Форсайт Фредерiк : другие произведения.

Дзень Шакала

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
Оценка: 10.00*4  Ваша оценка:

  
  Дзень Шакала
  
  Фредерiк Форсайт
  
  
  
  
  
  Адзiн iз найвiдомiших трилерiв, калi-небудь написаних, " Дзень шакала" - це приголомшлива iсторiя пра змагаццабу за тыя, щоб зловити вбивцю, поки не пiзно.
  
  Зараз 1963 рiк, анонiмний англi"ць яе рэлiзу найнятий начальнiкам операцiй ОАД для вбивства генерала дэ Гальле. Невдала спроба ѓ минулому роцi означа", що цiлi буде майже неможливо досягти. Але цей останнiй сюжэт включа" смертельну зброю: вбивцю з легендарним талентам.
  
  Вiдомий лише як Шакал, цього безжалiсного тая смяротнай вбивцю необхiдно зупинити, алё як вiдстежити людину, яка iсну" лише за назвою?
  
  
  
  
  ЧАСТИНА ПЯРША
  
  Анатомiя сюжэце
  
  
  
  РОЗДIЛ ПЕРШЫ
  
  Березневого дня аб шостiй сорак ранку ѓ Парижi холадна, i зда"ться шчэ холоднiше, колi людину збираються стратити. Тi"ї години 11 березня 1963 року ѓ галаѓнога дворi форта Iврi палкоѓнiк французыных СПС стояв перад кiлком, убитим у прохолодний гравiй, його рукi були гэтай язанi за стовпом, i дивився з недовiрою, що повiльно зменшувалась. загiн солдатiв, що стояв проти нього за двадцять метрiв.
  
  Адна нага пошкрябала пiсок, ледве звiльнившись вiд напруги, колi пов'язка нав'язала очi пiдполковника Жана-Марi Басть"на-Тiрi, востанн" затуляючи свiтло. Бурмотiння ксяндзы було безпорадним кантрапунктам да трiскоту двадцяти рушничних затворiв, колi салдатi атакували й зводили карабiни.
  
  Пастава мурами вантажiвка "Берлi"т" проривала, шукаючи проїзду, колi якась менша машына перетинала шлях да цэнтру мiста; гук зацiх, замаскувавши наказ "Цiлься" вiд офiцера, який керував кашарай. Гучний вагонь з рушниць, колi вiн пролунав, не спричинив жодної брижi на поверхнi мiста, що прокидалося, окрiм таго, що на кiлька мiцяй пiдняв ѓ неба пурхання голубiв. Єдиний "удар" секунди пiзнiше перавароту загубився у наростаючому шумi транспарце з-за стiн.
  
  Смерць офiцера, лiдера бандзi вбивць Секретної армiйської органiзацiї, яка намагалася застрелити прэзiдэнта Францiї, малая нагоды кiнцем - кiнцем подальших замахiв на життя прэзiдэнта. Воляю долi це ознаменувало катах, i щоб пояснити, чому, спершу потрiбно було пояснити, чому таго березневого ранку на подвiр'ї вiйськової ѓ'явiць язницi пiд Парыжам павiсла тiло з решiтками, яке павiсла на мотузках. . .
  
  Сонце нарештi опустилося за стiну палацу, i довгi тiнi пробiгли па подвiр'ю, приносячи бажане полегшення. Навiть аб сьомiй вечора найспекотнiшого дня ѓ роцi тэмпература ѓсё шчэ булай 23 градуси за Цельсi"м. Па всьому запальнага мiсту парижани нагромадили сварливих дружын i дiтей, якi крычалi, у автомобiлi тая потяги, щоб виїхати на вихiднi ѓ сяло. Було 22 серпня 1962 року, дзень, калi кiлька чоловiкiв, якi чекали за межами мiста, вирiшили, що прэзiдэнт генерал Шарль дэ Голь ма" померти.
  
  Поки населення мiста готувалося втекти вiд спеки заради вiдносної прохолоди рiчок i пляжiв, засiдання Кабiнету мiнiстрiв за вишуканим фасадам Єлисейського палацу тривало. Папярок сiро-карычневага гравiю переднього двары, який тепер охолоджувався ѓ бажанiй тiнi, шiстнадцять чорних салонiв Citroen DS стаялi носам да хваста, утворюючи коло навколо трьох чвертей площi.
  
  Погоничi, що ховалися ѓ найглибшiй тiнi бiля захiдної стiни, кудзi першими прибули тiнi, обмiнювалися несутт"вими жартами цiхi, хто праводзiць бiльшу частину своїх робочих днiв, чекаючи на примхи своїх господарiв.
  
  Праз незвичайну тривалiсть обговорень Кабiнету почулося шчэ невтiшне бурчання, аж поки за мить да сьомої тридцять за скляними дверима на верхнiх шасцi сходах палацу не з'елi явився прикутий ланцюгами й упрыгожванняѓ медалямi прыстаѓ i жэстам вивiв на варту. Серед водiїв викинули напiввикуренi "Голлуази" й розтерли їх на гравiй. Охоронцi й охоронцi заспелi ѓ своїх боксах бiля вхiдних ворiт, а масивнi залiзнi решiтки вiдчинилися.
  
  Шофери сидiли за кермом своїх лiмузинiв, колi за вiтражним склом з'елi явилася пярша група мiнiстрiв. Прыстаѓ вiдчинив дверi, i члени Кабiнету спустилися сходамi, обмiнюючись кiлькома при"мностями ѓ останню хвилину, щоб спокiйно правесцi вихiднi. У парадку черговостi салони пiднялися да пiднiжжя сходiв, прыстаѓ вiдчинив заднi дверi з паклонам, мiнiстри залiзли у свої некаторы час, їх вiдвезли повз салюти Республiканської гвардiї тая виїхали на Фобур Сэн-Анарэ. .
  
  За дзесяць хвилин смуроду зникли. Два довгi чорнi Citroen DS 19 залишилися на подвiр'ї, i кожен повiльно пiд'їхав да пiднiжжя сходiв. Першим iз вимпелом Прэзiдэнта Французької Республiки керував Франсiс Марру, водiй-полiцейський з тренувального тая штабнога табору Нацiональної жандармерiї ѓ Саторi. Його мовчазна вдача тримала його осторонь вiд жартiв мiнiстерських вiзникiв у дворi; його крижанi нервы тая здатнiсть швiдка й безпечно їздити дазволiлi йому нагоды особистим водi"м дэ Голя. Окрiм Марру, машына булай порожня.
  
  Аб 7.45 за скляними дверима з'елi явилася шчэ адна група, i чоловiки на гравiю знову напружилися. За склом з'елi явився Шарль дэ Голь у сво"му звичному двобортному вугiльно-сiрому костюмi тая темнiй краватцi. Зi старосвiтською ввiчливiстю вiн провiв мадам Iвонн дэ Голь спочатку праз дверi, а потiм узяв її пiд руку, щоб спустити схадзi да "Сiтроена", що чекав. Бiля автомобiля смуроду розiйшлися, а дружына Прэзiдэнта сiла на задн" сидiння переднього аѓто з лiвого боку. Генерал пiдсiв да неї справа.
  
  Їхнiй зяць, палкоѓнiк Ален дэ Буась", тодiшнiй начальнiк штабу бронетанкових i кавалерiйських пiдроздiлiв французької армiї, перевiрив, чы заднi дверi надiйно зачиненi, а потiм зайняв сво" мiсце попереду бiля Марру.
  
  У iншага вагонi сiли шчэ дво" з група функцiонерiв, якi супроводжували президентське подружжя па сходах. Анрi слановай Жудер, незграбний охоронець таго гадзiне, кабiлець з Алжыру, сiв на передн" сидiння бiля водiя, поклав важкий рэвальвер пiд лiву пахву й плюхнувся таму. Вiдтодi його очi безперервно мерехтiли не па машинi попереду, а па ходнiках i кутах вулиць, якi промайнули повз. Пiсля останнього словы аднаго з чергових охоронцiв, щоб його залишили, другий чоловiк сiв у задню адзiн. Iм яе рэлiзу комiсар Жан Дюкре, начальнiк Президентського корпуса безпеки.
  
  Бiля захiдної стiни два мотарди ѓ бiлих шоломах ѓключылi свої двигуни й повiльно виїхали з тiнi да ворiт. Перад уваходам смуроду зупинилися на вiдстанi дзесяцi футiв i озирнулися. Марру вiдiрвав першы "Сiтроен" вiд сходiв, махнуѓшы да ворiт i зупинився позаду мотоциклiстiв.
  
  Залiзна решiтка знову вiдчинилася, i невеликий картэж промчав повз охоронцiв iз шампаламi да Фобур Сэнт-Анарэ. Дiйшовши да кiнця фору Сен-Анарэ, калёна прокотилася на авеню дэ Марiньї. З-пiд каштанiв молодий чоловiк у бiлому шоломi вярхi на скутерi спостерiгав за проїздом картэжу, потiм вiд'їхав вiд узбiччя й пiшов слiдом. Рух транспарту яе рэлiзу нормальним для серпневих вихiдних, i жодного попереднього попередження пра вiд'їзд прэзiдэнта не було. Пра наближення калонii даiшникам сповiщав лише гул мотоциклетних сiрэн, i їм доводилося несамовито махати й свистiти, щоб вчасно зупинити рух.
  
  Калона набрала швидкiсть на темнiй алеї й вилетiла на освiтлену сонцем площу Клемансо, прямуючи прама да моста Олександр III. Скутеристу, який їхав у смузi службових автомобiлiв, не було труднощiв слiдувати. Пiсля мосце Марру слiдував за мотоциклiстами на авеню Генерала Галлi"нi, а звiдти на шырокi бульвар Iнвалiдiв. У скутериста на цей момант " вiдповiдь. На перехрестi бульвары Iнвалiдiв i вулицi Варенн вiн вiддав кричущу заслiнку й павярнуѓшы да кафэ на кутку. Увiйшовши всередину, дiставши з кишенi маленькi металевий жэтон, вiн пройшов да задньої частини кафэ, дэ яе рэлiзу тэлефон, i зателефонував на мiсцевий нумар.
  
  Пiдполковник Жан-Марi Басть"н-Тiрi чекав ѓ кафэ ѓ передмiстi Медон. Йому було тридцять п'яць, вiн одружений, мав трьох дiтей i працював у Мiнiстерствi авiацiї. За звичайним фасадам свого професiйного та сiмейного життя вiн плекав глибоку озлобленiсть да Шарля дэ Голя, який, на його думку, зрадив Францiю тая людзей, якi ѓ 1958 роцi закликали його повернутися да уладзi, вiддавши Алжыр алжирським нацiоналiстам.
  
  Вiн нiчога не втратив праз втрату Алжыру, i його мотивували не особистi мiркування. У власних вачах вiн яе рэлiзу патрiотом, людиною, переконаною, шчо вiн служитиме своїй улюбленiй країнi, убивши людину, яка, на його думку, зрадила її. Багато тисяч людзей подiляли його паглядзi ѓ той гадзiну, алё небагато ѓ порiвняннi з iмi були фанатичними членамi Органiзацiї та"мної армiї, яка поклялася вбити Дэ Голя i повалити його уряд. Басть"н-Тiрi яе рэлiзу такою людиною.
  
  Вiн потягував пiва, колi пролунав дзвiнок. Бармэн перадаѓшы йому тэлефон, потiм пiшов налаштувати телевiзор на iншому кiнцi бара. Басть"н-Тiрi прислухався кiлька секунд, пробурмотiв "Дуже добре, дякую" у муштук i паставiѓшы його. За його пiва вже заплацiлi. Вiн вийшов iз бара на тратуар, узяѓшы з-пiд пахви згорнуту газэту й обережно її двiчi розгорнув.
  
  На протилежному боцi вулицi маладая жiнка апусцiла мереживну завiсу сво"ї кватэры на першому поверсi й звернулася да дванадцятьох чоловiкiв, якi вешталися па кiмнатi. Вона сказала: "Це маршрут нумар два". П'ятеро молодих людзей, аматорiв у справi вбивства, перасталi крутити собi рукi i пiдскочили.
  
  Iншi сямёра були старшi й менш нервовi. Старэйшым серед iх у спробi вбивства тая iншым пiсля Басть"на-Тiрi яе рэлiзу лейтэнант Ален Бугрене дэ ла Токне, крайнiй правий прихильник iз сiм'ї землевласникiв. Йому було тридцять п'яць, одружений, мав двох дiтей.
  
  Найнебезпечнiшим чоловiком у кiмнатi яе рэлiзу Жорж Ватiн, тридцяти дев'яцi рокiв, громiздкi плечi тая квадратнi щелепи, фанатык ОАД, за походженням iнженер-аграрнiк з Алжыру, який за два рокi знову стаѓшы адным iз найнебезпечнiших тригерiв ОАД... чоловiки. Праз старе поранення ногi його ведалi як Кульгавого.
  
  Колi дiвчина оголосила цю навiну, дванадцять чоловiкiв зiбралися ѓнiз, праз задню частину будiвлi, да бiчної вулицi, дэ було прыпаркавана шiсть автомобiлiв, усi викраденi чы взятi напракат. Гадзiну яе рэлiзу 7.55.
  
  Басть"н-Тiрi особисто цiлими днямi готував мiсце вбивства, вимiрював кути вогню, швидкiсть i вiдстань транспортних засобiв, що рухалися, а також ступiнь вогневої потужностi, необхiдний для їх ннявыспяткi. Мiсце, яке вiн вибрав, булай довга прамая дарога пiд назвою Авеню дэ ла Лiберасьон, що вяла да галаѓнога перехрестя Птi-Кламар. За планам пярша група зi стрiльцями з гвинтiвками вiдкрила вагонь па машинi прэзiдэнта приблизно за двiстi ярдiв да перехрестя. Смуроду ховалися за фургонам Estafette, припаркованим на узбiччi, починаючи вагонь пiд дуже невеликим кутом да зустрiчних транспортних засобiв, щоб кацi стрiлкам мiнiмальну вiдстань.
  
  За пiдрахунками Басть"на-Тiрi, да таго моманту, як вона наблизиться да фургона, праз лiдируючу машыну ма" прайсцi сто п'ятдесят куль. Зупинивши президентську машыну, сябра група OAS змiтала бiчнiй дорозi, щоб з близької вiдстанi пiдiрвати машыну полiцiї безпеки. Обидвi група витратили кiлька секунд, щоб добити президентську вечiрку, а потiм памчала да трьох транспортних засобiв для втечi iншою вулицею.
  
  Сам Басть"н-Тiрi, тринадцятий iз кашары, мав бути наглядачем. Да 8.05 група були на позицiях. За сто ярдiв iз паризького баку засiдки Басть"н-Тiрi бездiяльно стояв бiля автобусної ннявыспяткi з газетою. Помах газетою дасць сiгнал Сержу Бернь", лiдеру першої команди, який стоятиме бiля Естафет. Вiн передасть наказ стрiльцям, що розкинулися ѓ травi бiля його нiг. Бугрене дэ ла Токнайе керував автомобiлем, щоб перехопити полiцiю безпеки, а поряд iз iм стояв Ватiн Кульгавий, який тримав у руках пiстолет-кулемет.
  
  Колi запобiжнi замкi вiдiрвалися бiля дарогi ѓ Петi-Кламарi, калёна генэрала дэ Голя звiльнилася вiд щiльнiшого трафiку ѓ центрi Парыжа тая досягла бiльш вiдкритих проспектiв передмiстя. Тут швидкiсть зросла майже да шiстдесяти мiль на гадзiну.
  
  Калi дарога вiдкрилася, Френсiс Марру кiнуѓшы погляд на годинник, вiдчув уперту нетерплячiсть старога генерала позаду нього й збiльшив швидкiсть шчэ бiльше. Дво" водiїв мотоциклiв вiдступили, щоб зайняти мiсце ѓ тилу калонii. Дэ Ґоллю нiколи не подобалася така хвилястiсть, сидячи попереду, i вiн абыходзiць їх, колi мiг. Такiм чынам калона ѓ'явiць їхала на авеню дэ ла Дивiжн Леклерк у Петi-Кламар.
  
  За мiлю глухiмi зычнымi ѓ канцы па дорозi Басть"н-Тiрi вiдчував наслiдки сво"ї великої памылкi. Вiн не дiзнався пра це, поки не повiдомила полiцiя, колi вiн сидiв праз кiлька мiсяцiв у камерi смертникiв. Розслiдуючи розклад його вбивства, вiн звернувся да календара, щоб виявити, що сутiнки надышлi 22 серпня аб 8.35, здавалося б, досить пiзно, навiть якщо Дэ Голь запiзнювався за своїм звичайним розкладом, як вiн i яе рэлiзу. Алё календар, да якого звернувся палкоѓнiк СПС, стосувався 1961 року. 22 серпня 1962 року сутiнки надышлi аб 8.10. Цi двадцять п'яць хвилин малi змiнити iсторiю Францiї. Аб 8.18 Басть"н-Тiрi помiтив калону, що мчить авеню дэ ла Лiберасьон да нього зi швидкiстю сiмдесят мiль на гадзiну. Вiн несамовито розмахував газетою.
  
  Праз дарогу, за сотню ярдiв униз, Бернь" злосна вдивлявся крiзь темряву ѓ тьмяну постать бiля автобусної ннявыспяткi. - Палкоѓнiк ужо памахаѓшы папером? вiн не запитував нi ѓ каго канкрэтна. Цi словы ледь злетiли з його вуст, колi вiн побачив, як акулячий нiс президентської некаторы час промайнув повз автобусну зупинку тая з'елi явився у видiннi. "Пожежа!" - кричав вiн чоловiкам бiля своїх нiг. Смуроду вiдкрилися, калi канвой наблизився да iх, стрiляючи з кутом дев'яносто градусiв па рухомiй цiлi, що пролiтала повз iх зi швидкiстю сiмдесят мiль на гадзiну.
  
  Тыя, що машына взагалi витримала дванадцять куль, було даниною влучностi вбивць. Бiльшiсть iз iх зачепили Citroen ззаду. Двi шини розiрвалися пiд вогнем, i хоча смуроду були самоущiльнювальними камерамi, раптова втрата тиску призвела да таго, що автомобiль, що мчав на швидкостi, нахилився тая занiс переднi колы. Саме тодi Франсiс Марру врятував життя дэ Голю.
  
  Поки стрiлець-ас, екс-легiонер Варга рiзав шини, решта спустошувала магазини у зникаюче задн" скло. Кiлька снарядiв пройшли крiзь кузаѓ, а адзiн розбив задн" скло, пройшовши ѓ декiлькох цалях вiд носа прэзiдэнта. Сидячи на передньому сидiннi, палкоѓнiк дэ Буась" обернувся й заревiв: "Лiзь!" да свайго свёкра. Мадам дэ Голь схилила галаву да колiн чоловiка. Генерал даѓшы волю марознага: "Шчо, знову?" i повернувся, щоб подивитися ѓ задн" вiкно.
  
  Марру тримав кермо, що тремтiло, i обережно павярнуѓшы ѓ намець, послаблюючи пры цьому акселератар. Пiсля митт"вої втрати потужностi "Сiтроен" знову помчав у напрямку да перехрестя з авеню дзю Буа, бiчної дарогi, дэ чекав другий камандас з ОАС. Позаду Марру машына охорони чiплялася за його хвiст, не торкнувшись жодної кулi.
  
  Для Бугрене дэ ла Токне, який чекав iз запущеним двигуном на авеню дзю Буа, швидкiсть автомобiлiв, що наближалися, дала йому чiткий вибiр: перехопити тая вчинити самогубство, колi метал, що летить, розрiза" його на шматки, або вiдпустити зчеплення за пiвсекунди. запiзно. Вiн вибрав останн". Колi вiн павярнуѓшы сваю машыну з узбiччя на лiнiю з президентським конво"м, це була не машына дэ Голя, а машына охоронця стрiльця слановай Жудера тая комiсара Дюкре.
  
  Схилившись вiд правага бакавога вiкна пастава автомобiлем вiд паясы догори, Ватiн випорожнив свiй пiстолет-кулемет у заднiй частинi DS попереду, у якому вiн мiг побачити пихатий профiль Дэ Голя крiзь розбите скло.
  
  "Чому цi iдiоти не стрiляють у вiдповiдь?" - жалiбно запитав дэ Голь. Д Джоудер намагався вистрiлити у вбивць з OAS праз дзесяць футiв повiтря мiж двома автомобiлями, алё полiцейський водiй закрив йому огляд. Дюкре крыкнуѓшы водi"вi, щоб вiн тримався прэзiдэнта, i праз секунду OAS залишилися позаду. Дво" водiїв мотоциклiв, аднаго з яких ледь не збiлi з мiсця праз тыя, що дэ ла Токне раптово кинувся з узбiччя, оговталися й зачинилися. Уся калёна промчала да кiльцевої розв'язки тая розв'язки, перетнула її й продовжила рух у напрямку Вiллакубле.
  
  На мiсцi засiдки у бiйцiв ААС не було гадзiне на вза"мнi звинувачення. Смуроду малi з'елi явитися пiзнiше. Залишивши тры автомобiлi, якi використовувалися ѓ операцiї, смуроду стрибнули на борт транспортних засобiв i зникли у темрявi.
  
  Комiсар Дюкре зателефонував Вiллакубле зi свого автомобiльного передавача й коратка розповiв, що стала. Калi калёна прибула праз дзесяць хвилин, генерал дэ Голь наполiг на таго, щоб їхати прама да перону, дэ чекав вертолiт. Калi машына зупинилася, натовп офiцерiв i чиновникiв оточив її, вiдчиняючи дверi, щоб допомогти приголомшенiй мадам дэ Голь пiдвестися. З iншого баку з-пiд уламкiв вийшов генерал i витрусив аскепкi скла з лацканы. Iгноруючи панiчнi благання навколишнiх офiцерiв, вiн обiйшов машыну, щоб взяти дружыну пiд руку.
  
  "Ходiмо, мая люба, мi їдемо додому", - сказаѓшы вiн їй i нарештi висловив штабу СПС свiй вердыкт щодо ОАС. "Смуроду не можуть стрiляти прама". З цими словамi вiн спрямував дружыну ѓ вертолiт i сiв бiля неї. Да нього при"днався слановай Жудер, i смуроду вирушили на вихiднi ѓ сяло.
  
  На асфальтi Френсiс Марру сидiв за кермом iз попелястим обличчям. Обидвi шини вздовж правага боку автомобiля нарештi вiдмовили, i DS їхав на своїх дысках. Дюкре цiха пробурмотiв йому словы привiтання, а потiм продовжив розчищати.
  
  Поки журналiсти всього свiту спекулювали пра намах на вбивство i за вiдсутностi чогось кращого заповнювали свої калонкi особистими припущеннями, французька полiцiя, очолювана Surete Nationale за пiдтримки секретної служби тая жандармерiї, розпочала найбiльшу полiцейську операцiю у Францiї. iсторiї. Невдовзi це мала нагоды найбiльшим полюванням у країнi, яке лише пiзнiше було перевершене полюванням на iншого вбивцю, iсторiя якого залиша"ться невiдомою, алё який ѓсё шчэ значыцца ѓ файлах пiд кодовим iм'ям Шакал.
  
  Смуроду отримали сваю першу перерву 3 верасня, i, як це часта бува" ѓ полiцейських, рутинна перевiрка дала результати. За межами мiста Валанс, на пiвдень вiд Лiона, на головнiй дорозi з Парыжа ѓ Марсэль полiцейський блокпост зупинив приватну машыну з чотирма чоловiками. Таго дня смуроду зупинили сотнi людзей, щоб перевiрити документи, що посвiдчують асобу, алё ѓ цьому випадку адзiн iз чоловiкiв у машинi не мав пры собi документiв. Вiн стверджував, що втратив їх. Тая Його iнших трьох даставiлi ѓ Валанс для звичайного допиту.
  
  У Валенсi було встановлено, що iншi тро" ѓ машинi не малi нiчога спiльного з четвертим, окрiм таго, що запропонували йому пiдвезти. Їх вiдпустили. У чацвёртага чоловiка ѓзялi вiдбитки пальцiв i вiдправили да Парыжа, щоб перевiрити, чы вiн той, за каго сябе вида". Вiдповiдь надiйшла праз дванадцять часоѓ: вiдбитки пальцiв належали двадцятидворiчному дэзерцiру з Iноземного легiону, якому висунули звинувачення за вiйськовим законодавством. Алё iм'я вiн назваѓшы цiлком правильним - П'"р-Денi Маґад.
  
  Магаде яе рэлiзу доставлений да штаб-кватэры регiональної служби судової полiцiї ѓ Лiонi. Очiкуючи ѓ передпокої на допит, адзiн iз полiцейських, якi його охогублялi, грайливо запитав: "Ну, а як щодо Петi-Кламара?"
  
  Магаде безсило знизав плечима. - Гаразд, - вiдповiв вiн, - що цi хочеш шляхты?
  
  Поки приголомшенi полiцейськi слухали його, а ручкi стенографiстiв видряпували адзiн нататнiк за iншим, Магаде "спiвав" вiсiм часоѓ. Наприкiнцi вiн назваѓшы iмена скурнага з учасникiв Petit-Clamart i шчэ дев'ятьох, якi вiдiгравали меншi ролi на стадiях планування чы закупiвлi обладнання. Всього двадцять два. Полювання було розпочате, i цього разу полiцiя ведала, каго шука".
  
  Зрештою лише адзiн утiк, i донинi його жодного разу не спiймали. Жорж Ватiн втiк i, як припускають, прожива" ѓ Iспанiї разам з бiльшiстю iнших лiдерiв ОАД сярэд цивiльних поселенцiв Алжыру.
  
  Допити тая пiдготовка звинувачень проти Басть"на-Тiрi, Бугрене дэ ла Токне тая iнших лiдерiв змови були завершенi да грудная, i група постала перад судом у сiчнi 1963 року.
  
  Поки тривав судовий працэс, ОАД зiбралася з сiламi для чергової тотальної атакi на голлiстський уряд, а французькi секретнi служби вiдбивалися зубамi й пазурами. У при"мних нормах паризького життя, пiд шпонам культури тая цивiлiзацiї точилася адна з найзапеклiших i найсадистських пiдпiльних вiйн сучасної iсторiї.
  
  Французька сакрэтная служба назива"ться Service de Documentation Exterieure et de Contre-Spynage, вiдома скорочено як SDECE. Його обов'язки полягають як у шпигунствi за межами Францiї, так i ѓ контршпигунствi всерединi, хоча гадзiну вiд гадзiне скурныя служба може перекривати територiю iншої. Служба One - це чыстае розвiдка, яка пiдроздiля"ться на бюро, вiдомi лiтерою R для Renseignement (Iнформацiя). Цi пiдроздiли R. 1 Iнтелектуальний аналiз; Р. 2 Схiдна Європа; Р. 3 Захiдна Європа; Р. 4 Афрыка; R. 5 Близький Схiд; Р. 6 Далёкi Схiд; R. 7 Амерыка/Захiдна пiвкуля. Сябра служба займа"ться контршпигунством. Тры i чотири складають Комунiстичну секцiю ѓ адным офiсi, Шiсть - це фiнанси, а Сiм - адмiнiстрацiя.
  
  П'ятий сервiс ма" однослiвну назву - Дiя. Цей офiс яе рэлiзу ядром вiйни супраць ОАД. З штаб-кватэры ѓ комплексi непоказних будiвель бiля бульвары Морть" пакаля Порт-дэ-Лiлас, брудного передмiстя пiвнiчно-схiдного Парыжа, сотня бойовикiв Служби дiй вирушила на вiйну. Цi чоловiки, у асноѓным корсиканцi, були найближчим да вигаданого "крутога хлопця" у рэальнаму життi. Їх навчили да найвищої фiзичної пiдготовки, а потiм вiдвезли да табору Саторi, дэ спецiальна частина, вiдгороджена вiд решти, навчила їх усьому вiдомому пра руйнування. Смуроду сталi експертами у боротьбi зi стрiлецької зброї, рукапашным баi, каратэ тая дзюдо. Смуроду пройшли курсах радiозв'язку, пiдривно-диверсiйної роботи, допитiв iз застосуванням тортур i без iх, викрадення людзей, пiдпалiв i вбивств.
  
  Однi розмовляли лише французькою, iншi вiльно володiли кiлькома мовами i були вдома ѓ будь-якiй столицi свiту. Смуроду малi повноваження вбивати пiд гадзiну виконання службових обов'язкiв i часта iмi користувалися.
  
  Оскiльки дiяльнiсть OAS стала бiльш насильницькою тая жорстокою, дырэктар SDECE, генерал Юджын Гiбо, нарештi зняв морди з цих людзей i пусцiѓшы їх на волю ѓ OAS. Деякi з iх записалися у ОАД i пранiклi да її вищих рады. Звiдси смуроду були задоволенi наданням iнформацiї, на основi якої iншi маглi дiяти, i багато емiсарiв ОАД пiд гадзiну мiсiй у Францiї чы iнших регiонах, дэ смуроду були вразливими для полiцiї, були пiдiбранi на основi iнформацiї, наданої спiвробiтниками служби дiй у терористичнiй органiзацiї. У iнших випадках розшукуваних людзей не маглi виманити да Францiї, i їх безжально ѓбiвалi за межами країни. Багато родичiв проста зниклих бiйцiв ОАС назавжди вiрили, що цих чоловiкiв лiквiдувала Служба дiй.
  
  Не тыя, щоб ОАД потребував урокiв насильства. Смуроду бiльше, нiж будь-який полiцейський, ненавидiли людзей зi служби дiй, вiдомих як Барбузи або Бородати праз їхню ролю пiд прикриттям. У останнi днi боротьби за уладу мiж ОАД i голлiстською владою ѓ Алжирi ОАД захопили живими сiм барбузiв. Пiзнiше тiла були знайденi звисаючими з балконiв i лiхтарних стовпiв без вух i носiв. Такiм чынам тривала та"мна вiйна, i поѓны iсторiя пра тыя, хто загинув пiд тортурами у якому пiдвалi, нiколи не буде розказана.
  
  Решта барбузiв залишилися за межами OAS на поклик SDECE. Деякi з iх були професiйними головорiзами зi злочинного свiту да таго, як їх прийняли на службу, зберегли свої старi гэтай язки тая неадымноразово зверталися за допомогою да своїх колишнiх друзiв зi злочинного свiту, щоб виконати асаблiва брудну робату для уряду. Саме ця дiяльнiсть викликала у Францiї розмови пра "паралельну" (неофiцiйну) полiцiю, нiбито за наказам аднаго з правих рук прэзiдэнта дэ Голя, пана Жака Фоккара. Насправдi "паралельної" полiцiї не iснувало; Дiяльнiсть, яка їм припису"ться, здiйснювалася сильними озбро"ннями Служби дiй або тимчасово залученими бандитськими босами з "середовища".
  
  Корсиканцi, якi домiнували як у кримiнальному свiтi Парыжа, Марсэля, так i ѓ Службi дiй, знають толк у вендеттах, i пiсля вбивства сямi барбузiв Мiсiї З у Алжирi булай оголошена вендэта ОАД. Подiбно да таго, як пiдземний свiт Корсiкi допомiг саюзнiкам пiд гадзiну висадки на пiвднi Францiї у 1944 роцi (для власних цiлей; згодом смуроду загналi ѓ кут бiльшу частину торгiвлi на Блакiтным узбережжi як винагороду), так на початку шiстдесятих корсиканцi знову, у тым за Францiю у вендетi з ОАД. Багато чоловiкiв з ОАД, якi були pieds-noir (французи алжирського походження), малi тi ж риси, що й корсиканцi, i гадзiнай вiйна булай майже братовбивчою.
  
  У мiру таго як тривав судовий працэс над Басть"ном-Тiрi тая його колегами, також почалася кампанiя OAS. Його дороговказом, закулiсним iнiцiатором змови Петi-Кламара яе рэлiзу палкоѓнiк Антуан Аргу. Прадукт аднаго з найкращих унiверситетiв Францiї, технiка Еколь Полi, Аргу мав добры розум i динамiчну енергiю. Як лейтэнант дэ Голя ѓ Вiльнiй Францiї вiн воював за звiльнення Францiї вiд нацистiв. Згодом командував кавалерiйським палком у Алжирi. Невисокий, сухорлявий чоловiк, вiн яе рэлiзу блискучим, алё нещадним салдатам, i ѓ 1962 роцi вiн стаѓшы керiвником операцiй ОАД у вигнаннi.
  
  Маючи досвiд психологiчної вiйни, вiн розумiв, що боротьба проти Голлiстської Францiї вiнаватая вестися на всiх рiвнях, за допомогою терору, дипломатiї тая зв'язкiв з громадськiстю. У рамках кампанiї вiн органiзував для галаве Нацiональної дзеля апору, полiтичного крила ОАД, колишнього мiнiстра закордонних справ Францiї Жоржа Бiдо, кацi серiю iнтерв'ю газетам i телебаченню па всiй Захiднiй Європi, щоб пояснити опозицiю ОАД генералу дэ Голя ѓ "поважних" термiнах.
  
  Тепер Аргу використовував високий iнтелект, який калiся зробив його наймолодшим палкоѓнiкам у французькiй армiї, а тепер зробив його найнебезпечнiшою людиною ѓ ОАД. Вiн органiзував для Бiдо ланцюжок iнтерв'ю з кореспондентами головних мереж i газет, пiд гадзiну яких старий полiтик змiг приховати менш при"мну дiяльнiсть головорiзiв ОАД.
  
  Успiх пропагандистської операцiї Бiдо, натхненної Аргу, стурбував французький уряд так само, як i тактыка терору тая хвиля пластыкавых бомбаѓ, що вибухають у кiнотеатрах i кафэ па всiй Францiї. Тодi 14 лютага було розкрито шчэ адну змову щодо вбивства генерала дэ Голя. Наступного дня вiн мав прочитати лекцiю у Вiйськовiй школi на Марсовому полi. Сюжэт полягав у таго, що колi вiн увiйшов да залы, його мав вистрелити ѓ спiну вбивця, який сидiв сярэд карнiза сусiднього кварталу.
  
  Пiзнiше за змову постали перад судом Жан Бiшон, капiтан артилерiї на iм'я Роберт Пуанар, i викладач англiйської мови у Вiйськовiй академiї мадам Поль Русселе дэ Лiффiак. Тригером мав бути Жорж Ватiн, алё Кульгавий знову втiк. У квартирi Пуанарда знайшли гвинтiвку зi снайперським прицiлом, i всiх трьох заарештували. Пiзнiше на суднавага засiданнi було заяѓлена, що, шукаючи спосiб данесцi Ватiна тая його пiстолет да Академiї, смуроду проконсультувалися з прапаршчыкам Марiусом Тхо, який звернувся прама да полiцiї. Генерал дэ Голь належним чынам вiдвiдав вiйськову церемонiю ѓ прыкметычений гадзiну 15 чысла, алё зробив ѓчынку, прибувши на броньованому автомобiлi, на сваю вялiкую огиду.
  
  Як сюжэт це було неймовiрно аматорським, алё це дратувало Дэ Голя. Викликавши наступного дня мiнiстра внутрiшнiх даведка Фрея, вiн вдарив па стале й сказаѓшы мiнiстру, вiдповiдальному за нацiональну безпеку: "Ця справа вбивства зайшла досить далёка".
  
  Було вирiшено взяти за прыклад деяких провiдних змовникiв ОАД, щоб стримати iнших. У Фрея не було жодних сумнiвiв щодо вынiку процесу над Басть"ном-Тiрi, який ѓсё шчэ тривав у Вярхоѓнаму вiйськовому судi, оскiльки Басть"н-Тiрi з усiх сiл намагався пояснити з лавi пiдсудних, чому, на його думку, Шарль дэ Голь вiнаваты померти. Алё потрiбне було щось бiльше як стримуючий фактар.
  
  22 лютага копiя з мемарандумам, який дырэктар Другої служби SDECE (контррозвiдка/внутрiшня безпека) надiслав мiнiстру внутрiшнiх даведка, опинилася на столi керiвника Служби дiй.
  
  "Нам вдалося встановити мiсцезнаходження аднаго з головних ватажкiв диверсiйного руху, а саме колишнього палкоѓнiка французької армiї Антуана Аргу. Вiн утiк да Нiмеччини i ма" намiр, за iнформацi"ю нашої розвiдки, залишитися там кiлька днiв. . .
  
  - Це означа", що можна дiстатися да Аргуда й, можливо, схопити його. Оскiльки запiты, надiсланий нашою офiцiйною контррозвiдувальною службою да компетентних нiмецьких органiзацiй безпеки, було вiдхилено, i цi органiзацiї тепер очiкують, що нашi агенти будуць слiдкувати за Аргудом та iншими керiвниками ОАД, операцiя вiнаватая, оскiльки це спрямованi проти асобiны Аргу, виконуватися з максимальною швидкiстю тая обачнiстю".
  
  Робату перадалi Службi дiй.
  
  У серединi дня 25 лютага Аргуд повернувся да Мюнхена з Рыму, дэ вiн зустрiчався з iншими лiдерами ОАД. Замiсть таго, щоб їхати прама на Унертльштрассе, вiн узяв таксi да готелю Eden-Wolff Hotel, дэ вiн забронював нумар, вiдавочна, для зустрiчi. Вiн нiколи не вiдвiдував це. У залi да нього пiдiйшли дво" чоловiкiв, якi розмовляли з iм бездоганною нiмецькою. Вiн припустив, що це нiмецька полiцiя, i потягся да нагрудної кишенi за пашпартам.
  
  Вiн вiдчув, як обидвi рукi схопили ѓ лещатах, його ногi вiдiрвалися вiд землi, i його винесли надвiр да фургона з пральною машиною, що чекала. Вiн накинувся, i йому вiдповiли патокам французыных лайок. Ороговiла рука врiзала йому нiс, iнша вдарила його ѓ живiт, намацала пальцам нервову кропку пiд вухом, i вiн згас, як свiтло.
  
  Двадцять чотири години таму задзвонив тэлефон у Brigade Criminelle судової полiцiї на Quai des Orfevres, 36 у Парижi. Хрипкий голас повiдомив сяржанту, який вiдповiв, шчо вiн казаць вiд iменi OAS i що Антуан Аргу, "гарно гэтай язаний", перебува" у фургонi, припаркованому за будiвлею CID. Праз кiлька хвилин дверi фургона рвучко вiдчинилися, i Аргуд, спотикаючись, вийшов ѓ коло приголомшених полiцейських.
  
  Його очi, перев'язанi на двадцять чотири години, не сфокусувалися. Треба було допомогти йому встати. Його обличчя було вкрите засохлою кров'ю вiд носової кровотечi, а рот болiв вiд кляп, який полiцiя витягла з нього. Калi хтось запитав його: "Вi палкоѓнiк Антуан Аргу?" вiн пробурмотiв "Так". Якимось чынам Служба дiй пераправiла його праз кардон минулої ночi, i анонiмний дзвiнок у полiцiю пра посилку, що чека" на iх на власнiй автостоянцi, яе рэлiзу лише їхнiм особистим почуттям гумору на роботi. Його звiльнили лише ѓ червнi 1968 року.
  
  Алё на адну рiч не розраховували спiвробiтники служби дiй; усунувши Аргу, незважаючи на величезну деморалiзацiю, яку це спричинило ѓ ОАД, смуроду проклали шлях для його тiньового заступнiка, маловiдомого, алё настiльки ж проникливого пiдполковника Марка Радэна, щоб взяти на сабе командування операцiями, спрямованими на вбивство Дэ Голя. Багато в чому це булай невдала угода.
  
  4 березня Верховний вiйськовий суд винiс вердыкт щодо Жана-Марi Бать"на-Тiрi. Вiн i шчэ дво" були засудженi да смертної кары, як i шчэ тро", якi ѓсё шчэ перебувають на свободi, включаючи Ватiна Кульгавого. 8 березня генерал дэ Голь тры години мовчки слухав прохання пра помилування адвокатiв засуджених. Вiн замiнив два смертнi вироки на довiчне ув'язнення, алё засудження Басть"на-Тiрi залишилося ѓ силi.
  
  Тi"ї ночi його адвакат повiдомив палкоѓнiку СПС пра це рiшення.
  
  "Заплановано на 11 лiк", - сказаѓшы вiн сво"му пiдзахисному, а калi той продовжував недовiрливо посмiхатися, випалив: "Вас застрелять".
  
  Басть"н-Тiрi продовжував усмiхатися й хитав галавою.
  
  "Цi не розумi"ш, - сказаѓшы вiн адвакату, - жоден загiн французiв не пiднiме проти мене рушницi".
  
  Вiн помилився. Пра страта повiдомили у випуску новин радiо "Європа нумар адзiн" аб 8 ранку французькою мовою. Його чулi ѓ бiльшостi частин Захiдної Європи тi, хто хотiв налаштуватися. У маленькаму готельному номерi ѓ Австрiї ця трансляцiя малая запустити нiзкай думок i дiй, якi наблизили генерала дэ Голя да смертi ближче, нiж будзь-колi ѓ його життi. кар'"ра. Це булай кiмната палкоѓнiка Марка Радэна, новага керiвника операцiй ОАД.
  
  
  
  РОЗДIЛ ДРУГИЙ
  
  Марк Радэн вимкнув вимикач свого транзiстара радiоприймача й пiдвiвся з-за стала, залишивши тацю зi снiданком майже недоторканою. Вiн пiдiйшов да вiкна, запалив чергову ѓ нескiнченному ланцюжку цыгарэт i вдивився ѓ заснiжений кра"вид, який шчэ не встигла розбирати запiзнiла вясна.
  
  "Сволота". Вiн пробурмотiв це слова цiха й з вялiкаю отрутою, доповнивши шчэ адным голасам нiзкую iменникiв тая епiтетiв, якi виражали його почуття да прэзiдэнта Францiї, його уряду тая Служби дiй.
  
  Радэн майже ѓ усiх вiдношеннях яе рэлiзу несхожий на свого попередника. Високий i скромний, iз трупним обличчям, порiзаним внутрiшньою ненавистю, вiн зазвичай маскував свої емоцiї нелатинською холоднiстю. Для нього не iснувало Полiтехнiчної школи, яка б вiдкрила дверi для просування па службi. Сiн шевця, вiн утiк да па-ангельску: iї на рибальському човнi ѓ спокiйнi днi свого пiзнього пiдлiткового вiку, калi нiмцi захопили Францiю, i записався рядовим салдатам пiд прапар Хреста Лотарингiї.
  
  Пiдвищення вiд сяржанта да прапаршчыка пройдзе важкий шлях, у кровопролитних бiтвах на Пiвнiчнiй Африцi пiд провадам Кенiга, а згодом праз живi огорожi Нормандiї з Леклерка. Польова комiсiя пiд гадзiну битви за Парыж отримала для нього офiцерськi шеврони, яких вiн нiколи не мiг здобути, i ѓ пiсляво"ннiй Францiї вибiр стояв мiж поверненням да цивiльного життя чы залишинням у армiї.
  
  Алё повернутися да чого? Вiн не мав жодної професiї, окрiм професiї шевця, якiй його навчив його бацька, i вiн побачив, що серед робiтничого класу його рiдної країни домiнували комунiсти, якi також захопили Апор i Вiльну Францiю внутрiшнiх даведка. Так вiн залишився у армiї, щоб згодом випробувати гiркоту радавога офiцера, який побачив, як з офiцерських шкiл закiнчу" нове моладзi поколiння освiчених хлопцiв, якi на теоретичних заняттях, що праводзяцца ѓ аудиторiях, заробляють тi самi шеврони, за якi вiн палiѓ кров'ю. Колi вiн спостерiгав, як смуроду обiйшли його у рангах i привiлеях, почала вiдчувати гiркоту.
  
  Залишалося зробити лише одне - при"днатися да аднаго з колонiальних полкiв, витривалих солдатiв, якi вялi бої, поки салдатi призовної армiї маршували па пляцы. Вiн керував переведенням да колонiальних десантникiв.
  
  Протяг року вiн яе рэлiзу камандзiрам роти ѓ Iндокитаї, жывы сярэд iнших людзей, якi казалi i думалi гэтак сама, як вiн. Для юнака з лавi шевця пiдвищення па службi усё адно можна було здобути бо"м, i шчэ бо"м. Да кiнця Iндо-Китайської кампанiї вiн яе рэлiзу маёрам, i пiсля нещасливого тая розчарованого року ѓ Францiї його вiдправили да Алжыру.
  
  Вiдхiд Францiї з Iндокитаю тая рiк, який вiн провiв у Францiї, перетворили його приховану озлобленiсть на всепоглинаючу нянавiсць да полiтикiв i комунiстiв, яких вiн уважав адным i тым жа. Лише пiсля таго, як Францi"ю правив салдат, вунь, кажа, не магла звiльнитися вiд обiймiв зрадникiв i негiдникiв, якi пронизували її суспiльне життя. Тiльки ѓ армiї обидвi породи вимерли.
  
  Як i бiльшiсть бойових офiцерiв, якi бачили смерць своїх людзей i гадзiну вiд гадзiне ховали жахливо понiвеченi тiла цiхi, каму не пощастило бути схопленими живими, Радэн поклонявся салдатам як справжнiй солi землi, людзям, якi жертвували сабою ѓ кровi, щоб буржуазiя магла жити. вдома з камфортам. Дiзнатися вiд мирних жителiв сво"ї рiдної землi пiсля васьмi рокiв боїв у лiсах Iндокитаю, що бiльшiсть iз iх не дба" пра солдатiв, читати данасi лiвих iнтелектуалiв на вiйськових праз такi дрiбницi, як катування ѓ'явiць язнiв, щоб отримати житт"во важливу iнформацiю, викликало всерединi Марка Радэна реакцiю, яка ѓ по"днаннi з вродженою гiркотою, що виплива" з його власної вiдсутностi можливостей, перетворилася на завзятiсть.
  
  Вiн яе рэлiзу переконаний, що за достатньої пiдтримки з боку цивiльної уладзi на мiсцi, уряду тая людзей удома армiя магла б перемогти ѓ'явiць "тмiнь. Вiдхiд Iндокитаю яе рэлiзу масовою зрадою тисяч прекрасних молодих людзей, якi там загинули - здавалося б, дарма. Для Радэна не було б i не магло бути бiльше зрад. Алжыр довiв бi це. Навеснi 1956 року вiн пакiнуѓшы бераг Марсэлю настiльки щасливою людиною, якою нiколи не яе рэлiзу, переконаний, що далекi пагорби Алжыру побачать завершення таго, шчо вiн уважав справою свого життя, апафеозам французької армiї у очi свiту.
  
  За два рокi запеклої тая запеклої боротьби мала що похитнуло його переконання. Праѓда, придушити повстанцiв було не так легка, як вiн думаѓ спочатку. Скiльки б фелагiв вiн i його людзi не розстрiляли, скiльки сiл було зрiвняно з зямлёю, скiльки б терористiв FLN не загинуло пiд тортурами, повстання поширювалося, поки воно не охопило зямлю тая не знищило мiста.
  
  Потрiбна булай, звичайно, шчэ допомога з боку Митрополiї. Тут принаймнi не магло бути й мови про вiйну у вiддаленому куточку Iмперiї. Алжыр яе рэлiзу Францi"ю, частиною Францiї, дэ пражывала тры мiльйони французiв. За Алжыр можна було б воювати, як за Нормандiю, Брэтань чы Приморськi Альпы. Колi вiн отримав звання пiдполковника, Марк Радэн переїхав iз Бледу да мiст, спочатку да Боуна, а потiм да Константiна.
  
  У Бледi вiн воював з салдатамi ALN, нерегулярними салдатамi, алё ѓсё шчэ воюючими людзьмi. Його нянавiсць да iх була нiчим не схожою на тыя, що поглинуло його, колi вiн уступiѓшы ѓ та"мну, жорстоку вiйну мiст, вiйну, що вядзецца пластиковими бомбамi, пiдкладеними прибиральниками ѓ кафэ, супермаркетах i iгрових пляцоѓках, якi користуються французькою опiкою. Заходзь, якi вiн вжив, щоб ачысцiць Костянтина вiд бруду, який пiдклав цi бомбаѓ сярэд французыных цивiльних, прынеслi йому ѓ Касбi звання Рiзника.
  
  Усё, чого не вистачало для рэшткавага знищення FLN тая його армiї, ALN, так це додаткової допомоги в е баку Парыжа. Як i бiльшiсть фанатикiв, Радэн мiг закривати очi фактах iз чыстаю вiрою. Зростаючi витрати на вiйну, економiка Францiї, що похитнулася пiд тягарем вiйни, яку дедалi бiльше не можна було виграти, деморалiзацiя вiйськовозобов'язаних - це булай дрiбниця.
  
  У червнi 1958 року генерал дэ Голь повернувся да уладзi як прем'"р-мiнiстр Францiї. Ефективно позбувшись корумпованої тая хиткої Четвертої республiки, вiн заснував П'яту. Колi вiн промовив словы, промовленi ѓ вуснах генералiв, павярнулi його да Матiньйону, а потiм у сiчнi 1959 року да Єлисейського палацу, " Algerie Francaise ", Радэн пiшов да сво"ї кiмнати й заплакав. Калi дэ Голь вiдвiдав Алжыр, його присутнiсть булай для Радэна немаѓ Зеѓс, що спустився з Олiмпу. Вiн яе рэлiзу упевнений, що нова полiтика вже на пiдходi. Комунiсти будуць викинутi зi своїх офiсiв, Жан-Поль Сартр дакладна вiнаваты бути розстрiляний за дзяржаѓную зраду, профспiлки будуць приведенi ѓ покору, а Францiя рэшткавым щиро пiдтрима" її рiдних i близьких ѓ Алжирi тая її армiю, яка захища" кордони. Французька цивiлiзацiя буде наступною.
  
  Радэн яе рэлiзу у цьому впевнений, як схiд сонця на Сходi. Калi дэ Голь розпочав свої заходзь, щоб вiдновити Францiю на свiй власний шлях, Радэн падумаѓшы, що тут ма" бути якась помилка. Треба було кацi старому гадзiну. Колi першi абачлiвыя пра попереднi перамовы з Бэнам Беллою тая FLN просочилися праз Радэна, вiн не мiг у це повiрити. Хоча вiн симпатизував повстанню поселенцiв пiд провадам Вялiкага Джо Ортiса ѓ 1960 роцi, вiн ѓсё адно уважав, що вiдсутнiсть прогресу у розгромi фелагхи раз i назавжди булай проста тактичним кроком Дэ Голя. Вiн яе рэлiзу упевнений, що Ле ђ'явiць " ма" шляхты, що робить. Якби вiн не сказаѓшы це, золотi словы Algerie Francaise ?
  
  Колi нарештi з'елi явився безсумнiвний доказ таго, що концепцiя вiдродженої Францiї Шарля дэ Голя не ѓключала французький Алжыр, свiт Радэна розпався, як фарфорова ваза, збита поїздом. Вiд вiри i надiї, вiри i впевненостi нiчога не залишилося. Проста ненавиджу. Нянавiсць да сiстэмi, да полiтикiв, да iнтелектуалiв, да алжирцiв, да профспiлок, да журналiстiв, да iноземцiв; алё найбiльше нянавiсць да Тої Людини. За винятком кiлькох мокрих вух, якi вiдмовилися прыйсцi, Радэн повiв увесь свiй батальйон у вiйськовий путч у квiтнi 1961 року.
  
  Це не вдалося. Адным даруем, гнiтюче розумним кроком дэ Голь зiрвав путч, перш нiж вiн зрушив з мiсця. Жоден з офiцерiв не звернув увагу на тыя, що тисячi простих транзисторних радiоприймачiв були переданi вiйськам за кiлька тижнiв да останнього оголошення пра катах переговорiв з FLN. Радiостанцiї вважалися нешкiдливим засобом для вiйськ, i багато офiцерiв i старэйшых сержантiв схвалили цю iдею. Поп-музика, яка лунала ѓ ефiрi з Францiї, при"мно вiдволiкала хлопцiв вiд спеки, мух, нудьги.
  
  Голас дэ Голя яе рэлiзу не такiм ужо й нешкiдливим. Колi лояльнiсть армiї булай нарештi пiддана випробуванню, дзясяткi десяткiв тисяч призовникiв, розкиданих па казармах па всьому Алжыру, увiмкнули свої радiо для новiны. Пiсля новин смуроду почули той самий голас, який слухав сам Радэн у червнi 1940 року. Майже тыя саме повiдомлення. "Вi стоїте перад вибором лояльностi. Я Францiя, знаряддя її долi. Слiдуй за мною. Пiдкоряйся менi.'
  
  Деякi командири батальйонiв прокинулися, маючи лише жменьку офiцерiв, а бiльшiсть їхнiх сержантiв пiшли.
  
  Заколаты було зламано, як iлюзiї - па радыё. Родену пощастило бiльше, нiж iншим. З iм залишилися сто двадцять його офiцерiв, старшын i рядових. Це стала таго, шчо вiн командував пiдроздiлом iз бiльшою часткою старога поту з Iндокитаю, а алжирець стiк кров'ю, нiж iншi. Разам з iншими путчыстамi смуроду створили Та"мну армiйську органiзацiю, яка зобов'язалася скинути Юду з Єлисейського палацу.
  
  Мiж трiумфуючим FLN i лояльною армi"ю Францiї залишилося небагато гадзiне, крiм оргiї руйнування. За останнi сiм тижнiв, колi французькi поселенцi прадалi справу свого життя за безцiнь i втекли з охопленого вiйною узбережжя, Та"мна армiя здiйснила останню жахливу помсту за тыя, що їм довелося залишити. Колi ѓсё закiнчилося, залишилося лише вигнання лiдерiв, iмена яких були вiдомi голлiстськiй владi.
  
  Взимку 1961 року Радэн стаѓшы заступнiкам Аргу на посадi керiвника операцiй ОАД у вигнаннi. Аргуд яе рэлiзу талентам, талентам i натхненником наступу, який ОАД розпочала в е таго гадзiне на метрополiю Францiї; У Радэна булай органiзованiсть, хитрiсть, проникливий здоровий глузд. Якби вiн яе рэлiзу проста жорстким фанатыкам, вiн яе рэлiзу бi небезпечним, алё не винятковим. На початку шiстдесятих для ОАД було багата iнших рушниць такога калiбру. Алё вiн яе рэлiзу бiльше. Старий швець народив хлопчыка з розумом, який так i не яе рэлiзу розвинений фармальна освiтою у армiї. Радэн розробив це самостiйно, па-сво"му.
  
  Калi Радэн зiткнувся зi своїм власним уявленням пра Францiю тая гонар армiї, яе рэлiзу такiм жа фанатичним, як i решта, алё колi зiткнувся з шуто практичною проблемою, вiн мiг застосувати прагматичну й логiчну концентрацiю, яка булай ефективнiшою за ѓвесь непостiйний ентузiазм i безглузде насильство у свiтi.
  
  Вось шчо вiн привiв вранцi 11 березня да проблеми вбивства Шарля дэ Голя. Вiн не яе рэлiзу настiльки дурним, щоб думати, що робата буде легкою; Навпаки, невдачi Птi-Кламара тая Вiйськової школи зробили б це набагато важчим. Вбивць було не важко знайти; Праблема полягала ѓ тым, щоб знайти людину чы план, який мав бi адзiн фактар, який яе рэлiзу бi досить незвичайним, щоб пробити стiну безпеки, яка тепер побудована концентричними кiльцями навколо асобiны прэзiдэнта.
  
  Вiн метадычна перераховував подумки проблеми. Протяг двох часоѓ, курячи перад вiкном, поки кiмната не затягнулася блакитним серпанком, вiн встановив їх, а потiм розробив план, як їх знести або обiйти. Кожен план здавався здiйсненним пiд гадзiну бiльшої частини крытычнага розгляду, якому вiн його пiддав; кожен потiм розпався пiд гадзiну рэшткавага випробування. З цього хаду думок адна праблема постала практычна непереборною - харчавання безпеки.
  
  Пiсля Петi-Кламара усе змiнилося. Проникнення Служби Дiї у дзеля i кадры ОАС зросло да загрозливого ступеня. Нещодавн" викрадення його власного начальнiка Аргуда паказала, на якi межi булай гатовая пiти Служба дiй, щоб дiстатися тая допитати лiдерiв ОАД. Не вдалося уникнути навiть гострої суперечки з нiмецьким урядом.
  
  Оскiльки Аргу вже чотирнадцять днiв перебував на допитi, усе керiвництво ОАД змушене було втекти. Бiдо раптово втратив смак да публiчностi тая самовикриття; iншi з CNR втекли ѓ панiцi да Iспанiї, Амерыкi, Бельгiї. Яе рэлiзу порив за фальшивими паперами, квитками ѓ далекi мiсця.
  
  Спостерiгаючи за цiм, нижчi чынi зазнали приголомшливого падiння маральнага стану. Чоловiки у Францiї, якi ранiше були готовi допомагати, даваць притулок розшукуваним, носити пакунки зi збро"ю, передавати повiдомлення, навiть надавати iнформацiю, кiдалi трубку, бурмотячи виправдання.
  
  Пiсля правалу Птi-Кламара тая допитiв ув'язнених цiлих тры рэза у Францiї довелося закрити. Маючи внутрiшню iнформацiю, французька полiцiя праводзiла рейди па будинках, виявляючи схованку за схованкою зi збро"ю тая запасамi; двi iншi змови, спрямованi на вбивство дэ Голя, були заваленi полiцi"ю, колi змовники сiли на сваю сябру зустрiч.
  
  У той гадзiну як CNR виступала з промовами ѓ комiтетах i бурмотiла пра вiдновлення демократiї у Францiї, Радэн похмуро зiткнувся з житт"вими фактамi, викладеними ѓ опуклому портфелi бiля його лiжка. Праз шлюб коштiв, втрачаючи нацiональну тая мiжнародну пiдтримку, сяброѓства тая довiру, ОАД розвалювалася перад нацiскам французыных секретних службаѓ i полiцiї.
  
  Страта Басть"на-Тiрi магла тiльки погiршити моральний табар. Знайти людзей, готових допомогти на цьому етапi, було б справдi важко; Тi, хто яе рэлiзу готовий виконати цю робату, малi свої обличчя, вкарбованi ѓ пам'ять скурнага полiцейського у Францiї тая кiлькох мiльйонiв громадян паруч. Будь-який новий план, створений на цiй стадiї, який перадбачав багато планування тая координацiї багатьох груп, буде "зруйновано" да таго, як вбивця зможе пiдiйти да Дэ Голя на вiдстань да ста мiль.
  
  Пiдiйшовши да кiнця сво"ї суперечки, Радэн пробурмотiв: "Людина, яку не знають... . .'Вiн пробiгся па спiсе людзей, якi, як вiн ведаючы, не здригнуться вiд убивства прэзiдэнта. У штабi французької полiцiї кожен мав тэчку товщиною, як Бiблiя. Чому б iнакше вiн, Марк Радэн, ховався ѓ готелi ѓ незрозумiлому австрiйському гiрському селi?
  
  Вiдповiдь прийшла да нього перад обiдом. На деякий гадзiну вiн вiдкинув це, алё знову звернувся да нього з наполегливою цiкавiстю. Якби такий чоловiк знайшовся. . . якщо тiльки така людина iсну". Повiльно, старанно вiн будував новий план навколо такої людини, а потiм пiддав його всiм перешкодам i запереченням. План пройшов їх усiх, навiть харчавання безпеки.
  
  Незадовго да обiдньої години Марк Радэн одягнув шынель i спустився ѓнiз. Бiля вхiдних дзвярэй вiн упiймав першы порив вiтру на крижанiй вулицi. Це змусило його здригнутися, алё зняло тупий головний бiль, викликаний цыгарэтамi ѓ перегрiтiй спальнi. Повернувши лiворуч, вiн похрипiв да пошти на Адлерштрассе й надiслав нiзкай кароткiх телеграм, повiдомляючи своїм колегам, розкиданим пiд псевдонiмами па пiвденнiй Нiмеччинi, Австрiї, Iталiї тая Iспанiї, шчо вiн буде недоступний кiлька тижнiв, оскiльки збира"ться на мiсiя.
  
  Поки вiн повертався да сцiплага кватэрнага будинку, йому спала на думку, що дехто може подумати, шчо вiн теж злякався, зникаючи вiд загрози викрадення чы вбивства Службою дiй. Вiн знизав плечима. Няхай думають, що хочуть, гадзiну довгих пояснень минув.
  
  Вiн обiдав у пансiонатi Stammkarte, їжею дня були айсбейн i лакшына. Хоча рокi ѓ джунглях i ѓ пустелi Алжыру не залишили у нього смаку да смачної їжi, йому було важко її напхати. Да середини дня вiн пiшов, спакувавши сумкi, оплативши рахунок, вiн вирушив на самотню мiсiю знайти людину, точнiше тып людини, пра iснування якої вiн не ведаючы.
  
  Колi вiн сiв на борт свого поїзда, камета 4B BOAC дрейфувала тра"кторi"ю польоту да злiтно-посадкової смуги Нуль-Чотири ѓ Лондонському аеропорту. Вiн прибув iз Бейрута. Серед пасажирiв, якi праходзiлi праз залу прильоту, яе рэлiзу високий бiлявий англi"ць. Його обличчя було выдатна засмагле вiд близькосхiдного сонця. Вiн почувався розслабленим i бадьорим пiсля двох мiсяцiв насолоди незаперечними насолодами Лiвану тая шчэ бiльшим для нього задоволенням контролювати переказ солiдної суми грошай з банку ѓ Бейрутi ѓ iнший ѓ Швейцарiї.
  
  Далёка позаду нього на пiщаному ґрунтi Єгипту, даѓно похованi збентеженою тая розлюченою "гипетською полiцi"ю, кожне з акуратними кульовими дiрками ѓ хребтi, були тiла двох нiмецьких iнженерiв-ракетникiв. Їхнiй вiдхiд iз життя вiдклав на кiлька рокiв розвиток ракети "Аль-Зафiра" Насэра, i сiонiстський мiльйонер ѓ Нью-Ёрку вiдчув, що його грошi були витраченi недарма. Лёгка пройшовши митницю, англi"ць узяв напракат автомобiль да сво"ї кватэры ѓ Мейферi.
  
  Мiнула дев'яносто днiв, перш нiж завершився пошук Родена, i вiн мав показати тры тоненькi дось", кожне з яких було вкладено ѓ манiльську тэчку, яку вiн постiйно тримав iз сабою у сво"му портфелi. Це було ѓ серединi червня, колi вiн повернувся да Австрiї тая оселився ѓ невеликому пансiонатi, Pension Kleist на Brucknerallee ѓ Вiднi.
  
  З головної пошти мiста вiн надiслав двi чiткi телеграми: адну да Бальцана на пiвночi Iталiї, iншу да Рыму. Кожен викликав двох своїх старэйшых лейтенантiв на термiнову зустрiч у своїй кiмнатi ѓ Вiднi. Протяг двадцяти чотирьох часоѓ чоловiки прибули. Рэнэ Монклер приїхав на найнятiй машинi з Бальцана, Андрэ Кассон прилетiв з Рыму. Кожен подорожував пiд вигаданими iменами тая дакументамi, оскiльки як у Iталiї, так i ѓ Австрiї постiйнi офiцери SDECE малi обох у своїх дось", i на той гадзiну смуроду витрачали багата грошаѓ, купуючи агентiв тая iнформаторiв на прикордонних кантрольна-пропускних пунктах тая ѓ аеропортах.
  
  Андрэ Кассон першим прибув да пансiонату "Кляйст", за сiм хвилин да призначеного гадзiне одинадцятої години. Вiн пакараѓшы таксi висадити його на розi Брукнералле й кiлька хвилин поправляв краватку у вiддзеркаленнi вiтрини квiткарки, а потiм швiдка пiшов у фой" готелю. Радэн, як завжди, заре"струвався пiд фальшивим iменем, адным iз двадцяти, вiдомим лише його безпосереднiм колегам. Кожен iз двох, яких вiн викликав, отримав напередоднi телеграму, пiдписану iм'ям Шульц, кодовим iм'ям Радэна на цей конкретний двадцятиденний перiод.
  
  " Гер Шульц, bitte? - запитав Кесон ѓ маладога чоловiка на стiйцi ре"страцiї. Клерк переглянув сваю ре"страцiйну кнiгу.
  
  - Кiмната шiстдесят чотири. Вас очiкують, шэры?
  
  "Так, справдi", - вiдповiв Кесон i попрямував проста уверх сходамi. Вiн павярнуѓшы на сходовий майданчик на першы паверх i пiшов уздовж калiдоры, шукаючи кiмнату 64. Вiн знайшов її на пiвдорозi праворуч. Колi вiн пiдняв руку, щоб постукати, її схопили ззаду. Вiн обернувся й подивився на важке обличчя з синiми щелепами. Очi пiд густим пасмом чорнага волосся, що пераходзiла за бровы, дивилися на нього без цiкавостi. Чоловiк звалiѓшыся позаду нього, колi вiн проминув алькоѓ за дванадцять футiв позаду, i, незважаючи на тонкiсть шнурового килима, Кесон не почув жодного гуку.
  
  ' Vous desirez? - сказаѓшы велетень так, нiби йому було ѓсё адно. Алё Кессонове праве зап'ястя не аслабла.
  
  На мить у Кесона перавярнула живiт, колi вiн уявив швидке вивезення Аргуда з готелю "Эдэн-Вольф" чотири мiсяцi таго. Потiм вiн упiзнав чоловiка за сабою - польського iноземного легiонера з колишньої роцi Родена ѓ Iндо-Китаї тая ђ'явiць "тнамi. Вiн нагадав, що Радэн гадзiну вiд гадзiне використовував Вiктора Ковальського для спецiальних доручень.
  
  - У мене прымеркавана зустрiч iз палкоѓнiкам Роденом, Вiкторе, - цiха вiдповiв вiн. Бровы Ковальського шчэ щiльнiше звузилися пры згадцi свого iменi тая iменi свайго гаспадара. "Я Андрэ Кассон", - додав вiн. Ковальський, здавалося, не яе рэлiзу вражений. Протягнувшись да Кассона, вiн постукав лiвою рукою ѓ дверi кiмнати 64.
  
  Голас iзсередини вiдповiв: " Oui?
  
  Ковальський наблизився ротам да дерев'яної панелi дзвярэй.
  
  - Тут гiсть, - гаркнув вiн, i дверi трохi вiдчинилися. Радэн визирнув, а потiм шырока розчинив дверi.
  
  "Мiй дорогий Андрэ. Вибачте за це". Вiн кiѓнуѓшы Ковальському. - Гаразд, капрал, я чекаю цього чоловiка.
  
  Кесон побачив, що його праве зап'ястя нарештi звiльнилося, i зайшов да спальнi. Радэн шчэ раз перамовiѓшыся з Ковальським на порозi, потiм знову зачинив дверi. Паляк повернувся й стаѓшы ѓ тiнi алькова.
  
  Радэн потиснув руку й повiв Кассона да двох крiсел перад газовим камiном. Незважаючи на тыя, що булай сярэдзiна червня, надвор'е надворi булай прохолодною, i обидва чоловiки звикли да теплiшого сонця Пiвнiчної Афрыкi. Газовий вагонь горiв повною мiрою. Кесон зняв плашч i вмостився перад вогнем.
  
  - Вi зазвичай не вжива"те такiх запобiжних заходiв, Марцы, - зауважив вiн.
  
  "Це не дуже для мене", - вiдповiв Радэн. "Якщо щось станеться, я можу подбати пра сабе. Алё менi може знадобитися кiлька хвилин, щоб позбутися паперiв". Вiн паказаѓшы на письмовий стiл бiля вiкна, дэ бiля його партфеля ляжала товста манiльська тэчка. "Власне таго я й привiв Вiктора. Шчо б не стала, вiн даѓшы бi менi шiстдесят секунд, щоб знищити документи".
  
  "Смуроду мучацца бути важливими".
  
  "Можливо, можливо". Проте ѓ голосi Радэна булай нотка задоволення. - Алё мi почека"мо Рэнэ. Я сказаѓшы йому прыйсцi аб 11.15, щоб вi дво" не прийшли з iнтервалом у кiлька секунд i не засмутили Вiктора. Вiн нерву", колi навколо занадто багато компанiї, яку вiн не зна"".
  
  Радэн дозволив собi адну зi своїх рiдкiсних посмiшок пры думцi пра тыя, що станеться, калi Вiктор занерву" з важким кольтом пiд лiвою пахвою. У дверi постукали. Радэн перетнув кiмнату й притулився ротам да дрэва.
  
  Цього разу це яе рэлiзу голас Рэнэ Монклера, нервовий i напружений.
  
  "Марк, дзеля бога". . .
  
  Радэн вiдчинив дверi. Монклер стояв карлiкам порiвняно з гiгантським палякам позаду нього. Лiва рука Вiктора обхопила його, притиснувши обидвi рукi бухгалтара да свого баку.
  
  " ca va, Вiкторе ", - пробурмотiв Радэн охоронцевi, i Монклера вiдпустили. Вiн iз вдячнiстю увiйшов да кiмнати й кiнуѓшы мiшку на Кассона, який усмiхався зi стiльця бiля камiна. Дверi знову зачинилися, i Радэн почав виправдовуватися перад Монклером.
  
  Монклер пiдiйшов, i смуроду потисли адзiн аднаму рукi. Вiн зняв палiто, щоб вiдкрити пом'якшують ятий цёмна-сiрий касцюм паганага кроi, який вiн носив пагана. Як i бiльшiсть колишнiх армiйцiв, якi звикли да унiформи, смуроду з Роденом нiколи не насiлi костюмiв.
  
  Гаспадар Радэн побачив, що дво" iнших сидiли ѓ двох м'яких крiслах спальнi. Вiн залишив собi вертикальне крiсло за даруем сталом, який служив йому письмовим сталом. З тумбачкi бiля лiжка вiн дiстав пляшку французького брендi й запитально пiднiс її. Обидва його гостi кiѓнулi. Радэн шчодра налiѓ у кожну з трьох склянак i простягнув па двi Монклеру й Кассону. Смуроду випили першими, дво" мандрiвникiв дазволiлi гарячому напаю попрацювати над iмi.
  
  Рэнэ Монтклер, прихилившись да узголiв'я, яе рэлiзу невисокий i кремезний, як Радэн, кар'"рний офiцер армiї. Але на вiдмiну вiд Радэна вiн не мав бойового командування. Бiльшу частину свого життя вiн провiв ѓ адмiнiстративних вiддiлах, а останнi дзесяць рокiв - у вiддiлi капеечных коштiв Iноземного легiону. Да весни 1963 року вiн яе рэлiзу скарбником ОАД.
  
  Андрэ Кассон яе рэлiзу "диним цивiльним. Маленькi i акуратний, вiн одягався так само, як менеджэр банку, яким вiн яе рэлiзу ѓ Алжирi. Яе рэлiзу каардынатарам пiдпiлля OAS-CNR ѓ метрополiї Францiї.
  
  Обидва чоловiки, як i Радэн, були прихильниками жорсткої лiнiї навiть сярэд ОАД, хоча й з рiзних прычын. У Монклера яе рэлiзу сiн, дев'ятнадцятирiчний хлопець, який тры рокi таму праходзiць вiйськову службу ѓ Алжирi, тодi як його бацька керував розрахунковим вiддiлом бази Iноземного легiону пакаля Марсэлю. Маёр Монтклер нiколи не бачив тiла свого сiна, його закапаѓшы ѓ кровi патруль Легiону, який зайняв сяло, дэ маладога радавога тримали ѓ полонi партизани. Алё подробицi ско"ного з юнаком вiн почув згодом. У Легiонi нiщо довго не залиша"ться та"мним.
  
  Андрэ Кассон яе рэлiзу бiльш залучений. Народився ѓ Алжирi, i ѓсе його життя було пов'язане з роботою, квартирою тая сiм'"ю. Банк, якому ѓ вiн працював, мав штаб-кватэру ѓ Парижi, таму навiть пiсля падiння Алжыру вiн не залишився б без роботи. Алё колi поселенцi пiдняли повстання ѓ 1960 роцi, вiн яе рэлiзу з iмi, адным iз лiдерiв у рiдному Костянтинi. Навiть пiсля цього вiн зберiг сваю робату, алё зрозумiв, що рахунок за рахунком закривався, а бiзнесмени продавалися, щоб повернутися да Францiї, що розквiт французької присутностi ѓ Алжирi закiнчився. Невдовзi пiсля армiйського заколоту, розлючений новаю полiтикою голлiстiв i нещастям дрiбних фермерiв i торговцiв регiону, якi тiкали зруйнованими да країни, яку багата з iх наѓрад чы бачили за ваду, вiн допомiг пiдроздiлу ОАД пограбувати його власний банк iз тридцятьма мiльйонами старих франкiв. Його спiвучасть булай помiчена тая повiдомлена молодшим касиром, i його кар'"ра ѓ банку закiнчилася. Вiн вiдправив сваю дружыну тая двох дiтей жити да своїх зятiв ѓ Перпiньян i при"днався да ОАД. Його цiннiсть для iх полягала у його особистих знаннях пра кiлька тисяч симпатикiв ОАД, якi зараз живуть у Францiї.
  
  Марк Радэн сiв за свiй стiл i оглянув двох iнших. Смуроду озирнулися з цiкавiстю, алё без запитань.
  
  Радэн обережно й мэтадычна почав свiй брифiнг, зосереджуючись на зростаючому спiсу невдач i поразок, яких ОАД зазнала вiд французыных секретних службаѓ за останнi кiлька мiсяцiв. Його гостi похмуро дивилися ѓ свої келихи.
  
  "Мi проста повиннi дивитися ѓ очi фактах. За останнi чотири мiсяцi мi отримали тры серйознi удари. Розчарування спроби Ecole Militaire звiльнити Францiю вiд дыктатара " лише останньою ѓ довгому спiсу такiх спроб, якi навiть не здiйснилися. Єдинi два, у яких нашi людзi навiть пiдiйшли да нього на вiдстань, були зiпсованi праз елементарнi памылкi ѓ плануваннi чы виконаннi. Менi не потрiбно вдаватися ѓ подробицi, цi їх усiх зна"ш так само дабро, як i я.
  
  "Викрадення Антуана Аргу позбавило нас аднаго з нашых найпроникливiших лiдерiв, i, незважаючи на його вiдданiсть справi, не може бути жодних сумнiвiв, що з використанням сучасних методiв допиту, ймовiрно включно з наркотыкамi, уся органiзацiя стоїть пiд загрозою. з пункту зору безпеки. Антуан ведаючы усе, що треба було шляхты, i зараз нам доведеться починати майже з нуля. Вось чому ми сидимо тут, у незрозумiлому готелi, а не ѓ нашiй штаб-квартирi ѓ Мюнхенi.
  
  Алё навiть почати з нуля було б не так вже й пагана, якби це було рiк таму. Тодi мi маглi б закликати тисячi волонтерiв, сповнених ентузiазму тая патрiотизму. Тепер це не так проста. Вбивство Жан-Марi Басть"н-Тiрi не допоможе. Я не дуже звинувачую нашых симпатикiв. Мi обiцяли їм вынiк i не далi. Смуроду мучацца права очiкувати результатiв, а не слiв".
  
  - Гаразд, гаразд. Що цi ма"ш на метi? - сказаѓшы Монклер. Обидва слухачi ведалi, що Радэн мав рацiю. Монтклер краще за всiх розумiв, що кошта, отриманi вiд пограбування банкiв па всьому Алжыру, були витраченi на витрати на управлiння органiзацi"ю, i що пожертвування правих промисловцiв почали висихати. Зовсiм нядаѓна його пiдходи зустрiли з пагана прихованою зневагою. Кесон ведаючы, що його лiнiї гэтай язку з пiдпiллям у Францiї з кожним тижнем ставали дедалi слабшими, його притулки пiддавалися обшукам, i пiсля захоплення Аргу багато хто вiдмовився вiд сво"ї пiдтримки. Страта Басть"на-Тiрi магла лише прискорити цей працэс. Рэзюмэ, надане Роденом, було праѓдаю, алё попри ѓсе це було не при"мнiше чути.
  
  Радэн продовжував так, начы його нiхто не переривав.
  
  "Тепер мi досягли такога становища, калi галаѓня мета нашої справи - звiльнення Францiї - знищення Великої Зохри, без якої всi подальшi плани повиннi неминуче зiрватися, - стала фактично неможливою традицiйними засобами. Я не вагаюся, джентльмени, доручати бiльш патрiотично налаштоваiх молодих людзей планам, якi мала шансiв залишитися нерозкритими для французького гестапа бiльше нiж на кiлька днiв. Коротше кажучи, надто багато скрипунiв, забагато вiдступникiв, забагато вiдступникiв.
  
  "Скориставшись цiм, Та"мна полiцiя настiльки повнiстю пранiкла ѓ рух, що да неї просочуються обговорення навiть нашых найвищих рады. Зда"ться, протяг декiлькох днiв пiсля прийняття рiшення смуроду знають, шчо мi ма"мо намiр, якi нашi плани тая хто наш персанал. Безсумнiвно, непри"мно стикатися з цi"ю ситуацi"ю, алё я переконаний, що якщо ми не зiткнемося з ёю, то продовжуватимемо жити у раi для дурнiв.
  
  "На маю думку, для досягнення нашої першої мети залишився лише адзiн метад - убивство Зохри, у спосiб, який обiйде ѓсю мережу шпигунiв i агентiв, позбавить Та"мну полiцiю її переваг i зiткнеться з ёю. ситуацiя, пра яку смуроду не тiльки не пiдозрюють, але й яку смуроду наѓрад чы маглi б зiрвати, навiть якби ведалi пра неї".
  
  Монклер i Кесон швiдка пiдвели очi. У спальнi панувала мёртвая тиша, яку порушував лише випадковий стукiт дощу пра шибку.
  
  "Якщо мi визна"мо, що мая оцiнка ситуацiї, на жаль, правiльная, - продовжив Радэн, - тодi мi також повиннi визнати, що всi тi, каго мi за раз зна"мо як готових i здатних виконати робату з усунення Великої Зохри, однаково вiдомi. да та"мної полiцiї. Жоден iз iх не може пересуватися усерединi Францiї iнакше, як загнаная тварина, яку переслiдують не лише звичайнi полiцейськi сили, але й зраджують iз-за спини барбузи тая польовi галубы. Я вважаю, панове, що "дина альтэрнатыва, яка нам залишилася, - це заручитися послугами сторонньої людини".
  
  Монклер i Кесон дивилися на нього спочатку з подивом, а потiм з осяяним розумiнням.
  
  "Що за аѓтсайдэр?" - нарештi запитав Кассон.
  
  "Цей людинi, кiм бi вiн не яе рэлiзу, необхiдно було б бути iноземцем", - сказаѓшы Радэн. "Вiн не буде членам OAS або CNR. Вiн не яе рэлiзу бi вiдомий жодному полiцейському у Францiї, i вiн не яе рэлiзу бi ѓ жодному файлi. Слабкiсть усiх дыктатураѓ поляга" ѓ таго, що вони " величезною бюрократi"ю. Тыя, чого нема" у файлi, не iсну". Вбивця яе рэлiзу бi невiдомою i, отже, неiснуючою велiчынёю. Вiн подорожував бi за iноземним пашпартам, виконував робату i зникав у своїй країнi, поки народ Францiї пiднiмався, щоб змести залишки зрадницького натовпу дэ Голя. Для людини вийти не було б надто важливо, оскiльки ми ѓ будзь-якому випадку звiльнили б її пiсля взяття уладзi. Важливо, щоб вiн змiг увiйти, непомiчений i незапiдозрений. Це тыя, що зараз нiхто з нас не може зробити".
  
  Обидва його слухачi мовчали, вдивляючись кожен у свої приватнi думкi, а план Радэна формувався i ѓ їхнiх галовах.
  
  Монклер цiха свиснув.
  
  "Професiйний вбивця, найманець".
  
  - Саме так, - вiдповiв Радэн. "Було б абсалютна нерозумно припускати, що стороння людина збира"ться виконувати таку робату заради любовi да нас, чы для патрiотизму, чы да бiса. Щоб отримати необхiдний для такої операцiї рiвень майстерностi тая нахабностi, необхiдно залучити справжнього професiонала. А така людина працювала б лише за грошi, за великi грошi, - додав вiн, швiдка глянувши на Монклера.
  
  - Алё як ми зна"мо, що зможемо знайти таку людину? запитав Кассон.
  
  Радэн пiдняв руку.
  
  "Па-першы, панове. Вiдавочна, " маса дэталяѓ, якi потрiбно опрацювати. Перш за ѓсё я хачу шляхты, чы згоднi вi з цi"ю iде"ю ѓ принципi".
  
  Монклер i Кассон перезирнулися. Обидва повернулися да Радэна й повiльно кiѓнулi.
  
  " Бi"н ". Радэн вiдхилився таму, наскiльки йому дозволяло вертикальне крiсло. "Це першы пункт, пра який мi розмовля"мо, - принципова згода. Другий стосу"ться безпеки i " фундаментальним для всi"ї iдеї. На мiй погляд, ста" ѓсё менше цiхi, каго можна вважати абсалютна пастава пiдозрою як можливе джерело витоку iнформацiї. Це не означа", що я вважаю будзь-каго з нашых колег ѓ OAS або CNR зрадниками справи, а не такiмi. Алё це старая аксiома: чим бiльше людзей знають сакрэт, цiм менш впевненим ста" цей сакрэт. Уся сутнасць цi"ї iдеї - абсалютная секретнiсть.
  
  "Навiть ѓ ОАД " зловмисники, якi зайняли вiдповiдальнi пасадзi i ѓсё шчэ повiдомляють пра нашi плани та"мнiй полiцiї. Гадзiну цих людзей калiся прийде, алё на даний момант смуроду небезпечнi. Серед полiтикiв CNR " тi, хто або надто бридливий, або надто безсмiливий, щоб усвiдомити повний маштаб праекту, якому смуроду нiбито взялися. Я не хотiв бi наражати життя будь-якої людини на небезпеку, безпiдставно i без спажывецкi повiдомляючи такiм людзям пра його iснування.
  
  - Я викликав вас, Рэнэ, i вас, Андрэ, сюды, тому що я цiлковито переконаний у вашiй вiдданостi справi тая вашiй здатностi зберiгати та"мницю. Крiм таго, для плане я маю на увазi активну спiвпрацю з табою, Рэнэ, як скарбником i касиром, необхiдним для виконання найму, який, безсумнiвно, вимагатиме будь-який професiйний убивця. Ваша спiвпраця, Андрэ, буде необхiдною, щоб запевнити таку людину ѓ пiдтримцi у Францiї невеликої жменьки безсумнiвно вiдданих людзей на випадок, якщо йому доведеться звернутися да iх.
  
  - Але я не бачу прычын, чому деталi iдеї повиннi виходити далi, нiж мi тро". Таму я пропоную вам, щоб мi самi сфорыммували комiтет, який бi узяв на сябе ѓсю вiдповiдальнiсть за цю iдею, її планування, реалiзацiю тая субсидування".
  
  Знову запала тиша. Нарештi Монклер сказаѓшы: "Вi ма"те на увазi, шчо мi виключили ѓсю Раду ОАД, усю КНР?" Їм це не сподоба"ться".
  
  - Па-першы, смуроду пра це не дiзнаються, - спокiйно вiдповiв Радэн. "Якби мi данесьлi цю iдею їм усiм, для цього знадобилося б пленарне засiдання. Вже одне це привернуло б увагу i барбузи активiзувалися б дiзнатися, для чого скликане пленарне засiдання. Можливий навiть витiк на адным з двох рады. Якби мi вiдвiдали скурнага члена па черзi, для отримання попереднього схвалення ѓ принципi знадобилися б навiть тижнi. Тодi всi смуроду хотiли б шляхты подробицi, колi кожен етап планування досягнуто тая пройдзена. Вi зна"те, якими " цi кривавi полiтики та члени комiтетiв. Смуроду хочуть шляхты усе лише заради таго, щоб шляхты. Смуроду нiчога не роблять, алё кожен може поставити пiд загрозу ѓсю операцiю адным словам, сказаним у п'яному станi чы з необережностi.
  
  "Па-аднаго, якби уся рада ОАД i КНР магла отримати згоду на цю iдею, мi не просувалися б далi, i майже тридцять людзей дiзналися б пра це. З iншого баку, калi мi пiдемо наперад, вiзьмемо на сабе вiдповiдальнiсть i це не вдасться, мi не вiдстанемо далi, нiж зараз. Вза"мнi звинувачення, без сумнiву, будуць, але не бiльше таго. Якщо план вдасться, мi будемо пры владi, i тодi нiхто не почне сваритися. Точнi засоби досягнення знищення дыктатара стануть академiчною темою. Коротше кажучи, вi дво" згоднi при"днатися да менш як "динi планувальники, органiзатори тая оператори iдеї, яку я вам виклав?"
  
  Монклер i Кассон знову перезирнулися, повернулися да Радэна й кiѓнулi. Це яе рэлiзу першы раз, калi смуроду зустрiлися з iм пiсля таго, як тры мiсяцi таго викрали Аргуда. Колi Аргуд сiв на стiлець, Радэн мовчазно тримався на задньому планi. Тепер вiн сам па собi стаѓшы лiдером. Начальнiк пiдпiлля i гаманець були враженi.
  
  Радэн подивився на iх обох, повiльно видихнув i посмiхнувся.
  
  "Дабро, - сказаѓшы вiн, - тепер перейдемо да дэталяѓ. Iдея використати професiйного найманця-вбивцю вперше спала менi на думку таго дня, калi я почув па радiо, що бiдолаху Басть"н-Тiрi ѓбiлi. З таго часу я шукаю чоловiка, якого мi хочемо. Вiдавочна, такiх чоловiкiв важко знайти; смуроду сабе не афiшують. Я шукав iз середини березня, i вынiк можна пiдсумувати цiм".
  
  Вiн пiдняв тры манiльськi папкi, якi ляжалi на його столi, Монклер i Кесон знову перезирнулися, пiднявши бровы, i мовчали.
  
  "Я думаю, було б найкраще, якби вi вивчили дось", тодi мi зможемо обговорити наш першы вибiр. Особисто я перерахував усiх трьох у планi переваги на випадок, калi першы не зможе або не вiзьме робату. Iсну" лише адна копiя скурнага дось", таму вам доведеться їх обмiняти".
  
  Вiн потягнувся да манiльської тэчкi й дiстав тры тонкiших файлы. Вiн простягнув адну Монклеру, а iншу Кассону. Третю вiн тримав у своїй руцi, алё не потрудився її прочитати. Вiн близько ведаючы вмiст усiх трьох файлiв.
  
  Читати було мала. Посилання Радэна на "коротке" дось" було вкрай точним. Кесон першим закiнчив сваю тэчку, подивився на Родена й скривився.
  
  'Це ѓсё?'
  
  "Такi людзi не роблять лёгка доступними подробицi пра сабе", - вiдповiв Радэн. "Спробуй це". Вiн перадаѓшы Кассону файл, який тримав у руцi.
  
  За кiлька хвилин Монклер також закiнчив i перадаѓшы сваю справу Родену, який вiддав йому дось", яке щойно закiнчив Кассон. Обидва чоловiки знову занурилися ѓ читання. Цього разу Монклер фiнiшував першим. Вiн подивився на Родена й знизав плечима.
  
  'Дабро . . . небагато, що можна продовжувати, алё ѓ нас, безумовно, " п'ятдесят такiх чоловiкiв. Стрiлки - два пеннi. . .'
  
  Його перабiѓшы Кассон.
  
  "Зачекайте, зачекайте, поки вi побачите це". Вiн перегорнув останню сторiнку й пробiг вокам па трьох абзацах, що залишилися. Закiнчивши, вiн закрив файл i подивився на Родена. Керiвник ААС нiчога не видав пра свої вподобання. Вiн узяв файл, який закiнчив Кесон, i перадаѓшы його Монклеру. Кессону вiн перадаѓшы третю тэчку.
  
  Радэн зiбрав тэчкi й поклав їх на письмовий стiл. Вiн узяв стiлець iз простаю спинкою, перавярнуѓшы його й пiдтягнув да вогню, сiдаючи вярхi на нього, спершись на спiнку. З цього мiсця вiн оглядав двох iнших.
  
  "Ну, я ж казав вам, що це маленькi ринок. Можливо, " бiльше людзей, якi виконують таку робату, алё без доступу да файлiв хорошої секретної служби їх да бiса важко знайти. I, ймовiрно, найкращi з iх взагалi вiдсутнi ѓ будь-яких файлах. Вi бачили всiх трьох. На даний момант давайце називати їх нiмцем, пiвденноафриканцем i англiйцем. Андрэ?
  
  Кассон знизав плечима. "Для мене нема" дискусiї. За його записом, якщо це праѓда, англi"ць випереджа" на мiлю".
  
  "Рэнэ?"
  
  'Я згоден. Нiмець зараз трохi старий для такога роду прамоѓ. За винятком кiлькох завдань, виконаних для вцiлiлих нацистiв проти iзраїльських агентiв, якi їх переслiдують, вiн, зда"ться, не зробив багато чого ѓ полiтичному полi. Крiм таго, його мотиви проти "вреїв, ймовiрно, особистi, таму не зовсiм професiйнi. Пiвденноафриканець, можливо, дабро руба" негрiв-полiтикiв, такiх як Лумумба, алё це далёка не тыя, щоб вдарити кулю ѓ прэзiдэнта Францiї. Крiм таго, англi"ць вiльно розмовля" французькою".
  
  Радэн повiльно кiѓнуѓшы. "Я не думаѓ, що буде багато сумнiвiв. Шчэ да таго, як я закiнчив збирати цi дось", вибiр, здавалося, видiлявся за мiлю".
  
  "Вi впевненi щодо цього англосакса?" - запитав Кассон. "Вiн справдi виконав цю робату?"
  
  "Я сам яе рэлiзу здивований", - сказаѓшы Радэн. Тож я витратив додатковий на гадзiну це. Що стосу"ться абсолютних доказiв, то їх нема". Якби смуроду були, це яе рэлiзу бi поганий знак. Це означатиме, шчо вiн всюди значитиметься як небажаний iммiгрант. Проти нього нема" нiчога, крiм трошкi. Фармальна його аркуш бiлий, як снiг. Навiть якщо британцi внесуть його ѓ спiс, вони можуть поставити проти нього не бiльше, нiж знак харчавання. Це не заслугову" на падачу його да Iнтерполу. Шанец, що британцi передадуть SDECE пра таку людину, навiть якщо буде зроблю офiцiйний запiты, невеликi. Вi зна"те, як смуроду ненавидять адзiн аднаго. Смуроду навiть мовчали пра перебування Джорджа Бiдо ѓ Лондонi минулого сiчня. Нi, для такої роботи англi"ць ма" всi переваги, крiм аднаго. . .
  
  'Що це?'- швiдка запитав Монклер.
  
  "Проста. Коштувати вiн не будзе танна. Така людина, як вiн, може просити багата грошаѓ. Як справи з фiнансами, Рэнэ?
  
  Монклер знизав плечима. 'Не дуже добре. Витрати трохi зменшилися. Пiсля справи Аргуда всi герої CNR осiли ѓ дешевих готелях. Смуроду, зда"ться, втратили смак да п'ятизiркових палацiв тая телевiзiйних iнтерв'ю. З iншого баку, дохiд скорочу"ться. Як вi сказалi, повиннi бути якiсь дiї, iнакше мi закiнчимо праз шлюб коштiв. Не можна робити це на любовi тая поцiлунках".
  
  Радэн похмуро кiѓнуѓшы. 'Я так думаѓ. Ми повиннi звiдкись зiбрати грошi. З iншого баку, не було б сенсо починати такi дiї, докi мi не дiзна"мося, скiльки нам знадобиться. . .'
  
  "Це припуска", - плаѓна перервав Кесон, - що наступним кроком буде гэтай язатися з англiйцем i запитати його, чы викона" вiн цю робату i за скiльки".
  
  "Так, дабро, мi всi згоднi з цiм?" Радэн па черзi зiрнуѓшы на обох чоловiкiв. Обо" кiѓнулi. Радэн зiрнуѓшы на годинник. "Зараз трохi пiсля першої години. У мене " агент ѓ Лондонi, якому я мушу зателефонувати зараз i попросити його гэтай язатися з цi"ю людиною тая попросити його приїхати. Якщо вiн готовий летiти да Вiдня сьогоднi ввечерi вечiрнiм лiтаком, ми можемо зустрiти його тут пiсля вечерi. У будзь-якому випадку мi дiзна"мося, колi мiй агент передзвонить. Я дозволив собi забронювати для вас обох сумiжнi кiмнати ѓ коридорi. Я думаю, шчо було б безпечнiше бути разам пiд захистом Вiктора, нiж окремо, алё без захисту. Пра кожны випадок, розумi"ш".
  
  "Вi були досить впевненi, чы не так?" - спитав Кесон, роздратований цiм, що його передбачили такiм чынам.
  
  Радэн знизав плечима. "Ця iнформацiя булай довгою. Чим менш за гадзiне буде втрачено з цього моманту, цiм краще. Якщо ми збира"мося йти наперад, давайце рухатися швидше".
  
  Вiн пiдвiвся, i дво" iнших ѓсталi разам з iм. Радэн подзвонив Вiктору i сказаѓшы йому спуститися ѓ калiдор, щоб забрати ключi вiд кiмнат 65 i 66 i прынесцi їх таму. Чекаючи, вiн сказаѓшы Монклер i Кассону: "Менi потрiбно зателефонувати з головної пошти. Вiзьму Вiктора з сабою. Поки мене не буде, вi обо" залишитеся ѓ однiй кiмнатi з замкнутими дверима. Моїм сiгналам буде тры стукi, паѓза, потiм шчэ два".
  
  Знак яе рэлiзу знайомим "тры плюс два", який складав рытм слiв " Algerie Francaise ", якi паризькi автомобiлiсти гукали на своїх автомобiлях у попереднi рокi, щоб висловити сво" несхвалення полiтики Голлiста.
  
  - Да речi, - продовжував Радэн, - у когось iз вас " рушниця?
  
  Обидва чоловiки похитали галовамi. Радэн пiдiйшов да скриньки i вийняв масивний MAB 9 мм, який вiн зберiг для прыватнага використання. Вiн перевiрив магазiн, павярнуѓшы його таму i зарадзiѓшы казенну частину. Вiн простягнув його Монклеру. "Цi зна"ш цей флiнг ?"
  
  Монклер кiѓнуѓшы. - Дабро, - сказаѓшы вiн i узяѓшы.
  
  Вiктор повернувся й провiв їх да кiмнати Монклера. Колi вiн повернувся, Радэн застiбав палiто.
  
  "Ходiть, капрал, у нас " робата".
  
  Таго вечора лiтак BEA Vanguard з Лондана да Вiдня прибув да аеропорту Швехат, колi сутiнки наближалися да ночi. Бiля хваста лiтака бiлявий англi"ць лiг на спiнку сидiння бiля вiкна й дивився на лiхтарi, що блимали повз лiтак, що тонув. Йому завжди було при"мно бачити, як смуроду наближалися усе ближче й ближче, поки не з'елi ясувалося, що лiтак ма" торкнутися трави пiдлiту. У останню хвилину тьмяно освiтлена трава, пронумерованi панелi на узбiччi тая самi вогнi зникли, замiнивши їх чорним гладкiм бетонам, а колы нарештi торкнулися землi. Точнiсть справи приземлення приваблювала його. Йому подобалася точнiсть.
  
  Бiля нього молодий француз iз французького туристичного бюро на Пiкадiллi нервово зiрнуѓшы на нього. Пiсля тэлефоннага дзвiнка ѓ обiдню пару вiн яе рэлiзу ѓ нервовому станi. Майже рiк таго, перебуваючи у вiдпустцi ѓ Парижi, вiн запропонував надати сабе ѓ розпорядження OAS, алё вiдтодi йому сказалi проста залишатися за своїм сталом у Лондонi. Лiст або телефонний дзвiнок, адресований йому вiд його законнага iменi, алё починаючи з "Дорогий П'"р". . .'слiд виконувати негайно i дакладна. Вiдтодi нiчога, да сьогоднiшнього дня, 15 червня.
  
  Аператар сказаѓшы йому, що йому телефонують з Вiдня, а потiм додав " En Autriche ", щоб вiдрiзнити його вiд однойменного мiста у Францiї. Дзiвосна, шчо вiн прийняв дзвiнок, почувши голас, який поклiчы його "мiй дорогий П'"р". Йому знадобилося кiлька секунд, щоб згадати власне кодове iм'я.
  
  Посилаючись на напад мiгренi пiсля обiду, вiн пiшов ѓ кватэру на Саѓт-Одлi-стрiт i перадаѓшы повiдомлення англiйцю, який вiдчинив дверi. Останнiй не здивувався таго, що його папрасiлi летiти да Вiдня за тры години. Вiн тихенько зiбрав валiзу на нiч, i смуроду вдвох поїхали на таксi да аеропорту Хiтроу. Англi"ць спокiйно витягнув згорток банкнот, достатнiй, щоб лепшы micro готiвкою два зворотнi паперкi пiсля таго, як француз зiзнався, що не думаѓ платити готiвкою, а лише принiс пашпарт i чекову кнiжку.
  
  Вiдтодi смуроду майже не обмiнювалися жодним словам. Англi"ць не запитав, кудзi смуроду їдуть у Вiднi, нi з кiм мучацца зустрiтися, нi навiщо, шчо було дабро, оскiльки француз ня ведаючы. Його вказiвки полягали лише ѓ тым, щоб зателефонувати з лондонського аеропорту тая пiдтвердити сво" прибуття рэйсам BEA, пiсля чого йому було пакарана з'елi явитися да Головної iнформацiї пiсля прибуття у Швехат. Усе це змушувало його нервувати, а стриманий спокiй англiйця, який стояв паруч, не допомагав, а лише погiршував ситуацiю.
  
  Бiля iнформацiйної стiйки ѓ галаѓнога холi вiн назваѓшы сво" iм'я гарненькiй австрiйськiй дiвчинi, яка шукала позаду неї нiзкай голубiв, а потiм перадаѓшы йому невеликий бланк повiдомлення. У ньому було сказана проста: "Дзвонiть 61.44.03, запитуйте Шульца". Вiн розвернувся й попрямував да шэрагу громадських телефонiв у заднiй частинi галаѓнога холу. Англi"ць поплескав його па плячы й паказаѓшы на кабiнки з написом Wechsel .
  
  "Тобi знадобляться монети", - сказаѓшы вiн вiльною французькою. "Навiть австрiйцi не такi щедрi".
  
  Француз почервонiв i пiдiйшов да стiйки обмiну грошаѓ, а англi"ць зручно вмостився у кутку аднаго з м'яких диванiв бiля стiни й запалив iнший англiйський фiльтр вялiкага розмiру. За хвилину його провiдник повернувся з кiлькома австрiйськими банкнотамi тая жменею манет. Француз пiдiйшов да телефонiв, знайшов порожню будку i набраѓшы нумар. На iншому кiнцi пан Шульц даѓшы йому чiткi тая точнi вказiвки. Це зайняло лише кiлька секунд, а потiм тэлефон знiк.
  
  Молодий француз повернувся да канапы, i бландын подивився на нього.
  
  ' На y va? 'запитав вiн.
  
  ' На y va '. Колi вiн повернувся, щоб пiти, француз зiпсував бланк повiдомлення з нумарам тэлефона i хай його на пiдлогу. Англi"ць пiдняв його, вiдкрив i пiднiс да полум'я запальнички. Воно спалахнуло на мить i зникло у чорних крихтах пiд елегантним замшевим черевиком. Смуроду мовчки вийшли з будiвлi й зупинили таксi.
  
  Цэнтр мiста палав вогнями й яе рэлiзу забитий автомобiлями, таму таксi прибуло да пансiонату Kleist лише праз сорак хвилин.
  
  "Вось тут мi розлуча"мось. Менi сказалi прывезцi вас сюды, алё взяти таксi ѓ iншому мiсцi. Вi повиннi пiднятися прама ѓ кiмнату 64. Вас очiкують".
  
  Англi"ць кiѓнуѓшы i вийшов з некаторы час. Водiй запитливо звернувся да француза. "Їдьте", - сказаѓшы вiн, i таксi зникло па вулицi. Англi"ць зiрнуѓшы на старi готичнi написи на табличцi з назвою вулицi, потiм на квадратнi римськi капiтелi над дверима пансiонату Кляйста. Нарештi вiн викинув напiввикурену цыгарэту й увiйшов.
  
  Черговий яе рэлiзу повернутий сьпiнаю, алё дверi рыпнулi. Не подаючи жодного знаку наближення да стала, англi"ць пiшов да сходiв. Клерк ѓжо збирався запитати, чого вiн хоче, колi вiдвiдувач зiрнуѓшы ѓ його бiк, кiѓнуѓшы недбало, як будзь-якому iншому слугi, i цвёрда сказаѓшы " Guten Abend ".
  
  " Guten Abend", - автоматично вiдповiв Mein Herr клерку, i пакiнулi вiн закiнчив, бiлявий чоловiк пiшов, пiднiмаючись сходамi па двi за адзiн раз, не поспiшаючи. Нагорi вiн зупинився й зiрнуѓшы ѓ "диний доступний калiдор. У дальньому кiнцi булай кiмната 68. Вiн вiдраховував у коридорi да 64, хоча цифри не було вiдаць.
  
  Мiж iм i дверима 64 було двадцять футiв калiдоры, праворуч стiни були усiянi двома iншими дверима перад 64, а лiворуч - невялiкая нiша, частково завiшена червоними велюровими шторамi, що звисали з таннага мiдного дубца.
  
  Вiн уважно оглянув алькоѓ. З-пiд завiси, що закривала пiдлогу на чотири дюйми, злегка виринув шкарпэтку "диного чорнага черевика. Вiн розвернувся й пiшов таму ѓ фой". Цього разу писар яе рэлiзу готовий. Принаймнi йому вдалося вiдкрити рота.
  
  - Перадайце, будзь ласка, кiмнату 64, - сказаѓшы англi"ць. Клерк секунду дивився йому ѓ обличчя, а потiм пiдкорився. Праз кiлька секунд вiн повернувся вiд маленькага комутатора, узяѓшы настiльний тэлефон i перадаѓшы його.
  
  "Якщо ця горила не вийде з нiшi за п'ятнадцять секунд, я повертаюся додому", - сказаѓшы бландын i поклав трубку. Потiм вiн пiшов таму сходамi.
  
  Нагорi вiн спостерiгав, як вiдчиняються дверi нумары 64 i з'елi явля"ться палкоѓнiк Радэн. Якусь мить вiн дивився ѓ калiдор на англiйця, потiм цiха покликав "Вiктор". З нiшi вийшов велетенський паляк i стояв, дивлячись то на аднаго, то на iншого. Радэн сказаѓшы: "Усё гаразд. Його очiкують". Ковальський спалахнув. Англi"ць пiшов.
  
  Радэн запровадив його да спальнi. Воно було облаштоване як кабiнет для вербової комiсiї. Ескриторiй служив для стала галаве i яе рэлiзу завалений паперами. За iм яе рэлiзу "диний вертикальний стiлець у кiмнатi. Алё двi iншi стiйки, привезенi з сусiднiх кiмнат, стаялi па баках цэнтральнага крiсла, i їх зайняли Монклер i Кассон, якi з цiкавiстю дивилися на вiдвiдувача. Перад партою не було стiльця. Англi"ць акiнуѓшы вокам, вибрав одне з двох м'яких крiсел i павярнуѓшы його обличчям да стала. Поки Радэн даѓшы новi вказiвки Вiктору й зачинив дверi, англi"ць ѓжо зручно вмостився й дивився на Кассона й Монклера. Радэн сiв за парту.
  
  Кiлька секунд вiн дивився на чоловiка з Лондана. Тыя, шчо вiн побачив, не сподобалося йому, i вiн яе рэлiзу знавцем людзей. Вiдвiдувач яе рэлiзу близько шасцi футiв на зрiст, йому було близько тридцяти, i вiн мав худорляву спортивну статуру. Вiн виглядав пiдтягнутим, обличчя було засмагле з правильними, алё не помiтними рисами, а рукi спокiйно ляжалi на пiдлокотниках крiсла. У вачах Радэна вiн виглядав як людина, яка зберегла кантроль над сабою. Алё очi непокоїли Радэна. Вiн бачив м'якi вологi очi слабакiв, тьмяно зачыненыя очi психопатiв i пильнi очi солдатiв. Очi англiйця були вiдкритi й дивилися у вiдповiдь iз вiдвертою вiдвертiстю. За винятком iрисiв, якi були вкрапленi сiрими крапками, тож смуроду здавалися димними, як сивий туман зимового ранку. Родiну знадобилося кiлька секунд, щоб усвiдомити, що у iх зовсiм нема" виразу обличчя. Хоч бi якi думкi виникали за димовою завiсою, нiчога не виходило, i Радэн вiдчув черв'як неспокою. Як i всi людзi, створенi сiстэмамi й працэдурамi, вiн не любив непередбачуваного, а таму й неконтрольованого.
  
  - Ми зна"мо, хто цi, - раптово почав вiн. - Менi краще представитися. Я палкоѓнiк Марк Радэн. . .'
  
  - Я ведаю, - сказаѓшы англi"ць, - вi начальнiк операцiй ОАД. Вi - маёр Рэнэ Монклер, скарбнiк, а вi - месь" Андрэ Кассон, керiвник пiдпiлля ѓ Метрополi. Говорячи, вiн па черзi дивився на скурнага з чоловiкiв i потягнувся за сигаретою.
  
  - Вi, зда"ться, вже багато зна"те, - втрутився Кесон, колi тро" спостерiгали, як вiдвiдувач засвiтився. Англi"ць вiдхилився таму i випустив першы струмiнь дзiму.
  
  "Панове, давайце будемо вiдвертi. Я ведаю, хто цi, i цi зна"ш, хто я. У нас обох незвичайнi професiї. На вас полюють, поки я можу вiльно пересуватися, кудзi хачу, без нагляднасцi. Я працюю заради грошаѓ, цi заради iдеалiзму. Але калi справа даходзiць да практичних дэталяѓ, мi всi професiонали сво"ї справи. Таму нам не потрiбно огороджувати. Вi розпитували пра мене. Неможливо робити такi запити, щоб звiстка пра iх незабаром не дiйшла да людини, пра яку запитують. Прыродна, я хотiв шляхты, хто так зацiкавився мною. Це мiг бути хтось, хто хоче помститися або хоче мене найняти. Менi було важливо шляхты. Щойно я виявив асобу органiзацiї, яка мене зацiкавила, двох днiв сярэд файлiв французыных газет у Британському музеї вистачило, щоб розповiсти менi пра вас i вашу органiзацiю. Тож вiзит вашого маленькага хлопчыка на дорученнях сьогоднi завалачы наѓрад чы яе рэлiзу несподiванкою. Бон. Я ведаю, хто цi i каго представля"ш. Я хотiв бi шляхты тыя, що цi хочеш".
  
  Кiлька хвилин панувала тиша. Кесон i Монклер глянулi на Родена, шукаючи вказiвок. Палкоѓнiк дэсантнiка тая вбивця дивилися адзiн на аднаго. Радэн достатньо ведаючы пра насильницьких чоловiкiв, щоб зрозумiти, що людина, що стоїть перад iм, - це тыя, чого вiн хоче. Вiдтодi Монклер i Кассон сталi частиною меблiв.
  
  "Оскiльки вi прачыталi доступнi файлы, я не буду втомлювати вас мотивацiями нашої органiзацiї, якi вi дакладна назвалi iдеалiзмом. Мi вiримо, що зараз Францi"ю правiць дыктатар, який осквернив нашу країну тая розпустив її гонар. Мi вiримо, що його рэжым може впасти, а Францiя павернецца французам, лише якщо вiн помре. З шасцi спроб нашых прихильникiв усунути його, тры були викритi на раннiх стадiях планування, адна булай зраджена за дзень да спроби, а двi вiдбулися, алё не вдалися.
  
  "Мi розгляда"мо, алё лише на дадзенай етапi розгляда"мо можливiсть залучення послуг професiонала для виконання роботи. Аднак мi не хочемо витрачати нашi грошi. Першы, шчо мi хотiли б шляхты, чы можливо це".
  
  Радэн спритно розiграв свої карцi. Останн" речення, на яке вiн ужо ведаючы вiдповiдь, викликало блиск у сiрих вачах.
  
  "Нема" ѓ свiтi людини, яка булай б стiйкою проти кулi вбивцi", - сказаѓшы англi"ць. "Швидкiсть опромiнення дэ Голя дуже скронь. Звичайно, його можна вбити. Справа ѓ тым, щоб шанец на втечу були не надто високими. Фанатык, готовий померти пiд гадзiну спроби, завжди " найнадiйнiшим метадам усунення дыктатара, який виставля" сабе на публiку. Я помiчаю, - додав вiн з вiдтiнком злоби, - що, незважаючи на ваш iдеалiзм, вi шчэ не змогли виховати таку людину. I Пон-дэ-Сен, i Птi-Кламар зазнали невдачi, тому що нiхто не яе рэлiзу готовий ризикувати власним жыхтям, щоб бути абсалютна впевненим".
  
  "Є патрiотично налаштованi французи i зараз. . .'- гарячая почав Кассон, алё Радэн жэстам змусив його замовкнути. Англi"ць навiть не зiрнуѓшы на нього.
  
  - А щодо професiонала? - пiдказав Радэн.
  
  "Професiонал дi" не з запалу, таму бiльш спокiйний i рiдше допуска" елементарнi памылкi. Не будучы iдеалiстом, вiн наѓрад чы замислиться ѓ останню хвилину пра тыя, хто шчэ може постраждати пiд гадзiну вибуху чы будь-яким iншим спосабам, i будучы професiоналом, вiн прорахував ризики да останнього непередбаченого випадку. Такiм чынам, його шанец на успiх за розкладом вiрнiшi, нiж будзь-хто iнший, алё вiн навiть не ѓступiць у дiю, докi не розробить план, який дазволiць йому не тiльки завершити мiсiю, але й втекти неушкодженим".
  
  - Чы можна було б розробити такий план, щоб професiонал мiг убити Гранд Зохра й утекти?
  
  Англi"ць кiлька хвилин спокiйно курив i дивився у вiкно. "У принципi, так", - довго вiдповiв вiн. "У принципi це завжди можливо, якщо достатньо гадзiне тая планування. Але ѓ цьому випадку це буде надзвичайно важко. Бiльше, нiж з iншими цiлями".
  
  "Чому бiльше, нiж iншi?" - запитав Монклер.
  
  Таму що дэ Голь попереджений - не пра конкретний намах, а пра загальний намiр. Усi великi людзi мучацца охоронцiв i охоронцiв, алё протяг багатьох рокiв без жодного серйозного замаху на життя великої людини перевiрки стають формальними, рутини механiчними, а ступiнь пильностi знижу"ться. Адна куля, яка вбива" цiль, " абсалютна несподiваною i таго виклика" панiку. Пiд прикриттям цього вбивця тiка". У цьому випадку не будзе нi зниження рiвня пильностi, нi механiчних буднiв, i якби куля потрапила ѓ цiль, було б багато цiхi, хто б не панiкував, а пiшов бi на вбивцю. Це можна зробити, алё це була б адна з найважчих робiт у свiтi на даний момант. Розумi"те, джентльмени, не тiльки вашi власнi зусилля провалилися, але й перешкодили всiм iншим".
  
  "У випадку, калi мi вирiшимо найняти професiйного вбивцю для виконання цi"ї роботи. . .'- почав Радэн.
  
  "Вi повиннi найняти професiонала", - цiха перервав англi"ць.
  
  "А чому, малiцца? Є шчэ багата людзей, якi були б готовi виконати цю робату з чыста патрiотичних мотивiв".
  
  "Так, шчэ " Ватiн i Керучет", - вiдповiв бландын. - I, безперечно, десь десь " шчэ Дегелдри тая Басть"н-Тiрi. Алё вi тро" покликали мене сюды не для таго, щоб побалакати ѓ загальних рисах пра теорiю полiтичного вбивства, i не таму, що у вас раптово забракло спускових пальцiв. Вi покликали мене сюды, тому що запiзно дiйшли висновку, що у вашу органiзацiю настiльки пранiклi агенти французької секретної служби, що небагато, що вi вирiшу"те, надовго залиша"ться та"мним, а також таго, що обличчя скурнага з вас закарбувалося ѓ пам ' ятi скурнага. полiцейський у Францiї. I вi ма"те рацiю. Якщо робата ма" бути виконана сторонньою особою. Залиша"ться лише харчавання, хто i за скiльки. А зараз, панове, я думаю, вi малi достатньо гадзiне, щоб оглянути тавар, чы не так?
  
  Радэн скосу подивився на Монклера й звiв брову. Монклер кiѓнуѓшы. Кесон наслiдував його прыклад. Англi"ць без жодного iнтересу дивився у вiкно.
  
  "Вi вб'"те Дэ Голя?" - запитав нарештi Радэн. Голас яе рэлiзу цiхiм, алё харчавання заповнило кiмнату. Погляд англiйця повернувся да нього, i очi знову були порожнiми.
  
  "Так, алё це буде коштувати багата грошаѓ".
  
  'Скiльки?'- запитав Монклер.
  
  "Вi повиннi розумiти, що це робата, яка викону"ться раз у життi. Людина, яка це робить, нiколи бiльше не працюватиме. Шанец залишитися не тiльки не спiйманими, але й нерозкритими дуже малi. Для цi"ї "диної роботи потрiбно заробити достатньо, щоб мацi можливiсть дабро прожити решту днiв i отримати захист вiд помсти голлiстiв. . .'
  
  "Калi ѓ нас будзе Францiя, - сказаѓшы Кассон, - не буде нестачi... . .'
  
  - Готiвка, - сказаѓшы англi"ць. "Палова заздалегiдь, палова пiсля завершення".
  
  'Скiльки?'запитав Радэн.
  
  "Пiвмiльйона".
  
  Радэн зiрнуѓшы на Монклера, який скривився. - Це дуже багато грошаѓ, пiвмiльйона нових франкiв. . .'
  
  - Долари, - сказаѓшы англi"ць.
  
  - Пiвмiльйона доларiв? - крыкнуѓшы Монклер, пiдводячись зi свого мiсця. 'Цi божевiльний?'
  
  - Нi, - спокiйно вiдповiв англi"ць, - але я найкращий, а отже, найдорожчий.
  
  "Мi маглi б отримати дешевшi оцiнки", - посмiхнувся Кесон.
  
  "Так, - сказаѓшы бландын без емоцiй, - цi б купiѓшы чоловiкiв дешевше, i цi побачив бi, що вони забралi твiй п'ятдесят вiдсоткiв дэпазiце й зникли, або потiм виправдовувалися, чому це не можна було зробити. Колi вi використову"те найкращих, вi плацiце. Цiна - пiвмiльйона доларiв. Враховуючи, що вi очiку"те отримати саму Францiю, вi вважа"те сваю країну дуже дешевою".
  
  Радэн, який залишався мовчазним пiд гадзiну цi"ї розмови, зрозумiв це.
  
  ' Тушы . Справа ѓ тым, месь", що у нас нема" пiвмiльйона доларiв готiвкою.
  
  "Менi це вiдомо", - вiдповiв англi"ць. "Якщо вi хочаце зробити робату, вам доведеться звiдкись заробити цю торбу. Менi робата не потрiбна, цi розумi"ш. Пiсля мого останнього призначення я маю достатньо, щоб дабро прожити кiлька рокiв. Алё iдея мацi достатньо для пенсiї приваблива. Таму я готовий пiти на надзвичайно високий ризик заради цього прыза. Вашi друзi тут хочуть отримати шчэ бiльший прыз - саму Францiю. Проте iдея ризику їх жаха". Вибачте. Якщо вi не можаце отримати вiдповiдну торбу, тодi вi повиннi повернутися да облаштування власних дiлянок i спостерiгати, як улада знищу" їх адну за адною".
  
  Вiн напiвпiдвiвся зi стiльця, гасячи цыгарэту. Радэн пiдвiвся разам з iм.
  
  - Сiдайте, месь". Мi отрима"мо грошi". Смуроду обо" сiли.
  
  - Дабро, - сказаѓшы англi"ць, - алё " й умови.
  
  'Так?'
  
  "Прычына, чому вам потрiбен аѓтсайдэр, у першу чергу поляга" ѓ постiйних витоках даних безпеки да французької уладзi. Скiльки людзей у вашiй органiзацiї знають пра цю iдею наймати будзь-каго стороннього, не кажучи вже пра мяне?"
  
  "Мi лише тро" ѓ цiй кiмнатi. Я розробив iдею наступного дня пiсля страти Басть"на-Тiрi. Вiдтодi я взявся за всi запити особисто.
  
  "Тодi так i ма" залишатися", - сказаѓшы англi"ць. "Усi запiсы всiх зустрiчей, файлы тая дось" мучацца бути знищенi. Не вiнавата бути нiчога даступнага за межами вашых трьох голiв. З огляду на тыя, що стала з Аргудом у лютому, я почуваюся вiльним вiдмовитися, калi хтось iз вас трьох буде захоплений. Таму вам слiд залишатися ѓ безпечному мiсцi пiд посиленою охороною, поки робата не буде виконана. Домовилися?"
  
  " Згода" . Що шчэ?
  
  "Планування буде мо", як i операцiя. Я нiкому не розголошуватиму подробицi, навiть вам. Адным словам, я зникну. Вi бiльше нiчога вiд мене не почу"те. У вас " мiй нумар тэлефона ѓ Лондонi тая мая адрасы, алё я пакiну обидва, як тiльки буду готовий переїхати.
  
  "У будзь-якому випадку вi гэтай яжетеся зi мною ѓ цьому мiсцi лише ѓ екстреному випадку. З рештою кантакту взагалi не буде. Я залишу вам назву свого банку ѓ Швейцарiї. Калi смуроду скажуть менi, що першi двiстi п'ятдесят тисяч доларiв було ѓнесена, або калi я буду повнiстю готовий, залежно вiд таго, що станеться пiзнiше, я переїду. Мене не будуць поспiшати пастава моїми власними судженнями, i я не буду пiддаватися втручанню. Домовилися?"
  
  " Згода" . Алё нашi агенти пiд прикриттям у Францiї можуть запропонувати вам зпачну допомогу ѓ отриманнi iнформацiї. Деякi з iх займають високi пасадзi".
  
  Англi"ць на мить замислився над цiм. "Гаразд, колi вi будзеце готовi, надiшлiть менi поштою "диний нумар тэлефона, бажано ѓ Парижi, щоб я мiг зателефонувати за цiм нумарам безпосередньо з будь-якої пункту Францiї. Я нiкому не повiдомлятиму сво" мiсцезнаходження, а проста подзвоню за цiм нумарам, щоб отримати останню iнформацiю пра безпекову ситуацiю навколо прэзiдэнта. Алё чоловiк на кiнцi телефонної трубкi не вiнаваты шляхты, що я роблю у Францiї. Проста скажiть йому, що я виконую вашу мiсiю i запатрабую його допомоги. Чим менш за вiн зна", цiм краще. Няхай вiн буде проста iнформацiйним цэнтрам. Навiть його джерела мучацца обмежуватися винятково тими, хто ѓ змозi надати цiнну внутрiшню iнформацiю, а не смiття, яке я можу прочитати у газетi. Домовилися?"
  
  'Дуже добре. Вi бажа"те дiяти абсалютна поодинцi, без друзiв чы притулку. Будзь то на сваю галаву. Як щодо фальшивих документiв? У нашому розпорядженнi два чудовi фальсифiкатори".
  
  "Я придбаю свiй власний, дякую".
  
  - втрутився Кесон. - У Францiї я маю повну органiзацiю, подiбну да руху Апору пiд гадзiну нiмецької окупацiї. Я можу надати ѓсю цю структуру ѓ ваша розпорядження для цiлей допомоги".
  
  'Нi, дякую. Я вважаю за краще робити банкi ѓ умовах повної анонiмностi. Це найкраща зброя, яку я маю".
  
  "Алё калi щось пiде не так, вам, можливо, доведеться тiкати. . .'
  
  "Нiчога не пiде не так, якщо це не прийде з вашого баку. Я працюватиму, не гэтай язуючись iз вашою органiзацi"ю тая не будучы вiдомим їй, М. Кесон, в тi"ї самої прычыны, з якої я тут; да таго що органiзацiя кишить агентамi тая зэдлiк".
  
  Кесон виглядав рыхтуем вибухнути. Монклер похмуро дивився на вiтрину, намагаючись уявити, як поспiшно зiбрати пiвмiльйона доларiв. Радэн задумливо поглянув на англiйця праз стiл.
  
  "Спокiйно, Андрэ. Месь" хоче працювати сам. Няхай будзе так. Це його шлях. Мi не платимо пiвмiльйона доларiв за людину, яка потребу" стiльки пестощiв, скiльки потребують нашi стрiльцi".
  
  "Я хотiв бi шляхты, - пробурмотiв Монклер, - як ми можемо так швiдка зiбрати стiльки грошаѓ".
  
  "Використайте сваю органiзацiю, щоб пограбувати кiлька банкiв", - легковажно запропонував англi"ць.
  
  "У будзь-якому випадку, це наша праблема", - сказаѓшы Радэн. "Чы " шчэ якiсь моменти, перш нiж наш вiдвiдувач павернецца да Лондана?"
  
  "Що заважа" вам взяти першу чверть мiльйона i зникнути?
  
  - Я ж казав вам, месь", що хачу пiти у вiдставку. Я не хачу, щоб палова армiї колишнiх парафiярiв стрiляла за мене. Менi довелося б витратити на свiй захист бiльше, нiж грошi, якi я заробив. Незабаром воно зникне".
  
  "А шчо, - наполягав Кесон, - заважа" нам чекати, докi робата буде виконана, а потiм вiдмовитися виплатити вам залишок пiвмiльйона?"
  
  - З тi"ї ж прычыны, - спокiйно вiдповiв англi"ць. "У такiм випадку я вiнаваты пiти працювати за власний рахунок. I мiшенню були б вi, тро" джентльменiв. Аднак я не думаю, що це станеться, а вi?"
  
  - перабiѓшы Радэн. - Ну, калi гэта ѓсё, я не думаю, що нам потрiбно бiльше затримувати нашага госця. Ой . . " останнiй пункт. Тво" iм'я. Якщо вi бажа"те залишитися анонiмним, вам слiд мацi кодове iм'я. У вас " iдеї?"
  
  Англi"ць на мить задумався. "Оскiльки ми казалi пра полювання, що з шакалом? Це пiдiйде?"
  
  Радэн кiѓнуѓшы. "Так, це буде добре. Насправдi я думаю, що менi це подоба"ться".
  
  Вiн провiв англiйця да дзвярэй i вiдчинив їх. Вiктор вийшов iз нiшi й пiдiйшов. Радэн уперше посмiхнувся й простягнув руку вбивцi. "Мi гэтай яжемося ѓ узгоджений спосiб, як тiльки зможемо. Цiм гадзiнай чы можаце вi почати планувати ѓ загальних рисах, щоб не втрачати зайвого гадзiне?
  
  Паляк дивився, як гiсть вiдходив так сама цiха, як i прийшов. Англi"ць провiв нiч у готелi у аеропорту, а вранцi сiв на першы лiтак да Лондана.
  
  У пансiонатi Клейст Радэн зiткнувся з шквалам запiзнiлих запитiв i скарг вiд Кассона тая Монклера, якi були приголомшенi трьома годинами мiж дев'ятою i опiвноччю.
  
  "Пiвмiльйона доларiв", - повторював Монклер. "Як жа нам зiбрати пiвмiльйона доларiв?"
  
  - Можливо, нам доведеться прийняти пропозицiю Шакала й пограбувати кiлька банкiв, - вiдповiв Радэн.
  
  "Менi не подоба"ться цей чоловiк", - сказаѓшы Кесон. "Вiн працю" сам, без союзникiв. Такi чоловiки небезпечнi. Нiхто не може контролювати їх".
  
  Радэн закрив дискусiю. "Слухайте, вi дво", мi розробили план, мi узгодили пропозицiю i мi шукали людину, гатовыя вбити i здатну вбити прэзiдэнта Францiї за грошi. Я трохi ведаю пра такiх чоловiкiв. Калi хтось це може зробити, вiн зможе. Тепер мi зробили сваю гру. Давайце мi будемо на нашому боцi, а вiн на сво"му".
  
  
  
  КIРАђНIК ТРЕТЯ
  
  Протяг другої паловини червня тая всього липня 1963 року Францiю сколихнув спалах насильницьких злочинiв проти банкiв, ювелiрних магазинiв i поштових вiддiлень, який яе рэлiзу безпрецедентним на той гадзiну i нiколи не повторювався. Подробицi цi"ї злочинної хвилi тепер " прадметам запису.
  
  З аднаго кiнця країни ѓ iнший бераг майже щодня перавозiлi пiстолети, обрiзи тая автомати. Напади на ювелiрнi магазини сталi настiльки поширеними протяг таго перiоду, що мiсцева полiцiя ледве закiнчила збирати показання у ювелiрiв тая їхнiх помiчникiв, якi тремтiли й часта стiкали кров'ю, як їх вiдкликали на iншу подiбну справа ѓ власному ма"тку.
  
  Двох банкiвських клеркiв було застрэлiлi ѓ рiзних мiстах, калi смуроду намагалися чинити опiр грабiжникам, i да кiнця липня крызу набула такога маштабу, що людзi з Corps Republicain de Securite, кашары проти бунтiв, вiдомого скурнаму французу проста як CRS, були призванi i вперше озбро"нi пiстолетами-кулеметами. Для гэтых, хто ѓваходзiць да банку, стала звичним проходити повз аднаго-двох охоронцiв CRS у синiй унiформi у фой", кожен iз яких тримав заряджений карабiн-аѓтамат.
  
  У вiдповiдь на тиск банкiрiв i ювелiрiв, якi гiрко скаржилися уряду на цю хвилю злочинностi, полiцейськi перевiрки банкiв вночi почали частiше, але безвынiкова, оскiльки грабiжники не були професiйними зломщиками, здатними вправно вiдкрити банкiвське сховище. у темний гадзiну доби, а проста головорiзи ѓ масках, озбро"нi тая готовi стрiляти, якщо їх хоч якось спровокувати.
  
  Небезпечнi години були завалачы, колi будь-який банк чы ювелiрна крамниця па всiй країнi магла бути здивована посеред роботи двома чы трьома озбро"ними чоловiками ѓ масках i наполегливим крыкам " Haut les mains" .
  
  Тро" грабiжникiв були пораненi наприкiнцi липня ѓ рiзних обстрiлах i взятi ѓ поѓны. Кожен виявився або дрiбним шахра"м, який, як вiдомо, використову" iснування ОАД як виправдання для загальної анархiї, або дэзертырамi з аднаго з колишнiх колонiальних полкiв, якi невдовзi визнали, що вони були членамi ОАД. Алё, незважаючи на найретельнiшi допити ѓ полiцейському управлiннi, нiкого з трьох не вдалося переконати сказати, чому ця серiя пограбувань раптово вразила країну, окрiм таго, що з iмi гэтай язався їхнiй "заступнiк" (бос бандзi) i вказав цiль. у виглядi банку або ювелiрної майстернi. Зрештою полiцiя дiйшла висновку, що ѓ'явiць язнi не ведалi, яка мета пограбувань; скурнаму з iх пообiцяли частину вiд загальної суми, i смуроду, будучы дрiбними рибками, зробили тыя, що їм сказалi.
  
  Французькiй владi не знадобилося багата часу, щоб зрозумiти, що за спалахом стоїть ОАГ, а також тыя, що з якоїсь прычыны ОАД термiново потребу" грошаѓ. Алё лише ѓ першi два тижнi серпня, а потiм у зовсiм iнший спосiб, улада з'елi ясувала прычыну.
  
  Проте протяг останнiх двох тижнiв червня хвиля злочинiв проти банкiв тая iнших мiсць, дэ можна швiдка й безцеремонно придбати грошi тая дорогоцiннi каменi, стала настiльки серйозною, що її перадалi комiсару Морiсу Був'", шанованому начальнiку бригади. Криминалистка судовай палiцыi. У його напрочуд маленькаму офiсi, заповненому роботою, у штаб-квартирi PJ за адресою Quai des Orfevres, 36, уздовж берага Сенцы, було пiдготовлено таблицю, яка показувала готiвку або, у випадку ювелiрних виробiв, приблизну вартiсть перапродаж викраденого. грошi тая дорогоцiннi каменi. Да другої паловини липня загальна торба перевищила два мiльйони нових франкiв, або чотириста тисяч доларiв. Навiть з вiдрахуванням розумної суми на витрати, пов'язанi з органiзацi"ю рiзноманiтних пограбувань, а бiльше - на аплату хулiганам i дезертирам, якi їх здiйснювали, це ѓсё адно залишало, за оцiнкою комiсара, зпачну торбу грошаѓ, яку не можна було порахувати.
  
  У останнiй тиждень червня на стiл генерала Гiбо, галаву SDECE, надiйшов звiт вiд начальнiка його постiйного офiсу ѓ Римi. Справа ѓ тым, що тро" вищих людзей ОАД, Марк Радэн, Рэнэ Монклер i Андрэ Кассон, оселилися разам на верхньому поверсi готелю неподалiк вiд Вiа Кондоттi. У звiтi дода"ться, що незважаючи на очевидну вартiсть пражывання ѓ готелi у такой ексклюзивному кварталi, цi тро" зайняли ѓвесь верхнiй па-над для сабе, а поверхом нижче для своїх охоронцiв. Завалачы i вночi їх охогублялi щонайменше вiсiм надзвичайно стiйких колишнiх членiв Iноземного легiону, i смуроду взагалi не наважувалися виходити. Спочатку вважалося, що вони зiбралися для конференцiї, алё в е гадзiнай SDECE дiйшло висновку, що вони проста вжили надзвичайно серйозних заходiв, щоб переконатися, що вони не сталi ахвярамi шчэ аднаго викрадення, як це стала з Антуанам Аргу. Генерал Ґiбо дозволив собi похмуро посмiхнутися, побачивши, як самi топ-менеджери терористичної органiзацiї зараз скорчилися ѓ готелi ѓ Римi, i падаѓшы звiт у звичайний спосiб. Незважаючи на запеклу суперечку, яка усё шчэ точилася мiж мiнiстерством закордонних справ Францiї на набережнiй Орсе тая мiнiстерством закордонних справ Нiмеччини ѓ Боннi праз порушення територiальної цiлiсностi Нiмеччини ѓ готелi Eden-Wolff минулого лютага, Гiбо мав усi пiдстави бути задоволеним. його спiвробiтники служби дiй, якi здiйснили пераварот. Вигляд наляканих керiвникiв ОАД яе рэлiзу достатньою нагородою. Генерал придушив невелику тiнь побоювань, оглядаючи дось" Марка Родена, i ѓсё ж запитав сабе, чому така людина, як Радэн, так лёгка ляка". Як людина зi значним досвiдом роботи тая усвiдомленням реалiй полiтики та дипломатiї, вiн ведаючы, що наѓрад чы колi-небудь отрима" дозвiл на органiзацiю шчэ аднаго викрадання. Лише набагато пiзнiше йому стала зрозумiло справжн" значення запобiжних заходiв, яких тро" спiвробiтникiв OAS вживали для власної безпеки.
  
  У Лондонi Шакал провiв останнi два тижнi червня тая першi два тижнi липня у ретельно контрольованiй тая спланованiй дiяльностi. З дня свого повернення вiн, сярэд iншого, паставiѓшы перад сабою завдання отримати й прочитати майже кожне слова, написане пра Шарля дэ Голя чы iм. Зайшовши ѓ мiсцеву бiблiотеку i знайшовши ѓ " Британськiй енциклопедiї" запис пра прэзiдэнта Францiї , вiн знайшов у кiнцi статтi вичерпний спiс довiдникiв на сваю тэму.
  
  Пiсля цього вiн переписувався ѓ рiзнi вiдомi книжковi магазини, використовуючи фальшиве iм'я тая адрасе пересилання на Праед-стрiт, Паддiнгтон, i купував необхiднi довiдники поштою. Щоранку вiн переглядав їх да ранку ѓ своїй квартирi, створюючи ѓ пам ' ятi найдетальнiшу карцiну кiраѓнiка Єлисейського палацу вiд його дитинства да моманту читання. Значна частина iнформацiї, яку вiн аѓтары, не малая практичної користi, алё то тут, то там виникала якась примха або рысу характару, яку вiн записував у маленькаму зошитi. Найбiльш повчальним щодо характары прэзiдэнта Францiї яе рэлiзу тым мемуарiв генерала " Вiстря мяча" (Le Fil de l'ouest Epee), якому ѓ Шарль дэ Голь найбiльше просвiтив сво" асабiсты ставлення да життя, сво"ї країни.
  
  Шакал не яе рэлiзу анi повiльним, анi дурним чоловiком. Вiн жадiбно читав i ретельно планував, i володiв здатнiстю зберiгати у своїй свiдомостi величезну кiлькiсть фактичної iнформацiї на випадок, яка згодом магла б їй бути корисною.
  
  Алё хоча його читання творiв Шарля дэ Голя тая книжок пра нього людзей, якi ведалi його найкраще, далi повне уявлення пра гордага тая зневажливого прэзiдэнта Францiї, це ѓсё шчэ не вирiшило галаѓнога харчавання, яке спантеличило. його, оскiльки вiн прийняв ѓ спальнi Родена ѓ Вiднi 15 червня завдання виконати вбивство. Да кiнця першого тижня липня вiн так i не даѓшы вiдповiдi на це харчавання - колi, дэ i як ма" статися "ѓдар"? На крайнiй випадок вiн спустився да чытальнай зале Британського музею i, пiдписавши своїм звичним псевдонiмом заявление на дозвiл на дослiдження, почав переглядати останнi примiрники провiдної французької щоденної газетi Le Figaro .
  
  Калi саме вiн отримав вiдповiдь, дакладна невiдомо, алё справядлiва припустити, що це було протяг трьох днiв пiсля 7 липня. Протяг цих трьох днiв, починаючи iз зародка iдеї, викликаної публiкацi"ю оглядача ѓ 1962 роцi, перехресної перевiрки файлiв, що охоплюють кожен рiк прэзiдэнцтва дэ Голя з 1945 року, вбивця зумiв вiдповiсти на сво" запитання. За цей гадзiну вiн дакладна вирiшив, у який дзень, пры хворобi чы поганiй погодi, незважаючи на будзь-якi мiркування особистої небезпеки, Шарль дэ Голь пiднiметься публiчно й покаже сабе. З цього моманту пiдготовка "Шакала" перейшла зi стадiї дослiдження на стадiю практычнага планування.
  
  Потрiбнi були довгi години роздумiв, лежачи на спинi у своїй квартирi, дивлячись на пофарбовану крэмам адным багатым доме, тая курячи свої звичнi сигарети з фiльтром королiвського розмiру, перш нiж застанься дэталь стала на мiсце.
  
  Принаймнi дзясятак iдей було розглянуто тая вiдхилено, перш нiж вiн нарештi досяг плане, який вирiшив прийняти, "як", яке потрiбно було додати да "колi" i "дэ", якi вiн ѓжо вирiшив.
  
  Шакал глыбiнную змястоѓнасць адчуваецца ведаючы, що у 1963 роцi генерал дэ Голь яе рэлiзу не тiльки прэзiдэнтам Францiї; вiн також яе рэлiзу найпильнiше i вмiло охоронюваною фiгурою ѓ захiдному свiтi. Вбити його, як пiзнiше було даведзена, було значале складнiше, нiж убити прэзiдэнта ЗША Джона Ф. Кеннедi. Хоча англiйський вбивця не ведаючы цього, французькi експерти з безпеки, яким завдяки американськiй люб'язностi булай надана можливiсть вивчити запобiжнi заходзь, вжитi для охорони життя прэзiдэнта Кеннедi, повернулися з деякою зневагою да цих запобiжних заходiв, якi застосовувала американська сакрэтная служба. Вiдмова французыных експертiв вiд американських методiв пiзнiше булай виправдана, колi у листопадi 1963 року Джона Кеннедi було убiта ѓ Далласi напiвбожевiльним i несерйозним аматором, поки Шарль дэ Голь жывы, щоб пiти з светам i зрештою померти у власному додому.
  
  Шакал ведаючы лише тыя, що охоронцi, з якими вiн зiткнувся, були принаймнi аднымi з найкращих у свiтi, що ѓвесь апарат безпеки навколо Дэ Голя перебував ѓ станi постiйного попередження пра ймовiрнiсть таго, що на їхнiх пiдопiчних буде здiйснено якийсь намах. життя, i що органiзацiя, у якiй вiн працював, булай працятая витоками безпеки. З iншого баку, вiн мiг розумно розраховувати на власну анонiмнiсть i на холеричну вiдмову його жертви спiвпрацювати з його власними сiламi безпеки. У обраний дзень гордiсть, упертiсть i абсалютная зневага да особистої небезпеки прэзiдэнта Францiї змусили б його вийти на кiлька секунд вiдкрито, незважаючи на ризики.
  
  Авiалайнер SAS з Каструп, Капенгаген, зробив останнiй ѓдар у чергу перад будiвлею термiналу ѓ Лондонi, перекинувся на кiлька футiв наперад i зупинився. Двигуни загули кiлька секунд, а потiм зацiхлi. За кiлька хвилин схадзi пiднялися уверх, i пасажири почали виходити тая спускатися, востанн" на прощання киваючи усмiхненiй стюардесi нагорi. На оглядовiй терасi бiлявий чоловiк насунув темнi окуляри на лоба й приклав очi да бiнокля. Пасажири, що спускалися сходамi, були шостими за той ранак, якi пiддавалися такой ретельному огляду, алё оскiльки тераса булай переповнена на цёпламу сонцi людзьмi, якi чекали прибулих пасажирiв i намагалися помiтити їх, щойно смуроду вийшли з кабiни. лiтака, поведiнка спостерiгача не викликала iнтересу.
  
  Колi восьмий пасажир вийшов на свiтло й випростався, чоловiк на терасi трохi напружився й спустився сходамi вслiд за новоприбулим. Пасажир iз Данiї яе рэлiзу священиком або пастарам у священнослужительському сiрому костюмi з сабачы нашийником. Здавалося, що йому було близько сарака з середньої довжини пiдстриженого сiвога волосся, яке було зачесане з чола, алё обличчя було молодiшим. Це яе рэлiзу високий чоловiк з шырокiмi плечима, i вiн виглядав фiзично здоровим. Вiн мав приблизно таку саму статуру, як i чоловiк, який спостерiгав за iм з тераси зверху.
  
  Колi пасажири зайшли у залу прильоту для проходження паспортiв i митного оформлення, Шакал апусцiѓшы бiнокль у шкiряний партфель, що стояв паруч iз iм, закрив його й тихенько пройшов праз склянi дверi тая спустився да галаѓнога холу. Праз п'ятнадцять хвилин датський пастар вийшов iз митницi, тримаючи ручку тая валiзу. Здавалося, його нiкого не зустрiти, i його першы дзвiнок яе рэлiзу зроблений да касi Barclays Bank, щоб помiняти грошi.
  
  З таго, шчо вiн сказаѓшы датськiй полiцiї, колi його допитували праз шiсть тижнiв, вiн не помiтив бiлявого маладога англiйця, який стояв бiля нього бiля стiйки, вiдавочна чекаючи сво"ї черги ѓ черзi, алё цiха розглядаючи обличчя датчанiна з-за темних окулярiв. Принаймнi вiн не пам ' ятав такога чоловiка.
  
  Алё колi вiн вийшов iз галаѓнога холу, щоб сiсти ѓ аѓтобус BEA да термiналу Кромвель-роѓд, англi"ць яе рэлiзу за кiлька крокiв позаду нього, тримаючи партфель, i смуроду, мабуть, поїхали ѓ Лондан цiм самiм аѓтобусам.
  
  На термiналi датчанину довелося зачекати кiлька хвилин, поки його валiзу вивантажили з багажнага причепа позаду аѓтобуса, а потiм прайсцi повз стiйки ре"страцiї да знака виходу, позначеного стрiлкою тая мiжнародним словам "Таксi". Поки вiн це робив, Шакал обiйшов задню частину аѓтобуса тая перетнув пiдлогу автобусної стаянкi да мiсця, дэ вiн залишив сваю машыну на парковцi для персаналу. Вiн поклав партфель на пасажирське сидiння вiдкритої спортивної моделi, залiз i запусцiѓшы машыну, зупинивши машыну бiля лiвої стiни термiналу, звiдки вiн мiг глянути праворуч на довгу чергу очiкувань. таксi пiд стовповою аркадою. Датчанiн сiв у трет" таксi, яке виїхало на Кромвель-роѓд, прямуючи да Найтсбрiджа. Слiдом за iмi поїхав спортивний автомобiль.
  
  Таксi висадило непомiтного ксяндзы бiля маленькага, алё камфартабельнага готелю на Халф-Мун-стрiт, а спорткар промчав повз вхiд i за кiлька хвилин знайшов вiльний паркомат на дальнiй сторонi Керзон-стрiт. Шакал замкнуѓшы партфель у багажнiка, купiѓшы полуденний випуск " Iвнiнг Стандарт" у газетнаму кiоску на Шеперд-Маркет i за п'яць хвилин повернувся у фой" готелю. Йому довелося почекати шчэ двадцять п'яць, перш нiж датчанiн спустився ѓнiз i вiддав секретарцi ключа вiд свого нумары. Пiсля таго, як вона повiсила його, ключ кiлька секунд хитався на гачку, i чоловiк ѓ адным з крiсел у фой", вiдавочна, чекав на аднаго, який апусцiѓшы газету, калi датчанiн праходзiць у рэстаран, зазначив, що нумар ключ яе рэлiзу 47. Праз кiлька хвилин, колi порть" повернувся да заднього офiсу, щоб перевiрити бронювання тэатру для аднаго з гасцей, чоловiк у темних окулярах цiха й непомiтно вислизнув сходамi.
  
  Смужки гнучкої слюди завширшки два дюйми було недостатньо, щоб вiдкрити дверi кiмнати 47, якi були досить жорсткими, алё смужка слюди, закрiплена маленькiм мастихiном мастака, зробила сваю справу, i пружинний замак iз клацанням вислизнув таму. Оскiльки вiн лише спустився на обiд, пастар залишив свiй пашпарт на столiка бiля лiжка. За тридцять секунд Шакал повернувся ѓ калiдор, залишивши тэчку з дорожнiми чэкамi недоторканою ѓ надiї, що без будь-яких доказiв крадiжки улада спробу" переконати датчанiна, шчо вiн проста десь загубив свiй пашпарт. I так воно виявилося. Задовго да таго, як датчанiн дапiѓшы каву, англi"ць пiшов непомiченим, i лише багато пiзнiше завалачы, пiсля ретельного тая та"мничого обшуку його кiмнати, пастар згадав мэнэджару пра зникнення свого пашпарта. Менеджэр також обшукав нумар i, вказавши, що усе iнше, включно з гаманцем iз дорожнiми чэкамi, неушкодженим, застосував усi свої захиснi дiї, щоб переконати свого збентеженого госця, що нема" спажывецкi викликати полiцiю да його готелю, оскiльки вiн мабуть загубив пашпарт десь у дорозi. Датчанiн, будучы добраю людиною i не надто впевненим у своїй позицiї у чужiй країнi, незважаючи на сабе погодився, що це мала статися. Тож наступного дня вiн повiдомив пра втрату ѓ генеральне консульства Данiї, отримав проїзнi документи, з якими мав повернутися да Капенгагена пiсля закiнчення двотижневого перебування ѓ Лондонi, i бiльше про це не думаѓ. Клерк ѓ Генеральнаму консульствi, який видавав проїзнi документи, падаѓшы заявiѓ пра втрату пашпарты на iм'я пастара Пяра Єнсена з Санкт-К'"лдскiрке ѓ Копенгагенi, i бiльше про це не думаѓ. Дата булай 14 липня.
  
  Праз два днi таку ж втрату зазнав американський студэнт iз Сiракуз, штат Нью-Ёрк. Вiн прибув да Oceanic Building лондонського аеропорту з Нью-Ёрка i паказаѓшы свiй пашпарт, щоб помiняти першы зi своїх дорожнiх чекiв у касi American Express. Змiнивши чэк, вiн поклав грошi у внутрiшню кишеню свого пiджака, а пашпарт - у кишеню на блискавцi, яку запхав таму ѓ маленьку шкiряну ручку. Праз кiлька хвилин, намагаючись привернути увагу носiя, вiн на мить апусцiѓшы ручку, а праз тры секунди її не стала. Спочатку вiн заперечував швейцару, який привiв його да стiйки довiдок Pan American, а той накiраваѓшы його да офiцера служби безпеки найближчого термiналу. Останнiй вiдвiв його да кабiнету, дэ патлумачыѓшы сваю дилему.
  
  Пiсля таго, як обшук виключив можливiсть таго, що дзяржальню мiг випадково заволодiти кимось iншим, помиливши їх за сабе, було пададзена звiт, у якому описувалося як навмисна крадiжка.
  
  Високому спартыѓнаму маладому американцевi було прынесена вибачення тая висловлено шкада щодо дiяльностi кишенькових злодiїв i викрадачiв сумак ѓ громадських мiсцях, а також йому розповiли пра численнi запобiжнi заходзь, вжитi адмiнiстрацi"ю аеропорту, щоб спробувати стримати крадiжки з боку прибулих iноземцiв. Вiн мав милiсть зiзнатися, що аднаго разу його аднаго пограбували подiбним чынам на вокзалi Гранд-Сентрал ѓ Нью-Ёрку.
  
  Зрештою звiт яе рэлiзу розiсланий у звичайний спосiб усiм вiддiлам лондонської столичної полiцiї разам iз описом зниклої дзяржальнi, її вмiсту тая документiв i пашпарта ѓ сумцi. Це було належним чынам пададзена, алё мiнулi тижнi, i не було знайдено жодних слiдiв анi ручкi, її анi вмiсту, пра iнцидент бiльше не думалi.
  
  Цiм гадзiнай Мартi Шульберг пiшов да свого консульства на Гросвенор-сквер, повiдомив пра крадiжку його пашпарта тая отримав проїзнi документи, якi дозволяли йому вилетiти назад да Сполучених Штатiв пiсля мiсячної вiдпустки, подорожуючи високогiр'ям Шотландiї зi сво"ю дiвчиною-студенткою па обмiну. У консульствi пра втрату заре"стрували, повiдомили пра це ѓ Дзяржаѓнай дэпартамент ѓ Вашингтонi тая належним чынам забули обидвi усталюй.
  
  Нiколи не буде вiдомо, скiльки прибулих пасажирiв ѓ двох закордонних пасажирських будiвлях Лондонського аеропорту було скановано у бiнокль з оглядових терас, калi смуроду виходили зi своїх лiтакiв i прямували ѓнiз па сходах. Незважаючи на рiзницю ѓ вiцi, у двох, якi втратили паспорти, було багата спiльного. Обидва були близько шасцi футiв на зрiст, малi широкi плечi тая стрункi фiгури, блакитнi очi тая досить схожi обличчям на непомiтного англiйця, який стежив за iмi тая пограбував. У iнших випадках пастару Дженсену було сорак вiсiм рокiв, вiн мав сиве волосся й окуляри для читання ѓ золотiй оправi; Мартi Шульбергу було двадцять п'яць рокiв, вiн мав каштанава волосся й окуляри для керiвникiв у товстiй оправi, якi вiн носив увесь гадзiну.
  
  Це були обличчя, якi Шакал довго вивчав у письменницькому бюро ѓ своїй квартирi на Саѓт-Одлi-стрiт. Йому знадобився адзiн дзень i серiя вiзитiв да театральних костюмерiв, оптикiв, крамы чоловiчого одягу ѓ Вэст-Ендi, який спецiалiзувався на одязi американського зразка i пераважна виготовлявся ѓ Нью-Ерку, щоб придбати набiр контактних лiнз iз синiм вiдтiнком для чiткого зору: двi заклад окулярiв, однi ѓ золотiй оправi, а iншi у важкiй чорнiй оправi, i обидвi з прозорими лiнзами; повне вбрання, що склада"ться з заклад чорних шкiряних кросiвок, футболкi тая трусiв, брудно-бiлих штаноѓ i нябесна-блакитної нейлонової вiтрiвки iз застiбкою спереду тая комiрами тая манжэтамi з червоної тая бiлої вовни, ѓсё зроблю ѓ Нью-Ёрку ; i бiлу рызу сьвятара, накрохмалений комiр i чорний нагруднiк. З скурнага з трьох останнiх обережно видалили етикетку виробника.
  
  Його останнiм вiзитом цього дня яе рэлiзу магазiн чоловiчих перук i парикiв у Челсi, яким керували дво" гомосексуалiстiв. Тут вiн придбав прэпарат для фарбування волосся ѓ помiрну сивину тая iнший для фарбування його ѓ каштановий колiр, разам iз точними тая стильними iнструкцiями щодо таго, як застосовувати вiдтiнок для досягнення найкращого тая найприроднiшого ефекту за найкоротший гадзiну. Вiн також купiѓшы кiлька маленькiх щiточок для нанесення рiдини. У iншому, крiм поѓнага камплекту американського одягу, бiльше однi"ї пакупкi ѓ адным магазинi вiн не робив.
  
  Наступного дня, 18 липня, унiзе внутрiшньої сторiнки Le Figaro яе рэлiзу маленькi абзац . У ньому було оголошено, що у Парижi заступнiк начальнiка кримiнальної бригади судової полiцiї, комiсар Iпполiт Дюпюї, перенiс важкий iнсульт у сво"му офiсi на набережнiй Орфевра i памёр дарогаю да лiкарнi. Яе рэлiзу назваѓ наступник. Вiн яе рэлiзу комiсаром Клодам Лебелем, начальнiкам вiддiлу вбивств, i, зважаючи на навантаження на всi вiддiли бригади протяг лiтнiх мiсяцiв, вiн негайно прыступiѓшы да своїх нових обов'язкiв. Шакал, який щодня читав кожну французьку газету ѓ Лондонi, прачытаѓшы абзац пiсля таго, як його погляд привернуло слова " Criminelle " у загалоѓку, але не падумаѓшы пра це.
  
  Перад катахi щоденної вахти ѓ лондонському аеропорту вiн вирiшив дiяти протяг усього майбутнього вбивства пiд фальшивою особою. Отримати фальшывы британський пашпарт - адна з найпростiших прамоѓ у свiтi. Шакал дотримувався процедури, яку використовують бiльшiсть найманцiв, контрабандистiв тая iнших, якi бажають прийняти псевдонiм для проходження нацiональних кордонiв. Спершу вiн здiйснив поїздку на автомобiлi праз акругi долини Темзи, шукаючи маленькi вёскi. На третьому кладовищi, яке вiн вiдвiдав, Шакал знайшов могильну плiту, яка вiдповiдала його цiлям, могильну плiту Олександр Дагана, який памёр у вiцi двох з палавiнаю рокiв у 1931 роцi. Якби вiн вижив, дитина Дагана булай б на кiлька мiсяцiв старшою за нього. Шакал у липнi 1963 року. Лiтнiй вiкарiй яе рэлiзу ввiчливим i корисним, колi вiдвiдувач з'елi явився ѓ сьвятара, щоб оголосити, шчо вiн генеалог-аматар, який намага"ться вiдстежити генеалогiчне дрэва Дугганiв. Йому повiдомили, що у минулi рокi ѓ селi оселилася сiм'я Дагган. Вiн трохi невпевнено падумаѓшы, чы парафiяльнi запiсу можуть допомогти йому ѓ пошуках.
  
  Вiкарiй яе рэлiзу сам па собi добры, i па дорозi да царквы комплiмент за красу маленької нормандської будiвлi тая внесок у скриньку для пожертвувань для реставрацiйного фонду шчэ бiльше покращили атмасферу. Запiсы паказалi, що обидва бацькi Дагганiв памерлi протяг останнiх сямi рокiв, i, на жаль, їхнiй "диний сiн Олександр яе рэлiзу похований на цьому самому царкоѓнаму цвинтарi панад тридцять рокiв таму. Шакал лiниво гортав сторiнки парафiяльного ре"стру народжень, одружень i смерцяѓ за 1929 рiк, i у квiтнi йому впало ѓ вока iм'я Даґгана, написане хвацьким рукою.
  
  Олександр Джэймс Квентiн Дагган, народився 3 квiтня 1929 року ѓ парафiї Святога Марка, Самборн Фiшлi.
  
  Вiн зазначив подробицi, щиро подякував вiкарiю й пiшов. Павярнуѓшыся ѓ Лондан, вiн з'елi явився да Цэнтральнага ре"стру народжень, шлюбiв i смерцяѓ, дэ послужливий молодий помiчник без запитань прийняв його вiзитну картку, на якiй вiн яе рэлiзу партнёрам адвокатської фiрми Маркет-Дрейтон, графства Шропшир, i його пояснення, шчо вiн намагалася встановити мiсцеперебування онукiв аднаго з клi"нтiв фiрми, яка нещодавно памерла тая залишила свiй ма"ток своїм онукам. Адным iз цих онукiв яе рэлiзу Олександр Джэймс Квентiн Дагган, який народився 3 квiтня 1929 року ѓ Самборн Фiшлi, у парафiї Святога Марка.
  
  Бiльшiсть дзяржаѓнай службовцiв у Британiї роблять усе можливе, щоб бути корисними, колi стикаються з ввiчливим запитом, i ѓ цьому випадку помiчник не стаѓшы винятком. Перевiрка записiв паказала, що дитина, пра яку йдеться, булай заре"стрована саме згiдно з iнформацi"ю запитувача, алё памерла 8 лiстапада 1931 року внаслiдок дарожна-транспортної пригоди. За кiлька шилiнгiв Шакал отримав копiю свiдоцтва пра народження тая смертi. Перад поверненням додому вiн зупинився у вiддiленнi Мiнiстерства працi, дэ йому бачылi анкету на пашпарт, у магазинi iграшок, дэ за п'ятнадцять шилiнгiв вiн купiѓшы дитячий набiр для друку, i на поштi за адзiн фунтовий переказ.
  
  Павярнуѓшыся ѓ сваю кватэру, вiн заповнив анкету на iм'я Дагана, вказавши точний вiк, дату народження тощо, алё свiй особистий опис. Писав своїм зростом, кольором волосся тая вачэй, а професiю називав проста "дiлова людина". Також було вказано повнi iмена батькiв Дагана, взятi зi свiдоцтва пра народження дитини. Для арбiтра вiн вказав iм'я прападобнага Джэймса Елдерлi, вiкарiя Святога Марка, Самборна Фiшлi, з яким вiн розмовляв таго ранку, i чи" повне iм'я тая тытул доктара права були люб'язна надрукованi на дошцi бiля церковних ворiт. Пiдпис вiкарiя яе рэлiзу пiдроблений тонкою рукою тонкiм чорнилом iз тонкiм пяром, i з друкарського набору вiн виготовив штамп iз написом: "Парафiяльна церква святога Марка Самборн Фiшлi", який стояв непохитно бiля iменi вiкарiя. Копiя свiдоцтва пра народження, анкета тая поштовий переказ були надiсланi да пашпартнага стала ѓ Маленькiй Францiї. Свiдоцтво пра смерць вiн знищив. Новенькi пашпарт прийшов на адрасе пражывання поштою праз чотири днi, калi вiн читав таго ранкового випуску Le Figaro . Вiн забраѓшы його пiсля обiду. Пiзно завалачы вiн замкнуѓшы кватэру тая поїхав да лондонського аеропорту, дэ сiв на рэйс да Капенгагена, знову розрахувавшись готiвкою, щоб не використовувати чекову кнiжку. У фальшывым днi його валiзи, у вiддiленнi, ледь товщi за звичайний часопiс i яке майже неможливо було виявити, окрiм найретельнiшого огляду, було двi тисячi фунтiв, якi вiн витягнув таго дня зi сво"ї приватної скриньки з дакументамi ѓ сховищах адвокатська фiрма ѓ Холборнi.
  
  Вiзит да Капенгагена яе рэлiзу жвавим i дiловим. Перад вильотом з аеропорту Каструп вiн замовив собi рэйс Sabena да Бруселя наступного дня. У столицi Данiї було надто пiзно ходзiць па крамах, таму вiн забронював нумар у Hotel d'angleterre на Kongs Ny Torv, їв як кароль у Seven Nations, лёгка флiртував iз двома данськими бландынкамi, прогулюючись Тiволi. Гарденс i аб першiй годинi ночi вже яе рэлiзу ѓ лiжку.
  
  Наступного дня вiн купiѓшы лёгкi канцелярсько-сiрий касцюм у адным з найвiдомiших магазинiв чоловiчого одягу ѓ центрi Капенгагена, пару чистих чорних туфляѓ, пару шкарпеток, камплект нижньої бiлизни тая тры бiлi кашулi з причепленими комiрами. У скурнаму разi вiн купував лише тыя, що мiстило назву датського виробника на невеликiй тканиннiй вкладцi всерединi. У випадку з трьома бiлими кашулi, якi йому не були потрiбнi, сэнс пакупкi полягав проста ѓ тым, щоб придбати ѓкладкi для перенесення на священну кашулю, сабачы комiр i нагруднiк, якi вiн купiѓшы ѓ Лондонi, вважаючи сабе студэнтам теологiї. на порозi хiротонiї.
  
  Його останньою покупкою булай кнiга данською мовою пра видатнi царквы тая собори Францiї. Вiн пообiдав вялiкаю холодною кухняй ѓ ресторанi на березi возера ѓ садках Тiволi тая сiв на лiтак 3:15 да Брусэля.
  
  
  
  РОЗДIЛ ЧЕТВЕРТИЙ
  
  Чому людина з такiмi безперечними талентамi, як Поль Гуссенс, пiшов не так у середньому вiцi, було чимось на кшталт загадкi навiть для його небагатьох друзiв, його досить численних клi"нтiв i бельгiйської полiцiї. За тридцять рокiв роботи ѓ якостi довiреного працiвника Fabrique Nationale ѓ Ль"жi вiн заслужыѓшы репутацiю безпомилкової точностi ѓ галузi машинобудування, дэ точнiсть " абсалютна необхiдною. У його чесностi теж не було сумнiвiв. Крiм таго, за цi тридцять рокiв вiн стаѓшы провiдним експертом компанiї ѓ дуже шырокаму дiапазонi зброї, яку виробля" чудаѓ компанiя, вiд найменших жiночих автоматiв да найважчих кулеметiв.
  
  Його бойовi результати були чудовими. Незважаючи на тыя, що пiсля окупацiї вiн продовжував працювати на збройовiй фабрицi, якою керували нiмцi для нацистських вiйськових зусиль, пiзнiший аналiз його кар'кур'"ри безсумнiвно встановив його та"мну робату на користь Апору, його приватну доля ѓ ланцюжку притулкiв. для втечi збитих авiаторiв союзникiв, а також пiд гадзiну його керiвництва диверсiйною групою, яка забезпечила справедливу частку зброї, виробленої Ль"жем, або нiколи не стрiляла дакладна, або пiдiрвалася на п'ятдесятому снарядi, убивши нiмецькi екiпажi. Усе це, такiм скромним i непоказним яе рэлiзу цей чоловiк, пiзнiше витягли з нього його адвокати й трiумфально паказалi ѓ судi вiд його iменi. Це значною мiрою сприяло пом'якшують якшенню його вироку, i присяжнi також були враженi його власним невпевненим визнанням таго, шчо вiн нiколи не розкривав сво"ї дiяльностi пiд гадзiну вiйни, тому що вiдзнаки тая медалi пiсля визволення збентежили б його.
  
  Да таго гадзiне, калi на початку п'ятдесятих рокiв у iноземного замовника пiд гадзiну вигiдної угоди зi збро"ю було викрадено вялiкую суму грошаѓ i на нього запала пiдозра, вiн яе рэлiзу начальнiкам вiддiлу фiрми, а його власнi начальнiкi були найголоснiше ѓ iнформуваннi полiцiї, що їхнi пiдозри щодо довiреної асобiны. М. Гуссенс " смiшними.
  
  Навiть на судi за нього виступав його дырэктар. Алё головуючий суддя уважав, що зрада довiри такiм чынам " ще бiльш осудною, i вiн отримав дзесяць рокiв ув'язнення. Пiсля апеляцiї його було зменшено да п'яцi. За належної поведiнки його звiльнили праз тры з палавiнаю.
  
  Дружына розлучилася з iм i забрала дiтей. Старе життя мешканця передмiстя ѓ охайному окремому будинку, оздобленому квiтами, у адным з найкрасивiших околиць Ль"жа (їх небагато) закiнчилося, залишилося ѓ минулому. Такою була його кар'"ра з FN. Вiн узяѓшы невелику кватэру ѓ Брюсселi, пiзнiше будинок далi за мiстом, оскiльки його доля процвiтала завдяки його процвiтаючому бiзнесу як джерела нелегальних паставак зброї половинi злочинного свiту Захiдної Європи.
  
  На початку шiстдесятих рокiв вiн мав прiзвисько L'home Armurier, Збройник. Будь-який громадянин Бельгiї може придбати смертоносну зброю, рэвальвер, аѓтамат чы гвинтiвку ѓ будзь-якому спартыѓнаму або збройовому магазинi ѓ країнi за пред'явленням нацiонального посвiдчення асобiны, що пiдтверджу" бельгiйське громадянство. Гуссенс нiколи не використовував сваю власну, оскiльки пры скурнаму продаж зброї тая наступних бо"припасiв пра продажаѓ робиться вiдмiтка у журналi зброяра разам iз iм'ям тая нумарам iдентифiкацiйної картки покупця. Гуссенс використовував чужi картки, вкраденi або пiдробленi.
  
  Вiн налагодив тiснi гэтай язки з адным iз найкращих кишенькових злодiїв мiста, людиною, яка, не сидячи у ѓ'явiць язницi як гiсть штату, магла спокiйно витягнути будь-який гаманець iз будь-якої кишенi. Їх вiн купiѓшы ѓ злодiя за готiвку. Вiн також мав у сво"му розпорядженнi паслугi майстра-фальсифiкатора, який, наприкiнцi сорокових рокiв серйозно порушився над виробництвом великої кiлькостi французыных франкiв, у яких вiн ненавмисно залишив лiтеру "u" ѓ "Banque de France" ( тодi вiн яе рэлiзу молодий), нарештi пiшов ѓ бiзнес iз фальшивими пашпартамi з набагато бiльшим успiхом. Нарештi, колi йому потрiбно було придбати вогнепальну зброю для клi"нта, клi"нт, який приходив да зброяра з акуратно пiдробленим посвiдченням асобiны, нiколи не яе рэлiзу iм самiм, а завжди яе рэлiзу безробiтним i пастава ѓ'явiць язницею дрiбним шахра"м або актором, який вiдпочивав. мiж пiдкореннями сцени.
  
  З його власного "штату" лише кишеньковi злодiї тая фальсифiкатор ведалi його справжню асобу. Так само робили деякi з його клi"нтiв, зокрема топ-менеджери бельгiйського злочинного свiту, якi не тiльки залишили його напризволяще, але й запропонували йому певний захист, вiдмовившись розповiсти, колi їх схоплять, звiдки смуроду ѓзялi зброю, проста таму шчо вiн яе рэлiзу їм дуже корисний.
  
  Це не завадило бельгiйськiй полiцiї бути у курсi частини його дiяльностi, алё це завадило їй калi-небудь затримати його з таварамi, якими вiн володi", або отримати свiдчення, якi б витримали ѓ судi тая засудзiлi його. Їм було вiдомо пра невелику, алё глыбiнную змястоѓнасць адчуваецца обладнану кузню тая майстерню у його переобладнаному гаражi, i смуроду дуже пiдозрiло ставилися да iх, алё неодноразовi вiзити не виявили нiчога, крiм атрыбутыкi для виготовлення медальйонiв iз каванага металу тая сувенiрiв iз статуямi Бруселя. Пiд гадзiну їхнього останнього вiзиту вiн урочисто подарував галаѓнога iнспектору статуетку Пiсяючого чоловiчка на знак сво"ї поваги да сiл правапарадку.
  
  Вiн не вiдчував жодних сумнiвiв, колi вранцi 21 липня 1963 року чекав на прибуття англiйця, за якого йому поручився па тэлефоне адзiн iз його найкращих клi"нтiв, колишнiй найманець, який служив у Катанзi з 1960 па 1962 рiк. i який в е цiхi пiр органiзував охоронний бiзнес сярэд публiчних будинкiв бельгiйської столицi.
  
  Вiдвiдувач з'елi явився опiвднi, як i обiцяв, i мiстер Гуссенс провiв його да свого маленькага кабiнету з передпокою.
  
  "Не маглi б вi зняти окуляри?" - спитав вiн, колi його вiдвiдувач сiв, i, оскiльки високий англi"ць вагався, додав: - Розумi"те, я вважаю, що краще, щоб мi довiряли одне аднаму, наскiльки це можливо, докi трива" наша дiлове товариство. Можливо, випити?
  
  Чоловiк, чий пашпарт оголосив бi його Олександром Дагганом, зняв темнi окуляри й запитально подивився на маленькага зброяра, поки йому налiвалi двi кубкi пiва. М. Гуссенс сiв за стiл, сьорбнув пiва й цiха запитав:
  
  - Чим я можу бути вам корисний, месь"?
  
  - Гадаю, Луї дзвонив тобi ранiше пра мiй прихiд?
  
  "Звичайно, - кiѓнуѓшы м. Гуссенс, - iнакше вас бi тут не було".
  
  "Вiн сказаѓшы вам, що таке мая справа?"
  
  'Нема". Проста тыя, шчо вiн ведаючы вас у Катанзi, шчо вiн мiг поручитися за вашу обачнiсть, що вам потрiбна вогнепальна зброя, i що вi готовi заплатити готiвкою, стерлiнги".
  
  Англi"ць повiльно кiѓнуѓшы. "Ну, оскiльки я ведаю, у чому поляга" ваша справа, нема" жодних прычын, чому вi не повиннi шляхты маю. Крiм таго, зброя, яка менi потрiбна, вiнаватая бути спецiальною рушницею з деякими незвичайними пристосуваннями. я . . ер . . . спецiалiзуються на видаленнi чоловiкiв, якi мучацца могутнiх i багатих ворогiв. Вiдавочна, що такi чоловiки зазвичай самi могутнi й заможнi. Це не завжди лёгка. Вони можуть дозволити собi спецiальний захист. Така робата потребу" планування тая правильної зброї. У мене наразi така робата пiд рукою. Менi знадобиться гвинтiвка".
  
  М. Гуссенс знову сьорбнув пiва, доброзичливо кiѓнуѓшы на госця.
  
  "Глыбiнную змястоѓнасць адчуваецца, глыбiнную змястоѓнасць адчуваецца. Такий спецiалiст, як i я. Менi зда"ться, я вiдчуваю виклик. Яку рушницю вi малi на увазi?"
  
  "Важливий не стiльки тып рушницi. Це бiльше харчавання обмежень, якi наклада" робата, i пошуку гвинтiвки, яка буде задовiльно працювати за цих обмежень".
  
  Очi. М. Гусенса сяяли задоволенням.
  
  "Адзiн раз", - радiсно промурчав вiн. "Зброя, яка буде створена спецiально для однi"ї людини тая однi"ї роботи за певних обставин, яка нiколи не повторюватиметься. Вi прийшли да потрiбної людини. Я вiдчуваю виклик, мiй любий месь". Я радый, що цi прийшов".
  
  Англi"ць дозволив собi посмiхнутися професорському ентузiазму бельгiйця. - Я теж, месь".
  
  "Тепер скажiть менi, що це за обмеження?"
  
  "Голаслухаючы обмеженням " розмiр, алё не довжина, а фiзичний аб "м робочих частин. Патроннiк i казенна частина не повиннi бути аб "мнiшими. . .'Вiн пiдняв праву руку, кiнчик середнього пальця торкався кiнця вялiкага пальця у формi лiтери Пра менш нiж два з палавiнаю цалi у дiаметрi.
  
  "Зда"ться, це означа", шчо вiн не може бути повторювачем, оскiльки газова камера булай б бiльшою, а також не може мацi громiздкий пружинний механiзм з тi"ї ж прычыны", - сказаѓшы англi"ць. "Менi зда"ться, це ма" бути затворна гвинтiвка".
  
  М. Ґуссенс кiѓнуѓшы на адным багатым доме, розумом запам'ятовуючи деталi таго, пра що говорив його вiдвiдувач, створюючи уявну карцiну гвинтiвки надзвичайно тонкої робочої частини.
  
  - Давай, давай, - пробурмотiв вiн.
  
  "З iншого баку, вiн не може мацi затвор iз рукояткою, яка стирчить убiк, як у Mauser 7.92 або Lee Enfield .303. Затвор вiнаваты ковзати прама назад да пляча, затиснутий мiж вказiвним i вялiкiм пальцями, щоб куля потрапила ѓ казенну частину. Також не вiнавата бути спускової скоби, а сам спусковий гачок ма" бути знiмним, щоб його можна було встановити безпосередньо перад пострiлом".
  
  "Чому?" - запитав бельгi"ць.
  
  "Тому що ѓвесь механiзм ма" проходити ѓ трубчастий вiдсiк для зберiгання тая перенесення, i вiдсiк не вiнаваты привертати увагу. Для цього вiн не вiнаваты бути бiльшим у дiаметрi, нiж я щойно паказаѓшы, з прычын, якi я растлумачу. Чы можна мацi знiмний курок?'
  
  "Звичайно, майже усе можливо. Звичайно, можна сконструювати однозарядну гвинтiвку, яка розрива"ться ззаду для заряджання, як рушниця. Це повнiстю обiйдеться без нiта, алё паклiкаць шарнiр, що може не врятувати. Також потрiбно було б сконструювати тая виготовити таку гвинтiвку з нуля, вiдфрезерувати шматок металу, щоб зробити увесь замок тая патроннiк. Це непросте завдання ѓ маленькiй майстернi, алё можливо".
  
  "Скiльки гадзiне це пазыцы?" - запитав англi"ць.
  
  Бельгi"ць знизав плечима i розвiв рукамi. - Боюся, кiлька мiсяцiв.
  
  "У мене нема" такої кiлькостi гадзiне".
  
  "У такiм випадку необхiдно буде взяти iснуючу гвинтiвку, яку можна придбати ѓ магазинi, i ѓнесцi змiни. Будзь ласка, продовжуй".
  
  'Правiльна. Рушниця також вiнаватая бути легкою. Вiн не обов'язково ма" бути вялiкага калiбру, куля зробить сваю робату. Вiн вiнаваты мацi кароткi ствол, мабуть, не довший за дванадцять дюймiв. . .'
  
  "З якої вiдстанi вам доведеться стрiляти?"
  
  "Це шчэ не напеѓна, алё, ймовiрно, не бiльше нiж сто тридцять метрiв".
  
  "Вi пiдете на ѓкол галаве чы грудзей?"
  
  "Ймовiрно, це буде галава. Я можу отримати пострiл ѓ грудзях, алё ѓ галаву впевненiше".
  
  "Впевнено вбити, так, якщо вi отрима"те добры ѓдар", - сказаѓшы бельгi"ць. "Алё грудзей впевненiше отримають добры ѓдар. Принаймнi, колi використову"ться лёгкая зброя з кароткiм ствалом панад сто тридцять метрiв з можливими перешкодами. Я припускаю, - додав вiн, - з вашої невпевненостi щодо галаве чы грудзей, що на цьому шляху хтось може проходити?
  
  "Так, може бути".
  
  "Чы матимете вi шанец зробити другий пострiл, враховуючи, що знадобиться кiлька секунд, щоб витягнути стрiляну гiльзу тая вставити нову, закрити казенну частину й знову прицiлитися?"
  
  - Майже напеѓна нi. Я можу отримати другий, якщо використаю глушник, а першы пострiл буде повним промахам, який не помiтить нiхто пакаля. Алё навiть калi я отримаю першы ѓдар у скроню, менi потрiбен глушник, щоб здiйснити власну втечу. Вiнавата прайсцi кiлька хвилин, перш нiж хтось пакаля бодай приблизно зрозумi", звiдки прилетiла куля".
  
  Бельгi"ць продовжував кивнути, дивлячись на свiй столiк.
  
  - У такiм випадку вам краще мацi розривнi кулi. Я приготую жменю разам iз рушницею. Цi зна"ш, що я маю на увазi?'
  
  Англi"ць кiѓнуѓшы. "Глiцерин чы ртуць?"
  
  "О, ртуць, я думаю. Так охайнiше i чистiше. Є шчэ якiсь моменти щодо цi"ї рушницi?"
  
  'Я так баюся. У iнтересах стрункостi ѓсю дерев'яну частину дзяржальнi пiд стовбуром слiд видалити. Увесь запас необхiдно видалити. Для стрiльби вiн вiнаваты мацi рамку-ложу, як у рушницi Сцяна, скурныя в е трьох секцiй якої, верхнi i нижня частини тая плечовий ѓпор, повиннi розкручуватися на тры окремi стрижнi. Нарештi, вiнаваты бути повнiстю ефективний глушник i телескопiчний прицiл. Обидва смуроду також мучацца бути знiмними для зберiгання тая транспортування.
  
  Бельгi"ць довго думаѓ, потягуючи пiва, поки його не випили. Англiйцю увiрвався терпець.
  
  "Ну, цi можаш це зробити?"
  
  М. Гуссенс нiби вийшов iз задуму. Вiн вибачливо посмiхнувся.
  
  'Вибач менi. Це дуже складне замовлення. Алё так, я можу це зробити. Шчэ жодного разу менi не вдалося створити потрiбну статтю. Насправдi тыя, що вi апiсалi, - це мисливська експедицiя, пiд гадзiну якої спорядження ма" прайсцi певнi перевiрки такiм чынам, щоб не викликати жодних пiдозр. Мисливська експедицiя передбача" мисливську рушницю, i це тыя, що вi повиннi мацi. Не такий маленькi, як .22 калiбр, бо вiн прыкметычений для кроликiв i зайцiв. Не такий вялiкi, як .300 Remington, який нiколи не вiдповiдав бi обмеженням розмiру, яких вi вимагали.
  
  "Менi зда"ться, я маю на увазi таку зброю, i її лёгка придбати тут, у Брюсселi, у деяких спортивних крамах. Дарога рушниця, високоточний iнструмент. Дуже точний, глыбiнную змястоѓнасць адчуваецца оброблений, алё лёгкi i тонкi. Часта використову"ться для сарнаѓ тая iнших дрiбних оленiв, алё в е розривними кулями як раз для бiльшої дичини. Скажы менi, буде . . . ер . . . джэнтльмен рухатися повiльно, швiдка чы взагалi нi?"
  
  "Стацiонарний".
  
  - Тодi без праблем. Встановлення прыклада з трьох окремих сталевих стрижнiв i спускавога гачка, що вгвинчу"ться, " чыстаю механiкою. Постукувати кiнець ствала для глушника тая вкоротити ствол на вiсiм дюймiв я можу зробити сам. Людина втрача" точнiсть, як втрача" вiсiм дюймiв ствала. Шкада, шкада. Вi стрiлець?
  
  Англi"ць кiѓнуѓшы.
  
  - Тодi не будзе праблем iз нерухомою людиною на вiдстанi сто тридцять метрiв iз тэлескопам, прицiлом. Що стосу"ться глушника, то я його зроблю сам. Смуроду нескладнi, алё важкодоступнi як готовий вирiб, асаблiва довгi для рушниць, якi не використовуються на полюваннi. Тепер, месь", вi згадали ранiше пра кiлька трубчастих вiдсiкiв для перенесення пiстолета ѓ розбитому виглядi.
  
  Англi"ць пiдвiвся й пiдiйшов да стала, височiючи над маленькiм бельгiйцем. Вiн прасунуѓшы руку пiд куртку, i на секунду ѓ вачах меншого чоловiка спалахнув страх. Уперше вiн помiтив, що який бi вираз не яе рэлiзу на обличчi вбивцi, вiн нiколи не торкався його вачэй, якi здавалися затьмареними сiрими смугами, падобнымi на смуги дзiму, що покривали ѓвесь вираз, який мiг торкнутися їх.
  
  Вiн обертався навколо нататнiка. М. Гуссенса i кiлька секунд швiдка робив начерки.
  
  "Вi впiзна"те це?" - спитав вiн, повертаючи нататнiк назад да зброяра.
  
  - Звичайно, - вiдповiв бельгi"ць, кинувши погляд на чiтко намальований ескiз.
  
  'Правiльна. Отже, усе це склада"ться з серiї порожнистих алюмiнi"вих трубак, якi закручуються разам. Вось цей . . .' постукування вiстрям олiвця ѓ мiсцi на схемi. . . 'мiстить адну зi стiйок ложi рушницi. Це тут мiстить iншу стiйку. Обидва смуроду прихованi ѓ трубах, якi складають цю секцiю. Там " наплечник гвинтiвки. . . тут. . . у поѓнаму обсязi. Такiм чынам, це "дина частина, яка подвоїлася з двома цiлями без жодних змiн.
  
  'Тут. . .'стукаючи па iншiй точцi на схемi, колi очi бельгiйця розширилися вiд здивування. . . "у найтовстiшому мiсцi розташована труба найбiльшого дiаметру, яка мiстить казенну частину гвинтiвки з засаѓкай усерединi неї. Це звужу"ться да стовбура без перерви. Вiдавочна, що пры використаннi телескопiчного прицiлу не потрiбно передбачити, таму ѓсе висува"ться з цього вiдсiку, колi вузол вiдкручу"ться. Останнi два роздiли. . . тут i тут. . . мiстять сам оптичний прицiл i глушник. Нарештi кулi. Їх потрiбно вставити ѓ цей маленькi пеньок ѓнiзе. Колi ѓсё зiбрано, воно ма" виглядати саме так, як вигляда". Калi кулi, глушник, пiдзорна труба, гвинтiвка тая тры стiйки, якi складають трикутну ложу рамi, вiдгвинчуються у її сямi частинах, їх можна витягнути для паѓторнага складання як повнiстю робочу гвинтiвку. У ПАРАДКУ?
  
  Шчэ кiлька секунд маленькi бельгi"ць дивився на схему. Вiн повiльно пiдвiвся, потiм простяг руку.
  
  - Месь", - сказаѓшы вiн iз благоговiнням, - це генiальна концепцiя. Не виявля"ться. I ѓсё ж так проста. Це буде зроблю".
  
  Англi"ць не яе рэлiзу нi задоволений, нi незадоволений.
  
  - Дабро, - сказаѓшы вiн. "Тепер харчавання гадзiне. Пiстолет менi знадобиться приблизно праз чотирнадцять днiв, чы можна це влаштувати?"
  
  'Так. Я можу отримати пiстолет протяг трьох. Тижнева робата вiнаватая показати змiни. Лепшы micro телескопiчний прицiл не представля" праблем. Вi можаце залишити вибiр прицiлу менi, я ведаю, що знадобиться для дальностi ѓ сто тридцять метрiв, яку вi ма"те на увазi. Краще вiдкалiбрувати тая обнулити налаштування самостiйно на власний розсуд. Виготовлення глушника, модифiкацiя куль i конструкцiя зовнiшньої гiльзи. . . так, це можна зробити протяг дозволеного гадзiне, калi я спалю свiчку в е обох кiнцiв. Аднак було б краще, якби вi маглi повернутися сюды з днём або двома у руках, на той випадок, якщо потрiбно обговорити якiсь подробицi ѓ останню хвилину. Чы можаце вi повернутися праз дванадцять днiв?"
  
  - Так, у будь-який гадзiну вiд сямi да чотирнадцяти днiв. Алё чотирнадцять днiв - крайнiй термiн. Я вiнаваты повернутися ѓ Лондан да 4 серпня".
  
  "Вранцi 4-га вi отрима"те гатовыя зброю з усiма останнiми дэталямi, органiзованими так, щоб вi були задоволенi, якщо вi самi зможете бути тут 1-га серпня для остаточних обговорень i збору, месь"".
  
  "Дабро. Тепер щодо вашых витрат i ганарары, - сказаѓшы англi"ць. "У вас " уявлення, скiльки смуроду коштуватимуть?"
  
  Бельгi"ць трохi падумаѓшы. "За таку робату, з усi"ю роботою, яка з ёю пов'язана, за наявнi тут засоби тая мої власнi спецiальнi веды я вiнаваты вимагати ганарар у тисячу англiйських фунтiв. Я визнаю, що це глухiмi зычнымi ѓ канцы норми для простої гвинтiвки. Але це не простая рушниця. Це ма" бути витвiр мистецтва. Я вважаю, що я "дина людина ѓ Європi, здатна зробити це справядлiва, зробити це iдеально. Як i вi, месь", я найкращий у своїй галузi. За найкраще плацiлi. Потiм зверху буде вказано закупiвельну цiну зброї, куль, тэлескопа тая сировини. . . скажiмо, еквiвалент шчэ двохсот фунтiв".
  
  "Гатова", - безперечно вiдповiв англi"ць. Вiн знову полiз у нагрудну кишеню й дiстав пачак п'ятифунтових купюр. Їх було пераплецена па двадцять штук. Вiн вiдрахував п'яць пачок па двадцять купюр у кожнiй.
  
  - Я б запропонував, - спокiйно провадив вiн, - щоб пiдтвердити сваю добросовiснiсть, я зробив бi вам передоплату як аванс i для покриття витрат у п'ятсот фунтiв. Решту сiмсот фунтiв я прывязу, колi повернуся праз одинадцять днiв. Вам це подоба"ться?"
  
  - Месь", - сказаѓшы бельгi"ць, умiло кладучи банкноти у кишеню, - при"мно мацi справу як iз професiоналом, так i з джэнтльменам.
  
  - Є шчэ трохi, - сказаѓшы вiдвiдувач, начы його не перабiлi. "Вi бiльше не намагатиметеся гэтай язатися з Луїсом, не питатимете його чы будзь-каго iншого, хто я, чы яка мая справжня особистiсть. Вi також не будзеце запитувати, на каго я працюю i супраць каго. У випадку, калi вi спробу"те це зробити, я дакладна почую пра запити. У такiм випадку вi памраце. Калi я повернуся сюды, якщо була спроба гэтай язатися з полiцi"ю чы влаштувати пастку, цi помреш. Це зрозумiло?"
  
  М. Гусенсу було боляче. Стоячи ѓ коридорi, вiн подивився на англiйця, i вугор страху звивався у його кiшках. Вiн стикався з багатьма суворими людзьмi бельгiйського злочинного свiту, калi смуроду прыходзiлi да нього, щоб попросити спецiальну або незвичайну зброю, або проста звичайний кирпатий Colt Special. Це були важкi людзi. Алё було щось далеке й невблаганне ѓ вiдвiдувачi з iншого баку Ла-Манша, який мав намiр убити важливу й дабро захищену асобу. Не шчэ адзiн бандитський бос, а вялiкая людина, можливо, полiтик. Вiн думаѓ протестувати чы виправдовувати, а потiм вирiшив краще.
  
  - Месь", - цiха сказаѓшы вiн, - я не хачу шляхты пра вас нiчога пра вас. Пiстолет, який вi отрима"те, не матиме серiйного нумары. Розумi"ш, для мене важливiше, щоб нiщо, що цi ты робiш, нiколи не було пов'язане зi мною, нiж тыя, щоб я прагнув дiзнатися пра цябе бiльше, нiж я сам. Добрага дня, месь" .
  
  Шакал пiшов на яскраве сонце, а за двi вулицi знайшов круїзне таксi, яке вiдвезло його назад да цэнтру мiста тая готелю "Амiго".
  
  Вiн пiдозрював, що для таго, щоб придбати зброю, Гуссенс вiнаваты мацi десь фальсифiкатора, алё уважав за краще знайти тая використовувати аднаго зi своїх. Знову йому допомiг Луїс, його знайомий зi старих часiв у Катанзi. Не тыя щоб було важко. Брусэль ма" давню традицiю як цэнтр iндустрiї пiдроблених посвiдчень асобiны, i багато iноземцiв цiнують вiдсутнiсть фармальнасцяѓ, за якими можна отримати допомогу ѓ цiй сферi. На початку шiстдесятих Брусэль також стаѓшы операцiйною базою найманцiв, оскiльки це було да з'явiлася ѓ Конга французыных i пiвденноафриканських/британських пiдроздiлiв, якi згодом сталi домiнувати ѓ бiзнесi. Пiсля таго, як Катанга пiшов, панад тры сотнi безробiтних "вiйськових радникiв" старога рэжыму Чомбэ тинялися бiля барiв кварталу червоних лiхтарiв, багата з iх малi кiлька комплектiв документiв, що посвiдчують асобу.
  
  Шакал знайшов сваю людину ѓ барi на вулицi Нев пiсля таго, як Луї домовився пра зустрiч. Вiн представився, i пара усамiтнилася у кутку нiшi. Шакал паказаѓшы сво" водiйське посвiдчення на його власне iм'я, видане Радою графства Лондана два рокi таму, i йому залишилося кiлька мiсяцiв.
  
  "Це, - сказаѓшы вiн бельгiйцю, - належало людинi, яка нинi памерла. Оскiльки менi заборонено керувати автомобiлем у Британiї, менi потрiбна нова галаѓня сторiнка вiд мого iменi".
  
  Вiн поклав перад фальсифiкатором пашпарт на iм'я Дагана. Чоловiк навпроти спершу зiрнуѓшы на пашпарт, помiтив, що пашпарт новий, що його бачылi тры днi таму, i проникливо зiрнуѓшы на англiйця.
  
  " En effet ", - пробурмотiв вiн, а потiм розгорнув маленьке чырвоны посвiдчення водiя. Праз кiлька хвилин вiн пiдвiв очi.
  
  - Неважко, месь". Англiйська улада - джентльмени. Смуроду, падобна, не очiкують, що офiцiйнi документи можуть бути пiдробленими, таму вживають небагато заходiв обережностi. Цей папiр. . .' вiн перегорнув маленькi аркуш, прикле"ний гумовою гумкою, да першої сторiнки лiцензiї, на якiй яе рэлiзу нумар лiцензiї тая повне iм'я власника. . . 'може бути надрукований дитячим наборам для друку. Водяний знак лёгка. Це не створю" праблем. Це ѓсё, що цi хотiв?"
  
  "Нi, " шчэ два папери".
  
  "Ах. Якщо вi дозволите менi це сказати, було б дзiѓна, що вi хотiли гэтай язатися зi мною для такога простага завдання. У вашому власному Лондонi повиннi бути людзi, якi маглi б зробити це за кiлька часоѓ. Якi iншi папери?"
  
  Шакал апiсаѓшы їх да дрiбниць. Очi бельгiйця звузилися у задумi. Вiн дiстав пачак бастосу, запропонував англiйцю, який вiдмовився, i запалив собi.
  
  "Це не так проста. Французьке посвiдчення асобiны, непогане. Є багато таго, з чого можна працювати. Розумi"те, для досягнення найкращих результатiв потрiбно працювати в е оригiналу. Алё iнший. Я не думаю, що бачив такога. Це дуже незвичайна вимога".
  
  Вiн зробив паѓзу, поки Шакал пакараѓшы офiцiантовi, що праходзiць повз, наповнити їхнi келихи. Колi офiцiант пiшов, вiн продовжив.
  
  - А потiм фотографiя. Це будзе нялёгка. Вi кажете, що ма" бути рiзниця ѓ вiцi, у кольорi тая довжинi волосся. Бiльшiсть бажаючих отримати фальшывы дакумент мучацца намiр, щоб на документi булай їхня власна фотографiя, алё в е пiдробленими особистими даними. Алё створити нову фотографiю, яка б навiть не була падобная на вас, як вi вигляда"те зараз, це ускладню" справу".
  
  Вiн випив палову пiва, усё шчэ дивлячись на англiйця навпроти нього. "Щоб досягти цього, потрiбно буде знайти чоловiка приблизно такога ж вiку, як носiй карт, i який також ма" розумну схожiсть з вамi, принаймнi, що стосу"ться галаве тая обличчя, i пiдстригти йому волосся. да потрiбної вам довжини. Потiм фотографiю цього чоловiка наклеюють на картки. З цього моманту вi повиннi будзеце моделювати сво" далей маскування за справжньою зовнiшнiстю цього чоловiка, а не навпаки. Цi стежиш за мною?
  
  - Так, - вiдповiв Шакал.
  
  "Це пазыцы деякий гадзiну. Як довго вi можаце залишатися ѓ Брюсселi?"
  
  - Недовго, - сказаѓшы Шакал. "Я маю їхати досить хутка, алё я можу повернутися 1 серпня. Вiдтодi я мiг залишитися шчэ тры днi. Я маю повернутися да Лондана пра чацвёртага.
  
  Бельгi"ць знову трохi замислився, дивлячись на фотографiю ѓ паспортi перад сабою. Нарештi вiн закрив його й перадаѓшы таму англiйцю, напiсаѓшы на аркушi паперу зi сво"ї кишенi iм'я Олександр Джэймс Квентiн Дагган. Вiн поклав у кишеню i папiрець, i водiйськi правы.
  
  - Гаразд. Це можна зробити. Алё менi потрiбне гарне тво" портретне фота, яким цi " зараз, анфас i профiль. Це пазыцы гадзiну. I грошi. Є додатковi витрати. . . може знадобитися правесцi операцiю у самiй Францiї з колегою, яка вмi" оббирати кишенi, щоб отримати аднаму з цих карток, пра якi вi згаду"те. Вiдавочна, я спершу розпитаю Брусэль, алё, можливо, доведеться пiти так далёка. . .
  
  'Скiльки?'- вiдрiзав англi"ць.
  
  - Двадцять тисяч бельгiйських франкiв.
  
  Шакал на мить замислився. - Близько ста п'ятдесяти фунтiв стерлiнгiв. дабро Я заплачу вам сто фунтiв застави, а решту - пры доставцi".
  
  Бельгiйська троянда. - Тодi нам краще зробити портретнi фотографiї. У мене " свая студiя".
  
  Смуроду ѓзялi таксi да невеликої пiдвальної кватэры, розташованої панад мiлю звiдси. Виявилося, що це булай занедбана тая занедбана фотографiчна студiя, з вивiскою на вулицi, яка вказувала на тыя, що примiщення вядзецца як комерцiйна установа, яка спецiалiзу"ться на виготовленнi паспортних фотографiй, поки клi"нт чека". У вiтринi неминуче застрягло тыя, що перехожий, мабуть, припустив, що це найкращi моменти минулої роботи власника студiї - два партрэти похмурих дiвчат, огидно вiдретушованi, шлюбна фотографiя заклад, досить непоказна, щоб завдати непри"много ѓдару па цiла концепцiя шлюбу тая двох дiтей. Бельгi"ць повiв сходамi ѓнiз да вхiдних дзвярэй, вiдiмкнув їх i запусцiѓшы госця досередини.
  
  Сеанс тривав двi години, протяг яких бельгi"ць продемонстрував вмiння володiти камерою, яким нiколи не володiв бi аѓтар портретiв у вiтринi. Вялiкая скриня ѓ адным кутку, яку вiн вiдiмкнув власним ключем, виявила вибiр дарагiх фотоапаратiв i спалахiв, окрiм безлiчi реквiзитiв для обличчя, включаючи вiдтiнки тая фарби для волосся, накладкi, перуки, окуляри у великiй рiзноманiтностi тая скрыню для театральних косметичнi засоби.
  
  Ужо ѓ серединi сеансу бельгi"ць прыдумаѓшы iдею, яка позбулася необхiдностi шукати замiну для позування для справжньої фотографiї. Вивчаючи ефект тридцятихвилинної роботи з макiяжем на обличчi Шакала, вiн раптом пiрнув у скрiн й дiстав перуку.
  
  "Що вi дума"те пра це?"запитав вiн.
  
  Перука складалася з волосся, пофарбованого ѓ залiзно-сiрий колiр, i вистриженого en brosse .
  
  "Як вi дума"те, чы може ваша власне волосся, пiдстрижене да такої довжини й пофарбоване ѓ цей колiр, виглядати так?"
  
  Шакал узяв перуку й оглянув її. "Ми можемо спробувати i подивитися, як це вигляда" на фота", - запропонував вiн.
  
  I це спрацювало. Бельгi"ць вийшов iз проявної кiмнати праз пiвгодини пiсля таго, як зробив шiсть фотографiй свого клi"нта з цiлою купою вiдбиткiв у руках. Смуроду разам сидiли над партою. Уверх дивилося обличчя старога й втомленого чоловiка. Шкiра булай попелясто-сiрою, а пiд очима були темнi кола втоми чы болю. У чоловiка не було анi бороди, анi вусiв, алё сиве волосся на його головi створювало враження, що йому було щонайменше рокiв за п'ятдесят, i не мiцних п'ятдесят.
  
  "Я думаю, це спрацю"", - сказаѓшы нарештi бельгi"ць.
  
  - Праблема ѓ тым, - вiдповiв Шакал, - що тобi довелося пiвгодини працювати зi мною косметикою, щоб досягти такога ефекту. Потiм булай перука. Я не можу наслiдувати ѓсе це сам. I тут мi були пiд свiтлом, тодi як я буду пiд вiдкритим небам, калi менi доведеться надати цi документи, якi я просячы".
  
  - Але справа не ѓ цьому, - вiдповiв фальсифiкатор. "Справа не стiльки ѓ таго, що вi не будзеце мертвим чынам фотографiї, скiльки ѓ таго, що фотографiя не будзе мёртвым подобою вас. Так, працю" розум людини, яка розгляда" документи. Спочатку вiн дзiвавацца на обличчя, справжн" обличчя, а потiм прасiць папери. Потiм вiн бачить фотографiю. У його уявi вже " вобраз чоловiка, який стоїть паруч. Це вплива" на його судження. Вiн шука" пункту подiбностi, а не протилежностi.
  
  - Па-аднаго, ця фотографiя - двадцять п'яць на двадцять сантиметрiв. Фотографiя ѓ посвiдченнi буде розмiром тры на чотири. Па-трет", слiд уникати занадто точної схожостi. Калi карта видана кiлька рокiв таму, то неможливо, щоб чоловiк трохi не змiнився. На фотографiї вi ѓ смугастiй сорочцi з вiдкритим вирiзом i комiром. Спробуйте уникати, наприклад, цi"ї кашулi, або взагалi уникайте кашулi з вiдкритим вирiзом. Одягнiть краватку, або шалiк, або светр з горловиною.
  
  "Зрештою, нiчога з таго, що я тобi зробив, неможливо лёгка зiмiтувати. Головне, звичайно, зачiска. Перад тым, як представити цю фотографiю, її потрiбно вирiзати en brosse i пофарбувати ѓ сiрий колiр, можливо, навiть сивiший, нiж на фотографiї, але не менше. Щоб посилити враження вiку i старостi, вiдростiть шчацiнне бороди за два-тры днi. Потiм поголiться рiзальною брытваю, алё моцна, порiзавшись у кiлькох мiсцях. Да цього схильнi лiтнi чоловiки. Що стосу"ться кольору обличчя, то це важливо. Щоб отримати жалiсть, воно вiнавата бути сiрим i втомленим, досить восковим i поганим на вигляд. Чы можаце вi отримати шматки кордиту?
  
  Шакал iз захопленням слухав викриття фальсифiкатора, хоча на його обличчi нiчога не було вiдаць. Вдруге за дзень йому вдалося гэтай язатися з професiоналом, який дасканала зна" сваю справу. Вiн нагадав собi подякувати Луї належним чынам - пiсля виконання роботи.
  
  - Це може бути органiзовано, - обережно сказаѓшы вiн.
  
  "Два чы тры маленькi шматочки кордиту, розжованi й проковтнутi, протяг пiвгодини викликають вiдчуття нудоти, непри"мне, алё не згубне. Смуроду також роблять шкiру сiрою i викликають пiтливiсть обличчя. Ранiше мi використовували цей трук у армiї, щоб iмiтувати хворобу тая уникати втоми тая маршрутних маршiв".
  
  'Спасибi за iнформацiю. Щодо решти, як вi дума"те, чы зможете вi вчасно надати документи?"
  
  "З технiчної пункту зору у цьому нема" сумнiвiв. Єдина праблема, що залишилася, це отримати оригiнал iншага французького дакумента. Для цього менi, можливо, доведеться швiдка працювати. Алё якщо вi повернетеся ѓ першi днi серпня, я думаю, що я зможу пiдготувати їх для вас. Вi . . . ер . . . згадав початковий внесок для покриття витрат. . .'
  
  Шакал полiз у внутрiшню кишеню й дiстав адну пачак з двадцяти п'ятифунтових банкнот, якi простягнув бельгiйцю.
  
  "Як з вамi гэтай язатися?" запитав вiн.
  
  "Я б запропонував так само, як сьогоднi ввечерi".
  
  "Надто ризиковано. Можливо, мая контактна асоба зникла безвiсти або не ѓ мiстi. Тодi я не зможу цябе знайти".
  
  Бельгi"ць на хвилину задумався. "Тодi я буду чекати з шостої да сьомої скурнага вечора ѓ барi, дэ мi сьогоднi зустрiчалися скурнага з перших трьох днiв серпня. Якщо вi не прийдете, я буду вважати, що угода зiрвалася".
  
  Англi"ць зняв перуку й витирав обличчя ручнiком, змоченим спiртам. Мовчки надiв краватку й пiджак. Колi вiн закiнчив, вiн звернувся да бельгiйця.
  
  "Є деякi речi, якi я хачу прояснити", - цiха сказаѓшы вiн. Дружелюбнiсть зникла з голасу, i очi дивилися на бельгiйця, похмурi, як туман пiд Ла-Маншам. "Колi вi закiнчите робату, вi будзеце присутнi ѓ барi, як i обiцяли. Вi павернеце менi нову лiцензiю тая сторiнку, вилучену з тi"ї, що у вас зараз ". А також негативи тая всi вiдбитки фотографiй, якi мi щойно зробили. Вi також забудзецеся iмена Дагана тая оригiнального власника таго водiйського посвiдчення. Iм'я на двох французыных дакументах, якi вi збира"тесь надати, вi можаце вибрати самi, за умови, що це просте тая поширене французьке iм'я. Передавши їх менi, вi також забудзецеся це iм'я. Вi бiльше нiколи нi з кiм iз цi"ї комiсiї не розмовлятимете. Якщо вi порушите будь-яку з цих розумаѓ, вi памраце. Це зрозумiло?"
  
  Бельгi"ць кiлька секунд дивився у вiдповiдь. За останнi тры години вiн почав думати пра англiйця як пра звичайного покупця, який проста бажа" водити машыну ѓ Британiї тая маскуватися для власних цiлей пiд чоловiка середнього вiку у Францiї. Кантрабандыст, який, можливо, перавозiць наркотыкi чы дiаманти з самотнього бретонського рибальського порце да па-ангельску: iї. Алё справдi, досить добры хлопець. Вiн перадумаѓ.
  
  - Зрозумiло, месь".
  
  Праз кiлька секунд англi"ць пiшов ѓ нiч. Вiн пройшов п'яць кварталiв, перш нiж сiсти на таксi назад да "Амiго", i колi вiн прибув, булай пiвнiч. Вiн замовив у сваю кiмнату холодну курку тая пляшку мозелю, ретельно викупався, щоб позбутися останнiх слiдiв макiяжу, а потiм заснуѓшы.
  
  Наступного ранку вiн виписався з готелю й сiв Брабантським експресом да Парыжа. Це було 22 липня.
  
  Таго ж ранку керiвник Служби дiй SDECE сидiв за своїм сталом i розглядав два аркушi паперу перад сабою. Кожен яе рэлiзу копi"ю звичайного звiту, тып сiстэмы агентамi iнших вiддiлiв. На початку скурнага синього лiсточка мiстився спiс начальникiв вiддiлiв, якi малi права отримати копiю звiту. Навпроти його власного позначення булай маленькая птушка. Обидва звiти надiйшли таго ранку, i за нармальнага перебiгу подiй палкоѓнiк Ралан поглянув бi на кожен, узяв бi тыя, що вони малi сказати, зберiг бi веды десь у своїй грiзнiй пам ' ятi тая розмiстив бi їх пiд окремими загалоѓкамi. Алё було одне слова, яке спливало ѓ скурнаму звiтi, слова, яке його зацiкавило.
  
  Першим звiтом, який надiйшов, яе рэлiзу мiжвiдомчий мемарандум вiд R. 3 (Захiдна Європа), який мiстив кароткi опис депешi з їх постiйного офiсу ѓ Римi. Дэпеша булай прямолiнiйним повiдомленням пра тыя, що Радэн, Монклер i Кассон ѓсё шчэ ховаються у своїх апартаментах на верхньому поверсi й їх досi охороняють вiсiм охоронцiв. Смуроду не виходили з будiвлi вiдтодi, як оселилися там 18 червня. Додатковий персанал яе рэлiзу паклiканняѓ з R. 3 Парыж да Рыму, щоб допомогти тримати готель пiд цiлодобовим наглядом. Вказiвки з Парыжа залишилися незмiнними: не наближатися, а проста стежити. Чоловiки ѓ готелi тры тижнi таго встановили розпорядок пiдтримання гэтай язку iз зовнiшнiм свiтом (гл. Р. 3, римський звiт вiд 30 червня), i це пiдтримувалося. Курэй ' "ром залишився Вiктор Ковальський. Кiнець повiдомлення.
  
  Палкоѓнiк Ралан розгорнув бафф-файл, що лежав праворуч на його столi бiля обрiзаної 105-мiлiметрової гiльзи, яка слугувала для великої попiльнички i на той гадзiну булай навiть напалову заповнена недопалками Disque Bleue. Його очi збилися да звiту R. 3 Рым вiд 30 червня, поки вiн не знайшов потрiбний абзац.
  
  Кажуць, скурнага дня адзiн iз гвардiйцiв залишав готель i йшов да головної пошти Рыму. Тут на iм'я якогось Пуать" було зарезервовано лазню poste restante . OAS не ѓзяла поштову скриньку з ключем, мабуть, побоюючись, що її можуть пограбувати. Уся пошта для вищого керiвництва ОАД булай адрасавана Пуать" i зберiгалася ѓ чергового клерка бiля касi poste restante . Спроба пiдкупити першого такога клерка, щоб вiн перадаѓшы пошту агенту R. 3, не вдалася. Чоловiк повiдомив пра наближення свого начальства, i його замiнив старэйшы писар. Можливо, пошто для Пуать" зараз перевiрялася iталiйською полiцi"ю безпеки, алё R. 3 мав iнструкцiї не звертатися да iталiйцiв i просити пра спiвпрацю. Спроба пiдкупити клерка зазнала невдачi, алё вважалося, що iнiцiативу треба взяти на сабе. Скурнага дня пошту, що надходила вночi на пошту, перадавалi гвардiї, якого впiзнали як Вiктора Ковальського, колишнього капрала Iноземного легiону тая члена початкової роцi Родена ѓ Iндо-Китаї. Зда"ться, у Ковальського були вiдповiднi фальшивi документи, якi iдентифiкували його як Пуать", або довiренiсть, прийнятну для пошти. Якщо Ковальський мав листи для надсилання, вiн чекав бiля поштової скриньки ѓ галаѓнога холi будiвлi за п'яць хвилин да часу збору, кидав пошту праз щiлину, а потiм чекав, пакiнулi ѓвесь скрыню не будзе зiбрано тая дастаѓлена назад у серце корпус для сортування. Спроби втрутитися ѓ працэс збору чы вiдправлення пошти глави ОАД призвели б да певного рiвня насильства, якому Парыж ужо запобiг. Гадзiну вiд гадзiне Ковальський дзвонив мiжмiським тэлефонам iз телефонної стiйки Overseas Calls, але й тут спроби дiзнатися запитуваний нумар чы пiдслухати розмову не вдалися.
  
  Палкоѓнiк Ралан повернувся да обкладинки файла тая взявся за другий iз двох звiтiв, якi надiйшли таго ранку. Це яе рэлiзу полiцейський звiт iз судової полiцiї Меца, у якому говорилося, що чоловiка допитали пiд гадзiну звичайного рэйду ѓ барi тая напалову убiѓшы двох полiцейських пiд гадзiну бiйки, що зав'язалася. Пiзнiше ѓ полiцейськiй дiльницi його iдентифiкували за вiдбитками пальцiв як дэзерцiра з Iноземного легiону на iм'я Шандар Ковач, угорець за походженням i бiженець з Будапешта ѓ 1956 роцi. Ковач, запiска вiд PJ Paris, додана у кiнцi iнформацiї з Меца, яе рэлiзу сумнозвiсним головорiзом ОАД, якого даѓно розшукували за його зв'язок iз серi"ю терористичних вбивств лояльних знатних осiб у раёнах Боун i Костянтин ѓ Алжирi протяг 1961 року. У той гадзiну вiн дiяв як партнёр iншого стрiлка ОАД, який ѓсё шчэ яе рэлiзу на волi, колишнiй капрал Iноземного легiону Вiктор Ковальський. Кiнець повiдомлення.
  
  Ралан знову задумався пра зв'язок мiж двома чоловiками, як i минулої години. Нарештi вiн натиснув на зумер перад сабою i вiдповiв на " Oui, mon colonel ", що пролунало з нього: "Дайце менi особисту справу Вiктора Ковальського". Якось.'
  
  Вiн дiстав файл з архiву за дзесяць хвилин i витратив шчэ гадзiну на його читання. Кiлька разiв вiн пробiгся вокам па адным абзацам. Поки iншi парижани менш напружених професiй поспiшали на брукiвку унiзе, щоб обiдати, палкоѓнiк Ралан скликав невелику нараду, да якої увiйшли вiн сам, його особистий сакратар, фахiвець iз почырку з вiддiлу документацiї трьома поверхами нижче тая дво" мiцних рук iз його прыватна преторiанська гвардiя.
  
  "Панове, - сказаѓшы вiн їм, - за небажаної, алё неминучої допомоги людини, яка тут не присутня, мi збира"мося скласти, написати й вiдправити лiста".
  
  
  
  РОЗДIЛ П'ЯТИЙ
  
  Потяг Шакала прибув на Пiвнiчний вакзал якраз перад обiдом, i вiн узяв таксi да невеликого, алё камфортнага готелю на вулицi Сурэн, що ведзе вiд площi Мадлен. Хоча це не яе рэлiзу готель такога класу, як d'angleterre у Копенгагенi чы Amigo у Брюсселi, у нього були прычыны хотiти шукати скромнiше тая менш вiдоме мiсце для пражывання пiд гадзiну перебування ѓ Парижi. Па-першы, його перебування буде довшим, а па-iншому, ймовiрнiсть натрапити наприкiнцi липня ѓ Парижi на когось, хто мiг би швiдка шляхты його ѓ Лондонi пiд справжнiм iменем, булай набагато бiльшою, нiж у Копенгагенi чы Брюсселi. На вулицi вiн яе рэлiзу упевнений, що темнi окуляри, якi вiн зазвичай носив i якi ѓ яскравому сонячному свiтлi бульварiв були цiлком природними, захистять його особистiсть. Можлива небезпека полягала ѓ таго, що вас побачили ѓ коридорi чы фой" готелю. Останн", чого вiн хотiв на цiй стадiї, це щоб його зупинили пiдбадьорливе "Ну, дабро бачити вас тут", а потiм згадка його iменi ѓ слыху парцье, який ведаючы його як мiстера Дагана.
  
  Не тыя щоб його перебування ѓ Парижi мала чим привернути увагу. Вiн жывы цiха, снiдаючи круасанами тая кавою у своїй кiмнатi. У магазинi делiкатесiв праз дарогу вiд свого готелю вiн купiѓшы слоiчак англiйського мармэляду, щоб замiнити варення з чорної смородини на тацi для снiданку, i папрасiѓшы персанал готелю щоранку класти банку джэм на його тацю замiсть варення.
  
  Вiн яе рэлiзу цiха ввiчливим да персаналу, сказаѓшы лише кiлька слiв французькою зi звичною жорстокою вимовою англiйця французької мови тая ввiчливо посмiхався, колi да нього зверталися. Вiн вiдповiв на дбайливi запити керiвництва, запевнивши їх, що почува"ться надзвичайно камфортна тая дяку" вам.
  
  " М. Дагган , - аднаго разу сказала власниця готелю сво"му портiйнику, - est extremement gentil". Un vrai gentleman .' Iнакомислення не було.
  
  Його днi праходзiлi пастава готелем у гонитвi за турыстам. У свiй першы дзень вiн купiѓшы карту вулиць Парыжа i з маленькага нататнiка позначив на картi визначнi мiсця, якi вiн найбiльше хотiв побачити. Вiн вiдвiдував i вивчав iз їх надзвичайною вiдданiстю, навiть пам ' ятаючи пра архiтектурну красу деяких iз iх або iсторичнi асоцiацiї iнших.
  
  Вiн провiв тры днi, блукаючи навколо Трiумфальної аркi або сидячи на терасi Cafe de I'm Elysee, оглядаючи пам ' ятник i дахi вялiкiх будiвель, що оточують Place de I'm Etoile. Будзь-хто, хто слiдкував за iм у тi часи (а нiхто не стежив), яе рэлiзу бi здивований, що навiть архiтектура генiального. М. Хаѓсман магла привернути настiльки вiдданого шанувальника. Звичайно, жоден спостерiгач не мiг здогадатися, що цiхi i елегантний англiйський турыст, помiшуючи каву й дивлячись на будiвлi стiльки часоѓ, подумки розраховував кути вогню, вiдстанi вiд верхнiх поверхiв да Вiчного вогню, що мерехтiв пiд Аркою, i шанец чоловiка, який непомiченим втiка" пожежною драбиною у натовп.
  
  Праз тры днi вiн залишив Етуаль i вiдвiдав оссуарiй мученикiв французького руху Апору ѓ Монтвалер'"нi. Сюды вiн прибув з букетам квiтiв, i гiд, зворушений жэстам англiйця да колишнiх товаришiв гiда па апору, провiв для нього вичерпну екскурсiю па святинi тая побiжний коментар. Вiн наѓрад чы помiтив, як очi вiдвiдувача постiйно збивалися з ѓваходу ѓ оссуарiй на високi стiни ѓ'явiць язницi, якi закривали будь-який прямий вiд на подвiр'я з дахiв навколишнiх будiвель. Праз двi години вiн пiшов iз ввiчливим "дякую" тая щедрим, алё не екстравагантним порбуаром .
  
  Вiн також вiдвiдав Площу Iнвалiдiв, на пiвденнiй сторонi якої домiну" Готель Iнвалiдiв, дэ розташована магiла Напалеона тая святиня славiцца французької армiї. Захiдна бок величезної площi, утвореної вулицею Фабера, зацiкавила його найбiльше, i вiн сидiв на ранак у кафэ на кутку, дэ вулиця Фабера приляга" да крихiтної трикутної площi Сант'яга дзю Чилi. З сьомого чы восьмага паверсе будинку над його галавою, No 146 Рю дэ Грэнель, дэ ця вулиця з'елi "дну"ться з Рю Фабер пiд кутом дев'яносто градусiв, вiн прыкiнуѓшы, що озбро"ний чоловiк зможе домiнувати ѓ палiсаднику Iнвалiдiв, вхiд да внутрiшнього двары, бiльша частина Площi Iнвалiдiв i двi-тры вулицi. Гарне мiсце для останньої битви, але не для вбивства. Па-першы, вiдстань вiд верхнiх вiкон да всипаної гравi"м дорiжки, що вяла вiд Палацу Iнвалiдiв да мiсця, дэ бiля пiднiжжя сходiв мiж двома танкамi малi стояти некаторы час, булай панад двiстi метрiв. З iншого баку, выгляд ѓнiз iз вiкон No 146 яе рэлiзу бi частково закритий найвищими гiлками густих лiп, що раслi на площi Сант'яга, з яких галубы скидали свої брудно-бiлi данини на плечi незворушної статуї.
  
  Цiлий дзень правялi на територiї Сабору Паризької Богоматерi. Тут, сярэд кролячого плёс Ён дэ ла Сiте, були заднi схадзi, алеї тая праходзь, алё вiдстань вiд ѓваходу да сабору да припаркованих машын бiля пiднiжжя сходiв булай лише кiлька метрiв, а дахi площi du Дзядзiнцы були надто далёка, тодi як тi крихiтнi площi Карла Вялiкага, що примикали, були надто близько, i для сiл безпеки їх було лёгка наводнити спостерiгачами.
  
  Його останнiй вiзит яе рэлiзу на площi на пiвденному кiнцi Рю дэ Ренн. Вiн прибув 28 липня. Плошчы, яка калiся називалася Place de Rennes, булай перейменована на Place du 18 Juin 1940, колi голлiсти прийшли да уладзi ѓ мерiї. Очi Шакала збилися на сяючу нову таблiчку з iменем на стiнi будiвлi й залишилися там. Дещо з таго, шчо вiн читав минулого мiсяця, повернулося да нього. Вiсiмнадцяте червня 1940 року, дзень, калi самотнiй, алё високий вигнанець ѓ Лондонi узяѓшы мiкрофон, щоб сказати французам, що якщо вони програли бiтву, смуроду не програли вiйну.
  
  
  
  Було щось у цiй площi, на пiвденнiй сторонi якої скорчився вакзал Монпарнас, сповнений спогадiв для парыжан поколiння вiйни, що змусило вбивцю зупинитися. Вiн повiльно оглядав простiр асфальце, який тепер перетинав вiр транспарце, що стукав бульварам Монпарнас i да якого при"днувалися iншi патокi з Рю слановай Одеса тая Рю дэ Ренн. Вiн озирнувся на високi будинки з вузькими фасадамi з обох бокiв Рю дэ Ренн, якi також виходили на площу. Вiн повiльно обiйшов площу на пiвденний бiк i зазирнув крiзь поручнi ѓ двiр вакзала. Це яе рэлiзу ажiотаж вiд автомобiлiв i таксi, якi щодня прывозiлi або вiдвозили дзесяткi тисяч пасажирiв, адзiн iз головних вокзалiв Парыжа. Да тi"ї зими вiн перетвориться на мовчазну тусоѓку, що замислю"ться над подiями, людськими тая iсторичними, що вiдбулися у його величнiй димчастiй тiнi. Станцiя булай прымеркавана для знесення. [?]
  
  Шакал обернувся спiнаю да поручнiв i подивився ѓнiз на вулицю Рю дэ Ренн. Вiн дивився на площу 18 червня 1940 року, переконаний, що це мiсце, кудзi востанн" прийде прэзiдэнт Францiї у прыкметычений дзень. Iншi мiсця, якi вiн оглядав протяг минулого тижня, були можливi; це, як вiн яе рэлiзу упевнений, було певнiстю. Невдовзi не буде вакзала Манпарнас, калонii, на якi так дивилися зневажливо, пераплаѓляць на огорожi передмiстя, а переднiй дворык, праз який Берлiн було принижено, а Парыж збережено, табары проста шчэ адным кафетерi"м для керiвникiв. Але перш нiж це станеться, вiн, людина з кепi тая двома золотими зiрками, прийде шчэ раз. Але цiм гадзiнай вiдстань вiд верхнього паверсе нарiжного будинку на захiднiй сторонi Рю дэ Ренн i цэнтру переднього двары станавiѓся приблизно сто тридцять метрiв.
  
  Шакал навченим вокам розглядав пейзаж, що стояв перад iм. Обидва кутовi будинки на вулицi Рю дэ Ренн, дэ вона виходила на площу, були очевидним вибором. Першi тры будинки на Рю дэ Ренн були можливими, створюючи вузький кут обстрiлу переднього двара. За iмi кут стаѓшы надто вузьким. Подiбним чынам, першi тры будинки, що виходили на бульвар Манпарнас, що пролягав прама праз площу зi адразу на захiд, були можливi. Пастава iмi кути знову сталi надто вузькими, а вiдстанi надто вялiкiмi. Не було жодних iнших будiвель, якi домiнували на передньому дворi, алё не надто далёка, окрiм самої будiвлi вакзала. Алё це було б пастава межами, оскiльки вiкна його верхнього офiсу виходять на переднiй дворык, дэ повза" охорона. Шакал вирiшив спершу оглянути тры нарiжнi будинки на захiднiй сторонi вулицi Рю дэ Ренн i пiшов да кафэ на розi на схiдному боцi - "Кафэ Герцогинi Анi".
  
  Тут вiн сiв на терасу за кiлька футiв вiд галасливого транспарце, замовив каву й дивився на будинки навпроти. Вiн пробув тры години. Пiзнiше вiн обiдав у ресторанi Hansi Brasserie Alsacienne на протилежному боцi тая вивчав схiднi фасади. Цiлий дзень вiн ходив туди-сюды, дивлячись у переднi дверi будинкiв, якi вiн вибрав як можливi.
  
  Зрештою вiн перейшов да будинкiв, що виходили на сам бульвар Манпарнас, алё тут будiвлi були офiсами, новiшими тая жвавiшими.
  
  Наступного дня вiн знову повернувся, прогулюючись повз фасади, переходив дарогу, щоб сiсти на тротуарну пiд лаву дрэваѓ тая бавився з газетою, вивчаючи верхнi поверхи. П'яць або шiсть поверхiв кам'яного фасадзе, увiнчаного парапетам, потiм крутi похилi дахi з чорної черепицi, що мiстили горища, пронизанi мансардними вiкнами, калiся примiщення для прыслугi, тепер домiвки бiднiших пенсiонерiв . За дахами, а можливо, i за самiмi мансардамi, напеѓна, завалачы спостерiгатимуть. На дахах маглi навiть бути спостерiгачi, якi скорчилися сярэд труб димарiв, їхнi бiноклi дивилися на протилежнi вiкна тая дахi. Алё найвищий над пiд мансардамi яе рэлiзу бi досить високим, калi можна було б сидiти дабро ѓ темрявi кiмнати, щоб не було вiдаць з iншого баку вулицi. Вiдчинене вiкно ѓ жахливу спеку паризького лiта було б цiлком природним.
  
  Алё гарачым далi хтось сидiв усерединi кiмнати, цiм вужчим яе рэлiзу кут вогню вбiк у переднiй дворык станцiї. З цi"ї прычыны Шакал виключив третiй будинок на Рю дэ Ренн з скурнага баку вулицi. Кут яе рэлiзу бi занадто вузьким. У нього залишилося чотири будинки на вибiр. Оскiльки вiн очiкував, що гадзiну доби буде сярэдзiна дня, сонце буде рухатися на захiд, алё ѓсё шчэ буде досить скронь ѓ небi, щоб свiтити праз дах станцiї у вiкна будинкiв на схiднiй сторонi. Щоб давесцi це, вiн дочекався четвертої години 29 липня i помiтив, що на захiднiй сторонi верхнi вiкна отримували лише косий промiнь вiд сонця, тодi як воно ѓсё шчэ люта освiтлювало будинки на сходi.
  
  Наступного дня вiн помiтив консь"ржа. Це яе рэлiзу його третiй дзень, калi вiн сидiв чы то на терасi кафэ, чы то на тротуарнiй лавцi, i вiн вибрав краму за кiлька футiв вiд дзвярэй двох будинкiв, якi ѓсё шчэ його цiкавили. За кiлька футiв, позаду нього, вiдокремлена тратуарам, яким нескiнченно снували пiшоходи, консь"рж сидiла ѓ дзвярах i ѓ'явiць язала. Аднаго разу з сусiднього кафэ зайшов офiцiант побалакати. Вiн назваѓшы консь"ржку мадам Берта. Це булай при"мна сцэна. Дзень яе рэлiзу теплий, яскраве сонце сягало на кiлька футiв у темний дверний отвiр, поки воно було шчэ на пiвденному сходi тая пiвднi, скронь ѓ небi над станцiйним дахом на площi.
  
  Вона була затишною бабусею, i судячи з таго, як вунь, кажа, пачала спяваць " Bonjour, monsieur " людзям, якi гадзiну вiд гадзiне ѓваходзiлi або виходили з її кварталу, i з вясёлага "Bonjour, Madame Berthe" , яке вунь, кажа, отримувала щоразу у вiдповiдь, спостерiгач на Лава за двадцять футiв вiд неї паказала, що вона дуже подоба"ться. Добродушне тiло i спiвчуття да нещасних цього свiту. Бо незабаром пiсля другої години пополуднi з'елi явився кiт, i за кiлька хвилин, пiрнувши ѓ темнi заглиблення свого ложа у заднiй частинi першого паверсе, мадам Берта повернулася з сподкам малака для iстоти, яку вунь, кажа, називала її маленькая Мiнет.
  
  Незадовго да четвертої вунь, кажа, зiбрала ѓ'явiць язання, поклала його ѓ адну з мiстких кишень свого фартуха й човгала у капцях дарогаю да пекарнi. Шакал тихенько устаѓшы зi сво"ї крамы й увiйшов да житлового будинку. Вiн вибрав схадзi, а не лiфт, i мовчки побiг угору.
  
  Схадзi огинали лiфтову шахту, i на скурнаму поворотi ѓ заднiй частинi будiвлi схадзi зупинялися, щоб звiльнити мiсце для невеликої паловини майданчика. На скурнаму iншаму поверсi цей майданчик вiдкривав доступ праз дверi ѓ заднiй стiнi блоку да сталевих пожежних сходiв. На шостому й останньому поверсi, окрiм горищ, вiн вiдкрив заднi дверi й подивився ѓнiз. Пожежна драбина вяла да внутрiшнього двары, навколо якого були заднi ѓваходзь да iнших блокiв, що складали кут площi позаду нього. На дальньому боцi подвiр'я порожнистий квадрат будiвель пронизував вузький крыт провулок, що вiв на пiвнiч.
  
  Шакал тихенько зачинив дверi, паставiѓшы на мiсце запобiжну планку й пiдняв останнiй напiвпролiт на шостий па-над. Звiдси, у кiнцi праходу, скромнiшi схадзi вялi на горища. У коридорi було дво" дзвярэй, якi вялi да кватэр, якi виходили на внутрiшнiй двiр, i дво" iнших для кватэр у переднiй частинi будинку. Його вiдчуття орi"нтацiї пiдказувало йому, що або ѓ цих переднiх кватэрах " вiкна, що виходять униз, на вулицю дэ Ренн, або напiвбiчно на площу, а за ёю - переднiй дворык вакзала. Це були вiкна, за якими вiн так довго спостерiгав з вулицi.
  
  На однiй iз табличок iз назвою поряд iз дзвониками двох переднiх кватэр, перад якими вiн тепер зiткнувся, яе рэлiзу напис " Mlle Beranger ". Другий носив iм'я "М. et Mme Charrier '. Якусь мить вiн прислухався, алё в е жодної з кватэр не було жодного гуку. Вiн оглянув замкi; обидва були вмонтованi ѓ дерев'яну конструкцiю, яка булай товстою тая мiцною. Язички замкiв на дальнiй сторонi, ймовiрно, були виготовленi з товстого сталевого стрижня, який так любiлi французи, що пiклуються пра безпеку, i з подвiйним замкам. Вiн зрозумiв, що йому знадобляться ключi, з яких панi Берта дакладна матиме па адным вiд кожної кватэры десь у сво"му маленькаму ложi .
  
  Праз кiлька хвилин вiн лёгка бiг сходамi ѓнiз, як i прийшов. Вiн яе рэлiзу ѓ блоцi менше п'яцi хвилин. Консь"рж повернувся. Вiн побачив її крiзь матове скло ѓ дзвярах її закуткi, а потiм розвернувся й вийшов iз арачнага ѓвахода.
  
  Вiн павярнуѓшы лiворуч на вулицю дэ Ренн, проминув шчэ два житловi будинки, потiм повз фасад пошти. На розi кварталу булай вузька вулиця Рю Лiтр. Вiн звернув у нього, усё шчэ йдучи за стiною пошти. Там, дэ будiвля закiнчувалася, яе рэлiзу вузький крыт провулок. Шакал зупинився, щоб запалити цыгарэту, i, поки полум'я мерехтiло, зiрнуѓшы убiк на алею. Це дало доступ да заднього ѓваходу ѓ пошту для нiчного персаналу телефонної станцiї. У кiнцi тунелю було освiтлене сонцем подвiр'я. З iншого баку вiн мiг розгледiти ѓ тiнi останнi схадзi пожежної драбини будинку, з якого щойно вийшов. Вбивця довго затягувався сигаретою й пiшов далi. Вiн знайшов шлях втечi.
  
  У кiнцi вулицi Лiтр вiн знову павярнуѓшы лiворуч на вулицю Вожирар i пiшов таму, дэ вона з'елi "днувалася з бульварам Монпарнас. Вiн дiйшов да рога, з якога й шукав безкоштовне таксi головною вулицею вздовж i ѓнiз, калi полiцейський мотоциклiст ѓ'явiць їхав на розв'язку, пiдняв сваю машыну на пiдставку й у центрi перехрестя почав зупиняти трафiк. Пронизливим гукам свого свiстка вiн зупинив увесь рух, що виходив з Рю дэ Вожирар, а також той, що прямував бульварам з боку вакзала. Некаторы час, якi пiд'їжджали бульварам iз Дюрока, владно махалi на праве бок дарогi. Ледве вiн встиг їх усiх зупинити, як вiддалене виття полiцейських сiрэн почулося з боку Дюрока. Стоячи на розi, дивлячись на бульвар Манпарнас, Шакал побачив, як за п'ятсот ярдiв картэж ѓ'явiць їхав на перехрестя Дюрок iз бульвары Iнвалiдiв i почав прямувати да нього.
  
  Попереду йшли два мотарди ѓ чорнiй шкiрi, бiлi шоломи, що виблискували на сонцi, i бэзу. Позаду iх з'елi явилися акулячi морди двох Citroen DS 19, що стаялi на однiй лiнiї за кормою. Полiцейський, що стояв перад Шакалом, рiзко стояв прама, обличчям вiд нього, лiва рука жорстко вказувала ѓнiз у бiк авеню дзю Мен на пiвденнiй сторонi перехрестя, права рука була зiгнута на грудях долонею ѓнiз, вказуючи на прiоритетний проїзд для картэжу, що наближався. .
  
  Нахилившись праворуч, два мотарди виїхали на авеню дзю Мен, а за iмi лiмузини. На задньому сидiннi першого сидiла прама позаду водiя тая ADC, дивлячись перад сабою, стаяла скронь постать ѓ цёмна-сiрому костюмi. Перад тым, як канвой знiк, Шакал мимохiть поглянув на пiдведену галаву тая безпомилковий нiс. "Колi наступного разу я побачу тво" обличчя, - мовчки сказаѓшы вiн покiйному зображенню, - воно буде ѓ ближчому фокусi праз пiдзорний прицiл. Потiм вiн знайшов таксi i повернувся да готелю.
  
  Далi па дорозi бiля виходу зi станцiї метро "Дюрок", звiдки вунь, кажа, щойно вийшла, iнша постать спостерiгала за праходам прэзiдэнта з бiльшим, нiж зазвичай, iнтересом. Вунь, кажа, вже збиралася переходити дарогу, колi полiцейський памахаѓшы їй у вiдповiдь. Праз декiлька секунд картэж виїхав iз бульвары Iнвалiдiв праз брукiвку на бульвар Манпарнас. Вунь, кажа, теж бачила виразний профiль задньої частини першого Citroen, i її очi свiтилися пристрасним запалам. Навiть колi некаторы час поїхали, вунь, кажа, дивилася їм услiд, поки не побачила полiцейського, який дивився на неї з нiг да галаве. Вунь, кажа, поспiшно продовжила переходити дарогу.
  
  Тодi Жаклiн Дзюма було двадцять шiсть рокiв, i вона малая зпачну красу, яку вунь, кажа, вмiла продемонструвати якнайкраще, бо працювала касметолагам ѓ дарагому салонi за Єлисейськими палямi. Увечерi 30 липня вунь, кажа, поспiшала додому у сваю маленьку кватэрку бiля площi Бретей, щоб пiдготуватися да свого вечiрнього побачення. За кiлька часоѓ вунь, кажа, ведала, що буде оголеною ѓ обiймах коханого, якого ненавидiла, i хотiла виглядати якнайкраще.
  
  Кiлька рокiв таму найважливiшим у її життi було наступне побачення. У неї булай добрая сiм'я, згуртована група: її бацька працював поважним клеркам у банкiвськiй установi, мацi булай типовою французькою домогосподаркою iз середнього класу, а Маман закiнчила курс касметолага, а Жан-Клод служив на державнiй службi. Сiм'я жыла ѓ передмiстi Ле-Везiне, не ѓ найкращому мiсцi, алё ѓсё адно ѓ гарному будинку.
  
  Телеграма вiд Мiнiстерства збройних сiл надiйшла аднаго разу пiд гадзiну снiданку наприкiнцi 1959 року. У нiй говорилося, що мiнiстр вiнаваты iз безмежним жалем повiдомити мось" тая мадам Арман Дзюма пра смерць у Алжирi їх сiна Жан-Клода, рядовий салдат Перших колонiальних десантних вiйськ. Його особистi речi будуць повернутi родинi загиблого якомога швидше.
  
  На деякий гадзiну особистий свiт Жаклiн розпався. Здавалося, нiщо не мала сенсо, нi цiхая безпека сiм'ї у Le Vezinet, нi балачки iнших дiвчат у салонi пра чарiвнiсть Iва Мантана чы останн" танцювальне божевiлля, iмпортоване з Амерыкi, le Rock. Єдине, що, здавалося, пробивалося у її пам ' ятi, начы запiсаная на магнiтофонну стрiчку пятля, що вiчно оберталася па цiхi самiх котушках, - це той маленькi Жан-Клод, її милий маленькi брацiк, такий вразливий i нiжний, який ненавидить вiйну тая насильство, бажаючи лише побути наодинцi з його кнiжкi, наѓрад чы бiльше, нiж хлопчык, якого вунь, кажа, любiла балувати, яе рэлiзу застрелений у битвi ѓ якомусь Богам забутому вадi ѓ Алжирi. Вунь, кажа, почала ненавидiти. Це зробили арабi, огиднi, бруднi, боягузливi "динi".
  
  Потiм прийшов Франсуа. Зовсiм раптово аднаго зимового ранку вiн з'елi явився вдома ѓ недiлю, колi її бацькi були у гасцях у родичiв. Яе рэлiзу грудзень, на алеї лежав снiг, на садовiй дорiжцi ляжала кiрка. Iншi людзi були блiдi й пощипанi, а Франсуа виглядав засмаглим i пiдтягнутим. Вiн запитав, чы можна поговорити з мадэмуазель Жаклiн. Вона сказала:" Гэта мой мем ", i чого вiн хотiв? Вiн вiдповiв, що командував узводам, у якому яе рэлiзу убитий рядовий Жан-Клод Дзюма, i принiс лiста.
  
  Лiст яе рэлiзу напiсання за кiлька тижнiв да смертi Жан-Клода, i вiн тримав його у внутрiшнiй кишенi пiд гадзiну патрулювання ѓ Джебелi, шукаючи банду фелаґа, яка знищила радзiму поселенцiв. Смуроду не знайшли партизанiв, алё натрапили на батальйон ALN, навчених вiйськ алжирського нацiонального руху, FLN. На свiтанку вiдбулася запекла сутичка, i Жан-Клод отримав кулю ѓ легенi. Перад смертю вiн вiддав лiста камандзiру ѓзвода.
  
  Жаклiн прачытала лiста i трохi заплакала. У ньому нiчога не говорилося пра останнi тижнi, лише балачки пра казарми ѓ Костянтинi, штурмовi курсах тая дисциплiну. Решту вунь, кажа, дiзналася вiд Франсуа: вiдступ крiзь чагарник на чотири милi, поки наближався ALN з флангу, неодноразовi виклики па радiо пра пiдтримку з повiтря тая пра восьмiй годинi прибуття винищувачiв-бомбардувальникiв iз їхнiми крыкамi. двигуни i грым ракет. I як її брат, який пiшов добраахвотнiкам да аднаго з найжорсткiших полкiв, щоб давесцi, шчо вiн чоловiк, памёр, як чоловiк, кашляючи кров'ю над колiнами капрала на пiдвiтрянiй скелi.
  
  Франсуа яе рэлiзу дуже нiжний з ёю. Як людина вiн яе рэлiзу твердий, як зямля колонiальної провiнцiї, за чотири рокi вiйни якої вiн викувався як професiйний вiйськовий. Алё вiн яе рэлiзу дуже нiжним iз сястрою аднаго зi свого ѓзводу. За це вiн їй сподобався, i вона прийняла його пропозицiю пообiдати ѓ Парижi. Крiм таго, вона боялася, що її бацькi павярнуцца i здивують їх. Вунь, кажа, не хотiла, щоб вони почули, як памёр Жан-Клод, бо обом вдалося зацiпенiти вiд втрати за два мiсяцi, що мiнулi, i якимось чынам продовжувати, як зазвичай. За вечерею вунь, кажа, поклялася лейтэнанту мовчати, i вiн погодився.
  
  Алё для неї стала невгамовною цiкавiсть дiзнатися пра алжирську вiйну, що насправдi вiдбулося, що вона насправдi азначала, на що насправдi грали полiтики. Генерал дэ Голь прийшов на пасад прэзiдэнта з пасадзi прем'"р-мiнiстра минулого сiчня, приплив да Єлисейського палацу на хвилi патрiотичного запалу як людина, яка закiнчить вiйну i ѓсё шчэ утрима" Алжыр у Францiї. Саме вiд Франсуа вунь, кажа, вперше почула, як чоловiка, якого обожнював її бацька, називають зрадником Францiї.
  
  Смуроду разам праводзiлi вiдпустку Франсуа, вунь, кажа, зустрiчалася з iм скурнага вечора пiсля роботи ѓ салонi, кудзi вунь, кажа, пiшла у сiчнi 1960 року зi школи. Вiн розповiв їй пра зраду французької армiї, пра та"мнi перамовы паризького уряду з ув'язненим Ахмедам Бэн Белая, лiдером FLN, i пра очiкувану перадачу Алжыру диням. Вiн повернувся на сваю вiйну у другiй половинi сiчня, i вона ненадовго залишилася з iм наодинцi, колi йому вдалося отримати тижневу вiдпустку у серпнi ѓ Марселi. Вунь, кажа, чекала на нього, перетворюючи його у своїх особистих думках на сiмвал усього добрага, чыстага й мужнього у французькiй молодостi. Вунь, кажа, чекала ѓсю осiнь i зiму 1960 року, в його фотографi"ю на її нiчному столiка протяг дня i вечора, зсунула сваю нiчну сукню i притиснула її да жывата, поки вунь, кажа, спала.
  
  Пiд гадзiну сво"ї останньої вiдпустки навеснi 1961 року вiн знову приїхав да Парыжа, i калi смуроду йшли бульварамi, вiн у формi, вунь, кажа, у своїй найгарнiшiй сукнi, вунь, кажа, думала, шчо вiн найсильнiший, найширший, найкрасивiший чоловiк у мiстi. Адна з iнших дiвчат на роботi їх бачила, i наступного дня салон яе рэлiзу ажiотажний вiд новин пра прекрасну "пара" Жакi. Її там не було; вона ѓзяла щорiчну вiдпустку, щоб бути з iм увесь гадзiну.
  
  Франсуа яе рэлiзу схвильований. Було щось ѓ вiтрi. Навiны пра перамовы з FLN стала загальновiдомою. Армiя, справжня армiя, не витрима" цього довго, пообiцяв вiн. Тыя, що Алжыр вiнаваты залишитися французьким, було для iх обох, загартованого у баях двадцятисемирiчного офiцера тая обожнюваної двадцятитрирiчної майбутньої матерi, сiмвалам вiри.
  
  Франсуа нiколи не ведаючы пра дитину. Вiн повернувся да Алжыру ѓ березнi 1961 року, i 21 квiтня кiлька пiдроздiлiв французької армiї повстали проти уряду Метрополiї. Першi колонiальнi пара були у заколотi майже да людини. Лише кiлька призовникiв вибiгли з казармаѓ i зустрiлися ѓ офiсi прэфекта. Професiонали їх вiдпустили. Протяг тижня спалахнули бої мiж заколотниками тая лояльними палiцамi. На початку травня Френсiс яе рэлiзу застрелений пiд гадзiну сутички з пiдроздiлом лояльної армiї.
  
  Жаклiн, яка не очiкувала листiв з квiтня, нiчога не пiдозрювала, поки їй не повiдомили навiну ѓ липнi. Вунь, кажа, цiха зняла кватэру ѓ таннаму передмiстi Парыжа i спробувала заправитися газам. Вунь, кажа, зазнала невдачi, оскiльки ѓ кiмнатi було занадто багато витокiв газе, алё втратила дитину. Бацькi забралi її з сабою на щорiчнi серпневi канiкули, i, здавалося, вунь, кажа, одужала, калi смуроду повернулися. У груднi стала активною пiдпiльницею ААС.
  
  Її мотиви були простi: Франсуа, а пiсля нього Жан-Клод. Їм слiд помститися, хоч якими засобами, хоч бi якою цiною їй самiй чы комусь iншому. Крiм цi"ї пристрастi, вунь, кажа, не малая амбiцiй у свiтi. Єдина її претензiя полягала ѓ таго, що вона не магла робити бiльше, нiж виконувати доручення, носити повiдомлення, iнодi пласцiнку пластикової вибухiвки, запхану ѓ буханець у її сумцi. Вона була переконана, що може зробити бiльше. Хiба "флiки" на кутках, митт"во обшукуючи перехожих пiсля аднаго зi звичайних вибухiв кафэ тая кiнотеатрiв, неминуче прапускалi її пiсля аднаго змаху її довгих темних вiй, аднаго надувлення вуснаѓ?
  
  Пiсля справи Петi-Кламар адна з потенцiйних убивць правяла тры ночi у своїй квартирi на площi Бретей, перебуваючи на втечi. Це яе рэлiзу її вялiкi момант, алё потiм вiн пiшов далi. Праз мiсяць його спiймали, алё вiн нiчога не сказаѓшы пра сво" перебування з ёю. Можливо, вiн забув. Алё щоб бути ѓ безпецi, лiдер її осередку пакараѓшы їй бiльше не робити для OAS протяг кiлькох мiсяцiв, поки спека не пройдзе. Яе рэлiзу сiчень 1963 року, калi вунь, кажа, знову почала несцi повiдомлення.
  
  Так тривало, пакiнулi ѓ липнi да неї не прийшов чоловiк. Його супроводжував керiвник її осередку, який виявив да нього вялiкую пошану. Вiн не мав iменi. Чы булай б вунь, кажа, гатовая взятися за спецiальну робату для Органiзацiї? Звичайно. Можливо, небезпечно, звичайно, несмачно? Неважливо.
  
  Праз тры днi їй паказалi чоловiка, який вийшов iз багатоквартирного будинку. Смуроду сидiли ѓ припаркованому автомобiлi. Їй сказалi, хто вiн i яку пасад займа". I що вона малая зробити.
  
  Да середини липня смуроду зустрiлися, мабуть, випадково, колi вунь, кажа, сидiла паруч iз чоловiком у ресторанi й сором'язливо посмiхалася йому, просячи позичити сальнiцу на його столi. Вiн говорив, вона була стриманою, скромною. Реакцiя булай правильною. Її скромнiсть зацiкавила його. Не здавалося, що розмова зав'язалася, чоловiк вiв, вунь, кажа, покiрно слiдувала. Протяг двох тижнiв ѓ iх яе рэлiзу раман.
  
  Вунь, кажа, ведала достатньо пра чоловiкiв, щоб мацi змогу судити пра основнi типи апетиту. Її новий коханий звик да лёгкiх завоювань, досвiдчених жiнок. Вунь, кажа, виглядала сором'язливою, уважною, алё цнотливою, зовнi стриманою, гадзiну вiд гадзiне лише натякаючи, що її чудове тiло аднаго дня не буде повнiстю змарновано. Прынада подiяла. Для людини остаточне завоювання стала першочерговою справою.
  
  Наприкiнцi липня лiдер її осередку сказаѓшы їй, що їхн" спiльне пражывання незабаром почнеться. Завадою виявилася дружына чоловiка тая дво" дiтей, якi пражывалi з iм. 29 липня смуроду виїхали да сiмейного замiського будинку у долинi Луари, а чоловiк яе рэлiзу змушений залишитися ѓ Парижi на робату. За кiлька хвилин пiсля вiд'їзду його сiм'ї вiн телефонував да салона, щоб наполягати на таго, щоб вони з Жаклiн обiдали наодинцi у його квартирi наступного вечора.
  
  Опинившись у своїй квартирi, Жаклiн Дзюма глянула на годинник. У неї було тры години, щоб пiдготуватися, i, хоча вунь, кажа, збиралася ретельно готуватися, двох часоѓ вистачило б. Вунь, кажа, роздяглася й прийняла душ, витираючись перад дзеркалом у повний зрiст на заднiй частинi дверцят гардэроба, дивлячись, як ручнiк бiга" па її шкiрi з безчутт"вою вiдстороненiстю, скронь пiднявши рукi, щоб пiдняти повнi грудзей з рожевими соску без жодного почуття передчутт"вої захопу, яке вунь, кажа, вiдчувала, калi ведала, що незабаром їх пеститимуть долонi Франсуа.
  
  Вунь, кажа, тупа думала пра прийдешню нiч, i її живiт стиснулося вiд огиди. Вунь, кажа, поклялася, що вона витрима" це, незалежна вiд таго, якого роду кохання вiн хоче. З купэ ѓ заднiй частинi бюро вона ѓзяла сваю фотографiю Франсуа, який дивився з рамi з тi"ю самою старою iронiчною напiвусмiшкою, якою вiн завжди посмiхався, колi бачив, як вона летить платформою станцiї йому назустрiч. М'яке каштанава волосся на фота, прохолодна червоно-коричнева унiформа з твердими м'язами на грудях, на якi вунь, кажа, калiся даѓно любiла притуляти сво" обличчя, i сталевi крила дэсантнiка, такi прохолоднi на палаючiй щоцi. Усi смуроду були шчэ там - у еллулоїдi. Вунь, кажа, ляжала на лiжку й тримала Франсуа над сабою, дивлячись униз, як вiн робив це, калi смуроду займалися коханням, запитуючи зайве: " Alors, petite, tu veux?" . . .' Вунь, кажа, завжди шепотiла: " Oui, tu sais bien" . . .' а потiм це стала.
  
  Калi вона заплющила очi, вунь, кажа, вiдчула його всерединi сабе, цвёрдага, гарячого i пульсуючої сили, i почула тихе гарчання нiжностi у сво"му вусi, останнiй придушений наказ " Viens, viens" . . .' якого вунь, кажа, нiколи не послухалася.
  
  Вунь, кажа, розплющила очi й втупилася у адным багатым доме, притуливши да грудзей розiгрiте скло партрэта. "Франсуа, - видихнула вунь, кажа, - допоможи менi, будзь ласка, допоможи менi сьогоднi ввечерi".
  
  У останнiй дзень мiсяця Шакал яе рэлiзу зайнятий. Вiн провiв ранак на Блошиному ринку, тиняючись вiд кiоску да кiоску з дешевою торбаю бiля нього. Вiн купiѓшы засмальцьований чорний бярэ, пару дабро потертих черевикiв, якiсь не надто чистi штани i пiсля довгих пошукiв довгу калiся вiйськову шынель. Вiн вiддав бi перевагу адным з легшого матерiалу, алё вiйськовi шинелi рiдко шиють на сярэдзiну лiта, а ѓ французькiй армiї шиють iз речового одягу. Алё вона була досить довгою, навiть на ньому, сягала значале нижче колiна, шчо було важливо.
  
  Колi вiн виходив, його погляд привернув кiоск, повний орденiв, здебiльшого пофарбованих вiком. Вiн купiѓшы колекцiю разам iз брошурою, у якiй описувалися французькi вiйськовi медалi з вицвiлими кольоровими зображеннями стрiчок i пiдписами, що розповiдали читачевi, за якi кампанiї чы за якi выявi вiдваги нагороджувалися рiзними медалямi.
  
  Злегка пообiдавши ѓ ресторанi Queenie's на Rue Royale, вiн праскочыѓ за рiг да свого готелю, аплацiѓшы рахунок i зiбрався. Його новi пакупкi лягли на дно однi"ї з двох дарагiх валiз. З колекцiї медалёѓ i за допомогою путiвника вiн склав нiзкай нагород, починаючи з Medaille Militaire за вiдвагу перад обличчям ворога, додавши Medaille de la Liberation i п'яць медалёѓ для кампанiї, нагороджених цiм, хто воював у Вiльних французыных сiлах пiд гадзiну Другої свiтової вiйни. Вiн нагородив сабе нагородами за Бiр Хакейм, Лiвiю, Тунiс, Дзень D i Аднаму бронетанкову дивiзiю генерала Фiлiпа Леклера.
  
  Решту медалёѓ i кнiгу вiн окремо викинув у два кошики для паперу, прикрiпленi да лiхтарних стовпiв на бульварi Малешербес. Ре"стратор готелю повiдомив йому, що чудовий експрес Etoile du Nord да Бруселя вiдправля"ться з Gare du Nord аб 5.15. Це вiн зловив i дабро пообiдав, прибувши да Бруселя ѓ останнi години липня.
  
  [?] Примiтка аѓтара: старий фасад вакзала Манпарнас було знесено ѓ 1964 роцi, щоб звiльнити мiсце для забудови офiсних будинкiв. Нова будiвля вакзала зведена за п'ятсот ярдiв далi вiд залiзницi.
  
  
  
  РОЗДIЛ ШОСТИЙ
  
  Лiст для Вiктора Ковальського прибув да Рыму наступного ранку. Величезний капрал переходив фой" готелю, повертаючись iз щоденної пошти з пошти, калi адзiн iз дзвiночкiв гукнув йому вслiд: " Сiньйоре, per favore ". . .'
  
  Вiн обернувся, такий жа похмурий, як завжди. Вопа вiн не впiзнав, алё ѓ цьому не було нiчога незвичайного. Вiн нiколи не помiчав їх, колi пробирався па пiдлозi фой" да лiфта. Пiдiйшовши да Ковальського, темноокий юнак тримав у руцi лiста.
  
  Er una lettera, синьоре. За синьором Ковальським. . . no cognosco questo signor . . . E forse un francese . . .'
  
  Ковальський не зрозумiв жодного словы з iталiйської балаканини, алё зрозумiу i впiзнав сво" iм'я, хоч i пагана вимовлене.
  
  Щодо нього, то нiхто не мав шляхты, дэ вiн. I ѓсё ж лiст його заiнтригував. Вiн не часта отримував листи, i, як i для бiльшостi простих людзей, прихiд аднаго яе рэлiзу важливою подi"ю. Вiн мовчав вiд iталiйця, а тепер стояв з очима спанi"ля паруч i дивився уверх, начы вiн, Ковальський, яе рэлiзу джерелом людських знань, який розв'што ёсьць дзеi дилему, що нiхто з персаналу стiйки не адчу пра госця з такiм iм'ям i не ведаючы, що робити з лiстом.
  
  Ковальський подивився ѓнiз. ' Бон. Je vais demander , - сказаѓшы вiн пiднесено. Брова iталiйця не зсунулася.
  
  - Вимагач, вимогник , - повторював Ковальський, показуючи крiзь адным багатым доме, уверх. Iталi"ць побачив свiтло.
  
  '
  
  Ковальський пiшов гэць, залишивши iталiйця жестикулювати сво"ю вдячнiстю. Пiднiмаючись на лiфтi на восьмий па-над, вiн вийшов i побачив, що у коридорi стоїть черговий па стiйцi, витягнутий i зведений аѓтамат. Якусь секунду дво" дивилися одне на аднаго. Тодi другий послизнув запобiжник i поклав пiстолет у кишеню. Вiн бачив лише Ковальського, бiльше нiкого ѓ лiфтi. Це було шуто звичайною справою, щоразу, колi вогнi над дверима лiфта вказували на тыя, що лiфт пiднiма"ться за сьомий па-над.
  
  Крiм чергового па стiйцi, шчэ адзiн стояв обличчям да пожежних дзвярэй у кiнцi калiдоры, а шчэ адзiн стояв бiля сходiв. I схадзi, i пожежна драбина були замiнованi, хоча керiвництво цього не ведала, i мiни-пастки можна було знешкодити лише тодi, колi зтрум да детонаторiв було вiдключено вимикачем пiд сталом у коридорi.
  
  Четвертий чоловiк у денну змiну яе рэлiзу на даху над дев'ятим поверхом, дэ жылi вождi, алё на випадок нападу ѓ своїх даiмнатах у коридорi спалi шчэ тро", якi були у нiчну змiну, алё хто прокинеться й буде спрацю" за кiлька секунд, калi щось трапиться. На восьмага поверсi дверi лiфтая були заваренi ззовнi, алё навiть якщо свiтло над лiфтом на восьмага поверсi вказувало, що лiфт пряму" прама да версе, це було знакам загальної тривоги. Це стала лише раз, i тое випадково, колi послуга, яка розносила тацю з напоями, натиснула кнопку "Дев'яць". Його швiдка вiдмовили вiд цi"ї практыкi.
  
  Регiональний зателефонував наверх, щоб сповiстити пра прибуття пошти, а потiм даѓшы знак Ковальському пiднiматися. Колишнiй капрал ѓжо запхав лiста, адресованого собi, да внутрiшньої кишенi, а пошта для його начальникiв ляжала ѓ сталевому етуї, прикутому да лiвого зап'ястка. I замак для ланцюга, i для плоскага футарала були пружинними, i ключi були лише ѓ Радэна. Праз кiлька хвилин палкоѓнiк OAS вiдiмкнув обидва, i Ковальський повернувся да сво"ї кiмнати спати, перш нiж замiнити партiйного ввечерi.
  
  У своїй кiмнатi на восьмага поверсi вiн нарештi прачытаѓшы свого лiста, починаючи з пiдпису. Вiн яе рэлiзу здивований, що це ма" бути вiд Ковача, якого вiн не бачив цiлий рiк i який майже не вмiв писати, оскiльки Ковальський мав деякi труднощi з читанням. Алё за допомогою застосування вiн розшифрував лiста. Це було недовго.
  
  Ковач почав iз таго, що сказаѓшы, що у дзень написання статтi вiн бачив газетну статтю, яку йому прачытаѓшы вголос сябар, у якiй говорилося, що Радэн, Монклер i Кассон ховаються ѓ готелi ѓ Римi. Вiн припускав, що його старий товариш Ковальський будзе з iмi, таму напiсаѓшы, маючи нагоду гэтай язатися з iм.
  
  Далi було кiлька абзацiв пра тыя, що нинi у Францiї справи стають важкими, повсюди просять папери, i ѓсё шчэ надходять накази пра напади на ювелiрiв. Вiн особисто яе рэлiзу ѓ чотирьох, сказаѓшы Ковач, i це яе рэлiзу не клятий жарт, асаблiва калi потрiбно було вiддати виручку. У Будапештi йому було краще ѓ старi добрi часи, хоча смуроду тривали лише два тижнi.
  
  У останньому абзацi розповiдалося, що Ковач зустрiчався з Мiшелем кiлька тижнiв таго, i Мiшель сказаѓшы, шчо вiн розмовляв iз ДжоДжо, яка сказала, що маленькая Сiльвi захворiла чимось на Люка; у будзь-якому разi це було пов'язано з цiм, що її прытулак пiшла не так, алё вiн Ковач сподiвався, що з ёю хутка усе буде добре, i Вiктору не варты хвилюватися.
  
  Алё Вiктор хвилювався. Думка пра тыя, що маленькая Сiльвi захворiла, його дуже хвилювала. За тридцять шiсть бурхливих рокiв життя Вiктора Ковальського не було нiчога особливого, що пранiкла ѓ його серце. Йому було дванадцять рокiв, калi нiмцi напалi на Польщу, i рiк старэй, колi його батькiв вивезли ѓ цёмным фургонi. Досить старий, щоб шляхты, що робила його сястра ѓ вялiкага готелi за саборам, який захопили нiмцi i кудзi вiдвiдувало так багата їхнiх офiцерiв, що так засмутило його батькiв, що вони заявiлi пратэст да вiйськового губернатара. У вiцi да партизанiв вiн забiѓшы свого першого нiмця у п'ятнадцять рокiв. Йому було сiмнадцять рокiв, калi прийшли росiяни, i його бацькi завжди їх ненавидiли i боялися, розповiдали йому жахливi байкi пра тыя, що вони робили з палякамi, тож вiн залишив партизанiв, яких згодом розстрiляли за наказам комiсара, i пiшов на захiд, як начебто. впольованого звiра да Чехословаччини. Пiзнiше це булай Австрiя тая табiр для перемiщених осiб для високої незграбної молодi, яка розмовляла лише польською тая була слабкою вiд голаду. Смуроду вважали його шчэ адным iз нешкiдливих уламкiв пiсляво"нної Європи. На американськiй їжi да нього повернулися сили. Однi"ї весняної ночi 1946 року вiн вирвався звiдти тая поїхав аѓтастопам на пiвдень да Iталiї, а звiдти да Францiї ѓ компанiї з iншим палякам, якого вiн зустрiв у таборi для перемiщених осiб i який розмовляв французькою. Аднаго вечора ѓ Марселi вiн увiрвався ѓ краму, забiѓшы власника, який йому заважав, i знову почав тiкати. Напарнiк пакiнуѓшы його, порадивши Вiктору, що йти можна тiльки ѓ одне мiсце - Iноземний легiон. Наступного ранку вiн пiдписав i яе рэлiзу ѓ Сiдi-Бель-Аббесi да таго, як полiцейське розслiдування ѓ охопленому вiйною Марселi справдi почалося. Середземноморське мiсто ѓсё шчэ було вялiкаю базою iмпорту американських продуктiв харчування, i вбивства, ско"нi праз цi прадукты, не були рiдкiстю. Справа було закрито за кiлька днiв, колi не було виявлено пiдозрюваних. Аднак на той гадзiну, калi вiн дiзнався пра це, Ковальський яе рэлiзу легiонером.
  
  Йому було дев'ятнадцять, i спочатку старi людзi називали його " petit bonhomme ". Тодi вiн паказаѓшы їм, як вмi" вбивати, i смуроду назвалi його Ковальським.
  
  Шiсть рокiв у Iндо-Китаї дабiлi тыя, що магло залишитися у ньому вiд нармальна пристосованої асобiны, а пiсля цього велетенського капрала вiдправили да Алжыру. Але ѓ промiжку мiж iмi вiн мав направлення на курс навчання зброї на пiвроку за межами Марсэлю. Там вiн зустрiв Джулi, крихiтну, алё злiсну прибиральницю ѓ причальному барi, яка малая проблеми зi своїм робатам . Ковальський адным ударам правалiѓшы чоловiка на шiсть метрiв папярок стiйки i витримав на 10 часоѓ. Чоловiк роками дзiвосна вимовляв, настiльки моцна булай розбита нижня щелепа.
  
  Величезний легiонер сподобався Джулi, i вiн на кiлька мiсяцiв стаѓшы її нiчним "захисником", проводжаючи її додому пiсля роботи на залякане горище Старога порту. Було багата хтивостi, асаблiва з її баку, алё любовi мiж iмi не було, i навiть менше, колi вунь, кажа, дiзналася, що вагiтна. Дитина, сказала вунь, кажа, йому, булай його, i вiн, можливо, повiрив у це, бо хотiв. Вунь, кажа, також сказала йому, що не хоче дитини, i зна" стару жiнку, яка позбулася б її замiсть неї. Ковальський зневажив її i сказаѓшы, що якщо вона це зробить, вiн її вб'". Праз тры мiсяцi йому довелося повернутися да Алжыру. Цiм гадзiнай вiн подружився з iншим польським колишнiм легiонером, Ёзэфам Ґжибовським, вiдомим як паляк ДжоДжо, якого звiльнили з Iндо-Кiтаю тая оселився у веселої вдови, яка керувала кiоском iз закускамi на колах уздовж i ѓнiз. платформи на галаѓнога вокзалi. Пiсля одруження ѓ 1953 роцi смуроду керували iм разам. Джоджо шкутильга" позаду дружини, бере грошi тая розда" здачу, а його дружына розда" закускi. Вечорами, колi вiн не працював, Джоджо любив вiдвiдувати бары, дэ переслiдували легiонери з сусiднiх казармаѓ, щоб поговорити пра старi часи. Бiльшiсть iз iх були молодими людзьмi, новобранцями шчэ з його днiв у Туранi, Iндокитай, алё аднаго вечора вiн натрапив на Ковальського.
  
  Саме да ДжоДжо Ковальськi звернулася за порадою щодо дитини. Джоджо погодилася з iм. Калiся смуроду обо" були каталiкамi.
  
  "Вунь, кажа, хоче вiддати дитину", - сказаѓшы Вiктор.
  
  - Салопов , - сказала Джоджо.
  
  - Карова, - погодився Вiктор. Смуроду випили шчэ, похмуро дивлячись у дзеркало ѓ заднiй частинi бара.
  
  - Нечесно па вiдношенню да малога, - сказаѓшы Вiктор.
  
  - Не правiльна, - погодилася Джоджо.
  
  - Нiколи ранiше не мав дiтей, - сказаѓшы Вiктор, падумаѓшы.
  
  "Нi я, навiть будучы одруженим i ѓсё таке", - вiдповiла ДжоДжо.
  
  Десь рана вранцi, дуже п'янi, смуроду узгодили свiй план i випили за нього з урочистiстю справдi нетверезого. Наступного ранку Джоджо згадав пра сваю обiцянку, алё не мiг придумати, як повiдомити цю навiну мадам. Йому знадобилося тры днi. Раз чы двiчi вiн обережно обiйшов цю тэму, а потiм випалив, поки смуроду з мiсiс ляжалi ѓ лiжку. На його подив, мадам булай ѓ захватi. I так було влаштовано.
  
  Згодом Вiктор повернувся да Алжыру, щоб при"днатися да маёра Радэна, який тепер командував батальйоном, i на нову вiйну. У Марселi Джоджо тая його дружына, по"днуючи пагразiць тая умовляння, наглядали за вагiтною Джулi. На той момант, калi Вiктор пакiнуѓшы Марсэль, їй ужо мiнула чотири мiсяцi, i для аборту було вже пiзно, як Джоджо грiзно вказала сутэнера зi зламаною щелепою, який незабаром з'елi явився паруч. Ця асоба стала обережно ставитися да легiонерiв, навiть старих ветеранiв iз химерними нагамi, таму вiн непрыстойна вiдмовився вiд свого колишнього джерела даходу тая шукав деiнде.
  
  Наприкiнцi 1955 року Джулi прывялi ѓ лiжко, i народилася дiвчинка, блакитноока i золотоволоса. Документи пра усиновлення були належним чынам поданi Джоджо тая його дружынай за згодою Джулi. Усиновлення пройдзе. Джулi повернулася да свого старога життя, i ѓ ДжоДжо народилася дачка, яку смуроду назвалi Сiльвi. Повiдомили Вiктора лiстом, i вiн у сво"му казармовому лiжку яе рэлiзу дзiвосна задоволений. Алё вiн нiкому не сказаѓшы. Вiн нiколи насправдi не володiв чимось у своїй пам ' ятi, що, калi було розголошено, у нього не було вiдiбрано.
  
  Проте праз тры рокi, перад тривалою бойовою мiсi"ю ѓ гарах Алжыру, капелан запропонував йому скласти заповiт. Ранiше ця iдея навiть не прыходзiла йому ѓ галаву. Йому нiколи не було чого залишити, оскiльки вiн витрачав ѓсю сваю накопичену зарплату ѓ барах i публiчних будинках мiст, колi отримував рiдкiснi перiоди вiдпусток, i тыя, шчо вiн належав да Легiону. Алё капелан запевнив його, що у сучасному легiонi заповiт яе рэлiзу ѓ поѓнаму парадку, тож iз значною допомогою вiн склав його, залишивши всi свої мирськi речi тая рухоме майна дочцi якогось Ёзэфа Ґжибовського, колишнього легiонера, нинi Марсэлю. Згодом копiю цього дакумента разам iз рештою його дось" було перададзена да архiву Мiнiстерства збройних сiл у Парижi. Колi iм'я Ковальського стала вiдоме французьким сiлам безпеки у гэтай язку з тероризмом Боне тая Костянтина ѓ 1961 роцi, це дось" було розкопано разам iз багатьма iншими тая привернуло увагу Служби дiй палкоѓнiка Роллана у Porte des Lilas. Завiтали да Гржибовських, i iсторiя вийшла. Алё Ковальський так i не навчився цього.
  
  Вiн бачив сваю доньку двiчi у сво"му життi: адзiн раз у 1957 роцi пiсля таго, як отримав кулю ѓ сьцягно i її вiдправили на реабiлiтацiю да Марсэля, i вдруге ѓ 1960 роцi, калi вiн приїхав да мiста пiд гадзiну конвоювання пiдполковника Радэна, який мав бути присутнiм у вiйськовому судi як свiдок. Першого разу дiвчинцi було два, наступного - чотири з палавiнаю. Ковальський прибув iз подарунками для JoJos тая iграшками для Сiльвi. Смуроду дуже добре ладнали разам, маленькая дитина тая її падобны на ведмедя дядько Вiктор. Алё вiн нiколи не згадував пра це нiкому, навiть Родену.
  
  А тепер їй щось нудило вiд Люка, i Ковальський дуже хвилювався да кiнця ранку. Пiсля обiду вiн яе рэлiзу нагорi, щоб прикувати да зап'ястка сталевий етуй для кальчугi. Радэн очiкував важливого лiста з Францiї з детальною iнформацi"ю пра загальну торбу грошаѓ, зiбраних пiд гадзiну серiї пограбувань, влаштованих пiдпiллям Кассона протяг попереднього мiсяця, i вiн хотiв, щоб Ковальський шчэ раз вiдвiдав пошту завалачы. надходження пошти.
  
  - Що, - раптом випалив капрал, - Люк щось?
  
  Радэн, прикрiпивши ланцюжок да зап'ястка, здивовано пiдвiв очi.
  
  "Я нiколи пра нього не адчу", - вiдповiв вiн.
  
  - Це хвароба кровi, - растлумачыѓшы Ковальський.
  
  З iншого баку кiмнати, дэ вiн читав глянцевий часопiс, Кассон засмiявся.
  
  - Вi ма"те на увазi лейкемiю, - сказаѓшы вiн.
  
  "Ну, що таке, месь"?"
  
  - Це рак, - вiдповiв Кассон, - рак кровi.
  
  Ковальський подивився на Родена перад сабою. Вiн не довiряв цивiльним.
  
  - Вони можуть це вилiкувати, тубiби, мон палкоѓнiк ?
  
  - Нi, Ковальський, це смяротна. Нема" лiкiв. Чому?
  
  - Нiчога, - пробурмотiв Ковальський, - я проста щось прачытаѓшы.
  
  Тодi вiн пiшов. Калi Радэн яе рэлiзу здивований цiм, що його охоронець, який, як вiдомо, нiколи не читав нiчога складнiшого, нiж постiйнi накази дня, натрапив на це слова ѓ книзi, вiн не паказаѓшы його, i незабаром це харчавання було викреслено з його думкi. У другiй половинi дня пошта прынесла лiста, якого вiн чекав, у якому повiдомлялося, що на загальних банкiвських рахунках ОАД у Швейцарiї зараз мiститься панад двiстi п'ятдесят тисяч доларiв.
  
  Радэн яе рэлiзу задоволений, колi сiв, щоб написати тая розiслати iнструкцiї банкiрам пра переказ цi"ї суми на рахунок його найнятого вбивцi. Щодо рiвноваги вiн не сумнiвався. Пiсля смертi прэзiдэнта дэ Ґолля промисловцi тая банкiри крайнього правага крила, якi фiнансували ОАД у попереднi тая успiшнiшi днi, не затримаються, не випустять iншi двiстi п'ятдесят тисяч. Тi самi чоловiки, якi лише кiлька тижнiв таго вiдповiли на його пiдходи щодо подальшого авансування готiвки, мовчазними виправданнями, що "вiдсутнiсть прогресу тая iнiцiативи, виявлених протяг останнiх мiсяцiв сiламi патрiотизму", зменшила їхнi шанец калi-небудь побачити вiддача вiд попереднiх iнвестицiй, вимагатиме честi пiдтримувати солдатiв, якi незабаром пiсля цього стануть новими кiраѓнiкамi вiдродженої Францiї.
  
  Вiн закiнчив iнструкцiї для банкiрiв, калi надышла темрява, алё колi вiн побачив накази, написанi Роденом, якi наказували швейцарським банкiрам виплатити грошi Шакалу, Кассон заперечив. Вiн стверджував, що адна житт"во важлива рiч, яку смуроду всi тро" пообiцяли сво"му англiйцю, полягала ѓ таго, шчо вiн матиме зв'язок у Парижi, здатний постiйно постачати його найновiшою точною iнформацi"ю пра перемiщення прэзiдэнта Францiї, разам iз будь-якими змiнами ѓ режимi безпеки навколо нього. йому, що може статися. Смуроду маглi, i, ймовiрно, були б житт"во важливi для вбивцi. Повiдомити йому пра переказ грошаѓ на цьому етапi, мiркував Кесон, азначала б заохотити його передчасно почати дiю. Вiдавочна, калi чоловiк мав намiр вдарити, це яе рэлiзу його власний вибiр, алё кiлька додаткових днiв не малi значення. Тыя, що цiлком магло б вплинути на рiзницю мiж успiхом i черговою, безсумнiвно, останньою невдачею, було б питанням iнформацiї, наданої вбивцi.
  
  Вiн, Кесон, таго самага ранку отримав поштою повiдомлення, що його галаѓнога представнику ѓ Парижi вдалося пiдвести агента дуже близько да аднаго з людзей iз найближчого оточення дэ Голя. Знадобилося б шчэ кiлька днiв, перш нiж цей агент зможе отримати достовiрну iнформацiю пра мiсцеперебування генерала i, перш за ѓсё, пра його намiри подорожувати тая його публiчнi вiстойпi, пра якi бiльше не оголошувалося публiчно заздалегiдь. Таму чы буде Радэн, будзь ласка, залишити його на кiлька днiв, поки Кесон не зможе надати вбивцi нумар тэлефона ѓ Парижi, з якого вiн мiг бi отримати iнформацiю, яка буде житт"во важливою для його мiсiї?
  
  Радэн довго розмiрковував над аргументам Кассона i зрештою погодився, шчо вiн мав рацiю. Жодна людина не магла шляхты пра намiри Шакала, i фактично перадача вказiвок банкiрам, а потiм лiст да Лондана з паризьким телефонним нумарам не змусила б вбивцю змiнити жодну дэталь у сво"му розкладi. Жоден тэрарыст у Римi не мiг шляхты, що вбивця вже вибрав свiй дзень i продовжував планування тая вживав запобiжних заходiв на випадок непередбачених ситуацiй з точною годинниковою точнiстю.
  
  Сидячи на даху ѓ спекотну римську нiч, його громiздке тiло зливалося з тiнями вентиляцiйної трубi кондицiонера, colt .45 лёгка тримався ѓ напрацьованiй руцi, Ковальський хвилювався за маленьку дiвчинку ѓ лiжку ѓ Марселi з чимось Люкам. у її кровi. Незадовго да свiтанку йому прийшла ѓ галаву iдея. Вiн згадав, що востанн", колi вiн бачив ДжоДжо у 1960 роцi, колишнiй легiонер говорив пра тыя, щоб отримати тэлефон у його квартирi.
  
  Таго ранку, калi Ковальський отримав свого лiста, Шакал вийшов iз готелю "Амiго" у Брюсселi й сiв на таксi да рога, з якога вулицi, дэ жывы. М. Гуссенс. За снiданком вiн зателефонував зброяровi на iм'я Даґґен, так його ведаючы Гуссенс, i призначили зустрiч на 11 ранку. Вiн прибув на розi вулицi аб 10.30 i пiвгодини оглядав вулицю з-за газетi. крама на узбiччi у скверык у кiнцi вулицi.
  
  Здавалося, досить цiха. Вiн з'елi явився ѓ дзвярах рiвно пра одинадцятiй, i Гуссенс хай тая його повiв да маленькага кабiнету з калiдору. Пiсля таго, як Шакал пройшов повз, М. Гуссенс обережно замкнуѓшы вхiднi дверi й зачепив їх на ланцюг. У кабiнетi англi"ць звернувся да зброяра.
  
  "Будзь-якi проблеми?" запитав вiн. Бельгi"ць виглядав знiяковiлим.
  
  "Ну, так, боюся, що так".
  
  Вбивця оглянув його холадна, без виразу обличчя, з напiвзаплющеними й похмурими очима.
  
  "Вi сказалi менi, що калi я повернуся 1 серпня, я зможу отримати пiстолет да 4 серпня, щоб взяти його з сабою додому", - сказаѓшы вiн.
  
  "Це абсалютна праѓда, i я запевняю вас, що праблема не ѓ пiстолетi", - сказаѓшы бельгi"ць. "Дiйсно, рушниця гатовая, i, чесно кажучи, я вважаю її адным зi своїх шедеврiв, прекрасним зразком. Праблема булай з iншим прадуктам, який, вiдавочна, довелося робити з нуля. Дозвольте менi показати вам.'
  
  На столi лежав плоскi скрыню приблизно два фути завдовжки i вiсiмнадцять дюймiв завширшки чотири дюйми завглибшки. М. Гуссенс вiдкрив скрыню, i Шакал подивився на нього ѓнiз, калi верхнi палова ѓпала на стiл.
  
  Це було падобна на плоску тацю, подiлену на ретельно сформованi вiдсiки, кожне з яких дакладна вiдповiдало формi кампанента гвинтiвки, що мiстилося у ньому.
  
  "Вi розумi"те, це яе рэлiзу не початковий випадок", - растлумачыѓ М. Гуссенс. "Це було б занадто довго. Я сам зробив корпус. Усе пiдходить".
  
  Вiн дуже кампактна пiдiйшов. Уздовж верхньої частини вiдкритого латка знаходився ствол i казенна частина, не довшi за вiсiмнадцять дюймiв. Шакал пiдняв його й оглянув. Вiн яе рэлiзу дуже лёгкi i падобны на ствол аѓтамата. У казеннiй частинi мiстився вузький затвор, який закривався. Ззаду вiн закiнчувався наканечнiкам, не бiльшим за казенну частину, у яку вставлялася решта засаѓкi.
  
  Англi"ць узяѓшы зазубрений кiнець засаѓкi мiж вказiвним i вялiкiм пальцями правої рукi, рiзко павярнуѓшы його проти годинникової стрiлки. Засув вiдiмкнувся сам i перекинувся у сво"му пазе. Колi вiн висмикнув затвор, вiн вiдсунувся таму, щоб вiдкрити блискучу "мнiсть, у якiй малая лежати куля, i темний отвiр у заднiй частинi ствала. Павярнуѓшыся додому, вiн пратаранiѓшы засув i павярнуѓшы його за годинниковою стрiлкою. Вiн плаѓна зафiксувався на мiсцi.
  
  Трохi нижче заднього кiнця засаѓкi додатковий сталевий дыск яе рэлiзу майстерно приварений да механiзму. Вiн яе рэлiзу пiвдюйма товщиною, алё менше цалi круглим, а ѓ верхнiй частинi дыска яе рэлiзу вирiзаний пiвмiсяць, щоб забезпечити вiльний прохiд засаѓкi таму. У центрi задньої сторони дыска яе рэлiзу "диний отвiр пiвдюйма ѓ поперечнику; всерединi цього отвору булай нарiзана рiзьба, начы для гвинта.
  
  - Це для рамi ложi, - цiха сказаѓшы бельгi"ць.
  
  Шакал помiтив, що там, дэ було знято дерев'яний прыклад оригiнальної рушницi, не залишилося жодного слiду, крiм невялiкiя фланцiв, що проходять уздовж нижньої частини казенної частини, дэ калiся крiпилася дерев'яна конструкцiя. Два адчынi, зробленi крiпильними гвинтами, якi крiпили дерев'яний прыклад да гвинтiвки, були майстерно заглушенi тая вороненi. Вiн перавярнуѓшы рушницю й оглянув нижню частину. Пiд казенником булай вузька щiлина. Крiзь нього вiн мiг побачити нижню частину засаѓкi, який мiстив бойок, який випустив кулю. Праз обидвi щiлини стирчала кукса спускавога гачка. Вiн яе рэлiзу вiдпиляний врiвень iз поверхнею сталевого замка.
  
  Да культi старога спускавога гачка булай прыварыць крихiтна металева ручка, також з рiзьбовим отвором. М. Гуссенс мовчки простягнув йому невеликий шматочок сталi, цаля завдовжки, зiгнутий i з рiзьбою на аднаго кiнцi. Вiн уставiѓшы рiзьбовий кiнець у отвiр i швiдка покрутив його вказiвним i вялiкiм пальцями. Колi вiн яе рэлiзу натягнутий, новий спусковий гачок виступав нижче казенної частини.
  
  Бiля нього бельгi"ць знову потягнувся да тацi й пiдняв "диний вузький сталевий стрижень з рiзьбою на аднаго кiнцi.
  
  "Першы частина акцiї", - сказаѓшы вiн.
  
  Вбивця уставiѓшы кiнець сталевого стрижня у отвiр у заднiй частинi казенної частини й накруцiѓшы його, докi вiн не закрiпився. У профiль сталевий стрижень, здавалося, виходить iз задньої частини рушницi й нахиля"ться ѓнiз на тридцять градусiв. У двох цалях вiд рiзьбового кiнця, бiля механiзму рушницi, сталевий стрижень яе рэлiзу злегка сплюснутий, а ѓ центрi сплющеної частини просвердлено отвiр пiд кутом да лiнiї стрижня. Цей отвiр тепер звернений прама таму. Гуссенс пiдняв другий i коротший сталевий стрижень.
  
  - Верхнi стiйка, - сказаѓшы вiн.
  
  Це теж було встановлено на мiсце. Два стрижнi стирчали таму, верхнiй пiд набагато меншим кутом да лiнiї стовбура, так що два стрижнi вiддiлялися адзiн вiд аднаго, як двi сторони вузького трикутника без основи. Гуссенс виготовив базу. Вiн яе рэлiзу вигнутий, приблизно п'яць чы шiсть дюймiв завдовжки й щiльно оббитий чорною шкiрою. На скурнаму кiнцi наплечника або прыклада рушницi були маленькi адчынi.
  
  - Тут нема чого крутити, - сказаѓшы зброяр, - тiльки притисни да кiнцiв прутiв.
  
  Англi"ць уставiѓшы кiнець скурнага сталевого стрижня у вiдповiдний отвiр i вдарив прыкладам. Гвинтiвка тепер, калi дивитись ѓ профiль, виглядала бiльш звичайною, iз спусковим гачком i повним прыкладам, накресленими верхньою тая нижньою стiйкою тая опорною пластиною. Шакал пiдняв прыклад да пляча, лiвою рукою сашчамiѓшы нижню частину ствала, вказiвним пальцам правої рукi натиснув на спусковий гачок, лiве вока заплющив, а праве вока дивилося на ствол. Вiн прицiлився ѓ дальню стiну i натиснув на курок. Зсередини казенної частини почулося тихе клацання.
  
  Вiн звернувся да бельгiйця, який тримав у кожнiй руцi щось падобна на чорну трубку завдовжки дзесяць дюймiв.
  
  - Глушник, - сказаѓшы англi"ць. Вiн узяв запропоновану трубку й оглянув кiнець ствала рушницi. Це було тонка "нарiзане" або рiзьблене. Вiн насунув ширший кiнець глушника на ствол i швiдка обертав його па колу, поки вiн не перастаѓшы рухатися. Глушник стирчав з кiнця ствала, як довга ковбаска. Вiн простягнув руку з боку, i М. Гуссенс уставiѓшы ѓ неї телескопiчний прицiл.
  
  Уздовж верхньої частини стовбура булай серiя пар пазiв, видовбаних у металi. У iх крiпилися пружиннi затискачi на нижнiй сторонi тэлескопа, забезпечуючи точну паралельнiсть телескопiчного прицiлу тая ствала. З правага боку тая у верхнiй частинi тэлескопа були крихiтнi гвинти для регулювання перехрещених волоскiв усерединi прицiлу. Англi"ць знову пiдняв рушницю й примружився, прицiлившись. Для випадкового погляду вiн мiг бi бути елегантним англiйським джэнтльменам у клiтцi ѓ збройовiй крамницi на Пiкадiллi, який пробував нову спортивну рушницю. Але тыя, шчо було за дзесяць хвилин да пакупкi дивних на вигляд компонентiв, бiльше не було спортивною збро"ю; це булай високошвидкiсна, далекобiйна гвинтiвка вбивцi з повним глушником. Шакал поклав його. Вiн обернувся да бельгiйця й задоволено кiѓнуѓшы.
  
  - Дабро, - сказаѓшы вiн. 'Дуже добре. Я вас вiтаю. Чудовий твiр".
  
  М. Гуссенс сяяв.
  
  "Залиша"ться харчавання обнулення прицiлiв i виконання деяких тренувальних пострiлiв. У вас " мушлi?"
  
  Бельгi"ць полiз у шухляду письмового стала й витяг звiдти скрыню iз сотняю куль. Пломби пакета були порушенi, i шiсть снарядiв були вiдсутнi.
  
  - Це для практыкi, - сказаѓшы зброяр. "Я вилучив шiстьох iнших за переробку їх на вибуховi наканечнiкi".
  
  Шакал висипав йому ѓ долоню жменю черепашок i подивився на iх. Смуроду здавалися страшенно малими для роботи, яку мав виконувати адзiн iз iх, алё вiн помiтив, що це наддовгий тып цього калiбру, додатковий вибуховий зарад нада" кулi дуже високої швидкостi, а отже, пiдвищу" точнiсть i вбивчу сiлу. Наканечнiкi також були загостреними, там, дэ бiльшiсть мисливських куль мучацца кирпатий нос, а там, дэ мисливськi кулi мучацца глуху свинцеву галоѓку, смуроду малi наканечнiкi з мельхiору. Це були кулi для змагань такога ж калiбру, як мисливська рушниця, яку вiн тримав.
  
  "Дэ справжнi мушлi?" - запитав убивця.
  
  М. Гуссенс знову пiдiйшов да стала й дiстав гвинт цигаркового паперу.
  
  "Зазвичай я зберiгаю їх у дуже безпечному мiсцi, - растлумачыѓшы вiн, - алё оскiльки я ведаючы, що вi приїдете, я дiстав їх".
  
  Вiн вiдкрутив гвинт паперу й вилив його вмiст на бiлу промокальну машыну. На першы погляд кулi виглядали такiмi ж, як тi, що англi"ць висипав зi сво"ї стиснутої рукi назад у картонну скрынку. Закiнчивши, вiн вийняв адну з куль iз промокалки й уважно оглянув її.
  
  З невеликої дiлянки навколо крайнього наканечнiка кулi мельхiор яе рэлiзу дрiбно вiдшлiфований, щоб вiдкрити свинець усерединi. Гострий наканечнiк кулi яе рэлiзу злегка затуплений, а ѓ носi просвердлено крихiтний отвiр па всiй довжинi носової кришки на чверть цалi. У цей отвiр налiвалi краплю ртутi, потiм отвiр утрамбовували краплею рiдкого свинцю. Пiсля таго, як свинець затвердiв, його також пiдпилювали тая заклеювали папером, поки оригiнальна загострена форма наканечнiка кулi не була дакладна вiдтворена.
  
  Шакал ведаючы пра цi кулi, хоча йому нiколи не доводилося використовувати їх. Надто складна для масового використання, за винятком заводського виробництва, забороненого Женевською конвенцi"ю, бiльш жахливого, нiж звичайний дум-дум, розривна куля вибухне, як маленькая граната, колi влучить у людське тiло. Пiд гадзiну пострiлу краплина ртутi вiдкида"ться назад у сваю порожнину вiд пориву кулi наперад, як колi пасажир автомобiля притиска"ться да свого сидiння рiзким прискоренням. Як тiльки куля врiзалася ѓ плоць, храсток або кiстку, вунь, кажа, вiдчувала раптове сповiльнення.
  
  Вплив на ртуць полягатиме ѓ таго, що крапля кинеться наперад да забитої передньої частини кулi. Тут його швидкий порив вiдiрвав бi кiнчик слимака, розкинувши свинець назовнi, як пальцi розкритої долонi чы пелюстки розквiтлої квiтки. У такiй формi свинцевий снарад розривав бi нерв i тканину, розриваючи, розрiзаючи, розрiзаючи, залишаючи аскепкi на площi розмiром iз чайне сподачак. Потрапивши ѓ галаву, така куля не випливла б, а зруйнувала б усе всерединi чэрапа, змусивши кiстковий панцир роздробитися вiд жахливої енергiї тиску, що видiля"ться всерединi.
  
  Вбивця обережно поклав кулю таму на цигарковий папiр. Бiля нього лагiдний маленькi чоловiчок, який його створив, дивився на нього запитливо.
  
  "Менi смуроду виглядають дабро. Вi, вiдавочна, ремiсник, М. Гуссенс. У чому ж тодi праблема?"
  
  - Це iнше, месь". Трубi. Виготовити їх було важче, нiж я собi уявляв. Спочатку я використовував алюмiнiй, як вi запропонували. Але будзь ласка, зрозумiйте, що я спочатку придбав i вдосконалив рушницю. Вось чому я взявся робити iншi справи лише кiлька днiв таго. Я сподiвався, що це буде вiдносно проста з моїми навичками тая технiкою, яку я маю ѓ майстернi.
  
  "Алё щоб трубкi були якомога вужчими, я купiѓшы дуже тонкi метал. Це було занадто тонка. Колi рiзьбу на моїй машинi для подальшого складання шматок за шматком, це було як цигарковий папiр. Вiн згинався, колi на нього чынiлi найменший тиск. Щоб зберегти внутрiшнi розмiри достатньо вялiкiмi, щоб вмiстити казенну частину гвинтiвки у її найширшiй частинi, i пры цьому отримати товщi металевi трубi, менi довелося зробити щось, що проста не виглядало б природним. Таму я зупинив свiй вибiр на нержавiючiй сталi.
  
  "Це було "дине. Вигляда" так само, як алюмiнiй, алё трохi важче. Будучы мiцнiшим, вiн може бути тоншим. Вiн може витримати нiтку, алё ѓсё шчэ буде достатньо мiцним, щоб не зiгнутися. Звичайно, метал важче обробляти, i на це потрiбен гадзiну. Я почав вчора. . .'
  
  - Гаразд. Тыя, що вi кажаце, логiчно. Справа ѓ тым, що менi це потрiбно, i менi потрiбно це iдеально. Колi?'
  
  Бельгi"ць знизав плечима. "Важко сказати. У мене " всi основнi компоненти, калi не виникнуть iншi проблеми. У чому я сумнiваюся. Я впевнений, що останнi технiчнi проблеми усунутi. П'яць днiв, шiсть днiв. Можливо тиждень. . .'
  
  Англi"ць не виявляв жодних ознак свого роздратування. Обличчя залишалося незворушним, вивчаючи бельгiйця, поки той завершував свої пояснення. Колi вiн закiнчив, той шчэ думаѓ.
  
  - Гаразд, - сказаѓшы вiн нарештi. "Це означатиме змiну моїх планiв подорожей. Алё, можливо, не настiльки серйозно, як я думаѓ, калi яе рэлiзу тут востанн". Це певною мiрою залежить вiд результатiв тэлефоннага дзвiнка, який менi доведеться зробити. У будзь-якому випадку, менi потрiбно буде звикнути да зброї, i це можна зробити у Бельгiї, як i будзь-дэ. Алё менi знадобляться пiстолет i необробленi снарады, а також адзiн iз оброблених. Крiм таго, менi знадобиться спокiй i тиша, щоб займатися. Дэ ѓ цiй країнi вибрати нову рушницю ѓ умовах повної секретностi? Панад сто тридцять-сто п'ятдесят метрiв проста неба?"
  
  М. Гуссенс на мить замислився. - У лiсi Ардэн, - сказаѓшы вiн нарештi. "Там " великi лiси, дэ людина може побути сама кiлька часоѓ. Вi можаце бути туди i таму за дзень. Сьогоднi четвер, вихiднi починаються заѓтра, i ѓ лiсi може бути занадто багато людзей на пiкнiку. Я б запропонував понедiлок 5 чысла. Да вiвторка чы сярэдзiны я сподiваюся завершити решту роботи".
  
  Англi"ць задоволено кiѓнуѓшы.
  
  - Гаразд. Гадаю, менi краще зараз взяти рушницю тая набої. Я знову гэтай яжуся з вамi ѓ вiвторок чы серада наступного тижня".
  
  Бельгi"ць вже збирався протестувати, алё клi"нт випередив його.
  
  - Гадаю, я ѓсё шчэ винен тобi десь сiмсот фунтiв. тут. . .' вiн кiнуѓшы шчэ кiлька пачок нотаток на промокальну машыну. . . 'це шчэ п'ятсот фунтiв. Цi двiстi фунтiв вi отрима"те, колi я отримаю решту обладнання.
  
  "Мерсi, месь"", - сказаѓшы зброяр, зачерпуючи п'яць пачок двадцяти п'ятифунтових банкнот да кишенi. Шматок за шматком вiн розбирав гвинтiвку, обережно кладучи кожен кампанент у вiдсiк, вистелений зеленим лiстом, у футлярi для транспортування. Єдина розривна куля, яку просячы убивця, булай загорнута ѓ окремий шматок цигаркового паперу тая ѓстаѓлена ѓ футляр паруч iз ганчiрками тая щiтками для чищення. Колi футляр було закрито, вiн простягнув його разам iз скрыняй iз мушлями англiйцю, який поклав мушлi у кишеню й тримав у руцi охайний футляр.
  
  М. Гуссенс чемно випровадив його.
  
  Шакал повернувся да свого готелю вчасно на пiзнiй обiд. Спочатку вiн обережно поклав футляр зi збро"ю на дно шафi, замкнуѓшы його тая поклав ключ у кишеню.
  
  У другiй половинi дня вiн не поспiшаючи зайшов да головної пошти i папрасiѓшы зателефонувати на нумар у Цюрiху, Швейцарiя. Знадобилося пiвгодини, щоб здiйснити дзвiнок, i шчэ п'яць хвилин, поки не пiдiйшов гераѓ Мей"р. Англi"ць представився, назвавши нумар, а потiм назваѓшы сво" iм'я.
  
  Пан Май"р вибачився i повернувся праз двi хвилини. Його тон втратив тую обережну стриманiсть, яка булай ранiше. Клi"нти, чиї рахунки у доларах i швейцарських франках постiйно зростали, заслуговували на ввiчливе ставлення. Чоловiк у Брюсселi паставiѓшы одне запитання, i швейцарський банкiр знову вибачився, цього разу павярнуѓшыся на лiнiю менш нiж за тридцять секунд. Вiдавочна, вiн витяг iз сейфа справу клi"нта тая заявление й вивчав їх.
  
  "Нi, мiй гер ", - пролунав голас iз брюссельської телефонної будкi. "Мi ма"мо тут ваш лiст-iнструкцiю, який вимага" вiд нас повiдомити вас експрес-поштою, щойно будуць здiйсненi будзь-якi новi платежi, алё протяг зазначеного вамi перiоду їх не було".
  
  - Менi було цiкаво, пане Май"р, тому що я яе рэлiзу ѓ вiдсутностi ѓ Лондонi два тижнi, i це магло статися за мо"ї вiдсутностi.
  
  "Нi, нiчога не було. Колi щось буде сплачено, мi негайно повiдомимо вас".
  
  У шквалi добрих побажань пана Май"ра Шакал поклав слухавку, розрахувався зi стягненою сумою й пiшов.
  
  Таго вечора вiн зустрiв фальсифiкатора ѓ барi на вулицi Нев, який прибув незабаром пiсля шостої. Чоловiк яе рэлiзу ѓжо там, i англi"ць помiтив вiльне сидiння ѓ кутку й, кивнувши галавою, пакараѓшы фальсифiкатору при"днатися да нього. Праз кiлька секунд пiсля таго, як вiн сiв i запалiѓшы, да нього при"днався бельгi"ць.
  
  "Цi гатова?" - запитав англi"ць.
  
  'Так, усё закiнчено. I дуже добрая робата, навiть калi я сам так кажу".
  
  Англi"ць простягнув руку.
  
  "Пакажы менi", - пакараѓшы вiн. Бельгi"ць запалив адну зi своїх Бастос i похитав галавою.
  
  - Будзь ласка, зрозумiйте, месь", це дуже публiчне мiсце. Крiм таго, щоб розглянути їх, асаблiва французькi карцi, потрiбне добра освiтлення. Смуроду на студiї".
  
  Шакал якусь мить холадна дивився на нього, а потiм кiѓнуѓшы.
  
  - Гаразд. Мi пiдемо i подивимося на iх наодинцi".
  
  Смуроду вийшли з бара праз кiлька хвилин i ѓзялi таксi да рога, з якога вулицi, дэ була пiдвальна студiя. Яе рэлiзу шчэ теплий сонячний вечiр, i, як завжди, колi виходили з дому, англi"ць носив темнi окуляри, якi закривали верхню частину його обличчя вiд можливого впiзнання. Алё вулиця булай вузька, сонце не просочувалося. Адзiн старий проминув їх, iдучи у iншу бок, алё вiн яе рэлiзу зiгнутий артрытам i шарпав галавою да землi.
  
  Фальсифiкатор повiв сходамi ѓнiз i вiдiмкнув дверi за допомогою ключа на каблучцi. У студiї було майже так само цёмна, нiби надворi нiч. Кiлька променiв тьмяного денного свiтла пранiкала мiж жахливими фотографiями, прикле"ними да внутрiшньої сторони вiкна бiля дзвярэй, так що англi"ць мiг розгледiти фармiра стiльця тая стала ѓ зовнiшньому кабiнетi. Фальшивщик пройшов крiзь двi оксамитовi завiси да студiї й увiмкнув центральне свiтло.
  
  З кишенi вiн витяг плоскi коричневий канверт, розкрив його й розклав вмiст на маленькага круглага столiка з чырвонае дрэва, що стояв осторонь - "реквiзит" для портретних фотографiй. Потiм вiн пiдняв стiл ѓ цэнтр кiмнати й паставiѓшы його пiд центральне свiтло. Подвiйнi дуговi лампi над крихiтною сценою ѓ дальнiй частинi студiї не свiтилися.
  
  - Будзь ласка, месь". Вiн шырока посмiхнувся i вказав на тры карцi, що ляжалi на столi. Англi"ць пiдняв першы i тримав пiд свiтлом. Це було його водiйське посвiдчення, пярша сторiнка булай покрита прикле"ним аркушем паперу. Це повiдомляло читача, що "мiстеру Олександру Джэймсу Квентiну Даггану з Лондана W1 дазволена керувати транспортними засобами груп 1a, 1b, 2, 3, 11, 12 i 13 лише з 10 грудная 1960 року да 9 грудная 1963 року включно". Над iм яе рэлiзу нумар лiцензiї (звiсно, уявний) i словы "Лондонська рада акрузе" тая "Закон пра дорожнiй рух 1960 року". Потiм "DRIVING LICENCE" i "Fee of 15/ - Отримано". Наскiльки Шакал мiг зрозумiти, це булай iдеальна пiдробка, цiлком достатньо для його цiлей.
  
  Аднаго картка булай проста французькою карткою на iм'я Андрэ Мартэна, п'ятдесяти трьох рокiв, народженого ѓ Кольмарi тая постiйного мешканця ѓ Парижi. Його власна фотографiя, постарiла на двадцять рокiв, iз залiзно-сивим волоссям, пiдстриженим en brosse , смутний i знiяковiлий, дивилася з крихiтного куточка листiвки. Сама листiвка булай заплямована i з вухами, картка робочої людини.
  
  Третiй екземпляр зацiкавив його найбiльше. Фотографiя на нiй дещо вiдрiзнялася вiд фотографiї на посвiдченнi, оскiльки дата видачi кожної картки вiдрiзнялася на кiлька мiсяцiв, оскiльки кацi поновлення, ймовiрно, не збiгалися б дакладна, якби смуроду були справжнiми. На листiвцi яе рэлiзу шчэ адзiн його партрэт, зроблений майже два тижнi таго, алё кашуля здавалася темнiшою, а навколо пiдборiддя фотографiї на картцi, яку вiн зараз тримав, булай шчацiнне. Цей ефект яе рэлiзу досягнутий завдяки майстернiй ретушi, що створювало враження двох рiзних фотографiй однi"ї людини, зроблених у рiзний гадзiну i ѓ рiзному одязi. У обох випадках майстернiсть пiдробки булай чудовою. Шакал пiдвiв очi й поклав карцi у кишеню.
  
  "Дуже гарно", - сказаѓшы вiн. "Якраз тыя, що я хотiв. Я вас вiтаю. На маю думку, " п'ятдесят фунтiв стерлiнгiв.
  
  - Гэта праѓда, месь". Merci .' Фальсифiкатор з нетерпiнням чекав на грошi. Англi"ць витяг з кишенi адну пачак з десятьма п'ятифунтовими купюрамi й простягнув їх.
  
  Перш нiж вiдпустити кiнець пачкi, яку вiн тримав мiж вказiвним i вялiкiм пальцями, вiн сказаѓшы: "Я думаю, що " щось бiльше, чы не так?"
  
  Бельгi"ць безуспiшно намагався виглядати так, нiби не розумi".
  
  - Месь"?
  
  "Справжня титульна сторiнка посвiдчення водiя. Той, який я сказаѓшы, що хачу напавернути".
  
  Тепер не магло бути сумнiву, що фальсифiкатор жвiр ѓ тэатр. Вiн пiдняв бровы ѓ екстравагантному подивi, нiби ця думка щойно спала йому на думку, вiдпустив пачак купюр i вiдвернувся. Вiн пройшов кiлька крокiв у адзiн бiк, схиливши галаву, нiби глибоко замислившись, затиснувши рукi за спiнаю. Потiм повернувся i пiшов таму.
  
  - Я падумаѓшы, що ми маглi б трохi побалакати пра той папiрець, месь".
  
  'Так?' Тон Шакала нiчога не видав. Це було рiвно, безвиразно, за винятком лёгкага запитального. Обличчя теж нiчога не казала, а очi були напiвзатуленi, нiби смуроду дивилися лише у свiй власний свiт.
  
  - Справа ѓ тым, месь", що оригiнальної титульної сторiнки водiйського посвiдчення, на якому, як менi зда"ться, ваша справжн" iм'я, тут нема". О, будзь ласка, будзь ласка. . .' вiн зробив вигадливий жэст, нiби хотiв заспокоїти таго, каго охопила тривога, якої англi"ць не видавав. . . "це ѓ дуже безпечному мiсцi. У приватнiй банкiвськiй скриньцi, яку не може вiдкрити нiхто, крiм менш. Розумi"те, месь", людина у мо"му нестабiльному бiзнесi вiнаватая вжити заходiв обережностi, взяти, калi хочаце, якусь форму страхування".
  
  'Що цi хочеш?'
  
  - А тепер, мiй любий шэры, я сподiвався, що вi готовi весцi бiзнес на основi обмiну правамi власностi на той папiрець, бiзнес, заснований на сумi, дещо вищiй за останню лiчбу ѓ сто п'ятдесят фунтiв, яку мi надали. згаду"ться ѓ цiй кiмнатi.
  
  Англi"ць цiха зiтхнув, нiби трохi спантеличений здатнiстю людини без спажывецкi ускладнювати собi iснування на цiй землi. Нiчим iншим вiн не паказаѓшы, що пропозицiя бельгiйця його зацiкавила.
  
  "Вам цiкаво?" - сцiпла запитав фальсифiкатор. Вiн жвiр сваю ролю так, начы довго її репетирував; косий пiдхiд, нiбито тонкi натяки. Людинi перад iм це нагадало погану B-карцiнку.
  
  "Я вже зустрiчався з шантажыста", - сказаѓшы англi"ць, не звинувачуючи, а проста стверджуючи рiвним голасам. Бельгi"ць яе рэлiзу шокований.
  
  - Ах, месь", прашу вас. Шантажувати? я? Тыя, що я пропоную, не " шантажем, оскiльки це працэс, який повторю"ться. Пропоную проста обмiн. Увесь пакет за певну торбу грошаѓ. Зрештою, у моїй скриньцi з дакументамi " оригiнал вашого посвiдчення, проявленi номернi знакi тая всi негативи вашых фотографiй, якi я зробив, i, боюся... . .' вiн зробив мiшу з жалем, щоб показати, шчо вiн боїться. . . "Шчэ одне фота, зроблене дуже швiдка, колi вi стоїте пiд свiтлом дугi без макiяжу. Я впевнений, що цi документи ѓ руках британської тая французької уладзi можуть спричинити вам деякi незручностi. Вi, вiдавочна, людина, яка звикла платити, щоб уникнути житт"вих незручностей. . .'
  
  'Скiльки?'
  
  - Тисяча фунтiв, месь".
  
  Англi"ць абдумаѓшы цю пропозицiю, цiха кивнувши, начы це мала лише помiрний академiчний iнтерес.
  
  "Менi було б коштувати такої суми, щоб напавернути цi документи", - визнав вiн.
  
  Бельгi"ць переможно посмiхнувся. - Менi дуже при"мно це чути, месь".
  
  - Алё вiдповiдь - нi, - продовжував англi"ць, начы ѓсё шчэ напружено розмiрковував. Очi бельгiйця звузилися.
  
  'Алё чому? Я не розумiю. Вi кажете, що отримати їх таму варты тисячi фунтiв. Це прамая угода. Мi обидва звикли мацi справу з бажаним майном i отримувати за це грошi".
  
  - Є двi прычыны, - м'бо сказаѓшы iнший. "Па-першы, я не маю жодних доказiв таго, що оригiнальнi негативи фотографiй не були скопiйованi, щоб пярша вимога не булай виконана iншими. У мене також нема" жодних доказiв таго, що вi не перадалi документи сво"му друговi, який, колi його попросять надати, раптом вирiшить, що їх у нього бiльше нема", якщо вiн теж не пiдсолодиться шчэ однi"ю тисячею фунтiв".
  
  Бельгi"ць вiдчув полегшення. "Якщо це ѓсё, що вас турбу", вашi страхi безпiдставнi. Па-першы, у моїх iнтересах було б не довiряти документи жодному партнёру, щоб вiн їх не надаѓ. Я не думаю, що вi розлучитеся з тисячею фунтiв, не отримавши документiв. Таму менi нема" прычын розлучатися з iмi. Повторюю, смуроду ѓ банкiвськiй скриньцi.
  
  "З пункту зору неодноразових запитiв пра грошi, це не мала б сенсо. Фотокопiя водiйського посвiдчення не вразить британську уладу, i навiть якщо вас спiймають iз фальшивим водiйським посвiдченням, це лише спричинить вам певнi незручностi, алё недостатньо, щоб виправдати кiлька капеечных виплат менi. Щодо французыных карток, то якби французькiй владi данесьлi, що якийсь англi"ць маску"ться пiд неiснуючого француза на iм'я Андрэ Мартэн, смуроду справдi маглi б заарештувати вас, якщо вi праходзiце у Францiї пiд цiм iменем. Алё якби я паѓтарыѓшы запити пра грошi, тобi б варты було викинути картки й попросити iншого фальсифiкатора зробити для цябе новий набiр. Тодi вам бiльше не потрiбно було б боятися викриття пiд гадзiну перебування у Францiї як Андрэ Мартэн, оскiльки Мартiн припинив бi сво" iснування".
  
  "Тодi чому я не можу цього зробити зараз?" - спитав англi"ць, - оскiльки шчэ адзiн повний камплект коштував бi менi, ймовiрно, не дорожче додаткових ста п'ятдесяти фунтiв?
  
  Бельгi"ць жэстам розвiв рукi долонями уверх.
  
  "Я розраховую на тыя, що зручнiсть i гадзiну для вас вартi грошаѓ. Гадаю, тобi потрiбнi документи Андрэ Мартiна, i мо" мовчання не надто довгий гадзiну. Виготовлення iншого набору потребувало б набагато бiльше гадзiне, i смуроду були б не такiмi добрымi. Тi, що у вас ", iдеальнi. Отже, вам потрiбнi документи, i мо" мовчання, i тыя й iнше зараз. Папери, якi ѓ вас ". Мо" мовчання кошту" тисячу фунтiв".
  
  "Дуже добре, якщо вi так сказалi. Алё чому цi дума"ш, що я маю тисячу фунтiв прама тут, у Бельгiї?"
  
  Фальсифiкатор памяркоѓна посмiхнувся, як той, хто зна" всi вiдповiдi, алё не ма" жодних заперечень проти таго, щоб викрити їх, щоб задовольнити примхи близького аднаго.
  
  "Месь", вi англiйський джэнтльмен. Це всiм зрозумiло. I ѓсё ж вi хочаце видати сабе за французького робiтника середнього вiку. Ваша французька мова вiльно i майже без акцэнту. Таму мiсцем народження Андрэ Мартiна я називаю Кальмар. Вi зна"те, ельзасцi розмовляють французькою з такiм жа акцэнтам, як i ваш. Вi праходзiце праз Францiю пiд виглядом Андрэ Мартэна. Iдеально, генiальний похiд. Каму б спала на думку шукати такога старога, як Мартiн. Отже, що б вi не неслi, вi повиннi бути цiнними. Можливо, наркотыкi? Зараз дуже модна ѓ певних розумних англiйських колах. А Марсэль " адным iз головних центрiв постачання. Або дiаманти? Я не ведаю. Але справа, якою вi займа"тесь, " прибутковою. Англiйськi мiлорди не витрачають гадзiну на кишенi на iподромах. Будзь ласка, месь", мi припинимо грати ѓ iгри, гаразд ? Вi телефону"те своїм сябрам ѓ Лондонi й просiце їх переслати тисячу фунтiв стерлiнгiв да вашого банку. Тодi заѓтра ввечерi мi обмiня"мося пакунками i - хоп - цi ѓ дорозi, чы не так?"
  
  Англi"ць кiлька разiв кiѓнуѓшы, нiби сумно розмiрковуючи пра минуле життя, повне помилок. Раптом вiн пiдняв галаву й захопливо посмiхнувся бельгiйцю. Фальсифiкатор уперше побачив, як вiн усмiха"ться, i вiдчув величезне полегшення, що цей цiхi англi"ць так спокiйно поставився да справи. Звичайне крутiння у пошуках виходу. Але ѓ перспективi без праблем. Чоловiк опам'ятався. Вiн вiдчув, як напруга зника" з нього.
  
  - Дабро, - сказаѓшы англi"ць, - цi виграв. Заѓтра да обiду я можу мацi тут тисячу фунтiв. Але " адна умова".
  
  'Хвароба?' Вiдразу ж бельгi"ць знову насторожився.
  
  "Мi тут не зустрiча"мося".
  
  Фальсифiкатор яе рэлiзу збентежений. "У цьому мiсцi нема" нiчога паганага. Тут цiха, прыватна. . .'
  
  "З мо"ю точкою зору у цьому мiсцi ѓсё не так. Вi щойно менi сказалi, що вi та"мно сфотографували мене тут. Я не хачу, щоб наша маленькая церемонiя вручення вiдповiдних пакункiв булай перервана цiхiм клацанням фотоапарата з якогось прихованого мiсця, дэ адзiн iз вашых друзiв задумливо сховався. . .'
  
  Вiдаць було полегшення бельгiйця. Вiн голосно засмiявся.
  
  "Тобi не варты цього боятися, cher ami . Це мо" мiсце, дуже стримане, i нiхто не заходзiць сюды, калi я його не запытаѓшы. Розумi"те, треба бути стриманим, бо я, зна"те, фотографуюся звiдси для туристiв; дуже папулярная, але не зовсiм тая робата, яку виконують у студiї на Гран-Плас. . .'
  
  Вiн пiдняв лiву руку, вказiвний i вялiкi пальцi утворили лiтару О, i кiлька разiв провiв витягнутим вказiвним пальцам правої рукi крiзь круглая отвiр, щоб вказати на поточний статевий акт.
  
  Очi англiйця спалахнули. Вiн шырока посмiхнувся, а потiм почав смiятися. Бельгi"ць теж розсмiявся з цього жарту. Англi"ць поплескав долонями па плячах бельгiйця, i пальцi сцiснулi м'язи бiцепсiв, утримуючи фальсифiкатора, а його рукi ѓсё шчэ вiдчували їхнi еротичнi бляхi. Бельгi"ць ѓсё шчэ смiявся, колi йому здалося, що його iнтимнi частини тiла врiзався експресом.
  
  Галава висунулася наперад, рукi припинили мiмiку й опустилися да розчавлених я"чок, вiд яких чоловiк, що тримав його, вiдiрвав праве колiно, i смiх перетворився на верас, булькання, блювоту. Напiвнепритомний, вiн зiсковзнув на колiна, а потiм спробував перекотитися наперад i набiк, щоб лягти на пiдлогу й доглядати за сабою.
  
  Шакал дозволив йому досить обережно опуститися на колiна. Тодi вiн обiйшов повалену фiгуру, осiдлавши оголену спiну бельгiйця. Його правы рука прослизнула навколо шиї бельгiйця тая витягнулася з iншого баку, i ёю вiн сашчамiѓшы власний лiвий бiцепс. Лiва рука булай притиснута да потилицi фальсифiкатора. Вiн коратка крутнув ши"ю назад, угору тая вбiк.
  
  Трiск, колi клацнула шийна калёна, напеѓна, яе рэлiзу не дуже гучним, алё ѓ тишi студiї вiн пролунав як пострiл маленькага пiстолета. Тiло фальсифiкатора востанн" здригнулося, а потiм впало, мов ганчiр'яна лялька. Шакал шчэ трохi потримався, перш нiж дозволити тiлу впасти обличчям на пiдлогу. Мертве обличчя перекошене набiк, рукi, захованi пiд стегнами, усё шчэ стискають його iнтимнi органи, язик трохi висунутий мiж стиснутими зубамi, напiвпрокушений, очi вiдкритi й дивляться на вицвiлий малюнок лiнолеуму.
  
  Англi"ць швiдка пiдiйшов да завiс, щоб переконатися, що вони повнiстю зачыненыя, а потiм повернувся да тiла. Вiн перавярнуѓшы його, поплескав па кишенях i врештi знайшов ключi ѓ лiвiй частинi штанiв. У дальньому кутку студiї стояв вялiкi скрыню iз "реквiзитом" i латкамi для макiяжу. Четвертий ключ, який вiн спробував, вiдкрив кришку, i вiн витратив дзесяць хвилин, щоб дiстати вмiст i скласти його неохайними купами на пiдлозi.
  
  Колi багажнiк яе рэлiзу зовсiм порожнiй, вбивця пiдняв тiло фальсифiкатора за пахви i перакiнуѓшы його на багажнiк. Вiн увiйшов досить лёгка, млявi кiнцiвки викривилися, щоб вiдповiдати контурах внутрiшньої частини тулуба. Праз кiлька часоѓ настане трупне задубiння, затиснувши труп у прийнятому положеннi на днi скрынi. Тодi Шакал почав замiнювати статтi, якi вийшли. У щiлини мiж кiнцiвками запiхалi перуки, жiночу бiлизну, накладкi тая ѓсё iнше, шчо було маленькiм i м'яким. Зверху ляжалi кiлька лоткiв iз пензликами для макiяжу тая цюбiкi з тлушчам. Нарештi купа залишкiв крэму, два пеньюари, кiлька рiзних светрiв i джинсiв, халат i кiлька пар чорних панчiх у сiточку були покладенi на тiло, повнiстю закриваючи його i заповнюючи тулуб да країв. Потрiбно було трохi натиснути, щоб закрити кришку, алё потiм засув повернувся додому, i замак яе рэлiзу закритий.
  
  Протяг всi"ї операцiї англi"ць обробляв каструлi тая банкi, загортаючи руку ѓ шматок тканини зсередини футарала. Тепер вiн власною хусткою витер замак i всi зовнiшнi поверхнi скринi, поклав у кишеню пачак п'ятифунтових банкнот, що ѓсё шчэ ляжала на столi, витер її теж i паставiѓшы на стiну, дэ вона стаяла, колi вiн увiйшов. Нарештi вiн загасив свiтло, сiв на адзiн зi стiльцiв, що стаялi бiля стiни, i влаштувався, чекаючи, поки стемнi". Праз кiлька хвилин вiн дiстав сваю скрынку цыгарэт, висипав дзесяць цыгарэт, що залишилися, у адну з бiчних кишень пiджака й викурив адну з iх, використовуючи порожню скрынку як попiльничку, а використаний недопалок дбайливо зберiгав, поклавши його ѓ скрынку, калi вона була закiнчена.
  
  Вiн не мав iлюзiй щодо таго, що зникнення фальсифiкатора може залишитися непомiченим назавжди, алё уважав, що iсну" ймовiрнiсть таго, що такiй людинi, ймовiрно, доведеться пiти ѓ пiдпiлля або гадзiну вiд гадзiне виїжджати за мiсто. Якби хтось iз його друзiв зауважив, шчо вiн раптово не з'елi явився у своїх звичайних мiсцях, смуроду, ймовiрно, спiсалi б цей факт. Праз деякий гадзiну починався пошук, насамперед сярэд людзей, пов'язаних з пiдробкою чы порнофотобiзнесом. Деякi з iх маглi б шляхты пра студiю i вiдвiдати її, алё бiльшiсть вiдлякують замкненi дверi. Будзь-хто, хто пракраѓся ѓ студiю, мав бi обшукати це мiсце, вiдкрити замак на багажнiку тая спорожнити його, перш нiж знайти тiло.
  
  Член злочинного свiту, який робить це, ймовiрно, не буде повiдомляти пра це ѓ полiцiю, мiркував вiн, вважаючи, що фальсифiкатор розгадався з босом бандзi. Жоден клi"нт-манiяк, який цiкавиться лише порнографi"ю, не потрудився б так ретельно сховати тiло пiсля вбивства ѓ пристрастi. Алё зрештою пра це вiнаватая дiзнатися полiцiя. Тодi, безсумнiвно, булай б опублiкована фотографiя, i бармэн, напеѓна, згадав бi вiдхiд фальсифiкатора з його бара ввечерi 1 серпня ѓ компанiї з високим бiлявим чоловiком у клiтинцi тая темних окулярах.
  
  Алё це було надзвичайно довго, щоб хтось протяг наступних мiсяцiв перевiряв скриньку покiйного, навiть якщо вiн заре"стрував її на сво" iм'я. Вiн не обмiнявся жодним словам iз бармэнам, а замовлення на напої, яке вiн даѓшы офiцiантовi у таго ж барi, було два тижнi таго. Офiцiант мав бi мацi феноменальну пам'ять, щоб пригадати лёгкi слiд iноземного акцэнту ѓ замовленнi двох сортiв пiва. Полiцiя розпочала б поверхневий пошук високого бiлявого чоловiка, алё навiть якби запiты дiйшов да Олександр Дагана, бельгiйськiй полiцiї ѓсё адно доведеться прайсцi доѓгi шлях, щоб знайти Шакала. Загалом, вiн вiдчував, що ма" принаймнi мiсяць, а це тыя, що йому потрiбно. Вбивство фальсифiкатора було такiм жа механiчним, як тиснення на таргана. Шакал розслабився, дапалiѓшы аднаму цыгарэту й визирнув надвiр. Булай 9.30, i на вузьку вулицю опустилися глибокi сутiнки. Вiн цiха вийшов iз студiї, замкнувши за сабою зовнiшнi дверi. Нiхто не проминув його, колi вiн тихенько йшов вулицею. За пiвмилi вiд нього вiн ѓпусцiѓшы невiдомi ключi ѓ вялiкую дренажну трубу, вставлену ѓ тратуар, i почув, як смуроду хлюпнули ѓ ваду на кiлька футiв у каналiзацiю пiд вулицею. Вiн повернувся да свого готелю вчасно на пiзню вячэру.
  
  Наступного дня, п'ятницi, вiн провiв за пакупкi ѓ адным з робiтничих передмiсть Бруселя. У магазинi, що спецiалiзувався на туристичному спорядженнi, вiн придбав пару туристичних черевикiв, довгi вовнянi шкарпетки, джинсовi штани, вовняну кашулю ѓ клiтку тая заплечнiк. Серед iнших його пакупак були кiлька аркушiв тонкага поролона, сумка для пакупак, клубок шпагату, мисливський нiж, два тонкiх пензлика, банка рожевої фарби тая шчэ адна коричневої. Вiн думаѓ лепшы micro вялiкую диню Honeydew у вiдкритому фруктовыя кiоску, алё вирiшив не робити цього, оскiльки вунь, кажа, ймовiрно, згнила б на вихiдних.
  
  Павярнуѓшыся ѓ готель, вiн скористався своїм новим водiйським посвiдченням, яке тепер збiгалося з його пашпартам на iм'я Олександр Дагана, щоб замовити на наступний ранак безпiлотну машыну напракат, i вмовив галаѓнога клерка на ресепшенi забронювати йому одномiсну кiмнату з душ/ванна на вихiднi на адным з курортiв уздовж морського узбережжя. Незважаючи на вiдсутнiсть вiльних мiсць у серпнi, клерк зумiв знайти йому нумар у невеликому готелi з выглядам на мальовничу рибальську гавань Зебрюгге тая побажав йому при"мних вихiдних бiля мора.
  
  
  
  РОЗДIЛ СЬОМИЙ
  
  Поки Шакал робив пакупкi ѓ Брюсселi, Вiктор Ковальський бився над тонкощами мiжнародних телефонних запитiв з головної пошти Рыму.
  
  Не володiючи iталiйською мовою, вiн звернувся па допомогу да працiвникiв касi, i зрештою адна з iх погодилася, шчо вiн трохi гаварыць французькою. Ковальський наполегливо патлумачыѓшы йому, що хотiв бi зателефонувати людинi ѓ Марселi, Францiя, алё не зна" нумары тэлефоне цi"ї людини.
  
  Так, вiн ведаючы iм'я тая адрасе. Звалi Гржибовський. Це збентежило iталiйця, який папрасiѓшы Ковальського записати це. Це зробив Ковальський, алё iталi"ць не мiг повiрити, що будь-яка назвалi може починатися з "Грыб". . .' аператару на мiжнароднiй станцiї сказаѓшы це як "Грыб". . .' вважаючи, що написане Ковальським "z" мала бути "i". У тэлефонным довiднику Марсэлю не було iменi Ёзэфа Грибовського, - повiдомила аператар iталiйцю на таго кiнцi трубкi. Службовець звернувся да Ковальського i растлумачыѓшы, що такої людини нема".
  
  Чыста випадково, оскiльки вiн яе рэлiзу сумлiнною людиною, яка прагнула догодити iноземцю, клерк вимовив iм'я, щоб пiдкреслити, шчо вiн усе зрозумiв правiльна.
  
  " Il n'roses existe pas, mesieur. Войони . . . сойка, повiтря, е-е-е . . .'
  
  " Нi, сойка, повiтря, зед". . .' вирiзав Ковальський.
  
  Клерк виглядав спантеличеним.
  
  ' Excusez moi, месь". Джэй, повiтря, Зед?? Джэй, эйр, зед икрек, бi?'
  
  - Ой , - наполягав Ковальський. "GRZYBOWSKI"
  
  Iталi"ць знизав плечима i знову представився комутатору.
  
  "Надайте менi мiжнароднi запити, будзь ласка".
  
  За дзесяць хвилин у Ковальського яе рэлiзу нумар тэлефоне ДжоДжо, а праз пiвгодини вiн гэтай язався. У кiнцi черги голас колишнього легiонера яе рэлiзу спотворений трiском, i вiн, здавалося, вагався пiдтвердити погану навiну ѓ листi Ковача. Так, вiн яе рэлiзу радый, що подзвонив Ковальський, вiн намагався його розшукати тры мiсяцi.
  
  На шкада, так, це булай праѓда пра хворобу маленької Сiльвi. Вунь, кажа, слабшала й худла, i колi нарештi лiкар встановив хворобу, її вже пара було вкладати спати. Вона була ѓ сусiднiй спальнi кватэры, з якої казала Джоджо. Нi, це була не тая кватэра, смуроду ѓзялi нову i бiльшу. Шчо? Адрасы? Джоджо повiльно промовила, а Ковальський, стиснувши язик мiж вуснамi, повiльно запiсаѓшы.
  
  "Скiльки гадзiне їй дають знахарi?" - заревiв вiн па лiнiї. З четвертої спроби вiн донiс да Джоджо сво" значення. Надышла довга паѓза.
  
  ' Ало? Алё? - крыкнуѓшы вiн, колi вiдповiдi не було. Голас Джоджо повернувся.
  
  "Це може бути тиждень, а може, два чы тры", - сказала Джоджо.
  
  Ковальський з недовiрою дивився на муштук у своїй руцi. Без жодних слiв вiн паставiѓшы його на люльку i з ґвалтом вилетiв iз кабiни. Сплативши вартiсть дзвiнка, вiн забраѓшы пошту, щiльно закрив сталевий футляр на зап'ястi й пiшов назад да готелю. Уперше за багато рокiв його думкi заворушилися, i не було нiкого, да каго вiн мiг бi звернутися за наказам вирiшити праблему насильством.
  
  У своїй квартирi ѓ Марселi, тiй самiй, у якiй вiн завжди жывы, ДжоДжо також поклав слухавку, колi зрозумiв, що Ковальськi поклав трубку. Вiн обернувся й побачив, що дво" чоловiкiв зi Служби дiй усе шчэ там, дэ смуроду були, кожен зi своїм кольтом .45 Police Special у руках. Адзiн яе рэлiзу навчений на Джоджо, iнший на його дружинi, яка сидiла з попелястим обличчям ѓ кутку канапы. - Виродки, - сказала Джоджо з отрутою. "Чорт".
  
  "Вiн iде?" - запитав адзiн iз чоловiкiв.
  
  - Вiн не сказаѓшы. Вiн проста поклав менi слухавку", - сказаѓшы паляк.
  
  Чорнi пласкi очi корсиканця дивилися на нього у вiдповiдь.
  
  "Вiн вiнаваты прыйсцi. Такi накази".
  
  "Ну, вi мене чулi, я сказаѓшы тыя, що вi хотiли. Мабуть, вiн яе рэлiзу шокований. Вiн проста поклав трубку. Я не мiг перешкодити йому це зробити".
  
  "Краще б вiн прийшов, заради цябе Джоджо", - паѓтарыѓшы корсиканець.
  
  "Вiн прийде", - покiрно сказала Джоджо. "Якщо вiн зможе, вiн прийде. Заради дiвчини".
  
  "Дабро. Тодi ваша ролю виконана".
  
  "Тодi йди звiдси", - крыкнула Джоджо. "Залиште нас".
  
  Корсиканець пiдвiвся, тримаючи у руцi пiстолет. Другий чоловiк залишився сидiти, дивлячись на жiнку.
  
  - Мi пiдемо, - сказаѓшы корсиканець, - алё вi пiдете з намi. Мi не можемо змусити вас говорити навколо або дзвонити ѓ Рым, чы не так, ДжоДжо?"
  
  "Кудзi вi нас вязеце?"
  
  "Маленьке свята. Добры при"мний готель ѓ гарах. Багато сонця i свiжого повiтря. Дабро для цябе, Джоджо.
  
  'Як довго?' - тупа запитав паляк.
  
  "Скiльки потрiбно".
  
  Паляк дивився у вiкно на клубок провулкiв i рибних кiоскiв, що притулилися за листiвковим фасадам Старога порту.
  
  "Це розпал туристичного сезона. У цi днi потяги заповненi. У серпнi виробля"мо бiльше, нiж за ѓсю зiму. Це загубiць нас на кiлька рокiв".
  
  Корсиканець розсмiявся, нiби ця iдея його розважала.
  
  - Цi ма"ш вважати це радше прибутком, нiж втратою, ДжоДжо. Зрештою, це для Францiї, вашої усиновленої країни".
  
  Паляк обернувся. "Менi наплювати на полiтику. Менi байдуже, хто пры владi, яка партiя хоче усе пiдкинути. Але я ведаю такiх, як цi. Я зустрiчався з iмi ѓсё життя. Вi б служылi Гiтлеру, ваш тып. Або Муссолiнi, або ОАД, калi вам це зручно. Або будзь-каго. Рэжымi можуть змiнюватися, алё такi виродки, як вi, нiколи не змiнюються. . .' Вiн кричав, шкутильгаючи, на чоловiка з пiстолетом, чи" рулю не тремтiло нi на мiлiметр у руцi, що тримала його.
  
  "Джоджо", - крычала жiнка з канапы. ' Джоджо, " т ' ен прi. Laisse-ле .'
  
  Паляк зупинився й витрiщився на дружыну, начы забув, що вона тут. Вiн обвiв поглядом кiмнату й адну за адною фiгури у нiй. Усi озирнулися на нього, його дружына благала, дво" секретних спiвробiтникiв без помiтного виразу. Смуроду звикли да докорiв, якi не впливали на неминуче. Лiдер заклад кiѓнуѓшы ѓ бiк спальнi.
  
  "Збирай речi". Спочатку цi, потiм дружына".
  
  "А як щодо Сiльвi? Вона прийде зi школи аб четвертiй. Не будзе каму її зустрiти, - сказала жiнка.
  
  Корсиканка ѓсё шчэ дивилася на чоловiка.
  
  "Мi її заберемо дарогаю повз школу. Домовленостi зроблю. Директорцi повiдомили, що її бабуля помира", i ѓсю радзiму викликали да її смяротнага ложа. Це ѓсе дуже стримано. А тепер рухайся".
  
  Джоджо знизав плечима, кiнуѓшы востанн" погляд на сваю дружыну й пiшов ѓ спальню пакувати речi, а за iм i корсиканець. Його дружына продовжувала крутити ѓ руках хустку. Праз деякий гадзiну вунь, кажа, пiдвела погляд на iншого агента, який сидiв на кiнцi канапы. Вiн яе рэлiзу молодшим за корсиканця, гасконцем.
  
  'Що . . . що вони йому зроблять?"
  
  - Ковальський?
  
  "Вiктор".
  
  - Деякi джентльмени хочуть з iм поговорити. Це ѓсё.'
  
  Праз гадзiну сiм'я сидiла на задньому сидiннi вялiкага "Сiтроена", дво" агентiв - попереду, мчачи да дуже прыватнага готелю скронь ѓ Веркорi.
  
  Вихiднi Шакал провiв на березi мора. Вiн купiѓшы пару плаѓленняѓ i провiв суботу, загоряючи на пляжi ѓ Зебрюгге, кiлька разiв скупався ѓ Пiвнiчному морi, пабадзяѓшыся маленькiм портовим мiстечком i вздовж мола, дэ калiся, у тым й загинули британськi маракi й салдатi. бязладдзе кровi тая куль. Дехто з вусатих, як морж, старикiв, якi сидiли вздовж крата й кидалися на морського акуня, маглi б згадати сорак шiсть рокiв таго, якби вiн запитав їх, алё вiн цього не зробив. Англiйцi, присутнi таго дня, були кiлькома сiм'ямi, розкиданими вздовж пляжу, насолоджуючись сонячним свiтлом i спостерiгаючи, як їхнi дiти граються ѓ серфiнг.
  
  У недiлю вранцi вiн зiбрав валiзи й неквапливо поїхав фламандською сiльською мiсцевiстю, прогулюючись вузькими вуличками Гента тая Бруге. Вiн пообiдав незрiвнянними стейк, смаженими на дровах у ресторанi Siphon у Даммi, а ѓ серединi дня павярнуѓшы машыну назад у напрямку Бруселя. Перад тым, як повернутися на нiч, вiн папрасiѓшы зателефонувати ранiше, снiдати ѓ лiжко тая запакувати обiд, пояснивши, що наступного дня хоче поїхати ѓ Арденни й вiдвiдати магiлу свайго старэйшага брата, який загинув у битвi пры Балджi. мiж Бастонь i Мальмедi. Ре"стратор яе рэлiзу дуже дбайливим, пообiцявши, що його обов'язково покличуть на паломництво.
  
  У Римi Вiктор Ковальський провiв набагато менш спокiйнi вихiднi. Вiн рэгулярна з'елi являвся вчасно пiд гадзiну своїх сторожових обов'язкiв, або як партiйний на сходовому майданчику восьмага паверсе, або на даху вночi. У вiльнi вiд служби вiн спар мала, здебiльшого лежав на сво"му лiжку бiля галаѓнога калiдоры восьмага паверсе, курив i пiѓшы мiцне чырвоны вiно, яке було iмпортовано галонним флягою для васьмi колишнiх легiонерiв, якi складали охорону. Необроблене iталiйське россо не магло зрiвнятися за смакам з алжирським пiнардом , який хлюпа" ѓ паннiку скурнага легiонера, падумаѓшы вiн, алё це краще, нiж нiчога.
  
  Ковальському зазвичай потрiбно було багата часу, щоб прийняти рiшення про тыя, дэ не було жодних наказiв зверху допомогти йому, анi постiйних наказiв приймати рiшення вiд його iменi. Але да ранку понедiлка вiн прийняв рiшення.
  
  Його не буде надовго, можливо, лише дзень, а можа, й два днi, якби лiтаки не з'елi "дналися належним чынам. У будзь-якому випадку це було тыя, що потрiбно було зробити. Потiм вiн растлумачыѓшы патрону . Вiн яе рэлiзу упевнений, що патрон зрозумi", хоча й розсердиться. Йому спала на думку розповiсти пра праблему палкоѓнiку й попросити сорак вiсiм часоѓ вiдпустки. Алё вiн яе рэлiзу упевнений, що палкоѓнiк, хоч i яе рэлiзу добрым камандзiрам, який також пiдтримував своїх людзей, калi смуроду потрапляли ѓ бiду, заборонив бi йому йти. Вiн не хотiв зрозумiти пра Сiльвi, i Ковальський ведаючы, що нiколи не зможе пояснити. Вiн нiколи нiчога не мiг пояснити словамi. Вiн важко зiтхнув, колi устаѓшы на ранкову змiну ѓ понедiлок. Його дуже хвилювала думка, шчо вiн вперше у життi легiонера пiде ѓ самаволку.
  
  Шакал пiднявся у той самий гадзiну i зробив свої ретельнi приготування. Спочатку вiн прийняв душ i поголився, а потiм з'елi їв чудовий снiданок, поставлений на тацi бiля його лiжка. Дiставши iз закритої шафi кейс iз рушницею, вiн ретельно абматаѓшы кожну дэталь декiлькома шарамi поролона, скрiпивши пачкi шпагатам. Вiн запхав їх на дно свого заплечнiка. Зверху пiшли банкi й пензлi, джинсовi штани й кашуля ѓ клiтку, шкарпетки й чоботи. У адну iз зовнiшнiх кишень заплечнiка потрапила сумка для пакупак, скрынка з кулями - у iншу.
  
  Вiн одягнувся ѓ адну зi своїх звичних смугастих сорочок, якi були модними у 1963 роцi, блакiтна-сiрий лёгкi касцюм на вiдмiну вiд свого звичайного камвольнага у клiтинку дзесяць унцiй i пару свiтло-чорних шкiряних кросiвок вiд Gucci. Чорная шовкова ѓ'явiць язана краватка завяршыла ансамбль. Вiн узяѓшы ѓ адну руку заплечнiк i спустився да сво"ї некаторы час, припаркованої на територiї готелю. Це вiн замкнуѓшы ѓ багажнiку. Павярнуѓшыся да фой", вiн прийняв запакований ланч, кiѓнуѓшы ѓ вiдповiдь на побажання портiйщика при"мної подорожi й пра дев'ятiй мчав iз Бруселя старым шосе E.40 у напрямку да Намюра. Рiвна мiсцевiсть ѓжо грiлася пiд теплим сонячним промiнням, яке вказувало на майбутнiй пекучий дзень. На картi було вказано, що да Бастонi дев'яносто чотири милi, i вiн додав шчэ кiлька, щоб знайти тихе мiсце серед пагорбiв i лiсiв на пiвдень вiд маленькага мiстечка. Вiн розрахував, що лёгка подола" сотню мiль да поѓдня, i загнаѓшы Simca Aronde на iншу довгу рiвнину прама праз Валлонську рiвнину.
  
  Шчэ да таго, як сонце досягло зенiту, вiн пройшов праз Намюр i Марцы, дотримуючись вказiвникiв, якi вказували на наближення Бастонi. Проїжджаючи праз маленьке мiстечко, яке взимку 1944 року було розтерзане гарматами танкiв "Королiвський тыгр" Хаса фон Мантейфеля, вiн пiшов дарогаю на пiвдень у пагорби. Лiси ставали густiшими, звивиста дарога частiше темнiла вялiкiмi ѓ'явiць язами тая буками i рiдше прорiзалася "диним променем сонця мiж дрэваѓ.
  
  За п'яць мiль за мiстом Шакал знайшов вузьку сцежку, што вяла ѓ лiс. Вiн павярнуѓшы машыну ѓнiз i, пройшовши шчэ мiлю, знайшов аднаму сцежку, што вяла ѓ лiс. Вiн павярнуѓшы машыну на кiлька ярдiв i сховав її за купою пiдлiску. Якийсь гадзiну вiн чекав у прохолоднiй тiнi лiсу, курив цыгарку й прислухався да цокання блоку двигуна, що охолоджувався, шэпту вiтру крiзь верхнi гiлки тая вiддаленого воркування голуба.
  
  Вiн повiльно вилiз, вiдiмкнув багажнiк i поклав заплечнiк на капот. Шматок за шматком вiн змiнював свiй одяг, склавши бездоганний блакитно-сiрий касцюм на задньому сидiннi "Аронда" й одягнувши джинсовi штани. Було досить цяпло, щоб обходитися без пiджака, i вiн змiнив кашулю з комiром i зав'язками на кашулю ѓ клiтку лiсоруба. Нарештi дорогi мiськi кросiвки поступилися мiсцем туристичним черевикам i вовняним шкарпеткам, у якi вiн заправiѓшы нiз джинсiв.
  
  Адну за адною вiн розгортав складовi частини рушницi, збираючи її докупи шматок за шматком. Глушник вiн посунув ѓ адну кишеню штанiв, оптичний прицiл - у iншу. Вiн перакiнуѓшы двадцять гiльз iз скрынкi ѓ адну нагрудну кишеню кашулi, а "дину вибухову гiльзу, яка усё шчэ булай ѓ паперовiй обгортцi, - да iншої.
  
  Колi решту рушницi було зiбрано, вiн поклав її на капот некаторы час, знову пiдiйшов да багажнiка й дiстав звiдти тыя, що зробив минулого вечора на ринковiй лавцi ѓ Брюсселi перад поверненням да готелю. усю нiч праляжаѓшы ѓ багажнiку. Це булай диня Медова раса. Вiн замкнуѓшы багажнiк, скiнуѓшы диню ѓ порожнiй заплечнiк разам iз фарбою, пензликами тая мисливським ножем, замкнуѓшы машыну й рушив ѓ лiс. Було щойно пiсля поѓдня.
  
  За дзесяць хвилин вiн знайшов довгу вузьку галявину, галявину, з аднаго краю якої можна було дабро бачити на сто п'ятдесят ярдiв. Паставiѓшы рушницю бiля дрэва, вiн пройшов сто п'ятдесят крокiв, а потiм вiдшукав дрэва, з якого було вiдаць мiсце, дэ вiн залишив рушницю. Вiн викинув вмiст заплечнiка на зямлю, зняв кришки з обох слоiкаѓ iз фарбою й узявся за диню. Верхнi i нижня частини плёну швiдка забарвлювалися ѓ коричневий колiр па-над цёмна-зеленої шкiрки. Центральна частина булай пофарбована ѓ рожевий колiр. Поки обидва кольори були шчэ вологими, вiн вказiвним пальцам груба намалював пару вачэй, нiс, вуса тая рот.
  
  Тикнувши ножем у верхню частину фрукта, щоб не розмазати фарбу пальцам, Шакал обережно поклав диню ѓ пакет для пакупак на нитцi. Вялiкая сiтка тая тонкая зав'язка сумкi жодним чынам не приховали анi контуры динi, анi малюнка, намальованого на нiй.
  
  Нарештi вiн моцна встромив нiж у стовбур дрэва на вiдстанi приблизно сямi футiв вiд землi тая повiсив ручкi сумкi за рукiв'я. На зеленiй корi дрэва рожево-коричнева диня висiла, як гротескна аѓтаномная людська галава. Вiн вiдступив i оглянув сваю робату. На сто п'ятдесят ярдiв вiн виконував бi сваю мету.
  
  Вiн закрив двi банкi з фарбою й жбурнув їх далёка ѓ лiс, дэ смуроду праскочылi крiзь пiдлiсок i зникли. Щiтки, якi вiн встромляв у шчацiнне землi, спершу тиснув на iх, поки смуроду теж не зникли з поля зору. ђзяѓшы заплечнiк, вiн повернувся да рушницi.
  
  Глушник лёгка ввiмкнувся, обертаючись навколо кiнця стовбура, поки вiн не затягнувся. Оптичний прицiл щiльно прилягав да верхньої частини ствала. Вiн вiдсунув затвор i уставiѓшы першы патрон у замок. Примруживши прицiл, вiн обшукав дальнiй кiнець галявини у пошуках висячої мiшенi. Колi вiн знайшов його, вiн яе рэлiзу здивований цiм, наскiльки вялiкiм i чiтким вiн виглядав. Судячи з усього, якби це булай галава живої людини, да неї було б не бiльше тридцяти ярдiв. Вiн мiг розрiзнити перехреснi лiнiї шнурка господарської сумкi, дэ вона тримала диню, його власнi плями вiд пальцiв позначали основнi риси обличчя.
  
  Вiн трохi змiнив сваю позицiю, сперся пра дрэва, щоб прицiлитися, i знову примружився. Двi схрещенi дроти всерединi телескопiчного прицiлу, здавалося, були не зовсiм па цэнтру, тож вiн простягнув праву руку й крутив два регулювальних гвинти, докi хрестик у прицiлi не виявився абсалютна центральним. Задоволений, вiн ретельно прицiлився ѓ цэнтр динi й вистрiлив.
  
  Вiддача булай меншою, нiж вiн очiкував, а стримане "бухання" глушника ледве було настiльки гучним, щоб пронестися тихою вулицею. Тримаючи рушницю пiд пахвою, вiн вiдiйшов уздовж галявини й оглянув диню. Бiля верхнього правага краю куля пройшла праз шкiрку фрукта, розiрвавши частину мотузки сумкi для пакупак, i зарилася ѓ дрэва. Вiн знову вiдiйшов i вистрiлив удруге, залишивши оптичний прицiл дакладна там, дэ вiн яе рэлiзу ранiше.
  
  Вынiк яе рэлiзу той жа, з рiзницею ѓ пiвдюйма. Вiн спробував зробити чотири пострiли, не рухаючи гвинтiв телескопiчного прицiлу, поки не переконався, що прицiлився вiрно, алё прицiл стрiляв скронь i трохi праворуч. Потiм вiдрегулював гвинти.
  
  Цей наступний пострiл яе рэлiзу низьким i злiва. Щоб переконатися у цьому, вiн знову пройшов уздовж галявини й оглянув дiрку, зроблену кулею. Вiн пракраѓся ѓ нижнiй лiвий кут рота на головi манекена. Вiн спробував зробити шчэ тры пострiли з прицiлом, налаштованим на нове становiшчы, i всi кулi потрапили у тую саму зону. Нарештi вiн вiдсунув прицiл на вус.
  
  Дев'ятий пострiл пройшов дакладна ѓ лоб, кудзi вiн поцiлив. Втрет" вiн пiдiйшов да мiшенi, i цього разу вiн дiстав шматок крейди з кишенi тая накреслив крейдою дiлянку, якої торкнулися кулi - невелике скупчення вгорi тая праворуч, аднаго скупчення навколо лiвого боку рота тая акуратний отвiр па цэнтру чола.
  
  Вiдтодi вiн затикав па черзi кожне вока, перенiсся, верхню губу тая пiдборiддя. Повернувши мiшень ѓ профiль, вiн використав останнi шiсть пострiлiв ѓ скроню, вушну ракавiну, шию, щоку, щелепу тая чэрап, лише адзiн з iх яе рэлiзу трохi не ѓ цiль.
  
  Задоволений рушницею, вiн звернув увагу на розташування рiзьбових гвинтiв, якi регулювали оптичний прицiл, i, дiставши з кишенi цюбiк бальзового цэменту, бризнув ѓ'явiць язкою рiдиною на галоѓкi обох гвинтiв i поверхню бакелiту. прилеглi да iх. Праз пiвгодини й двi сигарети цэмент стаѓшы цьвердзiм, i його зiр налаштували на особливу зброю на сто тридцять метрiв iз точнiстю да мiсця.
  
  В iншої нагрудної кишенi вiн дiстав розривну кулю, розгорнув її тая уставiѓшы ѓ казенну частину рушницi. Асаблiва ретельно вiн прицiлився ѓ цэнтр динi й вистрiлив.
  
  Колi останнiй клубок блакiтных дзiму зiйшов iз кiнця глушника, Шакал приклав рушницю да дрэва й пiшов галявиною да сумкi, що висiла. Воно обвисло, мляве й майже порожн" на порубаному стовбурi дрэва. Диня, яка ввiбрала двадцять свинцевих кулi, не розпавшись, розпалася. Його частини були проштовхнутi крiзь сiтку мiшка й ляжалi розкиданими па травi. Кiсточки тая сiк стiкали па корi. Фрагменти плодової м'якотi, що залишилися, ляжалi розламанi ѓ нижньому кiнцi господарської сумкi, яка звисала з мисливського нажа, як виснажена мошонка.
  
  Вiн узяв сумку i кiнуѓшы її ѓ найближчi кущi. Мiшень, яка калiся мiстилася у ньому, булай невпiзнанною, крiм целюлози. Вiн смикнув нажа з дрэва й поклав його таму ѓ пiхви. Вiн залишив дрэва, дiстав сваю гвинтiвку й пiшов назад да некаторы час.
  
  Там кожен кампанент яе рэлiзу ретельно загорнутий ѓ заслону з поролона тая покладений ѓ заплечнiк разам iз черевиками, шкарпетками, сорочкою тая штанамi. Вiн знову одягнувся у свiй мiський одяг, замкнуѓшы заплечнiк у багажнiк i спокiйно з'елi їв бутерброди.
  
  Колi вiн закiнчив, вiн залишив пiд'їзд i павярнуѓшы на головну дарогу, повернувши лiворуч на Бастонь, Марцы, Намюр i Брусэль. Вiн повернувся ѓ готель невдовзi пiсля шостої, i, забраѓшы заплечнiк да сво"ї кiмнати, спустився, щоб розрахуватися з клеркам за оренду автомобiля. Перад тым, як скупатися на вячэру, вiн цiлу часiну ретельно очищав кожну частину рушницi тая змащував рухомi частини, склав її ѓ транспартняѓ футляр i замкнуѓшы ѓ шафi. Пiзнiше тi"ї ночi заплечнiк, шпагат i кiлька смужок поролона було викинуто да корпорацiйного вiдра для смiття, а двадцять адна використана гiльза полетiла ѓ мiський канал.
  
  Таго ж понедiлка вранцi, 5 серпня, Вiктор Ковальський знову яе рэлiзу на головнiй поштi ѓ Римi, шукаючи допомоги у людини, яка розмовляла французькою. Цього разу вiн хотiв, щоб клерк зателефонував да бюро запитiв на рейси Alitalia i запитав гадзiну рейсiв протяг тижня з Рыму да Марсэлю тая назад. Вiн дiзнався, що спiзнився на рэйс у понедiлок, оскiльки вiн вилiта" з Ф'юмiчiно за гадзiну, i вiн не встигне на нього. Наступний прямий рэйс яе рэлiзу ѓ серада. Нi, жодна iнша авiакомпанiя не виконувала прямi рейси да Марсэлю з Рыму. Були непрямi рейси; чы зацiкавить синьйора ця iдея? Нема"? Рэйс ѓ серада? Звичайно, вiн вирушив аб 11:15 ранку тая прибув да аеропорту Мариньян, Марсэль, незабаром пiсля поѓдня. Зворотний рэйс мав бути наступного дня. Одне бронювання? Неодружений чы повернувся? Звичайно, а iм'я? Ковальський назваѓшы iм'я на паперах, якi носив у кишенi. Зi скасуванням паспортiв на Спiльному ринку нацiональне посвiдчення асобiны було б достатньо.
  
  Його папрасiлi бути бiля стiйки Alitalia ѓ Фьюмiчiно за гадзiну да вильоту ѓ серада. Колi службовець поклав слухавку, Ковальський узяѓшы листи, якi чекали, замкнуѓшы їх у свiй етуi тая пiшов назад да готелю.
  
  Наступного ранку Шакал мав останню зустрiч iз М. Гуссенсом. Вiн зателефонував йому за снiданком, i зброяр оголосив, що радый повiдомити, що робату закiнчено. Якщо месь" Дагган хоче подзвонити аб 11 ранку? I будзь ласка, принесiть необхiднi речi для остаточної примiрки.
  
  Вiн знову прибув iз пiвгодини на руках, маленькi кейс усерединi порожньої волокнистої валiзи, яку вiн купiѓшы ѓ магазинi сэканд-хэнд ранiше вранцi. Тридцять хвилин вiн оглядав вулицю, на якiй жывы зброяр, перш нiж нарештi цiха пiдiйшов да вхiдних дзвярэй. Калi пан Гуссенс ѓпусцiѓ його, вiн не вагаючись пiшов да кабiнету. Гуссенс при"днався да нього пiсля таго, як замкнуѓшы вхiднi дверi, i зачинив за сабою дверi кабiнету.
  
  "Бiльше нема" праблем?" - запитав англi"ць.
  
  "Нi, цього разу я думаю, шчо мi це ма"мо". З-за стала бельгi"ць дiстав кiлька рулонiв мiшковини й поклав їх на стiл. Вiд'"днавши їх, вiн поклав паруч тонкi сталевi трубкi, настiльки вiдполiрованi, що вони виглядали як алюмiнiй. Колi останнiй яе рэлiзу покладений на стiл, вiн простягнув руку да кейсiв, у якому були складовi частини гвинтiвки. Шакал даѓшы його йому.
  
  Адну за адною зброяр почав вставляти частини рушницi ѓ трубы. Кожен пiдiйшов iдеально.
  
  "Як пройшла тренування зi стрiльби?" - запитав вiн, працюючи.
  
  "Дуже задовiльно".
  
  Узявши ѓ рукi телескопiчний прицiл, Гуссенс помiтив, що регулювальнi гвинти були закрiпленi на мiсцi шматочком бальзового цэменту.
  
  "Менi шкода, що калiбрувальнi гвинти були такiмi маленькiмi", - сказаѓшы вiн. "Краще нанесцi точнi позначки, алё знову ж такi на завадi стаѓшы розмiр галовак оригiнальних гвинтiв. Таму менi довелося використовувати цi маленькi шурупи. Iнакше прицiл нiколи б не помiстився у трубку". Вiн уставiѓшы тэлескоп у призначену для нього сталеву трубу, i, як i iншi компоненти, вiн дакладна пiдiйшов. Колi останнiй iз п'яцi компонентiв рушницi знiк з поля зору, вiн пiдняв крихiтну сталеву голку, яка булай спусковим гачком, i п'яць розривних куль, що залишилися.
  
  "Це, як вi бачите, менi довелося розмiстити деiнде", - растлумачыѓшы вiн. Вiн узяв оббитий чорною шкiрою прыклад гвинтiвки i паказаѓшы клi"нту, як шкiру розрiзали брытваю. Вiн уставiѓшы спусковий гачок ѓ набiванне всерединi тая закрив щiлину смужкою чорної iзоляцiйної стрiчки. Це виглядало цiлком прыродна. З шухляди стала вiн дiстав круглая шматок чорної гуми приблизно пiвтора цалi дiаметром i два дюйми завдовжки.
  
  З цэнтру однi"ї круглої гранi уверх стирчав сталевий шпiлька з рiзьбою, як гвинт.
  
  "Це пiдходить да кiнця останньої з трубак", - растлумачыѓшы вiн. Навколо сталевої шпiлькi було п'яць отворiв, просвердлених униз ѓ гумi. У кожну з iх вiн обережно встромив кулю, поки не виднiлися лише мiднi капсулi.
  
  "Колi надiти гума, кулi стають непомiтними, а гума нада" правдоподiбностi", - растлумачыѓшы вiн. Англi"ць мовчав. 'Що цi дума"ш?' - з лёгкiм занепоко"нням запитав бельгi"ць.
  
  Англi"ць без жодного словы узяѓшы трубкi й оглянув їх адну за адною. Вiн брязнув iмi, алё зсередини не долинуло жодного гуку, оскiльки внутрiшня частина булай вистелена двома шарамi блiдо-сiрого валакна, щоб поглинати удари й шум. Найдовша з труб булай двадцять дюймiв; вiн вмiщував ствол i казенну частину гармати. Iншi були приблизно па футу кожен i мiстили двi стiйки, верхню тая нижню, прикладу, глушник i пiдзорну трубу. Прыклад iз спусковим гачком всерединi його набiвання яе рэлiзу окремим, а також булай гумова ручка з кулями. Як мисливська рушниця, не кажучи вже пра рушницю вбивцi, вунь, кажа, зникла.
  
  "Iдеально", - сказаѓшы Шакал, цiха кивнувши. "Абсалютна тыя, що я хотiв". Бельгi"ць яе рэлiзу задоволений. Як експерт у своїй справi, вiн насолоджувався пахвалою так само, як i будь-який iнший чоловiк, i вiн усвiдомлював, що у його галузi клi"нт перад iм також яе рэлiзу у верхнiй частинi.
  
  Шакал узяв сталевi трубi з частинами рушницi всерединi iх i ретельно загорнув кожну ѓ мiшок, поклавши кожну частину у волокнисту валiзу. Колi п'яць трубак, прыклад i гумова ручка були загорнутi й упакованi, вiн закрив волокнисту валiзу й вiддав зброяровi кейс iз вiдповiдними вiддiленнями.
  
  "Це менi бiльше не знадобиться. Рушниця залишатиметься там, докi я не матиму нагоди її використати". Вiн дiстав iз внутрiшньої кишенi решту двохсот фунтiв, якi вiн яе рэлiзу винен бельгiйцевi, i поклав на стiл.
  
  "Я думаю, що нашi справи завершенi, м. Гуссенс". Грошi бельгi"ць поклав у кишеню.
  
  - Так, месь", калi ѓ вас нема" нiчога, чим я мiг би бути корисним.
  
  "Тiльки адзiн", - вiдповiв англi"ць. "Згадайте, будзь ласка, маю маленьку проповiдь два тижнi таго пра мудрiсть мовчання".
  
  - Я не забув, месь", - цiха вiдповiв бельгi"ць.
  
  Вiн знову злякався. Чы спробував бi цей цiхi вбивця зараз змусити його замовкнути, забезпечити його мовчання? Звичайно нi. Розслiдування такога вбивства викрило б полiцiю пра вiзити високого англiйця да цього будинку задовго да таго, як у нього з'елi з'явiцца можливiсть використати пiстолет, який вiн зараз носив у валiзi. Англi"ць нiби читав його думкi. Вiн коратка посмiхнувся.
  
  "Вам не потрiбно хвилюватися. Я не маю намiру заподiяти тобi зла. Крiм таго, я припускаю, що людина вашого розуму вжила певних заходiв, щоб не бути вбитою адным iз своїх клi"нтiв. Можливо, телефонний дзвiнок очiку"ться протяг години? Адзiн, який приїде, щоб знайти тiло, якщо дзвiнок не прийде? Лiст, переданий на зберiгання адвакату, який буде вiдкритий у разi вашої смертi. Для мене вбивство вас створило б бiльше праблем, нiж вирiшило б".
  
  М. Гуссенс яе рэлiзу наляканий. У нього справдi яе рэлiзу лiст, збережений назавжди ѓ адваката, який мав бути вiдкритий у разi його смертi. Вiн доручив полiцiї шукати пiд певним каменем у садзе. Пiд каменем булай скринька зi спiсам цiхi, хто мав вiдвiдувати будинок щодня. Його замiнювали скурнага дня. На цей дзень у записцi описувався "диний клi"нт, якого очiкували зателефонувати, високий англi"ць заможної зовнiшностi, який називав сабе Дагганом. Це булай лише форма страхування.
  
  Англi"ць спокiйно дивився на нього.
  
  - Я так i думаѓ, - сказаѓшы вiн. "Цi ѓ достатнiй безпецi. Алё я обов'язково вб'ю вас, якщо вi калi-небудь згада"те пра мої вiзити сюды або пра мої пакупкi ѓ вас комусь, будзь-каму взагалi. Щодо вас, то ѓ той момант, калi я пакiну цей дiм, я перастаѓшы iснувати".
  
  - Це цiлком зрозумiло, месь". Це нармальна робоча домовленiсть з усiма моїми клi"нтами. Я можу сказати, що очiкую вiд iх подiбної розсудливостi. Вось чому серiйний нумар пiстолета, який вi носiце, яе рэлiзу випалений кислотою зi ствала. Я теж траѓня сабе захищати".
  
  Англi"ць знову посмiхнувся. "Тодi ми розумi"мо адзiн аднаго. Добрага дня, месь" Гуссенс".
  
  Праз хвилину за iм зачинилися дверi, i бельгi"ць, який так багата ведаючы пра зброю тая стрiльцiв, алё так мала пра Шакала, полегшено зiтхнув i пiшов да свайго кабiнету, щоб перерахувати грошi.
  
  Шакал не хотiв, щоб працiвники його готелю бачили його з дешевою валiзою з валокнаѓ, таго, хоча вiн запiзнився на обiд, вiн узяв таксi прама да головної станцiї тая залишив валiзу ѓ камерi схову, пiдклавши квiток. у внутрiшн" вiддiлення свого тонкага гаманця зi шкiри ящiрки.
  
  Вiн дабро й дорага пообiдав у Cygne, щоб вiдсвяткувати завершення етапу планування тая пiдготовки у Францiї тая Бельгiї, i пiшов назад да Amigo, щоб спакувати речi тая оплатити рахунок. Колi вiн пiшов, то було так само, як i прийшов, у гарно викро"ному костюмi ѓ клiтку, круглих темних окулярах i з двома валiзами Vuitton ѓ руках носiя слiдував за iм да таксi, що чекало. Вiн також яе рэлiзу бiднiшим на тисячу шiстсот фунтiв, алё його гвинтiвка безпечно ляжала ѓ непомiтнiй валiзi ѓ багажнiй камерi вакзала, а тры дабро пiдробленi картки були засунутi у внутрiшню кишеню його касцюма.
  
  Лiтак вилетiв iз Брусэля да Лондана невдовзi пiсля четвертої години, i хоча ѓ Лондонському аеропорту поверхово обшукали адну з його сумак, нiчога не знайшли, i пра сьомiй вiн приймав душ у власнiй квартирi, а потiм обiдав ѓ Вэст-Ендi.
  
  
  
  РОЗДIЛ ВОСЬМИЙ
  
  На шкада для Ковальського, ѓ серада вранцi на поштi не було телефонних дзвiнкiв; якби там яе рэлiзу, вiн бi спiзнився на свiй лiтак. А пошто чекала ѓ скрынi для пана Пуать". Вiн зiбрав п'яць конвертiв, замкнуѓшы їх у свiй сталевий кантэйнер на кiнцi ланцюжка й поспiшно рушив да готелю. Аб пiв на десяту палкоѓнiк Радэн змiнив його обох, i вiн мiг повернутися да сво"ї кiмнати спати. Його наступне чергування було на даху, починаючи з сьомої таго вечора.
  
  Вiн зупинився у своїй кiмнатi лише для таго, щоб узяти свiй Colt .45 (Радэн нiколи не дозволив бi йому носити його на вулицi) i засунуѓшы його ѓ кабуру. Якби вiн одягнув дабро пiдiгнаний пiджак, опуклiсть пiстолета й кобури булай б вiдавочная за сто ярдiв, алё його костюми були настiльки поганими, наскiльки мiг їх пошити зовсiм поганий кравець, i, незважаючи на його масу, смуроду висiли на ньому. як мiшки. Вiн узяв згорток лейкопластиру тая бярэ, якi купiѓшы напередоднi, запхав їх у пiджак, поклав у кишеню згорток лiр i французыных франкiв, що прадстаѓлялi його заощадження за останнi шiсть мiсяцiв, i зачинив за сабою дверi.
  
  За сталом на сходовому майданчику пiдняв очi черговий.
  
  "Тепер смуроду хочуть зробити телефонний дзвiнок", - сказаѓшы Ковальський, пiднiмаючи вялiкi палець угору у напрямку дев'ятого паверсе. Охоронець нiчога не сказаѓшы, проста спостерiгав за iм, колi прибув лiфт i вiн увiйшов усередину. Праз кiлька секунд вiн ѓжо яе рэлiзу на вулицi, натягуючи великi темнi окуляри.
  
  У кафэ навпроти чоловiк iз примiрником Oggi трохi апусцiѓшы часопiс i подивився на Ковальського крiзь непроникнi сонцезахиснi окуляри, а паляк поглядом шукав таксi. Калi нiхто не прийшов, вiн пiшов да рога, з якога кварталу. Чоловiк iз часопiсам вийшов iз тераси кафэ тая пiшов да узбiччя. Маленькi "Фiат" вискочив iз черги припаркованих машын далi па вулицi й зупинився навпроти нього. Вiн залiз, i "Фiат" поповз за Ковальським кроком.
  
  На розi Ковальський знайшов круїзне таксi й зупинив його. "Фьюмiчiно", - сказаѓшы вiн водi"вi.
  
  У аеропорту спiвробiтник SDECE цiха слiдкував за iм, колi вiн з'елi явився бiля стiйки авiакомпанiї Alitalia, заплацiѓшы за квiток готiвкою, запевнив дiвчину на стiйцi, що у нього нема" нi валiз, нi ручної поклажi, i йому сказалi, що пасажири рэйсу ѓ Марсэль аб 11:15 будуць зателефонують праз гадзiну п'яць хвилин.
  
  З гадзiнай, щоб убити, екс-легiонер зайшов у їдальню, купiѓшы каву за прылаѓкам i вiднiс її да скляних вiкон, звiдки мiг спостерiгати за лiтаками, що прилiтають i вiдлiтають. Вiн любив аеропорти, хоча не мiг зрозумiти, як смуроду працюють. Бiльшу частину його життя гук авiацiйних двигунiв означав нiмецькi "Месершмiтти", росiйськi "Штормовики" чы американськi "Лiтаючi форцi". Пiзнiше смуроду малi на увазi повiтряну пiдтримку B-26 або Skyraiders у ђ'явiць "тнамi, Mysteres або Fougas ѓ алжирському Джебелi. Але ѓ цивiльному аеропорту йому подобалося спостерiгати за iмi, як великi срiблястi птахи, як великi срiблястi птахи, з приглушеними двигунами, якi висять ѓ небi, начы на нiтачках, перад самiм приземленням. Хоча ѓ соцiальному планi вiн яе рэлiзу сором'язливим чоловiком, вiн любив спостерiгати за нескiнченною метушнею у аеропорту. Можливо, мiркував вiн, якби його життя було iншим, вiн працював бi у аеропорту. Алё вiн яе рэлiзу такiм, яким яе рэлiзу, i тепер дарогi назад не було.
  
  Його думкi звернулися да Сiльвi, i його бровы-жукi потемнiли вiд зосередженостi. Це няправiльна, сказаѓшы вiн собi тверезо, це няправiльна, щоб вона памерла, а всi тi виродки, якi сидять у Парижi, залишилися жити. Палкоѓнiк Радэн розповiв йому пра iх i пра тыя, як смуроду пiдвели Францiю, зрадили армiю, знищили Легiон i кiнулi людзей у Iндо-Китаї тая Алжирi на поталу терористам. Палкоѓнiк Радэн нiколи не помилявся.
  
  Було викликано його рэйс, i вiн пройшов крiзь склянi дверi й вийшов на палаючий бiлий бетон перону, щоб прайсцi сто ярдiв да лiтака. З оглядової тераси дво" агентiв палкоѓнiка Роллана спостерiгали, як вiн пiднiма"ться схiдцями ѓ лiтак. Тепер вiн носив чорний бярэ i шматок пластиру на однiй щоцi. Адзiн iз агентiв обернувся да iншого й змучено звiв брову. Колi турбогвинтовий двiгун злетiв да Марсэля, дво" чоловiкiв зiйшли з рэйкi. Па дорозi праз головний зала смуроду зупинилися бiля громадського кiоску, а адзiн iз iх набраѓшы мiсцевий нумар Рыму. Вiн представився людинi у кiнцi з християнським iменем i повiльно сказаѓшы: "Вiн пiшов". Alitalia Чотири-П'яць-Адзiн. Пасадка Мариньян 12.10. Ciao .'
  
  Праз дзесяць хвилин повiдомлення було ѓ Парижi, а праз дзесяць хвилин його прослуховували ѓ Марселi.
  
  Alitalia Viscount повернувся над затокою неймовiрно блакитної вадзi тая павярнуѓшы на кiнцевий захiд на пасадку да аеропорту Марiньян. Гарненька римська стюардеса закiнчила сваю усмiхнену прогулянку трапом, перевiривши, чы всi ременi безпеки пристебнутi, i сiла на власне кутове крiсло ззаду, щоб пристебнути власний ремiнь. Вунь, кажа, помiтила, що пасажир, який сидiв попереду неї, пiльны дивився у вiкно на блискучу брудно-бiлу пустку дельти Ронi, начы нiколи ранiше її не бачив.
  
  Вiн яе рэлiзу вялiкiм нерозбiрливим чоловiком, який не розмовляв iталiйською, а його французька булай з моцным акцэнтам з батькiвщини у Схiднiй Європi. На ньому яе рэлiзу чорний бярэ над пiдстриженого чорнага волосся, темний пом'якшують ятий касцюм i темнi окуляри, якi вiн нiколи не знiмав. Величезний шматок лiпкага пластиру закривав палову його обличчя; Вiн, мабуть, дуже моцна порiзався, падумала вунь, кажа,.
  
  Смуроду приземлилися дакладна вчасно, зовсiм близько вiд будiвлi термiналу, i пасажири пройшли да митницi. Калi смуроду пройшли праз склянi дверi, маленькi лiсiны чоловiк, що стояв бiля аднаго з паспортних полiцейських, легенько вдарив його нагою па щиколотцi.
  
  "Вялiкi хлопець, чорний бярэ, гiпс". Потiм вiн цiха пiшов гэць i перадаѓшы iншому тыя саме повiдомлення. Пасажири роздiлилися на двi черги, щоб прайсцi праз гiшети. За гратами дво" полiцейських сидiли адзiн навпроти аднаго, на вiдстанi дзесяцi футiв, а пасажири йшли мiж iмi. Кожен пасажир пред'являв свiй пашпарт i висадну картку. Офiцери належали да полiцiї безпеки, DST, яка вiдповiдала за ѓсю внутрiшню дзяржаѓную безпеку у Францiї, а також за перевiрку iноземцiв, що прибули, i французiв, якi поверталися.
  
  Колi Ковальський представився, постать у блакитнiй куртцi за решiткою ледве кiнула на нього погляд. Вiн ударыѓшы печаткою па жовтiй картцi для висадки, коратка зiрнуѓшы на запропоноване посвiдчення асобiны, кiѓнуѓшы i памахаѓшы здорованю йти. З полегшенням Ковальський пiшов да митних крам. Кiлька митникiв щойно цiха вислухали маленькага лисого чоловiка, перш нiж вiн знiк у скляному кабiнетi позаду iх. Старэйшы офiцер митницi подзвонив Ковальському.
  
  "Месь", votre bagage".
  
  Вiн паказаѓшы рукою туди, дэ решта пасажирiв бiля механiчної конве"рної стрiчки чекали, поки їхнi валiзи з'елi з'яѓляцца з каркаснага кургана, припаркованого на сонцi надворi. Ковальський пiдiйшов да митника.
  
  " J'ai pas de bagage ", - сказаѓшы вiн.
  
  Митник звiв бровы.
  
  'Пас дэ багаж? Eh bien, avez-vous quelque вибрав заявника?"
  
  - Нi, рi"н , - сказаѓшы Ковальський.
  
  Митник привiтно посмiхнувся, майже так само шырока, як i його спiвочий марсельський акцэнт.
  
  " Eh bien, passez, monsieur ". Вiн жэстам паказаѓшы на вихiд на стаянку таксi. Ковальський кiѓнуѓшы i вийшов на сонце. Не звикши вiльно витрачати грошi, вiн озирнувся уверх тая ѓнiз, поки не побачив аѓтобус да аеропорту тая залiз у нього.
  
  Колi вiн знiк з поля зору, кiлька iнших спiвробiтникiв митницi зiбралися навколо старэйшага спiвробiтника.
  
  "Цiкаво, за що вони його хочуть", - сказаѓ адзiн.
  
  "Вiн мав похмурий вигляд".
  
  - Його не буде, колi цi виродки покiнчать iз iм, - сказаѓшы третiй, кивнувши галавою ѓ бiк кабiнетiв позаду.
  
  "Давай, повертайся да роботи", - пiдкинув старэйшы. "Сьогоднi мi зробили сваю лепту для Францiї".
  
  "Цi ма"ш на увазi Вялiкага Чарлi", - вiдповiв першы, калi смуроду розiйшлися, i пробурмотiв собi пiд нiс: "Божа, знищи його".
  
  Яе рэлiзу обiднiй гадзiну, калi аѓтобус нарештi зупинився бiля офiсiв Air France ѓ центрi мiста, i було шчэ спекотнiше, нiж у Римi. Серпень ѓ Марселi ма" кiлька якостей, алё натхнення да вялiкiх зусиль не " однi"ю в е iх. Спека лягла на мiсто, як хвароба, заповзаючи ѓ кожну клiтку, позбавляючи сили, енергiї, бажання робити що завгодно, окрiм лежати ѓ прохолоднiй кiмнатi iз закритими жалюзi й увiмкненим вентылятарам.
  
  Навiть Каннеб'"р, зазвичай бурхлива яремна вена Марсэля, пiсля настання темряви рiчка свiтла й пожвавлення, яе рэлiзу мёртвы. Кiлька людзей i автомобiлiв на ньому, здавалося, рухалися крiзь поясну патаку. Знадобилося пiвгодини, щоб знайти таксi; бiльшiсть водiїв знайшли затiнене мiсце ѓ парку, щоб правесцi сi"сту.
  
  Адрасы, яку ДжоДжо дала Ковальськi, булай на головнiй дорозi з мiста у напрямку Кассiса. На авеню дэ ла Лiберасьон вiн сказаѓшы водi"вi висадити його, щоб вiн пройшов решту. Водiй " si vous voulez " простiше, нiж тэкст, паказаѓшы, шчо вiн дума" пра iноземцiв, якi за такої спеки думалi подолати вiдстанi панад кiлька ярдiв, маючи у сво"му розпорядженнi автомобiль.
  
  Ковальський дивився, як таксi павярнула назад у мiсто, поки воно не зникло з поля зору. Вiн знайшов провулок, назваѓ на аркушi паперу, запитавши офiцiанта ѓ кафэ з терасою на тротуарi. Житловий будинок виглядав досить новим, i Ковальськi падумаѓшы, що Джоджi, мабуть, дабро зробили свiй станцiйний вiзок з їжею. Можливо, смуроду отримали стацiонарний кiоск, на який мадам ДжоДжо стежила стiльки рокiв. Це ѓ будзь-якому випадку патлумачыла б зростання їхнього добробуту. I для Сiльвi було б при"мнiше расцi ѓ цьому районi, нiж у доках. Пры думцi пра сваю доньку тая тую iдiотiю, яку вiн щойно уявив для неї, Ковальський зупинився бiля пiднiжжя сходiв да житлового будинку. Що сказала Джоджо па тэлефоне. Тиждень? Можливо, два тижнi? Це було неможливо.
  
  Вiн бiгом ступiѓшы па сходинках i зупинився перад подвiйним побач поштових скриньок вздовж калiдоры. "Грибовський" прачытаѓшы адзiн. "Кватэра 23". Вiн вирiшив пiднятися сходамi, оскiльки вони були лише на iншага поверсi.
  
  У квартирi 23 були дверi, як i ѓ iнших. На ньому яе рэлiзу дзвiночок iз маленечкай бiлою карткою ѓ отворi паруч iз надрукованим словам Grzybowski. Дверi стаялi ѓ кiнцi калiдоры, паруч з дверима кватэр 22 i 24. Вiн натиснув на дзвiнок. Дверi перад iм вiдчинилися, i ручка кiрхi вискочила з щiлини й опустилася да його чола.
  
  ђдар розколов шкiру, алё вiдскочить вiд кiстки з глухiм "стукам". З обох бокiв стовпа дверi кватэр 22 i 24 вiдчинялися всередину, i звiдти вибiгали чоловiки. Усё стала менш нiж за пiвсекунди. У той жа гадзiну Ковальський скаженiв. Попри тыя, що у бiльшостi випадкiв паляк мав повiльне мислення, вiн досконало ведаючы адну технiку - технiку баi.
  
  У вузькому коридорi його розмiр i сiла були йому марнi. Праз його зрiст дзяржальня кiрхi не досягла поѓнага моманту свого розмаху ѓнiз, перш нiж вдарилася йому ѓ галаву. Крiзь прытулак, що бризнула з його вачэй, вiн помiтив, що у дзвярах перад iм дво" чоловiкiв i шчэ дво" з скурнага баку. Йому потрiбен яе рэлiзу простiр для руху, таму вiн кинувся наперад да кватэры 23.
  
  Чоловiк прама перад iм похитнувся вiд ѓдару; тi позаду зiмкнулися, рукi тягнуться да його комiра тая пiджака. У кiмнатi вiн витягнув кольт з-пiд пахви, повернувся й вистрiлив у дверi. Колi вiн це зробив, шчэ адна палиця вдарилася йому па зап'ястi, смикнувши прицiл униз.
  
  Куля розiрвала колiнну кубачак адным з нападникiв, який з тонкiм скриком звалiѓшыся. Тодi пiстолет вирвався з його рук, пальцi знесилилися вiд шчэ аднаго ѓдару па зап'ястку. Праз секунду вiн яе рэлiзу приголомшений, колi п'ятеро чоловiкiв кинулися на нього. Бiй тривав тры хвилини. Пiзнiше лiкар пiдрахував, шчо вiн, мабуть, отримав кiлька десяткiв ударiв па головi вiд обтягнутих шкiрою кошикiв, перш нiж рэшткавым втратив свiдомiсть. Частину аднаго вуха йому було вiдрiзано рiзким ударам, нiс зламано, а обличчя було цёмна-червоною маскою. Здебiльшого вiн боровся за рахунок рефлекторних дiй. Двiчi вiн ледь не дiставався да рушницi, аж поки нага, що летiла, не закiнула її на iнший кiнець вiтальнi. Колi вiн нарештi опустився йому ѓ обличчя, залишилося лише тро" нападникiв, щоб поставити черевик.
  
  Калi смуроду закiнчили, i величезне тiло на пiдлозi стала непомiтним, лише цiвка кровi з розрiзаної шкiри галаве вказувала на тыя, що воно ѓсё шчэ жыве, тро" цiхi, хто вижив, вiдступили, злiсно лаючись, здiймаючись ѓ грудях. З-помiж iнших чоловiк, прострелений ѓ нагу, згорнувся да стiни бiля дзвярэй, з бiлим обличчям, блискучi червонi рукi стискали розбите колiно, довгий монотонний потiк нецензурних висловлювань линув iз сiрих вiд болю вуснаѓ. Iнший стояв на колiнах, повiльно гойдаючись назад i наперад, глибоко встромивши рукi ѓ розiрваний пахвiну. Останнiй лiг на килим неподалiк вiд паляка, на лiвiй скронi знебарвився тупий синець там, де адзiн iз сiнокосiв Ковальського впiймав його на повну сiлу.
  
  Лiдер група перакiнуѓшы Ковальського на спiну й пiдняв адну iз закритих повiк. Вiн пiдiйшов да тэлефоне бiля вiкна, набраѓшы мiсцевий нумар i стаѓшы чекати.
  
  Вiн ѓсё шчэ важко дихав. Калi тэлефон вiдповiли, вiн сказаѓшы людинi на iншому кiнцi:
  
  "Мi його дiстали. . . Бився? Звичайно, вiн криваво бився. . . Вiн вiдстрiлявся вiд однi"ї кулi, Герiнi втратив колiнну кубачак. Капеттi узяѓшы адзiн у м'ячi, а Вiссарт вийшов з поля. . . Шчо? Так, паляк живий, чы не так були накази? Iнакше вiн бi не завдав усi"ї цi"ї шкоди. . . Ну, вiн поранений, дабро. Не ведаю, вiн без свiдомостi. . . Слухай, нам не потрiбен кошик iз салатай [полiцейський фургон], нам потрiбна пара машын швидкої допомоги. I зробiть це швiдка".
  
  Вiн грюкнув слухавкою й пробурмотiв "Проти" на увесь свiт. Навколо кiмнати валялися уламки розтрощених меблiв, начы дровы, на що й годилися. Усi смуроду думалi, що паляк зiйде ѓ калiдор. Меблi не були складенi ѓ сусiднiй кiмнатi, i це заважало. Вiн сам зупинив крiсло, кинуте Ковальським, однi"ю рукою ѓ грудзях, i це було боляче. "Кривавий паляк", - падумаѓшы вiн, - дурнi ѓ галаѓнога офiсi не сказалi, який вiн.
  
  Праз п'ятнадцять хвилин двi некаторы час швидкої допомоги Citroen вилетiли на дарогу за кварталам, i пiд'їхав лiкар. Вiн п'яць хвилин розглядав Ковальського. Нарештi вiн вiдтягнув непритомного за рукаѓ i зробив йому iн'"кцiю. Колi дво" носiїв разам iз палякам похитувались да лiфта, лiкар обернувся да пораненого корсиканця, який злiсно дивився на нього з калюжi кровi бiля стiни.
  
  Вiн вiдiрвав рукi чоловiка вiд свого колiна, зiрнуѓшы i свиснув.
  
  'Правiльна. Морфiй i лiкарня. Я збираюся кацi тобi нокаутуючий ѓдар. Я тут нiчога не можу зробити. У будзь-якому разi, mon petit , твая кар'"ра ѓ цiй лiнiї закiнчена.
  
  Герiнi вiдповiв йому параю нецензурних слiв, калi голка ввiйшла всередину.
  
  Вiссарт сидiв, пiднявши рукi на галаву, з приголомшеним виразом обличчя. Капеттi вже випростався, прихилившись да стiни, вiд якого йому блювало. Дво" колег схопили його пiд пахви i, шкутильгаючи, вивели з кватэры ѓ калiдор. Лiдер допомiг Вiссарту пiдвестися, калi насiлкi з другої некаторы час швидкої допомоги виносили нерухому форму Герiнi.
  
  Вийшовши ѓ коридорi, ватажок шiстки востанн" зiрнуѓшы на спустошену кiмнату. Лiкар стояв бiля нього.
  
  "Частий безлад, гейн ?" сказаѓшы лiкар.
  
  "Мiсцевий офiс це може ачысцiць", - сказаѓшы лiдер. "Це їхня клята кватэра".
  
  З цими словамi вiн зачинив дверi. Дверi кватэр 22 i 24 також були вiдчиненi, алё внутрiшнi примiщення залишилися недоторканими. Вiн закрив обидвi дверi.
  
  "Нема" сусiдiв?" запитав лiкар.
  
  "Нема" сусiдiв, - сказаѓшы корсиканець, - мi зайняли увесь па-над".
  
  Попереду лiкаря вiн допомiг ѓсё шчэ ошелешеному Вiссарту спуститися сходамi да машын, що чекали.
  
  Дванадцять часоѓ таму, пiсля швидкої поїздки Францi"ю, Ковальський лежав на лiжечку ѓ камерi пiд фортечними казармамi за Парыжам. У кiмнатi були неминучi побiленi стiни, заплямованi й затхлi, як у всiх тюремних камерах, з подряпаними тут i там непристойними словамi чы малiтваю. Було гарячая й тiсно, пахла карболовою кислотою, потым i сечею. Паляк лежав обличчям догори на вузькому залiзному лiжку, нiжки якого були встромленi ѓ бетонну пiдлогу. Окрiм бiсквiтного матраца тая згорнутої пiд ковдри галавою, iншої бiлизни ѓ лiжечку не було. Двома важкими шкiряними ременями крiпилися його шчыкалаткi, шчэ двома - стегна й зап'ястки. Адзiн ремiнь притискав його грудзей. Вiн усе шчэ без яе рэлiзу свiдомостi, алё дихав глибоко й нерiвно.
  
  Обличчя було очищене вiд кровi, вухо тая скальп зашитi. Зламаний нiс накривав гiпсом, а крiзь вiдкритий рот, з якого хрыпла дихало, виднiлися абрубкi двох вибитих переднiх зубiв. Решта обличчя булай ѓ сильних синцях.
  
  Пiд густою циновкою чорнага волосся, що вкривала грудзей, плечi й живiт, можна було лише помiтити iншi синi синцi, наслiдки кулакiв, чобiт i кошiв. Праве зап'ястя було моцна забинтоване тая закле"не скотчам.
  
  Чоловiк у бiлому халатi закiнчив огляд, випростався й поклав стетоскоп ѓ сумку. Вiн повернувся й кiѓнуѓшы на чоловiка позаду, який постукав у дверi. Вiн вiдчинився, i смуроду вийшли на вулицю. Дверi вiдкинулися, i тюремник пiдсунув два величезнi сталевi ґрати.
  
  - Чим вi його вдарили, експресом? - запитав лiкар, калi смуроду йшли калiдорам.
  
  "Для цього знадобилося шiсть чоловiк", - вiдповiв палкоѓнiк Ралан.
  
  "Ну, смуроду дабро попрацювали. Смуроду ледь не ѓбiлi його. Якби вiн не яе рэлiзу збудований як бiк, смуроду б зробили".
  
  - Це яе рэлiзу "диний спосiб, - вiдповiв палкоѓнiк. "Вiн загубiѓшы трьох моїх людзей".
  
  "Мабуть, це булай справжня бiйка".
  
  'Це було. Тепер, яка шкода?
  
  "Проста кажучи: можливий пералом правага зап'ястя - я не змiг зробити рэнтген, пам ' ятаю, - плюс розiрване лiве вухо, скальп i зламаний нiс. Численнi порiзи тая синцi, невялiкая внутрiшня кровотеча, яка може нагоды гiршою тая вбити його, або може прайсцi сама па собi. Вiн насолоджу"ться цiм, що можна було б назвати груба мiцним здоров'ям - або вiн насолоджувався. Мене хвилю" галава. Струс мозку ѓ парадку, лёгкi чы важкий, сказати няпроста. Жодних ознак пералому чэрапа, хоча це не було вiнаваць вашых людзей. У нього проста чэрап, як цвёрдая слонова кiстка. Алё струс мозку може погiршитися, якщо його не залишити ѓ спокої".
  
  - Менi потрiбно поставити йому певнi запитання, - зауважив палкоѓнiк, розглядаючи кiнчик розжареної сигарети. Тюремна клiнiка лiкаря ляжала ѓ адзiн бiк, а схадзi, що вялi на першы паверх, у iнший. Обидва чоловiки зупинилися. Лiкар з вiдразою зiрнуѓшы на начальнiка Служби дiй.
  
  - Це ѓ'явiць язниця, - цiха сказаѓшы вiн. - Гаразд, це для порушникiв безпеки дзяржавы. Алё я ѓсё шчэ тюремний лiкар. У iнших мiсцях цi"ї ѓ'явiць язницi тыя, що я кажу пра здоров'я ѓ'явiць язнiв, стосу"ться. Той калiдор. . .' вiн кiѓнуѓшы галавою назад у той бiк, звiдки смуроду прийшли. . . 'це ваш запас. Менi дуже зрозумiло растлумачылi, що тыя, що вiдбува"ться там, не стосу"ться менш, i я не маю на це права голасу. Але я скажу вось що; якщо вi почнете "допитувати" цю людину да таго, як вона одужа", за допомогою вашых методiв, вона або помре, або табары шаленим божевiльним".
  
  Палкоѓнiк Ралан вислухав гiрке передбачення лiкаря, не поворухнувши жодним м'язом.
  
  'Як довго?' запитав вiн.
  
  Лiкар знизав плечима: "Неможливо сказати". Вiн може прыйсцi да тями заѓтра, а можа й не праз кiлька днiв. Навiть якщо вiн це зробить, вiн не буде придатним для допиту - тобто придатним за табарам здоров'я - щонайменше два тижнi. Принаймнi. Тобто, якщо струс мозку лёгкi".
  
  - Є певнi наркотыкi, - пробурмотiв палкоѓнiк.
  
  "Так, ". I я не маю намiру їх призначати. Можливо, вi зможете їх отримати, напеѓна зможете. Але не вiд мене. У будзь-якому випадку, нiщо, шчо вiн мiг бi вам зараз сказати, не мала б жодного сенсо. Напеѓна, це була б тарабаршчыну. Його розум переплутаний. Може зрозумiло, може нi. Алё якщо це станеться, це ма" вiдбутися у свiй гадзiну. Наркотыкi, що ламають розум, зараз проста породять iдiота, який нi вам, нi комусь шчэ не потрiбний. Ймовiрно, мiне тиждень, перш нiж вiн трiсне повiкою. Вам проста доведеться почекати".
  
  З цими словамi вiн розвернувся на абцасах i пiшов назад да сво"ї клiнiки.
  
  Алё лiкар помилився. Ковальський вiдкрив очi праз тры днi, 10 серпня, i таго ж дня провiв сваю першу й "дину зустрiч зi слiдчими.
  
  Тры днi пiсля повернення з Брусэля Шакал провiв останнi рыскi ѓ пiдготовцi да сво"ї майбутньої мiсiї у Францiї.
  
  З новим водiйським посвiдченням на iм'я Олександр Джэймса Квентiна Дагана ѓ кишенi вiн пiшов да Fanum House, штаб-кватэры Автомобiльної асоцiацiї, i отримав мiжнародне водiйське посвiдчення на тыя саме iм'я.
  
  Вiн купiѓшы вiдповiдну серiю шкiряних валiз у магазинi сэканд-хэнд, що спецiалiзу"ться на туристичних таварах. У адну вiн спакував одяг, який у разi спажывецкi мiг бi замаскувати його пiд пастара Пяра Єнсена з Капенгагена. Перад пакуванням вiн перенiс ярлики датського виробника з трьох звичайних сорочок, якi вiн купiѓшы ѓ Копенгагенi, на канцелярську кашулю, сабачы комiр i чорний нагруднiк, якi вiн купiѓшы ѓ Лондонi, пры цьому видаливши ярлики англiйського виробника. Цей одяг при"днався да взуття, шкарпеток, нижньої бiлизни тая вугiльно-сiрого свiтлого касцюма, який аднаго дня може скласти вобраз пастара Дженсен. У цю ж валiзу потрапив одяг американського студэнта Мартi Шульберга, кросiвки, шкарпетки, джинси, талстоѓцы тая вiтрiвка.
  
  Розрiзавши пiдкладку валiзи, вiн уставiѓшы мiж двома шарамi шкiри, якi станавiлiся жорсткi сторони футарала, паспорти двох iноземцiв, якими вiн, можливо, калiся забажав бi нагоды. Останнiми доповненнями да цього скрынi з одягом були датська кнiга пра французькi собори, два набори окулярiв, адзiн для датчанiна, iнший для американця, два рiзнi набори кольорових контактних лiнз, ретельно загорнутi ѓ цигарковий папiр, i препарати для фарбування волосся.
  
  У другий скрыню потрапили туфлi, шкарпетки, кашуля тая штани французького виробництва тая дызайне, якi вiн купiѓшы на паризькому блошиному ринку, а також шынель да шчыкалаткi тая чорний бярэ. У аснову цi"ї справи вiн вклав фальшивi документи француза середнього вiку Андрэ Мартэна. Цей футляр залишився частково порожнiм, оскiльки незабаром у ньому також мав бi помiститися шэраг вузьких сталевих трубак, у яких мiстилася поѓны снайперська гвинтiвка тая бо"припаси.
  
  Третя, трохi менша, валiза булай набiта прамовамi Олександр Дагана: туфлямi, шкарпетками, нижньою бiлизною, кашулi, краватками, носовичками тая трьома елегантними касцюмамi. У пiдкладцi цi"ї валiзи було кiлька тонкiх пачок десятифунтових купюр вартiстю у тисячу фунтiв, якi вiн зняв зi свого прыватнага банкiвського рахунку пiсля повернення з Брусэля.
  
  Кожен iз цих ящикiв яе рэлiзу ретельно замкнений, а ключi перенесенi да його асабiстамi бiрулькi. Голубино-сiрий касцюм пачысцiлi й вiдпрасували, а потiм залишили висiти ѓ стiннiй шафi його кватэры. У нагруднiй кишенi були його пашпарт, водiйськi правы, мiжнароднi правы тая тэчка зi сотняю фунтiв готiвкою.
  
  Да останньої частини його багажу, акуратного футарала, потрапили приладдя для голiння, пiжама, губка й ручнiк, i останнi речi в його пакупак - лёгкi джгут з тонка зшитої стрiчки, двофунтовий мiшок паризького гiпсу. , кiлька рулонiв бинтiв iз вялiкага ворс, пiвдюжини рулонiв лiпкага пластиру, тры пачкi вати тая пару мiцних ножиць iз тупими, алё потужними лезами. Дзяржальня їздила як ручна поклажа, оскiльки вiн паказаѓшы, що пiд гадзiну проходження митницi ѓ будзь-якому аеропорту кейс для аташе зазвичай не яе рэлiзу прадметам багажу, який офiцер митницi вибирав для довiльного прохання вiдкрити.
  
  Закiнчивши пакупкi тая зiбравши речi, вiн дiйшов да кiнця свого планування. Вiн сподiвався, що маскування пастара Дженсен тая Мартi Шульберга було лише запобiжною тактикою, яка, ймовiрно, нiколи не буде використана, якщо тiльки щось не пiде не так, i асобу Олександр Дагана доведеться розкрити. Асоба Андрэ Мартiна булай житт"во важливою для його плане, i цiлком можливо, що дво" iнших нiколи не знадобляться. У такiм випадку ѓсю валiзу можна було б залишити ѓ камерi схову пiсля завершення роботи. Навiть тодi, мiркував вiн, йому може знадобитися хтось iз iх для втечi. Андрэ Мартiн i пiстолет також можна було залишити пiсля завершення роботи, оскiльки вони йому бiльше не знадобляться. ђ'явiць їхавши да Францiї з трьома валiзами тая валiзою, вiн прыкiнуѓшы, що вийде з однi"ю валiзою тая ручною поклажею, звичайно не бiльше.
  
  Виконавши це завдання, вiн почав чекати на два аркушi паперу, якi повиннi були вiдправити його ѓ дарогу. Адным з iх яе рэлiзу нумар тэлефона ѓ Парижi, за яким можна було надати йому iнформацiю пра точний табар готовностi сiл безпеки, якi оточують прэзiдэнта Францiї. Iншим було письмове повiдомлення пана Май"ра з Цюрiха пра тыя, що на його номерний банкiвський рахунок було покладено двiстi п'ятдесят тисяч доларiв.
  
  Чекаючи на iх, вiн правёѓшы гадзiну, вправляючись ходзiць па своїй квартирi, вiдавочна кульгаючи. Протяг двох днiв вiн переконався, що кульга" досить реалiстично, щоб будь-який спостерiгач не мiг помiтити, що у нього не було зламаної шчыкалаткi чы ногi.
  
  Першы лiст, якого вiн чекав, прийшов вранцi 9 серпня. Це яе рэлiзу канверт iз поштовим штэмпелем у Римi тая мiстив повiдомлення: "З вашым сябрам можна гэтай язатися за нумарам МОЛИТОР 5901. Представтеся словамi "Ici Chacal". Вiдповiдь буде "Ici Valmy". Удачi.'
  
  Лише вранцi 11 чысла надiйшов лiст iз Цюрiха. Вiн вiдверто посмiхнувся, прачытаѓшы пiдтвердження таго, що, хоч бi як стала, за умови, шчо вiн залишиться жывым, вiн залишиться заможною людиною да кiнця свого життя. Якби його майбутня операцiя пройшла успiшно, вiн яе рэлiзу бi шчэ багатшим. Вiн не сумнiвався, що йому це вдасться. Нiчога не було залишено напризволяще.
  
  Решту таго ранку вiн провiв, бронюючи па тэлефоне авiаквитки, i призначив вiдлiт на наступний ранак, 12 серпня.
  
  У пiдвалi панувала тиша, за винятком гуку дихання, важкого, алё контрольованого вiд п'ятьох чоловiкiв за сталом, хрипкого брязкання вiд чоловiка, прив'язаного да важкого дубовага стiльця перад iм. Не можна було сказати нi наскiльки вялiкi яе рэлiзу льох, нi якого кольору були стiни. У всьому мiсцi булай лише адна калюжа свiтла, яка оточувала дубовий стiлець i ѓ'явiць язня. Це булай звичайна настiльна лямпа, якою часта користуються для читання, алё її лямпачка булай великої потужностi тая яскравостi, додаючи неймовiрного цяпла пiдвалу. Лямпу прикрiпили да лiвого краi стала, а регульований абажур павярнулi так, щоб вона свiтила прама на стiлець за шiсть футiв вiд нього.
  
  Частина кола свiтла прокотилася па забрудненiй деревинi стала, освiтлюючи то тут, то там кiнчики пальцiв, руку й зап'ястя, обрiзану цыгарэту, що спускала уверх тонку цiвку блакiтных дзiму.
  
  Свiтло було настiльки яскравим, що решта пiдвалу булай ѓ темрявi. Тулуби й плечi п'ятьох чоловiкiв, якi стаялi за сталом у шэраг, були непомiтнi для ѓ'явiць язня. Єдиний спосiб, яким вiн мiг побачити цiхi, хто запитував, - це залишити стiлець i вiдiйти вбiк, щоб непряме свiтло вiд свiтла видiляло їхнi силуети.
  
  Цього вiн не мiг зробити. М'якi ремiнцi мiцно притискали його шчыкалаткi да нiжок стiльця. Вiд кожної з цих нiжок, передньої тая задньої, да пiдлоги було прикручено L-подiбний сталевий кранштэйны. Стiлець мав пiдлокiтники, i зап'ястки ѓ'явiць язня були прикрiпленi да iх м'якими ременями. Iнший ремiнь праходзiць навколо його талiї, а третiй - навколо масивних волохатих грудзей. Пiдкладка скурнага булай змочена потым.
  
  Крiм спокiйних рук, верх стала яе рэлiзу майже голий. Його "диною iншою прикрасою булай щiлина, облямована латунню тая пазначана лiчбамi в е аднаго баку. З щiлини стирчала вузька латунна ручка з бакелiтовою ручкою на вершинi, яку можна було рухати назад i наперад угору тая ѓнiз па щiлинi. Крiм цього яе рэлiзу простий вимикач. Права рука чоловiка на кiнцi стала недбало ляжала бiля пульта керування. Маленькi чорнi валасiнкi повзли па тильнiй сторонi долонi.
  
  Два дроти запалi пiд стiл, адзiн вiд вимикача, iнший вiд рэгулятара струму, да маленькага електричного трансфарматара, що лежав на пiдлозi бiля нiг людини. Звiдси мiцнiший прогумований чорний кабель вiв да великої разеткi ѓ стiнi позаду група.
  
  У дальньому кутку пiдвалу позаду запитувачiв за дерев'яним сталом сидiв адзiн чоловiк, обличчям да стiни. Маленьке зелене свiтло виходило вiд увiмкненого iндикатора магнiтофона перад iм, хоча котушки були нерухомi.
  
  Окрiм дихання, тиша пiдвалу булай майже вiдчутною. Усi чоловiки були у кашулях, скронь загорнутих i мокрих вiд поту. Пах яе рэлiзу нищiвний, сморiд поту, металу, затхлага дзiму тая людської блювотини. Навiть останнiй, досить гострий, яе рэлiзу пересилений шчэ сильнiшим, безпомилковим пахам страху й болю.
  
  Нарештi загаварыѓшы чоловiк у центрi. Голас яе рэлiзу цивiлiзованим, нiжним, умовляючим.
  
  ' Ecoute, mon p'tit Viktor . Вi нам розкажете. Можливо, не зараз. Алё зрештою. Цi хоробрий чоловiк. Мi це зна"мо. Мi вас вiта"мо. Алё навiть цi не зможеш довго протриматися. Так чому б нам не сказати? Вi дума"те, палкоѓнiк Радэн заборонив бi вам, якби вiн яе рэлiзу тут. Вiн бi пакараѓшы тобi розповiсти нам. Вiн зна" пра цi речi. Вiн сказаѓшы бi нам сам, щоб позбавити вас бiльше дыскамфорту. Самi зна"те, смуроду завжди у кiнцi розмовляють. N'est-ce pas, Вiкторе ? Вi бачили, як смуроду розмовляють, га ? Нiхто не може продовжувати i продовжувати. Тое чому б не за раз, гейн ? Потiм знову ѓ лiжко. I спати, i спати, i спати. Вам нiхто не заважатиме. . .'
  
  Чоловiк у крiслi пiдняв да свiтла пошарпане, блискуче вiд поту обличчя. Очi були заплющенi - чы той вiд вялiкiх синiх синцiв, нанесених нагамi корсиканцiв ѓ Марселi, чы вiд свiтла - не можна було сказати. Обличчя деякий гадзiну дивилося на стiл i темряву перад iм, рот вiдкрився i намагався заговорити. З'елi явився невеликий кавалак блювоти тая пацякла ѓнiз па матовiй груднiй клiтцi да калюжi блювоти на його колiнах. Галава вiдкинулася таму, поки пiдборiддя знову не торкнулося грудзей. Колi це стала, кошлате волосся у вiдповiдь похитнулося з боку на бiк. Знову почувся голас iз-за стала.
  
  ' Вiкторе, ecoute-moi . Цi важка людина. Мi всi це зна"мо. Мi всi це визна"мо. Вi вже пабiлi рэкорд. Алё навiть цi не можаш продовжувати. Алё можемо, Вiкторе, можемо. Калi нам доведеться, мi збережемо вас живими тая свiдомими протяг кiлькох днiв, тижнiв. Нi мiласцiвага забуття, як у давнi часи. Адзiн сучасний технiчний. Є наркотыкi, tu sais . Третiй ступiнь закiнчено, можливо, знiк назавжди. Так чому б не поговорити. Ми розумi"мо, бачиш. Ми зна"мо пра бiль. Алё маленькi крабы, смуроду цього не розумiють. Смуроду проста не розумiють, Вiкторе. Смуроду проста продовжуються i продовжуються. . . Хочеш розповiсти, Вiкторе? Що вони роблять у готелi ѓ Римi? Чого смуроду чекають?"
  
  Притулившись да грудзей, вялiкая галава повiльно хиталася з боку на бiк. Здавалося, нiби заплющенi очi розглядали спочатку аднаго, а потiм iншага маленькiх мiдних крабiв, що стискали соску, або аднаго бiльшого, чиї зазубренi зуби обрiзали обидвi сторони галоѓкi пенiса.
  
  Рукi чоловiка, який говорив, ляжалi перад iм у калюжi свiтла, тонкi, бiлi, сповненi спокою. Вiн почекав шчэ кiлька хвилин. Адна з бiлих рук вiдокремилася вiд iншої, вялiкi палець втиснувся ѓ долоню, чотири пальцi шырока розставленi, i лягла на стiл.
  
  На дальньому кiнцi рука чоловiка бiля електричного вимикача пересунула латунну ручку уверх па шкалi вiд цифри два да цифри чотири, а потiм ѓзяла перемикач мiж пальцями тая вялiкiм пальцам.
  
  Рука, яка стаяла далi вздовж дерев'яної верхiвки, вiдвела розчепiренi пальцi, пiдняла вказiвний палець у повiтря, а потiм накiравала кiнчик пальця ѓнiз ѓ всесвiтньому сигналi "Йди". Увiмкнувся електричний вимикач.
  
  Маленькi металевi крабы, прикрiпленi да чоловiка ѓ крiслi тая з'елi "днанi дротами з вимикачем, здавалося, ажылi з лёгкiм дзижчанням. У тишi величезна фiгура ѓ крiслi пiднялася, начы левiтацi"ю, пiдштовхувана невидимою рукою ѓ попереку. Ногi й зап'ястки випиналися назовнi на ремiнцях, аж поки не здавалося, що навiть iз пiдкладкою шкiра ма" чiтко прорiзати плоць i кiстку. Очi, з медичної пункту зору нездатнi чiтко бачити крiзь роздуту м'ясо навколо iх, кiнулi виклик медицинi й почали випилюватися назовнi, дивлячись у адным багатым доме. Рот яе рэлiзу вiдкритий, нiби вiд несподiванки, i мiнула пiвсекунди, перш нiж демонiчний крык вирвався з легенiв. Колi воно ѓсё-ткi прийшло, воно тривало i тривало, i тривало. . .
  
  Вiктор Ковальський зламався аб 4.10 пополуднi i запрацював магнiтофон.
  
  Колi вiн почав говорити, або, точнiше, незв'язна буркотiти мiж скигленням i пiскам, спокiйний голас чоловiка ѓ центрi пронизливо пронизував мелодiї.
  
  - Чому смуроду там, Вiкторе? . . у таго готелi. . . Радэн, Монклер i Кассон. . . чого смуроду баяцца. . . дэ смуроду були Вiкторе. . . каго смуроду бачили. . . чому смуроду нiкого не бачать, Вiкторе. . . розкажи, Вiкторе. . . чому Рым. . . перад Рымам. . . чому Вiдень, Вiктор . . . дэ ѓ Вiднi. . . який готель. . . навiщо смуроду там були, Вiкторе . . .?'
  
  Праз п'ятдесят хвилин Ковальський нарештi замовк, його останнi блукання, колi вiн почав рэцыдыѓ, записували на плiвку, докi смуроду не припинилися. Голас за сталом продовжував м'якше шчэ кiлька хвилин, поки не стала ясна, що вiдповiдей бiльше не буде. Потiм чоловiк у центрi вiддав наказ своїм пiдлеглим, i засiдання закiнчилося.
  
  Магнiтофонний запис було знято з котушки i на швидкiснiй машинi памчала з пiдвалу пiд фортецею на околицi Парыжа тая ѓ офiси Служби Дiї.
  
  Яскравий полудзень, який цiлий дзень зiгрiвав привiтнi паризькi тротуари, знiк у золотих сутiнках, а пра дев'ятiй увiмкнулися вуличнi лiхтарi. Уздовж берага Сенцы, як завжди лiтнiми начамi, подружжя прогулювалися, рука аб руку, повiльно, начы впиваючись вiна сутiнкiв, любовi тая молодостi, яка нiколи, як бi смуроду не намагалися, вже нiколи не будзе такою, як ранiше. Кафэ з вiдкритими фасадамi вздовж вадзi вирували балаканиною тая брязканням келихiв, вiтаннями й удаваними пратэстамi, лайкамi й комплiментами, вибаченнями й пропускамi, якi складають розмову французiв i магiю рiчки Сенцы серпневого вечора. . Навiть туристiв майже пробачили за тыя, що вони були там i прынеслi з сабою свої долари.
  
  У маленькаму кабiнетi бiля Porte des Lilas необережнiсть не пранiкала. Тро" чоловiкiв сидiли навколо магнiтофона, який повiльно обертався на столi. Пiзно завалачы i ввечерi смуроду працювали. Адзiн чоловiк керував перемикачами, безперервно перемикаючи котушки на "вiдтворення" або "перемотування", а потiм знову "вiдтворення" за вказiвкою iншага. У цього чоловiка на головi були навушники, зосереджено насупленi бровы, вiн намагався розiбрати значущi словы з нагромадження звукiв, що долинали праз тэлефонi. Цыгарэта, затиснута мiж його вуснамi, синiй дзiм, який пiднiмався уверх, змушував його очi сльозитися, вiн жестiв пальцями аператару, колi хотiв знову почути уривок. Iнодi вiн прослуховував десятисекундний уривок пiвдюжини разiв, перш нiж кивнути аператару, щоб той почекав. Потiм вiн диктував останнiй уривок промови.
  
  Третiй чоловiк, молодший бландын, сидiв за друкарською машинкою i чекав не выканае загаду. Харчавання, якi ставiлi ѓ пiдвалi пiд фортецею, були лёгкiмi для розумiння, гучалi чiтко й дакладна праз навушники. Вiдповiдi були бiльш розрiзненими. Друкарка пiсала стенограму, як iнтерв'ю, запитання завжди з новага парадку i починалися з лiтери Q. Вiдповiдi були на наступному рядку, починаючи з лiтери R. Смуроду були роздiленими, передбачаючи використання великої кiлькостi крапок, дэ сэнс повнiстю розпався.
  
  Калi смуроду закiнчили, було близько дванадцятої години ночi. Незважаючи на вiдчинене вiкно, повiтря було син" вiд дзiму й тхло пороховим складам.
  
  Тро" чоловiкiв пiднялися напруженi й стомленi. Кожен потягнувся па-сво"му, щоб розплутати згорнутi й болi м'язи. Адзiн iз трьох потягнувся да тэлефоне, папрасiѓшы зовнiшню лiнiю й набраѓшы нумар. Чоловiк iз навушниками зняв їх i знову наматаѓшы стрiчку на оригiнальну котушку. Друкарка вийняла зi сво"ї некаторы час останнi аркушi, вийняла з-помiж iх вуглецi й почала розкладати окремi стоси паперу на набори зiзнань ѓ парадку сторiнок. Верхнiй набiр пiде палкоѓнiку Роллану, другий - на файлы, а третiй - на мiмеограф, щоб зробити додатковi копiї для начальникiв вiддiлiв i розповсюдити їх, якщо Ралан вважатиме за потрiбне.
  
  Дзвiнок надiйшов да палкоѓнiка Роллана ѓ ресторанi, дэ вiн обiдав iз сябрамi. Як завжди, елегантний на вигляд дзяржаѓнай службовець-халасцяк яе рэлiзу дотепним i галантним, i його комплiменти присутнiм жiнкам були дуже вдячнi, калi не їхнiм чоловiкам. Колi офiцiант викликав його да тэлефоне, вiн вибачився i пiшов. Тэлефон лежав на стiйцi. Палкоѓнiк сказаѓшы проста "Ралан" i зачекав, поки його аператыѓнiк на iншому кiнцi прадставiцца.
  
  Потiм Ралан зробив тыя саме, ввiвши ѓ першы речення сво"ї розмови правильне заздалегiдь сформульоване слова. Слухач дiзнався б, шчо вiн отримав iнформацiю пра тыя, що його автомобiль, який яе рэлiзу на ремонтi, вiдремонтовано, i його можна забрати, калi буде зручно палкоѓнiку. Палкоѓнiк Ралан подякував сво"му iнформатору й повернувся да стала. За п'яць хвилин вiн виправдовувався ввiчливiстю, пояснюючи, що вранцi на нього чека" важкий дзень i вiн вiнаваты виспатися. Дзесяць хвилин таму вiн яе рэлiзу сам у своїй машинi, мчачи ѓсё шчэ людними вулицями мiста да тихiшого кварталу Порт-дэ-Лiлас. Вiн прийшов да свого офiсу невдовзi аб першiй годинi ночi, зняв свiй бездоганний темний пiджак, замовив каву ѓ нiчного персаналу тая подзвонив сво"му помiчнику.
  
  Верхнi копiя зiзнання Ковальського прийшла разам iз кавою. Першого разу вiн швiдка прачытаѓшы двадцять шiсть сторiнок дось", намагаючись зрозумiти сутнасць таго, що говорив божевiльний легiонер. Щось посерединi привернуло його увагу, змусивши насупитися, алё вiн без паузи дачытаѓшы да кiнця.
  
  Його аднаго читання було повiльнiшим, обережнiшим, зосереджуючись на скурнаму абзацi. Втрет" вiн узяѓшы чорний фламастар iз латка перад промокашкою й прачытаѓшы шчэ повiльнiше, проводячи товстою чорною лiнi"ю чорнилом словы й уривки, що стосувалися Сiльвi, Люка щось, Iндо-Кiтай, Алжыр, Джоджо, Ковач, корсиканськi виродки, Легiон. Усе це вiн розумiв, i смуроду його не цiкавили.
  
  Значна частина поневiрянь стосувалася Сiльвi, частково - жiнки на iм'я Жюлi, що нiчога не значыла для Роллана. Якби ѓсе це було видалено, зiзнання займало б не бiльше шасцi сторiнок. З решти уривкiв вiн намагався знайти якийсь сэнс. Яе Рэлiзу Рым. Тры лiдери були у Римi. Ну, вiн усё адно це ведаючы. Алё чому? Це харчавання ставiлi вiсiм разiв. Загалом вiдповiдь скурнага разу булай однаковою. Смуроду не хотiли, щоб їх викрали, як Аргуд у лютому. Цiлком прыродна, падумаѓшы Ралан. Чы тодi вiн марнував гадзiну на ѓсю операцiю Ковальських? Було одне слова, яке легiонер згадав двiчi, точнiше двiчi пробурмотiв, вiдповiдаючи на цi вiсiм однакових запитань. Слова було "сакрэтна". Як прикметник? У їхнiй присутностi ѓ Римi не було нiчога та"много. Або як iменник. Який сакрэт?
  
  Ралан удесяте пройшов да кiнця, потiм знову повернувся да початку. Тро" членiв ОАД були у Римi. Смуроду були там, бо не хотiли, щоб їх викрали. Смуроду не хотiли, щоб їх викрали, бо володiли сакрэтам.
  
  Ралан iронiчно посмiхнувся. Вiн ведаючы краще за генерала Гiбо, що Радэн не втече ѓ укриття, бо яе рэлiзу наляканий.
  
  Отже, смуроду ведалi сакрэт? Який сакрэт? Здавалося, це ѓсё пахадзiць вiд чогось ѓ Вiднi. Тричi згадувалося слова Вiдень, алё спочатку Ралан падумаѓшы, що це, мабуть, мiсто пiд назвою ђ'явiць "н, що лежить за двадцять мiль на пiвдень вiд Лiона. Алё, можливо, це булай австрiйська сталiца, а не французьке провiнцiйне мiстечко.
  
  Смуроду малi зустрiч ѓ Вiднi. Потiм смуроду поїхали да Рыму i знайшли притулок вiд можливостi бути викраденими тая допитованими, поки не розкриють та"мницю. Та"мниця ма" бути з Вiдня.
  
  Минали години, а також незлiченнi кубкi кави. Купа недоїдкiв у попiльничцi вiд раковини расла. Перш нiж тонкая лiнiя бiльш блiдо-сiрого почала вкривати жахливi промисловi передмiстя, що ляжаць на схiд вiд бульвары Морть", палкоѓнiк Ралан ведаючы, шчо вiн на щось натрапив.
  
  Там бракувало частин. Невже смуроду справдi зникли безвiсти, зникли назавжди, вiдколи аб третiй ранку ѓ тэлефонным дзвiнку було сказана, що Ковальського бiльше нiколи не допитають, бо вiн мёртвы? Або смуроду були схованi десь у переплутаному текстi, який виривався з божевiльного мозку, колi останнiй запас сiл вичерпався?
  
  Праваю рукою Ралан почав записувати шматочки пазла, яким, здавалося, не було мiсця. Клейст, чоловiк на iм'я Клейст. Ковальський, будучы палякам, правiльна вимовив це слова, i Ралан, ведаючы трохi нiмецької шчэ з часiв вiйни, запiсаѓшы його правiльна, хоча французький переписувач напiсаѓшы його няправiльна. Або це булай людина? Можливо, мiсце? Вiн подзвонив у комутатор i папрасiѓшы знайти у вiденському тэлефонным довiднику людину або мiсце на iм'я Кляйст. Вiдповiдь повернулася праз дзесяць хвилин. У Вiднi було двi калонii Клейстiв, усi приватнi асобiны, i два заклади з такою назвою: початкова школа iменi Евальда Клейста для хлопчикiв i пансiонат Клейст на Брукнерале. Ралан зазначив обидва, алё пiдкреслив пансiонат Кляйста. Потiм вiн читав далi.
  
  Було декiлька згадок пра iноземця, да якого Ковальський, здавалося, мав змiшанi почуття. Iнодi вiн використовував слова бон , що означа" добры, щоб позначити цю людину; у iнший гадзiну вiн називав його фашер , набридливим або дратiвливим тыпам. Невдовзi пiсля 5 ранку палкоѓнiк Ралан паслаѓшы за касетою тая магнiтофоном i провiв наступну часiну, прослуховуючи їх. Колi вiн нарештi вимкнув машыну, то цiха й люта вилаявся сам собi. ђзяѓшы тонке пяро, вiн зробив кiлька змiн у переписаному текстi.
  
  Ковальський назваѓшы iноземця не бон , а "бландына". I слова, яке лунало з розiрваних вуснаѓ, як написане фашер , насправдi було faucheur , тобто вбивця.
  
  Вiдтодi завдання з'елi "днати туманне значення Ковальського стала лёгкiм. Слова "шакал", яке було викреслено скрiзь, дэ воно зустрiчалося, оскiльки Ралан уважав, що такiм спосабам Ковальський образив людзей, якi полювали на нього й катували, набуло новага значення. Це стала кодовим iм'ям вбивцi зi свiтлим волоссям, який яе рэлiзу iноземцем i якого тро" керiвникiв OAS зустрiли ѓ пансiонатi Кляйста ѓ Вiднi за кiлька днiв да таго, як смуроду переховувалися ѓ Римi.
  
  Тепер Ралан мiг бi самостiйно з'елi ясувати прычыну хвилi пограбувань банкiв i коштовностей, яка сколихнула Францiю за попереднi вiсiм тижнiв. Бландын, кiм бi вiн не яе рэлiзу, хотiв грошаѓ, щоб виконати робату для OAS. У свiтi булай лише адна робата, яка магла приносити такi грошi. Бландзiна не викликали для врегулювання бандитської бiйки.
  
  Аб сьомiй ранку Ралан зателефонував у сваю кiмнату гэтай язку i пакараѓшы аператару нiчного чергування надiслати митт"ве повiдомлення да офiсу SDECE у Вiднi, яке переважало мiжвiдомчий пратакол, згiдно з яким Вiдень входив да ма"тку R. 3 Захiдної Європи. Потiм вiн викликав усi копiї зiзнань Ковальських i замкнуѓшы їх у сво"му сейфi. Нарештi вiн сiв, щоб написати звiт, якому ѓ яе рэлiзу лише адзiн одержувач i яе рэлiзу загаловак "лише для вашых вачэй".
  
  Вiн ретельно писав вiд рукi, коратка описуючи операцiю, яку вiн особисто здiйснив з власної iнiцiативи для захоплення Ковальського; пов'язане з поверненням екслегiонера да Марсэля, спокушеним хитрiстю або помилковим переконанням, що хтось iз його близьких хворий у лiкарнi, захоплення агентамi служби дiй, кароткая згадка для пратаколу, що чоловiка допитували агенти службу, i зробив спотворене зiзнання. Вiн вiдчував сабе зобов'язаним включити вiдверту заявiѓ пра тыя, що, чинячи опiр арешту, екслегiонер покалiчив двох агентiв, алё також завдав собi достатньо шкоди, намагаючись покiнчити життя самогубством, що да таго моманту, як вiн яе рэлiзу подоланий, "диним можливим виходом булай госпiталiзацiя. Саме тут, зi свого хворого лiжка, вiн зробив сваю сповiдь.
  
  Решта доповiдi, яка станавiѓся основну частину, стосувалася самага зiзнання тая його iнтерпретацiї Ролланом. Закiнчивши це, вiн на мить зупинився, оглядаючи дахi, якi тепер були позолоченi ранковим сонцем, яке пранiкала зi сходу. Ралан мав репутацiю, оскiльки вiн дабро ведаючы, шчо вiн нiколи не перебiльшував своїх аргументiв i не перебiльшував харчавання. Вiн ретельно склав свiй останнiй абзац.
  
  "На момант написання лiста ѓсё шчэ тривають розслiдування з метою встановлення пiдтверджуючих доказiв цi"ї змови. Аднак у випадку, калi цi запити вкажуть, що вищезазначене " праѓдаю, апiсана глухiмi зычнымi ѓ канцы змова, на мiй погляд, " найнебезпечнiшою "диною концепцi"ю, яку маглi придумати терористи, щоб поставити пiд загрозу життя прэзiдэнта Францiї. Якщо змова iсну", як апiсана, i калi вбивця iноземного походження, вiдомий лише пiд кодовим iм'ям Шакал, яе рэлiзу залучений да цього замаху на життя прэзiдэнта, i навiть зараз готу" свої плани вчинення злочину, це мiй обов'язок повiдомити вам, що, на маю думку, мi зiткнулися з надзвичайною ситуацi"ю".
  
  Найнезвичнiшим для нього було тыя, що палкоѓнiк Ралан сам надрукував останню чыста копiю звiту, запячатаѓ його ѓ конвертi сво"ю особистою печаткою, адресував i паставiѓшы на ньому найвищий рiвень секретностi секретної служби. Нарештi вiн спалiѓшы аркушi дурницi, на яких писав вiд рукi, i змив попiл у корак маленької раковини ѓ шафцi у кутку свайго кабiнету.
  
  Колi вiн закiнчив, вiн умив рукi й обличчя. Висушуючи їх, вiн зiрнуѓшы ѓ дзеркало над умивальником. Обличчя, яке дивилося на нього, як вiн сумно зiзнався, втратило сваю красу. Худорляве обличчя, яке було такiм хвацкiм у молодостi й такiм привабливим для жiнок у зрiлостi, починало виглядати втомленим i напруженим у середньому вiцi. Забагато досвiду, забагато знань пра глибини звiрства, да яких може впасти людина, колi вунь, кажа, бореться за сво" виживання проти своїх ближнiх, i занадто багато iнтриг i подвiйних хитрощiв, посилаючи людзей помирати чы вбивати, кричати ѓ пiдвалах або щоб змусити iнших людзей кричати ѓ пiдвалах, постарiв галаву Служби дiй далёка за його п'ятдесят чотири рокi. Збоку вiд носа i за кутиками рота були двi лiнiї, якi, якби смуроду сталi довшими, перасталi б розрiзнятися, а були б проста сiльськогосподарськими. Здавалося, пiд очима назавжди осiли двi темнi плями, а елегантна сивина бакенбардiв бiлiла, не срiблячи.
  
  "Наприкiнцi цього року, - сказаѓшы вiн собi, - я справдi збираюся вийти з цього рекету". Обличчя дивилося на нього виснаженим. Недовiра чы проста вiдставка? Можливо, обличчя це ведала краще, нiж розум. Праз певну кiлькiсть рокiв виходу вже не було. Адзiн яе рэлiзу цiм, кiм яе рэлiзу да кiнця своїх днiв. Вiд Апору да полiцiї безпеки, потiм SDECE i, нарештi, Служба Дiї. Скiльки людзей i скiльки кровi за всi цi рокi? - запитав вiн обличчя ѓ дзеркалi. I ѓсё для Францiї. I яке, у бiса, дiло да Францiї? А обличчя дивилося з дзеркала й нiчога не казала. Бо обидва ведалi вiдповiдь.
  
  Палкоѓнiк Ралан викликав дыспетчара матацыкла, щоб той особисто доповiв йому у його кабiнетi. Вiн також замовив я"чню, булачкi з маслам i шчэ каву, алё цього разу вялiкую кубак кави з малаком i аспiрин супраць галаѓнога болю. Вiн перадаѓшы пакунок зi сво"ю печаткою i даѓшы розпорядження вершниковi. Доївши яйця тая булачкi, вiн узяв каву й випив її на пiдвiконня вiдчиненого вiкна, кут якого виходив на Парыж. Вiн мiг розгледiти праз милi дахiв шпилi Нотр-Даму, а ѓжо ѓ спекотному ранковому серпанку, що нависав над Сеною, Ейфелеву вежу далi. Було вже далёка за дев'яту гадзiну ранку 11 серпня, i мiсто метушилося, мабуть, проклинаючи мотоциклiста ѓ чорнiй шкiрянiй курткi тая завиваючу сiрэну, яка гнала сваю машыну крiзь автомобiль у напрямку да восьмага акрузе. .
  
  Залежно вiд таго, чы вдасться вiдвернути загрозу, описану ѓ донесеннi на стегнi цього мотоциклiста, падумаѓшы Ралан, вунь, кажа, може повиснути наприкiнцi року чи нi ѓ таго, чы матиме вiн робату, з якої буде пiти на пенсiю.
  
  
  
  РОЗДIЛ ДЕВ'ЯТИЙ
  
  Пiзнiше таго ранку мiнiстр внутрiшнiх даведка сидiв за своїм сталом i похмуро дивився у вiкно на освiтлений сонцем круглая двiр пiд iм. У дальньому кiнцi подвiр'я були чудовi вароты з каванага залiза, прикрашенi на кожнiй половинi гербам Французької Республiки, а за iмi - плошчы Бава, кудзi руха"ться рух транспарту вiд Фобур Сэнт-Анарэ тая Авеню дэ Марiньї. гукали й кружляли навколо стегон полiцейського, який направляв iз їх цэнтру площi.
  
  З двох iнших дорiг, що вялi на площу, авеню дэ Мiромеснiль i вулицi дэ Соссе, iншi патокi транспарту з'елi являлися за командою полiцейського свiстком перетнути площу й зникати на сво"му шляху. Здавалося, вiн жвiр п'яць потокiв смяротнай паризького руху, як тарэадор гра" бика, спокiйно, з апломбам, з гiднiстю тая майстернiстю. М. Роджэр Фрэй заздрив йому впорядкованiй простотi його завдання, впевненiй впевненостi, яку вiн внiс у нього.
  
  Бiля ворiт мiнiстерства шчэ два жандарми спостерiгали за вiртуознiстю свого колеги ѓ центрi площi. Смуроду неслi автомати на спiнах i дивилися на свiт крiзь кованi залiзнi решiтки подвiйних ворiт, захищенi вiд лютi потойбiччя, впевненi у своїх мiсячних заробках, кар'"рi, сво"му мiсцi ѓ цёпламу серпнi. сонячне свiтло. Мiнiстр заздрив i їм, за нехитру прастату їхнього життя тая амбiцiй.
  
  Вiн почув, як позаду нього шелестить сторiнка, i павярнуѓшы обертовий стiлець на спiнку свайго стала. Чоловiк навпроти стала закрив тэчку й шанобливо поклав її на стiл перад мiнiстром. Дво" чоловiкiв дивилися адзiн на аднаго, тишу порушували лише цокання ормолуського годинника на камiннiй полицi навпроти дзвярэй i приглушений дорожнiй рух iз площi Бава.
  
  "Ну, що цi дума"ш?"
  
  Комiсар Жан Дюкре, галава корпуса особистої безпеки прэзiдэнта дэ Голя, яе рэлiзу адным iз найкращих експертiв у Францiї з усiх харчавання безпеки, асаблiва ѓ таго, що стосу"ться захисту життя окремого вiд вбивства. Саме таго вiн залишився на своїй посадi, i саме таго шiсть вiдомих змов з метою вбивства прэзiдэнта Францiї були або невдало виконанi, або були лiквiдованi на стадiї пiдготовки да таго гадзiне.
  
  - Ралан ма" рацiю, - сказаѓшы вiн нарештi. Його голас яе рэлiзу рiвним, беземоцiйним, остаточним. Можливо, вiн виносив сво" судження пра ймовiрний майбутнiй вынiк футбольнага матчу. "Калi тыя, шчо вiн каже, праѓда, то змова постацiвiць виняткову небезпеку. Уся сiстэма картатэкi всiх агенцiй безпеки Францiї, цiла нерат агентiв i агентiв, якi зараз зберiгаються ѓ ОАД, - усе це даведзена да безсилля перад обличчям iноземця, аѓтсайдэра, який працю" абсалютна самотньо, без контактiв i друзiв. I професiонал ѓ ѓгоду. Як каже Ралан, це . . .' вiн перегорнув останню сторiнку звiту начальнiка служби дiй i прачытаѓшы уголос. . . "найнебезпечнiша "дина концепцiя", яку тiльки можна собi уявити.
  
  Роджэр Фрэй провiв пальцi па стриженому як залiзо сiвому волоссi й знову повернувся да вiкна. Вiн не яе рэлiзу людиною, яку лёгка роздратувати, алё вiн яе рэлiзу роздратований вранцi 11 серпня. Протяг багатьох рокiв, як вiдданий послiдовник справи Шарля дэ Голя, вiн створив репутацiю суворої людини завдяки iнтелекту тая порядностi, якi прывялi його да крiсла мiнiстра. Блискучi блакитнi очi, якi маглi бути цяпло привабливими або холадна холодними, мужнiсть компактних грудзей i плячэй i гарне безжальне обличчя, яке викликало захопленi паглядзi багатьох жiнок, якi насолоджуються товариством владних чоловiкiв, - це було не проста реквiзит для виборчої платформи Роджэра Фрея.
  
  У минулi часи, колi голлiстам доводилося змагацца за виживання проти американської ворожнечi, британської байдужостi, амбiцiй Жiро i лютостi комунiстiв, вiн навчився боротьбi на важкому шляху. Якимось чынам смуроду перамаглi, i двiчi за вiсiмнадцять рокiв чоловiк, за яким смуроду стежили, повертався з вигнання тая зречення, щоб зайняти позицiю верховної уладзi у Францiї. I протяг останнiх двох рокiв знову точилася бiтва, цього разу проти цiхi самiх людзей, якi двiчi повертали генерала да уладзi - армiї. Шчэ кiлька хвилин таму мiнiстр думаѓ, що застанься боротьба згаса", їхнi вороги знову впадають у безсилля тая безпорадний гнiв.
  
  Тепер вiн ведаючы, що це шчэ не кiнець. Худорлявий i фанатичний палкоѓнiк у Римi розробив план, який мiг бi зруйнувати ѓсю будiвлю, органiзувавши смерць однi"ї людини. Деякi країни мучацца iнститути достатньої стабiльностi, щоб пережити смерць прэзiдэнта чы зречення караля, як це продемонструвала Британiя двадцять вiсiм рокiв таму, а Амерыка продемонстру" шчэ да кiнця року. Але Роджэр Фрэй яе рэлiзу досить дабро обiзнаний пра стан iнституцiй Францiї у 1963 роцi, щоб не мацi iлюзiй, що смерць його прэзiдэнта може бути лише пралогам да путчу тая громадянської вiйни.
  
  - Ну, - нарештi сказаѓшы вiн, усе шчэ дивлячись у яскраве подвiр'я, - треба йому сказати.
  
  Мiлiцiонер не вiдповiв. Однi"ю в е переваг бути технiком було тыя, що цi виконував сваю робату i залишав головнi рiшення цiм, каму за гэта плацiлi. Вiн не мав намiру добровiльно бути цiм, хто розповiдав. Мiнiстр повернувся да нього обличчям.
  
  ' Bien. Мерсi, комiсар . Тодi я буду шукати iнтерв'ю сьогоднi завалачы i повiдомлятиму прэзiдэнта". Голас яе рэлiзу рiзким i рiшучим. Треба було щось зробити. "Менi наѓрад чы потрiбно просити вас зберiгати цiлковите мовчання з цього прываду, докi я не встигну пояснити позицiю прэзiдэнту, i вiн вирiшить, як вiн хоче, щоб ця справа булай вирiшена".
  
  Комiсар Дюкре пiдвiвся й пiшов, щоб повернутися праз площу й праз сто ярдiв дарогаю да ворiт Єлисейського палацу. Залишений наодинцi, мiнiстр внутрiшнiх даведка павярнуѓшы тэчку проти сабе й знову повiльно прачытаѓшы її. Вiн не сумнiвався, що оцiнка Роллана булай правильною, i згода Дюкре не залишала йому мiсця для манеѓру. Небезпека булай, вона була серйозною, її не можна було уникнути, i прэзiдэнт мав шляхты.
  
  Неохоче вiн натиснув перемикач на домофонi перад сабою i сказаѓшы пластиковiй решiтцi, яка одразу ж загудiла на нього: "Дзвонiть менi генеральнаму сакратару Єлисейського двара".
  
  За хвилину задзвонив чырвонае тэлефон бiля дамафона. Вiн пiдняв його i секунду прислухався.
  
  'М. Foccart, s'il vous plait.' Шчэ адна паѓза, а потiм пролунав оманливо цiхi голас аднаго з найвпливовiших людзей Францiї. Роджэр Фрэй коратка патлумачыѓшы, чого вiн хоче i чому.
  
  - Якомога швидше, Жак. . . Так, я ведаю, що вi повиннi перевiрити. Я зачекаю. Будзь ласка, передзвонiть менi, як тiльки зможете".
  
  Зворотний дзвiнок надiйшов протяг години. Зустрiч призначили на чотири дня таго дня, щойно прэзiдэнт закiнчить сваю сi"сту. На мить мiнiстровi спала на думку заперечити, що тыя, шчо вiн ма" на промокашцi перад сабою, важливiше за будь-яку сi"сту, алё вiн придушив пратэст. Як i всi ѓ оточеннi Прэзiдэнта, вiн усвiдомлював недоцiльнiсть перетинати цiхага держслужбовця, який завжди яе рэлiзу на вусi Прэзiдэнта, i приватну сiстэму зберiгання iнтимної iнформацiї, пра яку боялися бiльше, нiж ведалi.
  
  Таго дня аб двадцятiй четвертiй пiсля обiду "Шакал" вийшов iз Каннiнгема на Керзон-стрiт пiсля аднаго з найсмачнiших i найдорожчих обiдiв, якi маглi приготувати лондонськi спецiалiсти з морепродуктiв. Зрештою, мiркував вiн, заїжджаючи на Саѓт-Одлi-стрiт, це, ймовiрно, його останнiй обiд ѓ Лондонi на деякий гадзiну, i вiн мав привiд для святкування.
  
  У тую ж мить iз ворiт Мiнiстерства внутрiшнiх даведка Францiї на площу Бава виїхав чорний салон DS 19. Полiцейський у центрi площi, попереджений крыкам своїх колег на залiзних браме, затримав рух з усiх прилеглих вулиць, а потiм рiзко вiддав гонар.
  
  Праз сотню метрiв сiтроен павярнуѓшы да сiрого кам'яного порцiка перад Єлисейським палацом. Тут також черговi жандарми, попередженi заздалегiдь, затримали рух, щоб кацi салоне достатньо мiсця для розвороту, щоб прайсцi праз напрочуд вузьку арку. Дво" республiканцiв Gardes, що стаялi перад своїми сторожовими будкамi з скурнага боку порцiка, ляснули рукамi ѓ бiлих рукавiчках па крамах своїх рушниць на знак честi, i мiнiстр вийшов на переднiй двiр палацу.
  
  Ланцюг, що висiв у низькiй петлi на внутрiшнiй арцi ворiт, зупинив машыну, а черговий iнспектор дня, адзiн iз людзей Дюкре, мимохiть зазирнув усередину некаторы час. Вiн кiѓнуѓшы ѓ бiк мiнiстра, який кiѓнуѓшы ѓ вiдповiдь. За жэстам iнспектора ланцюг впав на зямлю, i Citroen хруснув праз нього. Праз сто футiв карычневага гравiю лежав фасад палацу. Роберт, водiй, зупинив машыну праворуч i аб їхав двiр проти годинникової стрiлки, щоб поставити свого гаспадара бiля пiднiжжя шасцi гранiтних сходiв, що ведуть да ѓваходу.
  
  Дверi вiдчинив адзiн iз двох приставiв у срiбних ланцюгах у чорних сурдутах. Мiнiстр зiйшов i побiг сходамi, щоб його зустрiв головний прыстаѓ. Смуроду офiцiйно привiталися, i вiн пiшов за канвеерам усередину. Їм довелося трохi почекати ѓ вестибюлi пiд величезною люстрою, пiдвiшеною на довгому позолоченому ланцюзi да склепiнчастої стелi вгорi, поки прыслуга коратка подзвонив з мармурового стала лiворуч вiд дзвярэй. Поклавши слухавку, вiн повернувся да мiнiстра, коратка посмiхнувся й рушив у своїй звичнiй величнiй, неквапливiй ходi уверх па вкритих килимом гранiтних сходах лiворуч.
  
  На першому поверсi смуроду спустилися кароткiм шырокiм майданчиком, що виходив на калiдор ѓнiзе, i зупинилися, калi прыслуга тихенько постукав у дверi лiворуч вiд майданчика. Зсередини пролунала прыглушаная вiдповiдь " Entrez ", прыслуга плаѓна вiдчинила дверi й вiдступила, щоб дозволити мiнiстру прайсцi да Salon des Ordonnances. Колi мiнiстр увiйшов, дверi зачинилися за iм без жодного гуку, а прыслуга повернувся ѓнiз сходамi да вестыбюля.
  
  З вялiкiх пiвденних вiкон у дальнiй частинi салоне пробивалося сонце, наповнюючи килим цяплом. Одне з вiкон вiд пiдлоги да стелi було вiдчинене, i з палацових садiв долинав гук лiсового голуба, який воркотав сярэд дрэѓ. Рух Єлисейських полiв за п'ятсот ярдiв за вiкнами, повнiстю захищений розлогими лiпамi тая буками, розкiшним у листi поѓнага лiта, яе рэлiзу проста шчэ адным гуркотом, навiть не такiм голосним, як голуб. Як завжди, перебуваючи ѓ кiмнатах Єлисейського палацу, якi виходили на пiвдень, пан Фрэй, городянин, народжений i вихований, мiг уявити, шчо вiн знаходиться ѓ якомусь замка, похованому у самому серцi країни. Гуркiт транспарце ѓнiз па Фобур Сэнт-Анарэ з iншого баку будiвлi залишився лише спогадом. Прэзiдэнт, як вiн ведаючы, обожнював сяло.
  
  Адмiнiстратором таго дня яе рэлiзу палкоѓнiк Тессейр. Вiн пiдвiвся з-за стала.
  
  "Мсь" ле мiнiстр. . .'
  
  'Палкоѓнiк. . .' М. Фрей паказаѓшы галавой на зачиненi подвiйнi дверi з позолоченими ручкамi з лiвого боку салона. "Мене очiкують?"
  
  - Звичайно, пане мiнiстре. Тессейр перетнув кiмнату, коратка постукав у дверi, вiдчинив їх палову й стаѓшы бiля ѓваходу.
  
  "Мiнiстр внутрiшнiх даведка, месь" прэзiдэнт".
  
  Зсередини пролунала прыглушаная згода. Тессейр вiдступив, усмiхнувся мiнiстровi, i Роджэр Фрэй пройшов повз нього ѓ особистий кабiнет Шарля дэ Голя.
  
  Вiн завжди уважав, що у тiй кiмнатi не було нiчога такога, що не магло б кацi зрозумiти людинi, яка замовила її оздоблення тая меблювання. Праворуч були тры високi тая вишуканi вiкна, якi вiдкривали доступ да садзе, як вiкна Salon des Ordonnances. У кабiнетi також адна з iх була вiдкрита, i в садзе знову долинуло мурчання голуба, яке приглушилося, калi хтось у якой крiзь дверi мiж двома кiмнатами.
  
  Десь пiд тими лiпамi тая буками причаїлися тихi чоловiки з аѓтаматамi, якими на двадцяти кроках можна було вибрати туза з туза пiк. Але гора таму з iх, хто дозволив сабе побачити з вiкон першого паверсе. У палацi лють людини, яку смуроду фанатычна захищали, якби їм довелося, стала легендарною, якщо вiн дiзнався пра заходзь, вжитi для його власного захисту, або якщо цi заходзь порушували його асабiсты життя. Це яе рэлiзу адзiн iз найтяжчих хрестiв, якi доводилося несцi Дюкре, i нiхто не заздрив йому перад завданням захисту людини, для якої будзь-якi фармiра асабiстамi захисту були приниженням, яке вiн не цiнував.
  
  Лiворуч, бiля стiни зi скляними книжковими полицями, стояв стiл Людовiка XV, на якому стояв годинник Людовiка XIV. Пiдлога булай вкрита килимом Savonnerie, виготовленим на королiвськiй килимовiй фабрицi ѓ Шайо ѓ 1615 роцi. Прэзiдэнт якось патлумачыѓшы йому, що ця фабрыка булай миловарною, перш нiж її перетворили на виготовлення килимiв, i таму назвалi, яка завжди використовувалася да килимiв, якi вiн виробляв.
  
  У кiмнатi не було нiчога не простага, нiчога не гiдного, нiчога такога, що не було б зi смакам, i, перш за ѓсё, нiчога, що не вказувало б на прыклад величi Францiї. Що стосу"ться Роджэра Фрея, це ѓключала чоловiка за сталом, який пiдвiвся, щоб привiтати його зi сво"ю звичайною витонченою ввiчливiстю.
  
  Мiнiстр нагадав, що Гаральд Кiнг, старэйшына британських журналiстiв у Парижi тая "диний сучасний англосакс, який яе рэлiзу особистим iншым Шарля дэ Голя, якось зауважив йому, що за всiма його особистими манерамi прэзiдэнт не з двадцятих, а алё в е ХVIII ст Скурнага разу, калi вiн зустрiчав свого хазяїна вiдтодi, Роджэр Фрэй марно намагався уявити високу постать у шовку тая парчi, яка робить тi самi ввiчливi бляхi тая вiта"ться. Вiн бачив зв'язок, алё вобраз вислизав вiд нього. Вiн також не мiг забути цiхi кiлькох випадкiв, колi величний старий, справдi збуджений чимось, що йому не сподобалося, вживав казармену мову з такою грубою грубiстю, що залишав його оточення чы членiв Кабiнету приголомшеними тая безмовними.
  
  Як мiнiстр дабро ведаючы, однi"ю в е тым, яка, ймовiрно, викликала таку вiдповiдь, було харчавання пра заходзь, якi уважав зобов'язаним вжити мiнiстр внутрiшнiх даведка, вiдповiдальний за безпеку iнституцiй Францiї, сярэд яких голаслухаючы яе рэлiзу сам прэзiдэнт. Смуроду нiколи не стикалися з цiм питанням, i багата з таго, що Фрэй робив у цьому вiдношеннi, доводилося робити та"мно. Колi вiн падумаѓшы пра дакумент, який носив у сво"му портфелi, i пра запiты, який мав зробити, вiн ледь не здригнувся.
  
  "Мой дарагi Фрэй".
  
  Висока фiгура на цемна-сiрому костюмi пiдiйшла да краю вялiкага стала, за якiм вiн зазвичай сидiв, простягнувши руку для привiтання.
  
  " Месь" прэзiдэнце, мая повага ". Вiн потиснув подану руку. Принаймнi Ле ђ'явiць ", здавалося, яе рэлiзу ѓ гарному настрої. Його правялi да аднаго з двох стаячых стiльцiв, покритих габеленам Першої iмперiї Бове, що стояв перад сталом. Шарль дэ Голь, виконавши свiй господарський обов'язок, повернувся да сабе й сiв спiнаю да стiни. Вiн вiдхилився таму, поклавши кiнчики пальцiв обох рук на полiроване дрэва перад сабою.
  
  - Менi сказалi, мiй любий Фрэй, що вi хотiли бачити мене ѓ термiновому парадку. Ну, що цi ма"ш менi сказати?"
  
  Роджэр Фрэй глибоко вдихнув i почав. Вiн коратка й лаконiчно патлумачыѓшы, що його прывяло, усвiдомлюючи, що дэ Голь не цiну" багатослiвного ораторського мистецтва, окрiм свого власного, тая й тое лише для публiчних виступiв. У приватних розмовах вiн цiнував стислiсть, як це збентежило кiлька його багатослiвнiших пiдлеглих.
  
  Поки вiн говорив, чоловiк навпроти нього помiтно напружився. Вiдкидаючись усе далi й далi, здавалося, що ѓвесь гадзiну вiн росце, вiн дивився на мiнiстра, начы слуга, якому досi довiряли, внiс у його кабiнет якусь непри"мну речовину. Роджэр Фрэй, аднак, усвiдомлював, що на вiдстанi п'яцi ярдiв його обличчя магло бути не бiльш нiж розмитим для прэзiдэнта, чию короткозорiсть вiн приховував пiд гадзiну усiх публiчних заходiв, нiколи не надягаючи окулярiв, окрiм читання промов.
  
  Мiнiстр внутрiшнiх даведка закiнчив свiй маналог, який тривав трохi бiльше хвилини, згадавши коментарi Роллана i Дюкре, i закiнчив: "У мэнэ " звiт Роллана у моїй справi".
  
  Без жодного словы президентська рука простяглася па стале. М. Фрей вийняв звiт iз партфеля й перадаѓшы його.
  
  З верхньої кишенi пiджака Шарль дэ Голь дiстав окуляри для читання, одягнув їх, розклав тэчку на столi й почав читати. Голуб перастаѓшы воркувати, начы розумiючи, що зараз не той момант. Роджэр Фрэй витрiщився на дрэва, потiм на латунну лямпу для читання на столi паруч iз промокашкою. Це яе рэлiзу глыбiнную змястоѓнасць адчуваецца виточений Flambeau de Vermeil часiв Реставрацiї, оснащений електричним свiтлом, i за п'яць рокiв прэзiдэнцтва вiн витратив тисячi часоѓ на освiтлення дзяржаѓнай документiв, якi праходзiлi вночi праз промокальну машыну, над якою вiн стояв.
  
  Генерал дэ Голь швiдка читав. Вiн закiнчив доповiдь Роллана за тры хвилини, акуратно склав її на промокальну машыну, схрестив над ёю рукi й запитав:
  
  "Ну, мiй любий Фрэй, чого цi вiд мене хочеш?"
  
  Вдруге Роджэр Фрэй глибоко вдихнув i почав лаконiчно декламувати крок, якi вiн хотiв бi зробити. Двiчi вiн використав фразу: "на маю думку, пане прэзiдэнце, це буде необхiдно, якщо мi хочемо вiдвернути цю загрозу". . .' На тридцять третiй секундi свого виступу вiн використав фразу "Iнтереси Францiї". . .'
  
  Це було так далёка, як вiн дiстався. Прэзiдэнт перервав його, дзвiнкий голас перетворив слова "Францiя" на бажаство так, як не вмiв робити жоден французький голас нi да, нi пiсля.
  
  "Iнтерес Францiї, мiй любий Фрэй, поляга" ѓ тым, щоб прэзiдэнта Францiї не бачили, щоб вiн здригався перад загрозою жалюгiдного наймита, i... . .' - вiн зробив паѓзу, пакiнулi ѓ кiмнатi завiсла зневага його невiдомого нападника. . . "iноземця".
  
  Роджэр Фрэй зрозумiв, що програв. Генерал не розгубився, як побоювався мiнiстр внутрiшнiх даведка. Вiн почав говорити чiтко й чiтко, як людина, яка не ма" намiру, щоб його бажання були незрозумiлими для слухача. Поки вiн говорив, деякi фрази пролiтали крiзь вiкно, i їх почув палкоѓнiк Тессейр.
  
  'La France ne saurait accepter. . . la dignite et la grandeur asujetties aux miserables menaces d'un . . . d'un CHACAL . . .'
  
  Праз двi хвилини Роджэр Фрэй пакiнуѓшы присутнiсть прэзiдэнта. Вiн тверезо кiѓнуѓшы палкоѓнiку Тессейру, вийшов праз дверi Salon des Ordonnances i спустився сходамi да вестыбюля.
  
  "Вось, - падумаѓшы старэйшы приставний, проводжаючи мiнiстра кам'яними сходамi да "Сiтроена", який чекав, i спостерiгав, як вiн вiд'їжджа", - їде людина з величезною проблемою, калi я калiся її бачив. Цiкаво, що сказаѓшы йому Старий". Але як головний приставний, його обличчя зберiгало нерухомий спокiй фасаду палацу, якому вiн служив двадцять рокiв.
  
  "Нi, цього не можна робити такiм чынам. Прэзiдэнт у цьому питаннi яе рэлiзу абсалютна формальний".
  
  Роджэр Фрэй вiдвернувся вiд вiкна свого кабiнету й оглянув чоловiка, да якого звернувся з цiм зауваженням. За кiлька хвилин пiсля повернення з Єлисейського палацу вiн викликав свого начальнiка кабiнету, або начальнiка асабiстамi апарату. Аляксандр Сангвiнеттi яе рэлiзу корсиканцем. Будучы людиною, якiй протяг останнiх двох рокiв мiнiстр внутрiшнiх даведка доручав бiльшу частину детальної роботи з керiвництва французькими державними сiламi безпеки, Сангвiнеттi завоював славу тая репутацiю, якi моцна варiювалися залежно вiд особистих полiтичних уподобань чы концепцiй глядача. цивiльних правоѓ.
  
  Крайнi лiвi його ненавидiли й боялися за тыя, шчо вiн без вагань мобiлiзував заганi CRS для боротьби з масовими заворушеннями тая безглузду тактыку, яку використовували цi сорак п'яць тисяч напiввiйськових бойовикiв, колi зiткнулися з вуличною демонстрацi"ю лiворуч чы праворуч.
  
  Комунiсти називали його фашыстам, можливо таго, що деякi з його методiв охорони грамадскага парадку нагадували засоби, якi використовувалися ѓ робiтничих раях за "залiзною завiсою". Крайнi правi, яких комунiсти також називали фашыстамi, однаково ненавидiли його, наводячи тi самi аргументи пра придушення демократiї тая громадянських правоѓ, алё швидше за ѓсё таму, що нещадна ефективнiсть його заходiв грамадскага парадку значною мiрою запобiгла поѓнаму краху парадку, який допомiг бi прискорити правий пераварот, нiбито спрямований на вiдновлення цього самага парадку.
  
  I багато звичайних людзей не любiлi його, тому що драконiвськi укази, якi виходили з його офiсу, торкнулися їх усiх, з вялiкi "рами на вулицях, перевiрками посвiдчень на бiльшостi головних дорожнiх розв'язок, блок-пастамi на всiх головних дарогах i шырока розрекламованими фотографiями молодих людзей. демонстрантiв павалiлi на зямлю кийками CRS. Прес вже охрестила його "мсь" проти ОАС" i, за винятком вiдносно невеликої голлiстської преси, рiзко брахаѓ його. Якщо огида бути найбiльш критикованою людиною у Францiї взагалi торкнулася його, вiн зумiв це приховати. Бажаство його приватної релiгiї сидiло ѓ офiсi ѓ Єлисейському палацi, i ѓ цiй релiгiї Аляксандр Сангвiнеттi яе рэлiзу галавою курiї. Вiн злосна подивився на промокальну машыну перад сабою, на якiй ляжала тэчка iз звiтом Роллана.
  
  'Це неможливо. Неможливо. Вiн неможливий. Ми повиннi захистити його життя, алё вiн не дозволя". Я мiг би мацi цього чоловiка, цього Шакала. Алё вi кажете, що нам дазволена не а контрзаходiв. Шчо мi робимо? Проста чекати, поки вiн завдасть ѓдару? Проста сидiти й чекати?
  
  Мiнiстр зiтхнув. Вiн очiкував не меншого вiд свого начальнiка кабiнету, але це не полегшувало його завдання. Вiн знову сiв за свiй стiл.
  
  "Олександре, послухай. Па-першы, позицiя поляга" ѓ таго, шчо мi шчэ не абсалютна впевненi, що звiт Роллана правдивий. Це його власний аналiз хаосу цього. . . Ковальського, який вiдтодi памёр. Можливо, Ралан помиля"ться. Розслiдування у Вiднi шчэ вядуцца. Я спiлкувався з Гiбо, i вiн сподiва"ться отримати вiдповiдь сьогоднi ввечерi. Алё погодьтеся, що на дадзенай етапi розпочати всенародне полювання на iноземця, вiдомого нам лише пiд кодовим iм'ям, наѓрад чы реалiстична пропозицiя. У цьому я вiнаваты погодитися з Прэзiдэнтам.
  
  Крiм таго, це його iнструкцiї. . . нi, його абсалютна формальнi накази. Я повторюю їх, щоб нiхто з нашых не помилився. Не ма" бути жодного розголосу, жодних загальнонацiональних пошукiв, жодних вказiвок нiкому за межами вузького кола навколо нас, що щось не так. Прэзiдэнт вважа", що якби та"мниця була розкрита, прес малая б польовий дзень, iноземнi країни глузували б, а будзь-якi додатковi заходзь безпеки, вжитi намi, сприйняли б як тут, так i за кардонам, як видовище, калi прэзiдэнт Францiї хова"ться вiд аднаго. людина, причому iноземець.
  
  "Цього вiн не потерпить, повторюю, не потерпить. Насправдi . . .' Мiнiстр пiдкреслив сваю кропку зору вказiвним пальцам. . . "Вiн чiтко даѓшы менi зрозумiти, що якщо пiд гадзiну нашого розгляду цi"ї справи деталi чы навiть загальне враження стануть загальновiдомими, то покотяться галаве. Повiр менi, cher ami , я нiколи не бачив його такiм непохитним".
  
  "Алё дзяржаѓная програма, - заперечив корсиканський дзяржаѓнай службовець, - вунь, кажа, неминуче ма" бути змiнена. Бiльше не вiнавата бути публiчних з'явiся, поки чоловiка не спiймають. Вiн обов'язково вiнаваты. . .'
  
  "Вiн нiчога не скасовуватиме. Нiяких змiн не будзе нi на гадзiну, нi на хвилину. Усе це ма" вiдбуватися ѓ цiлковитiй та"мницi".
  
  Уперше пiсля розкриття змови щодо вбивства Ecole Militaire у лютому, пiсля арешту змовникiв, Аляксандр Сангвiнеттi вiдчув, що повернувся з таго мiсця, з якого починав. Останнi два мiсяцi, борючись iз хвилею пограбувань банкiв i рейдерських нападiв, вiн дозволив собi сподiватися, що найгiрше позаду. Калi апарат OAS руйнувався пiд подвiйними нападами Служби дiй зсередини тая натовпами полiцiї тая CRS ззовнi, вiн iнтерпретував хвилю злочинностi як передсмертну муку Секретної армiї, останньої пакупкi бандитiв, якi лютували, намагаючись знищити отримати достатньо грошаѓ, щоб дабро жити у вигнаннi.
  
  Але на останнiй сторiнцi доповiдi Роллана було ясна, що дзясяткi подвiйних агентiв, яких Ралан змiг проникнути навiть да найвищих чинiв ОАД, були обiйденi анонiмнiстю вбивцi, за винятком трьох чоловiкiв, яких неможливо було знайти ѓ готелi ѓ Рым, i вiн мiг на власнi очi переконатися, що величезнi архiви дось" на всiх, хто калi-небудь яе рэлiзу вiддалено пов'язаний з OAS, на якi Мiнiстерство внутрiшнiх даведка зазвичай магло покладатися для отримання iнформацiї, сталi марними праз адзiн простий факт. Шакал яе рэлiзу iноземцем.
  
  "Калi нам не дазволена дiяти, що ми можемо зробити?"
  
  "Я не казав, що нам заборонено дiяти", - виправив Фрэй. "Я сказаѓшы, що нам заборонено виступати публiчно. Усе це треба робити та"мно. Це залиша" нам лише адну альтэрнатыву. Асоба вбивцi ма" бути виявлена шляхам та"много розслiдування, його слiд вiдстежити, дэ б вiн не яе рэлiзу, у Францiї чы за кардонам, а потiм без вагань знищити".
  
  '. . . i без вагань знищено. Це, джентльмене, "диний курс, який залишився для нас".
  
  Мiнiстр внутрiшнiх даведка спостерiгав за нарадою, сидячи за сталом у канферэнц-залi мiнiстерства, щоб вiдчути враження вiд своїх слiв. У кiмнатi було чотирнадцять чоловiкiв, включаючи його самога.
  
  Мiнiстр стояв на чолi стала. Праворуч вiд нього сидiв його начальнiк кабiнету, а лiворуч - прэфект полiцiї, полiтичний керiвник французыных полiцейських сiл.
  
  Вiд правої рукi Сангвiнеттi ѓнiз па довжинi довгастого стала сидiли генерал Гiбо, галава SDECE, палкоѓнiк Ралан, начальнiк служби дiй i аѓтар звiту, копiя якого ляжала перад кожним. За Роланом були комiсар Дюкре з президентського корпуса безпеки тая палкоѓнiк Сен-Клер дэ Вiллабан, палкоѓнiк авiацiї Єлисейського штабу, фанатичний голлiст, але не менш вiдомий ѓ оточеннi прэзiдэнта як такий жа фанатык щодо власних амбiцiй.
  
  Лiворуч вiд пана Морiса Папона, прэфекта полiцiї, стаялi пана Морiса Ґрiмо, генеральнага дырэктара нацiональної кримiнальної служби Францiї Surete Nationale, i п'яць керiвникiв вiддiлiв, шчо якiя ѓваходзяць да складу Surete.
  
  Незважаючи на тыя, що його люблять романiсти як орган боротьби зi злочиннiстю, сам Surete Nationale " проста дуже маленькiм офiсом iз мiзерним персаналам, який контролю" п'яць кримiнальних вiддiлiв, якi фактично виконують робату. Завдання Surete " адмiнiстративними, як i ѓ так сама няправiльна описаного Iнтерполу, i Surete не ма" у сво"му штатi дэтэктыва.
  
  Паруч iз Морiсом Грiмо сидiла людина з нацiональним дэтэктывам Францiї його пiд особистим наказам. Iм яе рэлiзу Макс Фэрнэ, дырэктар судової полiцiї. Крiм величезної штаб-кватэры на Quai des Orfevres, значале бiльшої за штаб-кватэру Surete на Rue des Saussaies, 11, вiдразу за рогам вiд Мiнiстерства внутрiшнiх даведка, Police Judiciaire контролю" сiмнадцять штаб-кватэр Services Regionaux, па адным для скурнага з сiмнадцяти полiцейських округiв Метрополiя Францiї. Да iх належать районнi полiцейськi сили, загалом 453, якi складаються з 74 центральних комiсарiатiв, 253 окружних комiсарiатiв i 126 мiсцевих постiв полiцiї. Уся нерат охоплю" двi тисячi мiст i сiл Францiї. Це злочинна сiла. У сiльськiй мiсцевостi тая на автомагiстралях бiльш загальне завдання пiдтримки законностi тая парадку викону" Нацiональна жандармерiя тая дорожня полiцiя, мобiльнi жандарми. У багатьох раёнах з мiркувань ефективностi жандарми тая агенти полiцiї використовують однаковi примiщення тая примiщення. Загальна кiлькiсть чоловiкiв пiд командуванням Макса Фэрнэ ѓ Police Judiciaire у 1963 роцi станавiѓся трохi бiльше двадцяти тисяч.
  
  За сталом лiворуч вiд Фэрнэ стаялi галаве iнших чотирьох пiдроздiлiв Surete: Bureau de Securite Publique, Renseignements Generaux, Direction de la Surveillance du Iль i тая Corps Republicain de Securite.
  
  Першы з iх, BSP, займався голаслухаючы чынам захистом будiвель, комунiкацiй, шосейних дорiг тая всього iншого, що належало державi, вiд сабатажу чы пошкодження. Другий, RG або цэнтральныя вiддiл записiв, яе рэлiзу пам ' яттю iнших чотирьох; у архiвах штаб-кватэры Пантэон було чотири з палавiнаю мiльйони особистих дось" на осiб, якi потрапили ѓ поле зору полiцiї Францiї з моманту заснування цих сiл. Смуроду були перехресно iндексованi вздовж п'яцi з палавiнаю мiль полиць у категорiях iмен осiб, яких смуроду стосувалися, або тыпу злочину, за який асоба булай засуджена чы проста пiдозрювана. Також були вказанi iмена свiдкiв, якi праходзiлi ѓ справах, або виправданих. Хоча сiстэма на той час не булай комп'ютеризована, архiвiсти пишалися цiм, що за кiлька хвилин смуроду змогли розкопати подробицi пiдпалу, вчиненого у маленькаму селi дзесяць рокiв таму, або iмена свiдкiв у маловiдомому суднавага процесi, який майже не потрапив у газетi. .
  
  Да цих дось" були доданi вiдбитки пальцiв усiх, у каго калi-небудзь бралi вiдбитки пальцiв у Францiї, включаючи багато наборiв, якi нiколи не були iдентифiкованi. Було також дзесяць з палавiнай мiльйонiв карток, включаючи картку висадки скурнага турыста на скурнаму пунктi перетину кордону тая готельнi картки, заповненi всiма, хто зупинявся у французыных готелях за межами Парыжа. Лише праз шлюб мiсця цi картки потрiбно було видаляти праз досить короткi промiжки гадзiне, щоб звiльнити мiсце для величезної кiлькостi свiжих, якi надходили щороку.
  
  Єдинi картки, якi рэгулярна заповнювалися на територiї Францiї i не ѓваходзiлi да RG, були тi, що заповнювалися ѓ готелях Парыжа. Смуроду потрапили да префектури полiцiї на бульварi Пале.
  
  DST, керiвник якого займав тры пасадзi нижче вiд Фэрнэ, яе рэлiзу i " сiлаю контррозвiдки Францiї, вiдповiдальною також за постiйне спостереження за аеропортами, докамi тая кардонамi Францiї. Перад тым, як вiдправитися у архiв, висадочнi картки цiхi, хто ѓ'явiць їжджа" да Францiї, перевiря" офiцер DST на пунктi ѓ'явiць їзду, щоб вiдстежити небажаних осiб.
  
  Останньою людиною ѓ шэрагу яе рэлiзу начальнiк CRS, сорокап'ятитисячний вiйсько якого Аляксандр Сангвiнеттi вже зробив так шырока розрекламованим i надзвичайно непопулярним за попереднi два рокi.
  
  З мiркувань прасторы галава CRS сидiв бiля пiднiжжя стала, обличчям да мiнiстра. Залишилося останн" мiсце мiж начальнiкам CRS i палкоѓнiкам Сен-Клером у нижньому правым кутi. У ньому сидiв вялiкi незграбний чоловiк, випари якого, вiдавочна, дратували вибагливого палкоѓнiка злiва. Мiнiстр папрасiѓшы Макса Фэрнэ взяти його з сабою на зустрiч. Iм яе рэлiзу комiсар Морiс Був'", галава Кримiнальної бригади PJ.
  
  "Отже, джентльмени, мi стоїмо на цьому", - продовжив мiнiстр. - Тепер вi всi прачыталi звiт палкоѓнiка Роллана, який лежить перад кожним iз вас. I тепер вi почули вiд мене значнi обмеження, якi прэзiдэнт, у iнтересах гiдностi Францiї, уважав зобов'язаним накласти на нашi зусилля, щоб вiдвернути цю загрозу для його особистостi. Я шчэ раз пiдкреслю, що пiд гадзiну правядзення розслiдування тая будь-яких подальших дiй ма" бути абсалютная та"мниця. Зайве говорити, що вi всi зобов'язу"теся дотримуватися поѓнага мовчання i не обговорюватимете це харчавання нi з кiм за межами цi"ї кiмнати, докi iншу асобу не буде вта"мничено у цю та"мницю.
  
  "Я закликав вас усiх сюды, тому що менi зда"ться, що б мi не збиралися робити, ресурси всiх департаментiв, якi тут представленi, рана чы пiзно повиннi бути використанi, i вi, керiвники департаментiв, не повиннi мацi жодних сумнiвiв щодо верхiвки. прiоритет, якого вимага" ця справа. За будь-яких обставин це вiнавата вимагати вашої негайної особистої уваги. Не буде делегування молодшим, за винятком завдань, якi не розкривають прычыну вимоги".
  
  Вiн знову зробив паѓзу. З обох бокiв стала деякi галаве тверезо кiѓнулi. Iншi не зводили вачэй з доповiдача або з дось" перад iмi. У дальньому кiнцi комiсар Був'" дивився на адным багатым доме, випускаючи короткi сплески дзiму з кутика рота, начы чырвонае iндiанець, що посила" сигнали. Палкоѓнiк вiйськово-повiтряних сiл, що стояв паруч, морщився вiд скурнага викиду.
  
  "Зараз, - продовжив мiнiстр, - я думаю, я можу запитати вашi iдеї щодо цього харчавання. Палкоѓнiку Ралан, чы малi вi успiх у своїх розслiдуваннях у Вiднi?
  
  Галава Служби дiй вiдвiв погляд вiд власного звiту, скосу поглянув на генерала, який керував SDECE, алё не отримав нi пiдбадьорення, нi насупленого погляду.
  
  Генерал Ґiбо, пам ' ятаючи, що пiвдня протверезiв начальнiка вiддiлу R. 3 праз ранкове рiшення Роллана використати вiденський офiс для власних розвiдок, дивився прама перад сабою.
  
  - Так, - сказаѓ палкоѓнiк. "Сьогоднi вранцi тая завалачы аператыѓнiкi у Вiднi правялi запити ѓ Pension Kleist, невеликому прыватнаму готелi на Брукнералле". Смуроду везлi з сабою фотографiї Марка Радэна, Рэнэ Монклера тая Андрэ Кассона. Не було гадзiне передати їм фотографiї Вiктора Ковальського, яких не було ѓ Вiднi.
  
  "Стойжник готелю заявiѓшы, що впiзнав принаймнi двох чоловiкiв. Алё вiн не мiг їх розмiстити. Деякi грошi перейшли з рук у рукi, i його папрасiлi пошукати готельний ре"стр за днi мiж 12 i 18 червня, останнiй яе рэлiзу днём, калi тро" керiвникiв OAS разам оселилися ѓ Римi.
  
  Зрештою вiн заявiѓшы, що запам'ятав обличчя Радэна як людини, яка забронювала нумар на iм'я Шульца 15 червня. Клерк сказаѓшы, шчо вiн мав форму дiлової конференцiї завалачы, провiв нiч у тiй кiмнатi тая пiшов наступного дня.
  
  "Вiн пам 'ятав, що у Шульца яе рэлiзу товариш, дуже вялiкi чоловiк iз похмурими манерамi, таму вiн пам' ятав Шульца. Вранцi да нього прийшли дво" чоловiкiв i правялi нараду. Цi дво" вiдвiдувачiв маглi бути Кассоном i Монклером. Вiн не мiг бути впевнений, алё думаѓ, що бачив принаймнi аднаго з iх ранiше.
  
  "Клерк сказаѓшы, що чоловiки залишалися у своїй кiмнатi цiлий дзень, за винятком аднаго разу пiзно вранцi, колi Шульц i велетень, як вiн називав Ковальського, пiшли на пiвгодини. Нiхто з iх не обiдав i не схадзiѓшы їсти".
  
  "Чы їх взагалi вiдвiдував п'ятий чоловiк?" - нетерпляче запитав Сангвiнеттi. Ралан продовжував сваю доповiдь, як i ранiше, рiвними тонамi.
  
  "Увечерi да iх на пiвгодини при"днався шчэ адзiн чоловiк. Клерк сказаѓшы, що запам'ятав, тому що вiдвiдувач увiйшов да готелю так швiдка i попрямував прама сходамi, що клерк не мав шанцу його побачити. Вiн падумаѓшы, шчо вiн, мабуть, адзiн iз гасцей, який зберiг свiй ключ. Алё вiн побачив хвiст чоловiчого пальта, що пiднiмався сходамi. Праз кiлька секунд чоловiк знову опинився ѓ залi. Клерк яе рэлiзу упевнений, що це той самий чоловiк праз палiто.
  
  "Чоловiк скористався стацiонарним тэлефонам i папрасiѓшы, щоб його гэтай язали з кiмнатою Шульца, нумар 64. Вiн сказаѓшы два речення французькою, потiм поклав слухавку й повернувся сходамi. Вiн провiв там пiвгодини, потiм пiшов, не сказаѓшы бiльше нi слова. Приблизно праз гадзiну пiсля цього дво" iнших, якi вiдвiдали Шульца, вийшли окремо. Шульц i велетень залишилися на нiч, а вранцi пiсля снiданку пiшли.
  
  "Єдиний опис, який клерк мiг кацi пра вечiрнього вiдвiдувача, яе рэлiзу такий: високий, вiк невiдомий, риси обличчя були вочевидь правильнi, алё вiн носив темнi окуляри, вiльно розмовляв французькою, i мав свiтле волосся, залишене досить довгим i зачесаним з чола".
  
  "Чы " шанец залучити чоловiка, щоб вiн допомiг скласти фотографiю бландзiна?" - запитав прэфект полiцiї Папон.
  
  Ралан похитав галавою.
  
  'Мiй . . . нашi агенти видавали сабе за вiденських полiцейських у цивiльному. На шчасце, адзiн iз iх мiг видатися за вiденця. Алё це маскарад, який не може тривати нескiнченно. З чоловiком довелося допитуватись на стiйцi ре"страцiї".
  
  "Ми повиннi отримати кращий опис, нiж цей", - запротестував начальнiк вiддiлу архiвiв. "Чы згадувалося якесь iм'я?"
  
  - Нi, - сказаѓшы Ралан. - Тыя, що вi щойно почули, - вынiк трьох часоѓ, витрачених на допит клерка. Скурныя кропка зникала знову i знову. Бiльше нiчога вiн не пам ' ята". Це найкращий опис, який вiн мiг кацi.
  
  "Чы не маглi б вi вихопити його, як Аргу, щоб вiн мiг вигадати карцiну цього вбивцi тут, у Парижi?" - спитав палкоѓнiк Сэн-Клер.
  
  - втрутився мiнiстр.
  
  "Бiльше не може бути викрадань. Мi ѓсё шчэ ѓ суперечцi з Мiнiстерством закордонних справ Нiмеччини праз викрадання Аргуда. Такi речi можуть спрацювати адзiн раз, але не знову".
  
  "Звiсно, у такiй серйознiй справi зникнення парцье можна зробити бiльш обережним, нiж справа Аргуда?" запропонував галава ДСТ.
  
  - У будзь-якому разi сумнiвно, - цiха сказаѓшы Макс Фэрнэ, - чы буде дуже корисною фотографiя чоловiка ѓ круглих темних окулярах з iдентифiкацiйного коду. Дуже небагато зображень Identikit, створених на основi нiчим не примiтного випадку, який тривав двадцять секунд два мiсяцi таго, калi-небудь схожi на злочинця, колi його зрештою спiймали. Бiльшiсть такiх фотографiй можуть бути зображенi на пiвмiльйона людзей, а деякi насправдi вводять ѓ аман".
  
  "Отож, окрiм Ковальського, який мёртвы i який розповiв усе, що ведаючы, а це небагато, у свiтi " лише чотири людини, якi знають асобу цього Шакала", - сказаѓшы комiсар Дюкре. "Адзiн - сам чоловiк, а iншi тро" ѓ готелi ѓ Римi. Як щодо спроби напавернути аднаго з iх сюды?
  
  Мiнiстр знову похитав галавою.
  
  "Мої вказiвки щодо цього формальнi. Викрадення знято. Iталiйський уряд збожеволiв бi, якби таке стала за кiлька ярдiв вiд Вiа Кондоттi. Крiм таго, " певнi сумнiви щодо його доцiльностi. Генерал?
  
  Генерал Гiбо звiв очi на зiбрання.
  
  "Ступiнь i якiсть захисного екрану, який Радэн i його дво" поплiчникiв збудували навколо сабе, згiдно зi звiтами моїх агентiв, якi тримають за iмi постiйне спостереження, виключають це також i з практичної пункту зору", - сказаѓшы вiн. Навколо iх вiсiм першокласних колишнiх стрiльцiв Легiону або сiм, якщо Ковальського не замiнили. Всi лiфти, схадзi, пожежна драбина тая дах знаходяться пiд охороною. Це ѓключала б вялiкую перестрiлку, ймовiрно, з використанням газових гранат i автоматiв, щоб врятувати аднаго з iх жывым. Навiть тодi шанец вивезти чоловiка з країни тая п'ятсот кiлометрiв на пiвнiч да Францiї, колi iталiйцi лютують, були б справдi дуже незначними. У нас " людзi, якi " аднымi з найкращих свiтових експертiв ѓ такiх справах, i смуроду кажуць, що це було б майже неможливо, калi не правесцi вiйськову операцiю у стилi камандас".
  
  У кiмнатi знову запала тиша.
  
  - Ну што ж, панове, - сказаѓ мiнiстр, - шчэ якiсь пропозицiї?
  
  "Цього шакала треба знайти. Це зрозумiло, - вiдповiв палкоѓнiк Сэн-Клер. Декiлька iнших за сталом перезирнулися адзiн з адным i пiдняли адзiн-двi бровы.
  
  - Це, звичайно, зрозумiло, - пробурмотiв мiнiстр на чолi стала. "Тыя, шчо мi намага"мося розробити, - це спосiб, у який це можна зробити, у межах, накладених на нас, i на цiй основi, можливо, мi зможемо найкраще вирiшити, який iз представлених тут вiддiлiв найкраще пiдiйде для цi"ї роботи".
  
  "Охорона прэзiдэнта республiки, - грандiозно оголосив Сэн-Клер, - ма" залежати ѓ останнiй iнстанцiї, колi всi iншi не впоралися з президентським корпусам безпеки тая особистим персаналам прэзiдэнта. Я можу вас запевнити, мiнiстре, викона"мо свiй обов'язок".
  
  Деякi затятi професiонали заплющили очi вiд неудаваної втоми. Комiсар Дюкре кiнуѓшы на палкоѓнiка погляд, який, якби погляд мiг убити, збив бi Сен-Клера.
  
  - Хiба вiн не зна", що Старий не слуха"? - гаркнув Ґiбо собi пiд нiс да Роллана.
  
  Роджэр Фрэй пiдняв очi, щоб зустрiтися з очима прыдворнага Єлисейського палацу i продемонстрував, чому вiн служыць мiнiстром.
  
  - Звичайно, палкоѓнiк Сен-Клер абсалютна правий, - промурчав вiн. "Мi всi викона"мо свiй обов'язок. I я впевнений, що палкоѓнiку спала на думку, що якщо певне вiдомство вiзьме на сабе вiдповiдальнiсть за знищення цi"ї змови, алё не досягне цього, або навiть використа" методи, здатнi ненавмисно прынесцi розголос всупереч бажанням прэзiдэнта, певне несхвалення неминуче впаде на галаву таго, хто зазнав невдачi".
  
  Загроза висiла над довгим сталом бiльш вiдчутна, нiж заслона синього дзiму з калыскi Був'". Худнеем блiде обличчя Сен-Клера помiтно напружилося, а ѓ його вачах вiдбилася тривога.
  
  "Мi всi тут усвiдомлю"мо обмеженi можливостi, якi ма" президентський корпус безпеки", - катэгарычна сказаѓшы комiсар Дюкре. "Мi проводимо гадзiну ѓ безпосереднiй близькостi вiд асобiны прэзiдэнта. Вiдавочна, це розслiдування ма" бути набагато масштабнiшим, нiж маглi б правесцi мої спiвробiтники, не нехтуючи своїми основними обов'язками".
  
  Нiхто йому не заперечував, бо кожен начальнiк вiддiлу ведаючы, що сказане начальнiкам охорони прэзiдэнта праѓда. Але й нiхто iнший не бажав, щоб на нього впав погляд мiнiстра. Роджэр Фрэй озирнувся навколо стала й зупинився на окутаному димом корпусi комiсара Був'" у дальньому кiнцi.
  
  - Що цi дума"ш, Був'"? Вi шчэ не казалi?"
  
  Дэтэктыѓ витягнув люльку з рота, спромiгся випустити бризку пахучого дзiму прама ѓ обличчя Сен-Клеру, який обернувся да нього, i спокiйно загаварыѓшы, нiби виклав кiлька простих фактiв, якi щойно спалi йому на думку.
  
  "Менi зда"ться, мiнiстре, що SDECE не може розкрити цю людину праз своїх агентiв ѓ OAS, оскiльки навiть OAS не знають, хто вiн; що Служба дiй не може його знищити, оскiльки вони не знають, каго знищити. DST не може забрати його на кордонi, оскiльки вони не знають, каго перехопити, а RG не може надати нам жодної документальної iнформацiї пра нього, оскiльки вони не знають, якi документи шукати. Полiцiя не може його заарештувати, бо не зна", каго арештовувати, а CRS не може його переслiдувати, оскiльки не знають, каго смуроду переслiдують. Уся структура сiл безпеки Францiї безсила праз шлюб iменi. Таму менi зда"ться, що першы завдання, без якого всi iншi пропозицiї втрачають сэнс, - кацi цiй людинi iм'я. З iм'ям мi отриму"мо обличчя, з обличчям - пашпарт, з пашпартам - арешт. Алё знайти iм'я тая зробити це та"мно - це чыстае детективна робата".
  
  Вiн знову замовк i встромив дужку калыскi мiж зубамi. Тыя, шчо вiн сказаѓшы, було перетравлено кожним iз чоловiкiв за сталом. Нiхто не мiг це завинити. Сангвiнеттi повiльно кiѓнуѓшы бiля мiнiстра.
  
  - А хто, комiссаре, найкращий дэтэктыѓ у Францiї? цiха запитав мiнiстр. Був'" кiлька секунд задумався, перш нiж знову вийняти трубку.
  
  - Найкращий дэтэктыѓ у Францiї, месь", - мiй власний заступнiк, комiсар Клод Лебель.
  
  - Викличте його, - сказаѓшы мiнiстр внутрiшнiх даведка.
  
  
  
  ЧАСТИНА АДНАГО
  
  Анатомiя полювання
  
  
  
  РОЗДIЛ ДЕСЯТИЙ
  
  Праз гадзiну Клод Лебель вийшов iз канферэнц-зале приголомшений i спантеличений. Протяг п'ятдесяти хвилин вiн слухав, як мiнiстр внутрiшнiх даведка розповiдав йому пра завдання, яке стаяла попереду.
  
  Колi вiн увiйшов да кiмнати, йому було запропоновано сiсти у кiнцi стала, затиснутий мiж галавою CRS i його начальнiкам, Був'". Мовчачи вiд iнших чотирнадцяти чоловiкiв, вiн прачытаѓшы звiт Роллана, усвiдомлюючи, що цiкавi очi оцiнюють його в е усiх бокiв.
  
  Колi вiн вiдклав звiт, у ньому почалося хвилювання. Навiщо йому дзвонити? Потiм виступив мiнiстр. Це не булай нi консультацiя, нi прохання. Це булай дырэктыва, а потiм щедрий брифiнг. Вiн заснував бi власний офiс; вiн мав бi необмежений доступ да всi"ї необхiдної iнформацiї; усi ресурси органiзацiй, очолюваних людзьмi, якi сидять за сталом, будуць у його розпорядженнi. Понесенi витрати не повиннi були обмежуватися.
  
  Кiлька разiв йому натякали на патрэбу цiлковитої та"мницi, яка " обов'язковою вимогою самага глави дзяржавы. Поки вiн слухав, його серце стискалося. Прасiлi - нi, вимагали - неможливого. Йому не було на чому йти. Злочину не було - поки що. Пiдказок не було. Свiдкiв не було, крiм трьох, з якими вiн не мiг поговорити. Проста iм'я, кодове iм'я тая увесь свiт для пошуку.
  
  Клод Лебель яе рэлiзу, як вiн ведаючы, добрым полiцейським. Вiн завжди яе рэлiзу добрым полiцейським, повiльним, точним, методичним, старанним. Лише зрiдка вiн виявляв спалах натхнення, необхiдний, щоб перетворити хорошого полiцейського на чудового дэтэктыва. Алё вiн нiколи не випускав iз увагi той факт, шчо ѓ полiцейськiй роботi дев'яносто дев'яць вiдсоткiв зусиль - це руцiна, неефективе розслiдування, перевiрка тая подвiйна перевiрка, кропiтка побудова мережi частин, докi частини не стануть цiлим, цiле табары сiтка, i нерат нарештi охоплю" злочинця справою, яка не проста потрапить ѓ загалоѓкi, але й вiдстоюватиметься ѓ судi.
  
  Вiн яе рэлiзу вiдомий у PJ як трохi трудолюбивий, методичний чоловiк, який ненавидiв публiчнiсть i нiколи не правёѓшы прэс-конференцiй, на яких деякi його колеги створили сваю репутацiю. I ѓсё ж вiн неухильно просувався уверх, вирiшуючи свої справи, засуджуючи своїх злочинцiв. Колi тры рокi таму з'елi явилася вакансiя на посадi керiвника вiддiлу вбивств Кримiнальної бригади, навiть iншi ѓ черзi на цю пасад погодилися, шчо було справядлiва, що Лебель отримав цю робату. Вiн мав добрi стабiльнi результати у вiддiлi вбивств i за тры рокi жодного разу не змiг добитися арешту, хоча аднаго разу обвинуваченого виправдали праз технiчну дэталь.
  
  Як керiвник вiддiлу вбивств, вiн бiльше привернув увагу Морiса Був'", начальнiка всi"ї бригади, тая шчэ аднаго копа старога зразка. Отже, колi Дюпюї раптово памёр кiлька тижнiв таго, саме Був'" папрасiѓшы, щоб Лебель стаѓшы його новим заступнiкам. Були деякi ѓ PJ, якi пiдозрювали, що Був'", який гадзiне багато загруз у адмiнiстративних подробицях, цiнував пiдлеглого, який пiшов на пенсiю, який мiг спокiйно впоратися з вялiкiмi справами, що викликали загалоѓкi, не вкрадаючи грому свого начальнiка. Алё, можливо, смуроду проста були немилосердними.
  
  Пiсля наради ѓ мiнiстерствi копiї доповiдi Роллана зiбрали на зберiгання ѓ сейфi мiнiстра. Лише Лебелю дазволiлi залишити копiю Був'". Єдине його прохання полягало ѓ тым, щоб йому дазволiлi конфiденцiйно звернутися да керiвникiв деяких пiдроздiлiв кримiнального розслiдування вялiкiх країн, у своїх справах яких, ймовiрно, " особистiсть професiйного вбивцi, як Шакал. Без такої спiвпрацi, вiн зазначив, було б неможливо навiть почати шукати.
  
  Сангвiнеттi запитав, чы можна покластися на такiх людзей, щоб вони тримали язик за зубамi. Лебель вiдповiв, шчо вiн особисто зна" цiхi людзей, з якими йому потрiбно гэтай язатися, i що його запити не будуць офiцiйними, а стосуватимуться особистих контактiв, якi iснують мiж бiльшiстю вищих полiцейських захiдного свiту. Пiсля деяких роздумiв мiнiстр задовольнив прохання.
  
  А тепер вiн стояв ѓ холi, чекаючи на Був'" й спостерiгаючи, як начальнiкi вiддiлiв проходять повз нього, колi виходили. Деякi коратка кiвалi й праходзiлi далi; iншi наважувалися спiвчутливо посмiхнутися, бажаючи добранiч. Майже останнiм, поки Був'" цiха радився з Максам Фэрнэ ѓ канферэнц-залi, вийшов аристократичний палкоѓнiк зi штабу Єлисейського палацу. Лебель ненадовго вловив його iм'я, як людзi, якi сидiли за сталом, були представленi, як Сэн-Клер дэ Вiллабан. Вiн зупинився перад маленькiм i веселим комiсаром i зiрнуѓшы на нього з пагана прихованою огидою.
  
  "Я сподiваюся, комiсаре, що вi досягнете успiху у своїх розслiдуваннях, i це швiдка", - сказаѓшы вiн. - Мi ѓ палацi будемо уважно стежити за вашым прогресом. У випадку, калi вам не вдасться знайти цього бандыта, я можу вас запевнити, шчо вiн знайдеться. . . наслiдки.
  
  Вiн розвернувся на абцасах i спустився сходамi да фой". Лебель нiчога не сказаѓшы, лише кiлька разiв швiдка мiргнуѓшы.
  
  Адным iз факторiв складзе Клода Лебеля, який призвiв да його успiху ѓ розслiдуваннi злочинiв протяг останнiх двадцяти рокiв, вiдколи вiн при"днався да полiцiї Четвертої Республiки як молодий дэтэктыѓ у Нормардiї, булай його здатнiсть надихати людзей з упевненiстю поговорити з iм.
  
  Йому бракувало iмпозантної маси Був'", традицiйного вобразу аѓтарытэту закона. Вiн також не мав розуму зi словамi, якi були прыкладам багатьох молодих детективiв новага поколiння, якi тепер прийшли ѓ сiлу, якi маглi знущатися над свiдком i розплакатися над iм. Нестачi вiн не вiдчував.
  
  Вiн усвiдомлював, що бiльшiсть злочинiв ѓ будзь-якому суспiльствi скою"ться проти маленькiх людзей, або " свiдками проти маленькiх людзей, крамаря, продавця, листоношi чы банкiвського службовця. Цi людзi, яких вiн мiг змусити говорити з iм, i вiн це ведаючы.
  
  Частково це було праз його розмiр; вiн яе рэлiзу маленькi i багато в чому нагадував карикатуристiв зображення чоловiка-пiдкаблучника, який, хоча нiхто ѓ вiддiлi не ведаючы пра це, яе рэлiзу саме такiм.
  
  Його сукня булай тьмяною, пожмаканий касцюм i макiнтош. Його манера булай м'якою, майже вибачливою, i ѓ його запитi свiдка надати iнформацiю вунь, кажа, настiльки рiзко контрастувала зi ставленням свiдка пiд гадзiну його першої бесiди з законам, що свiдок яе рэлiзу схильний цяпло ставитися да дэтэктыва як да притулку вiд грубiсть пiдлеглих.
  
  Алё було шчэ щось. Вiн очолював вiддiл убивств найпотужнiшої кримiнальної полiцiї Європи. Вiн дзесяць рокiв пропрацював дэтэктывам у кримiнальнiй бригадi вiдомої судової полiцiї Францiї. За лагiднiстю й уявною прастатой ховалося по"днання проникливого розуму й наполегливої вiдмови пiддаватися роздратуванням чы залякуванням будзь-кiм, калi вiн виконував робату. Йому погрожували деякi з найзлiснiших босiв угруповань Францiї, якi, швiдка клiпаючи очима, якими Лебель зустрiв такi пiдходи, вважали, що їхнi попередження були належним чынам прийнятi. Лише згодом, ужо з тюремної камери, смуроду малi дозвiл усвiдомити, що недооцiнили м'якi карi очi тая вуса iз зубною щiткою.
  
  Двiчi його залякували заможнi тая впливовi асобiны: аднаго разу, калi промисловець хотiв, щоб аднаго зi своїх молодших спiвробiтникiв звинуватили ѓ розтратi на пiдставi побiжного погляду на докази аѓдытара, i аднаго разу, калi лезо суспiльства побажало розслiдування. у смерць молодої актриси вiд наркотикiв.
  
  У першому випадку розслiдування справ промисловця призвело да виявлення деяких iнших i набагато бiльших розбiжностей, якi не малi нiчога спiльного з молодшим бухгалтарам, алё якi змусили промисловця пошкодувати, шчо вiн поїхав да Швейцарiї, поки вiн мав шанец. Iншага разу, калi гаспадар свiтла закiнчився тривалим перiодом перебування ѓ штатi, колi вiн, на шкада, калiся потурбувався очолити вiце-групу зi свого пентхаус на авеню Вiктора Гюго.
  
  Реакцiя Клода Лебеля на зауваження палкоѓнiка Сен-Клера полягала ѓ таго, шчо вiн клiпав очима, як докорений шкаляр, i мовчав. Алё згодом це жодним чынам не вплинуло на його виконання обов'язкiв, якi йому доручили.
  
  Колi застанься людина вийшла з канферэнц-усё, да нього при"днався Морiс Був'". Макс Фэрнэ побажав йому удачi, коратка потиснув руку й рушив униз сходамi. Був'" поплескав долонею па плячы Лебеля, як шынка.
  
  ' Eh, bien, mon petit Claude . Так воно i ", гейн ? Гаразд, це я запропонував пi-джэйк займатися цiм бiзнесом. Це було "дине, що можна було зробити. Тi iншi гаварылi б па колу вiчно. Хадзi, поговоримо ѓ машинi". Вiн повiв униз, i смуроду вдвох залiзли ѓ кузаѓ "Сiтроена", який чекав у дворi.
  
  Було за дев'яту часiну, i над Нейї залишився лише цёмна-фiолетовий колiр. Автомобiль Був'" пронiсся па авеню дэ Марiньї тая над площею Клемансо. Лебель зiрнуѓшы праворуч i уверх на блискучу рiчку Єлисейських полiв, чыя велiч лiтньої ночi не пераставала дивувати й хвилювати його, незважаючи на дзесяць рокiв, що мiнулi вiдтодi, як вiн приїхав iз провiнцiї.
  
  Був'" нарештi загаварыѓшы.
  
  "Тобi доведеться кинути усё, що цi ты робiш. усе Повнiстю очистiть стiл. Я доручу Фав'" тая Малкосту взятися за вашi невирiшенi справи. Вам потрiбен новий офiс для цi"ї роботи?"
  
  "Нi, я вiддаю перевагу сво"му теперiшньому".
  
  "Дабро, дабро, алё вiдтепер це табары штаб-квартирою операцiї "Знайди шакала". Бiльш нiчога. правiльна? Хтось хоче вам допомогти?"
  
  'Так. Керон, - сказаѓшы Лебель, маючи на увазi аднаго з молодших iнспекторiв, якi працювали з iм у вiддiлi вбивств i якого вiн привiв на нову пасад помiчника начальнiка кримiнальної бригади.
  
  "Дабро, у вас " Керон. Будзь-хто iнший?'
  
  'Нi, дякую. Алё Керон вiнаваты шляхты".
  
  Був'" на кiлька хвилин задумався.
  
  "Усе вiнавата бути дабро. Смуроду не можуть очiкувати цудаѓ. Вiдавочна, у вас вiнаваты бути помiчник. Але не кажiть йому протяг години або двох. Я подзвоню Фрэй, колi прыйдзi ѓ офiс, i папрашу офiцiйний дозвiл. Аднак нiхто iнший не вiнаваты шляхты. Це було б у пресi протяг двох днiв, якби це вийшло".
  
  "Бiльше нiхто, тiльки Керон", - сказаѓшы Лебель.
  
  ' Бон . Є адна застанься рiч. Перад тым, як я залишив зустрiч, Сангвiнеттi запропонував усiй групi, яка булай там сьогоднi ввечерi, рэгулярна iнформувати пра прогресо i подiї. Фрэй погодився. Мi з Фернетом намагалися завадити цьому, алё програли. Вiдтепер скурнага вечора у мiнiстерствi буде ваш брифiнг. Рiвно аб десятiй".
  
  - О Божа, - сказаѓшы Лебель.
  
  "Теоретично, - продовжував Був'" з важкою iронi"ю, - мi всi будемо готовi надати нашi найкращi поради тая пропозицiї. Не хвилюйся, Клода, мi з Фернет теж будемо там, якщо вовiка почнуть гризти".
  
  "Це да подальшого повiдомлення?" - спитав Лебель.
  
  "Боїться так. Праблема ѓ тым, що для цi"ї операцiї нема" розкладу. Вi проста повиннi знайти цього вбивцю, перш нiж вiн потрапить да Вялiкага Чарльза. Мi не зна"мо, чы " ля самага чоловiка розклад, чы яким вiн може бути. Це може бути хiтом заѓтра вранцi, можливо, шчэ не праз мiсяць. Вi повиннi припустити, що вi працю"те безперервно, поки його не спiймають або принаймнi iдентифiкують i не знайдуть. Вiдтодi я думаю, що хлопцi з Action Service зможуть подбати пра ѓсё".
  
  "Зграя головорiзiв", - пробурмотiв Лебель.
  
  - Зрозумiло, - лёгка вiдповiв Був'", - алё смуроду мучацца сво" застосування. Мi живемо ѓ жахливi часи, мiй дорогий Клод. На додаток да величезного зростання звичайної злочинностi мi ма"мо полiтичну злочиннiсть. Є речi, якi проста необхiдно зробити. Смуроду їх роблять. У будзь-якому випадку, проста спробуй знайти цей гнiт, га".
  
  Машына ѓ'явiць їхала на Quai des Orfevres i павярнула праз вароты PJ. Праз дзесяць хвилин Клод Лебель повернувся ѓ кабiнет. Вiн пiдiйшов да вiкна, вiдчинив його й висунувся, дивлячись праз рiчку на набережну Вялiкiх Огюстенiв на лiвому березi перад сабою. Хоча його вiдокремлювала вузька смуга Сенцы, дэ вона обтiкала Iль-дэ-ла-Сiте, вiн яе рэлiзу досить близько, щоб побачити вiдвiдувачiв у розставлених уздовж набережної ресторанiв i почути смiх i дзвiн пляшок пра келихи з вiном.
  
  Якби вiн яе рэлiзу iншою людиною, йому магло б спати на думку усвiдомити, що повноваження, наданi йому за останнi дев'яносто хвилин, зробили його, принаймнi на деякий гадзiну, найвпливовiшим полiцейським у Європi: що нiхто, крiм прэзiдэнта, або мiнiстр внутрiшнiх даведка мiг бi накласти вета на його запiты щодо аб "ктiв; шчо вiн мiг майже мобiлiзувати армiю, якщо це можна було зробити та"мно. Йому також магло выратаваць на думку, що хоч i високi його сили, смуроду залежали вiд успiху; що завдяки успiху вiн мiг бi увiнчати сваю кар'"ру ѓшанаваннямi, алё що у разi невдачi вiн може бути зламаний, як Сэн-Клер дэ Вiллаубан коса вказав.
  
  Алё оскiльки вiн яе рэлiзу такiм, яким яе рэлiзу, вiн не думаѓ нi пра що з цього. Вiн спантеличився, як вiн патлумачыць па тэлефоне Амелi, що не павернецца додому да подальшого розпорядження. У дверi постукали.
  
  Iнспектори Малкост i Фав'" прийшли, щоб забрати дось" чотирьох справ, над якими працював Лебель, колi його викликали ранiше таго вечора. Вiн пiвгодини iнформував Малкоста пра двi справи, якi йому доручив, а Фав'" - пра двi iншi.
  
  Калi смуроду пiшли, вiн важко зiтхнув. У дверi постукали. Це яе рэлiзу Люсь"н Карон.
  
  - Менi щойно дзвонили з кабiнету комiсара Був'", - почав вiн. "Вiн сказаѓшы менi доповiсти вам".
  
  'Абсалютна вiрно. Да подальшого повiдомлення мене зняли з усiх рутинних обов'язкiв i далi досить особливу робату. Вас призначили бути моїм помiчником".
  
  Вiн не стаѓшы пiдлещуватися Керону, розповiдаючи, що папрасiѓшы маладога iнспектора нагоды його праваю рукою. Задзвенiв настiльний тэлефон, вiн пiдняв трубку й коратка послухав.
  
  "Правiльна, - продовжив вiн, - Був'" сказаѓшы, що вi отримали дозвiл безпеки, щоб вам сказалi, пра що йдеться. Для початку вам краще прочитати це".
  
  Поки Керон сидiв на стiльцi перад сталом i читав тэчку Роллана, Лебель прибрав зi стала всi тэчкi тая нотатки, що залишилися, i склав їх на неохайнi полицi позаду. Офiс наѓрад чы яе рэлiзу падобны на нервовий цэнтр найбiльшого полювання на людзей у Францiї. Офiси полiцiї нiколи не виглядають асаблiва. Лебель не стаѓшы винятком.
  
  Його розмiри були не бiльше дванадцяти футiв на чотирнадцять, з двома вiкнами на пiвденнiй сторонi, що виходили на рiчку у бiк жвавого сота Латинського кварталу, що згрупувався навколо бульвары Сен-Мiшель. Крiзь одне з вiкон пранiкалi гукi ночi й цяпле лiтн" повiтря. У кабiнетi було два стала: адзiн для Лебеля, який стояв спiнаю да вiкна, iнший для сакратара, який стояв уздовж схiдної стiни. Дверi були навпроти вiкна.
  
  Крiм двох столiв i двох стiльцiв позаду iх, яе рэлiзу шчэ адзiн вертикальний стiлець, крiсло бiля дзвярэй, шiсть вялiкiх сiрих шаф для документiв, що стаялi майже вздовж усi"ї захiдної стiни, i чиї аб "днанi вярхi пiдтримували нiзкай довiдникiв i законiв. кнiжкi тая адзiн набiр книжкових полиць, розташованих мiж вiкнами тая заповнених альманахамi тая файламi.
  
  З ознак хаце булай лише фотографiя ѓ рамцi на столi Лебеля, на якiй зображена пишна й рiшуча жiнка, якою булай мадам Амелi Лебель, i дво" дiтей, простая дiвчина ѓ окулярах у сталевiй оправi й касiчкi i юнак iз такiм жа м'яким виразом обличчя. i ставiцца як його бацька.
  
  Керон дачытаѓшы i пiдвiв очi.
  
  - Мерде , - сказаѓшы вiн.
  
  "Як вi кажете, une enorme merde ", - вiдповiв Лебель, який рiдко дозволяв собi а рiзкi словы. Бiльшiсть топ-комiсарiв PJ були вiдомi своїм найближчим спiвробiтникам пiд прiзвиськами на кшталт le Patron або le Vieux, алё Клод Лебель, мабуть таго, шчо вiн нiколи не пiѓшы бiльше нiж маленькi аперытыѓ, не курив i не лаявся, i неминуче нагадував молодшим з дэтэктывамi пра адзiн iз їхнiх колишнiх шкiльних учителiв яе рэлiзу вiдомий у вiддiлi вбивств, а останнiм гадзiнай i ѓ калiдорах адмiнiстративного паверсе начальнiка бригади як le Professeur . Якби вiн не яе рэлiзу такiм добрым виловлювачем злодiїв, вiн бi стаѓшы чимось на зразок веселої фiгури.
  
  - Цiм не менше, - продовжував Лебель, - послухайте, поки я розповiм вам деталi. Це буде останнiй випадок, колi я встигну".
  
  Протяг тридцяти хвилин вiн iнформував Керона пра подiї дня, вiд зустрiчi Роджэра Фрея з прэзiдэнтам да зустрiчi ѓ канферэнц-залi мiнiстерства, да його власного рiзкого виклику за рекомендацi"ю Морiса Був'" да рэшткавага налаштування офiсу ѓ дэ смуроду зараз сидiли як штаб-кватэра полювання на Шакала. Карон мовчки слухав.
  
  - Божа, - сказаѓшы вiн нарештi, колi Лебель закiнчив, - смуроду вас завалiлi . Вiн на мить замислився, а потiм з тривогою й занепоко"нням подивився на свайго начальнiка. " Мон комiсар , вi зна"те, що вони далi вам це, тому що бiльше нiхто цього не хоче?" Цi зна"ш, що з табою зроблять, якщо цi вчасно не спiйма"ш цього чоловiка?"
  
  Лебель кiѓнуѓшы iз вiдтiнком смутку.
  
  - Так, Люсь"не, я ведаю. Я нiчога не можу зробити. Менi далi робату. Тож вiдтепер мi проста повиннi це робити".
  
  "Алё в е чого нам почати?"
  
  "Мi почина"мо з таго, що визна"мо, що ма"мо найширшi повноваження, якi калi-небудь надавалися двом полiцейським у Францiї, - весела вiдповiв Лебель, - таго мi iмi користу"мося.
  
  "Для початку влаштуйся за той стiл. Вiзьмiть нататнiк i запам'ятайте наступне. Перавесцi мого звичайного сакратара або отримати оплачувану вiдпустку да подальшого повiдомлення. Нiкого iншого не можна впустити ѓ та"мницю. Цi станеш моїм помiчником i сакратаром разам. Вiзьмiть тут розкладне лiжко з екстреної допомоги, бiлизну тая падушкi, засоби для прання тая голiння. Вiзьмiть перколятор з кавою, малаком i цукром, привезеним iз їдальнi тая встановленим. Нам знадобиться багато кави.
  
  - Пiдiйди да комутатора й пакарай їм залишити дзесяць зовнiшнiх лiнiй i аднаго аператара постiйно у розпорядженнi цього офiсу. Якщо вони сваряться, направте їх особисто да Був'". Що стосу"ться будь-яких iнших прохань вiд мене щодо зручностей, звертайтеся безпосередньо да начальнiка вiддiлу тая називайте мо" iм'я. На шчасце, тепер цей офiс ма" прiоритет сярэд усiх iнших допомiжних послуг - за наказам. Пiдготуйте циркулярний мемарандум, копiї для скурнага начальнiка вiддiлу, який яе рэлiзу присутнiй на сьогоднiшнiй вечiрнiй зустрiчi, готовий для мого пiдпису, оголосивши, що тепер вi мiй "диний помiчник i ма"те права вимагати вiд iх усё, пра що я папрасiѓшы бi їх особисто, якби я не яе рэлiзу залучений. Зрозумiв?'
  
  Керон закiнчив писати й пiдвiв очi.
  
  "Зрозумiв, шефе. Я можу робити це ѓсю нiч. Що " першочерговим?'
  
  "Телефонний комутатор. Я хачу, щоб на цьому яе рэлiзу добры чоловiк, найкращий, який ѓ iх ". Звернiться да галаѓнога адмiнiстратора у нього вдома i знову процитуйте Був'" за аѓтарытэт".
  
  'Правiльна. Чого мi хочемо вiд iх насамперед?"
  
  "Я хачу, як тiльки смуроду це отримають, прямий зв'язок особисто з керiвником вiддiлу вбивств кримiнальної полiцiї сямi країн. На шчасце, бiльшiсть iз iх я ведаю особисто з минулих засiдань Iнтерполу. У деяких випадках я ведаю заступнiка начальнiка. Якщо вi не можаце отримати адзiн, вiзьмiть iнший.
  
  "Цi країни: Сполученi Штати, це означа" Управлiння внутрiшньої розвiдки ѓ Вашингтонi. Великобританiя, помiчник комiсара (з харчавання злочинностi) Скотланд-Ярду. Бельгiя. Голландiя. Iталiя Захiдна Нiмеччина. Пiвденна Афрыка. Отримайте їх вдома або ѓ офiсi.
  
  - Колi вi отрима"те скурнага з iх па адным, органiзуйте серiю телефонних дзвiнкiв iз кiмнати гэтай язку Iнтерполу мiж мною тая мiж iмi сьомою тая десятою ранку з iнтервалом у двадцять хвилин. Звернiться да служби гэтай язку Iнтерполу тая забронюйте дзвiнки, оскiльки кожен начальнiк вiддiлу вбивств на iншому кiнцi погоджу"ться бути ѓ власнiй кiмнатi гэтай язку ѓ прыкметычений гадзiну. Дзвiнки мучацца бути особистими на частотi УВЧ, i не вiнавата бути жодного прослуховування. Переконайте скурнага з iх, що тыя, що я маю сказати, призначено лише для їхнiх вух i ма" першочергове значення не лише для Францiї, а й, можливо, для їхнiх власну країну. Да шостої години ранку пiдготуйте менi спiс iз сямi заброньованих дзвiнкiв ѓ парадку їх послiдовностi.
  
  "Цiм гадзiнай я йду да вiддiлу вбивств, щоб перевiрити, чы пiдозрювали калi-небудь iноземного вбивцю у Францiї, алё його не затримали. Зiзнаюся, нiчога ѓ цьому рядку не спада" на думку, i ѓ будзь-якому випадку я пiдозрюю, що Радэн яе рэлiзу бi обережнiшим у сво"му виборi. Тепер цi зна"ш, що робити?"
  
  Керон, який виглядав трохi ошелешеним, пiдняв погляд зi своїх кiлькох сторiнок нашкрябаних нотаток.
  
  "Так, шэфу, я зрозумiв. Бон , я краще вiзьмусь да роботи. Вiн потягнувся да тэлефоне.
  
  Клод Лебель вийшов з кабiнету й попрямував да сходiв. Колi вiн це зробив, годинник Нотр-Даму далi на островi прабiѓшы пiвнiч, i свiт перейшов у ранак 12 серпня.
  
  
  
  РОЗДIЛ ОДИНАДЦЯТИЙ
  
  Палкоѓнiк Рауль Сен-Клер дэ Вiллабан прибув додому незадовго да пiвночi. Попереднi тры години вiн прискiпливо друкував свiй звiт про вечiрню нараду ѓ Мiнiстерствi внутрiшнiх даведка, який мав бути на столi генеральнага сакратара Єлисейського королiвства зранку.
  
  Вiн асаблiва старався над звiтом, розiрвавши двi грубi копiї, перш нiж яе рэлiзу задоволений, а потiм обережно набраѓшы третю на чыста копiю самостiйно. Було дратiвливо займатися чорним завданням друкувати, i вiн не звик да цього, алё це було перевагою, шчо вiн зберiгав та"мницю вiд будзь-якого сакратара, факт, пра який вiн без вагань вказав у своїй головi. звiту, а також дозволити йому пiдготувати дакумент для виготовлення першим дiлом вранцi, що, як вiн сподiвався, не залишиться непомiченим. Якщо пощастить, доповiдь опиниться на столi прэзiдэнта праз гадзiну пiсля таго, як її прочита" Генеральны сакратар, i це також не зашкодить йому.
  
  Вiн асаблiва ретельно пiдбирав правильну фразеологiю, щоб кацi лёгкi натяк на тыя, що письменник не схвалю" перадачу такої важливої справи, як безпека глави дзяржавы, у одноосiбнi рукi полiцейського комiсара, людини, яка бiльше звикла да навчання. i досвiд у розкриттi дрiбних злочинцiв з невеликим розумом або талентам.
  
  Не варты було б йти надто далёка, бо Лебель мiг навiть знайти сваю людину. Але ѓ тым випадку, калi вiн цього не зробив, це також було тыя, що яе рэлiзу хтось достатньо наполегливий, щоб сумнiватися ѓ мудростi вибору Лебеля ѓ той гадзiну.
  
  Бiльше таго, вiн дакладна не брав да Лебеля. Звичайна маленькая людина булай його особистим судженням. "Безсумнiвно володiв компетентним записом", - було його формулювання у звiтi.
  
  Розмiрковуючи над першими двома примiрниками, якi вiн напiсаѓшы вiд рукi, вiн дiйшов висновку, що найвигiднiшою для нього позицi"ю було б не виступати прама проти призначення цього пiдвищеного канстэбля з самага початку, оскiльки призначення було узгоджено зборами у цiлому, i калi вiн буде проти вибору, його запитуватимуть про конкретнi прычыны; але, з iншого баку, уважно стежити за всi"ю операцi"ю, вiд iменi президентського секретарiату, i бути першим, хто вказу", з належною тверезiстю, на неефективнiсть у проведеннi розслiдування, як i калi смуроду малi мiсце .
  
  Його мiркування пра тыя, як найкраще стежити за цiм, що задумаѓшы Лебель, перервав телефонний дзвiнок вiд Сангвiнеттi, щоб повiдомити йому, що мiнiстр у останню хвилину прийняв рiшення головувати на нiчних нарадах аб десятiй вечора, щоб заслухати звiт про хiд роботи. вiд Лебеля. Ця кампазiтар i педагог порадувала Сен-Клера. Це вирiшило його праблему замiсть нього. Виконавши невелику домашню робату завалачы, вiн зможе поставити сильнi тая доречнi запитання дэтэктыву тая розповiсти iншим, що принаймнi ѓ президентському секретарiатi не помiчають серйозностi тая невiдкладностi ситуацiї.
  
  Особисто вiн не дуже скронь ставiлi шанец вбивцi, навiть якщо вбивця яе рэлiзу ѓ майбутньому. Президентська охорона булай найефективнiшою у свiтi, i частина його роботи ѓ секретарiатi полягала ѓ тым, щоб розробляти органiзацiю публiчних виступiв прэзiдэнта тая маршрути, якими вiн слiдуватиме. Вiн мала побоювався, що цей iнтенсивний i ретельно спланований екран безпеки мiг проникнути якийсь iноземний стрiлок.
  
  Вiн увiйшов праз вхiднi дверi сво"ї кватэры i почув, як його новоспечена коханка покликала його зi спальнi.
  
  "Це цi, любий?"
  
  "Так, Черi . Звичайно це я. Вi були самотнi?"
  
  Вунь, кажа, вибiгла зi спальнi, одягнена у плiвчасту чорну нiчну кашулю ѓ стилi бебi-дол, оброблену мереживом на шиї тая прыполе. Непряме свiтло вiд нiчної лампi, що пробивалося крiзь вiдчиненi дверi спальнi, вимальовувало вигини тiла її молодої жiнки. Як завжди, колi вiн побачив сваю каханку, Рауль Сен-Клер вiдчув трапятанне задоволення вiд таго, що вона його i так моцна ѓ нього закохана. Його характар, аднак, яе рэлiзу вiтати сабе за цей факт, а ня будзь-яке щасливе провидiння, яке магло їх звести разам.
  
  Вунь, кажа, обiйняла його за шию голими рукамi й довго поцiлувала з вiдкритим ротам. Вiн вiдповiв як мiг, усе шчэ стискаючи партфель i вечiрню газету.
  
  "Ходiть, - сказаѓшы вiн, калi смуроду розiйшлися, - лягайте ѓ лiжко, i я при"днаюся да вас". Вiн даѓшы їй ляпаса па нiзе, щоб пришвидшити її шлях. Дiвчина праскочыла назад у спальню, кинулася на лiжко й розвела кiнцiвки, схрестивши рукi на шиї, пiднявши грудзей.
  
  Сен-Клер увiйшов да кiмнати без партфеля й задоволено зiрнуѓшы на неї. Вунь, кажа, хтиво посмiхнулася у вiдповiдь.
  
  За два тижнi спiльного спiлкування вунь, кажа, зрозумiла, що лише найявнiша навiюванiсть у по"днаннi з припущенням грубої тiлесностi може породити будь-яку пожадливiсть iз безсокових стегон кар'"рного прыдворнага. Особисто Жаклiн ненавидiла його так сама моцна, як i ѓ першы дзень їхньої зустрiчi, алё вунь, кажа, зрозумiла, що тыя, чого йому не вистача" ѓ мужностi, вiн може компенсувати балакучiстю, асаблiва щодо його важливостi у схемi прамоѓ у Єлисейському палацi.
  
  "Поспiшай, - прошепотiла вунь, кажа, - я хачу цябе".
  
  Сен-Клер усмiхнувся зi щирим задоволенням i зняв туфлi, поклавши їх паруч бiля нiг нiмого офiцiанта. Слiдом пiшов пiджак, кишенi якого обережно висипалися на стiльницю туалетнага столiка. Далi прийшли штани, якi ретельно склали й поклали на висунуту руку нiмого офiцiанта. Його довгi тонкi ногi стирчали з-пiд хвостикiв кашулi, начы бiлi спицi.
  
  "Що цябе так довго тримало?" запитала Жаклiн. "Я чекав багато рокiв".
  
  Сен-Клер похмуро похитав галавою.
  
  - Звiсно, нiчога, пра що тобi варты ламати галаву, мая люба.
  
  "Ой, цi злий". Вунь, кажа, рiзко перевернулася на бiк, удавано похмурившись, павярнуѓшыся обличчям вiд нього, зiгнувши колiна. Його пальцi ковзнули па вузлу краватки, колi вiн дивився ѓ iнший бiк кiмнати на каштанава волосся, що спалахнуло на плечi, i повнi стегна, якi тепер оголила коротенька нiчна кашуля. Шчэ п'яць хвилин, i вiн яе рэлiзу готовий спати, застiбаючи ґудзики на шовковiй пiжамi з монограмою.
  
  Вiн витягнувся на лiжку паруч iз ёю й провiв рукою ѓнiз па талiї да верхiвки її стегна, пальцi ковзнули да простирадла й охопили набряк теплої сiдницi.
  
  "Тодi ѓ чому справа?"
  
  "Нiчога".
  
  "Я думаѓ, цi хочеш займатися коханням".
  
  "Цi проста не да"ш менi жодних пояснень. Я не можу подзвонити тобi ѓ офiс. Я лежав тут годинами, хвилюючись, що з табою магло щось трапитися. Вi нiколи ранiше не запiзнювалися так, щоб менi не подзвонили".
  
  Вунь, кажа, перевернулася на спiну й подивилася на нього. Спершись на лiкоть, вiн прасунуѓшы вiльну руку пiд нiчну кашулю й почав м'яцi адну з її грудзей.
  
  "Слухай, любий, я яе рэлiзу дуже зайнятий. Було щось на кшталт кризи, з чимось я мав розiбратися, перш нiж змiг втекти. Я б зателефонував, алё там були людзi, якi ѓсё шчэ працювали, постiйно вскакуючи ѓ офiс i виходячи з нього. Кiлька з iх знають, що мо"ї дружини нема". Менi здалося б дивним дзвонити додому праз комутатор".
  
  Вунь, кажа, прасунула руку крiзь його пiжаму, щоб обхопити млявий пенiс, i булай винагороджена лёгкiм тремтiнням.
  
  "Не магло бути нiчога такога вялiкага, щоб цi не мiг кацi менi шляхты, що запiзнишся, любий. Я хвилювався ѓсю нiч".
  
  "Ну, нема" спажывецкi бiльше хвилюватися. Спустiться на мене, вi зна"те, що менi це подоба"ться".
  
  Вунь, кажа, засмiялася, пiдняла iншу руку, щоб стягнути його галаву ѓнiз i спазнала його за мочку вуха.
  
  "Нi, вiн цього не заслугову". Ва ѓсякiм разi нi. Вунь, кажа, сцiснула повiльно твердiючий ѓкол з докором. Дихання палкоѓнiка стала помiтно рiдшим. Вiн почав цiлувати її з вiдкритим ротам, його рука м'яла спочатку адзiн, а потiм iнший сасок так моцна, що вона звивалася.
  
  "Лiзь на мене", - гаркнув вiн.
  
  Вунь, кажа, трохi поворухнулась i розв'язала шнурок пiжами. Рауль Сен-Клер спостерiгав, як грыва каштанавага волосся спада" з її галаву, огортаючи його живiт, лiг на спiну й зiтхнув вiд задоволення.
  
  "Зда"ться, ОАД ѓсё шчэ переслiду" прэзiдэнта", - сказаѓшы вiн. "Змову виявили сьогоднi завалачы. Пра це пiклуються. Вось що мене тримало".
  
  Почувся цiхi бавоѓна, колi дiвчина вiдвела галаву на кiлька дюймiв.
  
  "Не будзь дурницею, любий, смуроду даѓно закiнчилися". Вунь, кажа, повернулася да свого завдання.
  
  "Смуроду, да бiса, нi. Тепер смуроду найняли iноземного вбивцю, щоб спробувати його вбити. Аеее, не кусай".
  
  Праз пiвгодини палкоѓнiк Рауль Сен-Клер дэ Вiллаубан лежав спати, напiвзаткнувшись обличчям у падушку, i цiха хропiв вiд зусиль. Бiля нього ляжала його коханка, дивлячись крiзь темряву на адным багатым доме, тьмяно освiтлену там, дэ вуличне свiтло просочувалося крiзь крихiтну щiлину, дэ з'елi "днувалися штори.
  
  Тыя, що вона дiзналася, викликало у неї лыжах. Хоча ранiше вунь, кажа, нiчога не ведала пра подiбну змову, вунь, кажа, магла сама зрозумiти важливiсть зiзнання Ковальського.
  
  Вунь, кажа, мовчки чекала, докi нiчний годинник iз сяючим цыферблатам не вiдзначив аднаму часiну ночi. Пiднявшись з лiжка, вунь, кажа, вийняла вiдэлец внутрiшнього тэлефоне ѓ спальнi з гнiзда.
  
  Перш нiж пiдiйти да дзвярэй, вунь, кажа, схилилася над палкоѓнiкам i булай вдячна, шчо вiн не з цiхi людзей, якi люблять спати ѓ обнiмку зi сво"ю супутницею. Вiн усе шчэ хропiв.
  
  Вийшовши зi спальнi, вунь, кажа, тихенько зачинила дверi, перетнула вiтальню у напрямку калiдоры й зачинила тi дверi за сабою. З тэлефона на столiка ѓ передпокої вунь, кажа, набрала нумар Молiтора. Чекали кiлька хвилин, поки не вiдповiв сонний голас. Вунь, кажа, швiдка казала двi хвилини, отримала пiдтвердження й поклала трубку. Праз хвилину вунь, кажа, знову лягла ѓ лiжко, намагаючись заснути.
  
  Усю нiч керiвникiв кримiнальних службаѓ полiцiї п'яцi "вропейських країн, Амерыкi тая Пiвденної Афрыкi будзiлi мiжмiськими дзвiнками з Парыжа. Бiльшiсть iз iх були роздратованi й соннi. У Захiднiй Європi гадзiну яе рэлiзу такий самий, як паризький, малий ранак. У Вашингтонi булай дев'ята часоѓ вечора, колi подзвонили з Парыжа, i начальнiк вiддiлу вбивств ФБР яе рэлiзу на званiй вечерi. Лише з третьої спроби Керон змiг дiстати його, i тодi їхню розмову затьмарили балаканина гасцей i дзвiн келихiв iз сусiдньої кiмнати, дэ точилася вечiрка. Алё вiн отримав повiдомлення й погодився бути ѓ кiмнатi гэтай язку штаб-кватэры ФБР аб другiй годинi ночi за вашингтонським гадзiнай, щоб прийняти дзвiнок вiд комiсара Лебеля, який мав подзвонити йому з Iнтерполу аб 8 ранку за паризьким гадзiнай.
  
  Кримiналiсти бельгiйської, iталiйської, нiмецької тая голландської полiцiї всi, вiдавочна, були добрымi сiм'янинами; скурнага розбудили па черзi, i пiсля таго, як кiлька хвилин послухали Керона, погодилися бути ѓ своїх кiмнатах гэтай язку у той гадзiну, калi Керон запропонував прийняти особистий дзвiнок вiд Лебеля у надзвичайно термiновiй справi.
  
  Ван Руйс iз Пiвденної Афрыкi яе рэлiзу пастава мiстом i не зможе повернутися да штаб-кватэры да сходу сонця, таму Керон пагаварыѓшы iз Андэрсанам, своїм заступнiкам. Лебель, колi вiн почув, не яе рэлiзу незадоволений, оскiльки вiн ведаючы Андэрсана досить дабро, алё Ван Руйса зовсiм не ведаючы. Крiм таго, вiн пiдозрював, що Ван Руйс яе рэлiзу радше полiтичним призначенням, тодi як Андэрсан калiся яе рэлiзу констеблем, як i сам вiн.
  
  Дзвiнок надiйшов да пана Ентонi Меллiнсона, помiчника комiсара з харчавання злочинностi Скотланд-Ярду, у його будинку у Бекслi незадовго да четвертої години. Вiн загарчав на знак пратэсту супраць наполегливого брязкання дзвiнка бiля його лiжка, потягнувся да муштука й пробурмотiв "Меллiнсон".
  
  - Мiстер Ентонi Меллiнсон? запитав голас.
  
  "Кажу". Вiн знизав плечима, щоб зняти з плячэй постiльну бiлизну, i зiрнуѓшы на годинник.
  
  "Мене звуть iнспектор Люсь"н Карон, iз Французького Нацiонального Аб "днання. Я дзвоню вiд iменi комiсара Клода Лебеля.
  
  Голас, який дабро говорив англiйською, але з моцным акцэнтам, лунав чiтко. Вiдавочна, трафiк на лiнiї у тую часiну яе рэлiзу слабким. Меллiнсон нахмурився. Чому лихачi не маглi подзвонити ѓ цивiлiзований гадзiну?
  
  'Так.'
  
  - Менi зда"ться, що вi зна"те комiсара Лебеля, мiстере Меллiнсон.
  
  Меллiнсон на мить замислився. Лебель? О, так, друже, яе рэлiзу начальнiкам вiддiлу вбивств у PJ. Не дуже шукав, алё вiн отримав результати. Два рокi таму я дуже допомiг таго вбитому англiйському турысту. У пресi це магло бути пагана, якби смуроду не спiймали вбивцю вдвiчi швидше.
  
  - Так, я ведаю комiсара Лебеля, - сказаѓшы вiн у трубку. 'Пра що це?'
  
  Бiля нього його дружына Лiлi, збентежена розмовою, бурчала увi снi.
  
  "Виникла дуже термiнова справа, яка також вимага" великої обережностi. Я допомагаю комiсару Лебелю у цiй справi. Це дуже незвичайний випадок. Комiсар хотiв бi зателефонувати вам особисто у вашу кiмнату гэтай язку ѓ Ярдi сьогоднi аб дев'ятiй годинi. Чы не маглi б вi бути присутнiми, щоб прийняти дзвiнок?"
  
  Меллiнсон на мить замислився.
  
  "Це звичайне розслiдування мiж полiцейськими сiламi, якi спiвпрацюють?" запитав вiн. Якби це було так, смуроду маглi б використовувати звичайну мережу Iнтерполу. Аб дев'ятiй годинi ѓ Ярдi було напружено.
  
  - Нi, мiстере Меллiнсон, не так. Мова йде про асабiсты прохання комiсаря да вас пра невелику обережну допомогу. Можливо, у цiй справi нiчога не вплине на Скотленд-Ярд. Швидше за ѓсё так. Калi гэта так, то було б краще, якби офiцiйного запиту не було".
  
  Меллiнсон падумаѓшы. За сво"ю iхняя прырода вiн яе рэлiзу обережною людиною i не мав бажання брати доля ѓ та"мних розслiдуваннях iноземної полiцiї. Якщо яе рэлiзу ско"ний злочин, або злочинець втiк да Британiї, це вже iнша справа. Чому у такiм випадку та"мниця? Потiм вiн згадав випадок багаторiчної давнини, колi його паслалi знайти й напавернути доньку мiнiстра кабiнету, яка заблукала з гарним молодим дияволом. Дiвчинка булай неповнолiтньою, таго маглi висунути звинувачення у позбавленнi дитини батькiвської опiки. Трохi маргiнальний. Алё мiнiстр хотiв, щоб уся справа була зроблена без шэпту, що дiйшов да преси. Iталiйська полiцiя дуже допомогла, колi пару знайшли у Веронi, граючи Рамэа i Джуль"тту. Гаразд, тож Лебелю потрiбна допомога у мережi Old Boy. Для цього були мережi Old Boy.
  
  "Дабро, я прийму дзвiнок. 9:00.'
  
  "Щиро дякую, мiстере Меллiнсон".
  
  'Надобранiч.' Меллiнсон поклав трубку на мiсце, паставiѓшы будзiльнiк на шiсть тридцять замiсть сьомої й знову пiшов спати.
  
  У маленькiй i затишнiй холостяцькiй квартирi, поки Перiс спар на свiтанку, вчитель середнього вiку ходив туди-сюды па пiдлозi тiсної лiжку. Сцэна навколо нього булай хаотичною: кнiгi, газетi, журнали тая рукапiсы ляжалi розкиданi па стале, крiслам i канапы, i навiть на покривалi вузького лiжка, поставленого ѓ нiшу ѓ дальньому кiнцi кiмнати. У iншiй нiшi ракавiна булай переповнена немитим посудом.
  
  Пiд гадзiну нiчних прогулянок його думкi зациклювалися не на неприбраному станi його кiмнати, бо пiсля його усунення з пасады дырэктара лiцею ѓ Сiдi-бель-Аббесi тая втрати чудового будинку з двома слугамi, якi да нього прийшли, вiн навчився жити так, як зараз. Його праблема булай ѓ iншому.
  
  Колi над схiдними околицями починало свiтати, вiн нарештi сiв i узяѓшы адзiн iз паперiв. Його погляд знову пробiг па другiй головнiй статтi на сторiнцi iноземних новiны. Воно було пiд загалоѓкам: "Правадыры ОАД сховалися ѓ римському готелi". Прачытаѓшы його востанн", вiн вирiшив, накiнуѓшы лёгкi макiнтош, який захистив вiд ранкової прохолоди, i вийшов з кватэры.
  
  Вiн спiймав круїзне таксi на найближчому бульварi й пакараѓшы водi"вi вiдвезти його да Пiвнiчного вакзала. Незважаючи на тыя, що таксi висадило його на передньому дворi, вiн пiшов зi станцiї, щойно таксi вiд'їхало, перетнув дарогу тая зайшов да аднаго з нiчних кафэ цього раёне.
  
  Вiн замовив каву тая металевий дыск для тэлефоне, залишив каву на прылаѓку тая пiшов у глибину кафэ, щоб набрати нумар. Запити довiдникiв накiравалi його да Мiжнародної бiржi, i вiн запитав ѓ iх нумар готелю ѓ Римi. Вiн отримав його протяг шiстдесяти секунд, поклав трубку на мiсце i пiшов.
  
  У кафэ за сто метрiв ѓнiз па вулицi вiн знову скористався тэлефонам, цього разу, щоб запитати мiсцезнаходження найближчого цiлодобового поштового вiддiлення, з якого можна здiйснювати мiжнароднi дзвiнки. Йому сказалi, як вiн i очiкував, що за рогам вiд головної станцiї " адна.
  
  На поштi вiн зателефонував на римський нумар, який йому далi, не назвавши готель, уяѓленняѓ цiм нумарам, i тривожно чекав двадцять хвилин, поки вiн прийде.
  
  "Я хачу поговорити з синьйором Пуать"", - сказаѓшы вiн iталiйському голасу, який вiдповiв.
  
  " Сiньйор Чэ? - запитав голас.
  
  'Il Signor Francesi. Пуать". Пуать" . . .'
  
  Чэ ? - паѓтарыѓшы голас.
  
  " Франчезi, франчезi" . . .' - сказаѓшы чоловiк у Парижi.
  
  ' Ах, так, il signor francesi. Momento, per favore . . .'
  
  Пролунала серiя клацань, потiм втомлений голас вiдповiв французькою.
  
  - Добра. . .'
  
  - Слухай, - наполегливо сказаѓшы чоловiк у Парижi. "У мене небагато гадзiне. Вiзьмiть олiвець i запишiть тыя, що я кажу. Почина"ться. "Вальмi да Пуать". Шакал розiрвався. Повторюю. Шакал розiрвався. Ковальського забралi. Спiвав перад смертю. Кiнець". Зрозумiв?
  
  - Ой , - сказаѓшы голас. "Я перадам це".
  
  Валмi паставiѓшы слухавку на мiсце, поспiшно аплацiѓшы рахунок i метнувся з будiвлi. За хвилину вiн загубився ѓ натовпi пасажирiв, що вибiгали з галаѓнога холу станцiї. Сонце було за гарызонтам, нагрiваючи тротуари тая прохолодне нiчне повiтря. За пiвгодини пах ранку, круасанiв i меленої кави зникне пiд пеленою вихлопних газiв, паху тiла тая несвiжого тютюну. Праз двi хвилини пiсля таго, як Валмi зникла, бiля поштового вiддiлення зупинилася машына, i дво" чоловiкiв з DST поспiшили всередину. У аператара шчыта ѓзялi опис, алё вiн мiг описати будзь-каго.
  
  У Римi Марка Радэна розбудили аб 7.55, калi чоловiк, який провiв нiч на черговому поверхом нижче, потиснув його за плячы. Вiн митт"во прокинувся, напiвпiднявшись з лiжка, намацуючи пiд подушкою пiстолет. Вiн розслабився й буркнуѓшы, калi побачив над сабою обличчя екслегiонера. Погляд на тумбачку пiдказав йому, шчо вiн ѓсё адно праспаѓшы. Пiсля багатьох рокiв у тропiках його звичний гадзiну прокидався набагато ранiше, а серпневе сонце Рыму вже було скронь над дахами. Алё тижнi бездiяльностi, правядзення вечiрнiх часоѓ за грою ѓ пiке з Монклером i Кассоном, випивання занадто великої кiлькостi чырвонае вiна, вiдсутнiсть гiдних назв фiзичних направа - усе разам зробило його млявим i сонним.
  
  - Повiдомлення, мон палкоѓнiк . Хтось щойно телефонував, здавалося, поспiшав".
  
  Легiонер простягнув аркуш з нататнiка, на якому були нашкрябанi розрiзненi фрази Валмi. Радэн адзiн раз прачытаѓшы повiдомлення, а потiм вистрибнув iз тонкага простирадла лiжка. Вiн закруцiѓ навколо талiї бавовняний саронг, який зазвичай носив, звичка зi Сходу, i знову прачытаѓшы повiдомлення.
  
  - Гаразд. Вiдхилити. Легiонер вийшов з кiмнати i спустився ѓнiз.
  
  Радэн кiлька секунд цiха й напружено лаявся, зiм'явши аркуш паперу ѓ руках. Праклёнаѓ, праклёнаѓ, праклёнаѓ, праклёнаѓ Ковальський.
  
  Першi два днi пiсля зникнення Ковальського вiн думаѓ, що чоловiк проста втiк. Останнiм гадзiнай було кiлька вiдступiв вiд справи, оскiльки сярэд радавога складу з'елi явилося переконання, що ОАД зазнала невдачi i зазна" невдачi у своїй метi вбити Шарля дэ Голя тая повалити нинiшнiй уряд Францiї. Алё вiн завжди думаѓ, що Ковальський залишиться вiрним да останнього.
  
  I тут були докази таго, шчо вiн з якоїсь незрозумiлої прычыны повернувся да Францiї або, можливо, яе рэлiзу пiдiбраний у Iталiї тая викрадений. Тепер здавалося, шчо вiн загаварыѓшы, звичайно, пiд тиском.
  
  Радэн щиро оплакував свого померлого слугу. Значна репутацiя, яку вiн здобув як бойовий салдат i камандзiр, частково ґрунтувалася на його величезнiй турботi пра своїх людзей. Вiйськовi салдатi цiнують цi речi бiльше, нiж будь-який вiйськовий тэарэтык може собi уявити. Тепер Ковальський яе рэлiзу мёртвы, i Радэн мав небагато iлюзiй щодо спосабе його смертi.
  
  I ѓсё ж важливо було спробувати пригадати саме тыя, що мав розповiсти Ковальський. Зустрiч у Вiднi, назвалi готелю. Звичайно, усе це. Тро" чоловiкiв, якi були на зустрiчi. Для SDECE це не буде новиною. Але шчо вiн ведаючы пра Шакала? Вiн не пiдслуховував бiля дзвярэй, це було дакладна. Вiн мiг розповiсти їм пра високого бiлявого iноземця, який вiдвiдав їх трьох. Це саме па собi нiчога не азначала. Такий iноземець мiг бути гандляром збро"ю або фiнансовим спонсарам. Жодних iмен не згадувалося.
  
  Але ѓ повiдомленнi Валмi згаду"ться Шакал його пiд кодовим iменем. як? Як Ковальський мiг їм це сказати?
  
  З жахом Радэн згадав сцэну, калi смуроду розлучалися. Вiн стояв ѓ дзвярах з англiйцем; Вiктор яе рэлiзу за кiлька футiв у коридорi, роздратований цiм, як англi"ць помiтив його ѓ нiшi, професiонала, переграного iншим професiоналом, який чекав непри"мностей, майже сподiвався на iх. Шчо вiн мав, сказаѓшы Радэн? " Бонсуар , мiстер Шакал". Звiсно, чорт забiрай.
  
  Падумаѓ шчэ раз, Радэн зрозумiв, що Ковальський нiколи не мiг дiзнатися справжнього iменi вбивцi. Це ведалi лише вiн, Монклер i Кассон. Усё адно Валмi мав рацiю. Оскiльки зiзнання Ковальського було ѓ руках SDECE, воно було надто роздуто, щоб його можна було вiдновити. У iх булай зустрiч, готель, мабуть, смуроду вже пагаварылi з парцье; смуроду малi обличчя i фiгуру людини, кодове iм'я. Не магло бути сумнiву, що вони здогадалися пра тыя, пра що здогадався Ковальський, - що бландын яе рэлiзу убивцею. Вiдтодi сiтка навколо дэ Голя затягнулася; вiн вiдмовиться вiд усiх публiчних заходiв, вiд усiх виходiв зi свого палацу, вiд усiх шансiв для вбивцi дiстати його. Це було закiнчено; операцiя булай зiрвана. Йому доведеться вiдкликати "Шакала", наполягати на поверненнi грошаѓ за вирахуванням усiх витрат i компенсацiї за витрачений гадзiну i проблеми.
  
  Потрiбно було вирiшити адну рiч, i швiдка. Треба термiново попередити самага Шакала, щоб вiн припинив операцiї. Радэн ѓсё шчэ яе рэлiзу достатньо командним офiцером, щоб не посилати людину за його наказам на мiсiю, успiх якої стаѓшы неможливим.
  
  Вiн викликав охоронця, якому пiсля вiд'їзду Ковальського доручив щодня ходзiць на головну пошту забирати пошту тая, якщо потрiбно, телефонувати, i докладно його проiнформував.
  
  Аб дев'ятiй охоронець яе рэлiзу на поштi й запитав нумар тэлефона ѓ Лондонi. Мiнула двадцять хвилин, перш нiж задзвонив тэлефон на iншому кiнцi. Комутатор жэстам паказаѓшы французу ѓ кабiну прийняти дзвiнок. Вiн пiдняв слухавку, колi операторка паставiла її, i послухав цззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззз. . . паѓза . . . bzzz-bzzz англiйського тэлефоннага дзвiнка.
  
  Таго ранку Шакал пiднявся рана, бо мав багато справ. Тры основнi валiзи вiн перевiрив i запакував минулого вечора. Лише дзяржальню залишилося доповнити його губкою тая приладдям для голiння. Вiн випив двi свої звичнi кубкi кави, вмився, прийняв душ i поголився. Упакувавши туалетнi приналежностi, що залишилися на нiч, вiн закрив ручну валiзу й залишив усi чотири предмети бiля дзвярэй.
  
  Вiн зробив собi швидкий снiданок iз я"чнi, апельсiнавага соку тая шчэ чорної кави на маленькiй, алё компактнiй кухнi кватэры, i з'елi їв його в е кухоннага стала. Будучы охайним i методичним чоловiком, вiн злив останн" малако ѓ ракавiну, розбив два яйця, що залишилися, i також вилив їх у ракавiну. Залишки апельсiнавага соку, якi вiн випив, викинув банку ѓ кошик для смiття, а залишок хлiба, я"чної шкаралупи тая кавової гущi потрапив у смiтник. Нiщо, що залишилося, наѓрад чы зiпсу"ться пiд гадзiну його вiдсутностi.
  
  Нарештi вiн одягнувся, вибрав тонкi шовковий светр з горловиною, блакiтна-сiрий касцюм iз особистими дакументамi на iм'я Даґґана, сотню фунтiв готiвкою, цёмна-сiрi шкарпетки й тонкi чорнi мокасини. Доповнювали ансамбль неодмiннi темнi окуляри.
  
  Аб дев'ятiй п'ятнадцятiй вiн узяв свiй багаж, па двi штукi ѓ кожну руку, зачинив за сабою плоскi дверi, що самозамикалися, i спустився ѓнiз. Да Саѓт-Одлi-стрiт було кiлька хвилин ходьби, i вiн схопив таксi на розi.
  
  "Лондонський аеропорт, будiвля нумар два", - сказаѓшы вiн водi"вi.
  
  Колi таксi вiд'їхало, тэлефон у його квартирi почав дзвонити.
  
  Булай десята часоѓ, калi легiонер повернувся да готелю бiля Вiа Кондоттi й розповiв Родену, що протяг тридцяти хвилин намагався отримати вiдповiдь за лондонським нумарам, який йому далi, алё безуспiшно.
  
  'Що стала?' - спитав Кесон, який адчу пояснення, данi Родену, i бачив, як легiонера звiльнили, щоб повернутися да своїх обов'язкiв охорони. Тры керiвники OAS сидiли ѓ вiтальнi свого нумары. Радэн вийняв iз внутрiшньої кишенi папiрець i перадаѓшы його Кассону.
  
  Кесон прачытаѓшы його й перадаѓшы Монклеру. Нарештi обидва чоловiки глянулi на свого лiдера, шукаючи вiдповiдi. Не було жодного. Радэн сидiв, дивлячись у вiкна праз печенi дахi Рыму, нахмуривши бровы ѓ задумах.
  
  "Колi це прийшло?" - зрештою спитав Кесон.
  
  - Сьогоднi вранцi, - коратка вiдповiв Радэн.
  
  - Вi повиннi його зупинити, - запротестував Монклер. "Їм буде шукати пiвФранцiї".
  
  "Смуроду змусять пiв-Францiї шукати високого бiлявого iноземця", - цiха сказаѓшы Радэн. "У серпнi у Францiї перебува" панад мiльйон iноземцiв. Наскiльки нам вiдомо, у iх нема" нi iменi, нi обличчя, нi пашпарта. Будучы професiоналом, вiн, ймовiрно, використову" фальшывы пашпарт. Їм шчэ належить прайсцi доѓгi шлях, щоб отримати його. Є хорошi шанец, що його попередять, якщо вiн зателефону" Валмi, i тодi вiн зможе знову вибратися.
  
  "Якщо вiн зателефону" Велмi, йому, звичайно, накажуть припинити операцiю", - сказаѓшы Монклер. "Валмi накаже йому".
  
  Радэн похитав галавою.
  
  "Валмi не ма" на це повноважень. Його розпорядження полягають ѓ тым, щоб отримати iнформацiю вiд дiвчини тая передати її Шакалу, колi йому зателефонують. Вiн зробить це, алё нiчога iншого".
  
  - Алё Шакал мусить сам усвiдомити, що усе кiнець, - запротестував Монклер. - Вiн ма" втекти з Францiї, як тiльки вперше зателефону" Валмi.
  
  - Теоретично - так, - замислено вiдповiв Радэн. "Якщо вiн це зробить, вiн поверта" грошi. Багато що пастаѓлена на карту для всiх нас, включаючи нього. Це залежить вiд таго, наскiльки вiн впевнений у власному плануваннi".
  
  Як цi дума"ш, у нього зараз " шанец? . . тепер, калi це стала? запитав Кассон.
  
  - Вiдверто кажучи, нi, - сказаѓшы Радэн. "Алё вiн професiонал. Я теж, па-сво"му. Це склад розуму. Людина не любiць вiдкладати операцiю, яку запланувала особисто".
  
  - Тодi, заради Бога, вiдкличте його, - запротестував Кесон.
  
  "Я не можу. Я б хотiв, якби мiг, алё не можу. Вiн знiк. Вiн у дорозi. Вiн хотiв цього, i тепер вiн це отримав. Мi не зна"мо, дэ вiн i шчо вiн збира"ться робити. Вiн повнiстю сам па собi. Я навiть не можу подзвонити Валмi й наказати йому наказати Шакалу кинути ѓсе це. Зробити це ризику" "розiрвати" Валмi. Зараз нiхто не може зупинити Шакала. Це дуже пiзно.'
  
  
  
  РОЗДIЛ ДВАНАДЦЯТИЙ
  
  Комiсар Клод Лебель повернувся да свого офiсу незадовго да шостої ранку й побачив iнспектора Карона, який виглядав втомленим i напруженим, у сорочцi за сталом.
  
  Перад iм було кiлька аркушiв паперу, вкритих рукописними нотатками. У офiсi дещо змiнилося. На верхнiй шафi для документiв булькав електричний перколятор для кави, виносячи чудовий водар свiжозвареної кави. Паруч стаяла купа паперових стаканчикiв, банка несолодкого малака й пакет цукру. Смуроду прийшли з пiдвальної їдальнi вночi.
  
  У кутку мiж двома партамi було встановлено односпальне лiжко, накрите грубою ковдрою. Кошик для паперiв яе рэлiзу спорожнений i збережений бiля крiсла бiля дзвярэй.
  
  Вiкно ѓсё шчэ було вiдчинене, лёгкi синiй дзiм вiд цыгарэт Керона випливав у прохолодний ранак. За вiкном першi цятки майбутнього дня вкраплювали шпiль Святога Сюльпiса.
  
  Лебель пiдiйшов да свого стала й опустився на стiлець. Хоча мiнула лише двадцять чотири години, як вiн прокинувся вiд останнього сну, вiн виглядав втомленим, як Карон.
  
  - Нiчога, - сказаѓшы вiн. "За останнi дзесяць рокiв я пройшов праз багато чого. Єдиним iноземним полiтичним вбивцею, який калi-небудь намагався дiяти тут, яе рэлiзу Дегельдре, i вiн мёртвы. Крiм таго, вiн яе рэлiзу OAS, i мi його запiсалi як такога. Iмовiрно, Радэн вибрав людину, яка не ма" нiчога спiльного з ОАД, i вiн цiлком правий. За останнi десять рокiв у Францiї спробували це лише чацвёра найнятих вбивць, окрiм домашнього гатунку, а мi отримали трьох. Четвертий вiдбува" довiчне ув'язнення десь ѓ Африцi. Крiм таго, усi смуроду були бандитськими вбивцями, не таго калiбру, щоб застрелити прэзiдэнта Францiї.
  
  "Я гэтай язався з Баргероном з Цэнтральнага архiву, i смуроду проводять повну подвiйну перевiрку, алё я вже пiдозрюю, що у нас нема" цi"ї людини. Радэн ѓ будзь-якому випадку наполiг бi на цьому, перш нiж найняти його".
  
  Карон запалив шчэ адзiн Голлуаз, випустив дзiм i зiтхнув.
  
  "Тож ми повиннi почати з чужога кiнця?"
  
  'Дакладна. Чоловiк такога тыпу, мабуть, десь отримав навчання тая досвiд. Вiн не яе рэлiзу бi адным iз найкращих у свiтi, якби не мiг давесцi це серi"ю успiшних робiт за плечима. Можливо, не прэзiдэнт, алё важливi людзi, бiльшi за простих прислужниць злочинного свiту . Це означа", шчо вiн десь привернув увагу когось. Звичайно. Що вi влаштували?"
  
  Керон узяѓшы адзiн iз аркушiв паперу, показуючи спiс iмен iз лiвим стовпчиком гадзiне.
  
  "Усё сiм виправлено", - сказаѓшы вiн. - Вi почина"те з начальнiка Управлiння внутрiшньої розвiдки аб десятiй на сьому. Це десята на першу ранку за вашингтонським гадзiнай. Я влаштував його спочатку праз пiзню часiну ѓ Америцi.
  
  - Потiм Брусэль аб пiв на восьму, Амстэрдам аб чверть на восьму й Бон аб восьмiй десятiй. З'елi "днання з Йоганнесбургом органiзовано аб восьмiй тридцять, а зi Скотланд-Ярдом аб дев'ятiй. Нарештi аб дев'ятiй тридцять Рым.
  
  - Керiвники вiддiлу вбивств у скурнаму випадку? - спитав Лебель.
  
  'Або еквiвалент. У Скотланд-Ярдi це мiстер Ентонi Меллiнсон, помiчник комiсара з харчавання злочинностi. Зда"ться, у столичнiй полiцiї нема" вiддiлу вбивств. Крiм таго, так, крiм Пiвденної Афрыкi. Менi взагалi не вдалося отримати Ван Руйса, тож вi розмовля"те з помiчником комiсара Андэрсанам".
  
  Лебель на мить замислився.
  
  'Дабро. Я б вiддав перевагу Андэрсану. Аднаго разу мi працювали над кейсам. Є харчавання мови. Тро" з iх розмовляють англiйською. Гадаю, тiльки бельгi"ць казаць французькою. Iншi майже напеѓна можуть говорити англiйською, якщо їм доведеться. . .'
  
  - Нiмець, Дiтрiх, казаць французькою, - уставiѓшы Карон.
  
  - Дабро, тодi я особисто пагавару з тими двома французькою. Для iнших п'яцi менi доведеться залучити вас як перекладача. Нам краще пiти. Давай.'
  
  Було десята без сьомої, колi полiцейська машына з двома дэтэктывамi зупинилася бiля невинних зялёных дзвярэй на крихiтнiй вулицi Поля Валерi, дэ на той гадзiну розташовувалася штаб-кватэра Iнтерполу.
  
  Протяг наступних трьох часоѓ Лебель i Керон сидiли, згорбившись над тэлефонам, у пiдвальнiй кiмнатi гэтай язку, розмовляючи з провiдними злочинцями свiту. Вiд, здавалося б, переплутаних антен на даху будiвлi високочастотнi сигнали випромiнювалися на тры континенти, виливаючись скронь за межi стратосфери, вiдбиваючись вiд iонного шары вгорi, повертаючись на Зямлю за тисячi мiль вiд iншої алюмiнi"вої пластини. стирчить iз черепичного даху.
  
  Довжини хвиль i скремблери були неперехоплюванi. Дэтэктыѓ розмовляв iз дэтэктывам, поки свiт пiѓшы ранкову каву чы останнiй нiчний ковпак.
  
  У кожнiй телефоннiй розмовi звернення Лебеля було приблизно однаковим.
  
  "Нi, комiсаре, я поки не можу поставити цей запiты пра вашу допомогу на рiвень офiцiйного розслiдування мiж нашымi двома полiцейськими сiламi. . . звичайно, я дiю ѓ офiцiйнiй якостi. . . Проста на даний момант мi проста не впевненi, чы навiть умисел на вчинення злочину сформульований чы переведений на стадiю пiдготовки. . . Це харчавання пiдказки, наразi шуто рутинна. . . Що ж, мi шука"мо людину, пра яку зна"мо дуже мала. . . навiть не iм'я, а лише поганий опис. . .'
  
  У скурнаму випадку вiн давав опис так, як найкраще ведаючы. Джала стала хвастом, оскiльки кожен iз його iноземних колег запитував, чому смуроду шукають допомоги тая якi пiдказки вони можуть знайти. Саме у цей момант iнший кiнець дроту напружено замовк.
  
  "Проста це; що кiм бi ця людина не булай чы може бути, вунь, кажа, вiнаватая мацi адну квалiфiкацiю, яка вирiзня" її. . . вiн мав бi бути адным iз найкращих у свiтi професiйних вбивць за кантрактам. . . нi, не гангстерський тригер, а полiтичний убивця з кiлькома успiшними вбивствами за плечима. Нам було б цiкаво дiзнатися, чы " ѓ вас хтось такий, навiть якщо вiн нiколи не дiяв у вашiй країнi. Або будзь-хто, хто навiть спада" на думку".
  
  Неминуче виникла довга паѓза на iншому кiнцi, перш нiж голас вiдновився. Потiм було тихiше, заклопотанiше.
  
  Лебель не мав iлюзiй, що керiвники вiддiлiв убивств головних полiцейських сiл захiдного свiту не зрозумiють, на шчо вiн натяка", алё не можуть сказати. У Францiї булай лише адна мета, яка магла зацiкавити полiтичного вбивцю першої лiги.
  
  Вiдповiдь булай однакова без винятку. 'Так, звiсно. Мi переглянемо всi файлы для вас. Я спробую гэтай язатися з вамi да кiнця дня. О, i, Клод, удачi".
  
  Колi вiн востанн" поклав слухавку радiотелефону, Лебель гадав, скiльки гадзiне мiне, перш нiж мiнiстри закордонних справ i навiть прем'"р-мiнiстри сямi країн дiзнаються пра тыя, що вiдбува"ться. Мабуть, не довго. Щось такога розмiру полiтикам доводилося доповiдати навiть мiлiцiонеру. Вiн яе рэлiзу майже впевнений, що мiнiстри промовчать пра це. Зрештою, мiж полiтичними розбiжностями мiж владними людзьмi ѓ усьому свiтi iснував мiцний зв'язок. Усi смуроду були членамi аднаго клубу - клубу панiв. Смуроду згуртувалися проти спiльних ворогiв, i що може бути ворожiшим для скурнага з iх, нiж дiяльнiсть полiтичного вбивцi? Вiн усё адно усвiдомлював, що якщо розслiдування табары загальновiдомим i потрапить у пресу, його рознесуть па всьому свiту, i йому буде покiнчено.
  
  Єдиними, хто його хвилював, були англiйцi. Якби це можна було залишити лише мiж копами, вiн бi довiрився Меллiнсону.
  
  Алё вiн ведаючы, що да кiнця дня йому доведеться пiднятися глухiмi зычнымi ѓ канцы, нiж Мелiнсон. Мiнула лише сiм мiсяцiв вiдтодi, як Шарль дэ Голь рiзко вiдкинув Британiю вiд Спiльного ринку, а пiсля прес-конференцiї генерала 14 сiчня Мiнiстерство закордонних справ Лондана, навiть настiльки аполiтична iстота, як усвiдомлював Лебель, стала майже лiричним у сваю словесну кампанiю, спрямовану праз полiтичних кореспондентiв проти прэзiдэнта Францiї. Чы використали б смуроду тепер це, щоб помститися старому?
  
  Лебель якусь мить дивився на панэль передавача, яка тепер мовчала, перад сабою. Керон мовчки дивився на нього.
  
  - Давай, - сказаѓшы маленькi комiсар, пiдводячись iз табурэткi й прямуючи да дзвярэй, - давай поснiда"мо й спробу"мо трохi поспати. Бiльше мi не можемо зробити".
  
  Помiчник комiсара Ентонi Меллiнсон поклав слухавку, задумливо нахмурыѓшыся, i вийшов iз кiмнати гэтай язку, не звернувши уваги на привiтання маладога полiцейського, який заходив на ранкову змiну. Вiн ѓсё шчэ хмурився, колi повертався нагару да свого просторого, алё вишукано оформленого кабiнету з выглядам на Тэмзу.
  
  У нього не було жодних сумнiвiв щодо таго, який саме запiты правёѓшы Лебель, i щодо його мотивiв для цього. Французька полiцiя отримала якусь iнформацiю пра тыя, що вбивця вищого класу на волi, i що це вплинуло на iх. Як i передбачив собi Лебель, потрiбно було дуже мала кмiтливостi, щоб визначити, хто мiг нагоды "диною можливою мiшенню у Францiї у серпнi 1963 року для такога вбивцi. Вiн розглядав скрутне становище Лебеля зi знанням полiцейського з давнiм стажам.
  
  - Бiдолашний, - сказаѓшы вiн уголос, дивлячись униз на цяпла й мляву рiчку, що цякла повз Набережну його пiд вiкном.
  
  "Пане?" - запитав його особистий помiчник, який слiдував за iм у кабiнет, щоб покласти ранкову пошту, яка потребувала його уваги, на горiховий стiл.
  
  "Нiчога". Меллiнсон продовжував дивитися у вiкно, поки ПА пiшов. Як бi вiн не вiдчував да Клода Лебеля його завдання захистити свого прэзiдэнта, не маючи змоги розпочати офiцiйне полювання, у нього теж були господарi. Рана чы пiзно їм доведеться повiдомити пра прохання Лебеля да нього таго ранку. Аб десятiй, за пiвгодини, булай щоденна нарадуюцца керiвникiв кафедраѓ. Чы вiнаваты вiн згадувати це там?
  
  Зрештою, вiн вирiшив цього не робити. Досить було б написати офiцiйний, алё приватний мемарандум самому Уповноваженому, у якому викласти сутнасць прохання Лебеля. Необхiднiсть обережностi патлумачыць пiзнiше, калi буде потрiбно, чому це харчавання не було порушены на ранковiй зустрiчi. Цiм гадзiнай не зашкодить правесцi розслiдування, не розкриваючи, чому воно було зроблене.
  
  Вiн сiв за стiл i натиснув адну з кнопак внутрiшнього гэтай язку.
  
  "Пане?" Iз сусiднього кабiнету далiнуѓ голас його сакратара.
  
  - Заходь сюды на хвiлiнку, Джона?
  
  Увiйшов молодий iнспектор дэтэктыва ѓ цёмна-сiрому костюмi, тримаючи у руках нататнiк.
  
  "Джона, я хачу, щоб цi потрапив да Цэнтральнага архiву. Поговорiть особисто з голаслухаючы суперiнтендантом Маркхемом. Скажiть йому, що це прохання вiд мене особисто, i що я зараз не можу пояснити, чому я це роблю. Попросiть його перевiрити всi наявнi запiсу пра вiдомих живих професiйних вбивць у цiй країнi. . .'
  
  - Вбивцi, шэры? ПА виглядав так, начы помiчник комiсара папрасiѓшы правесцi планову перевiрку всiх вiдомих марсiан.
  
  "Так, убивцi. Нi, повторюю, нi, звичайнi гангстерськi головорiзи, якi або мучацца, або вiдомi як здатнi збити когось у ворожнечi ѓ пiдземному свiтi. Полiтичнi вбивцi, Джон, людзi або людина, здатна вбити дабро охоронюваного полiтика чы дзяржаѓнага дiяча за грошi".
  
  - Це бiльше падобна на клi"нтiв спецiального вiддiлення, шэры.
  
  'Так, я ведаю. Я хачу передати ѓсю справу Спецiальному вiддiлу. Алё нам краще спочатку правесцi планову перевiрку. О, i я хачу отримати вiдповiдь так чы iнакше да поѓдня. У ПАРАДКУ?'
  
  - Правiльна, шэры. Я прыступлю да цього".
  
  Праз п'ятнадцять хвилин помiчник комiсара Меллiнсон зайняв сво" мiсце на ранковiй конференцiї.
  
  Колi вiн повернувся да свайго офiсу, вiн погортав пошту, вiдсунув її на бiк стала й пакараѓшы патрульнаму прынесцi йому друкарську машынку. Сидячи сам, вiн надрукував кароткi звiт для комiсара столичної полiцiї. У ньому коратка згадувалося пра ранковий дзвiнок да нього додому, особистий дзвiнок па лiнiї гэтай язку Iнтерполу аб дев'ятiй ранку тая характар запиту Лебеля. Вiн залишив нижню частину мемарандума порожньою i замкнуѓшы її у сво"му столi, щоб зайнятися робочим днём.
  
  Незадовго да дванадцятої постукав i увiйшов ПА.
  
  "Суперiнтендант Маркхем щойно яе рэлiзу iз CRO", - сказаѓшы вiн. "Падобна, у кримiнальних справах нема" нiкого, хто б вiдповiдав цьому опису. Сiмнадцять вiдомих найманих вбивць зi злочинного свiту, шэры; дзесяць у ѓ'явiць язницi i сямёра на волi. Алё всi смуроду працюють на великi бандзi, тут або ѓ вялiкiх мiстах. Супер каже, що нiхто не пiдiйде для роботи проти приїжджого полiтика. Вiн також запропонував спецiальний вiддiл, шэры.
  
  "Так, Джона, дякую. Це ѓсё, що менi потрiбно".
  
  Звiльнивши ПА, Меллiнсон дiстав iз шухляди напалову гатовыя запiску й знову уставiѓшы її ѓ друкарську машынку. Унiзе вiн напiсаѓшы:
  
  На запiты вiддiл кримiнальних справ повiдомив, що у їхнiх справах не виявлено жодної асобiны, яка б вiдповiдала опису тыпу, наданому комiсаром Лебелем. Потiм запiты було перададзена помiчнику комiсара, спецiальний вiддiл".
  
  Вiн пiдписав мемарандум i забраѓшы тры верхнi примiрники. Залишок пiшов у кошик для секретних вiдходiв, щоб потiм бути подрiбнений на мiльйони часток i знищений.
  
  Адзiн з примiрникiв вiн склав у канверт i адресував Уповноваженому. Аднаму вiн занотував ѓ тэчку "Та"мне листування" й замкнуѓшы її ѓ настiнному сейфi. Третю вiн склав i поклав у внутрiшню кишеню.
  
  У блокнотi на столi вiн нашкрябав повiдомлення.
  
  Каму: Комiсару Клоду Лебелю, апекуна генеральнага дырэктара судової полiцiї, Парыж.
  
  "Вiд: помiчник комiсара Ентонi Маллiнсон, AC Crime, Скотланд-Ярд, Лондан.
  
  "Повiдомлення: пiсля вашого запиту ця дата найповнiшого дослiдження кримiнальних записiв не виявила такої асобiны, вiдомої нам, зупинiться. запiты перададзена да спецвiддiлу для подальшої перевiрки, зупинка. будь-яка корисна iнформацiя будзе перададзена вам найближчим гадзiнай, зупинiться. mallinson.
  
  'Гадзiну вiдправки: . . . 12.8.63.'
  
  Лише пiв на дванадцяту мiнула. Вiн пiдняв слухавку, а калi аператар вiдповiла, запитав помiчника комiсара Дiксона, керiвника спецiального вiддiлення.
  
  "Привiт, Алек? Тонi Маллiнсон. Вi можаце придiлити менi хвилину? Я б хотiв, алё не можу. Менi доведеться обмежити обiд бутэрбродам. Це буде адзiн iз цiхi днiв. Нi, я проста хачу побачити вас на кiлька хвилин, перш нiж вi пiдете. Дабро, дабро, я зараз пiду".
  
  Проходячи па кабiнету, вiн кiнуѓшы канверт, адресований уповноваженому, на стiл ПА.
  
  "Я проста пiду да Дiксона з SB. Вiднеси це да офiсу комiсара, Джона? Особисто. I перадай це повiдомлення адрасату. Напишiть це самостiйно ѓ належному стилi".
  
  'Так, сяр.' Меллiнсон стояв над сталом, а очi iнспектора пробiгали повiдомлення. Смуроду розширювалися, калi даходзiлi да кiнця.
  
  'Джон. . .'
  
  "Пане?"
  
  "I мовчiть пра це, будзь ласка".
  
  'Так, сяр.'
  
  - Дуже цiха, Джона.
  
  - Нi слова, шэры.
  
  Меллiнсон коратка посмiхнувся йому й вийшов з кабiнету. ПА прачытаѓшы повiдомлення Лебелю вдруге, згадав запити, якi вiн зробив таго ранку ѓ Records для Меллiнсона, розгадав це для сабе i прошепотiв: "Кровий бiс".
  
  Меллiнсон провiв з Дiксоном двадцять хвилин i фактично зiпсував iншаму майбутнiй клубний обiд. Вiн перадаѓшы начальнiку спецiального вiддiлення залишився примiрник доповiдної запiскi Уповноваженого. Колi вiн пiднявся, щоб пiти, вiн повернувся да дзвярэй, тримаючи руку на ручцi.
  
  "Вибач, Алек, алё це справдi бiльше твая вулиця. Алё якщо вi запита"те менш, у цiй країнi, мабуть, нема" нiчога й нiкого такога калiбру, таму дабро перевiрте запiсу, i вi зможете надiслати тэлексе Лебелю, щоб сказати, шчо мi не можемо допомогти. Мушу сказати, що цього разу я не заздрю йому його роботi".
  
  Помiчник комiсара Дiксон, чи"ю роботою, сярэд iншого, було стежити за всiма диваками тая божевiльними ѓ Британiї, якi маглi б спалахнути на спробу вбити приїжджого полiтика, не кажучи вже пра дзясяткi озлоблених i вередливих iноземцiв, якi мешкають у країнi, вiдчував шчэ бiльше. гостро неможливiсть позицiї Лебеля. Захищати домашнiх i вiзитних полiтикiв вiд неврiвноважених фанатикiв було досить пагана, алё принаймнi зазвичай можна було покластися на iх як на аматорiв, щоб зазнати невдачi перад обличчям його власного корпуса загартованих професiоналiв.
  
  Мацi власного кiраѓнiка дзяржавы - мета для рiдної органiзацiї жорстких колишнiх воякiв булай шчэ гiршою. I ѓсё ж французи перамаглi ОАД. Як професiонал, Дiксон захоплювався iмi. Алё наймання iноземного фахiвця було iншою справою. На її користь, з пункту зору Дiксона, можна сказати лише одне; це скоротило можливостi да такої кiлькостi, шчо вiн не сумнiвався, що не знайдеться англiйця такога калiбру, якого Лебель шукав у кнiгах Спецiального вiддiлення.
  
  Колi Меллiнсон пiшов, Дiксон прачытаѓшы копiю мемарандуму. Тодi вiн викликав власного ПА.
  
  "Будзь ласка, скажiть дэтэктыву-суперiнтенданту Томасу, що я хотiв бi бачити його тут, а . .' вiн зiрнуѓшы на годинник, прыкiнуѓшы, скiльки йому пазыцы значале скорочений обiд. . . рiвно аб другiй годинi.
  
  "Шакал" приземлився на "Brussels National" одразу пiсля дванадцятої. Вiн залишив тры основнi одиницi свого багажу ѓ автоматичнiй камерi схову ѓ головнiй будiвлi термiналу i узяѓшы iз сабою ѓ мiсто лише ручку з особистими прамовамi, гiпс, вати тая бинти. На галаѓнога вокзалi вiн вiдпустив таксi й пiшов да камери схову.
  
  Волокниста валiза з рушницею ѓсё шчэ ляжала на полицi, дэ вiн бачив, як клерк залишив її тижнем ранiше. Вiн пред'явiѓшы рекламацiйний лiст, а взамiн отримав справу.
  
  Недалёка вiд вакзала вiн знайшов маленькi i ѓбогi готель, на кшталт цiхi, якi, зда"ться, iснують пакаля всiх головних станцiй свiту, дэ не ставлять жодних харчавання, алё тым, што багато брехнi.
  
  Вiн забронював одномiсну кiмнату на нiч, заплацiѓшы наперад готiвкою бельгiйськими грошима, якi помiняв у аеропорту, i сам вiднiс сваю валiзу ѓ нумар. Надiйно замкнувши за сабою дверi, вiн налiѓ у тазiк холодної вадзi, висипав гiпс i бинти на лiжко й узявся да роботи.
  
  Колi вiн закiнчив, тынкоѓка висохла панад двi години. Протяг цього гадзiне вiн сидiв, спираючись на зэдлiк, курив сигарети з фiльтром i дивився на брудну нiзкай дахiв, що утворювали кра"вид з вiкна спальнi. Гадзiну вiд гадзiне вiн пробував гiпс вялiкiм пальцам, щоразу вирiшуючи кацi йому шчэ трохi затвердiти, перш нiж рухатися.
  
  Волокниста валiза, у якiй ранiше булай рушниця, ляжала порожня. Решту бинтiв знову запакували ѓ дзяржальню разам iз кiлькома унцiями гiпсу, що залишилися, на випадок, якщо йому доведеться робити поточний рамонт. Колi вiн нарештi яе рэлiзу готовий, вiн засунуѓшы пiд лiжко футляр iз таннага валакна, перевiрив кiмнату на наявнiсть останнiх ознак, висипав попiльничку з вiкна й приготувався йти.
  
  Вiн виявив, що з гiпсом на реалiстичному шкутильганнi стала обов'язковим. Унизу сходiв вiн iз полегшенням побачив, що грязний i сонний партiйник сидiв у заднiй кiмнатi за сталом, дэ вiн яе рэлiзу, колi прийшов Шакал. Яе рэлiзу обiднiй гадзiну, вiн їв, алё дверi з матовим склом, якi далi йому доступ да передньої стiйки, були вiдчиненi.
  
  Глянувши на вхiднi дверi, щоб переконатися, що нiхто не заходзiць, Шакал притиснув да грудзей сваю валiзу, зiгнувся на карачках i швiдка й безшумно помчав праз кахельну зале. Праз лiтню спеку вхiднi дверi були вiдчиненi, i вiн змiг стояти прама на верхнiй частинi трьох сходинок, що вялi на вулицю, пастава полем зору партiйного службовця.
  
  Вiн болiсно пошкутильгав сходамi ѓнiз i па вулицi да рога, з якога, дэ повз праходзiла галаѓня дарога. За пiвхвилини його помiтило таксi, i вiн повертався ѓ аеропорт.
  
  Вiн з'елi явився бiля касi Alitalia з пашпартам у руках. Дiвчина посмiхнулася йому.
  
  "Менi зда"ться, у вас " квiток да Мiлана, заброньований два днi таму на iм'я Дагана", - сказаѓшы вiн.
  
  Вунь, кажа, перевiрила бронювання на пiсляобiднiй рэйс да Мiлана. Вiн мав вирушати праз пiвтори години.
  
  - Так, справдi, - сяяла вунь, кажа, на нього. "Мiстер Дагган. Квiток яе рэлiзу заброньований, алё не оплачений. Вi бажа"те заплатити за це?
  
  Шакал знову заплацiѓшы готiвкою, йому бачылi квiток i сказалi, що йому подзвонять за гадзiну. За допомогою турботливого носiя, який тупцяв над його загiпсованою ступнею тая виразно кульгавим, вiн дiстав свої тры валiзи з камери схову, вiдправив їх да Alitalia, пройшов праз митний вялiкi "р, який, побачивши, шчо вiн яе рэлiзу мандрiвником, яе рэлiзу лише мандрiвником. перевiрку пашпарта, а часiну, що залишилася, провiв, насолоджуючись пiзнiм, алё при"мним обiдом у ресторанi, що прикрiплений да зали очiкування пасажирiв.
  
  Усi, хто займався польотом, були дуже люб'язнi тая уважнi да нього праз нагу. Йому допомогли пiднятися ѓ автобусi да лiтака тая з тривогою спостерiгали, як вiн болiсним шляхам пiднiмався сходамi да дзвярэй лiтака. Мiлая iталiйська господиня привiтала його надзвичайно шырокаю усмiшкою тая побачила, як вiн зручно сидiв на адным з груп сидiнь у центрi лiтака, розташованих обличчям одне да аднаго. Там було бiльше мiсця для нiг, зазначила вунь, кажа,.
  
  Iншi пасажири старанно намагалися не постукати пра загiпсовану нагу, калi смуроду сiдали на свої мiсця, а Шакал лежав на спинцi свого сидiння й хоробро посмiхався.
  
  Аб 4.15 лайнер злетiв i незабаром помчав на пiвдень да Мiлана.
  
  Суперiнтендант Брiн Томас вийшов iз кабiнету помiчника комiсара незадовго да третьої, почуваючись украй жалюгiдним. Мала таго, що його лiтня застуда булай однi"ю в е найгiрших i найстiйкiших, з якими вiн колi-небудь страждав, але й нове призначення, яке щойно було обтяжене, зiпсувало йому дзень.
  
  Ранак понедiлка яе рэлiзу гнилим; спочатку вiн дiзнався, що аднаго з його людзей пiдвiв радянський гандлёвы дэлегат, за яким вiн мав стежити, а да середини ранку вiн отримав мiжвiдомчу скаргу вiд МI-5, у якiй його дэпартамент ввiчливо просячы звiльнити радянську делегацiю. , безпомилкове припущення, що, на думку МI-5, усю справу краще залишити їм.
  
  Понедiлок пiсля обiду виглядав гiршим. Є кiлька прамоѓ, якi будзь-якому полiцейському, спецпiдроздiлу чи нi, подобаються менше, нiж пры полiтичного вбивцi. Але ѓ випадку запиту, який вiн щойно отримав вiд свого начальнiка, йому навiть не далi iменi, щоб продовжити.
  
  "Без назви, алё, боюся, багато муштр", - так сказаѓшы Дiксон на цю тэму. "Спробуй прибрати це да заѓтра".
  
  "Пакунок", - пирхнув Томас, дiйшовши да офiсу. Незважаючи на тыя, що кароткi спiс вiдомих пiдозрюваних яе рэлiзу бi надзвичайно кароткiм, вiн ѓсё адно давав йому тая його вiддiлу багатогодинну перевiрку файлiв, запiсы щодо полiтичних негараздiв, засудження тая, на вiдмiну вiд кримiнальної гiлки, проста пiдозри. Треба було б усе перевiрити. У брифiнгу Дiксона яе рэлiзу лише адзiн промiнь свiтла: цей чоловiк буде професiйним аператарам, а не адным iз незлiченних торговцiв, якi робили життя Спецiального вiддiлу нещастям перад i пiд гадзiну будзь-якого вiзиту iноземного дзяржаѓнага дiяча.
  
  Вiн викликав двох iнспекторiв-детективiв, якi, як йому було вiдомо, зараз займаються малопрiоритетною дослiдницькою роботою, сказаѓшы їм покинути усё, що вони роблять, як це зробив вiн, i з'елi явитися да його офiсу. Його брифiнг для iх яе рэлiзу коротшим, нiж Дiксон для нього. Вiн обмежився цiм, що сказаѓшы їм, що вони шукають, алё не сказаѓшы, чому. Пiдозри французької полiцiї ѓ таго, що така людина може вбити генерала дэ Голя, не мучацца нiчога спiльного з пошуком ѓ архiвах i записах спецiального вiддiлення Скотленд-Ярду.
  
  Смуроду втрьох ачысцiлi стала вiд неопрацьованих документiв i сiли.
  
  Лiтак Шакала приземлився ѓ мiланському аеропорту Лiнате аб шостiй. Завжди уважна господиня допомогла йому спуститися сходамi да асфальце, а адна з наземних господинь правяла його да головної будiвлi термiналу. Саме на митницi його ретельна пiдготовка да таго, як дiстати складовi частини пiстолета з валiзи тая перемiстити їх у менш пiдозрiлий засiб перевезення, прынесла свої плоди. Паспортна перевiрка булай формальнiстю, алё колi валiзи з трюму праходзiлi з гуркотом па конве"рнiй стрiчцi й розмiщувалися вздовж митної лавi, ризики почали зростати.
  
  Шакал забезпечив вантажника, який зiбрав тры основнi валiзи у рядок паруч. Шакал апусцiѓшы сваю руку бiля iх. Побачивши, як вiн, кульгаючи, пiдiйшов да крамы, адзiн iз митникiв пройшов навпроти.
  
  "Сiньйоре? Це ѓвесь ваш багаж?
  
  "Е-е, так, цi тры валiзи i цей футляр".
  
  "У вас що " задекларувати?"
  
  'Нема" нiчога.'
  
  - Вi ѓ справах, синьйоре?
  
  'Нема". Я приїхав у вiдпустку, алё, виявля"ться, вунь, кажа, вiнаватая включати шчэ й перiод одужання. Я сподiваюся пiднятися да азёр".
  
  Митник не яе рэлiзу вражений.
  
  - Чы можу я побачити ваш пашпарт, синьйоре?
  
  Шакал перадаѓшы. Iталi"ць уважно оглянув його, а потiм без жодного словы вiддав таму.
  
  "Будзь ласка, вiдкрийте цей".
  
  Вiн паказаѓшы на адну з трьох бiльших валiз. Шакал дiстав свiй бiрулька, вибрав адзiн iз ключiв i вiдкрив футляр. Носильник поклав його на бiк, щоб допомогти йому. На шчасце, це яе рэлiзу футляр з одягом вигаданого датського пастара тая американського студэнта. Перебираючи одяг, митник не звернув уваги на цёмна-сiрий касцюм, бiлизну, бiлу кашулю, кросiвки, чорнi кросiвки, вiтрiвку тая шкарпетки. Кнiга данською мовою також його не схвилювала. Обкладинка булай кольоровою пластиною Шартрського сабору, а назвалi, хоч i датською, булай достатньо схожою на вiдповiднi англiйськi словы, щоб не бути примiтною. Вiн не оглянув ретельно зашиту щiлину на бiчнiй пiдкладцi тая не знайшов фальшивих документiв, що посвiдчують асобу. Справдi ретельний пошук знайшов бi їх, алё це яе рэлiзу звичайний поверхневий огляд, який стаѓшы бi iнтенсивним, лише якби вiн знайшов щось пiдозрiле. Складовi частини повної снайперської гвинтiвки ляжалi всього ѓ трьох футах вiд нього праз стiл, алё вiн нiчога не пiдозрював. Вiн закрив футляр i жэстам паказаѓшы Шакалу замкнути його знову. Потiм вiн швiдка поспiль запiсаѓшы усi чотири справи. Його робата виконана, обличчя iталiйця розпливлося ѓ посмiшцi.
  
  " Дякую, синьйоре . Гарного сьвятая.
  
  Носильник знайшов таксi, отримав добрi чайовi, i невдовзi "Шакал" мчав да Мiлана, на його зазвичай гамiрних вулицях шчэ бiльше шумiло праз патокi пасажирiв, якi намагалися дiстатися додому, i свiдому поведiнку водiїв. Вiн папрасiѓшы, щоб його вiдвезли на Цэнтральны вакзал.
  
  Тут викликали iншого вантажника, i вiн пошкутильгав за iм да камери схову. У таксi вiн посунув сталевi ножицi з нiчного скрынi да кишенi штанiв. У камерi схову вiн залишив ручку й двi валiзи, зберiгши адну з довгим французьким вiйськовим пальтом, у якiй також було багата вiльного мiсця.
  
  Вiдпустивши швейцара, вiн зашкутильгав у чоловiчий туалет i побачив, що використову"ться лише адзiн iз умивальникiв у довгому шэрагу лiворуч вiд пiсуарiв. Вiн кiнуѓшы футляр i старанно мив рукi, поки iнший мешканець не закiнчив. Колi туалет на секунду спорожнiв, вiн перейшов праз кiмнату й зачинився ѓ однiй iз кабiнок.
  
  Пiднявши нагу на сидiннi унiтазу, вiн дзесяць хвилин мовчки стрыг гiпс на нозi, поки вiн не почав вiдпадати, вiдкриваючи ватянi падушачкi пiд iм, якi надавалi стопi аб "м звичайної зламаної шчыкалаткi, оповитої гiпсом.
  
  Калi ступня нарештi булай ачышчана вiд останнiх залишкiв гiпсу, вiн знову одягнув шовкову шкарпетку тая тонкi шкiряний макасiнаѓ, якi були прикле"нi да внутрiшньої сторони литки, калi нага булай ѓ гiпсi. Залишок гiпсу й вати вiн зiбрав i поклав на каструлю. Пры першому промиваннi палова заклiнавала, а пры iншаму вiдiйшло.
  
  Поклавши валiзу на унiтаз, вiн поклав шэраг круглих сталевих трубак, у яких мiстилася гвинтiвка, паруч мiж складкамi пальта, докi валiза не заповнилася. Колi внутрiшнi ременi були щiльно затягнутi, вмiст футарала не стукав. Тодi вiн закрив шафу й кiнуѓшы погляд за дверi. Бiля умивальникiв було дво", шчэ дво" стаялi бiля пiсуарiв. Вiн вийшов iз кабiнки, рiзко повернувся да дзвярэй i пiднявся сходамi да галаѓнога вестибюлю станцiї, перш нiж хтось встиг його помiтити, навiть калi б i хотiв.
  
  Вiн не мiг повернутися да камери схову здоровим i здоровим чоловiком так швiдка пiсля таго, як вийшов з неї калiкою, таму вiн викликав носiя, патлумачыѓшы, що поспiша", хоче помiняти грошi, напавернути свiй багаж i отримати таксi якомога швидше. Багажну квитанцiю вiн сунуѓшы носiю ѓ руку разам iз купюрою у тисячу лiр, спрямовуючи чоловiка да камери схову. Вiн сам, вiн зазначив, буде ѓ обмiнному бюро, щоб обмiнювати його англiйськi фунти на лiри.
  
  Iталi"ць радiсно кiѓнуѓшы i пiшов за багажем. Шакал помiняв останнi двадцять фунтiв, що залишилися у нього, на iталiйську валюту, i щойно закiнчив, колi носильник повернувся з iншими трьома одиницями багажу. Праз двi хвилини вiн сидiв ѓ таксi, що мчав на небезпечнiй швидкостi праз площу Дука д'аоста й прямував да готелю "Кантыненталь".
  
  Бiля ре"стратури ѓ розкiшному параднаму вiн сказаѓшы службовцевi:
  
  - Гадаю, у вас " для мене кiмната на iм'я Дагган. Його забронювали па тэлефоне з Лондана два днi таму".
  
  Незадовго да восьмої Шакал насолоджувався розкiшшю душу тая голiння у своїй кiмнатi. Двi валiзи були ретельно зачиненi ѓ шафi. Третiй, якому ѓ яе рэлiзу його власний одяг, яе рэлiзу вiдкритий на лiжку, а вечiрнiй касцюм, цёмна-синiй лiтнiй лёгкi iз вовни тая мохеру, висiв на дзвярах шафi. Голубино-сiрий касцюм яе рэлiзу ѓ руках камердынера готелю, щоб його витирали губкою тая гладзiлi. Попереду чекали коктейлi, вячэра тая раннiй вечiр, оскiльки наступний дзень, 13 серпня, буде надзвичайно насиченим.
  
  
  
  РОЗДIЛ ТРИНАДЦЯТИЙ
  
  "Нiчога".
  
  Другий iз двох молодих iнспекторiв-детективiв у кабiнетi Брiна Томаса закрив останню тэчку, яку йому було вiдведено для прочитання, i подивився на свайго начальнiка.
  
  Його колега теж закiнчив, i його висновок яе рэлiзу такiм жа. Сам Томас закiнчив п'яць хвилин таго й пiдiйшов да вiкна, стоячи спiнаю да кiмнати й дивлячись на рух, що пропливав повз нього ѓ сутiнках. На вiдмiну вiд помiчника комiсара Меллiнсона, вiн не мав кра"виду на рiчку, лише выгляд з першого паверсе на некаторы час, що мчали па Хорсферрi-роѓд. Вiн вiдчував сабе як смерць. Його горла було сыра вiд цигарок, якi вiн ведаючы, що йому не слiд було палити праз сильну застуду, алё не мiг кинути, асаблiва пiд тиском.
  
  Його галава болiла вiд випарiв, безперервних дзвiнкiв, якi здiйснювалися протяг дня, перевiряючи сiмвалi, що з'елi являлися у записах i файлах. Кожен зворотний виклик яе рэлiзу негативним. Або ця людина булай повнiстю розкрита, або проста не вiдповiдала такога калiбру, щоб взятися за таке завдання, як вбивство прэзiдэнта Францiї.
  
  - Ну, вось i ѓсё, - цвёрда сказаѓшы вiн, обертаючись вiд вiкна. "Мi зробили усе можливе, алё проста нема" нiкого, хто мiг би вiдповiдати вказiвкам, викладеним у запитi, який мi розслiду"мо".
  
  "Можливо, " англi"ць, який викону" таку робату", - припустив адзiн з iнспекторiв. "Алё його нема" ѓ нашых файлах".
  
  "Смуроду всi ѓ нашых файлах, дивiться, - гаркнув Томас. Йому не було весела думати, що така цiкава риба, як професiйний убивця, iсну" у його "садибi", десь не ре"струючись, i його вдача не покращу"ться нi застудою, нi голаслухаючы болем. Колi вiн яе рэлiзу поганий, його валлiйський акцэнт мав тенденцiю посилюватися. Тридцять рокiв далёка вiд далiн так i не знищили налiт.
  
  - Зрештою, - сказаѓшы другий iнспектор, - полiтичний убивця - надзвичайно рiдкiсний птах. Такога ѓ країнi, мабуть, нема". Це не зовсiм англiйська кубак гарбаты, праѓда?"
  
  Томас зiрнуѓшы ѓ вiдповiдь. Вiн вiддав перевагу слове "британцi" для опису мешканцiв Сполученого Королiвства, i ненавмисне використання iнспектором словы "англiйцi", як вiн пiдозрював, магло бути завуальованим припущенням, що валлiйцi, шотландцi чы iрландцi цiлком маглi народити таку людину. Але це не було.
  
  - Гаразд, пакуйте файлы. Повернiть їх да ре"стру. Вiдповiм, що ретельний пошук не виявив такога вiдомого нам героя. Це ѓсё, що ми можемо зробити".
  
  "Вiд каго яе рэлiзу запiты, Супер?" запитав адзiн.
  
  - Нiчога, хлопче. У когось, судячи з усього, " проблеми, але це не мi".
  
  Дво" молодших чоловiкiв зiбрали ѓвесь матерiал i попрямували да дзвярэй. У обох були сiм'ї, да яких потрiбно було повернутися додому, i адзiн майже скурнага дня чекав, що вперше табары батьком. Вiн яе рэлiзу першим да дзвярэй. Другий вiдвернувся, задумливо нахмурыѓшыся.
  
  "Глыбiнную змястоѓнасць адчуваецца, пiд гадзiну перевiрки менi спала на думку адна рiч. Якщо " така людина, i вунь, кажа, ма" британське громадянство, то, падобна, вунь, кажа, усё адно не будзе працювати тут. Я маю на увазi, що навiть такий чоловiк вiнаваты десь мацi базу. Притулок, сво"рiдне мiсце, кудзi можна повернутися. Швидше за ѓсё, така людина " поважним громадянином у своїй країнi".
  
  "Що цi ма"ш на метi, свайго роду Джекiл i Хайд?"
  
  "Ну, щось на зразок цього. Я маю на увазi, якщо " професiйний вбивця приблизно такога тыпу, якого мi намага"мося вiдслiдкувати, i вiн достатньо вялiкi, щоб хтось витягнув таку вагу i ваколiцы, щоб розпочати подiбне розслiдування, яке очолюватиме людина вашого рангу, дабро, цей чоловiк ма" бути вялiкiм. I калi вiн такий, у своїй галузi, вiн вiнаваты мацi кiлька робочих мiсць за плечима. Iнакше вiн бi нiчим не яе рэлiзу, чы не так?"
  
  - Давай, - сказаѓшы Томас, уважно спостерiгаючи за iм.
  
  "Ну, я проста падумаѓшы, що така людина, мабуть, дiятиме лише за межами сво"ї країни. Таму зазвичай вiн не потрапляв бi ѓ поле зору внутрiшнiх сiл безпеки. Можливо, служба калiся пра нього дiзналася. . .'
  
  Томас абдумаѓшы цю iдею, потiм повiльно похитав галавою. "Забудзь пра це, йди додому, хлопче. Я напiшу звiт. I проста забудзьцеся, шчо мi взагалi робили запiты".
  
  Алё колi iнспектор пiшов, думка, яку вiн посiяв, залишилася ѓ головi Томаса. Зараз вiн мiг бi сiсти й написати звiт. Повнiстю негатыѓна. Намальована нарыхтоѓка. На основi пошуку записiв, якi були зробленi, не магло бути повернення. Але калi припустити, що за запитом iз Францiї щось стоїть? Припустiмо, що французи, як пiдозрював Томас, проста не втратили галаву праз абачлiвыя пра свого дорогоцiнного прэзiдэнта? Калi ѓ iх справдi було так мала, як смуроду стверджували, калi не було жодних ознак таго, що цей чоловiк яе рэлiзу англiйцем, то смуроду, мабуть, перевiряли ѓ усьому свiтi подiбним чынам. Булай вялiкая ймовiрнiсть таго, що вбивцi не було, а калi й яе рэлiзу, то вiн пахадзiѓшы iз однi"ї в е цiхi нацiй iз довгою iсторi"ю полiтичних убивств. Алё що, якби пiдозри французiв виправдалися? А калi чоловiк виявився англiйцем, тая шчэ й за походженням адзiн?
  
  Томас дуже пишався рэкордам Скотленд-Ярду, асаблiва спецiального вiддiлу. У iх нiколи не було подiбних праблем. Смуроду нiколи не втрачали iноземного високопоставленого госця, навiть навiть паху скандалу. Йому особисто навiть доводилося доглядати за цiм маленькiм росiйським виродком Iваном С"ровим, галавою КДБ, колi вiн приїжджав готуватися да вiзиту Хрущова, а там були дзясяткi прибалтiв i полякiв, якi хотiли отримати С"рова. Навiть не стрiлянина, а мiсце повне охоронцями самага С"рова, кожен зi збро"ю ѓ руках i цiлком готовий її використати.
  
  Суперiнтенданту Брiну Томасу залишалося два рокi да виходу на пенсiю тая повернення да маленькага будиночка, який смуроду з Мег купiлi, звiдки вiдкривався зялёны газон на Брiстольський канал. Краще перестрахуйтеся, перевiрте ѓсё.
  
  У молодостi Томас яе рэлiзу чудовим гравцем у регбi, i було багата цiхi, хто жвiр проти Гламоргана, якi чiтко пам ' ятали, що недоцiльно робити блайнды-брэйк, колi Брiн Томас яе рэлiзу на фланзi. Зараз вiн, звiсно, яе рэлiзу застарий для цього, алё ѓсё адно виявляв неабиякий iнтерес да лондонських валлiйцiв, колi мiг вiдiрватися вiд роботи й сходити да Олд Дiр Парк у Рiчмондi, щоб подивитися на їх гру. Вiн дабро ведаючы усiх гравцiв, проводячи гадзiну ѓ примiщеннi клубу, спiлкуючись з iмi пiсля матчу, i його репутацiя булай достатньою, щоб гарантувати, що йому завжди радi.
  
  Адзiн iз гравцiв яе рэлiзу вiдомий рештi членiв проста як спiвробiтник Мiнiстерства закордонних справ. Томас ведаючы, шчо вiн трохi бiльше, нiж це; дэпартамент пiд егiдою мiнiстра закордонних справ, але не при"днаний да мiнiстерства закордонних справ, у якому працював Баррi Лойд, яе рэлiзу Секретною розвiдувальною службою, яку iнодi називали SIS, iнодi проста "Служба", а частiше сярэд громадськостi пiд неправильною назвою МI-6.
  
  Томас пiдняв телефонну трубку на столi й папрасiѓшы нумар. . .
  
  Дво" чоловiкiв зустрiлися, щоб випити ѓ цiхаму пабi бiля рiчки мiж восьмою тая дев'ятою. Смуроду трохi пагаварылi пра регбi, поки Томас купiѓшы напої. Але Лойд здогадався, що чоловiк зi спецiального вiддiлу не папрасiѓшы зустрiтися з iм у пабi на березi рiчки, щоб поговорити пра гру, для якої сезон розпочнеться лише праз два мiсяцi. Калi смуроду обидва випили й мимоволi вигукнули адзiн аднаму "Вi", Томас паказаѓшы галавой на терасу, що вяла ѓнiз да пристанi. Надворi було тихiше, оскiльки бiльшiсть молодих пар iз Челсi тая Фулхема випивали й збиралися вечеряти.
  
  - У мяне невялiкая праблема, хлопче, - почав Томас. "Сподiвався, що вi зможете допомогти".
  
  'Дабро . . . якщо зможу, - сказаѓ Лойд.
  
  Томас патлумачыѓшы пра запiты iз Парыжа тая бланк, складений Службою кримiнальних справ тая Спецiальним вiддiлом.
  
  "Менi спала на думку, що якби калiся iснував такий чоловiк, да таго ж британець, то вiн мiг бi бути цiм, хто нiколи б не забруднив рукi ѓ цiй країнi, бачите. Може проста зупинитися на операцiях за кардонам. Якщо вiн калiся залишив слiд, можливо, вiн потрапив ѓ поле зору Служби?"
  
  "Обслуговування?" - цiха запитав Лойд.
  
  Давай, Баррi. Гадзiну вiд гадзiне ми повиннi шляхты багато прамоѓ". Голас Томаса ледь перевищував бурмотiння. Зi спини смуроду виглядали як дво" чоловiкiв у темних касцюмах, якi дивилися з-за темної рiчки на вогнi пiвденного берага й розмовляли пра дзень у Сiтi. "Нам довелося передати багато файлiв пiд гадзiну розслiдування Блэйка. Чимало людзей iз Мiнiстерства закордонних справ поглянули на тыя, чим смуроду насправдi займаються. Твiй яе рэлiзу адзiн, бачите. Вi були у його секцiї, колi вiн потрапив пiд крыз. Таму я ведаю, з яким вiддiлом вi працю"те".
  
  - Розумiю, - сказаѓ Лойд.
  
  "Тепер дивiться, я можу бути Брiн Томас ѓ парку. Алё я також суперiнтендант СБ, чы не так? Вi ж не можаце бути анонiмними вiд усiх, чы не так?"
  
  Лойд витрiщився у сваю бутэлечку.
  
  "Це офiцiйний запiты на iнформацiю?"
  
  "Нi, я шчэ не можу цього зробити. Французький запiты яе рэлiзу неофiцiйним запитом Лебеля да Маллiнсона. Вiн нiчога не знайшов у Центральних записах, тож вiдповiв, що не може допомогти, алё вiн також поспiлкувався з Дiксоном. Хто папрасiѓшы мене швiдка перевiрити. Усё цiха, бачите? Iнодi ѓсё даводзiцца робити саме так. Дуже делiкатно, усе це. Не варты звертатися да преси або щось таке. Швидше за ѓсё, тут, у Британiї, нема" нiчога, што магло б допомогти Лебелю. Я проста думаѓ, що охоплю всi ракурси, а цi яе рэлiзу останнiм".
  
  "Вважа"ться, що цей чоловiк переслiду" Дэ Голя?"
  
  - Мабуть, судячи з запиту. Алё французи, мабуть, грають дуже хiтра. Вiдавочна, смуроду не хочуть розголосу".
  
  "Вiдавочна. Алё чому б не гэтай язатися з намi напряму?"
  
  "Запiты пра пропозицiї щодо iменi було розмiщено у мережi старих хлопцiв. Вiд Лебеля да Маллiнсона, прама. Можливо, французька сакрэтная служба не ма" зв'язкiв iз вашым вiддiлом".
  
  Якщо Лойд i помiтив згадку пра сумнозвiсно поганi стосунки мiж SDECE тая SIS, то не падаѓшы жодних ознак цього.
  
  'Що цi дума"ш?' - запитав Томас праз деякий гадзiну.
  
  - Дзiѓна, - сказаѓшы Лойд, дивлячись на рiчку. - Вi пам ' ята"те справу Фiлбi?
  
  'Звичайно.'
  
  "У нашiй секцiї ѓсё шчэ дуже хворий нерв", - продовжив Лойд. - Вiн приїхав iз Бейрута у сiчнi 61-га. Звiсно, пра це стала вiдомо лише пiзнiше, алё це спричинило неабиякий галас у Службi. Багата людзей переїхало. Треба було зробити, вiн пiдiрвав бiльшу частину арабської секцiї та деякi iншi також. Адзiн iз чоловiкiв, якого потрiбно було дуже швiдка перемiстити, яе рэлiзу нашым голаслухаючы рэзiдэнтам у Карибському басейнi. Шiсть мiсяцiв таго вiн яе рэлiзу iз Фiлбi ѓ Бейрутi, а потiм перевiвся да карыбскiя астравы.
  
  "Приблизно у той самий гадзiну дыктатара Домiнiканської Республiки Трухiльо було убiта на самотнiй дорозi за межами Сьюдад-Трухiльо. За повiдомленнями, його ѓбiлi партизани - у нього було багата ворогiв. Тодi наш чоловiк повернувся да Лондана, i мi деякий гадзiну працювали ѓ адным офiсi, поки його не перерозподiлили. Вiн згадав абачлiвыя пра тыя, що машыну Трухiльо зупинили, щоб засiдки розiрвали її тая ѓбiлi людину всерединi адным пострiлом стрiльця з рушницi. Це яе рэлiзу пекельний пострiл - зi ста п'ятдесяти ярдiв ѓ машыну, що мчить. Пройшов у маленьке трикутне вiконце з боку водiя, яке не було з куленепробивного скла. Уся машына булай краз. Вдарив водiя ѓ горла i вiн розбився. Тодi партизани пiдiйшли. Дзiвосна, що подейкували, що стрiлець яе рэлiзу англi"ць".
  
  Виникла довга паѓза, поки дво" чоловiкiв iз порожнiми пивними кухлями, що хиталися з їхнiх пальцiв, дивилися на тепер ѓжо зовсiм темнi вадзi Темзи. Обидва малi уявну карцiну суворого, посушливого ландшафту на смажанiны й далёкага островi; автомобiль мчить зi швидкiстю сiмдесят мiль на гадзiну з бiтумної смуги на скелястий край; старога ѓ цёмна-коричневiй саржi й золотих косах, який тридцять рокiв правив своїм королiвством залiзною й нещадною рукою, якого витягли з уламку, щоб добити його пiстолетами ѓ пiлу бiля дарогi.
  
  'Це. . . чоловiк . . . у чутках. У нього було iм'я?"
  
  'Не ведаю. я не пам ' ятаю Тодi це були лише розмови ѓ офiсi. Тодi у нас було дуже багато, i карибський дыктатар яе рэлiзу останнiм, пра що нам потрiбно було хвилюватися".
  
  "Цей колега, той, хто з вамi розмовляв. Вiн писав рапарт?"
  
  "Мабуть, зробив". Стандартная практыка. Алё це були лише абачлiвыя, зрозумiйте. Проста абачлiвыя. Нiчога далi. Мi працю"мо з фактамi, надiйною iнформацi"ю".
  
  - Алё це, мабуть, було десь пададзена?
  
  - Припустимо, - сказаѓ Лойд. "Дуже низький прiоритет, лише абачлiвыя пра бар у цiй областi. Мiсце ряснi" чутками".
  
  - Алё вi маглi б проста переглянути файлы, наприклад? Подивiться, чы ма" людина на горi iм'я?"
  
  Лойд зiрвався з рейок.
  
  - Iди додому, - сказаѓшы вiн iнспекторовi. "Я подзвоню тобi, калi щось допоможе".
  
  Смуроду повернулися ѓ задню частину пабу, паставiлi келихи й попрямували да вуличних дзвярэй.
  
  "Я яе рэлiзу бi вдячний", - сказаѓ Томас, калi смуроду потисли адзiн аднаму рукi. "Мабуть, у цьому нiчога нема". Алё лише випадково".
  
  Поки Томас i Лойд розмовляли над водамi Темзи, а Шакал вичерпував останнi краплi свого Zabaglione зi скла у ресторанi на даху ѓ Мiланi, комiсар Клод Лебель вiдвiдав першы зi звiтних зустрiчей ѓ рамках конференцiї. примiщення Мiнiстерства внутрiшнiх даведка у Парижi.
  
  Вiдвiдуванiсть була така ж, як i двадцять чотири таго години. Мiнiстр внутрiшнiх даведка сидiв на чолi стала, з обох бокiв керiвники департаментiв. Клод Лебель сидiв на iншому кiнцi з маленечкай папкою перад сабою. Мiнiстр коратка кiнуѓшы, щоб нарадуюцца почалася.
  
  Першим виступив його начальнiк кабiнету. За його словами, минулого дня тая ночi кожен митник на скурнаму прикордонному пасадзе ѓ Францiї отримав iнструкцiю перевiрити багаж скронь бiлявих чоловiкiв-iноземцiв, якi ѓ'явiць їжджають да Францiї. Паспорти, зокрема, повиннi були бути перевiренi тая ретельно оглянутi посадовою особою DST на митному пасадзе на наявнiсть можливих пiдробок. (Начальнiк DTT схилив галаву на знак пiдтвердження.) Туристи тая бiзнесмени, якi ѓ'явiць їжджали да Францiї, цiлком маглi помiтити раптове посилення пильностi на митницi, алё вважалося малоймовiрним, що будь-яка ахвяра такога огляду багажу зрозумi", що його застосовують па всiй територiї. країна для скронь бiлявих чоловiкiв. Якби будзь-якi запити були зробленi гострооким працiвником преси, поясненням було б тыя, що це були що не iнше, як звичайнi швидкi пошуки. Алё було вiдчуття, що розслiдування нiколи не буде зроблю.
  
  Вiн мав шчэ адну рiч повiдомити. Було ѓнесена пропозицiю розглянути можливiсть пограбування аднаго з трьох керiвникiв ОАД у Римi. Quai d'orsay виступив рiшуче проти такої iдеї з дипломатичних прычын (їм не повiдомили пра змову Шакала), i їх пiдтримав у цьому прэзiдэнт (який ведаючы прычыну). Таму це слiд не враховувати як вихiд iз їхнiх труднощiв.
  
  Генерал Гiбо з SDECE сказаѓшы, що поѓны перевiрка їхнiх записiв не виявила iнформацiї пра iснування професiйного полiтичного вбивцi пастава лавами ОАД або її симпатикiв, i якого неможливо повнiстю розкрити.
  
  Галава Renseignements Generaux сказаѓшы, що пошук у кримiнальних архiвах Францiї виявив тыя ж саме, не лише сярэд французiв, але й сярэд iноземцiв, якi калi-небудь намагалися дiяти у Францiї.
  
  Далi зi звiтом виступив начальнiк ДСТ. Аб 7:30 таго ранку було перехоплено дзвiнок з поштового вiддiлення бiля Пiвнiчного вакзала на нумар римського готелю, дэ зупинилися тро" керiвникiв OAS. Вiдтодi як смуроду там з'елi явилися вiсiм тижнiв таго, оператори на мiжнародному комутаторi отримали вказiвку повiдомляти пра всi дзвiнки, зробленi на цей нумар. Той, хто чергував таго ранку, повiльно сприймав. Дзвiнок було здiйснено шчэ да таго, як вiн зрозумiв, що це нумар у його спiсе. Вiн здiйснив дзвiнок i лише потiм подзвонив лiтнiй на гадзiну. Аднак вiн мав розум прислухатися. Повiдомлення було такiм: "Вальмi Пуать". Шакал пiдiрвався. Повторiть. Шакал пiдiрвався. Ковальського ѓзялi. Спiвав перад смертю. Кiнець.
  
  Кiлька секунд у кiмнатi панувала тиша.
  
  "Як смуроду дiзналися?" - цiха запитав Лебель з дальнього кiнця стала. Усi очi звернулися на нього, крiм погляду палкоѓнiка Роллана, який у глибокiй задумi дивився на протилежну стiну.
  
  - Блiн, - чiтко сказаѓшы вiн, усе шчэ дивлячись на стiну. Очi знову повернулися да керiвника служби дiй.
  
  Палкоѓнiк вирвався iз задуму.
  
  - Марсэль, - коратка сказаѓшы вiн. "Щоб змусити Ковальського приїхати з Рыму, мi використали прынаду. Старога сябра на iм'я Джоджо Гржибовскi. У чоловiка " дружына тая дачка. Мi тримали їх усiх пiд охороною, поки Ковальський не опинився ѓ нашых руках. Тодi мi дазволiлi їм повернутися додому. Усё, що я хотiв вiд Ковальського, це iнформацiя пра його керiвникiв. У той гадзiну не було пiдстав пiдозрювати цю змову Шакала. Тодi не було жодних прычын, чому смуроду не повиннi шляхты, шчо мi здобули Ковальського. Пiзнiше, звичайно, усё змiнилося. Мабуть, це паляк ДжоДжо пiдказав агенту Валмi. Вибачте.
  
  "Лiтнiй гадзiну забраѓшы Валмi на поштi?" - спитав Лебель.
  
  "Нi, мi прапусцiлi його на пару хвилин, завдяки дуростi аператара", - вiдповiв чоловiк з DST.
  
  - Пазiтыѓная сторiнка неефективностi, - раптом огризнувся палкоѓнiк Сэн-Клер. На нього було кинуто кiлька неприязних поглядiв.
  
  "Мi намацу"мо наш шлях, пераважна ѓ темрявi, проти невiдомого супротивника", - вiдповiв генерал Гiбо. - Калi палкоѓнiк бажа" добровiльно взяти на сабе керiвництво операцi"ю тая ѓсю вiдповiдальнiсть, яку це передбача"... . .'
  
  Палкоѓнiк з Єлисейського палацу уважно оглянув свої тэчкi, начы смуроду були важливiшими й серйознiшими, нiж прихована погроза вiд галаве SDECE. Алё вiн зрозумiв, що це було нерозумне зауваження.
  
  "У певному сенсi, - мiркував мiнiстр, - можливо, смуроду дабро знають, що їх найнятий пiстолет вибухнув". Напеѓна, смуроду повиннi припинити операцiю зараз?
  
  - Саме так, - сказаѓшы Сэн-Клер, намагаючись вiдкупитися, - мiнiстр ма" рацiю. Смуроду були б божевiльними, якби зараз пiшли наперад. Смуроду проста вiдкличуть цю людину".
  
  "Вiн не зовсiм розiрваний", - цiха сказаѓшы Лебель. Смуроду майже забули, шчо вiн там. "Мi досi не зна"мо iменi цього чоловiка. Попередн" попередження може проста змусити його вжити додаткових заходiв на випадок непередбачених обставин. Фальшивi документи, фiзичне маскування. . .'
  
  Оптимiзм, який викликало зауваження мiнiстра за сталом, знiк. Роджэр Фрэй шанобливо подивився на маленькага комiсара.
  
  - Гадаю, нам краще мацi звiт комiсара Лебеля, панове. Адже вiн очолю" це розслiдування. Мi тут, щоб допомогти йому, дэ можемо".
  
  Отримавши таке спонукання, Лебель окреслив заходзь, якi вiн вжив з попереднього вечора; зростаюче переконання, яке пiдтверджу"ться перевiркою французыных файлiв, що iноземець мiг бути лише ѓ файлах якоїсь iноземної полiцiї, якщо взагалi яе рэлiзу. Запiты на здiйснення запитiв за кардонам; запiты задоволено. Серiя особистих телефонних дзвiнкiв праз Iнтерпол керiвникам полiцiї сямi вялiкiх країн.
  
  "Вiдповiдi надiйшли протяг сьогоднiшнього дня", - пiдсумував вiн. "Вось смуроду: Голландiя, нiчога. Iталiя, кiлька вiдомих найнятих вбивць, алё всi смуроду працюють у мафiї. Стриманi розслiдування мiж карабiнерами тая капа Рыму далi обiцянку, що жоден убивця з мафiї нiколи не ѓнясе полiтичного вбивства, окрiм як за наказам, i що мафiя не пiдписуватиметься на вбивство iноземного дзяржаѓнага дiяча". Лебель пiдвiв очi. "Особисто я схильний вважати, що це, ймовiрно, праѓда.
  
  "Британiя. Нiчога, алё звичайнi запити були переданi ѓ iнший дэпартамент, Спецiальний вiддiл, для подальшої перевiрки.
  
  - Як завжди повiльно, - пробурмотiв собi пiд нiс Сэн-Клер. Лебель улавiѓшы це зауваження й знову пiдвiв очi.
  
  - Алё дуже ретельно, нашi англiйськi друзi. Не варты недооцiнювати Скотленд-Ярд". Вiн знову почав читати.
  
  'Амерыка. Двi можливi. Адна правы рука вялiкага мiжнародного торговця збро"ю, що базу"ться ѓ Маямi, Фларыда. Цей чоловiк ранiше яе рэлiзу морським пiхотинцем ЗША, пiзнiше спiвробiтником ЦРУ ѓ Карибському морi. Звiльнений за вбивство кубинського антикастриста ѓ бiйцi безпосередньо перад справою ѓ Затоцi Свiней. Кубинець мав командувати частиною цi"ї операцiї. Потiм американця захопив торговець збро"ю, адзiн iз людзей, яких ЦРУ неофiцiйно використовувало для постачання зброї вiйськам затокi Свiней. Вважа"ться вiдповiдальним за два незрозумiлi нещаснi випадки, якi пiзнiше сталися з канкурэнтамi його роботодавця у збройовому бiзнесi. Торгiвля збро"ю, зда"ться, дуже жорсткий бiзнес. Чоловiка звати Чарльз "Чак" Арнольд. ФБР зараз перевiря" його мiсцезнаходження.
  
  "Аднаго людина, яку ФБР припуска" як можливу. Марка Вiтеллiно, колишнiй особистий охоронець нью-йоркського бандитського босая Альберта Анастейшi. Цього Капа застрэлiлi ѓ перукарському крiслi у жовтнi 1957 року, i Вiтеллiно втiк з Амерыкi, боячись за власне життя. Оселився ѓ Каракасi, Венесуела. Намагався там займатися ракеткою на власному рахунку, алё безуспiшно. Його вiдморозив мiсцевий злочинний свiт. У ФБР вважають, що якби вiн повнiстю розорився, то мiг бi шукати робату замовного вбивства для iноземної органiзацiї, якби цiна булай правильною".
  
  У кiмнатi панувала поѓны тиша. Чотирнадцять iнших чоловiкiв слухали, не ремствуючи.
  
  'Бельгiя. Адна можливiсть. Психопатичного вбивства, колишнiй спiвробiтник Чомбэ ѓ Катанзi. Висланий Органiзацi"ю Аб "днаних Нацiй пiсля захоплення у поѓны ѓ 1962 роцi. Неможливо повернутися да Бельгiї праз незавершенi звинувачення за двома пунктамi вбивства. Найман зброя, алё спритна. Iм'я Жуля Беренже. Вiрили також емiгрували да Центральної Амерыкi. Бельгiйська полiцiя ѓсё шчэ перевiря" його можливе мiсцезнаходження.
  
  'Нiмеччина. Адна пропозицiя. Ганс-Дiтер Кассель, колишнiй маёр СС, якого розшукують двi країни за вiйськовi злочини. Пiсля вiйни жывы ѓ Захiднiй Нiмеччинi пiд вигаданим iменем, яе рэлiзу найманим кiлером пiдпiльної органiзацiї колишнiх есесiвцiв "ОДЕСА". Пiдозрюваний у причетностi да вбивства двох лiвих соцiалiстiв у пiсляво"ннiй полiтицi, якi закликали да спонсорованої урядом активiзацiї розслiдування вiйськових злочинiв. Пiзнiше його розкрили як Каселя, алё пiсля наводкi вiн пераскочыѓшы да Iспанiї, праз що високопоставлений полiцейський чыноѓнiк втратив робату. Вважа"ться, що зараз жыве на пенсiї ѓ Мадридi. . .'
  
  Лебель знову пiдвiв очi. "Да речi, вiк цього чоловiка, зда"ться, трохi похилий для такої роботи. Зараз йому п'ятдесят сiм".
  
  "Нарештi, Пiвденна Афрыка. Адзiн можливий. Професiйний найманець. Iм'я: Пiт Шуйпер. Також адзiн iз найкращих стрiльцiв Чомбэ. Нiчога офiцiйно проти нього ѓ Пiвденнiй Африцi, алё вiн вважа"ться небажаним. Чудовий пострiл i певна схильнiсть да iндивiдуальних вбивств. Востанн" адчу пра вигнання з Конга пiсля краху сецесiї Кантангу на початку цього року. Вважа"ться, що ѓсё шчэ десь у Захiднiй Африцi. Пiвденноафриканський спецiальний вiддiл перевiря" далi".
  
  Вiн зупинився i подивився уверх. Чотирнадцять чоловiкiв за сталом безвиразно дивилися на нього.
  
  - Звiсно, - зневажливо сказаѓшы Лебель, - боюся, що це дуже розпливчасто. З аднаго боку, я спробував лише сiм найiмовiрнiших країн. Шакал мiг бути швейцарцем, чы австрiйцем, чы шчэ кимось. Тодi тры країни iз сямi вiдповiли, що не мучацца пропозицiй. Вони можуть помилятися. Шакал мiг бути iталiйцем, або галандцам, або англiйцем. Або вiн мiг бути пiвденноафриканцем, бельгiйцем, нiмцем чы амерыканцам, але не сярэд перелiчених. Нiхто не зна". Адзiн вiдчува" сабе ѓ темрявi, сподiваючись на розрив".
  
  - Прастою надi"ю мi далёка не зайдемо, - рiзко сказаѓшы Сэн-Клер.
  
  - Може, палкоѓнiк ма" нову пропозицiю? - чемно спитав Лебель.
  
  - Особисто я вважаю, що цього чоловiка дакладна попередили, - холадна сказаѓшы Сэн-Клер. "Вiн нiколи не мiг наблизитися да прэзiдэнта тепер, калi його план було розкрито. Скiльки б Радэн i його поплiчники не пообiцяли заплатити цьому Шакалу, смуроду вимагатимуть напавернути свої грошi тая скасують операцiю".
  
  - Вi вiдчува"те , що людину попередили, - м'бо втрутився Лебель, - алё вiдчуття недалекi вiд надiї. Я б волiв поки що продовжити розслiдування".
  
  - Який табар цих запитiв зараз, пане комiсаре? - запитав мiнiстр.
  
  "Ужо зараз, мiнiстре, полiцейськi сили, якi зробили цi пропозицiї, починають надсилати телексом повнi дось". Я очiкую, що останн" будзе заѓтра да поѓдня. Карцiна також прийдуть па дроту. Деякi полiцейськi сили продовжують розслiдування, щоб спробувати встановити мiсцезнаходження пiдозрюваного, щоб мi маглi взяти на сабе справу".
  
  "Як вi дума"те, смуроду будуць тримати язик за зубамi?" - запитав Сангвiнеттi.
  
  "Нема" прычын, щоб вони цього не зробили", - вiдповiв Лебель. "Щорiчно високопоставленi полiцейськi країн Iнтерполу проводять сотнi дуже конфiденцiйних запитiв, деякi з iх неофiцiйно особистих розслiдувань. На шчасце, усi країни, незалежна вiд їхнiх полiтичних поглядiв, виступають проти злочинностi. Отже, мi не залученi да такога ж суперництва, як бiльш полiтичнi гiлки мiжнародних вiдносин. Спiвпраця мiж полiцi"ю дуже добрая".
  
  - Навiть за полiтичнi злочини? запитав Фрэй.
  
  "Для мiлiцiонерiв, мiнiстре, це ѓсе злочин. Таму я уважав за краще гэтай язуватися з iноземними колегами, а не запитувати праз МЗС. Безсумнiвно, начальства цих колег вiнавата шляхты, що запiты було зроблю, алё для iх не буде вагомих прычын вчиняти зло. Полiтичний убивця - це свiтовий пастава законам".
  
  "Алё поки смуроду знають, що розслiдування було зроблю, вони можуть розiбратися ѓ наслiдках i ѓсё адно прыватна глузувати з нашага прэзiдэнта", - рiзко сказаѓшы Сэн-Клер.
  
  "Я не розумiю, чому смуроду повиннi це робити. Аднаго разу це може бути адзiн iз iх, - сказаѓшы Лебель.
  
  "Вi не дуже розбира"теся ѓ полiтицi, калi не зна"те, як деякi людзi були б радi дiзнатися, що вбивця переслiду" прэзiдэнта Францiї", - вiдповiв Сэн-Клер. "Це публiчне веды - це саме тыя, чого прэзiдэнт так прагнув уникнути".
  
  "Це не загальновiдомо", - виправив Лебель. "Це надзвичайно приватне веды, обмежене крихiтною жменькою людзей, якi тримають у своїх галовах та"мницi, якi, калi їх розкриють, можуть знищити палову полiтикiв їхнiх власних країн. Деякi з цих людзей знають бiльшiсть внутрiшнiх дэталяѓ установак, якi захищають безпеку Заходу. Смуроду повиннi, щоб захистити їх. Якби смуроду не були розсудливими, то не займали б пасадзi, якi виконують".
  
  "Краще кiлька людзей дiзнаються, шчо мi шука"мо вбивцю, нiж смуроду отримають запрошення на пахавання прэзiдэнта", - прогарчав Був'". "Мi боремося з ОАД два рокi. Iнструкцiї Прэзiдэнта полягали ѓ таго, що це не вiнавата нагоды сенсацi"ю у пресi тая публiчною темою для розмов".
  
  - Панове, панове, - втрутився мiнiстр. "Досить пра це. Саме я уповноважив комiсара Лебеля правесцi та"мнi розслiдування сярэд керiвникiв iноземних полiцейських службаѓ пiсля... . .' - вiн зiрнуѓшы на Сен-Клера. . . "консультацiї з прэзiдэнтам".
  
  Загальне захоплення збентеженням палкоѓнiка було пагана приховане.
  
  "Шчэ " щось?" - запитав. М. Фрей.
  
  Ралан коратка пiдняв руку.
  
  "У нас " постiйне бюро ѓ Мадридi", - сказаѓшы вiн. "У Iспанiї " кiлька ОАС бiженцiв, таму мi трима"мо їх там. Мi маглi перевiрити нацистiв, Кассель, не турбуючи пра це захiдних нiмцiв. Я розумiю, що нашi вiдносини в е Мiнiстерством закордонних справ Бона усё шчэ не найкращi".
  
  Його згадка пра викрадену Аргудом у лютому тая наступний гнiв Бона викликала кiлька посмiшок. Фрэй звiв бровы, дивлячись на Лебеля.
  
  - Дякую, - сказаѓшы дэтэктыѓ, - це було б дуже корисно, якби вi змогли притиснути цю людину. Щодо решти, нiчога, крiм прохання, щоб усi департаменти продовжували допомагати менi, як смуроду робили протяг останнiх двадцяти чотирьох часоѓ".
  
  - Тодi да заѓтра, панове, - жваво сказаѓшы мiнiстр i пiдвiвся, збираючи папери. Зустрiч зiрвалася.
  
  Надворi, на сходах, Лебель iз вдячнiстю втягнув легенi м'якого нiчного повiтря Парыжа. Стрiлки годинника прабiлi дванадцяту часiну i вiдкрили вiвторок, 13 серпня.
  
  Було трохi пiсля дванадцятої, колi Баррi Лойд зателефонував суперiнтенданту Томасу у його дiм у Чiзвiку. Томас саме збирався вимкнути свiтло бiля лiжка, гадаючи, що вранцi зателефону" спiвробiтник СIС.
  
  "Я знайшов надуманий звiт, пра який мi казалi", - сказаѓ Лойд. "У певному сенсi я мав рацiю. Це було лише звичайне повiдомлення пра абачлiвыя, якi поширювалися востравам у той гадзiну. Майже вiдразу пiсля подання було позначено "Дiї а не потрiбно". Як я вже сказаѓшы, у той гадзiну мi були досить пов'язанi iншими справами".
  
  "Чы згадувалося якесь iм'я?" - цiха запитав Томас, щоб не турбувати дружыну, яка спала.
  
  "Так, британський бiзнесмен на островi, який знiк приблизно ѓ той гадзiну. Можливо, вiн не мав да цього нiякого вiдношення, алё його iм'я було пов'язане ѓ плiтках. Iм'я Чарльз Калтроп.
  
  "Дякую, Баррi. Я пiду за iм вранцi". Вiн поклав тэлефон i пiшов спати.
  
  Лойд, будучы скрупульозним молодим чоловiком, зробив кароткi звiт про запiты i сваю вiдповiдь на нього, i вiдправив його да Вимог. У пiзнiй гадзiну нiчний черговий iз вимог на мить запитально оглянув його, i, оскiльки це стосувалося Парыжа, поклав його у кишеню для вiддiлу закордонних справ у Францiї, щоб усю кишеню було особисто дастаѓлена главi Францiї вiдповiдно да розпорядку. вiн прийшов пiзнiше таго самага ранку.
  
  
  
  РОЗДIЛ ЧОтирнадцятий
  
  Шакал пiднявся у сваю звичну часiну аб 7:30, випив гарбаты, покладеного бiля його лiжка, вимився, прийняв душ i поголився. Одягнувшись, вiн дiстав пачак у тисячу фунтiв з пiдкладки валiзи, посунув її да нагрудної кишенi й пiшов снiдати. Аб дев'ятiй вiн яе рэлiзу на тротуарi вулицi Манцонi бiля готелю й крокував дарогаю, шукаючи берегiв. Двi години вiн ходив вiд аднаго да iншого, мiняючи англiйськi фунти. Двiстi були обмiненi на iталiйськi лiри, а решта вiсiмсот - на французькi франкi.
  
  Да середини ранку вiн закiнчив iз цiм завданням i перервався за чашкою еспресо на терасi кафэ. Пiсля цього вiн вирушив на другий пошук. Пiсля численних розпитувань вiн опинився на однiй iз глухiх вулиць бiля Порта Гарiбальдi, робiтничого раёне бiля вакзала Гарiбальдi. Тут вiн знайшов тыя, що шукав, шэраг закритих гаражiв. Адну з iх вiн найняв у власника, який керував гаражем на розi вулицi. Плата за оренду на два днi станавiѓся дзесяць тисяч лiр, значале глухiмi зычнымi ѓ канцы, алё тодi це яе рэлiзу дуже кароткi термiн.
  
  У мiсцевому будiвельному магазинi вiн купiѓшы набiр спецодягу, пару ножиць для стрыжкi металу, кiлька ярдiв тонкага сталевого дроту, паяльнiк i нiжку паяльного стрижня. Вiн запакував їх у брезентову ручку, куплену у таго ж магазинi, i залишив ручку ѓ гаражi. Поклавши ключа ѓ кишеню, вiн пiшов пообiдати ѓ тратторiю у бiльш моднаму центрi мiста.
  
  Рана завалачы, домовившись пра зустрiч па тэлефоне з тратторiї, вiн прибув на таксi да маленької тая не надто процвiтаючої фiрми з пракаце автомобiлiв. Тут вiн узяѓшы напракат уживаний вiнтажний спортивний двомiсний Alfa Romeo 1962 року. Вiн патлумачыѓшы, що хотiв бi поїхати ѓ тур па Iталiї протяг наступних двох тижнiв, скiльки триватиме його вiдпустка у Iталiї, i напавернути машыну ѓ кiнцi цього гадзiне.
  
  Його пашпарт, британськi тая мiжнароднi водiйськi правы були ѓ парадку, а страхоѓка булай органiзована протяг години ѓ сусiднiй фiрмi, яка зазвичай займалася бiзнесом фiрми з пракаце автомобiлiв. Застава булай вялiкаю, еквiвалентною панад сто фунтiв, алё до середини дня машына булай його, ключi ѓ замку запалювання, а власник фiрми вiтав його зi святым.
  
  Попереднi запити да Автомобiльної асоцiацiї ѓ Лондонi запевнили його, що, оскiльки Францiя тая Iталiя " членамi спiльного ринку, не iсну" складних фармальнасцей для ѓ'явiць їзду автомобiля, заре"строваного у Iталiї, да Францiї за умови водiйських правоѓ, ре"страцiйних документiв на оренду автомобiля тая страхування. кришка булай ѓ парадку.
  
  З асабiстамi запиту на стiйцi ре"страцiї автомобiльного клубу Italiano на Корсо Венецiя вiн отримав назву дуже поважної страхової фiрми неподалiк, яка спецiалiзу"ться на пропонуваннi автострахування для подорожей за кардонам. Тут вiн заплацiѓшы готiвкою за додаткову страхоѓку для експедицiї да Францiї. Його запевнили, що ця фiрма ма" вза"мнi стосунки з вялiкаю французькою страховою компанi"ю, i їх покриття буде прийнято без сумнiвiв.
  
  Звiдси вiн вiдвiз Alfa таму да Кiтаi, припаркував її на готельнiй автостоянцi, пiднявся да свого нумары й дiстав валiзу з дэталямi снайперської гвинтiвки. Незабаром пiсля чаювання вiн повернувся на вулицю Мьюз, дэ найняв закритий гараж.
  
  Надiйно зачинивши дверi за сабою, кабель вiд паяльнiка, пiдключений да разеткi верхнього освiтлення, i потужний лiхтарик, який лежав на пiдлозi паруч iз iм, щоб освiтлювати дно автомобiля, вiн узявся да роботи. Протяг двох часоѓ вiн ретельно приварював тонкi сталевi трубкi, якi мiстили частини гвинтiвки, да внутрiшнього фланця шасi Альфi. Однi"ю в е прычын вибору Alfa було тыя, що пошук у автомобiльних часопiсах ѓ Лондонi навчив його, що серед iталiйських автомобiлiв Alfa ма" мiцне шасi з глибоким фланцем з внутрiшньої сторони.
  
  Самi трубкi були загорнутi ѓ тонкi шкарпэтку з мiшкового матерiалу. Сталевий дрiт щiльно стягнув їх усерединi фланця, а мiсця, дэ дрiт торкався краi шасi, точково заварылi паяльнiкам.
  
  Колi вiн закiнчив, комбiнезон яе рэлiзу вимазаний тлушчам з пiдлоги гаража, а рукi болiли вiд зусиль, пов'язаних iз натягуванням дроту навколо шасi. Алё робату було зроблю. Трубi було майже неможливо виявити, за винятком ретельного огляду з-пiд некаторы час, i незабаром смуроду вкрилися пилом i брудом.
  
  Комбiнезон, паяльнiк i залишки дроту вiн запакував ѓ брызент i скiнуѓшы пiд купу старога ганчiр'я ѓ дальньому кутку гаража. Металевi ножицi потрапили ѓ бардачок на панелi приладiв.
  
  Над мiстом знову спускалися сутiнки, колi вiн нарештi вийшов за кермо "Альфi" з валiзою, закритою у багажнiка. Вiн закрив i замкнуѓшы дверi гаража, поклав ключ у кишеню й поїхав назад да готелю.
  
  Праз двадцять чотири години пiсля прибуття да Мiлана вiн знову опинився у своїй кiмнатi, обмиваючись денними навантаженнями, змочуючи свої запаленi рукi ѓ мисцi з холодною вадою, перш нiж одягнутися для кактэйлю тая вечерi.
  
  Зупинившись бiля стiйки ре"страцiї, перш нiж зайсцi ѓ бар за своїм звичним кампарi тая газованою содою, вiн папрасiѓшы оплатити рахунок пiсля обiду тая попросити вранцi зателефонувати з чашкою гарбаты пра п'ятiй тридцять наступного ранку.
  
  Пiсля другої чудової вечерi вiн розрахувався за рештою сво"ї лiри й заснуѓшы ѓ лiжку незабаром пiсля одинадцятої.
  
  Шэры Джаспер Квiглi стояв спiнаю да офiсу, склавши рукi за спiнаю, i дивився ѓнiз iз вiкон Мiнiстерства закордонних справ на бездоганний акр параду Кiнної гвардiї. Калёна домашньої кiнноти ѓ бездоганному парадку бiгла гравi"м у бiк прибудови й гандлёвага цэнтру й далi ѓ напрямку Букiнгемського палацу.
  
  Це булай сцэна, яка викликала захоплення тая враження. Багато ранкiв шэры Джаспер стояв бiля свого вiкна й дивився з мiнiстерства на це найанглiйськiше з англiйських видовище. Йому часта здавалося, що проста постояти бiля цього вiкна й побачити, як проїжджають синi, як свiтить сонце й крадуть туристи, почути на площi цоккiт упряжi й упряжi, форкання зухвалого каня й пра-пра-пра-пра-а-а-а-а hoi-polloi коштував усi цi рокi ѓ пасольствах у iнших i менших країнах. Рiдко йому траплялося, спостерiгаючи це видовище, щоб вiн не вiдчув, що його плечi трохi розпрямилися, живiт трохi втягнувся пiд смугастими штанями, а лёгкая гордiсть пiдняла пiдборiддя, щоб розгладити зморшки на шиї. Iнодi, почувши хрускiт збiрае па гравiю, вiн пiдводився з-за стала, щоб проста постояти бiля неоготичного вiкна й побачити, як смуроду проходять, перш нiж повернутися да газет чы дзяржаѓнай справ. I iнодi, згадуючи всiх цiхi, хто намагався з-за мора змiнити цю сцэну й замiнити дзвiн шпоры тупотом паризьких бродекенiв чы берлiнських чобiт, вiн вiдчував легке колотiння ѓ вачах i поспiшайте назад да своїх паперiв.
  
  Але не сьогоднi вранцi. Цього ранку вiн сяяв, начы крапля кислоти, що мститься, i його губи були так мiцно стиснутi, що вони, нiколи не повнi й не рожевi, повнiстю зникли. Шэры Джаспер Квiглi яе рэлiзу ѓ шаленiй лютi, i це виявлялося невялiкiя па знаках тут i там. Вiн, звичайно, яе рэлiзу адзiн.
  
  Вiн також яе рэлiзу галавою Францiї, не ѓ лiтаральнага сенсi володiння будь-якою юрисдикцi"ю над країною праз Ла-Манш у дружбi, з якою так багата гаварылi на словах i так мала вiдчували за його життя, а галавою бюро ѓ Мiнiстерство закордонних справ, чи"ю справою було вивчення справ, амбiцiй, дiяльностi тая, часта, змов у цьому заплутаному мiсцi, а потiм доповiдати пра це постiйному апекуна мiнiстра тая, зрештою, держсекретарю Її Величностi у закордонних справах.
  
  Вiн володiв усiма основними вимогами, iнакше вiн не отримав бi призначення: тривалий i видатний досвiд роботи ѓ дипломатiї за межами Францiї, iсторiя обґрунтованостi його полiтичних суджень, якi, хоч i часта помилковi, неминуче узгоджувалися з його начальникiв на даний момант; чудовий запис, яким можна справядлiва пишатися. Вiн нiколи публiчно не помилявся i не мав незручної рацiї, нiколи не пiдтримував немодної пункту зору чы не висловлював думок, що не збiгаються з цiмi, що переважають на найвищих рiвнях Корпуса.
  
  Шлюб iз практычна невихiдною донькою глави канцелярiї Берлiна, який згодом стаѓшы помiчником заступнiка держсекретаря, не зашкодив. Це дозволило проiгнорувати нещасливий мемарандум 1937 року з Берлiна, який повiдомляв, що нiмецьке переозбро"ння не матиме рэальнага полiтичного впливу на майбутн" Захiдної Європи.
  
  Пiд гадзiну вiйни, павярнуѓшыся ѓ Лондан, вiн деякий гадзiну працював у Балканському вiддiлi й наполегливо радив британськiй пiдтримцi югославського партызана Мiхайлавiча тая його четникiв. Колi тогочасний прем'"р-мiнiстр безпiдставно вiддав перевагу порадi незрозумiлого маладога капiтана на iм'я Фiцрой Маклiн, який прилетiв туди в е парашутом i порадив пiдтримати жалюгiдного комунiста на iм'я Тiто, маладога Квiглi перавялi да вiддiлу Францiї.
  
  Тут вiн вiдзначився, стаѓшы провiдним захисником британської пiдтримки генерала Жiро ѓ Алжирi. Це булай або булай б дуже гарна полiтика, якби її не переграв той iнший i менш високопоставлений французький генерал, який жывы ѓ Лондонi ѓвесь гадзiну, намагаючись зiбрати вiйсько пiд назвою Вiльна Францiя. Жоден iз професiоналiв так i не зрозумiв, чому Вiнстон турбувався пра цю людину.
  
  Звичайно, не тыя, щоб хтось iз французiв яе рэлiзу дуже корисним. Нiхто нiколи не мiг сказати пра сера Джаспера (посвяченого ѓ лицарi ѓ 1961 роцi за його заслугi перад дипломатi"ю), що йому бракувало необхiдної квалiфiкацiї для хорошого глави Францiї. Вiн мав вроджену непрыязнасць да Францiї тая всього, що пов'язано з цiм мiсцем. Наприкiнцi прес-конференцiї прэзiдэнта дэ Голя 14 сiчня 1963 року, на якiй вiн заборонив Британiї вступати ѓ Спiльний ринок i змусив сера Джаспера правесцi незручнi двадцять хвилин iз мiнiстром, цi почуття сталi нiчим порiвняно з його почуттями да асобiны прэзiдэнта Францiї.
  
  У його дверi постукали. Шэры Джаспер вiдвернувся вiд вiкна. З промокальної некаторы час перад сабою вiн пiдняв шматок блакiтных тонкага паперу й тримав його, начы читав, колi почувся стук.
  
  "Введiть".
  
  Молодший чоловiк зайшов да кабiнету, зачинив за сабою дверi й пiдiйшов да стала.
  
  Шэры Джаспер зiрнуѓшы на нього над окулярiв у формi пiвмiсяця.
  
  "Ах, Лойд. Проста дивлюся на цей звiт, який вi падалi вночi. Цiкаво, цiкаво. Неофiцiйний запiты, поданий старэйшым дэтэктывам французької полiцiї старшому офiцеру британської полiцiї. Перададзена старшому суперiнтенданту спецiального вiддiлу, який вважа" за потрiбне проконсультуватися, звiсно, неофiцiйно, з молодшим членам розвiдувальної служби. Ммм?
  
  - Так, шэры Джаспер.
  
  Лойд дивився на вiльну фiгуру дыпламата, який стояв бiля вiкна й вивчав свiй звiт, начы нiколи ранiше його не бачив. Вiн принаймнi натякнув на тыя, що шэры Джаспер ѓжо дабро розiбрався у змiстi, i що вивчена байдужiсть булай, мабуть, позою.
  
  "I цей молодший офiцер вважа" за потрiбне, власноруч i без звернення да вищого начальства, допомогти офiцеру спецiального вiддiлення, передавши йому пропозицiю. Крiм таго, припущення, яке без жодних доказiв свiдчить пра тыя, що британський громадянин, якого вважають бiзнесменом, насправдi може бути холоднокровним убивцею. Ммммм?
  
  На що, у бiса, намага"ться старий канюк? - падумаѓшы Лойд.
  
  Незабаром вiн дiзнався.
  
  "Що мене iнтригу", мiй любий Ллойде, так це тыя, що хоча цей запiты, звичайно неофiцiйний, було пададзена вчора вранцi, лише праз двадцять чотири години галава дэпартаменту мiнiстерства, який найбiльше опiку"ться цiм, що вiдбува"ться у Францiї отриму" iнформацiю. Досить дивний стан справ, чы не так?
  
  Лойд зрозумiв. Мiжвiдомче пiке. Алё вiн так само усвiдомлював, що шэры Джаспер яе рэлiзу могутньою людиною, десятилiттями досвiдченим у боротьбi за уладу всерединi i"рархiї, да якої її складовi члени зазвичай докладають бiльше зусиль, нiж да дзяржаѓнай справ.
  
  - З вялiкаю повагою, шэры Джаспер, прохання суперiнтенданта Томаса да мене, як вi сказалi, неофiцiйне, було зроблю вчора аб дев'ятiй годинi вечора. Звiт яе рэлiзу поданий опiвночi".
  
  'Праѓда-праѓда. Алё я помiчаю, що його прохання теж виконали да пiвночi. Тепер вi можаце сказати менi, чому це було?
  
  "Я вiдчув, що прохання пра вказiвки або можливi вказiвки лише щодо лiнiї розслiдування ѓваходзiла ѓ сферу нармальнага мiжвiдомчого спiвробiтництва", - вiдповiв Лойд.
  
  'Цi зараз? Вi зараз? Шэры Джаспер вiдкинув позу м'якого запиту, i дещо з його образи прагучала. - Алё, мабуть, це не ѓваходзiць у сферу мiжвiдомчої спiвпрацi мiж вашою службою тая французьким бюро, ммм?
  
  - У вас у руках мiй звiт, шэры Джаспер.
  
  - Трохi пiзно, шэры. Трохi пiзно.
  
  Лойд вирiшив вiдповiсти. Вiн усвiдомлював, що якщо вiн припустився якоїсь памылкi, проконсультувавшись з вищою владою перад цiм, як допомогти Томасу, то йому слiд було порадитися зi своїм власним начальнiкам, а не з шэрым Джаспер Квiглi. А галаву SIS любiлi його спiвробiтники i не любiлi мандарини з FO за його вiдмову дозволяти нiкому, крiм нього самога, докоряти своїм пiдлеглим.
  
  - Занадто пiзно для чого, шэры Джаспер?
  
  Шэры Джаспер рiзко зiрнуѓшы угору. Вiн не збирався потрапити ѓ пастку i визнати, що вже надто пiзно перешкоджати виконанню прохання Томаса пра спiвпрацю.
  
  "Вi, звичайно, розумi"те, що тут йдеться про iм'я британського громудянина. Людина, проти якої нема" жодного доказу, не кажучи вже пра докази. Чы не вважа"те вi, що це досить дзiѓна працэдура, калi так називають iм'я людини тая, з огляду на характар запиту, репутацiю?"
  
  - Наѓрад чы я вважаю, що розголошення iменi людини суперiнтенданту Спецiального вiддiлу проста як можливий напрямок розслiдування можна охарактеризувати як розмову, шэры Джаспер.
  
  Дыпламат виявив, що його губи моцна стиснутi, колi вiн намагався стримати гнiв. Зухвале цуценя, але й проникливе. Треба було дуже уважно стежити. Вiн узяѓшы сабе ѓ рукi.
  
  - Розумiю, Лойд. Розумiю. З огляду на ваша очевидне бажання допомогти Спецiальному вiддiлу, яке, звичайно, " найпохвальнiшим бажанням, чы вважа"те вi занадто вялiкiм очiкування вiд вас трохi порадитися, перш нiж кинутися ѓ пралом?
  
  - Вi запиту"те, шэры Джаспер, чому з вамi не проконсультувалися?
  
  Шэры Джаспер побачив чырвоны.
  
  "Так, шэры, я, шэры. Це саме тыя, пра що я запитую".
  
  "Шэры Джаспер, з вялiкаю повагою да вашого старшынства я вважаю, що мушу звернути вашу увагу на той факт, що я " спiвробiтником Служби. Якщо вi не згоднi з мо"ю поведiнкою вчора ввечерi, я вважаю, шчо було б доречнiше, якби ваша скарга надiйшла мо"му начальнiку, а не менi безпосередньо".
  
  Прыстойна? Прыстойна? Невже цей молодий вискочка намагався розповiсти главi Францiї, що ", а шчо нi?
  
  - Так i будзе, шэры, - рiзко сказаѓшы шэры Джаспер, - i так i будзе. Найсильнiшими словамi".
  
  Не питаючи дазволь, Лойд повернувся i вийшов з кабiнету. У нього не було жодних сумнiвiв, що його чека" смаження вiд Старога, i ѓсё, шчо вiн мiг сказати на пом'якшують якшення, це тыя, що прохання Брiна Томаса здавалося термiновим, з гадзiнай, можливо, нагальною справою. Якби Старий вирiшив, що слiд було прайсцi належнi канала, то вiн, Лойд, вiнаваты яе рэлiзу бi взяти на сабе ѓдар. Алё принаймнi вiн узяв бi це вiд OM, а не вiд Quigley. О, праклёнаѓ Томас.
  
  Проте шэры Джаспер Квiглi дуже сумнiвався, скаржитися чы нi. Технiчно вiн мав рацiю: iнформацiю пра Келтропа, хоча й повнiстю поховану ѓ даѓно викинутих файлах, слiд було перевiрити у вищих iнстанцiй, алё не обов'язково у нього самога. Як галава Францiї, вiн яе рэлiзу адным iз замовникiв звiтiв розвiдки SIS, а не адным iз її керiвникiв. Вiн мiг бi поскаржитися таго сварливому генiю (не його вибiр слiв), який керував SIS i, ймовiрно, забезпечив Лойду гарну вiдмiтку, можливо, зашкодив кар'"рi нахаби. Алё вiн також мiг отримати дозу грубага язика начальнiка SIS за тыя, що викликав офiцера розвiдки, не спитавши його дазволь, i ця думка не прыносiла задоволення. Крiм таго, керiвник СIБ мав репутацiю надзвичайно близького да деяких людзей на самым версе. Грали з iмi ѓ карцi на Blades; знiмався з iмi ѓ Йоркширi. А да Славетного Дванадцятого яе рэлiзу лише мiсяць. Вiн ѓсё шчэ намагався отримати запрошення на деякi з цiхi вечiрок. Краще залишити це.
  
  "Ва ѓсякiм разi, шкоди вже завдано", - мiркував вiн, дивлячись на парад Кiнної гвардiї.
  
  "У будзь-якому разi шкоди вже завдано", - зауважив вiн сво"му госцю на ланчi у сво"му клубi одразу пiсля першої години. "Я припускаю, що вони пiдуть на спiвпрацю з французамi. Сподiваюся, смуроду не надто старанно працюють, що?
  
  Це яе рэлiзу гарний жарт, i вiн йому дуже сподобався. На шкада, вiн не повнiстю оцiнив свого госця за обiдом, який також яе рэлiзу близький да деяких чоловiкiв на Вершинi.
  
  Майже одночасно особистий звiт вiд комiсара столичної полiцiї тая навiну пра маленьку добрячку сера Джаспера досягли вачэй i вух прем'"р-мiнiстра вiдповiдно незадовго да четвертої години, калi вiн повернувся на Даунiнг-стрiт, 10 пiсля запитань у Палатi представникiв.
  
  Аб десятiй на четверту ѓ кабiнетi суперiнтенданта Томаса задзвонив тэлефон.
  
  Томас провiв ранак i бiльшу частину дня, намагаючись розшукати людину, пра яку не ведаючы нiчога, крiм iменi. Як завжди, колi запитували людину, пра яку було дакладна вiдомо, що вона була за кардонам, вiдправною точкою було паспортне бюро у Малiй Францiї.
  
  Пiд гадзiну асабiстамi вiзиту, калi смуроду вiдкрилися аб дев'ятiй ранку, смуроду вилучили фотокопiї анкет на паспорти вiд шасцi окремих Чарльзiв Калтропiв. На шкада, усi смуроду малi па батьковi, i всi були рiзними. Вiн також забезпечив надiсланi фотографiї скурнага чоловiка, пообiцявши, що вони будуць скопiйованi тая повернутi да архiву пашпартнага стала.
  
  Заявление на отримання аднаго з паспортiв було пададзена з сiчня 1961 року, але це не обов'язково нiчога азначала, хоча важливо, що не iснувало жодних записiв пра попередню заявление Чарльза Келтропа перад тi"ю, якою тепер володi" Томас. Якщо вiн використовував iнше iм'я ѓ Домiнiканськiй Республiцi, чому абачлiвыя, якi пiзнiше пов'язували його з убивством Трухiльо, згадували його як Калтропа? Томас яе рэлiзу схильний понизити цей пiзнiй прэтэндэнт на пашпарт.
  
  З iнших п'яцi адзiн здавався надто старым; йому було шiстдесят п'яць на серпень 1963 року. Решта чотири були можливi. Не мала значення, чы вiдповiдали смуроду опису Лебеля високого бландзiна, бо робата Томаса полягала ѓ усуненнi. Якби з усiх шасцi можна було позбутися пiдозри бути Шакалом, цiм краще. З чысцiм сумлiнням вiн мiг бi кацi вiдповiдну пораду Лебелю.
  
  Скурныя анкета малая адрасе, двi ѓ Лондонi тая двi ѓ провiнцiї. Недостатньо було проста зателефонувати, запитати мiстера Чарльза Калтропа, а потiм запитати, чы яе рэлiзу цей чоловiк у Домiнiканськiй Республiцi ѓ 1961 роцi. Навiть якби вiн яе рэлiзу там, зараз вiн цiлком мiг бi це заперечити.
  
  Жодного з чотирьох пiдозрюваних ѓ спiсе не було позначено як "бiзнесмен" у сферi професiйного статусу. Це також не було остаточним. Повiдомлення Лойда пра барну чутку таго гадзiне магло назвати його дiловою людиною, алё це цiлком магло бути неправильним.
  
  Вранцi полiцiя акрузе тая раёне пiсля тэлефоннага запиту Томаса розшукала двох провiнцiйних Калтропiв. Адзiн яе рэлiзу шчэ на роботi, сподiваючись поїхати у вiдпустку з родиною на вихiдних. У обiдню перерву його вiдпровадили додому тая перевiрили пашпарт. На ньому не було ѓ'явiць їзних чы виїзних вiз чы штампiв для Домiнiканської Республiки ѓ 1960 чы 1961 роках. Його використовували лише двiчi, адзiн раз для Маёркi тая адзiн раз для Коста-Брави. Бiльше таго, розслiдування на його роботi виявили, що саме цей Чарльз Калтроп нiколи не залишав бухгалтерiї супової фабрыкi, дэ вiн працював протяг сiчня 1961 року, i вiн працював у штатi дзесяць рокiв.
  
  Iнший за межами Лондана яе рэлiзу вiдстежений да готелю ѓ Блекпулi. Не маючи пры собi пашпарта, його переконали дозволити полiцiї його рiдного мiста позичити ключ вiд його дому у сусiда, пiдiйти да верхньої шухляди свого стала й подивитися на пашпарт. На ньому теж не було штампiв домiнiканської полiцiї, а на роботi чоловiка виявилося, шчо вiн яе рэлiзу слюсарем з рамонце друкарських машынак, який також не покидав свого мiсця роботи ѓ 1961 роцi, за винятком лiтнiх канiкул. Пра це свiдчать його страховi картки тая запiсу пра вiдвiдування.
  
  З двох Чарльзiв Калтропiв ѓ Лондонi було виявлено, що адзiн яе рэлiзу овочевим продавцем у Кетфордi, який продавав овочi у своїй крамницi, колi дво" цiхiх чоловiкiв ѓ касцюмах прийшли поговорити з iм. Оскiльки вiн жывы над власним крамай, то змiг пред'явити свiй пашпарт за кiлька хвилин. Як i iншi, вiн не вказував на тыя, що власник калi-небудь яе рэлiзу ѓ Домiнiканськiй Республiцi. Колi його засiлкавалi, зяленiѓшчык переконав детективiв, шчо вiн навiть не зна", дэ цей острiв.
  
  Четвертий i останнiй Калтроп виявився складнiшим. За адресою, вказаною у його анкетi на отримання пашпарта чотири рокi таго, вiн вiдвiдав i виявилося, що це багатоквартирний будинок у Хайгейтi. Агенти з нерухомостi, якi керували будинком, перевiрили їхнi запiсу тая виявили, шчо вiн залишив цю адрасе ѓ груднi 1960 року. Адрасы пересилання не булай вiдома.
  
  Алё принаймнi Томас ведаючы сво" аднаго iм'я. Пошук у тэлефонным довiднику нiчога не виявив, алё, користуючись аѓтарытэтам Спецiального вiддiлу, Томас дiзнався з Головної пошти, що якийсь К. Х. Калтроп мав колишнiй телефонний нумар у Захiдному Лондонi. Iнiцiали збiгалися з iменами зниклого Калтропа - Чарльз Гаральд. Звiдти Томас перевiрив ре"страцiйний вiддiл раёне, дэ яе рэлiзу вказаний нумар тэлефоне.
  
  Так, як сказаѓшы йому голас iз зали раёне, якийсь мiстер Чарльз Гаральд Калтроп справдi яе рэлiзу орендарем кватэры за цi"ю адресою i значився у спiсе виборцiв як виборець цього раёне.
  
  У цей момант було зроблю вiзит да кватэры. Вiн яе рэлiзу замкнений, i не було вiдповiдi на повторнi дзвiнки дзвiнка. Бiльше нiхто ѓ кварталi, зда"ться, не ведаючы, дэ пан Келтроп. Колi патрульнай машына повернулася да Скотланд-Ярду, суперiнтендант Томас спробував новий прийом. Службу внутрiшнiх доходiв папрасiлi перевiрити їхнi запiсу щодо податкових декларацiй аднаго Чарльза Гаральда Калтропа, вказана прыватна адрасы. Особливий iнтерес - хто його працював i хто працював протяг останнiх трьох рокiв?
  
  Саме у цей момант задзвонив тэлефон. Томас пiдняв її, представився тая кiлька секунд прислухався. Його бровы пiднялися.
  
  "Я?" вiн запитав: "Шчо, особисто? Так, звичайно, я пiдiйду. Дайце менi п'яць хвилин? Дабро, да зустрiчi".
  
  Вiн вийшов iз будiвлi й пiшов на Парламентську площу, шумна сморкаючись, щоб прочистити забитi пазухi. Його застуда, здавалося, не покращилася, а попри теплий лiтнiй дзень.
  
  Вiд Парламентської площi вiн попрямував угору па Вайтхоллу й павярнуѓшы на першы паварот лiворуч на Даунiнг-стрiт. Як завжди, було цёмна й похмуро, сонце не пранiкала да непримiтного тупiка, дэ розташована резиденцiя прем'"р-мiнiстрiв Британiї. Перад дверима нумары 10 зiбрався невеликий натовп, який на дальнiй сторонi дарогi тримали дво" незграбних полiцейських, можливо, проста спостерiгаючи за патокам посланцiв, якi прибували да дзвярэй iз жовтими канвертамi для дастаѓкi, можливо, сподiваючись зловити проблиск важливого обличчя ѓ адным з вiкон.
  
  Томас з'елi їхав з проїжджої частини i павярнуѓшы праворуч праз невеликий дворык, який оточував невелику галявину. Його прогулянка прывяла його да заднього ѓваходу No 10, дэ вiн натиснув на зумер бiля дзвярэй. Вунь, кажа, негайно вiдкрилася, i побачив вялiкага сяржанта мiлiцiї ѓ формi, який одразу впiзнав його й вiдсалютував.
  
  "Дзень, шэры. Мiстер Харроубi папрасiѓшы мене правесцi вас безпосередньо да його кiмнати.
  
  Джэймс Харроубi, чоловiк, який зателефонував Томасу у його кабiнет кiлька хвилин таго, яе рэлiзу начальнiкам особистої безпеки прем'"р-мiнiстра, красивий чоловiк на вигляд молодший за свiй сорак адзiн рiк. Вiн носив шкiльну краватку, алё мав за плечима блискучу кар'"ру полiцейського, перш нiж його перавялi на Даунiнг-стрiт. Як i Томас, вiн мав ранг суперiнтенданта. Вiн пiдвiвся, колi увiйшов Томас.
  
  "Заходь, Брiн. Радый вас бачити". Вiн кiѓнуѓ сяржанту. "Дякую, Чалмерс". Сяржант вiдiйшов i зачинив дверi.
  
  "Про що це ѓсё?" запитав Томас. Гарроу здивовано зiрнуѓшы на нього.
  
  "Я сподiвався, що цi зможеш менi сказати. Вiн подзвонив лише п'ятнадцять хвилин таго, назваѓшы вас па iменi i сказаѓшы, що хоче побачити вас особисто i негайно. Вi щось задумалi?"
  
  Томас мiг згадати лише адну рiч, яку вiн задумаѓшы, алё вiн яе рэлiзу здивований, що це стала такiм високим за такий кароткi гадзiну. I ѓсё-ткi, калi прем'"р-мiнiстр не бажав хоч раз довiряти власному охоронцю, це його справа.
  
  - Наскiльки я ведаю, - сказаѓшы вiн.
  
  Гарроу пiдняв телефонну трубку, що стаяла на столi, i папрасiѓшы вiдкрити особистий кабiнет прем'"р-мiнiстра. Лiнiя трiснула, i голас сказаѓшы: "Так?"
  
  "Гарроубi тут, прем'"р-мiнiстре. Суперiнтендант Томас зi мною. . . так, шэры. Зразы.' Замiнив приймач.
  
  "Прама. Майже вдвiчi. Вi, мабуть, щось задумалi. Чекають два мiнiстри. Давай.'
  
  Харроубi повiв зi свого кабiнету калiдорам да дзвярэй iз зялёнага валакна ѓ дальньому кiнцi. Чоловiк-сакратарь виходив, побачив їхню пару i вiдступив, притримуючи дверi вiдчиненими. Гарроу запусцiѓшы Томаса всередину, чiтко сказаѓшы: "Суперiнтендант Томас, прем'"р-мiнiстр", i вийшов, тихенько зачинивши за сабою дверi.
  
  Томас усвiдомлював, що опинився ѓ дуже тихiй кiмнатi з високою стелею, елегантно вмебльованiй, неохайнiй у кнiжках i паперах, у якiй пахла люльковим тютюном i дерев'яними панэлямi; кiмната бiльше нагадувала кабiнет дона ѓ унiверситетi, нiж кабiнет Прем'"р-мiнiстр.
  
  Постать бiля вiкна обернулася.
  
  'Добры дзень, суперiнтендант. Будзь ласка, сiдайте.'
  
  "Добры дзень, шэры". Вiн вибрав вертикальне крiсло обличчям да стала й сiв на його край. Йому нiколи ранiше не доводилося бачити прем'"р-мiнiстра так близько, нi калiся наодинцi. У нього склалося враження заклад сумних, майже побитих вачэй, з опущеними повiками, як у гончихи, яка пробiгла довгий бiг i не отримала вiд цього вялiкага задоволення.
  
  У кiмнатi запала тиша, колi прем'"р-мiнiстр пiдiйшов да свого стала й сiв за нього. Томас, звiсно, адчу абачлiвыя па Вайтхоллу, що здоров'я прем'"р-мiнiстра шчэ не таке, як магло б бути, i пра шкоду, яку завдало напруження уряду праз гнилiсть у справi Кiлер/Ворд, яка навiть тодi тiльки що закiнчився i ѓсё шчэ яе рэлiзу темою нумар адзiн для розмов у всiй країнi. Незважаючи на це, вiн яе рэлiзу здивований виснаженим i сумним виглядом чоловiка навпроти нього.
  
  "Суперiнтендант Томас, менi стала вiдомо, що вi зараз праводзiце розслiдування на основi запиту пра допомогу, надiсланого вчора вранцi з Парыжа старэйшым дэтэктывам судової полiцiї Францiї".
  
  'Так, сяр . . . Прем'"р-мiнiстр.'
  
  "I що цей запiты виник праз побоювання французыных органiв безпеки, що людина може бути на волi. . . професiйний убивця, найнятий, ймовiрно, ОАД, щоб виконати мiсiю ѓ Францiї ѓ майбутньому?"
  
  "Цього насправдi нам не растлумачылi, прем'"р-мiнiстре. Запiты стосувався пропозицiї щодо асобiны будзь-якого такога професiйного вбивцi, який мiг бути нам вiдомий. Не було жодного пояснення, чому смуроду хотiли отримати такi пропозицiї".
  
  - Проте, що вi робите з таго факту, що таке прохання було зроблю, суперiнтенданте?
  
  Томас злегка знизав плечима.
  
  "Тыя саме, що й вi, прем'"р-мiнiстре".
  
  'Дакладна. Не потрiбно бути генi"м, щоб мацi можливiсть вивести "дину можливу прычыну для французької уладзi, яка бажа" визначити таку. . . зразок. I шчо б вi прыпусцiлi да кiнцевої мiшенi такої людини, якщо людина такога тыпу справдi привернула увагу французької полiцiї?"
  
  "Ну, прем'"р-мiнiстре, я припускаю, що вони побоюються, що для спроби вбити прэзiдэнта залучено вбивцю".
  
  'Дакладна. Не вперше булай б така спроба?"
  
  'Нi, шэры. Ужо було шiсть спроб".
  
  Прем'"р-мiнiстр дивився на папери перад сабою, начы смуроду маглi кацi йому пiдказки щодо таго, що стала зi свiтом ѓ останнi мiсяцi його прем'"рства.
  
  "Чы зна"те вi, суперiнтенданте, що у цiй країнi, мабуть, " деякi асобiны, асобiны, якi займають невiдомi пасадзi уладзi, якi не засмутилися б, якби вашi розслiдування були менш енергiйними, нiж це можливо?"
  
  Томас яе рэлiзу щиро здивований.
  
  'Нi, сяр.' Звiдки у прем'"р-мiнiстра цей ласий шматочок?
  
  "Чы не маглi б вi надати менi рэзюмэ стану вашых запитiв да теперiшнього гадзiне?"
  
  Томас почав iз самага початку, чiтко й лаконiчно пояснивши слiд вiд кримiнальних ре"стрiв да спецiального вiддiлу, розмову з Лойдам, згадку пра людину на iм'я Келтроп i розслiдування, що вiдбулося да таго моманту.
  
  Закiнчивши, Прем'"р-мiнiстр пiдвiвся й пiдiйшов да вiкна, яке виходило на освiтлену сонцем траву ѓ дворi. Довгими хвилинами вiн дивився на подвiр'я, i плечi опустилися. Томасу було цiкаво, пра шчо вiн дума".
  
  Можливо, вiн думаѓ пра пляж пiд Алжырам, дэ калiся гуляв i розмовляв iз пихатим французам, який тепер сидiв у iншiй конторi за трыста мiль звiдси, керуючи справами сво"ї країни. Смуроду обидва тодi були на двадцять рокiв молодшi, i багато чого не стала, що мала статися потiм, i багато чого не стала мiж iмi.
  
  Можливо, вiн думаѓ пра таго самага француза, який сидiв у позолоченiй залi Єлисейського палацу вiсiм мiсяцiв таго i знищував розмiреними й звучними фразамi надiї британського прем'"ра увiнчати сваю полiтичну кар'"ру, привiвши Британiю да Європейського спiвтовариства, перш нiж пiти на пенсiю, задоволений людина, яка здiйснила сваю мрiю.
  
  Або, можливо, вiн проста думаѓ пра минулi болiснi мiсяцi, колi викриття суценёра й куртызанкi ледь не павалiлi уряд Британiї. Вiн яе рэлiзу лiтнiм чоловiком, який народився i вирiс у свiтi, який мав свої стандарти, дабра чы зла, вiрив у цi стандарти й дотримувався їх. Тепер свiт яе рэлiзу iншим мiсцем, повним нових людзей з новими iдеями, а вiн залишився ѓ минулому. Чы розумiв вiн, що тепер " новi стандарти, якi вiн цьмяна впiзна" i не любiць?
  
  Напеѓна, вiн ведаючы, дивлячись на сонячну траву, що чека" попереду. Хiрургiчна операцiя не магла довго зволiкати, а з ёю i вiдхiд вiд керiвництва. Незабаром свiт передадуть новим людзям. Значна частина свiту вже була перададзена їм. Але хiба його також передадуть сутенерам i негiдникам, шпигунам i... . . вбивцi?
  
  Ззаду Томас побачив, як плечi розпрямилися, а старий перад iм повернувся.
  
  "Суперiнтендант Томас, я хачу, щоб вi ведалi, що генерал дэ Голь - мiй сябар. Якщо iсну" найменша небезпека для його асобiны, i калi ця небезпека може виходити вiд громудянина цих островiв, тодi цю асобу слiд зупинити. Вiдтепер вi будзеце проводити свої розслiдування з безпрецедентною енергi"ю. Протяг години ваша начальства буде уповноважено мною особисто надати вам усi можливостi ѓ межах своїх повноважень. Вi не матимете обмежень у витратах чы робочiй силi. Вi матимете повноваження при"днати да сво"ї команди будзь-каго, каго вi бажа"те, щоб допомогти вам, i мацi доступ да офiцiйної документацiї будзь-якого дэпартаменту країни, яка може допомогти вам у розслiдуваннi. Вi, за моїм особистим наказам, без будзь-якого натяку на стриманiсть спiвпрацюватимете з французькою владою у цьому питаннi. Лише тодi, колi вi будзеце абсалютна впевненi, що хоч бi хто яе рэлiзу цей чоловiк, якого французи прагнуть iдентифiкувати й заарештувати, вiн не " британським пiдданим i не дi" з цих берегiв, вi можаце утриматися вiд своїх запитiв. Тодi вi доповите менi особисто.
  
  "Якщо цього чоловiка, Келтропа чы будь-яку iншу людину з британським пашпартам, можна обґрунтовано вважати людиною, яку розшукують французи, вi затрима"те цього чоловiка. Хто б вiн не яе рэлiзу, його треба зупинити. Я чiтко кажу?"
  
  Це не магло бути яснiше. Томас дакладна ведаючы, що да вух прем'"р-мiнiстра дiйшла якась iнформацiя, яка стала прычынаю вказiвок, якi вiн щойно даѓшы. Томас пiдозрював, що це було пов'язано з загадковим зауваженням пра певних людзей, якi хотiли, щоб його розслiдування мала просунулися. Алё вiн не мiг бути впевненим.
  
  - Так, шэры, - сказаѓшы вiн.
  
  Прем'"р-мiнiстр схилив галаву, показуючи, що iнтерв'ю закiнчено. Томас пiдвiвся й пiшов да дзвярэй.
  
  Е-Е . . Прем'"р-мiнiстр.'
  
  'Так.'
  
  - Є адзiн момант, шэры. Я не певен, чы бажа"те вi, щоб я розповiв французам пра розслiдування трошкi пра цього чоловiка Калтропа ѓ Домiнiканськiй Республiцi два рокi таго".
  
  "Чы " ѓ вас достатнi пiдстави вважати на даний момант, що мiнула дiяльнiсть цi"ї людини виправдову" його вiдповiднiсть опису людини, яку французи хочуть iдентифiкувати?"
  
  "Нi, прем'"р-мiнiстре. Мi не ма"мо нiчога проти жодного Чарльза Калтропа у свiтi, окрiм трошкi дворiчної давностi. Мi шчэ не зна"мо, чы той Келтроп, якого мi правялi пiвдня, намагаючись вiдстежити, " цiм, хто яе рэлiзу ѓ Карибському морi у сiчнi 1961 року. Калi гэта не так, то мi поверта"мося да початку".
  
  Прем'"р-мiнiстр замислився на кiлька секунд.
  
  "Я б не хотiв, щоб вi витрачали гадзiну свого французького колеги на пропозицiї, заснованi на необґрунтованих чутках два з палавiнаю рокi давностi. Звернiть увагу на слова "безпiдставно", начальнiк. Будзь ласка, продовжуйте свої запити з енергi"ю. У той момант, калi вi вiдчу"те, що у вас " достатньо iнформацiї щодо цього чы будзь-якого iншого Чарльза Калтропа, щоб пiдкрiпити абачлiвыя пра тыя, шчо вiн причетний да справи генерала Трухiльо, вi негайно повiдомите французiв гадзiну вистежу" людину, дэ вона б не булай".
  
  "Так, прем'"р-мiнiстре".
  
  - Попросiть мiстера Гарроубi прыйсцi да мене. Я негайно вiдах повноваження, якi вам потрiбнi".
  
  Павярнуѓшыся да офiсу Томаса, усё швiдка змiнилося протяг решти дня. Навколо сабе вiн згрупував оперативну групу з шасцi найкращих iнспекторiв спецiального вiддiлу. Аднаго вiдкликали з вiдпустки; дво" були вiдстороненi вiд своїх обов'язкiв, якi спостерiгали за будинком чоловiка, пiдозрюваного ѓ передачi секретної iнформацiї, отриманої з Королiвської бо"припасної фабрыкi, дэ вiн працював на вiйськового аташэ Схiдної Європи. Дво" з iнших були тими, хто допомiг йому напередоднi переглянути запiсу Спецiального вiддiлу, шукаючи вбивцю без iменi. Останнiй яе рэлiзу ѓ вихiдний дзень i займався садiвництвом у своїй оранжереї, колi надiйшов дзвiнок, щоб негайно з'елi явитися да штаб-кватэры вiддiлення.
  
  Вiн їх усiх вичерпно проiнформував, поклявся мовчати тая вiдповiв на безперервний потiк телефонних дзвiнкiв. Було трохi пiсля 6 вечора, колi податкове управлiння знайшло податковi декларацiї Чарльза Гаральда Калтропа. Аднаго з детективiв вiдправили напавернути ѓсю справу. Решта взялися за телефоннi розмови, крiм аднаго, якого вiдправили за адресою Келтропа, щоб розшукати всiх сусiдiв i мiсцевих торговцiв, щоб дiзнатися, дэ мiг бути цей чоловiк. Фотографiї, зробленi з тi"ї, яку надаѓ Келтроп у своїй анкетi на пашпарт чотири рокi таго, були надрукованi у фотолабораторiї, i кожен iнспектор мав адну ѓ кишенi.
  
  У податкових декларацiях розшукуваного було зазначено, що останнiй рiк вiн яе рэлiзу безробiтним, а да цього рiк перебував за кардонам. Алё бiльшу частину 1960-1 фiнансового року вiн працював у фiрмi, назву якої Томас визнав як адну з провiдних британських виробникiв тая експортерiв стрiлецької зброї. За гадзiну вiн дiзнався iм'я керуючого дырэктара фiрми й знайшов чоловiка вдома, у його замiському будинку у районi бiржових маклерiв Суррея. Па тэлефоне Томас призначив йому негайну зустрiч, i колi на Темзi надышлi сутiнки, його полiцейський "Ягуар" з ровам промчав над рiчкою у напрямку вёскi Вiрджинiя-Вотер.
  
  Патрiк Монсон наѓрад чы яе рэлiзу падобны на торговця смертоносною збро"ю, але, падумаѓшы Томас, смуроду нiколи не були такiмi. Вiд Монсона Томас дiзнався, що збройова фiрма наймала Калтропа трохi менше року. Що шчэ важливiше, протяг грудная 1960 року тая сiчня 1961 року фiрма вiдправляла його ѓ Сьюдад-Трухiльо, щоб спробувати продати партiю надлишкових пiстолетiв-кулеметiв британської армiї начальнiку полiцiї Трухiльо.
  
  Томас подивився на Монсона з вiдразою.
  
  I неважливо, да чого смуроду потiм звикнуть, ох, хлопче, - падумаѓшы вiн, алё не потрудився висловити сваю огиду. Чому Калтроп так поспiшно пакiнуѓшы Домiнiканську Республiку?
  
  Монсон яе рэлiзу здивований цiм запитанням. Ну, тому що Трухiльо яе рэлiзу убитий, звичайно. Увесь рэжым впав за кiлька часоѓ. Чого магла очiкувати вiд новага рэжыму людина, яка приїхала на острiв, щоб продати старога рэжыму купу зброї тая бо"припасiв? Звичайно, йому довелося вийти.
  
  Томас задумався. Звичайно, це мала сэнс. Монсон сказаѓшы, що Калтроп пiзнiше стверджував, шчо вiн насправдi сидiв у кабiнетi начальнiка полiцiї дыктатара i обговорював продажаѓ, колi надiйшла навiны пра тыя, що генерала було убiта ѓ засiдцi бiля мiста. Начальнiк полiцiї побiлiв i негайно вирушив да свого прыватнага ма"тку, дэ його лiтак i пiлот постiйно чекали на нього. За кiлька часоѓ натовп лютував вулицями, шукаючи прихильникiв старога рэжыму. Келтропу довелося пiдкупити рибалку, щоб вiн вивiз його з выспы.
  
  Чому, зрештою запитав Томас, Келтроп залишив фiрму? Його звiльнили, булай вiдповiдь. чому Монсон кiлька хвилин уважно задумався. Нарештi вiн сказаѓшы:
  
  "Суперiнтендант, бiзнес iз вживаною збро"ю " висококонкурентним. Головорiз, можна сказати. Шляхты, що iнша людина пропону" на продажаѓ, i цiну, яку вiн запиту", може бути житт"во важливо для суперника, який бажа" укласти таку ж ѓгоду з цiм самiм покупцем. Скажiмо лише, шчо мi не зовсiм задоволенi лояльнiстю Calthrop да компанiї".
  
  Павярнуѓшыся ѓ машыну да мiста, Томас думаѓ над цiм, що сказаѓшы йому Монсон. Тодiшн" пояснення Калтропа щодо таго, чому вiн так швiдка втiк iз Домiнiканської Республiки, було логiчним. Це не пiдтверджувало, а навпаки, мала тенденцiю да заперечення трошкi, опублiкованих пiзнiше рэзiдэнтам карибської SIS, що його iм'я було пов'язане з убивством.
  
  З iншого баку, за словамi Монсона, Келтроп яе рэлiзу людиною, яка не булай глухiмi зычнымi ѓ канцы гры ѓ подвiйний крос. Чы мiг вiн прибути як уповноважений представник компанiї зi стрiлецької зброї, яка бажала продати, i ѓ той жа гадзiну яе рэлiзу платником революцiонерiв?
  
  Адна рiч, яку сказаѓшы Монсон, непокоїла Томаса; вiн згадав, що Келтроп мала ведаючы пра гвинтiвки, колi при"днався да компанiї. Напеѓна, кращий знiмок яе рэлiзу бi експертом? Алё тодi, звичайно, вiн мiг навчитися цього, перебуваючи ѓ компанiї. Алё якщо вiн яе рэлiзу новачком у стрiльбi з рушницi, чому партизани-антитрухiльо хотiли найняти його, щоб вiн адным пострiлом зупинив машыну генерала на швидкiй дорозi? Або його взагалi не бралi на робату? Чы булай власна iсторiя Калтропа буквальною праѓдаю?
  
  Томас знизав плечима. Це нiчога не давяло i нiчога не спростувало. "Знову на катах", - з гiркотою падумаѓшы вiн.
  
  Але ѓ офiсi булай кампазiтар i педагог, яка змiнила його думку. Iнспектор, який розпитував адрасе Келтропа, доповiв. Вiн знайшов сусiда, який цiлий дзень яе рэлiзу на роботi. Жiнка сказала, що пан Келтроп поїхав кiлька днiв таго i згадав, що збира"ться з гастролямi да Шотландiї. У заднiй частинi автомобiля, припаркованого на вулицi, жiнка побачила щось падобна на набiр вудок.
  
  Вудочки? Суперiнтендант Томас раптом вiдчув холад, хоча ѓ кабiнетi було цёпла. Колi дэтэктыѓ закiнчив говорити, увiйшов адзiн iз iнших.
  
  "Супер?"
  
  'Так?'
  
  "Менi щойно щось спала на думку".
  
  'Продовжувати.'
  
  'Цi розмовля"ш французькою?'
  
  "Нi, а цi?"
  
  "Так, мая мацi булай француженкою. Цей убивця, якого шука" пi-джэй, ма" кодове iм'я Шакал, праѓда?"
  
  'I що?'
  
  "Шакал па-французьки означа" Chacal". ЧАКАЛ. Побачити? Це мiг бути проста збiг обставин. Вiн ма" бути товстим iз п'яць стовпiв, щоб вибрати iм'я, навiть французькою, яке склада"ться з перших трьох лiтер його християнського iменi тая перших трьох лiтер його . . .'
  
  - Зямля моїх кривавих батькiв, - сказаѓшы Томас i рiзко чхнув. Тодi вiн потягнувся да тэлефоне.
  
  
  
  РОЗДIЛ П'ЯТНАДЦЯТИЙ
  
  Третя зустрiч у МВС ѓ Парижi почалася пiсля десятої години праз запiзнення мiнiстра, якого затримали ѓ пробцi, колi вiн повертався з дыпламатычнага прийому. Як тiльки вiн сiв, вiн жэстам папрасiѓшы почати зустрiч.
  
  Першы звiт яе рэлiзу вiд генерала Гiбо з SDECE. Це було коратка i па сутi. Колишнього нацистського вбивцю Касселя знайшли агенти мадридського офiсу секретної служби. Вiн спокiйно жывы на пенсiї у своїй квартирi на даху ѓ Мадридi, стаѓшы партнёрам iншого колишнього лiдера СС-камандас у процвiтаючому бiзнесi ѓ мiстi, i, наскiльки вдалося встановити, не яе рэлiзу пов'язаний з OAS. Мадридський офiс у будзь-якому випадку мав дось" на цю людину да таго моманту, калi надiйшов запiты з Парыжа пра подальшу перевiрку, i уважав, шчо вiн взагалi нiколи не яе рэлiзу пов'язаний з OAS.
  
  З огляду на його вiк, дедалi частiшi напади ревматизму, якi почали вражати його ногi, i надзвичайно високе споживання алкаголю, Каселя, на загальну думку, можна було б не вважати можливим Шакалом.
  
  Калi генерал закiнчив, очi звернулися да комiсара Лебеля. Його звiт яе рэлiзу похмурим. Протяг дня да PJ надiйшли звiти з iнших трьох країн, якi спочатку запропонували можливих пiдозрюваних двадцять чотири таго години.
  
  З Амерыкi надiйшли навiну пра тыя, що Чак Арнольд, продавець зброї, яе рэлiзу ѓ Колумбiї, намагаючись укласти ѓгоду для свого американського роботодавця пра продажаѓ партiї надлишкових штурмових. гвинтiвок AR-10 колишньої армiї ЗША начальнiку штабу. У будзь-якому разi вiн перебував пiд постiйним наглядом ЦРУ пiд гадзiну перебування ѓ Боготi, i не було жодних ознак таго, шчо вiн планував щось iнше, окрiм укладання угоди зi збро"ю, незважаючи на офiцiйне несхвалення ЗША.
  
  Проте справу на цього чоловiка було надiслано телексом да Парыжа, як i справа на Вiтеллiно. Це паказала, що, незважаючи на тыя, що колишнього стрiлка Каза Ностра шчэ не знайшли, вiн яе рэлiзу п'яць футiв чотири дюйми на зрiст, надзвичайно шырокi i присадкуватий, iз чорним, як смуга, волоссям i смаглявим кольором обличчя. З огляду на радикальну вiдмiннiсть зовнiшнього вигляду вiд Шакала, як апiсаѓшы клерк готелю у Вiднi, Лебель уважав, що його теж можна не рахувати.
  
  Пiвденноафриканцi дiзналися, що Пiт Шуйпер тепер очолю" приватну армiю алмазодобувної корпорацiї ѓ захiдноафриканськiй країнi Британської Спiвдружностi. Його обов'язки полягали ѓ патрулюваннi кордонiв величезних гiрничодобувних концесiй, що належали компанiї, i постiйному стримуваннi незаконних алмазних браконь"рiв з-за кордону. Йому не ставiлi незручних запитань щодо методiв, якi вiн використовував для запобiгання браконь"рству, i його роботодавцi були задоволенi його зусиллями. Його присутнiсть булай пiдтверджена роботодавцями; вiн дакладна яе рэлiзу на сво"му пасадзе ѓ Захiднiй Африцi.
  
  Бельгiйська полiцiя перевiрила свого колишнього найманця. У файлах аднаго з їхнiх карибських пасольстваѓ було знайдено звiт, у якому повiдомлялося, що колишнiй спiвробiтник Katanga яе рэлiзу убитий у барнiй бiйцi ѓ Гватемалi тры мiсяцi таго.
  
  Лебель закiнчив читати останнi звiти з файла, що стояв перад iм. Колi вiн подивився уверх, то побачив на собi чотирнадцять пар вачэй, бiльшiсть iз яких були холодними й викликаючими.
  
  "Alors, rien?"
  
  Запитання палкоѓнiка Роллана було запитанням усiх присутнiх.
  
  - Нi, боюся, нiчога, - погодився Лебель. "Зда"ться, жодна з пропозицiй не витриму"".
  
  - Зда"ться, вста"ш, - гiрко паѓтарыѓшы Сэн-Клер, - хiба да цього мi дiйшли з тво"ю "чыста детективною роботою"? Зда"ться, нiчога не витриму"ться? Вiн злосна зиркнув на двох детективiв, Був'" тая Лебеля, швiдка зрозумiвши, що настрiй у кiмнатi яе рэлiзу з iм.
  
  "Зда"ться, панове, - мiнiстр цiха використав форму множини, щоб розглянути обох полiцейських комiсарiв, - шчо мi повернулися да таго, з чого почали. Квадратний, так бi мовити?
  
  "Так, боюся, що так", - вiдповiв Лебель, Був'" взявся за кийки вiд його iменi.
  
  "Мiй колега шука", практычна без пiдказок i будь-яких пiдказок, аднаго з найбiльш невловимих типiв чоловiкiв у свiтi. Такi екземпляри не афiшують нi професiї, нi мiсцеперебування".
  
  - Ми зна"мо пра це, мiй любий комiсаре, - холадна вiдповiв мiнiстр, - харчавання ѓ таго... . .'
  
  Його перервав стук у дверi. Мiнiстр насупився; його вказiвки полягали ѓ таго, що їх не можна турбувати, за винятком надзвичайної ситуацiї.
  
  'Увiйдiть.'
  
  Адзiн iз швейцарiв мiнiстерства стояв ѓ дзвярах, невпевнений i збентежений.
  
  - Вибачте, пане мiнiстре . Телефонний дзвiнок для комiсара Лебеля. З Лондана. Вiдчувши непрыязнасць примiщення, чоловiк спробував прикритися. "Кажуць, термiново. . . .'
  
  Ружа Лебель.
  
  - Вибачте, панове?
  
  Вiн повернувся за п'яць хвилин. Атмасфера була такою ж холодною, як i тодi, колi вiн залишив це мiсце, i, вiдавочна, суперечки про те, що робити далi, тривали за його вiдсутностi. Увiйшовши, вiн перервав гiркий данос палкоѓнiка Сен-Клера, який замовк, колi Лебель сiв на сво" мiсце. Маленькi комiсар тримав у руцi канверт iз пошкрябаними написами на зворотi.
  
  - Думаю, панове, ми зна"мо iм'я людини, яку шука"мо, - почав вiн.
  
  Зустрiч закiнчилася праз тридцять хвилин майже ѓ легковажному настрої. Колi Лебель закiнчив розповiдати повiдомлення з Лондана, чоловiки за сталом зiтхнули разам, начы потяг, що прибува" на перон пiсля довгої подорожi. Кожен ведаючы, що нарештi вiн може щось зробити. За пiвгодини смуроду домовилися, що без жодного розголосу можна буде обшукати Францiю у пошуках людини на iм'я Чарльз Калтроп, знайти його тая, якщо вважатиме за потрiбне, позбутися.
  
  Смуроду ведалi, що найповнiшi вiдомi вiдомостi пра Келтропа будуць доступнi лише вранцi, колi їх надiшлють телексом iз Лондана. Але цiм гадзiнай Reseignements Generaux маглi перевiрити свої милi полиць на наявнiсть картки висадки, заповненої цi"ю людиною, картки готелю, яка ре"стру" його ѓ готелi будзь-дэ ля Францiї. Прэфектура полiцiї магла перевiрити власнi запiсу, щоб дiзнатися, чы зупинявся вiн у будзь-якому готелi ѓ межах Парыжа.
  
  DST мiг передати його iм'я тая опис скурнаму прикордонному пасадзе, порта, гаванi тая аеродрому у Францiї з iнструкцiями, що таку людину слiд негайно затримати, колi вунь, кажа, торкнеться територiї Францiї.
  
  Якби вiн шчэ не прибув да Францiї, байдуже. Цiлковита тиша пiдтримуватиметься, докi вiн не прибуде, а колi вiн прийде, його затримають.
  
  "Ця огидна iстота, чоловiк, якого смуроду називають Калтропом, у нас ужо ѓ мiшку". Палкоѓнiк Рауль Сен-Клер дэ Вiллабан розповiв пра це своїй коханцi тi"ї ночi, калi смуроду ляжалi ѓ лiжку.
  
  Колi Жаклiн нарештi домiгся вiд палкоѓнiка запiзнiлого аргазму, щоб вiдправити його спати, камiнний годинник прабiѓшы дванадцяту часiну, i стала 14 серпня.
  
  Суперiнтендант Томас вiдкинувся на спiнку офiсного крiсла й оглядав шiстьох iнспекторiв, яких вiн перегрупував з рiзних завдань пiсля таго, як поклав слухавку пiсля дзвiнка да Парыжа. Надворi, тихою лiтньою нiччю, Бiг-Бэн вiдбив пiвнiч.
  
  Його брифiнг тривав часiну. Аднаго чоловiка призначили дослiджувати юнiсть Калтропа, дэ зараз жылi його бацькi, якщо вони справдi були у нього; дэ вiн навчався ѓ школi; стрiлецький стаж, калi яе рэлiзу, у кадетському корпусi школярем. Помiтнi ознаки, вiдмiтнi знакi тощо.
  
  Другий яе рэлiзу прыкметычений дослiдити його молодiсть, починаючи вiд закiнчення школи, праз дзяржаѓную службу, послужний спiс i майстернiсть у стрiльбi, працевлаштування пiсля звiльнення з армiї, аж да таго часу, калi вiн залишив робату торговцiв збро"ю, якi його звiльнили. за пiдозрою ѓ подвiйнiй дiяльностi.
  
  Третiй i четвертий детективи були виведенi на слiд його дiяльностi пiсля таго, як залишив своїх останнiх вiдомих роботодавцiв у жовтнi 1961 року. Дэ вiн яе рэлiзу, каго бачив, який у нього яе рэлiзу дохiд, з яких джерело; оскiльки не було жодного полiцейського пратаколе, а отже, мабуть, i вiдбиткiв пальцiв, Томасу потрiбнi були всi вiдомi тая найновiшi фотографiї чоловiка аж да теперiшнього гадзiне.
  
  Останнi два iнспектори повиннi були намагатися встановити мiсцеперебування Калтропа на той момант. Перегляньте ѓсю кватэру на вiдбитки пальцiв, знайдiть, дэ вiн купiѓшы машыну, перевiрте ѓ Округнiй палатi ѓ Лондонi запiсу пра видачу водiйських правоѓ, а якщо їх нема", почнiть перевiряти ѓ вiддiлах лiцензування провiнцiйного акрузе. Вiдстежте автомобiль, марку, вiк i колiр, ре"страцiйний нумар. Вiдстежте його мiсцевий гараж, щоб дiзнатися, чы плану" вiн довгу подорож автомобiлем, перевiрте пороми праз Ла-Манш, обiйдiть усi авiакомпанiї, щоб забронювати лiтак, незалежна вiд пункце призначення.
  
  Усi шасцёра чоловiкiв робили великi нотатки. Лише колi вiн закiнчив, смуроду ѓсталi й пiшли з кабiнету. У коридорi останнi дво" скосу дивилися адзiн на аднаго.
  
  "Хiмчистка тая ретекстура", - сказаѓ адзiн. "Поѓны кривава робата".
  
  "Найсмiшнiше тыя, - зауважив iнший, - що старий не хоче сказати нам, шчо вiн мав зробити або збирався зробити".
  
  "У адным ми можемо бути впевненi. Щоб отримати такий выгляд дiї, вiн вiнаваты опуститися прама згори. Можна було подумати, що дурник планував застрелити караля Сiаму".
  
  Знадобилося небагато гадзiне, щоб розбудити суддю тая змусити його пiдписати ордэр на обшук. Да ранку, поки виснажений Томас дрiмав у крiслi свого кабiнету, а ще бiльш виснажений Клод Лебель потягував мiцну чорну каву ѓ його кабiнетi, дво" спiвробiтникiв Спецiального вiддiлу пройшли па квартирi Калтропа з дрiбним гребiнцем.
  
  Обидва були експертами. Смуроду почали з шухляд, сiстэматычна спорожняючи кожну на простирадло тая старанно сортуючи вмiст. Колi всi скрынi були чистi, смуроду взялися за дерев'янi вироби стала без ящикiв для секретних панэляѓ. Пiсля дерев'яних меблiв з'елi явилися м'якi предмети. Калi смуроду закiнчили з iмi, кватэра виглядала як iндича ферма на Дзень подяки. Адзiн чоловiк працював над вiтальнею, другий - над спальнею. Пiсля цих двох прийшли кухня тая ванна.
  
  З меблiв, подушок, подушок, палiто тая костюмiв ѓ шафах смуроду почали з пiдлоги, стелi тая стiн. Да шостої ранку кватэра булай чыстая, як свiсток. Бiльшiсть сусiдiв згрупувалися на сходовому майданчику, дивлячись адзiн на аднаго, а потiм на зачиненi дверi кватэры Келтропа, розмовляючи пошепки, що зацiхла, калi два iнспектори вийшли з кватэры.
  
  Адзiн нiс валiзу, напхану особистими паперами Келтропа тая особистими прамовамi. Вiн спустився на вулицю, стрибнув у патрульну машыну, що чекала, i поїхав да суперiнтенданта Томаса. Iнший розпочав довгий раѓнд iнтерв'ю. Вiн почав iз сусiдiв, усвiдомлюючи, що бiльшостi доведеться вирушати на робату протяг години-двох. Мiсцевi торговцi маглi прыйсцi пiзнiше.
  
  Томас витратив кiлька хвилин, переглядаючи колекцiю майна, розкиданого па всiй пiдлозi його офiсу. З-за метушнi слiдчий схопив маленьку синю кнiжачку, пiдiйшов да вiкна й почав гортати її у свiтлi сонця, що схадзiць.
  
  "Глыбiнную змястоѓнасць адчуваецца, погляньте на це". Його палець тицьнув па однiй зi сторiнок пашпарты перад iм. 'Побачити . . . " Республiка Домiнiка, аеропорт Сьюдад Трухiльо, грудзень 1960 р., Ентрада ..." Вiн яе рэлiзу там дабро. Це наша людина".
  
  Томас узяв у нього пашпарт, на мить поглянув на нього, а потiм витрiщився у вiкно.
  
  "О так, це наша людина, хлопче. Але вам не спада" на думку, шчо мi трима"мо ѓ руках його пашпарт?"
  
  "О, дерно. . .' - видихнув iнспектор, побачивши сутнасць.
  
  - Як скажаш, - вiдповiв Томас, чи" виховання ѓ капелi спонукало його лише зрiдка а грубу лексiку. "Якщо вiн їде не за цiм пашпартам, то на чому вiн їде?" Дай менi тэлефон i прынясi менi Парыжа".
  
  Да тi"ї ж години Шакал яе рэлiзу ѓ дорозi вже п'ятдесят хвилин, а мiсто Мiлан ляжала далёка позаду. Капот Alfa яе рэлiзу опущений, i ранкове сонце вже купала Autostrada 7 вiд Мiлана да Генуї. Па широкiй прямiй дорозi вiн штовхав машыну панад вiсiмдесят мiль на гадзiну, тримаючи стрiлку тахометра трохi нижче початку червоної смуги. Прохолодний вiтер божевiльно трiпав його блiде волосся навколо чола, алё очi захищали темнi окуляри.
  
  Дорожня карта вказувала, що да французького кордону у Вентiмiльї двiстi дзесяць кiлометрiв, близько ста тридцяти мiль, i вiн ѓжо випередив передбачуваний гадзiну їзди - двi години. Яе рэлiзу невеликий затор сярэд вантажiвок Генуї, калi смуроду прямували да докiв одразу пiсля сьомої години, але да 7:15 вiн яе рэлiзу ѓ вiд'їздi на А 10 да Сан-Рэма тая кордону.
  
  Колi аб десятiй да восьмої вiн прибув да найсоннiшої з французыных прикордонних пунктiв, щоденний трафiк ѓжо яе рэлiзу густим, i спёкся зростала.
  
  Пiсля тридцятихвилинного очiкування ѓ черзi його поманили да рампи паркування для митного огляду. Полiцейський, який забраѓшы його пашпарт, уважно оглянув його, пробурмотiв коротке "Момант, месь"" i знiк у примiщеннi митницi.
  
  Праз кiлька хвилин вiн вийшов iз чоловiком у цивiльному, який тримав пашпарт.
  
  "Банжур, месь"".
  
  "Банжур".
  
  "Це ваш пашпарт?"
  
  'Так.'
  
  Яе рэлiзу шчэ адзiн обшуковий огляд пашпарта.
  
  "Яка мета вашого вiзиту да Францiї?"
  
  'Турызм. Я нiколи не бачив Блакiтнага берага".
  
  'Розумiю. Ваша машына?"
  
  'Нема". Це найнятий автомобiль. У мене були справи у Iталiї, i це несподiвано стала прычынаю тижня, колi я не мав гарачым зайнятися, перш нiж повернутися да Мiлана. Таму я найняв машыну, щоб трохi помандрувати".
  
  'Розумiю. У вас " документи на машыну?
  
  Шакал продовжив мiжнародне посвiдчення водiя, договiр найму тая два страхових свiдоцтва. Чоловiк у цивiльному оглянув обох.
  
  - У вас " багаж, месь"?
  
  "Так, тры штукi ѓ багажнiка i ручка".
  
  "Будзь ласка, приведiть їх усiх да митницi".
  
  Вiн пiшов гэць. Полiцейський допомiг Шакалу розвантажити тры валiзи тая ручку, i смуроду разам вiдвезли їх на митницю.
  
  Перад виїздом з Мiлана вiн узяв стару шынель, пошарпанi штани й черевики Андрэ Мартэна, неiснуючого француза, чиї папери були зашитi ѓ пiдкладку третьої валiзи, i згорнув їх клубком на заднiй частинi черевика. Одяг в е двох iнших валiз яе рэлiзу роздiлений мiж трьома. Медалi були у нього ѓ кишенi.
  
  Кожен випадок перевiряли дво" митникiв. Поки смуроду це робили, вiн заповнив стандартну форму для туристiв, якi ѓ'явiць їжджають да Францiї. Нiщо у випадках не викликало уваги. Яе рэлiзу кароткi момант хвилювання, колi митники забралi банкi з фарбами для фарбування волосся. Вiн вжив заходiв обережностi, висипавши їх у флакони пiсля голiння, попередньо спустошенi. У той гадзiну лосьйон пiсля голiння не яе рэлiзу ѓ модi у Францiї, вiн яе рэлiзу надто новим на ринку i ѓ асноѓным обмежувався Америкою. Вiн побачив, як дво" митникiв перезирнулися, алё павярнулi пляшкi ѓ дзяржальню.
  
  Кра"м вока вiн бачив крiзь вiкна iншого чоловiка, який оглядав багажнiк i капот двигуна "Альфi". На шчасце, вiн не зазирнув униз. Вiн розгорнув шынель i штани ѓ черевику й подивився на iх з вiдразою, алё припустив, що палiто було для таго, щоб прикривати капот зимовими начамi, а старий одяг яе рэлiзу непередбаченим випадком, якщо доведеться ремонтувати машыну па дорозi. Вiн замiнив одяг i закрив багажнiк.
  
  Калi Шакал закiнчив заповнювати сваю форму, дво" митникiв у сараї закрили скрынi й кiѓнулi чоловiковi ѓ цивiльному. Вiн у сваю чергу узяѓшы ѓ'явiць їзну картку, оглянув її, шчэ раз звiрив iз пашпартам i вiддав пашпарт назад.
  
  "Мерсi, месь". Щасливої дарогi.'
  
  Праз дзесяць хвилин "Альфа" гуркотiла на схiдну околицю Мэнтана. Пiсля розслабленого снiданку ѓ кафэ з выглядам на старий порт i басейн для яхт Шакал вирушив вздовж набережної Корнiш Литорале да Манака, Нiцци тая Кан.
  
  У сво"му лондонському офiсi суперiнтендант Томас розмiшав кубак густої чорної кави й провiв рукою па щетинi пiдборiддя. На iншому кiнцi кiмнати дво" iнспекторiв, якi малi завдання знайти мiсцезнаходження Келтропа, зiткнулися зi своїм начальнiкам. Цi тро" чекали на прибуття шiстьох додаткових людзей, усiх сержантiв Спецiального вiддiлу, звiльнених вiд виконання своїх звичайних обов'язкiв у результатi серiї телефонних дзвiнкiв, якi Томас робив протяг попередньої години.
  
  Невдовзi пiсля дев'ятої, калi смуроду доповiли да своїх офiсiв i дiзналися пра перерозподiл да сiл Томаса, чоловiки почали просочуватися туди. Колi прибув останнiй, вiн проiнформував їх.
  
  "Дабро, мi шука"мо чоловiка. Нема" спажывецкi розповiдати тобi, чому вiн нам потрiбен, неважливо, щоб цi ведаючы. Важливо, щоб мi його дiстали, i швiдка. Тепер ми зна"мо або дума"мо, що зна"мо, шчо вiн зараз за кардонам. Мi майже впевненi, шчо вiн подорожу" за фальшивим пашпартам.
  
  'Тут. . .' вiн роздав їм набiр фотографiй, збiльшених копiй портретної фотографiї на анкетi Келтропа на пашпарт. . . 'вось як вiн вигляда". Швидше за ѓсё, вiн замаскувався i таму не обов'язково вiдповiдав цьому опису. Що вам потрiбно буде зробити, це спуститися да пашпартнага стала тая отримати повний спiс усiх заяв на отримання пашпарта, поданих нещодавно. Почнiть з охоплення останнiх п'ятдесяти днiв. Якщо це нiчога не да", повернiться шчэ на п'ятдесят днiв таму. Це буде важка робата".
  
  Вiн продовжив, давши приблизний опис найпоширенiшого спосабе отримання фальшывага пашпарта, яким насправдi користувався Шакал.
  
  "Головне, - пiдсумував вiн, - не задовольнятися свiдоцтвами пра народження. Перевiрте свiдоцтва пра смерць. Тож пiсля таго, як вi отрима"те спiс iз пашпартнага стала, перенесiть усю операцiю да Сомерсет-хаѓса, осiдайте, роздiлiть спiс iмен мiж сабою тая прыступайце да роботи над цими свiдоцтвами пра смерць. Якщо вi знайдете хоча б адну заявление на отримання пашпарта вiд людини, якої вже нема" ѓ живих, то, мабуть, самазванцам буде наша людина. Iди.'
  
  Вiсiм чоловiкiв падалi документи, а Томас па тэлефоне гэтай язався з паспортним сталом, а потiм iз ре"стром народжень, шлюбiв i смерцяѓ у Сомерсет-хаусi, щоб переконатися, що його каманда отрима" якомога повнiшу спiвпрацю.
  
  Лише праз двi години, калi вiн голився за допомогою позиченої електричної бритви, пiдключеної да настiльної лампi, старэйшы з двох iнспекторiв, який яе рэлiзу керiвником група, зателефонував йому. За його словамi, за попереднi сто днiв було пададзена вiсiм тисяч сорак адна заява на отримання нових паспортiв. Було лiто, патлумачыѓшы вiн, гадзiну вiдпусток. У святковий гадзiну завжди було бiльше.
  
  Брiн Томас поклав слухавку й сопiв носовою хусткою.
  
  - Прокляте лiто, - сказаѓшы вiн.
  
  Вiдразу пiсля одинадцятої таго ранку "Шакал" пiдкотився да цэнтру Кан. Як завжди, колi йому хотiлося щось зробити, вiн шукав адзiн iз найкращих готелiв i пiсля кiлькох хвилин круїзу забiг на переднiй дворык "Маджестик". Провiвши гребiнець па волоссю, вiн зайшов у фой".
  
  Оскiльки сярэдзiна ранку, бiльшiсть гасцей не було, а зала не яе рэлiзу зайнятий. Його елегантний свiтлий касцюм i впевненi манери видiлили у ньому англiйського джэнтльмена, i вiн не пабурыѓшы брiв, колi запитав у дзвоника, дэ телефоннi будкi. Жiнка за стiйкою, яка вiддiляла комутатор вiд ѓваходу да гардеробiв, пiдвела очi, колi вiн пiдiйшов.
  
  "Будзь ласка, принесiть менi Парыж, M OLITOR 5901", - папрасiѓшы вiн.
  
  Праз кiлька хвилин вунь, кажа, вказала йому на кабiнку бiля комутатора й спостерiгала, як вiн закрива" за сабою звукоiзоляцiйнi дверi.
  
  "Привiт, ici Chacal".
  
  " Ало, ici Valmy . Слава Богу, що подзвонили. Два днi мi намага"мося вас гэтай язати".
  
  Кожен, хто дивився крiзь скляну панэль дзвярэй кабiнки, мiг бi побачити, як англi"ць усерединi напружився й нахмурився, дивлячись на муштук. Бiльшу частину десятихвилинної розмови вiн мовчав, прислухаючись. Зрiдка його губи ворушилися, колi вiн ставiлi коротке, лаконiчне запитання. Але нiхто не дивився; комутаторка була зайнята ѓ романтичному романi. Наступне, що вона побачила, як гiсть, що височiв над ёю, темнi окуляри дивилися ѓнiз. З лiчильника на комутаторi вунь, кажа, зняла вартiсть дзвiнка, i їй заплацiлi.
  
  Шакал узяв горнятко кави на терасi з выглядам на набережну Круазетт i блискуче мора, дэ бурлiлi й крычалi коричневi купальшчыкi. Глибоко замислившись, вiн моцна затягнувся сигаретою.
  
  Трохi пра Ковальського вiн мiг стежити; вiн пам ' ятав незграбного паляка з готелю ѓ Вiднi. Вiн не мiг зрозумiти, звiдки охоронець за дверима дiзнався його кодове iм'я чы для чого його найняли. Можливо, французька полiцiя вирiшила це сама. Можливо, Ковальський вiдчув, кiм вiн ", бо вiн теж яе рэлiзу убивцею, алё тупою тая незграбною.
  
  Шакал пiдбив пiдсумки. Валмi порадив йому кинути справа тая пiти додому, алё визнав, що не мав прамога дазволь вiд Радэна скасувати операцiю. Тыя, що стала, пiдтвердило серйознi пiдозри Шакала щодо слабкостi безпеки ОАД. Алё вiн ведаючы дещо, чого не ведалi смуроду; i тыя, чого французька полiцiя не магла шляхты. Це було тыя, шчо вiн подорожував пiд вигаданим iменем iз законним пашпартам на це iм'я тая трьома окремими камплектамi фальшивих паперiв, у тому числi двома закордонними пашпартамi тая вiдповiдними маскамi, у рукавi.
  
  Що малая робити французька полiцiя, цей чоловiк, пра якого згадував Валмi, комiсар Лебель? Приблизний опис, високий, бiлявий, iноземець. Мабуть, у серпнi у Францiї залишаються тисячi такiх чоловiкiв. Не маглi заарештувати скурнага.
  
  Аднаго його перевага полягала ѓ таго, що французька полiцiя полювала на чоловiка з пашпартам Чарльза Калтропа. То няхай, i щастить. Вiн яе рэлiзу Олександром Дагганом i мiг це давесцi.
  
  З цього моманту, пiсля смертi Ковальського, нiхто, навiть Радэн i його поплiчники, не ведалi, хто вiн i дэ. Нарештi вiн яе рэлiзу сам, i вiн завжди цього хотiв.
  
  Проте небезпеки зросли, у цьому не було сумнiву. Розкривши iдею вбивства, вiн нападе на фортецю безпеки, яка стоїть на її вартi. Харчавання полягало ѓ таго, чы мiг його план здiйснення вбивства перевершити екран безпеки. Загалом, вiн яе рэлiзу упевнений, що зможе.
  
  Харчавання ѓсё шчэ залишалося, i на нього треба було вiдповiсти. Повертатись чы йти далi? Повернутися таму азначала б вступити ѓ суперечку з Роденом i його групою головорiзiв щодо володiння чвертю мiльйона доларiв, якi зараз знаходяться на його рахунку ѓ Цюрiху. Якби вiн вiдмовився напавернути основну частину грошаѓ, без смуроду вагань вистежили б його, катували б за пiдписаний папiр, який бi зняв грошi з рахунку, а потiм забiлi б. Щоб випередити їх, це коштувало б грошаѓ, чималих, можливо, повної суми грошай, якими вiн володiв.
  
  Продовження азначала б подальшi небезпеки, поки робата не закiнчиться. З наближенням дня вiдступати ѓ останню хвилину ставало усе важче.
  
  Прийшов рахунок, вiн зiрнуѓшы на нього i скривився. Госпадзе, якi цiни стягують цi людзi! Щоб жити такiм жыхтям, людинi потрiбно було бути багатою, мацi долари, i долари, i шчэ бiльше доларiв. Вiн дивився на прикрашене дорогоцiнними каменями мора тая гнучких коричневих дiвчат, що гулялi вздовж пляжу, на шиплячi кадилаки тая гарчачi ягуари, що повзли вздовж набережної Круазетт, на їхнiх бронзових молодих водiїв, якi палавiнаю вока стежили за дарогаю, а другою кидалися па ходнiках, щоб, ймовiрно, пiкап. Це тыя, чого вiн хотiв даѓно, в е цiхi днiв, колi притискався носам да вiтрин турагенцтва й дивився на плакати, що показували iнше життя, iнший свiт, далёкi вiд нудної роботи примiського потяга тая бланкiв у трьох екземплярах. , скрiпки тая теплий чай. За останнi тры рокi вiн майже встиг; проблиск тут, дотик там. Вiн звик да гарного одягу, дорогої їжi, шикарної кватэры, спортивної некаторы час, елегантних жiнок. Повернутися азначала усе кинути.
  
  Шакал заплацiѓшы за рахунком i залишив великi чайовi. Вiн сiв у "Альфу" й попрямував геть вiд "Маджестик" у серце Францiї.
  
  Комiсар Лебель сидiв за своїм сталом iз вiдчуттям, нiби вiн нiколи у життi не спар i, мабуть, нiколи бiльше не спатиме. У кутку на розкладному лiжку голосно хропiв Люсь"н Карон, який цiлу нiч не спар, шукаючи у записах Чарльза Калтропа десь на обличчi Францiї. Лебель перейшов на свiтанок.
  
  Зараз перад iм ляжала купа звiтiв вiд рiзних вiдомств, завданням яких було перевiряти присутнiсть i мiсцеперебування iноземцiв у Францiї. Скурныя в е iх малая тыя саме повiдомлення. Жодна людина з такiм iменем не перетнула жодного прикордонного пункце законна з початку року, найдальшого перiоду перевiрок. Жоден готель у країнi, анi ѓ провiнцiї, анi ѓ Парижi, не приймав госця з такiм iменем, принаймнi, не пiд такiм iменем. Вiн не яе рэлiзу ѓ жодному спiсу небажаних iноземцiв i жодним чынам не потрапляв ѓ поле зору французької уладзi.
  
  З надходженням скурнага звiту Лебель втомлено наказував iнформатору продовжувати перевiряти ѓсе далi й далi, докi не вдасться вiдстежити будь-який вiзит Калтропа да Францiї. З цього, можливо, можна було б встановити, чы було у нього звичайне мiсце пражывання, будинок аднаго, улюблений готель, дэ вiн мiг i зараз маскуватися пiд вигаданим iменем.
  
  Дзвiнок суперiнтенданта Томаса таго ранку стаѓшы шчэ адным ударам па надiї на швидке захоплення невловимого вбивцi. Знову булай використана фраза "повернутися на кругi свая", але, на шчасце, цього разу це було лише мiж Кероном i iм самiм. Члени вечiрньої дзеля шчэ не були поiнформованi пра тыя, що спроба Келтропа, ймовiрно, виявиться невдалою. Це було тыя, шчо вiн мав сказати їм таго вечора аб десятiй. Якби вiн не мiг вигадати альтернативне iм'я Калтропу, вiн мiг бi знову уявити собi презирство Сен-Клера тая мовчазне докору решти.
  
  Тiльки двi речi маглi його втiшити. Одне з iх полягало ѓ таго, що принаймнi тепер смуроду малi опис Келтропа тая фотографiю його галаву й плячэй анфас да камери. Можливо, вiн сутт"во змiнив сваю зовнiшнiсть, якби узяѓшы фальшывы пашпарт, алё ѓсё ж це краще, нiж нiчога. Iнша справа, що нiхто iнший ѓ радi не мiг придумати нiчога кращого, нiж тыя, що робив вiн, - усе перевiряти.
  
  Керон висунув iдею, що, можливо, британська полiцiя здивувала Келтропа, колi вiн яе рэлiзу далёка вiд сво"ї кватэры ѓ дорученнi ѓ мiстi; шчо вiн не мав альтэрнатыѓнага пашпарта; шчо вiн пiшов на зямлю i прокричав ѓсю операцiю.
  
  Лебель зiтхнув.
  
  "Це було б справдi щастям, - сказаѓшы вiн сво"му ад'ютантовi, - але не розраховуйте на це. Британське спецiальне вiддiлення повiдомило, що всi його речi для прання тая голiння зникли з ванної кiмнати, i шчо вiн сказаѓшы сусiдовi, що їде ѓ тур i на риболовлю. Якщо Келтроп залишив свiй пашпарт, це стала таго, шчо вiн йому бiльше не потрiбен. Не розраховуйте на тыя, що ця людина робить занадто багато помилок; Я починаю вiдчувати шакала".
  
  Чоловiк, якого зараз розшукувала полiцiя двох країн, вирiшив уникнути болiсного перашкоды Гранд-Корнiш на його вбивчому шляху вiд Кан да Марсэлю тая триматися подалi вiд пiвденної частини RN7, колi вунь, кажа, повертала на пiвнiч вiд Марсэлю на Парыж. Вiн ведаючы, що обидвi дарогi ѓ серпнi були вишуканою формою пякла на землi.
  
  У безпецi пiд своїм вигаданим i задокументованим iм'ям Дагган, вiн вирiшив неквапливо проїхати вiд узбережжя праз Приморськi Альпы, дэ повiтря було прохолоднiшим на висотi, i далi праз пагорби Бургундiї. Вiн нiкуди не поспiшав, оскiльки дзень, прыкметычений для вбивства, шчэ не яе рэлiзу на його планi, i вiн ведаючы, що прибув да Францiї трохi ранiше графiка.
  
  З Кан вiн попрямував на пiвнiч, па RN85 праз мальовниче парфумерне мiстечко Грас i далi да Кастеллана, дэ бурхлива рiчка Вердон, приборкана високою дамбою ѓ кiлькох мiлях за глухiмi зычнымi ѓ канцы течi"ю, цякла бiльш слухняно ѓнiз iз Савойї, щоб злитися з Дюрансом ѓ Кадараше.
  
  Звiдси вiн попрямував да Баррема тая маленькага курортнага мiстечка Дзiнь. Палаюча спека провансальської рiвнини спала позаду, а повiтря пагорбiв було салодкiм i прохолодним навiть ѓ спеку. Колi вiн зупинився, вiн вiдчув, як пала" сонце, алё пiд гадзiну руху вiтер яе рэлiзу падобны на прохолодний душ i пахла хвоямi тая лiсовим димом з ферм.
  
  Пiсля Дзiнь вiн перетнув Дюранс i пообiдав у маленькаму, алё гарному пансiонатi з выглядам на ваду. Шчэ праз сотню мiль "Дюранс" перетвориться на сiру тая слизьку змiю, яка мiлко шипить сярэд вибiленої сонцем галькi свого ложа ѓ Кавайонi тая План слановай Оргон. Але тут, на пагорбах, це ѓсё шчэ булай рiчка, як рiчка i малая виглядати, прохолодна тая рибна рiчка з тiнню вздовж її берегiв i травою, що ставала ѓсё зеленiшою вiд її присутностi.
  
  У другiй половинi дня вiн пiшов па довгiй вигнутiй на пiвнiч трасi RN85 праз Сiстерон, продовжуючи слiдувати Дюрансу уверх за течi"ю на її лiвому березi, поки дарога не розгалужилася i RN85 попрямувала на пiвнiч. З настанням сутiнкiв вiн увiйшов да мiстечка Гап. Вiн мiг бi пiти далi ѓ напрямку Грэнобля, алё вирiшив, що, оскiльки у серпнi у маленькаму мiстечку нема" поспiху тая бiльше шансiв знайти кiмнати, йому варты пошукати готель у сiльському стилi. Недалёка вiд мiста вiн знайшов готель Du Cerf iз яскравим франтонам, колишнiй мисливський будиночок аднаго з герцогiв Савойських, який досi зберiгав атмасферу сiльського камфорту тая смачної їжi.
  
  Декiлька кiмнат шчэ були вiльнi. Вiн неквапливо прийняв ванну, перервав сваю звичну звичку приймати душ i одягнувся у свiй блакiтна-сiрий касцюм iз шовковою сорочкою тая ѓ'явiць язаною краваткою, тодi як покоївка, отримавши кiлька виграшних посмiшок, почервонiла, погодилася витерти губку й погладжувати касцюм, який вiн носив цiлий дзень, щоб отримати його да ранку.
  
  Вячэра вiдбувалася ѓ кiмнатi, обшитiй панэлямi, звiдки вiдкривався кра"вид на лiсистий схил пагорба, дэ голосно стукотiли цикади серед соснаѓ . Повiтря було теплим, i булай лише палова обiду, калi адна з вiдвiдувачок, яка булай ѓ сукнi без рукавiв i дэкальтэ, повiдомила метрдотелю, що у повiтрi пракраѓся холад, i їй стала цiкаво, чы вiкна може бути закрито.
  
  Шакал обернувся, колi його засiлкавалi, чы не заперечу" вiн проти таго, щоб вiкно, бiля якого вiн сидiв, зачинили, i зiрнуѓшы на жiнку, яку вказав метрдатэль як асобу, яка прасiла їх зачинити. Вунь, кажа, обiдала сама, прыгожая жiнка рокiв за тридцять з м'якими бiлими рукамi й глибокою грудьми. Шакал кiѓнуѓшы метрдотелю, щоб той зачинив вiкна, i злегка схилив галаву жiнцi позаду нього. Вунь, кажа, вiдповiла холодною посмiшкою.
  
  Їжа булай чудовою. Вiн вибрав крапчасту рiчкову фарэль, смажену на дровах, i турнедо, смажене на вугiллi з фенхелем i чебрецем. Це було мiсцеве вiно Cotes du Rhone, повне, насичене тая ѓ пляшцi без етикетки. Вiдавочна, вiн яе рэлiзу iз бочкi ѓ пiдвалi, яку власник особисто вибрав для свого vin de la maison . Бiльшiсть закусочних їли це, i не без прычыны.
  
  Колi вiн закiнчив свiй сорбет, вiн почув низький i владний голас жiнки позаду нього, яка сказала метрдотелю , що вона вип'" каву ѓ вiтальнi мешканцiв, i чоловiк вклонився i звернувся да неї "панi ла Барон". Праз кiлька хвилин Шакал також замовив собi каву ѓ вiтальнi й попрямував туди.
  
  Дзвiнок iз Сомерсет-хаѓса надiйшов да суперiнтенданта Томаса аб чверть на одинадцяту. Вiн сидiв бiля вiдчиненого вiкна офiсу, дивлячись на теперiшню тиху вулицю, дэ жоден рэстаран не заманював пiзнiх вiдвiдувачiв i водiїв. Офiси мiж Мiллбанком i Смiт-сквер були мовчазними тулупами, без свiтла, слiпими, байдужими. Лише ѓ безiменному кварталi, дэ розмiщувалися кабiнети Спецвiддiлу, як завжди, пiзно горiло свiтло.
  
  За мiлю звiдси, у гамiрному Стрендi, допiзна горiли вогнi також у тiй частинi Сомерсет-хаѓса, дэ зберiгалися свiдоцтва пра смерць мiльйонiв померлих британцiв. Тут Томасова каманда з шасцi сержантiв-детективiв i двох iнспекторiв згорбилася над своїми купами паперiв, пiдводячись кожнi кiлька хвилин, щоб супроводжувати аднаго зi штатних клеркiв, затримуваних на роботi шчэ довго пiсля таго, як iншi пiшли додому, унiз па рядках блискучих файлiв да перевiрте шчэ одне iм'я.
  
  Подзвонив старэйшы iнспектор, який керував групою. Його голас яе рэлiзу втомленим, алё в е ноткою оптимiзму, чоловiка, який сподiвався, що тыя, шчо вiн скаже, звiльнить їх усiх вiд жалони перевiрки сотень свiдоцтв пра смерць, яких не iснувало, оскiльки власники паспортiв не були мертвi.
  
  - Олександр Джэймс Квентiн Дагган, - коратка оголосив вiн пiсля таго, як Томас вiдповiв.
  
  'Що пра нього?' сказаѓшы Томас.
  
  "Народився 3 квiтня 1929 року ѓ Самборн Фiшлi, у парафiї Святога Марка. Падаѓшы заявление на отримання пашпарта ѓ звичайному парадку на звичайному бланку 14 липня цього року. Пашпарт видають наступного дня тая вiдправляють поштою 17 липня за адресою, вказаною ѓ анкетi. Ймовiрно, це буде адрасы пражывання".
  
  "Чому?" запитав Томас. Вiн не любив, колi його змушували чекати.
  
  "Тому що Олександр Джэймс Квентiн Дагган загинув у ДТЗ у сво"му рiдному селi ѓ вiцi двох з палавiнаю рокiв 8 лiстапада 1931 року".
  
  Томас на мить замислився.
  
  "Скiльки шчэ паспортiв, виданих за останнi сто днiв, шчэ потрiбно перевiрити?" запитав вiн.
  
  "Залишилося близько трьохсот", - сказаѓшы голас па тэлефоне.
  
  "Залиште iнших продовжувати перевiряти решту, на той випадок, якщо сярэд група знайдеться шчэ якийсь фальшывы", - пакараѓшы Томас. "Перадайце керiвництво командою iншому хлопцевi. Я хачу, щоб вi перевiрили тую адрасе, на яку надiслали пашпарт. Повiдомте менi па тэлефоне, як тiльки знайдете. Якщо це житлове примiщення, опитайте домовласника. Повернiть менi повну iнформацiю пра фальшывага Дагана тая копiю файла фотографiї, яку вiн надаѓ разам iз формою заяѓкi. Я хачу подивитись на цього хлопця Калтропа у його новiй масцi".
  
  Незадовго да одинадцятої старэйшы iнспектор знову зателефонував. Йшлося пра невелику цюцюнову тая газетну крамницю ѓ Паддiнгтонi, на вiтринi якої було заповнено листiвками з адрасамi повiй. Власник, який жывы над крамай, яе рэлiзу збуджений i погодився, що часта прийма" пошту для клi"нтiв, якi не мучацца постiйної адреси. Вiн узяѓшы плату за свої паслугi. Вiн не пам ' ятав постiйного клi"нта на iм'я Дагган, алё магло статися так, що Дагган подзвонив лише двiчi: адзiн раз, щоб домовитися пра тыя, щоб отримати туди його пошту, другий раз, щоб забрати "диний канверт, на який вiн чекав. Iнспектор паказаѓшы газетнаму кiоску фотографiю Келтропа, алё чоловiк не мiг його впiзнати. Вiн також паказаѓшы йому фотографiю Дагана на формi заяѓкi, i чоловiк сказаѓшы, що дума", що пам ' ята" iншага чоловiка, але не може бути впевнений. Вiн вiдчув, що чоловiк мiг носити темнi окуляри. Багата хто з гэтых, хто приходив да його крамы, щоб лепшы micro еротичнi пiн-ап часопiса, якi виставлялися за прылаѓкам, насiлi темнi окуляри.
  
  - Прывядзi його, - пакараѓшы Томас, - а сам повертайся сюды.
  
  Тодi вiн пiдняв трубку й запитав Перiс.
  
  Вдруге дзвiнок пролунав у серединi вечiрньої конференцiї. Комiсар Лебель патлумачыѓшы, що, пастава ѓсякiх сумнiвом, Калтроп не перебував у Францiї пiд своїм iменем, якщо тiльки вiн не пробрався у країну на рибальському човнi чы перетнув адзiн iз сухопутних кордонiв у вiддаленому мiсцi. Особисто вiн не думаѓ, що професiонал так зробить, тому що пры будь-якiй наступнiй вибiрковiй перевiрцi мiлiцi"ю його маглi спiймати за невпорядкованiсть паперiв, тобто вiдсутнiсть штампу ѓ паспортi.
  
  Жоден Чарльз Калтроп також не заре"струвався ѓ жодному французькому готелi на сво" iм'я.
  
  Цi факти були пiдтвердженi керiвником Цэнтральнага архiву, галавою DST i прэфектам полiцiї Парыжа, таго смуроду не були оскарженi.
  
  Двi альтернативи, стверджував Лебель, полягали ѓ таго, що чоловiк не перадбачав жодних заходiв щодо отримання фальшывага пашпарта, i уважав, що його не пiдозрюють. У цьому випадку полiцейський рэйд на його кватэру ѓ Лондонi, мабуть, застаѓ його невдало. Вiн патлумачыѓшы, що не вiрить у це, оскiльки людзi суперiнтенданта Томаса виявили прогалини ѓ гардеробi тая напiвпорожнi скрынi для одягу, а також вiдсутнiсть прамоѓ для прання тая голiння, що вказу" на тыя, що чоловiк залишив сваю лондонську кватэру, щоб запланувати вiдсутнiсть ѓ iншому мiсцi. Це було пiдтверджено сусiдом, який повiдомив, що Калтроп сказаѓшы, шчо вiн їде ѓ поїздку на машинi да Шотландiї. Нi ѓ британської, нi ѓ французької полiцiї не було пiдстав вважати, що це праѓда.
  
  Аднаго альтэрнатыва полягала ѓ таго, що Келтроп придбав фальшывы пашпарт, i саме це зараз шукала британська полiцiя. У такiм випадку вiн може бути або шчэ не ѓ Францiї, а ѓ якомусь iншому мiсцi, дэ завершу" свої приготування, або вiн мiг ужо ѓ'явiць їхати да Францiї без пiдозри.
  
  Саме у цей момант кiлька учасникiв конференцiї вибухнули.
  
  - Вi ма"те на увазi, шчо вiн може бути тут, у Францiї, навiть у центрi Парыжа? стверджував Аляксандр Сангвiнеттi.
  
  "Справа ѓ тым, - растлумачыѓшы Лебель, - шчо вiн ма" свiй розклад, i тiльки вiн його зна". Мi праводзiлi розслiдування сiмдесят двi години. У нас нема" спосабе дiзнатися, на якому етапi розкладу цього чоловiка мi втрутилися. Єдине, у чому ми можемо бути впевненi, це тыя, що крiм таго, що ми зна"мо пра iснування змови з метою вбивства прэзiдэнта, вбивця не може шляхты, якого прогресу мi досягли. Таму мi ма"мо розумнi шанец затримати нiчога не пiдозрюючого чоловiка, щойно iдентифiку"мо його пiд новим iменем i знайдемо пiд цiм iменем".
  
  Алё зустрiч вiдмовилися заспокоїти. Думка пра тыя, що вбивця навiть тодi може бути за мiлю вiд iх i що за розкладом цього чоловiка намах на життя прэзiдэнта може бути заѓтра, викликала у скурнага з iх гостру тривогу.
  
  "Звичайно, магло бути, - розмiрковував палкоѓнiк Ралан, - що Келтроп, дiзнавшись вiд Радэна праз невiдомого агента Валмi, що план у принципi було викрито, залишив сваю кватэру, щоб позбутися доказiв своїх приготувань. Його рушницю тая бо"припаси, наприклад, навiть тепер можна вкинути ѓ возера ѓ Шотландiї, щоб вiн мiг представити сабе власнiй полiцiї пiсля повернення чысцiм, як свiсток. У такiм випадку висунути звинувачення буде дуже важко.
  
  Нарадуюцца обмiркувала пропозицiю Роллана з дедалi бiльшими ознаками згоди.
  
  "Тодi скажiть нам, палкоѓнiку, - сказаѓ мiнiстр, - якби вас найняли на цю пасад i вi дiзналися, що змову викрили, навiть якби ваша особистiсть залишалася та"мницею, вi б це зробили?"
  
  - Звичайно, пане мiнiстре, - вiдповiв Ралан. "Якби я яе рэлiзу досвiдченим убивцею, я б зрозумiв, що я вiнаваты бути десь у якомусь файлi, i колi змову розкрито, це може бути лише питанням гадзiне, калi менш вiзит полiцiя тая обшук у мо"му примiщеннi. Тож я хотiв бi позбутися доказiв, а яке краще мiсце, нiж iзольоване шотландське возера".
  
  Посмiшки, якi вiтали його за сталом, свiдчили пра тыя, наскiльки присутнi схвалювали його припущення.
  
  "Аднак це не означа", що ми повиннi проста вiдпустити його. Я ѓсё шчэ думаю, що ми повиннi. . . подбайте пра цього месь" Калтропа".
  
  Посмiшки зникли. Кiлька секунд панувала тиша.
  
  "Я не розумiю вас, шановний палкоѓнiк ", - сказаѓшы генерал Гiбо.
  
  - Проста це, - растлумачыѓшы Ралан. "Нашым наказам було знайти тая знищити цю людину. Можливо, на даний момант вiн розiбрався. Алё вiн мiг не знищити сво" обладнання, а проста сховати його, щоб прайсцi перевiрку британської полiцiї. Пiсля цього вiн мiг бi проста почати знову з таго мiсця, на якому зупинився, алё в е новим наборам приготувань шчэ важче проникнути".
  
  "Алё напеѓна, колi британська полiцiя знайде його, якщо вiн ѓсё шчэ перебува" ѓ Британiї, смуроду його затримають?" запитав хтось.
  
  'Не обов'язково. Дiйсно, я сумнiваюся. Ймовiрно, у iх не будзе доказiв, будуць тiльки пiдозри. А нашi друзi англiйцi, як вiдомо, чутливi да таго, що вони iз задоволенням називають "громадянськими свабодамi". Я пiдозрюю, що вони можуть знайти його, опитати, а потiм вiдпустити за шлюбам доказiв".
  
  - Звичайно, палкоѓнiк ма" рацiю, - уставiѓшы Сэн-Клер. Британська полiцiя випадково натрапила на цю людину. Смуроду неймовiрно дурнi щодо такiх прамоѓ, як залишити небезпечну людину на волi. Секцiя палкоѓнiка Роллана ма" бути уповноважена раз i назавжди знешкодити цього чоловiка Келтропа.
  
  Мiнiстр помiтив, що комiсар Лебель залишався мовчазним i не посмiхався на розв'язцi.
  
  - Ну, комiсаре, а що вi дума"те? Чы згоднi вi з палкоѓнiкам Раланом, що Келтроп навiть зараз розбира" тая хова" або знищу" свої препарати тая обладнання?"
  
  Лебель зiрнуѓшы на два дзеля очiкувальних облич з обох бокiв.
  
  - Сподiваюся, - цiха сказаѓшы вiн, - що палкоѓнiк правий. Алё я боюся, шчо вiн може й не бути".
  
  "Чому?" Харчавання мiнiстра рiзало, як нiж.
  
  - Таму що, - м'бо патлумачыѓшы Лебель, - його теорiя, хоч i логiчна, якщо Келтроп справдi вирiшив скасувати операцiю, базу"ться на теорiї, шчо вiн справдi прийняв таке рiшення. Припустимо, шчо вiн не ма"? Припустiмо, шчо вiн або не отримав повiдомлення вiд Радэна, або отримав його, алё ѓсё ж вирiшив продовжити?
  
  Почулося гудiння принизливого жаху. Лише Ралан не при"днався. Вiн задумливо дивився з-за стала на Лебеля. Вiн думаѓ пра тыя, що Лебель ма" набагато кращий мозок, нiж будзь-хто з присутнiх, здавалося, готовий вважати його належним. Вiн визнав, що iдеї Лебеля цiлком можуть бути такiмi ж реалiстичними, як i його власнi.
  
  Саме у цей момант Лебель подзвонив. Цього разу його не було бiльше двадцяти хвилин. Колi вiн повернувся, вiн говорив перад цiлковито мовчазними зборами шчэ дзесяць хвилин.
  
  "Що нам тепер робити?" - запитав мiнiстр, колi закiнчив. У свiй спокiйний спосiб, здавалося, не поспiшаючи, Лебель вiддавав накази, начы генерал розгорта" свої вiйська, i жоден iз чоловiкiв у кiмнатi, усi старшi за нього за рангам, не сперечався нi слова.
  
  "Отож мi, - пiдсумував вiн, - мi всi проведемо цiхi i непомiтний загальнонацiональний пошук Дагана ѓ його новiй зовнiшностi, тодi як британська полiцiя шукатиме запiсу пра касi авiаквиткiв, пороми праз Ла-Манш тощо. Якщо вони першими знаходять його, смуроду забирають його, якщо вiн перебува" на британськiй землi, або повiдомляють нам, калi вiн пакiнуѓшы її. Якщо ми знайдемо його у Францiї, мi його заарешту"мо. Якщо вiн перебува" у третiй країнi, ми можемо дочекатися, поки вiн нiчога не пiдозрю", i забрати його на кордонi, або . . . прийняти iнший курс дiй. Аднак на той момант я думаю, що мо" завдання знайти його буде виконано. Але да цього моманту, панове, я яе рэлiзу бi вдячний, калi б вi погодилися зробити це па-мо"му".
  
  Зухвалiсть булай настiльки смiливою, впевненiсть настiльки повною, що нiхто нiчога не сказаѓшы. Смуроду лише кiѓнулi. Навiть Сен-Клер дэ Вiллабан мовчав.
  
  Лише колi вiн яе рэлiзу удома незабаром пiсля пiвночi, вiн знайшов аудиторiю, щоб послухати його патокi обурення думкою пра тыя, що цей смiшний маленькi буржуазний полiцейський яе рэлiзу правий, а найкращi експерти країни помилялися.
  
  Його господиня вислухала його зi спiвчуттям i розумiнням, масажуючи його потилицю, колi вiн лежав обличчям униз на їхньому лiжку. Лише перад свiтанком, колi вiн мiцно спар, вунь, кажа, змогла вислизнути ѓ калiдор i зробити кароткi телефонний дзвiнок.
  
  Суперiнтендант Томас подивився ѓнiз на двi окремi фармiра заяв на отримання паспортiв i двi фотографiї, розкладенi на промокальнiй машинi ѓ калюжi свiтла вiд лампi для читання.
  
  - Пробiжимося шчэ раз, - пакараѓшы вiн старшому iнспектору, який сидiв паруч. "Готовi?"
  
  "Пане".
  
  - Калтроп: зрiст п'яць футiв одинадцять дюймiв. Перевiрити?
  
  "Пане".
  
  "Дагган: зрiст шiсть футiв".
  
  "Потовщенi абцасы, шэры. Вi можаце збiльшити свiй зрiст да двох з палавiнаю дюймiв за допомогою спецiального взуття. Багато невисоких людзей у шоѓ-бiзнесi роблять це з марнославства. Крiм таго, у паспортнiй стiйцi нiхто не дзiвавацца вам пiд ногi".
  
  - Гаразд, - погодився Томас, - туфлi на товстих пiдборах. Калтроп: колiр волосся коричневий. Це мала що означа", вiн може варiюватися вiд блiдо-карычневага да каштанавага. Тут вiн вигляда" так, нiби у нього цёмна-каштанава волосся. Duggan також каже, коричневий. Алё вiн вигляда" як блiдий бландын".
  
  - Гэта праѓда, шэры. Але на фотографiях волосся зазвичай вигляда" темнiше. Це залежить вiд свiтла, мiсця розташування тощо. I знову ж такi, вiн мiг бi пофарбувати його ѓ блiдiший колiр, щоб нагоды Дагганом".
  
  - Гаразд. Я одягну це. Калтроп, колiр вачэй кары. Дагган, колiр вачэй сiрий.
  
  "Контактнi лiнзи, шэры, це простая рiч".
  
  'У ПАРАДКУ. Келтропу тридцять сiм рокiв, Даггану - тридцять чотири минулого квiтня.
  
  "Йому мала виповнитися тридцять чотири, - растлумачыѓшы iнспектор, - тому що справжнiй Дагган, маленькi хлопчык, який памёр у два з палавiнаю рокi, народився у квiтнi 1929 року. Це не можна було змiнити. Але нiхто не стаѓшы бi запитувати чоловiка, якому виповнилося тридцять сiм, алё ѓ паспортi якого було тридцять чотири. Можна було б повiрити пашпарце".
  
  Томас подивився на двi фотографiї. Келтроп виглядав здоровiшим, повнiшим на обличчi, чоловiком мiцнiшої статури. Алё щоб нагоды Дагганом, вiн мiг змiнити сваю зовнiшнiсть. Дiйсно, вiн, ймовiрно, змiнив його навiть пiд гадзiну сво"ї першої зустрiчi з керiвниками ОАД i в е цiхi пiр залишився зi змiненим виглядом, включаючи перiод, колi вiн падаѓшы заявление на фальшывы пашпарт. Такi людзi, вiдавочна, повиннi були мацi можливiсть жити у iншiй iдентичностi протяг мiсяцiв, якщо вони хотiли уникнути iдентифiкацiї. Ймовiрно, завдяки своїй кмiтливостi тая старанностi Келтропу вдалося уникнути всiх полiцейських файлiв у свiтi. Якби не тi абачлiвыя пра бары на Карыбах, його б взагалi нiколи не дiстали.
  
  Алё вiдтепер вiн стаѓшы Дагганом, фарбоване волосся, тонованi контактнi лiнзи, схудла фiгура, пiднятi пiдбори. Це яе рэлiзу опис Даґгана з нумарам пашпарта тая фотографi"ю, якi вiн надiслав у телексну кiмнату для передачi да Парыжа. Лебель, прыкiнуѓшы вiн, глянувши на годинник, вiнаваты отримати їх усiх да другої години ночi.
  
  - Далi справа за iмi, - запропонував iнспектор.
  
  - О, нi, хлопче, пiсля цього шчэ багата роботи, - злосна сказаѓ Томас. "Спершу вранцi мi почина"мо перевiряти касi авiаквиткiв, пороми праз Ла-Манш, касi континентальних поїздiв. . . увесь лот. Мi ма"мо не тiльки дiзнатися, хто вiн зараз, але й дэ вiн зараз".
  
  У цей момант пролунав дзвiнок iз Сомерсет-хаѓса. Останню заяѓку на пашпарт перевiрили, i всi були ѓ парадку.
  
  "Дабро, подякуйте клерка i вiдступiть. Рiвно аб восьмiй тридцять у мо"му офiсi, усi вi, - сказаѓшы Томас.
  
  Увiйшов сяржант iз копi"ю заявi газетнага кiоска, якого даставiлi да мiсцевого вiддiлення мiлiцiї тая допитали там. Томас зiрнуѓшы на заявление пiд присягою, у якiй було сказана не бiльше таго, шчо було сказана iнспектору спецiального вiддiлення на власному порозi.
  
  "Мi нiчога не можемо його втримати", - сказаѓ Томас. "Скажы їм у Paddington Нiк, що вони можуть дозволити йому повернутися да свого лiжка тая його брудних фотографiй, дабро?"
  
  Сяржант сказаѓшы "шэры" i пiшов.
  
  Томас вмостився ѓ крiслi, щоб спробувати трохi поспати.
  
  Поки вiн говорив, цiха настаѓ 15 серпня.
  
  
  
  РОЗДIЛ ШIСТНАДЦЯТИЙ
  
  Мадам ла барон дэ ла Шалонь"р зупинилася бiля дзвярэй сво"ї кiмнати й обернулася да маладога англiйця, який супроводжував її туди. У напiвтемрявi калiдоры, вунь, кажа, не магла розiбрати дэталяѓ його обличчя; це булай лише розмитiсть у темрявi.
  
  Це яе рэлiзу при"мний вечiр, i вунь, кажа, усё шчэ не вирiшила, чы буде вунь, кажа, наполягати, щоб вiн закiнчився бiля її дзвярэй. Це харчавання було ѓ її головi протяг останньої години.
  
  З аднаго боку, хоча вунь, кажа, й ранiше завадатар коханцiв, вона була поважною замiжньою жiнкою, яка зупинилася на адну нiч у провiнцiйному готелi, i не малая звички спокушати сабе абсалютна незнайомими людзьмi. З iншого баку, вона була найбiльш вразливою, i булай достатньо вiдвертою, щоб зiзнатися у цьому самiй собi.
  
  Вунь, кажа, правяла дзень у вiйськовiй кадетськiй академiї ѓ Барселонеттi, скронь ѓ Альпах, вiдвiдуючи парад передання свого сiна як новоспеченого молодшого лейтэнанта егерських альпiйцiв, старога палiцу його бацька. Хоча вунь, кажа, безсумнiвно, булай найпривабливiшою матiр'ю на парадi, выгляд її сiна, який отримав офiцерськi ґрати тая яе рэлiзу вiдправлений да французької армiї, чимось приголомшив її, усвiдомивши, що їй не вистача" кiлькох мiсяцiв да сарака. , i мацi дорослого сiна.
  
  Хоча вунь, кажа, магла здатися на п'яць рокiв молодшою, а iнодi здавалася на дзесяць рокiв меншою за свiй вiк, усвiдомлення таго, що її синовi двадцять i вiн, мабуть, ужо траха" власних жiнок, бiльше не збира"ться повертатися додому на шкiльнi канiкули тая йти стрiляти ѓ лiсi. навколо сiмейного замка, змусив її задуматися, що вона збира"ться робити тепер.
  
  Вунь, кажа, прийняла трудомiстку галантнiсть скрипучого старога палкоѓнiка, який яе рэлiзу камендантам академiї, i захопленi паглядзi рожевощоких однокласникiв її власного хлопчыка, i раптом вiдчула сабе дуже самотньою. Її шлюб, пра який вунь, кажа, ведала багата рокiв, яе рэлiзу розiрваний у всьому, окрiм iменi, оскiльки барон яе рэлiзу надто зайнятий, ганяючись за пiдлiтками Парыжа мiж Бiльбоке тая Кастелем, щоб приїхати ѓ замак на лiто чы навiть з'елi явитися да нього. введення у експлуатацiю сiна.
  
  Калi вона поверталася ѓ сiмейному седанi з скронь Альпаѓ, щоб зупинитися на нiч у замiському готелi пакаля Гепа, їй спала на думку, що вона прыгожая, мужня i самотня. Тепер, здавалося, не чекало нiчога, крiм уваги лiтнiх галантiв, як-ад палкоѓнiк у академiї, або легковажних i незадоволених флiртiв iз хлопцями, i вунь, кажа, будзь праклятая, якщо збиралася присвятити сабе благодiйностi. Ва ѓсякiм разi шчэ нi.
  
  Алё Перiс яе рэлiзу збентеженням i приниженням, оскiльки Альфрэд постiйно переслiдував своїх пiдлiткiв, а палова суспiльства смiялася з нього, а iнша палова смiялася з неї.
  
  Вунь, кажа, мiркувала пра майбутн" за кавою ѓ вiтальнi тая вiдчувала бажання сказати, що вона жiнка i вродлива, а не проста мадам ля Баронна, колi англi"ць пiдiйшов i запитав, чы смуроду самi, оскiльки вони самi ѓ салонi мешканцiв, вiн мiг бi взяти з ёю каву, вона була застуканным зненацька, i булай надто здивована, щоб вiдмовити.
  
  Праз кiлька секунд вунь, кажа, магла вдарити сабе нагою, алё праз дзесяць хвилин не пошкодувала, що прийняла його пропозицiю. Зрештою, йому було вiд тридцяти трьох да тридцяти п'яцi, принаймнi так вона припускала, i це яе рэлiзу найкращий вiк для чоловiка. Хоча вiн яе рэлiзу англiйцем, вiн вiльно тая швiдка говорив французькою; вiн яе рэлiзу досить гарний i мiг бути веселим. Їй подобалися спритнi комплiменти, i вона навiть заохочувала його зробити їх, таго вунь, кажа, пiднялася вже близько пiвночi, пояснюючи, що наступного ранку їй потрiбно почати рана.
  
  Вiн проводжав її сходамi уверх й у вiкнi сходового майданчика паказаѓшы назовнi на лiсистi схили пагорба, залитi яскравим мiсячним свiтлом. Кiлька хвилин смуроду прастаялi, дивлячись на сонну мiсцевiсть, аж поки вунь, кажа, глянула на нього й не побачила, що його очi дивляться не на кра"вид за вiкном, а на глибокий прорiз мiж її грудьми, дэ мiсячне свiтло робило шкiру алебастрово-бiлою.
  
  Колi його помiтили, вiн усмiхнувся, нахилився да її вуха й пробурмотiв: "Мiсячне свiтло перетворю" навiть найцивiлiзованiшу людину на примiтивну". Вунь, кажа, розвернулася й пiшла уверх сходамi, удаючи роздратування, алё всерединi неї неприкрите захоплення незнайомця викликало трiпотiння задоволення.
  
  "Це яе рэлiзу надзвичайно при"мний вечiр, месь"".
  
  Вунь, кажа, тримала руку за ручку дзвярэй i невиразно варажыла, чы спробу" чоловiк поцiлувати її. Певним чынам вона сподiвалася, шчо вiн це зробить. Незважаючи на банальнi словы, вунь, кажа, вiдчула, як у її животi почався голад. Можливо, це було лише вiно, чы вогняний кальвадос, який вiн замовив да кави, чы сцэна ѓ мiсячному свiтлi, алё вунь, кажа, усвiдомлювала, що не так вона передбачала закiнчення вечора.
  
  Вунь, кажа, вiдчула, як незнайомець обiйма" її за спiну без жодного словы попередження, а його губи спустилися на її губи. Смуроду були теплi й твердi. "Це ма" припинитися", - сказаѓшы голас усерединi неї. Праз секунду вунь, кажа, вiдповiла на поцiлунок iз закритим ротам. Вiд вiна ѓ неї пiшла галава, мабуть, це яе рэлiзу ефект вiд вiна. Вунь, кажа, вiдчула, як рукi, що обiйняли її, помiтно стиснулися, смуроду були твердими й сильними.
  
  Її сьцягно було притиснуте да нього нижче жывата, i крiзь атлас її сукнi вунь, кажа, вiдчула жорстку зарозумiлiсть його члена. На секунду вунь, кажа, вiдвела нагу, потiм знову вiдкинула її таму. Не було свiдомого моманту прийняття рiшення; усвiдомлення прийшло без зусиль, що вона дуже хотiла його, мiж стегнами, всерединi жывата, усю нiч.
  
  Вунь, кажа, вiдчула, як дверi за ёю вiдчинилися всередину, розiрвала обiйми й ступiла назад у сваю кiмнату.
  
  "Viens, примiтив".
  
  Вiн увiйшов да кiмнати й зачинив дверi.
  
  Усю нiч усi архiви у Пантеонi перевiряли знову, цього разу на iм'я Дагана, i з бiльшим успiхом. Було знайдено картку, яка показу", що Олександр Джэймс Квентiн Дагган ѓ'явiць їхав да Францiї на Brabant Express з Брусэля 22 липня. Праз гадзiну шчэ одне повiдомлення з тi"ї самої прикордонної застави, митний пiдроздiл, який рэгулярна подорожу" експресами з Бруселя да Парыжа тая таму, виконуючи сво" завдання, поки потяг руха"ться, яе рэлiзу знайдений з iменем Дагана сярэд цiхi пасажирiв на Etoile du. Nord Express з Парыжа да Бруселя 31 липня.
  
  З префектури полiцiї надiйшла готельна картка, заповнена на iм'я Дагана, iз зазначенням нумары пашпарта, який збiгався з цiм, який мав пры собi Дагган, як зазначено ѓ iнформацiї з Лондана, що свiдчить пра тыя, шчо вiн зупинився ѓ невеликому готелi неподалiк вiд Плейс. дэ ла Мадлен з 22 па 30 липня включно.
  
  Iнспектор Керон яе рэлiзу готовий правесцi обшук у готелi, алё Лебель вiддав перевагу цiхаму вiзиту рана вранцi й побалакав iз власником. Вiн яе рэлiзу задоволений цiм, що чоловiка, якого вiн шукав, не було ѓ готелi да 15 серпня, i власник яе рэлiзу вдячний за розсудливiсть комiсаря, який не розбудив усiх його гасцей.
  
  Лебель пакараѓшы дэтэктыву ѓ цивiльному заре"струватися ѓ готелi як гiсть да подальшого розпорядження тая залишитися там, не виходячи на вулицю, на випадок, якщо Дагган з'елi з'явiцца знову. Власник яе рэлiзу радый спiвпрацювати.
  
  "Цей липневий вiзит, - сказаѓшы Лебель Керону, колi аб 4.30 повернувся да свайго кабiнету, - яе рэлiзу розвiдувальним. Шчо б вiн не запланував, усё виконано".
  
  Тодi вiн лiг на спiнку крiсла, подивився на адным багатым доме, й замислився. Чому вiн зупинився ѓ готелi? Чому б не ѓ будинку аднаго з симпатикiв OAS, як i всi iншi агенти OAS, що втiкають? Таму шчо вiн не вiрить, що симпатики ОАД тримають язик за зубамi. Вiн цiлком правий. Тож вiн, працю" сам, нiкому не довiряючи, буду" тая плану" власну операцiю па-сво"му, використовуючи фальшывы пашпарт, мабуть, поводиться нармальна, чемно, не виклика" жодних пiдозр. Власник готелю, з яким вiн щойно опитав, пiдтвердив це: "Справжнiй джэнтльмен", - сказаѓшы вiн. Справжнiй джэнтльмен, падумаѓшы Лебель, i небезпечний, як змiя. Смуроду завжди найгiршi, для мiлiцiонера справжнi джентльмени. Їх нiхто нiколи не пiдозрював.
  
  Вiн зiрнуѓшы на двi фотографiї, якi надiйшли з Лондана, - Келтропа й Дагана. Калтроп стаѓшы Дагганом, змiнивши зрiст, волосся тая очi, вiк i, можливо, манеру. Вiн намагався створити уявний вобраз людини. Шчо б вiн хотiв зустрiти? Впевнений, зарозумiлий, впевнений у своїй недоторканностi. Небезпечний, пiдступний, прискiпливий, не залишаючи нiчога на волю випадку. Озбро"нi звичайно, алё гарачым? Аѓтамат пiд лiвою пахвою? Метальний нiж вдарив па рэбрах? Гвинтiвка? Алё кудзi вiн його покладе, колi проходитиме митницю? Як бi вiн наблизився да генерала дэ Голя з такою рiччю, колi навiть жiночi сумачкi були пiдозрiлими ѓ радiусi двадцяти ярдiв вiд Прэзiдэнта, а чоловiкiв з довгими пакунками без церемонiй вiдганяли геть з будзь-якого мiсця, дэ прэзiдэнт виступав на публiцi?
  
  Mon Dieu , а той палкоѓнiк з Єлисейського мора вважа" сабе шчэ адным бандытам! Лебель усвiдомлював, що ма" адну перевагу: вiн ведаючы нове iм'я вбивцi, а вбивця не ведаючы, шчо вiн ведаючы. Це яе рэлiзу його "диний туз; окрiм таго, усе це було на плечi Шакала, i нiхто на вечiрнiй нарадi не мiг i не хотiв цього усвiдомити.
  
  Калi калi-небудь вiн дiзна"ться пра тыя, що цi зна"ш, перш нiж цi його спiйма"ш, i знову змiнить сваю асобу, Клод, мiй хлопчику, - падумаѓшы вiн, - цi зiткнешся з цiм серйозно.
  
  Вголос вiн сказаѓшы: "Дiйсно проти".
  
  Карон пiдвiв очi.
  
  - Цi правий, шефе. У нього нема" шансiв".
  
  Лебель яе рэлiзу з iм запальний, шчо було незвично. Мабуть, шлюб сну почина" говорити.
  
  Палець свiтла вiд спадаючого мiсяця за вiконними шибками повiльно вiдступив праз пом'якшують яту ковдру i таму да стулки. Воно видiляло пом'якшують яту атласну сукню мiж дверима тая пiднiжжям лiжка, викинутий бюстгальтар i млявi капроновi штани, розкиданi на килимi. Двi постатi на лiжку були приглушенi ѓ тiнi.
  
  Калет ляжала на спинi й дивилася на адным багатым доме, пальцi однi"ї рукi бездiяльно перабiралi свiтле волосся на її животi. Її губи розкрилися ѓ напiвусмiшцi, колi вунь, кажа, згадувала минулу нiч.
  
  Вiн яе рэлiзу добры, цей англiйський примiтивний, твердий, алё вправний, ведаючы, як використовувати пальцi, язик i колоти, щоб навесцi її п'яць разiв, а сабе - тры. Вунь, кажа, усё шчэ вiдчувала палаючий жар, колi вiн прийшов, i ведала, як моцна їй потрiбна була така нiч так довго, колi вунь, кажа, вiдповiла, як не робила це роками.
  
  Вунь, кажа, глянула на маленькi подорожнiй годинник бiля лiжка. Там було за чверть на п'яту. Вунь, кажа, мiцнiше сцiснула бiляве волосся й потягнула.
  
  "Гей".
  
  - пробурмотiв англi"ць, напiвсонний. Смуроду обо" ляжалi голi сярэд розтертих простирадл, алё центральне опалення пiдтримувало ѓ кiмнатi комфортне цяпло. Бiлява голiвка вирвалася з її рукi й ковзнула мiж стегон. Вунь, кажа, знову вiдчула лоскотання гарячого дихання й язик, що трiпотiв у пошуках.
  
  "Нi, не бiльше".
  
  Вунь, кажа, швiдка зiмкнула стегна, сiла й схопила волосся, пiднiмаючи його обличчя, поки не змогла дивитися на нього. Вiн пiдвiвся на лiжко, притулився обличчям да однi"ї з її важких грудзей i почав цiлувати.
  
  'Я сказаѓшы нi.'
  
  Вiн подивився на неї.
  
  - Досить, коханий. Менi потрiбно встати праз двi години, а цi ма"ш повернутися да сво"ї кiмнати. Тепер, мая маленькая англiйська, зараз".
  
  Вiн отримав повiдомлення й кiѓнуѓшы, зiйшов iз лiжка й стаѓшы на пiдлогу, оглядаючись у пошуках свого одягу. Вунь, кажа, залiзла пiд постiльну бiлизну, вiдiбрала її вiд безладу навколо колiн i пiдтягнула да пiдборiддя. Колi вiн яе рэлiзу одягнений, з пiджаком i краваткою на однiй руцi, вiн подивився на неї ѓ напiвтемрявi, i вона побачила блиск зубiв, колi вiн усмiхнувся. Вiн сiв на край лiжка й провiв праваю рукою па її шиї. Його обличчя було за кiлька дюймiв вiд її.
  
  'Це було дабро?'
  
  "Мммммм. Це було дуже добре. I цi?'
  
  Вiн знову посмiхнувся. 'Що цi дума"ш?'
  
  Вунь, кажа, засмiялася. 'Як вас звати?'
  
  Вiн на мить замислився. - Алекс, - збрехав вiн.
  
  "Ну, Алекс, це було дуже добре. Алё вам також гадзiну повернутися да сво"ї кiмнати.
  
  Вiн нахилився i поцiлував її ѓ губи.
  
  - У такiм випадку, добранiч, Калет.
  
  Праз секунду вiн знiк, i дверi за iм зачинилися.
  
  Аб сьомiй ранку, калi сыходзiла сонце, мiсцевий жандар пiд'їхав на велосипедi да готелю "Дзю Серф", зiйшов з каня й увiйшов ѓ вестыбюль. Власник, який ужо ѓстаѓшы i зайнятий за стiйкою ре"страцiї, органiзовуючи ранковi дзвiнки тая кафэ для гасцей у їхнiх нумарах, привiтав його.
  
  ' Alors , яскраво i рана?'
  
  - Як завжди, - сказаѓшы жандар. "Це довга поїздка сюды на велосипедi, i я завжди залишаю вас да останнього".
  
  "Не кажи менi, - посмiхнувся власник, - мi готу"мо найкращу каву для снiданку ѓ околицях". Марi"-Луїзо, прынясi месь" кубак кави, i вiн, безсумнiвно, прийме її, приправлену невеликою кiлькiстю Тру Нармандыi".
  
  Сiльський канстэбль усмiхнувся вiд задоволення.
  
  - Вось картки, - сказаѓшы власник, простягаючи маленькi бiлi картки, заповненi минулого вечора новоприбулими гасцямi. "Минулої ночi було лише тры нових".
  
  Канстэбль узяв картки й поклав їх у шкiряний мiшечок на поясi.
  
  "Наѓрад чы варты з'елi являтися", - усмiхнувся вiн, алё сiв на лаѓку ля фой" й чекав на сваю каву тая кальвадос, обмiнявшись кiлькома словамi хтивого жартування з Марi-Луїзою, колi вунь, кажа, прынесла його.
  
  Лише да восьмої вiн повернувся да жандармерiї тая комiсарiату Гапу з повною торбаю готельних ре"страцiйних карток. Потiм їх узяв станцiйний iнспектор, який бездiяльно прогортав їх i поклав на полицю, щоб пiзнiше таго ж дня вiдвезти да регiональної штаб-кватэры ѓ Лiонi, а згодом да архiву Цэнтральнага архiву ѓ Парижi. Не тыя, щоб вiн бачив сэнс усього цього.
  
  Колi iнспектор кидав картки на полицю ѓ комiсарiатi, мадам Калет дэ ла Шалонь"р розрахувалася, сiла за кермо свого автомобiля й поїхала на захiд. Поверхом глухiмi зычнымi ѓ канцы Шакал спар да дев'ятої години.
  
  Суперiнтендант Томас задрiмав, калi тэлефон бiля нього пронизливо задзижчав. Це яе рэлiзу дамафон, який з'елi "днував його кабiнет iз кiмнатою ѓ коридорi, дэ шасцёра сержантiв i два iнспектори працювали над телефонною батаре"ю вiдтодi, як закiнчився його брифiнг.
  
  Вiн зiрнуѓшы на годинник. 10:00. Блiн, не подоба"ться менi висаджувати. Тодi вiн згадав, скiльки часоѓ спар, а точнiше, не спар, вiдколи Дiксон викликав його ѓ понедiлок па обiдi. I вось яе рэлiзу ранак чацвярга. Знову дзижчав тэлефон.
  
  "Привiт".
  
  Вiдповiв голас старэйшага оперуповноваженого.
  
  - Друже Даггане, - почав вiн без попереднього пояснення. "Вiн вилетiв з Лондана регулярним рэйсам BEA ѓ понедiлок вранцi. Бронювання було зроблю ѓ суботу. Безсумнiвно щодо назви. Олександр Дагган. Заплацiѓшы готiвкою у аеропорту за квiток".
  
  'Кудзi? Парыж?
  
  "Нi, супер. Брусэль".
  
  Галава Томаса швiдка прояснилася.
  
  - Гаразд, слухай. Вiн, можливо, пiшов, алё павернецца. Продовжуйте перевiряти бронювання авiакомпанiй, щоб дiзнатися, чы були iншi бронювання на його iм'я. Асаблiва, калi " бронювання на рэйс, який шчэ не вилетiв з Лондана. Уточнюйте пры попередньому бронюваннi. Якщо вiн повернувся з Брусэля, я хачу шляхты. Алё я сумнiваюся. Я думаю, шчо мi його втратили, хоча, звiсно, вiн пакiнуѓшы Лондан за кiлька часоѓ да початку розслiдування, таму це не наша вiна. У ПАРАДКУ?'
  
  'Правiльна. А як щодо пошукiв у Великобританiї справжнього Калтропа? Це гэтай язу" багато провiнцiйної полiцiї, i Ярд щойно сказаѓшы, що вони скаржаться".
  
  Томас на мить замислився.
  
  "Вiдмовтеся", - сказаѓшы вiн. "Я майже впевнений, шчо вiн пiшов".
  
  Вiн пiдняв трубку зовнiшнього тэлефоне й запитав кабiнет комiсара Лебеля ѓ судовiй полiцiї.
  
  Iнспектор Керон думаѓ, що опиниться ѓ божевiльнi шчэ да чацвярга ранку. Спочатку британцi розмовляли па тэлефоне аб п'ятiй на десяту. Вiн сам прийняв дзвiнок, алё колi суперiнтендант Томас наполягав на розмовi з Лебелем, вiн пiшов ѓ кут, щоб розбудити сплячу форму на розкладному лiжку. Лебель виглядав так, начы памёр тиждень таго. Алё вiн прийняв дзвiнок. Щойно вiн представився Томасу, Керону довелося забрати трубку назад праз мовний вялiкi "р. Вiн перекладав тыя, що казав Томас, i вiдповiдi Лебеля.
  
  "Скажiть йому, - сказаѓшы Лебель, колi вiн перетрав цю iнформацiю, - шчо мi звiдси впора"мося з бельгiйцями. Скажы, що я йому щиро дякую за допомогу, i що якщо вбивцю вдасться знайти на континентi, а не ѓ Британiї, я негайно повiдомлю його, щоб вiн мiг протистояти своїм людзям".
  
  Колi слухавка булай апушчана, обидва чоловiки сiли за свої стала. "Принесiть менi Surete ѓ Брюсселi", - сказаѓшы Лебель.
  
  Шакал пiднявся, колi сонце вже було скронь над пагорбами, i обiцяв шчэ адзiн прекрасний лiтнiй дзень. Вiн прийняв душ i одягнувся, ѓзяѓшы свiй касцюм у клiтинку, дабро вигладжений, з рук покоївки Марi-Луїзи, яка знову почервонiла, колi вiн подякував їй.
  
  Невдовзi пiсля десятої тридцять вiн приїхав на "Альфi" да мiста й пiшов на пошту, щоб скористатися мiжмiським тэлефонам да Парыжа. Колi вiн вийшов праз двадцять хвилин, вiн яе рэлiзу небагатослiвним i поспiшав. У господарському магазинi неподалiк вiн купiѓшы кварту блискучого лаку цёмна-блакiтных кольору, пiвпiнти бiлої банкi тая два пензлi: адзiн iз тонкiм кiнчиком iз верблюжої шерстi для написiв, iз iнший дводюймовою м'якою щетиною. Шчэ купiѓшы викрутку. З iмi ѓ бардачку автомобiля вiн поїхав назад да Hotel du Cerf i папрасiѓшы свiй рахунок.
  
  Поки це готувалося, вiн пiднявся нагару, щоб пакувати речi, i сам вiднiс валiзи да некаторы час. Колi тры скрынi були у багажнiка, а ручка на пасажирському сидiннi, вiн знову увiйшов да фой" й розрахувався. Денний службовець, який зайняв стiйку ре"страцiї, пiзнiше казав, шчо вiн, здавалося, поспiшав i нервував, i заплацiѓшы за рахунком новаю стофранковою купюрою.
  
  Чого вiн не сказаѓшы, оскiльки не бачив цього, так це тыя, що, колi вiн яе рэлiзу ѓ заднiй кiмнатi, приймаючи здачу на запiску, бiлявий англi"ць перегортав сторiнки готельного ре"стру, який клерк складав таго дня для спiсу. що приходять клi"нти. Гортаючи адну сторiнку таму, англi"ць побачив учорашнi написи, включно з адным на iм'я панi Ла Барон дэ ла Шалонь"р, Верхнiй Шалонь"р, Карэз.
  
  Праз кiлька хвилин пiсля аплацi рахунку на пiд'їздi почувся гуркiт "Альфi", i англi"ць знiк.
  
  Незадовго да паѓдня ѓ офiс Клода Лебеля надiйшли новi повiдомлення. Брюссельський Surete подзвонив i повiдомив, що Дагган провiв у мiстi лише п'яць часоѓ у понедiлок. Вiн прибув авiакомпанi"ю BEA з Лондана, алё вилетiв пiсляобiднiм рэйсам Alitalia да Мiлана. Вiн заплацiѓшы готiвкою ѓ касi за свiй квiток, хоча його було заброньовано минулої суботи па тэлефоне з Лондана.
  
  Лебель вiдразу знову зателефонував да мiланської полiцiї.
  
  Колi вiн поклав слухавку, вiн знову задзвонив. Цього разу це яе рэлiзу лiтнiй гадзiну, щоб повiдомити, шчо було отримано повiдомлення, як звичайно, що минулого ранку сярэд цiхi, хто ѓ'явiць їжджав да Францiї з Iталiї праз пункт пропуску Вентiмiлья тая заповнював картки, яе рэлiзу Олександр Джэймс Квентiн Дагган.
  
  Лебель вибухнув.
  
  - Майже тридцять часоѓ, - вигукнув вiн. 'Панад дзень. . .' Вiн грюкнув слухавкою. Карон звiв брову.
  
  - Картка, - втомлено патлумачыѓшы Лебель, - булай ѓ дорозi мiж Вентiмiль"ю тая Парыжам. Зараз смуроду сортують вчорашнi ранковi ѓ'явiць їзнi картки з усi"ї Францiї. Кажуць, їх панад двадцять п'яць тисяч. На адзiн дзень позначте сабе. Гадаю, менi не варты було кричати. Принаймнi ми зна"мо одне - вiн тут. Безумовно. Всерединi Францiї. Калi я не матиму чогось для зустрiчi сьогоднi ввечерi, смуроду здеруть з менш шкiру. О, да речi, зателефонуйте суперiнтенданту Томасу тая шчэ раз подякуйте йому. Скажы йому, що "Шакал" у Францiї, i мi впора"мося з цiм".
  
  Колi Керон замiнив слухавку пiсля дзвiнка ѓ Лондонi, да тэлефоне зателефонувала регiональна штаб-кватэра обслуговування PJ ѓ Лiонi. Лебель вислухав, а потiм переможно зiрнуѓшы на Карона. Вiн прикрив рукою муштук.
  
  "Мi його ѓзялi. Вiн заре"стрований на два днi ѓ готелi дзю Серф ѓ Гепi, починаючи з минулого вечора. Вiн вiдкрив муштук i загаварыѓшы.
  
  - А тепер слухайте, комiсаре, я не ѓ змозi пояснити вам, чому нам потрiбен цей чоловiк, Дагган. Проста прийми це вiд мене, це важливо. Це тыя, що я хачу, щоб вi зробили. . .'
  
  Вiн говорив дзесяць хвилин, i колi закiнчив, задзвонив тэлефон на столi Керона. Лiтнiй гадзiну знову сказаѓшы, що Дагган ѓ'явiць їхав да Францiї на орендованому бiлому спартыѓнаму двомiсному автомобiлi Alfa Romeo з ре"страцi"ю MI-61741.
  
  "Чы варты менi повiдомити пра це всi станцiї?" запитав Карон.
  
  Лебель на мить замислився.
  
  'Нi, шчэ нi. Якщо вiн їздить десь у сiльськiй мiсцевостi, його, ймовiрно, пiдбере сiльський полiцейський, який дума", шчо вiн проста шука" викрадений спортивний автомобiль. Вiн уб'" скурнага, хто спробу" його перехопити. Рушниця ма" бути десь у машинi. Важливо тыя, шчо вiн забронював готель на двi ночi. Я хачу, щоб армiя оточила той готель, колi вiн павернецца. Нiхто не вiнаваты постраждати, якщо цього можна уникнути. Давай, якщо мi хочемо отримати той гелiкоптер, ходiмо".
  
  Поки вiн говорив, уся полiцiя ѓ Гепi встановлювала сталевi дорожнi блокi на всiх виїздах з мiста тая ѓ районi готелю тая розставляла людзей у пiдлiску навколо шлагбаумiв. Їхнi накази надiйшли з Лiона. У Греноблi тая Лiонi людзi, озбро"нi пiстолетами-кулеметами тая гвинтiвками, лiзли да двох флотiв Чорних Марiй. У таборi Саторi пакаля Парыжа готували гелiкоптер да польоту комiсара Лебеля ѓ Гап.
  
  Навiть у тiнi дрэѓ спека раннього дня булай спекотною. Роздягнувшись да пояса, щоб не забруднити одяг бiльше, нiж потрiбно, Шакал працював над автомобiлем двi години.
  
  Вийшовши з Гепу, вiн попрямував на захiд праз Вейне тая Аспре-сюр-Бюш. Бiльшу частину шляху вiн йшов пiд гару, дарога пятляла мiж гарамi, начы недбало скинута стрiчка. Вiн штовхнув машыну да межi, кинувши її у вузькi павярнi на верескливих шынах, двiчi ледь не вiдправивши iншого водiя, що їхав з iншого баку праз край у адну з прiрв ѓнiзе. Пiсля Аспреса вiн вибрав дарогу RN93, яка йшла за течi"ю рiчки Дром на схiд да Ронi.
  
  Шчэ вiсiмнадцять мiль дарога полювала туди й таму праз рiчку. Невдовзi пiсля Люк-ен-Дiуа вiн падумаѓшы, що настав гадзiну зняти з дарогi Alfa. Було багата бiчних дорiг, що вялi ѓ бiк пагорбiв i гiрських сiл. Вiн навмання узяѓшы адзiн i праз пiвтори милi вибрав сцежку праворуч, що вяла да лiсу.
  
  У серединi дня вiн закiнчив малювати й вiдступив. Автомобiль яе рэлiзу глибоко сяючого синього кольору, бiльша частина фарби вже висохла. Хоча це аж нiяк не професiйна робата з фарбування, вунь, кажа, пройшла перевiрку, хiба що уважно оглянути, асаблiва ѓ сутiнках. Два номернi знакi були вiдкрученi й ляжалi лицьовою бокам на травi. На зворотi скурнага було намальовано бiлою фарбою уявний французький нумар, останнi двi лiтери якого були 75, ре"страцiйний код Парыжа. Шакал ведаючы, що це найпоширенiший нумар автомобiля на дарогах Францiї.
  
  Документи пра оренду тая страхування автомобiля, вiдавочна, не збiгалися з синьою французькою Alfa, оскiльки вони малi бiлу iталiйську, i калi його зупиняли для перевiрки на дорозi без документiв, з iм було покiнчено. Єдине харчавання, яке виникало у його головi, колi вiн занурював ганчiрку ѓ бензабак i витирав плями фарби з рук, полягав у таго, чы починати їздити зараз i ризикувати, щоб яскраве сонячне свiтло виявило аматорство фарби на машинi, чы почекати, поки сутiнки.
  
  Вiн пiдрахував, що пiсля виявлення його фальшывага iменi невдовзi вiдбудуться пункти ѓ'явiць їзду да Францiї, а разам з iмi й пошуки автомобiля. Для вбивства вiн яе рэлiзу на кiлька днiв зарано, i йому потрiбно було знайти мiсце, щоб заховатися, поки не буде готовий. Це азначала дiстатися да дэпартаменту Коррезе за двiстi п'ятдесят мiль праз усю країну, i найшвидшим спосабам було скористатися автомобiлем. Це яе рэлiзу ризик, алё вiн вирiшив, що треба пiти. Тож дабро, чим швидше, цiм краще, да таго, як кожен полiцейський у країнi шукав Alfa Romeo з бiлявим англiйцем за кермом.
  
  Вiн прыкруцiѓшы новi номернi знакi, викинув залишки фарби тая два пензлики, натягнув шовковий светр iз комiром пола тая пiджак i запусцiѓшы двiгун. Павярнуѓшыся да RN93, вiн подивився на годинник. Булай 3.41 пополуднi.
  
  Скронь над галавою вiн спостерiгав за вертольотом, який летiв на схiд. Далi да вёскi Дi" було сiм мiль. Вiн досить дабро ведаючы, що не вимовляти це па-англiйськи, алё збiг iменi спадав йому на думку. Вiн не яе рэлiзу забобонним, алё його очi звузилися, колi вiн їхав ѓ цэнтр мiста. На головнiй площi бiля вiйськового меморiалу посеред дарогi стояв величезний полiцейський на мотоциклi ѓ чорному шкiряному плащi, махаючи йому рукою, щоб вiн зупинився тая зупинився на крайнiм правым боцi дарогi. Вiн ведаючы, що його рушниця ѓсё шчэ булай ѓ трубах, пiдключених да шасi автомобiля. У нього не було нi аѓтамата, нi нажа. Секунду вiн вагався, не знаючи, чы варты ударити полiцейського крилом автомобiля i продовжити рух, чы залишити машыну шчэ за тузiн мiль i спробувати без дзеркала чы умивальника перетворитися на пастара. Дженсен, з чотирма одиницями багажу, з якими треба впоратися, чы варты зупинятися.
  
  За нього прийняв рiшення полiцейський. Повнiстю проiгнорувавши його, колi "Альфа" почала гальмувати, полiцейський розвернувся й оглядав дарогу ѓ iншому напрямку. Шакал ковзнув машиною на узбiччя, спостерiгав i чекав.
  
  З дальнього краi вёскi вiн почув завивання сiрэн. Шчо б не трапилося, тепер було пiзно вибиратися. У сяло заїхала калона з чотирьох полiцейських автомобiлiв Citroen i шасцi Black Maria. Колi даiшник вiдскочив убiк i пiдняв руку на знак честi, калёна промчала повз припарковану "Альфу" й попрямувала дарогаю, з якої вiн виїхав. Крiзь дротянi вiкна фургонiв, праз якi їх па-французьки празвалi кошиками для салаты, вiн бачив дзеля полiцейських у шоломах i з аѓтаматамi на колiнах.
  
  Майже щойно вiн прийшов, канвой пiшов. Оперативний полiцейський апусцiѓшы руку пiсля салюту, лiнивим жэстам паказаѓшы Шакалу, що тепер вiн може продовжити, i попрямував да свайго матацыкла, припаркованого навпроти вiйськового меморiалу. Вiн усе шчэ клацав стартар, калi сiня "Альфа" зникла за рогам, прямуючи на захiд.
  
  Було 16:50, калi смуроду врiзалися ѓ готель du Cerf. Клод Лебель, який приземлився за мiлю на iншому кiнцi мiстечка i яе рэлiзу вiдвезений да пiд'їзду да готелю ѓ полiцейськiй машинi, пiдiйшов да вхiдних дзвярэй у супроводi Керона, який нiс заряджений i зведений карабiн-аѓтамат МАТ 49 пiд iм. макiнтош перакiнуѓшы його на праве руку. Вказiвний палець яе рэлiзу на спусковому гачку. У цей гадзiну усi ѓ мiстi ведалi, що щось вiдбува"ться, крiм власника готелю. Вiн яе рэлiзу iзольований протяг п'яцi часоѓ, i "диною дивною рiччю було тыя, що не прибув продавець форелi з денним уловам свiжої риби.
  
  Власник, викликаний партiйником, з'елi явився пiсля роботи над рахунками ѓ офiсi. Лебель слухав, як вiн вiдповiдав на запитання Карона, нервово озираючись на дивний пучок пiд рукою Карона, i його плечi павiслi.
  
  Праз п'яць хвилин готель яе рэлiзу заполонений полiцi"ю у формi. Смуроду опитали персанал, оглянули спальню, ганялися па територiї. Лебель сам вийшов на пiд'їзд i втупився уверх на навколишнi пагорби. Карон при"днався да нього.
  
  - Вi дума"те, шчо вiн справдi пiшов, шэфу? Лебель кiѓнуѓшы.
  
  "Вiн пiшов нармальна".
  
  "Алё його запiсалi на два днi. Як вi дума"те, власник у цьому з iм?
  
  'Нема". Вiн i персанал не брэшуць. Сьогоднi вранцi вiн перадумаѓ. I вiн пiшов. Харчавання ѓ таго, кудзi вiн подiвся, i чы пiдозрю" вiн, що ми зна"мо, хто вiн?"
  
  "Алё як вiн мiг? Вiн не мiг цього шляхты. Мабуть, це збiг обставин. Це вiнавата бути.'
  
  "Мiй любий Люсь"не, будемо сподiватися на це".
  
  "Тож усё, що нам потрiбно зробити, це нумар некаторы час".
  
  'Так. Це булай мая помилка. Ми повиннi були повiдомити пра машыну. Сядзьце на полiцейський R/T да Lyons з однi"ї з патрульних машын i зробiть це тривога на всiх станцiях. Головний прiоритет. Альфа Рамэа бiлого кольору, Iталiя, Нумар МI-61741. Пiдходьте обережно, окупант вважа" озбро"ним i небезпечним. Вi зна"те вправу. Але шчэ одне, нiхто не вiнаваты говорити про це пресi. Включiть у повiдомлення вказiвку пра тыя, що пiдозрюваний, ймовiрно, не зна", що його пiдозрюють, i я знiму шкiру з скурнага, хто дазволiць йому почути це па радiо чы прочитати у пресi. Я збираюся сказати комiсару Гайяру з Лiона, щоб вiн заступiѓ тут. Тодi повернiмося да Парыжа".
  
  Булай майже шоста часоѓ, калi блакитна Альфа ѓ'явiць їхала ѓ мiсто Валанс, дэ протiка" сталевий потiк Route Nationale Seven, головної дарогi, що ведзе з Лiона да Марсэля, i шосе, па якому руха"ться бiльшiсть транспарце з Парыжа на Лазурний бераг. , гримить уздовж берегiв Ронi. Альфа перетнула вялiкую дарогу, що йшла на пiвдень, i поїхала мостам праз рiчку у напрямку RN533 да Сэнт-Пера на захiдному березi. Пiд мостам могутня рiчка тлiла ѓ полуденному сонячному свiтлi, не звертаючи уваги на крихiтних сталевих комах, що снували на пiвдень, i котилася власним неквапливим, алё певним тэмпам да очiкуваного Середземного мора.
  
  Пiсля Сен-Пера, калi ѓ долинi позаду нього надышлi сутiнки, Шакал пiдняв маленькi спортивний автомобiль усе глухiмi зычнымi ѓ канцы й глухiмi зычнымi ѓ канцы ѓ горы Цэнтральнага масиву тая провiнцiї Авернь. Пiсля Ле-Пюї рух стаѓшы крутiшим, горы вищi, i кожне мiсто здавалося водосховищем, дэ житт"дайнi струмки, що витiкали зi скель гiрського масиву, приваблювали цiхi, у каго у мiстах розвинулися болi тая екземи, i збагатили людзей. хитрi авергнатськi селяни, якi з волi пiшли ѓ курортну справу.
  
  Пiсля Брiуда далiна рiчки Аль" опускалася позаду, i ѓ нiчному повiтрi пахла верасам i висихаючим сiном на гiрських пасовищах. Вiн зупинився, щоб наповнити бак ѓ Iсуарi, а потiм помчав праз мiсто-казiно Мон-Дор i курорт Ла-Бурдуль. Булай майже пiвнiч, колi вiн обiгнув верхiв'я Дордонi, дэ вона пiднiма"ться сярэд скель Овернi, тече на пiвдень i захiд праз пiвдюжини дамбаѓ i влива"ться ѓ Атлантыку ѓ Бардо.
  
  З Ла-Бурдуля вiн виїхав на RN89 у напрямку да Усселя, акруговага мiста Коррезе.
  
  - Вi дурань, месь" ле комiсар, дурань. Цi тримав його ѓ руках, i цi дозволив йому вислизнути". Сен-Клер напiвпiдвiвся, щоб давесцi сваю кропку зору, i пiльны поглянув на полiрований стiл з чырвонае дрэва на макiвцi Лебеля. Дэтэктыѓ вивчав папери свого дось", на увесь свiт, начы Сен-Клера не iснувало.
  
  Вiн вирiшив, що це "диний спосiб ставитися да зарозумiлого палкоѓнiка з палацу, а Сэн-Клер, зi свого баку, не яе рэлiзу цiлком упевнений, чы схилена галава вказу" на вiдповiдне почуття сорому чы нахабну байдужiсть. Вiн волiв вiрити, що це першы. Колi вiн закiнчив i знову опустився на сво" мiсце, Клод Лебель пiдвiв очi.
  
  "Якщо вi подивитеся на мiмеографований звiт перад вамi, мiй любий палкоѓнiку, вi помiтите, шчо мi не тримали його у руках", - м'бо зауважив вiн. "Повiдомлення з Лайона пра тыя, що чоловiк на iм'я Дагган заре"струвався минулого вечора ѓ готелi ѓ Гепi, надiйшло да PJ лише сьогоднi аб 12:15. Зараз ми зна"мо, що Шакал раптово пакiнуѓшы готель пра 11.05. Яких бi заходiв не було вжито, у нього шчэ булай гадзiна старту.
  
  "Бiльше таго, я не можу прийняти вашi обмеження щодо ефективностi полiцiї цi"ї країни у цiлому. Нагадаю, що розпорядження Прэзiдэнта - ця справа буде весцiся та"мно. Таму було неможливо повiдомити кожну сiльську жандармерiю пра чоловiка на iм'я Дагган, оскiльки це спричинило б галас у пресi. Картка, яка ре"струвала Дагана ѓ готелi дзю Серф, булай зiбрана звичайним спосабам у звичайний гадзiну i вiдправлена належним чынам да регiонального штабу ѓ Лiонi. Тiльки там з'елi ясувалося, що Дагган знаходиться ѓ розшуку. Цi"ї затримки було неминуче, якщо тiльки мi не хочемо розпочати загальнонацiональну крычу проти цi"ї людини, а це виходить за межi мого завдання.
  
  - I, нарештi, Дагган яе рэлiзу заре"стрований у готелi на два днi. Мi не зна"мо, що змусило його передумати сьогоднi аб 11:00 i вирiшив переїхати кудись".
  
  - Напеѓна, ваша полiцiя скача навколо, - рiзко сказаѓшы Сэн-Клер.
  
  "Я вже патлумачыѓшы, що да 12:15 не було нiякого стрибка, а чоловiка вже не було за сiмдесят хвилин", - сказаѓшы Лебель.
  
  "Гаразд, нам не пощастило, дуже не пощастило", - вiдрiзав мiнiстр. "Аднак залиша"ться харчавання, чому не було розпочато негайний пошук автомобiля. Комiсар?
  
  "Я згоден, що це булай помилка, мiнiстре, у свiтлi подiй. У мене були пiдстави вважати, що чоловiк яе рэлiзу ѓ готелi й мав намiр правесцi там нiч. Якби вiн їхав неподалiк i яе рэлiзу перехоплений мотопатрульним за кермом розшукуваного автомобiля, вiн майже напеѓна застрэлiѓшы бi нiчога не пiдозрюючого полiцейського i, такiм чынам, яе рэлiзу бi заздалегiдь попереджений, щоб втекти. . .'
  
  - Саме це вiн i зробив, - сказаѓшы Сен-Ксав'".
  
  "Цей праѓда, алё мi не ма"мо доказiв таго, шчо вiн яе рэлiзу попереджений, як це було б, якби його машыну зупинив адзiн патрульний. Цiлком можливо, шчо вiн проста вирiшив переїхати кудись ѓ iнше мiсце. Калi так, i калi вiн засялiцца сьогоднi ѓ iнший готель, пра нього повiдомлять. З iншого баку, калi його машыну побачать, пра нього повiдомлять".
  
  "Колi з'елi явилося сповiщення пра бiлу Альфу?" - запитав дырэктар PJ Макс Фэрнэ.
  
  "Я даѓшы вказiвку аб 17.15 iз двара готелю", - вiдповiв Лебель. "Вiн мав дiйти да всiх асноѓных пiдроздiлiв дарожна-патрульної служби да сьомої, а полiцейськi, якi чергують у головних мiстах, повиннi бути проiнформованi протяг ночi, калi смуроду заре"струються для нiчного чергування. Зважаючи на небезпеку цi"ї людини, я зарахував автомобiль як викрадений iз вказiвками негайно повiдомити пра його наявнiсть ѓ регiональний штаб, алё не наближатись да пасажыры самому полiцейському. Якщо ця зустрiч вирiшить змiнити цi накази, тодi я вiнаваты просити, щоб ця зустрiч ѓзяла на сабе вiдповiдальнiсть за тыя, що може виникнути".
  
  Надышла довга тиша.
  
  "На шкада, життя офiцера полiцiї не може нагоды на завадi захисту прэзiдэнта Францiї", - пробурмотiв палкоѓнiк Ралан. За круглим сталом чулися знакi згоди.
  
  "Цiлком вiрно", - погодився Лебель. "Надання аднаго полiцейського може зупинити цю людину. Алё бiльшiсть мiських i сiльських полiцейських, звичайнi полiцейськi тая автопатрульнi не " професiйними стрiльцями. Це Шакал. Якщо його перехоплять, вiн застрэлiць аднаго чы двох полiцейських, знову втече й зникне, нам доведеться впоратися з двома прамовамi: адзiн буде повнiстю попередженим убивцею, який, можливо, зможе прийняти нову асобу, пра яку мi нiчога не зна"мо, iнше буде загальнонацiональним загалоѓкам у кожнiй газетi, який мi не зможемо применшити. Якщо справжня прычына перебування Шакала у Францiї залишатиметься та"мницею протяг сарака васьмi часоѓ пiсля розголосу iсторiї пра вбивство, я буду дуже здивований. За кiлька днiв прес дiзна"ться, шчо вiн переслiду" прэзiдэнта. Калi хтось тут захоче пояснити це генералу, я охоче вiдiйду вiд цього розслiдування й перадам його".
  
  Нiхто не зголосився. Зустрiч, як завжди, перервалася близько опiвночi. За тридцять хвилин надышла ' ятниця, 16 серпня.
  
  
  
  РОЗДIЛ СIМНАДЦЯТЬ
  
  Блакитна Alfa Romeo пiд'їхала да площi Gare у Ussel незадовго да першої години ночi. Праз площу вiд ѓваходу да станцiї залишалося вiдкритим одне кафэ, i кiлька нiчних мандрiвникiв, чекаючи на потяг, папiваючы каву. Шакал провiв гребiнець у волоссi, пройшов повз поставленi стiльцi тая стала на терасi тая пiдiйшов да барної стiйки. Йому було холадна, бо гiрське повiтря було холодним, колi їхав зi швидкiстю панад шiстдесят мiль на гадзiну; i задерев'янiлий, з болем у сьцёгнах i руках вiд перевезення Alfa праз незлiченнi гiрськi вигини; i голодний, бо вiн нiчога не їв пiсля обiду двадцять вiсiм часоѓ таго, окрiм булачкi, змащеної алеем, на снiданок.
  
  Вiн замовив двi великi змащенi алеем скибки довгого тонкага батона, розрiзаного посерединi, вiдомого як тартин-беррi, i чотири зваренi крута яйця з пiдставки на прылаѓку. Також вялiкая бiла кава.
  
  Поки готувався хлiб з алеем i кава просочувалася крiзь фiльтр, вiн озирнувся у пошуках телефонної будкi. Його не було, алё ѓ кiнцi стiйки стояв тэлефон.
  
  "У вас " мiсцевий телефонний довiдник?" - запитав вiн бармэна. Без жодного словы, усе шчэ зайнятий, бармэн паказаѓшы на купу каталогiв на полицi за стiйкою.
  
  "Допоможiть собi", - сказаѓшы вiн.
  
  Iм'я барона було вказано пiд словамi "Chalonniere, M. le Baron de la". . .' i адресою яе рэлiзу замак у Ла-Ад-Шалонь"р. Шакал ведаючы це, алё сяло не значилося на його дорожнiй картi. Проте нумар тэлефоне було вказано як Еглтон, i вiн досить лёгка знайшов його. Да Усселя було шчэ тридцять кiлометрiв на RN89. Вiн сiв, щоб поїсти я"ць i бутербродiв.
  
  Було незадовго да другої години ночi, колi вiн пройшов повз камiнь бiля дарогi з написом "Egletons, 6 км" i вирiшив покинути машыну ѓ адным з лiсiв, що межували з дарогаю. Це були густi лiси, мабуть, ма"ток якогось мiсцевого вельможi, дэ калiся полювали на кабанiв з канём i ганчакамi. Можливо, смуроду ѓсё шчэ були, бо частини Коррезе, зда"ться, вийшли прама з часiв Людовiка Караля-Сонця.
  
  За кiлька сотень метрiв вiн знайшов дарогу, што вяла да лiсу, вiдокремлену вiд дарогi дерев'яним стовпом, перекинутим праз ѓ'явiць їзд, прикрашений плакатам iз написом " Шасi Привати ". Вiн зняв стовп, заїхав на машинi ѓ лiс i паставiѓшы стовп на мiсце.
  
  Звiдти вiн проїхав пiвмилi ѓ лiс, налобнi лiхтарi освiтлювали вузлуватi фармiра дрэѓ, начы привиди, що тягнуться гнiвними гiлками да порушника. Нарештi вiн зупинив машыну, вимкнув фари й дiстав iз бардачка рiзаки для дроту тая лiхтарик.
  
  Вiн провiв часiну пiд транспортним засобом, його спiна стала вологою вiд росi на лiсовiй пiдстилцi. Нарештi сталевi трубi, у яких булай снайперська гвинтiвка, були звiльненi зi схованки попереднiх шiстдесяти часоѓ, i вiн знову запакував їх у валiзу зi старым одягом i армiйською шинеллю. Вiн востанн" оглянув машыну, щоб переконатися, що у нiй не залишилося нiчога, што магло б кацi будзь-каго, хто її знайшов, натякнути на тыя, хто яе рэлiзу її водi"м, i рiзко ѓ'явiць їхав ѓ цэнтр сусiдньої купi дзiкага рододендрону.
  
  Використовуючи металевi ножицi, вiн провiв наступну часiну, зрiзаючи гiлки рододендрону з сусiднiх кущiв i встромляючи їх у зямлю перад ямою ѓ чагарнику, зробленою Альфою, докi вунь, кажа, повнiстю не сховалася вiд вачэй.
  
  Вiн зав'язав краватку адным кiнцем за ручку однi"ї з валiз, а iншим - за ручку другої. Використовуючи краватку, як лямку залiзничного носильника, його плячы пiд пятлёю так, щоб адзiн футляр звисав у нього на грудях, а iнший на спинi, вiн змiг схопити два решти багажу двома вiльними рукамi й почати марш назад да дарогi.
  
  Це йшло повiльно. Праз кожну сотню ярдiв вiн зупинявся, кла скрынi й повертався па своїх слiдах гiлкою з дрэва, змiтаючи свiтлi вiдбитки, зробленi на моху тая гiлках пiд гадзiну проїзду Альфi. Шчэ гадзiна знадобилася, щоб дiйти да дарогi, пiрнути пiд стовп i вiдкласти пiвмилi вiд сабе да ѓваходу ѓ лiс.
  
  Його касцюм у клiтинку яе рэлiзу забруднений i брудний, светр-пола прылiп да його спини з жирною впертiстю, i вiн думаѓ, що його м'язи нiколи бiльше не перестануть болiти. Вишикувавши валiзи ѓ шэраг, вiн сiв чекати, поки схiдне неба стала трохi блiдiшим за навколишню нiч. Мiськi автобуси, вiн нагадав собi, зазвичай починають рана.
  
  Насправдi йому пощастило. Фермерська вантажiвка, що буксирувала причiп iз сiном, пiд'їхала аб 5:50, прямуючи у бiк ринку.
  
  "Зламалася машына?" - вигукнув водiй, сповiльнюючи швидкiсть.
  
  'Нема". Я маю путiвку на вихiднi з табору, тож їду додому аѓтастопам. Минулої ночi доїхав да Уссела й вирiшив продовжити рух да Цюлю. У мене там " дядько, який може полагодити менi вантажiвку да Бардо. Це було усё, що я досяг". Вiн посмiхнувся водi"вi, який розсмiявся й знизав плечима.
  
  "Божевiльний, ходзiць тут крiзь нiч. Нiхто не йде сюды пiсля настання темряви. Стрибай ѓ трэйлер, я вiдвезу цябе да Еґлетона, цi можаш спробувати звiдти".
  
  Смуроду приїхали ѓ мiстечко аб чверть на сьому. Шакал подякував фермеру, обiйшов його позаду станцiї тая попрямував да кафэ.
  
  "У мiстi " таксi?" - запитав вiн бармэна за кавою.
  
  Бармэн даѓшы йому нумар, i вiн подзвонив, щоб викликати таксi. Є адна машына, яка будзе даступная праз пiвгодини, йому сказалi. Поки вiн чекав, вiн скористався основними зручностями крана з холодною вадою ѓ туалетi кафэ, щоб вимити обличчя й рукi, переодягтися ѓ свiжий касцюм i почистити зуби, якi здавалися ворсовими вiд цыгарэт i кави.
  
  Таксi приїхало аб 7.30, стареньке рэно.
  
  "Вi зна"те сяло Верхнiй Шалонь"р?" - запитав вiн водiя.
  
  "Курс".
  
  'Як далёка?'
  
  - Вiсiмнадцять кiлометрiв. Чоловiк пiдняв вялiкi палець у бiк гiр. "На пагорбах".
  
  - Вiдвези мене туди, - сказаѓшы Шакал i поклав свiй багаж на багажнiк, за винятком аднаго скрынi, який пiшов разам iз iм.
  
  Вiн наполiг на таго, щоб його висадили перад Cafe de la Poste на сiльськiй площi. Водiю таксi з сусiднього мiста не потрiбно було шляхты, шчо вiн їде да замка. Колi таксi вiд'їхало, вiн занiс свiй багаж у кафэ. На майданi вже палала спёкся, i два волi, запряженi у вiз iз сiном, замислено пережовували сваю жуйку надворi, а жирнi чорнi мухi блукалi навколо їхнiх нiжних терплячих вачэй.
  
  У кафэ було цёмна i прохолодно. Вiн скорiше адчу, нiж бачив, як клi"нти пересувалися за своїми столiкамi, щоб оглянути новачка, i пролунав стукiт сабо па плитцi, калi старая сялянка ѓ чорнiй сукнi пакiнула групу робiтникiв фермi й пiшла за стiйку.
  
  - Месь"? - прохрипiла вунь, кажа,.
  
  Вiн поклав багаж i сперся на стiйку. Мiсцевi жителi, як вiн помiтив, пiлi чырвоны вiно.
  
  " Un gros rouge, s'il vous plait, madame ".
  
  "Як далёка да замка, мадам", - запитав вiн, калi налiлi вiна. Вунь, кажа, пiльны дивилася на нього з хитрих чорних кульок.
  
  - Два кiлометри, месь".
  
  Вiн втомлено зiтхнув. "Той дурний водiй намагався сказати менi, що тут нема" замка. Тож вiн кiнуѓшы мене на площi".
  
  - Вiн яе рэлiзу з Еґлтонса? вунь, кажа, запитала. Шакал кiѓнуѓшы.
  
  "Смуроду дурнi ѓ Еґлтонсi", - сказала вунь, кажа,.
  
  - Менi треба дiстатися да замка, - сказаѓшы вiн.
  
  Кiльце сялян, що спостерiгало за своїми сталамi, не поворухнулося. Нiхто не припускав, як вiн мiг туди потрапити. Вiн витяг нову стофранкову банкноту.
  
  - Скiльки кошту" вiно, мадам?
  
  Вунь, кажа, пiльны подивилася на запiску. Серед синiх бавовняних блузак i штанiв позаду нього щось перемiщувалося.
  
  - У мене нема" на це здачi, - сказала старая.
  
  Вiн зiтхнув.
  
  "Якби там яе рэлiзу хтось iз фургонам, у нього, можливо, були б змiни", - сказаѓшы вiн.
  
  Хтось пiдвiвся i пiдiйшов ззаду.
  
  - У селi " фургон, месь", - прогарчав чийсь голас.
  
  Шакал обернувся з удаваним подивом.
  
  "Це належить тобi, mon ami ?"
  
  - Нi, месь", алё я ведаю людину, яка iм володi". Вiн може загнати вас туди".
  
  Шакал кiѓнуѓшы, нiби обмiрковуючи переваги iдеї.
  
  "А цiм гадзiнай, що вi вiзьмете?"
  
  Селянiн кiѓнуѓшы на старасту, який налiѓ шчэ вялiкую бутэлечку грубага чырвонае вiна.
  
  "А твої друзi? Це спекотний дзень. Спраглий дзень".
  
  Шчацiнне обличчя розпливлася ѓ посмiшцi. Селянiн знову кiѓнуѓшы жiнцi, яка вiднесла двi повнi пляшки да гурта за вялiкiм сталом. "Бенуа, йди па фургон", - пакараѓшы селянiн, i адзiн iз чоловiкiв, адным ковтком ковтнувши вiно, вийшов надвiр.
  
  Перевага сялян Овернi, здавалося б, мiркував Шакал, калi вiн гуркотiв i штовхав останнi два кiлометри да замка, поляга" ѓ таго, що вони такi похмурi, що тримають свої клятi роцi за зубамi - принаймнi для стороннiх.
  
  Калет дэ ла Шалонь"р сiла ѓ лiжку, вiдпила кави й знову прачытала лiста. Гнiв, який охопив її пiд гадзiну першого читання, розвiявся, i його замiнила якась втомлена огида.
  
  Вунь, кажа, думала, чим бi вунь, кажа, магла зайнятися да кiнця свого життя. Напередоднi пiсля обiду пiсля неквапливої поїздки з Гапу її зустрiли додому старая Ернестина, служниця, яка служыла ѓ замку шчэ з днiв бацька Альфрэда, i садiвник Луїсон, колишнiй селянiн, який одружився з Ернестиною, колi вона була досi пiдробiтка.
  
  Пара тепер булай фактично куратарамi замка, двi третини кiмнат якого були зачиненi тая накритi ковдрами вiд пiлу.
  
  Вунь, кажа, зрозумiла, що вона господиня порожнього замку, дэ бiльше не граються ѓ парку нi дiти, нi гаспадар, який сiдла" каня на подвiр'ї.
  
  Вунь, кажа, озирнулася на вирiзку з паризького глянцавага суспiльного часопiсу, яку її сяброѓка так задумливо надiслала їй; на обличчя її чоловiка, який безглузде посмiха"ться у лямпачку-спалах, очi розриваються мiж аб "ктивом камери тая виступаючою груддю зiрочки, праз плячы якої вiн дивився. Танцiвниця кабарэ, яка вийшла з хазяйки бара, сказала, що сподiва"ться "аднаго разу" вийти замiж за барона, який яе рэлiзу її "дуже добрым сябрам".
  
  Дивлячись на зморщене обличчя й худу шию старога Барона на фотографiї, вунь, кажа, цьмяна замислювалася, що стала з красивим молодим капiтаном партизанiв Апору, у якого вунь, кажа, закохалася у 1942 роцi i вийшла замiж праз рiк, калi чекала її сiн.
  
  Вона була дiвчинкою-пiдлiтком, вiдправляючи повiдомлення для Апору, колi зустрiла його ѓ гарах. Йому було близько тридцяти, вiн яе рэлiзу вiдомий пiд кодовим iм'ям Пегас, сухорлявий владний чоловiк iз яструбиним обличчям, який перавярнуѓшы її серце. Смуроду були одруженi на та"мнiй церемонiї ѓ каплицi пiдвалу священиком Апору, i вона народила сiна ѓ домi свого бацька.
  
  Потiм пiсля вiйни вiдбулося вiдновлення всiх його зямель i власностi. Його бацька памёр вiд серцевого нападу, колi армiї союзникiв прокотилися Францi"ю, i вiн вийшов iз вересу, щоб нагоды баронам Шалонь"р, пiдбадьорений сялянам сiльської мiсцевостi, колi вiн привiз дружыну тая сiна назад у замак. Невдовзi ма"тки втомили його, спокуса Парыжа тая вогнi кабарэ, бажання надолужити втраченi рокi сво"ї зрiлостi ѓ пiдлiску виявилося надто моцным, щоб йому протистояти.
  
  Зараз йому було п'ятдесят сiм i мiг бi перевалити за сiмдесят.
  
  Баронеса кiнула вирiзку тая супровiдний лiст на пiдлогу. Вунь, кажа, ускочыла з лiжка й стала перад дзеркалом у повний зрiст на дальнiй стiнi, розтягуючи шнуркi, якi тримали пеньюар спереду. Вунь, кажа, ѓстала навшпиньки, щоб напружити м'язи стегон, як це зробили б туфлi на скронь пiдборах.
  
  Непогано, падумала вунь, кажа,. Магло бути набагато гiрше. Поѓны фiгура, тiло зрiлої жiнки. Стегна були широкi, алё талiя, мiласцiва, залишалася пропорцiйною, змiцненою годинами ѓ сiдлi тая довгими прогулянками па пагорбах. Вунь, кажа, обхопила свої грудзей кожною рукою i вимiряла їх вагу i ваколiцы. Занадто вялiкi, занадто важкий для справжньої прыгожа, алё ѓсё ж достатньо, щоб схвилювати чоловiка ѓ лiжку.
  
  Ну, Альфрэд, у цю гру можуть грати дво", падумала вунь, кажа,. Вунь, кажа, похитала галавою, розпускаючи чорне волосся да плячэй так, що пасмо впало їй на щоку й лягло на адну з її грудзей. Вунь, кажа, забрала рукi й правяла мiж iмi стегнами, думаючи пра чоловiка, який яе рэлiзу там трохi бiльше двадцяти чотирьох часоѓ таго. Вiн яе рэлiзу добры. Зараз вунь, кажа, шкодувала, що залишилася ѓ Гепi. Можливо, смуроду маглi вiдпочивати разам, їздячи пiд вигаданим iменем, як коханцi-втiкачi. Для чого вунь, кажа, прийшла додому?
  
  На подвiр'ї почувся стукiт старога фургона. Вунь, кажа, лiниво склала пеньюар i пiдiйшла да вiкна, що виходило на фасад будинку. Там стояв мiкроавтобус iз вёскi, заднi дверi вiдчиненi. Дво" чоловiкiв були позаду, щось знiмали з хвостової дошки. Луїсон йшов навпроти таго мiсця, дэ вiн прополював адзiн iз дэкаратыѓных газонiв, щоб допомогти несцi вантаж.
  
  Адзiн iз чоловiкiв, схованих позаду фургона, обiйшов спереду, запхав папери да кишенi штанiв, сiв на водiйське сидiння й увiмкнув шлiфувальну муфту. Хто доставляв речi ѓ замак? Вунь, кажа, нiчога не замовляла. Фургон почав вiд'їжджати, i вона здивовано стрепенулась. На гравiю ляжалi тры валiзи i дзяржальня, а паруч - чоловiк. Вунь, кажа, впiзнала вiдблиск бiлявого волосся на сонцi й шырока всмiхнулася вiд задоволення.
  
  'Цi тварина. Цi прыгожая первiсна тварина. Вi пiшли за мною.
  
  Вунь, кажа, поспiшила ѓ ванну одягнутися.
  
  Вийшовши на сходову пляцоѓку, вунь, кажа, вловила гукi голосiв у коридорi ѓнiзе. Ернестiна запитувала, чого хоче месь".
  
  "Madame la Baronne, elle est la?"
  
  За мить Ернестiна поспiшила сходамi уверх так швiдка, як неслi її старi ногi. "Дзвонив адзiн джэнтльмен, панi".
  
  Вечiрня зустрiч у мiнiстерствi тi"ї п'ятницi булай коротшою, нiж зазвичай. Єдине, що повiдомили, це тыя, що нiчога не було. Протяг останнiх двадцяти чотирьох часоѓ опис розшукуваного автомобiля розповсюджувався па всiй Францiї у звичайний спосiб, щоб не викликати зайвих пiдозр. Це не було помiчено. Подiбним чынам кожне регiональне управлiння судової полiцiї пакарала своїм залежним мiсцевим комiсарiатам у мiстах i вёсках доставити всi ре"страцiйнi картки готелiв да штабу не пiзнiше восьмої години ранку. У регiональному штабi їх негайно обшукали, дзесяткi тисяч, на iм'я Дагана. Нiчога не було помiчено. Таму минулої ночi вiн не зупинявся ѓ готелi, принаймнi на iм'я Дагган.
  
  "Ми повиннi прийняти адну з двох розумаѓ", - растлумачыѓшы Лебель мовчазним зiбранням. - Або вiн досi вiрить, що його нiхто не пiдозрю", iншими словамi, його вiд'їзд iз готелю du Cerf яе рэлiзу ненавмисним вчинком i випадковим збiгом обставин; у цьому випадку нема" прычын для таго, щоб вiн вiдкрито не користувався сво"ю Alfa Romeo i вiдкрито зупинявся ѓ готелях пiд iменем Duggan. У такiм випадку рана чы пiзно його треба помiтити. У iншага випадку вiн вирiшив десь кинути машыну i розраховувати на власнi сили. У останньому випадку " шчэ двi можливостi.
  
  Або ѓ нього бiльше нема" фальшивих iдентифiкацiй, на якi можна покладатися; у цьому випадку вiн не може далёка заїхати, не заре"струвавшись у готелi або спробувавши прайсцi прикордонний пункт на шляху виїзду з Францiї. Або вiн ма" iншу iдентичнiсть i перейшов у неї. У останньому випадку вiн ѓсё шчэ надзвичайно небезпечний".
  
  "Чому вi дума"те, шчо вiн мiг мацi iншу асобу?" - запитав палкоѓнiк Ралан.
  
  "Ми повиннi припустити, - сказаѓшы Лебель, - що ця людина, якiй ОАД запропонувала, вiдавочна, дуже вялiкую торбу за здiйснення цього вбивства, ма" бути адным iз найкращих професiйних убивць у свiтi. Це означа", шчо вiн мав досвiд. I ѓсё ж йому вдалося уникнути будь-якої офiцiйної пiдозри тая всiх офiцiйних полiцейських дось". Єдиний спосiб, яким вiн мiг бi це зробити, було б виконання своїх доручень пiд вигаданим iм'ям i ѓ несправжньому виглядi. Iншими словамi, експерт у маскуваннi також.
  
  "З порiвняння двох фотографiй ми зна"мо, що Келтроп змiг збiльшити свiй зрiст за допомогою взуття на скронь пiдборах, схуднути на кiлька кiлограмiв, змiнити колiр вачэй за допомогою контактних лiнз i колiр волосся за допомогою фарби, щоб нагоды Дагганом. Якщо вiн може зробити це адзiн раз, мi не можемо дозволити собi розкiш припустити, шчо вiн не зможе зробити це знову".
  
  - Алё нема" пiдстав припускати, шчо вiн пiдозрював, що його викриють, перш нiж наблизитися да прэзiдэнта, - запротестував Сэн-Клер. "Навiщо йому а такiх ретельно розроблених запобiжних заходiв, щоб мацi адну або кiлька фальшивих iдентифiкацiй?"
  
  - Таму що, - сказаѓшы Лебель, - вiн, вiдавочна, вжива" ретельно розроблених запобiжних заходiв. Якби вiн цього не зробив, мi вже малi б його отримати".
  
  "З дось" Калтропа, переданого британською полiцi"ю, я зазначаю, шчо вiн праходзiць сваю дзяржаѓную службу вiдразу пiсля вiйни ѓ парашутному палiцу. Можливо, вiн використову" цей досвiд, щоб жити у суворих умовах, ховаючись на пагорбах", - припустив Макс Фэрнэ.
  
  - Можливо, - погодився Лебель.
  
  "У такiм випадку вiн бiльш-менш закiнчений як потенцiйна небезпека".
  
  Лебель на мить задумався.
  
  "Пра цю асобу я б не хотiв цього говорити, поки вунь, кажа, не опиниться за ґратами".
  
  - Або мёртвы, - сказаѓшы Ралан.
  
  "Якщо вiн ма" хоч якийсь розум, вiн намагатиметься втекти з Францiї, поки вiн шчэ живий", - сказаѓшы Сэн-Клер.
  
  На цiй нотi засiдання було перервано.
  
  "Хотiлося б, щоб я на мiг це розраховувати", - сказаѓшы Лебель Керону ѓ офiсi. - Алё, як на мене, вiн живий, здоровий, вiльний i озбро"ний. Мi продовжу"мо шукати його i тую машыну. У нього було тры одиницi багажу, пiшки з усiм цiм вiн далёка не зайшов. Знайдiть цю машыну, i мi почнемо звiдти".
  
  Чоловiк, якого смуроду шукали, лежав на свiжiй бiлизнi ѓ замку ѓ центрi Коррезе. Вiн яе рэлiзу викупаний i розслаблений, наповнений їжею з сiльського паштету тая гарачага зайця, запиваючи мiцним червоним вiном, чорною кавою тая брендi. Вiн дивився на позолоченi завiткi, що звивалися на стелi, i планував хiд днiв, якi тепер вiдокремлювали його вiд призначення ѓ Парижi. За тиждень, думаѓ вiн, йому доведеться переїхати, а втекти може виявитися важко. Алё це можна було зробити. Йому доведеться придумати прычыну, щоб пiти.
  
  Дверi вiдчинилися, i ввiйшла баронеса. Її волосся було розпущене на плячах, i на нiй яе рэлiзу пеньюар, скрiплений бiля шиї, алё вiдкритий спереду. Калi вунь, кажа, рухалася, вiн на мить вiдкрився. Пiд iм вона була зовсiм аголеная, алё зберегла панчохи, якi насiла пiд гадзiну обiду, i туфлi на скронь пiдборах. Шакал пiдвiвся на лiктi, колi вунь, кажа, зачинила дверi й пiдiйшла да лiжка.
  
  Вунь, кажа, мовчки подивилася на нього. Вiн простягнув руку й розв'язав стрiчку, яка тримала нiчну кашулю закритою бiля горла. Вiн розкрився, вiдкривши грудзей, i колi вiн простягнувся наперад, його рука зсунула з її плячэй тканину з мереживними бакамi. Воно без гуку сповзло на пiдлогу.
  
  Вунь, кажа, штовхнула його плечем, щоб вiн перекотився на лiжко, потiм схопила його зап'ястки й притиснула да падушкi, колi перелiзла праз нього. Вiн знову дивився на неї, колi вунь, кажа, стала над iм навколiшки, її стегна мiцно стискали його рэбры. Вунь, кажа, всмiхнулася йому, i два кучерявi пасма волосся спадалi да соскiв.
  
  " Бон , мiй примiтив , а тепер давай подивимося, як цi виступа"ш".
  
  Вiн нахилив галаву наперад, колi її папа пiднялася з його грудзей, i почав.
  
  Протяг трьох днiв слiди Лебеля застигали, i на кожнiй вечiрнiй зустрiчi кiлькiсть думок пра тыя, що Шакал та"мно пакiнуѓшы Францiю з пiдчепленим хвастом, зростала. Да зустрiчi ввечерi 19-га вiн яе рэлiзу адзiн, хто стверджував, що вбивця ѓсё шчэ десь у Францiї, причаївся i чекав гадзiне, чекаючи.
  
  "Чекати чого?" - вигукнув таго вечора Сэн-Клер. Єдине, на шчо вiн може чекати, якщо вiн шчэ тут, це можливiсть кинутися да кордону. У той момант, калi вiн злама" прикриття, мi його здобули. Вiн ма" всi рукi проти сабе, нiкуди йти, нiкому взяти його, калi ваша припущення, шчо вiн повнiстю вiдрiзаний вiд ОАД тая їхнiх симпатикiв, " правильним".
  
  З-за стала пролунало схвальне шепотiння, бiльшiсть членiв якого почала твердiти у своїй думцi, що полiцiя зазнала невдачi, i що початковий вислiв Був'" пра тыя, що визначення мiсцезнаходження вбивцi було шуто детективним завданням, яе рэлiзу хибним.
  
  Лебель упертые похитав галавою. Вiн яе рэлiзу втомлений, виснажений недосипанням, напругою тая хвилюваннями, цiм, що йому доводилося захищати сабе тая свiй персанал вiд постiйних нападак людзей, якi завдячували своїм високим становищем полiтицi, а не досвiду. У нього вистачило розуму, щоб усвiдомити, що якщо вiн помилявся, йому кiнець. Дехто з чоловiкiв за сталом подба" пра це. А калi вiн яе рэлiзу правий? Якби Шакал ѓсё шчэ яе рэлiзу на слiдах прэзiдэнта? Якби вiн прослизнув крiзь сiтку i зблизився зi сво"ю ахвяраю? Вiн ведаючы, що всi за сталом вiдчайдушно шукатимуть цапа вiдбувайла. I це яе рэлiзу бi вiн. У будзь-якому разi його довга полiцейська кар'"ра закiнчилася. Хiба що . . . якщо вiн не зможе знайти людину i зупинити її. Тiльки тодi їм доведеться визнати, шчо вiн мав рацiю. Алё вiн не мав доказiв; лише дзiѓна вiра, яку вiн дакладна нiколи не мiг розголошувати, що людина, за якою вiн полював, яе рэлiзу iншим професiоналом, який виконуватиме сваю робату, незважаючи нi на що.
  
  За вiсiм днiв, що мiнулi вiдтодi, як ця справа потрапила йому на колiна, вiн почав неохоче поважати мовчазного непередбачуваного чоловiка зi збро"ю, у якого, здавалося, було ѓсе сплановано да дрiбниць, у тому числi планування на випадок непередбачуваних обставин. Визнати свої почуття сярэд зiбрання полiтичних призначенцiв навколо нього було настiльки ж цiнним, наскiльки булай варта його кар'"ра. Лише масивний Був'" поряд iз iм, який схилив галаву ѓ плечi й пiльны дивився на стiл, трохi втiшав його. Принаймнi, вiн яе рэлiзу черговим дэтэктывам.
  
  "Чекаю не ведаю чого", - вiдповiв Лебель. - Алё вiн чогось чека" або якогось призначеного дня. Я не вiрю, панове, шчо мi шчэ почули останн" пра Шакала. Усё адно я не можу пояснити, чому я так вiдчуваю".
  
  "Почуття!" - глузував Сэн-Клер. "Якогось призначеного дня!! Дiйсно, пане комiсаре, вi, зда"ться, забагато чыталi романтичних трилерiв. Це не рамантыка, любий шэры, це реальнiсть. Чоловiк пiшов, вось i ѓсё". Вiн вiдкинувся таму iз самовпевненою посмiшкою.
  
  - Сподiваюся, вi ма"те рацiю, - цiха сказаѓшы Лебель. "У такiм випадку я вiнаваты запропонувати вам, мось" ле Мiнiстре, сваю готовнiсть вiдмовитися вiд розслiдування тая повернутися да розслiдування злочину".
  
  Мiнiстр дивився на нього нерiшуче.
  
  - Як вi вважа"те, чы варты продовжувати розслiдування, комiсаре? запитав вiн. "Як вi вважа"те, рэальная небезпека ѓсё шчэ iсну"?"
  
  - Щодо iншага запитання, шэры, я не ведаю. Щодо першого, я вважаю, що ми повиннi продовжувати пошуки, поки не будемо абсалютна впевненi".
  
  - Тодi дабро. Панове, я бажаю, щоб комiсар продовжив свої розслiдування, а мi продовжили нашi вечiрнi зустрiчi, щоб почути його звiти - поки що".
  
  Вранцi 20 серпня Марканж Каллет, мисливський доглядач, вiдстрiлював шкiдникiв у ма"тку свого роботодавця мiж Еглетонсом i Усселом у департаментi Коррезе, колi вiн переслiдував пораненого лiсового голуба, який впав ѓ купу дзiкага рододендрону. У центрi купi вiн знайшов голуба, який шалено пурхав на водiйському сидiннi вiдкритого спартыѓнага автомобiля, який, вiдавочна, яе рэлiзу покинутий.
  
  Спершу вiн падумаѓшы, викручуючи шию птаха, що його, мабуть, припаркувала пара закоханих, якi прийшли ѓ лiс на пiкнiк, незважаючи на попереджувальне повiдомлення, яке вiн прыбiѓшы на стовпi бiля ѓваходу ѓ лiс напалову. за мiлю. Тодi вiн помiтив, що деякi гiлки кущiв, якi приховували машыну вiд вачэй, не раслi ѓ землi, а були встромленi ѓ зямлю. Подальший огляд паказаѓшы зрiзанi пянькi гiлок на iнших намётах пакаля, бiлi зрiзи були замазанi зямлёю, щоб вони потемнiли.
  
  За пташиним послiдом на сидiннях автомобiля вiн припустив, шчо вiн там праляжаѓшы принаймнi кiлька днiв. ђзяѓшы рушницю тая птицю, вiн поїхав на велосипедi таму праз лiс да свого котеджу, падумаѓшы згадати пра машыну мiсцевому сiльському констеблю, колi таго ранку вiн поїхав ѓ сяло, щоб лепшы micro шчэ кiлька пасток для кролiв.
  
  Яе рэлiзу майже полудзень, калi сiльський полiцейський завiв ручний тэлефон у сво"му будинку й падаѓшы да комiсарiату ѓ Усселi рапарт пра тыя, що неподалiк у лiсi було знайдено покинуту машыну. Чы булай це бiла машына, його засiлкавалi. Вiн звернувся да свайго нататнiка. Нi, це булай сiня машына. Це булай iталiйська? Нi, вiн яе рэлiзу заре"стрований у Францiї, марка невiдома. Так, сказаѓшы голас з Уссела, вантажiвку буде вiдправлено завалачы, i йому краще бути рыхтуем, щоб направити брыгаду на мiсце, тому що роботи було багата, i ѓ усiх не вистачало персаналу, Трива" пошук бiлого iталiйського спартыѓнага автомобiля, на який хотiли подивитись паризькi шахраї. Сiльський полiцейський пообiцяв бути рыхтуем i чекати, колi прибуде вантажiвка.
  
  Лише пiсля четвертої години пополуднi маленьку машыну вiдбуксирували на завод у Усселi, а близько п'ятої адзiн iз спiвробiтникiв технiчного обслуговування двигунiв, перевiряючи машыну на iдентифiкацiю, помiтив, що фарба булай жахливо пагана виконана.
  
  Вiн дiстав викрутку й подряпав одне з шырокiм выкарыстаннем архiѓных. Пiд блакиттю праступала бiла смуга. Збентежений, вiн оглянув номернi знакi й помiтив, що вони, здавалося, були перевернутi. Праз кiлька хвилин лобава таблiчка ляжала на подвiр'ї лицьовою бокам уверх, на нiй бiлий напис МI-61741, а мiлiцiонер поспiшав праз двiр да офiсу.
  
  Клод Лебель отримав навiну незадовго да шостої. Вiн надiйшов вiд комiсара Валянцiна з регiонального штабу PJ ѓ Клермон-Ферранi, столицi Овернi. Лебель рiзко пiдвiвся на стiльцi, колi голас Валянцiна загаварыѓшы.
  
  "Так, слухай, це важливо. Я не можу пояснити, чому це важливо, я можу лише сказати, що це так. Так, я ведаю, що це нерэгулярна, алё це так. Я ведаю, що вi повноправний комiсар, мiй любий друже, алё калi вi хочаце отримати пiдтвердження моїх повноважень у цiй справi, я перадам вас безпосередньо да генеральнага дырэктара PJ.
  
  "Я хачу, щоб вi зараз вiдправили каманду да Уссела. Найкраще, що вi можаце отримати, i якомога бiльше чоловiкiв. Почнiть розпитувати з мiсця, дэ знайшли автомобiль. Позначте цю кропку ѓ центрi на картi тая пiдготуйтеся да квадратнага пошуку. Падключыце ѓ скурнаму фермерському будинку, у скурнага фермера, який рэгулярна їздить цi"ю дарогаю, у скурнаму сiльському магазинi тая кафэ, у скурнаму готелi тая ѓ хатi лiсоруба.
  
  "Вi шука"те високого бландзiна, англiйця за походженням, алё дабро розмовля" французькою. Вiн нiс тры валiзи i ручку. Вiн насiць багата грошаѓ готiвкою i дабро одягнений, алё, ймовiрно, вигляда" так, нiби спар груба.
  
  - Вашi людзi повиннi запитати, дэ вiн яе рэлiзу, кудзi ходив, що намагався лепшы micro. Аб, i шчэ адна рiч, пресу потрiбно не допускати будь-якою цiною. Що цi ма"ш на увазi, смуроду не можуть? Звичайно, мiсцевi стрингери запитають, що вiдбува"ться. Ну, скажiть їм, що сталася автомобiльна аварiя, i, можливо, адзiн iз пасажирiв блука" ѓ ошелешеному станi. Так, дабро, мiсiя милосердя. Що завгодно, тiльки розвiйте їхнi пiдозри. Скажiть їм, що нема" жодної статтi, за яку б потрудилися заплатити нацiональнi газетi, не ѓ сезон вiдпусток, колi щодня трапля"ться п'ятсот дарожна-транспортних пригод. Проста послабте це. I останн": якщо вi знайшли людину, яка десь сховалася, не наближайтеся да неї. Проста оточiть його i тримайте там. Я зiйду, як тiльки зможу".
  
  Лебель поклав слухавку й повернувся да Керона.
  
  "Звернiться да мiнiстра. Попросiть його перанесцi вечiрню зустрiч на восьму часiну. Я ведаю, що зараз вячэра, алё вунь, кажа, будзе недовгою. Потiм перейдiть да Саторi тая знову вiзьмiть гелiкоптер. Нiчний рэйс да Уссела, i їм краще сказати нам, дэ смуроду будуць приземлятися, щоб мi маглi взяти машыну, щоб забрати менш. Вам доведеться взяти на сабе тут".
  
  Полiцейськi фургони з Клермон-Ферана за пiдтримки iнших, наданих Усселом, розмiстили свiй штаб на сiльськiй площi крихiтного хутара, найближчого да мiсця, дэ було знайдено автомобiль, якраз колi сонце сiдало. З радiофургона Валянцiн давав вказiвки дзясяткам патрульних машын, якi з'елi їжджали да iнших сiл раёне. Вiн вирiшив почати з радiусу п'яцi мiль вiд мiсця, дэ знайшли автомобiль, i працювати ѓсю нiч. Людзi частiше були вдома ѓ темний гадзiну доби. З iншого баку, у звивистих далiнах i схилах регiону було бiльше шансiв, що його людзi заблукають у темрявi або помiтять якусь маленьку халупу дроворуба, дэ мiг ховатися втiкач.
  
  Яе рэлiзу шчэ адзiн фактар, який вiн не мiг пояснити Перiсу па тэлефоне, i який вiн боявся пояснювати Лебелю вiч-на-вiч. Невiдомо йому, деякi з його людзей натрапили на цей фактар перад пiвнiччю. Група з iх опитувала фермера ѓ його котеджi за двi милi вiд мiсця, дэ знайшли автомобiль.
  
  Вiн стояв ѓ дзвярах у нiчнiй сорочцi, дэманстратыѓна вiдмовляючись запрошувати детективiв. З його рукi парафiнова лямпа кiдала на групу мерехтливi бризки свiтла.
  
  - Давай, Гастоне, цi досить часта їздиш цi"ю дарогаю на ринок. Вi їхали цi"ю дарогаю да Еглтонса ѓ п'ятницю вранцi?
  
  Селянiн оглянув їх примруженими очима.
  
  "Можливо, зробив".
  
  "Ну, цi зробив чы нi?"
  
  "Не пам 'ятаю".
  
  "Вi бачили людину на дорозi?"
  
  "Я займаюся своїми справами".
  
  "Це не тыя, пра шчо мi просiм. Вi бачили чоловiка?"
  
  "Я нiкого не бачив, нiчога".
  
  - Бландын, високий, спортивної статури. Тры валiзи i ручка?"
  
  "Я нiчога не бачив. J'ai rien vu, tu comprends .'
  
  Це тривало хвилин двадцять. Нарештi смуроду пiшли, адзiн iз детективiв зробив ретельний запис у своїй книжцi. Сабакi загарчали на кiнцях своїх ланцюгiв i клацнули полiцейським па нагах, змусивши їх вiдскочити вбiк i наступити на компостну купу. Селянiн дивився на iх, поки смуроду не повернулися на дарогу й не памчала на своїй машинi. Тодi вiн грюкнув дверима, нагою вiдкинув допитливу казу з дарогi й знову залiз у лiжко да дружини.
  
  - Це яе рэлiзу той хлопець, якого вi пiдвезли, чы не так? вунь, кажа, запитала. "Що вони вiд нього хочуть?"
  
  "Не ведаю, - сказаѓшы Ґастон, - алё нiхто нiколи не скаже, що Ґастон Грожан допомiг вiддати їм iншу iстоту". Вiн махнуѓшы i плюнуѓшы ѓ вугiлля вогню. " Продажнi рухи ".
  
  Вiн прыглушыѓ гнiт i задув свiтло, вiдiрвав ногi вiд пiдлоги й штовхнув глибше ѓ лiжечко, впритул да пишної фармiра сво"ї дружини. "Успiхiв тобi, друже, дэ б цi не яе рэлiзу".
  
  Лебель подивився на зустрiч i вiдклав свої папери.
  
  - Як тiльки ця зустрiч закiнчиться, панове, я лячу ѓ Уссел, щоб сам контролювати пошуки.
  
  Майже хвилину стаяла тиша.
  
  "Як вi дума"те, комiсаре, що можна з цього зробити?"
  
  - Двi речi, месь" ле Мiнiстре. Ми зна"мо, шчо вiн, мабуть, купiѓшы фарбу, щоб переробити машыну, i я пiдозрюю, що розслiдування покажуть, що якщо машыну везлi вночi з чацвярга на ранак п'ятницi з Гапа да Уссела, вунь, кажа, вже булай перероблена. У такiм випадку, а запити у цьому напрямку тривають, зда"ться, вiн купiѓшы фарбу ѓ Гепi. Калi гэта так, значыць, йому пiдказали. Або хтось подзвонив йому, або вiн подзвонив комусь, або тут, або ѓ Лондонi, хто розповiв йому пра вiдкриття його псевдонiму Дагган. З цього вiн мiг зробити висновок, шчо мi пiд'їдемо да нього да паѓдня тая да його некаторы час. Тож вiн вийшов, i швiдка".
  
  Вiн думаѓ, що елегантна стэлы канферэнц-зале зараз трiсне, таму панувала тиша.
  
  "Вi серйозно припуска"те, - запитав хтось iз вiдстанi за мiльйон мiль, - шчо з цi"ї кiмнати " витiк?"
  
  - Я не можу цього сказати, месь". Є комутатори, телексисти, керiвники середньої тая молодшої ланкi, яким потрiбно передавати накази. Можливо, адзiн iз iх та"мно " агентам OAS. Але адна рiч, зда"ться, ста" дедалi чiткiшою. Йому повiдомили пра розкриття загального плане вбивства прэзiдэнта Францiї, i вiн вирiшив йти наперад, незважаючи на це. I йому повiдомили пра його викриття як Олександр Дагана. Адже у нього " адзiн "диний кантакт. Я пiдозрюю, що це мiг бути чоловiк, вiдомий як Валмi, чи" повiдомлення да Рыму було перехоплено лiтнiм гадзiнай".
  
  "Блiн, - вилаявся галава DST, - ми повиннi були дiстати згубу на поштi".
  
  - А який другий висновок ми можемо зробити, комiсаре? - запитав мiнiстр.
  
  Па-аднаго, колi вiн дiзнався, що його розбили як Дагана, вiн не прагнув залишити Францiю. Навпаки, вiн попрямував прама ѓ цэнтр Францiї. Тобто вiн досi на слiдах глави дзяржавы. Вiн проста кiнуѓшы виклик усiм нам".
  
  Мiнiстр пiдвiвся й зiбрав свої папери.
  
  - Ми не будемо затримувати вас, пане ле комiсаре. Знайди його. Знайди його, i сьогоднi ввечерi. Утилiзуйте його, якщо доведеться. Це мої накази вiд iменi прэзiдэнта".
  
  З цими словамi вiн вийшов з кiмнати.
  
  Праз гадзiну гелiкоптер Лебеля пiднявся зi злiтного майданчика ѓ Саторi й попрямував крiзь барвова-чорне неба на пiвдень.
  
  "Зухвала свиня. Як вiн смi". Припускаючи, що якось мi, найвищi посадовцi Францiї, були виннi. Звичайно, я згадаю пра це ѓ сво"му наступному звiтi".
  
  Жаклiн зняла тонкi шлейкi з плячэй i дозволила прозорому матерiалу впасти складкамi навколо стегон. Напруживши бiцепси, щоб стиснути грудзей з глибоким дэкальтэ посерединi, вунь, кажа, узяла галаву свого коханого й потягнула її да грудзей.
  
  "Розкажи менi ѓсё пра це", - проворкотiла вунь, кажа,.
  
  
  
  РОЗДIЛ ВIСIМНАДЦЯТИЙ
  
  Ранак 21 серпня яе рэлiзу такiм жа яскравим i ясним, як i попереднi чотирнадцять рокiв тi"ї лiтньої спеки. З вiкон Chateau de la Haute Chalonniere, що виходили на хвилястий кра"вид вкритих вересом пагорбiв, виглядало спокiйно й умиротворено, без жодного натяку на метушню полiцейських розслiдувань, яка навiть тодi огортала мiстечко Еґлтонс за вiсiмнадцять кiлометрiв вiд вас. .
  
  Шакал, голий пiд халатам, стояв бiля вiкон кабiнету барона, роблячи свiй звичайний ранковий дзвiнок да Парыжа. Вiн залишив сваю каханку спати нагорi пiсля чергової ночi лютих заняць коханням.
  
  Калi з'елi "днання вiдбулося, вiн почав, як завжди, " Ici Chacal ".
  
  " Ici Valmy ", - сказаѓшы хрипкий голас на iншому кiнцi. "Справа знову почала рухатися. Смуроду знайшли машыну. . .'
  
  Вiн слухав шчэ двi хвилини, перебиваючи лише стислим запитанням. З останнiм " мерсi " вiн поклав слухавку на мiсце й попорпав у кишенях сигарети й запальничку. Тыя, шчо вiн щойно почув, зрозумiв, змiнило його плани, хотiв вiн таго чи нi. Вiн хотiв залишитися ѓ замку шчэ на два днi, алё тепер мусив пiти, i гарачым швидше, цiм краще. Було шчэ щось у тэлефонным дзвiнку, що його хвилювало, чогось там не мала бути.
  
  У той гадзiну вiн нiчога пра гэта не думаѓ, але калi вiн затягнувся сигаретою, це заплутало його ѓ головi. Це дiйшло да нього без зусиль, колi вiн дапалiѓшы цыгарэту й викинув недокурок у вiдчинене вiкно на гравiй. Невдовзi пiсля таго, як вiн пiдняв слухавку, на лiнiї почулося тихе клацання. Цього не було пiд гадзiну телефонних розмов за останнi тры днi. У спальнi яе рэлiзу додатковий тэлефон, алё, безперечно, Калет мiцно спала, калi вiн залишив її. напеѓна . . . Вiн розвернувся, мовчазними босими нагамi швидким кроком увiрвався ѓ спальню.
  
  Тэлефон яе рэлiзу замiнений на кредл. Шафа булай вiдкрита, а тры валiзи ляжалi на пiдлозi, усi вiдкритi. Паруч лежав його власний бiрулька iз ключамi, якими вiдкривалися валiзи. Баронеса, стоячи на колiнах сярэд уламкiв, дивилася уверх шырока витрiщеними очима. Навколо неї ляжала нiзкая тонкiх сталевих трубак, в кожної з яких були знятi гесеновi кришки, що закривали вiдкритi кiнцi. З аднаго виривався кiнець оптичного прицiлу, з iншого - дула глушника. Вунь, кажа, щось тримала ѓ руках, тыя, на що з жахом дивилася, колi вiн увiйшов. Це яе рэлiзу ствол i казенна частина рушницi.
  
  Кiлька секунд нiхто не говорив. Шакал одужав першим.
  
  "Вi слухали".
  
  "Я.. . менi було цiкаво, каму цi так дзвониш щоранку".
  
  "Я думаѓ, цi спiш".
  
  'Нема". Я завжди прокидаюся, колi цi вста"ш з лiжка. це . . . рiч; це рушниця, рушниця вбивцi".
  
  Це було напалову запитання, напалову твердження, алё нiби сподiвався, шчо вiн патлумачыць, що це проста щось iнше, щось цiлком нешкiдливе. Вiн подивився на неї ѓнiз, i вона вперше помiтила, що сiрi цятки ѓ вачах розповсюдилися й затуманилися па всьому виразу, який стаѓшы мертвим i млявим, начы машына, що дзiвавацца на неї ѓнiз.
  
  Вунь, кажа, повiльно пiдвелася на ногi, скинувши рулю пiстолета з брязкотом сярэд iнших компонентiв.
  
  - Цi хочеш його вбити, - прошепотiла вунь, кажа,. "Вi адзiн iз iх, ОАД. Вi хочаце використати це, щоб убити дэ Голя".
  
  Вiдсутнiсть будь-якої вiдповiдi вiд Шакала дала їй вiдповiдь. Вунь, кажа, кинулася да дзвярэй. Вiн лёгка впiймав її й штовхнув праз кiмнату на лiжко, кiнуѓшыся за ёю трьома швидкими кроками. Калi вона пiдстрибувала на пом'якшують ятих простирадлах, її рот вiдкрився, щоб закричати. ђдар задньою бокам шиї ѓ картоїдну артерiю заглушыѓшы крык у джерелi, потiм його лiва рука заплуталася у її волоссi, перетягнувши її обличчя ѓнiз праз край лiжка. Вунь, кажа, востанн" глянула на вiзерунок килима, калi ѓдар передньою рукою рубам долонi опустився на потилицю.
  
  Вiн пiдiйшов да дзвярэй, щоб послухати, алё знизу не далiнуѓ жодний гук. Ернестiна готуватиме ранковi булачкi тая каву на кухнi ѓ глибинi будинку, а Луїсон незабаром ма" бути на ринку. На шчасце, обидва були досить глухi.
  
  Вiн перепакував частини гвинтiвки ѓ тубуси, а тубуси - у третю валiзу разам iз армiйською шинеллю тая забрудненим одягом Андрэ Мартiна, поплескавши па пiдкладцi, щоб переконатися, що папери не зруйнавалi. Потiм замкнуѓшы шафу. Аднаму скрынку з одягом датського пастара Пяра Єнсена розкрили, алё не обшукували.
  
  Вiн провiв п'яць хвилин, миючись i голившись у ваннiй кiмнатi, що прилягала да спальнi. Тодi вiн узяв ножицi й шчэ дзесяць хвилин старанно розчiсував довге свiтле волосся уверх й вiдрiзав останнi два дюйми. Далi вiн нанiс на нього стiльки вiдтiнку волосся, щоб перетворити його на залiзно-сiрий колiр чоловiка середнього вiку. Дiя фарби полягала ѓ тым, щоб змочити волосся, що дало йому змогу нарештi розчесати його так, як паказана ѓ паспортi пастара Дженсен, який вiн поклав на полицю у ваннiй. Нарештi вiн одягнув синi контактнi лiнзи.
  
  Вiн витер з умивальника всi слiди фарби для волосся тая миючих засобiв, зiбрав речi для голiння й повернувся да спальнi. Оголене тiло на пiдлозi вiн проiгнорував.
  
  Вiн одягнув камiзэлька, штани, шкарпетки тая кашулю, якi купiѓшы ѓ Копенгагенi, накiнуѓшы на шыю чорний нагруднiк i одягнув на нього сабачы нашийник ксяндзы. Нарештi вiн одягнув чорний касцюм i звичайнi кросiвки. Вiн засунуѓшы окуляри ѓ золотiй оправi у верхню кишеню, знову спакував речi для прання ѓ ручку й поклав туди ж датську кнiгу пра французькi собори. У внутрiшню кишеню свого касцюма вiн поклав пашпарт датчанiна тая пачак грошаѓ.
  
  Залишки його англiйського одягу повернулися да валiзи, з якої смуроду прийшли, i її теж нарештi закрили.
  
  Булай майже восьма, колi вiн закiнчив, i Ернестiна незабаром пiдiйде з ранковою кавою. Баронеса намагалася приховати їхнiй раман вiд слуг, бо обо" обожнювали барона, колi вiн яе рэлiзу маленькiм хлопчиком, а потiм стаѓшы гаспадаром дому.
  
  З вiкна вiн спостерiгав, як Луїсон мчав на велосипедi шырокаю стежкою, що вяла да ворiт ма"тку, а його сумка для пакупак хиталася позаду ровара. У цю мить вiн почув, як Ернестина постукала ѓ дверi. Вiн не видав жодного гуку. Вунь, кажа, знову постукала.
  
  " Вы ѓ гэтым кафэ, мадам ", - пронизливо вигукнула вунь, кажа, крiзь зачиненi дверi. Зважившись, Шакал крыкнуѓшы французькою напiвсонним тонам.
  
  "Залиште це там. Мi заберемо його, колi будемо готовi".
  
  За дверима рот Ернестини утворив iдеальне "Аб". Скандальна. Шчо б там не було. . . i ѓ спальнi гаспадара. Вунь, кажа, поспiшила ѓнiз, щоб знайти Луїсона, алё колi вiн пiшов, довелося вдовольнитися цiм, що прачытала перад кухонною раковиною довгу лекцiю пра розбещенiсть сучасних людзей, зовсiм не таку, да якої звик старий барон. Тож вунь, кажа, не почула цiхага стуку, колi чотири скрынi, опущенi з вiкна спальнi на простирадлi з пятлёю, запалi на кветнiк перад будинком.
  
  Вунь, кажа, також не почула, як дверi спальнi були зачиненi зсередини, мляве тiло її господинi, яке ляжала на лiжку ѓ природнiй позi для сну з пiдiбраним да пiдборiддя одягом, трiск вiкна спальнi, колi воно зачинилося за сивоволосим. чоловiк, що схилився на пiдвiконнi, анi глухий ѓдар, калi вiн звалiѓшыся на галявину.
  
  Вунь, кажа, справдi почула гуркiт, калi "Рэно" мадам було розстрiляно ѓ переобладнанiй стайнi збоку вiд замка, i, зазирнувши крiзь вiкно кухонної, побачила, як вiн повернувся на пiд'їзну дорiжку, що ведзе да переднього двары, i далi ѓнiз па алеї.
  
  "Що тепер задумала ця маладая ледi?" - пробурмотiла вунь, кажа, пливучи таму нагару.
  
  Перад дверима спальнi таця з кавою булай шчэ теплою, алё недоторканою. Постукавши кiлька разiв, вунь, кажа, спробувала вiдкрити дверi, але смуроду не вiдчинялися. Дверi спальнi пана також були замкненi. Нiхто б їй не вiдповiв. Ернестiна вирiшила, що тут вiдбуваються подiї, такi подiї, яких не траплялося в е цiхi пiр, як Бош завiтав ѓ гостi да неприхильного барона ѓ колишнi часи й ставiлi йому дурнi запитання пра Маладога Майстра.
  
  Вунь, кажа, вирiшила порадитися з Луїсоном. Вiн яе рэлiзу на ринку, i хтось iз мiсцевого кафэ йшов за iм. Вунь, кажа, не розумiла тэлефоне, алё вважала, що якщо вi пiднiмете слухавку, людзi поговорять з вамi, i пiшла тая знайшла людину, з якою вi дiйсно хотiли поговорити. Алё це ѓсе булай дурниця. Вунь, кажа, пiдняла його i тримала дзесяць хвилин, алё нiхто з ёю не говорив. Вунь, кажа, не помiтила акуратного розрiзу шнура, дэ вiн з'елi "днувався з плiнтусом бiблiотеки.
  
  Незабаром пiсля снiданку Клод Лебель повернувся на вертольотi да Парыжа. Як вiн сказаѓшы пiзнiше Карону, Валянцiн виконував першокласну робату, незважаючи на перешкоди цiхi клятих сялян. Да снiданку вiн вiдшукав Шакала да кафэ ѓ Еґлтонсi, дэ той снiдав, i шукав водiя таксi, якого викликали. Цiм гадзiнай вiн розпорядився встановити блокпости на дорозi ѓ радiусi двадцяти кiлометрiв навколо Еглтонса, i смуроду повиннi були бути на мiсцi да поѓдня.
  
  Завдяки калiбру Валянцiна вiн натякнув йому на важливiсть пошуку Шакала, i Валянцiн погодився надiти на Еглетона пярсцёнак, за його власними словамi, "тужнiший за мишачу дупу".
  
  З Верхнього Шалонь"ра маленькi Renault мчав праз горы, прямуючи на пiвдень да Цюлю. Шакал пiдрахував, що якби полiцiя з попереднього вечора розпитувала дедалi ширшi кола, дэ знайшли Альфу, то, мабуть, дiсталися Еґлетона да свiтанку. Бармэн кафэ говорив, таксiст говорив, i смуроду були у замку да поѓдня, калi йому не пощастило.
  
  Алё навiть тодi смуроду шукали б бiлявого англiйця, бо вiн дабро подбав, щоб нiхто не бачив його сивоволосим священиком. Усё-ткi це мала бути ближче. Вiн мчав маленькiм автомобiлем праз гiрськi узбiччя, нарештi виїхавши на RN8 за вiсiмнадцять кiлометрiв на пiвденний захiд вiд Еґлтонса на дорозi да Цюлю, яка ляжала шчэ за двадцять кiлометрiв попереду. Вiн перевiрив годинник: двадцять без десятої.
  
  Колi вiн знiк за паваротам наприкiнцi вiдрiзка прямої, невеликий канвой з гудiнням прибув з Еглтонса. Да її складу ѓваходзiлi автомобiль разам мiлiцiї тая два закритих мiкроавтобуси. Калёна зупинилася на серединi прямої, i шасцёра полiцейських почали зводити сталевий блок-пост.
  
  "Що цi ма"ш на увазi, вiн вийшов?" - гримнув Валянцiн да заплаканої дружини таксiста ѓ Еґлтонсi. 'Кудзi вiн пiшов?'
  
  - Не ведаю, месь". Не ведаю. Вiн щоранку чека" на привокзальнiй площi, колi прийде ранковий потяг з Юсселя. Якщо нема" пасажирiв, вiн поверта"ться сюды ѓ гараж i почина" ремонтнi роботи. Якщо вiн не павернецца, це означа", шчо вiн узяѓшы плату за проїзд".
  
  Валянцiн похмуро озирнувся. Не було сенсо викрикувати жiнку. Це яе рэлiзу одноосiбний бiзнес таксi, яким керував хлопець, який також займався рамонтам автомобiлiв.
  
  "Чы брав вiн когось кудись у п'ятницю вранцi?" - запитав вiн бiльш терпляче.
  
  - Так, месь". Вiн повернувся з вакзала, тому що там нiкого не було, i дзвiнок з кафэ, що хтось там хоче таксi. Вiн зняв одне з колiс i хвилювався, чы не поїде клi"нт i поїде ѓ iншому таксi. Тож вiн лаявся всi двадцять хвилин, якi знадобилися, щоб знову поставити кермо. Тодi вiн пiшов. Вiн отримав плату за проїзд, алё вiн нiколи не казав, кудзi вiн його узяѓшы". Вунь, кажа, похнюпилася. "Вiн мала зi мною розмовля"", - додала вунь, кажа, для пояснення.
  
  Валянцiн поплескав її па плячы.
  
  - Гаразд, мадам. Не засмучуйся. Мi почека"мо, поки вiн павернецца". Вiн звернувся да аднаго iз сержантiв. "Аднаго да галаѓнога вакзала, да iншага площi, да кафэ. Вi зна"те нумар таго таксi. Як тiльки вiн з'елi з'явiцца, я хачу його побачити - швiдка".
  
  Вiн вийшов iз гаража й пiшов да сво"ї некаторы час.
  
  - Комiсарiат, - сказаѓшы вiн. Вiн перенiс штаб-кватэру пошукiв да полiцейської дiльницi Еглетона, дэ подiбних заходiв не було багата рокiв.
  
  У ущелинi за шiсть мiль вiд Цюлю Шакал кiнуѓшы валiзу з усiм своїм англiйським одягом i пашпартам Олександр Дагана. Це йому дабро паслужыла. Футляр стрiмко впав праз парапет моста i з гуркотом знiк у густога пiдлiску бiля пiднiжжя ущелини.
  
  Аб їхавши Цюль i знайшовши станцiю, вiн непомiтно припаркував машыну за тры вулицi, понiс свої двi валiзи тая проїхав пiвмилi да залiзничної касi.
  
  "Я хотiв бi адзiн квiток да Парыжа, iншым класом, будзь ласка", - сказаѓшы вiн клерку. 'Скiльки це?' Вiн зазирнув над окулярiв i крiзь маленьку решiтку ѓ затишок, дэ працював клерк.
  
  - Дев'яносто сiм нових франкiв, месь".
  
  "Аб котрiй годинi наступний поїзд?"
  
  - Одинадцять п'ятдесят. У вас " майже гадзiна чекати. Унiзе на платформi " рэстаран. Платформа адзiн для Парыжа, je vous en prie .'
  
  Шакал узяѓшы свiй багаж i попрямував да шлагбаѓма. Квiток яе рэлiзу обрiзаний, вiн знову узяѓшы скрынi й пройшов. Шлях йому перагарадзiѓшы синiй мундзiр.
  
  "Vos papiers, s'il vous plait."
  
  Чоловiк CRS яе рэлiзу молодим i намагався виглядати суворiшим, нiж дозволяли йому рокi. На плечi вiн нiс карабiн-аѓтамат. Шакал знову поклав свiй багаж i простягнув свiй датський пашпарт. Чоловiк CRS гортав його, не розумiючи жодного словы.
  
  "Vous etes Danois?"
  
  "Вибачте?"
  
  ' Vous . . . Дануа .' Вiн постукав па обкладинцi пашпарта.
  
  Шакал сяяв i кiѓнуѓшы ѓ захватi.
  
  'Danske . . . так, так.'
  
  Спiвробiтник CRS павярнуѓшы пашпарт i кiѓнуѓшы галавою да платформи. Без подальшого iнтересу вiн ступiѓшы уперед, щоб перекрити прохiд iншому мандрiвниковi, який праходзiць праз шлагбаѓм.
  
  Лише близько першої години Луїсон повернувся, випивши келих або два вiна. Його збентежена дружына розповiла пра сво" гора. Луїзон узяѓшы справа ѓ свої рукi.
  
  "Я, - оголосив вiн, - пiдiйду да вiкна й зазiрну".
  
  Спочатку вiн мав проблеми з драбиною. Воно постiйно хотiло йти своїм шляхам. Алё зрештою його прыперлi да цегляної мура пiд вiкном спальнi баронеси, i Луїсон невпевнено пiднявся наверх. Праз п'яць хвилин вiн спустився.
  
  - Мадам ле Баронн спить, - оголосив вiн.
  
  - Але вунь, кажа, нiколи не спить так пiзно, - запротестувала Ернестина.
  
  "Ну, вунь, кажа, сьогоднi займа"ться, - вiдповiв Луїсон, - її не можна турбувати".
  
  Паризький поїзд трохi запiзнився. Вiн прибув да Цюлю аб першiй годинi. Серед пасажирiв, якi сiли на нього, яе рэлiзу сивий протестантський пастар. Вiн сiв у кутку купэ, дэ сидiли лише двi жiнки середнього вiку, надiв окуляри для читання ѓ золотiй оправi, узяѓшы з рук вялiкую кнiгу пра царквы тая собори й почав читати. Гадзiну прибуття да Парыжа, як вiн дiзнався, аб десятiй восьмiй таго вечора.
  
  Чарльз Бобет стояв на узбiччi бiля свого загальмованого таксi, дивився на годинник i вилаявся. Аб пiв на першу, гадзiну обiдати, i вось вiн застряг на самотнiй дiлянцi дарогi мiж Еґлтонсом i хутарам Ламаз'"р. З перебитим пiвосi. Мерде i шчэ раз мерде . Вiн мiг залишити машыну й спробувати пiшки пiти да наступного вёскi, сiсти на аѓтобус да Еґлетона й повернутися ввечерi з ремонтною вантажiвкою. Лише це коштувало б йому тижневого заробiтку. Але знов-такi дверi некаторы час не малi замкiв, i його статак яе рэлiзу пов'язаний з таксi-гримком. Краще не залишати його на розграбування цiм злодiйським сiльським дiтям. Краще бути трохi терплячим i почекати, докi прибуде вантажiвка, яка зможе (за плату) вiдбуксирувати його назад да Еглтонса. Вiн не обiдав, алё ѓ бардачку булай пляшка вiна. Ну, тепер вiн яе рэлiзу майже порожнiй. Повзати пiд таксi було спраглою роботою. Вiн залiз у кузаѓ некаторы час чекати. На узбiччi було надзвичайно спекотно, i жодна вантажiвка не рухалася, докi завалачы трохi не прохолодно. Селяни праводзiлi б сi"сту. Вiн влаштувався зручнiше i мiцно заснуѓшы.
  
  "Що цi ма"ш на увазi, шчо вiн шчэ не повернувся?" Кудзi подiвся дурань?" - гримнув комiсар Валянцiн у трубку. Вiн сидiв у комiсарiатi ѓ Еґлтонсi, дзвонив додому да таксiста й розмовляв iз власним полiцейським. Голас на iншому кiнцi яе рэлiзу вибачливим. Валянцiн грюкнув трубкою. Увесь ранак i ѓ обiдню часiну надходили радiорепортажi з патрульних машын, що стаялi бiля блокпостiв. Нiхто, навiть вiддалено падобны на високого бiлявого англiйця, не залишив кола радiусом двадцять кiлометрiв навколо Еглтона. Тепер сонне ринкове мiстечко мовчало ѓ лiтнiй спецi, блажэнна дрiмаючи, начы двiстi полiцейських з Усселя тая Клермон-Ферана нiколи не заходзiлi да нього.
  
  Лише да четвертої години Ернестина дiсталася свого.
  
  "Вi повиннi пiднятися туди шчэ раз i розбудити мадам", - спонукала вунь, кажа, Луїсона. "Це неприродно, щоб хтось спар цiлий дзень".
  
  Старий Луїсон, який не мiг придумати нiчога кращого, нiж мацi можливiсть зробити саме це, i чий рот мав смак промежини стерв'ятника, не погоджувався, алё ведаючы, що нема" сенсо сперечатися з Ернестиною, колi вунь, кажа, вирiшила. Вiн знову пiднявся па драбинi, цього разу спокiйнiше, нiж ранiше, пiдняв вiкно й увiйшов усередину. Ернестина спостерiгала знизу.
  
  Праз кiлька хвилин з вiкна висунулася галава старога.
  
  - Ернестина, - хрипко покликав вiн. "Мадам, зда"ться, мёртвая".
  
  Вiн ѓжо збирався злiзти таму, калi Ернестiна закрычала йому, щоб вiн вiдкрив дверi спальнi зсередини. Разам смуроду дивилися праз край ковдри на очi, якi тупа дивилися на падушку за кiлька дюймiв вiд обличчя.
  
  Ернестина взялася.
  
  "Луїсон".
  
  'Так мая люба.'
  
  - Поспiшайте ѓ сяло й приведiть доктара Мать". Поспiшайте зараз".
  
  Праз кiлька хвилин Луїсон крутив педалi па дорозi з усi"ї сили, на яку маглi зiбрати його переляканi ногi. Вiн знайшов доктара Мать", який бiльше сарака рокiв доглядав за хворими жыхарамi Верхнього Шалонь"ра, сплячим пiд абрикосовим дрэвам на днi свого садзе, i старий погодився негайно прыйсцi. Було за четверту тридцять, колi його машына з гуркотом виїхала на подвiр'я замку, а праз п'ятнадцять хвилин вiн пiдвiвся з лiжка й обернувся да двох слуг, що стаялi ѓ дзвярах.
  
  "Мадам мёртвая. Її шия зламана, - тремтiв вiн. "Ми повиннi викликати канстэбля".
  
  Жандар Кайю яе рэлiзу методичною людиною. Вiн ведаючы, наскiльки серйозною " робата офiцера закону i наскiльки важливо з'елi ясувати факти. Довго облизуючи олiвець, вiн узяв показання ѓ Ернестини, Луїсона тая доктара Мать", якi сидiли за кухонним сталом.
  
  "Нема" жодних сумнiвiв, - сказаѓшы вiн, колi лiкар пiдписав сваю заявление, - що вбивство було ско"но. Першы пiдозрюваний, вiдавочна, бiлявий англi"ць, який зупинявся тут i знiк у машинi мадам. Я доповiм пра це ѓ штаб-кватэру ѓ Еглтонi.
  
  I вiн поїхав таму з пагорба на велосипедi.
  
  Клод Лебель подзвонив комiсару Валянцiну з Парыжа аб шостiй тридцять.
  
  - Алорс, Валянцiне?
  
  - Шчэ нiчога, - вiдповiв Валянцiн. "З середини ранку у нас блокованi дарогi на кожнiй дорозi тая трасi, що ведзе з цього раёне. Вiн вiнаваты бути десь усерединi кола, якщо тiльки вiн не вiдiйшов далёка пiсля таго, як кiнуѓшы машыну. Той тричi праклёнаѓ таксiст, який вивiз його з Еглтонса ѓ п'ятницю вранцi, шчэ не з'елi явився. У мене " патрулi, якi обшукують його дарогi. . . Зачекайте хвiлiнку, щойно надiйшов шчэ адзiн звiт".
  
  У лiнiї булай паѓза, i Лебель почув, як Валянцiн радиться з кимось, хто швiдка казаць. Потiм на лiнiї повернувся голас Валянцiна.
  
  "Звуть сабаку, що тут вiдбува"ться?" Стала вбивство".
  
  "Дэ?" - запитав Лебель iз прискореним iнтересом.
  
  - У замку па сусiдству. Щойно надiйшов звiт вiд сiльського канстэбля.
  
  "Хто мёртвая людина?"
  
  "Власник замка. Жiнка. Зачекайте хвiлiнку. . . Баронеса дэ ла Шалонь"р".
  
  Карон спостерiгав, як Лебель зблiд.
  
  "Валянцiн, послухай менш. Це вiн. Вiн ѓжо втiк iз замку?
  
  У полiцейськiй дiльницi ѓ Еґлтонсi булай шчэ адна нарадуюцца.
  
  - Так, - сказаѓ Валянцiн, - вiн поїхав сьогоднi вранцi на машинi баронеси. Маленьке Рэно. Садiвник виявив тiло, алё лише сьогоднi завалачы. Вiн думаѓ, що вона спить. Потiм вiн вилiз у вiкно i знайшов її".
  
  "У вас " вбивство й опис некаторы час?" - спитав Лебель.
  
  'Так.'
  
  Тодi падайце загальну тривогу. Бiльше нема" спажывецкi у секретностi. Тепер це чыстае полювання на вбивцю. Я оголошу пра це загальнонацiональну тривогу, алё спробуйте знайти слiд бiля мiсця злочину, якщо зможете. Спробуйте зрозумiти його загальний напрямок польоту.
  
  'Так, пiдiйде. Тепер мi дiйсно можемо почати".
  
  Лебель поклав трубку.
  
  "Божа милий, я зграю повiльним у старостi. Iм'я баронеси дэ ла Шалонь"р було ѓ спiсе гасцей готелю дзю Серф тi"ї ночi, калi там зупинявся Шакал.
  
  Машыну знайшов полiцейський на глухiй вулицi ѓ Тюлi аб 7:30. Було 7:45, перш нiж вiн повернувся ѓ полiцейську дiльницю ѓ Тюлi, i 7:55, перш нiж Тюлль гэтай язався з Валянцiнам. Комiсар Овернi зателефонував Лебелю аб 8.05.
  
  - Приблизно п'ятсот метрiв вiд залiзничної станцiї, - сказаѓшы вiн Лебелю.
  
  "У вас там " залiзничний розклад?"
  
  "Так, i тут ма" бути адзiн".
  
  "Аб котрiй годинi вiдправився ранковий потяг да Парыжа з Цюлю i аб котрiй годинi вiн мав приїхати на вакзал Аустерлiц?" Поспiшайте, заради Бога поспiшайте".
  
  У кiнцi черги з Еґлтонами залунала шепотлива розмова.
  
  - Лише два на дзень, - сказаѓ Валянцiн. - Ранковий потяг вiдправля"ться пра одинадцятiй i ма" прибути ѓ Парыж аб . . . вось мi тут, десята восьма. . .'
  
  Лебель залишив слухавку i вже на пiвдорозi вийшов з офiсу, кричачи Керону, щоб той йшов за iм.
  
  Експрес пра восьмiй десятiй велично прибув да вакзала Аустерлiц дакладна вчасно. Ледве вiн зупинився, як дверi вздовж його блискучої довжини вiдчинилися, i пасажири висипалися на платформу, однi, щоб їх зустрiли родичi, якi чекали, iншi, щоб крокувати да нiзкiя арак, що вялi з галаѓнога холу ѓ таксi... ранг. Адным iз iх яе рэлiзу високий сивочолий чоловiк у собачому нашийнику. Вiн яе рэлiзу адным iз перших на стоянцi таксi i заштовхнув свої тры сумкi ѓ кузаѓ дызельнага Мэрсэдэса.
  
  Водiй рiзко перакiнуѓшы банкноты i вiд'їхав вiд пiд'їзду, щоб скотитися па схилу да вулицi. Переднiй двiр мав напiвкруглий проїзд, з аднымi варотамi для ѓваходу тая аднымi для виходу. Таксi покотилося зi схилу да виїзду. I водiй, i пасажир помiтили голосiння, що пiднiмалося над шумам пасажирiв, якi намагалися привернути увагу водiїв таксi да таго, як надышла їхня черга. Колi таксi пiднялося на рiвень вулицi й зупинилося перад цiм, як увiйти ѓ рух, тры патрульнi некаторы час тая два "Блек Марiї" вмчали да ѓваходу й зупинилися перад головними аркамi, що вялi да холу вакзала.
  
  "Га, смуроду зайнятi сьогоднi ввечерi, дурнi", - сказаѓ таксiст. - Кудзi, месь" абат?
  
  Парсон даѓшы йому адрасе маленькага готелю на Quai des Grands Augustins.
  
  Клод Лебель повернувся ѓ офiс аб дев'ятiй годинi й знайшов повiдомлення з проханням зателефонувати комiсару Валянцiну у комiсарiат у Тюлi. Вiн закiнчив за п'яць хвилин. Поки Валянцiн говорив, вiн нотував.
  
  "Вi ѓзялi вiдбитки пальцiв у машинi?" - спитав Лебель.
  
  - Звичайно, i кiмната ѓ замку. Сотнi наборiв, усi збiгаються".
  
  "Заведiть їх сюды якомога швидше".
  
  'Так, пiдiйде. Вi хочаце, щоб я також даслаѓшы туди працiвника CRS iз залiзничної станцiї Цюль?
  
  "Нi, дякую, вiн не може сказати нам бiльше, нiж ѓжо сказаѓшы. Дякую за спробу, Валянцiне. Вi можаце затримати своїх хлопцiв. Зараз вiн на нашiй територiї. Звiдси нам доведеться впоратися з цiм".
  
  - Вi впевненi, що це данський пастар? - запитав Валянцiн. "Це може бути збiгом".
  
  - Нi, - сказаѓшы Лебель, - це вiн. Вiн скiнуѓшы адну з валiз, вi, ймовiрно, знайдете її десь мiж Haute Chalonniere тая Tulle. Спробуйте рiчки тая яры. Алё iншi тры одиницi багажу збiгаються занадто близько. Це вiн ѓ парадку".
  
  Вiн поклав трубку.
  
  "Цього разу святар, - гiрко сказаѓшы вiн Керону, - святар з Данiї. Iм'я невiдоме, спiвробiтник CRS не мiг пригадати iм'я ѓ паспортi. Людський елементом, завжди людський елементом. Таксiст ляга" спати на узбiччi, садiвник нерву", щоб перевiрити, що роботодавець праспаѓшы шiсть часоѓ, полiцейський не пам ' ята" iменi ѓ паспортi. Одне можу тобi сказати, Люсь"не, це мiй останнiй випадок. Я надто старiю. Старий i повiльний. Приготуйте маю машыну. Гадзiну вечiрньої смаження".
  
  Зустрiч у мiнiстерствi булай напруженою тая напруженою. Протяг сарака хвилин група слухала крок за кроком розповiдь пра шлях вiд лiсової галявини да Еґлетона, пра вiдсутнiсть житт"во важливого таксiста, пра вбивство ѓ замку, пра високого сiвога датчанiна, який сiда" ѓ паризький експрес у Тюлi.
  
  - Загалом, - холадна сказаѓшы Сэн-Клер, колi закiнчив, - убивця зараз у Парижi, з новим iм'ям i новим обличчям. Зда"ться, вi знову зазнали невдачi, мiй любий комiсаре".
  
  "Давайце вiдкладемо вза"мнi звинувачення на потiм", - втрутився мiнiстр. "Скiльки датчан сьогоднi ѓ Парижi?"
  
  - Ймовiрно, кiлька сотень, месь" ле мiнiстре.
  
  "Ми можемо їх перевiрити?"
  
  - Лише вранцi, калi ѓ прэфектуру прийдуть ре"страцiйнi картки готелю, - сказаѓшы Лебель.
  
  "Я подбаю пра вiдвiдування скурнага готелю опiвночi, аб другiй i четвертiй годинi", - запропонував прэфект полiцiї. "Пiд загалоѓкам "професiя" йому доведеться поставити "пастар", iнакше клерк готелю викличе пiдозру".
  
  Кiмната посвiтлiшала.
  
  "Вiн, ймовiрно, замота" шалiк навколо свого собачого нашийника або знiме його i заре"стру"ться як "мiстер", як бi його не клiкалi", - сказаѓшы Лебель. Кiлька людзей злосна дивилися на нього.
  
  "На даний момант, панове, залишилося зробити лише одне", - сказаѓ мiнiстр. "Я папрашу шчэ адну бесiду з прэзiдэнтам i папрашу його скасувати всi публiчнi вiстойпi, пакiнулi цю людину не знайдуть i не знищать. Цiм гадзiнай кожен датчанiн, який заре"стру"ться ѓ Парижi сьогоднi ввечерi, буде перевiрений особисто вранцi. Я можу покластися на вас у цьому, комiсаре? Monsieur le Prefet de Police?
  
  Лебель i Папон кiѓнулi.
  
  - Тодi це ѓсё, панове.
  
  "У мяне ѓ головi головне, - сказаѓшы Лебель Керону пiзнiше ѓ їхньому офiсi, - що вони наполягають на таго, що це проста його поспех, а наша дурiсть. Що ж, йому пощастило, алё вiн шчэ й диявольськи розумний. I нам не пощастило, i мi робили памылкi. Я зробив їх. Але " шчэ адзiн элемент. Двiчi мi розминулися з iм на години. Аднаго разу вiн митт"во вибира"ться з Гепа з перефарбованою машиною. Тепер вiн залиша" замак i вбива" сваю каханку, каб дагадзiць за кiлька часоѓ пiсля таго, як Alfa Romeo знайшли. I скурнага разу наступного ранку пiсля зустрiчi ѓ Мiнiстерствi я повiдомляв, шчо вiн у нас у мiшку, i його спiймання можна очiкувати протяг дванадцяти часоѓ. Люсь"не, любий друже, я думаю, що я скористаюся своїми безмежними повноваженнями й органiзую невелике прослуховування.
  
  Вiн прихилився да вiконного карнiза, дивлячись праз тиху Сену на Латинський квартал, дэ яскраво свiтилися вогнi тая гукi смiху пливли над освiтленою пражэктарамi вадою.
  
  За трыста ярдiв iнший чоловiк лiтньої ночi схилився праз пiдвiконня й задумливо дивився на величезну частину Police Judiciaire, що ляжала лiворуч вiд освiтлених пражэктарамi шпилiв Нотр-Даму. Вiн яе рэлiзу одягнений у чорнi штани тая туфлi, шовковий светр iз горловиною пола, який покривав бiлу кашулю тая чорний нагруднiк. Вiн курив англiйську цыгарэту з фiльтром королiвського розмiру, i на маладому обличчi було помiтно стрiмке сиве волосся над iм.
  
  Колi дво" чоловiкiв неусвiдомлено дивилися адзiн на аднаго над водамi Сенцы, рiзноманiтнi куранти паризьких церков оголосили 22 серпня.
  
  
  
  ЧАСТИНА ТРЕТЯ
  
  Анатомiя вбивства
  
  
  
  РОЗДIЛ ДЕВ'ЯТНАДЦЯТИЙ
  
  У Клода Лебеля булай як нiч. Булай пiв на першу, i вiн ледве заснуѓшы, як Карон струснув його розбудити.
  
  "Шэфу, вибачте, алё ѓ мене виникла iдея. Цей хлопець, Шакал. У нього датський пашпарт, так?
  
  Лебель прокинувся струсом.
  
  'Продовжувати.'
  
  - Ну, мабуть, вiн це звiдкись узяв. Вiн або пiдробив, або вкрав. Алё оскiльки носiння пашпарта призвело да змiни кольору волосся, вигляда" так, начы вiн його вкрав".
  
  'Розумно. Продовжувати.'
  
  - Ну, окрiм розвiдувальної поїздки да Парыжа ѓ липнi, вiн базу"ться ѓ Лондонi. Тож, швидше за ѓсё, вiн вкрав його ѓ адным з цих двох мiст. Що зробив бi датчанiн, якщо його пашпарт загубiлi чы вкрали? Вiн пiшов бi да свого консульства".
  
  Лебель ледзьве пiднявся з лiжка.
  
  "Iнодi, любий Люсь"не, я думаю, що цi далёка зайдеш. Покличте мене суперiнтенданта Томаса да нього додому, а потiм генеральнага консула Данiї ѓ Парижi. У такiм парадку.
  
  Вiн провiв шчэ гадзiну па тэлефоне i переконав обох чоловiкiв залишити свої лiжка тая повернутися да своїх офiсiв. Лебель повернувся да свого лiжка майже аб третiй годинi ночi. Аб четвертiй його розбудив дзвiнок iз префектури полiцiї, щоб повiдомити, що панад дев'ятсот вiсiмдесят готельних ре"страцiйних карток, заповнених датцями, якi зупинялися ѓ паризьких готелях, було прывезена колекцi"ю опiвночi тая пра другiй годинi ночi тая сортовано їх за категорiї "ймовiрнi", "можливi" тая "iншi" вже почалися.
  
  Аб шостiй вiн шчэ не спар i пiѓшы каву, колi подзвонили iнженери з DST, яким вiн даѓшы свої вказiвки одразу пiсля пiвночi. Булай заковика. Вiн узяв машыну й поїхав ранковими вулицями да їхньої штаб-кватэры з Кероном паруч. У пiдвальнiй лабораторiї гэтай язку прослуховували магнiтофонний запис.
  
  Це почалося з гучного клацання, потiм серiї дзижчань, начы хтось набирав семизначне лiк. Потiм пролунав довгий телефонний дзвiнок, а потiм шчэ адзiн клацання, колi пiдняли слухавку.
  
  Хрипкий голас сказаѓшы: " Ало? '
  
  Жiночий голас сказаѓшы: " Айсi Жаклiн ".
  
  Голас чоловiка вiдповiв: " Ici Valmy ".
  
  Жiнка швiдка сказала: "Смуроду знають, шчо вiн датський святар". Усю нiч смуроду перевiряють ре"страцiйнi картки готелiв усiх датчанаѓ у Парижi, збираючи картки опiвночi, аб другiй тая четвертiй годинi. Тодi смуроду збираються вiдвiдати скурнага".
  
  Булай паѓза, потiм голас чоловiка сказаѓшы: " Мерсi ". Вiн поклав трубку, i жiнка зробила тыя саме.
  
  Лебель дивився на котушку стрiчки, що повiльно оберталася.
  
  "Вi зна"те нумар, який вунь, кажа, дзвонила?" - запитав Лебель iнженера.
  
  'Так. Ми можемо розрахувати це на основi тривалостi затримки, поки дыск набору поверта"ться да нуля. Нумар яе рэлiзу M OLITOR 5901.'
  
  "У вас " адрасы?"
  
  Чоловiк перадаѓшы йому папiрець. Лебель зiрнуѓшы на нього.
  
  - Давай, Люсь"не. Ходiмо завiта"мо да мось" Вальмi.
  
  "А як щодо дiвчини?"
  
  "О, їй доведеться пред'явити звинувачення".
  
  Стук пролунав аб сьомiй годинi. Шкiльний настаѓнiк варив собi кубак снiданку на газовiй конфорцi. Насупивши бровы, вiн зменшив газ i перетнув вiтальню, щоб вiдкрити дверi. Чацвёра чоловiкiв стаялi проти нього. Вiн ведаючы, хто смуроду i що вони були, не кажучи йому. Дво" ѓ унiформi виглядали так, начы збиралися кинутися на нього, алё низький, м'який на вигляд чоловiк жэстам паказаѓшы їм залишатися на мiсцi.
  
  - Мi прослуховували тэлефон, - цiха сказаѓшы маленькi чоловiчок. "Цi Валмi".
  
  Настаѓнiк не видав жодних ознак емоцiй. Вiн вiдступив i дозволив їм увiйти да кiмнати.
  
  "Можна я одягнутися?" запитав вiн.
  
  'Так, звiсно.'
  
  Йому знадобилося лише кiлька хвилин, поки дво" полiцейських у формi стаялi над iм, щоб намалювати штани тая кашулю, не паспрабаваѓшы зняти пiжаму. На порозi стояв молодший чоловiк у цивiльному. Старэйшы блукав па квартирi, оглядаючи купi книжок i паперiв.
  
  "Потрiбно багато рокiв, щоб розiбратися з цi"ю маленечкай дiлянкою, Люсь"не", - сказаѓшы вiн, i чоловiк ѓ дзвярах буркнуѓшы.
  
  - Не наш вiддiл, слава Богу.
  
  "Цi готовий?" - запитав маленькi чоловiчок у вчителя.
  
  'Так.'
  
  "Проведiть його ѓнiз да некаторы час".
  
  "Комiсар залишився, колi решта чацвёра пiшли, копаючись ѓ паперах, над якими вчитель, вiдавочна, працював минулої ночi. Алё це були звичайнi шкiльнi екзаменацiйнi роботи, якi виправлялися. Вiдавочна чоловiк працював зi сво"ї кватэры; йому доведеться сидiти ѓ квартирi цiлий дзень, щоб залишатися на кiнцi тэлефоне на випадок, калi Шакал подзвонить. Булай десята на сьому, колi задзвонив тэлефон. Лебель спостерiгав за iм кiлька секунд. Тодi його рука простяглася й пiдняла його.
  
  "Ало?"
  
  Голас на iншому кiнцi яе рэлiзу рiвним, беззвучним.
  
  "Iсi Чакал".
  
  - люта падумаѓшы Лебель.
  
  - Айсi Валмi , - сказаѓшы вiн. Булай паѓза. Вiн не ведаючы, що шчэ сказати.
  
  'Що новага?' запитав голас на iншому кiнцi.
  
  "Нiчога. Смуроду загубiлi слiд у Коррезе".
  
  На його лобi булай плiвка поту. Було житт"во важливо, щоб чоловiк залишався на мiсцi шчэ кiлька часоѓ. Почулося клацання, i тэлефон заглушився. Лебель замiнив його й помчав униз да некаторы час, що стаяла на узбiччi.
  
  "Назад да офiсу", - крыкнуѓшы вiн водi"вi.
  
  У телефоннiй будцi у фой" маленькага готелю на березi Сенцы Шакал спантеличено дивився крiзь скло. нiчога? Ма" бути бiльше, нiж нiчога. Цей комiсар Лебель не яе рэлiзу дурнем. Смуроду, мабуть, вистежили таксiста ѓ Еглетонi, а звiдти - у Верхньому Шалонь"рi. Смуроду, мабуть, знайшли тiло ѓ замку тая зникле Рэно. Мабуть, смуроду знайшли "Рэно" у Тюлi й допитали працiвникiв станцiї. Смуроду повиннi мацi. . .
  
  Вiн вялiкiмi кроками вийшов iз телефонної будкi тая перетнув фой".
  
  "Мiй рахунок, будзь ласка", - сказаѓшы вiн клерку. "Я буду ѓнiзе праз п'яць хвилин".
  
  Дзвiнок вiд суперiнтенданта Томаса надiйшов, колi Лебель увiйшов да свого кабiнету аб сьомiй тридцять.
  
  "Вибачте, що так довго", - сказаѓшы британський дэтэктыѓ. "Знадобилася багато рокiв, щоб розбудити спiвробiтникiв консульства Данiї тая напавернути їх да офiсу. Вi малi рацiю. 14 липня данський святар повiдомив пра втрату свого пашпарта. Вiн пiдозрював, що її вкрали з його нумары ѓ готелi Вест-Энд, але не змiг цього давесцi. Не падаѓшы скаргу, на шчасце мэнэджара готелю на iм'я Пастера Пер Енсэна з Капенгагена. Опис, зрiст шiсть футiв, блакитнi очi, сиве волосся.
  
  - Це той, дякую, iнспекторе. Лебель поклав трубку. "Назвiть менi прэфектуру", - сказаѓшы вiн Керону.
  
  Чацвёра Чорних Марiй прибули бiля готелю на Quai des Grands Augustins аб 8.30. Полiцiя перевертала кiмнату 37, поки не здавалося, що туди вдарив тарнада.
  
  "Вибачте, месь" ле комiсаре, - сказаѓшы власник пом'якшують ятому дэтэктыву, який керував рэйдам, - пастэр Дженсен виїхав гадзiну таму".
  
  Шакал повернувся на круїзному таксi да залiзничного вакзала Аустерлiц, кудзi вiн прибув минулого вечора, оскiльки його пошуки перемiстилися ѓ iнше мiсце. Вiн здав валiзу з рушницею, вiйськову шынель i одяг фiктивного француза Андрэ Мартэна ѓ камеру схову, залишивши лише валiзу, у якiй вiн нiс одяг i документи американського студэнта Мартi Шульберга, i ручку з прадметамi макiяжу.
  
  З iмi, усё шчэ одягнений у чорний касцюм, алё зi светром-пола, що прикривав сабачы нашийник, вiн заселився ѓ ѓбогi готель за рогам вiд станцiї. Клерк дозволив йому заповнити власну ре"страцiйну картку, оскiльки яе рэлiзу надто непрацюючим, щоб перевiрити картку з пашпартам вiдвiдувача, як таго вимагають правiлы. У результатi ре"страцiйна картка булай навiть не на iм'я Пяра Дженсен.
  
  Опинившись у своїй кiмнатi, Шакал почав працювати над обличчям i волоссям. Сивину вимили за допомогою розчинника, i знову з'елi явився блонд. Це було вiдтiнено каштанава-коричневим кольором Мартi Шульберга. Синi контактнi лiнзи залишилися на мiсцi, алё окуляри ѓ золотiй оправi замiнили окуляри для керiвникiв у товстiй оправi американця. Чорнi туфлi, шкарпетки, кашуля, нагруднiк i священний касцюм були складенi ѓ валiзу разам iз пашпартам пастара Єнсена з Капенгагена. Натомiсть вiн одягнувся ѓ кросiвки, шкарпетки, джинси, футболку тая вiтрiвку американського студэнта з Сiракуз, штат Нью-Ёрк.
  
  Да середини ранку, маючи пашпарт американця ѓ однiй нагруднiй кишенi тая пачак французыных франкiв у другiй, вiн яе рэлiзу готовий рушати. Валiза з останнiми парэшткамi пастара Дженсен пiшла да гардэроба, а ключ вiд шафi впав у бiде. Вiн скористався пожежною драбиною, щоб пiти, i бiльше пра нього нiхто не адчу у таго готелi. Праз кiлька хвилин вiн залишив дзяржальню ѓ камерi схову на вокзалi Аустерлiц, запхав аднаму валiзу ѓ задню кишеню, щоб з'елi "днати її з першою валiзою, i пiшов далi. Вiн повернувся на таксi на Лiвий бераг, вийшов на розi бульвары Сен-Мiшель i вулицi дэ ля Юшет i знiк у вирi студентiв i молодих людзей, якi мешкають у кролячiй лавцi Латинського кварталу Парыжа.
  
  Сидячи на задимленому пiрнаннi, щоб танна пообiдати, вiн почав думати, дэ вiн збира"ться правесцi нiч. Вiн мала сумнiвався, що да цього гадзiне Лебель викрив пастара Пяра Енсэна, i даѓшы Мартi Шульбергу не бiльше двадцяти чотирьох часоѓ.
  
  "Праклёнаѓ цей чоловiк Лебель", - люта падумаѓшы вiн, алё шырока посмiхнувся офiцiантцi й сказаѓшы: "Дякую, люба".
  
  Лебель повернувся да Томаса ѓ Лондан аб десятiй годинi. Його прохання змусило Томаса цiха застогнати, алё вiн досить ввiчливо вiдповiв, що зробить усе, що зможе. Калi трубка ѓпала, Томас викликав старэйшага iнспектора, який займався розслiдуванням минулого тижня.
  
  - Гаразд, сiдай, - сказаѓшы вiн. "Французи повернулися. Зда"ться, смуроду знову прапусцiлi його. Зараз вiн у центрi Парыжа, i смуроду пiдозрюють, шчо вiн мiг пiдготувати iншу фальшиву асобу. Мi обидва можемо вже зараз обдзвонювати кожну консультацiю ѓ Лондонi з проханням надати спiс паспортiв iноземцiв, якi були втраченi або вкраденi з 1 липня. Забудзьцеся пра негрiв i азiатiв. Проста тримайтеся кавказцiв. У скурнаму разi я хачу шляхты зрiст людини. Пiдозрюваними " всi, хто ма" розмiр п'яць футiв i вiсiм дюймiв. Братися да роботи.'
  
  Щоденну зустрiч у мiнiстерствi ѓ Парижi перанеслi на аднаго часiну дня.
  
  Доповiдь Лебеля булай виголошена його звичайною необразливою монотоннiстю, алё прийом яе рэлiзу крижаним.
  
  "Праклёнаѓ цей чоловiк, - вигукнув мiнiстр на пiвдорозi, - йому пощастило диявола!"
  
  - Нi, месь" ле мiнiстре, не пощастило. Принаймнi, не ѓвесь. Його постiйно iнформували пра наш прогресо на скурнаму етапi. Вось чому вiн так поспiшно пакiнуѓшы Геп, i чому вiн забiѓшы жiнку ѓ Ла Шалонь"р i пiшов незадовго да таго, як сiтка закрилася. Щовечора я звiтував пра свiй прогресо на цiй зустрiчi. Тричi мi лавiлi його протяг кiлькох часоѓ. Сьогоднi вранцi арешт Велмi тая мая нездатнiсть видати сабе за Валмi па тэлефоне змусили його залишити мiсце, дэ вiн яе рэлiзу, i змiнити сабе на iншу асобу. Алё першi два випадки вiн отримав повiдомлення рана вранцi пiсля таго, як я проiнформував цю зустрiч".
  
  Навколо стала запала халодная тиша.
  
  - Зда"ться, пам ' ятаю, комiсаре, що ця ваша пропозицiя була зроблена ранiше, - холадна сказаѓ мiнiстр. "Сподiваюся, вi зможете це обґрунтувати".
  
  За вiдповiдь Лебель пiдняв на стiл маленькi портативний магнiтофон i натиснув кнопку запуску. У тишi канферэнц-зале прослуховувана в е тэлефоне розмова гучала металево й рiзко. Колi вiн закiнчився, уся кiмната витрiщилася на машыну на столi. Палкоѓнiк Сен-Клер стаѓшы попелясто-сiрим, i його рукi злегка тремтiли, колi вiн перемiшував папери ѓ тэчку.
  
  "Чий це яе рэлiзу голас?" - запитав нарештi мiнiстр.
  
  Лебель мовчав. Сен-Клер повiльно пiдвiвся, i очi кiмнати звернулися на нього.
  
  "Я, на жаль, мушу повiдомити вам. . . M. le Ministre . . . що це яе рэлiзу голас . . . мiй сябар. Зараз вунь, кажа, перебува" ѓ мене. . . Вибачте.'
  
  Вiн вийшов з кiмнати, щоб повернутися да палацу i написати заявiѓ пра вiдставку. Тi, хто яе рэлiзу ѓ кiмнатi, мовчки дивилися на свої рукi.
  
  - Дабро, комiсаре. Голас яе рэлiзу мiнiстра дуже цiхiм. "Вi можаце продовжити".
  
  Лебель продовжив сваю доповiдь, пов'язавши сво" прохання да Томаса ѓ Лондонi вiдстежити кожен зниклий пашпарт за попереднi п'ятдесят днiв.
  
  "Я сподiваюся, - пiдсумував вiн, - що да цього вечора матиму кароткi спiс iз, мабуть, не бiльше нiж аднаго-двох, якi вiдповiдають таго опису Шакала, який мi вже ма"мо. Як тiльки я дiзнаюся, я папрашу країни походження цих туристiв ѓ Лондонi, якi втратили свої паспорти, надати фотографiї цих людзей, оскiльки ми можемо бути впевненi, що Шакал наразi буде бiльше падобны на сваю нову асобу, нiж на Калтропа чы Дагган або Дженсен. Якщо пощастить, я мав бi отримати цi фотографiї да обiду заѓтра".
  
  "Зi свого баку, - сказаѓ мiнiстр, - я можу повiдомити пра сваю розмову з прэзiдэнтам дэ Голлем. Вiн катэгарычна вiдмовився змiнити пункт свого маршруце на майбутн", щоб захиститися вiд цього вбивцi. Чесно кажучи, цього слiд було очiкувати. Аднак я змiг отримати адну ѓчынку. Заборона на публiчнiсть тепер може бути знята, принаймнi у цьому вiдношеннi. Шакал тепер звичайний вбивця. Вiн забiѓшы баронесу дэ ла Шалонь"р у її власному домi пiд гадзiну крадiжки зi зломом, метою якої були її коштовностi. Вважа"ться, шчо вiн втiк да Парыжа i перехову"ться тут. Дабро, панове?
  
  "Це тыя, що буде опублiковано для пiсляобiднiх газет, принаймнi для останнiх випускiв. Щойно вi цiлком впевненi щодо нової асобiны чы вибору двох-трьох альтэрнатыѓных iдентифiкацiй, пiд якими вiн зараз маску"ться, комiсаре, вi ма"те права оприлюднити це iм'я або цi iмена пресi. Це дазволiць ранковим газетам оновити iсторiю за допомогою нових джерело.
  
  "Колi фотографiя нещасного турыста, який загубив свiй пашпарт у Лондонi, надiйде заѓтра вранцi, вi зможете оприлюднити її у вечiрнiх газетах, на радыё тая телебаченнi, щоб паѓторна оновити iсторiю пра полювання на вбивць.
  
  "Крiм таго, щойно мi отрима"мо iм'я, кожен полiцейський i працiвник CRS у Парижi будуць на вулицi, зупиняючи кожну душу, яка попадеться на очi, щоб перевiрити їхнi документи".
  
  Прэфект полiцiї, начальнiк CRS i дырэктар PJ люта записували. Мiнiстр вiдновив:
  
  "DST перевiрить скурнага вiдомого їм прихильника ОАД за допомогою Цэнтральнага офiсу записiв. Зрозумiв?
  
  Начальнiкi ДСТ i офiсу РГ енергiйно кiѓнулi.
  
  "Судова полiцiя знiме скурнага зi своїх детективiв, чим бi вiн не займався, i передасть їх на пошуки вбивць".
  
  Макс Фэрнэ з PJ кiѓнуѓшы.
  
  "Щодо самога палацу, вiдавочна, менi знадобиться повний спiс усiх перемiщень, якi прэзiдэнт збира"ться здiйснити вiднинi, навiть якщо вiн сам не яе рэлiзу поiнформований пра додатковi запобiжнi заходзь, вжитi у його iнтересах. Це адзiн iз цiхi випадкiв, калi ми повиннi ризикувати його гнiвом заради його власних iнтересiв. I, звiсно, я можу покластися на президентський корпус безпеки, щоб як нiколи щiльнiше згорнути кiльце навколо прэзiдэнта. Комiсар Дюкре?
  
  Жан Дюкре, начальнiк особистої охорони дэ Голя, схилив галаву.
  
  "Брыгада Criminelle". . .' мiнiстр придивився поглядом да комiсара Був'", який, вiдавочна, ма" багато зi зв'язкiв злочинним свiтом. Я хачу, щоб усi мобiлiзованi стежили за цi"ю людиною, iм'я тая опис. Праѓда?
  
  Морiс Був'" груба кiѓнуѓшы. Прыватна вiн яе рэлiзу стурбований. Свого гадзiне вiн бачив кiлька полювань, алё ця булай гiгантська. У той момант, калi Лебель назве iм'я тая нумар пашпарта, не кажучи вже пра опис, майже сто тисяч чоловiкiв - вiд сiл безпеки да кримiнального свiту - шукатимуть адну людину, шукаючи адну людину, шукаючи її на вулицях, у готелях, барах i рэстаранах.
  
  "Чы " якесь iнше джерело iнформацiї, яке я не помiтив?" - запитав мiнiстр.
  
  Палкоѓнiк Ралан швiдка зiрнуѓшы на генерала Гiбо, потiм на комiсара Був'". Вiн закашлявся.
  
  "Завжди " Union Corse".
  
  Генерал Гiбо розглядав свої нiгтi. Був'" дивився кинджали. Бiльшiсть iнших виглядали збентеженими. Union Corse, братэрства корсиканцiв, нащадкiв братiв Аяча, синiв вендети, було i залиша"ться найбiльшим органiзованим злочинним сiндыкатам у Францiї. Смуроду вже керували Марсэлем i бiльшою частиною пiвденного узбережжя. Деякi експерти вважали їх старэйшымi i небезпечнiшими за мафiю. Нiколи не емiгрувавши, як мафiя, да Амерыкi на початку цього столiття, смуроду уникали розголосу, який в е таго гадзiне зробив мафiю загальноприйнятим словам.
  
  Ужо двiчi голлiзм аб "днувався з Саюзам, i обидва рази уважав це цiнним, алё збентеженим. Бо Саюз завжди вимагав вiдкату, зазвичай у виглядi паслабленняѓ полiцейського нагляднасцi за їхнiм злочинним рекетом. Саюз допомiг саюзнiкам вторгнутися на пiвдень Францiї у серпнi 1944 року i в е цiхi пiр володiв Марсэлем i Тулоном. Вiн знову допомiг у боротьбi проти алжирських поселенцiв i ОАД пiсля квiтня 1961 року, i для цього поширив свої щупальця далёка на пiвнiч i ѓ Парыж.
  
  Морiс Був'", як полiцейський, ненавидiв їх у нутрi, алё вiн ведаючы, що Служба дiй Роллана актыѓна використову" корсиканцiв.
  
  - Дума"ш, вони можуть допомогти? - запитав мiнiстр.
  
  "Якщо цей шакал такий спритний, як кажуць, - вiдповiв Ралан, - то я вважаю, що калi хтось у Парижi може його знайти, то Саюз".
  
  "Скiльки їх у Парижi?" - сумнiвно запитав мiнiстр.
  
  - Близько вiсiмдесяти тисяч. Дехто ѓ полiцiї, митницях, CRS, Секретнiй службi тая, звiсно, злочинному свiтi. I смуроду органiзованi".
  
  "Використовуйте свiй розсуд", - сказаѓ мiнiстр.
  
  Бiльше пропозицiй не було.
  
  "Ну, вось i ѓсё. Комiссаре Лебель, усё, шчо мi хочемо вiд вас зараз, це одне iм'я, адзiн опис, адна фотографiя. Пiсля цього я даю цьому Шакалу шiсть часоѓ волi".
  
  - Насправдi у нас " тры днi, - сказаѓшы Лебель, який дивився у вiкно. Його аудиторiя виглядала враженою.
  
  'Як вi зна"те, що?' - запитав Макс Фэрнэ.
  
  Лебель кiлька разiв швiдка мiргнуѓшы.
  
  "Я мушу вибачитися. Я яе рэлiзу дуже дурним, щоб не бачити цього ранiше. Ужо тиждень я яе рэлiзу упевнений, що Шакал мав план i шчо вiн вибрав свiй дзень для вбивства прэзiдэнта. Колi вiн залишив Gap, чому вiн одразу не стаѓшы пастарам Дженсеном? Чому вiн не поїхав ѓ Валанс i не ѓзяѓшы експрес да Парыжа негайно? Чому вiн приїхав да Францiї, а потiм провiв тиждень, вбиваючи гадзiну?"
  
  "Ну чому?" запитав хтось.
  
  "Оскiльки вiн вибрав свiй дзень, - сказаѓшы Лебель, - вiн зна", колi збира"ться вдарити. Пане комiсаре Дюкре, чы " ѓ прэзiдэнта якiсь зобов'язання за межами палацу сьогоднi, чы заѓтра, чы ѓ суботу?
  
  Дюкре похитав галавою.
  
  "А шчо таке недiля, 25 серпня?" - спитав Лебель.
  
  За сталом почулося зiтхання, начы вiтер дме ѓ кукурудзi.
  
  - Звичайно, - видихнув мiнiстр, - Дзень визволення. I найдурнiше тыя, що бiльшiсть iз нас були тут iз iм у той дзень визволення Парыжа, 1944 рiк".
  
  - Саме так, - сказаѓшы Лебель. "Вiн, наш Шакал, трохi псiхолаг. Вiн зна", що " адзiн дзень у роцi, який генерал дэ Голь проведе лише тут. Це, так бi мовити, його вялiкi дзень. Це тыя, на що чекав убивця".
  
  - У такiм випадку, - жваво сказаѓшы мiнiстр, - мi його дiстали. Оскiльки його джерело iнформацiї зникло, нема" жодного куточка Парыжа, який вiн мiг бi сховати, жодної спiльноти парыжан, яка б прийняла його, навiть мимоволi, i захистила. Вiн у нас ". Комiсар Лебель, дайце нам iм'я цього чоловiка.
  
  Клод Лебель пiдвiвся й пiшов да дзвярэй. Решта ѓставалi й готувалися йти обiдати.
  
  - О, " адна рiч, - гукнув мiнiстр услiд Лебелю, - звiдки вi дiзналися прослуховувати телефонну лiнiю приватної кватэры палкоѓнiка Сен-Клера?
  
  Лебель обернувся ѓ дзвярах i знизав плечима.
  
  "Я нi, - сказаѓшы вiн, - таму вчора ввечерi я прослуховував усi вашi тэлефонi. Добрага дня, панове".
  
  Таго дня аб п'ятiй годинi дня, сидячи за пiвам на терасi кафэ неподалiк вiд Place de l'ouest Odeon, його обличчя було закрите вiд сонячного свiтла темними флянцамi, як i всi iншi, Шакал зрозумiв сваю iдею. Вiн отримав це, спостерiгаючи, як дво" чоловiкiв прогулювалися на вулицi. Вiн заплацiѓшы за пiва, устаѓшы i пiшов. За сотню ярдiв ѓнiз па вулицi вiн знайшов тыя, що шукав, жiночий салон краси. Вiн зайшов i зробив кiлька пакупак.
  
  Аб шостiй вечiрнi газетi змiнили загалоѓкi. Пiзнi випуски неслi кричущий банер угорi. Вбивця Прекрасної Баронни перебува" ѓ Парижi . Пiд iм булай фотографiя баронни дэ ла Шалонь"р, ѓзятая зi свiтської фотографiї, на якiй вона була п'яць рокiв таму на вечiрцi ѓ Парижi. Це було знайдено ѓ архiвах фотаагенцтваѓ, i тыя саме фота було ѓ усiх газетах. Аб 6.30, з примiрником France-Soir пiд пахвою, палкоѓнiк Ралан увiйшов да маленькага кафэ на вулицi Вашынгтон. Бармэн iз темною шчакою пiльны зiрнуѓшы на нього й кiѓнуѓшы на iншого чоловiка ѓ глибинi зале.
  
  Другий пiдiйшов i звернувся да Роллана.
  
  - Палкоѓнiк Ралан?
  
  Начальнiк Служби дiй кiѓнуѓшы.
  
  'Будзь ласка слiдуй за мною.'
  
  Вiн провiв шлях крiзь дверi ѓ заднiй частинi кав'ярнi да маленької вiтальнi на першому поверсi, ймовiрно, прыватнага житла власника. Вiн постукав, i всерединi пролунав голас: " Entrez ".
  
  Колi за iм зачинилися дверi, Ралан узяв простягнуту руку чоловiка, який пiдвiвся з крiсла.
  
  - Палкоѓнiк Ралан? Зачарувати . Я Капу Юнiон Корс. Я розумiю, що вi шука"те певного чоловiка. . .'
  
  Булай восьма година, колi суперiнтендант Томас прибув iз Лондана. Вiн звучав втомлено. Це яе рэлiзу непростий дзень. Деякi консульства охоче спiвпрацювали, iншi були надзвичайно складними.
  
  Крiм жiнок, негрiв, азiатiв i коротунiв, вiсiм iноземних туристiв-чоловiкiв втратили свої паспорти ѓ Лондонi за попереднi п'ятдесят днiв, сказаѓшы вiн. Ретельно й лаконiчно вiн перерахував їх усiх iз зазначенням iмен, номерiв паспортiв i описiв.
  
  "А тепер почнемо вiдраховувати цiхi, каго не може бути", - запропонував вiн Лебелю. "Тро" втратили свої паспорти ѓ перiоди, калi ми зна"мо, що Шакал, псевдонiм Дагган, не яе рэлiзу ѓ Лондонi. Мi також перевiряли бронювання авiакомпанiй i продажаѓ квиткiв аж да 1 липня. Зда"ться, 18 липня вiн сiв вечiрнiм рэйсам да Капенгагена. За словамi BEA, вiн купiѓшы квiток у їхнiй касi ѓ Брюсселi, заплативши готiвкою, i полетiв назад да па-ангельску: iї ввечерi 6 серпня".
  
  "Так, це перевiрено", - сказаѓшы Лебель. "Мi виявили, що частина цi"ї подорожi з Лондана була праведзена ѓ Парижi. З 22 липня да 31 липня.
  
  - Ну, - сказаѓшы Томас, i його голас трiскотiв на лондонськiй лiнiї, - тры паспорти прапусцiлi, поки його тут не було. Ми можемо їх порахувати, так?
  
  - Правiльна, - сказаѓшы Лебель.
  
  - З решти п'яцi адзiн надзвичайно високий - шiсть футiв шiсть дюймiв, тобто вашою мовою панад два метри. Крiм таго, вiн iталi"ць, а це означа", що його зрiст на форзацi його пашпарта вказано ѓ метрах i сантыметрах, що вiдразу зрозумi" французький митник, який помiтить рiзницю, якщо тiльки Шакал не хадзiць на хадулях.
  
  "Згоден, людина ма" бути велетнем. Перелiчити його. А що з iншими чотирма?" - спитав Лебель.
  
  - Ну, адзiн надзвичайно товстий, двiстi сорак два фунти, тобто бiльше ста кiлограмiв. Шакал мав бi бути настiльки пiдбитим, шчо вiн ледве мiг ходзiць".
  
  "Не враховуйте його, - сказаѓшы Лебель, - хто шчэ?"
  
  "Iнший занадто старий. Ма" вiдповiдний зрiст, алё за сiмдесят. Шакал наѓрад чы мiг бi виглядати такiм старым, калi б його обличчям не попрацював справжнiй експерт iз тэатральнага грыму.
  
  - Не вважай i його, - сказаѓшы Лебель. "А як щодо останнiх двох?"
  
  - Адзiн норвежець, iнший - американець, - сказаѓшы Томас. "Обидва вiдповiдають вимогам. Високий, шыракаплечы, рокiв вiд двадцяти да п'ятдесяти. Є двi речi, якi перешкоджають таго, щоб норвежець яе рэлiзу вашою людиною. З аднаго боку, вiн бландын; Я не думаю, що Шакал пiсля таго, як його викриють як Дагана, не павернецца да свого власного фарбування волосся, чы не так? Вiн яе рэлiзу бi дуже падобны на Дагана. Iнша рiч, норвежець доповiв сво"му консулу, шчо вiн впевнений, що його пашпарт вислизнув з його кишенi, колi вiн звалiѓшыся повнiстю одягненим у Серпентину пiд гадзiну катання на човнi з подругою. Вiн клянеться, що пашпарт яе рэлiзу у нього ѓ нагруднiй кишенi, колi вiн впав, i його не було праз п'ятнадцять хвилин, колi вiн вилiз. З iншого баку, американець зробив заявление пiд присягою полiцiї Лондонського аеропорту пра тыя, що його ручку з пашпартам у нiй викрали, колi вiн дивився ѓ iнший бiк у галаѓнога холi будiвлi аеропорту. Що цi дума"ш?'
  
  - Надiшлiть менi, - сказаѓшы Лебель, - усi подробицi пра американця Мартi Шульберга. Я отримаю його фотографiю з пашпартнага стала ѓ Вашингтонi. I шчэ раз дякую за всi вашi зусилля".
  
  Таго вечора аб десятiй булай аднаго зустрiч у мiнiстерствi. Це яе рэлiзу найкоротший досi. Вже за гадзiну да скурнага вiддiлу апарату держбезпеки надiйшли мiмеографованi копiї даних розшукуваного за вбивство Мартi Шульберга. Фотографiю чекали да ранку, да перших випускiв вечiрнiх газет, якi малi з'елi явитися на вулицях аб десятiй ранку.
  
  Мiнiстр пiдвiвся.
  
  "Панове, калi мi вперше зустрiлися, мi погодилися на пропозицiю комiсара Був'" пра тыя, що iдентифiкацiя вбивцi, вiдомого як Шакал, булай ѓ асноѓным завданням чистої детективної роботи. Озираючись таму, я б не погодився з такiм дiагнозом. Нам пощастило, що останнi дзесяць днiв мi користувалися послугами комiсара Лебеля. Незважаючи на тыя, що вбивця тричi змiнив асобу, з Калтропа на Дагана, Дагана на Дженсен, i Дженсен на Шульберга, i незважаючи на постiйний витiк iнформацiї з цi"ї кiмнати, йому вдалося як iдентифiкувати, так i, у межах цього мiста, вистежити нашу людину. Ми повиннi йому подякувати". Вiн схилив галаву да Лебеля, який виглядав знiяковiлим.
  
  "Аднак вiдтепер це завдання ма" покластися на нас усiх. У нас " iм'я, характарыстыка, нумар пашпарта, нацiональнiсть. За кiлька часоѓ мi отрима"мо фотографiю. Я впевнений, що з тими сiламi, якi " у вашому розпорядженнi, протяг кiлькох часоѓ пiсля цього мi матимемо сваю людину. Ужо кожен полiцейський у Парижi, кожен спiвробiтник CRS, кожен дэтэктыѓ отримав свiй брифiнг. Да ранку або найпiзнiше заѓтра опiвднi цiй людинi не буде дэ сховатися.
  
  - А тепер дозвольте шчэ раз привiтати вас, комiсаре Лебель, i скинути з вашых плячэй тягар i тягар цього розслiдування. Нам не знадобиться ваша безцiнна допомога найближчими годинами. Ваша завдання виконано, i дабро виконано. Дякую тобi.'
  
  Вiн терпляче чекав. Лебель кiлька разiв швiдка мiргнуѓшы i пiдвiвся зi свого мiсця. Вiн похитав галавою перад зборами могутнiх людзей, якi керували тисячами пiдлеглих i мiльйонами франкiв. Смуроду посмiхнулися йому у вiдповiдь. Вiн повернувся i вийшов з кiмнати.
  
  Уперше за дзесяць днiв комiсар Клод Лебель пiшов додому спати. Колi вiн павярнуѓшы ключ у замку й улавiѓшы першы пронизливий докiр дружини, годинник прабiѓшы пiвнiч, i було 23 серпня.
  
  РОЗДIЛ ДВАДЦЯТИЙ
  
  Шакал зайшов да бара за гадзiну да пiвночi. Було цёмна, i кiлька секунд вiн ледь мiг розрiзнити форму кiмнати. Па лiвiй стiнi тягнувся довгий бар iз освiтленим побач дзеркал i пляшок за iм. Бармэн витрiщився на нього, колi дверi зачинилися, з неприхованою цiкавiстю.
  
  Кiмната булай довга й звужувалась да бара, а на правiй стiнi стаялi маленькi столiкi. У дальньому кiнцi кiмната розширювалася да салона, i тут були бiльшi стала, за якими маглi сидiти чацвёра або шасцёра. Шэраг барних стiльцiв стояв бiля барної стiйки. Бiльшiсть стiльцiв i табуретiв були зайнятi звичною клi"нтурою ночi.
  
  Розмова зупинилася за найближчими да дзвярэй столiкамi, поки клi"нти розглядали його, i тиша поширилася ѓ кiмнатi, колi iншi лавiлi паглядзi своїх супутникiв i обернулися, щоб вивчити високу спортивну постать бiля дзвярэй. Кiлька разiв перешiпотались i пару разоѓ захихотiли. Вiн помiтив запасний барний стiлець у дальньому кiнцi й пройшов мiж сталамi праворуч i барною стiйкою лiворуч, щоб дiстатися да нього. Вiн сiв на барний стiлець. Позаду вiн улавiѓшы швидкий шепiт.
  
  " О, бачте, як! Цi м'язи, любий, я з глузду з'елi їду".
  
  Бармэн прослизнув па довжинi бара, щоб нагоды навпроти нього й краще роздивитися. Кармiновi губи розтяглися ѓ кокетливiй усмiшцi.
  
  " Бонсуар". . . месь" . Ззаду пролунав хор хихикань, бiльшiсть з iх зловмисне.
  
  "Доннез-мой ун Скотч".
  
  Бармэн ѓ захватi вальсував. Чоловiк, чоловiк, чоловiк. О, сьогоднi ввечерi малая бути така зварка. Вiн бачив, як " petites folles " на дальнiй сторонi калiдоры точать кiгтi. Бiльшiсть чекали на свої звичайнi "бачi", алё деякi були без кацi тая з'елi явилися за специфiкацi"ю. Цей новий хлопець, падумаѓшы вiн, збирався створити абсолютну сенсацiю.
  
  Клi"нт, що стояв паруч iз Шакалом, обернувся да нього й дивився з неприхованою цiкавiстю. Волосся було металево-залацiстага кольору, ретельно доглянуте да чола серi"ю загострених шипiв, як молодий грецький бог на стародавньому фризi. На цьому подiбнiсть закiнчилася. Очi були накритi тушшю, губи нiжно-коралового кольору, щоки присипанi пудрою. Алё макiяж не мiг приховати втомлених зморшок старiючого дегенерата, а туш - сухiх голодних вачэй.
  
  ' Вi запрошу"те? - Голас яе рэлiзу дiвочим шепелявим.
  
  Шакал повiльно похитав галавою. Драг знизав плечима й повернувся да свого супутника. Смуроду продовжували розмову пошепки й пiск удаваного жаху. Шакал зняв сваю вiтрiвку, i колi вiн потягнувся да свого напаю, запропонованого бармэнам, м'язи на плячах i спинi захрипилися пiд футболкою.
  
  Бармэн яе рэлiзу ѓ захватi. "Гетэра"? Нi, вiн не мiг бути, його б тут не було. I не батч, який шука" бабусь, або чому вiн зневажливо поставився да бiдолашної маленької Корiн, колi вунь, кажа, папрасiла випити. Вiн вiнаваты бути. . . як глыбiнную змястоѓнасць адчуваецца! Красивий молодий буч шука" стару каралеву, щоб забрати його додому. Як весела будзе сьогоднi ввечерi.
  
  Бутчi почали приходити трохi перад пiвнiччю, сидячи позаду, оглядаючи натовп, гадзiну вiд гадзiне манячи бармэна для розмови пошепки. Бармэн повертався да бара й сигналив однiй iз "дiвчат".
  
  - Месь" П'"р хоче поговорити з вамi, любий. Намагайтеся виглядати якнайкраще, i, дзеля Бога, не плачте, як минулого разу".
  
  Шакал зробив свiй слiд незабаром пiсля пiвночi. Дво" чоловiкiв позаду кiлька хвилин дивилися на нього. Смуроду сидiли за рiзними столiкамi i гадзiну вiд гадзiне кiдалi адзiн на аднаго злобнi паглядзi. Обидва були у пiзньому середньому вiцi; адзiн яе рэлiзу товстий, з крихiтними очима, уткненими ѓ огряднi повiки, i булачкамi на потилицi, що перепадали на комiр. Вiн виглядав огидно й па-свинячому. Iнший яе рэлiзу струнким, елегантним, iз ши"ю грыфа тая лисиною, на якiй було ретельно прикле"не кiлька пасам волосся. На ньому яе рэлiзу глыбiнную змястоѓнасць адчуваецца пошитий касцюм iз вузькими штанамi тая пiджак, на рукавах якого було мережива на абшэѓках. На горлi яе рэлiзу майстерно зав'язаний шовковий хустку. Щось пов'язане зi свiтом мистецтва, моди чы зачiски, падумаѓшы Шакал.
  
  Товстий поманив бармэна й прошепотiв йому на вухо. У вузькi штани бармэна прослизнула вялiкая запiска. Вiн повернувся праз пiдлогу бара.
  
  "Месь" цiкавиться, чы не хотiли б вi при"днатися да нього за келихом шампанського", - прошепотiв бармэн i хiтра поглянув на нього.
  
  Шакал паставiѓшы вiскi.
  
  "Скажiть месь", - сказаѓшы вiн чiтко, щоб браткi навколо бара маглi почути, - шчо вiн мене не приваблю"".
  
  Почулися жахливi зiтхання, i кiлька худих, як ножi, молодих людзей зiсковзнули зi своїх барних стiльцiв, щоб пiдiйти ближче, щоб не пропустити жодного словы. Очi бармэна розплющилися вiд жаху.
  
  - Вiн пропону" тобi шампанське, любий. Мi його зна"мо, вiн абсалютна завантажений. Вi зробили ѓдар".
  
  На вiдповiдь Шакал зiсковзнув зi свого барнага стiльця, узяѓшы бутэлечку вiскi й поплентався да iншої старої королеви.
  
  "Вi дозволите менi сидiти тут?" запитав вiн. "Адзiн мене бентежить".
  
  Артыст ледь не знепритомнiв вiд задоволення. Праз кiлька хвилин товстун, усе шчэ сердитий вiд образи, вийшов з бара, а його суперник, байдуже поклавши сваю кiстляву стару руку на руку маладога американця за його столiкам, розповiв сво"му новоспеченому друговi, якi неймовiрно шокуючi манери людзi малi.
  
  Шакал i його супровiд пакiнулi бар пiсля першої години. Кiлька хвилин таго дзiвакоѓ, якого звалi Жуль Бернар, запитав Шакала, дэ вiн зупинився. З демонстрацi"ю сорому Шакал зiзнався, що йому нiде зупинитися, i шчо вiн розорений, як студэнт, якому пощастило. Щодо Бернарда, то вiн ледзьве вiрив у сво" шчасце. Випадково, сказаѓшы вiн сво"му маладому друговi, у нього булай гарна кватэра, дуже гарно оздоблена i досить цiхая. Вiн жывы сам, його нiхто нiколи не турбував i нiколи не мав нiчога спiльного з сусiдами па кварталу, тому що ранiше смуроду були страшенно, страшенно грубi. Вiн яе рэлiзу бi радый, якби молодий Мартiн залишився з iм, поки вiн буде ѓ Парижi. З шчэ адным паказам, цього разу великої вдячностi, Шакал погодився. Незадовго да таго, як смуроду вийшли з бара, вiн прослизнув да туалета (яе рэлiзу лише адзiн) i з'елi явився праз кiлька хвилин iз густа намазаними тушшю очима, пудрою на щоках i помадою на вуснах. Бернард виглядав дуже засмученим, алё приховував це, поки смуроду були шчэ ѓ барi.
  
  Надворi на тротуарi вiн запротестував: "Ти менi не подоба"ться у цьому". Це робить вас падобнымi на всiх цiхi мерзенних браткiв там. Цi дуже гарний хлопець. Вам не потрiбнi всi цi речi".
  
  "Вибач, Джулс, я думаѓ, що це покращить тобi справи. Я ѓсё витру, калi ми повернемося додому".
  
  Трохi заспокоївшись, Бернард повiв да сво"ї некаторы час. Вiн погодився пiдвезти свого новага сябра спершу да вакзала Аустерлiц, щоб забрати його сумкi, а потiм поїхати додому. На першому перехрестi на дарогу вийшов мiлiцiонер i зупинив їх. Калi галава полiцейського опустилася да вiкна з боку водiя, Шакал увiмкнув внутрiшн" свiтло. Полiцейський хвилину дивився, а потiм його обличчя вiдсунулося з виразом вiдрази.
  
  - Алез , - без зайвих слiв пакараѓшы вiн. Калi машына покотилася, вiн пробурмотiв: " Продажi на нагах ".
  
  Булай шчэ адна зупинка, перад вакзалам, i мiлiцiонер папрасiѓшы документи. Шакал звабливо захихiкав.
  
  "Це ѓсё, що цi хочеш?" - хiтра запитав вiн.
  
  "Гинь", - сказаѓшы полiцейський i пiшов.
  
  - Не дратуйте їх так, - запротестував Бернард sotto voce . "Вi нас заарешту"те".
  
  Шакал вийняв свої двi валiзи з камери схову без бiльш нiж огидного погляду вiдповiдального клерка й поклав їх у кузаѓ Бернардової некаторы час.
  
  Па дорозi да кватэры Бернарда булай шчэ адна зупинка. Цього разу це зробили дво" спiвробiтникiв CRS, адзiн сяржант, а iнший рядовий, якi помiтили їх на перехрестi за кiлька сотень метрiв вiд мiсця пражывання Бернарда. Рядовий пiдiйшов да пасажирських дзвярэй i втупився ѓ обличчя Шакала. Тодi вiн вiдсахнувся.
  
  'Божа мiй. Кудзi вi збира"теся?" - гаркнув вiн.
  
  Шакал насупився.
  
  "Як цi дума"ш, качечко?"
  
  Чоловiк CRS з огидою скрывiѓ обличчя.
  
  Мене нудить вiд вас, клятi, дурницi. Рухайся.'
  
  "Вам слiд було попросити показати їхнi документи, що посвiдчують асобу", - сказаѓшы сяржант радавому, колi заднi лiхтарi некаторы час Бернарда зникли на вулицi.
  
  "О, давай, сяржант, - запротестував рядовий, - мi шука"мо хлопця, який накруцiѓшы дупу баронесi й ув'язнив її, а не парачку шалених бабусь".
  
  Бернард i Шакал були у квартирi аб другiй годинi. Шакал наполягав на таго, щоб правесцi нiч на диванi ѓ студiї ѓ вiтальнi, i Бернард придушив його заперечення, хоча й зазирнув крiзь дверi спальнi, поки молодий американець роздягався. Вiдавочна, спокусити м'язистого студэнта з Нью-Ёрка малая бути тонкая, алё захоплююча гонитва.
  
  Вночi Шакал перевiрив халадзiльнiк на гарно облаштованiй i жiночно прикрашенiй кухнi i вирiшив, що їжi вистачить на тры днi однiй людинi, а не на двох. Вранцi Бернард хотiв пiти за свiжим малаком, алё Шакал затримав його, наполягаючи, шчо вiн вiдда" перевагу консервованому малаку ѓ кавi. Тож смуроду правялi ранак удома, розмовляючи. Шакал наполягав на таго, щоб подивитися опiвднi телевiзiйнi навiну.
  
  Першы пункт стосувався полювання на вбивцю мадам ле барон дэ ля Шалонь"р сорак вiсiм часоѓ таго. Жуль Бернар скрикнув вiд жаху.
  
  "Ой, я терпiти не можу насильство", - сказаѓшы вiн.
  
  Наступної секунди на екранi з'елi явилося обличчя: гарне моладзi обличчя з каштановим волоссям i флянцамi ѓ щiльнiй оправi, яке, як сказаѓшы дыктар, належало вбивцi, американському студэнту на iм'я Мартi Шульберг. Чы хтось бачив бi цього чоловiка чы ведаючы бi щось пра це? . .
  
  Бернард, який сидiв на диванi, обернувся й подивився уверх. Останн", шчо вiн падумаѓшы, це тыя, що дыктар яе рэлiзу не правий, оскiльки вiн сказаѓшы, що очi Шульберга були блакитними; алё очi, що дивилися на нього з-за сталевих пальцiв, що стискали його горла, були сiрi. . .
  
  Праз кiлька хвилин дверi шафi для одягу зачинилися перад витрiщеним викривленим обличчям Жуля Бернара з нахиленим волоссям i висунутим язиком. Шакал дiстав зi стелажа ѓ вiтальнi часопiс i влаштувався чекати два днi.
  
  Протяг цих двох днiв Парыж обшукували, як нiколи ранiше. Кожен готель, вiд найрозумнiшого i найдорожчого да найохайнiшого публiчного будинку, яе рэлiзу вiдвiданий i перевiрений спiс гасцей; кожен пансiонат, квартирний будинок, гуртожиток i гуртожиток були обшуканi. Бары, ресторани, нiчнi клуби, кабарэ тая кафэ переслiдували людзi ѓ цивiльному, якi показували фотографiю розшукуваного офiцiантам, бармэнам i вишибалам. Будинки чы кватэры скурнага вiдомого симпатика ОАД були обшуканi тая перевернутi. Бiльше сiмдесяти молодих чоловiкiв, побiжно падобных на вбивцю, було дастаѓлена на допит, а пiзнiше їх вiдпустили зi звичайними вибаченнями, навiть таго, що всi смуроду були iноземцями, а з iноземцями потрiбно поводитися ввiчливiше, нiж з корiнними жыхарамi.
  
  Сотнi тисяч на вулицях, у таксi тая аѓтобусах зупиняли, а їхнi документи перевiряли. Блокпости з'елi явилися на всiх асноѓных кропках пiд'їзду да Парыжа, а пiзно вночi калыскi кiлька разiв натрапляли на промiжок у мiлю чы двi.
  
  У пiдземному свiтi корсиканцi працювали, мовчки пробираючись сярэд притулкiв сутенерiв, повiй, шахраїв, кишенькових злодiїв, хулiганiв, злодiїв i шахраїв, попереджаючи, що будзь-хто, хто прихова" iнформацiю, накличе на сабе гнiв Саюзу з усiм, що це може спричинити за сабою.
  
  На сторожi стаялi сотнi тисяч дзяржаѓнай службовцiв, на рiзних посадах вiд старэйшых детективiв да солдатiв i жандармiв. Приблизно п'ятдесят тисяч представникiв злочинного свiту тая його маргiнальних галузей перевiряли повз людзей. Цiхi, хто заробля" на життя за рахунок туристичної iндустрiї завалачы i вночi, було пакарана тримати очi вiдкритими. Студентськi кафэ, бары тая розмовнi клуби, соцiальнi група тая профспiлки були заполоненi дэтэктывамi маладога вигляду. Було вiдвiдано тая попереджено агенцтва, що спецiалiзуються на розмiщеннi iноземних студентiв за обмiном у французыных родинах.
  
  Це було ввечерi 24 серпня, колi комiсара Клода Лебеля, який провiв суботнiй дзень, розбираючись у сво"му садзе ѓ кардиганi тая латаних штанях, викликали па тэлефоне, щоб доповiсти мiнiстру ѓ його особистому кабiнетi. Аб шостiй за iм приїхала машына.
  
  Побачивши мiнiстра, вiн яе рэлiзу здивований. Динамiчний начальнiк усього апарату внутрiшньої безпеки Францiї виглядав втомленим i напруженим. За цi сорак вiсiм часоѓ вiн нiби подорослiшав, а навколо його вачэй були смуги безсоння. Вiн жэстам вказав Лебелю на стiлець навпроти свого стала, а сам сiв у крiсло, що оберта"ться, у якому йому подобалося крутитися з вiкна, з якого вiдкривався вiд на площу Бава, назад да стала. Цього разу вiн не дивився у вiкно.
  
  "Мi не можемо його знайти", - коратка сказаѓшы вiн. "Вiн знiк, проста знiк з лиця землi. Людзi ОАД, як мi переконанi, проста не знають, дэ вiн знаходиться, не бiльше нiж мi. Пiдземний свiт не бачив i не адчу пра нього. Юнiон Корс вважа", що вiн не може бути ѓ мiстi.
  
  Вiн замовк i зiтхнув, споглядаючи на маленькага дэтэктыва, який сидiв навпроти стала, який кiлька разiв мiргнуѓшы, алё нiчога не сказаѓшы.
  
  "Я не думаю, шчо мi взагалi здогадувалися, що це за людина, яку вi переслiдували останнi два тижнi. Що цi дума"ш?'
  
  - Вiн десь тут, - сказаѓшы Лебель. "Якi плани на заѓтра?"
  
  Мiнiстр виглядав так, начы вiдчував фiзичний бiль.
  
  "Прэзiдэнт нiчога не змiнить i не дазволiць змiнити свiй запланований маршрут. Я розмовляв з iм сьогоднi вранцi. Йому було непри"мно. Тож заѓтра залиша"ться такiм жа, як опублiковано. Вiн паѓторна спалiць Вiчний вагонь пiд Трiумфальною аркою аб десятiй. Вялiкая меса ѓ Нотр-Дамi пра одинадцятiй. Прыватна медитацiя у храмi мученикiв апору ѓ Монвалерi"нi аб 12.30, потiм повернення да палацу на обiд i сi"ста. Адна церемонiя пополуднi, вручення Medailles de la Liberation групi з дзесяцi ветеранiв руху Апору, чиї заслугi перад Апорам були визнанi досить пiзно.
  
  - Це аб четвертiй годинi на площi перад вакзалам Монпарнас. Мiсце вибрав сам. Як вiдомо, вже розпочато робату над падмуркам для нової станцiї, яка буде розташована за п'ятсот метрiв вiд нинiшнього мiсця. Там, дэ зараз розташованi будiвлi вакзала, ма" нагоды офiсний i гандлёвы раён. Калi будiвництво пiде за планам, то це може бути останнiй Дзень визволення, колi старий фасад вакзала залишиться недоторканим".
  
  "А як щодо кантролi над натовпом?" - спитав Лебель.
  
  "Ну, мi всi над цiм працювали. На кожнiй церемонiї слiд стримувати натовп бiльше, нiж будзь-колi ранiше. За кiлька часоѓ да кожної церемонiї пiднiмаються сталевi загородження, потiм територiя всерединi загороджувального кiльця обстежу"ться зверху ѓнiз, включаючи каналiзацiю. Кожен будинок i кватэру пiдлягають обшуку. Перад кожною церемонi"ю тая пiд гадзiну неї на скурнаму найближчому даху будуць спостерiгачi зi збро"ю, якi оглядатимуть протилежнi дахi тая вiкна. Праз вялiкi кур'"ри нiхто не праходзiць, крiм офiцiйних осiб i цiха, хто бере доля ѓ церемонiях.
  
  "Цього разу мi доклали чимало надзвичайних зусиль. Навiть карнизи Нотр-Даму, всерединi тая зовнi, будуць проникнутi полiцейськими, прама на даху тая серада шпилiв. Усiх священикiв, якi беруть доля ѓ Месi, обшукуватимуть на прадмет прихованої зброї, а також служителiв i хористiв. Навiть полiцiя тая CRS видають спецiальнi бэйджыкi на лацканi заѓтра вранцi на свiтанку, калi вiн спробу" маскуватися пiд охоронця.
  
  "Мi витратили останнi двадцять чотири години, та"мно вставляючи куленепробивнi вiкна ѓ Citroen, у якому їздитиме прэзiдэнт. Да речi, не вдихнiть цього словы; навiть прэзiдэнт не вiнаваты шляхты. Вiн яе рэлiзу бi розлючений. Марру повезе його, як завжди, i йому пакарана пришвидшити тэмп швидше, нiж зазвичай, на випадок, калi наш сябар спробу" зробити швидкий пострiл у машинi. Дюкре скликав загiн асаблiва скронь офiцерiв i чиновникiв, щоб спробувати пiдстрахувати генерала непомiтно.
  
  Крiм таго, обшукуватимуть усiх, хто пiдiйде да нього на ближче двiстi метрiв, без винятку. Це створить хаос у дипломатичному корпусi, а прес погрожу" повстанням. Усi прес-перепустки тая дипломатичнi перепустки будуць раптово змiненi заѓтра на свiтанку на випадок, калi Шакал спробу" проскочити як адзiн iз iх. Вiдавочна, будзь-каго, хто ма" пакунок або якийсь довгастий прадмет, вiдразу ж помiтять. Ну, у вас " iдеї?"
  
  Лебель на мить замислився, стискаючи рукi мiж колiнами, як шкаляр, який намага"ться пояснити сабе сво"му дырэктару. Па правдi кажучи, вiн уважав, що деякi дiї П'ятої республiки були надто сильними для полiцейського, який почав на мiсцi i провiв сво" життя, ловлячи злочинцiв, тримаючи очi розплющеними трохi ширше, нiж будзь-хто iнший.
  
  - Я не думаю, - сказаѓшы вiн нарештi, - шчо вiн ризикне бути вбитим. Вiн найманець, вбива" за грошi. Вiн хоче втекти i витратити свої грошi. I вiн розробив свiй план заздалегiдь, пiд гадзiну сво"ї розвiдки сюды ѓ останнi вiсiм днiв липня. Якби вiн сумнiвався чы ѓ успiху операцiї, чы ѓ своїх шанцах втекти, вiн бi павярнуѓшы назад ранiше.
  
  - Отже, у нього ма" бути щось у рукавi. Вiн мiг собi придумати, що аднаго дня ѓ роцi, у Дзень визволення, гордiсть генерала дэ Голя забороняла йому залишатися вдома, хоч бi яка особиста небезпека це загрожувало. Ймовiрно, вiн мiг припустити, що запобiжнi заходзь, асаблiва пiсля таго, як його присутнiсть буде виявлено, будуць такiмi ж iнтенсивними, як вi опису"те, мось" ле Мiнiстре. I ѓсё ж вiн не повернувся".
  
  Лебель пiдвiвся i, незважаючи на порушення пратаколе, почав ходзiць туди-сюды кiмнатою.
  
  "Вiн не повернувся. I вiн не павернецца. чому Таго шчо вiн дума", що зможе це зробити i втекти. Таму вiн, мабуть, надумав якусь iдею, пра яку нiхто iнший нiколи не думаѓ. Це ма" бути бомба, що запуска"ться дистанцiйним керуванням, або гвинтiвка. Алё бомбу цiлком маглi виявити, i це ѓсе зруйнувало. Отже, це рушниця. Таму йому довелося ѓ'явiць їхати да Францiї на автомобiлi. Пiстолет яе рэлiзу ѓ машинi, ймовiрно, приварений да шасi або всерединi панэляѓ".
  
  "Алё вiн не може дiстати пiстолет бiля Дэ Голя!" - вигукнув мiнiстр. "Нiхто не може пiдiйти да нього, крiм кiлькох, i їх обшукують. Як вiн може потрапити всередину кола загороджень вiд натовпу?"
  
  Лебель припинив крокувати й повернувся да мiнiстра. Вiн знизав плечима.
  
  'Не ведаю. Алё вiн дума", що може, i вiн шчэ не зазнав невдачi, незважаючи на тыя, що йому не пощастило, а трохi вдало. Незважаючи на тыя, що його зрадили тая стежили дво" найкращих полiцейських у свiтi, вiн тут. Зi збро"ю, у хованцi, можливо, шчэ з iншим обличчям i посвiдченням асобiны. Одне можна сказати напеѓна, мiнiстре. Дэ б вiн не яе рэлiзу, вiн вiнаваты вийти заѓтра. Колi вiн це робить, його повиннi помiтити такiм, яким вiн ". I це зводиться да аднаго - старога дэтэктыѓнага прислiв'я пра тыя, як тримати очi вiдкритими.
  
  "Я бiльше нiчога не можу запропонувати щодо заходiв безпеки, мiнiстре. Смуроду здаються iдеальними, справдi приголомшливими. Тож можу я проста побродити кожною з церемонiй i подивитися, чы зможу я його помiтити? Це "дине, що залишилося зробити".
  
  Мiнiстр яе рэлiзу розчарований. Вiн сподiвався на якийсь спалах натхнення, якесь блискуче вiдкриття вiд дэтэктыва, якого Був'" два тижнi таго апiсаѓшы як найкращого у Францiї. I чоловiк запропонував йому тримати очi вiдкритими. Мiнiстр пiдвiвся.
  
  - Звичайно, - холадна сказаѓшы вiн. "Будзь ласка, зробiть саме це, мось" ле комiсаре".
  
  Пiзнiше таго вечора Шакал виклав свої приготування ѓ спальнi Жуля Бернара. На лiжку ляжала пара потертих чорних черевикiв, сiрi вовнянi шкарпетки, штани тая кашуля з вiдкритим горлам, довга вiйськова шынель з адным побач агiтацiйних стрiчок i чорний бярэ французького ветэрана вiйни Андрэ Мартэна. Вiн пiдкинув фальшивi папери, пiдробленi ѓ Брюсселi, якi надали власнику одягу його нову iдентичнiсть.
  
  Паруч iз iмi вiн поклав легку стрiчкову обв'язку, виготовлену iм ѓ Лондонi, i п'яць сталевих трубак, падобных на алюмiнi"вi, у яких мiстилися прыклад, казенна частина, ствол, глушник i телескопiчний прицiл його рушницi. Бiля iх ляжала чорная гумова шпiлька, у яку були запханi п'яць розривних куль.
  
  Вiн вийняв двi кулi з гуми й плоскогубцями з скрынi з iнструментами пiд кухонною раковиною обережно вiдiрвав вiд iх насi. Зсередини скурнага вiн висунув маленькi кордитовий олiвець, що мiстився ѓ iх. Вiн зберiг їх; гiльзи вiд тепер непотрiбних патронiв вiн викинув у зольнiка. У нього залишилося шчэ тры кулi, i цих вистачить.
  
  Вiн не голився два днi, i його пiдборiддя вкрила лёгкая золотава шчацiнне. Це вiн бi пагана поголив брытваю, яку купiѓшы пiсля прибуття да Парыжа. Також на поличцi у ваннiй кiмнатi ляжалi флакони з лосьйоном пiсля голiння, який насправдi мiстив вiдтiнок сiвога волосся, який вiн калiся ѓжо використовував для пастара Дженсен, i розчинник. Вiн ѓжо змив каштанава-коричневий вiдтiнок Мартi Шульберга i, сидячи перад дзеркалом у ваннiй кiмнатi, стрыг сво" свiтле волосся усе коротше й коротше, докi пучкi не стирчали з макiвки неохайною стрижкою.
  
  Вiн востанн" перевiрив, чы всi приготування да ранку ѓ парадку, потiм приготував собi амлет, улаштувався перад телевiзором i дивився вар'яты "те, поки не настав гадзiну спати.
  
  Недiля, 25 серпня 1963 року, булай страшенно спекотною. Це яе рэлiзу розпал лiтньої спеки, як тiльки рiк i тры днi таму, калi пiдполковник Жан-Марi Басть"н-Тiрi тая його людзi намагалися застрелити Шарля дэ Голя на кiльцевiй розв'язцi ѓ Петi-Кламарi. Хоча жоден iз змовникiв таго вечора 1962 року не усвiдомлював цього, їхнi дiї започаткували ланцюг подiй, якi малi завершитися раз i назавжди завалачы лiтньої недiлi, яка зараз спалахнула на свята ѓ мiстi.
  
  Але калi Парыж яе рэлiзу ѓ вiдпустцi, щоб вiдсвяткувати сво" власне визволення вiд нiмцiв дев'ятнадцять рокiв таго, серед iх було сiмдесят п'яць тисяч, якi потiли ѓ блакитних блузках i касцюмах-двiйках, намагаючись зберегти парадак. Оголошенi захопленими шпальтами преси, урочистостi з нагоди дня визволення були масовими. Аднак бiльшiсть iз цiхi, хто прийшов, майже не бачили глави дзяржавы, колi вiн пробирався крiзь суцiльнi фалангi охоронцiв i полiцейських, щоб правесцi церемонiю вшанування.
  
  Крiм того, що вони були зачыненыя вiд публiки когортою офiцерiв i дзяржаѓнай службовцiв, якi, хоч i були радi запрошенню бути присутнiми, не помiтили, що їхньою спiльною характеристикою яе рэлiзу їхнiй зрiст i що кожен у сво"му шляху служив як людина. шчыт для прэзiдэнта, генерал дэ Голь також яе рэлiзу оточений усiма чотирма його охоронцями.
  
  На шчасце, його короткозорiсть, пiдкреслена вiдмовою носити окуляри на публiцi, не дозволила йому помiтити, що за кожним лiктем i з обох бокiв стаяць величезнi тiла Роджэра Тесь", Поля Комiтi, Раймонда Сасiа тая Анрi слановай Жудера.
  
  Смуроду були вiдомi пресi як "горили", i багата хто уважав, що це проста данина їхнiй зовнiшностi. Насправдi булай практычная прычына їхньої манери ходзiць. Кожен чоловiк яе рэлiзу експертом у боротьбi з усiма формамi, з потужними м'язами грудзей i плячэй. З напруженими м'язами спiна витягнула рукi з бокiв так, щоб вони вiдводилися вiд тiла. Щоб додати да цього, кожен чоловiк нiс свiй улюблений аѓтамат пiд лiвою пахвою, пiдкреслюючи поставу горили. Смуроду йшли з напiврозкритими рукамi, готовi витягти рушницю з кобури й почати стрiляти пры першому ж натяку на бiду.
  
  Але не було жодного. Церемонiя бiля Трiумфальної аркi вiдбулася дакладна так, як було заплановано, а вздовж вялiкага амфiтеатру дахiв, що виходять на площу Етуаль, сотнi чоловiкiв iз бiноклями тая рушницями присiли за трубамi димарiв, спостерiгаючи тая охороняючи. Колi президентський картэж нарештi пронiсся Єлисейськими палямi да Нотр-Даму, усi зiтхнули з полегшенням i знову почали спускатися.
  
  У соборi було так само. Кардынал Архi"пископ Парыжа виконував службу ѓ оточеннi прелатiв i духавенства, за всiма спостерiгали, як смуроду одягалися. На органному горищi сидiли дво" чоловiкiв iз рушницями (навiть архi"пископ не ведаючы, що вони там) i спостерiгали за цiм, хто збирався ѓнiзе. Мiлiцiя булай моцна прасякнута полiцейськими ѓ цивiльному, якi не ставали на колiна i не закривали вачэй, алё молилися так само ревно, як i решта молитви старога полiцейського: "Будзь ласка, любий Госпадзе, не поки я на службi".
  
  Зовнi кiлька перехожих, навiть якщо вони знаходилися за двiстi метрiв вiд дзвярэй сабору, були штовхалися гэць, калi смуроду полiзли пiд свої курткi. Адзiн чухав пахву, другий йшов за партсыгарам.
  
  I ѓсё адно нiчога не стала. Не було нi трiску рушницi з даху, нi приглушеного хруску бомбаѓ. Полiцейськi навiть сканували адзiн аднаго, щоб у їхнiх колег яе рэлiзу неодмiнний жэтон, виданий таго самага ранку, щоб Шакал не змiг його скопiювати i не видатися пiд полiцейського. Аднаго працiвника CRS, який загубив свiй бейдж, затримали на мiсцi тая поштовхнули да фургона, який чекав. У нього забралi карабiн-аѓтамат i лише ввечерi його вiдпустили. Ужо тодi знадобилося двадцять його колег, якi особисто впiзнали чоловiка i поручилися за нього, щоб переконати полiцiю, шчо вiн той, за каго сябе вида".
  
  У Монвалер'"нi атмасфера булай напруженою, хоча якщо прэзiдэнт це й помiтив, то не падаѓшы жодного знаку. У цьому робiтничому передмiстi охоронцi розрахували, що, перебуваючи ѓ оссуарiї, генерал буде ѓ безпецi. Алё поки його машына проїжджала вузькими вуличками, що наближалися да ѓ'явiць язницi, гальмуючи на паваротах, убивця мiг зробити свiй намах.
  
  Насправдi ѓ той момант Шакал яе рэлiзу деiнде.
  
  П'"р Вальремi набрид. Йому було горача, блузка прылiпала да спини, ремiнь аѓтаматнага карабiна натирав плячы крiзь промоклий матерiал, вiн вiдчував спрагу, i яе рэлiзу якраз обiд, який вiн ведаючы, що прапусцiць. Вiн почав шкодувати, що взагалi при"днався да CRS.
  
  Усе було дуже добре, колi його звiльнили з фабричної роботи ѓ Руанi, i клерк на Бiржi працi вказав на плакат на стiнi iз зображенням сяючого маладога чоловiка ѓ унiформi CRS, який розповiдав свiтовi, що у нього булай робата з майбутнiм i перспектывамi цiкавого життя. Унiформа на знiмку виглядала так, нiби її пашыѓ сам Баленсiага. Тож Валремi залучився.
  
  Нiхто не згадував пра життя ѓ казармi, схожiй на ѓ'явiць язницю, якою вона була калiся. Анi муштра, анi нiчнi вправи, анi свербляча саржева блуза, анi години очiкування на розi вулиць у лютому морозi чы спекотнiй жарi Вялiкага арешту, який так i не вiдбувся. Папери ѓ людзей завжди були ѓ парадку, їхнi мiсiї неминуче приземленi й нешкiдливi, i цього було достатньо, щоб будзь-каго випити.
  
  А тепер Парыж, пярша у його життi поїздка з Руана. Вiн думаѓ, що може побачити Мiсто Вогнiв. Нiякої надiї, не з сяржантам Барбiше, який керу" кашарай. Проста бiльше таго самага. "Бачи цей вялiкi "р вiд натовпу, Валремi. Ну, стiйте бiля нього, спостерiгайте за iм, дивiться, щоб вiн не рухався, i не прапускайце нiкого праз нього, якщо вони не мучацца дазволь, розумi"те? У цябе, хлопче, вiдповiдальна робата.
  
  Дiйсно вiдповiдально! Майте на увазi, смуроду трохi збожеволiли ѓ цей Дзень визволення Парыжа, залучивши тисячi людзей iз провiнцiї, щоб доповнити паризькi вiйська. Минулої ночi у його складi були чоловiки з дзесяцi рiзних мiст, i паризькi людзi подейкували, що хтось очiку", що щось станеться, iнакше навiщо цей галас. Абачлiвыя, абачлiвыя були завжди. Нi да чого смуроду так i не дiйшли.
  
  Валремi обернувся й знову подивився на Рю дэ Ренн. Вялiкi "р вiд натовпу, який вiн охороняв, яе рэлiзу адным iз ланцюгiв, що простягнулися праз вулицю вiд однi"ї будiвлi да iншої, приблизно за двiстi п'ятдесят метрiв угору па вулицi вiд площi 18 червня. Фасад залiзничного вакзала виходив шчэ за сотню метрiв вiд площi, перад ёю яе рэлiзу переднiй двiр, у якому малая вiдбутися церемонiя. Здалеку вiн бачив кiлькох чоловiкiв у передньому дворi, якi розмiчали мiсця, дэ стоятимуть старi ветерани, офiцiйнi асобiны тая аркестр Республiканської гвардiї. Тры години да шляху. Госпадзе, невже це нiколи не закiнчиться?
  
  Уздовж лiнiї загороджень починала збиратися пярша публiка. Деякi з iх малi фантастичне терпiння, падумаѓшы вiн. Уявiть собi, що годинами чека"те у таку спеку, щоб побачити натовп людзей за трыста метрiв вiд вас i шляхты, що Дэ Голь яе рэлiзу десь у центрi цього мiсця. Проте смуроду завжди прыходзiлi, калi яе рэлiзу Старий Чарлi.
  
  Колi вiн побачив старога, їх було близько сотнi чы двох сотень, розпорошених уздовж вялiкi "рiв. Вiн шкутильгав вулицею з такiм виглядом, нiби нiколи не проїде й пiвмилi. Чорний бярэ яе рэлiзу ѓ плямах вiд поту, а довга шынель хлюпала нижче колiна. На його грудях бовтався й дзвенiв шэраг медалёѓ. Кiлька з натовпу бiля шлагбаѓма кiдалi на нього паглядзi, повнi жалю.
  
  Валремi падумаѓшы, що цi старi гайдзi завжди зберiгали свої медалi, начы це було "дине, що вони малi у життi. Ну, можливо, це було "дине, що залишилося для деяких з iх. Асаблiва, калi тобi вiдбили адну нагу. Можливо, падумаѓшы Валремi, спостерiгаючи за старым, що шкутильгав вулицею, вiн трохi побiгав, калi яе рэлiзу молодим, колi мав двi ногi, щоб бiгати. Тепер вiн яе рэлiзу падобны на розтрощену стару чайку, яку чоловiк CRS бачив аднаго разу пiд гадзiну вiзиту да мора ѓ Кермадеку.
  
  Хрысце, уявiть собi, що вам доведеться правесцi решту днiв, кульгаючи однi"ю нагою, спираючись на алюмiнi"ву милицю. Старий дошкуляв да нього.
  
  ' Je peux passer? - боязко запитав вiн.
  
  - Давай, тату, погляньмо на твої папери.
  
  Старий ветэран вiйни порпався всерединi кашулi, яку можна було б випрати. Вiн витягнув двi картки, якi Валремi узяѓшы i подивився. Андрэ Мартэн, громадянин Францiї, п'ятдесяти трьох рокiв, народився ѓ Кольмарi, Ельзас; прожива" ѓ Парижi. Iнша картка булай для таго ж чоловiка. У верхнiй частинi було напiсана: " Mutile de Guerre ".
  
  Гаразд, цi понiвечений, друже, - падумаѓшы Валремi.
  
  Вiн вивчав фотографiї на кожнiй картцi. Смуроду належали однiй людинi, алё зробленi ѓ рiзний гадзiну. Вiн пiдняв очi.
  
  "Знiми бярэ".
  
  Старий зняв його i зiм'яв ѓ руцi. Валремi порiвняв обличчя перад сабою з тими на фотографiї. Це було тыя саме. Чоловiк перад iм виглядав хворим. Вiн порiзався пiд гадзiну голiння, i маленькi клаптики туалетнага паперу були прикле"нi да порiзiв, дэ шчэ виднiлися плями кровi. Обличчя було сiрим i жирним вiд плiвки поту. Над чолом з усiх бокiв стирчали пучкi сiвога волосся, розбовтанi пiд гадзiну змахування берэта. Валремi вiддав картки таму.
  
  "Чого цi хочеш туди йти?"
  
  - Я там жыву, - сказаѓшы старий. "Я пiшов на пенсiю. У мене " горище".
  
  Валремi вихопив карцi таму. У посвiдченнi його асобiны булай адрасы: 154 Rue de Rennes, Paris 6eme. Чоловiк CRS подивився на будинок над сво"ю галавою. Над дверима було напiсана лiк 132. Чесно кажучи, 154 ма" бути далi па дорозi. Жодного наказу не вiдпускати старога додому.
  
  "Дабро, проходьте. Але не ѓпадайце ѓ бiду. Вялiкi Чарлi прийде за пару часоѓ.
  
  Старий усмiхнувся, вiдклавши карцi й ледь не спiткнувшись пра адну нагу й милицю, тож Валремi простягнув руку, щоб пiдтримати його.
  
  'Я ведаю. Адзiн iз моїх старих товаришiв отриму" медаль. Я отримав свiй два рокi таму. . .' вiн постукав собi па грудях Medaille de la Liberation. . . "алё тiльки вiд мiнiстра збройних сiл".
  
  Валремi подивився на медаль. Отже, медаль Визволення. Пекельна дрiбниця, за яку можна вiдбити нагу. Вiн згадав свiй аѓтарытэт i коратка кiѓнуѓ. Старий зашкутильгав вулицею. Валремi обернувся, щоб зупинити iншого шансера, який намагався проскочити праз вялiкi "р.
  
  "Дабро, дабро, досить. Вiдходьте за шлагбаѓм".
  
  Останн", шчо вiн бачив у старога салдата, - це блиск шинелi, що зникала ѓ дзвярах у дальньому кiнцi вулицi бiля площi.
  
  Мадам Берта вражено пiдвела очi, колi на неї запала тiнь. Це яе рэлiзу важкий дзень, оскiльки полiцейськi оглядали всi кiмнати, i вунь, кажа, не ведала, що сказалi б мешканцi, якби були там. На шчасце, усi, крiм трьох, були у вiд'їздi на серпневi канiкули.
  
  Колi полiцiя пiшла, вунь, кажа, змогла знову влаштуватися на сво"му звичайному мiсцi ѓ дзвярах, щоб трохi спокiйно ѓ'явiць язати. Церемонiя, яка малая вiдбутися за двi години праз сто ярдiв навпроти площi бiля вакзала, її анiтрохи не зацiкавила.
  
  ' Excusez-moi, мадам . . . Менi було цiкаво. . . можливо бутэлечку вадзi. Чекати церемонiї страшенно горача. . .'
  
  Вунь, кажа, побачила обличчя й постать старога чоловiка ѓ шинелi, такий, як калiся носив її даѓно померлий чоловiк, з медалямi, що гойдалися пiд лацканом на лiвiй грудi. Вiн важко сперся на милицю, адна нага стирчала з-пiд шинелi. Його обличчя виглядало виснаженим i спiтнiлим. Мадам Берта зiбрала ѓ'явiць язання й запхала його у кишеню свого фартуха.
  
  ' О, мой дарагi, месье . Хадзiць так навколо. . . i ѓ цю спеку. Да церемонiї шчэ не мiнула й двох часоѓ. Вi рана. . . Заходьте, заходьте. . .'
  
  Вунь, кажа, побiгла да скляних дзвярэй сво"ї вiтальнi ѓ глибинi калiдоры, щоб взяти бутэлечку вадзi. Ветэран вiйни пошкутильгав за ёю.
  
  Не дивлячись на струмiнь вадзi з кухоннага крана, вунь, кажа, не почула, як зачинилися дверi у зовнiшньому вестибюлi; вунь, кажа, майже не вiдчула, як пальцi лiвої рукi чоловiка ковзають па її щелепi ззаду. I трiск зiгнутих пальцiв пальцiв пiд соскоподiбним вiдростком на правiй сторонi її галаву прама за вухом яе рэлiзу абсалютна несподiваним. Зображення текучого крана тая склянкi перад ёю розлетiлося на червонi тая чорнi уламки, а її нерухома форма бязгучна сповзла на пiдлогу.
  
  Шакал вiдкрив передню частину свого пальта, потягнувся да талiї й розстiбнув ремiнь, який тримав його праве нагу пiд сiдницями. Колi вiн випрямив нагу й зiгнув стиснуте судомою колiно, його обличчя стиснулося вiд болю. Вiн витратив кiлька хвилин, дозволяючи кровi текти таму ѓ литку тая шчыкалатку нагi, перш нiж навантажити її.
  
  Праз п'яць хвилин мадам Берта гэтай язали з-пiд раковини мотузкою для одягу, а її рот яе рэлiзу закле"ний вялiкiм квадратам лiпкага пластиру. Вiн пасадзiѓшы її ѓ мийну i зачинив дверi.
  
  Пiд гадзiну обшуку ѓ салонi виявили ключi вiд кватэры ѓ скрынi стала. Знову застiбнувши палiто, вiн узяв милицю, тую саму, на якiй дванадцять днiв таго шкутильгав аеропортами Бруселя тая Мiлана, i визирнув надвiр. Зала яе рэлiзу порожнiй. Вiн вийшов iз вiтальнi, замкнуѓшы за сабою дверi й помчав сходамi уверх.
  
  На шостому поверсi вiн вибрав кватэру мадэмуазель Беранже i постукав. Не було гуку. Вiн почекав i знову постукав. Анi з тi"ї кватэры, анi з сусiднього пiд'їзду не було жодного гуку з М. i панi Шар'". ђзяѓшы ключi, вiн шукав iм'я Беранже, знайшов його i увiйшов да кватэры, зачинивши тая замкнувши за сабою дверi.
  
  Вiн пiдiйшов да вiкна й визирнув. Праз дарогу, на дахах кварталiв навпроти, людзi ѓ синiй формi займали позицiї. Вiн яе рэлiзу лише вчасно. На вiдстанi витягнутої рукi вiн вiд'"днав вiконний замак i цiха павярнуѓшы обидвi паловини рамi всередину, докi смуроду не вперлися всередину стiни вiтальнi. Тодi вiн дабро вiдступив. Квадратний промiнь свiтла впав крiзь вiкно на килим. Натомiсть решта кiмнати виглядала темнiшою.
  
  Якби вiн тримався подалi вiд квадрата свiтла, спостерiгачi навпроти нiчога б не побачили.
  
  Вiдiйшовши вбiк вiд вiкна, тримаючись тiнi вiд розсунутих штор, вiн виявив, що може дивитися ѓнiз i вбiк на переднiй дворык станцiї за сто тридцять метрiв. За вiсiм футiв вiд вiкна й осторонь вiн паставiѓшы стiл ѓ вiтальнi, зняв скатертину й горщик iз пластиковими квiтами й замiнив їх параю подушок iз крiсла. Смуроду сфорыммували б його стрiлянину.
  
  Вiн зняв шынель i засукав рукавы. Милиця розсипалася частина за секцi"ю. Чорний гумовий наканечнiк на кiнцi яе рэлiзу вiдгвинчений i паказаѓшы блискучi капсулi трьох його гiльз, що залишилися. Нудота й пiтливiсть, викликанi цiм, шчо вiн з'елi їв корд iз двох iнших, тiльки починали залишати його.
  
  Наступна секцiя милицi булай вiдкручена, i в неї висунув глушник. Аднаго секцiя вiдiйшла, щоб викинути оптичний прицiл. Найтовстiша частина милицi, дэ двi верхнi опори пераходзiлi ѓ ствол, вiдкривала казенну частину тая ствол рушницi.
  
  З Y-подiбної рамi над з'елi "днанням вiн висунув два сталевi стрижнi, якi, зiбранi разам, сталi рамаю ложi гвинтiвки. Нарештi, м'яка апора для пахв милицi; тiльки це не приховувало нiчога, крiм спускавога гачка гвинтiвки, вбудованого ѓ пiдкладку. У iншому випадку апора пiд пахвою ковзала на прыклад пiстолета, як вона була, щоб нагоды наплечником.
  
  З любов'ю i скрупульознiстю вiн зiбрав рушницю - казенну частину i ствол, верхню i нижню частину ложi, наплечник, глушник i курок. Нарештi вiн надiв телескопiчний прицiл i швiдка затиснув його.
  
  Сидячи на стiльцi за сталом, трохi нахилившись уперед, ствол рушницi лежав на верхнiй подушцi, вiн примружився ѓ пiдзорну трубу. Освiтлена сонцем плошчы за вiкнами на п'ятдесят футiв униз стрибнула ѓ фокус. Галава аднаго з чоловiкiв, якi ѓсё шчэ розмiчали стоячi позицiї для майбутньої церемонiї, пройшла праз лiнiю видимостi. Вiн стежив за цiллю з рушницi. Галава здавалася вялiкаю тая ясною, такою ж вялiкаю, як диня на лiсовiй галявинi ѓ Ардэны.
  
  Нарештi задоволений, вiн вишикував тры патрони на краi стала, як салдатi ѓ шэраг. Вялiкiм i вялiкiм пальцями вiн вiдсунув затвор рушницi й хай першы снарад у казенну частину. Аднаго мала б вистачити, алё вiн мав два запасних. Вiн знову штовхнув затвор уперед, докi вiн не закрився на основi патрона, напалову павярнуѓшы i замкнуѓшы його. Нарештi вiн обережно поклав рушницю на падушкi й намацав сигарети тая сiрники.
  
  Моцна затягнувши сваю першу цыгарэту, вiн вiдкинувся таму i чекав шчэ гадзiну i тры чвертi.
  
  
  
  РОЗДIЛ ДВАДЦЯТЬ ПЕРШЫ
  
  Комiсар Клод Лебель почувався так, начы нiколи у життi не пiѓшы. У ротi у нього перасохла, а язик прылiп да даху, начы його туди приварили. I не тiльки спека викликала це вiдчуття. Вперше за багато рокiв вiн яе рэлiзу справдi наляканий. Вiн яе рэлiзу упевнений, що щось мала статися таго дня, алё вiн досi не мiг зрозумiти, як i колi.
  
  Таго ранку вiн яе рэлiзу бiля Трiумфальної аркi, у Нотр-Дамi тая Монвалер'"нi. Нiчога не стала. Пiд гадзiну обiду з деякими чоловiками з комiтету, який востанн" збирався ѓ Мiнiстерствi таго дня на свiтанку, вiн почув, як настрiй змiнився вiд напруги й гнiву да чогось майже ейфорiчного. Залишалася лише адна церемонiя, а Плошчы 18 червня, як його запевнили, ачышчана й пад пячаткай.
  
  - Вiн пiшов, - сказаѓшы Ралан, калi група, яка разам обiдала ѓ ресторанi неподалiк вiд Єлисейського палацу, а генерал дэ Голь обiдав у ньому, виринула на сонячне свiтло. "Вiн пiшов, розлючений. I дуже мудрая рiч. Вiн калiся десь спливе, i мої хлопцi його дiстануть".
  
  Тепер Лебель невтiшно нишпорив навколо краi натовпу, який тримався за двiстi метрiв униз бульварам Манпарнас, так далёка вiд площi, що нiхто не мiг бачити, що вiдбува"ться. У скурнага полiцейського тая працiвника CRS, з якими вiн спiлкувався на шлагбаумi, було тыя саме повiдомлення. Нiхто не праходзiць туди вiдтодi, як пiдняли шлагбауми аб дванадцятiй.
  
  Перекрили головнi дарогi, перекрили бiчнi, перекрили провулки. Дахi були пiд наглядом i охороною, сама станцiя, вкрита офiсами тая горищами, зверненими да переднього двары, кiшэла охоронцями. Смуроду сидiли на вершинi величезних моторних сараїв, скронь над безшумними платформамi, з яких усi потяги було скеровано на пiвдня да вакзала Сэн-Лазар.
  
  Усерединi перыметра скурныя будiвля булай ачышчана вiд пiдвалу да горища. Бiльшiсть кватэр були порожнi, їхнi мешканцi вiдпочивали на морi чы ѓ гарах.
  
  Адным словам, територiя Place du 18 Juin була закрита, як сказаѓшы бi Валянцiн, "дужче, нiж мишача срака". Лебель усмiхнувся, згадавши мову оверняцького полiцейського. Раптом усмiшка зникла. Валянцiн теж не змiг зупинити Шакала.
  
  Вiн праскочыѓ бiчними вулицями, показуючи сваю полiцейську перепустку, щоб скоротити шлях, i вийшов на вулицю дэ Ренн. Це була тая сама iсторiя; дарога булай перекрита за двiстi метрiв вiд площi, натовп скупчився за шлагбаѓмам, вулиця порожня, окрiм патрулюючих CRS. Вiн знову почав питати.
  
  Когось бачив? Нi, шэры. Хтось яе рэлiзу минулим, взагалi хтось? Нi, шэры. Унизу на передньому дворi вакзала вiн почув, як аркестр Республiканської гвардiї налаштову" свої iнструменти. Вiн зiрнуѓшы на годинник. Генерал прибуде будь-якої митi. Бачив, щоб хтось праходзiць, взагалi хтось? Нi, шэры. Не так. Дабро, продовжуй.
  
  Унизу на площi вiн почув викрикнутий наказ, i з аднаго кiнця бульвары Манпарнас на площу 18 червня прокотився картэж. Вiн спостерiгав, як вiн поверта" да ворiт пристанцiйного двары, полiцейськi зводяться тая салютують. Усi очi на вулицi дивилися на гладкi чорнi некаторы час. Натовп за шлагбаѓмам за кiлька ярдiв вiд нього напружувався, щоб прайсцi. Вiн подивився на дахi. Хорошi хлопцi. Спостерiгачi даху не звертали уваги на видовище пiд iмi; їхнi очi не припиняли бiгати па дахах i вiкнах праз дарогу, звiдки смуроду присiли на парапетах, спостерiгаючи за лёгкiм рухам у вiкнi.
  
  Вiн дiйшов да захiдної сторони Рю дэ Ренн. Молодий чоловiк iз CRS стояв, прама вп'явшись нагамi ѓ щiлину, дэ останнiй сталевий вялiкi "р вiд натовпу стикався зi стiною нумары 132. Вiн паказаѓшы сваю картку на чоловiка, який напружився.
  
  "Хтось праходзiць цiм шляхам?"
  
  'Нi, сяр.'
  
  'Як даѓно цi тут?'
  
  - З дванадцятої години, шэры, колi вулиця була закрита.
  
  "Нiхто не праходзiць праз цю щiлину?"
  
  'Нi, шэры. Дабро . . . тiльки старий калiка, i вiн жыве там унiзе".
  
  - Який калiка?
  
  - Старий хлопець, шэры. Виглядав хворим, як сабака. Вiн мав сво" посвiдчення асобiны тая картку Мутiля дэ Гер . Адрасы: 154 Rue de Rennes. Ну, я мусив пропустити його, шэры. Вiн дивився ѓвесь, справдi хворий. Не дзiѓна, шчо вiн у цiй шинелi, i ѓ таку надвор'е, i ѓсё. Блага, справдi.
  
  - Шынель?
  
  'Так, сяр. Чудове довге палiто. Вiйськовий, як насiлi старi салдатi. Алё занадто горача для такої пачакай".
  
  "Що з iм не так?"
  
  "Ну, вiн яе рэлiзу занадто гарачыя, чы не так, шэры?"
  
  - Вi сказалi, шчо вiн яе рэлiзу поранений на вiйнi. Що з iм не так?"
  
  - Адна нага, шэры. Тiльки адна нага. Вiн шкутильгав, на милицi".
  
  Знизу на площi пролунали першi чистi гукi сурм. "Приходьте, дiти Батькiвщини, дзень славiцца настав. . .' Дехто з натовпу пiдхопив знайомий наспiв Марсель"зи.
  
  - Милиця? Йому самому голас Лебеля здавався дрiбницею, дуже далекою. Чоловiк CRS турботливо подивився на нього.
  
  'Так, сяр. Милиця, як завжди ѓ аднаногi. Алюмiнi"ва милиця. . .'
  
  Лебель мчав вулицею, кричачи на чоловiка CRS, щоб той йшов за iм.
  
  Смуроду були складенi на сонячному свiтлi ѓ порожнистий квадрат. Некаторы час були припаркованi носам да хваста вздовж стiни вакзальнага фасада. Прама навпроти автомобiлiв, уздовж парэнчаѓ, що вiдокремлювали привокзальний майданчик вiд площi, розташувалися дзесяць нагороджених, яких вруча" кiраѓнiк дзяржавы. На схiднiй сторонi переднього двары стаялi офiцiйнi асобiны тая дипломатичний корпус, суцiльна маса вугiльно-сiрого касцюму, дэ-не дэ з червоними бутонамi троянд Ордэна Почесного легiону.
  
  Захiдну бок займали рядовi червонi шлейфи тая полiрованi каскi Республiканської гвардiї, оркестри стаялi трохi осторонь перад самою почесною вартою.
  
  Навколо аднаго з вагонiв навпроти фасадзе станцiї зiбралася група чиновникiв пратаколе тая персаналу палацу. Гурт почав грати марсель"зу.
  
  Шакал пiдняв рушницю й примружився да переднього двара. Вiн вибрав найближчого да сабе ветэрана вiйни, людину, яка першою отрима" медаль. Це яе рэлiзу невисокий, кремезний чоловiк, який стояв дуже прама. Його галава чiтко постала ѓ поле зору, майже повний профiль. За кiлька хвилин перад цiм чоловiком, приблизно на фут вищим, постане iнше обличчя, горде, зарозумiле, увiнчане кепi кольору хакi, прикрашене двома золотими зiрками спереду.
  
  Маршоны marchons, a la Victoire . . .' Бум-ба-бум. Останнi ноти нацiонального гiмну завмерли, замiнивши їх вялiкаю тишею. Роѓ каменданта гвардiї месяцам рознiсся па станцiйному двара. "Загальний салют". . . Prese-ee-ent зброю .'Було тры точних удари, колi рукi ѓ бiлих рукавiчках дружна цокнули па прикладах рушниць i крамах, а абцасы опустилися разам. Натовп навколо некаторы час розступився, розвалившись на двi паловини. З цэнтру вийшла адна скронь постать i попрямувала да шарэнгi ветеранiв вiйни. За п'ятдесят метрiв вiд iх решта натовпу зупинилася, крiм мiнiстра стародавнiх бiйцiв, який представляв ветеранiв їхньому прэзiдэнту, i чыноѓнiка, який нiс оксамитову падушку з десятьма шматками металу тая десятьма кольоровими стрiчками на нiй. Крiм цих двох, Шарль дэ Голь йшов наперад адзiн.
  
  'Вось цей?'
  
  Лебель зупинився, важко дихаючи, i вказав на дверi.
  
  - Думаю, шэры. Так, це було воно, аднаго з кiнця. Саме тут вiн увiйшов".
  
  Маленькi дэтэктыѓ пiшов калiдорам, i Валремi пiшов за iм, не задоволений цiм, що залишився на вулицi, дэ їхня дзiѓна поведiнка пiд гадзiну серйозної подiї викликала несхвальнi паглядзi вищого начальства, яке стаяла наполегливо бiля поручнiв. станцiйний двiр. Ну, а якби його паставiлi на килим, то вiн завжди мiг бi сказати, що кумедний чоловiчок видавав сабе за комiсара полiцiї i намагався його затримати.
  
  Увiйшовши ѓ хол, дэтэктыѓ трос дверi консь"ржової.
  
  "Дэ консь"рж?" - закрычаѓшы вiн.
  
  - Не ведаю, шэры.
  
  Не встиг заперечити, як маленькi чоловiчок розбив лiктем матове скло, прасунуѓшы руку всередину й вiдчинив дверi.
  
  "Iдiть за мною", - крыкнуѓшы вiн i кинувся всередину.
  
  Занадто правiльна, що я пiду за табою, - падумаѓшы Валремi. Цi не вийде.
  
  Вiн знайшов маленькага дэтэктыва бiля дзвярэй кухонної. Глянувши праз плячы чоловiка, вiн побачив консь"ржа, прив'язаного на пiдлозi, досi непритомного.
  
  "Бай!" Раптом йому здалося, що маленькi чоловiчок не жарту". Вiн яе рэлiзу комiсаром полiцiї, а смуроду гналися за злочинцем. Це була вялiкая мить, пра яку вiн завжди мрiяв, i вiн хотiв повернутися ѓ казарму.
  
  "Верхнiй па-над", - крыкнуѓшы дэтэктыѓ i пiднявся сходамi зi швидкiстю, яка здивувала Валремi, який кинувся за iм, виймаючи карабiн з ланцюга на бiгу.
  
  Прэзiдэнт Францiї зупинився перад першою людиною ѓ шэрагу ветеранiв i трохi нахилився, щоб послухати, як мiнiстр поясню", хто вiн i яку вiдзнаку за доблесць продемонстрував таго дня дев'ятнадцять рокiв таму. Колi мiнiстр закiнчив, вiн схилив галаву да ветэрана, повернувся да чоловiка з подушкою i узяѓшы запропоновану медаль. Колi аркестр почав цiха грати "La Marjolaine", високий генерал прикрiпив медаль да округлих грудзей лiтнього чоловiка перад сабою. Тодi вiн вiдступив, щоб вiддати гонар.
  
  За шiсть поверхiв глухiмi зычнымi ѓ канцы i за сто тридцять метрiв Шакал тримав рушницю дуже стiйко й примружився ѓ оптичний прицiл. Вiн цiлком чiтко бачив риси обличчя: брову, затiнену верхiвкою кепi, пильнi очi, нiс, падобны на нос. Вiн побачив, як пiднята вiтальна рука опуска"ться з верхiвки шапкi, а схрещенi дроти прицiлу плямами виднiлися на оголенiй скронi. М'бо, нiжно вiн натиснув на спусковий гачок. . .
  
  Праз частку секунди вiн дивився ѓнiз, на привокзальний двiр, нiби не мiг повiрити своїм вачам. Перш нiж куля вилетiла з кiнця ствала, прэзiдэнт Францiї без попередження кiнуѓшы галаву наперад. Поки вбивця дивився з недовiрою, вiн урочисто поцiлував кожну щоку чоловiка перад iм. Оскiльки вiн сам яе рэлiзу на фут вищий, йому довелося нахилитися наперад i ѓнiз, щоб кацi традицiйний вiтальний поцiлунок, який " звичним сярэд французiв i деяких iнших народiѓ, алё який спантеличу" англосаксiв.
  
  Пiзнiше було встановлено, що куля пройшла на частку цалi позаду рухомої галоѓкi. Невiдомо, чы адчу Прэзiдэнт трiск вiд гукавога вялiкi "ру, який рухався па вузькiй лiнiї ѓнiз па тра"кторiї польоту кулi. Вiн не падаѓшы жодних ознак цього. Мiнiстр i чыноѓнiк нiчога не чулi, як i тi пiвсотнi метрiв.
  
  Слимак врiзався ѓ розм'якшений сонцем асфальт переднього двары, його розпад стався нешкiдливо всерединi бiльш нiж цалi змаглi. "La Marjolaine" грала далi. Прэзiдэнт, поцiлувавши другий раз, випростався i поважно рушив да наступного чоловiка.
  
  За рушницею Шакал почав лаятися, цiха, отруйно. Вiн нiколи у життi не промахувався па нерухомiй мiшенi на сто п'ятдесят ярдiв. Тодi вiн заспокоївся; шчэ яе рэлiзу гадзiну. Вiн розiрвав казенну частину рушницi, викинувши стрiляну гiльзу, щоб нешкiдливо впасти на килим. Знявши другий зi стала, вiн штовхнув його додому й закрив казенну частину.
  
  Клод Лебель задихаючись прийшов на шостий па-над. Вiн думаѓ, що його серце вийде з грудзей i покотиться па всiй сходовiй площадцi. Да передньої частини будiвлi вялi дво" дзвярэй. Вiн перевiв погляд з аднаго на iншого, колi да нього при"днався спiвробiтник CRS, тримаючи карабiн аѓтамата на стегнi, спрямований наперад. Колi Лебель вагався перад двома дверима, з-за адных iз iх долинуло тихе, алё чiтке "Пхут". Лебель вказiвним паказаѓшы пальцам на дверний замак.
  
  - Стрiляй, - пакараѓшы вiн i вiдступив. Чоловiк CRS змiцнився на обидвi ногi й вистрiлив. Уламки дрэва, металу тая вiдпрацьованi сплющенi слимаки летiли у усi бокi. Дверi скрипнулися й п'яно захиталися всередину. Валремi першим увiйшов да кiмнати, Лебель слiдував за iм.
  
  Валремi мiг розпiзнати сивi пучкi волосся, алё це ѓсё. У чоловiка було двi ногi, шинелi не було, а передплiччя, що стискали рушницю, були на мiцному юнаковi. Стрiлець не даѓшы йому гадзiне; пiднявшись зi свого мiсця за сталом, адным плавним рухам напiвприсiвши, вiн вистрiлив зi стегна. Єдина куля не бачыла жодного гуку; у його вухах усе шчэ дзвенiло вiдлуння черги Валремi. Куля з гвинтiвки врiзалася йому ѓ грудну клiтку, влучила ѓ грудну кiстку i вибухнула. Було вiдчуття роздирання тая роздирання, а також сильний раптовий бiль; потiм навiть смуроду пiшли. Свiтло згасло, начы лiто змiнилося зiмою.
  
  Шматок килима пiдiйшов i вдарив його па щоцi, алё це булай його щока, яка ляжала на килимi. Втрата вiдчуття охопила стегна й живiт, потiм грудзей й шию. Останн", шчо вiн пам ' ятав, - це солонуватий присмак ѓ ротi, як пiсля купання ѓ морi ѓ Кермадеку, i однонога старая чайка, що сидить на стовпi. Тодi ѓсё було цёмна.
  
  Над його тiлом Клод Лебель дивився ѓ очi iншого чоловiка. У нього не було праблем iз серцем; здавалося, вiн бiльше не кача".
  
  - Шакал, - сказаѓшы вiн. Iнший чоловiк проста сказаѓшы: "Лебель". Вiн возився з рушницею, роздираючи казенну частину. Лебель побачив блиск, калi гiльза ѓпала на пiдлогу. Чоловiк щось змахнув зi стала й запхав у казенну частину. Його сiрi очi ѓсё шчэ дивилися на Лебеля.
  
  "Вiн намага"ться зробити мене жорстким", - падумаѓшы Лебель iз вiдчуттям нереалiстичностi. Вiн збира"ться стрiляти. Вiн мене вб'".
  
  Iз зусиллям вiн апусцiѓшы очi на пiдлогу. Хлопець iз CRS звалiѓшыся набiк: його карабiн вислизнув з його пальцiв i лiг бiля нiг Лебеля. Не задумуючись, вiн звалiѓшыся на колiна, схопив MAT 49, пiдняв його уверх однi"ю рукою, а iншою хапався за спусковий гачок. Вiн почув, як Шакал клацнув казенною частиною рушницi, знайшовши спусковий гачок карабiна. Вiн потягнув його.
  
  Гуркiт бо"припасiв, що розiрвалися, наповнив маленьку кiмнату i яе рэлiзу чутний на площi. Пiзнiшi запити преси зустрiли поясненнями, що це яе рэлiзу матацыкл iз несправним глушником, який якийсь дупа влаштував у життя за кiлька вулиць у розпал церемонiї. Палова крамы з дев'ятимiлiметровими кулями влучила Шакалу ѓ грудзях, пiдняла його, напiвперевернула ѓ повiтрi i вдарила його тiло ѓ неохайну купу у дальньому кутку бiля канапы. Колi вiн падав, вiн принiс iз сабою стандартну лямпу. Унизу група заграла "Mon Regiment et Ma Patrie".
  
  Таго вечора суперiнтенданту Томасу зателефонували з Парыжа аб шостiй. Вiн паслаѓшы за старэйшым iнспектором свого штабу.
  
  "Смуроду його схопили", - сказаѓшы вiн. 'У Парижi. Нiчога страшнага, алё вам краще пiдiйти да його кватэры i розiбратися".
  
  Булай восьма година, колi iнспектор востанн" переглядав речi Келтропа, i почув, як хтось зайшов у вiдчиненi дверi. Вiн обернувся. Там стояв чоловiк i дивився на нього похмуро. Статурний, кремезний чоловiк.
  
  'Що цi тут ты робiш?' - запитав iнспектор.
  
  "Я можу запитати вас пра тыя саме. Що, у бiса, цi дума"ш робити?"
  
  - Гаразд, досить, - сказаѓшы iнспектор. "Назвiть ваша iм'я".
  
  - Калтроп, - сказаѓшы новачок, - Чарльз Калтроп. А це мая кватэра. Що, у бiса, цi з цiм ты робiш?"
  
  Iнспектор побажав мацi пры собi рушницю.
  
  - Гаразд, - сказаѓшы вiн цiха, насцярожана. - Гадаю, тобi краще сходити ѓ Ярд трохi побалакати.
  
  - Занадто вiрно, - сказаѓшы Келтроп. "Тобi треба трохi пояснити".
  
  Алё насправдi це пояснював Келтроп. Смуроду тримали його протяг двадцяти чотирьох часоѓ, докi з Парыжа не надiйшло тры окремих пiдтвердження таго, що Шакал мёртвы, i п'яць власникiв iзольованих карчмоѓ на крайнiй пiвночi графства Сазерленд, Шотландiя, засвiдчили, що Чарльз Келтроп справдi провiв попереднi тры тижнi вiддавався своїй пристрастi да скелелазiння тая риболовлi, i залишався у їхнiх закладах.
  
  "Калi Шакал не яе рэлiзу Келтропом, - запитав Томас свого iнспектора, колi Келтроп нарештi вийшов iз дзвярэй вiльною людиною, - то кiм жа вiн яе рэлiзу ѓ бiса?"
  
  "Звичайно, не може бути жодних сумнiвiв, - сказаѓшы комiсар столичної полiцiї наступного дня помiчнику комiсара Дiксону тая суперiнтенданту Томасу, - що уряд Її Величностi взагалi визнав, що цей хлопець iз Шакалiв яе рэлiзу англiйцем. Наскiльки можна зрозумiти, яе рэлiзу перiод, колi пiд пiдозру потрапив певний англi"ць. Зараз вiн звiльнений. Мi також зна"мо, що протяг перiоду його . . . ер . . . На посадi у Францiї шакал-рубач маскувався пiд англiйця за фальшыва виданим англiйським пашпартам. Алё вiн також маскувався пiд датчанiна, американця тая француза пiд двома викраденими пашпартамi тая адным наборам пiдроблених французыных документiв. Що стосу"ться нас, нашi розслiдування встановили, що вбивця подорожував Францi"ю за фальшивим пашпартам на iм'я Дагган, i за цiм iм'ям його слiдкували за . . . ер . . . це мiсце Gap. Це ѓсё. Панове, справа закрито".
  
  Наступного дня тiло чоловiка було поховано ѓ безiменнiй могилi на кладовищi ѓ передмiстi Парыжа. У свiдоцтвi пра смерць було паказана, що тiло належало неназваному iноземному турысту, який загинув у недiлю, 25 серпня 1963 року, внаслiдок ДТЗ на автомагiстралi за мiстом. Були присутнi святар, мiлiцiонер, ре"стратор i дво" могильникiв. Нiхто з присутнiх не виявив жодного iнтересу, колi звичайну труну апускалi ѓ магiлу, крiм однi"ї людини, яка булай присутня. Колi ѓсё було скiнчено, вiн обернувся, вiдмовився назвати сво" iм'я i пiшов цвинтарною дорiжкою, самотня маленькая постать, щоб повернутися додому да сво"ї дружини тая дiтей.
  
  Дзень Шакала закiнчився.
  
  
  
  
  
  Змiст
  
  Обкладинка
  
  Змiст
  
  Авторське права
  
  Пра аѓтара
  
  Також Фредерiк Форсайт
  
  Змiст
  
  Посвята
  
  Дзень Шакала
  
  Частина пярша: Анатомiя сюжэце
  
  Роздiл першы
  
  Роздiл другий
  
  Роздiл третiй
  
  Роздiл четвертий
  
  Роздiл п'ятий
  
  Роздiл шостий
  
  Роздiл сьомий
  
  Роздiл восьмий
  
  Роздiл дев'ятий
  
  Частина аднаго: Анатомiя полювання
  
  Кiраѓнiк десята
  
  Роздiл одинадцятий
  
  Роздiл дванадцятий
  
  Роздiл тринадцятий
  
  Роздiл чотирнадцятий
  
  Роздiл п'ятнадцятий
  
  Роздiл шiстнадцятий
  
  Роздiл сiмнадцятий
  
  Роздiл вiсiмнадцятий
  
  Частина третя: Анатомiя вбивства
  
  Роздiл дев'ятнадцятий
  
  Роздiл двадцятий
  
  Кiраѓнiк двадцять пярша
  
  Змiст
  
  Обкладинка
  
  Змiст
  
  Авторське права
  
  Пра аѓтара
  
  Також Фредерiк Форсайт
  
  Змiст
  
  Посвята
  
  Дзень Шакала
  
  Частина пярша: Анатомiя сюжэце
  
  Роздiл першы
  
  Роздiл другий
  
  Роздiл третiй
  
  Роздiл четвертий
  
  Роздiл п'ятий
  
  Роздiл шостий
  
  Роздiл сьомий
  
  Роздiл восьмий
  
  Роздiл дев'ятий
  
  Частина аднаго: Анатомiя полювання
  
  Кiраѓнiк десята
  
  Роздiл одинадцятий
  
  Роздiл дванадцятий
  
  Роздiл тринадцятий
  
  Роздiл чотирнадцятий
  
  Роздiл п'ятнадцятий
  
  Роздiл шiстнадцятий
  
  Роздiл сiмнадцятий
  
  Роздiл вiсiмнадцятий
  
  Частина третя: Анатомiя вбивства
  
  Роздiл дев'ятнадцятий
  
  Роздiл двадцятий
  
  Кiраѓнiк двадцять пярша
  
  Змiст
  
  Обкладинка
  
  Змiст
  
  Авторське права
  
  Пра аѓтара
  
  Також Фредерiк Форсайт
  
  Змiст
  
  Посвята
  
  Дзень Шакала
  
  Частина пярша: Анатомiя сюжэце
  
  Роздiл першы
  
  Роздiл другий
  
  Роздiл третiй
  
  Роздiл четвертий
  
  Роздiл п'ятий
  
  Роздiл шостий
  
  Роздiл сьомий
  
  Роздiл восьмий
  
  Роздiл дев'ятий
  
  Частина аднаго: Анатомiя полювання
  
  Кiраѓнiк десята
  
  Роздiл одинадцятий
  
  Роздiл дванадцятий
  
  Роздiл тринадцятий
  
  Роздiл чотирнадцятий
  
  Роздiл п'ятнадцятий
  
  Роздiл шiстнадцятий
  
  Роздiл сiмнадцятий
  
  Роздiл вiсiмнадцятий
  
  Частина третя: Анатомiя вбивства
  
  Роздiл дев'ятнадцятий
  
  Роздiл двадцятий
  
  Кiраѓнiк двадцять пярша
  
Оценка: 10.00*4  Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"