гэтай клінікі. У мяне ёсць іх імёны прама тут. Прама тут, у маёй запісной кніжцы ".
  
  
  "Гэты містэр Уілберфорс - тутэйшы пацыент, гэта дакладна?"
  
  
  "Яго няма. Ён мёртвы. Я падарыла вашым лекарам здаровага хлопчыка, а яны вярнулі мне труп. Вы забілі яго. Забойства ". І бачачы, што гэтае слова нейкім чынам усхвалявала маладую жанчыну, місіс Уілберфорс выгукнула слова "Поўныя лёгкія". "Забойства. Забойства. Забойства. Бальніца для забойцаў".
  
  
  "Місіс Уілберфорс, калі ласка. Чым я магу вам дапамагчы? Чаго вы хочаце?"
  
  
  "Прызнайце, што вы хеўра забойцаў. Прызнайце гэта. Няхай вашы лекары прызнаюць гэта. Ім прыйшлося імпартаваць лекараў, каб забіць Натана Дэвіда. Мясцовыя лекары былі недастаткова добрыя. Я гаварыў са сваім адвакатам. Я ведаю. Вы, лекары, трымаецеся разам. Але вы мяне не падманеце.Я аддаў ім здаровага хлопчыка, які насіў свае гумовыя боты - ён насіў іх, я праверыў.Ён надзеў гумовыя пальчаткі, я дала яму вітаміны, і ты забіў яго.Гэта тое, што ты зрабіў.Мёртвы.Забіты. Цэлая бальніца забойцаў”.
  
  
  "Місіс Уілберфорс, зараз вы ведаеце, што гэта няпраўда", - сказала міс Хал. Яе голас быў шчырым, але далікатным, але вельмі цвёрдым.
  
  
  "Я не ведаю, што гэта няпраўда, пакуль вы не дакажаце мне гэта. Пакуль я не ўбачу, што гэтыя забойцы расследаваны і прыцягнуты да адказнасці. Ва ўсёй вашай бальніцы ёсць толькі адзін прыстойны лекар, і ён усяго толькі анестэзіёлаг. Калі б ён быў хірургам, Натан Дэвід быў бы сёння жывы ".
  
  
  "Доктар Дэмет?"
  
  
  "Так. Ён. Ён быў прыстойным. Ён праяўляў належны клопат. У яго было такое ж разбітае сэрца, як і ў мяне. Калі б усе лекары былі такімі, як доктар Дэмет, Натан Дэвід быў бы сёння жывы. Ён быў адзіным, хто загаварыў са мной. Астатнія проста апусцілі галовы і сышлі, але не доктар Дэмет. Місіс Уілберфорс пачала галасіць. Яна адчула мяккую руку на сваім плячы. Гэта была дзяўчына.
  
  
  "Большасць мужчын могуць быць такімі нячулымі. Яны не ведаюць пачуццяў", - сказала міс Хал.
  
  
  Місіс Уілберфорс адчула, як дзіўнае хвалюючае паколванне ахапіла яе цела, але яна здушыла яго, як прыгнятала ўсе гэтыя рэчы ўсё сваё жыццё. Яна не збіралася пачынаць зараз.
  
  
  “Я хачу расследавання, ці я гэта зраблю… Я гэта зраблю… Я надрукую тысячы паштовак, у якіх будзе сказана, што клініка Роблера – рассаднік забойцаў, і разашлю іх па пошце ўсім чыноўнікам паўсюль”.
  
  
  "Вы ведаеце, што гэта не так, місіс Уілберфорс", - сказала міс Хал. Яе рука перамясцілася на плячо буйной жанчыны, і калі яна пачала апускацца да масіўных грудзей Уілберфорс, яна адчула лёгкі плясканне па запясці.
  
  
  "Я не люблю дакранацца", - сказала місіс Уілберфорс.
  
  
  "Мне шкада. Я не ўсведамляў".
  
  
  "Усё ў парадку. Што ты збіраешся рабіць?"
  
  
  "Я правяду расследаванне. Я папрашу доктара Дэмэта заняцца гэтым, але вы павінны нешта зрабіць, місіс Уілберфорс. Вы павінны дапамагчы мне. Мне патрэбна ваша дапамога ".
  
  
  "Не стой так блізка. Гэта прымушае мяне нервавацца".
  
  
  "Вы павінны весці гэтае расследаванне вельмі-вельмі ціха. Вельмі ціха. Таму што вы ведаеце, якія лекары. Калі яны западозраць, што мы праводзім расследаванне, тады яны стануць вельмі абарончымі".
  
  
  "Тады вы згодны са мной? Натан Дэвід быў ... калі ласка, спыніце гэта з рукамі… вы згодны, што яны забілі Натана Дэвіда. Урачэбная халатнасць".
  
  
  “Не, я не ведаю. Шчыра кажучы, я з табой не згодна. Але я хачу, каб ты ўбачыла сама. Ты забітая горам маці, і я хачу, каб ты дакладна ўбачыла, што адбылося”.
  
  
  Місіс Уілберфорс змахнула са сваіх каленаў агідную руку, якая ўварвалася ў яе справы, і рашуча ўстала.
  
  
  "Добра. Але калі я не атрымаю задавальнення, я буду настойваць на сустрэчы з дырэктарам, а затым выкладу карты з абвінавачваннямі".
  
  
  "Згодна", - сказала міс Хал. "Вы застаяцеся ў горадзе?"
  
  
  "Непадалёк. У Балтыморы".
  
  
  "Будзь асцярожны на вуліцах там. Вуліцы небяспечныя".
  
  
  "Я не выходжу па начах і не п'янствую. Мне няма пра што турбавацца".
  
  
  "Ты маеш рацыю. Ты такая мілая. Можна я цябе пацалую?"
  
  
  "Не. Не. вядома, не".
  
  
  "Ты нагадваеш мне маю маці. Проста даччыны пацалунак".
  
  
  "Не. Вядома не", - сказала місіс Уілберфорс і выйшла з кабінета, тупаючы па калідоры.
  
  
  Кэці Хал вярнулася да свайго стала.
  
  
  "Чорт", - сказала яна і коратка пастукала алоўкам па невялікім стосе срэбных таблічак, якія адзначаюць кіраўніцтва штогадовым фондам клінікі Роблера. Яна пацягнулася да цэнтральнай скрыні стала, дастала вытанчанае залатое кольца і гуляла з ім, набіраючы нумар офіса доктара Дэмэта. Яго там не было. Яна набрала ягоны хатні нумар. Яго там не было. Яна набрала нумар загараднага клуба "Фэйр-Оукс" і датэлефанавалася да яго, адзначыўшы пра сябе, што менавіта туды ёй трэба было звярнуцца ў першую чаргу. У той дзень ён быў на дзяжурстве - трэба было пакінуць нумар тэлефона, па якім з ім можна было звязацца. Ён гэтага не зрабіў.
  
  
  "Прывітанне, Дэн. Гэта Кэці. Як справы, мілы?"
  
  
  "Не", - сказаў доктар Дэмет.
  
  
  "Не" - гэта тое, як ты сябе паводзіш?
  
  
  "Што б вы ні хацелі, адказ адмоўны".
  
  
  "Мне нічога ад цябе не трэба, Дэн, акрамя тваіх грошай".
  
  
  "Ты не ўцягнеш мяне ў гульню ў тры ўдары на баку ў зімовым гольфе".
  
  
  "Палова ўдару на лунку, Дэн. Гэта па чатыры з паловай на бок".
  
  
  "Ты б ніколі не даў мне гэтага".
  
  
  "Я аддаю гэта табе, Дэн. Ты проста дрэнны гулец у гольф, Дэн. Ты задыхаешся. Ты няўдачнік, Дэн. Хіба ты да гэтага часу гэтага не зразумеў?" У яе голасе гучала шаўкавістая пагарда.
  
  
  "Я не збіраюся трываць гэтыя абразы за сто даляраў з кожнага боку".
  
  
  "Ты называеш сваю цану, малы Дэні. Чым яна большая, тым хутчэй ты задыхнешся".
  
  
  "Што ты задумала, Кэці? Чаго ты хочаш?"
  
  
  "Я іду прама ў клуб".
  
  
  Кэці Хал павесіла трубку пасярод размовы. Яна сказала сваёй сакратарцы, што не вернецца ў гэты дзень, і паехала ў загарадны клуб "Фэйр Оукс", справіўшыся аб надвор'і. Снег яшчэ не паспеў прыліпнуць, так што ім не прыйшлося б выкарыстоўваць чырвоныя шарыкі. Зямля, верагодна, была ледзяной з-за снегу, які растаў на сонца штата Мэрыленд, а затым зноў змерз ноччу штата Мэрыленд. Апошнія тры дні ў іх было мала сонца. На трасе з цвёрдым пакрыццём уся гульня была пад кантролем. У Дэмета была адна перавага. Яго мужчынская сіла. Але калі б ён паспрабаваў выкарыстаць гэта, Кэці Хал ведала, што магла б нанесці яму ўдар на лунку, можа быць, нават на паўтары, і лёгка перамагчы.
  
  
  Яна правяла маладосць, збіваючы мужчын. Ёй прыйшлося. Яны былі адзінымі вакол, каго каштавала збіваць. У іх былі грошы. Напрыклад, збор сродкаў. Калі і існаваў апошні неахвотны перажытак сярэднявечнага мужчынскага шавінізму, то гэта быў збор сродкаў. Жанчынам проста не дазвалялася. О, былі звычайныя апраўданні, як людзі не давяралі жанчынам, асабліва маладым жанчынам з вялікімі сумамі грошай, як карпаратыўны свет не адрэагаваў бы на жанчыну, якая кіруе аперацыяй па зборы сродкаў, як, ну, гэта проста не было зроблена.
  
  
  З-за рэпутацыі Роблер як сацыяльна прагрэсіўнай установы яна падала заяву на працу там і была прынята на пасаду намесніка дырэктара па развіцці праграмы. Там былі артыкулы, фатаграфіі і пытанні аб тым, як гэта - быць першай жанчынай. Усё гэта было вельмі ўражліва, за выключэннем таго, што намеснік дырэктара па зборы сродкаў насамрэч азначаў толькі адно. Яны далі табе тытул, каб людзі не падумалі, што іх абражаюць, размаўляючы з нікім. Гэта адносілася і да мужчын таксама. Для жанчыны, аднак, гэта дадаткова азначала, што яна друкавала, запаўняла, лічыла лічбы і сачыла за тым, каб намеснікі дырэктара-мужчыны атрымлівалі сваю каву.
  
  
  Гэта для адной з першых жанчын-выпускніц Ельскага ўніверсітэта. Яна заўсёды магла выбраць традыцыйны шлях жанчыны да багацця, падарожнічаючы на спіне. Былі прапановы рукі і сэрцы. Добрыя. Але мужчыны былі нікуды не вартыя палюбоўнікамі, і, акрамя таго, ёй часам падабаліся і дзяўчаты. У любым выпадку, чаму яна, з-за адсталай сацыяльнай сістэмы, па сутнасці, павінна зарабляць на жыццё тым, што гандлюе сваёй азадкам?
  
  
  Як і большасць людзей, якія ўчынілі некалькі забойстваў, яна магла патрабаваць справядлівасці на сваім баку. Усё, што для гэтага было патрэбна, - гэты транспартны сродак. Яна рэгулярна гуляла ў гольф з доктарам Дэметам, каб дапоўніць заробак свайго намесніка дырэктара, які, натуральна, быў ніжэйшы, чым у намесніка дырэктара-мужчыны. Дэмет расказаў ёй пра аперацыйную. Апавяданні аб хірургах, якія паступаюць у настолькі прыгнечаным стане з-за Quaalude, што ім даводзілася ўставаць з аперацыйнага стала. Адмысловая медсястра, якая павінна была сачыць за тым, каб прылады для працы не заставаліся ўсярэдзіне пацыента. Яна вывучыла новае слова: ятрагенія. Гэта адносілася да пацыентаў, якія загінулі з-за звычайнага бязладзіцы і памылкі ў бальніцы, а не з-за якога-небудзь асобнага выпадку халатнасці.
  
  
  О, але гэта было цяжка вызначыць. Урачы не былі дурнымі. Абуральная некампетэнтнасць вывела б іх за межы экспертных камісій. І таму бальніцы заўсёды прыводзілі ў парадак свае дамы, і гэта давала прафесіяналам маральную падтрымку ў тым, што яны ніколі не давалі сведчанняў супраць іншага лекара. Ёй прыйшло ў галаву, што лекар можа спакойна забіць любога, каго абярэ, і, калі не лічыць пляўка ў хірургічны разрэз, ніколі не падвяргацца крытыцы.
  
  
  Затым нетутэйша тое першае завяшчанне. Гэта было выпадкова. У офісе больш нікога не было. Яна адказала па тэлефоне. Адзін з вядучых чальцоў абшчыны жадаў пакінуць свой стан клініцы Роблер, дзе, як яна ведала, яе грошы прынясуць нейкую карысць.
  
  
  Кэці Хал адправілася наведаць жанчыну, якая старэе зануду, па якой свет будзе крыху сумаваць і ніколі не ўспомніць. Жанчына вырашыла, што ўнук, імя якога зараз пазначана ў яе завяшчанні, быў марнатраўцам. Ён не павінен атрымліваць нічога, акрамя сродкаў для існавання. Кэці Хал сказала старой дзеве менавіта тое, што тая хацела пачуць. Што яна была абсалютна правы.
  
  
  А потым Кэці Хал убачыла ўнука. Яна і раней бачыла людзей у адключцы, але гэтаму хлопчыку з агніста-аранжавымі валасамі ў стылі афра спатрэбіцца добры месяц дэтаксікацыі, каб прыйсці ў сябе. У яго быў бягучы рахунак, на які бабуля пераводзіла 150 даляраў у тыдзень. Бабуля таксама аплачвала арэнду, газ і электрычнасць і сачыла за тым, каб ежа дастаўлялася штодзень. Прыкладна ў сярэдзіне тыдня, калі ў яго заканчваліся кішэнныя грошы, ён прадаваў ежу за наркотыкі. Кэці сказала, што, на яе думку, культура прыгнятала яго. Наркотыкі былі сапраўды такімі таннымі. Але ж яна магла прынесці іх яму бясплатна. Яна так і зрабіла. Яна таксама прымусіла яго падпісаць недатаваную заяву і невялікі чэк. Ён сказаў, што не пярэчыць. Усё, на што мог бы спатрэбіцца чэк, - гэта 150 долараў у тыдзень, так што любы чэк на суму большую за гэтую суму проста адскочыў бы.
  
  
  Кэці ведала, што асаблівасцю бізнэсу па зборы сродкаў з'яўляецца тое, што той, хто атрымлівае завяшчанне ў памеры 500 000 даляраў, карыстаецца меншай павагай, чым той, хто прыносіць 10 000 даляраў гатоўкай, зыходзячы са здагадкі, што завяшчанні прыходзяць самі па сабе, але наяўныя трэба прасоўваць.
  
  
  Да таго часу доктар Дэмет была па вушы ў даўгах у яе, і, як яна высветліла, па вушы ў даўгах перад многімі букмекерамі Балтымора. У Кэці быў менавіта той спосаб, якім ён мог пагасіць гэтыя даўгі. Дэмет спачатку назваў план абсурдным. Кэці сказала, што гэта быў не план, а дзікая ідэя, у якую яна на самой справе не верыла сама.
  
  
  Яна ўслых пацікавілася, як доўга старая бидди магла б пражыць без якой-небудзь вонкавай шкоды, нанесенай ёй. Затым яна адзначыла ўслых, якой жахлівай была старая жанчына. Затым яна ўцягнула Дэмета ў пабочную стаўку з букмекерам, вядомым схільнасцю ламаць рукі, калі на руках не было грошай, якія, на яго думку, яму належалі.
  
  
  Пажылая лэдзі лягла на аперацыйны стол пры першым моцным катары, пакінуўшы свае грошы не Роблеру - новы завяшчанне было адкладзена, - а свайму ўнуку, якому яго ўласныя адвакаты сказалі, што яны здзіўлены, што ён зрабіў такі вялікі фундуш у клініку Роблера. Ён не памятаў, як рабіў гэта. Яны паказалі яму заяву з бягучай датай і вялізны чэк з бягучай датай, і яго адказ быў:
  
  
  "Цяжкі, чувак".
  
  
  Атрымаўшы яшчэ адзін буйны грант, дырэктары клінікі Роблера ўбачылі ў міс Хал свайго новага дырэктара па развіццю праграм. Яшчэ адзін Роблер першы. Першая жанчына, якая ўзначаліла аддзел збору сродкаў. Дзякуючы разумнаму выкарыстанню Дэмета і паступленню ўсё большай колькасці грошай пад яе кантроль, Кэці Хал стала рэальнай уладай у бальніцы. Наступным крокам была пасада памочніка адміністратара, а таксама галоўнага арганізатара збору сродкаў.
  
  
  Яна была на ўздыме і ўсё яшчэ магла легчы ў ложак з кім хацела.
  
  
  І потым прыйшло рашэнне, якое здавалася такім ясным і простым, што яна здзівілася, чаму яна не зрабіла гэта нашмат прасцей. Калі людзі маглі паміраць і пакідаць грошы Роблеру, яны таксама маглі памерці і зарабляць грошы для яе.
  
  
  Яна падазравала, што ёй, магчыма, давядзецца наняць больш лекараў, але аказалася, што дастаткова было проста Дэмэта. Ён быў, безумоўна, лепшым анестэзіёлагам у акрузе і мог правесці любую аперацыю на свой выбар. Крок за крокам ён стаў галоўным лекарам службы заказных забойстваў Кэці Хал.
  
  
  Уся гэтая ідэя аб жыцці і смерці дала ёй адчуванне ўлады. А затым яна адкрыла для сябе сёе-тое пра ўладу, што ведаюць вельмі нямногія, таму што яны не ў стане яе адчуць. Улада - гэта наркотык. Спачатку табе гэта падабаецца, а потым табе гэта патрэбна.
  
  
  Менавіта тады Кэці Хал зразумела, што ўсе ўрадавыя службоўцы, якія карысталіся клінікай Роблера, могуць нейкім чынам быць скарыстаны для ўмацавання ўлады і багацця Кэці. А потым гэтая неахайная старая даследчыца-лесбіянка з пятага паверха зрабіла дзіўнае адкрыццё, і пакуль яно ўсё яшчэ правяралася, калі яно апынецца праўдай, гэта можа даць Кэці вялікую ўладу, пра якую яна калі-небудзь нават марыла.
  
  
  Сёння Дэмету прыйдзецца падвергнуць гэтае адкрыццё яшчэ адной праверцы.
  
  
  Дэмет чакаў у бары клуба, пацягваючы лёгкае віно. На ім была вольная, але цёплая бэжавая куртка, чырвоныя кашміравыя штаны і клятчастыя туфлі для гольфа.
  
  
  "Ты ўжо вызначыўся са стаўкамі, Дэн?" - Спытала Кэці. Але яна ўжо ведала. Калі Дэмет піў толькі лёгкае віно, стаўка павінна была быць сур'ёзнай. Ён піў спіртное толькі перад нязначнымі матчамі.
  
  
  "Чатыры з паловай удары ў бок?"
  
  
  "Я гэта сказаў".
  
  
  "Чаму б нам не зраўняць усё, што я табе павінен. Усё. Падвойвай ці нічога".
  
  
  "Гэта азначала б, што ты будзеш павінен мне ўдвая больш, чым ужо не можаш заплаціць".
  
  
  "Я магу зрабіць для вас больш спецыяльных страў".
  
  
  "Гэтаму ёсць мяжа, Дэн. Нават для клінікі Роблера. Гэта не падобна на тое, што мы адчыняем супермаркет для забойстваў".
  
  
  "Часам ты паводзіш сябе так, як быццам ты ёсць", - сказаў Дэмет. "Напрыклад, Уілберфорс. Што ўсё гэта значыла? Я так разумею, чалавек, які жадаў яго прыбраць, адмовіўся заплаціць кошт?"
  
  
  "Гэта дакладна", - сказала Кэці Хал. “Але чалавек, які хацеў прыбраць Уілберфорса, мёртвы. Я не хацеў, каб улады занадта пільна сачылі за яго смерцю, і яны б гэта зрабілі, калі б Уілберфорс працягнуў сваё падатковае расследаванне. Так што Уілберфорсу таксама прыйшлося сысці”.
  
  
  "Вы хочаце сказаць, што нам не заплацяць за Уілберфорса?"
  
  
  Кэці кіўнула.
  
  
  "Што ж, я выканаў сваю працу. Мне плацяць", - сказаў Дэмет.
  
  
  "Добра, выдатна. Цяпер ты павінен мне толькі палову таго, што не можаш заплаціць".
  
  
  "Чаму ты мяне надзімаеш? Я ведаю, што ты мяне надзімаеш", - сказаў Дэмет.
  
  
  "Усё, што ты павінен у кошт ласку, Дэн".
  
  
  "Я не збіраюся страляць у кагосьці на вуліцы".
  
  
  "Табе не давядзецца забіваць ні душы".
  
  
  "Мне гэта не падабаецца".
  
  
  Кэці зрабіла знак дрымотнаму бармэну ў іншым канцы клубнай стойкі.
  
  
  "Два марціні, вельмі сухіх. Адзін з лёдам і прама для мяне", - сказала яна бармэну.
  
  
  "Што ты робіш?" Спытаў Дэмет.
  
  
  "Я заказваю нам напоі. Мы збіраемся пагуляць дзеля забаўкі, праўда?"
  
  
  "Гэта чарговая афёра. Я ведаю гэта. Я ведаю цябе, Кэці. Ты ўсё яшчэ падманваеш мяне".
  
  
  "Ён не жадае разыначку. Яму падабаюцца зялёныя алівы. Гэта дакладна. Зялёныя алівы ў сухім марціні са лёдам. Правільна. Смачна".
  
  
  "Ты не завабліваеш мяне ў гульню ўсляпую, Кэці".
  
  
  Прынеслі марціні, празрыстыя, у запацелых звонку куфлях адчувалася прахалода. Кэці Хал падняла свой і зрабіла глыток. Было суха і зябка, і гэтае прыемнае пачуццё разлілося па яе крыві.
  
  
  "За ваша здароўе".
  
  
  Дэмет правёў сваё, не выпіваючы.
  
  
  "Ты баішся нанесці мне гэтыя чатыры з паловай удары ў бок і адыходзіш".
  
  
  "Не. выпі. Працягвай".
  
  
  "Ты хітрая, Кэці. Хітрая. Але ведаеш сёе-тое, ты яшчэ і дурная. Ты вельмі дурная, Кэці. Ты дурань, калі хочаш ведаць праўду. Ты мог бы атрымаць увесь набор і пірожныя без..."
  
  
  "Шшшш".
  
  
  "Я не збіраўся сказаць нічога дрэннага. Ты магла б мець усё, нічым не рызыкуючы. Усё, што табе трэба было зрабіць, гэта стаць місіс Дэніэл Дэмет".
  
  
  Кэці Хал смяялася ў свой келіх, распырскваючы напой па краях. Яна выцерла стойку сурвэткай для кактэйляў. Яна ўсё яшчэ смяялася.
  
  
  "Мне шкада, Дэн. Я не хацеў смяяцца".
  
  
  "Добра. Чатыры з паловай удару ў бок, сучка", - сказаў Дэмет і плюхнуў ёй у твар сваім напоем. Але яна ўсё яшчэ смяялася над першай футболкай.
  
  
  "Ваша гонар, Дэн. У мяне пакуль няма сіл нанесці ўдар", - сказала яна, балансуючы на сваім кіроўцу, яе твар быў вішнёва-малінавага колеру, вочы ператварыліся ў істэрычныя шчылінкі. "Не ўдарай занадта моцна, сёння не той дзень, каб узрываць гэта".
  
  
  Доктар Дэніэл Дэмет падкінуў мяч і расставіў ногі, генератар лютасьці, падлучаны да кіроўцы. Ён бы закінуў гэты мяч у глотку фарватэру, далей, чым магла б дацягнуцца любая жанчына, якая смяецца. Ён знішчыць яе на гэтай першай лунцы. Ён зломіць яе на гэтай першай лунцы. Ён спакусіцца небяспекай загартаваных фарватэраў і выкарыстоўвае гэта ў сваіх мэтах. Ён мог бы прабіць гэтую дзірку, калі пашанцуе, з выдатным загартаваным бегавым фарватэрам.
  
  
  Клюшка павольна паляцела назад, яго цела выгнулася, зноў уніз праз левы бок, навыварат, і пры судотыку вылучыце запясці і давядзіце справу да канца. Мяч вылецеў, спачатку нізка, потым узляцеў. На вяршыні ён пачаў злёгку выгінацца направа, утворачы зрэз. Мяч патрапіў сапраўды ў фарватар, але зрэз мяча адкінуў яго па няроўнасцях у пакрыты лісцем лес. Ён ніколі не знойдзе гэта.
  
  
  Ён зноў хутка выраўняўся і, спрабуючы як мага хутчэй пахаваць успамін аб катастрафічным зрэзе, нанёс хуткі зваротны ўдар, удар, якім трэба было скончыць удар. На гэты раз ён не ўрэзаўся ў дрэвы; ён ударыў мячом прама ў іх. Ён пабег назад да каляскі для гольфа, якую дзяліў з Кэці Хал, дастаў з сумкі тры мячы, падбег назад да мішэні, засяродзіўся на тым, каб зноў не штурхаць мяч направа, і адбіў яго, крутануўшыся направа. Толькі яго няздольнасць адбіць мяч надзейна ўтрымлівала яго ў гульні.
  
  
  "Ты ілжэш на пяць", - сказала Кэці і падышла да першай мішэні. Яна пахітала сцёгнамі. Яна зрабіла трэніровачны замах, затым адышла ад мяча, глыбока ўздыхнула і зрабіла яшчэ адно трэніровачнае замах. Затым яна акапалася, паківала клюшкай перад мячом і вельмі павольным замахам назад нанесла невялікі пятляючы ўдар у сто дваццаць ярдаў уверх па фарватэры. Ён застаўся на фарватэры і набраў здаровыя восемдзесят пяць ярдаў пры кідку наперад.
  
  
  "Давай, давай. Давай. Ты збіраешся чакаць увесь дзень на футболцы?" закрычаў Дэмет. "Што, чорт вазьмі, ты на ёй выкарыстоўваў?"
  
  
  "Я зладзіўся з пяццю драўлянымі".
  
  
  "Ты выкарыстоўваў пяць драўляных з праклятай мішэні на лунцы ў чатырыста трыццаць пяць ярдаў?"
  
  
  "Я буду гуляць у сваю гульню, Дэн".
  
  
  На чатыры ўдары ззаду, Дэмет ведаў, што павінен зрабіць нешта драматычнае. Паколькі дарожка была ледзяной, а мяч ляжаў высока на купіне змёрзлай травы, ён абвясціў Кэці, што збіраецца выкарыстоўваць свайго кіроўцы, і чаму яна не паглядзела? Яна паглядзела. Дэмет зрабіў тое ж самае. Гуляючы ў драматычны які даганяе гольф, Дэмет ударыў па мячы нізка і прама. Ён прызямліўся з жорсткай сліной на ім. Мяч адскочыў і памчаўся да грына. Гэта было падобна на язду па лёдзе. Машына не спынялася, пакуль не праехала трыста восемдзесят ярдаў. Дэмет пераможна паглядзеў на Кэці Хал, яе твар пачырванела ў халодны зімовы дзень.
  
  
  "Ну?" сказаў ён.
  
  
  "Што ж, даволі нядрэнна", - сказала Кэці Хал, чый наступны стрэл прыйшоўся за пяцьдзесят ярдаў ад грына. Яна зрабіла свой трэці стрэл. Дэмет, знаходзячыся збоку, паспрабаваў нанесці ўдар з высокай падачы, але мячы для гольфа не кусаюцца на замарожанай зеляніне. Мяч адскочыў ад грына. Да другой падачы, нават з улікам Гандыкапы, ён быў гатовы. Да трэцяй падачы ён прайграў шэсць удараў. Да чацвёртай - сем. Да пятай гульні ён адмовіўся ад першых дзевяці і прапанаваў зразаць шлях да дзесятай лункі. Яны былі адны на полі для гольфа.
  
  
  Калі яны ехалі на сваім электрамабілі па абсаджанай дрэвамі сцяжынцы, Кэці прыбрала яго нагу з педалі акселератара. Каляска спынілася.
  
  
  "Дэн, ты ведаеш, што табе не перамагчы мяне".
  
  
  "Паглядзім. Паглядзім. Пайшлі. Тут холадна".
  
  
  "Лепшае, што ты можаш зараз зрабіць, гэта звязаць мяне, але ты нават гэтага не збіраешся рабіць". Яна паклала руку ў пальчатцы на яго штаны. "Цяпер я сёе-тое хачу ад цябе, Дэн, і я буду гатовы заплаціць за гэта, добра? Я не хачу, каб ты заставаўся неаплачаным. Я нічога не хачу ў цябе забіраць. - Яна пацалавала яго ў мочку вуха. Яно пачырванела ад халады.
  
  
  "Чаго ты хочаш?" спытаў ён.
  
  
  "Я хачу, каб ты прыбраў місіс Уілберфорс ад мяне".
  
  
  "Добра. Я зраблю яшчэ адну спецыяльную прапанову".
  
  
  "Мы не можам. Мы ўжо зрабілі занадта шмат. І тое, што яна ідзе па пятах за сваім сынам, можа быць проста залішне. У нас усё ідзе добра. Мы не жадаем усё сапсаваць." Яе голас быў шаўкавіста-мяккім. "Акрамя таго", - сказала яна.
  
  
  "Акрамя чаго?"
  
  
  "Акрамя таго. Я хачу паспрабаваць сёе-тое новае на місіс Уілберфорс".
  
  
  "Напрыклад, што?"
  
  
  "Ну, гэта асаблівы наркотык".
  
  
  "Аддай гэта ёй сам. Пакладзі гэта ў яе калючая сок".
  
  
  "Я спрабаваў, Дэн. Але я не магу падабрацца да яе блізка. Яго трэба ўводзіць у перыяд моцнага ўзбуджэння, каб яно эфектыўна дзейнічала ў невялікай дазоўцы. Калі кроў не цячэ па венах, гэта зойме занадта шмат часу, і яе могуць знайсці занадта хутка ."
  
  
  "Якога роду моцнае ўзбуджэнне?" Спытаў Дэмет.
  
  
  Кэці правяла рукой па пярэдняй частцы яго штаноў.
  
  
  "Такога роду моцнае ўзбуджэнне", – сказала яна.
  
  
  "О, зразумела. І вы хочаце, каб я даставіў гэта?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Як я магу? Вы бачылі місіс Уілберфорс. Гэта ўсё роўна што трахнуць танк".
  
  
  "Не думай пра яе. Думай пра мяне, пакуль робіш гэта. Падумай пра гэта", - сказала Кэці Хал, расшпільваючы яго шырынку і апускаючы галаву, нахіляючыся ў гольф-кары, калі іх разгарачаныя целы пасылалі маленькія струменьчыкі вільгаці ўверх, у якія праходзяць хвоі над імі.
  
  
  Пазней Дэмет спытаў Кэці, які "спецыяльны прэпарат" яму варта выкарыстоўваць.
  
  
  "Гэта мая цана за сённяшнюю перамогу, Дэн. Ты не пытаешся".
  
  
  Ён паціснуў плячыма. Насамрэч гэта не мела значэння.
  
  
  Той ноччу ён сустрэўся з місіс Уілберфорс у яе нумары ў матэлі, каб зноў абмеркаваць аперацыю яе сына. Ён паспрабаваў прадставіць цёплыя вусны Кэці Хал там, на полі для гольфа, але пры думцы аб Кэці і місіс Уілберфорс яго вырвала ў прыбіральню. У ваннай ён вымыў твар і дастаў з кішэні спецыяльнае кольца, якое дала яму Кэці. Ён надзеў яго на палец і павярнуўся да дзвярэй, за якой чакала місіс Уілберфорс.
  
  
  Магчыма, было б прасцей проста скінуць яе са скалы.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ВОСЬМЫ
  
  
  Вестыбюль клінікі Роблера быў вышынёй у тры паверхі. На ўсіх трох паверхах стаяла калядная ёлка, масіўная трыццаціфутавая елка, упрыгожаная рознакаляровымі гірляндамі і тонкімі шклянымі шарамі, а таксама ўпрыгожаная чырвонымі фетравымі панчохамі з белымі надпісамі на іх.
  
  
  Гэта было першае, што ўбачылі двое мужчын, якія ўвайшлі ў вестыбюль праз цяжкія якія верцяцца дзверы. Яны спыніліся адразу за дзвярыма.
  
  
  "Птахххх", - плюнуў стары, высмаглы малюсенькі азіят, які, нягледзячы на позні снежаньскі холад, быў апрануты толькі ў сінюю мантыю.
  
  
  "Спыні гэта, Чэйн", - сказаў мужчына побач з ім. Відаць, гэта быў малады чалавек, але яго твар хавалі амаль чорныя сонцаахоўныя акуляры. Каўнер яго паліто быў падняты да вушэй, а ніжняя частка твару была ўтоена белым шаўковым шалікам. Пажылы азіят трымаў яго за правы локаць, нібы хацеў падтрымаць.
  
  
  "Пта-а-а-а," Чыун зноў плюнуў. “Паглядзі на гэта. У вас, жыхароў Захаду, ёсць спосаб узяць што заўгодна і ператварыць у смецце. Як дрэва можа быць пачварным? Лёгка. Аддай гэта беламу мужчыне для ўпрыгожвання”.
  
  
  "Чыун", - сказаў Рыма прыглушаным шаўковым шалікам голасам. "Вунь там знаходзіцца стойка рэгістрацыі. Проста зарэгіструйся ў нас. І памятай, хто мы такія".
  
  
  "Я б з радасцю адмовіўся ад сваіх ведаў аб нашых асобах, калі б разам з імі я мог пазбавіцца ад сваіх успамінаў аб гэтай пачвары".
  
  
  Рыма ўздыхнуў. "Проста зарэгіструй нас". Ён падышоў да шэрагу скураных канапаў і сеў у чаканні.
  
  
  Ахоўнік у форме сядзеў за сталом, выконваючы падвойныя абавязкі сакратара ў прыёмнай і аператара камутатара.
  
  
  Ён падняў вочы на пажылога азіята, які стаяў ля высокага прылаўка, яго твар быў ледзь відаць над яго вечкам.
  
  
  "Так?" сказаў ён.
  
  
  "Шчаслівага Раства", - сказаў Чыун.
  
  
  "Шчаслівых Каляд?"
  
  
  "Так. Я думаў, што прыўнясу святочны настрой у тваё жыццё. Табе падабаецца гэтая ёлка?" - Спытаў ён, паказваючы праз плячо, але не зрабіў ласку павярнуцца.
  
  
  "У нас такое бывае кожны год", - сказаў ахоўнік.
  
  
  "Гэта не адказ на зусім добрае пытанне", – сказаў Чыун. "Табе падабаецца дрэва?"
  
  
  "Напэўна, так", - паціснуў плячыма ахоўнік. "Я ніколі па-сапраўднаму на гэта не гляджу".
  
  
  "Пазбаў сябе ад лішніх клопатаў. Не глядзі на гэта".
  
  
  "Вы маеце нейкае дачыненне да калядных ёлак?" спытаў ахоўнік.
  
  
  "Не", - сказаў Чыун. "Я доктар Парк. Палата гатова для майго пацыента, містэра Уільямса. Што гэта за палата?"
  
  
  "О, так", - сказаў ахоўнік, выпростваючыся на сваім драўляным зэдліку з высокай спінкай і ножкамі. "Вы знаходзіцеся ў новым крыле. Нумар 515". У яго голасе прагучала новая павага - хоць ён паняцця не меў, хто такі містэр Уільямс або хто гэты пажылы мужчына перад ім, яго папярэдзілі прама з кабінета памочніка адміністратара, што да яго прыйдзе вельмі важны пацыент па імені Уільямс, і ён павінен праявіць усю ветлівасць . І гэта азначала ўсю ветлівасць.
  
  
  "Як нам гэта знайсці?" Спытаў Чыун.
  
  
  "Я завяду вас туды". Ахоўнік падняўся на ногі
  
  
  "У гэтым няма неабходнасці. Проста пакажы".
  
  
  "Вунь той калідор. Ідзіце па ім да канца. Гэта новае крыло. Падніміцеся на ліфце да пятага".
  
  
  "Дзякуй", - сказаў Чыун.
  
  
  "Доктар?" сказаў ахоўнік, усё яшчэ стоячы.
  
  
  Чыун кіўнуў, паказваючы, што ён слухае.
  
  
  "Табе не холадна?"
  
  
  "Халодны?"
  
  
  "У адным гэтым халаце?"
  
  
  "Чаму мне павінна быць холадна? Ваша печ зламаная?"
  
  
  "Я маю на ўвазе на вуліцы. Усяго пятнаццаць гадзін на вуліцы".
  
  
  "Шасцінаццаць", - сказаў Чыун.
  
  
  "Тое ж самае", - сказаў ахоўнік. "Табе не было холадна?"
  
  
  "Мне ніколі не бывае холадна, калі на вуліцы шаснаццаць. Запомні. Не глядзі на гэтае дрэва".
  
  
  Ён адышоў ад ахоўніка, які пачухаў у патыліцы, паглядзеў на дрэва, затым зноў пачухаў у патыліцы.
  
  
  "Як у нас усё прайшло?" Спытаў Рыма, калі Чыун устаў перад ім.
  
  
  "Выдатна. Мы ў нумары 515. Але мы павінны быць асцярожныя, каб не застудзіцца. Я думаю, у іх зламаная печ ".
  
  
  "Тут, здаецца, дастаткова цёпла", - сказаў Рыма.
  
  
  "Я ведаю. Але звонку ўсяго шаснаццаць".
  
  
  "Мне здавалася, што мне пятнаццаць, Татачка".
  
  
  "Чаму б табе не пагаварыць з ахоўнікам? Ты можаш параўнаць нататкі па сваіх каханых прадметах: выродлівыя дрэвы і няправільныя паказанні тэмпературы".
  
  
  "Адвядзіце мяне ў маю палату", - сказаў Рыма. "Я хворы, і мне нядужыцца, і я б палічыў за лепшае легчы спаць".
  
  
  "Гэта што, жарт?"
  
  
  "Адвядзі мяне ў мой пакой".
  
  
  У знак прызнання таго, што гэта каштавала 275 долараў у дзень, нумар Рыма быў светлым і жыццярадасным, з вокнамі ўздоўж дзвюх сцен прасторнай гасцінай і мяккімі прыглушанымі лямпамі ў адзінай спальні. Замест звычайнага ванітава-зялёнага колеру, які можна знайсці на сценах бальніцы, пакоі былі абклеены шпалерамі са светлым сонечна-жоўтым кветкавым малюнкам.
  
  
  Нумар быў таксама ўпрыгожаны маленькай пластыкавай каляднай ёлкай на віннай шафе з арэхавага дрэва і двума прыбранымі бландынкамі-медсёстрамі.
  
  
  "Містэр Уільямс", - сказаў адзін з іх, калі Рыма ўвайшоў у пакой. "Я міс Бэйнс, а гэта міс Маршал. Мы тут для таго, каб зрабіць ваша знаходжанне прыемным".
  
  
  Рыма пачаў нешта гаварыць, але Чыун рэзка абагнаў яго, загадна махнуў захутанай у мантыю рукой у бок дзвярэй і сказаў: "Прэч".
  
  
  "Ідзіце?" Спытала міс Бэйнс.
  
  
  "Я доктар Парк. Калі вы нам спатрэбіцеся, мы вам патэлефануем".
  
  
  Медсястра ніякавата ўсміхнулася, але яны з міс Маршал выйшлі з палаты.
  
  
  "Табе не абавязкова было так камандаваць", - сказаў Рыма пасля таго, як яны сышлі.
  
  
  "Наколькі я разумею, менавіта так дзейнічаюць лекары", – сказаў Чыун. Ён агледзеўся. "Што вы думаеце аб гэтым пакоі?"
  
  
  "Лепш, чым у некаторых матэлях, у якіх мы бывалі".
  
  
  "Адна рэч парушае яго сіметрыю".
  
  
  Рыма запытальна падняў брыво.
  
  
  "Гэта", - сказаў Чыун. Ён дастаў маленькую пластыкавую калядную ёлку з шафкі з арэхавага дрэва. Трымаючы яго на адлегласці выцягнутай рукі, як бы для таго, каб пераканацца, што яно не заразіць яго непрыстойнай блізкасцю, ён аднёс яго да шафы, кінуў унутр і шчыльна зачыніў дзверцы.
  
  
  "Вось так. Так-то лепш".
  
  
  "Табе не трэба было гэтага рабіць, Чиун. Ты мог бы зрабіць рамонт тэніснымі мячыкамі".
  
  
  "Адрамантаваў яго, каб ты мог зноў адмовіць мне ў абяцаным падарунку?"
  
  
  "Абяцаў, Татачка?" - спытаў Рыма, які не мог прыгадаць, каб падобнае абяцанне датычылася рабства Барбры Стрэйзанд.
  
  
  "У вачах справядлівага чалавека тое, што павінна быць зроблена, - гэта абяцанне свету і самому сабе. Гэта адрознівае справядлівых людзей ад бледных кавалачкаў свіных вушэй".
  
  
  "Дакладна, Чыун, дакладна, дакладна, дакладна". Рыма паспрабаваў змяніць тэму. "Табе ясны наш план?"
  
  
  "Так, мне ясны план, але мне абразліва называць яго "нашым" планам. Гэта ваш план. Вы містэр Уільямс, чалавек з вялікім станам. Я ваш лекар. Мы паспрабуем знайсці што-небудзь падазронае ў бальніцы. Вы паведаміце людзям, што ў вас праблемы з падаткамі, і спадзявайцеся, што хто-небудзь звернецца да вас ".
  
  
  "У цябе ўсё атрымаецца".
  
  
  "Я рады, што вы падзяліліся са мной сваёй мудрасцю".
  
  
  "Ты ведаеш, чаму мы робім гэта такім чынам, ці не так. Чыун?"
  
  
  "Так. Таму што ты дурны".
  
  
  "Не. Таму што на гэты раз мы будзем разумнейшыя. У Скрэнтане я ўсё рабіў па-твойму. Я пераскочыў рысу і дасягнуў вяршыні. Гэта было выдатна. За выключэннем таго, што хлопца, якога я павінен быў абараняць, быў забіты. Я ліквідаваў. сем ці восем ці нешта каля таго чалавек, і гэта не прынесла ні кроплі карысці ".
  
  
  "Гэта быў мой шлях?" Спытаў Чыун. "Разгульваць, як п'яны салдат, жадаючы людзям "Вясёлага парасячага балю" і ўсеваючы мясцовасць трупамі?" Не. Мой спосаб - ухіліць чалавека, які стварае праблемы. Гуляйце ў гульні са столькімі людзьмі, колькі хочаце, але калі вы не знойдзеце патрэбнага чалавека, вы нічога не даможацеся. Не абвінавачвайце мяне ў сваёй няздольнасці правільна вызначыць мэту. У рэшце рэшт, я ўсяго толькі бедны слуга, якому не дазволена ведаць вашыя з доктарам Смітам сакрэты."
  
  
  "Што ж, на гэты раз мы збіраемся высветліць, хто нясе адказнасць, перш чым адправімся каго-небудзь пляскаць".
  
  
  "І для гэтага нам неабходна іграць у акцёрскія гульні лекара і пацыента?"
  
  
  "Вядома, Чыун. У гэтым і хараство. З нашымі грашыма мы зможам бясплатна карыстацца лякарняй. Ніхто не перашкодзіць таму, хто адправіў дваццаць пяць тысяч даляраў гатоўкай наперад".
  
  
  "Гэта вялікія грошы?"
  
  
  "Вельмі шмат, - сказаў Рыма, - нават для бальніцы. Гэта можа працягнуцца да двух тыдняў, калі ў вас не будзе Сіняга Крыжа і сіняга Шчыта".
  
  
  "Я пакідаю за сабой права меркаваць аб вашым плане".
  
  
  "Гэта спрацуе як заклён", - сказаў Рыма. "Больш ніякага гвалту".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДЗЕВЯТЫ
  
  
  Доктар Дэніэл Дэмэт увайшоў у кабінет, нядбайна кінуў залатое кольца на стол, наліў сабе шклянку гарэлкі з барнай стойкі, затым сеў у мяккае скураное крэсла, панура утаропіўшыся на гарэлку, перш чым паднесці яго да вуснаў і залпам выпіць палову.
  
  
  "Трохі ранавата для цябе, ці не так?" — Сказала Кэці Хал, седзячы па іншым боку вялікага стала са шкляной стальніцай у сваім кабінеце.
  
  
  "Тут добра ў любы час сутак". У голасе Дэмэта чуліся слёзы, жаласнае скуголенне.
  
  
  "Але не для лекара", - сказала яна.
  
  
  "Для такога ўрача, якім я з'яўляюся, гэта цалкам прымальна", - сказаў ён.
  
  
  "Гэта тое, што цябе турбуе?"
  
  
  "Так. Калі хочаш ведаць, я пачынаю стамляцца ад усяго гэтага".
  
  
  "Ты проста засмучаны, таму што місіс Уілберфорс цябе не завяла". Кэці Хал усміхнулася.
  
  
  "Так", - сказаў ён. "Магчыма, гэта частка ўсяго гэтага. Што наогул было за справу з кольцам?"
  
  
  "Проста даследаванне", - сказала Кэці Хал. "Я спрабую сёе-тое новае. Табе няма пра што турбавацца".
  
  
  "Яна памрэ?" Спытаў Дэмет. Ён дапіў рэшткі сваёй гарэлкі.
  
  
  "Вядома", - сказала Кэці Хал. "Мы ж не маглі пакінуць яе ў жывых, ці не так? Не тады, калі яна бегала паўсюль і балбатала без умолку аб тым, як мы зрабілі з яе мілым маленькім сынам".
  
  
  "Ну, мне гэта больш не падабаецца".
  
  
  “Можа быць, і не. Але вашым букмекерам гэта падабаецца, таму што вашыя рахункі аплачаны. Вашаму банкаўскаму рахунку гэта падабаецца, таму што ўпершыню за доўгі час ён папаўняецца рэгулярна. І мне гэта падабаецца, таму што… таму што мне гэта падабаецца”.
  
  
  "Вып'еш са мной?" Спытаў Дэмэт, злёгку памахваючы куфлем.
  
  
  "Як наконт таго, каб зрабіць перапынак? Табе сёння днём у аперацыйнай, ці не так?"
  
  
  "Так", - змрочна сказаў ён. “Але сёння я магу прыйсці такім п'яным, якім захачу. Мне не трэба нікога забіваць. Падтрымліваць жыццё людзей я магу як п'яным, так і цвярозым. Але забіваць людзей, для гэтага падыдзе толькі цвярозы”.
  
  
  "Не сентыментальнічай са мной. Сёння ў мяне няма часу трымаць цябе за руку".
  
  
  "Не?"
  
  
  "Не. У клініцы Роблера зарэгістраваўся вельмі важны чалавек".
  
  
  "Давайце заб'ем яго прама зараз. Перш чым у яго з'явіцца шанец пажаліцца на ежу".
  
  
  "Гэта той, каго мы жадаем пакінуць у жывых".
  
  
  "Што адрознівае яго ад іншых?"
  
  
  "Пакуль ніхто не ведае", - сказала Кэці Хал. "Ён падарожнічае пад імем Уільямс. Ён прывёў свайго лекара і заплаціў дваццаць пяць тысяч даляраў гатоўкай авансам за карыстанне бальнічнымі памяшканнямі."
  
  
  "Уільямс? Я не ведаю ніякіх знакамітых Уільямсаў".
  
  
  "Відавочна, гэта не яго сапраўднае імя. Але я высвятлю, хто ён насамрэч. Цалкам можа быць, што ён захоча ахвяраваць Роблеру трохі грошай у выпадку яго раптоўнага скону".
  
  
  "Што ж, пакуль вы не вырашыце яго прыкончыць, ён мяне не датычыцца. І нават тады, магчыма, гэта не так".
  
  
  "Што гэта значыць?" Патрабавальна спытала Кэці Хал.
  
  
  "Мне гэтае дзярмо больш не падабаецца. Іх проста занадта шмат. А місіс Уілберфорс была пачварным старым быком, але яна ні да чаго не мела дачынення. Не зусім".
  
  
  "Яна была пагрозай. Спосаб справіцца з пагрозамі - гэта ўхіліць іх".
  
  
  "Гэта таксама спосаб зладзіцца са смагай. Ты не збіраешся выпіць са мной?" Спытаў Дэмет.
  
  
  "Не", - сказала Кэці Хал. Яна ўсміхнулася, але ў руху яе вуснаў не было гумару. Усмешка была сталёвай, дакладнай, як мікраметр, і зусім пазбаўленай цеплыні.
  
  
  "Ну, я мяркую, гэта зробіць хто-небудзь іншы", – злосна сказаў Дэмет. Ён злосна выйшаў з кабінета.
  
  
  Кэці Хал глядзела, як за ім зачыняюцца дзверы, затым паглядзела на шклянку на сваім стале і на залатое кольца.
  
  
  Доктар Дэніэл Дэмет, магчыма, збаяўся. Гэта зрабіла б яго адначасова небяспечным і - калі эксперымент з місіс Уілберфорс спрацаваў гэтак жа добра, як і з Энтані Стэйсам, - выдаткоўваным.
  
  
  Яна паклала залатое кольца ў сумачку, пакуль у яе не з'явілася магчымасць зноў напоўніць яе.
  
  
  Раздзел дзесяты
  
  
  Місіс Уілберфорс была знойдзена там, дзе яе пакінуў доктар Дэмет, на ложку ў сваім нумары матэля.
  
  
  Ён забраў яе раніцай. Прайшло так шмат часу з таго часу, як у яе быў мужчына. Гэта было так даўно. Яна здзекавалася з мужчын і запалохвала іх, а калі вакол не было сапраўдных мужчын, яна выкарыстоўвала свайго сына як сурагатнага мужчыну, спрабуючы зламаць яго дух, волю і цела. Але затым, калі Дэмет проста ўзяў і заняўся з ёй каханнем, не клапоцячыся аб яе пачуццях, амаль так, як быццам яго думак там не было, яна зразумела, што ўвесь гэты час хацела, каб мужчына паўстаў супраць яе і авалодаў ёю.
  
  
  Дэмет так і зрабіў і пакінуў яе ў ложку, думаючы аб тым, якім прыемным быў сэкс, і аб тым, як неверагодна, што мілы доктар Дэмет мог быць часткай ўтойвання смерці Натана Дэвіда. Ён расказаў ёй, як моцна спрабаваў выратаваць яго, але нічога не мог зрабіць.
  
  
  Яна падумала аб гэтым якраз перад тым, як закрыць вочы і паспрабаваць заснуць. Але сон не прыходзіў. Спачатку быў боль у левым скроні, затым боль у правай скроні, а затым бесперапынны пульсавалы боль, з-за якой здавалася, што ўсярэдзіне яе галавы нешта калоціцца, спрабуючы вырвацца вонкі.
  
  
  Яна ўстала і накіравалася ў ванную маленькага нумара матэля, дзе дастала са сваёй асабістай аптэчкі маленькую бутэлечку аспірыну. Яна праглынула дзве з іх. Калі яна адкінула галаву, каб глынуць вады з маленькай папяровай шкляначкі, яе вочы заўважылі сваё адлюстраванне ў люстэрку аптэчкі.
  
  
  Яна паглядзела на сябе, затым нахілілася наперад, каб уважліва вывучыць свой твар. Меркавалася, што сэкс амалоджвае людзей, думала яна. Выпраменьвае шчасце. Але на яе твары не было ніякага ззяння. У кутках яе вачэй з'явіліся маршчынкі і цяжкія мяшкі пад імі. А на пачатку дня не было ні маршчын, ні мяшкоў. Галаўны боль, вырашыў ён, быў мацнейшы, чым яна думала. Напэўна, гэта сапраўды быў сапраўдны хаос у яе арганізме, калі так зрабіць з яе тварам. Яна спадзявалася, што галаўны боль быў усяго толькі галаўным болем, а не першым сімптомам якой бы жахлівай хваробы ні падхапіў Натан Дэвід. Пнеўманія. Гэта было б жахліва. Хоць, вядома, у яе быў бы гэты мілы доктар Дэмет, які даглядаў бы яе, вяртаючы ёй здароўе.
  
  
  Яна вярнулася ў ложак, стараючыся не думаць пра свой галаўны боль, але было пяць раніцы, перш чым яна, нарэшце, заснула.
  
  
  Яна праспала даўжэй звычайнага часу абуджэння ў 6:45. Пакаёўка ўвайшла ў палату ў 9:30, убачыла яе ў ложку і зноў выслізнула. Калі пакаёўка вярнулася ў 12:30, яна па-ранейшаму не ўбачыла на дзверы таблічкі "Не турбаваць", увайшла і ўбачыла, што місіс Уілберфорс усё яшчэ спіць у ложку. На гэты раз яна западозрыла нядобрае і ціхенька паклікала, спрабуючы разбудзіць яе. Але з ложка не было адказу.
  
  
  Пакаёўка патэлефанавала мэнэджэра, які напярэдадні правяраў місіс Уілберфорс.
  
  
  "Што гэта?" - спытаў менеджэр, калі ён нарэшце дабраўся да пакоя. "Я спадзяюся, гэта важна".
  
  
  "Гэтая жанчына не прачынаецца", - сказала пакаёўка. "Я думаю, яна хворая".
  
  
  Кіраўнік спыніўся ў дзвярах. "Давайце паглядзім", - сказаў ён. "О так, гэта місіс Уілберфорс. Яна зарэгістравалася ўчора". Ён нерашуча спыніўся ў адчыненым дзвярным праёме палаты. "Місіс Уілберфорс", - паклікаў ён. "Місіс Уілберфорс". Пад коўдрай не было ніякага руху.
  
  
  "Місіс Уілберфорс", - паклікаў ён зноў, на гэты раз гучна.
  
  
  "Яна не адказвае", - сказала пакаёўка. "Я думаю, яна хворая".
  
  
  "Ну, лепш бы яна захварэла, інакш у тваёй азадка будуць сапраўдныя непрыемнасці", - прашыпеў мэнэджар, які пераняў гэтую манеру размаўляць з маладой пакаёўкай-пуэртарыканкай пасля таго, як дзяўчына здзейсніла недаравальны грэх, адмовіўшыся правесці з ім дзень у адным з пустых нумароў матэля, і, што яшчэ горш, прыгразіў расказаць усё яго жонцы, калі ён будзе настойваць на сваіх роспытах.
  
  
  Мэнэджар праглынуў адзін раз. Уварванне ў жаночыя спальні было не з тых рэчаў, якія менеджэры рабілі з радасцю. "Трымай свой твіфт прама тут", - прашаптаў ён дзяўчыне, пераканаўшыся, што ў яго ёсць сведка яго пранікнення. Ён бесцырымонна прайшоў міма дзяўчыны і абышоў край ложка.
  
  
  Ён пачаў выкрыкваць імя місіс Уілберфорс у адрас формы, схаванай пад коўдрай. Адказу па-ранейшаму не было. Ён асцярожна схапіўся за кавалак коўдры, які, як ён думаў, хаваў руку. Ён злёгку пахіснуўся.
  
  
  "Місіс Уілберфорс".
  
  
  З-пад коўдры пачуўся слабы стогн. Упраўляючы асцярожна сцягнуў покрыва з твару чалавека пад коўдрай. Ён памаўчаў, узіраючыся ў твар, затым рэзка адскочыў.
  
  
  "Гэта не місіс Уілберфорс", - усхвалявана сказаў ён.
  
  
  "Гэта не так?" - Спытала дзяўчына, уваходзячы ў пакой.
  
  
  "Не. Падыдзі, паглядзі", - сказаў ён, махнуўшы дзяўчыне рукой наперад. Яна падышла бліжэй, спачатку нерашуча, потым смялей. Яна абышла загадчыцу збоку і паглядзела ўніз на твар постаці на ложку. У яе міжвольна вырваўся ўздых.
  
  
  Твар, які ляжаў там, быў пачварны, як грэх, стары, як час. Скура была высмаглай і карычневай з глыбокімі патрэсканымі маршчынамі глыбокай старасці. Валасы былі сівымі, і зрэдку на шчоках і падбародку тырчалі доўгія валасінкі - доўгія белыя жорсткія валасінкі, такія вырошчваюць ведзьмы.
  
  
  "Місіс Уілберфорс - значна маладзейшая жанчына", - сказаў мэнэджар. "Я сам зарэгістраваў яе ўчора. Гэта не яна".
  
  
  Галава на падушцы злёгку варухнулася. Цягліцы век, здавалася, завагаліся, а затым павольна, як быццам чакаючы прыходу смерці і здольнасці ёй адтэрміноўкі, слязлівыя вочы адкрыліся і абыякава паглядзелі на мужчыну і жанчыну ля ложка.
  
  
  Вусны злёгку варухнуліся, але не было чуваць ні гуку. Яны зноў варухнуліся, мышцы ў кутках рота спазматычна тузануліся, а затым рот адкрыўся, і адтуль пратачылася стомленае драпанне:
  
  
  "Я місіс Уілберфорс".
  
  
  Чыун глядзеў тэлевізар, а Рыма ляжаў на канапе, практыкуючыся ў медытацыі, калі зазваніў тэлефон, які стаяў побач з зялёнай аксамітнай канапай.
  
  
  "Гэта Сміт", - вымавіў голас, поўны лімонаў і горычы. "Я толькі што даведаўся, што місіс Уілберфорс… Мяркую, вы з ёй сустракаліся… дастаўлена ў клініку Роблера".
  
  
  "Што з ёй не так?"
  
  
  "Я не ведаю. Яе знайшлі хворы ў яе нумары матэля за горадам каля гадзіны таму. Вы, вядома, разумееце сувязь?"
  
  
  "Спачатку яе сын, потым яна. Чаму, я не ведаю".
  
  
  "Паспрабуй высветліць".
  
  
  "Ёсць што-небудзь новае ў іншых месцах? Што-небудзь з'явілася ў сувязі з расследаваннямі Падатковага ўпраўлення?"
  
  
  "Нічога, пра што мы ведаем. Над чым бы Ўілберфорс ні працаваў, гэта было ў асноўным у яго галаве. Мы, верагодна, ніколі не даведаемся. Заставайцеся на сувязі. Дарэчы, гэтая лінія абаронена. Мы даручылі нашым уласным людзям праверыць гэта."
  
  
  Рыма павольна вярнуў трубку на месца, затым саскочыў з канапы. Ён паглядзеў на спіну Чыуна, які, здавалася, быў у трансе, зацыкленай на выявах на экране тэлевізара. Не было неабходнасці турбаваць яго, асабліва таму, што ў яго не было ні найменшага шанцу патурбаваць яго. Чыун не сышоў бы са здымачнай пляцоўкі, пакуль не скончацца яго выступы. Пакой маглі разбамбіць, затапіць ці падпаліць. Калі дым рассеецца, вада спадзе і абломкі асядуць, Чиун ўсё яшчэ будзе там, у поўным захапленні, назіраючы, як доктар Лэнс Равенел з мудрасцю і дабрынёй вырашае сусветныя праблемы.
  
  
  На Рыма была карычневая футболка, карычневыя штаны падвойнай ношкі і скураныя сліпоны на гумавай падэшве, вырабленыя ўручную ў Італіі.
  
  
  "Ну, я сыходжу, Чиун", - гучна сказаў ён.
  
  
  Адказу не было.
  
  
  "Я магу ніколі не вярнуцца. Гэта мая самая небяспечная місія", - сказаў Рыма.
  
  
  Цішыня.
  
  
  "І ўсё ж гэта значна, значна лепшая рэч, якую я раблю, чым калі-небудзь", – сказаў Рыма.
  
  
  "Амаль усё, што заўгодна", - выплюнуў Чиун ў адказ, а затым зноў замоўк, пакінуўшы ў пакоі толькі голас тэлевізара.
  
  
  "Чыун, ты дзярмо", - закрычаў Рыма.
  
  
  Але адказу зноў не было, і Рыма надзеў цёмныя акуляры, якія яму не вельмі падабалася насіць і нашэнне якіх прыводзіла Чыуна ў шаленства.
  
  
  Рыма купіў іх, калі аднойчы позна ўвечары блукаў па вуліцах Сан-Францыска з Чыунам. Сан-Францыска быў адным з іх любімых гарадоў, таму што яго касмапалітычная паліглоцкая натура не знайшла нічога незвычайнага ў тым, што васьмідзесяцігадовы азіят у цырыманіяльным адзенні ідзе па вуліцы з суровым хударлявым амерыканцам, і да таго часу, пакуль Рыма трымаў Чыуна далей ад Чайнатаўна, да іх у Сан-Францыска ніхто не прыставаў.
  
  
  У гэты дзень яны зайшлі на Юніён-сквер, і Чиун настаяў на тым, каб зайсці ў тамтэйшы вялікі ўнівермаг.
  
  
  Рыма пайшоў паглядзець клюшкі для гольфа. Калі ён вярнуўся, то выявіў Чыуна ў куце першага паверха крамы, які назірае, як акуліст апранае жанчыне акуляры.
  
  
  Чыун гучна кудахтаў. Акуліст і жанчына раз-пораз абарочваліся, каб паглядзець на яго, і Чыун глядзеў у адказ.
  
  
  "Што ты робіш, татачка?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Глядзець, як гэты мужчына псуе вочы той жанчыне".
  
  
  "Ш-ш-ш", - сказаў Рыма. "Хто-небудзь цябе пачуе".
  
  
  "Добра", – сказаў Чыун. "Падумай, колькі вачэй я магу выратаваць, калі ўсе будуць толькі слухаць".
  
  
  "Чыун. Некаторым людзям патрэбны акуляры".
  
  
  "Няправільна. Нікому не патрэбны акуляры, каб бачыць".
  
  
  "Вядома, ведаюць. Ты бачыў гэтыя пацешныя маленькія вочныя дыяграмы, якія ўсё пачынаюцца з літары "Е". Некаторыя людзі не могуць прачытаць літары ".
  
  
  "Ахах, але яны не пішуць словы па літарах", – пераможна сказаў Чыун. "Каму захочацца чытаць гэтыя літары?"
  
  
  "Справа не ў гэтым. Некаторыя людзі проста нават не могуць разглядзець, што гэта за літары".
  
  
  "Гэта таму, што іх вочныя мышцы працуюць няправільна. Цягліцы нетрэніраваны. І ўсё ж, замест таго, каб трэніраваць мышцы для правільнай працы, што робяць людзі? Яны ідуць да так званага лекара, які змяшчае гэтыя аскепкі шкла перад іх вачыма. Гэта гарантуе , што ў чалавека ніколі не будзе шанцу натрэніраваць вочныя мышцы для правільнай працы. Гэты чалавек здзяйсняе жудасную рэч”.
  
  
  "Некаторыя людзі не могуць кантраляваць свае вочныя мышцы", – сказаў Рыма ў мяккім пратэсце.
  
  
  "Гэта дакладна", - пагадзіўся Чиун. "Большасць з іх - амерыканцы. Гэта краіна - выграбная яма ляноты. Мы былі ў многіх месцах, але толькі ў гэтым месцы вы бачыце, што амаль усе носяць акуляры. Вам патрэбны яшчэ якія-небудзь доказы ляноты?"
  
  
  “Гэта няпраўда, Чыун. Адна з прычын, па якой у многіх людзей у гэтай краіне ўзнікаюць праблемы са зрокам, – гэта прагляд тэлевізара”.
  
  
  У Чыуна адвісла сківіца ад здзіўлення. "Ты ілжэш", - сказаў ён.
  
  
  "Не, гэта праўда. Ад занадта вялікай колькасці тэлевізара баляць вочы".
  
  
  "О", - прастагнаў Чыун. "О, ганьба. Ты хочаш сказаць, што гэтыя выдатныя драмы могуць пашкодзіць маім вачам?"
  
  
  "Ну, можа быць, не тваё. Але большасці людзей".
  
  
  "О, якая ганьба. Сказаць такое толькі для таго, каб закрануць мае пачуцці". Ён запытальна паглядзеў на Рыма.
  
  
  Рыма пакруціў галавой. "Праўду, татачка".
  
  
  Чыун на імгненне замоўк, абдумваючы ўвесь жах адбывалага, затым хітра ўсміхнуўся і падняў уверх паказальны палец з доўгім пазногцем. "Аааа, - сказаў ён, - нават выкажам здагадку, што тое, што вы кажаце, праўда. Падумайце аб тым, колькі карысці гэтыя выдатныя драмы прыносяць для душы і сэрцы".
  
  
  Рыма ўздыхнуў. “Гэта праўда, Татачка. Яны цудоўныя. Яны ўзбагачаюць жыццё кожнага, сляпога ці відушчага. Я б аддаў перавагу, каб уся краіна аслепла, чым дапусціць, каб хараство гэтых шоу скарацілася хаця б на адну хвіліну”.
  
  
  "Для цябе яшчэ ёсць надзея, Рыма", – сказаў Чыун. "Але не для яго", - сказаў ён, паказваючы на акуліста. "Ён павінен сказаць гэтым людзям, каб яны практыкавалі вочныя мышцы, а не замотвалі іх шкляной павязкай, якая перашкаджае ім калі-небудзь правільна карыстацца вачыма".
  
  
  "Што гэта за шум?" - раздаўся жаночы голас. Ён належаў маладой бландынцы са скандынаўскім акцэнтам, якая выйшла з задняга пакоя аптычнага аддзела.
  
  
  Каб супакоіць яе, Рыма купіў пару амаль чорных сонцаахоўных акуляраў, хаця яму і не падабалася іх насіць. Чыун меў, вядома, рацыю. Пакінуты ў спакоі, трэніраваны вочны мускул быў больш чым здольны засланяць святло, упускаць яго, факусавацца, бачыць. Сонцаахоўныя акуляры былі проста яшчэ адным мыліцам для мускулістага калекі.
  
  
  Прымяраючы розныя аправы, Чиун запатрабаваў ад жанчыны, каб яна паспрабавала знайсці яму акуляры без шкла, а з драўлянымі лінзамі. "Паколькі ён настойвае на тым, каб сапсаваць свой зрок, мы павінны, прынамсі, абараніць яго ад якое ляціць шкла".
  
  
  Рыма спыніўся на самых цёмных лінзах, якія змог знайсці. Ён сунуў акуляры ў кішэню і не апранаў іх да паступлення ў клініку Роблера, калі яны сталі часткай яго маскіроўкі мільярдэра.
  
  
  Рыма пачуў, як загучала арганная музыка, якая азначае рэкламны ролік, і Чиун, павярнуўшыся, убачыў Рыма ў яго цёмных акулярах.
  
  
  "Гэта вельмі добра", – сказаў Чыун. "Вы прыходзьце ў гэтую бальніцу ў пошуках чагосьці, і першае, што вы робіце, гэта затуляеце вочы, каб нічога не бачыць. Сапраўды амерыканскі падыход да праблемы". Ён зноў павярнуўся да тэлевізара, ставячы Рыма на ніжэйшую прыступку ў лесвіцы, якая яго цікавіла, чым лэдзі-сантэхнік з конскім тварам, якая прадае мыла.
  
  
  Рыма ткнуў Чыуна пальцам у спіну і выйшаў у калідор.
  
  
  Сцены і падлогі з крэмава-карычневага мармуру здаваліся халоднымі, але Рыма дакрануўся да сцяны і выявіў, што яна цёплая. Апошняя навіна ў вобласці апалу. Сцены з падагрэвам. Відавочна, што клініка Роблер не турбавалася аб тым, адкуль паступяць яе наступныя грошы.
  
  
  Праз тры дзверы ад свайго пакоя ён убачыў шафу і праслізнуў унутр. На верхняй паліцы ён знайшоў тое, што хацеў; калі ён выйшаў праз некалькі імгненняў, на ім быў белы медыцынскі халат у поўны рост.
  
  
  У цёмных акулярах і халаце ён быў падобны на пахмельнага плэйбоя, што, на думку Рыма, характарызавала большасць лекараў, якіх ён калі-небудзь ведаў.
  
  
  Ён спусціўся на чацвёрты паверх па лесвіцы і груба перапыніў медсястру, якая размаўляла па тэлефоне за сталом. "Дзе знаходзіцца аддзяленне неадкладнай дапамогі?"
  
  
  "Першы паверх, доктар", - адказала яна. "Вунь той ліфт".
  
  
  "Ваш каўнерык крыху пацёрся, сястра", - сказаў Рыма. "Лепш асцярожней з гэтым".
  
  
  "Так, сэр, доктар", - сказала яна і, збянтэжаная, глядзела, як ён сыходзіць. Ёй стала цікава, хто ён такі.
  
  
  Рыма вырашыў дайсці да аддзялення неадкладнай дапамогі пешшу і быў уражаны, калі прабіраўся па бальнічных калідорах у аператыўны цэнтр бальніцы. Яго ніхто не спыніў; ніхто не пацікавіўся, хто ён такі. Ён мог бы пагадзіцца з гэтым, калі б было відавочна, што людзі думалі, што ён урач, і прасілі яго рабіць доктарскія рэчы. Але ніхто гэтага не зрабіў. Ён зазіраў у розныя назіральныя пакоі ў пошуках місіс Уілберфорс, але ніхто не папрасіў у яго рады ці дапамогі.
  
  
  Ён адчуваў фізічную ухвалу ў тым сэнсе, што яго прысутнасць трывалі, але ў яго не было прафесійнага прызнання, паколькі ніхто не звяртаўся да яго за дапамогай. Ён не ведаў, добра гэта ці дрэнна, але вырашыў, што гэта абразліва і выклікана адсутнасцю ў яго стетоскоп. Праходзячы міма лекара ў калідоры, ён сцягнуў стетоскоп з шыі мужчыны, пальцам зняўшы яго з каўняра. Доктар працягваў ісці наперад, не звяртаючы ўвагі на сваю страту, і Рыма надзеў стетоскоп сабе на шыю.
  
  
  Стетоскоп дзеяў цуды. Не паспеў ён прайсці і пяцідзесяці футаў, як у Рыма папрасілі парады па трох асобных выпадках.
  
  
  Ён прасунуў галаву ў адзін пакой, з вушэй у яго звісаў стетоскоп, і яго спыталі яго меркаванне аб пацыенце, які пакутуе ад пералому нагі. Ён прапісаў аспірын і працяглы пасцельны рэжым. Ён назваў іншага пацыента ашуканцам, які займае бальнічную прастору, у якой мелі патрэбу сапраўды хворыя людзі. У трэцяй палаце ў яго ўпершыню з'явіўся шанц скарыстацца стетоскоп. Ён быў уражаны тым, што праз яго сапраўды можна было нешта чуць.
  
  
  На назіральным стале ляжала тоўстая жанчына, якую аглядаў малады чалавек у белым халаце, відаць, інтэрн. Ён з надзеяй падняў вочы, калі ўвайшоў Рыма.
  
  
  Рыма прыклаў стетоскоп да жывата жанчыны і выліўся смехам. "Паслухайце гэтае буркатанне", - сказаў ён. "Ух ты, які грукат. Падобна на падрыхтоўку гарохавага супу".
  
  
  "Што вы думаеце, доктар?" - спытаў інтэрн.
  
  
  "Я б сказаў, што дзве сталовыя лыжкі Пепта Бісмала кожныя тры гадзіны павінны падзейнічаць. А вам, лэдзі, лепш скончыць з півам".
  
  
  Інтэрн прысунуўся бліжэй да Рыма і прашаптаў яму на вуха: "Але яна скардзіцца на галаўныя болі".
  
  
  Рыма афіцыйна кіўнуў. "Правільна", - сказаў ён. "Гэта ад піва. Гэта дрожджы ў піве. Ён выбухае ўнутры цела, і газ стварае ціск у паражніны чэрапа. Я памятаю, як брат Тэадор тлумачыў гэта на апошняй медыцынскай лекцыі, на якую я хадзіў. Паназірайце за гэтымі дрожджамі. А вы, лэдзі , канчайце з півам ".
  
  
  "Ну, я ніколі..." - сказала жанчына ў спіну Рыма.
  
  
  Ён спыніўся каля дзвярэй, павярнуўся, усміхнуўся і сказаў: "Аб рахунку таксама не турбуйся. Проста дашлі яго мне".
  
  
  Затым ён выйшаў у калідор, рухаючыся па ім, спадзеючыся, што хто-небудзь яшчэ паспрабуе яго стетоскоп.
  
  
  У канцы калідора была пара цяжкіх металічных ворных дзвярэй з вялікімі шклянымі панэлямі з драцяной сеткі. Рыма зазірнуў праз панэлі, затым штурхнуў дзверы. Ён зразумеў, што знаходзіцца ў комплексе аддзяленняў неадкладнай дапамогі.
  
  
  Там было чатыры пакоі; усе, акрамя адной, былі пустыя. У гэтым пакоі ён знайшоў місіс Уілберфорс. Увайшоўшы ў дзверы, ён знайшоў у кішэні халата маску для асобы і надзеў яе.
  
  
  На стале неадкладнай дапамогі ляжала постаць, часткова прыкрытая бліскучымі белымі прасцінамі, а вакол яе мітусілася каманда мужчын і жанчын, лекараў і медсясцёр, усе былі занятыя. Дзве медсёстры масажавалі ногі пацыента. Лекар і медсястра рытмічна ціснулі на вобласць грудной клеткі, робячы нешта накшталт калектыўнага штучнага дыхання.
  
  
  Погляд Рыма быў прыкаваны да іншага лекара, які стаяў побач з пацыентам, набіраючы вадкасць у шпрыц, магчыма, для ін'екцыі ў сэрцы, якая павінна была ператварыць яго ў адрэналін.
  
  
  Гэты доктар не выглядаў шчаслівым, падумаў Рыма. Ён паглядзеў на рукі мужчыны, якія трымалі шпрыц і маленькую ампулу з адрэналінам, убачыў, як яны дрыжаць, і зразумеў, у чым справа - доктар быў п'яны.
  
  
  Рыма ўвайшоў у пакой, ціха насвістваючы, свіст ператварыўся ў шыпенне паветра праз яго маску.
  
  
  Некалькі галоў павярнуліся ў яго бок.
  
  
  "Прывітанне, хлопцы", - сказаў ён. "Проста працягвайце рабіць тое, што робіце. Калі я заўважу што-небудзь не так, я дам вам ведаць".
  
  
  Ён падбадзёрвальна падняў свой стетоскоп. Твары зноў павярнуліся да пацыента.
  
  
  Рыма нядбайна падышоў да пацыента збоку. Гэта была жанчына, але жанчына ва ўзросце, як Рыма мог бачыць па мільгаценні яе асобы, калі маладая медсястра час ад часу здымала кіслародную маску з яе носа і рота. Рыма ўспомніў візіт да місіс Уілберфорс у Скрэнтане, вялікую, якая пыхкае здароўем баявую сякеру, якую ён пляснуў па срацы. Затым ён паглядзеў уніз на зморшчаную старую жанчыну, якая ляжыць у ложку.
  
  
  Чорт вазьмі, падумаў ён. Дзе місіс Уілберфорс?
  
  
  Ён павярнуўся, каб пайсці, але ў гэты момант яго погляд упаў на таблічку з імем, пазначаную магіяй, у падгалоўе ложка. "Уілберфорс", - абвяшчала надпіс.
  
  
  Ён зноў паглядзеў на твар жанчыны. Як гэта магло быць? Але вочы… кручкаваты нос… гэта магло быць… гэта магло быць. Ён паглядзеў яшчэ раз, пільна. Гэта было. Але як? Некалькі дзён таму яна выглядала як член прэтарыянскай гвардыі, але зараз яна была маленькай і слабой, нямоглай і старой.
  
  
  Як гэта магло быць?
  
  
  Ён зноў паглядзеў на лекара, які, усё яшчэ дрыжучы, скончыў напаўняць шпрыц. За спіной пацыента бязладна скакаў экран электракарыёграмы. Штучнае дыханне працягвалася; масаж канечнасцяў працягваўся.
  
  
  У палату ўвайшоў яшчэ адзін чалавек. Як і лекар са шпрыцом, на ёй не было бальнічнага халата. На ёй быў абліпальны жоўты швэдар і кароткая белая спадніца, якая адкрывала доўгія поўныя ногі.
  
  
  Яна ўвайшла ў палату ўладна, як быццам бальніца належала ёй. Медсястра заўважыла рух каля дзвярэй і падняла вочы, як быццам збіраючыся зрабіць наведвальніку вымову, але калі яна ўбачыла, хто гэта быў, яна вярнулася да масажу правай нагі.
  
  
  Рудавалосая красуня падышла і ўстала побач з мужчынам са шпрыцом.
  
  
  "Як справы, доктар Дэмет?" спытала яна.
  
  
  "Сур'ёзны выпадак, міс Хал", - адказаў ён. Яго голас быў дрыготкім, надтрэснутым.
  
  
  "О?"
  
  
  "Агульнае засмучэнне функцый арганізма. Прагрэсавальны маразм".
  
  
  "Ты можаш выратаваць яе?"
  
  
  "Я не ведаю", - сказаў доктар.
  
  
  "Паспрабуйце", - сказала жанчына. Яе вочы сустрэліся з вачыма доктара. "Паспрабуйце", - паўтарыла яна. Гэта было амаль як выклік, падумаў Рыма.
  
  
  "Я збіраюся", - сказаў доктар.
  
  
  "Ты зробіш гэта. Ты зробіш гэта".
  
  
  Доктар нахіліўся наперад, увёў шпрыц жанчыне паміж рэбраў і ўвёў порцыю адрэналіну проста ў сэрца.
  
  
  Жанчына ў жоўтым швэдры некаторы час абыякава назірала за тым, што адбываецца, затым агледзела пакой. Яе погляд спыніўся на Рыма, які стаяў ззаду натоўпу лекараў і медсясцёр. Ён зразумеў, як недарэчна ён, відаць, выглядае ў сваіх чорных акулярах.
  
  
  Жанчына падышла да яго.
  
  
  "Хто б вы маглі быць?" - Спытала яна.
  
  
  Рыма вырашыў, што ён будзе эксцэнтрычным.
  
  
  "Уільямс - маё імя, хвароба - мая гульня".
  
  
  "Уільямс? Вы той самы містэр Уільямс?"
  
  
  Рыма кіўнуў. Ён бачыў, што жанчына была ўражана. Яе прыгожыя, разумныя вочы загарэліся, нібы падсветленыя знутры.
  
  
  "Але чаму ты тут?" спытала яна.
  
  
  "Мне падабаюцца бальніцы. Я заўсёды хацеў быць лекарам. Кожную сераду я гуляю ў гольф. У мяне ёсць уласны стетоскоп. Я хацеў быць тут. Я б не прапусціў гэта ".
  
  
  Кэці Хал кіўнула. "Я Кэці Хал, памочнік адміністратара. Я хацела спытаць у вас, ці не трэба вам чаго-небудзь".
  
  
  Рыма пакруціў галавой. "Не. Выдатна праводжу час прама тут, назіраючы, як гэтыя выдатныя людзі працуюць над беднай старой лэдзі. Пацешна. Я чуў, яна не так старая, як здаецца ".
  
  
  "Так мне сказалі", - сказала Кэці Хал.
  
  
  "Незвычайны выпадак", - сказаў Рыма.
  
  
  Кэці Хал кіўнула.
  
  
  "Нешта накшталт імгненнага старэння", - сказаў Рыма. "Ніколі раней не чуў ні пра што падобнае".
  
  
  “Я разумею, што часам такое здараецца. Гэта можа быць выклікана ўзрушэннем нервовай сістэмы. Я разумею, што гэтая жанчына нядаўна страціла сына, з якім была вельмі блізкая”.
  
  
  Рыма не адказаў. Ён назіраў за доктарам, які стаяў ля ложка. Як яго звалі... доктар Дэмет? Ён біў кулаком у грудзі жанчыны. Электракардыяграма зараз плыўна сігналіла, пераходзячы ў груды, спадзістыя даліны. Дэмет стукаў з усіх сіл. "Жыві, чорт вазьмі, жыві", - крычаў ён.
  
  
  "Мммм", - сказаў Рыма. "Так, шок. Яе сын, Нейтан. Яны былі вельмі блізкія". Назіраючы за доктарам, ён не заўважыў бляску ў вачах Кэці Хал, калі той згадаў імя "Натан". Ніхто нічога не казаў аб Натане. Яна раптам зразумела, што містэр Уільямс быў не проста эксцэнтрычным мільярдэрам; ён быў нечым большым. І небяспечным.
  
  
  Дэмет сціснуў кулакі і ў роспачы патрос імі перад уласным тварам. "Добра", - сказаў ён цяжкім і панурым голасам. “Ты можаш спыніцца зараз. Яна сышла”.
  
  
  Ён паглядзеў туды, дзе стаялі Рыма і Кэці Хал.
  
  
  "Я не змог выратаваць яе", - сказаў ён Кэці Хал праз мёртвае цела місіс Уілберфорс.
  
  
  "Гэта жудасная ганьба, доктар Дэмет", - сказала Кэці Хал, і Рыма здалося, што ён улавіў сарказм. "Па-за дасяжнасцю вашага медыцынскага майстэрства, без сумневу".
  
  
  Дэмэт паглядзеў на яе, затым уніз, на пацыентку, і пакуль Рыма назіраў, гнеў з-за яе смерці, здавалася, знік з яго асобы і змяніўся чымсьці падобным на палягчэнне. Ён памарудзіў імгненне, затым павярнуўся і выйшаў з аддзялення неадкладнай дапамогі. Гэта было дзіўна, падумаў Рыма. За доктарам Дэметам варта было б крыху паназіраць.
  
  
  "Здаецца, ён вельмі цяжка гэта ўспрымае", - сказаў Рыма Кэці Хал у размове.
  
  
  "Так", - сказала яна. "Некаторыя лекары бяруць асабісты ўдзел. Гэта ўскладняе ім жыццё". Яна памаўчала, затым бадзёра спытала: "А ў вас, містэр Уільямс, усё было ў парадку?"
  
  
  "Выдатна", - сказаў Рыма.
  
  
  "Медычнае абслугоўванне ў парадку?"
  
  
  "Я не ведаю. Я прывяла свайго ўласнага лекара. Ён нікому іншаму не дазволіць да мяне дакранацца".
  
  
  "Планіруеш прабыць тут доўга?" спытала яна.
  
  
  Кім яна сябе назвала? Памочнікам адміністратара? Гэтага можа хапіць. Магчыма, яна якраз той чалавек, які распусціць слых, які Рыма хацеў распаўсюдзіць па бальніцы.
  
  
  Ён змоўніцку нахіліўся да яе. "Не занадта доўга. Проста пакуль якія-небудзь разумнікі з Падатковай службы не адстануць ад мяне".
  
  
  "О, зразумела. Праблемы з падаткамі".
  
  
  "Праклён класа мільярдэраў", - сказаў Рыма.
  
  
  "Што ж, будзем спадзявацца, што яны дазволяцца самі сабой".
  
  
  "Так, будзем спадзявацца".
  
  
  "Я жыву ў бальніцы, містэр Уільямс. Камутатар заўсёды можа звязацца са мной. Калі вам што-небудзь спатрэбіцца ... зусім нічога, або калі я магу дапамагчы, не саромейцеся тэлефанаваць мне ў любы час. Днём ці ноччу. Яна паглядзела на Рыма поглядам, у якім было столькі электрычнасці.
  
  
  Да таго часу, як ён вярнуўся ў сваю палату, Рыма адчуваў сябе даволі добра. У бальніцы ўсяго некалькі гадзін, а ў яго ўжо быў падазраваны ў асобе гэтага доктара Дэмет. І ён ужо пусціў чутку, што ў яго праблемы з падаткамі і, магчыма, ён быў бы ўдзячны за некаторую дапамогу ў іх устараненні. Гэта магло б прасунуць прапанову. Увогуле, добрага працоўнага дня. Суцэльная галава і ніякіх мускулаў. Больш ніякіх Скрэнтонаў. Ён бы знайшоў свой шлях у гэтай справе. Так, ён бы знайшоў. І калі ён скончыць і акуратна разблытае справу, без крыві і забойстваў, чаму Сміт будзе ў захапленні, і нават Чиун змушаны будзе прызнаць, што Рыма можа сёе-тое высветліць.
  
  
  Так, сапраўды.
  
  
  На думку Рыма, задуманы план быў такі ж добры, як і дасканалае дзеянне. Ён ужо адчуў ззянне перамогі. Ён памарудзіў у сваёй бальнічнай палаты, затым штурхнуў дзверы і скокнуў у палату, яго белы халат лунаў вакол яго, стетоскоп пляскаў у грудзей.
  
  
  "Так-дааааа", - пратрубіў ён.
  
  
  "Што гэта за так-так-а-а?" - спытаў Чыун, які цяпер сядзеў каля акна, гледзячы на агідны цэнтр Балтымора ў некалькіх мілях адсюль.
  
  
  "Гэта называецца трыўмфальным уступленнем", - сказаў Рыма. "Я доктар Лэнс Равенел, які прыйшоў выратаваць свет ад агоніі псарыязу".
  
  
  "Заткні свой твар", - сказаў Чыун. - "Доктар Равенел - непрыдатны аб'ект для твайго адсталага пачуцця легкадумнасці".
  
  
  "Мммм", - сказаў Рыма, адчуваючы сябе так, нібы з яго выцеснілі ўсю атмасферу радасці. "Гэта так?"
  
  
  "Так, гэта так. Доктар Равенел - высакародны прадстаўнік высакароднай прафесіі. Прафесія ацаленьня. Вы бачыце, як ён зноў робіць людзей здаровымі ў выдатных гісторыях".
  
  
  "Гэта ўсяго толькі гісторыі".
  
  
  "У гэтых гісторыях больш праўды, чым у вашых так званых фактах", – сказаў Чыун.
  
  
  "Пфууу".
  
  
  "Вы кажаце мне, што няма праўды ў тым, як доктар Равенел вылечвае хворых?"
  
  
  "Помніш, у Сан-Францыска? Ты сказаў мне, што хвароба - гэта прыкмета адсутнасці дысцыпліны з боку пацыента? Ты раздумаўся?"
  
  
  "Не. Гэта тое, што выклікае хваробы. Але калі лекары не могуць прымусіць людзей правільна думаць і пакласці канец іх хваробы, тады яны павінны зрабіць гэта нейкім іншым спосабам. Гэта іх дар. Ты не павінен ганьбіць. Менш за ўсё цябе, у якога наогул няма дароў."
  
  
  "З якіх гэта часу ты стаў прадстаўніком AMA?"
  
  
  "Я не ведаю, што гэта такое, гэтая АМА, але калі гэта мяркуе казаць толькі праўду, то я за гэта".
  
  
  Рыма толькі хмыкнуў, цяпер ужо зусім прыгнечаны пасля таго, як быў так узбуджаны. Перамога больш не здавалася такой упэўненай, як тады, калі ён скокнуў у дзверы. Яшчэ трэба было зрабіць тое-сёе.
  
  
  І яму было пра што яшчэ падумаць. Старэнне місіс Уілберфорс не давала яму спакою, і зараз ён зразумеў, пра што гэта яму нагадвала. Энтані Стэйс у Скрэнтане. Рыма шукаў энергічнага мужчыну сярэдніх гадоў, а замест гэтага знайшоў далікатнай, як пергамент, старой здані, які, здавалася, прывітаў смерць, аддаючы перавагу старасці.
  
  
  З ім таксама гэта здарылася? Гэта раптоўнае старэнне? І што ён сказаў Рыма? "Трымайся далей ад бальніц". З ім таксама гэта здарылася? Кэці Хал казала, што шок можа зрабіць такі эфект, але Рыма ніколі не чуў аб такім моцным узрушэнні.
  
  
  "Чыун, як чалавек старэе?"
  
  
  "Ахвяраваўшы лепшыя гады свайго жыцця няўдзячнаму шчанюку, які не прызнае нават лепшых падарункаў". Чіун ўсё яшчэ злаваўся.
  
  
  “Чыун, на хвіліну забудзься пра Барбр Стрэйзанд. Я толькі што бачыў, як памерла жанчына. Тры дні таму яна была вялікай, моцнай, гучнай гмахам, якая магла б зламаць спіну мядзведзю”.
  
  
  "Падобна, невялікая страта", – сказаў Чыун.
  
  
  "Не. Але толькі што яна выглядала на сто гадоў старэй. Яна была худой і маршчыністай. Чорт вазьмі, Чыун, яна была старой. А тыдзень таму я сутыкнуўся з чалавекам, які быў такім жа. За адну ноч ён пастарэў ".
  
  
  "І вы гэтага не разумееце?"
  
  
  "Не", - сказаў Рыма.
  
  
  "У свеце ёсць шмат рэчаў, якіх мы не разумеем. Як амерыканскі мясаед пазнае сакрэты сінанджа? Што робіць яго здольным узлезці на сцяну, разарваць сувязь, супрацьстаяць зеллю?"
  
  
  Рыма чакаў, што Чиун адкажа на яго ўласныя пытанні, як ён звычайна рабіў, але адказу не было. Рыма сказаў: "Я змяніўся, Чиун. Вось як я мог рабіць гэтыя рэчы".
  
  
  "І ты змяніўся, таму што пажадаў змяніцца сам".
  
  
  "Вы хочаце сказаць, што гэтыя людзі састарэлі, таму што самі таго пажадалі?"
  
  
  "Не", - сказаў Чыун. “Я кажу, што яны састарэлі, бо самі не захацелі заставацца маладымі. Магчыма, адно са спецыяльных лекаў вашай краіны зрабіла іх старымі. Але гэтага не магло адбыцца, калі б яны гэтага не дапусцілі. Ніхто не мяняецца, калі ён не дазваляе сабе. змяніцца. Старэюць толькі тыя, хто чакаў, каб састарыцца".
  
  
  "Дзякуй, што ўвогуле не адказалі".
  
  
  "Тэлефануйце мне ў любы час", - сказаў Чиун і зноў утаропіўся ў акно.
  
  
  РАЗДЗЕЛ АДЗІНАЦЦАТЫ
  
  
  "Яго клічуць доктар Дэмет. Не, я не ведаю імя. Проста Дэмет".
  
  
  "Хвілінку", - сказаў Сміт. "Дазвольце мне прагнаць гэта праз кампутар".
  
  
  Рыма пачуў, як паклалі трубку, затым ён пачуў, як Сміт працуе за маленькай камп'ютарнай кансоллю ў сваім кабінеце. Праз трыццаць секунд трубку знялі.
  
  
  "Калі там нешта ёсць, мы павінны атрымаць гэта прыкладна праз хвіліну", – сказаў Сміт. "Што наконт гэтага Дэмэта? Чаму ён?"
  
  
  "Я сапраўды не ведаю", - сказаў Рыма. "Гэта было проста выраз яго асобы ў аддзяленні неадкладнай дапамогі". Рыма ўспомніў, зноў убачыў напружаны твар Дэмета з тонкімі вуснамі, яго відавочныя змешаныя эмоцыі, калі місіс Уілберфорс пачала тануць. Яго вар'яцкія намаганні выратаваць яе, захаваць ёй жыццё, але затым выраз палягчэння на яго твары, калі ён больш нічога не мог для яе зрабіць. "Уся справа была ў тым, як ён выглядаў", - зноў сказаў Рыма.
  
  
  "Не так ужо шмат канкрэтнай інфармацыі", - суха сказаў Сміт. "Ці ледзь на дваццаць пяць тысяч долараў".
  
  
  "Ну, наогул, - раздражнёна сказаў Рыма, - я думаў распаўсюдзіць анкету сярод тутэйшага персанала. Хто з вас забойца? Калі не вы, пералічыце пецярых падазраваных у парадку змяншэння верагоднасці. Затым, калі я збяру іх усё разам, я збіраўся адправіць іх вам, і вы маглі б прагнаць іх праз гэты ідыёцкі кампутар, які, верагодна, вырашыў бы, што вінаватым бокам быў я. Чорт вазьмі, вядома, у мяне пакуль няма нічога канкрэтнага, я толькі што прыехаў ".
  
  
  "Пачакайце", - перапыніў яго Сміт. "Цяпер прыйдзе раздрукоўка".
  
  
  Ён памаўчаў цэлую хвіліну, потым пачаў чытаць;
  
  
  "Дэмет, Дэніэл, доктар медыцыны, нарадзіўся ў Элктане, штат Мэрыленд".
  
  
  "Прапусцім "хто ёсць хто". Працягвайце, калі ласка, - сказаў Рыма.
  
  
  Сміт памаўчаў імгненне, затым сказаў: "Дэмет быў адным з лекараў-кансультантаў, калі памёр Натан Уілберфорс. Ён быў анестэзіёлагам, калі памёр Боўлдэр, супрацоўнік падатковай службы".
  
  
  "Для цябе гэта дастаткова канкрэтна?" Рыма злараднічаў.
  
  
  "Гэта наводзіць на разважанні", - сказаў Сміт.
  
  
  "Наводзіць на разважанні мая левая ноздра. Яна цвёрдая".
  
  
  "Наводзіць на разважанні. На тваім месцы я б сачыў за Дэметам па надвор'і".
  
  
  "Дзякуй", - раздражнёна сказаў Рыма. "А на маім месцы, што б вы зрабілі, калі б убачылі, што жанчына за пару дзён пастарэла на сорак гадоў?"
  
  
  "Што гэта павінна азначаць?" Рыма зразумеў, што раптам Сміт стаў поўнасцю ўважлівым.
  
  
  Ён распавёў дырэктару пра Энтані Стэйса, а затым пра місіс Уілберфорс. Калі ён скончыў, у трубцы павісла цішыня.
  
  
  "Ты зараз не так хуткі са сваімі прапановамі, ці не так?" Сказаў Рыма. "Часам табе здаецца, што тут, у полі, усё проста. Я не думаю, што вы маеце якое-небудзь рэальнае ўяўленне аб тым, якой працай я займаюся".
  
  
  "У цэлым пасрэдная праца", - сказаў Сміт. "Што да старэння, у мяне няма тлумачэнняў. Я паспрабую атрымаць справаздачы аб выкрыцці двух целаў".
  
  
  “Ты зробіш гэта. Ты зробіш гэта. А тым часам я застануся тут і буду выконваць цяжкую, цяжкую працу, якая вырашае праблемы, падобныя да гэтай”.
  
  
  "Я крануты", - сказаў Сміт. "Я і не ўяўляў, як старанна вы працуеце".
  
  
  "У гэтым і праблема", - сказаў Рыма. "Ніхто не разумее, як старанна я працую".
  
  
  "Я буду мець гэта на ўвазе". Сьміт павесіў слухаўку.
  
  
  Рыма асцярожна паклаў тэлефон назад, стрымліваючы парыў разламаць яго на дробныя пластыкавыя кавалачкі, толькі таму, што рахунак за тэлефон павінен быў перайсці да Сміта, а ён не хацеў зноў з гэтым мірыцца. Ён агледзеў вялікую гасціную, асветленую зараз толькі канічным усплёскам святла ад лямпы высокай інтэнсіўнасці на сцяне над яго галавой.
  
  
  Чыун спаў на тонкай цыноўцы ў куце пакоя. Рыма паназіраў за ім, потым пайшоў у спальню і лёг на ложак. Павольна ён пачаў глыбока дыхаць, апускаючыся ў ніз жывата, спрабуючы пазбавіцца ад напружання і раздражнення. Дыхай. Глыбока. Апускайся ў пахвіну. Затрымай дыханне. Вызваленне. Два рахункі на ўдых. Два рахункі на затрымку. Два рахункі на павольны выдых. Ён рабіў гэта зноў і зноў. І яшчэ раз.
  
  
  Дыхальныя практыкаванні сцерлі яго асяроддзе. Яго ўспрыманне аслабла. Узровень яго свядомасці знізіўся. Напружанне пачало пакідаць яго цела і розум. Чыстая цішыня. Чысты спакой.
  
  
  "Хннннккккк". Гук быў такі, нібы не змазаная цыркулярная піла ўспорвае мокрае зялёнае дрэва. Ён працяў вушы Рыма, як нож для калкі лёду. Што, чорт вазьмі, гэта было?
  
  
  "Хннннккккк" раздалося зноў, на гэты раз яшчэ гучней.
  
  
  Гэта быў Чыун. Захроплівы.
  
  
  "Перастань гэта, Чыун", - крыкнуў Рыма ў адчыненыя дзверы.
  
  
  "Хннннкккккк".
  
  
  "О, дзеля Бога", - прарычэў Рыма. Ён устаў з ложка і бразнуў дзвярыма.
  
  
  Перш чым ён вярнуўся ў свой ложак, гэта паўтарылася.
  
  
  "Хннннкккккк".
  
  
  Рыма выйшаў у гасціную і паглядзеў на спячага Чыуна.
  
  
  Чаго б яму хацелася, дык гэта падысці да Чіуна, ткнуць яго наском чаравіка ў бок і прымусіць перастаць храпці. Чаго б яму не хацелася, дык гэта зламанай нагі, ці таго горш, што за гэтым абавязкова было б.
  
  
  "Як хлопец можа тут спаць?" спытаў ён услых.
  
  
  "Хннннкккккк".
  
  
  Рыма надзеў туфлі на гумавай падэшве і выйшаў ва ўжо зацемнены бальнічны калідор. Раздражненне ўскіпела ў ім, і на імгненне ён падумаў аб тым, каб пазнаёміць увесь персанал бальніцы з унікальным спосабам Рыма назіраць за баляваннем свінні. Не. Сьміт сышоў бы з розуму ад яшчэ аднаго Скрэнтана.
  
  
  Замест гэтага ён ішоў па калідорах, спачатку чуючы, як яго чаравікі на гумавай падэшве хлюпаюць па адпаліраванай мармуровай падлозе, затым спрабуючы забыцца пра свой розум у сваім целе і практыкуючыся ў хадзе бясшумна.
  
  
  Ён знайшоў цёмны калідор за вуглом ад свайго пакоя і пачаў практыкавацца ў бакавым абходзе ніндзя. Ён стаяў спіной да сцяны, затым пачаў рухацца па калідоры, перакрыжоўваючы левую нагу праз правую, паднімаючы правую левую і цалкам разгінаючы яе, затым зноў левай. Ён рабіў гэта ўзад і ўперад, усё хутчэй і хутчэй, пакуль не стаў рухацца з хуткасцю спрынтара. Чатыры разы па калідоры, чатыры разы назад. Гэта не прынесла карысці, і падчас свайго апошняга зваротнага падарожжа ён пачуў, як яго падэшва рыпнула на апошнім кроку, і неахайнасць толькі ўзмацніла яго раздражненне.
  
  
  Ён пабег прама ўверх па калідоры, праз пажарную дзверы, уніз на наступны паверх, па калідоры, уніз яшчэ па адным лесвічным пралёце на наступны паверх, па іншым калідоры, трэніруючыся рухацца бясшумна, і, нарэшце, штурхнуў пажарную дзверы і апынуўся ў калідоры побач з галоўным вестыбюлем клінікі. Ён усё яшчэ не адчуваў стомленасці, ён не цяжка дыхаў, і ён не быў у свеце з самім сабой.
  
  
  Ён падняўся па лесвіцы на пяты паверх і выйшаў са сваёй палаты па доўгім калідоры ў заднюю частку новага крыла, дзе было больш палат для пацыентаў. Ён стаяў, прыслухоўваючыся да дыхання пацыентаў. Пост медсястры павінен быў быць далей па калідоры, і ён звярнуў свой слых у тым напрамку. Ён чуў, як шарыкавая ручка з тлустым чарнілам слізгае па аркушы паперы. Медсястра была там і пісала. Але, магчыма, гэта была не медсястра. Ён прыслухаўся больш уважліва. Ён мог чуць слабое шапаткое патрэскванне цвёрдай тканіны, якая рухаецца ва ўнісон з ручкай. Верагодна, гэта была нейлонавая форма медсястры. Досыць добра, падумаў ён.
  
  
  Ён засяродзіў сваю ўвагу на дзвярах трэцяга пакоя па калідоры. Яна была злёгку прыадчынена.
  
  
  Рыма паспрабаваў заглушыць усе астатнія гукі з падлогі. Ён уважліва прыслухаўся. ТАК. У тым пакоі знаходзіліся два чалавекі. Абодва мужчыны. Не, пачакайце. Адна з іх была жанчынай. Дыханне мужчыны было павярхоўным і насавым. Дыханне жанчыны глыбейшым і павольным.
  
  
  Не, Рыма, ты памыляешся. Што жанчына можа рабіць у бальнічнай палаце з мужчынам?
  
  
  Ён зноў прыслухаўся. Не. Гэта былі мужчына і жанчына. Нават калі гэтага не павінна было быць.
  
  
  Гэта было б усё, што яму трэба сёння ўвечары, каб завяршыць вечар, правал у яго практыкаваннях на праслухоўванне.
  
  
  Ён рухаўся ўздоўж бліжэйшай сцяны, пакуль не апынуўся насупраць прыадчыненых дзвярэй. Ён усё яшчэ не мог бачыць медсястру - калі гэта была медсястра - за яе сталом.
  
  
  Ён прайшоў па мармуровай падлозе праз дзверы ў цёмны пакой. Там было два ложкі. Мужчына на адной, жанчына на другой.
  
  
  Добра. Слуханне было правільным. Ён адчуваў сябе даволі добра. Усё яшчэ ён задаваўся пытаннем, што мужчына і жанчына рабілі ў адным пакоі. Што гэта было - бальніца для сумеснага пражывання? Няўжо больш нічога святога не было?
  
  
  Адчуваючы палёгку і адпачыўшы, ён выйшаў у калідор. Ён паглядзеў у канец калідора і ўбачыў медсястру на сваёй пасадзе, якая пісала справаздачы аб пацыентах. Яна выбрала гэты момант, каб падняць вочы і ўбачыць яго. Яе твар пашырэў ад здзіўлення. Яе рука інстынктыўна пацягнулася да тэлефона.
  
  
  Рыма падышоў да яе, усміхаючыся.
  
  
  "Прывітанне", - сказаў ён.
  
  
  "Хто вы?" - Спытала яна, усё яшчэ трымаючы руку на тэлефоннай трубцы.
  
  
  "Ну, наогул, я таемны следчы дзяржаўнай камісіі па барацьбе з заганай і маральнасцю, і мне цікава, што гэтыя мужчына і жанчына робяць разам у пакоі 561".
  
  
  "Гэта містэр Даўнхаймер. Яго жонка застанецца з ім, пакуль ён аднаўляецца пасля аперацыі. Але хто сказаў, што вы можаце падняцца сюды?"
  
  
  "Нішто не спыняе мяне ў пошуках амаральнасці", - сказаў Рыма. “Гэта павінна быць выкаранена, дзе б яно ні было, калі мы збіраемся захаваць маральныя асновы рэспублікі. Вы ведаеце, што гэта рэспубліка, а не дэмакратыя”.
  
  
  "Але..."
  
  
  “Многія людзі думаюць, што гэта дэмакратыя, але насамрэч гэта не так. Спытайце Чыуна. Ён думае, што гэта імперыя, але насамрэч гэта таксама няправільна, вы ведаеце. Рэспубліка. Вось і ўсё, рэспубліка”.
  
  
  "Думаю, я збіраюся выклікаць дзяжурнага", - сказала яна, здымаючы трубку.
  
  
  "Я ніколі не сустракаў дзяжурнага, які ведаў бы розніцу паміж дэмакратыяй і рэспублікай", – сказаў Рыма. "Але калі вы думаеце, што ён можа прыняць удзел у нашай размове, навошта ісці наперад і тэлефанаваць яму. На самой справе, аднак, было ўжо позна, і я збіраўся сыходзіць."
  
  
  "Дзяжурны праводзіць вас", - сказала яна.
  
  
  “На волі? Я нікуды не сыходжу. Я проста вяртаюся ў свой пакой”.
  
  
  "Дзе ваша палата?" Медсястра была бландынкай і дзёрзкай, на бэйджыку з імем Нэнсі. Рыма на імгненне падумаў, ці не запрасіць яе да сябе ў палату. Але не, Чиун б знерваваўся. Акрамя таго, яна выглядала як добрая медсястра, а гэта азначала, што яна не пакіне сваю пасаду.
  
  
  "Я ў палаце 515", - сказаў Рыма. "У тым баку". Ён тыцнуў вялікім пальцам цераз плячо. "Містэр Уільямс".
  
  
  "Той самы містэр Уільямс?"
  
  
  "Я не ведаю, ці той я містэр Уільямс. Я проста стары добры містэр Уільямс. Проста яшчэ адзін звычайны, кахаючы павесяліцца мільярдэр-пустэльнік, які ўхіляецца ад выплаты падаткаў".
  
  
  Медсястра была ўсхваляваная. "О, О". Яна прыбрала руку ад тэлефона. "Я чула, што вы на гэтым паверсе, але ніколі не думала, што ўбачу вас".
  
  
  "Зрабі мне ласку, Нэнсі, і нікому больш не кажы, што я тут. Я не хачу, каб вакол былі рэпарцёры. Добра?"
  
  
  "Вядома".
  
  
  "Добра. Ты заўтра ўвечар зноў працуеш?"
  
  
  Медсястра кіўнула.
  
  
  "Выдатна. Можа быць, я выслізну, каб убачыць цябе зноў, і мы зможам яшчэ крыху пагаварыць".
  
  
  "Гэта было б нядрэнна".
  
  
  Рыма павярнуўся ад стала направа, да падвойных дзвярэй. На дзвярах была прымацавана пластыкавая чырвона-белая таблічка з надпісам:
  
  
  ПАБАРОНЯМ УВАХОД СПРАШЧАНЫ. НЕ ЎВАХОДЗІЦЬ. НАВЕДВАЛЬНІКАМ УВАХОД ЗАБАРОНЕНЫ.
  
  
  "Вы не можаце прайсці гэтым шляхам, містэр Уільямс", - крыкнула медсястра.
  
  
  "О? Што тут такое?"
  
  
  "Даследчыя лабараторыі бальніцы. Туды нікому не дазваляецца ўваходзіць. Вам давядзецца ісці доўгім абыходным шляхам".
  
  
  "Добра", - сказаў Рыма. "Пабачымся заўтра". Ён усміхнуўся ёй і ціха пабег па калідоры.
  
  
  Да таго часу, як ён вярнуўся ў сваю палату, ён адчуваў сябе лепш. Медсястра Нэнсі была прыемнай, ён пазбавіўся ад гневу і напругі, і яму нават не прыйшлося нікога забіваць.
  
  
  Ён лёг у ложак, злёгку ўсміхаючыся самому сабе, адчуваючы сябе ў свеце з усім светам, і, перш чым ён задрамаў, апошняе, што ён пачуў, было:
  
  
  "Хннннкккк".
  
  
  "Пракляты кітаец", - прашыпеў ён сабе пад нос і заснуў, але не раней, чым задумаўся аб тым, што можа знаходзіцца за зачыненымі дзвярыма даследчых лабараторый.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАНАЦЦАТЫ.
  
  
  "Я не спаў усю ноч". Чіун апрануў доўгую зялёную мантыю і стаяў, гледзячы ў акно гасцінай.
  
  
  "Ты не зрабіў гэтага?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Не. Я працягваў прачынацца, чуючы гэты жудасны гук. Але калі я прачнуўся, я нічога не бачыў. Я нічога не чуў. Гэта было вельмі дзіўна. Ты гэтага не чуў?"
  
  
  "Гэта быў доўгі, жудасны гук, як вар'ят гусь? Нейкі hnnnnkkkkkkk'?"
  
  
  "Так. Так яно і было".
  
  
  "Не. Я гэтага не чуў. Мы будзем назіраць за гэтым разам сёння ўвечары".
  
  
  Чиун пашукаў у яго твары нешта меншае, чым сумленнасць, але не ўбачыў там нічога, акрамя ліслівасці.
  
  
  "Часам ты добры сын".
  
  
  "Дзякуй табе, Татачка".
  
  
  "Нават калі ты не падарыш мне адзіны калядны падарунак, які я шукаю, пасля таго, як я зрабіў табе тую цудоўную ёлку".
  
  
  Рыма з уздыхам адвёў позірк. Магчыма, калі-небудзь яму давядзецца прадставіць Чыуну Барбру Стрэйзанд.
  
  
  Ён прыняў душ, а пазней спытаў Чыуна: "Што ты будзеш рабіць сёння, Татачка?"
  
  
  "Я думаў, што пагляджу на гэтых выдатных лекараў, як яны вылечваюць хворых і ратуюць якія паміраюць. Зусім як доктар Равенел у выдатных драмах. Мне дазволена гэта рабіць?"
  
  
  "Вядома", - сказаў Рыма. "Вы той самы вядомы карэйскі лекар, доктар Пак, ці не так?"
  
  
  "А ты?"
  
  
  "Сёння я збіраюся зазірнуць за некаторыя зачыненыя дзверы", – сказаў Рыма.
  
  
  Ён быў у белым доктарскім халаце, выкрадзеным стетоскоп і чорных сонцаахоўных акулярах, калі прагульваўся па калідорах даследчых лабараторый.
  
  
  Рыма спыніўся ў калідоры тварам да дзвярэй, чакаючы ўбачыць, ці няма якога-небудзь руху ўнутр ці вонкі. Медсёстры і ўрачы на паверсе праігнаравалі яго прысутнасць. Ён прасунуў галаву ў палату 561, дзе пражывалі містэр і місіс Даўнхеймер. Яны сядзелі на краёчках сваіх ложкаў, паміж імі была прыложачная тумбачка, і гулялі ў Калах, старажытную афрыканскую гульню з камянямі. Абодва ўзнялі вочы, калі Рыма спыніўся ў дзвярах.
  
  
  "Добрай раніцы", - сказаў ён.
  
  
  "Добрай раніцы", - адказала місіс Даўнхеймер.
  
  
  "Атрымліваеш асалоду ад знаходжаннем?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Да Дзякуй".
  
  
  "Я зазіраў да вас мінулай ноччу. Вы спалі вельмі моцна". Рыма азірнуўся цераз плячо ўздоўж калідора. Каля дзвярэй па-ранейшаму нікога.
  
  
  "Так. Я сапраўды адчуваю сябе адпачылым", - сказаў містэр Даўнхеймер.
  
  
  "Працягвайце ў тым жа духу. Хто выйграе?"
  
  
  "Я такі", - сказаў Даўнхаймер.
  
  
  "Я тут", - сказала місіс Даўнхеймер.
  
  
  Рыма пачуў крокі ў канцы калідора. "Ну, а зараз беражыце сябе", - сказаў ён і падаўся ў калідор.
  
  
  Шыракаплечы мужчына ў белым медыцынскім халаце, з чорнымі лоевымі валасамі да плячэй, праходзіў праз падвойныя жалезныя дзверы. Яны адкрыліся з цяжкім скрыпам.
  
  
  Мужчына зачыніў за сабой дзверы, затым праверыў ручку, каб пераканацца, што яна зачынена. Задаволены, ён прайшоў па калідоры міма Рыма да ліфта. Праходзячы міма Рыма, ён кіўнуў. Рыма кіўнуў у адказ. Ён не быў упэўнены, ці быў гэты чалавек лекарам ці не. Ён вырашыў не таму, што ў мужчыны не было стетоскопа, гэтак жа, як мужчына вырашыў, што Рыма лекар, таму што ў яго быў стетоскоп.
  
  
  Рыма стаяў у дзвярах, назіраючы за спіной мужчыны, пакуль той не завярнуў за кут да шэрагу ліфтаў. Рыма зноў памахаў Даўнхеймерам і накіраваўся ў канец калідора да цяжкіх жалезных дзвярэй. Як бы няўзнак ён прайшоў міма паста медсястры, кіўнуўшы дзяжурнай. Яна ветліва сказала: "Добрай раніцы, доктар", затым паглядзела, як ён накіраваўся да дзвярэй.
  
  
  Ён пакорпаўся ў кішэні свайго медыцынскага халата, пастукваючы пазногцямі адзін аб аднаго, каб імітаваць гук клацаюць па кольцы ключоў. Ён устаў сваім целам паміж медсястрой і дзвярной ручкай, адлюстраваў, як устаўляе ключ у замак, затым левай рукой сціснуў дзвярную ручку, націскаючы на яе за стопарны штыфт, пакуль ручка не паддалася і дзвярная завала не выслізнула на волю.
  
  
  Ён вярнуў уяўныя ключы ў кішэню, павярнуўся, усміхнуўся медсястры і ўвайшоў праз правую дзверы, шчыльна зачыніўшы яе за сабой.
  
  
  Ён знаходзіўся ў вялікім пакоі, напоўненым гукам. Злева цягнулася чарада маленькіх кабінетаў, а справа знаходзілася вялікая лабараторыя, якая нагадала Рыма хімічныя лабараторыі, якія ён бачыў у сярэдняй школе Уікуахіка ў Ньюарку.
  
  
  За выключэннем гуку.
  
  
  Пакой быў застаўлены клеткамі. Клеткі былі запоўнены лабараторнымі жывёламі - пацукамі, коткамі, сабакамі, некалькімі малпамі. Іх агульны шум быў падобны на роў, і Рыма зразумеў, што цяжкая арматура дзвярэй засланіла шум ад вонкавых калідораў.
  
  
  У задняй частцы лабараторнага пакоя стаялі доўгія сталы. Іншыя сталы былі расстаўлены паміж клеткамі. На сталах стаялі стойкі з прабіркамі і інструментамі. Уздоўж бакавых сцен, часткова закрываючы выгляд з вокнаў, стаялі высокія белыя шафы. Адзін з іх быў напалову адкрыты, і ў ім Рыма ўбачыў запасы хімікатаў і лекаў у маленькіх бутэлечках і колбах.
  
  
  Рыма ўвайшоў у пакой, і жывёліны прыціхлі. Ён адчуваў, што яны глядзяць на яго, назіраючы за яго рухамі.
  
  
  І што зараз? Ён зразумеў, якім пустым марнаваннем часу была ўся гэтая ідэя. Такім чынам, у шпіталі была прыватная даследчая лабараторыя. Якое, чорт вазьмі, гэта мела дачыненне да чаго-небудзь, акрамя даследаванняў?
  
  
  На імгненне ён падумаў, ці не пайсці, потым паціснуў плячыма і рушыў паміж клеткамі.
  
  
  У першай клетцы быў чорны вулічны кот. На пярэдняй сценцы клеткі была акуратна прымацавана таблічка з надпісам: "Клайд. Нарадзіўся 14.11.172". Кот нахабна назіраў за Рыма, пакуль той чытаў белую бірку. Кот аблізаў вусны. Рыма прасунуў палец у клетку, каб паказытаць каціную шыю. Кот, скурчыўшыся, адступіў у далёкі канец клеткі.
  
  
  Не дужа падобна на кошку, вырашыў Рыма і перайшоў да наступнай клеткі.
  
  
  У ёй утрымліваўся яшчэ адзін кот, таксама чорны, але ў гэтага вусы на твары былі сівымі, а жывёліна знясіленай. Ён ціха ляжаў у куце клеткі, і калі Рыма падышоў да драцяной сеткі, ён з вялікім намаганнем і відавочным дыскамфортам падняўся на ногі і ўстаў у цэнтры клеткі. Кот пазяхнуў, і Рыма ўбачыў, што ў яго не хапае многіх зубоў - дзясны былі старыя, маршчыністыя і цёмныя.
  
  
  Яно выглядала як дзядуля ўсіх катоў. Не: бабуля. Рыма зірнуў на бірку на клетцы:
  
  
  "Наомі. Нарадзілася 14.11.72".
  
  
  "Наомі", - сказаў Рыма. "Мілая Наомі". Ён сунуў палец у клетку, і котка паглядзела на яго з пагардай, як быццам гэта было нешта, што прыцягнуў сабака. "Вось, мілая Наомі", - мякка сказаў Рыма.
  
  
  Кот адмовіўся рухацца, адмовіўся прызнаць ягоны палец.
  
  
  Рыма паціснуў плячыма. "Пайшоў ты да д'ябла, кэт", - сказаў ён.
  
  
  Ён пачаў сыходзіць, накіроўваючыся да ўваходных дзвярэй, калі спыніўся. Нешта было не так. Што гэта было?
  
  
  Ён павярнуўся назад да двух клетак. Клайд і Наомі. Маці і сын? Бабуля і сын? Яны выглядалі так. Клайд быў маладым і жвавым; іншы кот пастарэў і стаміўся. Бедная бабулька Наомі.
  
  
  Стары?
  
  
  Рыма вярнуўся і паглядзеў на бірку на клетцы.
  
  
  Наомі. Нарадзілася 14.11.72.
  
  
  Ён паглядзеў на іншую клетку.
  
  
  Клайд. Нарадзіўся 14.11.72.
  
  
  Два каты былі аднаго ўзросту. Але як гэта магло быць? Клайд быў малады і выглядаў здаровым; іншы кот быў старым і стомленым. Няўжо Рыма нарэшце нешта западозрыў?
  
  
  Рыма прайшоўся ўздоўж іншых радоў клетак. Ён убачыў, што яны падзелены на пары. З аднаго боку ад пары была маладая жывёла; побач з ім старажытны экзэмпляр. Але ўсе біркі паказвалі, што кожная жывёліна ў пары нарадзілася ў адзін і той жа дзень. Нехта, нешта, нейкім чынам састарыла адна з жывёл.
  
  
  Тое, што ён бачыў з місіс Уілберфорс. Да гэтага з Энтані Стэйсам у Скрэнтане.
  
  
  Усе пары жывёл у лабараторыі былі аднолькавымі. Адно старое, другое маладое, але біркі на клетцы з указаннем іх узросту былі абсалютна аднолькавымі. Упакаваны маразм.
  
  
  Рыма сядзеў за сталом у задняй частцы залы, рыхтуючыся прагледзець тэчкі, калі раздаўся голас. "Гэй. Што ты там робіш?" Рыма павярнуўся. Дародны мужчына з чорнымі валасамі да плячэй стаяў у падвойных дзвярах. Ён хутка рушыў наперад, да Рыма. "Я спытаў, што ты тут робіш?"
  
  
  "Я чуў цябе. Я не глухі".
  
  
  "Што ты робіш?"
  
  
  "Усё ў парадку", - сказаў Рыма. "Доктар Дэмет сказаў, што мне не перашкодзіць агледзецца".
  
  
  "Ну, у яго няма ніякага права даваць каму б там ні было дазвол разгульваць тут. Хто вы наогул такі?" З кабінета выйшаў яшчэ адзін мужчына. На ім таксама была белая медыцынская ўніформа з дзвюх частак. Ён быў маладым бландынам і нават буйнейшы за першага мужчыны. Ён паглядзеў на Рыма, затым на цёмнавалосага мужчыну ў дзвярах. "Хто, чорт вазьмі, гэты хлопец, Фрэдзі?" ён спытаў. "Будзь я пракляты, калі ведаю. Меркавалася, што ты назіраеш за гэтым месцам". Звяртаючыся да Рыма, ён сказаў: "Я спытаў цябе, хто ты?"
  
  
  - Мяне клічуць Уільямс, - прадставіўся Рыма.
  
  
  "Вы лекар?"
  
  
  "Не, наогул, я пацыент. Але я так шмат чуў аб вашых выдатных эксперыментах тут са старэннем, што падумаў, што хацеў бы ўбачыць сам. І доктар Дэмет сказаў, што ўсё будзе ў парадку".
  
  
  "Гэта нядобра. Нядобра ні для каго, акрамя нас", - сказаў Фрэдзі, цёмнавалосы мужчына. "Эл", - дадаў ён. "Патэлефануй босу, растлумач наконт гэтага хлопца".
  
  
  "У гэтым няма неабходнасці", – сказаў Рыма. "Я сыходжу". Ён адышоў ад стала да шэрагу клетак.
  
  
  Чарнавалосы мужчына ступіў яму насустрач,
  
  
  "Табе давядзецца пачакаць", - холадна сказаў ён.
  
  
  "Калі вы настойваеце", - сказаў Рыма. Бландын накіраваўся ў адзін з кабінетаў у задняй частцы. Рыма паглядзеў у бок клетак Клайда і Наомі. Двума пстрычкамі правай рукі ён адкрыў абедзве дзверцы клеткі.
  
  
  "Прывітанне. Што ты робіш?" Спытаў Фрэдзі.
  
  
  "Адкрываем клеткі".
  
  
  Ён пайшоў назад па праходах, адчыняючы дзверцы клетак. Фрэдзі кінуўся да клетак Клайда і Наомі, але перш чым ён змог зачыніць іх, Клайд выскачыў на падлогу. "Спыні гэта, вырадак", - закрычаў ён на Рыма. Рыма, насвістваючы, працягваў ісці па праходах, расхінаючы дзверцы клетак. Фрэдзі зачыніў іх так хутка, як толькі мог, не перастаючы рыкаць. Шум вывеў бландына з яго кабінета.
  
  
  Ён рушыў да Рыма, але перш чым ён змог дабрацца да яго, падлогу лабараторыі быў завалены жывёламі. Два шымпанзэ былі на волі, скакалі ўверх-уніз па клетках, віскочучы ва ўсю глотку. Малады шымпанзэ здзейсніў скачок і прызямліўся на адзін з лабараторных сталоў, дзе пачаў пераварочваць флаконы і прабіркі.
  
  
  "Злаві гэтую чортаву малпу", - крыкнуў Фрэдзі Элу, які пранёсся міма Рыма, праігнараваўшы яго і пагнаўшыся за шымпанзэ.
  
  
  Рыма, усё яшчэ насвістваючы, нядбайнай хадой накіраваўся да ўваходных дзвярэй лабараторыі. Ён выйшаў, затым, нібы спахапіўшыся, дацягнуўся да ўпора верхняй дзверы і замкнуў яе.
  
  
  Праходзячы міма стала медсястры, ён нахіліўся да яе і сказаў: "Яны будуць занятыя тамака некаторы час. На вашым месцы я бы іх не турбаваў".
  
  
  Якраз перад тым, як звярнуць у калідор, які вёў да яго палаты, Рыма азірнуўся. У адчыненыя дзверы забягаў шымпанзэ, а за ім імчаліся Фрэдзі і Эл.
  
  
  "Шчаслівага парасячага балю", - крыкнуў Рыма.
  
  
  Ззаду сябе ён мог чуць пранізлівую балбатню шымпанзэ і цяжкі тупат ног Фрэдзі і Ала, калі яны спрабавалі загнаць яго ў кут.
  
  
  Пякельны спосаб кіраваць бальніцай, калі малпы бегаюць на волі, падумаў ён. Пачакай, пакуль Чыун не пачуе пра гэта.
  
  
  Але Чыўна не было ў яго палаце. Ён здзяйсняў свой абыход.
  
  
  "Я доктар Парк. Што, здаецца, тут не так?"
  
  
  Лекар у ложка адвёў погляд ад пацыента і паглядзеў на малюсенькага зморшчанага азіята ў зялёным халаце.
  
  
  "Доктар Хто?" спытаў ён.
  
  
  "Доктар Парк. Я тут для кансультацыі. О, я разумею. Вы не хочаце казаць пры пацыенце. Правільная тэхніка. Падыдзіце сюды і скажыце мне, што не так ".
  
  
  Чыун адступіў назад. Высокі цёмнавалосы лекар з хвіліну запытальна глядзеў на яго, затым, ледзь прыкметна паціснуўшы плячыма, падышоў да Чыўна.
  
  
  "Пацыент, - ціха сказаў ён, - мужчына сярэдніх гадоў. У яго закаркаванне страўніка нявызначанай прыроды. Паказана аперацыя".
  
  
  "Вы ўпэўненыя, што ён не прыкідваецца?"
  
  
  "Прытвараешся?"
  
  
  "Так. Я мяркую, што большасць людзей тут прыкідваюцца".
  
  
  "Чаму?" - спытаў доктар, забаўляючыся.
  
  
  "Хто ведае?" Сказаў Чыун. "Падобна, гэтая нацыянальная забаўка. Тым не менш. Я агледжу пацыента".
  
  
  Ён прайшоў міма высокага лекара і падышоў да ложка. Пацыент, мужчына гадоў пяцідзесяці з чырвоным, абцягнутым скурай тварам, з надзеяй паглядзеў на яго.
  
  
  "Якая прырода твайго болю?" Чыун спытаўся ў яго.
  
  
  Мужчына паклаў руку на ніжнюю частку жывата. "Тут", - сказаў ён.
  
  
  Чиун імгненне глядзеў на пляму. "Вы ясце мяса?" ён спытаў.
  
  
  "Мяса? Вядома".
  
  
  "Больш не ясі мяса. За выключэннем качкі. Еш рыс і рыбу". Чіун кіўнуў галавой для мацнейшай пераканаўчасці.
  
  
  Пацыент паглядзеў на яго, затым праз плячо Чыўна на іншага лекара.
  
  
  "Калі я цябе вылечу, ты паабяцаеш?" Спытаў Чыун.
  
  
  "Вядома. Я абяцаю".
  
  
  "Добра". Чіун сцягнуў з мужчыны покрыва, агаліўшы яго доўгія кашчавыя ногі. Чіун правёў пальцамі з доўгімі пазногцямі ўніз па левай назе мужчыны, абмацваючы, прамацваючы. Ён дацягнуўся да верхняй часткі ступні, на імгненне сціснуў і задаволена кіўнуў, калі пацыент зморшчыўся. Ён націснуў указальным пальцам левай рукі на гэтае месца і прасунуў правую руку пад ступню. Затым ён прыціснуў два пальцы адзін да аднаго, заціснуўшы паміж імі нагу мужчыны.
  
  
  "Ой. Балюча", - крыкнуў мужчына.
  
  
  "Маўчаць", - загадаў Чыун. "Я лячу цябе". Ён вярнуўся да сваёй задачы, на гэты раз з вялікім націскам.
  
  
  Пацыент прыкусіў губу ад болю, а затым ахнуў, калі Чиун ў апошні раз павярнуў ступню паміж пальцамі. "Ну вось", - сказаў ён. "Справа зроблена".
  
  
  Доктар, які назіраў за гэтым, выступіў наперад. "Што менавіта зроблена?"
  
  
  "Боль пацыента. Яна хутка пройдзе. Яго страўнік запрацуе. Ён зноў будзе здаровы. Ён больш не будзе есці мяса і, такім чынам, больш не будзе пакутаваць ад гэтай хваробы ".
  
  
  Доктар паглядзеў на пацыента, які спачатку выглядаў ашаломленым, затым на яго твары павольна расплылася ўсмешка.
  
  
  "Прывітанне. Жывот. Больш не баліць".
  
  
  "Вядома, не", - сказаў Чыун. "Выконвай мае загады. Больш ніякага мяса".
  
  
  Высокі доктар падышоў да пацыента і пачаў націскаць кончыкамі пальцаў на яго жывот. "Тут балюча? Тут? Тут?"
  
  
  Пацыент пакруціў галавой. "Кажу вам, док, больш не балюча".
  
  
  Доктар паціснуў плячыма і павярнуўся да Чыўна. "Доктар Парк, вы кажаце?"
  
  
  "Так. Каму яшчэ мы можам дапамагчы?"
  
  
  "Прама сюды".
  
  
  Пакуль яны ішлі па бальнічных калідорах, Чиун распавёў аб сваім мінулым. Ён вывучаў медыцыну пад асабістым кіраўніцтвам гэтага вялікага лекара, Лэнса Равенэла.
  
  
  "Лэнс Равенел?"
  
  
  Чыун кіўнуў.
  
  
  "Нажаль, я ніколі аб ім не чуў".
  
  
  "Хіба вы не глядзіце "Як круціцца планета" па дзённым тэлебачанні?"
  
  
  "Як круціцца планета? доктар Равенел?"
  
  
  "Так. Выдатная гісторыя аб ім", - сказаў Чыун. "Ён вельмі добры лекар".
  
  
  Так Майстар Сінанджу спрабаваў перадаць мудрасць так званаму лекару ў Злучаных Штатах Амерыкі. І ён атрымаў адплату ад гэтага так званага лекара, які наклаў на яго рукі і сапраўды заявіў, што завядзе яго да ўладаў. Пасля чаго Майстар Сінанджу сапраўды змясціў гэтага так званага лекара ў камору для мяцёл. Гэта Майстар растлумачыў Рыма пазней у іх пакоі.
  
  
  "Я адчуваю агіду да стану амерыканскай медыцыны, Рыма", – сказаў ён.
  
  
  "Забудзься пра гэта? Ты забіў доктара?"
  
  
  "Забіць? Я? Тут, у гэтай установе, каб дапамагчы хвораму? Я толькі ўсыпіў яго ".
  
  
  "Дзякуй Богу за гэта. І што адбылося потым?"
  
  
  "Я размаўляў з іншымі лекарамі. Іх не зацікавіў мой план".
  
  
  "Які быў?"
  
  
  "Я растлумачыў ім праўду аб тым, што людзі ў гэтай бальніцы не былі хворыя, а прыкідваліся. Я сказаў ім, што яны павінны рабіць. Яны слухалі? Не".
  
  
  "Што ты сказаў ім рабіць?"
  
  
  "Ага", - сказаў Чыун. "Бліскучы план. Вазьміце шасцярых самых хворых людзей. Пакарайце смерцю іх у якасці ўрока астатнім. Гэта паказала б ім, што яны павінны спыніць гэта прытворства".
  
  
  "Але яны не захацелі слухаць", - сказаў Рыма.
  
  
  "Правільна", – адказаў Чиун. "Яны аддалі б перавагу сваім таблеткам і сваім нажам. Што заўгодна, толькі не выкарыстоўваць свае галовы".
  
  
  "Не хвалюйся, Татачка. Свет проста не гатовы да твайго плана па вызваленні бальніц".
  
  
  "Я адчуваю агіду, Рыма. Яны нават не чулі пра доктара Равенэля. Я пачынаю думаць, што гэтую праграму, мусіць, распрацавалі ў Англіі. Я разумею, што ў іх у Англіі вельмі добрая медыцына і лекары. Думаю, я скажу гэтым лекарам , што ім варта з'ехаць у Англію, каб стаць такімі ж добрымі лекарамі, як у іх у Англіі”.
  
  
  "Зрабі гэта сам, Чыун", - сказаў Рыма. "Я ўпэўнены, яны будуць у захапленні ад тваёй прапановы".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫНАЦЦАТЫ
  
  
  Рыма вырашыў пагаварыць з доктарам Дэмет, рашэнне, якое было прынята некалькі раней Кэці Хал.
  
  
  Яна знайшла Дэмэта ў рэнтгенаўскай лабараторыі, дзе ён замяшчаў радыёлага, назіраючы за працай стажора, які апрацоўваў рэнтгенаўскія пласціны.
  
  
  Калі ён убачыў якая ўваходзіць у дзверы Кэці Хал, суцэльныя сіські і ягадзіцы ў кароткай белай спадніцы, Дэмет сказаў стажору, каб ён крыху раней паабедаў. Інтэрн ухмыльнуўся Дэмет пасля таго, як сам паглядзеў на Кэці Хал, і калі малады лекар сышоў, ён дэманстратыўна замкнуў за сабой дзверы.
  
  
  "Нахабны вырадак", - сказала Кэці Хал пасля таго, як дзверы зачыніліся.
  
  
  "Не горшыя за большасць. Урачы, якіх яны выпускаюць сёння, - дзярмо", - сказаў Дэмет. Ён сядзеў за сталом, праглядаючы справаздачы, і яго голас быў хрыплым.
  
  
  "Хочаш выпіць?" спытаў ён. Кэці Хал паківала галавой. Калі ён палез у скрынку стала і дастаў пінтавую бутэльку гарэлкі, яна падышла да яго стала і прысела на край стала па левую руку ад яго.
  
  
  "Ты не пярэчыш, калі я вып'ю ў адзіноце, а?"
  
  
  Яна пахітала галавой. "Ты шмат чаго робіш у гэтыя дні", - сказала яна. У яе голасе гучала мяккая, сэксуальная, беспамылкова вядомая насмешка.
  
  
  "Чаму б і не? Гэта адна з рэчаў, якія я раблю сапраўды добра". Ён наліў лікёр у шклянку для вады і залпам выпіў траціну. Затым ён зноў напоўніў шклянку, зачыніў бутэльку і прыбраў яе.
  
  
  "Усё яшчэ шкадуеш сябе?" спытала яна. Павольна яна падняла ногі і паклала іх на адкрытую скрыню яго стала, падцягнуўшы калені бліжэй да грудзей. Яе спадніца свабодна звісала з сцёгнаў. "Раней цябе цікавіла нешта большае, чым жаль да сябе", - прызыўна сказала яна.
  
  
  "Раней я быў кім заўгодна", - сказаў Дэмет, зноў адпіваючы са шклянкі. "Ведаеш, я быў даволі добрым лекарам".
  
  
  "І ты раней быў гульцом, які не плаціў свайму букмекеру і збіраўся скончыць жыццё ў цэментных чаравіках на дне ракі. Так што не расказвай мне аб тым, што магло б быць лайном", - сказала яна.
  
  
  Ён зноў выпіў, затым змрочна спытаў: "Чаму я абавязаны такім гонарам?"
  
  
  "У нас ёсць праца, якую трэба зрабіць".
  
  
  "О?"
  
  
  "Так. Той Уільямс, які зарэгістраваўся. Ён махляр. Ён гойсаў па бальніцы, задаючы пытанні".
  
  
  "Ну і што?"
  
  
  "Ён задаваў пытанні пра цябе", - сказала яна. "Я думаю, што ён чалавек з урада".
  
  
  "Няхай ён спытае. Што ён збіраецца высветліць?"
  
  
  "Ён можа даведацца, што вы прысутнічалі пры кожным з тых супрацоўнікаў падатковага кіравання, якія таямнічай выявай памерлі падчас дробных аперацый. Не ведаю, як вы, але я бы ўпадабаў, каб ён гэтага не пазнаў".
  
  
  "Ну, тады ты перашкаджаеш яму пазнаць", - сказаў Дэмет, апаражняючы шклянку і акуратна ставячы яго ў цёмны, вільготны, зялёны пярсцёнак на прамакашку свайго стала. "Я скончыў забіваць людзей дзеля цябе".
  
  
  "Гэта не для мяне. Гэта для цябе", - сказала Кэці Хал.
  
  
  "Ні за што", – сказаў Дэмет. Ён зноў дастаў бутэльку са скрыні стала, і Кэці Хал выцягнула ногі са скрыні і паклала іх перад сабой на край стала. Яна павольна правяла рукамі па задняй частцы сваіх белых сцёгнаў і моўчкі назірала, як Дэмет налівае сабе напой.
  
  
  Яна злёгку паківала галавой. Дастаткова таго, што Дэмет станавіўся п'яніцам. Але ён губляў самавалоданне, і гэта магло прывесці да смяротнага зыходу. Перш чым яна дапусціць, каб гэта стала фатальным для яе, яна паклапоціцца аб тым, каб гэта стала фатальным для яго.
  
  
  Дэмэт панура адпіў са сваёй шклянкі, затым павярнуўся да яе.
  
  
  Ён паглядзеў на яе твар, і яна цёпла ўсміхнулася яму. Затым ён дазволіў свайму погляду апусціцца на доўгія выгнутыя ногі, малочна-белую пругкасць сцёгнаў. Яна прасунула рукі далей па задняй частцы сваіх ног, пакуль яны не сустрэліся перад ёй. Яна пачала пагладжваць сябе, пяшчотна, з любоўю, кончыкамі пальцаў.
  
  
  "Прайшло шмат часу, Дэн", - сказала яна. Яе ўсмешка была беласнежнай і запрашальна цёплай. "Як наконт гэтага?" спытала яна.
  
  
  "Я лепш выпіў бы", - сказаў ён.
  
  
  "Ты так думаеш, Дэн. Але памятай. Памятай, як гэта бывае. Памятай, якія трукі я раблю". Ён паглядзеў ёй у твар, і яна дакранулася да кончыкам мовы сваіх прыадчыненых вуснаў. "Помніш?" - сказала яна з прыдыханнем.
  
  
  "Помніш поле для гольфа? І час, праведзены на стале ў трупярні? І у маім кабінеце? Колькі разоў у маім кабінеце, Дэн? Тузін? Сотні?"
  
  
  Яна ўстала і падышла да яго, прасунуўшы руку пад яго кашулю і пачаўшы перабіраць валасы ў яго на грудзях. Яна наблізіла твар да яго вуха. "Помніш?" - насмешліва спытала яна.
  
  
  Дэмэт адпіў са сваёй шклянкі. "Я не хачу ўспамінаць".
  
  
  "Але ты не можаш забыцца, ці не так, Дэн?" - сказала яна. Яе рука слізганула з яго грудзей уніз па жываце. "Ты можаш, Дэн?" Насуперак сабе Дэмет адчуў, што ўзбуджаецца, яго цела абуджаецца. Яна слізганула кончыкам мовы ў яго левае вуха. Дэмэт паспрабаваў засяродзіцца на шклянцы гарэлкі, якая стаяла перад ім. Яе мова намачыў ўнутраную частку яго вуха, а затым ён адчуў пасмоктванне на сваім вуху, калі яна дакранулася да яго вуснамі.
  
  
  З прыглушаным ровам Дэмэт падняўся на ногі. Ён абняў Кэці Хал і уткнуўся тварам у яе шыю.
  
  
  "Ты сука", - закрычаў ён. "Ты цудоўная сэксуальная вылюдак пекла, сука".
  
  
  Яго плечы ўздымаліся. Кэці Хал магла адчуваць іх, калі яе падбародак быў пахаваны на яго левым плячы. Ён плакаў. "Так", - сказала яна. "Я выдатная сэкс-маньячная сучка, і я хачу выдатнага сэкс-маньячнага мужчыну. Цябе. Прама цяпер. Не прымушай мяне чакаць".
  
  
  Яе рукі намацалі яго рамень. Яна аслабіла яго, і Дэмет адчуў, як штаны пачалі спаўзаць з яго. Ён выкарыстаў сваю вагу, каб прыціснуць яе спіной да пустога стала з шэрай пластыкавай стальніцай. Левай рукой ён задраў яе спадніцу да сцёгнаў. Пад спадніцай у яе нічога не было.
  
  
  Ён хацеў прычыніць ёй боль, узяць над ёй верх, пакараць яе сваім сэксам. Але калі яны злучыліся, ён адчуў, як яе цела пачало дрыжаць, і рух і кантакт былі занадта моцнымі для яго, і ён адчуў, што губляе кантроль, і рух узмацніўся, а затым ён паплыў, проста паплыў скрозь свет выбухаюць феерверкаў і гучных гукаў , і ён адчуў, як яе кончыкі пальцаў ўшчыкнулі яго за аголеныя ягадзіцы, і гэта было балюча, але вытанчана, і яго выліванне было выбухным, і ўся яго істота было засяроджана на гэтым, настолькі моцна, што ён нават не адчуў, сярод уколаў быў укол шпількай, калі ігольнае кольца ўціскалася ў яго левую ягадзіцу і вылучала вадкасць у мяккія тканіны.
  
  
  Ён ляжаў побач з Кэці Хал, змучаны, дрыготкі, які адчувае агіду да самога сябе, і пачуў яе смех. "У той раз нядрэнна, Дэн", - сказала яна. "Я думаю, ты пратрымаўся каля дванаццаці секунд".
  
  
  "Ты шлюха", - сказаў ён, адхіляючыся ад яе. "Ты зласлівая шлюха".
  
  
  "О, ды добра, Дэн. Спыні гэта. Выпі, і табе стане лепш. Наколькі я памятаю, гэта тое, у чым ты казаў, што ў цябе добра атрымліваецца".
  
  
  "Ты шлюха", - сказаў ён.
  
  
  Кэці Хал ўстала і разгладзіла сваё адзенне. "Калі ты так сябе адчуваеш", - сказала яна. "Я сыходжу".
  
  
  "Я не збіраюся чапаць Уільямса", – сказаў Дэмет.
  
  
  "Я гэта ведаю", - сказала Кэці Хал. "Так што давай проста забудземся пра гэта. Я зраблю гэта сама". Яна павярнулася і выйшла з пакоя, зноў замкнуўшы яе за сабой.
  
  
  Дэмет праводзіў яе поглядам, затым сарамліва падцягнуў штаны і зашпіліў рэмень. Толькі калі ён зноў сеў за стол, ён адчуў невялікі ўкол болю ў левай ягадзіцы. Ён прасунуў руку пад сябе і затым з жахам зразумеў, што, верагодна, выклікала боль. Агіда да таго, што ён зрабіў, змянілася жахам ад таго, што, як ён баяўся, Кэці Хал толькі што зрабіла з ім.
  
  
  "Дзе доктар Дэмет?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Я не ведаю, сэр. Я праверу". Яна набрала тры лічбы на сваім тэлефоне і пасля кароткай размовы павесіла слухаўку, сказаўшы Рыма:
  
  
  "Сёння ён замяшчае доктара Уокера ў радыялогіі. Ён у рэнтгенаўскім кабінеце ў палаце 414".
  
  
  "Дзякуй, сястра".
  
  
  Каля палаты 414 Рыма ўбачыў маладога рудавалосага мужчыну, які гучна стукаў у дзверы.
  
  
  "Што тут адбываецца?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Я доктар Ройс. Сёння я працую з доктарам Дэметам, я толькі што вярнуўся з ланча, і ён не адказвае на мой стук у дзверы".
  
  
  "Дазвольце мне зірнуць на гэтыя дзверы", - сказаў Рыма, становячыся перад інтэрнам. Абаронены яго целам, ён націснуў кончыкамі пальцаў на дзверы побач з ручкай. Дрэва раскалолася, метал замка адламаўся ў пункце павароту, і дзверы расчыніліся ў пакой.
  
  
  "Проста затрымаўся", - сказаў Рыма інтэрну.
  
  
  Ён увайшоў у палату, малады лекар рушыў услед за ім, і агледзеўся ў пошуках Дэмэта. Там нікога не было відаць. Рыма адчуў халодны ветрык і паглядзеў направа. Акно за шэрагам картатэчных шаф было адчынена. Паглядзеўшы на яго, Рыма ўбачыў палоску белай тканіны, якая раздзімаецца на ветры за адчыненым акном. Стажор таксама гэта ўбачыў і пабег да яго.
  
  
  Ён выглянуў вонкі. "Доктар Дэмет", - крыкнуў ён. "Што вы робіце?"
  
  
  "Усё ў парадку, малыш", - раздаўся голас, у якім Рыма пазнаў голас Дэмета. "Усё ў парадку. Ты добра папрацаваў над гэтымі кружэлкамі".
  
  
  "Увайдзіце адтуль, сэр", - крыкнуў інтэрн.
  
  
  "Больш ніколі, малыш. Больш ніколі".
  
  
  Інтэрн павярнуўся і паглядзеў на Рыма з бездапаможным выразам на твары. Рыма агледзеў пакой. Злева было яшчэ адно акно. Ён узлез на картатэчныя шафы, адчыніў акно і вылез праз яго.
  
  
  Вузкі двухцалевы каменны выступ цягнуўся ўздоўж сцяны будынка звонку акна чацвёртага паверха. Рыма выбраўся на яго. Ён напружыў ногі, накіроўваючы штуршок свайго цела ўнутр, да сцяны, пераадольваючы няправільнае размеркаванне вагі, якое накіравала большую частку яго сілы ўніз, вонкі, з выступу, на адкрытую прастору. На хаду ён падняў галаву. За дваццаць футаў ад яго быў кут будынка. Дэмет быў за дзесяць футаў за вуглом справа. Упіраючыся адной рукой у сцяну, Рыма рухаўся, як краб, нага за нагу, заварочваючы за вугал будынка, выкарыстоўваючы руку як клюшню, пераносячы вагу свайго цела на сцяну, рухаючыся няўхільна, таму што, калі б ён спыніў свой рух наперад, сіла цяжару скінула б яго ўніз. Ён дасягнуў кута будынка, за дваццаць футаў ад яго, і выкарыстаў абедзве рукі, плаўна рухаючыся за вуглом. Дэмэт быў перад ім, упёршыся пяткамі ў выступ, закінуўшы рукі за галаву, трымаючыся за парцалянавы электрычны ізалятар. Дэмет убачыў яго.
  
  
  "Чаго ты хочаш?" Спытаў Дэмет.
  
  
  "Давайце зойдзем унутр, і я раскажу вам пра гэта".
  
  
  "Хто вы такі?"
  
  
  - Мяне клічуць Уільямс, - сказаў Рыма.
  
  
  Ён працягваў рухацца да Дэмэта, таму што спыніць рух азначала ўпасці.
  
  
  "Я чуў пра цябе", - хрыпла сказаў Дэмет, і Рыма зразумеў, што ён п'яны. "Я не хачу з табой размаўляць".
  
  
  "Лепш, чым стаяць тут на холадзе", - сказаў Рыма.
  
  
  "Холадна? Які холад?" Спытаў Дэмет. Ён захіхікаў. Канвульсіі смеху скалыналі яго цела. Рыма бачыў, як яго пальцы пачалі саслізгваць з верхняй апоры. У Дэмэта апусціліся рукі. Ён на імгненне ўзмахнуў рукамі, нібы спрабуючы ўтрымаць раўнавагу на выступе шырынёй у два цалі, а затым павярнуў твар да Рыма з выразам, у якім было больш смутку, чым спалоху.
  
  
  "Я не хачу старэць", - сказаў ён. Апошняе слова было вымаўлена доўга і гучна, калі з яго лёгкіх выпусцілі паветра, таму што Дэмет страціў раўнавагу і падаў наперад, уніз, да паркоўкі чатырма паверхамі ніжэй. Ён прызямліўся на дах фургона "Флітвуд" з пляскаючым плясканнем. Рыма тым часам працягваў рухацца ўздоўж сцяны, а затым уляцеў у акно, якое адчыніў Дэмет.
  
  
  Інтэрн стаяў там, на яго твары быў шок.
  
  
  "Прабач, хлопец", - сказаў Рыма. "Я спрабаваў".
  
  
  Стажор тупа кіўнуў і прайшоў міма Рыма, аглядаючы картатэчныя шафы і гледзячы ўніз на цела Дэмэта, нерухома распасцёртае на даху машыны на стаянцы.
  
  
  Інтэрн праглынуў, затым паглядзеў налева. Упершыню ён заўважыў выступ, на якім Дэмет ненадзейна прымасціў пяткі. Шырынёй усяго за два цалі. Як гэты доктар… як яго звалі, Уільямс?… ці здолеў ён прайсці па гэтым калідоры, каб паспрабаваць дабрацца да Дэмэта?
  
  
  Ён павярнуўся назад да пакоя. "Як ты..." Але пакой быў пусты. Рыма сышоў.
  
  
  РАЗДЗЕЛ Чатырнаццаты
  
  
  Гісторыя пра цудоўнае праходжанне Рыма па двухцалевым выступе перад чацвёртым паверхам клінікі Роблер, несумненна, абляцела б усю бальніцу, калі б першым чалавекам, якому распавёў інтэрн, не была Кэці Хал.
  
  
  Але міс Хал, памагаты адміністратара лякарні, старанна растлумачыла маладому інтэрну, як важна, каб містэр Уільямс не згадваўся. Як ён планаваў зрабіць істотны падарунак даследчай праграме бальніцы, падарунак, які цалкам мог бы адкрыць вялікую колькасць спецыяльных вакансій для яркіх маладых урачоў, але гэты падарунак быў бы страчаны, калі б з'явілася агалоска.
  
  
  "У рэшце рэшт, - патлумачыла яна, цёпла абдымаючы маладога чалавека і прыціскаючыся грудзьмі да яго перадплечча, - ён сапраўды не меў ніякага дачынення да трагічнай смерці доктара Дэмэта. Я маю на ўвазе, ён проста спрабаваў выратаваць яго, але не змог. Няма прычын для агалоскі гэтага ".
  
  
  Стажор, уражаны ў роўнай ступені яе логікай і пачуццём свабоды, пагадзіўся.
  
  
  "Я думаю, гэта найлепшы варыянт дзеянняў", - сказала яна. "Чаму б табе не зайсці да мяне ў офіс заўтра позна ўвечары, і мы яшчэ крыху абмяркуем гэта?" сказала яна, адкрыта запрашаючы.
  
  
  Усхваляваны малады стажор пагадзіўся і пайшоў. Калі дзверы за ім зачыніліся, Кэці Хал вярнулася за свой стол, каб падумаць.
  
  
  Кім бы ён ні мусіў быць, гэты містэр Уільямс ім не быў. Ён дакладна не быў нейкім мільярдэрам-пустэльнікам, які спрабуе схавацца ў бальніцы. Ён дакладна не спрабаваў знайсці спосаб пазбегнуць непрыемнасцяў з падатковай службай.
  
  
  Ён быў урадавым агентам. У гэтым больш не было ніякіх сумневаў. Ён даказаў гэта сваім дурным уладным намёкам і нязграбным шныпаннем па лабараторыі.
  
  
  Ён, верагодна, быў тупы, але ён таксама быў небяспечны. Немагчымая прагулка па тым непраходным выступе паказала гэта. Кэці Хал падышла да свайго акна, шырока адчыніла яго і паглядзела на выступ. Шырынёй два цалі. Гэта здавалася немагчымым, прынамсі, так яна думала, калі інтэрн упершыню распавёў ёй гэтую гісторыю. Але малады лекар, хоць і нервавалася, не была ў істэрыцы ці шоку. Ён проста паведамляў аб факце, і Кэці Хал, якая пайшла ў офіс Дэмета, каб пераканацца, што Дэмет не пакінуў запіскі, у якой фігуравала яна, была першым чалавекам, з якім ён пагаварыў.
  
  
  Прагулка была немагчымая… і ўсё ж ён гэта зрабіў. Уільямс, відаць, сапраўдны мужчына.
  
  
  Пры гэтай думцы яна крыху ўсміхнулася пра сябе.
  
  
  Ключавым словам было "мужчына". Ён быў мужчынам, нягледзячы на ??ўвесь свой талент. І ў яе былі спосабы ладзіць з мужчынамі.
  
  
  Доктар Сміт са штаб-кватэры CURE у Фолкрофце ў Раі, штат Нью-Ёрк, ужо чуў аб смерці Дэмета, калі размаўляў з Рыма тым днём.
  
  
  "Вы адказныя за гэта?" - спытаў ён.
  
  
  "Не, чорт вазьмі", - сказаў Рыма. "Ён быў маім галоўным падазраваным".
  
  
  "І што?"
  
  
  "Так што зараз я не ведаю. Прама перад тым, як упасці, ён сказаў нешта дзіўнае аб тым, што не хоча старэць. Гэта збольшага нагадала мне Стэйса і місіс Уілберфорс".
  
  
  "Я атрымаў справаздачы аб выкрыцці Стэйса і місіс Уілберфорс", - сказаў Сміт.
  
  
  "І?"
  
  
  "Справаздачы сведчылі аб моцным старэнні. Старэчы маразм. Агульнае разбурэнне тканін арганізма і функцый арганізма, звычайна звязанае з вельмі старэчым узростам. Аднак Стэйсу было пяцьдзесят пяць, а місіс Уілберфорс шэсцьдзесят два".
  
  
  "Ёсць ідэі?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Не. Кампутар паведамляе, што няма вядомага хімічнага рэчыва, якое магло б выклікаць такі эфект".
  
  
  "Я думаю, што ёсць", - сказаў Рыма. "Тут ёсць эксперыментальная лабараторыя, і я бачыў у ёй некалькі жывёл, якія выглядаюць старымі".
  
  
  "Што ж, прытрымвайцеся гэтага", - сказаў Сміт.
  
  
  "Добра. Я збіраюся пасядзець тут і разабрацца ва ўсім. Ніякага гвалту".
  
  
  "Добра. Больш ніякіх Скрэнтонаў. Дарэчы, не саромейцеся выкарыстоўваць Чыуна".
  
  
  "Выкарыстоўваць Чыуна? Што ты маеш на ўвазе?"
  
  
  "Ну, ён, здаецца, даволі добры ў прадумванні рэчаў. Выкарыстоўвай яго мазгі, калі табе гэта трэба".
  
  
  "Вы намякаеце, што я недастаткова разумны, каб разабрацца ў гэтым самому?"
  
  
  "Нешта ў гэтым родзе", - пагадзіўся Сміт.
  
  
  "Ну, да твайго ведама, Сміці, твой так званы карэйскі геній прама зараз шукае ў гэтай бальніцы Маркуса Уэлбі. Як наконт гэтага?"
  
  
  "Чыун, верагодна, знойдзе яго. Выкарыстоўвай яго".
  
  
  "Добра". Рыма павесіў трубку. Было прыкра, што ты вырашыў выкарыстоўваць мазгі пасля таго, як цябе выгналі за выкарыстанне мускулаў, калі наверсе намякалі, што ты не падыходзіць ні для чаго, акрамя мускулаў. Гэта былі 25 000 долараў, з-за якіх Сміт раззлаваўся. Сміт бераг грошы Кюрэ, як свае ўласныя, і патрабаванне Рыма 25 000 даляраў, каб зрабіць уражанне на персанал бальніцы і гарантаваць яго свабоду і недатыкальнасць прыватнага жыцця, затрымалася ў Сміта ў горле, як неабчышчаны грэйпфрут.
  
  
  "Сука, сука, сука", - сказаў сабе Рыма, адкідваючыся на ложак. Дзверы расчыніліся, і ён паглядзеў у яе бок, чакаючы ўбачыць Чыуна, але замест яго ўвайшоў высокі рудавалосы мужчына з пышнымі грудзьмі, якога ён бачыў каля ложка місіс Уілберфорс.
  
  
  "Містэр Уільямс, - сказала яна, - памятаеце мяне? Я Кэці Хал, памочнік адміністратара".
  
  
  "Вядома", - сказаў Рыма.. "Мілае ў вас тут мястэчка".
  
  
  "Дзякуй, нам падабаецца. Я проста заскочыла паглядзець, ці няма чаго-небудзь, што вам спадабалася б". Яна прысунулася бліжэй да канапы Рыма і паглядзела на яго зверху ўніз, вочы яе зіхацелі.
  
  
  “Не, калі толькі ў вашым штаце няма лекара па імі Маркус Уэлбі. Ці запасны спявачкі па імі Барбра Стрэйзанд”. У адказ на яе няўцямны погляд ён сказаў: "Не? Тады, я думаю, мне нічога не трэба ".
  
  
  "Я меў на ўвазе нешта больш канкрэтнае".
  
  
  "Напрыклад, як".
  
  
  "Напрыклад, экскурсія па бальніцы. Я так разумею, вы самі там аглядалі".
  
  
  "Ды трохі".
  
  
  "Я чуў аб вашай сённяшняй спробе выратаваць доктара Дэмета. Гэта было вельмі смела".
  
  
  "Не зусім", - сказаў Рыма. "Любы б зрабіў тое ж самае".
  
  
  Яна нахілілася наперад над яго канапай, яе грудзей тырчалі амаль над ім. "Ты вельмі дзіўны мужчына", - сказала яна. "Я не супраць сказаць табе, што, калі я пачуў, што ты прыязджаеш, я падумаў, што ты апынешся капрызным старым. Я ніколі не чакаў цябе".
  
  
  "Паляпшэнне?" - спытаў Рыма, разглядаючы яе грудзі, бо яна, здавалася, хацела, каб ён гэтага зрабіў, і ён не хацеў яе расчароўваць. Акрамя таго, гэта былі вельмі прыгожыя грудзі.
  
  
  “Безумоўнае паляпшэнне. Такім чынам, вы сапраўды хацелі б агледзець наша даследчае абсталяванне? Мы займаемся цікавай працай”.
  
  
  Рыма ўсміхнуўся і падняўся з канапы, закрануўшы яе, калі ўставаў. Ён надзеў туфлі на гумавай падэшве, і Кэці Хал паглядзела ўніз на яго ногі. "Гэта твой адзіны абутак?"
  
  
  Ён кіўнуў. "Чаму?"
  
  
  “Яны выклікаюць статычную электрычнасць. І там занадта шмат якія запальваюцца рэчываў. Персанал сышоў бы з розуму, калі б убачыў цябе там у іх. Вось што я табе скажу. Пачакай тут, я прынясу табе бяспечны абутак”.
  
  
  Рыма адкінуўся на спінку канапы. "Я пачакаю".
  
  
  "Гэта будзе каштаваць чаканні", - сказала яна, выходзячы з пакоя.
  
  
  Ён назіраў, як яе хупавыя ягадзіцы са свістам выдаляюцца. У такія моманты ён сапраўды разумеў, наколькі ганебным было тое, што Чиун пазбавіў яго задавальнення ад сэксу. Сэкс быў проста яшчэ адной дысцыплінай, яшчэ адным навыкам, якому трэба было навучыцца. Рыма засвоіў гэта, і цяпер яму было цяжка заставацца бадзёрым. Ён, верагодна, мог бы заснуць падчас акту, калі б не гукі страсці, звычайна якія выдаюцца яго партнёрамі. Гледзячы на Кэці Хал, ён вырашыў, што зараз яму ўдвая сорамна, таму што ў іншы час, у іншым месцы і ў іншай абстаноўцы ён хацеў бы сустрэцца з міс Хал.
  
  
  Рыма ўспамінаў даўнія задавальненні, калі двое мужчын увайшлі ў яго палату, пхаючы інваліднае крэсла. Гэта былі чарнавалосы Фрэдзі і светлавалосы Эл, якіх ён сустрэў у лабараторыі той раніцай. Калі яны і пазналі яго без доктарскага халата і чорных сонцаахоўных акуляраў, то нічым гэтага не паказалі.
  
  
  "Містэр Уільямс?" спытаў цёмнавалосы.
  
  
  Ззаду сябе Рыма ўбачыў, як бландын замкнуў дзверы ў палату.
  
  
  "Так".
  
  
  "Мы не змаглі знайсці абутак вашага памеру, таму міс Хал сказала прывезці вас у інвалідным крэсле".
  
  
  Рыма падняўся на ногі і накіраваўся да крэсла, стараючыся не засмяяцца ўслых над нязграбнай пасткай. Наколькі неразумным яны яго лічылі?
  
  
  "Як атрымалася, што вы не змаглі знайсці абутак майго памеру, калі вы не ведалі, які ў мяне памер?"
  
  
  “Errrr. Насамрэч, у нас увогуле больш не было абутку. Так што заскаквай сюды, і мы адвязем цябе наверх”.
  
  
  "Вядома", - весела сказаў Рыма, варожачы, што яны задумалі.
  
  
  Ён плюхнуўся ў інваліднае крэсла. "Гэй, я ніколі раней не ездзіў ні на адной з гэтых штуковін. Можна мне пакруціць колы?"
  
  
  "Столькі, колькі ты захочаш", - сказаў цёмнавалосы мужчына, абыходзячы яго ззаду. "Ён сапраўды можа, ці не так, Эл?"
  
  
  Бландын ля дзвярэй усміхнуўся. "Вядома. Усё, што ён захоча".
  
  
  Рыма адкінуўся на спінку крэсла, паклаў рукі на падлакотнікі і закрыў вочы. "Дадому, Джэймс", - сказаў ён.
  
  
  "Ты дома", - сказаў мужчына ззаду яго. "Разумны хлопец".
  
  
  Рыма быў неасцярожны. Ён не звярнуў увагі і цяпер адчуў, як іголка ўпіліся ў мышцы яго пляча. Чорт вазьмі, падумаў ён. Гэта магла быць атрута. Што за дурны ўчынак? Раптам у яго пачала балець галава.
  
  
  "Самая вялікая доза за ўвесь час", – сказаў бландын каля дзвярэй.
  
  
  Галава Рыма расколвалася. Ён паспрабаваў падняцца, але адчуў, як нешта дакранулася да яго твару, нешта з тканіны. Пасля ён адчуў, што яго рукі паднімаюць. Яго рукі былі запраўлены ў рукавы. Ён адчуў, як яго рукі абхапілі яго цела, і яны, здавалася, былі зафіксаваны на месцы. Гэта было… нешта… што гэта было? Уціхамірвальная кашуля. Яны надзелі на яго ўціхамірвальнай кашулю.
  
  
  Двое мужчын паднялі яго на ногі. Калі б толькі ў яго перастала балець галава. "Што гэта за дрэнь?" хрыпла спытаў ён.
  
  
  "Ты недастаткова дарослы, каб ведаць аб гэтым", - сказаў адзін з мужчын. "Пакуль", - дадаў ён са смяшком.
  
  
  Рыма адчуў, як яго груба шпурнулі на канапу, а затым пачуў, як рыпнуў абцягнуты гумай інвалідны вазок, калі яго вывозілі з пакоя. Ён пачуў, як за двума мужчынамі зачыніўся дзвярны замак. Яго галава, здавалася, надзьмулася ўдвая ў параўнанні з нармальным памерам. Боль за вачыма была невыноснай. У роце перасохла, і ён адчуў, як па целе прабеглі дрыжыкі.
  
  
  Ён павінен быў выйсці. Зачыненыя дзверы перашкодзілі б каму-небудзь зазірнуць да яго. Ён ляжаў на жываце, скрыжаваўшы рукі перад сабой, прыціснуты ўласнай вагай.
  
  
  Ён напружыўся, каб перавярнуцца на спіну. Кожны рух выклікаў новы прыступ болю ў галаве. Цяпер боль распаўсюджваўся з-за вачэй у цэнтр чэрапа, у мозг.
  
  
  Чым яны яго напампавалі? Наркотык ад старэння. Але што ён мог з гэтым зрабіць?
  
  
  Змучаны, ён ляжаў на спіне. Ён ляжаў так імгненне, спадзеючыся аднавіць сілы, але адчуваў, як сілы пакідаюць яго, нібы вада, якая цячэ з адкрытага крана.
  
  
  Ён не мог чакаць. Ён спрабаваў ігнараваць боль, пранікнуць глыбока ў сваю сутнасць за новай сілай, але боль быў непераадольным. Рыма ўздыхнуў і распачаў апошнюю спробу задзейнічаць усе рэзервы, якія ў яго яшчэ маглі быць. Яму ўдалося павярнуць правую руку так, каб пальцы былі накіраваныя ўверх, у бок ад яго цела, да столі. Пад скручанымі пальцамі ён адчуў грубыя ніткі ўціхамірвальнай кашулі. Няма куды рухацца. Няма спосабу зрабіць гэта. Не. Працягвай спрабаваць. Ён адвёў правую руку назад, з сілай прыціскаючы яе да левага сцягна, вызваліўшы на паўцалі месцы ў рукаве курткі. З усёй сілай, на якую быў здольны, ён правёў кончыкамі пальцаў уверх па матэрыяле курткі.
  
  
  Ён зрабіў гэта зноў. І яшчэ раз. Кожны раз, калі кончыкі яго пальцаў дакраналіся да тканіны, яму здавалася, што па яго чэрапе б'юць малатком. Кончыкі пальцаў калола, галава крычала. Яму раздзіралі галаву. Ён мог чуць, як яе раздзіраюць.
  
  
  Не. Гэта была тканіна. Яна паддавалася пад настойлівымі ўдарамі яго пальцаў. Затым ён адчуў, як яна распалася, і тры сярэднія пальцы яго правай рукі прасвечвалі скрозь тканіну. Ён абхапіў тканіну кончыкамі пальцаў, спрабуючы ўхапіць як мага больш і як мага мацней. Ён павольна сціснуў біцэпс правай рукі. Яго рука пачала паднімацца, згінаючыся ў локці. Тканіна парвалася. Ён націснуў мацней, і, нарэшце, яго рука вызвалілася, разарваўшы цяжкую саржавую тканіну.
  
  
  Змучаны, у агоніі, Рыма адпачываў. Галаўны боль узмацніўся. Здавалася, што ўся яго галава напоўнена паветрам. Нельга губляць час на адпачынак. Ён учапіўся свабоднай правай рукой у тканіну каля правага сцягна, скруціў кончыкі пальцаў і тузануў. Куртка з гучным скрыгатам разарвалася. Цяпер яго левая рука магла рухацца. Ён мог рухацца. Цяпер яму трэба было ўстаць, адамкнуць дзверы і паклікаць на дапамогу. Ён пачаў падымацца ў сядзячае становішча, абапіраючыся на рукі, заведзеныя за спіну.
  
  
  Ад гэтага руху боль стаў невыносным. Рыма адкінуўся назад, затым адчуў, як яго ахутвае моцны сон… ён спадзяваўся, што сон будзе дастаткова глыбокім, каб забыцца пра боль у галаве, і пераканаў сябе, што невялікі адпачынак - гэта ўсё, што яму трэба, каб стаць новым чалавекам, калі яго галава бязвольна ўпала набок, і ён праваліўся ў непрытомнасць.
  
  
  "Справа зроблена", - сказаў цёмнавалосы мужчына Кэці Хал. "Дзе ён?"
  
  
  "Мы замкнулі яго ў яго пакоі", - сказаў Эл, бландын. "Ён нікуды не дзенецца. Не з такой дозай. Гэта ў дзесяць разоў больш, чым было выкарыстана раней".
  
  
  Кэці Хал усміхнулася. "Гэта будзе цікава. Калі ласка, вярніцеся хвілін праз дваццаць і паглядзіце, што з ім адбываецца. Але будзьце асцярожныя. Я вяртаюся ў свой офіс".
  
  
  Двое мужчын ухмыльнуліся адзін аднаму, паглядзелі на яе аддаляецца постаць, доўгую, даўганогую і пышную, затым зноў ухмыльнуліся адзін аднаму, прадчуваючы зусім асаблівы від узнагароды, які Кэці Хал магла прапанаваць лепш за ўсіх.
  
  
  У Кэці Хал, аднак, былі іншыя ідэі. Уільямс падышоў занадта блізка, і зараз яго смерць прыцягнула б да справы іншых людзей з урада, вельмі цікаўных, вельмі эфектыўных. Кэці Хал прыйшоў час забраць сваё новае адкрыццё і з'ехаць.
  
  
  "Рыма".
  
  
  Што гэта быў за гук? Гэта быў голас. Але зараз ён не хацеў ні з кім размаўляць. Ён проста хацеў спаць, забыць гэты жудасны галаўны боль.
  
  
  "Рыма".
  
  
  Ён не адказваў. Хто б яму ні тэлефанаваў, ён не размаўляў. Ён проста ігнараваў гэты голас. Калі ён не адкажа, хто б гэта ні быў, ён сыдзе. Рыма проста хацеў спаць.
  
  
  "Ты не можаш заснуць, Рыма. Я табе не дазволю".
  
  
  Але ты павінен даць мне паспаць. Мне балюча. Калі ласка, дай мне паспаць, хто б ты ні быў.
  
  
  "Табе балюча, Рыма, але гэта доказ таго, што тваё цела жыве. Ты павінен дазволіць свайму целу змагацца. Ты павінен выкарыстоўваць сваю волю, каб даць свайму целу нагода для барацьбы. Загадай свайму целу змагацца, Рыма."
  
  
  Гэта быў Чыун. Чаму б табе не сысці, Чиун? Я не хачу біцца. Я проста хачу спаць. Я адчуваю сябе такім стомленым. Такім старым.
  
  
  "Ніхто не старэе, хто не будзе старэць, Рыма. Толькі ты можаш спыніць гэта. Ты павінен зноў стаць маладым. Я дапамагу табе, Рыма. Сцісні правую руку ў кулак".
  
  
  Магчыма, калі б ён сціснуў правую руку ў кулак, Чиун пайшоў бы. Проста сыходзь, Чиун. Пазней мы пагаворым.
  
  
  Рыма сціснуў правую руку ў кулак.
  
  
  "Добра", - раздаўся голас. "Цяпер тваю левую руку. Трымай правую моцна".
  
  
  Правая рука. Левая рука. Было жудасна, калі Чиун збіваў з панталыку. Чаму ён заўсёды так рабіў з Рыма? Бедны Рыма. Бедны Рыма.
  
  
  Рыма сціснуў левую руку ў кулак.
  
  
  "Цяпер ты павінен хутка расціскаць і сціскаць рукі. Гэта будзе балюча, але я зраблю гэта з табой. Я прыму твой боль. Рыма. Расціскай і сціскай рукі".
  
  
  Усё, што заўгодна, Татачка, калі ты будзеш паводзіць сябе ціха. На свяце свінні нельга крычаць. Усё, чаго я хачу, гэта цішыні. І адпачынку.
  
  
  Рыма некалькі разоў хутка сціснуў і расціснуў рукі.
  
  
  "Добра. Бачыш, Рыма, ты можаш жыць. Ты павінен жыць, таму што тваё цела хоча жыць. Ты даў яму волю да жыцця. Ты хочаш жыць, Рыма, ці не так?"
  
  
  Я проста хачу спаць, Татачка.
  
  
  "Цяпер твой страўнік, Рыма. Думай аб сваім страўніку. Сканцэнтруй усю сутнасць сваёй сілы на сваім страўніку. Так, як я вучыў цябе шмат гадоў таму. Мы павінны прымусіць кроў прыліваць да страўніка. Ты можаш адчуць, як яна цячэ па тваіх венах, Рыма.Боль пройдзе, Рыма, калі мы даставім тваю кроў у страўнік."
  
  
  Усё, што заўгодна, абы боль сышоў. Чиун не даў бы яму заснуць. Можа быць, калі б Рыма зрабіў тое, што ён хацеў, Чиун дазволіў бы яму заснуць.
  
  
  Ён засяродзіў сваю волю на жываце.
  
  
  "Добра, Рыма. Прымушай сябе. Яшчэ і яшчэ. Кроў твайго цела павінна цечу да твайго страўніка, павінна пераносіць яд у твой страўнік".
  
  
  Так, Чыун, так. Павінен адвесці кроў у страўнік. Далей ад галавы. Больш не будзе галаўнога болю, калі кроў патрапіць у страўнік. Разумны, кемлівы Чыун.
  
  
  Рыма адчуў, як кроў прылівае да цэнтру яго цела; ён адчуў там цёпла; яго рукі ўсё яшчэ рытмічна сціскаліся і расціскаліся.
  
  
  "Ты адчуваеш гэта, Рыма? Ты адчуваеш кроў у сябе ў жываце?"
  
  
  "Адчуй гэта", - ледзь чутна сказаў Рыма. "Адчуй гэта зараз".
  
  
  «Добра», - сказаў Чыун, і тут Рыма адчуў, як цвёрды, як камень, кулак урэзаўся яму ў жывот. Які брудны трук. Чыун ударыў яго ў жывот. Яго страўнік, скручаны вузлом, выпрастаўся, зноў скруціла, затым яго скалануў спазм, і Рыма адчуў, як ваніты пабегла па трубках і патрапіла яму ў рот, і ён перакаціўся на бок, яго вырвала на дыван бальнічнай палаты. Хваля за хваляй канвульсіі скалыналі яго страўнік, пакуль ён вырыгаў яго змесціва на падлогу.
  
  
  Брудны вырадак, Чыун. Брудны кітайскі вырадак. Стукні мяне, калі мне дрэнна.
  
  
  Яго цела калацілася ў канвульсіях, калі яго ванітавала. Пасля… здавалася, прайшоў гадзіннік… ён спыніўся. Ён плюнуў, каб прачысціць рот.
  
  
  Галаўны боль мінуў. Пакутлівая стомленасць знікла. Быў толькі боль у вобласці жывата, куды Чиун ударыў яго.
  
  
  Рыма расплюшчыў вочы, зморшчыўся ад яркага пасляпаўднёвага сонца, якое пракралася ў пакой, і павярнуўся да Чыуна.
  
  
  "Чорт вазьмі, Чыун, гэта балюча".
  
  
  "Так", сказаў Чыун, " гэта было балюча. Я прычыніў табе боль, таму што ненавіджу цябе. Я хачу прычыніць табе боль. Для мяне не мае значэння, колькі болю я прычыняю табе. Вось чаму я ўдарыў цябе ў жывот, замест таго каб дазволіць табе проста ляжаць там і ціха паміраць. Я ніколі раней не ўсведамляў, як моцна я цябе ненавіджу, Рыма. Я буду біць цябе ў жывот зноў і зноў. Таму што я ненавіджу цябе ".
  
  
  "Усё ў парадку, Йента. Спыні гэта, добра?"
  
  
  Рыма перакаціўся ў сядзячае становішча і затым адчуў на сваіх плячах і грудзях падраную ўціхамірвальную кашулю. Ён паглядзеў на яе зверху ўніз.
  
  
  "Госпадзе. Я забыўся", - сказаў ён.
  
  
  "Гэта была гульня "Праўда ці наступствы", праўда? Ты дазволіў камусьці прыйсці і надзець на цябе куртку гэтага вар'ята. Гэта вельмі прыдатная адзенне для цябе, Рыма. Вельмі да твару. Табе варта насіць яго ўвесь час ".
  
  
  Рыма ўстаў, зрываючы з сябе абрыўкі курткі. "Гэта быў наркотык ад старэння, Чиун. Ён амаль даканаў мяне. Я адчуваў, што старэю і стамляюся".
  
  
  "І зараз вы ведаеце забойцу?"
  
  
  "Гэта жанчына, Кэці Хал, якая кіруе бальніцай. Яна мяне падставіла. Я збіраюся пабачыцца з ёй зараз", - сказаў ён.
  
  
  Ён асцярожна зрабіў некалькі крокаў да дзвярэй, пасля спыніўся. Дзверы былі зламаныя, сарваныя з завес, як быццам яе стукнулі таранам. Рыма павярнуўся да Чыуна. "Я бачу, вы спяшаліся патрапіць унутр".
  
  
  "Я думаў, што пакінуў варыцца суп", - сказаў Чыун. - "Ідзі".
  
  
  Рыма выявіў, што можа хадзіць зусім нармальна. Ён надзеў чаравікі і выйшаў у калідор.
  
  
  Кабінет Кэці Хал знаходзіўся далей па калідоры ад даследчых лабараторый. Рыма ўбачыў, як адчыніліся дзверы лабараторыі, і досыць хутка нырнуў на лесвічную клетку, усяго на долю секунды. Цёмнавалосы мужчына і бландынка прайшлі міма яго, накіроўваючыся па калідоры да палаты Рыма. У гэтым пакоі Майстар Сінанджу ўключыў свой тэлевізар і падрыхтаваўся прагледзець дзённы рацыён з мыльных опер, дзеянне, якое заўсёды прыносіла мір у яго душу, нягледзячы на гвалт і пачварнасць, якія лютуюць у свеце.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЯТНАЦЦАТЫ.
  
  
  Рыма вырашыў спачатку зазірнуць у даследчую лабараторыю, на выпадак, калі Кэці Хал была там.
  
  
  Падышоўшы да падвойных жалезных дзвярэй, ён убачыў, што замак быў заменены на новы.
  
  
  "Прашу прабачэння, сэр. Вы не можаце туды ўвайсці".
  
  
  Рыма павярнуўся да медсястры, якая казала там за сталом.
  
  
  "Дзякуй", - сказаў ён. "Я абавязкова згадаю аб гэтым у сваёй справаздачы".
  
  
  Ён рушыў да дзвярэй і на гэты раз не папрацаваў падрабіць выкарыстанне ключа. Ён сціснуў кончыкі пальцаў у кулак, затым рэзка ўдарыў рукой па дзвярах. Яна здрыганулася і адкрылася.
  
  
  Апынуўшыся ўнутры, ён зачыніў за сабой дзверы.
  
  
  "Кэці", - паклікаў ён.
  
  
  "Яе тут няма", - данёсся жаночы голас з аднаго з кабінетаў злева.
  
  
  Рыма ступіў наперад. У трэцім кабінеце за сталом сядзела пажылая жанчына, яе аловак быў занесены над доўгім жоўтым блакнотам, на якім былі напісаны ланцужкі лічбаў. Яна глядзела на дзвярны праём.
  
  
  "О, божа мой", - сказала яна, убачыўшы Рыма. "Наведвальнікам сюды ўваход забаронены".
  
  
  "Я не наведвальнік", - сказаў Рыма. "Я з AMA. Доктар Шыва. Міс Хал сказала, што вы раскажаце мне аб прэпараце ад старэння".
  
  
  "О, вы ведаеце. Што ж, я вельмі радая пазнаёміцца з вамі". Жанчына ўстала і падышла да Рыма. "Я доктар Хілдзі. Вы ведаеце, я распрацавала прэпарат".
  
  
  "Як гэта працуе?"
  
  
  Жанчына прайшла міма Рыма ў лабараторыю. Яна ўзяла закаркаваную прабірку, напалову запоўненую празрыстай густой алеістай вадкасцю.
  
  
  "Вось яно", - сказала яна. "А гэта некаторыя з вынікаў нашай работы", - дадала яна, махнуўшы ў бок клетак з жывёламі. Упершыню з таго часу, як ён увайшоў, Рыма пачуў балбатню жывёлы.
  
  
  "Так, я ведаю", - сказаў ён. "Фрэдзі і Эл паказалі мне на днях. Але як дзейнічае наркотык?"
  
  
  Калі вы памятаеце, доктар Шыва, каля года назад некаторыя навукоўцы выявілі неапазнаны бялок у целах пажылых людзей. Гэты бялок нельга было выявіць у целах маладых. Мне прыйшло ў галаву, што калі пры старэнні выпрацоўваецца гэты бялок, магчыма, бялок можа выклікаць старэнне. Тут мы змаглі, з дапамогай і фінансаваннем міс Хал, атрымаць бялок сінтэтычным шляхам і значна ўзмацніць яго дзеянне ".
  
  
  "І гэта спрацавала?"
  
  
  "Безумоўна, мае, як паказваюць гэтыя жывёлы".
  
  
  "А як наконт эксперыментаў на людзях?"
  
  
  "О, не", - сказала яна. "У нас ніколі не было нічога падобнага. І ў любым выпадку, якая была б мэта? Карысна навучыцца хутчэй даводзіць жывёл да сталасці, але не людзей. О, не."
  
  
  "Як уводзіцца бялок?" Спытаў Рыма. "Шляхам ін'екцыі?"
  
  
  Яна кіўнула. "Спачатку мы паспрабавалі яго ў ежы, але гэта было занадта павольна. Лепшы спосаб - увесці яго ў крывацёк. Хуткасць усмоктвання вадкасці, - сказала яна, трымаючы прабірку, - вельмі вялікая. Яна можа ўсмоктвацца любымі мяккімі тканінамі цела. Ін'екцыя адбываецца хутчэй за ўсё" .
  
  
  "Але калі б я пацёр ім, скажам, руку, гэта спрацавала б?"
  
  
  "Так", сказала яна, "хоць жорсткая скура, якая пакрывае руку, запаволіла б яго дзеянне. Але, напрыклад, ваша мова ўвабраў бы яго значна хутчэй. Любая мяккая адкрытая тканіна".
  
  
  "Зразумела", - сказаў Рыма. "Што ж, дзякуй, доктар Хілдзі. Вы не пярэчыце, калі я сам агледжуся, ці не так?"
  
  
  "Вядома, не. Я буду ўнутры, калі спатрэблюся".
  
  
  "Выдатна. Я табе патэлефаную".
  
  
  Доктар Хілдзі вярнула прабірку ў трымальнік і пайшла назад у свой кабінет. Небарака нічога не ведала, падумаў Рыма, і паняцця не мела, як выкарыстоўваецца яе вялікае адкрыццё. Ён пачакаў, пакуль яна схаваецца з-пад увагі ў сваім кабінеце, перш чым асцярожна ўзяў прабірку і сунуў яе ў нагрудную кішэню кашулі.
  
  
  Затым ён накіраваўся назад да дзвярэй. Кабінет Кэці Хал быў далей па калідоры налева.
  
  
  Яны былі так здзіўлены, убачыўшы спіну старога, які сядзіць на падлозе і глядзіць тэлевізар, што Фрэдзі і Эл не заўважылі разарваную ўціхамірвальнай кашулю на канапе, калі ўвайшлі ў нумар Рыма.
  
  
  "Уільямс?" - перапытаў Фрэдзі.
  
  
  Чіун павольна павярнуўся, яго абцягнуты скурай твар падсвятляўся сінім ад мігатлівага святла тэлевізійнай трубкі.
  
  
  Фрэдзі, цёмнавалосы, паглядзеў на яго і хіхікнуў. "Я ведаў, што з Уільямсам нешта не так. Вочы выдавалі яго. Ён збольшага кітаец".
  
  
  Чыхун паглядзеў на іх, па-ранейшаму нічога не кажучы.
  
  
  Эл адкінуў светлыя валасы з вачэй. "Гэта жудасна", - сказаў ён. "Паглядзі на яго. Гэта заняло ўсяго каля паўгадзіны".
  
  
  "Як ты сябе адчуваеш, Уільямс?" спытаў Фрэдзі. "Галоўны боль яшчэ не прайшоў? Ты ведаеш, на каго ты падобны? Як Канфуцый. Ты старажытны. Але не хвалюйся, чувак. Засталося нядоўга. Даволі хутка розныя часткі цябе перастануць працаваць, і даволі хутка пасля гэтага ты будзеш мёртвы. Ён зноў хіхікнуў. "Гучыць пацешна?"
  
  
  "Вы, два ідыёта, былі разносчыкамі яду?" Спытаў Чыун. Але насамрэч гэта было не пытанне, а хутчэй канстатаванне факту.
  
  
  "Бачыш? Твая памяць ужо пачынае адмаўляць. Ты не памятаеш нас, ці не так?" Сказаў Фрэдзі.
  
  
  "Не", - сказаў Чыун. "Але ты будзеш памятаць мяне ў тыя некалькі імгненняў, якія табе яшчэ трэба будзе пражыць".
  
  
  Фрэдзі і Эл увайшлі ў пакой.
  
  
  "О, ты палохаеш мяне да смерці… даўніна", - саркастычна агрызнуўся Фрэдзі. "Хіба ён не палохае цябе жудасна, Эл?"
  
  
  "О, дзякуй богу, Бэтсі, так. Я апісваюся ў штаны".
  
  
  "Так робяць з ненавучанымі немаўлятамі. І са звярамі", - сказаў Чыун.
  
  
  "Гэй, гэй, гэй. Даволі бадзёра", - сказаў Эл.
  
  
  Чыун праігнараваў яго. "Паколькі ты памрэш, я збіраюся назваць табе прычыну".
  
  
  "О, так", - перадражніў Фрэдзі. "Назаві нам прычыну, перш чым разарвеш нас на часткі голымі рукамі". Ён падміргнуў Элу.
  
  
  "Ты памрэш, таму што падняў руку на дзіця Майстры Сінанджу".
  
  
  Эл пакруціў пальцам ля скроні. "Ён памёр, Фрэдзі. Можа быць, вялікая доза разбурае мозг. Чокнуты, як фруктовы пірог".
  
  
  Фрэдзі сказаў: "Нам лепш апрануць яго назад у куртку, каб ён не ўчыніў скандалу. Як ты наогул з гэтага выбраўся, Уільямс?"
  
  
  Чіун павольна падняўся на ногі, паварочваючыся пры гэтым тварам да двух мужчын праз пяць футаў дывановага пакрыцця.
  
  
  Ён маўчаў
  
  
  "Ну, гэта не мае значэння", – сказаў Фрэдзі. "Давай вернем цябе да гэтага". Ён выйшаў наперад, працягваючы рукі, каб пакласці іх на плечы Чэйна.
  
  
  Кончыкі яго пальцаў былі ўсяго за некалькі дзюймаў ад плячэй Чыуна, калі рука Чыуна рушыла, расплыўшыся жоўтай плямай. Фрэдзі адчуў, як шыя збоку стала вільготнай. Ён прыціснуў руку да галавы і адчуў пад далонню, што яго правае вуха адрэзана.
  
  
  "Ублюдак", - закрычаў ён і, павярнуўшыся да Чыўна, нанёс удар правай рукой з развароту. Але ўдар не закрануў нічога, і Фрэдзі зноў адчуў боль, але на гэты раз з левага боку галавы. Іншага вуха ў яго не было, і кроў ручаём сцякала па сківіцы і шыі. Чыун стаяў нерухома, нібы прырос да аднаго месца. Фрэдзі закрычаў, закрываючы рукамі раскрытыя раны там, дзе былі яго вушы. Эл ступіў наперад, каб дапамагчы яму, але перш чым ён паспеў умяшацца, ён убачыў, як мільганулі дзве рукі з доўгімі пазногцямі, і пачуў храбусценне, калі яны ўрэзаліся ў галаву Фрэдзі. Гэта быў ванітны, які ламаецца гук; Фрэдзі ўпаў на падлогу, і Эл зразумеў, што ён мёртвы.
  
  
  Эл спыніўся на паўдарогі да свайго падапечнага, затым павярнуўся і пабег да дзвярэй. Але побач з ім - клянуся Богам, стары рухаўся ўздоўж сцяны - была постаць у зялёным, а затым змрочная ўсходні прывід ўстаў перад дзвярыма, падняўшы руку, каб спыніць яго. Эл праглынуў, затым кінуўся ў атаку, і Чіун вырак яго на павольную, зацяжную смерць, перад тым як выпрабаваць якую, Эл намачыў штаны.
  
  
  Чыун пераступіў цераз целы і вярнуўся да тэлевізара, з якога цяпер грымела арганная музыка і паказвалі ўступленне да яго персанальнага паўторнага паказу "Як круціцца планета". Чыун агледзеў трупы, кроў, ваніты, розныя часткі целаў і сумна паківаў галавой. Рыма давядзецца прыбраць гэтую бязладзіцу. Пакой рабіўся агідны.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ШЕСЦНАЦЦАТЫ.
  
  
  Кэці Хал схілілася над картатэкай, засоўваючы паперы ў партфель, калі Рыма ўвайшоў у яе кабінет. Ён бясшумна падышоў да яе, абняў і абхапіў яе грудзей.
  
  
  Ён далікатна сціснуў іх, яго пальцы разміналі кончыкі праз яе тонкі швэдар. Ён адчуў яе імгненнае ўзбуджэнне і прыціснуўся ніжняй часткай цела да яе.
  
  
  "Не спыняйся", - сказала яна. "Працягвай".
  
  
  "Хіба так можна размаўляць з чалавекам, які па ўзросце падыходзіць табе ў дзядулі?"
  
  
  Ён адпусціў яе, адступіў назад, і яна павярнулася. На яе твары адбіўся шок пры выглядзе яго, затым яна расслабілася і расплылася ва ўсмешцы.
  
  
  "Я здзіўлена, што вы ўсё яшчэ на нагах, - сказала яна, - містэр Уільямс. Гэта сапраўды містэр Уільямс?"
  
  
  "Так, гэта ён. Рыма Уільямс".
  
  
  "Вы сапраўды мільярдэр-пустэльнік?"
  
  
  "Баюся, што не. Проста звычайны садовы асасін".
  
  
  "Зразумела", - сказала яна. "Як ты сябе адчуваеш? Галаўны боль яшчэ не прайшоў?"
  
  
  "Я толькі што перажыў гэта".
  
  
  "Гэта нармальна. Працэс старэння пачынаецца ў любы момант. Магчыма, вы ўжо здольныя гэта адчуваць. Ці пачынае скура ў кутках вашых вачэй крыху сцягвацца? Гэта страта эластычнасці, якая прыходзіць з узростам. І на тыльным баку вашых рук. Вашы вены павінны стаць больш выяўленымі, а скура павінна пачаць пакрывацца маршчынамі. Гэта ўжо адбылося? Не хвалюйцеся. З хвіліны на хвіліну."
  
  
  "Добра. Гэта дасць мне тое, чаго я з нецярпеннем чакаю", - сказаў Рыма.
  
  
  "Як ты сюды трапіў? Фрэдзі і Эл спусціліся за табой".
  
  
  "Яны сумавалі па мне. Я ўпэўнены, што яны знайшлі дастаткова, каб заняць сябе".
  
  
  "Рыма Уільямс, так? З кім ты працуеш? Падатковае кіраванне? ФБР?"
  
  
  "Нічога падобнага. Я накшталт як пазаштатны супрацоўнік урада. Скажы мне, Кэці, паколькі гэта больш не мае значэння, што ўсё гэта значыла? Гэта былі проста грошы?"
  
  
  Яна ўсміхнулася, паказаўшы роўныя, крышталёва белыя зубы. "Паколькі гэта не мае значэння, я скажу табе. Вядома, справа была ў грошах. Але не ў той дробязі, якую я атрымаў за тое, што забіваў людзей на стале".
  
  
  "А вялікія грошы?"
  
  
  "Гэтай бальніцай карыстаюцца два тузіны вышэйшых службовых асоб федэральнага ўрада для штогадовых аглядаў, звычайнага медыцынскага лячэння і таму падобнага. Ці можаце вы ўявіць, колькі іншыя ўрады заплацілі б за тое, каб я забяспечыў імгненную старасць, скажам, дзяржаўнаму сакратару? Можа быць, напярэдадні вялікай канферэнцыі на вышэйшым узроўні?"
  
  
  "Кэці, гэта зусім непатрыятычна", - сказаў Рыма.
  
  
  "Вядома, але вельмі прадуктыўна. І я якраз збіраўся пачаць. Я вырашыў, што місіс Уілберфорс будзе нашай апошняй паддоследнай трусай. А потым ты прыйшоў сюды і падабраўся занадта блізка, каб адчуваць сябе камфортна. Дарэчы, навошта ты сюды падняўся? Я ненавіджу". глядзець, як паміраюць людзі”.
  
  
  "Я прыйшоў, таму што падумаў, што, паколькі я ўсё роўна збіраўся пакінуць гэты свет, я зраблю гэта на ўра, а не хныкаючы".
  
  
  Яна ўсміхнулася. "Ты можаш паспрабаваць. Але я раблю гэта з мужчынамі. Дзесяць секунд - гэта ўсё, што яны могуць вытрымаць".
  
  
  "У мяне павінна было быць у запасе столькі часу", - сказаў Рыма.
  
  
  Ён падхапіў яе на рукі і аднёс назад да шафы з дакументамі, дзе асцярожна апусціў на падлогу.
  
  
  "Я думаю, што пазіцыя, з якой мы пачыналі, была б здавальняючай", - сказаў ён.
  
  
  "Я далёкая ад таго, каб душыць фантазіі старога", – сказала яна. Яна адвярнулася да адкрытай скрыні з дакументамі і ўсміхнулася пра сябе. Лекі, вядома, дзейнічалі. І чым даўжэй яна будзе трымаць яго тут, тым больш упэўнена будзе вынік. Магчыма, яна дазволіць яму падоўжыць гэта. Яна падорыць яму, магчыма, цэлых трыццаць секунд экстазу. Яна адчула, як яе спадніца задзіраецца вакол сцёгнаў, а затым адчула Рыма. Ён здаваўся дзіўна алеістым, але змазка была нейкай узбуджальнай. Можа, секунд сорак, падумала яна.
  
  
  Тады гэта было ў разгары, але ён быў такім, якім ніхто іншы ніколі не быў. Яго цела было моцным, і сваімі рукамі ён кантраляваў яе рухі. Яна палічыла да пятнаццаці, а затым пачала ўнутраны рух, які, як мужчыны заўсёды казалі ёй, яны ніколі раней не адчувалі, але ён суправадзіў яго сваім уласным рухам і набраканнем, і яна працягвала лічыць, але калі дайшла да трыццаці, спынілася, таму што была занадта занятая, стагнаючы ад задавальнення. Гэта было задавальненне зноў, і зноў, і зноў, і нягледзячы на ??ўсё гэта, яна шкадавала, што ёй сапраўды не трэба забіваць гэтага Рыма, таму што пасля ўсіх гэтых гадоў яна знайшла мужчыну, чые дзеянні адпавядалі яе апетытам. І было задавальненне зноў і зноў.
  
  
  Як доўга гэта працягвалася, яна не ведала, але затым, не дасягнуўшы ўласнага піка, ён сышоў, аддаляючыся ад яе.
  
  
  Яна завісла там, над картатэкай, спрабуючы адсапціся. Яна цяжка ўздыхнула і павярнулася. Ён быў зашпілены на маланку, а ў пальцах трымаў прабірку з лабараторыі. Яна даведалася пра гэта. Ён кінуў гэта ў яе кошык для смецця.
  
  
  "Пуста", - сказаў ён. "Няма сэнсу захоўваць пусты кантэйнер".
  
  
  "Гэта было ..." - сказала яна, паказваючы.
  
  
  "Правільна", - сказаў ён. "Тваё масла для старэння. Ведаеш, калі яно не спрацуе так, як ты хацела, ты заўсёды можаш спакаваць яго ў выглядзе сэксуальнай змазкі".
  
  
  "Але чаму?" - Спытала яна.
  
  
  “Сурвэткі, мілая. Усмоктванне. Прама зараз гэты сок павінен разлівацца па тваёй крыві. Табе лепш сесці. Ты не надта добра выглядаеш”.
  
  
  Рыма груба падцягнуў яе да стала і пасадзіў на крэсла.
  
  
  "А вы? Ведаеце, гэта і на вашых сурвэтках таксама", - сказала яна.
  
  
  "Прабач, мілая. У мяне імунітэт".
  
  
  Яна выцягнула рукі перад сабой на стале, затым прыціснула іх да галавы, калі боль выбухнула за вачыма, у скронях. Гэта была асляпляльная ўспышка, а затым прайшла.
  
  
  "Боль будзе ўзмацняцца, перш чым стане лепш", – сказаў Рыма. Ён прыбраў яе рукі з галавы і паклаў іх перад ёй на стол. "Гэта ганьба", - сказаў ён. "Паглядзі на гэтыя рукі. У такой маладой жанчыны, як ты, такія старэчыя рукі. Табе варта змяніць сродак для мыцця".
  
  
  Калі яна паглядзела на свае рукі, яна ўбачыла, што яны сапраўды выглядалі больш жорсткімі, сухімі, амаль маршчыністы. Яна з жахам убачыла, як на яе вачах маленькія вены на тыльным баку яе рук пачынаюць брыняць і праступаць пад скурай. Яна старэла. Старэла. Прама за сваім сталом, на яе ўласных вачах.
  
  
  Яна паглядзела на Рыма з безнадзейнай панікай на твары.
  
  
  Ён паціснуў плячыма. "Такі бізнес, мілая", - сказаў ён, а затым пайшоў, бразнуўшы дзверы па шляху да выхаду. Пройдзе гадзіннік, перш чым хто-небудзь зможа ўвайсці. Да таго часу Кэці Хал была б па-за гэтым. Назаўжды.
  
  
  Ён адчуваў сябе выдатна, калі ішоў па калідоры да сваёй палаце.
  
  
  Ён прасвістаў "Упрыгож калідоры".
  
  
  РАЗДЗЕЛ СЯМНАЦЦАТЫ.
  
  
  "Дзеля ўсяго святога, Чыун, што збіраецца сказаць Сміт?"
  
  
  Чіун абыякава сядзеў, гледзячы ў свой тэлевізар.
  
  
  "Не смей весці са мной гэтыя свае "не турбаваць", - сказаў Рыма. "Я ведаю, што ты глядзіш паўторы. Проста паглядзі на гэтае месца. Вушы да падлогі, каб гучна плакаць. Целы, ваніты, кроў. Ты што, ніколі не прыбіраешся?"
  
  
  Чыун слухаў толькі доктара Ланса Равенэла.
  
  
  "І ты ведаеш, што Сміт не хацеў ніякага гвалту. Больш ніякіх Скрэнтонаў. А цяпер ты ашалеў. Што з табой наогул не так? Калі ў вас няма ніякага каляднага настрою, прынамсі, вы маглі б быць у добрым настроі на свята свінні ".
  
  
  Доктар Равенел размаўляў з місіс Клэр Вентворт у сваім кабінеце ў Брукфілдскай бальніцы аб прагнозе для яе дачкі, якая пакутавала ад перадазіроўкі Квалуда.
  
  
  "Я думаю, заўтра ў нас будуць для вас добрыя навіны", - сказаў доктар Равенел.
  
  
  На экране тэлевізара выбітны акцёр устаў і падышоў да місіс Вентворт, якую ён кахаў дваццаць гадоў назад, яшчэ да яе замужжа са старым Джасаем Вентвортам, магнатам адзежы.
  
  
  "Так", - сказаў доктар Равенел. "Я думаю, у нас будзе для вас выдатны калядны падарунак. Я думаю, з нашай дачкой усё будзе ў парадку", - сказаў ён, паказваючы любому, хто быў дастаткова адсталым, каб не здагадацца пра гэта шэсць гадоў таму, што дачка місіс Вентворт была бацькам ягоным.
  
  
  Равенел абняў яе адной рукой. Камера зрабіла адваротны кадр. Доктар Равенел і місіс Вентворт вымалёўваліся сілуэтамі на фоне гіганцкай каляднай ёлкі.
  
  
  "Шчаслівых Калядаў", - сказала місіс Вентворт.
  
  
  "Вельмі вясёлых Калядаў", - сказаў доктар Равенел.
  
  
  "Ваша дрэва выдатна", - сказала місіс Вентворт.
  
  
  "Так, гэта так. Самая прыгожая калядная ёлка, якую я калі-небудзь бачыў", - сказаў доктар Равенел.
  
  
  "Ааааааа", - сказаў Чыун, працягваючы руку і выключаючы тэлевізар.
  
  
  Ён падняўся. Рыма нічога не сказаў.
  
  
  Чыун павярнуўся.
  
  
  "У гэтай краіне нічому нельга давяраць. Нічым. Гэтыя ўрачы аказваюцца ашуканцамі. А ў людзей, меркаванням якіх вы давяраеце, аказваецца, няма густу. Чаму яму спадабалася тое дрэва?"
  
  
  "Гэта было прыгожае дрэва, Чыун".
  
  
  "Не. Тое, што я падарыў табе, было цудоўным дрэвам. Нават калі гэта не было ацэнена па заслугах. Ты не збіраешся зрабіць мне падарунак, які я шукаў?"
  
  
  Рыма пакруціў галавой. "Я не магу".
  
  
  "Добра. На яго месцы вы можаце прыбраць гэтую бязладзіцу".
  
  
  Рыма пакруціў галавой.
  
  
  Таму пасля ўзаемнага трыццацісекунднага маўчання было вырашана, што яны пакінуць смецце ў пакоі для прыбіральшчыка і Сміта, і будзь праклятая яго рэакцыя.
  
  
  Яны моўчкі спусціліся на ліфце ўніз. У вестыбюлі за стойкай сядзеў той жа ахоўнік, які прывітаў іх па прыбыцці.
  
  
  Чыун жэстам папрасіў Рыма пачакаць і падышоў да ахоўніка.
  
  
  "Ты памятаеш мяне?" спытаў ён.
  
  
  Ахоўнік выглядаў збянтэжаным, затым яго твар прасвятлеў. "Вядома. Доктар Парк, ці не так?"
  
  
  "Так. Скажы мне, ты глядзеў на гэта дрэва?" Спытаў Чіун, махнуўшы праз плячо на вялізнае дрэва ззаду сябе.
  
  
  Ахоўнік сказаў: "Пацешна, я ніколі не глядзеў, пакуль вы не згадалі аб гэтым. Але зараз я гляджу на гэта ўвесь час. Гэта выдатна". Ён устаў, пацягнуўся наперад і ўзяў Чыуна за руку. "Я хацеў падзякаваць вам за тое, што дапамаглі мне ўбачыць гэта. Тое, як вы гэта зрабілі, было сапраўды разумна. Дзякуй вам, доктар Парк. І шчаслівага Раства".
  
  
  Чыун проста паглядзеў на яго, затым вярнуўся да Рыма.
  
  
  "Нядзіўна, што ён працуе бальнічным ахоўнікам", - сказаў ён. "Ён сышоў з розуму".
  
  
  Яны выйшлі на хрумсткі снежаньскі холад, Рыма ішоў першым.
  
  
  Ён быў на паўдарозе ўніз па прыступках, калі Чыун спыніў яго.
  
  
  "Рыма", - паклікаў ён.
  
  
  Рыма павольна павярнуўся і паглядзеў на Чыуна, які чакаў на верхняй прыступцы.
  
  
  "Шчаслівага Раства", - сказаў Чыун.
  
  
  "Дзякуй", - шчыра падзякаваў Рыма.
  
  
  "Нават калі ты не зробіш мне падарунка".
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  ***********************************************
  
  
  * Назва: #016 : НАФТАВАЯ ПЯТНА *
  
  
  * Серыя: Разбуральнік *
  
  
  * Аўтар (ы): Уорэн Мэрфі і Рычард Сапір *
  
  
  * Месцазнаходжанне : Архіў Джыліян *
  
  
  ***********************************************
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЕРШЫ
  
  
  "Не існуе большага ворага, чым уласная ілюзія бяспекі". - Дом Сінанджу.
  
  
  Ён быў вялікім. Стоячы прама, ён мог дацягнуцца да самых верхніх галін і адным укусам паглынуць якія хаваюцца тамака перапалоханых чалавекападобных малпаў. Удар яго гіганцкай лапы мог пераламаць хрыбетнік шаблязубага, як сухую галінку.
  
  
  Але тут, сярод пышнай лістоты, не было нічога сухога, дзе кожны крок вяз у гразі, а само паветра было насычана парай ад багатай трапічнай расліннасці, калі Тыраназаўр Рэкс з грукатам прабіраўся цераз балота.
  
  
  У больш сухім клімаце іншыя прадстаўнікі яго віду пакінулі б свае косці нашчадкам чалавекападобных малпаў, каб тыя сабралі іх па кавалачках для сваіх музеяў. Але гэта будзе праз тысячы і тысячы гадоў, калі чалавекападобныя малпы будуць кіраваць зямлёй.
  
  
  На дадзены момант чалавекападобная малпа была ўсяго толькі прынадным кавалачкам, адчайна караскацца па верхавінах дрэў, дзе галіны датыкаліся і змешваліся.
  
  
  Паколькі тыраназаўр не баяўся ворагаў, ён рухаўся, не гледзячы ўніз, яго вочы мацалі па галінах у пошуках якіх-небудзь чалавекападобных малпаў, якія былі б занадта марудлівыя, каб уцячы. Затым задняя нага сышла ў бруд занадта глыбока.
  
  
  Сігнал небяспекі ўспыхнуў у малюсенькім мозгу памерам з птушку. Іншы задняй лапай гіганцкая жывёла паспрабавала прыўзняцца, але гэтая нага пагрузілася яшчэ глыбей.
  
  
  Калі істота танула, маленькія пярэднія лапкі ўхапіліся за дрэва, але толькі адарвалі яго, высмоктваючы бруд з затопленых каранёў. З лютым ровам Тыраназаўр праглынуў слізь, а затым пагрузіўся ў мяккую жыжку.
  
  
  Адзін перапалоханы чалавека-малпа, які схаваўся высока на верхавіне дрэва, назіраў, як вялізная туша знікае з-пад увагі пад ім. Яго прымітыўны мозг толькі на імгненне задумаўся, ці ёсць які-небудзь спосаб, якім ён мог бы атрымаць кавалак гэтага вялізнага мяса, які цяпер выслізгвае ад яго. Неўзабаве ён забыўся на гэтую думку.
  
  
  Усё роўна, чалавекападобная малпа пражыла яшчэ некаторы час, і чаго ён не ведаў і не мог усвядоміць, дык гэта таго, што яго ўласныя нашчадкі, якія лёгка хадзілі б на дзвюх нагах і якім не патрэбныя былі б дрэвы для абароны, будуць мець патрэбу ў целе тыраназаўра. для выжывання больш, чым яму. Яго нашчадкі будуць змагацца, будаваць падкопы і ляжаць над целам монстра.
  
  
  Бо нават калі кісларод перастаў паступаць у гіганцкае цела рэптыліі, пачаліся дзіўныя хімічныя змены. Цела пачынала гніць, і разам з драбнейшымі целамі і лістотай яно раскладалася пад вялікім ціскам, і на працягу шматлікіх тысяч гадоў гэтыя целы на аснове вугляроду ўтваралі чорную вадкасць, званую нафтай.
  
  
  Чорная вадкасць рухалася пад зямлёй, як жывая. Яна лёгка праходзіла праз сітаватыя камяні або адтуліны, пакуль не натыкалася на шапку непористой пароды, якая перашкаджала яе руху ўгару. Калі ціск вады знізу перашкодзіла яму перамясціцца зваротна ўніз, яно ператварылася ў стабільную, нерухомую, вельмі даступная алейная кішэня. Усё, што трэба было б зрабіць чалавеку, гэта зрабіць адтуліну ў замкавым камені, і адтуль хлынула б цёмная, чорная нафта.
  
  
  Калі гэта адбудзецца, цела тыраназаўра будзе неадрознае ад любых іншых арганізмаў, нават ад выпадковага цела малпы, якая стане чалавекам. Усе яны былі б волкай нафтай, і з-за розніцы ў усяго толькі пені за барэль за іх вадкія рэшткі прамыслова развіты мір ледзь не давёў бы сябе да банкруцтва.
  
  
  Глеба над пэўнай лужынай нафты, у якую гэты тыраназаўр унёс свае астанкі, паступова ператваралася з балота ў джунглі, а затым у пясчаную гарачую пустыню. Гэты раён стаў фінікійскім гандлёвым пунктам, затым рымскім горадам, потым зноў непраходнай пустыняй. Нарэшце, ён быў адроджаны італьянцамі, чыя прысутнасць і багацце прыцягвалі вандроўных берберскіх плямёнаў.
  
  
  У арабскім нацыяналізме канца дваццатага стагоддзя - паводле заходніх мерак часу - зямля над целам тыраназаўра стала вядомая як Рэвалюцыйная народна-Свабодная Арабская Рэспубліка. Для большай часткі свету яна ўсё яшчэ была вядомая як Лабінія, назву, якую яна насіла на працягу стагоддзяў, да звяржэння некалькімі гадамі раней яе караля, Яго ісламскай вялікасці Адраса.
  
  
  У той час як у новых кнігах па гісторыі паведамлялася, што кароль быў скінуты ў выніку гераічнай барацьбы славутага рэвалюцыйнага запалу арабскага народа, вялікай старонцы арабскага гераізму спрыяла віскі Seagram Seven.
  
  
  Асабісты пілот караля Пэт Каллахан з Джэрсі-Сіці, штат Нью-Джэрсі, ЗША, быў п'яны на тыдні рэвалюцыі, і толькі начальнік штаба ВПС Лабініі Мухамед Алі Хасан мог вылецець на самалёце караля са швейцарскага аздараўленчага курорта, які ён наведваў, назад у сталіцу Італіі. Даполі.
  
  
  Калі кароль Адрас пачуў, што рэвалюцыйныя сілы захопліваюць палацы і Каралеўскую радыёстанцыю Лабініі, ён прапанаваў Каллахану пяць тысяч даляраў золатам за тое, каб ён паставіў сваю бутэльку Seagram's Seven, неадкладна працверазеў і даставіў яго і яго нямецкіх целаахоўнікаў назад у Лабінію.
  
  
  "О, ваша вялікасць, для мяне было б гонарам лётаць з вамі бясплатна", - сказаў генерал Алі Хасан, начальнік штаба ВПС Лабініі.
  
  
  "Дзесяць тысяч долараў", - сказаў кароль Адрас Каллахану, які спрабаваў падняцца на калені.
  
  
  "Колькі гэта ў рыялах?" - спытаў Каллахан, які працаваў на караля ўжо пяць гадоў. Але перш чым кароль Адрас змог адказаць, Каллахан страціў прытомнасць у гасцінічным нумары.
  
  
  "Я правяду вас скрозь шторм і зенітны агонь, над акіянам і пад аблокамі. Я панясу вашу каралеўскую вялікасць у велічы арла. Я палячу туды, куды вы загадаеце", - сказаў начальнік штаба ВПС Алі Хасан.
  
  
  "Паспрабуй з'ехаць ад мяне", - сказаў кароль, у якога былі рэактыўныя самалёты Mirage коштам 250 мільёнаў даляраў, якія ржавеюць на аэрадромах Лабініі, інвестыцыі, зробленыя, каб прадэманстраваць каралеўскі давер да Ваенна-паветраных сіл Лабініі, кіроўным пілотам якіх быў не хто іншы, як іх камандуючы генерал Алі Хасан.
  
  
  Хасан быў настолькі добры, казалі яго субраты-мусульмане, што амаль мог кіраваць рэактыўным самалётам без француза ў якасці другога пілота. Калі Алі Хасан выступіў са сваім першым сола на Piper Cub, Лабінія адразу ж купіла "Джэтс". Яны больш ніколі не датычыліся аблокаў.
  
  
  Такім чынам, калі начальнік штаба яго ваенна-паветраных сіл быў адзіным, хто мог вярнуць яго - ці, дакладней, жадаў вярнуць яго - у Лабінію, кароль Адрас вырашыў пацвердзіць сваю каралеўскую прысутнасць, зрабіўшы міжгародні тэлефонны званок.
  
  
  З дапамогай швейцарскай нацыянальнай паліцыі яму нарэшце патэлефанавалі ў ягоны палац.
  
  
  Да тэлефона падышоў малады палкоўнік.
  
  
  "Дзе мой міністр абароны?" - спытаў кароль.
  
  
  "У турме", - сказаў палкоўнік.
  
  
  "Дзе камандуючы маімі войскамі?"
  
  
  "Уцёк у Марока".
  
  
  "Хто ты такі?"
  
  
  "Палкоўнік Муамар Барака".
  
  
  "Я цябе не памятаю. Апішы сябе".
  
  
  "Я набраў самы высокі бал на ўступным іспыце за ўсю гісторыю каралеўскай ваеннай акадэміі".
  
  
  "Я цябе не разумею".
  
  
  "Я ўзначальваю лабінійскую бронетэхніку на парадзе ў твой дзень нараджэння".
  
  
  "О, так. Хлопец, падобны на італьянца".
  
  
  "Правільна".
  
  
  "Што ж, цяпер ты генерал. Я толькі што павысіў цябе ў званні. Падаві паўстанне. Прыстрэлі здраднікаў і ачысці палац ад крыві да пятніцы". Кароль Адрас паглядзеў на Каллахана, які ляжаў без прытомнасці, які ўсё яшчэ сціскае бутэльку Seagram's Seven. "Няхай гэта будзе ў суботу", - сказаў ён.
  
  
  "Баюся, я не магу гэтага зрабіць, ваша вялікасць".
  
  
  "Чаму б і не?"
  
  
  "Я лідэр паўстання".
  
  
  "О. Мяркую, ты гатовы сустрэцца з маімі нямецкімі целаахоўнікамі?"
  
  
  "У іх няма спосабу дабрацца сюды, і, акрамя таго, кожны мужчына, жанчына і дзіця паднялі свой голас у рэвалюцыі. Мы разарвем вас і вашага імперыялістычнага рэакцыйнага лёкая ў шматкі. Мы выжжам вам вочы, адарвем канечнасці. Сёння мы зрабілі першы крок да арабскай славе і цывілізацыі".
  
  
  "Гэта ж не азначае поўнага спынення маіх даходаў, ці не так?"
  
  
  "Не абавязкова. Кароль, які не спрабуе вярнуць сваю карону, можа жыць вельмі камфортна".
  
  
  "Ды дабраславіць Алах рэвалюцыю".
  
  
  "Ды дабраславіць Алах яго вялікасць".
  
  
  "Скарыстайцеся швейцарскімі банкамі. Яны больш дасведчаныя ў гэтых пытаннях. І не турбуйцеся аб легендзе аб маёй сямейнай кароне".
  
  
  "Якая легенда?" - спытаў палкоўнік.
  
  
  "Кажуць, што калі Багдадам кіравала мая сям'я... Я не бербер, як вы ведаеце".
  
  
  "Гэта значна дапамагло рэвалюцыі".
  
  
  "Калі ў нас быў Багдадскі халіфат... гэта было задоўга да таго, як той сяржант аб'явіў сябе шахам... ну, у любым выпадку, гавораць, што калі пасол з усходняй краіны пажадаў зрабіць самы цудоўны падарунак, які толькі мог прыдумаць, ён даў абяцанне майму продку – халіфу. Гэтае абяцанне, паводле яго слоў, каштавала больш, чым золата, больш, чым рубіны, больш, чым лепшыя шоўку з Кітая”.
  
  
  "Бліжэй да справы".
  
  
  "Я расказваю гісторыю", - сказаў кароль Адрас.
  
  
  "У мяне няма часу на ўвесь дзень".
  
  
  “Ну, каб зрабіць прыгожую, доўгую гісторыю кароткай і пачварнай, тое, што ён даў, было абяцаннем паслуг лепшых забойцаў у свеце. Той, хто здыме карону з галавы любога з нашчадкаў вялікага халіфа, пажне ўраган з усходу. Але ён прыйдзе з захаду. ".
  
  
  "Што небудзь яшчэ?"
  
  
  "Не".
  
  
  "Няхай жыве рэвалюцыя. Да спаткання". І малады палкоўнік павесіў слухаўку і не думаў аб гэтай фантастычнай казцы, яшчэ адным інструменце рэакцыйных сіл, пакуль не ўтрымаў індустрыяльны свет за кольца ў носе. А кольца было тым, у што ператварылася цела тыраназаўра. Масла.
  
  
  І спачатку, сапраўды гэтак жа, як Тыраназаўр, палкоўнік Муамар Барака нічога не баяўся.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДРУГІ
  
  
  Яго звалі Рыма, і ён быў гатовы.
  
  
  Яму не трэба было казаць, што ён гатовы, таму што, калі б яму трэба было сказаць, тады ён не быў бы гатовы. Ён не мог адчуваць, што гатовы, таму што веданне было за межамі пачуццяў. Гэта было веданне, такое ціхае, такое залішне далёкае і ў той жа час такое блізкае, што, калі яно было там, яго пазнавалі.
  
  
  Гэта нетутэйша да яго не падчас ледзянелых нервы практыкаванняў і не падчас тэстаў на раўнавагу, калі ён лунаў дваццаццю паверхамі над вуліцай на вузкім карнізе гатэля. Гэта прыйшло да яго ў сне ў гасцінічным нумары ў Дэнверы, штат Каларада. Ён расплюшчыў вочы і сказаў:
  
  
  "Вау. Я гатовы".
  
  
  Ён зайшоў у ванную і ўключыў святло. Ён паглядзеў на сябе ў люстэрка ў поўны рост за дзвярыма. Прайшло ўжо больш за дзесяць гадоў з таго часу, як ён пачаў, і, калі ўжо на тое пайшло, з таго часу ён схуднеў на дзесяць ці пятнаццаць фунтаў. Схуднеў. Вызначана схуднеў. Але ў яго ўсё яшчэ былі тоўстыя запясці. Яны былі падарункам прыроды; усяму астатняму яго навучылі.
  
  
  Ён апрануўся. Чорныя шкарпэткі, карычневыя туфлі-сліпоны з італьянскай скуры, шэрыя штаны і блакітная кашуля. У яго былі цёмныя вочы і высокія скулы, пад якімі туга абмалёўвалася плоць. У апошні час яму больш не рабілі аперацый па змене асобы, і за апошнія некалькі гадоў ён навучыўся, калі спатрэбіцца, мяняць яго самастойна. Гэта было не так ужо складана, і любы мог гэта зрабіць. Гэта было ўсяго толькі пытанне малюсенькіх змен, маніпуляцый з цягліцамі ў роце, напругі скуры галавы вакол лініі росту валасоў, змены разрэзу вачэй. Калі большасць людзей паспрабавалі гэта, у іх быў такі выгляд, як быццам яны курчылі смешныя тварыкі, таму што яны забывалі і рабілі нешта адно за раз замест таго, каб уносіць усе змены адначасова.
  
  
  У калідоры гатэля было ціха, калі ён выслізнуў, і Рыма Уільямс не папрацаваў замкнуць свой нумар. Што ўвогуле хто-небудзь мог узяць? Ніжняя бялізна? Штаны? Ну і што? І калі яны возьмуць грошы, ну і што з таго? Навошта ён можа іх выдаткаваць? Ён ніколі не зможа купіць дом, прынамсі, такі, у якім можна жыць. Машыну? Ён мог купіць усе машыны, якія хацеў. Ну і што?
  
  
  Грошы не былі праблемай. На самым пачатку яму сказалі, што ў яго больш ніколі не будзе праблем з грашыма. Чаго яны не сказалі яму, дык гэта таго, што гэта нічога не зменіць. Як быццам нехта быў упэўнены, што на яго не нападуць лятаючыя талеркі. Ну што ж, хіба гэта не міла?
  
  
  Не, цяпер гэта быў іншы скарб, які ніхто не мог у яго адабраць. Рыма спыніўся перад дзвярыма ў суседні калідор. Што ж, забраць яго мог толькі адзін чалавек. Гэты чалавек спаў у суседнім пакоі. Яго настаўнік Чыун, майстар сінанджа.
  
  
  Рыма спусціўся на ліфце ў вестыбюль, які прыціх глыбокай ноччу ў чаканні, што раніца ажывіць яго, дасціпнасць! зноў людзі.
  
  
  Калі яны з Чыўном зарэгістраваліся ў гатэлі напярэдадні, Рыма выглянуў у акно і сказаў: "Вунь горы".
  
  
  Чіун амаль неўзаметку кіўнуў. Тонкая бародка на пажоўклым пергаментным твары, здавалася, задрыжала.
  
  
  "Гэта будзе тое месца, дзе вы павінны знайсці гару", – сказаў ён.
  
  
  "Што?" Спытаў Рыма, паварочваючыся да Чиуну, які сядзеў на адным са сваіх чатырнаццаці пакрытых нясмачным лакам валізак. На Рыма была ўся яго вопратка. Калі яны выпацкаліся, ён выкінуў іх і купіў новыя. Чыун ніколі не выкідваў рэчы, але ён папракаў Рыма за яго матэрыялізм белага амерыканца.
  
  
  "Яно будзе тут", – сказаў Чыун, – "і ты павінен знайсці гару".
  
  
  "Якая гара?"
  
  
  "Як я магу табе сказаць, калі ты не ведаеш?" - спытаў Чыун.
  
  
  "Гэй, Татачка, не гуляй са мной у філосафа. Дом Сінанджу - гэта дом забойцаў, і ты павінен быць забойцам, а не філосафам", - сказаў Рыма.
  
  
  "Калі нешта так добра, нейкая адна рэч такая цудоўная, тады павінна быць шмат рэчаў. Сінанджу - гэта шматлікае, і тое, што адрознівае нас ад усіх тых, хто калі-небудзь быў раней, - гэта тое, што мы думаем і як мы думаем ".
  
  
  "Не дай Бог, каб Наверсе прапусцілі хоць адзін плацёж тваёй вёсцы, Татачка; яны даведаюцца, які ты філасафічны".
  
  
  Чыун надоўга задумаўся, гледзячы на Рыма. "Магчыма, гэта апошні раз, калі я гляджу на цябе такім, які ты ёсць", - сказаў ён.
  
  
  "У які бок? У якасці чаго?"
  
  
  "Як непадыходны кавалак бледнага свінога вуха", - сказаў Чыун з высокім кудахтаннем, перш чым знікнуць у асобным пакоі. Ён не адказаў, калі Рыма пастукаў. Майстар Сінанджу не адказваў на стукі Рыма ні для ранішніх практыкаванняў, ні для вячэрняга прасоўвання, хоць на працягу дня Рыма мог чуць прыглушаныя тэлевізійныя галасы з мыльных опер, у якіх Майстар Сінанджу знаходзіў прыемнасць. Так працягвалася некалькі дзён, пакуль Рыма не прачнуўся і не зразумеў, што готаў.
  
  
  Той вясновай ноччу ў горадзе вышынёй у мілю было халаднавата, і, хоць Рыма не мог бачыць Скалістых гор наперадзе, ён ведаў, што там ляжыць снег. На рагу вуліцы ён спыніўся. Снег растане, і ўсе разбурэнні, якія зіма прычыніла жыццю, будуць бачныя. Калі б лася, чалавека ці палявую мыш не пахавалі ў якім-небудзь сухім месцы, яны б згнілі на сонцы і сталі часткай глебы і гары, якая была там задоўга да таго, як жыццё ступіла на дыбачках па яе кары, і якая будзе там яшчэ. доўга пасля таго, як жыццё было пахавана ў ім.
  
  
  Дзесяць гадоў таму, калі Рыма пачынаў сваё навучанне, ён не думаў пра такія рэчы.
  
  
  Яго абвінавацілі ў забойстве, якога ён не здзяйсняў. Ён думаў, што яго караюць смерцю, але, прачнуўшыся, выявіў, што быў абраны ў якасці выканаўчага органа сакрэтнай арганізацыі, якой не існавала.
  
  
  Яго не існавала, таму што публічнае веданне аб гэтым было б прызнаннем таго, што Канстытуцыя Злучаных Штатаў не працуе. Яго задачай было таемна ўраўнаважваць баланс, які схіліўся на бок злачыннасці. Рыма, як яго забойца, быў галоўны бухгалтар. "Парушайце канстытуцыю, каб выратаваць канстытуцыю", - сказаў малады прэзідэнт, які стварыў сакрэтную арганізацыю пад назвай КЮРЭ.
  
  
  Толькі тры мужчыны ведалі, што гэта было і што яно рабіла. Адным з іх быў прэзідэнт, іншым - кіраўнік CURE - доктар Гаральд В. Сміт, дырэктар даследчага цэнтра санаторыя Фолкрофт у Раі, штат Нью-Ёрк, які служыў прыкрыццём CURE, - і Рыма.
  
  
  Пасля таго, як яго завербавалі на электрычным крэсле, Рыма быў перададзены ў рукі Чыуна, пажылога карэйца, для навучання мастацтву забойцы. Але нават доктар Гаральд В. Сміт з Фолкрофта не мог прадбачыць змен, якія ўнясе трэніроўка. Ніводны кампутар не змог бы спрагназаваць, на што здольны чалавечы арганізм, нават калі б яны ўвялі дадзеныя, разлічаныя зыходзячы з колькасці мурашкі на грам, памножанага на вагу коткі.
  
  
  Яны выбралі аднаго чалавека і яго цела ў якасці інструмента для служэння справе, і праз дзесяць гадоў ён выявіў, што выкарыстоўвае справу ў якасці інструмента.
  
  
  Рыма адчуваў горы і ведаў гэта. Ён быў тым, кім ён быў, і зараз ён зразумеў, што заўсёды ведаў гэта. Гэта была гара, якую Чыун сказаў яму, што ён павінен знайсці, гара яго ўласнай ідэнтычнасці.
  
  
  На працягу дзесяцігоддзя Майстар Сінанджу праз трэніроўкі, праз боль, праз страх, праз роспач паказваў, кім менавіта можа быць Рыма, і цяпер, калі ён зразумеў гэта, ён ведаў, што тое, кім ён мог бы быць, вядома, было менавіта тым, кім ён заўсёды быў.
  
  
  Выканана. І тады ён зразумеў. Дык вось яно што. Як сказаў Чыун, праўда - гэта звычайная рэч. Толькі казкі зіхацяць, як рубіны ў крыштальным сусвеце.
  
  
  "Прывітанне, грынга. На што ты глядзіш, а, грынга?"
  
  
  Голас даносіўся з-за прыпаркаванай машыны. Іх было восем, ніхто не вышэй за Рыма. У чорнай бязмесячнай ночы паблісквалі недакуркі. Далей па вуліцы загарэўся зялёны сігнал святлафора, але нічога не рухалася.
  
  
  "Гэй, грынга, я да цябе звяртаюся. Ты чыкана ці грынга?"
  
  
  "Я думаў, і ты перапыніў мяне".
  
  
  "Гэй, Чыка, ён думае. Грынга думае. Усе заткнуліся, вялікі грынга, ён думае. Пра што ты думаеш, грынга?"
  
  
  "Я думаю, як мне пашанцавала, што я знаходжуся з зацішнага боку ад цябе".
  
  
  "Гэй, грынга, ён разумны. Грынга, ён сапраўды разумны. Цяжкі, чувак. Грынга, табе ніхто не казаў, што гэта тэрыторыя Чыкана? Гэта вуліца Чыкана. Я Цэзар Рамірэс. Табе трэба мой дазвол, каб хадзіць па маёй вуліцы і думаць , грынга ".
  
  
  Рыма павярнуўся і пайшоў назад да гатэля. Ён пачуў, як адзін з маладых людзей пракрычаў нешта яшчэ. Затым яны пайшлі за ім. Калі адзін з іх падышоў так блізка, што Рыма адчуў гарачае дыханне на сваёй шыі, Рыма схапіў яго за вусны і тузануў наперад, выцягваючы выгнуўшыся цела перад сабой, перш чым урэзацца ў апускаецца пазваночнік маладога чалавека. Бавоўна, храбусценне, вось і ўсё; цела ўяўляла сабой знежывелы мяшок плоці. Калі санітары знайшлі яго на наступны дзень, сцягна і плечы не былі злучаны косткай.
  
  
  У спіну Рыма тут жа ўпіліся нажы. Лёгкім танцавальным па, не мяняючы напрамкі і не спыняючыся, Рыма працягваў рухацца да гатэля.
  
  
  Адзін з тых, хто трымаў нож, падышоў бліжэй, і Рыма ўзяў яго за запясце і адбіў удар другога нажа. Ён зрабіў гэта вельмі просты спосаб. Ён усадзіў лязо ў мозг, і раптам другое лязо больш не было накіравана яму ў жывот.
  
  
  Рыма працягваў ісці да гатэля, усё яшчэ трымаючы запясце першага ўладальніка нажа. Затым на яго накінуўся яшчэ адзін і здзейсніў памылку, устаўшы паміж Рыма і яго гатэлем. Гэта быў Цэзар, і ён убачыў твар Рыма і вырашыў выбрацца з дарогі Рыма, але перадумаў занадта позна.
  
  
  У той час як горад Дэнвер заплаціць за пахаванне Цэзара гэтак жа, як заплаціў за яго нараджэнне, яго дом, яго ежу і яго вучобу (дзе ён навучыўся называць усё гэта прыгнётам, хоць ён не адчуваў сябе прыгнечаным настолькі, каб уладкавацца на працу), нейкім чынам горад Дэнвер пакінуў яго зараз, у момант патрэбы. Цэзар апынуўся на адлегласці выцягнутай рукі ад вар'ята грынга. Адзін. Нават без сацыяльнага працаўніка, які мог бы дапамагчы. І гэта было ўсё.
  
  
  Больш ніякага Цэзара.
  
  
  Чыка, чыё запясце было запазычана для бойкі, загарлапаніў і запатрабаваў яго назад. Не гледзячы, Рыма нядбайна перакінуў яго цераз плячо. Ён прызямліўся на калені маладога чалавека.
  
  
  Вярнуўшыся ў гатэль, ён пастукаў у дзверы, якія не адчыняліся апошнія некалькі дзён.
  
  
  "Маленькі бацька", - паклікаў ён. "Я знайшоў гару. Я заўсёды быў тым, хто я зараз. Невуцтва было ліквідавана".
  
  
  І зараз быў адказ.
  
  
  "Добра. Тады мы гатовы, і нас знойдуць". Чыун казаў тое ж самае на працягу некалькіх тыдняў, а Рыма гэтага не разумеў. Але зараз ён зразумеў. Ён ведаў, што меў на ўвазе Чіун, кажучы, што яны будуць знойдзеныя, і ён ведаў, кім.
  
  
  "Я разумею, Татачка", - паклікаў ён.
  
  
  І з другога суседняга пакоя данеслася сярдзітае рык.
  
  
  "Гэй, ты там, заткніся, ці я выйду і назаўжды закрыю табе рот". І паколькі Рыма больш не было чаго сказаць, ён вярнуўся ў свой пакой і зноў лёг спаць, разумеючы, што гара - гэта тое, на што ты ўзбіраешся ці з чаго падаеш, але не месца, дзе ты адпачываеш.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЭЦІ
  
  
  Першае, што доктар Равельштэйн заўважыў у значках, было тое, што яны былі перавернуты. Калі двое мужчын у акуратных шэрых гарнітурах сапраўды былі з ФБР, хіба іх значкі не былі б у паперніках правым бокам уверх? З іншага боку, доктар Равельштэйн аднойчы сустракаўся з чалавекам з ФБР падчас атрымання допуску да сакрэтнай інфармацыі, і хіба ён не выкарыстоўваў ідэнтыфікацыйную карту замест значка? Ну ды добра, усё роўна.
  
  
  "Я не магу разабраць вашыя значкі", – сказаў доктар Равельштэйн. Ён стаміўся. Было 3:30 раніцы, а з 9:00 раніцы, за дзень да гэтага, ён перачытваў зялёныя раздрукоўкі з тэрмінала, падлучанага да аднаго з кампутараў Мічыганскага ўніверсітэта. З яго стомленымі пяцідзесяцігадовымі вачыма ён, відаць, не змог бы разабраць, ці паказвалі агенты яму значкі або нарэзаную салямі, падумаў ён. Думаючы пра свае стомленыя вочы, доктар Марвін Равельштэйн, прафесар інжынернай справы, раптам усвядоміў, што яго акуляраў перад вачыма няма. Ён кудысьці іх паклаў, калі пачуў, як адчыніліся дзверы ў лабараторыю.
  
  
  "Калі вы надзенеце акуляры, то, магчыма, крыху лепш разгледзіце нашу ідэнтыфікацыю", - сказаў агент буйней.
  
  
  "Так. Шклянкі. Дзе яны?"
  
  
  "У цябе на галаве".
  
  
  "О, так. Так, вядома. Хто вы? Ах, так, Спецыяльны агент Пол Моблі і спецыяльны агент Марцін Філбін. Я разумею. ТАК. Вельмі добра. Вельмі добра. Вельмі добра. Што ж, дзякуй, што зазірнулі. Было прыемна. з вамі пагутарыць".
  
  
  "Сэр, мы прыйшлі абмеркаваць сёе-тое вельмі важнае. Магчыма, вы той чалавек, які можа выратаваць свет".
  
  
  Доктар Равельштэйн уздыхнуў і кіўнуў, паказваючы на зэдлікі каля свайго лабараторнага стала. Звонку не па сезоне вясновая спякота ператварыла мічыганскі кампус у душны начны клуб. Тут яго ўласныя цыгарэты ў спалучэнні з кандыцыянерам ператваралі паветра ў горкае асяроддзе, асабліва калі яго даводзілася вытрымліваць больш за шэсць гадзін запар. Доктар Равельштэйн зноў кіўнуў сам сабе. Тое, што сказалі людзі з ФБР, было праўдай. Ён не толькі мог выратаваць індустрыяльнае таварыства ад банкруцтва, ён зрабіў гэта. І пацешна было тое, што лічбы сказалі яму, што ён дамогся поспеху, а не матэрыяльныя прадукты ў іншым пакоі. Да іх мог дакрануцца любы, і кожны мог сказаць, што вось тут цудоўная сырая нафта, а вось там - выдатны новы будаўнічы матэрыял, але толькі пасля таго, як кампутар пераварыў велізарныя маркетынгавыя факты, ён зразумеў, што дамогся поспеху. Яго падазрэнні шматмесячнай даўнасці пацвердзіліся ўсяго 25 хвілін таму. Дваццаць пяць хвілін, і ўрадавым бюракратам спатрэбілася не больш за гэты час, каб запусціць свае ліпкія пальцы ў пірог.
  
  
  "Можа выратаваць свет?" сказаў Равельштэйн. “У мяне ёсць, калі вы хочаце ведаць. Прынамсі, я даў гэтаму дваццацігадовую адтэрміноўку. Мяркую, мяне чакае нейкі прыз, калі гэта ўвогуле нешта значыць. Насамрэч, джэнтльмены, я б палічыў за лепшае добра выспацца. я магу вам дапамагчы? Калі ласка, будзьце кароткія. Я вельмі стаміўся ".
  
  
  "У нас ёсць падставы меркаваць, доктар Равельштэйн, што ваша жыццё ў небяспецы".
  
  
  "Лухта. Хто мог хацець прычыніць мне шкоду?"
  
  
  "Тыя ж людзі, якія забілі доктара Джонсана з політэхнічнага інстытута Рэнселера".
  
  
  "Эрык мёртвы? Не", - сказаў Равельштэйн, мякка апускаючыся ў крэсла. "Не. Я ў гэта не веру. Я ў гэта не веру".
  
  
  "Учора позна ўвечары. Ён зламаў спіну пры падзенні. Гэта выглядала як няшчасны выпадак, але ім не было. Гэта было гэтак жа выпадкова, як стрэл снайпера. Адзін з яго памочнікаў бачыў, як двое мужчын штурхалі яго ў шахту ліфта", - сказаў спецыяльны агент Моблі, той, што буйней.
  
  
  "Так, казалі, што для мужчыны яго ўзросту ён учыніў сапраўдную барацьбу", - сказаў Філбін, яго худы, змардаваны твар быў відавочна сумным.
  
  
  Ці смяяўся агент над ім з-за гэтага журботнага твару? Ці думаў гэты агент, што ў смерці доктара Джонсана было нешта смешнае? Не. Немагчыма. Відаць, гэтая самая гадзіна. Было так позна.
  
  
  "Я хацеў бы патэлефанаваць сям'і Джонсанаў".
  
  
  "У такі час, доктар Равельштэйн? Магчыма, яны толькі што ўвялі місіс Джонсан заспакойлівы. Вы не ведаеце, ці не так?"
  
  
  "Вы ўпэўненыя, што ён быў ... ён быў забіты?"
  
  
  "Так. Ён здзейсніў трагічную памылку. Яго праца ў галіне вуглевадародаў падышла занадта блізка да таго, каб забяспечыць замену бензіну", – сказаў Моблі.
  
  
  "О, гэта было ў яго гадамі", - сказаў Равельштэйн. Ён закурыў цыгарэту і прапанаваў пачак двум мужчынам. Яны адмовіліся, але Моблі запаліў цыгарэту для Равельштэйна, які прагна зацягнуўся дымам. У гэты час яму нават цыгарэты больш не падабаліся. З іншага боку, ён падумаў, колькі цыгарэт у дзень ён калі-небудзь выкурваў? Адну? Магчыма, ніводнай.
  
  
  "Што вы маеце на ўвазе, кажучы, што яно было ў яго гадамі?" - спытаў агент Моблі.
  
  
  "У Эрыка гадамі быў заменнік бензіну. Няўжо вы, джэнтльмены, не разумееце, у чым сутнасць нафтавага крызісу? Увесь энергетычны крызіс не мае нічога агульнага з колькасцю энергіі або з тым, ці зможам мы знайсці больш. Даступна больш энергіі, чым чалавек калі- альбо зможа выкарыстоўваць. Ён затопча сябе да смерці з-за недахопу месца, перш чым у яго скончыцца энергія”.
  
  
  Доктар Равельштэйн назіраў за узрушэннем на тварах двух агентаў. Так было заўжды. Як быццам адна з галоўных праблем індустрыяльнага грамадства была гэтак жа загадкавай, як зацьменне для дзікуна.
  
  
  "Вы хочаце сказаць, што заменнік газу Джонсана не быў рашэннем праблемы?" - спытаў агент Моблі, яго мясісты твар скрывіўся ад недаверу. "Ён памёр ні завошта?"
  
  
  "Памёр ні за што. Памёр за нешта. Мёртвы ёсць мёртвы. Я не ведаю, чаму людзі лічаць некаторыя віды смерці высакароднымі".
  
  
  "Вы казалі, доктар, аб тым, што замена Джонсана не з'яўляецца рашэннем праблемы".
  
  
  Равельштэйн усміхнуўся. Ён падняў цяжкія складзеныя кампутарныя раздрукоўкі і працягнуў іх Моблі.
  
  
  "Вось. Гэта і ёсць рашэнне".
  
  
  "Гэта хімічная формула?" - спытаў Моблі.
  
  
  Равельштэйн засмяяўся. “Гэта не так. Гэта сукупнасць выдаткаў на перавозку, будаўнічыя патрэбы, выдаткі на працоўную сілу, якія растуць кошты на цэмент, цэглу і высокатрывалы бетон. Вядома, паводле ацэнак, але ў Амерыкі зараз ёсць прыкладна дваццацігадовае рашэнне энергетычнага крызісу. Гэта адтэрміноўка”.
  
  
  "Я не разумею. Дзе вы знайшлі заменнік алею?"
  
  
  "Я гэтага не рабіў. Я знайшоў замену цэгле, цэменту і алюмінію. Я знайшоў замену асфальту. Я знайшоў замену дрэву".
  
  
  Філбін паглядзеў на Моблі так, нібы яны натыкнуліся на спячага псіха. Маблі праігнараваў маўклівае паведамленне. Ён адчуў, як спацелі яго далоні, якія трымаюць раздрукоўку. Ён ведаў, што чуе праўду.
  
  
  Доктар Равельштэйн узяў маленькую класную дошку са свайго стала.
  
  
  "Не трымайце гэтую раздрукоўку так, як быццам гэта алмазы. Гэта ўсяго толькі карта. Выйсце з энергетычнага крызісу. Вы сочыце за ходам маіх думак?"
  
  
  Маблі падазрона зірнуў на раздрукоўку. "Думаю, так", - нерашуча сказаў ён.
  
  
  "Не, гэта не так", – сказаў Равельштэйн. "Добра. Толькі ў 1970 годзе Злучаныя Штаты сталі залежаць ад імпарту нафты. Не таму, што ў нас не было нафты. але таму, што імпартаваць нафту з Персідскага заліва было танней, чым пампаваць яе дома. Любая свідравіна становіцца даражэй па меры таго, як вы набліжаецеся да дна. Я не ведаю, ці ведалі вы пра гэта ".
  
  
  "Я гэтага не ведаў", - сказаў Моблі.
  
  
  “Мы маглі б прама зараз сядзець на лужынцы нафты і застацца без нафты – эканамічна без нафты, гэта значыць – проста таму, што выпампоўваць яе з-пад зямлі занадта дорага. У нас літаральна акіяны нафты ў сланцах. Яе цэлыя акіяны”.
  
  
  "Але гэта занадта дорага, дакладна?" - сказаў Моблі.
  
  
  "Было занадта дорага", - сказаў Равельштэйн.
  
  
  "Ну, нават я ведаю, што вам даводзіцца перапрацоўваць тоны і тоны сланцу, каб атрымаць нафту. Тоны і тоны", - сказаў Моблі.
  
  
  Доктар Равельштэйн гарэзна ўхмыльнуўся. "Цалкам дакладна", - сказаў ён. "Тоны і тоны бескарыснага сланца для атрымання нафты. Цана на нафту была б зааблочнай. Занадта высокае, каб быць карысным вадзіцелю, карпарацыі, камунальным службам. Ніхто не мог сабе гэтага дазволіць. Вось што было не так з заменнікам бензіну доктара Джонсана. Яго вытворчасць каштавала тры даляры за галон. Краіна не можа працаваць на бензіне па тры даляры за галон”.
  
  
  "Такім чынам, якое ваша рашэнне?" - спытаў Моблі.
  
  
  "Пойдзем. Я табе пакажу".
  
  
  "Давай, Філбін", - сказаў Моблі. Філбін тупа кіўнуў і падцягнуў плечавы рамень. Доктар Равельштэйн убачыў дзяржальню аўтаматычнага пісталета 45-га калібра і падумаў, што гэта дзіўна, таму што ў яго склалася ўражанне, што супрацоўнікі ФБР карыстаюцца толькі рэвальверамі, таму што рэвальверы, як казалі, менш схільныя да закліноўвання. Ці справа была ў тым, што яны выкарыстоўвалі толькі аўтаматыку? Усё роўна, гэта была не яго вобласць.
  
  
  Ён падвёў двух мужчын да маленькіх дзвярэй; яна адкрылася без ключа.
  
  
  "Калі тое, што вы выявілі, знаходзіцца там, хіба вы не павінны трымаць гэта пад замкам?"
  
  
  "Я думаю, што, працуючы са злачынцамі так шмат, ты развіў крымінальны склад розуму". сказаў Равельштэйн. "У любым выпадку, тое, што там ёсць, бясплатна. Гэтак жа свабодна, як і здаровы сэнс". Ён адчыніў дзверы і ўключыў святло.
  
  
  "Думаю, мне не трэба было турбаваць сябе выключэннем святла. Ва ўсіх нас будзе столькі таннай энергіі, колькі мы зможам выкарыстоўваць на працягу наступных дваццаці гадоў. Джэнтльмены, вось яна".
  
  
  "Тут што такое?" - Спытаў Моблі, пачуўшы смяшок Філбіна. Усё, што ён убачыў, была куча цэглы, нейкая тонкая сценавая дошка і смеццевае вядро.
  
  
  "Джэнтльмены, вось цэгла, вось сценавая пліта, а вось цэмент. Усе яны эканамічна канкурэнтаздольныя, і ўсе яны зроблены са сланцу".
  
  
  "Здаецца, зараз я зразумеў ідэю", - сказаў Моблі. "Тая раздрукоўка там не мела ніякага дачынення да патрэб у нафце, ці не так?"
  
  
  "З вас атрымаўся б выдатны студэнт, містэр Моблі. Як вы думаеце, пра што былі гэтыя лічбы?"
  
  
  "Яны былі пра ўсякае глупства", - сказаў Філбін. Ён паляпаў Моблі па спіне. "Давай, давай рабіць тое, што мы павінны рабіць, замест таго, каб тырчаць тут і цягнуць сябе за вушы".
  
  
  Маблі надарыў хударлявага мужчыну ледзяным позіркам.
  
  
  "Я думаю, – сказаў ён Равельштэйну, – гэтыя раздрукоўкі тычыліся запатрабаванняў Амерыкі ў будаўніцтве на наступнае дзесяцігоддзе".
  
  
  "Не толькі амерыканскае", – сказаў Равельштэйн. "Паўднёвая Амерыка і Азія таксама".
  
  
  "Вы хочаце сказаць, што там таксама ёсць дадзеныя аб транспарціроўцы?"
  
  
  "Правільна", - сказаў Равельштэйн. "Цяпер у якасці пяцёркі з плюсам назавіце мне кошт здабычы нафты маім метадам?"
  
  
  Філбін выглядаў сумным. Маблі выглядаў здзіўленым. "Ні пені", - сказаў ён. "Бліскуча. Вы вырабляеце таварны будаўнічы матэрыял, а тое, што застаецца, - гэта нафта. Ключ не ў тым, каб здабываць нафту з сланца, а ў тым, каб выкарыстоўваць сланец з маслам, якое засталося. Фантастыка. Дзе вы захоўваеце формулу?"
  
  
  "У мяне ў галаве", - сказаў доктар Равельштэйн. "Але гэта не вялікае адкрыццё. Просты працэс, які большасць інжынераў-хімікаў маглі б прайграць, калі б іх папрасілі зрабіць гэта".
  
  
  "Дзякуй", - сказаў Філбін і расшпіліў наплечную кабуру. Доктар Равельштэйн назіраў за тым, што адбываецца з захапленнем, якое мяжуе з жахам. Ён убачыў, як меншы мужчына дастаў вялікі пісталет, які нейкім чынам вельмі добра змясціўся ў маленькай руцэ. Ён убачыў выбліск вакол ствала і больш нічога. Яго апошняй думкай было: "Я не веру, што гэта адбываецца са мной".
  
  
  Ён не адчуваў ні жаху, ні нават жадання, каб тое, што ён бачыў, не стала відавочным. Ён вельмі дакладна і абыякава ацаніў сітуацыю. Яго збіраліся забіць. І тады ён быў.
  
  
  Пол Моблі назіраў, як галава пажылога чалавека адкінулася назад з вялікай тоўстай чырвонай дзіркай у цэнтры чэрапа. Равельштэйн упаў на падлогу лабараторыі, як мяшок з яго ўласным сланцавым цэментам.
  
  
  "Ты пракляты ідыёт. Якога чорта ты гэта зрабіў?" Маблі загарлапаніў на Філбіна.
  
  
  "Гэта тое, што мы павінны рабіць, замест таго, каб стаяць тут і тузацца".
  
  
  "Мы павінны былі закрыць даследаванні Равельштэйна. Спаліць яго формулы. Выкрасці яго ўзоры ці што там мы знайшлі. Мы павінны былі спыніць яго праект, не абавязкова забіваць яго ".
  
  
  "Цябе турбуе крыху крыві, Полі?" засмяяўся Філбін, прыбіраючы пісталет назад у кабуру. "Давай, давай выбірацца адсюль".
  
  
  "Прэч адсюль, ідыёт?" Мясісты твар Моблі пачырванеў. "Што добрага будзе ў тым, каб прыбрацца адсюль?"
  
  
  "Вазьмі гэтую раздрукоўку і пайшлі".
  
  
  “Ты што, не слухаў? Раздрукоўка – гэта не галоўная. Уся справа ў гэтых будаўнічых матэрыялах. Хто-небудзь добра зірне на іх, і Равельштэйн цалкам можа быць жывы”.
  
  
  "Але ў іх няма рэцэптуры для прыгатавання гэтага рэчыва, Полі. Давай, паехалі".
  
  
  "Ім не патрэбна формула, ідыёт. Ты што, не чуў яго? Любы інжынер-хімік мог бы гэта зрабіць, калі б яму сказалі".
  
  
  Па ўсім кампусе запалілася святло. Яны пачулі крокі, якія беглі ўверх па лесвіцы. Зарабіў стомлены матор ліфта.
  
  
  "Давай, Палі, давай", - у роспачы сказаў Філбін.
  
  
  "Мы не можам абысціся без гэтага".
  
  
  "Я сыходжу, Палі. Я не хачу чакаць копаў".
  
  
  "Мы або сутыкнемся з копамі, або самі ведаеце з кім".
  
  
  "Яму не абавязкова ведаць".
  
  
  "Ты думаеш, ён не даведаецца?" - спытаў Моблі.
  
  
  "О, Госпадзе", - захныкаў Філбін.
  
  
  "На гэты раз заткніся і слухай". Маблі выклаў план.
  
  
  Калі ахоўнікі кампуса ўварваліся ў лабараторыю, Моблі паказаў свой значок і неадкладна запатрабаваў паведаміць, хто такія ахоўнікі. Яго тон быў рэзкім і аўтарытэтным, з затоенай ноткай падазронасці.
  
  
  Яны былі старыя, гэтыя ахоўнікі кампуса, якія выйшлі на пенсію механізатары або служачыя заправачнай станцыі, чыя асноўная праца заключалася ў тым, каб апранаць на сінюю форму афіцыйны значок, які меў не больш юрыдычнай сілы, чым спражка рамяня.
  
  
  Маблі без працы звярнуў вартаўнікоў у рабства. Калі б хто-небудзь з іх калі-небудзь раней прысутнічаў на месцы забойства ў афіцыйнай якасці, ён бы зразумеў, што ахвяру не заварочваюць у палатняны мяшок і проста не выкладваюць буйныя прадметы ў якасці доказаў.
  
  
  "Гэтая скрынка цяжкая", - сказаў адзін з вартаўнікоў, крэкчучы за вялікай скрыняй з ружаватым парашком.
  
  
  "Так", - сказаў Філбін. "Нам патрэбны адбіткі пальцаў".
  
  
  "Для чаго нам трэба браць усё гэта з сабой?"
  
  
  "Таму што я так гавару", - сказаў Моблі. Вартаўнік прывык да такіх тлумачэнняў і больш не задаваў пытанняў. Акрамя таго, яму было напляваць, што, падобна, было распаўсюджаным стаўленнем вартаўнікоў кампуса паўсюль.
  
  
  Калі цела, цэмент, ашалёўка сцен і цэгла былі пагружаныя ў грузавікі для абслугоўвання кампуса, начным вартаўнікам паведамілі, што іх прысутнасць запатрабуецца ў штаб-кватэры ФБР.
  
  
  У супрацоўнікаў універсітэта было адно пытанне да мужчыны.
  
  
  "У нас будуць звышурочныя?"
  
  
  "Абсалютна, - сказаў Моблі. "Гэта гарантуе ФБР. У вас ёсць федэральная гарантыя".
  
  
  Тое, што ФБР не магло санкцыянаваць чыю-небудзь выплату сродкаў, не прыходзіла ў галаву вартаўнікам, якія дапамагалі загружаць тое, што яны лічылі доказам. У іх было абяцанне ад чалавека ў белай кашулі і гальштуку, у якога быў афіцыйны значок і чароўнае слова "звышурочная праца".
  
  
  Такім чынам, яны з'ехалі той перадсвітальнай вясновай раніцай у маленькім грузавічку, і гэта быў апошні раз, калі іх бачылі ў кампусе Мічыганскага ўніверсітэта ў Эн-Арбары.
  
  
  Іх адвезлі на закінутае футбольнае поле, дзе загадалі змяшаць ваду з ружаватым парашком, а калі скрыня з дзіўным цэментам стаў ліпкім, усім ім далечы вечнасць з інтэрвалам у паўтара стрэлу з двух аўтаматаў 45-го калібра.
  
  
  "Забі аднаго або чатырох, яны павесяць цябе толькі адзін раз", - сказаў Моблі.
  
  
  "У нашы дні цябе ніколі не павесяць", - засмяяўся Філбін.
  
  
  "Ага. Закон гэтага не робіць. На жаль, сам-ведаеш-хто робіць".
  
  
  "Справа, якую я раблю", - сказаў Філбін. "Справа, якую я раблю".
  
  
  І яны пакінулі футбольнае поле ў кабіне невялікага грузавіка, які неўзабаве прыпаркавалі на дне ракі. Доктар Равельштэйн, трое вартаўнікоў, цэмент, сценавыя панэлі і цэгла пайшлі на дно разам са сваім грузавіком.
  
  
  Знікненне доктара Равельштэйна было заўважана на наступны дзень.
  
  
  Знікненне трох начных вартаўнікоў было выяўлена Універсітэтам толькі праз месяц, калі адміністратар, нарэшце, заўважыў, што трое супрацоўнікаў не з'яўляліся на працы.
  
  
  З-за гэтага інцыдэнту быў праведзены сімпозіум па ўзаемаадносінах універсітэта і супрацоўнікаў. Старшынстваваў старшыня аддзела камунікацый. Усе групы былі запрошаны прыняць удзел, каб "дабіцца максімальна значнага ўдзелу". Выснова сімпозіума, названага "Outspeak", заключалася ў тым, што паміж супрацоўнікамі і ўніверсітэтам адсутнічала камунікацыя. Адзіным разумным рашэннем было падвоіць бюджэт аддзела камунікацый у рамках "маштабнай часовай рэструктурызацыі адносін з супрацоўнікамі з дапамогай радыкальных метадаў камунікацыі".
  
  
  Затым цела доктара Равельштэйна ўсплыло з яго ўласнага цэменту разам з трыма.
  
  
  ахоўнікі кампуса. Было прааналізавана пацешнае ружовае рэчыва, прыліплае да іх целаў, і ўстаноўлена, што яно з'яўляецца кампанентам сланца.
  
  
  У тым, што, відаць, было санаторыем у Раі, штат Нью-Ёрк, на беразе праліва Лонг-Айленд, інфармацыя аб смерці доктара Равельштэйна, нараўне са смерцю доктара Эрыка Джонсана, патрапіла ў той жа файл. Гэта было зроблена кампутарам, які таксама адзначыў, што рэчыва на целе Равельштэйна было сланцам без алею.
  
  
  Гэтыя факты патрапілі на стол дырэктара "Фолкрофту", і ён знайшоў у іх заканамернасць.
  
  
  Узорам была энергія. І смерць для тых, хто знайшоў новыя яе крыніцы.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ЧАЦВЕРТЫ
  
  
  "Што вы ведаеце аб нафце і энергіі?"
  
  
  Рыма Уільямс пачуў пытанне, засяродзіўшыся на костцы свайго левага мезенца. Ён правяраў, ці зможа ён прымусіць яе падскочыць. Не тое каб была нейкая мэта ў тым, каб прымусіць свой мезенец падскочыць. Але заставалася альбо так, альбо засяродзіцца на тым, што казаў яму доктар Гаральд Сміт, і гэта было амаль гэтак жа раздражняльна, як глядзець на доктара Сміта, які абраў адзінае крэсла з прамой спінкай у пакоі і амаль паўгадзіны таму пачаў гаварыць пра гэтага вучонага, усплываючым у нейкай рацэ, і аб тым, што гэты навуковец спускаецца па нейкіх усходах.
  
  
  Ногі Рыма былі падабраны дагары. Над косткай яго левага мезенца, за акном гатэля, віднеліся Скалістыя горы. За суседнімі дзвярыма Чыун глядзеў апошні выпуск "Неўтаймаванага і прыгожага". У гэтым месяцы паўтузіна галоўных герояў рабілі аборты - глядач ведаў пра гэта, таму што лепшыя сябры ў гэтай гісторыі расказвалі ўсім астатнім. Яны павінны былі быць сябрамі, таму што выглядалі вельмі сумнымі, калі раскрывалі гэтыя рэчы пад маркай абмену праблемамі. У рэальным жыцці гэта назвалі б злоснымі плёткамі. У "Неўтаймаваным і выдатным" гэта звалася "дапамагаць".
  
  
  Рыма чуў арганную музыку з дзённай драмы праз сцяну гатэля. Ён пачуў, як рэзкі голас Сміта, падобны на ўдар дубца ў Новай Англіі, падзейнічаў на яго. Ён вырашыў, што яму падабаецца яго костка на мезенцы.
  
  
  "Што вы ведаеце аб нафце і энергіі?" Сьміт паўтарыў.
  
  
  “Усё, што трэба ведаць. Усё, што стане вядома, і ўсё, што калісьці было вядома, але цяпер забыта”, - сказаў Рыма, які пачаў спаборніцтва паміж косткамі вялікага пальца і мезенца, які прайграў, якога не любілі да канца дня .
  
  
  "Ты, вядома, жартуеш".
  
  
  "Змог бы я падмануць чалавека, які абвінаваціў мяне ў забойстве, а затым паслаў забіваць?"
  
  
  "Відаць, гэта праблема, якая паўтараецца з вашага боку", - сказаў Сміт. “Я думаў, да цяперашняга моманту вы зразумелі, што неабходна афіцыйна аб'явіць вас мёртвым, каб гарантаваць, што пра вас нідзе не захавалася ніякіх запісаў. Чалавек, якога не існуе, для арганізацыі, якой не існуе. Так і павінна быць”.
  
  
  "Напэўна, так", - сказаў Рыма, дазваляючы ўказальнаму пальцу далучыцца да спаборніцтва.
  
  
  "Ты глядзіш на свае косткі пальцаў ці слухаеш мяне?"
  
  
  "Я магу рабіць і тое, і іншае, ты ж ведаеш".
  
  
  "Дарэчы, што ты робіш косткамі пальцаў? Я ніколі не бачыў, каб хто-небудзь так рабіў. Гэта ўзрушаюча".
  
  
  "Усё, што табе трэба зрабіць, гэта прысвяціць гэтаму сваё жыццё, і ты таксама зможаш авалодаць гэтым, Сміці".
  
  
  "Хммм. Ну, я мяркую, табе трэба нечым сябе заняць. Сур'ёзна, што ты ведаеш пра нафту і энергію?"
  
  
  "Усё".
  
  
  "Добра. Што такое вуглевадарод?"
  
  
  "Не твая справа".
  
  
  "Што ж, гэта вырашае праблему. Давай пачнем з самага пачатку і на гэты раз паглядзі на мяне".
  
  
  Такім чынам, яшчэ гадзіна Рыма глядзеў на Сміта з лімоннай асобай, пакуль той падрабязна выкладаў праблемы нафты, як эканамічныя, так і крымінальныя, і тлумачыў, чаму ён вырашыў, што КЮРЭ павінна ўмяшацца, хоць тэхнічна сітуацыя знаходзілася па-за юрысдыкцыяй арганізацыі. Калі краіна разваліцца, растлумачыў ён, не будзе мець вялікага значэння, існуе канстытуцыя ці не.
  
  
  "І энергія больш небяспечная ў сваіх аспектах, чым атамная зброя, Рыма".
  
  
  "Гэта жудасна", - сказаў Рыма, гледзячы ў бледна-блакітныя вочы доктара Сміта і адначасова практыкуючыся ва ўтрыманні раўнавагі на руках, увесь час злёгку дакранаючыся іх пазногцямі. Кожныя некалькі хвілін Рыма паўтараў: "Жахліва, жудасна, жудасна", пакуль Сміт не сказаў:
  
  
  "Што жудаснага, Рыма?"
  
  
  "Што б ты ні сказаў, Сміці. Гэтая гісторыя з нафтай".
  
  
  "Рыма, я ведаў, што ты амаль не слухаеш. Чаму ты працягваеш служыць? Я не думаю, што цябе больш хвалюе Амерыка. Раней гэта было так".
  
  
  "Мне не ўсё роўна, Сміці", - сказаў Рыма, і цяпер ён глядзеў на пакрыты скарынкай твар Новай Англіі, за якім узвышаліся велічныя скалістыя горы, увянчаныя снегам, за Дэнверам. За спіной Рыма былі амерыканскія раўніны і вялікія старыя гарады. За спіной Рыма Амерыка вяла грамадзянскую вайну, страціўшы больш людзей, чым у любой іншай вайне. За спіной Рыма было месца, дзе крывавыя забастоўкі і галаварэзы крывавай кампаніі пісалі гісторыю працы.
  
  
  Ён нарадзіўся там, на Усходзе, і быў кінуты, вось чаму ён мог стаць чалавекам, якога не існавала. З кім ён адчуў бы сябе абавязаным звязацца зноў? Хто б сумаваў па ім?
  
  
  Санаторый Фолкрофт быў там, і гэта быў другі раз, калі нарадзіўся Рыма, і на гэты раз ён ведаў пра жыццё больш.
  
  
  "Я працягваю служыць, Сміці, таму што гэта правільна. Адзіная свабода, якая ёсць у кожнага, - рабіць правільна".
  
  
  "Ты маеш на ўвазе маральныя прынцыпы".
  
  
  Не. Не абавязкова. Гэтыя горы ззаду цябе - самыя высокія горы, якімі яны могуць быць. Яны такія, і яны маюць рацыю. Я таксама павінен быць такім. Гэта прыйшло да мяне, пакуль я быў тут. Я такі, які я ёсць. І тое, што я ёсьць, гатова”.
  
  
  “Рыма. Для разумнага ньюаркскага копа ты пачынаеш казаць як Чыун. Думаю, мне не трэба нагадваць табе, што Сінанджу – гэта дом наёмных забойцаў, якому сотні гадоў. Мы плацім вёсцы Чыуна за яго паслугі. Мы заплацілі за тваё навучанне”.
  
  
  "Сміці, ты гэтага не зразумееш, але ты заплаціў за тое, што хацеў, каб Чыун зрабіў, а не за тое, што Чыун зрабіў. Ты хацеў, каб ён навучыў мяне салонным прыёмам самаабароны. Ён навучыў мяне сінандж".
  
  
  "Гэта абсурдна", - сказаў Сміт. "Вы кажаце лухту".
  
  
  Рыма пакруціў галавой. "Ты не можаш купіць тое, чаго не разумееш, Сміці. Ты ніколі не зразумееш... А зараз чаму б табе не прыступіць да выканання задання?"
  
  
  Сьміт слаба ўсьміхнуўся і прыступіў да выкладаньня праблемы і заданьня.
  
  
  Праблема: арабскія краіны павольна ціснулі на Злучаныя Штаты нафтай. Амерыканскія даследнікі, якія працавалі над заменнікамі нафты, былі забітыя.
  
  
  Заданне: фізік з Берклі працуе над іншым заменнікам нафты; прасочыце, каб яго не забілі. Па-другое, высветліце, хто стаіць за забойствамі.
  
  
  Сьміт падрабязна растлумачыў гэта. Калі Рыма, здавалася, быў упэўнены ў сваіх прыярытэтах - у нашы дні часта было важней, каго ён не забіваў, - Сміт падзякаваў Богу, зашпіліў свой плоскі пацёрты партфель і накіраваўся да дзвярэй, не прапаноўваючы паціснуць яму руку.
  
  
  У дзвярах з'явіўся Чыун, пакляўся ў вечнай вернасці Дома Сінанджу міласэрнаму імператару Сміту, зачыніў дзверы за дырэктарам КЮРЭ і сказаў Рыма:
  
  
  "Імператару не даюць занадта шмат часу. Ён пачынае думаць, што ведае, як усё робіцца".
  
  
  “Мне падабаецца Сміці. Нягледзячы на ўсе мае праблемы з ім, ён мне падабаецца. Ён адзін з маіх людзей”.
  
  
  Чіун павольна кіўнуў і, нібы далікатны кветка на мяккай падушцы з цёплага паветра, прыняў сядзячае становішча, каб гаварыць. Залацістае кімано ўляглося вакол яго.
  
  
  "Я не казаў вам гэтага, але, хоць карэйцы - мой народ, не ўсе яны мудрыя, адважныя і сумленныя, і не ўсё сапраўды служаць сваёй дысцыпліне".
  
  
  "Ніякага лайна", - сказаў Рыма, адлюстроўваючы здзіўленне. "Ты жадаеш сказаць мне, што не ўсе карэйцы выдатныя? Я не магу ў гэта паверыць".
  
  
  "Гэта праўда", - сказаў Чыун і ўрачыста паўтарыў гісторыю, якую Рыма чуў усяго дзвесце разоў. Калі вышэйшая сіла стварыла чалавека, ён спачатку паставіў цеста ў печ і занадта хутка дастаў яго. Яно было недасмажанае і нікуды не вартае. Гэта быў белы чалавек. Ён паставіў у духоўку яшчэ цеста і, каб выправіць сваю памылку пры падрыхтоўцы белага чалавечка, пакінуў цеста на занадта доўгі час і зрабіў чорнага чалавечка. Яшчэ адна памылка. Але пасля першых двух няўдач ён усё зрабіў правільна, і выйшаў жоўты чалавек.
  
  
  І ў гэтага чалавека ён уклаў думкі. І першыя думкі былі неадпаведныя чалавечаму розуму, нараджаючы фанабэрыю. І гэта быў японец. І ў наступнага чалавека ён уклаў думкі, якія былі неадэкватнымі і дурнымі. І гэта былі кітайцы. Паколькі думкі вельмі складаныя, вышэйшая істота працягвала спрабаваць і трывала няўдачу, і яно стварыла свінячых тайцаў, прадажных в'етнамцаў,...
  
  
  Чіун на імгненне нахмурыўся. "Не звяртай увагі на дэталі. Астатняе было свіным памётам. Але калі вышэйшая істота стварала карэйцаў, яна зрабіла гэта зусім правільна. Правільны колер і правільны розум.
  
  
  І Чыун пачаў пералічваць недахопы ўсіх правінцый і вёсак, пакуль не дайшоў да адной, і гэта была Сінанджу, яго гісторыя заключалася ў тым, што нават не ўсе карэйцы дасканалыя. Але перш чым ён змог скончыць, Рыма зрабіў тое, чаго ніколі раней не рабіў.
  
  
  "Маленькі бацька. З-за таго, што стварыў Сінанджу, і ты, і я можам аднойчы быць забітыя. Я ведаю, што ты прывёў мяне сюды, каб падрыхтаваць да гэтага выпрабавання, і зараз я гатовы. Але памятайце, што гэты выклік зыходзіць". ад Сінанджу. Ня толькі ад Сінанджу, але і ад вашага дома. Ад самой вашай сям'і. Чым лепш рабілася, тым горш, і мы абодва ўсё яшчэ азіраемся назад з-за зла, якое выйшла з Сінанджу”.
  
  
  І з гэтымі словамі Рыма павярнуўся і пакінуў пакой, выявіўшы крайнюю няветлівасць у адносінах да апошняга майстра сінанджа.
  
  
  Спускаючыся ў ліфце, ён думаў аб зле з Сінанджу, якім быў пляменнік Чыуна, Нуіч. Нуіч быў сынам брата Чыўна. Ён мог бы стаць пераемнікам Чыуна на пасадзе майстра сінанджа, але звярнуўся да злачынстваў.
  
  
  Двойчы да гэтага ён спрабаваў забіць Рыма і Чыўна. Двойчы яны з Рыма ўступалі ў супрацьстаянне. У другі раз Чыун папярэдзіў Рыма: "Калі ён нам спатрэбіцца, ён знойдзе нас". Рыма разумеў, што гэта будзе іх найвялікшым выпрабаваннем.
  
  
  І ён ведаў, што менавіта з гэтай прычыны Чыун прывёў яго сюды. Каб пераканацца, што ён гатовы да гэтага выпрабавання, якое, як беспамылкова ведаў Чиун, хутка рушыць услед.
  
  
  Рыма быў гатовы; ён ведаў, кім ён стаў зараз і кім быў заўсёды. Але ён дазволіў сабе пажадаць, каб Нуіч патануў пры нараджэнні ў паўночнакарэйскім.
  
  
  Рыма злавіў таксі да аэрапорта, даведаўся пра расклад, убачыў затрымкі, выйшаў проста на вуліцу і злавіў іншае таксі.
  
  
  "У цэнтры горада", - сказаў ён.
  
  
  "Дзе ў цэнтры?" спытаў кіроўца.
  
  
  "Ты няправільна зразумеў прапанову, прыяцель. Не "дзе ў цэнтры", а "дзе ў цэнтры".
  
  
  "Добра", - сказаў стомлены кіроўца. "Дзе ў цэнтры?"
  
  
  "Berkeley."
  
  
  "Ты жартуеш", - сказаў кіроўца. Рыма сунуў яму ў латок для дробязі тры стодоларавыя купюры, што зняло ўсе пярэчанні вадзіцеля, акрамя аднаго. Спачатку ён хацеў заехаць дадому, пераапрануцца і сказаць жонцы, куды ён накіроўваецца.
  
  
  "Я заплачу за змену адзення. Ты ўсё роўна едзеш без прыпынкаў".
  
  
  "Але я павінен сказаць сваёй жонцы, куды я накіроўваюся, ты ведаеш".
  
  
  Рыма кінуў дзве дзясяткі на пярэдняе сядзенне, але кіроўца патлумачыў, што яны з жонкай былі вельмі блізкія. Яны былі вельмі блізкія да пяцідзесяці даляраў, калі яна стала цікавай і ўласніцкай. Рыма праспаў усю дарогу да Берклі. Ён прыбыў у навуковы корпус якраз своечасова, каб убачыць, як чацвёрты паверх вялікага будынка з чырвонай цэглы і алюмінію з грукатам абвальваецца на кампус. Аскепкі шкла разляцеліся на паўмілі ў цэнтр горада Берклі, параніўшы ўсяго 227 студэнтаў, якія знаходзіліся ў кабінках для збору подпісаў за легалізацыю марыхуаны. Агідны чорны дым, які клубіўся, вырваўся адтуль, дзе быў чацвёрты паверх. Людзі пабеглі да будынку. Нервовае выццё сірэны прагучала далёка.
  
  
  Цёмнавалосая студэнтка ў закрытай футболцы і выцвілых джынсах закрыла твар рукамі і заплакала.
  
  
  "О, не. О, не. О, не".
  
  
  Рыма апусціў шкло кабіны.
  
  
  "Гэта навуковы корпус, ці не так?" спытаў ён.
  
  
  "Што?" - Усхліпнула яна.
  
  
  "Навуковы будынак, праўда?"
  
  
  "Так, гэта жахліва. Як магло здарыцца нешта падобнае?"
  
  
  Рыма падняў акно.
  
  
  "Табе трэба было хутчэй пераадольваць Скалістыя горы".
  
  
  "Я затрымаў цябе тут, так?" - сказаў кіроўца.
  
  
  "І так, і не".
  
  
  "Я проста спадзяюся, што там не было людзей", - сказаў кіроўца. На яго твары быў жах, які з'яўляецца, калі людзі разумеюць, што жыццё не такое бяспечнае, як яны самі сябе пераканалі. Гэты погляд знікаў, калі кіроўца з кожным удыхам ізноў ствараў ілюзію, што насамрэч ён не ў брамы смерці.
  
  
  "Гэта жахліва", - сказаў ён. "Падумаць толькі, што гэта магло адбыцца тут".
  
  
  "Дзе гэта павінна адбыцца?"
  
  
  "Ну, дзе-небудзь у іншым месцы".
  
  
  "Як смерць. Смерць здараецца дзесьці ў іншым месцы, праўда?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Ну так. Так, - сказаў вадзіцель. "Гэта павінна адбыцца недзе ў іншым месцы". Ён глядзеў, як машыны хуткай дапамогі загружаліся ў будынак, некаторыя імчаліся прэч з уключанымі сірэнамі, іншыя ехалі павольным, роўным крокам. Гэта яны везлі. мёртвых.
  
  
  "Той, хто гэта зрабіў, павінен быць пакараны", - сказаў вадзіцель.
  
  
  "Я думаю, ты маеш рацыю. Нядбайная праца заўсёды павінна быць пакараная".
  
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  
  "Я маю на ўвазе, дарагі кіроўца, якому я спрабую даць чаявыя пабольш, чым проста грошы, таму што ён амерыканец маёй крыві, ёсць адна несумнеўная рэч, якая будзе пакараная ў гэтым свеце, і гэта тое, што ён робіць нешта не так – прымае няправільнае рашэнне ці здзяйсняе няправільны ход. Гэта заўсёды караецца. Зло? Ну, можа быць, гэта проста працяг няправільнага мыслення”.
  
  
  "Пра што, чорт вазьмі, ты кажаш?" - спытаў кіроўца, дрыжучы за рулём. Пажарныя выцягвалі целы з абвугленых дзюр у сцяне чацвёртага паверха. Кіроўца глядзеў не на Рыма, а на целы.
  
  
  Рыма казаў пра тое, што чалавек, які ўзарваў навуковы корпус, здзейсніў самагубства з такой жа ўпэўненасцю, як калі б ён прыставіў пісталет да ўласнай скроні. Ён здзейсніў памылку; ён будзе пакараны. Але Рыма стаміўся ад размоваў і выйшаў з таксі.
  
  
  Кіроўцу дэнверскага таксі жудасна хацелася хутчэй перасекчы Скалістыя горы. Ён меркаваў, што ў Дэнверы будынкі ўніверсітэта не загараюцца ад грукату выбухаў.
  
  
  Рыма глядзеў, як ён памчаўся прэч. Але кіроўца быў так узрушаны і збіты з панталыку, што ўзяў на куце пасажыра, які выйшаў гэтак жа хутка, як і ўвайшоў. Калі ён здаваў назад, пасажыр утаропіўся на кіроўцу, як на вар'ята. Таксі з'ехала; пасажыр застаўся, стоячы на куце і чухаючы патыліцу, назіраючы за якія аддаляюцца нумарамі іншага штата.
  
  
  Рыма шпацыраваў па кампусе Берклі, раззлаваны тым, што навуковец з каледжа, які працаваў над спосабам выкарыстання сонечнай энергіі, верагодна, мёртвы, і што хтосьці быў дастаткова грубы, каб выкарыстоўваць бомбу, каб паспрабаваць знішчыць ідэю.
  
  
  "Гэта жахліва, гэта жахліва", - усхліпвала жанчына ў белым лабараторным халаце. У яе светлых валасоў былі раскудлачаныя чорныя кончыкі, не ў каранёў, а на канцах, якія, відавочна, выпрабавалі агонь выбуху. Яна размаўляла з маладым рэпарцёрам за пажарнай машынай, якая бескарысна стаяла перад уваходам у навуковы корпус.
  
  
  Рэпарцёр, малады чалавек, які выглядаў так, нібы ён спаў у сваім шэрым гарнітуры, а потым перакаціўся ў ім падчас ланчу, рабіў нататкі.
  
  
  "ФБР папярэдзіла нас аб магчымым замаху на жыццё доктара, але мы падумалі, што гэта проста фашысцкая прапаганда".
  
  
  "Што яны сказалі?" - спытаў рэпарцёр.
  
  
  "Яны сказалі, што мог быць замах на жыццё доктара і ... аб божа ... яны агледзелі лабараторыю на прадмет бомбаў, але там іх не было, а потым яны сышлі, і тады, аб божа, гэта было жудасна ... сцяна абрынулася. Уся сцяна. Як быццам гэта быў пыл. А потым быў пажар, і потым я нічога не мог чуць”.
  
  
  "Ты там", - строга сказаў Рыма. "Хто табе сказаў, што ты можаш размаўляць з рэпарцёрамі?"
  
  
  "Я не..." - пачала жанчына, але не змагла скончыць прапанову.
  
  
  "Не, пакуль мы спачатку ўсё не растлумачым. Потым ты зможаш паразмаўляць з журналістамі".
  
  
  "Хто вы?" - спытаў рэпарцёр.
  
  
  "Стратэгічная бяспека", - прашаптаў Рыма прыглушаным тонам упэўненасці. “Смерць гэтага доктара можа нічога не значыць. У нас ужо ёсць усё, што нам трэба. Усё, што яны забілі, – гэта яшчэ адна чалавечая істота. Я пагавару з табой пазней. Гэта не для пратакола”.
  
  
  І рэпарцёр, пачуўшы, як урадавы чыноўнік сказаў, што чалавечае жыццё не мае значэння, задаволена перайшоў да інтэрв'ю з іншымі людзьмі, упэўнены ў тым, што ў яго ёсць кантакт, які не толькі павесіцца пазней, але і, верагодна, паставіць свой уласны аддзел. у поўнае замяшанне разам з ім. Ён нават не папрацаваў спытаць, што такое стратэгічная бяспека.
  
  
  Ад жанчыны з растрапанымі валасамі Рыма даведаўся, што двое супрацоўнікаў ФБР прынеслі з сабой у лабараторыю доктара партфель. Паводле яе слоў, гэта было іх абсталяванне для выяўлення бомб. Адзін быў тоўсты, а другі худы, занадта тоўсты і занадта худы, каб быць супрацоўнікамі ФБР, падумала яна спачатку, але яна бачыла іх металічныя значкі, так што яны павінны былі быць сапраўднымі, праўда?
  
  
  Рыма прымусіў яе паабяцаць, што яна нікому пра гэта не скажа. Яна павінна пайсці дадому і адпачыць. Уладнай пстрычкай пальцаў Рыма спыніў патрульную машыну.
  
  
  "Яна ў стане шоку", - сказаў Рыма двум патрульным на пярэднім сядзенні, адначасова сядаючы жанчыну на задняе. "Адвязіце яе дадому".
  
  
  "Хіба ёй не трэба адправіцца ў бальніцу з-за шоку?"
  
  
  “Не для такога кшталту. Давай, варушыся. Тут адбыўся выбух. Я збіраюся пагаварыць з шэфам прама зараз”.
  
  
  Патрульныя, пачуўшы імя, якое вызваляла іх ад адказнасці, з'ехалі па галоўнай вуліцы кампуса, а начальнік паліцыі, убачыўшы аўтарытэтнага мужчыну гадоў трыццаці, які дае ўказанні сваім людзям, выказаў меркаванне, што ў гэтага чалавека ёсць нейкае афіцыйнае становішча. Асабліва калі мужчына падышоў і запэўніў яго, што нічога важнага не было пашкоджана.
  
  
  "Усяго толькі некалькі смерцяў, але, чорт вазьмі, нам павезла. Неверагодна павезла. Увесь эксперымент у ідэальнай форме. Неверагодна. Павезла".
  
  
  Рыма назіраў, як гумовы мяшок з астанкамі людзей, якія аказаліся не ў тым пакоі на чацвёртым паверсе, кацілі да машыны хуткай дапамогі. Гэта быў жэст павагі да мёртвых людзей. У пакетах былі толькі фрагменты цела. Большая частка таго, што было ў лабараторыі, будзе прааналізавана на прадмет доказаў, і калі не паступіць скарг на знікненне частак цела сваякоў - што рэдка здаралася ў падобных сітуацыях, - любое іншае вуха ці вялікі палец можна будзе проста спусціць ва ўнітаз. Толькі пахавальныя бюро маглі б прадоўжыць міф.
  
  
  "Дзе тут самы высокапастаўлены прадстаўнік каледжа?" Спытаў Рыма. Шэф указаў на пульхнага мужчыну, які стаяў у адзіноце, гледзячы на чацвёрты паверх і ківаючы, як быццам рабочы тлумачыў яму мадыфікацыю будынка.
  
  
  "Дэкан факультэта студэнтаў", - сказаў шэф.
  
  
  "Добра", - сказаў Рыма. Ён падзякаваў шэфу і афіцыёзна рушыў скрозь натоўп, загадаўшы ўсім расступіцца. Дэкан факультэта ледзь заўважыў Рыма. Здавалася, ён глыбока задумаўся.
  
  
  "Усё ў поўным парадку. Але трымай гэта ў сакрэце".
  
  
  "Што ў парадку?" - спытаў дэкан факультэта студэнтаў.
  
  
  "Не магу сказаць", - адказаў Рыма.
  
  
  “Не. Не ўрадавая праца. Я спадзяюся, гэта не азначае, што ў нас будзе яшчэ адна дэманстрацыя. У апошні час было так ціха. Я не хачу яшчэ адной дэманстрацыі”.
  
  
  "Адзін з вашых прафесараў быў забіты, ці не так?"
  
  
  "Так. У яго быў пастаянны кантракт", - сказаў дэкан факультэта студэнтаў. Замест таго каб спытаць, што гэта значыць, Рыма перайшоў да рэпарцёра ў шэрым гарнітуры.
  
  
  "Добра", - сказаў ён. "Гэта перадгісторыя. Вы не можаце цытаваць мяне напрамую. Усё, што мы страцілі, - гэта некалькі цел. Праект знаходзіцца ў выдатнай форме. Божа, нам пашанцавала".
  
  
  "Назва праекта? Як яно пішацца?"
  
  
  "Гэта засакрэчана. Назва засакрэчана. Проста скажыце, што гэта быў праект максімальна высокай значнасці".
  
  
  "Гэта ні чорта не значыць", - сказаў рэпарцёр. Рыма шырока падміргнуў.
  
  
  "Я збіраюся працытаваць крыніцу, якая сцвярджае, што ўсё, што мы страцілі, - гэта жыцця. Вы гэтага жадаеце?" - спытаў рэпарцёр.
  
  
  "Выдатна", - сказаў Рыма.
  
  
  Увайшоўшы ў будынак, Рыма быў спынены пажарным інспектарам. Але Рыма паказаў на начальніка паліцыі, той памахаў у адказ, і пажарны інспектар сказаў: "Вам спатрэбіцца маска".
  
  
  "Я не буду дыхаць", - сказаў Рыма.
  
  
  Інспектар здзіўлена міргнуў, і Рыма ўвайшоў у будынак. Пажарныя рухаліся адрывіста, як тыя, хто прывык паварочваць свае твары ў масках, каб бачыць, што знаходзіцца побач з імі. Яны былі апрануты ў гумовыя курткі, якія абаранялі іх ад вады, але не маглі прадухіліць трапленне густога дыму ў іх адзенне. Рыма зайшоў у першы пакой і агледзеўся ў шаравата-шэрым дыме. Ён убачыў пісьмовы стол у пярэдняй частцы пакоя і агледзеў яго ў пошуках высоўных скрынь. У ім іх не было.
  
  
  Усё, што яму было патрэбна, - гэта скрынка, ці высоўная скрыня, ці тэчка з дакументамі. Прыгадзілася б любое з іх, але ён не змог знайсці нічога прыдатнага. Таксама нічога не было ні ў суседнім пакоі, ні ў суседніх. Школы былі не такімі, якімі ён іх памятаў, але, праходзячы міма пакоя з надпісам "мужчыны", ён зразумеў, што нешта павінна застацца ранейшым. Людзям трэба было выціраць рукі, а ў ручнікоў або паветранадзімалак былі скрынкі.
  
  
  Рыма выявіў, што Каліфарнійскі ўніверсітэт у Берклі выкарыстоўваў ручнікі са старажытнай перасцярогай "трыце, не прамакаць". Скрынка была пафарбавана ў белы колер. Рыма сарваў яго са сцяны і адкусіў фарбу, скручваючы метал, пакуль каробка не стала амаль бліскучай. Затым ён дастаў ручнікі, трымаў пустую скрынку ў руках, як быццам гэта было дзіця, і выйшаў з будынка, адштурхнуўшы спатыкальную медсястру, якая суправаджала пацярпелага ад апёкаў з месца здарэння.
  
  
  - Прашу прабачэння, - сказаў Рыма.
  
  
  Ён прайшоў праз натоўп, міма пажарнага інспектара, начальніка паліцыі, дэкана факультэта і рэпарцёра, паўтараючы зноў і зноў: "На ім ні драпіны. На ім ні драпіны. Прыгожыя. На ім ні драпіны".
  
  
  "На чым ні драпіны?" - спытаў рэпарцёр, спрабуючы разгледзець груз, які Рыма прыкрываў рукамі. Але Рыма толькі падміргнуў і паспяшаўся праз кампус да адміністрацыйнага будынка, дзе велічна абвясціў, што збіраецца "застацца з гэтым на ноч, таму што, магчыма, наступны выбух не пакіне нас усіх такімі шчасліўчыкамі".
  
  
  "Пашанцавала?" - перапытала сакратарка, здзіўленая да здзіўлення. "Загінулі пяць чалавек, у тым ліку штатнага прафесара".
  
  
  "Так. Наступным разам гэта можа быць сур'ёзна", - сказаў Рыма і загадаў сакратаркам прад'явіць пасведчанні асобы. Калі мужчына ў камізэльцы з залатым ключом увайшоў у офіс, каб спытаць, што адбываецца, Рыма таксама запатрабаваў яго пасведчанне асобы і сказаў, што яму не падабаецца ідэя, што ўсе сноўдаюцца па гэтым офісе без дазволу, а людзі выпадкова ўваходзяць і выходзяць . Ён не ведаў, што могуць зрабіць іншыя, але ён збіраўся застацца тут з гэтым на ўсю ноч.
  
  
  "Чым?" - спытаў чалавек з залатым ключом.
  
  
  "Вы крыху залішне цікавыя для вашага ж дабра. Далоў вас усіх. Далоў. Праклятыя дробныя бюракраты. Нам не пашанцавала з гэтай справай, і вам, праклятым адміністратарам, зноў даводзіцца ўсё псаваць. Пяць чалавек мёртвыя. Хіба гэтага для вас недастаткова? Хіба для вас недастаткова пяці трупаў? Прыбірайцеся да чорта з гэтага офіса, усе вы ".
  
  
  У парыве велікадушнасці Рыма дазволіў сакратаркам знайсці свае сумачкі і забраць іх з сабой. Але не іх паліто. Як вы ведаеце, пяць чалавек ужо мёртвыя. Даўно сітавіна было Каліфарнійскаму ўніверсітэту абзавесціся сістэмай бяспекі.
  
  
  У 17:30 вечара, калі сонца пачало апускацца над Ціхім акіянам, а Рыма сядзеў са скрынкай з-пад ручнікоў на каленях у адміністрацыйным будынку, прыехалі супрацоўнікі ФБР, каб праверыць, што было вывезена з навуковага корпуса. Двое мужчын паказалі свае бліскучыя металічныя значкі.
  
  
  "А, Моблі і Філбін", - сказаў Рыма. "Вы не падобныя на супрацоўнікаў ФБР. Вы дзіўнага росту. І адкуль у вас значкі? ФБР выкарыстоўвае пасведчанні асобы".
  
  
  "Асобы аддзел", - сказаў Моблі.
  
  
  "Гэта тое, пра што казала радыёстанцыя?" - спытаў той, каго звалі Філбін.
  
  
  Рыма кіўнуў. "Зрабіў гэта сам", - сказаў ён.
  
  
  "Вы ж не вучоны, ці не так?"
  
  
  "Не. Я чалавек, які збіраецца цябе забіць", - ласкава сказаў Рыма. Моблі і Філбін хутка выцягнулі пісталеты з кабур. Філбін накіраваў ствол свайго пісталета ў скронь разумніка, і, як ні дзіўна, хлопец глядзеў толькі на палец Філбіна, спускавы кручок. Як быццам ён мог ухіліцца ад кулі, калі б убачыў, што палец пачаў рухацца. Філбін ніколі раней не бачыў нічога падобнага. Ён бачыў хлопцаў так блізка, што мазгі пырскалі з іх раздробненых чарапоў, калі кулі выклікалі невялікія выбухі пры сціску, пакуль не лопалася скронь, але ніколі ён не бачыў нікога, чый погляд быў бы засяроджаны на пальцы. Яны заўсёды глядзелі на ствол перад смерцю. Не на палец. Так блізка ніхто ніколі раней не глядзеў на палец Філбіна.
  
  
  Маблі абшукаў суседнія кабінеты. Філбін прыціскаў рулю да скроні разумніка.
  
  
  Рыма напяваў мелодыю са "Свісці, пакуль працуеш".
  
  
  "Тут нікога няма", - сказаў Моблі.
  
  
  "Ён проста разумны хлопец", - сказаў Філбін.
  
  
  "Вы не з ФБР", – сказаў Рыма.
  
  
  "У нас ёсць зброя. Казаць будзем мы", - сказаў Моблі. "Перш за ўсё, хто вы такі?"
  
  
  "Я табе казаў. Чалавек, які збіраецца цябе забіць. Цяпер, калі ты будзеш прыемным і ветлівым, у цябе будзе прыемны ад'езд. Але калі ты будзеш паводзіць сябе агідна, гэта будзе балюча. Сапраўды, я рэкамендую добры ад'езд. Гэта як быццам зараз ты тут, а зараз цябе няма. Верагодна, гэта лепш, чым любая смерць, з якой ты мог бы справіцца самастойна. Нават хуткі сардэчны прыступ не дастаўляе ніякага задавальнення”.
  
  
  "Мне цяжка паверыць, што мой партнёр і я прыставілі пісталеты да тваёй галавы і ты пагражаеш нам смерцю".
  
  
  "Але вы павінны верыць", - шчыра сказаў Рыма. У самым спакоі яго голасу быў рытм, які прымушаў людзей адчуваць сябе больш нязмушана. Філбін убачыў, як галава разумніка адвярнулася, і раптам адчуў пякучы апёк на пальцы, спускавым гапліку. Ён убачыў, як аўтаматычны пісталет выскачыў з вялікай бязвольнай рукі Моблі, і вырашыў, як вырашыў з доктарам Равельштэйнам, што не збіраецца гуляць са смерцю. Ён націснуў на спускавы кручок, нягледзячы на боль, а затым, крычучы ад болю, усвядоміў, што ад сустава яго вялікага пальца да сярэдняга засталося ўсяго некалькі звісаючых нітак плоці, і рука больш не хварэла, а потым стала цёмна. Назаўжды.
  
  
  Рыма прыўзняў галаву Моблі, каб той мог бачыць, як вочы Філбіна закатваюцца да патыліцы ў момант смерці.
  
  
  "Хто цябе паслаў?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Я ніколі яго не бачыў".
  
  
  "Глупства", - сказаў Рыма.
  
  
  "Не. Мы ніколі яго не бачылі. Ён заўсёды быў у цені".
  
  
  "Як ён мог апынуцца сёння ў цені? Яму прыйшлося адправіць цябе зваротна сюды".
  
  
  "Так, так. Ён паслаў нас. Ён паслаў нас".
  
  
  "І вы яго не бачылі?"
  
  
  "Не, ніколі".
  
  
  "Даволі небяспечна наносіць удары па тым, каго ты не бачыш".
  
  
  "Ён добра заплаціў".
  
  
  "Чаму ты не абрабаваў яго, ці гэта было б супрацьзаконна?"
  
  
  "На ім - не. Ён быў страшэнна вар'ятам".
  
  
  "Дзе ты павінен сустрэцца з ім у наступны раз?"
  
  
  "Ты падумаеш, што гэта вар'яцтва, прыяцель. Але ён сказаў, што калі хто-небудзь задасць нам гэтае пытанне, мы павінны проста сказаць яму, што яму давядзецца пачакаць. Гэта ўсё, што ён нам сказаў. Гэта і ён прымусіў нас выпіць той пацешна які гучыць сок ".
  
  
  "Сок?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Так. Гэта гучала як нешта накшталт мандарынавага соку".
  
  
  Рыма праігнараваў гэтую загадку. "Чаму вы білі вучоных?"
  
  
  "Я не ведаю".
  
  
  "На якую нафтавую кампанію вы працавалі?"
  
  
  "Ты павінен спытаць гэтага чалавека. Я не ведаю".
  
  
  - Ты ведаеш, што ФБР не выкарыстоўвае металічныя значкі? - спытаў Рыма.
  
  
  "Я ведаю гэта. Вар'ят хлопец сказаў нам выкарыстоўваць іх".
  
  
  "Ён не такі ўжо вар'ят. Ён сказаў вам выкарыстоўваць іх, каб я ведаў, што вы не з ФБР. Вось што я вам скажу. Адвядзіце мяне да яго, і я захаваю вам жыццё. Тваё жыццё ў абмен на яго ".
  
  
  Маблі засмяяўся, і смех ператварыўся ў слёзы, а слёзы ператварыліся ва ўздых, і раптам Моблі пачаў губляць цяпло цела. Ён паміраў. Рыма адчуў, як жыццё выслізгвае з-пад яго рукі.
  
  
  Вочы Моблі пачалі шклянець.
  
  
  Рыма назіраў, потым успомніў. "Гэты сок?" - Спытаў ён Моблі. - Мандарынавы сок?"
  
  
  "Гучала прыкладна так", - ледзь чутна вымавіў Моблі.
  
  
  "Ці мог ён сказаць "сінанджу"?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Так. Гэта было яно. Сінанджу", - сказаў Моблі, а затым ён упаў з рук Рыма і памёр на падлозе.
  
  
  Рыма паглядзеў уніз на мёртвае цела. Ён узяў бескарысны пісталет з скалечанай рукі мужчыны і прыбраў яго назад у наплечную кабуру. Ён не ведаў, чаму ён гэта зрабіў, але гэта чамусьці здавалася дарэчным.
  
  
  Затым ён выйшаў на каліфарнійскае сонца. Двое падробленых агентаў ФБР былі атручаны напоем. Меркавалася, што яны застануцца ў жывых дастаткова доўга, каб Рыма ведаў, з кім ён сутыкнуўся на гэты раз.
  
  
  Што ж, у іх было, і ў яго было.
  
  
  Яму зноў кінуў выклік Нуіч, злосны сын сінанджу і яго таямнічых мастацтваў.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЯТЫ
  
  
  У Вялікай ісламскай радзе Рэвалюцыйнай народнай Свабоднай Арабскай Рэспублікі, былой Лабініі, палкоўнік Дж. Муамар Барака слухаў бясконцыя справаздачы, якія былі надрукаваныя ў трох асобніках брытанскімі машыністкамі на нямецкіх пішучых машынках з электрычнасцю, пастаўляным амерыканскімі генератарамі, кіраванымі генератарамі.
  
  
  Савет засядаў у старым каралеўскім палацы, будынку, пабудаваным італьянскім дваранінам па праекце японскага архітэктара, з амерыканскімі кандыцыянерамі, брытанскай праводкай, дацкай мэбляй і ўсходнегерманскімі падлогамі.
  
  
  Зялёна-аранжавы сцяг Лабініі з жоўтым паўмесяцам і зоркай часам лунаў, але часцей апускаўся ў зацішную спякоту. Яно было выраблена ў Лабініі лабінскімі тэхнікамі і было ў ідэальным стане, за выключэннем таго, што яго даводзілася замяняць кожны тыдзень, паколькі ўтулкі, праз якія праходзіла вяроўка для сцяга, рэгулярна выпадалі кожныя сем дзён.
  
  
  Барака слухаў. Побач з яго правай рукой быў кішэнны калькулятар Texas Instruments. З таго часу, як ён стаў прэзідэнтам чатыры гады таму, ён запісваў у маленькі нататнік, колькі нафты, паводле ацэнак, ёсць у запасах яго краіны. У іншым блакноце ён падлічыў, колькі грошай сыходзіць з краіны. Колькасць адыходзячых грошай усё расло і расло, і неўзабаве запатрабаваўся электронны разлік. Меркаваныя запасы нафты няўхільна скарачаліся і заставаліся ў тым жа блакноце, у якім ён упершыню запісаў іх, калі зрынуў караля Адраса. На працягу апошніх чатырох гадоў ён думаў аб розніцы кожны дзень. Ён думаў пра гэта, калі назіраў, як адвалілася крыло ад рэактыўнага самалёта «Міраж», які стаяў у ангары, бо яно толькі што праржавела. Ангар знаходзіўся заблізка да мора. Самалёт, які ніколі не лятаў, не павінен вісець у ангары ў мора. Ён падумаў аб розніцы, калі пабудаваны ў Расіі офісны комплекс упаў з-за спалучэння дрэнных будаўнічых матэрыялаў і адсутнасці тэхнічнага абслугоўвання. І ён вельмі моцна задумаўся пра гэта, калі пачуў, як італьянскі інжынер тлумачыў рускаму, што для кіравання чым-небудзь, пабудаваным у Лабініі, патрабуецца не больш навыкаў, чым для аазіса.
  
  
  "Але аазіс якраз там", - сказаў рускі.
  
  
  "Аааа", - сказаў італьянец. "Цяпер вы ведаеце, як будаваць для лобінцаў. Калі толькі вы не плануеце, каб рускія знаходзіліся ў краіне на сталай рамонтнай службе".
  
  
  Палкоўнік Барака ўспомніў гэтую размову, назіраючы, як багацці яго краіны выпампоўваюцца з пяскоў, каб ніколі больш не вярнуцца, як разбураюцца будынкі і развальваюцца самалёты ў сваіх ангарах, і кожны хацеў яму што-небудзь прадаць, таму што яны былі "сябрамі арабаў".
  
  
  "Таму, калі ён пачуў нават пра такія нязначныя выдаткі, як дзвесце пяцьдзесят тысяч амерыканскіх долараў, ён усумніўся ў гэтым.
  
  
  "Што людзі з Лабініяна атрымліваюць за гэтыя дзвесце пяцьдзесят тысяч долараў?"
  
  
  "Палкоўнік?" - спытаў міністр разведкі. Ён быў амаль гэтак жа малады, як палкоўнік, але яго твар распаўнеў, і ён пачаў насіць форму з дарагой тканіны з Вялікабрытаніі. Пасля рэвалюцыі ён атрымаў павышэнне да генерал-лейтэнанта. Менавіта ён у вырашальны момант даставіў бранятанкавы корпус, а менавіта джып, які працаваў і мог даставіць палкоўніка Бараку на радыёстанцыю. У голасе Баракі людзі здабылі памяць аб сіле і даверы. Менавіта яго голасам была рэвалюцыя, а ягоны дух быў святлом народа. І ўсе афіцэры, якія сядзелі за сталом перамоваў у палацы, ведалі гэта. Яны ведалі, што трымаюцца ў сваіх шэрагах па яго слове і ні па чым іншым. Нават салдатам даводзілася час ад часу казаць, што гэта загад палкоўніка, перш чым яны нешта рабілі. Цяпер генерал-лейтэнант Джафар Алі Амін адарваў погляд ад доўгага спісу штомесячных выдаткаў на разведку, здзіўленне сказіла яго твар і збялеў доўгі белы шрам, які перасякаў яго левую шчаку.
  
  
  "Палкоўнік, я не разумею".
  
  
  "Я пытаю, - сказаў Барака, - што мы атрымалі за тыя дзвесце пяцьдзесят тысяч амерыканскіх долараў? Гэта тое, што я спытаў. Што атрымалі жыхары Лабіні, што яны могуць сказаць, што гэта тое, што нашы лідэры атрымалі для нас з пладамі нашай". зямлі?"
  
  
  "Ну, гэта ў раздзеле "Амерыканскія праекты", які складае прыкладна 20 мільёнаў долараў у гэтым месяцы. Гэта ўключае, я мог бы дадаць, фінансаванне студэнцкіх арганізацый, у якіх мы атрымліваем шырокую падтрымку, якая выходзіць далёка за рамкі інвестыцый, якая расце сімпатыю да нашага справе сярод груп меншасцяў у Амерыцы, выплаты сябрам і таму сенатару Злучаных Штатаў, які па грамадскім тэлебачанні ... "
  
  
  "Пачакай. Пачакай. Пачакай. Пазбаў мяне ад спісу тваіх поспехаў. Проста скажы мне, канкрэтна і канчаткова, што мы атрымалі за гэтыя дзвесце пяцьдзесят тысяч амерыканскіх долараў, а?"
  
  
  Вострыя, італьянскага выгляду рысы асобы палкоўніка напружыліся ад расчаравання, калі ён загаварыў. Яго шыя пачырванела.
  
  
  "Непрадбачаныя расходы. Двое", - сказаў лейтэнант. Генерал Джафар Алі Амін амаль нячутным голасам. Ён не падняў вачэй ад аддрукаваных папер.
  
  
  "Ці былі гэтыя сто дваццаць пяць тысяч даляраў выпадковасцю, ці адна выпадковасць была двумастамі тысячамі даляраў, а іншая, яшчэ больш выпадковая выпадковасць, усяго пяццюдзесяццю тысячамі даляраў?" - спытаў Барака.
  
  
  "Тут не напісана, палкоўнік".
  
  
  "Хіба вы не ведаеце? Хіба разведвальныя аперацыі не ў вашым ведамстве?"
  
  
  "Але, палкоўнік", - сказаў генерал Алі Амін, нарэшце адрываючыся ад газеты. "У маім бюджэце гэтая сума складае менш за адну сотую. Ты ведаеш, куды дзелася кожная сотая частка таго, што ты патраціў?"
  
  
  "Так", - сказаў Барака. "Цяпер ты даведаешся. Я памятаю, калі за межамі гэтага будынка не было двухсот пяцідзесяці тысяч даляраў, якія належалі людзям майго племя, племя майго бацькі або племя бацькі яго бацькі".
  
  
  "Сёння ўсё па-іншаму, о, лідэр, асабліва з таго часу, як ты ўзначаліў працэс павышэння сусветных цэн на нафту ў чатыры разы вышэй, чым яны былі раней".
  
  
  "Так", - сказаў Барака. Яго твар раптам расплыўся ва ўсмешцы, і яго міністры ўсміхнуліся разам з ім, у асноўным з палёгкай. "Цяпер замест нейкіх двухсот пяцідзесяці тысяч долараў непрадбачаных расходаў мы маглі б за такую ж колькасць нафты, здабытай на сушы, атрымаць непрадбачаных расходаў на мільён долараў". Барака зрабіў паўзу. Усмешкі за сталом зніклі.
  
  
  "У чатыры разы больш, джэнтльмены", - сказаў Барака. "Цяпер я скажу вам, што мы ўсё будзем рабіць. Мы ўсё будзем чакаць тут, пакуль генерал Алі Амін не высветліць, што было зроблена з двумастамі пяццюдзесяццю тысячамі амерыканскіх долараў народа".
  
  
  "З дакладнасцю", - сказаў генерал. Ён хупава аддаў гонар і выйшаў, зачыніўшы за сабой дзверы. Праз дваццаць хвілін, калі пальцы барабанілі па стале, акружаным сарамлівымі мужчынамі і адным чалавекам, раз'юшаным да мяжы, генерал Ал Амін вярнуўся з тоўстай тэчкай у руках і ўпэўненай усмешкай на твары.
  
  
  "Два няшчасныя выпадкі, сэр, былі злучаны з "Моблі" і "Філбінам" з еўрапейскай загалоўнай літарай "Т" на іх. Так сапраўды, палкоўнік", - і ён зноў аддаў гонар, паклаў паперу зваротна ў тэчку і сёлаў.
  
  
  "Загалоўная літара "Т", вы сказалі?"
  
  
  "Так, палкоўнік. Менавіта з вялікай літары "Т". Канкрэтна. Гэтак жа, як амерыканец паляцеў на Месяц".
  
  
  "І не маглі б вы сказаць нам, што азначае гэтая загалоўная "Т"?"
  
  
  "Сэр?"
  
  
  "Дастань француза".
  
  
  "Сэр?"
  
  
  "Грамадзянскі памагаты, які кіруе ўсім вашым аддзелам, пакуль вы заганяеце ў кут маленькіх хлопчыкаў на вуліцах нашай сталіцы. Так, я ведаю, чым вы займаецеся".
  
  
  Генерал Алі Амін паціснуў плячыма. Яго спроба захаваць самапавагу пацярпела няўдачу перад тварам націску рэальнасці. Ён выклікаў француза.
  
  
  Мсье Альфонс Жорын, хударлявы мужчына з цёмным тварам тхара і вельмі акуратна падстрыжанымі чорнымі валасамі, афіцыйна не існаваў, хоць яго паслугі былі арандаваны ў французскага ўрада за суму, на якую можна было б купіць яшчэ адзін рэактыўны самалёт Mirage для папаўнення ржавельнага флота.
  
  
  Не існаваў, М. Жорын не меў звання. Не існаваў, ён насіў не ўніформу, а цёмны гарнітур у тонкую палоску з камізэлькай. І не існуючы, ён ішоў, куды хацеў, не турбуючыся, за выключэннем тых выпадкаў, калі палкоўнік Барака хацеў высветліць, што адбываецца. Затым пасыльны ў роспачы бег у раскошную хату месье Жорына на авеню Гамаля Абдаля Насера ў пошуках маленькага француза. Але сёння быў дзень міністраў, і, як і ўсе іншыя замежнікі, якія працавалі на другарадных пасадах у міністэрствах Лабініі, ён сядзеў за межамі галоўнай канферэнц-залы ў палацы. Ён гутарыў з рускім, які прарабіў цікавую працу ў Чэхаславакіі і зараз знаходзіўся ў Лабініі ў рамках умацавання сваёй краіны на Блізкім Усходзе. Ён прызнаўся, што рускія мелі патрэбу ў арабах прыкладна гэтак жа, як амерыканцы мелі патрэбу ў южновьетнамцах.
  
  
  М. Жорын быў здзіўлены, убачыўшы генерала Алі Аміна, які вярнуўся ў пакой чакання, устрывожанага і ўсхваляванага.
  
  
  "Ён хоча вас бачыць", - сказаў генерал.
  
  
  "Асабіста?" - спытаў месье Жорын.
  
  
  "Так. Асабіста".
  
  
  "Але гэта афіцыйны пакой. Афіцыйная сустрэча. Ты ведаеш, што я не павінен там быць. Ніколі. Гэта было б… ну, афіцыйна".
  
  
  "Палкоўнік загадаў".
  
  
  "Як ён пажадае, але табе лепш быць правым, Амін, ці ... што ж, табе проста лепш быць правым, інакш".
  
  
  "Я мае рацыю. Я вызначана мае рацыю, месье Жорын".
  
  
  "Паглядзім", - сказаў ён і ўвайшоў у галоўную канферэнц-залу, калі генерал Алі Амін адчыніў перад ім дзверы і зачыніў яе за сабой.
  
  
  Палкоўнік Барака вывучаў чалавека, чыё гадавое жалаванне не магло пакрыць усяго прыбытку племя палкоўніка пакаленнем раней, але зараз складала суму, якую звычайна марнавалі на збор інфармацыі аб тым, што робяць іншыя краіны. Палкоўнік Барака часта лічыў гэта дэзінфармацыяй. У француза былі чорныя вочы, скура ў воспінах, а валасы акуратна прычасаны. Мужчыны з акуратнай прычоскай, як правіла, добра хавалі рэчы.
  
  
  "Ты Жорын, і ты кіруеш нашай разведвальнай службай", - сказаў Барака і ўбачыў, як Жорын міргнуў. Француз не чакаў такой праўдзівасці ад араба.
  
  
  "Ну, я з'яўляюся супрацоўнікам камерцыйнай фірмы з ліцэнзіяй на..."
  
  
  "Перастань несці лухту. Я занадта шмат пра гэта чую. Я выклікаў цябе, каб атрымаць адказы на некаторыя пытанні. Што азначае еўрапейская літара "Т"?"
  
  
  "Спыніць, сэр".
  
  
  "Страляць, забіваць, перастаць плаціць, што?"
  
  
  "Забіце, сэр".
  
  
  "Мы забіваем, яны забіваюць, хто забівае?"
  
  
  "Я мяркую, вы маеце ў выглядзе звальнення Моблі і Філбіна ў Амерыцы. Гэта быў файл, за якім я пасылаў".
  
  
  "З дома, без сумневу".
  
  
  "Ну, часам кандыцыянер у будынку разведкі ..."
  
  
  "Хопіць, Жорын. Ты захоўваеш нашы разведдадзеныя ў сябе дома, каб яны не згубіліся і каб ты мог усё растлумачыць у сваім уласным штабе. Я ведаю, што ты робіш".
  
  
  "Дазвольце мне сказаць, палкоўнік, што месье Жорын служыў Лабініі з адданасцю, мужнасцю і настойлівасцю, якія..." - пачаў Алі Амін, але быў перапынены гукам удару рукі Баракі па стале.
  
  
  "Заткніся. Заткніся. Заткніся", - закрычаў палкоўнік Барака. "Жорын, куды падзеліся грошы майго народа? На што?"
  
  
  "Я рады, што вы спыталі пра гэта, палкоўнік. Я асабліва рады, што вы выбралі гэтую маленькую штучку. Яна сведчыць аб гонары Францыі і французскага народа, які любіць вас і вашых арабскіх братоў. Грошы пайшлі на выплату дапамог у выпадку смерці. Дапаможнікі у сувязі са смерцю выплачваюцца сем'ям двух мужчын, якія былі звольненыя падчас працы ў слаўнай справе арабскага адзінства, палкоўнік. Мужчыны, якія загінулі за Лабінію”.
  
  
  Генерал-лейтэнант Алі Амін выпрастаўся, спрабуючы нейкім чынам прысвоіць сабе частку славы загінуўшых мерцвякоў. Савет міністраў урачыста кіўнуў. На імгненне ўсе былі захоплены глыбокім значэннем бясконцай бітвы міжнародных інтрыг. Адзін генерал прапанаваў хвіліну маўчання. Іншы заявіў, што ні Моблі, ні Філбін не загінулі дарма і сапраўды будуць жыць да таго часу, пакуль любы араб зможа падняць зброю для канчатковай помсты, крыві і справядлівасці.
  
  
  Толькі палкоўнік Барака здаваўся спакойным. Ён забарабаніў доўгімі пальцамі, і месье Жорын адчуў, што яго далоні сталі вельмі вільготнымі, як у той дзень, калі ён выйшаў з Сен-Сіра малодшым лейтэнантам, які накіроўваўся ў Алжыр, дзе ён стаў адным з экспертаў па арабскай мове ў сваёй краіне, чым насамрэч ён усё яшчэ займаўся ў Лабініі - шпіянажам
  
  
  "Усе, акрамя француза, пакіньце гэты пакой", - сказаў Барака. Загад быў сустрэты шэптам, пакуль ён не ляпнуў адчыненай далонню па стале, і не пачалася гонка да дзвярэй.
  
  
  "Такім чынам, ты, маленькая падступная французская ласка, якога чорта мы забіваем людзей у Амерыцы?"
  
  
  "Я не казаў, што мы кагосьці забілі. Я сказаў, што двое нашых людзей былі ліквідаваныя".
  
  
  “Я табе не веру, тхор. У дыпламатычных колах ходзяць размовы пра тое, што амерыканскіх навукоўцаў забіваюць, каб прадухіліць адкрыццё заменніка нафты... Не перабівай мяне, тхор... дазвольце мне намаляваць вам невялікі сцэнар”. Палкоўнік Барака падняўся з-за стала, падцягнуты, бездакорна апрануты мужчына ў светла-карычневай баявой форме. Справа ад яго была паліраваная чорная скураная кабура з рэвальверам "Сміт і Вессан" 38-га калібра. Барака паказаў рэвальвер Жорыну. Ствол наперад. Ён узвёў курок рэвальвера. Жорын паглядзеў на бочку, затым на Бараку. Ён слаба ўсміхнуўся.
  
  
  "Цяпер дазвольце мне расказаць вам, што адбываецца. Амерыканскія навукоўцы паміраюць. Яны не вырабляюць заменнік нафты. Амерыка становіцца ўсё больш залежнай ад замежнага імпарту, нягледзячы на кошты ... не, не. Не перабівай. Такія рэчы, як правіла, спрацоўваюць, калі мяне перарываюць.Цяпер, калі Амерыка становіцца ўсё больш залежнай ад імпарту, арабская моц становіцца больш.Па меры ўзмацнення арабскай моцы ўзрастае і моц Францыі па стаўленні да Амерыцы.Але Францыя не жадае рызыкаваць адказнасцю за гэта, дык чаму б не ўскласці адказнасць на вар'ята лідэра Лабініі, палкоўніка Бараку.
  
  
  Чаму б і не? Чаму мы нават можам прымусіць гэтага агіднага вога заплаціць за гэта. А? А?"
  
  
  "Але, ваша правасхадзіцельства, гэта не мае сэнсу. Навошта Францыі хацець аслабіць Захад? Мы заходняя нацыя".
  
  
  "Таму што вы блізарукія ідыёты з маральнымі асновамі паверхні Сены - адкіды грамадства, калі быць дакладным. Так, гэта дурная, недальнабачная палітыка ў карыслівых мэтах, а значыць, яно павінна быць французскім. Сам густ французскі. Як у сыра. У яго французскі водар. ... Так. Забіце амерыканскіх навукоўцаў на грошы Баракі. І калі па шляху будзе забіта некалькі забойцаў, што ж, заплаціце іх сем'ям. Назавіце гэта дапаможнікам ад смерці, і брудны вог ніколі нават не здагадаецца, што адбываецца".
  
  
  "Калі, ваша правасхадзіцельства ... Калі, ваша правасхадзіцельства, мы робім гэта, то хіба вы не атрымліваеце прыбытак?"
  
  
  "Я атрымліваю прыбытак да таго часу, пакуль Злучаныя Штаты Амерыкі не выведуць гэтыя смерці на мяне. Я атрымліваю прыбытак да таго часу, ты, маленькая ласка. Цяпер, ты, подлы маленькі шпіён, я загадваю табе пад страхам твайго жыцця адмяніць гэта заданне па забойству".
  
  
  "Вядома. Прама зараз, ваша правасхадзіцельства. Неадкладна".
  
  
  “Цяпер вы маеце справу не з генералам Алі Амінам. Я хачу паглядзець, як вы выпісваеце загад. Я хачу ведаць дакладны ланцужок, па якім можна дабрацца да аператыўнікаў. Я хачу бачыць, як гэта робіцца”.
  
  
  "Ёсць невялікая праблема, ваша правасхадзіцельства. Аператыўнік, які кіруе гэтай амерыканскай сістэмай, звязваецца з намі; мы з ім не звязваемся".
  
  
  "Вы хочаце сказаць мне, што ў нас ёсць аператыўнік, які бегае па краіне, якая валодае ядзернай энергіяй, забівае яе вядучых навукоўцаў, губляе ў працэсе сваіх людзей, а мы нават не можам звязацца з ім? Ты гэта хочаш сказаць мне, Жорын? Ты гэта хочаш сказаць мне? Я хацеў бы ведаць."
  
  
  "Не маглі б вы апусціць пісталет, ваша правасхадзіцельства?"
  
  
  "Не".
  
  
  "Мы спрабавалі адклікаць яго. У яго было паштовае адпраўленне. Мы нават не хацелі, каб забілі другога вучонага. Але сітуацыя выйшла з-пад кантролю. Мы не змаглі звязацца з ім. А затым быў забіты другі. Нарэшце ён усё ж звязаўся з ім. намі. Я асабіста сказаў яму спыніцца. Ён сказаў, што не можа спыніцца, таму што яшчэ не прыйшоў час спыняцца ".
  
  
  "Тады чаму вы выплацілі дапаможнікі ў сувязі са смерцю Моблі і Філбіна? Калі гэты чалавек не падпарадкоўваўся вашым загадам?"
  
  
  "Гэта было дзіўна, ваша правасхадзіцельства. Ён сказаў мне, што ў іх будуць няшчасныя выпадкі, і ён хацеў грошай. Калі я адмовіўся плаціць, ён сказаў, што было б жудасна, калі б яны загаварылі і сказалі, што працуюць на ... Урад Лабіні. Таму мы заплацілі. І трэці навуковец быў забіты, а Моблі і Філбін таксама былі забітыя”.
  
  
  "Я рады бачыць, што ў Лабініі няма манаполіі на некампетэнтнасць. Чаму вы нанялі гэтага псіха?"
  
  
  “Ён прыйшоў да нас з прапановай. Яно здавалася вельмі старанна прадуманым. І мы даведаліся, што ён здольны гэта зрабіць, таму што ён паходзіць з традыцыі асасінаў. Лепшыя асасіны ў свеце. Вось чаму мы гэта зрабілі”.
  
  
  "Не. Вы нанялі гэтага псіха, якога вы не можаце кантраляваць, таму што, калі нешта пойдзе не так, абвінавацяць мяне. У Дуіксема, вашай разведкі, ніколі не было б аператыўніка, якога яна не змагла б адклікаць. О, не , гэта было б занадта рызыкоўна для французаў. Але не для вар'ята лідэра Лабініі. У імя яго можна рабіць усё, што заўгодна".
  
  
  "Гэта не праўда".
  
  
  "Ісламскі закон - гэта закон нашай краіны. Мы адсякаем рукі людзям, якія крадуць. Людзям, якія хлусяць правадырам, мы выразаем мовы".
  
  
  "Ваша правасхадзіцельства, я буду служыць вам замест Францыі. Дазвольце мне служыць вашай велічы. Я выракаюся ад Хрыста дзеля Алаха, ваша правасхадзіцельства. Паглядзіце на мяне, які стаіць на каленях. Я станаўлюся на калені. У імя Алаха, я малю цябе аб міласэрнасці. Ты не можаш адмовіцца ад гэтай просьбы”.
  
  
  "Добра. Паколькі іслам - адзіная праўдзівая вера, я зараз адпраўляю цябе на славу Алаха", - сказаў палкоўнік Барака і націснуў на спускавы кручок. Раздаўся гучны воплеск, і белы лоб адкінуўся назад, як быццам ён быў на блоку. Куля прарабіла цёмна-чырвоную дзірку над носам і знесла патыліцу, распырскаўшы цёмна-чырванаваты мозг па дыване і крэслах. Потым Барака прыбраў пісталет назад у кабуру, адчыніў дзверы канферэнц-залы і запрасіў вярнуцца сваіх міністраў і іх замежных памочнікаў.
  
  
  “Сюды. Падыдзі сюды і паглядзі. Паглядзі, што адбываецца з тым, хто спрабуе рызыкаваць жыццём маіх людзей. Падыдзі. Прыходзь сюды, калі думаеш, што можаш гуляць жыццямі маіх людзей, як мноствам пешак”.
  
  
  Неўзабаве палкоўнік пакінуў іх і адправіўся ў пустыню, якая насамрэч пачыналася ля халуп, якія адзначалі ўскраіны сталіцы. Ён ехаў на белым кані і накіраваў яго за шмат міль да вадапою, які яго народ ведаў на працягу многіх пакаленняў. Там ён маліўся, просячы кіраўніцтва ў Алаха. Ён лёг спаць, думаючы пра багацці пад зямлёй і пра тое, як яны працягваюць змяншацца, і ўсё, што ў яго ёсць для гэтага, - гэта іржавыя самалёты, будынкі і вар'яты забойцы, з-за якіх могуць загінуць усе яго людзі. Ён спрабаваў. Ніхто не мог аспрэчыць, што ён спрабаваў. Ён спрабаваў зрабіць войска эфектыўным, але яно па-ранейшаму нагадвала атрад дзяўчынак-скаўтаў, за выключэннем таго, што ў дзяўчынак-скаўтаў было больш дысцыпліны. Ён спрабаваў прымусіць эканоміку працаваць, але эканоміка не будзе працаваць, калі людзі не будуць працаваць, і ён яшчэ не адкрыў сакрэту, як гэта ажыццявіць. Ён спрабаваў зацікавіць Егіпет у зліцці дзвюх краін, пры якім Егіпет пастаўляў бы мазгі, а Лабінія -грошы, але Егіпет адказаў прамовамі, якія насамрэч былі заступніцкім паляпваннем па галаве. О, калі б толькі Насер быў усё яшчэ жывы.
  
  
  Барака думаў аб гэтых рэчах і, нарэшце, заснуў, толькі каб убачыць у сне рэвалюцыю чатырохгадовай даўніны. Ён раптам прачнуўся, таму што пачуў, як голас старога караля Адраса паўтарае гэтае дурное прароцтва, прызначанае для заняволення сялян. Ён агледзеўся і ўбачыў, што ён адзін. Караля там не было. Магчыма, размовы пра забойцаў прымусілі яго падумаць, што ён зноў пачуў прадказанне. Кароль пайшоў. Быў новы ўрад, на гэты раз прысвечаны дабрабыту народа. У старыя часы кароль забіраў усё багацце і дазваляў нафтавым кампаніям нават разбураць вадапоі, нічога не пакідаючы і нічога не вяртаючы людзям.
  
  
  Ён падумаў пра гэта і ўспомніў, як прымусіў ісці за сабой столькіх афіцэраў. Ён адвёў іх у важны аазіс і загадаў напіцца. Вада мела васковы прысмак з-за астаткаў сырой нафты.
  
  
  "Вось, я кажу табе. Тваім сынам і іх сынам будзе адмоўлена ў добрай вадзе. Бо выдаленне алею знішчае ваду. Я кажу табе, што цар Адрас дазволіць нам застацца без вады. Мы павінны прымусіць нафтавыя кампаніі здабываць нафту такім чынам, каб пакідаць ваду. для нашых сыноў".
  
  
  Пасля таго, як рэвалюцыя ўвянчалася поспехам, першае, што Барака зрабіў на пасадзе прэзідэнта, гэта склікаў усіх прэзідэнтаў нафтавых кампаній і выдаў першы са сваіх нязменных законаў.
  
  
  "Ты не павінен браць ваду ў майго народа. Ты не павінен рабіць нашу ваду непрыдатнай для піцця".
  
  
  Прэзідэнты нафтавых кампаній, як адзін, усталі і пакляліся любой цаной падтрымліваць чысціню вады. Пазней Барака выявіў, што гэтыя выдаткі былі аднятыя з ліцэнзійных плацяжоў за барэль, якія выплачваюцца Лабініі.
  
  
  Але гэта былі ўсяго толькі грошы. Не важна. Такім чынам, ён не прывёў у парадак эканоміку, узброеныя сілы, праблемы са здароўем, непісьменнасць. Калі ён не зрабіў нічога іншага, акрамя як захаваў ваду для будучыні, ён рабіў больш, чым калі-небудзь рабіў любы іншы кіраўнік. Ён рабіў тое, што добры правадыр павінен рабіць для свайго народа. Гэта прымушала яго адчуваць задавальненне.
  
  
  Палкоўнік Барака падышоў да вадапою і, апусціўшыся на калені, апусціў рукі ў цёмную ваду, назіраючы за жоўтымі адлюстраваннямі месяца на яе паверхні. Вада здавалася прахалоднай з глыбокай крыніцы, якая была яе крыніцай. Ён адчуў, як вада прахарчавала калені яго штаноў, і гэта было добра. Як бедуін мог расказаць каму-небудзь іншаму, якая прыемная навобмацак вада. Немагчыма сказаць. Але гэта была вада, і яна была смачная. Было прыемна апусціцца на калені, каб папіць.
  
  
  Ён апусціў твар у маленькую лужынку і зрабіў вялікі глыток, адчуваючы сябе больш упэўнена. Пакуль не паспрабаваў яе. Вада была васкападобнай. І ўпершыню палкоўнік Барака задаўся пытаннем, як каралю Адрасу спадабалася Швейцарыя, і ці спадабалася б там яму самому.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ШОСТЫ
  
  
  На целы Моблі і Філбіна прэтэндавалі дзве тужлівыя ўдавы ў чорным адзенні. Пах іхніх духаў быў настолькі моцным, што агенты ФБР, якія дапытвалі іх, спрабавалі дыхаць, не ўдыхаючы навакольнае паветра. Гэта было нялёгка. Іх час ад часу ванітавала, але ў выніку жанчыны пагадзіліся выйсці з імі за межы гарадскога трупярні і пагаварыць з зацішнага боку.
  
  
  Ну, яны былі не зусім жонкамі, сказалі дзве жанчыны. Іх наняў хлопец, якога яны не бачылі. Ён даў ім грошай і сказаў, каб яны забралі целы.
  
  
  "Дзе вы з ім пазнаёміліся?" - спытаў адзін з агентаў.
  
  
  "На працы", - сказала тая, чые валасы былі жоўтымі, як сапсаваны цытрынавы лядзяш. Яе памада была густой чырвонай пастай, блішчала з-пад чорнага вэлюму. Цяжкія вейкі дакраналіся вэлюму пры кожным морганіі. Агент ацаніў яе ўзрост у трыццаць-пяцьдзесят, плюс-мінус дзесяць гадоў.
  
  
  "Дзе вы працуеце", - спытаў агент. Ён пачуў, як яго напарнік хіхікнуў.
  
  
  "Канзас-Сіці", - сказала жанчына. "Канзас-Сіці, Канзас".
  
  
  "Якога роду бізнэс я меў на ўвазе".
  
  
  "Экзатычны масаж і кансультацыі па доглядзе за целам".
  
  
  "Зразумела. Раскажы мне падрабязней пра гэтага чалавека, які цябе наняў. Ён быў высокі, невысокі? Што?"
  
  
  "Што б ты сказала, Карлота?" - спытала бландынка.
  
  
  "Ён быў прыкладна сярэдняга росту для невысокага хлопца. Разумееш?"
  
  
  "Не. Гэта пяць-дзесяць, пяць-сем, колькі?"
  
  
  "Ведаеш, калі падумаць, я яго не разгледзеў як след. Ён быў накшталт як ніжэй ростам. Мусіць, дзесьці метр восемдзесят два".
  
  
  "Як можа чалавек выглядаць пасрэдна і быць ростам пяць футаў два цалі?" - спытаў агент.
  
  
  "Гэта было дзіўна, ён як бы рухаўся ў цені".
  
  
  "Якога колеру валасы?"
  
  
  "Чорны. Я думаю, ён быў японцам".
  
  
  "Не. Не, запомні", - сказала бландынка. "Хтосьці сказаў на Японскай, а ён сказаў па-карэйску. Памятаеш?"
  
  
  "Што ён хацеў, каб ты зрабіў з целамі?"
  
  
  "Ну, гэта самае дзіўнае. Ён сказаў, што нам ніколі не прыйдзецца турбавацца аб тым, каб іх кудысьці цягнуць. Проста забяры іх і скажы: "што гэта было, Карлота, і тоўстае, і благое".
  
  
  "Так, так яно і было", - захоплена пагадзілася Карлотта, як быццам яна вырашала ўсё. "Тоўстая і худая".
  
  
  "Што ж, мы ўнеслі свой уклад", - сказала бландынка.
  
  
  ФБР не затрымлівала дзвюх жанчын. Яны дадалі гэтую невыразную размову да расце спісу асаблівасцяў Моблі і Філбіна, двух бандытаў з Канзас-Сіці, чые апісанні адпавядаюць мужчынам, якіх бачылі якія выходзяць з офіса Равельштэйна, якія ўваходзяць у навуковы корпус у Берклі перад яго выбухам і пакідаюць Палітэх Рэнсэлера як раз перад тым. як доктар Эрык Джонсан кулём скаціўся з лесвіцы.
  
  
  Усе забойствы былі добра спланаваны і выкананы. Праца, вядома, не была нядбайнай. Але чаму тады яны насілі металічныя значкі? Гэта было нядбайна; любы мог даведацца, што ў ФБР былі пасведчанні асобы.
  
  
  І тое, як яны памерлі, было дзіўным. Пры сустрэчы з нейкім невядомым мужчынам Філбін з адарванай паловай рукі, а Моблі - ад нейкай невядомай атруты. І хто быў гэты невядомы мужчына?
  
  
  У іх не было адказаў. Яны выклалі ўсе пытанні ў сваіх справаздачах. Калі яны разгледзелі, наколькі сур'ёзным быў недахоп энергіі, два сапраўдных чалавека з ФБР былі ашаломленыя, калі справа, здавалася, была спынена.
  
  
  "Сэр, мы не разумеем".
  
  
  "У нас ёсць нашы замовы. Я мяркую, гэтым займаецца іншае бюро".
  
  
  Людзі з ФБР паціснулі плячыма. Гэта, мусіць, міжнародны праект для ЦРУ. У ЦРУ ў Лэнглі, штат Вірджынія, зацікаўленыя асобы думалі, што гэтым займаецца ФБР.
  
  
  І ўсе былі задаволеныя, за выключэннем чалавека ў маленькім кабінеце, які выходзіць вокнамі на праліў Лонг-Айленд, - доктара Гаральда Сміта, кіраўніка сакрэтнага агенцтва КЮРЭ. Ён вёў гэтую справу і быў пастаўлены ў тупік.
  
  
  Ён выйшаў са свайго кабінета і накіраваўся да маленькай прыстані ў задняй частцы тэрыторыі санаторыя Фолкрофт. Быў вечар, і ў праліве Лонг-Айлэнд было цёмна. У гэтай справе было зашмат пытанняў. Спачатку ён думаў, што за забойствамі стаіць замежная краіна. Затым ён змяніў сваё меркаванне і вырашыў, што адна з буйных амерыканскіх нафтавых кампаній, верагодна, фінансуе забойствы. Любое з двух усё яшчэ можа быць правільна.
  
  
  Але навошта значкі ФБР? Гэта было бязглузда - амаль як калі б той, хто кіраваў забойствамі, хацеў, каб Моблі і Філбін былі выкрыты як фальшыўкі. І што за бязглуздзіца наконт "тоўстых і худых"? Што гэта азначала? Гэта закранула нешта глыбока ў ягоным мозгу, але ён не мог успомніць, што менавіта.
  
  
  Маблі быў тоўстым, а Філбін худым. Тоўсты і худы. У астатнім яны былі двума звычайнымі дробнымі бандытамі, якія нечакана выявілі свае навыкі і кампетэнтнасць.
  
  
  І Рыма нічога не пазнаў ад іх да таго, як яны памерлі.
  
  
  Сміт адчуў салёны пах гуку і адчуў, як прахалодная вільгаць абмывае яго твар. Хто стаяў за гэтым?
  
  
  Арабскія дзяржавы? Паводле ацэнак, ліквідавана большасць буйных вытворцаў нафты, а дзікі чалавек рэгіёну, палкоўнік Барака, які аднойчы хацеў аб'яднацца з Егіптам, а на наступны дзень з Тунісам, а на наступны дзень пачаць святую вайну супраць Ізраіля, ну, ён бы не адважыўся здзяйсняць забойствы ў Амерыцы. Ці стаў бы ён?
  
  
  Але былі нафтавыя кампаніі. Быў пэўны доказ таго, што нафтавая кампанія паабяцала арабскім дзяржавам, што яна не будзе пастаўляць паліва амерыканскай арміі. І хіба яны з самага пачатку нафтавага крызісу не фальсіфікавалі кошты, каб надзьмуць амерыканскую грамадскасць? Менавіта нафтавыя кампаніі пачалі разбуральны рост коштаў, яшчэ да таго, як арабы пачалі запавольваць пастаўкі нафты ў Амерыку, каб зрабіць рост коштаў яшчэ больш разбуральным.
  
  
  Калі ў Амерыцы і існавала галіна, якая выклікала пагарду да амерыканскіх грамадзян, то гэта была нафтавая прамысловасць. Ад прасякнутых нафтай трупаў маленькіх птушачак, выкінутых на пакрытыя пенай каліфарнійскія пляжы, да шматмільённай прапаганды, якая зыходзіла ад агенцтваў Нью-Ёрка, выдаткаванай на тое, каб пераканаць якія пакутуюць у тым, што нафтавыя кампаніі - добрыя хлопцы, назіралася абуральнае грэбаванне да дабрабыту міру.
  
  
  Мільёны былі выдаткаваныя на рэкламу, якая ўводзіць у зман, якая паказвае на тое, што большая частка нафты пастаўлялася з Блізкага Усходу, у той час як насамрэч у амерыканскіх нафтавых кампаній было дастаткова запасаў у Венесуэле, каб падтрымліваць затапленне Амерыкі на працягу многіх гадоў. Танкеры, гружаныя нафтай, сталі ў чаргу адразу за гавані, у той час як дзеці вобмацкам прабіраліся ў школу ў цемры, таму што бяспечнае хаджэнне пры святле дня каштавала б некалькіх дадатковых кропель алею. Бяспечная прагулка пры дзённым святле азначала іншую сістэму адліку часу, якую краіна, якая пакутуе ад недахопу нафты, не магла сабе дазволіць. І танкеры чакалі ў акіяне, пакуль цэны яшчэ крыху падаражэюць. Запоўненыя танкеры, нізка калыхаючыся на вадзе, чакалі, пакуль амерыканскія маці пахаваюць сваіх дзяцей, якія загінулі, ідучы ў школу ў цемры.
  
  
  І каб супрацьдзейнічаць які расце ажыятажу, нафтавыя кампаніі запусцілі больш рэкламы, якая разумее, што ў недахопе нафты вінаватая знешняя палітыка - хоць, калі б яны дамагліся падвышэнні коштаў, чаму тады, раптоўна, нафтавыя праблемы скончыліся б. І, дарэчы, тлумачылася ў рэкламе ў газеце па сувязях з грамадскасцю, нафтавыя кампаніі атрымалі рэкордны прыбытак у гэтым годзе толькі таму, што мінулы год быў недастаткова добрым; проста паглядзіце на мільёны, якія мы трацім на грамадскія абавязацельствы...
  
  
  Выдаткаваныя мільёны, пра якія не згадвалася ў рэкламе па сувязях з грамадскасцю, былі патрачаны на саму рэкламу па сувязях з грамадскасцю. Немагчыма было ўключыць тэлевізар уначы, не ўбачыўшы казак аб тым, якім грамадскім дабром былі нафтавыя кампаніі. Дык птушкі і рыбы, калі верыць рэкламе, проста не маглі б жыць без гэтых дзіўна чыстых і касметычных студняў, выкапаных у нетрах зямлі, на якіх жывёлы - фактычна, усё - павінны жыць.
  
  
  Доктар Сміт думаў пра гэта, думаў пра рабочых, звольненых з працы, і дзяцей, якія паміраюць у цемры, і нафтавых кампаніях, гатовых прадаць узброеныя сілы краіны, і ён ведаў, што нафтавыя кампаніі таксама могуць стаяць за забойствамі вучоных.
  
  
  Замежная краіна? Нашы ўласныя нафтавыя кампаніі? Ён проста не ведаў дастаткова, каб нават здагадвацца. І яго грызла таямніца тоўстага і благога, і дзве старыя шлюхі, якія памяталі, што нехта, верагодна, карэец, плаціў ім за тое, каб яны забралі два целы. Нашто ён гэта зрабіў? Відавочна, каб адправіць нейкае паведамленне. Верагодна, што ён быў карэйцам. Але каму было адрасавана паведамленне?
  
  
  Упершыню за шмат гадоў Сміт пацярпеў паражэнне. У яго нічога не было. Нічога, акрамя Рыма і Чыўна, і ў яго не было мэты, супраць якой ён мог бы іх нацкаваць.
  
  
  Ён зноў падумаў пра маленькіх дзяцей, забітых у ранішняй цемры, і вырашыў выпусціць Рыма на волю. Высветліць, што ён мог, і спыніць, што мог. Гэта было ўсё, што ў Сміта было прама зараз.
  
  
  Але калі Сміт зноў пацягнуўся за сваім лепшым стрэлам, не ён трымаў руку на спускавым кручку.
  
  
  РАЗДЗЕЛ СЁМЫ
  
  
  Палкоўнік Барака выявіў сапраўднага заказчыка непрадбачаных выдаткаў на дзвесце пяцьдзесят тысяч даляраў - дзве з вялікай еўрапейскай літары "Т", - у ноч, якая зрынула яго ў такі жах, якога ён ніколі не адчуваў за чатыры гады знаходжання на пасадзе прэзідэнта Лабініі. Ён адчуваў сябе такім жа бездапаможным, як у той дзень, калі выявіў, што французы таемна прадалі Ізраілю найноўшыя рухавікі для "Міражу" і адправілі яму старыя. Рэвалюцыйная Народна-Свабодная Арабская Рэспубліка закупіла новыя рэактыўныя кузавы Mirage, але не рухавікі. Міністр авіяцыі Баракі запэўніў яго, што гэта не будзе мець значэння, таму што людзі ніколі не даведаюцца. Палкоўнік Барака ціха павесіў свайго міністра авіяцыі ў ангары, які не выкарыстоўваецца, і не сказаў людзям, што іх новыя самалёты не падыходзяць для бамбардзіроўкі Тэль-Авіва на наступны дзень.
  
  
  Але гэта была новая ноч яго бездапаможнага жаху. З усяго свайго войска Барака знайшоў пяцьдзесят чалавек, якія будуць служыць камандас для нанясення таемных начных удараў па тэрыторыі Ізраілю. Яны завяршылі сваё навучанне і зараз павінны былі прайсці начныя вучэнні, таемны напад на пячоры за межамі сталіцы Даполі, якія былі падобныя на пячоры ў іудзейскіх гарах. Французскі амбасадар быў там з Баракам, каб паглядзець, як будуць знішчаць габрэяў. Для вучэнняў гэтыя забойствы, вядома, былі б імітаваныя, паколькі апошнія некалькі габрэяў, якія жылі ў Лабініі, або збеглі з краіны, або ім перарэзалі горла гарлапанячых натоўпу. Палкоўнік успомніў чарнаскурага пісьменніка, які, сустрэўшы араба ў Тэль-Авіве, у якога не заўсёды добра працавала вадаправодная сістэма, заўважыў, што той ведае, якое гэта - быць арабам у руках габрэяў, маючы на ўвазе, што яму не падабаюцца габрэйскія землеўладальнікі.
  
  
  "Яму варта было б паспрабаваць стаць габрэем у руках араба", - засмяяўся адзін з чальцоў кабінета палкоўніка, і Барака ўсміхнуўся. У якасці прызоў за апошнюю вайну, якую прайгралі арабы, у яго кабінеце былі насы і вушы ізраільскіх ваеннапалонных, якія былі паднесены ў якасці падарункаў іракскімі, сірыйскімі і мараканскімі салдатамі. Калі палкоўніку Бараку прапанавалі расквасіць нос, ён даў аплявуху сірыйскаму амбасадару.
  
  
  "Ты думаеш, габрэі будуць змагацца менш жорстка пасля гэтай бескарыснай бойні, ты, дурань?"
  
  
  Пазней ён пракаментаваў, што ведаў, што справа ісламу пераможа, бо "ўсе чалавечыя экскрыменты на нашым баку. Яны заўсёды будуць у меншасці".
  
  
  Цяпер пражэктары асвятлялі сухія пячоры за межамі Даполі, і камандас пракладалі сабе шлях сярод скал. Генерал аб'явіў план імітацыйнага нападу. Дэкарацыі былі такімі: ізраільскі ўрад бег з Тэль-Авіва. Зачыненыя ў пячорах Голда Мэір, Мошэ Даян і генерал Шарон малілі аб літасці. Калі б ім не было аказана міласэрнасць, яны сцерлі б з твару зямлі Меку з дапамогай атамнай вінтоўкі, прадстаўленай свінячымі Злучанымі Штатамі.
  
  
  Гэта была сцэна, якая адбывалася пад рыпучыя мегафоны пясчана-чорнай ноччу пад самым ясным небам, якое, па словах французскага пасла, ён калі-небудзь бачыў. Шэрыя фігуры караскаліся па схілах скал, вяроўкі апускаліся, людзі кракталі. Генерал растлумачыў праз мегафон, што задача вучэнняў складалася ў тым, каб дастаць габрэяў да таго, як яны разбураць Меку сваёй атамнай стрэльбай. Раптоўная атака.
  
  
  "Але, палкоўнік, - сказаў французскі пасол, пацягваючы залішне салодкі безалкагольны напой, які нагадвае на смак міндаль, таму што алкаголь быў забаронены ў Лабініі, - калі б вы замкнулі ізраільскі кабінет міністраў у пячорах, хіба ваша вайна на знішчэнне не была б завершана?" Чаму вы павінны былі пераследваць іх?"
  
  
  “Я не хачу нішчыць габрэяў ці нават ліквідаваць Ізраіль, калі вы хочаце ведаць праўду. Лепшае, што ў нас калі-небудзь было, - гэта Ізраіль, а лепшае, што ў іх калі-небудзь было, - гэта мы”.
  
  
  "Я не разумею. Пры ўсёй маёй павазе, палкоўнік, навошта Ізраілю арабы?"
  
  
  "Таму што без нас у іх была б грамадзянская вайна на працягу пяці хвілін. Былі б фракцыі ўнутры фракцый ўнутры фракцый, і рабіны закідвалі б камянямі сацыялістаў, якія стралялі б у генералаў, якія стралялі б ва ўсіх астатніх. Запомніце мяне, габрэі - супярэчлівы народ, і адзінае, што іх аб'ядноўвае, - гэта пагроза знішчэння. Гэта праўда”.
  
  
  Бачачы ашаломлены выраз твару амбасадара і не ведаючы, ці было гэта з-за найграных крыкаў з пячор, Барака працягнуў: "Гітлер стварыў дзяржаву Ізраіль, і мы працягваем гэта рабіць. Без Ізраілю слова "араб" ці наўрад выкарыстоўвалася б. Гэта быў бы егіпцянін , кувейцец, хашыміцец, суніт, лобінец.Але не араб.Вось чаму, пакуль у нас усё яшчэ ёсць Ізраіль у якасці аб'яднаўчай сілы, я жадаю аб'яднаць краіны.Калі заўтра наступіць мір з Ізраілем, вы маглі б развітацца з арабскай справай.Мы б ніколі не прасунуліся ні ў тэхналагічным, ні ў сацыяльным плане. Ніколі. Усе мы як народы асуджаныя без Ізраіля ваяваць".
  
  
  Амбасадар шырока ўсміхнуўся. "Вы вельмі мудрыя, палкоўнік".
  
  
  "Быць мудрым, спадар пасол, значыць проста не быць такім дурным, як усе астатнія. Менавіта гэта сказаў нам наш кароль, але ён быў дурнем, і зараз у нас няма караля".
  
  
  "Ведаеце, гэта не заява Лабіні, - сказаў французскі пасол, - і дзіўна, што гэтае выказванне дайшло да нас. Па словах некаторых членаў французскай каралеўскай сям'і, існаваў дом забойцаў, якія..."
  
  
  Раптам з адной з асветленых пячор пачуўся жаласны лямант. Палкоўнік і пасол сядзелі ў кузаве грузавіка з платформай разам з іншымі высокапастаўленымі асобамі, трымаючы ў руках напоі з густам міндаля. Іх размова спынілася, з-за чаго крык прагучаў яшчэ больш пранізліва ў раптоўнай цішыні ночы, прапахлай выхлапнымі газамі прыпаркаваных грузавікоў і нядаўна змазанай баявой зброяй.
  
  
  Пячоры былі менш чым у сямідзесяці пяці ярдаў, і яны маглі ясна бачыць, як камандас, рукі якога, відаць, былі звязаныя за спіной, праціскаецца да ўваходу ў пячору. Яго крык перайшоў у гучны стогн, а затым стогн ператварыўся ў жаласнае ўсхліпванне, якое не спынялася. Ніхто не паварушыўся, і ўсе ўбачылі, чаму спераду здавалася, што ягоныя рукі звязаныя за спіной. Вяртаючыся ў трызненні, ён паказаў усім ім, што гэтых рук таксама не было ззаду. Нехта адрэзаў яму рукі.
  
  
  Наступіла цішыня, а затым палкоўнік Барака загадаў лекарам падысці да мужчыны, і сотні галасоў выкрыквалі загады.
  
  
  "ААА". Яшчэ адзін стогн напоўніў ноч, калі іншы камандас падпоўз да ўваходу ў пячору і спыніўся. Затым раздаўся стогн, і нічога. З пячоры выкацілася галава, падобная на дыню ў скураной вокладцы, і пакацілася па лабінійскім базальце, і менавіта тады ўсё зразумелі, што ў другога чалавека, які выпаўз з меркавана пустых пячор, не было ног.
  
  
  "Атакуйце, атакуйце", - крыкнуў камандзір ісламскіх камандас, перш чым нырнуць за пражэктар. Усе астатнія схаваліся, пакуль нехта не пачаў страляць па пячоры, а затым пустыня раскрылася ад выбуху аўтаматычнай і паўаўтаматычнай зброі, якая са свістам уварвалася ў пячору і абляпіла скалісты ўздым, забіўшы яшчэ паўтузіна іх уласных камандас.
  
  
  Калі ўсё скончылася, калі ўначы прагрымеў апошні пісталет, калі палкоўнік урэзаў дастатковай колькасці салдат па патыліцы і надраў дастаткова азадкаў, каб яны не выстаўлялі сябе ідыётамі перад замежнікамі, выдаткоўваючы боепрыпасы, як неспрактыкаваныя салдаты, было выяўлена, што пятнаццаць з іх былі забітыя шляхам нанясення калецтваў. І не ад нажа, таму што нож, дастаткова востры, каб разрэзаць суставы, не пакідае цягучых нітак мякаці.
  
  
  Хутка знявечаных пагрузілі ў машыну хуткай дапамогі, якая суправаджала вучэнні для мацнейшага эфекту, меркавана для таго, каб адвезці зрашэчаныя целы Голды Мэір, Мошэ Даяна і генерала Шарона на найблізкую смеццевую звалку. Але зараз машына хуткай дапамогі, у якой не было медыцынскага абсталявання, таму што нехта забыўся яго загрузіць, павінна была даставіць у бальніцу сапраўдных арабскіх камандас.
  
  
  "О кіроўца, імклівы, як птушка, нясі нашых адважных загінуўшых таварышаў да славы і ў Даполі", - выклікнуў камандзір. Убачыўшы, што лянівы вадзіцель зноў заснуў, ён пабег - яго ногі патаналі ў мяккім белым пяску - да друзавай дарогі, дзе ён выявіў, што вадзіцель усё ж не спаў.
  
  
  Яго галава была нахіленая на грудзі; шыя была зламаная. Да яго кашулі была прышпілена запіска ў канверце.
  
  
  На канверце было напісана: "Выкрываць толькі палкоўніку Бараку".
  
  
  Цыдулка была дастаўлена Бараку, які не стаў выкрываць канверт, а папытаў кіроўцу джыпа адвезці яго зваротна ў сталіцу аднаго. Усе астатнія трымаліся вялікай групай са зброяй напагатове. Яны не выязджалі да світання, і то толькі доўгай калонай, якая павольна рушыла ў дарогу, але скончылася тым, што машыны неарганізаванай чарадой панесліся па дарозе ў сталіцу, якая чорнай лініяй перасякала засушлівую пустку.
  
  
  Вярнуўшыся ў стары каралеўскі палац, палкоўнік Барака шмат разоў перачытаў цыдулку. Затым ён зняў сваю ваенную форму і, надзеўшы бурнус свайго бацькі і бацькі свайго бацькі, сеў у брытанскі "лендравер" і адправіўся ў пустыню.
  
  
  Паглыбіўшыся ў пустыню, палкоўнік паехаў міма гіганцкіх нафтабазаў далёка злева, куды ў канчатковым выніку паступала ўся нафта Лабініі для размеркавання, а затым на поўдзень па бесперапыннай лініі чорнага друзу, дарозе, якая заўсёды была мяккай ад пякучага сонца таго дня. Пясок не перарываўся фермай, домам, фабрыкай. Нават дрэва не перарывала гэтую зямлю.
  
  
  І ўсё ж палкоўнік ведаў, што калі адзін замежнік зробіць гэтую зямлю ўрадлівай, пасадзіць адно дрэва, прасвідруе свідравіну і знойдзе ваду, пасадзіць і збярэ ўраджай, гэта выкліча агульнанацыянальны пратэст, асабліва таму, што замежнік зрабіў тое, што не змаглі лабінійцы. Добра, падумаў палкоўнік. Калі б толькі быў нейкі спосаб, якім ён мог бы пасадзіць яшчэ адзін Ізраіль бліжэй да дома. Папрацуйце над зайздрасцю свайго народа. Паглядзеце, што Ізраіль зрабіў для Егіпта. Гэта падштурхнула іх да правядзення першай напалову кампетэнтнай ваеннай акцыі з моманту паразы хетаў за тысячы гадоў да Нараджэння Хрыстовага. Але калі б Егіпет сцёр Ізраіль, Егіпет вярнуўся б да сну.
  
  
  Кампетэнтнасць у ваенным жыцці прывяла б да кампетэнтнасці ў прамысловасці і сельскай гаспадарцы. Гэта была адзіная надзея Лабініі. І ён, палкоўнік Барака, быў адзіным чалавекам, які мог ажыццявіць гэта. Без сумлення ён прызнаў гэта як простую ісціну. Такім чынам, яму было неабходна застацца ў жывых, і менавіта таму ён зараз ехаў у пустыню.
  
  
  Дарога выгнулася настолькі незаўважна, што трэба было глядзець далёка наперад і знаходзіцца на адным са шматлікіх невялікіх уздымаў, каб зразумець гэта. Насамрэч гэта быў пастаянны выгін, але такая была пустыня і чалавечаму воку дарога здавалася прамой з выгібам у самым канцы.
  
  
  Было ўсё яшчэ цёмна, калі ровер Баракі павольна змяніў кірунак на павароце. Справа ад яго было тое, што яго народ называў Месяцовымі гарамі. Іншаземцы далі ім лацінскую назву, і, такім чынам, свет ведаў горы такімі, якімі хацеў іх ведаць. Але Барака ведаў іх па-іншаму; аднойчы ён заблудзіўся там, будучы маладым афіцэрам.
  
  
  Ён наткнуўся на горнае племя і даў ежу ў абмен на ўказанні. У гэтых гарах нічога не было бясплатным.
  
  
  Калі ён даў больш ежы, мудры чалавек племя настаяў на тым, каб даць "дадатковы напрамак" для дадатковай ежы. Прароцтва. Але, сказаў мудры чалавек, для выканання прароцтва спатрэбіцца некаторы час. Барака павінен пачакаць гэтага.
  
  
  Барака ветліва папрасіў прабачэння і сышоў. Указанні аказаліся дакладнымі.
  
  
  Гады праз абарваны хлопчык з'явіўся на начным зборы ў жаўнерні.
  
  
  Барака пачуў шум бойкі за межамі намёта, дзе праходзіла нараду ваенных лідэраў. Ён выбег вонкі з пісталетам у руцэ. Ахоўнік змагаўся з хлопчыкам. Калі палкоўнік запатрабаваў растлумачыць, з-за чаго ўвесь сыр-бор, ахоўнік патлумачыў, што адзін з горцаў пракраўся на тэрыторыю казармаў. Ахоўнік спрабаваў утрымаць хлопчыка, трымаючы свой нос як мага далей ад яго.
  
  
  Барака мог бачыць, што твар хлопчыка быў пакрыты запечанай брудам, а яго рукі і ногі счарнелі ад падарожжа. І падарожжа, якое здзейсніў гэты хлопчык, глыбока захаванае на яго твары, адніме шмат гадоў з далёкага канца яго жыцця.
  
  
  "Пасланне, о, Барака. Пасланне. Дадатковая ежа, дадатковыя ўказанні", - усклікнуў хлопчык.
  
  
  Барака загадаў ахоўніку адпусціць яго. Хлопчык упаў на калені, каб пацалаваць ногі палкоўніка, але Барака падняў яго на ногі.
  
  
  "Калі-небудзь гэта будзе зямля, дзе ніводны мужчына не будзе цалаваць ногі іншаму мужчыну", - сказаў Барака. Генералы зараз выйшлі з палаткі ззаду яго і глядзелі на хлопчыка. Адзін прашаптаў іншаму, і тады ўсе яны зразумелі. Гэта быў хлопчык з племя прароцтва. Адзін генерал сказаў, што рады бачыць такую брудную істоту, бо, прынамсі, усе ведалі, што ён не ад караля Адраса; усе, хто служыў каралю, добра апраналіся.
  
  
  "О, Барака, тады гэта прароцтва, вернутае табе на працягу многіх гадоў за тую падтрымку, якую ты даваў".
  
  
  "Гавары, хлопчык", - сказаў Барака.
  
  
  "О, Барака, варушыся сёння ноччу, бо крылы твайго ворага напоўнены віном разбурэння, і ты сядзеш на вялікі трон".
  
  
  Генералы спынілі сваю размову. Як нехта мог ведаць, што яны былі ў намёце, плануючы рэвалюцыю супраць караля Адраса?
  
  
  Барака паглядзеў на хлопчыка. Нарэшце, ён сказаў: "Я не буду сядзець на троне. Я не буду кіраваць гэтай зямлёй. Але я буду служыць ёй".
  
  
  Адзін з генералаў пагардліва фыркнуў, адзначыўшы зручны час. Барака выступаў за неадкладную рэвалюцыю; многія генералы хацелі пачакаць. І зараз спраўдзілася гэтае прароцтва, якое абвяшчала аб неадкладнай рэвалюцыі. Ці сапраўды палкоўнік калі-небудзь губляўся ў гарах? ён задавалася пытаннем.
  
  
  Крывавая лютасьць ахапіла Бараку, і нават калі ён выцягнуў пісталет, каб сцерці смех з твару генерала, ён ведаў, што на гэты раз яго лютасьць пайшла яму на карысць, хоць у іншых звычайна ўсё было з дакладнасцю да наадварот.
  
  
  Барака стрэліў адзін раз у рот, а другі - у нос. Куля трапіла падальнаму генералу ў правае вока, якое лопнула, як напоўнены крывёю паветраны шарык.
  
  
  "Тыя, хто не са мной, супраць мяне", - прагыркаў Барака, і, такім чынам, у тую ноч вайскоўцы захапілі ўладу ў Лабініі. Што яшчэ яны маглі зрабіць, акрамя як ісці за чалавекам, у якога была зброя і які быў гатовы рызыкаваць сваім жыццём, асабліва ў той час, калі кароль знаходзіўся ў Швейцарыі з начальнікам штаба ВПС, з якім ён не рызыкнуў бы ляцець.
  
  
  Калі кароль не вярнуўся, народная рэвалюцыя была ў бяспецы. У некаторых колах хадзіў сакрэтны жарт аб тым, што чалавек па імі Каллахан з Джэрсі-Сіці зрабіў больш для змены гісторыі Блізкага Ўсходу з дапамогай бутэлькі Seagram's Seven, чым усе калі-небудзь якія ўзляталі самалёты Mirage. Якое не было ніводным з іх.
  
  
  Гэта было чатыры гады таму. Барака ўспомніў, што ноч была гарачай, у адрозненне ад сённяшняй; ён дрыжаў у адкрытым аўтамабілі. Ён адпіў вады з пляшкі. Яго цяпло здалося яму прыемным на смак. Каля вялікага каменнага надмагілля ён павярнуў направа. Ён загадаў пабудаваць гэтую дарогу, нібыта для стварэння гіганцкага рэлігійнага паўмесяца, але на самой справе для таго, каб аблегчыць горнаму племю шлях у Даполі. Ён не хацеў, каб падобнае падарожжа зноў адбілася на жыцці аднаго маленькага хлопчыка. Наколькі яму было вядома, ніводны член горнага племя ніколі не ступаў на гэтую дарогу.
  
  
  "Лендравер" падскокваў на камянях і пяску. Было прыемна вырвацца з бясконцага роўнага гулу галоўнай шашы.
  
  
  Пятнаццаць міль па вельмі сухім рэчышчы, вільготным, магчыма, двойчы на год, ён адчуў, як нешта скокнула ў павольна падскокваючы "ровер", схапіла яго за шыю і адарвала ад руля. Прызямліўшыся, ён не змог устаць. Яго ногі анямелі ад доўгага сядзення. Ён адчуў, як вінтоўка дакранулася да яго скроні, і нехта забраў яго пісталет. Ён адчуў пах выхлапных газаў "лендравера", які стаяў на халастым ходу на пяску.
  
  
  "Не рухайся, еўрапейская свіння", - вымавіў голас над ім. Калі ён павярнуў галаву, каб паглядзець, хто гэта сказаў, ён адчуў, як рулю пісталета зноў уціснула яго ў бруд.
  
  
  "Я бедуін, араб", - сказаў Барака. "Я сын бедуіна і ўнук бедуіна, стагоддзе за стагоддзем і пакаленне за пакаленнем".
  
  
  "Ты выглядаеш як еўрапеец. Італьянец".
  
  
  "Я не такі. Ні кроплі італьянскай крыві", - з надзеяй сказаў Барака. "Я прыйшоў у пошуках мудраца".
  
  
  "Ёсць шмат мудрых людзей".
  
  
  "Той, хто называе сябе Бактарам".
  
  
  "Бактар мёртвы ўжо шмат гадоў. Бактар мёртвы пятнаццаць гадоў".
  
  
  "Гэта немагчыма. Усяго чатыры гады таму ён даслаў мне прароцтва ў якасці аплаты за ежу".
  
  
  "О. Ты той самы. Пойдзем са мной".
  
  
  Барака адчуў, як пісталет адляцеў ад яго галавы. Ён няўпэўнена ўзняўся ў святле месяца па камяністым схіле, які быў часткай таго, што яго народ называў Гарамі Месяца, але свет называў гарамі Геркулеса. Яго павялі па сцяжынцы, і ён быў здзіўлены, убачыўшы жанчын, якія мітусіліся вакол яго ровера, як мноства пустынных насякомых, выносячы коўдры, вінтоўку, патранташ, пляшкі. Ніхто не папрацаваў заглушыць рухавік. Тады ён зразумеў, што гэтыя людзі проста пакінуць ягоную машыну ўключанай, пакуль у ёй не скончыцца бензін. Ён, палкоўнік Муамар Барака, загіне, таму што ў яго скончыўся бензін на дарозе, якая была пабудавана на мільярдах барэляў нафты. Гэта было немагчыма.
  
  
  Неймаверна, чорт вазьмі. Гэта, напэўна, здарылася б. Праўда, там быў гіганцкі запасны бак разам з вельмі вялікім бакам rover, але ўсё ж недастаткова, каб дазволіць яму расходавацца. Магчыма, у яго ледзь хопіць сілы, каб вярнуцца на галоўную дарогу. У сто трыццаціградусную дзённую спякоту Лабініі гэта было б раўнасільна таму, каб ледзь не памерці.
  
  
  "Дазвольце мне вярнуцца і выключыць рухавік маёй машыны".
  
  
  "Ты нікуды не вернешся. Ты ідзеш наперад. Уверх. Рухайся".
  
  
  "Калі ласка, я ўзнагароджу цябе. Я дам табе вялікую ўзнагароду".
  
  
  "Уверх. Рухайся. уверх".
  
  
  І Муамар Барака, якога ўвесь свет лічыў кіраўніком гэтай зямлі, караскаўся ўверх па вострых камянях, якія рэзалі яго калені і рукі. Яго выкрадальнік, здавалася, з лёгкасцю ўзбіраўся па гэтых самых скалах, на якія хіну было так цяжка ўзлезці. Ён зразумеў, што чалавек не толькі не кіруе зямлёй, ён не валодае ёю, але з'яўляецца часовай істотай на яе паверхні. Краіны былі створаны не з меж, а з людзей, якія прызнаюць нейкую агульную сувязь.
  
  
  Яго падвялі да невялікага вогнішча, залацістага ў асветленым месяцам халоднай ночы. Чалавек у лахманах, бо гэтыя людзі жылі ў лахманах, сеў перад агнём і жэстам запрасіў прэзідэнта нацыі сесці.
  
  
  "Чатыры гады ты кіруеш гэтай зямлёй, Муамар, і ўсё ж ты прыходзіш сюды ў жаху, ці не так?" сказаў мужчына.
  
  
  "Так. Я шукаю далейшы кірунак".
  
  
  "І што вы даяце нам наўзамен?"
  
  
  Муамар Барака адчуў дзіўны пах, а затым зразумеў, што ў вогнішчы гарэў сухі памёт жывёл. Увесь лагер смярдзіў чалавечымі адкідамі. Цяпер ён прывык да кандыцыянераў, душавых, машын і тэлефонаў. Еўрапейцы схапілі яго гэтак жа дакладна, як калі б яны пасадзілі яго ў клетку. Яны паланілі яго душу, як, відаць, паланілі многія душы на гэтай зямлі. Калі ён выжыве, ён забароніць электрычнасць, кубікі лёду і кандыцыянеры паветра, за выключэннем, вядома, бальніц. Ён дазваляў гэта ў бальніцах. І свет зноў назваў бы яго вар'ятам, як яны зрабілі, калі ён аб'явіў алкаголь па-за законам, вярнуў адсяканне рук за крадзеж, прымусіў жанчын зноў насіць баракан - доўгае, падобнае на прасціну адзенне, якое закрывае ўсё, акрамя аднаго вока.
  
  
  Ён зрабіў усё гэта, і нафта пад зямлёй усё яшчэ выцякала, а яго народ не змяніўся, і ён быў іх лідэрам, і ён сядзеў у палоне на скалістым схіле ў гарах Месяца, якія ўсё яшчэ, праз сто гадоў, калі нафта скончыцца, будуць называцца Гарамі Геркулеса, і яго народ усё яшчэ будзе спальваць памёт жывёл, каб сагрэцца.
  
  
  "Што вы даяце нам наўзамен?" стары паўтарыў.
  
  
  "Я пабудаваў вам дарогу ў Даполі. Для вас я пабудаваў гэтую дарогу. Вам больш не спатрэбяцца месяцы, каб дабрацца да сталіцы".
  
  
  "Калі яны ўкладвалі гладкую чарноцце, гэта было добра. Былі рэчы, якія мы маглі выкрасці ў працоўных, але зараз іх няма. Дарога нічога не значыць".
  
  
  "Цяпер вы можаце дабрацца да Даполі за гадзіны, а не за месяцы".
  
  
  "Калі ў цябе ёсць машына".
  
  
  "Я дашлю вам машыны".
  
  
  "Вам патрэбен бензін для аўтамабіляў. У нас няма бензіну".
  
  
  "Я дашлю табе бензін".
  
  
  "Вы дашле нам укормленых авечак?"
  
  
  "Я прышлю табе ўкормленых авечак".
  
  
  "Бараны ці авечкі? Якой колькасці?"
  
  
  "З сотняў", - сказаў Барака, у ім нарастала раздражненне, як быццам гэта была яшчэ адна сустрэча міністраў.
  
  
  "Колькі сотняў?"
  
  
  "Трыста", - адрэзаў Барака.
  
  
  "З трохсот, колькі авечак і колькі бараноў?"
  
  
  "Па трыста з кожнага. Цяпер пяройдзем да маёй праблемы. Мне патрэбны кірунак".
  
  
  "У каго ты збіраешся скрасці гэтых авечак?"
  
  
  "Нічога, я іх куплю". Але затым, ведаючы падазроны склад розуму сваіх выкрадальнікаў, ён дадаў: "На грошы, якія мы атрымліваем ад нафты, якая здабываецца з-пад зямлі".
  
  
  "Тады ты выкрадзеш гэта з-пад зямлі. Добра. Таму што мы ведаем цябе, Муамар, і мы чулі аб тваім племені, і ты ніколі нічога не зарабляў за ўсё сваё жыццё. Ведаючы, што вы нічога не зрабілі за гэтыя грошы, мы верым вам".
  
  
  "Гэтай ноччу я атрымаў запіску", - сказаў Барака. Ён выцягнуў запіску з кішэні і разгарнуў яе перад цьмяным полымем каміна. "У ёй гаворыцца: "Ты сутыкнешся тварам да твару са смерцю прароцтва. Толькі я магу выратаваць цябе". Ён паглядзеў на старога.
  
  
  "Такім чынам? Пра што ты турбуешся, калі ў цябе ёсць чэмпіён?"
  
  
  "Кім бы ён ні быў, ён забівае самым жудасным спосабам".
  
  
  "Тады ты павінен быць шчаслівы".
  
  
  "Я не хачу, каб побач са мной быў той, хто забівае столькіх людзей, проста каб прывітацца. І што такое смерць з прароцтва?"
  
  
  "Хіба ты не зрынуў караля Адраса?" "Так".
  
  
  "Хіба ён не расказаў табе аб праклёне асасіна?"
  
  
  "Так".
  
  
  «Што ж, тады ты збіраешся заплаціць кошт за тое, што скраў каралеўства ў нашчадка вялікага халіфа. Гэтая гісторыя вельмі старая, і мы, жыхары гор, ведалі яе, несумненна, вы ў вашым горадзе, дзе ёсць коні, і коні, і коні. незвычайнай прыгажосці, павінны ведаць гэта. У вашым горадзе ёсць шоўку і салодкія напоі, і вы павінны гэта ведаць. Чаму ты гэтага не ведаеш?"
  
  
  "Але тая гісторыя была ўсяго толькі гісторыяй. Чаму я зараз павінен расплачвацца за гэта?"
  
  
  "Чаму не зараз? Праклён казаў, што ты страціш сваё жыццё ў той дзень, калі атрымаеш карону? У сезон, калі ты атрымаеш карону? У год, калі ты атрымаеш карону?"
  
  
  "Не", - сказаў Барака, і яго голас быў глухім і млявым. Ён чакаў, гледзячы на вогнішча. Ён зразумеў, што галодны, але калі папрасіў ежы, яму адмовілі.
  
  
  "Благаславёны Мухамед ніколі не жыў у гарах Месяца. Але я дам табе сёе-тое з яго рэчаў, перш чым ты пойдзеш. Ён сказаў, і гэта напісана, што тыгр не можа быць нікім іншым, як тыграм. Што кураня ніколі не можа быць нікім іншым, акрамя кураня. Толькі ў мужчыны ёсць выбар. Ён можа быць зверам ці чалавекам. А зараз сыходзь, бо мы тут цябе баімся. Ты носіш праклён на сваёй галаве”.
  
  
  "Я не пайду, пакуль ты не пральеш святло на свае выказванні".
  
  
  "Ты сустрэнеш смерць з Усходу, але яна прыходзіць з Захаду. Цябе нішто не выратуе. Ідзі, пакуль не прынёс смерць іншым".
  
  
  Бараку адвялі назад да ягонага "лендравера", які ўсё яшчэ працаваў на халастым ходу на апошніх рэштках першага бака. Ён уключыў задні ход і пачаў выязджаць з мыйкі, калі бак высах. Ён пераключыўся на аварыйны бак, але выключальнік не спрацаваў. Ён пашукаў ліхтарык; яго не было. Промні яго фар пачалі цьмянець. Ён пашукаў біклагу, па якой маглі сумаваць жанчыны племя, але яе не было. Ён выключыў святло і запоўз пад ровер. Магчыма, ён змог бы актываваць другі рэзервуар уручную. Ці нават пераліце рэзервовы рэзервуар у першы. Яго галава стукнулася аб бак, пакрыты змазкай і пяском, калі ён праслізнуў паміж каменем і хадавой часткай. Раздаўся глухі гук. У палкоўніка Муамара Баракі, які непакоіў прамыслова развітыя краіны свету, узнімаючы кошты на іх нафту, скончыўся бензін. І ў гарах Месяца ён пачаў разумець, якое гэта - быць без газу і халодным.
  
  
  Ён пракляў племя, якое пакінула яго ў цяжкім становішчы, а затым пачуў дзіўны голас.
  
  
  "Не вінаваці іх. Яны былі напалоханыя. Тут было таямнічае бачанне, якое чакае цябе". Голас быў пісклявым і высокім.
  
  
  Барака выбраўся з-пад марсахода. Ён агледзеў голыя скалы, ярка асветленыя поўняй, але нікога не ўбачыў. Пасля ён зноў пачуў голас.
  
  
  "Ты такі дурань, Барака, такі дурань. Ты думаеш, што зможаш пазбегнуць таго, што наканавана, вярнуўшыся сюды? Кажу вам, палкоўнік, я адзіны, хто можа выратаваць вас".
  
  
  "Гэта ты забіў маіх камандас?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Вы той, хто хацеў выплат за смерць Філбіна і Моблі?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Чаму ты хочаш абараніць мяне?"
  
  
  “Насамрэч, не. Тваё жыццё для мяне нічога не значыць. Для мяне важная белая свіння, якую я чакаў. А таксама той, хто выдаў каштоўныя сакрэты беламу чалавеку. Я чакаю іх абодвух”.
  
  
  "Яны з легенды?"
  
  
  "Мы ўсе такія".
  
  
  "О", - сказаў палкоўнік Барака, яго рашэнне ўжо было прынята. Ён зрабіў бы што заўгодна, заплаціў бы любую цану, каб быць абароненым. Легенды не заўсёды павінны быць праўдай. Ён пачакаў імгненне, затым сказаў: "Я спадзяюся, калі ты збіраешся захаваць мне жыццё, што ў цябе ёсць спосаб выбрацца адсюль".
  
  
  "Так. Падніміцеся на той невялікі ўзгорак, тамака ёсць некалькі слоікаў".
  
  
  "Як вы сюды патрапілі? Дзе ваша машына?"
  
  
  "Не звяртай на гэта ўвагі. Рухайся, вог".
  
  
  "Дапамажы мне з банкамі".
  
  
  "Ты атрымаеш, палкоўнік. Бо ты ні на што іншае не прыдатны. Ні вантробы, ні багацце, якіх ён не зарабіў, не з'яўляюцца меркай мужчыны, а тое, чаму яго навучылі. Яго каштоўнасць - толькі ў яго навыках. Ты падыходзіш на большае . Прынясі."
  
  
  І, як і сказаў голас, там былі каністры з бензінам. Меркаваны кіраўнік краіны напоўніў бакі "ровера", і калі ён выязджаў з лужыны, далікатная фігурка слізганула на сядзенне побач з ім. Фігура ўсміхнулася і паклала свой рэвальвер палкоўніка яму на калені. Калі "ровер" зноў выехаў на шашу і дарога стала роўнай, палкоўнік добра разгледзеў твар чалавека, які сядзеў побач з ім. Ён быў усходнім і далікатнага віду. Валасы былі чорнымі, прамымі і доўгімі, а ўсмешка здавалася амаль ветлівай.
  
  
  Адной рукой Барака сціснуў дзяржальню свайго рэвальвера. Ён накіраваў яго на ўсмешлівы твар.
  
  
  "Ніколі больш не называй мяне вогам", - сказаў Барака, гнеў падступаў да яго горла.
  
  
  "Прыбяры пісталет, вог".
  
  
  Барака націснуў на спускавы кручок. Ствол успыхнуў ярка-белым. Палкоўнік міргнуў яркае пляма, якое засталося ў яго ў поле зроку, але ён не мог міргнуць гэты ўсмешлівы твар. Яно ўсё яшчэ было там. Нейкім чынам стрэл ва ўпор не трапіў.
  
  
  "Я сказаў табе прыбраць пісталет, вог".
  
  
  "Калі ласка, не называй мяне так".
  
  
  "Калі ласка" - гэтая зусім іншая справа, вог. Я падумаю аб гэтым. З такім поспехам ты мог бы ведаць імя свайго новага гаспадара. Мяне клічуць Нуіч. Ты прынада для маёй пасткі. Ты і нафту тваёй дзікай нацыі. Нафта вельмі важная. Значна больш, чым ты”.
  
  
  "А як наконт алею?" - спытаў Барака.
  
  
  "Заўтра ты яго выключыш. Ты больш не будзеш прадаваць".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ВОСЬМЫ
  
  
  Бясконцы дзень Чыуна з мыльнымі операмі нарэшце скончыўся. Ён падняўся з паставы лотаса і павярнуўся, усё тым жа плыўным рухам, і паглядзеў на далёкую сцяну гасцінічнага нумара, дзе практыкаваўся Рыма.
  
  
  Чыун, па сваёй звычцы, пакінуў тэлевізар уключаным. Выключаць яго было працай слугі, прыдатнай толькі для кітайцаў ці студэнтаў. Рыма зробіць гэта пазней.
  
  
  Рыма ляжаў уніз галавой каля далёкай сцяны, але не дакранаўся да яе. Яго ногі былі накіраваны да столі, рукі былі цалкам выцягнуты, і ён трымаўся на двух указальных пальцах.
  
  
  Ён ніякавата падняў галаву і ўбачыў Чыуна.
  
  
  "Як справы, Чыун?" ён патэлефанаваў.
  
  
  "Паспрабуй гэта на адным пальцы", – сказаў Чыун.
  
  
  Рыма павольна перамясціў баланс сваёй вагі, пакуль яго цела не аказалася прама над указальным пальцам правай рукі. Затым ён адарваў левую руку ад падлогі.
  
  
  "Хах? Хах?" - пераможна выклікнуў ён. "Як наконт гэтага, Татачка?"
  
  
  "У вашым цырку ёсць чалавек, які можа гэта зрабіць. Цяпер скачы".
  
  
  "Адскочыць?"
  
  
  "Так. Адскоквае на тваім пальцы".
  
  
  "Добра. Калі ты так гаворыш", - сказаў Рыма. Ён напружыў сухажыллі на запясце, затым злёгку паслабіў іх. Яго цела неўзаметку нахілілася над рукой. Затым ён нацягнуў сухажыллі. Раптоўнае пашырэнне прыўзняло яго на некалькі дзюймаў. Ён рабіў гэта зноў і зноў, усё хутчэй і хутчэй. З чацвёртай спробы ўзыходзячы імпульс яго цела адарваў указальны палец правай рукі на цалю ад падлогі.
  
  
  Ён зноў наступіў на ўказальны палец. Той вытрымаў, але на імгненне завагаўся, і лёгкае ваганне вывела яго з раўнавагі. Яго ногі стукнуліся аб сцяну, адскочылі, і ён мякка ўпаў, скруціўшыся абаранкам, на дыван.
  
  
  Ён сарамліва паглядзеў на Чиуна, але Чиун стаяў да яго спіной, зноў утаропіўшыся ў тэлевізар.
  
  
  "Я ўпаў, Чыун", - сказаў Рыма.
  
  
  "Ш-ш-ш", - сказаў Чыун. "Каго гэта хвалюе?"
  
  
  "Але я ўпаў. Што я зрабіў не так?"
  
  
  "Нарадзіся", - сказаў Чыун. "Памаўчы. Я да чагосьці прыслухваюся".
  
  
  Рыма падняўся на ногі і падышоў да Чыуна, чыя ўвага была прыкавана да шасцігадзінных навін.
  
  
  Выразны голас дыктара казаў: "Абвяшчаючы аб спыненні паставак лабінійскай нафты Злучаным Штатам, прэзідэнт Барака сказаў, што гэта было зроблена ў адплату за падтрымку Ізраіля гэтай краінай, якая працягваецца".
  
  
  Чыун паглядзеў на Рыма. - Хто такі гэты Барака? - Спытаў я.
  
  
  "Я не ведаю", - сказаў Рыма. "Прэзідэнт ці нешта ў Лабініі?"
  
  
  "Што здарылася з каралём Адрасам?"
  
  
  "Адрас? Адрас?" Рыма задумаўся. "О так, ён быў скінуты. Баракам".
  
  
  "Калі?" запатрабаваў адказу Чыун.
  
  
  - Я не ведаю, - паціснуў плячыма Рыма. - Тры... чатыры гады таму.
  
  
  "Птушыны памёт", - прашыпеў Чыун. Яго рука кінулася наперад і націснула кнопку выключэння на тэлевізары.
  
  
  Ён павярнуўся да Рыма, яго карыя вочы напоўніліся гневам. "Чаму ты мне не сказаў?"
  
  
  "Сказаць табе што?"
  
  
  "Пра гэта Бараку. Пра караля Адраса".
  
  
  "Што я павінен быў табе сказаць?" - спытаў Рыма са здзіўленнем на твары.
  
  
  "Гэты кароль Адрас быў скінуты Баракам". Ён абурана паглядзеў на Рыма. “Усё роўна, – сказаў Чыун, – я бачу, што мне давядзецца ўсё рабіць самому. На бледны кавалачак свінога вуха ні ў чым нельга разлічваць. Мне ніхто нічога не кажа. Усё ў парадку. Я выдатна спраўлюся сам”.
  
  
  Ён павярнуўся і пайшоў прэч ад Рыма.
  
  
  "Не маглі б вы, калі ласка, расказаць мне, што, чорт вазьмі, усё гэта значыць?"
  
  
  "Цішыня. Збірай свае рэчы. Мы павінны сыходзіць".
  
  
  "Не маглі б вы сказаць мне, куды мы накіроўваемся?"
  
  
  "Так. Мы накіроўваемся ў Лабінію".
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Таму што ў мяне ёсць праца. Але не хвалюйся. Я не буду прасіць цябе аб дапамозе. Я зраблю гэта сам. Я прывык усё рабіць сам".
  
  
  Ён павярнуўся і выйшаў у іншы пакой, пакінуўшы ззаду Рыма, які ківаў галавой і паўтараў зноў і зноў: "Божа, пашкадуй мяне. Божа, пашкадуй мяне".
  
  
  Праз трыццаць шэсць гадзін Рыма сядзеў твар у твар з доктарам Смітам у апячатаным аўтамабілі на стаянцы міжнароднага аэрапорта імя Джона Ф. Кэнэдзі, дзе грузаадпраўшчыкі больш не лічылі працэнт скрадзенага, а працэнт дастаўленага. Рыма нёс невялікую сумку авіякампаніі "Эйр Франс". Ён зірнуў на гадзіннік.
  
  
  "Я не загадваў табе ехаць на ўсход, Рыма", - сказаў Сміт. "Я спрабаваў дамовіцца аб сустрэчы на ўзбярэжжа".
  
  
  "Я быў на шляху з краіны".
  
  
  “Цяпер не час для водпуску, Рыма. Сітуацыя з нафтай сур'ёзная. Прыкладна праз месяц у гэтай краіне будзе настолькі не хапаць нафты, што эканоміка можа закрыцца”. Рыма паглядзеў у ілюмінатар на самалёт. “Цяпер я проста не ведаю, Рыма. Мы не змаглі нічога прыдумаць. Гэта ўсяго толькі здагадка, але я думаю, што Барака ці адна з нашых нафтавых кампаній стаялі за гэтымі забойствамі”.
  
  
  Рыма назіраў, як хвалі цяпла ад задняй часткі рэактыўнага самалёта скажаюць пейзаж за шырокай узлётна-пасадачнай паласой.
  
  
  "Так", - працягнуў Сміт. "Я б не здзівіўся, калі б за гэтым стаяла кампанія Oxonoco Oil. Oxonoco. Вы чулі пра гэта?" Ён чакаў. "Рыма, я задаю табе пытанне. Ты калі-небудзь чуў аб алеі Oxonoco?"
  
  
  "Я калі-небудзь вадзіў машыну?"
  
  
  "Выдатна. Цяпер, як я ўжо сказаў, я не ведаю, Барака гэта ці Аксанока, але я проста адчуваю, што гэта адно з іх ".
  
  
  "Адзін з іх што?" - спытаў Рыма, які не звяртаў увагі.
  
  
  "Адзін з іх стаіць за забойствамі вучоных-нафтавікоў".
  
  
  "А, гэта", - сказаў Рыма. "Не турбуйся аб гэтым", - сказаў Рыма. "Я ведаю, хто за імі стаіць".
  
  
  Сьміт выглядаў уражаным. "Ты ведаеш? Хто?"
  
  
  Рыма пакруціў галавой. "Ты б мне не паверыў, калі б я табе сказаў". Ён паглядзеў, як узлятае іншы рэактыўны самалёт, і спытаў: "Ты скончыў? Я жадаю паспець на самалёт".
  
  
  "Чорт вазьмі, Рыма, аб чым ты кажаш? У цябе ёсць праца, якую трэба рабіць".
  
  
  Рыма паглядзеў на Сміта і сказаў: “У цябе страшэнна моцныя нервы. Прыйсці сюды і сказаць мне, што, можа, гэта той хлопец, а можа быць, гэта той хлопец. Магчыма, гэтыя спробы забойства зыходзяць ад марсіянаў”.
  
  
  "Як вы гэта вызначаеце?" - спытаў Сміт.
  
  
  "Што ж, калі мы ў бліжэйшы час не знойдзем новыя крыніцы энергіі, у нас скончыцца паліва для ракет, і нам давядзецца спыніць забруджваць космас. Гэта могуць быць марсіяне. Я пачну з кіраўніка "Марс"".
  
  
  З гэтымі словамі Рыма выйшаў з машыны і накіраваўся да тэрмінала Air France. Сміт рушыў услед за ім, але на адкрытай мясцовасці быў змушаны казаць унікліва. Рыма сапраўды не заўважыў асаблівай розніцы. Яго думкі былі за шмат міль адсюль, ён глядзеў на Скалістыя горы.
  
  
  Тамака ён навучыўся. Ён працаваў на Сміта і на арганізацыю Сміта не з-за якой-небудзь маральнай перавагі аднаго боку над іншым, а таму, што гэта было тое, што ён павінен быў рабіць. Гэтак жа, як у Чыуна было шмат кантрактаў у ягоным жыцці, у Рыма мог быць толькі адзін. Гэта было тое, што ён зразумеў, гледзячы на ??гару. Ён ніколі не збіраўся стаць такім, як Майстар сінанджа, таму што ён не быў Чыўном. Ён быў Рыма, і ён быў адзіным чалавекам, які мог быць тым, кім ён мог быць, сапраўды гэтак жа, як Чіун быў Чіунам, Чыун быў Чіунам. А Сміт нёс яшчэ больш глупстваў.
  
  
  "Рыма, гэта сітуацыя з максімальным прыярытэтам, якая мае вырашальнае значэнне".
  
  
  Рыма пераскочыў бардзюр. Сьміт пыхкаў за ім. Вялікая група людзей з суровымі асобамі, многім крыху за дваццаць, многім за сорак, урачыста накіравалася ў будынак Air France. Некалькі дзяўчын былі ў халатах. Мужчыны былі апрануты ў мятыя штаны і спартыўныя кашулі або камбінезоны, амаль як два камплекты ўніформы. Некаторыя неслі плакаты. "Трэцяя сусветная міжнародная маладзёжная канферэнцыя". Ён здзівіўся вялікай колькасці саракагадовых маладых людзей, якія, здавалася, былі ў авангардзе, калі група, нібы маленькае войска, прабівалася да тэрмінала.
  
  
  "Мы не можам тут размаўляць", - закрычаў Сміт.
  
  
  "Добра", - сказаў Рыма, які ўсё роўна не хацеў казаць.
  
  
  "Давай вернемся ў машыну і пагаворым".
  
  
  "Давай не будзем".
  
  
  Яны былі ў тэрмінале. Чіун быў там, сядзеў на круглай падушцы, яго чатырнаццаць лакіраваных валізак былі акуратна складзеныя вакол яго. Час ад часу хто-небудзь, хто выпадкова ці неасцярожна зачапіў адзін з вялікіх ярка размаляваных ствалоў, закульгаў прэч з ціхім крыкам, як быццам пчала ўкусіла яго за ікру. Чыун сядзеў у хупавай нявіннай позе, яго доўгія рукі рухаліся так хутка, што мінакі іх не заўважалі. Майстру Сінанджу не падабалася, калі незнаёмцы затрымліваліся каля ягонай маёмасці.
  
  
  "Чыун, я рады, што ты тут", - сказаў Сміт. "Мне цяжка з ім дамовіцца". Ён кіўнуў Рыма, які спакойна стаяў побач з імі, назіраючы за ўдзельнікамі Трэцяй Сусветнай міжнароднай маладзёжнай канферэнцыі.
  
  
  "Урэзаніваць неасвечаных - усё роўна што спрабаваць будаваць будынкі, паліваючы камяні вадой", - сказаў Чыун. Ён заявіў аб вернасці Дома Сінанджу імператару Сміту на вечнасць і на адзін дзень. Але калі Сміт растлумачыў, што хоча, каб Чыун пераканаў Рыма застацца ў Амерыцы для выканання яго задання, Чыун папрасіў прабачэння за тое, што не вельмі добра разумее па-ангельску, але адзінае, што ён заўсёды мог зрабіць, гэта вымавіць "Слава Сміту". Не палепшылася яго англійская і па дарозе да "Боінга-747" з сінім колерам Air France на масіўным белым корпусе.
  
  
  Чыун асабіста прасачыў за пагрузкай яго куфраў, абяцаючы вялікую ўзнагароду і выліваючы сур'ёзныя пагрозы ў стаўленні захаванасці чатырнаццаці старадаўніх адзінак багажу.
  
  
  "Не дай яму сысці", - крыкнуў Сміт Чыуну, які насіўся вакол сваіх плаўленняў, як трапяткі сцяг.
  
  
  "Слава імператару Сміту", - сказаў Чыун, перш чым знікнуць за дзвярыма, якая вядзе да пасадачнага трапа.
  
  
  Сміт павярнуўся, адчуў, як яго груба адштурхнулі ў бок надыходзячыя ўдзельнікі Трэцяй Сусветнай міжнароднай маладзёжнай канферэнцыі, а затым апынуўся твар у твар з Рыма.
  
  
  "Рыма, ты павінен прыняць гэтае заданне па здабычы нафты. Гэта вельмі важна".
  
  
  Рыма засяродзіў позірк на Сміта, нібы бачыў яго ўпершыню. "Сміці, паслухай мяне. Я ведаю, хто стаіць за забойствамі".
  
  
  "Тады чаму б табе не схадзіць за ім? Чаму ты едзеш у адпачынак?"
  
  
  "Па-першае, я не збіраюся ў водпуск. Па-другое, мне не трэба ехаць за ім. Ён знойдзе мяне. Куды б я ні паехала. Да спаткання".
  
  
  Сьміт кінуўся назад да стала тэрмінала.
  
  
  "Куды накіроўваецца гэты самалёт?" ён спытаў клерка Air France.
  
  
  "Афіцыйна і дыпламатычна ў Парыж, таму што не дазволена лятаць напрамую ў Лабінію".
  
  
  "Але менавіта туды яно і накіроўваецца, праўда?"
  
  
  Прадавец разумела ўсміхнуўся.
  
  
  Сьміт адчуў палёгку. Рыма павінен нешта ведаць, інакш навошта б яму ехаць у Лабінію. Забойцы, відаць, былі на службе ў Баракі. Ён накіраваўся да выхаду, адчуваючы задавальненне, затым павярнуўся. "Магу я зірнуць на спіс пасажыраў, калі ласка?"
  
  
  "Вядома, сэр". Клерк працягнуў спіс.
  
  
  Сьміт адчуў сябе добра, калі даведаўся пункт прызначэньня самалёта. Цяпер, чытаючы спіс пасажыраў, ён усміхнуўся адной са сваіх рэдкіх усмешак. Бо там, у самым нізе спісу, было імя, якое ён добра ведаў. Клейтан Клог. Прэзідэнт кампаніі Oxonoco Oil.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДЗЕВЯТЫ
  
  
  "Я спадзяюся, што нас згоняць з неба".
  
  
  Дзяўчыне даводзілася крычаць, каб яе пачулі з-за шуму ў самалёце, і яна крычала з лішкам, што адбівалася на вельмі якія тырчаць грудзях пад тонкай белай футболкай.
  
  
  "А ты не?" - спытала яна Рыма.
  
  
  "Чаму?" Спытаў Рыма, усё яшчэ гледзячы міма Чыўна ў ілюмінатар самалёта. Чыун настаяў на тым, каб заняць месца ля акна, каб ён мог назіраць за працуючымі рухавікамі і своечасова ўзнесці малітвы сваім продкам.
  
  
  "Гэта адзіны спосаб прымусіць мяне маліцца", – паскардзіўся Чиун. "Калі я буду чакаць, пакуль ты мне што-небудзь раскажаш, я ніколі нічога не даведаюся".
  
  
  "Чорт вазьмі, - сказаў Рыма, - я не ведаў, што ты хочаш даведацца пра Лабінію. Адкуль я павінен быў ведаць аб нейкім кантракце, заключаным Домам Сінанджу на працягу тысячы гадоў? Зрабі мне ласку, добра? Напішы, з кім у цябе заключаны кантракты, і я найму службу выразак, якая будзе адсочваць іх для цябе ".
  
  
  "Занадта позна даваць вар'яцкія абяцанні або апраўдвацца", - сказаў Чыун. "Я бачу, што мне проста давядзецца ўсё рабіць самому". Адной з такіх рэчаў было пераканацца, што ў яго ёсць месца каля акна, і цяпер ён сядзеў там, рашуча ўтаропіўшыся на крыло самалёта, якое, як убачыў Рыма, здавалася надзейна замацаваным.
  
  
  "Чаму ты хочаш, каб цябе выкралі з неба", - паўтарыў Рыма, на гэты раз гучней, каб яго можна было пачуць скрозь шум, музыку і крыкі з пярэдняй часткі самалёта.
  
  
  "Гэта было б захапляльна", - сказала дзяўчына. "І, акрамя таго, мы б нешта рабілі. Сапраўды нешта рабілі. Як быццам мы бралі б удзел".
  
  
  "Удзел у чым?"
  
  
  "Барацьба за вызваленне. Трэці свет. Вы калі-небудзь чулі пра іх? Палестынскія ўцекачы. Людзі, якія хочуць вярнуць зямлю, аднятую ў іх імперыялістычнымі сіянісцкімі свіннямі. Праклятыя габрэйскія д'яблы. Ты ведаеш, што яны забралі лепшую зямлю? У іх ёсць лясы , азёры і зямля, на якой усё расце ".
  
  
  "Наколькі я разумею, - сказаў Рыма, - калі ізраільцяне захапілі яго, там быў проста пясок. У гэтым раёне няма недахопу ў пяску. Чаму бежанцы не бяруць свой уласны кавалак пяску і не вырошчваюць на ім што-небудзь?"
  
  
  "Ага, бачыш. Ты павёўся на гэтую свінскую габрэйскую прапаганду. Там былі тыя дрэвы. Любы, хто кажа інакш, марыянетка ЦРУ. Мяне клічуць Джэсі Джэнкінс. А ў цябе якое?"
  
  
  "Рыма".
  
  
  "Рыма? Што Рыма?" - Спытаў я.
  
  
  "Рыма Голдбэрг".
  
  
  "Навошта ты едзеш у Лабінію?" Дзяўчыну, здавалася, не хвалявала, што Рыма клічуць Голдбэрг. "Ты едзеш на нашу Трэцюю сусветную міжнародную маладзёжную канферэнцыю?"
  
  
  "Я не ведаю", - сказаў Рыма. "Мне трэба будзе праверыць майго гіда. Думаю, у панядзелак я адпраўляюся ў пустыню з двух да чатырох. У аўторак у мяне ўвесь дзень інспекцыя пяску, а ў сераду я збіраюся паглядзець на дрэва Лабініі. У чацвер у нас выдмы. Я не ведаю, ці знойдзецца ў мяне час на моладзевую канферэнцыю. У Лабініі так шмат цікавага. Калі вы кахаеце пясок."
  
  
  "Вы сапраўды павінны паспрабаваць пайсці на наш мітынг. Гэта будзе захапляльна. Маладыя людзі з усяго свету з'едуцца туды, у Лабінію, каб нанесці ўдар імперыялізму. Узвысіць нашы калектыўныя галасы ў закліку да міжнароднага свету".
  
  
  "І, вядома, гэты міжнародны мір пачынаецца са знішчэння Ізраілю?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Правільна", - раздаўся мужчынскі голас.
  
  
  Рыма ўпершыню адвярнуўся ад акна, каб паглядзець у бок голасу. Спачатку яго погляд спыніўся на дзяўчыне. Яна была чарнавалосай, яе валасы былі выкладзеныя ў прычоску "афра", яе скура была гладкай і прылізанай, як антрацыт. Рысы яе твару былі тонкімі і стройнымі. Яна была прыгажуняй любога колеру.
  
  
  Ззаду яе, па іншым боку праходу, стаяў мужчына, які казаў. На ім быў камбінезон з нагруднікам, брудная футболка і рымскі каўнер на шыі, па-над футболкай. Ён выглядаў, падумаў Рыма, як белая пародыя на зомбі.
  
  
  "Вы нешта сказалі, монсіньёр?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Не, не монсіньёр. Усяго толькі просты парафіяльны святар. Айцец Харыган. І я пакутаваў".
  
  
  "Гэта жахліва", - сказаў Рыма. "Ніхто не павінен пакутаваць".
  
  
  "Я пацярпеў, - сказаў святар, - ад рук тых рэакцыйных элементаў у нашай царкве і ў нашым грамадстве, якія выконваюць загады крывасмактальных імперыялістычных падпальшчыкаў вайны".
  
  
  "Як у Ізраілі, праўда?"
  
  
  "Дакладна", - сказаў бацька Харриган, гледзячы ўніз з сумным выразам, якое ў яго, відавочна, развілося з-за рашучай жалю да самога сябе. "О, гэтыя сіянісцкія свінні. Я б хацеў іх спаліць ".
  
  
  "Нехта спрабаваў гэта зрабіць", - выказаў меркаванне Рыма.
  
  
  "О?" - сказаў Харриган, як быццам ён ніколі не чуў аб кімсьці, хто быў бы досыць адважны, каб выкрасці адну з яго ўласных ідэй. "Ну, кім бы ён ні быў, калі б ён усё зрабіў правільна, у нас не было б усіх гэтых праблем".
  
  
  Рыма кіўнуў. "Мне шкада, што гэтыя дзвесце мільёнаў арабаў падвяргаюцца здзекам з боку гэтых трох мільёнаў яўрэяў".
  
  
  "Па-чартоўску дакладна", - сказаў бацька Харыган. "І гэта не будзе ўладжана, пакуль мы не зробім гэта крывёй".
  
  
  Ён кіўнуў галавой для выразнасці, яго старанна выкладзеныя сівыя кучары ўпалі яму на твар. Ён адвёў свае выцвілыя блакітныя вочы ад Рыма назад у перадпакой частка самалёта, дзе іншыя дэлегаты Трэцяй Сусветнай міжнароднай моладзевай канферэнцыі распраналі адзін аднаго ў праходах пад нягучныя гукі гітары.
  
  
  Рыма павярнуўся да Джэсі Джэнкінс, агледзеў яе з ног да галавы і вызначыў, што ёй каля дваццаці.
  
  
  "Ты крыху застары, каб падарожнічаць з гэтай бандай, ці не так?"
  
  
  "Табе роўна столькі гадоў, колькі ты адчуваеш, - сказала яна, - а я адчуваю сябе малады. О, як бы я хацела, каб нас збілі з неба".
  
  
  "На гэта няма шанцаў", - сказаў Рыма.
  
  
  "Чаму б і не?"
  
  
  "Чаму? Калі б згоншчыкі абрабавалі ўсіх у самалёце, яны не атрымалі б і дваццаці цэнтаў. І калі б яны ўтрымлівалі ўсіх вас дзеля выкупу, свет бы радаваўся, смяяўся і казаў ім, каб яны не затрымлівалі дыханне. У згоншчыкаў было б больш здаровага". сэнсу, чым забіваць гэты самалёт. Увесь спіс пасажыраў не варты таго, каб яго фіксаваць”.
  
  
  Чарнаскурая жанчына нахілілася бліжэй да Рыма. "Там, ззаду, мужчына, які чагосьці варты".
  
  
  "О?"
  
  
  "Так. Клейтан Клог. Ён прэзідэнт Oxonoco".
  
  
  Аксанока. Рыма чуў пра гэта. Правільна. Ад Сміта. Сміт думаў, што Аксанака можа мець дачыненне да забойстваў вучоных. Рыма ўжо збіраўся павярнуцца, каб паглядзець на Клейтана Клога, калі Джэсі сказала: "Але ты не сказаў мне, навошта на самой справе едзеш у Лабінію".
  
  
  "Я хачу расказаць палкоўніку Бараку аб знойдзеным мной заменніку алею", - сказаў Рыма.
  
  
  "Заменнік алею?" Жанчына зацікавілася.
  
  
  "Правільна. Магчыма, ён захоча купіць яго ў мяне. Таму што, калі ён гэтага не зробіць, я прадам яго Захаду, і ўвесь гэты эканамічны шантаж з-за нафты спыніцца".
  
  
  "Я не ведаў, што існуе такая рэч, як заменнік алею".
  
  
  "Не было, пакуль я яго не вынайшаў. Ідзі спытай свайго сябра, Клогга. Скажы яму, што я вынайшаў заменнік алею, і ты зразумееш, наколькі гэта важна".
  
  
  "Думаю, я так і зраблю", - сказала яна. Яна ўстала са свайго месца і накіравалася ў заднюю частку самалёта, дзе ў сярэдзіне трехместного адсека сядзеў шыракаплечы мужчына са свіным тварам, кірпатым носам і вялікімі ноздрамі, відавочна адчувае дыскамфорт таму, што яго змешваюць з такім смеццем.
  
  
  Рыма думаў, што паназірае за рэакцыяй Клогга, затым вырашыў, што хацеў бы разгледзець левае крыло самалёта.
  
  
  Загаварыў Чыун: "Я прыняў рашэнне".
  
  
  "О, крыло трымаецца. Добра".
  
  
  Чіун павярнуўся да яго з спапяляючым позіркам. "Пра што ты кажаш?"
  
  
  "Нічога. Забудзься, што я згадваў пра гэта".
  
  
  "Я ўжо зрабіў гэта. Гэта спосаб справіцца з глупствам. Я вырашыў. Я збіраюся пагаварыць з гэтым Баракам і даць яму шанец адрачыся ад пасаду, перш чым я зраблю што-небудзь яшчэ ".
  
  
  "Чаму? Гэта не твой звычайны спосаб".
  
  
  "Так, гэта так. Шлях думаючага чалавека. Па магчымасці пазбягайце гвалты. Калі я змагу пераканаць яго пакінуць гэты трон і вярнуць яго высокашаноўнаму каралю Адрасу, тады ён можа сысці са светам". Добры і любячы твар Чыуна імгненна выклікаў у Рыма падазрэнні.
  
  
  "Праўду, Чыун. Адрас павінен табе грошай?"
  
  
  "Ну, не зусім. Адзін з яго продкаў не выканаў плацёж".
  
  
  "Тады ў вашага дома няма кантракта".
  
  
  "Так, у нас ёсць. Плацёж, магчыма, проста быў адкладзены. Кантракт так і не быў скасаваны. Продак, верагодна, збіраўся заплаціць. Большасць людзей аплачваюць свае рахункі Дому Сінанджу".
  
  
  "Нядзіўна", - сказаў Рыма. Бацька Харыган, які сядзеў праз праход, пачуў толькі апошні склад заўвагі Чыуна. "Габрэй", - сказаў ён услых. "Няслушныя яўрэі. Спаліце іх. Іх трэба спаліць".
  
  
  "Не звяртай на яго ўвагі", – сказаў Чыун Рыма. "Ён не святы чалавек. У любым выпадку, спачатку я пагавару з гэтым Баракам".
  
  
  "Выкажам здагадку, ты не зможаш пабачыцца з ім?"
  
  
  "Я не прадаю пэндзля", - напышліва сказаў Чіун. "Я Майстар Сінанджу. Ён убачыць мяне".
  
  
  "Так будзе лепш для яго".
  
  
  "Ён так і зробіць".
  
  
  Чіун зноў утаропіўся на крыло, і Рыма павярнуўся праз плячо, каб паглядзець, як Джэсі Джэнкінс ладзіць з Клейтанам Клоггам.
  
  
  Джэсі Джэнкінс слізганула на вольнае месца побач з Клейтанам Клоггам.
  
  
  Клогг паглядзеў на яе, яго і без таго разадзьмутыя ноздры надзьмуліся ад агіды. "Прабачце, гэтае месца зарэзервавана", - сказаў ён.
  
  
  "Для каго?" - Спытала яна.
  
  
  "Гэта для майго карыстання", - суха сказаў Клог.
  
  
  "Ну, раз ты ім не карыстаешся, я буду карыстацца ім да таго часу, пакуль яно табе не спатрэбіцца".
  
  
  "Калі вы не вызваліце маё месца, я паклічу сцюардэсу", - сказаў Клог.
  
  
  "У чым справа, містэр чалавек з буйной нафтавай кампаніі, я недастаткова добры, каб сядзець на вашым месцы?"
  
  
  "Калі вам заўгодна так выказацца", - сказаў Клог.
  
  
  "Ведаеш, я думаю, людзі на борце гэтага самалёта хацелі б ведаць, што ты прэзідэнт крывасмактальнай кампаніі Oxonoco".
  
  
  Гэтая думка напалохала Клогга, які думаў, што падарожнічае непазнаным. Змірыўшыся, ён сказаў: "Сядзі тут, калі хочаш".
  
  
  "Дзякуй. Я так і зраблю. Цяпер раскажы мне, навошта ты едзеш у Лабінію і на што падобны нафтавы бізнес".
  
  
  Клогг праігнараваў першае пытанне і выдаткаваў дзесяць хвілін, каб адказаць на другое, старанна тлумачачы, што не толькі яго нафтавая кампанія, але і ўсе нафтавыя кампаніі насамрэч з'яўляюцца дабрачынцамі грамадства, слугамі народа, і што свет стаў бы лепш, калі б людзі проста разумелі, хто іх сапраўдныя сябры.
  
  
  На працягу ўсёй лекцыі Джэсі Джэнкінс усміхалася і часам хіхікала.
  
  
  "Што вы збіраецеся рабіць, - нарэшце спытала яна, - зараз, калі Лабінія спыніла продажы нафты ў Амерыку, а іншыя арабскія краіны збіраюцца рушыць услед гэтаму прыкладу?"
  
  
  "У нас ёсць планы па маштабнай разведцы і распрацоўцы нафтавых радовішчаў. Мы выканаем нашы абавязацельствы па задавальненню энергетычных патрэбнасцей краіны, якая дынамічна развіваецца ў свеце, які дынамічна развіваецца".
  
  
  "Гэта добра", - сказала яна. "І вам спатрэбіцца пяць гадоў, каб знайсці свідравіну, і яшчэ тры гады, каб прымусіць яе здабываць нафту. Што мы збіраемся рабіць на працягу васьмі гадоў - паліць тлушч у нашых лямпах?"
  
  
  Клогг павярнуўся і паглядзеў на дзяўчыну з раптоўнай павагай, якія мільганулі ў яго вачах. Пытанне было больш рэзкім, чым ён чакаў ад вар'яткі чарнаскурай рэвалюцыянеркі, памяшанай на сэксе, якая не насіла станіка.
  
  
  "Мы зробім усё, што ў нашых сілах, каб нашыя запасы распаўсюджваліся па ўсім свеце".
  
  
  "І гэта азначае павышэнне коштаў, каб яны дасталіся людзям з найбольшай колькасцю грошай".
  
  
  Клог паціснуў плячыма. "Свабодны рынак, ты ведаеш".
  
  
  Джэсі Джэнкінс зноў захіхікала.
  
  
  "Бачыш таго мужчыну там, наверсе?" Яна паказала на Рыма. "Табе трэба пагаварыць з ім".
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Яго клічуць Рыма Голдбэрг. Ён вынайшаў заменнік алею".
  
  
  "Такога паняцця не існуе. Нафта незаменная".
  
  
  "Было незаменным. Ён зрабіў яго расходным матэрыялам".
  
  
  "І што гэты містэр Голдбэрг робіць па шляху ў Лабінію?" Спытаў Клог.
  
  
  "Ён збіраецца прадаць формулу Бараку. А калі Барака не купіць, ён прадасць яе Захаду".
  
  
  "Гэта цікава", - сказаў Клогг, які пачаў глядзець на патыліцу Рыма дастаткова доўга і пільна, як быццам хацеў даказаць, што ён сапраўды знаходзіць гэта цікавым.
  
  
  Пазней Джэсі Джэнкінс пакінула крэсла Клогга і прайшла ў пярэднюю частку самалёта. Клогг пачакаў, пакуль не пераканаўся, што яна прайшла наперад, перш чым прайсці па праходзе да Рыма і цяжка апусціцца на сядзенне побач з ім.
  
  
  Рыма паглядзеў на мужчыну.
  
  
  "Улада народу", - сказаў Клог.
  
  
  "Якія людзі?"
  
  
  "На баку якіх людзей ты?"
  
  
  "Усе людзі", - сказаў Рыма.
  
  
  "Улада ўсім людзям. Я разумею, вы вучоны".
  
  
  "Верна", - сказаў Рыма. Значыць, гэта быў той чалавек, якога Сміт лічыў датычным да забойстваў навукоўцаў у штатах. Малаверагодна, падумаў Рыма. У забойцаў не было свіных насоў. '
  
  
  "У алеі, я разумею".
  
  
  "Верна", - сказаў Рыма. "Я працую над заменнікамі энергіі".
  
  
  "Дзе вы працуеце?"
  
  
  "Я больш не такі. Я прыватны даследнік".
  
  
  "Як прасоўваецца ваша даследаванне?"
  
  
  "Выдатна. У мяне ёсць заменнік алею",
  
  
  "Гэта зачароўвае", - сказаў Клог. "Ведаеце, я не вельмі разбіраюся ў нафце, але, здаецца, было б выдатна мець яе. З чаго вы робіце заменнік?"
  
  
  "Смецце".
  
  
  "Прашу прабачэння?"
  
  
  "Смецце", - паўтарыў Рыма. “Смецце, адкіды, смецце, адкіды. Сапраўдная рэч. Тое, што выцякае са слоікаў па аўторках і пятніцах, за выключэннем Нью-Ёрка, дзе вам пашанцавала атрымаць тавар раз на год”.
  
  
  "Гэта немагчыма", - сказаў Клог. "Праўда?"
  
  
  "Вядома, гэта так", - сказаў Рыма, спрабуючы ўспомніць сёе-тое з таго, што казаў яму Сміт. "Што такое нафту наогул? Рэчывы жывёльнага і расліннага паходжання, якія раскладаюцца пад вялікім ціскам. І што такое смецце? У асноўным рэчывы жывёльнага і расліннага паходжання. Я знайшоў танны просты спосаб імітаваць ціск на працягу мільёнаў гадоў і пераўтварыць смецце ў алей ".
  
  
  "Гэта вельмі цікава, містэр Голдбэрг. Я чуў пра эксперыменты, падобныя да вашага".
  
  
  "Так, было некалькі. Большасць людзей, якія гэтым займаліся, зараз мёртвыя".
  
  
  "Гэта вельмі дрэнна", - сказаў Клог.
  
  
  "Так, ці не так?" Сказаў Рыма.
  
  
  "Забіце ўсіх габрэяў", - прамармытаў бацька Харыган праз праход і адправіў у рот таблетку.
  
  
  Раздзел дзесяты
  
  
  "Яно ў вас ёсць?" Барака спытаўся ў свайго міністра транспарту.
  
  
  "Так, сэр. Прама тут. Гэта таксама было вельмі проста. Усё, што я зрабіў, гэта патэлефанаваў у французскае міністэрства, і яны атрымалі дазвол з Парыжа, а Парыж выклікаў самалёт, і самалёт перадаў увесь спіс пасажыраў у пасольства. І я прымусіў. іх даставіць яго мне сюды асабіста, таму што я не слуга, каб стаяць і чакаць, пакуль яны вырашаць нешта зрабіць, а замест гэтага асабісты эмісар вялікага палкоўніка Баракі”.
  
  
  "Цішыня", - прагрымеў Барака. "Мяне не цікавяць бліскучыя метады, якія вы выкарыстоўвалі, каб перахітрыць увесь французскі ўрад і атрымаць спіс пасажыраў на борце самалёта. Табе калі-небудзь прыходзіла ў галаву патэлефанаваць у Air France і папрасіць іх зачытаць табе спіс?"
  
  
  "Але выкажам здагадку, яны сказалі "не"?"
  
  
  "Ты прыбярэш з маіх вачэй?" закрычаў Барака. "Ідзі. сыходзь".
  
  
  Міністр павярнуўся і накіраваўся да дзвярэй.
  
  
  "Ідыёт, пакінь спіс", - прарычэў Барака.
  
  
  "Так, сэр. Так, сэр", - сказаў міністр, не ў сілах зразумець, чым ён раззлаваў Бараку.
  
  
  Ён хутка вярнуўся да стала Баракі, паклаў спіс, адрывіста аддаў ваенны салют і адступіў да дзвярэй, назіраючы за Баракам на выпадак, калі палкоўнік вырашыць застрэліць яго.
  
  
  Барака пачакаў, пакуль цяжкая дзверы цалкам зачыніцца, затым працягнуў руку пад левую пярэднюю панэль стала і націснуў маленькую чырвоную кнопку. Цяжкая завала, убудаваная ў дзвярную раму, павольна высунулася ў пазу, выразаны збоку дзвярэй. Аўтаматычна над дзвярыма загарэлася чырвоная лямпачка, даючы зразумець лабініянскаму сакратару Баракі, што кіраўнік заняты і яго нельга, нельга, абсалютна нельга турбаваць пад страхам смерці.
  
  
  Навучыць сакратара гэтаму было помнікам упартасці Баракі.
  
  
  Спачатку Барака ўсталяваў толькі лямпачку "Не турбаваць". Ён націснуў кнопку ў дзень яе ўстаноўкі, каб яго не турбавалі, але праз тры хвіліны ўвайшла яго сакратарка.
  
  
  Ён мякка сказаў ёй, што яго нельга турбаваць, калі гарыць чырвоная лямпачка; яна адказала, што не бачыла гэтага.
  
  
  Ён сказаў ёй, каб яна надалей шукала яго, перш чым уваходзіць у яго офіс.
  
  
  У той дзень яна яшчэ двойчы праехала на чырвонае святло.
  
  
  У другі раз Барака выказаў здагадку, што яна правядзе рэшту свайго жыцця ў бардэлі, абслугоўваючы коз, калі не будзе паважаць чырвонае святло.
  
  
  Тое, што яна расцаніла гэта як пустую пагрозу, стала відавочным на наступную раніцу, калі яна ўварвалася на чырвонае святло ў офіс Баракі.
  
  
  Барака адказала, усадзіўшы кулю ў мясістую частку левай ікры.
  
  
  Яна вярнулася да працы праз два тыдні, яе нага была туга забінтавана.
  
  
  Барака прыйшоў у свой офіс рана ў той дзень. Ён пачуў, як увайшла сакратарка. Ён уключыў чырвонае святло, затым пачакаў.
  
  
  Праз пяць хвілін яна, кульгаючы, увайшла ў яго кабінет, несучы стос папер.
  
  
  Барака ўздыхнуў. Праз хвіліну ён размаўляў па тэлефоне з палацавым электрыкам, загадваючы ўсталяваць у дзверы завалу.
  
  
  Электрык паабяцаў надаць яму сваю асабістую непадзельную ўвагу, і ўсяго праз шэсць тыдняў ніт быў усталяваны. Гэта быў новы рэкорд Лабіні, паколькі ўстаноўка толькі чырвонай лямпачкі заняла чатыры месяцы.
  
  
  Цяпер Барака пачуў, як засунулася завала, замыкаючы дзверы. Ён пачакаў, пакуль адчыніліся бакавыя дзверы ў яго кабінет і ўвайшоў невысокі азіят па імі Нуіч.
  
  
  "У мяне ёсць спіс", - ветліва сказаў Барака чалавеку, які ўсё яшчэ наводзіў на яго жах.
  
  
  "Я ведаю гэта", - сказаў Нуіч нізкім і не пагрозлівым голасам, які адпавядае вонкавым выглядзе яго цела ў чорным дзелавым гарнітуры, белай кашулі і паласатым гальштуку.
  
  
  "Я папрасіў міністра транспарту дастаць яго", – сказаў Барака.
  
  
  "Мяне не хвалюе, як ты гэта атрымаў". Нуіч сеў на канапу ў далёкім канцы пакоя. "Прынясі гэта сюды, вог", - сказаў ён. "Прынясі".
  
  
  Барака хутка падняўся і амаль подскакам перасёк офіс, трымаючы спіс перад сабой, як быццам прапаноўваючы яго ўгневанаму богу.
  
  
  Не кажучы ні слова, Нуіч выхапіў лісток у яго з рук і хутка прагледзеў шэрагі імёнаў.
  
  
  "Ах, так", - сказаў ён. Ён падняў вочы, усміхаючыся.
  
  
  "Ты кагосьці шукаеш?"
  
  
  "Так. Двое мужчын. І вось яны. містэр Парк і Рыма Голдбэрг".
  
  
  "Голдберг? Што робіць Голдберг, прыязджаючы ў Лабінію?"
  
  
  "Не хвалюйся", - сказаў Нуіч. "Насамрэч яго прозвішча не Голдберг. Ён не апаганіць цудоўна чыстую пароду народа Лабіні", - пагардліва дадаў ён.
  
  
  Ён зноў зірнуў на спіс.
  
  
  "Хто ўсе гэтыя іншыя людзі?" спытаў ён.
  
  
  "Адзін з іх – Клогг. Ён прэзідэнт Oxonoco. Адной з нафтавых кампаній. Астатнія – дэлегаты Трэцяй Сусветнай міжнароднай маладзёжнай канферэнцыі. Праклятыя дурні".
  
  
  "Чаго хоча гэты Клог?" Спытаў Нуіч.
  
  
  "Я не ведаю", - сказаў Барака. “Без сумневу, ён павінен быць тут, каб пагаварыць пра нафтавае эмбарга. Магчыма, яго сапраўднай прычынай знаходжання тут з'яўляецца жаданне пакарыстацца маленькімі хлопчыкамі ў бардэлях нашага горада”.
  
  
  Нуіч выглядаў незадаволеным.
  
  
  "А моладзь для канферэнцыі?"
  
  
  "Яны - нішто", - сказаў Барака. "Звычайная справа для Злучаных Штатаў. Багатыя, перакормленыя, распешчаныя і струменячыя пах віны, таму што хтосьці іншы ніколі не спрабаваў слімакі. Яны паднімуць шум. Яны прымуць рэзалюцыі, якія асуджаюць Ізраіль і Захад. Па-сапраўднаму ўдачлівых будуць збіваць на нашых вуліцах. , і гэта гарантуе ім шчасце, таму што пацвердзіць ім, што яны нікчэмныя істоты, вартыя толькі пагарды і здзекаў свету ".
  
  
  "Вы дазваляеце ім блукаць па вашай краіне?"
  
  
  "Клянуся барадой, не", - сказаў Барака. "Я грубіяню іх пад замкам. Салдатам загадана абыходзіцца з імі жорстка. Ім гэта падабаецца".
  
  
  "Чаму?" - спытаў Нуіч.
  
  
  Барака паціснуў плячыма. “Усё іх жыццё патрачана на тое, каб прадэманстраваць сваю нікчэмнасць. Нашы салдаты дапамагаюць ім. Яны ўдзячныя. Яны ўсміхаюцца з-за сінякоў пад вачыма. Яны гучна смяюцца, калі парэзы акрываўленыя. Я думаю, яны атрымліваюць сэксуальнае задавальненне ад зламаных костак”.
  
  
  "Ведаеш, Барака, ты не такі поўны дурань, якім часам здаецца".
  
  
  "Дзякуй. Ці ёсць што-небудзь, што я павінен зрабіць з двума наведвальнікамі, якіх вы шукалі?"
  
  
  Нуіч адказаў хутка і цвёрда. "Не. Проста пакінь іх у спакоі. У цябе недастаткова салдат для гэтага. Калі я вырашу, што прыйшоў час, я разбяруся з імі".
  
  
  "Яны з легенды?"
  
  
  "Так. Пакінь іх у спакоі".
  
  
  "Як вам будзе заўгодна", - сказаў Барака.
  
  
  "Так", - пагадзіўся Нуіч. "Запомні гэта. Як я і зраблю".
  
  
  Калі самалёт Air France прызямліўся, узброеная ахова чакала ля падножжа трапа для пасадкі.
  
  
  "Гэй, глядзіце, сапраўдная зброя", - сказаў адзін з дэлегатаў Трэцяй сусветнай маладзёжнай канферэнцыі. "Цяжкае. Сапраўды цяжкае".
  
  
  Малады чалавек першым спусціўся па трапе самалёта. Ён ухмыльнуўся аднаму з чатырнаццаці салдат, якія ўтварылі праход, і сунуў палец у ствол вінтоўкі мужчыны.
  
  
  Салдат побач з ім ступіў наперад і ўдарыў прыкладам вінтоўкі ў сківіцу маладога чалавека, адкінуўшы яго на зямлю. З глыбокай раны на яго падбародку хлынула кроў.
  
  
  Салдат адступіў у строй, не выдаўшы ні гуку і не зірнуўшы на які ўпаў юнака.
  
  
  Малады вайсковы капітан падышоў да самалёта паміж шэрагамі салдат. "Я афіцэр па сувязях з культурай", - абвясціў ён. "Вы ўсё рушыце ўслед за мной. Любы, хто гэтага не зробіць, будзе расстраляны".
  
  
  "Гэй, ты гэта бачыла?" - спытаў чарнаскуры юнак прышчавую дзяўчыну з прамымі чорнымі валасамі, якая стаяла побач з ім на верхняй прыступцы трапа самалёта.
  
  
  "Так. Так яму і трэба. Ён атрымаў па заслугах. Я ўпэўнены, што ў вялікай нацыі Лабінія ёсць прычыны для таго, што яна робіць. Мы павінны проста рабіць тое, што нам кажуць, таму што мы абсалютна некваліфікаваныя, каб разумець ці падвяргаць сумневу іх грамадства ".
  
  
  Малады чарнаскуры кіўнуў у знак згоды. У рэшце рэшт, як можна спрачацца з дзяўчынай, якая яшчэ ў іх нью-ёркскім гарадскім каледжы была старшынёй Камітэта па свабодзе слова, прэзідэнтам асацыяцыі па барацьбе з жорсткасцю, віцэ-старшынёй крыжовага паходу за спыненне фашызму і старшынёй урадавага камітэта "Скончым з сакрэтнасцю" , спецыяльнага прэзідэнцкага аддзела па ваенных злачынствах. Тое, што яна пікетавала Белы дом і Капітолій чатырнаццаць разоў, часта ўтыкаючы кветкі ў зброю салдат, не атрымліваючы за гэта нічога, акрамя панурых поглядаў, не здалося ёй іранічным. У яе не было часу на іронію. Яна была ў Лабініі, каб дапамагчы ўсім амерыканцам убачыць у гэтым прыклад таго, кім яны таксама маглі б стаць, калі б сапраўды пастараліся.
  
  
  Групы маладых людзей выскачылі з самалёта і прамаршыравалі паміж двума шэрагамі салдат, наступаючы на пяткі афіцэру па сувязях з грамадскасцю. Малады чалавек, якога ўдарылі, падняўся і, хістаючыся, паплёўся за імі.
  
  
  Апошнімі з самалёта выйшлі бацька Харыган, Клог, Рыма, Чыун.
  
  
  Бацька Харыган драматычна пазіраваў на верхняй прыступцы трапа самалёта. Ён узняў рукі да неба.
  
  
  "Госпадзе, дзякую табе за выкананне майго жадання ступіць на вольную зямлю, перш чым я памру. Гасподзь, ты чуеш мяне? Я звяртаюся да цябе".
  
  
  Яго павышаны голас заахвоціў салдат ля падножжа лесвіцы падняць вінтоўкі да пляча і накіраваць іх на яго.
  
  
  Рыма ўпіхнуў Чыўна назад у дзверы.
  
  
  "Пачакай, пакуль Марджа ці заб'юць, ці спусцяць", - сказаў ён.
  
  
  Нарэшце, пасля чарговай доўгай гучнай просьбы да Бога аб яго непадзельнай увазе, айцец Харриган спусціўся па прыступках. Рыма стаяў у дзвярах, назіраючы за ім. Калі б на Харыгане быў саламяны капялюш, ён выглядаў бы так, як быццам цэнтральны кастынг даслаў яго для рэмэйку эпізоду "Чараўнік з краіны Оз, Канзас".
  
  
  Нарэшце, Рыма і Чыун пакінулі самалёт, Клогг рушыў услед за імі.
  
  
  Унізе ўсё яшчэ чакалі падвойныя шэрагі салдат, па сем з кожнага боку.
  
  
  Цяпер да прыступак падышоў іншы афіцэр у форме, яго твар расплыўся ва ўсмешцы.
  
  
  "Містэр Клог", - паклікаў ён. "Адзін з маіх самых прыемных абавязкаў на пасадзе міністра энергетыкі - вітаць вас падчас вашых занадта рэдкіх візітаў".
  
  
  "Так, так, так", - сказаў Клог. "Паехалі. Мае нервы расхістаныя пасля шумнай паездкі".
  
  
  "Цалкам дакладна", - сказаў міністр энергетыкі. Ён узяў Клогга за локаць, і яны адвярнуліся ад самалёта.
  
  
  - Гэй, а як наконт нас? - паклікаў Рыма.
  
  
  Міністр энергетыкі павярнуўся. "Я прапаную вам уступіць у вашу партыю", - сказаў ён, махнуўшы рукой у бок групы дэлегатаў Трэцяй сусветнай канферэнцыі, якая складаецца з сямідзесяці чалавек. "Ахоўнікі могуць страціць цярпенне".
  
  
  Ён адпусціў Рыма і Чыўна і разам з Клоггам накіраваўся да лімузіна, прыпаркаванага на пероне пасадачнай паласы.
  
  
  Рыма паціснуў плячыма. "Давай, татачка. Нам лепш пайсці".
  
  
  "А што з маім багажом?"
  
  
  "Яно дагоніць нас. У іх павінна быць сістэма для яго дастаўкі".
  
  
  "Паглядзі вакол, Рыма, на гэтую зямлю, а потым скажы мне гэта. Ты ведаеш, што ў іх няма сістэмы для таго, каб нешта рабіць".
  
  
  "Ну, мы не можам стаяць тут увесь дзень і ноч".
  
  
  "Мы не будзем".
  
  
  Чыун прайшоў міма Рыма і лёгка спусціўся па прыступках да першага салдата з правага боку шарэнгі.
  
  
  "Хто тут галоўны?" запатрабаваў ён адказу.
  
  
  Салдат маўчаў, гледзячы проста перад сабой.
  
  
  "Адказвай мне, ты, алейная пляма", - загадаў Чыун.
  
  
  Наступны ў чарзе салдат ступіў наперад, як ён зрабіў з юнаком, якому належаў дакучлівы палец, і плаўна і эфектыўна зняў вінтоўку з пляча, схапіўся левай рукой за верхнюю частку ствала, а правай накіраваў прыклад наперад, да твару Чыуна.
  
  
  Вінтоўка так і не дасягнула твару. Яе перахапіла тонкая, далікатная на выгляд рука Чыуна, а затым драўляны прыклад апусціўся, глуха стукнуўшы па ліпкай смале, і спыніўся. Салдат у здзіўленні ўтаропіўся на металічную бочачку, усё яшчэ заціснуты ў яго руках.
  
  
  Чыун устаў перад ім. Ён працягнуў руку і паклаў яе на левае плячо салдата. Рот салдата адкрыўся, каб закрычаць. Чыун паварушыў пальцамі, і салдат выявіў, што не выдае ні гуку.
  
  
  "Я спытаю цябе зараз. Але толькі адзін раз. Хто тут галоўны?"
  
  
  Ён прыслабіў ціск. "Я старэйшы сяржант", - сказаў мужчына.
  
  
  "Добра", – сказаў Чыун. "Цяпер паглядзі мне ў вочы і будзь уважлівы. Твае людзі атрымаюць мой багаж. Гэта надзвычай каштоўныя і старажытныя куфры, і яны будуць звяртацца з імі з вялікай асцярожнасцю. Калі яны выпусцяць адно з іх, вы пацерпіце. Калі яны падрапаюць адно з іх, вы пацерпіце… Калі яны нейкім чынам не выканаюць заданне, вы пацерпіце… Але калі яны ўсё зробяць правільна, ты можаш дажыць да таго, каб убачыць, як у тваім нікчэмным жыцці настане новы дзень… Ты мяне разумееш? пераканаўчасці сціскаючы пальцамі плячо мужчыны.
  
  
  "Я разумею, сэр. Я разумею".
  
  
  - Ідзі сюды, Рыма, - паклікаў Чыун. - Гэты выдатны джэнтльмен прапанаваў нам дапамогу.
  
  
  Рыма саскочыў з трапа самалёта і рушыў услед за Чыунам, які рашуча накіраваўся ўслед за дэлегатамі Трэцяй Сусветнай міжнароднай маладзёжнай канферэнцыі.
  
  
  "Людзі заўсёды гатовы дапамагчы, калі да іх правільна падысці", - сказаў Чыун. Ззаду яго унтэр-афіцэр са зламанай вінтоўкай загадваў сваім людзям дзейнічаць.
  
  
  "Рухайся, нікчэмная брыдота. У тэрмінал. У нас ёсць магчымасць аказаць паслугу гэтаму выдатнаму старому джэнтльмену з Трэцяга свету. Рухайся зараз жа або адчуй мой гнеў".
  
  
  Мужчыны задушылі ўсмешкі і пачалі маршыраваць па-вайсковаму да тэрмінала, шасцёра з іх ішлі левай нагой, у той час як яшчэ шасцёра былі на правай назе, а іншы салдат знаходзіўся паміж прыступкамі. Ззаду іх сяржант са здзіўленнем паглядзеў на зламаны прыклад сваёй вінтоўкі. Ён падняў яе і панёс, рухаючыся ззаду сваіх людзей. Увайшоўшы ў тэрмінал, ён выкінуў абедзве часткі зброі ў кошык для смецця. Гэта была не такая ўжо вялікая страта. Пісталет усё роўна ніколі толкам не страляў. І з таго часу, як яго вярнулі з рамонтнай майстэрні, ён баяўся правяраць яго. Апошні чалавек выявіў, што ў рамонтнай майстэрні нейкім чынам напоўнілі ствол прыпоем, і калі мужчына націснуў на спускавы кручок на стрэльбішчы, куля зваротнага стрэлу трапіла ў яблычак. Яму ў твар.
  
  
  Аэрапорт нумар адзін у Лабініі, названы так у тыя аптымістычныя дні, калі людзі думалі, што ў лабінійцаў можа быць прычына пабудаваць другі аэрапорт, знаходзіўся за мілі ад сталіцы Даполі.
  
  
  Каравану трэба было здзейсніць падарожжа пешшу. Аўтобус Лабініі выйшаў са строю на працягу апошніх трох тыдняў з-за замены свечак запальвання.
  
  
  Семдзесят маладых амерыканцаў маршыравалі паміж калонамі ўзброеных салдат. За імі, адстаючы, ішлі Рыма і Чыун, а за імі, займаючы свае месцы адзін за адным, ішлі чатырнаццаць салдат з паравымі чамаданамі на галовах ці ў руках.
  
  
  На чале ўсяго неверагоднага каравана ішоў афіцэр па сувязях з культурай, які лічыў частоты.
  
  
  "Тук, тлушч, паварот, чатыры разы. Тлушч, тлушч, паварот, чатыры разы".
  
  
  Бацька Харыган, цудоўны ў сваім камбінезоне з нагруднікам, футболцы з рымскім каўняром, прасяк баявым духам дня.
  
  
  Ён выгукнуў: "Лічы частоты", - а затым пачаў спяваць першым. "Раз, два, тры, чатыры, / Мы ня будзем ваяваць ні ў якую гробаную вайну, / Раз, два, тры, чатыры, / Мы, блядзь, больш ня будзем ваяваць".
  
  
  "Рота, стой", - закрычаў афіцэр па сувязях з грамадскасцю.
  
  
  Калі гурт, хістаючыся, спыніўся, ён павярнуўся і звярнуўся да амерыканцаў.
  
  
  "Ніколі не маючы магчымасці наведаць Злучаныя Штаты Амерыкі, я не ведаю, што гэта за краіна, з якой вы родам", – пачаў ён.
  
  
  "Ні храна добрага", - закрычаў бацька Харыган.
  
  
  "Дакладна", - крыкнуў нехта яшчэ.
  
  
  Супрацоўнік па культуры падняў рукі, заклікаючы да цішыні.
  
  
  "Аднак, - сказаў ён, - Лабінія - цывілізаваная краіна. Мы не выкарыстоўваем ненарматыўную лексіку на вуліцах. Фактычна, таму, хто скажа непрыстойнае выказванне ў грамадскім месцы, адрэжуць мову тупым нажом. Такі, - ганарліва сказаў ён, - клопат Лабініі аб годным цывілізаваным чалавецтве і пачуццях іншых людзей".
  
  
  "Было б добра, калі б гэтаму святару адрэзалі мову", - сказаў Рыма.
  
  
  "Ён выгадаваў бы новы", – сказаў Чіун. "бескарысныя прыдаткі заўсёды адрастаюць зноў".
  
  
  "Таму я павінен папрасіць вас не прамаўляць непрыстойнасці ў грамадскіх месцах". Афіцэр па сувязях з культурай пераводзіў погляд з адной асобы на іншую. "Вядома, вам будзе дазволена думаць непрыстойнасці ў тайніках вашага асабістага розуму", - галантна дадаў ён.
  
  
  "Давайце паслухаем гэта ў гонар выдатнага народа Лабіні", - сказаў бацька Харыган. "Гіп, гіп, ура. Гіп, гіп, ура".
  
  
  Іншыя дэлегаты далучыліся да яго з натхняльнымі воклічамі.
  
  
  Супрацоўнік аддзела культуры задаволена кіўнуў, павярнуўся і "маршам наперад" павёў наведвальнікаў, якія не маглі ні гаварыць, ні свабодна хадзіць, да таго, што, як яны былі ўпэўнены, стане яшчэ большай праявай яшчэ большых асабістых свабод, у адрозненне ад тых, што існуюць у ненавіснай Амерыцы.
  
  
  "Часам я думаю, што для нашай краіны няма надзеі", - сказаў Рыма.
  
  
  "Для вашай краіны ніколі не было ніякай надзеі", – адказаў Чыун. "З таго часу, як вы кінулі добрага караля Георга і вырашылі паспрабаваць кіраваць самастойна. Звычайны чалавек. Птаах".
  
  
  - Але ў нас ёсць свабода, Чыун. Свабода, - сказаў Рыма.
  
  
  "Свабода быць дурным - горшае рабства з усіх. Дурням варта забяспечыць абарону ад саміх сябе. Мне падабаецца Лабінія, - сказаў Чыун і шчыльна сціснуў вусны, зноў адкрываючы іх толькі для таго, каб крыкнуць працуючым салдатам за яго спіной, што яны паплацяцца жыццём, калі ў іх хоць бы застанецца адбітак потнай далоні на адным з яго плаўленняў.
  
  
  Вось і ўся свабода, падумаў Рыма.
  
  
  Сталіца Даполі не ўзнікла раптоўна перад імі. Хутчэй, яна павольна вырастала з вузкай асфальтаванай дарогі. Спачатку халупа, потым нешта падобнае на прыбудову, потым дзве халупы, потым тры. Невялікая крама. Выпадковы ровар, які валяецца ў пяску на абочыне дарогі. Затым з'явіліся патрэсканыя тратуары. Яшчэ больш халуп. І, нарэшце, калі іх акружылі халупы, яны апынуліся недалёка ад цэнтра горада. Халупы і заправачныя станцыі, заўважыў Рыма.
  
  
  Афіцэр па сувязях з грамадскасцю падняў руку, каб спыніць гурт. Ён махнуў ім на абочыну дарогі, таму што рух зараз стаў небяспечна інтэнсіўным, часам міма іх групы праязджала да адной машыны ў хвіліну. Ён падняўся па вышчарбленым тратуары, каб звярнуцца да іх.
  
  
  "Цяпер мы адпраўляемся на дзяржаўныя пахаванні адважных лобінскіх камандас, якія загінулі, несучы пасланне свабоды і славы ў сэрцы краіны сіянісцкіх свіней. Пасля гэтага вас адвядуць у казармы, якія будуць вашым домам да заканчэння канферэнцыі. Казарма была створана спецыяльна для вас для гэтага візіту, і у ёй вы знойдзеце ўсё неабходнае для камфорту.Есць мыла і туалетная папера.Для адзіноты вакол шчылінных туалетаў былі збудаваны сцены.Усім будуць прадстаўленыя мацюкі для сну.Наш слаўны лідэр, палкоўнік Барака, загадаў нам не шкадаваць сродкаў, каб даставіць вам усе вытанчаныя стравы , да якіх вы прывыклі.Нікому не будзе дазволена пакідаць тэрыторыю казармаў, за выключэннем паездкі групай у будынак "Рэвалюцыйны трыўмф", дзе будуць праводзіцца канферэнцыі.Гэта правіла павінна выконвацца, і бяспека павінна падтрымлівацца з-за прысутнасці такой колькасці сіянісцкіх шпіёнаў сярод нас. Ёсць пытанні?"
  
  
  "Так", - падхапіла Джэсі Джэнкінс. "Калі ў нас будзе магчымасць убачыць Даполі?"
  
  
  “Ну, маленькая чорная дзяўчынка, мы зараз праходзім праз гэта, ці не так? Трымай вочы адчыненымі, і ты гэта ўбачыш”. Ён усміхнуўся, адказваючы, затым спыніўся, азіраючыся вакол у пошуках адабрэння.
  
  
  Бацька Харыган прывёў астатнюю частку групы ў лагодны смех.
  
  
  "Цяпер, калі з пытаннямі скончана, мы працягнем", – сказаў супрацоўнік аддзела культуры. Ён павёў нас праз сцёкавую канаву ўздоўж тратуара ўглыб горада да двух будынкаў пабольш.
  
  
  Чыун спытаў Рыма: "Дзе мы спыніліся?"
  
  
  "Я не ведаю. Я не рабіў ніякіх агаворак, мы вырашылі з'ехаць так хутка".
  
  
  Чыун спытаў унтэр-афіцэра, які вядзе сваіх насільшчыкаў: "Ці ёсць гатэль у гэтай пустыні?"
  
  
  "Так, сэр", - хутка адказаў мужчына. "Зброя Лабініяна".
  
  
  "Ідзі туды і забяспеч нам два пакоі. Акуратна размясці мае рэчы ў лепшым з пакояў. Скажы ім, што мы ідзем. Як цябе клічуць?"
  
  
  "Абу Телиб, гаспадар", - сказаў спалоханы салдат.
  
  
  "Калі ты патрываеш няўдачу, Абу Телиб, я знайду цябе", – сказаў Чіун. "Я знайду цябе".
  
  
  "Я не падвяду, майстар. Я не падвяду".
  
  
  "Ідзі".
  
  
  "Як атрымалася, што табе дастаўся лепшы пакой?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Званне мае свае прывілеі".
  
  
  РАЗДЗЕЛ АДЗІНАЦЦАТЫ
  
  
  Гарадская плошча Даполі мела форму трапецыі. Уздоўж вузкага задняга краю цягнуўся доўгі нізкі будынак палаца, пабудаваны пры каралю Адрасы. Справа знаходзіўся будынак "Трыумф рэвалюцыі", пабудаваны пры палкоўніку Бараку. Будынкі былі ідэнтычныя, за выключэннем таго, што будынак караля Адраса, пабудаваны замежнымі працоўнымі, знаходзіўся ў значна лепшым стане, нягледзячы на тое, што быў на пяцьдзесят гадоў старэйшы.
  
  
  Два іншыя бакі плошчы былі абрамлены вуліцамі, на далёкіх баках якіх стаялі халупы, відаць, спраектаваныя кімсьці, хто разглядаў пацеры і каляровае шкло як замену формы і функцыянальнасці.
  
  
  Плошча была поўная людзей, гукаў і пахаў. Агідны пах вярблюдаў на скотным двары змешваўся з пахамі падпаленай бараніны і гукамі людскіх размоў, крыкаў, таргоў, спеваў. Над ім павіслі трубныя гукі драўляных флейт, звычайных для гэтага раёна.
  
  
  "Добра, адыдзіце ўбок. Усё з дарогі". Аташэ па культуры казаў рэзка. Ён расштурхваў людзей плячыма, ведучы сваю брыгаду амерыканцаў праз плошчу да балкона палаца, на якім павінны былі адбыцца цырымоніі.
  
  
  Калі група дасягнула падножжа балкона, афіцэр павярнуўся да амерыканцаў.
  
  
  “Тут ты застанешся. Ты не выйдзеш з гэтай групы. Ты не будзеш размаўляць з лобінцамі. Вы праявіце належную павагу да вялікага лідэра, палкоўніка Баракі, а таксама да звычаяў і пачуццяў нашага народа. Парушальнікі будуць пакараныя”.
  
  
  Чыун і Рыма стаялі ў тыле групы.
  
  
  - Што мы тут робім, Чыун? - спытаў Рыма.
  
  
  "ТССС. Мы прыйшлі пабачыць палкоўніка Бараку".
  
  
  "Гэта вельмі важна для цябе, Чиун, ці не так?"
  
  
  "Важна, так. "Можа быць, вельмі важна?".
  
  
  "Для мяне гэта зусім не важна", - сказаў Рыма. "Што важна, дык гэта Nuihc".
  
  
  Чіун павярнуўся да Рыма, яго вочы ад гневу ператварыліся ў дзве міндалепадобныя шчылінкі. "Я прасіў цябе не згадваць у маёй прысутнасці імя сына майго брата. Ён зганьбіў Дом Сінанджу сваім злом ".
  
  
  “Так, Чыун, я ведаю. Але ён стаіць за ўсім гэтым. Забойствы навукоўцаў-нафтавікоў. Магчыма, байкот нафты таксама нейкім чынам. І ў гэтым заключаецца мая праца – пакласці канец забойствам і аднавіць здабычу нафты”.
  
  
  "Дурань. Думаеш, ты, што ён клапоціцца аб нафце? Ён клапоціцца пра нас. Гэта ўсё для таго, каб прывабіць нас у пастку. Ты памятаеш ілжэагентаў твайго бюро расследаванняў? Тоўсты і худы. Такое было яго прывітанне. Спачатку тоўсты, потым худы "Празмерная вага нічога не значыць для таго, хто ведае сакрэты Сінанджу. Ты памятаеш, ты ўжо аднойчы сутыкаўся з гэтым".
  
  
  "Добра", - сказаў Рыма. "Дапусцім, ён палюе за намі. Давайце зловім яго".
  
  
  "Ён прыйдзе за намі", - флегматычна сказаў Чыун. "Я ўжо казаў табе гэта аднойчы. Калі ён нам спатрэбіцца, ён знойдзе нас. Нам трэба толькі пачакаць".
  
  
  "Я б упадабаў, каб гэта было на нашых умовах", - сказаў Рыма, думаючы аб сваіх папярэдніх бітвах з пляменнікам Чыуна. Адзіны чалавек у свеце, які ведаў сакрэты асасінаў Сінанджу, прагнуў смерці Рыма і Чыуна, каб стаць Майстрам Сінанджу.
  
  
  "А я б аддаў перавагу з'есці качку", – сказаў Чіун, яго вочы па-ранейшаму былі накіраваныя на балкон. "Час ён выбера сам".
  
  
  - А месца? - спытаў Рыма.
  
  
  "Выклік будзе кінуты, як гэта было раней і як павінна адбыцца зноў, у месцы мёртвых жывёл. Так было напісана. Па-іншаму і быць не можа".
  
  
  "Мінулым разам месцам пахавання мёртвых жывёл быў музей. Я не думаю, што ў Лабініі ёсць якія-небудзь музеі", - сказаў Рыма. Ён панюхаў паветра. "Я нават не думаю, што там ёсць ванныя пакоі".
  
  
  "Там ёсць месца мёртвых жывёл", – рашуча сказаў Чиун. "Там цябе зноў чакаюць, што ты сустрэнеш яго выклік".
  
  
  "Як ты думаеш, што будзе далей?" - спытаў Рыма.
  
  
  “У яго ёсць перавага ў тым, што ён карэец і належыць да Дома Сінанджу. З іншага боку, вы карысталіся маім асабістым назіраннем. Ён – бракаваны дыямент; ты – старанна адпаліраваны кавалак жвіру”.
  
  
  "Гэта амаль камплімент".
  
  
  "Тады я прыбіраю яго. Шшшшш."
  
  
  На балкон ступіў прыгожы мужчына італьянскай знешнасці, апрануты ў бездакорны вайсковы загар. Натоўп ухвальна зароў. "Барака. Барака. Барака", - закрычалі яны. Гэта хутка перарасло ў скандаванне, якое, здавалася, узрушыла ўвесь горад.
  
  
  Палкоўнік падняў рукі, заклікаючы да цішыні. Паглядзеўшы ўніз, ён заўважыў, што самымі гучнымі крыкунамі была банда амерыканскіх хуліганаў, якія прыбылі на Трэцюю сусветную канферэнцыю.
  
  
  "Ён выглядае не так ужо дрэнна", – задуменна сказаў Чиун. "Магчыма, ён мяне паслухае".
  
  
  "Верагодна, гара прыйдзе да Мухамеда", - сказаў Рыма.
  
  
  Па загаду Баракі, выконваючы цішыню, атрад салдат спусціўся па прыступках палаца, кожны з чацвярых нёс па труне, вынес іх на балкон і паставіў на платформу ззаду Баракі.
  
  
  "Яшчэ адна дэманстрацыя баязлівага габрэя", - пракрычаў Барака, паказваючы на тузін трунаў ззаду яго.
  
  
  Натоўп зароў.
  
  
  Калі гук змоўк, Барака сказаў: "Мы прыйшлі аддаць даніну павагі людзям, якія аддалі свае жыцці, каб захаваць Лабінію свабоднай".
  
  
  За гэтым рушыла ўслед яшчэ больш крыкаў.
  
  
  Так працягвалася, кожная прапанова перарывалася ўхваляльнымі крыкамі і апладысментамі, калі Барака распавёў, як гэтыя людзі даведаліся пра планы ўтойлівага нападу Ізраіля на Лабінію з дапамогай атамных пісталетаў, і яны адправіліся глыбока ў сэрца Ізраіля, нават у Тэль-Авіў, і сарвалі план і спустошылі большую частку гэтага горада, перш чым іх канчаткова разграміла ўсё ізраільскае войска.
  
  
  "Але зараз Тэль-Авіў ведае, што ні адно месца на зямлі для іх не бяспечна. Няма месца па-за дасяжнасцю лабінскага правасуддзя", - сказаў Барака, пераходзячы на крыкі, нават дзівячыся пра сябе, як Нуіч, які быў такім маленькім і далікатным, змог забіць так шмат камандас, у якіх - хоць яны, магчыма, і не былі такімі ўжо баявымі людзьмі - была звычайная колькасць рук і ног у кожнага.
  
  
  Пакуль працягваліся апладысменты, Барака ўзіраўся ў твары амерыканцаў, якія сабраліся перад ім групай, якая складаецца з салдат. Там быў звычайны набор прыгожых дзяўчат. Ён паспрабаваў выбраць самую прыгожую, каб запрасіць яе на прыватную вячэру ў палацы як-небудзь увечары падчас іх знаходжання. Ён адмовіўся ад працы, але скараціў колькасць да трох. Ён запрасіў бы ўсіх траіх.
  
  
  Істота ў камбінезоне, без сумневу, была нейкім служыцелем. Мухамед, благаславі яго імя, скурчыўся б, калі б у яго былі такія вучні. Дзіўна, што памяць аб Хрысце захавалася, падумаў Барака.
  
  
  Ён паспешна адвёў погляд ад бацькі Харригана з агідай. У канцы групы, холадна ўтаропіўшыся на яго, стаялі двое мужчын іншага склада. Адзін з іх, відавочна, быў амерыканцам, але ў яго была такая ж суровая знешнасць, як у самога Баракі. Яго вочы сустрэліся з вачыма Баракі, і ў іх была толькі халодная глыбіня, без пробліску цяпла ці павагі. Яшчэ цікавейшым быў мужчына побач з ім. Гэта быў пажылы азіят у доўгім залатым адзенні. Калі ён сустрэўся позіркам з Баракам, ён усміхнуўся і падняў указальны палец, як бы даючы Бараку зразумець, што пагаворыць з ім пазней. Яго вочы былі карымі, як у Нуіча, і валодалі тым жа выглядам адхіленага глыбокага спакою, якое дэманстраваў Нуіч.
  
  
  Барака не сумняваўся, што гэта былі тыя двое мужчын, прыбыцці якіх чакаў Нуіч. Надыходзячыя дні ўсё яшчэ могуць быць цікавымі, падумаў Барака.
  
  
  "І ўсё ж, - закрычаў ён, - ці было хоць слова пра гэты адважны ўдар у сэрца Ізраіля распаўсюджана ў прэсе заходняга свету?"
  
  
  Ён заглушыў радасныя воклічы, адказаўшы на сваё ўласнае пытанне. "Не. Ніводнага слова. Капіталістычная сіянісцкая прэса свету захоўвала маўчанне аб адвагі нашых загінуўшых камандас".
  
  
  Зноў радасныя воклічы. Праз іх ён пачуў крык святара ў камбінезоне: "Чаго вы чакалі, калі выдаўца "Таймс" клічуць Сульцбергер?"
  
  
  Гэта было добра, вырашыў Барака. Ён скарыстаецца гэтым наступным разам, калі дасць інтэрв'ю амерыканскаму тэлебачанню.
  
  
  На гэты раз ён дазволіў натоўпу перакрычаць сябе, а затым сказаў: "Мы адправім душы нашых камандас да Алаха малітвай". Увесь натоўп паслухмяна павярнуўся на ўсход, у бок цяперашняй Саудаўскай Аравіі і горада Мека.
  
  
  Многія з натоўпу дасталі з-пад адзення малітоўныя кілімкі і разаслалі іх, перш чым схіліць на іх калені.
  
  
  "Маліцеся Алаху за спачын іх душ", - загадаў Барака. Ён таксама апусціўся на калені, яго вострыя вочы блішчалі з-пад казырка ваеннага капялюша, назіраючы за натоўпам, каб пераканацца, што на яго не нацэлена зброя.
  
  
  Амерыканцы пераступалі з нагі на нагу, затым яны таксама ўпалі на калені. Усё, акрамя суровага з выгляду мужчыны і пажылога азіята. Яны стаялі, як два стройныя дрэўцы ў лесе укленчанага чалавецтва.
  
  
  Барака быў абураны. Але з вокнаў у задняй частцы гаўбца данеслася шыпенне. "Пакінь іх у спакоі", - сказаў голас Нуіча. "Не чапай іх".
  
  
  Барака вырашыў не звяртаць увагі на рэлігійную абразу. Ён схіліў галаву ў малітве.
  
  
  Цішыня ахутала вялізную арэну.
  
  
  Затым над натоўпам узнёсся голас распасцёртага бацькі Харрыгана.
  
  
  "Бог чалавечы, хай тыя, хто нясе адказнасць за гэтыя смерці, згараць жыўцом у печах, паводле тваёй літасці. Няхай яны гараць у пекле за саму сваю беласць. Няхай помста ў поўнай меры здзейсніцца ў імя твайго добрага імя. Што тычыцца вока, няхай будзе не вока, а сотня вачэй. Усё згодна з тваёй дабрынёй і каханнем, дазволь смерці свабодна разгульваць сярод сіянісцкіх белых д'яблаў, узурпатараў і гвалтаўнікоў зямлі. Мы просім аб гэтым у імя міру і братэрства".
  
  
  "Нядрэнна", - сказаў Чыун Рыма, калі голас Харыган заціх. "Асабліва тая частка, дзе гаворыцца аб тым, як запіхваць белых людзей у духоўкі. Я калі-небудзь казаў табе, што яны былі белымі, таму што Бог занадта рана дастаў іх з духоўкі?"
  
  
  Усяго сто разоў, - сказаў Рыма, аглядаючы натоўп.
  
  
  "Добра, ты бачыў Бараку. Убачыў дастаткова?"
  
  
  "Так, на дадзены момант", – сказаў Чиун.
  
  
  Секундай пазней Барака падняўся на ногі і агледзеў укленчаны натоўп, перш чым падаць сігнал паднімацца. Двое мужчын, амерыканец і азіят, сышлі, растварыліся, як быццам зямля праглынула іх.
  
  
  Ён задаваўся пытаннем, ці ўбачыць ён іх зноў, перш чым Нуіч ўздзейнічае на іх сваёй воляй.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАНАЦЦАТЫ.
  
  
  "Зброя Лабініяна" была прыкладна такой, як чакаў Рыма.
  
  
  У дні сваёй славы гэта была халупа. Цяпер абслугоўванне і эксплуатацыя знаходзіліся выключна пад кантролем лабінцаў, якія нацыяналізавалі гатэль як нацыянальны набытак і ператварылі яго ў міжнародную ганьбу.
  
  
  Фарба аблупілася ў двух сумежных пакоях, якія перапалоханы салдат адвёў для Рыма і Чыўна.
  
  
  На ложках, якія складаюцца з брудных, пацёртых матрацаў на перакручаных металічных каркасах, адсутнічалі не толькі прасціны, але і чахлы. У душавых кабінах была вада, але толькі лядоўня, ручкі падачы гарачай вады былі знятыя.
  
  
  Адно з вокнаў у меншым з двух пакояў было разбіта, што, на думку Рыма, павінна было пазбавіць памяшканне ад затхлага паху, пакуль ён не заўважыў, што праз разбітае шкло пранікаюць яшчэ больш затхлыя пахі вялікага Лабініяна на адкрытым паветры.
  
  
  "Мілае мястэчка", - сказаў ён Чыуну.
  
  
  "Гэта зберажэ нашы галовы ад дажджу", – сказаў Чыун.
  
  
  "У Лабініі ніколі не бывае дажджоў".
  
  
  "Гэта тлумачыць пах. Краіну ніколі не мылі".
  
  
  Чіун старанна пералічыў паравыя куфры, пераканаўшыся, што іх усё яшчэ чатырнаццаць. Ён адкрыў адзін і пачаў капацца ў яго вантробах, нарэшце дастаўшы бутэльку чарнілаў, доўгае прамое гусінае пяро і пачак паперы.
  
  
  "Што ты робіш?"
  
  
  "Я адпраўлю камюніке палкоўніку Бараку", - сказаў Чыун.
  
  
  "Я збіраюся патэлефанаваць Сміту".
  
  
  Чаго не хапала нумару ў плане прыгажосці, дык гэта неэфектыўнасці тэлефоннай сувязі, і Рыма спатрэбілася сорак пяць хвілін і чатыры спробы, каб датэлефанавацца да чыкагскага "dial-a-pray", нумар якога ён даў аператару гатэля.
  
  
  "Зямля належыць Госпаду і паўнаце яе", - пачуўся запісаны голас, рыпучы ад таго, што яго латалі на іншым канцы святла.
  
  
  "Дай мне гэтую старую рэлігію", - паслухмяна сказаў Рыма ў трубку, а затым пачуў гудзенне і пстрычкі, калі яго галасавы сігнал выклікаў серыю пераключэнняў, і, нарэшце, ён пачуў яшчэ адну пстрычку, і Сміт сказаў: "Алё".
  
  
  "Гэта Рыма. Мы на адкрытай лініі".
  
  
  "Я ведаю", - сказаў Сміт. "Ва ўсёй гэтай краіне няма абароненай лініі. Бачыш што-небудзь цікавае? Клогг ці Барака?"
  
  
  "Яны абодва", - сказаў Рыма.
  
  
  "Вы сказалі, што ведаеце, хто за гэтым стаіць?" - асцярожна спытаў Сміт.
  
  
  "Гэта дакладна, - сказаў Рыма, - але я пакуль не магу вам сказаць. Я буду трымаць вас у курсе".
  
  
  "Дарэчы, ёсць новы элемент", - сказаў Сміт. Ён працягнуў тлумачыць, што таксама на борце самалёта быў чалавек, які распрацаваў заменнік алею і збіраўся прадаць яго Бараку.
  
  
  "О, - нядбайна сказаў Рыма, - як яго завуць?"
  
  
  "Голдбэрг", - сказаў Сміт. Яго раззлавала, калі Рыма засмяяўся і спытаў: "Што тут смешнага?"
  
  
  "Ты. І ўсе твае шпіёны", - сказаў Рыма. Усё яшчэ смеючыся, ён павесіў трубку. Такім чынам, Джэсі Джэнкінс была аператыўнікам Злучаных Штатаў. Гэта быў адзіны спосаб, якім Сміт мог пачуць аб заменніку алею.
  
  
  Што ж, прыемна было ведаць. Ён будзе даглядаць яе дабрабыт. Прынамсі, яна не была адной з гнід.
  
  
  Калі ён вярнуўся ў іншы пакой, Чіун зачыняў сваю бурбалку з чарнілам.
  
  
  "Гатова", - сказаў ён і працягнуў Рыма доўгі ліст пергаменту. Ён з трывогаю назіраў, як Рыма чытае.
  
  
  "Палкоўнік Барака.
  
  
  "У цябе ёсць час да поўдня пятніцы, каб адрачыся ад пасаду. Калі ты гэтага не зробіш, для цябе няма надзеі. Перадай мае найлепшыя пажаданні тваёй сям'і".
  
  
  На ім быў подпіс: "Майстар сінанджу, пакой 316, "Лабініян Армз"".
  
  
  "Ну? Што ты думаеш?" - спытаў Чыун.
  
  
  "У гэтым ёсць нешта накшталт зачаравання старога свету", – прызнаў Рыма.
  
  
  "Вы не думаеце, што гэта занадта слаба? Ці павінен я быў быць больш рашучым?"
  
  
  "Не, - сказаў Рыма, - я думаю, у цябе якраз прыдатны смак. Я не ведаю нікога, хто мог бы прыгатаваць гэта лепш".
  
  
  "Добра. Я хачу даць яму шанц пакаяцца".
  
  
  "Ты думаеш, гэта была добрая ідэя - даць яму нумар свайго пакоя?"
  
  
  "Вядома", - сказаў Чыун. "Як яшчэ ён можа звязацца са мной, каб капітуляваць?"
  
  
  Рыма кіўнуў. "Гэта дастаткова дакладна. Як вы даставіце гэта?"
  
  
  "Я сам занясу гэта ў палац".
  
  
  "Я дастаўлю яго, калі хочаш", - сказаў Рыма. "Я б хацеў выбрацца".
  
  
  "Гэта было б карысна. Надышоў час для майго павышэння свядомасці", – сказаў Чыун.
  
  
  Рыма ўзяў у Чыуна згорнуты пергамент, спусціўся па лесвіцы праз брудны неасветлены вестыбюль і выйшаў на яркае сонечнае святло Даполі. Ён убіраў пахі і гукі горада, пакуль ішоў чатыры кварталы да гарадской плошчы.
  
  
  Палац быў акружаны аховай, і Рыма нядбайна прайшоўся па плошчы, выглядаючы афіцэра. Нарэшце ён знайшоў аднаго з трыма зоркамі на плячах, што паказвала на званне генерал-лейтэнанта. Ён хадзіў узад-наперад перад будынкам палаца, неафіцыйна інспектуючы войскі.
  
  
  "Генерал", - паклікаў Рыма, ціха падышоўшы да яго ззаду. Генерал павярнуўся. Гэта быў малады чалавек з доўгім белым шрамам, які перасякаў яго левую шчаку.
  
  
  "У мяне ёсць паведамленне для палкоўніка Баракі. Як мне перадаць яго яму?"
  
  
  "Ну, ты мог бы адправіць гэта яму па пошце".
  
  
  "Значыць, ён гэта атрымае?"
  
  
  "Не", - сказаў генерал. "Пошта ніколі не дастаўляецца ў Лабінію".
  
  
  "Ну, насамрэч, я быў больш зацікаўлены ў тым, каб ён атрымаў паведамленне, чым у тым, каб забяспечыць пробны запуск вашай паштовай сістэмы".
  
  
  "Тады ты мог бы пакінуць яго каля ўваходных дзвярэй палаца".
  
  
  "Ён атрымае гэта такім чынам?"
  
  
  "Не, калі толькі вы не суправаджаеце яго статкам авечак.
  
  
  Нельга паднесці штосьці вярхоўнаму галоўнакамандуючаму, не суправадзіўшы гэта рытуальным падарункам".
  
  
  "Дзе я магу здабыць статак авечак?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Ты не можаш. У Даполі няма авечак".
  
  
  "Ці ёсць іншы спосаб перадаць яму паведамленне?"
  
  
  "Не", - сказаў генерал, адварочваючыся ад Рыма. Рыма паляпаў салдата па плячы.
  
  
  "Хвілінку. Ты хочаш сказаць мне, што няма ніякага спосабу перадаць паведамленне Бараку?"
  
  
  "Палкоўнік Барака", - паправіў афіцэр. "Гэта менавіта тое, што я вам кажу".
  
  
  "Ты разумееш, пра што гаворыш?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Я генерал-лейтэнант Джафар АХ Амін, міністр разведкі. Я ведаю, пра што гавару". напышліва сказаў афіцэр.
  
  
  "Выкажам здагадку, я перадаў табе паведамленне?"
  
  
  "Я б прачытаў гэта, затым разарваў і выкінуў кавалачкі. Гэта не Амерыка. У вас тут няма асаблівых прывілеяў".
  
  
  "Выкажам здагадку, проста ў якасці гіпатэтычнага выпадку, я сказаў бы табе, што калі ты парвеш паведамленне, я выму твае кішкі і задушу цябе імі? Якой была б твая рэакцыя на гэта?"
  
  
  "Маёй гіпатэтычнай рэакцыяй было б выклікаць ахову, загадаць вас арыштаваць і стварыць міжнародны інцыдэнт, які зганьбіць вашу нацыю". Ён усміхнуўся. "Гіпатэтычна, вядома".
  
  
  "Ведаеш, - сказаў Рыма, - гэты шнар у цябе на твары сапраўды кідаецца ў вочы".
  
  
  "Дзякуй табе".
  
  
  "Але яму не хапае сіметрыі".
  
  
  "О?"
  
  
  "Так. Гэта павінна быць часткай пары". З гэтымі словамі левая рука Рыма ўзмахнула. Здавалася, яго пальцы ледзь дакрануліся да афіцэравага твару. Толькі пасля таго, як Рыма знік у натоўпе, генерал Ал Амін зразумеў, што ў яго хутка будзе пара такіх жа шнараў.
  
  
  Рыма спыніўся каля шапіка з сокамі і замовіў маркоўны сок. Ён не мог вярнуцца, не перадаўшы паведамленне. Чиун прыйшоў бы ў шаленства. З іншага боку, калі б ён штурмаваў палац Баракі, як здавалася неабходным, Сміт прыйшоў бы ў шаленства.
  
  
  Пакуль ён змагаўся з праблемай, ён убачыў знаёмы твар.
  
  
  Джэсі Джэнкінс у афра-чорным арэоле вакол галавы маршыравалі разам з двума іншымі дзяўчынамі, з якімі Рыма быў у самалёце, пад аховай групы з чатырох лобінскіх салдат,
  
  
  "Прывітанне, Джэсі", - паклікаў Рыма.
  
  
  Яна павярнулася і ўсміхнулася. Фургон спыніўся. Салдаты нецярпліва глядзелі на надыходзячага амерыканца.
  
  
  "Куды ты ідзеш?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Нас выводзяць маршам з нашага комплексу вунь туды", - яна ўказала за будынак "Трыумф рэвалюцыі", - "на вячэру з палкоўнікам Баракам. Запрашэнне".
  
  
  "Запрашэнне?" Перапытаў Рыма. "Пад руляй пісталета?"
  
  
  "Відаць, у іх тут усё так уладкавана", - сказала Джэсі.
  
  
  "Добра, хопіць размоваў", - сказаў адзін з салдат.
  
  
  "Прытрымай сваіх вярблюдаў", - сказаў Рыма. "Лэдзі занятая".
  
  
  "Мяне гэта не датычыцца. Давайце пойдзем", - сказаў салдат.
  
  
  Рыма старанна растлумачыў салдату, што спешка прыводзіць да марнатраўства, а затым паспешліва прыступіў да апрацоўкі правага пляча салдата, што пераканала яго, што яны могуць пачакаць яшчэ некалькі імгненняў.
  
  
  Рыма адвёў Джэсі ў бок. "Ты ведаеш, што мы займаемся адным і тым жа бізнэсам?" сказаў ён.
  
  
  "Я студэнтка", - слаба запратэставала яна.
  
  
  "Я ведаю. Я таксама, я. Я спецыялізуюся на замежных урадах і пагрозах у адрас Злучаных Штатаў. Ты можаш даставіць гэта Бараку для мяне?"
  
  
  Яна паглядзела на згорнуты пергамент. "Я магу паспрабаваць", - сказала яна. Яна ўзяла згорнутую паперу і, павярнуўшыся спіной да салдата, сунула яе ў кішэню сваёй белай нейлонавай блузкі.
  
  
  "Калі я табе спатрэблюся, пакліч мяне", - сказаў Рыма. "Пакой 315, "Лабініян Армз"".
  
  
  Яна кіўнула, павярнулася і далучылася да групы, каб працягнуць шэсце да палаца. Рыма глядзеў ім услед, захапляючыся фігурай Джэсі Джэнкінс і адчуваючы сябе задаволеным сабой. Паведамленне дастаўлена, і ніхто не загінуў. Выдатна. Чиун ганарыўся б ім.
  
  
  Аднак Чиун ім не ганарыўся.
  
  
  "Вы хочаце сказаць, што не дастаўлялі маё пасланне асабіста палкоўніку Бараку?"
  
  
  "Ну... Я аддаў гэта таму-сяму, каб ён перадаў гэта яму".
  
  
  "Аааа, гэты хтосьці. Вы бачылі, як гэты хтосьці аддаў гэта палкоўніку Бараку?"
  
  
  "Ну, не. Не зусім".
  
  
  "Зразумела. Вы дакладна не бачылі, як гэты нехта перадаваў ліст палкоўніку Бараку. Гэта азначае, што вы ўвогуле не бачылі, як ліст перадаваўся палкоўніку Бараку".
  
  
  "Можна і так сказаць".
  
  
  "Іншымі словамі, вы зноў пацярпелі няўдачу. Я пасылаю цябе з простым заданнем, даставіць ліст, а ты вяртаешся і кажаш мне добра, можа быць, але не зусім, і ты можаш сказаць тое, і з аднаго боку гэта, і з другога боку тое, але ўсё гэта азначае, што ты не даставіў мой ліст ".
  
  
  "Будзь па-свойму".
  
  
  Чыун пакруціў галавой. "Для гэтага занадта позна. Калі б я паступіў па-свойму, ліст быў бы дастаўлены палкоўніку Бараку. Нікому іншаму. Ну і чаго можна чакаць, калі ўсё даводзіцца рабіць самому? Ніхто мне нічога не кажа і ніхто мне нічога не дапамагае рабіць".
  
  
  "Ты робіш шмат з нічога", - сказаў Рыма. "Барака атрымае ліст. Пачакай і ўбачыш. Ён адкажа на яго".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫНАЦЦАТЫ
  
  
  Але палкоўнік Барака не адказаў на паведамленне ні ў тую ноч, ні на наступную раніцу.
  
  
  Гэта адбылося не таму, што ён не атрымаў допісу. Насамрэч, Джэсі Джэнкінс асабіста ўклала яго ў руку Баракі, калі яна і дзве іншыя дзяўчыны сядзелі з ім за маленькім абедным сталом у раскошным пакоі ў палацы, пакоі, сцены якой былі аздобленыя лёнам, а вакол падставы былі раскладзены падушкі, цыноўкі і валікі. усіх памераў, формаў і кветак.
  
  
  Джэсі не чытала пасланне, але пашкадавала аб гэтым, калі ўбачыла рэакцыю, якую яно выклікала ў Баракі, калі ён асцярожна зняў чырвоны гальштук і прачытаў яго.
  
  
  Кроў, здавалася, адхлынула ад яго асобы. Ён паспешна прамакнуў твар сурвэткай, устаў, папрасіў прабачэння з-за стала і выйшаў з пакоя праз бакавыя дзверы.
  
  
  Барака прайшоў праз іншыя дзверы, якія вялі ў прыватны калідор палаца. Ён прайшоў па калідоры, нарэшце спыніўшыся перад цяжкімі дзвярыма з арэхавага дрэва. Ён ціха пастукаў.
  
  
  "Увайдзіце", - раздаўся тонкі пісклявы голас.
  
  
  Барака ўвайшоў у пакой. Нуіч сядзеў за сталом, чытаючы самую верхнюю са стосы газет і часопісаў навін.
  
  
  Ён павярнуўся, каб паглядзець на Бараку.
  
  
  "Што патрабуе ўварвання?" спытаў ён.
  
  
  "Гэта", - сказаў Барака, працягваючы згорнуты пергамент. "Гэта толькі што прынеслі".
  
  
  Нуіч узяў яго і хутка прачытаў. Невялікая тонкая ўсмешка мільганула на яго твары.
  
  
  Ён павярнуў яго назад і перадаў Бараку.
  
  
  "Што мне з гэтым рабіць?"
  
  
  "Нічога", - сказаў Нуіч. "Абсалютна нічога".
  
  
  "Што гэта, гэты Майстар сінанджа?" Спытаў Барака.
  
  
  "Ён чалавек-легенда, прыйшоў вярнуць трон Лабініі каралю Адрасу".
  
  
  "Забойца?"
  
  
  Нуіч зноў усміхнуўся. "Не так, як ты ведаеш забойцаў. Ты прывык мець справу з людзьмі са зброяй. З бомбамі. З нажамі. Але гэты Майстар Сінанджу не падобны ні на аднаго чалавека, якога вы калі-небудзь бачылі. Ён сам па сабе - зброя, бомбы і нажы. Вашы забойцы падобныя брызу. Майстар - гэта тайфун ".
  
  
  "Але тады ці не павінен я выступіць супраць яго? Пасадзіць яго пад арышт?"
  
  
  "Колькі ў вас яшчэ камандас, якімі можна карыстацца?" - Спытаў Нуіч. "Бо, кажу табе, ты мог бы выпусціць на волю ўсе войскі гэтай забытай богам зямлі, і калі б яны скончылі, яны ўсё роўна не дакрануліся б да адзення Майстра". Ён заспакаяльна паківаў галавой. "Ёсць толькі адно, што можа выратаваць вас ад гэтага тайфуна. Гэта іншы тайфун. Я - гэта ён".
  
  
  Збіты з панталыку Барака пачаў казаць. Яго перапыніў Нуіч.
  
  
  "Нічога не рабі. Майстар паспрабуе зноў устанавіць з табой кантакт. Хутка я буду гатовы выступіць супраць яго. Дай гэта мне".
  
  
  Барака прыслухаўся. У яго не было выбару. Ён кіўнуў, рушыў да дзвярэй, але, узяўшыся за ручку, павярнуўся. "Гэты Майстар сінанджу? Як ты думаеш, я калі-небудзь убачу яго?"
  
  
  "Вы бачылі яго", - сказаў Нуіч.
  
  
  "У мяне ёсць? Хто?"
  
  
  "Стары падчас пахавальнай цырымоніі. Гэта быў ён", - сказаў Нуіч.
  
  
  Барака амаль дазволіў сабе засмяяцца, затым праглынуў гэта. У голасе Нуіча не было гумару. Ён не жартаваў. І калі Nuihc лічыў гэтай дзевяностафунтавай састарэлай здані небяспечным, што ж, тады Барака не стаў бы спрачацца з гэтым меркаваннем.
  
  
  Ён кіўнуў і вярнуўся да свайго абедзеннага стала, але задавальненне знікла ад перспектыў вячэрняга спакушэння. Яго думкі працягвалі вяртацца да двух мужчын, якіх ён бачыў падчас пахавальнай цырымоніі. Пажылы азіят і малады амерыканец. Яны былі нечым асаблівым. Гэта ён ведаў.
  
  
  "Хто перадаў табе ліст?" спытаў ён Джэсі, калі пачаў жадаць дабранач здзіўленым дзяўчатам, якія цалкам чакалі, што ім давядзецца адбівацца ад арды ашалелых ад юрлівасці арабаў.
  
  
  "Мужчына, якога я сустрэў у самалёце".
  
  
  "У яго было імя, у гэтага чалавека?"
  
  
  "Так. Яго клікалі ..." Яна на імгненне завагалася, ведаючы люты антысемітызм лабініянцаў. "Яго звалі Рыма... Голдбэрг", - нарэшце выпаліла яна.
  
  
  Барака праігнаравала прозвішча, якое здалося ёй вельмі дзіўным. "Такім чынам, яго клічуць Рыма. Рыма", - паўтарыў ён.
  
  
  Імёны праносіліся ў яго галаве той ноччу, калі ён ляжаў у сваім ложку. Рыма і Майстар сінанджа. І калі ён, нарэшце, пагрузіўся ў сон, ён зноў убачыў даліну, якая вядзе да Месяцовых гор, і ўспомніў прароцтва аб "чалавеку з Усходу, які прыходзіць з Захаду".
  
  
  Ён прачнуўся, седзячы проста ў сваім ложку, пот сцякаў па яго смуглява-прыгожым твары. Цяпер ён баяўся. І ён спадзяваўся, што Нуіч быў дастаткова моцным тайфунам, каб супрацьстаяць старому.
  
  
  Дзіўна было верыць чалавеку, пра якога ты нічога не ведаў.
  
  
  У веры было нешта большае за гэта. І ён устаў з ложка і апусціўся на калені побач з ёй, тварам на ўсход, распасцёрся ніцма і пачаў шчыра і палка маліцца Алаху, каб Ён абараніў свайго слугу Муамара Бараку.
  
  
  РАЗДЗЕЛ Чатырнаццаты
  
  
  "Бачыш. Ён не атрымаў майго паслання", - сказаў Чыун роўна апоўдні наступнага дня.
  
  
  "Можа быць, ён зразумеў гэта і вырашыў праігнараваць".
  
  
  Чіун здзіўлена паглядзеў на яго.
  
  
  "Гэта абсурд. Гэта было афіцыйнае паведамленне ад Майстра сінанджа. Такія рэчы нельга ігнараваць".
  
  
  "Можа быць, ён не ведае, хто ты. Можа быць, ён ніколі не чуў аб сінандж".
  
  
  "Чаму ты ўпарціцца ў гэтым глупстве? Хіба ты не засвоіў, калі мы наведалі племя лоні, што паўсюль вядома і паважана імя Майстра сінанджу? Якія яшчэ доказы табе патрэбныя?"
  
  
  "Ты маеш рацыю, Татачка", - сказаў Рыма з уздыхам. "Увесь свет ведае пра сінандж. Ты не можаш узяць у рукі газету, не прачытаўшы пра гэта. Барака проста не атрымаў запіску. У Рыма не было жадання спрачацца з Чыунам. Яго больш цікавілі пытанні аб Нуічы, аб тым, дзе ён быў і калі зробіць ход, чым пра тое, каб увязацца ў адну са старых крэўных звад Чыуна.
  
  
  "Я ведаю, што ён не атрымаў пасланне", – пагадзіўся Чыун. "Але сёння ён атрымае". І пакуль Рыма сядзеў і назіраў, Чыун дастаў чарніла, пяро і пергамент і старанна накідаў новы ліст Бараку. Калі ён скончыў, ён падняў вочы і ветліва сказаў: "Я дастаўлю гэта".
  
  
  "Малайчына, Чыун".
  
  
  "Калі б табе трэба было даставіць ліст, я б даставіў яго і для цябе".
  
  
  "Я ўпэўнены, што ты б так і зрабіў".
  
  
  "Я б паклапаціўся аб тым, каб яно патрапіла ў рукі палкоўніка Баракі".
  
  
  "Цалкам дакладна", - сказаў Рыма.
  
  
  "Ага, ты кажаш "абсалютна", але ты не верыш Чіуну. Я магу сказаць. Працягвай. Напішы ліст палкоўніку Бараку. Працягвай, напішы ліст для мяне, каб я яго даставіў".
  
  
  "Чыун, я не абавязаны. Я веру табе, дзеля ўсяго Святога".
  
  
  "Ты кажаш гэта цяпер, але пытанне назаўжды застанецца ў тваёй галаве. Ці сапраўды Чиун даставіў бы мой ліст? Давай, напішы ліст. Я буду чакаць".
  
  
  І паколькі, здавалася, больш нічога не заставалася рабіць, Рыма ўзяў ліст паперы і хутка напісаў:
  
  
  "Палкоўнік Барака.
  
  
  "Я выявіў недарагі заменнік алею. Калі вы зацікаўлены ў размове са мной да таго, як я пагавару з заходнімі дзяржавамі, вы можаце звязацца са мной у нумары 315 гатэля Lobynian Arms, пры ўмове, што гатэль не абрынецца да таго, як ваша паведамленне патрапіць сюды.
  
  
  "Рыма Голдбэрг".
  
  
  "Вось, Чиун", - сказаў Рыма, акуратна складаючы цыдулку. "Дастаў гэта".
  
  
  "Я зраблю. Я не аддам гэта ні ў чые рукі, акрамя рук Баракі".
  
  
  "Ты можаш паспрабаваць", - неахвотна пагадзіўся Рыма.
  
  
  "Аааа, не. Ты спрабуеш. Я спрабую. У гэтым розніца паміж тым, каб быць Майстрам сінанджу і быць..."
  
  
  "... бледны кавалак свінога вуха", - стомлена скончыў прапанову Рыма.
  
  
  "Правільна", – сказаў Чыун.
  
  
  Праз некалькі хвілін Чыун выйшаў з гасцінічнага нумара. Рыма спусціўся з ім па лесвіцы, таму што пакой зводзіў яго з розуму, і ён вырашыў, што лепш, чым сядзець у пакоі, было б сесці на адзін з двух крэслаў у вестыбюлі, таму што, хоць вестыбюль быў такім жа пачварным, як і пакой, ён быў больш. Іншае крэсла ў вестыбюлі было запоўнена багатай, тоўстай, потнай тушай Клейтана Клогга. Клогг убачыў, як Рыма апусціўся на крэсла побач з ім, і кіўнуў, як мага слабей, прызнаючы існаванне Рыма.
  
  
  Рыма назіраў, як Клог пацее. Дык вось якая была ідэя Сміта аб чалавеку, які стаіць за забойствамі амерыканскіх навукоўцаў. Вядома, Рыма ведаў тое, чаго не ведаў Сміт, - што Нуіч кіраваў забойствамі. Але ці выкарыстоўваў ён Клогга як інструмент? Ці Бараку?
  
  
  "Калі ты збіраешся прапанаваць мне замену масла?"
  
  
  "З чаго б мне цікавіцца", - сказаў Клогг, адрываючыся ад "Таймс" тыднёвай даўнасці, яго свіныя ноздры трапяталі, як быццам іх толькі што забіла благім пахам.
  
  
  "Падобна, ты не разумееш, Клогг. Праз шэсць месяцаў заводы могуць быць занятыя выпускам майго заменніка, верагодна, да 10 працэнтаў ад агульнай патрэбнасці краіны ў нафце. Праз год яно складзе 50 працэнтаў. Дайце мне васемнаццаць месяцаў, і ў нас будзе тэхналогія, якая дазваляе гарадам будаваць уласныя заводы па вытворчасці алею.Гэта вырашыць праблему цвёрдых адыходаў.Гарады больш не будуць купляць бензін для сваіх аўтапаркаў у нафтавых кампаній.Яны будуць рабіць свае ўласныя.І Oxonoco будзе глядзець у рулю пісталета.Пісталет, зараджаны смеццем. Вам пашанцуе, калі вы захаваеце франшызу на смажаную курыцу ".
  
  
  Клог пранікліва назіраў за Рыма. Яго ноздры надзьмуліся.
  
  
  "Ты сур'ёзна, ці не так, Mr....er Голдбэрг?"
  
  
  "Вядома, я сур'ёзна. Я патраціў лепшыя гады свайго жыцця, працуючы над гэтым праектам".
  
  
  "Здаецца, я проста ніколі не чуў пра вас у галіне даследаванняў нафты", - сказаў Клог.
  
  
  "Я быў на сумежных радовішчах", - сказаў Рыма. "Адкрыццё нафты было проста шчаслівай выпадковасцю. Насамрэч, я гандляваў смеццем апошнія дзесяць гадоў".
  
  
  "Дзе ты працаваў?"
  
  
  Рыма ведаў, што гэтае пытанне рушыць услед. Ён спакойна адказаў "Усеагульны марнатраўства", назваўшы кампанію, якой, як ён ведаў, маніпуляваў КЮРЭ. Ён убачыў, што Клог зрабіў думку пра гэта.
  
  
  "Калі б у вас была такая рэч, містэр Голдбэрг, мы цалкам маглі б быць зацікаўлены ў тым, каб зрабіць вам прапанову".
  
  
  "Наяўнымі або ў працэнтах ад продажаў?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Я не думаю, што вы палічылі б працэнт ад продажаў вельмі прыбытковым", – ялейна заўважыў Клогг.
  
  
  "Чаму гэта?"
  
  
  "Відавочна, што мы не маглі вывесці на рынак такую новую распрацоўку, пакуль яна не была поўнасцю пратэставана. Могуць прайсці гады, перш чым яна зможа адпавядаць нашым строгім стандартам якасці".
  
  
  "Іншымі словамі, – сказаў Рыма, – гэта было б пахавана і забыта. Як карбюратар, які можа патроіць выдатак бензіну ў аўтамабілі".
  
  
  "Гэты карбюратар - міф. Такога паняцця не існуе".
  
  
  "Колькі грошай за заменнік масла?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Канцэпцыя настолькі ўнікальная, што кошт у шасцізначных ліках можа апынуцца прымальнай. Вядома, гэта, верагодна, не так ужо шмат, калі вы дзеліцеся ёю са сваімі калегамі-даследчыкамі".
  
  
  "Ні ў якім разе", - сказаў Рыма. "Тут няма калег-даследчыкаў, і ўсё гэта захоўваецца тут". Ён пастукаў сябе па галаве. "Я б нікому іншаму не даверыў свой сакрэт".
  
  
  "Гэта разумна з твайго боку. У гэтым свеце ёсць нядобрасумленныя людзі".
  
  
  "Якія ёсць".
  
  
  "Усеагульны марнатраўства, кажаш ты".
  
  
  "Гэта дакладна".
  
  
  Затым Клог зноў замоўк. Неўзабаве Рыма стаміўся раздзімаць ноздры і пайшоў да сябе ў пакой, каб патэлефанаваць пасля абеду.
  
  
  Ён папрасіў Сміта прыдумаць гісторыю прыкрыцця для нейкага Рыма Голдбэрга, урэшце прызнаўшы, што гэта адзін і той жа чалавек.
  
  
  "Шкада, што ты не сказаў мне ўчора", - чмыхнуў Сміт.
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Таму што я выдаткаваў шмат часу і грошай, спрабуючы высачыць даследніка нафты па імі Голдберг".
  
  
  "Я нічога не магу зрабіць з часам, але ты можаш забраць грошы з наступнай партыі золата Чыуна ў Сінанджу".
  
  
  "Не забудзься сказаць яму, што гэта была твая ідэя", - сказаў Сміт, і Рыма мог паклясціся, што гэта была яго першая спроба пажартаваць. Калі-небудзь.
  
  
  "І яшчэ сёе-тое", - сказаў Рыма. "Я нічога не кемлю ў міжнароднай палітыцы, але было б нядрэнна, калі б кароль Адрас быў напагатове, чакаючы вяртання на свой трон".
  
  
  "Чаму?" - усхвалявана спытаў Сміт. "Нешта здарылася з Баракам? Ці ёсць ... ?"
  
  
  - Не, - перабіў Рыма. - Але ён можа атрымаць па пошце што-небудзь, што не спадабаецца.
  
  
  Аднак такая турбота аб Чіуне было залішнім, Чіун сам сказаў пра гэта Рыма ў той жа дзень.
  
  
  У гэтым не было нічога складанага, сказаў ён Рыма. Ён проста падышоў да парадных дзвярэй палаца, растлумачыў, хто ён такі, і ў імгненне вока быў заправоджаны да палкоўніка Барака. Палкоўнік Барака быў добры і ветлівы і звяртаўся з Чыўном з найвялікшай павагай.
  
  
  "Ён абяцаў зрачыся ад пасаду?"
  
  
  "Ён папрасіў час, каб абдумаць далягляд. Вядома, я падаў яму адтэрміноўку да выходных".
  
  
  "І ў вас не было праблем з тым, каб патрапіць да яго?"
  
  
  "Зусім ніякага. Навошта мне гэта? І я таксама даставіў твой нікчэмны ліст".
  
  
  І Чыун прытрымліваўся гэтай гісторыі нават пазней, калі па радыё, якое ў Лабініі перадавалі для забаўкі, з'явіліся шалёныя рэпартажы аб хаосе і гвалце ў прэзідэнцкім палацы. Відаць, група выхадцаў з Усходу колькасцю да ста чалавек напала на палац сярод белага дня, пакалечыўшы дваццаць сем салдат. Іх спроба забіць палкоўніка Бараку пацярпела няўдачу з-за яго бясстрашнай мужнасці, праяўленай пры адбіцці нападу.
  
  
  "Чуў гэта?" Рыма спытаў Чыўна.
  
  
  "Так. Шкада, што мяне не было там, каб убачыць гэта. Гучыць вельмі захапляльна".
  
  
  "Гэта ўсё, што ты можаш сказаць?"
  
  
  "Што там яшчэ ёсць?"
  
  
  Рыма схіліўся перад абліччам няўмольнай логікі і пакінуў гэтую тэму.
  
  
  Аднак гэта ўсё яшчэ было ў галаве палкоўніка Баракі. Ні аб чым іншым ён не думаў з таго часу, як пажылы азіят расправіўся з палацавай аховай і адчыніў зачыненыя дзверы Баракі, як быццам яны былі зроблены з паперы.
  
  
  Яго рука ўсё яшчэ дрыжала, калі ён думаў аб мініяцюрным дзядку, які прад'явіў яму пісьмовыя патрабаванні. Ён лічыў, што яму пашанцавала, што ён застаўся жывы. Як толькі ён пераканаўся, што стары пайшоў, ён прынёс абодва лісты ў пакой Нуіча.
  
  
  "Яны ўварваліся ў мой палац. Што я магу зрабіць?"
  
  
  "Ты можаш перастаць балбатаць, як дзіця", - сказаў Нуіч. "Забудзься аб цыдулках. Для мяне амаль прыйшоў час разабрацца з гэтымі двума".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЯТНАЦЦАТЫ.
  
  
  Трэцяя Сусветная міжнародная маладзёжная канферэнцыя адкрылася з яркімі вачыма, пышнымі хвастамі і шумам на наступную раніцу ў 9:00 раніцы. Трыста пяцьдзесят дэлегатаў з усяго свету сабраліся ў будынку "Трыумф рэвалюцыі", каб асудзіць Злучаныя Штаты і Ізраіль за забойствы і дзікасць, у якіх яны не былі вінаватыя, і ўсхваліць арабаў за забойствы і дзікасць, у якіх яны былі вінаватыя, але якія зараз былі названы гераізмам і адвагай.
  
  
  Гэта было а 9:00 раніцы.
  
  
  У 9:30 раніцы адбылося з паўтузіна кулачных баёў. Усходняя моладзь, у асноўным з Японіі, хацела крытыкаваць толькі ізраільцян, тым самым, як яны думалі, зарабляючы ачкі ў арабаў-пастаўшчыкоў нафты. Аднак амерыканская дэлегацыя нічога гэтага не пацярпела. Яны патрабавалі, каб не толькі ізраільцяне, але і ўсе белыя былі асуджаныя за асноўны, кардынальны, недаравальны грэх - не быць кімсьці іншым, акрамя белага.
  
  
  Гэта прывяло чарнаскурых афрыканскіх дэлегатаў у стан лютасьці, бо, няправільна зразумеўшы рэзалюцыю ў залі, яны падумалі, што гэта пахвала, і запатрабавалі, каб яе таксама ўключылі. У іх патрабаванні мелася на ўвазе пагроза, што, калі іх пагроза не будзе ўлічана, яны з'ядуць белых дэлегатаў па адным за раз.
  
  
  Такім чынам, гэта працягвалася з 9:00 да 9:30, і ў гэты час Джэсі Джэнкінс, якая была абрана старшынёй датэрмінова дзякуючы амаль усеагульнай адмове ад прэтэнзій, пайшла на абед.
  
  
  Гэта раззлавала большасць гледачоў на галерэі, якія былі ў асноўным амерыканскімі рэпарцёрамі. Яны выявілі, што паўгадзіны насамрэч было недастаткова для таго, каб выявіць глыбока ўтоеную сацыяльную значнасць, напоўненую сэнсам для ўсяго свету, заключаную ў тым, што, калі б ва ўдзельнікаў быў доступ да гаечных ключоў і манціровак, дакладней можна было б апісаць як бандыцкую бойку.
  
  
  Аднак двое гледачоў на галерэі не былі засмучаныя раннім абедам.
  
  
  Седзячы на сваіх месцах на балконе, адкуль адкрываўся від на вялікія залы пасяджэнняў у Зале Трыумфу рэвалюцыі, размешчаным побач з Палацам, Чіун павярнуўся да Рыма і сказаў: "Ты зразумеў хоць слова з таго, што адбылося тут сёння?"
  
  
  "Вядома", - сказаў Рыма. "Гэта проста. Чорныя ненавідзяць белых. Белыя ненавідзяць саміх сябе. Жыхары Усходу ненавідзяць усіх. Аб белых айнах Японіі яшчэ трэба будзе пачуць".
  
  
  Чыун урачыста кіўнуў. "Я думаў, менавіта гэта і адбылося. Скажы мне, чаму яны ўсё прайшлі такі доўгі шлях, каб прызнацца, што не падабаюцца адзін аднаму?" Няўжо яны не маглі пасылаць адзін аднаму лісты?
  
  
  "Ага", - сказаў Рыма. "Яны маглі б, але ў іх няма гарантыі, што вы даставіце іх самі, і, значыць, няма гарантыі, што лісты дойдуць. Так прасцей".
  
  
  Чыун зноў кіўнуў, на гэты раз не перакананы. "Калі ты так гаворыш", - сказаў ён.
  
  
  - І чаму палкоўнік Барака не звязаўся з намі мінулай ноччу? - спытаў Рыма.
  
  
  "Ён абдумвае маю прапанову", – сказаў Чыун. "Мы пачуем ад яго".
  
  
  Гэтыя двое пакінулі свае месцы, наглядзеўшыся на братэрства ў дзеянні, і спусціліся ўніз, каб вярнуцца ў свой гасцінічны нумар, але на першым паверсе яны аказаліся ўцягнутыя ў кружэнне невялікіх груп дэлегатаў, якія вялі змястоўны дыялог адзін з адным, крычучы адначасова ва ўвесь голас.
  
  
  Рыма быў за тое, каб праціснуцца скрозь яго і выйсці на сонечнае святло, але яго ўтрымала рука Чыуна на яго плячы. Ён павярнуўся і ўбачыў, што Чиуна, падобна, зацікавіў адну з размоў, у якім два азіяты змагаліся з двума чорнымі і двума белымі. Чыун слізгануў паміж двума ўдзельнікамі, каб паслухаць.
  
  
  "Амерыка - прычына праблемы", - сказаў адзін з выхадцаў з Усходу.
  
  
  Чыун кіўнуў у знак згоды, затым павярнуўся да чарнаскурага, які сказаў: "Белым нельга давяраць".
  
  
  Чиун падумаў, што гэта самае стаялае пачуццё.
  
  
  Тое ж самае зрабілі і двое белых, якія настойвалі на тым, што з часоў Дарыуса на зямлі не было нічога, што магло б супернічаць са злачынствам Амерыкі.
  
  
  Чыун пакруціў галавой.
  
  
  "Не, - сказаў ён, - Дарыус быў вельмі добры".
  
  
  Шасцёра спрачальнікаў паглядзелі на крыніцу новага голасу.
  
  
  Чіун для пераканаўчасці паківаў галавой уверх-уніз. "Дарыус быў вельмі добры. Свет быў бы вельмі добры, калі б Дарыус ўсё яшчэ правіў. Не мая віна, што ён быў скінуты грэкам".
  
  
  "Правільна", - сказаў адзін з чарнаскурых. "Гэта Аляксандр зрабіў у старым Дарыусе".
  
  
  "А як жа фараоны?" крыкнуў адзін з белых хлопцаў, прышчавы ўвасабленне няўпэўненасці ў сабе, непаўнавартаснасці і прышчавасці.
  
  
  "Прынамсі, яны ведалі, як абыходзіцца з яўрэямі", - сказаў адзін з азіятаў.
  
  
  Чыун кіўнуў. "З імі ўсё было ў парадку", - сказаў ён. "Асабліва з Аменхатэпам. Ён заплаціў дакладна ў тэрмін".
  
  
  Нават у гэтай размове гэтая заўвага, здавалася, не мела сэнсу, і шасцёра маладых людзей спыніліся, каб паглядзець на Чыўна.
  
  
  "Гэта праўда", – сказаў Чыун. "Аменхатэп заплаціў дакладна ў тэрмін. Хай жыве яго памяць. І Людовік Чатырнаццаты таксама".
  
  
  "Пра што вы кажаце?" - спытаў адзін з амерыканцаў. "Вы кажаце як марыянетка карумпаванага караля Адраса. Хай жыве Барака".
  
  
  "Не", - сказаў Чыун. "Продак Адраса не спяшаўся з аплатай. У адваротным выпадку Адрас зноў заняў бы свой трон. Калі б ён гэта зрабіў, ён адказаў бы на яго пошту. Няхай жыве Адрас".
  
  
  "Фу", - сказаў прышчавы амерыканец.
  
  
  Гэта гарантавала двум чарнаскурым мудрасць пазіцыі Чыуна, якія далучыліся да Чыуна ў крыках "Няхай жыве кароль Адрас".
  
  
  Астатнія дзвесце пяцьдзесят іншых дэлегатаў, якія спрачаюцца, падумалі, што яны чагосьці не зразумелі, калі пачулі галасы, павышаныя гучней за іх уласных, і спыніліся, каб услухацца ў словы.
  
  
  Затым, каб не застацца ў баку ад нейкага вельмі важнага новага руху, які мог бы прынесці новы дзень міру ва ўсім свеце, яны падхапілі скандаванне. "Жыве кароль Адрас".
  
  
  "Жыве кароль Адрас".
  
  
  "Жыве кароль Адрас".
  
  
  Яны наперабой крычалі гучней за ўсіх, і неўзабаве будынак "Трыумф" напоўніўся іх галасамі і рэхам.
  
  
  "Жыве кароль Адрас".
  
  
  "Жыве кароль Адрас".
  
  
  Чіун кіраваў прывітаннямі, як быццам ён быў дырыжорам аркестра, размахваючы рукамі перад сабой.
  
  
  Рыма з агідай павярнуўся і натыкнуўся на вельмі рэльефнае цела Джэсі Джэнкінс.
  
  
  "Цяпер, калі вы вярнулі нас да падтрымкі манархіі, што далей? Феадалізм?" - Спытала яна.
  
  
  "Табе пашанцуе, калі ён на гэтым спыніцца", – сказаў Рыма. "Як прайшла ваша вячэра з Баракам?"
  
  
  "Ну, для мужчыны з такой рэпутацыяй, як аматар жанчын, ён прайграў".
  
  
  "О?"
  
  
  Джэсі засмяялася, і ад гэтага руху яе грудзей пад светла-фіялетавым топам, які яна надзела, закалыхаліся.
  
  
  "Напэўна, гэта была тая запіска, якую я яму дала. Тая, што ад цябе".
  
  
  "О, вы сапраўды даставілі гэта?"
  
  
  “Вядома. Я казаў табе, што зраблю. У любым выпадку, я аддаў гэта яму. Ён прачытаў гэта і выбег з пакоя, як быццам у яго загарэўся хвост. Затым ён вярнуўся праз дзесяць хвілін і выправадзіў нас. Перад марожаным”.
  
  
  "Гэта цікава", - сказаў Рыма, якому гэта падалося цікавым. Калі Барака ўзяў ліст, каб камусьці паказаць, то гэтым кімсьці, напэўна, быў Нуіч. Гэта азначала б, што ён спыніўся проста ў палацы Баракі. Чаму? Ён, верагодна, чакаў прыдатнага моманту, каб выступіць супраць Чыуна і Рыма.
  
  
  "Хто-небудзь ужо прапаноўваў купіць твой oil secret?" Спытала Джэсі крыху залішне нязмушана.
  
  
  "Я крыху адкусіў. І, кажучы аб закусках, што ты робіш сёння на вячэру?"
  
  
  "Пасля заканчэння дзённых беспарадкаў нас маршам адводзяць назад у нашы казармы. Там нас кормяць як гасцей лобінскай дзяржавы. Затым мы ідзём спаць. Ніякія адхіленні не будуць дазволены", - сказала яна, перадражніваючы глыбокі нацысцкі акцэнт.
  
  
  "Як наконт таго, каб прапусціць гэта і павячэраць са мной?"
  
  
  "З задавальненнем. Але я не магу выбрацца". На яго здзіўлены погляд яна дадала: "Праўда. Нам не дазволена пакідаць лагер".
  
  
  "Магчыма, Чыун мае рацыю, настойваючы на манархіі. У народнай дэмакратыі, здаецца, ёсць усё, акрамя дэмакратыі для людзей", - сказаў ён.
  
  
  "Няма выгады без болю", – выказала здагадку Джэсі.
  
  
  "Калі б ты мог выйсці, ты б павячэраў са мной?"
  
  
  "Вядома".
  
  
  "Будзь ля галоўных варот сваёй хаты роўна ў 8:30 вечара".
  
  
  "У іх ёсць ахоўнікі, якія выглядаюць так, быццам нічога так не шануюць, як шанец прыстрэліць цябе".
  
  
  "Не кажы ім, што мяне клічуць Голдбэрг", - сказаў Рыма і адвярнуўся, каб пашукаць Чиуна.
  
  
  Чіун ужо набліжаўся да яго. Сцены і столь будынка ўсё яшчэ абвяшчаліся прывітальнымі крыкамі ў гонар Боні Кінг Адрас.
  
  
  "Я думаю, на сёння мы зрабілі дастаткова", - сказаў Чыун.
  
  
  Рыма мог толькі пагадзіцца.
  
  
  У той жа час у Лабініі было заключана пагадненне іншага роду, на гэты раз паміж палкоўнікам Баракам і Клейтанам Клогам.
  
  
  Па запрашэнні Клогга двое мужчын праехалі сорак міль у пустыню да гіганцкага нафтавага радовішча, галоўнага сховішча, куды штодня перапампоўвалася больш за два мільёны барэляў нафты з васьмісот свідравін Лабініі для захоўвання, а затым для адпраўкі танкерамі па ўсім свеце.
  
  
  Чорны лімузін Клогга спыніўся каля склада, і ён загадаў свайму шафёру адправіцца на шпацыр, нягледзячы на якая прабірае да костак тэмпературу ў сто трыццаць градусаў па пустыні.
  
  
  "Перш чым вы спытаеце, - сказаў Барака, - я не буду рабіць крокаў па спыненні эмбарга на пастаўкі нафты ў вашу краіну".
  
  
  "Выдатна", - сказаў Клог. "Я не хачу, каб ты гэта рабіў". Выраз здзіўлення на твары Баракі хутка знік.
  
  
  "Тады чаго ты хочаш?" спытаў ён, не пачціва, але і не груба.
  
  
  "Хачу задаць вам пытанне. Што вы збіраецеся рабіць са сваёй нафтай".
  
  
  "Пакупнікі знойдуцца", - сказаў Барака, адчуваючы агіду да гэтага амерыканца са свіным носам, які імгненна паказаў пальцам на слабое месца ў тактыцы "арабскай салямі".
  
  
  "Так", - сказаў Клог. “На некаторы час. Рускія, вядома, купяцца, каб паспрабаваць нашкодзіць Захаду. Але ў канчатковым выніку яны назапасяць запасы і перастануць купляць лішкі, таму што іх эканоміка не вытрымае знясілення”.
  
  
  "Ёсць Еўропа", - сказаў Барака.
  
  
  “Так. І Еўропа будзе купляць вашу нафту да таго часу, пакуль амерыканская эканоміка не пачне падаць, а затым і іх эканоміка не пачне падаць. Нафта неабходная для транспартных сродкаў і вытворчасці, і Еўропа павінна рушыць услед за Амерыкай”.
  
  
  Як гэта падобна на Клогга, падумаў Барака, забыцца пра іншыя віды выкарыстання нафты. Для людзей. Ацяпленне дамоў. Выпрацоўка электраэнергіі. У галаве ў яго былі толькі транспартныя сродкі і вытворчасць. Ён быў такім амерыканскім прамыслоўцам, што быў бы карыкатурай, калі б не быў занадта пачварны, каб быць карыкатурай. Барака акінуў поглядам акр за акрам рэзервуараў для захоўвання нафты, вышак, складанага абсталявання, амаль усім гэтым кіравалі кампутары, створаныя амерыканскімі нафтавымі кампаніямі, але ён нічога не сказаў.
  
  
  "Такім чынам, у вас будзе лішак нафты, – сказаў Клогг, – і ваша нацыя не зможа жыць на нафтавых запасах".
  
  
  "Калі ласка, абыдзіся без урока эканомікі. Я так разумею, у цябе ёсць прапанова".
  
  
  "Так, у мяне ёсць. Працягвайце амерыканскае эмбарга. Аднак дайце Oxonoco права бурыць на адным або некалькіх вашых прыбярэжных выспах з выразным пагадненнем аб тым, што любая нафта, якую мы знойдзем, будзе нашай для выкарыстання ".
  
  
  "На прыбярэжных выспах нафты няма".
  
  
  Клогг усміхнуўся, вузка скрывіўшы рот, што зрабіла яго, не дай Бог, яшчэ выродлівей, чым Бог планаваў.
  
  
  "Як кажуць у маёй краіне, ну і што? Будаўніцтва падземнага трубаправода ад гэтага цэнтра да прыбярэжнай выспы было б пытаннем усяго некалькіх месяцаў. Мы маглі б зліць вашу залішнюю нафту і прадаваць яе як сваю ўласную. Лабінія атрымала б вялікі прыватны прыбытак - вы маглі б распараджацца ім па сваім меркаванні ".
  
  
  "І ваша кампанія кантралявала б эканоміку Амерыкі", – сказаў Барака.
  
  
  "Вядома".
  
  
  Барака ўтаропіўся на свае нафтавыя свідравіны. Месяц таму ён бы застрэліў Клогга перш, чым той паспеў скончыць першую прапанову. Нахабства прапановы Бараку хабару. Але гэта было месяц таму, калі ён усё яшчэ верыў, што гэтай зямлёй можна кіраваць, і ён сам мог бы дажыць да старасці ў гонары і славе. Але зараз было прароцтва супраць яго жыцця. Такім чынам, Нуіч паабяцаў абараніць яго ад амерыканскіх забойцаў. Але хто абароніць яго ад Нуіч? Барака выявіў, што ў яго няма ні цярпення, ні жадання, каб ім камандавалі, як дзіцем, пакуль ён кіруе. На днях ён падумаў аб тым, якім магло б быць жыццё ў Швейцарыі. Цяпер ён выглянуў вонкі і ўбачыў працоўнага з Лабініі, які спрабуе гаечным ключом адкрыць корак з разьбой. Яму запатрабавалася шэсць спроб, перш чым ён знайшоў правільны гаечны ключ. У Швейцарыі людзі рабілі наручны гадзіннік. У Лабініі людзі стваралі бязладзіцу і блытаніна.
  
  
  "Ці можна захаваць гэта ў сакрэце?" Спытаў Барака.
  
  
  "Вядома. Часткай нашага пагаднення было б тое, што толькі персанал з Лабіні мог бы абслугоўваць новыя нафтавыя ўстаноўкі для Oxonoco. І ..."
  
  
  "Табе не трэба заканчваць. Я выдатна ведаю, што нашы лобінскія ўмельцы могуць пяцьдзесят гадоў працаваць на фальшывай нафтабазе, ні разу не западозрыўшы, што ў нафце, якая вынікае з крана, ёсць нешта дзіўнае".
  
  
  Клог паціснуў плячыма. Ён быў рады, што Барака сказаў гэта, а не ён. Часам гэтыя пастухі вярблюдаў былі адчувальныя да недахопаў свайго народа.
  
  
  Гэта можа спрацаваць, вырашыў Барака. І Клогг, вядома, меў рацыю. Без якога-небудзь падобнага плана па сліву лішкаў нафты з Лабініі эканоміка краіны, якая ўжо знаходзіцца на мяжы катастрофы, саслізнула б за край.
  
  
  Яму прыйшлося б быць асцярожным, каб схаваць план ад Nuihc. Але гэта спрацавала б. Гэта спрацавала б.
  
  
  "Аднак ёсць праблема", - сказаў Клог, урываючыся ў думкі Баракі. Барака павярнуўся да нафтавіка.
  
  
  "Ёсць адзін амерыканец", - сказаў Клог. "Ён адкрыў заменнік нафты. Яго клічуць Рыма Голдбэрг".
  
  
  "Ён звязаўся са мной", - сказаў Барака. "Ён ашуканец".
  
  
  Клог пакруціў галавой. “Не, гэта не так. Я даручыў нашым людзям праверыць яго. Ён адзін з самых бліскучых навуковых розумаў у нашай краіне. Калі дазволіць яму працягнуць, ён можа нашкодзіць не толькі вашай краіне, але і маёй кампаніі”.
  
  
  "Мне не дазволена выступаць супраць яго", - сказаў Барака.
  
  
  "Забаронена?"
  
  
  Барака зразумеў сваю памылку і хутка адступіў. "Я не магу рызыкаваць канфрантацыяй з урадам Злучаных Штатаў, проста прыбраўшы аднаго з іх грамадзян".
  
  
  "І ўсё ж, - настойваў Клогг, - няшчасны выпадак..."
  
  
  "Апошнім часам адбыўся шэраг няшчасных выпадкаў з удзелам амерыканскіх даследчыкаў нафты", – сказаў Барака.
  
  
  "Я падумаў, што вы, магчыма, нешта ведаеце аб гэтым", - сказаў Клог.
  
  
  "І я падумаў, што ты, магчыма, нешта ведаеш аб гэтым". Двое мужчын паглядзелі адзін на аднаго, разумеючы, як гэта часам бывае з мужчынамі, што кожны гаворыць праўду. Барака задумаўся, аднак, хто меў рацыю, а "хто памыляўся ў гэтым Рыма Голдбэргу. Навуковец-нафтавік або наёмны забойца? Магчыма, і тое, і іншае. Ніхто ніколі не ведаў, да якіх межаў вераломства дойдуць Злучаныя Штаты.
  
  
  Клогг паглядзеў наперад і разважаў услых: "Няшчасныя выпадкі здараюцца са шматлікімі людзьмі".
  
  
  "Ну, вядома, я не магу несці адказнасць за няшчасныя выпадкі", - сказаў Барака, даючы Клоггу тое, што ён жадаў: ліцэнзію на ўхіленне Рыма Голдберга.
  
  
  Двое мужчын пагаварылі яшчэ крыху, параўноўваючы запісы аб Рыма Голдбэргу. Абодва зразумелі, што адзіным чалавекам, які меў з ім які-небудзь кантакт у Лабініі, была Джэсі Джэнкінс, паўнагрудая чарнаскурая амерыканская рэвалюцыянерка. Было вырашана, што Барака дазволіць аднаму з людзей Клогга быць дапушчаным у лагер Трэцяга міру, дзе ён мог бы даглядаць за Джэсі. Барака таксама даў сваю згоду з планам, але сказаў, што з яго абвяшчэннем давядзецца пачакаць некалькі тыдняў, пакуль не завершацца "некаторыя дробныя справы".
  
  
  Клогг кіўнуў, затым нахіліўся наперад і націснуў на клаксон аўтамабіля. Нібы з ніадкуль, зноў з'явіўся шафёр і, вярнуўшыся на сваё месца, павёў машыну ў бок Даполі.
  
  
  Барака заўважыў, што шафёрам быў малады лабініец, які ледзь выйшаў з падлеткавага ўзросту, з гладкай светлай скурай, доўгімі чорнымі павойнымі валасамі і дзёрзкімі жаночымі вуснамі. Ён паглядзеў на шафёра з лёгкай агідай, затым спытаў Клогга, ці атрымліваў асалоду ад той гарадскімі задавальненнямі.
  
  
  Клогг усміхнуўся, але не адказаў. Ён таксама глядзеў на шафёра.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ШЕСЦНАЦЦАТЫ.
  
  
  Джэсі Джэнкінс была апранута ў белую сукенку, чакаючы ззаду двух ахоўнікаў, якія стаялі па стойцы рахмана каля адзінага ўваходу ў абгароджаны комплекс, дзе размяшчаліся пабудаваныя на хуткую руку баракі, якія выкарыстоўваюцца дэлегатамі Трэцяй Сусветнай міжнароднай маладзёжнай канферэнцыі.
  
  
  Тэрыторыя была акружаная васьміфутавай агароджай ад ураганаў, увянчаным яшчэ двума футамі калючага дроту, нацягнутай пад кутом, каб ніхто ўсярэдзіне не мог абрацца вонкі.
  
  
  Рыма ўбачыў Джэсі здалёку, калі падыходзіў да брамы. Ён таксама ўбачыў маладога амерыканца з рудымі валасамі, які прыхінуўся да бліжэйшага будынка казармы, нядбайна паліў і вельмі нязмушана назіраў за Джэсі.
  
  
  Рыма спыніўся проста перад двума ўзброенымі ахоўнікамі і паклікаў маладую чарнаскурую жанчыну, якая праходзіла міма іх.
  
  
  "Прывітанне. Ты можаш выйсці і пагуляць?"
  
  
  "Мае захавальнікі мне не дазволяць". Яна кіўнула ў бок ахоўнікаў.
  
  
  "Гэта праўда, джэнтльмены?" Спытаў іх Рыма.
  
  
  "Нікому не дазваляецца пакідаць тэрыторыю без пісьмовага пропуску".
  
  
  "І хто выдае гэтыя пропускі?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Ніхто", - сказаў ахоўнік. Іншы здушыў усмешку.
  
  
  "Дзякуй за вашу ветласць", - сказаў Рыма. "Спускайцеся сюды", - паклікаў ён Джэсі, кіўнуўшы галавой уздоўж плота.
  
  
  Яна ішла на сваім баку, ён на сваім, пакуль яны не апынуліся ў поўнай сотні футаў ад ахоўнікаў. Азірнуўшыся праз плячо, Рыма заўважыў, што рудавалосы амерыканец рушыў разам з імі, усё яшчэ хаваючыся ў цені комплексу.
  
  
  Плот са звернутым унутр калючым дротам прызначаўся для таго, каб трымаць зняволеных унутры, але не для таго, каб не пускаць наведвальнікаў.
  
  
  Рыма пачакаў, пакуль яны з Джэсі не ўвайшлі ў зону, якая знаходзіцца па перыметры дасяжнасці пражэктара, затым абедзвюма рукамі ўхапіўся за перакладзіну на верхняй частцы агароджы ад ураганаў, узбег на два крокі ўверх па агароджы і адштурхнуўся абедзвюма нагамі. Штуршок выпрастаў яго цела; ўзыходзячы імпульс разгарнуў яго, як быццам ён быў грузам на канцы вяроўкі. Яго цела перавярнулася прама ў паветры, затым ўпала, усё яшчэ адубелае, на бок плота Джэсі. Якраз перад тым, як яго разгойдваюцца цела стукнулася б аб калючы дрот, ён прыслабіў хватку, падцягнуў верхнюю частку цела, перамахнуў праз калючы дрот і бясшумна прызямліўся на ногі побач з здзіўленай Джэсі.
  
  
  "Як ты гэта зрабіў?" - спытала яна, калі нарэшце загаварыла.
  
  
  "Чыстае жыццё".
  
  
  "Ну, зараз, калі ты ўнутры, што нам рабіць?"
  
  
  "Выйсці, вядома".
  
  
  Ён павёў Джэсі назад да галоўнай брамы.
  
  
  "Як прайшла канферэнцыя?" спытаў ён.
  
  
  "Не пытайся", - сказала яна.
  
  
  "Калі я абяцаю не пытацца, ці абяцаеш ты не казаць пра расізм, адсутнасць магчымасцяў, гета, генацыд і прыгнёт?"
  
  
  "Што вы, містэр Голдбэрг, вы зусім не падобныя на ліберала".
  
  
  "Мне заўсёды здаецца, што лібералы любяць людзей вялікімі масамі, і гэта цана, якую яны плацяць за тое, каб ненавідзець людзей паасобку. Напэўна, я не ліберал".
  
  
  "Ты не ненавідзіш людзей па асобнасці?" - Спытала Джэсі.
  
  
  "Вядома, хачу", - сказаў Рыма. “Але я не збіраюся плаціць такую цану, каб любіць усіх запар. Я пакідаю за сабой права вырашаць, што вырадак – гэта вырадак, проста таму, што ён вырадак”.
  
  
  "Добра", - сказала Джэсі. "Гэта мае сэнс. Ніякіх размоваў пра гета. Дамовіліся".
  
  
  Да гэтага часу яны былі за дзесяць футаў ад двух ахоўнікаў.
  
  
  Рукай Рыма зрабіў знак Джэсі пачакаць, пакуль ён падыдзе да ахоўнікаў.
  
  
  "Прывітанне, хлопцы. Памятаеце мяне?" сказаў ён.
  
  
  Абодва ахоўнікі павярнуліся і паглядзелі на яго, спачатку са здзіўленнем, затым з раздражненнем.
  
  
  "Што ты тут робіш?" сказалі яны.
  
  
  "Я пайшоў атрымаць два пропускі, каб пакінуць гэтае месца".
  
  
  "Так", - падазрона сказаў ахоўнік буйней.
  
  
  "Яны ў мяне прама тут".
  
  
  "Так?" - зноў спытаў ахоўнік.
  
  
  Рыма сунуў руку ў кішэню штаноў і павольна выцягнуў яе, сціснуўшы ў кулак. Ён трымаў яе паміж двума ахоўнікамі.
  
  
  "Прама тут", - сказаў ён.
  
  
  Яны нахіліліся наперад, каб паглядзець.
  
  
  "Ну?" сказаў адзін з іх.
  
  
  Цяпер двое ахоўнікаў нахіліліся адзін да аднаго ўшчыльную, амаль галава да галавы, калі Рыма часткова расціснуў руку, размотваючы мезенец і ўказальны палец. Ён рушыў гэтымі пальцамі ўверх.
  
  
  Кожная куля патрапіла ў ілоб аднаго з ахоўнікаў, прама ў тое адчувальнае месца, дзе вены зліваюцца, утворачы Y-вобразны выраз пад скурай.
  
  
  Цвёрдыя, як жалеза, пальцы, падобныя на затупленыя шыпы, упіліся ў вены, закрываючы іх на імгненне і прыводзячы да поўнай, хоць і нядоўгай страты прытомнасці. Двое салдат упалі на зямлю, у тым, што ў цемры здавалася кучай бруднай вопраткі аліўкава-шэрага колеру.
  
  
  "Давай, Джэсі", - сказаў Рыма.
  
  
  Ён дапамог дзяўчыне пералезці праз нячулыя целы двух ахоўнікаў. Яна паглядзела на іх зверху ўніз, відаць, не ў сілах адвесці позірк.
  
  
  "О, не хвалюйся", - сказаў Рыма. "З імі ўсё будзе ў парадку. Проста выйдуць ненадоўга".
  
  
  "Ты заўсёды такі агрэсіўны?" спытала яна.
  
  
  "Я ж сказаў табе, я пакідаю за сабой права вырашыць, што вырадак ёсць вырадак, і паступіць з ім па-ўблюдачаму. Гэтыя двое прайшлі кваліфікацыю".
  
  
  "У мяне такое пачуццё, што ў нас будзе цікавая ноч".
  
  
  Калі яны сыходзілі з тэрыторыі комплексу, Рыма азірнуўся праз плячо, каб пераканацца, што іх рудавалосы спадарожнік ідзе за імі. Так і было.
  
  
  "Так, цікавая ноч", - пагадзіўся Рыма.
  
  
  Ён не ведаў, што гэта стане яшчэ цікавей, калі мужчына рушыць услед за рудавалосай. Гэта быў хударлявы мужчына ўсходняга тыпу ў чорным дзелавым гарнітуры. Ён рэдка ўсміхаўся. Яго клікалі Нуіч, і ён пакляўся забіць не толькі Рыма, але і Чыўна.
  
  
  Гэта быў першы выпадак, калі Джэсі прыйшлося паспрабаваць начное жыццё Лабініі, якой насамрэч не існавала.
  
  
  "Табе нельга выпіць", - сказаў Рыма. "Барака не дазваляе алкаголь".
  
  
  "Ну, тады джаз. Тут павінна быць джазавая ўстанова".
  
  
  "Прабач", - сказаў Рыма. "Барака" таксама закрыла начныя клубы".
  
  
  "Мы можам патанчыць?"
  
  
  "Мужчынам і жанчынам не дазваляецца танчыць разам".
  
  
  "Барака?" - Спытала яна.
  
  
  Ён кіўнуў. "Барака".
  
  
  "Я павінна была атруціць яго фаршыраваную капусту, калі ў мяне быў шанц", - сказала яна.
  
  
  "Апраўданні, адгаворкі".
  
  
  Рыма і Джэсі ішлі па Рэвалюцыйнай авеню і, нарэшце, знайшлі адно адкрытае месца, якое выглядала так, як быццам калісьці яно магло звацца начным клубам. Цяпер на ім быў надпіс "прыватны клуб "толькі для еўрапейцаў". Рыма стаў членам клуба, сунуўшы швейцару дваццаць долараў. Унутры ўстанова ўсё яшчэ захоўвала ўспаміны пра часы начнога клуба. Справа быў бар. Вялікі пакой у задняй частцы быў застаўлены сталамі, якія вядуць да эстрадзе для аркестра, дзе танцоўшчыца жывата пацела пад музыку трох лабініянцаў, якія граюць на безназоўных струнных інструментах і неапісальным ражку.
  
  
  "Гэта не зусім Краіна птушак", - сказала Джэсі.
  
  
  "На сёння дастаткова", - пачаў Рыма. Джэсі прапанавала яму скончыць цытату, але Рыма адмовіўся, паколькі не мог успомніць астатняе.
  
  
  Рыма настаяў на тым, каб афіцыянтка, якая падышла павітаць іх, пасадзіла іх у адной з вялікіх кабінак, якія межавалі з галоўнай залай. Кабінкі былі больш падобныя на маленькія пакоі, дастаткова вялікія, каб змясціць восем чалавек на мяккіх лаўках вакол U-вобразнай сцяны. Яны былі адгароджаныя ад астатняй часткі пакоя вышыванымі бісерам вяроўкамі, якія можна было адцягнуць, калі хтосьці хацеў паглядзець шоў на падлозе. Вяроўкі нячаста адшморгвалі, паколькі кабінкі былі ўпадабаным месцам сустрэч еўрапейскіх мужчын і іх маладых палюбоўнікаў-лабінійцаў.
  
  
  Рыма настаяў на кабінцы. Афіцыянтка настойвала, што не разумее ні англійскай, ні яго просьбы. Рыма настаяў на тым, каб даць ёй дзесяць долараў, пасля чаго афіцыянтка настаяла на тым, каб такі цудоўны джэнтльмен і яго дама селі ў адной з цудоўных кабінак, размешчаных па перыметры залы.
  
  
  Калі яны рухаліся да задняй часткі бара, Рыма азірнуўся і заўважыў рудавалосага амерыканца, які накіроўваўся да барнай стойцы.
  
  
  Джэсі была засмучаная адсутнасцю алкаголю, але ў рэшце рэшт падзяліла замоўлены Рыма маркоўны сок.
  
  
  "Ты заказваеш гэта так, нібы прывык да гэтага", - сказала яна. "Цвярознік?"
  
  
  "Толькі калі я на дзяжурстве".
  
  
  "І што гэта за дзяжурства?" - Спытала Джэсі, пасля таго як афіцыянтка сышла, а Рыма адшпіліў заціскі па баках вышываных пацеркамі вяровак, дазволіўшы ім зваліцца і зачыніўшы іх кабінку ад агляду залы.
  
  
  "Той жа абавязак, што і ў цябе", - сказаў Рыма. "Ты ведаеш. Дзядзька Сэм. Увесь канцэрт".
  
  
  Рыма быў рады, што яна вырашыла не скромнічаць. "Тады, я думаю, мы павінны абараняць адно аднаго, асабліва ўлічваючы, што за намі сочаць", - сказала яна.
  
  
  "Ты бачыў яго?" Яна паднялася на дзевятнаццаць прыступак у вачах Рыма.
  
  
  "Вядома. Ён пажырае мяне вачыма з таго часу, як я пачаў чакаць цябе каля варот".
  
  
  "Ён зараз у бары".
  
  
  "Я ведаю", - сказала Джэсі. Яна змоўкла, калі афіцыянтка адсунула ў бок каралі і паставіла перад імі шклянкі. Калі афіцыянтка сышла і пацеры перасталі пабразгваць сябар аб сябра, Джэсі перагнулася праз кут стала і спытала: "Навошта ты тут?"
  
  
  "Клог", - сказаў Рыма. "Мне цікава, што ён задумаў".
  
  
  "Гэта проста", - сказала яна. "У яго ёсць нейкі план кантрабанды нафты Баракі ў Злучаныя Штаты. Вашынгтон паведаміў мне аб гэтым перад маім ад'ездам".
  
  
  "Чаму яны мне не сказалі?" - паскардзіўся Рыма.
  
  
  "Лягчэй", - сказала Джэсі, павольна пацягваючы свой напой і назіраючы за Рыма-над шклянкі праніклівымі вачыма. "Тваё сапраўднае заданне не мае ніякага дачынення да Клогга, таму яны не папрацавалі сказаць табе, сапраўды гэтак жа, як ты яшчэ не папрацаваў сказаць мне, у чым заключаецца тваё сапраўднае заданне".
  
  
  "Добра, - сказаў ён нарэшце, - ты мяне злавіў. Я тут, каб высветліць, як вярнуць караля Адраса на трон". Рыма не падабалася сітуацыя, у якой ён аказаўся; дзяўчына была разумная, і ён не прывык да такога роду саступак і хлусні.
  
  
  "Што небудзь яшчэ?" спытала яна.
  
  
  "Так. Адна рэч. Калі мы збіраемся заняцца каханнем?"
  
  
  "Я думала, ты ніколі не спытаеш", - сказала яна. Джэсі перасела побач з Рыма на мяккую лаўку. Яе рукі абвіліся вакол яго галавы, а вусны сустрэліся з яго вуснамі.
  
  
  Рыма адказаў ёй, моўчкі праклінаючы Чиуна за трэніроўкі, якія пазбавілі сэкс усяго задавальнення і замянілі яго дысцыплінай і тэхнікай.
  
  
  Джэсі выдала лёгкі стогн, а затым Рыма прасунуў руку пад яе тонкі топ, прарабляючы з яе верхняй часткай пад падпахай тое, чаго яна раней не адчувала.
  
  
  Яна зноў застагнала. Рыма адчуў, як яе рукі прыбралі з яго шыі, і яна пачала задзіраць сваю белую спадніцу.
  
  
  Затым, у спляценні целаў і выгібаў, Рыма і Джэсі заняліся каханнем на лаўцы запасных. Яе стогны і ўгаворванні былі пахаваны жыўцом пад гукі цяжкай танцоркі жывата, якая тупае па тонкай драўлянай падлозе пад музыку драўлянага свістка і струннага аркестра.
  
  
  Калі яны скончылі, Джэсі проста адсунулася ад Рыма і некаторы час сядзела нерухома, не ў сілах вымавіць ні слова. Здавалася, яна не заўважала, што яе кароткая спадніца ўсё яшчэ задраная вакол сцёгнаў, і насамрэч яна нават не паварушылася, калі афіцыянтка ўварвалася праз вышываную пацеркамі перагародку, каб спытаць, ці не жадаюць яны яшчэ.
  
  
  Рыма сцвярджальна кіўнуў. Калі афіцыянтка пайшла, Джэсі прыйшла ў сябе, абцягнула спадніцу і паправіла швэдар.
  
  
  "Прывітанне, святая скумбрыя, Эндзі", - сказала яна.
  
  
  "Я так разумею, гэта камплімент", – сказаў Рыма.
  
  
  "Не, чувак", - сказала Джэсі, яе ідэальныя белыя зубы блішчалі на фоне эбенавай велічы яе шчаслівага асобы. "Гэта не камплімент. Гэта называецца павагай".
  
  
  "Калі будзеш добра сябе паводзіць, я запрашу цябе вярнуцца", - сказаў Рыма.
  
  
  "Я буду добрым. Я буду добрым".
  
  
  Афіцыянтка перапыніла іх з напоямі, і Рыма спытаў: "У бары быў рудавалосы мужчына. Ён усё яшчэ там?"
  
  
  "Так, сэр", - сказала яна.
  
  
  Рыма сунуў ёй у руку банкноту. "Не згадвай, што я пытаўся". Афіцыянтка пагадзілася, кінуўшы які ацэньвае погляд у бок Джэсі, паказваючы, што, магчыма, аплата за абслугоўванне пераважней наяўных.
  
  
  Рыма злёгку сціснуў яе руку, дакрануўшыся да месца паміж вялікім і ўказальным пальцамі, назіраючы, як прасвятлеў яе твар.
  
  
  "Гэй, я з тых, хто раўнуе", - сказала Джэсі пасля таго, як дзяўчына сышла. "Цяпер лягчэй".
  
  
  "Проста рыхтую запасы", - сказаў Рыма. "На выпадак, калі ты станеш нахабным".
  
  
  "Я думала, мы не будзем казаць аб этнічнай прыналежнасці", - сказала Джэсі, і яны абедзве засмяяліся і пацягвалі свае напоі, пакуль Джэсі не папрасіла прабачэння і не пайшла ў жаночы пакой.
  
  
  Рыма адкінуўся на спінку лаўкі, упёрся пальцамі ног у лаўку на далёкім баку стала і засяродзіўся на назіранні за новай выканаўцай танца жывата праз маленькія шчылінкі паміж ніткамі караляў.
  
  
  Яна была лепшая за першую. Гэта, як вызначыў Рыма, таму, што яна, здавалася, меншая за пацела і час ад часу ўсміхалася. Першая танчыла так, як быццам яе галоўнай цікавасцю было не наступіць цяжкай нагой на адну з тонкіх масніц. Гэта танцавала так, як быццам у яе ў галаве было нешта большае, чым простае выжыванне.
  
  
  Яна скончыла адзін танец пад разрозненыя апладысменты паўпустой залы і пачала іншы.
  
  
  А потым яшчэ адно.
  
  
  І тады Рыма задумаўся, дзе Джэсі. Ён пачакаў яшчэ некалькі хвілін, затым вызірнуў у пакой скрозь вышываную бісерам фіранку. Яе нідзе не было відаць.
  
  
  Афіцыянтка стаяла ў глыбіні вялікай залы, уважліва сочачы за маленькімі столікамі, і Рыма жэстам паклікаў яе.
  
  
  Яна з усмешкай выйшла наперад. "Чэк, сэр?"
  
  
  "Дама, з якой я быў? Вы бачылі, як яна сыходзіла?"
  
  
  "Не, сэр?"
  
  
  "Не маглі б вы зазірнуць у жаночы пакой і паглядзець, ці там яна? Яе клічуць міс Джэнкінс".
  
  
  "Вядома, сэр".
  
  
  Імгненне праз дзяўчына вярнулася да Рыма. "Не, сэр. Яе там няма. Пакой зусім пусты".
  
  
  "Адтуль ёсць яшчэ адна дзверы?"
  
  
  "Так, сэр, тут ёсць дзверы, якія вядзе ў глухі завулак".
  
  
  Рыма выцягнуў з кішэні банкноты і сунуў іх у руку дзяўчыны. "Дзякуй", - сказаў ён. Накіроўваючыся да жаночага пакоя, ён зірнуў на бар. Рудавалосы мужчына знік.
  
  
  Рыма прайшоў у жаночы пакой, міма адзінай кабінкі, маленькага люстранога століка і крэсла, да супрацьпажарных дзвярэй з высоўнай планкай. Ён адчыніў яе і выйшаў вонкі, апынуўшыся ў вузкім цёмным завулку, чорным з аднаго канца, дзе ён упіраўся ў стары будынак, яркім з другога канца, дзе ў яго трапляла святло з Рэвалюцыйнага праспекта.
  
  
  І ён убачыў тое, чаго баяўся, змятую кучу, якая здавалася чорнай на фоне пырсак святла з вуліцы, што ляжала ля сцяны завулка. Ён пабег наперад. Гэта была Джэсі.
  
  
  Яна паглядзела на яго, пазнала яго і ўсміхнулася. Кроў з раны на галаве павольна сцякала па яе твары.
  
  
  Ён убачыў, што рана сур'ёзная.
  
  
  "Хто гэта быў?"
  
  
  "Рудая. Ад Клогга. Хацеў даведацца пра цябе".
  
  
  "Усё ў парадку", - сказаў Рыма. "Не кажы больш".
  
  
  "Усе о'кей", - сказала Джэсі. "Я наогул нічога не казала". І яна зноў усміхнулася Рыма, а пасля павольна, амаль ляніва, яе вочы заплюшчыліся, і галава схілілася набок.
  
  
  Яна была мёртвая.
  
  
  Рыма ўстаў і паглядзеў уніз на цела дзяўчыны, якое ўсяго некалькі хвілін таму было цёплым, яркім і кахаючым, і ён прыклаў усе намаганні, каб пазбавіцца ад любога пачуцця лютасьці, якое магло там быць. Калі ён быў упэўнены, што не засталося нічога, акрамя халоднай рашучасці, ён проста адышоў ад яе цела і выйшаў на вуліцу.
  
  
  У ртутным святле ліхтароў, што асвятлялі вуліцу, чырвоная кроў здавалася чорнай, а чорная пляма на тратуары справа ад завулка ўказала Рыма правільны напрамак.
  
  
  Ён дагнаў рудавалосага мужчыну праз два кварталы.
  
  
  Мужчына нядбайна, бесклапотна ішоў назад да гатэля, дзе спыніліся Клогг і Рыма, верагодна, каб даць справаздачу, падумаў Рыма.
  
  
  Бясшумна рухаючыся па ярка асветленых вуліцах, Рыма параўняўся з мужчынам. Мужчына быў апрануты ў цёмную спартовую кашулю і цёмныя штаны. Рыма выцягнуў правую руку, шырока раскінуўшы яе, і ўхапіўся за спіну мужчыны, крыху вышэй спражкі рамяня, схапіўшыся за два цяжкія вертыкальныя канаты цягліц, якія цягнуліся ўверх і ўніз уздоўж пазваночніка.
  
  
  Мужчына войкнуў ад болю.
  
  
  "Ты яшчэ нічога не бачыў", - холадна сказаў Рыма.
  
  
  Яны праходзілі міма атэлье па пашыве адзення і хімчысткі, якое было зачынена на ноч. Усё яшчэ ўтрымліваючы мужчыну за спіной, накіроўваючы яго з хваравітым націскам пяці цвёрдых, як жалеза, пальцаў, Рыма выкарыстоўваў левую руку, каб выбіць дзверы.
  
  
  Ён штурхнуў яе, затым упіхнуў мужчыну ў прыцемненую краму наперадзе сябе. Рыма спыніўся, каб зачыніць за ім дзверы.
  
  
  Мужчына прыхінуўся да стойкі тварам да Рыма, яго вочы ярка блішчалі ў адлюстраваным святле з вуліцы.
  
  
  "Што гэта, прыяцель?" спытаў ён з амерыканскім акцэнтам.
  
  
  "У цябе ёсць нож? Пісталет?" - спытаў Рыма. "Калі ёсць, дастань іх. Мне так будзе лягчэй".
  
  
  "Пра што ты кажаш? У мяне няма ніякай зброі".
  
  
  "Затым сок, які ты выкарыстоўваў на дзяўчыне. Атрымай гэта", - сказаў Рыма. Яго голас быў халодным і вострым, такім жа цёмным, як крама, такім жа нячулым, як смерць.
  
  
  "Добра, габрэйчык, калі ты настойваеш", - сказаў мужчына. Ён палез у заднюю кішэню і дастаў паліцэйскую скураную дубінку, зараджаную свінцом.
  
  
  "Што Клогг хацеў, каб ты зрабіў?"
  
  
  “Накачай дзяўчынку. Даведайся, хто ты такі. У мяне не было шанцу. Яна ўпала занадта хутка”. Рыма бачыў, як ззяюць беласцю зубы мужчыны, калі ён усміхаўся. "Ты спрасціў задачу. Цяпер я магу напампаваць цябе".
  
  
  "Зрабі гэта", - сказаў Рыма. "Зрабі гэта".
  
  
  "Я буду з табой мякчэй", - сказаў рудавалосы мужчына.
  
  
  Ён падышоў да Рыма, прафесійна падняўшы правай рукой вядучую дубінку на ўзроўні пляча, а левую руку падняў перад тварам, каб адбіць любыя ўдары.
  
  
  Але ўдараў не было. Замест гэтага Рыма стаяў там і дазволіў яму замахнуцца сваёй дубінкай на скронь Рыма.
  
  
  Але дубінка прамахнулася, а затым рудавалосы мужчына адчуў, як яе вырываюць у яго з пальцаў, як быццам ён быў не мацнейшы за дзіця.
  
  
  І затым яго рука апынулася ў яго за спіной, і яго пацягнулі ў заднюю частку крамы, і ён адчуў боль у задняй частцы шыі, і цемра крамы саступіла месца яшчэ большай чарнаце яго розуму, і ён адчуў, што правальваецца ў непрытомнасць.
  
  
  Праз некалькі імгненняў ён прачнуўся ад дзіўнага звінячага гуку.
  
  
  Яго спіна ляжала на нечым мяккім, але ў роце было дзіўнае адчуванне. Што гэта было, падумаў ён, прыходзячы ў прытомнасць са стогнам. І ў роце было сапраўды дзіўнае адчуванне. Ён быў нечым напоўнены.
  
  
  Ён адчуў, што задыхаецца. Рот быў набіты яго зубамі. Ён паглядзеў.
  
  
  Над ім стаяў Рыма Голдбэрг і нядбайна, рытмічна біў цяжкай свінцовай дубінкай па твары рудавалосага мужчыны, выбіваючы яму зубы па адным.
  
  
  Рудая плюнула, распырскваючы ў паветры зубы і кроў.
  
  
  Блэкджэк апусціўся зноў. Яшчэ больш зубоў раскалолася. Руды паспрабаваў устаць, але палец у сонечнае спляценне прыкаваў яго да месца, як быццам ён быў прыбіты да дошкі.
  
  
  "Спыніся", - закрычаў ён.
  
  
  Рыма спыніўся.
  
  
  "Чаго хацеў Клог?"
  
  
  "Ён хацеў, каб я дапытаў дзяўчыну. Высветліў, хто ты такі. Яна нічога не сказала".
  
  
  "Чаму Клог хацеў гэта ведаць?"
  
  
  "У яго нафтавая здзелка з Баракам. Ваша формула можа яму пагражаць. Ён хоча ведаць, хто яшчэ ведае пра гэта".
  
  
  "Вы маеце якое-небудзь стаўленне да тых мёртвых навукоўцаў-нафтавікоў у Злучаных Штатах?"
  
  
  "Не, не", - запратэставаў мужчына, і Рыма зразумеў, што ён кажа праўду.
  
  
  "Усё ў парадку, прыяцель".
  
  
  "Што вы збіраецеся са мной зрабіць?" - спытаў мужчына, напалоханы да грані панікі.
  
  
  "Заб'ю цябе", - сказаў Рыма.
  
  
  "Ты не можаш гэтага зрабіць".
  
  
  "Ёсць цікавая розніца ў філасофскіх школах", – сказаў Рыма. "Ты кажаш, што я не магу, але я кажу, што магу. Хто мае рацыю? Раніцай, калі знойдуць тваё цела,
  
  
  мы ўбачым, што я такі і ёсць”.
  
  
  А затым ён уторкнуў дубінку ў рот рудавалосаму мужчыну, запіхваючы яе яму ў горла, зводзячы на нішто любы шанец, які ў мужчыны быў, каб закрычаць, але спыніўшыся як раз перад тым момантам, калі сок перапыніў бы дыханне рудавалосага мужчыны.
  
  
  Цяпер рыжы зразумеў, дзе ён быў і чаму яно было мяккім. Ён ляжаў на прасавальным стале прафесійнага тыпу, які хімчысткі выкарыстоўвалі для распарвання зморшчын на вопратцы.
  
  
  Рыма ўсміхнуўся яму ў цемры, потым апусціў на яго верхнюю палову стала.
  
  
  Рыжавалосы адчуў, як запал пачынае абпальваць яго цела. Рыма схапіў вешалку для адзення і прасунуў яе праз ручкі верхняй і ніжняй частак прасавальнай стала, змацоўваючы іх разам.
  
  
  Ён падышоў да ніжняй часткі стала і павялічыў тэмпературу да поўнай, а затым націснуў кнопку, якая актывуе пароварку.
  
  
  Рыжавалосы спачатку пачуў шыпенне, затым адчуў, як з абедзвюх паловак дошкі пачала вырывацца гарачая пара; праз тонкую летнюю вопратку ён адчуў пякучы боль, калі яна дакранулася да яго цела.
  
  
  "Да раніцы ў цябе павінны быць добрыя зморшчыны", - сказаў Рыма.
  
  
  Рудавалосы мужчына пачаў гаварыць, паспрабаваў нешта сказаць, але не змог з дубінкай у роце.
  
  
  Яго спалоханыя вочы шукалі Рыма.
  
  
  "О, ты чаго-небудзь хочаш?" спытаў Рыма. "О, зразумела. Яшчэ крухмалу на каўнерык. Добра". Ён узяў балончык з крухмалам і папырскаў ім на твар рудавалосага мужчыны.
  
  
  "І паслухай, мы даем зніжку ў адзін цэнт за кожную вешалку, якую ты вернеш. Не забудзься зараз".
  
  
  Мужчына паспрабаваў закрычаць, але не выдаў ні гуку, а затым раздаўся толькі гук мякка якія зачыняюцца дзверы.
  
  
  Мужчына, цяпер у жаху, ляжаў, спадзеючыся страціць прытомнасць і молячыся, каб ён памёр хутка. Або быў выратаваны.
  
  
  Яго жаданне павінна было выканацца.
  
  
  Пачуўся яшчэ адзін гук, і дзверы адчыніліся. Прыціснуты, заціснуты прасавальнай дошкай, ён паспрабаваў павярнуць галаву да дзвярэй, але нічога не мог разгледзець.
  
  
  І потым масляністы ўсходні голас загаварыў з ім.
  
  
  "Цішыня", - сказаў голас.
  
  
  Ён пачуў гук адшпільванай драцяной вешалкі для адзення, а затым дабраславёнае палягчэнне, калі прыўзнялася нагрэтая паверхня прасавальнай стала. А затым дубінку дасталі ў яго з рота.
  
  
  А затым усходні голас стаў задаваць яму пытанні аб тым, што ён зрабіў і чаму, і што задумалі Клог і Барака. Ён шчыра адказаў на ўсе пытанні, і, нарэшце, голас сказаў: "Гэтага дастаткова".
  
  
  Рудавалосы мужчына пачаў выпроствацца, мармычучы пабітым ротам: "Як цябе клічуць? Містэр Клогг захоча ўзнагародзіць цябе".
  
  
  "Мяне клічуць Нуіч", - раздаўся голас. "Але ніякай узнагароды не патрабуецца". І затым быў ціск, які перашкодзіў рудавалосаму мужчыну падняцца, а затым ён адчуў, як дубінка зноў апусцілася яму на твар, на гэты раз моцна, а затым усё счарнела, зусім пачарнела, і ён больш нічога не бачыў, не чуў, не адчуваў, таму што быў мёртвы.
  
  
  РАЗДЗЕЛ СЯМНАЦЦАТЫ.
  
  
  Клейтан Клог займаў увесь чацвёрты паверх "Лабініян Армс", але яго нідзе не было на паверсе. Аднак большая частка яго світы, якая была там, была толькі рада расказаць Рыма, куды задзеўся Клогг, калі б ён толькі спыніўся.
  
  
  Ён спыніўся дастаткова надоўга, каб адзін чалавек паспеў ахнуць, што Клогг адправіўся з двума машынамі, поўнымі "спецыяльнага персаналу" Oxonoco, у кропку на лабінійскім узбярэжжы, звернутую да аднаго з невялікіх прыбярэжных выспаў. Там быў невялікі лагер Oxonoco, да таго, як усе пастаўкі газу былі нацыяналізаваны.
  
  
  Затым Рыма спыніўся ў іншага чалавека дастаткова надоўга, каб той раздабыў карту і паказаў Рыма, дзе знаходзіўся лагер Аксанока, у двух гадзінах язды ад Даполі. Карта была лёгка чытэльная. З Даполі вялі тры дарогі. Адна вяла да ўзбярэжжа, да лагера Аксанока, другая вяла ўглыб краіны, да галоўнай нафтабазы, а трэцяя паглыблялася праз пустыню да гор Геркулеса. На картах Амерыкі былі намаляваны палі для гольфа; на гэтай карце былі намаляваны аазісы. Побач з лагерам Аксанока было толькі адно.
  
  
  Было ўжо за поўнач, калі Рыма пайшоў. У Клогга была саракапяціхвілінная фора. Пустыня яшчэ не пазбавілася сваёй дзённай спякоты, і ад вузкай дарогі, здавалася, ішла пара, калі Рыма ехаў па ёй на "Фордзе", які яшчэ адзін чалавек са світы Клогга ласкава прапанаваў яму пазычыць - калі ён толькі спыніцца.
  
  
  Рыма дастаткова задавалася пытаннем, Клогг або Барака былі паслугачамі Нуіч. Ён паклапоціцца аб Клог, а Чіун паклапоціцца аб Бараку. Забойствы навукоўцаў спыняцца; з вяртаннем Адраса на трон паток нафты ў Амерыку адновіцца. І тады застанецца толькі Нуіч. Але ён быў у будучыні. Клог быў зараз.
  
  
  Рыма адчуў лёгкі подых ветрыку і зразумеў, што набліжаецца да берагавой лініі. Ён выключыў фары і працягнуў рух у цемры. Наперадзе ён убачыў грувасткія абрысы двух лімузінаў. Ён выключыў матор, выціснуў счапленне і дазволіў сваёй машыне спыніцца ззаду лімузінаў.
  
  
  Рыма выйшаў з машыны і спыніўся ў кожнага з двух чорных "кадылак", залазячы пад прыборныя панэлі і выцягваючы прыгаршчы правадоў. Ад машын не было б ніякага толку, калі б Клог не прывёў з сабой інжынераў-электрыкаў, а таксама нафтавікоў. І што, чорт вазьмі, такое "адмысловы персанал" для Oxonoco? ён задавалася пытаннем.
  
  
  Рыма бясшумна рушыў насустрач брызу і пачуў ціхі плеск міжземнага мора аб пясок. Наперадзе ён убачыў сілуэты. Ён праслізнуў у цемру і далучыўся да групы. У адзін момант яго там не было, у наступны момант ён быў і заўжды быў там.
  
  
  Клогг казаў, паказваючы на мора.
  
  
  "Як далёка знаходзіцца востраў?"
  
  
  "Усяго ў трохстах ярдаў", - пачуўся голас справа ад Рыма.
  
  
  "Мы маглі б пракласці гэты трубаправод пад вадой не больш як за тыдзень", - сказаў Клог. “Але мы павінны пачакаць, пакуль гэты тлусты паганяльнік мулаў прыме рашэнне. Будзь гатовы рухацца, як толькі атрымаеш ад мяне вестку”.
  
  
  "Выкажам здагадку, ён скажа "не"?" - спытаў голас насупраць Рыма.
  
  
  "Ён не будзе. Ты калі-небудзь бачыў адну з гэтых жывёл, якая магла б выстаяць перад наяўнымі?" Вакол пачуліся смяшкі. "А калі ён стане ліпкім, - дадаў Клогг, - што ж, у вас, рабяты, ёсць некаторы досвед у гэтай вобласці. Магчыма, Лабініі проста сітавіна прызначыць новага лорда вярхоўнага кашталяна, - пагардліва сказаў ён.
  
  
  Клог павярнуўся і паглядзеў назад, на дарогу. "Цікава, дзе Рэд. Ён ужо павінен быў быць тут".
  
  
  Мужчына справа ад Рыма засмяяўся. "У яго пункцік наконт чорнага твіфа. Магчыма, ён не спяшаецца".
  
  
  "Забіваю яе дабрынёй", - сказаў іншы.
  
  
  Затым яны ўсё засмяяліся і накіраваліся назад да двух лімузін, Рыма раставаў разам з імі, спачатку здавалася, што ён у адной маленькай групе, затым у іншы. Калі яны падышлі да машын, нейкі мужчына крыкнуў: "Гэй, там яшчэ адна машына. Чыя гэта?"
  
  
  Рыма адступіў на крок ад групы. "Гэта маё", - холадна сказаў ён.
  
  
  "А ты хто такі?" Голас належаў Клоггу.
  
  
  "Чалавек з зоркай", - сказаў Рыма. "Вы можаце быць упэўнены, што гэтая машына прыналежыць чалавеку, які носіць зорку".
  
  
  Натоўп мужчын прысунуўся бліжэй да Рыма. Адзін падышоў заблізка. Ён войкнуў і ўпаў, як быццам наогул без прычыны. Рука Рыма рухалася так хутка, што ніхто іншы гэтага не заўважыў.
  
  
  "Я магу быць вельмі прыязным", - сказаў Рыма.
  
  
  Клог даведаўся голас. "Чаго вы хочаце, містэр Голдбэрг?"
  
  
  "Нічога асаблівага", - сказаў Рыма. "Толькі ты".
  
  
  "Хлопцы, заводзіце машыны", - сказаў Клог. Ён адступіў да аднаго з лімузінаў. Чалавек, якога Рыма паклаў на зямлю, не паварушыўся, нават калі Рыма сунуў руку пад яго лёгкую куртку і выцягнуў рэвальвер.
  
  
  Рыма перасеў у сваю ўласную машыну.
  
  
  "Гэй, гэтыя машыны не заводзяцца". Рыма пачуў галасы. Ён завёў свой "Форд" і праехаў заднім ходам трыццаць футаў, перш чым спыніць яго. На ўсходзе неба з'явілася светла-ружовае пляма.
  
  
  "Як мы вернемся? Сонца ўстае".
  
  
  Крыкнуў Рыма. "Лягчэй. Ты ідзеш".
  
  
  Клог пратэставаў. Мужчыны пратэставалі. Адзін мужчына пратэставаў так моцна, што падышоў да Рыма з пісталетам у руцэ. Ён упаў на зямлю раней, чым пісталет.
  
  
  Рыма ўсё яшчэ трымаў пісталет у руцэ. Ён уключыў фары "Форда" і стрэліў у паветра паверх галоў мужчын. "Добра. Усім кінуць зброю".
  
  
  Ён назіраў і лічыў, як людзі, аслепленыя далёкім святлом, падпарадкаваліся. Затым, зрабіўшы яшчэ адзін стрэл у паветра, Рыма пагнаў іх назад па дарозе ў Даполі, Рыма ехаў ззаду іх на першай перадачы, павольна, але дастаткова хутка, так што мужчынам прыйшлося ісці хуткім крокам, каб іх не збілі.
  
  
  Сонца памарудзіла, перш чым вырашыцца ўзысці, затым з запалам прыступіла да сваіх дзеянняў і неўзабаве стала паліць на ўсю моц. Ад пяску зыходзіў жар, чорная друзавая дарога паглынала большую частку цяпла і прычыняла боль нагам мужчын.
  
  
  Клог пачаў адставаць ад маладых людзей, і двойчы Рыма наехаў на яго машынай. У другі раз Клогг спатыкнуўся, але ўтрымаўся і амаль пабег, каб апярэдзіць Рыма на некаторую адлегласць.
  
  
  "Чаго ты хочаш?" крыкнуў ён цераз плячо.
  
  
  "Каб убачыць цябе мёртвым".
  
  
  "Як доўга мы збіраемся ісці?"
  
  
  "Пакуль ты не памрэш ад спякоты".
  
  
  "Ведаеш, мы маглі б цябе адолець".
  
  
  "Паспрабуй", - сказаў Рыма.
  
  
  Людзі, якія ішлі наперадзе, пачулі Клогга. Яны ведалі, што ўсяго некалькі гадзін знаходжання пад бязлітасным лабінійскім сонцам могуць прыслабіць чалавека да смяротнага зыходу. Змагацца было лепей, чым здавацца. Яны разгарнуліся і падзяліліся на дзве групы, усе восем з іх рухаліся да машыны, зараз абыходзячы яе.
  
  
  Рыма праігнараваў іх і паглядзеў налева, нешта шукаючы.
  
  
  "Глядзіце, хлопцы", - крыкнуў ён. "Вада". Ён паказаў налева.
  
  
  Мужчыны павярнуліся і ўбачылі дрэвы аазіса, якія былі адзначаны на карце Рыма. Яны забыліся пра ўсё астатняе і пабеглі па пяску да дрэў.
  
  
  Рыма пераключыў хуткасць на другую і паехаў па мяккім пяску, аб'язджаючы мужчын. Ён выключыў рухавік і стаяў побач з машынай, чакаючы іх, калі яны пад'ехалі.
  
  
  Ззаду яго быў басейн з крышталёва чыстай вадой, заценены ад сонца падстрэшкам пальмаў, акружаны кольцам хмызнякоў.
  
  
  Мужчыны ўбачылі ваду. Яны таксама ўбачылі Рыма, але праігнаравалі яго і рушылі па пяску глыбінёй амаль па калена да аазіса.
  
  
  "Трымайце яго, хлопцы", - крыкнуў Рыма. "Мы проста не можам дапусціць, каб усе запраўляліся ў розных кірунках".
  
  
  "Чаму няма?" - крыкнуў адзін. "Тут шмат вады".
  
  
  "Так", - сказаў Рыма, трымаючы пісталет перад сабой. "Але ў нас павінна быць раўнамернае размеркаванне. Мы збіраемся ўзяць усю гэтую ваду і адправіць яе ў Англію".
  
  
  "Чаму?" - ахнуў адзін з мужчын, паніка і замяшанне змагаліся за кантроль над яго тварам.
  
  
  "Таму што ніколі нельга сказаць, калі недахоп вады ўдарыць па Англіі".
  
  
  "Ды пайшоў ты, я па ваду", - сказаў адзін мужчына і кінуўся наперад.
  
  
  Ён рухаўся міма Рыма, калі яго збіла з ног рука, якая схапіла за горла. Яго падальнае цела падняло лёгкія клубы серабрыстай пылу, а затым ён перастаў рухацца.
  
  
  "Добра, хлопцы", - крыкнуў Рыма. "Цяпер давайце зробім гэта правільна, Усё устаньце ў чаргу".
  
  
  Мужчыны панура падпарадкаваліся.
  
  
  "Цяпер табе трэба дачакацца сваёй чаргі", - сказаў Рыма. "Выраўнуй гэтую лінію".
  
  
  Утварылася чарга, наперадзе ўтварыўся затор і пачаў рухацца наперад.
  
  
  "Пачакай", - крыкнуў Рыма. "Мы не можам дапусціць тут ніякага хаосу. Тут павінен быць парадак. Чакай сваёй чаргі".
  
  
  "Мая чарга. Я першы", - запратэставаў Клогг.
  
  
  "О, не", - сказаў Рыма. "Вунь там п'е птушка. А там чакае малпа. Ты павінен пачакаць. Заставайся на месцы".
  
  
  Рыма заскочыў на гарачы капот "Форда" і пачаў чакаць.
  
  
  "І не забудзься. Ліміта ў адну лыжку больш няма".
  
  
  Мужчыны проста ўтаропіліся на яго.
  
  
  "Цалкам дакладна", - сказаў Рыма. "Адна лыжка. У нас павінна быць дастаткова для нашых пастаянных кліентаў".
  
  
  Птушка на далёкім баку аазіса ўзляцела на адно з дрэў,
  
  
  "Цяпер я магу ісці?" - спытаў Клог.
  
  
  "Пачакай хвілінку", - сказаў Рыма. "Сёння цотны дзень. Ты цотны ці няцотны?"
  
  
  "Квіты", - выдыхнуў Клогг.
  
  
  "Прабачце", - сказаў Рыма. "Я вам не веру. Па-мойму, вы ўсё падобныя на няцотныя лікі".
  
  
  Мужчыны зароў і рынуліся наперад.
  
  
  "Вось і ўсё", - сказаў Рыма. "Закрываюся на сёння". Ён саскочыў з машыны і стаў перад імі з пісталетам. Нягледзячы на тое, што яны былі ў шаленстве, яны адмовіліся кінуць выклік яго зброі.
  
  
  "Усё ў машыну", - сказаў ён.
  
  
  Мужчыны паглядзелі на яго, затым папляліся да адчыненага кабрыялета. Яны набіліся ўнутр і назіралі за Рыма, напалову баючыся, напалову спадзеючыся, і ў імгненне вока Рыма ўсыпіў іх усіх, застаўшыся ў жывых.
  
  
  Ён слізгануў на кіроўчае сядзенне, завёў рухавік і паехаў прэч ад аазіса, да бязмежных пяскоў, якія на карце Рыма распасціраліся бясконца, не парушаныя ні адзіным дрэвам.
  
  
  Па ходзе руху Рыма знайшоў у бардачку гаечны ключ і, нахіліўшыся, уторкнуў яго паміж педаллю газу і брандмаўарам. Ён шчыльна затрымаўся, і матор зарабіў. Рыма выціснуў счапленне і дазволіў машыне затармазіць, затым пераключыўся на першую перадачу, праганяючы перадачы міма гоначнага рухавіка.
  
  
  Ён павольна адпусціў счапленне, і машына рушыла наперад. Ён падлічыў, што бензіну ў машыне заставалася на гадзіну, нават на першай перадачы. Мужчыны павінны былі выехаць як мінімум праз дзве гадзіны.
  
  
  Рыма пачакаў, пакуль машына не выраўнялася па роўным пяску, затым устаў на сядзенне і выскачыў з машыны з адкідным верхам. Ён назіраў, як машына працягвае рухацца наперад, набіраючы хуткасць, несучы свой несвядомы груз. Яны прыйдуць у сябе, калі ў машыне скончыцца бензін. І яны памруць у пустыні.
  
  
  Рыма глядзеў, як ад'язджае машына, пасля аддаў ёй гонар. Значыць, яны памруць. Чаго яны чакалі?
  
  
  "Вы чакаеце большага ад амерыканца", – прамармытаў ён. "І вы гэта атрымліваеце".
  
  
  Рыма павярнуў назад да Даполі і хуткай рыссю накіраваўся ў сталіцу. Гэта быў добры дзень для прабежкі; у апошні час ён недастаткова практыкаваўся.
  
  
  Ён убачыў адну машыну на зваротным шляху ў горад, але яна была на далёкай дарозе, якая вядзе з гор Геркулеса, і ён праігнараваў яе. Яму ўсё роўна не хацелася ехаць.
  
  
  Раздзел восемнаццаты
  
  
  Група Рыма і Клогга была не адзінымі людзьмі ў пустыні ў перадсвітальнай цемры.
  
  
  Палкоўнік Барака прачнуўся ў сваёй пасцелі са смутным пачуццём страху. Ён агледзеўся і ўбачыў Нуіча, які стаяў побач з яго ложкам і глядзеў на яго зверху ўніз. Маленькі начнік, які гарэў у пакоі, вылучаў мяккі жоўты твар Нуіча рэзкімі чорнымі кутамі, і ён выглядаў злым.
  
  
  "Уставай, вог", - сказаў Нуіч.
  
  
  Не абцяжарваючы сябе пратэстамі, Барака ўстаў і апрануўся, затым моўчкі рушыў услед за Нуічам з палаца на задні двор, дзе яны селі ў лімузін. Барака сеў за руль, і Нуіч накіраваў яго ў пустыню па самай паўднёвай дарозе, якая вядзе праз мілі і мілі пустыні да гор Геркулеса, якія ўзвышаюцца на заднім плане.
  
  
  Барака некалькі разоў звяртаўся да Nuihc, але не атрымліваў адказу і, нарэшце, спыніў спробы завязаць размову.
  
  
  Яны былі ў гадзіне язды ад Даполі, калі Нуіч нарэшце загаварыў.
  
  
  "Гэтага хопіць", - сказаў ён.
  
  
  Барака паглядзеў на яго, і Нуіч зароў: "Спыні машыну, вог".
  
  
  Барака спыніў лімузін пасярод дарогі, павярнуў ключ запальвання і стаў чакаць.
  
  
  "Я павінен быў ведаць лепш, чым чакаць сумленнасці ад свінапаса", – сказаў Нуіч.
  
  
  Барака толькі паглядзеў на яго. Нуіч глядзеў праз лабавое шкло на горы Геркулеса ўдалечыні.
  
  
  "Я прапанаваў табе абарону ад смерці, прадказанай табе ў легендзе, а ты адплаціў мне здрадай".
  
  
  "Але..."
  
  
  "Маўчы, вог. Гэта правільна, што ты ведаеш мае думкі. Я прапанаваў табе гэтую абарону, таму што хацеў; па сваіх уласных прычынах, пазбавіцца ад людзей, якія прыйшлі б у гэтую краіну, каб прыбраць цябе. Менавіта для таго, каб прывабіць іх у пастку, я ліквідаваў тых вучоных-нафтавікоў у Злучаных Штатах, менавіта для таго, каб прывесці іх сюды, я ўвёў нафтавае эмбарга.Я прымусіў цябе ігнараваць іх паведамленні і папярэджанні, каб вывесці іх з раўнавагі. Усё гэта было падрыхтавана маім планам на той дзень, калі я нанясу ім удар. Для гэтага плана было неабходна ўтрымаць іх тут”.
  
  
  "Чаму?" - спытаў Барака, вайсковец, які разглядае ваенную праблему. "Вы ведаеце, хто яны? Чаму б проста не ўхіліць іх?"
  
  
  "Таму што, вог, я хачу, каб яны падумалі. Яны ведаюць, што я тут. Я хачу, каб яны крыху задумаліся. Калі ён з'явіцца? Калі ён нанясе ўдар? Задавальненне дастаўляе не атака. Гэта паслабленне напружання перад атакай ".
  
  
  "І што?" - спытаў Барака.
  
  
  "Такім чынам, вог, ты і тваё вераломства змовіліся пазбавіць мяне задавальнення".
  
  
  "Не, Нуіч, не", - сур'ёзна сказаў Барака.
  
  
  "Не хлусі мне". Нуіч усё яшчэ глядзеў прама праз лабавое шкло, выразна праглынаючы словы, сціснуўшы зубы. "Вы пагадзіліся на прыватную здзелку з Клоггам, нафтавіком, па перадачы лабініянскай нафты яго кампаніі для магчымага выкарыстання ў Злучаных Штатах".
  
  
  Барака хацеў запярэчыць, затым спыніўся. Не было сэнсу таўраваць праўду хлуснёй. Нейкім чынам Nuihc ведаў.
  
  
  "Але якое гэта мае значэнне? Эмбарга ў стаўленні Амерыкі захоўваецца".
  
  
  "Дурань", - прашыпеў Нуіч, і ўпершыню яго вочы бліснулі гневам. "Калі я, адасобіўшыся ў палацы, змагу даведацца пра гэты план, як вы думаеце, колькі часу пройдзе, перш чым амерыканскі ўрад даведаецца пра яго?"
  
  
  Ён павярнуўся, каб паглядзець на Бараку. "Не кажы "але", вог. Нават для цябе гэта павінна быць проста. Як толькі ўрад даведаецца, што нафта зноў пацячэ ў іх краіну, ён будзе задаволены, нават калі паток нафты будзе таемным. Яны будуць асцярожныя і не зробяць нічога, што магло б парушыць пагадненне паміж вамі і вашым сябрам-перакрутам. Яны ператэлефануюць двум мужчынам, якіх я шукаю. І ўсе мае планы пойдуць прахам".
  
  
  Нуіч пакасіўся на Бараку. "Ты бачыш, што ты амаль зрабіў?" Ён не стаў чакаць адказу. "Выходзь з машыны, вог", - сказаў ён.
  
  
  Барака адчыніў дзверцы машыны, але, выбіраючыся вонкі, дастаў пісталет з маленькай патаемнай кішэні побач з кіроўчым сядзеннем. Ён не сумняваўся, што Нуіч планаваў забіць яго. Ён атрымае траўму, як толькі выйдзе праз іншыя дзверы. Ён павярнуўся, каб паглядзець праз дах машыны на іншыя дзверы.
  
  
  Дзверы адчыніліся. Ён пачакаў, пакуль з'явіцца галава Нуіча. І тады Нуіч апынуўся побач з ім. Ён выйшаў праз адчыненыя кіроўчыя дзверы. Яго рука мільганула, нябачная ў цемры, і пісталет выпаў з рукі Баракі, мякка стукнуўшыся аб пясок.
  
  
  "Дурань", - сказаў Нуіч. "Ты думаеш, я давяраю пастуху?"
  
  
  "Што ты збіраешся рабіць?" - спытаў Барака.
  
  
  "Забіць цябе, вядома".
  
  
  "Але ты не можаш. Легенда абвяшчае, што мне трэба баяцца толькі забойцы з Усходу, які прыходзіць з Захаду".
  
  
  "Дурань", - сказаў Нуіч, і на гэты раз яго вусны расцягнуліся ў тонкагубай усмешцы. "Я таксама выконваю гэтае прароцтва. У жылах майго забойцы цячэ кроў Усходу. І я прыйшоў да вас з Захаду. Памяніце мяне перад Алахам".
  
  
  І быў адзін павольны, лянівы рух адной рукі, і Барака зваліўся мёртвым, без шанцу закрычаць ці застагнаць, ці нават адчуць боль, яго сэрца ператварылася ў кашыцу пад ахоўнай абалонкай грудзіны, якая была раздробнена ў крошава рукой Нуіча.
  
  
  Nuihc нават не зірнуў на цела.
  
  
  Ён вярнуўся ў машыну і паехаў назад у Даполі. Цяпер ён павінен выступіць супраць Чыуна і Рыма. Яго розум быў цалкам засяроджаны на тым, як ён гэта зробіць, пакуль ён вёў машыну, таму ён толькі мімаходзь звярнуў увагу на чалавека, якога ўбачыў удалечыні, які бег па паралельнай дарозе ў бок горада Даполі.
  
  
  Калі Рыма вярнуўся ў свой гасцінічны нумар, Чиун ўжо ўстаў і сядзеў у сваёй позе для медытацыі, утаропіўшыся ў пустую сцяну.
  
  
  - Я дома, Чыун, - весела сказаў Рыма.
  
  
  Яму адказала цішыня.
  
  
  "Гэта была жахлівая ноч", - сказаў ён.
  
  
  Цішыня.
  
  
  "Ты не турбаваўся пра мяне?"
  
  
  Чіун працягваў глядзець прама перад сабой.
  
  
  Рыма быў раздражнёны. "Ты не турбаваўся, што Nuihc мог дастаць мяне".
  
  
  Згадванне непрыстойнага імя прывяло Чыуна ў прытомнасць.
  
  
  Ён павярнуўся да Рыма. "Выклік будзе кінуты толькі ў месцы мёртвых жывёл", - сказаў ён. “Так напісана; так і павінна быць. Ты можаш правесці ўсю ноч, разгульваючы па горадзе, калі хочаш; мяне гэта не датычыцца”.
  
  
  Цела Баракі было знойдзена да поўдня, і неўзабаве Даполі паведаміў гэтую навіну.
  
  
  Рыма і Чыун усё яшчэ былі ў сваіх пакоях, займаючыся практыкаваннямі на раўнавагу, калі па радыё, якое Чыун увесь час уключаў замест тэлевізара, перадалі навіны - як быццам ён спадзяваўся, што з прымача выйдзе кінескоп і нейкім чынам уключыцца перадача "Як круціцца планета ".
  
  
  На высакапарнай афіцыйнай англійскай мове, на фоне жалобнай музыкі, што гучыць, дыктар радыё сказаў: "Паважаны лідэр, палкоўнік Барака, мёртвы".
  
  
  Рыма вісеў на абцасах, трымаючыся за тонкі карніз над уваходнымі дзвярыма, і лавіў мячы, кінутыя яму Чыунам. Практыкаванне было цяжкім, і для звычайнага спартоўца было б невыканальным. Спрабаваць каардынаваць рухі рук, вачэй і мозгу, вісячы ўніз галавой, было б залішне. Для Рыма гэта было практыкаванне, неабходнае, каб навучыць яго таму, што цела павінна быць здольна працаваць у любых умовах, незалежна ад навакольнага асяроддзя.
  
  
  Практыкаванне праходзіла наступным чынам: Чыун кідаў мяч. Рыма злавіў бы яго адной рукой і пакаціў бы назад па падлозе да Чіуну, які знаходзіцца ў шасці футах ад яго, у той час як Чіун ужо ўзяў бы іншы мяч з чаркі, які быў бы на шляху да Рыма.
  
  
  Налева. Направа. Высока. Нізка. Хутка. Павольна. Рыма злавіў іх усё і пачаў адчуваць тое ганарлівае пачуццё, якое ўзнікае пасля ідэальнага выступлення. Ён ведаў, што гэта было ідэальна. Настолькі добрае, настолькі дасканалае, што ён быў упэўнены, што гэта магло б выклікаць "адэкватны" водгук Чыуна. Ад Чыуна гэта была найвышэйшая ўзнагарода. Толькі аднойчы Чиун спатыкнуўся і сказаў Рыма, што нешта "ідэальна", але той хутка ўзяў сябе ў рукі і дадаў: "... для белага чалавека".
  
  
  Рука Чыўна была адведзена назад, каб кінуць яшчэ адзін цвёрды ружовы мяч, калі голас дыктара паведаміў аб смерці Баракі. Чыун пачуў гэта і люта кінуў мяч у Рыма, так моцна, што Рыма не змог паварушыцца, перш чым мяч патрапіў яму прама ў твар.
  
  
  "Чорт вазьмі", - завыў ён.
  
  
  Але Чиун павярнуўся, сышоў і стаяў побач з радыё, слухаючы, яго рукі сціскаліся і расціскаліся.
  
  
  "Цела праслаўленага лідэра было знойдзена недалёка ад мемарыяльнай дарогі Барака пасярод пустыні па шляху да гор Геркулеса. Генерал-лейтэнант Джафар Алі Амін, які ўзяў на сябе кіраўніцтва ўрадам, аб'явіў нацыянальную жалобу.
  
  
  "Генерал Алі Амін абвінаваціў сіянісцкую імперыялістычную свінню, якая фінансуецца Амерыкай, у забойстве палкоўніка Баракі. "Напэўна, спатрэбіўся тузін забойцаў, каб уціхамірыць яго", - сказаў генерал. "Сляды барацьбы былі паўсюль. Ён адважна ваяваў супраць праўзыходных сіл суперніка. Гонар і памяць палкоўніка Баракі будуць адпомшчаны".
  
  
  Рыма скаціўся на падлогу. Ён не звярнуў увагі на радыё.
  
  
  "Чорт вазьмі, Чиун, гэта балюча", - сказаў ён, паціраючы правую шчаку.
  
  
  "Маўчаць", - скамандаваў Чыун.
  
  
  Рыма маўчаў. Ён прыслухаўся.
  
  
  Нарэшце, дыктар сказаў, што станцыя спыніць вяшчанне на тры хвіліны ў памяць аб палкоўніку Бараку і дасць людзям час узяць свае малітоўныя кілімкі і памаліцца ў бок Мекі.
  
  
  "Добра, Чыун", - дабрадушна сказаў Рыма. "Барака мёртвы. Пазбаўляе цябе ад працы".
  
  
  "Гэта быў ён", – сказаў Чыун. "Гэта быў ён".
  
  
  Яго голас быў халодным, адхіленым, сярдзітым.
  
  
  "Ну і што?" Рыма паціснуў плячыма.
  
  
  "Ну і што? Такім чынам, абавязак Майстра Сінанджу павінен быць аплачаны Майстрам Сінанджу. Гэта быў мой кантракт на вяртанне караля Адраса на трон. Ён пазбавіў мяне права выканаць гэты кантракт. У вачах маіх продкаў гэта будзе выглядаць так, як калі б я пацярпеў няўдачу". . Я зганьбаваны ".
  
  
  "Ды добра табе, Татачка, усё не так ужо і дрэнна".
  
  
  "Гэта яшчэ горш", – сказаў Чыун. "Такое вераломства. Я б ніколі не чакаў гэтага ад таго, хто нарадзіўся ў гэтым Доме".
  
  
  Голас дыктара паўтарыў паведамленне. Чыун праслухаў яго ад пачатку да канца, нібы спадзяючыся, што дыктар скажа, што ўсё гэта было памылкай. Але гэта была не памылка. Барака быў мёртвы, і на гэты раз Чиун прывітаў троххвілінную паўзу ў памяць аб Бараку ўдарам правай рукі, ад якога старажытны радыёпрымач у драўляным корпусе ператварыўся ў кучу аскепкаў. Цудоўнай выявай яно працягвала пішчаць.
  
  
  Рыма назіраў за тварам Чыўна. Здавалася, за некалькі хвілін яно пастарэла на дваццаць гадоў.
  
  
  Стары павярнуўся і паволі прайшоўся па пакоі. Ён сеў на падлогу тварам да акна. Яго пальцы сутыкнуліся перад ім у малітоўным маленні. Ён маўчаў, утаропіўшыся ў неба.
  
  
  Рыма ведаў, што падбадзёрыць яго немагчыма; што яму няма чаго сказаць.
  
  
  Зазваніў тэлефон.
  
  
  Амаль удзячны за перапынак, Рыма падняў слухаўку.
  
  
  Гэта быў Сміт.
  
  
  "Рыма, якога чорта ты там робіш?"
  
  
  "Пра што ты кажаш?" Раздражнёна спытаў Рыма.
  
  
  "Мы чулі, што Клог і многія яго людзі мёртвыя. І ўрадавы агент. Чарнаскурая дзяўчына. А цяпер Барака. Ты што, звар'яцеў?"
  
  
  "Я гэтага не рабіў", - сказаў Рыма. "Ва ўсякім разе, не ўсё".
  
  
  "Ну, хопіць, значыць, хопіць", - сказаў Сміт. "Забыўся аб заданні і спрабую зноў наладзіць падачу нафты. Урад збіраецца разабрацца з новым прэзідэнтам палітычна і паглядзець, што атрымаецца. Я хачу, каб вы з Чыўном вярнуліся дадому. Неадкладна."
  
  
  Рыма паглядзеў на Чыуна, які сумна сядзеў, гледзячы ў акно.
  
  
  "Вы мяне чулі?" - спытаў Сміт. "Я сказаў, вы двое, неадкладна вяртайцеся дадому".
  
  
  "Я цябе пачуў", - сказаў Рыма. "Набівай.. У нас ёсць справы".
  
  
  Ён павесіў трубку.
  
  
  Ён зноў паглядзеў на Чыуна, але стары быў глыбока засмучаны тым, што Рыма не мог увайсці, што ніхто не мог увайсці, таму што гэтае месца належала толькі Майстру Сінанджу. Чыун быў такім, якім яго зрабілі гісторыя і традыцыі.
  
  
  Гэтак сама, як Рыма быў Рыма і павінен быў рабіць тое, што павінен быў рабіць Рыма. Прама зараз гэта была яго праца. Яму было даручана зноў уключыць падачу алею. Ён выконваў бы сваю працу, і калі б мог, ён бы зрабіў што-небудзь для Чыўна ў гэтым напрамку.
  
  
  Рыма ведаў, што Чиун хацеў зараз пабыць адзін, таму ён ціха выйшаў з пакоя і прабег чатыры кварталы да прэзідэнцкага палаца. Ён выглядаў гэтак жа. Столькі ж ахоўнікаў. Змены адбыліся толькі на сцягу Лабініяна, таму што цяпер ён лунаў напалову, і Рыма заўважыў, што ўтулкі пачалі слабець. Велізарная гарадская плошча пачала запаўняцца людзьмі, верагодна, якія чакаюць паведамлення ад новага кіраўніка, генерал-лейтэнанта Алі Аміна.
  
  
  Што ж, Рыма ўбачыць, што першае паведамленне ад новага кіраўніка было цікавым.
  
  
  Рыма абышоў будынак з тыльнага боку. Праз шэсць ахоўнікаў і чатыры зламаныя дзверы ён стаяў перад новым кіраўніком Лабініі, генерал-лейтэнантам Алі Амінам.
  
  
  Генерал паглядзеў на яго, і амаль міжвольна яго рука пацягнулася да правай шчакі, дзе зацягнулася доўгая рана, якая абяцала зацягнуцца прыгожым белым шрамам.
  
  
  "Добра", - сказаў Рыма. "Ты памятаеш мяне. Цяпер, калі ты хочаш працягваць дыхаць, вось што ты збіраешся зрабіць".
  
  
  Пакуль Рыма тлумачыў генералу Алі Аміну, што ён збіраецца рабіць, у ягоным гасцінічным нумары было пакінута паведамленне.
  
  
  Пачуўся стук у дзверы. Чіун ў сваім пакоі пачуў стук, а затым нешта яшчэ. Нешта слізгала.
  
  
  Чыун выйшаў праз сумежныя дзверы і ўбачыў на падлозе каля дзвярэй Рыма белы канверт. Ён падняў яго, агледзеў абапал, затым адкрыў.
  
  
  У чыстым канверце ляжаў адзін маленькі лісток паперы. На ім быў напісаны каравы почырк, які Чыун адразу пазнаў. Там было напісана: "Свіння Рыма. Я чакаю цябе ў прызначаным месцы. N."
  
  
  Чіун шмат хвілін трымаў паперу ў руках, нібы ўбіраючы яе адчуванне, нібы мог атрымаць з яе тэкстуры пасланне, адрознае ад таго, што было напісана.
  
  
  Затым ён кінуў запіску на падлогу і вярнуўся ў свой пакой. Нават Чыун не мог сказаць як, але зараз ён ведаў, дзе знаходзіцца прызначанае месца. У легендах Сінанджу гаварылася, што выклік павінен быць кінуты ў месцы мёртвых жывёл, і зараз ён ведаў, дзе гэтае месца.
  
  
  Для яго не мела значэння, што выклік прызначаўся Рыма. У Чыўна быў толькі адзін спосаб аднавіць свой гонар майстра сінанджу. Гэта азначала б пакараць чалавека, які пазбавіў Чыуна абавязку, які належаў яму: абавязку зрынуць палкоўніка Бараку з трона Лабініі.
  
  
  Гэта шмат што заставалася Чыуну. Ён павольна надзеўся ў чорны гарнітур-двойку тыпу гарнітура для каратэ і нацягнуў на ногі сандалі з папружкамі. Затым адчыніў дзверы і спусціўся ўніз.
  
  
  Праз некалькі хвілін перапалоханы вадзіцель таксі ўціснуў педаль газу ў падлогу свайго аўтамабіля і выехаў на цэнтральную дарогу ў пустыню, да шырокіх радовішчаў для захоўвання нафты ў Лабініі - месцы мёртвых жывёл. Тамака загінулі мільёны жывёл, каб стварыць для будучых стагоддзяў нафту, на якой працавалі іх дурныя краіны. Сёння Чыун можа памерці. Ці стане ён калі-небудзь нічым іншым, як нафтай? Нават успамінам?
  
  
  Кіроўца таксі, чый лічыльнік быў вырваны голымі рукамі Чыуна, нервова ўсміхнуўся свайму пасажыру, які моўчкі сядзеў на пярэднім сядзенні, утаропіўшыся наперад.
  
  
  "Радыё, сэр?" спытаў ён.
  
  
  Адказу не было. Прыняўшы маўчанне за згоду і маючы патрэбу ў чым-небудзь, каб заглушыць гук свайго абцяжаранага дыхання, кіроўца ўключыў радыё.
  
  
  Загучаў голас таго ж дыктара: "Генерал Ал Амін толькі што завяршыў свой зварот да народа Лабініі з балкона палаца. Ён абвясціў аб наступных важных кроках.
  
  
  "Па-першае, спыненне нафтавага эмбарга Лабініі супраць Злучаных Штатаў.
  
  
  “Па-другое, у спробе аб'яднаць усю Лабінію ў адзіную сусветную сілу і пакончыць з фракцыйнасцю, ён накіраваў запрашэнне каралю Адрасу далучыцца да яго ў фармаванні новага ўрада, які прызнае як манархію, так і права вольных людзей кіраваць сабой.
  
  
  "Жыве генерал Алі Амін. Усе бяруць на парукі караля Адраса".
  
  
  Чыун слухаў і ўсміхаўся. Рыма зрабіў гэта для Чыўна. Рыма быў сапраўды добрасардэчным дзіцем.
  
  
  І Чыун быў шчаслівы, што менавіта ён, а не Рыма, адправіўся ў пустыню, каб прыняць выклік Нуіч.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДЗЕВЯТНАЦЦАТЫ
  
  
  Чыун спыніў таксі ў двухстах ярдаў ад гіганцкай нафтабазы, сказаў кіроўцу, што той атрымае сваю ўзнагароду на нябёсах, і выйшаў на распалены лабінійскі пясок.
  
  
  Як ён і чакаў, склад быў бязлюдны. Не было ні людзей, ні прыкметаў актыўнасці. Нуіч выпадкова не ўмяшаўся ў яго выклік Рыма.
  
  
  Пажылы карэец павольна рушыў па пяску, не зважаючы на жар, да рэзервуараў для захоўвання. У яго сэрцы былі і смутак, і гнеў з-за таго, што сын яго брата, народжаны ў Доме Сінанджу, паспрабаваў зганьбіць яго, забіўшы Бараку. Смерць была занадта добрая для Нуіч, але смерць была адзіным пакараннем, якое Чиуну не дазвалялася прымяняць. Таму што з спрадвечных часоў існавала выслоўе, што кіруючы Майстар Сінанджу не можа пазбавіць жыцця нікога з вёскі. Гэтае правіла было ўведзена стагоддзі таму, каб не даць дабрадзею вёскі стаць яе тыранам. Яно ўсё яшчэ звязвала Чыуна, і, што яшчэ горш, Нуіч ведаў гэта.
  
  
  І потым, яшчэ быў той факт, што Нуіч быў маладзей Чыуна менш чым удвая і меў доступ да сакрэтаў Сінанджу з нараджэння, калі яго памазалі і прызначылі тым, хто аднойчы стане Майстрам. Наколькі вялікія былі навыкі Nuihc?
  
  
  Ён усё яшчэ імкнуўся стаць Майстрам сінанджа. Сёння Майстар павінен быў выпрабаваць яго.
  
  
  Чыун спыніўся перад гіганцкім рэзервуарам з нафтай у чырвона-белую палоску і прыслухаўся. Здалёк, за міль, ён чуў, як ціхі брыз абдзімае берагавую лінію гэтай краіны. Ён пачуў лёгкае шамаценне маленькіх пустынных жывёл. Ён пачуў гук нафты, павольна, цяжка цякучай па масіўнай трубе шырынёй у чатыры футы, якая змяілася праз пустыню і сканчалася тут, у маленькім бетонным блокгаузе, дзе яе каштоўны сок па трубах паменш паступаў з будынка ў шэрагі рэзервуараў.
  
  
  Але болей ён нічога не пачуў.
  
  
  За доўгім побач рэзервуараў відаць былі вышкі здабываюць свідравін, але яны таксама былі зачыненыя на гэты дзень. Чиун мякка прасоўваўся па пяску да гіганцкіх сталёвых веж.
  
  
  Ён спыніўся, не даходзячы да веж, і павярнуўся. Гэта было так, як калі б ён быў у амфітэатры. З трох бакоў яго атачалі нафтавыя цыстэрны, са зваротнага боку - нафтавыя вышкі. Няма лепшага месца для выступленняў, чым на арэне.
  
  
  Чыун спыніўся, скрыжаваў рукі, убраныя ў чорную мантыю, і загаварыў, яго голас зазвінеў у золкай цішы лабінскага лета.
  
  
  "Я Гаспадар, прыйдзі паглядзець у твар узурпатару маіх абавязкаў. Дзе ён? Ён хаваецца ў пяску, як хворая і якая памірае яшчарка? Здайся".
  
  
  І голас адказаў, рэхам адбіўшыся ад нафтавых цыстэрнаў: "Ідзі, стары. Я кідаю выклік беламу чалавеку, якому ты выдаў сакрэты. Ідзі".
  
  
  "Ты не зняславіў белага чалавека", - сказаў Чыун. "Ты зняславіў мяне і зганьбіў памяць усіх Майстроў, якія пайшлі раней. Здайся".
  
  
  "Як пажадаеш", - адказаў голас Нуіча, і затым ён з'явіўся на даху нафтавага бака ў шасцідзесяці ярдаў па пяску ад Чыуна. Як і Чиун, ён быў апрануты ў чорны гарнітур з двух частак, і зараз ён працягнуў свае убраныя ў мантыю рукі да выбеленае сонцам белага неба і крыкнуў: "Ты дурань, стары, таму што зараз ты павінен памерці".
  
  
  Нуіч паглядзеў удалячынь на свайго дзядзьку з пагардай на твары, затым саскочыў з верхняй часткі бака. Здавалася, ён плыве ў запаволенай здымцы. Ён мякка прызямліўся на пясок у падставы рэзервуара і зноў падняў вочы на Чыуна.
  
  
  Ён павольна накіраваўся па пяску да састарэлага, далікатнага Чыуна.
  
  
  "Ты занадта стары, стары. Прыйшоў час іншаму заняць тваё месца", - сказаў Нуіч.
  
  
  Чыун нічога не сказаў; ён не рухаўся.
  
  
  Нуіч рушыў наперад. "А пасля таго, як ты пойдзеш, я разбяруся з бледным кавалкам свінога вуха, які з'яўляецца тваім вучнем".
  
  
  Чыун па-ранейшаму маўчаў.
  
  
  "Канюкі абглынаюць твае посныя косткі", - сказаў Нуіч, працягваючы наступаць, зараз усяго ў дваццаці ярдаў ад Чиуна.
  
  
  Чіун па-ранейшаму не казаў і не рухаўся.
  
  
  А затым іх падзяляла ўсяго дзесяць ярдаў, і Чіун павольна падняў руку над галавой.
  
  
  "Стой!" - крыкнуў ён, і яго голас прагучаў як гром на трэніровачнай арэне, і Нуіч спыніўся на паўкроку, нібы замарожаны.
  
  
  Праз ярды Чиун накіраваў свае сталёвыя карыя вочы на пляменніка.
  
  
  "Ты павінен маліцца сваім продкам аб прабачэнні", – мякка сказаў Чыун. "І асабліва майму брату, бацьку, якога ты зганьбіў. Цяпер ты адпраўляешся на сустрэчу з ім у іншы свет".
  
  
  Нуіч тонка ўсміхнуўся. "Ты забыўся, стары, што ты не можаш забіваць нікога з вёскі? Я абаронены".
  
  
  "Я ведаў, што ты схаваешся, як жанчына, за шчытом традыцый", – сказаў Чыун. "Але я не стану здраджваць сваім абавязкам. Я не заб'ю цябе." Ён зрабіў паўзу, а затым яго вочы звузіліся яшчэ больш, пакуль не ператварыліся ў тонкія, абведзеныя алоўкам шчылінкі на твары, які цяпер выглядаў як прымітыўная маска нянавісці і асуджанасці. Нуіч, здавалася, адчуў палёгку, але Чиун сказаў: "Не, я не заб'ю цябе. Але я пакіну цябе тут разбітым на кавалкі, і няхай сонца завершыць задачу, якую мне не дазволена выканаць".
  
  
  А затым Чыун зрабіў крок наперад. І яшчэ адзін. І яшчэ.
  
  
  І Nuihc даў задні ход. "Вы не можаце гэтага зрабіць", - закрычаў ён.
  
  
  "Свіння", - закрычаў Чыун. "Як ты смееш чытаць навучанні Майстру аб яго здольнасцях?" А затым ён скокнуў па паветры да Нуіча, які развярнуўся і пабег, ратуючыся ўцёкамі паміж двума танкамі ў шырокай бездарожнай пустыні.
  
  
  Але Чыун быў перад ім. Нуіч зноў павярнуўся. Ён адчуў гудзенне паветра і злёгку нахіліў галаву. Жоўтая рука мільганула над яго доўгімі валасамі. Яно з грукатам стукнулася аб сценку аднаго з рэзервуараў, і густая клейкая нафта хлынула праз дзірку, якая ўтварылася ў сталі ад удару Чыуна.
  
  
  Нуіч ахнуў і рвануўся направа, зноў накіроўваючыся да адтуліны. Але там... зноў. Чыун стаяў перад ім, прывід смерці і разбурэнні ў чорным.
  
  
  У роспачы Нуіч адарваўся ад сваіх ног і скокнуў да Чиуну, падціснуўшы ногі пад сябе, гатовы нанесці ўдар у твар або цела старога. Чыун стаяў нерухома, калі Нуіч падляцеў да яго. Затым правая нага Нуіча кінулася наперад, цэлячыся Чіуну ў твар, але Чіун проста падняў правую руку, і Нуічу здалося, што яго нага ўрэзалася ў гару. Ён цяжка ўпаў на пясок, але гэтак жа хутка, як і быў, ён паспяшаўся прэч у іншым кірунку.
  
  
  Ён паслізнуўся, перасякаючы якая расце лужыну нафты, якая хлынула з прабітага рэзервуара, ператварыўшы пясчаную арэну ў ліпкую дрыгву, затым убачыў наперадзе адну з двух нафтавых вышак і адчайна пабег да яе. Ён падскочыў угору, ухапіўся за перакладзіну, разгарнуўся ўсім целам, а затым пачаў узбірацца ўверх па тонкім пірамідальным сталёвым павуцінні.
  
  
  Чіун павольна ішоў па пяску да вежы.
  
  
  Рыма вярнуўся ў свой пакой, задаволены праведзенай за дзень працай, спадзяючыся, што вяртанне Адраса на трон дапамагло Чыуну пазбавіцца ад засмучэння.
  
  
  "Прывітанне, Чиун", - паклікаў ён, уваходзячы ў гасцінічны нумар. Адказу не было, і адзіным гукам у пакоі было радыё, калі дыктар казаў пра ўплыў нафтавага эмбарга на тое, каб Захад зразумеў адзінства арабскіх народаў.
  
  
  "Чыун?"
  
  
  Рыма агледзеў пакой, затым прайшоў праз дзверы ў свой пакой. Там ён убачыў запіску на падлозе. Ён падняў яе і прачытаў.
  
  
  "Свіння Рыма. Я чакаю цябе ў прызначаным месцы. N."
  
  
  Замест Рыма сышоў Чыун. Але дзе было намечанае месца. Ён аднёс запіску назад у іншы пакой. Чыуну не трэба было сыходзіць. Гэта быў выклік, які мусіў прыняць Рыма. Дапусцім, гэта была пастка? Калі Нуіч якім-небудзь чынам прычыніў Чыуну шкоду, то ён не праспіць больш ніводнай ночы на зямлі, пакляўся Рыма. Але дзе было намечанае месца?
  
  
  Крык дыктара ўварваўся ў ягоныя думкі, і ён злосна падышоў, каб выключыць радыё.
  
  
  "...і недахоп выкапнёвага паліва сур'ёзна пашкодзіла эканоміцы Захаду..." - абарваў яго Рыма. Меркаваным месцам было месца мёртвых жывёл. Але дзе?
  
  
  А потым яно з'явілася, падшпіленае радыёперадачай. Выкапень паліва. Канечне. Месцам мёртвых жывёл было нафтавае радовішча, Рыма кінуў цыдулку і збег уніз. Праз імгненне ён быў у таксі.
  
  
  Кіроўца паглядзеў на твар Рыма, скажонае гневам і страхам за Чиуна, затым перавёў погляд на тое месца на прыборнай панэлі, дзе некалькі гадзін таму знаходзіўся яго лічыльнік, пакуль яго не зняў пажылы азіят.
  
  
  "Не кажыце мне, сэр. Вы хочаце адправіцца на нашы нафтавыя радовішчы, праўда?"
  
  
  - Вядзі, - сказаў Рыма.
  
  
  Калі б ён мог забрацца вышэй, ён бы гэта зрабіў, але ён не мог, і таму зараз Нуіч вісеў на самым версе нафтавай вышкі, са страхам гледзячы ўніз на Чиуна, які стаяў у васьмідзесяці пяці футах пад ім, скрыжаваўшы рукі на грудзях.
  
  
  "Самая нясмелая вавёрка заўсёды імкнецца забрацца на самую высокую галіну", – сказаў Чыун.
  
  
  "Ідзі", - крыкнуў Нуіч. "Мы члены Палаты прадстаўнікоў. У нас няма сварак".
  
  
  "Я іду", – сказаў Чыун. "І ўсё ж паслухай гэта. Белы чалавек, Рыма, сапраўдны спадчыннік Сінанджу. Лічы, табе пашанцавала, што ён не прыйшоў сёння, каб прыняць твой выклік. Ён не стаў бы абыходзіцца з табой так ласкава".
  
  
  Нуіч чапляўся за верхавіну вышкі. Стары пойдзе; Нуічу трэба толькі пачакаць. Ён будзе жыць, каб змагацца ў іншы раз.
  
  
  Ён назіраў, як Чиун павольна разводзіць рукі ніжэй.
  
  
  Затым Чиун адвёў правую руку назад і ўдарыў ёю па комплексе клапанаў, труб і механізмаў у падставы свідравой вышкі.
  
  
  Нуіч пачуў перш, чым убачыў. Шыпенне, а затым глыбокае гарлавое вуркатанне. І затым далёка ўнізе ён убачыў, як першая бутэлечка слізкага чорнага алею выслізнула з трубы, якую разарваў Чыун, а затым ён ператварыўся ў пеністы шлейф, і ён станавіўся ўсё мацней і гучней, і раптам ён падняўся ў паветра, а затым ён апынуўся на ім , і алей захлынула яго і пакрыла, і яго ціск станавілася ўсё больш і больш, калі фантан ударыў у яго, а затым яго рукі, пакрытыя маслам, больш не маглі трымацца, і ён адчуў, як яны саслізнулі, а затым яго знесла з вышкі высока ў неба на вяршыні чорная труба з нафты.
  
  
  Чыун паглядзеў знізу ўверх і ўбачыў цела Нуіча, аднесенае высока ў неба вывяржэннем нафты. Здавалася, што яно некалькі імгненняў падскоквала на паверхні чорнага патоку, перш чым яго падкінула ў паветра, далёка ў пясок, і тоны алею мякка выгнуліся і пачалі сцякаць на цела Нуіча.
  
  
  Чыун паназіраў імгненне, затым зноў скрыжаваў рукі на грудзях і пайшоў прэч ад вышкі, праз зараз ужо залітую маслам пясчаную арэну да вузкай чорнай дарогі, якая вяла назад у Даполі.
  
  
  Рыма ўбачыў далікатную постаць у чорным, павольна ідучую па дарозе, і загадаў кіроўцу таксі спыніцца. Таксіст даведаўся пра свайго папярэдняга пасажыра і застагнаў, але хутка затармазіў стары аўтамабіль.
  
  
  Рыма пхнуў заднія дзверы.
  
  
  "Чыун", - трывожна паклікаў ён. "З табой усё ў парадку?"
  
  
  Чыун падняў на яго ветлівы погляд. "Я добра сплю. Я добра харчуюся. Я штодня займаюся спортам. Чаму са мной не павінна быць усё ў парадку?" Ён слізгануў міма Рыма на задняе сядзенне, і Рыма сеў за ім, зачыніўшы дзверы.
  
  
  "Вяртаемся ў горад", - сказаў ён кіроўцу, затым павярнуўся, каб паглядзець на Чыўна. Вочы старога былі заплюшчаны, а на твары застыў выраз супакаення.
  
  
  "У вас былі якія-небудзь праблемы?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Чаму ў мяне павінны былі ўзнікнуць нейкія праблемы?" - спытаў Чыун, яго вочы ўсё яшчэ былі зачыненыя.
  
  
  Да таго часу, як яны дабраліся да Даполі, ён ужо хроп.
  
  
  
  Дзякуй, што спампавалі кнігу ў бясплатнай электроннай бібліятэцы Royallib.ru
  
  
  Пакінуць водгук пра кнігу
  
  
  Усе кнігі аўтара
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  ***********************************************
  
  
  * Назва: #017 : ТАНЕЦ AПОШНЯЙ ВАЙНЫ *
  
  
  * Серыя: Разбуральнік *
  
  
  * Аўтар (ы): Уорэн Мэрфі і Рычард Сапір *
  
  
  * Месцазнаходжанне : Архіў Джыліян *
  
  
  ***********************************************
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЕРШЫ
  
  
  На глыбіні дваццаці пяці футаў яны пачалі біць па целах. Вялікі коўш, які рушыў услед за працоўнымі ўглыб зямлі Мантаны, пажыраючы рэшткі дынаміту і кірхі, высыпаў косці са сваіх прасякнутых зямлёй сківіц.
  
  
  Там былі расколатыя чэрапы, вялікія і маленькія, а некаторыя такія малюсенькія, што здаваліся вырванымі з шый малпаў. Косці канечнасцяў, некаторыя трэснутыя, некаторыя цэлыя, некаторыя разбітыя на вострыя белыя аскепкі. Вы маглі б хадзіць пад храбусценне костак тым сухім летнім днём 1961 гады.
  
  
  Рабочыя спыталі, ці павінны яны спыніцца.
  
  
  "Не", - сказаў урадавы наглядчык з Вашынгтона. "Я так не думаю. Зрэшты, я праверу. Божа. Усё ў адным звязку, так?"
  
  
  "Пакуль што", - сказаў брыгадзір. "У апошнім выпуску".
  
  
  "Божа", - зноў сказаў начальнік і знік у сваім шэрым трэйлеры, дзе ўсе ведалі, што ў яго ёсць тэлефон без цыферблата, пра які ён не казаў, і сейф, схаваны пад яго ложкам, пра які ён не казаў, і памочнік, які насіў аўтаматычны пісталет 45-го калібра і ні з кім не размаўляў.
  
  
  Майстар павярнуўся да працоўных, якія стаялі вакол у чаканні рашэння. "Чаго вы ўжо ад мяне хочаце?" ён спытаў з акцэнтам, які быў дзіўным для краіны прэрый. "Вы ведаеце, што гэта за кантракт. Хто яшчэ рые стофутавыя ямы пасярод прэрый? Не марнуйце свой час на чаканне кіраўніка. Нават не чакайце яго. Ён скажа: "Вяртайся да працы". Гарантавана. Калі ён выйдзе з трэйлера, ён скажа: "Прайдзі яшчэ семдзесят пяць футаў".
  
  
  Кранаўшчык спусціўся з кабіны свайго крана і падняў тое, што выглядала як фрагмент бялёсай чары.
  
  
  "Хто мог такое стварыць? Хто б захацеў стварыць такое?" - Спытаў ён, гледзячы на рэшткі маленькай галоўкі, якая змяшчалася на далоні адной рукі, і на патрэсканую дзірку ў яе задняй частцы. Пасля ён пачаў плакаць. Ён акуратна паклаў яго на невялікае ўзвышэнне і адмовіўся капаць далей.
  
  
  "Ты павінен", - сказаў брыгадзір. "Гэта частка кантракта акруговага пракурора. Па такіх кантрактах перапынкі не дапускаюцца. Яны забяруць тваю прафсаюзную картку".
  
  
  "Ты можаш забраць свой кантракт і выцерці ім нос! Гэты крэйн далей не пойдзе", - завыў ён на цяжкім бруклінскім дыялекце.
  
  
  Іншыя машыны спыніліся, кіркі спыніліся, і ў прэрыі запанавала цішыня.
  
  
  Урадавы наглядчык выбег з шэрага трэйлера. "Усё ў парадку. Усё ў парадку. Усё ў парадку", - крыкнуў ён. "Працягвайце. Не турбуйцеся аб касцях. Ім сотні гадоў".
  
  
  "Ты гэта чуеш?" – крыкнуў брыгадзір у яму. "Ён кажа, што косткам сотні і сотні гадоў".
  
  
  "Тады як атрымалася, што ў яго чэрапе кавалак свінцу і маленькая дзірачка ў ім? Як атрымалася, а?" - крыкнуў у адказ адзін з працоўных. "А вось жаночыя каралі ці нешта ў гэтым родзе. Адкуль узялася гэтая куля?"
  
  
  "Можа быць, яна ўпала на кавалак свінцу. Адкуль мне ведаць?"
  
  
  "Гэта не сотні гадоў".
  
  
  "Дык што, калі гэта ўжо ўчарашні дзень, якая табе розніца?" – загарлапаніў брыгадзір.
  
  
  "Таму што мне не ўсё роўна", - сказаў працоўны.
  
  
  "Ты больш ніколі не будзеш працаваць ні над адным з гэтых", - злосна сказаў урадавы наглядчык. “Але ўсё ў парадку. Калі вам, мужчыны, трэба паказаць, мы знойдзем каго-небудзь, хто растлумачыць вам, што мы не проста ігнаруем масавае забойства”.
  
  
  Бліжэй да вечара таго ж дня верталёт ВПС ЗША прызямліўся на месцы, і з яго выйшаў сівавалосы мужчына з цудоўным загарам. Ён гаварыў з мяккім спакоем аўтарытэту і прастатой сапраўднага прафесіянала. Там было не адно масавае забойства, сказаў ён, а два. Яны адбыліся з розніцай у тысячы гадоў.
  
  
  Апошні танец вайны адбыўся ў 1873 годзе - адна з апошніх бітваў з індзейцамі, калі гэта можна было назваць бітвай. Атрад кавалерыі ЗША, які адшуквае атрад сіу, які здзейсніў набег, натыкнуўся на мірную індзейскую вёску Паранены Лось і выразаў мужчын, жанчын і дзяцей. Адсюль кулі ў некаторых чарапах.
  
  
  Гэта адбылося ў той час, калі ўраду ўпершыню стала сорамна за сваё абыходжанне з індзейцамі. Такім чынам, пра разню змоўчалі, і пакараннем для кавалерыйскага атрада было выкапаць яму глыбінёй пяцьдзесят футаў і закапаць доказы, якія абвінавачваюць.
  
  
  Але на глыбіні дваццаці пяці футаў яны знайшлі больш старыя косці, і капітан загадаў ім не капаць далей, а пахаваць ахвяр на гэтым узроўні.
  
  
  "Адкуль узяліся косці старэй?" - спытаў кранаўшчык.
  
  
  "Ну, ты бачыш чэрап гэтага дзіцяці вунь там, на тым маленькім узгорачку?" - спытаў сівавалосы мужчына, паказваючы на галаву, з-за якой нядаўна цяклі слёзы. "Ён быў забіты па індзейскім звычаі. Яны хапалі дзіця за ногі і білі яго галавой аб камень ".
  
  
  На твары кранаўшчыка з'явілася агіда. "Гэта жахліва", - сказаў ён. "Калі гэта здарылася?"
  
  
  “Найлепшая ацэнка – ад дзесяці да пятнаццаці тысяч гадоў таму. Гэта прыблізныя параметры, але ў гэтай прэрыі глыбіня ў дваццаць пяць футаў роўная прыкладна пятнаццаці тысячам гадоў. Індзейцы не закопвалі свае забойствы пад зямлю, вы бачыце. Яны пакінулі іх на ўзроўні зямлі”. У яго голасе гучала тая лёгкая танцавальная радасць весялосці, але ў глыбокай стэпавай дзірцы не было іншай весялосці.
  
  
  Бровы былі нахмураныя, а вочы гэтых мужчын з грубымі, абветранымі тварамі выказвалі глыбокі жаль. Пятнаццаць тысяч, сто тысяч гадоў мала што значылі, калі яны думалі аб тым, што нехта разгойдвае дзіця за ногі, каб разбіць яго галаву аб камень.
  
  
  "У пазнейшай разні", - пачаў мужчына, абапіраючыся тоўстымі рукамі на дзяржальню кірхі, - "той, з галгофай… адкуль вы, хлопцы, ведаеце пра гэта, калі ўрад акруговай пракуратуры жадаў захаваць гэта ў таямніцы, разумееце. Як так выйшла? "
  
  
  "Так, як жа так?" - спытаў кранаўшчык.
  
  
  Сівавалосы мужчына ўсміхнуўся так, як быццам відавочны факт заўсёды дастаўляў задавальненне, нават калі ён тычыўся забойства дзіцяці. "Ён знаходзіцца ў архівах старога міністэрства арміі, якое зараз з'яўляецца Міністэрствам абароны. Мы ведалі, дзе знаходзіцца гэтае месца, але не думалі, што вы трапіце дакладна туды. Шанцы не патрапіць дакладна ў яго былі мільёны да аднаго, улічваючы, што першапачатковае месцазнаходжанне было вызначана па зорцы і вельмі аддаленаму арыенціру. Гэта вялікая-вялікая прэрыя”.
  
  
  "Так. Ты можаш паўтарыць гэта яшчэ раз. Я не ўпэўнены, дзе мы, чорт вазьмі, знаходзімся", - сказаў кранаўшчык.
  
  
  "Табе не належыць", - сказаў брыгадзір. "Ты што думаеш, яны ўзялі нас, гарадскіх хлопцаў, на гэтую працу, таму што ім падабаецца Бруклін ці нешта падобнае?" Дзярмовы гулец можа дакладна ведаць, дзе ён. Давай. Паехалі. Ты атрымаў свой адказ. Вяртаемся ў woik”.
  
  
  Кранаўшчык вярнуўся ў сваю кабіну, і зарабілі іншыя машыны. Верталёт пакінуў прэрыю, дзе зноў чуўся грукатлівы шум цывілізацыі.
  
  
  Рабочыя працягвалі два тыдні, капаючы ў дакладнай адпаведнасці са спецыфікацыямі, а затым адправіліся на іншае месца, за сотні міль адсюль, дзе яны выкапалі яшчэ адну яму, адзінай мэтай якой было ўвесці іх у зман адносна месцазнаходжання першай.
  
  
  Наглядчык з Вашынгтона і яго ціхі памагаты з пісталетам засталіся ў першай свідравіны. Пасля экскаватараў прыйшлі людзі, якія будавалі металічную канструкцыю для бетону. І пасля таго, як бетон быў заліты, у прэрыі Мантаны ўтварылася ідэальна круглая дзірка глыбінёй роўна сто адзінаццаць футаў. Наглядчык і чалавек з пісталетам засталіся.
  
  
  Пасля бетону прыбылі кваліфікаваныя тэхнікі, якія завяршылі мантаж гіганцкай падземнай шахты. А за імі ў тры этапы на бартавых грузавіках ВПС прыбыла ракета. Устанавіць яго было ўсё роўна што пабудаваць адзінаццаціпавярховы будынак пад зямлёй з дапамогай ювелірнай лупы. Гэта таксама было завершана, і наглядчык і чалавек з пісталетам глядзелі, як сыходзяць тэхнікі.
  
  
  Была зіма, калі ў прычэпе да трактара прывезлі вялікую каробку. Кіроўцам быў той самы сівавалосы мужчына, які адказваў на пытанні землякопаў. Яго загар усё яшчэ быў цудоўным.
  
  
  Калі ён увайшоў у шэры трэйлер, урадавы наглядчык устаў па стойцы рахмана. "Генерал Ван Рыкер, сэр", - сказаў наглядчык.
  
  
  Сівавалосы мужчына садзьмуў холад з кончыкаў пальцаў. Ён кіўнуў у бок сейфа, цыферблат якога выглядаў з-пад ложка.
  
  
  "Ты ўсё гэта разумееш?" - спытаў ён.
  
  
  "У мяне быў час вывучыць яго, сэр", - сказаў кіраўнік.
  
  
  Генерал Ван Рыкер паглядзеў на спакойнага мужчыну з пісталетам. Мужчына кіўнуў.
  
  
  "Добра", - сказаў Ван Рыкер, лёгка апускаючыся на складанае сталёвае крэсла. “Вы ведаеце, мы амаль адмянілі сустрэчу падчас інцыдэнту з косткамі. Вам трэба было падрыхтавацца да магчымасці з'яўлення тэл. Я не павінен быў прыходзіць сюды раней, чым павінен быў”.
  
  
  Урадавы наглядчык падняў рукі, паціскаючы плячыма. "Для ўсіх працоўных вядома, што гэта звычайная ракета са звычайнай галаўной часткай. Іх напалохалі косткі, вось і ўсё. Кранаўшчык зладзіў невялікія пахаванні для аднаго чэрапа, я думаю, на наступны дзень пасля таго, як ты сышоў."
  
  
  "Я ведаю, яны думаюць, што гэта звычайная МБР. Праблема не ў гэтым. Я проста не хачу, каб гэта была шахта, якую яны памятаюць. Вось чаму я разаслаў іх па ўсіх гэтых прэрыях, капаць новыя ямы. Проста каб збіць іх з толку. Але гэта не твой клопат і не твая віна ".
  
  
  Генерал Ван Рыкер зноў кіўнуў на сейф. "Давай, гэта нам спатрэбіцца".
  
  
  З сейфа наглядчык дастаў дзве тэчкі з нататкамі і схемамі. Генерал Ван Рыкер адразу пазнаў іх. Ён напісаў іх. Ён ніколі не камандаваў нават узводам пяхоты ці адным самалётам, але ён напісаў гэтыя планы. І ў той дзень, калі ён распрацаваў падземную ракетную ўстаноўку, разлічаную на двух чалавек і разлічаную на два надвор'я на працягу двух дзён - у адрозненне ад звычайнага метаду, які патрабуе мноства людзей, тыдняў і ідэальных умоў, - ён быў зроблены ў генерал-лейтэнанты ваенна -паветраных сіл Злучаных Штатаў з лабараторыі на аб'екце Камісіі па атамнай энергіі.
  
  
  Перш чым пакінуць сваю грамадзянскую пасаду ў лабараторыі AEC, Ван Рыкер таксама распрацаваў сёе-тое яшчэ - тое, што адзін навуковец з аналітычнага цэнтра назваў "боегалоўкай няўдачніка", таму што "вы выкарыстоўваеце яе, калі губляеце адну з двух рэчаў: сусветную вайну або свой розум".
  
  
  Зараз, у прэрыях Мантаны, Ван Рыкер аб'яднаў абедзве свае тэорыі.
  
  
  Наглядчык надзеў свой рыштунак для халоднага надвор'я і з планшэтамі падпахай далучыўся да генерала Ван Рыкер і выйшаў у зімовую ноч з адмоўнай тэмпературай.
  
  
  Ціхі мужчына, які нёс пісталет, назіраў, як гэтыя двое падышлі да грузавіка і заднім ходам падкацілі яго да накрытага брызентам бункера. Ён выключыў святло ў маленькім трэйлеры, каб даць вачам абвыкнуць да цемры, але ўсё, што ён убачыў, была вялікая металічная рука, якая тырчыць з задняй часткі фургона. Вялікі цёмны казырок, здавалася, павольна слізгаў уздоўж чагосьці падобнага на блакавальную прыладу на рычагу, нарэшце спыняючыся над брызентам.
  
  
  Раніцай ціхі чалавек убачыў, што цёмны падстрэшак быў маленькай, напоўненай паветрам майстэрні. Ван Рыкер і наглядчык выйшлі толькі для таго, каб паспаць некалькі гадзін, калі зноў наступіла цемра. Затым яны вярнуліся ў майстэрню з балдахінам.
  
  
  На другі дзень, калі зноў сцямнела, генерал Ван Рыкер вярнуўся ў трэйлер і сказаў ціхаму мужчыну: "Працягвай. Хочаш спачатку выпіць?"
  
  
  "Не падчас працы", - сказаў ціхі мужчына.
  
  
  "Як наконт пасля?"
  
  
  "Я п'ю бурбон. Зрабі падвойны". Ціхі чалавек дастаў з кабуры свой аўтаматычны пісталет 45-га калібра, праверыў абойму і патроннік, адзін раз стрэліў дасуха, затым вярнуў яго ў наплечную кабуру са знятым засцерагальнікам.
  
  
  "Я ведаю, што ты п'еш бурбон", - сказаў Ван Рыкер. "Ты п'еш яго шмат".
  
  
  "Не тады, калі я высахну".
  
  
  "Я таксама гэта ведаю. У цябе бываюць працяглыя перыяды ўстрымання. Ты вельмі здольны на гэта".
  
  
  "Дзякуй", - сказаў ціхі чалавек.
  
  
  І Ван Рыкер усміхнуўся сваёй радаснай усмешкай, той самай усмешкай, якая з'явілася ад усведамлення таго, што ў прэрыях Мантаны знойдзены астанкі двух ахвяр масавых забойстваў і што на глыбіні дваццаці пяці футаў у гэтай прэрыі першапачатковым косткам павінна быць каля пятнаццаці тысяч гадоў.
  
  
  Выйшаўшы на вуліцу, ціхі чалавек адчуў холад зімовай ночы Мантаны, адчуў над сабой навес з празрыстых, як лёд, зорак і, хрумстаючы, рушыў наперад у месячным святле, такім яркім, што ён амаль мог чытаць у ім.
  
  
  "О" было ўсім, што ён сказаў, калі ўбачыў месца. Там, дзе раней быў брызент, а затым майстэрня, цяпер была вялізная мармуровая груда пяці футаў вышынёй і амаль пяцідзесяці футаў у папярочніку. Гіганцкая глыба мармуру пасярод прэрыі. Прыкладна на паўтара фута над ёй узвышалася нешта цёмнае. Ён падышоў да мармуру, які даходзіў яму да падбародка, і ўбачыў, што нешта цёмнае аказалася круглым латуневым цыліндрам.
  
  
  "Сюды, наверх", - раздаўся голас наглядчыка. "Я тут, наверсе. Генерал Ван Рыкер сказаў, што вы павінны дапамагчы".
  
  
  Калі ціхі чалавек узлез на мармуровую глыбу, ён убачыў, што стаіць побач з гіганцкім бронзавым кругам, на якім, здавалася, былі выпуклыя літары.
  
  
  Гэта была вялізная мемарыяльная дошка. Было забаўна хадзіць па надпісе. Ён ніколі раней не хадзіў па мемарыяльнай дошцы і рассеяна падумаў, ці не ўразаюцца ці рэльефныя літары ў падэшвы яго чаравік.
  
  
  Ён жэстам паказаў наглядчыку, што яму патрэбны планшэты, затым моўчкі ўзяў іх і надзейна прымацаваў да свайго пояса.
  
  
  "Ван Рыкер сказаў, што, калі я аддам вам гэтыя планшэты, вы растлумачыце прычыну з'яўлення вунь тых двух адтулін", - сказаў наглядчык, паказваючы на іншы бок мармуровай падставы, дзе былі дзве цёмныя адтуліны дыяметрам тры футы, падобныя на міні-бункеры. "У гэтых планах няма ніякіх падстаў для іх, але генерал Ван Рыкер сказаў, што яны неабходны і што вы мне скажаце".
  
  
  Ціхі чалавек кіўнуў наглядчыку, каб той праводзіў яго праз мемарыяльную дошку да лунак.
  
  
  "Ты можаш што-небудзь сказаць?" злосна запатрабаваў наглядчык. "Ван Рыкер кажа, што ты збіраешся даць мне тлумачэнне. Я сказаў яму, што гэта будзе першы раз, калі я пачую, як ты кажаш. А зараз кажы ".
  
  
  Ціхі чалавек паглядзеў на трохфутавыя адтуліны, а затым на наглядчыка, з якім ён так доўга жыў, не гледзячы, не размаўляючы, прыкладаючы намаганні, каб не слухаць нічога больш важнага, чым просьба перадаць соль. Ён нават скраў фатаграфію сям'і начальніка, якая была ў яго на стале, таму што не хацеў глядзець на трох маленькіх хлопчыкаў і ўсмешлівую жанчыну. Ён выкінуў фатаграфію, рамку і ўсё астатняе, у пакеты для максімальнай утылізацыі, якія спальваліся на месцы здарэння кожны дзень.
  
  
  "Ёсць прычына, па якой я не размаўляў з табой увесь гэты час", - сказаў ціхі мужчына. "Я не хацеў пазнаваць цябе лепей".
  
  
  Ён выцягнуў пісталет 45-га калібра з наплечной кабуры і ўсадзіў першую кулю наглядчыку паміж вачэй. Цяжкая куля адкінула галаву назад, як быццам па ёй ударылі бейсбольнай бітай. Цела рушыла ўслед за ім. Наглядчык ударыў па шыльдачцы. Цела моцна тузанулася, а затым заціхла. Ціхі чалавек вярнуў пісталет у кабуру, але не паставіў на засцерагальнік.
  
  
  Ён падцягнуў ногі наглядчыка да адной з адтулін на бакавіцы мармуровага помніка, затым скінуў ногі цераз край. Ён схапіў за плечы і падштурхнуў іх да ног, і труп наглядчыка саслізнуў у яму, яго галава знаходзілася ўсяго ў васемнаццаці дзюймах ад верха бронзавай таблічкі, якая выглядала як гіганцкая разадзьмутая манетка на запалкавай скрынцы.
  
  
  Калі ціхі чалавек зноў пацягнуўся за сваім 45-м калібрам, ён адчуў вільготнасць дзяржальні і зразумеў, што яго рукі пакрыты крывёй. Ён стаў каленамі на мемарыяльную дошку і нахіліўся да адтуліны, выцягнуўшы пісталет перад сабой. Калі ён дакрануўся да галавы наглядчыка, той стрэліў тры разы. Аскепкі касцей, якія разляцеліся, мозг і кроў лінулі ў твар спакойнага чалавека, калі ён выпусціў апошнія патроны ўпэўненасці.
  
  
  "Чорт", - сказаў ён, прыбіраючы ліпкі пісталет назад у кабуру.
  
  
  "Ён супраціўляўся?" - спытаў генерал Ван Рыкер, калі ўбачыў скрываўлены твар і правую руку ціхага чалавека.
  
  
  "Не. Я проста крыху адпомсціў яму, калі зрабіў свае ўпэўненыя стрэлы. Гэта поўны бардак ".
  
  
  "Вось твой напой. Без лёду, таму што я падумаў, што табе і так было дастаткова холадна. Планшэты, калі ласка".
  
  
  Ціхі чалавек узяў шклянку і паглядзеў на яе. Ён не піў.
  
  
  "Як атрымалася, што тут дзве дзюры, генерал?"
  
  
  "Другі - гэта нешта накшталт фільтравальнай камеры для першага. Целы маюць тэндэнцыю гніць і смярдзець, ты ж ведаеш".
  
  
  "Ну, я падумаў... Паколькі ты, відавочна, той хлопец, які распрацаваў боегалоўку для ракеты… Я маю на ўвазе, я не эксперт па ракетах, але я ведаю, што два чалавекі за два дні не ўстанаўліваюць звычайныя боегалоўкі. Я маю на ўвазе, гэта павінна была быць нейкая спецыяльна распрацаваная боегалоўка. Як бы мала я ні ведаў, я ведаю, што вы не зараджаеце ракету так, як вы ўкладваеце кулю ў патроннік пісталета”.
  
  
  Ван Рыкер перапыніў. "Такім чынам, вы хочаце сказаць, што вы думаеце, што любы, хто мог бы спраектаваць такога роду лёгка усталёўваную боегалоўку, безумоўна, мог бы спраектаваць адзін пахавальны цыліндр, і вы падазраяце, што другі цыліндр прызначаны для вас. Так?"
  
  
  "Ну, так. Правільна".
  
  
  "І вы думаеце, што мы забілі наглядчыка, як фараоны забівалі працоўных, якія будавалі піраміды".
  
  
  "Ну, накшталт таго".
  
  
  "Вы ведаеце, што гэта за боегалоўка?" - спытаў Ван Рыкер.
  
  
  "Не".
  
  
  "Ты ведаеш, ці ёсць увогуле ядзерная зброя?"
  
  
  "Не".
  
  
  "Бачыш? Ты ведаеш недастаткова, каб быць забітым. Усё, што ты ведаеш, гэта тое, што гэта нешта асаблівае і дзе гэта знаходзіцца. І нават фараоны не забівалі людзей, якія ведалі толькі, дзе знаходзіцца піраміда. Шчыра кажучы, калі б я быў здольны забіваць, ці не думаеце вы, што я б сам разабраўся з наглядчыкам? Навошта мне чалавек з вашага агенцтва?"
  
  
  "Ну што ж", - сказаў ціхі мужчына, які ўсё яшчэ не падносіў куфель да вуснаў.
  
  
  "Я разумею", - сказаў Ван Рыкер. "Цябе вучылі быць дбайным звыш усякай дбайнасці, і ты абараняешся так, як быццам іншыя робяць тое ж самае. Напрыклад, робіш некалькі стрэлаў замест аднаго. Я чуў цябе." Ван Рыкер задуменна кіўнуў і павольна ўзяў шклянку з бурбонам у ціхага мужчыны. Ён выпіў палову.
  
  
  "Добра?" спытаў ён, вяртаючы шклянку. "Не атручаны".
  
  
  "Добра", - сказаў ціхі чалавек, але калі яго шклянку зноў напоўнілі, ён не стаў піць, пакуль генерал не зрабіў першы глыток з яго.
  
  
  "Уся справа ў гэтым", - растлумачыў ён прабачлівым тонам. "Гэта было жудасна з самага пачатку. Пачынаючы з костак, гэта было жудасна. Я маю на ўвазе, што было дастаткова дрэнна так доўга жыць з чалавекам, якога я збіралася забіць, але я не магу перадаць вам, што гэтыя старыя косткі зрабілі з намі "Маленькія дзеці! Гэтыя індзейцы, павінна быць, былі чымсьці асаблівым, генерал".
  
  
  Ён шмат піў і расслабіўся. Ён ні з кім не размаўляў на працягу некалькіх месяцаў.
  
  
  Генерал Ван Рыкер выслухаў, сказаў, што так, старажытныя індзейцы сапраўды былі чымсьці асаблівым, і раптам пстрыкнуў пальцамі. "О, не. Мы забыліся пячатку. Гэта трэба запячатаць неадкладна. Я быў так засмучаны тым, як ты выглядаў — крывёй і ўсім астатнім, — што забыўся пра пячатку. Мы павінны надзець яе прама цяпер. Давай."
  
  
  Ціхі мужчына абапёрся аб маленькі столік, Ён крыху пахіснуўся і паспрабаваў лепш сфакусаваць погляд. Прайшло шмат часу з таго часу, як ён дазваляў сабе такое.
  
  
  "Ведаеце, генерал Ван Рыкер, вы не сапраўдны ваенны, але вы мне падабаецеся, прыяцель", - сказаў ён, затым наліў сабе яшчэ паўшклянкі бурбона і выпіў яго адным вялікім глытком. "Адзін для прэрый, хе-хе".
  
  
  Ван Рыкер дабрадушна ўсміхнуўся і дапамог мужчыну з трэйлера.
  
  
  "Яшчэ адзін для майго дзіцяці і яшчэ адзін для прэрыі", - спяваў чалавек, які так доўга маўчаў. "Яшчэ адзін для майго дзіцяці і яшчэ адзін для дарогі, або прэрыі, або ракетнага палігона. Яшчэ адзін для пірамід. Ведаеш, Ван Рыкер, я па-чартоўску кахаю цябе, дзетка. Не дзіўнае каханне ці нешта ў гэтым родзе. Ты ведаеш. Ты самы гробаны хлопец у свеце”.
  
  
  Ван Рыкер дапамог яму ўзлезці на гіганцкую мармуровую аснову помніка. "Я здыму крышку з грузавіка", – сказаў ён.
  
  
  "Так. Зрабі гэта, чорт вазьмі. Добрая ідэя. Адчыні вечка грузавіка". І некалі ціхі мужчына пачаў напяваць бязгучную песеньку аб тым, як увесь дзень апускаюць вечкі грузавікоў, а даўніна ракета, ён нічога не робіць, проста сядзіць у сваёй нары і чакае кнопкі, даўніна ракета, ён проста працягвае чакаць.
  
  
  "Гэй, генерал, дарагі, я аўтар песень", - крыкнуў ён, але не змог успомніць тэкст, і, акрамя таго, металічная рука, якая працягнулася з грузавіка над мемарыяльнай дошкай, нешта выдавала. Знізу гэта выглядала як гіганцкая пляскатая штанга, і калі яна апынулася над двума адтулінамі, ён убачыў, што два круглых каўпачка сапраўды падыдуць. Ад аднаго каўпачка спускаўся доўгі дрот.
  
  
  "Прымацуеце дрот да дна аднаго з цыліндраў", - крыкнуў Ван Рыкер.
  
  
  "Адзін з цыліндраў поўны".
  
  
  "Тады пусты".
  
  
  "Вядома, даўніна". І ў сваёй весялосці ён схапіў дрот абедзвюма рукамі і скокнуў у пусты цыліндр. Дрот рушыў услед за ім, свісцячы ад нейкай шпулькі, якую ён не мог бачыць.
  
  
  "У тваіх ног крук", - крыкнуў Ван Рыкер. "Ты павінен прывязаць дрот".
  
  
  "Шукаю кручок, даўніна, шукаю кручок", - спяваў некалі ціхі чалавек на матыў "Уносячы снапы". Паколькі там не было месца, каб нахіліцца, яму прыйшлося прысесці на кукішкі і намацаць крук паміж ног. Цыліндр быў чорны і халодны на яго шчацэ і спіне, холад, які прыліп да скуры.
  
  
  Калі ён, нарэшце, наматаў дрот на кручок, ён пачуў нешта наверсе. Гэта быў гудзеў гук шпулькі. Дрот туга нацягнуўся, прыціскаючы яго да халоднага металічнага боку, і ён убачыў, як сплясканы трэнажор з гантэлямі апускаецца нібы над яго адтулінай, прыцягнуты тым самым дротам, які ён прывязаў да крука паміж ног. Ён працверазеў у адно імгненне.
  
  
  Ён пацягнуўся за пісталетам, каб заціснуць яго паміж вечкам і цыліндрам, але да таго часу, як пісталет быў выняты з кабуры, вечка шчыльна закрылася, і зоркі над ім зніклі. Цяпер ён быў у цемры.
  
  
  Наверсе, на раўніне, дзе ваенныя атрады сіу і кавалерыя ЗША калісьці выразалі бездапаможных апавас, генерал Дуглас Ван Райкер выбраўся з задняй часткі фургона на мармуровы манумент.
  
  
  Цяпер у яго было герметычнае надмагілле, якое запячатвае два целы, спадзяюся, назаўжды. На далёкім баку сплясканай гантэлі быў надпіс "Разня параненага лася". На найбліжэйшай было напісана: "17 жніўня 1873 года".
  
  
  Літары на ракетным друку, велізарнай цэнтральнай бронзавай кружэлцы, абвяшчаюць: "Тут 17 жніўня 1873 гады падпадзяленне кавалерыі Злучаных Штатаў забіла пяцьдзесят пяць прадстаўнікоў племя апова. Бюро па справах індзейцаў і нацыя глыбока шкадуюць аб гэтым злачынстве і зараз, назаўжды, прызнаюць яго факт. лютага 1961 г.”.
  
  
  Ван Рыкер прачытаў надпіс. Больш за дзесяць гадоў ён будзе ў жаху ад свайго выбару камуфляжу. Але ў той час ён лічыў яго настолькі дасканалым, што гэта каштавала нават жыццяў двух мужчын, пахаваных усярэдзіне мармуровага помніка ў яго ног.
  
  
  Ван Рыкер пачуў прыглушаны звон пад сабой. Некалі ціхі мужчына спрабаваў адстрэльвацца. Не важна. Куля, верагодна, будзе круціцца вакол пахавальнага цыліндру, пакуль не спыніцца ў чалавеку. Ён быў мёртвы. Калі не зараз, то праз некалькі хвілін. Калі не ад уласных куль, то ад удушша. Нажаль, камусьці прыйшлося памерці, але гэта была не звычайная ракета. Дзве смерці зараз могуць выратаваць мільёны жыццяў пазней.
  
  
  Таму што гэта было ядзернае стагоддзе, і жыццё ўсёй планеты магло залежаць ад мер засцярогі, прынятых людзьмі, якія кантралявалі ядзерную зброю - усіх нацый. Пытанне не ў лепшай зброі. Гэта было пытанне аб тым, ці будзе жыццё працягваць існаваць на зямлі.
  
  
  Ван Рыкер не так старанна працаваў над стварэннем гэтай устаноўкі для звычайнай ракеты. Не, гэтая ракета была "Касандрай", і паколькі гэта была "Касандра", толькі адзін жывы чалавек мог ведаць, дзе яна была і што гэта было. Кіраўнік западозрыў гэта, калі пачаў разумець, чым гэтая ракета адрозніваецца ад іншых. Так сышоў ціхі чалавек з праблемай выпіўкі, які доўгі час быў на ўзводзе. Ван Рыкер спланаваў нават гэтую дэталь.
  
  
  "Я шкадую, джэнтльмены", - сказаў ён, ведаючы, што ніхто не мог пачуць яго ў прэрыях Мантаны, "але ёсць мільёны, чые жыцці будуць выратаваны гэтым. Можа быць, мільярды, таму што, джэнтльмены, гэта прылада павінна выратаваць нас ад ядзернай вайны". І затым ён падумаў пра пласты целаў, на якіх ён стаяў, - целаў, якія ўпалі туды за тысячы гадоў да Нараджэння Хрыстовага, а затым у 1873 годзе, а зараз у 1961 годзе. Магчыма, калі б астатняя частка плана спрацавала, іншай вайны ніколі б не было, падумаў Ван Рыкер.
  
  
  Ён праехаў на грузавіку па пыльнай грунтавай дарозе каля сямідзесяці міль, перш чым убачыў чалавечае жыццё - маленькую індзейскую рэзервацыю Апава. Ён пакінуў грузавік на ваеннай стаянцы за пяцьдзесят міляў на ўсход і, нават не праверыўшы, ці дастаў ключы з замка запальвання, сеў на камерцыйны лайнер, які накіроўваўся на Багамы, дзе ў яго быў маёнтак з вельмі эфектыўнымі тэлефонамі, падключанымі непасрэдна да Пентагона.
  
  
  Да таго часу, калі Ван Рыкер упершыню адчуў цеплыню багамскага сонца, у амбасаду Злучаных Штатаў у Маскве прыбыў новы ваенна-паветраны аташэ é. У яго была запланаваная сустрэча ў Крамлі, і ён указаў некаторых мужчын, якія павінны быць там. Ён назваў некалькі навукоўцаў, вайскоўцаў і супрацоўнікаў НКУС, і - на здзіўленне рускіх - ён назваў чалавека, асобу якога яны лічылі засакрэчанай, чалавека, якога не ведалі нават большасць высокапастаўленых супрацоўнікаў замежнага бюро НКУС. Валашнікаў.
  
  
  Цяпер Валашнікава было дваццаць восем гадоў — на добрых дваццаць гадоў маладзей за ўсіх астатніх расейскіх вайскоўцаў, настолькі маладых, што ў папярэдніх пакаленнях іншыя чыноўнікі выказалі здагадку, што ён знаходзіцца ў сваяцтве з царом. Але ў гэтым пакаленні, калі яны ўбачылі яго гладкі малады твар і пранізлівыя чорныя вочы юнацтва, яны зразумелі, што перад імі, верагодна, будучы начальнік генеральнага штаба. Перад імі быў геній. Перада мной быў чалавек, які, прынамсі, у іх узросце мог бы камандаваць войскамі. Камандаваць войскамі, калі не ўсёй нацыяй, хаця ў гэты час на ім была толькі форма палкоўніка НКУС. Таму яны былі ветлівыя з Валашнікавым, нягледзячы на яго маладосць і адносна нізкае званне, паколькі ніхто іншы ў зале не быў ніжэйшы за генерала.
  
  
  "Джэнтльмены, – сказаў амерыканскі ваенна-паветраны аташэе, – мой урад папрасіў сустрэцца з вамі, каб растлумачыць новую распрацоўку ў галіне ракет, ядзерную боегалоўку".
  
  
  Рускія тупа кіўнулі, усё, акрамя аднаго маладога чалавека. Здавалася, яго больш цікавіла чыстка пазногцяў.
  
  
  "Для эфектыўнасці зброі важна, каб вы ведалі аб яе існаванні", - працягвала прымацаванне.
  
  
  "У такім выпадку, мы ўсё сыходзім", - сказаў палкоўнік Валашнікаў.
  
  
  Старэйшыя мужчыны ўзрушана глядзелі на яго. Калі яны ўбачылі, што ён накіроўваецца да дзвярэй, яны таксама пачалі ўставаць, бо ніхто не хацеў быць адзіным чалавекам, які застаўся ў пакоі.
  
  
  Але Валашнікаў спыніўся ў дзвярах, яго ружовыя шчокі ззялі чырванню перамогі. "Вось і ўсё для вашай зброі. Мы выбіраем не слухаць і не верыць, а ваша зброя - нішто".
  
  
  Мужчыны ў пакоі ўбачылі, як амерыканец слаба ўсміхнуўся.
  
  
  "Але мы разумныя людзі", - сказаў Валашнікаў. "Калі капіталісты вырашаць марнаваць заработную плату сваіх працоўных на тое, што нічога не значыць, мы будзем уважлівыя". І Валашнікаў вярнуўся на сваё месца за сталом, як і ўсе астатнія, разумеючы, што Валашнікаў ужо выйграў важную бітву. Цяпер амерыканцам прыйшлося б расказаць ім значна больш, чым яны мелі намер, калі б яны хацелі, каб рускія ў гэта паверылі. І ўсё гэта нават без пагроз. Хлопчык-палкоўнік быў геніем. Геній.
  
  
  Тыя афіцэры, якія не ведалі Валашнікава, узялі за правіла цёпла глядзець на яго і ўсміхацца падчас сустрэчы, якая зараз, вядома, праходзіла паміж амерыканскім генералам і
  
  
  "Я тут, каб расказаць вам аб ракеце "Касандра"", - сказаў амерыканец. І ён распавёў пра ядзерную боегалоўку, якая складаецца з боегаловак меншага памеру, некаторыя з якіх забяспечаны ўласнымі праекцыйнымі прыладамі. Ён расказаў аб парасонавым прыкрыцці і шматразовым вяртанні. Некаторыя рускія рабілі нататкі. Іншыя - тыя, хто ўдзельнічаў у вялікіх танкавых бітвах супраць нацыстаў і не ведаў ракетнай тэхнікі або ядзернай вайны, - слухалі з прытворным разуменнем, удзячныя такім людзям, як Валашнікаў, чые веды дазволілі ім ігнараваць такія рэчы, як навука і міжнародная палітыка.
  
  
  "Тое, што вы апісваеце, недарэчна", - сказаў Валашнікаў. "Гэта самая брудная ядзерная боегалоўка, пра якую я калі-небудзь чуў. Гэта вельмі безадказна. У яго была б, у лепшым выпадку, толькі нявызначаная дакладнасць. Вы б ледзь патрапілі з яго ў наш кантынент. Пасля таго, як вы стрэлілі з яго , не чакайце, што будзеце есці марскую рыбу на працягу наступных пяці пакаленняў. Калі існуе пяць пакаленняў. Абсурд!"
  
  
  "Дзякуй", - холадна сказаў амерыканскі генерал. “Дзякуй за разуменне “Касандры”. Яна будзе запушчана толькі ў тым выпадку, калі вы атакуеце першымі і даможацеся поспеху. Іншымі словамі, зараз вы ведаеце, што калі мы прайграем ядзерную вайну, вы таксама прайграеце”.
  
  
  "Ідыёт!" - крыкнуў Валашнікаў. "Я адпрэчыў падобную прыладу два гады таму, яшчэ да таго, як яна сышла з чарцёжнай дошкі. Яна нестабільная, дурань. Яна нестабільная нават у зямлі".
  
  
  Але амерыканскі генерал не слухаў яго. Ён накіроўваўся да дзвярэй з пустой усмешкай на твары. Надышла яго чарга не слухаць.
  
  
  Калі амерыканец сышоў, гнеў Валашнікава выпарыўся, і ён злёгку паціснуў плячыма. Начальніку штаба ён растлумачыў, што спосаб зладзіцца з "Касандрай" - знайсці яе і пакінуць тамака, дзе яна была. "Ці бачыце, - растлумачыў ён фельдмаршалу, - слабасць "Касандры" збольшага псіхалагічная, у чым і складаецца яе сіла. Дазвольце мне растлумачыць. Калі вы верыце, што ніхто не асмеліцца напасці на вас, вы становіцеся нядбайным. Калі вы верыце, што ў вас ідэальная абарона, тады вы пачынаеце марнаваць свае грошы на такія рэчы, як сацыяльныя паляпшэнні і да т.п.. Цяпер, калі мы знойдзем, дзе гэта, то праігнаруем гэта, мы пакінем ім іх ілюзію. Пакуль мы не вырашым атакаваць. І, вядома, наш першы ўдар у нападзе - "Касандра".
  
  
  "Што, калі ў іх дзве Касандры? Нават тры?" - спытаў фельдмаршал, які пачаў сваю ваенную кар'еру з шаблі, а цяпер бачыў сябе завяршальным яе вучоным-філосафам.
  
  
  Валашнікаў пакруціў галавой. “Гэта тэхнічнае пытанне, і я думаю, што нашы навукоўцы мяне падтрымаюць. У вас не будзе двух Касандраў ці трох. Таму што, калі пойдуць двое ці трое, гэта можа – у самым простым сэнсе – стварыць эфект Дрэздэна на ўсёй планеце”.
  
  
  "Вы маеце на ўвазе бамбардзіроўкі падчас Другой сусветнай вайны, калі гарэла само паветра, было так горача?"
  
  
  "Правільна", - сказаў Валашнікаў. "Толькі тут кісларод літаральна падсілкоўваў бы ядзерны пажар, настолькі гарачы і ўсёпаглынальны, што, як мяркуецца, увесь кісларод быў бы спалены на планеце. Усё жыццё. Не. Дзве ці тры Касандры выходзяць за рамкі безадказнасці і пераходзяць у вар'яцтва. Шалёнымі амерыканцы не з'яўляюцца". .
  
  
  "Не будзьце так упэўнены", - сказаў саветнік па міжнародных адносінах. "Паглядзіце, што яны толькі што зрабілі на Кубе".
  
  
  Усе смяяліся. Гэта быў добры разраднік напружання.
  
  
  Шэфу НКУС і начальніку замежнага бюро Валашнікаў патлумачыў, што знайсці "Касандра" будзе не так ужо цяжка. Прынамсі, пяць футаў яго павінна было знаходзіцца над зямлёй і быць заключана, верагодна, у мармур або, прынамсі, у нейкую форму каменнага матэрыялу. Акрамя таго, у Касандры быў яшчэ адзін недахоп, які быў бы найбольш замецены.
  
  
  "Бронзавы", - сказаў адзін з навукоўцаў, усміхаючыся. "Вядома. Бронзавы. Бронзавы шчыт дваццаці футаў у дыяметры. Здымны для стральбы".
  
  
  Валашнікаў кіўнуў. І, пераймаючы амерыканцу, ён сказаў: "Джэнтльмены, перад намі стаіць вялікая праблема. Мы павінны знайсці гіганцкі кавалак мармуру з бронзавым цэнтрам удалечыні ад любога амерыканскага населенага пункта. І на выпадак, калі мы не пазнаем яго адразу, цэнтр павінен быць ідэальна круглым. Сапраўдная праблема, джэнтльмены. Гэта зойме ў нас па меншай меры некалькі дзён, джэнтльмены."
  
  
  Усе засмяяліся, акрамя фельдмаршала. "Колькі дзён?" ён спытаў. Ён бачыў, як шмат ішло не так, ад кавалерыйскіх атак да новага танка, якога немцы, як меркавалася, так баяліся, што ніколі не пайшлі б у атаку. У яго ўсё яшчэ былі шнары з таго часу, як ён уцёк з палаючай вежы аднаго з тых танкаў у чэрвені 1941 года.
  
  
  "Ну, па-першае, таварыш фельдмаршал, у нас ёсць нашы ўласныя спадарожнікі назірання, і яны з лёгкасцю могуць выявіць мармур і бронзу".
  
  
  "Статуі зроблены з мармуру і бронзы", - сказаў фельдмаршал. "І ў Амерыцы шмат статуй".
  
  
  "Так, ёсць, таварыш, і той, хто служыў з царом, быў бы добра дасведчаны аб статуях і таму падобным. І НКУС таксама. Я не думаю, што мы будзем сумаваць па падобнай канфігурацыі з мармуру і бронзы, якая хавае "Касандра" дзе-небудзь у пустыні. Акрамя таго, на яе будаўніцтва, павінна быць, у шматлікіх працоўных сышло шмат месяцаў. Нашыя агенты пазнаюць пра гэта”.
  
  
  "Што, калі гэта не ў пустыні? Што, калі гэта ў горадзе?"
  
  
  "Я сумняваюся, што яны размясцілі б у горадзе нешта такое нестабільнае, як "Касандра", таварыш фельдмаршал. Яны не змаглі б так доўга трымаць у сакрэце працу столькіх працоўных".
  
  
  "Я памятаю амерыканцаў", – сказаў фельдмаршал. "Усе тыя немагчымыя рэчы, якія яны рабілі. О, так, сёння ўсё смяюцца над імі, але я кажу вам, гэтыя мяккія, дурныя, якія патураюць сваім слабасцям дзеці становяцца вельмі жорсткімі і праніклівымі, калі ім даводзіцца. О, так. Я ведаю , што вы думаеце.Вы думаеце, ёсць фельдмаршал, які пачынаў сяржантам у царскай кавалерыі.Ёсць фельдмаршал, які прынёс гарачы шакалад Сталіну, выжыў і стаў генералам.Ёсць фельдмаршал, які ваяваў з немцамі на танках, а затым пасябраваў з Берыяй і Хрушчовым і стаў фельдмаршалам. Што ж, кажу вам, людзі з лагарыфмічнымі лінейкамі, я бачыў рускую кроў, разлітую рускімі. Я бачыў рускую кроў, разлітую немцамі. Я бачыў рускую кроў, разлітую кітайцамі і амерыканцамі, ангельцамі і фінамі".
  
  
  Па моцным, апухлым твары фельдмаршала пацяклі слёзы, і некаторым навукоўцам стала крыху няёмка.
  
  
  "Я не ўбачу больш разлітай рускай крыві, чым павінен. Я ўбачыў дастаткова. Ты, Валашнікаў, малады чалавек, такі ўпэўнены ў сабе, ты, які ніколі не плакаў і не маліўся Богу... так, маліўся Богу… Я бачыў, як гэта рабілі нават палітычныя камісары падчас суровых зім мінулай вайны... Ты, хто думае, што ўсё можна вырашыць у розуме і на паперы... Ты, перш чым нешта зрабіць, знайдзі ракету "Касандра". Знайдзі яе. Ты больш нічога не будзеш рабіць, не атрымаеш ніякага іншага звання, пакуль не знойдзеш гэты жах для Маці-Расіі. Я кажу, Маці-Расія. Маці-Расія. Маці-Расія. Добрага дня, джэнтльмены. Ды дабраславіць Бог матушку Расію".
  
  
  Пасля таго, як фельдмаршал сышоў, у пакоі запанавала цішыня, збянтэжаная цішыня. Нарэшце Валашнікаў загаварыў. "Ён патрапіў прама ў іх псіхалагічную пастку. І падумаць толькі, што гэтым мы перамаглі немцаў. Ну, я не думаю, што гэта зойме больш за тыдзень. Хто-небудзь з вас бачыць гэта па-іншаму?"
  
  
  У той дзень ніхто не ўдзельнічаў. Але па меры таго, як праходзіў тыдзень, а затым месяц і яшчэ шмат месяцаў, многія вышэйшыя афіцэры пачалі ўспамінаць, што, падобна фельдмаршалу, яны таксама думалі, што "Касандра" можа стварыць некаторыя праблемы.
  
  
  І Валашнікаў назіраў, як яго аднакласнікі становяцца капітанамі, затым маёрамі, затым падпалкоўнікамі і палкоўніцамі, пакуль ён усё яшчэ шукаў "Касандру". Аднойчы ён падумаў, што знайшоў гэта, але гэта аказалася яго самым горкім расчараваннем. Для "Касандры" ўсё было ідэальна, але мармур і бронза аказаліся дурным помнікам нейкім мёртвым дзікунам, вельмі падобным на рускіх татараў. Менавіта ў той дзень Валашнікаў заўважыў першы намёк на залысіны і зразумеў, што ён ужо не малады чалавек. І ён усё яшчэ быў палкоўнікам.
  
  
  Час ішоў і ў Амерыцы. І тое, што калісьці лічылася высакародным помнікам, пабудаваным Бюро па справах індзейцаў, стала месцам збору для таго, што многія ўспрымалі як абуральную несправядлівасць у адносінах да адзіных карэнных амерыканцаў. Асабліва пасля бэстсэлера Лін Косгроув "Мая душа паўстае з "параненага лася".
  
  
  Крычучы: "Гэта добры дзень, каб памерці", каля сарака мужчын і жанчын у індзейскай баявой размалёўцы і капелюшах захапілі мармуровы і бронзавы помнік у прэрыях Мантаны і біскупальную царкву, якая была пабудавана за некалькі ярдаў ад яго. Яны хацелі прыцягнуць увагу, паводле слоў іх лідэраў, "да прыгнёту амерыканскіх індзейцаў".
  
  
  Сапраўдныя індзейцы апова- якія за апошнія дзесяць гадоў пакінулі сваю рэзервацыю і пабудавалі мястэчка Паранены Элк у паўмілі ад помніка, назіралі за тым, што адбываецца, і чухалі ў патыліцы.
  
  
  З'явіліся тэлевізійныя камеры, каб акружыць параненага Лася. Федэральныя маршалы ўвайшлі і ўтварылі гіганцкае свабоднае кола вакол помніка і біскупальнай царквы, але не прыклалі ніякіх намаганняў, каб прыбраць індзейцаў. І генерал Ван Рыкер назіраў па багамскім тэлебачанні, як паўтузіна індзейцаў білі прыкладамі вінтовак па бронзавым шчыце "Касандры". Затым нейкі вар'ят пачаў працаваць дрылём. Генерал Ван Рыкер патэлефанаваў у Пентагон і запатрабаваў перагаварыць са старшынёй Аб'яднанага камітэта начальнікаў штабоў.
  
  
  Нахабны брыгадзір растлумачыў Ван Рыкер, што ў яго ёсць дазвол толькі на экстраны выклік Max-7, якога не існуе, за выключэннем выпадку ядзернай вайны.
  
  
  "Надзень адміральскі касцюм, - сказаў Ван Рыкер, - ці ты скончыш сваю кар'еру ў Лівенворце, ператвараючы маленькіх у вялікіх".
  
  
  "Так", - данёсся з трубкі сонны голас адмірала. "Чаго ты хочаш, Ван Рыкер?"
  
  
  "У нас праблема".
  
  
  "Мы можам пагаварыць аб гэтым у панядзелак?"
  
  
  "Панядзелка можа і не быць", – сказаў Ван Рыкер. "Прынамсі, не для нас ..."
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДРУГІ
  
  
  Яго звалі Рыма, і ў яго была праблема. Не ламаючы ніякіх інструментаў, ён павінен быў схапіць нейкага Дугласа Ван Рыкера, пяцідзесяці шасці гадоў, белага, загарэлага, з бліскучымі белымі валасамі, блакітнымі вачыма і радзімкай пад левай рукой. Гэта была толькі першая частка праблемы.
  
  
  "Вы Дуглас Ван Рыкер?" - спытаў Рыма ў сівавалосага блакітнавокага джэнтльмена з выдатным густым загарам, які чытаў часопіс Fortune у багамскім аэрапорце. На мужчыне быў дарагі гарнітур з белага шоўку, які, здавалася, падыходзіў да яго ідэальнай усмешцы. Нават калі б ён не чытаў "Форчун", ён выглядаў так, нібы мог бы быць у ім.
  
  
  "Не. Прабач, я не такі, стары", - ласкава адказаў мужчына.
  
  
  Рыма схапіўся за левы бок белага шаўковага касцюма мужчыны і, схапіўшы ў бярэмя нейлонавую кашулю, сарваў яе з мужчыны адным пакутлівым рыўком. Ён праверыў падпаху. Не было ніякага крата.
  
  
  "Ты маеш рацыю", - сказаў Рыма. "Ты маеш рацыю. Я павінен гэта прызнаць. Я прызнаю гэта. Ты маеш рацыю. "Крота" не."
  
  
  Мужчына міргаў, разявіўшы рот, гарнітур напалову зняты, часопіс боўтаецца.
  
  
  "Што?" ашаломлена перапытаў ён.
  
  
  "Што ты робіш напаўапрануты, Джордж?" - Спытала мажная жанчына, якая сядзела побач з ім.
  
  
  "Да мяне падышоў мужчына, спытаў, ці не я Дуглас Ван Райкер, і сарваў з мяне гарнітур. Я ніколі не бачыў, каб рукі рухаліся так хутка".
  
  
  "Навошта яму зрываць з цябе гарнітур, дарагая, калі ты не гэты Дуглас?"
  
  
  "Навошта б яму зрываць гэта, нават калі б я быў? Глядзіце. Вунь ён ідзе", - сказаў напаўапрануты мужчына. Ён паказаў на мужчыну каля шасці футаў ростам, хударлявага і жылістага, з высокімі скуламі і дзіўна буйнымі запясцямі. На мужчыне былі шэрыя штаны і сіняя спартовая кашуля.
  
  
  "Нехта паказвае на вас, сэр", - сказаў маладому чалавеку мужчына з такімі белымі валасамі, што яны здаваліся абясколеранымі. "Дзіўна. Ён здаецца напалову распранутым".
  
  
  "Не звяртайце на яго ўвагі", - сказаў Рыма. "Вы Дуглас Ван Рыкер?"
  
  
  "Чаму ты хочаш ведаць?"
  
  
  "Не будзь грубай. Я спытаў першай", - сказаў Рыма.
  
  
  "Азірніцеся, і вы ўбачыце, што чалавек, які паказваў на вас, зараз набліжаецца з двума канстэбламі".
  
  
  "У мяне няма часу на турботу", - сказаў Рыма. "Вы Дуглас Ван Рыкер?"
  
  
  "Так, я такі, і калі выйдзеш з турмы, знайдзі мяне".
  
  
  Рыма адчуў руку на сваім плячы. Схапіўшы яе за далонь, ён рэзка павярнуў яе наперад, каб паглядзець, хто да яе прывязаны. Гэта быў канстэбль. Канстэбль з грукатам вярнуўся ў кабінку браніравання. Другая рука, якая дакранулася да яго, таксама належала канстэблю. Ён заплыў у багажны адсек і працягваў павольна круціцца разам з багажом рэйса 105 авіякампаніі Pan Am з О'Хара.
  
  
  "Божа мой", - сказаў Ван Рыкер. "Я ніколі не бачыў такіх хуткіх рук. Ты нават не павярнуўся".
  
  
  "Гэта не хутка. Хутка - гэта калі ты іх не бачыш", - сказаў Рыма. "Давай, у нас ёсць праца. Ты Дуглас Ван Рыкер".
  
  
  "Так, я такі, і мне падабаецца заставацца апранутым".
  
  
  "У цябе ёсць які-небудзь багаж?"
  
  
  "Толькі гэты захоп?"
  
  
  Рыма праверыў бэйдж з імем. Там было напісана "Ван Рыкер". Сівавалосы мужчына працягнуў свой кашалёк. Там былі крэдытныя карткі, правы кіроўцы і ваеннае пасведчанне. Ён быў генерал-лейтэнантам Ваенна-паветраных сіл Злучаных Штатаў, у адстаўцы.
  
  
  "Добра", - сказаў Рыма. "Пойдзем са мной. Гэтым рэйсам мы ляцім у Вашынгтон. Ты гэтага не жадаеш".
  
  
  "Я сапраўды гэтага хачу".
  
  
  "Не, ты не жадаеш. Ты жадаеш пайсці са мной. Не ўладкоўвай сцэн. Я трываць не магу сцэн".
  
  
  "Але я зраблю сцэну", - сказаў Ван Рыкер. Раптам ён адчуў неверагодны пакутлівы боль у правых рэбрах.
  
  
  "Вось гэта было хутка", - сказаў Рыма. Давай. людзі глядзяць".
  
  
  З усіх сіл імкнучыся перанесці сваю вагу на правы бок і імкнучыся не дыхаць глыбока, Ван Рыкер выйшаў з маладым чалавекам на вуліцу, каб злавіць таксі. Яны паехалі на невялікі прыватны аэрадром, дзе Ван Рыкер убачыў чорны рэактыўны самалёт "Лір", гатовы да ўзлёту.
  
  
  "Куды мы накіроўваемся?" - спытаў Ван Рыкер, калі яму дапамаглі падняцца па невялікім трапе на платформе, які служыў уваходам у самалёт.
  
  
  "Каб ты атрымаў адказы на некаторыя пытанні".
  
  
  Калі самалёт быў у паветры, Ван Рыкер папрасіў абязбольвальнае для свайго рабра. Але замест хімікатаў ён прымусіў маладога чалавека дацягнуцца да яго пазваночніка. Затым прагучаў невялікі чачотачны танец, і, на шчасце, рабро больш не балела.
  
  
  "Нервы", - сказаў Рыма. "Тваё рабро не было зламанае. Гэта былі нервы".
  
  
  "Дзякуй. Не маглі б вы растлумачыць сябе крыху ясней? Куды мы ідзем? Хто вы? Чаму вы выкралі мяне?"
  
  
  "Не выкрадзены", - сказаў Рыма. "Я пазычаю цябе. Я думаю, мы на адным баку".
  
  
  "Я ні на чыім баку", - сказаў Ван Рыкер. "Я ў адстаўцы. Я быў адміністрацыйным афіцэрам у Ваенна-паветраных сілах Злучаных Штатаў. Не маглі б вы даведацца, колькі ручнікоў у нас было ў Лэклендзе?"
  
  
  "Я не зламаў ніякіх інструментаў, ці не так?"
  
  
  "Вядома, не", - сказаў Ван Рыкер. "У мяне няма інструментаў. Навошта мне насіць інструменты?"
  
  
  "Я не маю ніякага ўяўлення. Я проста выконваю загады", - сказаў Рыма. "Ты пагаворыш з тым, хто табе спадабаецца".
  
  
  "Я не думаю, што мне спадабаецца, калі мяне вось так выкрадуць. Ты хочаш грошай? Табе патрэбны грошы? Я магу гарантаваць разумную суму грошай, калі ты будзеш супрацоўнічаць".
  
  
  "З мяне хопіць", - сказаў Рыма.
  
  
  "Я заплачу табе больш".
  
  
  "Як ты можаш плаціць больш, чым дастаткова?" - спытаў Рыма. "Гэта нелагічна. І яны кажуць, што ты круты навуковец. Божа, захоўвай Амерыку".
  
  
  "Калі ты верыш у Амерыку, дастаў мяне ў Вашынгтон. Гэта тэрмінова".
  
  
  "Ты не паедзеш у Вашынгтон. Заткніся", - сказаў Рыма.
  
  
  "Божа, захоўвай Амерыку", - сказаў Ван Рыкер. І стаяла цішыня, пакуль самалёт не прызямліўся на невялікім прыватным полі, якое, як патлумачыў Рыма, знаходзілася недалёка ад Голдзбара, Паўночная Караліна, на месцы буйной базы ВПС.
  
  
  Як толькі генерал Ван Рыкер крануў нагамі зямлі ззаду маладога чалавека, самалёт пачаў выкіроўваць зваротна на ўзлётна-пасадачную паласу.
  
  
  "Куды ён накіроўваецца?"
  
  
  “Далей адсюль. Сміці не любіць, каб нехта ведаў, што ён робіць. Ён той хлопец, якога ты ўбачыш. Крыху дзіўны, але добра”.
  
  
  "Калі вы лічыце кагосьці дзіўным, - сказаў генерал Ван Рыкер, - хай дапаможа нам Бог. Ды дапаможа яму Бог".
  
  
  "Ты даволі рэлігійны для вучонага, які вынайшаў адну чортаву ракету", - сказаў Рыма.
  
  
  Пачутае было больш шакавальным, чым раптоўны боль у рэбрах. Гады трэніровак да такога моманту ледзь утрымалі Ван Рыкера ад здзіўленага ўздыху.
  
  
  Гэты чалавек не мог ведаць аб бомбе. Немагчыма. Усё гэта было задумана так, каб ніхто не ведаў пра гэта, акрамя Ван Рыкера, прэзідэнта і старшыні Аб'яднанага камітэта начальнікаў штабоў. І ўсё, што ведаў старшыня, гэта тое, што там была зброя. Не тое, якога кшталту і не тое, дзе. У гэтым была сіла "Касандры". Што ніхто, акрамя Ван Рыкера, не ведаў, дзе яно было. Таму што, калі іншы бок калі-небудзь даведаецца, ён зможа падарваць яго без асаблівых цяжкасцяў. Выбух на ўзроўні зямлі з эфектам Дрэздэна, які ўзнімаецца, а не апускаецца.
  
  
  Калі Ван Рыкер рушыў услед за маладым чалавекам у ангар, яму здалося, што ён нешта пачуў. Ён быў глыбока ўзрушаны. "Ты што, насвістваеш?" - недаверліва спытаў ён.
  
  
  "Так".
  
  
  "Вясёла насвістваючы?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Ты ведаеш, што ў любы момант ты можаш ператварыцца ў попел?"
  
  
  "І што?"
  
  
  "Дык чаму ж ты так страшэнна задаволены сабой?"
  
  
  "Я выканаў сваю працу. Ты тут. Без зламаных інструментаў".
  
  
  "Цябе не турбуе, што ты можаш згарэць жыўцом у ядзернай катастрофе?"
  
  
  "У адрозненне ад кулі ў мозгу ці што? Ядзерны халакост мяне не захоплівае. Ты ведаеш, што я магу пакончыць з сабой з-за няправільнага балансу падчас некаторых сваіх выпадаў? Ты ведаў гэта? Як бы ты хацеў памерці толькі таму, што твая тэхніка няправільная? Гэта жудасна. Гэта палохае. Няправільная тэхніка выклікае ў мяне кашмары”.
  
  
  У далёкім канцы ангара стаяў мужчына ў цёмным гарнітуры і гальштуку. Ён сядзеў за маленькім сталом і чытаў. Справа быў далікатны ўсходні мужчына з вадкай ускалмачанай белай барадой. На ім была чырвона-залатая мантыя, і ён сядзеў у позе лотаса на вялікім, ярка пакрытым лакам паравым куфры. Побач было яшчэ трынаццаць чалавек.
  
  
  "У далёкім канцы - Сміці", - сказаў Рыма, паказваючы на мужчыну за сталом.
  
  
  Накіроўваючыся да фігуры ў далёкім канцы ангара, Ван Рыкер пачуў, як яго выкрадальнік сказаў старому азіяту: "Ведаеш, Татачка, гэты хлопец зусім не думае аб тэхніцы. Вынаходзіць бомбу, якая можа сцерці з твару зямлі кантынент і атруціць свет, і яму напляваць на тэхніку".
  
  
  "Калі чалавек не можа зрабіць нешта добра, ён імкнецца зрабіць шмат, каб кампенсаваць гэта. Затым, у сумятні, ён спадзяецца, што ніхто не заўважыць яго нягоды. Калі б гэты мог зрабіць бомбу, каб правільна забіць аднаго чалавека, тады ён б зрабіў нешта вартае. Але ён не змог. Таму ён зрабіў бомбу, каб жорстка забіць шмат людзей. Ён уяўляе пагрозу для сябе і для навакольных", - сказаў азіят.
  
  
  "Ён генерал амерыканскіх ваенна-паветраных сіл, Татачка".
  
  
  "О", - сказаў Азіят, як быццам гэтае сцвярджэнне ўсё тлумачыла. "Вышэйшы прыклад урачыстасці колькасці над якасцю".
  
  
  Ван Рыкер пачуў апошнюю рэпліку, але гэта яго не занепакоіла. Катастрофа, аб якой ён марыў ноччу і з якой змагаўся ў падсвядомасці ў гадзіны няспання, адбывалася зараз. І ён, адзіны чалавек, які мог прадухіліць халакост, быў палонным вар'ятаў. Было амаль блаславёнай палёгкай убачыць вельмі кансерватыўны гарнітур і сухі цытрынавы твар чалавека, які прадставіўся як доктар Гаральд В. Сміт.
  
  
  "Калі ласка, сядзьце", - сказаў Сміт. "Я ведаю, што вы, павінна быць, зведваеце вялікія пакуты. Мы тут, каб дапамагчы вам зрабіць тое, што вы павінны зрабіць. І няма нікога іншага, хто мог бы дапамагчы вам гэтак жа, як мы. У звычайных умовах мы б не сталі ўдзельнічаць у місіі такога роду. Але мы ведаем пра Касандра. Мы ведаем, што гэта ў Вундед Элк".
  
  
  "Пра што гэта?" - спытаў Ван Рыкер. “Я еду ў водпуск у Вашынгтон. Мяне выкрадаюць, а затым расказваюць пра нейкую параненую жывёлу, персанажа з грэчаскай паэзіі і нейкую жахлівую ракет… Я проста не разумею”.
  
  
  "Менавіта," сказаў Сміт. "Менавіта. Чаму вы павінны нам давяраць? І гэта цяпер мая праца. Я прапаную, генерал Ван Рыкер, стваральнік ракеты "Касандра", каб вы дазволілі нам дапамагчы вам зрабіць тое, што вы павінны зрабіць ".
  
  
  "Божа мой, гэта кашмар! Хто ты такі? Я ніколі не меў нічога агульнага з ракетамі. Я быў афіцэрам матэрыяльна-тэхнічнага забеспячэння".
  
  
  "І так напісана на вашай вокладцы", - сказаў Сміт. "І так таксама робяць многія рэчы. Што я прапаную зараз, дык гэта выкарыстоўваць свой розум, каб даказаць вам, што мы абодва на адным баку і што мы адзіныя людзі, якія могуць дапамагчы вам зрабіць тое, што вы павінны зрабіць з "Касандрай" Першае: мы не замежнікі Калі б мы былі замежнікамі, нам было б дастаткова ведаць напэўна месцазнаходжанне Касандры. дзяржава, ён уяўляе большую небяспеку для Злучаных Штатаў, чым для каго-небудзь іншага. Правільна?"
  
  
  Ван Рыкер нічога не адмаўляў. Яго твар быў каменным, але ён слухаў.
  
  
  "Другое: ці з'яўляемся мы нейкай злачыннай арганізацыяй, якая магла б эфектыўна шантажаваць Злучаныя Штаты, пагражаючы запусціць "Касандра"? Магу дадаць, што гэта вельмі эфектыўны шантаж. Каб адказаць на гэтае пытанне, мне давядзецца раскрыць вам нешта настолькі важнае для функцыянавання". Амерыкі, што я загадаў забіць людзей, якія ведалі пра гэта.Калі вы даведаецеся, хто мы такія, вы зразумееце, што мы, верагодна, адзіныя людзі, якія маглі ведаць пра Касандра, акрамя вас саміх.І калі я скажу вам, хто мы такія, вы зразумееце, што я даў вам супраць нас больш магутную зброю, чым усё, што ў нас ёсць супраць вас ".
  
  
  "У вас ёсць цыгарэта?" - спытаў Ван Рыкер. Яму было горача, і яго целу не хапала паветра, ці нікаціну, ці чагосьці яшчэ.
  
  
  "Не. Прабач. Я не палю".
  
  
  "Я кінуў гэта некалькі гадоў таму", – сказаў Ван Рыкер. "Працягвай".
  
  
  Ван Рыкер адчуў слабасць, нават прысеўшы. Сміт прапанаваў яму вады, і ён выпіў яе, затым выслухаў тлумачэнні Сміта.
  
  
  Больш за дзесяць гадоў таму прэзідэнту, які знаходзіцца ва ўладзе, стала відавочна, што Амерыка рухаецца да ператварэння ў паліцэйскую дзяржаву. Прычынай быў хаос - не проста натоўпы, якія захапілі вуліцы, але карпарацыі, якія дзейнічаюць як органы самакіравання без павагі да закона, транспарт, фактычна належыць рэкецірам, карупцыя, якая праяўляецца ва ўсіх аспектах амерыканскага жыцця.
  
  
  "Гэта закон гісторыі, што хаос прыводзіць да дыктатуры", - сказаў Сміт. "Але прэзідэнт падумаў, што Амерыка занадта добрая, каб здавацца, што, магчыма, ёсць іншы шлях, і ён вырашыў, што ўсё, што трэба Канстытуцыі, - гэта крыху дапамагчы. Вызваліце суддзю тут, абароніце сведку там, нешта ў гэтым родзе ".
  
  
  "Вы хочаце сказаць, што Канстытуцыя не магла б працаваць, калі б яе не парушалі", – сказаў Ван Рыкер. “Каб гэта сышло з рук, вам прыйшлося б цалкам ачысціць сваю сістэму ад інфарматараў. Выкрыццё – гэта адзінае, чаго ты не змог бы вынесці”.
  
  
  "Дакладна", - сказаў Сміт. "Ты сапраўды цудоўны. Каб абараніцца ад выкрыцця, нам спатрэбілася рука забойцы".
  
  
  Ван Рыкер дастаў з кішэні блакнот і пачаў маляваць: "Я б падлічыў, што васемсот чалавек".
  
  
  "Гэта было б немагчыма, і вы гэта ведаеце", - сказаў Сміт. "Вы эксперт па бяспецы. Вы ведаеце, што пяць чалавек не могуць захаваць сакрэт. Такім чынам, у нас ёсць толькі трое, якія ведаюць. Я, Рыма, з якім вы сустракаліся, і кожны прэзідэнт ..."
  
  
  "Ці ёсць кантроль над прэзідэнтам?" - спытаў Ван Рыкер.
  
  
  "Вядома. Ён можа толькі распусціць нас. Ён не можа загадваць нам", - сказаў Сміт.
  
  
  "Я мяркую, вы прарабілі вялікую працу па падзеле абавязкаў".
  
  
  "Вядома", - сказаў Сміт. "Па сутнасці, гэта функцыя ізаляцыі, распрацаваная з дапамогай простай кампутарнай праграмы. Толькі так вы можаце наймаць людзей, не ставячы іх у вядомасць аб характары аперацыі. Зразумела, у вялікай колькасці. Акрамя таго..."
  
  
  Ля ўваходу ў ангар звышадчувальныя вушы ўлавілі нарастальную ўзрушанасць з адценнем радасці ў галасах Ван Рыкера і Сміта.
  
  
  - Я казаў табе, Татачка, - сказаў Рыма, - што гэтыя двое дурнаваты выдатна зладзяць. Гучыць як двое дзяцей з іх мадэлямі лодак. "Функцыя падзелу працы". Пра што, чорт вазьмі, яны кажуць?"
  
  
  "У Доме Сінанджу ўжо сотні гадоў існуе меркаванне, - сказаў Чыун, майстар сінанджу, - што члены каралеўскай сям'і жэняцца на членах каралеўскай сям'і не столькі таму, што гэта магутны саюз, колькі таму, што толькі члены каралеўскай сям'і могуць зразумець каралеўскую сям'ю. Або трываць гэта, калі ўжо на тое пайшло”.
  
  
  "Я не разумею, Татачка", - сказаў Рыма. З таго часу, як больш за дзесяць гадоў таму пачалося яго навучанне, ён стаў часам разумець, без тлумачэнняў, сёе-тое з мудрасці Дома Сінанджу, шматвяковага дома карэйскіх асасінаў, майстрам якога быў Чиун.
  
  
  "З кім табе больш за ўсё падабаецца размаўляць?" - спытаў Чыун.
  
  
  "Чаму, я думаю, ты, таму што мы робім тую ж працу".
  
  
  Чыун кіўнуў.
  
  
  "І я думаю, што больш за ўсё табе падабаецца размаўляць са мной", - сказаў Рыма, усміхаючыся.
  
  
  Чыун пакруціў галавой. "Што мне падабаецца больш за ўсё, дык гэта я сам. Бачыш? Я член каралеўскай сям'і… гаспадар".
  
  
  "Я ведаю гэта. Я меў на ўвазе пасля гэтага", - сказаў Рыма, выбіваючы нагой кавалак драўлянага насцілу ля ўваходу ў ангар. "Дзін-дон-дзінь", - прамармытаў ён.
  
  
  Вярнуўшыся за стол, Ван Рыкер назіраў, як на яго вачах разгортваецца арганізацыя.
  
  
  "Сутнасць у тым, - сказаў Сміт, - што мы не думаем, што ваенныя здольныя належным чынам справіцца з гэтай сітуацыяй - тым больш, што яна горшая, чым вы маглі падумаць".
  
  
  "Я не разумею, як гэта магло быць".
  
  
  "Калі вы пабудавалі "Касандра" ў 1961 годзе, у нас была ядзерная перавага над рускімі. У нас яго больш няма. Тады "Касандра" нам сапраўды была не патрэбна. Гэта была проста дадатковая страхоўка. Але нам гэта сапраўды трэба цяпер. Валодаючы стратэгічным перавагай, Расея атакавала б у любы момант, калі б лічыла, што можа знішчыць "Касандра". І, як вы добра ведаеце, калі аб'яднаны камітэт начальнікаў штабоў паспрабуе абараніць яго, яны зробяць гэта з дапамогай дывізіі, і ўвесь свет даведаецца, дзе ён знаходзіцца. "Касандра" шмат у чым падобная на маё агенцтва "Кюра". Калі нас даведаюцца, мы пацерпім няўдачу".
  
  
  "Што ты можаш мне даць?" - спытаў Ван Рыкер.
  
  
  "Лепшыя забойцы ў свеце".
  
  
  "Колькі?"
  
  
  "Яны абодва", - сказаў Сміт, ківаючы на ўваход у ангар.
  
  
  "Арыентал выглядае ледзь перасоўваецца".
  
  
  "Ён нумар адзін", - сказаў Сміт.
  
  
  "Я мяркую, яны - ваша сілавая рука. Вашы васемсот чалавек падзелены на дзве часткі".
  
  
  "У адным флаконе", - сказаў Сміт. "Рыма - гэта падраздзяленне праваахоўных органаў. Чыун - яго трэнер і, наколькі я магу меркаваць, падтрымлівае яго інвестыцыі ў навучанне. Ніхто не цісне на майстра Сінанджу з-за таго, што ён лічыць дробнымі дэталямі."
  
  
  "Рука-забойца аднаго чалавека", - задуменна вымавіў Ван Рыкер. "Верагодна, у яго было шмат заданняў. Сябры і знаёмыя… нават сям'я па ўсёй краіне. Адбіткі пальцаў. Дай угадаю… Ты выкарыстоўваеш мерцвяка?"
  
  
  "Рыма Уільямс, паліцэйскі з Ньюарка, быў пакараны смерцю больш за дзесяць гадоў таму. Адбіткаў пальцаў гэтага сіраты больш нідзе няма ў дасье", - сказаў Сміт.
  
  
  "Чалавек, якога не існуе для арганізацыі, якой не існуе", - сказаў Ван Рыкер, паважліва ківаючы.
  
  
  Сьміт усьміхнуўся. "Калі ў мяне калі-небудзь будзе пераемнік, я спадзяюся, што ён будзе такім жа, як ты. Ты маеш рацыю на сто адсоткаў".
  
  
  "І зараз я чацвёрты чалавек, які ведае", - сказаў Ван Рыкер. "Таму што ты хочаш..."
  
  
  "Таму што нам трэба давяраць адзін аднаму", - сказаў Сміт. "Таму што..."
  
  
  "Таму што не будзе краіны, якую трэба абараняць, калі мы таемна не абаронім "Касандра", - сказаў Ван Рыкер.
  
  
  Ён устаў і працягнуў руку. Сьміт падняўся і прыняў яе.
  
  
  "Гатова", - сказалі яны ва ўнісон, і Сміт павёў Ван Рыкера да ўваходу ў ангар, паклаўшы руку на плячо генерала.
  
  
  "Удачы", - пажадаў Сміт. "Калі вам спатрэбіцца звязацца са мной, патэлефануйце ў санаторый Фолкрофт у Раі, штат Нью-Ёрк".
  
  
  "Гэта тваё прыкрыццё?"
  
  
  "Правільна. Я дырэктар санаторыя. Лінія санаторыя адкрыта. Замкнёныя лініі - гэта варыяцыйны код, кратны пяці, заснаваны на дне тыдня па сярэднім часе па Грынвічы."
  
  
  "Зручна", – сказаў Ван Рыкер.
  
  
  "Тарабаршчына", - сказаў Рыма.
  
  
  "Ты мірышся з гэтым?" - спытаў Ван Рыкер.
  
  
  "Павінен. Ён лепшы ў сваёй справе".
  
  
  - прашаптаў Чыун Рыма. - Адкуль яму ведаць? - Спытаў я.
  
  
  "Ён лічыць целы, Татачка".
  
  
  "Гэта так бела з яго боку", - сказаў Чыун.
  
  
  У Ван Рыкера было яшчэ адно пытанне. Як Сміт даведаўся пра "Касандра"?
  
  
  "Гэта, сэр, - сказаў Сміт, - вы разумееце, калі падумаеце аб гэтым". Рыма здалося, што ён убачыў першы прамень радасці, які калі-небудзь зыходзіў ад твару Сміта.
  
  
  "Вядома", - сказаў Ван Рыкер. "Я быў арыентаваны на сінгулярнасць, а ты, па самой сваёй прыродзе, множны".
  
  
  "Што гэта значыць?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Па сутнасці, гэта азначае, – сказаў Ван Рыкер, – што "Касандра" была настроена супраць расійскага выяўлення і нават нашага ўласнага ваеннага выяўлення, але не супраць арганізацыі, у якой былі перцэптары ў кожным урадавым агенцтве і якая магла скарачаць дадзеныя з дапамогай простай функцыі працоўнай праграмы. Было непазбежна, што вы даведаліся б пра гэта па тым, чаго не атрымалі ў водгуках ".
  
  
  "Адмоўны пазітыў", - сказаў Сміт.
  
  
  "Вядома", - сказаў Ван Рыкер.
  
  
  "Вядома", - сказаў Чыун.
  
  
  Рыма запытальна паглядзеў на яго.
  
  
  "Дазволь мне разабрацца з гэтым, сын мой. З ім могуць узнікнуць некаторыя праблемы", - сказаў Чыун на базавым карэйскім.
  
  
  "Я ўсё яшчэ не разумею", - сказаў Рыма Ван Рыкеру.
  
  
  Там чакаў новы рэактыўны самалёт з новым пілотам. Над Арканзасам Ван Рыкер растлумачыў Рыма, як Кюрэ выявіў Касандра. Падобна, ён сказаў, што многія людзі, якія паведамляюць аб матэрыялах і перамяшчэнні людзей, маглі б быць спрошчаны ў кампутарах, каб паказаць, што яны рабілі, проста па тым, што яны прыкідваліся, што не робяць.
  
  
  "Я ўсё яшчэ не разумею", - сказаў Рыма.
  
  
  "Ты не абавязаны", - сказаў Ван Рыкер.
  
  
  "Будзь уважлівы", - сказаў Чыун Рыма. "Магчыма, ты чаму-небудзь навучышся". І за спіной Ван Рыкера ён шырока падміргнуў Рыма, затым закаціў вочы назад, паказваючы, што ён лічыць сівавалосага мужчыну вар'ятам.
  
  
  Над Параненым Лосем самалёт скалануўся. Загар Ван Рыкера збялеў. Праз некалькі імгненняў ён дрыготкім голасам вымавіў: "Дзякуй Богу. Гэта была ўсяго толькі паветраная яма".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЭЦІ
  
  
  План, выкладзены Смітам, быў просты па канцэпцыі. Па-першае, абараніць бронзавы ядзерны каўпачок пад помнікам, каб сярэдні захад Амерыкі не ператварыўся ў попел. Затым пераканайцеся, што захоўваеце ў таямніцы "Касандра", выкрыццё якой можа прывесці да небяспечнага ядзернага дысбалансу.
  
  
  Але ў плане была загана.
  
  
  Недахопам былі ABC, CBS, NBC, "Нью-Ёрк таймс", "Нью-Ёрк глоуб", "Вашынгтон пост", "Сан-Францыска Кронікл", "Чыкага Трыбюн", лонданская "Дэйлі мэйл", "Тайм", " Ньюсўік", "Эсквайр", "Пары Матч", "Асахі Сімбун", "Юнайтэд Прэс Інтэрнэшнл", "Асашыэйтэд Прэс", "Рэйтэр", "Праўда" і некалькі соцень іншых прадстаўнікоў СМІ, якія расцягнуліся хвалістай лініяй пікетаў уздоўж плоскай прэрыі Мантаны , Якая стала пыльна-карычневай з-за гарачага лета і працяглай засухі.
  
  
  У паўмілі адсюль, на вяршыні плоскай гары, знаходзілася мястэчка Паранены Элк. Ён быў арганізаваны дзесяць гадоў таму прадстаўнікамі племя апава, якія пакінулі рэзервацыю, прайшлі па цяпер асфальтаванай дарозе і пачалі будаваць для сябе добрае жыццё. Аднак сусветную прэсу не цікавілі дзве тысячы індзейцаў, якія жылі ў горадзе. Замест гэтага іх зацікавілі сорак індзейцаў з Чыкага, Гарлема, Галівуда і Гарварда, якія захапілі помнік і царкву ўздоўж брукаванай дарогі, якая вядзе да новага горада Паранены Элк.
  
  
  Федэральныя маршалы ўсё яшчэ ўтваралі вялікае вольнае кольца вакол індыйскіх захопнікаў, але яны атрымалі загад з Вашынгтона не спрабаваць выселіць пратэстоўцаў, каб хто-небудзь не падумаў, што гэта быў рэпрэсіўны акт. Спачатку маршалы спрабавалі трымаць прэсу далей ад пратэстоўцаў, але гэта аказалася занадта вялікай працай, і цяпер яны не занадта стараліся.
  
  
  Назіраючы за тым, што адбываецца, Рыма ўбачыў, як нехта нясе блакітны сцяг ад царквы да помніка. Аператары падрыхтаваліся. Мужчына скінуў сцяг, падняў над галавой расійскі аўтамат Калашнікава, заскочыў на мармуровы помнік, выканаў ваенны танец, а потым саскочыў назад.
  
  
  "Мы гэтага не знялі. Мы гэтага не знялі", – пачуў Рыма голас аднаго аператара. "Памахаць ім рукой або нешта ў гэтым родзе".
  
  
  З перадавой лініі рэпарцёры памахалі рукамі, а затым голас зароў праз мегафон побач з помнікам: "Што з вамі, гаўнюкі? На тым танцы ў цябе быў блакітны сцяг".
  
  
  "Некаторыя з нас прапусцілі гэта, сэр", - крыкнуў у адказ адзін рэпарцёр.
  
  
  "Добра", - зароў голас. "Але гэта ўсё. На сёння больш нічога".
  
  
  Мужчына з заплеценымі ў касу чорнымі валасамі зноў ускочыў на вяршыню мармуровага помніка, выканаў свой танец вайны, размахваючы вінтоўкай, затым саскочыў назад і паплёўся назад да царквы.
  
  
  Затым аператар павярнуў камеру да свайго дыктара, які пачаў інтанаваць тое, што гучала як завяршэнне тэлевізійнага навінавага шоў.
  
  
  "Такім чынам, акружаная ўзброенымі федэральнымі маршаламі, Рэвалюцыйная індыйская партыя клянецца ваяваць да смерці датуль, пакуль, як яны кажуць, іх народу не будуць вернутыя поўныя і справядлівыя правы. Гэта..."
  
  
  Дыктара перапыніла маладая бландынка ў індыйскіх каралях, якая закрычала: "Увесь свет глядзіць! Увесь свет глядзіць! Увесь свет глядзіць!"
  
  
  Рыма схапіў якая б'ецца ў істэрыцы дзяўчыну за руку і пацягнуў яе да краю натоўпу, дзе федэральныя маршалы ачапілі велізарную паркоўку для прадстаўнікоў ПРЭСЫ. Плошча, удвая якая перавышае футбольнае поле, была так аблытана электрычнымі правадамі ад тэлевізійных фургонаў, што была падобная на поле з чорных спагецці.
  
  
  "Куды ты мяне вядзеш, вырадак?" загарлапаніла дзяўчына. "Дэспатычная мужчынская шавіністычная свіння".
  
  
  "Я хачу, каб ты сёе-тое зрабіў для мяне".
  
  
  "Свінячы вырадак".
  
  
  "Калі ласка, не крычы. Увесь свет глядзіць", - сказаў Рыма, калі яны падышлі да чорнага лімузіна.
  
  
  "Увесь свет назірае. Увесь свет назірае!" - помсліва завішчала дзяўчына. "Усё слова назірае!"
  
  
  Адной рукой Рыма адкрыў заднюю дзверы машыны, а іншы засунуў абуральную галаву на задняе сядзенне.
  
  
  "Увесь свет глядзіць! Увесь свет глядзіць!" - працягнула дзяўчына. Рыма паднёс яе да твару Ван Рыкера, і калі генерал кіўнуў, што з яго хопіць, Рыма адкінуў дзяўчыну, крутануўшыся, на некалькі машын убок. Яна ўрэзалася ва ўпрыгожванне на капоце і заціхла.
  
  
  "Гэта, - сказаў Рыма, - нязначная загана ў вашым плане. Вельмі цяжка заставацца незаўважным, калі ўвесь свет назірае".
  
  
  "Хммм", - сказаў Ван Рыкер.
  
  
  "Ёсць яшчэ якія-небудзь бліскучыя ідэі?"
  
  
  "Сама негатыўнасць гэтага пазітыўная", – сказаў Чыун, і толькі Рыма зразумеў, што ён смяецца.
  
  
  "Вядома", - сказаў Ван Рыкер. "Але як мы яго выкарыстоўваем?"
  
  
  "Паслухай, - сказаў Рыма, - я застануся ў манумента і буду абараняць шчыт. Ты ідзі, рабі, што жадаеш. Можа быць, вы са Сміці пагуляеце ў code або што-небудзь яшчэ. Чіун застанецца з табой".
  
  
  "Што ты збіраешся рабіць? Як ты збіраешся гэта зрабіць?"
  
  
  "Ты - найвялікшае бедства, якое абрынулася на гэтую краіну з часоў грамадзянскай вайны, і ты пытаешся мяне аб маіх планах. Мой план такі: паспрабаваць ухіліць некаторыя наступствы гэтай катастрофы. Як гэта гучыць?"
  
  
  “Не прыдзірайся да мяне, сынок. Адзіная прычына, па якой я хачу цябе, гэта тое, што падраздзяленне бранятэхнікі выдала б нас. У гэтай справе ёсць некаторая далікатнасць. Нам патрэбна сакрэтнасць”.
  
  
  "Мы таксама не зусім грамадская арганізацыя, Ван Рыкер", – сказаў Рыма.
  
  
  "Дазволь мне пагаварыць з ім", - сказаў Чыун Ван Рыкер. "Я навучу яго паважаць уладу".
  
  
  Чыун выйшаў з машыны разам з Рыма і, як толькі яны адышлі далей ад месца, дзе мог чуць Ван Рыкер, спытаў, ці праўда, што Амерыка сутыкнулася з агністай катастрофай. Рыма сказаў, што гэта тое, што сказаў Сміт, і Ван Рыкер пацвердзіў.
  
  
  "І ці праўда, што Амерыка была б усяго толькі абалонкай краіны, калі б гэта адбылося?"
  
  
  "Напэўна, татачка".
  
  
  "Тады наш курс ясны. Мы павінны шукаць працу ў іншым месцы. Персія летам, сын мой, самае смачнае месца для забойцы. Там ёсць дыня, якая спее перад самым світанкам..."
  
  
  "Забудзься пра гэта. Я не пайду", - сказаў Рыма і накіраваўся да першага кальца рэпарцёраў, у вушах у яго гучалі папрокі Чыуна. Ён ведаў усю прамову на памяць: як Чыун знайшоў непрыдатны кавалак бледнага свінога вуха і надзяліў яго мудрасцю Дома Сінанджу, і як гэты няўдзячны пагардзіў гэтай вялікай мудрасцю і бессэнсоўна рызыкаваў сваім жыццём, служачы дурным мэтам, - і гэта пасля таго, як майстар Сінанджу прысвяціў некалькі лепшых гадоў свайго жыцця навучанні Рыма. Ці ўсведамляў Рыма, колькі часу настаўніка было б патрачана марна, калі б яго вучань быў забіты? І завошта? Краіне дзвесце гадоў? Дом Сінанджу быў нашмат старэйшы за гэта, але зноў жа, быўшы белым, Рыма, верагодна, таксама не вельмі добра ўмеў лічыць.
  
  
  Чыун вярнуўся да машыны Ван Рыкера, нешта мармычучы. У радыусе дваццаці пяці футаў да яго звярнуліся дзве тэлекампаніі і газета з просьбай аб інтэрв'ю, пытаючыся, ці не з'яўляецца ён кімсьці.
  
  
  "Вы падтрымліваеце вызваленне Трэцяга свету, сэр?" - спытаў рэпарцёр з нізкім голасам. Чыун убачыў камеру. Ён убачыў грым на твары мужчыны.
  
  
  "Трэці свет - гэта што?" - спытаў майстар сінанджу.
  
  
  "Усе карычневыя, чорныя, жоўтыя і лацінаамерыканцы".
  
  
  "Так, я поўнасцю падтрымліваю вызваленне краін Трэцяга свету — за некаторымі нязначнымі выключэннямі, да якіх адносяцца карычневыя, чарнаскурыя, лацінаамерыканцы, кітайцы, тайцы, японцы, філіпінцы, бірманцы і в'етнамцы".
  
  
  "Засталося не так ужо шмат, сэр".
  
  
  "Застаецца ўсё, што трэба. Застаюцца карэйцы", - сказаў Чыун, паднімаючы высмаглую руку з доўгімі пазногцямі. І каб рэпарцёр не распаўсюджваў непрыстойных думак, ён растлумачыў, што нават не ўсе карэйцы былі вартыя вызвалення. Паўднёўцы былі гультаяватыя, вёскі Ялу былі бруднымі, а Пхен Янг на самой справе быў замаскіраваны бардэлем. Але вёска Сінанджу — яна была вартая вызвалення, за выключэннем, вядома, чатырох дамоў ля заліва, рыбацкай прыстані, дома ткача. І, натуральна, ніхто не стаў бы лічыць фермераў часткай вёскі, паколькі яны ўсё роўна ніколі не вырошчвалі дастаткова, каб накарміць каго-небудзь.
  
  
  "Тады што табе падабаецца ў Трэцім свеце?"
  
  
  "Ніякіх белых", - сказаў Чыун.
  
  
  Убачыўшы, як азіят дае інтэрв'ю, іншы тэлевізійны рэпарцёр далучыўся да яго, каб спытаць, што адбудзецца ў Вундед Элк, куды рухаецца індзейскі рух і як урад можа найлепшым чынам наладзіць адносіны з індзейцамі.
  
  
  Паколькі ўсе любяць грошы, сказаў Чыун, урад павінен даваць індзейцам больш грошай, зыходзячы са здагадкі, што, калі ўрад дасць ім сушаную рыбу, ім гэта можа не спадабацца. Чыун на горкім вопыце пераканаўся, што многія людзі не любяць сушаную рыбу, асабліва жыхары Захаду. Так што грошы былі прыемней.
  
  
  Гэта неадкладна перавялі па нацыянальным тэлебачанні як "не падлягаючае абмеркаванню патрабаванне прадстаўніка ваяўнічага Трэцяга свету".
  
  
  "Ці будзеце вы змагацца да смерці, сэр?"
  
  
  "Твой, так-мой, не", - сказаў Чиун, падводзячы вынік сутнасці навучання сінанджа.
  
  
  Рэпарцёр газеты быў з фатографам, і калі Чиун сеў у машыну з Ван Рыкерам, яго сфатаграфавалі, Ван Рыкер паспрабаваў прыкрыць твар, і гэта было памылкай, таму што гэта выклікала шквал здымкаў, калі ён злосна з'яжджаў па тэлевізійных кабелях міма федэральных маршалаў, што- то мармычучы азіяту, які здаваўся неверагодна спакойным.
  
  
  "Вашы інструменты маюць патрэбу ў абароне?" - спытаў Чыун.
  
  
  "Не. У мяне іх з сабой няма", - сказаў Ван Рыкер. "Мы ідзем да іх".
  
  
  Ван Рыкер прыпаркаваў машыну ў бліжэйшага матэля на шашы, які выглядаў так, як быццам быў зроблены з кардона і сашчэпак. Ён не стаў турбаваць сябе наведваннем офіса, а накіраваўся прама да нясмачных дзвярэй пакоя і адкрыў яе ключом са сваёй кішэні. Ён убачыў, як Азіят шаркаючай хадой падышоў да індзейца Апава ў камбінезоне, які прыхінуўся да дзвярэй офіса. Апова рушыў услед за азіятам да машыны і дастаў адзіны чамадан, які азіят прынёс з сабой.
  
  
  У пакоі азіят сказаў Апове, што "малады чалавек" паклапоціцца пра гэта, і Ван Рыкер даў індзейцу на гарбату даляр, затым кіўком паказаў яму выйсці з пакоя.
  
  
  З шафы Ван Рыкер дастаў шэрую ўніформу прыбіральшчыка і шчотку з доўгай ручкай, якая чымсьці нагадвала венік.
  
  
  "Гэта ўсё, што мне трэба", – сказаў Ван Рыкер. "Аднак мне спатрэбіцца месца, каб папрацаваць над некаторымі дыяграмамі".
  
  
  Чіун пачуў заўвагу, на імгненне задумаўся, а затым зразумеў, што белы чалавек не мог мець на ўвазе тое, што сказаў. Таму ён праігнараваў яго.
  
  
  Ван Рыкер быў уражаны тым, як хутка стары азіят уладкаваў пакой. Там, дзе Ван Рыкер спатрэбіліся яго карта і схема Параненага Лася і схемы падлучэння манумента, у азіята быў тэлевізар, абсталяваны прыладай для запісу на плёнку, так што, як мог сказаць Ван Рыкер, тэлевізар запісваў на плёнку два іншых канала, у той час як азіят глядзеў трэці.
  
  
  "Выбачайце мяне, - сказаў Ван Рыкер, - я не хачу быць абразлівым, але будучыня Злучаных Штатаў залежыць ад дакладнасці маіх разлікаў. Я быў бы вельмі ўдзячны, калі б вы перасунулі свой тэлевізар, каб я мог наладзіць свае чарты ".
  
  
  "Схадзі ў туалет", – сказаў Чыун.
  
  
  "Я не думаю, што ты разумееш, наколькі гэта жыццёва важна".
  
  
  “Гэта другі раз, калі ты перарываеш мае дзённыя драмы прыгажосці. Большасць не перажываюць першага. Але няхай ніхто не кажа, што Дом Сінанджу не жадае ахвяраваць дзеля большага дабра”.
  
  
  "Дзякуй", - сказаў Ван Рыкер.
  
  
  "Ты можаш жыць", – сказаў Чыун. "Ідзі ў ванную і выратуй сваю краіну".
  
  
  Тым часам Рыма набліжаўся да шэрагу федэральных маршалаў. Яны памахалі яму, каб ён вяртаўся, але працягваў ісці. Адзін маршал прыставіў вінтоўку да пляча і прыгразіў страляць. Рыма ўбачыў, што засцерагальнік уключаны, і працягнуў рух да лініі.
  
  
  "Куды ты ідзеш, прыяцель?" - спытаў адзін маршал, круглатвары мужчына з масляністым тварам і вусікамі алоўкам.
  
  
  Рыма паляпаў маршала па плячы ў знак пяшчоты і таварыства. "Я адзін з вас", - сказаў Рыма, прыбіраючы руку з пляча мужчыны. "Толькі што быў накіраваны сюды з Вашынгтона, каб праверыць сітуацыю. Працягвайце ў тым жа духу".
  
  
  Рыма адышоў ад мужчыны і нядбайна паклаў у кішэню значок, які ён узяў з нагруднай кішэні мужчыны. Ён паказаў ім іншаму маршалу, які стаяў у сотні ярдаў ніжэй, прайшоў скрозь строй і накіраваўся да царквы і помніка.
  
  
  Калі ён наблізіўся да траншэі ля дарогі, якая праходзіла міма помніка і царквы, з траншэі паднялася жанчына ў аленевай шкуры з дзіўна белай скурай для індыянкі. Яна накіравала пісталет у жывот Рыма.
  
  
  "Хто ты?" - патрабавальна спытала яна.
  
  
  "Джордж Армстранг Кастэр", - сказаў Рыма, убачыўшы, што засцерагальнік пастаўлены.
  
  
  "Цяпер вы палонны Рэвалюцыйнай індыйскай партыі, містэр Кастэр".
  
  
  "Давай, давай, у мяне ёсць прапанова для твайго лідэра. Мяне клічуць Рыма".
  
  
  Яна правяла яго міма траншэі да царквы. Двое мужчын сядзелі на прыступках царквы, гуляючы ў пінокль, стрэльбы ляжалі ў іх на каленях, перадаючы бутэльку віскі "Корбі" ўзад-наперад паміж імі.
  
  
  Наколькі мог судзіць Рыма, адзін павінен быў іншаму 23,50 долара і заплаціць іх, як толькі яны вызваляць яшчэ адзін горад ад прыгнёту белых.
  
  
  Яны паднялі вочы, калі Рыма і жанчына наблізіліся.
  
  
  "Адзін з рэпарцёраў, які прабіраецца сюды. І без таго, каб мы выклікалі яго", - сказала жанчына.
  
  
  "Добра, пакінь яго тут і правальвай да чорта. А што ў нас на вячэру?" - спытаў адзін з мужчын са зліццём.
  
  
  "Вы не можаце так размаўляць са мной. Гэта вызваленчы рух. Я падзяляю вашу барацьбу за вызваленне нашага народа ад прыгнёту".
  
  
  "Мае прабачэнні, таварыш. Што за супер?"
  
  
  "Бізоны".
  
  
  "Бізоны? Тут няма бізонаў".
  
  
  "Новы бізон", - сказала маладая жанчына.
  
  
  "Ты маеш на ўвазе карову за царквой?"
  
  
  "Карова і ўсе астатнія буйвалы — буйвалы, якія блукаюць па ўнівермагах, адпачываючы на нашай зямлі, буйвалы, якія напаўняюць супермаркеты прадуктамі, вырашчанымі на нашай зямлі, і буйвалы ў ювелірных крамах, поўныя каштоўнасцяў, набытых на тое, што было скрадзена ў нас. Наш бізон. Мы – раса паляўнічых”.
  
  
  "Яны ўсё яшчэ страляюць у карову", - сказаў мужчына, змешваючы флэш і сотню тузоў і ўзнагароджваючы сябе яшчэ адным вялікім глытком з бутэлькі.
  
  
  "Прынамсі, да вячэры ён будзе мёртвы", - сказала дзяўчына.
  
  
  "Тады з яго трэба садраць скуру".
  
  
  "Тады мы павінны вызваліць прадукты з магазінаў", - сказала яна.
  
  
  "Адзіныя крамы знаходзяцца ў вёсцы Апава", - сказаў мужчына, вырашыўшыся на хітрасць. "Я не думаю, што ім спадабаецца, калі мы вызвалім іх ежу".
  
  
  "Наша ежа, наша ежа", - пранізліва закрычала дзяўчына. "Гэта не іх ежа. Гэта наша ежа. Наша кроў купіла для нас гэтую зямлю".
  
  
  "Так, так, так, так", - сказаў мужчына. "Ператасуй".
  
  
  "Адвядзіце мяне да вашага лідэра", - сказаў Рыма. "Я хачу падтрымаць яго доблесную барацьбу супраць жорсткага белага расізму. Я хачу быць адным з вас. Я адзін з вас. Я індзеец".
  
  
  "Я ніколі не бачыў цябе ў Чыкага", - сказаў мужчына, паднімаючы вочы. "Дзе ты жывеш у Чыкага?"
  
  
  "З якога часу трэба быць з Чыкага, каб уступіць у Рэвалюцыйную партыю індзейцаў?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Ты не павінен. Тэхнічна няма. Проста, паколькі ўсе нашы ўдзельнікі ў Чыкага, нам не трэба марнаваць шмат грошай на рассылку рэчаў па ўсёй краіне. Вось што я табе скажу. Вы можаце аказаць нам маральную падтрымку. Колькі маральнай падтрымкі ў вас у кішэнях ?"
  
  
  "Пара сотняў", - сказаў Рыма і кінуў некалькі купюр на прыступкі.
  
  
  "Я прымаю тваю падтрымку, брат. А цяпер убірайся адсюль да д'ябла. Табе падабаюцца індзейцы? Едзь у вёску Апава".
  
  
  "Я ведаю, дзе вы можаце купіць ежу. Сакавітая выразка і смажанае кураня, хрумсткія звонку і сакавіта-сакавітыя ўнутры, - сказаў Рыма. - Усярэдзіне яны далікатныя".
  
  
  "Не слабіце, браты. Мы будзем паляваць на бізонаў і будзем вольныя", - сказала жанчына.
  
  
  "Клубнічнае марожанае на чарнічным пірагу, гарачая пастрамі і светлае піва, піца з сасіскамі і смажаная фаршаваная гусь", - працягнуў Рыма.
  
  
  "Ён хлусіць. У ім няма праўды", - сказала дзяўчына.
  
  
  "Заткніся, Косгроув", - сказаў мужчына. "Ты хочаш убачыць Дэніса Пэці, праўда?"
  
  
  "Калі ён лідэр, то так", - сказаў Рыма.
  
  
  "Калі даставяць ежу?"
  
  
  "Я магу падарыць яго табе сёння ўвечары".
  
  
  "Я не еў смачнай лазанні з тых часоў, не ведаю калі. Не маглі б вы замовіць лажанню? Я маю на ўвазе, не тое дзярмо ва ўпакоўцы, якое пастаўляюць епіскапалы, а сапраўды смачную лажанню".
  
  
  "Лажання, як рыхтавала твая мама?"
  
  
  "Мая маці не рыхтавала лажанню. Яна была напалову катоба, напалову ірландкай".
  
  
  "Але яе душой была катоба", - сказала дзяўчына па імі Косгроув.
  
  
  "Заткніся, Косгроув".
  
  
  "Гэта Лін Косгроув, якая напісала "Мая душа паўстае з параненага лася"?" - спытаў Рыма.
  
  
  "І разгорнуты, як канфеці", - сказаў мужчына.
  
  
  "Я не Лін Косгроув. Я падпаленая зорка".
  
  
  "Яна сапраўды памяшана на гэтым", - сказаў мужчына, апускаючы руку з пінокле. "Я Джэры Люпін. Гэта Барт Томпсан".
  
  
  "Гэта Дзікі поні і Беглы мядзведзь", - сказала Палаючая Зорка.
  
  
  "Ці не бачыў я яе дзе-небудзь?" - спытаў Рыма ў Люпіна.
  
  
  "Так. Уручэнне прэміі "Оскар". Сапсавала ўсё шоу. Меркавалася, што Дэбі Рэйнальдс будзе спяваць. А гэта павінна была раззлавацца на РІПА. Такія псіхі, як яна, усё псуюць. Давай, я завяду цябе на Пэці".
  
  
  "Ён на ваеннай радзе. Не ўпускайце белага прыгнятальніка на нашы святыя ваенныя рады", - крычала Палаючая Зорка.
  
  
  "Косгроув", - сказаў Люпін, сціскаючы кулак. "Зачыні рот, або замест усмешкі на табе будуць пантоны".
  
  
  Рыма ўбачыў, як яна дрыготкім рухам падняла вялікі пісталет і накіравала яго яму ў галаву.
  
  
  "Я ўбачу заўтрашні дзень свабодным, ці я залью гэтую святую зямлю белай крывёй. Белая кроў - адзіная кроў, якая можа ачысціць гэты кантынент. Рэкі белай крыві, Акіяны белай крыві", - скандавала Палаючая Зорка.
  
  
  Рыма адкінуў пісталет, і падпаленая Зорка здзіўлена міргнула, затым закрыла твар рукамі і заплакала.
  
  
  “Яна заўсёды становіцца такой пасля дастаўкі ежы з біскупальнай царквы”, - сказаў Люпін. "Яны адпраўляюць яе на грузавіку са святаром, і ён думае, што павінен прачытаць пропаведзь. Як у Арміі выратавання, толькі ежа брудная. Прапаведнік думае, што ў яго ёсць асаблівае пасланне для нас, таму што ён індзеец ".
  
  
  - І што? - спытаў Рыма.
  
  
  "Не, - сказаў Люпін, - чэрокі. Пацешныя вочы і ўсё такое. Мы часам дазваляем яму боўтацца паблізу і паказваем яго фатографам".
  
  
  Ваенная рада праходзіла ў тым, што засталося ад прыгожай белай царквы. Звонку прыгожа. Унутры лавы былі ў бязладзіцы, бібліі парваныя, у кутах смярдзелі чалавечыя экскрыменты. Мужчыны і жанчыны спалі на лаўках. Некаторыя ў паўдрымоце прыхінуліся да разбітых вітражных вокнаў, спрабуючы адпіць глыток віскі з бутэлек, у якіх ужо не было вады. Амерыканскі сцяг быў разарваны над разбітым піяніна.
  
  
  І там былі пісталеты. Пісталеты за паясамі, вінтоўкі ў падлакотніках, складзеныя ля сцен, зваленыя ў кучу па кутах. Калі б нехта пабудаваў арсенал у ніколі не чышчаным туалеце, гэта быў бы ён, падумаў Рыма.
  
  
  Мужчына ў косах і аленевай скуры сеў там, дзе раней была кафедра. Ён махнуў Рыма. "Трымай гэтага ўблюдка звонку. Я яго не ведаю".
  
  
  "Ён ведае, як здабыць ежу", - залямантаваў Люпін. "І віскі".
  
  
  "Прывядзі яго сюды".
  
  
  "Гэта Дэніс Пэці", - сказаў Люпін, калі яны з Рыма наблізіліся.
  
  
  Пэці паглядзеў уніз з кафедры, на яго тонкіх вуснах з'явілася ўсмешка. "Ён падобны да іншага рэпарцёра", - сказаў ён.
  
  
  "Ён не такі, Пэці", - сказаў Люпін.
  
  
  У Пэці быў бледны, амаль ільсняны твар, падобны на рябое ад пераядання шакаладных батончыкаў, малочных кактэйляў і арахіса. На пярэднім зубе ў яго была залатая каронка, з-за чаго яго ўхмылка выглядала як спроба начысціць зуб ці, прынамсі, выставіць яго напаказ.
  
  
  "Як ты збіраешся здабыць нам ежу і чаму?"
  
  
  "Я ўзначалю ваенны атрад, рэйдэрскі атрад", - сказаў Рыма.
  
  
  "У нас было дзве паляўнічыя вечарынкі, і ўсё, што мы атрымалі за гэта, былі дзве мёртвыя каровы, якія зараз гніюць".
  
  
  "Гэта таму, што ты не ўмееш паляваць", - сказаў Рыма.
  
  
  "Я не ўмею паляваць? Я не ўмею паляваць? Я вярхоўны правадыр плямёнаў сіу, іракезаў, іракезаў, шайёнаў і дакота. Арапаха, наваха і..."
  
  
  "Гэй, бос, я думаю, ён сапраўды можа здабыць тут крыху ежы".
  
  
  "Лухта сабачая. Ён нават не можа застацца ў жывых", - сказаў Пэці і пстрыкнуў пальцамі. "Напісана, што вярхоўны правадыр не павінен глядзець на кроў падчас рады". Пэці павярнуўся спіной да няпрошанага госця, які, відавочна, не чытаў "Нью-Ёрк Глоўб" ці "Вашынгтон пост". У адваротным выпадку ён бы адразу пазнаў Пэці.
  
  
  "Я спрабаваў", - прабачлівым тонам сказаў спадарожнік Рыма.
  
  
  "Не турбуйся аб гэтым", - сказаў Рыма. Ён убачыў, як пяцёра мужчын набліжаюцца да яго з рызніцы. На адным былі пёры, у другіх заплецены косы, як у Пэці. Чалавек у пёрах выцягнуў складаны нож са свайго мяккага понча. Ён пстрыкнуў лязом.
  
  
  "Ён мой", - сказаў ён.
  
  
  Мужчына зрабіў выпад па нізкай лініі, імкнучыся хутка забіць Рыма паміж рэбраў. Да няшчасця для яго, ніхто не здзяйсняе хуткіх забойстваў нажамі, калі чыйсьці нож страціў кантакт з плячом. І гэта яшчэ складаней, калі тваё горла раптам адчувае, як вялікі палец праходзіць скрозь яго і пранікае ў твой хрыбетнік.
  
  
  Насвістваючы "Бліжэй да цябе, Божа мой" у гонар таго, што засталося ад вызваленай царквы, Рыма злучыў вялікі і ўказальны пальцы і шпурнуў уладальніка нажа на заднюю лаву.
  
  
  Ён злавіў мужчыну з самымі доўгімі косамі і туга завязаў іх вакол шыі, каб баявая размалёўка на твары мела прыгожы сіні фон. Просты крок налева, і ён атрымаў удар у лоб ударам левай рукі. Крок направа і яшчэ адзін удар у іншы лоб зваліў чацвёртага індыйскага рэвалюцыянера і пакінуў пятага з раптоўным бачаннем. "Ты мой брат", - сказаў ён Рыма. "Сардэчна запрашаем у племя".
  
  
  Пачуўшы гэта, Пэці павярнуўся і ўбачыў, што ў аднаго мужчыны з горла хвошча кроў, іншы задыхаецца ад уласных касічак, а двое іншых са выродлівымі цёмнымі рубцамі на ілбах ляжаць на царкоўных лавах, і іх апошнія клопаты назаўжды засталіся апошнімі.
  
  
  "Сардэчна запрашаем у племя", - сказаў Пэці.
  
  
  "Дзякуй табе, брат".
  
  
  Раптам лава затрэслася, і царква задрыжала пад яго промнямі.
  
  
  "Што гэта?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Нічога", - сказаў Дэніс Пэці. "Мы ўзрываем помнік. Пойдзем паглядзім, ці спрацаваў першы выбух".
  
  
  "Трымаю ў заклад, што першы не прайшоў", - сказаў Рыма, пераводзячы дыханне.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ЧАЦВЕРТЫ
  
  
  Там былі пасады горшыя, чым ва Уладзівастоку. Прынамсі, там была электрычнасць, і калі ты быў памагатым афіцэра па кадрах у найбуйным ціхаакіянскім порце Расеі, ты мог атрымаць палову дзелі тэлевізара і ўласную аднапакаёвую кватэру.
  
  
  Дапусцім, гэта была не дача пад Масквой і дапусцім, там не было лімузінаў, але мяса падавалі тры разы на тыдзень, а вясной там былі свежыя дыні, прывезеныя з Карэі, прама праз Японскае мора.
  
  
  Магло быць горш. У эпоху Сталіна Валашнікаў быў бы мёртвы - калі павязе - ці ў адным з тых лагераў, якія морам раскінуліся па ўсёй Расіі. Тыя, хто патрапіў у лагеры, былі жывымі мерцвякамі.
  
  
  Але гэта была новая Расія, гэта значыць настолькі новая, наколькі Расія наогул магла быць, і пасля многіх гадоў няўдалых пошукаў "Касандры" ён пазбег ваеннага трыбунала за дзяржаўную здраду і яму дазволілі выкарыстоўваць свой розум на службе ў Народным порце Уладзівасток, дзе ён шмат глядзеў расійскае тэлебачанне. Як ён сказаў сябру: "Чалавек сапраўды гатовы да сну апошні раз, калі ён можа глядзець расійскае тэлебачанне гадзіну за гадзінай".
  
  
  Цёмныя вочы Валашнікава больш не ззялі выразным бляскам яго юных гадоў, а плоць абвісла на ягоных шчоках. Волас у яго не было, за выключэннем сіваваты пучкоў вакол вушэй, а тоўсты жывот выдаваўся наперад, як туга нацягнуты паветраны шар. На ім быў стары шаўковы халат, і ён пацягваў гарбату праз кавалачак цукру, які трымаў у зубах.
  
  
  "Хіба расійскае тэлебачанне не лепшае тэлебачанне ў свеце?" - спытала яго юная сяброўка, прыгожая дзесяцігадовая дзяўчынка з пульхнымі шчочкамі і міндалепадобнымі вачыма, якая дазваляла яму чапаць яе ўсю, калі ён даваў ёй фінікі ў мёдзе і манеткі.
  
  
  "Не. Не. Гэта даволі сумна".
  
  
  "Вы глядзелі іншае тэлебачанне?"
  
  
  "О, так. Амерыка. Французскі. Брытанскі."
  
  
  "Ты быў у Амерыцы?"
  
  
  "Мне не дазволена казаць, мая дарагая. Падыдзі. Сядзь побач са сваім старым сябрам".
  
  
  "У маіх трусіках?"
  
  
  "Не. Ты ведаеш, як яны мне падабаюцца".
  
  
  "Мама кажа, што ты павінен даць мне на гэта больш грошай. Але я аддаў бы перавагу цукеркам".
  
  
  "Ну, грошай не хапае. Але я дам табе цытрынавую цукерку".
  
  
  "Я б хацеў спачатку паглядзець навіны. Мы павінны расказваць у школе пра тое, што мы бачым у навінах".
  
  
  "Я скажу табе, што скажуць у навінах. У ім будзе сказана, што капіталізм распадаецца, камунізм паднімаецца, але мы ўсе павінны быць асцярожныя з фанатычным рэвізіянізмам кітайскіх падпальшчыкаў вайны за мяжой і з таемнымі фашысцкімі пісьменнікамі дома. Вось вам афіцыйны погляд партыі на свет . Цяпер дазвольце мне закрануць ".
  
  
  "Калі я не змагу глядзець, - сказала дзяўчына, - тады мне давядзецца расказаць свайму настаўніку, чаму я гэтага не зрабіла. Што я рабіла".
  
  
  "Давайце паглядзім", - сказаў Валашнікаў, якога перахітрыла дзесяцігадовая дзяўчынка. Калі б яго вялікі, але зараз сонны розум не назапасіў столькі шырокіх ведаў, ён бы падумаў, што гэта самая нізкая кропка ў яго жыцці. Але ён ведаў лепш. Мужчына ніколі не апускаецца так нізка, каб не змог апусціцца яшчэ ніжэй.
  
  
  Навіны пачаліся з распаду Амерыкі. Беспарадкі ахапілі капіталістычную краіну. Індзейцы - абарваныя рэшткі знішчаных плямёнаў - паўсталі, спрабуючы вярнуць свае скрадзеныя землі з дапамогай лепшага ведання марксісцка-ленінскай тэорыі, якой вучаць сапраўдныя захавальнікі дыялектычнага матэрыялізму, а не кітайскія рэвізіяністы.
  
  
  "Што гэта?" - Спытала дзяўчына, паказваючы на экран.
  
  
  "Гэта, мая дарагая, помнік разні невялікай групы амерыканскіх індзейцаў у 1873 годзе, якую іх урад спачатку трымаў у сакрэце, а затым прызнаў у пачатку 1960-х, узвёў помнік уласнаму вераломству. Помнік з чорнага мармуру, мае пяцьдзесят футаў у даўжыню і дваццаць пяць футаў у шырыню, і бронзавую таблічку дыяметрам роўна дваццаць футаў, усталяваную сапраўды ў цэнтры.Гэта помнік.Проста помнік.Проста помнік.Вакол яго вырас мястэчка Паранены Элк, жыхары якога -апова.Гэтыя людзі ў пераймальнай індзейскай адзежы - не апова. ведаю пра Апава: тое, што ты бачыш, не Апава, але нікому не кажы… Магу дадаць, што ніводны з Апава ніколі не працаваў на ўрад Злучаных Штатаў у якой-небудзь афіцыйнай якасці і ніхто ніколі не праслухоўваў курс ядзернай фізікі. тысяч чалавек у цяперашні час наведваюць "Параненага Лася" кожны год, і гэта тлумачыцца кнігай нейкай Лін Косгроув.
  
  
  "Міс Косгроўў таксама ніколі не працавала на ўрад Злучаных Штатаў, быўшы першапачаткова чальцом Сацыялістычнай партыі. ЦРУ таксама не плаціла ёй за напісанне кнігі.
  
  
  “У радыусе сарака міль ад помніка няма ваенных аб'ектаў, і адзіным дзяржаўным служачым там з'яўляецца адзін чалавек, які наведвае помнік раз на месяц, каб падстрыгчы траву і вымыць мармур.
  
  
  "Хацелі б вы ведаць імя гэтага чалавека, яго ўзрост, адукацыю і маўленчыя звычкі? Хацелі б вы ведаць назву матэля, у якім жыве гэты чалавек? Вы павінны. Ваша праца аплачаны. Уласна кажучы, гэтак жа ішло справу і з маёй кар'ерай.
  
  
  "Чалавек, які прыбірае помнік, без усялякага сумнення, прыбіральшчык. Саюз Савецкіх Сацыялістычных Рэспублік патраціў цэлых два тыдні на тое, каб высветліць, што прыбіральшчык сапраўды быў прыбіральшчыкам. Ад нутробы да тазіка для мыцця посуду гэты мужчына - прыбіральшчык.
  
  
  "І вы ведаеце, чаму гэта было так важна? Таму што мы павінны былі пераканацца, што гэты помнік быў помнікам. Калі б гэта не быў помнік, яму раз у месяц спатрэбіўся б тэхнік ці вучоны, а не прыбіральнік. Лічыльнік Гейгера, а не мятла. Але прыбіральшчык быў каляровым”.
  
  
  "Якога колеру?" - спытала дзяўчына, калі тэлевізійны экран паказаў людзей, якія ідуць парадам па прэрыі каля помніка. Гэта было дурное пытанне.
  
  
  "Лавандавы", - саркастычна сказаў Валашнікаў.
  
  
  "У чалавека можа быць шмат кветак", - сказала дзяўчына, адсоўваючыся ад тоўстага старога.
  
  
  "Прабач, мая дарагая", - сказаў Валашнікаў. "Ён быў загарэлым неграм, афрыканцам, чарнаскурым. У Амерыцы няма чарнаскурых фізікаў-ядзершчыкаў. Такім чынам — і гэта было канчатковым доказам — мужчына быў прыбіральшчыкам. Многія чарнаскурыя ў Амерыцы працуюць прыбіральшчыкамі з-за расізму, мая дарагая, які зыходзіць ад капіталізму і ад капіталізму якога мы, сапраўдная марксісцка-ленінская дзяржава, вольныя, а цяпер цягні сюды сваю пульхную маленькую азадак або прыбірайся да д'ябла з маёй кватэры.
  
  
  "Белыя людзі становяцца карычневымі летам", - сказала дзяўчына, абараняючыся. "Мы вучылі гэта ў школе. Капіталістычныя прыгнятальнікі зімой з'яжджаюць на поўдзень, каб стаць карычневымі, а затым вяртаюцца на поўнач, каб не пускаць сапраўдных карычневых людзей у іх палацы і замкі, пабудаваныя потым і крывёй працоўнага класа".
  
  
  "Першакласны агент, - крычаў Валашнікаў, - не зблытаў бы летні загар з расой!" Дзяўчына схапіла свае трусікі, якія былі напалову зняты, нацягнула іх на зад і, схапіўшы свае кнігі, выбегла з кватэры. Якраз у гэты момант Валашнікаў убачыў па тэлевізары кімано з малюнкам, які ён адразу прызнаў карэйскім - Уладзівасток знаходзіўся ўсяго ў некалькіх хвілінах язды ад сяброўскай паўночнай часткі гэтай краіны. Ён убачыў, як кімано садзіцца ў машыну, дзе за рулём сядзеў знаёма які выглядае мужчына ў светлым гарнітуры. Валашнікаў бачыў гэты твар раней, на каляровых фотаздымках, зробленых бліжэй да канца ягонай кар'еры. Але зараз твар на чорна-белым тэлебачанні здаваўся белым. І рысы асобы, якія, як яму заўсёды здавалася, у вышэйшай ступені былі падобныя на каўказскія, зараз на экране выглядалі абсалютна каўказскімі. Валашнікаў ляпнуў сябе далонню па лбе.
  
  
  "Вядома. Вядома".
  
  
  Цяпер дыктар пачаў сваё цяжкавагавае тлумачэнне таго, што адбываецца ў капіталістычнай дзяржаве. Але Валашнікаў не слухаў. Ён радасна крычаў у тэлевізар: "Не прыбіральнік! Не прыбіральнік! Не прыбіральнік!"
  
  
  Гучна смеючыся, Валашнікаў хутка апрануўся і выбег за дзверы, міма стравы з цукеркамі. З таго часу, як ён прыехаў ва Уладзівасток, ён ні разу не выходзіў са сваёй кватэры, не прыхапіўшы цукерку. Але зараз на гэта не было часу. Ён пабег, пыхкаючы, смеючыся, абліваючыся потым у душнай партовай спякоце, у свой кабінет, дзе быў тэлефон.
  
  
  Ён набраў нумар Масквы. Паколькі нумар замежнага аддзялення КДБ мяняўся кожныя некалькі месяцаў, ён даўно страціў да яго доступ, і цяпер ён размаўляў з мясцовым аддзелам КДБ, які мог ахапіць усё, што заўгодна, ад контрразведкі да продажу памідораў на чорным рынку.
  
  
  “Гэта палкоўнік Іван Іванавіч Валашнікаў, і калі вы не даведаецеся маё імя, ваша начальства яго запомніць. Я павінен неадкладна прыбыць у Маскву... Не. У цяперашні час я не палкоўнік. Я палкоўнік у адстаўцы. Я павінен неадкладна патрапіць у Маскву… Не, я не магу вам сказаць... Тады, каб вас чорт узяў, забяспечце мне ваенны прыярытэт на самалёт, які вылятае з Уладзівастока... Так, так, я ведаю... Я Іван Іванавіч Валашнікаў, і я памочнік афіцэра па кадрах, і так, я ведаю , чым рызыкую, патрабуючы неадкладнага вылету.Так, я разумею, што магу паляцець на адным з вашых спецыяльных самалётаў, але калі гэта гульня або п'яны трук, я сяду на цягнік і адпраўлюся ў адзін з лагераў.Так, я згодзен.Ты можаш мне ператэлефанаваць ".
  
  
  І Валашнікаў павесіў слухаўку і пачаў чакаць. Праз дзесяць хвілін зазваніў службовы тэлефон. Гэта быў афіцэр КДБ больш высокага рангу. Яго голас быў добразычлівым. Няўжо Валашнікаў не хацеў падумаць аб гэтым, перш чым заяўляць аб такой важнасці сваёй місіі? Перад афіцэрам ляжала дасье Валашнікава, і ён убачыў тое, што здавалася вельмі важнай кар'ерай, якая спынілася з-за апантанасці нечым, што ў дасье было пазначана як зусім сакрэтнае. Такая звышсакрэтнасць, недаступная афіцэру КДБ, была вобласцю, у якой праявіўся правал, які мяжуе з дзяржаўнай здрадай.
  
  
  Дык хіба таварыш Валашнікаў не хацеў падумаць над сваёй тэрміновай просьбай аб самалёце да Масквы? Магчыма, ён мог бы запісаць свае высновы і перадаць іх ва Уладзівастоцкае КДБ, каб афіцэр мог вывучыць іх і пераслаць у адпаведны офіс. Калі б таварыш Валашнікаў памыліўся, то ні яму, ні каму-небудзь іншаму не было б нанесена ніякай шкоды.
  
  
  "Але я кажу, што гэта крызіс, - сказаў Валашнікаў, - і зараз вы можаце адмовіцца замовіць мне самалёт. Я папярэджу сваю пісьмовую справаздачу заявай аб тым, што я размаўляў з вамі ў чатыры пятнаццаць вечара і запытаў неадкладную транспарціроўку ў сувязі з пытаннем максімальнай сакрэтнасці крызісных маштабаў, але вы параілі мне выкласці ўсё гэта ў лісце”.
  
  
  Валашнікаў пачуў глыток, які разнёсся за тысячы міль па Сібіры ад сталіцы. Ён трымаў афіцэра ў ложы. Было цудоўна зноў адчуць сілу, быць здольным хваляваць мужчын проста сілай і ўменнем свайго розуму.
  
  
  "Сэр, гэта ваша пазіцыя?"
  
  
  "Такая мая пазіцыя", - сказаў Валашнікаў, і на яго вачах выступілі слёзы ад радасці, што да яго вяртаецца мужнасць. "У нас ёсць міжнародная перавага, і я папярэджваю вас, кожнае імгненне можа азначаць яго страту".
  
  
  "Чакайце ў сваім кабінеце. З-за вашага ранейшага становішча я збіраюся санкцыянаваць прыватнае і неадкладнае лячэнне для транспарціроўкі вас, Валашнікаў, але дазвольце мне папярэдзіць вас ..."
  
  
  "Ты губляеш час, сынок", - сказаў Валашнікаў і павесіў слухаўку. Ён зразумеў, што дрыжыць, і захацеў выпіць ці прыняць заспакойлівы. Не. Ён нічога не хацеў.
  
  
  Напружанне было цудоўным. Але, магчыма, ён памыляўся. Ён бачыў карцінку толькі мелькам. Магчыма, з-за таго, што дзяўчына казала пра загар і росы, і гэта было ў яго ў галаве, ён толькі ўявіў, што на фатаграфіі быў мужчына, які раз у месяц наведваў помнік, каб падстрыгчы. Можа, ён надта доўга адсутнічаў у залах улады? Што, калі ён памыляўся? Ён мог памыляцца. Гэта быў усяго толькі мімалётны погляд на сівавалосага мужчыну ў машыне.
  
  
  І тады яго вялікі розум пачаў працаваць, вычляняючы і зводзячы ўсе факты да вельмі простага: што, калі ён памыляўся? Ці была смерць насамрэч горш, чым яго жыццё? Няўжо ён не рабіў разлікаў магчымых мегасмерцяў у ядзерных войнах, калі быў у Маскве? Цяпер ён рабіў іншыя разлікі. На гэты раз для адной смерці. Яно таго каштавала. Ён будзе працягваць, нягледзячы ні на што, зыходзячы са здагадкі, што манумент з мармуру і бронзы ў прэрыях Мантаны - гэта Касандра.
  
  
  Незалежна ад таго, які факт усплываў, ён меркаваў, што гэта быў камуфляж. Калі б яму паказалі, як прыбіраюць верхнюю частку помніка, і калі б ён стаяў на голай зямлі, а затым назіраў, як зямлю прыбіраюць рыдлёўкамі, ён усё роўна дзейнічаў бы зыходзячы з перадумовы, што Касандра была там. Ён прысвяціў гэтаму сваё жыццё. Што яшчэ яму было губляць? Нічога.
  
  
  Ён пачуў стук у дзверы свайго кабінета, і перш чым ён змог сказаць "Увайдзіце", дзверы адчыніліся.
  
  
  Двое мужчын у вулічнай форме КДБ яркіх кветак, з залатымі эпалетамі і бліскучымі чаравікамі, прамаршыравалі ў офіс. За імі рушыў услед чалавек у цывільным, пра якога Валашнікаў заўсёды думаў як пра каменданта свайго будынка, чалавека, які не ўяўляе асаблівай важнасці.
  
  
  Мужчына нёс кардонны сакваяж, у якім Валашнікаў пазнаў свой уласны, нават па разрывах на скураных рамянях вакол яго. Мужчына пстрыкнуў пальцамі, і іншы афіцэр КДБ увёў дзяўчыну, якая ўцякла з ягонай кватэры.
  
  
  "Так", - сказаў Валашнікаў.
  
  
  "Вы гатовы да вылету?" - спытаў чалавек, якога Валашнікаў лічыў сваім начальнікам будаўніцтва.
  
  
  "Так", - холадна сказаў Валашнікаў. "Што тут робіць гэтая дзяўчына?"
  
  
  "Для твайго задавальнення, таварыш. Тваё дасье паказвае, што ты задаволены ёю".
  
  
  "Бярыце яе адсюль", - сказаў Валашнікаў. Яго голас набыў жорсткую ўладнасць.
  
  
  Пачуўшы гэта, дзяўчына заплакала.
  
  
  Валашнікаў дастаў з кішэні купюры і, апусціўшыся на калені, уклаў іх у рукі.
  
  
  “Маленькая дзяўчынка, усяго некалькі гадзін таму я думала, што ў жыцця няма дна. Цяпер я бачу, што ў яе таксама няма верха. Не плач. Вось грошы для тваёй маці. Ты мілая маленькая дзяўчынка. Ідзі дадому”.
  
  
  "Ты не хочаш мяне", - усхліпнула дзяўчына.
  
  
  "Як унучка, я б хацела цябе, мая дарагая, але ніяк інакш. Ты вырасцеш і будзеш трымацца далей ад старых. Добра? Добра?"
  
  
  Дзяўчына шмыгнула носам і кіўнула. Валашнікаў пяшчотна пацалаваў яе ў шчаку і ўзяў сваю сумку ў суперінтэнданта, які слаба ўсміхнуўся і паціснуў плячыма.
  
  
  "Вы заведзяце яе дадому, таварыш суперінтэндант. Не датыкаючыся. Я буду правяраць вас з Масквы".
  
  
  І Валашнікаў адчуў сябе добра, бо пазнаў твар белага чалавека, чалавека, якога можна было прыняць за чорнага толькі ў выніку бюракратычнай памылкі.
  
  
  Загарэлы, а не негрыцянскі, падумаў Валашнікаў, пакідаючы свой офіс, каб сесці на самалёт, які даставіць яго назад у Маскву. І, магчыма, вярнуцца да сваёй кар'еры.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЯТЫ
  
  
  Рыма ўбачыў двух мужчын у сініх джынсах і фланэлевых кашулях, якія нацягвалі дрот ад помніка, і ён прапанаваў ім спыніць тое, што яны рабілі.
  
  
  Відавочна, гэты даволі худы незнаёмец зрабіў на іх уражанне, таму што яны неадкладна выпусцілі свае шпулькі з дротам і ўпалі ў пыл Мантаны, схапіўшыся за пахвіну.
  
  
  "Дзякуй, хлопцы", - сказаў Рыма.
  
  
  "Навошта ты гэта зрабіў?" - Пранізліва спытала Пэці.
  
  
  "У мяне ёсць ідэя лепей", - сказаў Рыма.
  
  
  "Адкуль у вас можа быць ідэя лепей? Newstime паведамляе, што структура майго камандавання бездакорная. Тэлеканалы назвалі гэтае паглынанне "гладкім". Тэлеграфныя службы працытавалі федэральных маршалаў, якія сказалі, што я неверагодна добра арганізаваны. Ты не можаш нападаць на маіх людзей без майго загада ".
  
  
  "Мне шкада, але падарваць гэты дурны помнік", - сказаў Рыма, паказваючы на масіўную мармуровую падставу, - "можна адным стрэлам. Тады ўсё, што ў вас ёсць, - гэта дзірка ў зямлі. Гэта ўсё, што ты займаеш. Пакуль, тэлевізійныя рэпартажы”.
  
  
  Вакол іх пачала фармавацца група рэвалюцыянераў з царквы, якія ўсё яшчэ былі ў стане стаяць. З задніх шэрагаў натоўпу Падпаленая зорка, née Лін Косгроув, выдала нізкі, жаласны лямант.
  
  
  "Што гэта?" - спытаў Пэці.
  
  
  "Гэта індыйская песня", - сказаў мужчына, які стаяў побач з ім.
  
  
  "Адкуль, чорт вазьмі, табе ведаць?" - спытаў Пэці.
  
  
  "Я бачыў гэта ў фільме "Палаючыя стрэлы" з Рэндольфам Скотам і Віктарам Мэцьюрам у галоўных ролях. І, акрамя таго, я ваш міністр культуры". Ён акцэнтаваў сваю прапанову тым, што дапіў рэшткі са сваёй пінтавай бутэлькі Old Grand Dad і злосна шпурнуў бутэльку ў мармуровы помнік, дзе яна стукнулася аб брызент і адскочыла на зямлю, не разбіўшыся.
  
  
  "Браты, браты!" - крычала Палаючая Зорка. "Не слухайце раздвоеную мову белага чалавека. Мы павінны знішчыць гэты помнік прыгнёту, ці мы ніколі больш не зможам стаць людзьмі. Што такое наша мужнасць пад уладай белага чалавека, як не п'янства, азартныя гульні і рабаванне? Наша спадчына заклікае да знішчэння рэшткаў прыгнёту белых" ".
  
  
  "Так так так!" - закрычалі некалькі збраяносцаў. Рыма пачуў некалькі баявых воклічаў.
  
  
  "Браты!" - усклікнуў Рыма. “Калі мы знішчым помнік, у нас нічога не застанецца. Але калі ты пойдзеш са мной на рэйдавую вечарынку, у нас будуць стэйкі, адбіўныя, пірожныя, піва, бульба фры, марожанае і ўсё такое смачнае”.
  
  
  "Хто вы?" - патрабавальна спытаў міністр культуры.
  
  
  "І віскі", - крыкнуў Рыма.
  
  
  У духу вялікага рэйду міністр культуры ўдарыў зорку кулаком у твар.
  
  
  "За вялікі рэйд", - закрычаў шэф Пэці.
  
  
  "За вялікі рэйд", - крычалі рухомыя чальцы Рэвалюцыйнай індыйскай партыі.
  
  
  "А як жа наша спадчына?" - усклікнуў нехта яшчэ. Убачыўшы, што гэта жанчына, Джэры Люпін ударыў яе прыкладам вінтоўкі прама паміж кос. Яе хлопец абышоў натоўп услед за Люпінам, які знайшоў месца побач з Рыма, затым паказаў хлопцу сярэдні палец, які паказвае ў блакітнае неба Мантаны.
  
  
  Хлопец сціснуў кулак, моўчкі пагражаючы абмеркаваць гэтае пытанне пазней. Люпін склаў два пальцы разам, каб паказаць, што яны з Рыма блізкія.
  
  
  Пэці узмахам рукі заклікаў усіх да цішыні. "Мы здзейснім набег. Я прызначаю гэтага чалавека сваім рэйд-шэфам, кіраўніком рэйду".
  
  
  Раздаліся ўхваляльныя воклічы.
  
  
  "Сцеражыся апова, калі выберашся адсюль", - прашаптаў Пэці Рыма. "Яны ненавідзяць нас. Ненавідзяць горача. Калі б не федэралы, якія абзвоньваюць гэтае месца, мы ўсё маглі б быць мёртвыя. Гэтыя Апова могуць быць подлымі. Ты ўпэўнены, што зможаш правесці рэйдавую групу туды і зваротна, абыходзячы маршалаў?"
  
  
  "Гарантую", - сказаў Рыма.
  
  
  "З грузавікамі?"
  
  
  "Колькі ў вас тут людзей?"
  
  
  "Каля сарака. І калі ты бярэш марозіва, то карамельную памадку для мяне, а не дыетычную дрэнь. Ведаеш, сапраўднае марозіва".
  
  
  Рыма падміргнуў у знак запэўнення, і Пэці паклаў руку яму на плячо.
  
  
  "Але помнік мой", - сказаў Рыма. "Падайце гэта мне. У мяне ёсць сёе-тое сапраўды выдатнае для помніка".
  
  
  "Што?" - З трывогай спытала Пэці.
  
  
  "Паўгадзіны прайм-тайму", - сказаў Рыма. "Але вы не можаце ўзарваць помнік".
  
  
  "Раней у нас ніколі не было прайм-тайму", - сказаў Пэці. "Шасцігадзінныя навіны, вячэрнія навіны і, вядома, той аглядальнік з "Нью-Ёрк глоуб", які піша мае прэс-рэлізы і прымае ад нас замовы. Ён той, хто займаўся сувязямі з грамадскасцю падчас турэмнага бунту ў Атыку. Але ён далёка не ў прайм-тайм ".
  
  
  "Паўгадзіны", - сказаў Рыма.
  
  
  Рыма прайшоў па правадах да вялікага плоскага помніка. З узроўня зямлі ён выглядаў як гіганцкая ўпала надмагільная пліта. Ён заскочыў на мармуровую падставу і ўбачыў, дзе ад папярэдняга выбуху дынаміту адкалоліся кавалкі бронзы. Ён адчуў, як у яго звяло жывот, а ў роце стала вельмі суха.
  
  
  Ён ведаў, што тое, што было ў яго пад нагамі, магло ператварыць гэтую прэрыю, гэты штат і многія навакольныя штаты ў глыбокія ямы ў зямлі. І чамусьці, хоць яго розум казаў яму, што смерць ёсць смерць, няхай гэта будзе ад кінутага каменя ці іншай кіраванай ракеты, было нешта больш жахлівае ў тым, каб апынуцца ў цэнтры ядзернага халакоста.
  
  
  Пасля смерці цела звычайна раскладаецца на іншыя рэчывы. І хоць Рыма верыў, што смерць паклала ўсяму канец, нейкім чынам гэта ўсё яшчэ было часткай жыцця, якое працягваецца, нават калі ты быў проста ўгнаеннем для маргарыткі. Але ядзерны халакост знішчае матэрыю. Ён не проста спальвае яе да газаў, якія знікаюць або пакідаюць вугальны шлам - ён проста ўхіляе матэрыю з існавання. І пад нагамі Рыма было дастаткова ядзернай энергіі, каб знішчыць большую частку матэрыі ад Скалістых гор на захадзе да Апалачаў на ўсходзе.
  
  
  Рыма нахіліўся і адлучыў дзве ніткі, якія вядуць да дынамітных шашак. Трымаючы іх у руцэ, ён адчуваў сябе ў большай бяспецы. Затым ён абышоў усіх з сарака чалавек акупацыйнага войска РІПА і пераканаўся, што ў іх больш няма дынаміту. Ён знайшоў аднаго з узрыўнікаў у туалеце царквы.
  
  
  "Ты не паказваеш мне, што рабіць, прыяцель", - сказаў мужчына, усё яшчэ сярдзіты з-за таго, што яго штурхнулі ў пахвіну. Калі я хачу падарваць гэты чортаў кавалак каменя, я збіраюся падарваць гэты чортаў кавалак каменя ".
  
  
  Рыма паспрачаўся з ім. Ён растлумачыў мужчыну, што, магчыма, той паводзіць сябе крыху па-дзіцячы. Магчыма, гэтая варожая няспеласць вынікала з адсутнасці належнага прывучэння да туалета. Рыма зразумеў. Ён разумеў асноўныя праблемы, якія ўзнікаюць у раннім дзяцінстве. І ён ведаў, што насамрэч мужчыне трэба было не ўзрываць помнік. Не, мужчыне трэба было правільна прывучаць да прыбіральні.
  
  
  "О, так", - сказаў мужчына, ухмыляючыся кучаравым маляняці, які атрымаў "лакі панч" перад тым у манумента, калі ўсё, што ён рабіў, гэта нацягваў правады для выбуху.
  
  
  "Так", - паўтарыў Рыма, зноў выводзячы мужчыну ў прыбіральню ў дакладнасці наадварот таму, як гэта рабілі яго бацькі больш за два дзесяцігоддзі таму. На гэты раз не было ніякіх скаргаў, ніякіх просьбаў пакінуць чыгун, ніякай псіхалагічнай шкоды, які наносіць занадта ранняе далучэнне сучаснага чалавека да кантролю за кішачнікам. У чары было ўсяго некалькі бурбалак, а потым нічога не засталося. Мужчына асёл, уткнуўшыся падбародкам у борцік унітаза, з рота капала вада, вочы былі пустымі. Рыма закінуў дынамітныя шашкі праз мёртвае горла ў астываючы кішачнік, дзе яны былі б у бяспецы.
  
  
  У густым прыцемку каля царквы сабраліся дваццаць храбрацоў, добраахвотнікаў для вялікага рэйду. Лін Косгроув захацела далучыцца.
  
  
  "Але трымай рот на замку", - сказаў Рыма. "А ты, Люпін, спыні біць яе па твары".
  
  
  "Я толькі спрабаваў дапамагчы", – сказаў Люпін.
  
  
  "Пакінь яе ў спакоі", - сказаў Рыма.
  
  
  "Я буду весці хроніку вашых адважных подзвігаў", - сказала Палаючая Зорка. "Як адважныя групы ўзнеслі свае чыстыя сэрцы да бізонаў і ласям, як адважнікі наважыліся зноў зрабіць Амерыку выдатнай, хатай, дзе чыстыя воды цякуць з маці-акіяна і высокай вялікай гары.
  
  
  Рыма далікатна прыклаў палец да распухлых вуснаў зоркі. "Мы збіраемся абрабаваць вінную краму і супермаркет, а не штурмаваць Бастылію", – сказаў ён.
  
  
  "Вінная крама і супермаркет - гэта наша Бастылія", - сказала падпаленая зорка.
  
  
  "Мы ўсе Бастыліі", - крыкнуў хтосьці, паднімаючы аўтамат Калашнікава.
  
  
  "Заткніся, ці ты не будзеш есці", - сказаў Рыма.
  
  
  У прэрыях Мантаны стаяла цішыня, калі не лічыць гудзенні рэпарцёраў, якія сядзелі кружком удалечыні. Рыма мог бачыць іх агні, трэйлеры і палаткі. У цемры, на вяршыні ўзгорка злева, быў горад Паранены Элк, населены аповамі, якія, калі Пэці быў дакладны, забілі б любога з RIP. І ў цэнтры гэтай бязладзіцы быў канец Амерыкі пад расхістанай бронзавай таблічкай, якая амаль знікла пры першым выбуху.
  
  
  Далёка за межамі кола рэпарцёраў і маршалаў знаходзіўся матэль, дзе Чыун назіраў за Ван Рыкерам, які, як меркавалася, вылічаў нешта навуковае, што, як спадзяваўся Рыма, ён пакіне пры сабе.
  
  
  Прынамсі, ніхто не знясе ядзерны каўпачок дынамітам, падумаў Рыма, загадваючы сваёй групе захоўваць цішыню і ісці за ім.
  
  
  "І вось, на цёмную сцежку выйшаў магутны атрад, першым сярод іх быў чалавек па імені Рыма, а затым па гэтай сцежцы пайшлі аглалы і чыпевы, нез перк é і наваха, іракезы і шайены, ..."
  
  
  "Заткніся, Косгроув, ці ты не пойдзеш", - сказаў Рыма.
  
  
  Калі яны з ляскам прабіраліся цераз траншэю перад помнікам, Рыма зразумеў, што ў іх нічога не атрымаецца. Занадта шмат шуму. Такім чынам, калі яны рушылі да шэрагу федэральных маршалаў, Рыма паляпаў па адным, затым па іншым, загадваючы кожнаму вярнуцца. Калі яны наблізіліся да першага федэральнага аванпоста, Рыма застаўся адзін, але ён ведаў, што адзін чалавек, які ціха рухаецца, лепш, чым натоўп. Ён нават не заўважыў, хто гэты чалавек, але ён пазнаў добрыя збалансаваныя рухі, калі пачуў іх, тую ўнутраную хаду, якая ўтрымлівала энергію цэнтралізаванай.
  
  
  "Пакладзі руку мне на спіну і ідзі за мной", - сказаў Рыма. "Куды б я ні рушыў, рухайся і ты, і рухайся павольна, нічога хуткага".
  
  
  Адчуваючы руку на сваёй спіне, Рыма крадком ішоў па мяккай зямлі. Калі наступіла цішыня, ён спыніўся. Калі пачуўся гуд, ён рушыў наперад, кожны рух быў сугучны зямлі і людзям. Заўважыўшы сутулага, маркотнага маршала, які, здавалася, адключыў свае пачуцці, ён падабраўся да яго на адлегласць пятнаццаці футаў. Затым ён выйшаў на свет, схапіў чалавека ззаду сябе і разгарнуўся так, што здавалася, што ён і яго спадарожнік бягуць да помніка, а не прочкі ад яго.
  
  
  "Выконвайце за мной", - гучна сказаў Рыма. "Мы прайшлі міма яго".
  
  
  "Вы там, стойце!" - крыкнуў маршал. "Вярніцеся сюды".
  
  
  "Ублюдак", - змрочна сказаў Рыма.
  
  
  "Вы, людзі, маглі загінуць, спрабуючы прайсці міма мяне", - сказаў маршал. Ён ссунуў назад сваю сінюю бейсболку з федэральнай эмблемай на ёй. "Не спрабуйце паўтарыць гэта зноў".
  
  
  "Добра, ты перамог", - сказаў Рыма, падняўшы рукі ўверх. Ён і яго спадарожнік прайшлі міма аховы да натоўпу рэпарцёраў.
  
  
  "І вось, адважны воін па імі Рыма, які ішоў у цемры, рухаўся з чыстым сэрцам..."
  
  
  "Заткніся, Косгроув", - сказаў Рыма, разумеючы, што ў Burning Star быў лепшы баланс з групы, з якой ён пачынаў.
  
  
  "Яна ў аленевай шкуры", - сказаў маршал. "Яна рэпарцёр ці хто?"
  
  
  "Яна рэпарцёр", - сказаў Рыма.
  
  
  "Рэпарцёр", - сказала Падпаленая Зорка.
  
  
  "Заткніся, Косгроув", - сказаў Рыма.
  
  
  "Кліч мяне падпаленай зоркай".
  
  
  "Дзе ты навучыўся так рухацца? Гэта лепш, чым чорны пояс па караце", - сказаў Рыма.
  
  
  "Балет", - сказала Палаючая Зорка,
  
  
  "Хах. Вось і ўсё для племянной спадчыны", - сказаў Рыма.
  
  
  "Ты выглядаеш як індзеец", - сказала Палаючая Зорка. "Я зразумела гэта яшчэ там. Ты індзеец, ці не так?"
  
  
  "Я б не ведаў", - сапраўды прызнаўся Рыма. "Падчас майго нядаўняга навучання я даведаўся, што свет складаецца з карэйцаў і кучы іншых людзей".
  
  
  Убачыўшы падпаленую зорку ў "аленьай шкуры", некалькі рэпарцёраў паспрабавалі ўзяць у яе інтэрв'ю, але Рыма спакойна растлумачыў ёй, што яны павінны былі пазбавіцца ад рэпарцёраў, таму што зганяць грузавік на тэлебачанні ад узбярэжжа да ўзбярэжжа - не самы мудры ўчынак.
  
  
  Сказаўшы самаму настойліваму рэпарцёру, што так, яна верыць, што курс еўра да даляра вернецца ў сваё рэчышча, калі рынак золата стабілізуецца, яна нырнула за каляску тэлекампаніі. Рыма растлумачыў вадзіцелю, што яму давялося адагнаць грузавік, бо ў яго не было рэшткавага зазору.
  
  
  "Што?" - спытаў кіроўца, высунуўшыся з кабіны. Рыма падрабязна растлумачыў астатняе, пакінуўшы яго без прытомнасці пад бліжэйшай машынай.
  
  
  "Ты не мог бы дастаць што-небудзь менш прыкметнае, чым грузавік сеткавага вяшчання?" - спытала Палаючая Зорка, страсянуўшы сваімі доўгімі прамымі рудымі валасамі.
  
  
  "Дзесьці тут?" - спытаў Рыма. Калі яны выязджалі з імправізаванай стаянкі, Рыма раптам заўважыў, якія цудоўныя рысы твару ў Гарачай Зоркі, як начное святло іграе на яе пяшчотных шчоках і як брыняюць яе грудзі пад аленевай скурай.
  
  
  "Ты ведаеш", - сказала Палаючая Зорка. "Ты прывабны мужчына. Вельмі прывабны".
  
  
  "Я сам думаў аб нечым у гэтым родзе", - сказаў Рыма. Але потым ён адчуў, як грузавік скалануўся, і перастаў думаць пра такія рэчы, хоць, калі яны імчаліся па шашы, зразумеў, што купіна была ўсяго толькі мяккай абочынай дарогі. Ён прыпаркаваўся перад матэлем, дзе былі Чыун і Ван Рыкер.
  
  
  Ён пакінуў "Падпаленую зорку" ў грузавіку і зайшоў унутр, каб знайсці Чыуна, які глядзіць апошняе з запісаных шоў. З таго часу, як тэлеканалы расцягнулі мыльныя оперы да дзевяноста хвілін і двух гадзін, ён глядзеў адкладзеныя шоў усё пазней і пазней,
  
  
  Было дзевяць трыццаць вечара.
  
  
  Рыма сядзеў на ложку матэля, цярпліва чакаючы, калі адна сястра адмовіцца пайсці на вечарынку ў гонар вяртання дадому іншай сястры, таму што яна зайздросціла поспеху сястры, і маці хацела ведаць чаму, тым больш што знакамітая сястра сапраўды памірала ад раку і ёй было цяжка размаўляць. з хлопчыкамі.
  
  
  Рыма пераканаўся, што нават апошняя рэклама скончылася, перш чым загаварыць.
  
  
  "Дзе Ван Рыкер?"
  
  
  "Дзе ён не разбурыць рытмы мастацтва", - сказаў Чыун.
  
  
  “Што ты з ім зрабіў? Ты павінен быў захаваць яму жыццё. Ты ж не забіваў яго, праўда? Мы павінны былі захаваць яму жыццё. Жыць – значыць дыхаць, нават калі дыханне на імгненне павінна перашкодзіць вашаму задавальненню”.
  
  
  "Я добра дасведчаны аб інструкцыях Імператара Сміта і аб тым, як вы рабску ім вынікаеце. Я ведаю, што некаторыя мужчыны дасягаюць сінанджу, а іншыя загразлі ў рабстве слуг, незалежна ад таго, наколькі дасканалая падрыхтоўка або майстар, які ёю кіруе. Сміт, быўшы белым, не ўбачыў бы розніцы паміж забойцам і слугой ".
  
  
  "Дзе Ван Рыкер?"
  
  
  "Дзе ён не можа нашкодзіць простаму задавальненню далікатнай душы, якая атрымлівае бедны камфорт у залатыя гады свайго бесклапотнага жыцця".
  
  
  Рыма пачуў храп.
  
  
  "Ты замкнуў яго ў ваннай, ці не так?"
  
  
  "У мяне не было падзямелля", - сказаў Чыун у якасці тлумачэння.
  
  
  Рыма расчыніў дзверы, не паспрабаваўшы адамкнуць яе. Ван Рыкер, які спаў, прыхінуўшыся да дзвярэй, вываліўся вонкі са сваімі планамі на грудзях.
  
  
  "О", - сказаў ён. Ён падняўся на ногі, прывёў сябе ў парадак, расклаў свае паперы і адзначыў, што з ім ніколі не абыходзіліся так непаважліва.
  
  
  "Майстар Сінанджу таксама", - сказаў Чыун. "Рыма, колькі яшчэ я павінен трываць гэты струмень абраз, гэты бесперапынны віск?"
  
  
  "Усё, што я сказаў, было..."
  
  
  "Ш-ш-ш", - сказаў Рыма, прыклаўшы палец да вуснаў. "Паслухай, у мяне не так шмат часу. Яны спрабавалі ўзарваць бронзавае вечка дынамітам".
  
  
  "О, Божа мой", - сказаў Ван Рыкер.
  
  
  "Сядайце, сядайце. Ёсць добрыя навіны. Я магу гарантаваць, што ніхто там не ведае, што гэта "Касандра"."
  
  
  "Я казаў табе. Яны спрабавалі ўзарваць вечка. Зрабілі б яны гэта, калі б ведалі?"
  
  
  "Гэта дакладна. Я проста быў так узрушаны. Яны паспрабуюць яшчэ раз?"
  
  
  "Я сумняваюся ў гэтым. Я схаваў дынаміт".
  
  
  "Добра. Пакуль. Я павінен патрапіць туды, каб праверыць на пэўныя ўцечкі радыяцыі". Каб патлумачыць, Ван Рыкер намаляваў дыяграмы таго, што ён назваў крытычнай масай, і розных іншых рэчаў, якія мелі для Рыма толькі смутны сэнс.
  
  
  "Паслухайце, дазвольце мне выказаць гэта так", – сказаў Ван Рыкер. "Я павінен вымераць гэтую чортавую штуку, каб паглядзець, ці спрацуе яна. Я магу гэта зрабіць. Я ведаю, як гэта рабіць. Я раблю гэта кожны месяц. Там не адна ядзерная прылада — іх пяць і…"
  
  
  "Добра, добра, добра", - сказаў Рыма. "Што ж, сёння ўвечар мы адправім цябе ў "параненага лася"".
  
  
  Ван Рыкер падышоў да шафы, дзе дастаў адмысловую мятлу, якую ён раней паказваў Азіяту.
  
  
  "Што гэта?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Гэта лічыльнік Гейгера", – сказаў Ван Рыкер. "Гэта была мая маленькая дадатковая рыска да ўсяго плана Касандры. Адна з дэталяў, дзякуючы якой ён спрацаваў".
  
  
  "Гэта спрацавала так добра, – сказаў Чыун, – мы ўсе тут чакаем, каб ператварыцца ў попел".
  
  
  "Гэта спрацавала так добра, - сказаў Ван Рыкер, адчуваючы, як кроў прылівае да яго загарэлай шыі, - што рускіх трымалі ў страху больш за дзесяць гадоў. І, магчыма, сэр, у нейкай малой ступені таму, што стойка джыгера выглядала як мятла ".
  
  
  На іншым канцы зямнога шара, у пакоі без вокнаў у комплексе пад назвай Крэмль у горадзе пад назвай Масква, хтосьці іншы выказваў той жа пункт гледжання.
  
  
  І вышэйшае начальства слухала так, як не слухала ніколі, паколькі выступоўцам быў малады чалавек, які мог растлумачыць навуковыя наступствы вайскоўцам і вайсковыя наступствы навукоўцам, а міжнародную палітыку - усім ім.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ШОСТЫ
  
  
  Адбылася нейкая нечаканая непрыемнасць з-за дыпламатычнай сувязі. Валашнікаў не сеў і не адышоў ад карты Злучаных Штатаў, і пры гэтым ён - як падказвалі яго самыя апошнія інстынкты - перапрошваным тонам перасеў на бакавое сядзенне сярод мноства генералаў і фельдмаршалаў, якія чакаюць, калі прадстаўнік дыпламатычнага прадстаўніцтва выкажа свой пункт гледжання.
  
  
  Усміхаючыся, Валашнікаў абапёрся косткамі пальцаў правай рукі аб край стала, амаль дакранаючыся старшыні расійскіх народных сіл абароны. "Вы скончылі?" ён звярнуўся да дыпламатычнага пасярэдніка. "Ці вы хочаце, каб разведка спытала ваенную разведку?"
  
  
  "У нас ёсць некалькі пытанняў, - адказаў чыноўнік, - пытанняў, якія, на нашу думку, магчыма, павінны былі быць зададзены ваеннай разведкай да таго, як нас нечакана выклікалі сюды, каб пачуць, як памочнік афіцэра па кадрах у ціхаакіянскім порце расказвае нам пра ваенныя дысбалансы, якія могуць стаць палітычнымі дысбалансамі, якія дадуць нам увесь свет — які мы ў любым выпадку не змаглі б акупаваць у такі кароткі тэрмін”.
  
  
  "Не абавязкова акупаваць зямлю войскамі, каб кантраляваць яе. Працягвай, таварыш", - рашуча сказаў Валашнікаў.
  
  
  "Табе не здаецца дзіўным, таварыш, што гэтая гіганцкая брудная бомба - бо гэта і ёсць Касандра, гіганцкая брудная бомба на канцы ракеты - табе не здаецца дзіўным, што амерыканцы пакінулі яе ляжаць пасярод прэрыі? Прэрыя, між іншым, гэта месца несправядлівасці, дасканалай супраць меншасці падчас рэвалюцыі? А? Дзіўна? А?"
  
  
  "Так", - сказаў Валашнікаў са спакоем змёрзлага возера, і генералы абмяняліся кароткімі поглядамі, якія паказвалі на тое, што чалавек толькі што вельмі хутка скончыў кар'еру і, магчыма, жыццё, здаўшы гэты важны пункт.
  
  
  "Так", - паўтарыў Валашнікаў. "Гэта поўны абсурд. Або было б абсурдам, калі б "Касандру" пабудавалі сёння, а не ў пачатку 1960-х гадоў. У пачатку 1960-х гадоў быў іншы амерыканскі індзеец. У Амерыцы ўсё было па-іншаму. У той час самым бяспечным месцам для чаго б там ні было была індзейская рэзервацыя, куды, я мог бы дадаць, таварыш, звычайна не пускалі белых. І жоўтых таксама.
  
  
  "Але тамака была дарога прама да помніка?"
  
  
  "Дакладна. І яна нават не была заасфальтаваная, пакуль кніга не зрабіла гэтае месца знакамітым", - сказаў Валашнікаў. "Пакуль дарога не была заасфальтаваная, яна была дастаткова добрая толькі для таго, каб ваенныя грузавікі перавозілі кампаненты ракет".
  
  
  Дыпламатычны прадстаўнік пакруціў галавой. "Справа не ў тым, што я адчайна спрабую абараніць d étente. D étente з Амерыкай - гэта проста яшчэ адзін крок у нашай знешняй палітыцы. Гэта не азначае зменаў у чым-небудзь. Гэта інструмент, які трэба выкінуць, калі ён больш не спатрэбіцца". ... Чаго я баюся, дык гэта безразважнай пагрозы гэтаму інструменту d étente з-за таго, што вы ўбачылі карцінку на экране тэлевізара ".
  
  
  "І зрабіў з яго нацюрморт, у якім я дакладна апазнаў інжынера-ядзершчыка па імі Дуглас Ван Райкер, генерал-лейтэнант. Ваенна-паветраныя сілы Злучаных Штатаў—"
  
  
  "Якога вы гадамі прымалі за прыбіральніка, які хадзіў да помніка кожны месяц, за прыбіральніка, які быў адназначна ідэнтыфікаваны нашым уласным КДБ як прыбіральнік".
  
  
  Валашнікаў гучна пляснуў у далоні і заззяў. "Гэта, таварыш, збіла мяне з панталыку на гады. На гады. Я меркаваў, што помнік не можа быць Касандрай. І чаму? З-за дакладу КДБ. Цяпер гэта не крытыка. КДБ меў рацыю… у агульнай палітыцы. Я прысвяціў кар'еру пошуку гэтай ракеты-бомбы, і я пацярпеў няўдачу. Бачачы правал за правалам з майго боку, КДБ паступіў найбольш правільна, накіраваўшы сваіх лепшых агентаў у важнейшыя вобласці”.
  
  
  Валашнікаў злавіў ківок прадстаўніка КДБ. Гэта азначала, што, будучы апраўданай, яго арганізацыя дазволіць сабе дапусціць нязначную промах, асабліва калі гэта было часткай агульнай правільнай пазіцыі.
  
  
  "Такім чынам, - сказаў Валашнікаў, - быў прызначаны менш кампетэнтны агент. Агент, які паказаў прыбіральшчыка як тана. Цяпер, калі справаздача вярнулася, таксама ў другарадны аддзел, загар быў прачытаны як карычневы, што было пераведзена як негр, што было пераведзена назад як прыбіральшчык.У той час не было негрыцянскіх фізікаў-ядзершчыкаў ці інжынераў-ядзершчыкаў.Але давайце, таварышы, перавядзем tan зваротна ў tan, і мы выявім, што на Багамах жыве інжынер-ядзершчык, у якога вельмі прыгожы загар.Яго клічуць Ван Райкер, наш уласны генерал Ван Райкер, якога бачылі ў Вундэд Элк, хоць часткова яго засланяла кімано кагосьці з яго машыны.
  
  
  "Я віншую вас", - сказаў прадстаўнік дыпламатычнай службы. "Але, па-першае, вы прывялі важкія довады. Калі б гэтым помнікам была Касандра, хіба амерыканскі ўрад не ўмяшаўся б, каб абараніць яго ад дэманстрантаў, каб не падарваць самы цэнтр краіны? Калі б у нас была Касандра, яна была б абаронена зараз вы хочаце, каб мы паверылі, што група маршалаў Злучаных Штатаў ціхамірна сядзіць, пакуль купка рэнегат танчыць над сваёй спецыяльнай прыладай суднага дня? Будзьце рэалістычныя. Будзьце рэалістычныя, таварыш.
  
  
  "Ты забываеш, таварыш, - сказаў Валашнікаў, - што лепшай абаронай Касандры заўсёды было тое, што мы не ведалі, дзе яна знаходзіцца".
  
  
  "І мы не ведалі, дзе ён знаходзіцца, - сказаў прадстаўнік дыпламатычнай службы, - таму што ён ніколі не існаваў. Так, я прыйшоў да высновы, што ён ніколі не існаваў. Я таксама ведаю, наколькі моцная была Амерыка ў адносінах да Расіі ў пачатку 1960-х гадоў: Хіба з іх боку не было б разумна марнаваць нашы рэсурсы на пошукі неіснуючай бомбы?"
  
  
  "Касандрай", - сказаў Валашнікаў, - клікалі прарочыцу року ў заходняй літаратуры. Яе ніхто не слухаў. Яна валодала здольнасцю бачыць будучыню, але яе праклён складалася ў тым, што яе ніхто не слухаў. Магчыма, у рэшце рэшт, амерыканская машына смерці атрымала ўдалую назву. Магчыма, толькі на такі момант, як гэты, каб мы паслухалі, перш чым здзейсніць пралік”.
  
  
  У пакоі запанавала цішыня. Пасля загаварыў прадстаўнік дыпламатычнай службы. "Вы не адказалі на пытанне аб тым, чаму зараз няма абароны "Касандры". Ні адна краіна не пакінула б без абароны нешта настолькі небяспечнае. Па літасці банды вар'ятаў".
  
  
  Валашнікаў убачыў, як прадстаўнік КДБ кіўнуў у знак згоды. Адмірал флота кіўнуў у знак згоды. Генерал ракетных войскаў кіўнуў у знак згоды. Усе важныя галовы заківалі, і Валашнікаў разгубіўся. Потым шэф КДБ двойчы пстрыкнуў пальцамі.
  
  
  "Пакажыце фатаграфію Ван Рыкера яшчэ раз", - сказаў ён. Асістэнт неадкладна прыцьміў вобласць экрана і ўставіў патрэбны слайд.
  
  
  "Гэты малюнак на кімано каля дзвярэй машыны… Я бачыў яго раней. Нядаўна, летась", - сказаў КДБ. "Дзе я гэта бачыў?"
  
  
  "Гэта карэйская інтэрпрэтацыя кітайскай іерогліфы, сэр", – сказаў памочнік.
  
  
  "Але што? Дзе я гэта бачыў? Гэта патрапіла да мяне на стол, і калі гэта патрапіла да мяне на стол, гэта павінна было быць важна ".
  
  
  "Іерогліф азначае "абсалют" або "майстар", - сказаў памочнік. "Ліст меў нейкае дачыненне да сінанджа, запыт аб прыёме на працу. Асасіны, сэр, даволі старажытны іх род."
  
  
  "І якая была матывіроўка гэтага запыту працаваць на нас?"
  
  
  "Не было дакладна ніякага размяшчэння, сэр. Гэта быў доўгі, бязладны ліст аб тым, як у маладой краіне не шануюць асасінаў і як Хата Сінанджу шукае новага працадаўцы, як толькі зможа паспяхова вярнуць свае інвестыцыі ў бледнатварых няўдзячных."
  
  
  "Інвестыцыі? Якія інвестыцыі?" - спытаў шэф КДБ.
  
  
  "Ну, сэр, мы не змаглі толкам разабраць гэта". Ён зрабіў паўзу. Ліст здаваўся не зусім тым, што прад'яўляюць вайсковым лідэрам нацыі. Ён больш падыходзіў для слязлівага любоўнага рамана. "Сэр, інвестыцыі былі накіраваны на навучанне белага чалавека, якому настаўнік аддаў лепшыя гады свайго жыцця. Гэта працягваецца доўга, сэр, аб розных формах няўдзячнасці. Гэта здаецца, сэр, у вышэйшай ступені жаласлівым да сябе ".
  
  
  "Дык як жа гэты ідыёцкі ліст апынуўся на маім стале?"
  
  
  "Сэр, Сінанджу - гэта не тое, што мы адносім да катэгорыі вар'ятаў. Дом асасінаў калісьці працаваў на Раманавых, і ў лісце канкрэтна згадваўся Іван Вялікі. Мы знайшлі згадкі пра сінандж у архівах цара. Падобна, ён любіў іх, а яны яго. У любым выпадку, сэр, калі прыйшла рэвалюцыя, мы адмовіліся ад таго, што было штогадовым задаткам."
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Ідэалізм. Гэты дом асацыяваўся з усімі рэакцыйнымі рэжымамі з часоў дынастыі Мін".
  
  
  "Ты б назваў гэтую штуку сінанджа эфектыўнай абаронай? Я маю на ўвазе, аднаго чалавека?"
  
  
  “Менавіта таму ён быў у вас на стале, сэр. Так, сэр. У некаторых выпадках нашмат пераўзыходзіць падраздзяленне. Сінанджу быў першапачатковым стваральнікам рукапашнага бою. Яго называюць сонечнай крыніцай баявых мастацтваў”.
  
  
  "Гэты чалавек у кімано выглядае старым".
  
  
  "Згодна з архівам, майстру сінанджу, які служыў цару Івану, было дзевяноста, калі ён выразаў казачы атрад для забаўкі цара".
  
  
  У пакоі пачулася прыглушанае пакашліванне. Затым загаварыў прадстаўнік дыпламатычнай службы: "Што ж, Валашнікаў, віншую з тым, што вы знайшлі сваю Касандра. Вы, вядома, павінны гэта пацвердзіць".
  
  
  "Так", - сказаў КДБ. "Вы таксама ўпаўнаважаны наняць гэтага чалавека з сінанджа. Мы ў вашым поўным распараджэнні".
  
  
  "Вы ведаеце, калі мы зможам дакладна вызначыць месцазнаходжанне "Касандры" - без усялякіх сумненняў - мы зможам выкарыстоўваць бязмежныя ядзерныя варыяцыі", - сказаў камандуючы расійскімі ракетнымі войскамі. І ў тым пакоі яны ведалі тое, чаго ў той час не ведаў ніхто іншы: баланс ядзерных сіл у свеце, магчыма, толькі што быў незваротна зменены, таму што памагаты пазнаў карэйскі знак.
  
  
  Але чаго яны не ведалі, дык гэта таго, што, хоць майстру Сінанджу падабалася іх тактыка паліцэйскай дзяржавы і ён быў вельмі высокай думкі аб іх вельмі хуткай судовай сістэме, для яго не было вялікай розніцы паміж загарэлым сівавалосым занудай з лічыльнікам Гейгера і іншымі, якія называлі сябе камуністамі. Для яго ўсе яны былі белыя. Яму нават было цяжка адрозніваць іх сябар ад сябра.
  
  
  РАЗДЗЕЛ СЁМЫ
  
  
  "Колькіх мы павінны быць вымушаныя забіць, каб вызваліць нашу зямлю?" - спытала Палаючая Зорка, калі яны з Рыма імчаліся праз ноч да вёскі Апава Паранены Лось. "Колькі людзей павінна загінуць у нашых пошуках бізона, перш чым вялікі арол світае гняздо ў скалах дома свайго бацькі?"
  
  
  "Ты маеш на ўвазе супермаркет Apowa?" - спытаў Рыма. Наперадзе ён убачыў навалу агнёў, мігатлівую неонавую стрэлку і вялізную неонавую шыльду з надпісам "Big A Plaza — Адкрыта дапазна".
  
  
  "У новых паляўнічых угоддзях на бізонаў, так. Ці заб'ём мы дзясяткі, ці сотні, ці яшчэ дзясяткі сотняў, каб вызваліць нашага святога буйвала і вярнуць яго шкуру ў вігвам, дзе людзі змогуць глядзець на сябе як на мужчын, а не як на бездапаможных". дзяцей, якіх алкаголь белага чалавека прымушае зневажаць сябе і сваю святую спадчыну”.
  
  
  "Мы збіраемся заплаціць за ежу, гэта тое, аб чым ты просіш".
  
  
  "Але гэта наша ежа. Наш буйвал. Хоць я асуджаю само забойства, я магу зразумець, чаму мы павінны гэта зрабіць. Каб прыцягнуць увагу да несправядлівасці, якая прычыняецца нашаму народу".
  
  
  "У мяне поўная кішэня грошай", - сказаў Рыма. "І я б з такім жа поспехам заплаціў за тавар. Акрамя таго, ты жадаеш загрузіць грузавік?"
  
  
  Палаючая Зорка паківала галавой, яе ярка-рудыя кучары кінуліся з боку ў бок. "Як у нашых продкаў аднялі іхнюю зямлю, так і мы адбярэм у гэтых прыгнятальнікаў іх скрадзенага буйвала".
  
  
  "Гэй, Косгроув, - сказаў Рыма, заязджаючы на стаянку, - усе гэтыя крамы належаць чыстакроўным Аповам".
  
  
  "Яны сакаджавеі".
  
  
  "Мяшкі з чым?"
  
  
  "Сакаджавея. Яна была здрадніцай, якая правяла Люіса і Кларка па нашай зямлі".
  
  
  "Значыць, гэта дае права камусьці па імі Косгроув красці ў Аповаса?"
  
  
  "Калі мы спальваем немаўлят, хіба яны не спальвалі нашых немаўлятаў? Калі мы спальваем іх жыўцом у дамах белых людзей, хіба яны не спальвалі нас у нашых палатках? Мы выступаем супраць прыгнёту і..."
  
  
  Калі яны заехалі на вялікую паркоўку "А", Лін Косгроув раптам замоўкла. Яна не бачыла руху рукі Рыма, але адчула раптоўны боль у горле і зразумела, што не зможа вымавіць ні слова.
  
  
  Рыма знайшоў мэнэджара крамы і дамовіўся аб куплі замарожаных прадуктаў і вячэр хуткага прыгатавання.
  
  
  "Я не думаю, што ў царкве знойдзецца хто-небудзь, хто змог бы нашмараваць індычку", - сказаў Рыма мэнэджэра, які, як і ўсе мэнэджары супермаркетаў, быў выматаны да знямогі ў канцы дня і з вялікай працай здолеў схаваць усё гэта яркай усмешкай . Але калі Рыма вымавіў "царква", усмешка знікла з чырванавата-загарэлага твару, а цёмныя вочы на высокіх індзейскіх скулах больш не цешылі Рыма.
  
  
  "Гэта для галаварэзаў, якія захапілі нашу царкву?"
  
  
  "Яны таксама павінны есці".
  
  
  "Ты быў там?"
  
  
  "Ну, так", - сказаў Рыма.
  
  
  "Яны сапраўды аблілі нашу царкву экскрыментамі?"
  
  
  "Што ж, хутка іх выганяць".
  
  
  "Вы страшэнна правы, іх хутка выцесняць", - сказаў мэнэджар крамы, і слёзы навярнуліся на яго цёмныя вочы.
  
  
  "Што ты хочаш гэтым сказаць?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Не твая справа. Ты хацеў ежы. Ты атрымаў ежу".
  
  
  "Я хачу ведаць, што ты меў на ўвазе пад гэтым. Я маю на ўвазе, што людзі могуць пацярпець. Забітыя. Шмат людзей".
  
  
  "Тады загіне шмат людзей".
  
  
  "Федэральныя маршалы выведуць іх", - сказаў Рыма.
  
  
  “Без сумневу, калі-небудзь. 155-міліметровая гаўбіца знішчыць іх нашмат хутчэй, я вам гэта скажу. І пры гэтым ніводнаму сапраўднаму індзейцу не давядзецца гінуць. І нават без неабходнасці вітацца з федэралам”.
  
  
  Рыма падумаў аб 155-міліметровым гарматным снарадзе, які ўразаецца ў манумент. Ён падумаў аб якая ўзлятае на паветра "Касандры". Узлятаюць усе пяць ядзерных прылад. Узлятае "Мантана". Вялікія раёны Канады ўспыхваюць, і ніхто іх не заўважае. Ваёмінг, і Каларада, і Мічыган, і Канзас, і Ілінойс, і Індыяна, і Агаё, і ўсе кропкі на ўсходзе і захадзе - адно вялікае ядзернае полымя.
  
  
  "У цябе выдатная ідэя, прыяцель, - сказаў Рыма, - але ты ж не хочаш воляй-няволяй паліць па сваёй уласнай царкве".
  
  
  "Мы можам аднавіць яго. Мы пабудавалі яго сваімі рукамі ў першы раз, каб увекавечыць тое, што зараз увекавечвае помнік. Мы падумалі, што калі ўрад зможа ўсталяваць там помнік, мы таксама зможам яго пабудаваць. Царква - наш помнік. Ведаеце, калі б аглядальнік "Нью-Ёрк Глоўб" не настойваў на размове з гэтымі злодзеямі і жулікамі з Чыкага, ён бы даведаўся, што адчувае сапраўдны індзеец. Не які-небудзь школьны пакой, філасофія завулка-гета".
  
  
  "Табе не давядзецца аднаўляць царкву. Як бы ты паставіўся да таго, каб прыстрэліць Дэніса Пэці? Голымі рукамі?"
  
  
  Калі Рыма сказаў "голымі рукамі", ён убачыў радасную юрлівасць у вачах мэнэджара крамы.
  
  
  "Ты атрымаеш тую вар'ятку сучку, якая задумала гэтую лухту з той кнігай? Ты атрымаеш яе для нас? Тую падпаленую планету?"
  
  
  "Падпаленая зорка? Косгроув. Лін Косгроув?"
  
  
  "Так", – сказаў менеджэр крамы.
  
  
  "Калі ты не ўзарвеш сваю ўласную царкву".
  
  
  "У вас ёсць гадзіна. Хай будзе паўтары гадзіны", – сказаў менеджэр крамы. "Не маглі б вы надаць гэтаму пяць хвілін?"
  
  
  "Пачакай. Мне патрэбны час", - сказаў Рыма.
  
  
  "Яны гадзяць не ў вашай царквы", - сказаў менеджэр крамы. "Што, чорт вазьмі, вы, белыя, ведаеце аб тым, што свята, а што не? Вы прыходзіце на нашы землі і апаганьваеце іх. Вы пакідаеце нам з'едкі, і калі мы цалуемся на іх, вы прыходзьце ў месцы, якія мы пабудавалі , і абсірае іх ".
  
  
  "Не я", - сказаў Рыма. "Рэвалюцыйная індыйская партыя".
  
  
  "Так. Індыянкі. Хах! Гэта краіна Апова. Хіба француз дазволіў бы немцу прыйсці і знесці Нотр-Дам толькі таму, што немец таксама белы? Якога чорта мы, Апова, павінны трываць гэтае дзярмо ад гэтых гробаных паўкровак, якія жадаюць размаляваць свае твары і пайсці страляць у нашых кароў?"
  
  
  "Няма прычын", - сказаў Рыма. "Я дастану іх для цябе праз дзень. Такім чынам, дзе гаўбіца?"
  
  
  "Не твая справа, белы чалавек. Але я абяцаю табе вось што. Я буду разважлівы. Ты прывядзеш мне гэтых лайдакоў, гэтых апаганіцеляў, і я дам табе адзін дзень. Узыход сонца, паслязаўтра. Больш, чым на дзень, таму што гэта падарунак індзейца табе ".
  
  
  "Паслязаўтра. Дакладна. Каго мне шукаць? Я маю на ўвазе, я не магу проста папрасіць індыйскага дарыльніка ".
  
  
  "Табе трэба маё сапраўднае імя або афіцыйнае?"
  
  
  "Незалежна ад таго, пад якім імем цябе ведаюць людзі".
  
  
  "Маё афіцыйнае імя Уэйн Рэймідж Хендэрсан Хаббард Мэйсан Вудліф Кэлі Брандт".
  
  
  "Давай паспрабуем тваё сапраўднае імя".
  
  
  "Абяцаеш, што не будзеш смяяцца?"
  
  
  "Я прачытаў тваё афіцыйнае імя з абыякавым выглядам, ці не так?"
  
  
  "Гэта Той, Хто Ходзіць ноччу, як Кугуар".
  
  
  "У цябе ёсць серыйны нумар, па якім цябе ведаюць людзі?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Як цябе клічуць, вялікі гуз?" - спытаў Брандт, абараняючыся.
  
  
  "Рыма".
  
  
  Той, Хто ходзіць па начах, як Кугуар, паклікаў людзей паслухаць пацешную назву, і пасля таго, як усе яны ад душы пасмяяліся, яны загрузілі каляску сеткі замарожанымі вячэрамі і крэветкамі ва ўласным кактэйльным соусе, шматкамі Captain Crunch у цукровай глазуры і сям'ю скрынкамі Twink .
  
  
  "Добра. Наш буйвал", - сказала Палаючая Зорка, калі да яе вярнуўся голас, і яна ўбачыла, што тавары загружаюць у грузавік сеткі. Рыма зноў ударыў яе па тым жа месцы, што і раней, і Палаючая Зорка заціхла.
  
  
  Ён паехаў да строю маршалаў каля царквы Параненага Лася, але потым не змог знайсці свой скрадзены значок маршала.
  
  
  Ён паказаў кавалкам цэлафану аднаму з маршалаў. "Федэральнае міністэрства юстыцыі Злучаных Штатаў", - сказаў ён аўтарытэтна.
  
  
  "Гэта чортава абгортка ад "Твінкі"", – сказаў малады федэральны маршал у цёмна-сіняй бейсболцы і з карабінам. На кепцы быў амерыканскі арол.
  
  
  "Не ўсякі план бездакорны", - сказаў Рыма, схапіў карабін за ствол, даў хлопцу добрага выспятка збоку па галаве і паехаў далей да помніка і царквы. Якраз своечасова, таму што да Лін Косгроув вярнуўся голас, і яна пачала спяваць аб адважным паляўнічым, які вяртаецца з бізонамі для племя.
  
  
  Майстар Сінанджу прабраўся ў "Паранены Лось" іншым спосабам. Калі ноч была самай цёмнай, ён апрануў сваё чорнае начное кімано і падаў знак Ван Рыкеру, што яны павінны ісці.
  
  
  Дзіўны белы чалавек быў апрануты ў гарнітур, які адлюстроўвае святло, з адной з хімічных тканін, гэтак распаўсюджаных на Захадзе. Ён трымаў у руках пацешную мятлу, якая, як меркавалася, павінна была сказаць, ці спраўдзіцца створаная ім патэнцыйная катастрофа. Як дзіўна, што гэтыя жыхары Захаду ствараюць зброю, якая ўяўляе большую небяспеку для іх саміх, чым для іх ворагаў, падумаў Чыун. Але ён заставаўся спакойным, таму што, калі б дурні захацелі знішчыць сябе, нават ён і ўсе яго продкі не змаглі б абараніць іх ад саміх сябе.
  
  
  "Ты павінен змяніць гэты касцюм", – сказаў Чыун.
  
  
  "Не магу, папасаны", - сказаў генерал Ван Рыкер. "Гэты касцюм абараняе мяне ад радыеактыўнасці".
  
  
  "Як можна абараніць мерцвяка?" - спытаў Чыун.
  
  
  "Паслухай, Папасан, я вельмі паважаю вашыя традыцыі і ўсё такое, але ў мяне няма часу на загадкі. Пайшлі".
  
  
  Ветліва кіўнуўшы, Чиун рушыў услед за белым чалавекам у ноч, міма машын і ўніз па дарозе. Калі яны пад'ехалі да бруднай каналізацыі на абочыне дарогі, Чіун дапамог Ван Рыкер захаваць раўнавагу, скінуўшы яго ў канаву. Затым ён наступіў на буйнейшага мужчыну нагамі, катаючы яго ў бруднай вадзе, як бервяно.
  
  
  Выплёўваючы чарноцце з рота, Ван Рыкер выціснуў: "Для чаго ты гэта зрабіў? Для чаго ты гэта зрабіў? Спачатку ты кажаш мне, што мы павінны ісці пешшу, а потым сутыкаеш мяне ў канаву".
  
  
  "Ты хочаш жыць?"
  
  
  "Па-чартоўску дакладна, але не ў канаве".
  
  
  "Ну што ж", - уздыхнуў Чіун. Яму давядзецца спрасціць задачу вялікаму амерыканскаму вучонаму генералу. Чиун паспрабаваў прыдумаць якую-небудзь прытчу, якая растлумачыла б сітуацыю. Што-небудзь простае. Тое, што зразумела б дзіця.
  
  
  Ван Рыкер выбраўся з каналізацыйнай канавы, адплёўваючыся і цяжка дыхаючы.
  
  
  "Даўным-даўно, - сказаў Чиун, - жыў-быў далікатны лотас, прыгажосць якога была вядомая паўсюль".
  
  
  "Не паказвай мне гэты папасанскі нумар. Чаму ты сутыкнуў мяне ў канаву?"
  
  
  Што ж, ветлівы чалавек спрабуе шмат шляхоў да разумення, падумаў Чыун. Таму ён растлумачыў па-іншаму.
  
  
  "Калі б мы паехалі да царквы і помніка, нас бы спынілі, бо ўсе машыны спыненыя".
  
  
  Ван Рыкер кіўнуў.
  
  
  "Ты бачыш, што якая плыве раніца не можа вытрымаць таго, што..."
  
  
  "Не, не, я злавіў цябе ў першы раз. Чаму ў канаве?"
  
  
  "Твой касцюм дзейнічае як маяк у ночы".
  
  
  "Чаму ты проста не сказаў мне змяніць касцюм замест таго, каб штурхаць мяне ў канаву?"
  
  
  "Я танчыў".
  
  
  "Але ты не сказаў мне чаму".
  
  
  "Не заўсёды можна быць упэўненым, што ў напарстку змесціцца возера. Лепш, калі ты ведаеш што, тады пазней, магчыма, ты зможаш разабрацца з чаму".
  
  
  "Добра, добра, добра".
  
  
  Яны ішлі па дарозе, і калі яны былі за трыста ярдаў ад маршальскіх агнёў, Чыун падаў сігнал сваім падапечным спусціцца ў канаву злева, а затым падняцца па другі бок. Яны некаторы час ішлі па хрумсткім жвіры, а затым Чиун падаў знак Ван Рыкер спыніцца.
  
  
  "Я ў парадку. Я магу працягваць", – сказаў Ван Рыкер.
  
  
  "Не, ты не можаш. Ты няправільна дыхаеш. Адпачні".
  
  
  На гэты раз Ван Рыкер не спрачаўся. Ён чакаў. Затым яго вочы падняліся ўверх, і ён убачыў начное неба і зоркі і быў уражаны Сусветам і сваёй уласнай драбніцай у ёй. Нават "Касандра" не была б плямкай на адной з тых зорак, што там.
  
  
  "Цудоўна", - сказаў ён, у асноўным самому сабе. "Як можна аддзячыць за такое ўзрушаючае хараство?"
  
  
  "Няма за што", - сказаў Чыун, крыху здзіўлены, таму што ён мала што паказаў гэтаму дзіўнаму хлопцу і не думаў, што гэты хлопец зразумее, калі ўбачыць нешта ўражальнае.
  
  
  "Кіраўнік вашай арганізацыі сказаў яшчэ ў тым ангары ў Ролі, што вы лепшы асасін у свеце", - сказаў Ван Рыкер, які цягнуў час, пакуль не атрымаў сігнал рухацца зноў.
  
  
  "Сміт не кіраўнік маёй арганізацыі. Я кіраўнік сваёй арганізацыі, і я лічу тое, што ён кажа, глупствам".
  
  
  "Як табе гэта?"
  
  
  "Калі ён не лепшы забойца ці нават другі па майстэрстве, адкуль яму ведаць? Што я ведаю аб вашай Касандры, калі я не належу да мудрасці вашага дома навукі? Што я ведаю?"
  
  
  "Я разумею", - сказаў Ван Рыкер. “Вы ведаеце, у гэтым эфектыўнасць „Касандры”. Мы маем справу з людзьмі, якія разумеюць, што ў нас ёсць. Калі б яны не разумелі, то ў нас не было б зброі”.
  
  
  Чіун паклаў руку на грудзі Ван Рыкера. Дыханне было нармальным, але ён не быў гатовы рухацца, не для таго, чаго ад яго хацеў Чіун.
  
  
  "Гэта дрэнная зброя", - сказаў Чыун. “З усіх відаў зброі, якія я ведаю, найвялікшае – гэта розум. Але гэтая Касандра дрэнная. Калі б я быў дарадцам імператара, ты б ніколі не здзейсніў гэтага дрэннага ўчынку”.
  
  
  "У нас няма імператараў – у нас ёсць прэзідэнты".
  
  
  “Імператар – гэта прэзідэнт, гэта цар, гэта біскуп, гэта кароль. Калі вы называеце чалавека, які кіруе вамі, пялёсткам лотаса, усё роўна ваш пялёстак лотаса – імператар, а ваш імператар здзейсніў памылку. Гэта дрэнная зброя”.
  
  
  "Чаму?" - спытаў Ван Рыкер, заінтрыгаваны развагамі дзіўнага азіята, які, як меркавалася, валодаў такой жахлівай смяротнай сілай.
  
  
  "Зброя - гэта пагроза. Дакладна? Так і ёсць", - працягнуў Чыун, не чакаючы адказу. “Але зброя таксама ўяўляе небяспеку для вашай краіны. Інакш цябе не было б тут са мной. Ты стварыў зброю, у якой няма накіравання. З такім жа поспехам ты мог бы стварыць тарнада. Не. Добрая зброя накіравана толькі на ворага”.
  
  
  "Але "Касандра" павінна была быць звышмагутнай зброяй, каб быць эфектыўным сродкам запалохвання".
  
  
  "Няправільна. Твая зброя павінна была быць магутнай толькі ў адным месцы, але ты зрабіў яе магутнай у двух, і менавіта таму гэта дрэнная зброя", - сказаў Чыун, паказваючы на агні манумента. "Там зброя знаходзіцца не ў тым месцы… дзе яна можа нашкодзіць вашаму ўласнаму каралеўству".
  
  
  Чыун паказаў на сваю галаву. “Тут, у свядомасці твайго ворага, самае прыдатнае месца для тваёй зброі. Вось дзе яму самае месца — у ягоным страху, — таму што гэта адзінае месца, дзе ён сапраўды можа спрацаваць. Калі гэта ўвогуле спрацуе”.
  
  
  "Але мы павінны былі стварыць яго, даць дастаткова дакладныя дэталі, каб яны ведалі, што ён у нас быў. Як прымусіць іх паверыць, што ў вас ёсць тое, чаго ў вас няма?"
  
  
  "У мяне няма звычкі прапрацоўваць дробныя дэталі ваенных няўдач", – сказаў Чыун. Затым, зноў адчуўшы сэрца Ван Рыкера, ён дадаў: "Ты гатовы. Пойдзем".
  
  
  Яны рухаліся ў цемры па раўнінах, Чиун вёў Ван Рыкер паміж суслічымі норамі. Калі яны дабраліся да цёмнага ўчастка, прама перад агнямі на кольцы маршальскіх пастоў, Чиун сказаў Ван Рыкер не рухацца. Пачакаць. Падумаць аб сваім дыханні і зорках. Але што б ні здарылася, не рухацца.
  
  
  Затым Ван Рыкер убачыў тое, што з цяжкасцю мог усвядоміць. Старажытная постаць у цёмным кімано была перад ім, даючы яму інструкцыі, а затым ён быў не перад ім, а часткай цемры. Агні на адным аванпасце федэральнага маршала пацьмянелі, а затым і на іншым, але не было чуваць ні гуку, нават гуку таго, што чалавека стукнулі, ці таго, што чалавек рухаўся пасля ўдару. Было святло, а потым святла не стала. І пакуль ён спрабаваў разглядзець, дзе Чіун, ён адчуў дотык да спіны.
  
  
  "Рухайцеся", - пачуў ён голас майстра сінанджа, і Ван Рыкер пайшоў прама наперад. Праходзячы міма аванпастоў маршалаў, ён убачыў, што людзі, падобна, спалі.
  
  
  "Ты ж не забіваў іх, ці не так?"
  
  
  "Паглядзі яшчэ раз".
  
  
  Ван Рыкер павярнуў галаву назад да кальца маршалаў і ўбачыў, што святло зноў запалілася, а маршалы па-ранейшаму стаялі спіной да яго і азіяту, іх пісталеты былі пахаваныя ў руках, а сцягна былі расслаблена выпучаныя. Яны перакідваліся ласкамі адзін з адным - усё так, як быццам яны чакалі там, сумуючы і не перарываючыся, на працягу некалькіх гадзін.
  
  
  "Як ты гэта зрабіў?"
  
  
  "Існая дробязь", – сказаў Чыун. "У нашай вёсцы дзеці могуць гэта выконваць".
  
  
  "Але як ты гэта зрабіў?"
  
  
  "Як вы пабудавалі "Касандра"?"
  
  
  "Я не мог растлумачыць проста так".
  
  
  І Чыун усміхнуўся, і ён убачыў, што мужчына зразумеў. Калі яны былі побач з помнікам, Чиун настаяў, каб яны пачакалі. Нават калі неба пасвятлела, пагражаючы з'яўленнем ранішняга сонца, яны чакалі на адкрытай раўніне, і, здавалася, ніхто іх не заўважыў.
  
  
  "Рыма вярнуўся", – сказаў Чыун. "Мы пойдзем. Проста прайдзіся са мной".
  
  
  "Адкуль ты гэта ведаеш?" - спытаў Ван Рыкер. "З іншага боку, чаму я павінен сумнявацца, што ты гэта ведаеш?"
  
  
  Грузавік тэлевізійных навін павярнуў да шпіля царквы наперадзе. Група мужчын і жанчын атачыла яго і пачала разгружаць.
  
  
  Ван Рыкер убачыў, як Рыма выскачыў з кабіны. У рухах гэтага чалавека была асаблівая маўклівая грацыя, амаль звядзенне ўсіх намаганняў да простага слізгальнага руху, якое здалося Ван Рыкер знаёмым. Дзе ён яго бачыў? На ўсходнім, вядома.
  
  
  Рыма ўбачыў Чыуна і Ван Рыкера ў шэрагах маршалаў і накіраваўся да іх. Якраз у гэты момант ахоўнік з драбавіком і шасцізарадным рэвальверам, хістаючыся, падняўся на ногі, глуха бразнуў, калі ён прайшоў па алюмініевых піўных слоіках, якія былі раскіданыя за межамі яго абкладзенага мяшкамі з пяском акопа. "Стойце, гаўнюкі", - сказаў ён Чыуну і Ван Рыкеру.
  
  
  "Добрай раніцы", - сказаў Рыма ахоўніку, які разгарнуўся і двума пальцамі раздрабніў яму нос. Ён адляцеў назад, спачатку гарызантальна. Ён убачыў цёмна-сіняе ранішняе неба Мантаны, затым ён убачыў карычневую брудную прэрыю, а потым ён наогул амаль нічога не бачыў.
  
  
  "Вельмі вытанчана", - з папрокам заўважыў Чыун. "Ты, Рыма, належыш да расы зборшчыкаў смецця. Піўныя банкі, целы. смецце".
  
  
  "Як Ван Рыкер?" - спытаў Рыма, убачыўшы вучонага, пакрытага засохлаю граззю.
  
  
  "Ён дэманструе добрыя прымітыўныя здольнасці да баявых канцэпцый. Хто ведае, кім бы ён мог стаць, калі б цывілізацыя заахвочвала яго інстынкты".
  
  
  "Мы павінны дабрацца да "Касандры", - сказаў Ван Рыкер. "І, перш за ўсё, калі ласка, не называйце гэта "Касандрай". Назавіце гэта помнікам ці як-небудзь яшчэ”.
  
  
  "Тады давайце паспяшаемся да чаго-небудзь", – сказаў Чыун, і ён захіхікаў і паўтарыў каментар, і зноў захіхікаў і паўтарыў каментар. Пакуль яны ішлі скрозь натоўп, выкрываючы замарожаныя абеды, абвальваючы іх у шматках з цукровай глазурай і вымаючы белае начынне з Твінкіз, Чіун працягваў паўтараць свой жарт.
  
  
  Ван Рыкер быў здзіўлены, убачыўшы, як натоўп расступаецца перад ім, калі людзі адскокваюць са шляху майстра Сінанджу, відаць, па ўласнай волі. Гэта быў не Папасан, падумаў Ван Рыкер.
  
  
  "Вялікія духі вярнулі нам нашых буйвалаў", - выклікнула Лін Косгроув, якая забралася на дах грузавіка. "Мы чысцім зямлю ад які змяшчаецца ў ёй белага яду".
  
  
  Парыў ветру падхапіў яе спадніцу з аленевай скуры і падняў яе, і, убачыўшы гэта, адзін з храбрацоў кінуў недаедзены Твінкі паміж яе прыгожых белых ног.
  
  
  Рыма, Чыун і Ван Рыкер рушылі далей. Калі яны былі ў сарака ярдаў ад помніка, мятла Ван Рыкера пачала патрэскваць.
  
  
  "О", - сказаў Ван Рыкер. Яго калені аслаблі і падкошваліся, і Рыма і Чіуну прыйшлося падтрымліваць яго ў вертыкальным становішчы. Ён на імгненне закрыў вочы. Затым ён адсунуў у бок маленькі шчыт у падставы мятлы, які выглядаў як фірмовы знак. Пад ім была іголка. Ван Рыкер паглядзеў на іголку, міргнуў і рассеяна ўсміхнуўся Рыма, які заўважыў раптоўную ўспышку вільготнай цемры вакол шырынкі Ван Рыкера.
  
  
  "Тут ёсць ванная?" - хрыпла спытаў Ван Рыкер.
  
  
  "Занадта позна", - сказаў Рыма.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ВОСЬМЫ
  
  
  "Цяпер выбухне". Твар Ван Рыкера раптоўна стаў такім жа вільготным, як і яго штаны.
  
  
  "Добра, спыні гэта", - сказаў Рыма. "Як ты думаеш, колькі ўрад плаціў табе ўсе гэтыя гады?" Стаяць вакол, апісвацца і паўтараць: "Гларыёскі, Зеро, неба падае"?"
  
  
  Ён паглядзеў на Чыўна ў пошуках маральнай падтрымкі. Чіун з агідай паківаў галавой, гледзячы на Ван Рыкера. Сівавалосы генерал быў заняты тым, што зноў правяраў іголку на мятле, пастукваючы па ёй указальным пальцам правай рукі.
  
  
  "Я не магу спыніць гэта", - сказаў ён. "Усе пускавыя механізмы ўтоены пад ушчыльняльнікам вечка".
  
  
  "Так зніміце каўпачок, што б гэта ні значыла", - сказаў Рыма з усім абурэннем, якое, на яго думку, было дазволена таму, чыя логіка бездакорная.
  
  
  Ван Рыкер пачаў аднаўляць самавалоданне. Ён падышоў да гіганцкага манумента з чорнага мармуру і паказаў на два бронзавыя дыскі з правага боку ад яго.
  
  
  "Гэта заглушкі, - сказаў ён, - і мы не можам іх адкрыць. Яны прыстасаваны да машыны з допускам менш за стотысячную долю цалі. Пасля таго, як яны былі ўсталяваныя на месца, пашыральнікі адкрыліся ўнутр, шчыльна зафіксаваўшы іх. Затым прылада, якое адкрывала пашыральнікі , было дэмантавана. Адкрыць іх можна толькі з дапамогай адмысловай ушчыльняльнай прылады. І гэта ў Вашынгтоне".
  
  
  Рыма ўхмыльнуўся. "Чыун, адкрый гэта для яго, добра?"
  
  
  "Адзін бок або абодва бакі?"
  
  
  "Можа, вы двое перастанеце дурэць? Гэта сур'ёзна", - сказаў Ван Рыкер. "У нас няма інструментаў".
  
  
  Чіун павольна падняў рукі перад тварам. "Гэта інструменты, дурны вытворца цацак. Можна падумаць, што пасля ўсіх гэтых гадоў ваш выгляд таксама навучыўся б імі карыстацца. Ці гэта таму, што яны не ламаюцца праз шэсць месяцаў пасля таго, як ты іх набываеш?"
  
  
  "Колькі ў нас часу?" - спытаў Рыма.
  
  
  Ван Рыкер зноў паглядзеў на схаваны лічыльнік Гейгера. "Думаю, не больш за пятнаццаць хвілін. Гэта набліжаецца да крытычнай кропкі. І тады гэта ўжо не спыніць. Усё выбухае". Ён зрабіў паўзу. “Ты ведаеш… гэта дзіўнае пачуццё. У мяне ёсць ідэя, што я павінен сказаць: “Хутка, усе пабеглі, паспрабуйце выратавацца”. Але за пятнаццаць хвілін вы не змаглі пайсці дастаткова далёка, каб збегчы”.
  
  
  "Чыун, ідзі адкрый яго, будзь добры", - папытаў Рыма. "Даволі хутка развіднее".
  
  
  Чіун кіўнуў і адвярнуўся ад іх.
  
  
  "Гэтыя агні", - сказаў Ван Рыкер. "Усе ўбачаць яго". Ён паказаў на пражэктары, устаноўленыя на двух саракафутавых слупах, па адным з кожнага канца помніка.
  
  
  "Паглядзім", - сказаў Рыма. Ён на імгненне адсунуўся ад Ван Райкер. Ван Райкер пачуў балючы гук і павярнуўся. Пакуль ён глядзеў, Рыма адыходзіў ад бліжэйшага ліхтарнага слупа. Слуп быў укручаны ў глыбокую бетонную падставу, і цяпер святло падала на прэрыю, далей ад помніка.
  
  
  "Як...?" - пачаў Ван Рыкер.
  
  
  "Я пытаю цябе, як пабудаваць дурную ракету?" - спытаў Рыма.
  
  
  Па-за дасяжнасцю святла Чиун, апрануты ў сваю чорную начную мантыю, здаваўся звышценню, калі схіліўся над першай меднай пласцінай. Яго рухі былі схаваны ў цемры, але раптам у ночы пачуліся аглушальныя глухія гукі, падобныя на звон сустракае молата.
  
  
  Затым пачуўся іншы гук. Гэта быў гул галасоў, і Рыма зразумеў, што ён набліжаецца.
  
  
  "Забі д'ябла. Разрабіся са свіннёй".
  
  
  "Белавокі прыгнятальнік народа".
  
  
  У яркім святле пражэктараў, зноў накіраваных на помнік, з'явіліся ўдзельнікі RIP на чале з Дэнісам Пэці. Крэм "Твінкі" ўсё яшчэ блішчаў на яго твары, пад стаць дзікаму зіхаценню бялкоў яго вачэй, калі ён цяжка тупаў перад апантаным РІПАМ.
  
  
  "Вось ён", - крыкнуў Пэці натоўпу, паказваючы абвінавачвальным пальцам на Рыма. "Вось здраднік".
  
  
  Рыма выступіў наперад і пайшоў ім насустрач, пакуль яны не падышлі занадта блізка да таго месца, дзе працаваў Чыун. "Прывітанне, хлопцы", - сказаў ён. "Як там з ежай?"
  
  
  "О, белы прыгнятальнік", - прастагнаў Пэці. "Прыгатуйся адвесці сваю душу да той вялікай падстаўцы для куранят у небе".
  
  
  "У чым справа?" - спытаў Рыма. Ззаду сябе ў цемры ён усё яшчэ чуў, як рукі Чыуна з глухім стукам б'юць па металічных вечках. Рыма ведаў, што яму давядзецца трымаць гэтых псіхаў далей ад Чыўна, пакуль ён працуе. "У чым справа?" Паўтарыў Рыма. "Ты раздабыў ежу ў "святым буйвале", праўда?" запатрабаваў ён, паказваючы на фургон. "Я магу сказаць, - сказаў ён, - таму што ў вас гэта на ўсіх асобах".
  
  
  "Ты абяцаў нам правізію для вялікай бітвы".
  
  
  "Верна", - сказаў Рыма.
  
  
  "І ты прынёс нам Твінкі".
  
  
  "І мяса, і малако, і хлеб, і сыр, і гародніна, і..."
  
  
  "Ахах", - сказаў Пэці. "Верна. Але ніякага віскі".
  
  
  "Ніякага віскі. Ніякага віскі. Ніякага віскі", - зараўлі галасы за спіной Пэці. "І нават ніякага піва таксама", - прапішчаў хтосьці.
  
  
  "Я падумаў, што будзе лепш, - сказаў Рыма, - не прыносіць табе вогненную ваду злога белага чалавека, паколькі цяпер ты пачынаеш самую цяжкую барацьбу ў сваім жыцці. Абараняючы свае святыя землі і святую спадчыну ад злых людзей з вялікага правадыра, які знаходзіцца ў Вашынгтоне ".
  
  
  "О, да д'ябла Вашынгтон".
  
  
  "Да рыса прэзідэнта".
  
  
  "Далоў Аб'яднаны камітэт начальнікаў штабоў".
  
  
  "Распусціць Палату прадстаўнікоў".
  
  
  "Мая душа паўстае з параненага лася", - раздаўся голас, які мог прыналежаць толькі Лін Косгроув.
  
  
  "О, заткніся, дурань", - закрычаў Пэці. "Ты тут такі ж дрэнны, як белавокі. Ты пайшоў з ім за ежай і забыўся выпіўку".
  
  
  Калі ён павярнуўся назад да Рыма, Джэры Люпін ступіў наперад і ўдарыў Лін Косгроуу прыкладам сваёй вінтоўкі.
  
  
  "І што ты зараз збіраешся з гэтым рабіць?" Пэці звярнуўся да Рыма з пытаннем.
  
  
  "Выкажам здагадку, я дам кожнаму з вас па даляры", - сказаў Рыма. "Тады вы зможаце купіць пару пакаванняў па шасці штук".
  
  
  "Піва - гэта жорсткая містыфікацыя белых, накіраваная на тое, каб пазбавіць чырвонага чалавека агністай вады, якая належыць яму па праве".
  
  
  Стук, цмок, трэск… Чіун усё яшчэ быў за працай. Затым наступіла цішыня. Напэўна, ён адкрыў яго. Ван Рыкер магла спатрэбіцца дапамога ў дэмантажы прылады. Нетутэйша час разагнаць вечарынку.
  
  
  "Добра, хлопчыкі", - крыкнуў Рыма. "Вяртайцеся ў біскупальны вігвам. Трымайце парыкі ў цяпле".
  
  
  "Расісцкі жарт!" - залямантаваў Пэці. "О, маё сэрца падае, як які памірае голуб".
  
  
  "Забава забавай, але хопіць", - сказаў Рыма. "Ідзі дадому".
  
  
  "Ты адзін?" - спытаў Пэці.
  
  
  "Добра", - сказаў Рыма. "Адзін".
  
  
  "У атаку!" - закрычаў Пэці. Здзіўленыя яго ровам, сорак чальцоў RIP кінуліся ў напад. Палова разгубілася і кінулася не ў тым напрамку. Палова пакінутай кінулася сябар на сябра і пачала біцца паміж сабой. Толькі дзесяць рушылі ў напрамку Рыма. Першым, хто дабраўся да яго, быў Пэці, якога Рыма неадкладна ўсыпіў. Затым Рыма падняў Пэці над галавой і шпурнуў яго ў дзевяць іншых нападнікаў.
  
  
  "Лідэр хворы", - сказаў Рыма. "Яму патрэбна куча лекаў. Вы забіраеце яго дадому і лечыце. Ці я надзяру вам задніцы. Варушыцеся!"
  
  
  Узрушаныя жудаснай дзёрзкасцю Рыма, які адправіў у накаўт аднаго з сарака чалавек, якія планавалі яго забіць, індзейцы адступілі, каб спланаваць сваю новую стратэгію.
  
  
  Новая стратэгія круцілася вакол некаторых навін, якія яны атрымалі толькі гэтым вечарам. Пяркін Марлоў, галівудская зорка, які быў 256-м індзейцам, калі вы маглі яму верыць, хоць ніхто так і не знайшоў для гэтага прычыны, накіроўваўся ў Вундед Элк. Ён усё выправіць. Як указаў Пэці, хіба Марлоў толькі што не згуляў мексіканскага бандыта, які перахітрыў цэлае войска? Калі ён мог выканаць гэта для простых мексіканцаў, хто ведае, якія выдатныя рэчы ён мог бы зрабіць для індзейцаў?
  
  
  Калі ўдзельнікі RIP папляліся прэч, Рыма павярнуўся назад да помніка, каб дапамагчы Ван Рыкеру. Але якраз у гэты момант ён пачуў іншы голас. Прыцягнуты шумам, Джэры Кэндлер з "Глоуб" праслізнуў міма шэрагу маршалаў. Цяпер ён стаяў у яркім святле пражэктара, усяго за дзесяць футаў ад Рыма.
  
  
  "Зверствы!" ён закрычаў, паказваючы на Пэці, якога цягнулі за рукі. "Зверствы!"
  
  
  Сухажыллі на яго шыі нацягнуліся, калі ён крычаў, робячы яго падобным на кураня з мускулістай шыяй. Ён быў маленькага росту, і яго скура, якая здавалася занадта туга нацягнутай, набыла цьмянае свячэнне ў асляпляльным святле.
  
  
  "О, заткніся", - сказаў Рыма.
  
  
  "Атыка! Чылі! Сан-Францыска! А зараз Паранены Лось!" - крыкнуў Кэндлер. "Што ж, я выкрыю гэтае быдла".
  
  
  Ён пільна паглядзеў на Рыма, затым праглынуў і сказаў: "О, божа мой. Ты забіў іх".
  
  
  "Забіў каго?"
  
  
  Цяпер Кэндлер глядзеў міма яго, у цемру. Рыма павярнуўся і прасачыў за яго позіркам. Ён убачыў, што вечкі з адтулін для доступу ў мануменце былі зняты, а Чіун выцягнуў два целы з здвоеных цыліндраў. Ван Рыкер караскаўся ўніз, у цыліндр злева. Заставалася ўсяго некалькі хвілін з пятнаццаці, якія Ван Рыкер падарыў гэтай частцы свету.
  
  
  "Мне здаецца, у цябе нешта не так з вачыма", - сказаў Рыма.
  
  
  Кэндлер усміхнуўся. "З маімі вачыма ўсё ў парадку. Я магу распазнаць забойную жорсткасць генацыду, калі бачу гэта".
  
  
  Рыма пакруціў галавой. "О, не. Нешта не так з тваімі вачыма. Нешта дакладна не так".
  
  
  Уражаны яго шчырасцю, Кэндлер падняў правую руку да твару і дакрануўся да западзін вакол абодвух вачэй. "Што не так з маімі вачыма?" ён спытаў.
  
  
  "Яны адчыненыя". Рыма ступіў наперад і паляпаў Джэры Кэндлера ззаду па шыі, і вочы рэпарцёра зачыніліся, як быццам яго павекі пацяжэлі. Рыма дазволіў яму ўпасці на зямлю, затым вярнуўся, каб дапамагчы Чыуну і Ван Рыкеру.
  
  
  Унутры цыліндру ён чуў, як Ван Рыкер цяжка дыхае, час ад часу крэкчучы ад напругі.
  
  
  "Як справы?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Гэта нацыя месераў", - сказаў Чыун. "У цыліндрах былі мёртвыя людзі".
  
  
  "О, гэта жахліва", - сказаў Рыма. "Нерв Амерыкі - падвяргаць цябе смерці такім чынам".
  
  
  "Так, - пагадзіўся Чиун, - гэта бяздумна".
  
  
  Яны зноў пачулі рохканне, а затым галава Ван Рыкера з'явілася з цыліндру.
  
  
  "Гатова", - сказаў ён.
  
  
  "Ён раззброены?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Дакладна. Бясшкодны, як нованароджанае немаўля". Ён падняў над галавой дванаццаціцалевую дэталь. Гэта было падобна на нейкую перадаткавую шасцярню. "Гэта робіць яго бяспечным".
  
  
  Ён асцярожна паклаў дэталь на месца і выбраўся з ямы. Ён пастаяў там імгненне, атрасаючы бруд са свайго запечанага серабрыстага гарнітура. "Я проста не ведаю, як ты зняў гэты друк", – сказаў ён Чыуну.
  
  
  "Ты назіраў за мной. Цяпер ты павінен умець гэта рабіць".
  
  
  Ван Рыкер слаба ўсміхнуўся. "Я мяркую, навука не ведае ўсіх сусветных сакрэтаў".
  
  
  "Тое, што вы называеце навукай, не ведае ніводнага з іх", - паправіў Чыун.
  
  
  "Злазь з гэтага месца", - сказаў Рыма. "Нам давядзецца вярнуць гэтыя целы на месца".
  
  
  Ён ступіў да помніка, і Ван Рыкер хутка падняў абломак, які ён зняў з "Касандры". "Асцярожна, не дакранайцеся да гэтага", - сказаў ён. “Гэта вельмі радыеактыўна. Гэта можа забіць цябе за лічаныя хвіліны”.
  
  
  Ён кінуў яго пад куст побач з помнікам, потым спусціўся з мармуру.
  
  
  Ён паглядзеў на два целы, якія ляжалі на зямлі. "Я думаў, што ніколі больш іх не ўбачу", - сказаў ён.
  
  
  "Твая праца?" - спытаў Рыма.
  
  
  Ван Рыкер кіўнуў. "Непрыемна. Але неабходна".
  
  
  Чыун кіўнуў у знак згоды. Затым яны з Рыма паклалі двух мерцвякоў назад у цыліндры і закрылі адтуліны падвойным бронзавым каўпачком у форме штангі.
  
  
  "Цяпер паслухай, Ван Рыкер. Табе не давядзецца адкрываць гэта зноў?"
  
  
  "Правільна. Толькі не зноў".
  
  
  "Добра, Чыун", - сказаў Рыма. "Ты можаш шчыльна закрыць яго".
  
  
  Ён адышоў, каб устаць побач з Ван Рыкерам, і абодва глядзелі, як Чиун мітусіцца вакол бронзавай вокладкі.
  
  
  Ён рухаўся, як мурашка, па краях, яго рукі, падобныя на жоўтыя іскрынкі на парывістым ветры. Спачатку адзін канец, затым іншы. Агульны затрачаны час: трыццаць секунд.
  
  
  Ён устаў. "Яны запячатаны. Яны застануцца запячатанымі".
  
  
  "Пасля таго, як усё тут прыйдзе ў норму, – мякка сказаў Ван Рыкер, – нам давядзецца адкрыць яго, каб ён зноў зарабіў. Але тады мы абавязкова прывязем спецыяльныя інструменты з Вашынгтона".
  
  
  - Калі ты калі-небудзь захочаш адкрыць яго зноў, - паправіў Чыун, - табе не шкодзіла б захапіць з сабой выбухоўку. Я сказаў, што ён запячатаны.
  
  
  Іх перапыніў стогн. Джэры Кэндлер перакаціўся на зямлі, расплюшчыў вочы і паглядзеў уверх. Ён пакруціў галавой, нібы не верачы сваім вачам, затым убачыў Рыма, Чыуна і Ван Рыкера вакол помніка.
  
  
  "Тэрарысты!" - залямантаваў ён. "Фашысцкія каты! Правыя прыгнятальнікі! Генацыд..."
  
  
  "Хто гэты чалавек?" - спытаў Чыун услых. "Чаму ён крычыць на мяне?"
  
  
  "Я - частка расце свядомасці Амерыкі", - істэрычна крычаў Кэндлер.
  
  
  "Зрабі яго часткай расце несвядомага Амерыкі", - прапанаваў Чыун Рыма.
  
  
  "Я ўжо рабіў гэта", - сказаў Рыма.
  
  
  "Табе трэба было рабіць гэта мацней". Кэндлеру, які зараз падымаўся з зямлі, Чиун сказаў: "Правальвай, ты. Пакуль я не запячатаў табе рот каменем".
  
  
  Кэндлер павольна адступіў. "Што вы зрабілі з целамі?"
  
  
  "Якія целы?" - спытаў Рыма.
  
  
  Кэндлер працягваў адыходзіць, яго голас станавіўся ўсё гучней па меры павелічэння адлегласці паміж ім і помнікам.
  
  
  "Вы чулі гэта не да канца", - сказаў ён. "Я бачыў іх. Я бачыў цела. Я ведаю, што вы забілі двух бедных індзейцаў. Хутка свет даведаецца".
  
  
  "Добра", - сказаў Рыма. "Усім падабаецца, калі яго працу прызнаюць".
  
  
  Кэндлер выслізнуў.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДЗЕВЯТЫ
  
  
  Джонатан Бушэк быў раздражнёны. У яго пачалі з'яўляцца вугры. Пад сваім бліновым грымам ён амаль адчуваў, як маленькія ўблюдкі спачатку робяць малюсенькія камячкі, а затым становяцца больш, ствараючы маленькія лужынкі гною пад камячкамі ў форме вулкана.
  
  
  І ўсё праз гэты даўбаны ўрад!
  
  
  Бушак быў у аблозе Параненага Лася чатыры дні і карыстаўся касметыкай дваццаць чатыры гадзіны ў суткі. Гэта было асабліва важна ноччу, паколькі кожную ноч у палатцы прэсы сыходзіліся ў меркаванні, што сёння будзе ноч, што як толькі ўрад адчуе, што прэса спіць, ён задзейнічае свае вялізныя сілы і ўзбраенне і знішчыць невялікі лагер РІП.
  
  
  Ноч за ноччу Бушак не клаўся спаць і чакаў, калі ўрад пачне свой жорсткі наступ.
  
  
  У яго ў галаве быў увесь сцэнар. Урад пашле танкі і бронетранспарцёры. Яны нікога не падманвалі, маючы на месцы здарэння толькі малодшага лейтэнанта, капрала і адзін джып. Усе рэпарцёры ведалі, што ўрад сабраў тысячы людзей і тоны цяжкай тэхнікі ўсяго за некалькі міляў адсюль. Яны ведалі гэта як факт, таму што, як яны сказалі адзін аднаму, урад павінен быў прытрымлівацца гэтага курсу. Калі б урад дазволіў гэтаму паўстанню індзейцаў працягвацца — дзіва што, уся сярэдняя Амерыка неўзабаве выйшла б на вуліцы, маршыруючы па сваіх акуратных лужках, кіруючы адной з трох сямейных машын, выяўляючы сваю нянавісць да ўрада, які іх так прыгнятала.
  
  
  Такім чынам, урад пашле свае войскі. І Бушак будзе ўсяго на крок наперадзе ўсіх астатніх. Ён ужо высветліў, што малодшы лейтэнант Нацыянальнай гвардыі, які прысутнічае на сцэне, хацеў стаць вядучым. Бушак паабяцаў зладзіць яму такі танец, а другі лейтэнант паабяцаў Бушаку скарыстацца яго джыпам, калі пачнецца бітва.
  
  
  Бушак паедзе ў зону баявых дзеянняў на капоце джыпа. Камеры ўжо былі ўсталяваныя на заднім сядзенні аўтамабіля. Уяўным позіркам ён мог бачыць гэта цяпер.
  
  
  Джонатан Бушэк, у профіль, сілуэт у тры чвэрці, яго сілуэт цямнее на фоне якія ўспыхваюць агнёў урадавых выбуховых рэчываў і бомбаў, рухаецца наперад у бой, каб паведаміць Амерыцы навіны аб тым, як гэта адбылося. Эдвард Р. Марроу, Элмер Дэвіс, Фултан Льюіс-малодшы - адыдзіце ў бок. А вось і Джонатан Бушак.
  
  
  Але ненавісны ўрад яшчэ не выступіў, і цяпер яго бліны макіяж пачаў трэскацца ў зморшчынах на твары, як гэта здаралася кожную раніцу пасля таго, як ён быў на ім усю ноч. І калі ён трэскаўся, ён сверб. І ён баяўся падрапаць яго, бо ведаў, што ў той момант, калі ён падрапае яго, пачнецца атака, і ён нават не будзе прэзентабельным перад камерай.
  
  
  Гэта было б проста ягоным шанцаваннем. Калі ўрад ашалеў супраць тых мілых маладых людзей у Атыку, Бушэк быў у кафэтэрыі і піў каву. Калі паступіла першае патрабаванне аб выкупе падчас таго выкрадання ў Сан-Францыска, Бушэк знаходзіўся ў трох кварталах адсюль, у тэлефоннай будцы, спрачаючыся са сваім офісам наконт свайго расходнага рахунку.
  
  
  На гэты раз ён не пацерпіць няўдачу. Ён не падрапае свой твар, як бы моцна ён ні свярбелі. Калі ў яго з'явяцца вугры - што ж, тады ў яго з'явяцца вугры, і дэрматолаг вырашыць гэтую праблему пазней. Але на дадзены момант ён будзе працягваць пакутаваць. Усё гэта было дзеля дабра Амерыкі.
  
  
  Ён агледзеў сонны лагер журналістаў у святле раніцы. Ён дастаў з кішэні маленькі балончык спрэю для горла і некалькі імгненняў апрацоўваў міндаліны.
  
  
  Яшчэ адна смяротна сумная ноч без навін. Вярнуўшыся ў Нью-Ёрк, дзе непакоіліся аб падобных рэчах, яны неўзабаве збіраліся пачаць задавацца пытаннем, ці варта было запрашаць Бушака на сцэну, калі ён перадаваў так мала навін, вартых эфірнага часу.
  
  
  І затым Бушак пачуў нейкі віск і парыпванне. Гэта быў Джэры Кэндлер, які бегаў вакол, абвяшчаючы, што ён збіраецца правесці сваю ўласную прэс-канферэнцыю роўна праз 30 хвілін і патрабуючы, каб усе прысутнічалі.
  
  
  Бушак збярог гэты выкрут для выкарыстання ў будучыні. Правядзіце ўласную прэс-канферэнцыю. Калі няма навін, зрабіце што-небудзь. Гэта дало б час на прагляд. З іншага боку, яго канал мог быць незадаволены тым, што ён стаў ньюсмэйкерам. Яму прыйшлося б вынюхваць, каб паспрабаваць высветліць, якая іх палітыка з гэтай нагоды.
  
  
  Бушак наняў члена экіпажа з ручной камерай і гукааператара, і пасля кубка падбадзёрлівай кавы ён рушыў услед за натоўпам рэпарцёраў да месца, размешчанага на паўдарогі паміж шэрагам маршалаў і акупаванай царквой Параненага Лася.
  
  
  Кэндлер сабраў сабе натоўп. Там былі ўсе рэпарцёры. І каля тузіна людзей з RIP, уключаючы Лін Косгроув, якая гучна настойвала на тым, каб яе называлі Burning Star. Яна шмат ківала падчас размовы, і часам яна стагнала. Побач з ёй быў Дэніс Пэці, а побач з ім сенатар Злучаных Штатаў ад партыі меншасці.
  
  
  Кэндлер узмахам рукі заклікаў да цішыні. "Урад свінні ноччу жорстка забіла двух нявінных індзейцаў. Я ведаю, таму што я быў там. Я бачыў іх цела. І я ведаю, што яны не зрабілі нічога, што апраўдвала б іх смерць. Яны былі бяззбройныя. Яны мірна стаялі каля помніка, калі іх жорстка забілі пяцёра мужчын, апранутых у форму Арміі свіней Злучаных Штатаў.
  
  
  "Армія, вядома, будзе гэта адмаўляць. Гэта могуць адмаўляць аж да вышэйшых колаў Вашынгтона. Але гэта адбылося. Я бачыў гэта на ўласныя вочы. І я вяду калонку для New York Globe".
  
  
  Калі ён скончыў, у натоўпе амаль не засталося сухіх вачэй. Але ў гледачоў не было шанцу ўтаймаваць свае эмоцыі, перш чым гэты назойлівы рэпарцёр з гіпсавай галавой з адной з мясцовых нью-ёркскіх станцый пачаў задаваць пытанні. Адвага ў яго, хоць і Джонатан Бушак.
  
  
  "Хто былі гэтыя двое загінуўшых мужчын?" спытаў назойлівы рэпарцёр.
  
  
  Кэндлер выглядаў здзіўленым, што гэта кагосьці хвалюе. Ён павярнуўся да Дэнісу Пэці. "Хто былі гэтыя двое пакутнікаў?" ён спытаў Пэці.
  
  
  Пэці павярнуўся да Лін Косгроув і прашаптаў: "Ты добрая ў гэтым. Назаві мне два індзейскіх імя".
  
  
  "Уххх, як наконт яркай вады і высокай верхавіны дрэва", - прашаптала яна ў адказ.
  
  
  Пэці выглядаў незадаволеным. "Яркая вада" - гэта добра, але "Вышыня на верхавіне дрэва" гучыць як нешта з сарака лепшых". Адцягваючы час, ён прыкрыў вочы рукой, як быццам ахоплены эмоцыямі. "Паспяшайся, сука", - прашыпеў ён.
  
  
  "Сонца, якое ніколі не заходзіць", - сказала яна.
  
  
  "О-о-о", - гучна прастагнаў ён. “Мае два таварышы, якія ехалі са мной па сцежцы лася і бізона, яркая вада і сонца, якое ніколі не заходзіць. Жорстка забіты белавокімі д'ябламі, і больш іх ніколі не ўбачаць”.
  
  
  Рэпарцёры люта штабнавалі. Сенатар ад партыі меншасці задыхаўся ад гора. Слёзы цяклі па яго твары.
  
  
  "Гэта жудасна", - усхліпваў ён. "Жахліва. Я думаю, мы павінны даць кожнаму па тысячы даляраў".
  
  
  "Сімвалічны", - злосна сказаў Пэці. "Мы не задаволімся бруднымі грашыма вашага ўрада. Калі б гэта была адэкватная сума, а не проста сімвалічны, мы маглі б пагаварыць".
  
  
  "Я думаю, мы павінны даць кожнаму па пяць тысяч долараў", - сказаў сенатар. "Рэпарацыі. Каб паспрабаваць аднавіць параненую душу адважнага чырвонага чалавека".
  
  
  "О, мая душа заканчваецца крывёй пры выглядзе Параненага Лася", - прастагнала Лін Косгроув.
  
  
  "Спыні рэкламу", - прашыпеў Пэці. "Ты ж ведаеш, я пішу сваю ўласную кнігу".
  
  
  Прэс-канферэнцыя працягвалася і працягвалася. Хтосьці ўручыў Пэці вінтоўку, і ён затанцаваў вакол, размахваючы ёю над галавой.
  
  
  Джонатан Бушак крыху падбадзёрыўся. Гэты відэазапіс быў добрым, і гэта дазволіла б яму адмовіцца ад фільма з Джэры Кэндлерам, які высоўвае першапачатковыя абвінавачванні. Навошта публікаваць канкуруючага рэпарцёра?
  
  
  Бушак схапіў сваю невялікую здымачную групу і адышоў ад кальца рэпарцёраў і расце колькасці індзейцаў, якія цяпер, калі яны прачнуліся, паказваліся на тэлебачанні.
  
  
  Бушак аблізаў указальны палец правай рукі і разгладзіў касметыку ў зморшчынах асобы.
  
  
  Затым, пакуль яго камера круцілася, ён імправізаваў: "Паранены Лось сёння стаў месцам яшчэ адной разні ў сваёй доўгай, крывавай гісторыі. Два індзейцы - Bright Ocean… вада ... і Сонца, якое ніколі не ўзыходзіць - былі збітыя і забітыя ротай салдат тут, у горадзе, які акупаваны індзейцамі, якія пратэстуюць супраць амерыканскага прыгнёту.
  
  
  "Сведкамі жорсткіх забойстваў былі некалькі чалавек, сярод іх рэпарцёр буйной нью-ёркскай газеты. Дэніс Пэці, кіраўнік Рэвалюцыйнай індыйскай партыі, сказаў, што загінуўшыя людзі праводзілі мірную дэманстрацыю, калі іх забілі. Ён апісаў іх як прыстойных, сумленных сем'янінаў, абодва глыбока ў у індзейскі рух.Ён пакляўся ніколі не супакойвацца, пакуль іх смерці не будуць адпомшчаны.
  
  
  "І такім чынам, сцэна можа зноў быць падрыхтавана для кровапраліцця ў Параненым Элцы".
  
  
  Джонатан Бушэк не ведаў пра гэта, пакуль яго офіс не запытаў яго пра гэта, але поспех зноў усміхнулася яму. Пакуль ён быў перад камэрай, ён прапусьціў яшчэ некалькі момантаў з прэсавай канфэрэнцыі.
  
  
  Па-першае, сенатар ад партыі меншасці паабяцаў правесці сенацкае расследаванне гэтага зверства, якое ён назваў горшым актам генацыду з боку Амерыкі з часоў забойства мексіканскіх патрыётаў у Алама.
  
  
  Па-другое, Дэніс Пэці пакляўся, што яго ўдзельнікі RIP выйдуць на сцежку вайны, як толькі Пяркін Марлоў, вялікі акцёр, лідэр індзейцаў і рэвалюцыянераў, з'явіцца на сцэне, што можа адбыцца ў любую хвіліну.
  
  
  "Калі ён прыйдзе, - сказаў Пэці, - мы возьмем нашу зброю і выступім супраць прыгнятальнікаў. Падобна чырвонай хвалі, мы захліснем гэтую нацыю. Мы пераможам або памром", - сказаў ён, дадаўшы: "гэта будзе назвай маёй кнігі аб гэтых зверствах" .
  
  
  Чыун і Ван Рыкер вярнуліся прама ў нумар матэля.
  
  
  Рыма прабраўся скрозь ранішняе святло ў лагер прэсы і апынуўся на краі прэс-канферэнцыі, імкнучыся, каб яго не пазналі, назіраючы, як вар'яты размаўляюць адзін пра аднаго.
  
  
  Аднак прэс-канферэнцыя неўзабаве скончылася. Хоць рэклама была прыемнай, сняданак быў смачнейшым, вырашыла Пэці, успомніўшы скрынкі з "Твінкіз" у царкве.
  
  
  Лін Косгроув сутыкнулася з Рыма, калі натоўп разыходзіўся.
  
  
  "Вітаю цябе, о Палаючая Зорка, вызваліцельніца прыгнечаных, захавальніца спадчыны і культуры чырвонага народа", - сказаў Рыма.
  
  
  "Пайшла ты, маці", - сказала падпаленая Зорка.
  
  
  Рыма паціснуў плячыма.
  
  
  "Пайшоў ты, да д'ябла твой урад і да чорта твае абяцанні", - працягнула яна.
  
  
  "Ты гаворыш лайновай мовай", - сказаў Рыма.
  
  
  "Чаму ты не ўзяў лікёр?" спытала яна.
  
  
  "Ты быў там. Чаму ты гэтага не запомніў?"
  
  
  "Я даверыў табе ўзначаліць паляўнічы атрад, а ты падвёў мяне. Ніколі больш я не буду так давяраць".
  
  
  Яна падскоквала ўверх-уніз. Яе грудзей моцна калыхаліся пад аленевай скурай, а рудыя валасы ўспыхвалі вакол асобы.
  
  
  "Давай пагаворым аб гэтым", - сказаў Рыма. Ён узяў яе за руку і павёў да тэлевізійнага фургона. Яго дзверы былі адчыненыя, і ўнутры нікога не было. Рыма лёгка падняў яе, рушыў услед за ёй, а затым замкнуў дзверы знутры.
  
  
  "Тваё сэрца не з чырвоным чалавекам", - сказала Палаючая Зорка.
  
  
  "Маё сэрца з табой", - сказаў Рыма, засоўваючы правую руку за выраз яе сукенкі і дакранаючыся да яе левага пляча.
  
  
  "Цябе не хвалюе, што мы творым гісторыю", - сказала Палаючая Зорка.
  
  
  "Мне цікавей прымушаць цябе", - сказаў Рыма. Ён слізгануў рукой ёй за плячо і намацаў адзін з трох эрагенна эфектыўных нервовых вузлоў у яе на спіне.
  
  
  Падпаленая Зорка скаланулася. "Ты фашысцкая свіння", - сказала яна.
  
  
  "Ніколі", - сказаў Рыма. "Я не фашыст".
  
  
  Ён зноў сціснуў яе нервы, і яна ўпала наперад у яго абдымкі. "О, вялікі паляўнічы", - сказала яна. "Я твая".
  
  
  Рыма асцярожна пасадзіў яе на пакрытую дываном падлогу фургона, адсунуўшы ў бок скрынкі з абсталяваннем, затым крануў вуснамі мочкі яе вуха.
  
  
  "Ты ўпэўнена?" спытаў ён.
  
  
  "Перастань так шмат казаць", - сказала яна.
  
  
  І Рыма заняўся з ёй каханнем, калі гіганцкі самалёт, на борце якога былі намаляваны чырвоныя серп і молат, пранёсся над галавой у яркім ранішнім небе, як срэбная птушка.
  
  
  Раздзел дзесяты
  
  
  Калі Рыма вярнуўся ў пакой, ён выявіў Чыуна які сядзіць на падлозе паміж ложкамі, утаропіўшыся на маленькую настольную лямпу без засні.
  
  
  "Дзе Ван Рыкер?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Я зняў для яго пакой па суседстве", – сказаў Чыун. "Вунь там". Ён паказаў на сумежныя дзверы.
  
  
  "Як ты гэта зрабіў? Гэтае месца бітком набіта".
  
  
  "Гэта нічога не значыла", – сказаў Чыун.
  
  
  "Як менавіта "нічога"?" Рыма настойваў.
  
  
  Чыун уздыхнуў. "Калі ты настойваеш на тым, каб правяраць мяне, як дзіця, то там быў рэпарцёр… Уолтар неяк там. Я сказаў яму, каб ён ішоў дадому, калі ён хоча жыць".
  
  
  Рыма пачаў гаварыць, але Чиун сказаў: "Я не дакранаўся да яго. Я ведаю тваю запал да сакрэтнасці". Ён зноў павярнуўся, каб паглядзець на лямпачку, якая ярка гарэла ў пакоі.
  
  
  "Гэта была добрая праца там," сказаў Рыма.
  
  
  Чыун маўчаў.
  
  
  "Я сказаў, гэта была добрая праца".
  
  
  "Ты хваліш лямпачку за тое, што яна гарыць?"
  
  
  "Што гэта за пытанне?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Простае пытанне. На якое ты лепш за ўсё адказваеш".
  
  
  "Лямпачка павінна гарэць", - сказаў Рыма.
  
  
  "Ага", - сказаў Чыун, як быццам гэта вырашала ўсё.
  
  
  "Правільна", - сказаў Рыма. "І камень растае перад вадой - але павольна".
  
  
  "Гэта глупства", - сказаў Чыун,
  
  
  "Гэта глупства, атакуеш ты яго ці не", - настойваў Рыма.
  
  
  "Усё, што ты робіш, недарэчна, што б хто ні рабіў".
  
  
  "У гэтым сакрэт усяго гэтага цуду", – сказаў Рыма. "Гэта адмоўны пазітыў".
  
  
  "О, заткніся", - сказаў Чыун.
  
  
  Калі Рыма падышоў да тэлефона, ён сказаў: "У любым выпадку, мы тут скончылі. Засталося зрабіць яшчэ сёе-тое, і мы скончым".
  
  
  Чыун нешта прабурчаў, і Рыма, расцаніўшы гэта як заахвочванне, працягнуў, набіраючы нумар: "Так, Касандра ў бяспецы. Яна не ўзарвецца. Заўтра Апава зробіць напад на гэтых людзей з RIP, але нас гэта не тычыцца. Алё, Сміці? "
  
  
  "Ну?" адказаў голас колеру цытрынавай дзелькі.
  
  
  "Усё ў парадку", - сказаў Рыма.
  
  
  "Калі ласка, добра растлумач".
  
  
  "Ван Рыкер абясшкодзіў прыладу. Цяпер яно ў бяспецы".
  
  
  "Добра", - сказаў Сміт. "Тады ты ведаеш, што табе трэба рабіць".
  
  
  "Так, я ведаю. Хоць яно ў некаторым родзе мілае старое качаня. Зусім не падобны на цябе".
  
  
  "Сентыментальнасць", - сказаў Сміт, як быццам гэта быў абвінаваўчы акт вялікага журы.
  
  
  "Не зусім", - сказаў Рыма. "Калі я буду гэта выконваць, я проста буду думаць пра цябе. Гэта спросціць усё".
  
  
  "Выдатна. Проста зрабі гэта".
  
  
  Рыма павесіў слухаўку, ужо не такі вясёлы, які быў, калі набіраў нумар. Гэта здавалася паршывым пачаткам дня. Але ўсё, што варта рабіць, варта рабіць хутка, вырашыў ён, накіроўваючыся да дзвярэй, якія злучаюць пакой Ван Рыкера. Ён ціха адкрыў яе і пачуў раздражнёны гук. Затым ён увайшоў унутр.
  
  
  Ложак была пустая. Перад акном стаяў Ван Рыкер, спіной да Рыма, робячы глыбокія прысяданні.
  
  
  Ён пачуў Рыма і павярнуўся. "Добрай раніцы", - сказаў ён. "Практыкаванні. Выконвайце іх кожную раніцу. Вы займаецеся спортам?"
  
  
  "Не", - сказаў Рыма. "Я не займаюся фізічнымі практыкаваннямі".
  
  
  Ван Рыкер пакруціў галавой. "Ні завошта, хлопец. Ніхто не можа адмовіцца ад практыкаванняў. Усё роўна, у якой ты форме, практыкаванні могуць дапамагчы. Яны могуць выправіць тэндэнцыю да распаду".
  
  
  "Роспуск", - паўтарыў Рыма. "Вось пра гэта я і хацеў з табой пагаварыць".
  
  
  "Ну, паслухай", - сказаў Ван Рыкер. "Калі хочаш, я мог бы скласці праграму практыкаванняў, якая магла б дапамагчы. Трохі гімнастыкі, шмат павольнага бегу… Гэта дапамагло б табе выпрастацца. Як хутка ты можаш бегаць?"
  
  
  "Якая адлегласць?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Скажам, на мілю".
  
  
  "Тры хвіліны", - сказаў Рыма.
  
  
  Ван Рыкер паглядзеў з жалем. "Не. Праўда."
  
  
  - Тры хвіліны, - сказаў Рыма.
  
  
  "Сусветны рэкорд складае крыху менш за чатыры хвіліны", - сказаў Ван Рыкер.
  
  
  "Гэта не мой сусветны рэкорд", - сказаў Рыма.
  
  
  "Рабі па-свойму", - сказаў Ван Рыкер, разумеючы, што Рыма не падзяляе яго запал да непатрэбных рухаў. "Тым не менш, рэгулярныя фізічныя практыкаванні стварылі б з табой цуды. Ты б паверыў, што мне пяцьдзесят шэсць гадоў?"
  
  
  "Ты вёў паўнавартаснае жыццё?"
  
  
  "Так", - сказаў генерал.
  
  
  - Шчаслівы? - спытаў Рыма, накіроўваючыся да бронзаваскурага генерала.
  
  
  “У значнай ступені. Прынамсі, да апошніх двух дзён. Абясшкоджванне гэтай штукі гэтай раніцай зноў зрабіла маё жыццё шчаслівым”.
  
  
  "Задаволены гэтым, так?" - спытаў Рыма, робячы яшчэ адзін крок наперад.
  
  
  "Так, сэр", - сказаў Ван Рыкер. "Касандра зараз у бяспецы. Мабыць, адзінае, што магло б гэта справакаваць, - гэта які-небудзь моцны артылерыйскі ўдар".
  
  
  - Артылерыйскі абстрэл? - спытаў Рыма.
  
  
  "Вядома. Але ён павінен быць вялікім. калібра 155 міліметраў, па меншай меры".
  
  
  "О", - сказаў Рыма, спыняючыся на месцы. "155-міліметровы снарад мог прывесці да выбуху?"
  
  
  "Я думаю, так. Але гэта павінен быць добры хіт. Гэй, куды ты ідзеш?"
  
  
  - Каб знайсці 155-міліметровую гармату, - кінуў Рыма праз плячо.
  
  
  Чыун пачуў словы Рыма, калі той вярнуўся ў пакой.
  
  
  "Калі знойдзеш гармату, аддай яе занудзе", – сказаў Чыун. "Можа быць, ён прыдумае іншы спосаб падарваць сваю ўласную краіну".
  
  
  "Фу, фу", - сказаў Рыма, выходзячы ў ранішняе цяпло.
  
  
  Яму было брыдка. Усё, што трэба было "Касандра", каб падарваць, - гэта снарад калібру 155 міліметраў, а ў "Аповы" была 155-міліметровая гармата, і яны збіраліся выкарыстоўваць яе па гарадской царкве і помніку, калі Рыма не даставіць ім чальцоў RIP да заўтрашняга. раніцай.
  
  
  Рыма знайшоў Брандта ў вялікім супермаркеце "А", дзе той адчытваў групу жанчын за тое, што яны сціскаюць туалетныя прыналежнасці. Сурвэткі былі завалены амаль да столі.
  
  
  "Навошта іх спыняць?" - спытаў Рыма. "Гэта так мякка, што можна сціснуць".
  
  
  "Глупства", - сказаў Брандт. "Адзінае, што мяккае, - гэта паветра ўсярэдзіне няшчыльна абгорнутага пакавання. Сама тканіна навобмацак падобная на наждачную паперу".
  
  
  Гледзячы на вялізную кучу, Рыма сказаў: "Вы, павінна быць, прадаеце шмат туалетнай паперы".
  
  
  "Не-а", - сказаў Брандт. "Але хлопец, у якога я гэта купіў - дык вось, ён прадаў шмат туалетнай паперы". Ён засмяяўся над уласным жартам, затым спытаў: "Ты збіраешся выступіць?"
  
  
  "Ну, ці бачыш, я хацеў пагаварыць з табой аб гэтым".
  
  
  "Няма часу на гучныя пафасныя прамовы", - сказаў Брандт. "Мне трэба заняцца бізнэсам".
  
  
  "Чорт вазьмі, чувак, мы спрабуем выратаваць свет", - сказаў Рыма.
  
  
  "Ты ратуеш свет. Усё, што я хачу зэканоміць, - гэта прыбытак за гэты тыдзень, і калі я не буду сачыць за касамі, прадаўцы абрабуюць мяне ўсляпую. Я хачу, каб гэтыя ірваныя анучы былі да заўтрашняй раніцы, ці мы ўзарвём гэтае месца ".
  
  
  "Колькі з іх ты хочаш?"
  
  
  "Усе яны", - сказаў Брандт.
  
  
  "Што ты збіраешся з імі рабіць?"
  
  
  "Адкупайце іх. Затым павесьце іх".
  
  
  "Гэта супрацьзаконна", - сказаў Рыма.
  
  
  "Да чорта закон. Гэй, ты, пакінь у спакоі гэтую туалетную паперу! Да чорта закон. Яны руйнуюць нашу царкву там, унізе. І закон дазваляе ім гэта рабіць. Гэта дастаткова дрэнна. Горш за ўсё тое, што яны псуюць наш імідж. Людзі глядзяць гэта па ўсім свеце, і вы ведаеце, пра што яны думаюць — дык вось якія індзейцы. Мы павінны спыніць гэта. Я хачу іх усіх. Адзіны добры патрашыцель — гэта мёртвы патрашыцель”.
  
  
  "Як наконт проста Пэці і Косгроува?"
  
  
  “Ні за што. Косграўв будзе танчыць вакол і спяваць, чаму ў мяне разбаліцца галава. Пэці будзе так п'яны, што яго павесяць перш, чым ён працверазее. Яны патрэбны нам усім”.
  
  
  "Добра, я паспрабую. Але што, калі я не змагу? Гэтая твая гармата, верагодна, усё роўна не стрэліць".
  
  
  "Не стаў на гэта".
  
  
  "Як гармата, з якой ніколі не стралялі, можа што-небудзь стрэліць?"
  
  
  "З яго стралялі", - сказаў Брандт.
  
  
  "О".
  
  
  "Кожны тыдзень больш за год".
  
  
  "Навошта?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Мы ўзялі яго з вайсковых запасаў. Мы паглядзелі ўсе гэтыя тэлевізійныя навіны аб беспарадках, гарадской разрусе і іншым, і мы вырашылі, што гэта не зойме занадта шмат часу, каб дабрацца сюды, і мы збіраліся быць гатовымі да любых нягоднікаў, якія паспрабуюць разбурыць наш горад.
  
  
  "Я б з задавальненнем паглядзеў на гэтую гармату", - хітра сказаў Рыма.
  
  
  "Спачатку ты пачуеш гэта. Заўтра раніцай. Потым, калі ты ўсё яшчэ будзеш побач, я пакажу гэта табе. Паслухай, ты, са смешным імем, я хачу іх усіх. Усё. Усё."
  
  
  "Добра, ты іх атрымаеш", - сказаў Рыма.
  
  
  "Перастань выціскаць туалетную паперу!" - загарлапаніў Брандт, адвярнуўшыся ад Рыма і пагрозліва насоўваючыся на шасцідзесяцігадовую індыянку ў джынсах і макасінах, якая пачакала, пакуль ён падыдзе бліжэй, затым шпурнула ў яго пакаваннем з чатырох рулонаў і ўцякла па праходзе супермаркета.
  
  
  Рыма выйшаў на ранішняе сонца, адчуваючы агіду да самога сябе. Спроба даставіць хаця б аднаго з людзей RIP у патрэбнае месца ў патрэбны час магла б падвергнуць выпрабаванню яго вынаходлівасць; прымусіць сорак чалавек даставіць сябе Брандту - і яшчэ досвіткам - было, верагодна, немагчыма.
  
  
  Рыма ўвайшоў у невялікі муніцыпальны парк з акуратна падстрыжанай травой і дагледжанымі кветкамі ў геаметрычных узорах, якія атачалі вялікі драўляны помнік, які ўсхваляе ветэранаў Apowa. Ён сеў на лаўку, каб усё абдумаць.
  
  
  Парк, як і Вялікі супермаркет "А", знаходзіўся недалёка ад краю плато, а ў паўмілі ад яго, значна ніжэйшай за вёску, Рыма мог бачыць помнік Параненаму ласю і царкву.
  
  
  Чаму апова не павінны злавацца? Яны былі гордым народам - гонарам за сябе, гонарам за сваю краіну. Парк, у якім ён сядзеў, быў мемарыялам войн, у якіх ваявалі і загінулі. Маленькія індыйскія дзеці гулялі сярод цырыманіяльных кулямётаў, уманціраваных у бетон, старых артылерыйскіх гармат, напалову закапаных у зямлю, танка без гусеніц - і таксама без графіці. Радасныя галасы дзяцей пранізліва звінелі ў чыстым паветры.
  
  
  І там, у царкве, былі самыя заўзятыя абарванцы. Шалберы, пазбаўленыя гонару за сябе - і гэта цалкам апраўдана. Зладзеявыя артысты, якія падманвалі прэсу і ўрад і калі-небудзь, магчыма, нават пераканаюць публіку. Спачатку публіка падумала б, што яны вар'яты. Але сіла прэсы кумулятыўная, і вечар за вечарам навіны пра прыгнёт і адважным атрадзе індыйскіх вызваліцеляў прымусілі б нават наймацнейшыя розумы забыцца пра тое, што было насамрэч праўдай. Менавіта гэта часам ператварала прэсу ў пагрозу для краіны. Падобна вадзе на камені, ён мог сцерці традыцыі, вераванні, стандарты і падпаліць усё ў катле рэлятывізму, пакуль не знікнуць абсалюты, а адзіным богам не стане вялікі выратавальнік Ad Hoc.
  
  
  Рыма слухаў, як дзеці радасна іграюць на інструментах мінулых войн.
  
  
  Гэтыя дзеці заслугоўвалі жыцця, нават калі б ім дазволілі памерці пазней за тое, што каштавала б іх жыццяў. Было абсурдна дазволіць ім памерці з-за ўспышкі лютасьці супраць RIP garbage, якая выклікала смяротны ядзерны выбух.
  
  
  Рыма ўстаў і пайшоў прэч з парку з яго выдатным відам на манумент, царкву і шашу, і накіраваўся назад да свайго матэля. Ён даставіць удзельнікаў RIP Брандт. Якім-небудзь чынам.
  
  
  Калі Рыма вярнуўся ў свой матэль, ён выявіў Лін Косгроув, якая сядзіць на кукішках перад яго дзвярыма. Яна паглядзела на яго ўмольнымі вачыма. "Ты абрабаваў мяне, белы чалавек", - сказала яна.
  
  
  "Так, вядома".
  
  
  "Ты зрабіў з мяне Сакаджавеа".
  
  
  "Як скажаш".
  
  
  "Я разбураны, абясцэнены сілай твайго зла".
  
  
  "Правільна, правільна".
  
  
  "Мне нічога не засталося, акрамя як выракчы сябе на жыццё раба ў тваіх акрываўленых руках".
  
  
  "Узрушаюча, мілая, але не прама цяпер".
  
  
  "Я ізгой сярод свайго народа. Я буду тваім рабом".
  
  
  "Ідзі, з'еш твінкі".
  
  
  "Чорт вазьмі, Рыма, трахну мяне".
  
  
  Яна ўскочыла на ногі і пачала прытупваць уверх-уніз,
  
  
  Рыма крануў месцы ў яе пад вухам, каля горла, і яна ператварылася з шыпячай пантэры ў мурлыкаць паласатую котачку. "Оооооооо", - прастагнала яна.
  
  
  "Так, сапраўды", - сказаў Рыма. "Паслухай, сёння я буду вельмі заняты. Але ўвечар, скажам, у тры гадзіны ночы, я сустрэну цябе ў цэрквы".
  
  
  "Оооооооо".
  
  
  "Ты зразумеў? У тры гадзіны ночы ў царкве".
  
  
  "Оооооооо. ТАК. Оооооооо."
  
  
  Рыма адпусціў свой лёгкі дотык. "Добра, а зараз сыходзь".
  
  
  "Я сыходжу, майстар. Гэтае нікчэмнае стварэнне сыходзіць, таму што яна жыве толькі для таго, каб выконваць тваю волю".
  
  
  Яна сышла, а Рыма глядзеў, як яна сыходзіць. У царкве было тры гадзіны ночы. У яго быў план, і гэта магло проста даставіць гурт RIP у горад.
  
  
  РАЗДЗЕЛ АДЗІНАЦЦАТЫ
  
  
  Чыуна не было ў пакоі, але Ван Рыкер быў. Ён сядзеў у крэсле і глядзеў позняе ранішняе ток-шоў, у якім удзельнічалі два сацыёлага і сенатар ад партыі меншасці, які прысутнічаў на прэс-канферэнцыі Джэры Кэндлера. Яны казалі аб глыбокім сацыялагічным значэнні паўстання Параненых ласёў.
  
  
  Ван Рыкер адвярнуўся ад тэлевізара, калі ўвайшоў Рыма.
  
  
  "Мяне занадта доўга не было ў Амерыцы", - сказаў ён. "Няўжо ўсё настолькі звар'яцелі?"
  
  
  "Не", - сказаў Рыма. "Толькі самыя яркія. Звычайныя людзі ўсё яшчэ даволі разумныя".
  
  
  "Дзякуй Богу за гэта!" - сказаў Ван Рыкер, праводзячы рукой па сваёй гладка выгаленай загарэлай шчацэ. "Паслухай гэта дзярмо. Ты можаш проста паслухаць гэта?"
  
  
  Рыма злёгку прысеў на край ложка і назіраў, як адзін сацыёлаг - блэк - сказаў, што падзеі ў Параненым Элцы - гэта ўсё, чаго можна было чакаць, калі народ так доўга быў заняволены. "У рэшце рэшт, яны павінны паўстаць супраць кіруючага класа", - сказаў ён. “У гэтым значэнне таго, што адбываецца ў Wounded Elk. Бедныя, немаёмныя, прыгнечаныя індзейцы паўстаюць супраць урада, палітыка якога ў дачыненні да Індыі мяжуе, у лепшым выпадку, з фашызмам і генацыдам. У гэтым урок для ўсіх меншасцяў”.
  
  
  Ага, падумаў Рыма, і ёсць яшчэ адзін урок у Вялікім супермаркеце "А", дзе Апава робяць пакупкі і турбуюцца аб такім глупстве, як выцісканне туалетнай паперы ў горадзе, дзе яны жывуць як людзі, горадзе, які яны пабудавалі сваім потам.
  
  
  Яго крыху суцешыла ўсведамленне таго, што, верагодна, ні адна душа там, у вёсцы Апава, не глядзела шоу. Калі нехта і быў, то выпадкова, ён, верагодна, катаўся па падлозе ад смеху.
  
  
  Другі сацыёлаг - Уайт - зараз прасіў, каб з яго садралі скуру. Ён прадказаў яшчэ больш высокі ўзровень гвалту, і яго вочы дзіка бліснулі, а ў кутку рота з'явілася сліна. Ён быў чалавекам у пакутах запалу, у экстазе ад думкі, што хтосьці нападае на белых.
  
  
  Потым выступіў сенатар ад партыі меншасці. "Палітычныя рашэнні праваліліся. Адміністрацыя адмовілася падтрымаць мой план выплаціць усім па дзесяць тысяч долараў у якасці рэпарацый. Так што, хаця я падтрымліваю паўстанне на тысячу працэнтаў, цяпер я павінен памыць рукі. Больш высокі ўзровень гвалту, які павінен зараз адбыцца, будзе не на майго сумлення, а на сумленні тых у Вашынгтоне, хто застаўся глухі да маленняў гэтых бедных індзейцаў".
  
  
  Вядучым быў стройны бландын са схільнасцю смяяцца над сабой. Рыма падумаў, што гэта фрагмент з філасофіі французскага генерала, які аднойчы спытаўся, куды ідуць людзі, каб ён мог паспяшацца і павесці іх туды.
  
  
  Цяпер вядучы спытаў, што за людзі займалі месца бойні ў Параненым Элцы.
  
  
  "Звычайныя, паўсядзённыя індзейцы", - сказаў сенатар. "Чырвонаскурыя браты, якія працавалі, спрабуючы пабудаваць нармальнае жыццё, нягледзячы на жудасныя пазбаўленні".
  
  
  Ван Рыкер злосна ўстаў. "Пра каго і пра што яны гавораць? Ці ёсць дзе-небудзь яшчэ адзін паранены Лось, пра якога мы не ведаем?"
  
  
  "Генерал, вы занадта доўга адсутнічалі ў краіне. Ці бачыце, чарнаскуры — ён за любы гвалт з боку каго б там ні было. Ён хоча зрабіць гвалт такім жа амерыканскім, як яблычны пірог, таму што гэта апраўдвае гвалт, калі ён выкарыстоўваецца для прасоўвання. чагосьці, у што ён верыць.
  
  
  "Белы, ну, ён за гвалт, таму што думае, што яго варта пакараць за тое, што ён хадзіў у школу Лігі плюшчу. Яму ніколі не прыходзіла ў галаву, што ён пайшоў у школу Лігі плюшчу, таму што яго бацькі працавалі і таму што ў яго хапіла мазгоў, каб зрабіць гэта. Нейкім чынам ён убіў сабе ў галаву, што яго адукацыя была атрыманая сілком ад кагосьці, хто думае, што "ён робіць" - гэта правільны ангельскі ".
  
  
  "А сенатар?" - спытаў Ван Рыкер.
  
  
  Рыма паціснуў плячыма. "Ён проста тупое дзярмо".
  
  
  "Вы ведаеце, гэта самы праніклівы сацыяльны аналіз, які я калі-небудзь чуў", – сказаў Ван Рыкер.
  
  
  "Усім гэтым я абавязаны Чыуну", - сказаў Рыма. "Дарэчы, ён хутка вернецца. Не думаю, што яму спадабаецца, што ты глядзіш ягоны тэлевізар".
  
  
  Ван Рыкер выключыў тэлевізар. "Усё ў парадку. У любым выпадку, я збіраюся прагуляцца. О, будзе выдатна зноў патрапіць на Багамы. Як толькі ўсё гэта ўляжацца, і брыгады AEG змогуць прыехаць і зноў сабраць Cassandra".
  
  
  "Прыемнай прагулкі", - сказаў Рыма.
  
  
  Ван Рыкер знік праз сумежныя дзверы ў свой пакой, а Рыма плюхнуўся назад на ложак, разважаючы, рабіць зарадку ці не.
  
  
  Ён вырашыў, што зробіць гэта, паколькі ў яго не было добрай трэніроўкі больш за тыдзень. Дзе ён будзе трэніравацца сёньня? Лондан? Парыж? Алжыр? Сан-Францыска? Дэйтан, Агаё? Уайт Плейнс, Нью-Ёрк? Ніводны з іх не ўсхваляваў яго сёння.
  
  
  Пачакайце. У гарах Беркшыра было маленькае мястэчка, дзе Чиун атрымліваў пошту ў паштовай скрыні. Аднойчы яны з Рыма паехалі туды, каб забраць пошту, пасля таго як яна праляжала без справы некалькі месяцаў, а паштовае аддзяленне прыгразіла зачыніць скрыню. Чыун чакаў прапаноў аб працы і быў расчараваны, таму што ў лістах не было ніводнай прапановы аб часовай занятасці. Але ён флегматычна адпрэчыў прапанову Рыма выкінуць лісты.
  
  
  Што гэта быў за горад? Дакладна. Пітсфілд, Масачусэтс. Дакладна. Цяпер ён успомніў. І побач з ім была сажалка. І лагер дзяўчынак-скаўтаў, дзе дзяўчынкі спявалі жудасныя песні ў жудасныя гадзіны дня і ночы. І быў флейтыст, які штораніцы выходзіў на бераг сажалкі, каб пагуляць і прысароміць саміх птушак.
  
  
  Рыма прадставіў гэта зараз. Пітсфілд. Ён закрыў вочы. Сажалка. Ён паставіў нагу на край вады. Ён павольна рушыў направа, уздоўж абзы вады, слізгаючы. Была ноч і цёмна, і ён слізгаў уздоўж абзы вады, рухаючыся хутка, але лёгка, стараючыся не выдаваць ні гуку.
  
  
  У думках ён пачуў, як яго нага дакранулася да галінкі і зламала яе. У думках ён крытыкаваў сябе. Ён пабег хутчэй, подскакам уздоўж краю сажалкі, лёгка ступаючы па драўляных доках, калі яны трапляліся ў яго на шляху, часам перабягаючы праз насы лодак, якія стаялі на якары. Рухайся, рухайся. Яго хуткасць узрасла. Ён адчуў, як на яго шыі выступіў пот. Ён праверыў свае пачуцці. Яго сэрцабіцце пачасцілася. Добра. Ні адна трэніроўка не прыносіла карысці, калі толькі сэрцабіцце не паскаралася. Ён адчуў, як халодны ветрык садзьмуў ваду з яго ілба.
  
  
  Цяпер ён імчаўся на поўнай хуткасці. Ён быў на паўдарозе вакол сажалкі. Ён сёе-тое забыўся - яму не атрымалася перапампаваць больш крыві ў ногі. Ён ляжаў там, жадаючы, каб кроў прыліла да яго ніжніх канечнасцяў, і ён адчуў, як яны пачырванелі і разгарачыліся.
  
  
  Добра. Ён працягваў рухацца. Ён замарудзіўся ў лагеры дзяўчынак-скаўтаў, крадком, змрочна рухаючыся скрозь цёмную ноч. Сваімі рукамі ён знайшоў і вырваў правады іх сістэмы гучнай сувязі, затым працягнуў свой шлях.
  
  
  Прайшло яшчэ дзесяць хвілін, перш чым ён вярнуўся да зыходнай кропкі.
  
  
  Яго сэрца моцна білася; яго дыханне пачасцілася да дванаццаці удыхаў у хвіліну замест звычайных сямі. На яго шыі, пад падбародкам і ў правай скроні выступілі кропелькі поту.
  
  
  Пышна, падумаў Рыма, глытаючы паветра, супакойваючы сэрцабіцце і нармалізуючы дыханне. Якая выдатная трэніроўка. Які цудоўны вечар у Пітсфілдзе, штат Масачусэтс.
  
  
  Адкрылася ўваходная дзверы, і ўвайшоў Чіун. Ён спыніўся ў дзвярах і паглядзеў на Рыма, які ляжыць на ложку.
  
  
  "Чаму ты пацееш?"
  
  
  "Я проста трэніраваўся, Татачка", - сказаў Рыма.
  
  
  "Самы час табе заняцца чым-небудзь, акрамя як легчы на спіну ў ложак", – сказаў Чыун.
  
  
  "Дзякуй. Я імкнуся спадабацца".
  
  
  Чыун увайшоў у пакой, затым павярнуўся, каб упусціць кагосьці яшчэ.
  
  
  "Рыма, я хачу, каб ты пазнаёміўся з гэтым мілым чалавекам, якога я толькі што сустрэла. У яго дурное імя, але ён добры чалавек". Таўстун, хістаючыся, увайшоў у пакой і паглядзеў на Рыма пранізлівымі электрычнымі вачыма, якія выглядалі як кавалачкі блакітнага антрацыта на твары з сырога цеста для кексаў.
  
  
  "Як цябе клічуць?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Валашнікаў".
  
  
  "Гэта дакладна", - сказаў Чыун. "Гэта яго імя. Але ты можаш называць яго таварыш. Ён сказаў мне, што кожны можа называць яго таварыш. Таварыш, гэта мой сын, Рыма". Ён падсунуўся бліжэй да Валашнікава і прыкінуўся, што гаворыць шэптам, але гаварыў дастаткова гучна, каб Рыма мог чуць. "Насамрэч ён не мой сын, але я кажу гэта, каб ён адчуваў сябе адэкватным".
  
  
  "Прыемна пазнаёміцца з вамі", - сказаў Валашнікаў Рыма, які ўсё яшчэ ляжаў на ложку.
  
  
  "Бачыш", - сказаў Чыун. "Бачыш. Хіба ён не прыемны? Ён перадае прывітанне. Хіба ён не мілы? Хіба ён табе не падабаецца? Хіба ён табе не падабаецца больш, чым некаторыя імператары, якіх мы ведаем?"
  
  
  У гэты момант Рыма вырашыў, што ненавідзіць Валашнікава больш, чым каго-небудзь, каго ён калі-небудзь сустракаў ці нават чуў. Рускі. Паранены Лось быў недастаткова сур'ёзнай праблемай. Цяпер прыбывалі расейцы, каб ператварыць гэта ў міжнароднае фіяска.
  
  
  "Што ты тут робіш, Валашнікаў?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Я аташэ па культуры é пры пасольстве Расіі".
  
  
  "І ты прыйшоў сюды, каб знайсці культуру?"
  
  
  "Я адказваю за расійска-амерыканскае сяброўства з дапамогай музыкі. Я прыходжу паслухаць сапраўдную індыйскую музыку. Матухна Расія цікавіцца такімі рэчамі".
  
  
  "Расія зацікаўлена ў многіх рэчах, Рыма", - сказаў Чыун. "Чаму, ты ведаеш, што яны нават ставяцца да забойцаў як да паважаных людзей, а не так, як некаторыя людзі, якіх мы ведаем, ставяцца да іх?"
  
  
  "Гэта выдатна", - сказаў Рыма без энтузіязму.
  
  
  Валашнікаў увайшоў у пакой і цяжка апусціўся на зэдлік перад камодай.
  
  
  "Гэта праўда", - сказаў ён. "Расія разумее прынцып выкарыстання розных навыкаў, якімі валодаюць розныя людзі. Мы шануем забойцаў. Асабліва тых, хто шмат гадоў працаваў без узнагароды".
  
  
  Ён дапытліва паглядзеў на Рыма. Рыма паглядзеў на Чыуна, чые вочы былі закатаныя ў жэсце пакоры і абыякавасці. На твары Рыма адбілася агіду. Валашнікаў быў усяго толькі агентам па вярбоўцы; Рыма хацеў бы, каб ён быў шпіёнам.
  
  
  І Рыма пачаў раздражняцца з-за таго, што Чиун шукаў працу. Адна справа чакаць, што Амерыка згорнецца абаранкам да трох гадзін наступнага дня, але шукаць працу ў іншых краінах - гэта іншая… чаму, гэта было няправільна. І тое, што Рыма думаў, што гэта няправільна, было адзіным доказам, у якім ён калі-небудзь меў патрэбу, што ён не майстар Сінанджу і ніколі ім не мог быць. Чыун быў наёмным забойцам; усе бакі былі для яго аднолькавыя, пакуль яны своечасова плацілі. Рыма быў патрыётам; ён не хацеў выкарыстоўваць свае навыкі ні для каго, акрамя Амерыкі. Ён не стаў бы выносіць маральнага меркавання аб тым, якое стаўленне было лепш. Проста яны з Чыўном былі іншымі.
  
  
  "Любы наёмны забойца, які прыйшоў працаваць на Расію-матухну, знайшоў бы цёплы прыём", - сказаў Валашнікаў. Ён паглядзеў на Чыуна. "Высокія ўшанаванні", - сказаў ён. Ён паглядзеў на Рыма. "Шмат грошай".
  
  
  "Службовая машына?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Так", - ахвотна пагадзіўся Валашнікаў. "Не толькі гэта. Але і кватэра. Дзве спальні. Зусім побач з Масквой. Семнаццаціцалевы тэлевізар. Ваша ўласнае радыё. Папоўніце рахунак у Gumm's".
  
  
  Ён раптам усміхнуўся, і гэтак жа раптоўна ўсмешка знікла. "Я разумею, што вашыя лідэры называюць гэта прапановай, ад якой вы не можаце адмовіцца".
  
  
  "Хіба ён не мілы чалавек, Рыма?" - спытаў Чыун. "Ён табе не падабаецца?"
  
  
  "Ён мілы, татачка, і ты таксама. Я спадзяюся, вы будзеце вельмі шчаслівыя разам". Ён устаў з ложка. “Я збіраюся прагуляцца. Ідэя майго ўласнага семнаццаціцалевага тэлевізара патрэсла мяне. Мне патрэбна паветра, каб прачысціць галаву”.
  
  
  Рыма выйшаў на вуліцу, вырашыўшы на час выкінуць рускага з галавы. У яго былі іншыя праблемы. Члены племя апава былі гатовы падарваць помнік і царкву са 155-міліметровай гарматы, калі б Рыма не даставіў банду РІПА. Цяпер, як Рыма збіраўся даставіць іх усіх на Вялікі А?
  
  
  Гэта была праблема нумар адзін. І калі Рыма пацерпіць няўдачу, Брандт скарыстаецца сваёй гарматай і, больш за верагодна, знішчыць Амерыку, запусціўшы "Касандру".
  
  
  На фоне гэтага руская праблема падавалася нязначнай. Ён дазволіў бы Чыуну прадоўжыць перамовы з Валашнікавым за прапанову паехаць у Расію за чыстую манету. Калі справа даходзіла да бойкі, Рыма мог скончыць гэтыя перамовы ў імгненне вока. У яго была асаблівая сакрэтная зброя, пра якую Чыун не ведаў.
  
  
  Ідэя аб тым, што рускія паслалі вярбоўшчыка на такую адлегласць, каб паспрабаваць схапіць Чыуна!
  
  
  І тады Рыма выявіў, што ў яго ўзнікла іншая праблема. Ідучы па грунтавай дарозе, якая вядзе ад матэля да комплексу прэсы, ён сустрэў Ван Рыкера. Генерал рашуча крочыў па вуліцы з хуткасцю сто дваццаць крокаў за хвіліну. Ён убачыў Рыма, усміхнуўся і спытаў: "Дзе арыентал?"
  
  
  "Ён вярнуўся ў свой пакой, і рускі агент робіць яму прапанову", - бесклапотна сказаў Рыма.
  
  
  Ван Рыкер выглядаў здзіўленым, не ўпэўнены, верыць Рыма ці не. Нарэшце ён сказаў: "О? Хто?"
  
  
  "Вэйлаш-нешта", - сказаў Рыма.
  
  
  Твар Ван Рыкера пабляднеў пад загарам. "Скажы мне. Ён сказаў "Валашнікаў"?"
  
  
  "Так, гэта ўсё".
  
  
  "О, Божа мой", - сказаў Ван Рыкер.
  
  
  "У чым праблема?"
  
  
  “Ён быў афіцэрам рускай разведкі. Яго задачай было знайсці “Касандру”. Калі ён пацярпеў няўдачу, яго выгналі. І зараз ён вярнуўся. Пасля ўсіх гэтых гадоў. І на гэты раз ён знайшоў гэта”.
  
  
  "Я так не думаю", - сказаў Рыма. "Я сапраўды думаю, што ён проста прыйшоў прапанаваць Чыуну працу".
  
  
  "Можа быць, ён і гэта робіць. Але ён прыйшоў сюды з-за "Касандры". Ён ведае, што яна тут".
  
  
  "Ну і што?"
  
  
  "Тады ўся яго каштоўнасць знікае", – сказаў Ван Рыкер. "Калі яго месцазнаходжанне вядома, вораг можа вывесці яго са строю з першага ўдару. І мы страцілі нашу здольнасць знішчаць да смерці".
  
  
  "Калі б ён ведаў, што гэта было тут, прыйшоў бы ён сюды?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Хммм", - задумаўся Ван Рыкер. "Ведаеш, ты маеш рацыю. Ён падазрае, але не ўпэўнены".
  
  
  "Добра", - сказаў Рыма. "Тады проста прыкідвайся дурнем. Падай яго мне".
  
  
  Ён адышоў ад Ван Рыкера, сказаўшы сабе, што яму давядзецца патэлефанаваць Сміту сёння днём для атрымання дадатковых інструкцый аб тым, як паводзіць сябе з рускім. Забіць яго, магчыма, было б проста, але гэта прывяло б у лютасць Чыуна, які падумаў бы, што Рыма зрабіў гэта толькі для таго, каб перашкодзіць Чыуну прыняць прапанову рускіх.
  
  
  Праблемы, праблемы, праблемы.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАНАЦЦАТЫ.
  
  
  Сьміт, як звычайна, быў аналітыкам. Не, Рыма не стаў бы забіваць Валашнікава, таму што, калі б рускія зараз не ведалі пра месцазнаходжанне "Касандры", раптоўная смерць Валашнікава была б адзіным доказам, у якім яны мелі патрэбу, што ракета патрапіла ў Параненага Лася.
  
  
  Калі б Рыма толькі памятаў, у яго задання было дзве мэты. Першай і самай важнай было пераканацца, што "Касандра" не ўзарвалася. Рыма ўсё яшчэ працаваў над гэтым і павінен быў засяродзіцца на ім. Перашкодзіць рускім высветліць месцазнаходжанне Касандры было толькі другараднай мэтай… няўдалая другая.
  
  
  Сміт працягваў у тым жа духу на працягу дзевяці хвілін, перш чым Рыма нарэшце спыніў яго, павесіўшы трубку. Рыма зрабіў тое, што павінен быў зрабіць: папярэдзіў Сміта. Цяпер ён пакіне праблему Валашнікава яму.
  
  
  Уласнай праблемай Рыма было даставіць кантынгент RIP у вёску Паранены Лось, і ён адчуваў сябе даволі добра з гэтай нагоды. У яго быў план. Ён радасна насвістваў, пакуль рыссю бег па цёмнай дарозе да лагера РІП у епіскапальнай царкве. Яго план спрацуе. Гэта будзе няцяжка. Які думае чалавек перамагаў кожны раз.
  
  
  "Хто ідзе туды?"
  
  
  Упс. Калі ён не хоча, каб яго заўважылі, вырашыў ён, яму лепш перастаць насвістваць.
  
  
  Ён замёр. Ён быў апрануты ў чорнае, і яго цёмная постаць злівалася з цемрай. Ахоўнік, які знаходзіўся за дзесяць футаў ад яго, уважліва агледзеўся, але нічога не ўбачыў. Ён падазрона павярнуўся і паглядзеў назад. Ён па-ранейшаму нічога не бачыў. З падазрэннем напрыканцы ён зноў угледзеўся ў цемру ў бок Рыма, але ўрэшце апусціў вінтоўку і зноў абапёрся на яе.
  
  
  Рыма ціха прайшоў міма ахоўніка, працягваючы рухацца да царквы.
  
  
  Гэта было б лёгка.
  
  
  Рабятам з RIP захацелася выпіўкі. Рыма сказаў бы ім, што знайшоў няшмат. Ён загрузіў бы іх усіх у кузаў тэлевізійнага фургона "Святы буфала", які тэлевізіёншчыкі пабаяліся запатрабаваць зваротна, і ён адвёз бы іх усіх у краму Брандта. І на гэтым бы ўсё скончылася.
  
  
  Бліскуча, Рыма.
  
  
  Наперадзе царква зіхацела святлом, адзіная светлая пляма ў чорнай ночы. Рыма пачуў спевы, спачатку ціхія галасы, затым гучней па меры набліжэння.
  
  
  "Прыцісні сваю задніцу да сцяны… Я іду ..."
  
  
  Яны спявалі непрыстойныя песні. І гучна, зразумеў Рыма, падышоўшы яшчэ бліжэй.
  
  
  "Я ведаю дзяўчыну, якая жыве на ўзгорку. Чаго не зробіць яна, зробіць яе сястра. Гучыць адрывіста..."
  
  
  Цяпер яны крычалі. Што ж, прынамсі, яму не давядзецца іх будзіць. Калі Рыма спыніўся ля падножжа царкоўных прыступак, ён пачуў гук: "Псссс. Белавокія."
  
  
  Ён павярнуўся да жывой загарадзі злева ад царкоўных прыступак.
  
  
  "Пссс. Сюды".
  
  
  Ён ступіў наперад і пачуў шоргат.
  
  
  "Ты спазніўся".
  
  
  Ён паглядзеў уніз. На зямлі, у задранай да сцёгнаў кашулі з аленевай скуры, ляжала Лін Косгроув. Але яна была не адна. Побач з ёй, відаць, спаў Джэры Люпін. Ён быў аголены.
  
  
  "Спазніўся на што? Прыкрыйся. Гэта непрыстойна".
  
  
  "Ты сказаў, што будзеш тут у тры. Ужо пяць пасля. Чалавечае цела ніколі не бывае непрыстойным. Яно пышнае ва ўсёй сваёй неўтаймаванай сэксуальнасці. Акрамя таго, я твая рабыня. Ты наздзекаваўся з мяне і скраў мой гонар. Я твая, рабі са мной, што пажадаеш. Так што рабі са мной. Калі ласка! Я чакаў”.
  
  
  "Чакаеш? З ім?" - спытаў Рыма, паказваючы на Люпіна.
  
  
  Лін Косгроув ўсміхнулася. "Я выявіла, што гэта добра з кім заўгодна. Наогул з кім заўгодна".
  
  
  "Добра", - сказаў Рыма. "Трымайся за яго".
  
  
  "Ты абяцаў", - закрычала яна.
  
  
  "Ты ведаеш, што нельга давяраць беламу чалавеку", - сказаў Рыма.
  
  
  "Ты не можаш давяраць нікому старэйшыя за трыццаць", - сказала яна.
  
  
  "Рэакцыянеру нельга давяраць", - сказаў ён.
  
  
  "Ты не можаш давяраць мужчыну", - сказала яна. "Сэксіст, бязмозглая свіння. Я не твой аб'ект, ты ведаеш. Я чалавечая істота з чалавечымі пачуццямі".
  
  
  "Ты мог бы абдурыць мяне", - сказаў Рыма.
  
  
  "Ты збіраешся мяне згвалтаваць?"
  
  
  "Не".
  
  
  "Ты павінен. Ты павінен згвалтаваць мяне".
  
  
  "Чаму я павінен?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Таму што мне гэта патрэбна".
  
  
  "Гэта ўсё, што я для цябе? Сэксуальны аб'ект?"
  
  
  "Гэта не мае значэння. Згвалтуй мяне".
  
  
  "Не", - сказаў Рыма.
  
  
  "Брудная свіння", - прашыпела яна. "Я ніколі больш не патрачу сваё цела на мужчыну, нявартага гэтага дару".
  
  
  Рыма пачуў, як яна шамаціць у траве. Затым ён пачуў яе голас. "Давай. Прачынайся. Мне гэта трэба зноў. Прачніся там, ты".
  
  
  Рыма захацелася падтрымаць несвядомага Джэры Люпіна. Прынамсі, сэкс мог прымусіць яе замаўчаць - тое, што здавалася недаступным для любой іншай тэхнікі.
  
  
  Роў з царквы быў аглушальным.
  
  
  "Аднойчы мы пераможам…
  
  
  Umgawagawa. Umgawagawa."
  
  
  Рыма ўзбег па лесвіцы і ўвайшоў у адчыненыя дзверы.
  
  
  Інтэр'ер царквы нагадваў куток Баўэры нядзельнай раніцай. Некаторыя людзі спалі седзячы; іншыя спалі лежачы на падлозе і на лаўках. Алтарныя падносы і абрусы былі скінутыя на падлогу, і алтар выкарыстоўваўся як бар. Ён быў поўны разнастайных відаў спіртнога, а Дэніс Пэці выконваў абавязкі бармэна, адначасова кіруючы спевамі.
  
  
  Ён убачыў Рыма і памахаў рукой. "Гэй, праспявай з намі", - паклікаў ён.
  
  
  «Мы не завагаемся», - зароў ён, размахваючы поўнай шклянкай віскі над галавой, яго словы паўтарыла тузін чалавек, якія ўсё яшчэ былі ў стане варушыць вуснамі для чагосьці іншага, акрамя глытання.
  
  
  "У берагоў Гітчы-Гумі", - крыкнуў Рыма.
  
  
  "Мы пераможам ... калі-небудзь ...", - прарычэў Пэці.
  
  
  "У старой пагады Моўлмэйн", - крыкнуў Рыма.
  
  
  "Гэта не тыя словы", - сказаў Пэці.
  
  
  "Дзе ты дастаў выпіўку?" - з агідаю спытаў Рыма.
  
  
  Пэці пастукаў сябе па лбе паказальным пальцам правай рукі. "У нас ёсць сябар, разумнік. Не толькі ты са сваімі Твінкамі".
  
  
  "Назаві хоць аднаго сябра, які ў цябе ёсць", - кінуў выклік Рыма.
  
  
  "Пяркін Марлоў, вось хто", - сказаў Пэці.
  
  
  "Ён даслаў табе гэтую выпіўку?"
  
  
  "Дакладна. Цэлы грузавік".
  
  
  "Ён прыйдзе?" - спытаў Рыма. "Я спадзяюся, што ён прыйдзе сюды. Я проста спадзяюся, што ён прыйдзе сюды. Я хачу яго ўбачыць. Я спадзяюся, што ён прыйдзе".
  
  
  "Каго хвалюе, што ён прыйдзе?" закрычаў Пэці. "У нас ёсць выпіўка. І заўтра іх будзе яшчэ больш. Мы пераможам… гэты дзень ... і наступны дзень ... і яшчэ праз дзень. І пакуль хопіць выпіўкі".
  
  
  На гэты раз яму акампанавалі ўсяго чатыры ці пяць галасоў. Усе астатнія абрынуліся. Рыма агледзеў інтэр'ер царквы. Вось і ўсё для добра прадуманых планаў. Спатрэбілася б транспартная кампанія, каб своечасова даставіць гэты груз чалавечага смецця ў вёску Апава.
  
  
  Ён зноў падумаў аб тым, каб проста пацягнуць з сабой Пэці і Лін Косгроув. Але Брандт не пагадзіўся б на іх.
  
  
  Рашэнне было простым. Рыма збіраўся знайсці тую 155-міліметровую гармату.
  
  
  Ван Рыкер спаў, калі Рыма ноччу прабіраўся ў вёску Апава, але генерал быў не адзін. У пакоі Ван Рыкера была яшчэ адна фігура. Здаравенны мужчына, які сядзіць на крэсле побач з ложкам Ван Рыкера, паліць цыгарэту за цыгарэтай, заціскаючы недакуркі каля фільтра ўсімі пяццю пальцамі правай рукі. Яго левая рука сціскала пісталет на каленях. Мужчына вывучаў загарэлы твар Ван Рыкера ў цьмяным святле начніка каля ваннай.
  
  
  Сон Ван Рыкера быў неспакойным. Ён быў засмучаны, калі Рыма сказаў яму, што Валашнікаў прыбыў у Паранены Лось. Але калі Ван Рыкер зайшоў у пакой Чыуна, ні Чыуна, ні Валашнікава там не было.
  
  
  Генерал чакаў некалькі гадзін, спрабуючы вырашыць, ці варта яму тэлефанаваць у Вашынгтон. Але каму ён мог патэлефанаваць? Што ён мог сказаць? Ніхто ў Вашынгтоне не ведаў пра "Касандра", і мала хто нават чуў пра генерала Ван Райкера. Патэлефанаваць у ФБР? Яны завядуць дасье на Ван Райкера як на дзівака. ЦРУ? Яны зробяць дбайную нататку, каб абмеркаваць гэта на брыфінгу ў наступным месяцы, праз пяць дзён пасля таго, як які-небудзь клерк перадасць гэта Джэку Андэрсану.
  
  
  Нарэшце Ван Рыкер вярнуўся ў свой пакой і заснуў, але сон яго быў неспакойным, яго пераследвалі бачанні хвалі рускіх ракет, запушчаных па Амерыцы ў якасці прэвентыўнага першага ўдару вайны. І паўтузіна з гэтых ракет былі нацэлены на Параненага Лася, каб знішчыць адзіную надзею Амерыкі на выратаванне свету ад вайны. Як толькі Валашнікаў быў упэўнены ў месцазнаходжанні "Касандры", рускім было б лёгка. Валашнікаву нават не прыйшлося б усталёўваць саманаводную прыладу побач з помнікам. Усё, што спатрэбілася б рускім, - гэта падручнік геаграфіі.
  
  
  Вочы Ван Рыкера міргнулі ў сне, рухаючыся ўзад і наперад, калі ён убачыў, як узгоркі Мантаны выбухаюць ядзерным колерам, а вялікія гарады Амерыкі зраўнялі з зямлёй расійскія ракеты.
  
  
  І тады ён прачнуўся. У сваім уяўленні ён убачыў чырвоны агністы шар разбурэння, які ўзнімаўся над Балтыморам. Цяпер, калі ён расплюшчыў вочы, ён убачыў слабое чырвонае свячэнне ў сваім пакоі. На імгненне ён спалохаўся, але потым зразумеў, што чырвоны шар быў усяго толькі галоўкай запаленай цыгарэты. Нехта сядзеў каля яго ложка.
  
  
  "Валашнікаў?"
  
  
  "Так, генерал", - раздаецца голас з моцным акцэнтам. "Гэта прыемна пасля ўсіх гэтых гадоў".
  
  
  "Як даўно гэта было?"
  
  
  "Дзесяць гадоў", - сказаў Валашнікаў, затушыўшы цыгарэту ў попельніцы. “Дзесяць гадоў марна, таму што ідыёцкае НКУС не змагло адрозніць у перакладзе “тан” ад “негр”. Ну, усё роўна… Цяпер я тут, і ты таксама. Гэта ўсё, што мае значэнне”.
  
  
  "Я табе нічога не скажу", - сказаў Ван Рыкер.
  
  
  "Вы не абавязаны", - сказаў Валашнікаў. "Той факт, што вы тут, кажа мне ўсё, што мне трэба ведаць. Калі вы тут, Касандра тут. Матухне Расіі не патрэбныя ніякія іншыя веды".
  
  
  Ван Рыкер павольна сеў у ложку. За акном чарната ночы рабілася святлейшай. Хутка павінен быў наступіць світанак.
  
  
  "Гэта здаецца малаверагодным", - сказаў ён Валашнікава. "Калі б гэта было так проста, навошта вы прыйшлі сюды?"
  
  
  "Прабачце мне, генерал", - сказаў Валашнікаў. "Па чалавечай прычыне — каб пазларадніць. Вы праклялі маё жыццё на дзесяць гадоў. Вы і гэта ваша пякельная прылада. Але цяпер я перамог. Я прыйшоў, каб вы маглі спазнаць пачуцці, якія я насіў у сабе на працягу дзесяці гадоў. Пачуцці прайграў" . Ён засмяяўся. "Я мяркую, гэта здаецца табе дурным, але я хацеў, каб ты ведаў, што ты зрабіў са мной".
  
  
  "Ты збіраешся забіць мяне?" - спытаў Ван Рыкер.
  
  
  Валашнікаў зноў засмяяўся, жорсткім, ломкім смехам. "Забіць вас? Забіць вас? Пасля ўсіх гэтых гадоў? Не, генерал, я збіраюся дазволіць вам… як вы, амерыканцы, гэта кажаце?… тушыцца ў соку?"
  
  
  "Я перанясу Касандра і ўсталюю яе ў іншым месцы".
  
  
  “Гэта зойме ў вас месяцы. Вы ведаеце, і я ведаю, што праз месяцы будзе занадта позна. Гэта будзе бачна. Аднойчы вы змаглі пабудаваць гэта таемна, таму што мы не ведалі пра яго існаванне. У цябе больш няма такой раскошы”.
  
  
  "Я буду..." - сказаў Ван Рыкер і затым спыніўся, таму што не мог прыдумаць ніякай іншай пагрозы, нічога, што магло б напалохаць Валашнікава.
  
  
  Валашнікаў устаў. “Добра, генерал. Прынамсі, вы больш не спрабавалі мне хлусіць. Цяпер можаце зноў класціся. Ты павінен засыпаць з асалодай ад усведамлення таго, што ты вырак сваю нацыю”.
  
  
  Ён паклаў пісталет у кішэню курткі. "Спі спакойна". ён сказаў. "Хахахахаха". Калі ён выходзіў з пакоя праз парадныя дзверы, у паветры за яго спіной павіс доўгі выбух смеху.
  
  
  Ван Рыкер сядзеў у ложку, разважаючы. Затым ён устаў, уключыў святло і падышоў да тэлефона.
  
  
  Быў адзін чалавек, які мог памагчы. Адзін чалавек, якому ён мог патэлефанаваць.
  
  
  Доктар Гаральд В. Сміт, у санаторыі Фолкрофт.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫНАЦЦАТЫ
  
  
  Да ўзыходу сонца заставаліся лічаныя хвіліны, калі Рыма дабраўся да вёскі Апава, размешчанай высока на ўзгорку, адкуль адкрываўся від на натоўп рэпарцёраў, маршалаў і фальшывых індзейцаў у прэрыях Мантаны.
  
  
  Рыма спыніўся на краі плато і паглядзеў уніз. Пад ім, побач з дарогай, якая вядзе ў вёску Апава, стаяла царква рэвалюцыйнай індыйскай партыі і бронзава-мармуровы помнік "Касандра".
  
  
  Рыма разгарнуўся і патрухаўся ў бок горада Апава.
  
  
  Ён ведаў, што час набліжаўся да паловы шостага, і ў яго заставалася не так ужо шмат часу, каб перашкодзіць 155-міліметровай гарматы падарваць манумент і "Касандра".
  
  
  На імгненне ён дазволіў сабе падумаць аб тым, што адбудзецца, калі "Касандра" выбухне. Ён памрэ. Чыун таксама. Гэтая думка крыху ўзрушыла яго, паколькі думка аб смерці Чыуна здавалася неверагоднай, такой жа неверагоднай, як ідэя адмены закона сусветнага прыцягнення або спынення якой-небудзь іншай сілы прыроды.
  
  
  Але яны не маглі супраціўляцца сіле Касандры. Смерць. Дзіўная рэч. І Рыма вырашыў, што яму гэта не падабаецца. Ён задаваўся пытаннем, ці адчувалі сябе так усе людзі, якіх ён забіў. У наступны раз, калі ён заб'е каго-небудзь, яму давядзецца спытаць яго, пра што ён думае. Гэта значыць, ці будзе наступны раз.
  
  
  Брандт думаў, што зрабіў разумна, схаваўшы гармату. Але Рыма прадумаў праблему да канца, і рашэнне прыйшло да яго ў парыве натхнення. Чаму б не схаваць гармату на адкрытым месцы? Дзе яшчэ, як не ў парку? Парк з яго калекцыяй кулямётаў і артылерыі і дзецьмі, якія бяскрыўдна граюць вакол іх. Парк з яго выдатным відам з вышыні на царкву, помнік і шаша. Усё, што яму трэба было зрабіць, гэта пайсці ў парк і знайсці працуючую 155-міліметровую гармату.
  
  
  Гэта было ўсё, што яму трэба было зрабіць.
  
  
  Але гэта было ўжо занадта. Рыма старанна прайшоўся па парку, правяраючы кожную зброю. Ніводнае з іх не было патэнцыйна небяспечным. Былі пісталеты-кулямёты, якія не стралялі. Базукі, якія не стралялі. Мінамёты, якія не маглі страляць. Гарматы, якія ніколі не стралялі. Але не было працуючай гарматы, якая магла б зраўняць царкву з зямлёй, разбурыць помнік і падарваць "Касандру".
  
  
  Заставалася ўсяго дванаццаць хвілін, і Рыма быў страчаны. Ён нават не ведаў, дзе жыве Брандт, каб паспець дабрацца да яго дома своечасова, каб выцягнуць з яго інфармацыю аб месцазнаходжанні гарматы. У яго не было ідэй і даляглядаў.
  
  
  Вёска вакол яго паволі пачынала ажываць. Людзі ціха рухаліся па вуліцах.
  
  
  Рыма назіраў за імі. Амерыка на шляху да працы. Богабаязная, працавітая Амерыка.
  
  
  Ён некаторы час ляніва назіраў за богабаязнай, працавітай Амерыкай са свайго курасадні на лаўцы ў парку, затым сёе-тое падумаў. Хто хадзіў на працу ў пяць трыццаць раніцы? І ўсё гэта былі маладыя людзі. Храбрацы. І ўсе яны, здавалася, рухаліся ў адным напрамку.
  
  
  Надзеі не было ніякай, але гэта была ягоная адзіная надзея. Рыма далучыўся да невялікіх груп, якія рухаліся міма парка на поўнач. Ён ішоў хутка, часам абганяючы адзін з гуртоў, але ўсё яшчэ мог ісці за тым, што быў наперадзе.
  
  
  Пасля ён зразумеў, куды яны накіроўваліся. Вялікі супермаркет "А"!
  
  
  Рыма прыбыў туды ўсяго за некалькі хвілін да шасці. Нягледзячы на тое, што да адкрыцця заставалася дзве гадзіны, інтэр'ер магазіна быў ужо ярка асветлены. Унутры Рыма ўбачыў Брандта. Ён размаўляў з групай з дваццаці маладых людзей, і з кожнай хвілінай прыбывала ўсё больш маладых людзей, якія ўваходзілі праз незачыненыя ўваходныя дзверы, якія прыводзіліся ў дзеянне ціскам.
  
  
  Калі дзверы адчыніліся і зачыніліся, Рыма мог чуць фрагменты таго, што казаў Брандт: "... павінны былі быць тут... павінны былі пазбавіцца ад іх самі... Вы разлічылі каардынаты?"
  
  
  Група, якая зараз павялічылася да сарака чалавек, рушыла ўслед за Брандтам у адзін бок крамы. На вачах у Рыма яны ўпалі на велізарную вітрыну туалетных сурвэтак, выносячы рулоны, спачатку пакавання па чатыры рулона, затым скрынкі, а затым кардонныя скрынкі, нарэшце агаліўшы пад ахоўным пластом паперы гармату. Рыма зразумеў, чаму Брандт так знерваваўся, калі пакупніцы стоўпіліся вакол вітрыны. Праз некаторы час пасля таго, як RIP захапілі царкву, ён перанёс гармату ў краму з таго месца, дзе яна была схавана.
  
  
  Што за бязглуздае месца для захоўвання гарматы. Настолькі дурное, што Рыма ледзьве не знайшоў яго.
  
  
  Цяпер усё, што яму трэба было зрабіць, гэта перашкодзіць стрэлу, спадзяюся, нікому не прычыніўшы шкоды. У рэшце рэшт, Апава былі людзьмі яго тыпу, і сімпатыі Рыма былі звязаныя з тым, каб усадзіць снарад у царкву.
  
  
  Цяпер Брандт назіраў за тым, як індзейцы выкочвалі гармату з невялікай пуні, абгароджанай дротам. Гармата была вялікай. Верхавіна яе рулі падымалася вышэй галавы чалавека.
  
  
  Сцяміўшы, што для вывазу павінны быць бакавыя дзверы, Рыма трушком абмінуў нізкі будынак з шлакаблокаў і знайшоў шырокія дзверы для дастаўкі ў задняй частцы. Ён знайшоў і сёе-тое яшчэ - асноўныя лініі электраперадачы для будынка. Рыма пашукаў блок засцерагальнікаў на знешняй сцяне, але не змог яго знайсці. Дзве лініі электраперадачы цягнуліся ад інжынерных слупоў да месца прыкладна за дванаццаць футаў на сцяне. Тамака яны былі падлучаныя да мацаванняў з парцалянавай ізаляцыяй, а затым мінулі праз адтуліны ў каменным муры сцяны ўнутр будынка.
  
  
  Рыма ўскочыў і схапіўся левай рукой за адзін з ізалятараў. Гэта было б няпроста. Ён не разбіраўся ў электрычнасці, таму прыклаў усе намаганні, каб разабрацца ў ім як след. Калі б ён проста перарэзаў адзін з электрычных правадоў, калі дакранаўся сцяны ці землі, ён быў бы заземлены, і разрад электрычнасці прайшоў бы праз яго і, верагодна, забіў бы яго. Дапусцім, ён быў у красоўках? Дурное, гэта не мела б значэння, вырашыў ён. Але ён хацеў бы, каб яны ў яго былі. У любым выпадку, яму прыйшлося перарэзаць провад, не будучы заземленым.
  
  
  Рыма саскочыў на асфальт пагрузачнай пляцоўкі. Ён устаў пад двума правадамі, затым прыгнуўся і скокнуў прама ўверх.
  
  
  У кульмінацыі скачка ён узмахнуў правай рукой вакол цела і над галавой. Рука наткнулася на цяжкі ізаляваны кабель і перарэзала яго, падзяліўшы провад на дзве часткі.
  
  
  Рыма, усё яшчэ адарваны ад зямлі, не адчуў нічога, акрамя слабога паколвання на тыльным баку далоні. Ён лёгка прызямліўся і, скачучы, пайшоў са шляху адрэзанага ўчастка кабеля, які круціўся па зямлі, як электрычная змяя, іскра і выплёўваючы свой злавесны сок.
  
  
  Рыма падрыхтаваўся, затым скокнуў зноў і ўдарыў рукой па другім провадзе. Ён таксама трэснуў і стукнуўся аб зямлю з пырскамі электрычнасці.
  
  
  Як толькі Рыма прызямліўся, ён рушыў прэч ад шыпячых правадоў. Ён пачуў крыкі з супермаркета.
  
  
  "Што, чорт вазьмі, адбываецца?"
  
  
  "Хто-небудзь, ідзіце паглядзіце на гэты блок засцерагальнікаў".
  
  
  Цяпер яму трэба было працаваць хутка. Ён вярнуўся да пярэдняй часткі крамы якраз у той момант, калі неба на ўсходзе пачало святлець слабым ружовым адценнем. Аўтаматычныя дзверы перад рынкам больш не працавалі, і Рыма прыйшлося адчыніць іх сілай. Затым ён апынуўся ўнутры, у цемры, рухаючыся сярод індзейцаў, якія перасталі круціць гармату і чакалі, калі зноў запаліцца святло.
  
  
  Ён прысунуўся бліжэй і адчуў халодную паліраваную сталь ствала над сваёй галавой. Ён паспрабаваў метал пальцамі і пробна пастукаў па ім тыльным бокам далоні. У машыне заўсёды ёсць слабыя месцы, а гармата - гэта машына. Чыун сказаў, што заўсёды ёсць месца, дзе вібрацыя можа разваліць яе на часткі. Цяпер ён працаваў хутчэй, удараючы тыльным бокам далоні па метале. І тады ён знайшоў гэта - месца, якое не вібравала пад яго рукамі з такім жа глухім гулам, як іншыя месцы на ствале.
  
  
  Рыма абхапіў рукой гэтае месца на ствале. Затым знізу ён пачаў размахваць рукамі ўверх і над галавой, удараючы далонню па сталі. Гэта быў рытм - удары левай рукой за правай, левай рукой за правай, у дакладны час, амаль як метраном. Супермаркет напоўніўся глухімі гудкамі бонгаў.
  
  
  "Хто выдае гэты шум?" - крыкнуў нехта паблізу.
  
  
  - Інспектар па гарматах, - адказаў Рыма.
  
  
  Нехта яшчэ ўсміхнуўся.
  
  
  Затым раптоўна Рыма, задаволены тым, што метал зараз вібруе ў такт ударам яго рук, змяніў рытм на серыю стаката ўдараў. Ствол гарматы, здавалася, застагнаў ад болю. Рыма спыніўся і павольна рушыў да ўваходных дзвярэй.
  
  
  З задняй часткі крамы ён пачуў голас. Брандта. "Праклятыя правады нейкім чынам адарваліся ад будынка. У мяне тут ёсць некалькі лямпачак. Усім па адной".
  
  
  Мужчыны кінуліся да Брандта і забралі ліхтары на батарэйках, якія ён трымаў у руках. Затым яны вярнуліся да гарматы, уключыўшы ліхтары і размахваючы імі перад сабой, і асвятлілі велізарную прыладу.
  
  
  "Што за халера?" сказаў нехта.
  
  
  "Я буду сучыным сынам", - сказаў Брандт.
  
  
  Гармата стаяла там, як і раней, але цяпер яе ствол, замест таго каб з фалічным гонарам накіроўвацца да столі, бяссільна звісаў да падлогі крамы, як зморшчанае сцябло салеры.
  
  
  Рыма ўжо быў знадворку, накіроўваючыся да дарогі, каб вярнуцца да іншай сваёй галоўнай праблемы - Валашнікава.
  
  
  Але ён быў недастаткова хуткі. Раз'юшаны Брандт падышоў да акна, каб вызірнуць вонкі, і ў святле ранняй раніцы ўбачыў які аддаляецца Рыма.
  
  
  "Чорт вазьмі", - сказаў ён. "Брудны, двурушнік, двурушнік". Ён ударыў правым кулаком па левай далоні. "Калі ты думаеш, што мы скончылі, пацешнае імя, у цябе наперадзе яшчэ сёе-тое".
  
  
  РАЗДЗЕЛ Чатырнаццаты
  
  
  Генерал Ван Рыкер дамогся поспеху. Валашнікаў зразумеў гэта, калі ў ягоным нумары ў матэлі зазваніў тэлефон. Па тэлефоне размаўляў галоўны памагаты расійскага амбасадара па культурных пытаннях, што азначала галоўнага чырвонага шпіёна ў Амерыцы.
  
  
  "Таварыш Валашнікаў, вы павінны неадкладна з'ехаць", - сказаў ён без прадмоваў.
  
  
  "Пайсці? Але чаму?"
  
  
  "Чаму? Чаму? Ці ёсць змены ў палітыцы, якія вы пытаецеся ў мяне, чаму?"
  
  
  "Але я знайшоў тое, па што прыйшоў. Гэта тут. Гэта тут. Праз дзесяць гадоў я знайшоў гэта", - сказаў Валашнікаў.
  
  
  "Так. Магчыма, так і было. Вы таксама маглі стаць прычынай міжнароднага інцыдэнту. Вы можаце падвергнуць небяспецы дэтэнце, а без дэтэнце, без сяброўства, без паразумення, як мы наогул зможам здзейсніць раптоўную атаку? Валашнікаў, ты дурань, і ты павінен неадкладна сысці".
  
  
  Валашнікаў глыбока ўздыхнуў. Ён быў занадта блізкі да поспеху, каб хупава прайграць. "Не маглі б вы сказаць мне, што я, як мяркуецца, зрабіў?"
  
  
  "З задавальненнем", - сказаў галоўны памочнік па культурных пытаннях. "Па-першае, ваш напад на гэтую маленькую дзяўчынку, гэтага маленькага індыйскага дзіцяці, наклікаў на вас крымінальныя абвінавачанні, а на нашу нацыю - ганьба".
  
  
  "Але..."
  
  
  "Не кажы мне "але". Калі б ты быў проста перакрутам, гэтага было б дастаткова. Але ты дурань. Падумаць толькі, што ты прапанаваў рускую зброю індзейцам у Вундед Элк! Вы ўмяшаліся ва ўнутраную амерыканскую праблему. Вы ўцягнулі нас у справы, у якія мы не павінны быць уцягнуты ".
  
  
  "Але я ніколі..."
  
  
  “Не адмаўляй гэтага, Валашнікаў. Я чуў гэта сам, сваімі ўласнымі вушамі, усяго некалькі хвілін таму. Табе проста пашанцавала, што мэр Параненага Лася – разумны чалавек. Мэр Ван Рыкер не будзе высоўваць абвінавачванняў”.
  
  
  "Ван Рыкер? Ён..."
  
  
  "Ён абраны службовы твар, Валашнікаў. Абраная службовая асоба. І стаў бы амерыканскі мэр хлусіць? Вы неадкладна з'едзеце. Вы вернецеся ва Уладзівасток і будзеце чакаць там, пакуль ад нас не паступяць весткі".
  
  
  У вуху Валашнікава рэзка пстрыкнуў тэлефон.
  
  
  Ідыёты! Дурныя, бязмозгія ідыёты! Яны былі абдураныя Ван Рыкерам. Нейкім чынам ён атрымаў інфармацыю пра Валашнікава, і ён выкарыстаў гэтую інфармацыю, каб надаць праўдападобнасьць астатняй частцы гісторыі, якую ён распавёў расейскай амбасадзе. І амбасада паверыла ў гэта.
  
  
  Дурное. Што ж, яны маглі быць настолькі дурнымі, наколькі хацелі, але Валашнікаў не стаў бы памагаць ім у іх дурасці. На працягу дзесяці гадоў ён меў рацыю, і яго каралі за яго перакананні і за глупства КДБ. І зараз, калі ён быў на парозе поспеху, адкуплення, яго не падмануў бы шпіён у Вашынгтоне, які паверыў у недарэчную, неверагодную гісторыю.
  
  
  У Маскве яны павінны даведацца, што Валашнікаў меў рацыю. Для яго ў жыцці больш нічога не заставалася. Яго жыццё было барацьбой і стратамі, але на гэты раз ён павінен быў ураўнаважыць баланс. Ён павінен быў даказаць, што ён меў рацыю.
  
  
  З'ехаць зараз? Вярнуцца ва Уладзівасток да сваёй працы клерка? Не! Нават калі б ён захацеў, ён ведаў, што ніколі б не дабраўся да Уладзівастока. Любы, каго лічылі дастаткова дурным, каб умешвацца ў амерыканскую палітыку, быў бы сасланы — ці расстраляны.
  
  
  Валашнікаў паклаў пісталет у скрыню камоды, надзеў куртку і выйшаў са свайго пакоя. Ён знойдзе спосаб паказаць Расіі, што ён меў рацыю.
  
  
  Калі Рыма вяртаўся па дарозе з вёскі Апава, яго не спынілі федэральныя маршалы, якія ўсё, здавалася, сабраліся вакол вялікай палаткі, якая выкарыстоўвалася ў якасці штаба прэсы.
  
  
  Рыма накіраваўся ў той бок і ўбачыў, што па тэлевізары гарыць святло, камеры гудуць, а рэпарцёры з ручкамі і алоўкамі таропка пішуць нататкі. У цэнтры ўсеагульнай увагі была асоба, якую Рыма адразу пазнаў. Яно ўпрыгожвала вокладкі часопісаў навін. Яго павялічылі ў сорак разоў і бачылі на кінаэкранах па ўсім свеце. Гэта быў Пяркін Марлоў. Акцёр быў апрануты ў сінія джынсы і футболку, а яго радзеючыя, доўгія светла-каштанавыя валасы былі сабраны ў маленькі конскі хвост.
  
  
  "Амерыка-генацыд", - ціха вымавіў ён, ледзь варушачы вуснамі.
  
  
  "Што ён сказаў?" - крыкнуў адзін з рэпарцёраў. "Што ён сказаў?"
  
  
  "Амерыка-забойца", - сказаў іншы рэпарцёр.
  
  
  "Дзякуй", - сказаў першы, задаволены, што нічога не прапусціў.
  
  
  Пяркін Марлоў працягваў, адказваючы на пытанні такім глухім і безуважлівым голасам, што яго было цяжка зразумець. Але сутнасць заключалася ў тым, што Амерыка была злой краінай, а амерыканцы былі злымі, маркотнымі, тупымі людзьмі, у якіх не хапіла здаровага сэнсу падтрымаць гэтую відавочна вартую справу сумленнага, вольнага, кахаючага прыроду чырвонага чалавека.
  
  
  Тое, што той жа самы злосны, тупы амерыканскі народ зрабіў Пяркіна Марлоў багатым, наведваючы яго фільмы, ён не палічыў годным згадкі, і калі хтосьці з рэпарцёраў падумаў пра гэта, яны таксама не згадалі аб гэтым, каб не здацца сваім калегам марыянеткамі. істэблішменту.
  
  
  "Я накіроўваюся ў лагер РІП", - сказаў Марлоў. "Там я ўстану побач са сваімі братамі-індзейцамі, нават калі мы можам пасці пад націскам урадавых войскаў".
  
  
  "Якія войскі?" крыкнуў Рыма, перш чым праслізнуць у іншае месца ў натоўпе.
  
  
  Марлоў выглядаў збянтэжаным. "Усе ведаюць, што тут паўсюль схаваны войскі".
  
  
  "Гэта дакладна", - прапішчаў Джэры Кэндлер. "У мяне гэта было ў "Глобусе". Цішэй там, ззаду".
  
  
  Марлоў працягнуў: "Так, мы можам пасвіць пад націскам, але мы будзем адважна змагацца".
  
  
  "Забудзься пра бойку", - крыкнуў Рыма. "Ты не забыўся захапіць яшчэ выпіўкі?" Увесь апошні грузавік скончыўся."
  
  
  Ён зноў рушыў, перш чым хто-небудзь змог яго заўважыць. Марлоў агледзеўся, спрабуючы знайсці таго, хто гаварыў. Нарэшце ён сказаў: "Джэнтльмены, я думаю, гэта ўсё. Калі я ніколі больш не ўбачу нікога з вас, працягвайце ў тым жа духу. Ваюйце ў добрай бітве ".
  
  
  Ён хутка павярнуўся і, калі Кэндлер выклікаў апладысменты аўдыторыі, хутка выйшаў з палаткі прэсы і праз травяністую прэрыю накіраваўся да царквы.
  
  
  Рэпарцёры пайшлі за ім, цягнучы сваё абсталяванне. Маршалы рушылі разам з натоўпам праз поле да царквы.
  
  
  І нябачны на галоўнай дарозе, які накіроўваўся ад матэля да помніка, быў Валашнікаў.
  
  
  Рыма, які не бачыў яго, вярнуўся ў матэль. Ён знайшоў Чыуна ў позе лотаса на падлозе, які глядзіць у вялікае акно на фасадзе.
  
  
  Чіун хутка падняўся на ногі. "Цябе так доўга не было. Ён табе спадабаўся? Хіба ён не мілы?"
  
  
  "Колькі ён табе прапанаваў?"
  
  
  "Ну, справа была не толькі ўва мне", – сказаў Чыун. "Ён бы таксама захацеў цябе. І ён бы таксама табе што-небудзь заплаціў".
  
  
  "Як міла", - сказаў Рыма. "Чыун, ты мяне здзіўляеш".
  
  
  "Я спрабаваў, Рыма. Я сказаў яму, каб ён абавязкова заплаціў табе шмат, інакш гэта закране твае пачуцці".
  
  
  "Не тое, Чыун. Давяраць рускім. Ты ведаеш, чаму ты не давяраеш кітайцам? Рускія яшчэ горш".
  
  
  "Я ніколі пра іх такога не чуў", – сказаў Чыун.
  
  
  "Не? Вы гаварылі з ім аб тэлебачанні?"
  
  
  Чыун падняў брыво. "Тэлебачанне? Чаму я павінен гаварыць з ім аб тэлебачанні? Я не вядучы. Што такое вядучы, у любым выпадку?"
  
  
  "Вядучы - гэта чалавек, які псуе шоу навін цяжкімі спробамі гумару", - сказаў Рыма. "Я кажу аб вашых дзённых драмах. Што ты збіраешся глядзець замест "Як круціцца планета"?"
  
  
  "Чаму замест?" - спытаў Чыун.
  
  
  "Таму што ў Расіі няма "As the Planet Revolves", – сказаў Рыма.
  
  
  "Ты хлусіш", - сказаў Чыун, яго твар збялеў, калі кроў адхлынула.
  
  
  "Не, татачка, гэта праўда. У Расіі няма мыла".
  
  
  "Ён сказаў мне, што яны зрабілі".
  
  
  "Ён зманіў".
  
  
  "Ты ўпэўнены? Ты не проста патрыятычны, таму што не жадаеш працаваць на Расею-матухну?"
  
  
  "Спытай яго яшчэ раз".
  
  
  "Я буду".
  
  
  Чыун першым выйшаў з пакоя. Яны накіраваліся да пакоя Валашнікава, і Чыун пастукаў у дзверы. Калі адказу не было, ён паклаў правую руку на дзвярную ручку і прыбраў яе. Дзверы павольна адчыніліся. Чыун зазірнуў унутр.
  
  
  "Яго тут няма".
  
  
  "Гэта добра для яго", - сказаў Рыма, гледзячы на дзвярную ручку, усё яшчэ заціснутую ў руцэ Чыуна.
  
  
  "Мы знойдзем яго. Ёсць толькі два месцы, дзе можна быць. Тут ты альбо ў сваім пакоі, альбо па-за сваім пакоем. Вось і ўсё".
  
  
  Калі яны ішлі па бетоннай стужцы перад нумарамі, генерал Ван Рыкер выйшаў са свайго пакоя з задаволенай усмешкай на твары.
  
  
  "Ты бачыў яго?" - спытаў Чыун.
  
  
  "Бачыў каго?"
  
  
  "Нягоднік рускі з дурацкім імем", - сказаў Чыун.
  
  
  "Валашнікаў", - сказаў Рыма.
  
  
  "Не", - сказаў Ван Рыкер. "Магчыма, ён ужо на шляху назад у Расею".
  
  
  "Паглядзім", - сказаў Чыун і павярнуўся, накіроўваючыся ад матэля да манумента.
  
  
  Прэса была расчараваная. Пяркін Марлоў проста знік у епіскапальнай царкве, а Дэніс Пэці адмовіў журналістам у допуску.
  
  
  "Калі ты нам спатрэбішся, мы пабразгаем тваім ланцугом", - сказаў ён.
  
  
  "Але мы асвятляем гэту гісторыю для ўсяго свету", - запратэставаў Джонатан Боўчак.
  
  
  "Пашліце ўвесь свет", - сказаў Пэці, бразаючы дзверы царквы ў іх перад носам.
  
  
  Рэпарцёры проста паглядзелі адно на аднаго.
  
  
  "Павінна быць, на яго аказваецца жудасны ціск", – сказаў Джэры Кэндлер.
  
  
  "Так", - пагадзіўся іншы рэпарцёр. "Тым не менш, яму не абавязкова было быць грубым".
  
  
  "Неее, - сказаў Кэндлер, - але ён так доўга меў справу з урадам, што, я думаю, цяжка дзейнічаць па-іншаму".
  
  
  Раздаліся ўхваляльныя кіўкі, і прэса, пераканаўшы сябе, што ў фанабэрыі Пэці нейкім чынам вінаваты Вашынгтон, павярнулася і пакрочыла прэч ад царквы да помніка.
  
  
  Валашнікаў ужо быў там. Дык вось яно што. Касандра. Злая машына, якая каштавала яму кар'еры, будучыні, шчасця. Чаго гэта магло яму каштаваць?
  
  
  Ён паглядзеў на бронзавую таблічку ў цэнтры прыўзнятай мармуровай пліты. Гэта было геніяльна, падумаў ён. Ван Рыкер добра яе спраектаваў.
  
  
  Валашнікаў паволі абышоў помнік. У кустах ззаду яго ён заўважыў бліскучы прадмет. Ён апусціўся на калені і дастаў кавалак металу, дэталь, якую Ван Райкер зняў з узбраення ракеты,
  
  
  Валашнікаў трымаў яго ў руках, уважліва разглядаючы, яго цела ўжо ўбірала смяротнае выпраменьванне. Але ён быў шчаслівы, што распазнаў у ім злучнае звяно, неабходнае для запуску "Касандры".
  
  
  Без гэтага, зразумеў ён, Касандра не магла працаваць. Яна не магла рухацца. Пры трапленні ў яе яна магла падарвацца, але ўзарвалася б у Амерыцы, а не ў Расіі. У рэшце рэшт, Амерыка была ўразлівая. Ён павінен перадаць паведамленне назад у Маскву. Ён павінен даць ім ведаць!
  
  
  Наперадзе ён убачыў надыходзячую прэсу. Ён памахаў ім рукой. Ён не заўважыў групу, якая набліжаецца ззаду - Рыма, Чыуна і Ван Рыкера.
  
  
  "Вось ён. Вось д'ябал", - сказаў Чыун. "Ты не ілжэш мне, Рыма?" ён спытаў.
  
  
  "Не, татачка. Стаў бы я хлусіць?"
  
  
  "Хммммм".
  
  
  Валашнікаў падняў сваю тушу на манумент. Ён трымаў адсутную частку "Касандры" над галавой, размахваючы ёю перад журналістамі.
  
  
  "Сюды!" - крыкнуў ён. "Сюды!"
  
  
  Рэпарцёры спыніліся і ўтаропіліся на дзіўнага таўстуна, які танцуе на помніку. Ён працягваў махаць ім часткай ракеты.
  
  
  "Прыходзьце хутчэй!" - паклікаў ён. "Сведчанне амерыканскага распальвання вайны".
  
  
  "Нам лепш паспяшацца", – сказаў Кэндлер. "Магчыма, у яго нешта ёсць".
  
  
  "Пачынайце здымаць", - сказаў Джонатан Боўчак свайму аператару, і калі рэпарцёры рушылі да Валашнікава, забзыкалі камеры і загулі магнітафоны.
  
  
  Валашнікаў паглядзеў на свае рукі і ўбачыў, як чырванее скура. Не важна. Ён зробіць сваю працу для Маці-Расіі. Ён танчыў узад-наперад на помніку, махаючы прэсе. "Хутчэй! Хутчэй!" - крыкнуў ён.
  
  
  "Што ён робіць?" Спытаў Рыма.
  
  
  Ван Рыкер глядзеў. "Чорт вазьмі, - сказаў ён, - у яго ёсць частка з ракетамі. Ён ведае, што Касандра раззброена".
  
  
  "Ну і што?" - спытаў Рыма.
  
  
  “Такім чынам, Расія таксама даведаецца. Любы тэхнік, які ўбачыць гэтую дэталь у руках Валашнікава, зразумее, што ракета не паляціць. Абарона суднага дня завершана. Амерыка ўразлівая”.
  
  
  Чыун праігнараваў размову. Ён рашуча накіраваўся да мармуровай падставы помніка. Над яго галавой Валашнікаў усё яшчэ скакаў уверх-уніз і крычаў.
  
  
  - Гэй, ты! - паклікаў Чыун.
  
  
  Валашнікаў паглядзеў уніз.
  
  
  "Скажы мне праўду. У цябе па тэлевізары паказваюць "Як круціцца планета"?"
  
  
  "Не", - сказаў Валашнікаў.
  
  
  "Ты зманіў мне".
  
  
  "Гэта было неабходна для дабра дзяржавы".
  
  
  "Добра дурыць майстры сінандж".
  
  
  Тым часам Рыма абышоў вакол помніка і стрымліваў прэсу, якая наблізілася на адлегласць трыццаці футаў да мармуровай пліты.
  
  
  "Прабачце, хлопцы, вы не можаце падысці бліжэй".
  
  
  "Чаму б і не?"
  
  
  "Радыёактыўнасць", - сказаў Рыма.
  
  
  "Я ведаў гэта, я ведаў гэта!" - выклікнуў Кэндлер. "Урад плануе прымяніць ядзерную зброю супраць індыйскіх вызваліцеляў".
  
  
  "Правільна", - сказаў Рыма. "А пасля гэтага мы збіраемся закідаць запальнай сумессю пешаходаў-пераходаў".
  
  
  Камеры працягвалі глядзець на Валашнікава, калі ён роў: "Я рускі шпіён. Гэта ракета, якая ўзарве свет. Яна больш не працуе. Яна зламаная. Гэтая частка прымушае яе больш не працаваць".
  
  
  Ён узмахнуў дэталлю над галавой, як ласо, затым саскочыў на зямлю, выпусціўшы бліскучы метал у бруд. Ён паглядзеў уніз на свае рукі. Плоць пакрылася пухірамі, гарэла ў яго на вачах, вадкасць пад ёй кіпела.
  
  
  Ён падняў вочы на генерала Ван Рыкера, які сумна глядзеў на яго. "Я перамог, генерал", - пераможна сказаў Валашнікаў.
  
  
  Ван Рыкер не адказаў.
  
  
  "Яны ўбачаць фільм у Расіі і даведаюцца, што "Касандра" больш не працуе".
  
  
  Ён павярнуўся, калі Чыун схапіў яго за плячо.
  
  
  "Чаму ты зманіў мне?" Запатрабаваў адказу Чыун.
  
  
  "Я павінен быў. Мне шкада, даўніна. Але не занадта шкада. Я перамог. Я перамог ". Яго твар ззяў ад шчасця. "Расія ведае, дзе Касандра. Я перамог ".
  
  
  "Паглядзім", - прашыпеў Чыун.
  
  
  Ён кінуўся пад брызент, які ўсё яшчэ ляжаў перад мармуровым помнікам. Брызент пачаў падымацца і апускацца, калі Чыун рухаўся пад ім. Гэта выглядала так, нібы дзеці гулялі пад коўдрай.
  
  
  "Мы хочам пагаварыць з гэтым рускім шпіёнам", – сказаў Бушак Рыма.
  
  
  "Ты не можаш", - сказаў Рыма, імкнучыся, каб яго твар не сказіўся ў грымасе, якая зрабіла яго непазнавальным. "Ён уцёк вар'ят. Ён можа быць небяспечны".
  
  
  "Што гэта за радыеактыўнае глупства?" - спытаў іншы рэпарцёр.
  
  
  "Цалкам сакрэтна. Я не магу вам сказаць", - сказаў Рыма.
  
  
  Ззаду сябе ён пачуў воплескі ў далоні, рэзкія шчоўкаючыя гукі, якія, як ён зразумеў, зыходзілі ад пазногцяў Чыуна.
  
  
  Ён час ад часу азіраўся праз плячо і, нарэшце, убачыў, што Чіун вылез з-пад брызенту. Чыун адсунуў цяжкае палатно ад чорнай мармуровай пліты, якая здавалася непашкоджанай, за выключэннем невялікай тонкай расколіны ў верхняй частцы.
  
  
  Ван Рыкер размаўляў з Валашнікавым. "Ты перамог, ты ведаеш".
  
  
  "Дзякуй, генерал", - сказаў рускі. Цяпер яго сэрца шалёна калацілася, а агонь у руках разгараўся да неверагоднай агоніі. "Як доўга я пражыву?"
  
  
  "Як доўга ты трымаў гэты актыватар?"
  
  
  "Дзесяць хвілін".
  
  
  Ван Рыкер толькі пакруціў галавой. "Прабач".
  
  
  "Я павінен быць упэўнены, што мая перамога поўная". Валашнікаў павярнуўся да журналістаў, але паміж ім і імі аказаўся Чыун.
  
  
  "Калі ты хочаш поўнай перамогі, у мяне ёсць для цябе адна", – сказаў Чыун.
  
  
  "Так?"
  
  
  "Вы хочаце даказаць Расіі, што гэта "Касандра"?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Добра", – сказаў Чыун. "Там, наверсе, ты ўбачыш расколіну ў мармуры на вяршыні помніка. Ідзі, націсніце на яе".
  
  
  Камеры забзыкалі, калі Валашнікаў, хістаючыся ад атрутнай яго цела і мозг радыеактыўнасці, рушыў да мармуровага манумента. Здавалася, яго розум віруе ад уласных думак. Ён змагаўся, каб захаваць кантроль над ідэямі і выявамі, якія кружыліся ў яго перад вачыма.
  
  
  "Я рускі шпіён", - загарлапаніў ён. "Гэта амерыканская капіталістычная ракета".
  
  
  Ён дабраўся да месца, указанага Чыўном. Ён спатыкнуўся і ўпаў на яго. Частка мармуровага блока адсунулася, агаліўшы новую частку мармуру пад ёй.
  
  
  Валашнікаў убачыў гэта, калі падаў. "Не, не", - захныкаў ён. "Не, не". І потым ён заціх. Камеры забзыкалі, і рэпарцёры стоўпіліся вакол яго знежывелага цела, якое ляжала перад мармуровым надпісам, які абвяшчаў:
  
  
  КАСАНДРА 2.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЯТНАЦЦАТЫ.
  
  
  Рэпарцёры паглядзелі адно на аднаго.
  
  
  "Што такое Касандра 2?" Джонатан Бушэк спытаў Рыма.
  
  
  "Сакрэтная ракета, прызначаная для таго, каб падарваць увесь свет", – адказаў за яго Кэндлер.
  
  
  Бушак павярнуўся да яго. "Ты гэта сапраўды ведаеш?"
  
  
  "Што яшчэ гэта магло быць?" - спытаў Кэндлер. "Што яшчэ ..."
  
  
  Ён спыніўся, калі яны пачулі першы шум. Гэта было падобна на слабы ветрык, які дзьме з усходу, а затым ён узмацніўся па інтэнсіўнасці і тоне, як быццам станавіўся мацней, набліжаючыся. Гэта было ззаду іх, і яны абярнуліся.
  
  
  І тады яны ўбачылі крыніцу шуму.
  
  
  На грэбені плато, на якім знаходзілася вёска Апава Паранены Лось, стаў бачны адзін чалавек. Затым іншы. Потым яшчэ адзін. Затым іх навалы. І неўзабаве ўвесь край скалы быў запоўнены мужчынамі верхам на канях, плячом да пляча. На іх былі пёры і баявая размалёўка. Яны былі аголены па пояс, а за спінамі ў іх былі прышпілены пісталеты і лукі. Цяпер яны спыніліся, каб паглядзець уніз, на паўмілі ў бок царквы, дзе ўдзельнікі RIP мірна выпівалі, а затым адзін чалавек у цэнтры, верхам на поні пінта, узмахнуў вінтоўкай над галавой, і з аглушальным крыкам храбрацы з Апава рынуліся ўніз па схіле ўзгорка на сваіх поні, накіроўваючыся да царквы.
  
  
  Рыма ўсміхнуўся сам сабе. Брандт не збіраўся дазволіць, каб нейкая старая пагнутая гармата пазбавіла яго магчымасці адпомсціць.
  
  
  "Гэта індзейцы атакуюць", - усклікнуў адзін рэпарцёр.
  
  
  "Не падманвайцеся. Верагодна, гэта пераапранутыя "зялёныя берэты", – сказаў Кэндлер. "Навошта індзейцам нападаць на сілы РЛП, якія дамагаюцца справядлівасці для ўсіх індзейцаў?"
  
  
  "Гэта праўда", - сказаў Джонатан Боўчак. "Паехалі", - сказаў ён свайму аператару, і яны затрусілі па дарозе ад помніка да царквы. Іншыя рэпарцёры кінуліся ўцякаць і пайшлі за імі.
  
  
  Воіны апава, колькасцю ў дзвесце чалавек, спусціліся з узгорка і галопам панесліся па адкрытай прэрыі да царквы, іх крыкі баншы напаўнялі прэрыю.
  
  
  Шум таксама ажывіў царкву. Унутры ўдзельнікі RIP святкавалі прыбыццё Пяркіна Марлоў кактэйльнай вечарынкай, на якой самым папулярным напоем быў скотч з даданнем віскі. Дэніс Пэці пачуў гук першым.
  
  
  "Тут становіцца так шумна, што вы нават не можаце задаволіць добрую вечарынку", - сказаў ён, кідаючы пустую бутэльку ў кут алтара, дзе яна ўпала і зноў разбіла кучу бутэлек. Затым, з куфлем у руцэ, ён накіраваўся да пярэдняй часткі царквы. "Пяркін, даўніна кемосабе, налі сабе выпіць". ён сказаў. Ён адчыніў уваходныя дзверы царквы і выглянуў вонкі. "Святое дзярмо", - свіснуў ён.
  
  
  "Што гэта?" - Спытала Лін Косгроув, якая сядзела на суседняй лаве і рабіла нататкі.
  
  
  "Гэта індзейцы", - сказаў Пэці. "Гэй, гэта індзейцы", - крыкнуў ён на ўсю царкву. "Сапраўдныя індзейцы".
  
  
  "Верагодна, плануе згвалтаваць усіх нас, жанчын", - сказаў Косграўв.
  
  
  "Гэй! Чорт! Яны ідуць сюды", - залямантаваў Пэці. "Яны ідуць сюды".
  
  
  "Што яны крычаць?" - спытаў Марлоў, падыходзячы да Пэці.
  
  
  "Яны крычаць: "Забі РІПА. Забі РІПА". Чорт. Шыііт! Я сыходжу адсюль".
  
  
  "Яны лёкаі ўрада", - сказаў Косгроув, не паварочваючыся.
  
  
  "Правільна", - сказаў Пяркін Марлоў.
  
  
  "Урадавыя лёкаі, чорт вазьмі. Яны індзейцы. Сапраўдныя індзейцы. Я не звязваюся ні з якімі сапраўднымі індзейцамі", - сказаў Пэці.
  
  
  Да гэтага часу ўсе сорак удзельнікаў RIP перайшлі на бок Пэці.
  
  
  "Дзярмо - гэта правільна", - сказаў адзін з іх. "Яны выглядаюць злосна. Я сыходжу адсюль".
  
  
  "Пайшлі", - сказаў Пэці. "Пакуль адзін з нас не пацярпеў".
  
  
  Яны пачалі спускацца па прыступках царквы і кінуліся бегчы да шэрагу федэральных маршалаў.
  
  
  Пакуль яны беглі, Пэці сарваў з сябе брудную футболку і размахваў ёю над галавой. "Сховішча!" - закрычаў ён. "Мы здаемся. Прытулак".
  
  
  Іншыя ўдзельнікі RIP рушылі ўслед яго прыкладу, зрываючы з сябе кашулі і размахваючы імі над галовамі.
  
  
  "Дапамажыце! Абараніце нас! Прытулак!" Піўныя бутэлькі і пляшкі з-пад віскі выпалі ў іх з кішэняў, калі яны беглі.
  
  
  Рэпарцёры зрабілі памылку, паспрабаваўшы заступіць ім дарогу, і былі растаптаныя.
  
  
  "Прыбірайцеся з майго шляху, вы, прыдуркаватыя ўблюдкі", - крыкнуў Пэці, ударыўшы Джэры Кэндлера прамой рукой і наступіўшы на Джонатана Боўчака.
  
  
  Канчаткова перакананы і замыкальны шэсце RIP stampede, але з кожнай хвілінай набіраючы абароты, быў Пяркін Марлоў. Ён хныкаў: "Я проста хацеў дапамагчы. Я проста хацеў дапамагчы. Не дай мне пацярпець".
  
  
  У адно імгненне ўдзельнікі RIP абмінулі прэсу. Кэндлер прыўзняўся на локці і паглядзеў на якія ўцякаюць фігуры. Ён павярнуўся да Бушака, які ляжаў на спіне ў пыле. "Не магу вінаваціць яго за паніку. Я маю на ўвазе, у рэшце рэшт, ён знаходзіцца пад жахлівым ціскам, калі гэтыя пераапранутыя салдаты пераследуюць яго, спрабуючы забіць ".
  
  
  Кэндлер падняў вочы і ўбачыў мужчыну на поні пінта, які стаяў над ім. Мужчына быў чырванаскурым і насіў галаўны ўбор з пёраў. У правай руцэ ён нядбайна трымаў вінтоўку.
  
  
  "Хто ты?" - спытаў мужчына.
  
  
  Кэндлер з цяжкасцю падняўся на ногі. "Я рады, што ты спытаў. Я Джэры Кэндлер з "Нью-Ёрк Глоўб", і я ведаю, у чым, на вашу думку, заключаецца ваша гульня, але вам гэта не сыдзе з рук, калі вы вось так запалохаеце гэтых бедных індзейцаў ".
  
  
  "Ты маеш на ўвазе ўсіх гэтых індзейцаў з Паўднёвага боку Чыкага?" - спытаў Брандт, гледзячы ўніз са свайго поні.
  
  
  "Свет пачуе аб гэтым зверстве", – сказаў Кэндлер.
  
  
  "Ты нарадзіўся дурнем ці вывучаў яго ў школе?" - спытаў Брандт. Ён падняў вочы і ўбачыў, што сябры RIP перасеклі лінію федэральных маршалаў і здаваліся так хутка, як маршалы маглі да іх дабрацца. Затым ён павярнуўся да астатніх чальцоў сваёй вайсковай партыі. "Хадзем, мужчыны. Давайце пойдзем і прыбярэм смецце з нашай царквы".
  
  
  Яны разгарнулі сваіх поні і затрусілі прэч. Кэндлер накіраваўся да маршалаў, ужо складаючы загаловак для сваёй нядзельнай калонкі: "В'етнам. Атыка. Сан-Францыска. І зараз Паранены Лось далучаецца да доўгага спісу амерыканскіх злачынстваў ".
  
  
  Рыма назіраў за атакай і блізкай бітвай з месца на вяршыні мармуровага манумента. Ён быў задаволены яе зыходам і павярнуўся, каб паглядзець на рэакцыю Чыўна. Але Чыун быў пагружаны ў дыскусію з Ван Рыкерам. "Вось, - казаў Чіун. "Вось зброя, якую ты вынайшаў бы, калі б у цябе была хоць кропля мазгоў".
  
  
  "Што вы маеце на ўвазе?" - спытаў Ван Рыкер. "Вы толькі што паведамілі свету, што гэта Касандра".
  
  
  Чыун пакруціў галавой. "Гэта Касандра 2. Так напісана на таблічцы, якую я зрабіў. Гэта азначае, што існуе Касандра 1, і ні адзін вораг не зможа яе знайсці, і яна таксама нікому не прычыніць шкоды ".
  
  
  Ван Рыкер выглядаў збянтэжаным. "Рускія?"
  
  
  "Рускія будуць больш упэўненыя ў існаванні "Касандры", таму што яны бачылі часткі "Касандры 2". Я стварыў для вас ідэальная зброя. Бясшкодная, але эфектыўная. Адзіным добрым белым мужчынам павінна быць дазволена гуляць з імі".
  
  
  Загарэлы твар Ван Рыкера расплыўся ў павольнай усмешцы. "Ведаеш, ты маеш рацыю". Ён паглядзеў на мармуровую пліту, дзе ляжаў мёртвы Валашнікаў, і пакруціў галавой. "У некаторым сэнсе мне шкада яго. Усе гэтыя гады ён выдаткаваў на пошукі гэтай ракеты, а потым, калі яму гэта ўдаецца, ён усё роўна прайграе".
  
  
  "Пфффффуй", – сказаў Чыун. "Смерць занадта добрая для яго. Няма чалавека ніжэй, чым той, хто хлусіць забойцы аб сваім жалаванне".
  
  
  Разам трое мужчын вярнуліся ў матэль, дзе Ван Рыкер неадкладна заняўся справай. Ён патэлефанаваў у Вашынгтон і загадаў атамшчыкам дэмантаваць "Касандра-2". Ён рабіў гэта па адкрытай лініі і размаўляў з кожным клеркам, які падыходзіў да тэлефона, проста каб пераканацца, што яго загады не толькі перахапляюцца, але і распаўсюджваюцца як мага шырэй сярод грамадскасці.
  
  
  Ван Рыкер усміхнуўся. Цяпер ён мог казаць пра Касандра 2 усё, што хацеў. У яго была ідэальная зброя — Касандра 1.
  
  
  Рыма сядзеў у суседнім пакоі з Чыўном. Для дзённых мыльных опер было яшчэ зарана, таму яны паглядзелі навіны. Ён быў запоўнены кадрамі Валашнікава і Касандры 2, а таксама атакай Apowa на царкву і разгромам удзельнікаў RIP.
  
  
  Джонатан Бушэк сунуў камеру і мікрафон у твар Лін Косгроув. "Падпаленая зорка..." - пачаў ён.
  
  
  "Мяне клічуць Косгроув", - сказала яна, - "Лін Косгроув".
  
  
  "Але я думаў, што тваё індзейскае імя было..."
  
  
  “Гэта была мінулы раздзел у маёй гісторыі. Барацьба індзейцаў прыйшла і сышла. Сёння перад усімі амерыканцамі стаіць новая і больш маштабная барацьба. Барацьба за сэксуальнае вызваленне. У мяне тут накіды маёй новай кнігі. Яна памахала перад ім нататнікам.” Гэта пакажа шлях да яго. сумленным здаровым сэксуальным адносінам паміж усімі людзьмі. Ханжество павінна памерці". Яна пацягнулася свабоднай рукой да выраз сваёй сукенкі з аленевай скуры і разарвала яго, агаляючы грудзі перад камерамі. "Што дрэннага ў тым, каб маркітавацца?" яна закрычала. "Сэкс, цяпер і назаўжды".
  
  
  Ззаду яе раздаўся крык: "Сакаджавея. Сакаджавея".
  
  
  Гэта быў Дэніс Пэці.
  
  
  Лін Косгроув разгарнулася і крыкнула ў адказ: "Махлярскі вырадак. Фальшывы, фальшывы, курынае дзярмо, ашуканскі вырадак".
  
  
  Пакуль каманда Боўчака працягвала здымаць, Пэці схапіў сябе за пахвіну правай рукой і выставіў яе наперад, да Косгровува. "Гэта табе".
  
  
  Назіраючы за тым, як яго выступленне ў прамым эфіры ператвараецца ў дэманстрацыю непрыстойных жэстаў, паказаных у порнафільмах, Бушак павольна апусціўся на зямлю. Перад тым, як сысці, апошні кадр, які зрабіла камера, быў захаваны Бушэкам, які плакаў, па шчоках якога сцякаў грым.
  
  
  Праграма пераключылася назад у студыю на аб'яву сенатара ад партыі меншасці аб тым, што ён унясе ў Сенат законапраект аб выплаце дваццаці пяці тысяч долараў кожнаму з удзельнікаў таго, што ён назваў "новай разнёй параненага лася".
  
  
  Рыма выключыў тэлевізар: "Што ж, Татачка, нацыя жывая".
  
  
  "Я магу сказаць", – сказаў Чыун. "Вар'яцтва ўсё яшчэ бушуе".
  
  
  "Гаворачы аб вар'яцтве, мне лепш патэлефанаваць Сміту".
  
  
  Сміт спакойна выслухаў тлумачэнне Рыма аб падзеях дня, і паколькі ён не крытыкаваў дзеянні Рыма, Рыма ўспрыняў гэта як якое азначае, што ўсё прайшло добра.
  
  
  "Памятайце, вам трэба зрабіць яшчэ сёе-тое", - сказаў Сміт.
  
  
  "Я ведаю", - сказаў Рыма.
  
  
  Ён павесіў трубку і прайшоў праз сумежныя дзверы ў пакой Ван Рыкера.
  
  
  Ван Рыкер якраз вешаў трубку тэлефона. Ён павярнуўся і, убачыўшы Рыма, усміхнуўся, паціраючы рукі.
  
  
  "Што ж, усё ў поўным парадку", - сказаў ён. "Пентагон збіраецца апублікаваць гісторыю аб ланцужку Касандра, схаваных па ўсім свеце. Брыгады будуць тут, каб дэмантаваць гэтую. У цэлым, я б сказаў, даволі добры дзень. Ён паглядзеў на Рыма і ўсміхнуўся. "Так што ты скажаш, калі мы працягнем з гэтым?"
  
  
  "На чым?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Ты прыйшоў забіць мяне. Я занадта шмат ведаю… пра цябе, Азіят, Сміт і КЮРЭ".
  
  
  "Чаму ты не ўцёк?" - спытаў Рыма.
  
  
  “Памятаеш тыя два целы ў манументах? Я павінен быў зрабіць гэта, каб захаваць Касандра ў сакрэце. Ты павінен зрабіць тое ж самае. Навошта ўцякаць? Ты б дабраўся да мяне”.
  
  
  "Гэта дакладна. Я б так і зрабіў", - сказаў Рыма.
  
  
  "Перадайце Сміту мае найлепшыя пажаданні. Ён бліскучы чалавек", - сказаў Ван Рыкер.
  
  
  "Я буду", - сказаў Рыма і хутка забіў загарэлага генерала. Ён расклаў цела на ложку так, каб усё выглядала так, быццам Ван Рыкер памёр ад сардэчнага прыступу, выкліканага хваляваннем, затым вярнуўся ў свой пакой.
  
  
  "Ну, Татачка, нам пара сыходзіць".
  
  
  Чіун стаяў ля туалетнага століка і пісаў прамой ручкай на доўгім кавалку пергаменту.
  
  
  "Як толькі я скончу з гэтым".
  
  
  "Што гэта ты робіш?"
  
  
  "Гэты ліст Вар'яцкаму імператару Сміту. Я думаю, мне павінны заплаціць за стварэнне "Касандры 1" і "Касандры 2". Стварэнне зброі выходзіць за рамкі кантракту і павінна быць аплачана". Ён павярнуўся да Рыма. "Асабліва з тых часоў, як я адхіліў вельмі павабную прапанову з матухны Расіі".
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  ***********************************************
  
  
  * Назва: #018: СМЕШНЫЯ ГРОШЫ *
  
  
  * Серыя: Разбуральнік *
  
  
  * Аўтар (ы): Уорэн Мэрфі і Рычард Сапір *
  
  
  * Месцазнаходжанне : Архіў Джыліян *
  
  
  ***********************************************
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЕРШЫ
  
  
  У апошні дзень, калі яго рукі былі прымацаваныя да плеч, а хрыбетнік усё яшчэ ўяўляў сабой непашкоджаную гнуткую калону, Джэймс Кастэлана дастаў свой паліцэйскі спецыяльны 38 калібра з верхняй паліцы шафы ў фае.
  
  
  Яны былі ў абутковай скрынцы Тома Макана, замацаванай шчыльнай ізастужкай, якую яго дзеці не змаглі б раскалупаць або пракусіць, нават калі б выявілі яе ў маленькім ранча ў раёне Сан-Дыега з сярэднім дастаткам, дзе жыў Кастэлана.
  
  
  Але дзяцей ужо даўно не было, і ў іх былі свае дзеці. Старая касета трэснула ў яго ў руках, калі ён здымаў яе за кухонным сталом, дзе сядзеў, ядучы цвёрды раннегадовы персік і слухаючы, як яго жонка Бэт Мары скардзіцца на кошты, яго заробак, новыя элементы, якія з'яўляюцца па суседстве, машыну, якая мае патрэбу ў рамонце. , І, вядома, на тое, што яны не могуць дазволіць сабе рамонт.
  
  
  Калі Кастэлана чуў паўзу, ён казаў "угу", а калі Бэт Мары падвышала голас, ён казаў "гэта жудасна". Апошні пласт скотчу адарваўся разам з верхняй часткай скрынкі, агаліўшы кошт у 7,95 даляра; Кастэлана запомніў туфлі як больш хупавыя і трывалыя, чым тыя, за якія ён зараз заплаціў 24,95 долара.
  
  
  Пісталет быў загорнуты ў белую туалетную паперу і пакрыты запечаным рэчывам, падобным на вазелін, якое нехта са зброевага аддзела даў яму шмат гадоў таму. На картцы памерам тры на пяць была цыдулка для яго самога, надрукаваная ад рукі старымі мазкамі аўтаручкі з кляксай у куце.
  
  
  Картка, надрукаваная ад рукі, уяўляла сабой напісаную ім дзесяціэтапную праграму чысткі пісталета. Яна пачыналася з выдалення ліпкага рэчыва і заканчвалася словамі "накіруй яго ў твар Нікалсу і націсні на курок".
  
  
  Кастэлана ўсміхнуўся, прачытаўшы картку. Нікалс, наколькі ён памятаў, быў памагатым акруговага начальніка сакрэтнай службы. Усе яго ненавідзелі. Цяпер нянавісць здавалася некалькі непрыстойнай, таму што Нікалс памёр больш за пятнаццаць гадоў таму ад сардэчнага прыступу, і цяпер, калі Кастэлана сам быў памочнікам раённага інспектара па барацьбе з фальшывай валютай - "смешнымі грашыма", як яны іх называлі, - ён зразумеў, што Нікалс не быў такім ужо суровым начальнікам. Ён проста быў дакладны. Што ж, вы мусілі быць дакладныя. Гэта быў дакладны бізнэс.
  
  
  "Угу", - сказаў Кастэлана, разглядаючы абсалютна чыстую бочачку пры яркім столевым асвятленні на кухні. "Гэта жудасна".
  
  
  "Што жудасна?" запатрабавала адказу Бэт Мэры.
  
  
  "Тое, што ты сказаў, дарагі".
  
  
  "Што я такога сказаў?"
  
  
  "Якім жахлівым гэта становіцца", - сказаў Кастэлана і, убачыўшы, што восьмы крок патрабуе ўстаўкі шасці куль, паскрэб па дне скрынкі, пакуль не знайшоў іх.
  
  
  "Што мы збіраемся з гэтым рабіць? Гэтыя цэны забіваюць нас. Забіваюць нас. Гэта як калі б вам кожны месяц урэзалі зарплату", - сказала Бэт Мары.
  
  
  "Мы з'ямо яшчэ гамбургераў, дарагая".
  
  
  "Яшчэ гамбургера? Гэта тое, што мы скарачаем, каб зэканоміць грошы".
  
  
  "Што?" - спытаў Кастэлана, адрываючы позірк ад свайго пісталета.
  
  
  "Я сказаў, што мы адмаўляемся ад гамбургераў, каб зэканоміць грошы".
  
  
  "Добра, дарагая", - сказаў Кастэлана. Замест дзясятага кроку, які на дадзены момант запатрабаваў бы выкапаць даўно мёртвае цела памагатага акруговага інспектара Нікалса, Кастэлана паставіў пісталет на засцерагальнік і паклаў яго ва ўнутраную кішэню свайго шэрага пінжака з натуральнай скуры. Ён атрымліваў наплечную кабуру ў офісе.
  
  
  "Навошта пісталет?" - Спытала Бэт Мэры.
  
  
  "Офіс", - сказаў Кастэлана.
  
  
  "Я ведаю, што гэта офіс. Я не думаў, што ты збіраешся абрабаваць Bank of America. Цябе панізілі да агента ці нешта ў гэтым родзе?"
  
  
  "Не. Сёння ўвечары будзе нешта асаблівае".
  
  
  “Я ведаю, што гэта нешта асаблівае. Ты б не даставаў пісталет, калі б гэта не было чымсьці асаблівым. Я ведаю, што дарма марную час, нават пытаючыся”.
  
  
  "Ага", - сказаў Кастэлана і пацалаваў жонку ў шчаку. Ён адчуў, што яна абняла яго мацней, чым звычайна, і ён адказаў на моцныя абдымкі, проста каб даць ёй зразумець, што камфорт іх адносін не пагасіў яго каханне.
  
  
  "Прынясі дадому некалькі узораў, дарагая. Я чуў, яны становяцца лепш з кожным днём".
  
  
  "Што?" - спытаў Кастэлана.
  
  
  "О, не глядзі так занепакоена. Я прачытала пра гэта ў газеце. Ты мне нічога не сказаў. Ты ніколі мне нічога не расказваеш. Я чытала, што вакол поўна падробленых дваццатак. Высакаякасныя."
  
  
  "Добра, дарагая", - сказаў Кастэлана і цёпла пацалаваў Бэт Мары ў вусны. Калі яна павярнулася, каб вярнуцца на кухню, ён паляпаў яе па пышным азадку, і яна завішчала, сапраўды гэтак жа ўзрушаная, як тады, калі яны толькі пажаніліся, і прыгразіла, што калі ён калі-небудзь зробіць гэта зноў, яна сыдзе ад яго . Больш за дваццаць пяць гадоў і 70000 паляпванняў таму.
  
  
  У федэральным будынку ў цэнтры Сан-Дыега Кастэлана ўвайшоў у блаславёную прахалоду свайго офіса з кандыцыянаваным паветрам, якая патрабавала знаходжання ў ім у гэты спякотны летні дзень. У другой палове дня пасыльны з аддзела забеспячэння прынёс яму наплечную кабуру і паказаў, як яе апранаць.
  
  
  У 16.45 патэлефанаваў акруговы наглядчык, каб спытаць, ці ёсць у яго зброя. Кастэлана сказаў "так", і наглядчык сказаў: "Добра, я вам ператэлефаную".
  
  
  У 19 гадзін вечара, праз дзве з паловай гадзіны пасля таго, як Кастэлана звычайна сыходзіў дадому, начальнік зноў патэлефанаваў і спытаўся, ці атрымаў Кастэлана гэта.
  
  
  "Што атрымаў?" - спытаў Кастэлана.
  
  
  "Яны ўжо павінны былі быць там".
  
  
  У яго дзверы пастукалі, і Кастэлана расказаў пра гэта свайму начальніку.
  
  
  "Напэўна, гэта яно", - сказаў кіраўнік. "Перазваніце пасля таго, як паглядзіце на гэта".
  
  
  Двое мужчын увайшлі ў яго офіс з запячатаным канвертам з манільскай паперы. На канверце чорным шрыфтам было надрукавана: "Толькі для вашых вачэй". Двое мужчын папрасілі яго распісацца ў атрыманні, і калі Кастэлана падпісаў квітанцыю, ён убачыў, што яе падпісаў яго начальнік, а таксама, як ні дзіўна, намеснік міністра фінансаў і намеснік дзяржаўнага сакратара. Гэты канверт быў недзе паблізу. Выконваючы належную форму, Кастэлана пачакаў, пакуль двое мужчын выйдуць з яго кабінета, перш чым выявіць друк канверта. Унутры былі два маленькія канверты і запіска. На першым маленькім канверце была пазнака: "Спачатку адкрый гэта." Другі папярэдзіў: "Не адчыняй без спецыяльнага дазволу па тэлефоне". У запісцы ад яго кіраўніка гаварылася: "Джым, скажы мне, што ты думаеш".
  
  
  Кастэлана адкрыў першы канверт з кутка і вытрас мятую пяцідзесяцідоларавую купюру. Ён патрымаў яе ў руках. Папера здавалася сапраўднай. Самай распаўсюджанай памылкай пры падробцы была папера. Вопытны банкаўскі касір, перабіраючы пачкі банкнот, мог лёгка выявіць смешныя грошы, часам нават з зачыненымі вачамі. Было адчуванне падробкі, адчуванне таннай паперы, таму што змест анучы звычайна было недастатковым.
  
  
  Гэтая купюра здавалася сапраўднай. Ён вельмі моцна пацёр куткі купюры аб ліст звычайнай белай паперы. Зялёныя чарнілы размазаліся. Гэта была праверка не столькі чарнілаў, колькі паперы. Спецыяльная грашовая папера ўрада Злучаных Штатаў была недастаткова сітаватай, каб чарнілы маглі высахнуць. Пакуль гэтая купюра выглядала добра. У куце яго кабінета, пад павялічанымі асобнікамі цяпер вядомых падробак - такіх, як гітлераўскія пяцідзесятыя, якія былі настолькі добрыя, што ім проста дазвалялі заставацца ў звароце, - гарэла ўльтрафіялетавае святло. Многія фальшываманетчыкі, імкнучыся атрымаць правільны выгляд, які падмануў бы банкаўскага касіра, выкарыстоўвалі камерцыйную паперу з высокім утрыманнем рыззя.
  
  
  Недахоп складаўся ў тым, што камерцыйная лялька была выраблена з выкарыстанай тканіны, а выкарыстаную тканіну сціралі прынамсі адзін раз, і ўсе мыйныя сродкі пакідалі сляды, якія былі бачныя пад ультрафіялетавым выпраменьваннем. Грошы Злучаных Штатаў былі зроблены з нетыранных ануч. Новы кантэнт для газеценак.
  
  
  Кастэлана разгледзеў гэтую купюру ў жудаснаватым пурпурным святле, з-за якога здавалася, што абшэўкі яго белай кашулі свецяцца. На купюры не было адлюстраванага бляску, і Кастэлана ведаў, як гэтая група, відаць, гэта зрабіла. У іх былі адбеленыя свежыя аднадоларавыя банкноты. Гэтая папера была сапраўднай.
  
  
  Аднак гэта стварала іншую праблему для фальшываманетчыка. У іх была сапраўдная папера з належным зместам рыззя, але таксама і галаўны боль пры друку. Дзяржаўныя грошы друкаваліся на вялікіх лістах і ўразаліся. Але калі фальшываманетчык адбельваў асобныя даляравыя купюры, а затым перадрукоўваў паперу больш высокай вартасці, друкаваны рэгістр не быў бы ідэальным. Друк мог быць нанесены не дакладна па цэнтры. Адваротны бок банкноты можа адрознівацца па размяшчэнні ад асабовага. На гэтай банкноце межы былі ідэальнымі.
  
  
  Пад павелічальным шклом Кастэлана разгледзеў лініі на твары Уліса С. Гранта. Лініі гравіроўкі былі чыстымі і бесперапыннымі, умелая праца майстра-гравёра, падобныя лініям на сапраўдных банкнотах. На фотапласцінцы, вырабленай для афсетнага друку, часам можна было атрымаць такія лініі, але нельга было надрукаваць іх на гладкай паперы з высокім утрыманнем рыззя, якую ён трымаў у руках. На такой паперы афсетныя чарнілы расцякліся б, размазаліся і прамоклі. Відавочна, у фальшываманетчыка былі пласціны з ручной гравіроўкай, і калі Кастэлана разглядаў чару з пяці манет, якія складалі пяцьдзесят, у кутках банкноты, ён ціха свіснуў ад захаплення. Гэтую купюру вырабіў рамеснік.
  
  
  Апошнім пунктам, які ён праверыў, быў сэрыйны нумар. У рэдкіх выпадках фальшываманетчык, у якога была выдатная пласціна, правільная папера, ідэальны рэгістр і належныя чарнілы, здзяйсняў апошнюю распаўсюджаную памылку. Серыйныя нумары былі б невыразнымі. Гэтыя вялікія выразныя лічбы на банкноце нейкім чынам заўсёды абыходзіліся без увагі фальшываманетчыка, які мог нават патраціць гады на гравіроўку астатняй часткі пласціны. Кастэлана вывучыў кожны нумар.
  
  
  "Сукін сын", - сказаў ён і набраў нумар свайго начальніка па офісным тэлефоне. Зараз ты задаволены? самым зялёным навабранцам. Мне не трэба больш ніякага навучання ідэнтыфікацыі. Я начальнік гэтага аддзялення”.
  
  
  "Дык ты кажаш, што рахунак, які я табе адправіў, сапраўдны?"
  
  
  "Гэта гэтак жа рэальна, як мой гнеў".
  
  
  "Ты паклянешся ў гэтым?"
  
  
  "Ты страшэнна добра ведаеш, што я гэта зраблю. Ты даслаў мне арыгінал. Мы атрымлівалі іх на трэніроўках, каб падставіць сябе. Ты, верагодна, таксама гэта атрымаў. Кожны ўзор быў лепшы за папярэдні, пакуль яны не давалі вам сапраўдныя для вывучэння, а вы не паказвалі на недахопы ў арыгінале ".
  
  
  "Ты б паставіў на гэта сваю працу?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Не трэба. Адкрый другі канверт і нічога не кажы па тэлефоне".
  
  
  Кастэлана разарваў другі канверт з надпісам "Не выкрываць без спецыяльнага дазволу па тэлефоне". Унутры была яшчэ адна пяцідзесяцідоларавая купюра, свежая, мятнага колеру. Кастэлана пакратаў банкноту, зірнуўшы на хупавую гравіроўку вакол твару Гранта.
  
  
  "Я выявіў канверт", - сказаў Кастэлана ў трубку, заціснутую паміж плячом і шчакой.
  
  
  "Тады параўна серыйныя нумары і прыязджай".
  
  
  Калі Джэймс Кастэлана параўнаў серыйныя нумары на двух пяцідзесяцідоларавых банкнотах, ён ціха сказаў сабе: "Госпадзе, не".
  
  
  Калі ён з'явіўся ў офіс кантралёра з двума купюрамі, у яго ўзнікла два пытанні: ці адбылася памылка на манетным двары Канзас-Сіці? Ці ў Амерыкі былі сур'ёзныя праблемы?
  
  
  Кастэлана не папрацаваў задаць пытанні. Ён ведаў адказ, калі ўвайшоў у кабінет начальніка. Гэта выглядала як камандны пункт перад пачаткам маленькай вайны. Кастэлана не бачыў столькі зброі з часоў Другой сусветнай вайны. Чатыры мужчыны ў касцюмах і гальштуках сціскалі ў руках М-16. Яны сядзелі ля далёкай сцяны з пустым нудным выразам твараў людзей, якія стрымліваюць страх. Іншы кантынгент стаяў вакол стала з макетам вугла вуліцы, які Кастэлана даведаўся. Ён часта вадзіў сваю жонку ў рэстаран на паўднёва-заходнім куце, і калі адзін з мужчын за столікам варухнуў рукой, Кастэлана ўбачыў, што рэстаран сапраўды знаходзіцца там у мініяцюры.
  
  
  Начальнік сядзеў за сваім сталом і звяраў гадзіннік з хударлявым бландынам, у якога на каленях ляжаў доўгі чырванаваты скураны футарал. Кастэлана ўбачыў, што ён зачынены на бліскучы кодавы замак.
  
  
  Убачыўшы Кастэлана, наглядчык двойчы пляснуў у далоні.
  
  
  "Добра, ціха", - сказаў ён. "У нас не так шмат часу. Джэнтльмены, гэта Джэймс Кастэлана з майго аддзела. Ён той, хто зробіць абмен. Пакуль ён — і ніхто іншы — не падасць сігнал, што ў нас сапраўдны абмен, я не хачу, каб нешта выходзіла з-за гэтага кута вуліцы”.
  
  
  "У чым справа?" - спытаў Кастэлана. У роце ў яго быў нервовы прысмак медзі, і калі халоднасць на тварах гэтых дзіўных людзей зрабіла на яго ўражанне, ён адчуў падзяку, што ўсе яны былі на адным баку. Ён спадзяваўся.
  
  
  Яму жудасна захацелася цыгарэты, хоць ён кінуў паліць больш за пяць гадоў таму.
  
  
  “Здарылася тое, што нам пашанцавала. Вельмі пашанцавала, і я не ведаю чаму. Я не мае права казаць вам, хто гэтыя людзі, але, само сабой зразумела, мы атрымліваем супрацоўніцтва, падабаецца нам гэта ці не, ад іншага дэпартамента”.
  
  
  Кастэлана кіўнуў. Ён адчуў, як на яго правай руцэ, у якой ён трымаў маленькія канверцікі з двума купюрамі, утварылася вільгаць. Ён пашкадаваў, што трымае іх. Ён адчуваў, што людзі з М-16 глядзяць на яго, і яму не хацелася азірацца на іх.
  
  
  "Мы не ведаем, як доўга гэтыя банкноты былі ў абарачэнні", - сказаў наглядны орган. "Цалкам магчыма, што, калі б яны былі на вуліцах нейкі час, яны маглі б стаць асноўным фактарам інфляцыі. Яны могуць абясцэньваць нашу валюту. Я кажу "маглі", таму што мы проста не ведаем. Мы не ведаем, ці шмат што шмат што?" з гэтага было перададзена ці гэта першая партыя”.
  
  
  "Сэр, - сказаў Кастэлана, - як мы ў выніку даведаліся штосьці? Я не разумеў, што гэта дзіўна, пакуль не ўбачыў дублікаты серыйных нумароў".
  
  
  “У тым і справа. Нам пашанцавала. Фальсіфікатар даслаў іх нам. Гэта другі набор. У першым наборы былі іншыя нумары. Каб даказаць, што гэта падробкі, яму давялося прад'явіць нам ідэнтычныя серыйныя нумары”.
  
  
  "Гэта неверагодна", - сказаў Кастэлана. "Чаго ён жадае ад нас? З яго пласцінамі і працэсам друку ён можа купіць усё, што заўгодна".
  
  
  "Здаецца, нічога. Яму патрэбнае гэтае складанае праграмнае забеспячэнне — камп'ютарнае праграмаванне — гэта, ну, частка нашай касмічнай праграмы, а не для продажу. Джым, не думай, што я звяртаюся з табой як з дзіцем, але я магу растлумачыць табе гэта толькі так, як гэта было растлумачана мне.НАСА, касмічнае агенцтва, кажа, што калі вы адпраўляеце прадметы ў космас, яны павінны быць вельмі маленькімі.Часам вам даводзіцца адпраўляць у космас вельмі складаныя прадметы, і яны павінны выконваць вельмі вялікую працу.Усё гэта падпадае пад новую дысцыпліну, званую мініяцюрызацыяй.Гэтыя вельмі маленькія штуковіны могуць рабіць вельмі складаныя рэчы, такія як прайграванне рэакцый сятчаткі вока.Добра.Гэтая праграма, якую жадае атрымаць фальшываманетчык, зяўляецца блізкім падабенствам таго, што НАСА завуць творчым інтэлектам. настолькі блізка, наколькі вы можаце да гэтага наблізіцца, калі толькі вы не жадаеце пабудаваць нешта памерам з Пэнсыльванію. Разумееце?"
  
  
  "Хлопец, які робіць пяцідзясяткі, хоча гэтую штуковіну", - сказаў Кастэлана.
  
  
  "Верна", - сказаў начальнік. “Ён гатовы абмяняць на іх пласціны для глыбокага друку. Сёння ў дванаццаць пятнаццаць на рагу Себасцьяна і Рэндольфа. Гэта макет кута. Нашы сябры раскажуць вам, што там адбываецца. Ваша задача ў першую чаргу – пераканацца, што пласціны глыбокага друку сапраўдныя”.
  
  
  Кастэлана ўбачыў мужчыну ў шэрым гарнітуры з бездакорна выкладзенымі валасамі ў куце макета, які падаў яму знак указкай на дошцы падысці бліжэй. Кастэлана пайшоў у the model і адчуў сябе Богам, які глядзіць зверху ўніз на кут маленькай вуліцы Сан-Дыега.
  
  
  "Я кіраўнік групы Фрэнсіс Форсайт. Вы апазнаеце таблічкі на куце. Чалавек, якога вы сустрэнеце, будзе апазнаваць кампутарную праграму. Вы не пакінеце асветлены кут з таблічкамі. Вас забярэ браніраваная машына. Вы не павінны трапляцца нікому на вочы з гэтымі нумарамі. Калі кантакт паспрабуе вярнуць нумары па якой бы там ні было чынніку, вы ўпаўнаважаныя забіць паказанай кантактнай асобы. Ты знаёмы са зброяй?"
  
  
  "У мяне тут ёсць пісталет 38-га калібра".
  
  
  "Калі ты ў апошні раз імі карыстаўся?"
  
  
  "Тысяча дзевяцьсот пяцьдзесят трэці ці сорак чацвёрты".
  
  
  "Гэта выдатна, Кастэлана. Што ж, проста накіруй гэта ў твар сувязной і націскай на курок моцна і часта, калі ён паспрабуе нешта зрабіць. Дазволь мне папярэдзіць цябе яшчэ раз. Вы не павінны пакідаць гэты кут з талеркамі пры магчымасці .. .не, зрабіце гэта верагоднасцю смерці”.
  
  
  "Ты прыстрэліш мяне, калі я знікну разам з талеркамі?"
  
  
  "З задавальненнем", - сказаў Форсайт і пастукаў указкай па куце вуліцы.
  
  
  "Ну, я ўсё роўна нікуды не збіраўся. Якая мне карысць ад гэтых пласцінак? У мяне няма доступу да папяровай крыніцы гэтага хлопца. На чым бы я надрукаваў "квір"? Папяровыя ручнікі?" - спытаў Кастэлана.
  
  
  "Спатрэбяцца папяровыя ручнікі, каб забраць вас, калі вы паспрабуеце пакінуць гэты кут", – сказаў Форсайт.
  
  
  "Вы, мабыць, з ЦРУ", - сказаў Кастэлана. "Ніхто іншы на гэтай зямлі не настолькі дурны".
  
  
  "Давайце супакоімся", - сказаў акруговы інспектар. "Джым, гэты працэс вырабу пласцін настолькі важны, што гэта больш, чым проста падробка. Гэта можа літаральна разбурыць нашу краіну. Вось чаму ўсё так жорстка. Калі ласка, паспрабуй супрацоўнічаць і зразумець, добра, Джым? Гэта больш, чым проста чарговы фальшывы рахунак . Добра?"
  
  
  Кастэлана стомлена кіўнуў у знак згоды. Ён убачыў, як чалавек з чырвоным скураным кейсам падышоў да стала. Указка Форсайта апусцілася на дах.
  
  
  “Гэта наш асноўны снайпэрскі пост, і гэты чалавек будзе дзяжурыць на ім. Адсюль найменш перашкод і лепшы агляд. Пакажыце містэру Кастэлана сваю зброю”.
  
  
  Кастэлана назіраў, як пальцы набіраюць камбінацыю на чырвоным скураным футарале так хутка, што ніхто не мог на ім адсачыць. Футляр адкрыўся, агаліўшы тонкі ствол вінтоўкі і металічны прыклад, апраўлены ў чырвоны аксаміт. Там было восем картрыджаў з нержавеючай сталі даўжынёй у два цалі, кожны з наканечнікам з белага металу, які, відаць, быў заменчаны. Кастэлана ніколі не бачыў такіх тонкіх картрыджаў. Яны былі падобныя на палачкі для кактэйляў.
  
  
  Стралок пстрыкнуў сваёй зброяй, і Кастэлана ўбачыў, што ў вельмі тоўстым ствале была вельмі тонкая адтуліна. Памяркоўнасць да расточвання гэтай зброі, падумаў Кастэлана, відаць, неверагодная.
  
  
  "Я магу выбіць вясёлкавую абалонку вока з пяцідзесяці ярдаў", - сказаў стрэлак. "Гэта зброя. Я бачыў, што вы звярнулі ўвагу на кулі. Яны прызначаны для разбурэння пры ўдары аб метал любога віду, таму мы не пашкодзім вашыя пласціны або якое-небудзь абсталяванне. Аднак яны забіваюць вельмі прыгожа. Яны пранікаюць у скуру і ўтрымліваюць наканечнікі курарэ, таму, калі вы ўбачыце невялікі ўкол шпількай на твары вашага суразмоўцы або пачуеце нешта накшталт аплявухі, вы будзеце ведаць, што ваш мужчына знаходзіцца ў працэсе смерці. Мне не патрэбен другі стрэл. Так што, як толькі я дабяруся да яго, нікуды не ўцякай”.
  
  
  "Проста падумаў, што табе трэба ведаць, што менавіта ён спыніць цябе, калі ты вырашыш куды-небудзь пераехаць з нумарнымі знакамі", - сказаў Форсайт.
  
  
  "Вы прымушаеце мяне хварэць за іншы бок", - сказаў Кастэлана і быў здзіўлены, пачуўшы, як некалькі мужчын з М-16 выліліся смехам. Але калі ён азірнуўся ў пошуках выказвання падтрымкі, якое суправаджала б смех, мужчыны адвялі вочы.
  
  
  Яму зноў паказалі рог вуліцы, дзе ён павінен быў стаяць, і далі шэрую скрынку, абгорнутую лямцом.
  
  
  "І не забывай. Пастарайся падтрымліваць кантакт паміж табой і асноўным снайперам. Ён наш лепшы".
  
  
  Мужчына са своеасаблівай вінтоўкай з тоўстым ствалом і тонкім ствалом коратка кіўнуў.
  
  
  "Калі вы будзеце ўпэўнены, што ў вас ёсць патрэбныя тавары, падайце", – сказаў снайпер. "Проста падайце і трымаеце пласціны абароненымі сваім целам".
  
  
  "Я рыхтую кагосьці да забойства?" - спытаў Кастэлана.
  
  
  "Вы выконваеце загады", - сказаў чалавек з указкай.
  
  
  "Рабі, што ён кажа, Джым", - сказаў акруговы інспектар. "Гэта важна".
  
  
  "На дадзеным этапе майго жыцця я не ведаю, ці хачу я несці адказнасць за смерць іншага чалавека".
  
  
  "Гэта вельмі важна, Джым. Вы павінны ведаць, наколькі гэта важна", - сказаў акруговы наглядчык, і Джэймс Кастэлана, сарака дзевяці гадоў, упершыню ў жыцці пагадзіўся ўдзельнічаць у забойстве, калі б гэта было неабходна.
  
  
  Ён даехаў да кута Себасцьян і Лацімер на заднім сядзенні шэрага чатырохдзвернага седана. За рулём быў адзін з людзей Фарсайта. Прадмет абмену быў загорнуты ў дрот, скотч і тоўсты пластык усярэдзіне шэрай скрынкі, абцягнутай лямцом; гэта было зроблена для таго, каб даць Кастэлана больш часу на вывучэнне падробленых пласцінак, чым яго кантакту прыйшлося б глядзець на камп'ютарную праграму для творчага інтэлекту.
  
  
  На заднім сядзенні машыны пахла нясвежымі цыгарамі, абіўка сядзення была ліпкай, а ад прыпынку і ад'езду кіроўцы ў Кастэлана кружылася галава. Ён крыху разбіраўся ў кампутарах і касмічнай эры, і тое, што ён прапаноўваў, было распрацавана, як ён быў упэўнены, для таго, каб даць магчымасць беспілотным касмічным апаратам прымаць творчыя рашэнні, знаходзячыся за межамі дасяжнасці кантролю Зямлі.
  
  
  Але навошта камусьці спатрэбілася нешта падобнае? На зямлі гэта было амаль бескарысна, таму што любы нармальны чалавек валодаў творчым інтэлектам у шмат разоў большым, чым гэтая праграма.
  
  
  Калі лімузін праязджаў міма супермаркета, Кастэлана раптам усвядоміў грандыёзнасць сваёй місіі. Цалкам магчыма, што гэтыя банкноты Федэральнай рэзервовай сістэмы 1963 серыі А ўжо абясцэнілі ўсю валюту. Масавае выкарыстанне друкаваных формаў, якія ён мусіў набыць, магло растлумачыць феномен інфляцыі падчас эканамічнай дэпрэсіі. У вітрыне супермаркета ён убачыў кошт на гамбургер у 1,09 даляра за фунт, і ў тое ж імгненне гэта стала ясна. Калі грошы каштуюць менш, іх трэба больш, каб набываць менш. Самі грошы Амерыкі абясцэньваліся, калі б гэтыя законапраекты прымаліся масава. А чаму яны не павінны былі абясцэньвацца? Хто мог іх спыніць?
  
  
  Калі памочніка дырэктара па валютным забеспячэнні каліфарнійскага аддзялення сакрэтнай службы можна было падмануць, то ў краіне не было ніводнага банкаўскага касіра, які не прыняў бы банкноты. Яны былі такімі добрымі, яны былі сапраўднымі. І з кожнай прапушчанай фальшывай купюрай даляр у чэку сацыяльнага страхавання для ўдавы станавіўся нашмат менш, гамбургер каштаваў нашмат даражэй, і кожны ашчадны рахунак станавіўся крыху менш надзейным, на кожны заробак куплялася менш, чым тыднем раней.
  
  
  Такім чынам, Джэймс Кастэлана, які не страляў са спецыяльнага паліцэйскага 38-га калібра больш за дваццаць гадоў, які шлёпаў сваіх дзяцей нячаста і то толькі па настойліваму патрабаванню жонкі, падрыхтаваўся дапамагчы пазбавіць чалавека жыцця. Ён сказаў сабе, што гэтыя фальшываманетчыкі штодня адымаюць кавалачкі жыццяў у людзей, якія не могуць дазволіць сабе жыллё або добрую ежу з-за інфляцыі, і ўсе гэтыя маленькія страты кавалачкаў жыццяў у суме складаюць поўнае пазбаўленне аднаго жыцця.
  
  
  "Лухта сабачая", - сказаў Джэймс Кастэлана, дастаў з кішэні абцягнутую лямцом скрынку, паклаў яе на калені і не адказаў кіроўцу, які спытаў, што ён сказаў. На яго гадзінах было 11:52 вечара, калі ён выйшаў на скрыжаванні Себасцьян і Лацімер і пачаў павольна цягнуцца скрозь гарачую душную ноч некалькі кварталаў у бок Рэндольфа.
  
  
  Кантакт будзе ажыццяўляцца пад імем містэра Горданса, і містэр Горданс, па словах лідэра групы Форсайта, зробіць абмен роўна ў 12:09:3.
  
  
  "Што?" Спытаў Кастэлана, думаючы, што ў лідэра групы Форсайта раптоўна выявілася жылка гумару.
  
  
  "Містэр Горданс сказаў 12:09:3, гэта значыць апоўначы, дзевяць хвілін і тры секунды".
  
  
  "Што, калі я буду там апоўначы, праз дзевяць хвілін і чатыры секунды?"
  
  
  "Вы б спазніліся", - сказаў лідэр групы Форсайт.
  
  
  Такім чынам, Кастэлана зноў паглядзеў на гадзіннік, калі ішоў па Себасцьян-стрыт, і ў 12:05 дасягнуў кута Рэндольф-стрыт, з намаганнем пазбягаючы глядзець на дахі шасціпавярховых будынкаў, дзе знаходзіўся снайпер. Ён не зводзіў вачэй з рэстарана, дзе часта абедаў. Яго вокны былі цёмныя, і шэрая котка пагардліва глядзела са скрыні касавага апарата, на якой яна сядзела. Расхістаны жоўты "Форд" з перацягнутым дротам глушыцелем, які вырыгае чорны дым, пыхкаў у квартале з паўтузінам п'яных мексіканцаў і адной старой фарбаванай бландынкай, якая заклікае свет весяліцца. Машына праехала далей па квартале, і ўдалечыні Кастэлана мог чуць выпадковыя гудкі ў ночы.
  
  
  Ён памятаў, як паклаў свой 38-й калібр у наплечную кабуру ў офісе, але зараз не мог успомніць, ці зняў ён яго з засцерагальніка. Ён збіраўся выглядаць вельмі дурное, хапаючыся за пісталет, а затым націскаючы на заблакіраваны спускавы кручок. Што б ён зрабіў? Крыкнуць "бах"? З іншага боку, на дахах былі тыя эксперты, і зараз было занадта позна даставаць яго пісталет і аглядаць яго. Ноч была гарачай, Кастэлана спацеў, і яго кашуля прамокла нават на таліі. Яго вусны былі салёнымі на смак.
  
  
  "Добры вечар; Я містэр Горданс", - пачуўся голас з-за спіны Кастэлана. Ён павярнуўся і ўбачыў вельмі спакойны твар, халодныя блакітныя вочы і вусны, якія былі рассунуты ў паўусмешцы. Мужчына быў на добрых два цалі вышэй за Кастэлана, магчыма, шэсць футаў адзін дзюйм ці паўтара. На ім быў светла-блакітны гарнітур і белая кашуля з бела-блакітным гальштукам у гарошак, які быў амаль модным. Амаль. У тэорыі белы і сіні былі добрымі спалучэннямі, а на практыцы сіні гарнітур з белай кашуляй быў вельмі бяспечным. Але гэтае спалучэнне адбеленага белага і асляпляльнага сіняга здавалася больш за кідкім і нават нясмачным. Гэта было пацешна. І мужчына не спацеў.
  
  
  "У вас ёсць пасылка?" - спытаў Кастэлана.
  
  
  "Так, у мяне сапраўды ёсць пасылка, прызначаная для вас", - сказаў мужчына. У голасе не было нават намёку на рэгіяналізм, нібыта ён навучыўся гаварыць у дыктара сеткі. "Вечар даволі цёплы, вы не знаходзіце? Выбачыце, у мяне няма з сабой напою, каб прапанаваць вам, але мы знаходзімся на адчыненай вуліцы, а на адчыненых вуліцах няма кранаў".
  
  
  "Усё ў парадку", - сказаў Кастэлана. "Я атрымаў тваю пасылку. Ты атрымаў маю?"
  
  
  Кастэлана адчуў цяжар свайго дыхання, быццам гэтай ноччу ў паветры ніколі не магло быць дастаткова кіслароду. Дзіўны чалавек з дзіўнай размовай здаваўся спакойным, як ранішняя сажалка. Ветлівая ўсмешка засталася прыклеенай да твару.
  
  
  "Так", - сказаў мужчына. "У мяне ваша пасылка, а ў вас мая. Я аддам вам вашу пасылку ўзамен маёй. Вось ваша пасылка. Гэта банкноты Федэральнага рэзерву Канзас-Сіці 1963 серыі E, асабовы нумар 214, абаротнай нумар 108, у якіх ваша краіна адчайна мае патрэбу, каб яны не трапілі ў рукі фальшываманетчыкаў. Гэта каштуе больш, чым жыццё вашага прэзідэнта, бо ў вашых вачах гэта ўплывае на саму аснову вашай эканомікі, якая з'яўляецца вашай крыніцай сродкаў да існавання”.
  
  
  "Добра, добра", - сказаў Кастэлана. "Проста аддай мне нумары". Гэты чалавек быў проста нарцысам, падумаў Кастэлана і нагадаў сабе, што, калі ён будзе ўпэўнены, што ў яго ёсць тавар, ён упадзе. Ён не стаў бы адчуваць свой пісталет. Падайце снайперу ператварыць гэтую кветку ў мёртвы нарцыс. Што ж, Кастэлана не раіў яму займацца фальшываманецтвам.
  
  
  Мужчына трымаў дзве пустыя талеркі ў правай руцэ. Паміж імі быў тонкі лісток мясной паперы. Для Кастэлана гэта азначала, што талеркі ўжо сапсаваліся ад трэння адна аб адну. Кантакт не змог бы ўтрымліваць пласціны разам з неабходным ціскам, каб яны не слізгалі сябар па сябра, не аказваючы пры гэтым такога моцнага ціску, якое прывяло б да затуплення тонкіх выгравіраваных выступаў.
  
  
  І Кастэлана прыйшло ў галаву, калі ён перадаваў абцягнутую лямцом скрынку ў правую руку і вельмі асцярожна ўзяў дзве талеркі ў левую, што кіраўнік групы Форсайт не даў яму інструкцый аб тым, што рабіць, калі талеркі былі пашкоджаны, хоць, калі яны былі пашкоджаны, гэта было раўнасільна таму, што яны былі выключаныя з абарачэння. Ніхто не перадаў бы паўрубель з драпінай на пячатцы.
  
  
  Узяўшы талеркі, Кастэлана, каб пераканацца, што імі больш ніколі не будуць карыстацца, моцна пацёр іх сябар аб сябра левай рукой, перш чым падзяліць, каб агледзець. Гэта быў дурны ход, зразумеў Кастэлана, убачыўшы драпіну на барадзе Гранта на пярэднім баку. Гэта магло раззлаваць яго сувязнога. Кастэлана змясціў асабовую пласціну з галавой Гранта паверх задняй пласціны з выявай Капітолія ЗША і з дапамогай ліхтарыка пачаў разглядаць друк. Гэта была літара "Дж" для Федэральнага рэзервовага банка Канзас-Сіці. Спіцы на пломбе, якая атачае літару J, былі настолькі добрыя, што Кастэлана зноў адчуў прыліў захаплення майстэрствам выканання. Ён пачуў, як яго суразмоўца выдаў гук раздзіранага шэрага фетравага пакета, і падумаў, што, як бы гучна мужчына ні адчыняў яго, у Кастэлана ўсё роўна будзе дастаткова часу, каб агледзець пласціны. У рэшце рэшт, мужчыне прыйшлося прайсці праз стужку, дрот і пластык, каб дабрацца да кампутарнай праграмы. Кастэлана не дазволіў шуму, які разрываўся, прыспешыць яго.
  
  
  "Гэтая праграма не адпавядае спецыфікацыям", - сказаў кантакт. Кастэлана ў замяшанні падняў вочы. Кантакт трымаў перад сабой маленькае кола. Цяжкая стужка, правады і пластык звісалі з яго рук. Лямец быў падарваны на тратуары ля яго ног.
  
  
  "О, Божа", - сказаў Кастэлана і пачакаў, пакуль хто-небудзь што-небудзь зробіць.
  
  
  "Гэтая праграма не адпавядае спецыфікацыям", - зноў сказаў мужчына, і Кастэлана адчуў, што яму паведамляюць нейкі абстрактны далёкі факт, які не мае ніякага дачынення да іх жыццяў. Потым мужчына пацягнуўся да талерак, але Кастэлана не здолеў іх вярнуць. Нават з драпінай у барадзе Гранта ён не мог выпусціць гэтыя талеркі з рук урада. Ён выдаткаваў усё жыццё, абараняючы праўдзівасць амерыканскіх грошай, і ён не адмовіцца ад гэтага зараз.
  
  
  Ён увагнаў талеркі сабе ў жывот і дазволіў сабе ўпасці на тратуар. Ён пачуў імгненны звон, відавочна, выпушчанай яго асноўным снайперам куляй з наканечнікам курарэ, але затым адчуў, як гаечны ключ раздрабніў яго левае запясце з неверагодна хваравітым хрумсткім гукам, а затым адчуў, як гарачы расплаўлены метал лінуў у яго левае плячо, , як яго ўласная левая рука прайшла міма яго асобы з пласцінамі, абмытымі цёмнай вадкасцю, якая была яго ўласнай крывёй, а затым правае плячо працяў пякучы боль, і гэтая рука апынулася ў яго пад каленам, калі ён асядаў назад на тратуар, крычучы аб сваёй маці. І затым, на шчасце, у яго зашчымела ў патыліцы, як быццам нехта націснуў на выключальнік, які паклаў канец усяму. Яго погляд улавіў пробліск акрываўленага чаравіка, а затым больш пробліскаў не было.
  
  
  Калі ў будынку казначэйства ў Вашынгтоне паказвалі фільмы аб раздзяленні Джэймса Кастэлана, Фрэнсіс Форсайт, кіраўнік групы, загадаў спыніць праектар і паказаў пальцам на пакрытую плямамі руку, якая трымае дзве даўгаватыя металічныя пласціны.
  
  
  “Мы лічым, што нумарныя знакі былі сапсаваныя ў бойцы. Як большасць з вас, джэнтльмены, ведаюць, павярхоўныя выступы грашовых знакаў вельмі важныя. Вашы ўласныя супрацоўнікі Казначэйства вераць, што наша група скончыла з пагрозай”.
  
  
  "Але вы ўпэўненыя, што нумары падрапаныя?" - раздаўся голас з прыцемненага пакоя. У цемры ніхто не ўбачыў пераможнай усмешкі Форсайта.
  
  
  “У нашай групе мы рыхтуемся да нечаканасцяў. У нас былі не толькі тры кінакамеры з інфрачырвоным асвятленнем і плёнкай, у нас былі яшчэ камеры з люстранымі тэлеаб'ектывамі і спецыяльнай эмульсійнай плёнкай, якая магла раздзьмуць пазногаць памерам са сцяну, і вы маглі бачыць клеткі пазногця” . Фарсайт прачысціў горла, затым гучным загадам заказаў яшчэ адну порцыю талеркі. Экран з рукою Кастэлана, якая сціскае дзве талеркі, пацямнеў, а разам з ім і пакой. Затым экран запоўнілі чорныя контуры павялічанай у шмат разоў гравіравальнай пласціны.
  
  
  "Глядзі", - сказаў Фарсайт. "На барадзе Гранта драпіна. Вось тут".
  
  
  Цяпер з цемры ў глыбіні пакоя пачуўся лімонны голас. "Верагодна, гэта адбылося, калі Кастэлана забраў талеркі", - сказаў голас.
  
  
  "Я не думаю, што мы павінны спрачацца аб тым, хто атрымае крэдыт. Давайце проста будзем удзячныя, што гэтая пагроза больш не з'яўляецца пагрозай. У рэшце рэшт, ніхто не ведаў, што гэтыя грошы былі ў звароце, пакуль наш кантакт, гэты містэр Горданс, не паспрабаваў атрымаць тую касмічную праграму ", - сказаў Форсайт.
  
  
  "Як ён збег? Я ўсё яшчэ не разумею", - зноў пачуўся рэзкі цытрынавы голас.
  
  
  "Сэр?" - спытаў Форсайт.
  
  
  "Я сказаў, што містэру Гордансу не трэба было ўцякаць".
  
  
  "Вы бачылі фільм, сэр. Вы хочаце паглядзець яго зноў?" - спытаў Форсайт. Яго тон быў адначасова паблажлівым і пагрозлівым, маючы на ўвазе, што толькі той, хто не ведае, што робіць, быў бы настолькі дурны, каб прасіць яшчэ раз паглядзець тое, што было відавочна. Гэта спрацоўвала сотні разоў на брыфінгах у Вашынгтоне. На гэты раз не спрацавала.
  
  
  "Так", - сказаў голас, - "Я хацеў бы ўбачыць гэта зноў. Пачніце з таго, што Кастэлана бярэ дзве талеркі і траціць іх адна аб адну, пакідаючы драпіну на барадзе Гранта. Гэта адбываецца адначасова з тым, як ён перадае містэру Гордансу гэтую фальшывую праграму”.
  
  
  "Зноў фільм, прыкладна са 120-га кадра", - сказаў Форсайт.
  
  
  "У 140-х", - раздаўся цытрынавы голас.
  
  
  Павялічаная гравюра з барадой Уліса Гранта знікла з экрана і хутка змянілася запаволенымі рухамі Джэймса Кастэлана, які правай рукой працягваў фетравы скрутак, а левай браў дзве цёмныя прастакутныя талеркі, і тут цытрынавы голас суха заўважыў:
  
  
  "Вось ён драпае нумарны знак".
  
  
  І калі Кастэлана разгледзеў асабовую панэль пад сваім ліхтарыкам, голас зноў адзначыў:
  
  
  "І зараз мы бачым драпіну".
  
  
  Лёгкая ўсмешка не схадзіла з твару містэра Горданса, калі ён выкрываў пакаванне, спачатку справа, затым злева, без спешкі, але, безумоўна, без цяжкасцяў, і пры ўсёй яго маруднасці на выкрыццё пакавання ўсё роўна сышло ўсяго пяць секунд.
  
  
  "У што ты загарнуў гэты пакет?" - спытаў лімонны голас.
  
  
  "Дрот і скотч. Мусіць, у яго ў руках былі нейкія кусачкі або абцугі, каб вось так разрэзаць упакоўку".
  
  
  "Не абавязкова. Некаторыя рукі могуць гэта зрабіць".
  
  
  "Я ніколі не бачыў рук, якія маглі б", - злосна сказаў Форсайт.
  
  
  "Гэта наўрад ці выключае іх існаванне", - раздаўся спакойны цытрынавы голас, і некалькі смяшкоў парушылі задушлівую ўрачыстасць.
  
  
  "Што ён сказаў?" прашыпеў іншы голас.
  
  
  "Ён сказаў, што калі Форсайт ніколі гэтага не бачыў, гэта не значыць, што гэтага няма".
  
  
  Зноў пачуўся смех, але Форсайт паказаў на містэра Горданса, які раздзяляе Кастэлана, спачатку левую руку, затым правую, затым адрываю яму шыю, пакуль на акрываўленым тратуары не засталося толькі тулава.
  
  
  "Цяпер скажыце мне, што ў яго ў руках не было прылады", - запатрабаваў Форсайт, звяртаючыся да ўсёй залы ў цэлым, але відавочна кідаючы выклік мужчыну з цытрынавым голасам у тыле.
  
  
  "Перанясіцеся ў 160-е", - вымавіў цытрынавы голас, і на 162 кадры, пакуль ішла запаволеная здымка, містэр Горданс зноў пачаў разбіраць Кастэлана на часткі.
  
  
  "Спыніся. Вось. Гэтая маленькая драпіна на лбе містэра Гордана. Гэта ўсё. Я ведаю, што гэта. Гэта адна з тваіх маленькіх куль з ядам ўнутры, ці не так? Той, які вы выкарыстоўваеце, калі гаворка ідзе аб тэхніцы або рэчах, якія вы не жадаеце пашкодзіць. Правільна?"
  
  
  "Э-э, я сапраўды веру, што гэта была функцыя нашага галоўнага стрэлка, так", - сказаў Форсайт, кіпячы ад злосці, таму што існаванне зброі павінна было быць звышсакрэтным, вядомым толькі некалькім асобам ва ўрадзе.
  
  
  "Ну, калі гэта спрацавала, і чалавек быў паранены і атручаны да смерці, як атрымалася, што мы бачым яго на кадрах 240-х гадоў уцякаючым з талеркамі?"
  
  
  Некалькі чалавек кашлянулі. Святло ад таго, што нехта прыкурваў цыгарэту, разагнаў цемру. Нехта высмаркаўся. Фарсайт маўчаў.
  
  
  "Ну?" сказаў цытрынавы голас.
  
  
  "Што ж, - сказаў Фарсайт, - мы не ва ўсім упэўненыя. Але пасля доўгага часу, калі наша валюта размывалася так, што супрацоўнікі Казначэйства нават не падазравалі пра гэта, мы можам быць задаволены тым фактам, што пласціна была пашкоджана і не падлягала далейшаму выкарыстанні. Пагроза ўхіленая ".
  
  
  "Нішто не скончылася", - адрэзаў цытрынавы голас. "Чалавек, які можа прыгатаваць адзін набор ідэальных талерак, можа прыгатаваць і іншы. Мы не ў апошні раз чулі пра містэра Горданса".
  
  
  Праз два дні міністр фінансаў атрымаў асабісты ліст. У ім змяшчалася просьба аб ласцы. Адпраўнік хацеў атрымаць невялікую касмічную праграму, якая тычыцца творчага інтэлекту. У абмен на гэта ён перадаў бы Казначэйству ідэальны набор друкаваных формаў для стодоларавых банкнот. У доказ гэтага ён прыклаў дзве ідэальныя стодоларавыя банкноты. Тое, што яны былі падробленымі, даказвалася тым фактам, што на абодвух былі аднолькавыя серыйныя нумары.
  
  
  Цыдулка была ад містэра Горданса.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДРУГІ
  
  
  Яго клікалі Рыма, і ён лёгка перасоўваўся ў перадсвітальнай цемры завулка, кожным рухам ціха, нібы, але хутка прасоўваючыся наперад, слізгаючы міма смеццевых бакаў і ненадоўга спыняючыся ля зачыненай жалезнай брамы. Яго рука, пацямнелая ад спецыяльнай пасты з бабоў і паленага міндаля, самкнулася на замку брамы. Са слабым стогнам вароты адчыніліся. Яго рука бясшумна паклала трэснуты замак на тратуар. Ён падняў вочы. Будынак уздымаўся на чатырнаццаць паверхаў да чорна-шэрага неба. У завулку пахла старой кававай гушчай. Нават за Парк-авеню ў Нью-Ёрку алеі пахлі кававай гушчай, сапраўды гэтак жа, як алеі ў Даласе ці Сан-Францыска ці нават у Афрыканскай імперыі Лорда.
  
  
  Завулак ёсць завулак ёсць завулак, падумаў Рыма. З іншага боку, чаму б і не?
  
  
  Яго левая рука дакранулася да цэглы і рушыла ўверх, адчуваючы тэкстуру сцяны будынка. Яго выступы і расколіны адчуваліся значна глыбей, чым яго прытомнасць. Цяпер для гэтага не патрабавалася больш разважанняў, чым мірганне. Насамрэч, мысленне прымяншае вялікую сілу чалавека. У часе яго навучання яму казалі пра гэта, але ён не мог у гэта паверыць; пасля многіх гадоў навучання ён паступова прыйшоў да разумення. Ён не ведаў, калі яго цела і, што важнейшае, нервовая сістэма пачалі адлюстроўваць змены ў яго свядомасці, робячы яго кімсьці іншым. Але аднойчы ён зразумеў, што гэта адбылося даўным-даўно, і тады тое, што некалі было ўсвядомленаю мэтаю, цяпер рабілася без асаблівых роздумаў.
  
  
  Як караскацца па гладкай цаглянай сцяне, якая сыходзіла прама ўверх.
  
  
  Рыма прыціснуўся тварам і рукамі да сцяны, падсунуў ніжнюю частку тулава бліжэй і дазволіў нагам свабодна рухацца, а затым з лёгкай грацыяй лебедзя прыціснуўся да сцяны і прыўзняў сваё цела, апусціўшы рукі з вялікім націскам на сцяну, і калі яго рукі апусціліся на ўзровень таліі, унутраны бок вялікіх пальцаў ног дакрануўся да краю цэглы, замацаваўшыся і адпачыўшы, і рукі зноў падняліся.
  
  
  Ён адчуў пах нядаўняй пескаструменнай апрацоўкі сцен. Калі яны былі старымі і неабчышчанымі, сцены вельмі моцна ўбіралі аўтамабільны дым з вуліцы. Але калі яны былі чыстымі, дым быў вельмі слабы. Рукі ўзняліся ўверх, затым уніз і ўчапіліся ўнутраным бокам вялікіх пальцаў ног, а затым уверх.
  
  
  Сёння ўвечары гэта была б простая праца. Насамрэч, мерапрыемства амаль адмянілі з-за тэрміновага паведамлення зверху аб праблеме з валютай, і не мог бы Рыма паглядзець некалькі фільмаў з раздзяленнем мужчыны і сказаць наверх, ці выкарыстаў гэты чалавек нейкую прыхаваную зброю ці гэта была нейкая асаблівая тэхніка. . Рыма сказаў, што яго настаўнік Чыун, састарэлы майстар сінанджу, павінен ведаць, але наверсе сказалі, што пры зносінах з Чіуном заўсёды ўзнікаюць праблемы са сувяззю, і Рыма адказаў:
  
  
  "Ён здаецца мне вельмі зразумелым".
  
  
  "Ну, сапраўды кажучы, ты таксама становішся трохі не ў сабе, Рыма", - рушыў услед адказ лемоні, і адказаць было няма чаго. Прайшло ўжо больш за дзесяць гадоў, і, магчыма, яго словы гучалі крыху незразумела. Але для звычайнага чалавека вясёлка - гэта ўсяго толькі сігнал аб тым, што лівень скончыўся. Для мудрых гэта азначае зусім іншае. Былі рэчы, якія Рыма ведаў, і яго цела ведала, пра якія ён не мог расказаць іншаму жыхару Захаду.
  
  
  Яго рукі ўзняліся ўверх і злавілі абломак цэглы. Ён прапусціў яго праз далоні, не думаючы аб прадмеце, які падае ў завулак унізе, а думаючы аб сабе і сцяне як аб адным. Ён не мог упасці. Ён быў часткай сцяны. Рукі апусціліся, злавіць пальцамі ног, рукі падняліся, націснуць унутр і ўніз.
  
  
  Трэніроўка змяніла б любога чалавека, але калі Рыма пачаў сваю, ён толькі што акрыяў ад удару токам, адным з апошніх памёр на электрычным крэсле ў турме штата Трэнтан у Нью-Джэрсі. Ён быў патрульным Ньюарка Рыма Уільямсам, асуджаным за забойства ў першым, хутка і без усялякіх памілаванняў, пры гэтым усё ў рамках суровага закона працавала ідэальна, пакуль электрычнае крэсла, якое было ўсталявана, не перастаў працаваць, і ён прачнуўся, і яму распавялі гісторыю пра арганізацыі, якая не магла існаваць.
  
  
  Арганізацыя называлася CURE, і прызнаць яе існаванне азначала б прызнаць, што Амерыка некіравальная законнымі сродкамі. Арганізацыя, створаная раптоўна памерлым прэзідэнтам, якая паклапацілася аб тым, каб пракуроры атрымалі належныя доказы, паліцыянты, якія бяруць хабар, былі нейкім чынам выкрыты, і ў цэлым стрымала лавіну злачыннасці, супраць якой мяккая і гуманная канстытуцыя свабод здавалася нямоглай. Гэта павінна было працягнуцца зусім нядоўга. Неіснуючая арганізацыя выкарыстоўвала б у якасці свайго сілавіка чалавека, якога не існавала, чалавека, чые адбіткі пальцаў былі знішчаны, калі ён памёр на электрычным крэсле.
  
  
  Але прайшло не так ужо мала часу. Прайшло больш за дзесяць гадоў, і трэніроўкі зрабілі больш, чым проста зрабілі Рыма Уільямса эфектыўным сілавіком. Яны зрабілі яго іншым чалавекам.
  
  
  Пальцы ног захопліваюць. Не занадта моцна націскайце. Рукі уверх, уніз, пальцы ног захопліваюць.
  
  
  "Гэй, ты", - раздаўся голас маладой жанчыны. "Ты там, на чортавай сцяне".
  
  
  Голас чуўся злева ад яго, але яго левая шчака была прыціснута да цэглы, і калі б ён павярнуў галаву ў бок голасу, Рыма мог бы неадкладна ўпасці назад туды, адкуль ён прыйшоў. Яшчэ далей уніз.
  
  
  "Гэй, ты, на сцяне", - паўтарыў голас.
  
  
  "Ты са мной размаўляеш?" - спытаў Рыма, вельмі ўважліва прыслухоўваючыся, ці няма ў гэтага металу ў яе руцэ пустацелага ствала пісталета. Ён бы здзівіўся, калі б гэта было так. У яе голасе не было напружання, уласцівага чалавеку са зброяй забойства. Кола свету асвятліла сцяну. Метал, які ён адчуў у яе руцэ, быў ліхтарыкам.
  
  
  "Ну, вядома, ты. Ці ёсць хто-небудзь яшчэ на сцяне?"
  
  
  "Калі ласка, выкажыце сваю справу", - сказаў Рыма.
  
  
  "Што ты робіш на сцяне ўжо ў чатыры гадзіны раніцы, на дванаццатым паверсе?"
  
  
  "Нічога", - сказаў Рыма.
  
  
  "Ты прыйшоў згвалтаваць мяне?"
  
  
  "Не", - сказаў Рыма.
  
  
  "Чаму б і не?"
  
  
  "Таму што я збіраюся згвалтаваць кагосьці іншага".
  
  
  "Хто? Можа быць, я яе ведаю. Можа быць, яна табе не спадабаецца. Можа быць, я спадабаюся табе больш".
  
  
  "Я кахаю яе. Шалёна. Адчайна".
  
  
  "Тады чаму б табе не скарыстацца ліфтам?"
  
  
  "Таму што яна мяне не кахае".
  
  
  "Не-а, я ў гэта не веру. У цябе неверагоднае цела ў гэтым чорным трыко. Худае. Але сапраўды мілае. Што гэта за чорная штука ў цябе на руках? Давай, павярніся. Дай мне хаця б убачыць твой твар. Давай, будзь спартыўным. Пакажы гэта”.
  
  
  "Тады ты пакінеш мяне ў спакоі?"
  
  
  "Вядома. Чаму б і не? Пакажы гэта".
  
  
  Рыма слізгануў убок, абедзвюма нагамі ўчапіўшыся ўнутр, а рукамі ўціскаючыся ў выступ, дзе яго правая рука надзейна абапіралася на клямар, і ён дазволіў свайму целу адарвацца ад сцяны, павярнуўшы твар і прыжмурыўшыся ў промні ліхтарыка.
  
  
  "Вось ты дзе", - сказаў Рыма. "Атрымлівай асалоду, атрымлівай асалоду".
  
  
  "Ты выдатная. Выдатная. Я не магу паверыць, што хтосьці можа быць настолькі прыгожы. Паглядзі на гэтыя скулы. І гэтыя карыя вочы. Вострыя вусны, нават з гэтай чорнай маззю на тваім твары. І паглядзі на гэтыя запясці. Як бейсбольныя біты. Пачакай тут, я выходжу за табой ".
  
  
  "Заставайся там, заставайся там", - прашыпеў Рыма. "Табе нельга выходзіць адсюль, ты ўпадзеш. Тут дванаццаць паверхаў".
  
  
  "Я назіраў за табой. Гэта лёгка. Як матылёк".
  
  
  "Ты не матылёк".
  
  
  "Калі ты прыйдзеш сюды, я не прыйду туды".
  
  
  "Пазней".
  
  
  "Калі?"
  
  
  "Калі я скончу".
  
  
  "Калі ты скончыш, ты, магчыма, не захочаш".
  
  
  "Насамрэч я тут не за згвалтаваннем".
  
  
  "Я так не думаў. Можа быць, ты захочаш сустракацца са мной".
  
  
  "Можа быць", - сказаў Рыма. "Але самае вялікае каханне заўсёды застаецца няздзейсненай. З незнаёмцамі, якія праходзяць міма ўначы".
  
  
  "Гэта выдатна. Гэта для мяне?"
  
  
  "Так. Вяртайся ў хату, зачыні акно і кладзіся спаць".
  
  
  "Дабранач, мілая. Калі я табе спатрэблюся, гэта пакой 1214".
  
  
  "Дабранач", - сказаў Рыма і ўбачыў, як згасла святло, тоўстая фізіяномія ўвайшла ўнутр, а акно зачынілася. Ён адхіснуўся да сцяны. Унутр увайшлі ногі, а ўверх падняліся рукі. На трынаццатым паверсе ён зноў бачком павярнуў направа, на гэты раз забраўшыся на карніз і адчыніўшы акно. Кватэра аказалася пустой, як і сказалі яму наверсе. Яму не прыйшлося абшукваць усе пакоі. Ён прыхінуўся да сцяны, запавольваючы дыханне, а пасля сэрцабіцце, і калі зноў адчуў, што напружанне спала, вярнуўся да акна і ўзлез яшчэ на адзін выступ да чатырнаццатага паверха. Акно ў тым пентхаусе было зачынена. Рыма адсунуў драўляную раму, націснуўшы вялікімі пальцамі на замак, а затым праслізнуў уверх і праз акно. Ён праслізнуў у пакой і апусціўся на мяккі дыван. Вялікі ўзгорак пад лёгкай белай коўдрай хроп даволі гучна, каб загрукаталі вантробы пячоры. За вялікім узгоркам быў пагорак паменш са светлымі валасамі на верхавіне.
  
  
  Рыма ціха падышоў да пагорка пабольш і асцярожна прыўзняў коўдру. Ён закатаў піжамныя штаны, агаліўшы дзве белыя тоўстыя валасатыя ногі. З-за свайго цёмнага пояса ён дастаў тоўсты рулон шчыльнай пакавальнай стужкі. Адным хуткім рухам ён надзейна абматаў ножкі. Ногі тузануліся, калі іх уладальнік прачнуўся, але перш чым ён змог выдаць хоць гук, Рыма прасунуў правую руку пад тоўстую спіну і, выставіўшы вялікі палец, націснуў на спінны нерв, і вялікі груд плоці крыху задрыжаў, затым спыніўся, і Рыма плаўна падкінуў вялікае. цела ў паветра правай рукой, аднёс яго да акна і павольна выпусціў на канцы стужкі, як рыбалоўную прынаду на канцы лёскі. Калі таўстуна апусцілі на дзевяць футаў, Рыма абматаў іншы канец стужкі вакол убудаванага ў сцяну халадзільнага агрэгата, замацаваўшы цела. Бясшумна і хутка.
  
  
  Затым, трымаючыся левай рукой за падаконнік, ён сам выскачыў у акно, арыентуючыся левай рукой, і ўчапіўся за падаконнік кватэры на трынаццатым паверсе, паверхам ніжэй. Рыма слізгануў у пакой, затым вызірнуў вонкі і ўбачыў вельмі вялікую сівую галаву, чый перавернуты твар моцна пачырванеў. Мужчына быў у прытомнасці.
  
  
  "Добрай раніцы, суддзя Мантэл", - сказаў Рыма. "Я прадстаўляю групу зацікаўленых грамадзян, якая жадае абмеркаваць ваш падыход да юрыспрудэнцыі".
  
  
  "Ухххх, ухххх, Тельма", - выдыхнуў голас.
  
  
  "Тельма наверсе спіць. Ты на адзін пралёт ніжэй, падвешаны за ногі над трынаццаццю паверхамі пустой прасторы. Ты падвешаны на скотчы. Я рэжучы скотч ".
  
  
  "О. Што. О. калі ласка. Не. О. што."
  
  
  “Наш гурт хоча павіншаваць вас са смеласцю вашых перакананняў. Ці, насамрэч, з іх адсутнасцю. Калі публічна стала вядома, што за апошнія два гады вы старшынствавалі па 127 справах аб наркотыках, прызнаўшы вінаватымі толькі дваіх, і вы вынеслі гэтым людзям умоўныя прысуды, вы заявілі прэсе, што не дазволіце грамадскаму ціску прымусіць вас прызнаць невінаватых вінаватымі. Гэта дакладна?"
  
  
  "Э-э-э, так. Дапамажы мне выбрацца з гэтага". Абедзве рукі суддзі Мантэла пацягнуліся да выступу. Рыма адштурхнуў іх.
  
  
  "Не рабі гэтага", - сказаў Рыма. "Стужка саслізгвае".
  
  
  "О, Божа, не".
  
  
  "Баюся, што гэта так. Але вернемся да важных пытанняў. У цябе на падыходзе справа Джозэфа Боска, ці Біско, ці нешта ў гэтым родзе, я не занадта разбіраюся ў імёнах. Яму пагражае пажыццёвае, таму што малады пуэртарыканскі штурхач назваў яго галоўнай крыніцай”.
  
  
  "Недастаткова доказаў", - прастагнаў Мантэл.
  
  
  "О, але яны ёсць", - сказаў Рыма і лёгенька націснуў на падбародак суддзі Мантэла.
  
  
  "Гэта абавязковае жыццё", - сказаў Мантэл. "Абавязковая. Я не магу асудзіць толькі па словах дзіцяці".
  
  
  Рыма націснуў зноў, на гэты раз мацней. Ад светла-блакітных піжамных штаноў пачала распаўзацца мокрая пляма, спускаючыся да верха піжамы, а затым, разрэджваючыся, уздоўж шыі суддзі Мантэла, да яго вушэй, а затым у яго валасы, а затым кроплямі далёка ўніз.
  
  
  "Але гэты Боска або Біско ўжо выказаў вам дастаткова даверу, каб яго адвакат адмовіўся ад суда прысяжных", - сказаў Рыма. "Хіба багаты суддзя, вельмі багаты суддзя накшталт вас, які жыве на Парк-авеню, не валодаў бы дастатковым аўтарытэтам і ўпэўненасцю ў сабе, каб ведаць, хто вінаваты, а хто не?"
  
  
  "Гінея вінаватая як грэх", - выдыхнуў суддзя Мантэл. "Выцягніце мяне адсюль. Калі ласка. Вінаваты, вінаваты, вінаваты".
  
  
  "Добра. Рабі, што я кажу. Я хачу, каб ты запомніў карцінку. Ты будзеш успамінаць гэтую карцінку кожны раз, калі перад табой будзе скрыня гераіну і хто-небудзь прапануе табе адзін з тых тоўстых канвертаў, якія ты так любіш. Я ведаю. , у вас будзе шмат падстаў успомніць, таму што палова буйных гераінавых арыштаў у гэтым горадзе ўжо занесена ў ваш каляндар, суддзя. Падымі галаву."
  
  
  Суддзя Мантэл прыціснуў падбародак да грудзей.
  
  
  "Не. У іншы бок", - сказаў Рыма, і суддзя адкінуў галаву назад.
  
  
  "Адкрый вочы", - сказаў Рыма.
  
  
  "Я не магу".
  
  
  "Ты атрымаеш".
  
  
  "Аб Божа", - прастагнаў суддзя Мантэл.
  
  
  "Цяпер, калі б я выпусціў вас, ваша смерць была б бясконца лягчэй, чым смерць ад белага парашка", - сказаў Рыма, злёгку тузануў стужку і ўбачыў, як рукі суддзі ўпалі над галавой, і ён зразумеў, што Мантэл страціў прытомнасць. Ён зацягнуў мужчыну ў пакой, сарваў скотч і памасіраваў пакрыты плоццю пазваночнік, каб прывесці суддзю ў прытомнасць.
  
  
  Рыма дапамог мужчыну падняцца на ногі.
  
  
  "Я буду памятаць той завулак унізе, гледзячы на яго, усё сваё жыццё", - выдыхнуў суддзя.
  
  
  "Гэта міла", - сказаў Рыма.
  
  
  "Але я, магчыма, пражыву нядоўга. Мой целаахоўнік, Дом, не зусім целаахоўнік. Ён мой кат".
  
  
  "Я ведаў, што ў цябе ёсць целаахоўнік, вось чаму я не зайшоў з параднага ўваходу", - сказаў Рыма.
  
  
  "Ён тут для таго, каб пераканацца, што я не памылюся", - сказаў Мантэл. "Пуга і пернік. Грошы - гэта пуга; Дом - гэта пуга".
  
  
  "У яго ёсць пакой у тваёй кватэры?"
  
  
  "Цалкам дакладна", - сказаў суддзя Мантэл, дрыжучы.
  
  
  "Дыхай глыбей", - сказаў Рыма. “Я вярнуся праз хвіліну. Дыхай у падмурак хрыбетніка. Я не хачу, каб ты памерла ад шоку цяпер, калі ты здабыла рэлігію. Вось і ўсё. Да хрыбетніка. Уявіце, што вашыя лёгкія прымацаваныя да хрыбетніка”.
  
  
  Дародны суддзя ў прасякнутай мачой піжаме дыхаў так, як яму было сказана, і цудоўным чынам адчуў, як жах адступіў. Ён ледзь заўважыў, як хударлявы малады чалавек пакінуў пустую кватэру пад яго ўласнай, і ён адчуў такую палёгку, адчуўшы, як жах сыходзіць з кожным выдыхам, што не звярнуў увагі на час. Здавалася, прайшло ўсяго імгненне, а затым малады чалавек вярнуўся, накіроўваючы велізарную масу Дома, які быў на добры фут вышэйшы і на добрую сотню фунтаў цягліц, якія бугрыліся, больш, чым хударлявы мужчына. Але мужчыне, відавочна, было больш сумна, чым цяжка, калі ён праводзіў Дома ў кватэру.
  
  
  "Гэта Дом?" - спытаў Рыма, паклаўшы адну руку на спіну, другую на плячо.
  
  
  "Так, гэта ён", - сказаў суддзя Мантэл. "Гэта Дом".
  
  
  "Бывай, Дом", - сказаў Рыма і падштурхнуў яго да акна, дзе Дом расставіў ногі, па адным з кожнага боку акна, упіраючыся сваім вялізным целам. Да няшчасця для Дома, гэтая велізарная маса прабіла яго таз і вылецела на вольнае паветра над завулкам, прыціснуўшы ногі да плеч. Ён узляцеў з глухім стукам і прызямліўся з грукатам.
  
  
  "Я ведаю, ты не забудзешся, хто мы такія і чаго мы ад цябе хочам", - сказаў Рыма мужчыну ў запэцканай піжаме. Рыма пачакаў, пакуль ён пойдзе, каб падняцца назад наверх, перш чым зайсці ў ванную пустой кватэры, каб змыць чорную субстанцыю з твару і рук. Ён зняў сваю чорную кашулю, вывернуў яе навыварат, агаліўшы белую падкладку, зашпіліў гузікі і выйшаў з кватэры мужчынам у белай кашулі і чорных штанах, які, насвістваючы, збег уніз па лесвіцы на трынаццаць паверхаў і выйшаў міма швейцара з бадзёрым.
  
  
  Ён вярнуўся ў свой гатэль пешшу, здзейсніўшы ранішнюю прагулку па Парк-авеню. Калі ён дабраўся да свайго часавага нумара ў гатэлі Waldorf Astoria, ён, цяжка дыхаючы, рабіў ранішнюю зарадку і спадзяваўся, што далікатная ўсходняя бабулька, якая згарнулася абаранкам на кілімку ў гасцінай, спіць. Гэта была здольнасць Чыўна размяшчаць свой спальны кілімок такім чынам, каб дамінаваць і перарываць любую іншую дзейнасць у пакоі. Які б вялікі ні быў пакой, у ім заўсёды мог дамінаваць мужчына з сівымі пасмамі барады. Нават у сне.
  
  
  Толькі гэтай раніцай ён не спаў.
  
  
  "Калі вы павінны дыхаць няправільна, навошта рабіць гэта там, дзе людзі могуць вас пачуць?"
  
  
  "Я думаў, ты спіш, Татачка".
  
  
  "Я быў. Але разлад разбурыў мой супакой".
  
  
  "Ну, калі б ты спаў у спальні, як усе астатнія, цябе б не разбудзіла маё дыханне".
  
  
  "Ніхто не можа быць падобным на кагосьці іншага, таму што ніхто па-сапраўднаму не ведае нікога іншага. Ён можа быць такім, якім, на яго думку, з'яўляецца нехта іншы, але, не ведаючы, што гэта за чалавек, ён, натуральна, павінен быць меншым. Цяпер нехта яшчэ, з кім я праводжу большую частку часу, - гэта ты, і для мяне быць менш, чым ты, відавочна немагчыма. Таму я сплю тут”.
  
  
  "Дзякуй", - сказаў Рыма, які наогул не сачыў за гэтым, а потым заўважыў адарваную каробку на тэлевізары. Цёмная плёнка, скручаная ў зблытаныя кругі, паднімалася з яго, як галоўка піва. Скрынка была адрасавана ў нумар Рыма і дастаўлена асабіста, Рыма ведаў гэта, таму што на ёй была сіняя бірка. Сіняя бірка азначала і нешта яшчэ.
  
  
  "На гэтай каробцы сіняя бірка, татачка", - сказаў Рыма.
  
  
  "Так, вы маеце рацыю", - сказаў Майстар Сінанджу, паднімаючыся ў сваёй жоўтай піжаме. "Яна блакітная".
  
  
  "І ты ведаеш, што гэты сіні, гэты сіні колер у форме трыкутніка - зверху, ці не так?"
  
  
  "Ад Імператара Сміта", - сказаў Чыун, маючы на ўвазе іх агульнага боса, доктара Гаральда Ў. Сміта, чалавека з цытрынавым голасам, які быў раздзелам сакрэтнай арганізацыі Кюра.
  
  
  Для Чыўна, паколькі Сміт кіраваў арганізацыяй, ён быў імператарам. Не мела значэння, што меркаваны тытул Сміта быў дырэктарам санаторыя Фолкрофт. З пакалення ў пакаленне Чіун і яго папярэднікі, больш раннія майстры сінанджа, прадастаўлялі свае паслугі імператарам для падтрымкі маленькай вёскі Сінанджу ў Карэі, на поўдзень ад ракі Ялу. Некаторыя з гэтых імператараў называлі сябе каралямі, этнархамі, патрыярхамі, царамі, прынцамі, свяшчэннікамі і дырэктарамі санаторыяў. Ці нават "наверсе", як Рыма называў Сміта. Але імператар быў імператарам, і той, хто плаціў Дому Сінанджу, быў імператарам.
  
  
  "Я ведаю, што сіняя бірка ад Сміта. Гэта азначае, што каробка прызначана толькі для мяне. Ты не павінен яе адкрываць. Ты гэта ведаеш", - сказаў Рыма.
  
  
  "Гэта грымела", - сказаў Чыун.
  
  
  "Сіняя бірка не азначае, што вы не павінны адчыняць яе, пакуль яна не загрыміць. Гэта азначае, што вы не павінны яе адчыняць. Бразготка яна ці не".
  
  
  “Якая розніца? Ён усё роўна быў зламаны. Ён увесь быў зламаны. Калі яго падключылі, выявы не было. Толькі святло і гудзенне”.
  
  
  "Гэта не тэлевізар, татачка. Гэта кінапраектар з плёнкай", - адрэзаў Рыма.
  
  
  "Што яны забыліся прымацаваць сінюю бірку. Але тое, што я не павінен яе адкрываць, о, гэта важна. Хто што бачыць, гэта важна; але што гэта такое, не мае значэння. Хто можа зразумець белы розум?"
  
  
  "Гэта фільм, які Сміці хацеў, каб я паглядзеў".
  
  
  "Гэта прыгожая гісторыя кахання і адданасці?" - спытаў Чіун, яго рукі з доўгімі хупавымі пазногцямі леглі адзін на аднаго перад ім, як выдатныя птушкі, якія ўладкоўваюцца ў сваіх гнёздах.
  
  
  "Не. Насамрэч, гэта свайго роду асабістая атака, сам-насам, з расчляненнем ці нешта ў гэтым родзе. Сміці хоча тэхніку. Ён сказаў мне, што дзесьці гэта бачыў і гэта важна. Нешта, звязанае з грашыма”.
  
  
  "Грошы для нас?"
  
  
  "Не. Фальшывыя банкноты".
  
  
  Калі вы не маеце справы з золатам, усё гэта фальшыўка. Я ніколі не давяраў гэтым паперкам і, як вы ведаеце, я не дазваляю перадаваць свае грошы вёсцы ў папяровым выглядзе. Золата. Усё астатняе - надзея ці абяцанне. Памятай гэта, Рыма. Часам каштоўнасці. Але ты не разбіраешся ў каштоўнасцях."
  
  
  Рыма агледзеў скрынку і прыступіў да працаёмкага працэсу разблытвання плёнкі і расцягу яе па ўсім пакоі і назад, пакуль яна цалкам не распластаўся на падлозе, адкуль ён мог зноў наматаць яе на шпульку. Чиун глядзеў, старанна сочачы за тым, каб ні адна частка фільма не кранула яго кілімка або тэлевізара, па якім ішлі дзённыя драмы, якія ён так кахаў.
  
  
  "Навошта камусьці хацець назіраць за кімсьці за працай?" Спытаў Чыун. "Я гэтага не разумею, хоць часам я бачу гэта па тэлевізары і, натуральна, выключаю яго. Чаму б Сміту не даслаць табе прыгожыя фатаграфіі?"
  
  
  "Гэта праца. Ён жадае ведаць што-небудзь аб тэхніцы".
  
  
  "Ах, вось чаму ён прыйдзе сюды гэтай раніцай".
  
  
  "Ён прыедзе? Чаму ты мне не сказаў?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Таму што ў тэлефоннага званка не было сіняй пазнакі, хе, хе, хе", – сказаў Чиун і перыядычна хіхікаў, пакуль праектар не быў настроены і запушчаны. Яны назіралі, як адзін мужчына падышоў да кута вуліцы і пачакаў, пакуль падыдзе іншы. Чыун адзначыў, што ў шоў можна было б выкарыстоўваць арганную музыку, хаця яму не асабліва хацелася чуць, што яны казалі. Рыма сказаў, што мужчына з лёгкай усмешкай, здаецца, вельмі, вельмі добра кантраляваў сваё дыханне. Чыун падумаў, што Рэд Рэкс з "Як круціцца планета" быў прыгажэйшым. Рыма падумаў, што ў мужчыны цудоўная раўнавага. Чыун сказаў, што не можа дачакацца рэкламы. Рыма ўказаў, што нешта маленькае ўдарыла нападніка ў лоб і разарвала плоць. Чыун лічыў, што падобныя рэчы ганебна паказваць у кіно. Рыма адзначыў, што раўнавага гэтага чалавека была нейкай няправільнай. Чыун падумаў, што ўсяму шоу не хапае жаноцкасці: "Што такое мастацтва без жанчыны?" Рыма задавалася пытаннем, як гэты чалавек зрабіў раздзяленне, адчуваючы павагу да ахвяры, якая, відавочна, спрабавала ўтрымаць прадметы ў сваіх руках з апошніх сіл. Чыун падумаў, што шоў мог бы спатрэбіцца лекар ці, прынамсі, непажаданая цяжарнасць.
  
  
  Але калі фільм скончыўся, Чиун маўчаў, утаропіўшыся на пустое месца на сцяне, дзе раней мільгалі карцінкі.
  
  
  "Ну што, Татачка?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Я ніколі раней не бачыў яго школу. Гэта не адзін з навамодных напрамкаў, такіх як каратэ, кунг-фу або іншыя гульнявыя варыяцыі сінандж".
  
  
  "Што б ты сказаў, што гэта такое?"
  
  
  "Я сказаў бы, што мы нічога не скажам Сміту", - сказаў Чыун. "Гэты чалавек - не гульня. Гэты чалавек рэальны, і я ніколі не бачыў яго тэхнікі".
  
  
  “У мяне такое пачуццё, – сказаў Рыма, – што тое, што ён рабіў, не павінна было спрацаваць. Мы ведаем, як рухаецца цела. У тым, што ён зрабіў, ну, увогуле, не было плыні жыцця”.
  
  
  "Ты павінна пазбягаць гэтага чалавека нейкі час".
  
  
  "Чаму?" - спытаў Рыма, вельмі занепакоены.
  
  
  "Ты яго ведаеш?"
  
  
  "Не".
  
  
  "Ты ведаеш яго тэхніку?"
  
  
  "Не".
  
  
  "Тады чаму ты думаеш, што ён не атрымае верх над табой?"
  
  
  "Ён рухаецца занадта павольна. Я магу зладзіцца з ім. Я магу зладзіцца з кім заўгодна, акрамя, можа быць, цябе, Татачка".
  
  
  "Няўжо я цябе нічому не навучыў? Ці нападае сабака на льва? Ці нападае змяя на мангуста? Ці нападае чарвяк на птушку? Адкуль ты ведаеш, што ты не чарвяк, або змяя, або сабака, калі ты не ведаеш напэўна, хто ён або што ён такое?"
  
  
  "Ён марудлівы".
  
  
  "Лавіна можа быць павольнай. Хваля можа быць павольнай".
  
  
  "Аааа, дзярмо", - сказаў Рыма, у роспачы адварочваючыся.
  
  
  "Мы зноў чуем мудрасць Захаду", – сказаў Чыун.
  
  
  Калі Сміт прыйшоў у той дзень і патлумачыў небяспеку дасканалых падробак і магчымасць таго, што ўся краіна можа пайсці на дно, а людзі літаральна памруць з голаду на вуліцах, Рыма быў проста ўдзячны, што доктар Сміт задаў толькі адно пытанне аб тэхніцы кантакту.
  
  
  "Не", - сказаў Рыма. "Чыун гэтага не даведаўся".
  
  
  "Я прысутнічаў на сустрэчы, і чалавек, які адказваў за абмен, сказаў, што, на яго думку, у контактера, гэтага містэра Горданса, быў нейкі востры інструмент", - сказаў Сміт ледзяным голасам, які адпавядаў яго змардаванаму, высахламу. асобе колеру цытрыны, на якім усмешка выглядала б іншародным целам.
  
  
  Рыма паціснуў плячыма.
  
  
  "Але гэта ўсё роўна", - сказаў Сміт. "Цяпер тут чатыры пласціны з гравіроўкай. Пяцідзесяцідоларавая банкнота і гэтая новая стодоларавая банкнота. Я хачу іх, і я хачу, каб ты высветліў, ці ёсць яшчэ якія-небудзь. Магчыма, гэта найважнейшае заданне, якое ў цябе калі-небудзь было" .
  
  
  "Так. Гэта звязана з грашыма", - сказаў Рыма.
  
  
  "Я не разумею твайго негатыўнага стаўлення".
  
  
  "Гэта таму, што ў цябе іх ніколі не было".
  
  
  "Негатыўнае стаўленне?" - спытаў Сміт.
  
  
  “Не. Наогул ніякага дачынення. Гэтыя кампутары ў Фолкрафце – душа гэтай арганізацыі. Мы проста працуем на гэтыя машыны”.
  
  
  “Гэтыя кампутары неабходныя, Рыма, каб нам не даводзілася выкарыстоўваць людзей. Было б немагчыма захаваць арганізацыю ў сакрэце, калі б пра яе ведалі тысячы. Дзякуючы кампутарам у нас ёсць ідэальныя каардынатары інфармацыі. Зборшчыкі інфармацыі? Ну, гэта людзі, якім насамрэч не абавязкова ведаць, што яны робяць. Большасць людзей у звычайным жыцці ўвогуле не ведаюць, як іх праца ўпісваецца ў агульную карціну”.
  
  
  "А мы?"
  
  
  Сьміт прачысьціў горла і паправіў партфель на каленях.
  
  
  "У нас ёсць кантактная асоба для містэра Горданса. Кіраўнік групы Фрэнсіс Форсайт з ЦРУ працуе над гэтым з Міністэрствам фінансаў. Ён чакае спецыяльнага агента па імені Рыма Браян, і вашыя дакументы, якія сведчаць асобу, і крэдытныя карткі зараз тут, са мной. У нас няма часу на нашы звычайныя закрытыя праверкі дакументаў, якія сведчаць асобу.Ідзіце і растлумачце гэтую справу як мага хутчэй.У мінулым я часам скардзіўся на празмерны гвалт, які вы ўжывалі.На гэты раз усё настолькі небяспечна, што я не думаю, што можа быць такое паняцце, як празмернае гвалт ".
  
  
  "Вядома", - сказаў Рыма. "Мы абараняем усемагутны даляр. Божа ўратуй нас напружвацца, каб абараніць жыццё амерыканца".
  
  
  "Мы абараняем жыцці амерыканцаў. За кожным абедным сталом", - сказаў Сміт. Па шляху да выхаду ён затрымаўся, каб запэўніць Чыўна, што штогадовая залатая даніна была пераведзена ў вёску Сінанджу ў Паўночнай Карэі.
  
  
  "Вёска Сінанджу давярае імператару Сміту, і Майстар Сінанджу заўсёды будзе забяспечваць яго славу".
  
  
  "Дарэчы, вы выпадкова не глядзелі фільмы?" - спытаў Сміт.
  
  
  "Выдатны дзень тут, у вашым цудоўным Нью-Ёрку, ці не так?" - сказаў Чыун і здаваўся спакойным, як белае воблака, калі Сміт паспрабаваў разгадаць адказ, паціснуў плячыма і здаўся, пажадаўшы Майстру Сінанджу поспехі ў працягу навучання амерыканца.
  
  
  "Чаму ты не сказаў яму, што бачыў фільм?" - спытаў Рыма, калі Сміт выйшаў з нумара.
  
  
  "Па той жа прычыне, па якой ты выконваеш загад Сміта насуперак маёй волі".
  
  
  "І што за прычына такая?"
  
  
  "Чым менш імператар ведае аб нашым бізнэсе, тым лепш. Мы пойдзем разам. Я занадта шмат шаную ў тваім жыцці, каб дазволіць табе разбазарваць яе", – сказаў Чыун і зноў склаў рукі.
  
  
  "Ты хочаш сказаць, што цябе нешта турбуе?"
  
  
  Чыун не адказаў.
  
  
  "Ты турбуешся аб Сміт?" - спытаў Рыма. "Ты пастараўся ўхіліцца ад адказу. Ты не хацеў адказваць яму наконт гэтага фільма. У гэтым фільме ёсць нешта, пра што ты турбуешся?"
  
  
  Але Чыун, апошні майстар сінанджа, вялікага і старажытнага дома асасінаў, маўчаў, і маўчаў ён усю рэшту дня.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЭЦІ
  
  
  Лідэр групы Фрэнсіс Форсайт у куртцы колеру буш колеру хакі і жамчужна-шэрым аскоце пастукаў указкай па самалётным ангары вышынёй у тры цалі, які быў часткай макета чыкагскага аэрапорта О'Хара, сабранага акно за акном, ворныя дзверы за ворнымі дзвярамі. ангара ў герметычным вашынгтонскім склепе будынка казначэйства.
  
  
  Рэзкі прамень над галавой асвятліў жоўтым штучным сонцам узлётна-пасадачныя палосы, тэрміналы, нават мініяцюрныя пасажырскія самалёты. Аэрапорт пакрывалі круглыя кругі, ад светла-ружовых да цёмна-крывава-чырвоных. Цёмна-чырвоныя ў пасажырскіх тэрміналах і білетных касах, светла-ружовыя на ўзлётна-пасадачных палосах.
  
  
  "Мы закадзіравалі аэрапорт крывёй, - сказаў Форсайт, - так што, калі снайперскі агонь не ўвянчаецца поспехам у нашай спробе захапіць Горданс, мы прычынім як мага менш шкоды нявінным мінакам. Цёмна-чырвоны - для большай канцэнтрацыі людзей, а светла-ружовы - для меншай Цяпер, калі вы бачыце гэта, вы зразумееце нашы схемы агню для заўтрашняга абмену. Рыма Браян не супраць ".
  
  
  "Як гэта можа быць у парадку?" - спытаў Рыма. "Я не зразумеў ні слова з таго, што ты сказаў".
  
  
  "Я кажу аб мадэлях узгарання, містэр Браян", - сказаў Форсайт з такой горыччу ў голасе, што сцены задрыжалі. Горыч не пакідала Форсайта з таго часу, як раней у той жа дзень ён звязаўся са сваім камандзірам у Лэнглі, штат Вірджынія, і выявіў, што гэты грубіян, які разгульваў у штанах і спартыўнай кашулі з адкрытым каўняром, не насіў зброі і, здавалася, больш цікавіўся меркаваннем лядашчага азіята, чым самымі сучаснымі тэхналогіямі контршпіянаж, быў - у гэтай місіі - начальнікам Форсайта. Загад паступіў з такога высокага ўзроўню, што нават начальнік Форсайта не быў упэўнены, адкуль ён узяўся.
  
  
  "Схемы ўзгарання, містэр Браян. Я кажу аб схемах узгарання, калі вы ведаеце, што гэта такое".
  
  
  "Гэта страляюць гарматы, праўда?" - спытаў Рыма. Тонкія доўгія пальцы Чыуна слізганулі да мініятурнага "Боінга-747" на макеце аэрапорта. Ён пакаціў яго па ўзлётна-пасадачнай паласе, каб праверыць, ці працуюць колы. Рукамі ён адарваў яго ад узлётна-пасадачнай паласы, а затым спусціў над ангарам і здзейсніў ідэальную пасадку.
  
  
  Лідэр групы Форсайт назіраў. Яго шыя пачырванела. Ён павярнуўся назад да Рыма.
  
  
  “Правільна. Мадэлі агню – гэта стрэлы са зброі. Цяпер вы ведаеце, што такое мадэль агню”.
  
  
  У канцы стала, далей ад Рыма і Чыўна, раздаўся здушаны смяшок.
  
  
  "Не", - сказаў Рыма. "Ніякіх стрэлаў са зброі. Ніякіх гэтых дурных штучак. Мне не падабаецца думка аб тым, што вы, людзі, разгульваеце са зброяй па вуліцах сярод грамадзян".
  
  
  "Я не думаю, што вы разумееце, наколькі небяспечным, на нашу думку, можа быць гэты Горданс", – сказаў Форсайт. "Што больш важна, у яго ёсць доступ да ідэальных пласцін для пяцідзесяцідоларавых і стодоларавых банкнот, якія могуць літаральна разбурыць нашу эканоміку. Я не ведаю, якія вашыя інструкцыі, сэр, але мае такія: А, знайдзіце крыніцу гэтых пласцінак і знішчыце яго; Б , вазьміце самі пласцінкі; і В, знайдзіце містэра Горданса."
  
  
  "Цяпер у вас новыя інструкцыі. Перастаньце выкарыстоўваць алфавіт", – сказаў Рыма. "Цяпер я павінен заўтра сёе-тое перадаць Гордансу ў абмен на гэтыя талеркі".
  
  
  "Гэта праходзіць папярэднюю апрацоўку", – сказаў Форсайт.
  
  
  "Што гэта значыць?" - спытаў Рыма. Чыун перасеў з Pan Am 747 у TWA 707. Затым ён абмінуў 707-й вакол ангара і вярнуўся ў 747-й, уткнуўшыся носам у крыло.
  
  
  Фарсайт прачысціў горла і прымусіў сябе адвесці погляд ад апранутых у кімано старых рук, якія зараз перастаўлялі мадэлі самалётаў перад макетам пасажырскага тэрмінала.
  
  
  "Тое, што мы выкарыстоўваем у якасці прынады і пра што прасіў містэр Горданс, - гэта вельмі складанае праграмнае забеспячэнне. Гэта камп'ютарная праграма. Яе трэба скапіяваць, каб яна не была страчана".
  
  
  "Гэта даволі каштоўна, так?"
  
  
  “Ні для каго, акрамя НАСА. У гэтым і дзівацтва. Гэты містэр Горданс хоча тое, што практычна не трэба ў межах некалькіх сотняў тысяч міль ад Зямлі”.
  
  
  Голас Фарсайта памякчэў. Лёгкае пакашліванне ў далёкім канцы пакоя спынілася. Чыун перастаў гуляць з самалёцікамі. Фарсайт працягнуў.
  
  
  "Тое, што ён жадае, - гэта кампутарная праграма для беспілотнага транспартнага сродку, вельмі складаная і найноўшая праграма. Мы і рускія, асабліва расейцы, якія правялі больш беспілотных даследаванняў, атрымлівалі сігналы з касмічных апаратаў праз дзень ці два пасля таго, як апарат спыніў сваё існаванне.Менавіта столькі часу патрабуецца для вяртання некаторых сігналаў.Натуральна, гэта азначае, што кіраванне з НАСА у Х'юстане ці з расійскай базы немагчыма ў выпадку рэальнай непрадбачанай надзвычайнай сітуацыі.Справа ў тым, што гэтыя касмічныя апараты проста не могуць думаць. запраграмаваць іх так, каб яны спраўляліся з амаль усё, але калі з'яўляецца нешта, што не ўваходзіць у іх праграму, яны не могуць імправізаваць.У іх няма творчага інтэлекту.Пяцігадовы чалавек здушыў бы іх.Здольнасць убачыць слана ў кавалку гліны, здольнасць рабіць тое, што рабілі нашы продкі, - насаджваць камень на кавалак дрэва і вынаходзіць сякеру, нават калі яны ніколі раней яе не бачылі, - вышэй за іх сілы. Вось чаго не хапала гэтым касмічным апаратам, і вось чаму яны загінулі. І яны не маглі звярнуцца да нашага чалавечага розуму тут, на Зямлі, таму што да таго часу, калі сігналы дайшлі сюды, усё гэта было акадэмічным”.
  
  
  Рыма адчуў штуршок Чыуна.
  
  
  "Ён думае, што чалавечы розум знаходзіцца паміж вушамі. Што за забабоны", – сказаў Чыун.
  
  
  Фарсайт пастукаў паказальнікам па ўзлётна-пасадачнай паласе.
  
  
  "Не хацеў бы твой сябар падзяліцца гэтым з астатнімі з нас?" спытаў ён.
  
  
  "Не, ён бы не стаў", - сказаў Рыма.
  
  
  На імгненне запанавала маўчанне, затым Рыма сказаў: "Такім чынам, праграма, якую жадае атрымаць Горданс, не ўяўляе каштоўнасці ні для каго на зямлі".
  
  
  "Правільна", - сказаў Фарсайт.
  
  
  "Значыць, калі вы пайшлі падмяняць яго мінулым разам, вы далі яму фальшывую праграму", - сказаў Рыма.
  
  
  "Правільна", - сказаў Фарсайт.
  
  
  "Чаму?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Мы не хочам, каб хто заўгодна меў доступ да сакрэтаў нашай краіны. Гэта паставіла б пад пагрозу наш нацыянальны гонар".
  
  
  Адзіным гукам у пакоі было хіхіканне Чыуна, калі ён зноў павярнуўся да мадэляў самалётаў.
  
  
  Яго твар пачырванеў пад тонкім пластом поту, Форсайт сказаў: "Я хацеў бы яшчэ раз прапанаваць вам наняць снайпераў".
  
  
  "Зноў не", - сказаў Рыма.
  
  
  "Тады, магчыма, адзін чалавек", - сказаў Форсайт, і на макет з'явіўся чырвоны скураны футарал. Ён адкрыўся, і тоўсты ствол з маленькай адтулінай зашчоўкнуўся на металічным замку. Рука пад ліхтаром выцягнула доўгую тонкую кулю.
  
  
  "Я магу патрапіць гэтым у вейкі са ста ярдаў. Адно трапленне - гэта забойства. Яно атручана".
  
  
  "Ты ўдарыў містэра Горданса, і ў яго ўсё яшчэ заставалася дастаткова сіл, каб разарваць на часткі таго небараку, якога ты падставіў", - сказаў Рыма.
  
  
  "Гэта быў агент казначэйства, і ён збіраўся рызыкаваць сваім жыццём", - сказаў Форсайт, па-вайсковаму напружваючыся, указка паднялася ў яго пад пахай, як дубец для верхавой язды. Рыма кінуў на яго злосны позірк. Снайпер накіраваў сваю спецыяльную кулю далей па макеце ў бок Рыма. У гэты час з'явіўся Чыун.
  
  
  "Ратататататататат", – сказаў ён, абстрэльваючы галоўны пасажырскі тэрмінал з самалётам American Airlines DC-10 у левай руцэ. Правай ён падняў Pan Am 747.
  
  
  "Зоооом", - сказаў Чыун, калі "Боінг-747" набраў вышыню, як знішчальнік, і пагнаўся за DC-10. "Рататататататат", - сказаў Майстар сінанджа. "Варуум. Буум. Буум. Варуооом", і DC-10 шалёна закруціўся над макетам аэрапорта О'Хара ў склепе будынка Казначэйства.
  
  
  "Ого-го-го", – сказаў Чиун, калі нос DC-10 урэзаўся ў ангар. Ён дазволіў мадэлі самалёта апусціцца на ўзлётна-пасадачную паласу.
  
  
  "Ты скончыў гуляць у цацкі?" - спытаў Форсайт.
  
  
  "У тваіх руках, - сказаў Чыун, - і ў руках тваіх паслядоўнікаў усё - цацка. У маіх руках усё - зброя".
  
  
  "Вельмі міла", - сказаў Форсайт. "Мяркую, зараз вы двое возьмеце гэтыя мадэлі самалётаў на заўтрашнюю сустрэчу з містэрам Гордансам у О'Хара".
  
  
  "У маіх руках або ў руках гэтага чалавека", - сказаў Чыун, паказваючы на Рыма, - "усё з'яўляецца зброяй, больш магутнай зброяй, чым той пісталет, што ў твайго мужчыны. Гэты пісталет - цацка".
  
  
  "З мяне хопіць", - сказаў Форсайт. "Гэта смешна".
  
  
  "Ты не ў сваім розуме, прыдурак", - сказаў снайпер, і яго твар з'явіўся з цемры пад святлом - халодныя вадзяніста-блакітныя вочы за ачкамі без аправы.
  
  
  "Зарадзі свой цацачны пісталет", – сказаў Чыун.
  
  
  "Спыніце гэта. У гэтую ж хвіліну", - сказаў Форсайт. "Гэтую ж хвіліну. Гэта загад. Браян, ты павінен спыніць свайго чалавека, каб ён не пранізваў майго снайпера".
  
  
  "Я не ўвязваюся", - сказаў Рыма.
  
  
  "Зарадзі свой цацачны пісталет", - хіхікнуў Чиун, і маленькі DC-10, здавалася, сам паплыў у яго правую руку і падняўся да пляча. Яго нос і кабіна былі накіраваныя на снайпера. Снайпер даслаў кулю ў патроннік. Фарсайт адступіў ад стала. Рукі, якія абапіраліся на краі макета з усіх чатырох бакоў, зніклі, калі людзі адступілі ў цемру. Рыма застаўся на краі стала паміж Чыуном і снайперам, ад нуды барабанячы пальцамі. Ён напяваў тое, што Форсайт у сваім жаху палічыў "Маладым сэрцам".
  
  
  Снайпер уставіў адмысловую кулю ў патроннік. Яна пстрыкнула з глыбокім металічным гукам тонкай аснасткі. Ён падняў вінтоўку. Рыма пазяхнуў.
  
  
  "Агонь", – сказаў Чыун.
  
  
  "Адсюль я не магу прамахнуцца", - сказаў снайпер. "Адсюль я мог бы раскалоць вейку".
  
  
  "Агонь", – сказаў Чыун.
  
  
  "Дзеля Бога. Не ў падвале будынка Казначэйства", - сказаў Форсайт.
  
  
  "Што ж, - сказаў снайпер, - чаго б Дзінка ні захацеў, Дзінка атрымае. Думаю, я збіраюся адкрыць табе яшчэ адно вока".
  
  
  І калі яго палец націснуў на спускавы кручок, хупавая рука Чиуна з доўгімі пазногцямі, здавалася, затрымцела ў жоўтым святле верхніх лямпаў, і DC-10 больш не было ў яго руках. Толькі Рыма бачыў, як яна рухалася. Але ўсе бачылі, як ён прызямліўся. Яго крылы былі прыціснутыя да ілба снайпера, а нос і кабіна былі ўбудаваны ў яго чэрап. З задняй часткі фюзеляжа сачылася кроў, і калі галава паляцела наперад, хвост патануў у цёплым чырвоным святле жыцця снайпера. Снайперская вінтоўка з тоўстым ствалом з грукатам упала на макет, яе рулю ўперлася ў пасажырскі тэрмінал.
  
  
  Чыун адмахнуўся ад іх. "Цацка", - сказаў ён.
  
  
  "Не", - сказаў Фарсайт. "Вы не можаце забіць каго-небудзь у падвале будынка Казначэйства без пісьмовага загаду".
  
  
  "Не дай яму сысці беспакараным", – сказаў Рыма Форсайту. "Прымусь яго прыбраць цела. Ён заўсёды пакідае целы паўсюль".
  
  
  "Ён пачаў гэта", - сказаў Чыун. "Калі б я пачаў гэта, я б ачысціў цела".
  
  
  "Ты ўцягнуў гэтага тупень з піф-паф у гэтую справу, таму што табе стала сумна", - сказаў Рыма.
  
  
  "Я проста гуляў з самалёцікамі", – сказаў Чыун. "Але ўсе ведаюць, што вы, белыя, трымаецеся разам".
  
  
  "У нас тут мерцвяк", - сказаў Фарсайт.
  
  
  "Дакладна. І не дазваляй яму сысці, не прыбраўшы за сабой", - сказаў Рыма.
  
  
  "Калі б я быў белым, ты б так не казаў", – сказаў Чыун.
  
  
  "Што мы збіраемся рабіць з забойствам?" - спытаў Форсайт.
  
  
  "Аднясі гэта да расавага фанатызму", - сказаў Чыун, які чуў гэтыя словы ў сваіх дзённых тэлевізійных мыльных операх і зараз вырашыў, што надышоў прыдатны час выкарыстоўваць іх. "Вы, белыя, не толькі дзіўна пахнеце і дурныя, але вы яшчэ і фанатыкі. Расісты. І вы нават не самая лепшая раса".
  
  
  "Не звяртай на яго ўвагі", - сказаў Рыма. “Ён проста не хоча прыбіраць за сабой. Дзе праграма? І на гэты раз, паколькі яны не ўяўляюць каштоўнасці ні для каго на зямлі, лепш бы яны былі сумленнымі. Ніякіх падробак”.
  
  
  Падчас палёту ў Чыкага Рыма разглядаў каробку, на якой былі надпісы "кампанент мініяцюрызацыі" і "Увод", і задавалася пытаннем, каму можа спатрэбіцца дапамога ў творчасці, якая наўрад ці даступная пяцігадоваму дзіцяці. Форсайт растлумачыў, што, хаця ім патрэбны былі камп'ютары і лепшыя навуковыя розумы, каб наблізіцца да альтэрнатыўнай творчасці, яны ўсё яшчэ не дасягнулі гэтага. У іх была толькі сімуляцыя.
  
  
  Пасля смерці снайпера ад рук Чыўна. Фарсайт не занадта пярэчыў супраць таго, каб пакінуць снайпераў тут.
  
  
  "І вашыя аператары, і гукааператары, і ўсё, што ў вас ёсць з абсталяваннем", – сказаў Рыма.
  
  
  "Але гэта самае сучаснае тэхналагічнае абсталяванне з усіх існуючых", – запратэставаў Форсайт.
  
  
  "Ты карыстаўся імі ў мінулы раз?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Так, але..."
  
  
  "Яны застануцца тут. Разам з табой".
  
  
  Фарсайт пачаў было пярэчыць, але, убачыўшы, як цела снайпера пераклалі на насілкі і накрылі белай прасцінай, раптам пераарыентаваў свае думкі.
  
  
  "На гэтым рашаючым этапе мы павінны дыверсіфікаваць кадравую ініцыятыву", - сказаў ён.
  
  
  "Гэта азначае, што мы ўстанаўліваем сувязь у адзіночку", - сказаў Рыма. "Правільна?"
  
  
  "І ніколі не вяртайся", - прадказаў лідэр групы Форсайт.
  
  
  Рыма ўбачыў, як Чыун жэстыкулюе.
  
  
  "А мой сябар хоча ўзяць мадэлі самалётаў".
  
  
  "Няхай яны будуць у яго. Божа мой, як ты думаеш, мы маглі б знайсці каго-небудзь, хто паспрабаваў бы яго спыніць?"
  
  
  Чыун дастаў з кімано паўтузіна мініяцюрных рэактыўных самалётаў, калі яны праляталі над возерам Эры. Чіун некаторы час вывучаў мадэлі, затым сказаў:
  
  
  "Я не ведаю, як вы, жыхары Захаду, гэта робіце, але гэтыя самалёты амаль ідэальныя для перасоўвання па паветры. Не ведаючы сутнасці руху або філасофіі, якой я вас навучыў, гэтыя людзі з дапамогай усяго толькі сваіх машын, якія пішуць машынак і іншых глупстваў сканструявалі гэтыя самалёты. Я ўражаны”.
  
  
  Тое ж самае Майстар сінанджа сказаў сцюардэсе, якая распавяла пілоту, які падышоў да таго месца, дзе Чыун і Рыма селі ў DC-10, які накіроўваўся ў Чыкага.
  
  
  "Гэта добры самалёт", – сказаў Чыун.
  
  
  "Дзякуй", - сказаў пілот, якому было крыху за пяцьдзесят, з загарэлым яркім тварам спартсмена, які ніколі не пераставаў клапаціцца пра сябе.
  
  
  "Але ў яго ёсць адзін недахоп", – сказаў Чыун і паказаў на канфігурацыю хваста. "Тут ён павінен уваходзіць туды, адкуль выходзіць".
  
  
  Пілот павярнуўся да сцюардэсы. "Вы двое здзекуецеся з мяне". А затым звярнуўся да Чиуну: "Вы інжынер з McDonnell Douglas, ці не так?"
  
  
  "Што адбываецца?" - спытаў Рыма, які драмаў.
  
  
  "Ну, гэты джэнтльмен толькі што паспрабаваў выдаць сябе за дылетанта, а не інжынера па аэранаўтыцы. Ён толькі што паказаў мне дызайн, які, як я ведаю, кампаніі прыйшлося адхіліць, таму што ў іх не было дастаткова перадавых матэрыялаў".
  
  
  "Прасунуты?" перапытаў Чіун і захіхікаў. "Гэтай прапанове, якую я зрабіў, тысячы гадоў".
  
  
  У О'Хара маленькі хлопчык захацеў пагуляць з мадэлямі самалётаў Чыуна. Чыун сказаў яму купіць свае ўласныя. Ім прыйшлося чакаць пяць гадзін. Было крыху больш за дзесяць, і сустрэча з містэрам Гордансам была прызначаная на 3 гадзіны ночы каля выхаду на пасадку нумар 8 у Алегейні. Форсайт сказаў, што Горданс, відавочна, абраў яго з-за таго, што адтуль было цяжка дабрацца да зручнага выйсця. Гэта была, як і сказаў Фарсайт, доўгая каробка.
  
  
  Рыма і Чыун назіралі, як людзі знаёмяцца з людзьмі і як людзі сыходзяць. Яны назіралі тое агульнае невялікае напружанне, якое ўзнікае ў людзей у чаканні пасадкі. У тры гадзіны яны адпачывалі і мусілі ўбачыць яго. Тое асаблівае нюх, якое было ў Рыма на набліжэнне людзей, не спрацавала. Чыун, упершыню на памяці Рыма, здаваўся здзіўленым. Яго вочы расплюшчыліся. Павольна, з бясконца дасканалай раўнавагай, якая зрабіла яго майстрам сінанджу, ён адступіў, паставіўшы білетную будку паміж сабой і містэрам Гордансам. Рыма ўспомніў, як Чыун аднойчы сказаў, што ў крайніх надзвычайных сітуацыях можна замаскіраваць сваю абарону, схаваўшы ногі.
  
  
  "Добры вечар, я містэр Горданс", - прадставіўся мужчына. Рыма вырашыў, што яны прыкладна аднаго росту, але Горданс быў цяжэйшы. Ён рухаўся з дзіўнай марудлівасцю, не грацыёзнай марудлівасцю Чыуна, а хутчэй наўмысным, амаль спатыкаюцца слізгаценнем ног наперад. Калі ён спыніўся, шэры гарнітур амаль не зварухнуўся. Яго вусны рассунуліся ў нечым, што было амаль усмешкай. І засталіся такімі.
  
  
  "Я Рыма, твой кантакт. У цябе ёсць нумарныя знакі?"
  
  
  “Так, у мяне сапраўды ёсць талеркі, прызначаныя для вас. Вечар даволі цёплы, вам не падаецца? Мне шкада, што ў мяне няма магчымасці прапанаваць вам выпіць, але мы знаходзімся ў тэрмінале аэрапорта, а ў тэрмінале аэрапорта няма кранаў для спіртнога”.
  
  
  "Тут няма ні дарожак для боўлінга, ні сталоў для маджонг. Пра што, чорт вазьмі, ты кажаш?"
  
  
  "Я прамаўляю прывітанне, якое павінна вас супакоіць".
  
  
  "Я спакойны", - сказаў Рыма. "Ты дастаў нумарныя знакі?"
  
  
  "Так. У мяне ваша пасылка, і я бачу па вашай руцэ, што ў вас мая. Я аддам вам вашу пасылку за сваю", - сказаў містэр Горданс.
  
  
  "Здавай іх, Рыма", - крыкнуў Чыун з-за білетнай касы. Рыма ўбачыў мадэль самалёта, гэтую дасканалую ракету ў руках Майстра Сінанджу, якая імкліва ляціць у містэра Горданса. Ледзь прыкметна кіўнуўшы галавой, містэр Горданс ухіліўся ад гэтага. І ад наступнага. І ад наступнага. Яны ўзламалі сталёвыя і алюмініевыя сцены пасадачнага калідора, пакінуўшы раскрытыя дзюры, запоўненыя ноччу. Адзін з іх адарваў галаву ад насценнай рэкламы the Pump Room з выявай спявачкі, у якой зараз былі вялікія грудзі і паветра замест галавы.
  
  
  "Рыма", - залямантаваў Чыун. "Дай яму тое, што ён жадае. Дай яму тое, што ён жадае".
  
  
  Рыма не павярнуўся.
  
  
  "Аддай мне нумарныя знакі", - сказаў Рыма.
  
  
  "Рыма. Не займайся глупствам. Рыма".
  
  
  "У мяне ёсць чатыры пласцінкі для пяцідзесятых і сотенных банкнот. Пяцідзесятыя - банкноты Федэральнага рэзерву Канзас-Сіці 1963 года выпуску E, спераду 214, ззаду 108. Сотні - гэта банкноты Федэральнай рэзервовай сістэмы Мінеапаліса 1974 года выпуску B, асабовы бок 11 ."
  
  
  "На каго вы працуеце?" - спытаў Рыма, прасунуўшы левую руку пад правую падпаху містэра Горданса і націскаючы на нерв, які павінен быў утрымлівацца і прычыняць боль. Боль павінна была ўзнікнуць пры заданні пытання і ўзмацняцца падчас чакання адказу. Дык гэта спрацоўвала шмат разоў раней.
  
  
  "Я працую на сябе. Дзеля свайго існавання", - сказаў містэр Горданс.
  
  
  "Дай яму тое, што ён хоча, Рыма. Прыбяры сваю руку! - крыкнуў Чыун, а затым у хваляванні выліўся патокам карэйскіх слоў, якія здаліся Рыма падобнымі на фразы, якія ён чуў на ранніх трэніроўках аб тым, што "нешта не працуе". На пазнейшых трэніроўках Чыун заўсёды называў "непрацаздольнымі" менавіта яго трэніроўкі. Усё астатняе ў свеце працавала ідэальна. Але зараз Рыма ведаў, што крык Чыуна не меў дачынення да яго трэніровак.
  
  
  "Паглядзі на твар".
  
  
  Містэр Горданс усё яшчэ ўсміхаўся сваёй дурной усмешачкай, таму Рыма ўзмацніў ціск і адчуў, як скура стала эластычнай і хруснула нейкая косць, але гэта была не тая косць, з якой Рыма быў знаёмы.
  
  
  "Не рабі гэтага. Ты ўжо прычыніў шкоду", - сказаў містэр Горданс. "Калі ты працягнеш, ты выклічаш часовую страту майго правага боку. Гэта можа пагражаць майму выжыванню. Я павінен спыніць цябе ".
  
  
  Магчыма, гэта была ўсмешка, якая збіла яго з панталыку, шок ад таго, што яна ўсё яшчэ была там. Магчыма, гэта было дзіўнае адчуванне цягліц і плоці. Але калі Рыма зрабіў падвойны заход правай рукой, выкарыстоўваючы праграму ў якасці цвёрдага рабра замест сваёй рукі, ён, здавалася, паслізнуўся, і яго раўнавага не адпавядала раўнавазе містэра Горданса, і ён падаў, калі містэр Горданс злавіў яго за правы локаць і з устойлівым ціскам , якое ён не павінен быў аказваць з той пазіцыі, у якой ён знаходзіўся, містэр Горданс самкнуўся на запясце Рыма, сціскаючы яго, каб прымусіць яго выпусціць праграму.
  
  
  "Няхай яны дастануцца яму. Аддавай іх", - загарлапаніў Чыун.
  
  
  "Кінь гэта, чорт вазьмі", - сказаў Рыма і рэзка падняў калена, каб патрапіць містэру Гордансу ў пахвіну. Але калена ўзнялася ў паветра, калі правае плячо Рыма адчула, як распаленае жалеза разрывае сухажыллі.
  
  
  Рыма ўбачыў, як мільганула кімано Чыуна, якое набліжалася да яго, а затым, да свайго шоку, ён не ўбачыў, як жахлівае майстэрства далікатных рук сарвала ўсмешку з твару містэра Горданса. Замест гэтага ён убачыў, як Чиун скончыў ад яго ўласных рук. Рыма адчуў, як доўгія пазногці Чыуна расціснулі яго правую руку. А потым праграма знікла. Яны былі ў містэра Горданса, ён выпусціў пласцінкі, калі засоўваў праграму пад кашулю.
  
  
  "Дзякуй", - сказаў містэр Горданс, які затым спакойна сышоў, нягледзячы на пашкоджаны правы бок. Рыма зноў ускочыў на ногі і пад вуглом, каб кампенсаваць пашкоджанне рукі, зрабіў першы крок да таго, каб схапіць гэтую пясочна-бялявую галаву і адсекчы яе шыю. Але нага Чыўна апынулася хутчэй, і Рыма, спатыкнуўшыся, паляцеў наперад, застагнала ад болю ў плячы. Чыун абышоў Рыма і ўстаў паміж містэрам Гордансам, які выходзіў з зоны пасадкі ў галоўны вестыбюль.
  
  
  "Навошта ты гэта зрабіў? Ён быў у мяне. Ён быў у мяне", - залямантаваў Рыма, яго вочы напоўніліся слязамі ад роспачы.
  
  
  "Мы павінны бегчы, і я павінен перавязаць твае раны, дурань", – сказаў Чыун.
  
  
  "Ты дазволіў яму атрымаць праграму. Ты дазволіў яму атрымаць яе. Цяпер мы яго больш ніколі не ўбачым".
  
  
  "Будзем спадзявацца на гэта", - сказаў Чыун і сваімі доўгімі тонкімі пальцамі пачаў прамацваць плечавыя мышцы свайго юнага вучня. Палоскамі ад свайго ўласнага кімано ён перавязаў руку, каб больш не было разрываў, а затым адвёў яго да касы, дзе Майстар Сінанджу спытаўся, дзе ёсць сонца і марская вада. І, даведаўшыся аб мностве месцаў, ён абраў бліжэйшае, Сэнт-Томас на Віргінскіх выспах, якое было невядома Майстру Сінанджу, але якое, як ён вырашыў, верагодна, было адкрыта зусім нядаўна, за апошнія пяцьсот гадоў ці каля таго.
  
  
  З пласцінак для папяровых грошай белага чалавека Чыун зрабіў пакаванне. А з іншых папяровых адбіткаў - іх марак - наклеіў кошт іх перасылкі. І з іхнімі ручкамі, якія не трэба было мачаць у чарніла, нават пэндзлікі не былі гэтымі ручкамі, ён падрыхтаваў пасланне для Сміта, чыя імперыя наняла гэтага апошняга майстра сінанджу.
  
  
  Дарагі Гаральд Сміт, містэр
  
  
  Аб цуд, гэтыя доўгія гады Дом Сінанджу служыў вашай імперыі, і аб цуд, гэтыя доўгія гады ваша міласць была даравана нашай маленькай вёсцы. Нашы дзеці, нашы беднякі і старыя ядуць, апранаюцца і спяць пад стрэхамі з новых матэрыялаў.
  
  
  Імперыя Сміта ніколі не грэбавала сваімі абавязаннямі. Яна цалкам расплачвалася сваім золатам у прызначаны час. Без выканання гэтых абавязкаў вёска Сінанджу памерла б з голаду, паколькі глеба тут камяністая, а ў моры не водзіцца рыба з халоднага заліва. Паслугі Майстры Сінанджу на працягу стагоддзяў дазвалялі нашаму народу спачатку харчавацца, а затым жыць годна. Вы выканалі сваё пагадненне, заключанае больш за дзесяць гадоў таму.
  
  
  Майстар Сінанджу таксама сустрэў свайго. Майстар быў наняты, каб узяць звычайнага белага чалавека і навучыць яго сінандж. Вы памятаеце, гэта было абумоўлена роўна гэтулькі, колькі было неабходна, каб яму не трэба было насіць зброю для выступу. Гэтаму малады чалавек навучыўся. На працягу самага першага года ён навучыўся гэтаму. Але ён даведаўся значна больш, чым было набыта за ваша золата. Яму далі больш, чым можна было набыць за ваша золата. Ён стаў сінандж больш, чым хто-небудзь, нават японцы і іншыя карэйцы, за межамі Сінанджу, калі-небудзь станавіўся.
  
  
  Ён прыняў сонечную крыніцу ў сваё сэрца, і вы за гэта не заплацілі. Ён пакарыў сваё цела і стаў яго гаспадаром, і вы за гэта не заплацілі. Ён далучыўся да Сінанджу і атрымаў яго ў паўнаце таго, што мог зразумець. За гэта вы не плацілі, і гэта Дом Сінанджу ніколі б не прадаў. For Sinanju не прадаецца; прадаюцца толькі яго паслугі.
  
  
  Таму, з вялікім шкадаваннем і падзякай, Майстар павінен паведаміць вам, што Сінанджу скасоўвае пагадненне. Мы знойдзем сродкі да існавання для вёскі ў іншым месцы, як і мы з Рыма.
  
  
  Дарэчы, Рыма, быўшы не проста белым, а белым амерыканцам, натуральна, сілкуе адмысловую прыхільнасць да сваёй радзімы, і калі пазней вам спатрэбяцца яго паслугі, ён будзе высока шанаваць вас.
  
  
  Прыкладаюцца кавалачкі металу, якія вы хацелі. Місія скончана. Кантракт скасаваны.
  
  
  Чыун зрабіў знак сінанджу, перавернутую трапецыю з вертыкальнай лініяй, якая падзяляе яе напалову, - лічбу хаўса, - а затым яшчэ адзін знак для "абсалюту", які быў больш складаны, але прадстаўляў яго імя і пасаду, і канвертам, які ён купіў разам з маркамі. , абгортачнай паперай, канцылярскім прыладдзем і ручкай у краме аэрапорта, ён накрыў пасланне і пераканаўся, што яно змешчана ў металічныя скрынкі, якія рэгулярна апаражняліся і дастаўляліся пасыльнымі. З часоў Чынгісхана не было такой службы, якая была б так добра абаронена. Нядрэннае дасягненне для жыхароў Захаду.
  
  
  Калі ён вярнуўся на лаўку, дзе чакаў Рыма, ён быў рады бачыць, што Рыма сядзіць, правільна адрэгуляваўшы сваю вагу, каб іншыя мышцы падтрымлівалі разарваныя. Часта творчыя і адукаваныя веды гэтага маладога чалавека дастаўлялі майстру радасць. Але нельга было прызнаваць такую радасць, таму што фанабэрыстасць маладога чалавека было ўжо невыносна. "Што ты рабіў, Татачка, пісаў кнігу? Ты запоўніў амаль увесь блакнот", - сказаў Рыма.
  
  
  "Я расказваў Імператару Сміту аб вашых няшчасцях, аб нанесенай вам шкодзе".
  
  
  "Чаму? Са мной усё будзе ў парадку".
  
  
  Чыун пакруціў галавой з перабольшанай урачыстасцю. "Так. Я ведаю гэта, і вы гэта ведаеце, але імператары ёсць імператары, нават калі вы хочаце называць іх дырэктарамі, або прэзідэнтамі, або як вам заўгодна. І калі наёмны забойца паранены, усё роўна, наколькі высока ён шануецца, імператарам яны ні да чаму."
  
  
  "Сміці?"
  
  
  "Так. Гэта сумна, сын мой. У параненага забойцы няма дома. Лаяльнасць імператараў мае межы".
  
  
  "Але я частка арганізацыі. Я адзіны, акрамя Сміці, хто ведае, чым мы займаемся".
  
  
  "Гэта сумны ўрок сталення, які ты засвойваеш", – сказаў Чыун. "Але не бойся. Калі імператары не праяўляюць лаяльнасці да забойцаў, усё ж заўсёды ёсць рынак для нашых паслуг. У мірны час у Рыме была неабходнасць, у ордэне сыноў хана была неабходнасць, і ў гады смуты неабходнасць вызначана існуе. Не турбуйцеся. Рыма больш не, кітайскіх дынастый больш няма. Сінанджу жывы."
  
  
  "Я не магу паверыць, што Сміці мог так думаць", - сказаў Рыма, і Чыун супакоіў яго, таму што маладому чалавеку зараз патрэбен быў адпачынак. Іх самалёт хутка адлятаў, і гэты бізнэс з палётамі, хоць, здавалася, прычыняў мала шкоды, бударажыць кроў у людзях, як і змена месяцаў. Але белыя людзі гэтага не ведалі. Нават нямногія жоўтыя людзі так рабілі.
  
  
  Калі яны селі на самалёт да Сэнт-Томаса, які павінен быў прыбыць у аэрапорт, названы ў гонар памерлага імператара Трумэна, менш чым праз пяць гадзін, Чіун заўважыў маленькую металічную шпору, ужыўлены ў адзенне Рыма. І паколькі ён не ведаў, што гэта такое, ён не стаў іх выкідваць. Гэта маглі быць грошы містэра Горданса, чыя тэхніка за ўсе стагоддзі сінанджу была невядомая, і каму Рыма па дурасці вырашыў кінуць выклік. Але гэта можна было дараваць Рыма. Ён быў малады, яму не было яшчэ і шасцідзесяці год.
  
  
  Рыма не ведаў, што для супрацьстаяння невядомаму трэба спачатку адысці ўбок, назіраць за ім і чакаць, пакуль яно стане вядомым. Рыма не ведаў, што Майстар Сінанджу спадзяваўся, што містэр Горданс працягне свае прыгоды і тым самым праславіцца сваімі метадамі, як гэта зрабілі аравійскія хашашыны з іх метадамі фанатызму і майстэрства.
  
  
  Іншы Майстар сутыкнуўся з Хашашынамі, калі яны былі навічком, і ён неадкладна спыніў супрацоўніцтва з Ісламабадам, а затым чакаў, назіраў і працаваў у іншым месцы, паколькі год ад года метады хашашынаў станавіліся ўсё больш вядомымі. Яны былі настолькі добрыя, што сама назва assassin пайшла ад іх. І гэты Майстар перадаў наступнаму Майстру тое, што ён ведаў. І наступны Майстар перадаваў тое, што ведаў, паколькі кожнае пакаленне назірала за багатымі рынкамі Аравіі і пазбягала іх. Прайшло восемдзесят гадоў, перш чым Сінанджу ўсвядомілі, як хашашыны выкарыстоўвалі гашыш для сваіх паслядоўнікаў і як яны вербавалі вонкавы пласт фанатыкаў, гатовых памерці за рай, і гэтыя фанатыкі абаранялі свой унутраны пласт лідэраў.
  
  
  Калі пра гэта стала вядома, Дом Сінанджу вярнуўся да багатых ісламскага міру і за адну ноч рушыў услед за адурманеным ваяром хаты Хашашынаў і дачакаўся, пакуль не з'явіліся першыя прыкметы іх дыму, а затым перабіў іх у іх пячорах да апошняга чалавека. Хашашынаў больш не было.
  
  
  Тое ж самае і з містэрам Гордансам. Калі не сёлета, то ў наступным годзе. А калі не ў наступным, то ўжо сапраўды праз год. Але калі-небудзь або Чиун, або Рыма, або паслядоўнікі Рыма апублікавалі б метады містэра Горданса. І тады Дом Сінанджу вярнуўся б да багацця Амерыкі.
  
  
  Але не зараз. Цяпер быў час бегчы. Няхай у містэра Горданса будзе сваё дзесяцігоддзе, ці пакаленне, ці стагоддзе. Для сінанджа былі іншыя рынкі збыту.
  
  
  Чыун адзначыў, куды была ўваткнута металічная шпора, пераканаўся, што яна не пракалола скуру Рыма, і паклаў яе ў сваё ўласнае кімано для захоўвання і агляду. Яна магла належаць містэру Гордансу. У такім разе гэта варта было вывучыць.
  
  
  Калі самалёт набраў вышыню, пасылку, адрасаваную Чыуном, забрала паштовая служба ЗША. Яна накіроўвалася ў санаторый Фолкрофт у Раі, штат Нью-Ёрк.
  
  
  Тамака любы з сотняў тэхнікаў-электроншчыкаў мог бы сказаць Майстру сінанджу, што калі ён жадаў збегчы ад чалавека, які даў яму гэтую металічную шпору, яму вынікала аддаць яе першаму сустрэчнаму незнаёмцу.
  
  
  Пры ўмове, што незнаёмец накіроўваўся ў іншую частку свету.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ЧАЦВЕРТЫ
  
  
  Морыс "Мо" Алштэйн валодаў адзіным барам на Паўднёвым баку Чыкага, які страціў грошы. Ён купіў яго ў 1960-х гадах, калі гэта была несамавітая карчма па суседстве, якая рэгулярна прыносіла свайму ўладальніку прыстойныя 40 000 даляраў у год зверху і яшчэ ад 40 000 да 50 000 даляраў за не абкладаныя падаткам дапаможныя правы, такія як нумарны фонд, ліхвярства і букмекерская кантора.
  
  
  Рэстаўратары Мо Алштэйна прыбралі гнілую драўляную ляпніну, смелі пілавінне з падлогі і ўсталявалі элегантную барную стойку з чырвонага дрэва, утоенае асвятленне, новыя ванныя пакоі, вытанчаныя сталы, новыя сцены, новая інкруставаная падлога, зламалі сцены, каб даць яго кліентам больш месцы, пабудавалі сцэну , і з дапамогай адмыслоўца па пошуку талентаў і новага гарачага маладога кіроўнага Алштэйну атрымалася змяніць фінансавую карціну да першапачатковай страты ў памеры 247 000 даляраў у першы год і 40 000 даляраў у кожны наступны год. Некаторыя прыпісвалі гэтую страту змене напрамкі рынку - гэта значыць ён страціў пастаянных кліентаў і не замяніў іх іншымі. Менавіта гэта людзі казалі публічна.
  
  
  У прыватным парадку яны маглі б распавесці вельмі блізкім сябрам з падціснутымі вуснамі, што звычкі Мо могуць мець нейкае дачыненне да яго страт. Мо любіў пісталеты, і ў падвале спа-салона "Эльдарада", у адрозненне ад "Мюрэя", у яго быў пісталетны цір. Ён трэніраваўся там штодзень. Праблемы пачаліся, калі ён перанёс асартымент са склепа на сцэну. Ён зрабіў яго часткай шоу на падлозе. Каб паказаць, наколькі ён добры, ён здымаў завушніцы з кліентаў і выбіваў куфлі з рук. Але лаяльнасць кліентаў у Саўт-Сайдзе Чыкага была нясталай. Нягледзячы на тое, што Мо "ніколі нікога, блядзь, не біў", кліентура скарацілася.
  
  
  На шчасце, у Мо была альтэрнатыўная прафесія, якая кампенсавала страты бара. Менавіта пра гэта містэр Горданс хацеў пагаварыць з ім той раніцай.
  
  
  "Я вас не ведаю", - сказаў Мо мякка ўсмешліваму мужчыну з акуратна прычасанымі пясочна-светлымі валасамі і правай рукой, якая рухалася правільна, але здавалася крыху ніжэй левай.
  
  
  "Мяне клічуць містэр Горданс, і мне шкада, што я не магу прапанаваць вам выпіць, але гэта ваша ўстанова, і вы абавязаны прапанаваць мне выпіць".
  
  
  "Добра, чаго ты хочаш?"
  
  
  "Нічога, дзякуй, я не п'ю. Я хачу, каб ты паспрабаваў забіць каго-небудзь са свайго пісталета".
  
  
  "Гэй, чэ, зусім з галавы выжыў?" - сказаў Мо Алштэйн. Мо быў хударлявы і ніжэйшы за гэтага чалавека. Яго вочы былі ярка-блакітнымі, а твар зморшчаным, як расцягнуты цэлафанавы пакет. Яго вочы не давяралі невыразным рысам гэтага чалавека, але нават калі б давяралі, ён не збіраўся выконваць працу па кантракце для кагосьці, хто прыйшоў з вуліцы.
  
  
  "Я не разумею вашага гутарковага выразы "з галавы", - сказаў містэр Горданс.
  
  
  "Па-першае, я не забіваю людзей. Па-другое, калі б я забіваў, я б не рабіў гэтага дзеля нейкай дзеўкі, якая прыходзіць з вуліцы, і па-трэцяе, хто ты, чорт вазьмі, такая?"
  
  
  "Я не ўпэўнены, што вашыя выразы дакладныя. Гэта значыць, я думаю, вы кажаце нешта для сваёй абароны, а не таму, што гэта праўда. Я знаходжу гэта звычайнай справай, так што не крыўдуйце, як часта робяць людзі, калі іх абвінавачваюць у недакладнасцях. У мяне ёсць тое, што вам трэба”.
  
  
  "Чаго я хачу, дык гэта каб ты выбіраўся адсюль, пакуль яшчэ можаш хадзіць", - сказаў Алстейн.
  
  
  "Не абавязкова", - сказаў містэр Горданс і дастаў з кішэні пінжака свежы пачак з пяцідзесяці 100-доларавых банкнот. Ён паклаў яе на стол паміж імі. Затым ён паклаў другое пакаванне па-над першай. І трэцюю, і чацвёртую. І пятую. Мо дзівіўся, як гэты чалавек падтрымлівае свой гарнітур у такім парадку, калі ў кішэнях гэтулькі грошай. Калі чарка дасягнула дзесяці чарак, містэр Горданс пачаў другую чарку. І калі яна дасягнула дзесяці чарак, ён спыніўся.
  
  
  "Гэта сто тысяч", - сказаў Мо Алштэйн. "Сапраўдныя сто тысяч. Ні адна ўрадавая структура ніколі не прапаноўвала сто тысяч".
  
  
  "Я меркаваў, што ты так падумаеш".
  
  
  "Ніводзін хіт ніколі не плаціў сто тысяч. Я маю на ўвазе, што гэта нібыта не звычайны кантракт", – сказаў Алстайн.
  
  
  "І гэтыя купюры сапраўдныя", - сказаў містэр Горданс. "Вывучыце шаўковае валакно, гравіроўку вакол асобы Франкліна, выразнасць серыйных нумароў, якія ідуць паслядоўна і не ўсе аднолькавыя".
  
  
  "Сапраўдныя", - сказаў Мо Алштэйн. "Але вы ведаеце, я не магу адразу пераехаць. Зняць капа - гэта няпроста. Я павінен сёе-тое з гэтага распаўсюдзіць".
  
  
  "Гэта не за вашу звычайную працу па аказанні дапамогі этнічнай групе ва ўрэгуляванні спрэчак паміж членамі іх злачынных сем'яў. Гэта за простае збіццё".
  
  
  "Патрапіў", - сказаў Мо.
  
  
  "Патрапіў. Дзякуй. Цяпер гэта хіт", - сказаў містэр Горданс. "Гэты хіт просты. Я асабіста пакажу вам, дзе ён".
  
  
  Галава Мо Алштэйна ў шоку тузанулася назад.
  
  
  "Завошта ты мне плаціш, калі збіраешся быць там? Я маю на ўвазе, сэнс наймаць кагосьці іншага для нанясення ўдару ў тым, што цябе тамака няма. Калі толькі ты не жадаеш глядзець, як хлопец пакутуе?"
  
  
  "Не. Я спадзяюся паглядзець, як ты заб'еш яго. Там два чалавекі. Яны вельмі цікавыя. Асабліва пажылы жоўты мужчына, які самы цікавы. Кожны яго рух найболей натуральны і прыкметны ў людзей, але ён дасягае значна большага, чым рухі іншых людзей. Я хачу бачыць яго. Але я не магу назіраць належным чынам, калі я павінен таксама выступаць ".
  
  
  "О, два трапленні", - сказаў Алстейн. "Гэта абыдзецца вам даражэй".
  
  
  "Я дам табе больш".
  
  
  Олстайн паціснуў плячыма. "Гэта твае грошы".
  
  
  "Гэта вашы грошы", - сказаў містэр Горданс і падштурхнуў два пачкі банкнотаў праз стол.
  
  
  "Калі ты хочаш, каб гэтых хлопцаў прыкончылі?"
  
  
  "Хутка. Спачатку я павінен атрымаць астатнія".
  
  
  "Іншыя?"
  
  
  "З намі будуць і іншыя. Я павінен іх займець".
  
  
  "Пачакай хвілінку", - сказаў Мо, адыходзячы ад стала. "Я не супраць, каб ты глядзеў. Перад судом ты вінаваты гэтак жа, як і я, магчыма, нават больш. Я проста выконваю кантракт. Ты б, вядома, пражыў жыццё, разумееш, што я маю на ўвазе? Я нешта?" маю над табой. Але незнаёмцы, сведкі, яны нешта маюць нада мной. І ты. Разумееш, што я маю на ўвазе?"
  
  
  "Так, я разумею", - сказаў містэр Горданс. "Але яны будуць не толькі сведкамі. Я іх таксама наймаю".
  
  
  "Мне не патрэбна дапамога. Праўда. Я ў парадку", - сказаў Алстайн і загадаў бармэну падняцца на сцэну са шклянкай.
  
  
  Бармэн, які лысее чарнаскуры мужчына, які стаў вельмі добры ў крыжаванках "Чыкага Трыб'юн", рэдка абслугоўваючы каго-небудзь, акрамя Алштэйна, падняў вочы ад сваёй газеты і паморшчыўся.
  
  
  "Зрабі дзве шклянкі", - прапанаваў Алштэйн.
  
  
  "Я сыходжу", - сказаў чарнаскуры мужчына.
  
  
  Правая рука Мо Алштэйна сунулася пад куртку і са свістам выцягнула "Магнум" калібра 357, храмаваны, як вялікая бліскучая гармата. Пачуўся такі грукат, нібы сарваўся дах. Цяжкая куля прабіла паліцу са шклянкамі і разбіла люстэрка над галавой бармэна. Аскепкі рассыпаліся па інкруставанай падлозе, як бліскучыя кроплі расы з вострымі бакамі пад ранішнім сонцам.
  
  
  Бармэн нырнуў пад стойку. Чорная рука з доўгім куфлем шампанскага на кончыках пальцаў паднялася над стойкай.
  
  
  Грымнуў "Магнум" калібра 357. Фанерная падкладка, дзе раней было люстэрка, разляцелася дашчэнту. У руцэ зараз была толькі ножка ад шампанскага.
  
  
  "Бачыш, мне не патрэбна ніякая дапамога", - сказаў Мо Алстейн і, падвысіўшы голас, загарлапаніў: "Цяпер ты можаш выходзіць, Вілі".
  
  
  "Я не Вілі", - сказаў голас, усё яшчэ з-пад стойкі. "Вілі звольніўся".
  
  
  "Калі?" - спытаў Алстейн, яго вочы прыжмурыліся, асабістая крыўда адбілася на яго твары.
  
  
  "Калі табе прыйшлося замовіць апошняе люстэрка. Тое, што зараз на падлозе".
  
  
  "Чаму ён звольніўся?"
  
  
  "Некаторым людзям не падабаецца, калі ў іх страляюць, містэр Алштэйн".
  
  
  "Я ніколі нікога не б'ю, калі не планаваў. Ніколі, блядзь, нікога не б'ю. Вы, антысеміты, усе аднолькавыя", - сказаў Мо Алштэйн і прызнаўся містэру Гордансу, што гэта быў той жа самы люты антысемітызм, які разбурыў яго барны бізнэс. .
  
  
  "Людзі могуць адчуваць сябе ў небяспецы, нават калі вы не прычынілі ім фізічнай шкоды", – выказаў меркаванне містэр Горданс.
  
  
  "Лухта сабачая", - сказаў Мо Алштэйн. "Антысеміт ёсць антысеміт. Ты габрэй? Ты не падобны на габрэя".
  
  
  "Не", - сумуе містэр Горданс.
  
  
  "Ты выглядаеш як аса".
  
  
  "АСА?"
  
  
  "Белы англасаксонскі пратэстант".
  
  
  "Не".
  
  
  "Польскі?"
  
  
  "Не".
  
  
  "Немец?"
  
  
  "Не".
  
  
  "Грэчаскі?"
  
  
  "Не".
  
  
  "Хто ты такі?" - спытаў Алстейн.
  
  
  "Чалавечая істота".
  
  
  "Я гэта ведаю. Якога роду?"
  
  
  "Крэатыўна", - сказаў містэр Горданс з адценнем, падобным на гонар.
  
  
  "Некаторыя з маіх лепшых сяброў - крэатыўшчыкі", - сказаў Мо Алштэйн і пацікавіўся, ці сутыкаліся крэатыўшчыкі з антысемітызмам і як хтосьці, хто гаворыць па-ангельску без акцэнту і здаецца такім дасведчаным, не ведае тэрміна "WASP".
  
  
  Але, сыходзячы, містэр Горданс ведаў гэты тэрмін і ніколі яго не забудзе, ужыўшы яго да этнічных падзелаў, з дапамогай якіх амерыканцы адлучаюць сябе адзін ад аднаго, часам у мэтах сацыяльных зносін, а часам і не. Гэта была высокая зменная без якой-небудзь рэальнай канстанты, вырашыў містэр Горданс.
  
  
  Наступным чалавекам, які ўбачыў яго ў той дзень, быў сяржант марской пяхоты Злучаных Штатаў у вербавальным пункце ў цэнтры Чыкага. У містэра Горданса было шмат пытанняў да сяржанта ў сіняй форме марской пяхоты з кашуляй і стужачкамі, з тварам, які адліваў чырвонай азызласцю ад занадта вялікай колькасці віскі і піва.
  
  
  "Ты ведаеш, як карыстацца агнямётам?" - спытаў містэр Горданс.
  
  
  "І ты таксама будзеш, калі ты марскі пяхотнік. Колькі табе гадоў?"
  
  
  "Што вы пад гэтым маеце на ўвазе?" - спытаў містэр Горданс.
  
  
  "Калі ты нарадзіўся?"
  
  
  "О, я разумею, што ты маеш на ўвазе. Думаю, я не выглядаю на адзін год старэй".
  
  
  "Ты выглядаеш на дваццаць дзевяць. Табе дваццаць дзевяць, праўда. Гэта добры ўзрост", - сказаў сяржант, які павінен быў запоўніць квоту і не мог запоўніць яе людзьмі саракагадовага ўзросту.
  
  
  "Так, дваццаць дзевяць", - сказаў містэр Горданс, і сяржант, падумаўшы, што ў гэтага навабранца, магчыма, слабаваты інтэлект, настаяў, каб ён прайшоў стандартны тэст на разумовыя здольнасці, перш чым сяржант пойдзе далей.
  
  
  Тое, што адбылося, узрушыла сяржанта і прымусіла яго вылупіць вочы, што, магчыма, тлумачыла яго ўспрымальнасць да прапановы.
  
  
  Сяржант бачыў, як навабранец запаўняў бланкі пытанняў, клік, клік, клік-клік, без паўзы, відаць, нават не чытаючы пытанні, у той час як ён працягваў распытваць сяржанта пра навыкі абыходжання з агнямётамі. Калі гэтага было нядосыць, то, калі сяржант прагледзеў адказы, усе яны былі правільнымі, за выключэннем адной, якая патрабуе вызначэння некаторых распаўсюджаных прылад. Гэта быў самы высокі бал, які сяржант некалі бачыў. Ніхто ніколі раней не запаўняў тэст так дакладна і так хутка.
  
  
  "Вы прапусцілі толькі адзін", - сказаў сяржант.
  
  
  "Так. Я не даведаюся гэтыя інструменты. Я ніколі не бачыў іх раней".
  
  
  "Ну, вось гэты - звычайны змазачны пісталет".
  
  
  "Так. З-за вельмі высокай устойлівасці многіх машын, такіх як аўтамабілі тут, на зямлі, змазка выкарыстоўвалася б для надання металічным дэталям, скажам, слізгацення без трэння. Змазка антыфрыкцыйная, правільна", - сказаў містэр Горданс.
  
  
  "Ага", - сказаў сяржант. "Ты ведаеш усё, акрамя таго, што такое маслёнка".
  
  
  "Так. Але я адчуваю сябе ў большай бяспецы, ведаючы, што мог бы высветліць, для чаго можна выкарыстоўваць змазачны пісталет. Усяго тыдзень таму я не змог бы гэтага зрабіць. Але я магу зараз. Вы калі-небудзь думалі аб тым, каб разбагацець і сысці з марской пяхоты Пітульскі?" сказаў містэр Горданс.
  
  
  "Маё прозвішча Пітульскі", - сказаў сяржант Пітульскі. "Вы глядзіце на маё імя. Гэта не маё падраздзяленне, - сказаў ён, пастукваючы па чорным пластыкавым прамавугольніку з белым надпісам, які ён насіў над правай кішэняй кашулі".
  
  
  "Ах, так. Назва. Ну, не ўсё ідэальна. Ці хацелі б вы быць багатым?" - спытаў містэр Горданс, і перш чым сяржант Пітульскі змог сабрацца з думкамі, ён пагадзіўся сустрэцца з містэрам Гордансам наступным вечарам у спа-салоне "Эльдарада", які належыць Мо Алштэйну, і ён быў упэўнены, што той зможа захапіць з сабой агнямёт. Гарантую. Насамрэч ён пашкадаваў, што ў яго зараз няма агнямёта, каб абараніць "самі-ведаеце-што", якое містэр Горданс толькі што выдаў яму двума пачкамі і якое сяржант Пітульскі хутка засунуў у верхнюю скрынку свайго стала, які ён замкнуў. У яго ашаломленым стане ў яго было толькі адно, ну, дурное, пытанне: чаму містэр Горданс папрасіў прабачэння за тое, што не прапанаваў выпіць, калі ўвайшоў?
  
  
  "Хіба гэта не тое, што ты павінен зрабіць пры сустрэчы?"
  
  
  "Не. Не абавязкова", - сказаў сяржант Пітульскі.
  
  
  "Калі гэта дарэчы?"
  
  
  "Калі нехта прыходзіць да вас дадому ці ў офіс, калі ў вашым офісе дазволена падаваць алкаголь".
  
  
  "Зразумела. Што ты звычайна кажаш?"
  
  
  "Прывітанне" - гэта нармальна, - сказаў сяржант Пітульскі.
  
  
  Гадзіну і сем хвілін праз містэр Горданс увайшоў у спартыўную краму недалёка ад Чыкагскай пятлі. На сценах віселі чорныя гумовыя касцюмы і жоўтыя балоны з паветрам. За прылаўкам стаялі падводныя стрэльбы. Шкляная вітрына была запоўнена маскамі для падводнага плавання.
  
  
  "Чым я магу вам дапамагчы?" - спытаў прадавец.
  
  
  "Прывітанне, усё ў парадку", - сказаў містэр Горданс, і праз дваццаць хвілін прадавец скарыстаўся адзінай у сваім жыцці магчымасцю разбагацець. Насамрэч, калі ён сказаў уладальніку крамы, што той быў "тупым сучыным сынам, які не адрозніваў продажу ад сваёй прамой кішкі", ён ужо быў багатым чалавекам. Перш чым з'явіцца на наступны вечар у спа-цэнтры "Эльдарада" у Саўт-Сайдзе Чыкага, ён размясціў свае багацці ў дзесяці асобных банках на дзесяць розных імёнаў, таму што думаў, што дэпазіт у сто тысяч даляраў гатоўкай можа выклікаць некаторыя пытанні.
  
  
  Яго звалі Роберт Джэліка, і калі ён увайшоў у "Эльдарада" наступнай ноччу, ён хістаўся пад грузам балонаў, гумовых касцюмаў і трох дзідаметалак. Ён ніяк не мог вырашыць, якую стрэльбу ўзяць. Да гэтага ён страляў толькі рыбу. Таму ён вырашыў узяць усе тры.
  
  
  Містэр Горданс і двое іншых мужчын сядзелі за столікам. Адзіным іншым гукам у пустым бары было лёгкае гудзенне кандыцыянера. Джэліка здзіўляўся, навошта камусьці спатрэбілася марнаваць гэтулькі грошай на ўладкаванне спа-салона, паколькі хтосьці, відавочна, выдаткаваў, а затым выкарыстоўваць доўгі кавалак фанеры папярок усёй задняй сценкі бара. Асабліва калі люстэрка падышло б проста ідэальна.
  
  
  "У мяне пытанне", - сказаў сяржант Пітульскі, апрануты ў зялёны гарнітур, белую кашулю і сіні гальштук. "Як мы збіраемся прайсці мытню ў аэрапорце?" Ён паляпаў па падвойных баках свайго агнямёту колеру хакі.
  
  
  "І мой пісталет", - дадаў Мо Алштэйн, паляпваючы па наплечной кабуры.
  
  
  "З маім рыштункам для дайвінга не ўзнікне ніякіх праблем", - сказаў Джэліка. "Многія людзі бяруць з сабой рыштунак для падводнага плавання ў водпуск. Я браў. Шмат разоў".
  
  
  "Вы не прывязеце нічога са свайго абсталявання", – сказаў містэр Горданс. "У яго цяперашнім выглядзе".
  
  
  "У мяне павінен быць свой асаблівы пісталет", – сказаў Алстейн.
  
  
  "Мой рыштунак зламаўся", - сказаў Джэліка. "Я не магу выкарыстоўваць новы рыштунак".
  
  
  "Я магу зладзіць з любым старым лайном", - сказаў сяржант Пітульскі. "Я марскі пяхотнік. Чым горш абсталяванне, тым лепш я ім карыстаюся".
  
  
  Містэр Горданс супакоіў усіх. Ён загадаў ім пачакаць знадворку. Алштэйн сказаў, што яму трэба застацца, таму што гэта яго месца. Містэр Горданс узяў Алштэйна за шыю, перавярнуў яго дагары нагамі, лёгка давёў да дзвярэй, паставіў брыкаецца мужчыну на ногі, затым жэстам запрасіў астатніх ісці за ім. Яны рушылі ўслед. Ён замкнуў дзверы і праз трыццаць хвілін вярнуўся з пакетам для кожнага.
  
  
  Самы вялікі дастаўся Джэліка. Ён быў памерам і формай з вялікай чамадан, але важыў амаль столькі ж, колькі куфар. Насамрэч, яны важылі столькі ж, колькі яго балоны, гідракасцюм і капейныя стрэльбы. Наступны па велічыні дастаўся сяржанту Пітульскі. Яго былі амаль такія ж вялікія, вельмі цяжкія, і ўнутры нешта плёскалася. Алштэйну дасталася самая маленькая скрыначка, прыдатная для караляў.
  
  
  У аэрапорце О'Хара, пры пасадцы на рэйс да Сэнт-Томаса, калі мытнікі выявілі ўсе пасылкі, Джэліка ўбачыў на сваім металічным пакаванні гравіроўку з маленькім жоўтым сонцам у куце, як быццам хтосьці расплавіў жаўцізну з пакрыцця яго балонаў. Вакол гравюры была чорная гумавая рамка, і Джэліка, які праваліўся на другім курсе інжынернага каледжа, даведаўся матэрыялы, з якіх выраблена яго рыштунак для падводнага плавання. Але ў іншай форме.
  
  
  Гэта было немагчыма, але так яно і было. Ён ведаў. Ён ведаў, што нейкім чынам містэру Гордансу ўдалося ўшчыльніць матэрыялы і спрэсаваць іх у гэтую маленькую гравюру. Джэліка адчуў, як у яго затрымцела ў жываце, а затым аслаблі калені. На твары Горданса з'явілася дурная ўсмешка, і Джэліка сказаў, што з ім усё ў парадку. Ён чакаў каля дзвярэй, якія правяралі памежнікаў на наяўнасць металу, назіраў за здзіўленнем Алштэйна, калі той зразумеў, што нясе ідэальнае падабенства статуі Абрагама Лінкальна - у хроме, - а Пітульскі тупа глядзеў наперад, калі мытны інспектар адкрыў вялікі сталёвы бюст Джорджа Вашынг сталёвых флаконаў з вадкасцю.
  
  
  "Што ў гэтых бутэльках?" - спытаў iнспектар.
  
  
  "Ніякіх лёгкаўзгаральных вадкасцей", - сказаў містэр Горданс, накіроўваючыся да мытнага стала. "Што важнейшае, перапады ціску не паўплываюць на іх у паветры".
  
  
  "Так, але што гэта такое?"
  
  
  Калі Джэліка пачуў адказ - асноўныя элементы, якія ўвайшлі ў гаручую вадкасць агнямёту, - ён з цяжкасцю праглынуў. Ён абапёрся рукой аб якая стаіць побач попельніцу вышынёй да калена, узяў сябе ў рукі, сказаў містэру Гордансу, што захварэў, і містэр Горданс і мытнікі дазволілі яму выйсці праз металічны сканер у дзвярах.
  
  
  Ён рухаўся, шоргаючы нагамі, як хворы, пакуль не схаваўся з-пад увагі ў выхаду на пасадку, а затым пабег. Яго ногі былі слабыя, але лёгкія маглі прайсці мілю, падумаў ён, проста каб бегчы і дыхаць, пераадолець неверагодны страх, які напоўніў яго, жах перад тым, дзеля каго ён пагадзіўся здзейсніць забойства. Ён не ведаў, хто гэты чалавек, але ведаў, што гэты чалавек пераўзыходзіць па майстэрстве любога, пра каго ён калі-небудзь чуў. І калі гэтаму чалавеку, містэру Гордансу, патрэбна была дапамога ў здзяйсненні забойства, што ж, тады, няхай дапаможа ім усім Бог.
  
  
  Каля стойкі "Брэніф" ён накіраваўся да канцылярскага кіёска, затым нырнуў у цёмны бар, замовіў выпіўку, зайшоў у ванную, у туалет з дзверцамі, устаў на сядзенне ўнітаза, сагнуўся ўсім целам і стаў чакаць. Ён зірнуў на гадзіннік. Да вылету заставалася 20 хвілін. Добра, падумаў ён, што ўсе рэйсы, якія вылятаюць паблізу Кубы, правяраюцца на прадмет магчымай зброі згоншчыкаў. Добра, што ён меў магчымасць убачыць, з чым ён мае справу.
  
  
  Калі заставалася ўсяго дзесяць хвілін, раздаўся стук у дзверы туалета. Што было дзіўна, таму што ніхто не мог бачыць, як яго ногі спачываюць на сядзенне ўнітаза.
  
  
  "Роберт Джэліка. Выходзь. Ты спознішся на свой самалёт".
  
  
  Гэта быў голас містэра Горданса.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЯТЫ
  
  
  Карыбскае сонца смажаніна, а яго воды аквамарынавыя. Яго выспы ўяўляюць сабой навалы скал, якія падымаюцца з мора, дзе людзі змагаюцца за пражытак на беднай глебе і дзе ў падлеску ходзяць доўгія карычневыя касматыя мангусты, нашчадкі грызуноў, завезеных з Індыі, каб пазбавіць выспы ад зялёных змей. Зялёных змей больш няма, але мангуст стаў праблемай.
  
  
  Чыун, Майстар сінанджа, думаў пра гэта і пра іншыя рэчы, якія ён чуў.
  
  
  "Гэта выспы тых, хто выжыў", - сказаў ён. "Сонца карысна для вашага пляча. Салёная вада карысная для паветра, якім вы дыхаеце. Гэта добрае месца для ацаленьня".
  
  
  "Я не ведаю, Татачка", - сказаў Рыма. Ён напаўляжаў на верандзе дома, які яны знялі, з выглядам на заліў Маген, дом з дрэва і шкла з трыма верандамі і гасцінай, якая выходзіла на выступ, так што здавалася, што ён можа глядзець куды заўгодна і быць акружаны морам унізе. З плаўленняў Рыма капала вада - вынік чатырохмільнага заплыву, два туды і два назад, учыненага пад пільным наглядам Чыуна. Так было кожны дзень, і калі Рыма запярэчыў, што яго плячу патрэбен адпачынак для гаення, а не фізічныя практыкаванні, Чіун усміхнуўся і сказаў: "Мяркую, як і тваёй спіне".
  
  
  "Падабаецца маё што?"
  
  
  “Як быццам твая доля вярнулася. Кожны год у яго баляць калені, і яму даюць год адпачынку, а потым ён вяртаецца і баліць калені яшчэ мацней”.
  
  
  "Пра каго ты кажаш?" - спытаў Рыма. "І калі ты не можаш адказаць на гэтае пытанне, то падыдзе тое, аб чым ты кажаш".
  
  
  "Фракцыя вярнулася ў вашыя тэлевізійныя гульні. Ведаеце, дзе ўсе гэтыя таўстуны збіваюць адзін аднаго з ног і скачуць сябар на сябра".
  
  
  "Футбол?"
  
  
  “Правільна. Футбол. І частка назад. Пацешна які выглядае хлопец, які смешна размаўляе і носіць жаночыя панчохі ў рэкламных момантах па тэлевізары”.
  
  
  Рыма кіўнуў. "Ён квотэрбек".
  
  
  Чыун кіўнуў. "Правільна. Крыху назад. У любым выпадку, нам не патрэбны твае плечы, як яго калені. Таму ты трэніруешся".
  
  
  І на гэтым усё скончылася, а зараз Рыма разваліўся ў крэсле, сьцякаючы потым, і пачуў, як Чыун сказаў, што гэты востраў тых, хто выжыў - добрае месца для ацаленьня.
  
  
  "Я не ведаю", - сказаў Рыма. "У мяне такое пачуццё, што мне тут не месца. Я як быццам не настроены на гэта. Ці не павінен я, для ацаленьня, вярнуцца туды, дзе я нарадзіўся?"
  
  
  Чиун павольна пакруціў галавой, яго вадкую бараду развяваў паўднёва-заходні брыз, які дзьме з выспаў, якія яны не маглі бачыць.
  
  
  "Не. На гэтых выспах выжываюць толькі захопнікі, такія як мангуст. Дзе знаходзяцца карыбскія індзейцы, вы павінны спытаць сябе ".
  
  
  "Я не ведаю. Напіўся ў Шарлот-Амаліі", - сказаў Рыма, маючы на ўвазе гандлёвы раён Сэнт-Томас, дзе спіртное з-за статусу безпадатковага было амаль такім жа танным, як газіроўка. Здавалася, што ў кожнай іншай краме ў гэтым порце бяспошліннага гандлю прадаюцца гадзіны Seiko, якія таксама прыцягвалі пасажыраў круізаў, якія пакідалі там свае грошы разам з бледнасцю сваёй скуры.
  
  
  "Карыбскіх індзейцаў, якія жылі тут, больш няма", - сказаў Чыун. "Яны жылі тут сытым і шчаслівым жыццём, пакуль не прыйшлі іспанцы, і новыя кіраўнікі былі такія жорсткія, што ўсе карыбскія індзейцы забраліся на ўцёс і скінуліся з яго. Але перад смерцю іх правадыр паабяцаў, што багі адпомсцяць за іх."
  
  
  "І яны гэта зрабілі?"
  
  
  "Згодна з гісторыяй, якую тут шырока расказваюць, так. Землятрус разбурыў горад, загінулі тысячы, трыццаць тысяч".
  
  
  "Але не ўсе іспанцы", - сказаў Рыма.
  
  
  "Не. Таму што той, хто пакідае помсту іншым, ніколі не спатоліць сваю смагу. Але сінанджу, як вы ведаеце, гэта не помста. Помста - дурная рэч. Наша мастацтва сінанджу - гэта жыццё. Жыць - гэта тое, што мы ёсць. Нашае служэнне смерці скіравана на выжыванне вёскі: гэта тое, што робіць нас магутнымі.Той, хто жывы, моцны.Зірніце сапраўды на мноства чорных асоб на гэтых выспах, іх прывезлі ў ланцугах.Іх высеклі.Іх пасадзілі тут, на гэтых бясплодных землях "Збіраць цукар для іншых. Але хто выжыў? Гордыя карыбскія індзейцы, якія прагнуць помсты сваіх багоў, або чарнаскурыя, якія дзень за днём нараджалі сваіх дзяцей, будавалі свае дамы і стрымлівалі свой гнеў? Чорныя жыцці. Мангуст жывы. Зялёнага змея і карыбскіх індзейцаў больш" не ".
  
  
  "Якога роду гонар быў у зялёнага змея?"
  
  
  “Гэта гісторыя пра тое, што вам не варта думаць пра помсту містэру Гордансу. Гэта гісторыя пра тое, што вам варта прытрымлівацца ўрокаў выжывання, якім навучаюць у сінанджы. Гэта не гісторыя пра зялёныя змейкі”.
  
  
  "Па-мойму, гучыць як зялёны змей", - сказаў Рыма, ведаючы, што гэта раззлуе Чыуна, і ён не быў расчараваны, паколькі пачуў абрыўкі карэйскай гаворкі, якія зводзіліся да няздольнасці ператварыць бледны кавалак свінога вуха ў шоўк або бруд у брыльянты. Рыма ведаў, што гэта ператворыцца ў вячэрнюю лекцыю аб тым, як тысячы гадоў сінанджу былі патрачаны марна з-за белага чалавека. Але Рыма не звярнуў бы ўвагі на гэтыя словы. За тое, што Чіун сказаў сваімі дзеяннямі, было сказана гучна і ясна.
  
  
  Пажылы карэец пакінуў свае рэчы ў Штатах: сваю мантыю і, што важнейшае, адмысловы тэлевізар, прадстаўлены "наверсе", па якім Чиун мог глядзець свае дзённыя мыльныя оперы, не прапускаючы тыя, што ішлі адначасова. Прылада запісвала іншыя каналы, каб Чиун мог гадзінамі глядзець бесперапынную мыльную оперу. Чыун таксама пакінуў фатаграфію Рэда Рэкса з аўтографам, зоркі "Як круціцца планета", які ў гэты самы момант, як заўважыў Чыун, разважаў, казаць місіс Ларэта Ламонт аб тым, што аборт яе дачкі выявіў ракавую пухліну, якая нейкім чынам дакажа, што Уайат Уолтан невінаваты ў тым, што пакінуў сваю жонку і семярых дзяцей на Маёрцы, перш чым прыйшоў у дом місіс Ламент у якасці духоўнага настаўніка. Чыуну гэтага не хапала, зазначыў ён.
  
  
  І калі Чиун мог пакінуць свае дзённыя драмы, то, вядома, Рыма, не разважаючы, мог бы сысці з арганізацыі. Але на гэтым Чиун не зацыкляўся занадта доўга. Выжыванне - вось што ён штодня чытаў Рыма з таго часу, як яны прыехалі ў Сэнт-Томас амаль тыдзень таму. Але сыход з арганізацыі непакоіў Рыма да глыбіні душы.
  
  
  На іншым канцы выспы, у аэрапорце Гары Трумэна, прызямляўся самалёт American Airlines з іншым чалавекам, які быў занепакоены да глыбіні душы. Але ў адрозненне ад Рыма, Роберт Джэліка паказаў гэта. У той час як усе астатнія пасажыры прайшлі ў пярэднюю частку самалёта, Роберт Джэліка прайшоў у заднюю частку, у маленькую прыбіральню, і яго зноў вырвала. Ён не папрацаваў замкнуць дзверы ці нават застацца і схавацца, а пачырванеў, выйшаў і, спатыкаючыся, пабрыў назад па праходзе самалёта і ўніз па пасадачным трапе ў тэрмінал, дзе чакалі містэр Горданс, Мо Алштэйн і сяржант Пітульскі. Алштэйн адзначыў, што з-за задухі ў яго гарнітуры адчуваецца печань. Сяржант Пітульскі сказаў, што адзінымі лекамі ад гэтага была порцыя Seagrams Seven і бутэлька Bud.
  
  
  Містэр Горданс забараніў піць. У гатэлі Windward з выглядам на порт містэр Горданс папрасіў усіх траіх пачакаць яго некалькі хвілін. Яму трэба было зрабіць сякія-такія пакупкі. Сяржант Пітульскі сказаў містэру Гордансу не спяшацца, а калі той сышоў, замовіў бутэльку "Сігрэмс" і скрыню піва і працягваў піць, пакуль не прызнаўся, што сённяшнія марскія пехацінцы насамрэч не марскія пехацінцы. Сапраўдныя марскія пяхотнікі не ваявалі ў В'етнаме, інакш Амерыцы не прыйшлося б сыходзіць, пакінуўшы няскончаную справу. Сапраўднымі марскімі пяхотнікамі былі тыя, хто служыў у Сан-Дыега, Японія, Чэры-Пойнт, Паўночная Караліна і Пэрыс-Айлэнд.
  
  
  "Вы служыце ў гэтых месцах?" - спытаў Мо Алштэйн.
  
  
  Насамрэч, сяржант Пітульскі меў, сяржант Пітульскі прызнаў.
  
  
  "Я так і думаў", - сказаў Алстейн.
  
  
  Джэліка маўчаў. Олстайн прапанаваў яму выпіць. Джэліка адмовіўся. Олстайн спытаў, у чым справа.
  
  
  "Нічога", - сказаў Джэліка.
  
  
  "Ведаеш, мне таксама не падабаецца з табой працаваць, ты, антысеміцкі сукін сын", - сказаў Алштэйн. “Ты аматар. Аматары. Мяне могуць забіць аматары”.
  
  
  "Мог бы?" спытаў Джэліка.
  
  
  "Што значыць аматары? Я марскі пяхотнік".
  
  
  "Ты наркаман", - сказаў Алстейн.
  
  
  "Вы не ведаеце, на што здольныя марскія пяхотнікі", - сказаў Пітульскі.
  
  
  "Напівацца і прайграваць кулачныя баі", - сказаў Алстейн. "Госпадзе, шкада, што ў мяне няма з сабой зброі. Шкада, што ў мяне яе няма".
  
  
  "Ты атрымаеш", - сказаў Джэліка.
  
  
  "Не-а", - сказаў Олстайн. "Ён узяў іх у Чыкага. Гэты Горданс - пацешны хлопец. Б'юся аб заклад, ён прыносіць мне які-небудзь танны кавалак лайна, які я павінен засунуць у ноздры забойцы, каб атрымаць кавалак носа. Вось убачыш. Усе смяюцца над храмаванай пласцінай і памерам з .357 Magnum, хром - гэта мая ўласная ідэя. Але з гэтай маленькай штуковінай я кароль ".
  
  
  "Ты атрымаеш свой пісталет назад", – сказаў Джэліка.
  
  
  “Лухта сабачая. Ён не змог пранесці зброю праз мытню. Я ведаю. Яны з асцярогай ставяцца да тых рэйсаў, якія праходзяць міма Кубы”.
  
  
  "Марскія пяхотнікі маглі б даставіць зброю на Кубу", - сказаў Пітульскі. "На самой справе мы атрымалі яго там. Гітма. Божа, дабраславі марскую пяхоту Злучаных Штатаў ", - ён рыдаў і стагнаў, што кінуў адзіную сям'ю, якая ў яго калі-небудзь была, марскую пяхоту, і дзеля чаго? Грошы. Брудныя, гнілыя грошы. Нават скралі агнямёт, якога не хапіла б марской пяхоце. Не тое што Ваенна-паветраныя сілы, дзе можна страціць парк самалётаў, а ўрад папоўніць запасы ў пяці эскадрыллях. Марскія пяхотнікі шанавалі сваёй зброяй.
  
  
  "Заткніся", - сказаў Алстейн. "Ты турбуешся аб нікчэмных шасцістах у месяц, а ў мяне на гэтым стаіць цэлая кар'ера".
  
  
  "Вы абодва атрымаеце сваю зброю", - сказаў Джэліка.
  
  
  "Не тыя ж самыя", - сказаў Алстейн. "Не тыя адчуванні".
  
  
  "Дакладнае адчуванне", - сказаў Джэліка.
  
  
  "Не тыя серыйныя нумары".
  
  
  "Тыя ж серыйныя нумары. Аж да паглыбленняў у хроме", - сказаў Джэліка.
  
  
  Калі містэр Горданс вярнуўся ў гасцінічны нумар, ён нёс валізкі, размахваючы імі павольна і лёгка. Ён загадаў усім прынесці пакеты, якія ён вярнуў ім у Чыкага і якія прайшлі праверку ў аэрапорце, у яго пакой. Калі ён убачыў, што Пітульскі п'яна спатыкаецца, ён лёгка паставіў пакеты на зямлю.
  
  
  "Адмоўна. Спыні. Не так ужо шмат п'ю. Празмернасць. Спыні. Спыніце, - сказаў містэр Горданс і двойчы ўдарыў сяржанта Пітульскі па чырванаватым твары, з-за чаго яго пунсовыя шчокі заззялі крыху ярчэй. Ён перавярнуў яго і павёў да шафы, дзе замкнёны дзверцы перавернуты. марскога пяхотніка.
  
  
  "Празмернае ўжыванне алкаголю небяспечнае, асабліва калі ў людзей у руках інструменты і яны нясуць адказнасць за выжыванне іншых рэчаў", – сказаў містэр Горданс.
  
  
  "У яго не было ніякіх інструментаў", – сказаў Алстейн.
  
  
  "Я кажу аб яго навыках выкарыстання інструментаў і аб маім выжыванні", – сказаў містэр Горданс. Ён кіўнуў на сумкі, і Джэліка нахіліўся, узяўся за ручку і рыўком апусціўся на пакрыты дываном падлогу гасцінічнага нумара. Чамадан не ссунуўся з месца.
  
  
  "Гэта крыху залішне для вас, ці не так?" - сказаў Горданс. "Я вазьму іх", - і, нібы чамаданы былі напоўнены плеценымі тканінамі і насоўкай, містэр Горданс падняў іх і плаўна перанёс у іншы пакой.
  
  
  "Тут ты даволі слабы, Джэліка", - сказаў Олстейн.
  
  
  Прыкладна паўгадзіны праз, калі Олстайн чытаў часопіс у гасцінай люкса, а Джэліка тупа глядзеў на дзверы, якую містэр Горданс замкнуў за сабой, дзверы раптам адчыніліся.
  
  
  "Што гэта?" - спытаў містэр Горданс.
  
  
  "Нічога", - сказаў Алстейн.
  
  
  "Я нешта чую".
  
  
  Олстайн і Джэліка паціснулі плячыма.
  
  
  "Я нешта чую. Я ведаю, што я нешта чую", - сказаў містэр Горданс. Яго рукі былі прычыненыя палатнянай тканінай, прынамсі, там, дзе павінны былі быць рукі, але смутныя абрысы пад палатном выдавалі прылады, прымацаваныя да яго запясцяў. "Адкрый тую шафу".
  
  
  Калі Алстайн адчыніў дзверцы шафы, яны ўсё ўбачылі сяржанта Пітульскі, перавернутага дагары нагамі і з чырвоным тварам. Алстайн прыклаў вуха.
  
  
  "Ён напявае "Чартогі Мантэсумы", - сказаў Алстейн.
  
  
  "Пастаўце яго на правільны бок", - сказаў містэр Горданс. "І для яго ніякіх напояў. Вы, іншыя, здаецца здольнымі піць, не жадаючы станавіцца бязладнымі, так што можаце піць. Але не Пітульскі".
  
  
  "Як мы збіраемся ўтрымаць яго ад выпіўкі, калі вып'ем самі?" - спытаў Алстейн.
  
  
  "Ты маеш на ўвазе, што толькі таму, што чалавек бачыць, як нехта іншы п'е, ён хоча піць?"
  
  
  "Гэта працуе такім чынам", – сказаў Алстейн.
  
  
  "Улічыце гэта", - сказаў Джэліка.
  
  
  "У мяне толькі што ёсць", - сказаў Горданс.
  
  
  "Станоўчы вынік на семдзесят тры працэнты", - сказаў Джэліка.
  
  
  "Як вы іх карыстаецеся?" - спытаў містэр Горданс.
  
  
  "Як і ў сямідзесяці трох працэнтах выпадкаў, гэта было б дакладна".
  
  
  "Зроблена, але са стандартным адхіленнем для чалавечай недакладнасці", - сказаў містэр Горданс і знік у сваім пакоі. Калі ён вярнуўся, ён трымаў у дзвюх руках — цяпер яны здаваліся Джэліка нармальнымі, як ён і чакаў, — з «Магнум» калібра 357 з заціснутымі ў далоні патронамі і пісталеты-дзіды. Агнямёт быў абчэплены вакол яго левай рукі; балоны для акваланга і гумовы касцюм віселі на правай. Агнямёт расплюхаўся. Ён быў напоўнены.
  
  
  Ён аддаў Алштэйну пісталет, Джэліка падводны рыштунак і паклаў агнямёт да ног Пітульскі. Пітульскі драмаў у крэсле.
  
  
  Алштэйн паглядзеў на бліскучы хром. Ён падкінуў пісталет плазам на далоні. Ён крутануў барабан. Ён паглядзеў на патроны, пальцамі аддзяліў адзін і паднёс да святла.
  
  
  "Той жа пісталет, тыя ж кулі", – сказаў Алштэйн. Я ведаю гэты патрон. Два дні таму я зараджаў і быў зачараваны бронзавай гільзай. Я заўсёды такі. Кулі выдатныя. Мастацтва. Сапраўды прыгожае. І шпількай, чорт вазьмі, я надрапаў на ім свае ініцыялы. Неглыбока. Я не хачу аслабляць абалонку. Але вось яно”.
  
  
  "Мяне гэта зацікавіла", - сказаў містэр Горданс. "Я падумаў, што, магчыма, у вас ёсць нейкая асаблівая сістэма. Але я бачу, вы збіраецеся змясціць яе ў іншую камеру".
  
  
  "Камеры ўсё аднолькавыя", – сказаў Алстейн.
  
  
  "Гэта не так. Як і кулі. Усе яны розныя па памеры і форме, але вы не можаце гэтага заўважыць. Вось. Дазвольце мне зарадзіць іх гэтак жа, як вы іх зарадзілі ".
  
  
  Олстайн паглядзеў і пракаментаваў, што не разумее, як містэр Горданс мог здагадацца. Але гэта быў не першы шалёны ўчынак і не апошні. Гэта быў не толькі першы раз, калі Алстайн удзельнічаў у камандным налёце, але і першы раз, калі ён быў падключаны і атрымаў тое, што містэр Горданс называў трэкерам. Ён прымусіў Алштэйна ўстаць у цэнтры пакоя і павольна павярнуцца. Калі падобная на гузік штука, прылепленая скотчам да жывата Алштэйна, завібравала, містэр Горданс сказаў, што дзве мэты былі ў тым кірунку, куды глядзеў Алштэйн.
  
  
  "Ты маеш на ўвазе, тут, у пакоі?"
  
  
  Містэр Горданс расклаў карту Сэнт-Томаса. “Не. Прыкладна альбо ў раёне Петэрбарг-Эстэйтс, альбо над залівам Маген. Калі вас накіруюць у іх бок, вы адчуеце вібрацыі. Яны будуць станавіцца мацнейшымі па меры таго, як вы будзеце набліжацца”.
  
  
  Сяржант Пітульскі пазяхнуў, міргнуў і паспрабаваў засяродзіцца. Нешта зачапілася ззаду за яго кашулю.
  
  
  Ён пацягнуўся за спіну і з вялізным намаганнем адарваў іх ад кашулі. Гэта была маленькая металічная шпора з шыпамі. Ён сціснуў яе ў пальцах, а затым, каб праверыць яе цвёрдасць, прыкусіў.
  
  
  Алштэйн разгарнуўся і схапіўся за жывот.
  
  
  "Гэта гарыць, гэта гарыць, гэта гарыць", - крычаў ён.
  
  
  "Адвярніся ад Пітульскі", - сказаў Горданс і пальцамі вырваў шпору з рота Пітульскі, як быццам перашкаджаў сабаку жаваць нейкую нечысціню.
  
  
  Джэліка назіраў, як пальцы містэра Горданса мяняюць форму шпоры, і Олстейн уздыхнуў з палёгкай. Дык вось якім чынам містэр Горданс знайшоў яго ў туалеце аэрапорта О'Хара, падумаў Джэліка. "Шпоры" ўяўлялі сабой мініяцюрныя перадатчыкі – прылады навядзення – і калі сяржант Пітульскі ўгрызся ў свой, ён нейкім чынам змяніў частату на частату двух мэт. Джэліка пашнарыў у сябе за спіной, і яго пальцы намацалі прыгожую вострую шпору. Ён хутка адхапіў руку. Відавочна, містэр Горданс яго не бачыў. Ён пакідаў іх там, пакуль не бачыў шанцу збегчы. І на гэты раз ён не стаў бы насіць з сабой свой уласны маяк. Ён выкінуў бы яго і збег. Калі ён меў шанец.
  
  
  "Банча арэшкаў", - прамармытаў Алстайн, а затым хутка зірнуў на фатаграфіі двух хітоў. Аднаго, па словах містэра Горданса, клікалі "Рыма высокай верагоднасці", а іншага "Чыун высокай верагоднасці". Азіята клікалі Чыун. Містэр Горданс паверыў у гэта, таму што ён чуў, як яны называлі адзін аднаго менавіта так.
  
  
  Фатаграфіі выглядалі так, як быццам хтосьці зняў іх з вышыні птушынага палёту, але калі Джэліка ўзяў у рукі два аркушы паперы, чорныя і шэрыя чарнілы размазаліся на яго вялікім пальцы правай рукі, утварыўшы пляма, падобная на маленькі грэцкі шчыт. Яны блішчалі. Гэта былі не фатаграфіі. Гэта былі неверагодна прыгожыя гравюры. Зробленыя тушшу.
  
  
  Хто быў гэты містэр Горданс? Якія былі яго здольнасці і адкуль ён іх узяў? Ён быў падобны на хадзячую лабараторыю і завод па вытворчасці, усё ў адным. Джэліка ўздрыгнуў і паспрабаваў успомніць больш прыемныя часы.
  
  
  "Я вярнуся праз гадзіну з выкананай працай, і мы ўсё зможам разысціся па хатах", – сказаў Алстайн. Але ён не вярнуўся праз гадзіну. Ён нават не знайшоў дом да ўзыходу сонца. Вібруючая кнопка працавала нармальна, але здавалася, што яна вібруе прама над палямі ці прама на скалістых схілах, і ўжо наступіў світанак, калі Алштэйн разлічыў правільнае спалучэнне дарог для сваёй машыны і спыніўся перад маленькім драўляным хаткай з выдатным выглядам на шырокі нефрытава-блакітны заліў і вады ўнізе. Доўгая пухнатая істота, падобная на пацука, шмыгнула пад бананавую пальму. Маленькая карычневая яшчарка, якая чаплялася за сцяну дома, злосна глядзела па-над яго галавы вачыма.
  
  
  Мо Алштэйн узвёў курок пісталета, пастукаў левай рукой у дзверы. Ніхто не адказаў. Ён пастукаў зноў.
  
  
  "Хто гэта?" - раздаўся голас.
  
  
  "Вестэрн Юніён", - сказаў Алштэйн. "У мяне для цябе паведамленне".
  
  
  "Для каго?"
  
  
  "Які-небудзь Рэма".
  
  
  "Адну хвіліну".
  
  
  Алштэйн падняў пісталет і прыцэліўся крыху вышэй дзвярной ручкі. Калі ручка павярнулася і дзверы злёгку прыадчыніліся, ён стрэліў першым, і ад краю драўляных дзвярэй аддзяліўся кавалак памерам з кулак. Дзверы з грукатам расчыніліся, і Алстайн увайшоў, шукаючы параненае цела. Але там былі толькі трэскі і вялікая дзірка ў рассоўных шкляных дзвярах у іншым канцы дома. Там нават не было крыві. Барадаты стары высунуў галаву з дзвярэй. Алштэйн стрэліў у барадаты твар. Але крыві не было. Ніводнае цела не адкінулася назад, як быццам па ім стукнулі кавадлам. Проста вялікая сенсацыя з-за сцяны.
  
  
  Дзе быў чалавек, які адчыніў дзверы? Дзе? Мо Алштэйн адступіў назад у раптоўнай паніцы. Ён адступіць да дарогі і расстраляе іх адтуль. У гэтым доме не было нічога, што магло б спыніць "Магнум" калібру 357.
  
  
  Але што здарылася? Ён, відаць, кагосьці ўдарыў, але крыві не было. І ён выдатна зладзіўся з маленькім дзіваком. Ён мог зняць чару з келіха для шампанскага з адлегласці трыццаці футаў; ён не збіраўся прамахвацца міма цэлай галавы. Дзверы ззаду яго, відаць, паслалі ў кагосьці драўляныя трэскі. Вы не адкрыеце дзверы без дапамогі. Калі Алстайн адступіў назад, ён адчуў лёгкае паколванне ў руцэ, у якой быў пісталет. Ён убачыў руку над сваім плячом, якая спускалася прама да яго правага запясця. На карнізе над дзвярыма сядзеў хлопец, абапіраючыся на яго, як на шырокі гамак.
  
  
  "Прывітанне. Я Рыма. У цябе ёсць для мяне паведамленне? Што ж, проста аддай яго мне і не спявай. Я трываць не магу спяваць тэлеграмы".
  
  
  Алштэйн паспрабаваў вызваліць руку, але не змог. Пісталет глуха ўпаў на драўляную падлогу. Азіят з'явіўся з далёкага дзвярнога праёму перад адтулінай для "Магнума" калібра 357. Ніводны вус на доўгай вадкай барадзе не пацярпеў.
  
  
  Чыун хутка падышоў да Олстейна, і яго рукі запырхалі па целе буйнейшага мужчыны, як ашалелыя матылі. Ён адчуў металічную шпору, прылепленую скотчам да жывата Алштэйна, але яшчэ імгненне ўтрымліваў рукі ў руху, перш чым адступіць.
  
  
  "Хто цябе паслаў?" - спытаў Рыма, саскокваючы з парога.
  
  
  "Містэр Горданс".
  
  
  "Ён тут, на востраве? Дзе ён?" - спытаў Рыма.
  
  
  Але з рота Алштэйна не вырвалася ні слова. Ён адкрыўся, а затым напоўніўся крывёй. Майстар Сінанджу выцягнуў доўгі цвік з горла, і, нібы выдраны з разеткі кран, кроў Алштэйна хлынула з праколатай адтуліны ў яго горле.
  
  
  "Навошта ты гэта зрабіў?" - спытаў Рыма. "Навошта ты гэта зрабіў? Ён збіраўся расказаць нам пра Горданса".
  
  
  "Слухайце вы, слухайце вы", - галасіў Майстар Сінанджу. "Гардоны, мы не жадаем вашай смерці. Сінанджу саступае. Свет дастаткова вялікі для нас абодвух. Няхай жыве Дом Горданаў".
  
  
  "Цяпер я ведаю, чаму ты забіў яго", - сказаў Рыма. "Ты не хочаш, каб я знайшоў Горданса".
  
  
  Алштэйн курчыўся на падлозе, яго пінжак прахарчаваўся крывёй, рукі бескарысна размахвалі. Рыма адступіў ад расце, якая выцякае цёмнай лужыны.
  
  
  "Гэта кроў", - сказаў Рыма. "Ты ведаеш, як цяжка адмыць кроў? З сухога дрэва, не менш. Ты ведаеш, як цяжка? Адвядзі яго адсюль".
  
  
  Але Чыун зноў завыў.
  
  
  "Мы не адчуваем гора, не павінны выстаўляць рахункаў супраць славы Дома Горданаў. Мы не хочам багацця. Сінанджу саступае".
  
  
  "Дзярмо", - сказаў Рыма і здаровай рукой ухапіў Алштэйна за пояс і аднёс яго на адлегласці выцягнутай рукі, каб не заблытацца, на ганак, дзе адным рыўком скінуў цела з плёскатам у бухту Магена.
  
  
  "У нас у доме ёсць "Камет", "Бэба" ці "Фантастык"? - спытаў Рыма. "Дэрма".
  
  
  "Уступіце Горданам. Мы імкнемся да міру", - сказаў Чыун.
  
  
  "Можа быць, крыху Лестойла?" - спытаў Рыма.
  
  
  У гатэлі "Уіндуорд" маленькі тэлеэкран на тэлевізары без чахла перадаваў словы Чыуна аб свеце. Апошняя выява, якую ён паказваў, было неба. Якія гаснуць ранішнія зоркі, здавалася, выносіліся прэч, а затым карцінка здрыганулася, успыхнула выява бурбалак, а затым толькі чарноцце і цішыня.
  
  
  Джэліка назіраў, як тэлевізар выключыўся сам па сабе. Ён пакруціў галавой і застагнаў. Сяржант Пітульскі выглядаў збянтэжаным.
  
  
  «Я нічога не бачыў. Толькі дзверы. вось у гэтым родзе?"
  
  
  "Не", - сказаў містэр Горданс. "Ну, з металам скончана. Цяпер паспрабуем агонь, сяржант Пітульскі".
  
  
  "Марскія пехацінцы гатовы вылучацца", - сказаў Пітульскі.
  
  
  "Трымайцеся далей, чым на адлегласці выцягнутай рукі", - сказаў містэр Горданс. "Калі мы пойдзем зараз, то можам заспець іх у доме. Трымайцеся на адлегласці дваццаці пяці ярдаў і біце па хаце адтуль. Па-мойму, я бачыў паляну ў тэлевізійнай перадачы, так што ў іх не будзе перавагі ў выглядзе месцаў, дзе можна схавацца , каб напасці на вас. Гэта можа аказацца эфектыўным ".
  
  
  Накіроўваючыся да дома з відам на заліў Маген, усе трое не паехалі эксперыментальнымі дарогамі, якія спрабаваў Алштэйн. Яны ведалі лепшы спосаб, таму што ўсю ноч назіралі, як ён блукае па маленькім тэлевізары. Паколькі гарачая раніца абцяжарвала дыханне ў машыне, сяржант Пітульскі пацікавіўся, чаму містэр Горданс захацеў суправаджаць яго.
  
  
  "Таму што ты п'еш. Няма нічога больш ненадзейнага, чым чалавечая істота з алкаголем у крыві".
  
  
  "П'яны я б'юся лепш, чым цвярозы", - сказаў Пітульскі.
  
  
  "Хімічная ілюзія", - сказаў містэр Горданс, пад'язджаючы да звілістай авеню Мафолі; унізе, ззаду іх, яны маглі бачыць Шарлоту-Амалію ў падножжа ўзнімальнага ўзгорка і выдатныя белыя круізныя лайнеры, прышвартаваныя ў бухце.
  
  
  "Магу я спытаць, чаму мы хочам забіць гэтых дваіх?" - спытаў Джэліка. "Я маю на ўвазе, калі ты захочаш расказаць нам".
  
  
  "У мяне няма жадання хаваць гэта ад вас. Той, што без барады, што паказвае на тое, што ён маладзейшы, валодае незвычайнай сілай. Ён пашкодзіў мне левы бок. Цяпер, калі б ён мог гэта зрабіць, то альбо ён, альбо барадаты". , альбо абодва разам маглі б знішчыць мяне. Правільна?"
  
  
  "Правільна", - сказаў Джэліка. "Але азіят сказаў, што не жадае. Гэта было адзінае, што ён ясна даў зразумець. Што ён не жадаў звязвацца з табой".
  
  
  "Запутка", як я разумею, азначае бітву, - сказаў Горданс. "Гэта адзінае, што ён сказаў. Тое, што чалавек нешта гаворыць, не азначае, што ён будзе дзейнічаць у адпаведнасці з гэтым".
  
  
  "Але мы павінны былі пайсці і знайсці іх, ці не так?" - спытаў Джэліка.
  
  
  "Вы маеце рацыю. Аднак гэта толькі паказвае на тое, што яны не прыйдуць за мной цяпер", – сказаў містэр Горданс.
  
  
  "І з таго, што я зразумеў, яны не хочуць пераследваць цябе. Прынамсі, не той стары, які, здаецца, дабіваецца свайго; ён наогул не хоча пераследваць цябе, ніколі", - сказаў Джэліка.
  
  
  "Каму якая справа?" - сказаў сяржант Пітульскі.
  
  
  "Можа, ты заткнешся, дурань?" сказаў Джэліка.
  
  
  Містэр Горданс працягваў спакойна весці машыну, відавочна ігнаруючы Пітульскі.
  
  
  "Я таксама на шэсцьдзесят чатыры працэнты ўпэўнены, плюс-мінус восем працэнтаў, што барадаты будзе пазбягаць мяне. Прынамсі, зараз. І я таксама мог бы пазбягаць іх".
  
  
  "Тады чаму вы, мы, мы, усе мы спрабуем іх забіць?"
  
  
  "Таму што гэта аптымальна", - сказаў містэр Горданс.
  
  
  "Я не разумею".
  
  
  "Калі яны мёртвыя, мае шанцы на выжыванне падвышаюцца. Такім чынам, я заб'ю іх. Забіваючы іх, я таксама постаці эфектыўным супраць любога, падобнага ім".
  
  
  "Добра, магу я спытаць чаму? Я маю на ўвазе, чаму вы хочаце стаць эфектыўным супраць іх і такіх людзей, як яны?"
  
  
  "Каб максімальна павялічыць сваё выжыванне".
  
  
  "Але павінна быць яшчэ нейкая прычына. Існуе такі маленькі шанц, што ты калі-небудзь зноў сустрэнеш такіх людзей, як яны. Я маю на ўвазе, ты марнуеш увесь свой час на тое, каб проста выжываць?"
  
  
  "Цалкам дакладна", - сказаў містэр Горданс.
  
  
  "Нічога не робіш, акрамя як выжываеш?"
  
  
  "Выжыванне патрабуе ўсіх маіх намаганняў".
  
  
  "А як наконт кахання?" - Спытаў Джэліка, адчайна спадзеючыся выклікаць нейкія эмоцыі, адрозныя ад гэтай кампутарнай настойлівасці ў імкненні толькі да выжывання.
  
  
  "У кахання столькі значэнняў, колькі ёсць людзей". - сказаў містэр Горданс. "Яна не паддаецца праграмаванню", - дадаў ён і павярнуў на вузкую дарогу, якая ўзнімалася над залівам Маген.
  
  
  "Вось яно, сяржант Пітульскі", - сказаў містэр Горданс, калі яны спыніліся на пад'язной дарожцы, якая вяла на паляну. У цэнтры невялікай паляны стаяў драўляны дом з вялікай дзіркай ва ўваходных дзвярах, там, дзе магла быць дзвярная ручка.
  
  
  "Цяпер вось як я хачу, каб вы гэта зрабілі", - сказаў містэр Горданс, прыфастрыгоўваючы агнямётную ўстаноўку да спіны сяржанта Пітульскі і правяраючы наканечнік трубкі, якая змяшчалася ў яго пад пахай. "Я не хачу прамога распылення, ад якога можна ўхіліцца. Я хачу, каб вы спачатку падпалілі далёкі бок дома, затым перамясцілі полымя налева па крузе, які даходзіць амаль да вашых ног, а затым працягвайце рухацца направа, пакуль круг не замкнецца. З дапамогай агню ты паднімеш полымя бліжэй да дома, пакуль у нас не будзе пахавальнага вогнішча ".
  
  
  Сяржант Пітульскі сказаў, што гэта не па-марскому; містэр Горданс сказаў, што гэта будзе зроблена.
  
  
  Першая лінія полымя ўзнялася дугой над сухой драўлянай хатай, і кроплі пападалі і ўспыхвалі там, куды пападалі. Апісаўшы на здзіўленне роўны круг, сяржант Пітульскі падпаліў пэндзаль і замкнуў круг, але, зрабіўшы гэта, ён страціў дакладную выяву дома ў полымя. Ён адступіў на ўзвышша і наўздагад заліў цэнтр круга, але хмызняк і драўніна хаты былі такімі сухімі, што ўся тэрыторыя з ровам успыхнула пад уздзеяннем вадкага полымя. Сяржант Пітульскі падаўся ад равучай спякоты.
  
  
  "Ну, вось і ўсё", - сказаў Джэліка, назіраючы з пярэдняга сядзення, як містэр Горданс садзіцца назад у машыну.
  
  
  "Інвалід", - сказаў містэр Горданс, з ровам завёў машыну і разгарнуў яе па дарозе. Калі Джэліка азірнуўся, ён убачыў, як дзве постаці, адна ў кімано, які ледзь дыміцца, а другая з нечым падобным на забінтаваную руку, кідаюць сяржанта Пітульскі ў яго ўласнае пахавальнае вогнішча. Тоўстае цельца нават не хруснула на шляху да хрумсткай скарыначцы.
  
  
  Кіраванне містэра Горданса ўразіла Джэліка. Ён праходзіў павароты на максімальна магчымай хуткасці і неўзабаве апынуўся на адкрытай шашы, але, азірнуўшыся назад, Джэліка ўбачыў, што малады чалавек з пашкоджаным плячом не толькі не адстае ад іх, але і абганяе іх, рухаючыся з такой неверагоднай хуткасцю, што, здавалася, ён нясецца над самай бетоннай дарогай.
  
  
  "Апранай свой водны рыштунак, апранай яго. Яно на заднім сядзенні", - сказаў містэр Горданс. "Гэта твой адзіны шанц на выжыванне. Хутка". Джэліка змагаўся з касцюмам, пакуль яны імчаліся па выбоістай горнай дарозе, але здаўся і здавольваўся балонамі, маскай і ластамі. Уязджаючы ў маленькія вароты пляжу Мэгенс-Бі, містэр Горданс разгарнуў машыну, каб аб'ехаць вялікі пляжны домік. Раздаліся крыкі купальшчыкаў. Каб пазбегнуць сутыкнення з дрэвам, містэр Горданс задушыў маленькага малога. Далей па пляжы ён затармазіў машыну да заносіць пяшчанага прыпынку.
  
  
  "Выходзь. Вада - твой адзіны шанц. Хутка, у яе".
  
  
  У ластах Джэліка мог набліжацца да вады толькі па-пінгвінні, але, апынуўшыся ў ёй, яго ласты пачалі працаваць, і ён заціснуў у зубах гумовы муштук, уключыў акварыум і, блаславёны, рушыў па пясчаным дне.
  
  
  Бухта Маген была неглыбокай ля берага, таму Джэліка паплыў проста ў мора. Тут, у гэтых чыстых водах, ён быў як дома, бо тое, чаго ён баяўся, знаходзілася на сушы. І ён падумаў, што, магчыма, калі чалавек упершыню пакінуў мора, выпаўз у тым прымітыўным стане на сушу, ён зрабіў гэта, каб уратавацца ад таго, што магло быць у моры.
  
  
  На глыбіні сарака футаў яго задні плаўнік за нешта зачапіўся, і ён павярнуўся, каб выцягнуць гэта. Калі ён гэта зрабіў, то ўбачыў маладога чалавека з пашкоджаным плячом. Яго твар быў вельмі спакойны.
  
  
  У вадзе Джэліка выкарыстаў адзін шанец, утрымліваючы мужчыну без паветра. Дзіўна, але мужчына не супраціўляўся. Джэліка абняў мужчыну за шыю, і той застыў нерухома, гэтага мужчыну, чыё адзінае імя, якое Джэліка ведаў, было Рыма.
  
  
  Джэліка не ўбачыў бурбалак, і мужчына не супраціўляўся. Такім чынам, Джэліка патрымаў дзесяць хвілін, затым адпусціў і падняўся да зіготкай паверхні, зарабіўшы, як ён думаў, свае сто тысяч даляраў.
  
  
  Але ён спыніўся, не даходзячы да святла над галавой. Нешта тузала яго за ласты. Гэта быў Рыма. І ён пацягнуў уніз, і калі яго твар апынуўся на адным узроўні з маскай Джэліка, ён усміхнуўся і зняў загубнік, падлучаны да паветра з балонаў ззаду дайвера. І калі вада заліла лёгкія Джэліка, у яго ўзнікла дзіўная думка: у яго ніколі не было шанцу пазбавіцца ад металічнай шпоры. А потым адбылося нешта яшчэ больш дзіўнае. Пад вадой яму здалося, што ён пачуў, як гэты Рыма нешта сказаў, нешта, што гучала як:
  
  
  "Такі бізнес, мілая".
  
  
  На ўцёсе над залівам Маген містэр Горданс спыніўся, каб паназіраць за боем пад празрыстай вадой.
  
  
  "Гэта адмоўна адбіваецца як на вадзе, так і на агні, а таксама на метале", – ціха сказаў ён сабе. "Калі б я толькі быў больш вынаходлівым. Гэтую новую праграму, якую я набыў у аэрапорце О'Хара, можна палепшыць. Але як?"
  
  
  Ён пачуў, як нешта варухнулася ў кустах за пяцьдзесят ярдаў ад яго, і хоць ён не мог гэтага бачыць, ён мог адсачыць яго кірунак. Яно рухалася хутчэй, чым маглі бегчы людзі, і калі яно выйшла з кустоў, то спынілася. У вопратцы, апаленай цёмным па краях, быў азіят.
  
  
  "Містэр Горданс, чаму вы ўпарціцеся?" - спытаў Чыун. "Якім пачынанням мы, мой сын і я, падвяргаем небяспекі вашыя? Раскажыце нам, каб мы маглі пазбегнуць іх".
  
  
  "Тваё існаванне - гэта тое, што ставіць мяне пад пагрозу".
  
  
  "Як? Мы імкнемся не нападаць на вас".
  
  
  "Гэта ты так кажаш".
  
  
  "Такім чынам, я паказваю. Я трымаю дыстанцыю. Без тваіх лёкаяў побач з табой я ўсё яшчэ трымаю дыстанцыю".
  
  
  "Вы выступілі б супраць мяне? Атакуйце", - сказаў містэр Горданс.
  
  
  "Не", - сказаў Майстар Сінанджу. "Нападай на мяне, калі пасмееш".
  
  
  "У мяне ўжо ёсць. З гэтымі лёкаямі".
  
  
  "Нападзі на мяне сваёй персонай", - кінуў выклік Чиун.
  
  
  "Вы чалавек?" - спытаў містэр Горданс.
  
  
  "Так. Самы вопытны з людзей", – сказаў Чыун.
  
  
  "Я задаваўся пытаннем. Я задаваўся пытаннем, як вы даведаліся, што той, хто нападае сам першым, выдае свае патэрны атакі і становіцца больш уразлівым", - сказаў містэр Горданс.
  
  
  "Пытанне ў тым, адкуль ты ведаеш, белы чалавек", - сказаў Чыун.
  
  
  "Такая мая прырода. Па сваёй прыродзе я рэагую".
  
  
  "Пісталет і агонь не былі рэакцыяй", – сказаў Чыун.
  
  
  "Крыху маёй новай творчасці", - сказаў містэр Горданс. "Гэта тое, чаго мне трэба больш".
  
  
  "Дзякуй", - сказаў Майстар Сінанджу і знік назад у густых зарасніках, якія пакрываюць узгорак, які ўзвышаецца над залівам Маген. Ні яму, ні Рыма не прыйшлося б чакаць пазнейшага пакалення майстроў сінанджу. містэр Горданс выдаў сябе.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ШОСТЫ
  
  
  "Мы атакуем", - сказаў Чыун, і Рыма ў замяшанні паціснуў плячыма, таму што не бачыў ворага, як не бачыў ворага, калі яны пакідалі Сэнт-Томас, і Чыун сказаў "Мы атакуем", як не бачыў ворага ў Касмічным цэнтры НАСА у Х'юстане, калі Чиун сказаў "Мы атакуем", як не бачыў ворага, калі аддзел па сувязях з грамадскасцю НАСА сказаў:
  
  
  "Даследаванні па кампаненце крэатыўнасці ў значнай ступені былі спынены з-за скарачэнняў у праграме. Цяпер яна не працуе".
  
  
  "Ага", - сказаў Чыун.
  
  
  "Ці азначае гэта, што ён зачынены?" Спытаў Рыма.
  
  
  "У значнай ступені", - сказаў спецыяліст па сувязях з грамадскасцю.
  
  
  "Мы зразумелі цябе з першага разу", – сказаў Чыун.
  
  
  "Конскія бацькі", - сказаў Рыма. Згодна з брашурай аб беспілотных касмічных палётах, якую яны атрымалі ад спецыяліста па сувязях з грамадскасцю, патрэбны ім кампанент быў распрацаваны ў Шайенне, штат Ваёмінг, і да таго часу, калі іх самалёт прызямліўся, і Рыма, і Чыун былі выматаны нагрузкамі палёту на сістэмы, больш тонка настроеныя і адчувальныя, чым у звычайнага чалавека.
  
  
  Лабараторыя Ўілкінса, як яе звалі, уяўляла сабой трохпавярховы будынак, які ўзвышаўся над плоскай травяністай раўнінай, як быццам хтосьці паставіў ізаляваную скрынку на голую падлогу. Калі Рыма і Чыун прыбылі, ужо цямнела: усе тры паверхі лабараторыі былі асветлены.
  
  
  "Не падобна, што тут адбылося нейкае скарачэнне", – сказаў Рыма.
  
  
  "Мы атакуем", – сказаў Чыун.
  
  
  "Якога чорта мы атакуем? Спачатку вы хочаце ўцячы, затым, пасля таго як містэр Горданс прыйдзе за намі, вы хочаце атакаваць, але я не бачу, на што мы нападаем ".
  
  
  "Яго слабасць. Ён падзяліўся з намі сваёй слабасцю".
  
  
  "Я ўжо бачыў яго слабасць. Ён дзіўна рухаецца. Калі б я не падумаў, што гэта ён быў у вадзе ў Мэджэнс-Бі, я мог бы вярнуць яго назад у Сэнт-Томас. Ён прывабіў мяне ў пастку ".
  
  
  "Няправільна", – сказаў Чыун. "Ён заключыў нас у квадратныя дужкі. Каб высветліць, што ёсць, ён высветліў, чаго не было. Ні метал, ні агонь, ні вада не спрацавалі супраць нас. Ён даведаўся пра гэта без рызыкі для сябе. Але ў сваёй фанабэрыі ён сказаў нам , Што не пакіне нас у спакоі, таму мы павінны атакаваць ".
  
  
  "Але вы сказалі аб будучым пакаленні, і толькі тады, калі яны даведаюцца аб недахопах містэра Горданса".
  
  
  "Мы і ёсць тое пакаленне. Ён сказаў мне пра гэта на уцёсах. Яму не хапае крэатыўнасці. Цяпер гэта месца, дзе распрацоўваюць машыны для творчасці. Містэр Горданс ведаў пра гэта. Вось чаму ён хацеў тую штуковіну, якую ты падарыў яму ў аэрапорце ў тым брудным горадзе. Цяпер мы тут. І мы атакуем. Ты, вядома, паклапоцішся пра дэталі”.
  
  
  "Ну, і як мы збіраемся пазбавіцца ад прыступу крэатыўнасці?"
  
  
  "Я не разбіраюся ў машынах", – сказаў Чыун. "Я не японец і не белы. Гэта твая праца. Усе белыя разбіраюцца ў машынах".
  
  
  "Не ўсе жыхары Усходу ведаюць сінанджу; чаму ўсе белыя павінны ведаць машыны? Я нічога не ведаю аб машынах".
  
  
  "Тады спытай у каго-небудзь. Ты хутка гэтаму навучышся".
  
  
  "Магчыма, я змагу памяняць свечку запальвання, Татачка".
  
  
  “Бачыш. Я табе казаў. Ты разбіраешся ў машынах. Усе белыя разбіраюцца ў машынах. Ты адрамантаваў машыну з дапамогай абразлівай драмы”.
  
  
  "Гэта было проста пракручванне шпулькі кінапраектара".
  
  
  "І гэта будзе проста вылічэнне атакі, якая выкарыстоўвае машыны, якія ствараюць крэатыў".
  
  
  "Гэта кампутары касмічнай эры, Чыун. Не кінапраектары".
  
  
  "Мы атакуем", – сказаў Чыун, набліжаючыся да будынка.
  
  
  "Адкуль нам ведаць, што мы калі-небудзь зноў убачым Горданса?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Ага", - сказаў Чыун, сціскаючы кавалак свінцу, які насіў на папружцы вакол шыі. "Мы ведаем. Вось у чым сакрэт ", але больш ён нічога не сказаў, таму што, хоць ён ведаў, што Рыма добра разбіраецца ў машынах, таму што ўсе белыя такімі былі, ён усё яшчэ баяўся, што Рыма можа нейкім чынам знайсці спосаб зламаць металічную шпору, па якой Горданы маглі б іх высачыць. Чиун захоўваў бы іх, загорнутымі ў свінец, да таго часу, пакуль не прыйшоў бы час паклікаць Горданса далучыцца да іх.
  
  
  Калі яны падышлі да ўваходных дзвярэй лабараторыі, жаночы голас, хрыплы ад занадта вялікай колькасці цыгарэт і сухога марціні, спытаў: "Хто там?" Рыма пашукаў вачыма жанчыну, але не ўбачыў яе.
  
  
  "Я спытаў, хто там?" Голас гучаў не так, як быццам ён даносіўся з дынаміка, але калі голас паўтарыў пытанне, Чиун вызначыў крыніцу. Гэта быў дынамік, відаць, неверагоднай дакладнасці, без звону ці вібрацыі звычайных калонак.
  
  
  "Майстар сінанджу і вучань", - сказаў Чыун.
  
  
  "Пакладзі рукі на дзверы".
  
  
  Чіун паклаў свае рукі з доўгімі пазногцямі плазам на металічныя дзверы. Рыма рушыў услед за ім, трымаючы вуха востра на выпадак любога магчымага нападу ззаду.
  
  
  "Добра, ты спацеў. Можаш заходзіць".
  
  
  Дзверы слізганулі направа, адчыняючы асветлены праход. Увайшоўшы, Рыма і Чиун бегла праверылі над дзвярыма і побач з ёй. Нікога.
  
  
  У калідоры дзіўна пахла, як у бары.
  
  
  Дзверы за імі зачыніліся.
  
  
  "Добра. Казаць. Хто цябе паслаў?"
  
  
  "Мы тут наконт творчай праграмы", - сказаў Рыма.
  
  
  "Я так і думаў, ублюдкі. Пацук не асмеліцца прыйсці сюды сам. Колькі ён прапанаваў вам заплаціць? Я дадам".
  
  
  "У золаце?" - спытаў Чыун.
  
  
  "Наяўныя", - сказаў голас.
  
  
  "Калі б гэта было золата, Дом Сінанджу ў дадзены момант шукае працу".
  
  
  "Сінанджу? Гэта горад у Карэі, дакладна. Секундачку. Пачакай. Добра, Сінанджу, Паўночная Карэя, Дом. Таемнае таварыства забойцаў, вядомае выключнай бязлітаснасцю і гатоўнасцю здацца любому пакупніку. Кажуць, што гэта сонечная крыніца баявых мастацтваў, але пра яго існаванне вядома мала.Нічога не вядома пра спосабы іх атрымання і нават пра тое, ці не з'яўляецца гэта проста нейкай старажытнай казкай, якая выкарыстоўваецца кітайскімі дынастыямі, каб запалохаць людзей і прымусіць іх падпарадкавацца. Ты не выглядаеш такім ужо страшным, хлопец."
  
  
  "Я не такі. Я ўсяго толькі посуд пакоры, які прыйшоў у твой вялікі дом, о, цудоўная панна машын", - сказаў Чыун, які прашаптаў Рыма: "У яе, верагодна, няма золата. Не бярыце папяровыя грошы".
  
  
  "Я гэта чуў. Заходзь. Ты выглядаеш нармальна".
  
  
  Дзверы слізганулі ў ўяўную суцэльнай сцяну справа ад іх. За маленькім столікам для кактэйляў з паліцамі спіртнога ззаду яе сядзела бландынка з целам, якое магло прымусіць святара падпаліць каўнер. Яе грудзей адступілі ў гіганцкай заяве аб малочным патэнцыяле, даходзячы да меж расцягваецца белага халата. Яе стан рэзка ўцягнулася і зноў раздалася ў сцёгнах. Кароткая светла-блакітная спадніца адкрывала гладкія белыя сцягна.
  
  
  Калі Рыма нарэшце звярнуў увагу на яе вочы, ён убачыў, што яны блакітныя. І наліты крывёю.
  
  
  "Што я магу прапанаваць табе выпіць?" - Спытала яна. "Сядай".
  
  
  "Ах, мілая далікатная кветка", – сказаў Чыун. "Якія зааблочныя вышыні твая прысутнасць надае нашым пакорлівым сэрцам".
  
  
  "Рады пазнаёміцца з вамі", - сказаў Рыма.
  
  
  "Ты хлусіш скрозь зубы", - сказала яна, паказваючы куфлем з марціні на Рыма. "Ты не можаш вешаць мне локшыну на вушы. Табе падабаюцца мае сіські або мазгі". Затым яна паказала на Чыўна. "Ты, з іншага боку, на ўзроўні. Ты сапраўдны. Скажы свайму фальшываму сябру, каб ён не прыкідваўся".
  
  
  "Ён усяго толькі невука ў сапраўднай адчувальнасці. Сапраўдная ветласць, увасабленнем якой вы з'яўляецеся, выдатная лэдзі".
  
  
  "Добра. Але пераканайцеся, што ён трымае свае рукі пры сабе", - сказала яна. "Што вы будзеце піць? Прывітанне, містэр Сігрэмс. Зрабіце выпіўку пабольш".
  
  
  З-за стойкі выкацілася каляска са спіртным, пры гэтым куфлі зазвінелі.
  
  
  "Дзякуй, проста вады", - сказаў Чыун.
  
  
  "Для мяне тое ж самае", - сказаў Рыма.
  
  
  "Дзе ты сустрэў гэтую мокрую коўдру?" жанчына спытала Чыўна.
  
  
  "Як бачыш, у мяне з ім свае цяжкасці".
  
  
  "Цяжкасці. Я магу расказаць вам аб цяжкасцях".
  
  
  Металічныя падносы на металічных ручках рухаліся і ператасоўвалі бутэлькі, шклянкі і лёд. Каб прыгатаваць ваду, на адным падносе растапілі кубікі лёду.
  
  
  "Гэтыя машыны даводзяць мяне да грані шызафрэніі", – сказала яна. "Ты праграмуеш іх і праграмуеш, а потым яны перастаюць функцыянаваць. Калі я аднойчы запраграмаваў містэра Сігрэмса прапаноўваць напоі кожны раз, калі нехта ўваходзіць, я запраграмаваў яго сто разоў. Вы прапануеце выпіць ці тлумачыце, чаму вы не можаце. Я не ведаю. , чаму гэта павінна быць так складана".
  
  
  "Я ведаю твае праблемы", - сказаў Чыун, ківаючы Рыма. "Але я думаў, што машыны ніколі не забываюцца".
  
  
  "Ну, насамрэч справа не ў машынах. Справа ў тым, што праграмаванне павінна быць неверагодна тонкім. Я Ванэса Карлтан, доктар Карлтан. Магчыма, вы чулі пра мяне".
  
  
  "А, знакаміты доктар Карлтан", – сказаў Чыун.
  
  
  Рыма падняў вочы да столі і ўздыхнуў. Чіун не толькі не чуў пра доктара Карлтана, ён усё яшчэ не чуў пра Ньютана, Эдысана і Эйнштэйна.
  
  
  “Беспілотны касмічны палёт. Мы вырабляем тут камп'ютарныя кампаненты, якія з'яўляюцца яго мозгам. затым дадала крыху вермуту.
  
  
  "Хочаш чаго-небудзь паесці?"
  
  
  "Крыху карычневага рысу было б нядрэнна", – сказаў Чыун.
  
  
  "Прывітанне. Джоні Уокер. Трохі карычневага рысу. Сто грамаў. І на гэты раз не дазваляй яму прыліпаць. На чым я спыніўся?"
  
  
  "Вы - мозг беспілотнай касмічнай праграмы", - сказаў Рыма.
  
  
  "Беспілотная касмічная праграма - нішто без свайго кампосту", - сказаў Чыун.
  
  
  "Камп'ютарныя кампаненты. Вы маеце рацыю. Што ж, калі б экспедыцыяй Калумба кіравала НАСА, яны б адмовіліся ад руля, каб зэканоміць. Я сур'ёзна. Яны не кідаюцца наўцёкі. Гэй, гэты марціні добры. Ты становішся ўсё лепш. Як цябе клічуць?"
  
  
  "Рыма. Я таксама добра выглядаю, калі людзі цвярозыя".
  
  
  "Я не п'яны, гаўнюк", - сказала доктар Карлтан і зрабіла вялікі глыток свайго марціні.
  
  
  "На чым я спыніўся?"
  
  
  "Калумбу адмовілі ў рулі", - сказаў Рыма. Дзверы ў далёкім канцы пакоя адчыніліся, і да маленькага століка падкаціўся маленькі паднос на колцах. На ім стаялі дзве дымлівыя міскі. Паднос падаў іх на стол з дапамогай таго ж металічнага рычага.
  
  
  "Чорт вазьмі", - завішчала доктар Карлтан. "У вас падгарэў рыс". Яна штурхнула каляску праз увесь пакой. "Чорт вазьмі. Цяпер вы ведаеце, чаму я п'ю. Гэтыя аўтаматы".
  
  
  "Рулі", - сказаў Рыма.
  
  
  "Дакладна. Ну, у любым выпадку, пра гэта мы паклапаціліся", - сказала доктар Карлтан, расшпільваючы адзін гузік на верхняй частцы яе блузкі і агаляючы цудоўную лагчынку. "Але ты ведаеш, што яны зрабілі? Ты ведаеш, што яны робяць увесь час? Спачатку яны даюць мне кучу грошай. Яны кажуць мне зрабіць гэта, купіць тое і паспрабаваць гэта. Вы ведаеце, што ў мяне ёсць ракета, гатовая да запуску, убудаваная прама ў зямлю тут, у гэтых лабараторыях? Мая ўласная ракета. Прама тут. Яны настаялі на гэтым. Такім чынам, яны даюць вам усе гэтыя грошы, і вы атрымліваеце персанал і матэрыялы, і вы пачынаеце, а затым яны кажуць вам, што грошай больш няма, і вы павінны звольніць сваіх супрацоўнікаў, а набытыя вамі матэрыялы збіраюць пыл на паліцах. Ах, памачыся на іх”.
  
  
  "Вядома", - сказаў Чыун, і Рыма зразумеў, што той прыкідваецца, таму што ненавідзіць заходнюю ненарматыўную лексіку, асабліва ў жаночым родзе.
  
  
  "Тое, дзеля чаго мы прыйшлі, – сказаў Чиун, – гэта творчасць. Як зрабіць з машыны творчасць?"
  
  
  "Ага", - сказаў доктар Карлтан. "Пойдзем са мной. Хочаш ведаць аб творчасці, што ж, я табе пакажу. Гэта звязана з выжываннем", - і, паднімаючыся на ногі, яна схапіла Рыма за руку і, не адпускаючы, павяла іх у пакой памерам са стадыён. Да скляпеністай столі з бэлькамі падымаліся панэлі машын, цыферблаты былі такія высокія, што Рыма шукаў ліфты, на якіх людзі маглі б падняцца і прачытаць іх. Вышынёй у тры паверхі, і Рыма выказаў здагадку, што гэта ўсяго толькі панэль кіравання.
  
  
  "Сябры мае, гэта містэр Дэніэлс. Я ахрысціў яго містэрам Джэкам Дэніэлсам. Вы ж не маглі адправіць яго ў космас, ці не так?"
  
  
  Яна правяла іх у пакой. Мужчына стаяў злева, спіной да іх, гледзячы на ??апарат.
  
  
  Доктар Карлтан ціха падышла да яго ззаду, затым нанесла магутны аперкот наском правай нагі. Яна патрапіла мужчыну ў ягадзіцы і працягнула яго праз пакой, дзе ён з глухім стукам стукнуўся галавой аб падлогу.
  
  
  "Не блытайцеся пад нагамі, містэр Смірноф", - закрычаў доктар Карлтан. Фігура мужчыны не рухалася, а нязграбна ляжала на цвёрдай каменнай падлозе. "Хахаха-хахахаха". Смех доктара Карлтан рэхам разнёсся па пакоі з высокім скляпеннем, як крык зласлівай птушкі. Яна павярнулася і ўбачыла, што Рыма і Чыун моўчкі глядзяць на яе.
  
  
  "Гэй," хутка сказала яна, "не прымайце гэта так блізка да сэрца. Гэта не чалавек. Гэта манекен. Містэр Смірноф. Мы выкарыстоўваем яго для вымярэнняў тут, у лабараторыі. Хтосьці, павінна быць, пакінуў іх пасярод пакоя. Такім чынам , на чым мы спыніліся? О, так, творчасць ".
  
  
  Доктар Карлтан падышла бліжэй да панэляў кіравання, Чыун і Рыма ішлі за ёй па пятах. "Джэк Дэніэлс" - гэта кампутар. Вы ведаеце, што такое сінапс?"
  
  
  Рыма выглядаў збянтэжаным. Чыун сказаў: "Далёка не так шмат, як вы, шаноўны і бліскучы доктар". Прыкрыўшыся рукой, ён прашаптаў Рыма: "Сінапс - гэта калі табе расказваюць, што адбылося ва ўчарашняй гісторыі. Але дазволь ёй расказаць нам. Гэта прымусіць яе адчуць сябе разумнай".
  
  
  "Сінапс, - сказаў доктар Карлтан, - гэта злучэнне двух клетак мозгу. У чалавечым мозгу іх больш за два мільярды. З усіх гэтых злучэнняў узнікае тое, што мы ведаем як інтэлект. Містэр Джэк Дэніэлс бліжэй за ўсё да гэтага, што ў нас ёсць. У яго таксама два мільярды сінапсаў. Калі б не транзістары і мініяцюрызацыя, каб іх было так шмат, ён мусіў бы быць памерам з Цэнтральны парк. Дзякуючы транзістарам я змог паменшыць яго да памераў крыху менш за гарадскога квартала”.
  
  
  "Няхай яна лепяча", - прашаптаў Чиун. "Сінапс - гэта пераказ гісторыі, але карацейшы".
  
  
  "Гэта кароткі выклад, Чыун, а не сінапс", - сказаў Рыма.
  
  
  "Вы, белыя, усё трымаецеся разам", – прамармытаў Чиун.
  
  
  Ванэса Карлтан глядзела на панэль кіравання. Рыма ўбачыў, што яе ноздры сціснутыя, вусны сціснутыя ў тонкую прамую лінію, грудзі паднімаецца і апускаецца, як кіпячы пудынг.
  
  
  "Паглядзі на гэта", - сказала яна. "Крэтін памерам з гарадскі квартал. Прыдуркаваты".
  
  
  "Адпраў гэта назад вытворцу", - сказаў Рыма.
  
  
  "Я вытворца", - сказала яна. "Я ўклала ў гэтую чортаву штуку ўсё, што ведаю".
  
  
  "Можа быць, ты недастаткова ведаеш", - сказаў Рыма.
  
  
  "Не, Браўн. Я ведаю шмат. Першакласны, сертыфікаваны, тыпу Менса, геній высокага ўзроўню".
  
  
  "Калі яна такая разумная, то, напэўна, павінна ведаць, што такое сінапс", - прашаптаў Чиун.
  
  
  Ванэса Карлтан яго не чула. Яна працягвала, звяртаючыся больш да кампутара, чым да каго-небудзь з мужчын. “Вы ведаеце, што такое геній? Геній ведае, калі нешта немагчыма. Мой найвялікшы акт творчага генія – гэта ўсведамленне таго, што стварыць крэатыў немагчыма”.
  
  
  "Прыйдзеш яшчэ?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Гэта нешта іншае", - сказала яна. "Не зноў, а ўсяго адзін раз. Я б з задавальненнем. Але выкіньце сэкс з галавы. Божа, чаму вас, мужчын, заўсёды цікавіць толькі сэкс. Сіські. Задніцы. Гэта ўсё, пра што ты калі-небудзь думаеш. Я спрабую наставіць". цябе, а ўсё, пра што ты можаш думаць, - гэта жаночы аргазм”.
  
  
  "Не турбуйся з-за яго", – сказаў Чыун. "Ён ненавучаны і бяздарны".
  
  
  Ванэса Карлтан кіўнула ў знак згоды. "У любым выпадку, - сказала яна, - я здалася. Я запраграмавала свае машыны на ўсё. На прамову. На рух. На сілу. На прыстасавальнасць. Для аналізу. Для выжывання. Я зайшоў далей, чым хто іншы калі-небудзь заходзіў. Але я проста не магу ўкласці ў іх творчы патэнцыял”.
  
  
  - Ну і што? - спытаў Рыма.
  
  
  Яна паківала галавой у адказ на тое, што лічыла нястрымнай дурасцю. "Вы, павінна быць, добрыя ў ложку, Браўн, таму што ў астатнім вы не занадта бліскучыя".
  
  
  "Клічце мяне Рыма", - сказаў Рыма.
  
  
  “Выдатна. І вы можаце называць мяне доктар Карлтан. Калі б мы маглі ўкараніць крэатыўнасць у кампутар касмічнага карабля, тры беспілотныя зонды, якія мы страцілі, усё яшчэ працавалі б. Ці бачыце, кампутар працуе нармальна, калі ўсё прадказальна”.
  
  
  "Змяненні надвор'я. Непаладкі. Метэарытныя дажджы, усе тыя рэчы, якія выводзяць са строю касмічныя караблі. Яны здаюцца не вельмі прадказальнымі", - сказаў Рыма.
  
  
  "Але яны ёсць. Пераменныя - самыя прадказальныя рэчы з усіх. Вы проста праграмуеце розныя магчымасці і вучыце кампутар, што рабіць у адказ на іх. Але чаго вы не можаце зрабіць, дык гэта навучыць машыну рэагаваць на нешта ўнікальнае, на што- тое, што не было запраграмавана. Ці рабіць нешта ўнікальнае, калі ўжо на тое пайшло. Вы не зможаце знайсці кампутар, які намалюе ўсмешку Джаконды на Моне Лізе”.
  
  
  Чыун прашаптаў на вуха Рыма: "Гэта фатаграфія тоўстай італьянкі з дурной ухмылкай".
  
  
  - Дзякуй, Чыун, - сказаў Рыма.
  
  
  "Вы бачылі, як кампутары гуляюць у шахматы", – сказала жанчына. "Вы можаце запраграмаваць іх на мільён розных гульняў, у якія гуляюць тысячы розных майстроў. І ў першы раз, калі яны сутыкаюцца з гульцом, які робіць бліскучы ход, ход, які не ўваходзіць у іх праграму, яны пачынаюць лепятаць як ідыёты. Яны не толькі не могуць тварыць, яны не могуць функцыянаваць перад тварам творчасці. Якая цяжар”.
  
  
  Іх перапыніў каляска па імені містэр Сігрэмс, які бясшумна ўкаціўся ў пакой і ўзяў з рук доктара Карлтан келіх для марціні. Ён змяшаў свежы марціні і працягнуў ёй. Яна моўчкі ўзяла іх, цялежка дала задні ход і пакацілася назад да дзвярэй. Доктар Карлтан зрабіў вялікі глыток.
  
  
  "Што за занудства", - паўтарыла яна. “Мой уклад у гісторыю навукі будзе заключацца ў тым, што творчасці чалавека ёсць мяжа. Ён не можа стварыць яго дублікат. Цікавы парадокс, вы не знаходзіце? Чалавек настолькі бязмежны, што дасягае сваёй мяжы, калі спрабуе капіяваць самога сябе. Парадокс Карлтана”.
  
  
  "Пра што яна кажа?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Ціха", - прашыпеў Чыун. "Яна вучыць нас, як змагацца з містэрам Гордансам".
  
  
  "Ну, калі вы не можаце ствараць крэатыўнасць, што гэта была за творчая праграма, якую вы нядаўна распрацавалі для НАСА?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Гэта было лепшае, што я магла зрабіць", - сказала яна. “Крэатыўнасць пяцігадовага дзіцяці. Гэта свайго роду творчасць наўздагад. Пяцігадовае дзіця не можа засяродзіцца. Мая праграма для творчасці таксама не магла. Вы не маглі выкарыстоўваць яе для вырашэння якой-небудзь канкрэтнай праблемы, таму што ніколі не ведалі, калі гэта выявіцца творча”.
  
  
  "Тады чаму ўрад забрала іх?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Чаму б і не? Ім можа павезці. Выкажам здагадку, што ён вырашыў праявіць творчы падыход якраз у патрэбны час, якраз у той момант, калі на заданні ўзнікае нейкая непрадбачаная праблема? Бац, гэта магло б выратаваць палёт. Гэта не пашкодзіць, а можа дапамагчы”.
  
  
  "І гэта праграма, якую яны далі містэру Гордансу", – сказаў Рыма.
  
  
  Келіх для марціні выпаў з рукі Ванэсы Карлтан і разбіўся аб каменную падлогу, выплюхнуўшы лікёр на яе ногі ў міні-спадніцы, але яна не звярнула на гэта ўвагі.
  
  
  "Што ты сказаў?" Яна пільна паглядзела на Рыма.
  
  
  "Гэта была праграма, да якой дабраўся містэр Горданс", - сказаў Рыма.
  
  
  "Не", - сказала яна, не верачы сваім вушам. "Не. Яны не былі настолькі дурныя, каб..."
  
  
  "Вядома, былі", - весела сказаў Рыма.
  
  
  "Яны разумеюць, што нарабілі? У іх ёсць якія-небудзь ідэі?"
  
  
  "Не", - сказаў Рыма. "Мы таксама. Вось чаму мы тут. Пагаварыць з вамі пра містэра Горданса. Хто ён наогул такі?"
  
  
  "Містэр Горданс - самы небяспечны ... чалавек у свеце".
  
  
  - Ён раней тут працаваў? - спытаў Рыма.
  
  
  “Можна і так сказаць. І калі яны дадуць яму крэатыўнасць, хаця б няшмат, ён можа ашалець. Крэатыўнасць можа проста сказаць яму забіваць усіх, таму што ўсе ўяўляюць для яго пагрозу”.
  
  
  "І што потым?"
  
  
  "І тады загіне шмат людзей. Хто вы наогул такі? Вы ж не з НАСА, ці не так?"
  
  
  "Дазволь мне разабрацца з гэтым, Рыма", - сказаў Чыун. Ён павярнуўся да доктара Карлтан. "Не, дарагая лэдзі, мы проста два сціплыя чалавекі, прыцягнутых вашым бляскам і якія прыйшлі вучыцца да вашых ног".
  
  
  "Ведаеш, стары, я не думаю, што я табе больш давяраю".
  
  
  Чыун кіўнуў. "Лепш быць асцярожным. Я сам ніколі не давяраю нікому маладзейшы за семдзесят. Але вы можаце давяраць нам".
  
  
  "Не, пакуль вы не скажаце мне, хто вы", - сказаў доктар Карлтан.
  
  
  Рыма перабіў Чыўна. - Мы з урада. Мы павінны высачыць Горданса і вывесці яго са строю, пакуль ён не пазапаўняў краіну фальшыўкамі. Цяпер нам патрэбна ваша дапамога. Ён спыніўся. доктар Карлтан смяяўся.
  
  
  "Што тут смешнага?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Вы не можаце вывесці містэра Горданса са строю", - сказала яна.
  
  
  "Можа быць", - сказаў Рыма. "Але для пачатку, вы маглі б проста сказаць нам, дзе знаходзіцца ягоная друкарня. Калі я змагу дабрацца да гэтага..." Ён зноў спыніўся. Доктар Карлтан аглушальна смяялася, яе вочы напоўніліся слязамі. Рыма зноў паспрабаваў загаварыць, але ледзь мог пачуць сябе з-за яе пранізлівага рогату.
  
  
  "Чорт вазьмі, гэта сур'ёзна", - паспрабаваў сказаць ён. Ён паглядзеў на Чыуна. Чыун сказаў: "Сёння мы больш нічому не навучымся. Чаму мы можам навучыцца ў жанчыны, якая нават не ведае, што такое сінапс?" Ён выглядаў пакрыўджаным.
  
  
  Яны накіраваліся да дзвярэй, адыходзячы ад грымотаў смеху, якія рэхам аддаваліся ў пакоі, калі доктар Карлтан перайшла ад весялосці да істэрыкі. Яны моўчкі папляліся па калідоры да металічных уваходных дзвярэй. Калі яны дабраліся да рассоўнай панэлі, Рыма сказаў: "Чорт вазьмі, Чиун, я не вазьму гэта".
  
  
  "Што ты збіраешся рабіць?"
  
  
  "Атакуй", - сказаў Рыма. "Атакуй. Пачакай мяне звонку".
  
  
  Чіун паціснуў плячыма і выйшаў праз аўтаматычныя дзверы. Рыма быў адзін у калідоры. Ён бясшумна вярнуўся ў галоўную камп'ютарную залу.
  
  
  Дзверы ў пакой усё яшчэ былі адчынены, але знутры больш не даносілася смеху. Замест гэтага Рыма пачуў усярэдзіне гул галасоў. Жаночы голас належаў Ванэсе Карлтан.
  
  
  "... вы павінны змяніць усе камбінацыі замкаў і ўсталяваць дадатковыя электронныя дэтэктары. Вы разумееце?"
  
  
  Які адказаў мужчынскі голас быў цьмяным і тонкім. "Я разумею. Усё, што вы пажадаеце, доктар".
  
  
  "Тады зрабі гэта".
  
  
  У гэты момант у пакой увайшоў Рыма.
  
  
  Перад панэллю кіравання, дзе ён яе пакінуў, стаяў доктар Карлтан. Але перад ёй стаяў мужчына. На ім быў шэры дзелавы гарнітур. Рыма паглядзеў налева. Манекен, які яна штурхнула на падлогу, знік. На ім таксама быў шэры гарнітур. І доктар Карлтан, і мужчына павярнуліся, калі Рыма ўвайшоў у пакой, вочы мужчыны прасачылі за спалоханым позіркам доктара Карлтана. Рэзка, адрывіста істота зрабіла крок наперад да Рыма. Яго вочы былі яснымі, але здаваліся расфакусаванымі, і ўсё ж скіраванымі на Рыма позіркам, які ён мог бы паклясціся, быў поўны нянавісці, калі б яго можна было ўбачыць дзе заўгодна, акрамя гэтага невыразнага твару.
  
  
  "Не, містэр Смірноф", - сказала Ванэса Карлтан. "Рабіце тое, што я сказала наконт замкаў".
  
  
  Мужчына спыніў сваё пасоўванне да Рыма. Яго металічны голас адказаў зноў. "Як пажадаеце, доктар".
  
  
  Рыма назіраў, як істота рушыла да яго, рухаючыся мэтанакіравана, як чалавек, які здаравее пасля паралізуючага ўдару, які выявіў, што яго цела больш не выконвае простыя базавыя дзеянні натуральным чынам, і кожнае дзеянне з'яўляецца прамым вынікам волі. Рыма адступіў убок, назіраючы за рукамі містэра Смірнафа ў чаканні ходу супраць яго, а затым зразумеў, што быў дурнем: ці сталі б робаты папярэджваць свае хады рукамі? Але містэр Смірноф моўчкі праслізнуў міма яго, нават не зірнуўшы, і выйшаў за дзверы.
  
  
  Пасля таго, як ён пайшоў, загаварыў доктар Карлтан. "І што зараз, Браўн?"
  
  
  "Ты можаш пачаць дзе заўгодна".
  
  
  "Дзе твой сябар?"
  
  
  "Чакаю звонку".
  
  
  "Як шмат вы ведаеце пра містэра Горданса?" спытала яна.
  
  
  "Цяпер я ведаю адну рэч".
  
  
  "Што менавіта?"
  
  
  "Ён не чалавек", - сказаў Рыма.
  
  
  Ванэса Карлтан кіўнула. "Не, ён не такі. Але ты, верагодна, пажадаеш, каб ён быў такім".
  
  
  "Ты займаешся вытворчасцю робатаў?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Не. Кампаненты касмічнага карабля". Ванэса Карлтан паставіла свой новы куфель для марціні і, лёгка пераступаючы праз аскепкі ад выпітага апошняга напою, падышла да кампутарнай кансолі. З маленькай шафкі перад кампутарам яна дастала жменю электрычных правадоў. Кажучы, яна асцярожна пачала падзяляць зблытаныя правады.
  
  
  "Проста было больш эфектыўна надаць ім гуманоідную форму", - сказала яна. “Гэта дазволіла ім лепш зразумець, з чым сутыкнецца член экіпажа ў больш позняй пілатуемай місіі. Тое, што з'яўляецца праблемай для шасціфутавага астранаўта, можа не быць праблемай для металічнай каробкі плошчай у квадратны фут. Таму я выкарыстаў гуманоідную форму”.
  
  
  "Чаму вы не выкарыстоўвалі іх на сваім бармэне на колцах, містэр Сігрэмс?"
  
  
  "Ён быў усяго толькі раннім эксперыментам па прымушэнні кампутараў рэагаваць на галасавыя сігналы". Яна пачала раскладваць электрычныя правады, адлучаючы кожны з іх ад блока, на доўгім стале перад кампутарнай панэллю. "Я вырашыла гэтую праблему. Яны не толькі маглі чуць і разумець, але я дала ім магчымасць казаць. Я запраграмавала іх на выкананне ўсё больш складаных задач. Але..." Яна сумна паківала галавой. “Ніякай творчасці. Давайце паглядзім праўдзе ў вочы, Брауні, машыны нічога не значаць, калі ў іх няма такога размаху. Містэр Горданс быў самым блізкім чалавекам, да якога я калі-небудзь падыходзіў”.
  
  
  Рыма прысеў на краёчак крэсла, назіраючы за доктарам Карлтан, за тым, як яе падскокваюць грудзей абыходзяць стол, выцягваючы правады на ўсю даўжыню.
  
  
  "У чым розніца, скажам, паміж Гордансам і вунь тым містэрам Смірнофам?"
  
  
  "Днём і ноччу", - сказала бландынка. "Містэр Смірноф запраграмаваны падпарадкоўвацца і рабіць усё, што мне заманецца. Ён проста адданы механічны дварэцкі. Але містэр Горданс, зараз ён іншы".
  
  
  "Як?"
  
  
  “Ён асімілятар і фабрыкант. Гэта быў буйны прарыў. Містэр Горданс – гэта ўвесь амерыканскі ваенна-прамысловы комплекс, сабраны ў адной асобе. Ён можа ўзяць што заўгодна і зрабіць з гэтага што заўгодна. Пастаўце перад ім крэсла, і ён зможа зрабіць з яго паперу ці дакладную копію дрэва, з якога яна была зроблена. Пры наяўнасці сыравіны ён можа прайграць што заўгодна. Калі хочаш ведаць, гэты яго мужчынскі выгляд, ён сам усё гэта стварыў з пластыка і металаў”.
  
  
  Цяпер у яе былі падзелены ўсе правады, і яна прыўзнялася на стале для нарад, сеўшы на яго край. Яна ўзяла адзін з электрычных правадоў і пачала прыляпляць яго скотчам да сваёй левай скроні.
  
  
  "Дык чым жа ён адрозніваецца?" - спытаў Рыма. "Значыць, ён моцны робат, падобны на чалавека. Чаму ён пераследуе нас?"
  
  
  Доктар Карлтан паківала галавой з адчаем спецыяліста, які спрабуе растлумачыць непрафесіяналу складанае. "Гэта яго праграма", - сказала яна. “Глядзіце. Вось як усё прайшло. Урад хацеў праграму творчасці. Я не мог ім яе даць. Відаць, урад збіраўся закрыць нашу лабараторыю. Мне трэба было нешта прыдумаць. Я прыдумаў праграму выжывання”.
  
  
  "Выжыванне", - сказаў Рыма.
  
  
  "Правільна. Містэр Горданс запраграмаваны на выжыванне. Для яго больш нічога не мае значэння, акрамя таго, як выжыць ". Пакінуўшы электрод на месцы, яна пачала прыляпляць іншы электрод да правай скроні. "Нейкім чынам яму, павінна быць, прыйшла ў галаву думка, што вы і ваш сябар пагражаеце яго шанцам на выжыванне. Я думаю, ён вырашыў, што павінен пазбавіцца ад вас, каб выжыць. Памятайце, гэта ўсё, што ён ведае " .
  
  
  "Што пра гэта сказаў урад?"
  
  
  "Ну, гэта была мая думка", - сказаў доктар Карлтан. "Калі б я не мог спраектаваць творчы інтэлект, я мог бы атрымаць практычна той жа вынік, калі б змог запраграмаваць робата на выжыванне. У любым выпадку, менавіта таму ім патрэбен быў творчы інтэлект: каб дапамагчы касмічнаму караблю выжыць. Я падумаў, што механізм выжывання можа працаваць гэтак жа добра, як і механізм творчага інтэлекту”.
  
  
  "І што?"
  
  
  "Такім чынам, - з горыччу сказала яна, - я не змагла пераканаць урад. Яны не хацелі мець з гэтым нічога агульнага. Яны далі мне тры месяцы на тое, каб праявіць творчы падыход".
  
  
  Два галаўныя электроды былі на месцы, і доктар Карлтан цяпер пачаў прымацоўваць трэці да яе левага запясця.
  
  
  “Такім чынам, я вярнуўся сюды і сказаў персаналу, што ў нас праблемы. Што, здаецца, лабараторыя не выжыве. Містэр Горданс пачуў мяне. Той ноччу ён стварыў для сябе чалавечую форму і збег. З таго часу я яго не бачыў”.
  
  
  "Ну, ты нікому не сказаў? Папярэдзіў іх?"
  
  
  "Папярэдзіць іх пра што? Памятайце, калі містэр Горданс быў тут, ён быў проста машынай. Ён быў падобны на маслабойку на бальнічнай калясцы. Ён прыняў чалавечае аблічча ў якасці механізму выжывання, калі сыходзіў. Ён асіміляваў пластык і метал і перарабіў сябе. Але я ніколі яго не бачыў.Я не ведаю, як ён выглядае.Вось чаму ў мяне тут такая ахова.Я баяўся, што ён вернецца, калі вырашыць, што тут ёсць нешта, што яму трэба, і я, напрыклад, не хацеў б спрабаваць спыніць яго ".
  
  
  Яна скончыла замацоўваць электроды на абодвух запясцях і зараз паклікала Рыма да сябе пальцам.
  
  
  "Ідзі сюды, Браўн".
  
  
  Рыма падышоў да таго месца, дзе на краі стала сядзела Ванэса Карлтан. Яна абняла яго за грудзі. "Наколькі я ведаю, вы маглі б быць містэрам Гордансам. Вось чаму я збіраюся выпрабаваць цябе ".
  
  
  Яна пацягнулася, прыціснулася вуснамі да яго вуснаў, моцна пацалавала, а затым упала спіной на стол, захапляючы Рыма за сабой.
  
  
  "Я не ведаю, што ў табе такога", - сказала яна. "Гэта, вядома, не твой мозг, але нешта мяне заводзіць. Займіся са мной каханнем". Яе нацягнутыя запясці расшпілілі пярэднія гузікі блузкі, затым задралі спадніцу на некалькі цаляў, неабходных для таго, каб агаліць сцягна.
  
  
  "Я ўзбуджаю большасць жанчын. Але на табе дастаткова правадоў, каб уключаць і выключаць сябе, як лямпу".
  
  
  "Гэта твая грамадзянская назіральная рада. На выпадак, калі ты патрываеш няўдачу, як любы іншы мужчына. Працягвай у тым жа духу".
  
  
  Рыма прасунуў руку паміж імі, пачаў асцярожна працаваць ёю, а затым ускочыў з-за стала, калі прагрымеў голас: "Трохі налева". Гулісты гук разнёсся па ўсім пакоі. Рыма агледзеўся. Пакой быў пусты.
  
  
  "Што, чорт вазьмі, гэта было?"
  
  
  "Наш кампутар, містэр Дэніэлс. Ён будзе трымаць вас у курсе таго, як у вас ідуць справы".
  
  
  "Вось дзярмо", - сказаў Рыма.
  
  
  "Вяртайцеся сюды", - сказаў доктар Карлтан.
  
  
  "Твае мяккія, саступлівыя манеры - гэта сапраўды шлях да сэрца мужчыны", - сказаў Рыма.
  
  
  "Выконвай свой абавязак. На каго ты наогул працуеш?"
  
  
  - Урад. Сакрэтная служба, - зманіў Рыма. - Мы расследуем аперацыю Горданса па фальшываманецтве.
  
  
  На гэты раз ён зноў прасунуў паміж імі правую руку, але кампутар не дазваляў яму дыктаваць, таму ён перасунуў руку не налева, а яшчэ далей направа.
  
  
  На гэты раз камп'ютар не скардзіўся. Замест гэтага ён, здавалася, жаласна загуў.
  
  
  "Налева, так?" Рыма прамармытаў сабе пад нос. "Паглядзім".
  
  
  Ён перамясціў руку яшчэ правей. Гудзенне кампутара ператварылася ў стогн. Рыма прасунуў левую руку пад атласныя бакі Ванэсы Карлтан. Стогны ўзмацніліся. Прыглушаны роў кампутара сказаў: "О, так. О, так".
  
  
  Рыма далучыўся да доктара Карлтана на стале. Над усім ровам раздаўся металічны голас кампутара, які казаў: "Гэта выдатна. Гэта выдатна. Магія. Чараўніцтва".
  
  
  Рыма адчуваў сябе няўтульна. Гэта было ўсё роўна што выступаць перад сведкамі. І той факт, што ў містэра Дэніэлса, кампутара, быў барытон, таксама не дапамагаў. Раздражнёны, Рыма ўзяўся за працу.
  
  
  "Магія, магія, магія, магія", – сказаў кампутар. Яго голас пачаў мяняцца. З барытона на тэнар.
  
  
  "Магія, магія, магія, магія". Ад тэнара да сапрана, затым усё хутчэй і хутчэй. "Магія, магія, магія, магія". Так хутка, што некаторыя склады сталі неразборлівымі.
  
  
  Слова "чараўніцтва" паўтаралася зноў і зноў, а затым машына пачала лепятаць. "Ма-ма-ма-ма-гік-гік-гік-гік. Гік-ма. Гік-ма. Чараўніцтва-ма, Гік-ма-гік." Затым яно захіхікала, высокім пісклявым хіхіканнем кастрата, якое рабілася ўсё даўжэй, вышэй і пранізлівей і перайшло ў лямант.
  
  
  "О, яйкі", - сказаў Рыма і сарваў скотч-электроды з скроняў Ванэсы Карлтан. Кампутар спыніўся на сярэдзіне ляманту, змяніўшыся вельмі аўтэнтычным сапрана Ванэсы Карлтан, стогнам і лопатам.
  
  
  "Чараўніцтва-ма, Гік-мэджык... хіхікай, хіхікай... гік-мэджык-ма".
  
  
  А потым ён адчуў яе спазм і стогн, і яму захацелася ўрэзаць ёй і яе разумнаму кампутару таксама. Ён падняўся і адступіў ад яе, і яна сказала: "О, Рыма. Такое задавальненне. Такога ніколі не было. О, вау. Гэта можа замяніць алкаголь, калі ты не будзеш асцярожны. Такое задавальненне ".
  
  
  Рыма павярнуўся, каб пачаць прыводзіць у парадак адзенне, і, падняўшы вочы, убачыў містэра Смірнафа, які моўчкі стаяў у дзвярах, вочы яго робата былі прыкаваныя да доктара Карлтан, якая з асалодай ляжала на стале, мармычучы: «Выдатна, я такі шчаслівы, цудоўна , чароўна, шчасліва, задавальненне".
  
  
  Адправіўшы адзенне, Рыма павярнуўся да яе. "Добра, зараз, дзе містэр Горданс захоўвае сваё абсталяванне для выраба падробак?"
  
  
  Пытанне выклікала ў яе смех. "Я нічога не ведаю аб падробках", - сказала яна. Яе смех гучаў няшчыра. Рыма вырашыў больш не развіваць тэму. Пакуль.
  
  
  "Ёсць якія-небудзь парады? Як мне яго займець?"
  
  
  "Помні. Ён можа тварыць не лепш за пяцігадовае дзіця. Кідка, але непаслядоўна". Яна села і пачала разгладжваць сваё адзенне. “Гэта яго слабасць. З ім было б лёгка справіцца, калі б гэтыя ідыёты ў Вашынгтоне не далі яму праграму творчасці”.
  
  
  Рыма кіўнуў і павярнуўся, каб пайсці. Ванэса ператэлефанавала яму. "Рыма?"
  
  
  Ён павярнуўся.
  
  
  "І наогул, як ён выглядае?"
  
  
  "Містэр Горданс?"
  
  
  Яна кіўнула."
  
  
  Рыма апісаў містэра Горданса. Яго рост, больш за шэсць футаў, валасы пясочнага колеру, тонкія вусны, блакітныя вочы. На сярэдзіне яна пачала смяяцца.
  
  
  "Я задавалася пытаннем, дзе ён узяў сваю мадэль".
  
  
  "І што?"
  
  
  "Ён атрымаў гэта па фатаграфіі на маім стале. містэр Горданс скапіяваў знешнасць майго бацькі".
  
  
  РАЗДЗЕЛ СЁМЫ
  
  
  "Мне гэта не падабаецца", - сказаў Рыма, гледзячы ў акно "Боінга-747", які імчыць на ўсход, у бок Нью-Ёрка.
  
  
  "Што гэта за штука, якая табе не падабаецца?" - спытаў Чыун, мірна седзячы ў крэсле ля праходу, яго рукі трымаліся за свінцовы камяк, які вісеў у яго на шыі. "Прыглядай за гэтым крылом", - хутка дадаў ён.
  
  
  "Сміт кліча нас назад на ўсход. Гэта, мусіць, важна".
  
  
  "Чаму? Таму што Імператар Сміт кліча? Што гэта значыць? Можа быць, ён проста зноў сышоў з розуму. Ён ужо схадзіў з розуму раней, калі ты памятаеш. Калі ён быў у мястэчку пад назвай Цынцынаці, а вы спрабавалі знайсці яго ў мястэчку пад назвай Пітсбург?"
  
  
  "Добра, добра, добра", - сказаў Рыма. "Давай проста пакінем гэта. У любым выпадку я рады, што ты пагадзілася вярнуцца да працы на яго".
  
  
  "Ці былі калі-небудзь сумневы? Мы з табой павінны атакаваць. Ён заплаціць нам за атаку. Мы не павінны браць яго золата? Мы былі б такімі ж вар'ятамі, як ён, верагодна, зараз, сапраўды такімі ж, якім ён быў, калі быў у мястэчку пад назвай Цынцынаці, а ты спрабаваў..."
  
  
  Рыма адключыў Чыуна і зноў утаропіўся ў акно.
  
  
  Калі яны сустрэлі Сміта праз некалькі гадзін, ён не страціў розум. Ён чакаў іх у падвальным памяшканні пад будынкам найбуйнейшага банка Нью-Ёрка. Яго твар быў прыгнечаны, больш цытрынавым, чым звычайна.
  
  
  "У чым справа, Сміці, гэта так важна?" - бесклапотна спытаў Рыма.
  
  
  "У вас ёсць якая-небудзь зачэпка адносна таго, дзе містэр Горданс друкуе грошы?"
  
  
  Рыма пакруціў галавой.
  
  
  "Тады ў нас сур'ёзныя праблемы".
  
  
  “Калі гэта не так? Ты ведаеш, што кожны раз, калі я бачу цябе за дзесяць гадоў, у нас здараюцца непрыемнасці? Неба заўсёды падае. І гэта, канешне, горшае з усіх. Усемагутны долар у небяспецы”.
  
  
  Надышла чарга Сміта пакруціць галавой. "Не даляр", - сказаў ён. "Ты".
  
  
  "Бачыш", - сказаў Чыун Рыма. "У рэшце рэшт, гэта не так ужо важна. Гэта ўсяго толькі ты".
  
  
  Аднак гэта, вырашыў Рыма, рабіла іх вельмі важнымі. "А як наконт мяне?" - спытаў ён.
  
  
  Сьміт працягнуў наперад жоўты лісток паперы. "Гэта прыйшло", - сказаў ён.
  
  
  Рыма ўзяў паперу. Перш чым прачытаць, што на ёй было напісана, ён патрымаў маленькі лісток паміж кончыкамі пальцаў. Ён быў выключна тонкім, танчэй цыбульнай лупіны, але цвёрдым і трывалым, хрумсткім, чым папера. Ён ніколі так не адчуваў паперу, як зараз.
  
  
  Ён паглядзеў на іх і прачытаў надрукаваную запіску:
  
  
  Тым, сярод каго можа ўзнікнуць непакой:
  
  
  З прывітаннем усё ў парадку. Калі ласка, майце на ўвазе, што калі мне не даставяць галаву нейкага Рэма з высокай верагоднасцю, то мільярд даляраў будзе выплачаны і безуважлівы - цікава, што два падобныя словы маюць зусім розныя значэнні, але ў дадзеным выпадку абодва ўжытыя правільна, факт, якім я ганаруся , - У амерыканскім горадзе без папярэджання. Гэта сур'ёзнае абяцанне. Я б прапанаваў вам выпіць, але гэта немагчыма па пошце. З найлепшымі пажаданнямі, я, шчыра, містэр Горданс.
  
  
  Цыдулка была надрукаваная на машынцы, але замест таго, каб правыя боку ўсіх радкоў былі няроўнымі, як гэта было б, калі б яны былі надрукаваны звычайным спосабам, правае поле было прамым, як калі б цыдулка была надрукаваная на лінатыпнай машыне. Рыма перавярнуў паперу і адчуў выпуклыя кропкі там, дзе надрукаваныя кропкі выціснулі скрозь паперу.
  
  
  "Што вы думаеце?" Спытаў Сміт.
  
  
  "Даволі гладкая работа па наборы тэксту", - сказаў Рыма. “Правае поле ідэальна роўнае. Паглядзі на гэта, Чыун. Ідэальна роўнае поле. Але гэта было зроблена на пішучай машынцы. Я ніколі не бачыў пішучай машынкі, якая магла б друкаваць такія радкі”.
  
  
  "Рыма, ты спыніш гэта?" - горача сказаў Сміт. "Мы тут не для таго, каб казаць аб тым, як містэр Горданс друкуе".
  
  
  "Ты зайздросціш. Б'юся аб заклад, ты не можаш набраць такую маржу, а містэр Горданс можа. Калі падумаць, ты павінен умець, таму што вы абодва аднолькавыя. Робаты".
  
  
  Вочы Сміта здзіўлена пашырыліся. "Робаты?"
  
  
  "Верна. Робаты. Без плоці і крыві. Ён проста прасунуўся далей цябе, таму што добра друкуе. Усё, што ты можаш рабіць, гэта гуляць са сваімі кампутарамі. Дзе ты дапусціў памылку, Сміці?"
  
  
  "Чыун", - сказаў Сміт. "Гэта дакладна? Містэр Горданс робат?"
  
  
  "Так", - сказаў Чыун. "Мы ведалі гэта ўвесь час".
  
  
  "Мы ведалі гэта? Адкуль мы гэта даведаліся?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Я выправіўся", – сказаў Чыун. "Мы гэтага не ведалі. Я гэта ведаў".
  
  
  "Раскажы яму, як", - сказаў Рыма. "Раскажы яму, як ты даведаўся. Раскажы яму, як я даведаўся для цябе".
  
  
  "Рыма пацвердзіў, але я ведаў. Калі мужчына не па-мужчынску ходзіць, ці кажа, ці дзейнічае, як мужчына, самы час падумаць, што ён, магчыма, і не мужчына".
  
  
  Рыма заўважыў, што Сміт глядзіць на яго, чакаючы дадатковых тлумачэнняў. Ён паціснуў плячыма. "Я не ведаю. Нейкія дурасці з доктарам Ванэсай Карлтан. Яна робіць кампутарныя штукі для ракет. Містэр Горданс быў чымсьці накшталт кампутара выжывання. Калі ён пачуў, як яна сказала, што лабараторыю збіраюцца закрыць з-за таго, што больш не будзе дзяржаўных грошай, ён прыбраўся мужчынам і ўцёк. Таму што гэта ўсё, што яна ўмее рабіць, – выжываць. А потым, вядома, дурны ўрад перадумаў і ўсё роўна аднавіў фінансаванне лабараторыі”.
  
  
  "Урад так і не змяніў сваёй думкі", - сказаў Сміт. "Яно спыніла фінансаванне доктара Карлтана два месяцы таму".
  
  
  "О, каго гэта хвалюе?" Сказаў Рыма. “У любым выпадку, гэты робат зараз бегае на волі, разважаючы, што яму трэба зрабіць, каб выжыць. Яна думае, што ёй даводзіцца прутка; ёй варта паспрабаваць стаць хатняй гаспадыняй з такімі коштамі”.
  
  
  "Тэхнічна, я мяркую, ён АНДРОІД", - сказаў Сміт.
  
  
  "Не. Ён робат", - сказаў Рыма.
  
  
  "Робат - гэта вядомая машына. Андроід - гэта гуманоід, гэта значыць робат, які выглядае і дзейнічае як чалавек".
  
  
  "Добра, рабі па-свойму. Андроід. Гэта вырашае тваю праблему?"
  
  
  "Праблема па-ранейшаму ў табе. Ніхто, акрамя мяне, вядома, не ведае дакладна, хто ты і чым займаешся. Але некаторыя людзі ў Казначэйстве, якія сустракаліся з табой, лічаць, што мы павінны даць містэру Гордансу тое, што ён жадае. Гэтае меркаванне можа мець некаторую вагу ў вачах прэзідэнта”.
  
  
  - Фарсайт, праўда? - спытаў Рыма. Сьміт кіўнуў.
  
  
  Чиун пагуляў з трехпозиционным выключальнікам лямпы, змяняючы яго з цьмянага на яркі, з яркага на выключаны, з цьмянага на яркі, з яркага на выключаны, рытмічна апускаючы пакой у цемру.
  
  
  "Выкажам здагадку, прэзідэнт скажа "Зрабі гэта"?" - спытаў Рыма.
  
  
  Сьміт паціснуў плячыма. Чіун зламаў маленькі выключальнік лямпы.
  
  
  "Куды мяркуецца даставіць маю галаву?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Мяркуецца, што іх пакідалі ў кошыку для смецця на стойцы рэгістрацыі Eastern Airlines у аэрапорце Далеса ў любы час сутак пасля трох гадзін ночы, Горданс тэлефанаваў Форсайту з паведамленнем. Калі б вы толькі маглі знайсці друкарню".
  
  
  Чыун падняўся, трымаючы ў руцэ выключальнік. "Рыма, давай пакінем імператара Сміта сам-насам з яго думкамі". Ён паклаў руку на локаць Рыма і вывеў яго з пакоя. "Не размаўляй больш з ім", – папярэдзіў Чіун. "Ён зноў вар'ят".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ВОСЬМЫ
  
  
  Чіун настойваў на тым, што ён павінен неадкладна пабачыцца з Форсайт. Рыма сказаў, што яго не хвалюе, калі ён ніколі больш не ўбачыць Форсайта. Чиун сказаў, што гэта паказвае толькі тое, што Рыма дурны і нічога ні пра што не ведае, але чаго можна чакаць ад белага, які такі ж, як усе астатнія белыя, нават з яго бледным колерам асобы, дурное вялікімі нагамі і пэндзлямі, тоўстымі запясцямі і поўнай адсутнасцю мазгоў.
  
  
  "Непаўнавартасныя заўсёды дзейнічаюць аднолькава. Яны думаюць, што гэта надасць ім сіл. Але многія дурні, нават разам узятыя, усё роўна застаюцца дурнямі".
  
  
  "Хопіць, ужо", - сказаў Рыма. Ён больш не хацеў гаварыць і дзьмуўся, калі яны садзіліся ў таксі, пакляўшыся не казаць Чіуну, дзе знаходзіцца офіс Форсайта.
  
  
  Чыун сказаў таксісту: "Завязі нас у офіс містэра Форсайта".
  
  
  "Што?" - спытаў кіроўца.
  
  
  "Офіс містэра Форсайта. Ён вельмі важны чалавек. Вы павінны яго ведаць". Ён нахіліўся наперад і даверліва прашаптаў: "Ён белы, як і вы".
  
  
  "Сябар, я не ведаю ніякага Фарсайта".
  
  
  "Я апішу яго для вас. Ён пачварны і дурны. Тыповы асобнік".
  
  
  Кіроўца паглядзеў на Рыма ў пошуках дапамогі. Рыма нічога не сказаў. Чыун спытаў: "Які самы выродлівы будынак у гэтым пачварным горадзе?"
  
  
  "Гэта проста. Яны атрымалі гэты будынак для скарбніцы, які выглядае як магільня".
  
  
  - Завязі нас туды, - сказаў Чиун, ямчэй уладкоўваючыся на сядзенне. Звяртаючыся да Рыма, ён сказаў: - Дзе яшчэ мог быць Форсайт? - Спытаў ён.
  
  
  Будынак Казначэйства выглядаў як грабніца, таму што быў спраектаваны ў гонар грабніцы — грабніцы Маўсола, які на працягу стагоддзяў даваў сваё імя будынку, вядомаму як маўзалей.
  
  
  Чыун пачакаў, пакуль Рыма расплаціцца са сваім суайчыннікам. Унутры будынка за сталом сядзеў ахоўнік у форме.
  
  
  Чіун падышоў да яго. "Мы шукаем містэра Фарсайта".
  
  
  "Гэта смешна", - сказаў Рыма.
  
  
  Ахоўнік спытаў: "У вас прызначаная сустрэча? Ён вас чакае?"
  
  
  Чыун сказаў: "Майстар сінандж не мае патрэбы ў папярэднім запісе".
  
  
  "Што?" - Спытаў я.
  
  
  "Скажы яму, што Майстар Сінанджу і яго слуга тут", - сказаў Чыун.
  
  
  "Я слуга", - сказаў Рыма.
  
  
  "Я майстар сінанджу", – сказаў Чыун.
  
  
  "А я белая каралева. Ідзі".
  
  
  Чыун пагаварыў з ахоўнікам, ткнуўшы яго вялікім пальцам у ключыцу, і ахоўнік зразумеў, што патэлефанаваць у офіс містэра Форсайта мае вялікі сэнс.
  
  
  "Так", - сказаў ён у трубку з болем, - "Ёсць чалавек ... тут чалавек, які тэлефанаваў Майстру Сінанджу, каб пабачыцца з містэрам Форсайтом. Фу-скрэй ЮЫЫ-бі. Так, я пачакаю".
  
  
  "Што гэта значыла?" Чыун спытаў Рыма.
  
  
  "Што?"
  
  
  "Што гэта ён сказаў?"
  
  
  "Ён сказаў, што ты дурнаваты".
  
  
  Чыун злосна паглядзеў на ахоўніка, які сказаў у трубку: "Містэр Форсайт не ведае ніводнага майстра сінанджу?" Ён бездапаможна падняў вочы. "Скажы яму, што Рыма таксама тут", - прапанаваў Рыма.
  
  
  "Некта па імені Рыма таксама тут", - сказаў ахоўнік. "Калі ласка, праверце". Ён пачакаў імгненне, затым усмешка расслабіла яго рысы. "Добра", - сказаў ён і павесіў трубку, асцярожна, таму што любы хуткі рух прычыняла боль не толькі яго плячу, але і кожнаму мускулу аж да таліі. "Ён убачыцца з табой".
  
  
  - Адпусці яго, Чыун, - сказаў Рыма.
  
  
  Чиун сціснуў адзін раз моцна, затым адпусціў ахоўніка, які пляснуў яго левай рукой па правым плячы, спрабуючы масажаваць боль.
  
  
  "Няма ніякай надзеі для краіны, у пашпарце якой значыцца імя Рыма, у той час як імя Майстра застаецца невядомым", – сказаў Чыун.
  
  
  "Ты ж ведаеш, якія мы, белыя", - сказаў Рыма. "Хітрыя, як злодзеі".
  
  
  "Слухай, слухай", - сказаў Чыун са злосным хіхіканнем. "Слухай, слухай".
  
  
  Фарсайт чакаў іх у сваім кабінеце на пятым паверсе будынка. Ён застаўся сядзець за сваім сталом у вялікім пакоі памерам з прысядзібны ўчастак, калі ўвайшлі Чыун і Рыма, і Рыма дараваў адсутнасць манер як ахвяру добраму густу, таму што, калі Форсайт сядзеў, была бачная толькі кашуля Форсайта, ружовая з фіялетавымі кветкамі, але пазней , калі ён устаў, Рыма ўбачыў, што на ім былі прыдатныя штаны, якія рабілі яго падобным на багамскага гандляра ракавінкамі. Яму патрэбны быў саламяны капялюш, каб завяршыць убор, вырашыў Рыма, які пазней убачыў саламяны капялюш на століку ў куце.
  
  
  "Рады зноў бачыць вас, містэр Майстар", - сказаў Форсайт Чиуну. "І ты таксама, у чым справа, Рыма?"
  
  
  І Рыма ведаў, што Форсайт вельмі добра ведаў, што гэта такое, і што гэта быў Рыма, і што містэру Гордансу патрэбна была галава Рыма, інакш ён абклеіў бы ўвесь горад фальшывымі грашыма.
  
  
  Чыун кіўнуў. Рыма нічога не распачаў.
  
  
  "Што я магу для вас зрабіць?" - спытаў Форсайт. Рыма паглядзеў на Чыуна, які нерухома стаяў перад сталом Форсайта, нічога не кажучы.
  
  
  Каб запоўніць вакуум маўчання, Рыма сказаў: "Мы хацелі даведацца, як у вас справы з містэрам Гордансам".
  
  
  Фарсайт зманіў. "О, мы ўсё яшчэ спрабуем адшукаць яго. Пасля таго, як вы атрымалі ад яго гэтыя нумары ў аэрапорце, мы нічога пра яго не чулі. Зусім нічога. Табе хоць крыху пашанцавала?"
  
  
  Адна добрая хлусня заслугоўвала іншы. "Мы правялі невялікае расследаванне яго мінулага", – сказаў Рыма. Чыун кінуў на яго папераджальны погляд. Рыма бестурботна працягваў: "Ён з маленькага мястэчка ў Місуры. Яго бацька, нябожчык, быў друкаром. Яго маці займалася мыццём. Ён хадзіў у мясцовыя школы, нейкім чынам пазбег службы ў Карэі і быў школьным настаўнікам. Яго хобі - выраб мадэляў , прагляд бейсбольных матчаў па тэлевізары і вышыванне. Ён не п'е і не паліць, але і не з'яўляецца сябрам арганізаванай царквы”.
  
  
  "Гэта вельмі добра", - з энтузіязмам сказаў Форсайт. "Сапраўды выдатна, што вы двое так шмат даведаліся за такі кароткі прамежак часу. Уражаны, прыяцель. Я сапраўды ўражаны ".
  
  
  Рыма па-дурному ўсміхнуўся ў адказ на дурную ўсмешку Форсайта. Чыун працягваў глядзець на чалавека за сталом.
  
  
  "Можа быць, калі мы будзем працаваць разам, хлопцы, мы зможам займець гэтага містэра Горданса", - з надзеяй сказаў Форсайт.
  
  
  "Можа быць, хлопец", - сказаў Рыма. "Поўны наперад. Мы сапраўды маглі б гэта зрабіць. Працуючы разам, абодва цягнулі адно вясло і ўсё такое".
  
  
  "Расеяна", - сказаў Форсайт. "У дакладнасці мае дакладныя пачуцці. У вас ёсць, дзе спыніцца ў горадзе?"
  
  
  Рыма пакруціў галавой.
  
  
  Фарсайт сказаў: "Адну хвіліну", - і падняў трубку. Ён набраў нумар і папрасіў злучыць яго з мэнэджэрам. "Прывітанне, Фрэдэрык. Фарсайт слухае. Некалькі вельмі важных людзей... - ён падміргнуў Рыма, - ... толькі што прыехалі ў горад, і я хачу, каб ты прытуліў іх сёння вечарам. Нейкі асаблівы пакой. Другі паверх. Побач з цэнтральнымі ліфтамі. Гучыць павабна. Зрабіце замову на імя містэра Майстра ... усё роўна, зрабіце гэта для містэра Рыма. Убачымся, Фрэдэрык."
  
  
  Ён павесіў трубку з задаволенай усмешкай на твары. "Гэта Кэрал Армс. Ён беражэ для вас нумар 226. Выдатная бярлог, хлопцы. Чаму б табе там крыху не паспаць, і мы пагаворым увечары, калі ты адпачнеш. Я патэлефаную табе. Можа быць, мы што-небудзь пачуем ад містэра Горданса. Ён з надзеяй усміхнуўся Рыма, Чыун усё яшчэ глядзеў на Фарсайта.
  
  
  Рыма кіўнуў.
  
  
  Фарсайт устаў, і Рыма ўбачыў яго штаны ў кветачку. Фарсайт працягнуў руку Рыма, які паціснуў яе. Ён працягнуў руку Чыуну, але Чыун прыкінуўся, што не заўважыў гэтага, працягваючы глядзець Форсайт ў вочы. Працягнутая рука на імгненне завісла ў паветры, як йо-йо на вяршыні ўздыму, перш чым хутка апусціцца ў яго бок.
  
  
  "Што ж, пагаворым вечарам, хлопцы", - сказаў Форсайт. "Сапраўды быў рады вас бачыць. Я ўсё думаў, ці сустрэнемся мы зноў. Збольшага спадзяваўся, што сустрэнемся. Пасля нашай першай сустрэчы".
  
  
  Ён зноў сеў, паказваючы, што аўдыенцыя скончана. Рыма павярнуўся да дзвярэй. Чыун кінуў апошні погляд на Форсайта, затым рушыў услед за Рыма. У дзвярах Рыма зірнуў у люстэрка на сцяне. Рука Фарсайта ўжо цягнулася да тэлефона, і ён нецярпліва барабаніў пальцамі, чакаючы, калі яны пойдуць, перш чым ён возьме слухаўку.
  
  
  Перад будынкам Рыма сказаў: "Нядрэнны суразмоўца, ці не так?"
  
  
  "Мне няма чаго сказаць гэтаму чалавеку. Ён пацешна апранаецца".
  
  
  "Хіба табе ніхто не казаў, што тарашчыцца няветліва? На што ты наогул глядзеў?"
  
  
  "Я глядзеў на яго галаву".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДЗЕВЯТЫ
  
  
  Нумар быў ідэальна абстаўлены. Ён знаходзіўся ў задняй частцы гатэля, побач з ліфтам. Пажарная лесвіца спускалася ўздоўж яе ў завулак, і скача чалавек мог падхапіць з зямлі высоўныя ўсходы. Каманда мужчын магла падняцца па ёй на платформу каля пакоя 226. Калі б дзверы і акно былі зачыненыя, у жыхароў не было б магчымасці збегчы.
  
  
  - Гэта падстава, Чиун, - сказаў Рыма, аглядаючы пакой, скідаючы свае італьянскія макасіны і бразгаючы спіной на ложак.
  
  
  "Так", - сказаў Чыун. Яго погляд быў прыкаваны да каляровага тэлевізара. Ён падышоў і хутка ўключыў тэлевізар. "Ты ведаеш, што я амаль два тыдні сумаваў па сваіх цудоўных гісторыях?"
  
  
  "Дзякуй богу, Бэтсі", - усклікнуў Рыма. "Ты бачыў, як ён глядзеў на мяне?"
  
  
  "Так", - сказаў Чыун. "Як страва на яго густ".
  
  
  Дэкарацыі павольна пераўтваралі блытаніну ў выяву.
  
  
  - У любым выпадку, навошта ты хацеў яго бачыць? - спытаў Рыма.
  
  
  "Мы нападаем на містэра Горданса. Мы не можам адцягвацца на гэтага бабуіна ў квятчастых штанах, які палюе за тваёй галавой".
  
  
  Рыма хмыкнуў. "Цікава, Форсайт сам прыйдзе за намі?"
  
  
  Чыун пачаў пераключаць каналы, са слабой надзеяй чакаючы адну са сваіх дзённых мыльных опер, хоць сонца павольна хілілася на захад.
  
  
  "Ён прыйдзе сам", - сказаў ён.
  
  
  "Чаму ты так упэўнены?"
  
  
  "Таму што твой містэр Фарсайт ідыёт. Ш-ш-ш, - сказаў Чыун. Ён працягваў круціць дыскі, але знайшоў толькі праграмы навін і навуковае шоу для дзяцей. Ён ударыў па кнопцы ўключэння-выключэння тэлевізара з такой сілай, што трэснуў край корпуса тэлевізара.
  
  
  "Гэта цэлая нацыя ідыётаў", - сказаў ён. "Чаму містэр Фарсайт павінен адрознівацца альбо ад вас, альбо ад ідыётаў, якія плануюць вашыя тэлевізійныя шоў, гэтых агідных рэспандэнтаў з Вашынгтона. Гэта штаб-кватэра вашага ўрада, ці не так?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Ну, чаму па тэлебачанні нічога няма ад вашага ўрада? Калі ў іх не будзе ўвесь час прыгожых гісторый, чаму ў іх няма вашых урадавых шоу па тэлебачанні? Апошняе шоу, якое ў іх было, было вельмі добрым з таўстуном, які задаваў пытанні, і гавайцам, які смешна размаўляў. Я думаў, усім спадабалася гэтае шоў. Чаму яны яго знялі?"
  
  
  "Гэта было не шоу", - растлумачыў Рыма. "Гэта быў камітэт Сената, і калі іх праца была скончаная, яны спыніліся".
  
  
  "Гэта было не шоу?"
  
  
  "Не".
  
  
  "Гэта дзейнічаў ваш урад?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Божа, дапамажы Амерыцы".
  
  
  Лідэр групы Фрэнсіс Форсайт, якога ЦРУ пазычыла Міністэрству фінансаў, не задаволіўся чаканнем, што Бог дапаможа Амерыцы, таму што, як правільна заўважыў Чыун, ён быў ідыётам.
  
  
  Як толькі Чыун і Рыма пакінулі яго кабінет, ён паклікаў галоўных памагатых, якіх прывёў з сабой з ЦРУ, "каб скончыць з гэтай маленькай справай з фальшывымі грашыма". Ён сядзеў, закінуўшы ногі на стол, паліў цыгарэту ў доўгім, прасякнутым вадой муштуку з фільтрам і чакаў, калі збяруцца трое супрацоўнікаў.
  
  
  Які ўвайшоў апошнім спытаў: "У чым справа, шэф?"
  
  
  "Мы ідзём на пакаранне смерцю", - сказаў Фарсайт, ухмыляючыся.
  
  
  Ён хутка сеў, затушыў цыгарэту ў попельніцы і пацёр рукі ў радасным прадчуванні забаў гэтай ночы. Фарсайт ведаў, што гэта - адкрытая дзейнасць - было тым, што ў яго атрымлівалася лепш за ўсё. Менавіта так ён стварыў сабе рэпутацыю і пачаў сваё ўзыходжанне па ўрадавых шэрагах.
  
  
  Ён быў афіцэрам-шыфравальшчыкам у Еўропе падчас Другой сусветнай вайны, калі нацысты зладзілі пастку для амерыканскіх войскаў. Разведвальнае падраздзяленне перахапіла нямецкае кодавае паведамленне. Гэта было адпраўлена камандуючым генералам Фарсайту, які перадаў гэта клерку для расшыфроўкі. Пяць хвілін праз генерал патэлефанаваў, патрабуючы расшыфроўкі. Фарсайт выхапіў пасланне з рук клерка разам з частковым пераводам і накіраваўся да палаткі генерала.
  
  
  Ён спрабаваў скончыць расшыфроўку на хаду. Калі ён дабраўся да палаткі, ён сказаў генералу, што немцы плануюць захапіць два гарады ў рамках прарыву на тэрыторыю, кантраляваную амерыканцамі. Першы горад, паводле слоў Форсайта, "амаль не пацярпеў". Так гаварылася ў нямецкім паведамленні, сказаў ён генералу
  
  
  Генерал кінуў падраздзяленні ў першы горад. Калі яны дабраліся туды, то выявілі, што немцы былі ў другім горадзе, а амерыканцы перакрылі ім шлях да адступлення.
  
  
  Нацысты здаліся. Іх камандзір хацеў ведаць, чаму амерыканцы не патрапілі ў пастку.
  
  
  "Якая пастка?" Фарсайт спытаўся ў яго праз перакладчыка.
  
  
  Нацысцкі афіцэр растлумачыў, што іх зашыфраванае паведамленне прызначалася для перахопу. "Калі вы атрымалі яго і ў ім гаварылася, што першы горад моцна пацярпеў, мы чакалі, што вашыя войскі падыдуць да другога горада, дзе мы маглі б прывабіць іх у пастку. Замест гэтага ты адправіўся ў першы які трапіў горад і адстаў ад нас. Чаму ?"
  
  
  "Выдатнае планаванне", - сказаў Форсайт, які адмаўляўся верыць, што быў занадта вялікім дурнем, каб яго можна было абдурыць.
  
  
  Яго праца з кодам прынесла яму высокую ацэнку і павышэнне па службе і прывяла да яго ўступлення ў ЦРУ пасля вайны. За гэтым рушылі ўслед іншыя поспехі, шматлікія з якіх былі гэтак жа выпадковымі, і зараз, гады праз, ён сядзеў за пісьмовым сталом у будынку Казначэйства, спрабуючы выратаваць Амерыку ад пагрозы фальшываманецтва, але ўсё яшчэ сумуючы па тых днях, калі ён ваяваў і перамог нацысцкую пагрозу практычна ў адзіночку.
  
  
  Што ж, нават калі нацыстаў больш не было, ворагі ўсё яшчэ заставаліся. Містэр Горданс быў адным з іх. І з таго няшмат, што ён змог убачыць, гэты чалавек, які выступае супраць арганізацыі Рыма, верагодна, быў іншым. І калі адзін вораг хацеў адсекчы галаву другому ворагу, што ж, тады хто пацярпеў?
  
  
  Сапраўды, у гэтага Рэма быў высокі кліранс. Але нікому ніколі не трэба ведаць, што Форсайт сам вырашыў перадаць галаву Рыма містэру Гордансу - гэта значыць датуль, пакуль Форсайт не будзе ўпэўнены, што гэты ўчынак заслужыць пахвалу, а не асуджэнне. На дадзены момант яго апраўданнем была неабходнасць Рэспублікі.
  
  
  Фарсайт і яго галоўныя памагатыя старанна распрацавалі свае планы на ноч. Азіят быў расходным матэрыялам. Калі б ён устаў у іх на шляху, яму таксама давялося б памерці. Але ім трэба было цела Рыма — ці, прынамсі, яго частка.
  
  
  Пакуль ён казаў, вочы Форсайта заблішчалі, і ён нервова правёў рукой па сваіх пульхных шчоках, шчоках, на якіх плоць прыглушыла абрысы таго, што калісьці было высокімі, цвёрдымі скуламі.
  
  
  "Хуткасць важная, але час яшчэ важнейшы", – сказаў Форсайт. "Элемент нечаканасці на нашым баку. Яны будуць лёгкай здабычай. Яны нічога не чакаюць. Мы сустрэнемся ў 23:55 вечара ў завулку ".
  
  
  "Можа, нам узяць качку?" - спытаў Чыун.
  
  
  "Я ненавіджу качку", - сказаў Рыма. "Акрамя таго, у іх можа не хапіць часу прыгатаваць яе прама перад нападам Форсайта".
  
  
  Чыун пакруціў галавой. "Ён не нападзе раней за поўнач".
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Я ўжо тлумачыў гэта. Ён ідыёт. Ідыёты заўсёды нападаюць апоўначы".
  
  
  Гэта раззлавала Рыма, які ляжаў на адным з ложкаў, спрабуючы абраць лепшы час для раптоўнага нападу, і спыніўся на паўночы.
  
  
  "Ах, так?" - сказаў Рыма.
  
  
  "Можа, нам узяць качку?" - цярпліва спытаў Чыун.
  
  
  "Не. Ніякай качкі". Рыма схапіў тэлефонную трубку і папрасіў абслугоўванне нумароў даслаць рыс і рыбу.
  
  
  Калі з вячэрай было скончана, Чиун прапанаваў пайсці спаць. "У нас, верагодна, заўтра будзе цяжкі дзень".
  
  
  Рыма кіўнуў, забіраючы дзве пустыя талеркі. Ён замацаваў адзін з іх на акне, якое вядзе ў пакой з пажарнай лесвіцы, а другі прасунуў спачатку на ўзроўні вачэй у шчыліну дзвярэй гасцінічнага нумара.
  
  
  Чыун назіраў за ім без каментароў.
  
  
  "Нешта накшталт сістэмы ранняга папярэджання", - растлумачыў Рыма. Чіун нешта прамармытаў сабе пад нос.
  
  
  Пазней, калі згасла святло і ў пакоі запанавала цішыня, Рыма адчуў скразняк, слабы подых ветрыку. Але ён нічога не пачуў.
  
  
  Затым ён пачуў голас Чыўна. "Талеркі. Чаму не каровіныя званочкі? Ці сігнальныя ракеты? Ці наняць ахоўнікаў, каб яны паведамлялі нам, калі яны прыйдуць? Трукі. Ён заўсёды хоча выкарыстоўваць трукі. Ён ніколі не разумее, што сутнасць мастацтва - у чысціні".
  
  
  Рыма па-ранейшаму не мог яго бачыць і чуў толькі голас Чыуна, калі Чыун дастаў талерку з дзвярэй, а другую - з акна і бясшумна паставіў іх на маленькі прыстаўны столік.
  
  
  Рыма моўчкі ляжаў на ложку, ледзьве дыхаючы.
  
  
  Чыун, задаволены тым, што цяпер і ён, і Рыма былі па-сапраўднаму безабаронныя, скруціўся абаранкам на сваёй саламянай цыноўцы ў куце і амаль імгненна заснуў. Але перш чым ён гэта зрабіў, ён ціха сказаў: "Дабранач, Рыма, таму што ты ўсё яшчэ не спіш".
  
  
  "Як хлопец можа спаць з усім гэтым шумам?" Спытаў Рыма.
  
  
  Напад адбыўся ў 12.00.48 раніцы.
  
  
  Гэтаму папярэднічаў адзін з людзей Форсайта, які перакуліў адзін са смеццевых бакаў у завулку пад пажарнай лесвіцай. Затым памагаты скарыстаўся каністрай, на якую ўстаў, каб схапіцца за пажарную ўсходы, якая адвязалася і апусцілася са скрыпам карабля, які наторкаецца на айсберг.
  
  
  Фарсайт, аднак, не чуў гэтага шуму. Зрахаваўшы гадзіннік з двума сваімі людзьмі, якія не забыліся іх надзець, ён узяў трэцяга памагатага па імі Эл, увайшоў у гатэль праз заднія дзверы і падняўся па задніх усходах на другі паверх. Рухаючыся па калідоры да палаты 226, Форсайт закрануў стол і перакуліў вазу з пластыкавымі кветкамі.
  
  
  Фарсайт пакінуў іх там, дзе яны ляжалі, а затым чакаў з Элам каля пакоя 226. Ён стаяў моўчкі, сціскаючы і расціскаючы рукі, адчуваючы, як кроў прылівае да кончыкаў пальцаў. Кончыкі пальцаў былі ключом. Яны скажуць яму, калі ён будзе псіхалагічна готаў дзейнічаць. Ён пацёр кончыкі пальцаў аб тыльны бок далоняў.
  
  
  Увайшоўшы ў пакой, Рыма ціха спытаў: "Ты не спіш, Чиун?"
  
  
  "Не. Я збіраюся праспаць сваё забойства".
  
  
  "Чаму яны чакаюць там?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Хто ведае? Магчыма, яны пагладжваюць кончыкі сваіх пальцаў".
  
  
  Фарсайт скончыў пагладжваць пальцы, зірнуў на гадзіннік і павольна ўставіў ключ у замак, злёгку павазіўшыся з ім, таму што яго погляд быў прыкаваны да святлівага цыферблата Timex, які працуе на батарэйках.
  
  
  Ззаду яго Эл нервова пераступаў з нагі на нагу, яго вага засяродзілася спачатку на правай назе, затым на левай, чыста інстынктыўна выявіўшы адзіны магчымы для чалавечай істоты спосаб ніколі не захоўваць раўнавагу.
  
  
  Нарэшце секундная стрэлка гадзінніка Фарсайта дасягнула адзнакі адзінаццаць. Засталося пяць секунд. Ён дастаў з унутранай кішэні курткі зношаны пісталет 32-га калібра, якім карыстаўся незлічоную колькасць гадзін на трэніровачным палігоне, затым павярнуў ключ, штурхнуў дзверы і заскочыў унутр. Яго памагаты заскочыў услед за ім. Фарсайт рэзка спыніўся, і Эл урэзаўся ў яго, прымусіўшы Фарсайта, спатыкаючыся, зрабіць яшчэ некалькі крокаў углыб пакоя. Цяпер пакой асвятляў святло з калідора, і Рыма павярнуў галаву ў бок Чыуна і з жалем паківаў галавой. Фарсайт убачыў Рыма ў ложку, які аднавіў раўнавагу, і ўсміхнуўся. Ён не бачыў Чыуна, які ўсё яшчэ скруціўся абаранкам на сваім кілімку ў куце пакоя.
  
  
  Форсайт зноў усміхнуўся, чакаючы, калі двое яго памагатых залезуць у акно, каб схапіць сваю ахвяру ў абцугі.
  
  
  У пакоі запанавала цішыня, пакуль усё чакалі. Эл ніякавата стаяў побач і шкадаваў, што Форсайт не дазволіў яму насіць пісталет. Але Форсайт настаяў, каб адзіная зброя на заданні была яго.
  
  
  Яны працягвалі чакаць. Нарэшце, праз трыццаць тры секунды, па мерках Рыма, за акном пачуўся рыпанне. Усе павярнуліся паглядзець. Двое агентаў моцна тузалі акно звонку, спрабуючы падняць яго, але яно было свежапафарбаваны і моцна прылеплены.
  
  
  "О, калі ласка", - сказаў Форсайт.
  
  
  "Паслухай, прыяцель", - сказаў Рыма Фарсайту. "Гэта амаль канец?"
  
  
  Голас Рыма вярнуў Форсайту пачуццё абавязку і адказнасці.
  
  
  Задаволены тым, што яму больш не патрэбны людзі на пажарнай лесвіцы, ён злосна адмахнуўся ад іх. Яны прытуліліся да акна, прыціснуўшы насы да шкла, зазіраючы ўнутр. Нарэшце Форсайт падняў абедзве рукі над галавой і, адмахнуўшыся імі, крыкнуў: "Ідзіце дадому", беспамылкова адпускаючы двух памагатых з наручным гадзіннікам. Яны на імгненне спыніліся. Рыма бачыў, як яны паціснулі плячыма, затым адвярнуліся ад акна. Імгненне праз раздаўся жахлівы скрыгат лесвіцы, якая апускаецца да зямлі. Праз хвіліну віск паўтарыўся, калі мужчыны высадзіліся, і лесвіца пачала падымацца назад.
  
  
  Фарсайт назіраў яшчэ доўга пасля таго, як вітрына апусцела.
  
  
  "Давай, давай, я не магу тырчаць тут усю ноч", - сказаў Рыма.
  
  
  "Я мяркую, ты хочаш ведаць, чаму ты памрэш", - сказаў Форсайт, расцягваючы вусны, каб яны здаваліся тонкімі і сарданічнымі.
  
  
  "Яшчэ б, стары", - сказаў Рыма.
  
  
  "Ваша смерць неабходна для дабрабыту Злучаных Штатаў Амерыкі".
  
  
  "Дык вось што яны маюць на ўвазе пад словам "Зрабі і памры", - сказаў Рыма.
  
  
  "Правільна", - сказаў Фарсайт. Запозна ўсвядоміўшы, што любы, хто ідзе па калідоры, можа нешта западозрыць, калі паглядзіць у адчыненыя дзверы і ўбачыць чалавека з пісталетам, накіраваным на іншага мужчыну, ён сказаў праз плячо Элу: "Уключы святло і зачыні дзверы".
  
  
  Эл уключыў лямпу на стале ззаду Форсайта і павярнуўся, каб пайсці да дзвярэй.
  
  
  "Спачатку дзверы", - злосна сказаў Форсайт. "Спачатку не святло. Спачатку дзверы".
  
  
  "Прабачце за гэта, шэф", - сказаў Эл. Ён нахіліўся да лямпы і выключыў яе, затым пайшоў у цемру, каб зачыніць дзверы, плануючы вярнуцца наступным і зноў уключыць лямпу.
  
  
  Фарсайт з агідай глынуў паветра. У той момант, калі абодвух мужчын асляпіла ўспышка святла лямпы, Чиун падняўся са свайго кілімка ў куце пакоя і накіраваўся да дзвярэй. Калі Эл дабраўся да іх, Чиун выштурхнуў яго на вуліцу і прашыпеў: "Ідзі дадому. Ты тут не патрэбен", - і зачыніў дзверы адным плыўным рухам.
  
  
  Эл апынуўся звонку зачыненымі дзвярыма. Ён не мог вярнуцца без груку. Але калі б ён пастукаў, шэф мог адцягнуцца і страціць кантроль над сітуацыяй. Яму лепей проста ціха пачакаць, вырашыў Эл.
  
  
  Цяпер, у цемры, з зачыненымі дзвярыма, Чиун прайшоў за спіну невідушчага Фарсайта і ўключыў лямпу.
  
  
  "Добра, Эл", - сказаў Фарсайт. "Цяпер ты ўсё зразумеў правільна". Ён паглядзеў на Рыма. "Старога кітайца сёння няма з табой, я бачу".
  
  
  "О, вядома, ён такі".
  
  
  "Не хлусі мне, хлопец. У яго пасцелі ніхто не спаў".
  
  
  "Ён спіць на падлозе ў куце", - сказаў Рыма.
  
  
  Фарсайт прасачыў за рукой Рыма да кута і ўбачыў там кілімок Чиуна.
  
  
  Ён кіўнуў. "Выйшаў пагуляць, так?"
  
  
  "Не", - сказаў Рыма.
  
  
  "Дзе ён?"
  
  
  "Прама за табой".
  
  
  Не паварочваючыся і ўхмыляючыся Рыма за тое, што той паспрабаваў такі стары трук, Форсайт сказаў праз плячо: "Эл, бачыш таго старога кітайца?"
  
  
  Эл, які знаходзіўся ў калідоры, не мог чуць Форсайта, таму ён не адказаў.
  
  
  "Эл, чорт вазьмі, я з табой размаўляю", - сказаў Форсайт.
  
  
  "Містэра Эла тут няма", – сказаў Чіун.
  
  
  Скокнуўшы наперад, як быццам яго стукнула токам, Форсайт скокнуў наперад, разгарнуўся і ўбачыў Чыуна. Ён падаўся да акна, каб апынуцца па-за дасяжнасцю двух мужчын і ўсё яшчэ мог прыкрываць іх абодвух адначасова.
  
  
  "А, гэта ты", - сказаў ён.
  
  
  Чыун кіўнуў. "Я заўсёды застаюся сабой".
  
  
  "Я спадзяюся, мне не давядзецца забіваць цябе, стары, - сказаў Форсайт, - але я гэта зраблю, калі ты паварушыш хоць мускулам. Нават не задумваючыся, я разнясу цябе дашчэнту".
  
  
  "Асцярожней, Чыун", - сказаў Рыма. "Ён стрыманы забойца".
  
  
  Фарсайт зноў павярнуўся да Рыма. "Я збіраўся сказаць табе, чаму ты памрэш".
  
  
  "Давай скончым з гэтым", - сказаў Рыма. "Я хачу крыху паспаць".
  
  
  "Ты збіраешся добра выспацца", - сказаў Форсайт.
  
  
  "Добра", - сказаў Рыма.
  
  
  "Але спачатку я павінен сказаць табе, чаму ты павінен памерці. Я ў даўгу перад табой". Рыма паглядзеў на Чыуна з безнадзейнай просьбай. Чіун прысеў на край століка з лямпай. Ён не стаў бы стаяць вечна, нават калі б гэты дурань настойваў на тым, каб гаварыць вечна.
  
  
  Форсайт сказаў Рыма, што жыццё Рыма была цаной, якую містэр Горданс запатрабаваў за спыненне падрыву эканомікі Амерыкі. "Я тут, каб заплаціць гэтую цану", - сказаў ён. Ён растлумачыў, што яго звычайнай пазіцыяй у дачыненні да выкупу было не выплачваць яго, але гэта былі надзвычайныя акалічнасці. "Я павінен выконваць свае абавязкі. Я спадзяюся, што ты таксама паставішся да сваіх абавязкаў дзяржаўнага служачага і пойдзеш ціха і добраахвотна. Гэта больш, чым мы абодва. Я ўпэўнены, ты пагодзішся. Ён зрабіў паўзу ў чаканні адказу. Адзіным гукам у пакоі было слабое шыпенне дыхання з ноздраў спячага Рыма.
  
  
  Фарсайт паглядзеў на Чыўна. "Як ты можаш забіць чалавека, які без прытомнасці?" спытаў ён.
  
  
  "Гэта лёгка", – сказаў Чыун. Яго правая рука, якая ляжала на краі стала, схапіла адну з талерак, якія ён паставіў на іх раней. Заціснуўшы лязо паміж вялікім, указальным і сярэднім пальцамі, ён плаўна выцягнуў руку наперад. Пласціна, здавалася, прыляпілася да кончыкаў яго пальцаў, калі яго рука рушыла ў напрамку Форсайта. У апошні момант, калі здавалася, што талерка абавязкова ўпадзе на падлогу, яго запясце хруснула, і талерка паляцела да Форсайта з хуткасцю, якая зрабіла яе нябачнай.
  
  
  Ён круціўся так хутка, што загуў, але гудзенне доўжылася ўсяго долю секунды, перш чым за ім рушыў услед гудзеў удар, калі тупы пярэдні край пласціны ўрэзаўся ў, разгарнуўся і распілаваў, а затым прайшоў праз шыю Форсайта. Талерка, ружаватая ад кроплі крыві, са звонам адляцела ад левага пляча Форсайта і ўпала на падлогу.
  
  
  Вочы Форсайта ўсё яшчэ былі шырока расплюшчаны, рот усё яшчэ быў скрыўлены ў выразе апошняга слова, якое ён збіраўся вымавіць, затым яго цела, якое больш не падтрымлівалася жыццём, павалілася на падлогу, выпаўшы з-пад больш не прымацаванай галавы Форсайта, якая ўпала долю секунды. праз, стукнуўшыся аб спіну трупа і адкаціўшыся да сцяны.
  
  
  Рыма працягваў спаць.
  
  
  Чіун падышоў да дзвярэй і адчыніў іх. Эл нервова хадзіў туды-сюды перад дзвярыма.
  
  
  "Твой працадаўца кажа, каб ты ішоў дадому", – сказаў Чыун. "Ён збіраецца застацца".
  
  
  "Усё ў парадку?"
  
  
  "Ідзі дадому", - сказаў Чыун і зачыніў дзверы.
  
  
  Вярнуўшыся ў пакой, ён падышоў да галавы Форсайта, схапіў яе за цёмна-каштанавыя валасы і ўгледзеўся ў рысы асобы. Тоўстыя, але дастаткова блізка. Выкарыстоўваючы рабро далоні, спачатку як сякеру, а затым як скальпель, Чиун пачаў наносіць удары па галаве, разбіваючы яе і надаючы ёй форму, каб у ёй больш не было вядомага Форсайта, каб гэта быў ужо дакладна не Рыма.
  
  
  Гэта заняло 30 секунд. Калі Чиун скончыў, нос Форсайта быў зламаны так, што здавалася, быццам калісьці гэта мог быць нос Рыма. Лішняя плоць была спрэсаваная са шчок і падбародкаў Форсайта, каб нагадваць высокія, якія выступаюць скулы Рыма. Косці вачніц былі зламаныя, таму вочы Форсайта пасля смерці яшчэ глыбей праваліліся ў вачніцы, нагадваючы задуменныя, глыбокія вочы Рыма.
  
  
  Вушы. З вушамі нешта не так, падумаў Чиун, гледзячы на крывавы камяк на падлозе. Ён кінуў погляд у бок ложка, дзе спаў Рыма. У Рыма амаль зусім адсутнічалі мочкі. У Форсайта былі доўгія поўныя мочкі вушэй, што, на думку Чиуна, было характэрна для амерыканцаў, і гэта было справядліва, паколькі, калі ўсе яны збіраліся паводзіць сябе як аслы, ім трэба было б падзяліцца з імі не толькі інтэлектам, але і вушамі. Загрубелымі пальцамі і пазногцямі ён пачаў згольваць лішнюю плоць з мочак вушэй Форсайта. Ён адкінуўся назад, каб агледзець. Усё яшчэ нешта не так.
  
  
  Двума ўзмахамі правай рукі ён выдаліў лішнюю плоць, пазбавіўшы Форсайта долі. Магчыма, гэта было не ідэальна, але гэта было найлепшае, што ён мог зрабіць. Гэта павінна было спрацаваць. Ён спадзяваўся, што сыдзе.
  
  
  Чіун зняў пластыкавы абрус са століка з лямпай і туга загарнуў у яе галаву, затым засунуў увесь камяк у навалачку, якую сарваў з адной з падушак на сваім ложку. Ён паклаў чарку на канапу і агледзеў пакой. Абязгалоўленае цела Форсайта ўсё яшчэ ляжала пасярод падлогі. Так не пойдзе. Увесь сэнс падману быў бы страчаны, калі б было знойдзена абезгалоўленае цела Форсайта і пра гэта паведаміла прэса, як яны паведамлялі пра ўсе падобныя дробязі гэтай нацыі калекцыянераў дробязяў.
  
  
  Чіун падышоў да акна, якое вядзе на пажарную лесвіцу. Ён ударыў тыльным бокам абедзвюх рук адначасова па абодва бакі акна, затым паказальным пальцам правай рукі націснуў уверх. Акно плаўна і лёгка слізганула ўверх, і Чіун, высунуўшыся, убачыў смеццевае вядро пад пажарнай лесвіцай.
  
  
  Ён лёгка перацягнуў цела Форсайта праз акно на пажарную лесвіцу. Ён дастаў кашалёк мужчыны з яго кішэні, затым перакінуў цела цераз край пажарнай лесвіцы і кінуў яго. Ён плаўна саслізнуў у смеццевае вядро, не дакранаючыся краю да таго, як ножкі кранулі дна, нібы плюнуў у ракавіну.
  
  
  Чіун задаволена апусціў вочы. Калі б была адна з гэтых падступных газетных артыкулаў, у ёй гаварылася б аб абезгалоўленым целе, знойдзеным каля пакоя містэра Рыма. Гэта цалкам адпавядала таму, што меў на ўвазе Чиун. Ён пайшоў у ванную і спусціў кашалёк Форсайта ва ўнітаз. Пісталет на падлозе быў яшчэ адной праблемай. Выкарыстоўваючы сваю руку як нож, Чиун успароў адну з канапавых падушак і засунуў пісталет глыбей у яе.
  
  
  Затым ён падабраў скрутак з навалачкай, кінуў апошні погляд на Рыма, які спаў, і выйшаў з пакоя, замкнуўшы за сабой дзверы, каб рабаўнікі не праніклі ўнутр і не патрывожылі спакой Рыма.
  
  
  "Хе, хе, хе, даўніна. Даставіш свае калядныя пасылкі ў пачатку гэтага года?"
  
  
  Ахоўнік аэрапорта ўсміхнуўся, звяртаючыся да Чыўна, які быў апрануты ў чырвоную мантыю і нёс сваю навалачку праз плячо, як мяшок Санты.
  
  
  "Не турбуйце сябе спробамі быць смешным. Дзе знаходзіцца стойка звальнення ў Eastern Airlines?"
  
  
  "Стол для падачы заявы аб адстаўцы?"
  
  
  "Дзе яны выпісваюць шмат копій білетаў, таму што вам патрэбен толькі адзін, каб сесці ў самалёт".
  
  
  "О, стойка браніравання. Хе-хе, - сказаў ахоўнік з жаўтлявым тварам. "Там, унізе, даўніна." Ён махнуў у бок другога канца галоўнага пасажырскага будынка тэрмінала.
  
  
  Чыун моўчкі адышоў ад яго.
  
  
  Ён убачыў смеццевы кошык перад стойкай Eastern Airlines.
  
  
  І тады яго пачуцці сказалі яму, што містэр Горданс быў побач, але ён не ведаў чаму. Ён адчуваў людзей, бо ў людзей быў жывы пульс, свой уласны рытм. Машыны вібравалі. містэр Горданс вібраваў; Чіун толькі нядаўна ўсвядоміў, што гэта не чалавечыя вібрацыі. Цяпер ён адчуваў гэтыя вібрацыі. Яны рабіліся мацнейшымі па меры таго, як ён набліжаўся да кошыка для смецця.
  
  
  Асцярожна агледзеўшыся вакол, каб пераканацца, што ніхто не глядзіць, і пераканаўшыся, што ніхто не глядзіць, Чіун апусціў маленькі белы мяшочак на верх кошыка.
  
  
  Вібрацыі, якія зыходзілі ад містэра Горданса, былі такімі моцнымі, што ледзь не прымусілі цела Чыуна задрыжаць.
  
  
  Дзе б ён ні быў, зараз ён назіраў за Чыўном. Чиун пераканаўся, што на яго твары адбілася толькі смутак - прыдатны выраз для старога, які аддае галаву свайго вучня, затым павярнуўся і пайшоў прэч ад кошыка, мякка ступаючы па цвёрдай падлозе тэрмінала, да дзвярэй, праз якія ён увайшоў.
  
  
  За дваццаць пяць ярдаў ад білетнай касы вібрацыя амаль знікла. Чыун павярнуўся. Ён паспеў якраз своечасова, каб убачыць, як спіна містэра Горданса, які нязграбна нясе белую навалачку на баку, знікае за якія верцяцца дзвярыма на іншым канцы тэрмінала.
  
  
  Чыун паглядзеў у бок стойкі браніравання "Істэрн Эйрлайнз".
  
  
  Кошык для смецця знік. Там, дзе яна стаяла, на падлозе была толькі невялікая купка папер, слоікаў з-пад газіроўкі і недакуркаў. Але сам кошык для смецця знік, яго нідзе не было відаць.
  
  
  Раздзел дзесяты
  
  
  Вярнуўшыся ў гасцінічны нумар, Чиун абудзіў Рыма ад моцнага сну.
  
  
  "Пойдзем, нам трэба знайсці іншае жыллё", - сказаў ён.
  
  
  "Што здарылася з Фарсайтам?" спытаў Рыма. Ён агледзеў пакой і ўбачыў усюдыісную пляму крыві. "Усё роўна, - сказаў ён. "Дзе ты быў?" Чым ты займаўся?"
  
  
  "Проста збярыся з думкамі", - сказаў Чыун з вясёлым хіхіканнем. Яму было так добра, што гэта заслугоўвала паўтарэння. "Збярыся з думкамі. Хе, хе, хе, хе."
  
  
  "О, спыні гэта", - сказаў Рыма, скочваючыся з ложка. Апынуўшыся на нагах, ён убачыў залітую крывёю страву ў куце пакоя.
  
  
  "Думаю, мае талеркі спатрэбіліся", - сказаў ён. "Хіба ты не рада, што я падумаў пра іх?"
  
  
  "Я перадумаў", - сказаў Чыун.
  
  
  "З нагоды чаго?"
  
  
  "Ніхто не можа прымусіць цябе сабрацца з думкамі. Хе, хе, хе, хе".
  
  
  У маленькім пакоі на іншым канцы горада, у пакоі без адзінага прадмета мэблі, містэр Горданс сядзеў на падлозе. Ён схапіў пакет з навалачкай дзвюма рукамі і мякка, без найменшай прыкметы напружання, развёў рукі ў бакі. Навалачка парвалася, а пластыкавы абрус унутры разарваўся, і маленькія пушынкі з фланэлевай спінкі ўпалі на падлогу.
  
  
  Містэр Горданс апусціў дзве палоўкі пакета і паглядзеў на яго бруднае, прасякнутае крывёю змесціва.
  
  
  "Вельмі добра", - сказаў ён услых. З таго часу, як ён перапраграмаваў сябе з дапамогай праграмы элементарнай творчасці, распрацаванай лабараторыяй доктара Ванэсы Карлтан, ён стаў выказваць свае думкі ўслых. Ён задаваўся пытаннем, навошта ён гэта зрабіў, але ён быў недастаткова вынаходлівы, каб зразумець, што пяцігадовыя дзеці размаўлялі самі з сабой не таму, што гэта мела нейкае прамое дачыненне да іх творчасці, а таму, што іх які расце творчы патэнцыял упершыню дазволіў ім усвядоміць, што яны ўсяго толькі пясчынкі ў вялізным, неспасціжным свеце, і гэта зрабіла іх самотнымі.
  
  
  Гэтыя думкі ўсё яшчэ былі па-за межамі разумення містэра Горданса, а не маючы іх, ён нават не ведаў, што для яго гэта магчыма.
  
  
  "Вельмі добра", - паўтарыў ён, апусціўшы абедзве рукі і дакрануўшыся да твару. Галава вызначана была падобная на галаву Рыма. І стары азіят, якога, хутчэй за ўсё, звалі Чиун, вызначана выглядаў няшчасным. Няшчасным павінен быў выглядаць чалавек, які страціў сябра ці змушаны прымусіць яго растацца з жыццём. Яму расказвалі пра такіх сяброў; у старажытных грэкаў іх было шмат. Містэр Горданс не зусім зразумеў, што меў на ўвазе сябар, але калі сябар перажывае аб вашай страты, то хіба не лагічна, што сябар можа дапамагчы вам выжыць? Гэта было, вырашыў ён. Вельмі лагічна. Гэта было таксама крэатыўна. Містэр Горданс быў задаволены сабой. Глядзіце: ён ужо стаў больш крэатыўны. Творчасць была сродкам выжывання, а выжыванне было найважнейшай рэччу ў свеце. Сябар таксама дапамог бы выжыць. Яму прыйшлося б завесці сябра. Але з гэтым прыйшлося б пачакаць.
  
  
  А пакуль яму давядзецца больш уважліва прыгледзецца да гэтай галавы. З электронных схем, якія праходзілі па яго чалавекападобным целе, ён дастаў выяву з высокай верагоднасцю імя Рыма. Вось яно. Высокія скулы. У гэтай галавы былі такія скулы. Цёмна-карыя вочы глыбока запалі ўнутр галавы. Містэр Горданс працягнуў руку і прыўзняў павека. Гэта былі цёмна-карыя вочы, і яны здаваліся глыбока пасаджанымі, хоць яго палец мог сказаць, што косці вакол вачніц былі зламаныя, і было цяжка быць упэўненым. Цёмна-каштанавыя валасы.
  
  
  Ён правёў пальцамі па мясістым твары адрэзанай галавы на падлозе паміж яго ног і ўсталяваў карэляцыю паміж сваімі тактыльнымі ўражаннямі і аналізам выявы Рыма, якое ён трымаў у галаве. Розніцы не было. Кожнае вымярэнне, якое адчувалі яго пальцы, было тымі ж вымярэннямі, якія яго механічны мозг вымяраў у тыя часы, калі ён бачыў Рыма з высокай верагоднасцю.
  
  
  Містэр Горданс правёў кончыкамі пальцаў ад шчок да вушаў. Вушы былі моцна знявечаныя. Рыма, відаць, вёў гіганцкую барацьбу, каб не памерці. Магчыма, ён ваяваў са старым жаўтаскурым чалавекам, якога, хутчэй за ўсё, звалі Чиун. Містэр Горданс адчуў жаданне ўбачыць тую бітву. На гэта варта было б паглядзець.
  
  
  Калі яны ўпершыню сустрэліся, Рыма нанёс шкоду містэру Гордансу. Містэр Горданс нейкі час думаў, што Рыма таксама можа быць андроідам. Але болей ён так не думаў. У рэшце рэшт, вось яго галава паміж ног, адно вока, якое было расплюшчана, тупа, невідушча ўтаропіўся на містэра Горданса. Іншае вока заставалася шчыльна зачыненым.
  
  
  Містэр Горданс памацаў, дзе павінны былі быць мочкі вушэй.
  
  
  Вушы былі скручаныя, парэзаныя і скрываўленыя. Чаму вушы павінны быць парэзаны падобнай выявай? Удар па носе забіў бы чалавека. Удары, якія зламалі косці вачніцы, забілі б чалавека. Удары па мочках вушэй не забілі б чалавека. Гэта былі якія калечаць раны. Ці мог стары, які выглядаў сумным, знявечыць галаву Рыма з высокай верагоднасцю? Не. Яны былі сябрамі. Калі-небудзь у яго будзе свой уласны сябар, падумаў містэр Горданс. Ці стаў бы ён калечыць вушы свайго сябра? Не. Магчыма, нехта іншы знявечыў галаву Рыма. Містэр Горданс на імгненне задумаўся над гэтым. Не. Ніхто іншы не мог скалечыць Рыма. Ніхто іншы, акрамя пажылога жоўтага чалавека, не мог яго забіць.
  
  
  Навошта гэтыя калецтвы?
  
  
  Містэр Горданс накіраваў увесь свой творчы патэнцыял на вырашэнне праблемы. Ён не мог прыдумаць адказу. У гэтым, мабыць, крыецца небяспека. Небяспека для выжывання містэра Горданса. Ён мусіць больш думаць пра гэта. Больш расследаванняў. Больш звестак. Больш крэатыўнасці.
  
  
  Ён запусціў пару пальцаў у зблытаную плоць з ніжняга боку правага вуха. Ён намацаў нешта, чаму там не месца. Гэта было не той вагі, і не той масы, і не той шчыльнасці. Ён дастаў гэта. Гэта быў маленькі кавалачак скуры. Ён памацаў яго кончыкамі пальцаў. Навобмацак гэта было падобна на скуру з астатняй часткі галавы. Ён паднёс яго блізка да вочных сэнсар і палічыў колькасць часу на квадратны міліметр на маленькім кавалачку скуры, затым апусціў галаву і зрабіў выпадковую праверку колькасці часу на міліметр у трох розных месцах на галаве. Усё было ў межах імавернасці. З высокай верагоднасцю, кавалачак скуры быў з вуха галавы мерцвяка паміж яго ног.
  
  
  Ён старанна агледзеў вуха, каб убачыць, дзе быў аддзелены кавалачак скуры. Ён убачыў невялікі V-вобразны выраз у вуху, з якога была выдалена скура. Завостраны канец кавалачка скуры ў яго руцэ сапраўды ўпісаўся ў літару V. Ён прытрымаў гэтае месца левай рукой і адцягнуў скуру ўніз, пад і вакол плоці, спрабуючы знайсці месца, дзе на задняй частцы вуха прылягае скура. Ён знайшоў гэта і прытрымаў там іншай рукой. Кавалачак скуры ўтварыў U-вобразную пятлю, але пятля не была цалкам запоўненая мякаццю вуха. Там было вольнае месца. Прастора ў тры з паловай міліметры. Вуха было зменшана. Частка плоці была выдаленая. Ён зноў паглядзеў на скурную пятлю, правільна замацаваную спераду і ззаду вуха. Калі б гэтая скура была запоўнена плоццю, як пры жыцці, з такой колькасці плоці атрымалася б мочка вуха. Але, з вялікай верагоднасцю, у Рыма мочак вушэй не было.
  
  
  Такім чынам, гэта быў не кіраўнік high probability Рыма.
  
  
  Гэта было лагічна. Ён меў рацыю. Хоць у яго не было інстынктаў, якія дазваляюць адчуць правільнасць, ён ведаў, што мае рацыю, таму што яго сэнсарны апарат быў беспамылковы.
  
  
  Ён пакінуў галаву на падлозе і ўстаў, гледзячы на ??яе зверху ўніз.
  
  
  Гэта была не галава Рыма. Калі ён зноў паглядзеў на яе, ён паспрабаваў вырашыць, чыя гэта магла быць галава, але ён не ведаў. Не важна; ён ведаў, што гэта не галава Рыма.
  
  
  Стары жаўтаскуры спрабаваў падмануць яго. Ён сказаў, што не будзе аспрэчваць выжыванне містэра Горданса, але зараз ён рабіў гэта, спрабуючы падмануць містэра Горданса. Цяпер ён таксама павінен памерці. З высокай верагоднасцю Чиун павінен памерці разам з з высокай верагоднасцю Рыма. містэр Горданс паклапоціцца пра гэта.
  
  
  Але былі і іншыя рэчы, якія ён мусіў зрабіць. Ён мусіў скінуць грошы на горад, як ён і абяцаў.
  
  
  І ён павінен знайсці сябра.
  
  
  РАЗДЗЕЛ АДЗІНАЦЦАТЫ
  
  
  "Калі ты будзеш маім сябрам, я пачастую цябе выпіўкай. Ты будзеш маім сябрам?"
  
  
  Пілот самалёта Pan Am са здзіўленнем паглядзеў на несамавітага мужчыну, які стаяў перад ім, трымаючы ў руках вялікую кардонную скрынку.
  
  
  У капітана Фрэда Барнсвела было спатканне. Новае рагу на яго борце ясна дало зразумець, што яна запала на яго, а ён толькі што скончыў запаўняць справаздачы аб палёце і накіроўваўся ў сваю кватэру на Манхэтэне, дзе яна далучыцца да яго за позняй вячэрай.
  
  
  У яго не было часу на авіяцыйных фанатак, асабліва на мужчын сярэдняга ўзросту.
  
  
  "Вядома, прыяцель, вядома. Усё, што ты захочаш. Я буду тваім сябрам на ўсё жыццё".
  
  
  Несамавіты мужчына ўдзячна ўсміхнуўся, але не рушыў з месца. Ён усё яшчэ стаяў на шляху капітана Барнсвела ў вузкім калідоры, які вядзе ад кабінетаў пілотаў да галоўнага тэрмінала аэрапорта Кэнэдзі за межамі Нью-Ёрка.
  
  
  "О'кей, прыяцель?" - сказаў Барнсвел з усмешкай. Ён страшэнна спяшаўся. "Цяпер, што ты скажаш, рухайся далей".
  
  
  "Добра", - сказаў мужчына. "Цяпер, калі ты мой сябар, ты акажаш мне паслугу, праўда?"
  
  
  Вось яны, падумаў Барнсвел. Яшчэ адзін валацуга накладвае ўкус. Чаму ўвесь час ён? У яго, відаць, добры твар.
  
  
  "Вядома, прыяцель", - сказаў ён, залазячы ў кішэню. "Цяпер табе шмат трэба? Чацвяртак? Даляр?"
  
  
  "Мне патрэбен твой самалёт".
  
  
  "Што?" - спытаў Барнсвел, разважаючы, ці не варта яму адразу ж выклікаць службу бяспекі аэрапорта.
  
  
  "Твой самалёт. Гэта не так ужо шмат, каб прасіць сябра".
  
  
  "Паслухай, прыяцель, я не ведаю, у чым заключаецца твая гульня, але..."
  
  
  "Вы не аддасце мне свой самалёт?" Усмешка знікла з твару мужчыны. "Тады вы мне не сябар. Сябар клапаціўся б аб маім выжыванні".
  
  
  "Добра, хопіць. Чаму б табе не прыбрацца адсюль, пакуль у цябе не ўзніклі праблемы?"
  
  
  "Ці ёсць тут іншы пілот, які быў бы маім сябрам і які пазычыў бы мне свой самалёт?"
  
  
  Я не ведаю, чаму я турбуюся, падумаў Барнсвел. Магчыма, я добры. Ён цярпліва сказаў: “Паслухай, сябар, самалёты належаць не нам. Яны належаць авіякампаніям. Мы проста працуем на кампанію. Я не магу пазычыць вам свой самалёт, таму што ў мяне яго няма”.
  
  
  Усмешка вярнулася на твар мужчыны. "Значыць, ты сапраўды мой сябар?"
  
  
  "Так", - сказаў Барнсвел.
  
  
  "Няўжо ні ў кога няма ўласнага самалёта?"
  
  
  "Толькі прыватныя пілоты. Маленькія самалёты, якія вы бачыце. Яны знаходзяцца ў прыватнай уласнасці".
  
  
  "Ці будзе адзін з іх маім сябрам? Ці можа ў чалавека быць больш за аднаго сябра адначасова?"
  
  
  "Вядома. Усе яны будуць тваімі сябрамі. Выбірай любых шасцярых". Якую гісторыю Барнсвел мог бы расказаць гэтай сцюардэсе, пакуль здымаў з яе панталоны.
  
  
  "Ты сапраўдны сябар", - сказаў мужчына, усё яшчэ ўсміхаючыся. "Вазьмі мільён долараў. Бачыш, я таксама буду тваім сябрам". Ён паставіў кардонную скрынку і адчыніў вечка. Яна была да краёў набіта стодоларавымі купюрамі. У каробцы, відаць, мільёны, падумаў Барнсвел. Можа, мільярды? Яна, напэўна, была фальшывай. У слоіку было не так ужо шмат наяўных грошай, не кажучы ўжо пра кардонную скрынку, якую паўсюль цягаў з сабой які-небудзь хворы з пашкоджаннем мозгу.
  
  
  "Усё ў парадку, прыяцель", - сказаў Барнсвел. "Мне не патрэбны твае грошы, каб быць тваім сябрам. Дзе ты наогул усё гэта ўзяў?"
  
  
  "Я зрабіў гэта".
  
  
  "Зрабіў гэта як вырабленае ці зрабіў гэта як заробленае?"
  
  
  "Як быццам зроблена, сябар", - сказаў мужчына.
  
  
  "Ну, прыяцель, я думаю, табе трэба перадаць гэта ўладам".
  
  
  "Чаму, сябар?" - спытаў усмешлівы мужчына.
  
  
  "Таму што з табой будзе прасцей, калі ты здасіся. Ураду проста не падабаецца, калі людзі друкуюць грошы самастойна".
  
  
  "Яны мяне арыштуюць?"
  
  
  "Можа быць, не адразу, але яны захочуць дапытаць цябе".
  
  
  "І вы кажаце, што я павінен гэта зрабіць?" - спытаў усмешлівы мужчына.
  
  
  "Вядома, павінен, прыяцель. Прызнайся. "Прызнайся".
  
  
  "Ты не сапраўдны сябар", - сказаў мужчына з усмешлівай асобай, які раптам перастаў усміхацца. Ён узмахнуў правай рукой у паветры, і там, дзе тыльны бок яго далоні стукнуў капітана Барнсвела па галаве, косці скроні раздрабіліся, і капітан Барнсвел імгненна паляцеў у тую вялікую кабіну для сцюардэс у небе.
  
  
  Містэр Горданс паглядзеў на цела без якіх-небудзь пачуццяў, акрамя здзіўлення. Што пайшло не так у іх сяброўстве?
  
  
  Наступны мужчына, якога ён сустрэў, быў маленькім і жылістым, з дрэннымі зубамі і ў выцвілай сіняй пілотскай фуражцы, у якую ён быў закаханы пасля пяцідзесяці баявых вылетаў. У яго быў стары DC-4, і ён быў рады быць сябрам містэра Горданса, і ён не прапаноўваў містэру Гордансу перадаць яго грошы ўладам, асабліва пасля таго, як пераканаўся, што каробка сапраўды поўная грошай, і калі яны фальшывыя — а ў яго быў некаторы вопыт у перамяшчэнні фальшывых грошай - гэта была лепшая падробка, якую ён калі-небудзь бачыў.
  
  
  Вядома, ён быў бы рады пракаціць містэра Горданса на самалёце. Што заўгодна для сябра. Наяўнымі наперад. Дзве тысячы долараў.
  
  
  У паветры містэр Горданс спытаўся ў яго, дзе знаходзіцца месца з найбольшай шчыльнасцю насельніцтва.
  
  
  "Гарлем", - сказаў пілот. "Тамошнія трусы з джунгляў падобныя на трусоў. Кожны раз, калі вы абарочваецеся, яны выводзяць яшчэ аднаго".
  
  
  "Не", - сказаў містэр Горданс. "Я маю на ўвазе шчыльныя зносіны з людзьмі, а не з трусамі. Выбачыце, што я гавару не так ясна".
  
  
  "Ты дастаткова ясна выказаўся, прыяцель", - сказаў пілот містэру Гордансу, які сядзеў у крэсле другога пілота побач з ім. "Наступны прыпынак, 125-я вуліца і Ленокс-авеню".
  
  
  Калі яны заходзілі на пасадку над Гарлемам, пілот спытаў містэра Горданса, чаму ён хоча ўбачыць такую шчыльную зону з неба.
  
  
  "Таму што я хачу раздаць свае грошы тамтэйшым людзям".
  
  
  "Вы не можаце гэтага зрабіць", - сказаў пілот.
  
  
  "Чаму я не магу?"
  
  
  "Таму што гэтыя прыдуркі проста купяць на іх яшчэ больш "кадылак" і зялёных туфляў. Не марнуй свае грошы марна".
  
  
  "Я павінен. Я абяцаў. Калі ласка, сябар, праляці нізка над гэтым гарлемскім трусіным запаведнікам".
  
  
  "Вядома, прыяцель", - сказаў пілот. Ён назіраў, як містэр Горданс падняў скрынку і падышоў да правай дзверы фюзеляжа самалёта чвэрцьвекавой даўнасці. Калі б гэты псіх-мульцяшка збіраўся адчыніць дзверы, што ж, магчыма, гэта былі б не грошы, што падалі на Гарлем, а сам псіх-мульцяшка.
  
  
  Містэр Горданс адсунуў дзверы самалёта. Пілот адчуў свіст ветра, які цыркулюе па самалёце. Ён злёгку павярнуў самалёт направа, затым рэзка нахіліўся налева, даўшы поўны газ. Інэрцыйны прамалінейны рух яго цела павінен быў выкінуць містэра Горданса з адчыненых дзвярэй.
  
  
  Нічога не здарылася. Ён проста стаяў там, балансуючы на двух нагах у адчыненым дзвярным праёме. Кардонная скрынка была прыціснута да сценкі самалёта ля яго ног, і ён палез унутр, пачаў хапаць прыгаршчамі грошы і кідаць іх у адчыненыя дзверы. Пакуль пілот глядзеў праз плячо, грошы засмактала ўздоўж борта самалёта, падхопленыя паветранымі патокамі, затым яны павольна адарваліся і пачалі апускацца на перадсвітальны Гарлем.
  
  
  Пілот зноў паспрабаваў правы паварот і левы нахіл у надзеі зрушыць містэра Горданса. Гэта зноў не ўдалося, і раніцай раздача грошай працягнулася.
  
  
  Ён паспрабаваў яшчэ пяць разоў, і кожны раз містэр Горданс проста стаяў як ні ў чым не бывала і працягваў выкідваць грошы. Нарэшце скарбонка апусцела.
  
  
  Містэр Горданс пакінуў дзверы адчыненымі і вярнуўся ў кабіну пілотаў. Пілот паглядзеў на яго з глыбокай павагай.
  
  
  "Колькі ты там выкінуў?"
  
  
  "Адзін мільярд даляраў", - сказаў містэр Горданс.
  
  
  "Спадзяюся, ты збярог крыху для мяне, стары", - сказаў пілот.
  
  
  "Ты не мой прыяцель, а я не твой. Ты спрабаваў прычыніць мне шкоду, прымусіўшы мяне выпасці з самалёта. Ты не мой сябар".
  
  
  "Але я, я, я твой сябар". Пілот працягваў крычаць гэта, пакуль яго цягнулі з месца па праходзе да адчыненых дзвярэй. "Ты не можаш кіраваць гэтым караблём", - крыкнуў ён. "Ты разаб'ешся", - крыкнуў ён, праходзячы праз адчыненыя дзверы і рашуча, не па-грашоваму, падаючы прама на зямлю. Самалёт злёгку нахіліўся наперад, і містэр Горданс вярнуўся назад і сеў у крэсла пілота. Чаму пілатаванне павінна было быць цяжкім? Усё было вельмі проста і механічна. Ён прымусіў гэта здавацца такім, калі садзіўся ў самалёт назад у аэрапорт Кэнэдзі. Аднак ён нічога не ведаў пра схему палётаў, таму праігнараваў мармытаючае радыё і проста прызямліўся без дазволу на галоўнай узлётна-пасадачнай паласе ўсход-захад і падруліў да аднаго з тэрміналаў. Яго ледзь не зачапіў гіганцкі рэактыўны самалёт, які заходзіў на пасадку і са свістам пранёсся міма яго з парывам паветра, які ледзь не зрабіў яго ўласны самалёт некіравальным. Містэр Горданс пачуў крык па радыё: "Што, чорт вазьмі, адбываецца ў гэтым DC-4? Герман, у мяне будзе твая чортава ліцэнзія на гэта ".
  
  
  Містэр Горданс зразумеў, што зрабіў нешта не так і ўлады будуць пераследваць яго. Ён назіраў, як першыя людзі накіраваліся да прыпаркаванага самалёта. Гэта былі нейкія паліцыянты ў сіняй форме, фуражках з казыркамі і значкамі. Ён уклаў гэта ў свой розум, каб яго фабрыкатары працавалі больш дакладна. Ён азірнуўся цераз плячо. Пасажырскія сядзенні ў самалёце, тыя нешматлікія, што засталіся пасля таго, як самалёт вызвалілі для перавозкі грузу, былі з грубіянскага сіняга густа матэрыялу.
  
  
  Калі трое паліцыянтаў падняліся на борт яго самалёта, яны нікога там не знайшлі. Яны старанна абшукалі самалёт, зазірнуўшы нават пад пасажырскія сядзенні, тканіна якіх была падраная. Пазней да іх далучыліся іншыя мужчыны, на гэты раз у касцюмах, і яны, здавалася, так і не заўважылі, што трое паліцыянтаў у форме ператварыліся ў чатырох паліцыянтаў у форме. І праз некалькі хвілін містэр Горданс, змяніўшы сваю ўніформу на сіні дзелавы касцюм, праходзіў праз галоўны ўваход тэрмінала.
  
  
  Яму прыйшлося б напісаць яшчэ адзін ліст, патрабуючы зараз не толькі кіраўніка аддзела высокай верагоднасці Рыма, але і кіраўніка аддзела высокай верагоднасці Чыуна, Ён мог бы не выжыць у Амерыцы, калі б яны абодва былі жывыя. Ён павінен прыдумаць пагрозу, дастаткова магутную, каб урад падпарадкаваўся яму. Для гэтага спатрэбіцца ўвесь яго творчы патэнцыял.
  
  
  Гэта было добра. Гэта адвяло б яго кампутары ад пакутлівага пытання аб тым, што здарылася з яго сяброўствам. Магчыма, некаторым людзям проста наканавана не мець сяброў.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАНАЦЦАТЫ.
  
  
  "Гэта не спрацавала, Чыун", - сказаў Рыма, трымаючы ў руках асобнік вячэрняй газеты.
  
  
  На першай старонцы красаваўся гіганцкі загаловак, набраны шрыфтам "Канец свету":
  
  
  ГРОШЫ ПРЫХОДЗЯЦЬ У ГАРЛЕМ
  
  
  Гісторыя расказвала пра тое, як ноччу вуліцы былі заваленыя грашыма. Яна суправаджалася фатаграфіяй некаторых банкнот. Калі іх фатограф дабраўся да Гарлема, усе грошы зніклі з вуліц, але ён спыніўся ў віннай краме і там змог сфатаграфаваць шмат банкнот. Двум менеджэрам банка ў гэтым раёне паказалі ўзоры грошай і пацвердзілі іх сапраўднасць.
  
  
  Газета намякала, што за выкідам мільярда долараў — такая была іх натхнёная здагадка — на вуліцы Гарлема стаяла нейкая падступная змова, нейкі трук уладнай структуры, каб утрымаць чарнаскурых на іх месцы.
  
  
  Тое, што ў газеце ўвогуле з'явілася гэтая гісторыя, было данінай майстэрству і настойлівасці некаторых супрацоўнікаў рэдакцыі.
  
  
  Праз дзве гадзіны пасля таго, як яны даведаліся, што ў Гарлеме "нешта адбываецца", яны, нарэшце, даведаліся пра грошы. На працягу гэтых дзвюх гадзін супрацоўнікі працавалі над блокбастарам, які распавядаў пра тое, як Гарлем абвясціў забастоўку, ніхто не выходзіў на працу, і хоць аб'яў не было, акцыя была відавочна добра арганізаваная і відавочна ўяўляла сабой масавы пратэст чарнаскурай супольнасці супраць прадузятасці, дыскрымінацыі і ўсіх форм сімвалічнага неяўрэйскага лібералізму. Калі грашовае тлумачэнне было знойдзена, рэдактар сабраў усю працу, праведзеную над "усеагульнай забастоўкай", і паклаў яе ў верхнюю скрыню свайго стала. Процьма часу, каб выкарыстоўваць яго ў іншы раз.
  
  
  Міністэрства фінансаў, калі яго спыталі пра гэтыя грошы, адказала б толькі, што праводзіць расследаванне.
  
  
  "Мы атакуем", – сказаў Чыун.
  
  
  "Але я думаў, што гэта спрацуе", - падкалоў Рыма. "Я думаў, ён падумае, што гэта з-за маёй галавы".
  
  
  "Ён, верагодна, адкрыў яго і, калі ўбачыў нешта ўнутры чэрапа, зразумеў, што гэта не можа быць тваім. Мы атакуем".
  
  
  Яны пагаварылі ў таксі і праз некалькі імгненняў былі на борце самалёта, які накіроўваўся ў лабараторыі доктара Карлтана ў Шаенне, штат Ваёмінг.
  
  
  На наступны дзень у доктара Гаральда Ў. Сміта ў санаторыі Фолкрофт на стале ляжалі два выклікалых неспакой прадмета.
  
  
  Першым быў бездакорна надрукаваны ліст, які выглядаў як раздрукоўка. Яны паступілі ад містэра Горданса ў Федэральнае бюро расследаванняў, адкуль былі перанакіраваны непасрэдна на стол дырэктара, а той - у офіс прэзідэнта і, нарэшце, апынуліся на гэтым самым звышсакрэтным стале з усіх. У ім проста гаварылася, што, калі містэру Гордансу не аддадуць галовы Чыуна і Рыма, ён купіць усю групу стратэгічнага паветранага камандавання, заплаціўшы па мільёне даляраў кожнаму з яе чальцоў, і будзе выкарыстоўваць абсталяванне для выбуху шэрагу амерыканскіх гарадоў.
  
  
  Другім артыкулам была выразка з газеты. У ёй паведамлялася, што доктар Ванэса Карлтан, кіраўнік знакамітай лабараторыі касмічных кампанентаў і абсталявання Уілкінса, абвясціла, што яе супрацоўнікі распрацавалі зусім новую творчую праграму. Гэта дазволіла б кампутарам касмічных караблёў думаць арыгінальна ўпершыню ў іх гісторыі.
  
  
  "Нашы папярэднія спробы ў рамках праграмы развіцця крэатыўнасці параўноўваюцца з гэтай, як прыдуркаваты параўноўваецца з геніем", - сказаў доктар Карлтан. "З гэтай праграмай у дзеянні касмічны карабель зможа бліскуча рэагаваць на любую непрадбачаную падзею ў космасе".
  
  
  Доктар Карлтан таксама аб'явіў, што абсталяванне будзе ўстаноўлена на борце лабараторнай ракеты і запушчана ў космас праз два дні.
  
  
  Рыма і Чыун не з'явіліся з пакаяннем. Яны былі жывыя. Сьміт ведаў гэта, таму што містэр Горданс ажыцьцявіў сваю пагрозу і перавёў мільярд даляраў у Гарлем. Але яны, верагодна, нейкім чынам звязаліся з містэрам Гордансам. Інакш навошта містэру Гордансу зараз вылучаць патрабаванне ўключыць у спіс галаву Чыуна, а таксама Рыма?
  
  
  Сьміт разгарнуўся ў сваім офісным крэсле і паглядзеў праз аднабаковае шкло на воды праліва Лонг-Айлэнд, якія мякка набягалі на берагавую лінію Рая, штат Нью-Ёрк. Ён прасядзеў на гэтым месцы больш за дзесяць гадоў. Дзесяць гадоў з КЮРЭ. Для Рыма і Чыўна гэта было тое ж самае. Яны, разам са Смітам, былі незаменнымі часткамі аперацыі.
  
  
  Лёгкая грымаса перасекла яго змардаваны, кіслы твар, і ён падняў правую руку, каб пагладзіць акуратна выгаленую сківіцу. Незаменныя? Рыма і Чыун незаменныя? Хоць ён быў адзін у сваім кабінеце, ён пакруціў галавой. Не было нікога, хто быў бы незаменны. Ні Рыма, ні Чыун, ні сам доктар Сміт. Незаменнай была толькі Амерыка і яе бяспека, а таксама яе абароненасць. Нават сам прэзідэнт, адзіны чалавек, які ведаў пра CURE, не быў незаменны. Прэзідэнты прыходзілі і прэзідэнты сыходзілі. Адзінай незаменнай рэччу была сама нацыя.
  
  
  Але гэтая апошняя запіска ад містэра Горданса патрэсла яго. Адказнасць Сміта палягала ў тым, каб паведаміць прэзідэнту, якія ў яго ёсць варыянты, і гэта быў новы прэзідэнт. Хто ведаў, якой можа быць ягоная рэакцыя? Дапусцім, ён проста скажа: заплаціце містэру Гордансу яго кошт. Гэта было б няправільна, таму што шантаж заўсёды прыводзіў да яшчэ большага шантажу, і гэтаму ніколі не было канца. Яны ўсе павінны дужацца. Яны павінны.
  
  
  Але гады на дзяржаўнай службе навучылі доктара Сміта таму, што паміж "павінен" і "зрабіў" часта існуе пустата. І калі б прэзідэнт сказаў ахвяраваць Рыма і Чыунам, тады ў Сміта не было б іншага выйсця, акрамя як паспрабаваць знайсці спосаб даставіць іх галовы містэру Гордансу.
  
  
  Вось і ўсё для вернасці і абавязку. Але як наконт сяброўства? Няўжо гэта нічога не значыла? Сьміт паглядзеў на хвалі, якія мякка накатвалі на скалістую берагавую лінію, і прыняў сваё рашэньне. Перш чым ён выдасць Рыма і Чыўна, ён асабіста зоймецца містэрам Гордансам. Гэта не мела, пераконваў ён сябе, ніякага дачынення да сяброўства. Гэта быў проста слушны адміністрацыйны ўчынак. Але ён не мог растлумачыць сабе, чаму гэтае адміністрацыйнае рашэнне — не здаваць Рыма і Чыўна без бою — напоўніла яго задавальненнем, тады як іншыя адміністрацыйныя рашэнні ніколі раней не дастаўлялі яму такога задавальнення.
  
  
  Ён вярнуўся да свайго стала і зноў зірнуў на выразку з аб'явай доктара Карлтана. Праграма творчасці. Гэта было тое, чаго хацеў містэр Горданс. З праграмай творчасці яго можна было не спыніць. Чаму было абвешчана аб гэтым? Хіба доктар Карлтан, якая стварыла містэра Горданса, не ведала, што такая аб'ява прывядзе Горданса да яе дзвярэй, каб выкрасці праграму?
  
  
  Ён зноў перачытаў выразку. Словы пасыпаліся на яго з ліста паперы. Крэатыўнасць. Ідыятызм. Геніяльнасць. Выжыванне. І тады ў яго ўзнікла падазрэнне.
  
  
  Ён зняў тэлефонную трубку і запусціў праграму, якая на працягу некалькіх хвілін даставіла на яго стол імёны ўсіх пасажыраў, якія ў той дзень забраніравалі білеты на рэйс у Ваёмінг. Якое імя можа выкарыстоўваць містэр Горданс? Ён быў запраграмаваны на выжыванне; ён не выкарыстоўваў бы свой уласны. Людзі, якія бяруць псеўданімы, звычайна захоўвалі свае ініцыялы; гэта была ступень іх крэатыўнасці. Ці стаў бы містэр Горданс? Сміт прагледзеў тонкі спіс з сямідзесяці імёнаў, якія накіроўваліся ў той дзень у раён Шаен. Яго палец спыніўся ў самым нізе спісу. Містэр Г. Эндру. Ён ведаў. Ён ведаў. Ён не думаў, ён ведаў, не задумваючыся, што гэта быў містэр Горданс. Ён выкарыстоўваў свой адзіны ініцыял і сваё апісанне. Ён змяніў андроіда на Эндру. Гэта было ўсё.
  
  
  Сьміт патэлефанаваў свайму сакратару і атрымаў месца на бліжэйшы самалёт да Ваёмінгу. Запуск быў прызначаны на заўтрашнюю раніцу. Містэр Горданс павінен быў быць там. Ён падазраваў, што Рыма і Чыун ужо былі там.
  
  
  І зараз тое ж самае зрабіў бы доктар Гаральд В. Сміт.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫНАЦЦАТЫ
  
  
  Ідэя выкарыстоўваць доктара Карлтана ў якасці прынады для містэра Горданса належала Чыуну.
  
  
  "На чалавека трэба нападаць праз тое, што ён успрымае як сваё запатрабаванне", - растлумачыў Чыун Рыма.
  
  
  "Але Горданс не мужчына".
  
  
  "Цішыня", - сказаў Чыун. "Як ты чаму-то вучышся? Ва ўсім адчуваецца неабходнасць. Вы будуеце плаціну, каб спыніць раку ў пустыні, дзе ёсць толькі раўнінная мясцовасць, і рака будзе проста абгінаць вашу плаціну? Не, вы будуеце плаціну там, дзе рака адчувае неабходнасць цечу паміж гарамі. Ва ўсім адчуваецца неабходнасць. Ты разумееш?"
  
  
  Рыма змрочна кіўнуў. Калі б ён хутка пагадзіўся, то, магчыма, змог бы прадухіліць адну з бясконцых гісторый Чыуна аб кітайцах-злодзеях.
  
  
  "Шмат гадоў таму, - сказаў Чыун, - у зладзеятых кітайцаў быў імператар, які нават для такога народа быў нізкага кшталту. І ён сапраўды наняў Майстра Сінанджу, каб той аказаў яму нязначную паслугу, а затым адмовіўся плаціць яму. Ён зрабіў гэта, таму што думаў, з фанабэрыстасцю ўсіх кітайцаў, што ён вышэй за ўсіх правілаў. Ён быў, паводле яго слоў, імператарам сонца, і яму трэба пакланяцца, як сонцу ".
  
  
  "Такім чынам, ваш продак прабіў свой праязны білет", - сказаў Рыма.
  
  
  "Сутнасць гэтай гісторыі не ў гэтым", – сказаў Чыун. "Гэты імператар сапраўды жыў у замку, акружаным сценамі, аховай і мноствам прылад, прызначаных для абароны імператара".
  
  
  "Дзіцячая забава для твайго продка", - сказаў Рыма.
  
  
  "Магчыма. Але пражытак вёскі залежаў ад майго продка, і таму ён не мог рызыкаваць сваёй асобай. Што ён зрабіў потым, гэты продак? Ён паехаў дадому ў Сінанджу і сказаў: "О, я пацярпеў няўдачу. Адпраўце дзяцей дадому да мора". Таму што менавіта так рабілі з дзецьмі ў Сінанджу, калі там быў голад. Яны кінулі іх у мора і зноў "адправілі дадому", але людзі ведалі, што яны не адпраўлялі іх дадому, а насамрэч тапілі , таму што не маглі іх накарміць.Сінанджу, як вы ведаеце, вельмі бедная вёска і..."
  
  
  "Чыун, калі ласка. Я ўсё гэта ведаю".
  
  
  Такім чынам, гэты продак не сказаў: "Я пацярпеў няўдачу". Ён паглядзеў, у чым меў патрэбу імператар. Цяпер гэты імператар мог бы гадамі заставацца ў бяспецы за сваімі сценамі. Але ён быў пыхлівы і думаў, што зладзеятыя кітайцы не змогуць кіраваць сабой, калі ён застанецца за мурамі замка, яму трэба было адчуваць сябе важным, і неўзабаве імператар адчыніў вароты свайго палаца, каб людзі маглі прыйсці да яго з маленнямі аб справядлівасці і міласэрнасці.
  
  
  "І вось мой продак запэцкаў твар і пазычыў старую ірваную мантыю ..."
  
  
  "Трымаю ў заклад, не заплаціўшы за гэта", - сказаў Рыма.
  
  
  "Ён вярнуў гэта; калі вяртаеш рэч, не трэба плаціць. І ён сапраўды ўвайшоў у палац у абліччы жабрака, і калі імператар, тоўсты і самаздаволены, боўтаўся на сваім троне і задавальняў тое, што, на яго думку, было яго патрэбай кіраваць, мой продак схапіў яго за горла і сказаў, што я прыйшоў па сваю плату”.
  
  
  "Выйдзіце з аднаго імператара", - сказаў Рыма.
  
  
  "Не", - сказаў Чыун. “Імператар заплаціў яму на месцы мноствам каштоўнасцяў і вялікай колькасцю залатых манет. І жыхары вёскі былі накормленыя, і немаўлят не трэба было адпраўляць дадому да мора”.
  
  
  "І ўсё з-за таго, што, на думку імператара, яму было патрэбна?"
  
  
  "Правільна", – сказаў Чыун.
  
  
  "Малайчына для твайго продка. Такім чынам, якое гэта мае дачыненне да містэра Горданса?"
  
  
  “Ён думае, што яму патрэбная крэатыўнасць, каб выжыць. Калі мы скажам яму, дзе ён можа гэта дастаць, ён пойдзе туды. І тады мы нападзем”.
  
  
  "І гэта спрацуе?"
  
  
  "Ты падаеш надзеі майстра сінандж".
  
  
  "Чую, чую", - сказаў Рыма. "Я ўсё яшчэ думаю, што табе трэба было дазволіць мне пайсці за ім, твар у твар, мне і яму".
  
  
  "Бачыш. У цябе таксама ёсць патрэба", - сказаў Чыун. "Табе трэба быць дурным".
  
  
  А потым ён больш нічога не сказаў, пакуль яны не паўсталі перад доктарам Карлтан у яе кабінеце ў лабараторыі Уілкінса. Яна была шчаслівая іх бачыць.
  
  
  "Я не думала ні пра што, акрамя цябе, Брауні, з таго часу, як ты пайшоў", - сказала яна Рыма. "У цябе страшэнна моцныя нервы. Мне спатрэбілася тры дні, каб прыгатаваць містэра Джэка Дэніэлса. Ты сапраўды выдатна папрацаваў з яго транзістарамі. І з маімі таксама."
  
  
  "А, лухта сабачая", - сказаў Рыма. "Нічога асаблівага".
  
  
  "Гэта таксама сёе-тое", - сказала яна, разгладжваючы белую нейлонавай блузку на пульхных грудзях. "Вы маглі б браць урокі ў гэтага чалавека, містэра Смірнафа", - кінула яна праз плячо Рыма. "Мяркуецца, што ты машына для задавальненняў, а ты не вугор на яго срацы".
  
  
  Рыма павярнуўся. Андроід, містэр Смірноф, моўчкі стаяў у куце пакоя, гледзячы на ??іх. Ці назіраў ён? Слухаў? Ці ён проста сядзеў, спустошаны, выключаны? Пакуль Рыма глядзеў, ён убачыў, як містэр Смірноф кіўнуў галавой, як бы згаджаючыся з доктарам Карлтанам. Потым яго погляд спыніўся на Рыма. Рыма адвярнуўся.
  
  
  "Так, вы сапраўды нешта, Браўн".
  
  
  "Так, так, так, так", - сказаў Чыун, - "але мы тут па важнай справе".
  
  
  "Я ніколі не абмяркоўваю справы без выпіўкі. містэр Сігрэмс!" Каляска з аўтаномным прывадам укацілася ў дзверы і, падпарадкоўваючыся яе камандзе, замовіла падвойнай сухой, вельмі сухой марціні. Яна зрабіла вялікі глыток, пакуль аўтамат з лікёрам ад'язджаў убок.
  
  
  "Такім чынам, што ў цябе ў галаве?"
  
  
  "Вы збіраецеся аб'явіць аб адкрыцці новай праграмы для творчасці", - сказаў Рыма.
  
  
  Доктар Карлтан засмяяўся. "І ты збіраешся хадзіць па столі".
  
  
  "Ты павінен", - сказаў Рыма. Чыун кіўнуў. "Яны патрэбны нам, каб прывабіць сюды містэра Горданса".
  
  
  "І менавіта таму я не збіраюся гэтага рабіць. Я больш не магу кантраляваць містэра Горданса. Я не ведаю, што ён, хутчэй за ўсё, зробіць, калі з'явіцца тут. Мне не патрэбны гэты галаўны боль. Як ты думаеш, чаму я змяніў усю ахову на ўваходах? Не, дзякуй. Не, дзякуй. Не, дзякуй. "
  
  
  "Вы мяне няправільна зразумелі", - сказаў Рыма. "Мы не просім вас аб'яўляць праграму. Мы гаворым вам пра гэта". Чыун кіўнуў.
  
  
  "Я так разумею, гэта пагроза".
  
  
  "Яны ў цябе ёсць".
  
  
  "Чым ты можаш мне пагражаць?"
  
  
  "Гэта", - сказаў Рыма. "Урад спыніў фінансаванне гэтай установы. Але вы ўсё яшчэ працуеце гэтак жа весела, як і раней. На што? З дапамогай чаго? За два цэнты вы атрымаеце чатыры, што гэта фальшывыя грошы містэра Горданса. Урад негатыўна ставіцца да людзей, нават да навукоўцаў , якія распаўсюджваюць смешныя грошы”.
  
  
  Доктар Карлтан зрабіла яшчэ адзін вялікі глыток са свайго куфля, затым села за свой стол. Яна пачала адказваць, затым спынілася, зрабіла яшчэ глыток марціні і, нарэшце, сказала: "Добра".
  
  
  "Ніякіх пярэчанняў?" - спытаў Рыма. "Проста "ўсё ў парадку"?"
  
  
  Яна кіўнула.
  
  
  - Што наогул наштурхнула вас на думку запраграмаваць містэра Горданса на падробку? - спытаў Рыма.
  
  
  "Ты, карычневавокі вырадак", - сказала яна. "Ты проста меркаваў".
  
  
  Рыма паціснуў плячыма.
  
  
  "Я не праграмавала яго на падробку", - горача сказала яна. "Аднойчы ў мяне была нарада персаналу наконт нашых грашовых праблем. Я сказала, што ўрад знішчае нас. Здаецца, я сказаў, што калі б у нас былі грошы, мы б выжылі. Грошы заўсёды азначаюць выжыванне. Нешта ў гэтым родзе " .
  
  
  Яна адным сярдзітым глытком дапіла напой і зноў паклікала містэра Сігрэмса.
  
  
  "У любым выпадку, містэр Горданс быў у пакоі. Ён падслухаў. Той ноччу ён сышоў. На наступны дзень ён даслаў мне кучу фальшывых грошай. У запісцы гаварылася, што гэта дапаможа мне выжыць".
  
  
  "А з ідэальнымі падробкамі гэта было проста", – сказаў Рыма.
  
  
  "Спачатку яны не былі ідэальнымі". Яна зрабіла паўзу, пакуль каляска з лікёрам зноў напаўняла яе келіх. "Але я працягвала пасылаць яму рахункі зваротна з прапановамі. Нарэшце ён усё зрабіў правільна".
  
  
  “Што ж, зараз мы збіраемся разабрацца з ім правільна. Сёння ўвечары вы аб'яўляеце новую творчую праграму. Абвясціце, што збіраецеся пратэставаць яе паслязаўтра на запуску ракеты адсюль”.
  
  
  "Я зраблю гэта", - сказаў доктар Карлтан. "Але якія, па-вашаму, у вас будуць шанцы супраць яго? Ён незнішчальны. Ён умее выжываць".
  
  
  "Мы што-небудзь прыдумаем", - сказаў Рыма.
  
  
  Але ў Рыма былі дрэнныя прадчуванні. У тую ноч у іхнім пакоі ў лабараторыі ён сказаў Чыуну: "Гэта не спрацуе, Чыун".
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Таму што містэр Горданс раскусіць гэта. Ён зразумее, што гэта падман і за ім стаім мы. Не трэба валодаць вынаходлівасцю слімака, каб убачыць гэта ".
  
  
  "Ага", - сказаў Чыун, падняўшы да неба ўказальны палец правай рукі з доўгім пазногцем. "Я думаў аб гэтым. Я падумаў аб усім".
  
  
  "Чаму б табе не расказаць мне пра гэта?"
  
  
  "Я так і зраблю". Чыун расшпіліў кімано ў горла. "Ты што-небудзь заўважаеш?"
  
  
  "Твая шыя здаецца танчэй. Ты худнееш?"
  
  
  "Не, не мая вага. Памятаеш свінцовую шышку, якую я насіў на шыі? Яна знікла".
  
  
  "Добра. У любым выпадку гэта было непрыгожа".
  
  
  Чыун пакруціў галавой. Часам Рыма быў тупаваты. “Гэта была выкрут містэра Горданса. Адзін з тых біп-біпаў, якімі заўсёды карыстаецца ваш урад. Здаецца, вы называеце іх казуркамі”.
  
  
  "Жучок"?"
  
  
  "Так. Гэта яно. Казурка. У любым выпадку, я захаваў яго і закапаў у свінец, каб містэр Горданс не атрымліваў ад яго ніякіх сігналаў".
  
  
  "І што?"
  
  
  "Таму, калі мы прыехалі сюды, я прыбраў гэта з-пад кантролю, каб містэр Горданс атрымліваў сігналы".
  
  
  "Ну, гэта недарэчна, Чыун. Цяпер ён даведаецца, што мы тут. Гэта менавіта тое, што я сказаў".
  
  
  "Не", - сказаў Чыун. "Я ўклаў іх у канверт і адправіў па пошце. У месца, якое кахаюць усе амерыканцы і куды яны заўсёды ходзяць".
  
  
  "Дзе гэта?" - Спытаў я.
  
  
  "Ніягарскі вадаспад. Містэр Горданс убачыць, што мы з'ехалі на Ніягарскі вадаспад. Ён не будзе ведаць, што мы тут ".
  
  
  Рыма падняў бровы. "Гэта можа спрацаваць, Чыун. Вельмі вынаходліва".
  
  
  "Дзякуй. Цяпер я збіраюся спаць".
  
  
  Пазней, калі Рыма засынаў, Чиун сказаў: "Не хвалюйся, Рыма. Аднойчы ты таксама станеш творчым чалавекам. Можа быць, доктар Карлтан складзе для цябе праграму". І ён захіхікаў.
  
  
  "Забірай свае", - сказаў Рыма, але вельмі ціха.
  
  
  На наступны дзень аб'ява доктара Карлтан з'явілася ў прэсе. Гэта прыцягнула ўвагу дзвюх пар вачэй: бліскучых вачэй доктара Гаральда В. Сміта і электронных датчыкаў, якія размяшчаліся за пластыкавай асобай містэра Горданса. Абодва селі на самалёты да Шаенна, штат Ваёмінг.
  
  
  РАЗДЗЕЛ Чатырнаццаты
  
  
  Было позна на наступны дзень, калі доктар Гаральд В. Сміт з'явіўся каля сталёвых варот перад лабараторыямі Уілкінса.
  
  
  Рыма быў у кабінеце з доктарам Карлтан, калі яна запатрабавала паведаміць, хто стаіць каля дзвярэй.
  
  
  "Доктар Гаральд В. Сміт", - раздаўся ў адказ голас.
  
  
  Рыма ўзяў мікрафон у доктара Карлтан.
  
  
  "Прабачце. У нас ёсць усе шчоткі, якія нам патрэбны", - сказаў ён.
  
  
  "Рыма? Гэта ты?" - Спытаў я.
  
  
  "Хто такі Рыма?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Рыма. Адчыні гэтыя вароты".
  
  
  "Ідзі".
  
  
  "Дазвольце мне пагаварыць з кім-небудзь, які валодае ўсімі яго здольнасцямі", - настойваў Сміт.
  
  
  Рыма вярнуў мікрафон доктару Карлтану. "Напэўна, ён хоча пагаварыць з вамі".
  
  
  "Ты думаеш, у мяне ёсць усе мае здольнасці?" спытала яна.
  
  
  "У цябе ёсць усё", - сказаў Рыма.
  
  
  "Ты сапраўды так думаеш?"
  
  
  "Я заўсёды так думаў".
  
  
  "Што вы збіраецеся з гэтым рабіць?" - спытаў доктар Карлтан.
  
  
  "Я ведаю, чым бы я хацеў займацца".
  
  
  "Так?"
  
  
  "Але".
  
  
  "Але што?"
  
  
  "Але мне насамрэч не хочацца займацца каханнем і з табой, і з гэтым кампутарам таксама".
  
  
  "Да чорта кампутар", - сказаў доктар Карлтан.
  
  
  "Гэтаму давядзецца пачакаць сваёй чаргі", - сказаў Рыма.
  
  
  "Рыма, Рыма", - прарэзліва закрычаў голас доктара Сміта.
  
  
  Рыма ўзяў мікрафон. "Пачакай тут некалькі хвілін, Сміці. Цяпер мы занятыя".
  
  
  "Добра, але не марнуй на гэта вечнасць".
  
  
  "Не паказвайце яму, што рабіць", – сказала доктар Карлтан у мікрафон. Яна выключыла яго і сказала Рыма: "Мне не падабаецца доктар Сміт".
  
  
  "Ведаць яго - значыць не кахаць яго. Ведаць яго добра - значыць ненавідзець яго".
  
  
  "Няхай ён пачакае".
  
  
  Доктар Сміт прачакаў сорак пяць хвілін, перш чым стальная панэль адкрылася. Ён прайшоў па калідоры, сталёвая сцяна адкрылася, і ён увайшоў, выявіўшы Рыма і доктара Карлтан, якія сядзяць за яе сталом.
  
  
  "Я ведаў, што ты будзеш тут", - сказаў ён Рыма. "Вы доктар Карлтан?"
  
  
  "Так. доктар Сміт, я мяркую?"
  
  
  "Так". Ён паглядзеў праз адчынены дзвярны праём на панэль кіравання кампутарнага цэнтра вышынёй у тры паверхі. "Гэта нешта", - сказаў ён.
  
  
  "Містэр Дэніэлс", - сказала яна. "Джэк Дэніелс. У свеце няма нічога падобнага".
  
  
  "Колькі сінапсаў?" - спытаў Сміт.
  
  
  "Два мільярды", - сказала яна.
  
  
  "Неверагодна".
  
  
  "Хадзем, я табе пакажу", - і яна паднялася на ногі.
  
  
  Рыма чакаў, але ў рэшце рэшт яму стала брыдка ад такой колькасці "неверагодных", "цудоўных" і "цудоўных" рэчаў, што ён вярнуўся ў свой пакой, дзе пазней да яго і Чіуну далучыўся Сміт і далажыў аб апошнім патрабаванні містэра Горданса.
  
  
  "Ну, аб гэтым не турбуйся", - сказаў Рыма. "Ён будзе тут".
  
  
  "Я думаю, ён тут", - сказаў Сміт. "Быў пасажыр, які забраніраваў білет на больш ранні рэйс. містэр Г. Эндру. Я думаю, гэта быў ён".
  
  
  "Тады мы ўбачым яго раніцай".
  
  
  Сьміт кіўнуў і больш нічога не сказаў, пакуль не сышоў у свой пакой спаць.
  
  
  "Імператар устрывожаны", – сказаў Чыун.
  
  
  "Я ведаю гэта. Ён думае тое, і ён думае тое. Калі ты калі-небудзь чуў ад Сміта што-небудзь менш пазітыўнае?"
  
  
  "Ён клапоціцца пра цябе", - сказаў Чыун. "Ён баіцца, што яго імператар можа загадаць яму аддаць тваю галаву".
  
  
  "Мая галава? А як наконт тваёй?"
  
  
  "Калі ўжо на тое пайшло, Рыма, ты павінен сказаць містэру Гордансу, што я - адзіная апора вялікай вёскі. З табой усё па-іншаму. Ты сірата, і на цябе ніхто не належыць. Але многія людзі будуць галадаць і мець патрэбу ў ежы і даху, калі мяне больш не будзе тут, каб забяспечыць іх ".
  
  
  "Я пастараюся замовіць за цябе слоўца", - сказаў Рыма.
  
  
  "Дзякуй", - сказаў Чыун. "Гэта адзіна дакладнае рашэнне. У рэшце рэшт, я важны. І крэатыўны".
  
  
  На наступную раніцу, калі яны з Рыма адправіліся аглядаць пускавы жолаб ракеты, настрой у Сміта палепшылася. Гэта была гіганцкая цагляная труба, пакрытая сталёвымі пласцінамі, убудаваная ў цэнтр будынка. Ён быў вышынёй з дах трохпавярховага будынка і распасціраўся на два паверхі ніжэй зямлі, усяго на пяцьдзесят футаў у вышыню.
  
  
  Цяпер там стаяла ракета, трыццаціфутавая ракета ў форме іголкі. Вадкі кісларод заліваўся ў яе рухавікі з дапамогай складанага помпавага абсталявання, убудаванага ў сцены. Зазіраючы ў жолаб, прыўзняты на некалькі футаў над стартавай пляцоўкай, можна было ўбачыць дыспетчарскую, схаваную за тоўстым празрыстым пластыкавым акном. У сцяне жолаба побач з акном былі прарэзаны сталёвыя дзверы, якія вялі ў дыспетчарскую.
  
  
  У рубцы кіравання Сміт паглядзеў на ракету і спытаў Рыма: "Ці ёсць спосаб прывабіць яго ў ракету і запусціць у космас?"
  
  
  Рыма пакруціў галавой. "Ты не разумееш. Ён машына выжывання. Ён знайшоў бы спосаб спусціцца назад. Мы павінны знішчыць матэрыю, з якой ён створаны. Гэта адзіны спосаб займець яго ".
  
  
  "З дарогі, хлопчыкі". Доктар Карлтан, сама дзелавітасць у доўгім белым халаце, прайшла міма іх і падышла да панэлі кіравання, дзе пачала пстрыкаць тумблерамі і правяраць паказанні ўнутранага ціску ракеты. Ззаду яе ішоў Чіун, які стаяў у яе за плячом і назіраў за яе працай.
  
  
  "І ў вас ёсць план, як гэта ажыццявіць?" Сміт спытаў Рыма.
  
  
  "Спытай Чыуна", - сказаў Рыма. "Ён творчы чалавек".
  
  
  Сміт паклікаў Чыуна і спытаў: "У цябе ёсць план знішчэння містэра Горданса?"
  
  
  "План не патрабуецца", – сказаў Чиун, паварочваючыся, каб паглядзець на доктара Карлтана за працай. "Ён прыйдзе, калі прыйдзе, і калі ён прыйдзе, я нападу на яго з-за яго патрэбы. Цяжкасцяў не ўзнікне. Яна вельмі мілая жанчына ".
  
  
  "Ты кідаеш Барбару Стрэйзанд?" Спытаў Рыма. "Пасля таго, як так доўга быў у яе закаханы?"
  
  
  "Адзін можа любіць многіх", – сказаў Чыун. "У рэшце рэшт, я ўсяго толькі адзін, і мяне любяць многія. Хіба не павінна быць магчыма адваротнае?"
  
  
  "Вы двое спыніце?" Сказаў Сміт. "Мы не можам проста пакінуць усё на волю выпадку. У нас павінен быць план".
  
  
  "Ну, давай, прыдумай што-небудзь", - сказаў Рыма. "Да старту засталося тры гадзіны. Я збіраюся паснедаць". Ён павярнуўся і пайшоў.
  
  
  "Так. Ты прыдумай план", - сказаў Чыун Сміту, і той адышоў, каб зноў устаць за плячом доктара Карлтан. "Ты добра рухаеш гэтымі перамыкачамі", - сказаў ён.
  
  
  "Дзякуй табе".
  
  
  "Ты выключная жанчына".
  
  
  "Дзякуй табе".
  
  
  Сьміт раздражнёна паківаў галавой, знайшоў крэсла ў куце і сеў, спрабуючы выпрацаваць плян. Нехта тут павінен паводзіць сябе разумна.
  
  
  У той момант містэр Горданс паводзіў сябе разумна. Ён падышоў да ўваходных дзвярэй лабараторыі і прачытаў таблічку, у якой гаварылася, што з-за запуску ракеты апоўдні ўсяму персаналу быў прадстаўлены выходны.
  
  
  Апоўдні. Яго датчыкі часу паказвалі яму, што да поўдня засталося 172 хвіліны. Ён пачакае. Небяспекі не будзе. Двух людзей, Рыма і Чыўна, тут не было. Прылада саманавядзення паказвала, што яны знаходзяцца недзе ў паўночна-ўсходняй частцы Злучаных Штатаў. Ён пачакае, пакуль наблізіцца час запуску. Аптымальны час, калі персанал запуску будзе заняты сваімі задачамі.
  
  
  Гадзіны над пластыкавым акенцам за панэллю кіравання паказвалі 11:45.
  
  
  Доктар Карлтан сядзела за пультам, Сміт побач з ёй. Яна бесперапынна правярала датчыкі.
  
  
  "Усё гатова", - крыкнула яна праз плячо. "Гэта можа адбыцца ў любы час".
  
  
  "Добра", - сказаў Рыма, які ляжаў на стале. "Трымайце мяне ў курсе".
  
  
  Чыун устаў побач з Рыма.
  
  
  "Паслухай", - сказаў ён Рыма.
  
  
  "Што чуваць?"
  
  
  "Хіба ты не чуў гэты гук?"
  
  
  "Не".
  
  
  Але ў Чыўна былі. Ён працягваў прыслухоўвацца да іншага гуку, падобнага на першы. Ён пазнаў першы. Гэта быў гук металу, які рваўся. Сталёвыя дзверы ў лабараторны комплекс расчыніліся. Над панэллю кіравання загарэлася мігатлівая чырвоная лямпачка.
  
  
  "Ён тут", - сказала доктар Карлтан. Рыма ўскочыў на ногі і падышоў да яе. "Нехта ў праходзе", - сказала яна. "Толькі што ўключыўся цеплавы датчык".
  
  
  "Добра", - сказаў Рыма. "Мы можам як-небудзь зашторыць гэтае акно? Каб ён нас не бачыў?"
  
  
  Доктар Карлтан націснула кнопку. Празрысты пластык павольна пачаў цямнець. "У цэнтры знаходзіцца палароідны здымак", - сказала яна. "Паварочваючы яго, вы закрываеце святло".
  
  
  "Добра", - сказаў Рыма. "Гэта дастаткова змрочна. Спыні зараз жа".
  
  
  У праходзе, які вёў да ракетнай шахце, містэр Горданс рухаўся павольна. Часу было дастаткова. Заставалася чатырнаццаць хвілін. Стальная панэль заступіла яму шлях. Ён прыціснуў рукі да краю сталёвай панэлі. Яго пальцы страцілі чалавечую форму, ператварыўшыся ў тонкія сталёвыя ляза, якія слізганулі ў адтуліну паміж панэллю і сцяной. Яны выцягваліся, пакуль не дасягнулі канца панэлі, затым абвіліся вакол яе. містэр Горданс пацягнуў. Панэль застагнала, здалася і расхінулася, адчыняючы іншы калідор ззаду. Містэр Горданс на хаду пераўтварыў свае рукі ў чалавечыя пальцы. Ён дайшоў да зачыненых усходаў у канцы калідора і падняўся наверх.
  
  
  Праз тры пралёты ён быў на даху, накіроўваючыся да вялікай адтуліны ў цэнтры будынка, якое было ракетнай шахтай. Ён мог бачыць кроплі вадкага кіслароду, якія пераліваюцца цераз край. Ён дабраўся да краю шахты і зазірнуў уніз. Пад сабой ён убачыў востры нос ракеты. Металічныя ўсходы перакінулася праз бок і спусцілася ў яму, якая засцілася парамі вадкага кіслароду. Містэр Горданс падцягнуўся і пачаў спускацца па лесвіцы.
  
  
  - Вось ён, - ціха сказаў Рыма. - Ён усё яшчэ дзіўна рухаецца.
  
  
  Містэр Горданс адчуў людзей за пластыкавым экранам, але гэта яго не турбавала, бо там мусілі быць людзі. Ён дасягнуў дна ракетнай трубы і ішоў, пакуль не апынуўся ў тумане з вадкага кіслароду пад ракетай.
  
  
  "Прыбярыце гэты туман", - сказаў Рыма доктару Карлтану. "Я не бачу, што ён робіць".
  
  
  Доктар Карлтан націснуў кнопку, якая перакрыла падачу астуджальнай вадкасці ў ракету. Калі туман пачаў рассейвацца, яны ўбачылі, як містэр Горданс працягнуў руку над галавой, схапіўся за зачынены люк ракеты і сарваў яго. Ён кінуў іх да ног. Ён падняў рукі над галавой, ухапіўшыся за два бакі адкрытага люка, і падцягнуўся.
  
  
  Рука Сміта пацягнулася да кнопкі запуску, але Рыма накрыў далонню руку Сміта. "Нічога падобнага", - сказаў ён. "Я ж казаў табе, што гэта не спрацуе".
  
  
  "Што будзе?"
  
  
  "Гэта".
  
  
  Рыма адчыніў дзверы з дыспетчарскай у шахту ракеты і лёгка саскочыў на падлогу трубы. Ён пачуў над сабой, усярэдзіне ракеты, трэск які ірвецца металу і механізмаў.
  
  
  "Гэй, ты, бежанец з краіны Оз, вылазь адтуль", - крыкнуў Рыма. "Там для цябе нічога няма". На борце ракеты запанавала цішыня. "Ты чуў мяне", - крыкнуў Рыма. "Злазь адтуль. Я збіраюся нарэзаць цябе, як кансервавы нож".
  
  
  Ён паглядзеў на адчынены люк ракеты. Ён убачыў ногі, а затым лёгкім скачком містэр Горданс выскачыў з люка і стаў на падлозе шахты, пад ракетай, утаропіўшыся на Рыма.
  
  
  "Прывітанне, усё ў парадку. Я думаў, цябе тут няма".
  
  
  "Гэта тое, што ты павінен быў думаць, ты, амбулаторная падліковая машына".
  
  
  "Я б прапанаваў табе выпіць, але ў мяне не будзе часу. Я павінен знішчыць цябе".
  
  
  "Як пажадаеш", - сказаў Рыма.
  
  
  "Жаўтаскуры таксама тут?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Тады я знішчу і яго таксама. Тады я заўсёды буду выжываць".
  
  
  "Спачатку ты павінен прайсці міма мяне. Я выконваю ўсю лёгкую працу Чыуна", - сказаў Рыма.
  
  
  "Дзеля цябе я не буду выкарыстоўваць свае штучныя рукі", - сказаў містэр Горданс, і на вачах у Рыма косткі пад скурай містэра Горданса, здавалася, задрыжалі, а затым яго рукі змянілі форму, ператварыўшыся з дзесяці пальцаў цялеснага колеру, злучаных з далонню, у два бліскучых сталёвых ляза нажоў, якія тырчаць з запясця Горданса. Рыма рушыў наперад, нібы збіраючыся атакаваць. Унутры дыспетчарскай Чіун націснуў на выключальнік, які асвятліў акно, і яно праяснілася перад імі, якраз своечасова, каб убачыць містэра Горданс падымае абедзве рукі з нажамі над галавой і кідаецца на Рыма, размахваючы абодвума лёзамі ўзад у паветры. Рыма спыніўся і пачакаў, пакуль Горданс не апынецца амаль побач з ім, затым зрабіў ілжывы выпад налева, перамясціўся направа, выслізнуў з-пад здвоеных лёзаў і апынуўся ззаду Горданса, гледзячы яму ў спіну.
  
  
  "Вярніся сюды, жалезны дрывасек", - паклікаў ён.
  
  
  Містэр Горданс павярнуўся. "Гэта быў вельмі эфектыўны манеўр", - сказаў ён. "Ты ведаеш, што зараз я гэта запраграмаваў? Калі ты зробіш гэта зноў, я напэўна заб'ю цябе".
  
  
  "Ну, тады я займуся чым-небудзь іншым".
  
  
  Містэр Горданс рушыў да Рыма, на гэты раз рухаючы лёзамі нажоў перад сабой вялікімі коламі, як быццам ён дырыжыраваў аркестрам, выкарыстоўваючы нажы замест дырыжорскіх палачак.
  
  
  Рыма пачакаў, пакуль містэр Горданс скароціць разрыў. Горданс кінуўся наперад на Рыма, які ўскочыў, паставіў нагу Гордану на плячо і падняўся над спіной андроіда за долю секунды да таго, як левае лязо нажа бліснула ў гэтай галіне. Лязо не зачапіла Рыма, але глыбока ўпілася ва ўласнае механічнае левае плячо містэра Горданса.
  
  
  "Уключыце гэта ў сваю праграму", - сказаў Рыма з-за спіны містэра Горданса. "Калі вы зробіце гэта яшчэ раз, вы перарэжаце сабе горла".
  
  
  Містэр Горданс адчуў, як у ім узнімаецца дзіўнае адчуванне. Гэта было нова; ён ніколі не адчуваў гэтага раней. Ён зрабіў паўзу, каб вылучыць яго, але яно не дазваляла яму спыніцца. Гэта быў гнеў, халодны, злосны гнеў, і ён прымусіў яго пабегчы наперад да Рыма, які праслізнуў паміж ног Горданса і апынуўся ў яго за спіной, нават калі ўласны імпульс Горданса шпурнуў яго наперад на сталёвую сцяну, якая высцілае стартавы жолаб, а правае лязо нажа адламалася і з цяжкай пстрычкай ўпала на падлогу.
  
  
  Містэр Горданс паглядзеў паверх яго галавы праз пластыкавае акно. Там ён убачыў доктара Карлтана, з высокай верагоднасцю Чыўна і кагосьці, каго ён ніколі раней не бачыў. Выгляд доктара Карлтана, які назірае за яго няўдачай, яшчэ больш раззлаваў яго. Ён зноў разгарнуўся і кінуўся на Рыма, які стаяў, прыхінуўшыся да сцяны на далёкім баку трубы. І зноў Рыма пачакаў, пакуль Горданс не апынецца амаль побач з ім, затым цалкам разгарнуўся, падскочыў, схапіўся за адну з ракетных апор высока над галавой і перамахнуў цераз галаву містэра Горданса.
  
  
  Горданс у лютасці ўзмахнуў рукой без нажа. Металічны абрубак з гучным трэскам стукнуўся аб ікру Рыма. Рыма сышоў ад небяспекі і лёгка падняўся на ногі, але калі ён прызямліўся, яго левая нага падагнулася пад ім, і ён упаў на падлогу ракетнага адсека. Ён паспрабаваў падняцца на ногі, але левая нага не трымала яго. Цягліцы былі пашкоджаныя ўзмахам рукі Горданса. Рыма прыўзняўся, перанёсшы вагу цела толькі на правую нагу, і зноў павярнуўся тварам да Горданса.
  
  
  "Цяпер ты пашкоджаны", - сказаў містэр Горданс. "Я знішчу цябе".
  
  
  І затым, рэхам разнёсшыся па жолабе з гукам грому, раздаўся голас, які, здавалася, знаходзіўся па-за часам і прасторы.
  
  
  "Трымайся, машына зла".
  
  
  Гэта быў голас Чыуна, Майстры сінанджа. Дзверы побач з панэллю кіравання былі адчынены, і ў ёй, апрануты ў чырвоную мантыю, стаяў пажылы азіят.
  
  
  "Прывітанне, усё ў парадку", - сказаў містэр Горданс.
  
  
  "Лепш развітацца", – сказаў Чыун. Ён выскачыў з адчыненага дзвярнога праёму на дно ямы і схапіў з падлогі нож даўжынёй у фут, якім была адсечана рука містэра Горданса.
  
  
  "Цяпер я знішчу і вас", - сказаў містэр Горданс.
  
  
  Ён павярнуўся да Чыўна, які павольна адступаў уздоўж сцяны, пакуль не апынуўся на супрацьлеглым баку ад адчыненых дзвярэй дыспетчарскай.
  
  
  "Як ты знішчыш мяне, калі ў цябе няма творчых здольнасцей?" сказаў Чыун. "Я ўзброены зброяй. Рыма, дзверы".
  
  
  Рыма павярнуўся і падцягнуўся праз адчыненыя дзверы, цяжка перавальваючыся на падлогу дыспетчарскай. Як толькі ён апынуўся ўнутры, Сміт зачыніў дзверы. Рыма дашкандыбаў да панэлі, каб паназіраць за бітвай.
  
  
  "Гэта жудасна", - ціха сказала доктар Карлтан самой сабе. "Усё роўна што назіраць за маім бацькам".
  
  
  "Я творчы чалавек", - раздаўся голас містэра Горданса.
  
  
  "Я нападу на цябе з гэтым клінком", – сказаў Чыун.
  
  
  “Адмоўна. Адмоўна. Ты імітуеш атаку са зброяй, а затым нападаеш на мяне з адкрытай далонню. Гэта творчы спосаб. Я разумею творчыя спосабы”.
  
  
  Ён стаяў на сваім, усяго за восем футаў ад Чыўна, гледзячы на яго.
  
  
  "Але я думаў пра гэта", – сказаў Чіун. "Я ведаў, што ты так падумаеш. І таму, паколькі ты думаеш, што атака клінком будзе ілжывай, я сапраўды ажыццяўлю яе. І клінок знішчыць цябе ".
  
  
  "Адмоўна, адмоўна", - закрычаў містэр Горданс, яго голас павысіўся ў гнеўнай роспачы. "Цяпер я ведаю ваш план. Я буду абараняцца ад нападу блейд".
  
  
  "Я таксама думаў пра гэта", – сказаў Чіун. "І з-за гэтага сапраўдны напад будзе нанесены маёй рукой".
  
  
  "Адмоўны, адмоўны, адмоўны, адмоўны, адмоўны", - завішчаў містэр Горданс. "Ніхто не настолькі вынаходлівы. Я творчы чалавек. Ніхто не можа падмануць мяне".
  
  
  "Я падманваю цябе", – сказаў Чіун.
  
  
  "І я знішчу цябе", - крыкнуў містэр Горданс і здзейсніў фатальную памылку, якую ён быў запраграмаваны ніколі не здзяйсняць. Ён напаў першым. Лязо яго левага нажа ўзнялося перад ім. Яго вочы сачылі за лязом у правай руцэ Чыуна, а затым кінуліся да адкрытай левай руцэ Чыуна, затым назад, зноў і зноў. І калі ён быў амаль побач з Чіунам, Чіун прыбраў адкрытую левую руку ад свайго цела, і калі погляд містэра Горданса павярнуўся, каб прасачыць за гэтым, Чыун выкінуў лязо нажа наперад з правай рукі. Куля трапіла містэру Гордансу паміж вачэй і ўсадзілася на чатыры цалі ўглыб. Быў сноп іскраў, калі метал прарэзаў электрычныя ланцугі ў галаве містэра Горданса, і ён закрычаў: "Мае вочы, мае вочы, я нічога не бачу".
  
  
  Чіун схіліўся над яго целам, якое ўпала, і выцягнуў нож з прамежку паміж вачэй містэра Горданса, а затым зноў усадзіў яго яму ў грудзі. Ён зашыпеў, і паляцелі іскры, калі ён перарэзаў яшчэ больш правадоў, і містэр Горданс сутаргава забіўся на падлозе ракетнага адсека, а Чіун паглядзеў у акно, адкуль назіралі тры чалавекі, і жэстам загадаў ім націснуць кнопку запуску.
  
  
  Рыма пакруціў галавой, але Сміт працягнуў руку і націснуў чырвоную кнопку з надпісам "запуск". Ракетная шахта неадкладна напоўнілася грукатам, падобным грымоту. З ніжняй часткі ракеты вырвалася полымя, чырвонае, аранжавае, жоўтае і сіняе полымя, якое палілася на каменную падлогу трубы і адскочыла ўверх агнявымі кроплямі. І пад іх стрэлам ляжаў містэр Горданс, і пакуль яны глядзелі, яны маглі бачыць, як з яго згарае адзенне, затым плавіцца ружовая пластыкавая плоць, а затым маса правадоў, трубак, транзістараў і металічных злучэнняў пачынае свяціцца чырвоным і ўспыхваць полымем.
  
  
  Чыуна нідзе не было відаць, але затым з парывам спякота, які, здавалася, зыходзіў ад саміх брамы пекла, дзверы дыспетчарскай адчыніліся, і Чыун скокнуў унутр, бразнуўшы за сабой дзверы. Ён хутка падышоў да акна, апынуўшыся якраз своечасова, каб убачыць, як ракета задрыжала на стартавай пляцоўцы, а затым павольна прыўзнялася на некалькі дзюймаў. Ён завіс там, нерухомы, а затым пачаў паднімацца, адрываючыся з усё нарастальнай хуткасцю, яго магутныя рухавікі віскаталі ў вузкіх межах пускавой трубы, яго полымя асвятляла зацененую вобласць пад ім, а затым шахта асвятлілася сонцам, калі ракета пакінула трубу і накіравалася ўверх.
  
  
  На дне трубкі ляжала невялікая купка электронных абломкаў, усё яшчэ кіпячых і якія дымяцца.
  
  
  Рыма паглядзеў на Чыўна.
  
  
  "Ты меў рацыю", - сказаў Чыун. "Ён дзіўна рухаўся".
  
  
  Усхліпнуўшы, доктар Карлтан адвярнулася ад панэлі кіравання і выбегла з пакоя.
  
  
  "Як твая нага?" - спытаў Сміт у Рыма, які сядзеў за панэллю кіравання.
  
  
  "Гэта вяртаецца. Цягліцы былі проста ашаломленыя, я думаю".
  
  
  "Добра, таму што нам усё яшчэ трэба сёе-тое зрабіць".
  
  
  "Напрыклад, што?"
  
  
  "Напрыклад, знайсці друкарню містэра Горданса і знішчыць яго талеркі і прылады для паперы. У нас будуць такія ж вялікія непрыемнасці, калі іх знойдзе нехта іншы".
  
  
  Рыма кіўнуў. Ён павярнуўся, каб пагаварыць з Чыўном.
  
  
  Але Чыўна там не было.
  
  
  Містэр Сігрэмс якраз працягнуў доктару Карлтан келіх марціні, калі Чыун увайшоў у яе кабінет.
  
  
  "Вы цудоўная лэдзі", - сказаў ён.
  
  
  Яна не адказала, замест гэтага утаропіўшыся ў яго халодныя карыя вочы, яе напой застыў у яе руцэ.
  
  
  "Вы таксама разумныя", - сказаў ён. "Вы ведаеце, чаму я тут, ці не так?"
  
  
  Яна праглынула і кіўнула.
  
  
  “Ніколі больш мы з Рыма не павінны сутыкацца з такім выклікам. Містэр Горданс з'явіўся з твайго мозга. Больш за такія істоты не павінны з'яўляцца з твайго мозгу”.
  
  
  Яна зноў паглядзела яму ў вочы, адкінула галаву і адным глытком асушыла марціні, затым апусціла галаву для ўдару.
  
  
  Рука Чыўна паднялася і апусцілася якраз у той момант, калі Рыма, накульгваючы, увайшоў у пакой.
  
  
  "Чыун", - паклікаў ён. "Не трэба..."
  
  
  Але было занадта позна. Удар ужо быў нанесены.
  
  
  Рыма падбег да доктара Карлтана. "Чорт вазьмі, Чыун, трэба яшчэ сёе-тое зрабіць".
  
  
  Ён апусціўся на калені побач з Ванэсай Карлтан. "Друкарня, Ванэса", - сказаў Рыма. "Пласціны, папера, прэс… дзе Горданс іх захоўвае?"
  
  
  Яна паглядзела на Рыма, і слабая ўсмешка з'явілася на яе твары. "Рыма", - выдыхнула яна. "Ён... той ..."
  
  
  Ванэса Карлтан памерла.
  
  
  Рыма асцярожна апусціў яе на падлогу і ўстаў. "Чорт вазьмі, Чыун, мы павінны высветліць, дзе ён захоўваў сваю грашовую расліну".
  
  
  "Мяне не цікавяць грошы. Мне плацяць золатам".
  
  
  Узмахнуўшы мантыяй, Чиун павярнуўся і выйшаў з пакоя, Рыма рушыў услед за ім.
  
  
  У куце пакоя моўчкі стаяў андроіда для задавальненняў, містэр Смірноф. Ён назіраў, як двое мужчын пайшлі - той, хто даставіў ёй такое задавальненне, - затым павярнуў галаву, каб паглядзець на крэмава-белыя ногі доктара Карлтан, аголеныя да сцёгнаў, калі яна ляжала на падлозе. Павольна ён пачаў набліжацца да яе распасцёртага цела, расшпільваючы на хаду маланку на штанах
  
  
  Той ноччу ў кватэры Ванэсы Карлтан Рыма знайшоў канверт, адрасаваны ёй. У левым куце над надрукаваным надпісам "Траставая кампанія Ферст Ранчэрс, Білінгс, Мантана" ён убачыў надрукаваную на машынцы пазнаку: "Ад містэра Джы".
  
  
  "Вось і ўсё", - сказаў ён Сміту. "Дзесьці ў гэтым банку".
  
  
  "Адпраўляйся туды", - сказаў Сміт. "Я вяртаюся ў Фолкрофт".
  
  
  Рыма і Чыун прайшлі праз пакой кіравання ракетай праз некалькі хвілін, калі выходзілі з лабараторыі. Яны паглядзелі праз пластыкавае акно ўніз, у шахту ракеты. Рыма задаволена хмыкнуў, але Чиун прамаўчаў. Яго вочы згулялі з ім злы жарт? Ці здалася груда друзу там меншая, чым дзевяць гадзін таму?
  
  
  Чыун чакаў у аэрапорце Білінгса, пакуль Рыма браў таксі да горада. Таксіст сказаў яму, што Першая траставая кампанія Ранчэраў спыніла сваё існаванне дзесяць гадоў таму. "Сюды пераехала шмат усходніх хіпі, і ўладальнікі ранча з'ехалі. Банк зачыніў свае дзверы".
  
  
  "Ну, усё роўна адвязі мяне туды", - сказаў Рыма.
  
  
  Была поўнач, калі вадзіцель высадзіў яго перад старым будынкам з жоўтай цэглы на ўскраіне дзелавога раёна горада. Вокны былі абабіты дрэвам, а ўваходныя дзверы зачыненыя металічнымі пласцінамі.
  
  
  Рыма пачакаў, пакуль кіроўца таксі заверне за вугал, пераканаўся, што ніхто не глядзіць, затым прыўзняў край адной з металічных пласцін, каб адкрыць дзвярны замак. Ён пляснуў па ёй далонню, і дзверы задрыжала, затым адчыніліся. Рыма ступіў у апраметную цемру банка і зачыніў за сабой дзверы.
  
  
  Ён быў не самотны.
  
  
  Ён зразумеў гэта. Ён адчуў гэта хутчэй нагамі, чым вушамі; у банку была вібрацыя. Нешта рухалася. Хтосьці ўжо знайшоў аперацыю містэра Горданса. Ці, можа, у яго быў партнёр? Божа, не яшчэ адзін, ён спадзяваўся.
  
  
  Рыма рухаўся ў цемры банка, ідучы за вібрацыямі. Яны спусцілі яго па задняй лесвіцы на падземны ўзровень. Перад ім былі зачыненыя дзверы сховішчы. Ён рушыў да яго і спыніўся. За ім ён мог чуць вібрацыі, працу механізмаў.
  
  
  Ён пачакаў, затым адчыніў дзверы сховішчы. Сховішча было маленькім і ярка асветленым лямпачкай над галавой. У цэнтры падлогі стаяў друкарскі станок; яго матор працаваў, а перад ім на падлозе ляжаў вялікі стос стодоларавых банкнот.
  
  
  Але там нікога не было відаць. Рыма ўвайшоў у дзверы і праверыў абапал. Нікога. Сховішча было пуста.
  
  
  Ён падышоў да далёкай сцяны. Магчыма, там была патаемная панэль. Ён нічога не ведаў аб банках. Магчыма, у сховішчах былі патаемныя панэлі, за якімі банкіры хавалі сапраўдныя грошы, іпатэчныя крэдыты і аблігацыі, скрадзеныя ва ўдоў і сірот.
  
  
  Ён правёў рукамі па сцяне, шукаючы швы ў бетоне. Але іх не было. Збянтэжаны, ён на імгненне замёр. Затым ён пачуў голас ззаду сябе.
  
  
  "Ты прычыніў мне шкоду, Рыма". Гэта быў голас містэра Горданса. Але ён не мог... Рыма павярнуўся. Друкаваны станок сам сабой заехаў у дзверы. У пакоі больш нікога і нічога не было.
  
  
  Дзверы сховішчы зачыніліся. Звонку ён пачуў голас містэра Горданса.
  
  
  “Ты пашкодзіў мне, але я выпраўлюся. Затым я прыйду за табой і жоўтым чалавекам. Падобна да вашага Дому сінанджа, у якога я вучыўся ў баі, я не дазволю выжыць ні табе, ні твайму стваральніку”.
  
  
  Рыма падбег да дзвярэй і штурхнуў, але яны былі шчыльна зачынены. "Як ты выжыў?" ён закрычаў.
  
  
  "Я асімілятар", - данёсся звонку слабы голас Горданса. "Пакуль застаецца хоць адна часцінка мяне, яна можа аднавіць астатняе з любых падручных матэрыялаў".
  
  
  "Але чаму ты ператварыўся ў прэсу?" патэлефанаваў Рыма.
  
  
  "Доктар Карлтан аднойчы сказаў мне, што калі ў цябе ёсць грошы, ты выжывеш. Я павінен выжыць, таму я павінен зарабляць грошы. Бывай, высокая верагоднасць, Рыма".
  
  
  Рыма прыклаў вуха да дзвярэй. Звонку пачуўся слабы скрып, як быццам па падлозе цягнулі нейкі механізм. Затым наступіла цішыня.
  
  
  У Рыма пайшло дзве гадзіны на тое, каб зняць завесы з дзвярэй сховішчы і вызваліцца. Перад адыходам ён падпаліў свежую анучную паперу, якая была чыстай, амаль масляніста-белай, у куце. Новаспечаныя стодоларавыя купюры, якія ён засунуў за пазуху.
  
  
  На апусцелых ноччу вуліцах Білінгса нікога не было відаць.
  
  
  Ён накіраваўся да нешматлікіх агнёў у цэнтры горада.
  
  
  Седзячы на тратуары перад рэдакцыяй газеты, ён убачыў барадатага валацугу ў старой кашулі марскога пяхотніка і саламяным капелюшы.
  
  
  Рыма дастаў усе грошы з кішэні кашулі і кінуў іх да ног бадзягі. "Вось, - сказаў ён, - вазьмі мільён долараў. Я сам калісьці быў газетчыкам".
  
  
  "Усяго мільён?" перапытаў бадзяга.
  
  
  "Ты ведаеш, як гэта бывае", - сказаў Рыма. "З грашыма зараз прутка".
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  ***********************************************
  
  
  * Назва: #019: Святы Жах *
  
  
  * Серыя: Разбуральнік *
  
  
  * Аўтар (ы): Уорэн Мэрфі і Рычард Сапір *
  
  
  * Месцазнаходжанне : Архіў Джыліян *
  
  
  ***********************************************
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЕРШЫ
  
  
  Многія рэчы святыя, але толькі нямногія з іх - святыя людзі. -ДОМ СІНАНДЖУ.
  
  
  Калі звышгодны Цітус Паўэл убачыў, як целы грузяць на калёсы, запрэжаныя валамі, на ўскраіне Калькуты, ён спытаў сябе, ці гатовы ён памерці.
  
  
  Больш канкрэтна, ці быў ён гатовы аддаць сваё жыцьцё за белую дзяўчыну?
  
  
  Яшчэ больш канкрэтна, ці быў ён гатовы аддаць сваё жыццё за багатую белую дзяўчыну, бацька якой усяго два дзесяцігоддзі таму прымусіў прападобнага Паўэла задаць сабе аналагічнае пытанне аб каштоўнасці кубка кавы. Ён выразна памятаў гэта. Ты не забываеш, што стаіш твар у твар са смерцю.
  
  
  "Ніхто не перашкодзіць вам усім выпіць гэты кубачак кавы, вялебны. Але і ніхто не перашкодзіць ім павесіць вас усіх на вялікім вязе ў Уітэрс-Крык".
  
  
  Гэта былі словы Элтана Сноўі, уладальніка "Аптэкі Сноўі", "Млына Сноўі", "Драйв-ін Сноўі" і "Фермы Сноўі" ў Джэйсане, штат Джорджыя. Містэр Сноўі, які быў Джэйсанам па матчынай лініі, стаяў з «Сайлексам», які ўсё яшчэ бурбаліўся, ля буфетнай стойкі ў сваёй аптэцы, а малады вялебны містэр Паўэл сядзеў перад пустым кававым кубкам, а за яго спіной тоўпілася здзеклівая белая моладзь.
  
  
  "Я вазьму сліўкі і цукар", - сказаў звышгодны Паўэл і ўбачыў два цёмных ствала драбавіку, прыстаўленых да яго твару. На спускавых гапліках унізе ствалоў быў адзін тоўсты ружовы палец. Пазногаць быў брудны. Пазногаць, палец, рука і пісталет належалі майстру лесапільні, які, як ведалі ўсё ў Джэйсане, быў лідэрам мясцовага ку-клукс-клана.
  
  
  "Адна бочачка або два з тваім кавы, нігер?" – спытаў брыгадзір.
  
  
  Вялебны Паўэл пачуў смех ззаду сябе, убачыў, як Сноўі трымае кафейнік над кубкам, адчуў водар свежемолотого кавы і зразумеў, што, калі ён выжыве, ён ніколі больш не будзе піць каву.
  
  
  "Я сказаў, адна бочачка ці два, нігер?" паўтарыў майстар лесапільнага завода.
  
  
  "Прыбярыце гэта адсюль", - закрычаў Сняжок. "У гэтай аптэцы стральбы не будзе".
  
  
  "Ты збіраешся абслужыць нігера?"
  
  
  "Ты не сапсуеш гэтае месца сваёй дубальтоўкай".
  
  
  "І ты не будзеш абслугоўваць ніводнага нігера".
  
  
  «Гэй, містэр Сноўі», - пачуўся задыханы голас ад дзвярэй аптэкі. "Гэта дзяўчына".
  
  
  "Калі ты думаеш, што я дапушчу тут кровапраліцце ў той дзень, калі мая жонка падорыць мне дачку, то ты не ў сваім розуме збіраць бавоўну", - сказаў Сноўі. "Прыбярыце гэтую дубальтоўку, і давайце ўсё пайдзем да мяне, каб трохі па-сапраўднаму асвяжыцца. Я зачыняю аптэку".
  
  
  "Усе", вядома, не ўключалі звышгоднага Паўэла. Але да агульнай радасці, ён атрымаў свой кубак кавы без бочак.
  
  
  "Якраз з такой нагоды", - сказаў майстар лесапільнага завода, накіроўваючы драбавік на кубак. "Гэта не будзе нечым незвычайным".
  
  
  Але Поўдзень мяняўся паўсюль, і для чарнаскурых у Джэйсане стала звычайнай справай есці за аднымі і тымі ж прылаўкамі, хадзіць у адны і тыя ж кінатэатры і піць з адных і тых жа фантанаў, і праз дваццаць гадоў, калі б хто-небудзь спытаў, можа Ці чарнаскуры, і менш за ўсё прападобны містэр Паўэл з баптысцкай царквы Маунт-Хоуп, выпіць кубачак кавы ў Snowy's, жыхар Джэйсана паглядзеў бы на пытаемага так, як быццам яго варта змясціць у вар'ятню хату.
  
  
  Цяпер, калі фурманка, запрэжаная валамі, прарыпела міма яго па чужой дарозе ў Індыі, звышгодны Паўэл успомніў той даўні дзень у Джэйсане. Ён мог бачыць целы, канечнасці якіх звісалі з каляскі так свабодна, як ні адзін жывы чалавек не змог бы прайграць. Жывоты надзьмуліся наперад, але рэбры выступалі, шчокі ўваліліся пад пустымі вачыма, якія глядзелі ў вечнасць, каб ніколі больш не міргнуць.
  
  
  Дарога прапахла чалавечымі экскрыментамі, і раніца не прынесла з сабой прахалоды, толькі задушлівую спякоту, якая стане невыноснай, калі сонца ўзыдзе ў поўную сілу. Вялебны Паўэл адчуў, што яго гарнітур з непрамакальнай тканіны прыліпае да цела, як і ўчора, але напярэдадні ўвечар у гатэлі было так брудна, што ён не адважыўся змяніць яго. Ён прыхінуўся да шэрага "Пакарду" 1947 гады выпуску з новым пластом фарбы, машыне, якая была бы выкінута на звалку яшчэ ў Джэйсане, і паглядзеў на кіроўцу, смугласкурага мужчыну з рысамі асобы каўказца. Кіроўца спыніўся з-за вялікай шэрай каровы з абвіслым мясістым горлам. Усяго за некалькі хвілін да гэтага ён адмовіўся спыніцца з-за дзіцяці, якое плача на вуліцы, таму што гэта быў той, каго ён называў "недатыкальным". Каровы былі святымі ў Індыі. Жукі былі святымі ў Індыі. У Індыі ўсё было свята, думаў прападобны Паўэл, - усё, акрамя чалавечага жыцця.
  
  
  Замест таго, каб чакаць на зашмальцаваным заднім сядзенні аўтамабіля, пакуль пройдзе карова, звышгодны Паўэл выйшаў, і калі ён убачыў, як міма праехала фурманка з целамі, запрэжаная валамі, ён зразумеў, што павінен прыняць рашэнне: ісці далей, насустрач таму, што, як ён адчуваў зараз, было б яго смерцю, ці вярнуцца да Джэйсана.
  
  
  Яму ўсё яшчэ трэба было прайсці некалькі сотняў міль па дарогах, падобных гэтым, каб дабрацца да Патны ў падножжа горнага хрыбта Віндх'я, Патны на Ганзе, размешчанай вышэй Калькуты. Голад быў на зямлі, нягледзячы на дары амерыканскага збожжа, якое гніла на складах Калькуты, Бамбея і Шалапура, нягледзячы на яшчэ большую колькасць збожжа, якое даходзіла да людзей. Нягледзячы на самую вялікую дапамогу, якую Амерыка калі-небудзь аказвала якой-небудзь краіне, з якой яна не ваявала, Індыя ўсё яшчэ збірала сваіх памерлых ад голаду ў павозках, запрэжаных валамі, у той час як яе ханжаскія міністры ў Нью-Дэлі, якія адважваліся прапаведаваць мараль усяму свету, марнатравілі грошы на атамныя бомбы.
  
  
  Прападобны Паўэл прачытаў кароткую малітву і ўзяў сябе ў рукі. Карове хутка трэба было сыходзіць, і яна павінна была вырашыць, ці ехаць ёй далей па дарозе ў Патну ці вярнуцца ў аэрапорт і вярнуцца туды, дзе ён мог дыхаць свежым паветрам хваёвага лесу, ці падзяліць са сваёй сям'ёй порцыю сома, ці паклікаць аб сваім каханні. да Бога перад сваёй паствай у акуратнай белай царкве, размешчанай на травяністым схіле побач са старым Снежным млыном.
  
  
  Ён адчуваў, што яго жыццё залежыць ад прынятага ім рашэння, але ўсяго толькі на мінулым тыдні яно не здавалася такім ужо канчатковым. Цяжкім, так; канчатковым, не. Ён разглядаў усё гэта як практыкаванне ў тым, каб падставіць іншую шчаку.
  
  
  "Вялебны, - сказаў Элтан Сноўі ў "Джэйсане" роўна сем дзён таму, - вы павінны дапамагчы мне. Я думаю, магчыма, вы адзіны, хто можа. Я атрымаў тут ліст ад Джолін. Я думаю, што яе, ну, накшталт як выкралі. Накшталт як."
  
  
  "Джолін. Маленькая Джолін. Ды яна ж такая мілая дзяўчынка. Сапраўдная хрысціянка, калі можна так сказаць, містэр Сноўі".
  
  
  "Так, сэр, мілая дзяўчына, цудоўная дзяўчына", - сказаў Сноўі. Вялебны Паўэл мог бачыць чырвоныя кругі вакол вачэй Сноўі, як быццам плакаў найбагацейшы чалавек у Джэйсане.
  
  
  "Мне патрэбна ваша дапамога, звышгодны. Я ведаю, што Джолін прабіралася ў ваш раён горада і займалася грамадскай працай і ўсё такое. І я ведаю, што яна падабалася вам і вашым людзям".
  
  
  "Яна мілая дзяўчына, містэр Сноўі. Магу я прапанаваць вам кубачак кавы? Сам я не піў ні кроплі ўжо дваццаць гадоў".
  
  
  "Не, вялікае вам дзякуй", - сказала Сняжынка і падштурхнула да прападобнага Паўэла патрапаны ліст. "Прачытайце гэта, калі ласка. Гэта ад Джолін яе маме".
  
  
  Вялебны Паўэл прачытаў ліст і прыйшоў у замяшанне. Яно здалося яму дастаткова прыемным пасланнем ад дзяўчыны, якая здабыла шчасце і зносіны з боскай сілай. Што збянтэжыла Паўэл, дык гэта згадка пра добрую працу яе бацькі ў галіне грамадзянскіх правоў, але гэта было нішто ў параўнанні з працай Блажэннага Настаўніка, якога яна знайшла там, у Патне, Індыя.
  
  
  "Калі б толькі ваш вельмі блізкі сябар, прападобны Паўэл, мог убачыць поўнае шчасце місіі "Чароўнае шчасце" тут, у Патне, - гаварылася ў лісце, - я быў бы бясконца ўдзячны. Дзеля Джэйсана, ён павінен убачыць гэта прама цяпер".
  
  
  Надпіс на лісце абвяшчаў: "Місія Чароўнага асалоды", і, паводле яе фірмовага бланка, у яе былі офісы ў Парыжы, Лос-Анджэлесе, Нью-Ёрку і Лондане. Яе радзімай была Патна, Індыя. У верхняй частцы ліста была выгравіравана фатаграфія таўсташчокага хлопчыка-падлетка. Яго галаву акружаў арэол колеру фуксіі.
  
  
  "Я бачу, ваша дачка здзейсніла тое, чаго не змог здзейсніць Гасподзь", - ласкава сказаў містэр Паўэл. "Яна зрабіла мяне вашым блізкім сябрам".
  
  
  "Гэта кодэкс, вялебны. Яна ў бядзе. Я не ўпэўнены, у якой бядзе, але яна ў бядзе. Яна думае, што вы адзіны мужчына, які можа выратаваць яе. Я не ведаю чаму. Можа быць, гэта таму, што гэтыя індзейцы таксама каляровыя... Яна добрая дзяўчына, звышгодны.Я ведаю, што яна не ваша паства, але... але... Элтан Сноўі адвярнуўся."Калі ласка, не перакладвай грахі бацькі на дачку".
  
  
  "Чаму б табе не адправіцца ў адну з гэтых місій Чароўнага Блажэнства і не спытаць аб ёй самой?"
  
  
  "Я зрабіў. Я наняў людзей. Я наняў шмат людзей. Двое адправіліся ў Індыю. Яны так і не вярнуліся. Яны далучыліся да гэтага маленькага… гэтага маленькага Дабрашчаснага Майстра".
  
  
  "Зразумела", - сказаў звышгодны Паўэл. "Ну, я памятаю дзень, калі нарадзілася Джолін. У той час я піў каву".
  
  
  "Я прашу не за сябе. І калі што-небудзь здарыцца, твая сям'я будзе добра забяспечана. Я даю табе слова ў гэтым".
  
  
  "Добрая прапанова, містэр Сноўі. Але я ведаю, што аб маёй сям'і паклапоцяцца. Таму што, калі я адпраўлюся на пошукі Джолін, вы пераведзяце 50 000 даляраў на дэпазітны рахунак майго адваката".
  
  
  "Я дам гэта вам зараз, звышгодны. Наяўнымі. Я магу дастаць табе гэта наяўнымі ".
  
  
  "Мне не патрэбны твае грошы. Я хачу бяспекі для сваёй сям'і, калі мяне не павінна быць тут, каб забяспечыць іх".
  
  
  "Магчыма, страхоўка. Я мог бы аформіць поліс на сто тысяч даляраў, звышгодны, і..."
  
  
  "Дэпазітны рахунак майго адваката. Калі я памру, мая сям'я будзе забяспечана. Я б палічыў за лепшае не паўтарацца, калі вы не пярэчыце, містэр Сноўі".
  
  
  "Вядома. Вядома. Ты сапраўдны хрысціянін".
  
  
  Такім чынам, цяпер ён шукаў Джолін містэра Сноўі, і калі гэта была добрая справа, то, вядома, ён павінен быў давяраць Госпаду. Калі б у яго была вера, і ён, і дачка містэра Сноўі вярнуліся б у Джэйсан да канца месяца. Ён вярнуў бы грошы містэра Сноўі, і, магчыма, гэта дало б гэтаму прагнаму чалавеку шанц праславіцца дабрачыннасцю. Царквы, несумненна, не перашкодзіла б цудоўная новая сістэма кандыцыянавання паветра.
  
  
  Калі б у яго была вера. Але было так цяжка мець веру перад абліччам смерці.
  
  
  Карова паблажліва агледзелася па баках, затым паплялася прэч па пыльнай дарозе, ідучы за каляскай, якая, калі б напярэдадні карова з'ела гамбургер, зараз не была б поўная па шляху на звалку трупаў.
  
  
  "У Патну. Наперад, у Патну", - сказаў звышгодны Тытус Паўэл з баптысцкай царквы Джэйсана Маунт-Хоуп.
  
  
  "Ведаеш, я падумаў, што ты можаш вярнуцца", - сказаў кіроўца з рэзкім брытанскім акцэнтам. "Большасць вяртаецца, калі бачаць каляскі".
  
  
  "Я думаў пра гэта".
  
  
  "Я спадзяюся, вы не будзеце з-за гэтага думаць аб Індыі горш. На самай справе, амаль усе яны недатыкальныя і не ўносяць ніякага рэальнага ўкладу ў сапраўдную веліч Індыі, як вы думаеце?"
  
  
  "Я бачу людзей, якія памерлі з-за недахопу ежы".
  
  
  "Патна - дзіўнае месца для афраамерыканца", - сказаў вадзіцель. "Вы збіраецеся ўбачыць святога чалавека?"
  
  
  "Магчыма".
  
  
  "Патна - дом святых людзей, ха-ха-ха", - сказаў вадзіцель. "Яны ведаюць, што ўрад не кране іх там з-за прароцтва. Яны там гэтак жа важныя, як святая карова".
  
  
  "Якое прароцтва?" - спытаў прападобны містэр Паўэл.
  
  
  "О, гэта старое прароцтва. У нас больш прароцтваў, чым бруду ў Ганзе. У гэта, аднак, вераць больш, чым хацелі б прызнаць, ха-ха-ха".
  
  
  "Ты казаў аб прароцтве".
  
  
  Ах, так. Вядома. Сапраўды. Калі святому чалавеку, сапраўднаму святому чалавеку, прычыняць шкоду ў Патне, тады зямля здрыганецца, і з усходу даляціць гром. Нават брытанцы паверылі ў гэта. Падчас іх кіравання ў Патне адбыўся землятрус, і яны паўсюль. шукалі святога чалавека, але ўсе багатыя, магутныя святыя людзі былі здаровыя і знаходзіліся ў цудоўным настроі, потым выявілі, што ў самага нізкага факіра, які жыў ля падножжа гор, аднялі адзін абед, яго апошнюю трапезу, і неўзабаве пасля гэтага ўварваліся японцы. Затым, зноў, святога чалавека аблілі салодкімі алеямі і падпалілі, таму што наложніца магараджы сказала, што ў яго выдатны дух.І манголы ўварваліся пасля гэтага.З таго часу ў кожнага прадпрымальнага святога ордэна быў прынамсі адзін дом у Патне.Урад паважае іх , так, сапраўды ".
  
  
  "Ты ведаеш што-небудзь аб місіі Чароўнага асалоды, Інкарпарэйтэд?"
  
  
  "О, адзін з тых амерыканскіх фільмаў. Так, вельмі паспяховы".
  
  
  "Ты чуў пра Дабрашчаснага Майстра?"
  
  
  "Благаслаўлёны Настаўнік?"
  
  
  Прападобны Паўэл дастаў з кішэні курткі ліст Джолін. "Яго індыйскае імя Махаражы Гупта Махеш Дор".
  
  
  "Хлопец з Дора, вядома. Вядома. Калі ты ўмееш добра чытаць і пісаць па-ангельску, з ім заўсёды знойдзецца праца. І калі ты зможаш..." Кіроўца не дагаварыў, і як бы Паўэл на яго ні ціснуў, ён не адказаў , які іншы чалавек заўсёды мог бы знайсці працу ў хлопца з Дор.
  
  
  Патну, як і астатнія ахопленыя голадам раёны Індыі, вывозілі мерцвякамі на калясках. Міма іх пранёсся нецярплівы "Ролс-ройс", і кіроўца Паўэла заўважыў, што гэта быў урадавы міністр, які накіроўваецца ў Калькуту на важную канферэнцыю, прысвечаную зверствам імперыялістычнай Амерыкі, такім як няздольнасць рэфінансаваць бібліятэку вызвалення ў Берклі, Каліфорнія.
  
  
  "Гэта будзе добрая размова", - сказаў вадзіцель. "Я чытаў, дзе ён збіраецца назваць закрыццё бібліятэкі тым, чым яно з'яўляецца, — генацыдным расісцкім рэпрэсіўным злачынствам". "Пакард" 1947 гады выпуску злёгку падкінула, і сэрца прападобнага Паўэла звалілася. Кіроўца не прапусціў маленькае дзіця з карычневай скурай. Магчыма, дзіцяці было лепей.
  
  
  "Ну, вось і вы", - сказаў вадзіцель, пад'язджаючы да цяжкіх драўляных варот, умацаваных вялікімі сталёвымі заваламі, якія ўзвышаюцца амаль на два паверхі і акружаны белымі цэментнымі сценамі. Гэта было падобна на турму.
  
  
  "Гэта місія Чароўнага блажэнства? Гэта падобна на крэпасць".
  
  
  "Для заходняга розуму тое, чаго ён не разумее, з'яўляецца благім прадчуваннем", - сказаў кіроўца. "Ён бачыць сваё ўласнае зло за кожнай невыразнасцю. У нас няма людзей з дзідамі, падобных вашаму таце".
  
  
  Прападобны Пауэл спрабаваў растлумачыць, што ён баптыст, і таму Папа Рымскі не з'яўляецца яго духоўным лідэрам, і ў любым выпадку швейцарскія гвардзейцы ў Ватыкане былі ўсяго толькі дэкаратыўнай славутасцю без намеру выкарыстоўваць якую-небудзь зброю. Кіроўца, здавалася, разумеў усё гэта, пакуль яму не далечы чаявыя, а затым, з крыкамі прывітання і "ўра!", ён крануўся з месца, крычучы, што папства - гэта прылада Цэнтральнага выведвальнага кіравання і іншая лухта.
  
  
  Прападобны Паўэл крыкнуў яму ўслед, што хоча, каб кіроўца пачакаў зваротнай паездкі, але яму здалося, што ён пачуў толькі смех з кашляючага, які адплёўваецца "Пакарда" 1947 гады выпуску.
  
  
  Калі Паўэл павярнуўся назад да дзвярэй місіі, ён убачыў, што яны адчыненыя. Індыйскі святар у ружовым адзенні, які стаяў у дзвярным праёме, усміхаўся. У яго на лбе была намалявана срэбная паласа.
  
  
  "Сардэчна запрашаем, вялебны Паўэл. Мы чакалі цябе, ло, ужо шмат дзён".
  
  
  Увайшоў прападобны Паўэл. Ён не мог бачыць, як людзі зачынялі высокія цяжкія дзверы з дрэва і металу, але яны павольна зачыніліся са стогнам сваёй масы.
  
  
  У цэнтры двара ўзвышаўся цудоўны ружовы палац, за ім удалечыні маячыў заснежаны хрыбет Віндх'я. Мігацельныя водбліскі каляровага шкла ігралі на ружовым фоне, а вянчаючы палац купал залатога ззяння ў цэнтральнай кропцы прымусіў вялебнага адвесці вочы.
  
  
  "Дзядзька Цітус, дзядзька Цітус. Ты тут. Вау". Гэта быў голас маладой жанчыны. Гэта гучала як Джолін, але зыходзіла ад беглай дзяўчыны з вельмі цёмнымі вачыма і цокалі бегам ног у сандалях. Яе твар быў абгорнуты ружовым палатном, а серабрыстая паласа рассякала лоб напалову. Падышоўшы бліжэй, яна сказала: "Думаю, мне больш не варта казаць "вау"".
  
  
  "Джолін. Гэта ты?"
  
  
  "Ты не пазнаў мяне, я так моцна змяніўся, праўда?"
  
  
  "Твае вочы".
  
  
  "О, адчуванне асалоды". Яна ўзяла моцныя, стомленыя рукі прападобнага Паўэла, вырвала ў яго пацёрты плецены чамадан і кароткай бавоўнай прымусіла святара ў расе падбегчы да іх і забраць сакваяж.
  
  
  "Гэта падобна на нейкі драўняны грым на павеках", - сказаў прападобны Паўэл. Ён адчуў, як яе пазногці зайгралі на яго далоні, і інстынктыўна адхапіў руку. Яна засмяялася.
  
  
  "Макіяж вачэй - гэта толькі знешняе. Ты бачыш макіяж на свае вочы. Але ты не бачыш, што адбываецца пад маімі вачыма, вачыма, якія плаваюць пад азёрамі чыстага паколвання".
  
  
  "Тынгл?" - спытаў Паўэл. Ці спрабавала яна мець зносіны з дапамогай кода? Ці быў макіяж вачэй наркотыкам? Ці была яна падслухана? Прападобнаму Паўэлу ўсё гэта падалося дзіўным.
  
  
  “Пачуццё за маімі вачыма. Мы былі створаны, каб атрымліваць асалоду ад сваімі целамі, а не пакутаваць разам з імі. Блажэнны Майстар, ды будзе хвалена яго імя, навучыў нас вызваляць сябе. Паколванне – гэта частка свабоды”.
  
  
  "Так, мы атрымалі твой ліст - твой бацька, мой добры сябар і я".
  
  
  "О, гэта. Уся хвала імя Блажэннага Майстра. Хвала яго бясконцаму імені і бясконцай істоце. Ён цудоўны ў сваім жыцці, і яго жыццё - наш доказ. Усхваляйце блажэннае, напоўненае майстэрствам жыццё".
  
  
  "Джолін, дзіця маё, ці ёсць тут якое-небудзь месца, дзе мы маглі б пагаварыць сам-насам?"
  
  
  "Няма нічога таемнага ад таго, хто ведае ўсё".
  
  
  "Зразумела. Тады, магчыма, вы хацелі б вярнуцца са мной сёння ўвечары або як мага хутчэй, каб расказаць Джэйсана добрае слова", - сказаў звышгодны Паўэл, аглядаючы сцены. Уздоўж іх стаялі людзі ў мантыях і цюрбанах з бязбожнымі аўтаматамі і патранташамі. Падлога ўнутранага двара была выкладзена хупавай залатой і чырвонай пліткай. Вялебны Паўэл чуў стук сваіх грубых скураных чаравік, калі ён ішоў з дзяўчынай, якая была Джолін Сноўі, у будынак пад залатым купалам. Унутры ўсходняя пышнасць знікла разам з парывам халоднага паветра. Ён ішоў па лінолеўму, схаваны кандыцыянер астуджаў яго, а непрамое асвятленне супакойвала, хоць і дзіўна, яго вочы. Было добра знаходзіцца ў холадзе і сухасці, удалечыні ад гарачых, пыльных смяротных дарог Індыі, удалечыні ад карычневага бруду Ганга і смуроду чалавечых адыходаў жыццядзейнасці і вылучэнняў.
  
  
  З чыстага храмаванага фантанчыка цурчала празрыстая вада. Каля празрыста-белай пластыкавай сцяны стаяў аўтамат з газіроўкай red man-high.
  
  
  "Благаслаўлёны Майстар верыць, што свята тое, што стала святым", - сказала Джолін. “Ён верыць, што мы тут для таго, каб быць шчаслівымі, а калі мы не шчаслівыя, гэта таму, што мы атруцілі сябе ў нашых розумах. Няхай вас не шакуе сучаснае сэрца гэтага палаца. Гэта яшчэ адзін доказ праўды Блажэннага Майстра. Хочаш содавай. ?"
  
  
  "Усім сваім сэрцам, дзіця, я б вельмі хацеў содавай. У вас тут, у Патне, ёсць апельсінавая содавая?"
  
  
  "Не. Проста Таб. Блажэнны Майстар аддае перавагу Таб. Калі вы хочаце апельсін, адпраўляйцеся ў Калькуту або Парыж. Тут у нас ёсць Таб ".
  
  
  "Я бачу, у Блажэннага Майстра праблема з калорыямі".
  
  
  "Гэта не праблема. Дыетычны напой - гэтае рашэнне". Прападобны Паўэл убачыў, як чырвань успыхнуў на яе мяккіх бледных шчоках. Упершыню ён убачыў пасму яе залаціста-жоўтых валасоў, якая выглядала з-пад ружовага каптура.
  
  
  "Мы можам адправіцца распаўсюджваць яго слова сёння ўвечары, калі ты хочаш, дзіця".
  
  
  "Ты думаеш, што мяне выкралі, ці не так? Не так?"
  
  
  Вялебны Паўэл абвёў позіркам вялікую прастору прахалоднага пакоя з белымі сценамі, падобнае на гарызантальны снежны пірог, выкладзены на ярка-ружова-карычневую страву, якой была Індыя. Сучасная раскоша на кантыненце прагорклай смерці. Калі б ён быў сучасным, там маглі б быць электронныя прылады для падслухоўвання. Раптам ён заўважыў чысціню ў паветры. Ён больш не адчуваў паху чалавечых экскрыментаў.
  
  
  "Вядома, я не думаю, што цябе выкралі. Як я ўжо казаў твайму бацьку, майму блізкаму сябру, я проста хачу прыехаць і ўбачыць нашу маленькую Джолін".
  
  
  "Лухта. Тата табе не сябар. У той дзень, калі я нарадзіўся, табе ледзь не каштавала жыцця купіць каву ў яго аптэцы. Тата - рэакцыйны расіст. Заўсёды быў. Так будзе заўсёды".
  
  
  "Але ліст, Джолін?" - спытаў прападобны Паўэл, адкрыўшы рот ад здзіўлення.
  
  
  "Бліскуча, ці не праўда? Яшчэ адзін доказ дасканаласці нашага Блажэннага Настаўніка. Ён сказаў, што ты прыйдзеш. Ён сказаў, што тата пойдзе да цябе, а ты прыйдзеш сюды за мной. Ён сказаў, што ты зробіш гэта па просьбе чалавека, які дваццаць гадоў таму глядзеў бы, як ты паміраеш за кубачак кавы. Хіба гэта не даказвае яго геніяльнасць? О, дасканаласць, дасканаласць, дасканаласць - мой Блажэнны Гаспадар", - завішчала Джолін і заскакала ўверх-уніз, у экстазе пляскаючы ў ладкі. "Дасканаласць. Дасканаласць. Дасканаласць. Яшчэ адна дасканаласць ".
  
  
  З дзвярэй, якіх ён не бачыў, з-за парцьер, якія ён не заўважаў, пакуль яны не зашамацелі, з лесвіц, якія зліваліся са сценамі, пакуль ён не ўбачыў сандалі, якія спускаліся па іх, выйшлі маладыя мужчыны і жанчыны, амаль усе белыя, некалькі чорных. Ні адна з іх не выглядала індыянкай, за выключэннем адной дзяўчыны, якая, хутчэй за ўсё, была габрэйкай ці італьянкай, падумаў Паўэл.
  
  
  "Дазвольце мне прывесці вам яшчэ адзін доказ дасканаласці нашага Дабраславёнага Настаўніка", - абвясціла Джолін натоўпу і распавяла аб Джэйсане, штат Джорджыя, і гісторыі рас, чорных і белых, аб тым, як паміж імі заўсёды была адлегласць, але Дабраслаўлёны Настаўнік сказаў, што яго дасканаласць пераўзыходзіць расы.
  
  
  "І каб даказаць гэта, - завішчала Джолін, - вось чарнаскуры мужчына, які прыйшоў па загадзе майго бацькі, белага чалавека і ненавіснага прыхільніка сегрэгацыі. Аб цуд, мы бачым дасканаласць".
  
  
  "Вось, мы ўбачылі дасканаласць", – скандавала група. "Вось, мы ўбачылі дасканаласць". І Джолін Сноўі правяла прападобнага містэра Паўэла праз групу маладых людзей да двух белых дзвярэй, якія рассунуліся, адчыняючы ліфт.
  
  
  Калі дзверы аддзяліла іх ад натоўпу, Паўэл сказаў: "Я не думаю, што падман - гэта форма дасканаласці. Ты зманіла, Джолін".
  
  
  "Гэта не хлусня. Калі ты тут, хіба гэта не мацнейшая рэальнасць, мацнейшая праўда, чым ліст паперы? Такім чынам, вялікая праўда перамагае меншую".
  
  
  "Ты адправіла ліст, у якім змяшчаўся падман, дзіця. Гэты падман усё яшчэ застаецца падманам, усё яшчэ хлуснёй. Ты ніколі раней не хлусіла, дзіця. Што яны тут з табой зрабілі? Ты хочаш вярнуцца дадому?"
  
  
  "Я хачу дасягнуць дасканалага блажэнства праз Майстры Блажэнства".
  
  
  "Паглядзі на мяне, дзіця", - сказаў прападобны Цітус Паўэл. "Я прарабіў доўгі шлях і я стаміўся. Твой бацька турбуецца пра цябе. Твая маці турбуецца пра цябе. Я турбаваўся пра цябе. Я прыйшоў, таму што думаў, што цябе выкралі. Я прыйшоў, таму што твой ліст чыталася як код, які заклікае мяне прыйсці. А зараз, ты хочаш пайсці са мной дадому, назад да Джэйсана?" Ён убачыў, як яна нахіліла галаву і ўтаропілася яму ў грудзі, пакуль яе розум збіраў разам хітраспляцення яе адказу.
  
  
  "Я дома, звышгодны. І, акрамя таго, вы не разумееце. Вы думаеце, што вас прывяло сюды тое, што вы называеце сваёй хрысціянскай дабрадзейнасцю. Гэта не так. Гэта была дасканаласць Блажэннага Майстра, і я такі шчаслівы за цябе, таму што цяпер ты ўвойдзеш у шчасце разам з намі. І ты ледзь не прапусціў гэта з-за свайго ўзросту ".
  
  
  Дзверы ліфта адчыніліся ў пакой, абстаўлены хромам і чорнай скурай, з глыбокімі крэсламі і доўгімі канапамі, круглымі шклянымі сталамі і асвятленнем, якое прападобнаму Паўэлу здалося сышоўшым са старонак таго моднага часопіса, які ён калісьці купіў па памылцы. Яны з місіс Паўэл прачыталі гэта, смеючыся над коштамі. На кошт сякой-такой з гэтых рэчаў можна было купіць дом.
  
  
  Ён пачуў механічнае "понг" з далёкага кута пакоя, ад якога пахла лімонам Airwick.
  
  
  "Мы тут", - сказала Джолін. "Унутранае свяцілішча місіі "Чароўнае шчасце". Вітаю дасканаласць, поўнае ласкі".
  
  
  "Понг", - зноў пачуўся шум. Вялебны Паўэл зазірнуў у вялікі пакой з нізкай столлю. Шум зыходзіў ад машыны. Дзве пульхныя светла-карычневыя рукі нервова паторгваліся па баках шафы.
  
  
  "Понг", - зноў прагудзела машына.
  
  
  "Чорт", - вымавіў голас з-за шафы.
  
  
  "Вялебны Паўэл тут, пра Блажэнны Настаўнік", - спявала Джолін пісклявым напевам.
  
  
  "Што?" - раздаўся голас з-за шафы.
  
  
  "Понг", - сказала машына.
  
  
  "Прэпадобны Паўэл тут, як ты і прадказваў, Аб Дасканаласць, Аб Прасвятленне".
  
  
  "Хто?"
  
  
  "Той, каго ты ўспрымаў, прыйдзе. Хрысціянін. Баптыст, якога мы пакажам як звернутага да нашага праўдзівага прасвятлення".
  
  
  "Што? Пра што ты кажаш?"
  
  
  "Помніш ліст, аб Учынены?"
  
  
  "О, так. Нігер. Прывядзіце яго".
  
  
  Джолін сціснула руку Паўэла і з прамяністай усмешкай кіўнула яму, каб ён ішоў з ёй.
  
  
  "Мне не падабаецца гэтае слова. Апошні раз, юная лэдзі, яго выкарыстоўвалі ў адносінах да мяне хуліганы ў аптэцы вашага бацькі".
  
  
  "Ты не разумееш. "Ніггер" у вуснах Блажэннага Майстра пазбаўляе слова джала і прадузятасці. Што гэта за слова, як не два малаважных гуку? Нігер і эр. Нічога".
  
  
  "Гэта не табе вырашаць. І не твайму гаспадару".
  
  
  Калі прападобны Паўэл убачыў Блажэннага Майстра, ён коратка кіўнуў і сказаў: "угу", як бы ў пацверджанне. Ён быў непадуладны ўзрушэнням у гэтым будынку. На пульхным светла-карычневым целе Блажэннага Майстра былі занадта вузкія белыя шорты і нічога больш.
  
  
  Ён быў падобны на сардэльку з тугім белым лейкапластырам пасярэдзіне. Юнацкія вусы тапырыліся над выразна акрэсленымі вуснамі. Пасма лоевых чорных валасоў звісала на яго твар. Ён стаяў перад экранам тэлевізійнага тыпу, назіраючы за якая скача белай кропкай і маніпулюючы рычагамі абапал.
  
  
  "Понг", - сказала машына, і індыкатар шалёна заскакаў ад аднаго боку машыны да іншай.
  
  
  "Усяго адну секунду", - сказаў юнак, якому Паўэл даў гадоў пятнаццаць ці шаснаццаць. Вусны хлопца нервова тузануліся. У яго англійскай быў толькі лёгкі акцэнт, нешта накшталт англійскай, як у белых хлопцаў, якія так даўно прыязджалі летам на поўдзень працаваць за грамадзянскія правы.
  
  
  "Понг. Понг. Понг", - працягвала машына, і Блажэнны Гаспадар ухмыльнуўся.
  
  
  "Добра, ты нігер. Давай прыступім да працы. Я Махаражы Гупта Махеш Дор. Дабраславёны Настаўнік для цябе".
  
  
  Вялебны Паўэл уздыхнуў, стомлены ўздых, сотні міль пыльных індыйскіх дарог, ён уздыхнуў. Ночы, праведзеныя на заднім сядзенні машыны, ён уздыхнуў. Назіраючы, як выносяць чалавечыя помнікі голаду, ён уздыхнуў. Турбота аб белай дзяўчыне, якая калісьці была такой добрай і прыязнай да ўсіх. Усё гэта ён прамаўляў з уздыхам і адчуваў сябе вельмі стомленым, калі казаў.
  
  
  “Індзюк, працуй на якой-небудзь іншай вуліцы. Мая душа належыць Ісусу. А ты, Джолін, мне шкада цябе. Гэта не духоўны чалавек”.
  
  
  "Добра", - сказаў Махаражы Дор. "Мы можам абысціся без гэтага лайна. Здзелка такая. Мы з табой маглі б сто гадоў спрачацца аб Святым Паўле і святых пісаннях Веданты або аб тым лайне, якое распаўсюджана ў нашы дні. Мая здзелка такая. Я ведаю, як ты павінен жыць, каб быць шчаслівым. Вось і ўсё. Твая мова створана для таго, каб спрабаваць. Твае вочы, каб бачыць. Твае ногі, каб рухацца. І калі яны не робяць усяго гэтага, значыць, нешта не так, так?"
  
  
  Вялебны Паўэл паціснуў плячыма.
  
  
  "Правільна?" - сказаў Махаражы Дор.
  
  
  "Вочы бачаць, а ногі рухаюцца, калі гэтага жадае Бог".
  
  
  "Дастаткова добра. Цяпер спытаеце сябе аб усім комплексе. Ці мяркуецца, што вы павінны хадзіць з пачуццём, што вы нешчаслівыя? Нешта не так? Незадаволенасць? Ніколі нічога не бывае так добра, як ты думаў, дакладна? Так?"
  
  
  "Ісус так добры, як я і думаў, што ён будзе".
  
  
  "Вядома, таму што ты ніколі яго не сустракаў. Калі б гэты габрэйчык быў зараз паблізу, ён быў бы тут, калі б я да яго дабраўся. Не вісеў бы з цвікамі ў руках. Я маю на ўвазе, дзетка, што гэта за здзелка "Я б ніколі не пагадзіўся на такую здзелку з табой".
  
  
  "Хвала Дабрашчаснаму Майстру", - сказала Джолін, пляскаючы ў ладкі.
  
  
  "Ціха, дзіця", - строга сказаў звышгодны Паўэл.
  
  
  "Тое, што я выкладаю, - гэта тое, што я прымушаю цябе адчуваць тое, што ты павінен адчуваць. Тваё цела скажа табе, што я мае рацыю. Твае пачуцці скажуць табе, што я мае рацыю. Толькі не спрабуй адключыць іх. Але калі ты гэта зробіш, я ўсё роўна выйграю, таму што я - шлях. Капаеш?"
  
  
  "Блаславёны Спадар", - усклікнула Джолін і кінула сваю ружовую ільняную галаўную павязку да двух пульхных карычневых ножак. Яе светлыя валасы рассыпаліся па ружовым сары. Вялебны Паўэл убачыў, як яе юныя грудзі затрымцелі пад сукенкай.
  
  
  Махаражы Дор пстрыкнуў пальцамі, і Джолін сарвала з сябе сары. Яна стаяла бледная і аголеная, ганарліва ўсміхаючыся. Нібы паказваючы памідор на продаж, Махаражы Дор сціснуў левую грудзі.
  
  
  "Добрая штука", - сказаў ён.
  
  
  Вялебны Паўэл убачыў, як ружовы грэбень яе грудзей зацвярдзеў паміж карычневым вялікім і паказальным пальцамі.
  
  
  "Ты думаеш, ёй гэта не падабаецца?" сказаў хлопчык. "Ёй гэта падабаецца. Дык у чым справа? Правільна". Сцісні.
  
  
  Вялебны Паўэл адвярнуўся. Ён не збіраўся прыніжацца, спрачаючыся з гэтымі язычнікамі.
  
  
  "Хочаш гэта? Вазьмі гэта".
  
  
  "Дабранач, сэр, я сыходжу", - сказаў звышгодны містэр Паўэл, і малодшы сяржант усміхнуўся. Калі Паўэл павярнуўся, ён адчуў, як дзве рукі схапілі яго за локці, і пакуль ён змагаўся, ён адчуў, як на яго шыю надзелі аброжак і зашчоўкнулі яго, а рукі закавалі ў кайданы і сцягнулі за спіной. Яго галава адкінулася назад, і нехта тузануў яго за ногі. Ён падрыхтаваўся да скрышальнага падзення, але прызямліўся мякка. Нават кайданкі былі мяккімі, калі яны сцягнулі яго запясці. Ён паспрабаваў падціснуць пад сябе ногі, але яны раз'ехаліся ў мяккіх пераплётах направа і налева. Нечыя рукі заняліся яго адзеннем, расшпілілі куртку і кашулю, і нейкім неспасціжным для яго чынам яны знялі адзенне з яго запясцяў і шчыкалатак, не здымаючы кайданаў. Ён убачыў свяцільні на столі і гукаізаляцыйную мазаіку, размешчаную вакол палос святла.
  
  
  Ён убачыў твар Джолін прама над сабой. Ён убачыў, як высунуўся яе язык, і адчуў яго ў цэнтры сваёй галавы. Яе пругкія грудзі дакрануліся да яго грудзей, а мова слізгануў па яго носе да вуснаў. Яны ненадоўга прыадчынілі яго вусны. Ён адвярнуў галаву і адчуў вільготны язык на сваёй шыі.
  
  
  "Нешта ты можаш змяніць, нігер, а сёе-тое не", - сказаў Махараджы Дор.
  
  
  Мова паказытала пупок прападобнага, і да таго часу, як ён дабраўся да яго чрэслаў, ён зразумеў, што страціў кантроль.
  
  
  "Я бачу, тваё цела нешта кажа табе, нігер. Як ты думаеш, што яно табе кажа? Ты ведаеш, што яно табе кажа? Ты думаеш, гэта няправільна. Вы думаеце, што ведаеце лепш, чым цела, якое даў вам Бог, кажаце вы. Калі вам патрэбна паветра, вам патрэбна паветра. Калі вам патрэбна вада, вам патрэбна вада. Калі вам патрэбна ежа, вам патрэбна ежа. Так?
  
  
  Вялебны Паўэл адчуў, як вільготныя гарачыя вусны стуліліся на ім. Ён не хацеў, каб гэта было прыемна. Ён не хацеў, каб гэта ўзбуджае яго, захоплівала яго, рухала ім, падводзіла яго да дрыготкай грані вытанчанай напругі. А потым рот знік, а ён усё яшчэ хацеў. Ён дрыжаў там, яго цела ўмольвала.
  
  
  "Яшчэ, калі ласка", - сказаў звышгодны Паўэл.
  
  
  "Прыкончы яго", - сказаў Махаражы Дор.
  
  
  Калі вытанчанае, якое нарынула, пульсавалае палягчэнне паглынула яго, звышгодны Паўэл пачаў адчуваць свой уласны гнеў на самога сябе. Ён падвёў сябе, свайго Бога і дзяўчыну, якую прыйшоў выратаваць.
  
  
  "Гэй, дзетка, не хвалюйся", - сказаў Махаражы Дор. "Тваё цела здаравей, чым ты ёсць. Ты адчуваеш сябе дрэнна не з-за свайго цела, а з-за свайго вялікага-вялікага гонару. Гонар, хрысціянін. Ты паклаў галаву на плаху за кубак кавы, але гэта было не за грамадзянскія правы Што за чалавек глядзіць у рулю пісталета і кажа: "Страляй"? Мужчына, які адчувае сябе непаўнавартасным? Лухта сабачая. Ты страшэнна добра ведаў, што ты лепшы сукін сын у той аптэцы. Вялікі герой. Па той жа прычыне, герой, ты прыйшоў сюды дзеля бландыначкі, як яе завуць?Ты быў вялікім хрысціянінам.Падстаўляць іншую шчаку найбагацейшаму беламу чалавеку ў гэтым горадзе, як яго клічуць?Верна?Вялікі чалавек.
  
  
  Калі маладыя крыкуны пачалі называць цябе дзядзькам Томам, ты не пярэчыў. Ты ведаў, што ў іх не хопіць смеласці зрабіць тое, што зрабіў ты. Паглядзі ў рулю драбавіку і закажы каву, здаравяк. але ў цябе быў Бог.Выдатны Тытус Паўэл.Я скажу табе, што ты тут робіш.Ты прыйшоў сюды, каб давесці, што ты проста самы выдатны нігер у царстве Божым.Што ж, ты, чорны вырадак, тут твой гонар не закрануць ніякім драбавіком. Тут цябе не чакае пакутніцкая смерць. Ніякага натоўпу лінчавацеляў. Ты атрымліваеш тое, ад чаго ўцякаў усё сваё жыццё. Такім чынам, спачатку мы пазбавімся ад праклятага пачуцця віны”.
  
  
  Адчуванне паколвання ў правай руцэ, а затым імклівая хваля ўсведамлення таго, што ўсё ў парадку, напоўніла прападобнага Паўэла. Кончыкі яго пальцаў адчулі паколванне, косткі пальцаў паколвала, запясці былі жывымі і спакойнымі, як і перадплеччы. Яго плечы, якія столькі разоў падымаліся ў яго жыцці, расслабіліся, ператварыўшыся ў прыгожыя плаваюць суставы, а грудзі стала падобная на бурбалкі пад лёдам змёрзлага гладкага возера. Яго ногі растварыліся ў падлозе, і ён адчуў, як прахалодныя пальцы нанеслі мазь на яго павекі, а затым з'явіліся зоркі, выдатныя паколваюць зоркі. Ён быў на нябёсах, і там быў голас. Цвёрды, рыпучы голас, але калі ты сказаў "так" гэтаму голасу, усё зноў было ў парадку. І голас казаў, што ён павінен рабіць усё, што сказаў яму Блажэнны Майстар. Дабрашчасце працягвалася "так" і скончылася "не". Вялебны Паўэл падумаў, што гэта могуць быць хвіліны, а могуць быць і дні. Твары над ім змяніліся, і аднойчы яму здалося, што ён бачыць ноч праз вельмі блізкае акно. Ва ўсім гэтым ён спрабаваў сказаць Богу, што шкадуе аб сваёй ганарыстасці, і што ён любіць Яго, і што ён шкадуе аб тым, што робіць яго цела.
  
  
  Кожны раз, калі гэта здаралася, звышгодны Паўэл адчуваў, як асалода пакідае яго, і калі ён выкрыкваў імя Ісуса, адчуваў невыносны боль. Яго далоні нібы здушвала цяжкімі іголкамі, і ён зноў выкрыкваў гэтае імя. І яго ногі адчулі, як храбусцяць косці і ламаецца жалеза, і, набраўшы ў лёгкія пабольш паветра, звышгодны Цітус Паўэл закрычаў аб каханні да свайго сябра ўсяго жыцця. "Ісус, будзь са мной зараз".
  
  
  І потым яго працяў востры боль у правым баку, і перад тым, як пагрузіцца ў цёмную вечнасць нішто, яму здалося, што ён пачуў, як яго самы лепшы сябар вітае яго дома.
  
  
  Махаражы Дор гуляў у сваю электронную гульню і выйграваў, калі адзін з яго святароў паведаміў яму аб няўдачы.
  
  
  "Што вы маеце на ўвазе, кажучы, што ён мёртвы? Ён толькі што прыйшоў сюды".
  
  
  "Ён тут ужо тыдзень, Блажэнны Настаўнік", - сказаў святар, схіляючы паголеную, але спатнелую галаву.
  
  
  "Тыдзень, так? Што ты зрабіў не так?"
  
  
  "Мы зрабілі так, як ты загадаў, Блажэнны Настаўнік".
  
  
  "Усё?"
  
  
  "Усё".
  
  
  "Што ты ведаеш? Ха? Ну? Ха? Ці ведае ўрад аб гэтым? Ёсць якія-небудзь навіны з Дэлі?"
  
  
  "Нам нічога не вядома, але яны даведаюцца. У пашпартным стале даведаюцца. Міністэрства замежных спраў даведаецца. Прадстаўнік Трэцяга свету даведаецца".
  
  
  "Добра. Вось тут 300 рупій. Хто-небудзь яшчэ?"
  
  
  "Прадстаўнік трэцяга свету захоча большага. Хоць прападобны Паўэл, магчыма, і быў грамадзянінам Злучаных Штатаў, у сілу сваёй чарноцця ён таксама быў чальцом Трэцяга міру".
  
  
  "Скажыце прадстаўніку Трэцяга свету, што ён атрымлівае сто рупій толькі за маўчанне, таму што ў як там яго, быў амерыканскі пашпарт. Скажы яму, што калі б ён быў афрыканцам, для яго тут не знайшлося б нават пачкі цыгарэт, разумееш?"
  
  
  "Як ты загадаеш".
  
  
  "Як твiрл гэта ўспрыняў?"
  
  
  "Сястра Джолін?"
  
  
  "Так, яна, Джо, усё роўна".
  
  
  "Яна плакала, таму што сказала, што сапраўды кахала прападобнага Паўэла, і зараз ён страціў свой шанец на шчасце".
  
  
  "Добра. Правальвай".
  
  
  "Я ўсё яшчэ турбуюся аб урадзе".
  
  
  "Не варта. У Дэлі няма нічога, чаго нельга было б купіць за 300 рупій, і, акрамя таго, мы атрымалі прароцтва. Яны турбуюцца аб Кітаі. Яны не збіраюцца турбаваць нас. Мы святыя людзі, разумееш? І яны не могуць прыставаць да святому чалавеку ў Патне. Ты ўбачыш. Хлеб патрэбен толькі для таго, каб усё было гладка. Яны сапраўды вераць у гэтую брудную легенду”.
  
  
  "ПОНГ, ПОНГ, ПОНГ". Машына раптам прыйшла ў рух без націску на рычаг. Успышка шалёна закружылася, шкло экрана забрынчала, а над галавой са сцяны вырвалася непрамое святло. Раптам наступіла цемра, а затым пасыпаліся аскепкі, і святар і Махаражы Гупта Махеш Дор, як яблыкі, пакаціліся па пандусе да далёкай сцяны, дзе яны праляжалі некалькі гадзін, пакуль іх не паднялі нечыя рукі.
  
  
  Махаражы пачуў, як яму пашанцавала. Не ўсе перажылі землятрус у Патне, і на наступны дзень урадавыя чыноўнікі прыбылі, каб агледзець целы забітых святых людзей. Аднак усе яны, хто загінуў, загінулі падчас землятрусу. Смерць ніводнага святога чалавека не была прычынай гэтага.
  
  
  Ніводны ўрадавы чыноўнік, ні паліцыянт, ні салдат, ні прадстаўнік самога прэм'ер-міністра, не папрацаваў праверыць павозкі, запрэжаныя валамі, калі яны са скрыпам выязджалі з горада на звалку. Такім чынам, яны не ўбачылі адно значна больш цёмнае цела ў самым нізе кучы недатыкальных, таго, у каго былі праколаты далоні і ногі і рана ў баку.
  
  
  Гэта быў такі жахлівы землятрус, што спачатку яны падумалі, што загінулі самыя святыя людзі. Але, відаць, гэта было не так, асабліва з таго часу, як мяжа з Кітаем заставалася спакойнай. З усходу тэрору не будзе.
  
  
  Але на ўсход, нават на ўсход ад Кітая, у маленькае мястэчка на ўзбярэжжа Паўночнай Карэі, прыйшло паведамленне. Майстар Сінанджу хутка вернецца дадому, таму што яго праца прывядзе яго ў Індыю, нейкі інцыдэнт у Патне, які выклікаў турботу яго працадаўцы. Па шляху туды яму будзе падаравана, у знак павагі да яго слаўнай службы, трыўмфальнае вяртанне ў вёску, якая падтрымлівалася яго працамі на працягу столькіх гадоў.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДРУГІ
  
  
  Яго звалі Рыма, і яму надакучылі лакіраваныя талеркі, якія ляцелі ў яго галаву, тыя, што з сабачымі ікламі, інкруставанымі на фоне калавых лілей, тыя, што ляцелі маланкай, часам выгінаючыся, або апускаючыся, або падскокваючы, а часам проста да чэрапа з такой хуткасцю , што чэрап мог раскалоцца.
  
  
  Левая рука Рыма, здавалася, усплывала і мякка дакраналася большасці талерак. Некаторыя з прыёмаў, якія ён не папрацаваў заблакаваць, і ў тых прыёмах, якія не былі заблакаваныя, быў навык, пра які ён нагадваў сваім цягліцам і нервам, каб яны выконвалі. Майстэрства - гэта не мускулы, а разлік часу, а разлік часу - гэта проста быць у адзінстве, ствараць, а затым падтрымліваць сваё ўспрыманне ў гармоніі з рэальнасцю.
  
  
  Гэты акт утрымання пласцін смерці ад нанясення яму шкоды нагадаў яму просты ўрок даўным-даўно, калі Майстар Сінанджу выкарыстоўваў павольныя бамбукавыя дзіды, якія ў той час выглядалі настолькі хуткімі, што Рыма застыў у жаху, калі яны накіраваліся на яго.
  
  
  Але гэтыя пласціны праляцелі ў пяць разоў хутчэй, крыху павольней, чым кароткая куля 22-га калібру. Яны ўрэзаліся ў падушкі ззаду яго, разарваўшы плюшавую чырвоную тканіну і зламаўшы спружыны канапы. Але ўрок, які ён выняў з бамбукавых палак, заставаўся ўрокам і зараз. Абараняй не там, дзе цябе няма, а толькі тое, што для цябе каштоўнае. Якія зачапляюцца, якія апускаюцца пласціны прычынілі б яму шкоду толькі ў тым выпадку, калі б ён накінуўся на самі пласціны, замест таго каб заставацца ў зоне свайго цела і проста абараняць яго ад уварвання пласцін.
  
  
  Апошняя пласціна гарызантальна наблізілася да яго вачэй, здавалася, на імгненне завісла, затым выгнулася дугой над яго правым вухам і з трэскам урэзалася ў сцяну, што адкрыла трохфутавае шво ў белай абтынкаванай сцяне матэля "Рода" у Розуэле, штат Нью-Мексіка. Звонку быў Рыа-Хонда, камяністы ручай, які толькі гэтым засушлівым летам можна было назваць нечым большым, чым проста ручаём.
  
  
  "Хоумран", - сказаў той, хто кідаў талеркі, чыя радасць, нястрымная і нарастальная, ператварыла жыццё Рыма ў пекла. Калі камусьці патрэбна пекла, падумаў Рыма, то чаму яно павінна быць у Нью-Мексіка? Але яму сказалі быць там, і ён быў там. Чыун, кідальнік талерак, не пярэчыў супраць знаходжання ў Нью-Мексіка. Ён вяртаўся дадому, у сваю родную вёску Сінанджу ў Карэі, якую падтрымлівалі яго працы, гэтак жа, як служэнне яго бацькі, бацькі яго бацькі і продкаў са старажытных зарэгістраваных часоў падтрымлівала вёску.
  
  
  Чиун быў усяго толькі апошнім майстрам сінанджа, а ў паслугах Майстра сінанджа заўсёды меў патрэбу той ці іншы імператар. У цара і імператара, фараона і ўладара, прэзідэнта і этнарха заўсёды была праца для асасіну, а старажытная Хата Сінанджу, сонечная крыніца ўсіх баявых мастацтваў, была проста найстарэйшым у свеце, усталяваным, сталым сховішчам майстэрства асасіну. Па найму.
  
  
  У Амерыцы паслугі, якія былі наняты, крыху адрозніваліся ад звычайных. Майстар Сінанджу быў наняты для навучання аднаго чалавека, белага чалавека, чалавека, які быў публічна забіты, пакараны смерцю на электрычным крэсле. Рыма - які тады быў Рыма Уільямсам.
  
  
  І ў наступныя гады трэніроўкі змянілі саму нервовую сістэму, так што цела і розум Рыма маглі бачыць, як на яго ляцяць талеркі, і імгненна разумець, што патрабуе ўвагі яго цела, а што ён можа спакойна ігнараваць.
  
  
  "Гэта не хоумран, Татачка. Пітчар не атрымлівае хоумран. Які адбівае атрымлівае хоумран".
  
  
  "Вы мяняеце правілы ў адносінах да мяне, таму што я карэец і не чакаў, што я гэта ведаю. Мяне падманваюць у хаўмране, - сказаў Чыун і склаў свае доўгія хупавыя пальцы адзін на адным так, што яго залацістае кімано з белымі матылькамі спадала ніцма. Нават яго вадкая старажытная барада, здавалася, перамагала, Майстар Сінанджу абвінаваціў свайго вучня ў несправядлівасці, якой той атрымліваў асалоду.
  
  
  Так было з таго часу, як Чыуну паведамілі, што, паколькі Рыма адпраўляецца ў Патну, Індыя, накіроўваючыся на захад праз Ціхі акіян, яны праедуць міма Японіі і Карэі, і Чыуну будзе дазволена наведаць яго родную вёску Сінанджу, нават нягледзячы на тое, што яна знаходзілася ў палітычна несяброўскай паўночнай частцы Карэі.
  
  
  З таго дня, як Наверсе раззлаваліся з-за чаго-тое, што адбылося ў Індыі - чаму ў Індыі, Рыма не ведаў, паколькі Індыя мела да місіі Наверсе такое ж стаўленне, як бульбяны суп да гіпатэнузы трыкутніка, - з таго дня Чиун калекцыянаваў несправядлівасці, шматпакутны карэец у краіне белых расістаў.
  
  
  Ён вяртаўся ў сваю вёску, каб расказаць ім, што ён вынес дзеля іх, адначасова аддаючы на водкуп свае таленты, каб на атрыманыя грошы ўтрымліваць састарэлых, нямоглых і беднякоў вёскі Сінанджу.
  
  
  "Будзь я белым, гэта быў бы хаўмран", - сказаў Чыун.
  
  
  "Спачатку, Татачка, мы займаліся спортам. Прынамсі, я займаўся. І мы не гулялі ў бейсбол".
  
  
  "Ты б не стаў гуляць з карэйцам. Як ваша Малодшая ліга. Я разумею. Вы, белыя, усе аднолькавыя. Фанатычныя. І ўсё ж я лічу сябе вышэй за вашую дробязнасць".
  
  
  Праз шчыліну ў сцяне пакоя матэля вызірнуў твар. Калі твар адсунуўся, Рыма і Чиун ўбачылі дзесяцігалонавы "Сэтсан" па-над тварам, якое было па-над аголенымі грудзьмі, аголенай таліі і ўсяго астатняга. Мужчына адступіў далей ад свайго боку сцяны. Аднак на ложку нешта было. Бландынка з дзёрзкай азадкам і аголеная, як пазбаўлены сана клешч.
  
  
  "Прывітанне, хлопцы", - крыкнула яна.
  
  
  "Закрый свой рот, жанчына", - сказаў мужчына з-пад капелюша. Ён павярнуўся назад да сцяны. "Ты там. Ты і гэты прыдурак".
  
  
  "Ага", - сказаў Чыун. "Гук".
  
  
  "Чорт", - сказаў Рыма.
  
  
  "Ты чуў мяне. Гук. Гук. Гук."
  
  
  "Aha. Aha. Ага, - сказаў Чиун. "Я стаю тут пакорліва абражаны. Але цярплю, бо я чалавек свету. Каханні. спакою".
  
  
  "Паехалі", - сказаў Рыма.
  
  
  "Вы прарабілі гэтую дзірку ў сцяне?" - спытаў чалавек пад капелюшом.
  
  
  Доўгі кастлявы палец іншай рукі адарваўся ад спакойнага спакою і абвінавачвальна паказаў на Рыма.
  
  
  "Ты гэта зрабіў, хлопец, дакладна?" - звярнуўся капялюш да Рыма.
  
  
  "Ты прынёс гора ў маё жыццё", - сказаў Рыма.
  
  
  "Ты хочаш гры-юф? Ты атрымаеш гры-юф, - сказаў чалавек пад капелюшом, і Рыма ўбачыў, як ён надзеў каўбойскія боты з цісненай скуры, узяў бліскучы шасцізарадны рэвальвер з кучы адзення і схаваўся з вачэй. Рыма пачуў, як адкрылася і зачыніліся дзверы ў суседнім пакоі, а затым пачуў стук у свае дзверы.
  
  
  "Яна не зачынена", - сказаў Рыма.
  
  
  Увайшоў мужчына, ростам шэсць футаў чатыры дзюймы, у чаравіках - шэсць футаў восем цаляў. Пісталет быў накіраваны ў галаву Рыма.
  
  
  "Ты, сукін сын, ты гуляю са мной і маёй жанчынай, я знясу табе галаву".
  
  
  "Ты зробіш гэта, Кліт", - завішчала дзяўчына праз разбураную сцяну. "Кладзіся і зрабі гэта. Прыстрэлі мяне хто-небудзь. Калі ты любіш мяне, ты прыстрэліш мне каго-небудзь". Яна ўскочыла з ложка, яе пышныя грудзі ўздымалася і апускалася перад ёй. Яна наблізіла твар да адтуліны ў сцяне. Рыма адчуў ванітны пах алкаголю ў яе дыханні.
  
  
  "Каго ты хочаш першым, Ларэта?" - спытаў чалавек з пісталетам.
  
  
  "Жорсткасць амерыканцаў шакіруе", – сказаў Чыун.
  
  
  "Завядзі гэтую маленькую калатушу, мілая", - сказала Ларэта.
  
  
  "Гвалт супраць меншасці", - нараспеў вымавіў Чыун. "Збіты, пагарджаны і абражаны".
  
  
  "Калі цябе калі-небудзь пагарджалі, абражалі або лупцавалі? Ніводны майстар Сінанджу ніколі не пакутаваў", - сказаў Рыма.
  
  
  Кліт узвёў цынгель пісталета. Чыун з блажэннай нявіннасцю ўзняў вочы да неба. Пакутнік жорсткага расізму. У яго пакутах быў адзін маленькі недахоп. Калі пісталет узвёў курок, быў гатовы і падняты, а палец стуліўся на спускавым кручку, белая пласціна перамясцілася з такой хуткасцю, што яе размытая пляма рушыла ўслед за ёй і прабралася пад капялюш туды, дзе раней быў рот Кліта, туды, дзе раней была шчака Кліта. , так што цяпер там былі капялюш і верхняя палова асобы, якая ўгрызаецца ў белую пласціну, якая наліваецца чырвонай крывёй, і рэшткі ніжняй сківіцы, раскіданыя чырвоным і аскепкамі костак па валасатай грудзей. Пісталет упаў, не стрэліўшы.
  
  
  "Чорт вазьмі", - сказала Ларэта. "Я ніколі не атрымліваю таго, чаго хачу. Клет? Клет? Клет?"
  
  
  Кліт рушыў наперад, патанаючы ў шэрым дыване на падлозе. Вакол яго галавы шэрая маса цямнела, утвараючы лужыну, якая ўсё пашыралася.
  
  
  "Ён таксама не змог прыгатаваць яго занадта добра", - заўважыла Ларэта. "Як наконт вас, хлопцы, хочаце кавалачак?"
  
  
  "Кавалачак чаго?" - спытаў Чыун, які з падазрэннем ставіўся да ўсіх заходніх дыетычных практыкаў. Ён паабяцаў Рыма сапраўдную вячэру, калі яны дабяруцца да Сінанджу, дома славы Усходу, жамчужыны Заходнекарэйскага заліва.
  
  
  "Частка мяне, татка".
  
  
  "Я не канібал", - сказаў Чыун, і Рыма ведаў, што гэтая прапанова таксама ўвойдзе ў "Казкі Амерыкі"… аб тым, што некаторыя не толькі былі канібаламі, але і ладзілі добраахвотныя абеды. Гэтае дзівацтва Майстар Сінанджу захаваў у памяці.
  
  
  "О, не, не гэта", - сказала Ларэта і, апісаўшы круг указальным і вялікім пальцамі левай рукі, хутка пракралася ўнутр і дастала ўказальны палец правай рукі. "Гэта", - сказала яна.
  
  
  "Ты не зрабіў нічога, каб заслужыць мяне", – сказаў Чыун.
  
  
  "Як наконт цябе, мілка?" яна звярнулася да Рыма, які быў ростам усяго каля шасці футаў, з хударлявым, гнуткім целам, якое ўзбуджае многіх жанчын, варта было яму ўвайсці ў пакой. Яго вочы былі цёмнымі, глыбока пасаджанымі над высокімі скуламі, а тонкія вусны выгнулася ў лёгкай усмешцы. Яго запясці былі тоўстымі.
  
  
  "Я павінен пазбавіцца ад цела", - сказаў Рыма, гледзячы на аголенага мерцвяка.
  
  
  "Не, ты гэтага не зробіш. За яго прызначаная ўзнагарода. Кліта шукаюць у трох штатах. Ты станеш знакамітым. Знакамітым".
  
  
  "Паглядзі, што ты нарабіў", - сказаў Рыма, і Чыун адвярнуўся, адчуваючы сябе вышэй за ўсё гэтага.
  
  
  Добра, падумаў Рыма, што гэты пакой быў усяго толькі месцам сустрэчы і што іх не суправаджаў цяжкі багаж Чыуна.
  
  
  "Куды вы двое бяжыце? Тэлевізійныя камеры будуць тут. Рэпарцёры таксама. Ты станеш знакамітым".
  
  
  "Так, выдатна", - сказаў Рыма, і яны хутка пайшлі па калідоры матэля, а бландынка крычала ім услед. Яны рухаліся такім чынам, што бландынка падумала, што яны павярнулі на дарогу ў Тэхас, калі на самой справе яны саслізнулі ў перасохлае рэчышча Рыа-Хонда і рушылі ўверх па выбеленаму жвіру ў 200 ярдаў на захад ад матэля, і там яны пачакалі і ўбачылі паліцыянтаў , хуткую дапамогу і рэпарцёраў. І на другі дзень, калі на дарозе з'явіўся пэўны шэры Chevrolet Nova, Рыма выбег з рэчышча ракі і спыніў яго.
  
  
  "Невялікі інцыдэнт, Сміці", - сказаў Рыма мужчыну пад пяцьдзесят з цытрынавай асобай, спыняючы любыя пытанні аб тым, чаму яго не было ў загадзя абумоўленым нумары матэля.
  
  
  Рыма зрабіў знак Чыуну ісці за ім да машыны, але Майстар сінанджа не рушыў з месца.
  
  
  "Ты скончыш? Мы ўжо правялі ноч у чортавай канаве з-за цябе".
  
  
  "Я б пагаварыў з імператарам Смітам", - сказаў Чыун.
  
  
  "Добра", - уздыхнуў Рыма. "Ён будзе размаўляць толькі з табой, Сміці".
  
  
  Назіраючы, як сівая галава Сміта знікае ў рэчышчы ракі за вялікім карычневым кустом, за якім сядзеў Чыун, Рыма не мог не думаць аб тым, як упершыню ўбачыў Сміта. Рыма толькі што прыйшоў у сябе ў санаторыі Фолкрофт у праліве Лонг-Айленд, так шмат гадоў таму. Як было растлумачана, Рыма быў завербаваны з дапамогай фальшывага пакарання на электрычным крэсле за сфабрыкаванае забойства для працы на сакрэтную арганізацыю, якая будзе ціха дзейнічаць па-за законам, каб даць закону больш шанцаў спрацаваць.
  
  
  Сьміт быў чалавекам, які ачольваў арганізацыю, і, акрамя Рыма і прэзыдэнта Злучаных Штатаў, быў адзіным чалавекам, які ведаў пра яе існаваньне. Рыма гадамі жыў з сакрэтам. Афіцыйна ён быў мёртвы і зараз працаваў на арганізацыю, якой не існавала. Ён быў яе наёмным забойцам, а Чыун - яго трэнерам.
  
  
  Рыма назіраў, як Сміт цягнецца назад па памыю.
  
  
  "Ён хоча прабачэнняў", - сказаў Сміт, які насіў шэры касцюм і белую кашулю нават у Розуэле, штат Нью-Мексіка.
  
  
  "Ад мяне?"
  
  
  "Ён хоча, каб ты ўзяў свае расісцкія выказванні назад. І я думаю, ты павінен ведаць, што мы высока цэнім яго навыкі. Ён аказаў вялізную паслугу, зрабіўшы цябе тым, хто ты ёсць ".
  
  
  "Кім я быў, пакуль усё гэта адбывалася? Нявінным сведкам?"
  
  
  "Проста папрасі прабачэння, Рыма".
  
  
  "Ідзі акуні асла", - сказаў Рыма.
  
  
  "Мы не выйдзем адсюль, пакуль ты не папросіш прабачэння. Шчыра кажучы, я здзіўлены, што ты расіст. Я думаў, вы з Чиуном сталі вельмі блізкія".
  
  
  "Ты пад забаронай", - сказаў Рыма. “Гэта наша справа. Ты гэтага не разумееш, і табе няма да гэтага ніякай справы”. Рыма падняў каменьчык і з адлегласці 20 ярдаў раскалоў кактус ля падставы.
  
  
  "Што ж, калі ты не папросіш прабачэння, усе мы нікуды не дзенемся", - сказаў Сміт.
  
  
  "Тады мы нікуды не ідзём", - сказаў Рыма.
  
  
  "У адрозненне ад вас дваіх, мне здараецца мець патрэбу ў вадзе, прытулку і ежы праз разумныя прамежкі часу. Акрамя таго, у мяне няма тыдня, каб чакаць у рэчышчы ракі Нью-Мексіка".
  
  
  "Калі ўсе вашы кампутары вярнуліся ў Фолкрофт, вам не трэба ведаць, што мы ўсё тут робім?"
  
  
  "З таго, што я даведаўся ад Чыуна, ты тут, таму што змяніў некаторыя правілы бейсбола ў дачыненні да яго і прыцягнуў на свой бок іншага белага. Я мяркую, ён мог бы забыцца пра гэта, калі б былі прынесены належныя прабачэнні. Нешта звязанае з жэтонамі ".
  
  
  "Увядзі гэта ў свой кампутар. У апошні раз, калі Чыун хацеў атрымаць жэтон, ім аказалася Барбара Стрэйзанд. Ты гатовы да гэтага?"
  
  
  Сьміт прачысьціў горла. "Ідзі, скажы яму, што табе шкада, каб мы маглі заняцца бягучай справай. Трэба зрабіць сёе-тое. Важная праца".
  
  
  Рыма паціснуў плячыма. Ён знайшоў Чыуна там, дзе толькі што сядзеў Настаўнік: ногі падагнуты пад сябе, рукі на каленях, сухі ветрык пустыні гуляе з яго жмуткаватай барадой. Рыма коратка перагаварыў з ім і вярнуўся да Сміта.
  
  
  "Вазьмі гэта. Знак, якім ён хоча загаіць сваю рану, - гэта чатырнаццаць укормленых кароў, прызавы бык, сотні качак, гусей і куранят, рулоны шоўку даўжынёй са сцяны замка або Фолкрофту, паколькі ён усё яшчэ думае аб вечку санаторыя як аб замку, дзесяць служанак і сотня калясак нашага лепшага карычневага рысу”.
  
  
  "Што гэта?" - недаверліва перапытаў Сміт.
  
  
  "Ён хоча забраць гэта з сабой дадому, у Сінанджу. Гэта была твая памылка, калі ты сказаў яму на мінулым тыдні, што ён можа наведаць сваю вёску. Цяпер ён хоча прывезці дадому што-небудзь, каб паказаць, што яго час на Захадзе не было выдаткавана марна ".
  
  
  "Я ўжо сказаў яму, што вы павінны адправіцца туды на падводнай лодцы. Менавіта так золата дастаўляецца ў яго вёску. Я думаю, гэтага дастаткова. Ты ведаеш, што мы павінны быць сакрэтнай арганізацыяй, а не цыркам. Скажы яму, што дастаткова даць транспарт , каб адвезці яго дадому ".
  
  
  Рыма зноў паціснуў плячыма, зноў павярнуўся да Чыўна і зноў вярнуўся з адказам. "Ён таксама кажа, што ты расіст".
  
  
  "Скажыце яму, што мы проста не можам ажыццявіць дастаўку ўсяго гэтага барахла, пакуль не ўсталюем дыпламатычныя адносіны з Паўночнай Карэяй. Скажыце яму, што мы падорым яму лал памерам з яйка малінаўкі".
  
  
  Адказ Чыўна праз Рыма заключаўся ў тым, што кожны Майстар Сінанджу, які калі-небудзь адпраўляўся за моры раней, вярнуўся ў Сінанджу з данінай яго славе. Усё, акрамя аднаго, якому не пашанцавала працаваць на расістаў.
  
  
  "Два рубіны", - сказаў Сміт.
  
  
  І калі пад гарачым сонцам Нью-Мексіка было вырашана, што данінай павагі Чыуну стануць два рубіны, дыямент удвая меншы за іх памер і каляровы тэлевізар, Сміту паведамілі, што самае добрае ў амерыканцах - гэта іх здольнасць бачыць недахопы ў сваім характары і спрабаваць іх выправіць.
  
  
  У машыне Сміт абмаляваў праблему. КЮРЭ, арганізацыя, якую ён узначальваў і на якую працавалі Рыма і Чыун, страціла чатырох агентаў, якія правяралі місію Чароўнага асалоды, Інк. Хаця крымінальны патэнцыял DBM, Inc. быў мінімальным, проста чарговая грашовая афёра, яе наступствы турбавалі Сміта. Тысячы рэлігійных фанатыкаў напалі на краіну, і імі кіраваў - іншага слова для гэтага не падбярэш - ашуканец.
  
  
  Прыяцель на заднім сядзенні падумаў, што гэта жудасна.
  
  
  "Няма нічога горш ашуканца", – сказаў Чыун. "Гора зямлі, у якую прыходзіць жулік, бо палі застануцца неапрацаванымі, а юныя дзяўчыны кінуць свае хатнія справы з-за непераканаўчасці яго слоў".
  
  
  "Мы падумалі, што вы, з вашымі ведамі Усходу, былі б асабліва каштоўныя ў гэтай справе, акрамя таго, што вы навучалі Рыма", – сказаў Сміт, правяраючы сваё люстэрка задняга віду. Рыма рана заўважыў, як Сміт водзіць машыну; кожныя дзесяць секунд ён глядзеў у люстэрка задняга выгляду, і на кожныя пяць поглядаў у люстэрка задняга віду прыходзіўся адзін погляд у вонкавае люстэрка. Ён вёў машыну такім чынам па шашы ці на пад'язной дарожцы - звычайная, кантраляваная дысцыпліна, якая ніколі не змянялася. Нябожчык прэзідэнт, які заснаваў CURE, абраў прыдатнага чалавека для гэтай працы, чалавека з суровым самакантролем, чалавека, чые амбіцыі ніколі не заахвоцілі б яго выкарыстоўваць арганізацыю для кіравання краінай, чалавека, няздольнага да славалюбства, таму што славалюбства мяркуе ўяўленне, і Рыма быў упэўнены, што апошняй фантазіяй, якая калі-небудзь прыходзіла ў чэрствую новаанглійскую галаву Сміта, былі гобліны ў шафе, і ці не ўключыць матуля святло, каб яны сышлі.
  
  
  "Сінанджу тут, каб служыць у праўдзе і сумленнасці", - сказаў Чыун, і Рыма паглядзеў у акно, адчуваючы млоснасць.
  
  
  "Вось чаму я сказаў Рыма, што мы забяспечым табе паездку дадому ў якасці бонуса за тую выдатную працу, якую ты прарабіў з ім".
  
  
  "Гэта было нялёгка, улічваючы стан матэрыялу", – сказаў Чыун.
  
  
  "Мы ведалі гэта, майстар сінандж", - сказаў Сміт.
  
  
  - Дарэчы, аб ашуканцах, - сказаў Рыма, - якога памеру рубіны ты купляеш, Чиун?
  
  
  "Ёсць розніца паміж прыняццем даніны і ашуканствам, але я б не чакаў, што расіст зразумее гэта. Імператар Сміт, які не расіст, разумее гэта. Ён настолькі добра разумее значэнне даніны, што, каб умацаваць сваё становішча ў ўдзячнай вёсцы Сінанджу, ён можа зрабіць даніну трыма рубінамі і дыяментам замест двух рубінаў і дыямента, якія, верагодна, заплацілі б кітайцы.Такая прыстойнасць, Рыма, высокашаноўнага Гаральда У. Сміт, дырэктар санаторыя Фолкрофт - чалавек, больш прыдатны для кіравання, чым ваш прэзідэнт, і чалавек, якому дастаткова сказаць слова, і гэтую несправядлівасьць кіраваньня можна выправіць”.
  
  
  Сміт прачысціў горла, а Рыма ўсміхнуўся.
  
  
  "Пераходзячы да справы, - сказаў Сміт, - нам пашанцавала. Нейкім чынам адзін з нованавернутых "Боскага Блажэнства" дэзерціраваў. Ён быў у Патне і быў адпраўлены назад, каб дапамагчы ажыццявіць тое, што паслядоўнікі Блажэннага Майстра называюць нейкай вялікай справай. . Гэты чалавек быў узведзены ў ранг, я думаю, яны называюць гэта, архі-святара. Мы не ўпэўненыя. Як вы ведаеце, наша арганізацыя працуе так, што людзі не ведаюць, што яны робяць ".
  
  
  "Прама праз верхавіну, Сміці".
  
  
  "Я збіраўся сказаць, акрамя цябе і мяне. Чіун, як ты ведаеш, лічыць мяне імператарам".
  
  
  - Ці метка, - сказаў Рыма.
  
  
  "Выдатны імператар", - сказаў Чыун. "Той, чыя шчодрасць прынясе яму вечную славу".
  
  
  "Адзін з людзей, які забяспечвае нас інфармацыяй, сам таго не ведаючы, працуе ў газетным бізнэсе на ўзбярэжжы, і хтосьці сказаў яму аб чымсьці вялікім, вельмі вялікім, што вось-вось адбудзецца ў Амерыцы, і што толькі такі праніклівы чалавек, як Блажэнны Майстар, мог гэта пракруціць. Паводле яго слоў, самы вялікі за ўсю гісторыю”.
  
  
  "Самы вялікі што?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Гэта тое, чаго мы не ведаем. Мы ведаем, што з войскам рэлігійных фанатыкаў гэта можа быць амаль што заўгодна. Менавіта таму мы прызначылі сустрэчу ў матэлі "Рода". Вакол гэтага "Боскага шчасця" так шмат людзей, што я не давяраў ні аднаму са звычайных каналаў.Таму я прызначыў сустрэчу тут.Шчыра кажучы, я крыху занепакоіўся, калі ўбачыў цябе ў той канаве, які чакае мяне.Благаслаўлёны Настаўнік загадаў аднаму са сваіх паслядоўнікаў, шэрыфу, выпісаць ордэр на арышт перабежчыка.Тры штаты.Бядняга хаваўся. Мы дамовіліся схаваць яго побач з вамі, каб вы маглі яго дапытаць. Я ўпэўнены, што вашыя метады допыту могуць дамагчыся чаго заўгодна”.
  
  
  - Перабежчык? Яго імя Кліт? - спытаў Рыма.
  
  
  "Гэта яго якое хаваецца імя".
  
  
  "Яго дзяўчыну клічуць Ларэта?"
  
  
  "Так, так. Правільна".
  
  
  "Ён буйны хлопец? Шасці футаў чатырох цаляў ростам і басанож?"
  
  
  "Так. Ты сустракаўся з ім?"
  
  
  "Ён носіць стэтсан?"
  
  
  "Так. Гэта ён".
  
  
  "У яго была талерка ў роце і праз пазваночнік у спіне?"
  
  
  "Не. Вядома, не".
  
  
  - Цяпер ведае, - сказаў Рыма.
  
  
  Чыун паглядзеў на блакітныя нябёсы Нью-Мексіка і раўніны за іх межамі. Хто ведаў, у чым наступны раз абвінавацяць беднага карэйца ў краіне белых людзей-расістаў?
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЭЦІ
  
  
  "Дык вось што ты рабіў у рэчышчы ракі", - сказаў Сміт, калі пачуў аб інцыдэнце з талеркай. “Можа быць, нам варта з'ехаць з дарогі. Магчыма, яны ўстанавілі назіранне за матэлем. Цябе могуць заўважыць”.
  
  
  "За намі таксама можа быць хвост", – сказаў Рыма.
  
  
  "У расісцкай краіне магчыма ўсё, - сказаў Чыун, - дзе аголеныя людзі ўрываюцца ў ваша асабістае жыццё".
  
  
  Ззаду шэрага Chevrolet Nova ехаў крэмава-бэжавы Ford з чырвонай мігцелкай зверху і буйнымі чорнымі літарамі прама над кратамі радыятара, на якіх было напісана Sheriff . Калі Рыма павярнуўся, каб паглядзець, машына шэрыфа завыла сірэнай і набрала хуткасць.
  
  
  "Магчыма, гэта шэрыф, які працуе на Блажэннага Настаўніка", - сказаў Сміт.
  
  
  "Добра", - сказаў Рыма.
  
  
  "Добра? Мілорд, яны ўзялі мяне з сабой. Вы ведаеце метады ўхілення. Я не. Выдатна. Гэта ўсё, што мне трэба, каб мяне арыштавалі ў Нью-Мексіка".
  
  
  "Табе падабаецца хвалявацца, ці не так, Сміці?" спытаў Рыма. "Проста выкажы мне ў агульных рысах заданне і перастань хвалявацца".
  
  
  "Высветліце, што гэты індыйскі махляр робіць з амерыканцамі. Высветліце, што гэта за "вялікая штука", і спыніце яе, калі гэта небяспечна".
  
  
  "Чаму ты не сказаў гэтага раней?" - спытаў Рыма. "Замест таго, каб адпраўляць нас у падарожжа ў Патну і ўсю гэтую экскурсію на падводнай лодцы ў трум Сінанджу?"
  
  
  "Таму што наш імператар у сваёй мудрасці, - сказаў Чыун, - дабраславіў нас сваёй пышнасцю. Калі нам загадаюць адправіцца ў Сінанджу, то мы адправімся ў Сінанджу".
  
  
  “На ваенна-марской базе ў Сан-Дыега будзе знаходзіцца падводная лодка “Арлекін”. Капітан падумае, што вы з Дзяржаўнага дэпартамента на сакрэтным заданні. Ён вырашыць, што гэта ціхая уверцюра да ўсталявання адносін з паўночнакарэйскай фракцыяй для магчымага дыпламатычнага прызнання”.
  
  
  "Я ўсё яшчэ не разумею, чаму мы накіроўваемся ў Сінанджу", - сказаў Рыма. "Акрамя таго, што гэта бліжэй да Індыі, чым да Канзас-Сіці, чаму мы павінны зрабіць гэты візіт?"
  
  
  Машына шэрыфа прытармазіла побач, і мужчына з маршчыністым тварам у светла-карычневым стэтсоне жэстам загадаў машыне спыніцца. Ён пераканаўча махнуў пісталетам 44-га калібра, ствол якога быў падобны на тунэль.
  
  
  "Не саромейся, Рыма. Чіун ужо папярэджваў мяне, што ты падумваеш аб тым, каб кінуць вучобу і самому наведаць Сінанджу, дом твайго навучання. І ты дастаткова каштоўны, каб мы не хацелі цябе страціць. Таму, калі гэтая штука з'явілася ў Індыі, я падумаў, што мы маглі б забіць двух зайцаў адным стрэлам, так бы мовіць ".
  
  
  Рыма злосна зірнуў на задняе сядзенне, дзе Чыун з ціхамірным выразам запечанага тонкага асобы быў увасабленнем спакойнай нявіннасці. Сміт зменшыў хуткасць.
  
  
  "Выцягні мяне з гэтай штукі", - сказаў ён, калі машына шэрыфа выруліла перад імі.
  
  
  "Любаму, хто паверыць, што я кіну цябе, каб наведаць рыбацкую вёску ў Паўночнай Карэі, вёску, у якой такія паршывыя рыбакі, што ёй даводзіцца наймаць наёмных забойцаў, каб застацца ў жывых, любому, хто паверыць у гэта, не перашкодзіла б дапамога пры пераходзе вуліцы".
  
  
  "Я не магу быць арыштаваны", - сказаў Сміт.
  
  
  "Калі гэта наш шэрыф, то ён - падарунак лёсу", - сказаў Рыма.
  
  
  "Гэта, - сказаў Сміт, прыжмурыўшыся на мужчыну са стэтсонам, значком і пісталетам, які выходзіць з машыны, - наш чалавек. Я думаю, верагодна".
  
  
  "Добра, ты там. Выходзь з машыны павольна, і давай увесь час глядзець на свае рукі. Выходзь", - сказаў шэрыф.
  
  
  "Ты хочаш убачыць мае рукі?" сказаў Рыма, ставячы іх перад Смітам на руль, а затым праслізгваючы міма Сміта, яго ногі пралезлі ў акно і вонкі, адной рукой ухапіўшыся за дзвярны вушак, і ногі дакрануліся да зямлі.
  
  
  "Як ты гэта зрабіў? Божа, як быццам ты толькі што ўлез у акно!" Шэрыф адступіў назад, каб прыкрываць сёмуху.
  
  
  "Ты хочаш убачыць мае рукі?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Я хачу бачыць усю каманду".
  
  
  Сьміт паклаў свой на руль, выцягнуўшыся, растапырыўшы вялікія пальцы. Тонкія пальцы Чыуна з доўгімі пазногцямі падняліся да зачыненага акна побач з ім і, расчыніўшыся павольна, як кветка, супакоіліся самі па сабе, сашчапіўшы пальцы, пакуль не стала здавацца, што дзве рукі склаліся ў адзін кулак. Шэрыф здаваўся зачараваным, як яму здалося, менш за секунду, паколькі яго вучылі ніколі не адводзіць вачэй ад людзей, якіх ён прыкрываў. Ён быў упэўнены, што гэта было менш, чым імгненне вока. Але, мусіць, гэта было нешта большае. Малады белы мужчына трымаў пісталет на запясце, а затым пальцы не маглі паварушыцца ці сціснуцца, і ён нават не мог добра штурхнуць хлопца, таму што не бачыў яго. Але ён адчуў яго ззаду, у сябе на шыі, і ў хрыбетніку ён адчуў два рэзкія болі, і яго ногі выйшлі з-пад кантролю, ведучы яго да машыны, дзе стары хрыч адчыніў дзверцы. Яго ўласныя ногі ступілі ў машыну, і ён адчуў тое, што магло быць мяккай, цёплай падушкай у яго за спіной, і ён апусціўся на задняе сядзенне машыны і сядзеў, гледзячы наперад, нібы ён сеў у машыну па ўласнай волі.
  
  
  "Вы ўсе арыштаваны", - сказаў ён.
  
  
  "Гэта міла", - сказаў Рыма. "Патрымай гэта, добра, Чиун?" - сказаў ён, і на імгненне шэрыф адчуў, як пракладка і шпількавы ўкол у пазваночніку аслаблі, і ён амаль упаў. Але затым з'явілася тое ж самае пачуццё, і ён зноў глядзеў проста перад сабой, не кантралюючы ўласнае цела.
  
  
  Рыма выскачыў з машыны, сказаўшы Сміту ісці за ім, а сам слізгануў за руль усё яшчэ якая працуе машыны шэрыфа. Ён звярнуў з дарогі і выехаў на раўнінную мясцовасць, пакрытую хмызняком, дзе паветра было чысцей і дзе ўдалечыні ён убачыў пласкагор'е. Да гэтай гары было добрых паўгадзіны язды, і калі ён спыніўся, а машына Сміта пад'ехала да яго ззаду, ён убачыў, што стары моцна спацеў і цяжка дыхае.
  
  
  Напэўна, Сміт заўважыў выраз твару Рыма, таму што сказаў: "Са мной усё ў парадку".
  
  
  "Не, гэта не так", - сказаў Рыма. "Закінь галаву назад і выдыхні паветра з лёгкіх. Зрабі гэта. Зараз."
  
  
  Рыма ўбачыў, як цытрынавы твар падняўся ўверх, вусны сціснуліся, а шчокі ўцягнуліся. Ён нахіліўся да машыны і плоскай далонню выціснуў апошняе паветра з лёгкіх. Вочы Сміта пашырыліся, галава ў спалоху тузанулася наперад, а затым ён адкінуўся на сядзенне з шырокай усмешкай. Рыма мог успомніць, што гэта быў першы раз, калі ён так усміхаўся. Верагодна, шок ад раптоўнага паслаблення.
  
  
  "Аааа", - сказаў Сміт, уцягваючы свежае паветра глыбока ў лёгкія. Ачуючыся, усмешка знікла.
  
  
  "Добра, працягвайце. Я павінен прыбірацца адсюль як мага хутчэй. Я не магу быць звязаны ні з якім інцыдэнтам, падобным на гэты", - сказаў Сміт.
  
  
  "Не публічна", - сказаў Рыма.
  
  
  "Не публічна, вядома", - сказаў Сміт.
  
  
  "Вочы імператара ніколі не павінны дакранацца спраў імператара", - сказаў Чыун, усё яшчэ трымаючы шэрыфа за спіну, як нутрамоўца, які запусціў руку ў спіну манекена больш, чым у натуральную велічыню.
  
  
  "Я быў бы не супраць паглядзець на вашыя метады допыту", - сказаў Сміт.
  
  
  "На жаль, гэта сакрэт сінанджа, які можна ўзяць напракат, але ніколі не прадаваць", – сказаў Чыун.
  
  
  Калі яны прыбралі шэрыфа з поля зроку машыны, Чиун апусціў яго на зямлю, дзе шэрыф выявіў, што ўсё яшчэ не можа паварушыцца, і прыслухаўся да дзіўнай размовы.
  
  
  Худы белы хлопец хацеў ведаць, чаму азіят сказаў камусьці іншаму, што хоча паехаць у нейкае месца пад назвай Сіні ці нешта ў гэтым родзе, і стары сказаў, што белы хлопец павінен захацець паехаць, а белы хлопец сказаў, што ён ніколі не казаў, што хоча паехаць, таму што ў яго ёсць усё, што ён мог узяць ад Сіні-джу прама тут, у Амерыцы, і стары сказаў, што ён Сіні-джу, і ён вяртаецца дадому, і калі Рыма недастаткова добры , Каб хацець паехаць туды, куды яму варта, то гэта праблема не старога гуку, і, акрамя таго імператар усё роўна ніколі не хацеў праўды.
  
  
  Ці быў гэты белы мужчына сярэдніх гадоў за рулём кімсьці накшталт імператара?
  
  
  Затым пачаўся боль. Але шэрыф знайшоў спосаб кантраляваць яе. Ён мог рабіць гэта сваім голасам, расказваючы тым хлопцам розныя рэчы. Напрыклад, аб шчасці, якое ён знайшоў. Так, ён быў паслядоўнікам Блажэннага Настаўніка, але ён не сказаў аб гэтым сваім сябрам, таму што яны б пасмяяліся над ім. Насамрэч, вярхоўны жрэц Блажэннага Настаўніка сказаў яму, што для ўсіх будзе лепш, калі пра гэта даведаюцца вельмі нямногія. У Дабрашчасным Майстры ён знайшоў праўдзівы спакой і шчасце, такія, якія ён шукаў усё сваё жыццё. І так, што ж, ён забіў бы дзеля Блажэннага Майстра таму што Блажэнны Майстар быў увасобленай праўдай, цэнтрам сусвету ў чалавеку. Ён збіраўся схапіць хлопца, які называў сябе Кліт, але ён даведаўся, што гэта было зроблена за яго.
  
  
  Раптам скура шэрыфа загарэлася, і нават словы не маглі справіцца з гэтым. Не, ён не ведаў, што такое нейкі вялікі план, проста ведаў, што павінна адбыцца нешта грандыёзнае, і кожны з паслядоўнікаў будзе шчаслівы на вякі вякоў. І не, ён не быў упэўнены ў імя першасьвятара. Але з ім можна было звязацца ў вітрыне крамы ў Сан-Дыега, невялікай місіі Чароўнага Блажэнства. Так, ён быў упэўнены, што не ведае гэтага імя. Хлопец проста патэлефанаваў яму адзін раз.
  
  
  "Ты можаш прыдумаць што-небудзь яшчэ?" - раздаўся голас зверху.
  
  
  "Нічога", - сказаў шэрыф, а затым адправіўся ў сваё апошняе шчаслівае падарожжа. Поўнае расслабленне. Адбой.
  
  
  Рыма адступіў ад цела.
  
  
  "Ён не згадваў сінандж", - сказаў Чыун. "Але мы не абавязаны паведамляць аб гэтым Сміту".
  
  
  "На што ты зараз разлічваеш?" - спытаў Рыма. "Што ты сказаў Сміту?"
  
  
  "У машыне імператар запатрабаваў расказаць аб старажытных запісах сінанджа, і, адчуваючы адданасць яму, сапраўды гэтак жа, як і ты ..."
  
  
  "Ты не адчуваеш адданасці".
  
  
  "Пачуццё адданасці, як і ў цябе, веданне старажытных запісаў было выцесненае з мяне сілай".
  
  
  "Як з немаўля выцякае вільгаць", - сказаў Рыма.
  
  
  "І я сказаў Імператару Сміту, што ў нас у Сінанджу ёсць запісы аб паходжанні гэтага Блажэннага Майстра, кім бы ён ні быў".
  
  
  "На выпадак, калі адна хлусня не забяспечыла табе бясплатную паездку дадому, іншая можа".
  
  
  "І імператар Сміт спытаў мяне, ці памятаю я, што гаворыцца ў запісах".
  
  
  "І ты не змог бы, але калі б ты яшчэ раз добра паглядзеў, усё вярнулася б".
  
  
  "Я думаю, гэта было яно. Часам мая памяць падводзіць мяне; Ты разумееш".
  
  
  "Я разумею, што спачатку мы адпраўляемся ў місію ў Сан-Дыега".
  
  
  Раздавалася мармытанне на карэйскай аб няўдзячнасці і аб тым, што толькі самыя бессардэчныя людзі маглі адмовіць паміраючаму чалавеку ў паездцы дадому.
  
  
  "Ты паміраеш, Татачка?" - спытаў Рыма, падазрона прыўзняўшы брыво.
  
  
  "Мы ўсё паміраем", – сказаў Чыун. "Смерць - усяго толькі служанка жыцця".
  
  
  "Я думаў, што гэта было нешта падобнае", - сказаў Рыма.
  
  
  У машыне Сміт драмаў; яго высахлы твар здаваўся па-сапраўднаму расслабленым.
  
  
  "Ён твой чалавек", - сказаў яму Рыма.
  
  
  "Ты напаў на след?"
  
  
  - У Сінанджу, - хутка адказаў Чыун.
  
  
  "З прыпынкам у Сан-Дыега", - сказаў Рыма.
  
  
  "Добра", - сказаў Сміт. "Я думаю, мы больш за ўсё баімся невядомага, і гэтая штука палохае мяне, таму што мы дакладна не ведаем, што гэта такое. Вы не атрымалі ніякіх указанняў на тое, што павінна было адбыцца, ці не так?"
  
  
  "Проста нешта вялікае".
  
  
  "Я мяркую, мы прачыталі прароцтва старажытных Блажэнных Майстроў", - сказаў Чыун. “Гэта незразумела, але мусіў наступіць час, калі катастрафічны… дай падумаць, павінна было пачацца жахлівае бедства, і яно наступіла б хутка, як толькі было прынятае рашэнне. Гэта тое, што я памятаю. Астатняе засталося ў Сінанджу”.
  
  
  "Вы ведаеце, мы маглі б да заўтрашняга дня перакінуць вас дваіх самалётам проста ў Сінанджу", - сказаў Сміт.
  
  
  "Падыдзе падлодка", – сказаў Рыма. "Пасля прыпынку ў Сан-Дыега".
  
  
  "Чыун ведае пра такія рэчы. Вы павінны прыслухацца да яго", - сказаў Сміт.
  
  
  "І я ведаю пра Чиуне. Ты павінен выслухаць мяне. Майстар Сінанджу ведае тое, што ён хоча ведаць. А тое, што ён аддае перавагу не ведаць, часам больш эфектыўна".
  
  
  "Я гэтага не разумею", - сказаў Сміт.
  
  
  "Рыма толькі што тройчы пакляўся ў вернасці", – сказаў Чыун, і цяпер ён быў злы на свайго вучня. Імператарам не прынята расказваць занадта шмат пра свае сапраўдныя справы.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ЧАЦВЕРТЫ
  
  
  Выкананы Дабрашчасныя Настаўнік, Махаражы Гупта Махеш Дор, абраны сілай Сусвету, народжаны ад таго, што было народжана раней і народзіцца зноў, пачуў папярэджанні ад сваіх святароў і вярхоўных жрацоў. Ён слухаў з трона на залатой падушцы аб гэтым непакоі і той трывозе. Чуў, як яго жанчыны і яго мужчыны расказвалі гісторыі пра тое, што гэты паслядоўнік страчаны, а той забіты. Чуў, ён сапраўды чуў, аб папярэджаннях з усходу. Пачуў маленні аб тым, каб ён адтэрмінаваў, хоць бы на год, ажыццяўленне вялікага плана, аб якім ён часам казаў і які, як усё ведалі, хутка ажыццявіцца.
  
  
  Жанчыны з паголенымі галовамі, і жанчыны, у якіх застаўся толькі чуб, і жанчыны з распушчанымі па плячах валасамі прыціскаліся лбамі да мазаічнай падлогі. Са срэбных і лалавых чараў падымаўся водар пахошчаў. Мазаічная столь упрыгожылі новыя кветкі.
  
  
  І Блажэнны Настаўнік загаварыў.
  
  
  "Шчыра кажучы, мне не трэба гэтае дзярмо. Калі ты хочаш ведаць, дзе я знаходжуся, то вось дзе я знаходжуся." Яго голас быў пісклявы, круглы твар блішчаў ад поту, маленькія вусікі безнадзейна тапырыліся над маладой карычневай губой.
  
  
  "Аб Абраны, Аб Удасканалены, калі б ты не адварочваў ад нас свой дасканалы твар. Калі б ты пачуў нашае маленне", - сказаў чалавек з маршчыністым карычневым тварам, супляменнік з узгоркаў Іллібад, які спусціўся са сваімі братамі з узгоркаў, каб служыць бацьку. Дабрашчаснага Настаўніка, і які цяпер служыць сыну, бо хіба ў сына не быў дух бацькі, і хіба дух не быў дасканалым, тым шляхам, якім ён вёў, той дасканаласцю, якой ён валодаў, доказам самой сілы, якая падтрымлівала супольнасць вернікаў жывой, плённай і расце. І асабліва які расце.
  
  
  "Падумай яшчэ раз", - сказаў мужчына.
  
  
  "Падумайце. Падумайце. Падумайце", - скандаваў натоўп.
  
  
  "Добра, як цябе клічуць, давай паслухаем гэта яшчэ раз", - сказаў Махараджы Дор цемнаскураму мужчыну, які быў вярхоўным жрацом. Стары канюк быў побач з таго часу, як Дор сябе памятаў, і ён стаміўся ад дурных парад. "Працягвай, як цябе клічуць".
  
  
  "Хіба не напісана, што ёсць тры доказы нашай ісціны?"
  
  
  "Гэй, мілая, я запраўляю гэтым лэшапам. Табе не абавязкова вяртацца са мной да асноў. Я Блажэнны Майстар".
  
  
  "Першае, - сказаў вярхоўны жрэц, яго асмуглыя рукі выгнуліся дугой над галавой, - гэта доказ рэальнасці, таго, што ёсць. Мы ёсць. Гэта доказ нумар адзін".
  
  
  "Гэта таксама доказ для Дыснэйлэнда і Тадж-Махала", – прамармытаў Дор, ні да каго канкрэтна не звяртаючыся. Яго погляд спыніўся на бледнай шыі дзяўчыны, якая прывяла сюды гэтага чарнаскурага баптыста Паўэла са сваім лістом. Чаму імя гэтага чалавека не давала яму спакою? З усіх служыцеляў, якіх ён бачыў тут, з усіх людзей, з якімі ён сустракаўся, гэтае імя прыжылося. Ён паглядзеў на шыю і ўспомніў прападобнага містэра Паўэла, і, гледзячы на ??лініі маладога сцягна, які вылучаецца на фоне ружовага сары, ён падумаў, што было б нядрэнна зноў легчы ў ложак з як там яе клічуць.
  
  
  "Доказ другі - гэта тое, што на працягу пакаленняў у нас заўсёды быў Блажэнны Майстар".
  
  
  "Што даказала б каталіцкай царкве больш, чым нам", - прамармытаў махараджы.
  
  
  "І трэці, і апошні, абсалютны доказ: мы выраслі, заўсёды раслі. Ад жменькі прасветленых у часы вашага прадзеда да большай колькасці ў часы вашага дзядулі, да вялікай супольнасці ў часы вашага бацькі, а зараз да сусветнай асветы ў вашы дні. Вось доказы ".
  
  
  "Вітай, Блажэнны Майстар. Вітай таго, хто прыносіць мір і шчасце, вітай ісціну ў абліччы чалавека", - скандаваў натоўп.
  
  
  "Добра, добра", - сказаў махараджы.
  
  
  "Таму мы просім, каб няправільныя ўяўленні аб нашым росце не затуманілі вашу ісціну, дазвольце нам адкласці ваш вялікі план хаця б на год, пакуль мы не будзем у большай бяспецы ад негатыўных сіл", - сказаў арцыжрэц.
  
  
  "Калі мы будзем чакаць, пакуль усе негатыўныя сілы сыдуць, мы будзем смактаць вялікі палец тут, у Патне, яшчэ адно пакаленне".
  
  
  "Але паслядоўнік быў забіты абуральным чынам, паслядоўнік, які насіў зброю".
  
  
  "Што ён рабіў з пісталетам? Я мяркую, гэта быў пісталет?"
  
  
  "Ён быў шэрыфам. Чалавекам аднаго са шматлікіх урадаў Амерыкі. Прасветленым, які ўбачыў праўдзівы шлях".
  
  
  “Мне шкада гэта чуць. Мы глыбока засмучаныя тым, што аднаго з нашых сапраўдных напаткаў цяжкі фізічны лёс. Аднак у ягоным жыцці было больш шчасця, чым у тых, хто не быў прасветленым. Давайце будзем удзячныя за яго кароткае шчасце. Наступны выпадак”.
  
  
  "Спосаб, якім ён быў забіты, выклікае трывогу", - настойваў арцыжрэц.
  
  
  "Ты ўстрывожаны зменай надвор'я".
  
  
  "У яго была раздробненая шыя".
  
  
  "Ён упаў".
  
  
  "У амерыканскай пустыні, ад якой не было вялікай вышыні".
  
  
  "Тады ён спатыкнуўся", - сказаў махараджы.
  
  
  "Шыя была раздробнена, а не зламаная. Раздробленая ..."
  
  
  "Хопіць", - сказаў махараджы. "Убачымся сам-насам". Ён пляснуў у ладкі і падняўся са сваіх залатых падушак. Ён сышоў пад гукі цяжкага спеву, а яго архіжрэц рушыў услед за ім.
  
  
  Калі яны дабраліся да яго гульнявога пакоя, ён заўважыў, што там была новая для яго электронная прылада пад назвай interplanetary. Яно было асветлена, і маленькія блікі скакалі па экране.
  
  
  "Добра. Калі я сказаў табе адзін раз, я казаў табе тысячу разоў, не перад вернікамі. Навошта ты расказваеш ім страшылкі?"
  
  
  "Але, аб Учынены..."
  
  
  "Заткніся. Займаемся мы шчасцем ці не, так ці не?"
  
  
  "Але..."
  
  
  "Так ці не?"
  
  
  "Так, мы даем задавальненне ад шчасця, якое прызначана мець чалавечым істотам".
  
  
  "Такім чынам, калі мы - шчасце, чаму вы распавядаеце ўсе гэтыя жудасныя гісторыі аб войсках?"
  
  
  "Але мы сутыкаемся з небяспекай".
  
  
  Махаражы пстрыкнуў перамыкачом на поўную магутнасць і паслаў сігнал прама па экране, пераадольваючы якія пераплятаюцца перашкоды. Табло над экранам засвяцілася, азначаючы перамогу.
  
  
  "Калі вы едзеце хутка, вы праедзеце бяспечна. Калі вы едзеце павольна ..." Махаражы зноў націснуў на газ, і ўспышка неадкладна сутыкнулася і была адпраўлена назад у правую частку экрана. На табло ўверсе загарэўся надпіс "аварыя".
  
  
  "Я чуў апавяданні аб людзях, якія могуць раздрабніць шыю сваімі рукамі", - сказаў вярхоўны жрэц.
  
  
  "Можа быць, у іх была машына", – сказаў махараджы.
  
  
  "Ніякай машыны. Яны бачылі толькі сляды вакол цела".
  
  
  "Значыць, яны зрабілі гэта сваімі рукамі. Якая іх цана? Верагодна, мы зможам дастаць іх танней, чым аднаго з нашых служыцеляў".
  
  
  "Іх не знайшлі. Я турбуюся. Я ведаю, што людзі, якія маглі гэта зрабіць, бывалі ў Індыі раней, за сотні гадоў да гэтага, я мяркую, у часы, якія папярэднічалі таму, як твой прадзед атрымаў сваё прасвятленне. Нашы людзі не заўсёды былі горнымі плямёнамі.Іллібад калісьці квітнелі ў далінах.Мы служылі вялікаму маголу, і адзін з нашых лідэраў падумаў: "чаму мы, якія з'яўляюцца сілай маголаў, чаму мы, якія павінны паміраць за маголаў, чаму мы, якія з'яўляюцца асновай маголаў, павінны браць крошкі з яго стала замест таго, каб набіваць жываты прысмакамі?"
  
  
  "Ты ніколі не даходзіш да сутнасці, ці не так?" - сказаў махараджы.
  
  
  "І нашы продкі планавалі, што ў ноч вялікага свята яны заб'юць магола і яго сыноў і забяруць яго стол і яго жанчын, яго багацце і яго ўладу. Але ў тую ноч наш лідэр памёр. Яго знайшлі ў палатцы, акружанага вернікамі, з не толькі зламанай, але і раздробненай шыяй. І новы лідэр выступіў наперад і спланаваў напад на маголу на наступную ноч. Але на наступную ноч ён таксама быў мёртвы, ад яго шыі засталася толькі жэлепадобная скура".
  
  
  "Давай, давай, бліжэй да справы".
  
  
  "І трэці лідэр..."
  
  
  "Так, так, так. Яго шыя таксама, праўда? І што?"
  
  
  "Такім чынам, вялікі магол заклікаў Іллібада ў свой палац, і выбудаваў нас у шэрагі перад сабой. І ён сказаў нам, што, хоць мы думалі, што мы воіны, мы былі ўсяго толькі немаўлятамі з мячамі. І ён паклікаў наперад лепшага фехтавальшчыка. І ён паклікаў наперад лепшага ўлана, і ён паклікаў наперад самага мускулістага з нас.І ён сказаў нам, што калі тыгра няма, малпа думае, што ён кароль.Вось, сказаў ён, тыгр.І перад усімі з'явіўся азіят, жоўты чалавек.І мог паабяцаў, што калі хто-небудзь з нашых лепшых зможа забіць гэтага чалавека, ён атрымае землі, жанчын і стол магола."
  
  
  "І яны гэтага не рабілі, так што працягвайце", - сказаў махараджы.
  
  
  "Ах, але як жа яны пацярпелі няўдачу. Рукі фехтавальшчыка былі адсечаны. Вочы капейшчыка былі вырваныя, а спіна асілка раздробнена, і рукі гэтага азіята рухаліся так хутка, што ніхто з маіх продкаў не мог бачыць, як яны рухаліся. І затым ён падышоў. да кожнага з трох мерцвякоў і рухам настолькі лёгкім, што гэта выглядала як дотык, ён зламаў ім шыі.І мог сказаў, што тут быў тыгр і што, паколькі мы малпы, мы павінны ісці туды, куды сыходзяць малпы.У горы. , які застанецца, павінен будзе сустрэцца тварам да твару з Гаспадаром.Магнат назваў гэтага Азіята Майстрам.І ён сказаў, што любому з маіх продкаў, які вярнуўся ў даліну, прыйдзецца сустрэцца твар у твар з Майстрам.І гэта гісторыя, і да гэтага дня, аб Дасканаласць, я не чуў аб тым, хто забівае падобным чынам, пакуль наш паслядоўнік не быў забіты ў штаце Нью-Мексіка, Амерыка ".
  
  
  "Дык у чым праблема?"
  
  
  "Праблема, аб Дасканаласць, у тым, што ў той дзень, калі памёр чорны чалавек Божы, зямля здрыганулася, і зараз я баюся таго, што прыходзіць з усходу".
  
  
  "Ты баішся нейкага кітайца, праўда?"
  
  
  "Нехта з усходу".
  
  
  "Скажы мне, як цябе клічуць, як ты наогул спусціўся з гары? Я маю на ўвазе, што большасць тваіх людзей усё яшчэ там, наверсе".
  
  
  "Я служыў твайму бацьку, Каштоўны".
  
  
  "Так, але чаму? Я маю на ўвазе, чаму ты рызыкнуў спусціцца?"
  
  
  "Таму што твой бацька вызваліў мяне. Ён быў праўдай, якая вызваліла мяне, і я і мае шматлікія браты, з усяго майго народа, адважыліся спусціцца з гор у Патну. Мы - адзіныя абобадцы, якія адважваюцца насіць срэбную пазнаку на сваіх ілбах, знаходзячыся у даліне ".
  
  
  "Што ж, якім бы добрым ні быў мой бацька, я лепш. А калі я не такі добры, то і твае доказы не такія добрыя. Таму вяртайся да працы і радуй баптысцкіх служыцеляў, добра?"
  
  
  "Мая сутнасць не ведае страху, але мой страўнік, аб Дасканаласць, не звяртае ўвагі на маю сутнасць".
  
  
  “У вас быў класны кілер, які выканаў працу над цэлым племем, так што мы купім сабе некалькі ўласных кілераў. У чым гора ці праблема? Мы наймем забойцаў, якія абароняць нас ад тваёй дурной легенды”.
  
  
  "Я сам буду шукаць забойцаў".
  
  
  "Ты не зробіш нічога падобнага. Я б не даверыў табе і тваім братам правільна жаваць жуйку. Я зраблю гэта".
  
  
  "Але, дасканаласць, наймаць забойцаў у заходніх краінах супрацьзаконна".
  
  
  "Тут гэта таксама супрацьзаконна".
  
  
  "Але ты ведаеш, што законы Індыі - гэта надзеі, у той час як законы тых далёкіх месцаў - гэта подлыя правілы, якія выконваюцца незалежна ад таго, ці з'яўляецца чалавек махараджы або недатыкальным".
  
  
  І свайму вярхоўнаму жрацу Махаражы Гуптэ Махеш Дор аддаў гэты загад:
  
  
  “Правальвай, і на гэты раз не сапсуй папярэдняй падрыхтоўкі. Арандаваць стадыён “Кезар” – цэлае багацце. І не гуляй са служкамі баптысцкай царквы. Ты ўжо забіў аднаго”.
  
  
  "У нас ёсць іншыя, аб Блажэнны Настаўнік".
  
  
  "Так, нікчэмных паўтузіна".
  
  
  "Многія з іх аказаліся цяжкімі".
  
  
  "Для мудака ўсё складана".
  
  
  "На жаль, у нас ёсць яшчэ адзін чалавек, які памірае".
  
  
  "Чорт", - сказаў махараджы. "Я павінен усё рабіць сам".
  
  
  Такім чынам, ён спусціўся ў бальніцу, і святар-ахоўнік, які кланяецца, прапусціў яго праз зачыненыя дзверы і пагаварыў па чарзе з кожным з баптысцкіх служыцеляў. Яго словы былі кароткія, але заўсёды абнадзейлівыя, што, вядома, служыцелі паступілі правільна. Няўжо бог, якому яны пакланяліся, не стварыў іх целы? Ці хлусілі ім іхнія целы? Няўжо яны думалі, што Бог хацеў, каб яны былі няшчасныя? І, акрамя таго, хто прывёў іх сюды, як не воля іхняга бога?
  
  
  Паміраючаму служку Блажэнны Настаўнік спытаў, чаму ён так зрабіў з сабой. Чаму ён не атрымліваў асалоду ад сваім жыццём?
  
  
  "Твой шлях - смерць", - выдыхнуў мужчына, яго бледны твар змарнела, вочы пачырванелі, белыя валасы раскідаліся па бальнічнай падушцы. Махаражы адпусціў служанак, якія прыслужвалі міністру. Ён адкінуў бледна-шэрую коўдру з надпісам Divine Bliss Mission, Inc. і ўбачыў, што кайданкі і нажныя кайданы ўсё яшчэ былі прымацаваныя. Мужчына прабыў тут тыдзень і ўсё яшчэ знаходзіўся на першай стадыі. Дор ведаў, што чалавечае цела не вытрымае першай стадыі на працягу тыдня. Пад чырвонымі вачыма ўжо з'явіліся глыбокія цёмныя кругі. Ён памацаў грудзі кончыкамі пальцаў. Сэрцабіцце было не моцным.
  
  
  "Ты паміраеш", - сказаў Дор.
  
  
  "Я ведаю", - сказаў мужчына.
  
  
  "Скажы мне, чаму ты супраціўляўся свайму целу? Што прымусіла цябе здзейсніць гэтую глупства? Іншыя не супраціўляліся".
  
  
  "Я ведаю гэта".
  
  
  "Чаму ты?"
  
  
  "Я быў тут раней".
  
  
  "У Патне?" - спытаў Дор.
  
  
  Не. Наркотыкі. Калісьці я быў сутэнёрам. Я быў гульцом. Я быў узломшчыкам, шлюхай, забойцам і злодзеем. Ніжэйшым з ніжэйшых. І я ведаю, як гэта выправіць, калі ў мяне атрымліваецца. Я вось так выганяў дзяўчат на вуліцу. "Сэкс і доза, і яны твае, і чым даўжэй яны застаюцца, тым мацней становіцца звычка заставацца, і тады табе нават доза не патрэбна".
  
  
  "Я не ведаў, што гэта так распаўсюджана. Гэта цікава. Я думаў, што гэта формула, вынайдзеная маім прадзедам".
  
  
  "Д'ябал не новы".
  
  
  "Так, але камбінацыя. Канфіскацыя пачуццяў у чалавека і замена іх тымі, якія табе патрэбны".
  
  
  "Стары капялюш".
  
  
  "Але гэты наркотык - не гераін. Мы выкарыстоўваем сімфонію наркотыкаў нараўне з размовамі".
  
  
  "Гераін, выпіўка, траўка, нават цыгарэта, калі чалавек гэтага досыць моцна жадае. Падыдзе ўсё, што заўгодна. Падыдзе ежа, калі твой мужчына досыць галодны. Стары капялюш, прыяцель".
  
  
  "Тады чаму ты не пайшоў з намі?"
  
  
  "Ісус".
  
  
  "Гэта стары капялюш", - сказаў махараджы.
  
  
  "Ён новенькі, і я ўбачу яго свежым".
  
  
  Малады чалавек пацёр свой круглы твар і падумаў, затым сказаў, вельмі павольна і вельмі асцярожна:
  
  
  "Вы ведаеце, што мы прыносім душэўны спакой тысячам? І без наркотыкаў таксама? Тысячам. Наркотыкі прызначаны толькі для асаблівых выпадкаў — ад якіх нам трэба нешта асаблівае".
  
  
  "Ты прыносіш ілжывы спакой".
  
  
  "З вамі, якія выправіліся адмарозкамі, немагчыма мець справу", - сказаў махараджы.
  
  
  "Хвала Госпаду".
  
  
  "Дзякуй", - рассеяна сказаў Дор, а затым зразумеў, што мужчына звяртаецца не да яго.
  
  
  "Вось што я табе скажу", - сказаў Блажэнны Майстар. "Я думаю, што магу выратаваць тваё цела. Давай заключым здзелку".
  
  
  "Здзелкі няма", - сказаў мужчына. Абодва вочы пачалі паторгвацца. Дор ведаў, што канец ужо блізкі.
  
  
  "Я дам табе ўсё, што ты захочаш, калі ты парэкамендуеш мне наёмнага забойцу".
  
  
  "Што што?"
  
  
  "Прафесійны забойца".
  
  
  "Не, я сышоў з таго жыцця. Я не маю справы з гэтымі людзьмі".
  
  
  "Вось што я табе скажу. У мяне тут яшчэ пяць баптысцкіх служыцеляў. Пяць. Я адпушчу аднаго, калі ты назавеш мне імя добрага забойцы. Я маю на ўвазе добрага. Большасць людзей некампетэнтныя. Назаві мне імя кампетэнтнага чалавека, і я вярну табе аднаго з тваіх людзей твайму богу. Як наконт гэтага? Гарантаваны хрысціянін для цябе, супраць жыцця якой-небудзь мэты, якая, хутчэй за ўсё, язычнік. Можа быць, нават каталік або габрэй. Ты ненавідзіш іх, ці не так?"
  
  
  "Не".
  
  
  "Я думаў, усе вы ненавідзіце адзін аднаго".
  
  
  "Не".
  
  
  “Калі ёсць нешта, чаго дастаткова, дык гэта дэзінфармацыя. Што наконт гэтага? Я прывяду два. Тады ў мяне застанецца тры баптысты. Ты не можаш пакінуць мяне з меншым”.
  
  
  "Усе яны".
  
  
  "Добра. Усе яны".
  
  
  "Вызвалі іх усіх ад сваіх злых шляхоў, і я, хай даруе мне Бог, назаву табе імя наёмнага забойцы".
  
  
  "Гатова. У цябе ёсць маё слова ва ўсім, што для мяне свята. Слова Махараджы Гупты Махеша Дора, дасканаласці на зямлі, Блажэннага Майстра. Мая таемная сувязь. Дзе я магу звязацца з гэтым хлопцам?"
  
  
  Святар, які памірае, расказаў пра раку пад назвай Місісіпі. Уверх па гэтай рацэ ад Новага Арлеана было шмат гарадоў. Некаторыя з іх былі заселеныя французамі. У адным з такіх мястэчкаў жыла сям'я па прозвішчы Дэ Шэф, хаця зараз яны выкарыстоўваюць прозвішча Хант. Ад бацькі да сына гэтая сям'я перадавала свае метады. Яны былі лепшымі стрэлкамі ў свеце. Але гэта было 25 гадоў таму. Ён не ведаў, ці працуюць яны ўсё яшчэ.
  
  
  "Адзін раз у рэкеце, заўсёды ў рэкеце", - сказаў махараджы. "Яшчэ раз, як цябе клічуць?"
  
  
  "Будзь шэф-кухаром ці палюй".
  
  
  "Як далёка ўверх па рацэ ад Новага Арлеана? Я спытаў, як далёка?"
  
  
  Дор паклаў руку на грудзі мужчыны. Ён не адчуваў сэрцабіцця. Ён прыклаў вуха да пастообразной плоці, якая была прахалоднай. Нічога. Ён хутка кінуўся да падножжа ложка і схапіў карту святара, якая ўяўляла сабой бесперапынную лінію, якая ішла ўніз. Да планшэта была прымацавана шарыкавая ручка. У спешцы ён запісаў імя. De Chef.
  
  
  Ён вырваў ліст з карты і накіраваўся да дзвярэй. У калідоры знадворку быў адзін з былых баптысцкіх служыцеляў.
  
  
  "О Блажэнны Настаўнік, я чуў тваё абяцанне вярнуць мяне да маіх ранейшых звычак. Калі ласка, не рабі гэтага. Я знайшоў ісціну тут".
  
  
  "Што прымушае цябе думаць, што я б вышпурнуў цябе?"
  
  
  "З-за абяцання, якое ты даў непрасветленаму".
  
  
  "О, за задубелых. Вунь у тым пакоі ззаду, праўда?"
  
  
  "Так. Ты абяцаў усім, што для цябе свята".
  
  
  "Я свяшчэнны для мяне. Ты свяшчэнны для мяне. Мы свяшчэнныя для нас. Тая гнілая валіна ў пакоі была непрасветленай, і таму ён не свяшчэнны. Ніхто не апаганьвае святасць, звязваючы яе з прафанам. Таму, па-першае, ніколі не было ніякіх". сувязі ".
  
  
  "Хвала тваёй вечнай праўдзе", - сказаў мужчына і пакрыў ногі Дора пацалункамі. Што было нялёгка, таму што Блажэнны Майстар у гэты час ішоў. Вельмі хутка. Ты павінен быў падтрымліваць добры тэмп, інакш яны запырскалі б твой уздым сліной.
  
  
  "Што ў нас ёсць у Новым Арлеане?" - спытаў Блажэнны Майстар аднаго са сваіх першасвятароў. "У нас там павінна быць місія. Гэта буйны рыначны раён. Я гэта ведаю".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЯТЫ
  
  
  Місія Чароўнага асалоды на Лоркі-стрыт у Сан-Дыега вылучалася, як свежапамытая асоба ў чарзе валацуг. Яе вокны зіхацелі чысцінёй, сцены былі белымі ад свежай фарбы. Вакол яго разбуральныя дамы з вагонкі ўстаўляліся ў свае сухія драўляныя рамы, шэрае дрэва агалялася, як аголеныя трупы, якія чакалі магілы. На Лоркі-стрыт расла трава, апошнія ацалелыя рэшткі таго, што было газонамі да таго, як раён стаў ахвярай дзяржаўнай жыллёвай палітыкі, якая дапамагае людзям купляць дамы без першапачатковага ўзносу і без перспектывы падтрымліваць штомесячныя плацяжы. "Пакупнікі" пражылі ў дамах год ці менш, дазволілі ім трухлець, затым прапусцілі неаплачаныя рахункі па іпатэцы, і трухлявыя дамы засталіся пустымі. І старэлі яшчэ больш.
  
  
  Рыма паглядзеў на вуліцу, залітую пасляпаўднёвым сонцам, і ўздыхнуў.
  
  
  Я адправіўся ў В'етнам з гэтага горада. Я адправіўся з дзяўчынай, якая жыла на гэтай вуліцы. Я памятаю гэтую вуліцу. Калісьці яна была прыгожай. Я думаў, што змагаюся за тое, каб аднойчы ў мяне быў дом на гэтай вуліцы. Ці на такой жа. Раней я шмат пра што думаў”.
  
  
  "Дзяўчына пайшла б з табой на спатканне так, як ты выглядаў да таго, як я знайшоў цябе?" - спытаў Чыун.
  
  
  "Раней я быў сімпатычным хлопцам".
  
  
  "Каму?"
  
  
  "Дзяўчаткі", - сказаў Рыма.
  
  
  "О", - сказаў Чыун.
  
  
  "Чаму ты пытаешся?"
  
  
  "Мне проста цікава, што прывабнага знайшлі амерыканцы. Я павінен расказаць пра гэта Сінанджу, калі мы вернемся. Такое абяцанне Сміта, а вы не можаце парушыць абяцанне імператара".
  
  
  "Ты ніколі не казаў мне гэтага. Ты заўсёды казаў мне, што тое, чаго імператар не ведаў пра цябе, заўсёды было ў тваіх жа інтарэсах".
  
  
  - Калі толькі, - сказаў Чыун, - гэта не ўказ. Сьміт пастанавіў, што мы пойдзем у Сінанджу.
  
  
  "Мы збіраемся падняцца на борт субмарыны да заўтрашняй раніцы. Я абяцаю. Я проста хачу растлумачыць пару рэчаў. Перш чым мы адправімся ў Патну, я хацеў бы высветліць, ці змагу я ўладзіць гэтую справу прама тут, у штатах ".
  
  
  "А што, калі гэта зойме дні і тыдні?" - спытаў Чыун. "Я адпраўляюся без свайго багажу, без спецыяльнага набору, які робіць здымкі. Я адпраўляюся як вандроўца".
  
  
  "Вашы чатырнаццаць валізак і тэлевізар знаходзяцца на борце субмарыны".
  
  
  "Ага, але пакуль мы не апынемся на борце падводнай лодкі, у мяне не будзе прадметаў першай неабходнасці, якія робяць жыццё меней цяжкім для стомленага чалавека, які сумуе па сваёй хаце. Прайшло шмат гадоў".
  
  
  "З якіх гэта часу ты стаміўся?"
  
  
  "Заўсёды стомна спрабаваць адукаваць непераможна невуцкіх. Не ганарыся сваім трыўмфам".
  
  
  З вуліцы данёсся кашляючы роў матацыклаў, і фаланга чорных веласіпедыстаў з намаляванымі чарапамі на серабрыстых куртках вывернула з-за кута Лоркі і ўладна праехала перад Рыма і Чіуном. Звычайна гэта быў бы просты зваротны ўдар, калі стары спрабуе саскочыць, ратуючы сваё жыццё, а малады чалавек спатыкаецца аб уласныя ногі. Чорныя Чарапы маглі б зрабіць гэта добра. Яны называлі гэта "нарэзка белага", і тыдня не праходзіла без таго, каб хто-небудзь з групы не атрымаў свае косці, што на самой справе азначала заахвочванне якога-небудзь белага скакаць такім чынам, каб ён зламаў руку ці нагу пры падзенні. Вы заўсёды маглі атрымаць свае косткі са старых белых гатункаў, таму што яны былі больш далікатнымі, чым маладыя.
  
  
  Гэтым летам "Чорным чэрапам" дасталася шмат касцей з-за новай палітыкі паліцыі па сувязях з грамадскасцю, паводле якой замест арышту веласіпедыстаў за напад іх выклікалі для абмеркавання белага расізму і таго, як паліцэйскае ўпраўленне Сан-Дыега можа яго пераадолець. Нязменна загадам было: "Перастань даймаць нас, чувак".
  
  
  Такім чынам, не якія падвергліся нападу паліцыі, "Чорныя чэрапы" тым летам наламалі шмат костак, хоць і не ў італьянскіх кварталах, чыя неасвечаная расавая палітыка прывяла "Чорныя чэрапы" да аднадушнага рашэння "Не звязвацца з гінеямі". Часам Чорныя Чарапы спрацоўвалі на чорных, але толькі тады, калі дзень не прыносіў пладоў белым ахвярам.
  
  
  У гэты дзень апошні веласіпедыст азірнуўся, каб паглядзець, ці патрапіў ён і ў барадатага старога ў смешнай жоўтай мантыі, і ў белага чувака ў шэрых штанах і сінім швэдры з высокім каўняром. Яны здаваліся спакойнымі, таму Вілі "Світмен" Джонсан і Мухамед Крэншоў далі сігнал зграі разгарнуцца і зрабіць яшчэ адзін пас.
  
  
  На гэты раз Вілі "Світман" Джонсан, якую называлі няўдачніцай школьнай сістэмы Сан-Дыега - яго апошняя настаўніца не змагла навучыць яго чытаць, магчыма, таму, што ў той час яе гвалтаваў сам Світман, і алфавіт няясна вымаўляўся яе акрываўленымі і разбітымі вуснамі, — гэтым разам Світман выбрала бліжэйшы шлях. Нібы працяў сцягна малодшага хонкі. І ён прамахнуўся. Хонкі быў там перад убудаванай храмаванай планкай-над агароджы пярэдняга кола, а потым хонкі там не было.
  
  
  "Ты бачыш, як гэты хлопчык рухаецца?" - спытаў Світмэн, разгортваючыся на другім канцы вуліцы.
  
  
  "Ён б'е ды еллу першага", - сказаў Мухамед Крэншоў. "Але ён усё яшчэ там".
  
  
  "На гэты раз яны сыходзяць", - залямантаваў Світмэн.
  
  
  "У імя кахання да Алаха", - залямантаваў Мухамед Крэншоў.
  
  
  "Так, дзеля гробанага Алаха", - залямантаваў Світман, і чацвёра веласіпедыстаў наблізіліся да дзвюх фігур.
  
  
  Рыма ўбачыў, як веласіпедысты разгарнуліся для заезду ў адказ.
  
  
  "Я скажу табе праўду, Маленькі бацька. Я таксама хачу ўбачыць Сінанджу. Я ведаю, што я лепшы вучань, які ў цябе калі-небудзь быў, і я хачу ўбачыць маладых людзей Сінанджу".
  
  
  "Ты стаў адэкватным, таму што я быў гатовы правесці з табой дадатковы час", – сказаў Чыун.
  
  
  "Не мае значэння", - сказаў Рыма. "Я па-ранейшаму лепшае, што ў цябе было. Я. Белы. Бледнатвары. Я."
  
  
  І простым ударам злева Рыма зняў першага матацыкліста з матацыкла і ўтрымаў яго. Чіун быў крыху больш эфектыўны. Ён дазволіў свайму веласіпедысту працягнуць рух, злёгку змяніўшы пластыкавы шчыток на яго масцы. У ім была маленькая дзірачка шырынёй з указальны палец. У лбе пад маскай таксама была невялікая адтуліна. Яно залілося чырвоным, калі кіроўца, больш не клапоцячыся пра гэта, самаздаволена заехаў у пажарны гідрант, дзе ён аддзяліўся ад сваёй машыны і сплыў у кучу гнілога смецця, з якім ён вельмі добра змяшаўся.
  
  
  Коннік Рыма брыкаўся і крычаў. Рыма трымаў яго за шыю. Світмэн спрабаваў дацягнуцца да стрыжня ў кішэні яго курткі. На жаль, Світмэн зараз не меў права трымаць зброю. Яго правая рука заканчвалася акрываўленым запясцем.
  
  
  Два іншыя кіроўцы, мяркуючы, што Мухамед Крэншоў, які зараз ляжыць разам з астатнім смеццем, наехаў на купіну і не справіўся з кіраваннем, і не ўпэўнены, ці злез Світман з колаў, каб асабіста разабрацца з сігналкай, ці яго сарвалі, разгарнуліся да двух пасярод вуліцы.
  
  
  Рыма саслізнуў да шчыкалатак Світмена, дзе, схапіўшы іх за абедзве, ён разгарнуў мужчыну, які размахваў рукамі, у скураной куртцы па прыемнай, гладкай гарызантальнай траекторыі, якая злавіла групу сустрэчных веласіпедыстаў анфас. Чыун адмовіўся паварушыцца ці нават пазнаць Рыма. Ён не хацеў мець нічога агульнага з чалавекам, які валодаў такой фанабэрыстасцю, што лічыў сябе добрым вучнем.
  
  
  Світман знёс іншых веласіпедыстаў з колаў з прыемным храбусценнем.
  
  
  "Хоумран", - сказаў Рыма, але Чиун адмовіўся глядзець. Шлем Світмэна пакаціўся па канаве. Адзін веласіпедыст ляжаў распластаны, іншы няўпэўнена падняўся на калені. Адзін матацыкл зрабіў галавакружнае кола па вуліцы і спыніўся ў закінутым пад'ездзе. Іншы перавярнуўся і спыніўся непадалёк, з яго бензабака ў канаву паліліся пары і цёмная вадкасць. Рыма ўбачыў, што ў яго чалавечай лятучай мышы быў дзікі афра-конус у два разы большы за шлем.
  
  
  "Прывітанне", - сказаў Рыма, гледзячы зверху ўніз на афраамерыканца. "Мяне клічуць Рыма. А цябе як клічуць?"
  
  
  "Мафу", - сказаў Світмен.
  
  
  "Мафу, хто цябе паслаў?"
  
  
  "Ніхто мяне не пасылаў, чувак. Прыбяры ад мяне свае брудныя рукі. А, падстаў сваю азадак".
  
  
  "Давай пагуляем у школу", - сказаў Рыма. "Я задаю табе пытанне, а ты даеш мне станоўчы адказ з мілай жыццярадаснай усмешкай. Усё ў парадку?"
  
  
  "Мафу".
  
  
  Рыма падвёў веласіпедыста дагары нагамі да бензабака, які разліваўся, дзе акунуў афраамерыканца ў вадкасць, распырскваючы яе па баках. Затым ён падвёў свайго падапечнага назад да раварыста, які падымаўся на ногі.
  
  
  - Агеньчыка не знойдзецца? - спытаў Рыма.
  
  
  Ён убачыў, як з курткі вылез складаны нож, і наском ногі выцягнуў яго.
  
  
  "Тры ачкі", - сказаў Рыма, які быў у настроі забіваць гол. "Гол з поля". І той жа нагой, наступіўшы на пятку, ён раздрабіў барабанную перапонку. "Гэта за тое, што не паслухаў", - сказаў Рыма. "Я хачу прыкурыць".
  
  
  "Не давай таце запалак. Мой лоб быў запраўлены бензінам".
  
  
  "Фу ю муфу", - сказаў веласіпедыст з крывацечным вухам.
  
  
  - Ты са мной размаўляеш? - перапытаў Рыма.
  
  
  "Не, за нігера, Мілка", - сказаў веласіпедыст і чыркнуў запалкай.
  
  
  Рыма падняў Світмэна вышэй. Валасы ўспыхнулі, як паходня, згараючы да броваў.
  
  
  - Хто цябе паслаў? - спытаў Рыма.
  
  
  "А як у яблыку, Бы як у хлопчыку, У як у каце", - выклікнуў Світмен.
  
  
  - Пра што ён кажа? - спытаў Рыма.
  
  
  “Школа. Ён вывучае алфавіт, каб атрымаць ступень у педагагічным каледжы. Ён не мог прайсці такі лёгкі курс, як вывучэнне Афрыкі. Вам не трэба на гэта разлічваць. Ці пішы па літарах, ці ведай алфавіт”.
  
  
  "Ааааа", - усклікнуў Світмэн, калі яго мозг перастаў працаваць. Што было нават да лепшага. Ён ніколі не здаваў іспыты на "F", як ва "флай", нават у выпускным класе сярэдняй школы.
  
  
  Рыма апусціў ногі.
  
  
  "А ты, мой сябар, хто паслаў цябе?"
  
  
  "Ніхто нас не пасылае. Мы робім гэта дзеля забаўкі".
  
  
  "Ты хочаш сказаць, што забіў бы каго-небудзь і не атрымаў бы за гэта грошай?"
  
  
  "Мы проста прышпільваемся".
  
  
  "Твае жарты перашкаджалі маёй размовы. Ты ведаеш гэта?"
  
  
  "Ах, прабачце".
  
  
  "Выбачэнняў недастаткова. Ты не павінен умешвацца ў размовы людзей пасярод вуліцы. Гэта непрыгожа".
  
  
  "Ах, будзь мілай".
  
  
  "Глядзі, каб ты гэта зрабіў. Адводзь адсюль сваіх сяброў".
  
  
  "Яны мёртвыя".
  
  
  "Ну, пахавай іх ці што-небудзь у гэтым родзе", - сказаў Рыма, пераступіў праз абвугленую галаву курчыцца цела і далучыўся да Чыуна на тратуары.
  
  
  "Неакуратна", - сказаў Чыун.
  
  
  "Я быў на вуліцы. Я працаваў з тым, што ў мяне было".
  
  
  "Неакуратна, бестурботна і бязладна".
  
  
  "Я проста хацеў пераканацца, што яны не былі часткай місіі "Чароўнае шчасце"".
  
  
  "Вядома. Гуляйце на вуліцах. Наведвайце святыя дамы. Што заўгодна, толькі не прыводзьце свайго дабрадзея ў яго дом. Нават ваш імператар загадвае гэта, але не, вы павінны гуляць у свае гульні. І чаму, спытаў я сябе, хтосьці, каму я так шмат даў, павінен адмаўляць мне ў простым наведванні месца майго нараджэння. Чаму, спытаў я сябе. Чаму? Дзе я памыліўся ў яго адукацыі? Ці магчыма, што я вінаваты?
  
  
  "Не магу дачакацца адказу", - сказаў Рыма. Дзверы былі з цяжкага дрэва з маленькім шкляным кругам у цэнтры. Рыма пастукаў.
  
  
  "Ці быў я вінаваты, спытаў я сябе. І, быўшы шчыра сумленным, я прыйшоў да высновы, што не, усё, што я даў табе, было дасканалым і правільным. Я тварыў з табой цуды. У гэтым я прызнаўся самому сабе. Тады чаму мой вучань усё яшчэ здзяйсняе непрыстойныя ўчынкі? Чаму мой вучань усё яшчэ адмаўляе мне ў простай маленькай паслузе? Будучы суровым да самога сябе, не шкадуючы крытыкі, я быў вымушаны прыйсці да наступнай высновы. Рыма, ты жорсткі. У табе ёсць жорсткая жылка" .
  
  
  "Ты сапраўды ведаеш, як зламаць сябе, Татачка", - сказаў Рыма.
  
  
  У шкляной адтуліне з'явілася вока, і дзверы адчыніліся.
  
  
  "Хутка, унутр", - сказала маладая дзяўчына з хупавымі вяснушкамі пад ружовым шалікам. Шалік зліваўся з лёгкім празрыстым халатам. На яе лбе была намалявана сярэбраная лінія. Чіун уважліва паглядзеў на срэбную лінію, але нічога не сказаў.
  
  
  "Хутчэй, веласіпедысты зноў выязджаюць".
  
  
  "Хлопцы ў куртках?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Так".
  
  
  - Табе не трэба турбавацца аб іх. - Рыма паказаў на апошняга веласіпедыста, які прыціскае сваіх таварышаў да бардзюра.
  
  
  "Уся слава Дабрашчаснаму Майстру. Ён паказаў нам шлях. Прыходзьце ўсё, паглядзіце на наша вызваленне". Твары стоўпіліся вакол маладой дзяўчыны, некаторыя са срэбнымі лініямі, некаторыя без. Чыун глядзеў на кожную срэбную лінію.
  
  
  "Благаслаўлёны Майстар заўсёды пакажа шлях", - сказала дзяўчына. "Няхай якія сумняваюцца сэрцы супакояцца".
  
  
  "Благаслаўлёны Майстар гэтага не рабіў. Гэта зрабіў я", - сказаў Рыма.
  
  
  "Ты дзейнічаў па яго волі. Ты быў усяго толькі інструментам. Хвала Блажэннаму Гаспадару. Яго ісціна відавочная. О, калі мы куплялі гэты дом, былі якія сумняваюцца. Былі якія сумняваюцца, якія казалі, што гэты раён небяспечны. Але Блажэнны Настаўнік сказаў, што мы павінны знайсці жыллё, якое падыходзіць нашаму кашальку, незалежна ад таго, дзе яно знаходзіцца. І ён меў рацыю. Ён заўсёды меў рацыю. Ён заўсёды меў рацыю і заўсёды мае рацыю ".
  
  
  - Мы можам увайсці? - спытаў Рыма.
  
  
  "Увайдзіце. Вы былі пасланыя Блажэнным Майстрам".
  
  
  "Я падумваў далучыцца да вас", - сказаў Рыма. "Я прыйшоў даведацца, чым вы займаецеся. У вас ёсць вярхоўны жрэц для гэтага месца, ці не так?"
  
  
  "Я арцыбіскуп місіі Сан-Дыега", - раздаўся голас з лесвіцы. "Вы тыя людзі, якія зрабілі вуліцу бяспечнай, дакладна?"
  
  
  "Правільна", - сказаў Рыма.
  
  
  "Я ўбачу цябе і падрыхтую для цябе шлях, калі ты толькі пажадаеш падняцца над сваімі сумневамі".
  
  
  "Хутка мы пачнем уступны ўрок", - сказала дзяўчына.
  
  
  "У іх будзе прыватнае прадстаўленне. Яны гэта заслужылі", - сказаў голас.
  
  
  "Як вам будзе заўгодна", - сказала дзяўчына і пакланілася.
  
  
  Рыма і Чыун узняліся па лесвіцы. Мужчына, на твары якога відаць былі сляды прайгранай барацьбы з даўнімі вуграмі, прывітаў іх кароткім паклонам. Ён таксама быў апрануты ў ружовую мантыю. Рыма ўбачыў, што яго валасы былі паголены спераду. На ім былі сандалі, і ад яго пахла так, нібы яго акунулі ў пахошчы.
  
  
  Я святар. Я быў у Патне, каб на ўласныя вочы ўбачыць дасканаласць. На зямлі ёсць дасканаласць, але заходні розум паўстае супраць яго. Сам ваш прыход сюды паказвае, што вы ўсведамляеце бунтарства ўнутры сябе. Я задаю пытанне: што адбываецца падчас бунту? "
  
  
  Чыун не адказаў; ён глядзеў на серабрыстую паласу на лбе святара. Рыма паціснуў плячыма. "Ты мяне дастаў", - сказаў ён.
  
  
  Яны пайшлі за святаром у пакой, у якім быў купал з ружовага гіпсу. У цэнтры купала вісеў залаты ланцуг, а на канцы ланцуга была чатырохбаковая фатаграфія таўсталіцага маладога індзейца, які падстрыгаў свае першыя вусы.
  
  
  У куце былі складзеныя падушкі. Падлога пакрывала дыван з глыбокім ворсам і мудрагелістымі чырвонымі і жоўтымі ўзорамі. Сьвятар працягнуў:
  
  
  "Тое, што адбываецца ў бунце, складаецца з двух частак, прынамсі, з двух процілеглых частак. Яны шкодзяць адзін аднаму. Кожны чалавек, які не верыць, што ён можа быць аб'яднаны ўнутры сябе, які змагаецца са сваім запалам, знаходзіцца ў бунтэ. Як ты думаеш, чаму ў цябе ёсць страсці?"
  
  
  "Таму што ён белы, як і ты", – сказаў Чыун. "Усім вядома, што белыя не могуць кантраляваць свой запал і ў глыбіні душы неверагодна жорсткія, асабліва ў адносінах да сваіх дабрадзеяў".
  
  
  "Ва ўсіх людзей аднолькавыя страсці", - сказаў рабы святар, усаджваючыся пад партрэтам таўсташчокага хлопца. "Усе людзі, за выключэннем аднаго, аднолькавыя".
  
  
  "Рачны смецце", - сказаў Чыун. "Белае заходні рачны смецце".
  
  
  "Тады навошта ты прыходзіш сюды?" - спытаў святар.
  
  
  "Я тут, таму што я тут. Вось сапраўднае адзінства, якое стаіць цяпер перад вамі", - сказаў Чыун.
  
  
  "А", - сказаў святар. "Тады вы разумееце".
  
  
  "Я разумею, што ў гавані Сан-Дыега прылівы і адлівы спрыяльныя, але спусціць на ваду падводную лодку тут, на другім паверсе гэтага будынка, вельмі складана".
  
  
  "Пагавары са мной", - сказаў Рыма. "Я той, хто прыйшоў далучыцца".
  
  
  "Мы ўсе створаны дасканалымі, - сказаў святар, - але нас вучылі недасканаласці".
  
  
  "Калі б гэта было так, - сказаў Чыун, - немаўляты былі б самымі мудрымі сярод нас. І ўсё ж яны самыя бездапаможныя сярод нас".
  
  
  "Іх вучаць няправільным рэчам", - сказаў святар.
  
  
  "Іх вучаць выжываць. Некаторых вучаць лепш, чым іншых. Іх не вучаць невуцтву, як вы сцвярджаеце. І гэтыя страсці, аб якіх вы кажаце як аб святых, - усяго толькі асноўныя стымулы выжывання. Мужчына, які бярэ жанчыну, - гэта выжыванне групы. Чалавек, які есць, - гэта выжыванне цела.Чалавек, які баіцца, - гэта выжыванне асобы.Страсці - гэта першы ўзровень выжывання.Розум - гэта больш высокі ўзровень.Дысцыпліна, якой ідуць належным чынам, даводзіць любое паўстанне да дасканаласці. гэта цяжка, і калі робіш гэта правільна, вывучаеш гэта належным чынам, чалавек адчувае сябе маленькім і непаўнавартасным. Так мы расцем. Ніколі не было найкароткага шляху да чаго-небудзь стаялага". Так казаў Майстар Сінанджу, па праўдзе кажучы, нават калі ён глядзеў на срэбную маркіроўку.
  
  
  Рыма паглядзеў на Чыуна і міргнуў. Ён чуў гэта раней, і яго вучылі гэтаму на працягу многіх гадоў. Ён ведаў гэта так добра, як ведаў сваю істоту. Што яго здзівіла, дык гэта тое, што Чиун папрацаваў растлумачыць такія рэчы незнаёмцу.
  
  
  "Я бачу здзіўленне на тваім твары", - сказаў Чыун Рыма. "Я кажу гэта для твайго дабра. Проста каб ты не забыўся".
  
  
  "Ты, мабыць, думаеш, што я даволі дурнаваты, Татачка".
  
  
  "Я ведаю, што шлях у Сінанджу чакае нас у гавані, і мы сядзім тут з гэтым". Вытанчаная рука працягнулася да святара, які ўздыхнуў.
  
  
  "Ваш шлях - гэта боль, сантыметры і маленькія дарагія перамогі над уласным целам", - сказаў святар. "Мой шлях - гэта неадкладнае праўдзівае прасвятленне, якое пацвердзяць нават вашыя ўласныя целы. Спачатку ў нас ёсць тры доказы. Па-першае, Блажэнны Майстар існуе, такім чынам, ён ёсць. Ён ёсць рэальнасць. Мы не просім вас прымаць штосьці, што не з'яўляецца рэальнасцю.Па-другое, ён, дзякуючы сваім продкам, існаваў шмат гадоў.Такім чынам, гэта не проста адна з мірыяд часовых рэальнасцяў.І, па-трэцяе, і нарэшце, ён расце.Падобна бясконцай сусвету, мы пашыраемся кожны дзень і кожны год. Тады гэта тры доказы”.
  
  
  "Яны б з такім жа поспехам справіліся з забруджваннем паветра", – сказаў Рыма. Чыун маўчаў. Больш не было неабходнасці перакідвацца парай слоў з тым, хто ў мантыі.
  
  
  "Існуе крыніца вечнай і першапачатковай сілы, з-за якой ваш розум быў затуманены. Гэта з-за вашых няправільных вучэнняў. Мы проста, праз дасканаласць Блажэннага Майстра, вяртаем вас у гэты вір, паказваем вам спосаб усвядоміць праўду пра сябе. Першы. Закрый вочы. Зачыні іх. Моцна. Добра. Ты бачыш маленькія белыя агеньчыкі. Гэта бясконцыя агні ў выглядзе фрагментаў. Ты пазбавіў сябе чыстага струменя жыцця. Я дам табе чысты струмень жыцця".
  
  
  Рыма адчуў, як кончыкі пальцаў прыціснуліся да яго закрытых стагоддзяў. Ён адчуваў цяжкае дыханне святара над сабой. У яго дыханні адчуваўся пах мяса. Пах поту яго цела, якое змагаецца. Маленькія шарыкі святла, якія ўсе людзі бачаць, калі хутка заплюшчваюць вочы, а затым зазіраюць за павекі, ператварыліся ў чыстую і расслабляльную лінію святла, бесперапынную і заспакаяльную. Гэта было б вельмі ўражліва, калі б шмат гадоў таму Чиун не паказаў яму нешта падобнае і больш заспакаяльнае - простае практыкаванне, якому ў Сінанджу навучалі дзяцей, няздольных нармальна задрамаць.
  
  
  "Выдатна", - сказаў Рыма.
  
  
  "Цяпер, калі мы далі вам крыху сілы вызвалення, мы даем вам больш. Скажыце сабе: "Мой розум спакойны, маё цела ў спакоі". Скажыце гэта разам са мной. Мой розум спакойны, маё цела ў спакоі. Адчуйце, як вы становіцеся адзіным цэлым са святлом. Вы і ёсць святло. Вы чыстыя. Усё, што прыходзіць да вас і ад вас, чыста. Ты добры. Ты добры. Усё ў табе добра ".
  
  
  Рыма пачуў, як у пакой увайшлі вельмі лёгкія крокі. Мяккая бялізна ціха кранула дывановага пакрыцця падлогі. Яшчэ адна пара ног. Яшчэ бялізну. Звычайны слых гэтага б не ўлавіў. Святар рыхтаваў ім сюрпрыз.
  
  
  "Адкрый вочы", - сказаў святар. "Адкрый".
  
  
  Перад імі стаялі дзве дзяўчыны, аголеныя, усмешлівыя. Справа - мулатка, злева - бландынка, на галаве больш бландынак, чым дзе-небудзь яшчэ. Іх адзіным адзеннем былі сярэбраныя лініі, намаляваныя ў іх на лбе.
  
  
  "Амерыканцы", – сказаў Чыун. "Тыповыя амерыканцы".
  
  
  "Ты думаеш, гэта няправільна? Ты думаеш, з целам нешта не так?"
  
  
  "Для амерыканцаў гэта проста выдатна", – сказаў Чыун. "Як я ўдзячны, што вы не заразілі Карэю сваімі звычаямі".
  
  
  "Самыя вялікія шлюхі ў свеце родам з Карэі, Татачка. Ты сам мне гэта казаў".
  
  
  "З Пхеньяна і Сеула. Не з прыстойных месцаў накшталт Сінанджу".
  
  
  "Шлюха - гэта слова, якое апаганьвае тое, што добра", - сказаў святар. Ён пляснуў у ладкі, і дзве дзяўчыны прайшлі перад Рыма і Чыўном. Яны апусціліся на калені. Бландынка саслізнула з макасін Рыма. Мулатка спрабавала забрацца Чыуну пад мантыю, але даўжэйшыя пазногці заўсёды апыналіся там, дзе былі яе пальцы, імкнучыся да далоняў, дакранаючыся кончыкаў пальцаў і пхаючы так, што з скажоным ад роспачы тварам яна была вымушана прыбраць рукі і страсянуць іх.
  
  
  "Яны адчуваюць сябе так, нібы пабывалі ў мурашыным гняздзе", - сказала яна.
  
  
  "Усё ў парадку", - сказаў святар. "Некаторым дапамагчы немагчыма. Гэта здараецца са старымі..."
  
  
  Чіун разгублена агледзеў пакой. Дзе быў стары, пра якога казаў гэты сьвятар?
  
  
  Бландынка зняла з Рыма шкарпэткі і пацалавала падэшвы яго ног.
  
  
  "Гэта дрэнна?" - спытаў святар. "Вас вучылі, што гэта зло?"
  
  
  Бландынка падсунула сваё цела бліжэй да ступняў і пацерлася грудзьмі аб падэшвы Рыма. Ён адчуваў, як яна ўзбуджаецца. Пальцамі ног ён узбудзіў яе, і, завішчаўшы, яна заміргала ад якая ахапіла яе запал.
  
  
  "Магчыма, ты аддаеш перавагу хлопчыкам", - сказаў святар.
  
  
  "З дзяўчатамі ўсё ў парадку. У мяне проста не так шмат часу. Я хачу далучыцца".
  
  
  "Нават да прасвятлення цела?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Вы ведаеце, ёсць формы. Мы даем вам усе вашыя багацці і сродкі да існавання. Вам больш не трэба турбавацца аб тым, адкуль будзе прыгатавана ваша наступнае страва ці што вы павінны з'есці. Мы даем усё. Узамен ты павінен адмовіцца ад усіх сваіх свецкіх выгод".
  
  
  "На мне мае мірскія выгоды", - сказаў Рыма.
  
  
  "У яго ёсць тое, чаго ў цябе ніколі не будзе", – сказаў Чыун святару. “Чаго ты ніколі не зможаш у яго адабраць. Адзінае праўдзівае валоданне, якое доўжыцца. Тое, што ён ведае сваім розумам і сваім целам. І будучы няздольным зразумець тое, што разумее ён, ты ніколі не зможаш адабраць гэта ў яго”.
  
  
  "Ах, дык ты думаеш, я даволі добры, Татачка", - сказаў Рыма.
  
  
  "Я думаю, ты не так нізкі, як гэта свіное вуха з рудай мордай".
  
  
  "Непераможны невука", - сказаў святар Рыма. "Я баюся, што твой бацька, ён твой бацька, ці не так, ты называеш яго бацькам, баюся, я нічога не магу для яго зрабіць".
  
  
  "Чарвяк ніколі не дапамагае арлу", – сказаў Чыун.
  
  
  "Я ўсяго толькі новы святар. У нас ёсць святары, якія сваімі рукамі ператварылі б вас у патаку, каб вы малілі аб літасці. Яны прыйшлі з гор Віндх'я".
  
  
  "У іх ёсць срэбная пазнака на галаве, як у цябе і дзяўчынак?" - спытаў Чыун.
  
  
  "Так. Гэта знак гонару сярод паслядоўнікаў Блажэннага Настаўніка, якія пабывалі ў Патне. І гэтыя святары самыя жахлівыя. Яны б навучылі вас памылковасці вашых шляхоў".
  
  
  - Калі яны пакінулі горы? - спытаў Чыун.
  
  
  "Калі дзядуля Блажэннага Майстра сказаў ім прыйсці. Гэта было яшчэ адным доказам яго дасканаласці, яго прыходу і яго ісціны".
  
  
  "Яны проста пакінулі гэтыя горы так вольна, як табе заманецца?" - спытаў Чыун.
  
  
  "Са спяваючымі сэрцамі".
  
  
  "Нават без папярэджання?" - спытаў Чыун.
  
  
  "З усхваленнем Блажэннага Настаўніка".
  
  
  "Толькі таму, што ён сказаў, што яны могуць сысці, яны проста спусціліся ў даліну? У Патну? Адкрыта?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Хто такі твой Блажэнны Настаўнік, што ён сказаў бы любому, што яны могуць ісці куды пажадаюць? Хто ён такі? Як ён смее?"
  
  
  "Ён - дасканаласць".
  
  
  "У цябе сапсаваны розум і твар", – сказаў Чыун. "Дрэнныя навіны, якія ён паведаміў нам, Рыма. Дрэнныя навіны".
  
  
  "У чым справа, Маленькі бацька?"
  
  
  "Я раскажу табе пазней. Спачатку ўладзь свае справы з гэтым прусам. Ах, гэта сумна. Праца забойцы ніколі не сканчаецца".
  
  
  Рыма пагаварыў са свяшчэннікам. Як нядаўна звярнуўся да мудрасці Блажэннага Настаўніка, Рыма растлумачыў, што прыйшоў пачуць праўду. І паколькі святары заўсёды гаварылі праўду, Рыма хацеў ведаць праўду аб маючай адбыцца падзеі. Вялікай падзеі.
  
  
  "А, вялікі. Гэта будзе самы вялікі", - сказаў святар. Ён пляснуў у ладкі, дзяўчаты надзелі расы і пайшлі, бландынка кінула здрадлівы погляд на Рыма.
  
  
  "Я бачыў, што ты зрабіў там на вуліцы з бандай галаварэзаў", - сказаў святар. "Нават калі ў цябе няма грошай, мы можам скарыстацца тваімі паслугамі. У нас ёсць шмат людзей, якія проста аказваюць паслугі. Яны ёсць у нас у высокіх і важных месцах. Яны былі ў нас у сярэднія вякі і ў маладосці. Вы былі б здзіўлены. , даведаўшыся, хто з намі ".
  
  
  "Выпрабуй мяне", - сказаў Рыма.
  
  
  "Гэта сакрэт".
  
  
  "Не, гэта не так", - сказаў Рыма, і ён меў рацыю, таму што са скажоным ад болю тварам святар расказаў аб усіх вядомых яму важных людзях, якія таемна належалі Блажэннаму Майстру, і Рыма ўспомніў кожнае імя. Сьвятар сказаў, што былі і іншыя, але ён не ведаў іх імёнаў. Шчыра, і не рабі мне больш балюча, я не ведаю іх імёнаў, сказаў ён Рыма. Ён таксама не ведаў дакладнай прыроды вялікай падзеі, якая вось-вось павінна была адбыцца, але Блажэнны Майстар прыязджаў на стадыён "Кезар" у Сан-Францыска.
  
  
  Рыма сказаў, што, на яго думку, ён, магчыма, быў занадта рэзкі. Ён збіраўся быць разумным. Ён урэзаніў бы святара.
  
  
  "Калі ты не скажаш мне дакладна, што адбудзецца на гэтым стадыёне, я цалкам абгрунтавана збіраюся знесці тваю галаву з плячэй".
  
  
  "Я не ведаю. Я не ведаю. Клянуся Богам, я не ведаю".
  
  
  "Які Бог?"
  
  
  "Сапраўдны".
  
  
  Чыун устаў паміж імі і, рухаючы рукамі, падобнымі пырханне матылькоў, нанёс святару ўдар па шыі.
  
  
  "Ён не ведае. Не марнуй свой час. У нас ёсць праца, якую трэба зрабіць".
  
  
  "Ты не даў мне скончыць з ім. Я сказаў табе, што пасля гэтага мы адправімся ў Сінанджу. У мяне таксама ёсць свая праца, якую трэба зрабіць".
  
  
  "Мы не збіраемся ў Сінанджу. Гэта сумная навіна. У мяне ёсць іншая праца. Больш старая праца. У індзейцаў памяць, як сіта. За чатырыста гадоў яны ўсё забываюць. Усе. Мы павінны адкласці наша вяртанне ў Сінанджу, жамчужыну Заходнекарэйскага заліва, жамчужыну гарадоў, посуд прыгажосці ".
  
  
  "А як жа падлодка?"
  
  
  "Гэта можа пачакаць. У вашай краіны шмат караблёў. Ёсць толькі адзін Майстар сінанджу, і ён павінен выконваць дакладныя папярэднія дамовы".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ШОСТЫ
  
  
  Калі Рыма назваў Сміту па закрытай лініі ў 6:15 вечара імёны, якія ён даведаўся пра галоўных паслядоўнікаў Блажэннага Майстра, ён пачуў доўгае маўчанне і падумаў, што аўтаматычнае адключэнне было выклікана нейкай падслухоўвальнай прыладай. Затым Сміт загаварыў.
  
  
  "Некаторыя з гэтых людзей вельмі адчувальныя. Больш, чым некаторыя, Рыма. Ці ёсць шанцы, што нованавернутых можна дэпраграмаваць?"
  
  
  "Адкуль мне ведаць?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Ты прайшоў праз іх праграму, ці не так?"
  
  
  "І што?"
  
  
  "Магчыма, прайшоўшы праграму і не паддаўшыся ёй, у вас могуць узнікнуць некаторыя ідэі аб тым, як можна дэпраграмаваць некаторых асабліва адчувальных супрацоўнікаў".
  
  
  "Скінь іх з Эмпайр Стэйт Білдынг".
  
  
  "Вялікі вам дзякуй", - сказаў Сміт.
  
  
  "Мне патрэбны пашпарты для Індыі".
  
  
  "Ты думаеш, гэта твой лепшы шанц дабрацца да гэтай штукі?"
  
  
  "Напэўна".
  
  
  "Што гэта значыць?"
  
  
  "Чыун так думае. Па нейкай прычыне ён гатовы адмовіцца ад паездкі дадому дзеля гэтага".
  
  
  "Ёсць што-небудзь аб вялікай падзеі?"
  
  
  "Нічога больш. Проста стадыён "Кезар"".
  
  
  "Што да некалькіх з гэтых нованавернутых, то, калі іх не атрымаецца дэпраграмаваць, іх прыйдзецца ... э-э... адправіць на пенсію".
  
  
  "Я казаў табе, Эмпайр Стэйт Білдынг".
  
  
  "Я пачынаю сумнявацца, ці ёсць у табе схільнасць да жорсткасці".
  
  
  "Ты размаўляў з Чыўном".
  
  
  "Я лічыў целы".
  
  
  "Калі ты хочаш, каб я жыў у свеце з астатнім чалавецтвам, толькі скажы, Сміці".
  
  
  "Вашы пашпарты будуць у вашым гатэлі".
  
  
  Падчас палёту ў Калькуту Рыма пачуў, як Чыун прамармытаў нешта аб няправільнай памяці і аб тым, што некаторым людзям патрэбныя напамінкі. Сцюардэса спытала, як яны жадаюць павячэраць, і Чыўн адказаў на мове, якой Рыма ніколі не чуў. Чыун растлумачыў, што гэта Орыя і што сцюардэса, відавочна, з тых, хто гаворыць на гэтай мове, таму што яна так загарнула сваё сары.
  
  
  Чыун указаў, што, хоць каманда можа называць сябе індзейцамі, на самой справе яны належалі да мноства розных народаў, ні адзін з якіх не адчуваў адзін да аднаго ні найменшай павагі, не кажучы ўжо аб прыхільнасці. Ён сказаў, што толькі белыя ў Амерыцы непакояцца аб галадоўнікаў індзейцаў. Розныя народы Індыі заўсёды былі абыякавыя, калі бяда спасцігала іншых, і паколькі галадоўнікі ніколі не былі ва ўрадзе, ураду насамрэч было ўсё роўна.
  
  
  "Калі яны зноў прыйдуць да вас за ежай, вы павінны дазволіць ім з'есці свае атамныя бомбы. Вы набіваеце ім жываты, каб у іх быў вольны час абзываць вас, а яны выкарыстоўваюць свае ўласныя грошы для вырабу бомб. Я магу зразумець індыйцаў. Яны прадажныя і подлыя, заўсёды былі і заўсёды будуць. Ведайце гэта аб Індыі і яе народзе, калі вы больш нічога не ведаеце. Гэта белыя людзі ўклалі думкі аб братэрстве ў свае вусны, і гэта ніколі не даходзіла да іх сэрцаў ".
  
  
  "А як жа Махатма Гандзі?" - спытаў Рыма.
  
  
  "А як наконт Рыма Уільямса? Вы б сказалі, што амерыканцы прытрымліваюцца цялеснай дысцыпліны з-за аднаго чалавека? Не. Індзейцаў я магу зразумець. Чаго я не разумею, дык гэта чаму вы ўзялі на сябе абавязак карміць раты, якія яны самі б не накармілі”.
  
  
  "Я нікога не кармлю".
  
  
  "Ваша краіна. Ваша краіна корміць людзей, якія парушаюць абяцанні", - сказаў Чыун і больш нічога не сказаў.
  
  
  Мытнік у Дэлі заўважыў, што серыя пашпартоў, якімі карысталіся Рыма і Чыун, часта выкарыстоўвалася ЦРУ. Ён таксама заўважыў, што ў гэтых дваіх не было багажа.
  
  
  "Індыя не пацерпіць імперыялістычнага ўварвання ў сваё ўлонне", – сказаў мытнік.
  
  
  - Дзесяць рупій, - сказаў Рыма.
  
  
  "Але Індыя заўсёды будзе рада сваім сябрам", - сказаў мытнік. "І не плаціце больш за дзве рупіі за любую індыйскую жанчыну. Вы можаце купіць адну за восем. Камплект. Валодайце ёю. Выкарыстоўвай яе як угнаенне, калі яна табе надакучыць. Якая мэта твайго візіту?"
  
  
  "Асвятленне ад Блажэннага Майстра з Патны".
  
  
  "Вы можаце атрымаць прасвятленне тут, у Дэлі. Якога роду прасвятленне вы, хлопцы, шукаеце?"
  
  
  "Благаслаўлёны Майстар".
  
  
  "Апошнім часам у яго былі крутыя справы", - сказаў мытнік. "Крутыя".
  
  
  Транспартам да Патны быў стары "Пакард", які, відаць, не рамантаваўся з тых часоў, як пакінуў штаты. Рыма ведаў, што Чыун усё яшчэ нечым занепакоены, таму што за два дні шляху ён амаль не размаўляў. Калі кіроўца працягнуў руку для аплаты, Чіун прамармытаў нешта аб няправільнай памяці і пляснуў яго па руцэ. Калі Рыма пачаў адлучаць некалькі банкнот, Чыун забараніў гэта.
  
  
  Кіроўца выскачыў з машыны і пачаў крычаць. Ззаду вадзіцеля ўтварыліся людзі з пыльнымі нагамі і стомленымі карычневымі тварамі. Яны ператварыліся ў натоўп. Кіроўца, натхнёны яго падтрымкай, змяніў крык на размовы. Чыун пераклаў:
  
  
  "Ён кажа, што мы прыйшлі, каб скрасці ежу ў яго з рота. Ён кажа, што замежнікі ўсё яшчэ думаюць, што яны могуць рабіць у Індыі ўсё, што захочуць. Ён кажа, што ў нас з сабой шмат грошай, і нам будзе справядліва, калі ён забярэ іх усё і падзеліцца са сваімі новаздабытымі сябрамі. Ты дастаткова пачуў, Рыма?"
  
  
  "Так", - сказаў Рыма.
  
  
  "Добра", - сказаў Чыун і ледзь прыкметным рухам правага запясця выпусціў мужчыну ў пыл вуліц Патны. Новая індыйская кааліцыя Патны знікла ў пылу і гарачым сонцы. Мужчына быў адзін, яго "Пакард" 1947 года выпуску пыхкаў на нейтральнай паласе, яго клопаты засталіся ззаду.
  
  
  Чіун паказаў на вялікую белую цэментную сцяну з драўлянымі дзвярыма.
  
  
  "Вось", - сказаў ён.
  
  
  - Адкуль ты ведаеш? - спытаў Рыма.
  
  
  "Ты бачыш гэтае разьбярства на драўляных дзвярах?"
  
  
  "Як сярэбраныя лініі на ілбах?"
  
  
  "Правільна. Гэта азначае, што гэты дом ці палац, або калі ён знаходзіцца ў чалавека, то гэты чалавек знаходзіцца пад абаронай пэўнага племя, ільхібада".
  
  
  - Разумею, - сказаў Рыма.
  
  
  "Гэта хлусня. Яны нікога не могуць абараніць у даліне, і яны гэта ведаюць".
  
  
  Чыун прайшоў да высокіх драўляных дзвярэй. Яго галава з белай махрамі ледзь дакраналася ніжняй цяжкай металічнай завалы на дзверы.
  
  
  Слухайце вы, слухайце вы, вы, чарвякі на схіле гары. Майстар Сінанджу прыйшоў нагадаць табе пра тваё слова, дадзенае майстру нашага дома, што ты застанешся ў гарах, у якія ён цябе выгнаў. сваім трапяце ".
  
  
  Коратка і плазам стукнуўшы па дрэве, Чиун выдаў гулкі стук.
  
  
  "Выходзьце, я хачу нагадаць вам аб вашым абяцанні. Выходзьце, якія выгінаюцца чарвякі".
  
  
  Ён адвярнуўся ад дзвярэй і ўсміхнуўся. Ён кіўнуў Рыма, каб той ішоў за ім. "Часам я бываю красамоўны", - сказаў ён. "Цяпер яны ўсё збяруцца каля гэтых дзвярэй са сваёй зброяй, целамі надаючы адвагі іншым целам. У іх не хопіць смеласці адчыніць дзверы, проста пастаяць там. Я ведаю гэтых людзей. Мяне вучылі ім, калі я быў маленькім хлопчыкам, сапраўды гэтак жа, як я спрабую навучыць вас. На шчасце, я быў добрым вучнем. Мне не так пашанцавала з вучнямі, як майму інструктару”.
  
  
  Сцяна ўперлася ў вялікі выступ, і яны палезлі ўгору. Яны караскаліся не так, як іншыя альпіністы, а няўхільна, рухаючыся ўверх, як быццам ішлі па роўным месцы. На вяршыні сцяны яны ўбачылі галаву ў цюрбане. Яна глядзела ва ўнутраны двор. Яны адчулі водар рэзкага рагу, які рыхтуецца на кухнях Палаца Блажэннага Майстра. Чыун яшчэ раз усміхнуўся Рыма, калі яны падымаліся па сцяне. Мужчына ў цюрбане трымаў пісталет-кулямёт напагатове, але ён быў накіраваны ўніз, у двор, дзе група іншых мужчын у цюрбанах прысела на кукішкі, іх зброя была напагатове, усё паказвалі на дзверы.
  
  
  "Бачыш. Я ведаю іх. Я ведаю іх розумы", - сказаў Чыун. Варта сцяны павярнулася, уражаная пачутым голасам, і калі ён убачыў Чыуна, яго рот адкрыўся, і ён пранізліва закрычаў.
  
  
  "І я". Яго ружовая мантыя прахарчавалася вільгаццю на сьцёгнах, і пісталет задрыжаў у яго руках.
  
  
  Рыма ўбачыў, як палец напружыўся на спускавым кручку, але жахлівыя рукі Майстра Сінанджу схапілі цюрбан і распускалі яго. Затым, пстрыкнуўшы пятлёй, яны накінулі ёй пятлю на шыю і з дапамогай гэтай пятлі пракруцілі ахоўніка ў два павольныя кругі, выпусціўшы яго па дузе ўніз, ва ўнутраны двор.
  
  
  Чыун кінуўся да акна пад вялікім залатым купалам, Рыма рушыў услед за ім. Кулі са свістам драпалі тоўстую сцяну звонку, пераходзячы ад акна да акна. Затым кулі спыніліся, і стала так ціха, што Рыма амаль чуў крокі Чыуна па кафлянай падлозе. Рыма паглядзеў уніз, ва ўнутраны двор. Члены племя раіліся.
  
  
  Чіун падышоў да цэнтра высокага акна і ўстаў там, скрыжаваўшы рукі на грудзях.
  
  
  "Паглядзі на гэта", – сказаў Чыун. "Я ведаў, што гэта будзе так".
  
  
  Адзін чалавек схіліўся над скурчаным целам ахоўніка, які быў на сцяне. Ён агледзеў шыю.
  
  
  "Ты той самы?" - крыкнуў мужчына, які схіліўся над целам.
  
  
  "Калі я спушчуся туды, дзе ты поўзаеш, о горны чарвяк, я пакажу табе, што я той самы".
  
  
  Мужчыны зноў раіліся, размахваючы рукамі, перабіваючы адзін аднаго галасамі.
  
  
  Рыма не мог бачыць, як прымалася рашэнне, але, відаць, яны прыйшлі да нейкай высновы. Гэта быў не столькі бег да дзвярэй, колькі сутычка. Мужчыны не маглі бегчы ў натоўпе. Яны драпалі і білі ў вароты, хапаліся за пруты, і, падобна мурашкам, якія атакуюць вялізную цёмную вертыкальную дробку, ім удалося ссунуць адну гіганцкую дзверы на вуліцу Патны. Праз гэтыя дзверы яны выбеглі, некаторыя са зброяй, некаторыя без.
  
  
  "Куды яны накіроўваюцца?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Дадому. Дзе ім самае месца. І дзе яны застануцца на гэты раз. Цяпер мы можам адправіцца ў Сінанджу. Я не хацеў вяртацца дадому, пакідаючы ў свеце беспарадак. Я павінен прызнацца, калі б папярэдні Майстар выконваў сваю працу належным чынам, у гэтым не было б неабходнасці. Але мы не будзем гэта абмяркоўваць. Зроблена - гэта зроблена, і зроблена правільна, гэта назаўжды”.
  
  
  "Гэта стары кантракт на забойства ці нешта падобнае?"
  
  
  "Ты прыніжаеш мастацтва забойцы. Ты амерыканізуеш яго".
  
  
  "Так, так. У мяне таксама ёсць справа. Мы наняты Смітам, а загад імператара, як ты нядаўна сказаў, святы".
  
  
  "Калі гэта належны загад. Імператары могуць быць самымі небяспечнымі і немагчымымі з усіх людзей, таму што іх штучная ўлада пазбаўляе іх абмежаванняў, якія выкарыстоўваюць нармальныя людзі, каб правільна пракладаць свой шлях у свеце".
  
  
  Але Рыма не слухаў. Ён быў далей па калідоры, пераходзячы з пакоя ў пакой. Пакоі былі пустыя. Вялікія пакоі былі пустыя. На кухнях нікога не было, калі не лічыць кацялкоў, якія булькаюць на дровах. У палацы было цэнтральнае кандыцыянаванне паветра, але старыя дроўныя каміны. Было непрамое асвятленне, але вокны з выдзіманага шкла, як быццам сучаснае абсталяванне яшчэ толькі павінна было з'явіцца. Там былі пахошчы ў палачках і трохкутных кубіках, усё з выпукласцямі ручной працы. А потым была кампутарная зала. Няўжо ў нашы дні нічога не працуе без камп'ютараў? Ён знайшоў камеры, некаторыя з засохлай крывёй на нажных кайданах. Там была бальніца. Старыя латуневыя ложкі і сучасныя сардэчна-сасудзістыя прылады. На адным ложку пад коўдрай быў грудок, і Рыма адчуў пах ягонага стану. Салодкі, ванітны пах даўно памерлых запоўніў яго ноздры, і калі б ён застаўся даўжэй, ён, як заўсёды, прахарчаваў бы яго вопратку смуродам смерці. Гэта быў пах, які не адразу выветрыўся з цябе.
  
  
  Рыма адкінуў прасціны. Белы мужчына сярэдніх гадоў, ростам каля пяці футаў дзесяці цаляў, мёртвы па меншай меры суткі. У трупа выйшаў кішачнік і ён пачаў раздзімацца. Скура вакол кайданкоў лопнула. Каля правай рукі, якая цяпер ператварылася ў запечаны ружова-карычневы шарык, быў намаляваны карычневы, запечаны ад крыві крыж. На падлозе Рыма знайшоў залатую эмблему са срэбнай паласой і паклаў яе ў кішэню.
  
  
  Рыма аднавіў дыханне, калі выйшаў з пакоя. Далей па калідоры ён пачуў плач. У нішы з фатаграфіяй таўстатварага хлопца, акружанага кветкамі, светлавалосая дзяўчына рыдала, уткнуўшыся ў складзеныя рупарам рукі.
  
  
  - Хто вы? - спытаў Рыма.
  
  
  "Я той, хто не быў варты суправаджаць Блажэннага Настаўніка. Маё жыццё - разбітыя аскепкі. О, блажэнны, блажэнны, Блажэнны Настаўнік".
  
  
  "Куды ён падзеўся?"
  
  
  "Пайшоў дзеля славы".
  
  
  "Давай паспрабуем яшчэ раз, мілая. Як цябе клічуць? Першае і апошняе. І канкрэтна, у якое месца адправіўся Блажэнны Майстар?"
  
  
  "Джолін Сноўі. Ён з'ехаў у Амерыку".
  
  
  "Добра. Дзе ў Амерыцы?"
  
  
  "На стадыён Кезар".
  
  
  "На якое месца?" - спытаў Рыма, які адчуваў, што яму шанцуе.
  
  
  “Месцы няма. Ён будзе ў цэнтры ўсяго гэтага. Надыходзіць нешта грандыёзнае”.
  
  
  "Прыгожа. Што за вялікая штука?"
  
  
  "Трэці доказ яго праўдзівасці".
  
  
  "Які з іх што?"
  
  
  "Што ён расце".
  
  
  "Што ён збіраецца рабіць, калі вырасце?"
  
  
  "Дакажы, што ён сапраўды з'яўляецца ісцінай".
  
  
  "І ў нас таксама ўсё было так добра", - сказаў Рыма.
  
  
  "О, дзе я знайду іншага майстра?" ўсхліпвала Джолін.
  
  
  Па калідоры з чарай у руках ішоў Чыун, Майстар сінанджу, і Рыма думаў пра тое, як сказаць яму, што ён не адразу адправіцца дадому. Яму прыйшлося б быць дыпламатычным.
  
  
  "Што ў місцы, Маленькі бацька?"
  
  
  "Мая першая добрая ежа з таго часу, як я быў дома".
  
  
  "Лепш атрымлівай асалоду ад гэтага", - дыпламатычна сказаў Рыма. "Іншага ты яшчэ доўга не атрымаеш".
  
  
  РАЗДЗЕЛ СЁМЫ
  
  
  Фердынанд Дэ Шэф Хант скамячыў паперку ад свайго паўдзённага дацкага сняданку і кінуў яе праз левае плячо ў кошык для папер праз тры стала ад сябе. Ён ведаў, што яго калегам заўсёды давала лёгкае хваляванне бачыць, як чалавек ведае, дзе што знаходзіцца, не гледзячы. Што заўгодна, абы адцягнуць іншых аналітыкаў ад вялікай дошкі ў канцы пакоя, якая хавала злавесную праўду аб актыўнасці на Нью-Йоркскай фондавай біржы.
  
  
  Калі акцыі рэзка ўпалі, Хант, спецыяліст па фармацэўтычнай прамысловасці і спецыяліст па працы з кліентамі, у новаарлеанскім офісе кампаніі Dalton, Harrow, Petersen and Smith, члена Нью-Йоркскай фондавай біржы, выявіў, што знаходзіць новыя эўфемізмы для слова "дэпрэсія". Рынак вагаўся перад палётам, рынак перажываў тэхнічную карэкціроўку, рынак закладваў ніжэйшы падмурак для больш упэўненага ўздыму.
  
  
  На другі год гэтай дэпрэсіі, пакуль урадавыя чыноўнікі спрачаліся, ці рухаецца краіна да "рэцэсіі", Фердынанд Дэ Шэф Хант дазволіў сабе невялікае легкадумнасць, калі спыталі яго меркаванне аб рынку наркотыкаў.
  
  
  "Увядзі іх нутравенна", - казаў ён.
  
  
  "Хе-хе", - казалі яго кліенты і чамусьці не ператэлефаноўвалі.
  
  
  Такім чынам, гэтай раніцай, калі, паводле яго падлікаў, гэта быў апошні месяц яго кар'еры на фондавым рынку - кар'еры, у выніку якой сямейны маёнтак у акрузе Плакеменс быў у трэці раз закладзена, уласнасць была бясплатнай з 1732 па гранце ад Дома Бурбонаў, - Фердынанд Дэ Шэф Хант вырашыў скласці паперы высокімі дугамі ў сябе за спіной у маленькія кошыкі для смецця.
  
  
  Яму было дваццаць восем гадоў, ён быў цёмнавалосым прыгажуном і са спадчынай у мільён долараў, пакінутым яму маці чатыры гады таму, сам стаў банкрутам.
  
  
  "Лепш не рабі гэтага", – сказаў чалавек з аддзела абслугоўвання кліентаў ззаду яго. "Тут самі Далтан і Хароў".
  
  
  "У Новым Арлеане?"
  
  
  "Так, яны прыехалі сюды вельмі рана. Зачыніліся ў асабістым кабінеце боса, паслалі па асабістую справу, бачыліся з босам пару гадзін, потым нічога".
  
  
  "Яны закрываюць аперацыю ў Новым Арлеане", – сказаў Хант.
  
  
  "Яны не могуць. Мы – адзін з іх найбольш паспяховых офісаў".
  
  
  “Што азначае, што мы руйнуемся павольней, чым іншыя. Глядзіце, вы ўбачыце. Мы руйнуемся. Мне толькі шкада, што гэтага не адбылося некалькі гадоў таму, калі ў мяне яшчэ былі грошы на абед”.
  
  
  "Калі ты думаеш, што я зноў перакідваюся з табой картамі за ланчам, хлопец, то ты не ў сваім розуме".
  
  
  "Мямлятыпег?"
  
  
  "Я бачыў цябе ў парку з гэтым складаным нажом. Відаць, на ім былі вяровачкі".
  
  
  "Дротыкі?"
  
  
  "Ты тыдзень быў п'яны, гуляючы ў дартс. Ты быў адзіным хлопцам на Бурбон-стрыт з гатоўкай у кішэні".
  
  
  "Басейн? Гольф? Тэніс? Сквош? Кегельбол?"
  
  
  "Сёння я ем ланч. Хант, калі б у мяне быў твой талент, я б стаў прафесіяналам. Заўтра я б гуляў у гольф. У тэніс. Я б гуляў у більярд".
  
  
  "Не магу. Я абяцаў маме. Я не магу выкарыстоўваць гэта дзеля грошай".
  
  
  "Ты называеш свой талент "гэта". я ніколі гэтага не разумеў".
  
  
  "Добра", - сказаў Хант і быў рады, што размова была перапынена сакратаркай, якая сказала, што яго хочуць бачыць у кабінеце кіраўніка.
  
  
  "Мне прыбраць са свайго стала зараз ці пасля?" - спытаў Хант.
  
  
  "Я не думаю, што калі-небудзь", - сказала сакратарка і прывяла яго ў галоўны офіс, дзе ён пазнаў двух мужчын, бо бачыў іх партрэты на сценах офіса. Уінтроп Далтан і В. Радэфер Харроу III. Яны абодва былі апрануты ў цёмныя паласатыя касцюмы з камізэлькамі. У Далтона былі хударлявыя сівыя валасы і сумленнасць багацея штата Нью-Ёрк. Харроу быў тоўшчы, з тонкімі шчокамі і слабымі блакітнымі вачыма. Ён быў лысы, як двухстворкавы.
  
  
  "Ты хлопец з De Chef, ці не так?" - спытаў Далтан. Ён сядзеў справа ад стала офіс-мэнэджара, Харроу злева. Офіс-мэнэджара не было дома.
  
  
  "Ну, сэр, так, можна і так сказаць. За выключэннем таго, што з боку майго бацькі я Хант. Л. Хант з Тэксарканы. Можа быць, вы чулі пра яго. Заключэнне кантрактаў на пастаўку электраэнергіі. Чалавек года па версіі сараптымістаў, 1954. Першы ўзвышаны кіраўнік арканзаскіх ласёў.Найбуйнейшы дыстрыбутар на поўдні разеткі "Вермільён"."
  
  
  "Не магу сказаць, што чуў", - сказаў Далтан. "Сядзь і раскажы нам аб сваёй маці. У прыватнасці, аб яе бацьку".
  
  
  "Ну, ён мёртвы, сэр".
  
  
  "Шкада гэта чуць. У яго былі іншыя атожылкі?"
  
  
  "Так, у яго быў сын".
  
  
  Хант убачыў, як задрыжалі сківіцы В. Радэфера Харроу.
  
  
  "А дзе жыве твой дзядзька?" - спытаў Далтан.
  
  
  "Ён памёр дзіцем. Яму было тры гады. Няшчасны выпадак на паляванні. Тлумачэнне гучыць вар'яцка", - сказаў Хант, няўпэўнена ўсаджваючыся ў адно з выдатных скураных крэслаў, набытых офісам у лепшыя часы. Ён сядзеў, паклаўшы рукі на паліраваныя драўляныя падлакотнікі, як быццам быў гатовы неадкладна пайсці па камандзе.
  
  
  "Раскажы нам пра гэта. Мы ведаем, што свет складаецца з мноства дзіўных рэчаў. Дасканалая праўда сама па сабе дзіўная".
  
  
  "Ну, ён патануў у сілкавальным струмені".
  
  
  "У гэтым няма нічога дзіўнага", – сказаў Далтан.
  
  
  "Гэта было тое, што ён рабіў у той час, сэр. Ён паляваў, калі вы можаце ў гэта паверыць".
  
  
  "Так. І ў якім узросце ты пачаў паляваць?"
  
  
  "Ну, дзядуля — бацька маёй маці — зачаў мяне маладым, а потым ён памёр, і мама ўзяла з мяне абяцанне ніколі больш гэтым не займацца, і з таго часу я проста не паляваў. І калі яна памерла, яна пакінула мне кватэру ў Плакеменсе , яго кватэру. Ён памёр ад сардэчнага прыступу. І, ну, з маёнткам, першай закладной на яго, я заняўся бізнэсам. Я далучыўся да Далтона, Харроу, Петэрсену і Сміту. І я не палюю”.
  
  
  "Ты сказаў "гэта". Што "гэта"?"
  
  
  "О, як быццам у нас ёсць талент. Я б палічыў за лепшае не абмяркоўваць гэтую тэму".
  
  
  "Я б упадабаў, каб ты гэта зрабіў".
  
  
  "Ну, сэр, гэта асабістае".
  
  
  "Я бачу ваша нежаданне. Мы з В. Радэфэрам разумеем вашае нежаданне. Але мы б хацелі, каб вы давяралі нам. Як сябрам".
  
  
  "Як сябры", - сказаў В. Радэфер Харроу III.
  
  
  "Як добрыя сябры", - сказаў Уінтроп Далтан.
  
  
  "Я б палічыў за лепшае не рабіць гэтага, сэр, гэта сапраўды бянтэжыць".
  
  
  "Сябры не павінны бянтэжыцца перад сябрамі", – сказаў Уінтроп Далтан. "Табе сорамна перада мной, В. Радэфёр?"
  
  
  "Я занадта багаты, каб бянтэжыцца", – сказаў В. Радэфер Харроу III.
  
  
  "Мае прабачэнні за В. Радэфера. Ён з узбярэжжа. Калі ласка, працягвайце".
  
  
  "Ну, у нас у сям'і ёсць асаблівы талент. Прынамсі, з боку маёй маці. Гэта звязана з прадметамі. Гэта гучыць проста, але насамрэч гэта складана, і ў гэтага брудная гісторыя, і мая маці ўзяла з мяне абяцанне ніколі не перадаваць яе далей. І, здаецца, я не збіраюся гэтага рабіць, таму што ў мяне няма сына”.
  
  
  "Мы ведаем гэта, але хіба вы не навучылі б гэтаму каго-небудзь іншага?" - спытаў Далтан.
  
  
  "Гэта не тое, чаму вы сапраўды можаце навучыць. Вы можаце навучыць гэтаму толькі пэўных людзей, вы ведаеце. Некаторыя людзі могуць вызначыць, дзе знаходзіцца прадмет, навобмацак, і тут таксама дзейнічае пэўная спадчыннасць, калі вы разумееце, што я маю на ўвазе ".
  
  
  "Значыць, у цябе ёсць "гэта"?"
  
  
  "О, так. Гэтак жа, як калі б шэф-кухаром быў бок майго бацькі".
  
  
  Сківіцы Харроу затрэсліся ад захаплення.
  
  
  "Не маглі б вы паказаць яго нам, гэта, вядома?" - сказаў Уінтроп Далтан.
  
  
  "Вядома", - сказаў Хант, паднімаючыся з крэсла. Ён сабраў ліст паперы для нататак, ручку, каляндар, лёгенька падкінуў іх разок на перавернутай далоні, а затым, абвясціўшы: "кошык для смецця там", перавярнуў ручку ўбок, затым каляндар, а затым слізгальным узмахам рукі падкінуў паперу ўверх. Ручка, як маленькая дзіда, стукнулася вастрыём наперад і з грукатам упялася ў дно металічнага вядра. Каляндар з грукатам устаў на прамую лінію, і папера павярнула ўверх, затым па крузе, размясцілася справа ад кошыка, а затым нахілілася налева і ўнутр.
  
  
  "З паперай гэтае паветра. Папера - самае складанае. Як быццам сапраўдны сакрэт у тым, што ты не працуеш з канстантамі. Людзі разумеюць гэта, толькі калі, скажам, страляюць з пісталета і дзьме моцны бакавы вецер. Я маю на ўвазе каля дваццаці вузлоў. Разумееце, што я маю на ўвазе?Або гульцы ў гольф у душны дзень, хоць насамрэч павінна быць душна, і тады яны разумеюць, што працуюць не з сталай частатой.Гэта сапраўды форма адчувальнасці, веданне таго, дзе што знаходзіцца па стаўленні да ўсяго астатняга і яго масе, вядома. Большасць людзей лічаць паветра нічым, але гэта не так. Гэта рэч. Як вада ці гэты стол. Паветра – гэта рэч”.
  
  
  "Гэты твой навык працуе з усімі прадметамі?" - спытаўся Ўінтрап Далтан. В. Радэфер Харроу нахіліўся наперад над сваім брушкам, святло зайграла на яго туга нацягнутым купале.
  
  
  "Вядома".
  
  
  "Пойдзем на поле для гольфа", - прапанаваў Далтан. "Згуляем таварыскі раунд".
  
  
  "Тысяча даляраў за лунку", – сказаў Харроу.
  
  
  "У мяне няма — мне непрыемна казаць гэта за чалавека з рынку, але ў мяне няма тысячы долараў".
  
  
  "Гэта вельмі тыпова для мужчын на рынку. Колькі ў цябе ёсць?"
  
  
  "У мяне ёсць 35, не, 33 цэнта. Я купіў дацкае печыва. Гэта ўсё, што ў мяне ёсць".
  
  
  "Мы будзем гуляць на гэта", – сказаў Харроу.
  
  
  "У мяне няма платы за грыны".
  
  
  "Мы паклапоцімся пра гэта. У вас ёсць клюшкі? Нічога, мы дастанем вам клюшкі. Не думайце пра сябе як аб бедным толькі таму, што ў вас няма грошай. Мы таксама пакутуем ад няўдач, але ключ да нашага, так бы мовіць, "гэтаму " заключаецца ў тым, што мы не лічым сябе беднымі. І мы не хочам, каб вы таксама так думалі ".
  
  
  "Абсалютна няма", – сказаў В. Радэфер Харроу.
  
  
  Калі б не гэтыя двое канкрэтных мужчын, Фердынанду Дэ Шэф Ханту было б ніякавата выходзіць на поле з двума мужчынамі ў камізэльках з закатанымі рукавамі і вулічным абутку.
  
  
  Далтан паспрачаўся з клубным прафесіяналам з-за кошту арэнды клюшак, што выпусціла б гонар Ханта, калі б гэта зрабіў не Ўінтрап Далтан. Далтан папрасіў самыя танныя мячы.
  
  
  Калі Далтан сышоў з дыстанцыі 425 ярдаў на першай лунцы par four, ён люта ўрэзаўся ў падлесак, які атачае возера Поншартрэн. Ён затрымаў іншыя старты ззаду сябе на дваццаць хвілін, пакуль шукаў мяч, хаця ў працэсе знайшоў яшчэ два.
  
  
  Малады Хант праехаў не зусім прыстойныя 165 ярдаў, але паездка была прамалінейнай па фарватэры. Ветрык з возера надаў яму сіл. Трава была свежаскошаная і прыемна пахла, сонца прыгравала, і Фердынанд Дэ Шэф Хант настолькі цалкам, наколькі мог, забыўся пра фондавы рынак.
  
  
  Яго другі стрэл прыйшоўся на 150 ярдаў, зноў прама па фарватэры, і В. Радэфэр Харроу, які ехаў у калясцы, пракаментаваў, што ён не ўбачыў нічога ўражлівага. Затым Хант ударыў сваёй шасцёркай па доўгай ідэальнай парабалу прама ў мэту.
  
  
  "Ф'ю", - свіснуў Харроу.
  
  
  "А", - сказаў Далтан.
  
  
  "Лягчэй", - сказаў Хант. Ён нанёс двухцалевы ўдар на чатыры ачкі.
  
  
  "Кожны з нас вінен вам па трыццаць тры цэнты", - сказаў Далтан. "Гэта шэсцьдзесят шэсць цэнтаў". Ён папрасіў Харроу пералічыць здачу з яго кішэні.
  
  
  "Давайце згуляем па шэсцьдзесят шэсць цэнтаў кожны. Я хачу вярнуць свае грошы", – сказаў Далтан. "Ці не так, В. Радэфёр?"
  
  
  "Абсалютна", - сказаў Харроу, які набраў дзявятку жульніцтвам. У Далтана была сямёрка з добрым ударам.
  
  
  Наступным быў яшчэ адзін чацвёрты раунд, які Хант правёў з ідэнтычнымі ўдарамі, уключаючы чатырохцалевы ўдар пасля цудоўнага шасціканцовага.
  
  
  "Цяпер у цябе ёсць долар трыццаць два. Давай вып'ем удвая больш ці нічога".
  
  
  "Гэта трэці ўзровень, 170 ярдаў. Я супер на іх", – сказаў Хант.
  
  
  "Давайце паглядзім, наколькі супер".
  
  
  Супер быў другім гульцом, і Хант выявіў, што гуляе за 2,64 даляра на наступным лунцы. Калі яны спускаліся па фарватэрах і пераходзілі на патынг-грын, яго новыя сябры пыталіся яго аб "гэтым", кожны раз падвойваючы стаўку і кажучы, што ў іх павінен быць шанец вярнуць свае грошы. Да сёмай лункі яны гулялі за 42,24 даляра, і Хант быў станоўча экспансіўны са сваімі новымі сябрамі.
  
  
  Яго маці, сказаў ён ім, узяла з яго абяцанне ніколі не выкарыстоўваць "гэта" для заробку з-за бруднага мінулага таленту. Талент не заўсёды выкарыстоўваўся на спартыўных мерапрыемствах. Першапачаткова яго выкарыстоўвалі з нажамі і пісталетамі для нажывы. Дэ Шэф - старадаўняе французскае імя. Яно ўзыходзіць да слугі пры двары Людовіка XIV. Слуга быў памагатым кухара, але каб даць яму права забіваць чальцоў каралеўскай сям'і, кароль павінен быў зрабіць яго чальцом каралеўскай сям'і. Усё гэта адбылося, калі ўсходні забойца - іншага слова для гэтага не падабраць - з'явіўся да двара па просьбе караля. Хант не ведаў, як шмат гісторыі ведалі Далтан і Хароў, але ў той час у Караля-сонца, як звалі Людовіка, былі праблемы з лордамі. Ён хацеў аб'яднаць нацыю. Што ж, гэты забойца адчуваў свайго роду непрыязнасць да Францыі. Ён не быў кітайцам - гэта адзінае апісанне, якое перадавалася з пакалення ў пакаленне ў сям'і Дэ Шэф. Але яму не падабалася Францыя. І кароль, якога вельмі паважалі - ну, магчыма, гэта быў страх, - сказаў, што заплаціць вялікую суму грошай гэтаму хлопцу, каб ён навучыў некалькіх сваіх верных лордаў таму-сяму, што ён мог рабіць. Усходні стыль павінен быў быць узрушаючым.
  
  
  "Мы думаем, што ты надзвычайны", - сказаў Харроу, адлічваючы 169 даляраў купюрамі і засоўваючы іх у кішэню Ханта, калі яны сышлі з дзясятай зялёнай паласы і накіраваліся зваротна да будынка клуба.
  
  
  "Не. Гэты хлопец павінен быў быць. Я маю на ўвазе, што тое, што я раблю, нічога не значыла, ці, прынамсі, не вельмі. У любым выпадку, ніхто з лордаў не змог толкам асвоіць гэта, і гэты азіят выявіў, што памагаты кухары можа навучыцца, а кароль кажа, што просталюдзін не можа забіваць чальцоў каралеўскай сям'і, таму, каб вырашыць праблему, як яны заўсёды робяць у Францыі, яны дзесьці знайшлі ўблюдачную штуку, дзякуючы якой у маім продку цякла высакародная кроў , і таму, пераняўшы "гэта" ў азіята, ён мог пайсці і трахнуць любога арыстакрата, якога пажадае кароль. Калі сям'я пераехала з Францыі, да рэвалюцыі, яны накшталт як зараблялі свае грошы такім жа чынам, пакуль мая маці. І яна сказала, што з мяне хопіць, і ўзяла з мяне абяцанне ніколі не выкарыстоўваць талент дзеля грошай”.
  
  
  "Высакародная думка і абяцанне", - сказаў Далтан. "Але калі нешта не так і не адпавядае рэчаіснасці, тады гэта не высакародна, ці не так?"
  
  
  "Ну, я думаю, што не", – сказаў Хант, які, выйграўшы 337,92 даляра, прапанаваў заплаціць за вячэру. І калі ён зрабіў гэта, калі ён заплаціў амаль 200 даляраў за вячэру ў Maxim's на траіх і ўжо выдаткаваў частку свайго выйгрышу, Уінтрап Далтан паведаміў яму, што ён ужо парушыў сваё абяцанне сваёй маці.
  
  
  "Але гэта пачалося ўсяго з трыццаці трох цэнтаў. Я заўсёды граў на абеды і іншае, а можа, і на выпіўку, і на некалькі долараў".
  
  
  "Ну, зараз гэта трыста трыццаць сем долараў дзевяноста два цэнты".
  
  
  "Я вярну гэта".
  
  
  "Гэта не адменіць абяцанні, і, шчыра кажучы, мы не хочам яго вяртаць. Было прыемна бачыць вас у дзеянні".
  
  
  "Гэта, безумоўна, было", - сказаў Харроу. "Верагодна, адно з пятнаццаці лепшых вострых адчуванняў у жыцці".
  
  
  "Табе балюча парушаць гэта абяцанне?" - спытаў Далтан.
  
  
  "Цяпер гэта адбываецца", – сказаў Хант.
  
  
  "Але гэтага не было, пакуль ты не сказаў сабе пра гэта. Калі ты парушыў абяцанне, сам таго не ведаючы, усё здавалася выдатным, так ці не?"
  
  
  "Ну, так", – сказаў Хант.
  
  
  "Ты сам сабе сябар ці вораг?" спытаў Харроу.
  
  
  "Думаю, я - гэта мой сябар".
  
  
  "Тады чаму ты прымушаеш сябе адчуваць сябе дрэнна?"
  
  
  "Я, э-э, даў абяцанне".
  
  
  "Дакладна. І ў тваім стаўленні да гэтага абяцання ты гатовы вымаць ежу з уласнага рота, прымушаць сябе жыць у трушчобах - ты спустошаны - і наогул прычыняць сабе боль. Ты сапраўды думаеш, што заслугоўваеш прычыняць сабе боль?"
  
  
  "Ну, не".
  
  
  "Тады навошта ты гэта робіш?"
  
  
  "Мяне вучылі, што абяцанне ёсць абяцанне".
  
  
  "Цябе шмат чаму навучылі, як і мяне, шмат чаму, што зрабіла мяне няшчасным і непрыкаяным і, шчыра кажучы, чалавекам, які выклікае нянавісць", - сказаў Далтан.
  
  
  "Ты можаш пайсці адсюль без гроша ў кішэні", - сказаў Харроу. "Ты можаш вярнуць грошы. Ты можаш нават завінаваціцца нам за гэтую ежу і месяц абыходзіцца без абедаў, каб вярнуць мне грошы, якія мне не патрэбныя. Ці зробіць гэта цябе шчаслівым?"
  
  
  "Вядома, не", - сказаў Хант.
  
  
  "Тады гэта даволі глупства, ці не так?"
  
  
  "Ды гэта так".
  
  
  Далтан працягнуў пакрытую венамі руку праз юнацкае плячо.
  
  
  "Скажы мне, сынок, хіба ты не стаміўся быць дурным, прычыняць сабе боль, рабіць сваё адзінае жыццё няшчасным. Ці не так?"
  
  
  "Я думаю так".
  
  
  "Ты мяркуеш, што так. Ты не ведаеш?" - спытаў Далтан. "Ты што, тупы?"
  
  
  "Не".
  
  
  "Тады перастань так сябе паводзіць", – сказаў Далтан. "Мы да чаго хілім, дык гэта да таго, што было б даволі бязглузда паміраць з голаду, спрабуючы стрымаць абяцанне, якое ўжо парушана".
  
  
  "Я пакіну грошы сабе", – сказаў Хант.
  
  
  "Ну, сынок, гэта яшчэ зусім крыху. Мы хочам, каб ты быў багаты і шчаслівы. Ці далучышся ты да нас, каб мы зрабілі цябе багатым і шчаслівым?"
  
  
  "Ты зробіш гэта?" - спытаў В. Радэфер Харроу III.
  
  
  "Так, сэр", - сказаў Фердынанд Дэ Шэф Хант.
  
  
  Далтан нахіліўся наперад. "Мы хочам, каб вы пазнаёміліся з самым выдатным чалавекам на зямлі. Яму ўсяго пятнаццаць гадоў, і ён ведае больш, чым усе мы, разам узятыя, аб тым, як зрабіць людзей шчаслівымі. І важныя людзі таксама. Ты быў бы здзіўлены ".
  
  
  "Цяпер ён прама тут, у Амерыцы", - сказаў Харроу.
  
  
  "Няхай будзе хвалена яго дабраславёнае імя", - сказаў Уінтроп Далтан.
  
  
  "Уся хвала яго дасканаламу асалодзе", - сказаў В. Радэфер Харроу III.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ВОСЬМЫ
  
  
  Доктар Гаральд В. Сміт прыжмурыўшыся глядзеў на змацаваную чарку папер на сваім вялікім простым металічным стале.
  
  
  "Пагадненне аб арэндзе", – абвяшчаў загаловак, і ён прачытаў аргументы, якім супярэчыла "аднак прыміце да ведама", і прычыны, якія былі змякчэлыя словамі "за выключэннем выпадкаў пажараў", і аўтаматычна перавёў іх на англійскую, каб даведацца, што місія Чароўнага асалоды, Inc., арандавала стадыён "Кезар" у Сан-Францыска на адну ноч, праз чатыры дні "для мэт рэлігійнага сходу".
  
  
  Дагавор арэнды быў падпісаны для кампаніі Divine Bliss Mission, Inc. нейкім Гасфалі Крышной, таксама вядомым як Ірвінг Розенблатт, які насіў тытул "Галоўнага арцыбіскупа каліфарнійскай акругі". Пазнака з пячаткай на апошняй старонцы дамовы арэнды абвяшчала: "аплачана цалкам".
  
  
  Сьміт зноў перачытаў дамову арэнды. Вось яно, "важная падзея". Ён не сумняваўся ў гэтым, але што такога важнага было ў намётавым зборы абуджэння, незалежна ад таго, на якім стадыёне яно праходзіла? Ад Білі Сандзі да Эймі Сэмпл Макферсан, ад Боскага Айца і Прарока Джонса, Білі Грэма і Арала Робертса мільёны людзей былі прыведзены да чужога бачання Бога на перыяды, часам якія доўжацца цэлых два дні, і краіне ад гэтага было ані не горш. Што такога незвычайнага збіраўся зрабіць гэты індыйскі малалетні злачынец?
  
  
  Вядома, быў спіс імёнаў паслядоўнікаў Махаражы, які Рыма даў Сміту. Некаторыя з іх займалі высокае становішча і былі важныя людзі. Ну і што з таго? Што яны збіраліся зрабіць такога, што магло б неяк апраўдаць усе гэтыя намаганні, якія арганізацыя Сміта прыкладала да індыйскага хлопчыка-падлетка?
  
  
  Сьміт зноў адарваў погляд ад формы арэнды. Калі б не той факт, што некалькі амерыканцаў, якія адправіліся ў Патну, зніклі, а індыйскі ўрад адмовіўся выяўляць з гэтай нагоды які-небудзь непакой, Сміт зразумеў, што ён сур'ёзна ўсумніўся б у тым, ці тычылася гэта наогул КЮРЭ. Ва ўсім, што ён бачыў да гэтага часу, не было проста нічога такога, што ўяўляла б пагрозу ўраду. І гэта, у рэшце рэшт, было адзінай місіяй КЮРЭ - захаванне канстытуцыйнага праўлення. Вось чаму CURE быў створаны цяпер нябожчыкам прэзідэнтам і вось чаму Сміта прызначылі адказным за гэта, і вось чаму толькі два чалавекі, акрамя дзейнага прэзідэнта - Сміт і Рыма, - ведалі, што такое CURE і што ён робіць.
  
  
  З пункту гледжання сакрэтнасці, CURE зрабіла Манхэтэнскі праект падобным на сустрэчу членаў Дэмакратычнага камітэта Грынвіч-Вілідж. А чаму б і не? Манхэтэнскі праект стварыў толькі атамную бомбу, але сакрэтнасць КЮРЭ можа быць яшчэ важней, таму што, калі КЮРЭ будзе раскрыта, гэта будзе прызнаннем таго, што канстытуцыйны ўрад не працаваў і не дзейнічае, і гэта можа прывесці да падзення ўсёй нацыі.
  
  
  Доктар Сміт адклаў у бок бланк дамовы арэнды. Ён прыняў рашэнне. Рыма працаваў над справай, і ён дазволіць гэтаму працягвацца, перш чым вырашаць, даручаць Рыма іншыя справы ці не. І проста ў якасці меры засцярогі ён возьме спіс імёнаў Рыма і прасочыць, каб яны былі абезрухомлены перад блісатонам Махаражы Дор на стадыёне "Кезар". Нешта, магчыма, пад прыкрыццём абавязковага абследавання ў бальніцы. І гэта на нейкі час прыкрыла б усе падставы. Але ён хацеў бы, каб у яго былі імёны ўсіх амерыканскіх паслядоўнікаў Дора. Рыма сказаў, што іх было больш.
  
  
  Сміт паглядзеў на камп'ютарны тэрмінал, убудаваны пад шкляную панэль на яго стале, які бязгучна і бесперапынна друкаваў кароткія высновы з дадзеных, сабраных тысячамі агентаў па ўсёй краіне, агентаў, якія думалі, што працуюць на ФБР і падатковае бюро, а таксама ў якасці мытных інспектараў і банкаўскіх інспектараў, але ўсе справаздачы якіх заканчваліся ў кампутарах КЮРЭ.
  
  
  Знак тут, абмовка там, змена коштаў дзесьці ў іншым месцы - і кампутар мог зрабіць высновы і выкласці іх на стол Сміта разам з рэкамендуемымі дзеяннямі.
  
  
  Кампутар бязгучна надрукаваў:
  
  
  "Магчымы прыток замежных грошай, няўстойлівыя цэны на зерневай біржы Сярэдняга Захаду. Рэкамендацый няма".
  
  
  Гэта спынілася. Затым:
  
  
  "Авіябудаўнічая кампанія, якая знаходзіцца на мяжы банкруцтва, зараз зноў выглядае плацежаздольнай. Даследуйце патэнцыйныя сувязі з арабскімі нафтавымі краінамі".
  
  
  Такія справаздачы перамяшчаліся па яго стале ўвесь дзень напралёт. Яны складалі паўсядзённае сутнасць яго працы, нагадаў сабе Сміт. Важныя рэчы. Рэчы, якія маглі паўплываць на бяспеку Амерыкі, яе становішча ў свеце.
  
  
  Можа быць, ён быў няправы. Можа быць, Рыма варта неадкладна завязаць з гэтай місіяй Чароўнага асалоды. Магчыма, ён пагарачыўся, прызначыўшы яго на першае месца.
  
  
  Сьміт апусьціў погляд на кампутар, які зноў бязгучна выводзіць літары пад шкляной панэллю.
  
  
  "Забойства паліцыянта на Сярэднім Захадзе, відаць, звязана з барацьбой за кантроль над злачынным сіндыкатам у гэтай частцы краіны. Крымінальныя аўтарытэты маюць цесныя сувязі з некалькімі сенатарамі Злучаных Штатаў, і некаторыя іміграцыйныя законапраекты, якія закранаюць гэтых крымінальных аўтарытэтаў, былі ўнесены". .
  
  
  Вось гэта было важна, падумаў Сміт. Злачыннасць нават працягнула свае шчупальцы ў Сенат ЗША. Магчыма, у гэтым выявіліся таленты Рыма.
  
  
  Кампутар працягваў фармаваць літары.
  
  
  "Прапануйце аказаць ціск на сенатараў, каб прымусіць іх зняць палітычную абарону з фігур мафіі".
  
  
  Напэўна, правільны падыход, падумаў Сміт. І, верагодна, наступнае заданне для Рыма.
  
  
  Кампутар працягваў друкаваць.
  
  
  "Усе ўсхваляюць Боскага Блажэннага Настаўніка. Хай будзе дабраславёны ён".
  
  
  І Сміт скалануўся.
  
  
  І ў 2700 мілях адсюль, на іншым канцы краіны, Марцін Мандэльбаум таксама ўздрыгваў ад абурэння.
  
  
  Ён зачытаў бы ім чортаў закон аб беспарадках. Гэта было напэўна. Ён бы іх пачкамі паднімаў і апускаў. Як яны маглі? Дзеля ўсяго Святога, як яны маглі?
  
  
  Крочачы па адпаліраваных мармуровых падлогах цэнтральнага тэрмінала аэрапорта Сан-Францыска, ён злаваўся ўсё больш і больш.
  
  
  Хто быў гэты таўстатвары маленькі панк?
  
  
  Уздоўж кожнай сцяны, на кожнай калоне, на кожным кошыку для смецця, паўсюль у яго мілым чыстым тэрмінале быў постэр гэтага таўстатварага, фруктова які выглядае хлопца з недаробленымі пухнатымі вусамі. Кім, чорт вазьмі, ён быў?
  
  
  Пад каляровым малюначкам было надрукавана некалькі радкоў. Яны абвяшчалі:
  
  
  ЁН НАБЛІЖАЕЦЦА.
  
  
  НОЧ аўторка.
  
  
  СТАДЫЁН "КЕЗАР".
  
  
  ЗАПРАШАЮЦЦА ЎСЕ.
  
  
  УВАХОД СВАБОДНЫ.
  
  
  Кім, чорт вазьмі, ЁН быў?
  
  
  І як, чорт вазьмі, усе гэтыя чортавы плакаты патрапілі ў выдатны, чысты аэрапорт Марціна Мандэльбаума?
  
  
  У ЯГО, кім бы ЁН ні быў, былі страшэнна моцныя нервы, і рамонтнікі, якія працавалі пад кіраўніцтвам Мандэльбаума, павінны былі пачуць пра гэта.
  
  
  Мандэльбаум злосна сарваў адну таблічку з каменнай калоны і прамаршыраваў у калідор, які вёў да яго кабінета.
  
  
  "Добрай раніцы, містэр Мандэльбаум", - сказала яго сакратарка.
  
  
  "Збярыце ўсіх", - прагыркаў ён. "Усіх. Швабры, унітазы, мыйкі сцен, маляроў, сантэхнікаў, усіх. Збярыце іх у канферэнц-зале праз пяць хвілін".
  
  
  "Усё?"
  
  
  "Так, міс Перкінс, гуляю ўсіх запар".
  
  
  Мандэльбаўм увайшоў у свой кабінет, бразнуўшы за сабой дзвярыма. Ён бы надраў азадак. Як было падчас Другой сусветнай вайны, калі ён быў старэйшым сяржантам, як было на яго шляху, калі ён атрымаў сваю першую грамадзянскую працу, якая паставіла яго на чале двух іншых людзей, як было, пакуль ён паднімаўся па бюракратычнай лесвіцы, як было ўсю яго жыццё.
  
  
  Было проста немагчыма, каб вандалы прабраліся ўначы ў аэрапорт і абклеілі яго плакатамі з яго выявай. Мандэльбаўм паглядзеў на плакат у сваёй руцэ.
  
  
  Што за прыдурак з дурным выглядам. Чаму, чорт вазьмі, яго рамонтнікі не бачылі, як яны псавалі аэрапорт?
  
  
  "ЁН, - гучна сказаў Мандэльбаум плакату, - трымайцеся далей ад майго дзяўбаць аэрапорта".
  
  
  Ён нанёс удар ззаду па горле і ўсадзіў глеммі прама паміж вачэй Махаражы Гупты Махеша Дора, Блажэннага Майстра, затым кінуў плакат у кошык для смецця побач са сваім сталом і пачаў расхаджваць узад і наперад, лічачы пра сябе тыя пяць хвілін, якія яму прыйшлося чакаць.
  
  
  Гэта каштавала чаканні. Гэта было цудоўна. Ён паднімаўся і апускаўся. Сто сорак мужчын сядзелі там у спакойным, збянтэжаным маўчанні, пакуль Марцін Мандэльбаум расказваў ім, што ён думае пра іх намаганні па падтрыманні чысціні ў тэрмінале аэрапорта, разам з некалькімі здагадкамі адносна маральнасці іх маці і недахопу мужнасці ў іх вядомых бацькоў.
  
  
  "А зараз убірайся адсюль", - нарэшце сказаў ён. "Прэч адсюль і здымі ўсе фатаграфіі гэтай таўстазадай гробанай жабы, і калі ты ўбачыш, што хтосьці яшчэ іх расклейвае, выкліч паліцыю, і хай ублюдкаў арыштуюць. І калі ты хочаш спачатку выбіць з іх дзярмо, гэта таксама нармальна. А зараз прыбірайся". адсюль”. Ён агледзеўся і ўбачыў свайго намесніка, чырванатварага ірландскага паліцыянта ў адстаўцы па імі Кэлі, спакойна які сядзіць у першым шэрагу. "Келі, ты прасачы, каб гэтая чортава праца была выканана правільна".
  
  
  Кэлі кіўнула, і, паколькі прамова Мандэльбаума не была разлічана на тое, каб выклікаць адкрытую дыскусію, 140 рабочых моўчкі падняліся на ногі і накіраваліся да дзвярэй вялікай канферэнц-залы, падобнай на аўдыторыю. Натоўпамі яны пранесліся па галоўным будынку тэрмінала, зрываючы фатаграфіі Махаражы Дора.
  
  
  "Што мы будзем з гэтым рабіць?" - спытаў адзін мужчына.
  
  
  "Я вазьму іх", - сказала Кэлі. "Я пазбаўлюся ад іх. Не дзярыце іх. Можа быць, я змагу прадаць іх на металалом". Ён усміхнуўся і пачаў збіраць плакаты, складзеныя ў яго выцягнутых руках.
  
  
  "Я пазбаўлюся ад іх, хлопцы", - сказаў ён працоўным, якія шнырылі па будынку, як рой мурашак, якія пажыраюць кавалачак мяса. "Не пакідайце ніводнага. Мы ж не хочам, каб яўрэй зноў апынуўся ў нас за спіной, ці не так?" І ён падміргнуў.
  
  
  І рабочыя падміргвалі ў адказ, нягледзячы на тое, што яны ведалі, што чалавек, які за вочы называў Мандэльбаума "яўрэем", не адчуваў бы згрызотаў сумлення, называючы іх за іх спінамі "нігерам", "шпіком" ці "макароннікам".
  
  
  Яго рукі былі занятыя, але тэрмінал быў чысты, як віскі, калі Кэлі, абліваючыся потым пад грузам кардонных плакатаў, ішоў з галоўнага тэрмінала ў заднюю частку будынка, дзе знаходзіліся распранальні для працоўных.
  
  
  Ён паклаў стос фатаграфій на драўляны стол у пустой раздзявалцы і ключом адчыніў высокую шэрую шафку ў куце.
  
  
  Дзверы адчыніліся. Да ўнутранага боку яе быў прыклеены плакат з выявай Махаражы Гупты Махеша Дора.
  
  
  Кэлі агледзелася, каб пераканацца, што ў распранальні больш нікога няма, затым нахілілася наперад і пацалавала фатаграфію ў пульхныя вусны.
  
  
  "Не хвалюйся, Блажэнны Настаўнік, - мякка сказаў ён, - габрэй не адолее твайго цуду".
  
  
  Ён вельмі акуратна складваў чаркі плакатаў у далёкую частку шафкі. Пасля таго, як Мандэльбаум сыходзіў дадому, ён вяртаўся за імі і складаў зваротна.
  
  
  Гэтак жа сама, як гэта было з ім мінулай ноччу.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДЗЕВЯТЫ
  
  
  "Ты здзівіў мяне, малыш. Ты не быў падобны на патрыятычна настроенага амерыканца", - сказаў Рыма.
  
  
  Джолін Сноўі праігнаравала яго. Яна засталася стаяць на каленях у падножжа трапа, які вядзе з самалёта Air India, цалуючы асфальтавае пакрыццё, выцягнуўшы рукі перад сабой, як у маленні, яе задніца была панадліва прыўзнята да самалёта.
  
  
  "О, цудоўная Амерыка", - прастагнала яна. "Краіна ўсёй прыгажосці і асалоды".
  
  
  Рыма паглядзеў на Чыуна, які стаяў побач з ім.
  
  
  "О, цуд Захаду. О, ёмішча ўсяго, што ёсць добрага".
  
  
  "Бачыш", - сказаў Рыма. "Патрыёт".
  
  
  "Выдатнае дабрадзейства. Пасудзіна чысціні", - галасіла Джолін.
  
  
  "Я думаю, яна перастаралася", – сказаў Чыун. "А як наконт расізму? А як наконт Гейтуотэра?"
  
  
  "Толькі дэталі", - сказаў Рыма. Ён схапіў Джолін за правы локаць. "Добра, малая, уставай і займіся імі".
  
  
  Яна выпрасталася, стоячы вельмі блізка да Рыма, усміхаючыся яму ў твар, і пад серабрыстай палоскай на лбе і зацямняльным макіяжам для вачэй усё яшчэ было відаць твар вельмі маладой жанчыны. "Я проста хачу падзякаваць цябе за тое, што прывёў мяне ў гэтую вялікую краіну".
  
  
  "Ну, чорт вазьмі", - сціпла сказаў Рыма. "Гэта добра, усё дакладна, але ў гэтага ёсць свае недахопы. Нават я павінен гэта прызнаць".
  
  
  "У яго няма недахопаў", - раздражнёна сказала Джолін. "Усё ідэальна".
  
  
  "Чаму ты тады пайшла?" - спытаў Рыма, накіроўваючы дзяўчыну да тэрмінала.
  
  
  "Я з'ехаў, таму што Блажэнны Майстар быў у Індыі, і гэта было выдатна. І зараз, калі Блажэнны Майстар у Амерыцы ..."
  
  
  "Дакладна, - з агідай заключыў Рыма, - Амерыка зараз дасканалая". Яна была на волі, калі ён знайшоў яе, яна была на волі ў самалёце, і яна ўсё яшчэ была на волі, як вядро з забойствамі.
  
  
  Ён павярнуўся да Чыўна і паціснуў плячыма. Чыун даверліва паведаміў яму: “Любы, хто дазволіў бы прадстаўніку племя ільхібад выйсці з узгоркаў, каб абараніць сябе, здольны на ўсё. Калі дзяўчына – яго паслядоўніца, значыць, у яе праблемы з галавой. За ёй трэба прыглядаць”.
  
  
  Яны прайшлі праз дзверы ў галоўны тэрмінал, і калі яны ўвайшлі ўнутр, Джолін выдала лямант і адсунулася ад Рыма. Людзі ўнутры тэрмінала павярнуліся, каб паглядзець, адкуль пачуўся крык. Яны ўбачылі, як дзяўчына ў ружовай накідцы кінулася ў будынак тэрмінала на лімітавай хуткасці, спыніўшыся толькі ў каменнай калоны, якую яна абхапіла абедзвюма рукамі і пачала абсыпаць пацалункамі.
  
  
  - Цяпер гэта становіцца глупствам, Чыун, - сказаў Рыма.
  
  
  "Гэта твая праблема. Я хачу толькі патрапіць на карабель, каб вярнуцца ў Сінанджу, і не быць пазбаўленым гэтага з-за тваіх фокусаў".
  
  
  "Гэта ты вырашыла не ехаць", - сказаў Рыма, гледзячы ў спіну Джолін, якая ўсё яшчэ цалавала калону.
  
  
  "Толькі таму, што было абавязацельства сустрэцца, і цяпер яно выканана, і я хачу вярнуцца дадому. Калі б гэта была прыстойная краіна з людзьмі, якія выконваюць свае абяцанні, мне не давялося б так сябе адчуваць, але зараз..."
  
  
  "Правільна, дакладна, дакладна, дакладна", - сказаў Рыма.
  
  
  Ён адышоў, каб забраць Джолін Сноўі. Яна пакінула першую калонку і зараз абдымала другую. Рыма ўбачыў, на што яна абсыпала пацалункамі. На калоне вісеў плакат з выявай Махаражы Гупты Махеша Дора. Рыма пакруціў галавой. Ён быў падобны на карычневую рапуху. Карычневая жаба з вусамі, якая ніколі не выжыве.
  
  
  Калі ён наблізіўся да Джолін, ён пачуў, як яна мармыча: "Аб Чароўнае шчасце. Аб Самы дасканалы Майстар". Кожнае слова суправаджалася вільготнымі пацалункамі. "Твой слуга зноў чакае цябе з адкрытым целам, посудам, на якім ты можаш тварыць сваю дасканалую волю".
  
  
  "Не кажы гадасцяў", - сказаў Рыма, паднімаючы яе за стан і адцягваючы ад калоны.
  
  
  "Не ператварай у бруд тое, што чыста, выдатна і рэлігійна. Я яго служанка".
  
  
  "Ён выглядае так, нібы мог бы быць брудным старым, - сказаў Рыма, - за выключэннем таго, што яму сапраўды не хапае характару. Ён больш падобны на бруднага хлапчука з гарматай на губе".
  
  
  Чыун далучыўся да іх, і Рыма павёў Джолін Сноўі да ўваходных дзвярэй тэрмінала. "Ён ідэальны майстар", - завішчала яна. "Сама шчасце. Мір і каханне прыходзяць да тых, хто сапраўды любіць яго. Я быў сярод абраных ".
  
  
  Яна працягнула свой каціны лямант, садзячыся ў таксі, пакуль Рыма спрабаваў паведаміць кіроўцу месца іх прызначэння.
  
  
  "Ён - шчасце. Ён - прыгажосць. Ён - сіла".
  
  
  "Яна дурнаватая", - сказаў Рыма кіроўцу. "Завязі нас у горад. Я скажу табе куды, калі яна скончыцца".
  
  
  Але Джолін не спынялася.
  
  
  "Усё шчасце. Уся дасканаласць. Увесь спакой. Усё каханне", - пранізліва закрычала яна.
  
  
  "Таксіст, спыніся тут", - сказаў Рыма. Калі кіроўца таксі пад'ехаў да абочыны, Рыма нахіліўся да пярэдняга сядзення, каб кіроўца мог яго чуць.
  
  
  "Гэты шум зводзіць цябе з розуму?" Спытаў Рыма.
  
  
  Таксіст кіўнуў. "Я думаў, яна табе як малодшая сястра ці нешта ў гэтым родзе", - крыкнуў ён.
  
  
  Рыма пакруціў галавой і палез у кішэню. Ён працягнуў наперад пяцідзесяцідоларавую купюру. “Глядзі. Гэта чаявыя наперад. Цяпер, як наконт таго, каб зайсці ў тую забягалаўку далей па квартале і выпіць кубачак кавы? Дай мне пяць хвілін”.
  
  
  Таксіст паўзвярнуўся на сваім сядзенні і ўважліва паглядзеў на Рыма. "Ты не думаеш аб якіх-небудзь пацешных рэчах, ці не так? Літаральна на мінулым тыдні нейкія хлопцы напалі на лічыльнік кіроўцы".
  
  
  "Я ніколі ў жыцці не нападаў на лічыльнік", – сказаў Рыма. "Давай зараз. Пяць хвілін".
  
  
  "Ці пакіну я ключ сабе?"
  
  
  Рыма кіўнуў.
  
  
  Таксіст паглядзеў на пяцідзесяцідоларавую купюру ў руцэ Рыма, паціснуў плячыма, выхапіў яе з пальцаў Рыма і сунуў у кішэню сваёй жоўтай клятчастай кашулі. "У любым выпадку, мне сітавіна на перапынак".
  
  
  Ён штурхнуў дзверы і выйшаў з таксі, прыбіраючы ключ у кішэню.
  
  
  "Уся праўда. Уся прыгажосць. Увесь цуд. Усё здзіўленне".
  
  
  "Чыун, не мог бы ты пайсці прагуляцца?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Я не буду. Мяне не выганіць з гэтага таксі выццё якой-небудзь баншы. Акрамя таго, гэты раён не выглядае бяспечным".
  
  
  "Добра, Татачка, але не кажы, што я цябе не папярэджваў".
  
  
  Рыма павярнуўся да Джолін Сноўі, якая ўсё яшчэ крычала, і паклаў руку пад яе левыя грудзі, намацаўшы нерв якраз паміж плоццю і грудной клеткай, і тузануў яго.
  
  
  "О, адчувальнасць, о, дасканаласць, о, о, о, о, о, о", - сказала яна.
  
  
  "О, агідна", – сказаў Чыун. "Вы, амерыканцы, як коні на пашу". Яго рукі, здавалася, не рухаліся, але затым ён выйшаў з кабіны, і дзверы зачыніліся за ім са стукам, які ніяк не паўплываў бы на даўгавечнасць дзвярнога замка.
  
  
  Сам-насам з Джолін у таксі Рыма сказаў: "Ты жадаеш асалоды? Я дам табе асалода".
  
  
  І ён зрабіў.
  
  
  На адным канцы вуліцы таксіст пацягваў каву.
  
  
  На іншым канцы; Чыун выявіў вітрыну крамы, запоўненую магнітафонамі, транзістарнымі радыёпрымачамі і партатыўнымі тэлевізарамі, усё гэта выглядала цікавым і годным уладання, пакуль ён не ўбачыў, што яны зроблены ў Японіі.
  
  
  Ён прымусіў сябе заставацца там роўна 300 секунд, пасля вярнуўся да таксі. Ён увайшоў у заднюю дзверы і сеў побач з Рыма і Джолін Сноўі. Ён нічога не сказаў.
  
  
  Праз некалькі хвілін таксіст вярнуўся. Ён з падазрэннем зірнуў на ціхае задняе сядзенне, каб пераканацца, што Рыма не забіў віскуну.
  
  
  Джолін ціха сядзела паміж Рыма і Чыўном. Яе адзіным гукам быў выпадковы стогн. "Мммммммммм". Яна шмат усміхалася.
  
  
  Таксіст з'ехаў,
  
  
  "Мммммм. Шчасце. Спакой. Ммммммм". Джолін Сноўі абвіла рукамі шыю Рыма. "Ты таксама ідэальны майстар".
  
  
  Чыун хіхікнуў. Рыма з агідаю выглянуў у акно.
  
  
  Праз дзесяць хвілін Рыма быў у тэлефоннай будцы. На другім баку Маркет-стрыт у Сан-Францыска лічбавыя гадзіннікі на сцяне будынка банка высвечвалі гадзіну, хвіліну і секунду: 11:59:17.
  
  
  Рыма не быў задаволены тым часам; яму здавалася, што позна ўжо. Ён не насіў гадзіннікаў, у яго іх не было гадамі, але ён не верыў, што 11:59: зараз 22.
  
  
  Рыма набраў нумар з бясплатным гарадскім кодам 800. Пасля першага ж гудку Сміт адказаў.
  
  
  "Якраз своечасова", - сказаў ён. "Я збіраўся перапыніць гэтую лінію на сёння".
  
  
  - Колькі часу? - спытаў Рыма.
  
  
  "Дванаццаць нуль дзве і пятнаццаць секунд", - адказаў ён.
  
  
  "Я так і ведаў", - сказаў Рыма. "Гадзіннік тут ідзе няправільна".
  
  
  "Дык якое гэта мае значэнне? Большасць гадзін памыляюцца".
  
  
  "Так", - сказаў Рыма. "Я ведаў, што гэта няправільна, але я не ведаў, наколькі. У мяне не было столькі вольнага часу за апошнія гады".
  
  
  "Можа быць, гэта змена гадзінных паясоў", – сказаў Сміт.
  
  
  "У мяне няма ніякай змены гадзінных паясоў, што б гэта ні было", – сказаў Рыма.
  
  
  "Забудзься пра гэта. Ёсць якія-небудзь паведамленні?"
  
  
  "Мы былі ў Патне, але маленькая жаба збегла да таго, як мы туды дабраліся".
  
  
  "Дзе ты цяпер?"
  
  
  “Сан-Францыска. Яго самае блажэннае глупства – ладзіць тут нейкі мітынг праз пару дзён”.
  
  
  "Так", - сказаў Сміт. "Я мяркую, гэта і ёсць тая "важная падзея", пра якую мы чулі".
  
  
  "Думаю, так. Ён збіраў баптысцкіх служыцеляў".
  
  
  "Баптысцкія служкі? Для чаго?"
  
  
  "Я не ведаю. Можа быць, звернутыя ці нешта ў гэтым родзе. Калі я знайду яго, я даведаюся. Чіун ў мяне за спіной. Ён хоча неадкладна адправіцца ў Сінанджу".
  
  
  "Рыма, гэта пачакае. ЛЯЧЭННЕ было скампраметавана. Дзесьці тут у нас знаходзіцца адзін з людзей махараджы".
  
  
  "Чаму не? Яны ў яго паўсюль. Ты высадзіў усіх гэтых людзей з Эмпайр-стэйт-білдынг, як я табе сказаў?"
  
  
  "Не. Але ўсе яны адправяцца ў бальніцы на медыцынскае абследаванне да таго часу, пакуль махараджы не пакіне краіну. Вы сказалі, што былі іншыя імёны, іншыя паслядоўнікі, якіх чалавек у Сан-Дыега не ведаў".
  
  
  "Так".
  
  
  “Паглядзім, ці зможаш ты высветліць, хто яны. У мяне проста такое пачуццё, але, магчыма, гэтая “вялікая справа” неяк звязана з яго амерыканскімі паслядоўнікамі”.
  
  
  "Магла быць".
  
  
  "Вам патрэбна якая-небудзь дапамога?" - спытаў Сміт.
  
  
  "Што ж, духавы аркестр мог бы быць добры, каб усе ведалі, што мы з Чыунам тут. Пара падраздзяленняў агняметчыкаў і дывізіён артылерыі, і я думаю, мы зможам справіцца з яго выбітнай укормленасцю. Вядома, нам не патрэбна ніякая дапамога. Вашы кампутары усё роўна нічога не змогуць нам паведаміць. Колькі часу?"
  
  
  "Дванаццаць, пяць і дзесяць секунд".
  
  
  "Чорт вазьмі, я сыходжу. Убачымся, Сміці. Заставайся ў рамках свайго бюджэту".
  
  
  У кабіне, калі Рыма накіраваўся назад да машыны, Джолін спытала Чыўна: "Ты яго сябар?"
  
  
  "Я нікому не сябар, акрамя самога сябе".
  
  
  "Ну, вы, здаецца, так блізкія".
  
  
  "Ён мой вучань. Ён адсталы, але мы робім усё, што ў нашых сілах, улічваючы. Ён больш сын, чым сябар".
  
  
  "Я не разумею".
  
  
  "Калі табе больш не падабаецца сябар, ты спыняеш сяброўства. З сынамі ўсё па-іншаму. Калі яны табе больш не падабаюцца, яны ўсё роўна твае сыны".
  
  
  "Правільна, прыяцель", - сказаў таксіст. "У мяне ёсць такі ж. Здаравяк. У старэйшых класах гуляе ў футбол на ўвесь штат і ў камандзе. Так што я працую, каб дапамагчы яму скончыць школу. І за гэта ён атрымлівае стыпендыю ва Універсітэце Паўднёвай Каліфорніі. Але ён быў занадта лянівы, каб скончыць школу, і ты думаеш, ён будзе шукаць працу? Ні за што ў жыцці. Ён кажа, што чакае пасады. Ён не можа брацца за любую працу ".
  
  
  "Мяне не цікавяць дзеянні твайго крэцінічнага сына", – сказаў Чыун.
  
  
  "Так, пасада", - сказаў кіроўца таксі, не пачуўшы ніводнага слова Чыуна. "Вы калі-небудзь чулі пра што-небудзь падобнае? Ён не можа ўладкавацца на працу; у яго павінна быць становішча?"
  
  
  "У мяне ёсць для цябе пастава", – сказаў Чыун. "Нічком. Рот набіты брудам. Маўчаць".
  
  
  Рыма слізгануў назад у кабіну.
  
  
  "Ну?" спытаў Чыун.
  
  
  "Ну і што?"
  
  
  "Калі адыходзіць наша судна?"
  
  
  "Баюся, што не ў бліжэйшы час", - сказаў Рыма. Ён даў таксісту адрас на Юніён-стрыт.
  
  
  Чіун скрыжаваў рукі на грудзях. Джолін паглядзела на яго, затым перавяла погляд на Рыма, які сказаў: "Нічога не зробіш. Гэта бізнэс, Татачка. Гэта вышэй за ўсё".
  
  
  Яна павярнулася да Чыуна. "Гэта не павінна папярэднічаць абяцанням", – сказаў Чыун.
  
  
  "Спачатку нам трэба сёе-тое зрабіць", – сказаў Рыма.
  
  
  Джолін прасунула галаву паміж імі.
  
  
  "Але што такое абяцанне, дадзенае белым чалавекам?" Спытаў сябе Чыун. "Нішто", - адказаў ён сам сабе. "Нішто, зробленае нічым, нічога не значыць і нічога не вартае. Рыма, ты - нішто. Сміт - нішто."
  
  
  "Правільна, Татачка", - сказаў Рыма. "І не забывай аб расістах".
  
  
  "І вы абодва расісты. Я ніколі не чуў ні пра што падобнае. Парушанае абяцанне. Няўдзячнасць. Ты б не паступіў так з тым, чыя скура была такой жа рыбінай, як твая ўласная."
  
  
  "Верна", - сказаў Рыма. "Мы расісты да мозгу касцей, Сміці і я".
  
  
  "Гэта дакладна".
  
  
  "І нашаму слову нельга давяраць".
  
  
  "Гэта таксама дакладна".
  
  
  Рыма павярнуўся да Джолін. "Ты ведаеш, што ён навучыў мяне ўсяму, што я ведаю?"
  
  
  Джолін кіўнула. "Так, ён сказаў мне".
  
  
  "Ён бы так і зрабіў".
  
  
  "Ведаеш, ён мае рацыю", - сказала Джолін.
  
  
  "Аб чым?"
  
  
  "Ты расіст".
  
  
  - Хто сказаў? - спытаў Рыма.
  
  
  "Усе ведаюць. Усе амерыканцы - расісты".
  
  
  "Правільна, дзіця", – сказаў Чыун. "Гэта абарона, прынятая найнізкай асобай".
  
  
  Раздзел дзесяты
  
  
  У завулку побач з Юніён-стрыт у Сан-Францыска гандляры-хіпі гандлююць прадметамі хатняга ўжытку. Ювелірныя вырабы, размаляваныя ракавінкі і камяні, скураныя рамяні запаўняюць маленькія прылаўкі, размешчаныя ўздоўж абодвух бакоў завулка.
  
  
  Бізнэс у цэлым дрэнны, але прадаўцы, падобна, не пярэчаць, здавольваючыся замест гэтага тым, што сядзяць на сонейку, паляць марыхуану і размаўляюць паміж сабой аб тым, як добра будзе, калі грымне рэвалюцыя і новы сацыялістычны ўрад заплаціць ім за тое, што яны там сядзяць.
  
  
  Ззаду алея пераходзіла ў пасыпаны жвірам двор, абгароджаны высокімі драўлянымі слупамі частаколу. Кабінкі займалі ўвесь двор, і на адной з кабінак красаваўся плакат Махарджы Гупты Махеша Дора.
  
  
  Джолін ўпала на калені і пацалавала сталёвы трос, да якога быў прыклеены плакат.
  
  
  "Аб Блажэнны Настаўнік", - сказала яна. "Праз моры я прыйшла, ідучы за тваёй дабрынёй".
  
  
  "Не тузай за чортавы дрот", - сказаў барадаты, загарэлы светлавалосы юнак без кашулі, у джынсах з адваротамі, сярэбранай завушніцы і з пачастункам вінаградным сокам.
  
  
  З кабінак уздоўж плота людзі абарочваліся, у асноўным маладыя жанчыны, гледзячы на Джолін.
  
  
  "Ад іх дрэнна пахне", - сказаў Чыун Рыма.
  
  
  Рыма паціснуў плячыма.
  
  
  "Гэта людзі кветак?" - спытаў Чыун.
  
  
  Рыма кіўнуў.
  
  
  "Чаму яны не павеюць кветкамі?"
  
  
  "Прыемны пах - гэта частка капіталістычнай змовы", - сказаў Рыма.
  
  
  Чыун фыркнуў. "Гэта не мае значэння. Усё белае ў любым выпадку дзіўна пахне".
  
  
  Бландзін з барадой зараз рыўком паднімаў Джолін на ногі. Яна з усіх сіл старалася заставацца ў укленчаным становішчы, яе рукі моцна сціскалі дрот, якая мацавала слуп, які падтрымлівае невялікі адкідны дах хлява для збору вінаграднага соку.
  
  
  "Я сказаў, прыбярыце гэтага фрыга адтуль", - сказаў юнак.
  
  
  Рыма рушыў да Джолін, але тут па двары разнёсся голас.
  
  
  "Спыніце!"
  
  
  Ён данёсся з канца двара. Твары павярнуліся ў бок голасу.
  
  
  Там стаяў мужчына. Ён выйшаў з дзвярэй у плоце, паміж дзвюма кабінкамі. На ім была ружовая мантыя, якая даходзіла да верха ног, абуты ў срэбныя сандалі. На яго лбе была намалявана сярэбраная паласа, такая ж, як у Джолін.
  
  
  "Пакінь яе ў спакоі", - сказаў ён нараспеў. "Яна належыць да веры".
  
  
  "У яе няма ніякага чортава права вісець на дроце майго даху", - сказаў светлавалосы юнак. Ён зноў пацягнуў за укленчанае цела Джолін.
  
  
  Чалавек у мантыі двойчы рэзка пляснуў у ладкі.
  
  
  Маладыя жанчыны ў кабінках павярнуліся, як па камандзе, і пачалі павольна набліжацца да Джолін і бландыну. Юнак працягваў цягнуць Джолін, затым падняў вочы. Ён убачыў тузін маладых жанчын, якія ішлі да яго, іх твары нічога не выказвалі, іх ногі, у асноўным абутыя ў сандалі, рытмічна шоргалі па жвіры, як гук чыгуначнага лакаматыва, які павольна адыходзіць ад станцыі.
  
  
  "Гэй", - сказаў ён. "Добра. Ведаеш, я проста жартую. Я проста не хацеў, каб яна..."
  
  
  Тады яны былі на ім. Чатыры жанчыны наперадзе павалілі яго на зямлю сваёй вагой. Яны наваліліся на яго сваімі целамі, прыціскаючы яго, а затым іншыя рушылі наперад і пачалі наносіць яму ўдары рукамі і нагамі па твары і целе.
  
  
  Джолін змрочна павісла на сталёвым дроце, мармычучы: "Благаслаўлёная, о, самая Блажэнная".
  
  
  Мужчына ў канцы двара паглядзеў на Рыма і Чыўна і ўсміхнуўся ім усмешкай, у якой не было ні цеплыні, ні збянтэжанасці, затым зноў двойчы пляснуў у ладкі.
  
  
  Пачуўшы рэзкі гук, тузін жанчын, якія накінуліся на бландына, спыніліся, падняліся на ногі і зашоргалі назад да сваіх кабінак.
  
  
  "Ты пойдзеш праз гадзіну", - нараспеў вымавіў мужчына ў бок юнака, які ляжаў увесь у сіняках і крыві на жвіры двара. "Ты няварты таго, каб тут жыць".
  
  
  Мужчына панізіў голас і накіраваў свае словы да Джолін. "Прыйдзі, дзіця Патны, шчасце чакае цябе".
  
  
  Нібы па камандзе, Джолін устала і накіравалася ў канец двара. Рыма і Чыун рушылі ўслед за ёй.
  
  
  "І ў вас ёсць да нас справа?" мужчына спытаў Рыма.
  
  
  "Мы прывезлі яе з Індыі", – сказаў Рыма. "З Патны". Падпарадкоўваючыся нейкаму наіцію, ён бліснуў залатым шчытом, які падабраў у Патне на падлозе палаца Дора.
  
  
  "Насамрэч, - сказаў Чыун, - мы накіроўваліся ў Сінанджу, але нас спыніла абяцанне белага чалавека".
  
  
  "О, так, сінанджу", - сказаў мужчына з ноткай замяшання ў голасе. "Уваходзь". Ён разумела кіўнуў Рыма.
  
  
  Ён правёў іх праз дзверы ў плоце і праз сад з вялікімі, пахкімі, падобнымі на трапічныя кветкі кветкамі, затым праз заднія дзверы будынка і ў вялікі, заліты сонцам пакой, які быў падзелены на чатыры пакоі паменш на другім паверсе старой хаты, які выходзіў фасадам на іншую вуліцу.
  
  
  Пакой быў бездакорна чысты. У ёй знаходзіліся дзевяць маладых жанчын, апранутых у доўгія белыя сукенкі, якія луналі вакол іх, калі яны сядзелі на падлозе і шылі.
  
  
  Яны паглядзелі на чатырох чалавек, якія ўваходзяць у пакой.
  
  
  "Дзеці асалоды", - сказаў чалавек у ружовай мантыі, пляскаючы ў ладкі, каб прыцягнуць іх увагу. "Гэтыя вандроўцы з Патны".
  
  
  Маладыя жанчыны, чые твары былі белымі, а валасы - жоўтымі, каштанавымі і чорнымі, падняліся на ногі і раптам стоўпіліся вакол Джолін.
  
  
  "Ты бачыў яго?"
  
  
  Джолін кіўнула.
  
  
  "І падзялілі яго дасканаласць?"
  
  
  Джолін кіўнула.
  
  
  "Адчувайце яе сярод сябе як дома", - сказаў мужчына і жэстам запрасіў Рыма і Чыўна ісці за ім у бакавы пакой.
  
  
  Ззаду іх чулася шчаслівая балбатня маладых жанчын.
  
  
  "Што з Гаспадаром?" спытаў адзін.
  
  
  "Ён сама дасканаласць", - сказала Джолін.
  
  
  Чіун памаўчаў і кіўнуў.
  
  
  "А як жа яго дасканаласць?" спытаў іншы.
  
  
  "Ён валодае дасканалай дасканаласцю".
  
  
  Чыун зноў кіўнуў, на гэты раз больш энергічна.
  
  
  Джолін прасякла цеплынёй да сваёй працы. "Ён - мудрасць усёй мудрасці, Майстар, дасканаласць усяго, што ёсць добрага".
  
  
  Чыун пагадзіўся з гэтым.
  
  
  Рыма нахіліўся да яго. "Чыун, яны кажуць аб махараджы".
  
  
  "Не", - недаверліва сказаў Чыун.
  
  
  "Так", - сказаў Рыма.
  
  
  "Амерыканцы ўсе дурні".
  
  
  Калі Рыма рушыў услед за святаром і Чыўном у кабінет, ён павярнуўся. Колькасць дзевяці дзяўчат павялічылася прыкладна да пятнаццаці. Адна нешта прашаптала на вуха Джолін, Джолін пачырванела і кіўнула. Дзяўчына запляскала ў ладкі. "Ты павінен расказаць нам усё".
  
  
  "Я таксама хацела паехаць у Святую Патну", - паскардзілася іншая дзяўчына. "Але мой бацька адабраў у мяне клубную карту закусачнай".
  
  
  "Хадземце", - паклікала адна дзяўчына новапрыбылых у хату. "Пазнаёмцеся з сястрой Джолін. Яна была ў Патне і бачыла Настаўніка. Яна..."
  
  
  Рыма зачыніў за сабой дзверы. Чалавек у ружовым халаце слізгануў за пісьмовы стол і ласкава запрасіў Чыуна і Рыма сесці ў два мяккія скураныя крэслы насупраць.
  
  
  "Сардэчна запрашаем у наш дом", - сказаў ён. “Я Гаспхалі Крышна, галоўны арцыбіскуп Каліфарнійскай акругі”.
  
  
  "Дзе Гаспадар?" Спытаў Рыма.
  
  
  Крышна паціснуў плячыма. "Тут для яго ўсё гатова. Былі прыгатаваны некалькі пакояў. Нават электронныя гульні для яго забаўкі".
  
  
  "Так, але дзе ён?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Мы ўвогуле не размаўлялі", - сказаў Крышна. "Вы вучні?"
  
  
  Чыун сказаў: "Ён вучань. Я - гэта я".
  
  
  "І хто такі "я"?"
  
  
  "Я чалавек, ашуканы абяцаннямі, парушанымі нячулымі расістамі".
  
  
  "Чыун, будзь добры, калі ласка".
  
  
  "Гэта праўда. Гэта праўда. Раскажы яму гісторыю і спытай, ці не праўда гэта".
  
  
  "Што дакладна, дык гэта тое, што мы тут, каб пераканацца, што ўсё добра для вялікай справы Майстры", - сказаў Рыма Крышне. "Для гэтага мы прыехалі з Патны".
  
  
  Чиун ціха засмяяўся. "Настаўнік", - сказаў ён насмешліва.
  
  
  "Нам сказалі падрыхтавацца да яго прыходу", - сказаў Крышна. "Але ён можа спыніцца ў іншым месцы".
  
  
  - У заапарку. З іншымі жабамі, - прамармытаў Чыун.
  
  
  "Чыун, не мог бы ты выйсці і пагаварыць з дзяўчынкамі? Раскажы ім, які выдатны Майстар", - папрасіў Рыма.
  
  
  І такім чынам атрымалася, што Майстар Сінанджу сапраўды выйшаў з офіса, дзе Рыма і фальшывы індзеец неслі лухту, і ён сапраўды пагаварыў з маладымі жанчынамі, якія сабраліся там, і ён сапраўды сказаў ім абсалютную праўду, пры ўмове, што ніхто не стаў занадта ўдакладняць, пра каго ён казаў.
  
  
  "Што ты думаеш пра Майстра?"
  
  
  "Ён самы высакародны, самы цёплы, самы добры чалавек на зямлі", - сказаў Майстар сінанджу.
  
  
  "Ён што, сама дасканаласць?"
  
  
  "Некаторыя людзі набліжаюцца да дасканаласці; ён дасягнуў яго і выйшаў за яго межы".
  
  
  "Які ўрок яго шляху?"
  
  
  "Паступайце добра, любіце справядлівасць і праяўляйце міласэрнасць, і ў вас усё будзе добра", - сказаў Майстар сінанджу.
  
  
  "Як мы можам наблізіцца да дасканаласці?"
  
  
  "Слухаючы яго словы і дзейнічаючы па яго ўказцы", - сказаў Майстар Сінанджу. "Гэта каштоўны камень ісціны, які я дару табе".
  
  
  "Прыйдзі. Прыйдзі, пачуй мудраца. Прыйдзі, даведайся пра мудрасць Усходу, які распазнаў шчасце і дасканаласць Майстра".
  
  
  Так паводзіў сябе Майстар Сінанджу, у той час як непадалёк, у маленькім кабінеце за зачыненымі дзвярыма, Рыма і Крышна працягвалі размаўляць.
  
  
  Пасля таго, як дзверы за Чіуном зачыніліся, Крышна падняццем абедзвюх рук зняў з галавы ружовы цюрбан, і маса рудавата-светлых павойных валасоў паднялася вакол яго галавы.
  
  
  "Чувак, гэта зануда", - сказаў ён.
  
  
  "Цяжка быць галоўным", - сказаў Рыма.
  
  
  "Не, я ні завошта не адказваю. Яны проста даюць мне тытул і 20 адсоткаў ад усяго, што я прыношу. Чувак, я як прадавец асалоды. Гэй, адкуль гэты акцэнт?"
  
  
  "Ньюарк, штат Нью-Джэрсі", - сказаў Рыма, злуючыся на сябе за тое, што ў яго больш не павінна было быць акцэнту.
  
  
  "Пастаў яе туды, стары", - сказаў Крышна. "Сам Хобакен. Ньюарк змяніўся".
  
  
  "Хабакен таксама", - сказаў Рыма, калі Крышна схапіў яго за руку і запампаваў ёю ўверх-уніз.
  
  
  "Як ты патрапіў у гэты бізнэс?" - спытаў Крышна.
  
  
  "Проста так прыплыло", - сказаў Рыма. "Ты?"
  
  
  "Ну, рэвалюцыя, чувак, выйшла вонкі, як быццам яны пачалі адстрэльвацца. І ў мяне на самой справе не было асаблівага жадання слухаць гэтае дзярмо аб Трэцім свеце. Я маю на ўвазе, я думаю, ты мог бы нешта з гэтым зрабіць "Калі б захацеў, але так шмат дрэнных элементаў. А потым пару гадоў таму з'явілася гэта, і я падпісаўся. Dor тады не была такой буйной, і ім патрэбны былі прафесійныя арганізатары. Так што даўніна Ірвінг Розенблатт быў на вышыні. Але гэта як і" усё астатняе. Яны пачынаюць расці, і іх закрашаныя маслам булачкі рыхтуюць на лепшых працоўных месцах. Гэй, хочаш выпіць?"
  
  
  Рыма пакруціў галавой.
  
  
  "Трава ці нешта падобнае? Я прывёз сёе-тое выдатнае з Гаваяў".
  
  
  "Не", - сказаў Рыма. "Я звужаюся".
  
  
  "Ну, адзінае, што я ненавіджу больш, чым піць у адзіноце, - гэта не піць".
  
  
  Ён падышоў да невялікай шафкі, выцягнуў бутэльку з-за стэлажа з кнігамі і наліў сабе поўную шклянку скотчу. "Чівас Рэгал". Ён усміхнуўся Рыма. "Калі сяляне плацяць, едзь першым класам".
  
  
  - Усё гатова да вялікай падзеі? - спытаў Рыма.
  
  
  "Будзь я пракляты, калі ведаю. Вось чаму я засмучаны. Яны прызначылі мяне тут босам, і я атрымліваю 20 працэнтаў, і я не скаржуся, таму што ўсё было даволі добра. Але цяпер, калі ў нас на носе вялікі Блісатана, мне дазволяць ім кіраваць? Не, яны дасылаюць усіх гэтых гарачых хлопцаў адусюль, а я нават не паспяваю зірнуць”. Ён злосна глынуў скотчу. "Я ведаю, што павінна адбыцца. Яны збіраюцца сказаць мне, што даход ад Блісатон, чувак, ну, гэта не ўваходзіць у квітанцыі Сан-Францыска, і яны паспрабуюць выбіць у мяне мае 20 працэнтаў ".
  
  
  "Гэта вельмі крыўдна", - сказаў Рыма. "Ты хочаш сказаць, што нават не ўдзельнічаў у планаванні?"
  
  
  "Нават паху няма. Скажы мне. Што павінна адбыцца? Я працягваю чуць гэтыя размовы аб нечым вялікім".
  
  
  Рыма паціснуў плячыма і паспрабаваў, без асаблівай цяжкасці, прыняць няшчасны выгляд. "Загад, прыяцель. Ты ведаеш, як гэта бывае".
  
  
  "Так, думаю, што так", - сказаў Крышна, зноў робячы вялікі глыток. "Хоць не хвалюйся. Місія Сан-Францыска будзе там ва ўсёй сваёй красе, каб пабалець за даўніну Блажэннага".
  
  
  "Ты ўсё яшчэ думаеш, што з вамі збіраецца з'явіцца тут?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Свамі", - засмяяўся Крышна. "Гэта добра. Я не ведаю. Але мы ўключылі яго аўтамат для пінг-понгу на выпадак, калі ён гэта зробіць".
  
  
  "Дарэчы, я хачу павіншаваць цябе", - сказаў Рыма. "У цябе даволі строгая служба бяспекі. Гэта было выдатна з дзяўчынамі ў двары. З тым бландынам".
  
  
  “Так. Што ж, дыбачкі заўсёды твае лепшыя барацьбіты за свабоду. Павінна быць, гэта сука – быць жанчынай”.
  
  
  "О?"
  
  
  “Так. У адваротным выпадку, чаму яны заўсёды бегаюць за ўсякім глупствам? Напрыклад, шукаюць нейкую таямніцу ці нейкі асаблівы спосаб, які зробіць усё ідэальным. Што за спосаб жыць”.
  
  
  Рыма кіўнуў. "Я бачу срэбную палоску. Ты быў у Патне, але, падобна, захаваў розум пры сабе".
  
  
  Крышна дапіў шклянку і наліў сабе яшчэ. "Ну, ты ведаеш, што кажуць, ты не можаш нагадзіць у сарціры. Дор запраўляе самай старой афёрай у кнігах. Трохі наркотыкаў, шмат сэксу і нашмат больш за тое, каб усім было добра. Хочаш падарваць сваю маці? Наперад. Гэта шлях да асалоды "Хочаце абрабаваць свайго боса або падмануць акцыянераў? Вы павінны, калі хочаце дасягнуць асалоды".
  
  
  "А ты?"
  
  
  "Калі я паехала ў Патну, у мяне было даволі добрае ўяўленне аб тым, чаго чакаць. І гэта не спрацавала. Я прымала наркотыкі, у мяне было дастаткова сэксу, і ён не змог зрабіць на мяне ўражанне гэтым. І адчуваеш сябе добра? Чувак "У любым выпадку, я прыкідваўся і паводзіў сябе як усе астатнія, і вось я тут, галоўны арцыбіскуп. І я думаю, што яны паспрабуюць выбіць у мяне мае 20 працэнтаў. Лепш бы ім не спрабаваць. Калі яны". гэта зробяць, чувак, я пайду ў трансцэндэнтальную медытацыю”.
  
  
  Рыма ўстаў. "Як бы там ні было, - сказаў ён, - я прадстаўлю вам добрую справаздачу аб тутэйшай сістэме бяспекі. У вас добрая аперацыя".
  
  
  "Дзякуй. У вас, хлопцы, ёсць дзе спыніцца?"
  
  
  Рыма пакруціў галавой.
  
  
  "Што ж, заставайся тут. У нас шмат пакояў наверсе. Гэтае месца раней было публічным домам".
  
  
  "Я думаю, мы так і зробім", - сказаў Рыма. "Такім чынам, мы будзем у курсе ўсяго. Асабліва, калі з'явіцца Блажэнны. Скажы мне сёе-тое. Як табе ўдаецца дабіцца такога колеру скуры?"
  
  
  "Ласьён для загару", - сказаў Крышна, які паставіў сваю шклянку і зараз спрабаваў заправіць валасы назад пад ружовы цюрбан. “Ты ведаеш, гэтае хімічнае дзярмо. Выкарыстоўвай яго пабольш, гэта ідэальны індыйскі колер. Адзінае, калі я еду на выходныя ў Малібу, чувак, я выглядаю так, быццам у мяне жаўтуха”.
  
  
  Зазваніў тэлефон. Крышна адкашляўся, а затым з прытворным індыйскім акцэнтам сказаў: "Місія Чароўнага асалоды, няхай Крышна прынясе вам шчасце?"
  
  
  Ён выслухаў, затым свіснуў. "Ні храна сабе", - сказаў ён. "Дзякуй, што патэлефанавала".
  
  
  Ён павесіў трубку і ўсміхнуўся Рыма. "Госпадзе, я рады, што ты тут".
  
  
  "Чаму?" - спытаў Рыма.
  
  
  “На мінулым тыдні да нас дайшла чутка, што ў місіі ў Сан-Дыега адбыліся нейкія непрыемнасці. Але ўсе былі ў курсе. Але я толькі што пачуў. Вярхоўны жрэц там, унізе, Фрэдзі, купіў ферму. Хтосьці зламаў яму шыю."
  
  
  - Хто гэта зрабіў? - нядбайна спытаў Рыма.
  
  
  "Яны яшчэ не ўпэўненыя. Усё ў гэтым месцы падзяліліся, каб ім не прыйшлося мець справу з лягавымі".
  
  
  "Вы думаеце, гэта можа быць замах на махараджы?"
  
  
  Крышна паціснуў плячыма. "Хто ведае? Але я скажу табе, я рады, што ты тут. Мне не патрэбны вар'яты, якія разгульваюць па акрузе і забіваюць маіх продкаў".
  
  
  "Не хвалюйся", - сказаў Рыма. "Мы абаронім цябе".
  
  
  РАЗДЗЕЛ АДЗІНАЦЦАТЫ
  
  
  "Хто ён такі, Элтан?"
  
  
  "Ён індзеец".
  
  
  "Г'ван, Элтан, у гэтай краіне больш няма індзейцаў".
  
  
  "Не такі індзеец. Ён накшталт як індзеец з Індыі". Элтан Сноўі перагнуўся праз знявечаную цыгарэтамі драўляную стойку і прашаптаў у румянае вуха бармэна: "Ён падобны на нігера".
  
  
  "Шыт. З тваёй Джолін?" На твары таўстуна, падобным на смажанага краба, адбіўся недавер.
  
  
  Сноўі змрочна кіўнуў. “Наркотыкі. Мусіць, ён напампаваў яе наркотыкамі. І я пайшоў і паслаў нігера-прапаведніка забраць яе, але ён так і не вярнуўся. Мусіць, ён таксама прымае гэтыя наркотыкі”.
  
  
  "Элтан, я думаю, што ўсё пайшло наперакасяк, калі гэты прыдурак папрасіў кубачак кавы".
  
  
  Сноўі кіўнуў галавой, павольна, задуменна. Ён апусціў погляд на шклянку сарсапарыльі ў сваёй руцэ.
  
  
  "Мы павінны былі застрэліць яго тады", - сказаў бармэн. "Так", - пагадзіўся ён сам з сабой. "Мы павінны былі застрэліць яго тады".
  
  
  Сноўі, змучаны пасля цэлага дня збору воінаў-добраахвотнікаў для атрада па выратаванні сваёй дачкі, рэзка сказаў: "Але як гэта можа паўплываць на гэтага маленькага ўблюдка з Індыі?"
  
  
  "Выкладай яму ўрок. Праблема была ў тым, што мы дазвалялі ўсім паводзіць сябе напышліва. Спачатку гэта былі нігеры, потым Пута Рыкенс, потым сапраўдныя індзейцы, а зараз гэтыя пацешныя індзейцы, якія на самой справе нігеры. Усе пераступаюць праз нас. Наступнае, што вы даведаецеся, каталікі пачнуць паводзіць сябе тут нахабна”.
  
  
  "Малі Бога, каб да гэтага ніколі не дайшло", - сказаў Сноўі.
  
  
  "Нам лепш. Таму што, калі яны прыйдуць, яўрэі будуць проста за імі".
  
  
  Жах ад гэтай думкі абудзіў смагу Сноўі, і ён асушыў сваю шклянку сарсапарыллі і са стукам паставіў яе на стойку.
  
  
  "Хочаш яшчэ, Элтан?"
  
  
  "Не. Гэтага дастаткова. Ну?"
  
  
  "Чаго б ты ні хацеў, я з табой".
  
  
  "Добра", - сказаў Сняжок. "Збяры сабе сумку. Мы з'яжджаем сёння ўвечар".
  
  
  "Мы?"
  
  
  "Ты і я, Якія гнояцца і ныючыя".
  
  
  "Ііііу", - сказаў бармэн. "Мы ўсё едзем у Сан-Францыска?"
  
  
  "Ага".
  
  
  "Ці не будзе гэта страшэнна вясёлым баўленнем часу? Жонак таксама няма. Yahoo". Яго голас быў такім гучным, што іншыя ў канцы бара паглядзелі на яго, а ён прысунуўся бліжэй да Сноўі і сказаў: "Я не магу дачакацца, Элтан".
  
  
  "Сёння ўвечары ў мяне дома. У шэсць".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАНАЦЦАТЫ.
  
  
  З Фрыска, на захад, у бок Японіі, якая называла сябе краінай ўзыходзячага сонца, але на самой справе была краінай заходзячага сонца з пункту гледжання Амерыкі, што магло б даць ключ да разгадкі заканчэння Другой сусветнай вайны, па мосце Залатыя вароты, недарэчна чырвонаму ў промнях дзённага сонца, ранішняя спякота выпаліла заслону туману, усюдыісныя працоўныя штодня наносілі масту выродлівую чырвоную фарбу, з'ехалі з маста на шашу, затым у тунэль, яго адкрытая пашча размаляваная дугамі вясёлкавага колеру, затым вярнуліся назад выязджае.
  
  
  Ён вёў машыну дысцыплінавана, яго думкі былі не аб машыне або рулі, яго тонка настроенае цела і інстынкты аўтаматычна рэагавалі на паварот дарогі, узважваючы масу аўтамабіля супраць цэнтрабежнай сілы, ураўнаважваючы каэфіцыент трэння шын, і ўсё гэта без роздумаў, проста з дапамогай кончыкаў пальцаў і далоняў, злучаных з рукамі, падлучаных да спіннога і галаўнога мозгу.
  
  
  Фердынанд Дэ Шэф Хант ніколі раней не бываў у гэтай частцы Сан-Францыска. Ён наведваў горад шмат гадоў таму па справах, але не імкнуўся агледзець навакольнае мясцовасць.
  
  
  Хант рана даведаўся аб сваёй здольнасці маніпуляваць аб'ектамі, і ён разглядаў месцы як проста большую колькасць аб'ектаў, толькі большага памеру. Яго не цікавілі месцы, якіх ён не бачыў.
  
  
  Наперадзе яшчэ адзін тунэль. На скале над ім была распырскана белая фарба, нібы гіганцкая спроба Тома Соера пабяліць не проста плот, але і ўвесь свет. Вострыя вочы Ханта адрознілі контур пад фарбай. Ён замарудзіў ход машыны. Так, гэта былі абрысы жанчыны, саракафутавая карціна аголенай жанчыны, і белая фарба ўжо сцерлася, і пачуццёвыя абрысы жанчыны праступалі скрозь фарбу, і жанчына была сэксуальнай.
  
  
  Хант даў белай фарбе яшчэ два тыдні, перш чым стыхія зрабіла яе амаль ідэальна празрыстай, і ён спадзяваўся, што ўсё яшчэ будзе знаходзіцца ў гэтым раёне, таму што хацеў убачыць карціну з аголенай жанчынай. Па рэзкасці ліній, скарыстаных для пазначэння выгібаў цела, ён мог сказаць, што мастаком была жанчына. Мужчыны малявалі жанчын з разнастайнымі мяккімі выгінамі, выгінамі, якіх у жанчын ніколі не было, але большасць мужчын ніколі не ведалі, таму што баяліся глядзець на жанчын. Спатрэбілася жанчына, каб памераць жанчыну і даведацца, якая пад ёй цвёрдасць, і гэта была жаночая праца.
  
  
  Адкрыццё прыкрытай карціны зрабіла яго дзень знамянальным. Гэта было падобна на адну з тых дробных дэталяў, якія часам можна знайсці ў кутку карціны Гераніма Босха, на адну з тых дэталяў, якія вы маглі не заўважыць у першыя сто разоў, калі бачылі карціну, а затым на 101-й вы выяўлялі яе, і крык здзіўлення вырываўся з вашага горла, і вас нават не хвалявала, што іншыя людзі знайшлі гэта першымі. Для вас гэта было вашае ўласнае адкрыццё, рэальнае, асабістае і неадкладнае. Гэта зрабіла вас Калумбам, і Хант адчуваў тое ж самае, націскаючы на педаль газу і імчачыся далей.
  
  
  Далей, у бок ад галоўнай шашы, уніз, да мястэчак, старанна якія займаюцца мастацтвам, якія стварылі раёну Норт-Бэй благую славу сярод аматараў мастацтва, і затым ён пераваліў праз узгорак, а затым спусціўся па доўгім спуску, а затым, у імгненне вока, ён выехаў з сельскай мясцовасці акругі Марын ва ўскраінны прыгарад, які можна было б падабраць і перанесці ў любую кропку Злучаных Штатаў, а затым ён абмінуў гэта і апынуўся ў цэнтры горада, які быў падобны на мяжу і ідэальна падыходзіў для галерэй.
  
  
  Міл-Вэлі. Ён паехаў у цэнтр горада, міма магазіна піламатэрыялаў у стылі мадэрн. Спыніўшыся на святлафоры на рагу, ён убачыў стары паб на рагу. Наперадзе стаялі тры матацыклы з налепкамі, якія абвяшчалі, што Езус выратоўвае, і эканомія павінна быць істотнай, таму што матацыклы былі выраблены на заказ у стылі Harley Davidson choppers па тры тысячы долараў кожны.
  
  
  Яшчэ адзін квартал, і Хант павярнуў налева і пачаў паднімаць свой стары MG 1952 года выпуску ў гару, што было падобна на язду па спіне гіганцкай змеі, якая скруцілася на праезнай частцы, каб памерці. І затым ён апынуўся на ўтоенай пад'язной дарожцы, амаль абмінуў яе, і ён пераключыў машыну на другую перадачу, крутануў перадпакоі колы направа, каб заднюю частку занесла, пакуль ён націскаў на тормаз, затым павярнуў ключ запальвання і адпусціў тормаз як раз у той момант, калі машына выраўнялася носам наперад, каб выехаць на пад'язную дарожку, і машына панеслася наперад, але затым замарудзілася пад дзеяннем уласнай вагі, і Хант склаў рукі і дазволіў машыне каціцца, і ён зусім не здзівіўся, калі яна спынілася роўна ў цалі ад зачыненых гаражных дзвярэй .
  
  
  У адрозненне ад цывілізаванай Амерыкі, дзе гараж або прыбудаваны да дома, або знаходзіцца ў непасрэднай блізкасці ад яго, гараж навісаў над краем скалы, і Хант убачыў збоку прыступкі, якія вядуць уніз.
  
  
  Калі ён ступіў на лесвіцу, яго сустрэлі чацвёра мужчын, буйных мужчын з непранікальнымі карычневымі тварамі, апранутых у доўгія ружовыя мантыі. Скрыжаваўшы рукі на грудзях, яны ўтаропіліся на яго.
  
  
  "I'm Ferdi…"
  
  
  "Мы ведаем, хто вы", - сказаў адзін мужчына. "Вы рушыце ўслед за намі".
  
  
  Унізе, двума паверхамі ніжэй гаража, дом прымасціўся на выступе скалы, зарослым шэрым кедрам, акружаны вокнамі з усіх бакоў.
  
  
  Не кажучы ні слова, Ханта ўвялі ў хату і завялі ў маленькі ружовы пакой на другім паверсе будынка. Пакой абвясціўся гукавымі сігналамі. Яго ўпіхнулі ўнутр, і ён убачыў, што глядзіць на заднюю сценку вялікай металічнай шафы, якая стаяла ў цэнтры падлогі. Па абодва бакі шафы відаць былі злёгку начышчаныя ангельскія боты для верхавой язды і клятчастыя брыджы для верхавой язды.
  
  
  "Ён тут, Дабраслаўлёны Майстар", - вымавіў голас ззаду Ханта.
  
  
  "Прэч, дзеля Хрыста", - раздаўся голас з-за машыны.
  
  
  Затым Хант застаўся адзін. Ён адчуў, як за ім зачыніліся дзверы. Ён пачуў яшчэ адзін набор гукаў, звон, звон, звон, а затым: "О, чорт".
  
  
  З-за машыны выглянуў тоўсты твар.
  
  
  "Значыць, ты гузічны чалавек", - гаварылася ў ім.
  
  
  "Я Фердынанд Дэ шэф Хант", - сказаў Хант, які не ведаў, што такое чалавек з гузікамі, і не ведаў, чаму ён тут, за выключэннем таго, што два ўладальнікі яго фірмы адправілі яго ў адпачынак з поўным захаваннем і аплацілі яго паездку у Сан-Францыска.
  
  
  "Ты такі добры, як пра цябе гавораць гэтыя два прыдуркі з Уол-стрыт?"
  
  
  Хант, які не ведаў, паціснуў плячыма.
  
  
  Махаражы Гупта Махеш Дор устаў з-за аўтамата. Ён сядзеў на высокім барным крэсле і, стоячы, усё яшчэ не быў такі высокі, як аўтамат. На ім былі красоўкі ў карычневую, чырвоную і белую клетку, цёмна-карычневыя чаравікі і карычневая футболка з трыма малпамі - "не чуй зла", "не глядзі зла", "не кажы зла" - і кашуля туга абцягвала яго мяккую, амаль жаноцкую грудзі.
  
  
  "Вазьмі зэдлік", - сказаў ён. "Ты ведаеш, чаго я хачу?"
  
  
  "Я нават не ведаю, хто ты", - сказаў Хант, накіроўваючыся да чорнага скуранога барнага крэсла з чубком, такога ж, як той, на якім сядзеў Дор. Дор павярнуўся да яго тварам і адкінуўся на спінку крэсла.
  
  
  "У цябе ёсць імя, акрамя Ханта?"
  
  
  "Фердынанд Дэ Шэф Хант".
  
  
  "Добра. Гэта Фердынанд. Ты можаш называць мяне Махаражы, або Блажэнны Майстар, або Бог, як табе заманецца". Ён уважліва паглядзеў на Ханта. "У раі непрыемнасці, прыяцель".
  
  
  "У раі заўсёды непрыемнасці", - сказаў Хант.
  
  
  "Я рады, што ты гэта ведаеш. Тады ты разумееш, чаму мне патрэбен анёл помсты. Гэта серафімы ці херувімы? Я не ведаю, я ніколі не магу трымаць іх у аброце. Тэалогія ніколі не была маёй спецыяльнасцю; бізнес-адміністраванне было. У У любым выпадку, Фердынанд..." Кажучы гэта, Дор павярнуўся да электроннага аўтамата для гульні ў пінг-понг, націснуў чырвоную кнопку, і з аднаго боку аўтамата з'явілася белая кропка і павольна перамясцілася па экране тэлевізара на іншы бок. Дор паклаў адну руку на ручку справа, іншую - на ручку злева і, скоса зірнуўшы на прыладу, перахапіў якая рухаецца кропку, павярнуўшы ручку і змяніўшы становішча маленькай вертыкальнай лініі. Кропка, здавалася, адскочыла ад маленькай лініі назад на іншы бок экрана. Хант зачаравана назіраў.
  
  
  Дор працягваў казаць, надаючы гульні толькі нязначную ўвагу. "У любым выпадку, - сказаў ён, - у мяне тут вялікі нумар у аўторак увечар, і двое хлопцаў наступаюць мне на спадніцу. Яны прыйшлі да мяне дадому ў Патну, гэта наш Пентагон у Індыі, і аблілі ўсякім лайном маіх салдат. Напалохалі некалькіх маіх целаахоўнікаў і адвялі адну з маіх баб ".
  
  
  "Хто яны?" - спытаў Хант, усё яшчэ здзіўляючыся, навошта яго паслалі сюды.
  
  
  "Я падыходжу да гэтага". Пінг. Пінг. Пінг. "Прыкладна тыдзень таму быў забіты адзін з маіх перабежчыкаў. А затым быў забіты адзін з маіх салдат. А затым яшчэ адзін. Прама тут, у Злучаных Штатах Амерыкі, з А., што так стомна, чувак". Пінг. Пінг. Пінг. "У любым выпадку, гэтыя хлопцы былі забітыя з раздробненымі шыямі, і ўсе старыя дурні са мной стогнуць і лямантуюць аб нейкім праклёне".
  
  
  Звон. Звон. Звон.
  
  
  "Гэтым займаліся двое хлопцаў, і я мяркую, што яны недзе тут. Вось чаму я хаваюся тут, у гарах, замест таго, каб быць у горадзе".
  
  
  "Дык чаго ты хочаш ад мяне?"
  
  
  "Я не хачу, каб гэтыя двое сапсавалі мой нумар на стадыёне "Кезар", чувак. Гэта сігнал вялікага флагштока для маёй амерыканскай сцэны, і мне не трэба ўмяшанне".
  
  
  "Што ты хочаш, каб я зрабіў?" - спытаў Хант.
  
  
  Дор крутануўся на крэсле. Яго рукі адарваліся ад рычагоў, і раздаўся звон званочка, калі незаўважная кропка патрапіла на далёкі бок экрана і залічыла ачко. Рахунак: 1: 0, верхняя частка машыны ўспыхнула. Дор паглядзеў на Ханта.
  
  
  "Ну, я не хацеў, каб ты гатаваў ім ежу, прыдурак. Я хачу, каб ты разрабіўся з імі".
  
  
  Хант зноў назіраў за машынай, калі белая кропка зноў з'явілася і перамясцілася справа налева. Незаўважаная, яна знікла ў левай частцы экрана. Празвінеў званок. Рахунак змяніўся на 2-0. Хант адчуў выходны ад машыны запал.
  
  
  "Прыкончыць іх?" - спытаў ён.
  
  
  "Так. Прабіце іх квіткі".
  
  
  "Прабіць іх білеты?"
  
  
  "Дзеля Ісуса, ты дурань ці што? Забі іх, дурань".
  
  
  Хант усміхнуўся. Дык вось кім быў чалавек з кнопкамі. Пакуль ён назіраў, лік на недагледжанай машыне вырас да 3-0, 4-0, 5-0.
  
  
  "Што ты наогул за наёмны забойца", - спытаў Дор. "Колькі засечак на тваёй зброі?"
  
  
  "Пад гэтым, я мяркую, вы маеце на ўвазе, колькіх людзей я забіў?"
  
  
  "Добра, Фердзі. Колькі іх?"
  
  
  "Ніякіх".
  
  
  Дор паглядзеў на яго з раздражненнем, якія сказілі яго гладкае, без маршчын твар. "Пачакай хвілінку", - сказаў ён. "Што гэта за дзярмо?"
  
  
  Хант паціснуў плячыма.
  
  
  "Чорт вазьмі, я папрасіў наёмнага забойцу, а атрымаў джэнтльмена з поўдня, які сядзіць там, як гуза на бервяне, і ўхмыляецца. Што, чорт вазьмі, тут адбываецца?"
  
  
  "Я магу забіць іх", - сказаў Хант і быў здзіўлены, пачуўшы гэта ў сваім голасе.
  
  
  "Вядома, прыяцель. Вядома. У мяне было дзевяноста восем целаахоўнікаў у Патне, больш, чорт вазьмі, сіл унутранай бяспекі, чым стары Кросбек у Рыме, і ты ведаеш, дзе яны? Усе дзевяноста восем? Яны вярнуліся ў груды і пісаюць у штаны , і ўсё з-за гэтых двух падонкаў. І зараз ты збіраешся іх дастаць? Хах."
  
  
  Удар, удар, удар. Рахунак быў 11-0, і вертыкальныя лініі зніклі. Гульня скончылася, і белая кропка пачала бязладна перамяшчацца ўзад-наперад без якой-небудзь інтэнсіўнасці, уласцівай мячу ў гульні.
  
  
  "Я магу забіць іх", - зноў спакойна сказаў Хант, і на гэты раз гэта прагучала для яго больш натуральна, як быццам гэта было тое, што ён павінен быў казаць усё сваё жыццё.
  
  
  Дор павярнуўся назад да машыны, з агідай махнуўшы Ханту рукой, у жэсце давай, прыбірайся адсюль, лайдак.
  
  
  Хант сядзеў і назіраў, як Дор вёў гульню са змрочнай інтэнсіўнасцю, гуляючы на абодва бакі абодвума мячамі. Рахунак вагаўся ўзад-наперад, 1-0, 1-1, 2-1, 3-1. Прайграванне кожнага ачка займала шмат часу і давала Хант час падумаць. Чаму б і не? Яго сям'я рабіла гэта стагоддзямі. Два біржавыя маклеры, Далтон і Харроу, казалі аб тым, што Хант становіцца вельмі багатым. А чаму б і не? Чаму б і не? Чаму б і не? У гэты момант Фердынанд Дэ Шэф Хант вярнуўся ва ўлонне сваёй сям'і і вырашыў стаць наёмным забойцам. І цяпер, чорт вазьмі, гэтае ўпартае парася не збіралася яго адгаворваць ад гэтага.
  
  
  "Што гэта за гульня?" спытаў ён услых.
  
  
  "Электронны пінг-понг", – сказаў Дор. "Калі-небудзь гуляў у гэта?"
  
  
  "Не. Але я магу перамагчы цябе".
  
  
  Дор іранічна засмяяўся.
  
  
  "Ты не змог бы перамагчы мяне, нават калі б у мяне былі завязаны вочы", - сказаў ён.
  
  
  "Я мог бы перамагчы цябе, калі б у мяне былі завязаныя вочы", – сказаў Хант.
  
  
  "Прэч адсюль, добра?" - сказаў Дор.
  
  
  "Я згуляю цябе", - сказаў Хант.
  
  
  "Ідзі".
  
  
  "Маё жыццё супраць працы. Усё вырашае гульня".
  
  
  Дор павярнуўся і паглядзеў Ханту ў твар. Амерыканец устаў і падышоў да апарата.
  
  
  "Ты сур'ёзна, ці не так?" - спытаў Дор.
  
  
  "Гэта маё жыццё", - сказаў Хант. "Я не гуляю з гэтым".
  
  
  Дор пляснуў у ладкі. Кропка хадзіла па машыне з боку ў бок. Бесперашкодна яна працягвала набіраць ачкі для сэрвера.
  
  
  Дзверы адчыніліся, і ў ёй стаялі чацвёра мужчын, якія суправаджалі Ханта ў дом.
  
  
  "Мы збіраемся пагуляць у пінг-понг", – сказаў Дор. "Калі ён прайграе, забі яго". Ён павярнуўся да Ханты. "Ты не супраць?"
  
  
  "Вядома. Але што, калі я выйграю?"
  
  
  "Тады мы з табой пагаворым".
  
  
  "Мы будзем казаць у выглядзе шасцізначнай сумы?" Сказаў Хант.
  
  
  "Напэўна, але не турбуйся пра гэта. Праз тры хвіліны ты будзеш сярод дарагіх памерлых". Ён пацягнуўся да чырвонай кнопкі, каб адмяніць гульню і пачаць новую.
  
  
  "Не рабі гэтага", - сказаў Хант.
  
  
  "Што?"
  
  
  "Гэтая гульня выдатная", - сказаў Хант.
  
  
  “Я ведаў гэта. Я ведаў гэта. Я ведаў, што была замінка. Ты хочаш месца. Ну, я нікога не заўважаю без сямі акуляраў. Восем да аднаго, ужо дзевяць да аднаго”.
  
  
  "Я забіраю адно ачко. Гуляй", – сказаў Хант, кладучы руку на ручку, якая кіравала левай вертыкальнай лініяй. Мяч мякка пакаціўся ад правай ніжняй часткі трэнажора да яго.
  
  
  "Гэта твае пахаванні", - сказаў махараджы. "І я гэта сур'ёзна".
  
  
  Хант павольна павярнуў ручку. Вертыкальная лінія рушыла ўверх. Ён змяніў кірунак ручкі, і лінія рушыла ўніз. Ён праігнараваў кропку, якая бесперапынна перамяшчалася з яго боку экрана.
  
  
  "Дзесяць да аднаго", - сказаў Дор. "Яшчэ адно ачко".
  
  
  "Ты ніколі гэтага не даможашся", - сказаў Хант. Цяпер ён адчуў ручку. Ён асцярожна дакрануўся рукой да цвёрдага чорнага пластыка, яго пальцы лёгка ўчапіліся ў выступы вакол ручкі, надаючы ім форму, як быццам ручка была прызначаная толькі для яго рукі. Ён мог адчуваць хуткасць вертыкальнай лініі, яе рух, паварот, неабходны, каб перамясціць яе ўверх, каб перамясціць яе ўніз. Без разважанняў, з яго мозгам, адарваным ад таго, што ён рабіў, Хант ведаў гэтыя рэчы. Наступная падача рушыла ўслед з боку экрана Дора, накіраваная ў ніз. Дор усміхнуўся. Хант павольна апусціў вертыкальную кнопку ўніз, і калі кропка адскочыла ўверх, яго кнопка перахапіла яе, і белая кропка вярнулася назад у ніжнюю частку экрана. Дор перамясціў сваю лінію ўніз прама перад кропкай і дазволіў ёй адскочыць назад, уздоўж лініі набліжэння, назад да Ханты.
  
  
  Вертыкальная лінія Ханта не ссунулася з таго часу, як ён вярнуў падачу. Цяпер ён знаходзіўся ў тым жа становішчы, што і для вяртання мяча прама па экране, але калі кропка наблізілася да электроннага вясла, Хант перамясціў вертыкальную лінію, і рух патрапіў у кропку, як ад выгнутага вясла, адправіўшы яго ўверх, да верхняй часткі экрана. Дор падняў сваю ракетку, каб перахапіць яе прама ўверсе, утварыўшы перавернутую літару L паміж ракеткай і верхняй часткай экрана, але кропка слізганула па верхняй частцы яго ракеткі, і машына піскнула.
  
  
  "Без дзесяці два", - сказаў Хант з усмешкай. Ён зразумеў, што ў верхняй частцы трэнажора ёсць мёртвая зона, з якой ракетка не можа адбіць мяч. Цяпер паглядзім, ці быў ён унізе экрана.
  
  
  Падача зараз пераключылася на Dor. Гульня працягвалася. У ніжняй частцы экрана таксама з'явілася сляпая зона. Дзесяць-тры, дзесяць-чатыры, дзесяць-пяць.
  
  
  Дор гуляў з расце расчараваннем, крычучы на якая рухаецца кропку. Хант моўчкі стаяў побач з машынай, павольна, амаль нядбайна рухаючы ручкай кіравання.
  
  
  Калі рахунак дасягнуў дзесяці-дзесяці, Дор ударыў тыльным бокам сваёй пульхнай левай рукі па падставе машыны. На адным баку яна зафіксавала Нахіл, і электронныя кнопкі зніклі.
  
  
  "О'кей", - сказаў ён чацвярым мужчынам, якія стаялі прама ў дзвярным праёме. "О'кей, о'кей. Адвальвайце".
  
  
  Калі яны сыходзілі, Хант сказаў: "Гэта была правша. Я яшчэ не паказваў табе ляўшу".
  
  
  "Не хвалюйся".
  
  
  "Як наконт ляўшы з завязанымі вачамі?"
  
  
  "Ты не можаш гуляць у гэта з завязанымі вачыма. Як ты можаш гуляць, калі не бачыш?"
  
  
  "Табе не абавязкова бачыць", – сказаў Хант. "Ты ніколі не заўважаў. Машына выдае іншы гук, калі мяч ляціць нізка, чым калі ён ляціць высока. Вы можаце пачуць шыпенне, якое кажа вам "хутка" ці "павольна"."
  
  
  "Ведаеш, не думаю, што ты мне падабаешся", - сказаў Дор.
  
  
  "Я мог бы пабіць цябе па тэлефоне", – сказаў Хант.
  
  
  Дор паглядзеў на яго, на знарочыстае нахабства ў вачах Ханта, так адрозную ад выразы ветлівага замяшання, якое было там, калі ён упершыню ўвайшоў у пакой. Махаражы вырашыў, што можа праігнараваць выклік, каб выкарыстоўваць талент Ханта. Ён сказаў:
  
  
  "Сто тысяч долараў. Забіце іх абодвух".
  
  
  "Іх імёны?"
  
  
  "Усё, што мы пакуль чулі, гэта пра Рыма і Чыўна. Яны, верагодна, у Сан-Францыска".
  
  
  "Занадта дрэнна для іх", - сказаў Хант, і яму спадабалася гэта казаць.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫНАЦЦАТЫ
  
  
  Сёння, падумаў Рыма, Джолін была амаль чалавекам.
  
  
  Яна правяла папярэдні вечар, ціха седзячы і ўважліва слухаючы, як Чиун мякка чытаў натацыі дзяўчатам з місіі Боскага Блажэнства ў Сан-Францыска; затым позна ўначы яна паспрабавала далучыцца да Чыуна на яго кілімку для сну ў вялікай спальні, якую падалі Рыма і Чыуну.
  
  
  Але Чиун адштурхнуў яе узмахам рукі, і яна задаволілася Рыма і забралася да яго ў ложак, а паколькі ён стаміўся і хацеў спаць, Рыма абслугоўваў яе, проста каб яму не даводзілася слухаць яе балбатню.
  
  
  Учорашні эпізод з таксі прыслабіў яе вар'яцкую адданасць Махаражы Гуптэ Махешу Дору, а іх знаходжанне ў ложку мінулай ноччу, павінна быць, аслабіла яе яшчэ больш, вырашыў Рыма, таму што сёння яна гаварыла як чалавечую істоту, а не як запісаную аб'яву.
  
  
  Чыун тым часам правёў раніцу, скардзячыся, што казуркі турбавалі яго ўсю ноч, пакуль ён спрабаваў заснуць, і калі Рыма сказаў, што яны яго не турбавалі, Чыун выказаў здагадку, што яны не будуць турбаваць нікога са сваіх.
  
  
  Цяпер яны сядзелі на пярэднім сядзенні ўзятай напракат машыны, Джолін была заціснутая паміж Чіуном і Рыма.
  
  
  "Я не разумею", - сказала Джолін.
  
  
  - Слухайце, слухайце, - сказаў Рыма.
  
  
  "Калі ты Майстар, - сказала яна, - то хто ж тады махараджы?"
  
  
  "Для маленькіх людзей ёсць дробязі", – сказаў Чыун. "Для вялікіх людзей ёсць вялікія рэчы. Тое ж самае і з майстрамі".
  
  
  Джолін не адказала. Яна моцна сціснула рот і задумалася. Чыун паглядзеў праз яе цела на Рыма.
  
  
  "Куды мы накіроўваемся?" - спытаў Чыун. "Я не ведаў, што мы можам дабрацца да Сінанджу на аўтамабілі".
  
  
  "Мы не збіраемся ў Сінанджу. А зараз спыні гэта".
  
  
  "Я думаю, гэта жорстка", - сказала Джолін Чыуну, кіўнуўшы галавой у бок Рыма.
  
  
  "Ах, як добра ты яго ведаеш. Бачыш, Рыма. Яна ведае цябе. Жорсткая".
  
  
  - Не забудзься "фанабэрысты", - сказаў Рыма.
  
  
  "Так, дзіця маё", - сказаў Чыун Джолін. "Не забывай пра фанабэрыю. Або, калі ўжо на тое пайшло, аб млявасці, няўмеласці, ляноты і глупства".
  
  
  "І ўсё ж ён твой вучань", - сказала яна.
  
  
  "Стварыць прыгажосць з брыльянта дадзена многім мужчынам", – сказаў Чыун. “Ах, але стварыць прыгажосць з бледнага кавалачка свінога вуха – гэта нешта іншае. Для гэтага патрабуецца майстэрства майстра. Я ўсё яшчэ спрабую прымусіць яго здавацца чалавекам. Прыгажосць прыйдзе пазней”. Ён скрыжаваў рукі на грудзях.
  
  
  "Ты мог бы зрабіць з мяне прыгажуню?" сказала яна.
  
  
  "Лягчэй, чым ад яго. У цябе няма яго шкодных звычак. Ён расіст".
  
  
  "Я ненавіджу расістаў", - сказала Джолін. "Мой бацька расіст".
  
  
  "Спытай расіста, куды мы накіроўваемся", – сказаў Чыун.
  
  
  "Куды мы накіроўваемся?"
  
  
  "Я выводжу нас падыхаць свежым паветрам. Усе гэтыя пахошчы, паклоны і расшаркванні выбівалі мяне з каляіны".
  
  
  "Бачыш. Ён таксама няўдзячны", – прызнаўся Чыун. “Людзі ахвотна адчыняюць перад ім свае дзверы, а ён прыніжае іх дар і гасціннасць. Які амерыканец. Калі ён скажа вам, што адвязе вас назад у Патну, не верце яму. Белыя людзі ніколі не выконваюць сваіх абяцанняў іншым”.
  
  
  "Прывітанне, Чиун. Яна такая ж белая, як і я. Дзеля ўсяго святога, яна з Джорджыі".
  
  
  "Я не думаю, што хачу больш вяртацца ў Патну", – раптам абвясціла Джолін.
  
  
  "Бачыш", - сказаў Чыун. "Яна адрозніваецца ад цябе. Яна ўжо набіраецца мудрасці, у той час як ты за апошнія дзесяць гадоў амаль нічому не навучыўся".
  
  
  Рыма спыніў машыну ля абочыны. "Добра, усё выходзьце. Мы збіраемся прайсціся".
  
  
  "Бачыш", - сказаў Чыун. "Як ён намі камандуе. О, вераломства".
  
  
  Чыун ступіў на тратуар і агледзеўся. "Гэта Дыснэйлэнд?" спытаў ён услых.
  
  
  Здзіўлены Рыма агледзеўся навокал. Невялікі карнавал на карысць Святога Рымска-каталіцкая царква Алаізія была ўзведзена на асфальтаванай аўтастаянцы ў паўквартале адсюль.
  
  
  "Так", - сказаў Рыма. "Гэта Дыснэйлэнд".
  
  
  "Я дарую цябе, Рыма, за тое, што ты расіст. Я заўсёды хацеў наведаць Дыснэйлэнд. Забудзься ўсё, што я сказаў", - сказаў ён Джолін. "Той, хто прыводзіць Майстры ў Дыснэйлэнд, не так ужо дрэнны".
  
  
  "Але..." Джолін пачала казаць. Рыма ўзяў яе за локаць. "Ціха, малая", - сказаў ён. "Проста атрымлівай асалоду ад Дыснэйлэндам". Ён сціснуў. Яна зразумела.
  
  
  Цела Чыуна тым часам рухалася ўверх-уніз, як быццам ён скакаў ад радасці, пры гэтым яго ногі цвёрда стаялі на тратуары. Яго доўгая шафранавая мантыя была падобная на навалачку, у якую выкідваліся бруі паветра, прымушаючы яе паднімацца, затым здзімацца, паднімацца, затым здзімацца.
  
  
  "Я люблю Дыснэйлэнд", - сказаў Чыун. "Колькі атракцыёнаў я магу наведаць?"
  
  
  - Чатыры, - сказаў Рыма.
  
  
  "Шэсць", - сказаў Чыун.
  
  
  - Пяць, - сказаў Рыма.
  
  
  "Згодзен. У цябе ёсць грошы?"
  
  
  "Так".
  
  
  "У цябе дастаткова?"
  
  
  "Так".
  
  
  "І для яе таксама?"
  
  
  "Так", - сказаў Рыма.
  
  
  "Пойдзем, дзіця. Рыма вязе нас у Дыснэйлэнд".
  
  
  "Спачатку я павінен зрабіць тэлефонны званок".
  
  
  Фердынанд Дэ Шэф Хант павольна ехаў назад у Сан-Францыска. Горад збіў яго з панталыку сваімі падобнымі на лабірынт вуліцамі, якія, здавалася, цягнуліся з узгорка на ўзгорак, а затым знікалі.
  
  
  З чыёй дапамогай ён знайшоў Юніён-стрыт, а з яшчэ большай дапамогай знайшоў будынак, у якім размяшчалася місія Чароўнага блажэнства ў Сан-Францыска. Калі гэтыя дзве мэты, гэтыя Рыма і Чыун, шукалі Дора ў наваколлях Сан-Францыска, яны, верагодна, спыніліся на місіі.
  
  
  Яны мелі.
  
  
  "Яны былі тут. Яны былі тут", - сказаў вярхоўны жрэц Крышна. "У яго быў значок", - сказаў ён.
  
  
  "Дзе яны зараз?"
  
  
  "Яны толькі што тэлефанавалі. Яны на карнавале каля Рыбацкай прыстані".
  
  
  "Яны ведаюць, дзе Дор?"
  
  
  "Чувак, адкуль яны маглі ведаць? Я нават не ведаю".
  
  
  "Калі яны вернуцца сёння ноччу, не кажы ім, што я быў тут", - сказаў Хант. "Калі павязе, яны не вернуцца".
  
  
  "Мяркуецца, што я павінен падпарадкоўвацца тваім загадам?" - спытаў Крышна.
  
  
  Хант дастаў з паперніка складзены лісток паперы.
  
  
  Крышна адкрыў яго і прачытаў напісанае ад рукі пасланне ад Дора, у якім Хант уяўляўся яго галоўным эмісарам.
  
  
  "Цяжкі, чувак", - сказаў Крышна, вяртаючы цыдулку. "Ты бачыў яго?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Няхай жыве яго Дабрашчасная дасканаласць".
  
  
  "Вядома, вядома, вядома. Калі яны сышлі?"
  
  
  "Гадзіна таму. Калі ты зноў убачыш Блажэннага Настаўніка, скажы яму, што наша місія з радасцю чакае яго прысутнасці ў нашым горадзе".
  
  
  "Дакладна. Ён сапраўды будзе ўражаны", - сказаў Хант.
  
  
  Хант спусціўся назад па высокіх каменных прыступках будынка. У прыпаркаванай машыне праз вуліцу Элтан Сноўі ўважліва назіраў за ім.
  
  
  "Што ты думаеш, Элтан?" - спытаў адзін з двух мужчын на заднім сядзенні.
  
  
  "Я не ведаю, Пулінг, але я думаю, што мы павінны рушыць услед за ім".
  
  
  Хант сеў у свой стары MG і плаўна ад'ехаў ад тратуара.
  
  
  "Што ж, тады давайце рушым услед за ім", - сказаў Пулінг. "Калі акажацца, што ён нішто, гэты будынак усё яшчэ будзе тут".
  
  
  "Добра", - сказаў Сноўі, заводзячы машыну і выязджаючы на вуліцу.
  
  
  "Сачыце за той машынай", - хіхікнуў Пулінг. Мужчына побач з ім выдаў баявы кліч Дыксі.
  
  
  "Мы затопчам гэтага выкрадальніка". - сказаў мужчына побач са Сноўі.
  
  
  Сняжок уздыхнуў і паехаў.
  
  
  Хант убачыў вялікую чорную машыну ззаду сябе, але не надаў гэтаму значэння. Яго розум быў заняты перспектывай таго, што чакала яго наперадзе, і ён адчуў, як прыемнае паколванне прадчування разліваецца па ўсім целе. Ён накіроўваўся на карнавал, каб зрабіць тое, што так добра ўдавалася ягонай сям'і на працягу столькіх гадоў, і ён з нецярпеннем чакаў гэтага. Здавалася, што ўсё яго жыццё было накіравана менавіта да гэтага моманту.
  
  
  "Я хачу пакатацца на лодках".
  
  
  "Ты не можаш катацца на лодках. Гэта дзіцячы шпацыр".
  
  
  "Скажы мне, дзе гэта напісана", - папрасіў Чыун. "Проста пакажы мне, дзе гэта напісана".
  
  
  "Вунь там", - сказаў Рыма, паказваючы на шыльду. "Дзіцячая вёска. Як ты думаеш, што гэта азначае?"
  
  
  "Я не думаю, што гэта азначае, што я не магу катацца на лодках".
  
  
  "Ты не баішся выглядаць дурное?" - спытаў Рыма. Ён паглядзеў на лодкі, чатыры з іх даўжынёй з ванну, якія стаяць у круглым рове шырынёй у два фута і якія змяшчаюць шэсць цаляў вады. Лодкі былі злучаны жалезнымі трубамі з маторам у цэнтры рова. Работнік карнавалу ў бруднай, ірванай футболцы і са скураным папружкай на тоўстым правым запясці кіраваў рухавіком ад варот у чатырох футах ад яго, дзе ён таксама выконваў функцыі прадаўца квіткоў і інкасатара.
  
  
  "Толькі дурань выглядае недарэчна", - сказаў Чыун, - "і толькі дурань удвая турбуецца пра гэта. Я хачу пакатацца на лодках". Ён павярнуўся да Джолін. "Скажы яму, што я магу катацца на лодках. Вы абодва белыя, можа, ты зможаш прымусіць яго зразумець".
  
  
  "Рыма, дазволь Гаспадару кіраваць лодкай".
  
  
  "Ён не хоча марнаваць гэтыя 25 цэнтаў", – сказаў Чыун. "Часам я бачыў, як ён марнуе цэлыя даляры за раз, і ён зайздросціць маім 25 цэнтам".
  
  
  "Добра, добра, добра", - сказаў Рыма. "Але мы дамовіліся аб пяці паездках. Гэта твая чацвёртая".
  
  
  "Рыма, я кажу табе гэта як абсалютную праўду. Калі ты дазволіш мне паехаць на лодцы, я нават не буду прасіць аб пятай паездцы".
  
  
  - Добра, - сказаў Рыма.
  
  
  Рыма падышоў да прадаўца білетаў і вывудзіў з кішэні чацвяртак. "Адзін", - сказаў ён.
  
  
  Касір усміхнуўся Рыма шчарбатым аскалам. "Упэўнены, што гэта не будзе занадта хутка для цябе?"
  
  
  "Гэта не для мяне, мілая. А зараз давай забярэм білет, перш чым я паведамлю паліцыі трынаццаці штатаў, што знайшоў цябе".
  
  
  "Добра, разумнік", - сказаў касір. Ён адарваў білет ад тоўстага рулона. "Вось". Ён узяў чацвяртак.
  
  
  "Акажы сабе яшчэ адну паслугу", - сказаў Рыма. "Калі гэты білет будзе выкарыстаны, нічога не кажы".
  
  
  "А?"
  
  
  "Не рабі ніякіх каментароў і не спрабуй быць разумнікам. Проста зрабі сабе што-небудзь добрае і трымай свой доўгі рот на замку".
  
  
  "Ведаеш, ты мне не падабаешся. Думаю, я хацеў бы папрацаваць над табой".
  
  
  "Я ведаю, за выключэннем таго, што ты непакоішся, што я магу быць сваяком твайго афіцэра па ўмоўна-датэрміновым вызваленні. Проста рабі, што я сказаў. Без заўваг".
  
  
  Рыма адышоў і працягнуў білет Чыуну, які выглядаў расчараваным.
  
  
  "Для яе нічога няма?"
  
  
  "Яна не казала, што жадае аднаго".
  
  
  "Хочаш адну, дзяўчынка?" Не бойся, - сказаў Чыун. "Рыма вельмі багаты. Ён можа сабе гэта дазволіць".
  
  
  "Не, усё ў парадку", - сказала яна.
  
  
  Чыун кіўнуў, затым накіраваўся да "Бруднаватай машыне", Рыма ішоў побач з ім. "Я збольшага рады, што яна не захацела ехаць верхам", - прызнаўся ён. "Якія крычаць жанчыны мяне ятраць".
  
  
  Чыун працягнуў свой білет білецёру, які паглядзеў на далікатнага пажылога азіята, затым на Рыма. Рыма паднёс указальны палец правай рукі да вуснаў, заклікаючы да цішыні.
  
  
  "Не забудзьцеся прышпіліць рамень бяспекі, папасаны", - сказаў білецёр. "Не хацелася б, каб вы выпалі і патанулі".
  
  
  "Я буду. Я буду", – сказаў Чыун. Ён ступіў наперад міма білецёра і абышоў неглыбокі роў. Ён сеў у сінюю лодку, акуратна расправіўшы вакол сябе вопратку на вузкім сядзенні, затым хутка выйшаў і накіраваўся да чырвонай лодкі. У гэты момант да чырвонай лодкі накіроўвалася пяцігадовая дзяўчынка, на яе твары была ўсмешка, доўгія залацістыя валасы раскідаліся па твары, кароткая сукенка задралася ззаду, калі яна падскоквала. Чыун убачыў, што яна набліжаецца, і перайшоў на бег.
  
  
  Яны дасягнулі чырвонай лодкі адначасова.
  
  
  Кожны зрабіў паўзу.
  
  
  Чыун паказаў на неба. "Глядзіце! Глядзіце!" - сказаў ён голасам, поўным здзіўлення. "Паглядзіце туды!"
  
  
  Маленькая дзяўчынка прасачыла за пальцам Чыуна і паглядзела ўверх. Калі яна падняла галаву, Чиун пранёсся міма яе і заскочыў у чырвоную лодку. Калі дзяўчынка паглядзела ўніз, ён ужо ўладкаваўся на сядзенне.
  
  
  Яе твар зморшчыўся, і здавалася, яна вось-вось заплача.
  
  
  "Сіняя лодка" больш прыемна, - сказаў Чыун.
  
  
  "Я хачу пракаціцца на чырвонай лодцы", - сказала яна.
  
  
  "Адпраўляйся катацца на сіняй лодцы".
  
  
  "Але я хачу пракаціцца на чырвонай лодцы".
  
  
  "Я таксама, - сказаў Чыун, - і я дабраўся сюды першым. Пайсці з табой".
  
  
  Маленькая дзяўчынка тупнула нагой. "Прэч з маёй лодкі".
  
  
  Чіун скрыжаваў рукі на грудзях. "Паспрабуй сінюю лодку", – сказаў ён.
  
  
  "Не", - сказала яна.
  
  
  "Я не буду прымушаць цябе плыць у сіняй лодцы", - сказаў Чыун. "Ты можаш стаяць там вечна, калі хочаш".
  
  
  "Прэч з маёй лодкі", - закрычала маленькая дзяўчынка.
  
  
  "Так, стары, вылазь з яе лодкі", - сказаў білетар.
  
  
  Рыма паляпаў білетара па плячы. "Ты ўжо забыўся, прыяцель", - сказаў ён. "Помніш, што я сказаў? Ніякіх гутарак. Зрабі сабе ласку. Правальвай".
  
  
  "Я кірую гэтай паездкай. Ён павінен абрацца з чырвонай лодкі".
  
  
  "Ты збіраешся сказаць яму гэта?"
  
  
  "Стаўлю сваю задніцу, што так", - сказаў білетар, устаючы.
  
  
  "Куды вы хочаце адправіць астанкі?" - спытаў Рыма.
  
  
  Касірка пратупала прэч і заняла месца побач з маленькай дзяўчынкай, гледзячы зверху ўніз на Чиуна.
  
  
  "Прэч з гэтай лодкі".
  
  
  "Яна можа ехаць у сінім", - сказаў Чыун. "А ты можаш ехаць у жоўтым".
  
  
  "Яна едзе ў чырвоным".
  
  
  Чіун павярнуўся бокам на сядзенне, каб не глядзець у твар мужчыну. "Пачынай ехаць", - сказаў ён. "Я стаміўся чакаць".
  
  
  "Не, пакуль ты не выберашся адтуль".
  
  
  Чыун крыкнуў: "Рыма, прымусь яго крануцца з месца".
  
  
  Рыма адвярнуўся, каб ніхто не здагадаўся, што ён знаёмы з Чіуном.
  
  
  "Вы, белыя, усё трымаецеся разам", – прабурчаў Чыун.
  
  
  "І ніякіх смаркатых выхадак", - сказаў білецёр. "Калі вам не падабаецца гэтая краіна, вяртайцеся туды, адкуль вы прыехалі".
  
  
  Чыун уздыхнуў і павярнуўся. "Гэта добрая парада. Чаму б табе яму не рушыць услед?"
  
  
  "Вось адкуль я прыйшоў".
  
  
  "Не, гэта не так", – сказаў Чыун. "Хіба ў вашай кнізе не сказана: "З праху ты ўзнік, у пыл ты і сыходзіш"?"
  
  
  Рыма пачуў гэта і павярнуўся якраз своечасова, каб убачыць, як Чыун падымаецца са свайго месца, яго шафранавая мантыя лунае вакол яго. Перш чым Рыма паспеў паварушыцца, білецёр быў распластаў на носе маленькай лодкі са шкловалакна, яго твар апынуўся пад вадой.
  
  
  - Чиун, спыні ўжо гэта, - сказаў Рыма, накіроўваючыся да лодкі.
  
  
  "Правільна, устань на яго бок", - сказаў Чыун, усё яшчэ трымаючы галаву які б'ецца чалавека пад вадой.
  
  
  - Адпусці яго, Чыун, - крыкнуў Рыма.
  
  
  "Не".
  
  
  "Добра, хопіць", - сказаў Рыма. "Больш ніякіх паездак". Ён павярнуўся спіной.
  
  
  "Пачакай, Рыма. Пачакай. Бачыш. Я адпусціў яго. Бачыш. З ім усё ў парадку. Бачыш. Скажы яму, што з табой усё ў парадку". Чыун ударыў мужчыну па твары. "Спыні сваю дурную ўдушша і скажы яму, што з табой усё ў парадку".
  
  
  У білецёра перахапіла дыханне, і ён у спалоху адхіліўся ад Чыуна. Ён паглядзеў на Рыма, які паціснуў плячыма ў стылі "Я ж табе казаў". "Лепш пачынай паездку", - сказаў ён.
  
  
  Білетэр вярнуўся да свайго крэсла і павярнуў ручку ў становішча ўключана. Рухавік пыхкаў, і лодка кранулася. Пяцігадовае дзіця закрычала ад гневу. Рыма дастаў з кішэні даляравую купюру і працягнуў ёй. "Трымай", - сказаў ён. "Пайдзі купі сабе марожанага, а ў наступную паездку зможаш пракаціцца на "чырвонай лодцы"".
  
  
  Дзяўчына выхапіла банкноту з рук Рыма і кінулася прэч. Лодка Чыўна мякка праплыла міма Рыма. "Я бачу, ты пазбавіўся гэтага маленькага нягодніка, які хныкае", - сказаў ён. "Малайчына".
  
  
  "Лепей бы гэта была доўгая паездка", - сказаў Рыма, праходзячы міма білетнага касіра, каб далучыцца да Джолін.
  
  
  Да таго часу, калі Фердынанд Дэ Шэф Хант дабраўся да парку забаў, ён быў упэўнены, што чорная машына ззаду яго ідзе за ім. Таму ён акуратна прыпаркаваў сваю машыну на пад'язной дарожцы да рэстарана ў квартале ад карнавалу, кінуўся ў бакавыя дзверы рэстарана, праз абедзенную залу і выйшаў праз дзверы на другім баку будынка.
  
  
  Ён асцярожна прайшоў уздоўж драўляных і бетонных апор яшчэ паўквартала, пакуль не апынуўся насупраць карнавалу. Азірнуўшыся, ён не ўбачыў ніякіх прыкмет сваіх праследавацеляў і нядбайна перайшоў вуліцу ў бок парка.
  
  
  Цяпер трэба знайсці тых дваіх мужчын, як іх клікалі?… Рыма і Чыун.
  
  
  Чыун перагнуўся праз драўляныя парэнчы і асцярожна скруціў з пальцаў пяціцэнтавік. Ён апісаў дугу наперад, перавярнуўся - роўна на адно абарачэнне, затым прызямліўся абсалютна роўна на платформу, злёгку прыўзнятую над асфальтавай падлогай. Пяціцэнтавік спыніўся прама ў цэнтры маленькага чырвонага круга, аднаго з сотняў чырвоных кругоў, намаляваных на вялікім кавалку белага лінолеўма. Дыяметр колаў быў толькі крыху большы за пяціцэнтавік. Гулец выйграваў прыз, калі яго пяціцэнтавік поўнасцю трапляў у чырвонае кола і не перакрываў белую рамку.
  
  
  "Яшчэ адзін пераможца", – крыкнуў Чыун.
  
  
  Аператар канцэсіі падняў вочы да неба, нібы просячы літасці.
  
  
  "На гэты раз я хачу ружовага труса", – сказаў Чыун. Ззаду яго стаялі Рыма і Джолін, іх рукі былі поўныя плюшавых цацак, маленькіх гульняў, мяккіх звяркоў. Рыма няўпэўнена трымаў на пальцах правай рукі акварыум з залатымі рыбкамі разам з насельнікам.
  
  
  Аператар узяў маленькага ружовага плюшавага труса з паліцы ў задняй частцы будкі і ўручыў яго Чіуну. "Добра, вось ты дзе. А зараз чаму б табе не пайсці куды-небудзь яшчэ?"
  
  
  "Чаму б і не, таму што я хачу пагуляць у гэтую гульню", – сказаў Чыун.
  
  
  "Так, але вы знішчаеце мяне", – сказаў аператар. "Вы выйгралі дзевятнаццаць прызоў запар".
  
  
  "Так, і я збіраюся выйграць яшчэ больш".
  
  
  "Не тут, вас там няма", – сказаў аператар, яго голас павысіўся з-за яго раздражнення.
  
  
  Чыун кінуў праз плячо. - Рыма, пагавары з ім. Пагразі, што данясеш на яго містэру Дыснею."
  
  
  "Чаму б нам не сысці?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Ты таксама не хочаш бачыць мяне пераможцам", – сказаў Чыун. "Ты раўнуеш".
  
  
  "Дакладна. Я раўную. Усё сваё жыццё я хацеў мець уласную залатую рыбку, трох жоўтых гумавых качачак, сем плюшавых котачак, гульню ў пластыкавыя шашкі і два ахапкі трушчобаў".
  
  
  Аператар падняў вочы на Рыма, даведаўшыся "трушчобы" як карнавальнае слова, якое абазначае непатрэбныя прызы.
  
  
  Ён запытальна паглядзеў на Рыма. Рыма кіўнуў і падміргнуў, як быццам дзяліўся сакрэтам братэрства. Цяпер аператар зразумеў. Рыма быў жулікам, які рыхтаваўся аскубаць гэтага старога жоўтага голуба. Ён неўзаметку кіўнуў у адказ.
  
  
  "Вядома, даўніна", – сказаў аператар. "Працягвайце".
  
  
  "Глядзі сюды, Рыма", - сказаў Чыун. "Я зраблю гэта з зачыненымі вачамі". Ён моцна зажмурыўся. "Ты глядзіш, Рыма?"
  
  
  "Так, маленькі бацька".
  
  
  "Ты мяне бачыш?"
  
  
  "Так. Твае вочы зачыненыя, не мае".
  
  
  "Добра. Цяпер глядзі".
  
  
  Чіун перагнуўся праз парэнчы, моцна зажмурыўшы вочы. Ён падкінуў пяціцэнтавік з пазногця вялікага пальца правай рукі высока ў паветра, амаль да брызентавага даху над гульнявым полем. Нікель хутка закруціўся, цалкам узляцеўшы, цалкам апусціўшыся, зрабіў апошні абарот і прызямліўся плазам на бок, прама ў цэнтры чырвонага круга.
  
  
  Чіун працягваў трымаць вочы зачыненымі. "Я не магу глядзець. Я не магу глядзець. Я перамог?"
  
  
  Рыма кіўнуў у бок пяціцэнтавіка. Аператар канцэсіі наступіў на яго наском чаравіка і ссунуў яго з чырвонай плямы напалову на белае.
  
  
  "Не, ты прайграў", - сказаў Рыма.
  
  
  Чіун у шоку расплюшчыў вочы. "Ты ілжэш", - сказаў ён. Ён паглядзеў на пяціцэнтавік, напалову чырвоны, напалову белы. "Ты падмануў мяне", - сказаў ён.
  
  
  "Што яшчэ горш, - сказаў Рыма, - табе давядзецца вярнуць усе прызы".
  
  
  "Ніколі. Ніколі я не расстануся са сваёй залатой рыбкай".
  
  
  "Усе, акрамя залатой рыбкі", - сказаў Рыма. Ён вярнуў аператару прызы, якія трымалі яны з Джолін. Аператар з радасцю паставіў іх назад на паліцу. Рыма ўсё яшчэ трымаў акварыум з залатымі рыбкамі.
  
  
  "Ты жульнічаў", - сказаў Чыун на здзіўленне роўным голасам. "Скажы мне праўду. Ты жульнічаў, ці не так?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Таму што нам не патрэбен увесь гэты хлам".
  
  
  "Я згодзен. Магчыма, табе спатрэбяцца вольныя рукі". Вочы Чыуна звузіліся, і здавалася, ён нюхае паветра. "Што здарылася?" - спытаў Рыма. "Пакуль нічога", - сказаў Чыун, - ". Не выпусці залатую рыбку".
  
  
  Калі Фердынанд Дэ Шэф Хант убачыў маладога белага чалавека, які трымае прызы, і пажылога азіята, які схіліўся над гульнёй у жэрабя, Фердынанд Дэ Шэф Хант зразумеў. Ён ведаў, што гэта былі ягоныя мэты. Ён адчуў дзіўнае адчуванне ў горле, камяк плоці, які не паднімаўся і не апускаўся. Гэта было новае пачуццё: ці было гэта тым пачуццём, якое адчувалі пакаленні шэф-кухараў Вашынгтона, калі яны былі на паляванні?
  
  
  Пакуль яны гулялі, Хант спыніўся ў шапіка праз дарогу. Ён заплаціў чацвяртак і атрымаў тры бейсбольныя мячы. Яму прыйшлося выбіць шэсць драўляных бутэлек з бочкі. Хант адступіў і кінуў першы мяч цішком. Аператар усміхнуўся. Як чараўніца, падумаў ён. Мяч трапіў у бутэльку з цэнтральным дном, перакуліўшы ўсе бутэлькі на верхавіну бочкі. Мяч заслізгаў па крузе, натыкаючыся на бутэлькі і збіваючы іх усё на зямлю.
  
  
  Аператар перастаў усміхацца, калі Хант прарабіў тое ж самае са сваім другім мячом. Ён азірнуўся праз плячо і ўбачыў, што дзве мішэні і дзяўчына ў ружовым сары выдаляюцца. Ён мякка кінуў трэці мяч у бок аператара канцэсійнага кіёска.
  
  
  "Вашы прызы", – сказаў аператар.
  
  
  "Трымайце іх", - сказаў Хант, ідучы за тройцай з хуткасцю прагулачнай каляскі.
  
  
  Ён дазволіў ім апярэдзіць сябе на дваццаць ярдаў. Яны былі захопленыя размовай, але ён ведаў, што яны не зразумелі, што ён ідзе за імі.
  
  
  На самой справе, з пункту гледжання Чыуна, гэтая размова была значна важней.
  
  
  "Я пракаціўся ўсяго чатыры разы", – сказаў Чыун. "Ты абяцаў мне пяць".
  
  
  "Ты сказаў, што калі я дазволю табе пакатацца на лодцы, ты не будзеш прасіць аб пятай паездцы".
  
  
  "Я не памятаю, каб казаў гэта", – сказаў Чыун. "І я памятаю ўсё, што казаў. З чаго б мне казаць, што мяне задаволяць чатыры паездкі, калі ты абяцаў мне пяць?" Ты можаш назваць прычыну, па якой я б так сказаў?"
  
  
  "Я здаюся", - сказаў Рыма.
  
  
  "Добра", – сказаў Чыун. "Вось паездка, на якой я хачу паехаць". Ён паказаў наперад, на "Якая лятае вядро", затым нахіліўся да Джолін. “Ты можаш паехаць са мной. Рыма заплаціць за гэта”.
  
  
  - Як скажаш, - стомлена адказаў Рыма. Суправаджаныя Чіуном, усе трое ўвайшлі ў вузкі калідор паміж кіёскамі канцэсіі, накіроўваючыся да "Лятучаму вядру", атракцыёну тыпу кола агляду, у якім пасажыры сядзелі ў пластыкавым вядры, прымацаваным да верхняга кола двума сталёвымі тросамі.
  
  
  Калі яны завярнулі за кут, Хант страціў іх з-пад увагі. Ён хутчэй пайшоў да калідора, у які яны ўвайшлі.
  
  
  У гэты момант ён адчуў руку на сваім плячы. Ён павярнуўся і ўбачыў чырвоны, укормлены, сярдзіты твар. За ім стаялі яшчэ чатыры такія ж чырвоныя, такія ж сярдзітыя твары.
  
  
  "Вось ён, хлопцы", - сказаў Элтан Сноўі. "А вось і выкрадальнік. Дзе мая дачка?"
  
  
  Хант даведаўся ў гэтым чалавеку кіроўцу чорнай машыны, якая ішла за ім ад штаб-кватэры Divine Bliss. Ён паціснуў плячыма. "Я не разумею, пра што вы кажаце. Вы, мусіць, узялі не таго чалавека".
  
  
  "Не намыльвай мяне гэтым, сынок", - сказаў Сняжок. Ён моцна схапіў Ханта за руку. Падышлі трое іншых мужчын, таксама схапіўшы Ханта, і хутка ўпіхнулі яго паміж палаткамі ў дзіўна ціхае, зарослае травой месца, бязлюднае, але ўсяго за тузін футаў ад цэнтральнай алеі.
  
  
  "Я нічога не ведаю аб вашай дачкі, сэр", - зноў сказаў Хант. Ён не стаў бы праводзіць тут занадта шмат часу; ён не хацеў страціць след сваіх мэт.
  
  
  "Хлопцы, што вы скажаце, калі мы папрацуем над ім, каб развязаць яму мову?" – сказаў Сняжок.
  
  
  Чатыры мужчыны кінуліся на Ханта і павалілі яго на зямлю сваёй вагой.
  
  
  Двое былі ў яго на нагах, і яшчэ двое на руках, уціскаючы іх у мяккае дзірван.
  
  
  "Цяпер мы прымусім суку загаварыць", - сказаў Сняжок.
  
  
  Пальцы левай рукі Ханта выцягнуліся і абвіліся вакол аднаго з трохкутных металічных калоў, якія выкарыстоўваюцца для мацавання вяроўкі для намёта. Кончыкамі пальцаў ён адарваў яе ад зямлі і згарнуў у сваёй далоні. Ён адчуў, як яго б'юць па твары з боку ў бок.
  
  
  "Гавары, ты, вырадак-выкрадальнік. Што ты робіш у гэтай Дурніцкай місіі? Дзе мая маленькая дзяўчынка?"
  
  
  Пальцы правай рукі Ханта драпалі зямлю. Ён падняўся з прыгаршчай зямлі і каменем памерам з вінаградзіну. Ён дазволіў бруду пратачыцца скрозь пальцы.
  
  
  "Гэта ўсё памылка. Я нават не ведаю вашу дачку".
  
  
  Сноўі, які трымаў левую руку Ханта, наносячы яму аплявухі, зараз з крыкам лютасьці адпусціў яе і абедзвюма рукамі ірвануўся да горла Ханта, каб выбіць з яго праўду.
  
  
  Вызваліўшы руку, Хант падкінуў калок палаткі ў паветра, катапультуючы яго простым рухам запясці.
  
  
  "Ааааа", - пачуўся крык з-за спіны Сноўі. Ён павярнуўся, каб паглядзець. У чалавека, які ўтрымлівае левую нагу Ханта, калок для палаткі быў глыбока ўторкнуты ў правы біцэпс. Здавалася, быццам была перарэзана артэрыя. Кроў запэцкала белую кашулю мужчыны з кароткімі рукавамі і пульсавала з раны з кожным ударам сэрца. У жаху мужчына схапіўся левай рукой за сваю правую і, хістаючыся, падняўся на ногі.
  
  
  Амаль у тое ж імгненне камень памерам з вінаградзіну сарваўся з пальцаў Ханта. Ён прасвісцеў у паветры, а затым трапіў у левае вока чалавека, які трымаў Ханта за правую нагу. Мужчына закрычаў і цяжка ўпаў на спіну, абедзвюма рукамі схапіўшыся за твар.
  
  
  Сняжок, збіты з панталыку, затым раззлаваны, павярнуўся назад і абедзвюма рукамі пацягнуўся да шыі Ханта. Але абедзве нагі і левая рука вызначанай ахвяры зараз былі вольныя. Ён перакаціўся ўсім целам направа. Рукі Сноўі пагрузіліся ў гразь. У той жа момант Хант зноў напоўніў сваю правую далонь брудам і ўдарыў ёю ўверх у твар мужчыну, які ўсё яшчэ трымаўся за яго правую руку. Мужчына закашляўся, падавіўся і прыслабіў хватку, а Хант перакаціўся направа, падціснуў ногі і перавярнуўся ў становішча стоячы.
  
  
  Які мінае крывёй мужчына быў у стане шоку. Мужчына, у якога трапіў камень, усё яшчэ стаяў на каленях, закрыўшы твар абедзвюма рукамі. Трэці мужчына ўсё яшчэ спрабаваў выкашляць бруд з лёгкіх. Сноўі апусціўся на калені, нібы тэрарызуючы нябачную ахвяру. Але ахвяра была ў яго за спіной, і цяпер ён упёрся нагой у ягадзіцу Сноўі і штурхнуў. Моцна. Сноўі распластаўся тварам наперад на зямлі.
  
  
  "У апошні раз", - сказаў Хант. "Я не ведаю вашу дачку. Калі вы калі-небудзь зноў патурбуеце мяне, вы не дажывяце да таго, каб расказаць пра гэта".
  
  
  Ён абтросся і пайшоў прэч, спадзеючыся, што вызначаныя ім ахвяры не выслізнулі ад яго. Ззаду яго Элтан Сноўі глядзеў у спіну Ханта, намацваючы ў розуме, што б такое крыкнуць, што-небудзь сказаць, што магло б паказаць расчараванне і лютасьць, якія ён адчуваў у той момант. Яго вусны варушыліся. У думках ён адпрэчыў словы, сам таго не ўсведамляючы. Затым, нарэшце, ён загаварыў, больш шыпячы, чым крычучы: "Аматар нігераў".
  
  
  Фердынанд Дэ Шэф Хант пачуў словы ззаду сябе і засмяяўся.
  
  
  "Уі", - сказаў Чыун.
  
  
  "Уі", - сказала сімпатычная бялявая дзяўчына з ім.
  
  
  І "свіст" нацягнуўся на двух тросах, якія ўтрымліваюць іх вядро са шкловалакна, калі яно павольна паварочвалася ўверх на пераабсталяванай надбудове кола агляду.
  
  
  "Давайце раскруцім вядро", - сказаў Чыун, і яго вочы загарэліся вясёлым узбуджэннем.
  
  
  "Давайце не будзем круціць вядро", - сказала дзяўчына. "Яны не дазваляюць нам круціць вядро".
  
  
  "Гэта нядобра з боку містэра Дыснею", – сказаў Чыун. "Чаму ў яго такое мілае вядзерца і ён не дазваляе людзям круціць яго?"
  
  
  "Я не ведаю", - сказала дзяўчына. "Там унізе ёсць таблічка, якая абвяшчае: "Не круціце вядро".
  
  
  "О", - сказаў Чыун.
  
  
  "О", - сказала дзяўчына.
  
  
  "О, о", - сказаў Чыун.
  
  
  "О, о", - сказала дзяўчына.
  
  
  "Пацешна, пацешна, містэр Дысней", - сказаў Чыун. "Уіііі", - дадаў ён.
  
  
  Сунуўшы палец у акварыум з залатымі рыбкамі, Рыма цярпліва чакаў унізе канчаткі атракцыёну. Яго ўвага была прыкавана да неба. Ззаду яго стаяў Фердынанд Дэ Шэф Хант. У ягоных кішэнях не было нічога, што можна было б выкарыстоўваць у якасці зброі. Ён паглядзеў на зямлю, але яна была заасфальтаваная, і там не было ні каменя, ні нават галькі, якія ён мог бы выкарыстоўваць.
  
  
  Хант павярнуўся. Ззаду яго была канцэсійная будка з надпісам "Кіданне дыска". За долар гулец атрымліваў чатыры тонкія металічныя пласціны і магчымасць забрацца на іх, як на фрысбі, праз маленькую адтуліну ў задняй сценцы палаткі. Дзве талеркі, прабітыя наскрозь, выйгравалі прыз, але выйгравалі нешматлікія, таму што талеркі былі неаднолькавымі, і кідок, які адправіў бы адну талерку праз адтуліну, адправіў бы іншую талерку ў неба да даху намёта.
  
  
  Хант выцягнуў пачак банкнот з кішэні кашулі і кінуў іх на стойку, узяўшы левай рукой тры талеркі.
  
  
  "Я хачу купіць гэта", – сказаў ён аператару, які паціснуў плячыма. Талеркі абышліся яму ў дзесяць цэнтаў кожная. Хант павярнуўся і павольна накіраваўся да Рыма, вочы якога ўсё яшчэ былі скіраваны ўверх. Гэта было б проста. Спачатку белы чалавек, а потым, калі ён спусціўся, жоўты чалавек.
  
  
  Па талерцы на кожнага. І запасны. Прамахнуцца немагчыма. Цяпер ён быў за дванаццаць футаў ад Рыма. Яшчэ крок. Ён быў за дзесяць футаў ад яго.
  
  
  Наверсе Чиун перастаў выдаваць "уіііі". Ён убачыў, як мужчына рушыў да Рыма. Яго вочы звузіліся ў шчылінкі. Нешта было не так; ён мог гэта адчуваць; сапраўды гэтак жа, як ён адчуваў раней, што нехта ідзе за імі. Але затым кола агляду закруцілася над вяршыняй, і кола ў зборы апынулася паміж Чыўном і Рыма, і ён больш не мог бачыць Рыма.
  
  
  Рыма расслабіўся. Паездка запавольвалася. Хутка ўсё скончыцца. Затым ён адчуў рух за сваім правым плячом. Ён нядбайна павярнуўся.
  
  
  Перад ім, як лятаючая талерка, бліснула металічная пласціна. Яна бясшумна разгарнулася ля яго галавы, проста на адной плоскасці з зямлёй, яе цвёрды рэжучы край рухаўся проста да яго вачэй.
  
  
  Чорт, і вось ён тут з акварыумам для залатых рыбак, які ён не мог дазволіць разбіць. Лепшае, што ён мог зрабіць, гэта схіліць галаву направа. Яго левая рука сагнулася ў локці, а затым пэндзаль кінулася наперад, як дзіда. Загрубелыя кончыкі пальцаў злавілі цэнтр пласціны якраз перад тым, як яна з гудзеннем стукнулася аб яго галаву. Талерка скаланулася, яе металічны цэнтр змяўся і ўпаў да ног Рыма.
  
  
  Цяпер ён падняў вочы. За дзесяць футаў ад сябе ён убачыў хударлявага маладога чалавека, які трымаў яшчэ дзве талеркі. Рыма ўсміхнуўся. Ён патэлефанаваў у Місію Боскага Блажэнства, каб паведаміць ім, дзе ён знаходзіцца, проста для таго, каб любы, каго пашле Махаражы Дор, змог яго знайсці.
  
  
  Хант усміхнуўся і пачакаў, пакуль Рыма наблізіцца яшчэ на крок. Дурань. Выпадкова ён падняў руку і спыніў першую талерку. На гэты раз яму не пашанцуе.
  
  
  Яшчэ адзін крок Рыма, які быў вельмі асцярожны і рухаўся павольна, каб не расплюхаць ваду з акварыума з залатымі рыбкамі.
  
  
  Пласціна ў правай руцэ Ханта выгнулася назад пад яго левым локцем, затым кінулася да горла Рыма. З адлегласці васьмі футаў яна не магла прамахнуцца.
  
  
  Але, чорт вазьмі, яму зноў пашанцавала. Ён зачапіўся за край талеркі, якая саслізнула з яго левага запясця, і талерка адхілілася ад свайго курсу, урэзаўшыся ў асфальтавае пакрыццё, дзе пакінула баразну даўжынёй шэсць цаляў, перш чым спыніцца.
  
  
  Рыма зрабіў яшчэ адзін крок наперад. Хант зразумеў, што пласціны не падыдуць. Яму трэба было зброю мацней, а ў яго не хапала духу для рукапашнага бою. Ён пачуў яшчэ адно "уі" з лятаючага вядра.
  
  
  Час падзяляцца.
  
  
  Ён падняў вочы. Машына з азіятам дасягнула ніжняй кропкі паездкі і зараз зноў паднімалася. Правая рука Ханта зноў слізганула назад пад яго левы локаць, а затым адправіла трэцюю талерку, бязгучна віскочуць, у бок атракцыёну. Рыма павярнуўся, каб паглядзець, затым рушыў да атракцыёну. Талерка паляцела ў бок машыны, якую займалі Чыун і Джолін. Яго пярэдні край пракусіў тонкі сталёвы трос, які ўтрымлівае правы бок аўтамабіля, перасек яго, перш чым пласціна з грукатам адляцела ад борта аўтамабіля да зямлі.
  
  
  Машына пачала зніжацца.
  
  
  "Уііі", - сказаў Чыун, хіхікаючы. Яго левая рука пацягнулася ўверх і схапіла абарваны провад. Палец левай нагі намацаў шчыліну ўнутры машыны і ўчапіўся за яе. Яго правая рука схапілася за ахоўную планку. Яго левая рука над галавой, а левая нага і правая рука ўнізе не давалі машыне нырнуць, і, працягваючы з усіх сіл крычаць "УІІІ", Чіун ўтрымліваў машыну, пакуль яна падымалася, разгортвалася і перавальвалася праз край колы, а Джолін ў паніцы скурчылася на сваім баку салона.
  
  
  "Спыніце гэтую праклятую штуковіну", - загарлапаніў Рыма аператару, які імгненна націснуў на цяжкі рычаг, які прыводзіць у рух счапленне рухавіка, а затым сціснуў дзяржальню, якая дзейнічала як тормаз. Калі машыны разгарнуліся, аператар убачыў абарваны трос і старога азіята, які ўтрымлівае машыну разам. Аператар умела спыніў атракцыён якраз у той момант, калі машына Чыуна пад'ехала да драўлянай пасадачнай платформы. Чіун прыслабіў хватку левай рукі на тросе. Вагон апусціўся на чатыры цалі і прыціснуўся да драўлянай платформы.
  
  
  Твар Чыўна расплыўся ва ўсмешцы. "Уііі", - сказаў ён. Ён выскачыў з машыны. "Якая цудоўная паездка. У цябе ёсць мая залатая рыбка?"
  
  
  "Так, ён у мяне. З табой усё ў парадку?"
  
  
  Чіун ўхмыльнуўся і паглядзеў на Джолін, якая акрыяла ад шоку і павольна паднялася на ногі.
  
  
  "Вядома, з намі ўсё ў парадку", - сказаў ён. "Гэтыя атракцыёны бяспечныя. Ніхто ніколі не пацерпіць. Містэр Дысней не дазволіў бы гэтаму здарыцца".
  
  
  Рыма павярнуўся. Малады чалавек знік. Ісці за ім зараз было б пустым марнаваннем часу.
  
  
  Пазней, за межамі карнавалу, Чиун прызнаўся: "Ёсць адна рэч, Рыма, якой я не разумею".
  
  
  "Што гэта?"
  
  
  "Калі містэр Дысней страляе пласцінай па кабелі і ламае яго, у колькіх людзей ёсць кантроль, каб ухапіцца за кабель і ўтрымаць транспартны сродак разам? Ці не ўпадзе хто-небудзь?"
  
  
  "Не", - сказаў Рыма, зачапіўшы ўказальным пальцам правай рукі акварыум з залатымі рыбкамі. "Гэта першае, чаму мы, амерыканцы, вучымся. Як ухапіцца за трос і ўтрымліваць атракцыён разам".
  
  
  "Вельмі цікавая рэч", – сказаў Чыун. "Вось вы, нацыя людзей, якія не могуць казаць, не могуць бегаць і не могуць нармальна рухацца, якія ядуць плоць разнастайных звяроў, і ўсё ж вы можаце гэта рабіць".
  
  
  "Гэта проста", - сказаў Рыма.
  
  
  "Яшчэ сёе-тое. Вы бачылі, як хтосьці ішоў за вамі ў парку? Хударлявы малады чалавек?"
  
  
  "Не", - сказаў Рыма. "Я нікога не бачыў".
  
  
  "Тыпова для цябе", – сказаў Чыун. "Ты ніколі нічога не заўважаеш. Не выпусці залатую рыбку".
  
  
  РАЗДЗЕЛ Чатырнаццаты
  
  
  Нягледзячы на тое, што ён збег з парку забаў, на твары Ханта гуляла ўсмешка, якую было б цяжка спісаць на няўдачу.
  
  
  Малады амерыканец змог заблакаваць нумары, і Хант больш не назваў бы гэта шанцаваннем. Значыць, гэты Рыма быў выключным. І што? Значыць, гэта не мела значэння. Шмат гадоў таму яго дзед папярэджваў Ханта аб існаванні такіх людзей.
  
  
  Цяпер, калі ён успамінае, здаецца, што яго дзед спрабаваў падрыхтаваць яго да жыцця забойцы, але гэта таксама было неістотна. Важна было тое, што яго дзед расказаў яму пра тое, як абыходзіцца з людзьмі, якія валодаюць незвычайнымі фізічнымі здольнасцямі. Простая тэхніка, але надзейная. У наступны раз не будзе хуткіх рук, якія блакуюць талеркі.
  
  
  Хант зноў усміхнуўся, накіроўваючыся да ніжняй ускраіне Сан-Францыска і масту Залатыя Вароты. Ён ведаў, як ён зробіць з гэтым Рыма пры наступнай іх сустрэчы, і ён з нецярпеннем чакаў сустрэчы.
  
  
  Тым часам у Элтана Сноўі былі іншыя думкі на розуме.
  
  
  Ён стаяў ля прылаўка крамы спартовых тавараў на Маркет-стрыт.
  
  
  "Я хачу кучу ракавінак. Падвойны даляр".
  
  
  "Брута?" - спытаў клерк, слаба ўсміхаючыся.
  
  
  "Брута. Гэта сто сорак чатыры".
  
  
  "Так, сэр. Вялікае паляванне, так?"
  
  
  "Можна і так сказаць", - сказаў Сноўі. Ён заплаціў гатоўкай і злосна ўпісаў сваё сапраўднае імя і адрас у рэестр, які вёўся ў зброевым аддзеле. Прадавец адзначыў імя, калі Сноўі выходзіў з крамы, затым, успомніўшы выраз змрочнага гневу на чырвоным твары буйнога мужчыны, накіраваўся да тэлефона.
  
  
  Наступным прыпынкам Сноўі быў іншы магазін спартыўных тавараў у самым далёкім канцы Маркет-стрыт, дзе вуліца ператвараецца ў лабірынт вуліц, магістраляў і трамвайных шляхоў, якія перасякаюцца, якія, відаць, пастаянна рамантуюцца. Там ён купіў рэвальвер 38-га калібра і патроны, зноў заплаціў гатоўкай, зноў распісаўся ў рэестры, і зноў служачы, заўважыўшы, як сціснутая яго сківіца, пачакаў, пакуль мужчына сыдзе, а затым патэлефанаваў у паліцэйскае ўпраўленне.
  
  
  Апошнім прыпынкам Сноўі быў бар праз дарогу ад чыгуначнай станцыі, дзе ён выпіў бурбона, завязаў размову з п'яным стрэлачнікам у вольны ад дзяжурства час і, нарэшце, купіў тузін чыгуначных дэтаніруючых каўпачкоў за пяцьдзесят долараў гатоўкай.
  
  
  Хоць ніякіх паведамленняў аб гэтай здзелцы ў паліцыю не паступала, першыя два паведамленні прывялі іх у рух. Два гарадскія дэтэктывы атрымалі апісанне Сноўі, але не змаглі знайсці яго зарэгістраваным ні ў адным матэлі, таму што да гэтага часу Сноўі знаходзіўся ў мэбляваным пакоі пад выдуманым імем, асцярожна адкрываў гільзы ад драбавіку і насыпаў порах у пластыкавы пакет.
  
  
  Дэтэктывы паслухмяна далажылі аб тым, што ім не ўдалося знайсці Сноўі. Іх справаздача была перададзена камандзіру дэтэктыўнай службы і, як звычайна, перададзена пасыльным ФБР. Адказны агент аддзялення ў Сан-Францыска прачытаў справаздачу. Звычайна ён выкінуў бы гэта ў кошык, поўны іншых неістотных пытанняў. Але сёння ўсё было інакш.
  
  
  На мінулым тыдні быў аддадзены прыярытэтны загад аб тым, што аб любой незвычайнай дзейнасці па куплі зброі варта паведамляць па крыжаваных каналах у ЦРУ ў Вірджыніі, недалёка ад Вашынгтона, акруга Калумбія. Адказны агент не ведаў чаму; ён падазраваў, што гэта неяк звязана з прыездам гэтага гуру ў Сан-Францыска і жаданнем ЦРУ пазбегнуць міжнароднага інцыдэнту, але гэта была не яго справа, пакуль нехта не сказаў яму, што гэта яго сапраўдная справа.
  
  
  Ён падняў бяспечную лінію і патэлефанаваў у Вашынгтон.
  
  
  Дом у Міл-Вэлі, праз заліў ад Сан-Францыска, абвясціўся крыкамі "Пінг. Пінг. Пінг. Пінг".
  
  
  "Іншымі словамі, вы пацярпелі няўдачу", - сказаў Махаражы Гупта Махеш Дор.
  
  
  Хант усміхнуўся і пакруціў галавой. "Іншымі словамі, я ацаніў іх. Яны стромкія, вось і ўсё".
  
  
  "Кажу табе, чувак, я не збіраюся падстаўляць сваю азадак пад удар, уладкоўваючы якое-небудзь ралі асалоды ў асяроддзі гэтых двух дурнаваты".
  
  
  На імгненне ён стаў падобны да спалоханага маленькага хлопчыка.
  
  
  Хант падняўся з крэсла і паклаў руку на тоўстае плячо падлетка. "Не турбуйся аб гэтым", - сказаў ён. “Я буду там. Калі нехта з іх ці абодва прыйдуць, яны сыдуць. Вось і ўсё”.
  
  
  У куце пакоя роў тэлевізар. Голас дыктара перапыніў музыку рэкламнага роліка, якая аўтаматычна ігнаруецца, з аб'явай: "Трое мужчын паранены падчас успышкі насілля ў парку забаў. Падрабязнасці ў шэсць гадзін".
  
  
  Дор павярнуўся да Ханта. "Ты?" - спытаў ён.
  
  
  Хант кіўнуў. "Яны даставалі мяне".
  
  
  Блажэнны Майстар імгненне глядзеў на халодны твар Ханта, затым усміхнуўся. "Усе сістэмы адключаныя, чувак. Заўтра ноччу мы збіраемся ашчаслівіць іх да смерці".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЯТНАЦЦАТЫ.
  
  
  Справаздачы аб закупках боепрыпасаў Элтанам Сноўі былі на працягу некалькіх гадзін на стале высокапастаўленага чыноўніка ЦРУ, які запытаў іх.
  
  
  Яго звалі Клетыс Ларыбі, яму быў пяцьдзесят адзін год, і ён быў ураджэнцам Уілаўс-Лэндзінга, штат Тэнэсі, дзе ён шмат гадоў быў старэйшынай, нядзельным дыяканам, мірскім прапаведнікам і прэзідэнтам мужчынскага клуба Манументальнай баптысцкай царквы.
  
  
  Ларыбі не змог вызначыцца ва УСС падчас Другой сусветнай вайны, а таксама не змог вызначыцца падчас пасляваеннай службы ў маладой разведвальнай аперацыі, якая была пабочным прадуктам УСС ваеннага часу і калі-небудзь перарасла б у ЦРУ. Далей яму не ўдалося вызначыцца тым, што ён ніколі не трапляў ні ў якія непрыемнасці, і гэта настолькі вызначыла яго ў сучасным Вашынгтоне, што, калі адкрыўся пост чалавека нумар два ў ЦРУ, тагачасны прэзідэнт сказаў: "Прыбярыце гэтую біблейскую характарыстыку з абвінавачання. прынамсі, мы ведаем, што ён не выдаліць лаянкі ".
  
  
  Клеціс Ларыбі не збіраўся выдаляць лаянкі. Ён хацеў служыць Амерыцы, нават калі часам здавалася, што Амерыка не жадае служыць. Ён рабіўся бязбожным і рэвалюцыйным, адкідаючы старыя каштоўнасці, і замяніць іх не было чым. Клет Ларыбі ніколі не адкідаў старыя каштоўнасці, не замяніўшы іх чым-небудзь.
  
  
  Ларыбі было вядома, што Махаражы Гупта Махеш Дор знаходзіцца ў Злучаных Штатах для правядзення Блісатон, і, як ён растлумачыў свайму начальніку, "Усё, што нам трэба, гэта прыбраць гэтага святога чалавека ў Амерыцы, улічваючы становішча ў свеце і ўсё такое", і гэты аргумент дазволіў яму атрымаць справаздачы мясцовай паліцыі аб закупках зброі ў Сан-Францыска, і зараз ён вывучаў справаздачы Элтана Сноўі з глыбокім і расце непакоем.
  
  
  Ён вырашыў патэлефанаваць свайму сябру, высокапастаўленаму чыноўніку ў ФБР, за парадай, але сакратар яго сябра сказала яму, што супрацоўнік ФБР знаходзіцца ў бальніцы. “О, не, нічога сур'ёзнага. Звычайны агляд, вось і ўсё”.
  
  
  Ларыбі патэлефанаваў іншаму блізкаму сябру ў Дзяржаўным дэпартаменце, у аддзел па справах Індыі.
  
  
  "Прабачце, містэр Ларыбі, але містэр Вольц у шпіталі. Не. Нічога сур'ёзнага. Проста ягоны звычайны фізічны стан".
  
  
  Праз трох шпіталізаваных сяброў Клеціс Ларыбі пачаў падазраваць, што нешта можа быць не так. Ён прызнаўся ў гэтым двум сваім бліжэйшым сябрам за абедам у недарагім рэстаране за межамі Вашынгтона, акруга Калумбія. Магчыма, ён адчуваў, што жыццё махараджы была ў небяспецы.
  
  
  "Глупства", - сказаў Уінтроп Далтан.
  
  
  "Падвойная лухта", - сказаў В. Радэфер Харроу III. "Нішто не можа паставіць пад пагрозу планы Блажэннага Майстра".
  
  
  "Ён - ісціна", - сказаў Далтан.
  
  
  "Ён - дасканалая праўда", - сказаў Харроу, не жадаючы саступаць.
  
  
  "Ён смяротны, - сказаў Ларыбі, - і ён можа памерці ад рук забойцы".
  
  
  "Глупства", - сказаў Далтан.
  
  
  "Падвойная лухта", - сказаў В. Радэфер Харроу III. "Меры бяспекі Гаспадара такія ж, як у яго. Ідэальныя".
  
  
  "Але супраць забойцы з бомбай?" - спытаў Ларыбі.
  
  
  "Я не маю права абмяркоўваць іх, – сказаў Далтан, – але меры бяспекі больш чым адэкватныя. Мы самі іх прынялі". Ён паглядзеў на Хароў у пошуках падтрымкі.
  
  
  "Правільна", - сказаў Харроу. "Зрабілі іх самі". Ён падаў знак афіцыянту прынесці яшчэ адзін бясплатны паднос з сырнымі крэкерамі ў цэлафанавай упакоўцы - адна з прычын, па якой яму заўсёды падабаўся гэты рэстаран.
  
  
  "Можа быць, мне трэба папярэдзіць ФБР", - сказаў Ларыбі.
  
  
  "Не", - сказаў Далтан. "Вы павінны проста прытрымлівацца інструкцый і быць на стадыёне "Кезар" заўтра ўвечары — гатовымі паказаць Амерыцы правільны шлях. У вас ёсць усё, што вам трэба?"
  
  
  Ларыбі кіўнуў і зірнуў на свой партфель з карычневай скуры. “У мяне ўсё гэта ёсць. Куба. Чылі. Суэцкі канал. Іспанія. Усё працуе”.
  
  
  "Добра", - сказаў Далтан. "Калі Амерыка ўбачыць, што вы злучаецеся з Блажэнным Майстрам, уся Амерыка пяройдзе на яго бок".
  
  
  "І не хвалюйся", - сказаў Харроу. "Благаслаўлёны Майстар знаходзіцца пад абаронай Бога".
  
  
  Ларыбі ўсміхнуўся. "Благаслаўлёны Майстар - гэта Бог".
  
  
  Далтан і Харроу паглядзелі на яго, і пасля паўзы Далтан сказаў: "Так, гэта ён, ці не так?"
  
  
  У трохстах мілях на поўнач ад Вашынгтона, акруга Калумбія, у санаторыі на беразе праліва Лонг-Айлэнд доктар Гаральд В. Сміт прачытаў пачак справаздач, якія не змаглі здушыць яго неспакой.
  
  
  Высокапастаўленыя людзі, якіх Рыма назваў яму паслядоўнікамі махараджы, былі змешчаныя ў лякарні, прынамсі, датуль, пакуль Дор не пакінуў краіну.
  
  
  Але іх магло быць больш, і ў Сміта не было ні найменшага падання аб тым, хто яны такія ці што яны могуць планаваць. Дадайце да гэтага абсалютную пустэчу, якая ўзнікла да гэтага часу адносна месцазнаходжання махараджы. Дадайце яшчэ справаздачу Рыма аб тым, што нехта спрабаваў забіць яго ў той дзень у Сан-Францыска.
  
  
  Вынікам сталі непрыемнасці. Набліжалася "вялікая падзея", чым бы яно ні было, і Сміт адчуваў сябе бяссільным. Ён не толькі не мог спыніць гэта, ён нават не мог вызначыць гэта, і зараз яго адзінай надзеяй быў Рыма.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ШЕСЦНАЦЦАТЫ.
  
  
  Сонца было высока ў 12 гадзін, калі двое індыйскіх мужчын у ружовым адзенні, пухлая індыйская жанчына ў ружовым халаце і туга абгорнутай вакол галавы вэлюмам і хударлявы малады амерыканец прыбылі да задняй брамы стадыёна "Кезар".
  
  
  Яны паказалі нейкія пасведчанні ахоўніку ў форме, які хутка прапусціў іх праз турнікет і паказаў на пандус за трыццаць футаў ад іх.
  
  
  Чацвёрка паднялася па пандусе, затым спусцілася па каменных прыступках на гульнявую пляцоўку стадыёна "Кезар". Яны старанна праверылі платформу для эстрады, якая была ўстаноўлена ў цэнтры стадыёна, пашарыўшы пад ёй. Затым, відавочна задаволеныя, яны прайшлі праз поле і падняліся па іншым пандусе, які вёў у распранальні і некалькі офісаў.
  
  
  Яны прайшлі праз дзверы з надпісам "Уваход забаронены" і апынуліся ў некалькіх кабінетах. Унутры пухленькая маладая індыянка сказала: "Чорт, тут горача", - і пачала здымаць халат.
  
  
  Калі халат быў зняты, жанчына больш не была жанчынай. Пераапрануты быў Махараджы Гупта Махеш Дор, і цяпер ён быў цудоўны ў белым атласным гарнітуры з штанамі, якія былі прызбораныя і разадзьмутыя ад сцёгнаў да каленаў, затым шчыльна абліпалі ікры, і куртцы Неру з каўняром, упрыгожаным каштоўнымі камянямі.
  
  
  Ён страсянуўся, як быццам спрабуючы адкараскацца ад сваёй ліпкай спякоты.
  
  
  "Гэй, ты, як цябе клічуць?" ён крыкнуў аднаму з індзейцаў сярэдніх гадоў, у якіх на лбе былі сярэбраныя палосы. "Выйдзі на вуліцу і паглядзі, ці зможаш ты знайсці гэтага тэлевізійнага ўблюдка. Ён павінен быў сустрэцца з намі тут у дванаццаць".
  
  
  Ён павярнуўся, каб прайсці ва ўнутраны офіс. Малады амерыканец рушыў услед за ім. У дзвярах Дор кінуў праз плячо: "А ты, Фердынанд, трымай вуха востра на прадмет гэтых парушальнікаў спакою. Я не хачу, каб мне таксама прыйшлося сыходзіць адсюль пераапранутым".
  
  
  Фердынанд Дэ Шэф Хант усміхнуўся. Яго зубы ззялі жамчужна-белай беласцю, такой жа белай, як два ідэальна круглыя белыя камяні, якімі ён маніпуляваў у пальцах правай рукі, два камяні, адзін з якіх, як ён ведаў, стане крывава-чырвоным яшчэ да заканчэння вечара.
  
  
  Унутраны офіс уяўляў сабой маленькі, бязлітасна кандыцыянаваны пакой, з адзіным верхнім асвятленнем і без вокнаў.
  
  
  "Гэтага хопіць", - сказаў Дор, плюхаючыся ў крэсла за вялікім драўляным сталом.
  
  
  "Я знайшоў яго, аб Блажэнны", - раздаўся голас індзейца ад дзвярэй. Дор падняў вочы і ўбачыў, што індзеец вядзе маладога чалавека ў твідавым гарнітуры з густымі рудымі валасамі і ў акулярах.
  
  
  "Добра, зараз усё разыходзімся. Я хачу крыху пагаварыць з гэтым хлопцам. Пра сённяшні вечар".
  
  
  "Сёння будзе цудоўная ноч, Блажэнны Спадар", - сказаў індзеец.
  
  
  "Так, вядома. Раскажыце мне яшчэ раз аб патэнцыяле cume", - звярнуўся ён да тэлевізіёншчыка. "Што мы можам атрымаць толькі па адной сетцы, у прамым эфіры, якая ахоплівае абодва ўзбярэжжа?"
  
  
  "Мы зловім дух усіх тых, хто шукае ісціну", - зноў загаварыў індзеец.
  
  
  "Ты прыбярэш адсюль да ўсіх чарцей са сваім трызненнем? Мне трэба пагаварыць аб справе. Ну?" ён зноў звярнуўся да тэлевізіёншчыка.
  
  
  "На самой справе, мы мяркуем, што ваш праграмны слот будзе акуратна ўпісвацца ў прамежак паміж ..."
  
  
  Хант зноў усміхнуўся і рушыў услед за індзейцам з пакоя, зачыніўшы за ім дзверы. Тэлевізійная рэклама яго не цікавіла. Цікавіла толькі забойства.
  
  
  Хоць праграма не павінна была пачацца да 8 гадзін вечара, натоўп пачаў прыбываць у 5 гадзін. У асноўным яны былі маладыя, у асноўным валасатыя, у асноўным энергічныя, хоць было нямала тых, хто кантрабандай праносіў свае прылады для свецкага блажэнства ў папяровых пакетах у набедраных кішэнях або ў туга скручаных вушаках, схаваных у кутках звычайных цыгарэтных пачкаў.
  
  
  Іншы ранні госць прынёс сумку, але ў ёй не было бліс. Элтан Сноўі прайшоў праз уваходны турнікет і падняўся па прыступках на стадыён, затым спусціўся ўніз, каб апынуцца як мага бліжэй да эстрады. У правай руцэ ён нёс вялікі пакет, зверху якога відаць была горка кавалачкаў смажанай курыцы. Пад курыцай быў пластыкавы пакет, напоўнены порахам, сталёвым пілавіннем і выбухованебяспечнымі галоўкамі чыгуначных дэтанатараў.
  
  
  Сноўі спусціўся па прыступках да першага шэрагу крэслаў. Па сваёй левай назе ён адчуў непрыемнае паляпванне пісталета 38-га калібра, які ён прымацаваў скотчам да нагі. Ён не ведаў, ці ўзарве пісталетны стрэл яго самаробную бомбу, але збіраўся паспрабаваць. Калі толькі ён не знойдзе Джолін першым. Ён змрочна сціснуў сваю сумку, нібы супраціўляючыся нябачнай спробе адабраць яе ў яго.
  
  
  Рыма, Чыун і Джолін прыбылі позна, было ўжо далёка за поўнач, калі яны ўвайшлі на стадыён "Кезар".
  
  
  Багаж Чыуна з Сан-Дыега нарэшце прыбыў у нумар гатэля ў Сан-Францыска, які зняў Рыма, і Чыун настаяў на праглядзе сваіх выдатных драм, якія ён называў дзённымі тэлевізійнымі мыльнымі операмі. Ён і чуць не хацеў аб ад'ездзе, пакуль яны не скончацца, калі, вядома, Рыма не захоча зноў звазіць яго ў Дыснэйлэнд на вясёлую прагулку ў лятучым вядры.
  
  
  Паколькі гэта было тое, чаго Рыма хацеў рабіць менш за ўсё на свеце, яны чакалі, і толькі пасля заканчэння апошняга серыяла Чиун падняўся з падлогі, яго чырвоная мантыя лунала вакол яго, і сказаў: "Мы ніколі не дабяромся да Сінанджу, калі будзем чакаць тут ".
  
  
  Унутры стадыёна яны знайшлі вар'ят дом. Натоўп быў невялікі ў параўнанні з памерамі стадыёна, усяго 15 000 чалавек. Паслядоўнікі Чароўнага Блажэнства сядзелі ўшчыльную адзін да аднаго, на месцах у ложы і раскладных крэслах на полі, іх адразу можна было адрозніць па іх ружовым адзеннем і погляду фанатыкаў у іх вачах. Але гэта была толькі палова натоўпу. Іншая палова складалася з цікаўных, парушальнікаў спакою, банд матацыклістаў, і яны блукалі па больш высокіх участках стадыёна, рабуючы неасцярожных, ваюючы сябар з сябрам і павольна, сістэматычна знішчаючы абсталяванне стадыёна.
  
  
  І над усёй гэтай блытанінай узнесліся хрыплыя галасы пеўчай групы, шасці мужчын і дзяўчыны, якія з душой выконвалі старую класічную евангельскую музыку, тэкст якой быў зменены, каб замяніць Ісуса "Настаўнік" або "Благаслаўлёны настаўнік".
  
  
  Прынамсі, адзін з бакоў быў у захапленні. Махаражы Гупта Махеш Дор сядзеў у маленькім кабінеце з прадстаўніком тэлебачання, пстрыкаў пальцамі і паўтараў зноў і зноў: "Крута. Прахалодны. Вось як мы гэта робім. Крута ".
  
  
  "Гэта чымсьці нагадвае мне Білі Грэма", - сказаў сур'ёзны малады тэлевізіёншчык, гледзячы на экран замкнёнага контуру, які зманліва мігцеў зялёным у прыцемненым офісе.
  
  
  "Не бі Білі Грэма", - сказаў махараджы. "У яго добрая пастаноўка. Гэты чалавек цудоўны".
  
  
  Дор зірнуў на гадзіннік. “Хутка пачнуць выступаць аратары. Яны запісаны на сорак пяць хвілін. Затым мы пачынаем трансляцыю, яна пачынаецца з таго, што мяне прадстаўляе адзін з гэтых нігераў-баптыстаў, а затым я працягваю і выконваю свой нумар”.
  
  
  "Вось і ўсё. Такі расклад", - сказаў тэлевізіёншчык.
  
  
  "Выдатна", - сказаў Дор. "Цяпер вы можаце выдаліцца. Ідзіце і пераканайцеся, што вашыя аператары знялі каўпачкі з аб'ектываў, ці што вы там робіце".
  
  
  Рыма пакінуў Чыуна і Джолін на гульнявым полі стадыёна, куды іх бесперашкодна прапусцілі дзякуючы чырвонай мантыі Чыуна і ружоваму сары Джолін. Быў уключаны першы аратар, баптысцкі служыцель, які тлумачыў, як ён адмовіўся ад ілжывага хрысціянства дзеля служэння найвышэйшаму дабру, працы Блажэннага Настаўніка. Спатрэбілася б вельмі вострае зрок, каб заўважыць, калі святар узмахнуў рукамі над галавой, што яго запясці былі злёгку пакрыты шнарамі.
  
  
  - Гэты чалавек быў закаваны ў кайданы, - сказаў Чыун Джолін.
  
  
  "Ён быў у Патне", - унікліва адказала Джолін.
  
  
  "Твой гаспадар - злы чалавек", - сказаў Чыун.
  
  
  Джолін паглядзела на Чыуна і мякка ўсміхнулася. "Але ён больш не мой гаспадар. У мяне новы гаспадар". Яна пяшчотна сціснула руку Чыуна, якую ён хуткім рухам прыбраў з яе.
  
  
  Тым часам Рыма павярнуў не туды і апынуўся не на тым баку стадыёна, спрабуючы прабрацца па калідорах, якія, як правіла, былі забітыя дошкамі і зачыненыя. Але ўсе стадыёны падобныя адзін на аднаго, і заўсёды ёсць пакоі і офісы, праз якія можна пракласці свой шлях, каб абмінуць блокпасты.
  
  
  Рыма затрымаўся ў адным кабінеце, каб прадухіліць згвалтаванне, і паколькі ў яго было мала часу, ён прадухіліў згвалтаванне самым простым з магчымых спосабаў, абясшкодзіўшы прыладу злачынства.
  
  
  Затым ён вярнуўся ў калідоры, кідаўся ў кабінеты і праз іх, і, нарэшце, ён быў на далёкім баку стадыёна, прабягаючы па калідоры, які вёў да пандуса, які вядзе да эстрады.
  
  
  Ён завярнуў за вугал. Наперадзе ён убачыў дзверы з надпісам "Уваход забаронены" і двух мажных мужчын у ружовым адзенні, якія стаяць перад ёй са скрыжаванымі на грудзях рукамі.
  
  
  Рыма падышоў да мужчын.
  
  
  "Прывітанне, хлопцы", - сказаў ён. "Выдатны дзень, ці не праўда?"
  
  
  Яны не размаўлялі.
  
  
  "Ідэальны дзень", - сказаў Рыма. "Для бананафішы".
  
  
  Яны маўчалі, не ўдастоіўшы яго позіркам.
  
  
  "Добра, хлопцы, адыдзіце ўбок", - сказаў Рыма. "Я павінен пагаварыць са звамі".
  
  
  За спіной Рыма пачуўся рэзкі голас. "Спачатку я", і Рыма, павярнуўшыся, убачыў маладога амерыканца з карнавалу.
  
  
  "О, так, ты", - сказаў Рыма. "Ты прынёс свае талеркі?"
  
  
  "Яны мне не спатрэбяцца", - сказаў Фердынанд Дэ Шэф Хант, прысоўваючыся на некалькі крокаў бліжэй, пакуль іх з Рыма не падзяліла ўсяго пятнаццаць футаў.
  
  
  Апынуўшыся за зачыненымі дзвярыма, Махаражы Дор зноў паглядзеў на гадзіннік, паглядзеў на манітор і ўбачыў, што загарэўся сімвал сеткі. Час сыходзіць. Пры такіх тэмпах ён не мог дазволіць сабе марнаваць час.
  
  
  Ён прасунуў галаву ў дзверы суседняга кабінета, дзе Ўінтрап Далтан і В. Радэфер Харроу III сядзелі з Клецісам Ларыбі.
  
  
  "Тут усё гатова?" спытаў ён.
  
  
  "Так, Блажэнны Настаўнік", - сказаў Далтан.
  
  
  Ларыбі кіўнуў.
  
  
  "Добра. Я зараз сыходжу. Ты будзеш за кулісамі праз дзесяць хвілін".
  
  
  Дор вярнуўся ў офіс, зачыніў дзверы і выйшаў праз іншыя дзверы на прыватны пандус, які вёў у зямлянку на прысядзібным участку.
  
  
  Павярнуўшыся тварам да Рыма, Хант дастаў з кішэні два маленькія каменьчыкі.
  
  
  "Талеркі. Цяпер камяні", - сказаў Рыма. "Калі ты пераходзіш на пірагі?"
  
  
  Хант толькі ўсміхнуўся. Ён акуратна паклаў два камяні на далонь і кончыкі пальцаў. Усё было так, як паказаў яму дзядуля. Стары апісваў гэта маленькаму Фердынанду ў тэрмінах жывёл, але зараз Хант ведаў, што стары казаў аб людзях.
  
  
  "Ёсць некаторыя жывёлы, якія адрозніваюцца ад іншых", - сказаў яму стары. "Яны мацнейшыя. Яны хутчэйшыя. Часам яны разумнейшыя".
  
  
  "І як ты іх знішчаеш?" спытаў маленькі хлопчык.
  
  
  "Ты робіш гэта, выкарыстоўваючы іх уласныя сілы супраць іх саміх". Стары ўстаў і паказаў у бок лесу. "Ты бачыў яго?"
  
  
  "Хто?" - спытаў хлопчык.
  
  
  "Там дзік. Жорсткая, хуткі, подлы і разумны. Ён ведае, што мы тут, і ён проста чакае, калі мы рушым далей, каб ён мог рухацца далей ".
  
  
  "Дык чым жа ты займаешся, дзядуля?"
  
  
  Стары падняў вінтоўку, затым агледзеў ганак, пакуль не знайшоў невялікі камень.
  
  
  "Глядзі", - сказаў ён.
  
  
  Ён падкінуў камень высока ў паветра, далёка налева ад таго месца, дзе бачыў кабана. Камень лёгка зваліўся на ўчастак травы, але звышадчувальны слых кабана ўлавіў гук, і жывёла кінулася ўправа, далей ад гуку ўдару каменя. Яго палёт пранёс яго міма невялікага прасвету паміж дрэвамі, і калі яго цела праляцела адтуліну, дзядуля Дэ Шэф усадзіў кулю зверу ў галаву.
  
  
  "Вось як, Фердзі", - сказаў стары. "Ты прымушаеш мэту падпарадкавацца пустой пагрозе. А затым, калі гэта здзяйсняецца, ты здзяйсняеш забойства". Ён усміхнуўся хлопчыку зверху ўніз. "Можа быць, ты не разумееш гэтага зараз, але калі-небудзь зразумееш. Што б ні казала твая мама".
  
  
  "Давай, прыяцель, у мяне няма часу на ўсю ноч". Голас Рыма вярнуў Ханта туды, дзе ён быў.
  
  
  Не вагаючыся, не аналізуючы, ён адвёў правую руку назад, а затым стрэліў ёю ў Рыма. Камень на кончыках яго пальцаў выскачыў з яго рукі першым, рухаючыся да Рыма, усяго за два дзюймы злева ад галавы Рыма.
  
  
  Другі камень, выпушчаны з далоні Ханта, быў усяго ў фуце ззаду, нацэлены справа ад Рыма, так што, калі ён укруціцца ад першага каменя, другі патрапіць яму прама паміж вачэй.
  
  
  Хант усміхнуўся, і затым усмешка змянілася здзіўленнем, а затым страхам.
  
  
  Наперадзе пачуўся глухі ўдар і крык. Першы камень праляцеў міма галавы Рыма і ўпіўся ў лоб аднаго з ахоўнікаў у ружовай мантыі, які стаяў ззаду Рыма. Мужчына закрычаў і паваліўся на падлогу.
  
  
  Рыма не ссунуўся ні на долю цалі, і другі камень паляцеў да правага боку яго галавы, за межамі вызначанай лініі прыцэльвання, а затым Рыма ўзмахнуў правай рукой і злавіў камень у паветры паміж вялікім і ўказальным пальцамі.
  
  
  Рыма паглядзеў на камень, затым зноў на Ханта.
  
  
  "Прабач, прыяцель. Я казаў табе, табе трэба было прытрымлівацца талерак".
  
  
  Хант падаўся назад. "Ты збіраешся забіць мяне, ці не так?"
  
  
  "Такі бізнес, мілая".
  
  
  Хант павярнуўся і пабег уніз па рампе да ярка асветленага стадыёна, і Рыма зрабіў некалькі крокаў за ім, затым убачыў наперадзе сябе тэлевізійныя камеры, якія са скрыгатам аддаляліся.
  
  
  Ён спыніўся. Ён не мог дапусціць, каб яго ўбачылі па тэлевізары. Хант зараз быў на прысядзібным участку і бег да эстрады. На бягу ён азірнуўся цераз плячо.
  
  
  У гэты момант Махараджы Гупта Махеш Дор стаяў усярэдзіне бліндажу, схаваны ад старонніх вачэй кардонам мужчын у ружовым адзенні.
  
  
  Рыма чакаў, і Хант зноў павярнуўся. На гэты раз Рыма выпусціў камень, які трымаў у правай руцэ. Хант убачыў, што яно набліжаецца да яго, ускінуў правую руку, каб блакаваць удар, і камень урэзаўся ў яго далонь, зламаўшы пальцы з сілай малатка і ўвагнаўшы камень, плоць і косць пальца Ханту ў лоб.
  
  
  Хант упаў. Два чалавекі, якія бачылі, як ён упаў, закрычалі, але раптоўна іх крыкі былі заглушаны ровам вернікаў, калі махараджы выйшаў з бліндажу і лёгкім трушком накіраваўся праз поле да эстрады для аркестра.
  
  
  "Благаслаўлёны Спадар. Блажэнны Спадар". Стадыён абвясціўся крыкамі. Ужо мёртвае цела Ханта часткова ляжала пад задняй часткай эстрады, і два чалавекі, якія бачылі, як ён упаў, пераканалі сябе, што памыліліся, і далучыліся да спеваў у гонар Дора.
  
  
  Рыма павярнуўся назад да дзвярэй. Ахоўнік у ружовай мантыі схіліўся над сваім таварышам, якога зваліў першы камень Ханта. Рыма прайшоў міма яго ў суседні пакой.
  
  
  Уінтроп Далтан, Супраць Радэфэра Харроу III і Клеціса Ларыбі паднялі вочы.
  
  
  "Паслухай, хлопец, што ты тут робіш?" - спытаў Далтан.
  
  
  "Хто з вас расходны матэрыял?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Гэта ён", - сказаў Далтан, паказваючы на Харроу.
  
  
  "Гэта ён", - сказаў Харроу, паказваючы на Далтана.
  
  
  "Я выбіраю цябе", - сказаў Рыма Харроу, уціскаючы яго чэрап у сківіцы.
  
  
  "Гэй, хлопец", - сказаў Далтан, гледзячы на ??якая рушыцца цела Харроу. "Не трэба выплюхваць на нас сваю варожасць".
  
  
  "Дзе ён?"
  
  
  "Хто?"
  
  
  "Той самы з вамі".
  
  
  Далтан паказаў на тэлевізар з замкнёным контурам на сцяне. На ім было паказана, як Махаражы Гупта Махеш Дор адказвае на апладысменты і падыходзіць да мікрафона.
  
  
  "Ён дзесьці там", - сказаў Далтан. "І нам трэба ісці прама зараз, так што, калі ты проста сыдзеш з нашага шляху".
  
  
  "Хто ты?" - спытаў Рыма Клеціса Ларыбі. "Чаму ты нічога не кажаш?"
  
  
  "Яму будзе што сказаць усяго праз некалькі хвілін", – сказаў Далтан. "І калі вы хочаце ведаць, ён намеснік дырэктара Цэнтральнага разведвальнага ўпраўлення".
  
  
  "Што ў чамадане, прыяцель?" Рыма спытаў Ларыбі.
  
  
  "Паглядзі тэлевізар", - раздражнёна сказаў Далтан. "Ты ўбачыш усё гэта там праз некалькі хвілін. Пойдзем, Клеціс, сітавіна ісці".
  
  
  Далтан зрабіў крок да дзвярэй, але больш не зрабіў ні кроку, паколькі яго адамаў яблык аказаўся непарыўна пераплеценым з хрыбетнікам. Ён упаў на падлогу прама на Харроу.
  
  
  "Ты - тая важная персона, аб якой яны казалі, ці не так?" - сказаў Рыма.
  
  
  Ларыбі, занадта напалоханы, каб казаць, мог толькі кіўнуць.
  
  
  "Але ты ж не збіраешся нічога казаць сёння ўвечар, ці не так?" - спытаў Рыма.
  
  
  Ларыбі хутка паківаў галавой з боку ў бок. Да яго вярнуўся голас. "Не хвалюйся, прыяцель. Я не збіраюся нічога казаць".
  
  
  "Азірніся вакол", - сказаў Рыма, паказваючы на два целы. "І не забывай. Я буду назіраць за табой".
  
  
  Ларыбі кіўнуў. "Я не забуду. Я не забуду".
  
  
  - А я вазьму партфель, - сказаў Рыма.
  
  
  "Там дзяржаўныя сакрэты", – сказаў Ларыбі.
  
  
  "Ты можаш забраць іх назад, як толькі скончыш".
  
  
  На эстрадзе перад нацыянальным тэлебачаннем Махараджы Дор скончыў падрабязна апісваць падтрымку яго простага паслання аб асалодзе, якое ён атрымаў па ўсім свеце, і нават ад адной з цэнтральных рэлігій Амерыкі, баптыстаў.
  
  
  "Але яшчэ больш абнадзейваючым, яшчэ большым доказам таго, што мой шлях - гэта мой шлях, яшчэ большай праявай сілы ісціны будзе наступны чалавек, якога я вам прадстаўлю. Чалавек, які ведае сакрэты ўрада, раскажа вам пра гэта. Раскажа вам праўду аб вашым. ўрадзе, а затым ён будзе казаць аб боскай праўдзе ".
  
  
  Ён павярнуўся і ўбачыў Ларыбі, які падымаўся па прыступках эстрады.
  
  
  "Дамы і спадары, паслухайце зараз гэтае паведамленне ад намесніка дырэктара Цэнтральнага выведвальнага кіравання вашай краіны. Мой сябар і паслядоўнік Клеціс… э-э… Клеціс - вось якім я яго ведаю".
  
  
  Ён махнуў рукой у бок Ларыбі ў жэсце прывітання. Раздалося некалькі свісткоў, некалькі ўрыўкаў апладысментаў. У асноўным гледачы сядзелі ашаломленыя.
  
  
  Ларыбі, не гледзячы ні налева, ні направа, прайшоў міма Махаражы Дора і ўзяў мікрафон. Ён абвёў позіркам натоўп. Ён убачыў тысячы асоб. Ён зразумеў, што яшчэ мільёны людзей глядзяць прамую трансляцыю па тэлебачанні ад узбярэжжа да ўзбярэжжа.
  
  
  Ён паклаў мікрафон, затым успомніў жорсткі погляд Рыма і зноў паднёс яго да свайго твару. Ён адкрыў рот і ціха захрыпеў:
  
  
  "Які сябар у нас у Ісусе.
  
  
  "Усе нашы грахі і гора, якія трэба панесці".
  
  
  Па меры таго, як ён выконваў старую евангельскую песню, яго голас рабіўся мацнейшым. Ён заплюшчыў вочы, каб уявіць сябе зноў на хорах Манументальнай баптысцкай царквы ва Уілаўс-Лэндынг.
  
  
  "Які прывілей насіць з сабой,
  
  
  "Усе Богу ў малітве".
  
  
  Махаражы Дор скокнуў наперад і вырваў мікрафон з рук Ларыбі.
  
  
  "І зараз вы ведаеце", - пракрычаў ён у мікрафон. "Вы не можаце давяраць ЦРУ". Ён шпурнуў мікрафон на драўляную падлогу эстрады. Гучны трэск разнёсся па стадыёне.
  
  
  "Я вяртаюся дадому", - крыкнуў Дор. "Я вяртаюся ў Патну". Ён тупнуў нагой, як раззлаваны дзіця. "Ты чуеш мяне? Я вяртаюся".
  
  
  "Адыдзі, лайдак", - пачуўся крык з залы.
  
  
  "Так, вяртайся, лайдак. Каму ты патрэбен?"
  
  
  Па стадыёне пракацілася крэшчэнда асвіствання, калі Рыма падышоў да таго месца, дзе стаялі Чыун і Джолін.
  
  
  У той жа момант Элтан Сноўі, які асцярожна пракладваў сабе шлях праз прысядзібнае поле, несучы свой падроблены пакет з курыцай, выйшаў з-за платформы. Ён убачыў сваю дачку.
  
  
  "Джолін", - крыкнуў ён.
  
  
  Яна падняла вочы. "Тата", - закрычала яна ад шчасця.
  
  
  Сняжок падбег да яе, і яна абвіла яго рукамі. Ён паспрабаваў абняць яе ў адказ, але перашкаджаў пакет з курыным начыннем.
  
  
  "Вось, прыяцель, вазьмі гэта", - сказаў ён Рыма, працягваючы яму пакет.
  
  
  Рыма паціснуў плячыма, узяў пакет, затым адкрыў партфель Ларыбі і засунуў пакет унутр. Ён зноў зачыніў партфель.
  
  
  "Я так сумаваў па табе", - сказаў Сняжок.
  
  
  "Я таксама, татачка". Яна адступіла назад. "Татачка, я хачу, каб ты пазнаёміўся з мужчынам, якога я люблю".
  
  
  Сняжынка паглядзела цераз плячо на Рыма. Рыма паціснуў плячыма, што азначала "хто я". Джолін павярнулася і махнула рукой у бок Чыуна. "Ён мой сапраўдны гаспадар, - сказала яна, - І я люблю яго".
  
  
  "Джолін, мілая", - сказаў яе бацька. "Я кахаю цябе. Ты гэта ведаеш".
  
  
  Яна кіўнула.
  
  
  Ён падняў правую руку і рэзка ўдарыў яе ў падбародак. Дзяўчына павалілася ў яго абдымкі. "Але ты не выйдзеш замуж ні за якога прыдурка". Ён падняў дзяўчыну на рукі і накіраваўся да аднаго з выхадаў са стадыёна.
  
  
  "Што гэта значыла?" Чыун спытаў Рыма.
  
  
  - Гэта расізм, Чыун, - адказаў Рыма.
  
  
  "Расізм? Я думаў, расізм неяк звязаны з бейсболам".
  
  
  "Не. Ён проста не жадае, каб яго дачка выходзіла замуж за карэйца".
  
  
  "Але як вы, белыя, зможаце калі-небудзь палепшыць сябе, калі не выйдзеце замуж за жоўтага?" - спытаў Чыун.
  
  
  "Будзь я пракляты, калі ведаю", - сказаў Рыма. Яны з Чиуном павярнуліся і пайшлі ў тым кірунку, куды сышоў Махараджы Дор. Але калі яны дасягнулі рампы, Рыма ўбачыў, што Ларыбі ўсё яшчэ стаіць за эстрадай, выглядаючы страчаным і напалоханым.
  
  
  "Я даганю цябе", - сказаў Рыма і вярнуўся да Ларыбі.
  
  
  "Выдатнае прадстаўленне", - сказаў Рыма.
  
  
  Спалоханы, Ларыбі змог толькі кіўнуць.
  
  
  "Вось твой партфель. Я думаю, табе трэба пайсці дадому", - сказаў Рыма.
  
  
  Ларыбі зноў кіўнуў, але не рушыў з месца. Ён здаваўся паралізаваным, прыкаваным да месца.
  
  
  "О, чорт", - сказаў Рыма. "Пайшлі". Ён узяў Ларыбі за руку і пацягнуў яго. да аднаго з выхадаў са стадыёна, хутка прасоўваючы яго праз натоўпы разгубленых, сярдзітых людзей, якія зараз пракладваюць сабе шлях праз гульнявое поле стадыёна.
  
  
  Пасля таго, як Ларыбі шчасна сеў у таксі па шляху ў аэрапорт, Рыма праслізнуў зваротна скрозь струмень людзей да трапа, які вядзе ў офіс махараджы.
  
  
  Калі не лічыць тэл Далтона і Харроу, першы кабінет быў пусты. Дзверы ва ўнутраны кабінет былі зачынены, але калі Рыма падышоў да яго, дзверы расчыніліся. Там стаяў Чыун.
  
  
  "Рыма", - сказаў ён. "Я адпраўляюся ў Сінанджу".
  
  
  "Я ж сказаў табе, як толькі мы скончым, я паспрабую ўсё задаволіць зноў".
  
  
  Ён увайшоў у пакой, калі Чиун сказаў: "Не. Я маю на ўвазе, што я сыходжу зараз".
  
  
  Рыма паглядзеў на яго, затым на Махаражы Дора, які сядзеў за сталом, затым зноў на Чыуна, які сказаў: "Я паступаю да яго на службу".
  
  
  Ашаломлены, Рыма секунду памаўчаў, затым спытаў: "Вось так проста?"
  
  
  "Вось так проста", – сказаў Чыун. "Мае дзённыя драмы будуць трансліравацца праз спадарожнік. Ён паабяцаў. І я змагу часта наведваць Сінанджу. Ён паабяцаў. Рыма, у цябе не было магчымасці па-сапраўднаму пазнаёміцца з выдатнымі жыхарамі Індыі або ўбачыць хараство індыйскай сельскай мясцовасці. Ён чакальна пагляд.
  
  
  Рыма азірнуўся, затым холадна сказаў: "Калі ты пойдзеш, ты пойдзеш адзін".
  
  
  "Ды будзе так", – сказаў Чыун.
  
  
  Рыма павярнуўся і пайшоў прэч.
  
  
  "Куды ты ідзеш?" - спытаў Чыун.
  
  
  "Каб напіцца".
  
  
  РАЗДЗЕЛ СЯМНАЦЦАТЫ.
  
  
  Рыма больш не быў сапраўдным п'яніцам.
  
  
  Шэсць бармэнаў у Сан-Францыска могуць паклясціся ў гэтым.
  
  
  У першым бары ён замовіў порцыю Сігрэма, і калі бармэн прынёс яе, ён паднёс да рота, каб залпам праглынуць, але пах ударыў яму ў ноздры, і ён не змог прымусіць сябе выпіць лікёр. Ён заплаціў бармэну і сышоў, а па суседстве, у іншай карчме, замовіў піва, і калі яго прынеслі, ён паднёс яго да вуснаў, але ад паху ў яго перахапіла дыханне, і ён зноў заплаціў і сышоў, пакінуўшы напой некранутым.
  
  
  Ён спрабаваў яшчэ чатыры разы, але дысцыпліны сінанджа былі занадта моцныя, каб іх можна было парушыць так лёгка, так безразважна, і, акрамя таго, за кожным куфлем ён чуў які павучае голас Чиуна:
  
  
  "Алкаголь прызначаны для марынавання мёртвых рэчаў. Або людзей, якія хочуць імі быць".
  
  
  Або: "Піва вырабляецца са збожжа, якое могуць ужываць толькі каровы, і нават ім трэба два страўнікі, каб зладзіцца з задачай".
  
  
  Так што замест гэтага Рыма ішоў усю ноч, злы і маркотны, спадзеючыся, што хто-небудзь паспрабуе яго абрабаваць, пераважна вайсковая кампанія, каб у яго быў спосаб выплюхнуць сваю лютасць.
  
  
  Але ніхто гэтага не зрабіў, і Рыма гуляў усю ноч, перш чым вярнуцца ў свой нумар з відам на поле для гольфа недалёка ад парку Голдэн Гейт.
  
  
  Ён агледзеўся па баках, спадзеючыся ўбачыць, як Чиун выходзіць са спальні, але кватэра была пустая, і ў ёй чулася ціхае рэха.
  
  
  Затым зазваніў тэлефон.
  
  
  Рыма паднёс слухаўку да вуха яшчэ да таго, як спыніўся першы званок.
  
  
  "Добрая праца, Рыма", - сказаў Сміт.
  
  
  "О, гэта ты".
  
  
  "Так. Здаецца, усё пад кантролем".
  
  
  "Што ж, я рады. Я сапраўды рады за цябе", - сказаў Рыма. "Ты не ўяўляеш, як рады".
  
  
  "За выключэннем адной рэчы. Ларыбі быў падарваны гэтай раніцай у сваёй машыне, калі ехаў да сябе дадому ў Вашынгтон".
  
  
  "Малайчына для яго. Прынамсі, ён знайшоў выйсце з гэтай калатнечы".
  
  
  "Вы не маеце да гэтага ніякага дачынення?" Падазрона спытаў Сміт.
  
  
  "Не. Я проста хацеў бы, каб у мяне было".
  
  
  "Добра. Дарэчы, табе будзе цікава даведацца. Тая ўцечка ў сістэме бяспекі, якая, як я думаў, у нас была ў Фолкрофце? Ну, апынулася, што гэта ўсяго толькі нізкааплатны дробны кампутарны клерк. Здаецца, ён рушыў услед за махараджы, і аднойчы проста не змог стрымацца і загрузіў паведамленне ў кампутар. Вельмі пацешна, але насамрэч нічога ..."
  
  
  - Сміці, - перапыніў яго Рыма.
  
  
  "Што?"
  
  
  "Ідзі памачыся на вяроўку".
  
  
  Рыма шпурнуў слухаўку. Ён зноў агледзеў кватэру, нібы Чыун мог праслізнуць унутр, пакуль ён размаўляў па тэлефоне, але цішыня была абсалютнай, пераважнай, такой моцнай, што ў яго зазвінела ў вушах, і Рыма падышоў, каб парушыць цішыню, і ўключыў партатыўны каляровы тэлевізар Чыуна.
  
  
  Транзістарны прымач імгненна ўключыў малюнак і гук. Гэта былі ранішнія навіны, і дыктар з усмешкай сказаў:
  
  
  "Махаражы Гупта Махеш Дор правёў прэс-канферэнцыю гэтай раніцай у гатэлі Holiday Inn у Сан-Францыска і абвясціў, што яго нага больш ніколі не ступіць у Амерыку.
  
  
  "Гэта адбылося ўслед за шырока разрэкламаваным Блісатанам мінулай ноччу на стадыёне "Кезар", які ператварыўся ў шумнае, жорсткае фіяска, у выніку якога загінулі па меншай меры тры чалавекі, якія сталі ахвярамі гвалту натоўпу".
  
  
  Голас дыктара заціх, а затым пачаўся відэазапіс прэс-канферэнцыі Дора, і калі Рыма ўбачыў тоўсты твар Дора з вусамі, якія пачынаюцца, ён зароў глыбока ў горле, занёс правы кулак і…
  
  
  тлушч, тлушч, тлушч.
  
  
  Рыма спыніўся. Пачуўся стук у дзверы. Гук быў знаёмы, нібыта яго выраблялі доўгімі пазногцямі.
  
  
  Твар Рыма прасвятлеў, і ён паднёс правую руку да твару, каб змахнуць вільгаць, пра якую ён і не падазраваў.
  
  
  Ён адчыніў дзверы. На парозе стаяў Чыун.
  
  
  "Чыун. Як ты?" - Спытаў я.
  
  
  "Як мне быць? Я прыйшоў за сваім тэлевізарам. Я не хацеў пакідаць гэта". Ён прайшоў міма Рыма і ўвайшоў у пакой. "Бачыш, ты ўжо выкарыстоўваеш гэта, зношваеш гэта, пакуль я стаю да цябе спіной".
  
  
  "Забірай гэта і прыбірайся да чортавай маці", - сказаў Рыма.
  
  
  "Я зраблю. Я зраблю. Але спачатку мне лепш гэта праверыць. Не тое каб я думаў, што ты што-небудзь украдзеш, але, ну, з амерыканцамі ніколі не ведаеш напэўна".
  
  
  Пакуль Рыма назіраў, Чиун стаяў побач з прыборам, старанна пералічваючы кнопкі, затым пералічваючы іх яшчэ раз, а затым перагнуўся праз вентыляваную заднюю сценку прыбора і зазірнуў унутр, каб вывучыць механізм, у якім, як ведаў Рыма, ён нічога не разумеў. Часам ён казаў "хммм".
  
  
  "Я павінен быў забіць гэтага таўстазадага вырадка", - сказаў Рыма.
  
  
  Чыун фыркнуў і працягнуў агляд.
  
  
  "Ты ведаеш, чаму я пакінуў яго ў жывых?" Спытаў Рыма. "Таму што я ведаў, што на гэты раз ты была сур'ёзная, і ён быў тваім новым працадаўцам. І я б не стаў наносіць удар па тваім працадаўцы".
  
  
  Чіун падняў вочы, сумна ківаючы галавой. "Ты вар'ят", - сказаў ён. "Як і ўсе белыя мужчыны. Мяне ванітуе ад белых. Гэтая дзяўчына была закахана ў мяне, а той псіх з пакетам куранят ударыў яе. І тут я падумаў, што расізмам можа быць толькі бейсбол. І Сміт. І..."
  
  
  "Да чорта ўсё. Я павінен быў прыкончыць тую жабу. Калі я калі-небудзь убачу яго зноў, я гэта зраблю".
  
  
  "Тыповае мысленне белых. Рабіць штосьці такім чынам, каб прычыніць больш шкоды, чым карысці. Ці ведаеце вы, што індзейцы вельмі хвалююцца, калі індзейцы паміраюць у чужых землях? Асабліва багатыя індзейцы. І ўсё ж ты б пайшоў наперад, проста так , пуф, і забіў яго. Што ж, на шчасце, ты не зробіш гэтай глупства. Я забіў яго, і такім спосабам, што нядбайнасць ніколі не будзе звязана з імем сінанджу ".
  
  
  Чыун скрыжаваў рукі на грудзях і з выклікам паглядзеў на Рыма.
  
  
  "Але я толькі што бачыў яго жывым. Па тэлевізары".
  
  
  "Нішто ніколі не пранікае ў прытомнасць белага расіста. Калі рука пападае ў патрэбную кропку на шыі, чалавек мёртвы?"
  
  
  "Так", - сказаў Рыма.
  
  
  "Не", - сказаў Чыун. "Гэта азначае, што чалавек памрэ. Ён яшчэ не мёртвы. Патрабуецца час, каб мозг быў адключаны ад астатняга цела. Некаторыя ўдары хуткія. Некаторыя ўдары павольней, і смерць доўжыцца даўжэй. Напрыклад, дастаткова доўга, каб ён вярнуўся дадому ў Індыю, перш за чым памрэ ад праблем з ныркамі”.
  
  
  "Я ў гэта не веру", - сказаў Рыма. "Табе прыйшлося б нанесці такі ўдар так, каб ён пра гэта не ведаў".
  
  
  "І ты дурань. Ты нічому не навучыўся? Калі ў чалавека з'яўляецца гуза, а затым у той жа дзень нічога не адбываецца неадкладна, ён мяркуе, што яна загаілася і турбавацца няма пра што. Вы можаце адкрыта сутыкнуцца з кімсьці і нанесці такую ?? рану.І праз два дні болю не будзе, а праз два месяцы ён будзе мёртвы.Любы дурань мог бы гэта засвоіць.Любы дурань, акрамя цябе, гэта значыць.Рыма, ты ганьбіш. ноччу ты кінуў камень у таго француза, чыя сям'я навучалася ў маёй сям'і. Ганьба. Фіяска. Лухта сабачая”.
  
  
  "Але..."
  
  
  "Гэта вырашае справу. Я не магу пакінуць цябе на такім узроўні глупства. Патрабуецца больш працы, каб вывесці цябе нават на самы нізкі ўзровень дасягненняў. Значна больш працы. І я баюся, што я павінен быць тут, каб кантраляваць гэта. Такі цяжар адданага настаўніка, які адважваецца спрабаваць навучаць дурняў прыходзіць дадому пад дажджом”.
  
  
  "Чыун", - сказаў Рыма, і на яго твары з'явілася ўсмешка. "Я не магу сказаць… Я не магу..."
  
  
  Але Чиун пераключыў канал з выпуску навін аб Махаражы Доры на ранішнюю мыльную оперу і, утаропіўшыся на экран, падняў руку, заклікаючы да цішыні.
  
  
  І Рыма маўчаў, таму што ніхто не турбуе Майстра Сінанджу падчас яго кароткачасовай перадышкі прыгажосці.
  
  
  "Патрэніруйся дыхаць", - сказаў Чыун. “Я вярнуся да цябе пазней. І тады мы зможам абмеркаваць нашу паездку ў Сінанджу. То бок, калі вы і іншыя расісты яшчэ не забыліся пра сваё абяцанне”.
  
  
  Рыма павярнуўся да дзвярэй.
  
  
  "Куды ты ідзеш?" Спытаў Чыун.
  
  
  "Арандаваць падводную лодку", - сказаў Рыма.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  ***********************************************
  
  
  * Назва: #020 : ПЛЕЙ-ОФФ АСАСІНАЎ *
  
  
  * Серыя: Разбуральнік *
  
  
  * Аўтар (ы): Уорэн Мэрфі і Рычард Сапір *
  
  
  * Месцазнаходжанне : Архіў Джыліян *
  
  
  ***********************************************
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЕРШЫ
  
  
  Той, хто гуляе з мячом, павінен саступіць таму, хто працуе з вярбовай галінкай. -ДОМ СІНАНДЖУ.
  
  
  Ён заплаціў 8000 даляраў, усё, што было на ашчадным рахунку яго сям'і, і паабяцаў яшчэ 12 000 даляраў штомесячнымі ўнёскамі на працягу трох гадоў за тое, каб сядзець у продуваемом скразнякамі галоўным пакоі гэтага шатландскага замка дажджлівай, пранізліва халоднай восенню у падлогу і ўсёй вагай абапіраючыся на калені ў паважлівай позе.
  
  
  Яны сказалі, што перарабілі пакой. Новая драўляная падлога, адпаліраваная да бляску. Новыя габелены з рысавай паперы з сімволікай ніндзя - начных байцоў - Атэмі, кулачных прыёмаў; Кунг Сула, стральбы з лука; Сін-і, бокса; і многіх іншых, якіх ён не пазнаў.
  
  
  Але яны не забралі драфт з замка Кілданан, размешчанага на поўнач ад Данді і на поўдзень ад Абердзіна, у глыбіні краіны ад заліва Ферт-оф-Тэй. Толькі шатландцы, думаў Уільям Эшлі, маглі стварыць будынак, у якім шпацыравалі скразнякі, але не было вентыляцыі.
  
  
  І нават карэйцы не змаглі пераадолець гэта.
  
  
  У вялікім пакоі пахла з'едлівым потам, змяшаным са страхам, і, магчыма, менавіта ад холаду ў Эшлі захварэлі калені, а ў спіне з'явілася адчуванне, як быццам хтосьці зацягваў пятлю на яго пазваночніку. Ніколі з таго часу, як ён быў пачаткоўцам у невялікім камерцыйным додзе каратэ ў Раі, штат Нью-Ёрк, Эшлі не адчуваў такога болю ў позе павагі: калені на падлозе, рукі выцягнуты вонкі так, што вы абапіраецеся на абедзве ступні і пэндзлі. Менавіта ў тым маленькім додзе пасля працы ён навучыўся паважаць сябе, заваёўваючы сваё цела. Навучыўся кантраляваць свае страхі і свой запал, зразумеў, што важны не жоўты пояс, не зялёны пояс, не карычневы пояс і нават не самы высокі - ці тое, што ён тады лічыў самым высокім, - чорны пояс; не, важна было тое, кім ён станавіўся з кожным крокам, зробленым да далёкай дасканаласці.
  
  
  І менавіта гэтае імкненне да дасканаласці прывяло Эшлі ў хайлендс з сямейнымі зберажэннямі і штогадовым трохтыднёвым водпускам.
  
  
  Спачатку ён думаў, што дасканаласць - гэта недасяжная мэта, думка, якая прымушае людзей расці і ўдасканальвацца, мэта, якая, калі ты быў бліжэй, ты разумеў, што яна яшчэ далей. Месца і рэч за межамі таго, дзе вы калі-небудзь былі. Гэта быў хутчэй накірунак, чым пункт прызначэння.
  
  
  Менавіта гэта ён сказаў на фетравым форуме ў Мэдысан-сквер-Гардэн у мінулым месяцы. Вось чаму ён быў тут, на 8000 долараў бядней і казаў сабе, як і ўсе тыя, хто сапраўды разбіраецца ў баявых мастацтвах, што боль у целе павінен з часам паменшыцца.
  
  
  Ён зрабіў заўвагу аб тым, што дасканаласць недасяжная для карэйца, які прыйшоў на штогадовую выставу баявых мастацтваў і які некалькі кампліментарна пракаментаваў выступ Эшлі.
  
  
  "Амаль ідэальна", - сказаў карэец, апрануты ў цёмны дзелавы гарнітур з белай накрухмаленай кашуляй і чырвоным гальштукам. Ён быў малады, але некалькі мясіст у раёне шчок.
  
  
  "Тады я шчаслівая, - сказала Эшлі, - таму што ніхто не ідэальны".
  
  
  "Гэта не так", - сказаў карэец. "Ёсць дасканаласць".
  
  
  "У розуме", - сказаў Эшлі.
  
  
  "Не. Тут, на зямлі. Дасканаласць, да якой ты можаш дакрануцца".
  
  
  "Да якой школы ты належыш?" - спытаў Эшлі, які сам займаўся каратэ, але ведаў пра кунг-фу, айкідо, ніндзя і многія іншыя метады барацьбы целам.
  
  
  "Магчыма, ва ўсіх школах", - сказаў карэец. Эшлі прыгледзелася да мужчыны больш уважліва. Яму не магло быць больш за трыццаць, і такая фанабэрыстасць у такім маладым чалавеку, несумненна, азначала хутчэй невуцтва, чым кампетэнтнасць. Ён нагадаў сабе, што не ўсе жыхары Усходу разбіраюцца ў баявых мастацтвах не больш, чым усе амерыканцы ў ракетабудаванні. Гэты чалавек, відавочна, прыйшоў на форум Felt, каб даведацца, што такое баявыя мастацтва, і гэтак жа відавочна, што ён быў пустазвонам. Былі і выхадцы з Усходу, якія размаўлялі праз капялюш.
  
  
  Карэец усміхнуўся.
  
  
  "Ты сумняваешся ўва мне, ці не так, Уільям Эшлі?" сказаў ён.
  
  
  "Адкуль ты ведаеш маё імя?"
  
  
  "Ты думаеш, тваё імя - гэта сакрэт?"
  
  
  "Не, але я здзіўлены, што ты мяне ведаеш".
  
  
  "Уільям Эшлі, трыццаць восем гадоў, кампутарны праграміст санаторыя Фолкрофт, Рай, Нью-Ёрк. І ты думаеш, што, паколькі ты пясчынка на пляжы, я не павінен быць у стане адрозніць цябе ад любой іншай пясчынкі на пляжы, і ты здзіўлены, што я цябе ведаю".
  
  
  "Вельмі", - сказаў Эшлі, які ведаў, што рабіць у падобных сітуацыях. Ён павінен быў патэлефанаваць у санаторый Фолкрофт і паведаміць пра гэта, таму што інфармацыя, з якой ён працаваў у санаторыі, была строга засакрэчана. Сцены санаторыя былі ўсяго толькі прыкрыццём. Яго разам з двума іншымі праграмістамі Агенцтва нацыянальнай бяспекі адправілі туды сем гадоў таму, і іх праца была настолькі сакрэтнай, што ніводзін чалавек не змог бы расказаць, нават калі б яго вымусілі, аб маштабах і характары любога праекта, над якім ён працаваў.
  
  
  Але нешта ў гэтым карэйцы прымусіла Эшлі завагацца.
  
  
  "Калі ты здзіўлены, у цябе вельмі дрэнная памяць".
  
  
  Біл Эшлі пляснуў сябе па сцягне і засмяяўся.
  
  
  "Вядома. Я памятаю. Летась. Якраз перад Калядамі. Ты патрапіў у нейкі няшчасны выпадак, з волкай нафтай, я думаю, і атрымаў апёк скуры. Сур'ёзны, калі я памятаю. Ты прыйшоў у наша додзе, аднаўляў сілы , і наш сэнсей сказаў, што ты вялікі майстар. Цябе клікалі, не кажы мне, я памятаю, я памятаю, я памятаю..."
  
  
  "Вінч".
  
  
  "Добра. Уінч", - сказаў Эшлі. "Добры дзень, сэр. Для мяне вялікі гонар сустрэцца з вамі зноў. О, прабачце." Эшлі апусціў руку. Ён успомніў, што мужчына не паціснуў руку.
  
  
  Затым яны разам паглядзелі паказальныя малпы баі, своеасаблівую форму, у якой патрабавалася шмат рычагоў уздзеяння, але Уінч паказаў Эшлі, што рычагоў уздзеяння наогул не было, толькі ілюзія ўлады.
  
  
  Калі адзін з байцоў збіў другога з дывана, Эшлі сказаў, што для яго гэта выглядала дастатковым козырам.
  
  
  "Толькі таму, што яны абодва паводзілі сябе па-малпе, балансуючы на адной назе, замест таго, каб рабіць выпады з гэтай нагі. Любы, шырока расставіўшы ногі, хто падабраўся так блізка, што мог бачыць маленькія лініі на зубах, мог адным штуршком. выставіць любога байца-малпу дурнем".
  
  
  "Я веру ў гэта, таму што ты так кажаш, але ў іх абодвух чорныя паясы пятага дадзена".
  
  
  "Ты не верыш у гэта, але ты паверыш", - сказаў Уінч і падняўся са свайго месца. На мове, які, як выказала здагадку Эшлі, быў карэйскім, Уінч звярнуўся да некалькіх майстрам бою з малпамі, якія выглядалі шакаванымі, затым раззлаваны.
  
  
  "Надзень сваю форму", - сказаў Уінч. "На тваім фоне баксёр-малпа будзе выглядаць дурнем".
  
  
  "Але ўсе яны вельмі вядомыя тут, у раёне Нью-Йорка", - сказала Эшлі.
  
  
  "Я не сумняваюся. Многія людзі тут знакамітыя. Проста шырока расстаўце ногі, падыдзіце вельмі блізка і штурхайце".
  
  
  "Можа быць, больш магутная атака?" - Спытала Эшлі.
  
  
  "Штуршок", - сказаў Уінч.
  
  
  "Што ты ім сказаў?" - Спытаў Эшлі, ківаючы міма Уінч на экспертаў з чорнымі паясамі, якія ўтаропіліся на яго.
  
  
  "Тое, што я табе казаў. Што ты выставіш любога баксёра-малпу дурнем і што ім павінна быць сорамна, што сапраўдныя карэйцы сваёй прысутнасцю спрыяюць такой дурасці".
  
  
  "О, не. Ты гэтага не рабіў", - ахнула Эшлі.
  
  
  "Наперад", - сказаў Уінч.
  
  
  "А як наконт пакоры?"
  
  
  “А як наконт праўды? Наперад. Ты пасароміш гэтага малпападобнага баксёра, калі зробіш, як я кажу. Не баксуй. Не атакуй нагамі, не нанось удараў. Падыдзі бліжэй і пхні. Ты ўбачыш”.
  
  
  Калі Эшлі ў сваім гарнітуры з двух частак выйшаў на рынг, ён пачуў смяшкі чорных паясоў. Ён убачыў, як некалькі чалавек усміхнуліся. Баксёр-малпа, абраны для догляду за Эшлі, усміхнуўся. Ён быў прыкладна таго ж узросту, што і Эшлі, але яго цела і нават скура былі больш цвёрдымі, больш жывымі, таму што ён трэніраваўся з дзяцінства. Эшлі пачаў, калі яму было дваццаць восем.
  
  
  Эшлі пакланіўся ў знак павагі перад матчам, але баксёр-малпа, відавочна, раззлаваны насмешкамі Ўінча, стаяў як скала, не рухаючыся, не выказваючы павагі. Па натоўпе вакол рынга пранеслася ціхае нараканне. Гэтага нельга было рабіць. Традыцыя была парушана ўжо двойчы. Спачатку з-за адкрытай абразы ад Уінча, а затым з-за таго, што баксёр-малпа не праявіў павагі да свайго суперніка.
  
  
  Менавіта тады Эшлі, зірнуўшы ў твар свайго суперніка, зразумеў, што гэты чалавек хацеў яго забіць. Гэта быў пах, як і ўсё астатняе, яго ўласнае цела выпраменьвала нешта, што казала яму, што ён трымаў сваё жыццё ў сваіх руках, і ён не хацеў, каб гэта было так.
  
  
  Эшлі адчайна хацеў прыняць якую-небудзь вядомую форму абарончай пазіцыі, якой ён навучыўся, але вялікая сіла ўзяла верх. Яго розум. Ён ведаў, што ў першую чаргу яму не трэба знаходзіцца на дыване з гэтым экспертам. Нішто з таго, чаму ён калі-небудзь навучыўся, не было б дастаткова добрым, каб сапернічаць з гэтым чалавекам, які з нянавісцю глядзіць з карых раскосых вачэй, з перакошаным тварам, выскаленымі зубамі, з целам, якое прыўздымаецца на кончыках пальцаў ног, а затым адной нагой, якая рыхтуецца да скачка. Спрацаваць магло толькі тое, чаго Эшлі ніколі раней не спрабаваў. Ён быў прыхільны таму, што сказаў яму Ўінч.
  
  
  Над галавой гарэла яркае святло, і натоўп, здавалася, знік, калі ён прымусіў сваё непадатлівае цела наблізіцца да майстра, калі ён шырока расставіў ногі для надзейнай стойкі - і затым, калі ён убачыў выбліск удару малпы-баксёра па яго вачах, ён таксама ўбачыў малюсенькія лініі грэбня на зубах мужчыны, і Біл Эшлі штурхнуўся наперад, яго рука наблізілася да грудзей баксёра.
  
  
  Пазней ён расказваў людзям, што не ведаў, што адбылося. Але там, у разгар сутычкі ў цэнтры дывана, ён адчуў, як яго рука ўперлася ў цвёрдыя грудзі баксёра-малпы, і ўдар баксёра прымусіў яго ўласнае цела абвіцца вакол рукі Эшлі, як спіцу колы, якая верціцца вакол калодкі, і баксёр-малпа з глухім стукам стукнуўся аб мат. Рука Эшлі ўсё яшчэ была выстаўлена перад ім. Баксёр тузануўся, і кропля крыві афарбавала чырвоным белы кілімок пад цёмна-чорнымі ўсходнімі валасамі.
  
  
  "Я проста падштурхнуў. Не моцна", – сказаў Эшлі.
  
  
  Некалькі рук запляскалі, і гэта перайшло ў апладысменты, і на рынг выбег доктар, а Эшлі працягваў расказваць усім, што ён толькі што штурхнуў. Насамрэч, гэта было ўсё, што ён зрабіў.
  
  
  Ён пакланіўся рынгу, цяпер поўнаму якіх у роспачы нервовых людзей.
  
  
  "Ён будзе жыць", - сказаў доктар. "Ён будзе жыць".
  
  
  "Ён будзе жыць", - аб'явіў старшыня мерапрыемства.
  
  
  "Магчыма, гэта проста страсенне мазгоў", - сказаў доктар. "Насілкі. Насілкі".
  
  
  Так усё і пачалося. Эшлі павячэрала з Уінча і даведалася аб новай канцэпцыі ў дасканаласці, палохалай сваёй прастатой.
  
  
  Уільям Эшлі ўсё сваё жыццё проста верыў у адваротнае адносна таго, што такое дасканаласць. Ён верыў, што гэта тое, да чаго імкнуцца майстры баявых мастацтваў. Але ўсё было наадварот. Дасканаласць была тым, ад чаго яны ўсё зыходзілі.
  
  
  Як патлумачыў містэр Уінч, існаваў метад, спосаб, які меў дачыненне да таго, як усё адбывалася, і які быў ідэальным выкананнем мастацтва. У самым пачатку, у глыбокім-глыбокім мінулым Усходу, існавала адно баявое мастацтва. З гэтага аднаго мастацтва паходзяць усе астатнія з усімі іх кодэксамі і ўсімі іх дысцыплінамі. І, паколькі яны адрозніваліся ад гэтай сонечнай крыніцы, яны былі менш.
  
  
  "Ці магу я навучыцца гэтаму?" спытала Эшлі. Яны вячэралі ў Hime of Japan, рэстаране на другім баку Манхэтэна ад Мэдысан-сквер-Гардэн, дзе падавалі больш чым ніштаваты тэрыякі. Эшлі ўмела спраўляўся са сваімі палачкамі для ежы, ствараючы невялікія надрэзы ў густа-карычневым мясе і гародніне, каб у іх патрапіла вострая кіслая падліўка. Уінч з'еў толькі лыжку рысу, на з'яданне якога, здавалася, пайшла цэлая вечнасць.
  
  
  "Не", - сказаў Уинч, адказваючы на пытанне Эшлі. "Нельга наліць акіян у куфель для брэндзі".
  
  
  "Ты хочаш сказаць, што я няварты?"
  
  
  "Чаму вы павінны выносіць маральнае меркаванне? Келіх з брэндзі няварты акіяна? Ён недастаткова добры для акіяна? Ён занадта дрэнны для акіяна? Не. Келіх для брэндзі - гэта куфель для брэндзі, і для яго падыдзе куфель для брэндзі, напоўнены салёнай вадой. Калі вам хочацца маралізаваць, гэтага дастаткова для куфля для брэндзі з акіяна. Але не больш за тое ".
  
  
  "Я павінен зрабіць прызнанне", – сказаў Эшлі. "Калі я ўбачыў палатно "Малповы баксёр першы ўдар", я спадзяваўся, што ён мёртвы. Я працягваў казаць, што я толькі ціснуў, але ў мяне была такая фантазія, ну, што я забіў яго, і я шчыра спадзяваўся, што забіў яго , і што гэта зробіць мяне знакамітым ".
  
  
  Містэр Уінч усміхнуўся і адкінуўся на спінку крэсла. Ён паклаў свае кароткія жоўтыя рукі са злёгку доўгімі пазногцямі на стол.
  
  
  "Дазвольце мне расказаць вам пра дасканаласць. Усе гэтыя формы, якім вы навучыліся, паходзяць ад формаў забойства. Але гэта не гульня, як вы і іншыя з іх робіце. Мужчына, які ператварае ўсё гэта ў гульню, саступіць дзіцяці, якое ўсё робіць правільна ... Ты меў рацыю ў сваіх пачуццях, маеш рацыю, жадаючы смерці баксёру-малпе, таму што менавіта для гэтага была створана сонечная крыніца баявых мастацтваў. Забіваць."
  
  
  "Я хачу навучыцца дасканаласці".
  
  
  "Навошта? Табе гэта не трэба".
  
  
  "Я хачу навучыцца гэтаму, містэр Уінч. Мне гэта трэба. Мне трэба гэта ведаць. Калі б у мяне было толькі адно жыццё і я рабіў у ім нешта адно, тады я б спазнаў гэтую дасканаласць".
  
  
  "Ты не слухаў, але тады ты аматар брэндзі, а я ведаю, што такое брэндзі і на што здольныя брэндзі. Так што дазволь мне сказаць зараз, цана высокая".
  
  
  "У мяне ёсць зберажэнні".
  
  
  "Кошт вельмі высокая".
  
  
  "Колькі?"
  
  
  "Кайф".
  
  
  "У грошах?"
  
  
  "Грошамі", - сказаў містэр Уінч, - "дваццаццю тысячамі даляраў. Гэта грашовая цана".
  
  
  "Я магу даць табе дзевяць тысяч зараз і расплаціцца з астатнімі".
  
  
  "Дай мне восем тысяч. Мне трэба крыху падарожнічаць".
  
  
  "Я не магу выехаць з краіны без дазволу. Гэта свайго роду патрабаванне працы".
  
  
  "О. Вы працуеце ў ЦРУ?"
  
  
  "Не, не. Нешта яшчэ".
  
  
  "Што ж, тады, келіх брэндзі, нам давядзецца забыцца пра гэта. Гэтак жа добра. За гэта давядзецца заплаціць вельмі высокі кошт".
  
  
  "Не маглі б вы навучыць мяне тут?"
  
  
  "Справа не ў гэтым", - сказаў містэр Уінч. "Справа ў тым, што я раблю гэта не тут. Я выкладаю ў адным месцы ў Шатландыі".
  
  
  "З краіны. Чорт. Тым не менш, гэта па гэты бок Жалезнай заслоны, і, можа быць, толькі можа быць, мае людзі будуць думаць, што Шатландыя ў бяспецы ".
  
  
  "Яны будуць, чарка брэндзі, яны будуць. У англамоўных народаў ёсць бяздонная крыніца даверу. Для іншых англамоўных народаў. Убачымся ў замку Кілданан з тваімі васьмю тысячамі долараў, келіх брэндзі".
  
  
  Біл Эшлі не сказаў сваёй жонцы аб 8000 доларах і схаваў ашчадную кніжку, каб яна не даведалася. Ён не ведаў, што скажа, калі ў рэшце рэшт раскажа ёй. Ён ведаў, што яму давядзецца расказаць ёй, але ён паклапоціцца пра гэта пасля таго, як атрымае сваю долю дасканаласці, столькі, колькі зможа ўвабраць.
  
  
  Праца была нечым іншым. У той час як Агенцтва нацыянальнай бяспекі выкарыстоўвала Фолкрофт толькі як прыкрыццё для інфармацыйнага банка, над якім працаваў Эшлі, яму ўсё яшчэ трэба было атрымаць дазвол на водпуск у дырэктара санаторыя, доктара Гаральда В. Сміта.
  
  
  Эшлі заўсёды стараўся дакладна прытрымлівацца свайго прыкрыцця, размаўляючы з грубым старым жыхаром Новай Англіі, які думаў, што інфармацыйныя банкі змяшчаюць дадзеныя аб нейкім абследаванні псіхічнага здароўя. Эшлі заўсёды чытаў з блакнота з адрыўнымі лістамі аб тым, над чым ён, як мяркуецца, павінен быў працаваць, перш чым увайсці ў кабінет доктара Сміта.
  
  
  Аднак адна рэч заўсёды здавалася яму дзіўнай. У доктара Сміта, якога, як меркавалася, не павінна было асабліва хваляваць тое, чым канкрэтна займаліся яго супрацоўнікі, быў кампутарны тэрмінал злева ад яго стала, і, калі толькі АНБ не здзейсніла якога-небудзь хітрага кароткага замыкання, гэты тэрмінал выглядаў так, як быццам мог атрымліваць паказанні ад кожнага камп'ютарнага ядра ў санаторыі.
  
  
  Аднак Эшлі была ўпэўненая, што АНБ не збіралася рабіць нейкія ідыёцкія рэчы накшталт таго, каб даць вокладцы зразумець, што яна хавае. Тым не менш, было непрыемна бачыць гэта там, непрыемна проста разглядаць магчымасць таго, што дырэктар санаторыя мог мець доступ да строга засакрэчаных сакрэтаў, інфармацыі настолькі адчувальнай, што ніводны праграміст не меў доступу да працы за межамі сваёй уласнай, і нікому з іх не дазвалялася мець зносіны.
  
  
  "Такім чынам, вы хочаце ўзяць водпуск?" сказаў Сміт. "Я бачу, рана".
  
  
  "Трохі. Я адчуваю, што мог бы выкарыстоўваць гэта, сэр".
  
  
  "Зразумела. І куды вы з жонкай накіроўваецеся?"
  
  
  "Ну, я быццам падумаў, што на гэты раз паеду адзін. Сапраўдны водпуск. Мне гэта трэба".
  
  
  "Зразумела. Ты часта праводзіш водпуск у адзіноце?"
  
  
  "Часам".
  
  
  "О. Калі ты ў апошні раз адпачываў адзін?"
  
  
  "У 1962 годзе, сэр".
  
  
  "Вы тады былі халасцяком, ці не так?"
  
  
  "Так. Калі вы хочаце ведаць, сэр, у мяне праблемы з маёй жонкай, і я проста хачу адысці ад яе. Мне трэба з'ехаць ненадоўга".
  
  
  "Вы думаеце, ваша праца пацерпіць, калі вы гэтага не зробіце?" - спытаў Сміт.
  
  
  "Так, сэр".
  
  
  "Што ж, я не бачу прычын, чаму б табе не адпачыць. Скажам, у канцы месяца".
  
  
  "Дзякую вам, сэр".
  
  
  "Няма за што, Эшлі. Ты добры чалавек".
  
  
  Біл Эшлі ўсміхнуўся, паціскаючы руку, таму што адкуль Сміту ведаць, добры ён чалавек ці жудасны няўдачнік? Дзіўны хлопец гэты Сміт, з яго бояззю сонца. Адзіныя іншыя вокны з аднабаковым рухам, пра якія ведала Эшлі, знаходзіліся ў штаб-кватэры ЦРУ ў Лэнглі і штаб-кватэры АНБ у Вашынгтоне.
  
  
  Выконваючы фармальнасці са Смітам, Эшлі склаў належныя формы для свайго сапраўднага боса ў Вашынгтоне. Адказ быў сцвярджальным.
  
  
  Як звычайна, яго адразу ж адхілілі ад важных спраў, і ён проста выконваў смеццевую працу ў чаканні водпуску. За дзень да ад'езду ён перавёў свае зберажэнні на свой бягучы рахунак. Ён хацеў бы аддаць містэру Ўінчу наяўныя напрамую, але калі б яго сапраўдны бос даведаўся - а ў іх былі людзі, якія далі б ім слова, - што Эшлі зняў 8000 даляраў са сваіх зберажэнняў наяўнымі як раз перад сваім водпускам за мяжой, вакол яго было больш прадстаўнікоў урада, чым мурашак на кавалку цукру. Ён быў упэўнены, што містэр Уінч прыме чэк. Яму давядзецца. Гэта ўсё, што было ў Эшлі.
  
  
  "Бокал брэндзі", — сказаў містэр Уінч, калі Эшлі правялі ў самае халоднае ацяплянае памяшканне па гэты бок вуліцы — яно называлася "пакоі лорда Кілданана", — "спачатку вы павінны пачакаць, пакуль ваш рахунак не будзе аплачаны. Чэк — гэта абяцанне грошай . Гэта не грошы."
  
  
  Калі чэк быў аплачаны, Эшлі хутка пашкадаваў аб гэтым, так моцна ў яго хварэлі спіна і рукі ад чакання ў позе павагі на халоднай драўлянай падлозе. І за 20 000 долараў ён нават не атрымаў прыватнага ўрока. У класе было яшчэ трое.
  
  
  Яны былі крыху маладзей Эшлі, крыху больш атлетычныя і значна больш прасунутыя. Містэр Уінч прымусіў Эшлі паглядзець. Іх удары здаваліся знаёмымі, але ўсё ж нашмат прасцей. Рухі па крузе былі нашмат цвярдзей, чым Эшлі бачыла дзе-небудзь яшчэ, не гэтулькі фіксаваны круг, колькі змушаны разварот вакол суперніка.
  
  
  "Ці бачыце, містэр Эшлі, вас вучылі адпрацоўваць рухі па крузе вакол уяўнай кропкі", - растлумачыў Уинч. "Вашаму метаду навучыўся хтосьці даўным-даўно, хто назіраў гэты метад на практыцы, верагодна, супраць кагосьці, хто не рухаўся. Часам гэта спрацоўвае, часам не. Гэта таму, што гэта вытворнае. Ва ўсіх вытворных мастацтваў ёсць свае недахопы. , таму што яны капіююць знешнасць, не разумеючы сутнасці. І ёсць іншыя прычыны. Паглядзіце на майстроў кунг-фу, якія спрабавалі пазмагацца з тайскімі баксёрамі. Ні адзін не выжыў у першым раундзе. Чаму?"
  
  
  Проста каб аслабіць нарастальны ціск на спіну з фіксаванага становішча, Эшлі падняў руку. Містэр Уінч кіўнуў.
  
  
  "Таму што іх вучылі не змагацца, а прыкідвацца тымі, хто змагаецца", - сказаў Эшлі.
  
  
  "Вельмі добра", - сказаў містэр Уінч. "Але што больш важна, баксёры былі моцнымі людзьмі, аддзеленымі ад слабых. Баксёры зараблялі на жыццё сваім майстэрствам. Баксёры былі за працай; кунг-фу ў дзеянні. Уставай, Эшлі, на ногі. Прымі позу."
  
  
  "У якой пазіцыі, містэр Уінч?"
  
  
  “У любой позе, келіх з брэндзі. Устаньце, прыгніцеся ці схавайцеся. Верагодна, вам было б лепш з пісталетам і на адлегласці, магчыма, двухсот ярдаў. Гэта значыць, калі б у цябе быў пісталет, які я б табе не даў”.
  
  
  "Чаму я павінен навучыцца?"
  
  
  "Што дурань і яго жыццё хутка растануцца". Містэр Уінч пляснуў у далоні, і буйны светлавалосы мужчына з кароткай стрыжкай вожыкам, жорсткім тварам, ільдзіста-блакітнымі вачыма і рукамі са сціснутымі косткамі пальцаў, пратанцаваў наперад і моцна ўрэзаўся ў Біла Эшлі. Ён таксама прыйшоў хутка. Эшлі не бачыў удару, і ён зразумеў, што яго ўдарылі, толькі калі паспрабаваў паварушыць левай рукой. Гэтага не адбылося.
  
  
  Наступны мужчына, вялікі мускулісты мядзведзь з валасамі, захіхікаў, калі дастаў правую руку Эшлі. Здавалася, што да яго плячах прымацаваныя два распаленыя нажы, і раптам Біл Эшлі зразумеў, што яму патрэбныя рукі для раўнавагі. Стаяць было вельмі цяжка, а потым стала яшчэ цяжэй, калі левая нага падкасілася, і ён упаў на падлогу, курчачыся і стагнала ад агоніі, пасля таго як трэці стажор нанёс удар нагой.
  
  
  А затым правая нага адмовіла, калі містэр Уінч абезрухомліў яе грэблівым штурхялем.
  
  
  Эшлі закрычаў, калі з яго знялі белую форму. Косці, відаць, зламаныя, падумаў ён. Гэта было няправільна. Ты не ламаў нечыя косткі на трэніроўцы. Гэта была няправільная трэніроўка. Ён убачыў, як са столі лунае банер з рысавай паперы, і па холаду, які прабег па спіне, зразумеў, што нехта адчыняе акно. Гэта не было яго ўяўленнем. Станавілася халадней. Ён ведаў, што з яго знялі адзенне, але ён не мог глядзець. Яго галава павінна была заставацца менавіта там, дзе была, інакш яго суставы адчувалі неверагодны боль, як быццам нехта рэзаў яго звязкі рашпілем.
  
  
  Ён убачыў, як банэр на столі паплыў уніз, крывабокая перавернутая трапецыя з вертыкальнай лініяй праз яе. Просты сімвал, якога ён ніколі раней не бачыў.
  
  
  "Чаму? Чаму? Чаму?" - ціха прастагнаў Біл Эшлі, таму што гучны размова прымушаў яго рукі злёгку рухацца.
  
  
  "Таму што ты працуеш у Фолкрофце, аматар брэндзі", - пачуў ён голас містэра Уінча. Было занадта балюча паварочваць галаву, каб паглядзець на Ўінча.
  
  
  "Тады гэта было не за мае грошы".
  
  
  "Вядома, гэта было за вашыя грошы".
  
  
  "Але Фолкрофт?"
  
  
  "Гэта таксама было з-за Фолкрофта. Але грошы - гэта заўсёды прыемна, келіх брэндзі. Цябе дрэнна вучылі. З самага твайго прывітання свету ты прыходзіў сюды дагэтуль, таму што цябе дрэнна вучылі. Бывай, келіх брэндзі, ты ніколі не быў створаны для баявых мастацтваў ".
  
  
  Было адно дабраславенне ў холадзе, які прабіраў яго аголенае цела на новай драўлянай падлозе ў пакоях лорда замка Кілданан. Гэта павінна было ўсё выправіць. Яго боль ужо прытупіўся, і хутка ўсё гэта пройдзе. Уначы тэмпература яшчэ больш упала, і Эшлі пагрузіўся ў глыбокую цемру, але раніцай быў расчараваны слабым святлом. Але калі ў пакоі было больш за ўсё святла, прыкладна ў той час, калі сонца стаяла высока, Эшлі зноў слізгануў у глыбокую цемру, і на гэты раз ён не выйшаў.
  
  
  Ён быў знойдзены праз шэсць дзён дэтэктывам са Скотленд-Ярда, які дзейнічаў па навядзенні тэлефоннага абанента, які пазней будзе апісаны як які валодае "злёгку ўсходнім" голасам.
  
  
  Ярд таксама атрымаў правы кіроўцы Эшлі, штат Нью-Ёрк, ЗША, па пошце без запіскі.
  
  
  Паколькі ліст быў адрасаваны дэтэктыву, які атрымаў навядзенне, ён выказаў меркаванне, што цела належала Уільяму Эшлі, 38 гадоў, 855 Плезант-Лэйн, Рай, Нью-Ёрк, рост пяць футаў дзесяць цаляў, 170 фунтаў, карыя вочы, каштанавыя валасы, радзімка на левай руцэ, без якія карэктуюць лінзаў.
  
  
  Гэта не толькі пацвердзілася, але і стала вядома як "Забойства ў замку Кілданан", і дэтэктыў з'явіўся па тэлевізары, апісваючы жахлівасць смерці і тое, як скотленд-ярд шукае вар'ята.
  
  
  Эшлі памёр ад пераахаладжэння, а не ад пераломаў канечнасцяў, кожная з якіх раздробнена ў суставе, сказаў ён. Не, не было ніякіх доказаў. Але сцэна забойства была жахлівай. Жахліва жудаснай. Так, яго можна было б працытаваць з гэтай нагоды. Жахліва агідна. Ніколі раней не бачыў нічога падобнага.
  
  
  Калі ён скончыў свой другі штодзённы брыфінг для прэсы, у чалавека з брытанскай разведкі ўзніклі ўсе гэтыя пытанні.
  
  
  "Гэтаму хлопцу Эшлі спатрэбілася шмат часу, каб памерці?"
  
  
  "Так, сэр. Ён памёр ад пераахаладжэння".
  
  
  "Пры ім былі знойдзеныя якія-небудзь паперы?"
  
  
  "Не, сэр. Хлопец быў зусім аголеным. Уздзеянне заб'е хутчэй, чым смага ці голад ".
  
  
  "Так, мы добра ведаем пра гэта. Ці былі якія-небудзь прыкметы таго, што яго катавалі для атрымання інфармацыі?"
  
  
  "Ну, сэр, пакідаць чалавека з чатырма раздробненымі канечнасцямі голым на голай халоднай падлозе ў продуваемом наскрозь горным замку - гэта не зусім прыемны досвед, ці не так, сэр?"
  
  
  "Ты не ведаеш, гэта праўда?"
  
  
  "Напэўна, сэр. Ці быў гэты хлопец нейкім чынам важны?"
  
  
  "Насамрэч, гэта не тое, чаго ты чакаеш ад мяне пачуць, ці не так?"
  
  
  "Не, сэр".
  
  
  "Ты высветліў, у каго былі правы на замак?"
  
  
  "Брытанскі ўрад, сэр. Замак быў закінуты з-за падаткаў шмат гадоў таму. Уладальнік, так бы мовіць, не мог утрымліваць яго ў парадку".
  
  
  "Што гэта значыць?"
  
  
  "Не занята, сэр".
  
  
  "Зразумела. Ты хочаш сказаць, што гэта зрабілі прывіды?"
  
  
  "Не, сэр".
  
  
  "Вельмі добра. Мы звяжамся з вамі. І забудзьцеся, што вы размаўлялі са мной, калі ласка".
  
  
  "Ужо забыта, сэр".
  
  
  Даклад брытанскай разведкі амерыканскаму пасольству ў Лондане быў кароткім. Эшлі прыехаў у Англію як турыст, накіраваўся наўпрост у Шатландыю, правёў адзін вечар у маленькім гатэлі, а затым быў выяўлены больш за тыдзень праз у стане напаўпрытомнасці.
  
  
  Гэта было пахаванне ў закрытай труне ў Раі, штат Нью-Йорк. Што было выдатнай ідэяй, паколькі цела належала не Уільяму Эшлі, а было закінута з нью-ёркскага гарадскога морга. Цела Эшлі знаходзілася ў медыцынскай школе недалёка ад Чыкага, дзе лекар, які думаў, што працуе на Цэнтральнае разведвальнае ўпраўленне, аглядаў канечнасці. Удары, больш за верагодна, былі нанесеныя нейкім выглядам кавадлы. Суставы былі занадта раздробненыя, каб чалавечая рука магла нанесці шкоду. Эшлі сапраўды памерла ад пераахаладжэння, захварэўшы на пнеўманію з напаўненнем лёгкіх, што прывяло да смерці, падобнай на ўтапленне.
  
  
  У Раі, штат Нью-Ёрк, агент, які лічыў, што працуе пад прыкрыццём на ФБР, выдаючы сябе за агента федэральнай рэзервовай сістэмы, паклапаціўся аб тым, каб 8000 даляраў, якія зніклі з ашчаднага рахунку Эшлі, былі пераведзены паўторна без якіх-небудзь запісаў. аб тым, што яны калі-небудзь здымаліся.
  
  
  І адзіны чалавек, які дакладна ведаў, што ўсе гэтыя людзі рабілі і чаму, сядзеў за пісьмовым сталом у Фолкрофт Сантарыум, гледзячы са свайго акна з аднабаковым выглядам на праліў Лонг-Айленд, спадзяючыся, што Эшлі сапраўды стала ахвярай рабавання.
  
  
  Ён загадаў вярнуць 8000 даляраў на рахунак, таму што апошняе, у чым меў патрэбу гэты інцыдэнт, - гэта больш міжнароднай агалоскі з жонкай Эшлі, якая плача аб зніклых грошах. Агенцтва нацыянальнай бяспекі праявіла некаторую нядбайнасць, не паведаміўшы аб пераводзе сродкаў Эшлі з ашчаднай касы ў чэкавую, але ў цэлым гэта была самая дбайная і дакладная з усіх службаў краіны.
  
  
  Доктар Гаральд Сміт, чалавек, якога Эшлі лічыў сваім прыкрыццём, быў адзіным чалавекам, які ведаў, чым Эшлі зарабляў на жыццё. Уключаючы Эшлі.
  
  
  Ён праглядзеў праграмныя файлы гэтага чалавека. Эшлі адказваў за захоўванне інфармацыі аб суднаходстве на Усходнім узбярэжжы. Ён думаў, што ўзначальвае сартаванне інфармацыі, якая спрабавала выявіць замежнае пранікненне ў нацыянальныя суднаходныя кампаніі, заўсёды ключавое месца для шпіянажу. Але сапраўдная функцыя Эшлі, якую ён ніколі не мог бачыць, таму што выконваў толькі палову з іх, складалася ў падліку рэальных прыбыткаў ад дастаўкі ў параўнанні з выдаткамі.
  
  
  Гэта было часткай агульнай формулы, распрацаванай доктарам Смітам шмат гадоў таму, якая паказала, што, калі даходы пачалі перавышаць даходы, арганізаваная злачыннасць атрымала занадта вялікі кантроль над прыбярэжнымі раёнамі.
  
  
  За шмат гадоў да гэтага Сміт выявіў, што не можа скончыць з уплывам злачыннасці на партовыя сеткі, якое складалася з усё - ад ліхвярства да прафзвязаў. Але што ён мог зрабіць, дык гэта перашкодзіць злачыннасці кантраляваць суднаходства. Калі формула паказвала, што гэта становіцца небяспечным, акруговы пракурор раптам атрымліваў доказы адкатаў у партах, ці Падатковая служба атрымлівала ксеракопіі купчых для кіраўніка суднаходнай кампаніі, які купіў дома за 200 000 долараў пры зарплаце 22 000 долараў у год.
  
  
  Эшлі ніколі гэтага не ведаў. Ён проста працаваў над загрузкай ядра кампутара. Яго тэрмінал не мог нават атрымаць паказанні, не зарэгістраваўшы іх у кабінеце доктара Сміта. Сьміт праверыў запісы. Апошні раз, калі Эшлі запытваў дадзеныя кампутара, было шэсць месяцаў таму, і гэта было проста для таго, каб праверыць дакладнасць некаторых дадзеных, якія ён увёў напярэдадні.
  
  
  Абдумваючы гэта ў апошні раз, Сміт прыйшоў да высновы, што калі Уільяма Эшлі катавалі да апошняга патайнага кутка яго розуму, ён не мог расказаць сваім выкрадальнікам, чым ён зарабляў на жыццё. Ён проста не мог ведаць.
  
  
  Ніхто ў арганізацыі не ведаў, чым ён зарабляў на жыццё - ніхто, акрамя дваіх.
  
  
  Усё гэта было старанна спланавана шмат гадоў таму. У гэтым заключалася сутнасць арганізацыі, створанай больш за дзесяць гадоў таму нябожчыкам прэзідэнтам, які выклікаў Сміта да сябе ў кабінет і сказаў яму, што ўрад Злучаных Штатаў не працуе.
  
  
  "Згодна з Канстытуцыяй, мы не можам кантраляваць арганізаваную злачыннасць. Мы не можам кантраляваць рэвалюцыянераў. Ёсць так шмат рэчаў, якія мы не можам кантраляваць, калі жывем па Канстытуцыі. І ўсё ж, калі мы не пашырым некаторыя меры кантролю, яны разбураць гэтую краіну. Яны прывядуць яе да хаосу", - сказаў малады чалавек з пясочнага колеру валасамі і бостанскім акцэнтам. "А хаос вядзе да дыктатуры. Гэтак жа дакладна, як тое, што вада перахлёствае праз плаціну, адсутнасць парадку прыводзіць да занадта вялікага парадку. Мы асуджаныя, калі толькі..."
  
  
  І "калі толькі", якое пачуў Сміт, было арганізацыяй, створанай па-за Канстытуцыяй, па-за ўрадам, арганізацыяй, якой не існавала, створанай, каб паспрабаваць захаваць урад жывым.
  
  
  Арганізацыя праіснавала б нядоўга, не больш за два гады, а затым знікла б, ніколі не ўбачыўшы публічнага асвятлення. І Сміт узначаліў бы яе. У Сміта ўзнікла пытанне. Чаму ён? Бо, як патлумачыў прэзідэнт, за гады сваёй службы Сміт больш, чым любы іншы кіраўнік Цэнтральнага разведвальнага ўпраўлення, прадэманстраваў адсутнасць ганарлівых амбіцый.
  
  
  "Усе псіхалагічныя тэсты паказваюць, што вы ніколі б не выкарыстоўвалі гэтую арганізацыю для захопу ўлады ў краіне. Шчыра кажучы, доктар Сміт, у вас тое, што можна бязлітасна назваць неверагоднай адсутнасцю ўяўлення".
  
  
  "Так", - сказаў Сміт. "Я ведаю. Так было заўсёды. Мая жонка часам скардзіцца".
  
  
  "У гэтым ваша сіла", - сказаў Прэзідэнт. "Аднак мяне сёе-тое ўразіла, і я збіраюся спытаць вас пра гэта зараз, таму што мы больш ніколі не ўбачым адзін аднаго, і вы, вядома, забудзецеся гэтую сустрэчу ..."
  
  
  "Вядома", - перапыніў яго Сміт.
  
  
  "Што мяне бянтэжыць, доктар Сміт, дык гэта тое, як, чорт вазьмі, вы маглі заваліць тэст Роршаха. Гэта ёсць у вашых запісах аб здольнасцях".
  
  
  "А, гэта", - сказаў Сміт. "Я памятаю. Я бачыў чарнільныя кляксы".
  
  
  "Правільна. І ў тэсце Роршаха вы павінны апісаць, як выглядаюць кляксы".
  
  
  "Я зрабіў гэта, спадар прэзідэнт. Яны выглядалі як чарнільныя кляксы".
  
  
  Так усё і пачалося. Меркавалася, што арганізацыя будзе займацца зборам і распаўсюджваннем інфармацыі, забяспечваць інфармацыяй пракурораў, дазваляць газетам публікаваць артыкулы, якія ставяць у няёмкае становішча карумпаваных службоўцаў. Але на раннім этапе стала відавочна, што інфармацыі недастаткова. Неіснуючай арганізацыі патрэбна была рука забойцы. Для гэтага патрабавалася рука забойцы памерам з невялікае войска, але ў маленькіх войсках шмат ратоў, і вам не вельмі ўдавалася пераканаць наёмнага забойцу, што ён працуе на Міністэрства сельскай гаспадаркі. Ім патрэбен быў выбітны забойца-адзіночка, якога не існавала, - для арганізацыі, якой не існавала.
  
  
  Спачатку гэта было сапраўды дастаткова проста.
  
  
  Арганізацыя знайшла патрэбнага ёй чалавека, які працуе ў невялікім паліцэйскім упраўленні ў Нью-Джэрсі, і абвінаваціла яго ў забойстве, якога ён не здзяйсняў, і пакарала смерцю яго электрычным крэслам, які не спрацаваў, і калі ён ачуўся, то афіцыйна лічыўся нябожчыкам. Такая была яго натура, якая была старанна праверана раней, што ён добра прыстасаваўся да працы на арганізацыю і шматлікаму навучыўся ў свайго ўсходняга трэнера, стаўшы - за выключэннем некалькіх невялікіх недахопаў характару - ідэальнай чалавечай зброяй.
  
  
  Сміт думаў пра гэта, назіраючы, як над пралівам Лонг-Айленд змрочна насоўваецца шторм. Ён пакратаў тэчку Эшлі. Нешта не сыходзілася. Метад забойства быў настолькі вар'яцкім, што проста мог мець асаблівую мэту і значэнне.
  
  
  Усё астатняе ў гэтай справе здавалася спарадкаваным, нават зняцце грошай. Забойства адбылося пасля таго, як чэк быў наяўны праз рахунак у швейцарскім банку на імя нейкага містэра Уінча. Сьміт яшчэ раз прагледзеў справаздачу брытанскай выведкі. Эшлі быў забіты на свежаапрацаванай драўлянай падлозе. Значыць, цяжкае абсталяванне не выкарыстоўвалася для раздушвання яго канечнасцяў, бо на падлозе засталіся б сляды ад яго. Магчыма, лёгкае абсталяванне? Магчыма, забойца быў садыстам?
  
  
  Для чалавека, які не толькі не верыў у здагадкі, але і не мог дакладна ўспомніць, каб калі-небудзь меў іх, доктар Гаральд В. Сміт адчуў дзіўнае адчуванне, думаючы аб смерці Эшлі. У тым, як яго забілі, была нейкая мэта. Сьміт не ведаў, чаму ён так падумаў, але тым не менш ён працягваў так думаць.
  
  
  За вячэрай, якая складалася з пірага з трэскай і ледзь цеплаватага суккоташа, ён думаў пра гэта. Нядбайна цалуючы жонку на ноч, ён думаў пра гэта. Раніцай ён думаў аб гэтым, нават калі вырашаў іншыя пытанні.
  
  
  І паколькі гэта пачынала замінаць яго іншым абавязкам, што магло прывесці да збояў ва ўсёй арганізацыі, такім чынам, гэта патрабавала адказу.
  
  
  І гэта павінна было адбыцца хутка, таму што з двух мужчын, якія маглі б разгадаць загадку смерці Эшлі, адзін быў на заданні, а іншы рыхтаваўся вярнуцца дадому ў маленькую вёску ў Паўночнай Карэі.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДРУГІ
  
  
  Яго звалі Рыма, і свежы снег упаў яму на расчыненую далонь, і ён адчуў, як сняжынкі назапашваюцца. На ўзлеску высокай хвоі, на адлегласці трохсот ярдаў ад жоўтага святла, якое выходзіла з хаціны, ляжаў свежы, белы, роўны снег, нават не замецены ў зацішны вечар позняй восені ў Бердэце, штат Мінесота.
  
  
  Рыма падышоў да краю паляны, абмінаючы хаціну, пакуль не ўпэўніўся. Цяпер ён ведаў. Ідэальнай палянай у лясах Мінесоты было адкрытае поле для абстрэлу. Памочнік генеральнага пракурора паклапаціўся пра гэта. Калі ён не бачыў, што нехта набліжаецца, то яго сабака ўчуў бы іх, і з гэтага хаткі любы, хто перасякаў гэтую адкрытую белую коўдру, на лыжах, снегаступах, нага за нагой, любы быў бы амаль нерухомай мішэнню ў жоўтым святле, праразальным лістападаўскую ноч.
  
  
  Па нейкай прычыне Рыма ўспомніў ноч больш чым дзесяцігадовай даўніны, калі яго прышпілілі рамянямі да электрычнага крэсла, калі ён думаў, што памёр, а затым абудзіўся да новага жыцця як чалавек, чые адбіткі пальцаў патрапілі ў дасье аб загінуўшых, чалавек, якога не існавала для арганізацыі, якой не існавала.
  
  
  Але Рыма ведаў сёе-тое, чаго не ведаў ягоны бос, доктар Гаральд В. Сміт. Ён памёр на тым электрычным крэсле. Чалавек, які быў Рыма Уільямсам, памёр, таму што гады трэніровак былі настолькі інтэнсіўнымі, што нават нервовая сістэма Рыма змянілася, і ён сам змяніўся, так што зараз ён быў кімсьці іншым.
  
  
  Рыма заўважыў, што снег растае ў яго руцэ, і ўсміхнуўся. Калі ты губляеш канцэнтрацыю, ты губляеш усё. Калі б ён дазволіў усяму гэтаму здарыцца, то ў наступны раз адчуў бы холад у сваім целе, а затым, тут, у ледзяным снезе Мінесоты, ён аддаў бы сваё цела стыхіі і памёр. Холад - гэта не фіксаваная кропка на тэрмометры, а ўзаемасувязь паміж целам і навакольным асяроддзем.
  
  
  Стары дзіцячы трук складаўся ў тым, каб падставіць адну руку пад гарачую праточную ваду, а іншую - пад лядоўню, а затым апусціць абедзве рукі ў міску з ледзь цёплай вадой. Для рукі, якая была гарачай, крыху цёплая вада здалася халоднай. Для рукі, якая была лядоўні, ледзь цёплая вада здалася гарачай. Тое ж самае з уздзеяннем тэмпературы на арганізм. Да вызначанага моманту справа была не ў тэмпературы цела, а ў розніцы паміж тэмпературай знадворку і тэмпературай цела. І калі б тэмпературу цела можна было панізіць, то чалавек мог бы вытрымаць мінусавое надвор'е ў лёгкім белым швэдры, белых спартовых штанах і белых скураных красоўках, і мужчына мог бы трымаць сняжынку ў руцэ і глядзець, як яна не растае.
  
  
  Рыма адчуў цішыню снегу і ўбачыў снапы іскраў, якія выляталі з трубы асветленай жоўтым святлом хаціны ўдалечыні.
  
  
  Снег - гэта вельмі лёгкая вада, вада з вялікім утрыманнем кіслароду, і калі ты апускаеш у яе сваё цела, рухаючыся нараўне з зямлёй, і яна атачае цябе з усіх бакоў, і ты становішся часткай яе беласці, а не ўрываешся па-над ёй, але кожная частка твайго цела рухаецца скрозь яе, тады яна становіцца лёгкай вадой, і ты рухаешся хутка, не дыхаючы, але выцягваючы пальцы наперад і адводзячы назад сціснутыя далоні, а цела рухаецца роўна і хутка туды, дзе ў апошні раз відаць была хаціна над снегам.
  
  
  Рыма спыніўся, і яго калені аўтаматычна апусціліся, падмінаючы пад сябе снег. Ён падняў галаву над непразрыстай беласцю і адчуў пах свежазгарэлага гікоры і цяжкі, тоўсты пах мяса, якое рыхтавалася. За запатнелымі вокнамі рухаліся дзве постаці. Адна вяленая, а другая з полымі грудзьмі жанчыны, верагодна, маладой. У памочніка генеральнага пракурора сапраўды была дзяўчына, сказаў Сміт Рыма, і, вядома, не магло быць жывых сведкаў. З таго, што сабраў Рыма, памагаты генеральнага пракурора меў неверагоднае няшчасце ўдзельнічаць у некаторых справах, дрэнна падрыхтаваўшыся. Сведкі абвінавачання ў выніку даказалі невінаватасць абвінавачанага; юрыдычныя працэдуры былі настолькі заблытаныя, што правы столькіх злачынцаў былі парушаны, што яны так і не паўсталі перад судом.
  
  
  Шмат, шмат памылак, у якіх памочнік генеральнага пракурора Докінз абвінаваціў бы суды ў залішняй мяккасці. І ў той час як іншыя адвакаты разбагацелі, рыхтуючы свае справы, Джэймс Бэламі Докінз стаў яшчэ багацей, не рыхтуючы свае.
  
  
  Гэта было, калі нікчэмная регистраторша, якая думала, што атрымлівае дадатковы прыбытак ад Нацыянальнага штогадовага часопіса нерухомасці, падала сваю гадавую справаздачу ў часопіс, які чамусьці рэдка публікаваў штосьці з таго, што яна дасылала, - што Джэймс Бэламі Докінз быў на шляхі да таго, каб стаць мішэнню.
  
  
  Кампутар у санаторыі Лонг-Айленда ў праліве Лонг-Айленд выдае гэтыя ўзаемазлучаныя факты: страчаныя справы павялічылі багацце. У выпадку з Джэймсам Бэламі Докінзам, чым горш ён выступаў у судзе, тым больш зямлі яму належала.
  
  
  Спачатку гэта было сказана яму крыху мякка. Магчыма, маючы ў запасе яшчэ два гады і ўжо назапасіўшы значны стан, ён, магчыма, захоча прысвяціць усю сваю энергію асуджэнню пэўных злачынцаў. Яму паказалі спіс, які дзіўна супадаў з яго дабрадзеямі.
  
  
  Ён адпрэчыў гэтую прапанову, папярэдзіўшы, што, калі хто-небудзь паспрабуе адхіліць яго ад пасады, ён неадкладна прад'явіць абвінавачанні ўсім у гэтым спісе ў шматлікіх злачынствах, якіх яны не маглі здзяйсняць, а калі абвінавачванні будуць знятыя, няхай яны дурное судзяцца са штатам Мінесота .
  
  
  А яшчэ лепш, прад'явіце ім абвінавачанне ў забойстве таго, хто тэлефанаваў, і як толькі яны будуць апраўданы, яны змогуць выйсці і заняцца сапраўднай справай, таму што чалавека нельга судзіць за адно і тое ж злачынства двойчы.
  
  
  Карацей кажучы, памагаты генеральнага пракурора Джэймс Бэламі Докінз не збіраўся змяняць свае погляды і не збіраўся сыходзіць у адстаўку, і хай дапаможа Бог штату, калі хто-небудзь паспрабуе яго выштурхнуць.
  
  
  Гэты адказ у канчатковым рахунку дасягнуў кампутара Фолкрофта і перадаў усе гэтыя факты доктару Гаральду Ў. Сміту, які неадкладна вырашыў, што Амерыка можа абыйсціся без Джэймса Бэламі Докінза.
  
  
  Такім чынам, вочы Рыма падняліся вышэй за лінію снегу, і ён убачыў дзве постаці, і адчуў пах хаціны, і апусціў галаву назад у беласць, дзе яго калені падняліся, і ён рушыў наперад, не набіраючы вельмі светлую ваду, у якую ён увайшоў, але рухаючыся скрозь яе, як быццам ён належаў ёй.
  
  
  Рыма пачуў, як забрахалі сабакі, дзверы каюты з храбусценнем адчыніліся і мужчынскі голас спытаў: "У чым справа, Куіні?" І Куіні забрахала.
  
  
  "Я нічога не бачу, Куіні", - зноў пачуўся голас.
  
  
  І толькі таму, што яму так захацелася, і толькі таму, што ён нядаўна глядзеў фільм жахаў, і, магчыма, таму, што быў Дзень усіх Святых, Рыма прарабіў маленькую дзірачку ў снезе і застагнаў:
  
  
  "Джэймс Бэламі Докінз, твае дні палічаныя".
  
  
  "Хто гэта, чорт вазьмі, такі?"
  
  
  "Джэймс Бэламі Докінз, ты не перажывеш гэтую ноч".
  
  
  "Ты там. Дзе б ты ні быў. Я магу разнесці табе галаву".
  
  
  "Кашалёк або жыццё", - сказаў Рыма.
  
  
  "Дзе ты?"
  
  
  "Кашалёк або жыццё", - сказаў Рыма.
  
  
  "Ідзі і схапі яго, Куіні".
  
  
  Рыма пачуў надыходзячы брэх, і Докінз, пузаты мужчына з запалым тварам і вінтоўкай калібра 30-30, што ляжыць перад ім, убачыў, як яго бульмастыф нясецца па снезе, пакідаючы за сабой скошаную дарожку, а яе ногі ўзбіваюць кону. Калі Куіні схопіцца за што б там ні было, яна атрымае ад яго добры кавалак, а Докінз адстрэліць астатняе. Мужчына, відавочна, прыйшоў забіць яго, і ўсё, што Докінзу трэба было зрабіць, каб прадэманстраваць самаабарону, - пераканацца, што на целе знойдзена зброя. Калі б у яго яго не было, ён бы забяспечыў яго. Мужчына ўжо быў на сваёй тэрыторыі, і гэтага было б дастаткова ў якасці ўскоснага доказу, які пацвярджае намер. Зброя зрабіла б астатняе.
  
  
  Але дзіўная рэч адбылася з Куіні, якая ўжо ўдосталь наелася восеньскіх трусоў і нават узяла верх над сямействам янотаў. Сцежка, якую яна праклала, раптам абарвалася, і яна знікла ў снезе. Зніклі.
  
  
  Докінз падняў пісталет да пляча і стрэліў у вобласць, у якой бясшумна схаваўся сабака. Ён пачуў стогн і зноў стрэліў з вінтоўкі з рычажным кіраваннем, і наступны стрэл паказаў, як цямнее снег, і ён усміхнуўся сам сабе.
  
  
  "У што, чорт вазьмі, ты страляеш, Джымі?" - данёсся жаночы голас з хаціны.
  
  
  "Заткніся, мілая", - сказаў Докінз.
  
  
  "У што ты страляеш у гэты час ночы?"
  
  
  "Нічога. Заткніся і ідзі спаць".
  
  
  Докінз прыцэліўся ў тое месца, дзе пачынала распаўсюджвацца чырвоная цемра, і ён убачыў невялікую канвульсію пад снегам. Нейкім чынам мужчына прабраўся пад выпаўшым снегам, але ён не ўбачыў схілу, які вядзе да крыві, толькі след Куіні.
  
  
  Ён назіраў, а снег быў нерухомы, і тады ён выйшаў з хаціны, каб агледзець сваю здабычу. Але калі ён быў амаль там, дзе Куіні схавалася з-пад увагі, ён адчуў, як нешта цягне яго ззаду за штаны, і выявіў, што яго цела садзіцца. Затым нечая рука шпурнула снег яму ў твар, і ён не змог утрымаць свой 30-30 і адчайна паспрабаваў змахнуць снег з твару.
  
  
  Ён паспрабаваў устаць, але якраз у той момант, калі нага, здавалася, здабыла пад сабой цвёрдасць, яна нейкім чынам выслізнула. Калі ён паспрабаваў змахнуць снег з рота, яго рука, здавалася, цягнулася ў дзіўных кірунках. Затым жах ад гэтага ахапіў яго.
  
  
  Ён збіраўся патануць у снезе і не мог ні ўстаць, ні выпусціць з рота вадкасць, якая выводзіць халоднае паветра. Затым, у апошнім адчайным выпадзе, які ратуе жыццё, ён кінуўся ўсім целам прэч ад сілы, якая, здавалася, утрымлівала яго. І ён нікуды не рушыў і праглынуў яшчэ адну жменю снегу.
  
  
  Усё стала белым, і тады ён больш не быў лядоўням. Было толькі яго цела. Калі на наступную раніцу яго выявіла перапалоханая палюбоўніца, акруговы каранёр назваў яго смерць самагубствам. Як ён і меркаваў, Докінз "выкінуў хіхіканне", застрэліў свайго сабаку, затым катаўся, глытаючы снег, пакуль не патануў і не змерз.
  
  
  У Мінесоце інцыдэнт адразу трапіў у загалоўкі газет:
  
  
  АБРАНЫ ЧЫНАЎНІК МЕРТВ У КАХАННЕМ ГНЕЗДЫШКУ
  
  
  Да таго часу, калі гісторыя была надрукаваная, самалёт Рыма прызямліўся ў аэрапорце Ролі Дарем у Паўночнай Караліне, дзе ён узяў таксі да матэля за межамі Чапел-Хіл.
  
  
  "Адсутнічалі ўсю ноч?" падміргнуў парцье.
  
  
  "Накшталт таго", - сказаў Рыма.
  
  
  Парцье ўсміхнуўся. "Вы, мусіць, правялі гэты час у памяшканні. Позняй восенню ночы тут могуць быць прахалоднымі".
  
  
  "Мне не было холадна", - сапраўды прызнаўся Рыма.
  
  
  "О, хацеў бы я зноў быць маладым", - сказаў клерк.
  
  
  "Янг не мае да гэтага ніякага дачынення", - сказаў Рыма, беручы тры ключы, таму што ён зняў тры сумежныя пакоі.
  
  
  "Табе тэлефанаваў твой дзядзька Марвін".
  
  
  "У які час?"
  
  
  "Каля паловы адзінаццатай сёння раніцай. Адбылася пацешная рэч. Тэлефон разрадзіўся амаль адразу, як я патэлефанаваў табе ў нумар. Я падышоў да тваіх дзвярэй і крыкнуў, што раздаўся тэлефонны званок, але ўсё, што я пачуў, гэта ўключаны тэлевізар ўнутры, і я не стаў націскаць на яго ".
  
  
  "Я ведаю, што ты не настойваў", - сказаў Рыма.
  
  
  "Як гэта?"
  
  
  "Ты дыхаеш, ці не так?" - спытаў Рыма, і калі ён праслізнуў у сярэдні пакой, было вельмі ціха, таму што крохкі пажылы азіят з вадкай бародкай сядзеў на падлозе ў позе лотаса, залатое кімано бездакорна аблягала яго.
  
  
  Тэлевізар з якая запісвае прыладай для праслухоўвання іншых каналаў, а затым паслядоўнага паказу раўналежных перадач, каб не прапусціць ні адной секунды ні адной мыльнай оперы, быў уключаны.
  
  
  Рыма ціха сеў, нават не пашаптаўшы канапай. Калі Чиун, Майстар Сінанджу, атрымліваў асалоду ад сваімі дзённымі драмамі, ніхто, нават яго вучань Рыма, не турбаваў яго.
  
  
  У мінулым некаторыя, выпадкова, думалі, што гэта проста стары, які глядзіць мыльныя оперы, і не паставіліся да гэтага моманту з павагай. Іх больш не было сярод жывых.
  
  
  Такім чынам, Рыма назіраў, як місіс Лоры Бэнкс выявіла, што яе малады палюбоўнік любіць яе саму па сабе, а не яе новую аперацыю па шлейцы асобы, праведзеную доктарам Джэнінгсам Браянтам, чыя старэйшая дачка збегла з Мортанам Ланкастэрам, вядомым эканамістам, якога шантажавала Доретта Дэніе , былая танцорка жывата, якая набыла кантрольны пакет акцый анкалагічнай даследчай лякарні Элк-Рыдж, і пагражала зачыніць яе, калі Лоры не раскажа, дзе Пітэр Мальтус прыпаркаваў сваю машыну ў ноч, калі старэйшая дачка Лома патрапіла пад машыну, і не папярэдзіць, што яе дачка была збітая, і што яна не зможа яе выратаваць. скалечаны на некалькі тыдняў, у ноч паводкі, калі капітан Рэмба Донэстэр збег ад цёмнага інцыдэнту ў сваім мінулым, пакінуўшы ўвесь горад Элк-Рыдж безабаронным перад стыхіяй без абароны Нацыянальнай гвардыі ВПС.
  
  
  Лоры размаўляла з доктарам Браянтам, задаючыся пытаннем, ці варта расказаць Піцеру аб яго маці. Рыма прыйшло ў галаву, што прыкладна за два гады да гэтага актрыса абмяркоўвала, ці варта расказаць каму-небудзь яшчэ якую-небудзь змрочную гісторыю пра сваячку, і адрознівала гэтыя драмы ад рэальнасці не столькі тое, што адбылося, колькі тое, што ўсе былі так моцна гэтым заклапочаныя. Аднак для Чыўна гэта было прыгожа і, наколькі гэта ўвогуле магчыма, апраўдвала амерыканскую цывілізацыю. Ён яшчэ больш пераканаўся, што гэтае ўвасабленне амерыканскай культуры, калі ў рамках праграмы абмену з Расіяй Амерыка даслала Нью-Йоркскі філарманічны аркестр — як сказаў Чыун, "каб усё добрае заставалася дома". У абмен Расія даслала балет Вялікага тэатра, які, як ведаў Чыун, таксама быў другагатунковым, таму што іх танцоры былі нязграбнымі.
  
  
  Было палова пятай паполудні, калі скончылася апошняя рэклама апошняга шоў, пачаўся фільм, і Чыун выключыў тэлевізар.
  
  
  "Мне не падабаецца, як ты дыхаеш", - сказаў ён.
  
  
  "Маё дыханне такое ж, як і ўчора, Татачка", - сказаў Рыма.
  
  
  "Вось чаму мне гэта не падабаецца. Сёння ўнутры цябе павінна быць спакайней".
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Таму што сёння ты іншы".
  
  
  "Якім чынам, Маленькі бацька?"
  
  
  "Гэта табе трэба зразумець. Калі ты не ведаеш, як ты сябе адчуваеш кожны дзень, тады ты губляеш з-пад увагі сябе. Ведай гэта, ні ў аднаго чалавека ніколі не было двух аднолькавых дзён".
  
  
  "Нам тэлефанавалі зверху?"
  
  
  “Мяне груба перапынілі, але я не трымаў зла за гэта на таго, хто зрабіў тэлефонны званок. Я трываў грубасць, бессардэчнасць і адсутнасць увагі да беднага старога, які атрымлівае асалоду ад беднымі задавальненнямі ў ціхім прыцемку свайго жыцця”.
  
  
  Рыма пашукаў тэлефон, каб перазваніць. Ён знайшоў дзірку ў тым месцы, дзе шнур быў выдраны са сцяны. Ён пашукаў адлучаны тэлефон і толькі калі ўбачыў цёмную дзірку ў камодзе з белага дрэва, зразумеў, куды падзеўся тэлефон. Які трэснуў корпус прылады быў убудаваны ў заднюю сценку камоды, прыварыўшы ўвесь прадмет мэблі да сцяны.
  
  
  Рыма зайшоў у суседнюю спальню і набраў нумар. Гэты нумар не актываваў тэлефон напрамую, замест гэтага ён выклікаў серыю падлучэнняў па ўсёй краіне, так што да таго часу, калі тэлефон, нарэшце, зазваніў у кабінеце дырэктара санаторыя Фолкрофт, не было ніводнай лініі, якая забяспечвае злучэнне.
  
  
  "Прывітанне", - сказаў Рыма. "Тэлефанаваў дзядзька Натан".
  
  
  "Не", - сказаў доктар Сміт. "Тэлефанаваў дзядзька Марвін".
  
  
  "Так, сапраўды", - сказаў Рыма. "Я ведаў, што гэта быў нехта".
  
  
  "Я спрабаваў звязацца з вамі раней, але мы былі разарваныя, і я падумаў, што вы, магчыма, нешта растлумачвалі ў той час".
  
  
  "Не. Тэлефон зазваніў, калі Чыун глядзеў свае шоу".
  
  
  "О", - цяжка ўздыхнуў Сміт. "У мяне свайго роду асаблівая праблема. З кімсьці адбыўся няшчасны выпадак даволі дзіўным чынам, і я падумаў, што вы з Чыўном маглі б праліць на гэта нейкае святло".
  
  
  "Ты маеш на ўвазе, што ён быў забіты невядомым табе спосабам, і ты мяркуеш, што Чиун ці я павінны былі б ведаць".
  
  
  "Рыма, калі ласка. Не існуе такой рэчы, як цалкам абароненая тэлефонная лінія".
  
  
  "Што ты збіраешся рабіць? Прыйшлі мне каробак запалак з нябачнымі чарніламі на ім? Ды добра, Сміці, у маім жыцці ёсць больш важныя рэчы, чым гульні ў бяспеку ".
  
  
  "Што важней у тваім жыцці, Рыма?"
  
  
  "Дыхай правільна. Ты ведаеш, што сёння я дыхаю гэтак жа, як учора?"
  
  
  Сміт адкашляўся, і Рыма зразумеў, што гэта быў гук няшчасця, што Сміт пачуў нешта, з чым не хацеў мець справы, бо баяўся, што далейшыя адказы могуць збіць яго з панталыку яшчэ больш. Ён ведаў, што Сміт нядаўна пакінуў спробы зразумець яго і пачаў прымаць Рыма як Чыўна. Невядомая велічыня, якая саслужыла добрую службу. Гэта была сур'ёзная саступка з боку чалавека, які ненавідзеў усё, што не мог прывесці ў парадак, добра пазначыць і ідэальна падаць. Таямніцы былі праклёнам для кіраўніка арганізацыі.
  
  
  "Калі падумаць", - сказаў Сміт. "Павіншуй сваю цётку Мілдрэд з днём нараджэння. Заўтра ёй спаўняецца пяцьдзесят пяць".
  
  
  "Гэта значыць, што я павінен сустрэць цябе ў даведачнай аэрапорта О'Хара ў тры гадзіны дня. Ці ўжо тры гадзіны ночы? Ці гэта аэрапорт Логан?"
  
  
  "Добрай раніцы. О'Хара", - змрочна сказаў Сміт, і Рыма пачуў, як трубка замоўкла.
  
  
  Падчас пералёту з Ролі-Дарэма ў чыкагскі аэрапорт О'Хара Чыўн раптам уразіўся схаваным навыкам амерыканцаў. Чыун прызнаў, што яму варта было б ведаць, што павінны былі быць і іншыя вобласці дасканаласці.
  
  
  "Любая нацыя, якая можа вырабляць па меры кручэння Планеты, або Маладая і дзёрзкая, павінна мець іншыя ізаляваныя ачагі каштоўнасці", - сказаў Чыун.
  
  
  Рыма ведаў, што Чиун лічыць, што самалёты вельмі падобныя на добра сканструяваныя лятаючыя аб'екты, таму ён заўважыў, што Амерыка з'яўляецца лідэрам у галіне авіяцыі і што ён ніколі не чуў аб самалёце карэйскай канструкцыі.
  
  
  Чыун праігнараваў гэты каментар.
  
  
  "Тое, пра што я кажу, - велічна вымавіў ён, дастаючы два адарваных кавалачка белай паперы, заціснутых паміж яго доўгімі вытанчанымі пазногцямі, - знаходзіцца тут. Гэта. І ў Амерыцы таксама. Якая прыемная неспадзеўка - выявіць, што такое мастацтва так добра выконваецца у такім далёкім месцы, як Амерыка ".
  
  
  Рыма зірнуў на лісты. Адзінае месца на іх было запоўнена неахайным шрыфтам.
  
  
  "Гэтаму можна давяраць. Я адправіў яму свой дзень нараджэння, месца і час нараджэння з дакладнасцю да хвіліны, і я адправіў яму твой".
  
  
  "Ты не ведаеш напэўна, калі я нарадзіўся. Я таксама не ведаю", - сказаў Рыма. "Запісы ў прытулку былі не такімі дакладнымі".
  
  
  Рукі Чыуна ў хваляванні водмелі агаворкі Рыма як неістотныя.
  
  
  "Нават з недакладнай датай, такая выдатная дакладнасць", – сказаў Чыун.
  
  
  Рыма прыгледзеўся больш уважліва. На другім баку папер былі кругі з дзіўнымі знакамі.
  
  
  "У чым справа?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Астралагічная карта", – сказаў Чыун. “І ў Амерыцы таксама. Я вельмі прыемна здзіўлены, што вялікае мастацтва, гэтак дрэнна практыкуемае такімі шматлікімі, выконваецца добра, і з усіх месцаў менавіта ў Амерыцы”.
  
  
  "Я на гэта не куплюся", - сказаў Рыма.
  
  
  "Вядома, таму што ў Амерыцы маленькія машыны робяць усё ў вялікай колькасці. Але вы забываеце, што бліскучыя людзі з праніклівасцю ўсё яшчэ існуюць. Вы не верыце ў сілы Сусвету, таму што бачылі, як іх уяўляюць дурні і шарлатаны. Але ў Амерыцы ёсць па меншай меры адзін сапраўдны чытач the planets ".
  
  
  "Круты дон", - сказаў Рыма і падміргнуў праходзілай міма сцюардэсе, якая ледзь не выпусціла свой паднос ад прыемнага здзіўлення. Рыма ведаў, што яму не трэба было гэтага рабіць, таму што сцюардэса нязменна прыставала да яго ўсю паездку, патрабуючы кавы, гарбаты, малака, падушкі для галавы, часопісаў і ўсяго астатняга, што магло б зблізіць яе з ім. Два гады таму ў нью-ёркскім аэрапорце Кэнэдзі дзяўчына з Pan-Am праводзіла яго ад самалёта, крычучы, што ён пакінуў сурвэтку на сядзенне.
  
  
  "Ты можаш так казаць, - сказаў Чыун, - але дазволь мне прачытаць табе на тваёй роднай мове праніклівыя думкі гэтага чытальніка сіл сусвету".
  
  
  І Чиун чытаў у манеры апавядальніка гісторый, падвышаючы голас у важных момантах і паніжаючы ў сур'ёзных.
  
  
  "Вы, - прачытаў Чіун, - знаходзіцеся ў гармоніі з мяккасцю і прыгажосцю вашага свету. Нямногія ўсведамляюць вашу мудрасць і дабрыню, якія хаваюцца за вашым імкненнем да пакоры. Вас турбуе бесперапыннае цкаванне вашых блізкіх, якія не могуць публічна прызнаць вашу жахлівую пышнасць ".
  
  
  "Даволі нядрэнна", - сказаў Рыма. "І што ён напісаў пра цябе?"
  
  
  "Гэта я", - сказаў Чыун і прачытаў з іншага артыкула: "У вас ёсць схільнасць да патурання сваім жаданням і вы прывыклі дзейнічаць у адпаведнасці з любой думкай, якая праносіцца ў вас у галаве. Ты не прадумваеш усё да канца, а пражываеш дні так , як быццам у цябе няма заўтра”.
  
  
  "Як я разумею, гэта я", - змрочна сказаў Рыма.
  
  
  "У дакладнасці", - сказаў Чыун. "О, ці ведае ён цябе. Гэта яшчэ не ўсё. "Ты не шануеш дадзеныя табе вялікія дары і разбазарваеш іх, як качыны памёт".
  
  
  "Дзе?" спытаў Рыма. "Дазвольце мне паглядзець, дзе ён гэта сказаў. Дзе ён сказаў "качыны памёт"?"
  
  
  "Ён не зусім так сказаў. Але ён бы сказаў, калі б ведаў цябе лепш".
  
  
  "Зразумела", - сказаў Рыма і папрасіў дзве газеты. Правільна. Там было ўсё, апрача качынага прыплоду. Але Рыма заўважыў яшчэ сёе-тое. Табліца Чыўна пачыналася з загалоўка "пазітыў", а затым была адарваная з сярэдзіны старонкі. Табліца Рыма пачыналася з падзелу "негатывы", і ў яе не было верха старонкі.
  
  
  "Ты забраў мае негатывы і свае пазітывы", - сказаў Рыма.
  
  
  "Я захаваў тое, што было правільным. У свеце дастаткова дэзінфармацыі. Давайце будзем удзячныя, што ў такой краіне, як гэтая, мы знайшлі хаця б тое, што напалову дакладна".
  
  
  "Хто гэты хлопец?"
  
  
  “Ён Ке'Ган гор. У гарах заўсёды ёсць лепшыя празорцы. Ке'Ган. Тут, у Амерыцы. Вось чаму я спачатку вырашыў напісаць яму, расказаўшы пра знакі нашага нараджэння”. Рыма зірнуў на карту Чыуна, на якой усё яшчэ быў надпіс астралагічнай службы.
  
  
  "Ке'Ган?" спытаў ён. "Хлопца клічуць Кіган. Браян Кіган. Пітсфілд, Масачусэтс".
  
  
  "Гары Беркшыр", - сказаў Чыун.
  
  
  "Пітсфілд. У вас там усё яшчэ ёсць тая паштовая скрыня, ці не так? Што вы робіце з паштовай скрыняй у Пітсфілдзе, штат Масачусэтс? Навошта гэта трэба майстру сінанджу?"
  
  
  Але Чиун склаў рукі на грудзях і прамаўчаў. Паштовая скрыня была арандаваная задоўга да таго, як Чиун быў гатовы прыняць прапановы аб працы, каб яго прафесія наёмнага забойцы магла працягваць дапамагаць састарэлым, слабым і немаёмным у яго маленькай вёсцы Сінанджу ў Паўночнай Карэі. Але крызіс з працаўладкаваннем скончыўся, і Чиун працягваў працаваць на доктара Сміта, але ён захаваў паштовую скрыню і адмовіўся паведамляць Рыма, якую пошту ён туды атрымліваў.
  
  
  Сцюардэса вярнулася. Не. Рыма не хацеў кавы. Ён не хацеў гарбаты. Ён не хацеў алкагольных напояў ці часопіса Time.
  
  
  "Сэр", - сказала сцюардэса. "Я ніколі раней не казала гэтага пасажыру, але іду ў заклад, вы лічыце сябе кімсьці асаблівым. Б'юся аб заклад, ты думаеш, што кожная жанчына проста памірае ад жадання легчы з табой у ложак, так?"
  
  
  Яе бледныя шчокі пачырванелі, а коратка стрыжаная бландынка гнеўна тузанулася. Рыма адчуў пах яе пяшчотных духаў. Ён паціснуў плячыма.
  
  
  "Я б не ўзяў цябе на спрэчку, прыяцель. Не на спрэчку".
  
  
  "О", - сказаў Рыма. Яна пайшла са сваёй падушкай і часопісамі, але праз імгненне вярнулася. Яна хацела папрасіць прабачэння. Яна ніколі раней так не размаўляла з пасажырам. Ёй было шкада. Рыма сказаў, што ўсё ў парадку.
  
  
  "Я б хацеў як-небудзь загладзіць сваю віну".
  
  
  "Забудзься пра гэта", - сказаў Рыма.
  
  
  "Я б вельмі хацеў. Ці ёсць які-небудзь спосаб, якім я мог бы? Проста скажы мне, і я гэта зраблю. Што б ты ні сказаў ".
  
  
  "Забудзься пра гэта", - сказаў Рыма.
  
  
  "Пайшоў ты", - сказала яна. І Чиун, бачачы, што пасажыры тарашчацца на яго, падняў хупавую руку, пазногці на якой уяўлялі сабой сімфонію вытанчанасці.
  
  
  "Каштоўная кветка, не раздзірай сваё вялікадушнае сэрца. Нельга чакаць, што палявыя грызуны ацэняць каштоўны ізумруд. Не прапаноўвай свой вялікадушны дарунак таму, хто няварты".
  
  
  "Вы страшэнна правы", - сказала сцюардэса. "У гэтым у вас шмат мудрасці, сэр. Вы сапраўды мудрыя".
  
  
  "Што я зрабіў?" - спытаў Рыма, паціскаючы плячыма.
  
  
  "Вяртайся да свайго сыру, мышаня", - сказала сцюардэса. Яна пайшла з пераможнай усмешкай.
  
  
  "Што на яе знайшло?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Я аддаў лепшыя гады свайго жыцця дурню", – сказаў Чыун.
  
  
  "Я не хацеў трахаць яе. І што?"
  
  
  "Такім чынам, ты забраў яе гонар, і яна не магла сысці, пакуль ёй яе не вернуць".
  
  
  "Я не абавязаны абслугоўваць кожную жанчыну, якая трапляецца на шляхі".
  
  
  "Вы абавязаны не прычыняць шкоды тым, хто не прычыняе вам шкоды".
  
  
  "З якіх гэта часу Майстар сінанджу з'яўляецца распаўсюджвальнікам кахання і святла?"
  
  
  "Я заўсёды быў такім. Але святло для сляпога чалавека можа, у лепшым выпадку, азначаць толькі запал. О, як Ке'Ган ведае цябе".
  
  
  "Няхай ён паспрабуе аднойчы выключыць вашыя мыльныя оперы. Ён атрымае ваша каханне і святло".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЭЦІ
  
  
  Сміт глядзеў на гадзіннік і чакаў, як любы іншы прадмет сухой мэблі, калі Рыма і Чыун падышлі да месца насупраць білетнай касы Trans World Airlines.
  
  
  "Ты прыйшоў своечасова", - сказаў ён Рыма, а Чыуну коратка кіўнуў, што можна было б вытлумачыць як лёгкі паклон, калі б не ведаць, што Сміт быў начыста пазбаўлены паклонаў або любога іншага віду ласкі. Ветлівасць патрабавала нікчэмнай долі ўяўлення і таму была немагчымая для доктара Гаральда В. Сміта.
  
  
  Мемарыяльная бальніца Донсхайма, магчыма, самая сучасная ва ўсім Чыкага, знаходзілася на ўскраіне горада, у прыемным прыгарадзе Хікоры-Хілз, удалечыні ад панажоўшчыны, перастрэлак і рабаванняў у цэнтры горада, які адчайна меў патрэбу ў такой суперсучаснай установе, як Донсхайм, і таму, законам прыроды і палітыкі, не меў ніякіх шанцаў калі-небудзь яго атрымаць.
  
  
  Сьміт абышоў шпіталь па акуратнай, зарослай травой бэтоннай дарожцы, пакуль не падышоў да шэрых дзьвярэй без ручкі. На ёй быў толькі замак, і Сміт дастаў ключ з вялікай звязкі ключоў.
  
  
  "Адзін з тваіх выхадаў?" - спытаў Рыма.
  
  
  "У некаторым сэнсе", - сказаў Сміт.
  
  
  "Усё ў сваім родзе", - сказаў Рыма.
  
  
  "Імператар ведае, што робіць імператар", - сказаў Чыун, для якога любы, хто працаваў на Дом Сінанджу, быў імператарам, як і ў мінулыя стагоддзі. Тое, што забойца адкрыта размаўляў з імператарам, было парушэннем прыстойнасці, што, як зразумеў Рыма, насамрэч азначала, што імператар ніколі не павінен ведаць, пра што думае яго забойца, - практычны кодэкс, выпрацаваны стагоддзямі досведу.
  
  
  І ўсё ж Рыма быў амерыканцам, і Сміт быў амерыканцам, і сапраўды гэтак жа, як некаторыя рэчы сінанджу маглі назаўжды застацца загадкай для Рыма, гэтая адкрытасць паміж Рыма і Смітам была гэтак жа дзіўнай для Чыўна.
  
  
  Рэзкі пах бальнічнага калідора абудзіў у Рыма ўспаміны аб страху, страху, які ён спазнаў да таго, як навучыўся выкарыстоўваць свае нервы для дасягнення ўласнай улады. Сьміт палічыў дзьверы, усяго сем, і ўвайшоў у восьмую іншым ключом. У пакоі было халаднавата, і Сміт, дрыжучы, уключыў святло і зашпіліў верхні гузік паліто. Рыма і Чыун нерухома стаялі ў сваёй лёгкай восеньскай вопратцы. Восем вялікіх металічных квадратаў з ручкамі былі акуратна складзеныя ля сцяны. Рэзкае жоўтае флуарэсцэнтнае святло адкідала злавесныя блікі на метал.
  
  
  У цэнтры залы з белай кафлянай падлогай, гладкай для зручнасці мыцця, стаялі тры пустыя стале сямі футаў даўжынёй і трох футаў шырынёй з белымі пластыкавымі стальніцамі. Які дэзінфікуе сродак не магло схаваць гэта, сталая чыстка не магла схаваць гэта, а холад не мог ухіліць гэта. У пакоі пахла гнілатой смерці, гэтым прыкра-салодкім водарам раскладаюцца тлушчавых вузлоў і кішачніка, насычанага бактэрыямі, які раствараецца сам па сабе.
  
  
  "Ён на трэцім месцы", - сказаў Сміт.
  
  
  Рыма высунуў скрыню на цэнтральны стол.
  
  
  "Уільям Эшлі, трыццаці васьмі гадоў, памёр ад пераахаладжэння", - сказаў Сміт, гледзячы на разадзьмуты труп. Праз гладкую мёртвую скуру прабівалася шчацінне на твары. Вочы вылупіліся з-пад павекаў, у якіх адбівалася флуарэсцэнтнае святло наверсе. Плечы надзьмуліся, як быццам у Эшлі там былі гіганцкія мышцы, а сцягна надзьмуліся, як быццам на іх была футбольная набіўка.
  
  
  "З дапамогай рэнтгенаўскіх здымкаў мы выявілі, што ўсе чатыры асноўныя суставы, плечы і ногі, былі пашкоджаны. Лёгкія ахвяры напоўніліся вадкасцю, выкліканай уздзеяннем. Быў знойдзены на голай падлозе халоднага высакагорнага замка, няздольным рухацца з-за траўм суставаў. Карацей кажучы, джэнтльмены , ён патануў ад уласнай лёгачнай вадкасці ", - сказаў Сміт. Ён сунуў рукі ў кішэні, каб сагрэцца, і працягнуў. "Ён быў адным з нашых супрацоўнікаў. Што я хачу ведаць, дык гэта даведаецеся Ці вы метад забойства?"
  
  
  "Жорсткасць мае шмат форм і абліччаў. Несправядліва вінаваціць Дом Сінанджу", - сказаў Чыун. "Мы вядомыя спакоем і імклівасцю, не, нават міласэрнасцю ў хуткасці, з якой мы выконваем свае абавязкі. Мы дабрэйшыя за прыроду, былі і заўсёды будзем".
  
  
  "Ніхто не абвінавачваў ваш дом", - сказаў Сміт. "Мы хочам ведаць, ці даведаецеся вы спосаб забойства. Я ведаю, што нашы метады ўтойвання і сакрэтнасці збіваюць вас з панталыку, але гэты чалавек быў адным з тых, хто працаваў на нас і не ведаў гэтага, як і большасць нашых супрацоўнікаў ".
  
  
  "Вельмі цяжка навучыць слуг ведаць сваю працу", – сказаў Чыун. "Я ўпэўнены, што дзякуючы мудрасці імператара Сміта, зусім хутка нядбайныя слугі зразумеюць, што яны робяць і на каго працуюць".
  
  
  "Не зусім", - сказаў Сміт. "Мы не жадаем, каб яны ведалі, на каго яны працуюць".
  
  
  "Мудрая ідэя. Чым менш няўдзячны і дурны слуга ведае, тым лепш. Ты самы мудры, імператар Сміт. Гонар тваёй расе".
  
  
  Сміт прачысціў горла, і Рыма ўсміхнуўся. Рыма быў адзіным чалавекам, які пераадолеў бездань паміж двума пажылымі мужчынамі. Рыма зразумеў, што Сміт спрабаваў растлумачыць, што існуе сіла, аб існаванні якой Амерыцы сорамна прызнавацца, у той час як Чыун лічыў, што імператар павінен заўсёды нагадваць сваім падданым, якія сілы ён размяшчае, і чым мацней, тым лепш.
  
  
  "У любым выпадку, - сказаў Сміт, - гэтая справа непакоіць мяне. Дзівацтва смерці выклікае некаторыя пытанні, і я хацеў бы атрымаць адказы на некаторыя".
  
  
  "Нельга вінаваціць Дом Сінанджу за кожную жорсткасць", - сказаў Чыун. "Дзе гэта адбылося?"
  
  
  "Шатландыя", - сказаў Сміт.
  
  
  "Ах так, высакароднае каралеўства. Майстар Сінанджу не ступаў туды нагой сотні гадоў. Справядлівы і міласэрны народ. Як і вы. Яны вельмі высакародныя".
  
  
  "Я пытаю, ці даведаецеся вы спосаб смерці? Вы заўважыце, што скура не была пашкоджана, але суставы атрымалі неверагодныя пашкоджанні".
  
  
  "На тры вушакі, - сказаў Рыма, - і гэта таму, што яны не ведалі, што рабілі".
  
  
  "У мяне ёсць рэнтгенаўскія здымкі", – сказаў Сміт. "Але лекар, які аглядаў цела, сказаў, што ўсе чатыры суставы былі раздробненыя. Я гэта памятаю".
  
  
  "Ён памыляецца", - сказаў Рыма, - "Раздроблены абодва плячы і правае сцягно. Неакуратныя ўдары. Левая нага была такой, якой і павінна была быць. Нага была выдаленая без пашкоджання сустава".
  
  
  Сьміт шчыльна сьціснуў губы і дастаў з кішэні просты шэры канверт. Рэнтгенаўскія здымкі былі зменшаны ў памеры, каб выглядаць як 35-міліметровая плёнка. Сьміт паднёс палоскі плёнкі да верхняга сьвету.
  
  
  "Божа літасцівы. Ты маеш рацыю, Рыма", - сказаў ён.
  
  
  "Яго добра навучылі", – сказаў Чыун.
  
  
  "Дык вы даведаецеся спосаб смерці?" - спытаў Сміт.
  
  
  "Вядома. Нехта, хто не ведаў, што рабіў", - сказаў Рыма. "Ён нанёс добры ўдалы ўдар па левай назе, а затым праваліў працу па правым сцягне і абодвум плячам".
  
  
  Чіун глядзеў на цела Уільяма Эшлі і круціў галавой.
  
  
  "Было прынамсі два чалавекі, якія зрабілі гэта", - сказаў ён. "Той, хто меў рацыю ў левай назе, і хтосьці іншы, хто прарабіў іншую працу па разробліванні. Хто быў гэты чалавек?"
  
  
  "Наёмны работнік", - сказаў Сміт. "Кампутарны праграміст".
  
  
  "І навошта камусьці жадаць зганьбіць гэта "што-бы-ты-там-ні-казаў"?"
  
  
  "Кампутарны праграміст", - сказаў Сміт.
  
  
  "Правільна. Гэта прыдатнае слова. Навошта камусьці жадаць зганьбіць яго?"
  
  
  "Я не ведаю", - сказаў Сміт.
  
  
  "Тады я нічога не ведаю аб спосабе смерці", – сказаў Чыун.
  
  
  "Гэта не дапамагае, Чиун", - сказаў Сміт з лёгкім адценнем раздражнення. "Што нам рабіць?"
  
  
  "Уважліва сочыце за ўсім", - адказаў Чыун, які ведаў, што амерыканцы любяць назіраць за сваімі катастрофамі, каб даць ім добры старт, пакуль нават самы тупы чалавек у краіне не зразумее, што нешта не так.
  
  
  І тады Чыун загаварыў аб тым, што яго турбавала. Яму было абяцана наведаць яго дома. Ён ведаў, што гэта цяжкае падарожжа і што дастаўка яго ў Сінанджу будзе каштаваць дорага. Усё было гатова, нават спецыяльная лодка, якая даставіць яго ў гавань Сінанджу з-пад вады. Але ён не сышоў у той час, калі гульня была ўпершыню гатова, з-за яго адданасці імператару Сміту, няхай ён доўга валадарыць у славе, якая была ўласцівая толькі яму.
  
  
  "Так, падводная лодка", - сказаў Сміт.
  
  
  Чыун пакорліва папрасіў яго неадкладна з'ехаць з візітам. Карэя позняй восенню была цудоўная.
  
  
  "Сінанджу замярзае позняй восенню, калі дзьме ледзяны вецер", - сказаў Рыма, які ніколі там не быў.
  
  
  "Гэта мой дом", – сказаў Чыун.
  
  
  "Я ведаю, што гэта дом Дома Сінанджу, - сказаў Сміт, - і ты добра служыў. Ты тварыў цуды з Рыма. Для нас вялікае задавальненне дапамагчы вам вярнуць вас дадому, у вашу вёску. Але ў нас узнікнуць цяжкасці з адпраўкай вам вашых шоу .Магчыма, вам давядзецца абыйсціся без вашых тэлевізійных шоў ".
  
  
  "Я нядоўга прабуду ў Сінанджу", – сказаў Чыун. "Толькі да таго часу, пакуль туды не прыбудзе Рыма".
  
  
  "Мне б не хацелася, каб вы абодва з'ехалі з краіны", – сказаў Сміт.
  
  
  "Не хвалюйся, я не пайду", - сказаў Рыма.
  
  
  "Ён будзе там да наступнай поўні", - сказаў Чыун і больш нічога не сказаў да наступнага дня, калі рыхтаваўся сесці на самалёт, які даставіць яго ў Сан-Дыега, дзе яго спецыяльны карабель даставіць яго дадому.
  
  
  Чыун пачакаў, пакуль Сміт адыдзе да кіёска, каб купіць страхоўку на жыццё Чыўна, перш чым сказаць Рыма:
  
  
  "Такі спосаб смерці, Рыма, гэта вельмі дзіўна".
  
  
  "Чаму дзіўны?" спытаў Рыма. "Прыдурак з адным удалым трапленнем і трыма няўдалымі".
  
  
  "У сінанджы ёсць звычай. Калі вы хочаце зганьбіць кагосьці, паказаць, што ён нават не варта забойства, старажытны звычай заключаецца ў тым, каб нанесці чатыры ўдары, затым сысці і дазволіць вашаму суперніку памерці ".
  
  
  "Ты думаеш, гэта тое, што тут адбылося?" Рыма.
  
  
  "Я не ведаю, што тут адбылося, але я кажу табе быць асцярожным, пакуль ты не далучышся да мяне ў Сінанджу".
  
  
  "Я не пайду, Татачка", - настойваў Рыма.
  
  
  "Да наступнага поўня", - сказаў Чыун, а затым падпісаў страхавы бланк, які Сміт уклаў яму ў рукі, складаным іерагліфічным надпісам, падобным на слова "КАЛІ", намаляванае паміж двума раўналежнымі лініямі.
  
  
  Калі самалёт Чыуна ўзляцеў, Сміт сказаў: "Таямнічы чалавек".
  
  
  "Таямнічы" - гэта проста заходні тэрмін, які пазначае грубасць і бяздумнасць, - сказаў Рыма, адчуўшы, як холад з найблізкага возера Мічыган перахлёствае праз агароджу ў О'Хара.
  
  
  "Таямнічы - гэта мой тэрмін для абазначэння таго, чаго вы з ім здольныя дасягнуць, што вы робіце. Напрыклад, без выкарыстання зброі".
  
  
  Рыма назіраў, як пафарбаваны ў белы колер 707-й з чырвонымі палосамі ўзняўся ў паветра, яго рэактыўныя рухавікі крынічылі жар і дым.
  
  
  "Гэта не так складана, калі ты ведаеш", - сказаў ён. "У гэтым ёсць вялікі сэнс. Гэта проста, калі ты ведаеш, але ў выкананні гэта можа быць складана. Асабліва ў сваёй прастаце".
  
  
  "Гэта не зусім зразумела", - сказаў Сміт.
  
  
  "Паглядзі на яго", - сказаў Рыма, убачыўшы, як самалёт робіць круг. "Паглядзі на яго. Вось так проста вяртаецца дадому. Што ж, я думаю, у яго ёсць на гэта права".
  
  
  "Ты не сказаў, чаму не выкарыстоўваў зброю".
  
  
  "Пісталет пасылае ракету. Твае рукі больш кантраляваныя".
  
  
  "У цябе такія рукі. Але гэта не каратэ, ці не так, ці нешта з гэтага?"
  
  
  "Не", - сказаў Рыма. "Ні адзін з іх". Чыкага быў халодным і самотным месцам.
  
  
  "Чаму ты? Чаму Чыун? Чым ты адрозніваешся?"
  
  
  Самалёт занадта хутка ператварыўся ў плямку. "Што?" - спытаў Рыма.
  
  
  “Чаму вы двое такія эфектыўныя? Я праводзіў параўнальныя замеры з баявымі мастацтвамі, і час ад часу трапляюцца адзінкавыя прыклады таго, што ты робіш, але па вялікім рахунку гэта проста не падобна на тое, што робіш ты”.
  
  
  "А, гэта", - сказаў Рыма. "Хлопцы з драўлянымі дошкамі, іх рукамі і да таго падобным".
  
  
  "Нешта накшталт гэтага", - сказаў Сміт.
  
  
  "Што ж, я паспрабую растлумачыць", - сказаў Рыма, і ён растлумачыў так добра, як толькі мог, гэтак жа добра, як спрабаваў растлумачыць гэта самому сабе. Таму што ён не навучыўся гэтаму амаль нічому з таго, што ведаў да сустрэчы з Майстрам Сінанджу.
  
  
  Па-першае, асноўнае адрозненне можа заключацца ў простым параўнанні прафесійнага футбаліста і гульца ў сэнсарны футбол. Траўма, якая адправіла б пасуе ў дотык у нядзелю на бакавую лінію, не адчуў бы нават паўабаронца ў нацыянальнай футбольнай лізе.
  
  
  "Прафесіянал зарабляе гэтым на жыццё. Гэта выходзіць за рамкі тых узроўняў забаў ці нават амбіцый. Гэта выжыванне. Прафесіянал жыве тым, што ён робіць. Няма ніякага параўнання. Другое - гэта само сінанджу. Яно як бы нарадзілася з роспачы. Я чуў гэта ад Чыуна.Сельская гаспадарка і рыбалоўства ў той вёсцы былі настолькі дрэннымі, што ім даводзілася тапіць уласных дзяцей”.
  
  
  "Я ведаю, што Майстры Сінанджу падтрымлівалі сваю вёску, здаючы яе ў арэнду", - сказаў Сміт. "Шчыра кажучы, з прыходам камуністаў у Паўночную Карэю я думаў, што гэтаму можа прыйсці канец".
  
  
  "Ну, на самой справе гэта можа скончыцца, але з чаго пачыналася сінанджу, з метаду і думкі, дык гэта з таго, што кожны Майстар ведаў, што гэта жыццё яго мэты або жыццё дзяцей яго вёскі. Кожны Майстар. Тысячы гадоў. Аж да Чыўна."
  
  
  "Добра", - сказаў Сміт. "Для іх выжыванне. Але чаму ваша высокая кампетэнтнасць?"
  
  
  "Ну, у працэсе навучання майстры сінандж выявілі, што большасць чалавечых цягліц знаходзяцца на шляху да ператварэння ў рудыментарныя органы накшталт апендыкса. Яны даведаліся, што амаль кожны выкарыстоўвае прыкладна дзесяць адсоткаў сваёй сілы або інтэлекту, ці што там у вас ёсць. Сакрэт Чыуна ў тым, каб навучыць мышцы, нервы і іншае выкарыстоўваць прыкладна трыццаць працэнтаў. Або сорак. "
  
  
  "Гэта тое, што ён робіць? Сорак працэнтаў?"
  
  
  "Гэта тое, чым я займаюся", - сказаў Рыма. "Чыун - майстар сінанджу. Ён выкладваецца на ўсе сто працэнтаў. У свае дрэнныя дні".
  
  
  "І гэта тлумачэнне?"
  
  
  "Гэта тлумачэнне", - сказаў Рыма, адварочваючыся ад агароджы. "Што да таго, ці праўда гэта, у мяне няма ні найменшага падання. Я так гэта тлумачу".
  
  
  "Зразумела", - сказаў Сміт.
  
  
  "Не, ты гэтага не робіш", - сказаў Рыма. "І ніколі не зробіш".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ЧАЦВЕРТЫ
  
  
  Калі Хоўлі Бардвел забіў свайго першага чалавека сваімі рукамі, ён ведаў, што павінен забіць іншага. Гэта не было падобна на яго першы падкат у футбольным матчы, калі ён пачуў, як калена паўабаронцы ўрэзалася яму ў вуха. Гэта было добра. Але бачыць, як чалавек памірае, калі ты ўдараеш яго адной рукой, было за гранню задавальнення.
  
  
  Гэта было ўсё роўна, што выявіць, што ў цябе ёсць гэтая велізарная запатрабаванне, толькі калі яна была здаволена, а затым, у парыве такога добрага самаадчування, Бардвел адступіў на голую, толькі што адпаліраваную драўляную падлогу гэтага продуваемого скразнякамі замка і назіраў, як хлопец з чорным поясам паварочваецца назад, працягваючы руку, каб падтрымаць плячо, якое больш ніколі не будзе рухацца.
  
  
  Гэта было так проста, што было сьмешна. Хлопец па імі Эшлі неяк там, Біл Эшлі ці Эшлі Ўільямс, ці як тамака яго, прыняў стойку санчин-дачы і правёў просты блок, а затым сама левая блакавальная рука была скарыстана для зваротнага ўдару ў сустаў. Пасля першага болю Бардвел атрымаў другі ўдар прама ў сустаў, і гэта было пачаткам. Вядома, гэты хлопец не быў поўнасцю ў яго распараджэнні. Яму прыйшлося падзяліцца ім, але ён ведаў, што ўсё пачалося з яго ўдару, і калі яны пакінулі хлопца курчыцца на падлозе, на той халоднай падлозе, прыгнечанага болем ва ўласных суставах, Бардвел ведаў, што футбол, каратэ, нават тры гады прафесійнага бокса - усё роўна што піва 3,2 у параўнанні з "белай маланкай". Гэта проста не ішло ні ў якое параўнанне.
  
  
  Такім чынам, калі містэр Уінч паабяцаў яму забіць яго самога, асабіста, ні з кім іншым, каб падзяліцца, Хоўлі Бардвел ледзь не зваліўся і не пацалаваў ногі свайго інструктара. Містэр Уінч быў тым, каго ён заўсёды хацеў бачыць трэнерам або камандзірам марской пяхоты. Містэр Уінч зразумеў. Містэр Уінч даў яму ўладу. Якім бы павабным гэта ні было да гэтага часу, Хоулі Бардвел, ростам шэсць футаў чатыры цалі, з моцнымі мускуламі, ледзянічаюць душу блакітнымі вачыма і тварам, якое выглядала так, нібы яго высеклі з каменнай сцяны, прытрымаў свае рукі для тых мэт, якія былі вызначаны містэрам Вінчам.
  
  
  І калі яму прыйшлося чакаць ля могілак у Раі, штат Нью-Ёрк, і калі чалавек, які выглядаў як яго забойца, але на самой справе ім не быў, прыйшоў аддаць даніну павагі адной з магіл, што Уільям Эшлі, Хоўлі Бардвел стрымаўся. Гэта быў не той чалавек. Ён быў амаль шэсць футаў ростам, з высокімі скуламі і глыбока пасаджанымі карымі вачыма, але ў яго не было такіх тоўстых запясцяў. Такім чынам, Хоўлі Бардвел пачакаў свой тыдзень, як сказаў яму містэр Уінч, а затым паехаў у Нью-Ёрк, прыпаркаваў сваю машыну ў адным з тых неверагодна дарагіх гаражоў, пра якія папярэджвала яго жонка, і адправіўся ў "Уолдорф Асторыю", дзе спытаў містэра Сун Йі, як і загадаў містэр Уінч.
  
  
  Містэр Сон Йі быў, вядома, містэрам Вінчам, які сказаў, што ў яго было шмат імёнаў, "Уінч" было бліжэй за ўсё да таго, як яго клікалі на самой справе.
  
  
  "Добры дзень, містэр Уінч", - сказаў Бардвел сустрэў яго невысокаму мужчыну ў пераліўным зялёным кімано.
  
  
  "Заходзь, Бардвел", - сказаў Уінч. "Я так разумею, ты не бачыў сваю мэту".
  
  
  "Верна. Адкуль ты ведаеш?"
  
  
  "Я шмат чаго ведаю", - сказаў Уінч і ўсміхнуўся. Бардвелу стала не па сабе ад гэтай усмешкі, нібы ў яго заказытала ў жываце. Калі б Лінет у пачатку іх падарожжа ў Шатландыю не гаварыла так дакладна аб тым, што містэр Уінч - лепшае, што ёсць у жыцці Хоулі - пасля яе, вядома, - ён мог бы, нават пры ўсёй сваёй вялікай павазе, ставіцца да містэра Уінча з падазрэннем. Вялікі чалавек, але гэтая ўсмешка была нечым іншым.
  
  
  "Што ж, давайце паглядзім, як шмат вы запомнілі", - сказаў містэр Уінч, і Хоўлі Бардвел прыняў стойку, у якой яго навучалі, а затым зноў і зноў трэніравалі. Дастаткова разбіраючыся ў баявых мастацтвах, ён ведаў, што ёсць і іншыя пазіцыі, але містэр Уінч заўсёды казаў, што ён павінен правільна выкарыстоўваць гэтую, і, адчуўшы руку на сваім хрыбетніку, ён зразумеў, што ўсё яшчэ не валодае ёю ідэальна.
  
  
  Гэта была пазіцыя, з якой ён нанёс удар у замку. Ты стаяў, трымаючы сваю вагу ўнутры сябе, не абапіраючыся ні на якую нагу, не столькі раўнамерна размяркоўваючы вагу, колькі утрымліваючы яго ўнутры сябе, і, знаходзячыся ўнутры сябе, ты наносіў удары знутры сваёй вагі. З боку гэта выглядала так, як быццам хтосьці стаіць, злёгку расставіўшы ногі, амаль горбіўшыся, і ўдар прыйшоўся бавоўнай, спачатку адбіваючы блок левай рукой у плячо вашага суперніка, затым ідучы за ім. Гэта гучала як поп-поп, калі ўсё зроблена правільна. Стоячы ў гасцінічным нумары, Хоўлі ўспомніў цудоўны гук ляпнуў пляча яго ахвяры.
  
  
  Містэр Уінч пляснуў у ладкі, і вялікая правая рука Хоўлі спачатку нанесла ўдар плазам для блока, а затым імгненна ператварылася ў ручны меч нукіце, якім і павінен быў быць.
  
  
  "Добра", - сказаў містэр Уінч Хоўлі Бардвеллу, які стаяў з выцягнутай рукой, як быццам абменьваўся поціскам рукі з кімсьці, з кім не хацеў збліжацца. "Вельмі добра".
  
  
  "Але гэта ў некаторым родзе пакідае мяне адкрытым, ці не так? Я маю на ўвазе, што ўсё маё цела зараз адкрыта. Я трэніраваўся, і кожны раз, калі я раблю гэты ўдар, я думаю, наколькі я адкрыты ў канцы ".
  
  
  "Даданне да вас некаторай абароны, - сказаў містэр Уінч, - зрабіла б вас менш эфектыўным. Супраць чалавека, які стане вашай мэтай, вашы ахоўныя блокі ператворацца ў раздробненую костку. Вядома, калі ты мне не давяраеш..."
  
  
  "Я давяраю вам, містэр Уінч".
  
  
  "Добра. Таму што зараз я аддам табе твайго чалавека".
  
  
  "Дзе я магу яго знайсці?"
  
  
  "Ён знойдзе вас", - сказаў містэр Уінч. Ён выклаў план, паводле якога, калі Хоўлі Бардвел будзе няўхільна прытрымлівацца яму, ён атрымае не толькі свайго чалавека, але і 15 000 даляраў. І 15 000 долараў занялі першае месца.
  
  
  Было шмат дзіўных рэчаў, якіх ён не разумеў, але для Хоўлі Бардвела гэты план быў у захапленні. Ён не толькі зарабіў бы грошы, як заўсёды казала Лінет, калі б застаўся з містэрам Вінчам, але ў яго была б яго галоўная мэта, і ў першую чаргу іншыя, на якіх можна было б папрактыкавацца.
  
  
  Так, ён мог бы забіць іх, калі б спачатку папрактыкаваўся ва ўдары плячом, і не, у яго не было ніякіх шанцаў быць злоўленым кім-небудзь, акрамя чалавека, які стане яго канчатковай мэтай.
  
  
  Бардвел быў так ўсхваляваны, што хацеў сказаць Лінет, што месца, дзе ён збіраўся ўзяць 15 000 даляраў, было тым самым месцам, дзе яна працавала касірам. Але містэр Уінч не сказаў, што можа абмяркоўваць гэта нават са сваёй жонкай, таму ўвечары, калі быў складзены ягоны план, ён проста сказаў ёй, што збіраецца крыху прагуляцца. Тое, як ён гэта сказаў, павінна быць, папярэдзіла яе, таму што яна сказала: "Асцярожней са сваёй азадкам, Хоўлі", і ён адказаў: "Вядома,", а затым ён проста выйшаў на галоўную вуліцу Тэнафлая, штат Нью-Джэрсі , крамы зачыняліся, паліцыя сонна раз'язджала па скарачаным струмені машын, а над Нью-Джэрсі-Сіці навісла марозная волкасць зімы, чакаючы, калі выпадзе снег.
  
  
  Як патлумачыў містэр Уінч, уся аперацыя была працягам удару. Ваша абарона была вашым нападам.
  
  
  Далей па вуліцы ён мог бачыць агні на другім паверсе карпарацыі "Тэнафлай Траст энд Збераг". У яго там было дзвесце даляраў на дэпазіце, максімум, што яны з Лінетт маглі адкласці на заробак яго інструктара спартзалы. Як яна казала так шмат разоў, прынамсі, яны не патрапяць у яму, калі змогуць адкладаць хаця б два даляры ў тыдзень. У Лінет заўсёды былі такія важкія довады. Магчыма, менавіта таму з усіх жонак сваіх вучняў містэр Уінч, здавалася, аддаваў перавагу менавіта яе.
  
  
  Бардвел рушыў па вуліцы за банкам. містэр Уінч папярэдзіў яго, каб ён не збочваў у вузкі завулак за банкам, пакуль не апынецца прама насупраць гэтага будынка. Паліцыя заўсёды правярала, ці няма рабаўнікоў на завуголлі невялікіх крам, і яму трэба было скараціць час, праведзены ў завулках, да мінімуму. Для паліцыі банк быў адзіным будынкам, які менш за ўсё меў патрэбу ў начным назіранні. Там быў сучасны сейф з гадзіннікавым замкам, з тых, што вывелі з бізнэсу ўзломшчыкаў сейфаў. Усе грошы паступалі туды а пятай гадзіне вечара і былі недаступныя чалавечым рукам да 8:30 раніцы. Ілюзія бяспекі была іх самай вялікай слабасцю, сказаў містэр Уінч.
  
  
  Бардвел убачыў высокі белы бетонны выступ даху банка, які ўзвышаецца над жоўтым двухпавярховым каркасным домам на гэтай жылой вуліцы адразу за галоўнай магістраллю. Ён ціха спусціўся па пад'язной дарожцы, перасек добра падстрыжаны двор, пералез цераз плот і апынуўся ў завулку. Ён адчуваў насычаны востры пах дэлікатэсаў і чуў, як яго ногі выдаюць нягучны плёск, калі ён ішоў па лужыне, пакінутай пасляабедзенным дажджом. У слоіку было тры дзверы, дзве з іх з сігналізацыяй, кратамі і драцяной сеткай, паколькі яны абаранялі ўваход на галоўны паверх і сховішча. Па фінансавай логіцы, трэція дзверы не мелі патрэбу ў дарагой сістэме сігналізацыі, паколькі вяла толькі ў адміністрацыйныя кабінеты прэзідэнта, старэйшага віцэ-прэзідэнта і кантралёра. Гэта было бяспечна, таму што паміж іх офісамі і грашыма ўнізе была эфектыўная сігналізацыя - адзіныя ўнутраныя дзверы.
  
  
  Такім чынам, рука Бардвелла самкнулася на ключы, які даў яму містэр Уінч, ён дастаў яго з кішэні і намацаў замак. Ён спыніўся і прыслухаўся. Нечыя крокі раздушылі кансервавы слоік. Ліхтарык паслаў жахлівы жоўты прамень у завулак. Бардвел праціснуўся ў дзвярны праём, калі адчуў пстрычка ключа. Ён мог бы знікнуць за дзвярыма, але містэр Уінч сказаў яму, што ноччу ўвагу прыцягвае рух, а не прадметы. Таму ён змагаўся са сваім інстынктам зачыніць дзверы паміж сабой і святлом і захоўваў унутраны спакой, як вучыў містэр Уінч. Святло працягвалася, і крокі раздаваліся прама за ім, і ён чакаў удару дубінкай у спіну. Гэта было так блізка, што ён мог чуць дыханне. Але крокі таксама працягваліся, і калі яны прайшлі добрую сотню футаў па завулку, Бардвел слізгануў у нішу за дзвярыма і з палягчаючым пстрычкай зачыніў дзверы паміж сабой і знешнім светам.
  
  
  Было цёмна, і ён правёў левай рукой па сцяне. Ён намацаў палатняныя шпалеры, краі якіх былі глянцава-гладкімі да кончыкаў пальцаў. Яго левая нага натрапіла на цвёрдую вертыкаль. Шкарпетка павольна паднімалася, пакуль не апынулася на першым узроўні першай прыступкі, а затым ішла наперад, пакуль не дасягнула іншай вертыкалі. Ён націснуў на нагу, падняў іншую і павольна пачаў падымацца па прыступках задняга ходу. Здавалася, што дзверы раптоўна абрынуліся на яго, стукнуўшы ў падбародак.
  
  
  "Пачакай", - пачуў ён мужчынскі голас. "Нехта ля дзвярэй".
  
  
  "Лухта", - раздаўся іншы мужчынскі голас.
  
  
  "Я нешта чуў. Я ж сказаў табе, што я нешта чуў".
  
  
  "Ты чуў сваю серыю паражэнняў. Заткніся і здавай".
  
  
  Бардвел штурхнуў дзверы і ўвайшоў у асветлены офіс, пакрыты плюшавым бэжавым дываном, абстаўлены сучаснай мэбляй, храмаванымі свяцільнямі, скуранымі канапамі і зіготкім сталом чырвонага дрэва ў форме шасцікутніка. Пяцёра мужчын паднялі вочы ад сваіх карт і фішак. Гэта было святло ў гэтым пакоі, якое ён бачыў з галоўнай вуліцы. Менавіта з гэтага пакоя ён збіраўся абрабаваць банкіраў, нягледзячы на тое, што іх таемнае сховішча ўнізе было б гэтак жа бескарысна, як шарыкі ў мікраскопе.
  
  
  "Гэта Хоўлі Бардвел", – сказаў старэйшы віцэ-прэзідэнт Tenafly Trust and Savings. Яго рукі з тоўстымі пальцамі былі па-над картамі, яго каламутныя шэрыя вочы перакладалі погляд з Бардвелла на чалавека злева ад яго, чые карты былі нахіленыя наперад, безуважлівы выгляд, відавочна, выкліканы з'яўленнем Бардвела.
  
  
  "Хто?" - спытаў мужчына з млявым тварам і сівымі валасамі, у якім Бардвел даведаўся прэзідэнта Tenafly Trust and Savings. Яго карты былі апушчаны пад стол.
  
  
  "Муж Лінет Бардвел", - сказаў старэйшы віцэ-прэзідэнт.
  
  
  "Хто?" - спытаў прэзідэнт, папраўляючы свае хупавыя акуляры ў рагавой аправе.
  
  
  "Памочнік галоўнага касіра". Атрымаў узнагароду "Работнік года", - сказаў старэйшы віцэ-прэзідэнт, і твар прэзідэнта скрывіўся ў бясплодных мысленных пошуках. Віцэ-прэзідэнт перагнуўся праз стол і прашаптаў:
  
  
  "Бландынка з прыгожай азадкам, сэр".
  
  
  "О. Ты настаўнік фізкультуры, якога звольнілі за нейкую жорсткасць, Бардвел".
  
  
  "Я быў футбольным трэнерам".
  
  
  "О, добра. Чаго ты хочаш? Як бачыш, у нас важная сустрэча. Скажы мне, чаго ты хочаш, і пасля гэтага ты зможаш расказаць мне, як ты сюды патрапіў".
  
  
  "Ніякай сустрэчы", - сказаў Бардвел. "Гэта картачная гульня".
  
  
  "Гэта наша звычайная сустрэча па чацвяргах увечары, і часам мы заканчваем яе карткамі", – сказаў прэзідэнт Tenafly Trust and Savings. "Гэта таксама не ваша справа, містэр Бардвел. Такім чынам, чаго ты хочаш?"
  
  
  Хоулі Бардвел ўсміхнуўся цудоўнай усмешкай, і ён адчуў смак яго радасці, проста гледзячы на пецярых мужчын. Ён больш не мог супраціўляцца. Ён схапіў бліжэйшага, чыя галава была павернута ў яго бок, і тыльным бокам правай рукі ўдарыў яго прама ў лоб. Чэрап адкінуўся назад, як быццам яго тузанулі за гіганцкі свінцовы пояс, а шыя лопнула, як расцягнуты цэлафан, праткнуты калыпком. Галава стукнулася аб стол, ударнай хваляй раскідаўшы фішкі ў цэнтры.
  
  
  Перш чым хто-небудзь змог абвыкнуць да забойства і зразумець, што гэта нешта большае, чым кулачная бойка, Бардвел рушыў налева на прэзідэнта Tenafly Trust and Savings, які ў абуранасці прыўзняўся. Бардвел збіў яго з ног ударам па цэнтры асобы кончыкамі пальцаў сваёй плоскай рукі, расколаў сківіцу, як набітую каўбасную абалонку. Вочы міргнулі, галава апусцілася, і Бардвел шпурнуў які страціў прытомнасць мужчыну праз пакой і кінуўся на чалавека, які адступаў, трымаючы свае карты перад яго тварам і моршчачыся. Якім бы пацешным ні здаваўся the fan of cards, яны перашкаджалі дакладнаму ўдару, і Бардвел не стаў бы рызыкаваць сваёй плоццю супраць цэлулоідных граняў. Мажны кантралёр быў па другі бок стала, замахваючыся на Бардвелла з каленаў, седзячы на кучы фішак, і гэта нанесла Бардвелу ўдар плячом. Удар левай рукі мужчыны быў заблакаваны, затым яго плячо хруснула, і правая рука Бардвела патрапіла па нервах і вярнулася на месца. Кантралёр завішчаў ад болю. Затым старэйшы віцэ-прэзідэнт, які ведаў, што ў Лінет класная задніца, здзейсніў вельмі дурны ўчынак. Ён прабіў шкарпэткамі ў цэнтр санчын-дачы, і Бардвел нанёс другі ўдар у плячо, на гэты раз з яшчэ большай дапамогай блакіруючага локця. Старэйшы віцэ-прэзідэнт разгарнуўся, як на вяроўцы, і Бардвел зноў урэзаўся ў мужчыну, які зараз скурчыўся ў куце. Бардвел збіў карты лёгкім ударам у пахвіну, а затым з блізкай пазіцыі, добра адцэнтраваўшыся ўнутры сябе, нанёс удар плячом па цэнтры чэрапа. Магчыма, гэта былі куты сцяны, якія ўтрымліваюць галаву квадратнай, як усярэдзіне трохкутных ціскоў, але ўдару па шыі не было. Бардвел убачыў, што кончыкі яго пальцаў да костак акружаны крывёй з ілба. Кончыкі яго пальцаў адчулі цёплы струменьчык, і ён зразумеў, што яго пазногці ўпіліся ў мозг мужчыны. Ён прыбраў руку ад вільгаці, і яму здалося дзіўным, што навобмацак яна падобная на похву Лінет. Ён выцер чырванаваты налёт аб белую кашулю кантралёра. Затым у вольны час і ў сваё задавальненне, ударам нагі аб ножку крэсла, ён расправіўся з кантралёрам, старэйшым віцэ-прэзідэнтам і прэзідэнтам Tenafly Trust and Savings і забраў у іх 14375 даляраў.
  
  
  "Не хапае 625 даляраў", - падумаў Бардвел, але ён не стаў бы даўжэй адкладаць іх пошукі. Як амаль кожны працадаўца, гэтыя банкіры думалі, што іх сакрэты ў бяспецы, таму што ніхто не адважваўся ім пра што-небудзь расказваць. Як сказаў містэр Уінч, "Слуга - гэта чалавек, які ведае аб сваім гаспадару больш за ўсіх і распавядае яму менш за ўсё". Так што іх таемная гульня ў покер у чацвер увечары была таямніцай толькі для іх. Іншыя ведалі, і такія бліскучыя людзі, як містэр Уінч, маглі даведацца, аб банкірах, якія лепш за ўсіх ведалі, што чэк далёка не так добры, як наяўныя, асабліва ў азартнай гульні. Банкіры, якія не даверылі б сваім калегам часовую пазыку, банкіры, якія кожны чацвер увечары прыносілі па 3000 даляраў на гульню ў покер і агароджвалі гульню ад вуліцы толькі сваім розумам, нават не паспрабаваўшы зашмаргнуць шторы. Банкіраў, якія думалі, што няма нічога больш бяспечнага за банк. Мярцвякі.
  
  
  Той ноччу, калі Лінет захацела, Хоулі Бардвел адвярнуўся ад яе ў ложку. Як ён мог сказаць ёй, што ўжо быў цалкам задаволены тым вечарам, і проста сэкс з жанчынай быў бы слабым расчараваннем, чымсьці падобна мастурбацыі пасля праведзеных выходных з сэксуальнай кіназоркай.
  
  
  Ён не толькі атрымаў тое, што хацеў, але, як сказаў містэр Уінч, у яго будзе больш. Усё гэта было зроблена для таго, каб займець чалавека, якога ён хацеў. Яго мэта.
  
  
  Калі мэта была апавешчана аб тым, што прэса назвала "жахам у банку", ён падумаў, што званок зверху быў апавяшчэннем аб тым, што Чіун вяртаецца з Сінанджу або перадумаў туды ехаць.
  
  
  "Не, Рыма", - сказаў Сміт. “Саб сышоў па раскладзе. Ён сышоў. Але я б параіў табе ўважліва прачытаць вельмі цікавую гісторыю з Тэнафлая, штат Нью-Джэрсі. Я думаю, нам далі перадышку”.
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Вы не ведаеце, што адбылося ў Тэнафлаі? Сёння гэта самая гучная гісторыя ў краіне. У ёй сабраны ўсе жахлівыя факты, якія так не любяць прэсы. Але ў гэтым ёсць нешта і для нас. Я здзіўлены, што вы не злавілі гэта ў газетным кіёску ".
  
  
  "Я сёння нікуды не выходзіў".
  
  
  "Гэта таксама было ва ўчарашніх газетах. Я думаў, ты ўжо будзеш у Тэнафлаі".
  
  
  "Учора таксама не выходзіў, - сказаў Рыма. "Або пазаўчора".
  
  
  "Ну, я думаю, табе варта выйсці зараз і паглядзець на гісторыю. Асабліва на тое, як загінулі людзі".
  
  
  "Так. Дакладна. У гэтую хвіліну", - сказаў Рыма. Ён павесіў трубку і паглядзеў на індыкатар на магнітафоне, які паказваў, што праграмы Чыуна запісваюцца да яго вяртання. Машына павінна была аўтаматычна выключыцца ў палове чацвёртага папаўдні таго ж дня, але Рыма ўсё роўна сачыў за святлом увесь дзень. Да чатырох гадзін дня на ім была шкарпэтка, да сямі - другой, а да дзесяці гадзін яна была ў шортах і штанах, і да таго часу, калі ўсё гэта было злучана са швэдарам з высокім каўняром і карычневымі макасінамі, было палова на дванаццатую вечара. таму Рыма адклаў паездку да наступнай раніцы, калі, апрануўшы вопратку, у якой ён спаў, ён пакінуў матэль а палове на пятую раніцы, таму што больш не мог спаць.
  
  
  Клерк у матэлі побач з аэрапортам Ролі-Дарэм спытаў, дзе сябар Рыма, таму што ён усім спадабаўся, нягледзячы на тое, што стары азіят рэдка выходзіў з хаты, і Рыма адказаў:
  
  
  "Ён мне не патрэбен, і я нават не сумую па ім".
  
  
  "О, вядома, вядома", - сказаў клерк. "Проста пытаю, ці збіраецца ён вярнуцца, накшталт як".
  
  
  "Мне было б напляваць менш", - сказаў Рыма.
  
  
  "Вядома", - сказаў клерк.
  
  
  "У вас тут ёсць газеты?"
  
  
  "Толькі ўчарашняе".
  
  
  "Выдатна", - сказаў Рыма.
  
  
  "Калі ты вернешся?"
  
  
  "Пару дзён ці каля таго. Не чапай мой тэлевізар".
  
  
  "Вядома. Што мне рабіць, калі стары вернецца, пакуль цябе не будзе?"
  
  
  "Ён гэтага не зробіць", - сказаў Рыма і пачуў, як яго голас уздрыгнуў. У самалёце, які прызямліўся ў Ньюарку, ён прачытаў аб "жаху ў банку".
  
  
  Ён узяў таксі да Тэнафлая, даволі доўгая і дарагая паездка, і калі ён дабраўся да банка, аказалася, што паліцэйскіх кардонаў няма.
  
  
  "Ззаду", - сказаў мінак. "Гэта адбылося там, на другім паверсе, але ўсё знаходзяцца ззаду".
  
  
  У завулку за банкам Рыма знайшоў паліцэйскі кардон і невялікі натоўп, які бадзяўся перад ім. Ён праверыў свой кашалёк, прагартаў карткі, якія ідэнтыфікуюць яго як супрацоўніка ФБР, агента казначэйства, прадстаўніка Упраўлення па кантролі за прадуктамі харчавання і лекамі і пазаштатнага журналіста. У адрозненне ад іншых пасведчанняў асобы на вокладках, кожная з гэтых картак была сапраўднай. У кожнай з гэтых арганізацый быў спіс людзей па імі Рыма Пелхэм, або Рыма Беднік, або Рыма Далтан, або Рыма Слоўт. Арганізацыі ніколі не бачылі яго, бо ён заўсёды быў на спецыяльным заданні, але за яго заўсёды маглі паручыцца, калі нехта правяраў.
  
  
  "Журнал Пінакл", - сказаў Рыма, паказваючы картку патрульнаму на кардоне. "Хто тут галоўны?"
  
  
  Гэта былі сумныя 25 хвілін, пакуль ён слухаў намесніка начальніка паліцыі, які тройчы паўтарыў напісанне свайго імя, тлумачачы жудаснае забойства пяці чалавек. Намеснік начальніка паліцыі не быў упэўнены, ці было матывам рабаванне, таму што ў цэнтры стала пад грудай фішак было знойдзена 625 долараў гатоўкай. Але гэта магло быць і рабаванне, таму што ўсе ведалі, што пяцёра банкіраў заўсёды прыносілі па 3000 долараў кожны на сваю звычайную гульню ў покер у чацвер вечарам. Аб гэтым мала казалі. Намеснік начальніка паліцыі патлумачыў, што ў масавым забойстве выкарыстоўваліся прынамсі тры гарматы. Ён асабіста лічыў, што адной з гармат была затупленая дзіда. Ножка крэсла была яшчэ адным з іх. Яны пакуль не змаглі зняць адбіткі пальцаў з крэсла, але не пішыце гэтага, сказаў намеснік начальніка паліцыі.
  
  
  "Жах чалавечых розумаў заўсёды дзівіць мяне", - сказаў намеснік шэфа і спытаў Рыма, ці не жадае ён, каб намеснік шэфа атрымаў глянцавую фатаграфію восем на дзесяць пасля яго падвышэння ў гэтым званні.
  
  
  "Вы кажаце, што гэтым хлопцам былі нанесеныя раненні ў галаву, плечы і грудзі?"
  
  
  “Верна. Аднаму хлопцу праламалі чэрап наскрозь. Вось адкуль у мяне з'явілася тэорыя пра затупленую дзіду. Магчыма, вы захочаце назваць гэта справай аб забойстве з затупленай дзідай. Вы правільна пачулі маё імя? Я не бачу, каб вы рабілі нататкі”. Шэф паліцыі паглядзеў на натоўп па другі бок паліцэйскіх кардонаў і памахаў рукой. "Прывітанне, Хоўлі, заходзь", - крыкнуў ён, памахаўшы рукой, і, панізіўшы голас, сказаў Рыма: "Раней быў нашым футбольным трэнерам. Таксама нядрэнны. Звольнілі яго, таму што ён хацеў зрабіць пераможцаў з распешчаных смаркачоў. Вы ведаеце, жыхары Нью-Ёрка, якія прыязджаюць сюды. Баяцца, што іх маленькаму Сэмі зламаюць яго вялікую дзюбу… не цытуй мяне… ну, прывітанне, Хоўлі”.
  
  
  І намеснік шэфа прадставіў Рыма мужчыну, які быў на добрых чатыры цалі вышэй за Рыма, шыракаплечаму, мускулістаму мужчыну, чыя хада выклікала цікаўнасць Рыма. У гэтым быў пэўны знаёмы баланс, не зусім такі, як у Рыма ці Чыўна, але намёк на падобныя прынцыпы.
  
  
  “Гэта Хоўлі Бардвел. Жонка працуе ў банку, і ён непакоіцца пра яе бяспеку. Прыходзіць сюды кожны дзень пасля інцыдэнту. Хоулі, гэта Рыма Слоўт. Ён часопісны пісьменнік”.
  
  
  Бардвел працягнуў сваю вялікую руку для поціску, і Рыма заўважыў, што погляд мужчыны засяродзіўся на яго запясцях. Поціск рукі быў моцным, і Рыма вывернуўся ад яго, сціснуўшы далонь і сунуўшы руку ў кішэню.
  
  
  "Табе не трэба турбавацца, Хоулі. Хто б гэта ні зрабіў, зараз ён за тысячу міль адсюль", - сказаў намеснік начальніка паліцыі.
  
  
  "Я думаю, вы маеце рацыю", - сказаў Бардвел. Ён усміхаўся.
  
  
  "Магу я ўбачыць цела?" - спытаў Рыма.
  
  
  "О, дваіх пахавалі адразу. Рэлігійныя штучкі, вы ведаеце. Астатнія трое ўсё яшчэ ў пахавальных бюро. Іх пахаванне заўтра".
  
  
  "Я б хацеў убачыць целы".
  
  
  “Ну, гэта свайго роду далікатна. Сем'і ладзяць пахаванне ў закрытых трунах. Але ў нас у штаб-кватэры ёсць фатаграфіі”.
  
  
  "Не такія добрыя, як целы", - сказаў Рыма.
  
  
  "Я блізкі адзін адной з сем'яў", - сказаў Бардвел. "Можа быць, я змагу дапамагчы".
  
  
  "Я гэтага не ведаў", - сказаў намеснік начальніка.
  
  
  "Так", - сказаў Бардвел. "Гэта значыць, да таго, як усе пачалі забываць, што ведалі мяне, калі мяне звольнілі".
  
  
  "Я заўсёды падтрымліваў цябе, Хоулі. Я думаў, ты тварыў цуды з тым, што ў цябе было. Заўсёды падтрымліваў цябе".
  
  
  "Не публічна", - сказаў Бардвел.
  
  
  "Ну, не зусім адкрыта. У мяне ёсць мая праца".
  
  
  "Так", - сказаў Бардвел. "Хадземце, містэр Слоўт", - сказаў ён Рыма. "Я пакажу вам целы, якія ўсё яшчэ знаходзяцца на паверхні".
  
  
  "Ты не павінен прымаць гэта так блізка да сэрца, Хоулі. Ты атрымаеш іншую работу", - сказаў намеснік начальніка.
  
  
  "Я мяркую, што так", - сказаў Бардвел. Усю дарогу да пахавальнага бюро Макэлпіна ён тлумачыў Рыма, што банкіраў, відаць, забіў тузін чалавек з-за жудасных раненняў.
  
  
  "Ага", - пагадзіўся Рыма.
  
  
  Mcalpin's быў ціхім прыватным домам з цёмным дывановым пакрыццём, пераўтвораным з дапамогай акуратных сталярных работ у пахавальнае бюро.
  
  
  "Яны прачнуцца сёння ноччу. Але мы можам добра разгледзець цяпер, таму што днём тут нікога няма", - сказаў Бардвел.
  
  
  "Я думаў, ты ведаеш гэтую сям'ю".
  
  
  "Гэта якраз тое, што я сказаў шэфу. У яго шарыкі з тапіёкі".
  
  
  Труна была з белага ясеня, адпаліраваная да бляску, і Рыма здзівіўся ўсёй гэтай цудоўнай мэблі, якая была зроблена толькі для таго, каб яе змясціў насельнік, якому было напляваць. У пакоі пахла асвяжальнікам паветра Pineclear, і яны ўдваіх прайшлі па праходзе паміж цёмнымі складанымі крэсламі. Бардвел адкрыў труну. Чэрап мужчыны быў нацёрты пасярэдзіне воскам колеру скуры. Рыма націснуў на воск, каб убачыць шырыню паражніны. Яго вялікі палец сабраў парашок, і ён сцёр яго ўказальным пальцам.
  
  
  "Я чуў, ім прыйшлося выняць частку мазгоў, проста каб зноў закрыць галаву", – сказаў Бардвел. Рыма ўбачыў, як у яго на лбе выступіў пот. Сліна сабралася ў невялікую лужынку ў кутку яго вуснаў.
  
  
  "Я чуў, што ў некаторых людзей былі пашкоджаны плечы", - сказаў Рыма. "Так пісалі ў газетах. Спачатку яны былі абезрухомленыя ў вобласці пляча, а затым забітыя".
  
  
  "Так", - сказаў Бардвел з цяжкім прыдыханнем. "Што ты думаеш аб гэтай галаве, а? Хіба гэта не горшае, што ты калі-небудзь бачыў? А?"
  
  
  "Не", - сказаў Рыма. "Хлопцу трэба было выкарыстоўваць пісталет замест рук. Калі ён збіраецца выкарыстоўваць свае рукі такім чынам, ён мог бы з такім жа поспехам выкарыстоўваць што-небудзь дзікае, як пісталет".
  
  
  "Які дзікі?"
  
  
  "Вам не трэба так шмат у цэнтр ілба. Рука, павінна быць, увайшла ў яго па косткі пальцаў. Вам патрэбен толькі перапынак і мінімальны ціск усярэдзіне мозгу для імгненнага забойства. Неакуратна. Б'юся аб заклад, гэта быў які-небудзь які разгуляўся ідыёт-каратыст ".
  
  
  "Але вам не здаецца фантастычным, што нехта голымі рукамі мог гэта зрабіць? Ці не так? Ха? Ці не так?" - сказаў Бардвел.
  
  
  "Непаўнавартасны", - сказаў Рыма і заўважыў, што Бардвел усміхаецца і аднаўляе раўнавагу, а затым, паколькі ён быў навучаны гэтаму, Рыма зрабіў нешта не так, таму што яго цела зрабіла нешта правільна. Правая рука Бардвела кінулася да Рыма, і Рыма прыняў яе, але пры гэтым ён адчуў невялікі прамы ціск на сваё левае плячо, і рука Бардвела працягвала праходзіць скрозь плячо. Шалёны ўдар. Удар такой неверагоднай, самагубнай дурасці, што Рыма ніколі не бачыў яго раней. І што рабіла гэта такім вар'ятам, дык гэта тое, што сіла і дакладнасць патрабавалі трэніроўкі, але ніхто ніколі не стаў бы трэніравацца для чагосьці падобнага. Гэта было самагубства супраць любога, які валодае сур'ёзным узроўнем кампетэнтнасці.
  
  
  Правая рука Бардвела ўперлася ў плячо Рыма, у той час як у той жа час яго твар, уся галава, горла і сэрца былі адкрыты ў якасці падарунка правай руцэ або правай назе Рыма. Гэта быў выпад "вось я-забі-мяне", і правай руцэ Рыма заставалася ўсяго паўфута, каб перахапіць Бардвелу горла, рассекчы грудную клетку і ўвагнаць яе кавалкі назад у пазванкі. Бардвел пайшоў на ўласную смерць толькі для таго, каб атрымаць танны ўдар у плячо. Рыма адчуў боль у левым плячы і паварушыў пальцамі левай рукі. Ён усё яшчэ мог гэта зрабіць. Але рука паднімалася толькі злёгку.
  
  
  Бардвел нічога не мог падняць. Ён ляжаў у нагах труны, яго мова вываліўся з рота, выцеснены са сківіцы ціскам з горла.
  
  
  "Дзярмо", - сказаў Рыма. Ён знайшоў чалавека, які мог расказаць пра смерць Уільяма Эшлі, і ён забіў яго, таму што той адрэагаваў аўтаматычна. Гэта было амаль так, як калі б гэтага чалавека падставілі, каб Рыма давялося забіць яго. Цяпер Рыма не толькі ўтаіў магчымае тлумачэнне таго, чаму быў забіты чалавек Сміці, але ў яго таксама было цела, ад якога трэба было пазбавіцца. Ён працаваў правай рукой, дазваляючы свайму балючаму леваму плячу бязвольна павіснуць.
  
  
  Пад кантралёрам з залатаным ілбом, пад белым шоўкам і пацеркамі з пенапласту была подсцілка, апошняя апора для цела, якое не мела патрэбу ні ў якой падтрымцы. Рыма адкінуў вечка ад белага попелу і правай рукой схапіў пояс трупа і паклаў яго з другога боку вечка. Ён спыніўся і прыслухаўся. Ніякага руху. Ніхто не набліжаўся. Ён насвістваў кранальную мелодыю, якую, як ён чуў, спявала Арэта Франклін, запомніўшы толькі "нідзя, дзетка, дзетка, нідзя, дзетка".
  
  
  Ён адарваў тонкае шво ад шаўковай абіўкі на дне труны і знайшоў танныя кардонныя падстаўкі. Ён разарваў кардон да неапрацаванага дрэва і склаў яго чаркай ля сваіх ног. Яго адна рука працавала як бліскучы клінок, калі ён падхапіў гулкі рытм песні і страціў мелодыю так моцна, што больш ніколі не змог бы яе знайсці.
  
  
  Ён ухапіўся за мускулісты жывот Бардвелла і падняў труп на голае дно труны. Ён расплюшчыў Бардвелла для лепшай пасадкі, устараніўшы выпукласці на грудзях і галаве, не пашкодзіўшы скуру. Затым, раздушыўшы кардон ля сваіх ног, ён аднавіў сценкі студні вакол Бардвелла і зноў накрыў яго белым шоўкам, акуратна падвярнуўшы краю.
  
  
  "Амаль ідэальна", - прамармытаў Рыма. "Трэба, дзетка, дзетка".
  
  
  Ён зняў з вечка кантралёра ашчаднай і траставай кампаніі "Тэнафлай", беражліва паклаў яго ў месца апошняга спачыну і адступіў, каб агледзець сваю працу.
  
  
  "Чорт". Кантралёр быў на тры цалі вышэй. Магчыма, яму ўдалося б адарвацца ад яго на паўтара цалі, і на гэты раз ён зламаў пазваночнік трупа, раздрабіў лінію росту валасоў пасярэдзіне грудзей і націснуў на вобласць пахвіны, паколькі кантралёр быў добра падбіты ззаду. Там, дзе Бардвел быў худым, кантралёр быў тоўстым, і наадварот. Так што гэта спрацавала.
  
  
  Рыма зноў адступіў назад.
  
  
  "Выдатная пасадка", - сказаў ён. Вядома, да таго часу, калі памінкі стануць актыўнымі і людзі прыйдуць аддаць апошнія ўшанаванні, напруга цягліц сфінктара Бардвелла можа выклікаць непрыемны пах, але пакуль - добрая праца. Рыма пачуў чыйсьці голас і хутка падфарбаваў пудрай халодны твар кантралёра.
  
  
  «Дзетка, дзетка, май патрэбу, дзетка», - праспяваў Рыма, і з-за яго спіны пачуўся плаксівы голас:
  
  
  "Ты там. Што ты робіш з нябожчыкам?"
  
  
  Рыма павярнуўся і ўбачыў мужчыну ў чорным гарнітуры, белай кашулі і чорным гальштуку з вельмі бледным тварам, бледным таму, што ён выкарыстоўваў на сабе тую ж пудру, што і на кантралёры.
  
  
  "Проста сябар нябожчыка".
  
  
  "Памінкі сёння ўвечары. Я ведаю, хто ты. Я ведаю такіх, як ты. Калі ты гуляў з інтымнымі месцамі гэтага чалавека ..."
  
  
  "Што?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Хворы", - сказаў мужчына. "Ты хворы. Хворы. Хворы".
  
  
  "Я проста развітваўся з сябрам".
  
  
  “Трымаю ў заклад, псіх. Я ведаю такіх, як ты. Хістаешся па пахавальных бюро, спрабуючы знайсці працу, але ў маёй табе яе ніколі не знайсці. Ведаеш чаму? Ты хворы, вось чаму. Вось чаму”.
  
  
  "Калі ты так гаворыш", - сказаў Рыма.
  
  
  "Рады, што злавіў цябе да таго, як ты змог дабрацца да чаго-небудзь".
  
  
  "Дзякуй", - сказаў Рыма, успрыняўшы гэта як камплімент за сваю працу.
  
  
  У банку ён зноў убачыў намесніка шэфа, які прадставіў яго галоўнаму касіру, які паказаў на Лінет Бардвел. У яе быў моцны, элегантны твар з крыху міндалепадобнымі абрысамі шэрых вачэй і акуратныя, пругкія светлыя валасы, злёгку падфарбаваныя больш цёмнай бландынкай. Яе вусны былі поўнымі і вільготнымі, і яна трымалася са спакоем. Нават пад строгай белай блузкай і твідавай спадніцай Рыма мог адчуць прыгажосць яе цела. Яму было цікава, што яна ўбачыла ў Бардвеле.
  
  
  Ён пачакаў, пакуль банк закрыецца для кліентаў, а затым, з дазволу старэйшага касіра, адвёў яе ў адзін з прыватных пакояў, дзе кліенты аглядалі дэпазітныя ячэйкі.
  
  
  "Чаму вы хочаце ўзяць у мяне інтэрв'ю?" - Спытала Лінет. Ёй было ўсяго дваццаць з невялікім, але, здавалася, інтэрв'ю яе не ўсхвалявала.
  
  
  "Таму што ваш муж - гэта чалавек, які забіў тых банкіраў наверсе".
  
  
  Лінет Бардвел прыкурыла цыгарэту з фільтрам і выдыхнула.
  
  
  "Я ведаю гэта", - сказала яна. "Чаго ты хочаш?"
  
  
  "Мяне цікавяць яго сябры, якія, магчыма, навучылі яго таму, што ён ведаў аб тым, як трымаць сябе ў руках у баі".
  
  
  "І хто ж ты такі?"
  
  
  "Я той чалавек, якому прызнаўся ваш муж".
  
  
  "Гэты тупы вырадак", - сказала Лінет, і яе самавалоданне знікла, калі яна вылілася рыданнямі. "Гэты тупы вырадак".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЯТЫ
  
  
  Гледзячы, як яна плача, Рыма зразумеў, што пераацаніў стойкасць Лінет Бардвел. Ён слухаў гэты гугнявы роў, які жанчыны Нью-Джэрсі называюць чалавечай прамовай, і быў абдураны ім. Лінет Бардвел была проста жанчынай, мяккай і падатлівай. Ён вырашыў не казаць ёй, што яе муж мёртвы.
  
  
  Лінет прамакнула вочы сурвэткай і падняла погляд. "Калі хочаш казаць усю ноч, табе давядзецца купіць мне сэндвіч".
  
  
  "Ты не думаеш, што Хоўлі будзе пярэчыць?" - спытаў Рыма, якому насамрэч было ўсё роўна. На думку Хоўлі Бардвелла, гэта азначала б, што ён паўстаў з мёртвых, прайшоў міма аднаго цела і выбраўся з запячатанай труны. Рыма не турбаваўся.
  
  
  "Выкажам здагадку, ён гэта зробіць?"
  
  
  "Я мяркую, ён даволі хуткі хлопец са сваімі рукамі. Ён можа ўрэзаць табе даволі моцна".
  
  
  "Хах. Гэта будзе той самы дзень", - сказала Лінет. "Паслухай, аўтар вялікага часопіса, у цябе ёсць расходны рахунак ці не?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Тады ніякіх сэндвічаў. Вячэра. Сапраўдная вячэра".
  
  
  Ідэя Лінет Бардвел аб сапраўдным вячэры заключалася ў будынку з шлакаблокаў за горадам, якое ператварылася з закусачнай ў рэстаран, дадаўшы драўляныя панэлі, сталы замест кабінак і прыглушыўшы святло. Відавочна, ніхто не папрацаваў паведаміць шэф-кухару аб змяненні статусу, таму што меню па-ранейшаму складалася са страў з адной талеркі, большасць з якіх, здаецца, спецыялізаваліся на сечаным мясе.
  
  
  Лінет замовіла салата - "тут заўсёды смачна і хрумстка", - на што Рыма ніяк не адрэагаваў, здавольваючыся думкай, што такім жа быў і салата з бяросты. Для пачатку яна замовіла падліўку "Тысяча выспаў", стейк з прасмажваннем з выразкі, запечаная бульба з сырам, кончыкі спаржы з галандскім соусам і "Том Колінз" у высокім куфлі.
  
  
  Рыма папрасіў шклянку вады для пачатку і рыс, калі ў кухара быў даўгазярністы дзікі рыс без запраў, без солі, без перцу, без глутамату натрыю, і калі ў іх не было даўгазярністага дзікага рысу, ён здавольваўся б проста вадой.
  
  
  Што ён і зрабіў, таму што шэф-кухар ніколі не чуў аб дзікім рысе, і калі б яго рыхтавалі з дапамогай Minute Rice, ён бы ведаў пра гэта. Афіцыянтка пстрыкнула жуйкай, кажучы гэта Рыма, і прынесла ваду. Ён адпіў глыток. Было прыемна вярнуцца дадому, у Нью-Джэрсі, дзе вада ўтрымоўвала мікраэлементы ўсіх вядомых элементаў, у тым ліку макадам.
  
  
  Лінетт адпіла са свайго "Тома Колінза", акуратна перакладаючы яго на папяровую сурвэтку паміж глоткамі, і раптам спытала Рыма:
  
  
  "Што не так з тваім плячом?"
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Відаць, ты трымаеш гэта пацешна", - сказала яна. "Як быццам гэта прычыняе боль".
  
  
  "Лёгкі артрыт", - сказаў Рыма, які думаў, што ён маскіруе нерухомасць сваёй левай рукі. "Дзе Хоўлі навучыўся каратэ?"
  
  
  "О, ён займаецца гэтым гадамі. У Джэрсі-Сіці ёсць месцы, куды ён ходзіць".
  
  
  "Ты ведаеш, як іх клічуць?" - спытаў Рыма, адкладаючы ваду на той выпадак, калі яна яму сапраўды спатрэбіцца, напрыклад, пасля трыццацідзённага паходу па Сахары.
  
  
  "Не зусім. Я не звяртаю на гэта ніякай увагі. Я не ведаю, які кайф атрымліваюць некаторыя мужчыны, скачучы ў піжамах".
  
  
  "Ты аддаеш перавагу, каб мужчыны скакалі без піжам?"
  
  
  Лінет хіхікнула. "Ну, можа быць, не скачучы", - сказала яна. Яна паднесла шклянку да рота і паглядзела па-над ім на Рыма. "Што прымушае вас думаць, што Хоўлі забіў тых банкіраў?"
  
  
  "Ён сказаў мне", - сказаў Рыма.
  
  
  "Вось так проста? Ён сказаў табе? "Я забіў банкіраў і скраў іх грошы?"
  
  
  "Амаль", - сказаў Рыма. "Ён накшталт як выхваляўся рознымі ўдарамі, выкарыстанымі супраць іх. Ён занадта шмат казаў пра гэта, каб не зрабіць гэтага".
  
  
  "Ты сказаў яму, што ведаў?"
  
  
  "Так".
  
  
  "І што потым?"
  
  
  "Ён сказаў, што збіраецца ў падарожжа".
  
  
  "Чамусьці я табе не веру", - сказала яна. "Калі б Хоўлі ведаў, што ты ведаеш, тады, я думаю, ён бы і цябе пабіў".
  
  
  "Можа быць, ён баяўся мяне. Можа быць, я падобны на іншага хлопца, які скача вакол у піжаме".
  
  
  Лінет пахітала галавой. "Не, не. Вызначана не. Ты не кахаеш піжаме".
  
  
  "Як вы даведаліся, што ён здзейсніў забойствы?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Ён сказаў мне". Рыма пачакаў, пакуль яна запоўніць прабелы, але яна больш нічога не сказала.
  
  
  "Выпіце яшчэ", - сказаў Рыма.
  
  
  Гэта зрабіла Лінет Бардвел. І яшчэ адна. І яшчэ адна. Гэта было да стейка (добра прапражанай і жылістай), печанай бульбы (падгарэлага да хрумсткай скарыначкі) і кончыкаў спаржы (не кончыкаў, а лязоў).
  
  
  Яна, здавалася, не пярэчыла. Яна ўпарта ела ўвесь гэты час, цешачыся прыглушаным асвятленнем і кансерваванай музыкай двухсот двух скрыпак, выпіла яшчэ і цяжка абапіралася на Рыма, калыхаючыся разам з ім да сваёй машыны.
  
  
  "Выкажам здагадку, Хоулі дома?" - спытаў Рыма. "Можа быць, мне спыніцца каля твайго дома, і ты сам даедзеш дадому?"
  
  
  "Ён не будзе", - сказала яна з некаторай упэўненасцю. "Дадому, Джэймс".
  
  
  Яна крыху пахрапвала. Яна прачнулася недалёка ад свайго дома, села проста і пстрыкнула пальцамі. "Я толькі што ўспомніла", - хрыпла сказала яна.
  
  
  "Што?"
  
  
  "Ёсць хлопец, з якім трэніруецца Хоўлі. Яшчэ адзін звар'яцелы на каратэ".
  
  
  "Як яго клічуць?"
  
  
  "Фрэд Вестэрлі".
  
  
  "Дзе мне яго знайсці? Я хацеў бы даведацца больш аб усіх гэтых штуках з каратэ".
  
  
  "Ён кап. Цяпер я ўспомніў. Паліцэйскі. Лейтэнант ці нешта ў гэтым родзе. Я думаю, ён у школе падрыхтоўкі. Хоўлі згадваў яго аднойчы. Так. Джэрсі-Сіці. Ён трэніруе копаў у Джэрсі-Сіці ".
  
  
  "Фрэд Вестэрлі, так?"
  
  
  "Усё правільна", - сказала Лінет, яе галава ўпала на плячо Рыма, і яна зноў заснула.
  
  
  Выходзячы з машыны, яна моцна стукнулася аб левае плячо Рыма, прымусіўшы яго сціснуць зубы ад выбухаў болю, якія гучалі ўнутры яго чэрапа. Моцна прыкусіўшы губу, ён у сне павёў яе наверх, у спальню ў малюсенькім каркасным доме Бардвелла Кейп-Код на ўскраіне горада.
  
  
  Яна не аказала супраціву, калі Рыма падзел яе і паклаў пад коўдру. Перш чым сысці, Рыма нешта зрабіў з нервамі ў яе пад левай падпахай і прашаптаў ёй на вуха: "Мары пра мяне. Я збіраюся вярнуцца".
  
  
  Яна ўсміхнулася ў сне.
  
  
  Сыходзячы з дому, Рыма ўбачыў, як у ваннай наверсе запаліўся маленькі агеньчык.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ШОСТЫ
  
  
  Капітан амерыканскай падводнай лодкі "Дартэр" Лі Энрайт Ліхі ўжо здзяйсняў гэтае падарожжа раней. Пяць разоў за пяць гадоў і з кожным разам ён разумеў гэта ўсё менш. З-за пункта прызначэння ён не мог адправіцца з Японіі. У Расіі і Паўночнай Карэі ёсць копіі на ўсіх караблях, якія выходзяць праз Японскае мора, і асабліва на падводных лодках, і любы, хто прыбывае ў порт на Тайвані або астравах Рюкю, можа таксама забыцца пра гэта. Вы маглі б дадаць таксама Кітай. Вось і ўся звычайная сакрэтнасць для звычайных паездак.
  
  
  Для гэтага падарожжа вам трэба было пачаць манеўр ўхілення ў Сан-Дыега, распаўсюдзіўшы слых, што вы накіроўваецеся ў Аўстралію, паведаміўшы жонкам экіпажа, што наступны порт іх мужа - Дарвін. Вы перасеклі Ціхі акіян практычна на флангавай хуткасці, увайшоўшы ва Ўсходне-Кітайскае мора, затопленае паміж выспамі Міяка і Наха. Затым вы накіраваліся на поўнач ва Ўсходне-Кітайскае мора, рызыкнулі наблізіцца да ўзбярэжжа Кітая ў радыусе ста міль ад Шанхая і, увайшоўшы ў Жоўтае мора, трымаліся кітайскага боку, таму што, калі кітайцы сапраўды атрымаюць інфармацыю пра вас, будзе затрымка, будзем спадзявацца, перш чым яны паінфармуюць Паўночную Карэю. На трыццаць восьмай шыраце і сто дваццаць чацвёртай даўгаце вы згарнулі з поўначы на паўночны ўсход у Заходне-Карэйскі заліў, а затым, у тым пякельным месцы, дзе сустракаюцца Паўночная Карэя і камуністычны Кітай, вы выпусцілі каманду хлопцаў з "Марскіх коцікаў" (Sea Air Land), нашчадкаў вадалазаў, рэйнджараў, OSS і любой іншай групы дурнаваты, якіх вайскоўцы былі змушаныя выкарыстоўваць для місій, на якія яны не паслалі б разважных.
  
  
  І ўсё гэта для таго, каб даставіць малюсенькі кашалёк з золатам пажылой жанчыне, якая сустракала іх на ўзбярэжжы, недалёка ад вёскі Сінанджу, у тры гадзіны ночы кожнага 12 лістапада.
  
  
  Што збянтэжыла капітана Ліхі, дык гэта тое, што ў сумцы было менш за 10 000 долараў золатам, а дастаўка каштавала сотні тысяч долараў і каштавала мільёнаў плюс міжнароднага інцыдэнту. Ён задаваўся пытаннем, чаму ЦРУ (ён быў упэўнены, што гэта было ЦРУ) не магло знайсці больш бяспечны і танны маршрут кантакту ці, прынамсі, даставіць золата за тры гады адразу, тым самым выключыўшы дзве рызыкоўныя паездкі.
  
  
  Таму, калі "Дартэр" павярнуў на поўнач, ва Ўсходне-Кітайскае мора, толькі для таго, каб усплыць пазней увечар таго ж дня, капітан Ліхі вырашыў наведаць пасажыра. На гэты раз у іх быў пасажыр, які вёз не толькі золата, але і нязграбныя рулоны тканіны, каробкі з каштоўнасцямі, фатаграфію ў нязграбнай рамцы з аўтографам нязначнага акцёра з мыльнай оперы і тры вялізныя лакіраваныя валізкі. Як яны ўвогуле збіраліся змясціцца на гумавых плытах, ён не ведаў. Але ён быў удзячны, што яму сышло з рук тое, што ён адмовіўся ўсплыць на паверхню і несці электроннае абсталяванне, якое , апроч усяго іншага, засекла б тэлевізійныя шоў, якія нейкі ідыёт у Пентагоне збіраўся трансляваць у Ціхі акіян толькі для the Darter. .
  
  
  Пры гэтай прапанове Ліхі надкусіў свой яблык.
  
  
  "Чорт вазьмі. Ёсць больш бяспечныя і разумныя спосабы перадачы інфармацыі, чым праз тэлебачанне", - сказаў ён.
  
  
  "Гэта не зусім інфармацыя", – сказаў адмірал, які каардынаваў адносіны ЦРУ і ВМС.
  
  
  "Ну, і ў чым справа?"
  
  
  "Тэлевізійныя шоу".
  
  
  "Ты маеш на ўвазе выпускі навін ці нешта падобнае?"
  
  
  "Не зусім. У спіс увайшлі наступныя шоу, за вылікам рэкламы, працягласцю дваццаць адна хвіліна і пятнаццаць секунд "Як круціцца планета", трынаццаць хвілін і дзесяць секунд, за вылікам рэкламы "Маладыя і неўтаймаваныя", дваццаць чатыры хвіліны і сорак пяць секунд, за вылікам рэкламы "Край жыцця". Агульны час перадачы складзе менш за гадзіну".
  
  
  "Мяркуецца, што я павінен з'яўляцца паміж Кітаем і Паўночнай Карэяй пад наглядам Расіі, каб здымаць мыльныя оперы? Што з вамі здарылася, людзі?"
  
  
  "Мы адключылі рэкламу", – сказаў адмірал. "З рэкламай гэта заняло б гадзіну і пятнаццаць хвілін".
  
  
  "Што гэта наогул за штука?" - спытаў капітан Ліхі.
  
  
  "У нас няма звычкі прысвячаць усіх у агульную карціну, капітан".
  
  
  "Хто-небудзь прысвечаны ў агульную карціну?"
  
  
  "Ну, шчыра кажучы, капітан, я таксама не ведаю. Гэта справа настолькі звышсакрэтная, што я нават не зусім упэўнены, што гэта справа рук ЦРУ. Ты хочаш, каб я сказаў катэгарычнае "не" з'яўленню ў тэлевізійных шоу?"
  
  
  "Накшталт злёгку", - сказаў капітан Ліхі.
  
  
  "Ты адмаўляешся ад місіі, калі табе давядзецца ўсплываць на паверхню для шоу?"
  
  
  "Я адмаўляюся".
  
  
  "Не магу сказаць, што я вінавачу цябе. Давай паглядзім, ці зможам мы дабіцца поспеху ў шоу".
  
  
  Да моманту адплыцця адмірал ззяў трыўмфам. "Я падышоў да дроту, і мы перамаглі", - сказаў ён. Ён быў апрануты ў цывільнае адзенне і стаяў на баявой рубцы "Дартэра". "У вас засталося тры параходныя валізкі на гумавых плытах".
  
  
  "Вы калі-небудзь спрабавалі веславаць на гумовым плыце па Заходне-Карэйскім заліве ў лістападзе на багажніку парахода?"
  
  
  "Табе не абавязкова мець поспех", - сказаў адмірал, шырока падміргнуўшы. "Усё, што табе трэба зрабіць, гэта паспрабаваць. Удачы, Лі".
  
  
  "Дзякуй, сэр", - сказаў капітан Ліхі. Цяпер ён успомніў падморгванне адмірала, калі той праходзіў міма прымацаваных да пераборкі куфраў і пастукаў у дзверы пасажырскага адсека.
  
  
  "Гэта капітан Ліхі".
  
  
  "Так", - пачуўся пісклявы голас.
  
  
  "Я хачу, каб вы ведалі, што мы ўваходзім у Жоўтае мора", - сказаў капітан Ліхі.
  
  
  "Тады ты не страчаны. Гэта тое, што ты мне хочаш сказаць?"
  
  
  "Ну, не зусім. Я хацеў пагаварыць з табой аб высадцы".
  
  
  "Мы ў Сінанджу?"
  
  
  "Не. Жоўтае мора. Я ж казаў табе".
  
  
  "Тады няма неабходнасці абмяркоўваць тое, што-гэта-ты-сказаў".
  
  
  "Ну, твае куфры даволі цяжкія, і я не ўпэўнены, што "КОТЫКІ" змогуць іх уцягнуць".
  
  
  "О, як тыпова для белых", - раздаўся голас з адсека. "У вас ёсць адзіныя караблі, якія не могуць перавозіць рэчы".
  
  
  "Мы маглі б захапіць цэлы горад, калі б спатрэбілася, але не Паўночную Карэю старога Кім Ір Сена. Прэм'ер-міністр не ўваходзіць у лік нашых самых заўзятых прыхільнікаў".
  
  
  "Чаму ён павінен быць такім, калі ты такі апаганьвальнік мастацтва? Не адмаўляй гэтага. Гэта ты адмовіўся даставіць старому простае задавальненне ад дзённай драмы".
  
  
  "Сэр, мы ўсе маглі б апынуцца выкінутымі на бераг, калі б усплылі, каб паглядзець гэтыя тэлевізійныя шоу. Я адмовіўся дзеля вашага ж дабра. Вы б хацелі, каб вас схапілі кітайцы?"
  
  
  "Схоплены?"
  
  
  "Так. Ты ведаеш, узяты ў палон. Кінуты ў вязніцу".
  
  
  "Рукі, якія могуць гэта зрабіць, яшчэ трэба будзе надзець на чалавечыя запясці. Прэч, ты, які імітуе марака".
  
  
  "Сэр, сэр..." Але адказу не рушыла ўслед, і пасажыр не паднімаўся на палубу і не рэагаваў на стукі, пакуль амерыканскі эсмінец "Дартэр" нарэшце не ўсплыў у берагоў Сінанджу. Усе мужчыны былі апрануты ў рыштунак для халоднага надвор'я, іх вочы выглядалі з-пад масак для халоднага надвор'я; палубы былі ледзянымі, а вецер шпурляў ледзяныя дзіды ім у спіны.
  
  
  "Вось ён", - сказаў адзін з матросаў, і палубная каманда ўтаропілася, не верачы сваім вачам, на далікатнага старога, наўрад ці дастаткова высокага, каб бачыць з мастка, які спусціўся на палубу ў адным цёмна-шэрым кімано, які трапятаў на кітайскім ветры, яго шматкаватая барада лунала, галава была непакрытая, рукі былі пахаваныя пад кімано.
  
  
  "Сэр, сэр", - закрычаў капітан. "Марскія коцікі не змогуць зацягнуць вашыя плаўкі на гумовы плыт. Яны не змесцяцца, а нават калі б і змясціліся, у гэтым моры вы б перавярнуліся".
  
  
  "Як вы думаеце, Майстар Сінанджу даверыў бы свае скарбы матросу-імітатару, які працуе на флот-імітатар? Вынесіце куфры на палубу і злучыце іх разам, канец да канца, як цягнік. Вы бачылі цягнікі, ці не так?"
  
  
  І такім чынам гэта было зроблена на лодцы белых людзей з круглымі вачыма, і тры куфры Майстра Сінанджу, якія павінны былі плыць, былі звязаны разам. Бо Майстар справядліва вырашыў узяць з сабой толькі тыя куфры, якія могуць вытрымаць самі сябе, ведаючы гэта са ўсёй яснасцю: марак, які не можа цягнуць просты багаж дзеля чагосьці гэтак каштоўнага, як драма аб прыгажосці і праўдзе, - гэта марак, якому нельга даверыць багацце вёскі.
  
  
  І, загарнуўшыся ў шкуры і адзенне з нейлону, укрыўшы свае далікатныя твары ад нязвыклых для іх хатніх вятроў, белыя матросы апускаюць куфры, выразаныя і звараныя Пакам Йі, цесляром, куфры, якія прастаялі на новай зямлі, адкрытай дзедам Чыуна ў год сабак. год да таго, як добры цар прадаў мост праз Паўночны паўвостраў пад назвай Аляска тым жа амерыканцам, што і Юі, дзед Чыуна, якія адкрыў.
  
  
  І куфры ў родным моры плавалі ззаду далікатных жоўтых лодак белых людзей. Цяпер ведайце, што не ўсе белыя людзі былі белага колеру. Некаторыя былі чорнымі, некаторыя - карычневымі, а некаторыя нават жоўтымі. Аднак іх розумы былі разбураны беласцю, так што іх душы былі белымі.
  
  
  Чіун, Майстар сінанджа, сам плыў на апошняй лодцы побач з куфрамі, якія былі данінай павагі яго народу. І вось, на цёмным беразе ён убачыў выдатную маладую дзяўчыну, якая стаіць на скалах над вялікай бухтай. Але, нажаль, яна была адна.
  
  
  "Вы калі-небудзь бачылі такую свінню?" - спытаў памагаты боцмана, ківаючы ў бок таўсталіцай карэянкі, якая сядзіць на кукішках на выродлівым выступе скалы.
  
  
  "Так. У заапарку", - сказаў іншы весляр.
  
  
  "Прынамсі, яна носіць шчыльную вопратку. У старога дзівака, павінна быць, ёсць антыфрыз для крыві. Ад такога ветру як бы анямеў".
  
  
  Радыё на плыце затрашчала паведамленнем з падлодкі, якая ўсплыла ў шасцістах ярдаў ад берага. З боку Сінанджу набліжалася калона агнёў. Цяжкая тэхніка. Магчыма, танкі.
  
  
  Камандзір аддзялення "Марскіх коцікаў" паведаміў свайму пасажыру аб надыходзячых непрыемнасцях. "Ты можаш вярнуцца на падлодку разам з намі. Але мы павінны ісці зараз. Прама зараз".
  
  
  "Я дома", – сказаў Чыун маладому чалавеку.
  
  
  "Гэта значыць, што ты застаешся?"
  
  
  "Я не ўцяку".
  
  
  "Добра, хлопец. Гэта твая задніца".
  
  
  Чіун усміхнуўся, назіраючы, як спалоханыя мужчыны залазяць назад на свае плыты і грабуць назад да карабля, які пагойдваўся на водах заліва. Дзяўчына спусцілася са скал, падышла і нізка пакланілася. Яе словы былі для Чыуна як музыка, словы яго дзяцінства і гульняў, у якіх ён спасцігаў сакрэты цела, розуму і сіл сусвету. Мова дома была прыемнай.
  
  
  “Вітаю цябе, Майстар Сінанджу, які падтрымлівае вёску і дакладна выконвае кодэкс, лідэр Дома Сінанджу. Нашы сэрцы заклікаюць да тысячы прывітанняў кахання і любові. Мы радуемся з нагоды вяртання таго, хто душыць сусвет”.
  
  
  "Міласціва душыць сусвет", - паправіў Чыун.
  
  
  "Міласціва душыць сусвет", - паўтарыла дзяўчына, якая практыкавалася ўвесь тыдзень і турбавалася толькі аб "абажанні", таму што гэта было слова, якое яна забылася больш за ўсё. "Міласціва душыць сусвет".
  
  
  "Чаму ты адна, дзіця?"
  
  
  "Больш не дазваляецца практыкаваць старыя спосабы".
  
  
  "Хто не дазваляе?"
  
  
  "Народная Дэмакратычная Рэспубліка".
  
  
  "Шлюхі ў Пхеньяне?" - спытаў Чыун.
  
  
  "Нам больш не дазваляецца так называць урад".
  
  
  "І чаму ты адважваешся прыйсці сюды, дзіця?"
  
  
  "Я ўнучка цесляра ў заліва. Мы апошняя сям'я, якая верыць у старыя звычаі".
  
  
  "Мае стрыечныя браты і стрыечныя браты маёй жонкі, браты маёй жонкі і іх стрыечныя браты, што з імі?"
  
  
  "Яны прытрымліваюцца новага шляху. Твая жонка даўно сышла".
  
  
  Па тым, як дзяўчына сказала гэта, Чиун зразумеў, што яна хавала нешта балючае.
  
  
  "Я ведаў аб смерці маёй жонкі", – сказаў Чыун. "Але ёсць сёе-тое яшчэ. Што гэта?"
  
  
  "Яна асудзіла Дом Сінанджу, майстар".
  
  
  Чыун усміхнуўся. "Такі звычай яе сям'і. Такі заўсёды быў яе характар. Не плач, дзіця маё. Бо ва ўсім сусвеце не было ні больш жорсткага сэрца, ні больш подлай сям'і".
  
  
  "Народны ўрад вымусіў яе", - сказала дзяўчына.
  
  
  "Не", - сказаў Чыун. “Яны не маглі прымусіць тое, чаго там не было. Яе сям'я заўсёды зайздросціла Дому Сінанджу, і яна прыйшла да гэтага з горыччу. І яна прывяла мяне да вялікай памылкі”. На апошніх двух словах голас Чыўна завагаўся, калі ён успомніў, як ён прыняў сына свайго брата па сталых патрабаваннях сваёй жонкі і як гэты сын яго брата пакінуў вёску, каб выкарыстоўваць сакрэты сінанджа для здабыцця ўлады і багацця. І ганьба Чыуна была такая, што Чыун, чыё імя было Нуіч, памяняў гукі месцамі і стаў Чыуном, пакінуўшы старое імя Нуіч для ганьбы. І ганьба прымусіў Чыуна пакінуць вёску, каб падтрымліваць яе сваімі працамі і талентамі, у той час як ён павінен быў атрымліваць асалоду ад залатымі гадамі свайго жыцця ў камфорце і павазе.
  
  
  "Яна сказала, о Майстар, што ты ўзяў белага для навучання. Але мой дзед сказаў: "Не, гэта было б прыніжэннем, тыповым для твайго пляменніка і сям'і тваёй жонкі".
  
  
  Над цёмным хрыбтом Чіун убачыў працэсію агнёў, якая накіроўвалася да бухты.
  
  
  "Гэта быў смелы ўчынак з боку твайго дзядулі. Я спадзяюся, што даніна павагі, адпраўленая ў вёску, змякчыла сэрцы некаторых у адносінах да мяне".
  
  
  "Мы так і не атрымалі золата, о Майстар. Яно пайшло на Народную вечарынку. Яны былі тут і ў гэтым годзе, каб забраць яго, але калі зборшчыкі ўбачылі, што ты прыйшоў сам, яны пабеглі назад у вёску па дапамогу. Я застаўся адзін , таму што кожны раз сёлета завучваў гэтую прамову па магчымым выпадку твайго вяртання”.
  
  
  "Ты прытрымліваўся старых спосабаў без аплаты?" - спытаў Чыун.
  
  
  "Так, майстар сінанджу. Бо без цябе мы проста яшчэ адна бедная вёска. Але, прытрымліваючыся традыцый вашай хаты, мы з'яўляемся домам майстроў сінанджу, і так, хоць свет круціцца ў хаосе або славе, Сінанджу - гэта нешта дзякуючы вам і вашым продкам. Гэтаму мяне вучылі.Выбачайце, што я забыўся "любата"."
  
  
  Пачуўшы гэта, Чиун заплакаў і прыціснуў дзяўчыну да сваіх грудзей.
  
  
  "Ведай цяпер, Дзіця, усё, што ты і твая сям'я выпакутавалі, застанецца толькі ўспамінамі. Твая сям'я спазнае славу. Гэта я абяцаю табе цаной свайго жыцця. Сонца гэтага дня не зойдзе без твайго ўзвышэння. Больш не будзь пагарджаем у вёсцы. Бо сярод усіх людзей ты адзін чысты і добры".
  
  
  І ў якасці жарту, каб аблегчыць цяжар на сэрцы дзяўчыны, Чыун адзначыў, што звычайна пра "любоў" забываюць.
  
  
  І цяпер жыхары вёскі былі побач з імі, і чалавек па імені таварыш Капітан, які быў рыбаком, звярнуўся да Чыуна, майстра сінанджа, які стаіць перад сваёй данінай у бухце. Акружаны людзьмі і баявым узбраеннем, таварыш Капітан праявіў адвагу.
  
  
  "Ад імя народа Сінанджу і Карэйскай Народна-Дэмакратычнай Рэспублікі я патрабую даніну павагі".
  
  
  А за спіной капітана людзі крычалі, падбадзёрвалі і апладзіравалі, некаторыя паднімалі зброю над галовамі, а іншыя стукалі па вялікім танку, які яны прывезлі з сабой, каб паказаць сваю новую моц.
  
  
  "Калі вы заявіце на гэта правы, – сказаў Чыун, – тады хто з вас падніме на гэта руку? Хто будзе першым?"
  
  
  "Мы ўсё зробім гэта адначасова".
  
  
  І Майстар Сінанджу ўсміхнуўся і сказаў: "Вы думаеце, што вы ўсё зробіце гэта адначасова. Але адна рука будзе першай, і я ўбачу гэтую руку, а затым гэтая рука больш не будзе рухацца".
  
  
  "Нас шмат, а вы ўсяго толькі адзін", - сказаў таварыш капітан.
  
  
  "Паслухай ты гэта. Каровінага гною шмат, але кароў мала, і хто не топча гной з пагардай. Гэта я адчуваю да цябе. Так, хоць берагі былі пакрытыя вамі, я б толькі з агідай пераступіў праз вас. Толькі адзін з вас варты. Гэтае дзіця”.
  
  
  І яны кпілі з Майстра Сінанджа і пракліналі ўнучку цесляра і называлі яе разнастайнымі брудам. І таварыш Капітан сказаў народу Сінанджу: "Давайце возьмем з яго даніну, бо нас шмат, а ён усяго толькі адзін".
  
  
  І яны кінуліся наперад з радасным крыкам, але да куфраў, якія прыплылі разам з Гаспадаром, ніводная рука не варухнулася, каб дакрануцца, бо ніхто не хацеў быць першым. І людзі замерлі. Затым капітан сказаў: "Я буду першым. І калі я ўпадзе, то ўсё абрынецца на цябе".
  
  
  І, дакрануўшыся да першага куфра з данінай, Чыун, Майстар Сінанджу, сказаў людзям, што ён таксама паглядзіць, хто першым падніме руку на Майстры, і гэты чалавек загіне.
  
  
  І з гэтымі словамі ён забіў капітана перад куфрамі, і таварыш Капітан усё яшчэ быў пры смерці, а людзі не рухаліся. Затым пажылая жанчына з поўначы вёскі, дзе жылі гандляры, сказала, што ў іх больш улады, чым у Чыуна, майстра сінанджа. У іх быў танк, які быў усемагутны. І людзі расступіліся перад танкам, усё, акрамя ўнучкі цесляра, якую абразілі. Яна адна стаяла побач з Майстрам Сінанджу.
  
  
  Але калі танк апынуўся побач з Майстрам Сінанджу, яго велізарныя рукі рухаліся з іх жахлівым майстэрствам, і лопнула адна вусень, а затым іншая, так што танк уграз пад уласнай вагай і не мог рухацца, як чалавек, адурманены віном.
  
  
  І на гэты бездапаможны танк узлез Чыун і задраіў верхні люк. І з такім узрушаючым рычагом, якога не было ні ў аднаго чалавека, ён спыніў вежу і разбіў спераду гарматы, якія маглі забіць многіх.
  
  
  Цяпер пад танкамі былі іншыя люкі, але гэты танк пагрузіўся ў вільготны пясок, і люкі не маглі адкрыцца.
  
  
  "Тых, хто тут, я пакідаю на час прыліву", - сказаў Майстар Сінанджу, і з рэзервуара пачуліся стогны і плач. Таму што гэтыя салдаты, хоць і прыбылі з Пхеньяна, ведалі, што хутка іх накрые хваля і яны патануць, і яны малілі аб літасці.
  
  
  Але Чиун нічога гэтага не хацеў чуць, ён склікаў людзей, якія былі побач з ім, і сказаў ім: "Калі б не гэта дзіця, ніхто з вас не дажыла б да наступнага дня. Вы занядбалі данінай і апаганілі імя Дома Сінанджу ў яго ўласнай вёсцы”.
  
  
  Але дзіця маліў Чыуна не быць суровым з людзьмі, таму што яны баяліся горада шлюх Пхеньяна і зладзеяў, якія жылі ўздоўж Ялу, і прадажных людзей у вялікіх гарадах, такіх як Хамхунг, дзе людзі пісалі рэчы на паперы для выканання простымі людзьмі. Яна ўмольвала яго падзяліць даніну з усімі, і Майстар Сінанджу сказаў ёй, што, хоць ніхто не быў варты, яны падзеляцца, таму што яна папрасіла. І тыя, хто быў усярэдзіне танка, спыталі, ці можна іх таксама пашкадаваць.
  
  
  Але Чиун нічога гэтага не хацеў чуць, і ён усё роўна паклікаў іх. Пажылая жанчына з квартала гандляроў сказала, што калі б не злыя сілы ў Пхеньяне, яны б у першую чаргу належным чынам прывіталі Майстры. Таму было вырашана пакінуць іх.
  
  
  Унучка цесляра сказала, што тыя, хто знаходзіўся ўнутры танка, рабілі тое, што ім было сказана, з-за таго ж страху і што ім таксама варта праявіць міласэрнасць, але Чіун сказаў: "Пхеньян ёсць Пхеньян, а Сінанджу ёсць Сінанджу".
  
  
  Усе ведалі, што ён меў на ўвазе, што тыя, хто ў танку, не маюць значэння, і, падумаўшы, унучка пагадзілася, што Майстар Сінанджу меў рацыю. Яны былі з Пхеньяна.
  
  
  Такім чынам, з мноствам пахвал жыхары вёскі аднеслі куфры назад у вёску, сярод іх была і высокапастаўленая дзяўчына. І многія казалі, што заўсёды любілі яе, але баяліся Пхеньяна, і многія прапаноўвалі ёй шлюб і аказвалі ёй вялікія ўшанаванні. Усё гэта да ўзыходу сонца.
  
  
  У вёсцы панавала вялікая весялосць, але Майстар Сінанджу не выказваў радасці. Таму што ён памятаў белага чалавека, які загінуў ад мноства ўдараў пагарды, і ён ведаў, што вялікая бітва ў Сінанджу яшчэ наперадзе, і чалавек, які павінен быў яе выйграць, быў іншым белым чалавекам.
  
  
  РАЗДЗЕЛ СЁМЫ
  
  
  "Не, не, не!"
  
  
  Двое мужчын, якія стаялі тварам адзін да аднаго на перакатваюцца мацюках, застылі на месцы.
  
  
  "Вы, два гаўнюкі, безнадзейныя", - зароў мужчына, які выйшаў на мацюкі паміж імі. Гэта быў мажны мужчына з грудамі мышцаў замест плячэй і шчаціністымі вусамі брытанскага сяржант-маёра. На ім была белая форма для каратэ з чорным поясам, які быў нізка спушчаны і завязаны ў вобласці пахвіны. Ён паднёс руку да твару, і верхняе святло адбілася ад яго наманікюраных пазногцяў.
  
  
  "Гэта не чортаў танец", - зноў загарлапаніў ён. “Ты, Нідхэм… ты павінен забіць гэтага чалавека. Спрабуеш яго задушыць. Ты сціскаеш недастаткова моцна, каб раздушыць вінаградзіну”.
  
  
  Ён павярнуўся. "А ты, Фостэр. Мяркуецца, што ён забойца, і ты павінен яго прыбраць. Хутка. Госпадзе, дапамажы грамадству, калі вы двое калі-небудзь выйдзеце на вуліцу".
  
  
  Нідхэм, высокі худы мужчына з жорсткай стрыжкай, падобны на перавернутую мятлу, скурчыў грымасу за спіной лейтэнанта Фрэда Уэзербі. Ён думаў, што сціскаў дастаткова моцна, каб прычыніць боль. Фостэр, па-атлетычнаму складзены чарнаскуры мужчына, нічога не сказаў, але дазволіў сваім вачам выказаць пагарду да вусатага лейтэнанта паліцыі. Тузін паліцыянтаў-навабранцаў, якія сядзелі на падлозе вакол мацюкоў у чаканні сваёй чаргі на дужанне, заўважылі гэты погляд. Тое самае заўважыў лейтэнант Уэзербі, які зноў павярнуўся да Нідхэма.
  
  
  "Нідхэм. Крок наперад".
  
  
  Худы мужчына рушыў наперад, яго марудлівасць выдавала яго няўпэўненасць.
  
  
  "Цяпер паспрабуй гэта на мне", – сказаў Уэзербі. Нідхэм паклаў абедзве рукі на тоўстую спусцістую шыю Уэзербі. Робячы гэта, ён вырашыў, што, магчыма, насамрэч ён не створаны для таго, каб быць паліцыянтам. Яму не падабаўся рукапашны бой.
  
  
  Ён не мог абхапіць рукамі шыю Уэзербі, але сціснуў яе так моцна, як толькі мог, захоўваючы мышцы напружанымі для кідка, які, як ён ведаў, павінен быў адбыцца.
  
  
  "Сцісні, чорт вазьмі", - зароў Уэзербі. "У цябе не больш сілы, чым у дзяўчыны. Або ў браткі".
  
  
  Нідхэм моцна сціснуў горла. Яго вялікія пальцы знайшлі адамаў яблык Уэзербі. Ён націснуў вялікімі пальцамі ва ўспышцы гневу. Ён адчуў, як яго правае перадплечча здранцвела ад выбуху. Ён паспрабаваў працягваць сціскаць, але яго пальцы страцілі кантроль. Ён ведаў, што яго правая рука саслізгвае. Ён адчуў, як дублікат першага ўдару прыйшоўся па ўнутраным боку яго левага перадплечча. Ён прымусіў сябе працягваць сціскаць. Працягваць сціскаць гэтага ўблюдка. Разарваць яму горла. Ён паспрабаваў, але левая рука таксама саслізнула, а затым ён адчуў востры боль унізе жывата. У сваім гневе ён забыўся трымаць мышцы напружанымі, каб змякчыць удар, а затым адчуў, што перавальваецца праз спіну Уэзербі, і той моцна стукнуўся аб мат. Над сваёй галавой ён убачыў твар Уэзербі, яго доўгія тонкія вусны, шчыльна сціснутыя ў грымасе нянавісці, і ён убачыў, як нага Уэзербі паднялася над яго галавой, а затым абрынулася на яго нос. Куля павінна была патрапіць яму ў нос. Ён ведаў гэта. Куля павінна была раздушыць яго твар, выклікаць крывацёк, раздрабніць і раздрабніць косткі носа ў насавых хадах.
  
  
  Нідхэм закрычаў.
  
  
  Мазалістая босая пятка здаравяка дакранулася да яго носа.
  
  
  І спыніліся.
  
  
  Нідхэм мог бачыць прамежкі паміж пальцамі ног Уэзербі, усяго ў некалькіх цалях ад яго вачэй. Ён мог бачыць цвёрдыя, загарэлыя мазалі на падэшве ступні лейтэнанта.
  
  
  Уэзербі на імгненне замёр, усё яшчэ дакранаючыся наском ступні носа Нідхэма, а затым яго тонкія вусны прыадчыніліся, і шырока расстаўленыя зубы агаліліся ва ўсмешцы, і ён глыбока ўздыхнуў. "Добра, Нідхэм", - сказаў ён. "Той раз ты моцна сціскаў, але забыўся правільна ўпасці. Памятай, перакочвайся і пляскай рукамі, каб размеркаваць удар".
  
  
  Ён кіўнуў. "Добра. Прэч з дывана". Нідхэм, які толькі пазней усвядоміў, што яго страхі быць забітым на вачах у класа калег-навабранцаў паліцыі былі ірацыянальнымі і беспадстаўнымі, перавярнуўся і з цяжкасцю падняўся з дывана.
  
  
  Уэзербі павярнуўся назад да Фостэра, які назіраў за тым, што адбываецца з застылай ухмылкай.
  
  
  "Вось як гэта робіцца", – сказаў Уэзербі. "Ніякіх пірожных. Разарвіце захоп, скіньце чалавека і тапчыце. Што-небудзь з гэтага прасочваецца праз той бетонны бар'ер, які вы завеце чэрапам?"
  
  
  Яго вочы сустрэліся з вачыма Фостэра, і ён убачыў выбліск гневу ў вачах чарнаскурага чалавека. Уэзербі не папрацаваў паказаць ніякіх эмоцый. Яму не падабаліся чарнаскурыя; ён думаў, што яны знішчаюць любыя паліцэйскія сілы, у якіх служаць; ён асабліва не любіў іх, калі яны былі такімі самаўпэўненымі, як Фостэр.
  
  
  "Як ты думаеш, ты зможаш зрабіць гэта зараз?" Спытаў Уэзербі.
  
  
  "О, я магу гэта зрабіць, лейтэнант", - сказаў Фостэр. "Не турбуйцеся аб гэтым".
  
  
  "Я ніколі не хвалююся".
  
  
  Фостэр выйшаў наперад, у цэнтр дывана.
  
  
  "Гатовы?" - спытаў Уэзербі.
  
  
  Чарнаскуры навабранец падскокваў уверх-уніз на месцы лёгкімі рухамі спартоўца, каб раўнамерна размеркаваць сваю вагу і пераканацца, што яго раўнавага была правільнай.
  
  
  "Добра", - сказаў ён. "Працягвайце ... сэр", - дадаў ён з насмешкай.
  
  
  Уэзербі павольна падняў свае валасатыя тоўстыя рукі і злёгку сціснуў гладкую карычневую шыю Фостэра.
  
  
  "Наперад!" - крыкнуў ён і сціснуў.
  
  
  Фостэр адчуў раптоўны шок ад ціску на яго горла. Ён адчуў боль ад вялікіх пальцаў, прыціснутых да яго кадыку. Ён зрабіў так, як яго вучылі.
  
  
  Ён сціснуў левую руку ў кулак і ўдарыў уверх, да столі, паміж двума рукамі Уэзербі, затым выкінуў левую руку вонкі. Сіла ўдару павінна была прымусіць правую руку душыцеля расціснуцца. Але замест удару косці і мускула аб костку і мускул ён адчуў, як правая рука Уэзербі аслабла, адступаючы, паглынаючы ціск удару Фостэра, згінаючыся перад ім. І ўвесь гэты час мажны лейтэнант мёртвай хваткай трымаў абедзве рукі на шыі Фостэра.
  
  
  Фостэр паспрабаваў той жа ўдар правай рукой, але з тым жа вынікам. Уэзербі дазволіў сваёй руцэ змякчыць удар, злёгку адвёўшы руку назад, але недастаткова, каб аслабіць уласную хватку на шыі чарнаскурага мужчыны.
  
  
  Фостэр паглядзеў у вочы Уэзербі. У іх была ўсмешка. У кутках вачэй з'явіліся вясёлыя маршчынкі. Чорт, падумаў Фостэр, гэты чалавек вар'ят, гэты вар'ят хлопец збіраецца мяне задушыць.
  
  
  Вочы Фостэра пашырыліся ў паніцы. Ён адчуў, як яго грудзі пачала хварэць, калі паветра павольна пакідала яго лёгкія. Ён паспрабаваў задыхнуцца і ўцягнуць паветра. Ён не змог. Ён паўтарыў манеўр рукамі, ударыўшы абедзвюма рукамі ўверх, на гэты раз адначасова, але Уэзербі тузануў яго наперад за горла так, што кулакі Фостэра стукнулі яго па ўласным ілбе.
  
  
  Чарнаскуры мужчына моцна занёс калена, спрабуючы стукнуць Уэзербі ў пахвіну, чым заўгодна, абы прымусіць яго прыслабіць хватку. Але яго калена закранула толькі паветра. Дапамажыце, паспрабаваў крыкнуць ён. Адпусці мяне, вырадак, паспрабаваў сказаць ён, але словы не выходзілі з яго горла. Здавалася, што яго вочы засціліся. Ён больш не адчуваў жадання нападаць. Ён зноў паспрабаваў удыхнуць, але не змог, а затым адчуў, як па яго мышцах разліваецца лянівая мяккасць, і яго вочы заплюшчыліся, як бы ён ні стараўся прымусіць іх заставацца адкрытымі, а затым клас убачыў, што ён вісіць, як лялька, на руках лейтэнанта.
  
  
  Уэзербі пратрымаўся, сціскаючы, яшчэ некалькі секунд, затым прыслабіў хватку, і Фостэр, страціўшы прытомнасць, цяжка паваліўся назад на мат.
  
  
  Назіраючыя пачаткоўцы прамармыталі.
  
  
  "Не хвалюйся, з ім усё будзе ў парадку", – сказаў Уэзербі. "Але гэта новы ўрок для цябе. Не фантазіруйце, таму што ў тую хвіліну, калі вы гэта зробіце, вы сустрэнеце каго-небудзь, хто лепш за вас. Рабіце ўсё магчымае, каб прыбраць свайго мужчыну, і рабіце гэта хутка і без шкадаванняў. У у адваротным выпадку ты скончыш гэтак жа, як ён ". Ён пагардліва паглядзеў на Фостэра, які пачаў прыходзіць у прытомнасць са здушаным стогнамі. "Або горш", - сказаў Уэзербі. "Калі ты можаш сабе гэта ўявіць".
  
  
  Ён тыцнуў пальцам у Фостэра. "Добра, валяй. Падымайся і нападай на іх".
  
  
  Усё яшчэ стагнаючы, Фостэр павольна перавярнуўся са спіны на жывот, затым падняў калені, пакуль не прыняў становішча паўзка. Ніхто з назіраўшых за тым, што адбываецца навабранцаў не паварушыўся, пакуль Уэзербі не кіўнуў. "Хто-небудзь, дапамажыце яму", - сказаў ён.
  
  
  Ён паглядзеў паверх галоў навабранцаў на двух мужчын, якія ўваходзяць у дзверы. Ён адчуў паколванне ў руках і глыбока ўздыхнуў. Цяпер. Нарэшце. Гэта было зараз.
  
  
  "Добра, хлопцы", - сказаў ён. "На сёння ўсё. Убачымся заўтра".
  
  
  Ён накіраваўся да дзвярэй, дзе яго сустрэў намеснік начальніка паліцыі, які адказвае за падрыхтоўку паліцыянтаў.
  
  
  "Фрэд", - сказаў мужчына. "Гэта містэр Слоўт. Ён журналіст, які піша артыкул аб працэдурах падрыхтоўкі паліцыянтаў".
  
  
  "Рады з вамі пазнаёміцца", - сказаў Уэзербі, працягваючы руку для поціску іншаму мужчыну.
  
  
  Нічога асаблівага, разважыў ён. Тоўстыя запясці, але ці ледзь шасці футаў росту і стройны. Ён саступіў Уэзербі чатыры цалі і, верагодна, 75 фунтаў, а таксама тоўстыя запясці ці не, моцны для свайго памеру ці не, гэтага было б недастаткова, таму што моцны і добры буйны мужчына кожны раз перамагаў моцнага і добрага мужчыну паменш.
  
  
  Ну, амаль кожны раз, у думках паправіў сябе Уэзербі. Быў адзін маленькі чалавечак, які быў настолькі добры, што Уэзербі ніколі не стаў бы з ім жартаваць. Аб гэтым было дзіўна думаць. Тут ён быў паліцыянтам, адданым закону, і нейкім чынам яго выцягнулі за межы закону. Спачатку ён сказаў сабе, што зрабіў гэта, бо хацеў атрымаць баявыя сакрэты, абяцаныя яму маленькім чалавекам, але цяпер ён ведаў, што была іншая прычына, непераадольная прычына. Лейтэнант Фрэд Уэзербі зрабіў тое, што сказаў маляня, таму што баяўся не зрабіць. Гэта было так проста. І паколькі гэта было так проста, Уэзербі не трэба было сумнявацца ў гэтым, і ён мог проста стаяць у баку і атрымліваць асалоду ад таго, што яму сказалі зрабіць. Напрыклад, забіць гэтага кволага маленькага містэра Слота, які стаяў перад ім.
  
  
  "Я буду рады паказаць вам усё", – сказаў Уэзербі. "Мы незвычайныя ў паліцэйскай падрыхтоўцы тым, што надаем так шмат увагі рукапашнаму бою. Ці ведаеце вы што-небудзь пра рукапашны бой, містэр Слоўт?"
  
  
  "Вы можаце называць мяне Рыма. Не, я нічога пра гэта не ведаю".
  
  
  "Я пакіну вас дваіх сам-насам", - сказаў намеснік шэфа. "Калі вам што-небудзь спатрэбіцца, калі будзеце ісці, - сказаў ён Рыма, - проста зайдзіце ў мой кабінет".
  
  
  "Вядома, шэф. Дзякуй".
  
  
  Ён павярнуўся, каб паглядзець, як ідзе намеснік начальніка паліцыі. Уэзербі спытаў: "Што здарылася з тваёй рукой?"
  
  
  Рыма мякка паклаў руку на сваё левае плячо. "Пагаворым аб нязграбнасці. Ты б паверыў, што за ім зачыніліся дзверы гаража?"
  
  
  "Не зусім", - сказаў Уэзербі, маючы на ўвазе гэтыя словы, але ўсміхаючыся, каб зняць з іх абразу.
  
  
  Рыма, раздражнёны, таму што ён думаў, што рухаецца добра, нягледзячы на левую руку, якой ён сёння ўвогуле не мог рухаць, сказаў: «Я шмат чуў пра цябе».
  
  
  "О?"
  
  
  "Так. Хлопец з Тэнафлай. Хоўлі Бардвел. Ён сказаў, што вучыўся ў цябе".
  
  
  "Бардвел, Бардвел. Я не ведаю ніякага Бардвелла", - сказаў Уэзербі.
  
  
  Рыма схаваў сваё здзіўленне, вырашыўшы пры гэтым, што лейтэнант Фрэд Уэзербі быў хлусам. У Лінет Бардвел былі імя, званне і серыйны нумар. Яна не магла памыліцца наконт Уэзербі.
  
  
  Ён нічога не сказаў і дазволіў паказаць сябе ў цяпер пустым спартзале. Ён пачаў сваё новае жыццё ў спартзале, вельмі падобнай да гэтага. Трэнажорная зала ў санаторыі Фолкрофт. Ён толькі што акрыяў ад удару электрычным токам, які быў не на ўзроўні, і нехта ўклаў яму ў руку пісталет і паабяцаў адпусціць яго, калі ён зможа застрэліць пажылога азіята, які бег па падлозе спартзалы. І паколькі Рыма быў дзёрзкім, маладым і ўпэўненым у сабе, ён прыняў прапанову і скончыў тым, што з'еў трэскі з падлогі спартзалы.
  
  
  Уэзербі паказваў Рыма трэніровачныя стойкі з падшэўкай два на чатыры цалі, якія выкарыстоўваюцца для навучання ўдарам рукамі, калі Рыма спытаў: "Вы знаходзіце, што вашыя стажоры калі-небудзь выкарыстоўваюць гэтыя веды?"
  
  
  "Вядома", - сказаў Уэзербі. "Падумайце, колькі разоў паліцэйскаму даводзіцца наносіць удары, каб абараніць сябе. Наколькі ён лепшы, калі выкарыстоўвае нешта лепшае, чым удар?"
  
  
  "Але няўжо вы не хвалюецеся з-за таго, што выводзьце на вуліцы людзей, у якіх у руках гэтая жудасная зброя?"
  
  
  Уэзербі ўсміхнуўся педэрастычнаму ліберальнаму рэпарцёру "крывацечнае сэрца" і пацікавіўся, як гэтаму Рыма Слоўту ўдалося так моцна выставіць містэра Уінча з дрэннага боку. Праходзячы міма трэніровачных пастоў, ён замкнуў унутраныя дзверы спартзалы.
  
  
  Ён паказаў Рыма на трэніровачныя мацюкі. "Мы цэлых сорак гадзін навучаем навабранцаў рукапашнаму бою".
  
  
  "Сорак гадзін", - сказаў Рыма. "Вау, гэта шмат".
  
  
  "Недастаткова, каб стаць добрымі", – сказаў Уэзербі.
  
  
  "Дарэчы, - сказаў Рыма, дакранаючыся дывана наском правай нагі, - ты не сказаў мне, дзе трэніраваўся з Бардвелам".
  
  
  Уэзербі стаяў на дыване тварам да Рыма. Іх падзяляла пяць футаў. "Я ж сказаў вам, я не ведаю ніякага Бардвела. Верагодна, проста яшчэ адзін аматар".
  
  
  "А вы прафесіянал?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Правільна. Вось чаму".
  
  
  Толькі што Уэзербі стаяў і размаўляў. У наступнае імгненне ён быў у паветры, накіроўваючыся да Рыма. Яго правая нага была падціснута пад якое ляціць цела. Рыма даведаўся пра гэты рух. Правая нага прыпадала на верхнюю частку яго цела. Калі Рыма падаў назад, Уэзербі прызямляўся, і наступным крокам быў смяротны ўдар рукой у скронь Рыма.
  
  
  Гэта было б, калі б усё было зроблена правільна.
  
  
  Калі ўсё зрабіць правільна, дык з Рыма такога нельга было зрабіць.
  
  
  Уэзербі нанёс удар нагой. Нага моцна стукнула Рыма ў правае плячо.
  
  
  Але нешта было не так з тэхнікай, якой навучылі Уэзербі. Ён мог нанесці наступны ўдар, забойцу ў скронь, толькі ў тым выпадку, калі яго супернік падаў і не наносіў зваротнага ўдару.
  
  
  Рыма не ўпаў. Ён нанёс зваротны ўдар. Ён адступіў на крок назад, убачыў, што жывот Уэзербі адкрыты, як кошык для царкоўных ахвяраванняў, і ўдарыў паліцэйскага нагой у сонечнае спляценне.
  
  
  Усё скончылася так хутка. Удар Уэзербі. Бавоўна. Адказ Рыма. Плясканне.
  
  
  Выраз забойнай нянавісці на твары Уэзербі неадкладна змянілася выразам збянтэжанага пытання. Яго вочы шырока расплюшчыліся, як быццам ад здзіўлення. Ён упаў на спіну на мат. Яго вочы заставаліся расплюшчанымі.
  
  
  "Дзярмо", - сказаў Рыма. "Дзярмо і падвойнае дзярмо". Яшчэ адзін пілот-самазабойца загінуў у выніку атакі, а ў Рыма ўсё яшчэ не было інфармацыі.
  
  
  І цяпер у яго была іншая турбота. Агонь у яго правым плячы, куды дагадзіла нага Уэзербі, распаўсюджваўся па верхняй частцы яго цела. Ён паспрабаваў падняць руку. Ён паднімаўся павольна, амаль без энергіі. Але, прынамсі, ён усё яшчэ мог рухаць ім. Наступным днём ён баяўся, што нават гэтага не зможа зрабіць. Але пакуль гэта спрацоўвала, ён мусіў гэтым карыстацца. Ён не мог проста вальсаваць з паліцэйскага ўпраўлення, пакінуўшы мёртвае цела афіцэра-інструктара пасярод спартзалы.
  
  
  Павольна, з цяжкасцю ўтрымліваючы правую руку, ён пацягнуў цела мацака ў дапаможнае памяшканне ў канцы спартзалы. З кожным крокам, які ён рабіў, боль у плячы ўзмацняўся. Цяпер яму хацелася крычаць. Яшчэ адна атака самазабойцы. І чаму?
  
  
  Менавіта тады, калі ён запіхваў цела лейтэнанта Уэзербі на дно бочкі, напоўненай баскетбольнымі мячамі, ён нарэшце зразумеў, што ўсё гэта значыць.
  
  
  Ён пакінуў спартзалу з пачуццём агіды. Ён нічога не высветліў, і ўсё ж ён высветліў усё. Ён падвергся традыцыйнаму нападу сінанджа з праявай непавагі.
  
  
  Трэба было нанесці яшчэ два ўдары.
  
  
  Але ён не ведаў ні сяброў Бардвелла, ні сяброў Уэзербі, і ён не ведаў, калі і дзе можа адбыцца трэці напад.
  
  
  Яму прыйдзецца вярнуцца да Лінет Бардвел і паспрабаваць яшчэ раз, пашукаць іншае імя.
  
  
  Але цяпер ён ведаў, чыё імя ўжо падпісана пад чацвёртым ударам, які чакаў Рыма.
  
  
  Яго звалі Нуіч. Пляменнік Чыуна, які пакляўся забіць і Рыма, і яго карэйскага гаспадара.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ВОСЬМЫ
  
  
  У Пхеньяне страта народнага танка была пастаўлена перад Кім Ір Сэнам, прэм'ер-міністрам Народна-Дэмакратычнай Рэспублікі.
  
  
  Сун быў не з сінанджа і не верыў у старыя звычаі. Ён быў лідэрам новага шляху, і сяляне і ваяры звалі яго таварышам аднолькава, таму што ён казаў, што ўсе яны роўныя. Тым не менш, Сун заўсёды насіў сваю ваенную форму з генеральскімі пагонамі на плячах і жорсткім чорным скураным рамянём.
  
  
  Сун кіўнуў, калі ўпершыню пачуў гэтую гісторыю. Ён сказаў, што чуў пра майстра сінанджа. Казка, створаная для таго, каб распавесці аб дзейнасці арды бандытаў і галаварэзаў, сказаў ён і паслаў паслядоўніка па імі Пак Мьоч'унг разабрацца ў гэтай гісторыі, паколькі лічылася, што Майстры сінанджу засталіся ў мінулым, і Народна-Дэмакратычнай Рэспубліцы няма пра што турбавацца .
  
  
  Першым, да каго звярнуўся Пак М'ёчонг, быў губернатар правінцыі, у якой знаходзіўся Сінанджу. Губернатар чакаў і баяўся гэтага пытання, таму што менавіта ён загадаў салдатам канфіскаваць даніну, якая штогод адпраўляецца Майстрам сінанджу ў яго ўласную вёску.
  
  
  "Чаму вы задаяце мне такія пытанні?" - спытаў губернатар. "Вы сумняваецеся, што я магу кіраваць гэтай правінцыяй?"
  
  
  "Калі б прэм'ер сумняваўся, што вы можаце кіраваць, вы б не былі губернатарам", – сказаў Мьочонг. "Не, я проста пытаю, хто гэтыя людзі, якія голымі рукамі знішчаюць народны танк".
  
  
  "Гэта не я так гавару", - сказаў губернатар. Для Мьоч'унга гэта было адмаўленнем існавання якога-небудзь Майстра сінанджа, таму ён спытаў: "Калі не Майстар Сінанджу, то хто?"
  
  
  "Амерыканцы", – сказаў губернатар. Ён паказаў на карабель, які быў заўважаны каля Сінанджу ўсяго тыдзень таму. І хіба яны не былі капіталістамі? І хіба яны не ненавідзелі Карэйскую Народна-Дэмакратычную Рэспубліку, і ці не былі яны інтрыганамі і выканаўцамі разнастайных злачынстваў?
  
  
  Мьочонг нічога не сказаў, таму што ён быў мудрым чалавекам і ведаў, што, хоць для людзей было б добра, калі б іх нянавісць была ўзбуджаная і накіравана на кагосьці за межамі Пхеньяна, тым не менш, кожны раз, калі ён чуў слова "амерыканец", ён падазраваў, што гэта спосаб заявіць аб сваёй невінаватасці ў невыкананні свайго абавязку.
  
  
  Дык вось, ён выправіўся ў Сінанджу, дзе панавала радасьць, і ён сказаў дзіцяці:
  
  
  "Хто гэты чалавек, якога называюць Майстрам сінанджу? Я хацеў бы сустрэцца з ім".
  
  
  Дзіця прывяло яго ў вялікі дом у канцы галоўнай вуліцы вёскі. Дом быў стары, але зроблены з дрэва, слановай косці і камянёў з іншых краін, а не з няякаснай драўніны карэйскай сельскай мясцовасці.
  
  
  "Як доўга тут стаіць гэты дом?" ён спытаў дзіця.
  
  
  "Назаўжды", - сказала дзіця, што для Мьоч'унга азначала толькі доўгі час, таму што ён ведаў дзяцей. Але такі быў знешні выгляд дома, сумесь стыляў многіх краін і культур, што ён сказаў сабе: "так, гэты дом вельмі стары". Гэта гісторыя шматлікіх рос; гэта гісторыя чалавека.
  
  
  Нягледзячы на тое, што М'ёчонг з юных гадоў быў афіцыянтам the new way, калі ён уваходзіў у дом, ён кланяўся і здымаў абутак старым спосабам, які яго людзі перанялі ў японцаў. Ён пакланіўся старому з белай барадой, на руках якога былі доўгія пазногці, якія выраслі на манер старажытных, і стары сказаў:
  
  
  "Хто ты такі, што я не бачыў цябе ў вёсцы?"
  
  
  Мьочонг адказаў, што ён з Пхеньяна і служыў Кім Ір Сену, і спытаў, ці сапраўды стары Майстар сінандж, "пра які кажуць шмат цудаў".
  
  
  "Я той, пра каго ты гаворыш", - сказаў Чыун.
  
  
  "Я чуў, што толькі з тваімі рукамі ты мацнейшы, чым народны танк".
  
  
  "Гэта праўда".
  
  
  "Як гэта можа быць праўдай? Сталь цвярдзей плоці".
  
  
  "Найвялікшая зброя - гэта чалавечы розум. Танк - усяго толькі інструмент, і нічым не лепшы за розум, які ім карыстаецца".
  
  
  "Але дурні могуць знішчыць гэтым мудрацоў".
  
  
  "Я кажу табе, малады чалавек, што ёсць мудрыя людзі і ёсць яшчэ больш мудрыя людзі. Але самы мудры з іх даведаўся толькі тое, што ён не раскрыў сапраўдную сілу свайго розуму. Нават дурань, які выкарыстоўвае свой розум, мацнейшы за мудраца, які гэтага не робіць ".
  
  
  Мьочонг прызнаў сваё замяшанне, і Чыун сказаў:
  
  
  "Ты шукаеш чалавека цудаў. Але найвялікшы цуд - гэта сам чалавек. І гэта я ведаю, а гэтага вы не ведаеце, і гэтага не ведалі вашы пхеньянцы з народнага танка, і зараз яны сядзяць у пяску, як пустыя шкарлупіны".
  
  
  "Я ўсё яшчэ не разумею", – сказаў Мьочонг. "Але, магчыма, наш прэм'ер зразумее. Я б адвёў цябе да яго".
  
  
  Чіун махнуў рукой, адпускаючы іх. "Сінанджу не прыязджаюць у Пхеньян. Вяртайся да сваіх распусных жанчын і віна".
  
  
  Але Мьочонг не быў гатовы сыходзіць.
  
  
  "Калі ты валодаеш такой вялікай мудрасцю, чаму ты не імкнешся падзяліцца ёю са сваім народам? Чаму ты сядзіш тут, у гэтым доме, адзін, ні з кім, акрамя гэтай служанкі?"
  
  
  "Ці можа акіян напоўніць чайны кубак? Ці можа неба напоўніць чару? Так што сінанджу не можа быць дадзена кожнаму".
  
  
  "Але гэта дадзена шматлікім".
  
  
  "Нешматлікія", - сказаў Чыун.
  
  
  "Мне сказалі, што вы не адзіны майстар сінанджа".
  
  
  "Ёсць самазванец па імені Нуіч, які называе сябе Вінч, або Вінч, або Чуні. Усё гэта адно і тое ж. Ён адзін чалавек, сын майго брата".
  
  
  "Бачыш. Значыць, ты дзелішся з ім".
  
  
  "Гэтая доля хутка будзе выдаленая, - сказаў Чыун, - і выдаленая так старанна, што яе выдальнік будзе белым. Гэта я кажу вам. Сэрца - першы дом Дома Сінанджу, і калі я не знайшоў нікога з нашых годным, я аддаў яго беламу чалавеку ".
  
  
  "Амерыканец?" - спытаў Мьочонг, раскрываючы свае горшыя асцярогі.
  
  
  "Аднаго я застаў за паяданнем гамбургераў, ужываннем алкаголю і іншых ядаў. Слабы розумам і целам, але ў яго было добрае сэрца. Яму я аддаў усё. З бледнага кавалка свінога вуха я зрабіў яго сінандж".
  
  
  Мёчонг агледзеў пакой і ўбачыў фатаграфію бледнатварыя мужчыны ў залатой рамцы, з надпісам заходнім почыркам папярок фатаграфіі, і ён спытаў Чыуна, ці той гэта белы чалавек, пра якога ён казаў.
  
  
  "Не", - сказаў Чыун. "Гэта мастак вялікага майстэрства. Гэта Рэд Рэкс, які ў "дзённых драмах амерыканцаў" геніяльна і бліскуча выступае ў вялікай драме пад назвай "Як круціцца планета". Гэта яго подпіс на фатаграфіі. У Амерыцы ў мяне шмат важных сяброў".
  
  
  М'ёчонг хутка падумаў, затым зноў спытаў, ці не прыедзе Чыун у Пхеньян, каб асабіста ўбачыць прэм'ер-міністра Кім Ір Сена і атрымаць фатаграфію прэм'ера з аўтографам, якую ўся вёска магла б ацаніць і паставіць на ганаровае месца.
  
  
  Але Чыун адказаў: "Калі гэта Кім Ір Сен калі-небудзь турбаваўся аб аперацыі Мэры Ламберт, праведзенай незаконнанароджаным сынам падчарыцы Блэйка Уінфілда, таго, хто выявіў, што Карсан Магнум, мэр, заахвоціўся да гераіну і атрымліваў хабары ад самога Ўінфілда, каб той ніколі не раскрыў арганізацыю абортаў, якая ледзь не забіла Мэры, калі яна была цяжарная дзіцем невядомага бацькі?"
  
  
  "Гэта была не яго віна", – сказаў Мьочонг. "Калі б Кім Ір Сен ведаў аб гэтых рэчах, ён бы таксама занепакоіўся".
  
  
  "Доўг кіраўніка - ведаць многія рэчы", - сказаў Чыун, узмахам рукі адсылаючы Мьочонга і паварочваючыся тварам да акна, за якім відаць было мора.
  
  
  Той ноччу М'ёч'унг ламаў галаву над гэтымі рэчамі і, нарэшце, заклікаў на свой бок семярых салдат вялізнай сілы. "Той, хто заб'е Майстра сінанджу, будзе праведзены ў палкоўнікі, калі ён маёр, і генералы, калі ён палкоўнік", - сказаў ён.
  
  
  Салдаты кіўнулі і ўхмыльнуліся і, узброеныя пісталетамі і нажамі, адправіліся да дома Чыуна, таму што кожны хацеў стаць тым, хто атрымае павышэнне.
  
  
  Раніцай ніхто не вярнуўся ў М'ёчонг, таму ён сам адправіўся ў дом Чыуна, каб паглядзець, што зрабілі сямёра. Увайшоўшы ў дом, ён не ўбачыў ніводнага патрывожанага габелена або цацанкі. Чыун сеў на сваю падушку, цэлы, і сказаў Мьоч'ун: "Тое, што ты паслаў, вярнулася на зямлю. Ідзі зараз і скажы свайму майстру ў горадзе шлюх Пхеньяне, што Майстар Сінанджу прыме яго, калі ён прынясе даніну ".
  
  
  Якога роду даніну павагі, спытаў Мьочонг.
  
  
  "Па-першае, забярыце ўсіх пхеньянцаў з гэтай правінцыі. Па-другое, пакарайце злога губернатара, які ўзурпаваў даніну, належную гэтай вёсцы. Па-трэцяе, Амерыцы варта паслаць паведамленне аб тым, што вялікія драмы будуць з радасцю прыняты. Для гэтага ёсць спосабы, і амерыканцы іх ведаюць. Вашаму прэм'еру варта запрасіць у Карэю такіх людзей, якія могуць гэта зрабіць. Ён павінен абыходзіцца з імі добра, таму што, калі з імі будуць абыходзіцца добра, магчыма, прыйдзе нават сам Рэд Рэкс. Такія рэчы магчымыя” .
  
  
  І Мьочонг з'ехаў з цяжкім сэрцам, таму што ведаў, што Кім Ір Сен больш не запросіць амерыканцаў на сваю зямлю. Калі ён паўстаў перад прэм'ерам, ён распавёў яму аб тым, што бачыў, і аб сямі мужчын, якіх больш не было. Прэм'ер быў разгневаны і меў намер паслаць войска супраць Сінанджу, але Мьочонг папрасіў яго пачакаць, паколькі ён чуў аповяды аб тым, што ні сцяна, ні сталь, ні чалавечая рука не маглі спыніць Майстроў сінанджу, і што на працягу стагоддзяў іх асаблівым талентам было ўхіленне кіраўнікоў. дзяржаў. Або, пранікліва дадаў ён, тых, хто мог бы стаць кіраўнікамі дзяржаў.
  
  
  І кароль Іль верасня зрабіў паўзу і падумаў, а затым спытаў, дзе Мьочонг пачуў усё гэта. На гэта М'ёчонг адказаў, што чытаў пра іх у старых рукапісах, у якіх расказвалася пра сінанджу.
  
  
  "Рэакцыйныя феадальныя казкі, прызначаныя для падаўлення спадзяванняў мас. Сінанджу заўсёды быў домам для бандытаў, забойцаў і злодзеяў", - сказаў Кім Ір верасня.
  
  
  Але Мьочонг нагадаў яму аб сямі салдатах і народным танку і раскрыў яму карупцыю губернатара правінцыі.
  
  
  Аднак гэта не пераканала прэм'ера. Але калі Мьоч'унг сказаў, што Майстар Сінанджу навучыў сваім сакрэтам белага, амерыканца, і можа навучыць гэтым рэчам больш амерыканцаў, прэм'ер-міністр выправадзіў усіх са сваёй канферэнц-залы, акрамя Мьоч'Унга.
  
  
  І ціха, так, што нават сцены не маглі пачуць, ён сказаў М'ёч'ун: "Я хацеў бы ўбачыць гэтага бандыта. Я пайду з табой да яго. Але пра гэта я цябе папярэджваю. Калі ён апынецца ўсяго толькі яшчэ адным лёкаем імперыялістаў, вы будзеце асуджаныя перад прэзідыумам і палітбюро".
  
  
  "Гэты чалавек не з'яўляецца нічыім лёкаем".
  
  
  "Добра. Па дарозе ты раскажаш мне, чаго ён хоча ад нас, калі будуць такія патрабаванні".
  
  
  Цяпер Мьочонг не быў дурнем, і кожны раз, калі прэм'ер-міністр пытаўся, чаго жадае Майстар сінанджу, М'ёчонг бачыў прыемнае поле для гульні, ці задаваўся пытаннем аб сіле народнай арміі, ці ўспамінаў японцаў, якіх усё ненавідзелі.
  
  
  І зноў Мьочонг вярнуўся ў дом Майстра Сінанджу і папрасіў дазволу ўвайсці. І Кім Ір Сен, убачыўшы, што Мьочонг кланяецца ў старой манеры, плюнуў на падлогу.
  
  
  "Логова феадалізму", - сказаў ён.
  
  
  "Свінні і коні пускаюць сліны на падлогі. Вось чаму іх трымаюць у адрынах", - сказаў Майстар сінанджу.
  
  
  "Ты ведаеш, хто я, стары? Я Кім Ір Сен".
  
  
  "А я Чыун".
  
  
  "Сачы за сваёй мовай, Чыун".
  
  
  "Гэта не я валяю дурня на падлозе. Ты пераняў свае манеры ў рускіх".
  
  
  "Вы бандыт і паслугач імперыялістаў", - сказаў прэм'ер без усялякай асцярожнасці, паколькі быў моцна разгневаны.
  
  
  "Не будзь ты прэм'ер-міністрам нашага народа на поўначы, - сказаў Чыун, - я б зарэзаў цябе, як свінню на вячэру. І ўсё ж я ўстрымліваюся ад гэтага, таму што хацеў бы цябе ўрэзаніць".
  
  
  "Як можа лёкай разважаць?" - сказаў прэм'ер. "Усе яго развагі служаць яго белым гаспадарам. Я служу Карэі".
  
  
  "Да вас, малады чалавек", – сказаў Чыун, – было сінанджу. Падчас мангольскага нашэсця было сінанджа. У часы кітайскіх лордаў было сінанджу. У часы японскіх лордаў быў Сінанджу. У часы рускіх лордаў быў Сінанджу. Яны ўсё сышлі, а мы тут, якімі мы будзем тут пасля Кім Ір Сена. Але я хацеў бы пагаварыць з табой, ла, пасля столькіх гадоў у Карэі ёсць свой лідэр. І гэта ты, хаця ты ўсяго толькі пхеньянец”.
  
  
  І, пачуўшы гэтыя словы, Сон Сат. Але ён не пакланіўся і не зняў абутак, як гэта было прынята даўней. І М'ячонг слухаў з вялікай асцярогай. Але калі Чиун загаварыў, ён ведаў, што ўсё будзе добра, таму што ў Майстры было шмат мудрасці.
  
  
  "Вы прыйшлі сюды ў пошуках мудрасці сінанджу, інакш навошта б прэм'ер-міністру прыязджаць у гэтую бедную вёску?" - сказаў Чыун.
  
  
  І Сун пагадзіўся.
  
  
  "Ты называеш мяне лёкаем", - сказаў Чыун.
  
  
  І Сун пагадзіўся.
  
  
  "І ўсё ж, хто тут лёкай? Ці далучыў я сінанджу да рускіх? Ці заключыў я пагадненне з кітайцамі? Ці падтрымліваю я пры кожным зручным выпадку арабаў, афрыканцаў і нават белых толькі таму, што яны вызнаюць тую ці іншую форму праўлення?"
  
  
  "Яны нашы саюзнікі", - сказаў Сун. "Рускія даюць нам зброю. Кітайцы ваявалі з амерыканцамі за нас".
  
  
  І Чыун усміхнуўся.
  
  
  "Рускія далі зброю, таму што яны ненавідзяць амерыканцаў. Кітайцы змагаліся, таму што яны ненавідзяць амерыканцаў. Нам пашанцавала, што гэтыя двое ненавідзяць адзін аднаго, таму што яны сядзелі б у Пхеньяне, а не вы. Што тычыцца афрыканцаў, арабаў і белых, то яны далёка і нават не жоўтыя. Японцы прагныя, кітайцы подлыя, рускія свінні, а што тычыцца нашых паўднёўцаў, то яны спалі б з качкамі, калі б у птушак былі дастаткова шырокія магчымасці”.
  
  
  Пры гэтых словах Сон выліўся рогатам.
  
  
  "У гэтага чалавека правільныя погляды", - сказаў ён М'ячонгу. "Хто нясе адказнасць за тое, што назваў яго лёкаем? Хто падаў мне такую дэзінфармацыю?"
  
  
  І Чыун загаварыў зноў. "Але мы павінны з вялікай спагадай ставіцца да нашых братоў-паўднёўцаў, таму што яны самі з поўдня і нічога не могуць з сабой парабіць. Такая іх прырода".
  
  
  М'ёч'унг ахнуў. Бо ніхто ніколі не адважваўся сказаць штосьці добрае пра тых, хто ніжэй за трыццаць восьмы паралелі.
  
  
  "Я таксама часта так думаў. Яны не могуць не быць тымі, хто яны ёсць", - сказаў Сон.
  
  
  "І Пхеньян не самае прыемнае з месцаў. Менавіта там добрыя людзі робяць памылкі", - сказаў Чыун.
  
  
  "Я нарадзіўся не ў Пхеньяне, а ў Хамхунгу", – сказаў Сон.
  
  
  "Выдатная вёска", - сказаў Чыун.
  
  
  "Сінанджу таксама добры", - сказаў Сунг.
  
  
  "Я з Пэкома", - сказаў Мьочонг.
  
  
  "Але ён узняўся вышэй за гэта", - сказаў Сунг.
  
  
  "Некаторыя з нашых лепшых сяброў родам з Пэкома. Яны пераўзыходзяць сваё паходжанне", – сказаў Чыун.
  
  
  Цяпер Кім Ір Сен быў задаволены тым, што перад ім чалавек з добрым сэрцам і правільнымі думкамі. Але ён быў занепакоены.
  
  
  "Я чуў, ты вучыш сінанджу белых. Амерыканца".
  
  
  Цяпер Чиун ведаў, што гэта сур'ёзнае злачынства, якое нельга было з усёй сумленнасцю выказаць прэм'ер-міністру, таму ён быў асцярожны са сваімі словамі і казаў павольна і асцярожна.
  
  
  "У маёй уласнай вёсцы, у маёй уласнай сям'і ніхто, каго я знайшоў, не быў вартым. Там панавалі расхлябанасць, лянота і падман. Паміж сабой мы можам прызнаць гэтыя рэчы".
  
  
  Сун кіўнуў, таму што ён таксама ведаў аб праблемах кіравання.
  
  
  "Гэта была няўдзячнасць за тое, што было прапанавана", – сказаў Чыун.
  
  
  Наколькі добра Сон ведаў і гэта.
  
  
  "Мела месца адступніцтва і адсутнасць дысцыпліны", - сказаў Чыун.
  
  
  О, як дакладна Майстар Сінанджу ведаў гэта, абвясціў Сунг.
  
  
  "Сын майго ўласнага брата ўзяў дадзеную яму каштоўнасць і выкарыстоўваў яе ў карыслівых мэтах".
  
  
  Наколькі добра Сон ведаў гэтую рысу. Ён змрочна паглядзеў на Мьоч'Уна.
  
  
  "Ён паводзіў сябе як паўднёўец", - сказаў Чыун.
  
  
  Сун плюнуў, і на гэты раз Чиун ухвальна кіўнуў. Таму што гэта быў зручны момант для такіх рэчаў.
  
  
  "І таму я шукаў іншага, каб гэтыя веды нашага народа не памерлі".
  
  
  "Мудры ўчынак", - сказаў Сунг.
  
  
  "Я б абраў аднаго з нас. Але ва ўсёй вёсцы, на ўсёй Поўначы я не знайшоў ніводнага з карэйскім сэрцам. Я не ведаў цябе ў той час".
  
  
  "У мяне былі свае праблемы", - сказаў Сунг.
  
  
  "Такім чынам, я шукаў карэйскае сэрца, падобнае да твайго. Аднаго з нас".
  
  
  "Малайчына", - сказаў Сунг, кладучы моцную руку на плячо майстра Сінанджу ў якасці віншавання.
  
  
  "Гэты чалавек нашага сэрца, так здарылася, што яго напаткала няшчасце пры нараджэнні. Катастрофа".
  
  
  Твар Суна стаў надзвычай сумным.
  
  
  "Што гэта было за няшчасце?"
  
  
  "Ён нарадзіўся белым і амерыканцам".
  
  
  Сун ахнуў ад жаху.
  
  
  "Кожную раніцу ён павінен быў глядзець на свае круглыя вочы ў люстэрку. Кожны прыём ежы ён павінен быў есці гамбургер. Кожны дзень кампанію яму складалі толькі іншыя людзі з такой жа хваробай".
  
  
  "І што ты зрабіў?"
  
  
  "Я знайшоў яго і выратаваў ад амерыканцаў. Ад іх мыслення і благіх манер".
  
  
  "Ты добра справіўся", - сказаў Сон. Але Мьочонг, быўшы па натуры падазроным, спытаў, адкуль Чыун даведаўся, што гэта не проста яшчэ адзін амерыканец, а карэйскае сэрца ў амерыканскім целе.
  
  
  "Таму што ён надзвычай добра засвоіў карэктнасць, і каб даказаць свой пункт гледжання, ён прадэманструе тое, чаму навучыўся, калі прыедзе ўшанаваць сваю спадчыну сюды, у Сінанджу".
  
  
  "Адкуль мы ведаем, - спытаў Мьочонг, - што гэта не проста амерыканец, якому вы навучылі ўсяму сінанджу?"
  
  
  "Амерыканец?" - перапытаў Чыун са здзеклівым смяшком. "Хіба вы не бачылі амерыканцаў падчас вялікай вайны з поўднем? Хіба вы не бачылі амерыканцаў, калі яны былі ў вас з іх караблём?" Амерыканец?"
  
  
  "Некаторыя амерыканцы суровыя", – сказаў Мьочонг. Але Кім Ір Сен быў настолькі захоплены словамі Майстра, што забыўся сваю ўласную праўду і глядзеў на Мьёнга з пагардай. Вядома, у гэтага белага чалавека карэйскае сэрца, сказаў ён.
  
  
  "Яго клічуць Рыма", - сказаў Чыун.
  
  
  І такім чынам, у той вечар у вялікім Народным сходзе ў Пхеньяне, калі імя Рыма зноў было згадана прэм'ер-міністру, Кім Ір Сен пазнаў яго. Яму сказалі, што атрымана паведамленне аб тым, што амерыканец па імі Рыма будзе зганьбаваны ў вёсцы Сінанджу, і што ён будзе зганьбаваны чалавекам па імі Нуіч.
  
  
  І адпраўніком гэтага паслання быў сам Нуіч, і ён пакляўся ў адданасці сваёй душы Кім Ір Сену і Карэйскай Народна-Дэмакратычнай Рэспубліцы. І ён падпісаў сваё пасланне такім чынам:
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДЗЕВЯТЫ
  
  
  "Я б хацеў мільён долараў, лэдзі, у адзіночным разрадзе. Не лічыце гэта, узважце".
  
  
  Лінет Бардвел паглядзела на клетку свайго касіра і ўсміхнулася Рыма.
  
  
  "Прывітанне", - сказала яна. "Скучала па табе мінулай ноччу".
  
  
  "Ты быў сярод зніклых мінулай ноччу", - сказаў Рыма. "Але я думаў, што заўсёды ёсць вечар. Ты амаль скончыў тут?"
  
  
  Лінет паглядзела на гадзіннік у цэнтры банкаўскага вестыбюля, высока над галавой Рыма. Яна выцягнула шыю, і яе грудзі прыўзнялася.
  
  
  "Яшчэ дзесяць хвілін".
  
  
  "Вячэра падыдзе? Твой муж не будзе пярэчыць".
  
  
  "Я думаю, ён гэтага не зробіць", - сказала Лінет. "Я нічога пра яго не чула. Я думаю, ён сапраўды з'ехаў на некаторы час".
  
  
  Рыма чакаў наперадзе, і Лінет, выскокваючы грудзьмі, з'явілася роўна праз дзесяць хвілін.
  
  
  "Вазьмі маю машыну?" спытала яна. Рыма кіўнуў. У сваёй машыне на стаянцы яна нахілілася, каб дакрануцца да вуснамі яго шчокі. Верхняя частка яе цела прыціснулася да яго правага пляча. Рыма паморшчыўся.
  
  
  "У чым справа? Ты пашкодзіў плячо?"
  
  
  Рыма кіўнуў.
  
  
  "Як гэта адбылося?"
  
  
  "Ты б паверыў, што я наляцеў на бочку з баскетбольнымі мячамі?"
  
  
  "Не".
  
  
  "Добра. Не трэба".
  
  
  Лінет вяла машыну, і на гэты раз Рыма абраў месца для вячэры, яшчэ больш змрочны рэстаран, чым напярэдадні вечарам, але выглядаў так, нібы тут умелі рыхтаваць рыс.
  
  
  Гэта было магчыма, і Рыма далучыўся да Лінет за ежай.
  
  
  "Ты бачыў Уэзербі?" спытала яна.
  
  
  "Так. Але ён не мог дапамагчы".
  
  
  "Не змог табе дапамагчы ў чым? Ты ведаеш, я не ведаю, чаго ты дамагаешся".
  
  
  "Я пішу кнігу пра ўсходнія баі. Твой муж, Уэзербі, у іх ва ўсіх ёсць нейкая спецыяльная падрыхтоўка, нешта ўнікальнае. Я ведаю пра гэта дастаткова, каб ведаць гэта. Але яны не скажуць. Здаецца, я наткнуўся на які вось новы сакрэт трэніровак, і, ну, я ўпарты”.
  
  
  "Я хацела б дапамагчы", - сказала яна, падбіраючы кавалачак крабавага мяса. "Але гэта не мая торба".
  
  
  "Што ў цябе за сумка?"
  
  
  Крабавое мяса бясследна знікла ў яе ў роце. "Я палюбоўнік, а не баец".
  
  
  За куфлем брэндзі Лінет прызналася, што яе муж ніколі раней не адсутнічаў па начах. "Ты ж не адпудзіў яго, ці не так?"
  
  
  "Я выглядаю так, быццам магу кагосьці адпудзіць?"
  
  
  Рыма павольна калупаў рыс, спачатку правай рукой, затым левай. Боль у яго плячах нарастала, і кожны раз, калі ён падносіў відэлец да рота, ён адчуваў, як пякучы запал траўмы праходзіць праз плечавы сустаў, аддаючыся пульсацыяй болю ў яго свядомасці. Калі б толькі Чиун быў у Штатах, замест таго каб бадзяцца па Сінанджу, ён мог бы дапамагчы. Недзе ў яго ўспамінах быў бы спосаб прымусіць рукі Рыма зноў працаваць, недзе спосаб спыніць боль і слабасць.
  
  
  І гэта былі толькі першыя два ўдары. Цяпер ён ведаў, што стаў мішэнню Нуіча, пляменніка Чыуна, які дамагаўся тытула Чыуна і прысягнуў забіць Рыма. Рукі Рыма ўжо зніклі, стаўшы бескарыснымі. Што было далей?
  
  
  Нарэшце ежа не каштавала такіх пакут, і Рыма проста дазволіў відэльцу выпасці ў яго з пальцаў. Ён выявіў, што ківае Лінет, не чуючы, што яна кажа, і неўзабаве яны ўжо ехалі да яе дома, і ён пачуў, як прымае яе прапанову застацца ў яе пакоі для гасцей наверсе, каб ён мог адпачыць.
  
  
  І ён адчуваў сябе так дрэнна, што больш не спрабаваў прыкідвацца, пытаючыся, ці можа яе муж пярэчыць. Муж быў мёртвы, і чорт з ім, ён пашкодзіў руку Рыма і не мог згніць у гэтай труне дастаткова хутка, каб задаволіць Рыма.
  
  
  Лінетт дапамагла яму падняцца наверх, у вялікую спальню ў яе доме, і ён дазволіў ёй распрануць яго. Яна рабіла гэта павольна, праводзячы пальцамі па яго целе, і паклала яго аголеным пад коўдру. Яна была мяккая, але ўмелая, і Рыма падумаў, што гэта проста цуд, што яна навучылася піць нашмат лепш, чым напярэдадні вечарам. Гэта было пацешна. Пацешна, пацешна, падумаў Рыма. Паглядзі, паглядзі, паглядзі на пацешнага Рыма.
  
  
  Ён не мог паварушыць верхняй часткай цела. Боль працяў яго плечы і рукі, прымусіўшы анямець кончыкі пальцаў, аддаўся ў грудзі, дзе, здавалася, атакавала кожнае рабро, у шыю, дзе рух быў балючым.
  
  
  Прычыняць боль, прычыняць боль Рыма. Глядзі, глядзі, глядзі на прычыняючага боль, які прычыняе боль Рыма.
  
  
  У яго былі галюцынацыі. Прайшло так шмат часу з таго часу, як ён адчуваў боль, сапраўдны боль. Для большасці людзей боль быў карысным папераджальным знакам аб тым, што з целам нешта не так і ўладальнік павінен паклапаціцца пра гэта. Але Рыма быў адзіны са сваім целам, гэта была не прыналежнасць, а істота, і яму не трэба было нагадваць, калі з яго целам нешта было не так, і таму яму не трэба было прычыняць боль. Ён амаль забыўся, на што падобны боль. Ён адчуваў боль, калі сядзеў на электрычным крэсле. Ім не ўдалося падсмажыць яго, але, прынамсі, яны хутка падсмажылі яго. Гэта было балюча. І гэта таксама. У прамежку паміж гэтымі двума выпадкамі, за ўсе дзесяць гадоў, было не так ужо шмат іншага болю, які варта было б успомніць.
  
  
  Глядзі, глядзі, глядзі, пацешны Рыма. Ён губляў кантроль.
  
  
  Глядзі, глядзі, Рыма, паглядзі на выдатную лэдзі, якая ўваходзіць у дзверы. Паглядзі на яе белую нейлонавую сукенку, скрозь якую ўсё відаць.
  
  
  Паглядзіце на мяккую прыпухласць высокіх грудзей, паглядзіце на плыўныя круглявыя абрысы яе цела, якія вымалёўваюцца на фоне асветленай залы. Паглядзіце на доўгія загарэлыя ногі. Паглядзі, як яна ўсміхаецца табе, Рыма. Ты падабаешся цудоўнай лэдзі, Рыма. З ёю ты адчуеш сябе лепш. Рыма хацеў адчуваць сябе лепш. Ён усміхнуўся.
  
  
  Лінет схілілася над ім у ложку. "Я прымушу цябе адчуць сябе лепш", - сказала яна.
  
  
  Рыма працягваў усміхацца, таму што спыняцца было балюча. "Прымусь мяне адчуваць сябе лепш. Хачу адчуваць сябе лепш. Рукі баляць".
  
  
  "Дзе ў іх баліць, Рыма?" Спытала Лінет. "Тут?" Яна дакранулася да яго левага пляча праз пучок цягліц спераду, і Рыма застагнаў ад болю.
  
  
  "Ці тут?"
  
  
  Яна дакранулася да яго правага пляча кончыкамі пальцаў і націснула, і Рыма закрычаў.
  
  
  "Ранен. Паранены", - крычаў ён.
  
  
  "Ну вось, ну вось. З Лінет табе стане лепш", - сказала яна.
  
  
  Рыма расплюшчыў вочы. Высокая бландынка, якую ён зрабіў удавой, стаяла побач з ложкам, а затым плыўным адпрацаваным рухам зняла пеньюар праз галаву.
  
  
  Яна трымала пеньюар кончыкамі пальцаў на адлегласці выцягнутай рукі, яе вочы, здавалася, былі прыкаваныя да яго правадамі, а затым яна скінула пеньюар у мяккі трапяткое ўзгорачку на падлозе.
  
  
  Яна прысунулася бліжэй да Рыма, правяла пальцамі па яго шчоках, правяла імі па шыі, а затым сцягнула коўдру з яго аголенага цела.
  
  
  Не, хацеў сказаць ён. Не. Ніякага сэксу. Усё роўна сябе адчуваю. Ніякага сэксу.
  
  
  Але цяпер Лінет Бардвел вадзіла пальцамі па ўсім яго целе, і ён выявіў, што калі засяродзіцца на чымсьці іншым, акрамя плячэй, боль была не такой моцнай, таму ён засяродзіўся на той частцы цела, на якой канцэнтравалася Лінет, і тады Рыма быў гатовы. Лінет усміхнулася і забралася на ложак і апынулася над ім, а затым на ім, а затым атачыла яго, паглынаючы яго сваім целам.
  
  
  Яна схілілася над Рыма, гледзячы на яго зверху ўніз, і яе твар усміхаўся, але не было весялосці ў тым, як яна агаліла зубы, якія выглядалі так, нібы збіраліся ўкусіць, і ў яе вачах з'явіўся бляск, нейкі бязлітасны бляск, і яна пачала рухаць целам, і гэта дапамагло, гэта дапамагло, гэта дапамагло, калі ён крыху паварушыў сваімі, і ён перастаў думаць аб сваіх плячах і думаў толькі пра сябе і Лінет і іх злучэнні.
  
  
  Ён хацеў падняць рукі да яе, дацягнуцца да яе цела, але не змог. Яго рукі былі выцягнуты ўздоўж цела, прыціснутыя да яе сцёгнамі, асядла яго, але яго пальцы ўсё яшчэ рухаліся, і ён выкарыстаў іх, каб дакрануцца да ўнутранага боку яе сцёгнаў, дзе былі вялікія навалы нерваў, вельмі далікатна пульсавалых.
  
  
  Яго пальцы вярнулі яе да жыцця. Яе вочы расплюшчыліся шырэй, і яна пачала рухацца на ім хутчэй, шалёней, і гэта было лепш, лепш, чым боль у яго руках, і ён больш не думаў пра боль. Боль зыходзіла ад двух чалавек, якія спрабавалі вывесці яго са строю, перш чым забіць, і наступны ўдар павінен быў быць нанесены кімсьці па адной з яго ног, але ён не мог, ён не хацеў думаць пра гэта зараз.
  
  
  Лінет сядзела прама, адкінула галаву назад і засмяялася гучным гулкім смехам, а потым паглядзела на яго зверху ўніз, і ўпершыню Рыма засяродзіўся на яе вачах і ўбачыў у іх значэнне, і яна дазволіла свайму целу ўпасці наперад, наблізіўшы галаву да яго твару, але ўтрымалася двума рукамі, пляснуўшы імі яго па плячах, як спартовец, які адціскаецца.
  
  
  Боль працяў яго цела, і Рыма закрычаў. Яна напружыла мышцы рук, і цвёрдыя пяткі яе далоняў урэзаліся ў яго плечавыя суставы. Яна зноў засмяялася і наблізіла свой твар да яго.
  
  
  Ён адчуў, што яго твар быў мокры. Яна плакала? Не, ён плакаў, плакаў ад болю.
  
  
  "Ты забіў майго мужа", - сказала яна. Гэта было не пытанне.
  
  
  "І ты забіў Уэзербі", - сказала яна. Яна зноў учапілася рукамі ў яго плечы.
  
  
  Прычыняюць боль. Прычыняюць боль. Павінны сыходзіць.
  
  
  "Але яны прычынілі табе шкоду. І я збіраюся прычыніць табе яшчэ большую шкоду. І тое нямногае, што ад цябе застанецца, адправіцца ў Nuihc. У мяшку".
  
  
  Нуіч? Яна ведала. Лінет была трэцім камікадзэ. Трэці стрэл быў яе. Ці ведала яна, што Нуіч планаваў яе смерць? Што Рыма павінен быў забіць яе? Але ён не змог забіць яе. Ён не мог паварушыцца.
  
  
  "Ты ведаеш Nuihc?" Рыма ахнуў.
  
  
  "Я служу Нуічу", - паправіла яна. "Хоўлі быў дурнем. Уэзербі быў грубіянам. Але Нуіч - мужчына. Ён любіць мяне. Ён сказаў, што лепшы ўдар у Шатландыі быў маім. Я быў лепшым ".
  
  
  Яна працягвала рухаць ніжняй часткай свайго цела ўверх і ўніз, выкарыстоўваючы Рыма як інструмент для свайго задавальнення і сваёй болі, і ўсё, што ён мог зрабіць, гэта працягваць рухаць пальцамі ўнутры яе сцёгнаў.
  
  
  "Містэр Уінч - мужчына", - сказала яна.
  
  
  Ён адчуў, як яе голас памякчэў, а мышцы пачалі напружвацца, затым расслабляцца, у несвядомым рытме, які яна не магла кантраляваць.
  
  
  "Такім чалавекам, якім ты мог бы быць. Таа. Таа."
  
  
  Цяпер яна брыкалася на Рыма, як каўбой без сядла на звар'яцелага каня. Ён быў прыціснуты, бездапаможны і пакутаваў ад яе рук на сваіх плячах. Яна выдала цяжкі, задыханы крык задавальнення і сказала: "О, Нуіч, Нуіч", а калі яна спынілася, яна сказала: "Ты таксама мог бы быць мужчынам. Калі б ты застаўся ў жывых ".
  
  
  А затым яе пакрытае плеўкай вільготнае цела прыўзнялося над Рыма, і ён адчуў дабраславёнае палягчэнне ад таго, што яе маленькія кулачкі прыбралі болевыя кропкі з яго плячэй, і ён зноў змог адкрыць вочы. Ён убачыў, як яна стаіць на ложку, гледзячы ўніз на яго цела ніжэй сваіх голых ног, і ён убачыў, як яна падціснула пад сябе левую нагу, стоячы так, нібы яна была фламінга, а затым яна падцягнула і іншую нагу, і яе цела павалілася ўніз, схапіўшыся за доўгі джгут цягліц у пярэдняй частцы яго правага сцягна, і яшчэ да таго, як яна прызямлілася, Рыма адчуў, які будзе пакутлівы боль, а затым яе цела стукнулася, і гэта, здавалася, адбылося ў запаволенай здымцы. Спачатку было дакрананне, затым ціск, затым боль, калі яе вага і майстэрства разарвалі доўгую пад'ёмную мышцу сцягна.
  
  
  "Спачатку ты, - крыкнула яна, - а пасля цябе - стары".
  
  
  Чыста рэфлекторна, чыста дзякуючы трэніроўкам, чыста інстынктыўна, ведаючы, што гэта нічога не значыць, таму што ён збіраецца памерці, Рыма перакаціў левую нагу да далёкай сцяны, так што калена было накіравана вонкі, затым з усім намаганнем, якое ў яго засталося, ён перакаціў калена назад унутр, да сваёй правай назе, да Лінет Бардвел, якая апусцілася каленам на яго правую нагу, яе твар свяціўся перамогай, і ён правёў каленам па сваім целе і пачуў храбусценне, калі калена закранула яе скроні.
  
  
  Лінет ўсё яшчэ ўсміхалася. Яна паглядзела на Рыма, усміхаючыся, а затым, усяго на долю секунды, усмешка змянілася выразам болю, і ў гэты момант Рыма зразумеў, што яна раптам западозрыла, што Нуіч, які, як яна думала, любіў яе, здагадаўся, што яна памрэ тут , і тады яна больш не магла турбавацца аб падобных рэчах, таму што яе тонкія скроневыя косткі ўрэзаліся ў мозг сілай удару калена Рыма, і ўсмешка, і выраз болю павялі, як запаволеная здымка жыцця і смерці кветкі, і Лінетт ўпала наперад на калені. Ударыў Рыма ў грудзі і памёр.
  
  
  Ён адчуў, як цёплая ліпкая вадкасць з яе галавы капае яму на грудзі. Было цёпла. Цяпло. І цёпла было добра, і ён хацеў сагрэцца, каб у яго не было дрыжыкаў. І боль у абодвух плячах і ў правым сцягне стаў невыносным, і ён закрыў вочы і вырашыў, што было б нядрэнна паспаць.
  
  
  І калі б ён памёр, гэта таксама было б нядрэнна, бо тады яму заўсёды было б цёпла. І яму больш не было б балюча.
  
  
  Раздзел дзесяты
  
  
  Рыма прачнуўся.
  
  
  Ён заснуў, каб нешта забыць, і цяпер успомніў пра гэта. Боль у плячах і руках.
  
  
  І з яго нагамі было нешта не так.
  
  
  На іх ляжаў груз. Ён паглядзеў уніз, на свае ногі, але не змог іх убачыць. Прама пад яго падбародкам, ухмыляючыся яму, была скрываўленая галава Лінет Бардвел з шырока расплюшчанымі вачыма і ротам.
  
  
  Рыма ўспомніў.
  
  
  "Прывітанне, тутс", - сказаў ён. "Чытаў у апошні час якія-небудзь добрыя кнігі па каратэ?"
  
  
  Асцярожна Рыма выцягнуў левую нагу з-пад жанчыны, затым левай нагой штурхнуў яе. Яе цела скацілася з яго правай нагі на ложак, затым саслізнула на падлогу, дзе стукнулася з далікатным, халодным стукам.
  
  
  Рыма разгарнуўся ўсім целам, апусціў ногі на падлогу, устаў і паваліўся на шэры твідавы дыван, калі яго правая нага падагнулася пад ім.
  
  
  І толькі такі вялікі высілак вярнуў боль, падобны на зубны боль, які, здаецца, быў вылечаны начным сном, але пачынае пульсаваць яшчэ да таго, як вы ўстаеце з ложка.
  
  
  Рыма падпоўз да сцяны, а затым, выкарыстоўваючы сцяну як апору, здолеў прыняць вертыкальнае становішча. Імкнучыся не пераносіць вагу на правую нагу, выкарыстоўваючы яе толькі для кіравання, ён дашкандыбаў да ваннай і, малоцячы бяссільнымі рукамі, змог уключыць душ.
  
  
  Ён забраўся ў душ і доўга стаяў там, не ў сілах намыліцца, але дазваляючы вадзе змыць з яго цела засохлую кроў Лінет Бардвел.
  
  
  Цёплая вада збольшага змыла і яго боль, і Рыма змог думаць. Нуіч набліжаўся да яго. Наступны напад, чацвёрты ўдар, будзе смяротным.
  
  
  Ён выйшаў з душа, пакінуўшы уключанай ваду. Ён спыніўся перад люстэркам у ваннай і паглядзеў на сваё адлюстраванне. "Ты накшталт як малады для смерці", - сказаў ён асобе, якая глядзела на яго ў адказ. Але твар не здаваўся спалоханым; яно здавалася збянтэжаным, як быццам спрабавала нешта ўспомніць. Глядзець на твар было ўсё роўна што глядзець на незнаёмца, і гэты незнаёмец быў збянтэжаны. У глыбіні яго свядомасці было нешта, нейкі малюсенькі ўспамін, які, ён ведаў, ён павінен памятаць. Але што гэта было?
  
  
  Рыма нацягнуў штаны і павіншаваў сябе з тым, што надзеў кашулю на гузіках спераду, таму што, прынамсі, ён мог прасунуць у яе рукі. Аб учорашнім пуловеры не магло быць і гаворкі.
  
  
  Што гэта было?
  
  
  Нешта, што сказала Лінет. Нешта.
  
  
  Што?
  
  
  Што?
  
  
  "Пасля цябе..." Пасля Рыма, што? Што?
  
  
  "Пасля цябе", - сказала яна. "Пасля цябе", - і тады ён успомніў, калі словы зноў прагучалі ў яго вушах, як быццам хтосьці крычаў на яго.
  
  
  Яна сказала:
  
  
  "Пасля цябе, стары".
  
  
  Чыун.
  
  
  Рыма дакульгаў да тэлефона. Ён змог заціснуць тэлефон паміж левым вухам і плячом і, падзякаваўшы Богу за кнопкавы набор, набраў бясплатны нумар з кодам горада 800.
  
  
  "Так?" - раздаўся цытрынавы голас.
  
  
  "Рыма. Колькі часу?"
  
  
  "Цяпер два дванаццаць паполудні, і гэта несанкцыянаваны час для твайго званка. Хіба ты не памятаеш, што..."
  
  
  "Мне патрэбна дапамога. Я паранены".
  
  
  У санаторыі Фолкрофт доктар Гаральд В. Сміт выпрастаўся ў сваім крэсле. За дзесяць гадоў ён ні разу не чуў гэтых слоў ад Рыма.
  
  
  "Паранены? Як?"
  
  
  "Разарваныя мышцы. Я не магу весці машыну. Дашліце каго-небудзь за мной".
  
  
  "Дзе ты?"
  
  
  "Дом Лінет Бардвел. Тэнафлай, Нью-Джэрсі. Ты можаш расказаць мне пра Лінет, таму што я ўсё яшчэ жывы ".
  
  
  "Ці існуе якая-небудзь небяспека кампраметацыі?" - спытаў Сміт.
  
  
  "Вось і ўсё, Сміці. Малайчына. Падымай арганізацыю. Паклапаціся аб бяспецы".
  
  
  "Так", - унікліва адказаў Сміт. "Ці ёсць якая-небудзь небяспека?"
  
  
  "Я не ведаю". Рыма ўздыхнуў. Размаўляць было балюча, і зараз тэлефон балюча ціснуў яму на плячо ў тым месцы, дзе ён ляжаў. "Калі бяспека гэтай аперацыі залежыць ад мяне, пачынайце шукаць новую працу".
  
  
  "Заставайся на месцы, Рыма. Дапамога набліжаецца".
  
  
  Сьміт прыслухаўся. На гэты раз у голасе Рыма не было ні жарту, ні дасціпнасці, калі ён сказаў: "Паспяшайся".
  
  
  Сміт устаў, старанна зашпіліў пінжак і выйшаў са свайго кабінета. Ён сказаў сваёй сакратарцы, што яго не будзе да канца дня, і гэтую заяву яна сустрэла з адчыненым ад здзіўлення ротам. За апошнія дзесяць гадоў доктар Сміт вызваляўся ад працы толькі ў другую палову дня па пятніцах, і ў тыя дні ён рана прыходзіў у офіс і працаваў увесь абедзенны перапынак, так што ён ужо адпрацаваў свае поўныя восем гадзін, перш чым адправіцца на спатканне ў гольф у найбліжэйшы загарадны клуб. Спатканне, якое, як яна аднойчы даведалася, ён трымаў пры сабе, гуляючы ў адзіночку.
  
  
  Ён сеў на медыцынскі верталёт на тэрыторыі санаторыя і быў дастаўлены самалётам у аэрапорт Тэтэрбара ў Нью-Джэрсі, дзе ўзяў напракат Ford Mustang, хоць Volkswagen быў таннейшы і павінен быў з'явіцца прыкладна праз гадзіну, і яму падабалася эканомія паліва ў Volkswagen.
  
  
  З дапамогай тэлефоннага даведніка і кіроўцы паштовага грузавіка ён знайшоў дом Бардвелаў. Ён прыпаркаваўся за карычневым "фордам" на пад'язной дарожцы і накіраваўся да бакавой дзверы, якая вядзе на кухню. Ніхто не адказаў на ягоны стук. Дзверы былі не зачынены.
  
  
  Сьміт увайшоў у кухню, запоўненую плястыкавымі гадзіньнікамі, падобнымі на яечню-глазунню, прыгатаваную занадта доўга, і керамічнымі лыжачкамі, падобнымі на ўсьмешаных немаўлят, і слоікамі з-пад кавы, цукру і мукі, падобнымі на слоікі з-пад супу-пераростка, і пакоем, у якім усё выглядала неяк па-іншаму.
  
  
  Сміту было напляваць на філасофію, таму яму не прыходзіла ў галаву, што значная частка Амерыкі зарабляе на жыццё тым, што робіць рэчы падобнымі на іншыя рэчы, і што гэта крыху дзіўна, таму што, магчыма, было б лепш зрабіць першыя рэчы дастаткова прывабнымі, каб ім не трэба было маскіравацца.
  
  
  Хударлявы мужчына з вузкім тварам бясшумна прайшоў па першым паверсе дома, старанна абшукаўшы пакоі, кухню, сталовую, гасціную, ванную, тэлевізійны пакой у задняй частцы, упрыгожаную паліцай з калекцыяй бляшак і трафеяў са спаборніцтваў па каратэ, расстаўленых шэрагамі, якія больш за ўсё надыходзячую армію ўсходніх мужчын і жанчын, якія прабіваюцца скрозь варожае паветра, каб дабрацца да сваіх ворагаў.
  
  
  Ён знайшоў Рыма наверсе на падлозе спальні, які ляжыць побач з ложкам. Побач з ім ляжала цела аголенай бландынкі, яе твар і галава былі пакрытыя запечанай карычневай крывёй.
  
  
  Сьміт хутка апусціўся на калені побач з Рыма і запусціў руку яму пад расшпіленую кашулю. Ён убачыў, як рот Рыма скрывіўся ў грымасе болю. Сьміт паглядзеў на гадзіннік. Ён лічыў удары сэрца на працягу пятнаццаці секунд. Дванаццаць. Ён памножыў на чатыры. Пульс Рыма быў сорак восем.
  
  
  Калі б у Сміта была такая частата пульса, ён бы кінуўся да кардыёлага. Але Сміт, які чытаў свае медыцынскія бюлетэні аб персанале КЮРЭ, як фінансіст чытае біржавыя табліцы, ведаў, што ў Рыма пульс у сорак восем быў у межах нормы.
  
  
  "Рыма", - сказаў ён.
  
  
  Вочы ў Рыма павольна расплюшчыліся.
  
  
  "Ты можаш ісці?" Спытаў Сміт. "Мы павінны выбірацца адсюль".
  
  
  "Прывітанне, Сміці. Сачы за сашчэпкамі. Кожны раз, калі ты адварочваешся, хто-небудзь іх крадзе".
  
  
  "Рыма, ты павінен устаць".
  
  
  "Уставай. Добра. Трэба ўставаць. Нельга класціся ў працоўны час".
  
  
  Ён зноў закрыў вочы.
  
  
  Сміт прасунуў левую руку пад сцягна Рыма, а правую - па-над правай рукі Рыма, пад спіну і падняў Рыма на рукі. Ён быў здзіўлены, нягледзячы на сябе тым, наколькі лёгкім быў Рыма. Ён важыў дзвесце фунтаў, калі арганізацыя знайшла яго дзесяць гадоў таму, і Сміт ведаў, што яго вага знізілася прыкладна на сорак фунтаў, але, як і ўсе паступовыя страты вагі, гэта не было прыкметна.
  
  
  Адкінуўшыся назад, каб супрацьстаяць вазе Рыма ў яго руках, доктар Сміт спусціўся па прыступках на першы паверх. Кожны раз, калі ён апускаў нагу, каб дакрануцца да новай прыступкі, лёгкі штуршок у яго целе выклікаў прыжмурванне болю ў кутках заплюшчаных вачэй Рыма.
  
  
  На кухні Сміт пасадзіў Рыма на крэсла за кухонным сталом, затым выйшаў на вуліцу, каб завесці матор машыны і падагнаць яе як мага бліжэй да кухонных дзвярэй.
  
  
  Ён адчыніў пасажырскія дзверы. Калі ён вярнуўся на кухню, вочы Рыма былі адчыненыя.
  
  
  "Прывітанне, Сміці. Табе спатрэбілася дастаткова шмат часу, каб дабрацца сюды".
  
  
  "Так".
  
  
  "Я, павінна быць, тэлефанаваў табе некалькі гадзін таму, і вось ты тут, не спяшаешся з вырашэннем праблем, у той час як я адчуваю сябе агідна".
  
  
  "Так", - сказаў Сміт.
  
  
  "Як я патрапіў на кухню?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Вы, верагодна, ішлі пешшу", - сказаў Сміт. "Гэтак жа, як вы збіраецеся ісці да той машыны звонку".
  
  
  "Я не магу хадзіць, Сміці".
  
  
  "Тады клыпай. Ты ж не думаеш, што я збіраюся несці цябе, ці не так?"
  
  
  "Не ты, Сміці. Гэта праца чорнарабочых. Вы, УСЫ, хадзіце ў школу, дзе вас вучаць быць нязноснымі?"
  
  
  "Калі ты скончыш шкадаваць сябе, я буду ў машыне", - холадна сказаў Сміт. "Раю табе паспяшацца".
  
  
  Сміт чакаў у машыне, адчуваючы незвычайнае пачуццё турботы. Яму хацелася сказаць Рыма, што ён непакоіцца за яго, але ён не ведаў як. Гады навучання, гады службы, гады кіравання ў гэтым дзіўным урадавым злачынным свеце, дзе чалавек, які гадамі быў тваім сябрам, аднаго дня проста перастаў з'яўляцца, знік, паглынуты, сышоў, і ніхто ніколі больш не казаў пра яго, як быццам яго ніколі і не існавала.
  
  
  Гэта была проста занадта даўняя традыцыя, каб Сміт мог яе парушыць.
  
  
  Ён назіраў, як Рыма выйшаў на маленькі кухонны ганак. Спачатку ён паспрабаваў ухапіцца за парэнчы лесвіцы правай рукой, але зморшчыўся і кінуў гэты занятак. Ён абапёрся правым сцягном аб парэнчы, затым саскочыў на прыступку, прызямліўшыся на левую нагу. Затым ён нахіліўся ўбок, правым сцягном упіраючыся ў парэнчы, пакуль не здабыў раўнавагу і не быў готаў да наступнага выпаду ўніз.
  
  
  Рыма дабраўся, скачучы, да машыны і слізгануў унутр праз адчыненыя дзверцы. Сьміт перагнуўся цераз яго, зачыніў дзьверцы і асьцярожна выехаў заднім ходам з пад'язной дарожкі. Ён ехаў так хутка, як дазвалялі законы штата Нью-Джэрсі аб хуткасці, выязджаючы з горада на шашы 4, накіроўваючыся да маста Джорджа Вашынгтона.
  
  
  Толькі калі ён быў на шашы, ён спытаў Рыма, што адбылося.
  
  
  "У спальні наверсе была дзяўчына..."
  
  
  "Я бачыў яе".
  
  
  "Правільна. Яна вывела са строю маю правую нагу".
  
  
  "А твае рукі?"
  
  
  "Плечы, Сміці. Гэта зрабілі двое іншых хлопцаў".
  
  
  "Але як?" - спытаў Сміт. "Я думаў, вас навучалі прадухіляць падобныя рэчы".
  
  
  "Напады смяротнікаў", - сказаў Рыма. "У любым выпадку, мне сёе-тое трэба".
  
  
  "Так. Лекар", - сказаў Сміт.
  
  
  "Мне патрэбна падводная лодка".
  
  
  "Што?"
  
  
  "Саба. Я адпраўляюся ў Сінанджу".
  
  
  "Чаму? Памятай, ты павінен расследаваць смерць аднаго з нашых праграмістаў".
  
  
  "Памятаеце ўдары, якія ён перанёс, якія раздрабнілі яго суставы?"
  
  
  "Так".
  
  
  "У мяне пакуль было тры з іх. Чацвёрты павінен адбыцца ў Сінанджу".
  
  
  "Я не разумею", - сказаў Сміт.
  
  
  І паколькі Рыма таксама не разумеў, не ведаў, адкуль яму вядома тое, што ён ведае, ён сказаў: "Ты не абавязаны. Але Чиун ў небяспецы, і я павінен адправіцца ў Сінанджу".
  
  
  "Які ад цябе будзе толк для яго? Ты нават хадзіць не можаш".
  
  
  "Я што-небудзь прыдумаю. Я б палічыў за лепшае быць побач з ім".
  
  
  Сміт працягваў весці машыну механічна, недастаткова выразна, каб яго можна было назваць добрым кіроўцам ці дрэнным.
  
  
  Праз некалькі хвілін ён сказаў:
  
  
  "Прабач, Рыма, ты не можаш пайсці. Я не магу гэтага дапусціць".
  
  
  "Я сам заплачу за бензін, Сміці".
  
  
  "Чыун іншы", - растлумачыў Сміт. “Ён карэец. Але вы амерыканец. Калі вас схопіць у Паўночнай Карэі тамтэйшы ўрад, гэта можа выклікаць міжнародны інцыдэнт. Не кажучы ўжо пра тое, што ўзрываюць увесь наш апарат. Нам давядзецца закрыцца”.
  
  
  "І што, па-вашаму, вам давядзецца рабіць, калі заўтра "Нью-Ёрк таймс" атрымае ліст з пералікам месцаў, дат, забойстваў, умяшання ўрада? У Маямі была тая справа, памятаеце? І прафсаюз. Што тады будзе з табой? - спытаў Рыма.
  
  
  Сьміт змрочна паехаў далей.
  
  
  "Гэта шантаж", - сказаў ён.
  
  
  "Палітыка кампаніі".
  
  
  "Вымагальніцтва", - сказаў Сміт.
  
  
  "Палітыка кампаніі".
  
  
  "Непрыкрытая беспрынцыповая пагроза", - сказаў Сміт.
  
  
  "Такі бізнес, мілая", - сказаў Рыма.
  
  
  Сміт з'ехаў з шашы ля матэля за межамі Уайт-Плейнс і, зняўшы ключ з кольца ў кішэні, адчыніў дзверы пакоя, якую арганізацыя здымала круглы год. Ён дапамог Рыма зайсці ў пакой, размешчаную ў задняй частцы будынка, абароненую ад вуліцы, дапамог Рыма легчы ў ложак, затым сышоў. Ён вярнуўся праз дваццаць пяць хвілін з мужчынам у дзелавым гарнітуры, са скураной медыцынскай торбай у руках.
  
  
  Доктар уважліва агледзеў Рыма.
  
  
  Рыма адмовіўся супрацоўнічаць. "Мне ўсё гэта не трэба", - прашыпеў ён Сміту. "Чыун можа мяне падлячыць".
  
  
  Доктар адклікаў Сміта ў кут пакоя для кансультацыі.
  
  
  "Гэтаму чалавеку месца ў бальніцы", - ціха сказаў ён. "Абодва пляча аддзеленыя. Асноўныя мышцы правага сцягна фактычна разарваныя. Боль, павінна быць, невыносная. Шчыра кажучы, доктар, я думаю, вы перасягнулі сябе, прыбраўшы яго з месца аварыі. Яго павінна была павезці машына хуткай дапамогі з месца крушэння."
  
  
  Сьміт кіўнуў, нібыта згаджаўся з лекцыяй. "Залатаць яго як мага лепш, пакуль я не пераканаю яго адправіцца ў бальніцу, калі ласка".
  
  
  Доктар кіўнуў.
  
  
  Нягледзячы на поўную адсутнасць энтузіязму ў Рыма, ён перавязаў плечы Рыма, яшчэ больш абмежаваўшы рухі яго рук, але гарантуючы, што ў аддзеленых цягліц будзе час зрасціся, перш чым падвергнуцца гвалту. Ён таксама моцна перавязаў правае сцягно Рыма. Яго апошнім дзеяннем было залезці ў сумку і дастаць шпрыц для падскурных ін'екцый.
  
  
  "Я збіраюся даць табе сёе-тое ад болю", - сказаў ён.
  
  
  Рыма пакруціў галавой. "Не, гэта не так".
  
  
  "Але боль, павінна быць, жудасны. Гэта проста дапаможа аблегчыць яе".
  
  
  "Ніякіх іголак", - сказаў Рыма. "Сміці, памятаеш той гамбургер, з-за якога я патрапіў у лякарню? Ніякіх іголак. У арганізме няма лекаў".
  
  
  Сьміт паглядзеў на доктара і пакруціў галавой. "Ён справіцца з болем, доктар. Ніякіх ін'екцый".
  
  
  Сміт праводзіў доктара да дзвярэй і, выйшаўшы на дарожку, падзякаваў яму за дапамогу.
  
  
  "Не згадвай пра гэта", - сказаў доктар, які прыйшоў не па сваёй волі, а толькі таму, што дырэктар бальніцы сказаў яму, што калі ён не пойдзе на гэтую справу, то аднойчы можа выявіць, што ў яго праблемы з атрыманнем ліцэнзіі па спецыяльнасці. Медыцынскі дырэктар лякарні сказаў гэта, таму што яму паведамілі, што было б карысна падчас бягучай праверкі ягоных падатковых дэкларацый пераканацца, што лекар даступны для выкліку ў матэль роўна праз тры хвіліны.
  
  
  Калі Сміт вярнуўся ў пакой, Рыма сядзеў на ложку.
  
  
  "Добра, Сміці, дзе гэта?"
  
  
  "Дзе што?"
  
  
  "Мая падводная лодка".
  
  
  "Па адной справе за раз".
  
  
  "У любога, хто зможа выклікаць лекара на хату, не паўстане праблем з тым, каб пераправіць мяне на падводнай лодцы ў Паўночную Карэю".
  
  
  І з гэтымі словамі Рыма заплюшчыў вочы і адкінуўся на спіну, каб адпачыць.
  
  
  Хутка ён будзе на шляху ў Сінанджу; ён зрабіў усё, што мог; наступнае, што трэба было зрабіць, - папярэдзіць Чиуна аб небяспецы, якая зыходзіць ад Нуіч. Толькі апускаючыся ў сон, ён дазволіў сабе ўспомніць, што менавіта Рыма прыняў на сябе першыя тры ўдары камікадзэ Нуіча, і наступны ўдар, паводле шматвяковай традыцыі сінанджа, будзе азначаць смерць Рыма.
  
  
  А пасля Рыма - Чыун.
  
  
  РАЗДЗЕЛ АДЗІНАЦЦАТЫ
  
  
  Капітан амерыканскай падводнай лодкі "Дартэр" Лі Энрайт Ліхі падумаў, што ўсё гэта было вельмі пацешна. Прабрацца ў варожыя воды, высадзіць на бераг чалавека, дастаткова старога, каб быць Канфуцыем, выслізнуць, і што за чалавекам быў стары Азіят? Чалавек, які хацеў глядзець мыльныя оперы і быў раззлаваны тым, што на падводных лодках ВМС не было сродкаў для прыёму тэлевізійных перадач "Як круціцца планета".
  
  
  Капітану Ліхі ўсё гэта здалося вельмі пацешным, настолькі пацешным, што ён якраз расказваў пра гэта сваім субратам па выпіўцы ў бары афіцэрскага клуба на Мінданаа, дзе ваенна-марскі флот утрымліваў невялікую базу для дазапраўкі падводных лодак.
  
  
  Але ён яшчэ не дайшоў да самай цікавай часткі, часткі аб мыльных операх, калі галоўны старшына паляпаў яго па плячы,
  
  
  "Капітан, сэр".
  
  
  "У чым справа?" Спытаў Ліхі, яго голас быў панурым з-за таго, што яго перапынілі.
  
  
  "Тэлефонны званок, сэр".
  
  
  "Скажы ім, што я буду там праз хвіліну".
  
  
  "Гэта Вашынгтон, сэр".
  
  
  Голас CPO быў настойлівым.
  
  
  Момант быў выпушчаны; афіцэры, якія слухалі з пільнай увагай, зараз зноў павярнуліся адзін да аднаго, падхопліваючы тэмы сваіх уласных размоў. Чорт вазьмі, падумаў Ліхі. Уголас ён сказаў: "Верагодна, яшчэ адзін рэйс на пароме для іншага старога дзівака, які любіць мыльныя оперы", - але каментар не выклікаў таго энтузіязму, на які ён спадзяваўся, і капітан Ліхі падышоў да тэлефона.
  
  
  Там чыноўнік Ваенна-марскога ведамства сказаў яму, што яму прадставяць пасажыра, у якога будуць запячатаныя загады. Ліхі выканае загад. Ён нікому не стаў бы згадваць пра гэта, бо загады былі зусім сакрэтнымі, як і місія.
  
  
  І яму было загадана неадкладна вярнуцца на свой карабель, каб дачакацца прыбыцця пасажыра.
  
  
  Раздражнёны, нават не паспеўшы дапіць свой напой, капітан Ліхі, сціснуўшы зубы, выйшаў з афіцэрскага клуба і прайшоў сотню ярдаў да пірса, дзе "Дартэр" запраўляўся і рыхтаваўся да наступнага рэйса. Доўгія шлангі для падачы алею, якія выкарыстоўваліся для ажыўлення вантроб субмарыны, былі выкінуты з адтулін падачы, калі субмарына стаяла прывязанай у доку. Запраўка, папаўненне запасаў былі скончаны.
  
  
  Капітан Ліхі падняўся па трапе на палубу падлодкі, дзе яго сустрэў старэйшы памагаты.
  
  
  "Мы ўзялі на борт пасажыра", - сказаў старпом.
  
  
  Ліхі пакруціў галавой. "Яшчэ адзін Чарлі Чан?" спытаў ён.
  
  
  "Не, сэр, гэты амерыканец. Маладыя. Ці я думаю, што ён малады. Здаецца, ён паранены. Ён ходзіць з кіем. Я змясціў яго ў сваёй каюце, сэр."
  
  
  "Добра, лейтэнант. Я лепш пайду пагляджу, што за дасціпны ўрад ЗША задумаў сёння ўвечар".
  
  
  Капітан Ліхі спусціўся праз пярэдні люк і пастукаў у дзверы пасажырскага адсека.
  
  
  "Так?"
  
  
  "Капітан".
  
  
  "Чаго ты хочаш?"
  
  
  "Я заходжу, каб пагаварыць з табой".
  
  
  "Калі ты гэтага жадаеш".
  
  
  Калі Ліхі адчыніў дзверы, новы пасажыр ляжаў на ўбудаваным ложку ў жакейскіх шортах. Абодва плячы былі туга забінтаваны, правае сцягно абкручана бінтамі. Да маленькага ўбудаванага пісьмовага стала была прыхінаная кій. Адзенне пасажыра была раскідана па падлозе.
  
  
  "Не кажы мне", - сказаў Ліхі. "Мы вязем цябе ў Інстытут фізічнай рэабілітацыі Раска". Ён усміхнуўся ўласным жарце. Ён быў адзіным, хто гэта зрабіў.
  
  
  "Не, на самой справе ты вязеш мяне ў Сінанджу". Пасажыр кіўнуў галавой у бок стала. "Усё паказана прэч у тых загадах".
  
  
  Ліхі выявіў запячатаны канверт з паметкай "цалкам сакрэтна". Загады былі ідэнтычныя тым, якія ён атрымаў для "олд Арыентал".
  
  
  "Ваш багаж на борце?" - спытаў Ліхі.
  
  
  "Я не падарожнічаю з багажом".
  
  
  "Гэта ў навінку".
  
  
  "А я не люблю мыльныя оперы", - сказаў Рыма.
  
  
  "Гэта таксама ў навінку".
  
  
  "І яшчэ адна навіна заключаецца ў тым, што я не люблю кампанію, мне не хочацца балбатаць, я не буду скардзіцца на ежу, таму што ўсё, чаго я хачу, - гэта рыс без запраў, і я не буду скардзіцца на паветра, або шум, ці нуду, пакуль мы выбіраемся адсюль і дабіраемся да Сінанджу як мага хутчэй".
  
  
  "Дакладна такія ж мае пачуцці".
  
  
  "Убачымся там", - сказаў Рыма. "Я збіраюся спаць".
  
  
  І гэта было апошняе, што капітан Ліхі бачыў ці чуў пра свайго пасажыра, пакуль яны не апынуліся ў Заходне-Карэйскім заліве, і яму прыйшлося пайсці ў каюту пасажыра, каб паведаміць яму, што яны хутка ўсплывуць.
  
  
  "Мне спатрэбіцца плыт і чалавек, які давязе мяне да берага", - сказаў Рыма. "Мае плечы не прыстасаваны для веславання. Або плаванні".
  
  
  "Добра. Вам спатрэбіцца якая-небудзь дапамога на беразе?"
  
  
  "Я так не думаю", - сказаў Рыма. "Мяне павінны сустрэць".
  
  
  "Я ў гэтым моцна сумняваюся", - сказаў Ліхі. "Мы нашмат апярэджваем меркаваны час прыбыцця. Магчыма, вам давядзецца доўга чакаць на беразе таго, хто павінен вас сустрэць".
  
  
  "Там хто-небудзь будзе", - упарта сказаў Рыма, удараючы наском аб пятку іншага, спрабуючы надзець свае сліпоны з мяккай італьянскай скуры.
  
  
  Такім чынам, капітан Лі Энрайт Ліхі не быў цалкам здзіўлены, калі яго падводная лодка наблізілася да берага, і ён падняў перыскоп, агледзеў берагавую лінію і ўбачыў, што на пяску, гледзячы ў бок амерыканскага эсмінца "Дартэр", стаіць пажылы азіят у ярка-чырвоным. парчовым халаце, які расхаджвае ўзад-наперад, відавочна не звяртаючы ўвагі на холад.
  
  
  "Вядома, ён тут", - прамармытаў Ліхі сабе пад нос. "Мы пакінулі яго тут, з тых часоў ён тут, і гэты іншы лунацік збіраецца выйсці тут, і яны двое будуць чакаць, а я збіраюся вярнуцца яшчэ двойчы з яшчэ двума людзьмі, пакуль у іх не будзе поўнага стала для брыджа. Уся краіна сыходзіць з розуму ".
  
  
  "Прашу прабачэння, сэр", - сказаў старэйшы афіцэр.
  
  
  "Усплывём і падрыхтуемся выгрузіць наш груз на бераг", - сказаў Ліхі. "Перш чым ён вырашыць стаць імбрычкам".
  
  
  "Ёсць, ёсць, сэр", - сказаў старпом. Адварочваючыся, ён прамармытаў "імбрычак, так?" і вырашыў, што за капітанам Ліхі трэба будзе паназіраць.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАНАЦЦАТЫ.
  
  
  "Дык гэта ўсё, так?" - сказаў Рыма, клыпаючы па мелкаводдзі з камяністым дном да берага. Ззаду яго двое матросаў на гумовым плыце з дапамогай вёслаў адштурхнулі судна ад берагавой лініі і паспяшаліся зваротна да якая чакае іх падводнай лодцы.
  
  
  Чіун ступіў да Рыма, усмешка асвятліла яго твар.
  
  
  "Так", - сказаў ён. "Гэта яно. Жамчужына Усходу". Ён драматычна ўзмахнуў рукамі направа і налева. "Сонечны Крыніца сусветнай мудрасці. Сінанджу."
  
  
  Вочы Рыма прасачылі за рухамі рук Чыуна налева і направа. Злева была бясплодная, усеяная камянямі пустка; справа была яшчэ больш бясплодная, усеяная камянямі пустка. Хвалі разбіваліся аб бераг белымі, бурбалкі і халоднымі.
  
  
  "Што за памыйніца", - сказаў Рыма.
  
  
  "Ах, але пачакай, пакуль не ўбачыш рыбацкі будынак", – сказаў Чыун.
  
  
  Абапіраючыся на кій, Рыма зноў зачыкільгаў наперад, да Чыўна. Вада хлюпала ў яго змоклых макасінах, але ён не адчуваў холаду. Твар Чыуна скрывіўся, калі ён, здавалася, упершыню ўбачыў кій у руцэ Рыма.
  
  
  "Aiiieeee." Яго левая рука кінулася ўбок, амаль бліснуўшы ў кволым лістападаўскім сонечным святле Сінанджу. Шырокі пярэдні край яго далоні ўдарыў па кійку. Дрэва хруснула і зламалася. Рыма перанёс сваю вагу з яго дастаткова хутка, каб не ўпасці ў ваду. Ён стаяў там, трымаючы выгнутую булавешку кій у правай руцэ, астатняя частка кій пагойдвалася ў вадзе за яго спіной, перш чым, здавалася, прабіцца праз хвалі назад да мора.
  
  
  "Чорт вазьмі, Чыун, мне гэта трэба".
  
  
  "Я не ведаю, чаму вас навучылі ў Амерыцы, пакуль мяне не было, але ніводны вучань Майстра Сінанджу не будзе карыстацца кіем. Людзі будуць глядзець. Яны скажуць: глядзіце, вось вучань Майстра, і які ён малады, і ходзіць з палкай, і як дурное з боку Майстра было спрабаваць навучыць такі бледны кавалак свінога вуха чаму-небудзь.І яны будуць кпіць з мяне, і я не пацярплю гэтага на сваёй зямлі. Што з табой не так, што ты думаеш, што табе патрэбна кій?"
  
  
  "Тры атакі, татачка", - сказаў Рыма. "Абодва пляча і правая нага".
  
  
  Чиун пільна прыгледзеўся ў твар Рыма, каб вызначыць, ці ўсведамляе ён значэнне трох нападаў. Падціснутыя вусны Рыма сведчылі аб тым, што ён зразумеў.
  
  
  "Што ж, мы павінны адправіцца ў мой палац, - сказаў Чыун, - і там мы паклапоцімся пра цябе. Пойдзем".
  
  
  Ён павярнуўся і пайшоў прэч па пляжы. Рыма, перасоўваючыся левай нагой і цяжка цягнучы правую, клыпаў за ім. Але ён не мог за імі сагнацца, паколькі Чыун павялічыў адлегласць паміж імі.
  
  
  Нарэшце Чыун спыніўся перад Рыма і агледзеўся вакол, нібы ацэньваючы веліч свайго каралеўства. Рыма дагнаў яго. Не кажучы ні слова, Чиун павярнуўся і працягнуў шлях, па якім ён прайшоў, але на гэты раз павольней, і Рыма змог застацца побач з ім.
  
  
  Яны прайшлі пяцьдзесят ярдаў і спыніліся на вяршыні невялікага ўзгорка.
  
  
  "Вунь там", - сказаў Чиун, паказваючы ўдалячынь. "Новы рыбацкі будынак".
  
  
  Рыма паглядзеў туды, куды паказваў Чыун. Халупа са старых забалочаных дошак і рулоннага брызентавага даху ненадзейна ўзвышалася над палубай, якая сама хупава ляжала на драўляных палях. Здавалася, што адна сардзіна, якая перавышае дапушчальны ліміт, перакуліць яе ў заліў.
  
  
  "Што за памыйніца", - сказаў Рыма.
  
  
  "Аааа, для цябе гэта выглядае як звалка, але гэта вельмі эфектыўна. Людзі Сінанджу пабудавалі гэта якраз так, каб выконваць сваю працу. Іх не цікавяць рэчы напаказ, дзеля шоу. Важная функцыя. Пойдзем, я пакажу табе гэта. Хочаш паглядзець?" "
  
  
  "Маленькі татачка", - сказаў Рыма. "Я хацеў бы пайсці да цябе дадому".
  
  
  "Ах, так. Амерыканец да канца. Не жадаючы глядзець і вучыцца на мудрасці іншых людзей. Было б няправільна з вашага боку спрабаваць навучыцца будаваць рыбацкія пабудовы. Гэта мела б сэнс. Дапусцім, аднойчы вы застанецеся без працы? Вы маглі б сказаць: " Ага, але я ўмею будаваць рыбацкія пабудовы, і, магчыма, гэта ўтрымала б вас ад таго, каб стаяць у чарзе за дабрачыннасцю". Але не, гэта патрабуе прадбачлівасці, якой у вас няма. І працавітасці, якога ў вас яшчэ менш. . Марнуйце свой час марна, як конік, якому ўзімку няма чаго есьці”.
  
  
  "Чыун, калі ласка. Твая хата", - сказаў Рыма, які стаяў, толькі выпрабоўваючы моцны боль.
  
  
  "Усё ў парадку", - сказаў Чыун. «Я абвык да тваёй ляноты. І гэта палац, а не хата», - і ён павярнуў налева і пачаў цягнуцца па пяшчанай грунтавай дарозе да невялікай навалы будынкаў у некалькіх сотнях ярдаў ад іх.
  
  
  Рыма накульгваў, каб не адстаць ад яго.
  
  
  "Хіба ты аднойчы не казаў мне, Татачка, што кожны раз, калі ты ўваходзіш у вёску, яны кідаюць на твой шлях кветкавыя пялёсткі?" - спытаў Рыма, заўважыўшы, што дарога да цэнтру вёскі была пустая і што Чыун, нягледзячы на ўсю так званую веліч яго пасады, мог быць проста яшчэ адным падлеткам залатога ўзросту, які выйшаў на шпацыр.
  
  
  "Я прыпыніў дзеянне патрабаванні аб кветкавых пялёстках", – афіцыйна сказаў Чыун.
  
  
  "Чаму?"
  
  
  “Таму што вы амерыканец. Я ведаў, што вы, магчыма, няправільна гэта разумееце. Усё ў парадку. Людзі пратэставалі, але ўрэшце я атрымаў верх. Мне не патрэбны пялёсткі кветак, каб нагадваць мне пра каханне маіх падданых”.
  
  
  Ніхто не сустрэў іх на вуліцы. Не было відаць ніводнай машыны. Было ўсяго некалькі крам, і Рыма мог бачыць людзей усярэдзіне іх, але ніхто не выйшаў павітаць Чыуна.
  
  
  "Ты ўпэўнены, што гэта сінанджа?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Так. Чаму ты пытаешся?"
  
  
  "Таму што здаецца, што горад, за які ты хварэеш, і які твая сям'я падтрымлівала стагоддзямі, павінен надаваць табе крыху больш увагі", - сказаў Рыма.
  
  
  "Я адмяніў патрабаванне надаваць увагу", – сказаў Чыун. Яго манера, як заўважыў Рыма, была менш афіцыйнай і гучала крыху як прабачэнне. "Таму што..."
  
  
  "Я ведаю, таму што я амерыканец".
  
  
  "Правільна", – сказаў Чыун. “Але памятайце, нават калі яны не выйдуць, людзі назіраюць. Я б хацеў, каб ты ішоў правільна і не бянтэжыў мяне, вырабляючы ўражанне старога, які састарэў раней за свой час, старэйшы нават, чым, здавалася б, патрабуе твой распад на Захадзе”.
  
  
  "Я пастараюся, Татачка, не бянтэжыць цябе", - сказаў Рыма і намаганнем волі прымусіў сябе перанесці вагу цела на пашкоджаную правую нагу, паменшыўшы кульгавасць, і, хоць кожны рух прычыняла яму боль, ён прымусіў сябе амаль нармальна адводзіць рукі ад плячэй пры хадзе .
  
  
  "Вось і палац продкаў", - сказаў Чыун, кіўком галавы паказваючы наперад.
  
  
  Рыма паглядзеў наперад. У яго памяці ўспыхнуў будынак, які ён калісьці бачыў у Каліфорніі. Ён быў створаны яго стваральнікам з хламу, зробленага з бітых бутэлек, кансервавых слоікаў, пластыкавых шкляначак, старых шын і абломкаў дошак.
  
  
  Дом Чыуна нагадаў Рыма дом, пабудаваны тым жа майстрам, але на гэты раз з доступам да большай колькасці матэрыялаў, паколькі ў вёсцы, якая складаецца з драўляных халуп, дом Чыуна быў зроблены з каменя і…
  
  
  І ... шкло, сталь, дрэва, камень і ракавінка. Гэта быў нізкі аднапавярховы будынак, архітэктура якога здавалася амерыканскім ранчам, калі глядзець на яго скрозь ЛСД-дымку.
  
  
  "Гэта ... гэта… гэта… сапраўды ёсць на што паглядзець", - сказаў Рыма.
  
  
  "Яна належала маёй сям'і стагоддзямі", – сказаў Чыун. "Вядома, я перарабіў яе шмат гадоў таму. Я абсталяваў ванную, якая, як мне здалося, была добрай ідэяй для вас, жыхароў Захаду. І кухня з плітой. Ці бачыш, Рыма, я гатовы прыслухацца да парады, калі ён добры."
  
  
  Рыма быў рады гэта чуць, таму што ў яго была яшчэ адна добрая парада Чыуну — скончы з гэтым і пачні ўсё спачатку. Ён вырашыў прытрымаць сваю мову.
  
  
  Чыун падвёў Рыма да ўваходных дзвярэй, відаць, драўлянай. Толькі відаць, таму што дзверы былі цалкам завалены ракавінамі малюскаў, вустрыц і мідый. Дзверы выглядалі як участак пляжа Белмар праз чатыры гадзіны пасля прыліву ў Нью-Джэрсі.
  
  
  Дзверы былі цяжкай, і Чыун штурхнуў яе з бачнай працай. Ён паглядзеў на Рыма амаль прабачлівым позіркам.
  
  
  "Я ведаю", - сказаў Рыма. "Вы прыпынілі дзеянне патрабавання аб адкрыцці дзвярэй".
  
  
  "Як ты даведаўся?"
  
  
  "Таму што я амерыканец", - сказаў Рыма.
  
  
  Хоць Рыма лічыў вонкавы выгляд будынка выродлівым, нават гэта не падрыхтавала яго да таго, што будзе ўсярэдзіне. Здавалася, што на кожным даступным дзюйме плошчы нешта ёсць. Там былі збаны, вазы і талеркі, статуэткі і мячы, маскі і кошыкі, груды падушак замест крэслаў, нізкія столікі з паліраванага дрэва, каляровыя камяні ў шкляных слоіках.
  
  
  Чіун разгарнуўся і яшчэ адным узмахам рукі паказаў на свае ўладанні.
  
  
  "Ну, Рыма, што ты думаеш?"
  
  
  "Я не ў захапленні", - сказаў Рыма.
  
  
  "Я ведаў, што так і будзе", – сказаў Чыун. “Гэта ўсе прызы майстроў Сінанджу. свае рахункі. З плямёнаў Індыі. З некалі вялікай нацыі чорнай Афрыкі”.
  
  
  "Хто абакраў цябе, даўшы табе слоік каляровых камянёў?" - спытаў Рыма, гледзячы на слоік вышынёй паўтара фута, напоўнены матавымі камянямі, які стаяў у куце пакоя.
  
  
  "Які ты амерыканец", - сказаў Чыун.
  
  
  "Ну, я маю на ўвазе, што аднаго з тваіх продкаў падманулі".
  
  
  "Банка была ўзгодненай коштам".
  
  
  "Банку, напоўненую камянямі?"
  
  
  "Банку, напоўненую неаграненымі дыяментамі".
  
  
  Рыма зноў паглядзеў на слоік. Гэта была праўда. Яна была напоўнена неаграненымі дыяментамі, а самы маленькі быў двух цаляў у папярочніку.
  
  
  "Але я не чакаў бы, што ты гэта зразумееш", - сказаў Чіун. “Для вас, для заходняга розуму, увесь свет дзеліцца на дзве катэгорыі: бліскучыя і не бліскучыя. Для вас – кавалак шкла. Але для Майстра сінанджа – брыльянты. Таму што мы можам зазірнуць пад матавасць і ўбачыць каштоўнасць асяродку”.
  
  
  "Як ты зрабіў са мной?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Нават майстроў сінанджу часам падманваюць. Тое, што лічыцца неаграненым дыяментам, можа аказацца проста каменем".
  
  
  "Чыун, я хацеў цябе пра тое-сёе спытаць".
  
  
  "Пытай мяне аб чым заўгодна".
  
  
  «Я хацеў ведаць», - і тады Рыма адчуў, як сілы пакідаюць яго канечнасці, і ён зразумеў, што яго мышцы былі расцягнуты настолькі, што іх можна было расцягнуць, і яго правая нага пачала падгінацца, і раптоўна намаганне волі скончылася, а плечы успыхнулі ад болю. Ён адкрыў рот, каб сказаць нешта яшчэ, але не змог, а затым ён паваліўся на падлогу пакоя.
  
  
  Ён не памятаў, як упаў на падлогу. Ён не памятаў, як яго паднялі.
  
  
  Ён памятаў толькі, як прачнуўся і агледзеўся. Ён быў у маленькім залітым сонцам пакоі, ляжаў на кучы падушак, аголены, прыкрыты толькі тонкай шаўковай прасцінай.
  
  
  Чыун стаяў побач з ім, і калі вочы Рыма адкрыліся, ён апусціўся на калені. Асцярожна, але хутка яго рукі пачалі здымаць бінты з плячэй Рыма.
  
  
  "Доктар надзеў гэта", - сказаў Рыма.
  
  
  "Доктар - дурань. Прывязі не дапамагаюць мышцам. Адпачынак - так. Заключэнне - не. Мы хутка зробім цябе здаровай. Мы будзем..." Але яго голас заціх, калі ён убачыў правае плячо Рыма, з якога адвалілася апошняя нітка бінта.
  
  
  "О, Рыма", - сказаў ён сумным, пакутлівым голасам. Ён больш нічога не сказаў, калі разгарнуў левае плячо, а затым паўтарыў гэта зноў: "О, Рыма".
  
  
  "Той, хто трапіў у нагу, быў найлепшым з усіх", - сказаў Рыма. "Пачакай, пакуль не ўбачыш гэта". Ён зрабіў паўзу. "Чыун, як ты даведаўся, што я прыйду сюды?"
  
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  
  "Калі ты развітваўся са Смітам, ты сказаў, што я буду тут".
  
  
  Чіун паціснуў плячыма і нахіліўся да павязкі на правым сцягне Рыма. "Напісана, што ты зрабіў бы гэта".
  
  
  "Дзе напісана?" - спытаў Рыма.
  
  
  "На сцяне мужчынскага туалета ў аэрапорце Пітсбурга". - злосна сказаў Чыун. "У кнігах сінанджа", - сказаў ён.
  
  
  "І што там напісана?" - спытаў Рыма.
  
  
  Чыун спрытна зняў павязку з сцягна Рыма. На гэты раз ён нічога не сказаў.
  
  
  "Настолькі дрэнна, так?"
  
  
  "Я бачыў рэчы і горай", – сказаў Чыун. "Хоць і не на тых, хто выжыў".
  
  
  Ён узяў чару з маленькага століка побач са спальным кілімком Рыма. "Выпі гэта", - сказаў ён. Ён прыўзняў галаву Рыма і паднёс чару да вуснаў Рыма. Вадкасць была цёплай і амаль нясмачнай, за выключэннем таго, што здавалася прысмакам солі.
  
  
  "Жахліва. Што гэта?"
  
  
  "Гэта сумесь з марскога багавіння, якая дапаможа вам зноў стаць здаровым".
  
  
  Ён павольна апусціў галаву Рыма. Рыма адчуў стомленасць. "Чыун", - сказаў ён запытальным голасам.
  
  
  "Так, сын мой".
  
  
  "Ты ведаеш, хто зрабіў гэта са мной, ці не так?"
  
  
  "Так, сын мой, я ведаю".
  
  
  "Ён набліжаецца, Татачка", - сказаў Рыма. Яго павекі цяжэлі па меры таго, як ён казаў. Здавалася, што яго словы прамаўляе нехта іншы.
  
  
  "Я ведаю, сын мой. Ён набліжаецца".
  
  
  "Ён можа паспрабаваць прычыніць табе шкоду, Татачка".
  
  
  "А цяпер спі, Рыма. Спі і вылечвайся".
  
  
  Вочы ў Рыма заплюшчыліся, і ён пачаў засыпаць. Ён зноў пачуў голас Чыўна. "Спі і вылечвайся, сыне мой".
  
  
  І затым апошнія словы Чыўна. "Лечыць хутка".
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫНАЦЦАТЫ
  
  
  І так здарылася, што Майстар Сінанджу сапраўды прайшоў па сцяжынцы ў вёсцы, дзе ён калісьці карыстаўся такой пашанай.
  
  
  Яго ногі былі цяжкія, як і яго сэрца, таму што ён ведаў, якім бездапаможным, неабароненым быў малады вучань з краіны за морам, і таму што ён ведаў, што злая сіла, якая знішчыць гэтага вучня, хутка з'явіцца на камяністай глебе Сінанджу.
  
  
  І ў Майстра, такім чынам, не было цярпення да моў дурняў, і калі людзі падыходзілі да яго на шляху, каб пагаварыць аб маладым вучні, аб свінцовай цяжкасці яго кроку, аб немачах, якія здаваліся ўзроставымі, у Майстра не хапала цярпення да іх, і ён размахваў рукамі і раскідваў іх, як гаўкаючыя сабакі раскідваюць гусака. Але ён не прычыніў шкоды людзям, якія даставілі яму такое раздражненне, таму што заўсёды было напісана, з самага пачатку напісання, што Майстар не павінен паднімаць руку ў гневе, каб прычыніць шкоду чалавеку з вёскі.
  
  
  І менавіта гэтая каманда прычыніла Майстру такі душэўны боль. Таму што той, хто прыйшоў знішчыць маладога вучня, быў з вёскі Сінанджу, так, нават у жылах Майстра цякла кроў, і Майстар не мог знайсці спосабу, якім ён мог бы парушыць сваю шматвяковую клятву і выракчы таго на смерць, якую той заслугоўваў.
  
  
  Так, калі Майстар ішоў адзін, ён думаў, што яго вучань, такі ж паранены, як ён, безабаронны, як немаўля, якім быў ён сам, што яго вучань будзе забіты, а Чіун, Майстар Сінанджу, не зможа абараніць яго з-за яго клятвы ніколі не прычыняць шкоды каму-небудзь з вёскі.
  
  
  РАЗДЗЕЛ Чатырнаццаты
  
  
  Прэм'ер-міністр Кім Ір Сен сядзеў за простым драўляным сталом у сваім кабінеце ў Народным доме ў Пхеньяне, калі сакратар увайшла ў пакой.
  
  
  Сакратаром быў малады капітан артылерыі. Ён надзеў габардзінавую ваенную форму замест грубай палатнянай тканіны колеру хакі, якая была афіцыйнай урадавай формай, але Сун ніколі не трымаў на яго зла за гэта, таму што ён быў добрым сакратаром.
  
  
  Камуністы маглі прыйсці і камуністы маглі сысці; ваенныя стылі маглі прыходзіць і сыходзіць; гонар нават мог прыходзіць і сыходзіць, але добрых сакратароў трэба было выхоўваць.
  
  
  Аднойчы, шмат гадоў таму, Суна абвінавацілі ў тым, што ён ператварыўся ў рэакцыйнага правага барацьбіта пасля захопу ўлады, і ён растлумачыў, як ён лічыў, сваім мяккім голасам, што ўсе рэвалюцыянеры становяцца кансерватарамі пасля прыходу да ўлады. "Радыёкалізм добры для рэвалюцыі, - сказаў ён, - але кансерватызм - гэта тое, што выводзіць грузавікі раніцай з гаража".
  
  
  Затым ён прадэманстраваў сваё нязменнае рэвалюцыйнае запал, кінуўшы абразніка ў турму на два тыдні. Калі мужчына быў вызвалены, Сун выклікаў яго да сябе ў кабінет.
  
  
  Гэты чалавек, дробны чыноўнік з адной з правінцый, стаяў перад Сунам прыніжаны, пакараны.
  
  
  "Цяпер ты ведаеш, што не можаш меркаваць аб усім па знешнасці", - сказаў Сун. "Табе было лёгка засвоіць гэты ўрок, таму што ты ўсё яшчэ жывы. Многім не так пашанцавала".
  
  
  Так атрымалася, што Кім Ір Сен ацэньваў свайго сакратара па стандартах сакратарства, а не па якім-небудзь стандарту знешняга выгляду, устаноўленаму для салдат. І так атрымалася, што Сун ацаніў чалавека, якога прывяла да яго яго сакратарка, не па яго росце, вопратцы ці гаворкі, а па нейкаму ўнутранаму агню, які, здавалася, гарэў у вачах гэтага чалавека і надаваў сілу ўсім яго словам.
  
  
  "Я Нуіч", - сказаў мужчына, - "і я прыйшоў служыць вам".
  
  
  "Чаму мне так шанцуе?" сказаў Сон.
  
  
  Ён адразу ўбачыў, што ў чалавека па імені Нуіч няма пачуцця гумару.
  
  
  "Таму што менавіта праз цябе я магу вярнуць сабе спадчынны тытул маёй сям'і. Майстар сінандж".
  
  
  "Так", - сказаў Кім Ір верасня. "Я сустракаўся з Майстрам. Ён чароўны стары махляр".
  
  
  "Ён вельмі стары чалавек", - сказаў Нуіч. "Яму час заняцца сваім агародам".
  
  
  "Чаму вы турбуеце мяне гэтым?" - спытаў Кім Ір верасня. "Каго хвалюе, што робіць невялікая банда разбойнікаў у адной малюсенькай вёсачцы?"
  
  
  Ён старанна падбіраў словы і быў узнагароджаны невялікі выбліскам гневу ў вачах Нуіча.
  
  
  "Ты ведаеш, мой Прэм'ер, што гэта не так", - сказаў Нуіч. "Дом Сінанджу стагоддзямі славіўся ў кіруючых палацах свету. Цяпер вам вырашаць, ці вы хочаце, каб домам кіраваў чалавек з Захаду… амерыканец. Таму што гэта выбар. Хто будзе новым гаспадаром: я? Або амерыканца, які прадстаўляе ЦРУ і іншыя шпіёнскія агенцтвы ўрада" у Вашынгтоне?"
  
  
  "І зноў я пытаю, чаму гэта мяне турбуе?"
  
  
  "Вы ведаеце адказ на гэтае пытанне", – сказаў Нуіч. "Па-першае, наша нацыя стане пасьмешышчам, калі гэты спадчынны дом стане ўласнасцю амерыканца. І, па-другое, сілы Дома вам добра вядомыя. Гэтыя сілы можна было б выкарыстоўваць у вашых інтарэсах, на карысць вашага кіравання. Не так, як зараз Калі б гэтага ні пажадаў Вашынгтон, прэм'ер, вы ўвойдзеце на старонкі гісторыі мёртвымі, забітымі пры выкананні службовых абавязкаў. гэта ".
  
  
  Сун доўга думаў над гэтымі словамі, перш чым адказаць. Ён сустрэў Чыуна, і паміж імі, здавалася, узніклі амаль сяброўскія сувязі, але стары сказаў яму, што працуе на Злучаныя Штаты. Магчыма, гэты Нуіч мае рацыю. Аднойчы можа прагучаць слова, і неўзабаве Кім Ір Сен будзе мёртвы.
  
  
  З іншага боку, якія ў Суна былі гарантыі, што Нуіч апынецца лепш? Ён уважліва паглядзеў у твар Нуічу. Яго крэўнае сваяцтва са старым было відавочным; у яго былі тыя ж рысы твару і цела, тое ж адчуванне нацягнутай спружыны, калі мужчына проста нядбайна стаяў перад сталом Суна.
  
  
  "Вы задаецца пытаннем, - сказаў Нуіч, - ці можаце вы давяраць мне".
  
  
  "Так".
  
  
  "Ты можаш давяраць мне па адной прычыне. Мной рухае прагнасць. Кіраўніцтва Домам дасць мне ўладу і багацце. Акрамя гэтага, я хачу, каб наша нацыя высока паднялася ў свеце; я хачу, каб гэта адбылося, таму што на баку Кім Ір Сена знаходзіцца Нуіч, новы майстар сінанджа”.
  
  
  Кім Ір Сен зноў надоўга задумаўся, затым сказаў: "Я падумаю над гэтым. А пакуль вы можаце скарыстацца гасціннасцю майго дома".
  
  
  Было амаль цёмна, калі Чиун вярнуўся да сябе дадому. Рыма ўсё яшчэ спаў. Карэйская дзяўчына, якая была служанкай Чыуна, стаяла на каленях побач з белым чалавекам, час ад часу выціраючы пот з яго ілба.
  
  
  "Прэч", - сказаў Чиун.
  
  
  Дзяўчына ўстала і пачціва пакланілася Чыўну.
  
  
  "Ён вельмі хворы, гаспадар".
  
  
  "Я ведаю, дзіця".
  
  
  "У яго няма сілы. Белыя людзі заўсёды такія слабыя?"
  
  
  Чіун пільна паглядзеў на яе, але мог сказаць, што яна не хацела праявіць непавагу. І ўсё ж яна была тут, слуга Чыуна, адзіны верны паслядоўнік у вёсцы, і нават яна не магла схаваць свайго расчаравання тым, што Чіун абраў белага мужчыну, каб той навучыўся ролі Гаспадара ў той дзень, калі Чыун больш не будзе кіраваць.
  
  
  Ён з усіх сіл імкнуўся захаваць самавалоданне, затым мякка сказаў: "Многія слабыя, дзіця. Але гэты быў моцны, гігант сярод людзей, пакуль яго не зрынулі падступныя напады паслугачоў баязлівага шакала, занадта баязлівага, каб напасці самому."
  
  
  "Гэта жудасна, гаспадар", - сказала дзяўчына, яе твар і голас звінелі шчырасцю чалавека, які адчайна хацеў верыць. "Хацела б я сустрэцца з гэтым шакалам".
  
  
  "Ты павінна, дзіця. Ты павінна. І ён таксама", - сказаў Чыун. Ён паглядзеў на Рыма так, нібы глядзеў на далёкае воблака, а затым вярнуўся ў сапраўдны момант і выгнаў дзяўчыну з пакоя.
  
  
  "Лячыся хутка, Рыма", - ціха сказаў ён у цішыні пакоя. "Лячыся хутка".
  
  
  Нуіч не спрабаваў пакінуць пакой, які Кім Ір Сен падаў для яго ў палацы. Яго не турбавалі ахоўнікі, якія, як ён ведаў, знаходзіліся за дзвярыма, але ён чакаў адказу.
  
  
  У час вячэры пачуўся стук у дзверы.
  
  
  Гэта адкрылася да таго, як Нуіч змог загаварыць.
  
  
  Там быў Кім Ір верасня. Ён убачыў Нуіча, які сядзіць на крэсле і глядзеў у акно на ўсход, на захад, у бок Сінанджу. Ён усміхнуўся.
  
  
  "Заўтра мы адпраўляемся ў Сінанджу", - сказаў Сун. "Каб каранаваць новага майстра".
  
  
  "Ты зрабіў мудры выбар", - сказаў Нуіч. Ён таксама ўсміхнуўся.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЯТНАЦЦАТЫ.
  
  
  Караван прыбыў у Сінанджу неўзабаве пасля поўдня наступнага дня.
  
  
  Наперадзе ехала машына, у якой сядзелі Кім Ір Сен і Нуіч, за ёй ішла машына, у якой знаходзіліся губернатар правінцыі і саветнік Сена М'ёчонг. Малодшыя партыйныя чыноўнікі ішлі за імі на іншых машынах, і хоць іх місіяй было выгнаць ненавісны амерыканскі ўплыў з гісторыі Сінанджу, ніхто з іх не лічыў недарэчным, што яны ездзяць на "кадылак", "Лінкольнаў" і "Крайслерах". Матацыклетны эскорт з салдат, шэсць спераду, шэсць ззаду, па шэсць з кожнага боку, кіраваў "Хондамі".
  
  
  Караван быў заўважаны больш чым у мілі ад горада, на асфальтаванай дарозе, якая вядзе ў горад, які вырас вакол старой вёскі Сінанджу. Праз некалькі хвілін па старым квартале разнёсся слых аб тым, што прыязджае прэм'ер разам з сапраўдным Майстрам сінанджу, і яшчэ праз некалькі імгненняў слых разнёсся па хаце Чиуна.
  
  
  "Гаспадар, - сказала ўнучка цесляра Чыуну, які сядзеў на цыноўцы і глядзеў праз адно з вокнаў дома на заліў, - сюды ідзе шмат людзей".
  
  
  "Так?"
  
  
  "Прэм'ер з імі. І, як яны кажуць, гэта адзін з тваёй крыві".
  
  
  Чіун павольна павярнуўся на дыване, каб паглядзець на дзяўчыну.
  
  
  "Ведай адно, дзіця. Калі прыходзіць бяда, яна прыходзіць у свой час, ніколі ў твой. Нават зараз, як хутка надыходзіць дзень цемры".
  
  
  Ён зноў павярнуўся да мора, скрыжаваў рукі на грудзях і, здавалася, пільна глядзеў за заліў, нібы шукаў зямлю, дзе, магчыма, яшчэ свеціць сонца.
  
  
  "І што мне рабіць, Настаўнік?"
  
  
  "Нічога. Мы нічога не можам зрабіць". Голас Чыўна гучаў стара і стомлена.
  
  
  Дзяўчына пастаяла імгненне, чакаючы працягу, затым павольна пайшла прэч, збітая з панталыку і не зусім разумела, чаму Майстар быў так глыбока прыгнечаны.
  
  
  Караван машын абмінуў галоўны горад Сінанджу, павярнуў да берагавой лініі, затым паехаў па бруднай пясчанай дарозе, якая вяла ў сэрцы старой вёскі.
  
  
  Яны спыніліся на плошчы ў цэнтры горада, і Нуіч і прэм'ер выйшлі на вуліцу. Прэм'ер быў апрануты ў сваю ваенную туніку, Нуіч - у чорны баявы гарнітур з двух частак. Па звычаі сінанджа, ён быў аперазаны. Баявая форма была падперазаная для дэманстрацыі; для смяротных баёў паясоў не апраналі. Гэтая традыцыя ўзнікла чатырыста гадоў таму, калі двое продкаў Чыуна змагаліся за вакантны тытул майстра сінанджу. Адзін з прэтэндэнтаў насіў уніформу з поясам. Пяць хвілін праз ён быў задушаны рамянём. З тых часоў ніводны Майстар не насіў уніформу з поясам, акрамя як на вучэннях або дэманстрацыі. Але ніколі ў баі.
  
  
  Нуіч агледзеў вуліцы ўверх і ўніз. Ён мог бачыць людзей, якія выглядаюць са сваіх вокнаў, але якія баяцца выйсці на вуліцу, пакуль яны не даведаюцца больш аб гэтым караване і яго значэнні.
  
  
  "Прайшло шмат гадоў з таго часу, як я хадзіў па гэтай зямлі", - сказаў Нуіч. Моцны брыз дзьмуў з заліва і раскідаў яго доўгія бліскучыя чорныя валасы вакол асобы. Яго вочы звузіліся ў шчылінкі, якія выглядалі як парэзы нажом у гладкай жоўтай плоці.
  
  
  Кім Ір Сен убачыў вочы Нуіча і смагу крыві ў іх, і гэта было там, як быццам заўсёды належала яму, і на імгненне Сон зноў задумаўся, ці не было гэта проста пытаннем часу, калі гэтая юрлівасць звернецца на яго.
  
  
  Палац Чыуна знаходзіўся ў канцы вуліцы, за трыццаць ярдаў ад плошчы, і цяпер, калі Нуіч зірнуў на яго, яго твар расплыўся ва ўсмешцы.
  
  
  "Давайце зробім гэта", - сказаў ён.
  
  
  Не чакаючы адказу, ён пакрочыў па пыле і пяску да дома Майстра Сінанджу. Кім Ір Сен застаўся стаяць побач са сваім транспартным сродкам. Мэтанакіравана, усведамляючы, што за ім назіраюць, Нуіч падышоў да ўваходных дзвярэй дома Чыуна і пастукаў у дзверы кулаком. Пад ударамі малатка снарады трэскаліся, адвальваліся і крышылі драўляную прыступку перад дзвярыма.
  
  
  "Хто там?" - адказаў голас маладой жанчыны пасля доўгай паўзы.
  
  
  "Нуіч тут", - сказаў доўгавалосы мужчына гучным звінячым голасам. “Нашчадак Майстроў Сінанджу, сам новы Майстар Сінанджу. Вышліце амерыканскага слабака і састарэлага здрадніка, які выдаў яму нашы сакрэты”.
  
  
  Рушыла ўслед доўгая паўза.
  
  
  Потым зноў жаночы голас.
  
  
  "Ідзі. Нікога няма дома".
  
  
  Нуіч зноў пастукаў у дзверы. “Табе няма куды хавацца, стары, ні табе, ні беламу лёкаю, якога ты навязаў жыхарам гэтай вёскі. Выходзь адтуль, пакуль я не ўвайшоў і не выцягнуў цябе за шкірку за тваю кашчавую шыю”.
  
  
  Яшчэ адна паўза.
  
  
  Зноў жаночы голас.
  
  
  "Не дазваляецца ўваходзіць у хату Гаспадара без дазволу Гаспадара. Правальвай, хлапчук".
  
  
  Нуіч зрабіў паўзу, пакуль да яго прытомнасці даходзіла, у чым заключалася гульня Чиуна. Нуіч быў абаронены ва ўсім, што ён казаў Чыуну, таму што старому, як майстру сінанджу, не дазвалялася паднімаць руку на іншага жыхара вёскі. Але гэтая абарона спынялася, калі Нуіч уваходзіў у хату Чыуна без запрашэння, і Чиун мог мець права расправіцца з ім як са звычайным рабаўніком. Нуічу такая перспектыва не падабалася. І ўсё ж, як выцягнуць старога і амерыканку з дому?
  
  
  Ён бадзёра накіраваўся назад да Кім Ір Сену. У яго галаве нешта пстрыкнула, і ён ведаў адказ.
  
  
  Ён пагаварыў з прэм'ер-міністрам, а затым Сун і яго асяроддзе рушылі ўслед за Нуічам назад у хату.
  
  
  Зноў Нуіч пастукаў у дзверы. Зноў жанчына адказала: "Ідзі, я табе сказала".
  
  
  "Прэм'ера тут", - сказаў Нуіч, павысіўшы голас, каб быць упэўненым, што Чиун і жыхары вёскі пачулі.
  
  
  Наступіла паўза.
  
  
  Зноў жаночы голас.
  
  
  "Скажы яму, што ён не ў тым месцы. Бліжэйшы бардэль знаходзіцца ў Пхеньяне".
  
  
  Nuihc рашуча выказаўся. "Скажыце старому, што калі ён і імперыялістычная белая свіння не выйдуць вонкі, прэм'ер загадае знішчыць гэты дом выбухам за тое, што ён ёсць: шпіёнскае логава, якое дае суцяшэнне ворагу дзяржавы". Ён павярнуўся і ўсміхнуўся Сунга.
  
  
  Яшчэ адна паўза. На гэты раз даўжэй.
  
  
  Нарэшце зноў жаночы голас: "Вяртайцеся на вясковую плошчу. Майстар сустрэне вас там".
  
  
  "Скажы яму, каб паспяшаўся", - загадаў Нуіч. "У нас няма часу, каб марнаваць яго на балбатню старажытных". Ён павярнуўся і пайшоў побач з прэм'ерам, адступіўшы на трыццаць ярдаў да вясковай плошчы, дзе яны чакалі ў кадзілаку прэм'ера. Цяпер яны былі не адны. Жыхары Сінанджу, якія назіралі і слухалі са сваіх дамоў і магазінаў, зараз выйшлі на старыя драўляныя тратуары і, калі прэм'ер і Нуіч праходзілі міма, віталі іх крыкамі.
  
  
  У сябе дома Чиун пачуў апошні ультыматум Нуіч, і зараз ён чуў радасныя воклічы і ведаў, да чаго яны. Ён утаропіўся ў бок заліва. Пасля ўсіх гэтых гадоў, пасля ўсёй яго службы, пасля ўсіх стагоддзяў традыцый, справа дайшла да гэтага: майстар Сінанджу, прыніжаны ў сваёй уласнай вёсцы членам уласнай сям'і, а жыхары вёскі вітаюць няпрошанага госця.
  
  
  Як прыемна было б зрабіць тое, што мусіць быць зроблена. Выйсці на плошчу і ператварыць Нуіча ў груду плоці і касцяных абломкаў, якімі ён і павінен быць. Але шматвяковыя традыцыі, якія давалі яму гонар, таксама ўскладалі на Чыўна адказнасць. Цяпер ён быў зганьбаваны перад жыхарамі вёскі, але ён быў бы зганьбаваны ў сваіх уласных вачах, калі б ударыў Нуіча.
  
  
  Малады чалавек ведаў гэта, і ўсведамленне таго, што ён вольны ад нападу, надало адвагі яго мове.
  
  
  Чыун ведаў, што гэта павінен быў быць Рыма. Менавіта Рыма павінен быў прыняць гэты выклік, знішчыць Нуіч раз і назаўжды. Так было напісана ў кнігах шмат стагоддзяў таму. Але Рыма спаў, яго мышцы не маглі працаваць, ён быў бездапаможней дзіцяці.
  
  
  І паколькі ні Рыма, ні Чыун не маглі падняць руку на Нуіча, тытул майстра Сінанджу павінен быў упершыню за спрадвечныя стагоддзі перайсці ў рукі таго, хто не будзе насіць яго з гонарам і гонарам.
  
  
  Чыун падняўся са свайго кілімка, прайшоў у галоўную жылую частку дома і запаліў свечку. З куфра ён дастаў доўгую белую мантыю, мантыю нявіннасці, і чорную баявую форму. Ён далікатна пагладзіў чорную ўніформу, затым кінуў яе на грудзі. Ён надзене белую робу, колеры несапсаванага. Колеры кураня.
  
  
  Ён хутка надзеў мантыю, затым схіліў калені перад свечкай і памаліўся сваім продкам. У гэты момант выкрышталізавалася ўсё навучанне сінанджу, таму што яго коранем было: выжыць.
  
  
  І Чыун прыняў сваё рашэнне. Ён адмовіцца ад тытула Майстра. Ён абмяняе яго на жыццё Рыма. І аднойчы, калі Рыма ачуняе, у яго можа з'явіцца шанец вярнуць сабе гэты тытул.
  
  
  Гэта не прынесла б Чыуну ніякай карысці. Да таго часу ён быў бы адзначаны ў гісторыі як ганебны, першы Майстар, калі-небудзь змушаны адмовіцца ад свайго тытула. Але, прынамсі, тытул аднойчы можа быць адабраны ў Nuihc, і гэта было невялікім суцяшэннем.
  
  
  Чіун выцягнуў наперад хупавы палец з доўгім пазногцем і пагасіў полымя свечкі, заціснуўшы кнот паміж вялікім і ўказальным пальцамі. Ён падняўся на ногі адным плыўным рухам, ад якога яго мантыя засталася нерухомай і не лунала.
  
  
  "Майстар?" сказала дзяўчына, з'яўляючыся побач з ім,
  
  
  "Так?" - сказаў Чыун.
  
  
  "Табе абавязкова ісці?"
  
  
  "Я Гаспадар. Я не магу ўцячы".
  
  
  "Але яны не жадаюць цябе. Яны жадаюць амерыканца. Аддай яго".
  
  
  "Мне шкада, дзіця маё", – сказаў Чыун. "Але ён мой сын".
  
  
  Жанчына паківала галавой. "Ён белы, спадар".
  
  
  "І ён больш мой сын, чым любы жоўты чалавек. У яго не мая кроў, але ён падзяляе маё сэрца, мой розум і маю душу. Я не магу яго кінуць. - І Чіун лёгенька крануў дзяўчыны па шчацэ і накіраваўся да ўваходных дзвярэй.
  
  
  На плошчы жыхары вёскі стоўпіліся каля машыны, у якой стаялі Нуіч і прэм'ер. Салдаты на матацыклах трымалі іх на паважнай адлегласці, але іх галасы былі чуваць выразна.
  
  
  "Майстар занадта стары".
  
  
  "Ён здрадзіў нам, выдаўшы сакрэты беламу чалавеку".
  
  
  "Nuihc адновіць гонар сінандж".
  
  
  Некаторыя адчувалі, што ім варта сказаць, што працы Чыуна заўсёды падтрымлівалі вёску, што простым жыхарам вёскі не дадзена ведаць, што ў галаве ў Майстра, і што беднякі больш не галадаюць, старых не кідаюць на волю лёсу, а немаўлят больш не топяць і не адпраўляюць дадому, у мора, дзякуючы намаганням Чыуна. Але яны не сказалі гэтых рэчаў, таму што, здавалася, ніхто не хацеў іх чуць, а замест гэтага ўсе хацелі абсыпаць пахваламі Нуіча, які прыхарошваўся і ўбіраў ліслівасць, стоячы побач з прэм'ерам.
  
  
  "Дзе ён?" - Спытаў Кім Ір Сен з Нуіч.
  
  
  Яго адказ прыйшоў не ад Нуіч, натоўп замоўк, яе гудзенне лопат абарваўся на паўслове. Усе погляды звярнуліся да дома Чыуна.
  
  
  Павольна спускаючыся па вуліцы, пераадолеўшы трыццаць ярдаў па кірунку да машын, натоўпу і свайму кату, ішоў Чіун, яго твар быў абыякавым, крокі павольнымі, але лёгкімі, рукі былі складзеныя сябар на сябру ў шырокіх рукавах яго традыцыйнай белай мантыі.
  
  
  "Дзе амерыканец?" - крыкнуў адзін мужчына.
  
  
  "Ілжывы Майстар па-ранейшаму абараняе выхадца з Захаду", - абурана сказаў іншы.
  
  
  "Здраднік", - закрычаў іншы мужчына.
  
  
  А затым над малюсенькім пляцам раздаліся галасы: "Здраднік! Здраднік! Здраднік!"
  
  
  Вярнуўшыся ў дом Чыуна, маладая жанчына, якая была яго служанкай, пачула свіст і ўлюлюканне, і яе вочы напоўніліся слязамі. Як яны маглі? Як яны адважыліся так зрабіць з Гаспадаром? І, нарэшце, яна зразумела прычыну. Яны ненавідзелі не Гаспадара, а белага амерыканца. Майстар рабіў гэта дзеля белага Амерыканца.
  
  
  Гэта было несумленна. Жыццё Майстра разбурана з-за амерыканца.
  
  
  Амерыканец не пазбег бы адказнасці за сваё існаванне. Яна прайшла ў гасціную і дастала з інкруставаных жэмчугам похваў да бляску адпаліраваны нож з доўгім выгнутым лязом.
  
  
  Трымаючы яго за спіной, яна ўвайшла ў пакой, дзе спаў Рыма. Яго вочы ўсё яшчэ былі зачыненыя. Яна апусцілася на калені побач са спальным кілімком. Яна падняла вочы да нябёсаў і ўзнесла малітву сваім продкам, каб яны зразумелі, што яна робіць.
  
  
  Яна паглядзела зверху ўніз на ненавіснага белага чалавека. "Паднімі нож і ўсадзі яму ў сэрца", - настойліва прашаптаў ціхі галасок ўнутры яе.
  
  
  Вочы белага чалавека расплюшчыліся. Ён усміхнуўся ёй.
  
  
  "Прывітанне, мілая, дзе Чыун?" сказаў ён.
  
  
  Яна падняла нож над галавой і намаганнем волі ўбіла яго ў грудзі Рыма, але затым выпусціла яго з рук і, зарыдаўшы, уткнулася тварам у грудзі Рыма.
  
  
  РАЗДЗЕЛ ШЕСЦНАЦЦАТЫ.
  
  
  "Дзе гэтая свіння амерыканка?" У голасе Нуіча чулася насмешка, калі ён паглядзеў праз два фута прасторы, які адлучаў яго ад Чыуна.
  
  
  Чыун праігнараваў яго. Звяртаючыся да прэм'ер-міністра, ён сказаў: "Я бачу, вы выбралі бок".
  
  
  Прэм'ер паціснуў плячыма.
  
  
  "Як гэта падобна на істоту з Пхеньяна", – сказаў Чыун. "Звязаць свой лёс з прастытуткай".
  
  
  Адзін з салдат на матацыклах ступіў наперад. Ён занёс пісталет над галавой, каб ударыць Чыуна за абразу. Чыун не паварушыўся. Пісталет быў занесены, і Кім Ір Сен раўнуў: "Спыніць".
  
  
  Салдат павольна апусціў руку, затым з нянавісцю паглядзеў на Чыўна і падаўся назад.
  
  
  "Не злуйся", - сказаў Чыун. "Твой прэм'ер выратаваў цябе ад смерці ў іншы раз".
  
  
  "Хопіць", - сказаў Нуіч. "Рыма. Дзе ён?"
  
  
  "Ён адпачывае", – сказаў Чыун.
  
  
  "Я кінуў яму выклік. Ён баязлівец, раз яго тут няма".
  
  
  "Трус. Баязлівец. Здраднік надзяліў мудрасцю баязліўца", - пачуліся крыкі з натоўпу.
  
  
  Чіун пачакаў, пакуль шум аціхне.
  
  
  "Хто баязлівец?" - спытаў Чыун. "Гэта паранены белы чалавек? Ці гэта баязлівая вавёрка, якая выкарыстоўвала трох чалавек, каб яго паранілі?"
  
  
  "Хопіць, стары", - сказаў Нуіч.
  
  
  "Гэтага недастаткова", – сказаў Чыун. "Цяпер ты падманваеш гэтых людзей, прымушаючы іх думаць, які адважны Нуіч. Ты расказаў ім, як у апошні раз сустракаўся з амерыканцам? У музеі кіта? І як ён пакінуў цябе звязаным тваім уласным рамянём, як дзіця?"
  
  
  Твар Нуіча ўспыхнуў. "У яго была дапамога. Ён зрабіў гэта не ў адзіночку".
  
  
  "І ты расказаў ім, як спрабаваў забіць Майстры на нафтавых радовішчах той далёкай краіны? І як я пакінуў цябе сохнуць на сонца, як марскую зорку?"
  
  
  "Ты шмат балбочаш, стары", - з горыччу сказаў Нуич. "Але я прыйшоў сюды, каб назаўжды пазбавіцца ад амерыканца. І потым, я, а не ты, Майстар сінанджу. Таму што ты здрадзіў свой народ, выдаўшы сакрэты беламу чалавеку".
  
  
  "Здраднік!"
  
  
  "Здраднік!" - зноў пачуліся галасы.
  
  
  "Ты забыўся легенду аб начным тыгры", - сказаў Чыун. "Пра мерцвяка з бледным тварам, які паўстане з мёртвых і будзе навучаны Майстрам, каб стаць начным тыграм, які не можа памерці. Ты забыўся пра гэтыя рэчы ".
  
  
  "Вашы легенды для дзяцей", - з насмешкай сказаў Нуіч. "Выклікайце свайго амерыканца, і мы паглядзім, хто не зможа памерці".
  
  
  "Дзе ён?"
  
  
  "Белы чалавек ... выведзіце яго наперад!"
  
  
  Галасы перайшлі ў рык, і пад імі Чиун ціха звярнуўся да Нуіча. "Ты можаш авалодаць сінанджу, Нуіч. Пакінь Рыма ў жывых. Такая мая цана".
  
  
  Гучна, каб яго маглі пачуць усё, адказаў Нуіч. "Я не маю справы са старэчымі і дурнымі. Рыма павінен памерці. А цябе трэба адправіць дадому". У натоўпе запанавала цішыня. У старыя часы, да таго, як працы Майстроў сінанджу далі жыхарам вёскі сродкі да існавання, старых, слабых і галодных немаўлят адпраўлялі дадому - кідаючы ў лядоўні воды заліва, каб яны патанулі.
  
  
  Караш уважліва паглядзеў у вочы Нуічу. У іх не было ні міласэрнасці, ні жалю, ні пробліску чалавечнасці.
  
  
  Яго апошняя прапанова.
  
  
  "Я адпраўлю сябе дадому", - сказаў Караш. "Але чалавек з белай скурай павінен жыць".
  
  
  Яго голас быў стомленай просьбай аб літасці для Рыма.
  
  
  Яго адказам была ўсмешка Нуіча, які сказаў: "Пакуль ён жывы, сакрэты Сінанджу не з'яўляюцца сакрэтамі. Ён вывучыў старажытныя шляхі, зараз яны павінны памерці разам з ім. Цяпер ".
  
  
  "Цяпер!" - раздаліся крыкі.
  
  
  "Амерыканец павінен памерці!"
  
  
  І тады праз крыкі звар'яцелых гараджан пачуўся чыйсьці голас. І так здарылася, што яны павярнуліся і паглядзелі ў бок палаца Майстра, і цішыня запанавала над імі, калі яны ўбачылі белага чалавека, які стаяў у дарожным пыле, апранутага ў чорны касцюм-двойку без пояса.
  
  
  І яго голас празвінеў над галовамі жыхароў вёскі, як трывожны званочак, і яны паглядзелі адзін на аднаго ў здзіўленні, таму што белы чалавек гаварыў на мове жыхароў вёскі, і яго словы былі словамі гэтай зямлі і яе старых звычаяў, і тое, што ён сапраўды сказаў, было.
  
  
  "Я створаны Шывай, Разбуральнікам, смерцю, разбуральнікам светаў. Мёртвы начны тыгр, адноўлены Майстрам Сінанджу. Што гэта за сабачаціна, якая зараз кідае мне выклік?"
  
  
  І натоўп прыціх, бо іхнія языкі былі пакрытыя парашком страху.
  
  
  Чыун глядзеў на Нуіча, калі раздаўся голас Рыма. Стары ўбачыў, як вочы Нуіча пашырыліся ад здзіўлення і, магчыма, страху.
  
  
  Кім Ір Сен выглядаў узрушаным, а таксама спалоханым, але спалох можна было дараваць таму, хто не належаў да Дома Сінанджу.
  
  
  Чіун павольна павярнуўся. Ці пачулі багі яго малітвы і ці паслалі Рыма цуд ацаленьня?
  
  
  Але надзея згасла, калі ён убачыў Рыма, які цяжка стаяў там, большая частка яго вагі прыпадала на непашкоджаную левую нагу, яго пэндзлі ўсё яшчэ ніякавата звісалі ўздоўж цела, абапіраючыся на тазавыя косткі, каб зняць іх цяжар з пашкоджаных плячэй.
  
  
  Калі Чиун падумаў аб болі, якую Рыма перанёс, апранаючыся і спускаючыся па пыльнай дарозе да вясковай плошчы, яго сэрца напоўнілася любоўю, але таксама і жалем, таму што зараз Рыма сутыкнуўся з забойнай помстай Нуіча.
  
  
  Нуіч таксама бачыў. Ён убачыў запясці, няёмка ўпартыя ў сцягна; ён убачыў, што вага цела цяжка лягла на левую нагу Рыма. З усмешкай, якая абяцала смерць, ён адышоў ад невялікай групы мужчын да Рыма.
  
  
  Рыма стаяў там, яго мозг пульсавала ад болю пры хадзе. Нуіч павінен быў нанесці чацвёрты ўдар па левай назе Рыма, удар, які павінен быў скалечыць або забіць яго.
  
  
  У яго быў шанец, калі б Нуіч выявіў неасцярожнасць. Калі б ён падабраўся досыць блізка да Рыма, амерыканец буйней мог бы паваліць яго сваёй вагай і нанесці які-небудзь удар. Гэта было ўсё, што ў яго было. Калі ён падняў вочы і ўбачыў, як Нуіч сустрэўся з ім позіркам, ён зразумеў, што гэтага будзе недастаткова.
  
  
  Па-над галавой Нуіча Рыма мог бачыць Чиуна, які стаяў нерухома, з выразам смутку на твары. Ён ведаў, якая мука, мабыць, зараз на розуме ў Чыуна — яго прыхільнасць да Рыма і яго адмова зганьбіць Дом, ударыўшы вясковага жыхара, нават калі гэтым вясковым жыхаром быў Нуіч.
  
  
  Цяпер Нуіч спыніўся. Ён быў па-за дасяжнасцю Рыма.
  
  
  "Значыць, ты ўсё яшчэ ходзіш", - сказаў ён.
  
  
  "Працягвай у тым жа духу, сабачае мяса", - сказаў Рыма.
  
  
  "Як пажадаеце".
  
  
  Рыма пачакаў, пакуль ён падыдзе бліжэй, каб нанесці чацвёрты ўдар, у левую нагу Рыма.
  
  
  Нуіч не зрабіў гэтага. Яго правая нага мільганула, і кончык ступні ўрэзаўся ў вузел цягліц на правым плячы Рыма. Рыма закрычаў, калі мышцы раздзяліліся нанова.
  
  
  Яго запясце адарвалася ад свайго месца на сцягне. Вага яго рукі прычыняла боль не больш, чым само плячо.
  
  
  Нуіч павольна абышоў Рыма ззаду, як быццам амерыканец быў нерухомым аб'ектам. Рыма не мог павярнуцца, каб убачыць надыходзячы ўдар. Ён адчуў, як ён патрапіў у мышцы задняй часткі левага пляча. Ён зноў закрычаў ад болю, адчуваючы, як ірвуцца цягліцавыя валокны.
  
  
  Ён усё яшчэ стаяў.
  
  
  Нуіч зноў апынуўся перад ім, яго твар быў скажоны нянавісцю.
  
  
  "Дык ты Шыва?" сказаў ён. "Ты слабы белы чалавек, слабы, як слабыя ўсе белыя людзі, разбэшчаны, як разбэшчаны ўсе амерыканцы. Якое гэта, начны тыгр?" ён закрычаў і ўрэзаў левай нагой у групу цягліц на ўжо пашкоджаным правым сцягне Рыма.
  
  
  Яшчэ адзін крык.
  
  
  Рыма ўпаў. Яго твар ударыўся ў пыл. Парашок пакрыў яго вусны. Яго розум адчуваў кожны мускул яго цела, і кожны крычаў ад болю. Ён не спрабаваў падняцца. Ён ведаў, што спроба безнадзейная.
  
  
  Нуіч стаяў над ім. "Мне нават не патрэбен чацвёрты ўдар для цябе", - усміхнуўся ён. "Я зберагу яго на некалькі імгненняў. Памятай. Ён набліжаецца".
  
  
  Ён павярнуўся назад да Чыўна і Кім Ір Сену.
  
  
  Натоўп заапладыраваў.
  
  
  "Няхай жыве Нуіч. Хай жыве новы Гаспадар. Паглядзіце на слабога амерыканца". І яны смяяліся, паказваючы на Рыма.
  
  
  Нуіч сышоў. Рыма ляжаў на вуліцы, пыл быў у яго на вуснах, і ён адчуваў, як бруд прыліпае да яго твару, і на імгненне ён не ведаў, чаму яна прыліпла, а потым ён зразумеў, што гэта таму, што ён плакаў.
  
  
  І тады нават плакаць было занадта балюча для яго, і ён проста ляжаў на вуліцы, спадзеючыся, што Nuihc хутка заб'е яго.
  
  
  Нуіч устаў побач з Чыунам і Сонам.
  
  
  "Вось ён, есць бруд Сінанджу. Гэта той, чужынец, якому старажытны перадаў сакрэты, таму што ён сказаў, што белы чалавек моцны і мудры. Паглядзі на яго. Ты лічыш яго моцным цяпер?"
  
  
  Гараджане зноў паглядзелі на Рыма. Адзін гучна засмяяўся. А затым другі, і яшчэ адзін, пакуль усе яны не засмяяліся, гледзячы на Рыма, які ляжыць тварам у гразі і не рухаецца.
  
  
  Нуіч далучыўся да ўсеагульнага смеху, і калі яны змоўклі, ён спытаў гучным голасам: "І што вы думаеце аб мудрасці таго, хто абраў гэтага белага чалавека за яго сілу? Я кажу, Чіун занадта стары. Занадта стары, каб быць тваім абаронцам. Занадта стары, каб быць майстрам сінанджа. Занадта стары ні для чаго, акрамя як вярнуцца дадому, як гэта рабілі састарэлыя, слабыя і дурныя ў былыя часы”.
  
  
  І натоўп павысіў галасы.
  
  
  "Ідзі дадому, Чыун. Нуіч - наш новы Гаспадар. Адпраў старажытнага дадому".
  
  
  І, лежачы ў пыле, Рыма пачуў гэтыя словы і зразумеў, што яны азначаюць, і яму захацелася крыкнуць: «Чыун, ратуйся, гэтыя людзі не вартыя твайго пляўка», — але ён не мог гэтага вымавіць, бо не мог гаварыць.
  
  
  Рыма пачуў галасы, а затым ён пачуў іншы голас, голас, які ён ведаў столькі гадоў, голас, які прынёс яму мудрасць і вучыў яго на кожным кроку, але зараз гэта быў іншы голас, таму што раптоўна ён здаўся старым і стомленым, і голас сказаў: "Добра. Я пайду дадому ".
  
  
  Гэта быў Чыун, але голас больш не быў падобны на голас Чыўна. Сапраўдны голас Чыўна быў іншым. Ён быў моцным. Аднойчы, калі ён паміраў ад апёкаў, Рыма пачуў голас Чыўна, і ён гучаў у яго галаве выразна і казаў: "Рыма, я не дазволю табе памерці. Я збіраюся прычыніць табе боль, Рыма, але ты будзеш жыць, таму што ты павінен жыць ".
  
  
  А другім разам, калі Рыма быў атручаны, праз туман ён пачуў голас Чыуна, які гаварыў: «Жыві, Рыма, жыві. Гэта ўсё, чаму я вучу цябе, - жыць. Вы не можаце памерці, вы не можаце аслабець, вы не можаце састарэць, калі ваш розум не дазволіць вам зрабіць гэта. Ваш розум больш, чым уся ваша сіла, магутней, чым усе вашыя мускулы. Прыслухайся да свайго розуму, Рыма, ён кажа табе: жыві ".
  
  
  Гэта быў голас Чыуна, і голас гэтага старога, які сказаў, што збіраецца дазволіць сабе памерці, гэта быў не голас Чыуна, сказаў сабе Рыма. Гэта быў голас самазванца, бо Чыун не хацеў паміраць, і Рыма сказаў бы яму пра гэта. Рыма сказаў бы яму: "Чыун, ты павінен жыць". Але сказаць яму, што ён мусіў быць у стане рухацца.
  
  
  Яго правая рука была выцягнута перад ім. Ён прымусіў сябе, перамагаючы боль, адчуць пыл пад кончыкамі пальцаў. Ён паварушыў указальным пальцам. Ён адчуў, як пыл і смецце забіліся ў яго пад пазногаць. Так, Чиун, бачыш, я жывы, падумаў ён, і я жывы, таму што мой розум кажа "жыві", і я памятаю гэта, нават калі ты гэтага не робіш, і тады Рыма зрабіў свой ход правым сярэднім пальцам.
  
  
  Яго левая рука была пад галавой. Боль апаліў плячо, як распаленая дабяла качарга, калі ён прасунуў руку на долю цалі пад галаву. Але хіба ты не казаў мне заўсёды, Чиун, што боль - гэта цана, якую плацяць, каб застацца ў жывых. Боль належыць жывым. Толькі мёртвыя ніколі не прычыняюць болі.
  
  
  Ён зноў мог чуць іх галасы, гучныя і пераможныя галасы Нуіча, якія патрабуюць неадкладна, якія патрабуюць, каб Чіун неадкладна спусціўся да мора і выходзіў у заліў, пакуль вады не накрыюць яго і ён не адправіцца дадому да сваіх продкаў. І ён пачуў голас Чыуна, мяккі, сумны і слабы, голас чалавека, які панёс вялікую страту, і ён казаў, што не можа вярнуцца дадому, пакуль не заключыць мір са сваімі продкамі.
  
  
  Рыма адчуў, як напружыліся мышцы на яго правым сцягне, і ён мог адчуваць асобныя разрывы ў іх, разрыў, які спачатку быў адкрыты Лінет Бардвел, а затым зноў адкрыты Нуічам, які, наносячы ўдар, нанёс нейкі новы ўрон самому сабе.
  
  
  Рыма моцна зажмурыўся. Ён мог адчуваць мышцы, адчуваць іх існаванне і, сціснуўшы вусны, каб не закрычаць, ён напружыў мышцы, і боль быў мацнейшы за любы боль, які ён калі-небудзь адчуваў, але ў гэтым уся справа, Чиун, ці не так, боль кажа табе , што ты жывы.
  
  
  Цяпер ён пачуў іншы голас, мабыць, які належаў карэйскаму чыноўніку, які стаяў побач з Чыўном і Нуічам, таму што Рыма не пазнаў яго. Голас сказаў, што ў Чыуна можа быць некалькі хвілін, перш чым ён адправіцца дадому, і амерыканец будзе забіты любым спосабам, які вырашыць НУВК, але яго цела будзе адпраўлена ў амерыканскае пасольства ў знак пратэсту супраць пранікнення шпіёнаў у слаўную Народна-Дэмакратычную Рэспубліку Паўночная Карэя. .
  
  
  Як выявіў Рыма, яго левая нага ўсё яшчэ працавала, напружваючы цягліцы ад сцягна да ікры. І самая важная мышца з усіх працавала. Яго розум. Яго розум быў гаспадаром мускулаў, інтэлект - уладаром плоці, і ён дазваляў ім гаварыць, ён дазваляў ім балбатаць без умолку, і ён ведаў, што ён будзе рабіць. Ён аблізаў вусны, каб стрэсці з іх пыл, і адчуў смак бруду на мове, і гэта раззлавала яго на сябе за няўдачу, на Чыуна за тое, што ён здаўся, на Нуіча за тое, што ён заўсёды нападаў на іх.
  
  
  Але ў асноўным злы на самога сябе.
  
  
  Ён чуў, як галасы працягваюць гаварыць, але ён больш не слухаў, ён гаварыў сам, гаварыў бязгучна, але ў думках звяртаючыся да сваіх мышцаў, і яны чулі яго, таму што рухаліся.
  
  
  Натоўп супакоіўся, пачуўся ціхі гул галасоў, і над імі раздаўся голас Нуіча, які прад'яўляе Чіуну свой апошні ультыматум: "У цябе ёсць пяць хвілін, стары".
  
  
  А потым Рыма пачуў іншы голас, і ён быў здзіўлены, таму што гэта быў ягоны голас. Ён пачуў, як гэта вымаўлена гучна, як быццам яму нават не было балюча, і ён падзякаваў розуму за тое, што прымусіў цела працаваць, і голас сказаў:
  
  
  "Пакуль няма, сабачае мяса".
  
  
  І тут пачуўся крык жыхароў вёскі, калі яны ўсё павярнуліся і ўбачылі, што Рыма зноў стаіць. Яго чорная форма была пакрыта вулічным пылам, але ён стаяў, і жыхары вёскі не маглі ў гэта паверыць, але ён стаяў, глядзеў на Нуіча і ўсміхаўся.
  
  
  Калі Нуіч зноў павярнуўся тварам да Рыма, ён не змог схаваць выраз свайго твару, выраз шоку і жаху.
  
  
  Ён стаяў нерухома, як смерць, побач з Чыўном і прэм'ер-міністрам. Рыма, у якога хварэў кожны мускул, кожнае сухажылле, фібра і сухажылле, зрабіў адзіны рух, які яму заставаўся.
  
  
  Ён кінуўся ў атаку.
  
  
  Магчыма, нечаканасць або шок маглі б перашкодзіць Нуічу рухацца дастаткова хутка, і хоць Рыма не мог падысці да яго, яго зарад мог бы даставіць яго да Нуіча да таго, як Рыма зноў упадзе. І калі б ён мог упасці разам з Nuihc пад яго пачаткам, тады магчыма. Проста магчыма.
  
  
  Цяпер Рыма кідаўся наперад, яго цела апускалася ўсё ніжэй і ніжэй да зямлі, і толькі сіла яго руху наперад утрымлівала яго ад падзення тварам уніз.
  
  
  Засталося тры ярды.
  
  
  Але Нуіч зноў кантраляваў сітуацыю. Ён стаяў на сваім, гатовы нанесці Рыма апошні ўдар, і Рыма гэта бачыў. Калі ён быў усяго ў ярдзе ад іх, ён дазволіў свайму целу адхіліўся направа, і калі ён упаў на пашкоджанае правае плячо, ён выкарыстаў усю астатнюю ў яго целе сілу і сканцэнтраваў яе на непашкоджанай левай назе і ўвагнаў сваю босую левую ступню ў сонечнае спляценне Нуіча . Ён адчуў, як палец нагі ўвайшоў глыбока, але ён не адчуў храбусцення косткі, і ён ведаў, што прамахнуўся міма грудзіны, ён параніў Нуіча, але ўдар быў не смяротным, і гэта было ўсё, што засталося ў Рыма. Лежачы на зямлі, Рыма з маленнем паглядзеў на Чыуна, нібы просячы прабачэння, а затым пачуў крык, вочы Нуіча выпучыліся, і ён пацягнуўся рукамі ўніз, каб схапіцца за жывот, але яго рукі так і не дабраліся туды, таму што Нуіч паваліўся наперад на зямлю.
  
  
  Спачатку ён ударыў па адкрытым роце і ляжаў там, стоячы на каленях, з расплюшчанымі вачыма, утаропіўшыся мёртвым позіркам у вулічны бруд, як быццам гэта было тое, што цікавіла яго больш за ўсё ў жыцці і ў смерці.
  
  
  Рыма ўважліва паглядзеў на яго і зразумеў, што Нуіч мёртвы, і ён не ведаў чаму, і ён страціў прытомнасць, таму што яму было ўсё роўна.
  
  
  Страціўшы прытомнасць, Рыма не чуў, як Чыун абвясціў, што адвага Рыма каштуе больш, чым усё майстэрства Нуіча, і што Нуіч памёр не ад удару, а ад страху, і што зараз жыхары вёскі даведаюцца, што Гаспадар паступіў мудра, выбраўшы Рыма.
  
  
  І Рыма не чуў, як жыхары вёскі заяўлялі аб вечнай адданасці Чыуну і ўсхвалялі Рыма за тое, што ў яго сэрца карэйскага льва ў шкуры белага чалавека.
  
  
  Ён не чуў, як жыхары вёскі адцягнулі цела Нуіча, каб выкінуць яго ў заліў на корм крабам, і ён не чуў, як Чыун загадаў прэм'ер-міністру, каб яго салдаты асцярожна аднеслі Рыма назад у палац Чыуна, і ён не чуў, як прэм'ер паабяцаў, што ён ніколі больш не будзе ўмешвацца ва ўнутраныя справы Сінанджу і што хабарніцтву, якому крадзе губернатар, будзе неадкладна пакладзены канец.
  
  
  Рыма прачнуўся ўсяго на долю імгнення, калі салдаты паднімалі яго, і ў гэтую долю імгнення ён пачуў голас Чыуна, зноў моцны і патрабавальны, які загадвае "асцярожна", і, перш чым яго вочы зноў закрыліся, ён убачыў, што пазногаць на ўказальным пальцы левай рукі Чыуна быў запэцканы чырвоным.
  
  
  Крывава-чырвоны.
  
  
  І было мокра.
  
  
  РАЗДЗЕЛ СЯМНАЦЦАТЫ.
  
  
  Калі Рыма зноў расплюшчыў вочы, яму здалося, што ўся вёска Сінанджу стоўпілася ў яго спальні, каб паглядзець на яго.
  
  
  Побач з ім стаяў Чыун, які быў заняты тым, што паказваў жыхарам вёскі, што іх не трэба ашукваць. "Ён толькі выглядае амерыканцам. Унутры лепшы белы чалавек - карэец, які спрабуе выбрацца вонкі".
  
  
  Рыма абвёў поглядам прысутных у пакоі жыхароў вёскі з плоскімі асобамі, якія зусім нядаўна былі гатовыя выдаць не толькі Рыма, але і Чыуна, які падтрымліваў іх на працягу незлічоных гадоў, і сказаў: "Мне трэба сёе-тое сказаць усім вам".
  
  
  Ён агледзеў пакой, пакуль Чіун перакладаў яго ангельскія словы. Ён бачыў, што іх увага становіцца ўсё мацней.
  
  
  "Я амерыканец", - сказаў Рыма.
  
  
  Чіун сказаў нешта па-карэйску.
  
  
  "Я ганаруся гэтым, ганаруся тым, што я амерыканец", - працягнуў Рыма.
  
  
  Чыун выдаў ланцужок карэйскіх слоў.
  
  
  "У наступны раз, калі вы пачнеце казаць аб слабых амерыканцах, магчыма, вам варта падумаць, што гэта быў амерыканец, які пераадолеў боль, белы амерыканец".
  
  
  Чіун нешта сказаў.
  
  
  "І гэта быў Нуіч, не толькі карэец, але і з вашай вёскі, які праявіў баязлівасць і загінуў".
  
  
  Чыун сказаў яшчэ сёе-тое.
  
  
  "І я думаю, што яго лёс - гэта тое, чаго вы ўсё вартыя, таму што, наколькі я разумею, вы - зграя злосных, нікчэмных няўдзячных людзей, якіх усіх варта было б адправіць дадому на корм рыбам. Калі б рыбы хацелі цябе займець" .
  
  
  Чіун нешта сказаў, і твары жыхароў вёскі расплыліся ў шырокіх усмешках, і яны запляскалі ў далоні. Затым Чыун вывеў іх з пакоя і застаўся сам-насам з Рыма.
  
  
  "Я думаю, што ў перакладзе нешта ўпушчана", - сказаў Рыма.
  
  
  "Я перадаў ім твае грубыя словы", – сказаў Чыун. "Вядома, мне прыйшлося занесці невялікія змены, каб адпавядаць ідыёме".
  
  
  "Прывядзі мне прыклад нязначнай змены", - сказаў Рыма.
  
  
  "Я павінен быў сказаць ім, каб яны зразумелі, разумееце, што вы праявілі карэйскае сэрца, і што Нуіч быў змякчэлы рэакцыйным імперыялізмам, і што я б не абраў сабе ў сыны слабака, нават калі б ён быў белым, і ... ну , і гэтак далей. Няма неабходнасці працягваць, таму што ўсё было менавіта так, як ты сказаў, каб сказаць гэта ".
  
  
  Раздаўся стук у дзверы, і калі Чиун адкрыў яе, на парозе стаяў прэм'ер Кім Ір Сен.
  
  
  "Ты прачнуўся", - сказаў ён Рыма на прыемнай англійскай мове.
  
  
  "Так. Я рады, што вы размаўляеце па-ангельску", - сказаў Рыма.
  
  
  "Чаму?" - спытаў прэм'ер.
  
  
  "Таму што мне трэба сказаць табе некалькі рэчаў, якія я не хачу, каб Чыўну даводзілася перакладаць".
  
  
  "Ён вельмі стаміўся", - умяшаўся Чыун. "Магчыма, як-небудзь у іншы раз".
  
  
  "Цяпер усё будзе ў парадку", - перабіў Рыма. "Пхеньян - горад шлюх", - пачаў ён.
  
  
  "Хіба мы гэтага не ведаем", - сказаў Сон. "Калі вы хочаце ўбачыць добры горад, вам трэба прыехаць у Хамхунг, мой родны горад. Гэта сапраўднае месца".
  
  
  "Калі людзі там такія ж, як тут, - сказаў Рыма, - ты можаш іх набіць".
  
  
  "Людзі ўсюды застаюцца людзьмі", - сказаў Сунг. "Нават тут. Я мяркую, нават у Амерыцы".
  
  
  Чыун кіўнуў. Рыма знаходзіў невыносным тое, што ён не мог абразіць Суна.
  
  
  "Я быў у В'етнаме", - нарэшце сказаў Рыма. "Я выдаткаваў марна шмат в'етнамцаў!"
  
  
  "Недастаткова", - сказаў Сун. “В'етнамцы падобныя на птушыны памёт. Наколькі я разумею, Ханой нічым не лепшы за Сайгон. Часам я задаюся пытаннем, як птушыная кодла адрознівае сябе адзін ад аднаго”.
  
  
  "Я хацеў бы сцерці з твару зямлі ўвесь камуністычны конг", - сказаў Рыма.
  
  
  Кім Ір Сен паціснуў плячыма. “Магчыма, гэта нядрэнная ідэя. В'етнам – адзіная краіна, пра якую я калі-небудзь чуў, дзе насельніцтва павялічылася падчас вайны. Спадзяюся, вы не надта зблізіліся з кім-небудзь з в'етнамцаў. Ведаеш, яны ўсе хворыя”.
  
  
  "О, чорт", - сказаў Рыма і здаўся. Ён адвярнуўся і паглядзеў у акно на халоднае белае карэйскае неба.
  
  
  "Я пайду", - пачуў ён словы Кім Ір Сена.
  
  
  "Вы задаволіце так, што вашыя зладзеятыя міністры тут больш не будуць красці даніну", – сказаў Чыун.
  
  
  "Я буду. Даніна зараз знаходзіцца пад маёй абаронай".
  
  
  Чыун кіўнуў. Ён праводзіў Суна да дзвярэй і, калі прэм'ер сыходзіў, сказаў яму тэатральным шэптам: "Не хвалюйся з-за таго, што ён сказаў. У душы ён сапраўды карэец".
  
  
  "Я ведаю", - сказаў Кім Ір верасня.
  
  
  Чіун зачыніў дзверы і зноў застаўся сам-насам з Рыма.
  
  
  "Ну?" спытаў Рыма.
  
  
  "Якая студня?"
  
  
  "Я ўпэўнены, табе ёсць што сказаць. Скажы гэта".
  
  
  "Я рады, што ты загаварыў пра гэта, Рыма. Твой удар супраць Nuihc быў памылковым. Удар быў на цалю ніжэй, чым трэба, каб прынесці якую-небудзь рэальную карысць. У ранейшыя часы я б дараваў такую неахайнасць, таму што вашыя непрыстойныя амерыканскія погляды заўсёды робяць вас неахайнымі.Але цяпер я больш не магу гэтага апраўдваць.Як толькі вы паправіцеся, вы павінны папрактыкавацца.На шчасце, жыхары вёскі ведалі, што ты быў паранены, таму яны прабачаць тваю неахайнасць.Ты не зганьбіў Дом, але мы павінны быць упэўнены, што ты ніколі не зробіш гэтага зноў ".
  
  
  "Гэта ўсё, што ты можаш сказаць?"
  
  
  "Што яшчэ?"
  
  
  "Чаму ў цябе быў чырвоны пазногаць?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Мой пазногаць?"
  
  
  "Так. Твой пазногаць на ўказальным пальцы левай рукі".
  
  
  "У сваім трызненні ты, павінна быць, уявіў гэта", – сказаў Чыун.
  
  
  "Ты разбіў Нуіка, ці не так?"
  
  
  "Рыма. Якія жудасныя рэчы даводзіцца казаць. Ты ведаеш, што Майстар абавязаны ніколі не біць кагосьці з вёскі. І я Майстар. О, можа быць, на некалькі секунд, калі Нуіч заявіў, што ён Майстар, можа быць, я і не быў Майстрам, але..."
  
  
  "Не расказвай мне нічога падобнага", - перабіў Рыма. "Ты быў Майстрам і застаешся Майстрам, і калі ты прыстрэліў яго, табе не трэба было гэтага рабіць".
  
  
  "Калі я зрабіў нешта не так, я адкажу перад сваімі продкамі. Але гэта ўсё ўчора і сёння. Цяпер мы павінны пагаварыць пра заўтрашні дзень. Пра той дзень, калі ты, Рыма, станеш майстрам сінанджу."
  
  
  Чіун шырока раскінуў рукі, каб ахапіць усю спальню з яе асартыментам гаршкоў, слоікаў і ваз.
  
  
  "Толькі падумай, Рыма, калі-небудзь гэта ўсё будзе тваім".
  
  
  "Вярніце Nuihc", - сказаў Рыма, і ўпершыню за некалькі дзён смех не прычыніў шкоды.
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"