Тертлдав Гаррі : другие произведения.

Мудрасць Лісы

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

   
  
  
  
  
  
  Мудрасць Лісы
  
  
  
  
  Пярэварацень
  
  Адваротны Ноч
  
  Прынц Поўначы
  
  
  
  "Дуин, ты чортаў дурань, калі думаеш, што зможаш змагацца верхам", - сказаў Мядзведзь Драг, кідаючы абгрызеную костку на свой паднос.
  
  Дуин Смелы са стукам паставіў свой кубак на доўгі стол. Эль перелился праз край. - Дурань, так? ён закрычаў, яго светлы твар пачырванеў. - Гэта ты дурань, ты, якіх дурань!
  
  Драг з праклёнам кінуўся наперад, у яго вачах гарэла прага забойства. Яго магутныя рукі пацягнуліся да Дуину. Хударлявы мужчына адскочыў назад. Яго рука кінулася да рукаяці мяча. Крыкі гневу і трывогі разносіліся па вялікім зале Лісінага замка.
  
  Джерин Ліс, барон Лісінай Крэпасці, ускочыў на ногі. - Спыніце! - закрычаў ён. Крык на імгненне замарозіў абодвух разгневаных мужчын, даўшы іх таварышам па лаўцы запасных магчымасць праціснуцца паміж імі. Драг адправіў аднаго чалавека ў палёт рухам сваіх масіўных плячэй, але быў спынены хваткай, якую не змаглі зламаць нават яго масіўныя сківіцы. Ван з Моцнай Рукой ўхмыльнуўся яму зверху ўніз. Амаль на фут вышэй прысадзістага Мядзведзя, чужаземец быў гэтак жа магутна складзены.
  
  Джерин злосна паглядзеў на сваіх капрызных васалаў, агіду чыталася ў кожнай черточке яго хударлявага цела. Мужчынам стала сорамна пад яго позіркам. Нішто не даставіла б яму большага задавальнення, чым праламаць абодвум іх дурныя галовы. Замест гэтага ён сцебануў іх сваім голасам, рявкнув: "Я паклікаў вас сюды змагацца з Трокмуа, а не адзін з адным. Лесарубы будуць дастаткова моцным арэшкам, які можна раскалоць і без нашых сварак паміж сабой.
  
  "Тады давайце будзем біцца з імі!" Сказаў Дуин, але яго клінок вярнуўся ў похвы. "Гэты пракляты дьяусами дождж замкнуў нас тут на дзесяць дзён. Нядзіўна, што мы сварымся, як чарапахі ў чыгуне. Адпусціце нас, лорд Джерин! З гэтым пагадзіўся нават Драг. Ён быў не адзін.
  
  Ліс паківаў галавой. "Калі мы паспрабуем перасекчы раку Ниффет ў такое надвор'е, альбо працягу, альбо шторм, напэўна, затопяць нас. Калі неба праясніцца, мы рушым у шлях. Не раней".
  
  У глыбіні душы Джерин хваляваўся больш, чым яго васалы, але ён не хацеў, каб яны гэта бачылі. З вясны ён быў упэўнены, што паўночныя варвары плануюць перабрацца на поўдзень праз Ниффет і спустошыць яго ўладанні. Ён вырашыў нанесці ўдар першым.
  
  Але гэты лівень — горшы, якога ён не памятаў за ўсе свае трыццаць гадоў на паўночных рубяжах імперыі Элабон, — перашкодзіў яго планам. На працягу дзесяці дзён ён не бачыў ні пробліску сонца, месяцаў ці зорак. Нават Ниффет, якая знаходзілася ўсяго ў паўмілі ад яго, было цяжка разглядзець.
  
  Хадзілі таксама чуткі, што ў Трокмуа з'явіўся новы магутны чараўнік. Барон не раз бачыў вогненныя агні, танцуючыя глыбока ў паўночных лясах. Яго вечна падазроны розум выявіў, што занадта лёгка абвінаваціць чараўніка Трокме ў дрэннай надвор'і.
  
  Дуин пачаў пратэставаць далей. Затым ён убачыў, як шнар над правым вокам Джерина збялеў: верны сігнал небяспекі. Словы заселі ў яго ў горле. Ён нясмела папрасіў прабачэння перад Драг, які нахмурыўся, але пад няўмольным позіркам Джерина кіўнуў і паціснуў яму руку.
  
  Калі запанавала спакой, барон зрабіў вялікі глыток свайго элю. Было ўжо позна. Ён стаміўся, але не гарэў жаданнем класціся спаць. Яго пакой знаходзілася на другім паверсе, і дах працякала.
  
  Сын Сиглореля Шелофаса, у цвярозым стане лепшы элабонский чараўнік на поўнач ад Хай-Кирса, наклаў на яго пяцігадовае заспакаяльнае загавор толькі мінулым летам, але ў старога ёлупа, павінна быць, быў дрэнны дзень. Вада прасочвалася скрозь дах і збіралася ў халодныя лужыны на падлозе верхняга паверху. Подстеленный трыснёг амаль не ўбіраў яе.
  
  Джерин пацерабіў сваю акуратную чорную бародку. Ён пашкадаваў, што ў яго няма дываноў, падобных да тых, якія ён ведаў у дні сваёй маладосці на поўдзень ад гор. Вучоба была тады ўсім, дзеля чаго ён жыў, а баронство - самым далёкім ад яго думак. Ён успомніў фіяска, якое адбылося, калі раздражненне прымусіла яго паспрабаваць кнігу загавораў, якую ён прывёз з сабой на поўнач са сталіцы.
  
  Гісторыя і натуральныя навукі заўсёды цікавілі яго больш, чым магічнае мастацтва. Яго вучоба ў Калегіі Чарадзеяў пачалася позна і, што яшчэ горш, была перапыненая менш чым праз сто дзён: у выніку засады трокме загінулі яго бацька і старэйшы брат, пакінуўшы яго нечаканым гаспадаром Лісінай крэпасці.
  
  За мінулыя восем гадоў у яго было мала прычын спрабаваць сябе ў чараўніцтве. Яго майстэрства было невяліка. Узрост таксама не палепшыў сітуацыю: яго загавор не падняло нічога, акрамя аблокі чорнага смярдзючага дыму і воўны яго васалаў. У цэлым, ён лічыў сябе шчасліўчыкам. Чараўнікі-аматары, якія гулялі з сіламі, больш моцнымі, чым яны маглі кантраляваць, часта заканчваліся непрыемна.
  
  Абрывак п'янай песні прымусіў яго падняць вочы. Дуин і Драг сядзелі, абняўшы адзін аднога за плечы, і хваліліся тым хаосам, які яны учинят сярод трокмуа, калі праклятая надвор'е, нарэшце, праясніцца. Барон адчуў палёгку. Гэта былі двое з яго самых адважных байцоў.
  
  Ён асушыў сваю кружку і ўстаў, каб прыняць прывітання сваіх васалаў. Злёгку гудя галавой, ён падняўся па пакрытай сажай дубовай лесвіцы ў сваю спальню. Яго апошняй думкай наяве была малітва Дьяусу аб добрым надвор'і, каб ён мог дадаць яшчэ адну галаву да сваёй помсты варварам . . . .
  
  
  * * *
  
  
  З дазорнай вежы пачуўся гук рогі, возвестивший аб небяспецы, скінуўшы яго з ложка з найменшымі цырымоніямі, якія толькі можна ўявіць. Ён пракляў бронзавы звон і, спатыкаючыся, падышоў да акна. "Калі гэты залішне нецярплівы дурань там, наверсе, тузит для свайго забавы, я адарву яму вушы", - прамармытаў ён сабе пад нос. Але шнар над яго вокам пульсавала, а пальцы нервова церабілі бараду. Калі трокмуа знайшлі спосаб перасекчы Ниффет пад дажджом, невядома, якую шкоду яны маглі нанесці.
  
  Акно ўяўляла сабой усяго толькі выходзіць на поўнач шчыліну, прызначаную хутчэй для стральбы з лука, чым для назірання. Джерину хапіла таго нямногага, што ён убачыў. Ворочающиеся разгалінавання маланак агалялі руку за рукой Трокмуа, усе яны шукалі што-небудзь, што можна было б панесці або, калі гэта не атрымаецца, спаліць. Вецер данёс да яго вушэй абрыўкі іх напевной гаворкі.
  
  - Няхай багі падсмажаць цябе, Эйнгус, хітры вырадак, і твайго ручнога чараўніка таксама, - прагыркаў Джерин. Ён здзівіўся, як правадыру трокме ўдалося так хутка пераправіць праз раку столькі людзей. Затым ён падняў вочы яшчэ вышэй і ўбачыў неверагодна велізарны мост, перакінуты праз Ниффет.
  
  Гэта павінна было быць вядзьмарства: серабрыстая паласа святла, якая вядзе з паўночных лясоў ва ўладанні Джерина. Яе не было там, калі барон адпраўляўся на спакой. Пакуль ён назіраў, ведаць Трокме рассыпалася па ім на сваіх калясніцах, слугі скакалі побач з імі. Калі-то, даўным-даўно, падумаў Джерин, ён што-то чытаў аб такіх прасторах. Ён не мог узгадаць, дзе і калі, але ад гэтага полувоспоминания ў яго па спіне прабег халадок страху.
  
  Цяпер няма часу на падобныя клопаты. Ён нацягнуў штаны і падкаваныя боты, прычапіў меч і панёсся па цьмяна асветленым калідоры і рыпучай лесвіцы ў вялікую залу, дзе яго васалы павесілі свае даспехі, калі прыбытку. Гэты зала ўяўляў сабой ругающуюся натоўп мужчын, апранутых у скураныя кірасы і кілты з бронзавымі тварамі, пристегивающих поножи, нахлобучивающих на галовы шлемы у форме чыгуна і замінаюць адзін аднаму размахваць дзідамі ў паветры. Як і ў Джерина, у большасці была скура, добра перанослая сонца, і цёмныя валасы і вочы, але некалькі хлапечым асоб і светлых барод казалі аб паўночнай крыві — Дуин, напрыклад, быў светлавалосы, як любы трокме.
  
  - Гэй, капітан! - прагрымеў Ван з "Моцнай рукі". - Я думаў, вы ніколі сюды не дабярэцеся!
  
  Нават у буянай шайцы, якую ўзначальваў Джерин, Ван вылучаўся. Вышэй шасці футаў Фокса на столькі ж цаляў, ён быў досыць шыракаплечы, каб не выглядаць на свой рост. Парэз ад меча перасякаў яго нос і знікаў у выгаралай на сонцы барадзе, якая пакрывала большую частку асобы. У яго блакітных вачах мігцелі маленькія пякельныя агеньчыкі.
  
  Яго рыштунак было такім жа выдатным, як і яго асобу, паколькі яго спіна і грудзі былі адлітыя з двух суцэльных кавалкаў бронзы. Нават у імператара не было больш прыгожага. У адрозненне ад дзелавых шлемаў, якія насілі яго таварышы, шлем Вана быў фантастычным, з чырвоным плюмажам з конскага воласа, развеваючымся над галавой, і скуранымі накладкамі для абароны асобы. Выглядаючы хутчэй богам вайны, чым чалавекам, ён патрасаў дзідай, як маладое дрэўца.
  
  Калі яго аповяд быў праўдай, ён спрабаваў перасекчы лесу Трокме з поўначы на поўдзень і амаль дамогся гэтага, пакуль не наткнуўся на клан Айнгуса. Але ён таксама пазбег іх, і ў яго гіганцкім целе засталося дастаткова сіл, каб пераплысці Ниффет, цягнучы за сабой свае каштоўныя даспехі на самаробным плыце.
  
  Яго сіла, грубаваты гумар і шырокія гісторыі (рассказываемые на лясным мове, пакуль ён не вывучыў элабонский) дазволілі яму пасяліцца ў Лісінай крэпасці на столькі, на колькі ён захоча. Але калі Джерин спытаў яго пра яго радзіме, ён ветліва адмовіўся адказваць. Ліс не стаў пытацца двойчы; калі Ван не хацеў казаць, гэта яго справа. "Гэта было ўсяго два гады таму", - падумаў Джерин з ўколам здзіўлення. Яму было цяжка ўспомніць, якой была жыццё без яго дзябёлага аднаго.
  
  Ўласныя даспехі Ліса былі самымі простымі, скура моцна залатаць, пласціны пакарабачаныя і падрапаная. Аднак скура была трывалай і эластычнай, і кожная пласціна звінела. На думку Джерина, фігура, якую ён выразаў, была менш важная, чым застацца ў жывых самому і хутка скончыць са сваімі ворагамі.
  
  Воіны папляліся па густой гразі да конюшням. Яна хлюпала пад нагамі, спрабуючы засмактала іх сандалі і боты ў сваю халодную, склизкую пашчу. У стайнях панаваў яшчэ большы хаос, калі хлапчукі спрабавалі запрэгчы непаслухмяных коней у калясьніцы сваіх гаспадароў.
  
  Джерин нацягнуў лук і паклаў яго з правага боку машыны побач з калчанам; з левага боку ляжаў сякера. Як і многія васалы Ліса, Ван рабіў выгляд, што пагарджае лук як ганебныя мужчыны зброю. На поясе ў яго вісеў меч, кінжал і булава са зласлівымі шыпамі.
  
  Яго шчыт і шчыт Фокса, дыскі шырынёй у ярд з дрэва і скуры з бронзавай абліцоўваннем, вянчалі нізкія бакавіны аўтамабіля, калі былі ўстаўленыя ў кранштэйны. Шчыт Джерина быў наўмысна цьмяным, а Вана - ярка адпаліраваны. Нягледзячы на іх супрацьлеглыя стылі, гэтыя двое сфармавалі адну з самых страшных каманд на мяжы.
  
  Фурман Джерина, цыбаты юнак па імя Раффо, заскочыў у калясьніцу. Праз яго левае плячо на перавязі вісеў шестифутовый шчыт з цяжкай скуры. Гэта дало Джерину сховішча, з якога ён мог страляць. Узяўшы ў рукі павады, Раффо ўмела праклаў сабе шлях скрозь блытаніну.
  
  Праз, як здалося Лісу, занадта шмат часу, яго людзі сабраліся ў рассыпном страю прама за чуйнай. Крыкі, якія даносіліся з-за крэпасці, ясна казалі аб тым, што Трокмуа рабуюць яго прыгонных. Лучнікі на частаколе працягвалі доўгую дуэль з варварамі, мэты былі абмежаваныя тымі, якія паказвала маланка.
  
  Па гучнай камандзе Джерина привратная каманда шырока расчыніла вароты на трывалых завесах і апусціла пад'ёмны мост. Калясьніцы з грукатам ўступілі ў бой, пакідаючы за сабой брудны кильватерный след. Гучныя лаянкі Вана абарваліся на паўслове, калі ён убачыў мост. "Клянуся маёй барадой, - прабурчаў ён, - адкуль гэта ўзялося?"
  
  - Зачараваны, без сумневу. Джерин пашкадаваў, што не быў так спакойны, як казаў. Ні адзін чараўнік-загарадзь Трокме не змог бы выклікаць да жыцця гэта загавор, як і элегантныя і таленавітыя чараўнікі з Гільдыі Чарадзеяў ў сталіцы.
  
  Страла, просвистевшая ў яго над вухам, парушыла яго кароткую задуменнасць. Трокмуа выбег з сялянскай вёскі насустрач сваім людзям. Яны і не думалі спыняць рабаванні. "Эйнгус!" — крычалі яны, і "Баламунг!" - імя, якога Ліс не ведаў. Элабонцы зараўлі ў адказ: "Джерин Ліс!" Дзве банды сышліся ў крывавым сутыкненні.
  
  Злева ад калясьніцы Ліса з'явіўся севяранін з мячом у руцэ. Снег абляпіў яго доўгія рудыя валасы і залунаў вусы; шлема на ім не было. Ад яго густа пахла элем.
  
  Чытаць яго думкі было лёгка. Вану прыйшлося б извернуться, каб пусціць у ход дзіда, у Раффо былі занятыя рукі, а Джерин, які толькі што стрэліў, так і не змог выпусціць яшчэ адну стралу, перш чым клінок Трокме працяў яго. Адчуваючы сябе гульцом, гульцам у косткі з зараджанымі кубікамі, Ліс схапіў свой сякеру левай рукой. Ён ўсадзіў яго ў чэрап варвара. Трокме перакуліўся, на яго твары ўсё яшчэ было выраз абуранага здзіўлення.
  
  Ван зарагатаў. "Якая, павінна быць, рэдкая подласць - быць ляўшуном", - сказаў ён.
  
  Усё больш варвараў гналі скрадзены жывёлу, свіней, авечак і прыгонных праз бліскучы мост на сваю радзіму. У вилланов не было шанцаў супраць паўночных ваўкоў. Схаваўшыся ў сваіх хацінах ад буры і блукаючых начных зданяў, яны былі лёгкай здабычай. Некаторыя спрабавалі змагацца. Іх знявечаныя целы ляжалі каля дамоў. Серп, цэп і каса не ішлі ні ў якое параўнанне з мячом, дзідай, лукам і даспехамі шляхты Трокме, хоць іх слугі часта былі ўзброеныя крыху лепш сялян.
  
  Джерин амаль адчуў жаль, калі усадзіў стралу ў аднаго з гэтых слуг і назіраў, як той растрачвае сваё жыццё. Ён ведаў, што паўночнік без ваганняў выпатрашыў б яго.
  
  Некалькім трокмуа ўдалося запаліць паходні, нягледзячы на лівень. Яны дыміліся і шыпелі ў руках лесарубаў. Аднак з-за дажджу было практычна немагчыма асвятліць саламяныя дахі і плеценыя сцены катэджаў.
  
  Узмахнуўшы рукой і крыкнуўшы, Джерин паслаў палову сваіх калясьніц ў пагоню за злачынцамі. Яго ўласная машына была ў цэнтры вёскі, калі ён крыкнуў: "Спыніцеся!"
  
  Раффо паслухмяна замарудзіў крок. Джерин перакінуў свой калчан праз плячо. Яны з Ваном павесілі шчыты на рукі і саскочылі ў дрыгву. Раффо разгарнуў коней і накіраваўся да бяспечным сцен Лісінай крэпасці. Вершнікі на калясьніцах, не якія маюць марадзёраў, рушылі ўслед за Лісам на зямлю. Задыханыя пяхотнікі падбеглі, каб умацаваць свой лад.
  
  Трокме скокнуў на спіну барону перш, чым той паспеў намацаць апору ў гразі. Лук вылецеў у яго з рук. Двое якія змагаліся ўпалі разам. Кінжал варвара кінуўся да сэрца Джерина, але быў спынены яго кірасай. Ён ткнуў локцем у неабаронены жывот Трокме. Хлопец хмыкнуў і прыслабіў хватку.
  
  Абодва мужчыны ўскочылі на ногі. Джерин апынуўся спрытней. Ён нанёс удар нагой з развароту. Шыпастым падэшва яго сандалі знесла Трокме палову твару. З жахлівым крыкам марадзёр расцягнуўся ў глеі, яго твар ператварылася ў скрываўленую маску.
  
  Дуин Смелы прогрохотал міма на кані. Хоць яго ногі былі обхвачены вакол тулава, ён усё яшчэ разгойдваўся на голай спіне жывёлы. Паколькі ў вершніка не былі вольныя абедзве рукі, каб карыстацца лукам, і ён не мог нанесці якой-небудзь ўдар дзідай, не зачапіўшыся за хвост свайго каня, Джерин лічыў, што змагацца верхам на кані па-дурному.
  
  Але яго люты маленькі васал чапляўся за гэтую ідэю з упартасцю сабакі, зацкаваным мядзведзем. Дуин засек аднаго спалоханага Трокме сваім мячом. Калі ён замахнуўся на іншага, севяранін адхіліўся ад яго ўдару і моцна штурхнуў яго. Той з плёскатам зваліўся ў бруд. Конь ўцякла. Трокме схіліўся над сваёй распасцёртае ахвярай, калі элабонец з булавой упіўся яму ў чэрап ззаду.
  
  Ван быў у сваёй стыхіі. Ніколі яшчэ ён не быў так шчаслівы, як на полі бою, калі завываў баявую песню на мове, якога Джерин не ведаў. Яго дзіда выпило кроў аднаго вусатага варвара. З хуткасцю Пантэры ён занёс окованную бронзай дзяржальню таму, каб выбіць зубы іншаму аднаго, які думаў напасці на яго ззаду.
  
  Трэці Трокме кінуўся на яго з сякерай. Дзікі ўзмах варвара быў размашистым, як і зваротны выпад Вана. Імпульс удараў прымусіў іх сутыкнуцца грудзі ў грудзі. Ван кінуў дзіду і схапіў варвара за шыю сваім велізарным кулаком. Ён страсянуў яго, як сабака пацука. Косці хруснулі. Трокме абмяк. Вэн адкінуў яго ў бок.
  
  Джерин не падзяляў крывавай радасці свайго таварыша ад разні. Галоўнае задавальненне, якое ён атрымліваў ад забойства, заключалася ва ўсведамленні таго, што содрогающийся труп ля яго ног быў ворагам, які больш ніколі яго не патурбуе. Наколькі мог, ён трымаўся ў баку ад міжусобіц сваіх субратаў-баронаў. Ён біўся, толькі калі яго правакавалі, і быў досыць жорсткім, каб яго правакавалі, але рэдка.
  
  Да Трокмуа, аднак, ён меў халодную, жорсткую нянавісць. Спачатку яе подпитывало забойства яго бацькі і брата, але зараз помста была толькі малой часткай гэтага. Лясныя разбойнікі жылі толькі для таго, каб разбураць. Занадта часта яго памежныя ўладанні адчувалі смак гэтага разбурэння, паколькі абаранялі больш мяккія, цывілізаваныя паўднёвыя землі ад раптоўных укусаў стрэл і начнога брэху варвараў.
  
  Амаль не раздумваючы, ён нырнуў пад кінуты камень. Яшчэ адзін слізгануў па яго шаломе і напоўніў галаву кароткім дажджом зорак. Дзіда закранула яго сцягно; страла прабіла шчыт, але была адхіленая даспехам.
  
  Яго лучнікі адстрэльваліся, напаўняючы паветра смерцю. Изрыгающие кроў цела знікалі ў бруду, каб быць растоптанными як сябрамі, так і ворагамі. Трокмуа атачылі браняваных салдат Джерина, як рыклівы ваўкі мядзведзяў, але мала-памалу іх адціснулі ад вёскі да іх мосце. Іх правадыры супраціўляліся, прадпрымаючы лютыя атакі па урадлівым мужчыны і жанчыны Фокса, ламаючы яго людзей молотящими капытамі іх лясных поні, пасылаючы стралы даўжынёй у ярд скрозь кірасы ў мяккую плоць і вотруб'е рукі і галовы сваімі вялізнымі рубящими мячамі.
  
  Наперадзе іх ішоў Эйнгус. Ён кіраваў сваім кланам амаль столькі ж, колькі быў жывы Джерин, але яго цудоўныя рудыя вусы яшчэ не адраслі. Амаль такі ж высокі, як Ван, хоць і менш шырокі ў плячах, ён ганарыўся пазалочанымі даспехамі і бронзавым шлемам з грэбнем у выглядзе колы. Залатыя кольцы і вушы забітых ім людзей ўпрыгожвалі яго калясьніцу. У правай руцэ ён трымаў скрываўлены меч, у левай - галаву элабонца, які спрабаваў супрацьстаяць яму.
  
  Яго доўгі твар з вузлаватымі скуламі расплыўся ў ўхмылка, калі ён заўважыў Джерина. - Гэта ён сам, - прагыркаў ён, - прыйшоў стаць здабычай корб, як і яго бацька. Лічыш сябе мужчынам перад сваім сябрам-малпай, ці не так, хлопец? Яго элабонский быў досыць беглым, хоць і з прысмакам ўласнага мовы.
  
  Вэн крыкнуў яму ў адказ; Джерин, моўчкі, падрыхтаваўся да нападу. Эйнгус узмахнуў мячом. Яго паганяты, хударлявы чалавек у чорным, якога Ліс не ведаў, пагнаў сваіх жывёл наперад.
  
  Калясьніца набліжалася, капыты яе коней стукалі, як асуджаныя. Джерин падняў шчыт, каб адлюстраваць першы магутны ўдар Эйнгуса, калі дзіда Вана мільганула ў яго над плячом і трапіла прама ў грудзі аднаго з тых, хто нападаў поні.
  
  З жахлівым крыкам, які выдаюць толькі параненыя коні, калматы поні стаў на дыбкі, а затым упаў. Ён пацягнуў за сабой свайго таварыша па збруі. Калясьніца перакулілася і разляцелася ўшчэнт, адно кола пакацілася па зямлі ў бок, а абодва вершніка ўпалі ў гразь.
  
  Джерин пабег наперад, каб прыкончыць Эйнгуса. Трокме закурыў і кінуўся яму насустрач. "Добра, калі твой чэрап будзе вісець над маімі варотамі", - крыкнуў ён. Затым іх клінкі са звонам злучыліся, рассыпаўшы іскры, і часу на словы больш не было.
  
  Наносячы ўдары, Эйнгус рынуўся наперад, спрабуючы сьцерці свайго меншага суперніка з першага ўдару. Джерин адчайна парыраваў. Калі б які-небудзь з удараў Трокме прыйшоўся ў мэта, ён быў бы рассечаны напалам. Калі клінок Айнгуса так глыбока упіўся ў край яго шчыта, што на імгненне затрымаўся, Ліс скарыстаўся шанцам нанесці свой уласны ўдар. Эйнгус адбіў лязо ў бок кінжалам у левай руцэ; ён страціў свой скрываўлены трафей, калі калясьніца перакулілася.
  
  Варвар не стамляўся. Меч Джерина быў цяжкі ў яго руках, яго патрапаны шчыт здаваўся кавалкам свінцу на руцэ, але Эйнгус станавіўся толькі мацнейшым. У яго цякла кроў з парэзы пад падбародкам і яшчэ аднаго на руцэ, але яго атака не запавольваецца.
  
  Крах! Крах! Удар зверху разнёс шчыт Ліса ў трэскі. Наступны прабіў яго браню і прачарціў вогненную дарожку ўздоўж рэбраў. Ён застагнаў і апусціўся на адно калена.
  
  Вырашыўшы, што з ім скончана, Трокме навіс над ім, гора жаданнем знесці яму галаву. Але Джерин яшчэ не скончыў. Яго меч шугануў угору, уклаўшы ва ўдар усю сілу свайго цела. Вастрыё разарвала горла Эйнгуса. Цёмны ў змроку, яго кроў хлынула фантанам, калі ён падаў, абедзвюма рукамі дарэмна хапаючыся за шыю.
  
  Барон з цяжкасцю падняўся на ногі. Ван падышоў да яго. На яго перадплечча быў свежы парэз, але з яго булавы капалі кроў і мазгі, а твар расплыўся ва ўсмешцы. Ён размахваў акрываўленым зброяй і крычаў: "Наперад, капітан! Мы разбілі іх!"
  
  "Ты думаеш, гэта для таго, каб прайсці скрозь мяне?"
  
  Джерин ускінуў галаву. Голас трокме, здавалася, пачуўся побач з ім, але адзіным северянином ў радыусе пяцідзесяці ярдаў быў худы кіроўца Эйнгуса. На ім не было даспехаў пад прамоклым вопраткай і пры ім не было зброі, але ён крочыў наперад з упэўненасцю напаўбога.
  
  - Адыдзі ў бок, дурань, - сказаў Джерин. - У мяне кішка тонкая забіваць бяззбройнага чалавека.
  
  - Тады ні аб чым не хвалюйся, дарагі паўднёвец, таму што я буду прычынай тваёй смерці, а зусім не наадварот. - Трэснула маланка, і Джерин мімаходам убачыў бледную скуру паўночнік, туга нацягнутую на чэрап і сківіцу. Вочы хлопца, як у коткі, адлюстравалі святло зялёнай выбліскам.
  
  Ён падняў рукі і пачаў спяваць. Палілася заклік, гучны і гартанны. Кроў застыла ў жылах Джерина, калі ён даведаўся прасякнутую магіяй гаворка спячых рачных далін старажытнай Киззуватны. Ён ведаў гэтую мову і ведаў, што яму не месца ў роце чванливого ляснога жыхара.
  
  Трокме апусціў рукі, ўскрыкнуўшы: "Этрог, аб Лухузантийяс!"
  
  Перад ім паўстаў жах з апраметнай прывіднага усходу. Яго ногі, тулава і галава былі чалавечымі, твар нават змрочна прыгожым: смуглы, з кручкаватым носам і ганарлівае, барада ниспадала павойнымі валасамі на шырокую грудзі. Але яго рукі былі щелкающими сківіцамі жахлівага скарпіёна. Суставчатый хвост скарпіёна рос з падставы хрыбетніка, на кончыку праблісквала джала. З ровам, які павінен быў зыходзіць з горла быка, дэман Лухузантийяс скокнуў на Джерина і Вана.
  
  Гэта быў кашмарны бой. Будучы на нагах хутчэй за любога чалавека, дэман выкарыстаў свой хвост як жывое дзіда. Джала пранеслася міма асобы Джерина, так блізка, што ён адчуў з'едлівы пах яду. Яно прочертило бліскучую паласу на гарсэце Вана. Гэтыя жудасныя кіпцюры разарвалі шчыт чужака ў шматкі. Толькі скачок назад выратаваў яго руку.
  
  Яны з Джерином наносілі ўдар за ўдарам, але дэман не здаваўся, хоць з мноства ран цадзілася цёмны ихор, а адзін кіпцюр быў адцяты. Толькі пасля таго, як Ван з сілай, народжанай агідай, размозжил яму чэрап і твар у крывавае месіва шалёнымі ўдарамі сваёй булавы, ён упаў. Нават тады яно корчилось і білася ў дрыгве, усё яшчэ шукаючы сваіх ворагаў.
  
  Джерин зрабіў доўгі, перарывісты ўдых. - А цяпер, чараўнік, - проскрежетал ён, - далучайся да свайго д'яблу ў вогненнай яме, якая яго спарадзіла.
  
  Трокме адышоў крокаў на дваццаць ці каля таго ад Ліса. Яго смех — нячысты смяшок, які царапнул Джерина па нервах, — ясна паказаў адсутнасць у яго страху. - Вы моцны чалавек, лорд Джерин Ліс, — пагарду, якое ён уклаў у гэтыя словы, уязвило, — і гэты дзень належыць вам. Але мы сустрэнемся зноў; так, сапраўды сустрэнемся. Маё імя, лорд Джерин, Баламунг. Запомні добра, таму што ты чуў гэта ўжо двойчы, і пачуеш яшчэ раз.
  
  - Двойчы? Джерин толькі прашаптаў гэта, але Баламунг пачуў.
  
  - Ты нават не памятаеш, так? Ну, прайшло тры гады, і я адправіўся на поўдзень, маючы намер заняцца чараўніцтвам. Ты прымусіў мяне спаць у стайні, з смярдзючымі коньмі і ўсім астатнім, таму што нейкі таўстун з поўдня і яго хеўра сутэнёраў запоўнілі замак да адмовы, як ты сказаў. Калі ў наступны раз мне давядзецца начаваць у Лисьем Замку — а гэта будзе хутка, — я не буду спаць у стайні.
  
  "Такім чынам, я ехаў на поўдзень, провонявший конскім гноем, і ў горадзе Элабон Калегія Чарадзеяў паказала мне толькі іх заднія часткі. Яны назвалі мяне сэвиджем, і гэта мне ў твар, заўважце! Пасля вас ім прыйдзецца заплаціць сваю цану.
  
  - Таму што, бачыце, я гэтага не рабіў. Я блукаў па пустынях і горах і вучыўся ў чарнакніжнікаў, сядых пустэльнікаў і косоглазых пісцоў, якім было напляваць на акцэнт рантиса, пакуль ён выконваў іх загады. І ў пячоры, закінутай у снягах Высокага Кирса, далёка над адным з перавалаў, перакрытых Імперыяй, я знайшоў тое, што навучыўся шукаць: Кнігу Шабет-Шыры, караля-чараўніка Киззуватны, даўным-даўно.
  
  - Ён сам памёр там. Калі я забраў Кнігу з яго мёртвых пальцаў, ён ператварыўся ў воблачка дыму і знік. І сёння Кніга мая, а заўтра паўночныя зямлі — і пасля гэтага свет ужо не так вялікі!"
  
  - Ты хлусіш, - сказаў Джерин. - Усё, што ў цябе будзе, - гэта безназоўная магіла, дзе няма каму суцешыць тваю цень.
  
  Баламунг зноў засмяяўся. Цяпер яго вочы палалі чырвоным, уласным агнём. "Ты памыляешся, бо зоркі кажуць мне, што ніякая магіла ніколі не ўтрымае мяне. Яны таксама распавядаюць мне больш, таму што паказваюць мне вароты тваёй каштоўнай крэпасці, разбітыя ўшчэнт, і гэта праз два абароту чортавай другі месяца.
  
  - Ты хлусіш, - зноў зароў Джерин. Ён пабег наперад, не звяртаючы ўвагі на боль, пронзавшую яго рану. Баламунг стаяў, назіраючы за ім, упёршы рукі ў бакі. Ліс падняў свой клінок. Баламунг быў нерухомы, нават калі лязо з шыпеннем рассекло яго ад макаўкі да грудзіны.
  
  Ўдар сустрэў пусты паветра — нібы раптам згаслы агеньчык свечкі, чараўнік знік. Джерин пахіснуўся і ледзь не ўпаў. Здзеклівы смех Баламунга яшчэ доўга звінеў у яго вушах, затым і ён заціх. "Бацька Дьяус наверсе!" - зноў сказаў узрушаны Ліс.
  
  Ван прамармытаў лаянка на незнаёмай мове. - Што ж, капітан, - сказаў ён, - вось і ваш вядзьмак.
  
  Джерин не стаў спрачацца.
  
  Трокмуа, здавалася, страцілі самавалоданне, калі вядзьмак знік. Яны несліся па мосце Баламунга ўсё хутчэй і хутчэй, іх крокі бясшумна ступалі па яго туманнай паверхні. Толькі рыклівы ар'ергард стрымліваў людзей Джерина. Гэтыя воіны адзін за іншым выслізгвалі ў бяспечнае месца. З гартанным ровам трыумфу элабонцы рынуліся за імі.
  
  Падобна прывіду, сотканному з клубком дыму, мост знік. Салдаты крычалі, апускаючыся ў пенящийся Ниффет, бронза, якую яны насілі для бяспекі, цягнула іх насустрач воднай гібелі. На беразе людзі з апантанай паспешнасцю здымалі даспехі і кідаліся ў ваду, каб выратаваць сваіх таварышаў. Издевающийся Трокмуа на паўночным беразе страляў, як у ахвяр, так і ратавальнікаў.
  
  Спатрэбілася двое мужчын, каб выратаваць Дуина. Як заўсёды імпульсіўны, ён быў далей за ўсіх па мосце, калі той выпарыўся, і не ўмеў плаваць. Нейкім чынам яму ўдалося ўтрымацца на плаву, пакуль да яго не дабраўся першы выратавальнік, але яго хватка была такой адчайнай, што ён і яго патэнцыйны збаўца абодва патанулі б, калі б побач не было іншага плыўца. Яшчэ некалькіх чалавек таксама выцягнулі, але пастка Баламунга забрала больш тузіна жыццяў.
  
  Плёскат вады ніжэй па плыні прымусіў Джерина абярнуцца. Самаўпэўнены, як рачны бажок, Мядзведзь Драг выйшаў з вады, падкручваючы сваю доўгую бараду, як сялянская дзеўка свае мужчынскія штаны. Неверагодна, але на яго грудзях усё яшчэ паблісквалі даспехі.
  
  Калі хто і мог перажыць такое падзенне, падумаў Джерин, так гэта Драг. Ён быў моцны, як бык, і яму не хапала ўяўлення, каб дазволіць чаго-небудзь напалохаць сябе. - Агідна, - прогрохотал ён голасам, падобным на што падалі дрэвы. Магчыма, ён казаў пра надвор'е.
  
  - Ага, - разгублена прамармытаў Джерин. У той момант, калі мост растаў, дождж спыніўся. Бледны, цьмяны Нотос, близящийся да поўні, мігцеў на раптам абсыпаным зоркамі небе, у той час як румяны Эллеб, які цяпер набліжаўся да трэцяй чвэрці, толькі пачынаў хіліцца да захаду. Дзве іншыя месяца, залаты Матх і хутка які рухаецца Тиваз, былі амаль новымі і, такім чынам, нябачнымі.
  
  Падганяючы падвоеную жменьку разбэрсаных палонных, большасць з якіх былі параненыя, стомленая армія паплялася назад у крэпасць. У вёсцы іх сустрэлі слугі Джерина. Яны выкрыквалі словы падзякі за выратаванне іх ўраджаю, або большай яго часткі. Іх дыялект быў такім вясковым, што нават Джерину, які чуў яго з нараджэння, было цяжка зразумець.
  
  Джерин загадаў зарэзаць дзесяць быкоў, а абгорнутыя тлушчам сцегнавыя косткі ўскласці на алтары Дьяуса і бога вайны Дейноса, якія стаялі ў яго вялікай зале. Пакінутае мяса знікла сярод яго людзей. Каб запіць яго, адкрывалі і спусташалі бочачку за бочачкай гладкага, пенящегося элю і салодкай медавухі. Мужчыны, у якіх бойка выклікала іншае жаданне, гналі сялянскіх дзяўчат і служанак, многія з якіх аддавалі перавагу быць тымі, якія церпяць пераслед целомудрию.
  
  Спачатку барон не далучыўся да весялосці. Ён прыклаў мазь з мёду, свінога сала і звязальных траў да сваёй ране (на шчасце, неглыбокай) і паморшчыўся ад укусу. Затым ён загадаў перавязаць самага яркага на выгляд палоннага, высокага балеснага светлавалосага варвара, прижимавшего левую руку да разарваным правага пляча, і адвесці ў кладоўку. Пакуль двое салдат стаялі побач з аголенымі мячамі, Джерин чысціў пазногці кінжалам, віселі ў яго на поясе. Ён нічога не сказаў.
  
  Цішыня занепакоіла Трокме, які закруціўся. - Чаго ты ад мяне хочаш? нарэшце ён выпаліў: - Я Клиат, сын Айлеха, належу да высакароднай дому, у якім больш пакаленняў, чым у мяне на руках, і ты ўвогуле не маеш права звяртацца са мной як з якім-то нізкім разбойнікам.
  
  - Якое ты маеш права, - мякка спытаў Джерин, - рабаваць і паліць маю зямлю і забіваць маіх людзей? Я мог бы садраць шкуру з твайго трупа палоскамі шырынёй у цаля і аддаць яе на з'ядзенне маім сабакам, пакуль тое, што ад цябе засталося, глядзела, і ніхто не змог бы сказаць, што я не меў на гэта права. Падзякуй сваіх багоў, што Вольфар не злавіў цябе; ён бы зрабіў гэта. Але скажы мне тое, што мне трэба ведаць, і я вызвалю цябе. У адваротным выпадку, — яго позірк кінуўся да двух суровым мужчынам побач з ім, — я выйду праз гэтую дзверы і больш не буду задаваць пытанняў.
  
  Адзін вачэй Клиата быў заплыўшым і закрытым. Іншы ўтаропіўся на Ліса. - У любым выпадку, што перашкодзіць табе зрабіць гэта, калі я загавару?
  
  Джерин паціснуў плячыма. - Я валодаў гэтым замкам амаль восем гадоў. Людзі па абодва бакі Ниффет ведаюць, чаго варта маё слова. І на гэты конт у вас ёсць слова: другога шанцу ў вас не будзе ".
  
  Клиат вывучаў яго. Трокме зрабіў выгляд, што збіраецца пацерці падбародак, але паморшчыўся ад болю і спыніўся. Ён уздыхнуў. - Тады што ты пра мяне ведаеш?
  
  - Скажы мне вось што: што ты ведаеш пра чернокнижнике ў чорнай мантыі, які называе сябе Баламунгом?
  
  "Ох, гэты керн? Да гэтага рэйду я мала меў з ім справы, ды і хацеў яшчэ менш. Нядобра для любога чалавека мець справу з чараўніком, кажу я, нягледзячы на ўсю здабычу, якую ён прыносіць. У перамозе над околдованными ворагамі няма ніякай славы, гэтак жа як і ў тым, каб перарэзаць горла свінні, да таго ж звязанай. Але тыя, хто ідзе з Баламунгом, тлусцеюць, а тыя нешматлікія, хто супрацьстаіць яму, паміраюць, і не такімі прыемнымі спосабамі, як сдирание з іх шкуры. Я ўспомніў аб адным хлопцу — пуир уайте!—які не павольней, чым чхнуць, быў нічым іншым, як кучай звівістымі, слізкіх чарвякоў — і ад яго зыходзіла смурод!
  
  "Прайшло амаль паўтара года з таго часу, як чараўнік омадхаун прыйшоў да нас, і, нягледзячы на тое, што мы цяпер сябры з кланам Брикриу і зладзеявата Мериасека, я ўсё яшчэ сумую па тых днях, калі чалавек мог адсекчы галаву, не пытаючыся дазволу ў маленькага высахлага лайна накшталт Баламунга. Ён і яго талісман, які выклікае сабачае шаленства! Трокме плюнуў на утрамбаванай земляны падлогу.
  
  - Талісман? - Падказаў Джерин.
  
  - Ды. Я бачыў гэта ўласнымі вачыма. Яна квадратная, магчыма, даўжынёй з маё перадплечча і такой жа шырыні, але, як вы разумееце, не такая тоўстая, і адкрываецца удвая шырэй. І калі ён хацеў каго-небудзь зачараваць або што-небудзь начараваць, талісман загараўся амаль як факел. Я бачыў гэта ўласнымі вачыма, - паўтарыў Клиат.
  
  "Ты ўмееш чытаць?" - спытаў барон.
  
  - Няма, і пісаць я не ўмею больш, чым лётаць. Навошта, у імя багоў, табе гэта ведаць?
  
  - Не бяры ў галаву, - сказаў Джерин. "Цяпер я ведаю дастаткова". Больш, чым я хачу, дадаў ён пра сябе: кланы Брикриу і Мериасека варагавалі з часоў іх дзядоў.
  
  Ліс кінуў свой маленькі нож варвару, які засунуў яго за халяву аднаго з сваіх высокіх ботаў з сырамятны скуры. Джерин правёў яго праз галоўны зала, не звяртаючы ўвагі на погляды сваіх васалаў. Ён загадаў сваім спалоханым брамнікам выпусціць Клиата і сказаў яму: "Як ты праедзеш праз раку - твая справа, але з гэтым клінком, магчыма, цябе не проста хто мае слугі".
  
  Ззяючы добрым вокам, Клиат працягнуў левую руку. "Простая зашпілька, але я ганаруся тым, што зрабіў яе. Ох, якім членам клана ты быў бы".
  
  Джерин паціснуў працягнутую руку, але паківаў галавой. - Не, я лепш буду жыць на сваёй зямлі, чым адбяруць зямлю ў суседа. А цяпер ідзі, пакуль я не падумаў аб непрыемнасцях, якія навлекаю на сябе, адпускаючы цябе.
  
  Калі севяранін спускаўся з невысокага пагорка, Джерин ўжо накіроўваўся назад у вялікі зала, нахмурыўшыся. Сапраўды, Дейнос ганяў сваіх жудасных баявых сабак па паўночным лясах, і барон быў той дзічынай, якую яны шукалі.
  
  Аднак пасля таго, як ён асушыў пяць ці шэсць кубкаў, усё стала выглядаць больш вясёлкава. Ён, хістаючыся, падняўся па лесвіцы ў свой пакой, абдымаючы за талію адну з сваіх служанак. Але нават калі пазней ён абхапіў далонямі яе мяккія грудзі, частка яго розуму бачыла Лісіны замак у задымленых руінах, агонь і смерць ўздоўж усёй мяжы.
  
  II
  
  Ён прачнуўся дзе-то пасля полудня. Мяркуючы па шуму, доносившемуся знізу, разгул так і не спыніўся. "Верагодна, на сценах таксама нікога не было", - з агідай падумаў ён; калі б Баламунг падняў сваіх людзей на другую атаку, ён трымаў бы Фокса ў сваіх руках.
  
  Дзяўчына ўжо сышла. Джерин апрануўся і спусціўся у вялікую залу, шукаючы паўтузіна сваіх вядучых васалаў. Ён выявіў, што Ван і Ралан-Знішчальнік Дзікоў ўсё яшчэ абмяркоўваюць бітву, малюючы лініі на стале ліпкім мёдам. У Фандора Талстога таксама быў кубак з медавухай, але ён піў з яго. Гэта было яго звычайным заняткам; пра гэта сведчылі яго чырвоны нос і жахлівыя здольнасці. Драг спаў на падлозе, загарнуўшыся ў футра. Побач з ім хроп сын Симрин Видин. Дуина нідзе не было відаць.
  
  Ліс разбудзіў Симрин і Драг і пацягнуў сваіх памочнікаў ўверх па лесвіцы ў бібліятэку. Бурчаў, яны знайшлі месца вакол цэнтральнага стала. Яны з падазрэннем ўтаропіліся на паліцы, заставленные акуратна раскладзенымі па паліцах скруткамі і кодэксамі, пераплеценымі ў скуру і сусальнае золата. Большасць з іх былі такімі ж непісьменнымі, як Клиат, і лічылі чытанне прытворствам, але Джерин быў досыць ўмелым чалавекам, каб дазволіць ім не звяртаць увагі на яго эксцэнтрычнасць. І ўсё ж кнігі і цішыня трохі выклікалі ім поўнае глыбокай пашаны трапятанне. Барону гэта спатрэбіцца сёння.
  
  Ён пачухаў барадаты падбародак і ўспомніў, у які жах ўсе прыйшлі, калі пасля забойства яго бацькі ён вярнуўся з паўднёвых зямель чыста паголеным. Бацька Дуина, суровы стары Борбето Змрочны, кіраваў баронством да яго вяртання. Убачыўшы Джерина, ён зароў: "Сын Дарена - гэта што, хахаль?" Джерин толькі ўхмыльнуўся і адказаў: "Спытай сваю дачку"; выбухі смеху прыцягнулі да яго яго васалаў.
  
  Увайшоў Дуин, усё яшчэ возясь з бриджами. Яго віталі похабные смяшкі. - Лягчэй трымацца на дзяўчыне, чым на коні, ці не так? - спытаў Фандор.
  
  - Так і ёсць, і да таго ж яшчэ весялей, - крыва ўсміхнуўся Дуин, відавочна ані не пацярпелы ад свайго апускання. Ён павярнуўся да Джерину і адлюстраваў прывітанне. "Што ў цябе ў галаве, госпадзе?"
  
  - Сярод іншага, - суха сказаў Джерин, - мост, на якім ты ледзь не загінуў.
  
  "Я называю гэта зусім жудасным", - прамармытаў Ралан. Ён гаварыў хрыпла, таму што на яго рассечанай губы было тры шва, якія ўтрымліваюць яе закрытай. Высокі, дужы і цёмнавалосы, ён даволі ўмела кіраваў сваім маёнткам, адважна змагаўся і ніколі не дазваляў новай думкі трывожыць яго розум.
  
  "Што тычыцца мяне, то я не ў ладах з чараўнікамі", - справядліва заявіў Драг. Ён чхнуў. "Чорт! Я прастудзіўся". Ён працягнуў: "Такога целе нельга давяраць. Насы заўсёды ў завитке, думаюць, што яны лепш простых людзей".
  
  "Памятай, дзе ты знаходзішся, дурань", - прашыпеў сын Симрин Видин.
  
  "Вядома, я не хацеў вас пакрыўдзіць, лорд", - паспешліва сказаў Драг.
  
  - Вядома. Джерин ўздыхнуў. - А цяпер дазволь мне расказаць табе, што я даведаўся мінулай ноччу. Асобы яго людзей станавіліся сур'ёзнымі па меры таго, як аповяд разгортваўся, і, калі ён скончыў, запанавала маўчанне.
  
  Дуин парушыў яго. Нароўні з яго каштанавымі валасамі, яго запальчывы характар казаў аб крыві трокме. Цяпер ён стукнуў кулаком па стале і закрычаў: "Чума на чараўніцтва! З гэтым можна зрабіць толькі адно. Мы павінны ўдарыць па сукиному сыну, перш чым ён зможа ударыць па нас зноў, на гэты раз усімі паўночнікамі, а не толькі кланам Эйнгуса.
  
  Па стале прабег адабральны гул. Джерин паківаў галавой. Гэта было тое, чаго ён павінен быў перашкодзіць любой цаной. - Няма нічога, чаго б я хацеў больш, - схлусіў ён, - але гэта не падыходзіць. На яго роднай зямлі іх маг раздушыў бы нас, як кучу насякомых. Але, мяркуючы па тым, што сказаў хвалько, у нас ёсць трохі часу. Што я б з радасцю зрабіў, так гэта адправіўся на поўдзень, у сталіцу, і наняў чарнакніжніка з Тамтэйшай Калегіі чарадзеяў, каб мы маглі змагацца з магіяй магіяй. Мне не падабаецца пакідаць Лісіную крэпасць пад сякерай, але гэта мая задача, паколькі ў мяне ўсё яшчэ ёсць сувязі ў паўднёвых землях. Мы зможам разабрацца з Баламунгом належным чынам, як толькі я вярнуся.
  
  "Мне здаецца, што гэта дурная задума, спадар", - сказаў Дуин, як заўсёды, прамалінейна. "Што нам цяпер трэба, дык гэта добры, моцны ўдар —"
  
  - Дуин, калі ты хочаш пазмагацца з гэтым чараўніком без яго за спіной, то ты дурань. Калі б табе прыйшлося браць крэпасць з камнеметом над варотамі, ты б знайшоў свайго ўласнага камнемета, ці не так?
  
  "Мяркую, што так", - сказаў Дуин. Яго тон быў панурым, але за сталом заківалі. Джерин адчуў палёгку. Ён падыходзіў да самай складанай часткі. Калі крыху пашанцуе, ён зможа праслізнуць міма іх перш, чым яны заўважаць.
  
  "Дужы хлопец!" - сказаў ён і нязмушана працягнуў: "Вану спатрэбіцца твая дапамога тут, пакуль мяне не будзе. Калі ён галоўны, нішто не можа пайсці наперакасяк".
  
  Гэта не спрацавала. Нават Фандор і Симрин, якія да гэтага часу утыкались насамі ў свае шклянкі, вскинули галавы. — Прашу прабачэння, мілорд, - няўпэўнена пачаў Ралан, і Джерин падрыхтаваўся да непадпарадкавання. Гэта адбылося досыць хутка: "Багі ведаюць, што Ван Моцная Рука не раз даказваў, што ён мужчына, а таксама верны васал. Але, нягледзячы на ўсё гэта, ён чужаземец і не валодае зямлёй у акрузе, паколькі гасцюе ў вас. Было б зусім непрыстойна для нас, чые сем'і валодалі нашымі маёнткамі на працягу пакаленняў, падпарадкоўвацца яго загадам.
  
  Джерин падрыхтаваўся да выбуху. Перш чым ён выпусціў яго, ён убачыў, што ўсе бароны згодна заківалі. Ён злавіў погляд Вана; чужаземец паціснуў плячыма. Пакаштаваўшы жоўці, Ліс саступіў з усёй грацыяй, на якую быў здольны. - Калі ты так хочаш, хай будзе так. Ван, тады, можа быць, ты паедзеш са мной?
  
  "Было б так, капітан", - сказаў Ван, як ніколі набліжаючыся да цяперашняга феадальнаму тытулу Джерина. - Я ніколі не быў на поўдзень ад Кирса, але досыць шмат чуў аб сталіцы Элабона, каб захацець яе ўбачыць.
  
  - Выдатна, - сказаў Джерин. - Дуин, у цябе тут самы высокі аўтарытэт. Як ты думаеш, ці зможаш утрымаць справы на плаву, пакуль мяне не будзе?
  
  - Так, ці памру, спрабуючы гэта зрабіць.
  
  Джерин баяўся апошняга, але проста сказаў: "Добра!" - і прашаптаў малітву сабе пад нос. Дуин быў больш чым адважны і недурны, але яму не хапала здаровага сэнсу.
  
  Драг і Ралан вырашылі самі застацца ў Лісінай крэпасці, а абарону сваіх замкаў даверыць войскам васалаў, якія яны адправяць дадому; Джерин мог спадзявацца, што яны змогуць стрымаць Дуина. Пасля таго, як іншыя яго васалы сышлі, ён выдаткаваў пару гадзін, даючы Дуину інструкцыі па верагодным пытаннях, па пытаннях магчымым і па столькім пытаннях немагчымым, колькі мог уявіць яго пладавіты розум. Ён скончыў: "Дзеля Даяуса, пашліце вестку па дарозе на Заходнюю мяжу і Імператарскага тракце. Памежныя бароны павінны ведаць пра гэта, каб яны маглі падрыхтавацца да шторму".
  
  - Нават Вольфар?
  
  "Паколькі яго валодання мяжуюць з маімі, навіны ўсё роўна павінны праходзіць праз яго. Але так здарылася, што смоўж выйшаў пагуляць, і яго чалавек Шыльда, хоць і не адчувае да мяне любові, не стане забіваць пасыльнага дзеля забавы. Акрамя таго, вы маглі б зрабіць сёе-тое горай, чым прывесці сюды Сиглореля; ён валодае большай сілай, чым любы элабонский чараўнік на поўнач ад Кирса, нават калі ён празмерна любіць эль. Апошняе, што я чуў, ён быў у замку Хована, сына Хагопа, на ўсход адсюль, спрабаваў вылечыць гемарой ў Хована.
  
  Дуин кіўнуў, спадзеючыся на мудрасць. Ён здзівіў Джерина, прапанаваўшы сваё ўласнае прапанова: "Калі ты абавязаны давесці да канца гэты чароўны план, лорд, чаму б табе не адправіцца ў Айкос і не папрасіць савета ў Сивиллы?"
  
  - Ведаеш, нядрэнная думка, - задуменна вымавіў Джерин. - Я ўжо рабіў гэты шлях аднойчы, і гэта будзе каштаваць мне ўсяго толькі дадатковага дня або каля таго.
  
  
  * * *
  
  
  На наступны дзень ён вырашыў — не ў першы раз, — што змешваць эль з медавухай - дрэнная ідэя. Прахладны, падбадзёрлівы паветра ранняга раніцы асядаў у лёгкіх, як асадак. Бок зацякаючы і хварэў. У яго разбалелася галава. Рыпанні і постанывания лёгкай падводы і раўнамерны стук капытоў па каменным палатна дарогі - гукі, якія ён звычайна не заўважаў, - гучна аддаваліся ў ягоных вушах. Сонца, здавалася, вылучала яго ўсімі сваімі промнямі.
  
  Горш за ўсё было тое, што Ван не спаў і на ўсю моц спяваў. Трымаючыся за пульсавалую галаву, Джерин спытаў: "Ты не ведаеш якіх-небудзь ціхіх мелодый?"
  
  "Так, некалькі з іх", - адказаў Ван і вярнуўся да сваёй перапыненай песеньцы.
  
  Джерин разважаў аб смерці і іншых асалодах. Нарэшце песня падышла да канца. "Я дзякую цябе", - сказаў ён.
  
  - Роўным лікам нічога, капітан. - Ван нахмурыўся, затым працягнуў: - Думаю, учора я быў занадта па-чартоўску стомлены, каб надаваць таго, што вы казалі, столькі ўвагі, колькі трэба было б. Чаму для Баламунга так подла ўчапіцца кіпцюрамі ў кнігу Шабет-Абсягу?
  
  Ліс быў рады пагаварыць, хоць бы для таго, каб прытупіць вастрыню свайго ўласнага турботы. - Даўным-даўно Шабет-Шыры быў найвялікшым чараўніком Киззуватны: зямлі, дзе зарадзілася ўсе чараўніцтва і дзе яно квітнее і па гэты дзень. Кажуць, ён быў першым, хто раскрыў законы, якія ляжаць у аснове іх магіі, і выклаў іх у пісьмовым выглядзе, каб навучаць сваіх вучняў.
  
  "Дык вось, гэта не можа быць тая кніга, якой выхваляўся Баламунг, ці не так?"
  
  - Няма. На самай справе, у мяне самога ёсць копія гэтага. Як і ва ўсіх, хто калі-небудзь захапляўся магіяй. Гэта кніга не загавораў, а прынцыпаў, па якім яны вымаўляюцца. Але, выкарыстоўваючы гэтыя прынцыпы, Шабет-Шыры тварыла больш магутнае чернокнижие, чым усё, што з тых часоў бачыў гэты бедны содрогающийся свет. Ён зрабіў сябе не толькі чараўніком, але і каралём, і вёў столькі войнаў, што ў яго не хапала людзей, па меншай меры, так абвяшчае гісторыя. Такім чынам, ён захаваў сваё праўленне, заклікаючы дэманаў змагацца за яго, і многімі іншымі такімі выкрутамі. Падумай, у якім замяшанні была б армія, считавшая сябе ў бяспецы за ручаём, калі б ён затапіў іх лагер або ператварыўся ў крывавую бойню - або калі б людзі Шабет-Шыры кінуліся ў атаку па мосце, падобнага таму, які Баламунг выкарыстаў супраць нас.
  
  - Зьбянтэжаны - ледзь падыходнае слова, капітан.
  
  - Мяркую, што няма. Шабет-Шыры таксама запісаў усе свае самыя страшныя загаворы, але ў кнізе, якую нікому не паказваў. Кажуць, ён зрабіў гэта дзеля свайго сына, але, нягледзячы на ўсе яго чараўніцтва, у рэшце рэшт пацярпеў паразу: усе астатнія чараўнікі і маршалы Киззуватны аб'ядналіся супраць яго, каб ён не кіраваў усім светам. Яго сын быў забіты пры разграбленні яго апошняй цытадэлі, Шаушки...
  
  - Шаушка Пракляты? Гэта быў ён? Я бачыў гэта ўласнымі вачыма. Ён размешчаны на крайнім поўначы Киззуватны, на краі раўнін Шанда, і жыхары раўнін паказалі мне яго здалёку: суровы, цёмны і мёртвы. Там нічога не расце і па гэты дзень, нават праз колькі гадоў?
  
  Джерин здрыгануўся. - Дзве тысячы, калі браць у дзень. Але пераможцы так і не знайшлі цела Шабет-Шыры, як і яго кнігу, і чараўнікі шукалі яе з таго дня і па сёння. Легенды абвяшчаюць, што некаторыя з яе старонак зробленыя з чалавечай скуры. Яна свеціцца уласным святлом, калі яе гаспадар выкарыстоўвае яе. Барон паківаў галавой. "Клиат бачыў гэта, цалкам упэўнены".
  
  "Добры хлопец, гэты Шабет-Шыры, і я думаю, ён ганарыўся б тым, у каго цяпер ёсць яго Кніга. Хоць, падобна, усе жыхары Киззуватны любяць кроў, - сказаў Ван. - Аднойчы, калі я падарожнічаў з качэўнікамі— - Джерин так і не даведаўся пра киззуватнанском фургоне, з якім сутыкнуўся, таму што ў гэты момант з-за дубоў, што раслі побач амаль на адлегласці палёту стралы ад дарогі, вылецелі два імчаць цела.
  
  Адзін з іх быў аленем, горда опустившим галаву і ўцякаючых. Але не паспеў ён зрабіць і трох скачкоў, як рудавата-карычневая лавіна абрынулася на яго ззаду і паваліў на траву. Велізарныя вострыя іклы ўпіліся ў яго горла, раз, другі. Хлынула кроў і запаволілася; капыты аленя забарабанили па зямлі і замерлі.
  
  Схіліўшыся над сваёй здабычай, длиннозубый папераджальна зароў на падарожнікаў. Ён падціснуў кароткія заднія лапы пад жывот і пачаў есці. Яго кароткі хвост затрымцеў у абсурдным захапленні, калі ён адрываў кавалкі мяса ад тушы аленя. Калі людзі спыніліся, каб паглядзець, ён глуха зароў і пацягнуў сваю здабычу пад прыкрыццё лесу.
  
  Ван быў за тое, каб зноў змыць яго, але Джерин запярэчыў; як і на зубра-валацугу, на длиннозубов лепш за ўсё паляваць групамі больш двух чалавек. Даволі незадаволены, Ван адклаў дзіда. - Часам, Джерин, - сказаў ён, - ты пазбаўляеш жыццё ўсяго самага цікавага.
  
  Ліс не адказаў. Яго змрочны настрой паступова рассейвалася па меры таго, як сонца падымалася ўсё вышэй у небе. Ён азіраўся па баках з немалой гонарам, паколькі зямлі, якімі ён кіраваў, былі багатымі. І, падумаў ён, багацце, якое яны зарабілі, засталося пры іх.
  
  Зямлі паміж Кирсами і Ниффет прыцягвалі імперыю Элабон сваёй меддзю і волавам, а таксама служылі буферам паміж яе цэнтрам і паўночнымі дзікунамі. Аднак пасля таго, як іх схапілі, яны былі прадастаўлены ў асноўным самім сабе.
  
  Ні меры збожжа, ні фунта волава Элабон не ўзяў ні з зямель Джерина, ні з зямель любога іншага прыгранічнага лорда. Памежны вартавы Поўначы, сын Каруса Бео, трымаў свой цацачны гарнізон у Кассате пад шатамі кирсов. Пакуль памежнікі трымалі трокмуа на адлегласці, Імперыя дазваляла ім карыстацца свабодай.
  
  Рух на вялікай дарозе паблізу Ниффет было невялікім. Адзіным падарожнікам, якога Джерин і Ван сустрэлі ў першы дзень, быў вандроўны гандляр. Худы, пануры чалавек, ён сур'ёзна кіўнуў і накіраваўся на поўнач. На яго плячы сядзеў ситцевый кот з рознакаляровымі вачыма і адзіным вухам. Ён злосна ўтаропіўся на Джерина, калі яны праходзілі міма.
  
  Калі пачало змяркацца, барон прынёс пару курэй ад фермера, які жыў ля дарогі. Ван паківаў галавой, назіраючы, як яго сябар таргуецца з селянінам. "Чаму б проста не ўзяць тое, што табе трэба, як любому лорду?" спытаў ён. "У рэшце рэшт, керн - твой падданы".
  
  - Дакладна, але ён не мой раб. Барон, які звяртаецца са сваімі прыгоннымі як з вьючными жывеламі, убачыць, як яго замак абрынецца з ног пры першым неўраджай. Так трэба і яму, дурню.
  
  Пасля таго як яны спыніліся на вечар, Джерин згарнуў шыю курыцы і зліў яе кроў у карыта, выкапаную ім ў урадлівай чорнай глебе. "Гэта павінна задаволіць усіх бадзяжных духаў", - сказаў ён, ощипывая і трыбушачы птушку і чапляючы яе на круціў, каб падсмажыць на вогнішчы.
  
  "Любы, хто не захацеў бы замест гэтага выпіць нашай крыві", - сказаў Ван. - Капітан, там, на раўнінах Шанда, у зданяў сапраўдныя іклы, і яны не саромеюцца вартавых вогнішчаў. Толькі чары, якія накладваюць шаманы качэўнікаў, могуць утрымаць іх на адлегласці - а часам і не такія, калі большасць лун цёмныя. Дрэннае месца."
  
  Джерин паверыў яму. Любая зямля, якая выклікала падазрэнні ў яго ўпартага таварыша, гучала як добрае месца, якога лепш пазбягаць.
  
  Яны цягнулі жэрабя для першай вахты. Праз некалькі секунд Ван ўжо скруціўся абаранкам у сваім спальным мяшку і хроп, як навальнічная хмара. Джерин назіраў, як Тиваз і Мэт, абодва тонкіх паўмесяца, амаль губляюцца ў пологе змяркання, ідуць за сонцам, опускающимся да гарызонту. Калі яны апусціліся, падняўся поўны Нотос. У яго слабым сероватом святле палі і лясы здаваліся ледзь адрознымі загадкамі. Маленькія начныя стварэння шчабяталі і гулі. Джерин дазволіў агню згаснуць, і з'явіліся прывіды.
  
  Як заўсёды, вачэй адмаўляўся ўлоўліваць іх абрысы, знікаючы перш, чым іх можна было даведацца. Яны раіліся вакол лужыны крыві, як вялізныя мухі-здыхлятнікі. Іх гудзенне запоўнілі розум Джерина. Некаторыя крычалі на мовах настолькі старажытных, што самі іх назвы былі згубленыя. Іншых ён амаль разумеў, але сапраўдных слоў не было чуваць, толькі шум, страты і стогны.
  
  Ліс ведаў, што калі ён паспрабуе схапіць адну з пырхалі навокал фігур, яна выслізне ў яго з пальцаў, як туман, таму што мерцвякі захоўвалі толькі бледны падабенства жыцця. Удзячныя за дар крыві, яны спрабавалі пазбавіць яго ад яе так, як лічылі патрэбным, але толькі шум, падобны парывам ветру, напаўняў яго галаву. Калі б ён не зрабіў ім гэтага падарунка ці калі б там не было агню, яны, верагодна, звялі б яго з розуму.
  
  Ён нёс вахту да паўночы, гледзячы на зоркі, поўны Нотос і напаўзабытыя абрысы духаў, пакуль Эллеб, амаль напалову обглоданный медны дыск, не схаваўся за цёмнымі лясамі на даляглядзе. Ні адзін чалавек не патрывожыў яго: мала хто з падарожнікаў быў настолькі адважны, каб рызыкаваць перасоўвацца ў цемры пры яркім сонцы.
  
  Калі Джерин разбудзіў Вана, той прачнуўся з імгненнай насцярожанасцю хаджалага воіна. - Прывіды сёння дрэнныя, - прамармытаў барон і заснуў.
  
  Ван абвясьціў пра надыход світання крыкам, які разбудзіў Ліса. Спрабуючы разлепить вочы, ён сказаў: "Я адчуваю, як быццам мая галава набіта пяском. "Раніцай" паўтарае адно і тое ж двойчы.
  
  - Гадзіну па гэты бок ад поўдня лічыцца раніцай, ці не так?
  
  "Так, гэта так, і да таго ж па-чартоўску рана. О, у тыя дні, калі я быў у сталіцы і ні адзін з мудрацоў, якіх я слухаў, і не думаў адкрываць рот да паўдня".
  
  Джерин грыз дарожны хлеб, сушаныя садавіна і вэнджаную каўбасу, запіваючы іх горкім півам. Яму давялося праглынуць хлеб. Гэта рэчыва валодала тым годнасцю, што захоўвалася амаль вечна, і ён разумеў чаму: жукам яно падабалася не больш, чым яму.
  
  Ён уздыхнуў, пацягнуўся і залез у даспехі, зморшчыўся, калі яго шлем саслізнуў на адно вуха, назаўжды отогнутое дубінкай паўночнік ў даўняй сутычцы. "Птушкі ззяюць, сонца шчабеча, і хто я такі, каб скардзіцца?" ён сказаў.
  
  Ван кінуў на яго цікаўны погляд. - Вы добра сябе адчуваеце, капітан? - спытаў ён з ноткай непадробнага хвалявання ў голасе.
  
  - І ды, і няма, - задуменна вымавіў Джерин. - Але ўпершыню з тых часоў, як я вярнуўся з паўднёвых зямель, гэта не мае ніякага значэння. Сітуацыя не ў маёй уладзе, і так будзе яшчэ некаторы час. Калі хто-то помочится у рондаль з супам, што ж, Дуину проста прыйдзецца паспрабаваць разабрацца з гэтым без мяне. Ведаеш, гэта пацешнае пачуццё. Я напалову рады быць свабодным, напалову баюся, што без мяне ўсё разваліцца. Гэта ўсё роўна што прабегчы доўгі шлях, а потым рэзка спыніцца: я прывык да напругі і адчуваю сябе без яго не ў сваёй талерцы ".
  
  Яны рухаліся на поўдзень ўпэўнена, але не моўчкі. Ван дастаў з свайго набору гліняную флейту і скрасил ёю раніцу. Джерин ветліва пацікавіўся, ці браў ён ўрокі музыкі ў the ghosts, але той толькі паціснуў масіўнымі плячыма і працягнуў твидлинг.
  
  Пара каравульных пабудоў стаяла па баках дарогі, дзе яна перасякалася з землямі Джерина і Палина Арла. Дзве групы салдат расцягнуліся на праезнай частцы, гуляючы ў косці ўвесь дзень напралёт. Пачуўшы рыпенне падводы, яны кінулі гульню і пацягнуліся за зброяй.
  
  Джерин паглядзеў па-над свайго доўгага носа на настороженных лучнікаў. - Прывітанне! - сказаў ён. - Калі б ты быў так жа пільны мінулым летам, калі дазволіў Вачо і яго разбойнікаў прабрацца на поўдзень без асаблівага выкліку.
  
  Капітан варты пераступіў з нагі на нагу. - Божа, адкуль мне было ведаць, што ён падрабіў сваю ахоўную грамату?
  
  - Мяркуючы па почырку і правапісу. Гэты мужлан ледзь умеў пісаць. Цяпер занадта позна, але калі гэта здарыцца зноў, ты знойдзеш новага ўладара, магчыма, у падземным свеце. Мы прайшлі вашу праверку?"
  
  - Зрабі гэта, уладар. Стражнік махнуў павозцы праязджаць. Джерин агаліў меч, праязджаючы міма старажытнага памежнага каменя, які адлучае яго валодання ад уладанняў Палина. Стражнікі Палина адказалі на яго прывітанне. Доўгія пакалення два дамы жылі ў свеце. Камень з патрапанымі часам рунамі, пакрытымі шэра-зялёным мохам, амаль на палову сваёй вышыні сышоў у мяккую зямлю.
  
  Мінуўшы стражнікаў, Ван павярнуўся і сказаў Джерину: "Ведаеш, Ліс, калі я ўпершыню прыйшоў у твае зямлі, я падумаў, што Палин Арол, павінна быць, быў выдатным ваяром, мяркуючы па тым, як называлі яго супляменнікі. Адкуль мне было ведаць, што яны казалі пра яго носе?
  
  "Я б сказаў, што ён не Карлун, прыйдзі яшчэ раз". Джерин усміхнуўся. - Але ён і яго васалы дастаткова добра сочаць за парадкам, каб я не баяўся правесці ноч ці каля таго пад адкрытым небам у яго землях або, магчыма, з адным з яго лордаў.
  
  - Ты не хочаш, каб ён быў тваім госцем?
  
  - Вядома, няма. У яго ёсць незамужняя сястра, якой, павінна быць, ужо пераваліла за сорак, і яна ў роспачы, небарака. Горш таго, яна таксама рыхтуе для яго, і дрэнна. У апошні раз, калі я еў з Палином, я думаў, што ў мяне млоснасць ў жываце, а не проста кіслы страўнік.
  
  Калі вандроўцы ўсё-такі спыніліся на начлег, гэта было ў старым замку аднаго з васалаў Палина, Раффа Гатовага. Каржакаваты мужчына, ён быў у значнай ступені прадстаўніком старой школы, насіў раздвоенную бараду, доходившую яму амаль да пояса. Яго спакойная самавітасць нагадала Лісу Драг; такім жа, менш бадзерыя, было яго пагарду да чысціні.
  
  Акрамя таго, ён накрыў добры стол. У той дзень ён зарэзаў карову, і да ялавічыне падалі рагу з жаб і мідый з бліжэйшага сажалкі, свежы хлеб, чарніцы і чарнічныя пірагі, а таксама выдатны арэхавы эль, якім усё гэта можна было запіць.
  
  Джерин задаволена ўздыхнуў, расшпіліў рэмень, рыгнул і затым неахвотна паведаміў Раффу свае навіны. Яго гаспадар выглядаў устрывожаным. Ён паабяцаў распаўсюдзіць інфармацыю. - Значыць, ты думаеш, што твае людзі не змогуць утрымаць іх у Ниффет? - спытаў ён.
  
  "Я вельмі баюся, што яны гэтага не зробяць".
  
  "Што ж, я раскажу сваім суседзям, не тое каб гэта прынесла шмат карысці. Усе мы глядзім на поўдзень, а не на поўнач, чакаючы, што праблемы ў баронстве Бевон перакінуцца на наша".
  
  - Там ідуць баі? - З надзеяй спытаў Ван.
  
  "Так, гэта так. Усе чацвёра сыноў Бевона сварацца з-за пасада ў спадчыну, а ён яшчэ нават не памёр. Адзін з іх, сын шлюхі, таксама скраў дваццаць авечак з зямлі Палина.
  
  З гэтым папярэджаньнем яны сышлі рана, амаль да світання. Яны ўзялі з сабой факел, каб трымаць зданяў на адлегласці. Нягледзячы на гэта, па скуры Джерина папаўзлі мурашкі страху, пакуль духі не схаваліся пад прамянямі сонца.
  
  Ён правёў нервовае раніцу, спяшаючыся на поўдзень праз раздираемое міжусобіцамі баронство Бевон. Кожны з васалаў Бевона моцна замыкаў свой замак. Людзі на сценах кідалі на Джерина і Вана суровыя погляды, але ніхто не спрабаваў іх спыніць.
  
  Каля паўдня яны пачулі шум бою на надыходзячай бакавой дарозе. Ван выглядаў зацікаўленым, але Джерина значна больш турбавала дабрацца да сталіцы, чым апынуцца ўцягнутым у не сваю гісторыю.
  
  Выбар не застаўся за ім. Двое копейщиков і лучнік, яўна ратуючыся ўцёкамі, уварваліся на шашы. Лучнік кінуў хуткі погляд на Джерина і Вана, крыкнуў "Яшчэ больш здраднікаў!" і стрэліў. Яго страла праляцела паміж імі, магчыма, таму, што ён не мог выбраць ні аднаго з іх у якасці мішэні.
  
  Другога стрэлу ён не атрымаў. Джерин сядзеў з лукам напагатове, і ніякая блытаніна не перашкодзіла яму прыцэліцца. Але нават калі лучнік ўпаў, яго таварышы атакавалі фургон. Джерин і Ван саскочылі ўніз, каб сустрэць іх.
  
  Бой быў кароткім, але жорсткім. Пяхотнікі, здавалася, ужо страцілі надзею ў сваіх жыццях і думалі толькі аб забойстве, перш чым ўпадуць. Стрыманы, як звычайна ў баі, Ліс нырнуў пад абарону праціўніка і ўсадзіў лязо свайго клінка паміж рэбраў няшчаснага. Мужчына закашляўся крывёю і памёр.
  
  Барон павярнуўся, каб дапамагчы Вану, але яго сябар не меў патрэбу ў дапамозе. Удар яго сякеры струшчыў дрэўка дзіды яго суперніка, яшчэ адзін зубец прабіў шлем і чэрап. Толькі малюсенькі парэз над каленам сведчыў аб тым, што ён наогул біўся. Ён пацёр яго, бурчаў: "Вырадак ўшчыкнуў мяне. Павінна быць, я старэю".
  
  Ад трыумфу ў Джерина у роце застаўся прысмак попелу. Якімі дурнямі былі людзі Элабона, якія змагаліся паміж сабой, калі ў паўночных лясах ўзнімалася бура, здольная зруш іх усіх! І цяпер ён быў гэтак жа вінаваты, як і ўсе астатнія. Воіны, якія маглі б смела выступіць супраць Трокмуа, былі окоченевшими трупамі на дарозе — з-за яго.
  
  "Тое, куды ты направляешься, робіць цябе больш важным, чым яны", - сказаў Ван, калі выказаў гэта неспакой ўслых.
  
  "Я спадзяюся на гэта". Але ў глыбіні душы Джерин задаваўся пытаннем, ці змогуць паўднёвыя чараўнікі супрацьстаяць Баламунгу і Кнізе Шабет-Шыры.
  
  Ён уздыхнуў з палёгкай, калі нарэшце ўбачыў каравульнай памяшканне паўднёвага суседа Бевона, Рикольфа Рудога. Ён не здзівіўся, убачыўшы, што там было падвойнае папаўненне.
  
  Барон адказаў на прывітанні гвардзейцаў Рикольфа. Некаторых з іх ён ведаў, паколькі правёў некалькі прыемных тыдняў у замку Рикольфа падчас свайго апошняга падарожжа ў паўднёвыя землі. - Прайшло занадта шмат часу, лорд Джерин, - сказаў адзін з стражнікаў. - Рикольф будзе рады вас бачыць.
  
  "А я яму. Ён быў мне як другі бацька".
  
  "Свет вам, падарожныя", - крыкнуў чалавек Рикольфа, калі яны праязджалі міма.
  
  - І табе таксама свету. Ван адрэагаваў належным чынам, таму што трымаў павады. Ён хутка засвоіў звычаі краіны Джерина.
  
  Сонца хілілася да заходу, і Джерин адчуў першыя ціхія стогны даўно памерлых зданяў, калі ў поле зроку здаўся замак Рикольфа, увянчаны пунсовым сцягам. Дзе-то высока над галавой пракрычаў арол. Вострыя вочы Вана шарили па небе, пакуль ён не выявіў, што рухаецца плямка. "Справа ад нас", - сказаў ён. "Гэта добрае прадвесце, калі яно цябе хвалюе".
  
  "Мне не падабаецца здабываць папярэджаньні з птушак", - сказаў Джерин. "Яны занадта публічныя. Хто сказаў, што прадказанне прызначана для яго, а не для якога-небудзь мужлан з суседняга холдынгу, якому даводзіцца жмурыцца, каб убачыць гэта?
  
  З дазорнай вежы Рикольфа данёсся звонкі хлапечы голас: "Хто прыходзіць ва ўладанні Рикольфа Рудога?"
  
  - Я Джерин па мянушцы Ліс, адзін-госць твайго гаспадара Рикольфа, і са мной мой сябар і кампаньён, Ван Моцная Рука. Клянуся Дьяусом і Райлином, богам дружбы, мы просім прытулку на ноч.
  
  - Пачакай хвілінку. Пасля паўзы Джерин пачуў, як нізкі голас Рикольфа усклікнуў: "Што? Упусці іх, дурань, упусці іх!" Пад'ёмны мост ўпаў. Хлопец усклікнуў: "Ад імя Даяуса і Райлина, сардэчна запрашаем, адзін-госць Джерин! Сардэчна запрашаем і цябе, Ван Моцная Рука".
  
  Крэпасць Рикольфа, больш складаная, чым памежная крэпасць Джерина, мела каменныя вонкавыя сцены замест бярвеністага частаколу. Роў быў шырокім і глыбокім; па гладкай паверхні вады плёскаліся млявыя расліны. Ад рова падымалася агідная смурод. Звілістая рабізна прымусіла Джерина западозрыць, што водныя расліны - не адзіныя, хто мог назваць гэта месца сваім домам.
  
  Рикольф вітаў сваіх гасцей у вартоўні каля брамы. Ён быў поўным, гадоў пяцідзесяці, з квадратным румяным тварам і блакітнымі вачыма. Яго тунікі і штаны былі ў яркую клетку і моднага крою, але меч, які вісеў у яго на поясе, быў простым, видавшим віды зброяй, якое часта выкарыстоўвалася. У яго рудых валасах і барадзе было больш сівізны, чым помніў Джерину, а вакол вачэй і рота залеглі трывожныя маршчынкі, якіх Ліс раней не заўважаў.
  
  Калі Джерин выбраўся з падводы, Рикольф загарнуў яго ў мядзведжую хатулі, трасучы за руку і паляпваючы па спіне. - Вялікі Дьяус, хлопец, прайшло дзесяць гадоў? Яны зрабілі з цябе мужчыну! Сапраўды, дзесяць гадоў, а мы не жывем у пяці днях язды адзін ад аднаго. Гэта ніколі не павінна паўтарыцца!"
  
  Распутавшись, Джерин сказаў: "Гэта дакладна, але я сумняваюся, што за ўсе гэтыя гады ў каго-небудзь з нас было пяць дзён вольнага часу". Ён патлумачыў, чаму ён едзе на поўдзень. Рикольф кіўнуў з змрочным разуменнем. Джерин працягнуў: "Калі тое, што кажуць гандляры, праўда, у цябе былі свае праблемы".
  
  "Так і было, пакуль мінулай зімой я не адправіў майго нелюбящего кузена Саруса у замагільны свет", - пагадзіўся Рикольф. Ён засяродзіўся на Ваню. "Гэта твой новы лейтэнант?" Я думаў, што ў навінах, якія я чуў аб ім, столькі глупства, але я бачу, што гэта была чыстая праўда".
  
  - Хутчэй, мой таварыш, - сказаў Джерин і прадставіў яго. Ван адказаў на прывітанне з глыбокім павагай. Яго шырокая рука, густа парослая ззаду залацістымі валасамі, паглынула руку Рикольфа.
  
  - Я таксама вітаю цябе, Ван Моцная Рука. Выкарыстоўвай мой дом як свой уласны столькі, колькі захочаш. Дарэчы, пра гэта— - Рикольф павярнуўся да Джерину, — не хацеў бы ты змыць дарожную пыл у маёй лазні, перш чым мы паямо? Я думаю, у цябе ёсць час.
  
  "Лазня?" Гейрн вылупіў вочы. "Я думаў, мне давядзецца дрыжаць у ручаях або смярдзець, як гнаявая куча, пакуль я не дабяруся да гор на поўдзень".
  
  Рикольф выглядаў задаволеным. "Наколькі я ведаю, у мяне тут першы. Мінулым летам, калі я рассылаў пасланні нежанатым баронам паўночнай краіны — і сёе-каму на поўдзень ад Кирса, — я распарадзіўся, каб любы, хто лічыць сябе годным рукі маёй дачкі Элізы, прыязджаў сюды, каб дазволіць мне вырашыць, які мужчына, на маю думку, больш за ўсё падыходзіць ёй. Вы ведаеце, мая жонка Ирсе не падарыла мне тых, хто выжыў сыноў, і цяпер у мяне няма надзеяў на якіх-небудзь законных, паколькі я сапраўды не збіраюся зноў ажаніцца. У мяне было тры незаконнанароджаныя сыноў, і адзін з іх таксама быў шматабяцальным хлопцам, але грудная ліхаманка забрала іх дзве зімы назад, небаракі, так што, калі я памру, валоданне пяройдзе да Элізы і таго, за каго яна выйдзе замуж. Джерин, ты, павінна быць, атрымаў маё запрашэнне далучыцца да нас; я ведаю, што ў цябе ўсё яшчэ няма жонкі.
  
  "Так, я гэта зрабіў, але мне ў плячо трапіла страла. Яна была жахлівай, і я баяўся, што рана загноится, калі я адпраўлюся ў дарогу занадта рана. Я адправіў свае шкадавання ".
  
  "Дакладна, так ты і зрабіў. Цяпер я ўспомніў. Мне было шчыра шкада; ты выдатна спраўляўся з сабой з тых часоў, як Дарэн і Дагреф, э-э, памерлі".
  
  "Гэта было не тое рамяство, якой мяне навучалі", - Джерин паціснуў плячыма. "Мой бацька заўсёды разлічваў на Дагрефа; акрамя таго, што ён быў старэйшы за мяне, ён быў прыроджаным байцом. Хто б мог падумаць, што Трокмуа могуць займець іх абодвух адразу? Я ведаю, што мой бацька ніколі гэтага не рабіў. Што тычыцца мяне, я ўсё яшчэ жывы, так што, мяркую, я не зганьбіў сябе.
  
  Ён змяніў тэму; успамін пра бацьку ўсё яшчэ прычыняла боль. - А цяпер табе лепш паказаць мне, дзе твая лазня, пакуль твае сабакі не вырашылі, што я - частка памыйніцы. Ён пачухаў за вушамі касматай рыжеватую гончую, обнюхивающую яго лодыжкі. Яе хвост матаўся ўзад-наперад, калі яна хмылілася яму, высунуўшы язык. Мільганула полувоспоминание, але ён не змог прымусіць яго ўспыхнуць.
  
  "Прэч, нягоднік!" Раўнуў Рикольф. Сабака праігнараваў яго. "Звер думае, што гэта месца належыць яму", - прабурчаў Рикольф. Ён узяў Джерина за руку і паказаў. - Прама там, і я прасачу, каб за вашымі коньмі нагледзелі.
  
  Ванны Рикольфа былі выразаныя з вапняка. Хупавы фрыз з выявамі рачных бажкоў і німф, выразаных вакол іх, падказаў Джерину, што іх прывезлі з поўдня, паколькі мясцовыя гравёры былі менш майстэрскія. Отмокая ў гарачай вадзе, Ліс сказаў: "Рикольф дорыць жаніхам толькі самае лепшае. Ніколі не думаў, што зноў адчую сябе чыстым".
  
  Цела Вана амаль вылілася з ванны, але ён задаволена хмыкнуў у знак згоды. Ён спытаў: "На што падобная гэтая дачка Рикольфа?"
  
  Джерин зрабіў паўзу, каб змыць пену з барады. - Тваё меркаванне ані не горш майго. Дзесяць гадоў таму яна была маленькай і худой і вельмі хацела быць хлопчыкам.
  
  Яны высахлі. Ван выдаткаваў некалькі хвілін на паліроўку ўяўных цьмяных месцаў на сваёй кірасах і расчэсваннем пунсовага грэбня на шлеме. Джерин не стаў пераапранаць свае ўласныя даспехі, выбраўшы замест іх нябесна-блакітную туніку і чорныя брыджы.
  
  "З тваім рыштункам ты мог бы пайсці куды заўгодна, - сказаў ён, - але ў маім я выглядаў бы простым радавым. Нават гэта не занадта добра; у паўднёўцаў, несумненна, будуць завітыя і змазаныя алеем валасы, і яны будуць насіць тыя тогі, якія ім падабаюцца. Ён махнуў рукой з бязвольным запясцем. "І да таго ж яны так прыгожа размаўляюць".
  
  - Не вельмі-то яны патрэбныя, а, капітан?
  
  Джерин крыва ўсміхнуўся. - Гэта самае смешнае. Я правёў самую шчаслівую частку свайго жыцця на поўдзень ад Кирса. Напэўна, у глыбіні душы я паўднёвец, але я не магу дазволіць гэтаму праявіцца ў Лісінай крэпасці.
  
  Рикольф правёў іх у свой доўгі зала. У заходнім канцы перад алтаром Дьяуса дымілася вялізная груда абгорнутых тлушчам касцей. - Ты добра накарміў бога, - сказаў Джерин.
  
  - Ён заслужыў гэта. - Рикольф павярнуўся да мужчын, ужо сядзелі за сталамі. - Дазвольце мне прадставіць барона Джерина па мянушцы Ліс і яго таварыша Вана з "Моцнай рукі". Джэнтльмены, у нас тут Райвин Ліс...
  
  Джерин ўтаропіўся на чалавека, які насіў яго мянушка. Райвин ўтаропіўся ў адказ, яго гладка паголеныя твар ператварыўся ў маску. Адны толькі яго гладкія шчокі казалі аб тым, што ён з поўдня, але ён таксама насіў ниспадающую зялёную тогу і залатое кольца ў левым вуху. Джерину падабаліся многія паўднёвыя звычаі, але ён заўсёды лічыў завушніцы празмернасцю.
  
  Рикольф ўсё яшчэ казаў. - Таксама Румольд з Доўгім Лукам, Лайдрад Осаждающий, Вольфар з Сякерай...
  
  Джерин прамармытаў ветлівую шпільку. Вольфар, цемнаскуры мужчына з кусцістыя бровамі, жорсткімі чорнымі валасамі і неахайнай барадой, даходзіла амаль да пояса з мячом, быў заходнім суседам Ліса. Дзве зімы назад паміж імі адбылася крывавая сутычка з-за дробязяў, перад тым як Вольфар адправіўся на пошукі дачкі Рикольфа.
  
  Пакуль Рикольф бубніў, прадстаўляючы новых прыхільнікаў і мужчын з сваёй сям'і, Джерин станавіўся ўсе галодныя і галодныя. Нарэшце Рикольф сказаў: "І апошняе, але, вядома, не па важнасці, мая дачка Эліза".
  
  Барон цьмяна ўсведамляў, што Ван зняў шлем і якім-то чынам пакланіўся ў пояс у поўным даспеху. Тое, што было ў доўгім залацістым сукенка Элізы, востра нагадала яму, наколькі маленькія дзяўчынкі могуць вырасці за дзесяць гадоў. Ён цьмяна шкадаваў, што яна не прытрымлівалася паўднёвага стылю з адкрытым лифом, але сукенка і так многае адкрывала. Доўгія каштанавыя валасы спадалі на яе крэмавыя плечы.
  
  Яе вясёлыя зялёныя вочы ўтрымлівалі яго. - Я добра памятаю вас, лорд Джерин, - сказала яна. - Калі вы былі тут у апошні раз, вы пампавалі мяне на каленях. Аднак часы мяняюцца.
  
  - Так яно і ёсць, мілэдзі, - сумна пагадзіўся ён.
  
  Ён заняў месца, не звяртаючы асаблівай увагі на сваіх таварышаў па лаўцы запасных, і апынуўся паміж Райвином і Вольфаром. - Пасадзіў яе сабе на калена, так? - Сказаў Райвин мяккім голасам, ператвараючы словы ў мудрагелістыя паўднёвыя ўзоры. "Я быў бы не зусім шчырым чалавекам, калі б сказаў, што падобная ідэя ў той ці іншы момант не прыходзіла мне ў галаву, і я адважуся выказаць здагадку, што розумы іншых прысутных тут такія ж. І цяпер мы сустракаем чалавека, які здзейсніў самыя запаветныя мары аб двайны камандзе дваран і нават больш: па праўдзе кажучы, за чалавекам, за якім, відавочна, варта прыглядаць з найвялікшай асцярожнасцю ".
  
  Ён падняў куфаль ў насмешливом прывітанні, але Джерину здалося, што ўсмешка на яго прыгожым твары была сапраўднай. Барон у адказ асушыў сваю кружку. Райвин, здавалася, паморшчыўся, дапіваючы эль; без сумневу, ён аддаваў перавагу віно. Большасць паўднёўцаў аддавалі перавагу, але на поўнач ад Кирса вінаград рос дрэнна.
  
  Локаць штурхнуў Джерина пад рэбры. Вольфар ўсміхнуўся, агаліўшы крывыя зубы. Джерин падазраваў, што ў ім цячэ кроў пярэваратня. Яго валасатасць цудоўным чынам мянялася па меры таго, як месяца кружыліся па небе. Тры гады таму, калі Нотос і Мэт былі сытыя адначасова, хадзілі чуткі, што ён у поўнай адзіноце адправіўся ў лясы Трокмуа і забіваў людзей сваімі зубамі.
  
  У дадзены момант ён здаваўся ветлівым — і цывілізаваным — дастаткова. - Як пажываеш, Фокс? - спытаў ён.
  
  "Дастаткова добра, да гэтага часу", - спакойна адказаў Джерин. Краем вока ён заўважыў, як Райвин прыпадняў брыво з выразам, якое ён больш прывык адчуваць на сваім твары, чым бачыць у іншых. Ён адчуваў, што прайшоў незразумелае выпрабаванне.
  
  У яго завуркатала ў жываце, калі з'явілася пачастунак. У кухараў Рикольфа не было тых спецый, якія Ліс ведаў на поўдзень ад гор, але ежа была смачнай, і яны не звярталіся да гвалту. Тут была ялавічына, як смажаная, і вараная, птушка, падсмажаным з хрумсткай скарыначкай, бараніна, свіныя рабрынкі, прыгатаваныя ў вострым соусе, сметанковы сыр з шчыльнай смачнай скуркай, густы суп з мультиварки і горы свежага хлеба. Добрае піва Рикольфа было дадатковым асалодай. Служанкі бегалі туды-сюды з бронзавымі падносамі ў руках, нагруженными ежай, спрабуючы апярэдзіць прагных прыхільнікаў.
  
  Райвин і яшчэ адзін ці двое непрыкметна папляскалі дзяўчат па плячы, калі яны праходзілі міма. Джерин разумеў іх асцярожнасць; высакароднае намер ажаніцца на дачкі Рикольфа не выпадала для таго, каб адна з яго дзяўчын зацяжарыла. Вана гэта не турбавала. Калі міма праходзіла добра складзеная дзяўчына, ён пацалаваў яе і моцна абняў. Яна завішчала і ледзь не выпусціла паднос. Яе твар пачырванеў, калі яна адсунулася, але яна ўсміхнулася яму ў адказ.
  
  Пирующие кідалі абгрызеныя косткі на земляны падлогу залы, дзе сабакі Рикольфа гыркалі і біліся з-за іх. Кожны раз, калі бітвы станавіліся занадта шумнымі, пара вычищенных прыгонных у моцных ботах разнімалі сабак. Нягледзячы на гэта, шум быў невыносным.
  
  Як і пахі. Пахі сабакі і чалавека сапернічалі з пахам рыхтуецца мяса. Дым ад паходняў і вялікага ачага побач з алтаром Дьяуса вісеў душным воблакам.
  
  Джерин еў да тых часоў, пакуль ледзь мог рухацца, затым адкінуўся на спінку крэсла, сыты і шчаслівы. Усе ўсталі, калі Эліза выйшла ў суправаджэнні дзвюх служанак. Калі яна сышла, пачалося сур'ёзнае п'янства і азартныя гульні.
  
  Джерин ведаў, што Вольфар быў фанатыкам гульні ў косці, але сёння ўвечары па якой-то прычыне ён адмовіўся ўдзельнічаць у гульні. "Я ніколі ў жыцці не рабіў ставак", - напышліва заявіў ён, робячы выгляд, што не чуе фырканья Лісы.
  
  "Хацеў бы я так сказаць", - руйнаваўся той, хто прайграў, калі яго стаўка была забраная.
  
  "Чаму ты не можаш? Вольфар толькі што гэта зрабіў", - сказаў Райвин. Джерин усміхнуўся яму з шчырай сімпатыяй. У паўднёвых землях ветлівае абразу было тонкім мастацтвам, якім атрымліваў асалоду ад барон, але занадта вытанчаным для Касл Фокс. Райвин кіўнуў у адказ; магчыма, заўвагу прызначалася для вушэй Джерина. Фокса заўсёды сагравала, калі ураджэнец Поўдня прымаў яго за роўнага. Па той бок Кирса жылі снобы. Тое, што мэтай Райвина быў Вольфар, толькі рабіла сітуацыю яшчэ больш цудоўнай.
  
  Райвин ўмеў піць эль, што супярэчыла яго мяккай знешнасці. Джерин доблесна стараўся не адставаць, спусташаючы сваю кружку зноў і зноў, пакуль пакой не закружылася, калі ён падняўся. Яго апошнім ясным успамінам было тое, як Ван вые баявую песню качэўнікаў і акампануе сабе ўдарамі клінка плазам па стальніцы.
  
  Да свайго здзіўлення, барон прачнуўся на наступную раніцу ў ложку. Ён не меў ні найменшага падання аб тым, як і калі ён туды трапіў. Ціхія крыкі захаплення і хрыплы смяшок Вана з суседняй пакоя падказалі яму, што чужынец не дарма выдаткаваў сваю ноч на сон.
  
  Ліс знайшоў за дзвярыма вядро з халоднай вадой. Ён выліў палову сабе на галаву. Адплёўваючыся, ён прайшоў па калідоры ў двор. Там ён знайшоў Рикольфа, які без асаблівага энтузіязму ён практыкаваўся з лукам. Хоць пажылы мужчына і не спрабаваў хадзіць па гасцям, ён выглядаў змардаванай.
  
  - І што, падобныя рэчы здараюцца кожную ноч? - Спытаў Джерин.
  
  "Не дай багі! Калі б гэта было так, я быў бы даўно мёртвы. Не, я планую аб'явіць аб сваім выбары сёння ўвечары, і было б ненатуральна, калі б напружанне не нарастала. Амаль год я бачыў гэтых людзей — усіх, акрамя Сигибера Паўднёвага, небаракі, які атрымаў дзіда ў жывот, — у бітве, чуў іх размовы, назіраў за імі. Так, нарэшце-то я прыняў рашэнне.
  
  "Хто?"
  
  - Ты можаш трымаць гэта ў сакрэце? Не, гэта дурны пытанне; ты мог раней, хоць і быў шчанюком, і гэта не тое, што можна змяніць у мужчыну. Нягледзячы на ўсе яго напускные манеры — я ведаю, што некаторыя называюць яго "Франтам", а не "Фокс", — Райвин, несумненна, лепшы з іх. Пасля яго, магчыма, быў бы Вольфар, але далёка ў мінулым.
  
  - Вольфар? Джерин быў уражаны. - Няўжо ты гэта сур'ёзна?
  
  - Так, ведаю. Я ведаю пра тваіх праблемах з ім, але ты не можаш адмаўляць, што ён адважны воін. Да таго ж ён не такі тугадум, як можна падумаць па яго знешнасці.
  
  "Аднак ён злы. Аднойчы ў рукапашнай ён ледзь не адкусіў мне вуха". Лісу прыйшло ў галаву сёе-тое яшчэ. "А што з тваёй дачкой? Калі б выбар быў за ёй, каго б яна выбрала?"
  
  Надышла чаргу Рикольфа здзіўляцца. - Якое гэта мае значэнне? Яна зробіць так, як я загадаю ёй. Ён вярнуўся да стральбе з лука.
  
  Джерин адчуваў спакуса сысці, але ведаў, што яго стары сябар палічыць няветлівым знікнуць напярэдадні заручын. Ён правёў дзень, расслабляючыся, праглядаючы пару кніг, якія належалі Рикольфу, і нязмушана размаўляючы з некаторымі прыхільнікамі.
  
  Ван з'явіўся неўзабаве пасля поўдня з усмешкай на твары. Чужаземец паціраў мазоль на ўказальным пальцы правай рукі, калі знайшоў Джерина. Барон успомніў аб цяжкім срэбным коле, якое той насіў там. Ван патлумачыў: "Гэта правільна - падарыць дзяўчыне што-небудзь на памяць пра мяне".
  
  - Ты, я не думаю, што яна гэта забудзе.
  
  - Мяркую, што няма, - радасна адказаў Ван.
  
  Незадоўга да заходу сонца ля варот Рикольфа з'явіўся вандроўны менестрэль і папрасіў прытулку на ноч. Барон даў яго пры ўмове, што ён праспявае пасля аб'явы аб заручыны Элізы. Менестрэль, якога звалі Тассило, адразу пагадзіўся. "Як гэта няма?" сказаў ён. "У рэшце рэшт, мэта спевака - спяваць".
  
  Вячэрняя трапеза была такой жа, як і напярэдадні ўвечары. Аднак сёння ўвечары Рикольф адкрыў збаны з віном, прывезеным з поўдня, а таксама ритоны з слановай косткі з галовамі грыфонаў і чары з вушкамі з лепшай ситонийской посуду — пад глазурай былі намаляваныя выдатныя сцэны палявання, п'янства і дзеянняў багоў. Ашчаднай душа Джерина здрыганулася, калі ён падумаў аб тым, колькі, павінна быць, выдаткаваў Рикольф.
  
  Райвин, які, здавалася, чакаў свайго будучага трыумфу і ўжо год не спрабаваў любімага віна, пачаў разліваць яго ледзь ці не хутчэй, чым яму паспявалі падаць. Спачатку ён трымаўся малайцом, потчевая сваіх таварышаў зрыўкамі плётак імператарскага двара. Хоць гэта было гадавой даўнасці, вялікая частка была навінкай для Джерина.
  
  Балявання скончыліся. У зале запанавала чакальную цішыня.
  
  Як толькі Рикольф пачаў падымацца, Райвин раптам ўскараскаўся на стол. Зарыпелі дошкі. Голасам, размытым віном, Райвин крыкнуў: "Ха, бард, згуляй мне мелодыю, і хай яна будзе жывы!"
  
  Тассило, які сам не раз зазіраў на дно сваёй кубкі, дастаў запальную музыку з сваёй мандаліны. Райвин выканаў паўночны танец. Джерин ўтаропіўся на яго. Ён быў упэўнены, што Рикольфу гэта не спадабалася б. Але Райвин знайшоў джыга занадта мернай. Ён перайшоў на сярэдзіне кроку да дзікаму, топочущему танца качэўнікаў.
  
  Рикольф, які назіраў за гэтым нявартым мужчыны прадстаўленнем, быў падобны на чалавека, купающегося ў пякельным агні. Ён амаль маліў сябе забяспечыць гэтым людзям усё самае лепшае і зрабіць свае ўладанні як можна больш падобнымі на элегантныя паўднёвыя землі. Ці Была гэта яго ўзнагарода?
  
  Затым Райвин з выццём стаў на рукі і задрыгал нагамі ў паветры ў такт музыцы. Яго тога бязвольна ўпала да вушэй. Пад ёй нічога не было.
  
  Пры выглядзе гэтага відовішча служанкі выштурхалі Элізу з залы. Джерин не зусім ўлавіў выраз яе твару, але падумаў, што вялікая частка яго была вясёлай.
  
  У агоніі Рикольф закрычаў: "Райвин, ты павёў у танцы сваю жонку!"
  
  "Мяне гэта ніколькі не хвалюе", - весела сказаў Райвин. "Гуляй далей, менестрэль!"
  
  III
  
  Пасля гэтага Рикольф мала што мог зрабіць. Ён паспрабаваў атрымаць максімум карысці з фіяска, заявіўшы ўсім, што Вольфар Сякеры быў яго сапраўдным выбарам у якасці жаніха Элізы. Вольфар ветліва хмыкнуў, аддаючы яму гонар, што толькі яшчэ больш збянтэжыла Рикольфа. Пачуліся разрозненыя ўхваляльныя воклічы, у тым ліку сардонический ад Райвина.
  
  Джерин прамармытаў Вольфару няшчырыя віншаванні. Затым ён пакінуў баль, заявіўшы, што хоча выехаць раніцай крыху раней. У гэтым было роўна столькі праўды, каб мэннерли пазбег трыумфу свайго ворага. Ван ўжо знік з іншай дзяўчынай і збанам віна. Не звяртаючы ўвагі на шумнае святкаванне ў вялікай зале, Джерин патушыў маленькае полымя, трепетавшее на кончыку сярэдняга пальца глінянай лямпы ў форме рукі ў яго ложка, і заснуў.
  
  Ён прачнуўся ад таго, што хто-то важдаўся з закратаваныя дзвярыма. Паўмесяц Эллиб, толькі што які ўпрыгожваў сцены замка Рикольфа, выглядваў з вузкага акна, які выходзіць на ўсход, і адкідаў бледна-ружовую паласу святла праз ложак да дзвярэй. Да ўзыходу сонца заставалася яшчэ два ці тры гадзіны.
  
  З галаўным болем Джерин намацаў сваю вопратку. Ён нацягнуў штаны, але туніку абгарнуў вакол правай рукі ў якасці шчыта. Валтузня працягвалася. З нажом у руцэ ён падышоў да дзвярэй і адчыніў яе.
  
  Якой бы крык ён ні меў намер вымавіць, ён затрымаўся ў яго ў горле. "Вялікі Дьяус, Эліза, што ты тут робіш?" ён булькнул. Ён амаль не ведаў яе. Яна больш не была апранутая і ўпрыгожана. На ёй былі трывалыя боты, брыджы і куртка з аўчыны, такая цельпукаваты, што амаль хавала яе выгібы. На поясе ў яе матляўся нож. Яе доўгія валасы былі прыбраныя пад бясформенную скураную дарожную капялюш.
  
  Доўгі імгненне яна глядзела на клінок у яго левай руцэ. Яго вышчэрбленыя лязо блішчэла ў угасающем святле паходняў ў калідоры. Затым яна прашмыгнула міма ашаломленага Фокса і зачыніла за імі дзверы. Нізкім і хуткім голасам яна сказала: "Мне патрэбна дапамога, лорд Джерин, і з усіх прысутных тут мужчын, я думаю, што магу прасіць пра гэта толькі вас. Я была гатовая звярнуцца да ідыёцкіх плане майго бацькі, пакуль лічыла, што ў мяне ёсць хоць нейкі шанец займець мужа, якога я змагу вынасіць, але Вольфар Сякеры...
  
  Джерин пашкадаваў, што выпіў так шмат. У галаве ў яго усё яшчэ гудело, і разважаў ён з цяжкасцю. - Усе паўночныя зямлі ведаюць, што я не маю любові да Вольфару, але чаго ты хочаш ад мяне? - спытаў ён, ужо баючыся, што ведае адказ.
  
  Яна падняла на яго вочы, велізарныя ў паўзмроку. "Я ведаю, што ты едзеш у сталіцу — вазьмі мяне з сабой! Мая маці паходзіла з паўднёвага дома, і ў мяне там ёсць сваякі. Я не буду цябе абузай. Я быў і дачкой, і сынам свайго бацькі, і я магу жыць за кошт зямлі, як і любы воін...
  
  - Хіба ты не бачыш, што я не магу? Перабіў Джерин. - Гэта немагчыма. Чаго каштавала б маё жыццё, калі б хто-небудзь знайшоў цябе тут нават цяпер? Устрывожаны гэтым, ён дадаў: "Клянуся багамі, дзе твае служанкі?"
  
  "Як толькі я даведалася, што мой бацька выбраў Вольфара, я падсыпала ім у кубкі снатворны парашок. Прасцячка ўсё яшчэ кудахталі над бедным одурманенным Райвином. Ён быў нядрэнным хлопцам, нягледзячы на ўсе яго глупства.
  
  Барон адчуў укол раздражнення ад таго, што яна з дабрынёй згадала п'янага дурня, але здушыў яго. Ён сказаў: "Тады гэта табе. Але чаму Рикольф не падумае, што я збегла з табой супраць тваёй волі?
  
  "Няма нічога прасцей: я пакінула ў сваім пакоі запіску, у якой гаварылася, што я раблю і чаму. У ёй ёсць рэчы, пра якіх ведаем толькі ён і я; ён не падумае, што я гэта прымусіла ".
  
  Джерин ўтаропіўся на яе. Жанчыны, якія чытаюць і пішуць, не з звычайных. Што ж, падумаў ён, я гэта ўжо высветліў. Але ён паківаў галавой, сказаўшы: "Падобна на тое, у цябе ёсць адказы на ўсе пытанні. Але адкажы мне вось на што: ты хочаш, каб я парушыў святую клятву дружбы з тваім бацькам? Клятвопреступнику не спадарожнічае ўдача; ад яго адварочваюцца як багі, так і людзі".
  
  Яна агледзела яго. Яе вочы напоўніліся слязамі. Ён адчуў, што уздрыгвае пад яе пільным поглядам. - Значыць, ты забыўся клятву, якую даў мне шмат гадоў таму? - горка спытала яна. "Колькі мне было? Восем? Дзесяць? Я не ведаю, але з тых часоў і да гэтага часу я памятаю, што ты ставіўся да мяне як да сапраўднаму чалавеку, а не проста як да сопляку, путающемуся пад нагамі. Ты пакляўся, што калі ты мне калі-небудзь спатрэбішся, ты будзеш побач. Хіба прысяга менш клятвы, таму што дадзена дзіцяці? Хіба я менш асобу, таму што ў мяне няма барады? Ты наведаў Дьяуса; клянуся Дьяусом, лорд Джерин, ці мог ты ўявіць сябе жанатым на Вольфаре, будзь ты жанчынай? Слёзы пацяклі па яе шчоках.
  
  "Няма", - уздыхнуў ён, разумеючы, што азначае праўда, але не ў сілах зманіць ёй.
  
  - Я больш не магу. Я б хутчэй памёр.
  
  "У гэтым няма неабходнасці", - сказаў ён, няёмка паляпаў яе па плячы. Ён нацягнуў згорнутую туніку і залез у кірасу. "Што за рыштунак у цябе ёсць?"
  
  "Не варта турбавацца пра гэта. Я ўжо паклаў яго ў твой фургон".
  
  Ён ускінуў рукі ў паветра. "Я мог бы здагадацца. Ведаеш, Ван назаве мяне дзевяццю рознымі тыпамі дурняў, і ўсе яны праўдзівыя, але мець цябе побач будзе карысна. Вы маглі б угаварыць длиннозуба з'есці пастэрнак.
  
  "Пачакай тут", - дадаў ён і выйшаў у калідор. Ён патузаў дзверы Вана. Яна была зачыненая. Ён вылаяўся сабе пад нос. Ён збіраўся пастукаць, калі дзверы расчыніліся. Ван навіс над ім, голы, як у дзень свайго нараджэння. Яго булава спынілася ў некалькіх цалях ад галавы Ліса.
  
  "Капітан, што, у імя пяці апраметнай, вы задумалі?" прашыпеў ён. Ззаду яго сонна паскардзілася жанчына. У паўзмроку выгіб яе сцягна кідаў на ложак панадлівую цень. - Усё ў парадку, любімая, - запэўніў яе чужаземец. Яна ўздыхнула і зноў пагрузілася ў сон. Ван павярнуўся да Джерину: "Не скребись ў маю дзверы. Гэта шкодна для здароўя".
  
  "Такім чынам, я бачу. Цяпер, можа быць, ты пакладзеш гэтую прелюбодейную штуку на месца і выслухаў мяне?"
  
  Калі барон скончыў, на твары Вана не было нічога, акрамя здзіўлення. Ён ціха прысвіснуў. "Будзь я пракляты. Два гады лічыш чалавека занудай, а потым ён робіць гэта з табой. - Яго плечы затрэсліся ад стрымванага весялосці. - Чаго ты стаіш тут і таращишься? Ідзі, запрагай коней; я буду ў цябе праз некалькі хвілін. Мякка, але рашуча ён зачыніў дзверы перад носам Джерина.
  
  Міргаючы, барон падняў Элізу і паспяшаўся па калідоры. Адзінымі гукамі былі слабое патрэскванне оплывающих паходняў і храп, які даносіўся амаль з-за кожнай дзверы. Джерин падзякаваў багоў за утрамбаванай земляны насціл. На дашчаным паў цвікі ў яго сандалях гучалі б, як драўляныя кусачкі, якія некаторыя ситонийские танцоры насілі на пальцах.
  
  - Як я магу аддзячыць вас? - Прашаптала Эліза. - Я— - Джерин заціснуў ёй рот рукой: у холе быў хто-то яшчэ.
  
  
  * * *
  
  
  Вольфар, кульгаючы да сваёй ложка, рэдка ў сваім жыцці адчуваў сябе лепш. Ён правёў большую частку ночы, думаючы пра Джерине, изрубленном у мясарубку пасля таго, як той захапіў зямлі Рикольфа, а таксама свае ўласныя; Эліза таксама была смачным набыццём. Усе астатнія пирующие даўным-даўно небудзь адправіліся спаць, альбо спаўзлі пад стол, але Вольфар, натхнёны прывідамі славы і разгрому, па большай частцы заставаўся самім сабой пасля таго, як усё гэта выпіў.
  
  Ён разявіў рот, калі Джерин з'явіўся перад ім. - А, Ліс, - весела сказаў ён. - Я як раз думаў пра цябе. - Яго парасячыя вочкі пашырыліся, калі ён убачыў спадарожніцу барона.
  
  Джерин ўбачыў, як Вольфар набраў паветра ў лёгкія, каб закрычаць. Ён выхапіў згаслы факел з бронзавага падсвечніка з галавой дракона і разбіў яго аб лысіну суперніка. Вольфар упаў без гуку, усё яшчэ з адкрытым ротам. Джерин і Эліза кінуліся да конюшням, не ведаючы, як доўга ён будзе заставацца оглушенным.
  
  Апынуўшыся за межамі замка, яны замарудзілі крок. Прыцягваць увагу аховы варот было апошнім, чаго яны хацелі.
  
  Коні выглядалі пакрыўджанымі, калі Джерин запрагаў іх. Яго пальцы заскакалі па скураным рамяням. Кожны павінен быў знаходзіцца на сваім месцы, інакш уся вупраж разваліцца. Ён чакаў трывогі ў любы момант. Але коні былі запрэжаны, а Эліза схаваная пад коўдрамі ў задняй частцы фургона, і ўсё заставалася ціха. Ван, аднак, не прыехаў. Джерин чакаў і хваляваўся.
  
  Гук крокаў у дзвярным праёме прымусіў яго абярнуцца. Яго рука кінулася да рукаяці меча, але гэты гіганцкі сілуэт мог належаць толькі аднаму чалавеку. - Што цябе затрымала? - раўнуў барон.
  
  - У некаторых рэчах джэнтльмен ніколі не спяшаецца, - з годнасцю сказаў Ван. - Ты паклаў Вольфара халодным, як трэска; у яго самога будзе дзесяцідзённы галаўны боль. А цяпер давайце адправімся, добра? А, у вас ужо запалены факел. Добра. Вось, пачні іншую. Святло можа адагнаць горшых з зданяў. Або, вядома, можа і не быць. Я ведаю нямногіх мужчын, якія адпраўляліся на начныя прагулкі, і яшчэ менш тых, хто вяртаўся зноў, але цяпер, я думаю, гэта неабходна ".
  
  Ён узлез на борт, узяў павады і крануў коней. Позвякивая збруяй, яны пад'ехалі да брамы. Пара ганчакоў Рикольфа абнюхала колы фургона. Вэн адмахнуўся ад іх дубцом.
  
  Вартаўнікі ля брамы не зрабілі ні найменшага руху, каб апусціць пад'ёмны мост. Яны з цікавасцю паглядзелі на Вана і Джерина. Адзін спытаў: "Лорды, чаму вы адправіліся ў шлях так рана?"
  
  Вэн перастаў дыхаць. Гэта было пытанне, на які ў яго не было добрага адказу. Але Джерин толькі крыва ўсміхнуўся. Ён засмяяўся над ахоўнікамі і сказаў: "Я ўцякаю з дачкой Рикольфа; яна занадта добрая для любога тут".
  
  Салдат паківаў галавой. "Задай падобны пытанне, і ты заслугоўваеш любога адказу, які атрымаеш, я мяркую. Давай, Вуков, - сказаў ён іншаму вартаўніку, - апусці мост. Калі яны хочуць паспрабаваць шчасця з прывідамі, гэта іх справа, а не мая.
  
  Падавіўшы позех, Вуков дапамог свайму таварышу з лябёдкай. Мост павольна апусціўся, затым з глухім стукам пераадолеў апошнія некалькі футаў. Джерину стук конскіх капытоў па ёй здаваўся самай гучнай рэччу ў свеце.
  
  Імкнучыся не выліцца смехам, Ван захрыпеў і папярхнуўся. У перапынках паміж всхлипываниями ён сказаў: "Капітан, гэта была самая абуральная рэч, якую я калі-небудзь бачыў! Ты павінен паабяцаць мне, што ніколі, ні за што не дазволіш мне гуляць з табой. У мяне ёсць справы больш важна, чым выкідваць грошы на вецер."
  
  - Нядобра хлусіць у доме аднаго-госця. Калі яго людзі аддаюць перавагу не верыць, што ж, гэта іх справа, а не мая. Джерин паціснуў плячыма, пераймаючы гвардейцу.
  
  Як толькі яны пакінулі прытулак замка Рикольфа, прывіды накінуліся на іх, аплакваючы страту і лямантуючы ад абурэння па адносінах да ўсіх, у чыіх жылах яшчэ цякла цёплая кроў. Не маючы дару крыві, здольнага улагодзіць іх, яны абрынулі на падарожнікаў ледзяную хвалю жаху.
  
  Коні закочвалі вочы, палохаючыся таго, што бачылі толькі яны. Джерин заткнуў вушы пальцамі ў дарэмнай спробе заглушыць крыкі зданяў. Ён бачыў, як Вэн рухае масіўнай сківіцай, але ні слова скаргі не сарвалася з вуснаў чужака. Эліза, дрыжучы, падышла і села побач з імі пад беднай абаронай паходняў.
  
  Зямлі Рикольфа праносіліся міма шэрым размытым плямай, як быццам Ван думаў абагнаць зданяў, збег на поўдзень. Коні не завагаліся; хутчэй, яны, здавалася, былі рады бегчы. Ілжывы світанак ужо афарбаваў усход жоўтым святлом, калі фургон прамчаўся міма маленькага вартавога паста, які Рикольф трымаў на сваёй паўднёвай мяжы. Джерин не вельмі здзівіўся, убачыўшы ўнутры спячых, скруціўшыся абаранкам, стражнікаў; агонь і кроў абаранялі іх ад начных духаў. Яны не паварушыліся, калі фурманка з грукатам праехала міма.
  
  Ліс азіраўся цераз плячо ўвесь час, пакуль знаходзіўся на землях Рикольфа. Калі ён убачыў, як Ван замарудзіў крок, мінуўшы мяжу, ён зразумеў, што хваляваўся не ён адзін. Ён прыўзняў брыво, гледзячы на свайго сябра. "Нягледзячы на ўсю яго гатоўнасць дапамагчы выкрасці лэдзі, - сказаў ён, ні да каго канкрэтна не звяртаючыся, - я, здаецца, заўважыў, што адной маёй мажнай таварышцы не хапае абсалютнай веры ў здольнасць яе запісак супакойваць запальчывых людзей".
  
  - Калі ўвесь гэты шум мае на ўвазе мяне, - прогрохотал Ван, - то ты трапіў у цэнтр мішэні. Было б зусім няёмка тлумачыць ардзе воінаў, што я рабіў з дачкой іх лорда.
  
  Эліза скорчила яму грымасу. Яна, па крайняй меры, здавалася упэўненай, што ў яго не будзе паслядоўнікаў. Джерин задумаўся, чаго варта давяраць каму-то невядомаму цэлых два гады. Яго розум круціўся вакол гэтай ідэі, як котка вакол узлахмачанай воўны. Ён усё яшчэ быў здзіўлены, што якія-то яе маленні змаглі пераканаць яго ўзяць яе з сабой.
  
  Нарэшце сонца кранула ўсходняга гарызонту, разліваючы чырванаваты святло, нібы вялізная рука, наливающая віно са збана. Прывіды испустили апошні спалоханы стогн і вярнуліся ў тыя змрочныя прытулку, у якіх яны жылі днём.
  
  Раніца цягнулася, а на сцежцы Джерина нікога не было відаць, але ён усё яшчэ адчуваў сябе няёмка без прычыны, якую не мог назваць. Гэта не магла быць зямля. За выключэннем Хай-Кирса, цяпер здаваўся цёмна-сіняй ценем на паўднёвым гарызонце, нішто асабліва не адрознівалася ад таго, што ён ведаў у сваім родным баронстве.
  
  Луг і лес чаргаваліся, і калі там было на некалькі больш вязаў і дубоў і на некалькі менш соснаў і клёнаў, гэта мала што значыла. Лес сапраўды рос бліжэй да дарогі, чым хацелася б Лісу: на поўдзень ад уладанняў Рикольфа шашы пазначала мяжы двух баронств, якія лічыліся супернічаюць, і, на думку Джерина, падлесак трэба было старанна падстрыгаць, каб ніхто не мог выкарыстаць яго ў якасці хованкі.
  
  Калі-то побач з праезнай часткай віўся невялікі ручай. Калі Ван спыніўся, каб напаіць коней і даць ім адпачыць некалькі хвілін, жабы і чарапахі паскакаў з замшэлых камянёў і ў бессэнсоўным жаху кінуліся ўрассыпную, рыхт-у-рыхт як гэта было б побач з Лісіным замкам. "Не, - падумаў Ліс, гледзячы ў адказ на падазроную чарапаху, - яго турбавала не зямля".
  
  Сяляне таксама здаваліся амаль такімі ж. Яны жылі ў маленькіх вёсачках з плятня і мазни, дзе супольныя валы ўтрымліваліся прыкладна так жа добра, як і людзі. Худыя кураняты гойсалі вакол катэджаў і папераджальна крычалі сабакам, якія рыкалі ў адказ. Маленькія голыя хлопчыкі-пастухі кіравалі статкамі авечак і буйной рагатай жывёлы з дапамогай палак, ім дапамагалі кароткімі карычневыя і белыя сабакі, родам з паўночнай краіны. Мужчыны і жанчыны ў бясколернай зрэбнай вопратцы працавалі ў палях гэтак жа старанна, як і цяглавых жывелы, якія працавалі разам з імі.
  
  Толькі калі Джерин падняў вочы на крэпасці, ён змог зразумець, што яго турбавала. Замкі вянчалі многія пагоркі, але тут і там берагі іх равоў пачалі абсыпацца ў ваду. Некаторыя бароны мяльчэй дазваляюць дрэвах, дастаткова вялікім, каб атуліць дзясяткі воінаў, расці амаль на адлегласці палёту стралы ад іх сцен.
  
  У Джерина не было ні найменшага жадання прасіць прытулку ў каго-небудзь з гэтых дваран. Тыя нешматлікія, каго ён бачыў па дарозе, засмучалі яго. Іх калясьніцы былі ўпрыгожаны залатымі ўстаўкамі і яркімі камянямі, але яны, відавочна, ніколі не бачылі бітваў. Больш чым адзін чалавек быў апрануты ў тканіну замест кальчугі. Кірасы, якія можна было ўбачыць, былі пакрытыя бронзавымі заклёпкамі і завітушкамі: прыгожа на выгляд, але абавязкова чапляецца за вастрыё дзіды.
  
  Пяхотнікі былі ненашмат лепш. Яны былі добра ўзброеныя, але мяккія сківіцы і тоўстыя сцягна казалі аб тым, што гэта былі бяскроўныя войскі. За памежным шчытом, дзе трокмуа заўсёды былі гатовыя накінуцца на слабога, паўночная правінцыя Элабона пачынала загніваць.
  
  Ван таксама гэта бачыў. - Гэтая зямля саспела для захопу, - сказаў ён. Джерину заставалася толькі кіўнуць.
  
  Сонца паднялося высока і прыпякала. Джерин адчуў, як па спіне і грудзях сцякаюць струменьчыкі поту. Яму захацелася падрапаць свае даспехі.
  
  Валодаючы больш светлай скурай, Ван пакутаваў больш, якім бы загарэлым ён ні быў. Нарэшце ён зняў свой горды шлем і асцярожна прыбраў яго ў заднюю частку падводы, затым выліў сабе на галаву вядро прахалоднай вады з ручая, у якога яны спыніліся. Ён пыхкаў і пырхаў, калі вада сцякала па яго твары і сцякала па барадзе. "Аааа!" - сказаў ён. "Так-то лепш, нават калі я сапраўды крычу, як кіт, выныривающий на паверхню за паветрам".
  
  "Кіт?" Перапытала Эліза. Яна зняла куртку. У туніцы і штанах ёй было зручней, чым любому з мужчын. Капялюшык яна не зняла, таму што яе скура была не такой, як у Вана, які золотился пад сонцам: яна обгорала, пакрывалася вяснушкамі і шелушилась і наогул ніколі па-сапраўднаму не загарала. Яна працягнула: "Я чула гэта слова. Нейкая рыба, ці не так? Я ніколі ні адной не бачыла".
  
  - Я таксама, - сказаў Джерин. - Далей за ўсё я дабраўся да сталіцы, а ва Ўнутраных морах кітоў няма.
  
  - Што ж, капітан, я скажу вам — і вам, мілэдзі, — я дастаткова добра бачыў кітоў, і да таго ж бліжэй, чым хацеў. Вы ведаеце зямлю пад назвай Мабалал?
  
  Эліза пахітала галавой. - Я чуў гэтае імя, - сказаў Джерин. Я думаю, гэта далёка на поўдні і ўсходзе.
  
  - Гэта той самы, капітан. І душны — ну, гэта нішто ў параўнанні з тым, што там. Я думаў, што растаю, як кавалак воску на агні. Людзі маленькія і смуглявыя, і, падобна, ім гэта цалкам падабаецца. Нягледзячы на ўсе іх смуглявыя шкуры, жанчыны не так ужо і брыдка, і тое, што яны робяць ... - Ван раптам змоўк. Джерина пацешыла, што яго велізарны сябар ўмее чырванець.
  
  "Але я казаў аб кітах", - працягнуў Ван. "Яны бываюць розных памераў, і маракам падабаюцца маленькія, і ім і ў галаву не прыйдзе прычыніць ім шкоду. Але вялікія ненавідзяць людзей і топяць ўсе лодкі, якія толькі могуць. Дык вось, адзін з іх жыў за межамі гавані ў Джалоре — гэта сталіца паблізу — на працягу многіх гадоў, і ён патапіў, можа быць, дваццаць караблёў. У яго была чырванаватая скура, па якой яны ведалі яго, і яны называлі яго "Стары Малінавы", таму што малінавы - гэта колер, які носяць іх каралі. Пяць разоў яны спрабавалі забіць яго, і ні адзін з двух пакінутых у жывых гарпунщиков не быў цэлы.
  
  "Стала так дрэнна, што капітаны не хацелі адплываць з Джалора, а калі б і адплылі, то не змаглі б знайсці нікога, хто сеў за вёслы. Хіба гэта не выдатна потеснило гандляроў! Таму яны вырашылі яшчэ раз напасці на яго, і калі адзін з іх буйных гандляроў, хлопец, па імя Карири, убачыў мяне ў якім-то апусканні, ён падумаў, што з мяне атрымаўся б добры вясляр, у якога больш мускулаў, чым у яго суайчыннікаў. Я быў у гульні; усё было сумна з таго часу, як мне давялося пакінуць Шанду, і цана, якую ён паабяцаў, была добрай. Гэта павінна было быць, каб наняць весляроў для той лодкі! Большасць з нас былі замежнікамі таго ці іншага роду: жыхары Джалора ведалі лепш.
  
  "Такім чынам, мы адчалілі, адзіны карабель на вадзе, хоць докі і пляж былі чорныя ад якія назіралі за намі людзей. Дык вось, у тых краях кітоў прыкормліваюць наступным чынам: яны вылоўліваюць шмат тлустага тунца і яго марынуюць з соллю ў вялікіх банках, а калі ён добры і паспеў, яны абмакваюць анучы ў рыбін тлушч і скідаюць іх у ваду, дзе, па іх думку, знаходзяцца кіты. Першае, што любы з нас даведаўся аб тым, што Олд Кримсон круглы, было што-то накшталт гучнага шыпенні і аблокі дрэнна пахкага пара. Кіты не падобныя на іншых рыб. Ім даводзіцца час ад часу усплываць на паверхню, каб глынуць паветра і выдзьмуць старое. Менавіта гэта ён і зрабіў, менш чым у пяцідзесяці ярдаў па правым борце.
  
  - Кажу табе, я прапусціў гребок, і не я адзін. Потым ён выбраўся з вады, і я больш ніколі не хачу бачыць такога відовішча. Яго чырванаватая скура была ўся ў шнарах і рванинах ад караблёў, якія ён патапіў, і я бачыў тры наканечніка дзід, уторкнутых яму ў патыліцу, але недастаткова глыбока, каб зрабіць што-то большае, чым звесці яго з розуму ад болю на працягу многіх гадоў. Я не маню, калі кажу, што ў той час я б хацеў апынуцца ў іншым месцы. Ён быў буйней нашай лодкі, і не на самую драбніцу.
  
  "Але каманда гарпунщиков ведала, што рабіць, калі яны - і мы — збіраліся вярнуцца дадому жывымі. Яны кінулі дзесяць ці дванаццаць фунтаў гэтага марынаванага тунца ў бок монстра, і ён схапіў яго. Пацешна, але гэтая дрэнь ап'яняе кітоў, а даўніна Кримсон нерухома ляжаў у вадзе. Калі б ён быў кацянём, ён бы замурлыкал.
  
  "Як толькі гэта адбылося, гарпунщики выслізнулі з сваёй адзення (не тое каб на іх было шмат адзення, проста лахманы вакол таліі) і падплылі да яго так ціха, як толькі маглі. Адзін цягнуў за сабой вышчэрблены гарпун, другі - невялікую падстаўку для яго, а трэці, у якога было больш мускулаў, чым у большасці мужчын Мабалала, узяў з сабой вялікі малаток. Яны забраліся на галаву даўніны Кримсону, і ён нават не паварушыўся. Мы ляжалі ў вадзе зусім ціха, баючыся абудзіць яго.
  
  "Яны ўваткнулі гарпун прама ў карму яго галавы, прама за астатнімі, якія не ўвайшлі досыць глыбока, каб забіць. Затым хлопец з малатком махнуў ім над галавой і з усіх сіл ўдарыў па тарцы гарпуна. Клянуся ўсімі багамі, якія толькі існуюць, што кіт выскачыў з вады, а гарпунщики ўсё яшчэ чапляліся за яго. Яны маглі крычаць, але мы б ніколі не пачулі. Мы з усіх сіл ціснулі на ваду, але я ўсё роўна бачыў гэты велізарны хвост, падобны на кулак, над носам.
  
  "Калі гэта адбылося, карабель проста разляцеўся на кавалкі. Я цьмяна ўяўляю, што адбылося далей, таму што што-то ўдарыла мяне прама паміж вачэй. Павінна быць, я схапіўся за вясло; наступнае, што я памятаю, - гэта як мяне вылавіла з вады адна з маленькіх лодачак, якія выйшлі ў моры, як толькі людзі на беразе ўбачылі, што Даўніна Кримсон сапраўды мёртвы. Калі мы адплылі, у нашай лодцы было трыццаць чатыры чалавекі, і шасцёра з нас засталіся ў жывых: толькі адзін гарпунщик, хлопец з маленькай падстаўкай.
  
  - Як бы тое ні было, рыбакі, якія выратавалі мяне, даставілі на бераг, і джалорийцы таксама выцягнулі на бераг тушу кіта, таму што шанавалі яго мяса і алей. Кіраўнік гільдыі гандляроў расцалаваў усіх нас, хто застаўся ў жывых, і падарыў кожнаму з нас па зубу, вырванному з галавы кіта: я не маню, калі кажу, што ён быў больш паўметра даўжынёй.
  
  "Але ведаеш што? Я не зарабіў на гэтым ні медяка больш, таму што той тоўсты гандляр, які сядзіць на задніцы на беразе, толькі што назваў мяне брудным замежнікам і не захацеў плаціць. Аднак, нягледзячы на ўсё гэта, я дзесяць дзён запар піў у грог-крамах, ня притронувшись ні да адной уласнай манеце, і па гэты дзень ніхто ў Джалоре не ведае, як згарэлі склады старога Карири.
  
  - Ведаеш, - задумліва вымавіў Джерин, - калі б яны прывязвалі да канца сваіх гарпун леску з паплаўкамі — можа быць, запячатаныя пустыя бочкі — праз кожныя сто крокаў або каля таго, яны маглі б пратыкаюць кітоў дзідай, не залазячы на іх, і калі б рана не забівала на месцы, кіты таксама не змаглі б выратавацца, нырнуўшы.
  
  Вэн ўтаропіўся на яго. - Я сапраўды веру, што гэта спрацавала б, - сказаў ён нарэшце. - Чаму цябе тады не было побач, каб падумаць пра гэта? Багі ведаюць, я б ніколі не падумаў. Ён паглядзеў на Элізу. - Джерин, я сапраўды веру, што наша госця думае, што мая пража спатрэбілася б для вырошчвання кветак, але не больш за таго, хоць, паколькі яна добрая і справядлівая, яна занадта ветлівая, каб сказаць пра гэта. Патрымай трохі павады для мяне, добра?
  
  Эліза пачала пратэставаць, але Ван не слухаў яе. Ён ступіў у заднюю частку фургона. Джерин пачуў, як ён рыецца ў пацёртым скураным мяшку, дзе захоўваў свае скарбы. Праз хвіліну або дзве ён задаволена хмыкнуў і выйшаў, працягваючы Элізе тое, што трымаў у руках.
  
  Джерин таксама выцягнуў шыю, каб паглядзець. Гэта быў бівень колеру слановай косці, не падобны ні на адзін з тых, што ён калі-небудзь бачыў: хоць і не даўжэй фанга знаёмага яму длиннозуба, ён быў удвая тоўшчы і чыста белы, а не жоўты. Хто-то выразаў на зубе кіта і нос незнаёмага карабля; кіт быў афарбаваны ў пяшчотна-ружовы колер.
  
  Бачачы захапленне барона, Ван сказаў: "Адзін мой сябар падрыхтаваў яго, пакуль я гуляў. Вы заўважыце, што гэта яшчэ не зроблена, але я ў спешцы з'ехаў з Джалора, і ў яго не было часу, каб скончыць.
  
  Эліза маўчала.
  
  
  * * *
  
  
  Джерин трымаў лейцы. Вэн ўсю раніцу пазяхаў і цяпер спрабаваў вырваць трохі сну ў цеснай задняй частцы фургона. Ліс шукаў адну канкрэтную грунтавую сцежку з многіх, яднаецца з Элабонской дарагі. Побач з кожнай сцежкай быў усталяваны каменны слуп з выразанымі на ім знакамі дробных баронаў, да чыіх валадарстваў пралягалі дарогі. Пераваліла за поўдзень, калі Джерин ўбачыў крылаты вачэй, які шукаў. Ён ледзь не прайшоў міма яго, таму што разьба была такой старажытнай, што некаторыя яе часткі выветрыўся; дзіўныя чырвоныя лішайнікі пакрывалі большую частку таго, што засталося.
  
  "Куды мы едзем?" Эліза спытала, калі ён павярнуў на дарогу. Яна закашлялась, калі коні паднялі пыл.
  
  - Я думаў, ты ведаеш усе мае планы, - сказаў Джерин. - Я хацеў бы пачуць, што скажа мне Сівілы з Айкоса. Я ўжо спыняўся там аднойчы, калі ўпершыню адправіўся на поўдзень, і яна папярэдзіла мяне, што я ніколі не стану навукоўцам. Я смяяўся над ёй, але два гады праз трокмуа забілі маіх бацькі і брата, і мне давялося пакінуць паўднёвыя землі.
  
  - Гэта я чула, - ціха сказала Эліза. - Мне шкада. Джерин адчуў праўду ў яе словах. Ён быў крануты і ў той жа час злы на сябе за тое, што дазволіў яе спагадзе дасягнуць яго. Ён адчуў палёгку, калі яна вярнулася да сваёй першапачатковай думкі: "Тое, куды мы ідзем, для мяне не мае вялікага значэння; я проста не ведаў. Любое месца удалечыні ад Вольфара дастаткова добра, хоць я чуў благія чуткі аб краіне вакол Айкоса.
  
  "Я таксама іх чуў, - прызнаўся ён, - але я ніколі не бачыў нічога такога, што прымусіла б мяне паверыць у іх праўдзівасць. Гэтая дарога ідзе па ўзгорках і праз самы густы лес па гэты бок Ниффет, перш чым дасягнуць сьвятыні Сивиллы. Кажуць, у лесе насяляюць дзіўныя звяры. Я ніколі іх не бачыў, хоць бачыў сляды на дарозе, якія не належаць жывёлам, вядомым вонкавым свеце.
  
  Больш пасьпяховыя дробныя бароны і іх зямлі присосались да Элабонской дарозе, як п'яўкі. У некалькіх гадзінах язды ад яе справы ішлі яшчэ бядней. Свабодныя землеўладальнікі валодалі сваімі ўласнымі ўчасткамі, людзі, не якія знаходзіліся пад уладай якога-небудзь мясцовага лорда. Яны належалі да старажытнай расе, народу, які жыў на землях паміж Ниффет і Хай-Кирсом яшчэ да прыходу трокмуа, якога изгнала Імперыя. Стройныя і смуглявыя, яны досыць бегла гаварылі на мове элабона, але паміж сабой выкарыстоўвалі свой уласны мяккі, свісцячы мова.
  
  Дарога звузілася, ператварыўшыся ў звілістую каляіну пад панурымі дрэвамі. Прамяні заходзячага сонца ледзь пранікалі скрозь зялёную галерэю над галавой. Джерин падскочыў, калі пунсовы берасцянка перабег дарогу, захоплены знянацку яркай выбліскам ў цемры. Калі сонца сяло, ён з'ехаў з дарогі і схаваўся за густымі дрэвамі.
  
  Ён падняў Вана з яго хісткай ложка. Ўдваіх яны распрягли коней і дазволілі ім пашчыпаць траву, якая расла ў цені высокіх букаў.
  
  У іх было толькі беднае паднашэнне зданям: сушеная ялавічына, змяшаная з вадой. На самай справе гэтага было недастаткова, але Джерин спадзяваўся, што сыдзе. Эліза хацела ўзяць адну вахту. Ліс і Ван сказалі "не" на адным дыханні.
  
  - Як вам будзе заўгодна, - паціснула яна плячыма, - але я магла б зрабіць гэта дастаткова добра. У яе руцэ з'явіўся нож, а затым, амаль перш, чым яго паспеў разглядзець вачэй, ён затрымцеў ў ствале дрэва ў дваццаці футах ад яе.
  
  Джерин быў задуменны, выцягваючы кінжал, але ўсё роўна адмовіўся. Эліза паглядзела на Вана. Ён пакруціў галавой і засмяяўся: "Мілэдзі, мяне не ахоўвалі жанчыны з тых часоў, як я стаў дастаткова дарослым, каб мая маці не даведалася, чым я займаўся. Я не планую пачынаць усё спачатку зараз".
  
  Яна выглядала пакрыўджанай, але сказала толькі: "Тады вельмі добра. Добра ахоўвайце мяне гэтай ноччу, героі". Ён адлюстраваў салют, калі яна слізганула ў свой спальны мяшок.
  
  Ван, які адпачыў, падахвоціўся першым заступіць на вахту. Джерин забраўся пад коўдру, круціўся, пакуль не знайшоў становішча, пры якім у яго впивалось менш за ўсё каменьчыкаў, і больш нічога не разумеў, пакуль Ван не разбудзіў яго штуршком. - Матэматыка не працуе, і — як вы называеце хуткую месяц? Я забыўся.
  
  "Тиваз".
  
  - Вось і ўсё. Наколькі я магу разглядзець скрозь дрэвы, сонца сядзе прыкладна праз гадзіну. Значыць, ужо поўнач, і мне пара спаць." Ван ляжаў пад сваім уласным коўдрай — шкурай нейкага буйнога звера ў залаціста-чорную палоску — і спаў з хуткасцю дасведчанага вандроўцы. Джерин пацягнуўся, пазяхнуў і пачуў, як прывіды гудуць у яго ў галаве, як мошкі.
  
  У цьмяным чырвоным святле цьмеюць вуглёў фургон здаваўся невыразнай глыбай на мяжы бачнасці, коні - парай цёмных ценяў. Джерин прыслухоўваўся да іх неторопливому дыханню, щебету і шоргату маленькіх поўзаюць істот. Сава над галавой выдала свой глухі, жудасны кліч. Дзе-то непадалёк ціха журчал маленькі ручай. Удалечыні зароў длиннозуб, і на імгненне ўсё сціхла.
  
  Барон павярнуўся на гук непадалёк. Ён убачыў, што Эліза полусидела, назіраючы за ім. Выраз яе твару было непранікальным. "Шкадуе?" спытаў ён ледзь чутным голасам.
  
  Яе адказ быў яшчэ мякчэй. "Вядома. Пакінуць усё, што я калі-небудзь ведала ... Гэта нялёгкі шлях, але я павінна прайсці яго".
  
  "Ты ўсё яшчэ можаш вярнуцца".
  
  "З абдымкамі чакаюць Вольфара? Вяртання няма". Яна пачала казаць што-то яшчэ, спынілася, пачала зноў. "Ты ведаеш, чаму я пайшла з табой? Ты дапамог мне аднойчы, даўным-даўно". Яе вочы глядзелі ў мінулае, а не на Джерина. "Калі я ўпершыню ўбачыла цябе, гэта быў самы сумны дзень у маім жыцці. У мяне быў сабака, якую я вырасціў з шчанюка; у яго было вісячыя вуха, а адно вока быў напалову блакітным, і з-за яго рыжага футра я назваў яго Эллеб. Раней яму падабалася выходзіць на вуліцу і паляваць на трусоў, і калі ён лавіў аднаго, то прыносіў яго мне дадому. Аднойчы ён выйшаў, як рабіў заўсёды, але не вярнуўся.
  
  "Я быў у роспачы. Я шукаў яго два дні, перш чым змог знайсці, а калі знайшоў, пашкадаваў аб гэтым. Ён бег па невялікім овражку і трапіў задняй нагой у пастку.
  
  "Я памятаю", - сказаў Джерин, зразумеўшы, чаму сабака-хуліган здалася яму знаёмай. "Я пачуў твой плач і пайшоў паглядзець, у чым праблема. Я накіроўваўся на поўдзень вучыцца".
  
  - Я плакаў? Напэўна, плакаў. Я не памятаю. Усё, аб чым я мог думаць, гэта пра назе небаракі Эллеб, раздробненай сківіцай пасткі, аб чорнай засохлай крыві і мух. Капкан быў прыкаваны ланцугом да слупа, і я не мог адарваць яго ад яго.
  
  - Як бы яму ні было балюча, я памятаю, як ён рыкаў, калі ты падышоў, усё яшчэ спрабуючы зберагчы мяне. Ты апусціўся на калені побач са мной, пагладзіў яго і выліў крыху вады з сваёй пляшкі на зямлю, каб ён напіўся, а затым дастаў свой нож і зрабіў тое, што трэба было зрабіць.
  
  "Не многія паспрабавалі б спачатку пасябраваць з ім, і не многія потым пасядзелі б са мной і дапамаглі мне зразумець, чаму спыненне яго болю было апошнім падарункам, які ён мог атрымаць ад каго-небудзь, хто любіў яго. Да таго часу, як ты адвёз мяне дадому, я сапраўды зразумела гэта. Ты быў добры да мяне, і я ніколі гэтага не забуду.
  
  - І з-за такой дробязі ты давяраеш мне?
  
  "Я зрабіла гэта, і я ні аб чым не шкадую". Яе апошнія словы былі прыглушаны сном.
  
  Джерин назіраў за Нотосом і зоркамі, проглядывающими скрозь дзіркі ў лісцяным пологе, і думаў пра абавязальніцтвы, якія ён узваліў на сябе. Праз некаторы час ён вырашыў, што ў яго таксама няма регетов. Ён падкінуў паленаў ў малюсенькі цяпельца, зачыніў жужжащих зубастых птушак, прыцягнутых яго святлом, і стаў чакаць, калі сонца зверне зданяў ў ўцёкі.
  
  На досвітку ён разбудзіў Вана. Яго таварыш праціраў вочы і казаў у асноўным сонным бурчаннем, пакуль яны запрагалі коней. Эліза затапіла і прыкрыла вогнішча, перш чым Джерин паспеў заняцца ім. Яны паснедалі чэрствым хлебам і вэнджаным мясам. Да свайго агіду, Джерин прамахнуўся у тлустага курапатку, дастаткова дурнога, каб уладкавацца на галінцы менш чым у сотні футаў ад яго. Ён узмахнуў крыламі і паляцеў прэч.
  
  Сцежка вілася праз лес. З галін над галавой звісалі ледзь валок ўцёкі і вільготны мох, гатовыя ўхапіцца за ўсё, што осмеливалось кінуць выклік прахалоднага цьмяным спакою лесу. Коні былі упартым. Не раз Вану даводзілася дакранацца да іх дубцом, перш чым яны адпраўляліся далей.
  
  Некалькі птушыных пошчакі парушалі цішыню. Амаль адзінымі гукамі былі рыпанне галін і шолах лісця на ветрыку, занадта слабым, каб далятаць да дарогі.
  
  Аднойчы па фургона нейкі час хадзіў гук, амаль больш ціхі, чым цішыня. Магчыма, гэта былі крокі велізарных гнуткіх ног, а магчыма, і зусім нічога не было. Джерин ўбачыў — ці падумаў, што ўбачыў — пару вачэй, зелянейшая лісця, ацэньваюць яго. Ён міргнуў, або яны мірганулі, а калі ён паглядзеў зноў, іх ужо не было. Грукат колаў падводы верш, як быццам яго ніколі і не было.
  
  - У мяне ад гэтага месца мурашкі па скуры! - Сказаў Вэн. Джерину голас яго сябра здаўся гучней, чым патрабавалася.
  
  Барону здалося, што дзень праляцеў хутчэй, чым быў на самай справе, настолькі густым быў змрок. Ён стрымаў вокліч здзіўлення, калі яны вырваліся з ценю на яркае пасляпаўдзеннае сонца. Ён не ўсведамляў, наколькі моцна яго палохае думка аб тым, каб зноў разбіць лагер у лесе, пакуль не ўбачыў, што яму не прыйдзецца гэтага рабіць.
  
  Пагоркі атачалі даліну, у якой ляжаў Ікас. Вандроўцы маглі зірнуць ўніз на сваю мэту, перш чым дасягнулі яе. Галоўная дарога вяла з паўднёва-паўднёва-захаду. Джерин мог бачыць маленькія кропкі рухаюцца людзей, экіпажы і вазы, усе яны прыйшлі параіцца з Сивиллой. Яго ўласная дарога была менш ажыўленай. Памежныя лорды звычайна больш верылі окованной бронзе, чым прароцтваў.
  
  Малюсенькая гай атачала храм. Верагодна, у даўнія часы лес спускаўся з вяршыняў пагоркаў ў даліну, але свяшчэнная гай - гэта ўсё, што ад яго там засталося. Бліскучая мармуровая дах сьвятыні ярка вылучалася на фоне зеляніны дрэў.
  
  Вакол самога храма размяшчаліся дома жрацоў, святароў і дробных людцаў, якія, хоць і не былі па-сапраўднаму звязаны з Сивиллой, зараблялі на жыццё за кошт тых, хто прыходзіў яе ўбачыць: прадаўцоў малюнкаў і ахвярных жывёл, пазаштатных прадракальнікаў і тлумачальнікаў аракулаў, карчмар і шлюх, а таксама разнамаснай каманды, што прадавала амулеты — і, несумненна, праклёны таксама.
  
  Вакол мястэчка былі расчышчаныя поля, кожны невялікі ўчастак належаў фригольдеру. Джерин ведаў, што храм прытрымліваўся старых звычаяў. Ён не зайздросціў мясцовых звычаяў, але па-ранейшаму лічыў свабоднае валоданне падрыўным. Селянін не мог назапасіць досыць багацця, каб экипироваться ўсім неабходным сапраўднаму воіну. Без шляхты мяжа і ўсе землі за ёй ператварыліся б у крывавы клубок вайны, дзе варвары з віскам несліся б рабаваць, паліць і забіваць.
  
  - Можа, нам спусціцца ўніз, пакуль не пагасла святло? - Спытаў Ван.
  
  Джерин падумаў пра брудных гасцініцах Айкоса. Ён паківаў галавой. - У гэты гадзіну мы б нічога не паспелі зрабіць. Наколькі я памятаю заезныя двары, тут мы знойдзем менш жучкоў.
  
  Вячэра быў бедным, з тых жа паек, што і на сняданак. Джерин ведаў, што іх спакавалі з разлікам накарміць двух чалавек, а не трох. Ён нагадаў сабе, што трэба пакласці пабольш. Які ж ты нікчэмны вучоны, усміхнуўся ён над сабой, — турбуешся з-за вэнджаных сасісак і дарожнага хлеба.
  
  Павінна быць, ён сказаў гэта ўслых, таму што Ван засмяяўся і сказаў: "Ну, хто-тое ж павінен, у рэшце рэшт".
  
  Барон заступіў на вахту першым. У Ікас унізе святло патух, пакуль не сцямнела ўсе, акрамя цэнтральнага вартавога вогнішча. Пагоркі на паўднёва-захадзе былі ўсеяныя малюсенькімі іскрынкамі святла, і Джерин ведаў, што гэта лагеры, падобныя яго ўласным. У сваёй гаі храм выглядаў дзіўна, таму што святло, бруісты з яго, быў блакітным, а не утульным чырвона-залатым, як у сумленнага полымя.
  
  Магія, сонна вырашыў Джерин, ці бог, які разгульваў ўнутры. Калі залаты паўкола Мэта апусціўся, ён разбудзіў Вана, а затым нырнуў галавой наперад у сон.
  
  Ён прачнуўся ад паху якая рыхтуецца ежы; Вану пашанцавала больш, чым напярэдадні раніцай: ён злавіў вавёрку і двух трусоў і тушыў іх. Эліза дадала грыбы і жменю зеляніны. Адчуваючы сябе лепш ад таго, што яго страўнік набіты, Джерин запрог коней. Фурманка покатила па сцежцы ў бок Сивиллы.
  
  IV
  
  Джерин неўзабаве выявіў, што яго памяць пахавала многае пра Ікас. Па-першае, месца смярдзела. Яна ляжала ў воблаку пахошчаў, такім приторном, што ён пашкадаваў, што не можа сунуць нос у павозку. Да саладкавай смуроду дамешваліся пахі обугливающегося тлушчу ад ахвярапрынашэнняў і звычайныя гарадскія пахі нясвежы кухні, адкідаў, гною, даўно нямытых жывёл і чалавецтва.
  
  Шум быў не менш жахлівым. Вушы Джерина не падвяргаліся такому нападу з тых часоў, як ён вярнуўся ў паўночную краіну. Здавалася, што кожны разносчык ў Ікас скаціўся на павозку, кожны ва ўсю глотку выкрыкваў свой тавар: мячы, рэдкія і моцнадзейныя лекі, асвячоную ваду, авёс, прыгожых хлопчыкаў, прыгатаваных смачных гусей, зборнікі прарочых вершаў і незлічонае мноства іншых рэчаў. Тоўсты лысы мужчына ў зашмальцаванай туніцы і бліскучым скураным фартуху, мяркуючы па ўвазе, карчмар, праціснуўся наперад і нізка пакланіўся ошеломленному Фокс, які ніколі раней яго не бачыў. - Граф Стоффер, я мяркую? - спытаў ён, усё яшчэ сагнуўшы спіну.
  
  Вычарпаўшы цярпенне, Джерин раўнуў: "Ну, калі ты верыш у гэта, ты паверыш у што заўгодна, ці не так?" - і пакінуў небараку на разарванне сваім аднавяскоўцам.
  
  "Гэта на што падобная сталіца?" Ледзь чутна спытала Эліза.
  
  "Гэта так, - сказаў Джерин, - але толькі калі вы пагадзіцеся, што карта падобная на краіну, якую яна адлюстроўвае".
  
  Яна спажыла слова, пра існаванне якога ён і не падазраваў.
  
  Ван усміхнуўся і сказаў: "Я думаю, што ў абодвух месцах адна і тая ж праблема: занадта шмат людзей сабралася разам. Капітан, вы адзіны з нас, у каго ёсць кішэні. Сачы за тым, каб іх не перарэзалі.
  
  Джерин ляпнуў сябе па плячы, каб пераканацца, што ён па-ранейшаму ў бяспецы. - Калі хто-небудзь з гэтых слаўных хлопцаў паспрабуе гэта зрабіць, яго самога перарэжуць, і не ў кішэні. Ён раптам крыва ўсміхнуўся. - Або няма, у залежнасці ад таго, наколькі мне пашанцуе.
  
  Яны павольна прабраліся праз Ікас на паляну вакол свяшчэннай гаі. Калі яны дабраліся да яе, сонца стаяла ўжо высока. Яны купілі сыр і маленькія місачкі з ячменнай кашай у мноства прадаўцоў. Мужчыны з усіх вядомых Джерину народаў пракліналі і штурхалі адзін аднаго, кожны стараўся першым пачуць голас бога на зямлі.
  
  У адной лёгкай калясніцы знаходзіліся два качэўніка з усходніх раўнін. Яны былі маленькімі і гнуткімі, з плоскімі асобамі і цёмнай скурай, з мяшэчкамі за плячыма карыкатурнымі бародамі, якія звісаюць з іх падбародкаў. Яны былі апранутыя ў курткі з ваўчынай шкуры і скураныя штаны і трымалі ў руках лукі з падвойным выгібам, умацаваныя сухажыллямі. На левай руцэ ў іх былі маленькія скураныя шчыты; на адным з іх была намаляваная залатая пантэра, на іншым - скача алень. Калі Ван заўважыў іх, ён пракрычаў што-то на мове, які гучаў як шыпенне змей. Іх раскосыя вочы загарэліся, калі яны нецярпліва адказалі.
  
  Там былі жыхары Киззуватны у цяжкіх фурманках, запрэжаных напружанымі асламі: прысадзістыя, ширококостные мужчыны са смуглай скурай, шырокімі асобамі з кручкаватымі насамі і вільготнымі, сумнымі вачыма. Іх валасы і бароды завивались валасамі. Яны былі апранутыя ў доўгія ільняныя тунікі, якія даходзілі да каленяў.
  
  Было некалькі ситонианцев, хоць большасць з іх аддавалі перавагу аракула ў Пронни, у сваёй уласнай краіне. Больш за стройныя і светлавалосыя, чым жыхары киззуватны, яны насілі ваўняныя плашчы з ярка размаляванымі бакамі. Яны пагардліва пазіралі па баках з-пад широкополых саламяных капелюшоў: хоць яны былі падданымі Імперыі на працягу пяці стагоддзяў, яны ўсё яшчэ лічылі сябе чымсьці накшталт эліты і глядзелі пагардліва на сваіх элабонских уладароў як на мускулістых тупиц.
  
  Нават палкоўнік з пустыняў далёкага поўдня прыбыў у Ікас. Ён, павінна быць, аб'ехаў усе Вялікае Ўнутранае мора Элабона, таму што ўсё яшчэ сядзеў верхам на сваім вярблюдзе. Джерин з цікавасцю разглядваў павады і сядло, думаючы, як быў бы зачараваны Дуин. Жыхар пустыні апусціў погляд на падводы і калясьніцы вакол яго. Ён папераджальна гартанна рыкаў, калі яны падыходзілі занадта блізка. Такое здаралася рэдка; коні кідаліся ад яго злавеснага скакуна.
  
  Палкоўнік быў захутаны ў мантыю з бруднай поўсці. Вочы і зубы ззялі на твары, пацямнелым ад бруду і доўгіх гадоў знаходжання на сонца. Калі не лічыць носа, яшчэ большага, чым у киззуватнанцев, рысы яго асобы былі тонкімі, амаль жаноцкімі. Ён насіў вадкую бародку і, нягледзячы на ўсю сваю бруд, здавалася, лічыў сябе уладаром тварэння.
  
  Джерину было цяжка назваць імёны некаторых іншых чужакоў. Ван сцвярджаў, што адзін чарнявы светласкурае гігант належаў да гради, якія жылі на поўнач ад Трокмуа. Мужчына ішоў пешшу і змакрэў ў сваіх мяхах. У руках у яго былі тоўстая булава і кідальны сякера з кароткай ручкай. Джерин амаль нічога не ведаў пра гради, але Ван казаў пра іх з нядбайнай фамильярностью.
  
  "Ты ведаеш іх мову?" Эліза Спытала.
  
  "Так, трохі", - сказаў Ван.
  
  - Колькі моў ты ведаеш? - Спытаў Джерин.
  
  "Ну, калі ты хочаш павітацца на англійскай і, можа быць, трохі вылаяцца, багі, я даўно збіўся з рахунку. Мовы, якія я ведаю даволі добра, магчыма, дзесяць або тузін. Што-то ў гэтым родзе".
  
  "Які з іх твой уласны?" Эліза Спытала.
  
  - Мілэдзі, - сказаў Ван з чым-то настолькі блізкім да збянтэжанасці, наколькі гэта было магчыма ў яго глыбокім голасе, - я ў шляху ўжо шмат гадоў. Пасля столькіх гадоў тое, з чаго я пачаў, мала што значыць.
  
  Джерин крыва ўсміхнуўся; ён атрымаў амаль такі ж адказ, калі задаваў гэтае пытанне. Эліза, здавалася, хацела працягнуць, але прытрымала мову.
  
  Адну групу чужакоў Ліс ведаў занадта добра: трокмуа. Тры правадыра прыбытку параіцца з Сивиллой. Іх калясьніцы стаялі разам у беспарадку.
  
  Яны былі з глыбінь паўночных лясоў: Джерин, які ведаў кланы па той бок мяжы гэтак жа добра, як баронаў, якія ахоўваюць яе, не даведаўся ні аднаго з іх, і кланавыя ўзоры ў яркую клетку на туниках іх пагонцаў былі яму незнаёмыя. Правадыры і паганятыя былі высокімі, хударлявымі мужчынамі; чацвёра з іх былі рыжеволосыми, а двое - бландын. Усё насілі доўгія валасы і велізарныя вісячыя вусы, хоць шчокі і падбародкі яны галілі. Двое прыціскалі да сабе збаны з элем; яшчэ адзін насіў каралі з чалавечых вушэй.
  
  Жрацы хадзілі па натоўпе. Джерин без асаблівай сімпатыі паглядзеў на таго, хто набліжаўся да фургона. Адзенне з залатой парчы было нацягнута на яго надмерна шырокі жывот, а безбородые шчокі адлівалі чырванню. Усё ў ім было акруглым і мяккім, ад празрыста-блакітных вачэй да пальцаў ног, выглядывающих, як сасіскі, з-пад сандаляў. Ён быў еўнухам, бо бог не прызнаваў паўнавартаснага чалавека сваім слугой.
  
  Кончыкам мовы ён правёў па чырвоным вуснаў, калі спытаў: "Што ў вас за справу, джэнтльмены, да Сивилле милорда Байтона?" Яго голас быў мяккім і цягучым, як ласка рукі, змочанай мёдам.
  
  "Я б аддаў перавагу не казаць пра гэта публічна", - сказаў Джерин.
  
  "Цалкам, цалкам. Твой слуга Фалфарун зусім вызначана згодны. Аднак, я спадзяюся, у цябе ёсць падыходнае паднашэнне богу?"
  
  - Думаю, так. - Джерин ўклаў кашалёк у пухлы кулак Фалфаруна.
  
  Твар святара нічога не выказваў. "Несумненна, усё будзе добра, калі ваш пытанне будзе пачуты".
  
  "Я вельмі спадзяюся, мой дарагі Фалфарун, што гэта хутка будзе пачута", - сказаў Джерин сваім самым ліслівым голасам. Ён працягнуў святару іншы кашалёк, пабольш, які знік у складках адзення Фалфаруна.
  
  - У самай справе. Так, у самай справе. Прайдзіце сюды, калі ласка. - Фалфарун наблізіўся да бойкости, распіхваючы локцямі менш прадбачлівых шукальнікаў боскай мудрасці. Прикрикнув на коней, Ван паехаў за ім. Фалфарун павёў павозку у святую гай, што атачала тэрыторыю храма. Бачачы поспех Фокса, Трокмуа зняў кольцы, нарукаўнікі і цяжкую залатую наперсницу і памахаў імі перад тварам іншага пухлай святара.
  
  - Ты прыкладна правільна разлічыў памер свайго другога мяшка, - прашаптаў Ван.
  
  "Хвала Даяусу за гэта! У апошні раз, калі я быў тут, я правёў тры дні, остужая пяткі, перш чым паўстаць перад Сивиллой. Я быў яшчэ занадта малады, каб ведаць, што свет трымаецца на золаце ".
  
  - На гэтую дзеўку варта было паглядзець, калі ты яе нарэшце ўбачыў?
  
  - Наўрад ці. Яна была маршчыністай старой каргой. Цікава, ці жывая яна яшчэ?
  
  - Навошта ведзьмаў даваць прароцтва? Мне здаецца, яны наўрад ці былі б прыдатнымі парамі для таго бога, які кіруе тутэйшым свяцілішчам. Кожны раз дары мне маладую, сакавітую дзяўчынку, - сказаў Ван, выклікаўшы пырханне Элізы.
  
  "Байтон казаў праз яе з тых часоў, як яе абралі для яго, калі яна была яшчэ дзіцем", - патлумачыў Джерин. - Кожны раз, калі памірае Сівілы, жрацы шукаюць сярод сем'яў старажытнай расы; гэтая даліна заўсёды была іх апорай. Калі яны знаходзяць дзяўчынку з пэўным знакам — што гэта такое, яны трымаюць у сакрэце, але гэта быў знак Байтона на працягу стагоддзяў, — яна становіцца новай Сивиллой да тых часоў, пакуль застаецца дзевай, і яе цнатлівасць ахоўваецца, запэўніваю вас.
  
  
  * * *
  
  
  Шум ззаду іх заціх пад дрэвамі. Выявы усёвідушчага Байтона былі паўсюль у гаі, палова з іх была звернутая, каб паказаць два вочы на яго патыліцы. Іншы святар павёў трокмуа іншым шляхам. Яны не толькі не былі здзіўлены святасцю лесу, але і гучна спрачаліся на сваёй роднай мове.
  
  Высокія сцены з бліскучага белага мармуру агароджвае зьнешні двор храма Байтона. Вароты былі шырока расчынены, але храмавая варта з дзідамі ў руках стаяла напагатове, каб зачыніць іх, калі паўстане пагроза бяды. Сее-дзе бліскучы камень быў отколот і обесцвечен - нямое напамін аб вялікім ўварванне трокмуа дзвесце шэсцьдзесят гадоў таму, калі, па сцвярджэнні святароў, сам Байтон з'явіўся, каб выгнаць варвараў з свайго сьвятыні.
  
  Перш чым яны паспелі ўвайсці, Фалфарун выклікаў малодшага жраца ў зялёнай мантыі. Тоўсты святар сказаў: "Ўваходзіць у двор дазваляецца толькі пешшу; Аркарола даставіць вашу павозку на месца. Не бойцеся, на тэрыторыі храма няма крадзяжу. Агідная чума нязменна дзівіць любога нягодніка, осмеливающегося замахвацца на падобнае гвалт".
  
  - І ці многія здзіўленыя такім чынам? - Скептычна спытаў Джерин.
  
  "Цела апошняга - адна з незвычайнага ў знешніх сценах. Небарака; няхай ён паслужыць назиданием іншым".
  
  Працверазеўшы, Джерин спусціўся з падводы, за ім рушылі ўслед Эліза і Ван. Калі Аркарола узлез наверх, коні закацілі вочы і паспрабавалі ўстаць на дыбкі, адчуўшы нязвыклае дотык поводьев. Вэн паклаў цяжкую далонь на морду кожнага з іх і зароў: "Не прыкідвайцеся", - пасля чаго вылаяўся на грубым мове, які, як здагадаўся Джерин, быў яго уласным. Звяры супакоіліся і дазволілі адвесці сябе.
  
  Прыкладна ў гэты час падышлі трокмуа. Яшчэ больш людзей у зялёных вопратцы селі ў свае калясьніцы. Святар, які вёў іх, адвёў Фалфаруна ў бок і ціха загаварыў з ім. Трокмуа таксама размаўлялі, і не вельмі ціха: спрэчка, які яны пачалі пад дрэвамі свяшчэннай гаі, усё яшчэ быў у самым разгары. Джерин ўжо збіраўся павітаць іх на іх роднай мове, але тут пачуў, з-за чаго яны сварацца.
  
  Адзін з паўночнікаў падазрона паглядзеў на Ліса і яго таварышаў. - Не так гучна табе варта крычаць, Катуволк, - сказаў ён. У яго голасе гучала неспакой, і яго пакрытыя шнарамі рукі рабілі заспакаяльныя руху.
  
  Сцішваць Катуволка было не прынята. Джерин выказаў здагадку, што той трохі п'яны. Яго вочы наліліся крывёю, гаворка была невыразнай. Ён поигрывал сваім жахлівым каралямі. "Дивико, - сказаў ён, - ты можаш сесці на лятаючы самалёт у хуткім Фоморе". Ён выкарыстаў паўночнае назва самай хуткай месяца. "Які шанец, што мы знойдзем каго-то так далёка на поўдні, хто гаворыць на дадзеным мове?"
  
  "Няма неабходнасці рызыкаваць проста так".
  
  "Але я кажу, што гэта наогул не шанец. І калі ты зараз ўспомніш, гэта быў твой план прыйсці сюды. І што гэта было за "чаму"? Проста для таго, каб пабыць сам-насам з нашымі ўласнымі оракулами, якіх мы наўрад ці маглі б атрымаць.
  
  - Гэта таксама было правільнае здагадка. Я б аддаў перавагу, каб Баламунг омадхаун не ведаў, што я не зусім веру ў яго. Хто такі спалпин, і чаму мы павінны змагацца за яго? Калі я пайду на паляванне з мядзведзем, я хачу быць упэўнены, што ён не пакіне мяне для асноўнага стравы.
  
  Прыслухоўваючыся так напружана, як толькі мог, Джерин незаўважна для сябе ледзь заўважыў вяртанне Фалфаруна. За ім ішоў другі святар, які быў яшчэ тоўшчы яго. Фалфарун кашлянуў і сказаў: "Добры сэр, мой калега Саспир", — ён паказаў на свайго спадарожніка, чыё гладкае твар еўнуха не адпавядала гадоў, што выдаюцца седеющими валасамі і обвисшими шчокамі, — "і я вырашыў, што гэтыя паўночныя джэнтльмены павінны праводзіць вас да Сивилле, паколькі іх падарожжа было больш доўгім, чым ваша, і ў іх ёсць тэрміновае справа ў іх уласнай краіне, якое патрабуе ад іх спешкі".
  
  "Вы спрабуеце сказаць мне, што яны заплацілі вам больш", - сказаў Джерин без асаблівай злосці.
  
  Падбародкі Фалфаруна задрыжалі. Яго голас быў пакрыўджаным, калі ён адказаў: "Я б не стаў выказвацца так груба —"
  
  - Але гэта ўсё роўна праўда, - скончыў за яго Джерин. - Хай будзе так, калі мы зможам прытрымлівацца за імі напрамую.
  
  "Ну, вядома", - сказаў Фалфарун, узрадаваны тым, што ён аказаўся такім прыемным. Саспир паведаміў трокмуа добрыя навіны і павёў іх у двор храма. Фалфарун рушыў услед за ім, яго пранізлівы голас гучна гучаў у вушах Джерина, які палічыў за лепшае б паслухаць варвараў. Іншы іерарх у залатой мантыі вывеў ўбранага ў тогу двараніна з свяшчэннай тэрыторыі; на худым, бледным твары гэтага чалавека застыла занепакоены выраз. Качэўнікі з раўнін Шанда падышлі як раз у той момант, калі Джерин увайшоў у двор. Ён пачуў, як святар абверг іх гучныя пярэчанні супраць таго, каб іх разлучылі з калясніцай.
  
  Нават трокмуа прыціхлі ў двары храма. Яны таращили вочы, выцягваючы шыі ва ўсе бакі, спрабуючы ўбачыць усё адразу. Джерин падумаў, што яны падобныя на зграю галодных ганчакоў, облизывающих свае адбіўныя перад мясной крамай. Ён не асабліва вініл іх, таму што выгляд такога колькасці скарбаў падзейнічаў на яго сапраўды гэтак жа. Труп няўдалага злодзея, пакрыты агіднымі рубцамі па краях, разадзьмуты і смярдзяць пасля некалькіх дзён, праведзеных на адкрытым паветры, мала што астудзіў яго энтузіязм. Побач з ім ціха прысвіснуў Ван.
  
  На выставе былі выстаўлены толькі самыя адборныя экспанаты. Большая частка багаццяў, назапашаных святыняй Байтона за стагоддзя, захоўвалася ў сховішчах з трывалымі сценамі за храмам або ў пячорах пад ім. Таго, што было відаць, было дастаткова, каб распачаць пажада рабаўніка.
  
  Галоўнымі сярод цудаў былі дзве десятифутовые статуі з золата і слановай косці, адна адлюстроўвала імператара Орена II, які пабудаваў храм у старажытнай гаі, іншая - яго бацькі, Раса Лютага, які прагнаў трокмуа на поўнач ад ракі Ниффет і адваяваў для Элабона зямлі паміж Кирсом і Ниффет. Орен быў апрануты ў тогу і трымаў ва ўзнятай правай руцэ орб імперыі; Рос, апрануты ў кальчугу, трымаў напагатове дзіда і абапіраўся на шчыт антычнага ўзору з вузкай таліяй.
  
  Суровае, маршчыністы твар Раса з вострым носам і глыбокімі маршчынамі, прорезавшими абсівераныя шчокі, па сканчэнні чатырохсот гадоў усё яшчэ выклікала поўнае глыбокай пашаны трапятанне. Джерин здрыгануўся, калі зазірнуў у гэтыя халодныя вочы колеру джета.
  
  Велізарная залатая чаша для змешвання адсвяткавала трыумф Байтона над Трокмуа. Шырэй нават, чым выцягнутыя рукі Вана, ён быў усталяваны на бронзавым трыножніку на кіпцюрыстыя лапах і утрымліваў выявы варвараў, якія ратуюцца ад справядлівага гневу бога, і распасцёртыя цела тых, каго скарылі яго стрэлы.
  
  Побач з ім на пастаменце з чорнага мармуру стаяла цудоўная статуя які памірае Трокме. Аголены воін ляжаў на правым баку, абапіраючыся на правую руку. Гэтая рука ўсё яшчэ сціскала рукаяць мяча. Іншая сціскала разяўленую рану ў правым баку; афарбаваная ў чырвоны колер, кроў сцякала па баку, утвараючы лужынку ў сцягна. Яго твар быў звернута ўверх, каб паглядзець на свайго ненаписанного пераможцы. Яго грымаса выказвала агонію і выклік, але ні намёку на страх. Рысы асобы статуі былі хмулацей, чым звычайна ў длиннолицых тонконосых Трокмуа. Верагодна, скульптар, сам ситонец, выкарыстаў суайчынніка ў якасці мадэлі, дадаўшы толькі доўгія валасы і вусы, каб падкрэсліць расавую прыналежнасць статуі.
  
  Было на што паглядзець: серабрыста-залаты длиннозуб, яго скачок на зубра, замарожаны майстрам даўніх часоў; чары і скрыні з каштоўных металаў, алебастру, кінавары і рознакаляровых нефрытам; груды зліткаў золата і срэбра, на кожным з якіх была таблічка з указаннем дакладнага прароцтва, аб якім ідзе гаворка ... але Фалфарун вёў Джерина да прыступках храма, і гэта было відовішча само па сабе.
  
  Архітэктар Орена паспрабаваў гарманізаваць даволі элегантныя сьвятыні з калонамі, якія так любілі ситонцы, з мясцовымі цаглянымі верандамі Элабона, і яго намаганні былі высакароднымі. Сьцены сьвятыні Байтона былі выкладзеныя мармуровымі блокамі; прасторныя зашклёныя вокны дапамагалі асвятляць інтэр'ер. Пярэдняя сцяна была выканана ў чыстым ситонианском стылі, яе трохкутны антаблемент падтрымлівалі хупава выгнутыя калоны з белейшего каменя.
  
  Паміж архитравом і які навісае карнізам на фрызе, выразаным брыгадай рабочых па малюнку стваральніка "які Памірае Трокме", намаляваны Битон з працягнутай рукой, накіроўвалы імператарскую калону супраць арды трокмуа. Розенкранц, чые рэзкія рысы твару было лёгка даведацца, стаяў у галаўны калясьніцы. Яго людзі адрозніваліся жорсткай аднастайнасцю, што рэзка кантраставала з бязладным ворагам, з якім яны ваявалі, і з баронамі, якія прыйшлі за імі.
  
  Яны падняліся па сямі мармуровым прыступках, Фалфарун ўвесь час балбатаў. Калі Эліза пачула, што статуя і фрыз ўзніклі з галавы аднаго і таго ж чалавека, яна спытала яго імя. Фалфарун выглядаў ўзрушаным і паківаў галавой. "Паняцці не маю", - сказаў ён. "Праца занадта сьвятая, каб яе апаганьвалі такія штодзённасці".
  
  Вачам Джерина спатрэбілася час, каб прывыкнуць да інтэр'еру сьвятыні Байтона, якія звыкліся да яркага сонечнага святла. Яны шырока раскрыліся, калі ён убачыў хараство ўнутры, таму што яно поблекло ў яго памяці.
  
  Абмежаваўшыся простым белым каменем для знешняй аздаблення будынка, яго дызайнер дазволіў колеры буяніць ўнутры. Падвойныя шэрагі калон з малінавага граніту, адпаліраваныя да люстранога бляску, прыцягвалі погляд да алтара. Ён быў з сандалавага дрэва, пакрытага золатам і інкруставанага разнастайнымі каштоўнымі камянямі. Яно адкідала на яго зіготкімі прасцінамі святло, слепнучы ад пылу і тузінамі тоўстых свечак у трох канделябрах з арабеск над галавой.
  
  Унутраныя сцены храма былі абліцаваныя рэдкім зялёным мармурам з залатымі пражылкамі. Гэты камень здабывалі толькі з аднаго кар'ера, недалёка ад Сифноса ў Ситонии. Лісу заставалася толькі захапляцца тым, колькі поту і золата спатрэбілася, каб дацягнуць яго сюды, прарабіўшы падарожжа ў некалькі сотняў міль па Вялікаму Ўнутранаму мора і каралеўскім дарогах Элабона. Як і калоны, ён быў адпаліраваная да бляску; сваім колерам ён адцяняў залатыя і сярэбраныя статуі ў нішах.
  
  Спяваюць паслушнікі хадзілі туды-сюды, паглынутыя рытуаламі Байтона. Іх тэпцікі шамацелі па мазаічным падлозе, разгойдваюць кадзільніцы напаўнялі паветра водарамі альясу, міры і іншых дарагіх пахошчаў. Людзі, якія мелі патрэбу ў дапамозе Байтона, але не мелі патрэбу ў бачанні будучыні, схілялі калены і маліліся на лавах па баках гранітных калон. Некаторыя апусцілі галовы, іншыя паднялі іх да потолочным фрэскам, нібы шукаючы натхнення ў сцэнах зачацця бога Дьяусом у прынцэсы і яго наступных прыгодах, большасць з якіх былі выкліканыя рэўнасцю нябеснай каралевы Дарзы.
  
  Толькі ў двух адносінах сьвятыню Байтона адрознівалася ад многіх яшчэ больш цудоўных храмаў у землях на поўдзень ад гор. Адным з іх была выява бога за алтаром. Тут ён не быў вытанчаным юнакоў. Квадратная калона з грубага чорнага каменя стаяла там, убіраючы святло і не аддаючы яго назад. Невымерна старажытная, яна магла б быць натуральным калонай, калі б не смутныя малюнка вачэй вакол яе вяршыні і які тырчыць фалас, які тырчыць наперад з сярэдзіны.
  
  Жрацы Байтона толькі ўсміхнуліся, калі Орен абвясціў іх бажаством сына Дьяуса. У глыбіні душы яны ведалі, чый бог старэйшы. Убачыўшы гэты вобраз, Джерин не быў схільны сумнявацца ў іх. Сіла Байтона сыходзіла каранямі ў зямлю, і ў квадраце голай зямлі злева ад алтара была расколіна, якая вядзе пад карані свяшчэннай гаі да пячоры Сивиллы, расколіна, падобная якой была невядомая на поўдні утаймавальнікаў.
  
  Трокмуа схіліліся перад алтаром Байтона, тры правадыра апусціліся на калені, а паганятыя распласталіся на жыватах. Яны ўсталі, атрэсліся і рушылі ўслед за сваім правадніком ў зияющий ўваход у пячору. Адзін з кіроўцаў, веснушчатый хлопец з тварам, напружаным ад страху, сагнуў пальцы адной рукі ў знак таго, што павінен адвесці зло. Іншая рука моцна сціскала рукаяць яго клінка.
  
  Фалфарун вывеў сваіх падапечных, каб заняць месца варвараў. Усе схілілі калена перад Байтоном, Фалфарун цяжка дыхаў, апускаючыся усім целам на падлогу. Джерин падняў вочы на старажытнага ідала. На імгненне яму здалося, што ён бачыць такія ж карыя, як яго ўласныя, вочы, якія глядзяць на яго ў адказ, але калі ён паглядзеў зноў, гэта былі ўсяго толькі драпіны на камені.
  
  Устаючы, Фалфарун спытаў: "Не маглі б вы заняць больш зручныя месцы ў чаканні сустрэчы з Сивиллой?"
  
  Джерин сядзеў на першай лаве. Ён праігнараваў пыхтящего Фалфаруна, які прыкладваў да яго лбе квадрацік сіняга шоўку. Яго думкі былі аб трокмуа: калі гэтыя варвары, людзі з такой глушы лясоў, што ён нічога пра іх не ведаў, аб'ядналі свае кланы з Баламунгом, то колькі яшчэ зрабілі тое ж самае? Лісіная крэпасць, здавалася, стаяла на шляху нападу, больш жудаснага, чым атака, шнары ад якой усё яшчэ віднеліся на сценах пярэдняга двара храма.
  
  Ён нерваваўся ўсё больш і больш, пакуль трокмуа не з'явіліся з ўваходу ў пячору. Твары ва ўсіх былі змрочныя: ім не спадабалася тое, што яны пачулі. Малады кіроўца, які зрабіў апазнавальны знак, быў белым, як вонкавая калона, вяснушкі на носе і шчоках вылучаліся, як пырскі засохлай крыві.
  
  Два правадыра, якія сварыліся за межамі пярэдняга двара храма, усё яшчэ былі занятыя гэтым. Дивико, яшчэ больш занепакоены, чым раней, памахаў рукой перад тварам Катуволка. "Цяпер ты не рады, што мы прыйшлі?" - спытаў ён. - Ясна як дзень, што ведзьма сказала нам, што, калі мы далучымся да Баламунгу, нас не чакае нічога, акрамя лісы, якая прогрызет нам жываты, ясна як дзень.
  
  - Бычыны гной, - сказаў Катуволк. - У старой бабкі розуму не больш, чым зубоў, якіх не злічыць. На ўсёй мяжы ёсць толькі адзін паўднёвец па імя Ліс, і хіба ты не слухаў, калі сам казаў нам, што керн стане мясам воранаў не больш чым праз некалькі дзён? Гэта павінна быць ужо зроблена, так аб чым жа ты турбуешся?"
  
  Джерин ўстаў і наважыў Трокмуа самы ветлівы паклон. - Прашу прабачэння, - сказаў ён, выкарыстоўваючы іх мову з натуральнасцю жыхара мяжы, - але слова чараўніка - манета, якую я адкусіў б або наогул паклаў у кішэню. Але калі ты охотишься за Лісам, то я - гэта ён, і вось што я табе скажу: крумкач, які обглодает мае косці, яшчэ не вылупіўся, няма, і яго дзед таксама.
  
  Ён спадзяваўся, што яго раптоўнае з'яўленне пакажа варварам ўсю дурасць іх шляху. Замест гэтага ён ўсвядоміў сваю неразважнасць, таму што Катуволк зароў лаянка, выхапіў меч з похваў і кінуўся ў атаку. Пяцёра яго таварышаў рушылі ўслед за ім.
  
  Ускочыўшы на ногі, Ван падняў Фалфаруна над галавой так лёгка, нібы тоўсты еўнух быў набіты пухам. Ён шпурнуў яго на Трокмуа, збіўшы з ног дваіх з іх і даўшы сабе і Джерину час вызваліць клінкі. У тое ж імгненне Эліза метнула кінжал, а затым адскочыла ў бяспечнае месца. Хлапечым кіроўца ўпаў, з горла лінуў паток крыві, вакол рукаяці раптам заквітнела кроў, і меч выслізнуў з анямелых пальцаў.
  
  Катуволк нырнуў пад імчыць жраца. Ён узмахнуў мячом двума рукамі і нанёс удар, рассякаючы Джерина ад верхавіны да падбародка. Паляцелі іскры, калі Ліс блакаваў ўдар. Яго рукі анямелі да локця. Ён нырнуў пад яшчэ адзін дзікі выпад, бронзавы клінок прасвістаў ўсяго ў некалькіх цалях над яго галавой.
  
  Яго уласны меч упіўся ў жывот Трокме. Ён вырваў яго, каб парыраваць выпад аднаго з пагонцаў. Севяранін здаваўся збянтэжаным, сутыкнуўшыся з фехтавальшчыкаў-ляўшой. Джерин адбіў яшчэ адзін пробны выпад, зрабіў ілжывы выпад у горла ворага і накіраваў свой меч у сэрца варвара. На твары Трокме адбілася больш здзіўлення, чым болю, ён пахіснуўся і ўпаў. Ён хапаў ротам паветра, якім не мог дыхаць, спрабаваў загаварыць. Толькі кроў хлынула паміж яго вуснаў.
  
  Ліс агледзеўся ў пошуках новай бойкі, але яе не было. Ван абапёрся на свой клінок і зацягнуўся; ён з агідай назіраў за визжащими, мечущимися еўнухамі. Палова гордага грэбня на яго шлеме была зразаюць. Яго даспехі былі залітыя крывёю, але не належалі яму. Рудыя валасы зліпліся ад яшчэ больш чырвонай крыві, галава аднаго варвара остекленело глядзела на сваё цела. Агідны труп ляжаў папярок іншага, чые вантробы і меладычная кроў пачкали далікатную лужок мазаічнага падлогі.
  
  З выразам жаху на твары Эліза падышла, каб агледзець пабоішча. Размахнуўшыся, Ван выцягнула свой кінжал з горла ахвяры і працягнула ёй истекающее крывёю зброю. "Самы выдатны кідок, які я калі-небудзь бачыў, і да таго ж такі своечасовы", - сказаў ён. Яна патрымала яго імгненне, а затым з усёй сілы шпурнула на падлогу і, падавіўшыся, адкінулася на спінку лаўкі.
  
  Джерин паклаў руку ёй на плячо, каб супакоіць. Яна прыціснулася да яго і заплакала. Ён прамармытаў што-то маўклівае ў суцяшэнне. Ён быў амаль такім жа выпадковым ваяром, як і яна, і занадта добра памятаў, як яго вырвала ў кустах пасля першага забойства. Цяпер ён быў проста рады, што ўсё яшчэ знаходзіцца сярод жывых, і стараўся не думаць аб разбураным чалавецтва ў яго ног.
  
  Ён працягнуў Элізе сваю пляшку, каб яна магла прапаласкаць рот. Яна ўзяла яе з прыглушанымі словамі падзякі.
  
  Атрад храмавых стражнікаў прамчаўся па галоўнаму праходу, распіхваючы жыхароў раўнін (якія з цікавасцю назіралі за боем) і іх правадыра. Капітан варты ў пазалочаным даспеху, якое падкрэслівае яго ранг, паківаў галавой, пачуўшы аповяд Джерина, хоць Саспир пацвердзіў гэта. Патузаць сябе за бараду, афіцэр, якога звалі Эчебар, сказаў: "Забіць жраца бога, нават каб выратаваць сваю ўласную жыццё, - гэта подла. Я здзіўлены, што Байтон не разбіў цябе насмерць.
  
  "Забіць?" Закрычаў Ван. "Хто, у імя пяці апраметнай, сказаў што-небудзь аб забойстве святара, ты, бязмозглы кавалак лайна?" Копейщики Эчебара ашчацініліся пры гэтых словах, але стрымаліся з-за яго жэсту. - Вялікі тун забіты не больш, чым ты, і ты пераканаешся ў гэтым, калі плеснешь вадой у яго тлустую фізіяномію. І калі б мы дачакаліся тваёй дапамогі, гэта быў бы Трокмуа, з якім ты тут балбатаў! Ён плюнуў у лужыну чырвонага. - Глядзі!
  
  Гэтак жа плаўна, як і раней, ён падняў Фалфаруна. Сьвятар усё яшчэ быў зверху нерухомага Дивико. Ван паставіў яго на ногі, калі з падола яго рызы пацякла кроў. Чужаземец лёгенька ляпнуў яго раз ці два. Ён застагнаў і схапіўся за галаву. Здавалася, ён не моцна пацярпеў, хоць і быў узрушаны.
  
  Джерин звярнуў усю сваю сілу перакананні на капітана варты і святара, адзін вачэй якога ўжо пачаў чарнець. Ён абарваў фразу на паўслове, убачыўшы, што Ван схіліўся над Дивико, відавочна маючы намер прыкончыць які ляжыць без свядомасці чалавека. Барон хутка схапіў сябра за руку.
  
  - Капітан, вы што, з розуму сышлі? - Спытаў Ван.
  
  - Спадзяюся, што няма. Джерин заняў месца Вана над запалым Трокме і страсянуў яго.
  
  
  * * *
  
  
  Дивико прыйшоў у сябе з громам ў галаве. Ён застагнаў і расплюшчыў вочы. Гэты пракляты Ліс схіліўся над ім, шнар над вокам бялеў на фоне загару, яго квадратны твар было жорсткім. Трокме падрыхтаваўся да скачка, пакуль не адчуў халодны пацалунак ляза каля свайго горла. Ён апусціў вочы, пакуль не ўбачыў яго верхні край, усё яшчэ запэцканы крывёю.
  
  Бяссілая лютасьць прамільгнула на яго твары. "Я не буду маліць захаваць мне жыццё, калі гэта тое, чаго ты добиваешься", - сказаў ён. "Падрэж мне горла і справа з канцом".
  
  - Адказ воіна, - кіўнуў Джерин, усё яшчэ кажучы на лясным мове з беглостью, якую Дивико знаходзіў агіднай. - Можа быць, ты яшчэ і мудры?
  
  Ён ўклаў меч у похвы і дапамог ошеломленному Трокме сесці. Правадыр зашыпеў, убачыўшы сваіх забітых таварышаў.
  
  Джерин памахаў ім рукой і працягнуў: "Вы і вашыя сябры чулі словы Сивиллы, але прыслухаліся яны да іх? Ні кропелькі, і паглядзіце, што з імі цяпер стала. Упэўнены, тое ж самае напаткае цябе і членаў твайго клана, калі ты пойдзеш услед за баявымі трубамі Баламунга. Калі я падару табе жыццё, ці пойдзеш ты і скажаш ім аб гэтым, ды, і іншым, каго ты сустрэнеш на сваім шляху?"
  
  Рудыя бровы Дивико сышліся на пераноссі, калі ён задумаўся. Нарэшце ён сказаў: "Я б хацеў гэтага. На Катуволка і Арвирагуса мне было напляваць. Бедны Тогейл - зусім іншая справа. Мне будзе жудасна сорамна сказаць майму брату Келлу, што яго сыну разарвалі цудоўнае горла, а я вярнуся не отомщенным. І ўсё ж я зраблю гэта, каб тое ж самае не апанавала ўсю маю радню. Фокс, ты мне не падабаешся, але я зраблю. Клянуся Таранисом, Тевтатом і Эсусом ў гэтым.
  
  Джерин падумаў, што гэта была самая моцная клятва, якую ведаў трокмуа; калі яна не звяжа Дивико з яго словам, то нішто не зможа. "Добры чалавек!" - сказаў ён, паціскаючы яму руку і дапамагаючы падняцца на ногі. Ён ледзь было не сказаў Трокме, што думае як элабонец, але вырашыў, што горды правадыр палічыць гэта абразай.
  
  - Хвілінку, - суха сказаў Этчебар. - У вас не адзінае права на гэтага чалавека. З-за яго на свяшчэннай тэрыторыі была праліта кроў, што агідна для нашага лорда Байтона". Ён поўна глыбокай пашаны дакрануўся да вачэй і патыліцы. Фалфарун энергічна кіўнуў у знак згоды. Гвардзейцы накіравалі свае дзіды на Дивико, які паціснуў плячыма і расслабіўся, але трымаў руку побач з мячом.
  
  "Я ўпэўнены, што мы зможам прыйсці да паразумення", - сказаў Джерин, захапляючы капітана варты і святара ў ціхі куток. Там яны некалькі хвілін спрачаліся. Ліс нагадаў ім, што Дивико выступіў супраць Катуволка, які пачаў нечестивую бітву. Больш таго, адзначыў ён, Байтон ўмеў распраўляцца з тымі, хто яго абражаў, што ён даказаў на целе няўдачлівага злодзея, які быў выстаўлены на ўсеагульны агляд у двары.
  
  Этчеб прагыркаў кароткі загад, і Дивико вызвалілі. Трокме пакланіўся Джерину і выйшаў, усё яшчэ прыціскаючы руку да ныючы чэрапе.
  
  Яшчэ адно сціплае ахвяраванне золата "для храма" залечило сінякі Фалфаруна. Выпадак з Этчебаром быў складаней, паколькі насмешкі Вана паранілі яго гонар. Ён хацеў задавальнення, а не золата. Пераканаўшыся, што чужаземец знаходзіцца па-за межамі чутнасці, Джерин рассыпаўся ў выбачэннях.
  
  Апранутыя ў чорнае храмавыя служкі адцягнулі мёртвых Трокмуа і пачалі выціраць іх запечаную кроў, якая ўжо прыцягнула некалькі мух. Усё яшчэ гледзячы няшчаснымі вачыма з-пад кустистых броваў, Эчебар сабраў сваіх людзей і павёў іх назад на пярэдні двор. "А цяпер, джэнтльмены, нарэшце-то да Сивилле", - сказаў Фалфарун з такім жа ўрачыстым апломбам, які быў у яго да таго, як яго шпурнулі з боку ў бок і запэцкаў яго зіхоткую мантыю.
  
  Уваход у пячору Сивиллы ўяўляў сабой чорную ухмыляющуюся шчыліну. Эліза, усё яшчэ бледная, узяла Джерина за руку. Гледзячы ўніз, у чернильную невядомасць, ён быў рады гэтаму дакранання. Ван богазьняважліва кіпеў, спрабуючы адцерці ліпкую засыхающую кроў са сваёй кірасы.
  
  Фалфарун знік ля ўваходу ў пячору. - Табе не трэба баяцца за сваю апору, - крыкнуў ён. "З таго нешчаслівага дня стогадовай даўніны, калі стрыечны брат імператара Форенца (я мяркую, другі носьбіт гэтага імя) упаў і зламаў шчыкалатку, было палічана разумным пабудаваць звычайныя прыступкі і насціл замест камянёў і бруду. Такая жыццё. Ён уздыхнуў, трохі незадаволены зьневажаньнем традыцыі.
  
  Падземны калідор, які вядзе ў пячору Сивиллы, сыходзіў ўсё ніжэй і ніжэй, выгінаючыся да тых часоў, пакуль Джерин не страціў усялякае ўяўленне аб тым, у які бок ён ідзе. Некалькі цьмяных свечак, устаноўленых у кранштэйнах незапамятной старажытнасці, давалі бледны і перарывісты святло, робячы колышущуюся цень ад адзення Фалфаруна жахлівай. Крыжаваныя адгалінаванні пячор здаваліся адтулінамі больш глыбокай чарнаты ў змроку. Эліза мацней сціснула руку Джерина.
  
  Большая частка сцены пячоры была пакінута ў яе натуральным стане. Час ад часу кавалачак горнага крышталя на імгненне поблескивал ў святле свечак, а затым гас. Некалькі участкаў былі адгароджаныя цаглянай мурам самага старажытнага віду, якая бярэ свой пачатак у пашарпанай часам рачной краіне Киззуватна, дзе людзі ўпершыню пасяліліся ў гарадах: не зусім квадратныя, як большасць цаглін, яны мелі выпуклыя вяршыні і выглядалі як булачкі з абпаленай зямлі.
  
  Калі Джерин спытаў, навошта спатрэбілася цагляны мур, Фалфарун адказаў з дрыготкай: "За цаглінамі хаваюцца чары вялікай небяспецы, таму што не ўсе адгалінаванні гэтых пячор бяспечныя для людзей. Як вы бачылі, некаторыя мы выкарыстоўваем як зброевыя склады, іншыя - для захоўвання збожжа або скарбаў. Але ў некаторых галінах насяляюць жудасныя істоты, і людзі, якія спрабавалі даследаваць іх, так і не вярнуліся. Як вы бачыце, гэтыя спосабы былі спыненыя, каб прадухіліць падобныя трагедыі. Большага я не магу вам сказаць, паколькі гэта было зроблена шмат стагоддзяў таму ".
  
  Прадставіўшы сабе бледных монстраў, якія маглі засяляць такі панылы змрок, Джерин і сам поежился. Ён стараўся не думаць пра тоны каменя і зямлі над галавой. Вэн прамармытаў што-то, што магло быць малітвай або праклёнам, і падцягнуў пояс з мячом вышэй на сцягне.
  
  Старажытная статуя Байтона ўсміхнулася ім сваёй загадкавай усмешкай, калі яны наблізіліся да Сивилле. Свечкі саступілі месца больш яркім факелам. Калідор пашырыўся, утварыўшы невялікую пакой. У твар Джерину падзьмуў парыў халоднага, вільготнага ветру. Ён пачуў глыбокае цурчанне вялікай падземнай ракі далёка ўнізе.
  
  Калі Фалфарун дакрануўся да яго локця, ён здрыгануўся. "Твае дары даюць табе права на адзінота з Сивиллой, калі такое тваё жаданне", - сказаў святар.
  
  Джерин падумаў, затым кіўнуў.
  
  Дзіўна, але пакрытае сінякамі твар Фалфаруна зморшчыўся ў полуулыбке. "Добра", - сказаў ён. "Няўжо атрыманы вамі адказ вам не спадабаўся, як быццам ваш мускулісты сябар ўзяўся б прабіць мяне скрозь сцяну", - збянтэжана прамармытаў Ван. Фалфарун працягваў: "Хай спадарожнічае вам поспех, спадары, і я пакідаю вас з Сивиллой". Ён махнуў рукой у бок трона, усталяванага ля задняй сцяны залы, і сышоў.
  
  - Клянуся сваім мячом, - ціха сказаў Ван, - калі б я не ведаў яго лепш, я б сказаў, што ён выразаны з адной чорнай жамчужыны. Высокае сядзенне вышынёй вышэй чалавечага росту перламутрава праблісквала у святле паходняў; на двух яго задніх стойках ззялі срэбныя кароны.
  
  Пышнасць трона рабіла кучу рыззя, якая сядзела на ім, зусім недарэчнай. Хоць Трокмуа назвалі Сивиллу старой каргой, Джерин не мог паверыць, што ў иссохшем целе, праз якое бог казаў дзесяць гадоў таму, усё яшчэ тлела жыццё. Але гэта была яна, адзін вачэй цьмяны, іншы зьбялелы ад катаракты. Яе твар было испещрено маршчынамі; скура галавы прасвечвала скрозь парадзелыя пасмы жаўтлявых валасоў.
  
  Аднак розум, які хаваўся за гэтым знявечаным тварам, усе яшчэ быў вострым. Яна падняла адзін высахлы кіпцюр ў загадным жэсце. "Крок наперад, дзяўчына, хлопцы", - сказала яна сухім шелестящим голасам. Джерин ведаў, што яна назвала б яго бацькі "хлопец", будзь ён на яе месцы, і была б так жа права.
  
  "Што ты ведаеш аб маім майстру Байтоне?" спытала яна.
  
  Некалькі дзён Джерин абдумваў пытанне, які ён задасць. І ўсё ж у гэтым месцы яго мову запнуўся, калі ён спытаў: "Як лепш за ўсё я магу выратаваць сябе і свае зямлі і знішчыць ведзьмака, які пагражае ім?"
  
  Яна адказала не адразу. Думаючы, што яна не пачула, барон адкрыў рот, каб задаць пытанне зноў. Але без папярэджання яе вочы закаціліся, паказаўшы толькі бялкі з пражылкамі вен. Яе кастлявыя кулакі сціснуліся; цела затряслось, халат саслізнуў з аднаго сухога пляча, агаліўшы пустую грудзі. Яе твар скрывіўся. Калі яна загаварыла, гэта быў не яе уласны голас, а голас магутнага чалавека ў першым прыліве сіл. Пачуўшы бога, Джерин і яго спадарожнікі ўпалі на калені, калі яго словы данесліся да іх:
  
  "Будынка агорнутыя полымем: супраць вас нават багі намышляюць змова. Склонитесь перад чараўніком поўначы, Калі ўся яго моц Накіравана На тое, Каб сьцерці вас, абкласці на дно: Пра яго магіле ніхто не пазнае".
  
  Голас і сіла бога зніклі, Сібіл ўпала наперад у непрытомным стане.
  
  V
  
  Наступіў вечар. Па небе папаўзлі шэрыя хмары. У паветры стаяў вільготны пах дажджу. Змрочны і маўклівы Джерин пачаў дапамагаць Вану разбіваць лагер. Эліза з непакоем у голасе, і на твары сказала: "Ты не вымавіла і трох слоў з тых часоў, як мы пакінулі храм".
  
  Уся лютасьць і бездапаможнасць, якія барон стрымліваў з тых часоў, як з застылым тварам прайшоў міма Фалфаруна, каб забраць фургон, вырваліся вонкі патокам жоўці. Ён шпурнуў шлем на зямлю. Яно схавалася ў падлеску. - Якая розніца? - З горыччу сказаў ён. - З такім жа поспехам я мог бы перарэзаць сабе горла і пазбавіць гэты вандроўны труп ад працы. Сібіл сказала мне тое ж самае, што і ён, толькі ад яго я гэтаму не паверыў. Я быў дурнем, што пайшоў да яе; я хацеў савета, а не смяротнага прысуду. Чума забяры ўсіх аракулаў!"
  
  Пры гэтых словах Ван падняў вочы. Пакуль Джерин бушаваў, ён спакойна працягваў разбіваць лагер. Ён распаліў вогнішча і зліў кроў набытай птушкі ў канаву, каб ўласкавіць зданяў. "Я ведаў чалавека, які аднойчы сказаў нешта падобнае, капітан", - сказаў ён.
  
  "Ёсць якая-небудзь гісторыя, якую варта распавесці з веданнем справы?" Эліза спытала, па-відаць, шукаючы любы спосаб выцягнуць Джерина з яго ўнутранай цемры.
  
  "Так, гэта так", - пагадзіўся Ван. Ён дастаткова добра зразумеў, чаго яна дамагалася, і перадаў свае словы Лісе. Эліза ўладкавалася ля агню, каб паслухаць. - Капітан, вы ведаеце — ці вы чулі, як я сказаў, — што свет круглы, што б там ні балбатаў які-небудзь сьвятар. Я ведаю. Я павінен быў бы; я аб'ехаў яго.
  
  "Прыкладна дзесяць гадоў таму, калі я быў на далёкай усходняй ускраіне гэтага кантынента, я наняўся ваяром да купца па імя Зайрин. Ён перавозіў партыю нефрыту, шоўку і спецый з мястэчка пад назвай Бан Яранг ў Селат, у пары сотняў міль да паўднёва-ўсход. У тых краях народ пацешны, маленькія желтокожие з раскосымі вачыма, як у качэўнікаў Шанда. Павінен сказаць, на жанчынах гэта глядзіцца лепш. І ўсё ж, гэта не мае значэння.
  
  "Зайрин быў адным з тых людзей, якія не ладзяць з багамі. Дык вось, у тых краях прынята правяраць папярэджаньні, назіраючы за тым, як святыя паўліны дзяўбуць зерне. Калі яны добра паелі, падарожжа будзе ўдалым. Калі няма, то больш разумна паспрабаваць яшчэ раз у іншы раз.
  
  "Вось мы і былі гатовыя адправіцца ў шлях, і правая рука Зайрина — тоўсты маленькі чалавечак па імя Тзэм — прынёс нам птушку з сьвятыні. Ён высыпаў збожжа, але паўлін, якому, верагодна, не вельмі падабалася падарожнічаць з ім пад пахай больш мілі, толькі паглядзеў на яго. Ён ні за што не дакрануўся б да яго, толькі не да гэтай птушцы.
  
  Зайрин сядзеў, назіраючы за гэтым, і злаваўся ўсё больш і больш. Нарэшце стары бандыт набраўся смеласці. Ён ускочыў на ногі і закрычаў: "Калі ён не хоча значыць, дай яму папіць!" Хай у мяне выпадзе барада, калі я солжу, ён падабраў гэтага паўліна, кінуў яго ў раку Кемлонг (якая працякае праз Бан-Яранг) і, нягледзячы ні на што, адправіўся ў шлях ".
  
  Джерин быў злоўлены насуперак сваім жаданні. "Дьяус! Я б не хацеў рызыкаваць", - сказаў ён.
  
  "А ты той хлопец, які праклінае аракулаў? Можаш сабе ўявіць, аб чым мы думалі. Аднак большую частку шляху ўсё ішло досыць добра. Дарога ўяўляла сабой усяго толькі вузкую сцяжынку праз самыя густыя джунглі, якія я калі-небудзь бачыў, так што мы страцілі пару насільшчыкаў з-за атрутных змей, на якіх наступілі бедныя босоногие дурачкі, і яшчэ аднаго з-за дэмана-крывасмока, ад якога засталася не больш чым увядшая абалонка, калі мы знайшлі яго на наступную раніцу. Але ў такім падарожжы вучышся чакаць падобных рэчаў. Зайрин быў надзвычай задаволены сабой. Ён працягваў смяяцца і расказваць усім, хто згаджаўся слухаць, якая гэта лухта - звяртаць увагу на дурную птушку.
  
  - Ну, за паўтара дні да таго, як мы дабраліся б да Селата і даказалі слушнасць старога костоправа, усе разам пайшло прахам. Вышэй па плыні ад таго месца, дзе мы пераходзілі ўброд, прарвала плаціну; пяцёра мужчын і палова нашых аслоў патанулі. Мытніка, якога ведаў Зайрин, перавялі на мяжы, і я уздрыгваю ад думкі аб срэбры, якое яго зменшчык выколотил з нас. У паловы мужчын быў крывавы флюс. Гэта турбавала мяне два гады. І ў давяршэнне за ўсё даўніна Зайрин захварэў крабамі. З тых часоў, капітан, ён стаў вернікам, я магу вам сказаць!"
  
  "Ідзі, повой!" Сказаў Джерин. "Я спадзяваўся, ты подбодришь мяне расповедам пра тое, як прароцтва аказалася няслушным. Я сам ведаю дастаткова іншага роду. За гэта ты можаш стаяць на варце першым.
  
  - Можна мне цяпер? Ну, ты можаш— - Чужаземец абпаліў Джерина на большай колькасці моў, чым ведаў Ліс. Нарэшце ён сказаў: "Капітан, шчыра - гэта справядліва: я поборюсь з вамі за гэта".
  
  - Ну хіба ты не крыважэрны? Я думаў, на сёння з цябе хопіць бітваў.
  
  Джерин ўстаў і сцягнуў з сябе туніку. Ён дапамог Вану развязаць скураныя шнуркі на спіне і грудзях. Яго сябар уздыхнуў, калі цяжар спала. У кілце і сандалях Ван больш, чым калі-небудзь, быў падобны на бога вайны. Яго мускулы перакочваліся, калі ён пацягваўся. Лес залацістых валасоў на яго грудзях і жываце успыхнуў ў святле вогнішча. Толькі яго шнары казалі пра яго чалавечнасці — і пра яго бурным мінулым. Адна жудасная рана цягнулася ад правай падпахі да пупка; кожны раз, калі Джерин бачыў яе, ён задаваўся пытаннем, як жыў чужаземец.
  
  Не тое каб ён сам не быў адзначаны: меч, дзіда, нож і страла пакінулі свае адбіткі на яго скуры, а парэз, нанесеную яму Эйнгусом, зажыў толькі напалову. Бачачы, як Эліза перакладае погляд з велізарнага цела Вана на яго самога, ён зразумеў, што побач са сваім спадарожнікам здаецца юнцом, хоць быў добра складзеным мужчынам добрага росту.
  
  Але ў яго было імя змагара па абодва бакі Ниффет. Ён навучыўся большай колькасці трукаў у майстроў на поўдзень ад Кирса, чым яго суседзі маглі сабе ўявіць, і кідаў людзей нашмат буйней сябе. Аднак, нягледзячы на ўсё гэта, грубай сілы Вана было дастаткова, каб расплющивать яго так часта, як толькі ён мог адшукваць свой шлях да перамогі. Калі прайшоў слых, што яны будуць біцца, нават Трокмуа прыйшоў паглядзець і паспрачацца.
  
  Збянтэжаная тым, што яе погляд быў заўважаны і зразуметы, Эліза апусціла вочы. Джерин усміхнуўся ёй. - Ён не закіне мяне праз дрэва, дзяўчынка.
  
  - Хто сказаў, што я гэтага не зраблю? - Зароў Вэн. Ён рынуўся, як лавіна. Джерин кінуўся яму насустрач. Нырнуўшы пад магутныя рукі, якія хутка пазбавілі б яго дыхання, ён падсунуў сваю левую руку пад правае калена Вана і ўрэзаўся плячом у мускулісты жывот свайго сябра.
  
  Вэн рохкнуў і паваліўся, але мясістая лапа пацягнула Джерина за сабой. Яны каталіся, біліся і счапіліся ў гразі. У рэшце рэшт Джерин апынуўся верхам на шырокай спіне свайго сябра. Яго рукі слізганулі пад плечы чужака; яго рукі былі счэплены за шыяй Вэна. Вэн ляпнуў па зямлі. Джерин адпусціў яго. Ён паківаў галавой і пацёр вачэй, каб змахнуць трохі пылу.
  
  - Табе прыйдзецца паказаць мне гэта яшчэ раз, Джерин, - сказаў ён. - Яшчэ адно падзенне?
  
  Барон паціснуў плячыма. "Добра, але апошняе было для варты". Ван кіўнуў. На сярэдзіне ківу ён скокнуў. У Джерина не было магчымасці ўжыць ні адзін з сваіх фінтоў або пастак. Яго схапілі, паднялі і шпурнулі на зямлю з сілай, сотрясающей рэбры. Ван накінуўся на яго, як галодны леў на тлустую авечку.
  
  Грунтоўна прыціснуты, Джерин прабурчаў: "Адчапіся ад мяне, ты, куча сала!" Вэн фыркнуў і рыўком паставіў яго на ногі. Яны абодва лаяліся, праціраючы драпіны адзін аднаго анучамі, пропитанными півам. Вадкасць жудасна паліла.
  
  Пасля вячэры Джерин пачаў шкадаваць, што не заступіў на дзяжурства першым. Ён быў упэўнены, што ў яго занадта шмат клопатаў, каб заснуць, нягледзячы на дзённыя нагрузкі. Ён кідаўся, круціўся, пакуль маленькі каменьчык не упіўся яму ў спіну, шкадуючы, што цвыркуны не так гучна цвыркаюць . . . .
  
  Ван ўбачыў, як твар яго сябра паслабілася, калі ім авалодаў сон. Яго не надта турбавала роспач барона; ён і раней бачыў яго прыгнечаным і ведаў, што той хутка прыходзіць у сябе. Але Ліс глыбока ўсведамляў сваю адказнасць. Калі ўжо на тое пайшло, пагроза яго землях ўдарыла па яго мацней, чым пагроза яму самому.
  
  З захаду наплывало ўсё больш і больш аблокаў, бледных на фоне цёмна-сіняга купала неба. Матэматыка, дзень пасля першай чвэрці, і крапчатый Тиваз, ужо амаль запоўнены, то з'яўляўся, то знікаў з віду. За пару гадзін да паўночы да іх далучыўся змяншаецца выпуклы дыск дзім Нотоса. Вецер даносіў слабы салёны прысмак з далёкага Оринийского акіяна. Вэн счистил засохлую кроў са сваіх даспеха і шлема, чакаючы, калі прыйдзе час будзіць Джерина.
  
  Дождж пагражаў на працягу ўсяго "дазору Ліса". Было яшчэ цёмна, калі ўпалі першыя пырскі. Эліза здрыганулася, калі кропля трапіла ёй на шчаку; яна прачнулася раптоўна, як салдат. Усміхнуўшыся Джерину, яна сказала: "Багі на нябёсах пасылаюць бруісты дождж, / Каб сілкаваць салодкую надзею ў пустыні болю" — па крайняй меры, так кажа паэт".
  
  Ён утаропіўся на яе. Мінулая ноч шмат у чым рассеяла яго змрочнасць; цяпер здзіўленне выцесніла ўсё астатняе. - Дзе ты навучылася цытаваць Лекапеноса? І чый гэта быў пераклад? Той, хто гэта зрабіў, добра ведае свой ситонианский."
  
  "Што тычыцца перакладу—" Яна паціснула плячыма. "Гэта маё. Мне заўсёды падабаўся гэты ўрывак. А дзе яшчэ я магла навучыцца грамаце, як не з эпасаў?"
  
  У гэтым было шмат праўды. Барон да гэтага часу памятаў тое боскае пачуццё, якое ён адчуў, калі дзіўныя знакі на пергаменце пачалі адпавядаць вершаў, якія ён вывучыў на слых. Ён задуменна пачаў рыхтавацца да новага падарожжа.
  
  
  * * *
  
  
  Джерин быў рады змяніць грунтавую дарогу, якая вядзе ў Ікас, на галоўнае шашы, якое вядзе на поўдзень, перш чым першае ператварылася ў бяздонную раку бруду. Імгненне праз ён здзіўляўся мудрасці свайго выбару. Ззаду яго пачуўся тупат капытоў, смяротны ляск бронзы пра бронзу і грукат колаў па каменным палатна дарогі — хутка рухаўся эскадрон калясьніц.
  
  Ван выцягнуў дзіду, а Джерин пачаў нацягваць лук. Затым скрозь нарастаючы грукат пачуўся нізкі голас: "Дарогу! Дарогу людзям Араджиса Лучніка!"
  
  Барон з'ехаў з дарогі з амаль непрыстойнай паспешнасцю. Не звяртаючы ўвагі на дождж, прамчаліся міма салдаты Араджиса, адважныя ў пунсовых з срэбрам плашчах. Жменька абадраных бандытаў была іх мімавольнымі спадарожнікамі.
  
  Горды, з ястрабіных асобай, ніколі не усмешлівы, капітан Араджиса — або, можа быць, гэта быў сам Араджис — падняў руку ў прывітанні, калі яго людзі з грукатам праносіліся міма. Некаторыя з іх касіліся на Элізу, разглядаючы цудоўную кірасу Вана. Бандыты спакойна глядзелі наперад. Джерин выказаў здагадку, што яны ўжо бачылі сякера ката, грозна навісае над іх будучым, і мала што яшчэ.
  
  "Ух ты!" - сказаў Ван, калі наперадзе калясьніцы схаваліся за заслонай дажджу. "З гэтай паездкі атрымаецца выдатная гісторыя, але гэта не тое, што я хацеў бы зрабіць больш аднаго разы".
  
  "Што дакладна для большасці рэчаў, з якіх атрымліваюцца добрыя гісторыі", - сказаў Джерин. Ван засмяяўся і кіўнуў.
  
  Ад Ікасы да Кассата было два дні шляху. Для барона гэта было час адкрыццяў. На працягу многіх гадоў яго думкі не заходзілі далей збору ўраджаю, балансу клінка або лепшага месца для засады. Але Эліза прачытала многія з яго любімых твораў і, што яшчэ лепш, разважала над прачытаным. Яны праводзілі гадзіну за гадзінай, цытуючы упадабаныя урыўкі і абмяркоўваючы сэнс.
  
  Джерин амаль забыўся пра існаванне падобных размоў. З гадамі, сам таго не падазраючы, яго розум стаў затхлым. Цяпер ён атрымліваў асалоду ад свежым ветрыкам, гуляе ў ім.
  
  Ван таксама час ад часу ўмешваўся. Яму не хапала вопыту, які падзялялі Джерин і Эліза, але ён бачыў больш разнастайных чалавечых учынкаў, чым любы з іх, і яго досціп было вострым.
  
  Пурпурная грамада Высокага Кирса, вялізнага вала, які ўзвышаўся на паўднёвым гарызонце, стала дамінаваць у краявідзе. Вечныя снегу пакрывалі многія вяршыні, насьміхаючыся над разгар лета ўнізе. Восем перавалаў перасякалі горы; сем Імперыя старанна блакавала на працягу многіх гадоў, каб не дапусціць паўночных варвараў. У перадгор'ях перад восьмым размяшчаўся горад Кассат, помнік таго, што магло б быць.
  
  Орен II планаваў яго як выдатную сталіцу новай правінцыі, заваяванай яго бацькам. Яго велізарная цэнтральная плошча была запоўненая храмамі, трыумфальнымі аркамі, судамі і тэатрам. Але лёс не была добразычлівая. Птушкі гнездаваліся пад карнізамі высакародных будынкаў; прабівалася трава паміж мармуровымі плітамі маставой. Адзінай рэальнасцю Кассата былі яго казармы, прысадзістыя, непрыгожыя будынкі з дрэва і бруднай тынкоўкі, дзе некалькі сотняў імперскіх салдат прыкідваліся, што кіруюць паўночнымі землямі. Некалькі вуліц з гандлярамі коньмі, кавалямі мячоў, дамамі забаў і карчме адказвалі іх патрэбам. Пыльны вецер паныла дзьмуў па ўсім горадзе.
  
  Сцяг імперыі з цмокам, на чорным золаце, лунаў толькі над казармамі. Там выконваў свае абавязкі сын Каруса Бео, маршварден Поўначы; ў будынку суда, пабудаваным Ореном, спрачаліся адны мышы.
  
  Калі-то Карус быў фаварытам пры двары. Свой цяперашні пост ён атрымаў некалькі гадоў таму, калі палкоўнік зладзілі разню ў калоне, якую ён узначальваў. З-за таго, што ён лічыў выгнаннем на бязрадасны поўнач, ён пагарджаў памежных баронаў і абураўся на іх.
  
  Джерин, тым не менш, наведаў яго. Нягледзячы на тое, што людзей Каруса было няшмат, яны маглі б дапамагчы ўтрымліваць мяжу ад Трокмуа, калі б яго пераканалі адправіць іх на поўнач. Эліза суправаджала барона. Ван адвёз фургон да вядомаму гандляру коньмі, каб знайсці свежых жывёл наўзамен стомленых Джерину.
  
  Памежны вартавы Поўначы сядзеў за абшарпаным сталом, заваленым пергаментами ўсіх памераў. Яму было шэсцьдзесят або ледзь больш; яго жаўтлява-белыя валасы былі сабраныя ў пучок вакол вушэй і на патыліцы, пакідаючы ружовую скуру галавы аголенай, калі не лічыць рэдкага чубчика. Пад яго вачыма залеглі цёмныя кругі.
  
  Яго сківіцы задрыжалі, калі ён падняў галаву ад нейкай бюракратычнай неістотна, перапыненай з'яўленнем Джерина.
  
  - Мой чалавек сказаў мне, што вы звяртаецеся за дапамогай да Імперыі супраць Трокмуа. Вядома, смеласць адважных трымальнікаў мяжы Элабона не магла знізіцца да такога жудаснага ўзроўню? - сказаў ён, гледзячы на Джерина зусім без сімпатыі.
  
  Затым яго прыжмураныя вочы павярнуліся да Элізы, і ў іх запаліўся змрочны бляск. Вядома, Ліс ўбачыў у ім сімпатыю, але толькі такога роду, каб яму захацелася усадзіць брудныя зубы Каруса сабе ў горла. Эліза вывучала кропку на сцяне прама за ілбом Маршвардена.
  
  "Вядома, няма", - сказаў Джерин. Ігнаруючы той факт, што яму не прапанавалі сесці, ён пасадзіў Элізу на крэсла і ўзяў іншы для сябе. Жаўтлявыя шчокі Каруса пачырванелі. Як ні ў чым не бывала, Ліс працягнуў: "Аднак у цяперашні час абставіны незвычайна складаныя". Ён распавёў Памежнага варту аб Баламунге і яго пагрозе ўварвання.
  
  Да таго часу, як Фокс скончыў, Карус барабаніў пазногцямі па стальніцы. "Дазвольце мне праверыць, ці правільна я вас зразумеў", - сказаў ён. "Вы чакаеце, што войскі Імперыі выцягнуць вас з непрыемнасцяў з гэтым чараўніком, у якія вы самі ўляпаліся. Цяпер, каб апраўдаць гэтую просьбу пра паслугу, вы можаце паказаць на — што?"
  
  - Сярод іншага, тое, што мы, памежныя бароны, дзвесце з лішнім гадоў не пускалі трокмуа ў Імперыю.
  
  "Трывіюм". Карус узмахнуў рукой млявым паўднёвым жэстам, які мог бы здацца ветлівым з боку Райвина, але быў толькі гратэскавых для чалавека яго гадоў і камплекцыі. "Будзь мая воля, мы б проста скінулі некалькі тысяч тон каменя за Вялікія Вароты. Гэта было б цалкам прыстойна, ізаляваўшы варвараў назаўжды".
  
  - Конскія яйкі, - прамармытаў Джерин. Эліза пачула яго і ўсміхнулася. Карус таксама пачуў яго. Барон не хацеў гэтага.
  
  - Конскія шарыкі? Вусны Каруса выгнуліся ў падабенстве ўсмешкі, але вочы засталіся халоднымі. "Ах, яркі абарот прамовы на мяжы. Але дазвольце мне вярнуцца да таго, што я казаў: на самай справе, я думаю, што Імперыі было б лепш і без вас. У рэшце рэшт, што мы атрымліваем ад вас? Ні металаў, ні збожжа — толькі праблемы. Палова паўстанцаў апошніх двухсот гадоў былі звязаны з паўночнікамі. Вы разбураеце спакойны, спарадкаваны лад жыцця, якога мы прагнем. Няма, мой добры лорд Джерин, калі варвары могуць з'есці цябе, то сардэчна запрашаем да цябе.
  
  Ліс на самай справе не чакаў дапамогі ад Вартавога Мяжы, але ён таксама не чакаў і адкрытай нянавісці. Ён зрабіў доўгі сярдзіты ўдых. Эліза перасцерагальна сціснула яго руку, але ён быў занадта раз'юшаны, каб звярнуць на гэта ўвагу. Ён казаў тымі ж адточанымі фразамі, якія выкарыстаў Карус, і ў іх прамяніўся той жа яд: "Вы жаліцеся, што Імперыя нічога не атрымлівае ад нас? Там, на мяжы, мы задаемся пытаннем, што мы атрымліваем ад вас. Дзе людзі і калясьніцы Імперыі, якія дапамогуць нам прагнаць паўночных налётчыкаў? Дзе яны, калі мы змагаемся паміж сабой? Цябе гэта хвалюе? Ні кропелькі, таму што, калі нас пастаянна адцягваць, мы не можам думаць аб паўстанні. Ты справядліва разважыў, што наша плоць і кроў - лепшы шчыт, чым любы, які ты мог бы зрабіць з каменя ці дрэва, і таму мы паміраем ні за што.
  
  Пакланіўшыся Карусу, Джерин ўстаў, каб сысці. - А ты, мой слаўны вартавы, ты выйграў больш за ўсіх ад нашага няўдзячнай працы. Пакуль мы поце і истекаем крывёю, каб захаваць мяжу ў бяспецы, ты заставаўся тут апошнія дваццаць пяць гадоў, перакладаючы пергаменты з адной чаркі ў іншую і седзячы на сваім тоўстым блудливом азадку! Апошнім быў роў дзіўнай гучнасці.
  
  Карус ускочыў на ногі, намацваючы свой меч, але выявіў толькі пустыя ножны. Джерин здзекліва засмяяўся. - Варта! - заблеял Вартавы Мяжы. Калі з'явіліся мужчыны, ён прамармытаў: "Закуйте гэтага праз ў ланцугі і кіньце ў цямніцу, пакуль ён не навучыцца ветлівасці". Яго погляд затрымаўся на Элізе. Ён працягнуў дряблую руку, каб узяць яе за локаць. - Я бяру на сябе абавязацельства асабіста праінструктаваць дзяўчыну.
  
  Здзіўленне на тварах стражнікаў было смехатворных; яны ўжо шмат гадоў не бачылі свайго гаспадара такім актыўным. Джерин не зрабіў ні найменшага руху за сваім клінком. Ён мякка сказаў: "Вы ведаеце, што адбудзецца, калі вы схапіце нас? Як толькі бароны даведаюцца пра гэта, яны прыйдуць усім кагалам і пакінуць у вашых каштоўных казармах столькі дроў. Неўзабаве пасля гэтага Трокмуа будуць тут, каб запаліць яго. Мне амаль шкада, што ты не дажывеш да гэтага моманту ".
  
  - Што? Што за лухту ты цяпер нясеш? Я...гаркну! Голас Каруса раптам абарваўся. Эліза казытала далікатную скуру пад яго падбародкам кончыкам свайго кінжала. Яна міла ўсміхнулася яму. Кроў адхлынула ад яго асобы, зрабіўшы яго колеру пергаменту на стале. Рухаючыся вельмі асцярожна, ён адпусціў яе руку. "Сыходзьце", - сказаў ён, груба парадзіруючы тон, які выкарыстаў хвіліну таму. "Прэч адсюль. Ахова, выведзіце іх".
  
  - У цямніцу, сэр? - спытаў адзін з іх з пагардай у голасе.
  
  - Няма, няма, проста ідзі. - Карус адкінуўся на спінку крэсла, рукі ў яго дрыжалі, а на лысіне блішчаў пот. З такімі цырымоніямі, як быццам гэта было звычайнай справай, яго людзі адвялі Джерина і Элізу з прысутнасці Вартавога Мяжы.
  
  Сонца яшчэ стаяла высока на паўднёвым-захадзе; гледачы папоўнілі спякоту тым, чаго ім не хапала ў працягласці. Джерин павярнуўся да Элізы і сказаў: "Я ведаў, што тваё прысутнасць будзе перашкодай. Як толькі ён мімаходам убачыў цябе, стары распуснік не змог знайсці спосабу выцягнуць мяне адтуль досыць хутка.
  
  "Не будзь смешным. Я ў беспарадку". Яе рука сама сабой пацягнулася, каб прыгладзіць валасы.
  
  Барон агледзеў яе. У яе валасах была пыл, а на лбе - пляма бруду, але яе зялёныя вочы блішчалі, невялікія дозы сонца, якія яна сабе дазваляла, высвецілі россып вяснушак на носе і шчоках, вусны былі мяккімі і чырвонымі, і нават у туніцы і штанах яна відавочна не была хлопчыкам . . . .
  
  Лягчэй, сказаў сабе Джерин. ты хочаш зрабіць Рикольфа сваім непрымірымым ворагам, разам з Трокмуа і Вольфаром? Ён разважліва тузануў сябе за бараду. "Ты сыдзеш", - сказаў ён. "Ты вызначана сыдзеш".
  
  Яна чмыхнула і ткнула яго ў рэбры. Ён віскнуў і зрабіў выгляд, што спрабуе схапіць яе; яна зрабіла выгляд, што хоча ударыць яго нажом. Яны ўсё яшчэ ўсміхаліся паўгадзіны праз, калі пад'ехаў фургон Вэна. Ад яго пахла коньмі і півам, а ў запрэжцы былі два новых звера. Ўсмешка асвяціла яго твар, калі ён убачыў, якім шчаслівым выглядаў Джерин. - Ён сам даў табе людзей, ці не так?
  
  - Што? О, Баюся, што няма. Ліс патлумачыў сваё фіяска; Ван гучна і доўга смяяўся. Джерин працягваў: "Я нічога асаблівага не чакаў і атрымаў менавіта гэта. Вы, здаецца, былі занятыя — дарэчы, што ў вас за конь? Ён тыцнуў вялікім пальцам у бок аднаго з нядаўна набытых жывёл Вана.
  
  У адрозненне ад свайго кампаньёна, прыгожага шэрага каня, гэта маленькае жывёла з грубай поўсцю было яшчэ менш прывабна, чым калматыя лясныя поні трокмуа. Але Ван выглядаў шакаваным. Ён саскочыў на зямлю і паляпаў каня па мордзе.
  
  Хуткі пстрычка прымусіў яго адхапіць руку. Тым не менш, ён сказаў: "Капітан, толькі не кажыце мне, што вы не даведаецеся конь Шанда, калі ўбачыце яе? Дурны гандляр, у якога яна была, гэтага не зрабіў. Ён думаў, што пераважвае мяне. Што ж, хай смяецца. Конь шанда можа ісці ўвесь дзень і ўсю ноч; ты не зможаш змучыць яе, нават калі паспрабуеш. Мне падабаецца гэтая здзелка, і табе таксама спадабаецца.
  
  - Добра, пакажы мне. Джерин дапамог Элізе падняцца, затым залез сам. Вэн рушыў услед за ім. Фургон з грукатам выехаў з Кассата і накіраваўся да Вялікіх Варотах - адзінаму, які застаўся злучнаму звяна, якое Імперыя дазваляла сабе звязваць са сваімі паўночнымі правінцыямі.
  
  Шлях праз Вароты быў доўгім. Да канца шэрая конь взмокла і отдувалась, але поні з раўнін выказваў не больш прыкмет напружання, чым калі б правёў дзень на пашу. Джерин быў уражаны.
  
  Хоць Элабон не блакавала гэты апошні шлях праз Кірсі, яе маршалы зрабілі ўсё магчымае, каб ні адзін вораг не змог ім скарыстацца. Крэпасці з цэглы і каменя стаялі па баках дарогі. Стражнікі бадзёра расхаджвалі ўздоўж сваіх зубчастых сцен, гатовыя да любой бядзе. Абабітыя бронзай драўляныя вароты вежаў цяпер былі зачыненыя, але маглі адкрыцца, каб выпусціць калясьніцы і пяхотнікаў супраць любога захопніка.
  
  Чараўнікі таксама дапамагалі абараняць Імперыю. У іх былі свае жылле, падобныя на іголкі шпілі-блізняты з таго, што здавалася рознакаляровым шклом, на якім адбівалася пасляпаўдзеннае сонца. Калі ўзброеная моц крэпасцяў не зможа адлюстраваць атаку, чернокнижники прывядуць у рух тысячы валуноў, наваленых па абодва бакі ад праходу, і такім чынам заблякуюць яго назаўжды.
  
  Такое становішча спраў ўстрывожыла Джерина: тое, што стварыла чараўніцтва, яно магло і разбурыць. Ён трошкі падбадзёрыўся, калі выявіў, што ваяры ў крэпасцях таксама могуць выклікаць сход лавіны чыста натуральнымі спосабамі: сцяжынкі вялі да вяршыняў нагрувашчванняў асыпкаў, а пад камянямі, якія прыводзяць у дзеянне камяні, былі ўсталяваныя рычагі. Ліс не зайздросціў людзям, якія будуць працаваць з гэтымі рычагамі.
  
  Чарада магутных цытадэлі выклікала поўнае глыбокай пашаны трапятанне нават Вану. "Людзі, якія хаваюцца за фартамі, мёртвыя ўнутры, - сказаў ён, - але з такімі фартамі, як гэты, пройдзе яшчэ некаторы час, перш чым хто-небудзь заўважыць трупны пах".
  
  Карычнева-жоўтая яшчарка пагналася за kyznechikom на дарозе. Яна шалёна заплясала пад капытамі і коламі падводы, а затым знікла ў расколіне ў скалах на далёкай баку. Джерин так і не даведаўся, падхапіў ён сваю заразу.
  
  Рух праз Вялікія Вароты было ажыўленым. Гандляры накіроўваліся на поўнач. Іх аслы гучна раўлі, абураныя цяжарам вьюков, якія яны неслі. Гандляры накіроўваліся на поўдзень. Іх аслы гучна раўлі, выказваючы агіду па любому нагоды. Найміты, лёзныя мудрацы, чараўнікі і мноства падарожнікаў, якія ўвязаліся ў нядобрыя інтрыгі, — усе яны карысталіся імпэрскім трактам.
  
  Прайшло амаль два гадзіны, перш чым фурманка дасягнула канца перавала. Залацістыя ў промнях заходзячага сонца паўднёвыя землі ішлі наперадзе, нібы карціна, якая выйшла з-пад пэндзля майстра пейзажу. Палі і лясы, гарады і фруктовыя сады - усё было добра відаць, з ручаямі і рэчкамі, падобнымі на лініі расплаўленай медзі.
  
  "Гэта на рэдкасць прыгожая краіна", - сказаў Ван. "Якія там людзі?"
  
  - Людзі, - Джерин паціснуў плячыма.
  
  - Тады мне лепш сачыць за сваім кашальком.
  
  "Ідзі вой! Ты б адкусіў манету, якую даюць бясплатна".
  
  - Хутчэй за ўсё, я б так і зрабіў, калі б планаваў іх выдаткаваць.
  
  "Насмешнікі!"
  
  Як раз у гэты момант з поўдня падзьмуў цёплы, сухі брыз. Ён быў салодкім і рэзкім, з ледзь улоўным прысмакам солі з далёкага Ўнутранага мора і даносіў водары, якія барон паспеў забыцца.
  
  Падобна хуткага патоку, прорвавшему стрымальную яго плаціну, даўно пахаваныя ўспаміны нарынулі на Джерина. Ён падумаў пра двух гадах, праведзеных без апекі ў сталіцы, затым аб бесплодном, напоўненым непакоем часу з тых часоў — і прыйшоў у жах.
  
  "Чаму я наогул пакінуў вас?" - крыкнуў ён якая чакае наперадзе зямлі. "Бацька Дьяус, вы ведаеце, я б хутчэй стаў галадаючым школьным настаўнікам у сталіцы, чым каралём ўсіх паўночных зямель!"
  
  "Калі ты так сябе адчуваеш, чаму б табе не застацца на поўдні?" Эліза Спытала. Яе голас быў далікатным, таму што выдатная зямля наперадзе зачаравала яе не менш, чым Ліса.
  
  - У самай справе, чаму бы і няма? - Здзіўлена перапытаў Джерин. Ён зразумеў, што падобная думка ніколі не прыходзіла яму ў галаву, і здзівіўся, чаму. Нарэшце ён уздыхнуў і паківаў галавой. "Няхай небяспека ззаду мяне менш вялікая, я б ўхапіўся за гэты шанец, як згаладалы длиннозуб. Але, да лепшага ці да горшага, маё жыццё праходзіць на больш прахалоднай баку гор. Там многае залежыць ад мяне. Калі я застануся, я думаю, што аддам не толькі сваіх людзей. Зямля пяройдзе да Баламунгу, і я сумняваюся, што гэта здаволіць яго зласлівую смагу. Гэта яшчэ можа здарыцца; багі далі паўночным землям занадта мала надзеі. Збольшага гэта мая віна, што Баламунг такі, які ён ёсць; калі я змагу загладзіць сваю віну, я гэта зраблю ".
  
  "Я думаю, у цябе ўсё атрымаецца", - павольна вымавіла Эліза. "Часта, здаецца, найбольшай славы дамагаюцца тыя, хто менш за ўсё да яе імкнецца".
  
  - Слава? Калі я змагу застацца жывым і вольным без яе, я не аддам і заплесневелага дарожнага хлеба за славу. Я пакідаю ўсё гэта Вану.
  
  "Ха!" - сказаў Ван. "Вы хочаце ведаць сапраўдную прычыну, па якой ён павінен вярнуцца, мілэдзі?"
  
  - Раскажы мне, - папрасіў Джерин, якому было цікава паглядзець, якую паклёп прыдумае яго сябар.
  
  - Капітан, вам спатрэбіцца нешта большае, чым чараўнік, каб адарвацца ад вашых кніг, і вы ведаеце гэта не горш за мяне. У гэтым было дастаткова праўды, каб прымусіць Джерина ляніва ударыць Вана, які ўхіліўся. Значная частка срэбра баронства утекала на поўдзень, да перапісчыкам і книготорговцам ў сталіцы Элабона.
  
  Яны спусціліся з перавала, спадзеючыся дабрацца да горада да таго, як зойдзе сонца. Джерин менш турбаваўся пра зданяў, чым турбаваўся б па іншы бок гор; тут шмат гадоў панаваў свет, і духі былі адносна мяккімі. Са свайго боку, Ван пачаў красамоўна гаварыць пра перавагі свежай ежы, гурткі элю (або нават віна!), зручнай ложка і, магчыма (хоць ён і не сказаў гэтага), дзяўчыны, якая сагрэе яе.
  
  Па баках дарогі расла гай фруктовых дрэў невядомага віду на поўнач ад Кирса. Не вельмі высокія, з шэра-карычневай карой, бліскучымі светла-зялёнымі яйкападобнымі лісцем і жоўтымі пладамі. І лісце, і плады былі духмянымі, але Джерин памятаў, якім дзіўна кіслым быў фрукт на смак. Ён называўся ... ён раздражнёна пстрыкнуў пальцамі. Ён забыўся сама назва.
  
  Калі дрэвы пачалі радзець, іншы пах даў аб сабе ведаць праз іх водар: слабы прысмак падалі. Вусны барона скрывіліся ў невясёлай грымасе. "Я думаю, мы знайшлі наш горад", - сказаў ён.
  
  Дарога павярнула, заслона дрэў знікла, і, вядома ж, на месцы апынуўся горад. Ён быў недастаткова вялікі, каб абнесці яго сцяной. Ліс быў упэўнены, што людзі, якія жывуць у дзесяці мілях ад яго, ніколі не чулі яго назвы. Тым не менш, ён імкнуўся стаць горадам, даступным для самай заняпалай вёсачкі: ля дарогі стаяў шэраг распяццяў, кожнае са сваім павольна гниющим грузам. Пад імі гулялі дзеці, час ад часу падкідваючы камень ўверх. Там жа шнарылі сабакі, у якіх былі дрэнныя гаспадары ці іх наогул не было, у чаканні лёгкай здабычы.
  
  Некаторыя з пронзенных шыпамі і обвязанных вяроўкамі злачынцаў яшчэ не былі мёртвыя. Абпаленымі сонцам і пакрытымі пухірамі вуснамі яны прасілі вады або смерці, кожны па меры пакінутых у ім сіл. Адзін, нядаўна узнёслы або ненатуральна моцны, усё яшчэ кідаў выклік багам і людзям.
  
  Яго роў раздражняў птушак-здыхлятнікі паблізу. Моцныя чорныя дзюбы, набітыя смярдзючай ежай, ляніва пляскалі крыламі ў небе, справядліва разглядаючы горад, падарожнікаў і поле. Яны ведалі, што ўсё прыйдзе да іх у свой час.
  
  Твар Вана, калі ён аглядаў няшчасных, здавалася высечаным з каменя. Эліза была бледная. Яе вочы пашырыліся ад жаху. Вусны вымавілі слова "Чаму?" але не выдалі ні гуку. Джерин стараўся не ўспамінаць свае ўласныя думкі, калі ён упершыню сутыкнуўся з згубнымі ўяўленнямі аб справядлівасці, якія паўднёўцы запазычылі ў Ситонии.
  
  "Можа быць, - змрочна сказаў ён, - у рэшце рэшт, у мяне былі свае прычыны вярнуцца дадому".
  
  VI
  
  Горад (Джерин даведаўся, што ён называецца Фибис) мала што зрабіў для аднаўлення бляску паўднёвых зямель у вачах барона. Дома, выстроившиеся ўздоўж дарогі з поўначы на поўдзень, былі крыху лепш хацін яго сялян. Ад гэтай дарогі вялі толькі брудныя завулкі па шчыкалатку ў памыях.
  
  Адзіны хостэл, якім мог пахваліцца Фибис, нічым не адрозніваўся ад астатніх. Ён быў з нізкай дахам, брудны і маленькі. Шыльда звонку выцвела настолькі, што яе немагчыма было разабраць. Усярэдзіне пах старога тлушчу змагаўся, але не мог перамагчы пах застаялай мачы з красильни па суседстве і ніколі не исчезающую смурод ад крыжоў.
  
  І гараджане! Гарадскія звычаі, якія былі вытанчанымі для моладзі, путешествовавшей па гэтай дарозе дзесяць гадоў таму, цяпер здаваліся небудзь щегольскими, альбо панурымі. Джерин паспрабаваў завязаць размову з гаспадаром гасцініцы, суровым, абветраным старым дзіваком па імя Гриззард, але ў адказ атрымаў толькі бурчанне. Ён здаўся і вярнуўся да хісткай стала, за якім яго сябры чакалі вячэры. "Калі б я не ведаў іх лепш, - сказаў ён, - я б пакляўся, што гэты хлопец мяне баяўся".
  
  "Тады ён думае, што ты ўжо паспрабаваў яго віно", - сказаў Ван, які допивал трэцюю кружку. "Што за пойла!" Ён сербануў, падціснуў вусны, каб сплюнуць, але замест гэтага праглынуў.
  
  Астатняя частка вячэры была не нашмат лепш віна. Відавочна, што адсутнасць канкурэнцыі было адзіным, што стрымлівала Grizzard ў бізнэсе. Выпрабоўваючы агіда да доўгай, бесплодному дня, які ён правёў, Джерин ўжо збіраўся адправіцца спаць, калі вясёлы голас вымавіў: "Прывітанне, ты тут новенькі! Чым цябе напаіў даўніна Гриззард?
  
  Нават не сказаўшы "з вашага дазволу", хлопец падсунуў крэсла і далучыўся да іх. Ён панюхаў віно, паморшчыўся і кінуў верціцца срэбны дыск карчмару, які прымусіў яго знікнуць. "Ты можаш прыдумаць што-небудзь лепей гэтага, злодзей", - сказаў ён. Да здзіўлення Ліса, Гриззард змог.
  
  Барон з цікаўнасцю разглядаў свайго новага знаёмага, паколькі той здаваўся зробленым з кавалачкаў, якія не належалі адзін аднаму. Нягледзячы на яго сардэчнасць, неўзабаве яго голас стаў такім ціхім, што Гриззард не мог пачуць, што ён сказаў. Хоць яго рот быў поўны сталічнага слэнгу, яго даматканага тунікі і штаны былі простоватыми. Аднак на падбародку красаваўся шэры імперыял, а шкарпэткі чаравік былі закатаны: абодва ситонийского стылю. Імя, якое ён даў — проста Тевис, без імя па бацьку або мянушкі — было адным з трох або чатырох самых распаўсюджаных на поўдзень ад гор.
  
  Кім бы ён ні быў, ён валодаў рэдкім уменнем звяртацца са словамі. Мякка, нязмушана ён выцягнуў з Джерина (звычайна такога ж негаваркога, як і любы іншы жывы чалавек) гісторыю аб сваіх падарожжах, і ўсё гэта без найменшага намёку на сваю ўласную мэта. Гэта было амаль так, як калі б ён вымавіў заклён. Ён памаўчаў некаторы час у маўклівым роздуме, яго ясныя цёмныя вочы вывучалі Ліса. "Імперыя не вельмі добра выкарыстала цябе", - сказаў ён нарэшце.
  
  Джерин толькі паціснуў плячыма. Да яго вярнулася асцярожнасць. Ён баяўся гэтага льстивого чалавека-загадкі. Тевис кіўнуў, як быццам нічога іншага і не чакаў. "Скажы мне, - спытаў ён, - ты ведаеш пра Морибаре Пышным, намесніку яго імператарскай вялікасці ў Кортисе?"
  
  Ван, які ўжо парадкам выпіў, утаропіўся на Тевис з савіныя неразуменнем. Эліза амаль спала, яе цёплая галава ляжала на плячы Джерина. Яе валасы казыталі яму шчаку. Пах запоўніў яго нос. Але ў яго свядомасці смурод руда было яшчэ мацней. Гэта было менавіта тое, чаго сын Каруса Бео баяўся больш за ўсё: патэнцыяльны мяцежнік ў сталіцы Ситонии, які шукае дапамогі ў паўночнікаў.
  
  У любы іншы час барон не праліў бы слёз, убачыўшы, як Імперыя ахоплена грамадзянскай вайной, але цяпер яму патрэбна была любая сіла, якую ён мог знайсці за сваёй спіной. Ён старанна падбіраў словы: "Тевис, я цябе не ведаю і не прасіў знаёміцца з табой. Калі ты скажаш мне яшчэ хоць адно слова, ты запяеш здраду, і я гэтага не пачую. Праўда, у мяне былі сваркі з некаторымі слугамі яго вялікасці, але калі ён не намышляе супраць мяне змову на маёй зямлі, я не маю права замышлять супраць яго на яго. Я б не стаў піць з табой, калі б ведаў, што ў цябе ў галаве. Вось, вазьмі гэта і сыходзь. Ён паклаў на стол манету, каб заплаціць за збан віна.
  
  Тевис слаба ўсміхнулася. - Пакінь гэта сабе, - сказаў ён, - і гэта таксама. Ён дастаў з мяшочка на поясе, кінуў побач з манетай і знік у ночы, а Джерин ўсё яшчэ таращился на тое, што ён кінуў: маленькую бронзавую ручку, пальцы якой пачалі сціскацца ў кулак.
  
  "О, вялікі Дьяус наверсе!" - сказаў ён. "Рука Імператара!" Ён падпёр падбародак далонню і ўтаропіўся на маленькі жэтон перад сабой. Ён не спалохаўся б больш, нават калі б яна ўскочыла і ўдарыла яго па твары.
  
  Шчацінне зашамацела пад пальцамі Вана, калі ён пачухаў сківіцу. - І што, у імя пяці апраметнай, гэта такое? - спытаў ён з напускным цярпеннем.
  
  - Сакрэтны агент, шпіён, агент... Называйце яго як хочаце. Гэта не мае значэння. Але калі б я быў хоць найменшы цікавасць да таго, каб пасадзіць Морибара на трон, заўтра ў гэты час мы былі б бок аб бок на крыжах, чакаючы, калі сцярвятнікі выклюют нам вочы.
  
  "Ha! Я б адкусіў ім галовы!" Ван, здавалася, больш турбаваўся аб стервятниках, чым пра ўкрыжаванне, якое магло б іх прыцягнуць.
  
  - Мяркую, гэта адзін са спосабаў справіцца з імі, - мякка пагадзіўся Джерин. Ён разбудзіў Элізу. Яна пазяхнула і соннай хадой накіравалася ў тую пакой, у якой Гриззард не ўхваляў жанчын-падарожнікаў. Вэн і Джерин накіраваліся да сваіх тюфякам, спадзеючыся, што на іх не наедят жукі. Амаль запознена Ліс падабраў мініяцюрную, але смяротную эмблему, пакінутую Тевис.
  
  Нягледзячы на стомленасць, ён дрэнна спаў. Сварка з Карусом, яго нечаканае вяртанне на цёмны бок паўднёвых зямель і, перш за ўсё, сутыкненне з рокам у вобразе Тевис не давалі яму заснуць усю ноч. Ложак таксама была жорсткай і грудкаватай. Калі ён прачнуўся, паўтузіна чырвоных зудящих плям на руках і грудзях даказвалі, што ён не спаў адзін.
  
  За сняданкам Ван быў нязвыкла ціха. - Галава баліць? - Спытаў Джерин, калі яны ішлі да конюшням.
  
  - Што? О, не, справа не ў гэтым, капітан. - Ван вагаўся. Нарэшце ён сказаў: "Я скажу табе прама, Джерин, мінулай ноччу я амаль вырашыў купіць сабе канцэрт і пайсці ні з чым з гэтай вар'яцкай краіны".
  
  Джерин ўяўляў сабе, што катастрофа грувасціцца адна на іншую, але ніколі ў сваіх самых страшных кашмарах ён не ўяўляў, як яго сябар сыходзіць. З тых часоў, як Ван прыехаў у Лісіную крэпасць, яны былі неразлучныя, змагаліся спіна да спіны, а потым п'янствавалі і балбаталі да позняй ночы. Кожны некалькі разоў быў абавязаны іншаму жыццём. Барон быў узрушаны, усвядоміўшы, што Ван быў больш буйной і пышнай версіяй свайго нябожчыка брата Дагрефа. Страціць яго было б больш, чым расстацца з таварышам; частка душы барона пайшла б з ім.
  
  Перш чым ён змог выказаць свае пачуцці словамі, Эліза загаварыла першай: "Чаму ты хочаш з'ехаць цяпер? Ты баішся? Небяспека на поўначы, а не тут". Здавалася, яна не хацела верыць сваім вушам.
  
  У любы іншы час гнеў чужака разгарэўся б мацней, калі б хто-то ўсумніўся ў яго адвагі. Цяпер ён толькі ўздыхнуў і штурхнуў нагой каменьчык. Непадробнае пакута гучала ў яго голасе, калі ён адказаў: "Мілэдзі, азірніцеся вакол". Яго хваля ахапіла не толькі брудную маленькую вёсачку Фибис і крыжы за яе межамі, але і ўсю зямлю, дзе загад Імперыі быў законам. "Ты бачыў мяне дастаткова, каб ведаць, хто я і ў чым мае задавальнення: бойкі, размовы, выпіўка, так, і дзеўкі таксама, не буду адмаўляць. Але тут, які ад мяне карысць? Калі я падымаю шум у бакоўцы, мне даводзіцца азірацца праз плячо, каб які-небудзь подслушивающий шпіён не назваў гэта дзяржаўнай здрадай. Гэта не тая жыццё, якую я хацеў бы весці: хвалявацца перад тым, як рушыць з месца, не смеючы нават думаць ".
  
  Джерин разумеў гэта дастаткова добра, паколькі амаль такое ж пачуццё прыгнечанасці ціснула на яго. Але Ван працягваў казаць: "Я быў гатовы развітацца з вамі гэтай раніцай — мяркую, зноў адправіцца на поўнач. Але потым я задумаўся, - ён раптам крыва ўсміхнуўся, — і вырашыў, што калі якому-небудзь кахаючаму хлопчыкаў Імператарскага Правіцы не спадабаецца, як я кажу, што ж, я разделаю сына суценёра на біфштэксы і пакіну яго на абочыне дарогі, каб папярэдзіць сваіх цингующих стрыечным братам!
  
  Эліза радасна засмяялася і пацалавала яго ў шчаку.
  
  "Я думаю, ты спланаваў усё гэта толькі для таго, каб атрымаць той пацалунак", - сказаў Джерин. "Давай, ты, халк, хопіць затрымліваць працу".
  
  - Вырадак. Усё яшчэ ўсміхаючыся, Вэн закінуў сваё рыштунак ў фургон.
  
  
  * * *
  
  
  Раніца была яшчэ ў самым разгары, калі яны плёскаліся па халоднай рацэ Лангрос. Хоць яна і не была такой вялікай, як Ниффет або магутны Карастос, якія аброшаны большую частку раўніны Элабон, яе халоднае працягу было хуткім, калі яна спускалася з Кирса да Вялікага Ўнутранага мора.
  
  Вада ля броду леденела вакол пальцаў ног Джерина і прасочвалася паміж масніцамі фургона. Большая частка набыткаў падарожнікаў была надзейна запакаваная ў прамасленыя скураныя мяшкі, але палова дарожнага хлеба ператварылася ў склизкую карычневую пасту. Джерин з агідай вылаяўся. - Не падайце духам, капітан, - сказаў Ван, - гэтая дрэнь усё роўна не каштавала таго, каб яе ёсць.
  
  Калі яны спыніліся, каб адпачыць і перакусіць, Ван павярнуўся да Джерину і ціха сказаў: "Дзякуй, што не штурхнуў мяне сёння раніцай. Магчыма, з-за цябе мне было цяжка застацца".
  
  "Я ведаю", - сказаў Джерин. Больш ніхто з іх не згадваў пра гэта.
  
  У той дзень яны добра прасунуліся наперад, праязджаючы міма невялікіх ферм у перадгор'ях, а затым, калі зямля пачала выраўноўвацца, міма вялікіх маёнткаў з пышнымі асабнякамі, размешчанымі далёка ў баку ад дарогі. Калі цені сталі даўжэйшымі і падзьмуў халаднаватае вячэрні ветрык, яны разбілі лагер на абочыне дарогі, замест таго каб шукаць гасцініцу. Джерин накарміў і напаіў коней на заходзе. У сгущающейся цемры з'явіліся прывіды, але іх крыкі былі нейкімі прыглушанымі, іх крыкі былі амаль напевными.
  
  Тонкі паўмесяц Эллиб неўзабаве рушыў услед за сонцам, як маленькі хлопчык, павінен трымацца бліжэй да свайго бацькі. Гэта пакінула неба зорак і Мэту, чый выпуклы дыск заліваў зямлю за межамі дасяжнасці лагернага вогнішча бледна-залацістым святлом. Па меры таго, як ноч працягвалася, да яе далучыўся Тиваз, чый хуткі палёт па небе заняў ў яго шмат часу. І калі вахта Джерина падыходзіла да канца, Нотос высунуў сваю павольна якая плыве галаву з-за гарызонту. Барон назіраў за яго уздымам большую частку гадзіны, затым падаў ноч Вану.
  
  Наступны дзень абяцаў прайсці гэтак жа гладка, як і папярэдні. Незадоўга да паўдня абяцанне было раптам парушана. Уладальнік маёнтка вырашыў адправіць сваіх гусей на рынак. Дарога была забітая бясконцым мноствам высокіх белых птушак, якіх гнала тузін ці каля таго мужчын з палкамі. Гусі гулі, кудахталі, сварыліся і спрабавалі ўцячы з дарогі, каб набіць рот збожжам. На самай справе яны рабілі ўсё, што заўгодна, але спяшаліся. Калі Джерин папрасіў сваіх наглядчыкаў расчысціць шлях, каб ён мог прайсці, яны адмовіліся. "Калі гэтыя гідкія птушкі трапяць у поля, - сказаў адзін з іх, - нам спатрэбіцца тры дні, каб зноў вывесці іх усіх, і наш гасподзь знясе нам галавы".
  
  "Давай пройдзем прама праз гэта", - прапанаваў Ван. "Хіба ты не бачыш, як ляцяць пёры?"
  
  Думка аб гусіным ўцёкі выклікала ўсмешку на вуснах Джерина, але ён сказаў: "Не, я мяркую, у гэтых небаракаў таксама ёсць свая праца". І вось яны хваляваліся і злаваліся, у той час як птушкі ляніва пляліся перад імі. Ззаду сабралася яшчэ больш машын.
  
  Час ішло, і прамы падыход Вана выглядаў усё лепш і лепш. Дубец тузануўся ў руцэ Джерина. Але перш чым ён пусціў яго ў ход, ён заўважыў, што дарога набліжаецца да скрыжавання. Гусі накіраваліся па усходняй сцежцы. - Ці можам мы скарыстацца заходняй галінкай, каб дабрацца да сталіцы? - паклікаў ён.
  
  "Ты можаш гэта зрабіць", - адказаў адзін з пагонцаў статка, і Ліс павярнуў павозку па новаму шляху.
  
  Новы? Наўрад ці. Джерин заўважыў, што ніхто з іншых, якія спыніліся ззаду гусей, не скарыстаўся расчышчанай дарагі. Даволі хутка ён зразумеў, чаму. Усходняе адгалінаванне шашы было нашмат навей. Пасля таго, як усё было завершана, відавочна, ніхто больш не важдаўся з другім. Фургон трэсла, калі ён праязджаў праз раскрытыя дзіркі ў дарожным палатне. На адным участку брукаваная паверхня наогул знікла. Там блокі былі выкладзеныя не ў бетон, а ў расплаўлены свінец. Мясцовыя жыхары панеслі блокі і каштоўны будаўнічы раствор, як толькі імперскія інспектары перасталі турбаваць сябе іх аховай. Барон пракляў мужлан, які адправіў яго па гэтай дарозе. Ён спадзяваўся, што зможа дабрацца, не зламаўшы кола.
  
  Магчыма, калі-то гэты раён быў квітнеючай, але прыйшоў у заняпад, калі ў ім замянілі дарогу. Чым далей яны ехалі, тым гушчы станавіўся лес, пакуль, нарэшце, яго абдымкі не стуліліся над дарогай, і вавёркі не замахалі сваімі пухнатымі шэрымі хвастамі прама над галавой.
  
  Хутка само ўспамін аб дарозе знікне.
  
  Знаходжанне вёскі пасярод такога заняпаду здавалася чароўным умяшаннем. Жыхары вёскі накінуліся на Джерина і яго сяброў, як на даўно страчаных сваякоў, частуючы іх ежай і моцным вясковым віном і прагна прыслухоўваючыся да кожнага слова, якое яны прыносілі аб знешнім свеце. Яны не ўзялі б у выплату ні медяка. Барон блаславіў такіх добрых людзей, і дабраславіў іх ўдвая, калі яны пацвердзілі, што дарога сапраўды ў канчатковым выніку прывядзе ў сталіцу, а не патоне ў балоце.
  
  - Вось бачыце, капітан? Вы турбуецеся занадта, - сказаў Ван. - Усё будзе добра.
  
  Джерин не адказаў. Ён не мог дазволіць, каб усё ішло як трэба; ён павінен быў прымусіць іх зрабіць гэта. Адступленне варта было б яму дня, які ён не мог дазволіць сабе выдаткаваць.
  
  Жыхары вёскі настаялі на тым, каб прытуліць сваіх гасцей на ноч. Гаспадаром Джерина быў хударлявы фермер па імя Бадок, сын Тевиса (барон схаваў дрыжыкі). Іншыя жыхары вёскі, гэтак жа заклапочаныя навінамі, заявілі аб сваіх правах на Элізу і Вана.
  
  Лавы вакол стала Бадока былі запоўненыя да адмовы фермерам, яго пухленькой, прыязнай жонкай Леунадрой, Лісой і оравой дзетак. Узрост іх вар'іраваўся ад хлопчыка, ледзь здольнага хадзіць, да дачок-двайнят Бадока Каллис і Эльминды, якім было каля сямнаццаці. Джерин ацэньвальна агледзеў дзіўных дзяўчат. У іх былі кучаравыя валасы, бліскучыя карыя вочы і румяныя пад выгаралай на сонцы бронзай шчокі; іх тонкія ільняныя тунікі аблягалі юныя грудзей. Як мага непрыкметней барон перавёў размову ў іх бок. Яны лавілі кожнае яго слова ... Пакуль ён казаў пра Ваню. Да яго уласным чарам яны заставаліся узнёсла абыякавыя.
  
  - Шкада, што твой сябар не можа застацца тут, - паскардзіўся адзін з блізнят; Джерин забыўся, хто ёсць хто. Яны абодва балбаталі аб целах Вана, яго даспехах, яго грубых рысах асобы, яго ўсмешцы ... І гэтак далей, пакуль Джерин не пачаў ненавідзець само гучанне імя свайго таварыша. Маршчыністы твар Бадока амаль ўсміхнулася, калі ён убачыў замяшанне свайго госця.
  
  Нарэшце выпрабаванне скончылася. Барон, зусім адзін, і да таго часу задаволены гэтым, адправіўся ў сваю пасцель. Яго ногі звісалі з краю, таму што Бадок выгнаў аднаго з сваіх малодшых сыноў, каб размясціць Лісу. Джерин настолькі стаміўся, што гэта яго ніколькі не турбавала.
  
  Каля паўночы яго разбудзіў жаночы крык. За ім рушыў услед другі, потым яшчэ адзін, доўгі і працяглы: "Эвои! Эвоиии!" Барон расслабіўся; гэта былі ўсяго толькі паслядоўнікі Маврикса, ситонийского бога віна, якія выйшлі на адно з сваіх гулянак пры месячным святле. Джерин быў трохі здзіўлены, што культ Маврикса распаўсюдзіўся ў гэтым аддаленым месцы, але што з гэтага? Ён зноў заснуў.
  
  На наступную раніцу ён выявіў, што клапатлівыя вясковыя жыхары не толькі вымылі яго коней да бляску, але і пакінулі ў задняй частцы фургона падарункі ў выглядзе свежага хлеба, віна, сыру, лука, батончыкаў сушаных садавіны і мяса. Зграйка маленькіх хлопчыкаў вынікала за ім на поўдзень, пакуль бацькі нарэшце не паклікалі іх дадому.
  
  - Мне амаль не хочацца з'язджаць, - сказаў Ван. Джерин изучающе паглядзеў на яго: ці захаваліся на яго твары сляды задаволенай усмешкі? Што, калі гэта так, Витлинг? барон спытаў сябе. Ты зайздросціш яго поспеху? Ну, ды, крыху, адказаў яго ўнутраны голас.
  
  На поўдзень ад вёскі дарога была трохі лепей; па меншай меры, яна ніколі не знікала. Пад дрэвамі паветра быў прахалодным і вільготным, сонечны святло прыглушаным. Джерин адчуваў сябе як дома ўпершыню з тых часоў, як пакінуў крэпасць Рикольфа. Ён быў не адзін. Ён пачуў, як Эліза ціха напявае песню пра паўночнай краіне. Яна ўсміхнулася, заўважыўшы, што ён назірае за ёй.
  
  Яны выйшлі на паляну, досыць шырокую, каб называцца лугам, схаваную глыбока ў лесе. Ліс прыжмурыўся ад раптоўнага святла. Лань, щипавшая мяккую траву на ўскрайку лесу, падняла галаву пры шумным набліжэнні падводы і скокнула ў лес.
  
  - Притормози, калі ласка? - папрасіў Ван. Чужаземец пацягнуўся да цыбулі Джерина і яго колчану. Хоць ён пагарджаў стральбу з лука ў баі, ён любіў паляванне і быў выдатным стралком. Ён рысцой перасёк паляну і знік сярод дрэў з грацыяй і бясшумнасцю, якім магла б пазайздросціць паляўнічая котка.
  
  Уздыхнуўшы, Джерин кінуў павады і расцягнуўся ва ўвесь рост на салодка пахкай траве. Ныючыя цягліцы пачалі расслабляцца. Эліза спусцілася і далучылася да яго. Коні былі рады спачын гэтак жа, як і людзі; яны скублі траву з такой жа гатоўнасцю, як і алені.
  
  Хвіліна ішла за хвілінай, але Ван не падаваў ніякіх прыкмет вяртання. - Ён, напэўна, забыўся, які канец стралы ляціць першым, - сказаў Джерин. Ён устаў, падышоў да фургона і з'явіўся з дзідай Вана. "Нядзіўна, што я нашу з сабой". Кожны раз, датыкаючыся да яго, ён дзівіўся майстэрству свайго сябра звяртацца з такім цяжкім зброяй.
  
  Ён практыкаваў павольныя выпады і парыраванне, каб прабавіць час, больш чым злёгку адчуваючы на сабе погляд Элізы. Пакрасавацца перад прыгожай дзяўчынай было задавальненнем, якое ён атрымліваў недастаткова часта. Усё больш і больш ён абураўся з-за раны, якая замінала яму даглядаць менавіта за гэтай прыгожай дзяўчынай.
  
  Не тое каб яму не хапала жанчын. Па крайняй меры, прерогатив барона было дастаткова, каб прадухіліць гэта, хоць ён быў памёр у сваіх задавальненнях і ніколі не клаўся ў ложак з дзяўчынай без яе жадання. Але ні адна з яго партнёрак не пачынала так моцна, як яго юрлівасць, і ён хутка стамляўся ад кожнай новай сувязі. У Элізы ён пачынаў падазраваць тое, што раней лічыў рэдкасцю на мяжы неіснавання: роднасную душу.
  
  Ён толькі што расправіўся з чарговым уяўным ворагам, калі трэск у кустах на далёкай баку паляны прымусіў яго падняць галаву. Нарэшце-то фургон вярнуўся, падумаў ён; ён набраў паветра ў лёгкія, каб пракрычаць прывітанне. Яно замерла гаварылася. Пачуўся толькі ціхі шэпт, звернуты да Элізы: "Рабі толькі тое, што я табе кажу. Вельмі павольна падыдзі да далёкай баку фургона, затым бяжы ў лес. Варушыся! - раўнуў ён, калі яна заколебалась. Ён пераканаўся, што яна сышла, перш чым выскачыць на сярэдзіну паляны, каб супрацьстаяць зубрам.
  
  Гэта быў бык, велізарны чалы, з косматыми плячыма вышэй галавы высокага мужчыны. Яго шкуру перасякалі старыя і новыя шнары. Яго правы рог ператварыўся ў руіны, даўным-даўно зламаныя у нейкім баі або няшчасным выпадку. Іншы выгнуўся наперад, зіхоткае дзіда смерці.
  
  Вушы зубра таргануліся, калі ён утаропіўся на хліпкага чалавечка, які адважыўся кінуць яму выклік. Упэўненасць у нападзе ляжала ў Джерина ў жываце, як кавалак лёду: любы зубр напаў бы на чалавека або звера, але самотны бык быў страшны ўдвая. Дзед Драг загінуў ад рагоў і тупату капытоў менавіта такога ворага.
  
  Атака рушыла ўслед нават хутчэй, чым чакаў Ліс. Ад капытоў звера ў неба паляцелі кавалкі дзёрну. У Вана не было часу кінуць дзіда. Джерину заставалася толькі кінуцца налева, нырнуўшы на газон. Ён мімаходам убачыў зялёныя вочы, поўныя вар'яцкай нянавісці. Затым зубр прайшоў міма, вышчэрблены абрубак яго рогі праляцеў прама над ім. Рэзкі пах яго скуры змагаўся з чыстымі пахамі травы і бруду.
  
  Джерин імгненна ўскочыў на ногі. Але зубр ужо рыхтаваўся да новай атацы, хутчэй, чым меў права быць любы чацвераногі звер. Ліс кінуў сваю дзіду, але кідок быў паспешным і высокім. Яно праляцела над плячом зубра. Толькі адчайны скачок выратаваў Джерина. Калі б у быка было два рогі, ён, напэўна, быў бы праткнуць. Як бы тое ні было, ён ведаў, што на адкрытым месцы яму доўга не выслізнуць.
  
  Ён ускочыў і пабег да лесу, на бягу выхапіўшы дзіда. Ззаду яго раздалася барабанная дроб капытоў зубра. Паясніцу яго затрымцела ў чаканні гуку рогі. Затым, дыханне затрымалася ў яго ў горле, ён апынуўся сярод дрэў. Драўніна затрашчала, калі зубры проломились скрозь хмызняк і маладыя дрэўцы. Тым не менш, яму давялося запаволіцца, ідучы за яго манеўрамі ад дрэва да дрэва.
  
  Ён спадзяваўся страціць яго ў лесе, але той пераследваў яго з забойным цярпеннем, якога ён ніколі не бачыў у зубра. Яго роў і лютае пырханне гучна аддаваліся ў ягоных вушах. Ён уцякаў усё глыбей і глыбей у лес, вынікаючы па смутному следзе дзічыны.
  
  Гэтаму раптам прыйшоў канец: незадоўга да гэтага лясны волат перакуліўся, зваліўшыся прама папярок сцяжынкі. Яго абвал паваліў іншыя дрэвы і перагарадзіў сцежку так грунтоўна, як гэта магло б быць зроблена любой працай чалавека. Джерин пералез праз мёртвы таймер. Зубр не адставаў.
  
  Розум Ліса застыў у роспачы з таго моманту, як зубры з'явіліся на паляне. Яны зноў прыняліся за працу, калі ён саскочыў з ламачча. Цяжка дыхаючы, "Я ўсё роўна не магу бегчы далей", ён глыбока ўсунуў окованный бронзай наканечнік дзіды Вана ў мяккую зямлю, затым пабрыў прэч у лес, у апошні раз кінуўшы косткі.
  
  Стук капытоў зубра станавіўся ўсё гучней, пакуль Ліс не адчуў, як задрыжала зямля. На нейкі жудасны міг ён падумаў, што яно паспрабуе прабіцца скрозь мёртвыя дрэвы, але яно, павінна быць, ведала, што гэта вышэй яго сіл. Ён падкінуў сваё цела ў паветра, лёгка пераадолеўшы бар'ер вышынёй у чалавечы рост, і насадился на торчащее дзіда.
  
  Трывалае дрэва тронка дзіды разляцелася на тысячу трэсак, але бронзавы наканечнік у форме ліста глыбока упіўся зубру ў жыццёва важныя органы. Яно, хістаючыся, зрабіла пару крокаў на дрыжачых нагах, з яго жывата хвастала кроў. Затым з рота і носа ў яго хлынула моцная падагра. Яно здрыганулася і ўпала. Яго бакі ўздымаліся ў апошні раз, затым сцішыліся. Ён кінуў на Лісу дакорлівы карычневы бычыны погляд і памёр.
  
  Джерин працёр вочы. Падчас танца са смерцю на лузе ён быў упэўнены, што вочы звера зялёныя. Яго ўласная рука была ў крыві. Павінна быць, яго закранула галінкай, калі ён імчаўся праз лес, але ён нічога аб гэтым не памятаў. Паказвае, як шмат я ведаю, падумаў ён. Ён стомлена пералез назад праз ламачча.
  
  Ён не паспеў сысці далёка, калі па паляўнічай сцежцы прамчаўся Вэн з нацягнутым лукам у руках. Эліза была прама за ім. Чужаземец рэзка спыніўся, у яго адвісла сківіца. "Як маецеся, капітан?" па-дурному спытаў ён.
  
  - Жывы, да майго вялікага здзіўлення.
  
  "Але — зубры ... Эліза сказала ..." Ван спыніўся, малюючы замяшанне.
  
  Джерин быў проста рады, што ў Элізы хапіла розуму пайсці за яго адным замест таго, каб паказвацца зубрам і, верагодна, даць сябе забіць. "Баюся, мне давядзецца купіць табе новае дзіда, калі мы дабяромся да сталіцы", - сказаў ён.
  
  Ван пералез праз бар'ер. Ён вярнуўся, несучы наканечнік дзіды; бронза была занадта каштоўнай, каб пакідаць яе. - Што, у імя трызубца Шамадраки, ты нарабіў? - спытаў ён.
  
  Барону стала цікава, дзе жывуць паслядоўнікі Шамадраки; ён ніколі не чуў аб гэтым бога. "Узыходжанне па гэтым ствалах адабрала ў мяне ўсё, што ў мяне засталося", - сказаў ён. "Звер паляваў на мяне, як ганчак — я ніколі не бачыў нічога падобнага. Ён бы дабраўся да мяне праз некалькі хвілін. Але якім-то цудам я успомніў байку, якую чытаў даўным-даўно, пра раба, які быў занадта лянівы, каб паляваць. Ён перагароджваў дарогу, ставіў дзіда за сваім бар'ерам і чакаў, пакуль алені праткнуць сябе для яго.
  
  Эліза сказала: "Я ведаю байку, якую ты маеш на ўвазе: казка пра аленяў і Маі. У рэшце рэшт, ён забіты сваім уласным дзідай, і гэта добра. Ён быў жорсткім, заганным чалавекам.
  
  - Ты запазычыў ідэю забіць звера з кнігі? Ван паківаў галавой. - З кнігі? Капітан, клянуся, я ніколі больш не буду здзекавацца над чытаннем, калі яно можа паказаць вам што-то, што выратуе вашу скуру. Па-сапраўднаму шкада, што ў вас ніколі не будзе магчымасці пахваліцца гэтым.
  
  "А чаму б і не?" Джерин з нецярпеннем чакаў магчымасці зрабіць менавіта гэта.
  
  - Забіць быка-зубра ў адзіночку дзідай? Не будзь дурнем, Джерин: хто табе паверыць?
  
  Ван забіў сваю лань, пакуль барон змагаўся з "зубрам". Ён пагрузіў скрываўленую і выпотрошенную тушу ў фургон і пагнаў коней на поўдзень. Ніхто з падарожнікаў не хацеў начаваць побач з целам забітага зубра. Гэта не толькі прыцягнула б нежаданых падлаедаў, але і пралітая кроў, несумненна, прыцягнула б галодных, адзінокіх зданяў адусюль, якія прагнуць падзяліць нечаканую здабычу.
  
  Калі дагасае святло сказаў ім, што пара разбіваць лагер, алень апынуўся сапраўды апетытным. Ван выразаў з яго бакоў стэйкі. Яны чырвоную кнігу мяса на вогнішчы. Але, нягледзячы на поўны жывот, чужаземец быў незадаволены. Ён прабурчаў: "Я адчуваю сябе голым без свайго дзіды. Што я буду рабіць без яго ў баі?"
  
  Джерин не праявіў ні найменшага спагады. - Улічваючы, што ты прынёс булаву, сякеру, тры нажа...
  
  - Толькі два. Трэці - проста для ежы.
  
  - Прыношу свае прабачэнні. Тады два нажа і такі цяжкі меч, што я ледзь магу падняць яго, не кажучы ўжо пра тое, каб размахваць ім. Так што, я думаю, ты знойдзеш якой-небудзь спосаб даставіць непрыемнасці.
  
  Ван быў перашкодай; ён выхапіў доўгую саломінку з рук Элізы, пакінуўшы кароткую — і першую варту — Джерину. Ліс стараўся не чуць заспакаяльнага храпу свайго сябра. Яго адчуванне элементарнай несправядлівасці Сусвету толькі трохі памякчэў, калі Эліза вырашыла не засыпаць адразу.
  
  Джерин быў рады яе грамадству. Без яе ён, верагодна, задрамаў б, таму што ноч была амаль ціхай. Сумны шэпт зданяў, чутны вухам розуму, а не целам, таксама быў слабым: пах мёртвых зуброў распаўсюджваўся на многія мілі, пакідаючы навакольнае мясцовасць практычна без духаў.
  
  Па нейкай прычыне, якую Ліс не мог зразумець, Эліза лічыла яго героем за забойства зубра. Ён адчуваў сябе хутчэй удачлівым, чым гераічным. У тым, каб бегчы, як трус, было вельмі мала славы, а гэта было большай часткай таго, што ён рабіў. Калі б ён не атрымаў тое, што яму было трэба, з сваёй смеццевай кучы успамінаў, звер забіў бы яго. "Дурная поспех", - сказаў на заканчэнне ён.
  
  "Глупства", - сказала Эліза. "Не принижай сябе ніжэй, чым ты ёсць. У запале барацьбы ты змог успомніць тое, што павінен быў ведаць, і, больш таго, што-то з гэтым зрабіць. Каб стаць героем, трэба нешта большае, чым мускулы ".
  
  Не перакананы, Джерин паціснуў плячыма і змяніў тэму, спытаўшы Элізу, што яна ведае пра сваіх сваякоў у сталіцы. Высветлілася, што яе бліжэйшым сваяком там быў брат яе маці Валдабрун Тоўсты, які займаў тую ці іншую пасаду пры двары імператара. Джерин нічога не сказаў, але палічыў гэта сумнеўнай рэкамендацыяй. Яго імператарская вялікасць Хилдор III быў лянівым дэндзі, і барон не бачыў прычын чакаць, што яго прыдворныя будуць іншымі.
  
  Каб схаваць сваё неспакой, ён распавёў аб сталіцы і сваіх двух гадах, праведзеных там. Эліза была добрай слушательницей, паколькі гарадская жыццё любога роду была для яе ў навіну. Ён распавёў пару сваіх лепшых гісторый. Яе смех сагрэў халаднаватае вечар. Яна прысунулася да яго бліжэй, жадаючы пачуць больш.
  
  Ён нахіліўся і пацалаваў яе. Гэта здавалася самым натуральным учынкам у свеце. На імгненне яе вусны ўздрыгнулі і замерлі пад яго вуснамі. Затым яна адказала на пацалунак, спачатку нерашуча, затым з цеплынёй, параўнальнай з яго ўласнай.
  
  У цябе сапраўды ёсць дар ўскладняць сабе жыццё, сказаў ён сабе, калі яна прыціснулася галавой да яго пляча. Калі ўсё пойдзе так, як пачалося, і не толькі Вольфар захоча выразаць тваё сэрца і з'есці яго (праект, які ён выношваў даволі доўга), але і твой стары сябар Рикольф будзе перакананы — заўважыш ты гэта ці не — што ты збег з яго дачкой па прычынах, якія не маюць нічога агульнага з тым, каб адвезці яе да дзядзькі. І аб чым яна думае? Яна не сялянская дзяўчынка, якую можна ўшанаваць кулём, а потым забыць. І яшчэ ...
  
  Праклён на ўсё гэта, падумаў ён. Ён зноў пацалаваў яе.
  
  Але калі яго вусны кранулі яе пяшчотнай белай шыі, а рукі слізганулі пад яе туніку, яна ціха спыталася ў яго: "Значыць, дзеля гэтага ты вырашыў прывезці мяне на поўдзень? Я прамяняла аднаго Вольфара на іншага? Яна спрабавала размаўляць нязмушана, але ў яе голасе гучалі крыўда і расчараванне. Яны спынілі яго эфектыўна, як удар кінжала, магчыма, нават мацней. Яна выслізнула з яго абдымкаў.
  
  Дыханне са свістам вырывалася з яго ноздраў, калі ён вярнуў сваё цела пад кантроль розуму. "Я б ніколі не дазволіў табе так думаць", - сказаў ён.
  
  "Па праўдзе кажучы, я таксама", - адказала яна, але крыўда ўсё яшчэ была там. Час успомніць, што ён мужчына, а яна дзяўчына, можа прыйсці пазней, падумаў ён. Яго яшчэ не было, нягледзячы на халаднаватую цішыню ночы і месячнае святло, прабіваецца скрозь дрэвы.
  
  Яна маўчала так доўга, што ён падумаў, што яна ўсё яшчэ засмучаная, але калі ён пачаў прыдумляць далейшыя прабачэнні, яна адмахнулася ад іх. Яны крыху пагаварылі аб неістотных рэчах. Затым яна ўстала і пайшла да фургона за сваім ложкам. Праходзячы міма яго, яна нахілілася; яе вусны кранулі яго шчокі.
  
  Яго розум яшчэ доўга быў поўны думак пасля таго, як яна заснула. Тоўсты васковай паўмесяц Эллеба быў добра пасаджаны, і амаль поўны Мат, яркі, як залатая манета, пачаў западаць, калі ён разбудзіў Вана і пагрузіўся ў змучаны сон.
  
  Спачатку яго сны былі змрочнымі, напоўненымі тое зубрамі, то Элізай. Ён мала што памятаў з іх. Ён рэдка гэта рабіў і лічыў дзіўнымі тых, хто мог успамінаць свае сны і здабываць з іх папярэджаньні. Але затым у яго спячым свядомасці нібы падняўся шторм і садзьмуў туман, які аддзяляе яго ад краіны мрояў.
  
  Ясна, як быццам ён стаяў на месцы, ён убачыў полымя вялізных вартавых вогнішчаў, пачуў дзікую музыку свирелей, ражкоў і арф, возносящуюся да неба, убачыў высокіх паўночных воінаў, што сабраліся ля вогнішчаў, некаторыя з дзідамі, іншыя з рагамі для пітва ў руках. Гэта не звычайны сон, падумаў ён і адчуў страх, але не мог адарвацца ад яго, нават калі чорныя крылы схавалі яго зрок у цемры.
  
  Гэта апынуліся краю плашча чараўніка, які насіў Баламунг. Чарадзей адступіў на крок, і яго сілуэт вырисовался на фоне вогнішча, як драпежная птушка. Толькі яго вочы былі жывымі істотамі, пунсовыя і бурштынавыя іскрынкі на яго изможденном твары.
  
  Маг-варвар занадта добра ведаў пра Лісу. Ён злёгку павярнуўся і наважыў поўны нянавісці паклон, як быццам барон быў тут ва плоці. Святло гуляў чырвонымі блікамі на яго впалых шчоках. Ён сказаў: "Лорд Джерин Ліс, ты для мяне не меншая перашкода, не менш, таму я малю цябе дараваць мяне за тое, што я пазбавіў цябе крышачку сну, каб паказаць табе, што чакае цябе ў паўночных землях, пакуль ты шныряешь па брудных поўдзень. Калі б я мог выцягнуць тваю чорную душу з твайго цела, але я не ведаю загаворы, якое магло б гэта зрабіць, бо ты так далёка.
  
  Ніякае загавор, вядомае Джерину, наогул не магло пранікнуць за многія мілі. Ён быў нікім, нават прывідам, проста вачыма і вушамі, абавязанымі бачыць і чуць толькі тое, што Баламунг вырашыў адкрыць.
  
  Трокмуа танцавалі вакол вогнішчаў, падкідваючы ў паветра мячы, дзіды, ды і рогі для пітва таксама. Бесьцялесны дух барона быў напалоханы менш, чым мог бы быць; гэты танец быў адным з тых, якія Райвин выконваў на стале Рикольфа. Здавалася, гэта было цэлую вечнасць таму. Але Баламунг, напэўна, ведаў, што барон чакае, што ён ўзброіцца для вайны. Што яшчэ ён павінен быў убачыць?
  
  Баламунг абрынуў праклёны на галаву Ліса. Ён спадзяваўся, што яны не вонзятся глыбока. Чараўнік працягваў размаўляць, пакуль не спыніўся, каб перавесці дух. Затым ён працягнуў больш спакойна, сказаўшы: "Не ў апошнюю чаргу я недалюбліваю цябе за тое, што сёння ты каштаваў мне душы выдатнага байца. Падобна маленькай птушачцы, я адправіў яе вспорхнуть вонкі, каб запаліць святло ў целе вялікага зубра. Упэўнены гэтак жа, як я быў упэўнены, што ён растопча цябе ў флиндерсе і пакіне паміраць на абочыне дарогі. Будзь праклятая твая падступная душа, як табе ўдалося ўцячы ад яго? Яго дух памёр, злоўлены ў пастку зверам, таму што я не змог своечасова выцягнуць яго на волю. І калі яно згасла, яго цела таксама было канфіскавана, небарака.
  
  Нядзіўна, што бык пераследваў яго з такім змрочным упартасцю! Магчыма, ён меў рацыю, калі падумаў, што там, на лузе, у яго былі зялёныя вочы; магчыма, гэта быў нейкі пабочны прадукт магіі Баламунга. Яму сапраўды пашанцавала.
  
  "Але я ўпэўнены, і я адпомшчу!" Баламунг закрычаў. Ззаду яго музыка змоўкла. Танцуючыя стаялі нерухома ў чаканні.
  
  Загавор, якое выкарыстаў маг, павінна быць, было падрыхтавана загадзя, таму што, калі ён выгукнуў што-то на рэзкім мове киззуватнанцев, трывалая плеценая клетка паднялася з зямлі і павольна паплыла да агню. Дух Джерина уздрыгнуў, калі ён убачыў гэта; ён ведаў, што трокмуа спальвалі сваіх злачынцаў жыўцом, і ў гэтай клетцы таксама чалавек дарэмна спрабаваў вызваліцца.
  
  "Die, traitor, die!" Баламунг закрычаў. Усе людзі, якія сабраліся воіны падхапілі крык. Жах ахапіў Джерина, які раптам даведаўся прысуджанага да смерці вязня. Гэта быў Дивико, правадыр трокме, чыю жыццё ён захаваў пры Ікас. Ён адчайна шкадаваў, што не дазволіў Вану падарыць северянину чыстую смерць. "Паглядзі, што здараецца з тымі, хто змагаецца са мной", - прашаптаў Баламунг, "таму што твая чарга наступная!" Яго голас быў халодны як лёд, як камень суровы.
  
  І пакуль ён казаў, клетка занялася полымем. Нейкая нязначная магія абараніла пляцёнку ад полымя; ніякай агонь не змог бы ўтрымаць яе. Але куды б ні лізнуў Дивико мову, ён прыліпаў, успыхваючы так ярка, нібы яго цела было прасякнутым смалой паходняй.
  
  Утрымоўваны там чарадзействам Баламунга, Джерин ў жаху назіраў, як полымя выпальвае вочныя яблыкі Дивико ў яго галаве, ператварае яго вушы ў бясформенныя кавалкі мяса, якія абвісала і сцякаюць па яго шчоках, затым асмальваецца плоць з гэтых шчок, пакідаючы белыя косткі, проглядывающие скрозь іх. Агонь скакаў па целе Трокме, але злая магія Баламунга не дазволіла яму памерці. Ён біўся аб неподатливую дзверы, пакуль не згарэлі ўсе яго сухажыллі. Яго крыкі спыніліся задоўга да таго, як полымя паглынула яго горла.
  
  "Гэта была праца, з якой мне прыйшлося паспяшацца", - сказаў Баламунг. "Калі ты, Фокс, трапіш у мае рукі, я знайду час, каб прыдумаць што-небудзь сапраўды вартае цябе, о, вядома, і я гэта зраблю!" Ён зрабіў жэст, адпускаючы мяне. Джерин выявіў, што глядзіць уверх са свайго спальнага мяшка, яго цела было мокрым ад халоднага поту.
  
  - Дрэнны сон, капітан? - Спытаў Ван.
  
  Адзіным адказам Джерина было бурчанне. Ён быў занадта узрушаны, каб складна казаць. Твар Дивико, объятое полымем, усё яшчэ стаяла ў яго перад вачыма, больш яркае, чым цьмяна асветлены лагер, які ён бачыў на самай справе. Ён думаў, што больш ніколі не захоча спаць, але яго зморанае цела мела патрэбу ў адпачынку больш, чым яго розум баяўся гэтага.
  
  Яго абудзілі гукі бойкі. Перш чым ён змог зрабіць што-то большае, чым адкрыць вочы, моцныя рукі прыціснулі яго да зямлі. Да ўзыходу сонца было яшчэ далёка. Бандыты ў паўднёвых землях адважыліся напасці на цемру, ці гэта было нейкае новае напад Баламунга? Ён выгнуўся, спрабуючы прыўзняцца на локці і паглядзець, хто або што адолела яго.
  
  "Замры, ці я парву цябе на месцы". Голас быў мяккім, пяшчотным, жаночым і зусім вар'ятам. Яшчэ больш рук, поўных звычайнай вар'яцкай сілы, сціснулі ягоныя ногі. Яны папераджальна тузанулі. Ён адчуў, як зарыпелі яго суставы.
  
  Уся надзея пакінула яго. Пасля таго, як ён пазбег набегаў Баламунга, яму здавалася несправядлівым памерці ад раздзіраючых яго рук прыхільнікаў Маврикса. Чаму зухавата, апантаны культ бога віна наогул распаўсюдзіўся за межы яго родны Ситонии?
  
  Рухаючыся вельмі павольна, барон павярнуў галаву, спрабуючы разгледзець маштабы катастрофы. Магчыма, каму-небудзь з яго таварышаў удалося выратавацца. Але няма: у месячным святле ён убачыў Вана, яго вялізныя мускулы безвынікова віліся, прыціснутыя да зямлі іншымі вар'ятамі. Яшчэ больш жанчын ўчапіліся ў Элізу.
  
  Вочы менад адлюстроўвалі святло вогнішча, як у многіх ваўкоў. Гэта быў адзіны святло ў іх. У іх не было чалавечага розуму або міласэрнасці, бо яны былі напоўнены вар'яцтвам бога. Ўборы, у якіх яны пачалі свой паход па лесе, былі парваныя і изодраны ў шматкі і забрызганы брудам, іх валасы раскудлаціліся і былі поўныя галінак. Адна жанчына, відавочна дама высокага становішча, мяркуючы па рэштках тонкага лёну, накінутай на яе цела, туліла да грудзей искалеченный труп нейкага маленькага жывёльнага, зноў і зноў напяваючы: "Мой малы, мой малы".
  
  Блакітны святло выплыў з лесу, зіхатлівы німб вакол фігуры ... богоподобной - вось адзінае падыходнае слова для гэтага, падумаў Джерин. "Што ў нас тут?" - спытала постаць глыбокім і салодкім голасам, падобным на напой, які качэўнікі пустыні варылі, каб прагнаць сон.
  
  - Маврикс! - выдыхнулі жанчыны, іх асобы скамянелі ад экстазу. Джерин адчуў, як іх рукі задрыжалі і соскользнули. Ён падрыхтаваўся да ўдару, але нават калі ён напружыўся, бог махнуў рукой, і хватка на ім зноў ўзмацнілася.
  
  - Што ў нас тут? - паўтарыў Маврикс.
  
  Ван здзіўлена хмыкнуў. - Як атрымалася, што ты кажаш на маёй мове?
  
  Для Ліса гэта быў элабонец. - Ён не— - Пратэст замер на паўслове, калі яго выкрадальнікі зарычали.
  
  Бог зрабіў паветраны, дзявочы жэст. "У нас свае шляхі", - сказаў ён . . . І раптам яго стала двое, якія стаяць бок аб бок. Яны— ён — зноў махнулі рукой, і застаўся толькі адзін.
  
  Джерин вывучаў Маврикса так уважліва, як толькі мог. Бог быў апрануты ў аленевую шкуру, мяккую і эластычную, з вянком з вінаградных лісця вакол ілба. У левай руцэ ён трымаў жазло з увитым плюшчом наканечнікам. Джерин ведаў, што пры неабходнасці гэта зброя будзе больш смяротным, чым дзіда любога смяротнага. Светлыя кучары Маврикса даходзілі яму да плячэй; яго шчокі і падбародак былі выгаленыя. Гэта мяккае, ўсьмешлівы твар было марай педераста, калі б не вочы: дзве чорныя западзіны, нічога не адлюстроўваюць, вяртаюць толькі ноч. Ад яго зыходзіў слабы пах бадзяга вінаграда і чаго-то яшчэ, чаго-то такога, чаго Джерин не мог даць назвы.
  
  "Павінна быць, гэта карыснае мастацтва". Барон казаў на запинающемся ситонийском, спрабуючы зацікавіць бога і купіць хоць бы некалькі дадатковых хвілін жыцця.
  
  Маўрыкій звярнуў свае бяздонныя вочы на Ліса, але яго асоба па-ранейшаму заставалася усмешлівай маскай. Ён адказаў на тым жа мове: "Як прыемна яшчэ раз пачуць сапраўдную гаворка, хай і з вуснаў ахвяры", і Джерин зразумеў, што асуджаны.
  
  "Значыць, ты ў змове з Баламунгом?" ён зароў, разумеючы, што нішто з таго, што ён скажа цяпер, не зможа прычыніць яму яшчэ большую боль.
  
  "Я, сябар нейкага дробнага варвара-шарлатана? Якая мне справа да такіх рэчаў? Але, вядома, адзін смяротны, ты бачыш, што гэта твой лёс. Вар'яцтва мавриад не можа, не павінна быць спынена. Калі б гэта было так, фестываль не меў бы ніякага сэнсу, бо што гэта, як не канчатковае адмаўленне ўсіх дробных невыканання будзённай жыцця?"
  
  "Гэта няправільна!" Эліза выбухнула. "Паміраючы, я магу зразумець; усе паміраюць, рана ці позна. Але пасля таго, як барон Джерин, — Ліс падумаў, што цяпер непадыходны час для рыфмы, але прамаўчаў, — у адзіночку разбіў зубра, каб загінуць ад рук вар'ятаў, вядомых богам або няма...
  
  Ўмяшаўся Маврикс, яго нізкі голас надламаўся: "Джерин забіў вялізнага дзікага быка—" Усмешка бога змянілася выразам найчыстага жаху. "Валовая вупраж прыйшла зноў!" - закрычаў ён. "Але цяпер у абліччы чалавека! Метохит, я думаў, вы забітыя!" Выдаўшы апошні адчайны лямант, бог знік у глыбіні лесу. Яго паслядоўнікі кінуліся следам, здзіўленыя яго жахам — усё, акрамя шляхетнай дамы, якая ўсё яшчэ сядзела задаволеная, укачивая свайго жудаснага "немаўля".
  
  Усё яшчэ здзіўлены тым, што застаўся ў жывых, Джерин павольна сеў. Тое ж самае зрабілі Эліза і Ван, у абодвух былі збянтэжаныя асобы. "Што я сказала?" Эліза Спытала.
  
  Джерин стукнуў сябе па лбе, спрабуючы стрэсці з сябе ўспаміны. У мінулым ён амаль не звяртаў увагі на Маврикса, паколькі асноўныя праявы бога, віно і вінаград, былі рэдкасцю на поўнач ад Кирса. "У мяне гэта ёсць!" - сказаў ён нарэшце, пстрыкнуўшы пальцамі. "Гэты Метохит даўным-даўно быў ситонийским прынцам. Аднойчы ён загнаў бога ў Малое Унутранае мора, стукнуўшы яго па галаве валовай палкай з металічным наканечнікам: Маўрыкій заўсёды быў баязліўцам. Мяркую, ён думаў, што я новая — як бы гэта сказаць? — інкарнацыя яго мучыцеля.
  
  "Што здарылася з гэтым хлопцам з Метохита?" Спытаў Ван. "Гэта не самае разумнае - звязвацца з багамі".
  
  "Наколькі я памятаю, ён пасек свайго сына на крывавыя кавалкі, быўшы пад уражаннем, што хлопец быў вінаграднай лазой".
  
  - Вы кажаце, вінаградная лаза? Што ж, капітан, калі вам калі-небудзь падасца, што я ўвесь пазелянеў і пакрыўся лісцем, будзьце так ласкавы, папярэдзьце мяне, перш чым спрабаваць мяне абрэзаць.
  
  Пры гэтых словах апошняя з менад падняла вочы ад знявечанага маленькага цела, якое яна калыхала на руках. На яе твары адбілася разуменне, хоць яна яшчэ не цалкам ўсведамляла сябе або сваё асяроддзе. У яе голасе гучала ўладарнасць Сивиллы з Айкоса, калі яна загаварыла: "Не смейся над Мавриксом, уладаром салодкага вінаграду. Будзь упэўнены, ты не забыты!" Падабраўшы свае лахманы, яна ўладна накіравалася ў лес. У лагеры запанавала цішыня.
  
  
  VII
  
  Скарыстаўшыся зацішшам зданяў, Джерин вырашыў неадкладна сысці, хоць і ведаў, што простае адлегласць была яшчэ меншай гарантыяй бяспекі ад Маврикса, чым ад Баламунга. Ні адна маланка не ўразіла яго. Прайшло не так ужо шмат часу, і ўзыходзячае сонца ператварыла Тиваз і Матх ў пару бледных агеньчыкаў, якія вісяць блізка адзін да аднаго на поўдні неба.
  
  Папярэдні дзень быў так насычаны падзеямі, што Лісу спатрэбілася да паўдня, каб успомніць свой сон, калі ён наогул быў такім. Да таго часу яны зноў былі на галоўнай дарозе, яшчэ тры часціцы з тысяч цяклі да сэрца Імперыі. - Дык вось чаму ты прачнуўся з такой трасянінай! - сказаў Ван. Затым да мяне дайшоў увесь сэнс слоў барона. - Ты хочаш сказаць, што худы сын нічый ведае, дзе мы і што замышляем?
  
  Джерин пацёр падбародак. - Па крайняй меры, там, дзе мы знаходзімся.
  
  "Я не ўпэўнены, што мне гэта падабаецца".
  
  "Я па-чартоўску добра ведаю, што гэта не так, але што я магу з гэтым зрабіць?"
  
  Ліс правёў змрочную, насцярожаную ноч, баючыся паўторнага візіту Маврикса. Прароцкі тон напалову вар'ята прыхільніка бога прымусіў яго нервавацца. Дзяжурыць таксама было адзінока. Ван адразу заснуў, і Эліза хутка рушыла ўслед за ім.
  
  У той дзень у дарозе яна амаль не размаўляла з баронам. Вялікую частку часу яна слухала апавяданні Вана; ён з задавальненнем плёў іх гадзінамі напралёт. Яна не адарыла Джерина нічым, акрамя халоднай ветлівасці, калі ён паспрабаваў далучыцца да размовы. Нарэшце ён заціх, адчуваючы сябе ізаляваным і цьмяна адданым. Левы куток яго рота прыўзняўся ў кіслай ўсмешцы; ён занадта добра ведаў, што менавіта яго несвоечасовая гарачнасць прымусіла яе насцярожыцца.
  
  Новае раніца пачалося амаль так жа, як скончыўся папярэдні дзень: Джерин і Эліза былі асцярожныя і падкрэслена ветлівыя, у той час як Ван, які, здавалася, не заўважаў якое панавала вакол напружання, крычаў непрыстойную мелодыю, якой навучыўся ў Трокмуа. Так працягвалася да тых часоў, пакуль яны не дасягнулі ракі Прантер, яшчэ аднаго ручая, які браў пачатак у перадгор'ях Кирса і заканчваўся разлівам вод Вялікага Ўнутранага мора.
  
  Дарога не перарывалася ў Прантера, а перескакивала праз яго па мосце, які падтрымліваецца васьмю каменнымі слупамі. Сам пралёт быў зроблены з трывалых бярвення, якія пры неабходнасці можна было прыбраць, каб затрымаць захопнікаў. Гэты мост не быў мудрагелістым фокусам штукара — ён выглядаў гатовым прастаяць тысячу гадоў.
  
  Ван з захапленнем разглядаў яго. "Якая выдатная рэч! У любы дзень гэта лепш, чым прамокнуць азадак".
  
  - Гэта, напэўна, самы знакаміты мост у Імперыі, - ухмыльнуўся Джерин; мост праз раку Прантер быў адным з яго любімых месцаў на поўдні. - Гэта называецца "Помста Далассеноса".
  
  - Чаму гэта, капітан? - спытаў я.
  
  "Далассенос быў галоўным архітэктарам Орена Будаўніка. Ён быў тым хлопцам, які праектаваў гэты мост, але Орен хацеў, каб на ім было толькі яго імя. Будучы ситонианцем, Далассенос, па-першае, не вельмі-то меў патрэбу ў Імператару, і гэта было невыносна. Таму ён выразаў на камені сваё ўласнае пасланне, затым пакрыў яго пластом тынкоўкі і высек на ёй імя Орена. Праз некалькі гадоў тынкоўка отклеилась і — што ж, глядзіце самі ". Ён тыцнуў вялікім пальцам у бок пілона.
  
  "Для мяне гэта ўсяго толькі мноства драпін. Я не чытаю па-ситониански, як і многае іншае, калі ўжо на тое пайшло".
  
  Джерин на імгненне задумаўся. "Наколькі я магу перадаць гэта на элабонском, тут гаворыцца:
  
  - Тынкоўка наверсе? "Гэта быў не што іншае, як фарс, А што тычыцца караля Орена, то ён можа пацалаваць мяне ў задніцу".
  
  Ван зарагатаў. "Хо-хо! Гэта патрабуе фырканья". Ўсляпую сунуўшы руку ў заднюю частку фургона, ён дастаў сваю здабычу — бурдзюк з віном. Ён шумна сербануў.
  
  Дзёрзкасць Далассеноса таксама выклікала ў Элізы ўсмешку Ліса; яе ўдзячнасць была для яго даражэй, чым смяшкі Вана. - Што здарылася з Далассеносом, калі пластыр сышоў? - спытала яна. Сяброўскі цікавасць у яе голасе падказаў Джерину, што ён дараваны.
  
  "Нічога асаблівага", - адказаў ён. "Гэта працягвалася ўсё жыццё Орена, і ён памёр бяздзетным (яму падабаліся хлопчыкі). Яго пераемнік ненавідзеў яго за тое, што ён ледзь не збанкруцім Імперыю з усімі яго пабудовамі, і, верагодна, рагатаў да ўпаду, калі даведаўся, што нарабіў Далассенос. Я ведаю, што ён паслаў Далассеносу фунт золата, якім бы бедным той ні быў.
  
  Калі яны праязджалі па мосце, Джерин паглядзеў уніз, на празрыстыя вады Прантера. Яго ўвагу прыцягнула зялёная человекоподобная фігура. Яно было так блізка да паверхні, што ён мог лёгка разглядзець чатыры пунсовых жаберных шчыліны па абодва бакі яго шыі.
  
  На Прантере знаходзілася адзіная калонія рачнікоў на захад ад Вялікага Ўнутранага мора. Далассенос прывёз рэптылій сюды з іх родных ситонийских ручаёў. Хітры майстар ведаў, што камяні і пясок, пераносныя цягам Прантера, у канчатковым выніку вымывут дно ракі з-пад паль моста і яго абрынуць яго. Адсюль і речники: яны выпраўлялі такія пашкоджанні гэтак жа хутка, як яны ўзнікалі.
  
  У абмен Імперыя забараніла людзям лавіць рыбу ў рацэ Прантер і дазволіла речникам прымяняць забарону з дапамогай сваіх атручаных дроцікаў. Казалі таксама, што Далассенос наняў чараўніка, каб той наклаў на рыбу загавор пастаяннага багацця. Барон не ведаў пра гэта, але речники квітнелі ў Прантере больш за трыста гадоў.
  
  Джерин пачуў крык арла над галавой. Прыкрываючы вочы ад сонца, ён ўглядаўся ў ранішнюю смугу, пакуль не знайшоў тое, што шукаў. Ён кружыў у небе, сонца высекало іскры з яго чырвонага апярэння. Яго пёры, падумаў ён, былі чырвонымі, як вусы Трокме.
  
  Раптоўнае падазрэнне ўспыхнула ў ім, калі ён зразумеў, аб чым падумаў. "Ван, як ты думаеш, ты зможаш збіць мне гэтага голуба-пераростка?" - спытаў ён, ведаючы, што магутныя рукі яго сябра могуць кінуць стралу далей, чым марыць большасць мужчын.
  
  Чужаземец пакасіўся ўверх, паківаў галавой. - Не больш, чым я мог узмахнуць рукамі і даляцець да Фомора.
  
  "Фомор, ці не так?"
  
  "Тиваз, я маю на ўвазе. Якое б дурацкае імя ты ні даў хуткай месяцы".
  
  - Два гады са мной, а ты ўсё яшчэ кажаш як трокме. Джерин сумна паківаў галавой.
  
  - Ідзіце выць, капітан. Што ў вас на розуме?
  
  Ліс не адказаў. Ён завярнуў фурманку з дарогі. Арол не падаў выгляду, што збіраецца ляцець, ды ён і не чакаў нічога падобнага. Ён ніколі не бачыў чырвонага арла і быў перакананы, што гэта нейкае стварэнне Баламунга, лятаючы шпіён. Ён злез з падводы і пачаў корпацца ў прыдарожных кустах.
  
  - Што ты шукаеш, Джерин? - Спытала Эліза.
  
  "Чихалка", - адказаў ён, не знайшоўшы ні адной. Ён прамармытаў праклён. Гэта расліна было лютым шкоднікам паблізу Фокс-Кіп; яно расло паўсюль у паўночных землях, нават урываючыся на пшанічныя палі. Калі ён зацвітаў, тыя, хто быў адчувальны да яго пылку, перажывалі сезонную агонію з дыхавіцай, чханне, насмаркам і апухлымі тварамі. Высушаная пылок таксама была першакласным сродкам ад свербу, як неўзабаве даведаліся маленькія хлопчыкі. Ліс успомніў чосу, якую задаў яму яго брат Дагреф з-за пары штаноў, прасякнутых пустазеллямі.
  
  Нарэшце ён знайшоў абарваная расліна чихотки, ютившееся пад двума кустамі пабольш, яго бліскучыя цёмна-зялёныя лісце былі сумна з'едзена казуркамі. Ён прамармытаў падзякавальную малітву Дьяусу, калі ўбачыў, што да яго ўсё яшчэ чапляецца каласок ружовых кветак. Гэта паслужыць для маленькай магіі, якую ён задумаў.
  
  Ён зноў і зноў пракручваў загавор ў галаве, спадзеючыся, што ўсё яшчэ памятае яго на памяць. Яно было дастаткова простым, і яго вывучылі ўсе чалядніка — выдатная жарт над неасцярожнымі. У Калегіі Чараўнікоў хутка навучыліся не быць неасцярожным.
  
  Ён узяў у левую руку галінку кветак чихалки і пачаў чытаць загавор. Яго правая рука зрабіла некалькі простых пасаў, неабходных для заклінанні. Гэта заняло менш хвіліны. Калі гэта было зроблена, ён падняў вочы і стаў чакаць развіцця падзей.
  
  Імгненне нічога не адбывалася. Ён задумаўся, ці не наблытаў ён загавор або яно проста было недастаткова моцным, каб дасягнуць высока ляціць арла. Затым птушка, здавалася, пахіснулася ў сярэдзіне палёту. Яго галава кінулася пад крыло, каб люта клюнуць. Ён больш не мог падтрымліваць свой лёгкі рытм палёту ў паветры, але беспаспяхова спрабаваў ўтрымаць вышыню. Яно спусцілася па нязграбнай спіралі, не перастаючы люта лямантаваць, і шлепнулось ў кусты кроках у дваццаці ад фургона. Ван усадзіў у яго стралу. Ён памёр, усё яшчэ чапляючыся за дрэўка.
  
  Вельмі задаволены сабой, Ліс падбег, каб забраць тушу. Ён як раз аднёс яе да фургона, калі Эліза папераджальна ўскрыкнула. Яшчэ два чырвоных арла спикировали з ранішняга неба, прыгінаючыся, як сокалы. У Вана было час для аднаго паспешнага стрэлу. Ён прамахнуўся. Брудна лаючыся, ён схапіў дубец і апісаў ім жудасную дугу. Ён урэзаўся ў птушку з гукам, падобным на раскаты грому. Металічным воблакам паляцелі пёры. Арол выдаў адчайны крык і ўпаў на праезную частку.
  
  Іншая ўляцела ў абдымкі здзіўленага Джерина.
  
  Ён ўчапіўся кіпцюром ў скураны рукаў свайго даспеха, здавалася, лічачы гэты прадмет адзення часткай свайго ўладальніка. Ліс прыціснуў свабодную руку да сваёй бліскучай грудзей, спрабуючы адвесці дзюбу ад вачэй. Яно визжало і брыкалось, удараючы яго брыдка пахнуць крыламі.
  
  Пачуўся хруст. Ван утыкаў канец дубца ў галаву арла, зноў і зноў. Шалёны бляск у яго залатых вачах патух. Джерин павольна ўсвядоміў, што трымае мёртвы груз. Па яго руцэ пацёк струменьчык крыві; скураны рукаў не зусім абараніў яго.
  
  Бляск срэбра прыцягнуў яго ўвагу. У птушкі на горле была малюсенькая гузік, якая ўтрымліваецца тонкай ланцужком. На гузіку было толькі адно кляймо: филфот. - Баламунг, вядома, - прамармытаў Джерин.
  
  Вэн зірнуў на яго праз плячо. - Дай мне зірнуць на гэта бліжэй, добра? - папрасіў ён. Джерин зняў з шыі ланцужок мёртвага арла і перадаў яму. Ён задуменна ўзважыў яго. - Лягчэй, чым павінна быць. - Ён сціснуў яго паміж вялікім і паказальным пальцамі, крякнув ад намаганні. - Дае трохі, але недастаткова. Ён апусціў обутую ў чаравік нагу на манер дубінкі. Пачуўся тонкі, шыпячы лямант. Джерин падавіўся. Ён думаў пра адыходжу месцах, аб свежевырытых магілах, аб засмечаных равах, пра абавязкам павольным закісанні зла глыбока ў нетрах балот і всплывании ўверх, каб лопнуць ў выглядзе слізістых бурбалак.
  
  Цела ў яго руках корчилось, хоць ён ведаў, што яно мёртвае. Ён паглядзеў уніз і выпусціў сваю ношу з воклічам жаху. Труп належаў ужо не арлу, а Трокме, яго галава была разбіта ў пух і прах, вогненныя валасы прасякнуты крывёй. Але ... изломанное цела было не больш, чым была птушка. З змрочнымі тварамі яны з Ваном паўтарылі жудасны эксперымент яшчэ двойчы, кожны раз з тым жа вынікам.
  
  Калі ён пахаваў тры маленькіх цяля ў агульнай магіле, гонар, якую ён адчуваў за свой вядзьмарскай талент, вычарпалася, як віно з разбітага кубка. Што толку ад яго нікчэмных навыкаў супраць такой сілы, якой валодаў Баламунг, сілы, якая магла пазбавіць людзей самага іх аблічча і адправіць іх лётаць за сотні міль, каб забіваць па яго загаду?
  
  Эліза сказала: "Патрэбен сапраўды магутны паўднёвы маг, каб пераадолець такую сілу". Яе голас быў змрочны, але якім-то чынам яе словы, замест таго, каб знерваваць барона, паднялі яго настрой. Яны нагадалі яму, што, у рэшце рэшт, яму не прыйдзецца сустракацца з Баламунгом ў адзіночку. Усё больш і больш іх канфлікт набываў у яго свядомасці характар дуэлі паміж ім і паўночным чараўніком, дуэлі, у якой Трокме валодаў большай часткай зброі. Але навошта ён апынуўся тут, у паўднёвых землях, калі не дзеля саюзнікаў?
  
  "У цябе дар гаварыць правільныя рэчы", - з удзячнасцю сказаў ён ёй. Яна ў замяшанні пахітала галавой. Ён нічога не тлумачыў. Па меры таго, як дзень цягнуўся, ён адчуваў сябе ўсё лепш і лепш. Праўда, Баламунг спрабаваў забіць яго здалёку, але ўжо двойчы яго намаганні ні да чаго не прыводзілі, і з кожным гадзінай адлегласць паміж ім і яго здабычай павялічвалася.
  
  Бліжэй да вечара Ван паказаў на прыдарожны хмызняк памерам з далонь, мала чым адрозны ад сваіх суседзяў, і сказаў: "Ты трохі разбіраешся ў раслінах, Джерин, — вось табе яшчэ адно карыснае расліна".
  
  "Гэта?" - перапытаў Ліс. "Па-мойму, гэта падобна на любы іншы пустазелле".
  
  - Тады вы, элабонцы, не ведаеце, што з ім рабіць. Ён расце і на раўнінах Шанда. Тамтэйшыя шаманы называюць гэта "аоратос", што азначае, што яно дазваляе вам убачыць трохі нябачнага, калі вы жуяце лісце. Мала таго, яны дапамагаюць вам не спаць падчас вахты. Як я ўжо сказаў, карыснае расліна.
  
  - Што ты маеш на ўвазе, кажучы "гэта дазваляе табе ўбачыць трохі нябачнага"?
  
  - Гэта адзіны спосаб, якім я магу гэта растлумачыць, капітан. Пачакайце хвілінку, і я дам вам убачыць усё сваімі вачыма. Вэн вырваў з коранем маленькі куст і вярнуўся да фургона. Джерин з цікаўнасцю вывучыў расліна, але яно было настолькі неапісальным, што ён не мог сказаць, ці бачыў ён падобнае раней.
  
  Дастаткова хутка яму давялося выпрабаваць яго ўласцівасці, таму што ў тую ноч ён упершыню дзяжурыў. Лісце былі шурпатымі і горкімі. Іх сок обжигал, калі ён глытаў. Мала-памалу ён адчуў, што стомленасць пакідае яго. Пакуль ён сядзеў на варце, ноч вакол яго ажыла.
  
  Неба, здавалася, пацямнела; Эллиб, толькі што якая прайшла першую чвэрць, ззяла з прывіднай яснасцю. Такім чынам, калі яна ўстала, рабіла матэматыку, дзень пераваліў за поўнач. Зоркі таксама здаваліся вельмі яркімі і яснымі.
  
  Але гэта быў найменшы эфект ад расліны аоратос. Ліс выявіў, што можа з упэўненасцю сказаць, дзе хаваецца кожнае жывое істота ў радыусе ста ярдаў ад вогнішча. Незалежна ад таго, наколькі добра яна была схаваная, яе жыццёвая сіла ўздзейнічала на яго, як пляма святла, бачнае на задворках яго свядомасці.
  
  Ён зразумеў, чаму Вану было цяжка гаварыць аб гэтым перажыванні — здавалася, у ім выкарыстоўвалася пачуццё, якое яго цела звычайна не выкарыстоўвала. Ён нават змог выявіць дзіўныя ўзоры ззяння ўнутры зданяў, хоць іх мігатлівыя абрысы заставаліся расплывістымі, як заўсёды.
  
  Дадатковае ўспрыманне паступова знікла задоўга да паўночы. У цэлым, вырашыў ён, расліна аоратос яму падабаецца. Па крайняй меры, гэта рабіла засады практычна немагчымымі. - Так, гэта дапамагае, - кіўнуў Ван, калі Джерин падзяліўся з ім сваімі адчуваннямі, - але на кожную дозу трэба выкарыстоўваць амаль палову расліны. Багі ведаюць, калі мы ўбачым тут яшчэ адно. Ты ж ведаеш, я так і не знайшоў ні аднаго ў паўночных землях.
  
  Не знайшлі яны і іншага куста аоратоса ні на наступны дзень, ні яшчэ праз дзень. Сарваўшы апошнія лісце, маленькае расліна было выкінута і практычна забыта. Калі дарога павярнула на ўсход, уніз, на вялікую раўніну, сэрцам якой была сталіца Элабона, Джерин выявіў, што ў яго ёсць больш важныя справы, аб якіх трэба падумаць. Сухое цяпло поўдня, якасць сонечнага святла, якое лілося з неба, і клапатлівыя жыхары ўсё больш шматлікіх гарадоў абуджалі той бок яго натуры, якую яму даводзілася хаваць на мяжы, больш мяккую бок, якую яго васалы зразумелі б толькі як слабасць.
  
  Драг або Ралан ніколі не змаглі б зразумець яго адкрытае захапленне заходам; яго пошук вершаў Лекапеноса, адпаведных яго прыгажосці; яго лёгкае, прыязнае зносіны з гандлярамі і трактирщиками, людзьмі, якіх яны проста аддавалі загады. Ён адчуваў сябе кветкай, палова пялёсткаў якога ўпершыню за шмат гадоў ўбачыла сонца.
  
  Прысутнасць Элізы побач з ім было прыемнай болем. Яна выбівала яго з каляіны больш, чым ён быў гатовы прызнаць, нават самому сабе. Ён занадта добра разумеў яе як жанчыну, каб вярнуць тую натуральнасць размовы, якой яны калі-небудзь атрымлівалі асалоду ад. Яна заставалася цёплай і прыязнай, але спрытна пазбягала чаго-небудзь па-сапраўднаму асабістага, здавалася, задаволеная непераканаўчым статус-кво. Яе цеплыня распасціралася далей, чым Ліса; яе смех у адказ на абуральны флірт Вана дзейнічаў Джерину на нервы.
  
  У двух днях шляху ад сталіцы падарожнікі спыніліся ў карчме ў маленькім гарадку пад назвай Кормилия. Дзяўчына, якая абслугоўвала іх там, была невысокай, цёмны колер і, хоць трохі полноватой, даволі прыгожай; маленечкая радзімка на правай шчацэ надавала яе кругламу твару пікантнасць.
  
  Што-то ў ёй прыцягнула ўвагу Ліса. Калі ён прыўзняў брыво, яна дзёрзка падміргнула ў адказ. Ён не здзівіўся, калі яна пастукала ў яго дзверы пазней тым жа вечарам. Пакуль яе сцягна сціскалі яго, яна здавалася досыць гарачай на густ любога мужчыны. Але яе ласкі, надзвычай прыемныя ў дадзены момант, чаму-то не задаволілі яго, калі яна зьнікла.
  
  Ён ведаў, што даставіў ёй задавальненне. Яе обожающее паводзіны на наступную раніцу сведчыла аб тым, наколькі моцна. Але сукупленне толькі паказала яму пустэчу ўнутры яго. Ён быў заклапочаны і нешматслоўны і снедаў, не асабліва заўважаючы, што есць.
  
  Калі яны з Ваном пайшлі ў стайню запрагаць коней, ён выпаліў: "Ведаеш, калі Дьяус ствараў жанчын, ён, павінна быць, быў у дрэнным настроі. Ты не можаш жыць з імі і ўжо дакладна не можаш жыць без іх ".
  
  Хоць у вачах Вана мільганула здагадка, ён нічога на гэта не сказаў. Ён ведаў, што Джерин быў чалавекам, якому даводзілася ўсё абдумваць самому, і часта лічыў парады умяшаннем.
  
  Салёны брыз з Вялікага Ўнутранага мора дзьмуў ўвесь дзень. Магчыма, да вечара яны дабяруцца да сталіцы. Але Джерину не дастаўляла задавальнення спрабаваць у цемры знайсці гасцініцу свайго старога сябра Турджиса; лабірынт вуліц вялікага горада быў досыць небяспечны і днём.
  
  Будучае растанне з Элізай таксама мучыла яго ўсё мацней з кожнай пройдзенай падабаецца больш, чым. Ён быў далёкі ад жадання празмерна паскараць працэс. Ён вырашыў разбіць лагер прама перад апошнім невысокім хрыбтом, якія хаваюць сталіцу з-пад увагі. З надыходам цемры агні горада асвятлілі усходні гарызонт і сцерлі з неба больш слабыя зоркі.
  
  У раёне з такой густонаселенностью начныя падарожжы ўжо не былі неймавернымі. Кожныя некалькі хвілін міма лагера з грукатам праязджала ярка асветленая калона калёс і калясьніц, часта з бормочущим святаром, дапамагаюць адагнаць духаў.
  
  Пра гэта Ван нічога не чуў, таму што заснуў амаль імгненна. Але Джерин не праводзіў сваю вахту ў адзінокіх разважаннях. Упершыню з той ночы, калі з'явіўся Маўрыкій, Эліза вырашыла крыху затрымацца і пагаварыць. Прычына неўзабаве стала ясная: яе перапаўнялі хваляванне і цікаўнасць з нагоды сталіцы і сям'і ў ёй, якую яна ніколі не бачыла.
  
  Якое-то час яна працягвала бушаваць, потым збянтэжана змоўкла. "Але гэта жахліва! Якая ж я ненармальная! Тут я стаўлю на кон усё, што ўбачу і зраблю ў горадзе, і ні словы падзякі вам, хто даставіў мяне сюды цэлай і цэлай пасля столькіх непрыемнасцяў. Што вы павінны думаць пра мяне?"
  
  Адказ на гэтае пытанне павольна фармаваўся ў галаве барона з тых часоў, як ён дапамог ёй уцячы з замка Рикольфа. Яе пытанне было рытарычным, але дапамог праясніць сітуацыю. Аднак ён адказаў нерашуча, баючыся, што яна падумае, быццам ён злоўжывае прывілеем, якую дало яму іх зносіны. "Гэта досыць проста", — сказаў ён нарэшце, робячы рашучы крок - думка аб тым, што ён страціць яе назаўсёды, напоўніла яго вялікім жахам, чым любая орда трокме. "Пасля таго, як Баламунг і яго лясныя разбойнікі будуць выгнаныя назад у лесу, якім яны належаць, нішто не зробіць мяне больш шчаслівым, чым зноў адправіцца на поўдзень, каб я мог даглядаць за табой належным чынам".
  
  Ён не ведаў, якой рэакцыі чакаў ад яе - ужо дакладна не радаснага прыняцця, якое яна прадэманстравала. "Пры цяперашнім становішчы спраў я не магу сказаць столькі, колькі хацелася б, - сказала яна, - але нішто не даставіла б мне большага задавальнення". Яе вусны сустрэліся з яго вуснамі ў далікатным пацалунку, які прынёс яму больш задавальнення, чым усе яго потныя намаганні папярэдняй ноччу ў Кормилии. Яна працягвала: "Неразумны чалавек, хіба ты не ведаў, што я плакала ў мінулым годзе, калі даведалася, што твая рана перашкодзіць цябе прыехаць ва ўладанні майго бацькі?"
  
  Ён моцна прыціснуў яе да сябе, яго розум напоўніўся сотняй, тысячаю дурных планаў на будучыню. Рэшту вахты праляцеў як сон, як гэта было б для любога закаханага, які раптам выявіў, што яго любоў вернутая. Калі б изможденная фігура Баламунга стаяла, як вышчэрблены рыф, паміж ім і яго снамі, у гэтую ноч ён бы прыкінуўся, што не бачыць гэтага.
  
  Эліза змагалася са сном, пакуль Мэт не падняўся, каб дадаць свой святло да святла Эллеб, чый амаль поўны дыск знаходзіўся высока на поўдні. Барон убачыў, як яе твар пагрузілася ў дрымоту, прамармытаў: "Спі ў цяпле", - і пацалаваў яе ў лоб. Яна ўсміхнулася і паварушылася, але не прачнулася.
  
  Калі Джерин распавёў Вану, што ён зрабіў, чужаземец ляпнуў яго па спіне і сказаў: "І чаму ты так доўга?"
  
  Ліс хмыкнуў, збольшага раздражнёны тым, што яго сябар так добра чытаў яго думкі. Яму прыйшло ў галаву сёе-тое яшчэ. "Нам трэба пачаць заўтра на досвітку", - сказаў ён.
  
  - Што? Чаму? Ван, здавалася, не верыў сваім вушам.
  
  - У мяне ёсць на тое свае прычыны.
  
  - Павінна быць, яны добрыя, раз такому параненаму, як вы, хочацца крыху раней адправіцца ў шлях. Добра, капітан, значыць, світанак.
  
  
  * * *
  
  
  Яны пераадолелі апошні ўздым як раз у той момант, калі сонца паднялося над усходнім гарызонтам. Яно азарыла Вялікае Ўнутранае мора і ператварыла ваду ў зіготкую заслону агню, ослепляющую вачэй. Малюсенькія чорныя кропкі на гэтым прасторы былі караблямі: гандлёвымі судамі з шырокімі ветразямі, трапяткімі на свежым ранішнім брызе, і пагардлівымі галерами, які крочыў па хвалях, як велізарныя павукі на вёсельных лапах.
  
  Эліза, якая ніколі не бачыла мора, ўскрыкнула ад здзіўлення і захаплення. Яна сціснула руку Джерина. Ліс празьзяў ад гонару, як быццам ён сам стварыў гэты выгляд. Ван таксама ухвальна кіўнуў. "Вельмі міла, капітан, вельмі міла", - сказаў ён барону.
  
  "Калі гэта ўсё, што ты можаш сказаць, ты, верагодна, сказаў бы тое ж самае, калі б сама Фаррис прапанавала падзяліць з табой ложак".
  
  - Яна твая багіня кахання і ўсяго такога? Калі Джерин кіўнуў, Ван працягнуў: - Я скажу табе, Фокс, гэта нагадвае мне адну гісторыю ...
  
  - Аб якім я пачую ў іншы раз, - цвёрда сказаў Джерин. Прама наперадзе, на якая выступае ў моры палосцы сушы, ляжала сталіца Элабона. Усе яго ўвага засяродзілася там.
  
  Ён ведаў, што тысячу гадоў таму гэта была ўсяго толькі фермерская вёска. Затым ситонцы пераправіліся праз мора на захад, і нованароджаны горад, цяпер цэнтр ситонской гандлю з народам, які яны лічылі варварамі захаду, здабыў сваю першую сцяну. Яго жыхары шмат чаму навучыліся ў ситонцев. Мала-памалу ён распаўсюдзіў свой уплыў на ўрадлівую заходнюю раўніну, прыцягваючы ўсё вялікія рэзервы людзей і рэсурсаў. Неўзабаве ён паглынуў ситонианские калоніі на заходнім беразе Вялікага Ўнутранага мора.
  
  Ситонцы таксама не маглі прыйсці на дапамогу гэтым калоніям, паколькі сама Сітан, падзеленая на супернічаюць канфедэрацыі на чале з двума яе найвялікшымі гарадамі-дзяржавамі, Сифносом і Кортисом, пагрузілася ў стагоддзе крывавай грамадзянскай вайны. Усе гэта час Элабон набіраў сілу. Як толькі не вывучаны ў поўнай меры нарэшце перамагла свайго суперніка, ёй давялося сутыкнуцца з арміяй Карлуна, Лепшага ў свеце Вершніка, чыя перамога паклала канец Элабонской лізе і паклала пачатак Імперыі Элабон. Яго вялізная мармуровая статуя, у дзесяць разоў вышэй чалавечага росту, усё яшчэ глядзела з берага на ўсход. Яе сілуэт на фоне яркага мора было лёгка заўважыць.
  
  Недалёка ад помніка Карлуну ўзвышаўся Імператарскі палац. Бліскаючы, як перавернутая лядзяш, ён устремлял ў неба вастрыё дзіды з мармуру і крышталя. На яго вяршыні гарэў вечны агонь, здалёку які паказвае шлях караблям ва Ўнутраным моры. Вакол яго распасціраліся шырокія дагледжаныя сады, так што сам палац здаваўся раслінай, што выраслі з нейкага дзіўнага насення.
  
  Побач з палацам размяшчаліся пакоі шляхты; іх дома былі значна менш вялікімі, чым рэзідэнцыя імператара, але большасць з іх былі значна великолепнее, чым што-небудзь на поўнач ад Кирса.
  
  Аднак, на думку Джерина, астатняя частка Элабона была сапраўдным сэрцам Імперыі. Там жылі людзі ўсіх рас і плямёнаў; яно кіпела і бурболіла, як у катле, ад прыліву жыцця па яго венах. Была прымаўка, што ў Элабоне можна купіць усё, што заўгодна, уключаючы чалавека, які табе гэта прадаў.
  
  Ліс мог бы гадзінамі любавацца горадам, але ззаду пачуўся грубы бас: "Рухай туды, сукін сын! Ты што, хочаш валяць дурня цэлы дзень?" Гаварыў быў гандляром, гучна незадаволеным.
  
  Джерин памахаў яму ў адказ. "Я бачу Элабона ўпершыню за восем гадоў", - папрасіў ён.
  
  Гандляр не сунімаўся. - Тады няхай гэта будзе для цябе апошнім у жыцці. Ты стаіш, разявіўшы рот, дурань, любіць хлопчыкаў, а я тут, спрабую сумленна зарабляць на жыццё прижимистыми дваранамі і дробнымі лордиками-бандытамі, і ўсе мае трыццаць фургонаў ўразаюцца сябар у сябра, пакуль ты вытягиваешь сваю дурную шыю. Мне варта было б прыставіць да цябе ахову, але тое, што я гэтага не раблю, сведчыць аб маім добрым характары і стрыманасці. А цяпер пошевеливайся!
  
  Джерин тузануў павады, і коні рушылі. Ван усміхнуўся. - Хлопец падобны на сяржанта, якога я калі-небудзь ведаў.
  
  Як і ў любым горадзе на поўдзень ад гор, у Элабоне было сваё кальцо распяццяў. З-за памераў горада крыжы ўяўлялі сабой сапраўдны лес. Яркокрылые чайкі з узбярэжжа Ўнутранага мора сварыліся з варонамі і грыфамі з-за якая ляжыць на іх падла. Смурод была невыноснай. Эліза дастала шматок надушенной тканіны і прыціснула да носе. Джерин пажадаў мець такую ж.
  
  Пашыраючыся за доўгія гады бяспекі, сталіца перарасла тры сцены. Дзве наогул зніклі, іх цэглу і камяні павялічылі рост. Толькі невысокі грэбень паказваў на тое месца, дзе раней знаходзілася утрамбаванай земляное ядро трэцяга.
  
  Джерин павёў фургон па галоўнай вуліцы горада. Мясцовыя жыхары ласкава называлі гэта Завулкам; ён цягнуўся прама на ўсход, як страла, ад ускраін сталіцы да докам, і быў запоўнены рынкамі і крамамі ад аднаго канца да іншага. Ліс праехаў міма Завулка срэбранікаў (гандаль, у якой пераважалі жыхары Киззуватны), ганчарнага рынку, дзе ситонцы і элабонцы прапаноўвалі свае тавары, пахкіх закусачных, дзе падавалі стравы ўсіх падданых або суседзяў Імперыі, вялізнага гандлёвага цэнтра з брызентавай дахам, дзе прадавалася пшаніца, імпартаваная з паўночнага берага Ўнутранага мора, невялікага гняздзечка збройнікаў і. кузняцоў (барону Вану прыйшлося паабяцаць, што яны вернуцца пазней), і столькіх іншых месцаў, што ў яго закружылася галава, калі ён паспрабаваў ахапіць усё гэта адразу.
  
  Прихрамывали жабракі, пагойдваліся і гарцавалі прастытуткі обоего полу, пісцы стаялі напагатове, каб пісаць для непісьменных наведвальнікаў, на кожным куце гулялі менестрэлі, і, без сумневу, злодзеі чакалі іх, каб адабраць заробленыя імі манеты. Бягуць, крычаць хлопцы былі паўсюль пад нагамі. Джерин здзівіўся, што хто-то з іх дажыў да сталення. Ён натапырыў вушы, калі пачуў, як хто-то крыкнуў: "Турджис!" Яго галава круцілася, пакуль ён не заўважыў хлопчыка.
  
  "Хапай яго, Ван!" Ён накіраваўся да сваёй мэты, угаворваючы коней супакоіцца ў хаосе.
  
  - Вы маеце рацыю, капітан. - Ван працягнуў руку і схапіў оборванца, у якога толькі пачала прарастаць першая барада.
  
  - Ты можаш прывесці нас да Турджису? - Спытаў Джерин.
  
  - Я магу, сэр, і клянуся ўсімі багамі і багінямі, што лепшага інтэрната, чым у яго, нідзе не існуе.
  
  - Вызвалі мяне ад бліскучых абяцанняў. Мяне ведае Турджис. Скажы мне, хлопец, як пажывае стары алейны шарык?
  
  "Ён цалкам здаровы, мілорд, сапраўды здаровы, і шчодры на ежу, хоць і скупы на пахвалы. Тут павярніце налева, сэр", - дадаў ён.
  
  Праз некалькі імгненняў Джерин заблукаў у лабірынце сталіцы. Ён не думаў, што гасцініца Турджиса раней знаходзілася ў гэтым раёне; стары махляр, павінна быць, пераехаў. Яго правадыр, які назваўся Джоунером, даваў указанні, перамяжоўваючы іх пранізлівай лаянкай у адрас любога, хто адважваўся загароджваць вузкія, звілістыя вулачкі. На лаянку часта адказвалі з лішкам.
  
  Джоунер таксама экстравагантна захапляўся сваімі падапечнымі, асабліва Элізай. Яна пачырванела і паспрабавала жэстам прымусіць яго замаўчаць, не разумеючы, што яго паводзіны было часткай прафесійнай ветлівасці. І ўсё ж Ліс таксама пачуў шчырасць у голасе хлопца.
  
  Большасць дамоў у гэтай частцы горада былі двухпавярховымі будынкамі з плоскімі дахамі. Іх пабеленыя знешнія сцены вызначалі звілістыя дарожкі яго вуліц. Нягледзячы на выпадковыя непрыстойнасці, нагрымзоліў вуглём, звонку адно было вельмі падобна на іншае. Але Джерин ведаў, што ўнутры строгасці будуць унутраныя панадворкі, якія мільгаюць кветкамі і весела размаляванымі скульптурамі. Некаторых, магчыма, яшчэ больш ажывілі б падлогавыя мазаікі або дываны з мудрагелістым малюнкам, вытканыя урфами.
  
  Больш бедныя людзі жылі ў шматкватэрных дамах - "астравах" на слэнгу Элабона. Вялікія і непрыгожыя цагляныя будынкі ўзвышаліся на пяцьдзесят-шэсцьдзесят футаў, адкідаючы цень на цэлыя кварталы дамоў. Не раз банкі з памыямі, вылітыя з якога-небудзь верхняга акна, выплюхваліся на вуліцу, прымушаючы мінакоў разбягацца ў пошуках хованкі. "Асцярожна!" Ван закрычаў наверх. Імгненнем пазней яшчэ два грузу размінуліся з фургонам.
  
  "Гэта адна з першых рэчаў, на якія тут вучышся звяртаць увагу", - сказаў яму Джерин, успамінаючы свой уласны вопыт. "Яны ўтрымліваюць вышыню".
  
  Калі, нарэшце, вандроўнікі дабраліся да ўстановы Турджиса, барон быў прыемна здзіўлены мармуровымі калонамі па абодва бакі ад уваходу і коратка падстрыжанай лужком перад самім хостэлам. "Ідзіце прама ўнутр", - сказаў Джоунер, злазячы ўніз. "Я нагляду за вашымі коньмі і фургонам".
  
  - Вялікі дзякуй, хлопец, - сказаў Джерин, спускаючыся. Ён даў хлопчыку пару медзякоў, затым дапамог спусціцца Элізе, скарыстаўшыся выпадкам, каб коратка абняць яе.
  
  "Паасцярожней з гэтай канём Шанда", - папярэдзіў Ван Джоунера. "Яна агрызаецца".
  
  Хлопчык кіўнуў. Калі ён накіраваўся да стайні, Эліза сказала: "Хвілінку. Джоунер, як ты жывеш у гэтай смуроду?"
  
  На твары Джоунера адбілася здзіўленне. - Смурод, мілэдзі? Якая смурод? Вандроўцы заўсёды скардзяцца на гэта, але я нічога не заўважаю.
  
  Турджис сустрэў падарожнікаў ля ўваходных дзвярэй. Яго лысая макушка, карычневая, як скураны фартух, які ён насіў, блішчала на сонцы. Ўсмешка расцягнулася на яго тоўстым твары, кончыкі якой зніклі ў густой пасівелай барадзе. - Падобна на тое, ты трохі вырас у гэтым свеце, - сказаў Джерин замест прывітання.
  
  - Прашу прабачэння, сэр? Не, пачакайце, я пазнаю гэты голас, хоць у вас хапіла мудрасці схаваць твар у валасах. Ўхмылка Турджиса стала шырэй. - Дзёрзкі малады шчанюк па імя Джерин, якога жудасна няправільна празвалі Лісам, ці не так?
  
  - Так, гэта так, стары разбойнік. А таксама Ван Моцнай Рукі і лэдзі Эліза.
  
  Турджис адвесіў паклон. - У цябе самая чароўная жонка, Фокс.
  
  - Гэтая лэдзі не мая жонка, - сказаў Джерин.
  
  - Пра? Мілорд Ван?—
  
  - І не мой. Ван ўхмыльнуўся.
  
  - Пра? Хо-хо! Турджис прыклаў палец да носе і падміргнуў.
  
  Эліза ўспыхнула ад абурэння.
  
  - І гэта таксама, - сказаў Джерин. - Гэта доўгая гісторыя, і больш складаная, чым мне хацелася б.
  
  - Адважуся выказаць здагадку, што так і павінна быць. Што ж, для мяне будзе гонарам, калі ты раскажаш гэта.
  
  - Не бойся, ты пачуеш гэта яшчэ да канца дня. Турджис, майму сэрцу прыемна бачыць цябе зноў і ведаць, што ты не забыўся мяне.
  
  "Я, Турджис, сын Турпина, забываю аднаго? Ніколі!"
  
  Джерин спадзяваўся на гэта пачатак. - Тады, без сумневу, ты так жа добра памятаеш абяцанне, дадзенае табой у тую ноч, калі я пакінуў горад.
  
  Усмешка знікла з твару Турджиса. - Што гэта было за абяцанне, лорд Джерин? У той вечар мы абодва занадта часта зазіралі ў свае кубкі, а гэта было так даўно.
  
  - Ты так проста не отвертишься, дзёрзкі рабаўнік. Ты ведаеш не горш за мяне, ты даў мне клятву, што калі я калі-небудзь зноў прыеду сюды, то атрымаю свае пакоі па той жа цане, што і тады!
  
  "Што? Ты, нахабны смаркач, гэта цэлы новы дом—ці ў тваіх ідэальная памяць не заўважыў? Ты ахвотна мяне п'яную клятву? Няхай абрынецца твой падмурак! І тое, як выраслі кошты! Ды бо я мог бы галасіць цэлымі вёдрамі, і тваё твердолобое сэрца не вытрымала б нават...
  
  "Прысяга, няхай праклятыя твае вочы, прысяга!" Сказаў Джерин. Цяпер ужо абодва мужчыны смяяліся.
  
  Турджис казаў прама праз яго. "—памякчэў. Падумай пра маёй жонцы! Падумай аб маіх дзецях! Мой малодшы сын Эгвинхард хацеў бы вывучаць чараўніцтва, а для такой школы, аб якой ён марыць ўсім сэрцам, патрабуецца шмат срэбра.
  
  "Калі ён хоча быць фокуснікам, хай ён яго даруе, а не дазволіць свайму бацьку скрасці яго".
  
  "Падумай пра маю беднай незамужняй цёткі!" Турджис галасіў.
  
  - Калі я быў тут у апошні раз, твая бедная незамужняя цётка кіравала найбуйнейшым ігральным прытонам у горадзе, ты, крывасмок. Клятва, памятаеш?
  
  - Пакуль мая галава жывая, мяне задаволіць толькі траціну больш...
  
  "На гэтым твая галава жыла б занадта добра. Ты быў бы вядомы як Турджис Клятвапарушальнік?"
  
  "Няхай увесь вінаград на кожным вашым вінаградніку прокиснет!"
  
  "Па праўдзе кажучы, у мяне іх наогул няма: занадта далёка на поўначы. У цябе яшчэ не абвастрылася памяць?"
  
  Турджис паскакаў на адной назе, потым на іншы, вырваў сівы валасоў з барады і цяжка ўздыхнуў. - Добра, я ўзгадваю. Бах! Прафесія карчмара моцна пацярпела, калі ты стаў піратам, ці баронам, ці чым ты там займаешся. Я ўпэўнены, што ты дамогся ашаламляльнага поспеху. А цяпер ідзі повой і дай мне зализать свае раны — ці ты так далёка заходзіш з ветлівасці?
  
  - Што думаеш, Ван? - Спытаў Джерин.
  
  Яго таварыш з цікавасцю назіраў за сваркай. "Думаю, што так, капітан, калі ваш сябар зможа абсталяваць мне джакузі, досыць вялікі для майго цела".
  
  "Хто смее называць Турджиса, сына Турпина, іншым гэтага глухога бандыта? Будзь я ўдвая маладзей і удвая буйней, я б кінуў табе выклік за гэта. Як ёсць, аднак, ідзі па гэтым калідоры. Трэцяя дзверы налева. Ты мог бы рушыць услед за ім, Джерин; нават тваё імя смярдзіць у мяне ў ноздрах ў гэты момант. А для вас, мілэдзі, у нас ёсць некалькі больш элегантныя падрыхтоўкі. Ці Не пажадаеце вы рушыць услед за мной? ..
  
  Турджис павёў Элізу ў любы ўстанова, якое ў яго было для таго, каб зрабіць прыгожых жанчын яшчэ больш прыгожымі. Яна, здавалася, была зачараваная гаспадаром гасцініцы гэтак жа моцна, як і сам Джерин; хоць гэта было новае будынак, тут панавала тая ж атмасфера утульнасці і лагоднасці, якую Ліс заўсёды ведаў. У іншых інтэрнатах, магчыма, былі б больш раскошныя нумары, але ні ў адным з іх не было Турги.
  
  Масажыстам лазні быў стройны малады ситонец з вялізнымі пэндзлямі і плячыма. Яго звалі Ватац. Нібы па ўзмаху чароўнай палачкі, у яго былі гатовыя і не чакалі дзве ванны з парай. Ён дапамог Вану расшнуровать гарсэт. Калі чужаземец скінуў свой скураны кільт, аздобленая бронзай, Ватац, верны прыхільнасцях свайго народа, прысвіснуў ад глыбокай павагі і захаплення.
  
  - Прабач, сябар мой, - усміхнуўся Ван, дастаткова добра разумеючы яго. - Нам з Джерином абодвум падабаюцца жанчыны.
  
  "Небаракі", - сказаў Ватац. Яго расчараванне не перашкодзіла яму змякчаць дарожныя выбоіны, пакуль гарачая вада змывала бруд. Загарнуўшыся ў ільняныя ручнікі і цалкам паслабіўшыся, Джерин і Ван выйшлі з ваннай і выявілі, што Джоунер чакае звонку. "Я ўзяў на сябе смеласць перанесці вашы рэчы ў вашы пакоя", - сказаў ён. - Выконвайце за мной, калі хочаце, спадары. Ён таксама прапанаваў панесці кірасу Вана, але, як звычайна, чужаземец адмовіўся расстацца з ёй нават на імгненне.
  
  Пакоі знаходзіліся на другім паверсе хостэла. З іх адкрываўся выдатны выгляд на Імператарскі палац. Дзверы, якая магла быць зачынены з абодвух бакоў, давала доступ з адной у іншую. "Не працуй прыбіраць рэчы", - сказаў Джерин Джоунеру. "Я б аддаў перавагу зрабіць гэта сам — так я буду ведаць, дзе што ляжыць".
  
  - Як пажадаеце, мілорд. Джоунер паклаў гасцінец у кішэню і знік.
  
  Джерин агледзеў пакой. Па крайняй меры, яна была прасторней, чым каморка, якую ён называў сваёй падчас свайго ранейшага знаходжання ў сталіцы. І спаць на соломенном тюфяке, як тады, ён таксама не збіраўся. У яго былі матрац і падушка, набітыя гусіным пухам, і два тоўстых ваўняных коўдры, каб абараніцца ад начнога холаду. Ля ложка стаялі збан, міска і начны гаршчок - усё з ситонианской посуду, дастаткова тонкай, каб каштаваць невялікае стан на поўнач ад Кирса. Зэдалька для ног, крэсла і масіўны дубовы куфар дапаўнялі абстаноўку. На куфры стаялі дзве тоўстыя свечкі з пчалінага воску і святыня Дьяусу з ужо дымлівай дробкай духмяных пахошчаў. Над ім вісела карціна энкаустикой з выявай горнага пейзажу, напісаная ситонианцем, тосковавшим па сваёй скалістай радзіме.
  
  Барон хутка распакаваў рэчы і кінуўся на ложак, уздыхаючы ад задавальнення, калі пагрузіўся ў яе мяккую пракладку. Ван пастукаў у сумежную дзверы. "Вось гэта жыццё!" - сказаў ён, калі Джерин ўпусціў яго. "Я не бачыў такіх выдатных ложкаў з часоў бардэля, які наведаў у Джалоре. Не ведаю, як ты, Фокс, але я цалкам за тое, каб на час звольніцца. Гэта было доўгае і цяжкае падарожжа."
  
  "Я падумаў аб тым жа", - сказаў яму Джерин. Пазяхаючы, Ван вярнуўся ў свой пакой. Барон ведаў, што яму трэба спусціцца ўніз і паглядзець, як Элізе спадабалася яе пакой у жаночых пакоях. Знясілены гарачай ваннай і масажам, які стаміўся ад шматлікіх бяссонных начэй, ён не мог знайсці ў сабе сіл. . . .
  
  Наступнае, што ён памятаў, як гэта Джоунер стукаў у дзверы. - Мілорд, - паклікаў ён, - Турджис просіць вас далучыцца да яго ў піўной за вячэрай праз паўгадзіны.
  
  - Дзякуй, хлопец. Я буду там. Джерин пазяхнуў і пацягнуўся. Ён чуў, як Джоунер перадаў тое ж самае паведамленне Вану, які ў рэшце рэшт прабурчаў што-то ў адказ.
  
  Ужо трохі пераваліла за закат. Тонкі, як брытва, паўмесяц Тиваза, амаль нябачны ў ружовым святле на захадзе.
  
  Ліс плюхнуў вадой сабе ў твар, затым пачаў корпацца ў сваіх рэчах у пошуках ўбору, які мог бы вырабіць ўражанне на Турджиса і, не выпадкова, на Элізу. Трохі падумаўшы, ён спыніў свой выбар на цёмна-бардовай туніцы з рукавамі, якія пашыраюцца ад локцяў, і клятчастых штанах кантрасных адценняў сіняга. Каралі з залатых самародкаў і пояс з бронзавай спражкай ў форме дрыжачае длиннозуба (праца Шанда) завяршалі нарад. Пашкадаваўшы аб люстэрку, ён расчасаў валасы і бараду касцяным грэбенем. Я выглядаю рэальныя северянином, падумаў ён: што ж, цалкам справядліва, такі я і ёсць. Ён накіраваўся ў піўную.
  
  Людзі ўсіх рас запоўнілі залу з высокім столлю. Тры музыканта — флейтыст, дудар і мандолинист - выступалі на невялікай сцэне ў адным канцы, але на іх амаль ніхто не звяртаў увагі. Увагу ўсіх мужчын было прыкавана да кухару Турджиса.
  
  Смуглы, мажны хлопец з кручкаватым носам, окладистой барадой і чорнымі валасамі, сабранымі ззаду ў пучок, ён працаваў за вялікі бронзавай патэльняй у цэнтры залы і па-свойму быў хутчэй шоўменам, чым музыкамі. Ён не пераставаў балбатаць аб кожным страве, якое рыхтаваў, і нажы ў яго руках былі спрытней, чым у любога іншага воіна, якога Джерин калі-небудзь бачыў. Адлюстроўваючыся ад яго потнага твару, бронза танцавала, нібы жывая, ззяючы ў святле паходняў, наразаючы гародніна кубікамі і мяса ў сваім уласным рытме. Не, не зусім; з невялікім шокам Джерин зразумеў, што the knives забяспечваюць ўдарны акампанемент музыкі, даносіўся са сцэны.
  
  Які суправаджаецца афіцыянтам, державшим яго за локаць, Турджис сеў за ціхі кутні столік. Ён ускочыў на ногі і абняў Джерина, які паказаў на кухары і спытаў: "Дзе ты яго знайшоў?"
  
  "Ён - нешта, ці не так?" Турджис празьзяў. "Ён добры і для бізнесу. Ад аднаго погляду на яго людзі становяцца галоднымі". Ён павярнуўся да афіцыянта са словамі: "Прынясіце мне маю асаблівую бутэльку. Вы разумееце, аб чым я. Прынясіце таксама звычайнага добрага віна і — хм— чатыры куфля".
  
  Вочы Ліса пашырыліся. "Гэта не можа быць тая ж самая "адмысловая бутэлька", якую ты захоўваў, калі я быў тут раней?"
  
  - Дакладна такі ж і не нашмат ніжэй. Дзе б я ўзяў іншы? Вы не горш за мяне ведаеце, што гэта былі рэшткі карабля з якой-то невядомай краіны, які пацярпеў катастрофу на паўднёвым усходзе ў заліве Парвелас-рокс. Так, гэта каштоўная рэч, мой сябар — бачыш, я ўсё яшчэ называю цябе так, хоць ты і разбойнік з вялікай дарогі, — але тады як часта мы глядзім на сяброў, якіх лічым страчанымі назаўжды?"
  
  - Недастаткова часта.
  
  "Праўда ў тваіх словах, праўда ў тваіх словах".
  
  Вярнуўся афіцыянт. Імкнучыся не праліць ні кроплі, Турджис заняўся коркам пляшкі, якую яны абмяркоўвалі. Нават гэтая пляшка была асаблівай: маленькай, спарахнелай і серабрыстай, падобнага Джерин ніколі не бачыў. - Вось яна, - сказаў Турджис. - Нектар сонца.
  
  Джерин раптам жудасна спалохаўся, што, калі Ван спусціцца ўніз, ён гучна абвесціць, што падарожнічаў з цэлымі караблямі гэтага напою. Па правілах, там не павінна быць больш адной гэтай цудоўнай бутэлькі.
  
  Па негромкому запрашэнні Турджиса барон нацешыўся багатым водарам рэдкага напою. У зале запанавала цішыня. На імгненне Джерину здалося, што задавальненне, што дастаўляюцца яго носе, прымусіла яго забыцца пра іншых пачуццях, але цішыня была сапраўднай. Ён падняў вочы. Там, у дзвярным праёме, стаяў Ван, бліскаючы шлемам і даспехамі, на яго плячах быў накінуць пунсовы плашч у тон гербу хэльма. Гэта было цудоўнае відовішча, нават занадта пышнае, таму што Джерин пачуў забабонны нараканьні захаплення. "Уваходзь i сядай, вялікі гаўк, - паклікаў ён, - пакуль усё не вырашылі, што ты бог".
  
  Зямны адказ Вана выклікаў смех палёгкі, рэхам разнесшийся па пакоі. Чужаземец далучыўся да свайго сябра і гаспадара. Ён з цікавасцю паглядзеў на бутэльку, якую Джерин усё яшчэ трымаў у руках. "Ніколі раней не бачыў такіх вырабаў са шкла", - сказаў ён, і Ліс таксама адчуў палёгку.
  
  Некалькі імгненняў праз з'явілася Эліза. Гул размоў у піўной зноў верш, на гэты раз у знак удзячнасці. Калі Джерин падняўся, каб павітаць яе, ён яшчэ раз усвядоміў, наколькі яна прыгожая. Ён прывык бачыць яе ў паношанай дарожнай капелюшы і дыхтоўнай, але непрывабнай вопратцы. Цяпер, у аблягаў ільняным сукенка колеру марской хвалі, яна была зусім іншым стварэннем і дзіўна прыгожай.
  
  Слугі Турджиса злёгку падмалявалі яе вочы і вусны, а валасы паклалі ў капу пухнатых валасоў. Гэты стыль прыйшоўся ёй па душы; у гэтым годзе ён быў папулярны ў Элабоне, і некалькі іншых жанчын у зале насілі такія прычоскі. Барон заўважыў не адзін раўнівы погляд, кінуты на Элізу, і адчуў гонар за тое, што заслужыў прыхільнасць такой жанчыны.
  
  Турджис таксама падняўся на ногі. Ён пакланіўся і пацалаваў Элізе руку. "Ззянне прыгажосці маёй спадарыні азарае маю гасцініцу", - усклікнуў ён. Убачыўшы, што усхваляваў яе, ён дадаў, падміргнуўшы: "Што, у імя Дьяуса, ты знайшла ў гэтым хищном мужлане, які прывёў цябе сюды?" Адчуўшы сябе нязмушана, яна ўсміхнулася і села. Турджис наліў па кроплі-дзве свайго сонечнага нектара ў кожны з чатырох куфляў, затым зноў закаркаваць пляшку. Ён падняў свой келіх. "За былую сяброўства, якая цяпер адноўлена, і за поспехі, якія яшчэ наперадзе!"
  
  Усе выпілі. Джерин адчуў, як напой лашчыць яго мова, як гладкі шоўк, як далікатныя пацалункі. Ён пачуў адабральны гул Вана і быў рады, што яго шмат падарожнічалі сябар знайшоў новае задавальненне.
  
  Турджис зноў наліў, на гэты раз з мясцовай бутэлькі. Калі ў Джерина завуркатала ў жываце, вярнуўся афіцыянт, прынёсшы вячэру як раз своечасова, як яму здалося, каб выратаваць яго ад галоднай смерці. Першым стравай быў пяшчотны празрысты суп, які надае водар кавалачках свініны і рубленому зялёным луку. За ім рушыла ўслед тое, што Тургис назваў "мясной пліткай", якая пераканала the Fox ў тым, што кухар Тургиса быў не толькі шоўменам, але і геніем: тушеные на павольным агні кавалачкі бараніны і цяляціны ў вострым соусе, у які таксама ўваходзілі толченый хвост амара і арэхавае мяса. Неверагоднае страва ўпрыгожвалі цэлыя хвасты амараў; Джерин ніколі ў жыцці не спрабаваў нічога смачней. Ён ледзь мог глядзець на садавіну і кандытарскія вырабы з цукровай пудры, якія падаваліся пасля. Усе гэта час Турджис сачыў за тым, каб ні адзін шклянку не заставаўся пустым доўга.
  
  Галава барона пачала кружыцца, калі Турджис абвясціў: "Цяпер я выслухаю аповяд аб вашым прыездзе сюды".
  
  Усе трое падарожнікаў распавялі пра гэта, кожны дапаўняючы апавяданні іншых. Джерин паспрабаваў працягнуць аповяд аб сваёй бітве з зубрамі, але, да яго прыкрасці, Эліза прымусіла яго вярнуцца і расказаць усё цалкам.
  
  Турджис пранікліва паглядзеў на яго. - Ты ўсё яшчэ носіш свой ліхтар з накинутым на яго каўпаком, ці не так? Ён павярнуўся да Элізы: "Мілэдзі, перад намі самы таленавіты з мужчын, адзіны, хто не ўсведамляе гэтага, - гэта ён сам. Ён можа праспяваць песню, сарваць кашалёк (нават мой, беспрынцыпны разбойнік з вялікай дарогі!), распавесці вам, што гэта за жук даўжынёй з палец на кірасе аднаго Вана, а таксама лекі ад яго ўкусу ...
  
  Вылаяўшыся, Ван раздушыў незадачливое казурка. "У гэтым няма неабходнасці", - сказаў Ліс. "Гэта была ўсяго толькі палачка для хады, і яна зусім не кусаецца; яе адзіная ежа - драўняны сок".
  
  - Бачыш? Турджис пераможна ўсклікнуў. Віно разрумянило яго твар і развязала язык. - Ён можа начараваць табе вечна набіты кашалёк...
  
  - З бруду, магчыма, - сказаў Джерин, жадаючы, каб Турджис заткнуўся. Пахвальная гаворка карчмара прымусіла яго занервавацца. Большасць хвал так і паступалі; будучы другім сынам, ён рэдка атрымліваў іх і так і не разабраўся, як з імі звяртацца. Ён дастаткова добра ведаў свае цноты і ведаў, што адной з найвялікшых была яго здольнасць трымаць язык за зубамі. Часта яны аказваліся найбольш карыснымі, калі ўжываліся нечакана.
  
  Турджис не зьбіраўся супакойвацца. "Акрамя ўсяго гэтага, - сказаў ён, - гэты паўночны нягоднік самы добры і верны сябар, на якога можна спадзявацца" - Эліза і Ван ўрачыста кіўнулі — "і варта любых траіх мужчын, якіх вы маглі б назваць у бойцы. Я добра памятаю той дзень, калі ён расправіўся з трыма нягоднікамі, якія хацелі абрабаваць мяне, хоць сам быў усяго толькі юнцом.
  
  "Ты ніколі не расказваў мне пра гэта", - сказаў Ван.
  
  "Яны былі проста заўсёднікамі карчмы, - сказаў Джерин, - а гэты хлопец зрабіў вялікую частку працы. Ён даволі спрытна звяртаецца з разбітай бутэлькай".
  
  "Я?" Перапытаў Турджис. "Ніхто не хоча чуць пра мяне, старым тоўстым слизняке, якім я з'яўляюся. Што адбылося пасля таго, як быў забіты зубр?" Гаспадар гасцініцы выбухнуў рогатам, пачуўшы, як засмуцілі планы Маврикса. "Па праўдзе кажучы, я люблю бога за яго дар вінаграду, але многае з яго культу выклікае ў мяне мурашкі".
  
  Барон хутка перанёс паездку ў сталіцу: занадта хутка, зноў жа, для Элізы. Яна сказала: "І зноў ён апускае важную частку гісторыі. Бачыш лі, па меры таго, як мы падарожнічалі, мы ўсё больш і больш клапаціліся адзін пра аднаго, хоць ён і спрабаваў схавацца за сціпласцю і змрочнасцю. Яна кінула на яго выклікае погляд. Ён пазбягаў сустракацца з ёй поглядам, засяродзіўшы сваю ўвагу на сваім куфлі. Яна працягвала: "І таму нядзіўна, што, калі ён спытаў, ці можа ён прыехаць на поўдзень, каб даглядаць за мной, калі ўсё будзе ўладжана, я з гонарам адказала "так"".
  
  - Лорд Джерин, мае самыя сардэчныя віншаванні, - сказаў Турджис, паціскаючы яму руку. - Мілэдзі, я б прапанаваў вам тое ж самае, але мне сумна думаць пра тое, што ваша прыгажосць перадасца вашым дзецям, разведзеным крывёю гэтай малпы.
  
  Джерин вырваў руку з хваткі карчмара. - Цудоўны падстава для гаспадара, якім ты з'яўляешся, абражаць сваіх гасцей.
  
  - Абраза? Я думаў, што даю вам прэзумпцыю невінаватасці. Турджис разліў віно па ўсім гурткам. Раптоўны шум заглушыў яго тост. Двое мужчын, якія спрачаліся з-за кампаніі холадна прыгожай ситонийской куртызанкі, падняліся са сваіх месцаў і пачалі збіваць адзін аднаго. Трое рослых афіцыянтаў схапілі іх і вывалаклі на вуліцу.
  
  Турджис выцер лоб. "Добра, што яны вырашылі пасварыцца цяпер. Гэта магло б парушыць канцэнтрацыю Оснаброка — глядзіце, вось ён ідзе!"
  
  Нарастаючы гул ўзбуджэння і некалькі выбухаў апладысментаў віталі Оснаброка, невысокага, каржакаватага мужчыну, кожны мускул якога быў настолькі ідэальна акрэслены, што яго можна было вылепіць з каменя. На ім была толькі чорная насцегнавая павязка. У руцэ ён трымаў шост даўжынёй каля дваццаці футаў; папярочка была прыбіта прыкладна ў ярдзе ад аднаго канца.
  
  За ім рушылі ўслед дзве маладыя жанчыны. На іх таксама былі толькі насцегнавыя павязкі, на адной - з чырвонага шоўку, на іншай - з зялёнага. У абодвух былі маленькія грудзей і падцягнутыя жываты танцорак або акрабатаў; Джерин сумняваўся, што хто-небудзь з іх быў пяці футаў ростам.
  
  Музыкі пакінулі сцэну, і Оснаброк падняўся на яе. Прынеслі яшчэ паходняў. Кожная дзяўчына ўзяла па аднаму, а астатнія заключыла ў дужкі. Навесіўшы кароткі паклон сваёй аўдыторыі, Оснаброк выгнуў спіну і адкінуў галаву назад, прыставіўшы шост да лба. Ён балансаваў ім з нязмушанай лёгкасцю. Па яго камандзе абедзве дзяўчыны узлезлі на шост з паходнямі ў зубах. Апынуўшыся на перакладзіне, яны зрабілі сальта, перавароты і іншыя настолькі дзіўныя руху, што Джерин адчуў, як яго сэрца падскочыў да горла. Усе гэта час шост заставаўся цвёрдым, як скала.
  
  Адна дзяўчына саслізнула ўніз галавой, пакінуўшы іншую вісець на каленях у дваццаці футах над падлогай. Але ненадоўга — яна ўзмахнула рукамі раз, другі, а затым зноў выпрасталася, выканаўшы серыю яшчэ больш эфектных скачкоў. Нягледзячы на яе кручэнне, апорны шост так і не ссунуўся з месца. Грымаса засяроджанасці сказіла твар Оснаброка; па яго цудоўным целе струменьчыкамі сцякаў пот.
  
  - Як ты думаеш, у каго праца пацяжэй? Турджис прашаптаў Джерину: "Оснаброк або яго дзяўчыны?"
  
  "Я не магу пачаць казаць вам", - адказаў барон.
  
  Турджис засмяяўся і кіўнуў. "Са мной тое ж самае. Я таксама не магу пачаць казаць табе".
  
  У Вана, аднак, не было ніякіх сумневаў: яго погляд быў прыкаваны толькі да кружащейся дзяўчыне. "Толькі падумай, - сказаў ён, напалову самому сабе, - пра ўсіх спосабах, якімі ты мог бы дамагчыся гэтага з такой гнуткай дзяўчынай! Яна амаль лётае".
  
  "Не кажы мне пра людзей, якія лётаюць!" Сказаў Турджис, калі другая дзяўчына саслізнула з тычкі пад бурныя авацыі. Яна збегла са сцэны, за ёй рушылі ўслед яе таварыш-акрабат і Оснаброк. Цяпер ён асунуўся пры хадзе, і яго лоб выглядаў апухлым.
  
  Ван паспрабаваў злавіць погляд адной з дзяўчат, але беспаспяхова. Расчараваны, ён зноў звярнуў сваю ўвагу на Турджиса. "Што ты маеш супраць людзей, якія лятаюць?" ён спытаў.
  
  "Дакладна нічога не маю супраць. Хоць гэта нагадвае мне адну дзіўную гісторыю". Ён чакаў, што яго папросяць працягваць. Яго спадарожнікі хутка падпарадкаваліся яму. Ён пачаў: "Сёння вечарам вы шмат распавядалі мне пра Трокмуа; у гэтай гісторыі таксама ёсць Трокме. Ён быў п'яны, як гэта часта бывае, і паколькі ў той вечар ўстанова была перапоўнена, ён сядзеў за адным столікам з чараўніком. Вы ведаеце, як некаторыя людзі, калі яны занадта моцна зацягваюцца ў бутэльку, любяць спяваць або што-то ў гэтым родзе. Ну, гэты хлопец замахаў рукамі, як быццам спрабаваў узляцець. У рэшце рэшт ён выбіў келіх з рук чараўніка, што было няправільным учынкам.
  
  - Чараўнік расплаціўся са сваім шатланцам і выйшаў, а я падумаў, што мне пашанцавала пазбегнуць непрыемнасцяў. Але наступнае, што я памятаў, севяранін зноў пачаў пляскаць крыламі, і — хай мае інтымныя часткі цела сморщатся, калі я маню — вядома ж, ён узьляцеў і стаў лётаць па пакоі, як п'яны канюк ".
  
  - Можа быць, выпівака, - выказаў здагадку Джерин.
  
  "Спадзяюся, што няма", - сказаў Турджис.
  
  "Што здарылася?" Эліза Спытала.
  
  - Ён гэта зрабіў, дзяўчынка, на сваю галаву. Ён выдатна лётаў, зусім як птушка, але небарака разбіўся аб кандэлябр, які вы бачыце вунь там, і ўпаў прама ў чый-то суп. Ён зарабіў сабе шышку на галаве памерам з яйка, і, я спадзяюся, у яго хапіла розуму не раздражняць іншага чараўніка.
  
  "Ад гэтага гаварэння гісторый хочацца піць", - дадаў Турджис, патрабуючы яшчэ бутэльку віна. Але калі ён адкрыў яе і пачаў наліваць, Эліза прыкрыла свой келіх рукой. Праз некалькі хвілін яна ўстала. Затрымаўшыся толькі для таго, каб паспешліва, але цёпла пацалаваць Джерина, яна накіравалася ў свой пакой.
  
  Трое мужчын пасядзелі, выпілі і пагутарылі яшчэ трохі. Турджис сказаў: "Джерин, ты не такі дурань, якім быў гэты Трокме. Ты апошні чалавек, якога я калі-небудзь выбрала б, каб зрабіць ведзьмака сваім смяротным ворагам.
  
  - Гэта быў яго выбар, ня мой! Віно ўдарыла Джерину ў галаву, надаючы гарачнасці яго слоў. - Багі вырашылі, што мне не наканавана стаць навукоўцам, як я марыў. Хай будзе так. Большая частка маёй горычы сышла. Я атрымліваю задавальненне ад таго, што ўтрымліваю мяжу ад варвараў, і яшчэ больш ад таго, што раблю сваё валоданне лепшым месцам для жыцця ўсіх, як васалаў, так і прыгонных. Многае з таго, чаго я тут навучыўся, знаходзіць прымяненне на поўначы: напрыклад, у нас больш няма калодзежаў побач з выгребными ямамі, і мы вырошчваем бабы, каб асвяжыць глебу. І, хоць мае васалы гэтага не ведаюць, я навучыў чытаць некалькіх самых кемлівых сялян.
  
  - Што? У цябе ёсць? Ван ўтаропіўся на Ліса так, нібы бачыў яго ўпершыню.
  
  - Так, і я таксама не шкадую. Джерин павярнуўся да Турджису. - У нас у Лісінай крэпасці не было голаду, нягледзячы на дзве суровыя зімы, і сялянскіх паўстанняў таксама не было. Чараўнік ці не чараўнік, але ні адзін крадзецца дзікун не разбурыць усё, над знішчэннем чаго я так старанна працаваў. Ён можа забіць мяне — мяркуючы па тым, як усё выглядае цяпер, ён, хутчэй за ўсё, заб'е мяне, — але Дьяус ведае, што ён ніколі не прагоніць мяне!"
  
  Ён шпурнуў келіх на стол з такой сілай, што той разбіўся і парэзаў яму руку. Боль раптам працверазіла яго. Здзіўленыя яго выбліскам, яго сябры спачувальна усклікнулі. Ён сядзеў маўклівы і змрочны, утаропіўшыся на тонкую струменьчык крыві, якая сачылася паміж яго сціснутых пальцаў.
  
  
  VIII .
  
  Пасля алеі херлен-берліё спакойныя, амаль бязлюдныя завулкі дваранскага квартала прынеслі палёгку. Джоунер даў Лісу падрабязныя ўказанні, як знайсці дом дзядзькі Элізы. Якім-то цудам яны апынуліся добрымі і асцярожнымі.
  
  Валдабрун Моцны жыў амаль у цені Імператарскага палаца. Нягледзячы на блізкасць да сэрца Імперыі, тэрыторыя яго дома была менш істотнай, чым у многіх дваран у менш прэстыжных раёнах. Яго лужка не ўпрыгожвалі старанна падстрыжаныя топиарии, ні адна скульптурная група не застыла ў сярэдзіне скачка. І дарога не пятляла і не пятляла да яго дома пад дрэвамі са салодкім водарам. Яна вяла прама да яго параднай дзверы, прамая, як элабонская дарога. Дамінуючае ўражанне, якое вырабляецца яго тэрыторыяй, выраблялі дысцыпліна і сіла.
  
  Барон прывязаў коней. Ван даў абодвум жывёлам мяшкі з кормам, ухіліўшыся ад пстрычкі поні Шанда. Ён пляснуў яе, бурчаў: "Чумазое жывёліна хутчэй адгрызе маю руку, чым свой авёс".
  
  Дзвярны малаток Вальдабруна ўяўляў сабой оскаленную бронзавую галаву длиннозуба. Джерин схапіў ікол, узмахнуў ім ўверх, затым ўніз. Ён чакаў, што ад гэтага груку зазвоняць чароўныя званочкі. Многім паўднёвым арыстакратам падабаліся падобныя вынаходствы. Але пачуўся толькі сумленны ляск металу аб метал. Пасля некаторага перапалоху ўнутры слуга адчыніў дзверы. "Спадары, лэдзі, чым я магу вам дапамагчы?" рэзка спытаў ён.
  
  Гаворка і манера трымацца гэтага чалавека вырабілі ўражанне на Джерина: ён здаваўся хутчэй салдатам, чым слугой. - Твой гаспадар дома? - спытаўся Ліс.
  
  - Лорд Валдабрун? Няма, але я чакаю яго хуткага вяртання. Не маглі б вы пачакаць?
  
  - Калі вы будзеце так ласкавы.
  
  "Тады сюды". Спрытна разгарнуўшыся, сцюард правёў іх у даволі пустую пярэдні пакой. Ён ненадоўга паклапаціўся аб тым, каб ім было зручна, затым сказаў: "Калі вы мяне прабачце, у мяне ёсць іншыя абавязкі, якія трэба выканаць". Ён выйшаў праз іншую дзверы; Джерин чуў, як ён зачыніў яе за сабой.
  
  Жаночы голас, нізкі і хрыплаваты, данёсся з-за дзвярэй. Джерин не мог разабраць яе слоў, але пачуў адказ кіраўніка: "Я не ведаю, лэдзі Намарра. Яны не выказалі сваю справу, і я не стаў удавацца ў падрабязнасці".
  
  "Я ўбачу іх", - сказала жанчына.
  
  Завалу быў узняты. Чалавек Вальдабруна абвясціў: "Спадары, лэдзі, э-э, кампаньёнка милорда Вальдабруна, лэдзі Намарра", - і пайшоў.
  
  Калі ўвайшоў Намарра, Ван ускочыў на ногі. Джерин адставаў ўсяго на імгненне. Незалежна ад таго, што ён адчуваў да Элізы, спадарожніца Вальдабруна была, папросту кажучы, самай эфектнай жанчынай, якую ён калі-небудзь бачыў: мініяцюрнай, падобнай на котку і вытанчанай. Абліпальны шоўк, які быў на ёй, падкрэсліваў пышнасць фігуры.
  
  Яе валасы, кароткія і прамыя, былі колеру полымя. Як і агонь, яны, здавалася, выпраменьвалі больш святла, чым падала на іх. І ўсё ж, нягледзячы на ўсе гэтыя распаленыя дабяла валасы, яна не была жанчынай Трокме; яе твар было мяккім, круглявым, з дробнымі рысамі, а скура залаціста-карычневай. Яе вочы, крыху больш за цёмнага залацістага адцення, былі злёгку раскосымі, але круглявымі, нібы ў пастаянным здзіўленні; гэта дзіўнае спалучэнне, больш, чым што-небудзь іншае, за выключэннем, магчыма, яе мурлыкающего імя, прымусіла Джерина падумаць, што яна каціная. На ёй не было ніякіх упрыгожванняў — яна сама была дастатковым упрыгожваннем, і нават больш.
  
  Яна вывучала Лісу з некаторым цікавасцю, Ван - з значна вялікім, а Эліза - з насцярожаным непакоем, з якім ставяцца да любога небяспечнага звера, раптоўна знойдзенай у гасцінай. Краем вока Джерин заўважыў, што Эліза адказала яму тым жа позіркам. Ён адчуў укол трывогі.
  
  Намарра выцягнуў гнуткую руку, паказваючы на барона. - Вы—?
  
  Ён прадставіўся сам і Ван і ўжо збіраўся назваць Элізу, калі яго перапынілі: "А ваша чароўная, э-э, спадарожніца?" Намарра выкарыстоўвала тую ж наўмысна двухсэнсоўную інтанацыю, што і сцюард па адносінах да яе.
  
  Небяспечна спакойным голасам Эліза адказала: "Я Эліза, дачка Рикольфа". Ліс заўважыў, што яна не прэтэндавала на сваяцтва з Вальдабруном.
  
  Імя бацькі Элізы нічога не казала Намарре. Яна павярнулася да Джерину. - Магу я спытаць аб вашым справе да милорду?
  
  Барон не быў упэўнены, што адказаць. Ён паняцця не меў, наколькі вялікая ўпэўненасць двараніна і яго жанчыны. Ён падбіраў двухсэнсоўны адказ, калі ў задняй частцы дома бразнулі дзверы. Праз некалькі секунд сцюард з'явіўся зноў, каб абвясціць аб прысутнасці свайго гаспадара.
  
  - Хопіць гэтых глупстваў. Прапусціце мяне, - сказаў Валдабрун Тоўсты, урываючыся ў пярэдні пакой.
  
  Джерин паспешліва перагледзеў сваё ўяўленне аб тым, што мела на ўвазе мянушку арыстакрата. Валдабруну было пад пяцьдзесят, ён лысел і на самай справе меў немалое брушка, але Ліс быў упэўнены, што зламае пальцы, калі врежет па ім кулаком. Выгалены твар або няма, але гэта быў салдат, і памылкі быць не магло. Жорсткія вочы, цвёрды рот, акрэслены падбародак - усё сведчыла пра чалавека, даўно які звыкся камандаваць. Ён таксама не замарудзіў заўважыць, што сутыкнуўся з двума прадстаўнікамі сваёй пароды.
  
  Паветра ў пакоі затрашчаў, калі трое моцных мужчын ацанілі адзін аднаго. Кожны па-свойму быў ваяром, з якім даводзілася лічыцца: Джерин, гнуткі, разумны, заўсёды чакае, калі вораг выявіць недахоп; Ван, які змагаўся з захапленнем берсерка і элегантнасцю настаўніка; і іх гаспадар, які нагадаў Лісу аднаго з вялікіх капітанаў Карлуна або Раса: чалавек без асаблівага глянцу або таленту, але які валодаў амаль звярынай неукротимостью, сама канцэпцыя адступлення была яму чужая.
  
  Карціна захоўвалася на працягу доўгіх секунд. Эліза разбурыла яе, усклікнуўшы "Дзядзька!" і кінулася ў абдымкі Вальдабруна. Суровае выраз сышло з яго твару, змяніўшыся выразам крайняга збянтэжанасці.
  
  Твар Намарры таксама змянілася. Яе вочы звузіліся; вусны расцягнуліся, агаліўшы белыя вострыя зубы. Яна была коткай, і дзікай. Яна паклала руку на плячо Валдаруна. - Мілорд— - пачала яна.
  
  - Супакойся, мая дарагая, - сказаў ён, і яна была спакойная, хоць і беспокойна. Павага Джерина да яго расло. Ён вызваліўся з абдымкаў Элізы. "Юная лэдзі, вы павінны паразумецца", - сказаў ён ёй усё тым жа камандным тонам.
  
  Яна была такой жа празаічнай, як і ён. - Вядома. Як я ўжо сказала вашага леману, — Намарра ощетинилась, але прытрымала мову, - я Эліза, дачка Рикольфа Рудога і вашай сястры Ирсы. Мая маці заўсёды казала, што ты пазнаеш гэты медальён. Яна выцягнула яго з-за пазухі, зняла ланцужок і працягнула Вальдабруну.
  
  Ён агледзеў яго на адлегласці выцягнутай рукі; яго зрок пачаў даўжэць, як гэта часта бывае ў сталым узросце. Яго твар памякчэў, наколькі гэта было магчыма для гэтага суровага выразы. - Дзіця Ирсы! - ціха сказаў ён. На гэты раз ён заключыў яе ў мядзведжыя абдымкі.
  
  Выраз твару Намарры за яго спіной было страшным.
  
  Эліза прадставіла Джерина і Вана Валдабруну. "Я чуў пра цябе, сиррах", - сказаў ён Лісу. "Адзін з тых, хто ніколі не плаціць падаткі, так?"
  
  - Я плачу ім крывёю, - разважліва адказаў Джерин.
  
  Валдабрун здзівіў яго, кіўнуўшы. - Значыць, так, юнак, значыць, так. - Ён абмяняўся з Ваном выворачивающим косткі поціскам рукі, ад якога абодва здоровяка ўздрыгнулі, затым абвясціў: - А зараз я выслухаю аповяд аб тваім з'яўленні тут. Ён, відавочна, падрыхтаваўся слухаць.
  
  Як і напярэдадні ўвечары, яны ўтрох распавялі Турджису сваю гісторыю. "Я ніколі не думаў, што гэты неразумны план спрацуе", - заўважыў Валдабрун, калі Эліза распавяла аб плане свайго бацькі знайсці ёй мужа.
  
  Арыстакрат апынуўся значна больш скептычна настроенай аўдыторыяй, чым Турджис, засыпаўшы Джерина наваднымі пытаннямі аб чараўніцтве Баламунга, палітыцы ў паўночных землях, культистах Маврикса і аб усім астатнім, што прыцягнула яго цікавасць.
  
  - Ну, ну, - сказаў ён нарэшце. - Усё гэта так непраўдападобна, што я мяркую, гэта павінна быць праўдай. Дзіця маё, ты можаш заставацца са мной столькі, колькі захочаш. Ён загадаў свайму кіраўніку забраць яе рэчы з фургона, затым павярнуўся да Намарре, які, здавалася, быў не ў захапленні ад прыбыцця пляменніцы. "Кацяня, пакажы Элізе наваколлі, пакуль я пагавару з гэтымі нягоднікамі".
  
  - Вядома. Мы можам пагаварыць па дарозе. Хадзем, дзіця. У красногубых вуснах Намарры гэта слова прагучала атрутна салодка.
  
  "Гэта было б вельмі добра", - адказала Эліза. "Я заўсёды хацела пагаварыць з жанчынай з вашым, э-э, вопытам". З лёгкай усмешкай на твары яна пацалавала Вана і Джерина, моцна абняла Ліса і прашаптала: "Гэта будзе нялёгка. Вяртайся хутчэй, калі ласка!" Яна выйшла ўслед за Намаррой. Калі дзверы за ёй зачыніліся, Джерин адчуў, што сонечны дзень сышоў.
  
  Вальдабрун, здавалася, не заўважаў спрэчкі паміж двума жанчынамі. Гэта яшчэ раз даказала барону, што ён больш прывык да поля бою, чым да інтрыг імператарскага двара. Пасля таго як яго пляменніца і палюбоўніца сышлі, ён прама сказаў: "Фокс, калі хаця б палова таго, што ты сказаў, праўда, тое твая задніца на перавязі".
  
  "Я б схлусіў, калі б сказаў, што мне падабаюцца шанцы", - пагадзіўся Джерин.
  
  - Прама цяпер мой савет быў бы не чым іншым, як па-чартоўску дзёрзкім, таму я нічога табе не дам. Але я скажу вось што: калі хто-то досыць скользок, каб праслізнуць скрозь гэтую сетку, то гэтым чалавекам можаш быць ты. І ўсё ж вы, здаецца, захавалі і свой гонар. Я рады гэтаму дзеля маёй пляменніцы — як дзіўна гэта гучыць! — дзеля яе. Ён пераключыў сваю ўвагу на Вана. "Ці магу я выпадкова пераканаць цябе ўступіць у Імператарскую гвардыю?" Яго ўсмешка паказала, што ён ведаў глупства пытання яшчэ да таго, як задаў яго.
  
  Ван паківаў галавой; плюмаж яго шлема мякка пахіснуўся. - Ты не такі, як большасць тутэйшых соек, Валдабрун. Ты здаешся байцом. Такім чынам, ты скажы мне: дзе я знайду лепшы бой, чым з Лісам?"
  
  "Ну вось, вы мяне і злавілі", - сказаў Вальдабрун. "Джэнтльмены, я б нічога так не жадаў, як правесці дзень за парай куфляў віна, але мне пара вяртацца ў палац. Клан Эшреф з Шанда захапіў перавал ў гарах Склерос, і іх разбойнікі рабуюць паўночную Ситонию. Яго імператарская вялікасць лічыць, што выплата даніны прымусіць іх сысці. Я павінен пераканаць яго ў адваротным.
  
  "Эшреф?" Перапытаў Ван. "Гайкхату ўсё яшчэ іх правадыр?"
  
  "Так, я мяркую, што гэта было назва. Чаму?"
  
  "Пашліце войскі", - рашуча сказаў чужаземец. "Ён збяжыць. Я ведаў яго на раўнінах, і ён заўсёды ўцякаў".
  
  "Ты ведаў яго на раўнінах ..." Валдабрун паківаў галавой. "Я не буду пытацца, як і калі, але я сапраўды дзякую за адкупленне — і калі я буду гаварыць з яго імператарскім вялікасцю, я назаву гэта "паказаннямі эксперта" ці якой-небудзь падобнай глупствам. Дьяус, якую лухту мне прыйшлося вывучыць за апошні год або каля таго!"
  
  
  * * *
  
  
  Калі Ван і Джерин ад'язджалі ад дома Вальдабруна, барон цяжка перажываў расстанне з Элізай, хоць і разумеў, што гэта неабходна. Ван, з другога боку, быў поўны ліслівых хвал Намарре і непрыстойных здагадак аб сродках, якія выкарыстаў Вальдабрун, які, безумоўна, не быў прыгажуняй, каб утрымаць яе побач з сабой. Яго выхадкі станавіліся такімі непраўдападобным і камічнымі, што Джерину ў рэшце рэшт прыйшлося пасмяяцца разам з ім.
  
  "Куды цяпер?" Спытаў Ван, калі мітусня ў завулку зноў акружыла іх.
  
  - Калегія чарадзеяў. Гэта ў паўднёва-заходняй частцы горада, недалёка ад раёна аптэкараў. Я павінен ведаць, калі звяртацца.
  
  Але ён гэтага не зрабіў. Ён так і не даведаўся, ці быў будынак, якое ён шукаў у якасці помніка, знесена, ці ён проста забыўся, як яно выглядала за восем гадоў, якія прайшлі з тых часоў, як ён бачыў яго ў апошні раз. Як бы тое ні было, неўзабаве ён зразумеў, што зайшоў занадта далёка на захад па завулку. Ён павярнуўся да мінакоў, пытаючыся дарогу.
  
  Спачатку ён не атрымаў ніякага адказу, акрамя поціску плячыма і некалькіх нявызначаных указующих пальцаў. Усвядоміўшы сваю памылку, ён кінуў медяк першаму сустрэчнаму на вочы напалову інтэлігентнага хлопца. Інструкцыі гэтага чалавека былі так па-майстэрску сфармуляваныя, суправаджаліся такімі красамоўнымі жэстамі, што Джерин слухаў як зачараваны. Ён з усіх сіл стрымліваўся, каб не зааплодировать. Замест гэтага ён даў свайму дабрадзею яшчэ адну манету.
  
  Падзяку гэтага чалавека прыцягнула б зубра ў храм.
  
  На жаль, Калегія чарадзеяў знаходзілася зусім не там, дзе ён сцвярджаў. Джерин выдаткаваў яшчэ больш медзякоў і вялікую частку свайго цярпення, перш чым, нарэшце, знайшоў гэта.
  
  Вонкава ў будынку, у якім ён размяшчаўся, не было нічога асаблівага - шэры цагляны "востраў", мала чым адрозніваўся ад дзясяткаў іншых у сталіцы. Але ён быў незаўважна аддзелены ад суседзяў шырокай роўнай лужком. Ні ў адным з бліжэйшых будынкаў не было вокнаў, якія выходзяць на Калегіум. Яны отделали яго толькі глухімі сценамі з тынкоўкі, дрэва або цэглы, магчыма, баючыся выходнага ад яго вядзьмарства.
  
  Хоць Калегіюм прымаў студэнтаў толькі з межаў Імперыі, прадстаўнікі розных рас звярталіся да яго за паслугамі. Перад ім было прывязана мноства дзіўных калёс і жывёл; да трывозе сваіх коней, Джерин прычапіў калёсы побач з вярблюдам, якога нейкі палкоўнік прывёў з пустыні.
  
  Не паспеў ён гэта зрабіць, як з'явіліся тры мускулістых чалавека і спыталі, ці заплацяць ім джэнтльмены ў фургоне, каб яны паглядзелі гэта. - Спачатку ўбачымся ля самага гарачага ачага ў пяці апраметнай, - лагодна сказаў Джерин. - Ты не горш за мяне ведаеш, што ў Калегіі ёсць загаворы, адспужвання злодзеяў ад кліентаў.
  
  Самы буйны з брава, хлопец, які здаваўся б волатам побач з кім заўгодна, акрамя Вана, паціснуў плячыма і ўхмыльнуўся. "Прабачце, бос, - сказаў ён, - але вы двое выглядалі такімі деревенщинами, што варта было рызыкнуць".
  
  "Цяпер ты ведаеш лепш, так што правальвай". Абмяняўшыся апошнім лагодным абразай з баронам, нягоднікі нетаропка пайшлі, шукаючы менш спрактыкаваных людзей, якіх можна было б надзьмуць. Джерин паківаў галавой. "Калі я быў студэнтам, такія ж нягоднікі былі паўсюль, палявалі на незнаёмцаў".
  
  Унутры Калегіі першы паверх быў асветлены, дастаткова штодзённа, паходнямі. Некаторыя з іх ўспыхвалі малінавым, зялёным або сінім, але гэта быў найпросты з трукаў, наўрад ці наогул магічны, проста які ўключае выкарыстанне пэўных здробненых зямель. Больш магутнае чараўніцтва не давала задымлення ў зале, але дазваляла носе ўлавіць дробку далікатных пахошчаў, падпаленых ў маленькіх жароўнях, расстаўленых уздоўж сцен і устаноўленых на трывалых гранітных калонах, якія падтрымліваюць верхнія паверхі Калегіі.
  
  Працэдуры на першым паверсе Калегіума ні аб чым так не нагадвалі Джерину працэдуры Імперскага банка. Акуратныя чарзе кліентаў змеились да маладых чараўнікоў, якія сядзяць за сталамі ўздоўж паўночнай сцяны. Апынуўшыся там, яны ціхімі галасамі патлумачылі свае праблемы. Большасці дапамаглі на месцы, але час ад часу чараўнік адпраўляў каго-небудзь у іншае месца, як мяркуецца, каб разабрацца з кімсьці больш дасведчаным.
  
  Ван цярпліва выбудоўваўся ў чаргу: "Мне не падабаецца, што ўсё гэта стаіць без справы".
  
  "Цярпенне", - сказаў Ван. "Гэта выкрут, каб выклікаць людзям страх. Чым даўжэй табе даводзіцца чакаць, тым больш важным ты лічыш таго, каго чакаеш".
  
  - Ба. - Ван зрабіў выгляд, што збіраецца сплюнуць на падлогу, але перадумаў. Яна была занадта прыгожая, каб яе выпацкаць: абстрактны мазаіка з маленькіх шкляных мазаік серабрыстага, бэзавага і колеру марской хвалі, поблескивающих у святле паходняў.
  
  Чалавек, які стаяў перад імі, нарэшце дабраўся да чараўніка і выліў сваю гісторыю гора, як разлітай збан віна, буль, буль, буль. Нарэшце чараўнік усклікнуў: "Хопіць! Хопіць! Выконвайце за гэтым, — перад носам здзіўленага хлопца з'явіўся згустак ружовага лісінага полымя, — і гэта прывядзе вас да таго, хто зможа вам дапамагчы. - Ён павярнуўся да Джерину і Вану і ветліва спытаў: - І што, чорт вазьмі, я магу для вас зрабіць, джэнтльмены? Вы можаце называць мяне Авельмиром; маё сапраўднае імя, вядома, ўтоена.
  
  Авельмир быў маладзей Джерина, яго круглае, гладка паголеныя твар было адкрытым і усмешлівым. Яго фамильяр, тоўстая шэрая яшчарка даўжынёй каля фута, ляжала на стале перад ім. Яго жоўтыя вочы, не міргаючы, адказалі на погляд Джерина. Калі Авельмир пагладзіў яго чашуйчатую скуру, ён выгнуў спіну ад задавальнення.
  
  Джерин распавёў сваю гісторыю. Калі ён скончыў, ўсмешка Авельмира зусім знікла. "Вы ставіце цяжкую праблему, сэр барон, і я не ўпэўнены, што мы зможам аказаць своечасовую дапамогу ў вырашэнні гэтай праблемы. Дазвольце мне пракансультавацца тут ... - Ён апусціў погляд на кавалак пергаменту. "Мы моцна недоукомплектованы, як вам павінна быць вядома, і я баюся, што мы не зможам адправіць каго-небудзь сапраўды кампетэнтнага на поўнач ад Кирса раней, чым, хм, праз семдзесят пяць-восемдзесят дзён".
  
  - Што?! Люты роў Джерина прымусіў галавы абярнуцца. - За гэты час я буду мёртвы, а мая крэпасць і вялікая частка паўночных зямель згараць на маім пахавальным вогнішчы!
  
  Паводзіны Авельмира стала яшчэ больш халодным. "У найбліжэйшай будучыні мы апынемся перад цяжкімі абавязкамі, прыроду якіх я не збіраюся абмяркоўваць з вамі. Калі вы не хочаце чакаць нашых паслуг супраць вашага варварскага ведзьмака, найміце якога-небудзь жыхара поўначы, і хай ён вам даставіць задавальненне. Добрага дня, сэр.
  
  - Ты— - Абурэнне душыла Ліса.
  
  Баявой бляск у вачах запаліўся Вана. - Можа, мне трохі разабраць гэта месца, капітан?
  
  "Я б не стаў гэтага рабіць", - ціха сказаў Авельмир.
  
  "А чаму не?" Ван пацягнуўся за сваім мячом. Той напалову вызваліўся, затым нанёс удар. Ён зароў праклён. Рукі Авельмира віліся, здзяйсняючы пасы. Калі Джерин паспрабаваў спыніць яго, фамильяр-рэптылія надзьмуўся ўдвая і скокнуў на яго. Ён адхіснуўся, не ўпэўнены, што ён атрутны.
  
  Пот выступіў на лбе Вана, а імгненнем пазней і ў Авельмира. Чужаземец прасунуўся на цалю, зноў страціў яго. Затым усё больш і больш стала відаць лязо. Нарэшце яно рыўком вызвалілася. З пераможным лямантам Ван падняў руку з мячом.
  
  Джерин схапіў яго абедзвюма рукамі. На імгненне яму здалося, што яго адарвуць ад падлогі і замахнутся клінком. Але розум вярнуўся на твар Вэна. Чужаземец расслабіўся.
  
  У Авельмира быў выгляд чалавека, які лавіў печкуроў і злавіў акулу. У мёртвай цішыні вялікай залы ён сказаў: "Мы павінны паглядзець, ці можна знайсці спосаб. Выконвайце за гэтым".
  
  Блакітны шар фоксфайра паўстаў у цалі ад носа Джерина. Уражаны, ён зрабіў крок назад. Фоксфайр паспяшаўся прэч, як чалавек, які выконвае важнае даручэнне. Джерин і Вэн рушылі ўслед за ім.
  
  Шар святла павёў іх ўніз па крутой вінтавой лесвіцы ў нетры Калегіі. Хваляванне Джерина расло; ён ведаў, што тут рабілася магутнае вядзьмарства. Калі ён быў студэнтам, яму было забаронена з'яўляцца на верхніх паверхах. Пакуль злавесны гід вёў яго па гулкім калідоры, ён упершыню ўсвядоміў, наколькі вялікая частка Калегіі знаходзіцца пад зямлёй - і як мала ён разумеў яе сапраўдных маштабаў.
  
  Яны з Ваном мінулі дзверы без ліку. Большасць з іх былі зачыненыя; на больш чым адной былі нанесеныя руны сілы, якія гарантуюць, што так яно і застанецца. Многія з адкрытых былі бяскрыўдныя: кузня, памяшканне, у якім шкловыдзімальшчыкі стваралі посуд мудрагелістых формаў і памераў, перапоўненая бібліятэка. Але крылаты хвастом дэман біўся ўнутры пентаграмы ў адным пакоі. Ён утаропіўся на Ліса падпаленымі вачамі; яго смурод пераследвала яго па калідоры.
  
  "Як ты думаеш, што здарылася б, калі б мы не захацелі прытрымлівацца нашаму чароўнаму правадніка?" - Спытаў Ван.
  
  - Нічога добрага, я ўпэўнены.
  
  Лісіны агеньчык згас перад зачыненымі дзвярыма. Джерин пастукаў; адказу не было. Ён падняў клямку. Дзверы бясшумна адчыніліся.
  
  Памяшканне знаходзілася глыбока пад зямлёй, і ў ім не было лямпаў, але і цемры не было. Яго напаўняў мяккі серабрысты святло, які не мае бачнага крыніцы. За сталом мудрагелістай разьбы з чорнага дрэва сядзеў стары чараўнік, які адарваўся ад нейкіх таемных вылічэнняў, калі хто-то парушыў адзінота яго кабінета. Яго бурштынавая шаўковая мантыя шархацела, калі ён рухаўся.
  
  Ён кіўнуў Джерину і Вану. "Калі вам трэба маё імя, клічце мяне Соспер". Гэта відавочна быў псеўданім, паколькі ён не быў ситонианцем. Хоць яго фразы былі вывастраныя, ён гаварыў з заходнім акцэнтам; павінна быць, ён нарадзіўся дзе-то на доўгім паўвостраве, які выступае ў Оринийский акіян.
  
  Ён усміхнуўся Вану. - Не трэба трымаць руку на рукаяці, сябар мой. Гэта табе нічога не дасць, паколькі я не дзіця ў стварэнні запечатывающих загавораў. Чужаземец, як заўсёды ўпэўнены ў сваіх сілах, паспрабаваў агаліць меч. Яго меч намёртва застыў. Джерин паверыў бы Сосперу без праверкі; гэты чалавек выпраменьваў сілу, як агонь выпраменьвае цяпло.
  
  Мяккі, але надзвычай самаўпэўнены, Соспер перапыніў барона, калі той пачаў гаварыць. "Чаму вы подвергает сумневу меркаванні Авельмира? Я не магу аказаць вам ніякай дапамогі, як і Калегія, да названага ім часу. Тое, што адбываецца сярод варвараў, у любым выпадку не мае для нас асаблівага значэння, і яшчэ менш цяпер. Магчыма, вы зможаце здагадацца аб прычыне, калі-то вучыліся тут. Не, не здзіўляйцеся так, мой юны сябар: хто ведае кураня лепш, чым курыца?"
  
  Спрабуючы справіцца са сваім здзіўленнем, Джерин засяродзіўся на задачы, якую паставіў перад ім Соспер. Ён не знайшоў рашэння і сказаў аб гэтым.
  
  - Ці Не так? Шкада. У такім выпадку, падобна, няма неабходнасці ў далейшым размове. Прашу вас, пакіньце мяне, каб я мог вярнуцца да сваіх разліках.
  
  "Па крайняй меры, скажы мне, чаму ты не хочаш мне дапамагчы", - папрасіў Джерин. "Баламунг - не звычайны чараўнік; ён валодае большай сілай, чым любы з тых, каго я бачыў тут".
  
  Упершыню Соспер загаварыў з адценнем рэзкасці. "Я нічым не абавязаны вам, сэр; хутчэй наадварот, вы адрывае мяне ад важных спраў. А што тычыцца твайго Трокме, то мне ўсё роўна, нават калі ў яго ёсць Кніга Шабет-Шыры...
  
  - Так і ёсць. Падобна на тое, ты не выслухаў ні слова з таго, што я сказаў.
  
  "Адкуль ты можаш ведаць гэта? Ты бачыў гэта жудаснае свячэнне ўласнымі вачыма?" Соспер быў настроены скептычна, амаль пагардліва.
  
  "Не, але я размаўляў з лясным гандляром, які чуў".
  
  - Ты прымаеш непадрыхтаваныя назірання дзікуна як факт? Мой дарагі, сотні пакаленняў прадракальнікаў шукалі Кнігу Шабет-Шыры — дарэмна. Сумняваюся, што варварскі межавай чараўнік змог бы знайсці яго там, дзе яны пацярпелі няўдачу. Няма, яно страчана і застанецца страчаным, пакуль той, каго не панясе магіла, не верне яго ў свет людзей.
  
  Джерин ніколі раней не чуў гэтага паданні. Яно пробрало яго да мозгу касцей. Але яго пратэсты засталіся невысказанными. Стары, які стаяў перад ім, так доўга быў правоў і гэтак заганарыўся ў сваёй праваце, што цяпер ён не мог чуць нічога, што супярэчыла б яго устоянаму прадстаўленні аб свеце. Ён быў таленавіты, блистателен ... і аглушаны ўласнай калянасцю.
  
  - Пакінь мяне, - сказаў Суперн. Гэта быў загад, а не просьба. Джерин выйшаў з пакоя ў суправаджэнні Вана. Сэрца яго скаваў лёд. Дзверы зачыніліся за імі сама па сабе. Як верны слуга, шар лісінага агню з'явіўся зноў, каб праводзіць іх назад да свайго стваральніку.
  
  Калі яны вярнуліся, Авельмир, здавалася, абдумваў якое-небудзь заўвагу на іх кошт, але каменнае твар Джерина і злавеснае паторгванне магутных цягліц перадплечча Вана пераканалі яго прытрымаць мову.
  
  "Што цяпер, капітан?" - спытаў чужаземец, калі яны пакідалі Калегію.
  
  Джерин паківаў галавой у падушаным замяшанні. - Вялікі Дьяус, адкуль мне ведаць? Кожнае маё рух ўразаецца галавой у каменную сцяну: Сібіл, Карус, цяпер гэта. Можа быць, Баламунг быў правоў. Можа быць, я нічога не магу зрабіць, каб пазмагацца з ім. Тым не менш, я маю намер працягваць спробы — што яшчэ я магу зрабіць? І я магу зрабіць адну рэч для сябе прама цяпер ".
  
  "Што гэта?" - спытаў я.
  
  "Напейся".
  
  Ван ляпнуў яго па спіне, ад чаго той, хістаючыся, скаціўся па прыступках. - Лепшая ідэя, якую я чуў за апошнія дні. Дзе нам знайсці жыллё?
  
  "Гэта не павінна быць цяжка". Ды так яно і было. Менш чым у пяці хвілінах язды ад Калегіума стаяла маленькая карчма, размешчаная паміж аптекарской лаўкай і бальзамировочной — "Мяркую, туды аптэкар адпраўляе свае памылкі", - сказаў Джерин. Ён прачытаў выцвілую шыльду над дзвярыма карчмы. "Начлег баронаў". Ха! Любы, хто тут начаваў, выходзіў адтуль з вошамі ў пёрах.
  
  "Каму-то, падобна, усё роўна". Ван паказаў на аднолькавыя крывава-стракатыя яблыкі і выдатную калясьніцу, прывязаную перад таверной.
  
  - Павінна быць, ён у трушчобах. Джерин саслізнуў уніз і прычапіў фургон побач з мудрагелістай возам.
  
  У баронскі курасадні не было дзвярэй, толькі брудна выфарбаваныя фіранка, калі-то, магчыма, лесно-зялёная. Унутры было брудна, цёмна і цесна. Нешматлікія наведвальнікі ўстановы, мяркуючы па ўвазе, у асноўным рабаўнікі, сутэнёры і іншыя дробныя ашуканцы, насцярожана агледзелі Джерина і Вана, перш чым вярнуцца да сваёй нягучнай гутарцы. "Каноплі для курэння?" Джерин пачуў, як адзін сказаў другому. "Я магу дастаць яе для вас, вядома, магу. Колькі вы хочаце?"
  
  "Што я магу прапанаваць вам, хлопчыкі?" - спытаў таўстун за стойкай. Яго жорсткі позірк выдаваў вясёлы выгляд, які ён спрабаваў напусціць на сябе.
  
  - Віна, - сказаў Джерин. - І цішыні.
  
  - "Цішыня" бясплатная. Што тычыцца віна, то я б спачатку паглядзеў тваё срэбра.
  
  Ван засмяяўся на гэта. "Пакажы занадта шмат срэбра ў такім скачку, і палова тутэйшых шакалаў вырашыць, што яны сёння ваўкі".
  
  "Яны, здаецца, не турбуюць яго, ці не так?" Гаспадар карчмы паказаў вялікім пальцам на арыстакрата, скрючившегося ў далёкім куце бара. Перад ім стаялі тры збанка з рознымі вінамі; мяркуючы па яго паслабленай позе, яны былі пустыя, або амаль пустыя.
  
  "Наколькі я ведаю, ён адзін з іх або іх бос", - сказаў Ван.
  
  Пры гэтых словах арыстакрат павольна павярнуўся. Залатая завушніца адбіла святло свечкі і бліснула. "Хто гэта, - напышліва спытаў ён, - хто смее прыпісваць мне частка гэтага месца якім-небудзь чынам, акрамя майго месцазнаходжання?" Развязная ўсмешка распаўзлася па яго твары, калі ён засяродзіўся на Джерине і Ваню. - Пакуль я жывы і дыхаю, выкрадальнікі дзевак!
  
  "Райвин! Што ты тут робіш?" Ускрыкнуў Джерин.
  
  - Я? Я раблюся звышнатуральна п'яным, хоць, калі я ўсё яшчэ магу вымавіць гэта слова, я яшчэ не прыбыў. Для мяне будзе гонарам пачаставаць вас, джэнтльмены: любы, хто вырве такую раскошную дзяўчыну, як Эліза, з "Вольфара Сякеры", заслугоўвае ўзнагароды. І ўсё ж, пасля таго, як яна сышла, які сэнс мне заставацца на поўначы — асабліва пасля таго, як маё гасціннасць вычарпалася? Такім чынам, праз тры дні я вярнуўся дадому, і вось я тут. "
  
  Абдумаўшы гэта, Джерин вырашыў, што гэта цалкам магчыма; Райвин не стаў бы адлучацца, каб адкласці сваё падарожжа. З яго грузам клопатаў Ліс быў рады ўбачыць любы знаёмы твар. Ён адказаў: "Вы можаце купіць для нас, калі мы зможам купіць для вас".
  
  "Справядліва". Райвин павярнуўся да разливщику. "Двайную порцыю сифнианского для маіх таварышаў, і хутка! Ім трэба будзе значны абгон".
  
  Віно, якое прынёс гаспадар карчмы, ніколі не бачыла Сифноса, а амфара, у якой яно было, уяўляла сабой грубую мясцовую імітацыю ситонийской посуду. У любы іншы час Джерин выйшаў бы з закусачнай. Цяпер ён атрымліваў асалоду ад цяплом, ўзнімальным ад жывата да мозгу. Калі гуртка апусцела, ён замовіў яшчэ, потым яшчэ.
  
  Райвин, сам не аматар выпіць, з недаверам назіраў, як Ван налівае віно кубак за кубкам. "Нябёсы наверсе і пекла ўнізе!" - усклікнуў ён. "Я падымаю тост за вашыя здольнасці". Трое мужчын асушылі свае кубкі.
  
  - І я ў вашай цудоўнай кампаніі, - сказаў Ван. Кубкі зноў апусцелі. Райвин і Ван чакальна паглядзелі на Джерина.
  
  Ён падняў кубак. - Муррейн пабяры ўсіх чараўнікоў. Ён выпіў.
  
  Ван выпіў.
  
  "Усе, акрамя мяне", - сказаў Райвин. Ён таксама выпіў.
  
  - Што гэта? Джерин раптам працверазеў напалову.
  
  — Што... арп!—што? Прашу прабачэння, мне нядобра. Галава Райвина ўпала на рукі. Ён заснуў. Джерин трос і падштурхоўваў яго, але безвынікова. Паўднёвец што-то мармытаў і хныкаў, але не прачынаўся.
  
  "Мы павінны выцягнуць яго адсюль", - сказаў Ліс Вану.
  
  Ван вылупіў вочы, як сава. - Хто адкуль?
  
  "Толькі не ты!" Джерин зароў. "Перш чым ён згас, гэтая свечка сказала, што ён чараўнік".
  
  "Мюррейн забяры ўсіх чараўнікоў!" Крыкнуў Ван. Ён выпіў.
  
  Барон паспрабаваў прывесці ў дзеянне свае затуманеныя мазгі. Нарэшце ён задаволена ударыў кулаком аб далонь. "Іду ў заклад, ты лічыш сябе даволі моцным хлопцам", - сказаў ён Вану.
  
  "Я такі і ёсць", - прызнаўся чужаземец паміж глоткамі. "І да таго ж цвярозы".
  
  - Сумняваюся ў гэтым, - сказаў Джерин. "На самой справе, я бы паспрачаўся, што ты занадта тщедушен і занадта п'яны нават для таго, каб аднесці сюды гэтага хлопца", — ён паказаў на нерухомага Райвина, — "да фургона".
  
  - Ідзі выццё, капітан. - Ван перакінуў Райвина праз плячо, як непатрэбную вопратку, і накіраваўся да дзвярэй. Джерин расплаціўся з трактирщиком і рушыў услед за ім.
  
  Ван шпурнуў Райвина ў заднюю частку фургона з такой сілай, што Джерин паспадзяваўся, што арыстакрат не пацярпеў. "Ці прызнаеш ты, што быў няправы?" сказаў ён.
  
  "Падобна на тое, мне давядзецца гэта зрабіць", - адказаў Джерин, ўнутрана усміхаючыся.
  
  "Тады плаці".
  
  - Вось што я табе скажу: я завязу цябе назад да Турджису, удвая больш ці нічога. Ты бярэш фургон, а я павяду калясьніцу Райвина.
  
  "Гэта здаецца не зусім справядлівым", - паскардзіўся Ван.
  
  Пра сябе Джерин пагадзіўся б. Ён напоўніў свой голас пагардай. - Не гульня, а?
  
  "Ты ўбачыш!" Ван адвязаў фургон ад канавязі, заскочыў унутр. Ён пстрыкнуў пугай і знік. Джерин быў прама за ім. Пешаходы разбягаліся ва ўсе бакі, натыкаючыся на крамы і вітрыны, ратуючы сваё жыццё.
  
  Каманда Райвина была гэтак жа добрая, як і выглядала, але Фокс па-ранейшаму было цяжка дагнаць Вана. Аутлендер, маючы за спіной большую вагу, прабіваў дзіркі, якіх Джерину даводзілася пазбягаць. Ён таксама вёў машыну з поўным грэбаваннем да жыцця і калецтва, сваіх уласных або чыіх-небудзь яшчэ.
  
  Яны ішлі ноздра ў ноздру, калі дасягнулі завулка. Яны кінуліся па ім ўніз. А затым, прама за межамі пшанічнага крамы, яны натыкнуліся на велізарную зграю гусей, якіх гналі на бойню. Джерин сумняваўся, што гэта была тая самая чарада, якая затрымала іх на шляху ў сталіцу. Тая ўсё яшчэ павінна была быць у шляху.
  
  Вэн ні разу не зменшыў хуткасць. У яго быў час крыкнуць "Трап!", перш чым ён апынуўся ў гушчы гусей, Джерин ўсё яшчэ адставаў на даўжыню або дзве. Ліса заўважыла поўнае адчай на мордзе аднаго далікатнага гусака. Затым паветра напоўніўся спалоханым гіканнем, віскам, кудахтаньем испражняющихся вялікіх белых птушак.
  
  Некаторыя паляцелі на збожжавай рынак. Яны хутка пачалі пажыраць пшаніцу там. Ругающиеся гандляры спрабавалі выгнаць іх назад на вуліцу, але толькі для таго, каб у роспачы адступіць, калі птушкі адбіваліся, пляскаючы крыламі і люта клюя.
  
  Паўтузіна гусей, пляскаючы крыламі, ўляцелі ў акно лазні на другім паверсе. Праз імгненне з таго ж вокны выскачылі чацвёра аголеных мужчын.
  
  Ганчак шаравата-карычневага колеру аспрэчвала права двух гусей на каляску з персікамі. Калі да бойкі далучыліся яшчэ пяць птушак, сабака ўцякла, падціснуўшы хвост. Задаволена повизгивая, пераможцы ўладкаваліся ямчэй, каб атрымаць асалоду ад сваёй здабычай.
  
  Яшчэ адзін гусь схапіў дзюбай тонкую спадніцу прастытуткі. Гусь сарваў яе з яе ног і пакінуў яе напоўаголнай на дарозе. Яе праклёны толькі ўзмацнілі мітусню.
  
  Так ці інакш, гоншчыкам ўдалося прарвацца. Любы пераслед было страчана ў галлинистой цісканіне. Джерин на імгненне захапіў лідэрства, а затым страціў яго, калі Ван, зусім выпадкова, знайшоў кароткі шлях. "Барон" даганяў ў канцы, але фургон заехаў на пярэднюю пляцоўку Турджиса на некалькі секунд раней.
  
  Выдраўшы пяро з барады, ён падышоў да Лісу, працягваючы шырокую далонь. - Заплаціце, калі ласка.
  
  "Вы ведаеце, мы забыліся ўсталяваць стаўку. Я двойчы нічога вам не павінен, што, як запэўніваюць нас хітрыя ситонианцы, застаецца нічым".
  
  Ван абдумаў гэта, неахвотна кіўнуў. "Тады нам проста прыйдзецца бегчы назад", - заявіў ён. Ён зрабіў два крокі да фургона і ўпаў ніцма.
  
  Стук галопирующих капытоў прымусіў Турджиса на бягу выскачыць з параднай дзверы. - Што, у імя багоў, адбываецца? - крыкнуў ён. - О, гэта ты, Джерин. Я мог бы здагадацца.
  
  У барона не хапіла цярпення абменьвацца з ім кпінамі. Ён ускіпеў ад нецярпення. - У вас ёсць зелле, якое адразу протрезвит гэтых дваіх? Ён кіўнуў у бок Вана і Райвина, якіх паклаў побач са сваім сябрам. Арыстакрат заставаўся без прытомнасці на працягу ўсёй дзікай скокі.
  
  "Так, але шчаслівей яны ад гэтага не стануць". Турджис знік у інтэрнаце. Імгненне праз ён вярнуўся з маленькім флаконам, шчыльна закупоренным. Ён выліў палову змесціва вана, астатняе аддаў Райвину.
  
  Калі наркотык падзейнічаў, яны абодва забіліся, як істоты са зламанымі спінкамі, а затым выплюнулі свае вантробы на зямлю. Раптам у вачах Райвина з'явіўся розум. Выціраючы рот, ён спытаў: "Што я тут раблю? Дзе, калі ўжо на тое пайшло, гэта "тут"? Кім ты сябе ўявіў, мой добры?" - дадаў ён, калі Ван, усё яшчэ адчуваючы боль, прыціснуўся да яго. У яго голасе чулася вялікая частка яго звычайнага жыццярадаснага фанабэрыстасці.
  
  Чужаземец застагнаў. - Калі пашанцуе, я памру раней, чым ўспомню. У маіх мазгах адбываецца землятрус.
  
  Райвин асцярожна падняўся. Ён перавёў погляд з Вана, які застаўся ляжаць на зямлі, абхапіўшы галаву рукамі, на Джерина, які сам не надта цвёрда трымаўся на нагах. "Я віншую вас, сябры мае: практыка зрабіла вас цудоўнай парай выкрадальнікаў. Скажыце мне, хто з вас ажаніўся на Элізе, а хто мае намер ажаніцца на мне? Прызнаюся, я мала думала аб сваім пасагу.
  
  - Ідзі вой! - Сказаў Джерин. - Скажы мне неадкладна: гэта праўда, што ты чараўнік?
  
  - Дзе ты гэтаму навучыўся, ў той жудаснай забягалаўцы? Наколькі я быў п'яны? Лепш было б сказаць, што я амаль чараўнік. Я скончыў курс у Калегіуме, але так і не атрымаў дыплом, і ў мяне не было сувязі са знаёмым.
  
  "Чаму бы і няма?"
  
  - Магу я спытаць, які гэта ўяўляе цікавасць для вас?
  
  "Райвин, ты пачуеш маю гісторыю, я абяцаю табе", - сказаў Джерин. "Цяпер раскажы мне сваю, пакуль я цябе не прыдушыў".
  
  - Вельмі добра. Баюся, што гэта была мая ўласная віна. Я вывучыў усе неабходныя веды, асвоіў загаворы, якія яны мне задалі, вытрымаў усе экзамены, завяршыў кожнае загавор з адэкватнымі вынікамі — іншымі словамі, ні адзін дэман не паглынуў мяне. І ўсяго гэтага я дамогся самастойна, бо той, хто намінальна кіраваў маёй працай, быў настолькі паглынуты сваімі ўласнымі гетическими даследаваннямі, што ў яго амаль не было часу надаць сваім вучням ".
  
  - Ці ня той чараўнік, які называе сябе Соспером? - Спытаў Джерин.
  
  - Сапраўды, так. Адкуль вы маглі ведаць?
  
  - Я сустрэла гэтага чалавека. Працягвайце, калі ласка.
  
  "Наступіла ноч перад тым, як я павінен быў стаць прысвечаным чараўніком, і ў сваёй дурасці я вырашыў аддзячыць свайму настаўніку за ўсё яго абыякавасць. Гэта чалавек, які любіць добрае жыццё, вельмі Хітры, нягледзячы на ўсё сваё вядзьмарскае майстэрства, і ён жыве недалёка ад Імператарскага палаца. Апоўначы я паспрабаваў невялікі заклік. Калі з'явіўся выкліканы мной дэман, я загадаў яму адправіцца ў спальню майго гаспадара, добранька страсянуць яго ложа і знікнуць адразу ж, як толькі ён прачнецца. Тое, што я прадвызначыў, дэман зрабіў".
  
  Ўсмешка ўспаміны асвятліла твар Райвина. "О, гэта была выдатная жарт! Нават чернокнижники губляюць прытомнасць, калі прачынаюцца ад сну, і Соспер, не падазраючы нічога, акрамя звычайнага землятрусу, памчаўся ў начной кашулі ў палац, каб справіцца аб бяспекі імператара. Я б аддаў палову сваіх зямель, каб убачыць яго твар, калі ён выявіць, што пажар - яго прыватная ўласнасць.
  
  "Але патрэбен магутны чараўнік, каб доўга дурыць такога чалавека, а ў мяне, на жаль, і блізка не было уменні захоўваць бачнасць нявіннасці", - адказаў ён на яго пытанне. Што пакідае мяне тут ... Амаль чараўніком, і, мяркую, я рады, што маё пакаранне было не горш выключэння.
  
  Аповяд Райвина адпавядаў таго меркавання, якое Джерин склаў пра яго ва ўладаньнях Рикольфа: чалавек, які наважыцца на што заўгодна пад уплывам хвіліннага парыву, ніколі не задумваючыся аб наступствах, — але той, хто затым бесклапотна перанясе гэтыя наступствы, якімі б яны ні былі.
  
  Паклаўшыся на гэтую пераменлівыя натуру, Джерин паглыбіўся ў свой аповяд. "І вось, - скончыў ён, - я выявіў, што я не магу знайсці прыдатнага чараўніка, і быў у роспачы, не ведаючы, што рабіць. Сустрэча з табой у карчме здаецца не чым іншым, як умяшальніцтвам багоў — і ў якія-то павекі ад майго імя. Адпраўляйся са мной на поўнач, каб дапамагчы мне ў барацьбе з Трокмуа.
  
  Райвин вывучаў яго са сваім звычайным выразам вясёлага цынізму, падобным на застылы твар гульца. - Мяркую, ты ведаеш, што ў мяне ёсць поўнае права крыўдзіцца на цябе за тое, што ты заваяваў каханне дзяўчыны, за руку якой я змагаўся на працягу года?
  
  - Так і ёсць, - каменна вымавіў Джерин.
  
  - І вы ведаеце, што я знаходжу вашу паўночную правінцыю неабчэсаную, невоспитанной і жорсткай, зусім не падобнай на гэтую мяккую, ўсьмешлівую зямлю?
  
  "Райвин, калі ты маеш на ўвазе "не", скажы "не" і перастань круціць нож!"
  
  "Але, мой дарагі сябар Фокс, я спрабую сказаць "так"!"
  
  - Што? Джерин ўтаропіўся на яго.
  
  "Як ты думаеш, навошта я адправіўся на поўнач год таму, калі не дзеля прыгод і пераменаў? Я быў падаўлены нясмачнай жыццём, якую вёў тут; калі б ад мяне там не зыходзіў благі пах, сумняваюся, што я наогул вярнуўся б ".
  
  Ван з цяжкасцю падняўся на ногі. - Малайчына! Занадта доўга стой на адной і той жа глебе, і ў цябе вырастуць карані, як у радыскі.
  
  - Але, — тое, што ты сказаў аб Элізе ... - Джерин пачаў запінацца.
  
  - Ну і што з гэтага? Тое, што я страціў яе, было маёй уласнай дурной памылкай, і нічыёй іншай. Я не быў закаханы ў яе, а яна ў мяне. Так, яна сімпатычная пакаёўка, але я выявіў, што такіх даволі шмат, і большасці з іх я вельмі падабаюся. Я ўдзельнічаў у конкурсе Рикольфа хутчэй для таго, каб зраўняцца з іншымі прэтэндэнтамі, чым дзеля яе.
  
  Рэшткі яго франтаваты маскі зляцелі, і ён загаварыў з сур'ёзнасцю, якой барон ніколі ад яго не чуў: "Лорд Джерин, калі вам сапраўды патрэбна мая дапамога, я сустрэнуся з вамі тут праз тры дні, гатовы адправіцца ў шлях. Прашу прабачэння, што не паспяшаўся, але раз ужо я тут, той павінен прывесці ў парадак свае справы, перш чым зноў адправіцца на поўнач. Вас гэта задавальняе?
  
  Ашаломлены Джерин змог толькі кіўнуць. Райвин адлюстраваў прывітанне, забраўся ў сваю калясьніцу і адбыў. Яго коні радасна заржалі, адчуўшы знаёмы дотык яго рук да паводдзям.
  
  "Што ты ведаеш?" Сказаў Ван. "Гэтаму хлопцу вядома больш, чым ён паказвае".
  
  Джерин думаў прыкладна аб тым жа. Яму прыйшло ў галаву, што ён бачыў Райвина ўсяго пару горшых дзён у сваім жыцці; цяпер ён пачаў разумець, чаму Рикольф, пасля больш працяглага знаёмства, палічыў паўднёўца прыдатнай парай для Элізы.
  
  
  * * *
  
  
  Не раз за гэтыя тры дні Ліс задаваўся пытаннем, ці не перадумае ці Райвин, але ён быў занадта заняты падрыхтоўкай да ўласнага вяртання, каб марнаваць шмат часу на неспакой. Ван набыў трывалае ясеневое дзіда ("Трохі светлае, але што ты можаш зрабіць?") і чатыры ўзору іншага зброі, якога Джерин раней не бачыў: плоскія бронзавыя кольцы з вострымі вонкавымі бакамі. Іх цэнтральныя адтуліны былі падабраныя такім чынам, каб яны шчыльна прылягалі да предплечьям аутлендера.
  
  "Яны называюцца чакрамі", - патлумачыў Ван. "Я навучыўся выкарыстоўваць іх у Мабалале. Іх лягчэй кідаць трапна, чым нажы, і калі я проста пакіну іх там, дзе яны ёсць, яны нанясуць непрыемны ўдар па предплечью таго, хто стаіць у мяне на шляху.
  
  Калі барон расплачваўся з Турджисом, карчмар абняў яго за плечы. - Ты добры сябар, Фокс. Мне шкада, што ты сыходзіш. Ты нагадваеш мне пра тых днях, калі ў мяне яшчэ былі валасы на верхавіне. Аднак, калі ласка, заўваж, разбойнік, я не настолькі шкадую, каб даваць табе якія-небудзь неабдуманыя абяцанні. Апошні абышоўся мне досыць дорага.
  
  Райвин прыбыў у прызначаны раніцу і быў гатовы, як і кляўся. Яго тонкая тога знікла; на ім былі скураная туніцы і мехаватыя ваўняныя штаны. У яго сцягна матляўся меч, за спіной віселі даспехі і калчан з дроцікамі, а на кучары ён паставіў патрапаны бронзавы шлем.
  
  Аднак у яго левым вуху ўсё яшчэ красавалася залатое кольца. "Магчыма, ты занадта шмат чаго ад мяне патрабуеш", - сарамліва сказаў ён, калі Джерин паказаў на яго.
  
  "Райвин, мне ўсё роўна, можаш насіць гэтую чортаву штуку ў носе. Пайшлі".
  
  Барон павёў фургон па алеі. Фургон застаўся ў заднім адсеку, па-за поля гледжання. Джерин не хацеў, каб яго спыніў якой-небудзь разгневаны гандляр, які разбіў свой тавар падчас дзікай скокі і цяпер пазнаў аднаго з яе арганізатараў. Ён быў упэўнены, што яго ніхто не апазнае; калі не лічыць яго паўночнай адзення, ён выглядаў як звычайны элабонец. Таму для яго стала невялікім шокам, калі хто-то адчайна замахаў рукамі і паклікаў яго па імені.
  
  "Эліза!" - паклікаў ён. "Вялікі Дьяус наверсе, што цяпер?"
  
  
  IX
  
  Гісторыя Элізы была досыць просты, хоць і непрыемнай. Радасць Вальдабруна ад сустрэчы са сваёй невядомай пляменніцай згасла. Згасанне узмацнілася, калі ён зразумеў, як шчыра Эліза і Намарра пагарджалі адзін аднаго.
  
  "Усё гэта выбухнула сёння раніцай на досвітку ў слаўнай бітве", - сказала Эліза. Яна палезла ў кішэню свайго дарожнага паліто і дастала пасму вогненных валасоў Намарры. - Чорныя ў каранёў, ты заўважыш.
  
  "Я магу быць вам карысны, мілэдзі?" Спытаў Райвин. "Загавор для знішчэння ворага лёгка стварыць, калі ў чалавека ёсць пасму валасоў, з якой можна працаваць".
  
  "Я і сам ведаю дастаткова магіі для гэтага", - сказаў Джерин, не жадаючы, каб Райвин хоць як-то дапамагаў Элізе.
  
  "Гэтая потаскушка наўрад ці заслугоўвае таго, каб яе сцерлі з твару зямлі проста таму, што мы з ёй не ладзім", - сказала Эліза. - Як атрымалася, што ты апынуўся ў горадзе і ў кампаніі Джерина? - спытала яна Райвина.
  
  Ён коратка патлумачыў. Яна сказала: "Калі я бачыла цябе ў апошні раз — і больш, чым мне хацелася, ды будзе табе вядома, — я б падумала, што ты ніколі больш не захочаш вяртацца ў паўночныя зямлі".
  
  Ён здрыгануўся ад гэтых слоў, але адказаў: "Яны не маюць да мяне страху да тых часоў, пакуль мне не прыйдзецца сустрэцца тварам да твару з тваім бацькам".
  
  "Куды мне цяпер цябе адвезці?" Джерин спытаў Элізу. "У цябе, павінна быць, тут ёсць іншыя сваякі".
  
  - Так, але я нікога з іх не ведаю па імені. Ды і калі б і ведаў, мне гэта не прынесла б асаблівай карысці. Мой дзядзька не з тых, хто звяртаецца да паўмерамі. Ён пакляўся, што паклапоціцца аб тым, каб ні ў адным з іх дамоў мне былі рады не больш, чым у яго. Гэта не пакідае мне іншага выбару, акрамя як адправіцца на поўнач з табой.
  
  Джерин зразумеў, што яна была права.
  
  - Добра, варушыся, пагаворым пазней, - сказаў Ван са свайго нязручнага месца ў задняй частцы фургона. - Я адчуваю сябе страўсы ў яйку малінаўкі.
  
  Як толькі яны выехалі за горад, ён выйшаў са зняволення і пацягнуўся так, што ў яго зарыпелі суставы. "Дазволь мне трохі пракаціцца з табой, Райвин", - сказаў ён. "Мне падабаецца, як калясьніца падскоквае ў мяне пад нагамі".
  
  "У самай справе?" Сказаў Райвин. Ён пстрыкнуў дубцом па сваім такім жа плямістым ягадзіцах. Яны ірвануліся наперад, падкідваючы лёгкую машыну ў паветра кожны раз, калі яе акутыя бронзай колы біліся аб камень, размешчаны на цаля або два вышэй у дарожным палатне, чым у яго субратаў. Ван быў невозмутим. Ён перамясціў сваю вагу з дзіўнай хуткасцю, не снизойдя да таго, каб ухапіцца за поручні калясьніцы.
  
  Райвин здаўся пасля шалёнай чвэрці мілі, перавядучы коней на крок. Калі Джерин дагнаў Элізу, ён спытаў: "Ён заўсёды так сябе паводзіць?"
  
  "Я рэдка бачыла яго іншым. У той дзень, калі ён прыехаў даглядаць за мной, ён выйшаў з машыны, пацалаваў мяне, а затым пацалаваў майго бацькі удвая мацней! Але ён валодае такім абаяннем і бесклапотнасцю, што абуральныя ўчынкі, якія ён здзяйсняе, не выклікаюць такога раздражнення, як у каго-то іншага ".
  
  - Што, э-э, ты пра яго думаеш? Асцярожна спытаў Джерин.
  
  - Ты маеш на ўвазе, як магчымага мужа? Я мог бы паступіць значна горш. Яна паклала руку яму на плячо. - Але я мог бы паступіць і значна лепш, і, думаю, я паступіў.
  
  Несці вартавую службу было лягчэй, калі груз неслі трое мужчын. Залаты Матх, змяншальны серп, быў у небе, калі Райвин разбудзіў Джерина, каб той заступіў на трэцюю вахту. Эллеб, праз тры дні пасля поўні, набліжаўся да мерыдыяна; Тиваз толькі што зайшоў.
  
  "Скажы мне, адкуль ты ведаеш вядзьмарства?" Спытаў Райвин. Джерину здалося, што ён кажа: Як такі лясны жыхар, як ты, мог спадзявацца авалодаць такім тонкім мастацтвам?
  
  Барон занадта часта сутыкаўся з падобным стаўленнем паўднёўцаў падчас свайго першага знаходжання ў сталіцы. Закрануўшы старую хворую тэму, ён коратка сказаў: "Як гэта ні дзіўна, я правёў два гады, вучачыся ў горадзе, уключаючы змену ў Калегіуме, хоць і кароткую".
  
  "Няўжо? Што ты вывучаў, акрамя магіі?" Райвин не выявіў ласкі, ён праявіў жывую цікавасць.
  
  - У асноўным натурфіласофія і гісторыя.
  
  - Гісторыя? Вялікі Дьяус, чувак, ты калі-небудзь чуў лекцыю Малейноса?
  
  - Так, часта. Ён мяне зацікавіў.
  
  "Што вы думаеце пра яго цыклічным уяўленні аб гістарычным развіцці? Я быў настолькі ўражаны прамовай, якую ён заўсёды прамаўляў, што запомніў яе на памяць: "Народы і гарады цяпер дамагаюцца вялікага поспеху, а цяпер пацярпелі настолькі поўнае паражэнне, што больш не існуюць. І змяняецца кругазварот раскрыў такія рэчы да нашага часу і раскрые іх зноў, і адкрыцьця не спыняцца, пакуль будуць людзі і бітвы ". І ён аддаляўся, як разгневаны бог ".
  
  - Так, і вы ведаеце, куды ён мог пайсці? Джерин сказаў: "У маленькую карчму непадалёк, піць смалістае віно — як ситонцы пераносяць гэта пойла? — гадзінамі напралёт".
  
  Райвин выглядаў засмучаным. - Ты толькі што разбурыў адну з нешматлікіх пакінутых у мяне ілюзій.
  
  "Я не кажу, што ён не бліскучы чалавек. Аднак я думаю, што ён выкладае свае ідэі занадта пераканаўча і занадта мала ўлічвае варыяцыі і выключэнні з сваіх правілаў ".
  
  "Я не магу цалкам пагадзіцца з вамі ў гэтым ..." Амаль не звяртаючы ўвагі на навакольнае, яны абменьваліся ідэямі, спрачаючыся напаўголасу, пакуль Райвин не усклікнуў: "Ужо світае?"
  
  Яны значна прасунуліся наперад на наступны дзень, і на наступны, і на наступны, дасягнуўшы ракі Прантер да канца чацвёртага дня шляху ад сталіцы. Яны разбілі лагер у яе паўднёвага берага.
  
  Ноч была ціхай, калі не лічыць далікатнага цурчання ракі. Бледныя аблокі ляніва плылі з захаду на ўсход, хаваючы тое бледны тонкі расце паўмесяц Нотоса, то яркае поўнае твар Тиваза, то розовеющий Эллеб, які з'явіўся ў небе ў сярэдзіне сярэдняй вахты. Джерин, на чыёй вахце гэта было, цярпеў мармытанне зданяў яшчэ пару гадзін, затым падштурхнуў Вана локцем.
  
  Яго сябар прачнуўся ад штуршка. "Што-небудзь адбываецца?" спытаў ён.
  
  - Не настолькі, каб ты заўважыў, - сказаў Джерин.
  
  "Так, гэта здаецца досыць заспакаяльным". Ван паглядзеў уніз. "Што гэта? Паглядзіце, капітан, на чым я ледзь не спаў — на адным расліне аоратос". Ён падняў яго з зямлі.
  
  Джерин з агідай паглядзеў на яго. - Цяпер, калі я выстаиваю толькі адну вахту з трох, мне не трэба нічога, што не давала мне спаць па начах, а лісце такія горкія, што ў мяне перасыхае мову. Выкінь гэта."
  
  "Я б аддаў перавагу гэтага не рабіць. Я хачу паглядзець, ці ведае Райвин пра гэта ".
  
  - Рабі як ведаеш. Што тычыцца мяне, я ледзь магу трымаць вочы адкрытымі.
  
  Было яшчэ амаль цёмна, калі Ван разбудзіў яго. - Што-то рухалася ля ракі, вунь за тым хмызняком, - прашаптаў чужынец. "Я не змог толкам разабраць, што гэта было, але мне гэта не падабаецца".
  
  "Давай паглядзім". Схапіўшы меч і штаны, барон выслізнуў са свайго спальнага мяшка. Ён разбудзіў Элізу і Райвина, загадаў ім, каб даць яму і Вану некалькі хвілін, а затым прыняць уласнае рашэнне. Затым ён надзеў шлем і рушыў услед за Ваном ўніз, да Прантеру.
  
  Як заўсёды, Ліса захаплялася звышнатуральнай здольнасцю Вана прабірацца скрозь падлесак. Яго ўласнае ўменне звяртацца з дрэвам было лепш, чым у большасці, але раз ці два рука ці плячо закранулі галінку дастаткова моцна, каб тая зашамацела. Яго таварыш не выдаў ні гуку.
  
  Падышоўшы да краю зараснікаў, Вэн замёр. Імгненне праз Джерин прыладзіўся побач з ім, прасачыўшы вачыма за указуючым пальцам чужака. "Трокмуа!" - прашыпеў ён, рука сама сабой сціснулася на рукаяці мяча.
  
  Пара варвараў расцягнулася на беразе ракі. Іх увагу, здавалася, было засяроджана на ручаі. Іх тунікі былі апранутыя не ў клетку па звычайнай паўночнай модзе, а па-над голенищ. Гэта былі людзі Баламунга!
  
  Але яны не рушылі з месца, нават калі Джерин рассунуў заслону кустоў і накіраваўся да іх. Яго здзіўленне расло з кожным крокам. Ён падышоў да іх ушчыльную, а яны па-ранейшаму нічога не заўважалі. Затым ён нахіліўся і ткнуў пальцам у аднаго з іх.
  
  Трокме паваліўся. Ён быў мёртвы, яго твар скажала грымаса агоніі. У яго горле тырчаў незажженный драўляны дзіда, палова даўжыні якога была выпацканыя аранжавай пастай. Такі ж дзіда тырчаў з нерухомай грудзей яго таварыша. Тоўстая зялёная фарэль ляжала паміж трокмуа, касцяной кручок ўсё яшчэ тырчаў у яе ў роце.
  
  "Што, у імя святых імёнаў багоў—" Вырвалася ў Вана.
  
  Змрочная ўсмешка з'явілася на твары Джерина. "Я сапраўды веру, што речники аказалі нам добрую паслугу", - сказаў ён. - Ты можаш назваць якую-небудзь прычыну, па якой Баламунг паслаў бы людзей на поўдзень, акрамя як паляваць на нас? І тут, амаль параўняўшыся са сваёй здабычай, яны спыніліся, каб трохі парыбачыць — у адзінай рацэ ва ўсім Элабоне мужчыны не ловяць рыбу. Ён патлумачыў, як речники дабраліся да Прантера.
  
  Ван паківаў галавой. - Бедныя дурні, памерці дзеля фарэлі. Але з яе атрымаецца выдатны сняданак. Ён нахіліўся, каб падняць рыбу.
  
  Джерин схапіў яго за руку і спыніў. Галава рэптыліі назірала за імі з ракі. У немигающих бурштынавых вачах речника нельга было прачытаць ніякага выразы, але ён трымаў напагатове атручаны дзіда.
  
  - Добра, пакінь сабе гэтую чортаву штуку! Вэн шпурнуў фарэль у Прут. Рачнік нырнуў за ёй і праз імгненне вынырнуў з ёй у перепончатой руцэ. Сур'ёзны ківок, і ён сышоў.
  
  - Што адбываецца? Райвин паклікаў яго з кустоў. Барон быў рады ўбачыць, што ў таго хапіла розуму апрануцца ў даспехі і ўзяць з сабой лук са стралой напагатове. Ён быў значна менш рады бачыць Элізу ззаду Райвина; яму хацелася, каб яна не заўсёды бегла насустрач непрыемнасцяў. Нахмурыўшыся, ён расказаў ім, што адбылося.
  
  Райвин сказаў: "Гэты Трокме, павінна быць, сапраўды ненавідзіць цябе, раз так старанна працуе дзеля твайго знішчэння. Або, магчыма, ён баіцца цябе".
  
  Джерин горка засмяяўся. - З чаго б гэта? Сумняваюся, што я для яго больш, чым каменьчык пад нагамі — востры каменьчык, ды, але тым не менш каменьчык.
  
  Загрукалі капыты па мосце пад назвай "Помста Далассеноса". Райвин напалову нацягнуў лук, чакаючы яшчэ Трокмуа. Але гэта быў усяго толькі суровы курьер у чорным з золатам мундзіры Імперыі, з скураной торбай для лістоў, перакінутай праз плячо. Ён накіроўваўся на поўдзень так хутка, як толькі маглі несці яго взмыленные коні. "Дарогу!" - крыкнуў ён, хоць ніхто не заступіў яму дарогу.
  
  "Хоць бы раз, - сказаў Джерин, - я хацеў бы ўбачыць, што ў аднаго з іх ёсць што сказаць, акрамя "Расступіцеся!" Зрэшты, гэта не больш верагодна, чым тое, што воўк лазіць па дрэвах".
  
  Лісу не падабаўся кур'ерскі корпус Элабона. Усе бароны на поўнач ад Кирса бачылі ў ім частка тонкай павуціння, якая злучае іх з Імперыяй, і яны мелі рацыю. Кур'еры разносілі навіны хутчэй, чым хто-небудзь іншы, але толькі па справах імперыі.
  
  Пазней у той жа дзень на поўдзень з такой жа шалёнай хуткасцю прыбыў іншы кур'ер. Джерин паклікаў яго, каб даведацца пра навіны. Ён нічога не даведаўся. Яны адмовіліся нават пляткарыць, баючыся, што гэта можа нейкім чынам скампраметаваць іх. Вылаяўшыся, Джерин паскорыў крок, накіроўваючыся на поўнач.
  
  Райвин, як аказалася, не ведаў ні аб расліне аоратос, ні пра яго ўжыванні. "І гэта даволі дзіўна, - сказаў ён, - таму што я думаў, што зёлкі Калегіі напэўна дасведчаныя аб уласцівасцях кожнага расліны, які расце ў Імперыі". Ён узяў маленькі кусцік у Вана і вывучыў яго. "Павінен сказаць, ён здаецца звычайным".
  
  "Верагодна, менавіта таму тут ніхто не турбуецца пра гэта", - сказаў Ван. "На раўнінах гэта вылучаецца значна больш".
  
  "Я павінен паспрабаваць гэта сёння ўвечары", - сказаў Райвин.
  
  - Густ агідны, - папярэдзіў яго Джерин.
  
  "Што, калі гэта так? Калі эфекты сапраўды так цікавыя, як сцвярджаецца, я, магчыма, на парозе адкрыцця цалкам новага заганы ". Ён кінуў на яе юрлівым погляд, але сапсаваў яго, падміргнуўшы.
  
  "Калі б ты быў хоць бы напалову тым рыцарам дывана, за якога сябе выдаеш, ты б ужо шмат гадоў таму разбэсьціўся да смерці", - сказаў Джерин.
  
  "І калі б ты быў такім кіслым, якім паказваеш, ты б ужо даўно варыўся ва ўласным соку", - парыраваў Райвин з такой справядлівасцю, што Джерин усміхнуўся і прызнаў сябе пераможаным.
  
  У тую ноч ён заступіў на вахту першым. Да заходу ён так разнерваваўся, што вырашыў сам пажаваць трохі лісця аоратоса, нягледзячы на іх густ. Ён адчуў, як стомленасць сыходзіць, калі сок пацёк па яго венах. Цікавае дадатковае адчуванне, якое давала расліна, паказала яму вавёрку, спячую ў сваім гняздзе высока на осиновом дрэве, лісу, выслеживающую палёўка, совы, гоняющегося за порхающими матылькамі. Прывіды здаваліся устрывожанымі; дзякуючы свайму обостренному ўспрымання Джерин амаль мог зразумець прычыну іх трывогі, але ў рэшце рэшт яна выслізнула ад яго.
  
  Ён не ведаў, праглынуў ён на гэты раз больш лісця ці гэта быў больш моцны аоратос, але яго дзеянне ўсё яшчэ было моцным, калі ён разбудзіў Райвина. З-за іх барону не хацелася адразу класціся спаць. Яму таксама было цікава даведацца, што паўднёвец падумае аб гэтым расліне.
  
  "Цьфу!" Райвин ледзь не падавіўся першым кавалачкам, але праглынуў яго. "Гэта не асалода для гурмана". Ён пажаваў яшчэ лісця. Прайшло некалькі хвілін. Яго дыханне са свістам пачасцілася ў ноздрах. Яго голас стаў мяккім і летуценным. "Які яркі Тиваз, як паліраванае срэбра!" Яшчэ праз імгненне: "Джерин, гэта там тхор?" Ён паказаў у цемру.
  
  Барон адчуў, як яго ўласны розум пацягнуўся да яго. "Я думаю, што гэта так".
  
  - Выдатна. А прывіды — паслухайце, як яны выюць!
  
  Некаторы час яны ляніва гутарылі, спрабуючы без асаблівага поспеху знайсці якое-небудзь паўсядзённае адчуванне, параўнальнае з тым, якое выклікаў аоратос. - Гэта глупства, - нарэшце сказаў Джерин. "Калі б існавала паўтузіна падобных рэчаў, гэта было б зусім не цудоўна".
  
  "Пранікліва рассуждено", - адказаў Райвин з лёгкім сарказмам у голасе. "З гэтага варта было б —" Ён зрабіў паўзу на сярэдзіне прапановы і усклікнуў: "Прывіды сышлі!"
  
  Яны беглі прэч так раптоўна і бясследна, як быццам ўзыходзячае сонца загнала іх у сховішча. Змрок за межамі водбліскам лагернага вогнішча здаваўся нейкім дзіўным і плоскім. Акружаны гэтай вялікай цішынёй, крык охотящейся совы прагучаў шакіруюча гучна.
  
  Здзіўлены Джерин ўсё яшчэ спрабаваў знайсці тлумачэнне, калі Райвин, цяпер адчувае аоратос мацней, чым барон, прашаптаў: "Я ведаю, чаму яны беглі. Паглядзі на поўнач".
  
  Глядзець было не тое, што патрабавалася, але Джерин зразумеў. Кроў застыла ў яго жылах, калі ён адчуў надыходзячага дэмана. Толькі расліна аоратос дазваляла яму гэта рабіць; без яго лётае пачвара заставалася бы нябачным, необнаруженным да тых часоў, пакуль не абрынулася б на падарожнікаў, як ястраб, апускаюцца на курасадні.
  
  Велізарны дэман імкліва набліжаўся, нібы камень, кінуты рукой бога. Нават з дапамогай аоратоса было цяжка вызначыць яго форму. Джерину гэта больш за ўсё нагадвае медузу, плававшую ў Вялікім Ўнутраным моры, але аналогія была недасканалай, паколькі пасланы Баламунгом — барон не сумняваўся, што гэта быў менавіта ён — азіраў трыма яркімі, бязлітаснымі вачыма пейзаж, над якім ён праплываў. Замест рота ў яго быў скрежещущий дыск-прысоска, засаджаны сотнямі маленькіх выгнутых зубоў. Краю яго масіўнага цела расплываліся і вагаліся, як у каменя, бачнага праз праточную ваду.
  
  І ўсё ж, знаходзячыся на гэтым плане, ён павінен быў быць ўразлівы для зброі, якім бы жахлівым ні быў яго знешні выгляд. Хоць яго ахапіў страх, Джерин нацягнуў лук і ўклаў у яго стралу. Яго пальцы працавалі хутчэй самі па сабе, чым пад яго свядомым кіраўніцтвам.
  
  Але дэман спыніўся на адлегласці палёту стралы. Сэрца барона ўпала. Ён не бачыў спосабу прывабіць яго на адлегласць стрэлу, перш чым яно пачне смяротны кідок, занадта хуткі, каб даць яму магчымасць добра стрэліць. Бязгучна насвістваючы, Райвин перавёў погляд з лука на дэмана.
  
  Істота не падавала прыкмет неадкладнай атакі. Яно здавалася такім жа няўпэўненым, як і людзі, з якімі яно сутыкнулася. У галаве барона сфармаваліся словы: "Адкуль ты ведаеш пра мяне? Чалавекападобныя істота, які паслаў мяне наперад, абяцаў лёгкую здабычу, а не воінаў са зброяй у руках.
  
  Па незразумелай Джерину прычыне Райвин пасміхаўся. - І гэта не адзіны спосаб, якім твой гаспадар падмануў цябе, - сказаў ён. Ён казаў ціха, каб не абудзіць Вана і Элізу, якія не маглі адчуць дэмана; ён успрымаў яго ідэі гэтак жа, як яны з Джерином ўспрымалі іх.
  
  "Я не называю чалавека-істота гаспадаром!" Яго думка звінела ў галаве Джерина. Больш спакойна яна запыталася: "А як яшчэ мяне можна падмануць?"
  
  "Ну, думаючы, што ты можаш прычыніць нам шкоду, калі ты не можаш нават дакрануцца да нас", - бесклапотна адказаў Райвин.
  
  "Як гэта няма?" спытаў дэман. Джерин адчуваў спакусу зрабіць тое ж самае. У іх не было абароны ад яго, і яно, напэўна, гэта ведала.
  
  Але Райвин не сумеўся. "Падумайце, - сказаў ён, - каб дабрацца да нас, вы павінны спачатку пераадолець палову адлегласці, ці не так?"
  
  "Што з гэтага?" - прагыркаў дэман.
  
  "Тады ты пройдзеш палову таго, хто застаўся інтэрвалу, а затым палову гэтага, і палову таго, і так да бясконцасці. Ты можаш падысці так блізка, як захочаш, але дабрацца да нас цябе ніколі не атрымаецца".
  
  Джерин адчуў, як дэман што-нешта мармыча сабе пад нос, вынікаючы лагічнай ланцужку Райвина. Ён не здаваўся вельмі разумным; належачы на нябачнасць і лютасць, ён рэдка меў патрэбу ў вялікай досціпе. Нарэшце яно сказала: "Ты памыляешся, чалавечышча, і тое, што я пакажу табе гэта, прывядзе да тваёй смерці". Жахліва хуткае, яно было ў два разы бліжэй, чым раней. Яно на імгненне спынілася. "Ты бачыш?"
  
  Яно зноў скараціла разрыў ўдвая, спынілася, каб паказаць сябе, і Джерин дакладна увагнаў стралу ў яго цэнтральнае вушка.
  
  Яно закрычала, як жанчына, разадранае на дыбе, і знікла, уцякаючы назад на той узровень, з якога яго выклікаў Баламунг. Джерин падумаў, што гэты поўны агоніі крык павінен быў абудзіць ўсіх на шмат міль вакол, але, здавалася, толькі ён і Райвин пачулі яго. Ван і Эліза працягвалі спаць, і ў цемры нічога не змянілася. Не, не зусім — прывіды вярнуліся, цяпер у іх бормотании было значна менш страху, чым раней.
  
  Барон падняў аголены куст аоратоса. Ён задуменна ўзважыў яго. "Дзякуй багам за гэта маленькае расліна", - сказаў ён Райвину. - Без гэтага мы былі б усяго толькі закускай для гэтага д'ябла.
  
  "У гэты момант я ўсё яшчэ занадта напалоханы, каб рухацца, не кажучы ўжо аб тым, каб думаць пра што-то гэтак абстрактным, як падзяку. У цябе непрыемны і магутны вораг, мой сябар Ліс".
  
  "Я ўжо казаў табе гэта. Ты не верыў мне раней? Што тычыцца страху, ты трымаўся лепш, чым я — я думаў, нам канец, пакуль ты не спыніў дэмана".
  
  Райвин паціснуў плячыма. "Гэты парадокс заўсёды мяне интриговал. Упершыню я пачуў яго варыяцыю, пастаўленую ў Калегіі, нібыта для дэманстрацыі таго, што длиннозубый ніколі не змог бы злавіць сваю здабычу, нават калі б ахвяра была ў пяць разоў павольней за яго.
  
  "Гэта лагічна ідэальна, але гэта не можа быць праўдай. Дзе недахоп?"
  
  "Я не маю ні найменшага падання, як і мой інструктар. Ваша тлумачэнне з лукам здалося мне такім жа элегантным, як і любое іншае".
  
  Джерин паспрабаваў заснуць. Ён быў занадта рэзка павялічаны, каб хутка знайсці спакой. Ён усё яшчэ спаў, калі Райвин перадаў вахту Вану і выслухаў лютыя лаянкі свайго сябра з нагоды таго, што яго не разбудзілі, каб дапамагчы пазмагацца з дэманам. Ван ўсё яшчэ мармытаў скаргі сабе ў бараду, калі яго таварышы, нарэшце, пагрузіліся ў сон.
  
  На наступную раніцу Джерин дазволіў Элізе трохі паруліць і паспрабаваў даўжэй паспаць у кузаве фургона. Ён ведаў, што Ван зрабіў гэты трук па дарозе на поўдзень. Цяпер ён задаваўся пытаннем, як. Кожная выбоіна мацнела ў дзесяць разоў, калі ён адчуваў яе ўсім целам, а грукатлівыя колы і рыплівыя восі ніколькі не спрыялі яго адпачынку. З чырвонымі вачыма і пераможаны, ён выйшаў наперад, каб зноў ўзяць павады.
  
  Рух было слабым, за што ён быў удзячны. Ён пашкадаваў, што Ван не змог купіць пару коней шанда замест адной. Маленькае касматая жывёліна пышна цягнула. Здавалася, гэта ніколі не надакучае.
  
  Яго таварыш па запрэжцы, шэры конь, быў досыць паслухмяны, але яму не хапала трываласці стэпавага звера. Ён стомлена апускаў галаву на кожным прыпынку для адпачынку. Джерин баяўся, што вецер аслабне, калі ён штурхне яе яшчэ мацней.
  
  З калясьніцы, якую Райвин дзяліў з ім, Ван паказаў на надыходзячага падарожніка і сказаў: "Хто-то жудасна спяшаецца".
  
  - Верагодна, яшчэ адзін сукін сын-кур'ер, - выказаў здагадку Джерин. Тым не менш ён пацягнуўся за сваім лукам.
  
  Гэта быў кур'ер, нахлестывающий сваіх коней так, нібы за ім гналіся усе адроддзі пекла. Пунсовыя, раздувающиеся ноздры і пакрытыя пенай келіх звяроў казалі аб тым, што іх выкарыстоўвалі такім чынам на працягу некаторага часу. "Дарогу! Вызваліце дарогу!" - крыкнуў курьер, прогрохотав міма.
  
  Ён знік у імгненне вока, але Джерин паспеў заўважыць доўгую стралу трокме, захраслі ў версе яго шыракаполым капелюшы. Удар прыйшоўся на поўнач ад Кирса.
  
  Райвин тупа ўтаропіўся на ўстрывожаныя погляды сваіх сяброў; як і Джерин, Эліза і Ван зразумелі, што гэта за страла. Эліза закрыла твар рукамі і заплакала. Калі барон абняў яе, ён ледзь не сапхнуў павозку з калясніцай Райвина.
  
  - Асцярожней, капітан, - сказаў Ван.
  
  Смех Джерина быў дрыготкім. "Вось я спрабую суцешыць Элізу, і паглядзі на мяне".
  
  "Хто-небудзь, калі ласка, скажа мне, у чым праблема?" Райвин жаласна папрасіў.
  
  Джерин адказаў парай кароткіх прапаноў. Нягледзячы на стомленасць шэрага каня, ён падшпіліў сваіх коней.
  
  - Выдатная думка, - адазваўся Ван. - Можаш паспрачацца, што за гэтым кур'ерам на некалькі гадзін або дзён адстае натоўп, і ўсе яны з усіх ног нясуцца на поўдзень. Лепш паспяшацца, пакуль дарога яшчэ вольная.
  
  - Воспа! Я нават не падумаў пра гэта. Джерин дадаў яшчэ адну трывогу ў свой спіс. Ён паспрабаваў суцешыць Элізу, якая ўсё яшчэ ўсхліпвала побач з ім.
  
  Яна страсянула яго руку. - Лепш бы я ніколі не з'язджала — я павінна быць са сваім бацькам. Яна заплакала яшчэ мацней.
  
  "Я ведаю", - ціха сказаў ён. "Але ніхто не можа змяніць таго, што ты зрабіў, ні бог, ні чалавек. Усё, што мы можам зараз зрабіць, гэта пачакаць, каб паглядзець, як ідуць справы на поўнач ад Кирса, і не лезці на ражон, пакуль не даведаемся. "Вельмі добра, сказаў ён сабе, - ты кажаш так, як быццам сапраўды думаеш, што зможаш гэта зрабіць, і калі твае кішкі завязаются вузлом яшчэ тужэй, ты зможаш выкарыстоўваць іх замест струн для лютні.
  
  Нягледзячы на яго ўласныя сумненні, яго словы, здавалася, дасягнулі Элізы. Яна падняла заліты слязьмі твар, беспаспяхова спрабуючы ўсміхнуцца. Па меры таго, як праходзілі гадзіны і Кіры ўсё вышэй вымалёўваліся на гарызонце, у якія накіроўваліся на поўнач падарожнікаў запанавала прытворны спакой. Яны казалі пра жыццё ў сталіцы, легендах Киззуватны, лоўлі рыбы-меч у заліве Парвела на поўдзень ад Ситонии — пра ўсё, акрамя Трокмуа і таго, што адбывалася па той бок гор.
  
  Як і меркаваў Ван, неўзабаве яны пачалі сустракаць бежанцаў, якія ратуюцца ад ўварвання Трокме. Першае, што яны ўбачылі, выклікала сардоническую ўсмешку на твары Джерина: там стаяў сын Каруса Бео, высокі ў сваёй калясьніцы. Ён арудаваў дубцом з большай энергіяй, чым, на думку барона, у яго яшчэ заставалася. Ён прамчаўся міма атрада Джерина, не пазнаўшы іх.
  
  Памежны вартавы Поўначы быў усяго толькі папярэднікам няўхільна расце патоку ўцекачоў, у многіх з якіх былі больш важкія прычыны для ўцёкаў, чым у яго. Якія з'явіліся воіны мелі выгляд разбітых войскаў: яны валакліся на поўдзень невялікімі, удрученными групамі, і многія былі параненыя. Час ад часу Джерин бачыў сярод іх дробнага барона, часам які ўзначальваў сваю сям'ю і невялікую групу слуг, часцей самотнага, змардаванага і напалоханага.
  
  Ліс працягваў спадзявацца знайсці чалавека, якога ён ведаў, каб спыніць яго і добранька дапытаць. На працягу двух дзён ён быў расчараваны. На трэці дзень ён заўважыў гандляра, які бываў у Лісінай Крэпасці два ці тры разы, чалавека па імя Меррик Раздвоеная Барада. Гандляр па-ранейшаму вёў за сабой чараду аслоў, але ўсе іх клуначныя сядла былі пустыя. Джерин дарэмна шукаў двух юнакоў, якія калі-то суправаджалі Меррика. Калі Меррик пачуў, што барон кліча яго па імені, ён з'ехаў з дарогі, каб падзяліцца пачутым. Ён узяў бурдзюк з віном. Яго рукі дрыжалі, калі ён падносіў яго да вуснаў. Ён быў усяго на некалькі гадоў старэй Джерина, але, здавалася, за апошнія некалькі дзён дадаў яшчэ дзесяць: яго худы твар, якое Джерин памятаў поўным ціхага гумару, было шэрым і асунутым, вочы затравленными.
  
  "Я не магу расказаць табе столькі, колькі хацелася б, Фокс", - сказаў ён, праводзячы пальцамі па редеющим пясочнага колеру валасам. - Шэсць дзён таму я быў на дарозе паміж валадарствамі Дротара і Клэйна Флейтыста — мяркую, гэта крыху да паўднёва-захаду ад вашага замка, — калі ўбачыў наперадзе дым. Гэта былі захопленыя чумой лесарубы, яны спалілі сялянскую вёску і паводзілі сябе так, як быццам ні адна душа ў свеце не магла іх спыніць. Я разгарнуўся і накіраваўся на поўдзень — і нарваўся на засаду ". Ён прыкусіў губу. - Менавіта тады я страціў сваіх пляменнікаў. Я думаю, яны памерлі чыста.
  
  Джерин паспрабаваў выказаць сваё спачуванне, але Меррик адмахнуўся. - Справа зроблена, справа зроблена, - стомлена сказаў ён. Ён яшчэ раз сербануў з бурдюка з віном і працягнуў: "Я скажу, што ты апошні чалавек, якога я калі-небудзь чакаў убачыць на поўдзень ад гор".
  
  "Я шукаў дапамогі супраць Трокмуа, хоць і не знайшоў шмат чаго".
  
  - Нават калі б ты гэта зрабіў, табе ад гэтага было б мала карысці.
  
  "Што? Чаму?"
  
  "Я прайшоў праз перавал некалькі гадзін таму. Нават тады афіцэры і салдаты мітусіліся, рыхтуючыся перакрыць яго. Якая карысць была б ад вашай дапамогі, якая апынулася ў пастцы па гэты бок Кирса?"
  
  Джерин агаломшана ўтаропіўся на яго. - Вы кажаце, некалькі гадзін таму?
  
  "Ага".
  
  - Тады, баюся, у мяне няма часу марнаваць час на лаянку з табой. Ды захоўваюць цябе багі, Меррик, і так сустрэнемся мы зноў у больш шчаслівыя часы. Барон тузануў павады, і яго фурманка кранулася з месца. Ван і Райвин рушылі ўслед за калясніцай паўночнік.
  
  Меррик глядзеў, як яны імчаліся на поўнач. "Не думаю, што я той, каму багі патрэбныя для маёй бяспекі", - прамармытаў ён сабе пад нос.
  
  Цяпер Джерин не мог праявіць жалю да шэрага мерину. Апынуўшыся на поўнач ад Кирса, ён, магчыма, змог бы замяніць яго, але калі б ён не прыклаў да гэтага ўсе намаганні цяпер, усе падобныя праблемы перасталі б мець значэнне.
  
  Багатая паўднёвая сельская мясцовасць мільгала перада мной, як у тумане. Да поўначы Кіры станавіліся ўсё вышэй. Іх снежныя кароны былі менш, чым дваццаць дзён таму. Набліжаўся разгар лета.
  
  Паток уцекачоў працягваў гусцець, запрудив дарогу і ўсё мацней нацягваючы нервы барону. І ўсё ж, калі б гэты паток вычарпаўся, уся яго надзея знікла б разам з ім, таму што ён ведаў бы, што праход зачынены.
  
  Ён прамчаўся праз брудны гарадок Фибис, міма яго распяццяў, у перадгор'і, цяпер адчайна праклінаючы кожную нязначную затрымку. Шэры пачаў здаваць. Яго ноздры раздзьмуваліся, уцягваючы вялікімі глоткамі паветра, а келіх ўздымаліся ад прыкладзеных ім намаганняў, але было відавочна, што ён больш не мог падтрымліваць забойны тэмп. Джерин адчуваў яго пакуты так жа востра, як калі б яны былі яго ўласнымі. Дзіўна, падумаў ён, што ў рэшце рэшт усе яго надзеі ўскладаліся не на ўласны розум або мускулы, а на цягавітасць які пакутуе звера.
  
  Перавал набліжаўся занадта павольна. Наперадзе з'явілася яшчэ адна група бежанцаў, перегородившая дарогу і вымусіла Фокса адступіць на абочыну. Не, гэта былі не ўцекачы — гэта былі войскі гарнізона, якія ахоўвалі перавал. Яны маршыравалі на поўдзень у строгім парадку, з дзідамі на плячах. Калі яны сыходзяць, перавал будзе зачынены вельмі хутка. Нават праклёны не дапамаглі Джерину — няўжо ён зайшоў так далёка, каб так мала прамахнуцца?
  
  Нарэшце паказалася пралом. Сэрца барона сышло ў пяткі, калі ён убачыў, што яна ўсё яшчэ не зачынены. Але пры яго набліжэнні на дарогу выйшаў афіцэр, якога падтрымліваў двайны атрад лучнікаў. Афіцэр выступіў наперад, аддаў гонар і прадставіўся як Усгильд, сын Аннара. "Мне вельмі шкада, спадары, лэдзі. Далей гэтага пункта праезд забаронены. Мы знаходзімся ўсяго ў некалькіх хвілінах ад спынення кантактаў з поўначчу, паколькі ён знаходзіцца пад моцным нападам варвараў ".
  
  "Я ведаю - вось чаму я тут". Джерин хутка выклаў сваю патрэбнасць.
  
  Выслухаўшы яго, Усгильд паківаў галавой. "Я не магу ўзяць на сябе адказнасць за адтэрміноўку прыняцця жыццёва важных мер для бяспекі маёй Імперыі". Нібы ў пацверджанне яго слоў, яго лучнікі нацягнулі цяцівы.
  
  - Цябе нішто не можа пераканаць? - Спытаў Джерин, пачуўшы рашучасць у голасе Юсгильд. Магчыма, ліхаманкава думаў ён, я змагу падкупіць яго. Але ён ведаў, што гэта бескарысна. Усгильд здавалася сумленнай. Нават калі б гэта было не так, у Джерина не было дастаткова грошай, каб купіць яго.
  
  Тым не менш, ён пакапаўся ў кішэнях - і яго пальцы стуліліся на малюсенькай бронзавай Ручцы Імператара, якую агент Тевис пакінуў у карчме Гриззарда. Ён выцягнуў яго і прадэманстраваў на сваёй паднятай далоні. - Цябе нішто не можа пераканаць? ён паўтарыў: "Нават гэта?"
  
  Ён баяўся, што Усгильд ўсумніцца ў яго праве на гэты знак, але афіцэр выцягнуўся па стойцы "смірна" пры выглядзе самага магутнага афіцыйнага талісмана, вядомага Імперыі. - Мілорд, я паняцця не меў...
  
  - Не звяртай увагі на ўсё гэта, - сказаў Джерин, вырашыўшы не даваць яму магчымасці здзіўляцца. - Неадкладна пайшлі чалавека, каб ён затрымаў усе, пакуль мы не скончым.
  
  - Ганнон! - закрычаў афіцэр. Адзін з яго лучнікаў панёсся да калясьніцы.
  
  Джерин вырашыў, што вялікая, а не меншая нахабства прымусіць яго здавацца шчырым. "Мае запасы трохі на зыходзе. Мне б не перашкодзіў сее-які палявой паёк, а таксама, — ён затаіў дыханне, — свежая конь, каб замяніць гэта беднае стварэнне.
  
  У Юсгильд не было пытанняў. "Неадкладна". Пад яго ўмелым кіраўніцтвам яго людзі выканалі патрабаванні Джерина. Моцны гняды жарабец замяніў каня, якога ледзь хапіла сіл адвесці. Салдаты ўкладвалі ў заднюю частку фургона квадратныя баханкі дарожнага хлеба, салёную ялавічыну, вэнджаныя сасіскі і кавалкі светлага цвёрдага сыру. Яны і іх камандзір глядзелі на Ліса з амаль раболепным павагай, выконваючы яго загады, як быццам думалі, што іх жыцця вісяць на валаску. Верагодна, так яно і было, кісла падумаў Джерин — з Десницей Імперыі жарты дрэнныя.
  
  Ён задаваўся пытаннем, чаму Тевис палічыў патрэбным падарыць яму эмблему свайго кабінета. Ці Мог Хто-небудзь здагадацца, што бароны па-свойму таксама служаць імператару? Цяжка было паверыць, што паўднёвец валодае такой шырынёй поглядаў, але ж Тевис, кім бы ён ні быў, не быў звычайным южанином.
  
  Усгильд разважанні перапыніла Джерина. - Мілорд, ці магу я спытаць аб вашай місіі на поўначы?
  
  "Я маю намер знайсці і забіць чараўніка, які кіруе Трокмуа". Упершыню Джерин сказаў простую праўду, і ўпершыню Усгильд выглядала недаверлівай. Барон наўрад ці вініл яго, паколькі сам паняцця не меў, як пакончыць з Баламунгом.
  
  Вярнуўся салдат Ганнон. Адсалютаваў Джерину, ён сказаў: "Імперская Правіца ці не, сэр, на вашым месцы я б паспяшаўся ўніз па праходзе. Некаторыя чараўнікі моцна раззлаваліся на цябе. Яны былі прыкладна на сярэдзіне загаворы, калі я сказаў ім пачакаць, і яны, што называецца, не ў захапленні ад таго, што ім даводзіцца чакаць і пачынаць усё спачатку.
  
  Атрад, падобны атраду Юсгильд, павінна быць, прыкрываў паўночна-заходні канец перавала. Перавал праз Кірсі, такі перапоўнены і шумны, калі Джерин ішоў на поўдзень, быў хваравіта пусты і ціхі. Крэпасці Імперыі пустымі вачыма глядзелі на самотна якія рухаюцца падводы і калясьніцы там, дзе звычайна праязджалі сотні людзей, жывёл і вазоў.
  
  Паўтузіна чарадзеяў расхаджвалі па зубчастым сценах сваіх бліскучых шкляных вежаў. Яны таксама злосна глядзелі зверху ўніз на барона і яго таварышаў. Хоць яны былі занадта высока і занадта далёка, каб ён мог разгледзець іх асобы, само плясканне іх мантий на ветры сведчыла аб раздражненні.
  
  Як толькі ён прайшоў міма, чараўнікі пачалі свае загаворы зноўку, рухаючыся выразнымі, дакладна пэўнымі рухамі і скандуючы антыфоны. Іх галасы, тонкія і высокія ў неабсяжнай цішыні, пераследвалі Джерина на працягу доўгага шляху ўніз па перавала.
  
  "Я ведаю гэта загавор", - сказаў Райвин, "але падумаць толькі аб тым, каб выкарыстоўваць яго ў такім маштабе . . . . "Яго голас заціх. Ён выставіў сваіх плямістых гадаванцаў перад фургонам.
  
  Камандуючы перавалам быў не дурань: каб спыніць рух на поўдзень, ён выставіў у паўночнага выхаду з цясніны не сімвалічны атрад лучнікаў, а салідны атрад копейщиков і колесничих. Яны былі патрэбныя. Дарога, тянувшаяся на поўнач, была поўная уцекачоў, якія крычаць, умоляющих, якія пагражаюць, жэстыкулявалі, але без правадыра і не асьмельваюцца кінуцца на стройныя шэрагі бліскучых наканечнікаў дзід, якія стаялі паміж імі і паўднёвымі землямі. Шум стаяў жудасны.
  
  Па крайняй меры, Джерину так здалося на імгненне. Затым зямля здрыганулася пад фургонам. Ад басавіты рэва бясконцых тон падальнага каменя ў яго аглушыла вушы і загрымела ў іх. Напоўнены пылам парыў ветру данёсся з перавала ззаду яго. Ён падхапіў пару птушак і адправіў іх куляцца ў паветры. Гвардзейцы і ўцекачы крычалі ад жаху, але ні адзін гук, які вырваўся з простага чалавечага горла, не мог прабіцца скрозь лавіну.
  
  "Падобна на тое, я дома назаўжды", - сказаў Джерин. Яго таксама ніхто не чуў, але якое гэта мела значэнне? Сам факт здаваўся досыць відавочным.
  
  
  X
  
  Так непрыкметна, як толькі мог, Джерин прабраўся скрозь потрясенную натоўп. Ніхто не паспрабаваў спыніць яго. Калі б хто-небудзь з імперскіх войскаў зрабіў гэта, ён бы паказаў ім Руку Дапамогі. Ён быў рады, што яму не давялося гэтага рабіць. Ён не хацеў высвятляць, як яны адрэагуюць на сімвал рэжыму, які толькі што высадзіў іх не на тым баку гор.
  
  Тыя, хто пакінуў свае дамы і зямлі перад тварам нападу трокме, цяпер адступіліся перад Джерином, расступіліся, як ваўкі пры выглядзе длиннозуба. Любы чалавек, які адпраўляецца на поўнач па ўласнай волі, павінен быць вышэйшага гатунку, каб яму не перашкаджалі такія, як яны.
  
  Райвин дазволіў барону дагнаць сябе, затым сказаў: "Табе, напэўна, спатрэбіцца баявой хвост пазней. Чаму б не пачаць збіраць яго зараз?"
  
  Джерин паківаў галавой. - Гэта тыя, хто прыбег першым і хутчэй за ўсіх. Магчыма, мне ўдасца пасарамаціць некаторых і прымусіць пайсці са мной, але яны, хутчэй за ўсё, зноў знікнуць пры першых прыкметах рыжых вусоў.
  
  "Вы маеце рацыю, капітан", - сказаў Ван. "Пазней мы сутыкнемся з тымі, каго шчыра пабілі: пабілі кустамі, як небараку Меррика, або проста занадта шмат лясных разбойнікаў, і іх недастаткова. Гэтая хеўра будзе прагнуць помсты, або другога шанцу, ці што там у вас ёсць. Мы возьмем з сабой менавіта іх.
  
  "Вы двое разважаеце разумна", - сказаў Райвин і задуменна дадаў: "У гэтым бізнесе ёсць нешта большае, чым здаецца на першы погляд".
  
  Яны праехалі Кассат незадоўга да наступлення цемры, усю дарогу пераадольваючы шчыльнае рух у паўднёвым напрамку. Горад быў амаль бязлюдны. Большасць яго салдат і абслугоўвалі іх людзей, павінна быць, беглі разам з сынам Каруса Бео. Марадзёры гойсалі па закінутых крамах і тавернам ў пошуках каштоўных рэчаў, напою больш моцнага, чым вада, або, магчыма, проста прытулку на ноч.
  
  У большасці выпадкаў Джерин пераследваў б іх з мячом у руцэ. На яго думку, яны былі горш трокмуа: здыхлятнікі, якія нажываюцца на няшчасцях іншых. Цяпер у яго былі больш важныя клопаты. Ён праехаў міма, жадаючы павялічыць адлегласць, якое толькі мог, паміж пацучыным гняздом, у якое ператварыўся Кассат, і сваім начным лагерам.
  
  Толькі паўмесяц Нотоса быў бачны ў небе, калі садзілася сонца. Прайшло паўтара дня пасля новага года, і Матэматыка гублялася ў ззянні заходу. Тиваз паўстане толькі ў поўнач, а рэддзі Эллеб - менш чым за два гадзіны да наступнага ўзыходу сонца.
  
  "Дзіўна, што кіры не глядзяць нам у твар", - заўважыла Эліза.
  
  Трое яе таварышаў, якія сядзелі ля вогнішча, кіўнулі. Для Джерина гэта было не толькі дзіўна, але і цудоўна. Апошнія пару дзён горы і закрыццё перавала навісалі над ім, як смяротны прысуд. Цяпер ён адчуваў адтэрміноўку. Заўтра яму трэба будзе зноў пачаць думаць аб Баламунге і трокмуа, але, глыбока удыхаючы халаднаватае начное паветра, запраўлены дымам вогнішча, ён наўмысна здушыў гэтыя асцярогі.
  
  Некаторая адказнасць, аднак, павінна была застацца на ім. "Сёння вечарам нам трэба быць вельмі асцярожнымі на вахце", - сказаў ён. - Некаторыя з збеглых дурняў будуць больш баяцца Трокмуа, чым зданяў. Хутчэй за ўсё, яны адправяцца ў шлях сёння ноччу. І хто ведае? Лясныя разбойнікі, магчыма, ўжо забраліся так далёка на поўдзень.
  
  Падарожныя ў ночы былі, але без Трокмуа і без праблем, па крайняй меры, падчас дзяжурства барона. Але калі на наступную раніцу ён прачнуўся ад лютай лаянкі Райвина, ён зразумеў, што што-то пайшло не так. - Што цяпер? - прамармытаў ён, намацваючы свой меч.
  
  "Заражанае чумой віно пракіслы!" Райвин сказаў. "Яно не лепш воцату".
  
  - Вялікі Дьяус, мяркуючы па паднятай табой вою, я падумаў, што гэта зьявіўся Баламунг ўласнай персонай. Здараліся рэчы і горай будзе кіслым віна, сябар мой.
  
  - Так што бяры што-небудзь лепей. Ты не ўяўляеш, якім пакутай быў для мяне год у Рикольфа удалечыні ад "салодкага вінаграду".
  
  "Так, і паглядзі, у якія непрыемнасці ты трапіў, калі атрымаў яго назад", - сказаў Ван.
  
  Райвин праігнараваў яго. "Клянуся багамі, я думаў, што год расстання - дастатковы тэрмін, але вось я тут, зноў абдзелены".
  
  - Калі табе трэба тваё каштоўны віно, - агрызнуўся Джерин, - няўжо ты недастаткова волшебен, каб выклікаць яго назад з воцату? Калі няма, то чаму я папрасіў цябе пайсці са мной?
  
  Райвин не звярнуў увагі на раздражненне ў голасе Джерина, але з гатоўнасцю ўхапіўся за яго ідэю. "Твой розум на тваім баку, дружа Ліс! Я вывучыла гэта загавор— ("Натуральна", - прамармытала Эліза так ціха, што пачуў толькі Джерин) "і яго лёгка вымавіць".
  
  Як звычайна, паўднёвец хутка прывёў дзеянне ў адпаведнасць з думкай. Ён пакапаўся ў сваім рыштунку, дастаў пакет з шараватым парашком і невялікі гримуар. Джерин адчуў палёгку, убачыўшы, што той загавор правярае, перш чым выкарыстоўваць яго, але ўсё роўна адчуваў гложущее пачуццё няёмкасці. Падзеі развіваліся занадта хутка і выходзілі з-пад яго кантролю.
  
  Райвин паднёс труць да амаль погасшим вуглях вогнішча, прымушаючы іх зноў разгарацца. Ён плюхнуў некалькі кропель атрыманага віна ў агонь, прамаўляючы загавор на ситонианском. Затым з'явіўся шэры парашок. Ад яго паднялося духмянае воблака дыму. Райвин працягваў спяваць: "... і табе, о вялікі Маўрыкій—"
  
  Неспакой Джерина перарасло ў трывогу, але занадта позна. Са свісцячым шыпеннем закліканы бог ва ўсім сваім женоподобном уборы паўстаў перад Райвином. - Такім чынам! - віскнуў Маўрыкій, падскокваючы ад гневу. - Ты ў змове з гэтым нягоднікам і маеш нахабства звяртацца да мяне за дапамогай? Раз'юшаны бажаство ткнуло пальцам у Джерина; чаму-то не здалося дзіўным, што палец падаўжэў і упёрся барону ў грудзі.
  
  "Я ніколі не дапамагу цябе, чараўнік! Ніколі! Ніколі!" Крычаў Маўрыкій, танцуючы вакол маленькага вогнішча ў чым-то накшталт ваеннага танца. - І ў цябе ніколі больш не будзе магчымасці папрасіць мяне аб дапамозе. Смяротны нягоднік, з гэтага часу і на вякі вякоў ты страціў сваё права займацца вядзьмарствам, і будзь удзячны, што я пакідаю цябе рэшту тваёй гнойнай жыцця!
  
  - Атрымай гэта, бычыны стымул! - дадаў бог, звяртаючыся да Джерину. Ён высунуў доўгі ружовы язык, падобны на жабіны, зрабіў жэст, якім часта карыстаюцца вулічныя хлапчукі ў сталіцы, і знік.
  
  "І ў імя чаго ўсё гэта было?" Райвин спытаў, зьбялеўшы.
  
  - Я ўжо казаў табе, што не так даўно ў нас з богам узніклі рознагалоссі.
  
  - Несумненна, рознагалоссі! У наступны раз, калі ў цябе ўзнікнуць рознагалоссі з богам, мой дарагі Джерин, калі ласка, дай мне ведаць загадзя, каб я мог адправіцца ў іншае месца — далёка адсюль. Райвин паспрабаваў аднавіць перапыненае загавор, спыніўся ў замяшанні. "Чума! Гэта зрабіў чумной бог! Я ўсё яшчэ ведаю ўсе загаворы, якія калі-небудзь ведаў, але я не магу іх выкарыстоўваць. Ні віна, ні магіі ... - Здавалася, ён гатовы быў расплакацца.
  
  Такім, на дадзены момант, быў Джерин. Ён адправіўся на поўдзень з вялікімі надзеямі, а вярнуўся з — чым? Раптам стаў бескарысным чараўнік і трохі кіслым віна. Не, дурань, пачакай, сказаў ён сабе, перш чым яго настрой канчаткова сапсаваўся, —ёсць Эліза, і яна вартая непрыемнасцяў у тузін разоў горшых, чым гэтыя. Яго змрочная бок дадала: або яна будзе такой, калі непрыемнасці, не горш за гэтых, не заб'юць цябе першым.
  
  Элабонская дарога па-ранейшаму была забітая бежанцамі. Яны беглі на поўдзень, да бяспекі, якой болей не існавала, несучы на сваіх спінах або ў ручных калясках тыя бездапаможныя пажыткі, якія ім удалося выратаваць. Прасоўванне на поўнач супраць іх было такім павольным, што ў рэшце рэшт, шмат у чым супраць сваёй волі, Джерин вырашыў з'ехаць з шашы і прасёлкамі ехаць. Хоць яны і былі менш прамымі, ён спадзяваўся, што па ім таксама будзе менш руху.
  
  Большую частку таго дня яго надзеі апраўдваліся. Ён дамогся большага прагрэсу, чым з тых часоў, як упершыню ўбачыў гэтага праклятага імперскага кур'ера. Але калі падзьмулі першыя прахалодныя вячэрнія брызы, то, павінна быць, усё насельніцтва двух або трох фермерскіх вёсак запрудило вузкую дарогу, па якой ён ехаў.
  
  Сяляне везлі сваіх жанчын, дзяцей і беднае маёмасць у старых калёсах, запрэжаных валамі. Яны гналі перад сабой чарады буйной рагатай жывёлы і авечак. Калі барон паспрабаваў сказаць ім, што шлях праз Кірсі перакрыты, яны слухалі з тупым неразуменнем, як быццам ён казаў на нейкім замежнай мове, і працягнулі свой шлях.
  
  Тое ж самае паўтарылася яшчэ тры разы на працягу наступных двух дзён. Джерин замарудзіў крок. У яго зноў паўстала адчуванне, што ўвесь свет быў супраць яго. Ён быў рэзкі, нават з Элізай і так невежлив па адносінах да Райвину і Вану, што чужаземец, нарэшце, зароў: "Капітан, чаму б вам не затыкнуцца і не аказаць нам усім паслугу?" З прысаромлены тварам Ліс папрасіў прабачэння.
  
  
  * * *
  
  
  Пазней у той жа дзень Джерин пачуў шум наперадзе, але густы лес і звілістая дарога хавалі яго прыроду. Ён, Ван і Райвин пацягнуліся за зброяй. Але калі сцяжынка вывела на паляну, яны апусцілі іх на зямлю — тут не будзе бойкі. Замест Трокмуа яны натыкнуліся на яшчэ адну групу сялян, якія звярталіся ва ўцёкі, і мясцовага лорда, які спрабаваў адгаварыць іх ад гэтага. Па крайняй меры, так Джерину здалося спачатку. Хвіліннае прыслухоўванне паказала яму, што арыстакрат адмовіўся ад гэтага і кажа ім, што ён думае аб тым, што яны сышлі.
  
  "Вы, тупарылыя, казлінай, лижущие азадка шлюхі, ўблюдкі—" Валоданне лаянкай арыстакрата было дзівосным; нават Ван слухаў з шырока расплюшчанымі ад захаплення вачыма. Знешнасць хлопца дапаўняла яго выступ. Гэта быў моцна складзены мужчына гадоў трыццаці пяці; у яго было лютае чырвонае твар з адным вокам, закрытым скураной павязкай, густыя бровы і спутанная чорная барада. На яго шырокіх плячах і масіўнай грудзей быў плашч з мядзведжай шкуры, а на поясе вісела пара мячоў без похваў. - Крыважэрныя садаміты, грабящие магілы...
  
  Абразы сцякалі з яго арандатараў, як вада з намасленай скуры. Яны сыходзілі, падабалася яму гэта ці не. Нягледзячы на трох салдат і дзве калясьніцы, якія былі ў яго за спіной, у зыходзе удзельнічала па меншай меры дваццаць чалавек, кожны з касой, матыкай або віламі пад рукой. Джерину хацелася б, каб яны былі так жа гатовыя ўзяцца за зброю супраць трокмуа.
  
  Калі сяляне пачалі рухацца, малодшы барон заўважыў Джерина. - Хто, у імя пяці апраметнай, ты такі? - зароў ён. "Чаму ты не ў бегах, як гэтыя пісуары тут?"
  
  Джерин назваў сябе і сваіх сяброў. Ён спытаў: "Значыць, лясныя разбойнікі так блізкія, што адправяць вашых вилланов ў ўцёкі?"
  
  - Блізка? Я яшчэ не бачыў ні аднаго з заражаных воспай бандытаў, нягледзячы на тое, што яны адправілі ў палёт гэтых навозноголовых дурняў, ды і большасць маіх байцоў таксама. Я бачыў курапатак, у якіх было больш сэрца, чым яны паказвалі. Ён пагардліва плюнуў і павольна пачаў супакойвацца. "Я Нордрик Аднавокі, на выпадак, калі табе цікава — тутэйшы лорд, не тое каб у мяне шмат чаго засталося, каб быць лордам".
  
  "Адзін Нордрик, - сказаў Райвин, - не хацеў бы ты адправіцца з намі на поўнач і адпомсціць варварам, якія выклікалі такі хаос?"
  
  Нордрик прыўзняў брыво, пачуўшы фразу паўднёўца, але думка нанесці зваротны ўдар Трокмуа была занадта панадлівай, каб ён мог выстаяць. - Даставіць мне задавальненне? Вялікі Дьяус, я б не хацеў нічога лепшага! Гэтыя вандроўныя авечкі, пакусаныя вошамі лясныя разбойнікі...
  
  Ён прогрохотал яшчэ пару гнеўных фраз. Затым ён і адзін з яго людзей залезлі ў адну калясьніцу, а двое іншых салдат - у другую. Калі яны рушылі ў шлях, Джерин даведаўся, што яго фурманам быў сын Амгата Андара; адным з апошняй пары быў Эффо, а іншым Клеф, але Ліс не быў упэўнены, хто з іх хто. Ніхто з іх амаль нічога не сказаў. Як, калі ўжо на тое пайшло, і Амгат.
  
  Джерина гэта не здзівіла. Нордрик казаў за чацвярых. Мала таго, ён працягваў перасыпаць сваю прамову, нават на самыя бяскрыўдныя тэмы, збеглай, выбухны ненарматыўнай лексікай.
  
  Райвин падруліў бліжэй да Джерину. "Добра, што ў яго не хапае вакамер, інакш яны, напэўна, назвалі б яго паўночным Пойлам".
  
  Барон усміхнуўся і кіўнуў. Ён усё яшчэ быў рады, што Нордрик быў побач. Ён не думаў, што сквернословящий барон збочыць ад бойкі, як і яго людзі. Сустрэча з Трокмуа ў баі павінна была быць менш страшнай, чым наступная сустрэча з раз'юшаным нордриком.
  
  Хоць Нордрик і яго людзі былі ўзброеныя, у іх было мала правізіі. Джерин папоўніў запасы з імперскіх складоў на перавале, але ён ведаў, што таго, што ў яго ёсць, не хопіць на тое, каб пракарміць восем чалавек. Ежа разышлася б яшчэ хутчэй, калі б ён сабраў больш паслядоўнікаў. Гэта азначала праводзіць час на паляванні, а не ў падарожжах, што яго абурала, але неабходнасць якога ён прызнаваў.
  
  Аднак чым больш спадарожнікаў, тым больш людзей будзе стаяць на варце. Пазбаўлены ад неабходнасці перарываць свой сон дзяжурствам у тры гадзіны, Джерин правёў ранні вечар, седзячы ля вогнішча з Райвином. Ён вывучаў гримуары паўднёўца з адчайным упартасцю, якое, як ён ведаў, было амаль напэўна бескарысным. Тым не менш, ён настойваў. Помсны Маўрыкій адабраў у Райвина здольнасць тварыць магію, але, падобна, не яго здольнасць перадаваць тое, што ён ведаў.
  
  "Тут". Райвин паказаў на загавор, напісанае звілістых киззуватнанским шрыфтам. "Гэта яшчэ адно загавор для знішчэння сваіх ворагаў, калі ў вас ёсць кавалачак іх сліны, абрэзкі валасоў або пазногцяў".
  
  "Чым ён адрозніваецца ад больш звычайнага, таго, які я вызначыў бы на выдатнай Намарре?"
  
  "Гэта мае тое перавага, што не патрабуе дбайнай падрыхтоўкі, але больш небяспечна для заклінальніка. Калі загавор не выканана ідэальна, яно ўпадзе яму на галаву, а не вызначанай ахвяры".
  
  "Хм". Загавор выглядала досыць простым, ўключала ўсяго пару преклонений на каленях і некалькі лёгкіх пасаў левай рукой. Але па меры таго, як Джерин вывучаў яго вербальную складнік, яго першы энтузіязм згасаў: тэкст на киззуватнане уяўляў сабой адну доўгую хуткамоўку, поўную каламбураў, тонкіх намёкаў на багоў, якіх ён ледзь ведаў, пастаянна змяняюцца схем рыфмы і рытму. Ён амаль адразу перайшоў да наступнага прысуду. Затым, уражаны выклікам і артыстызмам старажытнага верша, ён спыніўся і перачытваў яго зноў і зноў, пакуль яно не трывала не засела ў яго ў галаве.
  
  "Я зразумеў", - сказаў ён нарэшце, дадаўшы: "Я думаю. Што далей?"
  
  "Вось адно з іх, якое я заўсёды знаходзіў карысным. Яно захоўвае капыты коней здаровымі і моцнымі і дапамагае прадухіліць усе віды кульгавасці ".
  
  "Так, я разумею, дзе гэта было б карысна ведаць. Ах, добра, гэта таксама на ситонианском. Дазвольце мне зірнуць бліжэй—" І неўзабаве ветэрынарная магія таксама была захавана ў ёмістай памяці барона.
  
  Рассвет наступнага дня выдаўся асляпляльна ясным. Сонца ўзышло ў небе амаль паўднёвай чысціні і ззяння. Выдатная надвор'е радавала Джерина менш, чым магла б радаваць пры іншых абставінах. У такую спякоту браня ператварылася ў зудящую, потную катаванне, але бяда была занадта блізкая, каб выпадкова зняць яе.
  
  Такім чынам, барон, жаждавший адпачыць ад душнага дня, быў рады пачуць наперадзе цурчанне рачной вады. Але амаль у той жа імгненне ён пачуў іншыя гукі, якія перакрываюць плёскат ручая: ляск бронзы аб бронзу, нізкія баявыя клічы элабонских воінаў і больш высокія, дзікія крыкі трокмуа.
  
  Ван кіраваў калясніцай Райвина. Калі ён пачуў шум бою, яго галава тузанулася ўгору, як у сабакі, раптам почуявшей пах. "Бойка!" - крыкнуў ён, у яго голасе гучала чыстае радасьць. "Так благословят мяне багі, бойка!"
  
  Ён накіраваў лёгкую машыну наперад з такой хуткасцю, што ледзь не скінуў здзіўленага Райвина на праезную частку. Нордрик і яго фурман ехалі прама за ім, каржакаваты барон люта лаяўся. За ім па пятах ішлі яго васалы, пакінуўшы Джерина замыкаць шэсце.
  
  Ліс лаяўся гэтак жа люта, як і Нордрик, але па іншай прычыне. Апошняе, чаго ён хацеў, гэта падвяргаць Элізу рызыкі вайны, але ў яго не было выбару. "Дзеля Дьяуса, заставайся ў фургоне і не прыцягвай да сябе ўвагі". Ён працягнуў ёй свой лук і калчан. "Выкарыстоўвай іх толькі ў выпадку неабходнасці".
  
  Уздоўж берага ракі раслі чорныя вярбы. Пад іх нізкімі разгалістымі галінамі разыгрывалася змрочная драма, у якой сямёра паўднёўцаў змагаліся з удвая вялікім лікам трокмуа. Элабонцы налічылі чатырох лясных разбойнікаў, але трое з іх ліку былі забітыя, і выжылыя адчайна змагаліся спіна да спіны ў абзы вады, калі прыбыла неспадзяваная дапамога.
  
  Трокмуа ў роспачы закрычалі, калі атрад Джерина саскочыў з калясьніц і фургонаў і пачаў забіваць іх. Ван быў навальніцай, Джерин і Райвин - парай смяротных змей, якія наносяць ўдары і выслізгваюць, перш чым атрымаць зваротны ўдар. Людзі Нордрика змагаліся з суровай кампетэнтнасцю, але сам дробны барон наводзіў на варвараў найбольшы жах.
  
  Нарэшце, сутыкнуўшыся з ворагамі, якія перавярнулі яго жыццё з ног на галаву, ён ашалеў як берсерка, яго румяны твар пацямнела да фіялетавага, з горла вырываліся бязладныя крыкі непрыхаванай лютасьці, сліна пакрывала яго бараду белымі плямамі. Размахваючы мячом у кожнай мясістай руцэ, ён неистовствовал сярод трокмуа, не звяртаючы ўвагі на ўласную бяспеку да тых часоў, пакуль не адчуў, як пад ударамі яго молата рассекается плоць і косткі ламаюцца. Трокмуа зламаліся і пабеглі пасля таго, як палова з іх пала. Усе, акрамя аднаго, былі пасечаны ззаду мстительными элабонцами. Страла, выпушчаная з падводы, забіла апошняга з іх, які адарваўся ад сваіх праследавацеляў — Эліза яшчэ раз даказала, чаго яна варта.
  
  Атака была настолькі раптоўнай і лютай, што чалавек Нордрика Клеф апынуўся адзіным цяжка параненым элабонцем. У яго была вялікая рана на сцягне. Джерин промыл рану віном са сродкамі валодае кровоостанаўліваюшчым і перавязаў, але крывацёк не спынялася. Клеф быў бледны і пакрыты ліпкім потым і здаваўся часткова не ў сабе.
  
  "Табе прыйдзецца перавязаць яму нагу", - сказаў Ван.
  
  "Мне вельмі не хочацца", - адказаў Джерин. "Калі я пакіну павязку на назе даўжэй, чым на некалькі гадзін, нага можа гангренизироваться, а калі я здыму яе, у яго, верагодна, зноў пачнецца крывацёк".
  
  - Але паглядзі на яго. Ён, чорт вазьмі, скончыцца крывёю прама ў цябе на вачах, калі ты не предпримешь што-небудзь у спешцы, - сказаў Ван. Паківаўшы галавой, Джерин наклаў жгут. Паток крыві запаволіўся да тонкай струменьчыкі, але Клеф заставаўся ў напаўпрытомным стане, мармычучы сабе пад нос праклёны ў адрас дэманаў, якіх мог бачыць толькі ён.
  
  Баявой дэман Нордрика, з другога боку, пакінуў яго пасля заканчэння бою. Чалавек у здранцвенні, ён блукаў па невялікім полі бою, утаропіўшыся на вынікі ўласнай бойні. "Обмакни мяне ў гной і поджарь як кураня", - прабурчаў ён, відавочна, не вельмі верачы ў тое, што ўбачыў.
  
  "Адзін Нордрик, у кожнай тваёй фразе абавязкова павінна быць прысяга?" - Спытаў Райвин.
  
  "Гэта не так—" - пачаў Нордрик, але яго кіроўца Амгат перабіў яго.
  
  "Баюся, што так, мілорд", - сказаў ён. "Памятаеце, што адбылося, калі Холгар Крумкач паспрачаўся з вамі на залаты, што вы і дня не можаце пражыць, не сказаўшы чаго-небудзь агіднага?" "Ты, сукін сын шлюхі, ты ў гульні!" - сказаў ты і тут жа прайграў".
  
  Чацвёра пехацінцаў, якіх Джерин і яго таварышы выратавалі, былі рады паступіць да яго на службу. Двое з іх страцілі братоў з-за трокмуа, а яшчэ адзін - стрыечнага брата. Усе яны гарэлі жаданнем адпомсціць. "Самае горшае ў тым, каб памерці тут, - сказаў адзін з іх, - гэта ведаць, што мы ўзялі з сабой за ўсё па лесорубу на кожнага".
  
  Эліза выявіла, што забіты ёю Трокме турбуе яе менш, чым пры Ікас, што, у сваю чаргу, турбавала яе. Тым вечарам яна сказала Джерину: "Я гэтага не разумею. Ён усяго толькі ўцякаў, а кіроўца ў сьвятыні Сивиллы спрабаваў забіць нас, але пасля першай смерці мяне ванітавала некалькі дзён, і цяпер я амаль нічога не адчуваю: толькі тое, што я зрабіў тое, што павінен быў зрабіць ".
  
  "Што ні шмат ні мала дакладна", - сказаў Ліс, хоць і ведаў, што гэта не вельмі-то дапамагае.
  
  Ён заступіў на познюю вахту, і дзіўную з-за таго, што на небе не было лун: Тиваз ў тую ноч быў новенькім, Эллеб - тонкім паўмесяцам, голден Мат - больш тоўстым, а бледны, павольна які рухаецца Нотос толькі што мінуў першую чвэрць. Да гадзіны пасля паўночы стала халаднавата, ціха і дзіўна цёмна. Незлічоныя цьмяныя зоркі, якіх барон ніколі раней не бачыў, припорошили неба срэбрам, іх святло на гэты раз не тануў у месячным ззянні.
  
  Клеф памёр рана на наступны дзень. Ён так і не прыйшоў у сябе пасля шоку ад раны, і кожны раз, калі паляць саслаблялі, ён зноў пачынаў сыходзіць крывёй. Яны паспешна пахавалі яго і рушылі далей.
  
  У той дзень да іх далучыліся двое, на наступны - яшчэ з паўтузіна, усё пяхотнікі. Па неабходнасці Джерин збавіў крок да таго, што яго мог падтрымліваць пешы чалавек. Ён задаваўся пытаннем, ці варта было адкладаць павелічэнне колькасці, і разглядаў магчымасць прасоўвання наперад толькі з калясьніцамі. Ван і Нордрик былі цалкам за. Райвин раіў захоўваць асцярожнасць. Падзеі неўзабаве даказалі яго правату.
  
  Баявой хвост барона выходзіў з лесу на расчышчаныя поля, калі дзікі крык наперадзе прымусіў іх усіх схапіцца за зброю. На адлегласці палёту стралы іх чакаў атрад трокмуа, амаль такі ж па складзе, як і іх уласны: чатыры калясьніцы і падвойная жменька пешых слуг. Прыкладна палова паўночнікаў была апранутая ў нарабаваныя элабонские даспехі. Астатнія былі ў сваіх мясцовых туниках і штанах, за выключэннем аднаго высокага, змардаванага варвара, які быў голы, калі не лічыць шчыта і зброі.
  
  Джерин пачуў рык за спіной. Ён ведаў, што людзі за яго спіной былі гатовыя кінуцца на трокмуа. Але ён не хацеў змагацца ў гэты момант, супраць гэтага ворага. Маленькія арміі былі занадта роўныя. Нават калі ён выйграе бітву, ён будзе безабаронны перад наступнай бандай лясных разбойнікаў, з якімі яму давядзецца сутыкнуцца.
  
  У трокме, здавалася, былі падобныя думкі, што азадачыла барона. Большасць паўночнікаў спачатку змагаліся, а потым задавалі пытанні. Ён ашаломлена глядзеў, як правадыр дудит ў доўгі прамы рог. Ён не быў трубачом, але Джерин даведаўся кліч, які ён зайграў: перамовы.
  
  Ён махнуў рукой у знак згоды, злез з фургона і ў адзіноце пайшоў у поле. Ён праігнараваў абураны шум сваіх людзей. Размовы рэзка спыніліся, калі Ван абвясціў: "Наступным з вас, хто прыгатуе карпа, будзе тушеный карп". Яго велізарны правы кулак, моцна які сціскае пальцамі пакрытую плямамі поту скураную рукаяць булавы, быў пераканаўчым аргументам.
  
  Севяранін сустрэў Джерина на паўдарогі паміж іх людзьмі, выцягнуўшы перад сабою пустыя рукі. Пухлы для ляснічага, але па-кацінаму абыходлівы, Трокме нізка пакланіўся і сказаў: "Я Дагдогма, сын Юхарбы, які быў сынам Амергина, вялікага згоншчыка жывёлы, які быў сынам Лээга, каваля, які быў ..." Джерин падрыхтаваўся выслухаць генеалогію, якая, калі б была такой жа, як большасць іншых, падымалася б на дзесяць ці дванаццаць пакаленняў назад да бога.
  
  І сапраўды, Дагдогма скончыў: "... які быў сынам самага вялікага Фомора". Ён чакаў сваёй чаргі.
  
  Джерин палічыў неразумным адкрываць варвару сваё сапраўднае імя. - Кліч мяне Тевис, - сказаў ён, выбіраючы першае імя, якое прыйшло яму ў галаву. Як і Дагдогма, ён гаварыў па-элабонски.
  
  "Сын—?" Ветліва падказаў Дагдогма.
  
  - Баюся, ніхто.
  
  - Ну што ж, мужчына ёсць мужчына, нягледзячы на тое, што ён вырадак, і з табой выдатная каманда. Не тое каб мы не маглі справіцца з імі, але я думаю, што было б ганьбай і пустым марнаваннем часу як для маіх, так і для вашых хлопцаў змагацца цяпер.
  
  Джерин вывучаў Дагдогму, падазраючы падвох. Да яго пачалі даходзіць рэчы, якіх ён спачатку не заўважаў: кольцы элабонских жанчын, якія Трокме начапіў на яго мезенцы, бліскучыя боты з мяккай скуры, якія ён насіў замест звычайных сыромятных ботаў лясных разбойнікаў, нарабаванае дабро, складзенае высокімі гурбамі у яго калясніцах. Барон раптам зразумеў. Гэта быў не паўночны воўк, а проста шакал, які выйшаў пажывіцца тым, што мог, прыклаўшы як мага менш намаганняў.
  
  Ліс адчуў палёгку і пагарду адначасова. Яго размова з Дагдогмой прайшоў хутка і добра, паколькі ні ў аднаго з іх, па сваіх прычынах, не было жадання біцца. Трокме рыссю вярнуўся да сваіх людзей. Ён павёў іх па лясной сцежцы, якая вядзе на захад, расчышчаючы шлях на поўнач для Джерина і яго атрада.
  
  Але ўласныя воіны Джерина былі незадаволеныя тым, што ён размовамі праклаў сабе шлях міма трокмуа замест таго, каб прорубиться скрозь іх. "Я прыйшоў з вамі забіваць сукиных сыноў, а не паляпваць іх па задніцы, калі яны праходзяць міма", - сказаў адзін з мужчын, якія далучыліся да нас як раз у той дзень. "Калі ты збіраешся паводзіць сваю дурную вайну падобным чынам, не разлічвай на мяне. Я б аддаў перавагу зрабіць усё правільна ".
  
  Ён пакрочыў прэч, які суправаджаецца яшчэ чатырма такімі ж адважнымі пяхотнікамі. Ван запытальна паглядзеў на Джерина, пытаючыся поглядам, вярнуць іх сілай. Барон паківаў галавой. Яму не патрэбныя былі міжвольныя паслядоўнікі.
  
  У сваю чаргу, ён з цікаўнасцю паглядзеў на Нордрика; ён чакаў, што запальчывы лорд кіне яго ў той момант, калі ён пазбегне канфрантацыі. Нордрик плюнуў. Ён сказаў. "Гэта была проста свіння з рудымі вусамі, і наўрад ці яна каштавала таго, каб яе забівалі. Даволі хутка пачнуцца сапраўдныя баі — я думаю, ты прыцягваеш кровапраліцце, як мёд прыцягвае мух ".
  
  Як раз тое, што мне трэба, падумаў Джерин, але ў яго ўзнікла непрыемнае адчуванне, што Нордрик правоў.
  
  Калі на наступны дзень ён і яго атрад рушылі на поўнач, прыкметы спусташэння, якое тварылі трокмуа, сталі больш частымі: трупы на ўзбочынах дарог (некалькі элабонских воінаў, некалькі лесарубаў і занадта шмат прыгонных, зарубленных дзеля забавы), пустыя сялянскія вёскі (некаторыя закінутыя; іншыя выпотрошены, дымныя руіны), хатні жывёлу, бессэнсоўна забіты і цяпер гнілой на сонца, палі пшаніцы і аўса, пераўтвораныя ў руіны або спаленыя, і нямала разбураных крэпасцяў. На пары замкаў цяпер луналі сцягі паўночнікаў. Па крайняй меры, некаторыя з Трокмуа прыехалі, каб застацца.
  
  Іх разбойніцкія атрады былі паўсюль — банды прыкладна з паўтузіна чалавек, без гэтага кіраўніцтва, якія выйшлі больш дзеля радасці бітвы і надзеі на здабычу, чым дзеля Баламунга або заваёвы свету. Трокмуа, здавалася, былі здзіўлены, убачыўшы значны атрад узброеных элабонцев. Яны абыходзілі іх бокам.
  
  Чым далей на поўнач развіваўся Джерин, тым менш бежанцаў ён сустракаў. Большасць з тых, хто бег, ужо загінулі ад рук варвараў, загінулі па дарозе або адправіліся на поўдзень. Некалькі уцекачоў, якіх ён сустрэў, мала што маглі яму сказаць. Яны ўжо некалькі дзён хаваліся ў лесе. Ніхто не хацеў далучыцца да яго.
  
  Агонія яго радзімы прынесла пакуты Лісу. Як ён мог палегчыць яе, нават калі перамог Баламунга? "Дваццаць гадоў свету наўрад ці выправяць гэта, - з горыччу сказаў ён той ноччу, - а калі гэта мяжа ведала дваццаць гадоў свету?"
  
  Толькі месяца, амаль раўнамерна размешчаныя па небе, былі вышэй за ўсіх перашкод. Нотос на заходзе быў амаль на паўднёва-усходзе, Матэматык на дзень пазней першай чвэрці, Эллеб як раз у гэты час. Мчавшийся насустрач сваім тром больш марудлівым братам і сястры, Тиваз цяпер быў тоўстым расце паўмесяцам. Па меры таго, як згушчаліся змярканне, чатырохразовыя цені, якія яны адкідвалі, веерам разыходзіліся ад людзей, калясьніц і дрэў. Прывіды пачалі свой бессэнсоўны начны шэпт.
  
  Хоць атрад Джерина ўсе яшчэ рухаўся прасёлкамі, на наступную раніцу Эліза пачала пазнаваць мясцовасць. Паказваючы на крэпасць, венчающую пагорак наперадзе, яна сказала: "Гэта валоданне належыць Тибальду Дринкуотеру, аднаму з васалаў майго бацькі. Мы, павінна быць, менш чым у дне шляху ад дома!"
  
  Ліс не мог спадзявацца, што зможа зайсці так далёка цэлым. У ім пачала расці незнаёмая ўпэўненасць. Яна была груба разбурана, калі ён наблізіўся да замка Тыбальда і выявіў, што той закінуты і разрабаваны, а яго частакол знесены.
  
  Крыху пазней сцежка, па якой яны ішлі, злілася з Элабонской дарагі. Не вагаючыся, Джерин вывеў свой атрад на шашы. Яны памчаліся на поўнач, да замка Рикольфа Рудога. Ван пакінуў калясьніцу Райвина і далучыўся да Лісу. Ён узяў на сябе кіраванне; Элізу, нягледзячы на яе пратэсты, пасадзілі ў заднюю частку падводы. Калі яны адкрыта падарожнічалі па краіне, якая ўтрымліваецца іх ворагамі, яны павінны былі рабіць гэта ў баявым парадку; адзін з новых пяхотнікаў заняў месца Вана побач з Райвином.
  
  Калі Ван крануў край аднаго з сваіх чакрамов мазолістым паказальным пальцам, ён ціха сказаў: "Капітан, калі хватка Рикольфа аслабне, вы будзеце выглядаць поўным дурнем, падыходзячы да яго вось так адкрыта".
  
  "Калі холдынг Рикольфа ўпадзе, у мяне будзе занадта шмат праблем, каб клапаціцца пра тое, як я выглядаю".
  
  У апошні раз, калі Джерин праязджаў гэты ўчастак дарогі, было занадта цёмна, і ён ехаў занадта хутка, каб звяртаць увагу на арыенціры. Аднак цяпер Эліза была на зямлі, якую ведала з нараджэння. "Як толькі мы загорнем за наступны паварот, мы зможам убачыць крэпасць", - сказала яна.
  
  - Так, вось яно, - сказаў Ван імгненне праз, - і чырвонае знамя ўсё яшчэ лунае. Але што гэта за фігня вакол намётаў і іншага? Ён спыніў фургон. Джерин махнуў астатнім з свайго невялікага атрада спыніцца.
  
  "Гэта дьяус - пракляты абложны лагер, вось што гэта такое", - сказаў барон. "Хто б мог падумаць, што гэта ад Трокмуа? Замарожваць, падрываць і праклінаць Баламунга! І ўсё ж, я думаю, мы зможам паднесці ім сюрпрыз. Ён злез з фургона і коратка пагутарыў са сваімі людзьмі. Яны кіўнулі і падрыхтаваліся.
  
  Трокмуа ўсталявалі свой перыметр на адлегласці палёту стралы ад прыгонных валаў замка Рикольфа, маючы намер прымусіць яго падпарадкавацца голадам. Выступ на знешнім краі рова паказваў, дзе яны спрабавалі паскорыць справу, запоўніўшы яго і сцены узяўшы штурмам. Гэта, відавочна, не ўдалося.
  
  Ніхто не падняў трывогі, калі Джерин і яго людзі наблізіліся. Як заўважыў барон, лясныя разбойнікі, падобна, не думалі, што ўзброены атрад можа належаць каму-небудзь, акрамя іх саміх. Але раней, чым Ліс спадзяваўся, остроглазый Трокме падняў крык: "Эсус, Таранис і Тевтатес! Гэта паўднёўцы!"
  
  Якім бы хуткім ён ні быў, ён спазніўся. Людзі Джерина ўжо імчаліся наперад, як пешыя, так і на калясніцах. Ад палёту вогненных стрэл у неба пацягнуліся дымныя паласы. Стрэлы трапілі ў ваўняную тканіну намётаў Трокме. За першым ўцёкамі рушыў услед другі; у пары лучнікаў было час для трэцяга стрэлу, перш чым ім прыйшлося схапіцца за дзіды і мячы, каб абараніцца ад варвараў, якія рынуліся з лініі аблогі насустрач гэтай новай пагрозе.
  
  Трокмуа кінуліся ў бой са сваёй звычайнай лютасцю. Яны не былі слабонервными, як Дагдогма і яго каманда, але атака Джерина укінула іх у замяшанне. І пасля першых некалькіх імгненняў у іх не было лідара, які б накіроўваў іх мужнасць. Ван паклапаціўся пра гэта. Ён паслаў чакрам, які верціцца ў горле двараніна ў пазалочаным шлеме. Гэта збіла яго з ног у разгар выкрикнутого загаду.
  
  "Якія выдатныя рэчы - шакрамы!" - Сказаў Ван Джерину, рыхтуючы яшчэ адзін востры нож. - Я магу выкарыстоўваць іх і кіраваць адначасова. Як і ў сталіцы, ён кіраваўся з павозкай так, нібы гэта была калясьніца. Барон, у якога былі вольныя абедзве рукі, разбіў двух варвараў трапнымі стрэламі.
  
  Баявое вар'яцтва авалодала Нордриком цяпер мацней, чым тады, ля ракі. Грэбуючы нават сваім мячом, ён саскочыў са сваёй калясьніцы, схапіў Трокме і пераламаў яго аб калена, як сухую палку. Імгненнем пазней ён сам ўпаў, атрымаўшы ўдар збоку па галаве плоскай бокам клінка паўночнік. Трое элабонских пяхотнікаў стрымлівалі Трокмуа, пакуль ён не падняўся на ногі і зноў не пачаў змагацца.
  
  Без лідэра або без яго, лясныя разбойнікі моцна пераўзыходзілі людзей Джерина колькасцю. Ён ужо пачаў задавацца пытаннем, ці не адкусіў ён больш, чым мог пражаваць, калі, як ён і спадзяваўся, іх лагер запалаў. Многія з іх у роспачы выйшлі з бою. Яны спрабавалі патушыць полымя або выратаваць ўсе, што маглі, маёмасць і здабычу.
  
  Затым пад'ёмны мост Рикольфа з грукатам апусціўся. Ён і яго людзі напалі на варвараў з тылу. Рикольф і некалькі яго паслядоўнікаў запрэглі свае калясьніцы. Іх стрэлы сеялі разбурэнне сярод севяран.
  
  Бітва раптам ператварылася ва ўцёкі. Трокмуа беглі паасобку і невялікімі групамі, час ад часу азіраючыся, каб выпусціць стралу, але не насмельваючыся ўстаць і змагацца. Рикольф і яго колесничие праехалі невялікае адлегласць ў пагоні, але ў іх не было рэальнай масы ўцекачоў, якіх можна было б пераследваць. Неўзабаве яны нацягнулі павады.
  
  Затым людзі з абложанага замка накінуліся на салдат Джерина. Яны сціскалі ім рукі, пляскалі па спінах і выкрыквалі віншаванні і падзякі. Але іх радасьць згасла, калі яны даведаліся спачатку Райвина, а затым Джерина і Вана. На змену яму прыйшоў цікаўнасць. Яно павялічылася ў дзесяць разоў, калі Эліза высунула галаву з фургона. Многія радасна закрычалі, убачыўшы яе, але столькі ж здаваліся смущенными.
  
  Рикольф вярнуўся з палявання. У яго адвісла сківіца, калі ён убачыў Райвина, якому аказвалі дапамогу з пашкоджанай рукой. "Што ты тут робіш?" ён зароў. Райвин здрыгануўся. Ён пачаў заікацца ў адказ, але Рикольф не звярнуў на гэта ўвагі. Ён толькі што бачыў Джерина, Вана і яго дачка.
  
  Джерин з некаторым асцярогай чакаў, не ўпэўнены, якой будзе рэакцыя старэйшага барона. Рикольф слёз са сваёй калясьніцы, страціўшы дар прамовы і ківаючы галавой. Ён заключыў Элізу ў абдымкі, затым павярнуўся да Лісу. - Я мог бы здагадацца, што непрыемнасці заманят цябе назад, выкрадальнік, - сказаў ён; Джерин з палёгкай пачуў у яго тоне адсутнасць гневу. - Я ўпэўнены, што вашага своечасоваму вяртанню ёсць тлумачэнне?
  
  "Хочаш ты пачуць гэта цяпер?"
  
  - Гэтую ж хвіліну. Калі хто і мае на гэта права, дык гэта я.
  
  Трохі аднавіўшы, але не зусім у дастатковай ступені, свой звычайны апломб, Райвин прапанаваў: "Магчыма, каб астудзіць горла пасля такіх высілкаў, майму прыяцелю Лісу не перашкодзіў бы кубак віна—" Ён рэзка замаўчаў. Погляд, які скіраваў на яго Рикольф, быў страшным.
  
  "Райвин, ты выдатны малады чалавек у многіх адносінах, - сказаў Рикольф, - але калі я калі-небудзь зноў пачую слова "віно" з тваіх вуснаў, клянуся, мой кулак будзе побач за кампанію".
  
  Такім чынам, Джерин без аглядкі пагрузіўся ў аповяд. Яго таварышы не дазволілі яму распавядаць бесперашкодна, але ён кантраляваў ход апавядання, і ўсё прайшло добра. Ён убачыў, як людзі Рикольфа, многія з якіх кідалі на яго суровыя погляды, калі ён пачаў, прыйшлі ў сябе, пакуль ён казаў. Калі ён скончыў, Рикольф доўга маўчаў. Нарэшце ён сказаў: "Ведаеш, я табе веру. Ніхто не стаў бы выдумляць такую непраўдападобную гісторыю".
  
  "Апошнім чалавекам, які сказаў што-то падобнае, быў Валдабрун", - сказаў яму Джерин.
  
  "З таго, што я памятаю пра сваё шурине, яму цяжка паверыць, што кожную раніцу ўзыходзіць сонца. Ён прапускае з-пад увагі многае з таго, што ёсць у жыцці". З агеньчыкам у вачах Рикольф спытаў Элізу: "Ты хочаш сказаць, што палічыў за лепшае б займець гэтага падступнага нягодніка, чым такога адважнага воіна, як Вольфар?"
  
  У адказ яна пацалавала Лісу.
  
  Рикольф павярнуўся да Джерину. - Шчыра кажучы, Фокс, я думаў, у цябе хопіць здаровага сэнсу не ўвязвацца ў падобную гісторыю.
  
  "Шчыра кажучы, я таксама".
  
  "Хм. Год таму я цвёрда трымаў у руках вясельныя планы Элізы, а цяпер, падобна, мне амаль няма чаго сказаць пра іх. Наколькі я памятаю, Джерин, ты сказаў што-то пра "яе ўласным розуме". Багі сведкі, ты меў рацыю. Аднак вось што я кажу і маю на ўвазе: я думаю, ты будзеш маёй дачкі добрым мужам, але паспешнай вяселля не будзе з-за страху перад тым, што можа прынесці будучыня. Калі гэта прывядзе да бяды, лепш бы такі вяселля ніколі не было. Калі Трокмуа будуць выгнаныя, гэтага часу будзе дастаткова ".
  
  "Я не магу з табой сварыцца", - сказаў Джерин. Ён убачыў расчараванне на твары Элізы, але патрабаванне Рикольфа было справядлівым у дадзеных абставінах.
  
  - Рикольф, - сказаў Ван, - ты б заехаў кулаком па маім твары, калі б я папрасіў куфаль элю?
  
  "У твар?" Рикольф засмяяўся. "Ты як тысячефунтовый дрозд з "Загадкі", які садзіцца, дзе яму заманецца. Сітуацыя трохі напружаная — праклятыя варвары ўжо некалькі дзён сядзяць звонку. Аднак мы далёкія ад таго, каб памерці з голаду. Хадземце ўсе разам. Паглядзім, што мы зможам зрабіць.
  
  - Хвіліну таму ты казаў пра Вольфаре ў жарт, - сказаў Джерин. - Што з ім здарылася пасля таго, як я, э—э...?
  
  - Раптам сышоў? Калі ён прачнуўся (што здарылася не хутка; ты мацней, чым думаеш), ён паспрабаваў выбіць дзверы майго пакоя і прымусіць мяне неадкладна паслаць за табой ўсіх сваіх людзей. Я б таксама гэта зрабіў, калі б не запіска, пакінутая Элізай, - сказаў Рикольф.
  
  Эліза выглядала самазадаволенай. Джерин прыкінуўся, што не заўважыў.
  
  Рикольф працягнуў: "Калі я сказаў "не", сітуацыя стала непрыемнай. Вольфар назваў мяне клятвопреступником і таго горш. Ён сказаў, што знясе мой замак за мае вушы. Пасля гэтага я сказаў яму, што ён можа забраць сваю тушу, пакуль у яго яшчэ ёсць ўласныя вушы. Я разумею, што ты меў на ўвазе, Джерин: ён можа быць мяккім, як малако, калі яму гэта трэба, але перайдзі яму дарогу, і ён ашалеў.
  
  "Гэта ў ім цечка крыві пярэваратня", - сказаў Джерин. "Ты ведаеш, у многіх сем'ях па абодва бакі Ниффет яе трохі, але ў яго крыві яна моцная". Ён распавёў Рикольфу, што здарылася з Вольфаром, калі Нотос і Мат былі разам.
  
  Старэйшы барон нахмурыўся. "Я не чуў пра гэта. Калі б чуў, то ніколі б не запрасіў яго сюды. На шчасце, такія саюзы сустракаюцца рэдка".
  
  Нягледзячы на ўсю іх радасць з нагоды выгнання Трокмуа, ні людзі Джерина, ні людзі Рикольфа не маглі зладзіць вялікага весялосці. Дзень падыходзіў да канца. Абодва атрада былі выматаныя. Нават Ван, самы заядлы гуляка, які калі-небудзь нараджаўся на свет, здавольваўся крыху большым, чым адзінай кубкам элю, якую ён папрасіў у Рикольфа. Мужчыны грызлі вэнджаную ялавічыну, чэрствы хлеб, сыр і вяленыя садавіна. Затым яны шукалі спальныя мяшкі або засыпалі прама там, дзе сядзелі. На наступную раніцу Джерин прачнуўся ў вялікай зале Рикольфа на досвітку, усё яшчэ трымаючы ў руках тую ж паўпустую кубак, над якой задрамаў.
  
  Дзень прайшоў у напружаным чаканні. Усе чакалі, што трокмуа паспрабуюць аднавіць аблогу. Але раніца праляцеў незаўважна, а варвараў так і не з'явілася. Тиваз ўстаў апоўдні, назіраючы толькі цішыню. Эллеб рушыў услед за ім пару гадзін праз. За ім з гадзінным інтэрвалам вынікалі Мат і пэйл Нотос, і ўсё па-ранейшаму было ціха.
  
  "Я думаю, ты, магчыма, прагнаў іх на некаторы час", - сказаў Рикольф Джерину. Ліс паказаў на неба, жадаючы, каб словы Рикольфа дайшлі да вушэй Дьяуса.
  
  Калі мужчыны пачалі разумець, што лясныя разбойнікі вернуцца не адразу, яны пачалі святкаванне, на якое былі занадта выматаныя напярэдадні ўвечары. Джерин і Рикольф хутка зразумелі, што яны не могуць спыніць гэта: воіны мелі патрэбу ў разрадцы. Бароны зрабілі ўсё, што маглі, загадаўшы некалькіх надзейным людзям заставацца цвярозымі і стаяць на варце, каб трокмуа не адважыліся на начную атаку.
  
  Сярод салдат, якіх абраў Джерин, быў сын Амгата Андара, кіроўца Нордрика Аднавокага. Сам Нордрик выпадкова апынуўся паблізу. Ён падмацаваў загад Ліса: "Трымай вуха востра, сын незамужняй самкі лася, ці я надзену твае фамільныя каштоўнасці на каралі".
  
  - Ён заўсёды так выкарыстоўвае сваіх людзей? - Прашаптаў Рикольф Джерину.
  
  "Няма. Звычайна ён яшчэ горш".
  
  Хто-то ў галоўных варот дастаў мандаліну і зайграў. Джерин мімалётна падумаў пра Тассило і Райвине і пра тое, як пара дурных п'яніц змяніла яго жыццё. Ён падумаў, што заўтра расстацца з Элізай будзе па-свойму цяжэй, чым сустрэцца тварам да твару з Трокмуа: гэта ён рабіў шмат разоў. Але толькі аднойчы ён пакінуў жанчыну, якую пакахаў, і тады ў руках, якія лічыў бяспечнымі. Цяпер, нават за абараняюць сценамі Рикольфа, Эліза была амаль у такой жа небяспецы, як і ён.
  
  Калі адзін з людзей Рикольфа перадаў яму гліняны збан з элем, ён вярнуў яго ўсё яшчэ закупоренным. Ён ведаў, што выпіўка толькі яшчэ больш сапсуе яму настрой. Ён назіраў, як Ван падышоў са сваёй глінянай флейтай, каб акампанаваць гульцу на мандаліне. Чалавек, які прапанаваў Джерину эль, неўзабаве далучыўся да іх з адным з доўгіх рагоў, якія так любіў трокмуа. Гэта здзівіла Ліса; мала хто з элабонцев гуляў на паўночным інструменце. Музыка была гучнай і жыццярадаснай, але нямоглай рассеяць змрочнасць Джерина.
  
  Сонца зайшло і было забыта. Большасць людзей у крэпасці сабраліся каля брамы. Непрыстойная песня вынікала за песняй. Вартавыя выкрыквалі "ўстрымацца" з пастоў на сцяне. Калі ў занадта многіх адразу перасохла ў горле, Ван распавёў гісторыю аб сваіх днях на раўнінах Шанда, гісторыю аб вышэйшай дзёрзкасці і яшчэ большай непрыстойнасці. Затым салдаты зараўлі іншую баладу.
  
  Каб пазбегнуць весялосці, якое ён не мог падзяліць, Джерин зайшоў у вялікую залу замка. На алтары Дьяуса цяпер не было прынашэньняў, і лавы не былі занятыя пирующими. Адзін воін хроп на стале. Яго галава ляжала ў лужыне цёмнага, ліпкага элю. У куце іншы салдат цалаваў аголеную грудзі служанкі. Ні ён, ні яго напарнік не звярнулі на Лісу ніякай увагі.
  
  Джерин прайшоў праз цёмны зала, штурхаючы чарот і косткі. Апынуўшыся ў калідоры за ім, ён спыніўся і агледзеўся: цікава, паходняй якога падсвечніка ён расплющил Вольфара? Ці быў гэта той, у моцна падрапанай драўлянай дзверы, або яго сусед у некалькіх футах далей па калідоры? Не ў сілах ўзгадаць, ён павярнуў за кут — і амаль сутыкнуўся з Элізай.
  
  Пазней ён зразумеў, што, павінна быць, спрабаваў знайсці яе, шукаў адзінае шчасце, якое знайшоў у рушащемся свеце. У той момант ніякія думкі не ўрываліся ў яго галаву. Ёй было цёпла ў яго абдымках. Яе вусны і мову сустрэліся з яго вуснамі з тым жа адчаем, якое адчуваў ён. - Дзе?— - Дзе?.. - прашаптаў ён, гладзячы яе па валасах.
  
  - Выконвайце за мной.
  
  Гэта была, падумаў ён, пакой, у якой ён спаў па шляху на поўдзень. Чаму-то гэта здалося прыдатным. Ён ціха хіхікнуў. Эліза выдала пытальны гук. Ён паківаў галавой. - Нічога страшнага, любімая.
  
  Салома матраца зашамацела, калі ён пацягнуў яе ўніз. Яна ціха ўскрыкнула пад ім тройчы: спачатку ад болю, потым ад здзіўлення і, нарэшце, ад радасці.
  
  Калі яна паднялася, каб сысці, боль расстання была ледзь ці не мацней, чым Джерин мог вынесці. Яна нахілілася для апошняга пацалунка, ціха сказала: "Вярніся да мяне", - і пайшла. Ён быў упэўнены, што будзе кідацца яшчэ некалькі гадзін пасля таго, як за ёй зачыніцца дзверы. Аднак амаль адразу ж ён пагрузіўся ў глыбокі сон без сноў.
  
  
  XI
  
  Быў амаль апоўдні наступнага дня, калі Ліс і яго спадарожнікі пачалі апошні этап свайго падарожжа. Ён пакінуў фургон ззаду. Рикольф пазычыў яму сваю ўласную моцную калясьніцу, запрэжаную трыма людзьмі, і з ёй хударлявага, обветренного мужчыну па імені Прискос, сын Меллора, свайго возьніка і щитоносца.
  
  Джерин падазраваў, што Рикольф здагадаўся, што адбылося мінулай ноччу, чаму ён так рана пакінуў свята. Адкрыта гэта ніяк не выяўлялася, але, калі Ліс завёў свецкую гутарку з пажылым чалавекам, збіраючыся сыходзіць, ён адчуў прыняцце, блізкасць паміж імі іншага роду, чым іх ранейшая сяброўства. Ён быў рады. Добрае меркаванне Рикольфа мела для яго значэнне.
  
  Развітанне Элізы было нямым. Ён адчуў смак слёз на яе вуснах, калі яны цалаваліся на развітанне. Ён, Ван і Приск забраліся ў калясьніцу Рикольфа; Нордрик і Амгат былі побач з імі, як і Райвин і Эффо, выжылыя з баявога атрада, якога Лісіны хвост завербаваў па шляху, і некалькі добраахвотнікаў з уладанняў Рикольфа. Усяго іх было дваццаць два, з чатырма калясьніцамі, разлічанымі на трох чалавек, і пяццю двухмеснымі калясьніцамі.
  
  Приск прыкрыкнуў на коней. Маленькая армія рушыла ў шлях. Брамнікі апусцілі пад'ёмны мост. Адзін з іх прыцягнуў увагу Джерина, калі той праходзіў міма. "З чым вы ўцякаеце на гэты раз, мілорд?" спытаў ён.
  
  "Нічога такога, чаго б ты не бачыў, Вуков", - адказаў Ліс, задаволены, што запомніў імя хлопца. Ён сумняваўся, што брамнік добра правёў час на наступную раніцу пасля сыходу Элізы. Ён павярнуўся, каб у апошні раз зірнуць на яе, але цесната старожкі ўжо загароджвае яму агляд.
  
  Приск быў нешматслоўны, у асноўным аб конях. "Тут не часта сустрэнеш жывёл племя шанда", - заўважыў ён. "Дзе ты знайшоў гэтага?"
  
  - Як называецца той гарадок ў гарах, Джерин? - Спытаў Ван.
  
  "Кассат".
  
  "Так. Там я яго і падабраў. Да таго ж танна — гэты дурань, гандляр коньмі, не ведаў, што ў яго ёсць. Ён быў рэдкім работнікам ".
  
  "Я чуў, яны зласлівыя", - сказаў Прискос. Ён працягнуў, больш для сябе, чым для Джерина або Вэна: "Думаю, я спраўлюся з гэтым". Джерин быў упэўнены, што справіцца. У Прыска быў выгляд спакойнай кампетэнтнасці, які яму падабаўся.
  
  Калі сонца села, яны разбілі лагер у таго, што раней было памежнай станцыяй паміж землямі Рикольфа і Бевона. Цяпер ад квадратнага драўлянага будынка, у якім размяшчаліся гвардзейцы Рикольфа, засталіся толькі абвугленыя руіны. Яшчэ адзін доўг, які трэба заплаціць, падумаў барон, сярод столькіх многіх.
  
  Прывіды ў тую ноч паводзілі сябе дзіўна. Іх галашэнні былі больш інтэнсіўнымі, а таксама больш зразумелымі, чым Ліс калі-небудзь чуў. Адзін з іх, у прыватнасці, порхал вакол яго, нібы матылёк, прыцягнуты полымем. Нягледзячы на ўсе яго намаганні, ён не мог ні зразумець, што ён хацеў яму сказаць, ні даведацца яго бледныя абрысы ў дрыготкім святле вогнішча.
  
  "Гэта звышнатуральная рэч", - сказаў Райвин, назіраючы за адчайнымі, але дарэмнымі спробамі прывіда звязацца.
  
  "Верагодна, гэта падобна на духу Шанда, які імкнецца прывабіць вас далей ад святла, каб ён мог выпіць вашу кроў", - сказаў Ван.
  
  Джерин паківаў галавой. - Я не адчуваю ў гэтым ніякага шкоды, нават калі не магу зразумець, пра што там гаворыцца. Акрамя таго, Ван, у кожнага прывіда на поўначы краіны, павінна быць, ужо празмернасць крыві.
  
  На гэта чужаземец нічога не адказаў, акрамя сур'ёзнага ківу.
  
  Успамінаючы брацкую варожасць, раздиравшую баронство Бевон яшчэ да ўварвання трокмуа, Джерин хацеў перасекчы яго за адзін дзень, калі зможа. Ён не хацеў разбіваць лагер ўнутры яго: калі б ён мог чакаць начных марадзёраў дзе заўгодна, то змардаваная зямля Бевона была б менавіта гэтым месцам.
  
  І гэта было пакутліва. Атрад Ліса мінуў два палі бітваў, перш чым сонца паднялося высока на паўднёвым усходзе. Лясныя разбойнікі разрабавалі абодва поля, але ўсё разадзьмутыя аголеныя трупы, падобна, належалі элабонцам. Тут брат змагаўся з братам, і змагаўся з большай нянавісцю, чым яны звярнулі супраць Трокмуа.
  
  Калі Джерин агледзеў другі луг, запоўнены целамі, яго твар быў каменным і поўным горычы. "Бедныя дурні", - сказаў ён. Ён задаваўся пытаннем, ці не былі яго словы эпітафіяй для ўсіх паўночных зямель.
  
  Якой бы брат ні выйграў вайну, ён нядоўга атрымліваў асалоду ад перамогай. Многія з ацалелых крэпасцяў ўтрымліваліся невялікімі атрадамі Трокмуа. Яны насмешліва заулюлюкали, убачыўшы, што атрад Джерина праходзіць міма, але не рушылі яму насустрач. - Яны лічаць нас нявартымі пагарды, - сказаў Ліс Вану, - і, магчыма, так яно і ёсць.
  
  "Хонх! У наступны раз, калі мяне ў першую чаргу будзе хваляваць меркаванне лесаруба".
  
  Праехаўшы крыху больш за палову тэрыторыі баронства Бевон, яны абмінулі прыдарожны склад, разбураны так, як Джерин ніколі раней не мог сабе ўявіць. Бярвёны адной цэлай сцены частаколу ляжалі ў двары, як салома, нібы убітыя жахлівым ботам. Сама каменная крэпасць уяўляла сабой груду бітага шчэбеню.
  
  Што-то белае тырчала з-пад адной вапняковай пліты. Калі барон падышоў бліжэй, ён убачыў, што гэта быў шкілет чалавечай пэндзля, вычышчаны ад плоці падальщиками. Ніхто, ні элабонец, ні Трокме, не ахоўваў гэтую крэпасць.
  
  "Гэта праца твайго Баламунга?" - Спытаў Райвин.
  
  - Ён не мой. Я ўсім сэрцам хацеў бы ніколі пра яго не чуць, - сказаў Джерин, але яму прыйшлося кіўнуць. Яго воіны пазіралі на разбураную крэпасць з глыбокай павагай, страхам і здзіўленнем. Рукапашны бой з трокмуа быў вельмі добры, але як яны маглі спадзявацца выстаяць супраць такога вядзьмарства? Нават Нордрик быў змрочны і ціхі.
  
  "Я здзіўляюся, чаму такое магутнае чараўніцтва не выкарыстоўвалася далей на поўдзень", - сказаў Райвин. "Нешматлікія замкі маглі б выстаяць супраць гэтага, але тут, так блізка да Ниффет, гэта першы прыкмета таго, што мы атрымалі нешта большае, чым простае ўварванне варвараў".
  
  "Якая розніца?" Змрочна сказаў Джерин, яшчэ раз глядзеў на разбуранае сховішча.
  
  - Можа быць, нічога, а можа быць, і вельмі шмат. Адно з тлумачэнняў, якое я магу прыдумаць, заключаецца ў тым, што ў вашага паўночнага чараўніка можа паўстаць столькі праблем пры спробе захапіць адну канкрэтную крэпасць — я не называю імёнаў, заўважце, — што ў яго было мала вольнага часу, каб дапамагчы сваім людзям у іншым месцы.
  
  Джерин кінуў на яго ўдзячны погляд. Прамень надзеі, які падарыў яму паўднёвец, быў тонкім, але ён амаль тануў у роспачы. Віталася, усё, што яму падымала настрой.
  
  Яго адноўленую аптымізм і надзея перасекчы зямлі Бевона за адзін дзень паваліліся неўзабаве пасля поўдня. Яго атрад узлез на вяршыню невысокага пагорка. Там яны спыніліся ў жаху і роспачы. На працягу наступных трох ці чатырох міль Элабонская дарога і вялікая частка навакольнага ландшафту былі жорстка сцёртыя з твару зямлі. Усё, што засталося, - гэта разбуранае прастору з няроўнымі краямі брудных кратэраў, каля ста футаў у папярочніку і дваццаці глыбінёй. Яны накладваліся адзін на аднаго на знявечанай зямлі, як быццам той жа самы гігант, які ператварыў у пыл цытадэль, затым забаўляўся, закідваючы зямлю тысячамі велізарных валуноў. Але там не было ні валуноў, ні якога-небудзь бачнага тлумачэння таго, як былі зроблены разбурэння.
  
  Калясьніцы былі пабудаваны не для таго, каб перасякаць такую мясцовасць. Двойчы Джерину і яго групе даводзілася спыняцца, каб паправіць колы, пашкоджаныя напалову занесенымі фрагментамі дарожнага палатна і стваламі дрэў, і яшчэ раз, каб паправіць вось машыны Нордрика, калі яна зламалася.
  
  Ван адрамантаваў яго з дапамогай бронзавых цвікоў, скураных накладак і вялікай долі надзеі. Ён сказаў: "Можа, і вытрымае, а можа, і няма. Усё, што нам цяпер трэба, - гэта каб конь зламала нагу ў гэтай блытаніне ".
  
  Пальцы Джерина шевельнулись ў ахоўным знаку. - Ды будуць зачыненыя для цябе вушы багоў.
  
  Ім ледзь атрымалася пакінуць разбураныя зямлі да заходу сонца. Усе чатыры месяца стаялі нізка на ўсходзе, павольна які рухаецца Нотос быў амаль поўным, а Тиваз ўсё яшчэ знаходзіўся бліжэй за ўсё да першай чвэрці.
  
  У тую ноч, прывіды былі гучней і настойлівей, чым Джерин калі-небудзь ведаў. І зноў адзін з іх паспрабаваў перадаць яму нейкае паведамленне; і зноў ён не зразумеў. Хоць ён пацярпеў няўдачу, што-то у ім адгукнулася на прывіда, як быццам гэта была цень каго-то, каго ён некалі добра ведаў. Раздражнёны загадкай, якую ён не мог разгадаць, ён сядзеў круком над гримуарами Райвина, пакуль яго не змарыў сон.
  
  Ён і яго людзі натыкнуліся на іншую паласу запусцення недалёка ад зямель Палина Арла. Гэта было горш папярэдняга: на спустошанай тэрыторыі было некалькі ручаёў і сажалак. Іх вада ператварыла паход у кашмар па слізкай, прилипающей бруду.
  
  У некаторых месцах калясьніцы ўвязалі ў гразі па самую вось. Воінам даводзілася выбірацца і прабірацца пешшу, каб палегчыць нагрузку настолькі, каб коні наогул маглі рухаць падводы. Людзі і жывёлы былі брудныя і змучаныя, калі, нарэшце, дасягнулі роўнай, цвёрдай зямлі. Да свайго агіду, Джерин выявіў некалькі тлустых п'явак, прысмактаўшыся да яго ног.
  
  Хоць трохі дзённага святла яшчэ заставалася, Ліс вырашыў разбіць лагер, калі падышоў да незагрязненному ручая, у якім можна было памыцца. Большасць яго людзей, выматаных дзённымі нагрузкамі, амаль адразу пагрузіліся ў сон.
  
  Толькі Райвин захоўваў нейкае падабенства добрага настрою. Гэта здзівіла Джерина. Ён чакаў, што паўднёвы дэндзі будзе устрывожаны яго цяперашнім неахайным выглядам.
  
  - О, я рады, мой сябар Ліс, рады, - сказаў ён з усмешкай, калі Джерин спытаў: "Але што, скажыце на літасць, я магу зрабіць са сваім становішчам, акрамя як смяяцца?" Больш таго, я сапраўды пачынаю думаць, што Баламунг зладзіў ўвесь гэты хаос толькі для таго, каб ізаляваць дапамогу ад вашых зямель. Хіба ты не казаў мне, што тваю крэпасць ахоўвае чараўнік?
  
  - Так, па крайняй меры, я на гэта спадзяюся: сын Сиглореля Шелофаса. Ён выхаваны на поўдні, гэта дакладна, але я не ведаю, як доўга ён зможа супрацьстаяць такому суперніку, як Баламунг. Па-першае, ён занадта шмат п'е.
  
  - Па-твойму, я таксама так думаю, але хіба гэта ўтрымала цябе ад таго, каб узяць мяне з сабой у гэтую вар'яцкую шпацыр? Акрамя таго, ніколі не забывайце, што ў той час як крызіс робіць адных баязліўцамі, у іншых ён спальвае дзындры і пакідае толькі лепшае ".
  
  - З тваіх вуснаў у вуха Дьяусу, - сказаў Джерин, зноў крануты спробамі Райвина супакоіць яго. У словах паўднёўца было роўна столькі сэнсу, каб прымусіць яго задумацца: магчыма, у Баламунга сапраўды была нейкая невядомая прычына баяцца яго. І, можа быць,, сказаў ён сабе, я зраблю, як кажа Ван, взмахну рукамі і палячу на Фомор. Ні тое, ні іншае было малаверагодна.
  
  Нягледзячы на дар птушынай крыві, прывіды ўяўлялі сабой паток ледзь адрознага руху, гучны гул незразумелых галасоў. Дух, які наведаў Джерина двума папярэднімі начамі, вярнуўся яшчэ раз. Ён мог бачыць, як яго невыразныя рысы скажаюцца ад расчаравання, паколькі яму зноў не ўдалося паведаміць сваю вестку.
  
  - Ведаеце, капітан, - сказаў Ван, - можа, я і звар'яцеў, але мне здаецца, небарака рейф нават трохі падобны на вас. Джерин паціснуў плячыма. Па-першае, хоць прывіды ў апошні час сталі незвычайна имманентными, яны заставаліся туманнымі і расплывістымі. Па-другое, Ліс, як і большасць людзей у Імперыі і вядомых ёй землях, меў толькі цьмянае ўяўленне аб сваіх рысах. Люстэркі з паліраванай бронзы або срэбра былі рэдкасцю і дарагімі; нават самыя лепшыя давалі малюнка нізкага якасці. Верагодна, ён бачыў сваё адлюстраванне не больш за тузін раз з таго часу, як атрымаў у спадчыну баронство свайго бацькі.
  
  Валодання Раффа Гатовага, васала Палина, які сустракаў Джерина і Вана па шляху на поўдзень, былі ўсяго толькі выгаралай абалонкай. Маленькі сажалка побач з ім быў завалены друзам і завалены целамі людзей і жывёл. Джерин глядзеў на руіны з сумам, але без асаблівага здзіўлення. Занадта доўгія гады свету прымусілі Раффа грэбаваць сваімі сценамі. Ён не змог бы доўга супраціўляцца, толькі не ў сваёй паўразбуранай крэпасці.
  
  Бліжэй да вечара таго ж дня Ліс пакінуў зямлі Палина і зноў увайшоў у свае ўласныя. Прыдарожныя вартавыя пасты па абодва бакі мяжы былі закінутыя, але не спалены. Сам памежны камень быў вырваны з коранем трокмуа. Джерин вылаяўся, калі ўбачыў, што пакрытыя мохам руны сцёртыя высечаных у скале плямамі, як быццам Баламунг заяўляў правы на гэтую зямлю як на сваю ўласную.
  
  Магчыма, так яно і было. Джерин і яго група не паспелі адысці далёка, як спрацавала нейкая магічная сігналізацыя, устаноўленая чараўніком. Туманны вобраз ведзьмака ў чорнай мантыі паўстаў на дарозе перад імі. - Ты вярнуўся, Фокс, нягледзячы ні на што? Што ж, радасці цябе гэта не даставіць. Мае хлопцы прасочаць за гэтым, і вельмі хутка. З пагардлівым смехам праекцыя знікла.
  
  - Загавор, якое твой вораг наклаў тут, відавочна, было наладжана на цябе і ні на каго іншага, - сказаў Райвин. - У такім выпадку...
  
  Джерин скончыў за яго: "— напэўна, непадалёк цяпер дзейнічае яшчэ адно загавор, приказывающее некалькім сотням лясных разбойнікаў спусціцца і скончыць са мной. Што ж, што я магу зрабіць, акрамя як ісці далей? Баламунг ў сваім славалюбстве выпусціў перавага раптоўнасці, чаго б гэта ні каштавала."
  
  Трымаючы зброю напагатове, яны рушылі наперад, калі сонца апусцілася нізка на захадзе. Калі яны праязджалі малюсенькі скрыжаванне, крык з-за кустоў паведаміў ім, што іх заўважылі. Лучнікі наклалі стрэлы на цецівы; копейщики мацней сціснулі сваю зброю.
  
  Ім не прыйшлося доўга чакаць. Калясьніцы і пяхота разам, сапраўдная армія з грукатам неслася па перасечанай дарозе ім насустрач. На чале яе быў Вольфар Сякера. Яго валасатае твар расплыўся ў крыважэрнай ўхмылка, калі ён даведаўся Ліса. "Якая ўдача! Гэта садаміт, які крадзе дзевак уласнай персонай!", ён закрычаў сваім людзям. Затым, звяртаючыся да Джерину: "Я зраблю з цябе каплуноў, каб у цябе больш не было падобных думак!"
  
  Няўжо злосць Вольфара супраць Ліса штурхнула яго ў абдымкі Трокмуа? Джерин ніколі б не падумаў такога нават аб сваім заходнім суседзе, і ўсё ж ён быў тут.
  
  Часу на падобныя разважанні было мала. Джерин стрэліў у Вольфара, але прамахнуўся. Яго страла выбіла з калясьніцы аднаго з людзей, што стаялі ззаду Вольфара. Райвин і іншыя лучнікі таксама стрэлілі, збіўшы яшчэ пару чалавек і ператварыўшы калясьніцу ў руіны, паколькі адна з яе коней была падбіта. Але стаяць і змагацца было вар'яцтвам, таму што Вольфар лёгка пераўзыходзіў сілы Джерина ў дзесяць разоў.
  
  "На поўнач!" - крыкнуў Ліс сваім паслядоўнікам. "Па крайняй меры, мы оторвемся ад пяхотнікаў і сустрэнемся з ім на больш роўных умовах".
  
  Яны беглі на поўнач у густым змроку. Вольфар з нянавісцю выў зусім побач. Паляцелі стрэлы. Амаль усе праляцелі міма — подпрыгивающие калясьніцы былі дрэннымі пляцоўкамі для стральбы.
  
  - Капітан, - крыкнуў Вэн Джерину ў вуха, - што, у імя пяці апраметнай, там наперадзе?
  
  Толькі яго воля ўтрымала барона ад істэрычнага смеху. Кім бы ні быў Вольфар, было паказана, што ён не здраднік. "На што гэта падобна? Гэта хуліганы чараўніка, прыйшлі прыкончыць нас. Мы, вядома, стаім перад дылемай, але, можа быць, толькі можа быць, яны забодают адзін аднаго замест нас.
  
  Правадыром трокмуа быў незвычайна высокі, незвычайна тоўсты светлавалосы варвар, які ў адзіночку займаў большую частку калясьніцы, разлічанай на траіх чалавек. Ён у растерянном здзіўленні ўтаропіўся на несущуюся на яго моц калясьніц. Замест невялікага атрада, якога ён чакаў, гэта выглядала як перадавы атрад арміі, такой жа шматлікай, як яго ўласная.
  
  Ён адчайна нацягнуў павады, крычучы: "Паварочвайцеся, вы, спалпины! Не дазваляйце ім прайсці міма вас, зараз жа!" Трокмуа скаланула і выстраіліся ў шырокую баявую лінію, некаторыя былі пешымі, іншыя ўсё яшчэ сядзелі ў сваіх машынах.
  
  Але Джерин не збіраўся прадпрымаць ніякіх дзеянняў па ўхіленні. Ён і яго людзі накіраваліся да цэнтру лініі трокме, спадзеючыся прарвацца, а затым дазволіць жыхарам поўначы і людзям Вольфара забіваць адзін аднаго ў сваё задавальненне. Але трокмуа было занадта шмат, і яны былі занадта хуткія, каб іх можна было так лёгка прарваць. Яны атачылі калясьніцы Ліса, запавольваючы тэмп яго атакі і затрымліваючы яго сярод іх.
  
  Іх велізарны лідэр выйшаў з сваёй машыны, каб са смяротным эфектам размахнуться велізарнай дубінкай. Ён размозжил чэрап напарніку Райвина па калясніцы, затым накінуўся на Прыска. Фурман Джерина прыняў ўдар на свой шчыт. Гэта ледзь не выбіла яго з калясьніцы. Барон секануў Трокме сякерай. Варвар хутчэй, чым можна было меркаваць па яго камплекцыі, ухіліўся ад удару.
  
  Конь заржала, калі лясны разбойнік ўсадзіў ёй у жывот кінжал.
  
  На імгненне Райвин апынуўся побач з Джерином. "Мы павінны выбірацца адсюль!" - закрычаў ён.
  
  "Калі ў вас ёсць якія-небудзь ідэі, як гэта зрабіць, я б з задавальненнем паслухаў", - сказаў Джерин.
  
  Варвар паспрабаваў забрацца ў яго калясьніцу. Ван ударыў мужчыну па твары рукой, упрыгожанай бранзалетам з чакрамом. Той закрычаў разарваным, залітым крывёю ротам і ўпаў.
  
  Затым, раптам, ціск лясных разбойнікаў на абложаны атрад Джерина аслабла, калі Вольфар кінуўся ў мора Трокмуа ўслед за чалавекам, якога ён ненавідзеў. "Ён мой, вы, падлізнікі! Ён мой!" - зароў ён.
  
  Варвары павярнуліся, каб сустрэць гэтую новую і значна больш небяспечную пагрозу. Джерин паспрабаваў вывесці сваіх людзей з цяпер ужо трохбаковага бітвы. Гэта было нялёгка. Трокмуа не забыліся пра іх, і для людзей Вольфара лясныя разбойнікі былі ўсяго толькі перашкодай, преграждающим шлях да іх сапраўднай мэты.
  
  Незаўважна для ўсіх у гэтай сутычцы сонца апусцілася за гарызонт. Калі яно сяло, з інтэрвалам у некалькі секунд адна за іншы ўзышлі чатыры месяца, усе яны былі поўнымі. У апошні раз такое здаралася амаль за тры стагоддзі да падставы сталіцы Элабона.
  
  Вялізныя прылівы затапілі нізінныя прыбярэжныя раёны, затапіўшы невялікія гарады і разбурыўшы буйныя парты. Прарокі па ўсім свеце абвясьцілі гібель.
  
  І ў тых землях, дзе сярод людзей распаўсюджвалася зараза крыві пярэваратняў, ніякія месяца ў чвэрць або паўмесяц не процідзейнічалі ціску на змяненне формы, якая аказваецца святлом дыска поўнага месяца. Тыя, у каго былі толькі самыя тонкія, самыя забытыя сляды оборотничества, цяпер былі схільныя, больш таго, вымушаныя прымаць звярыную форму.
  
  Пагоркі на ўсходзе ненадоўга захілілі поле бою ад прамянёў ўзыходзячых лун. Затым яны пераадолелі невысокая перашкода і абмылі байцоў сваім чыстым, бледным святлом. Джерин абменьваўся ўдарамі сякеры з худым зеленоглазым трокме, які змагаўся без даспехаў, калі яго праціўнік апусціў зброю з здзіўленнем і трывогай на твары.
  
  Ліс паняцця не меў, што з ім адбываецца, але быў не з тых, хто прапускае перавага. Яго ўдар быў дакладным, але севяранін адхіліўся ад яго з нечаканай лёгкасцю. Цела Трокме корчилось, извивалось ... І затым барон сутыкнуўся не з Трокме, а хутчэй з велізарнай дзікай коткай. Яна люта плюнула і скокнула на яго.
  
  У яго не было часу задумацца, ці не сышоў ён з розуму. Вострыя, як брытва, кіпцюры разарвалі бронзавы абліцоўванне яго шчыта, аскаленыя сківіцы, поўныя вострых зубоў, учапіліся ў яго руку. Ён абрынуў свой сякеру паміж вар'ятаў вачэй кошкі, адчуўшы, як яе чэрап раскалоўся пад яго ударам. Гарачая кроў запырскала яго руку. Туша імгненне ляжала нерухома, подергиваясь.
  
  Джерин ўтаропіўся на яго, не верачы сваім вачам. Жудасная рана, якую ён нанёс, загаілася ў яго на вачах. Косці зрасліся, скура і мех зрасліся, пакуль ён разевал рот. Вочы дзікай кошкі адкрыліся і ўбачылі яго. Яна завыла, падрыхтавалася да другога скачка — і была зьбітая з ног велізарным ваўком. Яны адкаціліся ў бок, счапіўшыся ў рычащем, царапающем абдымках.
  
  Поле бітвы ператварылася ў свет, які сышоў з розуму. Спачатку Ліс падумаў, што якое-то загавор Баламунга, прызначанае для яго знішчэння, пайшло наперакасяк. Неўзабаве ён зразумеў, што хаос быў занадта агульным для чаго-небудзь падобнага.
  
  Затым, зусім выпадкова, ён убачыў чатыры поўныя месяца. Прыйшло разуменне, але не прынесла палёгкі, толькі жах. Амаль палова якія змагаюцца была ў тым ці іншым звярыным абліччы. Поле бою было ўсеяна даспехамі, наголенниками і шлемамі, якія яны скінулі, калі на іх прыйшло змяненне. Пярэваратні змагаліся з былымі сябрамі, ворагамі і братамі-звярамі з жахлівым адсутнасцю дыскрымінацыі.
  
  Роў чырвонай лютасьці, які прагучаў побач з Джерином, прымусіў яго рэзка абярнуцца, баючыся, як бы Ван таксама не трапіў пад уплыў лун. Гэта не так: чужаземец, распраўлялася з адным з людзей Вольфара, які адначасова заставаўся чалавекам і ваяўнічым, атрымаў парэз на перадплечча.
  
  Усё больш і больш тых, хто захоўваў свой чалавечы аблічча, спынялі змагацца адзін з адным і аб'ядноўваліся супраць драпежных звяроў-пярэваратняў. Побач з баронам стаялі трое пяхотнікаў трокме, але ні ў іх, ні ў яго не было часу сварыцца.
  
  Пярэваратні былі настолькі гнуткімі і хуткімі, што ім было лёгка праслізнуць скрозь самую хуткую чалавечую абарону і ўсадзіць кіпцюры або іклы ў плоць. Нават калі яны былі забітыя, людзі атрымлівалі толькі кароткачасовую перадышку ад іх націску. Праз некалькі секунд пасля атрымання самых жудасных ран яны зноў станавіліся цэлымі.
  
  Мужчын, заспетых ўдалечыні ад сваіх таварышаў, па большай частцы хутка забівалі. Выключэнне склалі Нордрик Аднавокі і яго кіроўца Амгат. Іх калясьніца затанула пасярод поля, калі рамонт Вана нарэшце не атрымаўся і вось машыны зламалася пад ёй.
  
  Пярэваратні хутка і жудасна расправіліся са сваімі коньмі, але Нордрик быў у поўнай лютасьці берсеркера, хуткі і люты, як любы пярэварацень. Адным магутным узмахам мяча ён рассек прыгнувшего пярэваратня напалам, затым схапіў яго за хвост і адкінуў далёка ў бок тырчаць заднія канечнасці. "Переживите гэта, вы, адыходзяць дэманы!" - крыкнуў ён.
  
  І ўсё ж, калі б пярэваратні не змагаліся адзін з адным з той жа лютасцю, з якой яны змагаліся з тымі, хто не змяніўся, яны б хутка расправіліся з усімі імі. Як бы тое ні было, кабан затаптаў і оскалил іклы ваўка, пара дзікіх котак кінулася на аленя. Алень адкінуў аднаго з іх злосным узмахам рагоў, але ўпаў на калені, калі іншы дабраўся да яго спіны. Затым на пярэваратня, у сваю чаргу, напаў гіганцкі барсук.
  
  Джерин адзначыў, што змяняюць аблічча, здавалася, захоўвалі той жа вага цела, што і ў людзей. Пара ястрабаў, занадта цяжкіх, каб лётаць, блукалі па полі бою. Іх жорсткія дзюбы былі разинуты, калі яны выкрыквалі выклік усім і кожнаму. Нядоўга ім заставалася без ворагаў. На аднаго напаў воўк, на іншага - ліса. Заціснутыя паміж дзюбамі, кіпцюрамі і трапяткім крыламі, абодва неўзабаве пашкадавалі аб гэтым.
  
  Большасць звяроў-пярэваратняў былі ваўкамі, лісамі або дзікімі катамі, але звычайна былі прадстаўлены алені, кабаны, мядзведзі, барсукі і расамахі. Аднак разам з гэтымі звычайнымі істотамі было некалькі дзівацтваў. У адным з людзей Вольфара, павінна быць, у мінулым цякла кроў kanali, таму што мініятурны, але ваяўнічы вярблюд-пярэварацень, стогнам, фыркаючы і плюясь, наносіў спрытныя ўдары пярэднімі лапамі тых, хто нападаў на яго платаядным жывёлам.
  
  У баку ляжаў велізарны ласось, сярэдзіну яго цела ўсё яшчэ ахопліваў гарсэт. Ён боўтаўся і хапаў ротам паветра, якім не мог дыхаць. Ён таксама не мог памерці з-за жывучасці сваёй крыві пярэваратня.
  
  У канвульсіях поля вылучаліся два трансфармаваны істоты. Адным з іх быў воўк, які калі-то быў Вольфаром. Яго запал да Джерину была настолькі лютай, што ён захоўваў яе ў звярынай форме. Ён змагаўся, спрабуючы прабіцца скрозь натоўп і стуліць сківіцы на горле Ліса. У яго лютых лямантах хаваліся амаль зразумелыя праклёны.
  
  І ўсё ж нават пярэваратні-вольфары саступалі дарогу вялізнага рудавата-карычневага длиннозубу, які, мяркуючы па яго памеры, павінен быў мець звярыную форму толстобрюхого камандзіра трокме. Ён пракладаў сабе шлях скрозь блытаніну молотоподобными ўдарамі сваіх лап, ўдарамі, якія прымушалі нават звяроў-пярэваратняў отшатываться таму, разгубленых.
  
  Жахлівы кот падышоў да спынілася калясніцы, у якой усё яшчэ трымаліся Нордрик і яго фурман. Амгат пстрыкнуў доўгай бізуном, спадзеючыся ўтрымаць яе на адлегласці. Стварэньне завыла ад болю і гневу, але замест таго, каб даць адпор, кінулася на яго. Ён выпусціў дубец і схапіў кароткі колючае дзіда. Занадта позна. Адзін-адзіны тумак раструшчыў яму твар і зламаў шыю.
  
  Ўдар длиннозуба перакуліў калясьніцу, і Нордрик апынуўся сярод драпежных звяроў-пярэваратняў. Джерин быў упэўнены, што ён асуджаны. У адно імгненне, аднак, ён быў на нагах, з мячом у кожнай руцэ. Яго праклёны прарэзалі какафонію звярыных гукаў вакол яго. Здавалася, ён глядзеў ва ўсе бакі адначасова, бліскаючы клінкамі, утрымліваючы смерць на адлегласці. Ён адганяў аднаго пярэваратня за іншым. Трокмуа і элабонцы закрычалі разам.
  
  Іх радасныя крыкі перайшлі ў стогны, калі ён упаў, а дзікая котка ўчапілася яму ў спіну. Ван выскачыў з калясьніцы, і пабег яму на дапамогу. Воўк, які быў Вольфаром, скокнуў да яго, разявіўшы слюнявую пашчу, жоўтыя вочы палалі нянавісцю.
  
  Чужаземец быў гатовы, калі скокнуў. Удар яго шыпастай булавы размозжил яму чэрап. Плоць пярэваратня зажыла з ненатуральнай хуткасцю, але да таго часу, як воўк падняўся на ногі, Вана ўжо не было. Ён штуршком адкінуў ката ад Нордрика. Ён накінуўся на першае, на што наткнуўся на іншую, яшчэ больш буйную дзікую котку. Пакуль яны спрабавалі прабіць адзін аднаму жываты кіпцюрамі, Вэн рыўком падняў Нордрика на ногі. Бок аб Бок яны прабіваліся назад да калясьніц.
  
  Нордрик быў збіты і мінаў крывёй, але ўсё яшчэ поўны рашучасці змагацца. Джерину і Вану прыйшлося ўтрымліваць яго ад таго, каб ён зноў не кінуўся на длиннозуба-пярэваратня, які забіў Амгата.
  
  "Няма спосабу адпомсціць зверу, якога ты не можаш забіць", - сказаў Джерин. "Ведаеш, ён зноў прыме чалавечае аблічча — можа быць, тады ты сустрэнешся з ім". Нордрик дазволіў сябе пераканаць, і гэта была сапраўдная мера пакарання, якое ён прыняў.
  
  Старшы лейтэнант Вольфара, Шыльда Стаутстафф, нікуды не дзеўся. Цяпер ён пачаў падбіраць да сябе тых людзей свайго сюзерэна, якія яшчэ заставаліся. Трокмуа таксама імкнуліся да пары сваіх дваран.
  
  Джерин вырашыў, што цяпер самае зручны час непрыкметна знікнуць з поля бою. Які суправаджаецца усімі сваімі выжылымі людзьмі — Райвином і Нордриком у калясьніцы першага і яшчэ трыма ваярамі ў іншай павозцы — ён рушыў пад прыкрыццё лесу.
  
  Іх сыход застаўся незаўважаным ўсё яшчэ сопротивляющимися людзьмі, але аднаго пярэваратня ўбачылі. Воўк, які быў Вольфаром, злосна забрахаў і кінуўся за імі, падскакваючы. Перш чым ён паспеў пакінуць поле бою, длиннозубый збіў яго з ног ззаду. Ён паспрабаваў усадзіць свае іклы ў шыю вер-Вольфара. Пярэварацень паспрабаваў вызваліцца, але велізарны вага яго ворага утрымліваў яго на месцы.
  
  Вольфар круціўся, круціўся і ўчапіўся зубамі ў адну з пярэдніх лап длиннозуба. Хруснулі косткі. Длиннозуб закрычаў. Ён разарваў заднімі лапамі жывот ваўка. Вольфар адпусціў яго, але толькі для таго, каб учапіцца длиннозубу ў горла. Любая вялікая мэта была забытая ў ахапіў яго баявым вар'яцтве. Пераўзыходзячы яго фізічна, ён быў амаль роўня длиннозубу з-за лютасьці, якая ім рухала.
  
  Джерин падзякаваў багоў за тое, што яму і нікчэмнай жменькі якія засталіся ў яго паслядоўнікаў удалося выратавацца. Ціха даўшы ўказанні Приску, ён павёў іх на поўнач па павуціне маленькіх сцяжынак. Ніхто, хто не жыў у баронстве, не змог бы рушыць услед за імі ў цемры.
  
  Нарэшце ён палічыў бяспечным спыніцца. Шум бітвы даўно верш у яго за спіной, але ноч была далёка не ціхай. У лесе блукаў больш, чым звычайна, жывёл. Многія былі людзьмі, заспетым пярэваратнямі ноччу на адкрытым месцы і цяпер звар'яцелы, з смагай крыві ў душах.
  
  Гэта навяло на іншую думку: у якой пекла гуляла ноч пярэваратняў у "Замках у аблозе" - асабліва ў "Лисьем замку" (заўсёды мяркуючы, што ён не паў)? - Не турбуйцеся аб гэтым, капітан, - сказаў Ван, калі Джерин загаварыў услых. - Што б ні адбывалася ўнутры, звонку ўсё так жа дрэнна, і можаце не сумнявацца. Баламунг ён або няма, Трокмуа будуць не ў той форме, каб скарыстацца сітуацыяй сёння ўвечары. Можа быць, змяя-пярэварацень праглыне сабаку і вырашыць нашу праблему за нас.
  
  - Баюся, такі шчаслівы канец здараецца часцей у раманах, чым на самай справе, - сказаў Джерин, але чужаземец падбадзёрыў яго.
  
  Райвину прыйшло ў галаву сёе-тое яшчэ: "Вялікі Дьяус наверсе! Цікава, што адбываецца на поўдзень ад гор?" Ліс адагнаў гэтую думку. Калі б нават невялікая частка насельніцтва звярнулася ў пярэваратняў, вузкія, звілістыя вулачкі і цёмныя завулкі сталіцы ператварыліся б у джунглі горай, чым любы лес, праз які яму давялося прайсці. Ён падумаў пра Турджисе і паспадзяваўся, што гаспадар гасцініцы ў бяспецы.
  
  Не так ішла справа з Калегіяй чарадзеяў. Ён пачаў было наслаць праклён на яе галаву, затым спыніўся, раптам пасаромеўшыся самога сябе. "Цяпер я разумею, чаму паўднёвыя чараўнікі не прапанавалі мне дапамогі!" - усклікнуў ён. "Яны, павінна быць, ведалі, што гэта насоўваецца, і рыхтаваліся сустрэць гэта. Так што, наколькі мне вядома, так і было. Нядзіўна, што ім трэба было захаваць кожнага чалавека, які ў іх быў у паўднёвых землях ".
  
  Нягледзячы на стомленасць, Джерину было цяжка заснуць. Як і яго людзям: усе яны пакутавалі ад ран, атрыманых у баях з трокмуа, ваярамі Вольфара або пярэваратнямі.
  
  Акрамя таго, святло чатырох поўных лун, здавалася, даваў зданям больш поўны доступ на гэты план, чым у больш звычайнае час. Яны плавалі вакол лагернага вогнішча, часам падбягаючы да таго ці іншага з мужчын, каб паспрабаваць даць такі савет, які кожны лічыў важным. Дзякуючы лунам ім часам удавалася дамагчыся таго, каб іх зразумелі, але гэта разуменне не заўсёды дапамагала іх слухачам зразумець, чаму прывіды лічылі іх навіны важнымі.
  
  "Якая мне розніца, што цана на ячмень у сталіцы ўпала на два медяка за бушаль тры дні таму?" Райвин запатрабаваў адказу. Дух, які сказаў яму, нічога не патлумачыў.
  
  Прывід, які некалькі дзён спрабаваў дастукацца да Джерина, зноў падплыў да яго. "Капітан, я гатовы паклясціся, што ён падобны на вас", - сказаў Ван. - Твар, можа быць, трохі шырэй, але пакінем гэта і тое, што выглядае як зламаны нос, і гэта можа быць твой блізнюк ...
  
  - Бацька Дьяус наверсе! Джерин прашаптаў. - Дагреф, гэта ты? Ён рушыў, каб абняць цень свайго забітага брата, але гэта было ўсё роўна што спрабаваць утрымаць подых ветру.
  
  Прывід адступіў на некалькі крокаў, павольна і сумна ківаючы галавой. Джерин добра запомніў гэты жэст. Яго старэйшы брат заўсёды выкарыстаў яго, калі Ліс здзяйсняў якое-небудзь глупства.
  
  Пры гэтым успаміне на вочы барона раптам навярнуліся слёзы, хоць яны з Дагрефом не заўсёды былі блізкія. Дагреф быў на паўтузіна гадоў старэй, у той час як Джерин, набліжаючыся да сталасці, выявіў, што салдацкая жыццё, да якой так натуральна прывык Дагреф, яму зусім не падыходзіць. Па крайняй меры, так я думаў тады, сказаў сабе Джерин: вось я і жыву гэтым.
  
  Вусны прывіда Дагрефа варушыліся, але Ліс па-ранейшаму не мог разабраць ні слова. Ён чуў голас брата ў сваёй свядомасці, але настолькі зьнесены ветрам і размыты рэхам, што не мог улавіць сэнс слоў Дагрефа. "Яшчэ раз", - узмаліўся ён.
  
  Прывід раздражнёна скрывіўся, але пачаў усё спачатку. На гэты раз яго сэнс, або фраза з яго, была ясная: "Ты ўсё яшчэ не трымаеш стайні ў такой чысціні, як хацелася б нашаму бацьку", - сказаў прывід Дагрефа. Яно зноў покачало галавой жэстам, гэтак знаёмым Джерину, затым, задаволены, што нарэшце-то донесло тое, што было неабходна, знікла ў цемры, пакінуўшы Джерина ў яшчэ большым замяшанні, чым раней.
  
  "Што там было напісана?" Спытаў Ван. Джерин распавёў яму. Ван патузаў сябе за бараду, запытальна паглядзеў на Ліса. - Гэта пераследвала вас некалькі дзён, каб даць вам зразумець, што вы - вартая жалю пародыя на ахмістрыню? Скажыце мне, капітан, у вашага брата былі праблемы з мазгамі?
  
  - Вядома, няма. Навіны, якія паведаміў прывід Дагрефа, былі, відавочна, важныя для яго. Джерин пракляў сябе за тое, што не зразумеў чаму. Ён зноў і зноў пракручваў у галаве загадкавыя словы прывіда, але так і не наблізіўся да іх разумення.
  
  Праспаўшы палову ночы, ён не прынёс нічога новага. Аднак, прачнуўшыся, ён быў рады ўбачыць сонца, што зьзяе скрозь дрэвы на ўсходзе, і ўсе месяца зніклі з неба.
  
  "Ты выглядаеш так, нібы смерць адагрэўся", - сказаў Ван. "У цябе па ўсім асобе засохлая кроў".
  
  Барон поскреб пальцамі, сказаўшы: "Я, павінна быць, занадта доўга варочаўся, каб адкрыць пару парэзаў". Ён ударыў левым кулаком па правай далоні. - Чорт бы усё пабраў, што Дагреф спрабаваў мне сказаць?
  
  Ён не атрымаў добрага адказу на гэтае пытанне ні ад свайго ўласнага розуму, ні ад сваіх таварышаў, калі задаваў ім загадку. "Магчыма, ён хоча, каб у вас было добрае месца для захоўвання майго таннага ячменю", - выказаў меркаванне Райвин. Джерин злосна паглядзеў на яго, але ў гэтым было столькі ж сэнсу, колькі ва ўсім астатнім.
  
  Неўзабаве пасля таго, як яны пакінулі лагер, яны натыкнуліся на скалечаную і часткова з'едзеных тушу бурага мядзведзя. Побач з ёй спаў голы Трокме. Разбуджаны іх набліжэннем, ён ускочыў і ўцёк у лес, рудыя валасы луналі ў яго за спіной.
  
  Райвин ўтаропіўся на яго, не верачы сваім вушам. - Ні адзін чалавек не змог бы...
  
  "І ні адзін чалавек гэтага не зрабіў", - змрочна сказаў Ван. "Паглядзі на сляды: мядзведзь і дзікая кошка. Гэта не павінна было быць занадта складана. У нашай форме лясной бягун не пацярпеў бы. Затым ён зладзіў гасьціну, скруціўся абаранкам — і зноў ператварыўся, калі зайшла месяц."
  
  Лясная сцежка была ўсеяная выпадковымі здарэннямі: яшчэ адзін мядзведзь, жудасна растерзанный; Трокме з разарваным горлам; пара элабонинских воінаў, знявечаных настолькі, што гэта жахнулі нават загартаваную каманду Джерина; хаціна фермера, яго ейны шчуплы дзверы сарваная з скураных завес, пачарнелая лужына крыві, приманивающая мух ля парога. Джерину не трэба было глядзець, каб пераканацца, што ўнутры нікога няма ў жывых. Ён спадзяваўся, што смерць там была хуткай.
  
  Жывыя трокмуа ўсё яшчэ хаваліся ў лесе. Страла з хованкі зачапіла шлем Джерина збоку. Яны з Райвином наўздагад стрэлілі ў падлесак. Снайпер, здаровы, стрэліў зноў, патрапіўшы ў левую руку Прыска крыху ніжэй пляча. Кіроўца вылаяўся і вырваў стралу, затым разарваў сваю туніку у пошуках тканіны, каб перавязаць рану.
  
  Астатнія элабонцы саскочылі са сваіх калясьніц. Яны пабеглі ў сховішча, затым пераследвалі снайпера-варвара. Трокме, не будучы дурнем, утрымліваў сваю добра замаскіраваную пазіцыю да тых часоў, пакуль у яго не з'явілася тое, што ён лічыў добрым стрэлам у Вана. Але ў сваім цесным памяшканні ён не мог нацягнуць лук да вуха, да грудзей. Трывалая кіраса чужака павярнула яго стралу.
  
  Ван люта закрычаў і кінуўся ў гушчар, з якой вылецела страла. Трокме звярнуўся ва ўцёкі. Ўдар булавы Вана зваліў яго ззаду, перш чым ён паспеў зрабіць дзесяць крокаў. Падобна напад длиннозубу, чужаземец быў смяротна хуткі ў кароткай атацы.
  
  Ён агледзеў труп снайпера без намёку на раскаянне. "Шкада, што баязлівы валацуга не памёр павольней", - сказаў ён. "Калі ён хацеў біцца, яму варта было напасці на нас як мужчыну".
  
  Джерин ў свой час спланаваў і ажыццявіў дастаткова засад, каб захоўваць благоразумное маўчанне.
  
  Калі яны вярнуліся да калясьніц, Приск быў невозмутим. - Ты дабраўся да яго? - спытаў ён. Калі Джерин кіўнуў, ён сказаў: "Добра", - і тузануў павады, каб коні зноў рушылі на поўнач.
  
  Яны вярнуліся на Элабонский шлях не больш чым у пары гадзін шляху на поўдзень ад Лісінай крэпасці. Джерину было непрыемна ўсведамляць, што ён вяртаецца нават без той разнамаснай арміі, якая выступіла з уладанняў Рикольфа. Пярэварацень паклапаціўся пра гэта. Цяпер яго галоўнай надзеяй было тое, што гэта больш знервавала людзей Баламунга, чым элабонцев.
  
  Затым і гэтая надзея памерла. З фланкирующего лесу данёсся крык: "Вось яшчэ жукеры!" З лесу выскачыла больш за дзесятак пяхотнікаў з дзідамі напагатове і аголенымі мячамі.
  
  Але Ліс усё яшчэ цягнуўся да свайго луку, калі зразумеў, што крык быў на яго роднай мове, а не на мове лясных разбойнікаў. І калі надыходзячыя воіны заўважылі яго (або, што больш верагодна, заўважылі Вана і яго характэрныя даспехі), яны спыніліся так рэзка, што адзін чалавек спатыкнуўся і ўпаў на калені. Затым яны зноў рушылі наперад, але цяпер у сяброўскіх і радасных выразах, падымаючы радасныя крыкі, здольныя астудзіць сэрца любога трокме, які апынуўся ў межах чутнасці.
  
  Джерин пазнаў у іх людзей Драг Мядзведзя; іх камандзірам быў адзін з галоўных васалаў Драг, Паляўнічы Фёдар. Ліс не вельмі добра ведаў Фёдара. Звычайна ён заставаўся ў замку Драг ў якасці намесніка, калі яго уладар адпраўляўся ў Лісіны замак. Але Джерин ніколі не быў так рады бачыць каго-небудзь, як гэтага каржакаватага воіна са шрамам на твары.
  
  Фёдар павёў сваіх людзей да Лісу. "Мы думалі, ты мёртвы, мой спадар", - сказаў ён абвінавачанага тонам. - Трокмуа і іх пракляты чараўнік заявілі, што гэта ты, калі спрабавалі прымусіць мяне саступіць ім Замак Мядзведзя.
  
  "Драг трымае абарону?" Спытаў Джерин. "Ты адбіў атаку, якую чараўнік ўзначаліў сам? Вялікі Даяус, Фёдар, як? Яго магія разбурыла больш замкаў, чым я магу разлічваць.
  
  "О, ён спрабаваў пазбавіцца ад кайданоў пасля таго, як я сказала яму "не", што ён і зрабіў. Пажары, дым, якія лётаюць дэманы і я не ведаю, што яшчэ. Але Замак Мядзведзя добры і трывалы, і стаіць ён на скальным грунце. Што тычыцца астатняга, — ён паціснуў плячыма з той жа абыякавасцю, якую прадэманстраваў бы Драг, — мы былі ўнутры, а звонку, і так яно і засталося. Маланкі чараўніка прабілі адну пралом, але ні адзін лесаруб не прайшоў праз яе жывым. Яны заплацілі нашмат больш паловы рахункі мясніка, мілорд. Праз некаторы час ім надакучыла, і яны сышлі".
  
  Слухаючы справаздачу лысага, Джерин вырашыў, што Фёдару не хапіла ўяўлення зразумець, што ў яго няма ніякіх шанцаў. І, флегматычна працягваючы тое, што больш праніклівы чалавек прыйшоў бы ў адчай, ён трываў. У рэшце рэшт, сёе-што можна сказаць аб тупасці, падумаў Ліс.
  
  Але Фёдар яшчэ не скончыў. - Вам не трэба выглядаць такім здзіўленым, мілорд. Лісіны замак таксама яшчэ трымаецца, вы ведаеце.
  
  Сэрца барона моцна падскочыла. - Няма, - ціха сказаў ён. - Я не ведаў.
  
  "Так, гэта так". Фёдар, здавалася, не заўважаў, які ўплыў яго навіна аказала на Fox. "Яны ў аблозе, гэта дакладна, але ім удалося пераправіць да нас праз ганца пазіцыі лясных разбойнікаў: нейкі трук вашага чараўніка Сиглореля, як я разумею. Шэсцьдзесят чалавек выступілі з Замка Мядзведзя два дні таму, але пасля мінулай ночы— - Ён зноў паціснуў плячыма. "Якое-то час я думаў, што сышоў з розуму, але я быў занадта заняты тым, каб заставацца ў жывых, каб турбавацца пра гэта".
  
  - Хіба ўсе мы такімі не былі? - Спытаў Джерин.
  
  Дзякуючы пехацінцаў, апошні набліжэнне да Лісінай крэпасці цяпер было павольней, але Джерин не прамяняў бы іх на ўсе скарбы Айкоса. Апошні страх ахапіў яго: што крэпасць ўпала пасля таго, як яе пасланец пайшоў. Затым Ван паказаў на поўнач. - Прама на гарызонце, капітан, на самым версе вашай вартавы вежы. І я думаю, — ён прыжмурыўся, — так, я думаю, што гэта ваш банэр наверсе.
  
  Пакуль яго людзі радаваліся, Джерин паспрабаваў прасачыць за указуючым пальцам свайго сябра. Яму давялося сказаць: "Твае вочы лепш маіх". Але ў тым, што Ван бачыў тое, што сцвярджаў, барон не сумняваўся. Цяпер ён пераадолеў усе камяні перапоны, акрамя апошняга ... Паклаўшы канец самому магутнаму чараўніку, якога свет бачыў за дзве тысячы гадоў. І нават калі ён паскорыў крок па кірунку да свайго замка, ён зразумеў, што ўсё яшчэ паняцця не мае, як гэта зрабіць.
  
  
  XII
  
  Джерин ўбачыў, што Лисьему замку моцна дасталося, калі ён і яго людзі паспяшаліся да яго. Частка адной сцены павалілася, і яе замянілі больш нізкім імправізаваным бастыёнам з бярвення і зямлі. Па якой-то прычыне бервяна частаколу былі выфарбаваныя ў кіслы цёмна-зялёны колер. Хоць вартаўнічая вежа ўсё яшчэ стаяла, у верхняй частцы каменнай мура крэпасці былі прабітыя праломы.
  
  Тым не менш, у цэлым інвеставанне ў Трокме было убогай працай. Магутны вядзьмак або няма, Баламунг быў усяго толькі лясным разбойнікам, калі спрабаваў аблажыць крэпасць, якую яго магія не магла разбурыць. Ён нічога не ведаў аб механізмах або хітрасцях, але вымушаны быў спадзявацца на лютасць сваіх войскаў — а лютасць мала што значыла супраць крэпасці з рашучымі абаронцамі. Знявечаныя цела высцілалі зямлю пад частаколам. Тут, як і ў Замку Мядзведзя, іх адвагу і неспрактыкаванасць прымусілі трокмуа заплаціць больш, чым іх доля крыві.
  
  Але тое, што мог зрабіць люты, ён зробіць. Знаходзячыся на адлегласці палёту стралы ад частаколу, Баламунг звярнуўся да сваіх людзей з прамовай, воодушевляя іх на яшчэ адну атаку на знешнюю сцяну і вароты. Нягледзячы на неаднаразовыя калецтва, якім іх падвяргалі элабонцы, нягледзячы на жахі толькі што мінулай ночы пярэваратняў, яны размахвалі сваім зброяй і віталі яго гаворка, як усе астатнія дзеці-пераросткі, разбуральнікі.
  
  Людзі Ліса на частаколе заўважылі Джерина раней, чым трокмуа. Іх крыкі прымусілі Баламунга замаўчаць на паўслове. Ён падняў вочы. Злы аранжавы агеньчык запаліў яго вочы. У галаве Ліса загучаў яго голас, пагардай і раздражнёны адначасова: "Цябе па-чартоўску цяжка забіць. Што ж, пакуль ты тут, можаш глядзець, як гіне твой цудоўны замак, таму што ў мяне лопнула цярпенне з тваім чакаць,-чараўніком, сапраўды, так яно і ёсць.
  
  Хударлявы калдун хутка аддаў загады сваім людзям. Чалавек пяцьдзесят або каля таго, падскакваючы, накіраваліся да Лісу ("Проста каб пераканацца, што ты не толкнешь мяне пад локаць", - сказаў Баламунг). Астатнія рушылі да частоколу. Барон знайшоў іх дысцыпліну выдатнай — і якая выклікае трывогу. Ён спадзяваўся, што яго раптоўнае з'яўленне адцягне ўсіх варвараў ад сцен і вызваліць яго людзей ўнутры для вылазкі супраць іх.
  
  Першая страла прасвістала над яго галавой. Іншая трапіла ў грудзі аднаго з гордых плямістых коней Райвина. Калясьніца паўднёўца тузанулася, перавярнуўшыся. Ён і Нордрик, абодва ветэраны падобных няўдач, прызямліліся лёгка. Яны адразу ж ускочылі на ногі, каб сустрэцца тварам да твару з надыходзячым Трокмуа.
  
  Міма праляцела яшчэ некалькі стрэл. Ліс стрэліў у пару у адказ. Затым ён крыкнуў Приску: "Нам усім лепш спусціцца. Коней проста прыйдзецца рызыкнуць".
  
  Кіроўца закусіў губу, незадаволены думкай аб тым, што прыйдзецца кінуць жывёл, але ведаючы, што не ўсе ўцечкі заканчваюцца так удала, як у Райвина. Ён спыніўся, яго выцягнуты твар было сумным. З мячом у руцэ ён рушыў услед за Джерином і потым падаўся на зямлю.
  
  Ён падбег да коней. Увернувшись ад удару поні Шанда, ён перарэзаў іх павады і ўдарыў абодвух жывёл па крупы плоскай бокам клінка. Яны ускакали, цягнучы за сабой скураныя рамяні. Приск холадна ўсміхнуўся Джерину. - Добра, мілорд, мяркую, цяпер я гатовы.
  
  У барона не было часу адказаць — Трокмуа былі ўжо побач. Ён заўважыў кінуты камень як раз своечасова, каб узмахнуць шчытом і адбіць яго ў бок. Раскудлачаны севяранін, аголены, калі не лічыць шлема і поножей, тыцнуў яго ў ногі кароткай пікай. Ён адскочыў у бок.
  
  Ван ўсадзіў сваё ўласнае, больш доўгае дзіда ў жывот Трокме. Ён вырваў яго дасведчаным рухам. Разам з ім вылецелі скрываўленыя вантробы.
  
  Спачатку прасоўвацца да Лісінай крэпасці было няцяжка. Нягледзячы на колькасную перавагу трокмуа Баламунга, пасланага стрымліваць іх, амаль удвая да аднаго, у элабонцев было лепшае зброю і даспехі, чым у іх ворагаў. Але неўзабаве адсутнасць парадку, да якога барон імкнуўся раней, стала каштаваць яму сіл, якія ідуць на выручку. Усё больш і больш Трокмуа адмаўляліся ад атакі на частакол і беглі да рукапашным баі, які яны так любілі. Іх правадыр-чараўнік пранізліва вылаяўся і зноў паспрабаваў падпарадкаваць іх сваёй волі, але беспаспяхова. Чараўнік ён або няма, лідэр або няма, ён не мог змяніць звычкі гордага, дзікага народа, якім кіраваў.
  
  Высокі дваранін у ярка начышчаныя лускаватай кольчуге супрацьстаяў Лісу. - Гэта Думнорикс, сын Оргеторикса, сына, - пачаў ён. Далей ён не прасунуўся, таму што страла — мяркуючы па даўжыні і оперению, страла з племя трокме — раптам ўпілася яму ў горла і шпурнула яго на зямлю.
  
  Затым барон апынуўся тварам да твару з лясным разбойнікам, які, павінна быць, навучыўся валоданню мячом у элабонца. Адмовіўшыся ад звычайнага рубящего стылю Трокме, ён злосна ўдарыў Джерина у твар, у жывот і зноў у твар. Яго запясце было хуткім, як змяя. Але Райвин падскочыў да Джерину. Яго тонкі клінок кінуўся да Трокме. Не ў сілах выстаяць супраць двух такіх мечнікаў, варвар адскочыў да сваіх таварышам.
  
  Абодва бакі замарудзілі крок і, цяжка дыхаючы, спыніліся. Менш чым у пятнаццаці футаў ад Ліса потны варвар абапіраўся на сваё дзіда. Ён калупаў у зубах акрываўленым паказальным пальцам. Ён злавіў погляд Джерина і ўхмыльнуўся. - Добрая бойка. І па праўдзе кажучы, менавіта гэта значылі для яго зламаныя трупы, зраненыя канечнасці, жах і агонія: спорт, тое, чым можна атрымліваць асалоду ад і ў чым можна атрымаць поспех.
  
  Джерин стомлена паківаў галавой. Занадта многія па абодва бакі мяжы адчувалі тое ж самае.
  
  Хто-то кінуў камень. Хто-то іншы кінуў дзіду. Напал бітвы зноў дасягнуў мяжы. З крыкамі ашалелых людзей клін Трокмуа урэзаўся ў сярэдзіну тонкай лініі Джерина, падзяліўшы яго сілы напалам.
  
  Большая палова, ведзеная Нордриком, накіравалася да заделанной праломы ў частаколе. Джерин падумаў, што гэта ў значнай ступені таму, што яго таварыш-берсерк бачыў тут больш трокмуа, чым дзе-небудзь яшчэ. Нордрик і яго спадарожнікі прабіліся ў зону дасяжнасці стрэл з частаколу. Яго абаронцы віталі кожны іх крок наперад.
  
  Для свайго ўласнага фрагмента, у які ўваходзілі Ван, Райвин і Прискос, у барона была іншая мэта: сам Баламунг. Маг ў чорнай мантыі, адкінуўшы капюшон, каб было відаць яго твар, пагрозліва крочыў з-за частаколу. Пад пахай ён нёс Кнігу Шабет-Шыры. Кодэкс быў пераплецены ў светлую дробназярністую скуру, магчыма, з дублёнай чалавечай шкуры.
  
  Ні адна страла не зачапіла чараўніка, хоць людзі на частаколе многіх адправілі ў яго бок. Некаторыя ўспыхнулі кароткім сінім полымем, іншыя разляцеліся ў розныя бакі, трэція проста зніклі. Пагардлівы і пагардай, Баламунг стаяў, сухі, пад дажджом смерці.
  
  Ён адкрыў Кнігу Шабет-Шыры і пачаў чытаць загавор. Нават адчайна змагаючыся на адлегласці фарлонга, Джерин адчуваў сілу, якую сабраў чараўнік, бачыў, як паветра вакол яго мігоча ад стрыманай энергіі. Яго валасы пад шлемам ўсталі дыбам.
  
  Трокмуа, якія атакавалі сцяну частаколу, на якую павінна было ўпасці загавор, кінуліся прэч, ратуючы свае жыцці. Спевы Баламунга дасягнула крэшчэнда. Ён нешта крыкнуў на жудасным мове киззуватнанцев, памаўчаў, крыкнуў зноў.
  
  Мовы чырвонага полымя зрываліся з кончыкаў пальцаў. Агонь ахапіў сцяну частаколу. Джерин назіраў за тым, што адбываецца з глыбокай павагай і жахам. Ён падумаў, што не застанецца, нават попелу, калі гэты распалены паток адступіць. Але частакол вытрымаў вогненную ванну цэлым, застаючыся ўсё таго ж кісла-зялёнага колеру, які раней прыводзіў Ліса ў замяшанне.
  
  "Я думаю, твой уласны чараўнік выйграў ачко", - сказаў Райвин, парируя выпад дзіды. Для Джерина гэта было ў навінку. Яму і ў галаву не прыходзіла, што непрыгожая фарба можа быць магічнай абаронай.
  
  Баламунг закрычаў у бяссільным гневе. Раздзімаецца чорны плашч надаваў яму выгляд згаладалага сцярвятніка. Ён памчаўся да адрамантаванай частцы частаколу, крычучы Сиглорелю: "Дурань-паўднёвец, ты заплаціш за тое, што не стаў перада мной калена!" Менш чым на адлегласці палёту стралы ад таго месца, дзе Джерин змагаўся са сваімі паслугачамі, маг Трокме адкрыў свой гримуар падзення і пачаў новае загавор.
  
  Падвоіўшы свае намаганні, барон і яго людзі паспрабавалі зблізіцца з чараўніком, пакуль яго вядзьмарства адцягвала яго. Але ў іх было ўсё, што яны маглі зрабіць, каб застацца ў жывых; прасоўвацца наперад супраць варвараў было немагчыма.
  
  Лісу заставалася толькі назіраць, як з рук Баламунга зноў вырваўся агонь. Ён зачапіўся за неапрацаваныя бервяна імправізаванай барыкады і ўчапіўся ў спіну лесаруба, які не паспеў уцячы. Жывы факел, ён віскнуў, упаў і згарэў. Людзі Джерина з Fox Keep адважыліся страляць з лука, збіваючы полымя шкурамі і паліваючы іх вадой і пяском, але не змаглі пагасіць чароўны агонь.
  
  Затым Сиглорель, апрануты ў мантыю не менш чорную, чым у Баламунга, з'явіўся на вяршыні палаючага ўчастка частаколу. Як сказаў Райвин, сутыкнуўшыся з вышэйшым выпрабаваннем у сваім жыцці, ён павярнуўся спіной да алепоту і спыніў загаворы Баламунга. Цяпер ён працаваў з марудлівым майстэрствам, не звяртаючы ўвагі на якія лётаюць вакол яго снарады. Яго пальцы мільгалі ў мудрагелістых пассах. Калі яго рукі апусціліся, калі загавор было вымаўлена, полымя таксама апала, пакінуўшы бастыён цьмее, але некранутым.
  
  - Ты осмеливаешься паказвацца мне насуперак? Баламунг зашыпеў. Джерин здрыгануўся ад злосці ў яго голасе. Сиглорель стомлена і сур'ёзна кіўнуў свайму ворагу. "Тады мацуйся - і памры!" Рука Баламунга ўскінулася ўніз. З яснага неба бліснула маланка. Лёгкім рухам рукі Сиглорель адправіў стралу, не прычыніўшы шкоды, на зямлю.
  
  Аддача энергіі ад дуэлі чараўнікоў — і просты страх таксама — прымусілі трокмуа і элабонийцев застыць на месцы, міжвольныя сведкі сутычкі, больш жудаснай, чым любая з тых, у якіх яны змагаліся. Баламунг відавочна быў мацней. Маланкі, якія ён кідаў, падалі ўсё бліжэй да яго ворагу, яго віхуры падымалі велізарныя аблокі задушлівай пылу, якія амаль хавалі частакол, яго дэманы з віскам праляталі скрозь вецер і пикировали на Сиглореля, як велізарныя сокалы з крыламі лятучай мышы.
  
  Аднак ні адна страла Левинболта не працяў сэрца Сиглореля, ні адзін вецер не падхапіў яго і не кінуў насустрач гібелі (хоць воін, які быў побач з ім, паспеў толькі коратка вскрикнуть ад жаху, калі тарнада Баламунга вырвала яго з Лісінага замка), ні адзін дэман не піў яго кроў. Твар стаў мярцвяна-белым ад напружання, рукі кідаліся то сюды, то туды, як у чалавека, ахопленага ліхаманкай, Сиглорель якім-то чынам утрымліваў вакол сябе ўсё больш сжимающийся круг бяспекі.
  
  Раз ці два яму нават удалося нанесці ўдар у адказ. Баламунг пагардліва адмахнуўся ад яго маланак, як быццам яны былі вартыя яго ўвагі. Джерин зразумеў, што канец непазбежны. Баламунг вылаяўся ў сдерживаемом гневе, калі яго больш слабы супернік зноў і зноў ўхіляўся ад знішчэння, але кожны ўцёкі быў усё менш, кожны адбіраў усё больш иссякающих сіл Сиглореля.
  
  Затым чараўнік Трокме жудасна засмяяўся. Ён хутка праверыў Кнігу Шабет-Шыры. Па яго жэсту па абодва бакі ад Сиглореля узніклі плоскасці пульсавалага фіялетавага святла. Калі Баламунг працягнуў рукі насустрач адзін аднаму, створаныя ім сілавыя плоскасці пачалі стульваюцца вакол яго праціўніка. Сиглорель паспрабаваў спыніць няўмольны ціск, але ўсе яго веды, усе яго загаворы былі бяссільныя супраць старажытнага, магутнага вядзьмарства, якім камандаваў Баламунг.
  
  Плоскасці сілы станавіліся ўсё бліжэй адзін да аднаго, так што цяпер Сиглорель падзяляў іх не сваёй магіяй, а сілай сваіх мускулістых рук і плячэй. Адчайная карціна працягвалася з паўхвіліны, не больш; затым паміж святлівымі плоскасцямі засталося толькі чырвонае пляма.
  
  Джерин чакаў, што яго ўласная жыццё будзе сапраўды гэтак жа разбурана, але Баламунг, кот, які грае з бездапаможнай мышшу, атрымліваў занадта шмат задавальнення ад смуты барона, каб так хутка скончыць гульню. Поўны згубнай ўпэўненасці, яго голас прагучаў у вуху барона: "Спачатку ты зможаш паглядзець, як ўпадзе твая выдатная крэпасць. Тады я займуся табой сам - калі мае хлопцы не зрабілі гэтага за мяне.
  
  Гэта здавалася верагодным. Джерин і Ван цяпер вялікую частку часу змагаліся спіна да спіны. Многія з воінаў, якія суправаджалі іх, сышлі. Атакаваць адначасова адным трокме з мячом і яшчэ двума з дзідамі, Приск ўпаў, пакуль Баламунг казаў. Райвин і Джерин забілі копейщиков, але Приск застаўся ляжаць там, дзе ўпаў.
  
  Баламунг пачаў іншае загавор. Перад ім падняўся згустак чорнага дыму. Ён хутка пачаў набываць форму і шчыльнасць. Нават пасля таго, як яго загавор спынілася, тое, што ён заклікаў, працягвала расці.
  
  Дэман быў прыкладна чалавекападобным, але ўдвая вышэй любога чалавека і шыракаплечы. З-за сваёй вялікай масы, яго кароткія тоўстыя ногі былі сагнутыя, але яны неслі яго досыць добра. Яго велізарныя рукі, свисавшие амаль да зямлі, заканчваліся чэпкімі кіпцюрастымі пэндзлямі. Яго скура была чорна-зялёнай і вільготнай, як у жабы. Гэта быў грубы самец.
  
  Яго ніжняя сківіца без падбародка адвісла, агаляючы шэраг за шэрагам пилообразных зубоў. Падвоены мову кідаўся ўзад-наперад. У дэмана не было носа, толькі чырвоныя прарэзы, адпаведныя агню яго вачэй. Над гэтымі вачыма яго лоб быў откинут таму. Яго вушы, падобныя на вушы лятучай мышы, паварочваліся і набрыньвалі пры кожным гуку.
  
  Падпарадкоўваючыся выкрикнутому Баламунгом загадзе, ён валюхаста накіраваўся да Лисьему замка. Трокмуа разбегліся перад ім. Назіраючы за тым, што адбываецца каля цытадэлі, Джерин ўбачыў, як з-за частаколу падымаецца струменьчык дыму. Адна з гаспадарчых пабудоў была ахоплена полымем, то ад магіі Баламунга, ці то ад просты вогненнай стралы, ён не ведаў.
  
  Чараўнік таксама гэта ўбачыў. Ён засмяяўся. - Ты больш не будзеш укладваць спаць тых, хто лепш цябе, у стайнях, ці не так?
  
  Па загадзе свайго чараўніка трокмуа абстралялі частакол стрэламі, прымусіўшы яго абаронцаў прыхіліць галавы. Некалькі элабонцев адстрэльваліся. Два стрэлы пракалолі дэмана. Ён выў і скрыгатаў зубамі, але не запавольваўся.
  
  Затым Нордрик кінуўся на яго з мячамі ў абедзвюх руках, праклёны заглушалі яго крыкі. Усе варвары вакол яго разбегліся пры з'яўленні дэмана, але ў сваёй сляпой лютасці ён ведаў толькі аб нападзе. Дэман спыніўся, кінуўшыся ў атаку. Без сумневу, ён быў збіты з панталыку, убачыўшы які бег да яго чалавека.
  
  Затым замяшанне змянілася гучным ровам болю і лютасьці, таму што першы ўдар Нордрика прыйшоўся пачвары ў сцягно. З раны хлынуў пурпурна-чырвоны ихор. Джерин і элабонцы апантана віталі яго, і да іх далучыліся многія трокмуа, незадаволеныя бязбожным саюзнікам, якога даў ім Баламунг.
  
  Але дэман, хутчэй, чым меркавала яго маса, выслізнуў ад наступнага націску Нордрика. Рука даўжэй, чым ён быў ростам. Вялізная далонь схапіла яго ў сокрушительном абдымках. Апошняя клятва не зляцела з яго вуснаў, калі мячы выпалі з анямелых пальцаў. Дэман паднёс свежеубитое ласунак да рота. Жудасныя сківіцы зачыніліся. Пачвара адкінула за спіну тое, што засталося ад знявечанага цела, і аднавіла наступ на частакол.
  
  Дабраўшыся да адрамантаванага ўчастка сцены, ён ухапіўся за обуглившуюся драўніну наверсе. Вялізныя мускулы бугрились пад яго голай скурай. Бервяно застонало, віскнула і з трэскам раскалолася. Дэман адкінуў яго ў бок, схапіў іншае і выцягнуў на свабоду, затым яшчэ і яшчэ.
  
  Яшчэ больш стрэл вонзилось ў яго плоць, але мускулы былі такімі тоўстымі, што абаранялі жыццёва важныя органы амаль гэтак жа добра, як даспехі. Трокмуа усхвалявана закрычалі, убачыўшы, што бар'ер разарваны.
  
  Калі пралом была амаль поўнай, элабонец, у якога было больш адвагі, чым здаровага сэнсу, атакаваў дэмана дзідай. Цяжкае перадплечча адбіла ў бок яго зброю. Дэман нанёс удар шырокай плоскай нагой. Цела элабонца, разарванае амаль напалам гэтым жахлівым ударам, праляцела па паветры і прызямлілася ва ўнутраным двары Лісінай Крэпасці.
  
  Баламунг зноў закрычаў на тым дрэнным мове, які ён выкарыстаў, каб кіраваць выкліканым ім пачварай. Яно адвярнулася ад крэпасці і цяжка рушыла да Джерину тым, хто змагаецца і яго таварышам. Дым ад падпаленых стайняў станавіўся ўсё гусцей па меры таго, як воіны, якія змагаліся з полымем, кінулі гэтую задачу, каб сустрэць трокмуа, якія ўварваліся ў пралом.
  
  Больш баючыся свайго брыдкага партнёра, чым людзей, з якімі яны сутыкнуліся, лясныя разбойнікі, якія выступілі супраць Лісы, адступілі пры набліжэнні дэмана. Краем вока Джерин заўважыў, што Ван ўважліва вывучае надыходзячага монстра. Нацягнутая ўсмешка на твары чужака збянтэжыла яго, пакуль ён не зразумеў, што яго сябар нарэшце-то знайшоў ворага, які выклікае яму поўнае глыбокай пашаны трапятанне.
  
  Затым крыкі з крэпасці прымусілі усе галовы закруціцца. Дэман, максімальна выпрастаўшы вушы лятучай мышы, разгарнуўся насустрач новаму суперніку, надвигающемуся на яго. Дуин Смелы, верхам на кані і з самым вялікім дзідай, якое толькі змог знайсці, пратараніў трокмуа ў праломы. Ён з грукатам кінуўся да пачвары, крычучы, каб адцягнуць яго ўвагу ад Джерина і яго спадарожнікаў.
  
  Тая частка розуму Ліса, якая, незалежна ад абставін, назірала і фіксавала дробныя дэталі, цяпер адзначыла, што Дуин ехаў не без сядла. Ён сядзеў на прамавугольнай крамніннай падушцы, туга абкручанай вакол таліі коні. Яго ногі былі ў скураных завесах, свисавших з абодвух бакоў калодкі.
  
  Дуин паскакаў прама на дэмана, які сабраўся яму насустрач. Яго дзіда, прыведзенае ў рух хутканогім канём, глыбока вонзилось ў жывот монстра. Імправізаваныя страмёны ўтрымлівалі яго на кані і надавалі яшчэ вялікую сілу ўдару. З спіны дэмана тырчаў запэцканы крывёю бронзавы наканечнік дзіды.
  
  Яго роў агоніі запоўніў поле бою. Хоць на яго вуснах пузырылася кроў, ён сцягнуў Дуина з каня і шпурнуў на зямлю. Ён ляжаў нерухома. Крыкі дэмана перайшлі ў булькатанне. Ён пахіснуўся, перакуліўся, упаў. Кіпцюрыстыя пальцы расьціснуліся і стуліліся ў пустаце, затым сцішыліся.
  
  Але Баламунг не дазволіў трокмуа зацыклівацца на паразе свайго стварэння. "Не бойцеся, хлопцы", - сказаў ён. - Я хачу завесці пабольш звяроў, якіх ім будзе нялёгка спыніць. І паглядзі: частакол зламаны, а ў двары гарыць. Яшчэ адзін добры рывок, і нам больш не спатрэбіцца рывок. Ён адкрыў Кнігу Шабет-Шыры і зноў пачаў жудаснае загавор, призвавшее дэмана з яго ўзроўню.
  
  Джерин перавёў погляд з клубящегося дыму ад магіі Трокме на дым, які ўздымаецца над стайнямі — стайнямі, дзе Баламунг начаваў тры гады таму, стайнямі, якія, як нагадаў яму прывід брата, з тых часоў і па гэты дзень дрэнна прыбіраліся.
  
  Раптоўная дзікая надзея ўспыхнула ў ім. Калі хоць бы адзін валасок Баламунга быў закапаны ў старой сухой саломе палаючага флігеля - і калі яго ўласная памяць усё яшчэ захоўвала загавор, якім ён навучыўся ў Райвина больш з чыстага раздражнення ад чакання, што яно калі-небудзь спатрэбіцца ... "Што я губляю?" ён нешта прамармытаў сабе пад нос і пачаў.
  
  Лясны разбойнік скокнуў на яго, калі ён выпусціў меч і шчыт. Ван безжыццёва расцягнуў мужчыну ў гразі. Чужаземец паняцця не меў, што робіць яго сябар, і наогул, у здаровым ці ён розуме, але будзе ахоўваць яго да тых часоў, пакуль у яго целе застанецца дыханне.
  
  Прамаўляючы загавор на рэзкім мове киззуватнан, робячы левай рукой пасы так хутка, як толькі адважваўся, Ліс апусціўся на калені ў першым з трох абавязковых коленопреклонений. Паднімаючыся, ён успомніў словы Сивиллы Ікас, словы, якія, як ён думаў, былі поўныя толькі рока. Упэўненасць заструилась па яго венах, цёплая, як віно. Ён злосна ўхмыльнуўся. Так, ён кланяўся магу поўначы, але не думаў, што Баламунг ацэніць гэты камплімент.
  
  Гэтая наноў набытая упэўненасць амаль зрабіла яго бестурботным. Яго мова запнуўся у асабліва складаным урыўку загаворы. На імгненне яго цела напоўніў страшны жар. Але ён прыйшоў у сябе і памчаўся далей, маючы намер пакончыць з гэтым да таго, як Баламунг завершыць сваю ўласную магію і зразумее, што на яго напалі. Ён пакланіўся ў апошні раз, выгукнуў апошні киззуватнанское праклён і ўстаў. Калі б ён дапусціў промах, то неўзабаве быў бы мёртвы альбо аддачы ад свайго загаворы, альбо ад пераважнай сілы свайго ворага.
  
  Ён выйграў гонку. Баламунг ўсё яшчэ прамаўляў заклінанне, яго дэман матэрыялізаваўся перад ім. Прайшло паўхвіліны ў напрузе. Джерин назіраў за сваім ворагам у растерянном роспачы. Затым агонь у стайні дабраўся да двух ці трох валасінак, яшчэ якія засталіся пасля даўняга візіту чараўніка.
  
  Баламунг на імгненне замёр, праводзячы рукавом мантыі па ілбе, нібы выціраючы пот. Затым маленькія жоўтыя язычкі полымя лізнулі мантыю, а заадно і яго плоць. Ад яго цела паваліў дым.
  
  Напалову сфармаваўся дэман знік.
  
  Баламунг закрычаў, лямант лімітавай мукі, які вырваўся з горла ворага, выклікаў жах. Чараўнік біў сябе ў грудзі гарачы не менш палаючымі рукамі. Ён даведаўся вінаватага свайго знішчэння ў той момант, калі яго жудасныя вочы сустрэліся з вачыма Ліса. Когтистая рука кінулася да Джерину для апошняга праклёны. Полымя сцякала па паказальным пальцам перад тым, як было вымаўлена загавор.
  
  Усёпаглынальнай агонь пакінуў ад Баламунга толькі шэрыя шматкі попелу. Вецер падкінуў іх высока ў паветра і панёс прэч. Ён дакладна адгадаў па зорках: ні адзін чалавек ніколі не пазнае яго магілы, таму што ад яго нічога не засталося, каб хаваць.
  
  І разам з ім згарэла Кніга Шабет-Шыры. Гэты злавесны тым, які праіснаваў так доўга, у рэшце здаваўся больш жывучыя, чым чараўнік, які валодаў ім нядоўга. Толькі павольна полымя ахоплівала яе старонкі. Джерин мог бы паклясціся, што бачыў, як гэтыя старонкі трымцяць і шамацяць у амаль усвядомленай спробе патушыць агонь і пазбегнуць сваёй долі. Але загаворы, якія Шабет-Шыры назапасіла ў старажытныя часы, цяпер ператвараліся ў дым адно за іншым, і па меры таго, як кожнае з іх вынішчалася, сіла Кнігі памяншалася. Нарэшце агонь паглынуў яго цалкам, і ён знік.
  
  Рушыла ўслед дзіўная паўза; ні адна з бакоў не магла да канца паверыць, што Баламунг сапраўды загінуў. Людзі Джерина ў Лісінай крэпасці прыйшлі ў сябе першымі. Крыкі: "Ліс! Ліс!" - яны прабіліся скрозь разгубленых Трокмуа у праломіны і кінуліся да барону і яго нешматлікіх пазасталых таварышам. Лясныя разбегліся перад імі.
  
  Мядзведзь Драг сказаў на заканчэнне Джерина ў абдымкі, причинявшие боль нават скрозь браню. Прама за ім ішлі Ралан, сын Симрин Видин, і вялікая частка каманды памежніка. Яны былі танчэйшыя і брудней, чым памятаў Ліс, але ўсё ж людзьмі, з якімі даводзілася лічыцца, і шчаслівей, чым ён калі-небудзь іх бачыў.
  
  Джерин спадзяваўся, што іх націск разам са смерцю чараўніка ў момант яго трыумфу прымусіць трокмуа бегчы да Ниффет. Але правадыр паўночнікаў спыніў разгром да таго, як ён пачаўся. Ён уласнаручна засек пробегавшего міма яго варвара. "Мы мужчыны або смаркатыя вотруб'е?" ён зароў. "Мы змагаемся за ўсё толькі з паўднёўцаў, а не з багамі. Яны мінаюць крывёй і паміраюць — і не многіх з іх засталося забіваць!"
  
  Трокмуа адчуваў праўду ў яго словах. Тое ж самае з заміраннем сэрца адчуў і Ліс. Хоць магія падвяла варвараў, востра заменчанай бронзы ўсё ж магло хапіць. "У нас недастаткова людзей, каб змагацца тут на адкрытым месцы. Вяртайцеся ў замак, пакуль яны не адрэзалі нас", - загадаў ён. "Захоўвайце найлепшы парадак, які толькі зможаце".
  
  Драг пачаў пратэставаць. Ён перавёў погляд з перегруппировывающихся варвараў на белы шнар над вокам Джерина і перадумаў. Першыя сто ярдаў або каля таго адступленне ішло гладка. Затым трокмуа выдаў хрыплы крык і кінуўся ў атаку.
  
  Прамы, як заўсёды, Ван накіраваўся прама да правадыру паўночнікаў, вырашыўшы, што яго смерць можа забіць дух, якім ён надзяліў сваіх людзей. Але нават чужаземцы не маглі дазволіць яму пракласці сабе дарогу праз Трокмуа. Іх высакародны камандзір адмовіўся ад бою. Як нешматлікія варвары, якіх ведаў Джерин, ён разумеў, што яго атрад ўяўляе вялікую каштоўнасць, чым адна толькі рука з мячом.
  
  Барон і яго людзі знаходзіліся ў цені частаколу, калі Райвин вылаяўся і ўпаў са стралой у ікры. Узброены сякерай Трокме скокнуў наперад, каб забіць. Лежачы ніцма, Райвин адбіў першы ўдар шчытом. Перш чым лясной бягун паспеў нанесці другі, Драг працяў яго дзідаю ў бок. Дужы васал Джерина перакінуў Райвина праз плячо, як мяшок з рэпай. Ён пабег да пролому разам з астатнімі элабонцами.
  
  Такім чынам, праз пралом, праведзеную ў частаколе, Джерин вярнуўся ў Лісіную крэпасць, перад ім гарэлі гаспадарчыя пабудовы, Трокмуа неадступна ішлі за ім па пятах. Праклінаючы двараніна, які згуртаваў паўночнікаў, ён крыкнуў копейщикам, каб яны ўтрымлівалі пралом.
  
  Барбары за межамі крэпасці слухалі гарачае красамоўства свайго самазванага лідэра. Пасля доўгіх спрэчак і бескарысных рухаў яны ўтварылі няроўную баявую лінію. "На іх!" - закрычаў арыстакрат. Цяпер ён сам узначаліў атаку.
  
  Стрэлы і дроцікі нанеслі свой страты надыходзячым варварам, але яны не завагаліся. Яны ўрэзаліся ў тонкую лінію, якую Ліс выбудаваў супраць іх.
  
  Дзіду і шчыт, меч і даспехі стрымлівалі іх. Ван быў паўсюль адначасова, наносячы ўдары як апантаны, выкрыкваючы баявую песню на щебечущем мове раўнін. Ён кінуў сваю дзіду ў правадыра лясных разбойнікаў і брудна вылаяўся, калі прамахнуўся.
  
  Ён выместил сваю лютасць на бліжэйшым да яго Трокмуа. Кроў сцякала па абцягнутай скурай рукаяці яго булавы і прыліпла да руцэ. Як заўсёды, Джерин вёў больш падступны бой, але ён быў у першай лініі, і яго стыль гульні левай рукой прывёў не аднаго ляснога бягуна ў фатальнае замяшанне на паўсекунды.
  
  Аднак, калі, нарэшце, трокмуа панура адышлі за межы дасяжнасці зброі, Джерин ўсвядоміў, наколькі цяжкімі былі яго страты. Сын Симрин Видин стаяў на каленях, ухапіўшыся за стралу, пробившую яго кірасу ў жывот. Фандор Тоўсты ляжаў мёртвы ззаду яго, разам з занадта многімі іншымі. Амаль усе, хто яшчэ мог валодаць зброяй, былі ў праломіны, і амаль у кожнага было па меншай меры адно раненне.
  
  З дазорнай вежы і з двух бакоў частаколу пачуліся трывожныя крыкі. - Лесвіцы! Лесвіцы! Тыя нешматлікія абаронцы, што яшчэ заставаліся на сцяне, кінуліся да угрожаемым месцах. З грукатам абрынулася адна лесвіца, іншая, але рыжеусые варвары ўжо былі на дарожцы. Яны змагаліся, стрымліваючы элабонцев да тых часоў, пакуль іх таварышы не змаглі ўзлезці на сцяну для апошняга, несумненна пераможнага штурму Лісінай крэпасці.
  
  Джерин адчуў такую стомленасць, якой ніколі раней не адчуваў. Ён перажыў жахі ночы пярэваратняў, забіў чараўніка, больш смяротнай, чым свет ведаў за дзясяткі стагоддзяў ... Дзеля чаго? Дадатковы гадзіну жыцця. Проста з-за адсутнасці некалькіх чалавек яго хватка аслабне, нягледзячы на ўсё, што ён зрабіў. Кідальны сякера з вострым з абодвух бакоў лязом, кінуты з дарожкі, пранёсся міма яго. Ён закапаўся ў прасякнутую крывёй зямлю.
  
  Але замест таго, каб працягнуць атаку, трокмуа закрычалі ад адчаю і страху. Салдаты Фокса закрычалі з раптоўнай адчайнай настойлівасцю. Варвары на сцяне кінуліся назад да сваіх штурмавым лесвіцах і скаціліся па ім, спрабуючы дабрацца да зямлі за межамі крэпасці перш, чым яе абаронцы разбураць усе шляхі да адступлення.
  
  Збіты з панталыку, барон паглядзеў на поўдзень і ўбачыў, што самыя неверагодныя сілы выратавання, якія толькі можна сабе ўявіць, з грукатам набліжаюцца да Лісінай Крэпасці. У Вольфара Сякеры, зноў які прыняў чалавечы аблічча, усё яшчэ была з сабой добрая трэць арміі з двухсот чалавек, якую ён узначальваў да ночы пярэваратняў. Джерин больш чым напалову чакаў, што людзі Вольфара праігнаруюць Трокмуа і нападуць на яго, але яны абрынуліся на варвараў на чале з крыважэрным баронам.
  
  Высакародны Трокме зноў паспрабаваў з'яднаць сваіх людзей. Вольфар збіў яго з ног. Пры яго падзенні лясныя разбойнікі зламаліся і пабеглі, разьлятаючыся ва ўсе бакі. Яны ўжо распачалі адну атаку з тылу і захавалі мужнасць пасля смерці Баламунга, калі яго трыумф, здавалася, быў забяспечаны. Цяпер мужнасць пакінула іх. Яны пакідалі зброю, каб бегчы хутчэй. Большасць бегла да Ниффет, але большасць так і не дабралася да яе, таму што воіны Вольфара змагаліся з лютасцю, не якая саступае лютасьці іх ўладара.
  
  Джерин не дазволіў сваім людзям далучыцца да пераследу. Ён трымаў іх у баявым парадку ў праломы, не ў сілах паверыць, што яго даўні вораг не паспрабуе расправіцца з ім у наступны раз. Іх было амаль столькі ж, хоць людзі Вольфара былі свежае. Але калі Вольфар вярнуўся з поля бою, ён і яго васал Шыльда перасягнулі праз скалечаныя целы трокмуа, якія загінулі перад частаколам, каб наблізіцца да Лісінай крэпасці бяззбройнымі.
  
  - Мне варта было б выразаць цябе печань, Ліс, - сказаў Вольфар замест прывітання, - але я знаходжу, што ў мяне ёсць прычына пакінуць цябе ў жывых.
  
  Гэтая думка так моцна зачапіла Вольфара, што ён не мог ісці далей. Шыльда гаварыў ад імя свайго начальніка, над якім ён узвышаўся — ён быў такім жа высокім і хударлявым, у якой Вольфар быў невысокім і каржакаваты, і быў адным з нямногіх людзей, якія служылі пад пачаткам Вольфара, якіх Джерин паважаў. Ён сказаў: "Як ты можаш здагадацца, як толькі мы ўзялі сябе ў рукі пасля таго вар'яцтва, якое адбылося мінулай ноччу", — Джерин пачаў распавядаць пра ночы пярэваратняў, але вырашыў, што гэта можа пачакаць, — "мы адправіліся на поўнач услед за табой. Але трохі паўднёвей адсюль мы злавілі ляснога разбойніка, які ўцякаў з твайго замка. Ён сказаў нам, што ты забіў іх чараўніка, таго, пра каго ты папярэджваў мяне не так даўно. Гэта праўда?
  
  "Так, гэта праўда. Дорага куплена, але гэта праўда".
  
  "Тады ты заслужыў сваю нікчэмную жыццё", - сказаў Вольфар, гледзячы на труп дэмана, якога забіў Дуин. Ён ужо пачаў смердеть. - Ты здзейсніў вялікае справа, чорт бы цябе ўзяў, і, мяркую, я павінен дазволіць гэтаму перакрэсліць тое, што засталося паміж намі з мінулага. Ён хацеў прапанаваць Джерину руку, але не змог прымусіць сябе зрабіць гэта. Ліс ведаў, што паміж імі па-ранейшаму няма ні сімпатыі, ні даверу.
  
  Гэтага не было з іх мужчынамі — салдаты з абодвух бакоў парушылі строй, каб побрататься. Атрымаўшы агульную перамогу над Баламунгом і трокмуа, яны забыліся пра варожасць, якая існавала паміж імі. Хоць Джерин і не хацеў гэтага рабіць, ён адчуваў, што ў яго няма іншага выбару, акрамя як запрасіць Вольфара і яго войскі, каб дапамагчы захапіць замак Фокс і зноў зрабіць яго прыдатным для абароны.
  
  Да таемнаму расчаравання барона, Вольфар адразу пагадзіўся. "Крэпасць, у якой занадта мала салдат, ледзь не горш, чым наогул нічога", - сказаў ён. - Я турбуюся аб сваёй крэпасці; людзі, якіх я пакінуў, корпаюцца ў ёй, як сушаныя бабы ў гарбузу, не так, Шыльда?
  
  "Хм?" Шыльда кінуў на яго незразумелы погляд. "Так, мілорд, тамтэйшы гарнізон сапраўды вельмі малы".
  
  Калі людзі Вольфара ўвайшлі ва ўладанні, Джерин размеркаваў паміж імі абавязкі: адны ахоўвалі частакол, іншыя дапамагалі некаторых з яго людзей латаць дзірку, трэція дапамагалі параненым або тушылі пажары, усё яшчэ цьмеюць ў гаспадарчых пабудовах. Вольфар не пярэчыў супраць яго размяшчэння. Здавалася, ён быў задаволены тым, што Ліс захаваў агульнае камандаванне ў Лісінай крэпасці.
  
  Джерин быў рады выявіць, што траўма Райвина апынулася несур'ёзнай. "У цябе не закранутае падкаленнае сухажылле, і страла прайшла навылёт праз тваю нагу. У адваротным выпадку нам давялося б выразаць яго, а да гэтага не варта ставіцца легкадумна, - сказаў яму барон. - Як бы то ні было, ты хутка будзеш жыць.
  
  "Калі я надзену шыпы на запясці і лодыжкі, як ты думаеш, я змагу лазіць па дрэвах, як котка?" Райвин спытаў, папраўляючы павязку.
  
  "Я не бачу прычын, чаму б і няма".
  
  - Дзіўна, - прамармытаў Райвин. - Раней я ніколі не мог.
  
  "Ідзі вой!" Джерин ускінуў рукі ў паветра і пайшоў аглядаць іншых параненых. Калі паўднёвец мог жартаваць над сваёй ранай, ён хутка паправіцца.
  
  Здарся гэта ў любы іншы час, Джерин палічыў бы наступныя дні аднымі з самых клапатлівых ў сваім жыцці. Як бы тое ні было, яны наўрад ці ішлі ў параўнанне з тым, што было раней.
  
  Сапраўды, праз чатыры дні пасля падзення Баламунга правадыр трокме, пераўтвораны ў длиннозуба ў ноч пярэваратняў, узначаліў атаку на Лісіную крэпасць. Да таго часу, аднак, пралом у частаколе была заладзіць, і ў валоданьне паступілі свежыя харчы з сельскай мясцовасці. У лесаруба таксама не хапіла цярпення на аблогу. Ён паспрабаваў штурмаваць сцены і атрымаў крывавы адпор. Ён сам саскочыў з прыстаўной лесвіцы на дарожку ля частаколу. Вольфар знёс яму галаву адным ударам цяжкага сякеры, які даў яму мянушку.
  
  Затым лесвіца з грукатам перакулілася. Паўтузіна трокмуа паспрабавалі адскочыць у бок, калі яна ўпала. Усходаў, якія заставаліся ў вертыкальным становішчы дастаткова доўга, каб варвары змаглі схапіцца з элабонцами, было няшмат. Пасля таго, як іх правадыр быў забіты ў крэпасці, яны страцілі ўсякае жаданне змагацца.
  
  У нейкім сэнсе тая другая атака трокмуа была дарам багоў. Гэта яшчэ больш згуртавала людзей Вольфара і Джерина супраць агульнага ворага і зноў нагадала ім, наколькі цяпер дробязнымі сталі іх старыя рознагалоссі. Добры ўрок, падумаў Джерин. Ён шкадаваў, што правінцыя на поўнач ад Кирса не даведалася пра гэта раней.
  
  Вольфар, як ні дзіўна, здавалася, прыняў гэты ўрок блізка да сэрца. Ён не занадта спрабаваў схаваць сваю варожасць да Джерину, але і не дазваляў ёй перашкаджаць кіраванні цытадэллю. Ён ніколі не згадваў Элізу. Ён быў настолькі сердечен, наколькі дазваляла ягоная натура, па адносінах да людзей барона і настаяў на тым, каб пахваліць эль з Лісінай Крэпасці, хоць да гэтага часу ён ужо быў на дне бочкі і поўны дрожджаў.
  
  Джерин хутчэй убачыў бы яго панурым. Ён не ведаў, як рэагаваць на гэтага новага Вольфара.
  
  Што тычыцца Шильда, то яго захапленне расло не па днях, а па гадзінах. Калі Ліс даведаўся ад палоннага аб тым, што банда Трокмуа плануе сплаў па рацэ Ниффет, лейтэнант Вольфара ўзначаліў сумесны рэйдавы атрад, каб зладзіць засаду варварам, калі яны высаджваліся на бераг. Засада ўдалася на славу. Трокмуа пераплылі раку, пакінуўшы на беразе двайную жменьку забітых.
  
  Калі налётчыкі вярнуліся, Вольфар быў так шчодры на хвалы і так ветлівы, што падазрэнні Джерина па адносінах да яго падвоіліся. Але, акрамя гэтай нехарактэрнай цеплыні, шыракаплечы барон пакуль што не выказваў ні найменшага намёку на тое, што было ў яго на розуме.
  
  "Ён даў мне ўсе падставы давяраць яму, - сказаў Джерин Вану аднойчы ўвечары, - і я давяраю яму менш, чым калі-небудзь".
  
  "Магчыма, гэта і да лепшага для цябе", - сказаў Ван. Джерин не засмуціўся, выявіўшы, што яго трывогі падзяляюць.
  
  Вестка аб смерці Баламунга распаўсюдзілася хутка. Гэта падняло дух элабонцев, але збянтэжыла іх ворагаў, якія належылі на меркаваную непераможнасць чараўніка. Праз два дні пасля паразы, учыненага Шильдом атраду варвараў, якія накіроўваліся на поўдзень, вялікі атрад трокмуа прайшоў на поўнач міма замка Фокс. За выключэннем таго, што яны трымаліся далей ад стрэл, яны ігнаравалі крэпасць, маючы намер вярнуцца са сваёй здабычай у прахалодныя зялёныя лесу на поўнач ад Ниффет.
  
  Яшчэ адна вялікая група прыбыла днём пазней, і яшчэ праз два дня пасля гэтага. Як быццам з'яўленне трэцяй групы адыходзяць Трокмуа было свайго роду сігналам, Вольфар падышоў да Лісу ў вялікай зале і рэзка сказаў: "Пара нам пагаварыць".
  
  Што б ні хаваў Вольфар, гэта вось-вось павінна было выйсці вонкі. У гэтым Джерин быў упэўнены. Падавіўшы благія прадчуванні, ён сказаў: "Як пажадаеш. У бібліятэцы ціха". Ён павёў свайго заходняга суседа ўверх па лесвіцы.
  
  Вольфар здаваўся менш збянтэжаным сваім дзіўным асяроддзем, чым спадзяваўся Джерин. - Што за чартаўшчына ў цябе з кнігамі, Фокс! - сказаў ён. - Дзе ты іх узяў?
  
  - Сее-дзе. Сее-што я прывёз з паўднёвых зямель, сее-што засталося ў мяне з тых часоў, некалькі дасталася ад майго бацькі, а пару я проста скраў.
  
  "Ммм", - сказаў Вольфар. Затым ён змоўк, адкінуўшыся на спінку крэсла.
  
  Нарэшце Джерин сказаў: "Ты сказаў, што хочаш пагаварыць, Вольфар. Што ў цябе на галаве?"
  
  "Ты не ведаеш, Фокс?" Вольфар здаваўся шчыра здзіўленым.
  
  "Калі гэта Эліза, то яна не выйдзе за цябе замуж, ты ж ведаеш. Яна хутчэй перасьпіць з сапраўдным ваўком".
  
  "Як быццам тое, чаго яна хацела, мела да гэтага нейкае дачыненне. Тым не менш, яна ўсяго толькі— якое слова мне трэба?— можа быць, дэталь".
  
  - Працягвайце. - Цяпер Джерин быў шчыра устрывожаны. Гэты стрыманы вылічальнік апынуўся зусім не тым Вольфаром, якога ён чакаў, калі не лічыць яго поўнага пагарды да каго б то ні было яшчэ. Ліс хацеў прымусіць яго гаварыць да тых часоў, пакуль у яго не складзецца хоць нейкае ўяўленне аб тым, з чым ён мае справу.
  
  - Я быў лепшай думкі пра цябе, Джерин. Мы не ладзім, але я ведаю, што ты не дурань. У цябе няма апраўдання таго, што ты зусім сьляпы.
  
  - Працягвай, - зноў сказаў Джерин, жадаючы, каб Вольфар перайшоў да справы.
  
  "Добра. На гэтым участку мяжы ў нас ёсць толькі два буйных валодання, якія не ўпалі. А цяпер скажы мне, якую дапамогу мы атрымалі ад Памежнай варты Поўначы або ад нашага ўладара імператара Хильдора? Вольфар паспрабаваў ўкласці ў свой голас насмешку, але ў яго атрымалася толькі рык.
  
  - Менш, чым нічога, наколькі я ведаю.
  
  - Наколькі ты маеш рацыю. Фокс, ты бачыш не горш за мяне — мяркую, лепш, калі ты сапраўды чытаў усе гэтыя кнігі, — Імперыя ні чорта не зрабіла для нас за апошнія сто гадоў. Хопіць, у імя ўсіх багоў! Улічваючы блытаніну на мяжы — і глыбока ўнутры таксама, мяркуючы па сее-чаго з таго, што ты сказаў, — мы двое маглі б стаць прынцамі, настолькі трывала якія ўгрунтаваліся, што да таго часу, калі Элабон зрушыць на нас сваю тлустую азадак, нас ужо немагчыма будзе выкінуць, цябе і мяне!
  
  Нядзіўна, што Вольфар змяніўся, падумаў Джерин, ціха насвістваючы. Любы, хто нясе на сваіх плячах такую грандыёзную ідэю, павінен змяніцца і можа сагнуцца пад яе цяжарам. Што-то яшчэ турбавала Ліса, але ён не мог вызначыць, што менавіта. "У чым бы ты хацеў, каб мы былі прынцамі?" ён спытаў. - Наша бок мяжы настолькі слабая, што трокмуа могуць нападаць, калі захочуць, са сваім чараўніком або без яго. Цяпер мы не можам спадзявацца ўтрымаць іх.
  
  "Аднак падумай. Мы можам накіраваць іх сілы ў любую форму, якая нам заманецца. Акрамя іх, мы зараз адзіныя сілы на мяжы, і мы можам выкарыстоўваць іх супраць тых, хто выступае супраць нас ".
  
  Гэтая ідэя Джерину зусім не спадабалася. Ён хацеў перагнаць ўсіх лясных гандляроў назад праз Ниффет, а не ўвозіць новых у якасці наймітаў. Ён сказаў: "Праз некаторы час яны вырашылі, што аддалі перавагу б, каб іх не выкарыстоўвалі, і дзейнічалі ў сваіх інтарэсах, а не ў нашых".
  
  - Цяпер, калі іх чарадзей сышоў, яны ніколі не змогуць прычыніць нам шкоды, пакуль у нас дастаткова людзей і мы напагатове, - запярэчыў Вольфар. Яго знарочыстае спакой турбавала Джерина больш, чым любы выхвальства або нервовасць.
  
  Але, нарэшце, ён атрымаў гэта, тое, што Вольфар спрабаваў схаваць. Непаразумелыя погляд, якім Шыльда ўзнагародзіў свайго сюзерэна, некалькі дзіўных заўваг ад людзей Вольфара ... Усё ўстала на свае месцы. "Вольфар", - спытаў ён, - "што ты рабіў на маёй зямлі, у месцах, далёкіх ад сваёй належным чынам укамплектаванай і пільнай крэпасці, калі наткнуўся на мяне незадоўга да ночы пярэваратняў?"
  
  - Што ты маеш на ўвазе? Глыбока пасаджаныя вочы Вольфара былі прыкаваныя да Джерину.
  
  - Толькі вось што: ты спрабаваў пахаваць мяне ў стозе сена так, каб я гэтага не заўважыў. Гэта амаль спрацавала, я згодны з табой — ты больш хітры, чым я думаў.
  
  - Табе прыйдзецца тлумачыцца ясней, Фокс. Я не магу разгадаць твае загадкі.
  
  - Вельмі добра, я буду гранічна шчыры. Вы, сэр, хлус першай вады і ставіце ўсе на тое, што ваша хлусня не будзе раскрытая. Твая крэпасць, павінна быць, была разрабавана, і амаль адразу, інакш ты б усё яшчэ быў у ёй, а не рысил па ландшафту, як жаба ў зудящих штанах. На самай справе, ты такі ж бяздомны, як дварняк без гаспадара.
  
  Вольфар зрабіў доўгі, павольны ўдых. - Разважаў як школьны настаўнік, Фокс. Але ў канцы твая логіка падводзіць цябе.
  
  "Аб? Як жа так?"
  
  Цяжкія мускулы перакочваліся пад тунікі Вольфара. - Бачыш, у мяне сапраўды ёсць дом: вось гэты. Ён кінуўся на Джерина.
  
  Ліс ускочыў са свайго месца і запусціў у галаву Вольфара зэдалькай для ног. Вольфар адбіў яе ў бок масіўным перадплеччам. Падобна захапленне змяі, ён пацягнуўся да Лісу. У першы момант сутычкі ні адзін з мужчын і не падумаў агаліць меч. Іх нянавісць, подавляемая апошнія некалькі дзён, вырвалася з-пад кантролю, занадта гарачая для чаго заўгодна, акрамя судотыку з целам плоці, Джерин быў вар'ят, як Вольфар.
  
  Затым Вольфар штурхнуў Ліса ў калена. Ён адхіснуўся, пачуўшы нечы крык і зразумеўшы, што гэта быў ён сам. Яркая боль працяў яго смагу крыві. Калі Вольфар з ровам кінуўся наперад, каб прыкончыць яго, ён ледзь не насадился на клінок Джерина.
  
  Яго ўласная згасла ў наступнае імгненне. Паляцелі іскры, калі бронза стукнулася аб бронзу. Вольфар карыстаўся сваім мячом, як сякерай, рубя, але ён быў так хуткі і моцны, што ў Джерина не было часу на рашучы ўдар у адказ. Яго рухам перашкаджала калена, і ён працягваў абараняцца, чакаючы зручнага выпадку.
  
  Нарэшце гэта адбылося: спрытны выпад, паварот запясці, і клінок Вольфара разам з адным пальцам адляцелі праз увесь пакой. Але перш чым Ліс паспеў зваліць яго, Вольфар выбіў меч у яго з рук і заключыў яго ў абдымкі пітона.
  
  Джерин адчуў, як хруснулі яго рэбры. Ён ударыў Вольфара тыльным бокам далоні па носе, адкідваючы яго галаву назад. У сталіцы сцвярджалі, што часта гэта быў смяротны ўдар, але Вольфар толькі пакрэктваў пад ім. Тым не менш, яго хватка на імгненне аслабла, і Джерин вырваўся.
  
  Ён на імгненне задумаўся, што стрымлівала ўсіх ад таго, каб уварвацца ў бібліятэку і расцягнуць іх дваіх. Яны выраблялі дастаткова шуму, каб напалохаць трокмуа ў лесе, не кажучы ўжо пра мужчын у замку. Але ніхто не прыйшоў.
  
  Вольфар скокнуў за мячом. Джерин схапіў яго перш, чым ён змог дацягнуцца да мяча. Яны паваліліся на падлогу катающейся, ругающейся кучай. Затым, нібы пастку, дзве рукі з рагавымі бакамі апынуліся ў горла Ліса. Амаль па ўласнай волі яго рука пацягнулася да густой барадзе Вольфара, каб знайсці падобную хватку. Ён адчуў, як Вольфар напружыўся пад гэтым.
  
  Джерин напружыў мышцы шыі, як яго вучылі ў сталічных школах барацьбы, спрабуючы ўганяць у лёгкія каштоўны ўдых за удыхам. Свет закружился, апускаючыся ў цемру. У адзін з сваіх апошніх ясных момантаў ён зноў задаўся пытаннем, чаму ніхто не спыняе бойку. Потым была толькі барацьба за тое , каб удыхнуць хоць найменшы шепоток паветра і ... ўтрымаць ... яго ... хватку ... моцна . . . .
  
  Пасля гэтага ўсё, што ён ведаў, - гэта блізкая гасцінная цемра.
  
  Першае, што ён усвядоміў, калі да яго вярнуліся пачуцці, было тое, што ён больш не быў заключаны ў смяротныя абдымкі. Яго горла гарэла агнём. Ван і Шыльда Стаутстафф схіліліся над ім з трывогай на тварах. Ён паспрабаваў загаварыць. З рота ў яго не вырвалася нічога, акрамя хрипа і струменьчыкі крыві.
  
  Ён распісаўся ў атрыманні пяра і пергаменту. Пасля секунднага замяшання Ван прынёс іх. Драпаючы пяром, Джерин напісаў: "Што здарылася?"
  
  Паколькі чытанне не ўваходзіла ў лік яго шматлікіх навыкаў, Ван трымаў кавалак пергаменту ў некаторым замяшанні. Бачачы яго бядотнае становішча, Шыльда забраў яго ў яго. "Што здарылася?" - прачытаў ён. - Мілорд Джерин, вы адзіны чалавек, які ведае гэта.
  
  Джерин запытальна паглядзеў на Вана.
  
  "Так, Вольфар мёртвы". Чужаземец працягнуў аповяд. "Калі ён і ты падняліся наверх, каб пагаварыць, астатнія з нас сядзелі ў вялікай зале, варожачы, што з гэтага выйдзе. Затым пачаўся шум. Мы ўсе паглядзелі адзін на аднаго, спадзеючыся, што гэта было што-то простае, скажам, дэман з аднаго з пякельны або Баламунг, які вярнуўся з агню ды ў полымя.
  
  "Але няма, упэўнены як упэўнены, гэта вы двое накінуліся адзін на аднаго. Мы маглі б пабіцца там, унізе, каб адпавядаць той, што тут. Калі б хто-небудзь паспрабаваў падняцца па лесвіцы, менавіта гэта і адбылося б. Так што, хоць ніхто асабліва нічога не казаў, мы вырашылі, што той, хто выйдзе, будзе тут правіць, і любы, каму гэта не спадабаецца ці ён не зможа гэтага вынесці, зможа сысці, без крыўд. І мы чакалі.
  
  "І ніхто не выйшаў.
  
  "У рэшце рэшт, мы больш не маглі гэтага выносіць. Мы з Шилдом падняліся разам. Калі мы ўбачылі вас, то падумалі, што вы абодва мёртвыя. Але ты дыхаў, калі мы адарвалі рукі Вольфара ад тваёй шыі, і ён больш ніколі не будзе дыхаць — ты мацней, чым я думаў, капітан.
  
  Джерин сеў, паціраючы выцятае горла. Зірнуўшы на Шильда, яму ўдалося прашаптаць: - Ты ведаў, што Вольфар падманваў мяне сваімі размовамі аб замку, у які ён мог бы вярнуцца дадому, і ты дапамог яму гэта зрабіць.
  
  Ван спалохана вылаяўся, але Шыльда толькі кіўнуў. "Вядома, я гэтак і зрабіў. Ён быў маім сюзерэнам; ён заўсёды звяртаўся са мной справядліва, якім бы жорсткім ён ні быў. Ён таксама быў не зусім няправы — нам даўно пара расстацца з нікчэмным праўленнем Імперыі, і я не магу вінаваціць яго за тое, што ён хацеў займець уладу, якую ён бачыў тут.
  
  Шыльда паглядзеў Джерину ў вочы. - Аднак я б не стаў называць вас "мілорд", калі б не думаў, што ў вас гэта лепш атрымаецца. Павольна і абдумана ён апусціўся на адно калена перад Лісам. Ван рушыў услед за ім, хоць яго ўсмешка паказвала, як мала ён думаў аб падобных цырымоніях.
  
  Ашаломлены ў многіх адносінах, Джерин прыняў іх павага. Яму амаль хацелася збегчы. Усё, чаго ён калі-небудзь хацеў, сказаў ён сабе, гэта чытаць і думаць, не турбуючыся. Але калі адказнасць за Лісіны замак легла на яго, ён не ўхіліўся ад яе. Цяпер ён больш не мог ўхіляцца ад гэтай большай адказнасці.
  
  Ён паглядзеў на свае кнігі, варожачы, калі ў яго знойдзецца час, каб зноў адкрыць іх. Так шмат трэба будзе зрабіць: выгнаны Трокмуа, крэпасці адноўлены і ўкамплектаваны персаналам, Эліза замужам (адзіная светлая думка сярод усяго гэтага цяжару), даследаваны страмёны Дуина (што нагадала яму, як мала коней у яго засталося), сяляне вернутыя на зямлю ... Даус наверсе, дзе ў пяці днях шляху быў несабраны ўраджай?
  
  Ён падняўся на ногі і накіраваўся да лесвіцы. - Што ж, - хрыпла сказаў ён, - давайце прыступім да працы.
  
  
  ПАСЛЯСЛОЎЕ
  
  Калі ў пачатку 1970-х Пол Андэрсан переиздал "Зламаны меч" пасля таго, як ён некалькі гадоў не друкаваўся, ён адзначыў, што, не змяняючы сюжэт, ён падчысціць тэкст. Я не зусім зразумеў, калі прачытаў яго пасляслоўе: ён жа апублікаваў "Зламаны меч", ці не так? Як гэта магло мець патрэбу ў чыстцы?
  
  Цяпер туфель на іншы назе. "Ноч пярэваратняў" была напісана па частках з 1976 па 1978 год (часта ў часе, выкрадзеным з маёй дысертацыі); упершыню яна з'явілася ў 1979 годзе, разбітая на дзве часткі, пад назвай выдаўцом "Оборотняя кроў" і "Ноч пярэваратняў". Той жа выдавец таксама прысвоіў мне псеўданім Эрык Айверсон, мяркуючы, што ніхто не паверыць Гары Тертлдаву, бо гэта маё сапраўднае імя.
  
  І зараз прыйшоў час, каб кніга зноў пабачыла свет. Калі я прагледзеў рукапіс, я выявіў, як і Андэрсан і, без сумневу, многія іншыя да мяне, што я лепшы майстар, чым быў раней. Не ўмешваючыся ў гісторыю або персанажаў, якіх я прыдумаў у маладосці, я скарыстаўся гэтым шанцам, каб скараціць прыметнікі, прыслоўі і кропкі з коскі, і ў цэлым зрабіць больш жорсткім правілы, і я змяніў пару імёнаў гульцоў, дзе выкарыстаў іншыя, якія здаліся мне занадта падобнымі на іх у больш позняй мастацкай літаратуры. Увогуле, гэта тая кніга, якую я напісаў бы тады, калі б я быў лепшым пісьменнікам. Я спадзяюся, вам гэта спадабаецца.
  
  Гары Тертлдав, кастрычнік 1992 г.
  
  
  
  Прынц Поўначы
  
  Я
  
  Джерин Ліс разглядаў новыя бярвёны ў частаколе Лісінай крэпасці. Нават пасля пяці гадоў непагадзі іх было лёгка адрозніць, таму што яны ніколі не былі афарбаваныя зеленаватым налётам, які згатаваў чараўнік Сиглорель, каб зберагчы Баламунга, чараўніка Трокме, ад падпалу крэпасці вакол яго. Гэтая штука таксама працавала, але Баламунг ўсё роўна забіў Сиглореля. Джерин сам тое-сёе разумеў у магіі, але ён ніколі не мог параўнацца з фармулёўкай Сиглореля.
  
  Перад гэтымі новымі бярвёнамі на кукішках кружком сядзела жменька слуг Ліса. Чатырохгадовы сын Джерина Дарэн бегаў ад аднаго з іх да іншага, ўсклікаючы: "Можна мне кінуць косткі? Ты дазволіш мне кінуць іх зараз?"
  
  Мядзведзь Драг трымаў выразаныя з косткі кубікі. Працяжна смеючыся, ён працягнуў іх Дарену, які кінуў іх у сярэдзіну круга гульцоў. "Ха! Дванаццаць! Ніхто не зможа перасягнуць яго, - сказаў Драг. Ён згроб свой выйгрыш, затым зірнуў на Джерина. "Гэты хлопчык прыносіць поспех, спадар".
  
  "Рады гэта чуць", - коратка адказаў Джерин. Кожны раз, калі ён глядзеў на свайго сына, ён не мог не думаць пра маці хлопчыка. Калі ён ажаніўся на Элізе, ён быў упэўнены, што багі даравалі яму вечнае шчасце. Ён думаў так аж да таго дня, тры гады таму, калі яна збегла з вандроўным лошадником. Толькі багі ведалі, дзе ў разбураных паўночных землях яна была ў гэтыя дні і як у яе справы.
  
  Ліс штурхнуў зямлю. Можа быць, калі б ён заўважыў, што яна нешчаслівая, ён змог бы зрабіць што-небудзь, каб яна была шчаслівая. Ці, можа быць, яна проста стамілася ад яго. Жанчыны рабілі гэта, і мужчыны таксама. "Вялікі бог Дьяус ведае, што цяпер ужо занадта позна што-небудзь рабіць", - прамармытаў ён.
  
  - Занадта позна што-небудзь рабіць, капітан? - Прагрымеў Ван Моцная Рука, выходзячы з стайні. Чужаземец быў вышэй Джерина на шэсць футаў на столькі ж цаляў і амаль удвая тоўшчы ў плячах; выфарбаваны ў чырвоны колер плюмаж з конскага воласа, колыхавшийся над шлемам, толькі рабіў яго вышэй. Як звычайна, ён начышчаў свой бронзавы даспех амаль да люстранога бляску.
  
  "Занадта позна для таго, каб мы маглі што-то распачаць па нагоды перакідання сюды імперскіх салдат", - адказаў Джерин. Ён быў з тых, хто хавае свае асабістыя думкі нават ад самых блізкіх сяброў.
  
  Ван плюнуў на зямлю. - Гэта для імперскіх салдат. Пяць гадоў таму для гэтых ублюдкаў было занадта позна, калі смярдзючая Імперыя Элабон закрыла ўсе праходы на поўнач, не даўшы нам магчымасці прагнаць трокмуа.
  
  - Даяус ведае, што мы маглі б выкарыстоўваць імперцаў тады, - сказаў Джерин. - Мы маглі б выкарыстоўваць іх да гэтага часу, калі б яны прыйшлі і калі б...
  
  - Калі б яны трымалі свае рукі далей ад таго, што належыць табе, - скончыў за яго Ван.
  
  "Ну, так, гэта так", - прызнаў Джерин: ён быў схільны да преуменьшению.
  
  Вана не было. Ён фыркнуў, дзе-то глыбока ў горле. "Хонх! "Вось гэта так", - кажа ён. Ты думаеш, імператар Элабона быў бы задаволены тытулам, які ты ўзяў і прысвоіў сабе? Ты ж ведаеш, што б ён зрабіў, калі б калі-небудзь яму ў рукі трапіў хто-то, які называе сябе прынцам Поўначы, ці не так? Ён цьвікамі прыбіў бы цябе цвікамі да крыжа, каб вароны маглі сесці табе на плечы і выклявалі вочы, вось што.
  
  Паколькі Ван, несумненна, меў рацыю, Джерин змяніў умовы аргументацыі. Ён рабіў тое ж самае кожны раз, калі яны з сябрам змагаліся, выкарыстоўваючы хітрасць, каб перамагчы сілу і вагу. У рэстлінгу, як і ў спрэчцы, часам гэта спрацоўвала, а часам няма. Ён сказаў: "Я не адзіны ў паўночных землях з новым шыкоўным тытулам з тых часоў, як Элабон пакінуў нас. У мяне была б кампанія на тэрыторыі распяцця.
  
  "Так, ты б так і зрабіў", - сказаў Ван. "Як Араджис Лучнік называе сябе ў нашы дні? Вялікі герцаг, вось і ўсё. Хонх! Ён проста выскачка-барон, такі ж, як і ты. І ёсць яшчэ двое ці трое тваіх элабонцев па крыві, і столькі ж трокмуа, якія прыйшлі на поўдзень праз Ниффет з Баламунгом і засталіся нават пасля таго, як чараўнік пацярпеў няўдачу.
  
  "Я ведаю". Джерину гэта не спадабалася. На працягу пары стагоддзяў Ниффет была мяжой паміж цывілізацыяй Імперыі Элабон — ці, ва ўсякім выпадку, яе грубай, памежнай версіяй — з аднаго боку, і якія насяляюць лясы варварамі - з другога. Цяпер мяжа была разбурана, і паўночная правінцыя Элабон была прадастаўлена самой сабе.
  
  Вэн пастукаў Джерина па грудзях мазолістым паказальным пальцам. - Але вось што я вам скажу, капітан: у вас самы высокі тытул, таму ён прысвоіць вам вышэйшы.
  
  "Гонар, без якой я мог бы абысціся", - сказаў Ліс. "Акрамя таго, гэта ўсё роўна сварка з-за ценяў. Элабон не вернецца праз горы. Аб чым мне сапраўды трэба турбавацца, так гэта пра сваркі з маімі суседзямі, асабліва з Араджисом. З іх многіх ён самы здольны ".
  
  - Так, ён амаль гэтак жа добры, як і вы, капітан, хоць і не такі подлы.
  
  - Подлы? Паколькі вёрткі склад розуму Джерина прынёс яму мянушку "Ліс", ён нават не мог гэтага адмаўляць. Ён зноў змяніў тэму: "Ты ўсё яшчэ называеш мяне "капітанам" пасля столькіх гадоў. Гэта тое павагу, якога заслугоўвае прынц Поўначы?"
  
  "Я буду называць цябе так, як мне, чорт вазьмі, заманецца, - парыраваў Ван, - і калі ў адзін цудоўны дзень гэта не задаволіць твой рост і магутнасьць, што ж, я ўстану і пайду далей. Часам я думаю, што мне трэба было зрабіць гэта шмат гадоў таму. Ён пакруціў галавой, уражаны тым, што пасля цэлай жыцця, поўнай падарожжаў і прыгод, ён павінен быў пачаць пускаць карані.
  
  Джерин да гэтага часу не ведаў, з якой зямлі выйшаў яго сябар; Ван ніколі не распавядаў аб сваім паходжанні, хоць у яго былі незлічоныя апавяданні аб месцах, якія ён пабачыў. Вядома, ён не быў элабонцем. Джерин быў выдатным прадстаўніком гэтай пароды: смуглы, длинноносый і вытянутолицый, з карымі вачыма і чорнымі валасамі і барадой (цяпер маладымі подернуться сівізной).
  
  Ван, наадварот, быў бландынам і светласкурае, хоць і загарэлым; яго светлая барада была таго неверагоднага колеру, паміж жоўтым і аранжавым. Яго нос быў кароткім і прамым. У нашы дні яны былі кароткімі і выгнутымі, са шнарам папярок пераносся. У яго ярка-блакітных вачах звычайна свяцілася гарэзлівасць. Жанчыны знаходзілі яго чароўным і прывабным. Адносілася і адваротнае.
  
  "Кінуць косткі?" Дарэн віскнуў. "Кінуць косткі?"
  
  Вэн засмяяўся, пачуўшы, як гэта сказаў сын Джерина. - Можа быць, пазней мы самі кінем косьці, а, капітан? Паглядзім, хто сёння пойдзе ў Фанд?
  
  - Не так гучна, - сказаў Джерин, азіраючыся па баках, каб пераканацца, што іх агульная гаспадыня не ў межах чутнасці. - Яна шпурне што-небудзь у нас абодвух, калі калі-небудзь даведаецца, што мы часам гэта робім. Гэты яе характар Трокме— - Ён паківаў галавой.
  
  Ван засмяяўся гучней. - Сумная дзеўка ёсць сумная дзеўка. Думаю, менавіта таму я працягваю вяртацца да яе.
  
  - Ты маеш на ўвазе, пасля кожнага новага. Часам мне здаецца, што пад гэтай кірасай, казёл адпушчэння, а зусім не чалавек, - сказаў Джерин. Ван, магчыма, і асёл на адным месцы, але яго прыхільнасці былі необузданны і вольныя, як у чайкі.
  
  "Ну, а як наконт цябе?" - спытаў ён. "Калі яе характар табе не падыходзіць, чаму б табе не пасадзіць яе на плыт і не пераправіць назад праз Ниффет да яе супляменнікаў?"
  
  "Дьяус ведае, што я думаў пра гэта досыць часта", - прызнаўся Джерин. Пасля таго, як Эліза пайшла ад яго, ён падумваў пра тое, каб назаўсёды адмовіцца ад жанчын. Аднак, што б ні казаў яго розум, у яго цела былі іншыя планы. Цяпер ён сумна засмяяўся. "Калі б хто-небудзь з нас па-сапраўднаму закахаўся ў яе, нам было б цяжка застацца сябрамі".
  
  - Гэта не так, капітан, - адказаў Ван. - Калі б адзін з нас закахаўся ў яе, іншы сказаў бы "вазьмі яе і сардэчна запрашаем". Калі б мы абодва закахаліся, то цяпер ...
  
  "У цябе ёсць я", - прызнаў Джерин. Ён штурхнуў зямлю, раздражнёны тым, што яго апярэдзілі нават у такой дробязі, як гэтая. Але калі вы не маглі прызнаць перавагу чыёй-небудзь прычыны, калі гэта было відавочна, які сэнс наогул разважаць?
  
  Ван сказаў: "Думаю, я сам кіну косткі на некаторы час. Не хочаш далучыцца?"
  
  - Не, я збіраюся яшчэ раз паспрабаваць сваё вядзьмарства, калі ты разумееш, што я маю на ўвазе, - сказаў Джерин.
  
  - А цяпер будзь асцярожны, - сказаў Ван. - Ты можаш у канчатковым выніку ўляпацца ў такія непрыемнасці, што не ведаеш, як з іх выбрацца.
  
  - Пакуль гэтага не адбылося, - адказаў Джерин. - Думаю, я маю ўяўленне аб сваім уласным невуцтве. У маладосці ён крыху вывучаў магію ў горадзе Элабон, у тыя дні, калі людзі маглі падарожнічаць туды і назад паміж паўночнымі землямі і сэрцам Імперыі, але быў вымушаны пакінуць і гэта, і гісторыю, калі Трокмуа забілі яго бацьку і старэйшага брата і пакінулі яго баронам Лісінай Крэпасці.
  
  "Я спадзяюся, што ты гэта зробіш", - сказаў Ван. Дастаўшы аскепкі срэбра з мяшочка, які ён насіў на поясе, ён накіраваўся да гульні ў косці. Перш чым ён паспеў сесці, Дарэн скокнуў на яго, як згаладалы длиннозуб. Ён засмяяўся, схапіў хлопчыка і тры ці чатыры разы падкінуў яго высока ў паветра. Дарэн завішчаў ад радасці.
  
  
  * * *
  
  
  Джерин накіраваўся да маленькай халупе, якую ён пабудаваў у далёкім куце двара. Гэта было досыць далёка ад частаколу, каб, калі б ён загарэўся, знешняя сцяна замка не згарэла б дашчэнту разам з сабой. Да гэтага часу яму не ўдалося падпаліць нават хаціну.
  
  - Можа быць, сёння, - прамармытаў ён. Ён збіраўся паспрабаваць вымавіць загавор з новага гримуара, які купіў у лорда з паўднёва-паўднёва-захаду, чый дзядуля, магчыма, і ўмеў чытаць, але сам быў неграмотен і ганарыўся гэтым. Як і ў выпадку з большасцю загавораў ў гримуарах, гэта гучала выдатна. Ці будуць вынікі адпавядаць абяцанням - гэта зусім іншае пытанне.
  
  На некалькіх старонках кодэкса гримуара былі дзіркі ад сярэбраных рыбак, а яго скураны пераплет обгрызли мышы, пакуль ён ляжаў забыты на верхняй паліцы ў каморы. Загавор, якім цікавіўся Джерин, аднак, засталося нявыкарыстаным. Выразным почыркам чараўніка, які склаў яго, было напісана: "ВЯДЗЬМАРСТВА, якое ДАЕ ПАЛЫМЯНЫ МЕЧ".
  
  Гэтая падатлівасць выклікала ў Джерина падазрэнні. Акрамя чараўніцтва і гісторыі, ён вывучаў літаратуру ў горадзе Элабон. (І дзе, падумаў ён, Дарэн зможа навучыцца такіх рэчаў, калі захоча? Адказ быў гранічна зразумелы: у паўночных землях, нідзе.) Ён ведаў, што Элабонян не выкарыстаў гэтыя архаічныя формы ўжо сотні гадоў, а гэта азначала, што аўтар спрабаваў зрабіць так, каб яго праца выглядала старэй, чым яна была на самай справе.
  
  Але палымяны меч ... фальшывы антыкварыят або няма, ён лічыў, што на яго варта зірнуць. Ён не толькі мог нанесці жорсткія раны, адзін толькі выгляд яго павінен быў ўсяляць жах у сэрцы сваіх ворагаў.
  
  Ён узважыў бронзавы клінок, якім збіраўся скарыстацца. Ён быў зазубрен да такой ступені, што з яго атрымалася б амаль лепшая піла, чым меч. Бронза была самым цвёрдым металам, які хто-небудзь ведаў, але яна была недастаткова цвёрдай, каб утрымліваць перавага пры працяглым выкарыстанні ў цяжкіх умовах.
  
  У Джерина былі здробненыя восы і чмялі, а таксама высушаны ліст атрутнага дуба, які спатрэбіцца яму для сімвалічнага элемента загаворы. Спяваючы падчас працы (і надзеўшы скураныя пальчаткі), ён дробна здрабняў іх і размешивал з распаленым сметанковым алеем. Гримуар прадпісваў выкарыстоўваць аліўкавы алей у якасці асновы для пасты, але ён ужо рабіў гэтую замену і раней абыходзіўся без гэтага. Гэта было неабходна; аліўкі не раслі ў паўночных землях, а пастаўкі з поўдня ад Хай-Кирса былі спыненыя.
  
  Ён рыхтаваўся да галоўнага прысуду, калі хто-то прасунуў галаву ў хаціну. "Вялікі Дьяус наверсе, ты зноў за сваё?" Спытаў Райвин Ліс. Яго мяккі паўднёвы акцэнт нагадваў Джерину аб студэнцкіх днях у горадзе Элабон кожны раз, калі ён чуў яго.
  
  "Так, гэта так, і табе пашанцавала, што я магу зрабіць паўзу", - адказаў Джерин. Калі каму-то і даводзілася перарываць яго, ён аддаваў перавагу, каб гэта быў Райвин. Чалавек, які насіў яго экеним, ведаў аб магіі больш, чым ён сам; Райвин быў выключаны з Калегіі Чарадзеяў незадоўга да свайго афіцыйнага саюза з фамильяром з-за абрыдлівай жарты, якую ён сыграў са сваім настаўнікам.
  
  Ён увайшоў у хаціну, зірнуў на меч і падрыхтоўкі, зробленыя Джерином для яго. Ён перастаў галіцца з тых часоў, як апынуўся ў паўночных землях, але нейкім чынам усё яшчэ захоўваў гладкасць, вельмі паўднёвую прывабнасць. Магчыма, вялікае залатое кальцо, сверкавшее ў яго ў левым вуху, мела да гэтага нейкае дачыненне.
  
  Паказаўшы на вядро з дрэва і скуры, поўнае вады, якое стаяла побач з грубым сталом, за якім працаваў Джерин, ён сказаў: "Вы, як звычайна, старанна выконваеце меры засцярогі".
  
  Джерин хмыкнуў. - Ты б працаваў тут побач са мной, калі б таксама іх узяў. Райвин быў досыць опрометчив, каб заклікаць Маврикса, ситонийского бога віна, якому таксама шырока пакланяліся ў Элабоне, пасля таго, як Джерин заслужыў гнеў темпераментного бажаства. У адплату Маврикс пазбавіў Райвина здольнасці тварыць магію і пакінуў яго удзячным за тое, што яго пакаранне не было горш.
  
  "Ну што ж", - сказаў Райвин, нядбайна махнуўшы рукой. "Зацыкленне на сваіх няўдачах наўрад ці можа ператварыць іх у трыумф, ці не так?"
  
  "Гэта магло б перашкодзіць табе завесці іх пабольш", - адказаў Джерин; ён быў гэтак жа схільны да развагаў, як Райвин стараўся пазбягаць іх. Аднак ён прыйшоў да высновы, што Райвин амаль неўспрымальны да пераменаў, і таму спыніў бойку пасля першай стрэлы. Зноў схіліўшыся над гримуаром, ён сказаў: "Давайце высветлім, што ў нас тут ёсць".
  
  Загавор было няпростым; яно патрабавала, каб ён выкарыстаў правую руку, каб пафарбаваць лязо мяча сваёй сумессю, адначасова робячы пасы левага і прамаўляючы уласна загавор, якое было напісана на тым жа псевдоархеическом элабонском, што і яго назва.
  
  Ён падазраваў, што маг наўмысна выкарыстоўвае левую руку для выканання складаных пасаў, каб ўскладніць загавор, але пасміхаўся, прамаўляючы загавор: сам будучы леўшуном, ён быў рады, што яго нязграбная правая рука робіць што-то простае.
  
  Скончыўшы з роспісам і пассами, ён схапіў меч і ўсклікнуў: "Няхай споўніцца жаданне аператара!"
  
  На імгненне ён задумаўся, ці здарыцца што-небудзь. Многія меркаваныя гримуары былі падробкамі; магчыма, менавіта таму гэты праляжаў нявыкарыстаным на паліцы пару пакаленняў. Але затым, вядома ж, жоўта-аранжавыя языкі полымя пабеглі ўверх і ўніз па даўжыні ляза. Яны не выглядалі і не пахлі як падпаленае алей; яны здаваліся больш сутнасцю агню, низведенного на зямлю.
  
  - Гэта цудоўна, - выдыхнуў Райвин, пакуль Джерин рабіў якія сякуць руху палаючым мячом. - Гэта...
  
  Раптам брудна вылаяўшыся, Джерин пагрузіў меч у вядро з вадой. Пачулася шыпенне і паднялося воблака пара; да яго вялікаму аблягчэнні, полымя згасла. Ён асцярожна памацаў ваду паказальным пальцам. Выявіўшы, што яна застаецца прахалоднай, ён сунуў у яе руку. "Праклятая рукаяць занадта нагрэлася, каб трымаць яе", - патлумачыў ён выпучившему вочы Райвину. "О, як прыемна".
  
  "Што, без сумневу, з'яўляецца прычынай таго, што мы не можам знайсці бліскучых клінкоў, цесна сціснутых у свирепом кулаку кожнага непараўнальнага паладзіна", - адказаў Райвин. "Многія загаворы, якія здаюцца выдатнымі на лістах кодэкса, пры сапраўдным ужыванні набываюць дисквалифицирующие недахопы".
  
  - Наконт гэтага ты маеш рацыю, - адказаў Джерин, выціраючы рукі аб сцягно сваіх цельпукаваты ваўняных бриджей. Усё ў паўночных землях насілі штаны; стыль Трокме цалкам заваяваў іх. Нават Райвин, які аддаваў перавагу паўднёвую вопратку, у гэтыя дні быў у брыджах. Джерин агледзеў сваю левую далонь. - Не думаю, што на ёй з'явяцца пухіры.
  
  "Вышмаруйце яго алеем або тлушчам, калі атрымаецца, - сказаў Райвин, - але не той, э-э, летняй сумессю, якую вы там прыгатавалі".
  
  - З лісцем атрутнага дуба і ўсім іншым? Не, ад гэтага я пазбаўлюся. Джерин выліў яго з глінянага гаршка на зямлю. Трохі падумаўшы, ён зачэрпнуў бруду ў вялікую лужыну. Калі на падэшве яго чаравіка выпадкова апынецца дзірка, ён не хацеў, каб бруд патрапіла на скуру.
  
  Яны з Райвином выйшлі з хаціны. Цені удлинялись; неўзабаве ніхто не захацеў заставацца на вуліцы. Прывіды напоўнілі ноч жахам. Чалавек, які апынуўся адзін у цемры, без ахвярнай крыві, каб улагодзіць іх, ці агню, каб трымаць іх на адлегласці, хутчэй за ўсё, сыдзе з розуму да раніцы.
  
  Джерин зірнуў на неба, ацэньваючы час па лунам. Бледны паўмесяц Нотоса вісеў трохі на захад ад поўдня; залаты Матх, у першай чвэрці выглядаў як палоўка манеты, знаходзіўся прыкладна так жа далёка на ўсход. А румяны Эллеб (цяпер ружавата-белы, размыты послеполуденным сонцам), на паўдарогі паміж чвэрцю і поўным, відаць быў даволі выразна на ўсходнім гарызонце. Чацвёртая месяц, хутка які рухаецца Тиваз, будзе ўяўляць сабой змяншальны серп, калі заўтра, адразу пасля ўзыходу сонца, прыгонныя выйдуць на працу.
  
  Як быццам думкі Джерина аб прыгонных, якімі ён кіраваў, вярнулі іх да новага жыцця, у вёсцы непадалёк ад Лісінай Крэпасці тужліва пратрубіў у рог, склікаючы мужчын і жанчын з палёў.
  
  Джерин зноў паглядзеў на месяца, характэрным жэстам прыпадняўшы брыво. "Яны сёння сканчаюць крыху раней", - заўважыў ён. "Я думаю, мне, магчыма, прыйдзецца пагаварыць са старастам заўтра".
  
  "Ён не пакахае цябе за тое, што ты прымушаеш яго мацней ціснуць на іншых сялян", - сказаў Райвин.
  
  Хто ж усё-такі любіць мяне, па якой-небудзь прычыне? Джерин задумаўся. Яго маці памерла пры яго нараджэнні; магчыма, з-за гэтага яго бацька заўсёды быў далёкім. Ці, можа быць, яго бацька проста не ведаў, што рабіць, калі знайшоў сабе мысляра замест скандаліста.
  
  Так, яго сын Дарэн любіў яго, але цяпер надышла яго чарга выпрабоўваць цяжкасці з зваротнай любоўю, таму што кожны раз, калі ён бачыў Дарена, той думаў аб Элізе. Яна кахала яго якое-то час, пакуль запал не астыла ... А потым проста знікла, пакінуўшы толькі запіску, у якой ўмольвала яго не пераследваць яе. На самай справе, гэта было вельмі падобна на тое, як яна збегла з ім з замка свайго бацькі.
  
  Яму не хацелася абмяркоўваць гэта з Райвином. Замест гэтага ён адказаў: "Мне ўсё роўна, любіць мяне Безант Пузатая або няма". Гэта, па меншай меры, было праўдай. "Я сапраўды клапачуся аб тым, каб мы выраслі дастаткова, каб перажыць зіму, таму што, калі мы гэтага не зробім, Безант больш не будзе толстобрюхой".
  
  "Ён сказаў бы, калі б адважыўся, што ўсе сяляне былі б больш пузатыми, калі б ім не прыйшлося плаціць вам чацвёртую частку таго, што яны сабралі", - заўважыў Райвин.
  
  "Ён мог бы сказаць мне гэта ў твар, і добра гэта ведае", - адказаў Джерин. "Я не лорд, які ператварае прыгонных у цяглавых жывёл, якія выпадкова ходзяць на дзвюх нагах, і я не забіраю палову, якую некаторыя бароны выціскаюць з іх. Але калі я нічога не вазьму, хто абароніць іх ад ваўкоў на калясьніцах, якія накінуцца на іх?
  
  Ён чакаў, што Райвин скажа што-небудзь накшталт: "Яны маглі б зрабіць гэта самі". Ён быў гатовы выказаць пагарду да гэтай ідэі, падобна кипятку, выплеснувшемуся з вяршыні частаколу на галовы нападнікаў. У фермераў не было інструментаў, неабходных для таго, каб стаць ваярамі: коней, калясьніцы, мячоў, даспехаў. У іх таксама не было часу, неабходнага для таго, каб навучыцца карыстацца гэтымі інструментамі; бясконцыя рытмы працы на палях і з быдлам паглыналі іх дні.
  
  Але Райвин сказаў: "мой Сябар Ліс, часам ты не разумееш, калі над табой паджартоўваюць".
  
  Пазбаўлены магчымасці абразіць Райвина рыторыкай, Джерин злосна паглядзеў на яго. Ён абышоў замак і накіраваўся да пярэдняй часткі. Райвин, пасмейваючыся, рушыў услед за ім. Калі яны ўвайшлі ўнутр, з больш аддаленай вёскі прагучаў іншы рог, а затым яшчэ адзін, амаль на мяжы чутнасці. Джерин сказаў: "Бачыш? Калі адна вёска заканчвае працу крыху раней, яны ўсё робяць гэта, таму што чуюць першы сігнал рогі і трубяць у свой уласны, мяркуючы, што не хочуць працаваць больш старанна, чым тыя, хто ідзе далей па сцежцы ".
  
  "Хто любіць працаваць?" - Спытаў Райвин.
  
  - Ніхто ў здаровым розуме, - прызнаў Джерин, - але ніхто ў здаровым розуме не стане ўхіляцца ад таго, што ён павінен зрабіць, каб застацца ў жывых. Праблема ў тым, што не ўсе людзі разумныя, нават па гэтым стандартам.
  
  "Калі ты думаеш, што я буду з гэтым спрачацца, то гэта ты неразумны", - сказаў Райвин.
  
  * * * Г Г Г Г
  
  Вялікі зала замка займаў большую частку першага паверха. У каменным ачагу ў далёкім канцы гарэў агонь, а побач, перад алтаром Дьяусу, гарэў яшчэ адзін, паменш. Над агменем кухары обжаривали кавалкі ялавічыны, паварочваючы іх на ражнах. На алтары дыміліся сцегнавыя косткі, абматаныя тлушчам, частка бога. Джерин верыў у тое, што трэба добра карміць бога; больш таго, пасля сваёй сутычкі з Мавриксом ён вырашыў, што можа выкарыстаць усю боскую абарону, якую толькі зможа атрымаць.
  
  Ад дзвярэй да агменю цягнуліся два рады лавак. Зімой выбіраліся месцы бліжэй да агню. Цяпер, калі надвор'е была мяккай, Джерин сядзеў прыкладна пасярэдзіне аднаго шэрагу. Пара сабак прабегла праз чарот па утрамбованному земляной падлозе і ўляглася ў яго ног, які з ухмылкай гледзячы ўверх.
  
  "Бездапаможныя жабракі", - сказаў ён і пачухаў іх за вушамі. "У мяне самога пакуль няма ежы, так як жа я магу кідаць вам косткі і аб'едкі?" Сабакі білі хвастамі па зямлі. Яны ведалі, што рана ці позна іх пакормяць, калі людзі сядзяць на гэтых лаўках. Калі гэта павінна было здарыцца пазней, яны пачакалі б.
  
  Ўвайшлі Ван, Мядзведзь Драг і іншыя гульцы, боўтаючы аб гульні. Дарэн порыскал сярод іх. Убачыўшы Джерина, ён падбег да яго, усклікаючы: "Я шмат разоў кідаў косці, тата! Двойчы я кідаў двайную шасцёрку, тройчы пяць і шэсць, і—"
  
  Ён бы пералічыў ўвесь спіс, але Вэн ўмяшаўся: "Так, і гэты маленькі нягоднік зрабіў мне адзін-два кідкі і адправіў мяне з гэтага раўнда без тунікі, якую я мог бы назваць сваёй". Ён пагразіў Дарену цяжкім кулаком у прытворна гневе. Дарэн, у бяспекі побач са сваім бацькам, паказаў мову.
  
  "Косткі ідуць уверх, косткі ідуць уніз", - сказаў Драг, паціскаючы плячыма, амаль такімі ж шырокімі, як у Вана. У яго вуснах гэта сышло за філасофію. Ён быў далёка не самым разумным з васалаў Джерина, але многія больш разумныя людзі кіравалі сваімі маёнткамі горш. Паколькі Драг ніколі не спрабаваў нічога новага, ён не выявіў ніякіх навамодных спосабаў пайсці не так.
  
  Джерин крыкнуў аднаму з кухараў: "У нас тут досыць для пачатку. Прынясі нам элю, чаму б табе не зрабіць гэта?"
  
  "Слухаюся, лорд прынц", - адказаў мужчына і паспяшаўся ўніз ў склеп. Імгненне праз ён вярнуўся, злёгку хістаючыся пад цяжарам цяжкага збана з элем. У збана было завостраны дно. Кухар ўваткнуў яго ў земляны падлогу, каб збан стаяў вертыкальна. Ён зноў паспяшаўся прэч і вярнуўся з гарлачом і двайны пригоршней просмоленной скураных кубкаў для піцця. Ён паставіў адзін перад усімі за сталом (Дарену дастаўся маленькі), затым апусціў збан ў амфару, наліваючы і зноў напаўняючы, пакуль усе шклянкі не напоўніліся.
  
  - Вазьмі і сабе трохі, - сказаў Джерин; ён быў не з тых лордаў, якія скупяцца на сваіх слуг. Ухмыляючыся, кухар уліў сабе ў глотку што-то, падобнае на палову збана. Джерин выплюхнуў крыху элю з сваёй гурткі на падлогу. - Гэта за Бейверса, бога ячменю, - нараспеў прамовіў ён, отпивая.
  
  "Гэта за Бейверса", - рэхам паўтарылі астатнія, разліваючы свае паліваньня. Нават Ван пераймаў яму: хоць Бейверс не быў богам чужакоў, бажаство, на галаве якога замест валасоў раслі ячменныя каласы, мела ўладу ў гэтай краіне.
  
  Райвин зрабіў кіслае твар, ставячы кубак. "Я сумую па салодкай крыві вінаграду", - сказаў ён.
  
  - Пункт першы: вінаград не расце ў паўночных землях, і мы страцілі нашу гандаль на поўдзень ад Хай-Кирса, - сказаў Джерин. Пункт другі: калі п'еш занадта шмат віна, адбываюцца жудасныя рэчы. Мы бачылі гэта зноў і зноў. Пункт трэці: віно вырабляецца ў правінцыі Маврикса, і хіба вы не мелі сваёй долі гандлю з Мавриксом?
  
  "Дакладна, усё дакладна", - сумна сказаў Райвин. "Я ўсё роўна сумую па вінаграда".
  
  Кухары прынеслі міскі з кашай з фасолі і пастарнака, у якой плавалі малюсенькія кавалачкі салёнай свініны для надання ёй водару. Як і ўсе астатнія, Джерин паднёс міску да вуснаў, а калі даеў, выцер рот рукавом. Да поўдня ад Хай-Кирса ў іх былі асобныя кавалачкі тканіны для працірання асобы і пальцаў, але на поўнач ад гор такіх вынаходстваў не існавала.
  
  З ражна пасыпаліся кавалачкі ялавічыны. Пакуль адзін кухар нарэзаў іх на порцыі памерам з чалавека, іншы вярнуўся на кухню і вярнуўся з круглымі, плоскімі, жевательными боханамі хлеба, якія ён паставіў перад кожным мужчынам за сталом. Яны ўбіралі мясной сок, і іх з'ядалі ў сваю чаргу.
  
  Джерин паляпаў па пустым месцы паміж ім і Ваном. - Пастаў яшчэ адно сюды, Ансеис. Фанд, напэўна, хутка спусціцца.
  
  "Слухаюся, лорд прынц", - сказаў кухар і зрабіў, як яго папрасілі.
  
  Дарэн пачаў адрываць кавалачкі ад свайго круга хлеба і запіхваць іх у рот. Джерин сказаў: "Калі ты пасля гэтага, хлопчык, дзе ты знойдзеш месца для свайго мяса?"
  
  "Я пакладу гэта куды-небудзь". Дарэн паляпаў сябе па жываце, каб паказаць меркаванае месца прызначэння.
  
  Як раз у той момант, калі кухар, разделывавший ялавічыну, пачаў выкладваць дымныя катлеты на гліняны паднос, Фанд спусцілася з жылых пакояў Лісінага замка ў вялікі зала. Джерин і Ван зірнулі адзін на аднаго, на імгненне ўсміхнуліся, а затым абодва памахалі ёй рукой, запрашаючы заняць месца паміж імі.
  
  "Ох, ты ўсё яшчэ не вырашыў пабіцца з-за мяне", - сказала яна з прытворнай расчараваннем, падыходзячы. Джерин разважыў, што пад прытворнай расчараваннем хавалася цяперашні расчараванне. Яна магла б змірыцца з тым, што яны мірна дзеляць яе, але ёй гэта не падабалася.
  
  Спадзеючыся адцягнуць яе ад гэтага крыважэрнага павароту думак, Джерин паклікаў слугу, каб той наліў ёй кубак элю. Ён сам працягнуў ёй конаўку. - Вось, калі ласка.
  
  "Я дзякую вас, вядома, і я гэта раблю". У яе элабонском гучаў моцны рытм трокме. Яна была буйной, светлавалосай жанчынай, ненашмат ніжэй Лісіцы, з бледнай скурай, абсыпанай вяснушкамі там, дзе на яе падала сонца, шэра-блакітнымі вачыма й хвалістымі валасамі меднага колеру, ниспадавшими на плечы. Для Джерина мужчыны з такім колерам скуры былі ворагамі з першага погляду; яму ўсё яшчэ часам здавалася дзіўным дзяліць ложак з жанчынай з поўначы Ниффет.
  
  Зрэшты, не настолькі дзіўны, каб перашкодзіць мне зрабіць гэта, падумаў ён. Услых ён сказаў Фанд: "Можа, мне ўсё-такі трэба было пераправіць цябе на лодцы праз раку?"
  
  "Гэта была б твая ўласная страта, калі б ты гэта зрабіў", - адказала яна, ускідваючы на галаву так, што святло паходні бліснуў у яе валасах. Адзінае, што ў яе было, - гэта непахісная ўпэўненасць у сабе — а чаму б і не, калі двое такіх мужчын, як яны, скачуць пад яе дудку?
  
  - Я ўсё яшчэ мяркую, - сказаў Джерин, - што ты ўваткнуў нож у хлопца, які перавёз цябе на поўдзень праз Ниффет.
  
  - Я ўжо казала табе раней, Джерин, дарагі: я прыехала сюды сама, думаючы, што жыццё тут можа быць больш ажыўленай. Ох, так яно і было, не тое каб я разлічвала звязаць сябе вузамі шлюбу з южанкой... — яна зрабіла паўзу, каб полуобернуться і строіць вочкі Вану, — не кажучы ўжо пра двух.
  
  - Я не элабонец, - абурана прагрымеў Ван, - і буду вам удзячны, калі вы не станеце называць мяне такім. У адзін выдатны дзень я запрог запрэжку ў калясьніцу або проста пайду пешшу...
  
  - Колькі гадоў ты гэта кажаш? - Спытаў Джерин.
  
  "Столькі ж, колькі я быў тут, без сумневу, за вылікам, можа быць, аднаго абароту самай хуткай месяца". Ван паківаў галавой, назаўжды ашаломлены тым, што мог так доўга заставацца на адным месцы. - Такім чынам, дрэве патрэбныя адрастаюць карані, але чалавеку?—
  
  - Мужчына? - Перапытала Фанд, усё яшчэ спрабуючы выклікаць перапалох. - Ты будзеш сварыцца з-за таго, паўднёвец ты ці не, але не з-за мяне? Што ж гэта за чалавек пасля таго, як стварыў цябе?
  
  - Ты павінен быў дастаткова добра памятаць па ўчорашняга вечара, што я за чалавек. - Ван быў падобны на ката, які ўпаў у збан са сліўкамі.
  
  Фанд абурана піскнула і павярнулася да Джерину. - Ты дазволіш яму так размаўляць са мной?
  
  "Так, хутчэй за ўсё, так і зраблю", - сказаў ён. Калі б ёй надакучыла і яна кінула іх абодвух, ён бы якое-то час шкадаваў, але ён ведаў, што таксама адчуў бы палёгку. Аднак цяпер яму не хацелася ўвязвацца ў бойку з крыкамі, таму ён сказаў: "А вось і мяса".
  
  Гэта адцягнула яе. Яго гэта таксама адцягнула. Ён выцягнуў з-за пояса кінжал і пачаў адрэзаць палоскі ад косці, якая ляжыць перад ім, і засоўваць іх у рот.
  
  Кінжал, як і ўсё астатняе яго асабістае рыштунак, быў вельмі простым, з рукаяццю з нічога больш цудоўнага, чым абцягнутая скурай костка. Але ў яго быў добры баланс, і ён трымаў мяжу завостранай; часам ён выкарыстаў прастату, каб схаваць эфектыўнасць.
  
  У Вана, наадварот, рукаяць нажа была заматана залаты дротам, а ў наверша быў вделан вялікі тапаз. Для яго яркасць служыла той жа мэты, што самапаніжэнне для Джерина: яна хавала сапраўднага воіна. Джерин выявіў, што небяспека, хоць і не здавалася такой, удваивала небяспека.
  
  Разважаючы так, ён зірнуў на Фанд, якая рэзала сваім уласным тонкім бронзавым нажом. Яна што-то хавала? Ён фыркнуў і зрабіў вялікі глыток элю. Няма, ўтоенасць была не ў яе характары. Але ён так жа шмат думаў пра Элізы, і да чаго гэта яго прывяло?
  
  Дарэн сказаў: "Тата, ты не дапаможаш мне нарэзаць яшчэ мяса?" У яго таксама быў нож, але маленькі і не вельмі востры. Гэта дапамагло яму не парэзацца, але і не давала ёсць вельмі хутка.
  
  Джерин нахіліўся і адрэзаў для яго некалькі палосак. - Калі скончыш, плесни вадой у твар, - сказаў ён. Ён успомніў, як быў здзіўлены і ўзрадаваны, выявіўшы вытанчаныя гарачыя і халодныя ванны, якімі мог пахваліцца горад Элабон. Наколькі ён ведаў, на поўнач ад Хай-Кірсі была толькі адна ванна, і яна знаходзілася не ў яго валадарствах. Не без згрызот сумлення ён вярнуўся да таго, што вялікую частку часу быў у асноўным брудным.
  
  Фанд состроила вочкі спачатку Вану, потым яму. "Ох, жанчыне становіцца самотна, вось гэта так".
  
  "Калі табе будзе самотна з намі ўдваіх, якія сагрэюць цябе ноччу, не паспрабуеш ты ў наступны раз пайсці ў бандыцкі атрад?" - Спытаў Ван.
  
  Яна проклинала яго на мове трокме, паколькі элабонский быў недастаткова здавальняючым для яе. Ван вылаяўся ў адказ на тым жа мове; ён перасёк змрочныя лесу Трокмуа, перш чым пераплыў Ниффет (цягнучы за сабой свае каштоўныя даспехі на самаробным плыце) і забрызгался вадой ва ўладаньнях Джерина.
  
  "Ты дазволіш яму так размаўляць са мной?" Фанд зноў звярнулася да Лісу.
  
  "Магчыма", - адказаў ён. Яна схапіла шклянку і шпурнула ў яго. У ёй было больш лютасьці, чым вытанчанасці. Яна шлепнулась ззаду яго і апырскаў элем пару сабак, час ссорящихся з-за костак. Яны з віскам разышліся. Фанд ўскочыла на ногі і затопала наверх.
  
  - Тут не часта бывае сумна, - заўважыў Ван, ні да каго канкрэтна не звяртаючыся.
  
  "Гэта не так, ці не так?" Сказаў Джерин. "Часам я думаю, што знайшоў бы трохі нуды заспакаяльнае". Ён мала што ведаў з таго часу, як вярнуўся праз Кірсі, каб захапіць валодання свайго бацькі, і асабліва з тых часоў, як трокмуа і іх чараўнік Баламунг ўварваліся ў паўночныя зямлі. Цяпер Баламунг быў мёртвы, у яго не было нават магілы, каб пахаваць яго, але занадта шмат трокмуа ўсё яшчэ здзяйснялі набегі і сяліліся па гэты бок Ниффет, дадаючы яшчэ адзін нестабільны элемент у і без таго далікатную палітыку.
  
  Джерин асушыў сваю шклянку больш традыцыйным спосабам, чым у Фанд, падышоў да амфары і зноў напоўніў яе. Некаторыя з яго васалаў ўжо напіваліся да нячуласці. "Калі я хачу сумаваць", - падумаў ён, усё, што мне трэба, - гэта слухаць размовы за гэтым сталом. Ігральныя косткі, коні і калясьніцы, ураджай, жанчыны ... Нідзе ніякіх новых ідэй, толькі старыя пілы, адчаканеныя з чыстага золата. Ён сумаваў па тых днях, калі сядзеў у студэнцкіх карчмах, абмяркоўваючы магічныя тэхнікі і форму гістарычнага працэсу.
  
  Райвин Ліс ведаў, што такое інтэлектуальная гутарка, але Райвин таксама ведаў, што такое збан віна ці, у адваротным выпадку, збанок элю. Ён мог скардзіцца на тое, што яму даводзіцца разліваць эль, але гэта не перашкаджала яму рабіць гэта даволі часта. І ў дадзены момант у яго на каленях сядзела служанка. Ён бы лепш справіўся з валтузнёй з яе адзеннем, калі б яго рукі былі больш цвёрдымі.
  
  Ван ведаў свае літары; ён узяў за правіла вучыць іх, калі выявіў, што элабонским можна пісаць. Ён нават добра казаў пра яго алфавіце; Джерин зразумеў, што ў сваіх падарожжах сутыкаўся з іншымі, больш грувасткімі спосабамі запісу думак. Але вывучэнне літар не выклікала ў яго цікавасці да цытаванню вершаў, за выключэннем інфармацыйнага зместу, не кажучы ўжо пра тое, каб аналізаваць іх.
  
  Што тычыцца баронаў-васалаў Джерина, большасць з іх лічылі чытанне злёгку жанчынападобны заняткам (ён здзіўляўся чаму; пісьменных жанчын было нават менш, чым мужчын). Яны навучыліся лепш не казаць яму пра гэта, і даведаліся, што ён быў добрым байцом, нягледзячы на тое, што ў яго была пакой, у якой захоўвалася некалькі дзясяткаў скруткаў і кодэксаў. Але гэта не азначала, што яны таксама зацікавіліся мысленнем.
  
  Джерин уздыхнуў і сам выпіў яшчэ элю. Часам ён думаў, што лягчэй вярнуцца да варварства, чым спрабаваць падтрымліваць стандарты цывілізацыі, якія ён засвоіў на поўдзень ад Хай-Кирса. Вось так і развальваецца цывілізацыя, сказала тая яго частка, якая вывучала гісторыю.
  
  Пасля яшчэ адной порцыі элю яму больш не хацелася спрачацца з гэтай часткай. Райвин і дзяўчына адышлі. Мядзведзь Драг гучна хроп на падлозе і не звярнуў увагі, калі адна з сабак пераступіла праз яго. Дарэн таксама спаў; маленькі хлопчык па-кацінаму скруціўся абаранкам на сваёй лаўцы.
  
  Ван, з другога боку, зусім прачнуўся і выглядаў больш цвярозым, чым адчуваў сябе Джерин. Ліс падняў брыво. "Што б ты хацеў?" ён спытаў. - Можа, усё-ткі кінем косьці?
  
  "Дзеля дзяўчыны, ты маеш на ўвазе?" Ван пакруціў масіўнай галавой. "Схадзі да яе сёння вечарам, калі не пярэчыш. Я думаю, яна трохі памякчэла б для мяне, але ў мяне не хопіць цярпення вытрымаць крык, які пачуецца першым. Я вып'ю яшчэ трохі, а потым, магчыма, заснуў сам.
  
  - Добра. Джерин падняў Дарена з лаўкі. Яго сын трохі паварушыўся, але не прачнуўся. Паднімаючыся з Дареном наверх, Ліс быў удзячны за парэнчы, якія ён дадаў да лесвіцы, калі вярнуўся з поўдня. З ім у яго было значна менш шанцаў спатыкнуцца і зламаць шыю не толькі сабе, але і хлопчыку.
  
  Ён паклаў Дарена на ложак у сваім пакоі, спадзеючыся, што яго сын прачнецца, калі яму прыйдзецца покувыркаться ноччу. У адваротным выпадку матрацу спатрэбілася б трохі свежай саломы.
  
  З Дареном на руках Ліс не змог забраць з сабой у спальню лямпу або падсвечнік. Унутры было цёмна, як у сэрца бандыта. Ён спатыкнуўся аб нейкую драўляную цацку, якую выразаў для Дарена, і ледзь не ўпаў тварам уніз. Размахваючы рукамі, ён здолеў утрымацца на нагах і, пробормотав праклён, выйшаў у калідор.
  
  Пара догорающих паходняў адкідала туды цьмяны чырвоны святло, дастатковы, па крайняй меры, для таго, каб ён мог бачыць, куды ставіць ногі. Дайсці да наступнай камеры было справай усяго некалькіх крокаў. Ён пастукаў у дзверы, варожачы, заснула ці Фанд. Калі яна не адкажа, ён вернецца ў сваю пасцель.
  
  Але яна спытала: "Хто з вас гэта цяпер?"
  
  Можа быць, справа было ў элі, але Джерин адчуў гарэзлівасць. Ён наўмысна панізіў голас і дадаў лёгкі гартанны акцэнт: "Што ты думаеш?"
  
  Ён пачуў, як яна зрабіла тры хуткіх кроку да дзвярэй. Яна расчыніла яе і выпаліла: "Ван Моцнай Рукі, калі ты пасля гэтага думаеш, што можаш ..." Затым, пры святле паходні і больш яркім полымя свечкі ў сваім ложку, яна зразумела, што там стаяў не Ван. Яна злосна паглядзела на Джерина. - Ты сапраўдны д'ябал, што так дурачишь мяне, і мне варта было б зачыніць дзверы перад тваім кручкаватым носам.
  
  Ён паглядзеў на яе зверху ўніз. - Ну? - спытаў ён, калі яна не зрабіла таго, чым пагражала.
  
  - Што ж, сапраўды, - сказала яна і ўздыхнула. - Павінна быць, я дурань, што звязаўся з южанином — горш таго, звязаўся з южанином і яго вялікім галун іншым, з імі абодвума адразу. Я досыць часта гэта казала, але— - Яе твар памякчэў. - Паколькі я дурань, ты можаш увайсці.
  
  Яна адступіла ў бок, прапускаючы яго, і зачыніла за ім дзверы. Яна ўтрымоўвала пакой у бездакорным парадку; гэта была, па-за усякага сумневу, самая чыстая частка замка. Джерин ведаў, што тунікі, спадніцы і штаны ў кедравым куфры ў сцены будуць складзеныя дакладна гэтак жа. Побач з гэтым куфрам стаялі дакладнымі парамі яе боты і туфлі. Ён надаваў столькі ўвагі толькі свайго зброі, калі гэта магло быць пытаннем жыцця і смерці.
  
  Фанд, павінна быць, чыніла туніку, калі ён пастукаў: яна ляжала на ваўняным покрыве на яе ложка. Водбліскі свечак адбіваліся ад паліраванай касцяной іголкі, якой яна карысталася. Яна падняла туніку, павесіла яе на куфар. Яна кіўнула ў бок свечкі. - Мне яе загасіць?
  
  "Будзь сабе задавальненне", - адказаў ён. "Ты ж ведаеш, мне падабаецца глядзець на цябе".
  
  Гэта выклікала ў яго ўсмешку. - У вас, паўднёўцаў, мова саладзей, чым у мужчын майго народа, я так шмат скажу ў вашу абарону. Можа быць, менавіта таму я застаюся тут. Правадыр трокме, вось, ён бы проста сказаў мне рассунуць ногі і не марнаваць на гэта часу ".
  
  Джерин скептычна прыпадняў брыво. - Я мяркую, што любы мужчына, які сказаў табе такое, хутчэй атрымае нож у грудзінку, чым што-небудзь яшчэ.
  
  "Вядома, і гэта менавіта тое, што ён атрымаў, чарнасоценны омадхаун", - сказала яна. - Як ты думаеш, чаму зусім адзінокая жанчына прыйшла ў тваю крэпасць на заходзе ў пошуках прытулку ад зданяў? Калі б яго сваякі злавілі мяне, яны б спалілі мяне ў плеценай клетцы, вось што яны зрабілі б.
  
  Ён ведаў, што яна была права — гэта або нейкая іншая, не менш жудасная лёс. Да поўдня ад Хай-Кирса яны распіналі сваіх нягоднікаў. Ён лічыў сябе міласэрным: калі чалавеку патрабавалася забіць, ён рабіў гэта так хутка і чыста, як толькі мог. Але за апошнія некалькі гадоў ён забіў сваю долю і нават больш.
  
  Іншая яго думка заключалася ў тым, што Фанд, якая называе сябе беднай адзінокай жанчынай, была прыкладна такі ж дакладнай, як длиннозубый, які сцвярджае, што гэта была котачка. Пры неабходнасці яна, верагодна, магла б перакрычаць зданяў.
  
  Яна схіліла галаву набок, паслаўшы яму цікаўны погляд. - Чаго ты чакаеш? Цяпер у мяне няма ні нажа, ні нават іголкі.
  
  "І гэта таксама добра, я б сказаў". Ён зрабіў крок да яе, яна - да яго. Гэта зблізіла іх. Яе твар паднялося да яго, рукі обвились вакол яго шыі.
  
  Яна была запальчывай, сварлівай, прыдзірліва — Джерин так і не змог падабраць падыходнага словы, але яно ляжала дзе-то ў гэтым дыяпазоне. Хоць на ваўняным покрыве ... Яна брыкалася, як аднагадовае жарабя, выла, як катамаун, і царапала яго спіну, як быццам была напалову расамахай.
  
  У пэўным сэнсе, гэта было надзвычай пахвальна. Нават калі ён дастаўляў задавальненне Элізе, што здаралася не заўсёды (і, у рэшце рэшт, не дастаткова часта), яна не падавала ніякіх прыкмет. З Фанд у яго не было месца для сумневаў. Але прагулка з ёй часам больш нагадвала яму пра тое, каб перачакаць буру, чым заняцца любоўю: задавальненне, якое ён адчуваў потым, часта мякчэў палёгкай ад таго, што ён прайшоў праз гэта.
  
  Іх слізкія ад поту скуры слізганулі сябар па аднаму, калі ён скаціўся з яе. - Перевернись, - сказаў ён.
  
  "Перевернись, так?" - спытала яна. "Навошта ты мне гэта кажаш? Ты не з тых, каго ты называеш-ситонианцами, вось і ўсё - якім падабаюцца хлопчыкі і якія выкарыстоўваюць сваіх жанчын такім жа чынам. І ты выдатна ведаеш, што я не з такіх. Але, атрымаўшы папярэджанне, яна перавярнулася на жывот.
  
  Ён асядлаў яе, паясніцу і пачаў расціраць плечы. Папераджальнае рык, якое яна выдавала, ператварылася ў варкатанне. Яе плоць была цёплай і пругкай пад яго рукамі. "Гэта занадта груба?" - спытаў ён, капаючыся ў ёй вялікімі пальцамі.
  
  Яна хмыкнула, але пахітала галавой; яе яркія валасы разметались ўзад-наперад, і некалькі бліскучых пасмаў ўпалі на яго пальцы і тыльны бок далоняў. "Вы зразумелі, што мы ніколі не знаходзілі на поўнач ад Ниффет", - сказала яна. - Вядома, і ў гэтай цывілізацыі, аб якой ты вечна разглагольствуешь, можа быць нешта большае, чым я думаў, ці калі-небудзь прыязджаў у Лісіную крэпасць.
  
  Ён падумаў, не сказаць ёй, што лепшы масажыст, якога ён калі-небудзь ведаў у горадзе Элабон, быў ситонианцем, які быў бы рады зрабіць з ім нешта большае, чым проста пацерці яму спіну. Ён вырашыў не рабіць гэтага: чым больш людзей у паўночных землях будуць шанаваць цывілізацыяй, па якой бы то ні было прычыне, тым лепш будзе для скатаванай вайной краіны.
  
  Калі рукі Джерина перамясціліся з яе плячэй ўніз па хрыбетніку, ён таксама рушыў уніз. Крыху пазней Фанд рэзка ўсклікнула: "Я ж казала табе, я не з тых, хто —" Яна змоўкла, затым хіхікнула. "Які ж ты подлы мужчына, што ставіш гэта ў патрэбнае месца не з таго боку". Яна азірнулася на яго праз плячо. "У гэтым сэнсе па-іншаму".
  
  "Лепш? Горш?" Нават у такіх пытаннях, нават у такі час, яму падабалася дакладна ведаць, як ідуць справы.
  
  Але яна засмяялася над ім. "Як я магу табе гэта сказаць, калі мы ледзь пачалі?" Яны пайшлі далей, шукаючы адказ.
  
  
  * * *
  
  
  Джерин прачнуўся на наступную раніцу, калі Дарэн ўстаў з ложка, каб скарыстацца начным гаршком. Святло ў спальні быў шэрым. Сонца яшчэ не ўзышло, але хутка ўзыдзе. Джерин сам выбраўся з ложка, пазяхнуў, пацягнуўся і працёр вочы: ад элю, выпітага напярэдадні ўвечары, у яго трохі разбалелася галава.
  
  "Добрай раніцы, тата", - сказаў Дарэн.
  
  - Добрай раніцы, - адказаў Джерин, зноў пазяхаючы; ён павольна прачынаўся. Ён ўскудлаціў валасы хлопчыка. - Я рады, што ты карыстаешся чыгуном. Ты скончыў? Тады мая чарга. Скончыўшы, ён нацягнуў туніку і штаны, якія кінуў на падлогу, вярнуўшыся з пакоя Фанд. У іх не было ніякіх новых месцаў, якія ён мог бы ўбачыць, дык які сэнс мяняцца? Па другі бок Хай-Кірсі людзі былі больш пераборлівыя, але не нашмат.
  
  Блытаючыся пад нагамі, як кошка, Джерин прайшоў па калідоры да лесвіцы. З пакоя Фанд даносіўся храп. Яшчэ больш гучны храп даносіўся з пакоя Вана, праз дзверы далей. У вялікай зале цытадэлі некаторыя з васалаў Ліса ўжо ўсталі і заварушыліся; іншыя ляжалі, загарнуўшыся ў коўдру, на саламяных подсцілах. Агонь у алтары ўсё яшчэ гарэў, адпужваючы начных зданяў.
  
  Дзверы, якія вядуць ў двор, былі адкрыты, каб ўпусціць у вялікі зала свежае паветра і трохі развеяць дым ад вогнішчаў. Джерин прабраўся праз натоўп воінаў і выйшаў вонкі. На ўсходзе тонкі паўмесяц Тиваза нізка ўзвышаўся ў светлеющем небе. Астатнія тры месяца ўжо зайшлі.
  
  Ўздоўж частаколу дыміліся паходні. Тым не менш Дарэн, які рушыў услед за бацькам у двор, захныкаў і сказаў: "Мне не падабаюцца прывіды, гарлапаніць у мяне ў вушах, тата".
  
  Для Джерина крыкі начных духаў былі не крыкамі, а хныканьем і слабымі скуголеннямі, ні адно з якіх нельга было зразумець. Паколькі ён распаліў вогнішчы і даў зданям кроў у вялікай зале, яны наўрад ці нанеслі б шкоду яму або Дарену. Ён сціснуў зубы і цярпеў крыкі, якія чуў толькі разумовым вухам. Аднак меркавалася, што дзеці больш адчувальныя да духаў, чым дарослыя.
  
  Праз Пару хвілін першыя прамяні ўзыходзячага сонца закранулі вяршыні высокай дазорнай вежы, ўзвышалася над цытадэллю. Прывіды на імгненне спалохаліся, а затым зніклі назад у сваё змрочнае прытулак, пакуль сонца правіла небам.
  
  "Новы дзень", - сказаў Джерин Дарену. "Прыйшоў час жывым людзям адправіцца за мяжу свету". Ён паляпаў хлопчыка па спіне, падбадзёрваючы яго супраць жаху, які трапятаў разам з прывідамі.
  
  Ван з "Моцнай рукі" з'явіўся праз некалькі хвілін, гучна, але фальшыва насвістваючы. З вокнаў і дзвярных праёмаў валіў дым, калі кухары разводзілі агонь, каб разагрэць ранішнюю кашу. Ван прыжмурыўся, калі струменьчык дыму ўдарыла яму ў вочы. "Павінен жа быць спосаб рыхтаваць ежу, не вэндзіць кожнага, хто есць яе, як сасіску", - паскардзіўся мажны чужаземец.
  
  Джерин таксама прыжмурыўся, але не з-за дыму. Павінен быць спосаб - фраза, якая заўсёды прымушала яго задумацца. Часам з гэтага нічога не выходзіла, але часам што-то атрымлівалася. Ён сказаў: "Памятаеш навамодныя падстаўкі для ног, якія прыдумаў Дуин Смелы, каб ён не наступаў на хвост сваёй коні, калі паспрабуе скакаць верхам? Можа быць, мы таксама змаглі б знайсці новы спосаб, каб пазбавіцца ад дыму ".
  
  - Памятаеш, што здарылася з Дуином? Ён сам сябе забіў з-за сваёй навамоднай схемы, вось што. Што тычыцца мяне, то я ў любы дзень палічыў за лепшае б змагацца з калясьніцы. Нягледзячы на ўсе свае падарожжы, на ўсе дзіўныя рэчы, якія ён бачыў і рабіў, Ван ў глыбіні душы заставаўся глыбока кансерватыўным чалавекам.
  
  Джерин быў больш нацягнутым чалавекам. "Я думаю, што гэтая гісторыя з паездкай на вайну ў канчатковым выніку да чаго-небудзь прывядзе: конь сама па сабе можа перасекчы мясцовасць, па якой не можа праехаць калясьніца. Але там у цябе асаблівая праблема — дзе ты знойдзеш жывёла, здольнае вытрымаць твой цяжар?
  
  "Я ніколі не быў маленькім, гэта факт", - самазадаволена сказаў Ван. "Аднак, мяркуючы па урчанию ў жываце, я буду худым, калі ў бліжэйшы час туды што-небудзь не пакладу. У іх бо застануцца з учорашняга вечара хлеб і мяса да кашы, ці не так?
  
  - Калі яны гэтага не зробяць, заўтра ў гэты ж час ім прыйдзецца шукаць новага гаспадара, - адказаў Джерин. Вэн пляснуў у ладкі і паспяшаўся назад у дом.
  
  Раніца выдалася напружаным. Джерин заўсёды пакідаў каго-небудзь на вартавы вежы. Жыццё была досыць небяспечнай да таго, як трокмуа хлынулі на поўдзень праз Ниффет. Цяпер небяспека магла прыйсці з любога напрамкі ў любы час. Калі затрубіў у рог дазорнай, людзі на частаколе пацягнуліся за зброяй; каманда ля варот падрыхтавалася падняць пад'ёмны мост і абараняць замак Фокс ад варвараў або жыхароў Элабона.
  
  Але пасля таго, як ён затрубіў у рог, вартаўнік крыкнуў: "Набліжаецца ўсяго толькі адзін чалавек — мяркуючы па яго ўвазе, гандляр".
  
  Вядома ж, гэты хлопец не быў прадвеснікам драпежнай арды: ён кіраваў запрэжкай з двух коней у маленькім акуратным фургоне. - Даяус жадае вам добрага дня, сэр, - павітаў яго Джерин, калі той заехаў у двор. Ліс зірнуў на сонца. - Раз вы прыйшлі сюды так рана, значыць, правялі мінулую ноч пад адкрытым небам.
  
  "Гэта я зрабіў, лорд прынц", - адказаў мужчына. Ён сам быў маленькім і акуратным, з блізарукім позіркам і рукамі з доўгімі тонкімі пальцамі. - Я купіў пару куранят ў селяніна — хутчэй за ўсё, вашага прыгоннага, — і іх кроў у траншэі абараніла мяне ад зданяў. Я сын Энгелерса, стваральнік і пастаўшчык ювелірных вырабаў ўсіх відаў, а таксама гатовы выконваць працу лудильщика, калі ў вас ёсць гаршкі і да таго падобнае, якія маюць патрэбу ў папраўцы ".
  
  "Так, у нас ёсць некалькі такіх", - сказаў Джерин. "Калі ты ведаеш сакрэт правільнай пайкі, ты зробіш трохі срэбра, перш чым з'едзеш адсюль. Я спрабаваў, але без асаблівага поспеху. Але ўпрыгажэнні, цяпер— хм." Ён задумаўся, ці зможа ён знайсці рэч, якая спадабалася б Фанд па цане, якая не прымусіла б трапятаць яго ўласную бережливую душу.
  
  Ван падышоў да фургона, і, мяркуючы па задуменнага выразе яго твару, яму, магчыма, прыйшла ў галаву тая ж думка. Але вось што ён сказаў: "Ты не самы адважны чалавек, якога я калі-небудзь сустракаў, майстар Ювелір, калі ў адзіночку вязеш свой тавар праз гэтую якая кішыць бандытамі мясцовасць".
  
  Сын Отеса Энгелерса схіліў галаву перад чужеземцем. - Вы вялікадушныя, сэр. Я прыбыў у зямлі Ліса з зямель Араджиса Лучніка. Нешматлікія бандыты спрабуюць зарабіць на жыццё ў вашых уладаннях, лорд Джерин, або ў яго - ва ўсякім выпадку, тыя нешматлікія, хто не з'яўляюцца васаламі, именующими сябе баронамі. Ён усміхнуўся, паказваючы, што гэта быў жарт.
  
  "Так, Араджис моцны чалавек". Джерин на гэтым супакоіўся. У адзін цудоўны дзень яму і Араджису трэба было развязаць вайну. Гэтая перспектыва турбавала б яго менш, калі б ён менш баяўся прайграць.
  
  "Пакажы нам гэтыя свае каштоўнасці", - прагрымеў Ван.
  
  У Отеса, як ён і сказаў, былі ўпрыгажэнні ўсіх відаў, ад паліраванай медзі з "каштоўнымі камянямі" з шкляной пасты да золата і ізумрудаў. Перш чым ён адкрыў усе свае маленькія кедравыя куфэркі, каб паказаць цацанкі ўнутры, Фанд выйшла з замка, каб палюбавацца імі са сваімі двума мужчынамі. Раптам яна паказала на брошка. "Ну хіба гэта не хараство?" - выдыхнула яна. "Вядома, і гэта, павінна быць, праца трокме. Шчыра кажучы, гэта наводзіць мяне на думку аб маёй старой вёсцы на далёкім беразе Ниффет.
  
  Усміхаючыся, ювелір узяў яго і патрымаў на далоні. Гэта было круглае выраб шырынёй прыкладна ў тры пальца, упрыгожанае спіралямі, напалову сярэбранымі, напалову інкруставанымі паліраваным гагатом. "На самой справе, мілэдзі, я зрабіў гэта сам, і я такі ж элабонец, як і ўсе астатнія", - сказаў Отес. "Аднак я не буду адмаўляць, што гэта па паўночным ўзоры".
  
  - Гэта падышло б да той самай туніцы, што на мне, - сказала Фанд, праводзячы рукой па цёмна-сіняга палатна, выфарбаваным у колер воўны. Яна пераводзіла погляд з аднаго з сваіх палюбоўнікаў на іншага.
  
  Ван, які пасварыўся з ёй напярэдадні ўвечары, аслабеў першым. Кашлянув, ён сказаў: "Майстар Отес, магчыма, вы будзеце настолькі добрыя, што скажаце мне, якую мяцежную цану вы просіце за гэты кавалак бляхі і бруду".
  
  "Бляха?" Віскнуў Отес. "Бруд? Ты што, сляпы, чувак? Ты з розуму сышоў? Адчуй вага гэтага металу. І паглядзіце, з якой дбайнасцю я выконваю гэта выраб, надаючы форму малюсенькім кавалачках гагата адзін за іншым і ўстаўляючы кожны на сваё месца ...
  
  "Так, раскажы мне яшчэ адну хлусня", - сказаў Ван.
  
  Адчуваючы, што лаянка будзе працягвацца яшчэ нейкі час, Джерин адкланяўся. Ён прыкінуў, што ў яго ёсць час дайсці да вёскі ў Лісінай Крэпасці, пагаварыць з Безант Пузаты пра тое, што пара сканчаць занадта рана, і вярнуцца да таго, як Ван і Отес дамовяцца аб цане. Ён ведаў, якім упартым можа быць Ван, і ў ювелире, падобна, таксама цякла кроў мула.
  
  Але перш чым Ліс паспеў прайсці па пад'ёмнага мосце, дазорца на вартавы вежы зноў пратрубіў у рог. - Набліжаецца калясьніца, лорд Джерин, - крыкнуў ён ўніз. - З кім-то, хто выглядае як правадыр трокме і двое яго людзей.
  
  - Проста калясьніца? Джерин крыкнуў наверх. - Ніякай приданной арміі?
  
  "Я бачу толькі аднаго, спадар", - адказаў дазорца. Імгненне праз ён дадаў: "Правадыр трымае шчыт у зялёна-белую палоску: ён прыходзіць пад знакам замірэння".
  
  Джерин звярнуўся да каманды ля брамы: "Калі ўбачыце яго, падайце яму знак перамір'я ў адказ. Паглядзім, чаго ён хоча". Да ўварвання ён атакаваў б любога паўночнік, якога застаў бы ў сваіх уладаннях. Цяпер трокмуа былі дзяржавамі на поўдзень ад Ниффет. Як бы моцна гэта яго ні раздражняла, ён павінен быў лічыцца з імі.
  
  "Хто ідзе?" адзін з мужчын ля варот паклікаў надыходзячую калясьніцу.
  
  "Я Дивициакус, сын Думнорикса, васал самога сябе, вялікага правадыра Адиатуннуса, сына Коммуса, які хацеў бы, каб я перадаў яго словы Джерину Лісу", - адказаў правадыр на элабонском, певучем, як у Фанд. "Ніякая сварка, ніякая варожасць не стаіць паміж намі цяпер".
  
  Трокмуа забілі бацьку і брата Джерина. Наколькі ён разумеў, гэта прывяло яго да вечнай варожасці з імі. Больш таго, ён лічыў іх смяротна небяспечнымі для рэшткаў цывілізацыі, якія выжылі ў паўночных землях пасля таго, як Элабон вызваліў правінцыю. Але ў вузкім сэнсе Дивициак меў рацыю: актыўных баявых дзеянняў паміж людзьмі Адиатунна і людзьмі Ліса не было.
  
  Перайшоўшы на мову трокме, Джерин сказаў: "Калі ты шукаеш Ліса, то гэта я. Так, я даю перамір'е паміж правадыром тваім і мной самім. Прыходзь, сядзь у майго ачага, выпі кружечку элю і раскажы мне словы Адиатунна ў зручны для цябе час.
  
  Дивициакус празьзяў. Гэта быў высокі, худы, бледны мужчына з худым воўчым асобай, чыста выгалены, калі не лічыць якія тырчаць ярка-рыжых вусоў. На ім былі клятчастая блузка і мехаватыя ваўняныя штаны, запраўленыя ў боты; на поясе вісеў доўгі прамы бронзавы меч. Іншы воін у калясьніцы і яе фурман, магчыма, былі вылітыя па той жа форме, што і ён, за выключэннем таго, што ў аднаго з іх былі пясочнага колеру валасы і вусы, а ў іншага - светлыя.
  
  У пракураным вялікай зале Дивициакус залпам дапіў сваю першую кубак элю, выцер рот рукавом, гучна рыгнул і сказаў: "Вядома, і вы апраўдваеце сваю гасціннасць, лорд Джерин, вось вы хто".
  
  Джерин зразумеў намёк. Ён зноў напоўніў шклянку Трокме, затым спытаў: "І чаго б Адиатуннус пажадаў ад мяне, скажы на міласць?" Правадыр паўночнікаў кантраляваў некалькі уладанняў на значнай адлегласці на поўдзень і захад ад Лісінай крэпасці. З усіх трокмуа, якія ўгрунтаваліся на поўдзень ад Ниффет, ён быў, верагодна, самым магутным і самым спрытным кіраваць — і изворачивать - бурлівыя палітычныя плыні паўночных зямель.
  
  Дивициакус перайшоў да справы з варварскай шчырасцю: "Ён сам хоча ведаць, ці згодныя вы аб'яднаць з ім намаганні і выціснуць вугор па імя Араджис на задніцы чалавецтва".
  
  "Няўжо?" Спытаў Джерин. У нейкім сэнсе гэта было лагічна: Араджис блакаваў амбіцыі Джерина не менш, чым Адиатуннус. З іншага боку ... "Чаму б мне з большай верагоднасцю не аб'яднацца з чалавекам маёй крыві супраць захопніка?"
  
  - Адиатанус кажа, што, па яго думку, ты лічыш Араджиса большай стрэмкай у тваім баку, чым самога сябе. Дивициакус усміхнуўся тонкасці разваг свайго правадыра, і сапраўды, яны былі больш тонкімі, чым маглі б прадставіць большасць паўночнікаў. Пасланец працягнуў: "Напрыклад, ён кажа, што, як толькі Лучніка разрабіць на кацінае мяса, вы можаце ісці сваёй дарогай, а ён сваёй, і вам дваім зусім не трэба сутыкацца галовамі, як быкам-зубрам ў сезон гону".
  
  - Ён так кажа? Джерин не верыў, што гэта спрацуе; ён не думаў, што Адиатунн таксама ў гэта верыць. Што азначала—
  
  Ён адцягнуўся ад таго, што гэта значыла, калі Дарэн увайшоў і сказаў: "Мне сумна, тата. Пагуляй са мной у мяч ці яшчэ ў што-небудзь".
  
  "Выдатны дзіця", - сказаў Дивициакус. "У яго было б, колькі — чатыры лета старэйшы за яго?" У адказ на ківок Джерина Трокме таксама кіўнуў і працягнуў: "Так, ён амаль аднаго росту з маім малодшым, але ў яго той жа ўзрост".
  
  Джерин так прывык думаць аб трокмуа як аб воінах, як пра ворагаў, што яму спатрэбілася час, каб прывыкнуць да прадстаўленні аб Дивициаке як аб кахаючым бацьку. Ён лічыў, што яму не варта было здзіўляцца; без бацькоў трокмуа зніклі б праз пакаленне (і жыццё ўсіх элабонцев на поўнач ад Хай-Кирса стала б нашмат лягчэй). Але ўсё роўна гэта заспела яго знянацку.
  
  Дарену ён сказаў: "Я не магу зараз гуляць. Я размаўляю з гэтым чалавекам". Дарэн тупнуў нагой і набраў поўныя грудзі паветра, рыхтуючыся выдаць злосны енк. Джерин спытаў: "Ты хочаш, каб я паклаў цябе руку на зад?" Дарэн садзьмуўся; яго віск застаўся беззвучным. Пераканаўшыся, што бацька меў на ўвазе тое, што сказаў, Дарэн адправіўся шукаць забаў дзе-небудзь у іншым месцы.
  
  "Малайчына, што навучыў яго паважаць старэйшых, ён яшчэ такі маленькі і ўсё такое", - сказаў Дивициакус. - А цяпер скажы мне прама, як ты ўяўляеш сабе, што твае людзі і людзі Адиатаннуса перамолваюць Араджиса, як пшаніцу ў збожжасховішча.
  
  "У гэтага ёсць магчымасці". Джерин не хацеў казаць "няма" прама, баючыся раззлаваць Адиатуннуса і натыкнуцца яго на думку замест гэтага ўступіць у гульню з Араджисом. Ліс лічыў, што Араджис, верагодна, захоча аб'яднацца з Трокме супраць яго ўласных уладанняў; ніякія повязі крыві ці культуры не перашкодзілі б Араджису рабіць тое, што здавалася яму выгадным.
  
  "Магчымасці, ці не так? І што гэта можа азначаць?" Спытаў Дивициакус.
  
  Гэта быў добры пытанне. Паколькі Джерин апынуўся без зразумелага адказу, ён цягнуў час: "Дазвольце мне параіцца з некаторымі з маіх васалаў. Застанься тут на ноч, калі хочаш; паеш з намі, выпі яшчэ элю — клянуся Даяусом, у Лісінай крэпасці цябе не прычыняць шкоды. Раніцай я дам табе адказ.
  
  "Я думаю, ты б сказаў "так" прама, калі б гэта было ў тваім сэрцы", - з сумненнем прамовіў Дивициакус. "Тым не менш, хай будзе так, як ты хочаш. Я застануся ненадоўга, так і зраблю, і пазнаю, што ты адкажаш. Але кажу табе прама, ты не одурачишь мяне ні адным з тых трукаў, якія прынеслі табе тваё мянушку.
  
  Паколькі пераканаць Трокме не сыходзіць адразу ў моцным раздражненні было адным з такіх трукаў, Ліс разважліва захоўваў маўчанне. Ён падазраваў, што Дивициакус і яго таварышы скарыстаюцца днём, каб спустошыць столькі збаноў элю, колькі змогуць. Лепш разлітай эль, чым кроў, па-філасофску сказаў ён сабе.
  
  Увайшла Фанд, на яе левай грудзі красавалася брошку з срэбра і гагата. Погляд Дивициакуса приковался да яе. - Мая леман, - шматзначна сказаў Джерин.
  
  Гэта нагадала Дивициакусу аб прычыне, па якой ён прыйшоў. "Калі вы так аб'ядналіся з намі, чаму не на полі бою?" сказаў ён, і надзея на поспех у яго місіі раптам вярнулася.
  
  - Як я ўжо сказаў, я обсудлю гэта са сваімі людзьмі і паведамлю вам раніцай, што я вырашыў. Джерин выйшаў у двор, дзе Ван адпрацоўваў удары і парыраванне цяжкім дзідай, якое было вышэй за яго ростам. Чужаземец, нягледзячы на ўсе свае габарыты, рухаўся так грацыёзна, што ў параўнанні з ім гэта практыкаванне больш было падобна на танец, чым на падрыхтоўку да вайны.
  
  Калі Джерин распавёў яму, што прапанаваў Адиатунн, ён нахмурыўся і паківаў галавой. - Аб'яднанне намаганняў з Трокме толькі ператварыла б яго ў больш сур'ёзную пагрозу, чым уяўляе Араджис.
  
  "Я падумаў аб тым жа", - адказаў Джерин. "Я хацеў паглядзець, ці ўбачыш ты што-небудзь на другім баку, што прымусіла б мяне змяніць сваё меркаванне". Ван зноў пакруціў галавой і вярнуўся да сваіх выпадаў і парированию.
  
  Джерин задаў той жа пытанне Драг. Адказ Мядзведзя быў прасцей: "Ні за што ні ў адным з пяці пякельны я не хачу змагацца на адным баку з Трокмуа. Я выдаткаваў занадта шмат часу, спрабуючы забіць гэтых ублюдкаў. Гэта прымусіла Джерина задуменна пашчыпаць сябе за бараду. Нават калі б ён быў схільны заключыць здзелку з Адиатунном, яго васалы маглі б яму гэтага не дазволіць.
  
  Ён адправіўся на пошукі Райвина, каб убачыць яго яшчэ раз. Перш чым ён знайшоў яго, впередсмотрящий крыкнуў: "Набліжаецца яшчэ адзін чалавек у вазку".
  
  "Вялікі Дьяус, тры групы наведвальнікаў за дзень", - усклікнуў Джерин. Часам ніхто з-за межамі яго уладанняў не з'яўляўся ў Лісінай крэпасці дзён дзесяць, а то і дваццаць. Гандаль — ды і наогул любы рух — спынілася з тых часоў, як паўночныя зямлі пайшлі сваім шляхам. Эпідэмія дробных разборак не толькі перакрыла рух на дарогах, але і баронства ўсё больш і больш альбо здавольваліся тым, што маглі вырабляць самі, альбо абыходзіліся без гэтага.
  
  "Хто ідзе?" паклікаў воіна на частакол.
  
  "Я менестрэль па імя Тассило", — рушыў услед адказ, і, вядома ж, меладычным тэнарам. - Я б праспяваў за свой вячэру, за ложак на ноч і за любую іншую шчодрасць, якую ваш шаноўны спадар палічыць патрэбным аказаць.
  
  Tassilo? Джерин стаяў, як укапаны, яго рукі сціснуліся ў кулакі. Менестрэль спяваў у замку бацькі Элізы, Рикольфа Рудога, у ноч перад тым, як яна сышла з Джерином, замест таго каб дазволіць выдаць сябе замуж за Вольфара Сякеры. Проста пачуўшы імя Тассило і яго голас, Ліс ўспомніў гэтыя ўспаміны, салодкія і горкія адначасова. Яму зусім не хацелася зноў слухаць Тассило.
  
  Але ўсе мужчыны, пачуўшы імя менестрэля, радасна ўсклікнулі: "Сёння ўвечары песні Дьяуса!" - "Можа быць, у яго будуць такія, якіх мы яшчэ не чулі". - Паслухаць лютню — гэта было б міла.
  
  Пачуўшы гэта, Джерин зразумеў, што не можа адправіць гэтага чалавека прэч. Для яго слуг забавы, якія ім не трэба было рыхтаваць самім, былі рэдкасцю і каштоўнасцю. Калі гэта забаўка прымусіла яго паморшчыцца, што ж, ён пераносіў і горшае. Уздыхнуўшы, ён сказаў: "Сардэчна запрашаем да менестрелю. Няхай ён увойдзе".
  
  Калі Тассило выбраўся з свайго лёгкага фургона, ён нізка пакланіўся Лісу. "Спадар прынц, я думаю, мы сустракаліся раней. Ва ўладаннях Рикольфа, ці не так? Абставіны, наколькі я памятаю, былі незвычайнымі. Менестрэль прыкусіў язык да шчакі.
  
  - Нерэгулярны, кажаш? Так, для гэтага ёсць адпаведнае слова. Зрэшты, гэта справа менестрэля, ці не так? — прыдумляць словы, я маю на ўвазе. Будучы сам умерана дасведчаным у гэтай справе, Джерин паважаў тых, хто быў больш умельскі ў ім, чым ён. Ён паглядзеў на Тассило. "Дзіўна, што ты з тых часоў не наведваў Лісіную крэпасць".
  
  - Я бег на поўдзень, калі трокмуа пазапаўнялі Ниффет, лорд прынц, і з тых часоў большую частку часу праводзіў у Вярхоўях Кирса, - адказаў Тассило. У яго было адкрытае, прыязнае выраз твару, і ён быў падобны не столькі на спевака, колькі на байца, з шырокімі плячыма і тонкай таліяй. У паўночных землях любы падарожнік павінен быў быць яшчэ і ваяром, калі хацеў дажыць да далёкіх падарожжаў.
  
  - Тады што ж зноў прывяло цябе на поўнач? - Спытаў Джерин.
  
  - Дачка барона сцвярджала, што яна зацяжарыла ад мяне. Не думаю, што я гэта зрабіў, але ён ёй паверыў. Я падумаў, што пасля гэтага новы клімат можа апынуцца больш здаровым.
  
  Джерин паціснуў плячыма. Яму не аб чым было турбавацца пра дачку. Ён сказаў: "Мужчыны з нецярпеннем чакаюць твайго сённяшняга выступу". Трохі приврав, ён дадаў: "Я чуў цябе шмат гадоў таму, і я таксама". Менестрэль ўмеў спяваць і гуляць, у гэтым няма сумневаў. Успаміны Ліса былі не віной Тассило.
  
  
  * * *
  
  
  Абмяняўшыся яшчэ некалькімі ласкамі, Джерин прайшоў па пад'ёмнага мосце і накіраваўся да сялянскай вёсцы, якая знаходзілася ў некалькіх сотнях ярдаў ад яго. Куры, свінні і худыя сабакі пасвіліся сярод круглых хацін з дубцоў і мазанкі, чые канічныя саламяныя дахі выступалі досыць далёка, каб дождж не трапляў на сцены. Дзеці, занадта маленькія, каб працаваць у полі, глядзелі на Джерина, калі ён ішоў па бруднай дарозе, якая праходзіла праз цэнтр вёскі.
  
  Ён прасунуў галаву ў хаціну Безант Пузатик, якая мала чым адрознівалася ад астатніх. Старасты там не было, але яго жонка, худая жанчына па імені Марсілея, сядзела на драўляным зэдліку і прала воўну ў ніткі. Яна сказала: "Госпадзе, калі ты охотишься за маім мужчынам, то ён сышоў праполваць сад".
  
  Сад знаходзіўся на ўскраіне вёскі. І сапраўды, Безант была там, выпалывала пустазелле з градкі вікі. У яго быў не толькі вялікі жывот, але і вялікі зад, які ў дадзены момант тырчаў у паветры. Падавіўшы жаданне штурхнуць яго, Джерин раўнуў: "Чаму ты трубишь у рог, калі сонца толькі напалову схавалася за гарызонтам?"
  
  Безант тузануўся, як быццам Джерин ўсё-ткі штурхнуў яго. Ён разгарнуўся, няўклюдна падымаючыся на ногі. - Лорд Джерин, - заікаючыся, прамовіў ён. - Я не чуў, як ты падышоў.
  
  "Калі ты не хочаш новых нечаканых візітаў, пераканайся, што працуеш поўны дзень", - адказаў Джерин. "Да зімы мы ўсе будзем яшчэ галодныя з-за таго, што ты цяпер бездельничаешь".
  
  Безант кінула на Джерина пакрыўджаны погляд. Гэта быў каржакаваты, неахайнага выгляду мужчына гадоў пяцідзесяці ў бясколернай зрэбнай вопратцы, калі не лічыць бруду і разводаў сее-дзе. "Я зраблю, як ты кажаш, лорд прынц", - прамармытаў ён. "Хоць у апошні час прывіды былі дрэннымі".
  
  - Тады кармі іх шчадрэй або подбрасывай больш дроў у начныя вогнішчы, - сказаў Джерин. - Вам няма неабходнасці хавацца ў сваіх дамах за гадзіну да заходу сонца і праз гадзіну пасля світання.
  
  Безант кіўнула, але ўсё яшчэ выглядала няшчаснай. Праблема была ў тым, што яны з Джерином мелі патрэбу адзін у адным. Без прыгонных Джерин і яго васальныя бароны памерлі б з голаду. Гэта ўсё, што ведала Безант Пузаты. Але без баронаў маленькія вёсачкі фермераў апынуліся б ва ўладзе трокмуа і бандытаў: сяляне з віламі і косамі не змаглі б выстаяць супраць калясьніц, бронзавых даспехаў, копій і мячоў. Стараста зрабіў усё магчымае, каб праігнараваць гэтую частку здзелкі.
  
  Джерин сказаў: "Памятай, я буду слухаць, калі ты протрубишь ў рог ўвечары". Ён пачакаў, пакуль Безант зноў кіўне, затым пайшоў паглядзець, як справы ў вёсцы.
  
  "Калі багі дадуць, - падумаў ён, - ураджай будзе добрым". Пшаніца для хлеба, авёс для коней і аўсяная каша, ячмень для элю, жыта для розных гатункаў, фасолю, гарох, шынкі - усё гэта добра расло пад цёплым сонцам. Тое ж самае рабілі шэраг за шэрагам з рэпай і пастарнакам, белакачаннай капустай, лісцем салаты і шпінатам. У садках раслі віка, лук, мельде, радыска, часнык і лекавыя травы, такія як блёкат.
  
  Некаторыя поля былі пустыя, трава там падаўжэла для сенакосу. На іншых, аж да ўскрайку дрэў, пасвіліся буйны рагатую жывёлу і авечкі. Пара ягнят бодалась галовамі. - З такім жа поспехам яны маглі б быць баронамі, - прамармытаў Джерин сабе пад нос.
  
  Сяляне, як звычайна, шчыравалі ў гэтым: пропалывали пустазелле, як Безант, чынілі драўляныя платы, каб трымаць жывёл там, дзе ім і належыць, разгортваецца салому, каб паправіць працякалую дах, — усё незлічонае мноства спраў, якія падтрымлівалі жыццё вёскі. Джерин спыніўся, каб пагаварыць з некалькімі рабамі. Большасць выглядаў цалкам задаволеным. Як і пакладзена повелителям, ён быў мяккім, і яны гэта ведалі.
  
  Ён правёў у вёсцы больш часу, чым меў намер; сонца ўжо хілілася да верхавінах дрэў, калі ён накіраваўся назад у Лісіную крэпасць. Не, сёння Безант не протрубит у рог раней часу, пакуль я тут так доўга, падумаў ён. Паглядзім, што будзе заўтра.
  
  
  * * *
  
  
  Калі ён вярнуўся ў замак, кухары рассыпаліся ў пахвалах па нагоды таго, як Отес, сын Энгелерса, падрыхтаваў паўтузіна гаршкоў. Ліс ухвальна кіўнуў. Буйная продаж, якую ювелір заключыў з Фанд (ці, хутчэй, з Ваном), не перашкодзіла яму выканаць другую палову сваёй працы. Убачыўшы Отеса, Джерин запрасіў яго застацца на вячэру і правесці ноч у вялікай зале. Па тым, як ён ухмыльнуўся і хутка пагадзіўся, ахайны маленькі чалавечак чакаў гэтага.
  
  У вялікай зале Тассило прыладжваў новую струну да сваёй лютні і перабіраў яе, каб наладзіць належным чынам. Дарэн назіраў за ім, вытаращив вочы ад захаплення. "Я хачу навучыцца гэта рабіць, тата!" - сказаў ён.
  
  "Можа быць, калі-небудзь ты гэта зробіш", - сказаў Джерин. Дзе-то ў яго захоўвалася лютня, якая была ў яго ў дзяцінстве. Ён ніколі не ўмеў абыходзіцца з ёй, але хто мог сказаць, чаго можа дамагчыся яго сын?
  
  Пасля вячэры Тассило паказаў, на што ён здольны. - У гонар майго гаспадара, - сказаў ён, - я выканаю вам што-небудзь з "Песні Джерина" і "жахлівай ночы, калі ўсе месяца сталі поўнымі адначасова". Ён дастаў з лютні меладычны акорд і пачаў.
  
  Джерин, які перажыў тую жудасную ноч пяць гадоў таму, мала што даведаўся з апісання менестрэля. Многае з гэтага было звязана з тым, як Тассило злажыў сваю песню. Ён не ствараў яе зноўку на пустым месцы; гэта ўразіла б нават Лекапеноса, вялікага ситонийского эпічнага паэта.
  
  Замест гэтага, як і Лекапенос, Тассило сабраў сваю песню з урыўкаў старых песень. Некаторыя з іх былі проста дзеля гуку і метражу; Ліс хутка прывык чуць, як яго называюць "доблесную Джерин" кожны раз, калі згадвалася яго імя. Гэта пазбавіла Тассило або любога іншага паэта ад неабходнасці прыдумляць новы эпітэт кожны раз, калі ён згадваецца ў аповядзе.
  
  І некаторыя фрагменты старых песень Джерин чуў раней, і яны не зусім адпавядалі той гісторыі, якую цяпер распавядаў Тассило. Фрагменты аб бітве з Трокмуа ўзыходзілі да яго дзяцінству і, верагодна, таксама да дзяцінства яго дзеда. Але гэта таксама было часткай пагаднення. Больш залежала ад таго, як менестрэль складзе кавалачкі разам, чым ад таго, што гэта былі за кавалачкі.
  
  Тым не менш Джерин нахіліўся да Вану і сказаў: "Адзінае, што я памятаю, аб чым Тассило нічога не кажа, - гэта пра тое, як я быў па-чартоўску напалоханы".
  
  "Ах, але на самай справе ты для яго не чалавек", - адказаў Ван. - Ты доблесную Джерин герой, і як мог доблесную Джерин баяцца, нават калі ўсё пярэваратні ў свеце спрабавалі перагрызці яму горла?
  
  "У той час гэта было лёгка", - сказаў Джерин, чым выклікаў смех Вана. Ён правёў з Джерином ноч пярэваратняў. "Смелы Ван", - называў яго Тассило, і гэта было праўдай, але і ён не быў неўспрымальны да страху.
  
  І ўсё ж астатняя аўдыторыя Тассило з захапленнем успрыняла гэтую песню. Мядзведзь Драг, які ў тую ноч сам перажыў свае страхі, стукнуў кулаком па стале і ўзрадаваўся, пачуўшы, як Джерин пераадолеў свой страх: магчыма, гэта было няпраўдай, але гучала павабна. Дарэн лавіў кожнае слова Тассило яшчэ доўга пасля таго, як яму варта было б спаць у сваёй пасцелі.
  
  Нават трокмуа, чые таварышы былі гатовыя скончыць з Джерином, калі хаос ночы пярэваратняў выратаваў яго, прагна слухалі аповяд аб паразе свайго народа. Добра прадуманых фраз і баявых песень было дастаткова, каб парадаваць іх, нават калі яны аказваліся на баку тых, хто прайграў.
  
  Тассило зрабіў паўзу, каб выпіць элю. Дивициакус сказаў Джерину: "Дай мне свой адказ цяпер, Ліс, дарагі. У мяне не хопіць цярпення чакаць раніцы".
  
  Джерин ўздыхнуў. - Павінна быць, "няма".
  
  "Я так і думаў", - сказаў Трокме. "Так, гэта проста, але не мае патрэбу ў маскіроўцы. Ты потым пашкадуеш аб гэтым".
  
  "Як і твой правадыр, калі ён поссорится са мной", - адказаў Ліс. "Скажы яму тое ж самае". Дивициакус бліснуў вачыма, але кіўнуў.
  
  Калі Джерин, які сам пазяхаў, паспрабаваў падняць Дарена і аднесці яго ў ложак, яго сын закрычаў так моцна, што Ліс адмовіўся ад гэтай дрэннай працы. Калі Дарэн хацеў заснуць у вялікай зале, слухаючы песні, на гэты раз яму гэта сыдзе з рук. Джерин зноў пазяхнуў. Ён стаміўся, усё роўна, стаміўся Дарэн або няма. Памахаўшы Тассило, ён накіраваўся ў сваю спальню.
  
  Паколькі Фанд і Ван знаходзіліся ў суседнім пакоі, шум наверсе апынуўся амаль такім жа моцным, як той, што выдаваў менестрэль, і нават больш адцягваючым увагу. Джерин варочаўся і бурчаў, і як раз у той момант, калі ён, нарэшце, збіраўся заснуць, яго ўкусіў ў шчаку камар. Ён раздушыў казурка, але гэта зноў абудзіла яго. Ён ляжаў, мармычучы нешта сабе пад нос, пакуль, нарэшце, не заснуў.
  
  З-за гэтага сонца паднялося на чвэрць вышыні, калі ён вярнуўся ў вялікі зала. Ван, які як раз даядаў міску кашы, засмяяўся над ім: "Глядзі, як яго ўдарылі!"
  
  "Я б лёг спаць раней, калі б хто-небудзь з маіх знаёмых не падымаў такі шум па суседстве", - шматзначна сказаў Джерин.
  
  Ван засмяяўся гучней. - Думай любое апраўданне, якое захочаш. Ты пераспаў сваіх гасцей, нягледзячы ні на што. Усе тры партыі даўно сышлі.
  
  "Яны хочуць як мага больш падарожнічаць, пакуль сонца на небе. Я б на іх месцы зрабіў тое ж самае". Джерин агледзеўся. "Дзе Дарэн?"
  
  - Я думаў, ён з вамі, капітан, - сказаў Ван. - Хіба вы не аднеслі яго ў ложак, як звычайна?
  
  - Не, ён хацеў яшчэ крыху паслухаць Тассило. Джерин зачэрпнуў міску кашы з кацялка над агнём і паднёс да рота. Праглынуўшы камяк у горле, ён сказаў: "Ён, напэўна, у двары, сваволіць".
  
  У двары ён выявіў Мядзведзя Драг, выливающего вядро калодзежнай вады на галаву Лісу Райвину. Абодва яны выглядалі так, нібы занадта шмат разоў бачылі донцы сваіх шклянак напярэдадні ўвечары.
  
  "Не, я не бачыў хлопчыка ўсё раніца", - сказаў Драг, калі Джерин спытаў яго.
  
  "Я таксама", - сказаў прамоклы Райвин. Ён дадаў: "Калі б ён рабіў столькі шуму, колькі звычайна робяць маленькія хлопчыкі, я б успамінаў, як бачыў яго ... з болем". Яго вочы былі налиты крывёю. Так, мінулай ноччу ён параніўся.
  
  Джерин нахмурыўся. - Гэта— дзіўна. Ён павысіў голас. - Дарэн! Ён засунуў два пальцы ў рот і выдаў доўгі, пранізлівы свіст, які прымусіў Райвина і Драг здрыгануцца.
  
  Яго сын ведаў, што павінен прыйсці, нягледзячы ні на што, калі пачуў гэты кліч. Яму таксама не трэба было сыходзіць аднаго занадта далёка ад Лісінага замка, каб пачуць яго. Ваўкі, длиннозубые і іншыя дзікія звяры блукалі па лясах. Тое ж самае, часам, рабілі дзікуны.
  
  Але Дарэн не прыйшоў. Цяпер Джерин пачаў турбавацца. Можа быць, падумаў ён, хлопчык пайшоў у сялянскую вёску. Раз ці два ён рабіў гэта ў адзіночку, і за гэта яму грэлі азадак. Але часта хлопчыку патрабавалася шмат такіх сценкі больш эластычнымі, перш чым да яго даходзіла ідэя. Джерин успомніў, што ў яго было такое, калі ён быў маленькім.
  
  Ён накіраваўся ў вёску, гатовы выліцца громам, як Дьяус, калі знойдзе свайго сына. Але Дарена там таксама ніхто не бачыў. З халодным ветрам страху ў жываце Джерин вярнуўся ў Лісіны замак. Ён разаслаў людзей ва ўсіх напрамках, ламаючы кусты і выкрыкваючы імя Дарена. Яны вярнуліся, падрапаныя шыпамі і ужаленные восамі, але без хлопчыка.
  
  Дарэн знік.
  
  
  II
  
  Джерин хадзіў паміж лавамі ў вялікай зале, прымушаючы Райвина, Вана і Драг адысці ў бок. - Павінна быць, яго схапіў хто-небудзь з гэтых траіх, - сказаў ён. - Дивициакус, або Тассило, або Отес. Я не магу паверыць, што Дарэн па сваёй волі адправіўся блукаць там, дзе мы не маглі яго знайсці.
  
  "Калі вы маеце рацыю, капітан, то мы выдаткавалі вялікую частку дня, осматриваясь тут", - сказаў Ван.
  
  - Я ведаю, - з няшчасным выглядам адказаў Джерин. "Я выйду і пашлю іншых на калясьніцах, нават у гэтым выпадку; калі Дьяус і іншыя багі будуць добрыя, адзін з нас дагоніць нашых — гасцей". Апошняе слова ён выплюнуў. Сяброўства з гасцямі была святая; тых, хто яе парушаў, магло чакаць доўгі і нешчаслівае час у замагільнага жыцця. На жаль, страх перад гэтым паралізаваў не ўсіх нягоднікаў.
  
  "Каму спатрэбілася красці маленькага хлопчыка?" Мядзведзь Драг зароў. Яго вялікія рукі ўзняліся ў паветра, як быццам стуліліся на чыёй-то шыі.
  
  Больш рухомы розум Джерина ўжо пачаў шукаць адказ на гэтае пытанне. "Дивициакус мог бы, каб даць Адиатунну магчымасць ўтрымаць мяне", - сказаў ён. "Я не думаю, што Адиатунн замовіў б гэта — хто мог прадбачыць загадзя, прадставіцца такая магчымасць? — але я не думаю, што ён адмовіўся б ад такога падарунку, калі б ён упаў яму на калені".
  
  "Дарэн можа пакуль і прытрымаць яго, але пазней ён не атрымае ад цябе нічога, акрамя бедаў", - сказаў Ван.
  
  "Так, але паколькі я адмовіў яму ў сумесным нападзе на Араджиса, ён, верагодна, думае, што ў любым выпадку атрымае ад мяне толькі засмучэння", - адказаў Ліс, думаючы: "Магчыма, ён таксама мае рацыю". Услых ён працягнуў: "Дарэчы, пра Араджисе, ювелір Отес быў родам з яго зямель. І Араджис, магчыма, таксама не адмовіць мне".
  
  "Тут ты таксама правоў", - сказаў Драг, робячы новыя задушлівыя руху.
  
  "Ты не ўлічваеш Тассило", - сказаў Ван.
  
  - Я ведаю. Джерин адшпурнуў нагой абгрызеную сабакам костку. - Не магу ўявіць, па якой прычыне ён мог жадаць прычыніць мне шкоду.
  
  "Я магу", - сказаў Райвин Ліс.
  
  - Ты на самай справе можаш? - Здзіўлена спытаў Джерин. - Што гэта?
  
  Райвин кашлянуў; яго гладкае прыгожае твар стала на пару адценняў розовее, чым звычайна. "Вы памятаеце, спадар, што, калі вы ў апошні раз пазнаёміліся з гэтым Тассило, я быў у працэсе, э-э, пазбаўлення сябе права ажаніцца на выдатнай Элізе. Ты ж разумееш, я занадта даўно не спрабаваў віна.
  
  "Больш падобна на тое, каб зганьбіць сябе", - сказаў Ван, як звычайна, прамалінейна. У вусцілку п'яны Райвин стаяў на галаве на стале ў рэстаране "Рикольф Рыжы" і балбатаў нагамі ў паветры ... апрануты ў тогу ў паўднёвым стылі і без кальсонамі.
  
  Ён зноў кашлянуў. "Магчыма, твае словы больш дакладныя, адзін Ван, хоць і не разлічаны на тое, каб прымусіць мяне адчуваць сябе лепш з-за інцыдэнту або з-за мяне самога. Як бы тое ні было, я працягваю: Элізе вы прыйшліся па гусце не больш, лорд Джерин, чым я прыйшоўся па гусце яе бацьку, і яна, магчыма, скарысталася паслугамі гэтага менестрэля, каб выкрасці хлопчыка і аддаць яго ёй на выхаванне.
  
  Джерин праглынуў гэта, як чалавек, чые зубы стуліліся на червячке ў яблыку. З таго часу, як Эліза пайшла ад яго, ён з усіх сіл стараўся не думаць пра яе; калі б ён ні думаў, гэта прычыняла боль. Ён паняцця не меў, дзе ў паўночных землях яна знаходзіцца, ці была яна ўсё яшчэ з конным доктарам, з якіх з'ехала, і нават жывая яна яшчэ. Але ў тым, што сказаў Райвин, было дастаткова сэнсу, каб ён задаў сабе гэтыя пытанні прама цяпер.
  
  Павольна ён адказаў: "Так, ты маеш рацыю, не пашанцавала; магло быць і так". Ён пощипал сябе за бараду, узважваючы шанцы. "Я ўсё яшчэ думаю, што трокмуа, хутчэй за ўсё, выкралі Дарена, таму мы з Ваном адправімся за імі на паўднёва-захад. У які бок накіраваўся Тассило?"
  
  "На захад, да валадарстваў Шильда Стаутстаффа, або менавіта туды, як ён сказаў камандзе каля брамы, ён накіроўваўся", - адказаў Драг.
  
  Джерин хмыкнуў. Калі б з Тассило быў Дарэн, ён цалкам мог зманіць аб абраным ім напрамку. А мог і не гаварыць. Шыльда быў галоўным васалам Вольфара Сякеры. Ён не быў смяротным ворагам Джерина, як Вольфар, але і вялікім сябрам таксама не быў. Хоць ён прызнаў Ліса сваім сюзерэнам пасля таго, як Джерин забіў Вольфара, ён забываў пра гэта кожны раз, калі гэта было зручна. Ён мог бы прытуліць Тассило або, па меншай меры, даць яму бяспечны праход.
  
  - Добра, Райвин, - сказаў Джерин. - Ты паедзеш на захад, да мяжы Шилда, і пересечешь яе, калі яго стражнікі дазволяць цябе. Калі яны не— - Ён зрабіў эфектную паўзу. - Скажы ім, што ў іх і ў іх ўладара будуць прычыны пашкадаваць аб гэтым.
  
  Райвин кіўнуў. "Як скажаш".
  
  - Такім чынам, Отес, - сказаў Джерин.
  
  І зноў Драг адказаў: "Ён сказаў, што накіроўваецца на ўсход па Імператарскага тракце, каб паглядзець, ці няма ў Хагопа, сына Хована, для яго працы бляхара. Ён не думаў, што прадасць Хагопу шмат каштоўнасцяў: па-мойму, ён выкарыстаў слова "скнара".
  
  - Для Хагопа гэта добры варыянт, - разважліва зазначыў Джерин. - Добра, тады ідзі за ім.
  
  "Я зраблю гэта, спадар", - сказаў Драг і выйшаў з вялікай залы. Джерин быў упэўнены, што Драг накіроўваецца да конюшням, каб запрэгчы запрэжку ў сваю калясьніцу, і што ён выедзе услед за Отесом, як толькі праца будзе зроблена. Для Драг свет быў простым месцам. Яго сеньёр аддаў яму загад, і ён выканае яго. Джерину часам хацелася, каб ён таксама не заўважаў усіх складанасцяў у навакольным свеце.
  
  - Вы хочаце, каб я паехаў з вамі, а, капітан? - спытаў Ван. Нам таксама спатрэбіцца кіроўца, калі мы хочам справіцца з Дивициакусом і яго сябрамі на роўных.
  
  "Ты маеш рацыю па абодвух пунктах", - сказаў Джерин. Ён падумаў аб тым, каб дадаць яшчэ адну калясьніцу і каманду воінаў з трох чалавек, але вырашыў гэтага не рабіць. Ван ў баі каштаваў пары звычайных людзей, і Ліс не принижал ўласнага майстэрства ў звароце з рукамі. І Раффо Редблейд, які шмат гадоў выступаў за іх, зарабіў сваё мянушку не тым, што ўцякаў ад боек. Ліс дадаў: "І мы пашлем сына Видина Симрина на поўдзень спытаць, што вядома Араджису. Ван, знайдзі яго — ён павінен быць дзе—то ў двары - і прымусь яго таксама рухацца".
  
  Прыняўшы рашэнне, Джерин зняў са сцяны свае даспехі і надзеў іх: спачатку бронзавыя поножи, затым скураную кірасу, абліцаваную бронзавай луской, і ў апошнюю чаргу просты шлем. Нішто з гэтага не было отполировано; нішто з гэтага не выглядала ні ў найменшай ступені мудрагелістым — Ліс пакінуў гэта Вану. Але яго ўласнае рыштунак было ў парадку. Гэта рабіла тое, што ён хацеў: стрымлівала востры метал ад раздзіранне яго плоці. Наколькі ён быў занепакоены, нішто іншае не мела значэння.
  
  Ён перакінуў калчан праз плячо, зняў лук, а затым схапіў шчыт. Гэта быў дыск шырынёй у ярд са скуры і дрэва з бронзавай акантоўкай, якая засцерагае яго ад удараў мячом.
  
  У большасці элабонских воінаў было рыштунак, вельмі падобнае на рыштунак Ліса. Некаторыя мужчыны аддавалі перавагу залатыя ці сярэбраныя ўпрыгажэнні, але ён не хацеў нічога падобнага: завітушкі і інкрустацыі маглі зачапіць і ўтрымаць вастрыё, у той час як багатыя даспехі рабілі чалавека асаблівай мішэнню на поле бою.
  
  У сваіх дзіўных даспехах Ван Моцная Рука заўсёды быў мішэнню на поле бою, але яшчэ нікому не ўдавалася зняць з яго шлем з гербам і даспех з двух частак. Разам з дзідай ён нёс меч, булаву і некалькі кінжалаў. Ён таксама быў выдатным лучнікам, але не карыстаўся лукам ў баі, робячы выгляд, што пагарджае забіваць ворагаў здалёку як ганебныя мужчыны.
  
  "Глупства", - сказаў Джерин, як рабіў гэта шмат разоў раней. "Пакуль ты жывы, а іншы хлопец няма, усё астатняе не мае значэння. Ты не атрымліваеш ачкоў за стыль, толькі не на вайне ".
  
  Вэн узмахнуў дзідай. - Капітан, з гэтым ніколі не было праблем. У яго ўхмылка віднелася толькі пара зламаных зубоў, яшчэ адзін доказ (як быццам патрабавалася больш), што ён быў больш небяспечны з зброяй у руках, чым хто-небудзь, з кім ён сутыкаўся.
  
  Практычны, як звычайна, Джерин адправіўся на кухню і напоўніў скураны мяшок двойчы испеченным хлебам, які мог захоўвацца бясконца (і каб яго з'есці, патрэбен быў хто-то з добрымі зубамі), і палоскамі вэнджанай бараніны, яшчэ больш жорсткімі, чым хлеб. Калі б яму давялося змагацца з калясьніцы, мяшок паляцеў бы за борт. Калі б ён гэтага не зрабіў, ён, Ван і Раффо маглі б падарожнічаць некалькі дзён, не турбуючыся аб харчах.
  
  Джерин узваліў сумку на плячо і аднёс яе ў стайню. Раффо, цыбаты малады чалавек з вуграмі па краі барады, адарваў погляд ад запрягания коней па абодва бакі ад аглоблі калясьніцы. - Добра было б адправіцца ў шлях, лорд Джерин, - сказаў ён, запрягая жывёл у двайное ярмо і прывязваючы іх да оглобле рамянямі, якія праходзілі спераду вакол іх шый.
  
  - Было б лепш, калі б мы выходзілі па іншай прычыне, - цяжка прамовіў Джерин. Твар Раффо выцягнуўся; ён забыўся пра гэта. Ліс перастаў чакаць такту ад сваіх людзей. Часам ён думаў пра гэта з чым-тое, якія набліжаюцца да адчаю, што яны ўсяго на пару прыступак цывілізаваней трокмуа. Паляпшэнне гэтага было справай пакаленняў, а не толькі гадоў; нават утрымаць іх ад вяртання да варварства часта здавалася не так-то проста.
  
  Ён павесіў свой шчыт на кранштэйны, устаноўленыя ўнутры падводы. Гэта зрабіла бакавую сценку вышэй. Затым Ван увайшоў у стайню. Яго месца ў калясніцы было з правага боку. Ён таксама паклаў свой шчыт на ранейшае месца і ўхвальна хмыкнуў, калі ўбачыў мяшок з харчамі.
  
  "Гэта добра", - сказаў ён. "Цяпер нам проста трэба купіць птушку ў сялян, калі мы разаб'ем лагер пад адкрытым небам, або выпусціць кроў з нашай здабычы, калі мы адправімся на паляванне: у рэшце рэшт, трэба ж што-то даць зданям".
  
  - Ды. - Голас Джерина гучаў разгублена. - Пагоня будзе нялёгкай. Дивициакус і яго сябры апярэджваюць нас на паўдня шляху і могуць выбраць не адну дарогу, каб вярнуцца ў Адиатунн, а мы нават не ведаем, што мой хлопчык у іх. Яму хацелася крычаць ад лютасці і страху. Замест гэтага ён стаў больш ціхім і замкнёным, чым калі-небудзь; ён быў не з тых, хто паказвае неспакой звонку.
  
  "Ёсць толькі адзін спосаб высветліць", - сказаў Ван.
  
  - Дакладна, дакладна. Джерин павярнуўся да Раффо. - Ты скончыў запрагаць жывёл? Замест адказу малады кіроўца заскочыў у машыну. Ліс паляпаў яго па спіне. "Добра. Давай адправімся ў шлях".
  
  Кола з шасцю спіцамі пачалі круціцца. Бронзавыя шыны на гэтых колах бразгаталі, калі яны падскоквалі на гальцы. Джерин таксама адчуваў кожную дробязь, па якой праязджалі колы. Калі б яму не патрэбна была максімальная хуткасць, на якую ён быў здольны, і калі б ён не думаў, што яму, магчыма, прыйдзецца змагацца, каб вярнуць Дарена, ён бы ўзяў фурманку. Але гэта павінна была быць калясьніца.
  
  "Дзень прастою ў гэтай машыне, і мы будзем бадзяцца па цвёрдай зямлі, як маракі, сыходзяць з карабля, доўга знаходзіўся ў моры", - сказаў ён. Калясьніца з грукатам выехала з брамы, праехала па пад'ёмнага мосце і выехала з Лісінай Крэпасці.
  
  - Не гавары мне пра плаванні пад ветразем, - сказаў Ван, які ўжо ўнёс сваю лепту ў гэтую справу. - Тут, у машыне, цябе наўрад ці ўкалыхае, і гэта факт — факт, за які ты таксама можаш дзякаваць багоў. Мяне выкруціла навыварат разы тры, і ў мяне няма ні найменшага жадання рабіць гэта зноў.
  
  - На поўдзень і захад, - задуменна вымавіў Раффо. - Па якой дарозе яны маглі пайсці, лорд Джерин? Ці маглі яны пайсці на поўдзень па Элабонской дарозе, а затым прама на захад, да замка Адиатунна? Ці ты думаеш, яны пайшлі па больш вузкіх дарогах, якія праходзяць прамей паміж гэтым месцам і тым?"
  
  Ліс пацёр падбародак, разважаючы. Нарэшце ён сказаў: "Калі яны ідуць па Элабонской дарозе, Видин дагоніць іх, таму што ён ідзе па гэтай дарозе да валадарстваў Араджиса".
  
  "Ён быў бы адзін супраць траіх", - заўважыў Ван.
  
  Джерин паморшчыўся. - Я ведаю. Але ён не настолькі дурны, каб напасці на іх. Калі Дарэн у іх, і ён даведаецца пра гэта, ён паведаміць пра гэта ў цытадэль. Мы можам спланаваць, што рабіць далей — пачаць вайну з Адиатунном, я мяркую.
  
  "Я не думаў, што вы ўжо хочаце гэта зрабіць, лорд Джерин", - сказаў Раффо.
  
  - Я не ведаю, - адказаў Джерин, - але я зраблю гэта. Але калі мы пойдзем тым жа шляхам, што і Вайдин, мы сузим пошук больш, чым я хачу. Я стараюся закідваць сваю сетку як мага шырэй, спадзеючыся злавіць што-небудзь у адну з нітак сеткі ".
  
  "Так, для мяне гэта мае сэнс", - сказаў Ван, і гэта некалькі супакоіла Ліса: яго мажны адзін разбіраўся ў тактыцы, хоць Джерин лічыў сябе больш спрытным у планаванні на гады наперад.
  
  Раффо павёў каманду па дарозе, якая вядзе да земляў Адиатуннуса. Праз пару хвілін паляна, на якой слугі Джерина здабывалі сабе пражытак, знікла за калясніцай. Лес змыкаўся па абодва бакі дарогі, якая, калі б не каляіны ад фургонаў і калясьніц, магла б сысці за паляўнічую сцежку. Галіны цягнуліся і спрабавалі хвастануць Лісу па мордзе.
  
  Ён падняў руку, каб адагнаць іх у бок. Кожны раз, калі ён ехаў па прасёлкавай дарозе, падобнай гэтай, яго здзіўляла, наколькі лёгка цывілізацыя ляжала на паўночных землях. Смурод замкавай гнаявой кучы і яшчэ большай у сялянскай вёсцы цяпер не біла яму ў ноздры; лес пахвіну зелянінай і разрастаннем, як быццам чалавек з яго смуродам ніколі не праходзіў гэтым шляхам. У цнатлівых соснах і вязах салодка спявалі малінаўкі, сініцы шчабяталі, а сойкі выкрыквалі свае рэзкія металічныя крыкі. Рыжая бялку помахивала хвастом, караскаючыся па ствале дрэва.
  
  Але Джерин ведаў, што лепш не ідэалізаваць лес, як гэта рабілі некаторыя ситонийские паэты (большасць з якіх ніколі не выходзілі за межы горада Элабон). Па лясах блукалі ваўкі; у галодныя зімы яны нападалі на статка або пастухоў, якія за імі заляцаліся. Длиннозубые хапалі людзей гэтак жа, як і любую іншую здабычу, зімой ці летам. А да зубру, вялізнага ляснога дзікім быку, нельга было ставіцца легкадумна — некалькі гадоў таму Джерин ледзь не загінуў пад рагамі і топчущими капытамі взбесившегося быка.
  
  Ён жэстам загадаў Раффо спыніць калясьніцу. З збянтэжаным выглядам фурман падпарадкаваўся. Калі б не птушыныя крыкі і мяккае цурчанне ручая дзе-то удалечыні, цішыня ахутвала, як плашч. Для Ліса, якому было камфортна толькі ў кампаніі самога сябе, гэта было прыемна і супакойвала.
  
  Ван, аднак, хутка пачаў круціцца. Ён выцягнуў з сумкі на поясе флейту з абпаленай гліны і пачаў найграваць мелодыю, ноты якой не былі характэрныя для элабонской музыкі. "Так-то лепш", - сказаў ён. "Тут па-чартоўску ціха".
  
  Джерин здушыў ўздых і паляпаў Раффо па плячы. - Давай зноў адправімся ў шлях. Я б аддаў перавагу слухаць бразгаценне збруі, чым "траляля" Вана.
  
  - Так, лорд Джерин. Зараз, калі вы згадалі пра гэта, я б таксама так падумаў. - Раффо пстрыкнуў поводьями. Коні пакрыўджана фыркнули — яны пачалі шчыпаць траву, якая расла паміж каляінамі, — і потрусили ўніз па дарозе.
  
  У наступнай вёсцы Джерин спытаў прыгонных, ці не бачылі яны праязджаў міма калясьніцу, поўную трокмуа. Усе яны паківалі галовамі, як быццам не толькі не бачылі нічога падобнага, але і ніколі пра яго не чулі.
  
  Ліс нахмурыўся. "Мы забраліся занадта далёка на поўнач або занадта далёка на поўдзень, і толькі Даус ведае, што менавіта: ці гэта яны пайшлі па Элабонскому шляху, як баяўся Раффо". Ён у роспачы стукнуў кулаком па поручня калясьніцы.
  
  - Па-мойму, занадта далёка на поўнач, - сказаў Ван. - Дарога, па якой мы ехалі, выгіналася, пакуль не стала бліжэй да захаду, чым да паўднёва-захаду.
  
  "Я сам гэтага не заўважаў, але ты часцей за ўсё мае рацыю ў такіх рэчах", - сказаў Джерин. "Раффо, наступная дарога, па якой мы прыедзем, вядзе на поўдзень, ты ідзі па ёй, пакуль яна не перасячэцца з другога, вядучай у тым кірунку, куды мы сапраўды хочам ісці". Або пакуль яна не вычарпаецца, падумаў ён: не ўсе шляхі злучаюцца з іншымі.
  
  Сяляне глядзелі, як іх уладар выязджае з вёскі. Хоць на зямлі ён па-ранейшаму правілаў наўпрост, а не праз аднаго з сваіх васальных баронаў, ён рэдка прыязджаў сюды, за выключэннем выпадкаў, калі збіраў належнае яму кожную восень. Яму было цікава, што падумалі прыгонныя аб гэтым нечаканым з'яўленні. Хутчэй за ўсё, яны адчулі палёгку ад таго, што ён нічога ад іх не патрабаваў.
  
  Цені удлинялись па меры таго, як калясьніца ляскатаў па лесе, які, здавалася, станавіўся ўсё гусцей. "Цікава, злучаецца ці калі-небудзь гэтая дарога з чым-небудзь яшчэ", - сказаў Ван.
  
  "Калі гэта не адбудзецца-чартоўску хутка, нам прыйдзецца павярнуць назад і накіравацца ў тую апошнюю вёску, каб купіць пару куранят", - сказаў Джерин. "Я не хачу разлічваць толькі на агонь, каб адагнаць зданяў".
  
  Раффо паказаў свабоднай рукой. - Падобна, наперадзе больш святла, лорд Джерин. Магчыма, гэта ўсяго толькі луг, майце на ўвазе, але гэта могуць быць і поля, а палі азначаюць яшчэ адну вёску.
  
  Гэта былі поля; Джерину захацелася крыкнуць "ура". Не паспела калясьніца выехаць з лесу, як гудок заклікаў сялян заканчваць працу. Ліс агледзеўся. "Так, я ведаю гэта месца — Пинабель Странноглазка тут стараста. Аднак я прывык прыходзіць сюды з захаду, а не з поўначы".
  
  Левы вачэй Пинабела быў блакітным, правы - карым. І кары, і блакітны пашырыліся, калі Джерин ўкаціўся ў цэнтр вёскі. Пинабел нізка пакланіўся. "Л-лорд прынц, што прывяло вас сюды?" ён запнуўся.
  
  Нервовасць, якую ён выяўляў, прымусіла Джерина задумацца, якога роду махлярствам ён займаецца, але аб гэтым яму прыйдзецца патурбавацца пазней. "Майго сына скралі", - прама заявіў ён. Пинабель і іншыя слугі, пачуўшы гэта, спалохана усклікнулі; сямейныя повязі мелі для іх значэнне, не ў апошнюю чаргу таму, што іх было занадта шмат. Ён працягнуў: "Я думаю, яго маглі выкрасці трое трокмуа, якія ўчора наведвалі Лісіную крэпасць".
  
  Гэта выклікала яшчэ большы нараканьні сярод сялян. Трокмуа яны баяліся нават больш, чым начных зданяў, і не без падстаў: зданяў можна было ўласкавіць, але лясныя разбойнікі руйнавалі ўсё, што ім заманецца. Але калі Джерин спытаў, ці бачылі Пинабель і іншыя жыхары вёскі калясьніцу, на якой ехалі Дивициакус і яго таварышы, усе яны адмаўлялі гэта.
  
  Ён верыў ім, як бы яму ні хацелася думаць, што яны хлусяць. Пинабел сказаў: "Яны маглі прайсці па наступнай дарозе на поўдзень. Я чуў, гэта вельмі выдатна, хоць я ніколі не падарожнічаў досыць далёка, каб убачыць гэта ".
  
  - Можа быць. У Джерина не хапіла духу сказаць старасту, што наступная дарога - проста яшчэ адна брудная каляіна. Як і большасць прыгонных, Пинабель ніколі не ўхіляўся далей чым на некалькі гадзін хады ад таго месца, дзе ён нарадзіўся.
  
  "Ты застанешся з намі да раніцы, лорд прынц?" Спытаў Пинабель. "Хутка наступіць ноч". Ён паказаў на ўсход, дзе Эллиб, усяго за дзень да поўні, ужо ўзышоў. Мат вісеў на паўдарогі да неба, у той час як Нотос, амаль у першай чвэрці, паказваў досыць блізка, дзе знаходзіцца поўдзень. А на захадзе сонца было блізка да гарызонту. Калі яно садзілася, з'яўляліся прывіды.
  
  Але Джерин паківаў галавой. - Я хачу пратрымацца як мага даўжэй — кожнае імгненне можа апынуцца каштоўным. Прадай мне двух куранят, калі хочаш, каб я мог даць кроў зданям, калі яны прыйдуць.
  
  - Слухаюся, лорд прынц. Пинабл паспяшаўся прэч. Ён вярнуўся праз пару хвілін з парай курэй, ногі якіх былі перавязаныя палоскамі сырамятны скуры. Джерин даў яму за іх чвэрць срэбнай манеты: магчыма, больш, чым яны каштавалі, але гэта была самая маленькая сума, якая была ў яго ў кашальку на поясе. Пинабл Странноглазый пакланіўся амаль удвая.
  
  Калі калясьніца ад'ехала, Раффо заўважыў: "Большасць лордаў сказалі б: "Дай мне двух куранят"".
  
  Джерину гэта не прыйшло ў галаву. - Гэтыя птушкі нават аддалена не звязаныя з тымі зборамі, якія вёска Пинабель плаціць за сваю зямлю. Я не маю права проста так забіраць іх у яго.
  
  "Як і любы іншы элабонский лорд са сваімі рабамі, калі я правільна разумею, вашы звычаі", - сказаў Ван. "Справа ў тым, што большасць з іх не дазволілі б гэтаму спыніць іх".
  
  - Магчыма, ты маеш рацыю, - уздыхнуў Джерин. - Але, як я разумею, я абавязаны сумленна звяртацца са сваімі сялянамі, гэтак жа як і яны са мной. Калі я гэтага не даю, як я магу разлічваць атрымаць гэта наўзамен?"
  
  "Дастаткова часта вы не атрымліваеце наўзамен гэтага, незалежна ад таго, якога роду здзелку вы прапануеце", - сказаў Ван.
  
  - Ты маеш рацыю. Ліс зноў уздыхнуў. - Але калі я гэтага не раблю, я і да гэтага стаўлюся мякка. Джерин быў бездакорна справядлівы. Любы, хто лічыў яго слабым з-за гэтага, неўзабаве шкадаваў аб гэтым.
  
  - Калі я не спынюся зараз, лорд Джерин, у нас не будзе часу, каб падрыхтавацца да сустрэчы з прывідамі, - сказаў Раффо, паказваючы на заходні гарызонт. Сонца, чырвонае, як распаленая медзь, павінна было вось-вось закаціцца.
  
  Джерин падумаў аб тым, каб праехаць яшчэ фарлонг ці два, але з шкадаваннем вырашыў, што Раффо правоў. Па яго кивку кіроўца нацягнуў павады. Джерин саскочыў на зямлю і выкапаў траншэю ў мяккай бруду ля абочыны. Гэта не дапамагло яго лязе кінжала, але гэта быў адзіны інструмент для капання, які ў яго быў. Ван працягнуў яму звязаных курэй. Ён адрэзаў ім галовы адну за іншы — нож быў яшчэ досыць вострым для гэтага — і дазволіў іх крыві праліцца ў траншэю.
  
  Не занадта хутка: ён усё яшчэ трымаў другую курыцу над норай, калі з'явіліся прывіды. Яны былі, як заўсёды, расплывістымі; вачэй не хацеў, не мог улавіць іх абрысаў. Яны гулі вакол крыві, як мухі-здыхлятнікі, убіраючы ў сябе яе жыццёвую сілу. Паколькі ён зрабіў ім гэты падарунак, яны не былі лютымі, злымі і моцнымі, якімі былі б у адваротным выпадку, але ў адказ паспрабавалі даць яму добры савет.
  
  Ён не мог іх зразумець. Яму ніколі не ўдавалася гэтага, за выключэннем ночы пярэваратняў, калі цень яго брата здолела перадаць пасланне сапраўды оракульской невядомасці — хоць пазней ён змог выкарыстаць яго, каб знішчыць Баламунга, як раз калі супрацьлеглы вынік здаваўся значна больш верагодным.
  
  Ван схіліўся над вогненным лукам, круцячы палку з сыромятным шнурком, каб распаліць полымя на вечар. Ён пакруціў галавой, як чалавек, якога даймаюць мошкі. "Я б хацеў, каб яны перасталі выць у мяне ў галаве", - прабурчаў ён, але затым задаволена хмыкнуў. "Ну вось, Раффо, кармі мяне тиндером, патроху. Ты ведаеш, як гэта робіцца.
  
  "Так". Раффо крошил сухія лісце. Ён засунуў некалькі ў адтуліну, дзе круцілася палка ад вогненнага лука. Вэн асцярожна подышал высечаныя на ім іскры, спадзеючыся раздуць іх, а не загасіць. - У цябе атрымалася! - Сказаў Раффо і даў яму яшчэ тоўстымі напружанымі, каб падкарміць новае маленькае полымя. Калі вогнішча разгарэлася па-сапраўднаму, ён перадаў Вану галінкі буйней, каб той іх падкінуў. Неўзабаве загарэўся і тоўсты абломак галінкі, на які чужаземец нацягнуў агністы лук.
  
  "Хацеў бы я, каб гэта заўсёды было так проста", - сказаў Ван. "Выпотроши гэтых птушак, Фокс, і ощипывай іх, каб мы маглі выбрацца з іх самі. Яны смачней таго, што мы прывезлі з сабой.
  
  "Тут ты правы". Праца па ощипыванию, якую Джерин выканаў над курамі, была хуткай і, відавочна, недасканалай. Яму было ўсё роўна; ён быў галодны. Ён выняў птушыныя сэрца, печань і страўнікі з субпрадуктаў, каб падсмажыць іх на агні, затым кінуў астатнія вантробы ў яму з крывёю.
  
  Ён, Раффо і Ван накінулі сцеблаў травы для начных дзяжурстваў. Мала хто з бандытаў адмятаў зданяў падарожнічаць ноччу, але Джерин быў не з тых, хто рызыкуе без патрэбы — дастаткова было і неабходных. А лясныя звяры, самі пазбаўленыя душы, не звярталі ўвагі на начных духаў. Звычайна яны не нападалі на падарожнікаў, якія паставілі лагер у лесе, але ніколі нельга было сказаць напэўна.
  
  Ван выцягнуў кароткую ножку і абраў першыя гадзіны. Джерин і Раффо зноў згулялі ўнічыю. На гэты раз Раффо выйграў і абраў гадзіны, якія вялі да світання. - Раз ужо мне парушылі сон, я магу ўзяць з сабой усё, што змагу, - сказаў Джерин і загарнуўся ў коўдру — не столькі для абароны ад насякомых, колькі для цяпла, таму што ноч была цёплай.
  
  Ван расштурхаў яго, каб абудзіць, з вясёлай бесклапотнасцю чалавека, які ўжо выканаў сваю частку працы. - Нічога асаблівага, капітан, - сказаў ён, пакуль Джерин спрабаваў вызваліцца ад туману, окутавшего яго розум. Ван зняў шлем, даспехі і поножи, якія насіў падчас сваёй вахты, загарнуўся ў коўдру і ўжо хроп да таго часу, калі Ліс пачаў думаць, што прачнуўся.
  
  Джерин таксама надзеў шлем і меч, але не паклапаціўся пра кірасе. Ён хадзіў узад-наперад, не жадаючы садзіцца, пакуль не будзе ўпэўнены, што не задрэмле. Вогнішча ператварыўся ў цьмеюць вугольчыкі. Ён падкінуў у яго галінак, а затым вярнуў да ажыўлена потрескивающей жыцця. Гэта адагналі некаторых зданяў, порхавших паблізу, і паменшыла іх нараканьні ў яго свядомасці.
  
  Да таго часу, як ён паклапаціўся пра гэта, ён адчуў сябе больш упэўненым, што не зможа заснуць. Ён падышоў да краю круга святла ад вогнішча і сеў спіной да агню. Яго начны зрок, амаль сапсаванае, калі ён іх распальваў, павольна вярталася.
  
  Месяца зрабілі прыстойны шлях па небе. Нотос набліжаўся да заходняга гарызонту, значна захад ад паўднёвага — калі яе залаты выпуклы дыск апусціцца за гарызонт, Лісу прыйдзе час абудзіць Раффо. Эллеб, падобны на бліскучую новенькую бронзавую манету, набліжаўся да мерыдыяна.
  
  Сее-дзе ў лесе бярозы перамяжоўваліся з ясенями, дубамі і соснамі. Пры святле лун і начных вогнішчаў іх бледныя ствалы, здавалася, амаль свяціліся на больш цемным фоне.
  
  Джерину хацелася, каб яго вушы сталі больш адчувальнымі да цемры, чым вочы. Удалечыні гухнула сипуха. Трокмуа думалі, што душы мёртвых воінаў засяляюць бледных начных птушак. У Ліса былі сумневы на гэты конт, але ён ніколі не праводзіў магічных эксперыментаў, каб высветліць той ці іншы спосаб. Ён выдаткаваў некаторы час, спрабуючы ўцяміць, як можна правесці такі эксперымент і што ён мог бы зрабіць, калі б выявіў, што Трокмуа памыляюцца. Верагодна, варта было прымусіць напышлівых лясных разбойнікаў хоць у чым-то ўсумніцца ў сабе.
  
  "Ведаеш, - сказаў ён сабе напаўголаса, - сярэдняя вахта, у рэшце рэшт, не так ужо і дрэнная. У мяне недастаткова вольнага часу, і ніхто не прымушае мяне рабіць тое ці вырашаць гэта прама зараз ". У невялікіх, а часам і не вельмі малых — дозах ён атрымліваў асалоду ад адзінотай.
  
  Прайшло, напэўна, тры часткі яго чатырохгадзінны вахты, калі кашляць роў непадалёк адарваў яго ад разважанняў, ці, хутчэй, вырваў з іх за каўнер. Ніхто не мог праігнараваць паляўнічы кліч длиннозуба; кроў чалавека ведала, што ён азначае небяспека. Адна з коней спалохана чмыхнула. Ліс выявіў, што яго левая рука легла на рукаяць мяча, не памятаючы, як яна туды трапіла — не тое каб меч мог спыніць адну з вялікіх паляўнічых котак, калі яна вырашыць папаляваць на яго.
  
  Длиннозуб, да яго вялізнага аблягчэнні, не набліжаўся да месца стаянкі. - Ну, - прамармытаў ён, - цяпер я не хачу спаць. Ён адчуў сябе так, нібы на яго лінулі ледзяной вадой. Калі казадой спікіравала ўніз, каб схапіць аднаго з матылькоў, порхавших вакол вогнішча, ён ледзь не выскачыў з уласнай скуры.
  
  Ён разбудзіў Раффо, як толькі матэматыка ўсталявалася. Кіроўца паглядзеў на захад, убачыў, што месяц зайшла, і ўхвальна кіўнуў. "Ніхто ніколі не казаў, што ты не з тых, хто вядзе сябе няправільна, спадар", - невыразна вымавіў ён, пазяхаючы.
  
  Джерин зноў загарнуўся ў коўдру. Ён не спускаў вачэй з Раффо, каб пераканацца, што малады чалавек не засне зноў, як гэта амаль адбылося. Раффо, аднак, сур'ёзна ставіўся да нясення вахты і хадзіў узад і наперад, як Ліс. Джерин баяўся, што яму самому зноў будзе цяжка задрамаць, але, нягледзячы на свае асцярогі, хутка заснуў.
  
  Ўзыходзячае сонца прымусіла падняцца і яго. Яго вочы адкрыліся, як раз у той момант, калі прывіды зніклі на ўвесь дзень. Ён падняўся на ногі, адчуваючы сябе пажылым. Ван ўсё яшчэ хроп. Джерин асцярожна разбудзіў яго; першым абуджэннем чужака — асабліва калі яго патурбавалі — звычайна было схапіцца за зброю.
  
  На гэты раз, аднак, ён, здавалася, успомніў, дзе знаходзіцца, і прыйшоў у сябе без гвалту. Ён накіраваўся ў лес, сказаўшы: "Альбо я схаваюся за кустом, альбо лусні там, дзе стаю".
  
  "Я паліў траву на вахце, так што мне не аб чым турбавацца", - сказаў Джерин, зашпільваючы правы понож. Раффо запрог коней.
  
  Курыныя косткі і вантробы ўжо пачалі смярдзець. Вандроўцы перайшлі з зацішнага боку, перш чым прыступіць да хлеба і копченому мяса. - Мы гатовыя? - спытаў я. - Што здарылася? - спытаў Раффо, аглядаючы маленькі лагер, каб пераканацца, што нічога не забыта. Джерин таксама паглядзеў; калі б яны што-то забыліся, ён бы вініл сябе.
  
  Яны забраліся ў калясьніцу, Раффо за рулём, Джерин ззаду яго злева, Ван справа. Раффо пстрыкнуў поводьями. Коні рушылі наперад. Калі яны падышлі да ручая, Раффо дазволіў жывёлам крыху напіцца. Джерин таксама зачэрпнуў трохі вады на далонь і асвяжыў тое, што насіў у бурдзюку ля пояса.
  
  На наступным дарозе, якая вяла на захад, Раффо павярнуў калясьніцу на яе. Недалёка ад скрыжавання была маленькая вёсачка. З'яўленне іх гаспадара ў такі ранні час было сапраўдным цудам для сялян. Калі ён спытаў, ці бачылі яны Дивициакуса і яго таварышаў напярэдадні, адзін з мужчын кіўнуў. "Так, гэта было незадоўга да поўдня", - сказаў ён. Яшчэ пара чалавек кіўнулі.
  
  Ліс нахмурыўся; так, ён быў на правільным шляху, але не бліжэй да Трокмуа, чым у пачатку шляху. Калі яны падарожнічалі цяжка, магчыма, у іх была на тое прычына. "З імі быў хлопчык?" - спытаў ён, а затым удакладніў: "Я маю на ўвазе майго сына".
  
  Рабы пераглянуліся. "Не бачыў ніякага хлопчыка, спадар", - адказаў хлопец, які казаў раней.
  
  Гэта было не тое, што Джерин хацеў пачуць. Няўжо трокмуа перарэзалі Дарену горла, як быццам ён быў ахвярай начных зданяў, а затым труп выкінулі на абочыну дарогі? Жудасны жах напоўніў яго: яго бацька, яго брат — цяпер і яго сын таксама? Калі гэта было так, ён пакляўся, што не супакоіцца, пакуль кожны рыжеусый разбойнік на поўдзень ад Ниффет не будзе забіты ці загнаны назад у паўночныя лясы. Нават калі ён даваў гэта, ён ведаў, што клятву немагчыма выканаць. Тым не менш, ён вымавіў гэта ў думках; гэта дало б яго жыцці мэта.
  
  "Забяры ў коней ўсё, што зможаш", - сказаў ён Раффо рэзкім голасам. "Цяпер мы павінны злавіць іх, перш чым яны вернуцца на зямлі Адиатуннуса".
  
  "Так, лорд Джерин". Але ў голасе Раффо гучала сумнеў. "Хоць у іх вялікая перавага. Заваяваць дастаткова зямлі будзе нялёгка, тым больш, што нам, магчыма, прыйдзецца працягваць пошукі дарогі, па якой яны пайшлі.
  
  - Я ведаю гэта, - прагыркаў Джерин. - Але я даб'юся ад іх адказаў, нават калі мне прыйдзецца выціскаць кожнае слова распаленымі абцугамі.
  
  Вэн ляпнуў яго па плячы. - Лягчэй, капітан, лягчэй. Мы нават не ведаем, ці быў у іх калі-небудзь гэты хлопец, майце на ўвазе.
  
  - Але яны, павінна быць— - Джерин спыніўся і паківаў галавой. Здагадка, што што-то было так, таму што ты думаў, што так павінна быць, было адным з недахопаў логікі, заставлявших навукоўцаў горада Элабона смяяцца. Ён глыбока ўздыхнуў і сказаў: "Ты правы. Мы не ведаем, што ён быў у іх".
  
  Ён задаваўся пытаннем, ці пазнае ён калі-небудзь ці зможа даведацца. Калі б Дивициакус і яго каманда забілі Дарена і выкінулі яго цела ў лес, здыхлятнікі хутка расправіліся б з гэтым (ён занадта добра ведаў, што ў яго сына засталося зусім трохі мяса на касцях). Калі ён кінуўся ў пагоню за Трокмуа, ён лічыў, што ён, або Драг, або Райвин, або Видин дагоняць выкрадальнікаў Дарена, выратуюць хлопчыка і з трыумфам вернуцца ў Лісіны замак. Цяпер ён зразумеў, што і тут будаваў здагадкі. Нявызначанасць, у пэўным сэнсе, адчувалася нават горш, чым упэўненасць у смерці Дарена. Як доўга ён зможа працягваць разважаць, не сыходзячы з розуму?
  
  Затым ён падумаў, што праз некаторы час у яго больш не будзе сумневаў. Яму прыйдзецца лічыць Дарена мёртвым, калі ён сам хоча працягваць жыць.
  
  - Подгоняй іх, - сказаў ён Раффо. На гэты раз фурман нічога не адказаў. Ён пстрыкнуў пугай па спінах коней. Яны налеглі на вупраж і перайшлі на хуткую рысь.
  
  Калясьніца праехала праз яшчэ адну сялянскую вёску, а затым праехала міма невялікага замка Ноткера Лысага, аднаго з васальных баронаў Джерина. - Так, лорд Джерин, - крыкнуў Ноткер з-за частаколу, - яны праходзілі тут учора, дзе-то пасля полудня, але яны паказалі шчыт перамір'я, сапраўды гэтак жа, як і па дарозе ў ваш замак, так што я больш не думаў пра гэта.
  
  "З імі быў Дарэн?" Спытаў Джерин. Дзве групы рабоў ўжо адказалі "не" на гэта, але Ліс ўсё роўна задаў пытанне зноў. Магчыма, падумаў ён з иррациональностью, якую ён лічыў ірацыянальнай, дваранін заўважыў бы тое, чаго не заўважылі прыгонныя.
  
  Але Ноткер паківаў галавой. - Ваш сын, спадар? - спытаў ён. - Не, я яго не бачыў. Што тады? Гэта вайна паміж ляснымі разбойнікамі і намі, нягледзячы на падпісанае перамір'е?
  
  - Клянуся багамі, хацеў бы я ведаць. Джерин паляпаў Раффо па плячы, каб той ехаў далей, пакуль Ноткер не задаў яшчэ якіх-небудзь пытанняў, на якія ён не мог адказаць.
  
  Бліжэй да сярэдзіны дня яны мінулі памежны камень, які адзначае мяжу паміж валадарствамі Джерина і яго паўночна-заходняга суседа, Капуэля Лятучай Жабы. Ніхто не бачыў Капуэля з ночы пярэваратняў; Джерин часам задаваўся пытаннем, ці не было яго мянушка ключом да таго, што ў яго сям'і былі пярэваратні, і ён ператварыўся ў жабу, калі ўсе месяца ўвайшлі ў поўню. Аднак больш верагодна, што яго забілі трокмуа.
  
  У гэтыя дні памежны камень ляжаў на баку, руйнуючы высечаныя на ім чары міру і працвітання. Ці Было гэта прычынай або следствам, Джерин не ведаў, але былыя ўладанні Капуэля ў гэтыя дні не ведалі спакою. Ні адзін з яго васалаў не змог хоць неяк замацавацца на гэтай зямлі. Ліс сам валодаў часткай гэтага валодання, Трокмуа захапіў пару замкаў, а астатняе было аддадзена бандытызме.
  
  Першая сялянская вёска, міма якой праехала калясьніца, ўяўляла сабой усяго толькі руіны, некаторыя дамы згарэлі, астатнія развальваліся на кавалкі з-за адсутнасці сыходу. Нейкае зерне расло недагледжаным на зарослых пустазеллем палях, але перш чым пройдзе яшчэ адно пакаленне, не застанецца і следу таго, што тут калі-небудзь жыў чалавек.
  
  - Капітан, магчыма, перад заходам нам прыйдзецца спыніцца, каб папаляваць, і я не маю на ўвазе Трокмуа, - сказаў Ван. - Хто прадасць нам кураня ў такой мясцовасці, як гэтая?
  
  Джерин не адказаў. Ён ведаў, што Ван правоў, але не хацеў прызнавацца ў гэтым нават самому сабе. Прыпынак, каб забіць жывёла, крывёй якога можна ўласкавіць зданяў, прымусіла б яго страціць час на Дивициакусе, а не выйграць яго.
  
  Наступная вёска ўсё яшчэ была населена, але гэта не прынесла падарожнікам ніякай карысці. Толькі жменька людзей засталася ў тым, што калі-то было даволі вялікі вёсачкай. Калі адзін з іх заўважыў надыходзячую калясьніцу, ён выдаў крык, поўны страху і адчаю. Усе — мужчыны, жанчыны, дзеці - беглі з палёў і з дамоў у бліжэйшыя лесу.
  
  "Пачакайце!" Джерин крыкнуў. "Я проста хачу задаць вам пару пытаньняў". Ніхто не звярнуў на яго ўвагі.
  
  Ён бездапаможна паглядзеў на Вэна. Чужаземец сказаў: "Вы пытаецеся ў мяне, капітан, гэтыя небаракі ў апошні час занадта часта траплялі няёмкае становішча, каб рызыкаваць, калі міма праходзіць хто-то, падобны на воіна".
  
  "Без сумневу, вы маеце рацыю", - уздыхнуўшы, адказаў Ліс. "Гэта мала што кажа пра стан, у якім знаходзяцца паўночныя зямлі, ці не так?"
  
  - Вашы слугі не ўцякаюць ад вас, лорд Джерин, - сказаў Раффо.
  
  - Гэта так, - сказаў Джерин, - але ў паўночных землях ёсць нешта большае, чым мае валодання, і калі б я захапіў гэтыя землі, то зрабіў бы гэта вайной, каб у тутэйшых сялян не было магчымасці даведацца, што я звяртаюся з імі прыстойна. Яны проста працягвалі бегчы, калі бачылі, што я набліжаюся ".
  
  Раффо не адказаў. Калі толькі ён не будзе уцягнуты ў барацьбу за кантроль над землямі за межамі уладанняў Джерина, гэта было занадта далёка, каб мець для яго значэнне. Гэта рабіла яго тыповым, не інакш, што засмучала Джерина: ён спрабаваў думаць больш маштабна.
  
  Ван сказаў: "Вы не адзіны барон — прабачце мяне, капітан: прынц — прыгонныя не ўцякаюць. Тое, што Араджис робіць з тымі, хто ўцякае і каго ён ловіць, прымушае ўсіх астатніх тройчы падумаць, перш чым спрабаваць гэта зрабіць ".
  
  - Ён суровы чалавек, - пагадзіўся Джерин. - Думаю, больш сурова, чым трэба. Але, магчыма, цяжкія часы патрабуюць суровага чалавека. Хто можа сказаць напэўна?
  
  - Вы ведаеце, у чым ваша праблема, капітан? - Спытаў Ван.
  
  "Не, але я адважуся выказаць здагадку, што ты збіраешся распавесці мне", - адказаў Ліс, прыпадняўшы сваю брыво. Час ад часу Ван знаходзіў у ім якой-небудзь недахоп, рэдка адзін і той жа двойчы. Больш за ўсё злавала тое, што часцей за ўсё ён меў рацыю.
  
  - Ваша бяда, капітан, у тым, што вы так занятыя спробамі зразумець пункт гледжання іншага чалавека, што не надаеце належнай увагі сваёй уласнай.
  
  Джерин схапіўся за грудзі і пахіснуўся ў калясніцы, нібы працяты стралой. Смяшок Вана грымеў глыбока ў яго грудзях. Тым не менш, гэта быў удар, і Ліс ведаў гэта. Ён сказаў: "Разуменне іншага чалавека таксама мае свае перавагі. Часам ён можа быць нават правоў".
  
  "І якое гэта мае дачыненне да цане на волава?" Спытаў Ван. "Усё, аб чым табе сапраўды трэба турбавацца, гэта аб тым, што ён зробіць тое, што ты задумаў".
  
  - Ты ўпэўнены, што ты ўсё-такі не сапраўдны трокме? - Мякка спытаў Джерин. Гэта выклікала ў яго чаканы погляд.
  
  Калясьніца прогрохотала міма згарэлага крэпасці. На вяршыні аднаго з асмаленых бярвення сядзела тоўстая дрофа. Ван паляпаў Раффо па плячы, паказваючы пальцам. Кучар нацягнуў павады; коні спыніліся і пачалі пасвіцца. Ван пацягнуўся да цыбулі Джерина. "Я бачыў птушку — ты дазволіш мне папаляваць?" ён спытаў.
  
  "Валяй", - адказаў Ліс. Ван мог лічыць забойства людзей з лука спешчаным спосабам вядзення бою, але, тым не менш, ён быў выдатным лучнікам.
  
  Чужаземец нацягнуў лук. Джерин працягнуў яму стралу. Ён саскочыў з калясьніцы, і слізгануў да дрофе, ступаючы лёгка, як крадзецца длиннозуб. Дрофа рылася ў сябе пад крылом у пошуках кляшчоў. Ван адышоў крокаў на дваццаць, перш чым спыніўся, наклаў цеціву, нацягнуў цеціву і стрэліў.
  
  Страла трапіла ў дропаў крыху ніжэй таго месца, дзе яна царапалась. Ён выдаў спалоханы крык і паспрабаваў узляцець, але скаціўся са свайго бервяна ў канаву, якая не служыла абаронай частоколу. Вэн ўскараскаўся услед за ім. Калі ён зноў выйшаў, то трымаў птушку за лапы і шырока ўсміхаўся.
  
  - Выдатны стрэл, - сказаў Джерин, задаволены, што паляванне была такой паспяховай, — і такой кароткай. - Кроў для зданяў і вячэру для нас.
  
  "Менавіта пра гэта я і думаў", - сказаў Ван.
  
  Неўзабаве закат вымусіў падарожнікаў спыніцца. Джерин і Ван выйшлі з калясьніцы і, адзін з мячом, іншы з дзідай, асцярожна рушылі праз лес па абодва бакі дарогі, пакуль Джерин не выйшаў на невялікую паляну, ўтоеную дрэвамі. Ён паспяшаўся назад да грунтавай дарозе і свіснуў, даючы Вану зразумець, што знайшоў тое, што шукаў.
  
  "У цябе ёсць месца, каб схаваць нас ад цікаўных вачэй, ці не так?" - спытаў чужаземец, выскальзывая з-за пары дубоў. Нягледзячы на сваю масіўнасць, ён рухаўся так ціха, што Джерин не чуў яго, пакуль ён не загаварыў.
  
  "Сапраўды, хачу. У маіх уласных землях я не вельмі турбаваўся аб тым, каб разводзіць вогнішча там, дзе яго мог бачыць хто заўгодна. Тут, аднак, гэта магло прыцягнуць бягуць прыгонных, бандытаў — хто ведае, што яшчэ? Навошта рызыкаваць? Ліс павярнуўся да Раффо. - Распрягай коней. Мы можам адвесці іх назад на паляну; дарога не так ужо моцна зарасла.
  
  - Слухаюся, лорд Джерин. Раффо вызваліў жывёл з цэнтральнай шахты; яны з Лісам адвялі іх, каб прывязаць на паляне.
  
  Ван далучыўся да іх праз некалькі хвілін. "Я адцягнуў калясьніцу з дарогі ў кусты", - сказаў ён. "Цяпер гэта будзе не так лёгка ўбачыць".
  
  - Добра. Джерин кіўнуў. - І калі адна з коней захромает, цяпер мы ведаем, што зможам прывязаць да цябе оглобле замест яе. Можа быць, мы дазволім коні пракаціцца замест цябе ў машыне.
  
  - Дзякую вам, капітан, - сур'ёзна сказаў Ван. - Заўсёды прыемна бачыць, як вы клапоціцеся пра дабрабыт тых, хто служыць вам, так яно і ёсць.
  
  Падазраючы, што ў гэтай сварцы яму стала горш, Джерин выкапаў траншэю, каб захаваць кроў дрофы, забітай Вэном днём раней. Калі птушка мінула крывёю, ён нахмурыўся. "Спадзяюся, гэтага будзе дастаткова", - сказаў ён. "Нам лепш развесці вогнішча пабольш, чым было б у адваротным выпадку, інакш нам усю ноч будуць сніцца жудасныя сны".
  
  Пасля заходу сонца прывіды сапраўды ўдзячна гулі вакол дары, якое ім паднеслі вандроўцы, але яны падняліся з яго хутчэй, чым хацелася б бачыць Лісу, нібы гэта былі людзі, якія ўстаюць з-за стала ўсё яшчэ галоднымі. Яны таксама не баяліся святла і цяпла вогнішча, каб атрымаць больш жыццёвай эсэнцыі з нарэзаных кавалкаў птушкі, якую пяклі Джерин, Ван і Раффо.
  
  Ліс заступіў на вахту першым. Пасля таго, як ён разбудзіў Раффо на сярэдні тэрмін, той амаль адразу заснуў. Яго сны былі жудасныя: пачвары, бесчинствующие у паўночных землях, а людзі ў роспачы і, падобна, беспаспяхова спрабуюць адкінуць іх назад. Спачатку, у адзін з тых амаль усвядомленых момантаў, якія часам здараюцца ў сне, ён падумаў, што вяртаецца да ночы пярэваратняў. Але неўзабаве ён зразумеў, што гэта не так; гэтыя монстры здаваліся больш жудаснымі, чым проста дзікія звяры, узброеныя рэшткамі чалавечага розуму, якія ўсё яшчэ захаваліся ў іх.
  
  Калі Ван разбудзіў яго на досвітку, ён устаў з такой спрытам, што чужаземец з цікаўнасцю паглядзеў на яго і сказаў: "Ты не схільны быць такім жыццярадасным па раніцах".
  
  - Дрэнныя сны, - прамармытаў Джерин, засоўваючы нагу ў сандалию.
  
  "Так, у мяне яны таксама былі". Ван паківаў галавой. "Разнастайныя жудасныя стварэньня бегаюць на волі — дай багі, каб у мяне быў кіслы страўнік або што-то ў гэтым родзе, каб я бачыў такіх зданяў ў сне".
  
  Ліс замер, усё яшчэ расшпільваючы папружка сандалі. - Падобна на тое, мне прысніўся той жа сон, - павольна вымавіў ён.
  
  "І я", - пагадзіўся Раффо. "Я б не пярэчыў праводзіць больш часу на вахце і менш у сваім коўдры, і як часта ты чуеш, каб я казаў што-то падобнае?"
  
  Яны абмеркавалі гэта за сняданкам, кожны пераказваў тое, што памятаў з сваіх сноў. Наколькі мог судзіць Джерин, усе яны былі аднолькавымі. - Мне гэта не падабаецца, - сказаў ён. "Прадвесце якое заўгодна, толькі не добрае". Яго пальцы склаліся ў знак, отвращающий няўдачу. Знак дастаткова добра спрацоўваў пры невялікіх няшчасцях. Якое б няшчасце ні чакала яго наперадзе, ён баяўся, што яно не будзе маленькім — з знікненнем Дарена яно ўжо стала вялікім. Ён падаў знак, як чалавек, у якога ў доме няма ежы, прапануе суседу глыток вады: трохі, але лепшае, што ён можа зрабіць.
  
  - Калі гэта прадвесце, - сказаў Ван, - мы не зможам пазбегнуць яго, што б яно ні значыла. Так ці інакш, мы справімся. Ён схапіў сваю дзіду і зрабіў раптоўны, люты выпад, нібы жадаючы пазбавіцца ад любых непрыемных прадчуванняў.
  
  Лісу хацелася, каб ён мог параўнацца з упэўненасцю свайго сябра. Ван ніколі не знаходзіў нічога, нават ночы-пярэваратня, чаго ён не мог бы адолець сілай і адвагай. Джерин менш давяраў сваёй уласнай сіле. Ён сказаў: "Давай адправімся ў шлях".
  
  У той дзень яны мінулі яшчэ пару амаль бязлюдных вёсак і разбураную крэпасць. І вось каля поўдня Ліса ўбачыла на далёкім ўзгорку будынак, якое не было зусім прыгоннай вежай, але было значна трывалей і спрактыкаваней за ўсё, што магло спатрэбіцца прыгоннаму. Раффо таксама ўбачыў гэта і змрочна нахмурыўся. - Калі гэта не бандыцкі гняздо, можаш называць мяне кочевником Шанда.
  
  - Так, так яно і ёсць, і да таго ж прама на ўвазе. Джерин плюнуў у бруд на дарозе, каб паказаць, што ён аб гэтым думае. "Усё ляціць у тартарары, калі бандыты ўзводзяць у ранг баронаў".
  
  "Як ты думаеш, хто былі першыя бароны?" Сказаў Ван. "Бандыты, якія разбагацелі, хутчэй за ўсё. Ва ўсякім разе, так было ў многіх месцах".
  
  "Зневажаеш маіх продкаў, так?" Сказаў Джерин. "Я б раззлаваўся яшчэ больш, калі б не ведаў, што ты, верагодна, мае рацыю. Тым не менш, у адзін цудоўны дзень мы спусцімся сюды і спалім гэтых бандытаў да таго, як у іх з'явіцца шанец ператварыцца ў баронаў.
  
  "Мы набліжаемся да земляў, якімі валодае Адиатунн", - сказаў Раффо. "Яму гэта можа не спадабацца".
  
  - Так, магчыма, ён задумаў выкарыстоўваць гэтых мярзотнікаў, хто б яны ні былі, у якасці буфера паміж ім і мной, - пагадзіўся Джерин. "Аднак тое, што ён мае гэта на ўвазе, не азначае, што так і адбудзецца".
  
  Сонца ўжо напалову пахілілася на захад, калі калясьніца з грукатам пад'ехала да новага бордюрному камені, які стаіць ля абочыны дарогі. На валуне былі выразаныя не элабонские ўзоры ці літары, а хутчэй філіграні і спіралі, якія так любілі трокмуа. На самай дарозе стаяла пара рыжеусых паўночнікаў, адзін з дзідай, другі з мячом. Той, што з дзідай, крыкнуў на певучем элабонском: "Хто б ты мог быць, што зьявіўся на зямлі вялікага правадыра, Адиатунна уласнай персонай?"
  
  "Я магу быць кім заўгодна. Я Джерин Ліс", - адказаў Джерин. "Васал Адиатуннуса Дивициакус праходзіў гэтым шляхам?"
  
  - Гэта зрабіў ён. Памежнік паглядзеў на Джерина хутчэй з цікаўнасцю, чым варожа. - І я падумаў, што даволі дзіўна, Фокс, што ты так за ім охотишься. Цяпер ты змяніў сваё меркаванне па нагоды пытання, па якому Дивициакус быў пасланы пагаварыць з табой?
  
  - Няма, - адразу адказаў Джерин, што прымусіла абодвух Трокмуа нахмурыцца. - Але я не враждую ні з Адиатуннусом, ні з кім-небудзь з яго людзей. Паміж намі ўсталяваўся свет ці няма? Ён пацягнуўся да сякеры з бронзавым наканечнікам, висевшему на бакавой сценцы калясьніцы. Ван узважыў сваё ўласнае дзіда, але не варожа, а задуменна, нібы правяраючы, наколькі яно цяжкае.
  
  Гэта, безумоўна, прымусіла Трокмуа задумацца. Чалавек, які казаў раней, сказаў: "Вядома, і вам няма неабходнасці змагацца з намі цяпер. Нягледзячы на тое, што Дивициакус размаўляць пра тое, які ты чарнасоценны шпаненок, Фокс, — гэта яго словы, май на ўвазе, а не мае ўласныя, — ён ні словам не абмовіўся аб тым, каб адправіцца ў бой.
  
  - Як я ўжо сказаў яму, у мяне не было сваркі з Адиатунном, - пагадзіўся Джерин. - Але скажы мне вось што— калі Дивициак праязджаў тут, быў з ім у калясьніцы хлопчык чатырох гадоў? Не хачу надаваць гэтаму занадта вялікага значэння, ці быў у яго мой сын? Перш чым адказаць, падумай вось пра што: калі ты солжешь, мы будзем варагаваць, і не на жыццё, а на смерць."
  
  Двое паўночнікаў паглядзелі адзін на аднаго. На гэты раз той, у каго быў меч, адказаў: "Фокс, клянуся Эсусом, Таранисом і Тевтатом, ён гэтага не рабіў". Гэта была самая моцная клятва, якую выкарыстоўвалі трокмуа, і яны давалі яе нялёгка. Хлопец працягваў: "Калі б мы мелі намер пачаць з вамі вайну, мы б падняліся і зрабілі гэта. Крадзеш дзіцяці, прама цяпер? Ён плюнуў. "Дрэнны ўчынак для любога мужчыны, які хоча паспрабаваць такую брыдоту".
  
  "Ага", - сказаў іншы воін. "Калі б хто-небудзь з нашых зрабіў гэта з табой, Фокс, мы б вярнулі яго назад добра звязаным і ўсё такое, каб ты мог паступіць з ім так, як сочтешь патрэбным. Ты мог бы зрабіць так, каб ён дажываў апошнія дні і кожнае імгненне жадаў, каб ён ніколі не з'яўляўся на свет. У мяне самога двое хлопцаў і дзяўчына, і я б дакладна так жа абышоўся з любым людаедам, які хоць бы валасок цяробіць ў іх на галаве без майго дазволу.
  
  Яго гнеў і шчырасць былі відавочныя. Магчыма, Адиатанус адправіў яго і яго сябра сюды толькі таму, што яны так добра хлусілі, але Джерин нічога не мог з гэтым зрабіць, па меншай меры, без арміі за спіной. Ён сказаў: "Я паверу табе, але памятай, што я сказаў, калі ты сказаў няпраўду".
  
  "Ох, але ў нас ёсць, так што нам няма чаго баяцца", - сказаў хлопец з мячом. "Спадзяюся, ты знойдзеш дзіцяці ў бяспецы, Фокс".
  
  Яго сябар кіўнуў і дадаў: "Паколькі ты схільны праводзіць ноч пад адкрытым небам, ці не хочаш ты купіць у нас курыцу прама зараз?"
  
  - Ты, напэўна, скраў яго, - сказаў Джерин незласліва. - Вось хто вы, трокмуа на поўдзень ад Ниффет, — проста купка праклятых курыных злодзеяў.
  
  "Сапраўды, а мы няма", - абурана адказаў севяранін з дзідай. "Мы прыйшлі на поўдзень, таму што вы, элабонцы, хочаце скрасці так шмат рэчаў лепей куранят".
  
  Паколькі гэта была чыстая праўда, Джерин нават не мог з гэтым паспрачацца. Ён паляпаў Раффо па плячы. Яго фурман разгарнуў калясьніцу на вузкай дарозе, і паехаў на ўсход, назад да Лисьему замка. "Разумна", - сказаў Ван. "Гэтая група лясных разбойнікаў здавалася досыць прыязнай, але мы ўсё роўна хочам павялічыць дыстанцыю паміж імі і намі. Хто-небудзь з іх начальства можа вырашыць, што на нас варта паляваць уначы".
  
  - Менавіта так я і думаў, - пагадзіўся Джерин. - Раффо, пакуль ёсць дзень, едзь прасёлкамі, калі яны вядуць на поўнач або ўсход. Калі мы застанемся на галоўнай трасе, я думаю, мы напрашиваемся на непрыемнасці ".
  
  - Слухаюся, лорд Джерин, - сказаў Раффо, а затым, праз імгненне, дадаў: - Мне шкада, што мы не знайшлі вашага сына.
  
  Джерин ўздыхнуў. - Я таксама. Я павінен маліцца, каб Райвину, Драг або Видину пашанцавала больш, чым нам. Ён стараўся не думаць пра тое, што магло адбывацца з Дареном. Занадта шмат карцін, якія ўзнікалі ў яго ўяўленні, былі чорнымі.
  
  "Мы былі так упэўненыя, што Трокмуа таксама збег з ім", - сказаў Ван. Іншы чалавек мог бы сказаць тое ж самае, Ты быў так упэўнены — Як і любы сапраўдны сябар, чужаземец падзяляў адказнасць, а таксама заслугі.
  
  "Мы даведаемся больш, калі вернемся ў замак", - сказаў Ліс, варожачы, як яму да таго часу не сысці з розуму.
  
  
  * * *
  
  
  Райвин Ліс развёў рукамі. "Лорд Джерин, памежнікі Шильда Стаутстаффа адмовіліся даць мне дазвол на ўезд на зямлі іх сюзерэна. Як бы тое ні было, яны кажуць, што Тассило сапраўды ўваходзіў у гэты маёнтак, але яны не бачылі ніякіх прыкмет прысутнасці з ім якога-небудзь маленькага хлопчыка.
  
  - Чаго б гэта ні каштавала, - паўтарыў Джерин. - Калі б ён трымаў Дарена звязаных ў задняй частцы фургона, гэта магло б наогул нічога не каштаваць. Або, з іншага боку - Ён здаўся, паківаўшы галавой у роспачы. Ён спадзяваўся, што знойдзе адказы ў Лісінай крэпасці, не проста больш пытанняў, але пытанняў, падобна, стала больш. Павярнуўшыся да сына Видина Симрина, ён спытаў: "З табой пашанцавала?"
  
  Видин быў маладым чалавекам, але насіў доўгую раздвоенную бараду ў старадаўнім стылі. Ён паківаў галавой. "Тое ж, што Райвин, лорд прынц. Памежнікі Араджиса кажуць, што яны не бачылі Райвина — ні Тассило, ні Отеса, — але не дазволілі мне ўвайсці на зямлю іх гаспадара.
  
  Драг Мядзведзь сказаў: "Што тычыцца Отеса, сына Энгелерса, лорда Джерина, то, наколькі я магу судзіць, ён толькі што знік з твару зямлі. Ніякіх слядоў яго прысутнасці на ўсходзе, гэта дакладна.
  
  - Ну, і што з ім здарылася? Джерин зароў. Але ён ведаў, што на гэта таксама можа быць мноства адказаў. Ювелір мог нарвацца на бандытаў, ён мог захварэць і ляжаць у якой-небудзь маленькай сялянскай вёсачцы, міма якой Драг праязджаў, або жа ён, у рэшце рэшт, вырашыў не ехаць на усход. Немагчыма быць упэўненым, асабліва цяпер, калі Мядзведзь Драг вырашыў згарнуць са следу і вярнуцца ў Лісіную Крэпасць. Джерин, магчыма, і хацеў бы ад яго большай стараннасці, але ён зрабіў тое, што яму сказалі, а гэта было прыкладна тое, на што ён быў прыдатны.
  
  Нібы з трывогай усведамляючы, што яго уладар незадаволены ім, Драг паспрабаваў змяніць тэму: "Лорд Джерин, вы не павінны дазваляць Шилду мірыцца з той дзёрзкасцю, якую ён праяўляе да вас у гэтыя дні. Ён стаў на калена і ўклаў свае рукі ў твае пасля таго, як ты забіў Вольфара, але ты ніколі не даведаешся гэтага па тым, як ён сябе вядзе. У яго хапае нахабства трымаць вашых васалаў далей ад сваёй зямлі, калі ён сам па-сапраўднаму васал.
  
  - З юрыдычнага пункту гледжання ты маеш рацыю, - сказаў Джерин. - Праблема ў тым, што на поўнач ад Хай-Кирса у нас не так ужо шмат законаў. Пакуль ён не ваяваў са мной і не нападаў на мае зямлі, калі я быў заняты ў іншым месцы, у мяне заўсёды былі справы больш важныя, чым прымушаць яго падпарадкоўвацца.
  
  "Але калі гэта твой сын, лорд прынц?" Ціха спытаў Видин.
  
  Джерин ўздыхнуў. - Так, цяпер гэта мой сын — не тое каб Тассило, падобна, спарадзіў яго. Я пашлю Шилду кур'ера з лістом: яго памежнікі не стануць затрымліваць курьера па майму загаду, які даставіць пасланне іх гаспадару.
  
  "У любым выпадку, лепш бы ім гэтага не рабіць", - сказаў Драг. "Гэта супярэчыла б усім правілам прыстойнасці". Джерин падумаў, што з Драг ў самым сэрцы Імперыі выйшаў бы ідэальны служыцель закона: ён жыў у свеце, дзе прэцэдэнт быў больш рэальным і маштабным, чым рэальнасць. Гэта часта саслужылі яму добрую службу — вызваляла ад неабходнасці думаць, што, у любым выпадку, не было яго моцнай бокам. Але калі яму даводзілася сутыкацца з чым-то новым і незвычайным, ён з такім жа поспехам мог быць бяззбройных.
  
  Райвин Ліс сказаў: "Я спадзяюся, што простая адпраўка лісты не абразіць, э-э, далікатныя пачуцці Шильда".
  
  "Ты маеш на ўвазе, раззлуецца ці ён з-за таго, што мой кур'ер ўмее чытаць, а ён не?" Спытаў Джерин. Райвин кіўнуў. Джерин сказаў: "Гэта не павінна быць праблемай. Шыльда, можа, і не асабліва разбіраецца ў навуках, але ён не адчувае нянавісці да тых, у каго яны ёсць — у адрозненне ад некаторых, якіх я мог бы назваць. Некаторыя з маіх васалаў, падумаў ён.
  
  "Калі вы сапраўды хацелі прымусіць яго турбавацца пра вас, капітан, вы маглі б выкарыстоўваць аднаго з тых слуг, якіх вы навучылі грамаце", - сказаў Ван.
  
  - Я таксама пачынаю турбавацца, - прамармытаў Драг дастаткова гучна, каб Джерин пачуў.
  
  "Не, я стараюся, каб ні слова пра гэта не прасачылася за межы холдынгу", - сказаў Джерин. "Час яшчэ не прыйшоў".
  
  "Усё роўна да гэтага часу не разумею, навошта ты задумаў гэта вар'яцкая справа, госпадзе", - сказаў Видин.
  
  - Чаму? Таму што ў паўночных землях занадта шмат невуцтва, вось чаму, - сказаў Джерин. Видин і Драг няўцямна ўтаропіліся на яго. Ван паківаў сваёй масіўнай галавой; ён ужо шмат гадоў ведаў, чым займаецца Ліс, і не скардзіўся на гэта, але гэта не азначала, што ён ухваляў.
  
  Нават Райвин, які сам быў не толькі грамаце, але і меў фармальнае адукацыю лепш, чым у Джерина, здаваўся сумняваюцца. "Адна з рэчаў, аб якой прыгонныя знаходзяцца ў радасным недасведчанасці, - гэта іх ўласная няшчасная доля", - заўважыў ён. "Хай яны навучацца думаць, разважаць разумна, і яны, напэўна, зьдзівяцца справядлівасці парадку, які ўтрымлівае іх у іх хацінах, і баронаў, якія кіруюць імі ў такіх велізарных крэпасцях, як гэтая".
  
  "Яны ўсё роўна дзівяцца гэтаму", - сказаў Джерин. "Паўночныя зямлі ніколі не былі вольныя ад сялянскіх паўстанняў, і сітуацыя толькі пагоршылася з тых часоў, як трокмуа перайшлі Ниффет. Але мае слугі, у тым ліку тыя, каго я вучыў, засталіся верныя там, дзе выраслі слугі іншых лордаў.
  
  "Мяркую, гэта так - на дадзены момант", - сказаў Ван. - Але часта бывае і так, што чалавек, які занадта галодны і стомлены, каб падняцца, працягвае працаваць там, дзе нават вьючный мул упаў бы нежывы. Дай гэтаму ж чалавеку цяпер крыху надзеі і набей жывот, а потым паспрабуй ударыць яго пугай ... Што ж, табе лепш знайсці добрае месца, каб схавацца, вось і ўсё, што я павінен табе сказаць.
  
  Джерин прищелкнул мовай. У гэтым была доля праўды; яго ўласнае прачытанне гісторыі сведчыла аб гэтым. Але ён адказаў: "Я павінен рызыкнуць. Калі я гэтага не зраблю, праз два пакалення уся гэтая зямля скаціцца назад у варварства, і адзіны спосаб адрозніць элабонцев ад трокмуа - гэта чорныя вусы замест рудых.
  
  "Я не невук", - абурана сказаў Драг. "Чуткі аб тым, што я ўвесь час чертыхаюсь, стамляюць, лорд Джерин. Я ведаю, як ваяваць, разводзіць коней і падтрымліваць парадак у сваіх валадарствах. Што яшчэ мне трэба?"
  
  "Выкажам здагадку, будзе засуха, і табе трэба будзе павядзьмарыць, каб выклікаць дождж?" - Спытаў Джерин.
  
  "Я, вядома, найму чараўніка".
  
  "Як ты думаеш, дзе маг навучыўся свайму мастацтву? Калі ён хоць трохі добры, то ў Калегіі чарадзеяў ў горадзе Элабон. Але чараўнікі паўночных зямель больш не могуць гэтага рабіць — мы адрэзаныя, памятай. Калі мы хочам, каб на змену загінулым прыйшлі іншыя чараўнікі, нам проста трэба будзе знайсці які-небудзь спосаб навучыць іх самім. Ты ж ведаеш, што гэта таксама азначае чытанне і пісьмо.
  
  Драг нахмурыўся. - Ты несумленна разважаеш, Фокс.
  
  "Тут я мушу не пагадзіцца", - сказаў Райвин. "Аргументы лорда Джерина здаюцца мне досыць лагічнымі — і логіка таксама здаецца мне прыкметай цывілізацыі, які варта захаваць. Пытанне ў тым, перавешваюць рызыкі, уласцівыя імкненню ператварыць прыгонных у цывілізаваных людзей, выгады, якія можна атрымаць ад гэтага курса ў выпадку поспеху ".
  
  Джерину раптам надакучыў гэты спрэчка. "Да чорта ўсё гэта", - зароў ён. "Адзінае, што цяпер сапраўды мае значэнне, гэта ў каго Дарэн і што яны з ім робяць. Я сказаў тое ж самае перад тым, як мы ўсе адправіліся на пошукі, але я спадзяваўся, што мы што-небудзь даведаемся, калі вернемся ў Лісіную крэпасць. Замест гэтага пяць дзён праз, мы сядзім тут за тым жа самым праклятым сталом і знаходзімся ў такім жа невуцтве, як і ў той момант, калі адправіліся ў шлях ".
  
  Райвин скоса зірнуў на яго. "Там, дзе калясьніцы, грукатлівыя па дарогах, і людзі, якія сякуць кусты, церпяць няўдачу, можа дапамагчы вядзьмарства. Я кажу чыста абстрактна, вы разумееце, мае ўласныя здольнасці ў гэтым кірунку былі выкрадзеныя разгневаным богам, але такая магчымасць заслугоўвае згадкі.
  
  - Гэта заслугоўвала б большага згадкі, калі б я быў больш майстэрскім чараўніком. Джерин ўздыхнуў. "О, так, ты маеш на гэта права, і я паспрабую, але я ўжо спрабаваў падобную магію раней, і ніколі яшчэ не знаходзіў тое, што шукаў. І да таго часу, калі мы зможам знайсці прыдатнага чараўніка і прывесці яго сюды, след ужо астыне.
  
  "Спроба вымавіць загавор, будучы перакананым, што яно пацерпіць няўдачу, - самы надзейны спосаб гарантаваць такую няўдачу", - сказаў Райвин.
  
  "Я таксама гэта ведаю, але мне цяжка выклікаць аптымізм, калі я не бачу для гэтага важкіх прычын". Ліс пашкадаваў, што не можа адкінуць сваю змрочнасць. Як сказаў Райвин, ён быў бы лепшым чараўніком — хоць, па яго думку, ніколі не быў добрым — без гэтага. Але гэта было такой жа часткай яго самога, як шнар над левым вокам.
  
  У гэты момант у вялікі зала ўвайшла Фанд. Яна паказала на Райвина, Видина і Драг. "Я ведаю, што ім не пашанцавала", - сказала яна. "Ты пасля таго, як знайшла свайго страчанага хлопчыка, а ён такі маленькі і ўсе такое?"
  
  - Няма, - сказаў Джерин, і гэта адзінае слова яшчэ мацней прыціснула яго плечы цяжарам паразы і адчаю.
  
  "Ох, які чорны ганьба выкрадаць дзяцей", - сказала Фанд. Джерин разважыў, што яна мела на ўвазе менавіта гэта, але ў яе быў такі характар, што яна ненадоўга забывала аб праблемах іншых, перш чым вярнуцца да сваіх уласным клопатам: "І мне таксама было даволі самотна, калі абодва маіх чалавека адправіліся па даручэнні без рукавоў. І ўсё ж, магчыма, яны прывезлі з сабой што-небудзь, каб загладзіць віну за такі доўгі адсутнасць. Яна з надзеяй перавяла погляд з Джерина на Вэна.
  
  Чужаземец адказаў першым: "Можа быць, мне варта правесці рукой па тваёй прагнай задніцы. Гэта здаецца справядлівым, калі падумаць, аб чым мы гаварылі?"
  
  Калі Ван казаў такім грохочущим папераджальным тонам, як быццам ён быў прадвеснікам землятрусу, разумныя людзі хадзілі ціха. Але Фанд сама была нічым іншым, як энергічнай. Яна крыкнула: "Прагнасць, што лі, у тым, што я задаю табе просты пытанне? Досыць часта ты задаеш мне пытанне, ды, і з разуменнем таго, што маім адказам таксама лепш будзе "так", інакш я пра гэта пашкадую. І ты называеш мяне прагным? Чума цябе забяры!"
  
  "Калі б я сапраўды захварэў воспай, дзе б я, хутчэй за ўсё, падхапіў яе?" Запярэчыў Ван.
  
  - Ты занадта доўга заставалася са мной, - прамармытаў Джерин. - Я схільны да такога роду колкостям.
  
  Фанд яго не чула. Яна абрынула свой гнеў на Вана: "Ты? Хто ведае, дзе ты, верагодна, падхапіць воспу? Думаеш, я не ведаю, што ты ўсё прикрываешь разрэзам, як казёл па вясне? Я больш баюся тваіх падарожжаў, чым ты маіх. Давай, а цяпер скажы мне, што я хлус".
  
  Ван стаў колеру цьмеюць ў ачагу вуглёў. - Такі шлях мужчыны, - прамармытаў ён. Драг, Райвин і Видин кіўнулі. Тое ж самае зрабіў і Джерин, хоць ён быў менш схільны строіць з сябе падшыванца.
  
  "Ох, я ведаю гэта". Фанд ўскінула галаву з вытанчаным пагардай. "Але раз так, навошта вінаваціць мяне ў тым, у чым была б вінаватая ты сама?"
  
  Джерин так стараўся здушыць смех, што ў яго пачаўся прыступ кашлю. Ван быў не адзіным, хто правёў з ім шмат часу. Ні адзін ситонийский спецыфіка ў тозе не змог бы зрабіць больш акуратную і лагічную працу па пробиванию дзюр у насмешцы чужака, чым гэта толькі што зрабіла Фанд.
  
  Ван паглядзеў у яго бок. - Няўжо ты не прыйдзеш мне на дапамогу? - жалобна спытаў ён, як быццам быў адзін на поле бою, акружаны цэлай арміяй.
  
  - Я думаю, што наша лэдзі таксама была прагнай, але што тычыцца астатняга, ты сам ўляпаўся ў гэта і сам можаш выбрацца. Джерин устаў і накіраваўся да лесвіцы. "Што тычыцца мяне, я збіраюся паглядзець, якія пошукавыя загаворы я магу выкарыстоўваць, каб паспрабаваць знайсці майго сына".
  
  Крыкі басоў і альт, нібы сярдзіты бой літаўраў і ражкоў, суправаджалі яго да самой бібліятэкі. Ён ня ведаў большай колькасці кніг нідзе ў паўночных землях, але ён таксама ведаў, наколькі недастатковай была гэтая калекцыя. Напрыклад, у яго былі сотні гримуаров, але яму належала менш дзесяці. З сабой у яго былі эпасы Лекапеноса, некалькі гістарычных кодэксаў, пара кніг па натурфіласофіі, трактат аб верхавой яздзе, яшчэ адзін - пра вайну, школьны набор ситонианских п'ес (многія з іх былі крошкамі з бяседы Лекапеноса) — і гэта было ўсё. Так шмат ведаў, якія захоўваюцца ў тамах, якія ён ніколі не ўбачыць, не кажучы ўжо аб тым, каб валодаць імі ... думка аб уласным невуцтве опечалила яго.
  
  Ён перачытваў гримуары адзін за адным, шукаючы загавор, якое дазволіла б яму ўбачыць альбо таго, хто выкраў Дарена, альбо дзе цяпер яго сын. Ён знайшоў ладная колькасць з іх, але ад большасці прыйшлося адразу адмовіцца. Некаторыя былі за межамі яго абмежаваных здольнасцяў чараўніка. Некаторыя неабходныя інгрэдыенты, якія ён і не спадзяваўся здабыць: напрыклад, сушеный плаўнік марской каровы з Вялікага Ўнутранага мора.
  
  І занадта многім патрабавалася віно. Нават калі б яно не было недаступна, ён бы пабаяўся ім скарыстацца. Апошняе, чаго ён хацеў, - гэта прыцягнуць да сабе гнеўнае ўвагу Маврикса.
  
  "Цікава, ці падыдзе эль?" прамармытаў ён, водзячы пальцам па дробна напісанаму слупка загаворы, якое выглядала шматспадзеўна, калі не лічыць прадпісанні выкарыстоўваць срэбную чару, поўную віна, у якасці сродку для прадказанні.
  
  Фраза бліжэй да канца загаворы кінулася яму ў галаву: Прымаючы пад увагу, што аблічча бога ячменю Бейверса цьмяны, прамоклы і снатворныя, у той час як аблічча Маврикса, ўладара салодкага вінаграда (да якога звернуты крык Evoii! гучыць гучна) іскрыцца досціпам і інтэлігентнасцю, неабдуманы гандляр, які паспрабуе замяніць віно элем, напэўна, будзе мець нагоду пашкадаваць аб сваёй дурасці.
  
  "Гэта была ўсяго толькі ідэя", - сказаў Ліс, нібы абмяркоўваючы сітуацыю з аўтарам гримуара. Гэты аўтар быў ситонианцем; хоць копія Фокса была перакладам з элабонского, ён ужо знайшоў некалькі пагардай згадак пра жыхароў захаду, якія заваявалі, а затым былі амаль заваяваныя больш старажытнай цывілізаванай краінай, і гэтак жа грэбліва паставіліся да іншых элабонским багам.
  
  Джерин задуменна пощипал бараду. Замена аліўкавага алею сметанковым спрацавала дастаткова добра. Што б ні казаў гэты пагардлівы ситонианец, выкарыстанне элю замест віна таксама можа прынесці поспех. І ён заўсёды быў у добрых адносінах з Бейверсом. Ён узяў гримуар, сказаўшы: "Я паспрабую".
  
  У яго была срэбная чаша; яна знаходзілася ў Лісінай крэпасці з часоў яго дзядулі. Ён падумваў аб тым, каб пераплавіць яе разам з астатнімі рэдкімі кавалачкамі срэбра ў крэпасці і пачаць ўласную чаканку манет. Цяпер ён быў рады, што ў яго так і не дайшлі рукі да гэтага. І эль, вядома, было лёгка дастаць.
  
  Ён аднёс чару і збан з самым моцным варывам з свайго склепа ў хаціну, дзе паспрабаваў сваю магію. Перш чым прыступіць да загавору, ён некаторы час вывучаў тэкст загаворы, пераконваючыся, што зможа ўставіць імя Бейверса і стандартныя эпітэты для імя Маврикса. Ён кіўнуў сам сабе: гэта павінна спрацаваць. Ён не думаў, што яму спатрэбіцца змяняць якія-небудзь містычныя пасы, якія суправаджаюць загавор.
  
  "Я бласлаўляю цябе, Бейверс, бог яснага гледжання, і клічу да цябе: рассеяй начную цемру", - нараспеў прамовіў ён і напоўніў сярэбраную чашу напалову залацістым элем. Ён злёгку ўсміхнуўся, калі падумаў пра гэта; змешванне золата і срэбра, нават сімвалічнае, павінна было палепшыць дзеянне загаворы.
  
  Як гэта часта бывала, гукі яго спеваў прыцягнулі Райвина, які спыніўся ў дзвярах, каб паглядзець, што ён задумаў. Джерин кіўнуў яму і прыклаў палец да вуснаў, заклікаючы да цішыні. Райвин кіўнуў у адказ; ён ведаў, што чалавек, які займаецца магіяй, не мае патрэбу ў отвлечении ўвагі, а часам і не можа гэтага вынесці.
  
  І зноў чараўнік, які напісаў гримуар, прымусіў аператара выконваць больш складаныя пасы левай рукой. І зноў Джерин з удзячнасцю прыняў гэта, таму што гэта палегчыла яму выкананне загаворы. Хутка, падумаў ён, эль стане празрыстым, як крышталь, і ён будзе ўзнагароджаны тым, што мімаходам ўбачыць твар Дарена або, па крайняй меры, тое, што яго акружае.
  
  Ён злавіў сябе на тым, што пазяхае ў сярэдзіне загаворы. Што здарылася? падумаў ён. Ён не мог сказаць гэта ўслых; ён быў у сярэдзіне загаворы. Нібы здалёк, ён назіраў, як яго магічныя пасы становяцца млявымі, слухаў, як яго голас становіцца недакладным. . . .
  
  - Лорд прынц! Лорд Джерин!
  
  З велізарным высілкам Ліс адкрыў вочы. Устрывожаныя асобы, столпившиеся побач, захілілі свет дымных паходняў, якія асвятлялі вялікі зала. Бровы Джерина апусціліся і сышліся на пераноссі — апошняе, што ён памятаў, гэта тое, што яго не было ў вялікай зале, а да запальвання паходняў заставалася некалькі гадзін.
  
  "Што здарылася?" прахрыпеў ён. Ён выявіў, што ляжыць на падлозе ў трысьнягу. Калі ён паспрабаваў сесці, яму здалося, што ён забыўся, як выкарыстоўваць палову сваіх цягліц.
  
  Сярод асоб, якія глядзелі на яго зверху ўніз, было і твар Райвина. "Калі б вы маглі сказаць нам, лорд Джерин", - адказаў паўднёвец. "Ты заснуў, або, магчыма, твой дух пакінуў тваё цела — як бы ты гэтага ні хацеў - у сярэдзіне загаворы, якое ты выкарыстаў. З таго часу і па гэты дзень мы спрабавалі абудзіць вас, але да гэтага часу беспаспяхова.
  
  "Так, так яно і ёсць", - пагадзіўся Драг. "Мы не ведалі, што, у імя пяці апраметнай, рабіць далей — можа быць, нагу сунуць у агонь".
  
  "Я рады, што да гэтага не дайшло", - сказаў Джерин. Прапанова Райвина магло быць жартам. Аднак у Драг не было ні дасціпнасці, ні тэмпераменту для жартаў. Калі ён што-то казаў, ён меў на ўвазе менавіта гэта.
  
  Гэта дзіўнае, нацягнутае пачуццё знікала. Джерину ўдалося падняцца на ногі. Ван, заўсёды практычны, наліў яму кубак элю. "Ён не зачараваны, капітан, але даволі добры", - сказаў ён.
  
  Джерин праглынуў палову джэка, перш чым папярхнуўся і забулькал. "Вось і ўсё", - сказаў ён. "Вось што пайшло не так. На гэты раз хлопец, які напісаў гримуар, аказаўся разумнейшы мяне. Ён папярэдзіў, што ўплыў Бейверса на загавор было усыпляющим, і гэта менавіта тое, што ён меў на ўвазе.
  
  "Элабонский пантэон такі гнятліва грувасткі", - сказаў Райвин. Як і многія яго адукаваныя суайчыннікі, ён аддаваў перавагу ситонийских багоў багам Элабона.
  
  Але Ван сказаў: "Прывітанне! Успомні, як моцна ты ўзрадаваўся Mavrix". Райвин здрыгануўся, але быў дастаткова сумленны з самім сабой, каб кіўнуць, прызнаючы справядлівасць ўдару.
  
  - Не звяртай на гэта ўвагі, - сказаў Джерин; яго розум зноў пачаў працаваць больш выразна, а цела, здавалася, магло цалкам падпарадкоўвацца яму ў рэшце рэшт. "Я сёе-чаму навучыўся з гэтай эскапады, якая ў доўгатэрміновай перспектыве можа зрабіць яе стаіць".
  
  "Што гэта?" Спытаў Ван, апярэдзіўшы астатніх.
  
  - Што, якую б магію я ні ужыў, яна не дазволіць мне знайсці майго сына. І я знайду яго. Джерин лічыў ўпартасць годнасцю. Калі вы працягваеце біцца над праблемай, рана ці позна яна, хутчэй за ўсё, абрынецца. Ён працягваў: "Выкарыстанне элю замест віна ў заклінанне магло б высечы мяне, але, клянуся Дьяусом, ёсць вочы, якія ніколі не спяць".
  
  "Не ад Дьяуса", - сказаў Драг. "Ты маеш на ўвазе ад Байтона, або я цябе няправільна разумею?"
  
  - Не, ты маеш на гэта права, - сказаў Джерин. - Я адпраўлюся да Сивилле ў Ікас. Яе вершы раскажуць мне ўсё, што мне трэба ведаць. Ён павагаўся, затым дадаў: "Калі я, вядома, змагу гэта зразумець".
  
  
  III
  
  Пасля таго, як Імперыя Элабон заваявала землі паміж Гань-Кирсом і Ниффет, элабонцы праклалі забяспечвае всепогодное шашы, Элабонский шлях, на поўнач ад горада Кассат да ракі, каб яны заўсёды маглі перакідваць войскі супраць захопнікаў або паўстанцаў.
  
  На працягу некалькіх пакаленняў у паўночных землях не было відаць вялікай колькасці імперскіх войскаў, перш чым Элабон аддзяліўся ад сваёй правінцыі на поўнач ад Кирса, але шашы засталося: далёка не лепшы наземнае паведамленне, якім маглі пахваліцца паўночныя зямлі. Нават бароны, якія мала чым іншым займаліся, падтрымлівалі ўчастак Элабонской дарогі, які праходзіў праз іх тэрыторыю: хоць бы для таго, каб быць упэўненымі, што яны збіраюць плату за праезд з падарожнікаў па дарозе.
  
  - Конскім капыты цяжка, - заўважыў Ван, калі фургон з грукатам выехаў на вымощенное плитняком дарожнае палатно.
  
  "Так яно і ёсць", - сказаў Джерин. "З гэтым нічога не зробіш, калі толькі вы не хочаце разбураць дарогу кожны раз, калі дождж ідзе больш двух дзён запар. Цягнуць фургон па глыбокай гразі не вельмі-то весела.
  
  "З гэтым не паспрачаешся", - пагадзіўся Ван. "Тым не менш, мы таксама не хочам, каб жывёлы былі скалечаныя або огрублены камянямі".
  
  "Няма. Ну, мы не будзем ціснуць на іх моцна, не тады, калі да Айкоса пяць дзён шляху", - сказаў Джерин. "На самой справе, коні - гэта не тое, што турбуе мяне больш за ўсё".
  
  "Цябе заўсёды ёсць пра што турбавацца — ты б хваляваўся, калі б не турбаваўся", - сказаў Ван. "Што на гэты раз?"
  
  "Лагічным месцам для прыпынку на трэцюю ноч было б спыніцца ў Рудога Рикольфа", - адказаў Ліс. "Ці гэта было б лагічным месцам —" Яго голас заціх.
  
  - — калі б Рикольф не быў бацькам Элізы. Калі б Эліза не пайшла ад цябе, - скончыў за яго Ван. - Так, гэта ўскладняе тваю жыццё, ці не так?
  
  - Можна сказаць і так, - суха пагадзіўся Джерин. - Рикольф не мой васал. Калі Эліза была са мной, здавалася, у гэтым не было неабходнасці, а потым у мяне не хапіла духу прасіць яго аб гэтым. Ён таксама ніколі не шукаў маёй абароны; ён і сам выдатна спраўляўся. Калі Эліза была са мной, я меў права на яго ўтрыманне пасля яго смерці. Цяпер, калі яе не стала, я мяркую, Дарэн - законны спадчыннік: яна адзіны законны дзіця Рикольфа, і ні адзін з яго пазашлюбных сыноў не выжыў.
  
  "Што азначае, Дарэн таксама адзіны ўнук Рикольфа", - сказаў Ван. "Яму трэба ведаць аб знікненні хлопчыка. Ці дазволь мне сказаць па—іншаму - у яго быў бы нагода пасварыцца з табой, калі б ты праехала міма, не сказаўшы ні слова.
  
  Джерин ўздыхнуў. - Я не думаў пра гэта з такой пункту гледжання, але, баюся, ты маеш рацыю. Я яго даўні госць-адзін, але ўсё роўна гэта будзе па-чартоўску няёмка. Ён думае, Эліза ніколі б не збегла, калі б я зрабіў ... Так, калі б я ведаў, што мне трэба было зрабіць, я б зрабіў гэта. Ён таксама не будзе думаць пра мяне лепш за тое, што я дазволіў выкрасці Дарена.
  
  "Капітан, вы і так дастаткова дрэнна сябе адчуваеце з—за гэтага ў адзіноце - вы наўрад ці заўважыце, што хто-то яшчэ навалит яшчэ трохі".
  
  "Толькі ты мог падумаць пра тое, каб падняць мне настрой, нагадаўшы, як дрэнна я сябе адчуваю зараз". Джерин прызнаўся сабе, што метад быў добра разлічаны, каб адпавядаць яго ўласнай змрочнай натуры.
  
  Седзячы побач з ім на лаўцы фургона, Ван пацягнуўся і агледзеўся з амаль дзіцячым захапленнем. "Прыемна зноў быць у дарозе", - сказаў ён. "Лісіны замак - гэта ўсё вельмі добра, але мне падабаецца бачыць што-то новае кожную хвіліну ці за кожным паваротам дарогі — не тое каб у Элабонском шляху было шмат паваротаў, але вы разумееце, што я маю на ўвазе".
  
  "Я таксама". Ліс паглядзеў на ўсход. Хуткі Тиваз, дзень таму, які прайшоў з першай чвэрці, праляцеў недалёка ад Нотоса, бледны выпуклы дыск якога як раз паднімаўся над парослымі дрэвамі пагоркамі. Ён паківаў галавой. Сапраўды гэтак жа, як Тиваз набіраў сілу ў Нотосе, так і непрыемнасці, здавалася, навальваліся на яго з кожным днём, і яго ўласны тэмп быў занадта павольным, каб пазбегнуць іх.
  
  "Гэта прыемная думка", - сказаў Ван, калі выказаў сваё ганарыстасць ўслых. - Вось што я табе скажу, Фокс: замест таго каб спаць сёння пад адкрытым небам, як наконт таго, каб адпачыць у наступнай вёсцы прыгонных, якая нам трапіцца? Там у іх будзе эль, і табе стане лепш, калі ты напьешься і пойдзеш у шлях з галавой, якая стукае, як барабан. Тады, па меншай меры, ты будзеш ведаць, што цябе турбуе.
  
  "Цяпер я ведаю, што мяне турбуе, - сказаў Джерин. - Дарэн знік. Чаго я не ведаю, так гэта, што з гэтым рабіць, і гэта грызе мяне не менш, чым яго знікненне". Тым не менш, ён задуменна працягнуў: "Стараста ў суседняй вёсцы на поўдзень - Тервагант Пчаляр. У яго элю не самае дрэннае імя у землях, якімі я валодаю".
  
  Вэн ляпнуў яго па спіне з такой сілай, што той ледзь не вываліўся з фургона. - Тое самае. Паверце мне, капітан, ад добрай п'янкі вам стане лепш.
  
  "Менавіта так падумаў Райвин, і ў выніку ён застаўся ў халаце, нацягнутым да вушэй, а яго член лунаў на ветры".
  
  Тым не менш, Ліс нацягнуў павады, калі яны пад'ехалі да вёскі Терваганта. Стараста, нервовы маленькі чалавечак, які працягваў мясіць перад сваёй тунікі абедзвюма рукамі, як цеста для хлеба, вітаў прыбыццё свайго сюзерэна з дрэнна прыхаванай трывогай. "Г-што прывяло цябе так далёка на поўдзень, л-лорд прынц?" спытаў ён.
  
  - Майго сына скралі, - роўным голасам адказаў Джерин. Вочы Тервэганта пашырыліся. Ліс ўбачыў, што навіна не дасягнула вёскі да гэтага моманту. Ён выклаў гэта правадыру і натоўпе слухачоў — у асноўным жанчынам і дзецям, паколькі мужчыны ўсё яшчэ працавалі ў палях, — якія сабраліся вакол падводы.
  
  "Лорд прынц, я малю багоў вярнуць вам вашага хлопчыка", - сказаў Тервагант. Усе астатнія паўтарылі яго словы; дваране і сяляне падзялялі боль, якую прынесла згуба дзіцяці. Рукі правадыра адарваліся ад тунікі. Яго твар, якое да гэтага было бледным, порозовело. "Яшчэ адзін, хто рады, што я не лезу ў яго справы", - падумаў Джерин. Ён задаваўся пытаннем, у колькіх вясковых старастаў былі свае маленькія планы ў гульні. У адзін цудоўны дзень яму прыйдзецца паспрабаваць высветліць.
  
  Але не сёння. Тервэгант нырнуў у сваю хаціну і выйшаў адтуль з трубой з барановага рога. Ён зірнуў на Джерина, чакаючы дазволу, перш чым паднесці яе да вуснаў. Ліс кіўнуў. Тервагант выдаў доўгі немузыкальный гук. Некаторыя сяляне здзіўлена адарваліся ад сваёй працы: сонца стаяла нізка на захадзе, але яшчэ не дакранулася да гарызонту. Тым не менш, мужчыны прыйшлі досыць шчаслівымі.
  
  "Не зарэзаць ці нам свінню, лорд прынц?" спытаў стараста.
  
  - Так, калі зможаце, не нашкодзіўшы сабе, - адказаў Джерин. Пры думкі аб тоўстай свініне ў яго ў роце з'явілася сліна. Ён дадаў: "Кроў звера таксама дасць зданям тое, чаго яны хочуць".
  
  "Трохі крыві", - беражліва паправіў Тервэгант. "Астатняе мы ператворым у крывавы пудынг". У добрыя часы служыць жылі недалёка ад мяжы. У цяжкія часы яны — і дваране, якіх яны падтрымлівалі, — падалі з-за гэтага. Яны маглі дазволіць сабе нічога не траціць марна.
  
  Свіння, як і любая іншая, была напалову дзікай, з грэбнем воўны на спіне. Тервагант прывабіў яе да сябе рэпай, а затым перарэзаў ёй горла. Яму прыйшлося адскочыць назад, каб звер не разарваў яго сваімі ікламі. Кроў пырснула ва ўсе бакі, калі звер бег праз вёску, пакуль не ўпаў і не застаўся ляжаць, брыкаясь.
  
  "Гэта зробіць зданяў больш шчаслівым, чым калі б кроў трапіла ў прыгожую, акуратную канаўку", - сказаў Ван.
  
  Вогнішча, які распалілі жыхары вёскі, быў дастаткова вялікім, каб у ім магло змясціцца ладная колькасць зданяў. Яны разабралі свінню, запекли частка ў гліне, а астатняе чырвоную кнігу. Апраўдваючы сваю мянушку, Тервагант зайшоў у сваю хаціну, выйшаў адтуль з чыгуном, поўным мёду, і намазал ім трохі рыхтуецца мяса. Цудоўны водар абудзіў у Джерине яшчэ большы голад, чым раней.
  
  Разам з хлебам, элем і ягадамі, кансерваванай ў вялікай колькасці тервагантского мёду, свініна аказалася такой жа смачнай, як і пахла. Вялікая куча рэберных костак ляжала перад Джерином, калі ён паляпаў сябе па жываце і абвясціў, што сыты. Вэн знайшоў завостраны камень і расколваў костка ногі, каб дабрацца да касцявога мозгу.
  
  - Яшчэ элю, лорд прынц? - спытала адна з сялянскіх жанчын.
  
  - Дзякуй. - Ён працягнуў кубак, якую яму далі. Яна ўсміхнулася, напаўняючы яе для яго. Ён заўважыў, што яна была недурна сабой, са светлымі вачыма, якія казалі пра пары Трокме ў сцірты дроў дроў. Валасы у яе былі доўгія і распушчаныя, што азначала, што яна не замужам, але яна не была хіхікаць пакаёўкі.
  
  Калі ён спытаў яе аб гэтым, яе твар яго спахмурнеў. "У мяне быў муж, лорд прынц, вы маеце рацыю, быў, але ён памёр ад сківіцы ў пазамінулым годзе".
  
  "Мне шкада", - сказаў Джерин, і гэта было шчыра — ён бачыў сківіцу. "Гэта цяжкі шлях".
  
  "Так, лорд прынц, гэта так, але вы павінны ісці далей", - сказала яна.
  
  Ён сур'ёзна кіўнуў; да таго часу ён ужо выпіў прыстойна элю. - Як цябе завуць? - спытаў ён яе.
  
  - Этелинда, лорд прынц.
  
  "Ну, Этелинда", - сказаў ён і пакінуў фразу ў спакоі. Цяпер яна кіўнула, як быццам ён вымавіў закончаны прапанову.
  
  Пасля вячэры Тервагант жэстам запрасіў Джерина і Вана ў пару хацін, насельнікі якіх паспешліва пакінулі іх. - Ды даруюць багі вам спакойнай ночы, лорд прынц, майстар Ван, - сказаў ён.
  
  "Што тычыцца мяне, то я маю намер аказаць багам некаторую дапамогу", - сказаў Ван. Пакуль ён сядзеў ля вогнішча і еў, пара маладых жанчын ледзь не пабіліся з-за яго. Цяпер ён прывёў іх абодвух у хаціну, якую даў яму Тервагант. Назіраючы за гэтым, Джерин паківаў галавой. Шкада, што ніхто не мог знайсці спосаб пакласці ў слоік усё, што было ў чужака.
  
  І ўсё ж Ліс не вельмі здзівіўся, выявіўшы Этелинду побач з сабой, калі ўвайшоў у хаціну, якую яму адвёў стараста. - У цябе няма новай каханай? - спытаў ён яе. Некаторыя лорды забіралі сялянскіх жанчын, не думаючы аб уласным задавальненні. Аднак, разам з голадам, гэта магло выклікаць паўстанне. Як звычайна, Джерин быў асцярожны.
  
  Але Этелинда пахітала галавой. - Няма, лорд прынц.
  
  - Добра. Джерину прыйшлося прыхіліць галаву, каб увайсці ў хаціну. Усярэдзіне было цёмна і моцна пахла дымам. Ён проковылял ўнутр, намацаў нагой набіты саломай сяннікі. "Вось мы і на месцы".
  
  Зашамацела салома, калі ён апусціўся на яе, затым зноў, калі Этелинда далучылася да яго. Яна зняла праз галаву сваю доўгую туніку; гэта было ўсё, што на ёй было надзета. Джерину спатрэбілася трохі больш часу, каб зняць з сябе вопратку, але не нашмат. Па тым, як яна прыціскалася да яго, ён здагадаўся, што яна казала праўду аб тым, што ў яе няма каханага; ён не думаў, што хто-то так даўно дакранаўся да яе.
  
  Гэта прымусіла яго паклапаціцца аб тым, каб даставіць ёй як мага больш задавальнення. І ў апошні момант ён выйшаў і выліў сваё насеньне ёй на жывот, а не глыбока ўнутр. Ён думаў, што прымусіць яе быць удзячнай, але яна спытала: "Навошта ты пайшоў і зрабіў гэта?" - якім заўгодна, толькі не шчаслівым голасам.
  
  "Каб утрымаць цябе ад нараджэння дзіцяці", - адказаў ён, задаючыся пытаннем, яна ўлавіла сувязь паміж тым, што яны толькі што зрабілі, і тым, што можа адбыцца вялікую частку года праз. Кожны раз, калі ён думаў, што спасціг меру невуцтва прыгонных, у рэшце рэшт ён дзівіўся па-новаму.
  
  Этелинда, аднак, ведала аб гэтай сувязі. "Я хацела завесці дзіцяці", - сказала яна. "Я спадзявалася, што ў мяне атрымаецца".
  
  - Ты гэта зрабіў? Джерин скаціўся з яе і ледзь не зваліўся з вузкага матрац. - Чаму?
  
  "Калі б я насіла твайго дзіцяці, я магла б паехаць у Лісіную крэпасць, і ты б клапаціўся пра мяне", - адказала яна. "Мне не прыйшлося б шмат працаваць, па крайняй меры, якое-то час".
  
  - А. Джерин ўтаропіўся на яе скрозь цемру. Ва ўсякім выпадку, яна была сумленна. І, прызнаўся ён сабе, яна, верагодна, была права. Ні адна жанчына ніколі не сцвярджала, што ён закрануў у ёй ўблюдка; ён быў памёр у сваім вожделении і, каб не дапусціць падобных рэчаў, часта сыходзіў у той момант, калі марнаваў час. Але ён бы не адмовіў нікому, з кім пераспаў.
  
  Можа, табе не варта было сыходзіць, прамармытала яго цёмны бок. З сыходам Дарена цябе, верагодна, спатрэбіцца спадчыннік, нават калі ён незаконнанароджаны.
  
  Ён паківаў галавой. Часам ён трапляў у пастку ўласнага засмучэння і губляў ўяўленне аб тым, што трэба рабіць. Ён не мог дазволіць гэтаму здарыцца, не цяпер. Яго сын залежаў ад яго.
  
  Этелинда вёскі і пацягнулася за сваёй тунікі. - Ты хочаш, каб я пайшла, лорд прынц? - спытала яна.
  
  - Нам будзе цесна на гэтай ложка, але заставайся, калі хочаш, - адказаў Джерин. - Ноч не такая цёплая, каб мы прыціскаліся адзін да аднаго ўсюды, дзе б ні датыкаліся.
  
  "Гэта так", - пагадзілася яна. "Мне заўсёды падабалася, калі хто-то быў са мной у ложку. Вось так я рос, з усімі маімі братамі і сёстрамі, з маім бацькам і маёй маці, пакуль яна была жывая, усе былі цесна прыціснутыя адзін да аднаго. Спаць аднаму - самотна ". Яна кінула туніку на брудную падлогу. - І, акрамя таго, хто ведае, што можа здарыцца пазней?
  
  Здарылася так, што Джерин праспаў усю ноч і прачнуўся толькі пасля ўзыходу сонца, калі Этелинда паднялася з матрац і, нарэшце, зноў надзела туніку. Калі яна ўбачыла, што ён адкрыў вочы, яна кінула на яго пагардай погляд, як бы кажучы: Ну і жарабец жа ты апынуўся.
  
  Ён гэта вытрымаў, не разладзіўшыся; у адрозненне ад Вана, ён не насіў частку свайго ганарыстасці ў штанах. Ён агледзеў сялянскую хаціну ў пошуках начнога гаршка. Калі ён нікога не ўбачыў, ён устаў, хутка апрануўся і пайшоў у кусты за вёскай справіць патрэбу. Смурод, поднимавшаяся з гэтых кустоў, казала аб тым, што ён усяго толькі ішоў звычаю сялян.
  
  Калі ён вярнуўся, Ван стаяў каля выдзеленай яму хаціны, зусім відавочна на сваёй флейце. Дзве жанчыны, якія ўвайшлі туды разам з ім, абодва з любоўю прытуліліся да яго. Яго ўсмешка была самазадаволенай. Лісу захацелася шпурнуць у яго чым-небудзь, але ён абмежаваўся тым, што сказаў: "Пара нам чапацца ў шлях. Мы можам паесці па дарозе".
  
  - Як вам будзе заўгодна. Ван падышоў да коней, якія былі прывязаныя да нізкіх галін клёну. - Тады запрагайце важака, а я нагляду за загнаным жывёлам. Цябе так хочацца адправіцца ў шлях, што ўдваіх мы хутка адправімся ў шлях ".
  
  
  * * *
  
  
  У той жа дзень фурманка заехала ва ўладанні Палина Арла. Палин, у якога на заходнім флангу быў Трокмуа, прызнаў Джерина сваім сюзерэнам і, паколькі яму не раз патрабавалася дапамога Ліса ў барацьбе з ляснымі разбойнікамі, быў больш шчыры ў сваім падначаленні, чым Шыльда Стаутстафф.
  
  Недалёка ад зямель Палина Джерин і Ван натыкнуліся на паласу спусташэння: на працягу некалькіх міль Элабонская дарога і землі па абодва бакі ад яе былі зрытыя разбуральным вядзьмарствам Баламунга. Цяпер, калі ў пустазелля і хмызняку было пяць гадоў, каб пакрыць кратэры, яны выглядалі менш сырымі і выродлівымі, чым калі былі новымі, але зямля заставалася занадта взрытой, каб фермеры маглі працаваць.
  
  Сама Элабонская дарога была ў прыстойным стане. Гэта было па загадзе Джерина; ён не хацеў, каб галоўная дарога на поўдзень ад Лісінай крэпасці ператварылася ў руіны. Ён ведаў, што рамонт не адпавядаў стандартам, устаноўленым Элабонской імперыяй, калі яна праклала шашы на поўнач, да Ниффет. Маючы за плячыма рэсурсы цэлага каралеўства, імперскія рамеснікі пабудавалі яго на сумленне, з глыбокім пластом жвіру і каменя, змацаванымі каменнымі плітамі і добрым дрэнажаў па абодва бакі ад праезнай часткі.
  
  З улікам таго, што сялянскія зборшчыкі, якія працуюць своечасова, былі вывезеныя са сваіх палёў, у Ліса не было магчымасці памаліцца аб падобным будаўніцтве. Камяні і жвір сапраўды надалі адноўленым участку Элабонской дарогі паверхню, якая, хоць і была цвёрдай для капытоў, не ператваралася ў клейкую гразь кожны раз, калі ішоў дождж.
  
  - Дзіўна, - сказаў Джерин, калі фургон падскочыў на няроўнай паверхні. - Кожны раз, калі я праязджаю па гэтым участку дарогі, я ўспамінаю, як спрабаваў прабіцца па ім на поўнач як раз перад надыходам ночы пярэваратняў.
  
  "Ты наўрад ці забудзеш гэта", - пагадзіўся Ван. "Асабіста я знаходжу дзіўным праязджаць адзін і той жа ўчастак дарогі больш аднаго разы. Я занадта прывык бачыць што-то новае кожны дзень, каб спакойна ставіцца да ідэі хадзіць туды-сюды, туды-сюды. Сумна кожны дзень бачыць адны і тыя ж пагоркі на гарызонце. Я хачу высветліць, што знаходзіцца па другі бок ад іх.
  
  - Гэтыя пагоркі? Джерин паказаў на захад. - Яны хаваюць трокмуа і бандытаў.
  
  - Я не гэта меў на ўвазе, - сказаў Ван. - Капітан, у вас няма паэзіі, і гэта факт.
  
  - Мяркую, што няма. Я раблю ўсё, што ў маіх сілах, без гэтага, вось і ўсё".
  
  Бліжэй да вечара яны мінулі крэпасць Раффа Гатовага, дзе спыняліся падчас свайго апошняга падарожжа на поўдзень, у Айкос. Сёння ўвечары ў Раффа гасцей не будзе; крэпасць пала пад націскам Трокмуа, і ад яе не засталося нічога, акрамя руінаў. Джерин паківаў галавой, успомніўшы, якім выдатным вячэрай накарміў яго Рафф. Сёння ўвечары на вячэру будуць чэрствы хлеб, каўбаса, прокисшее піва і ўсё, што ім удасца здабыць, каб парадаваць зданяў.
  
  Рудая лісіца перабегла дарогу перад фургонам. Яна спынілася каля свалявшегося сабачага мовы, села на заднія лапы і, высунуўшы язык, стала назіраць за коньмі і людзьмі. Вэн паляпаў Джерина па плячы. - Трымаеце павады. Дазволь мне ўзяць лук, і мы атрымаем наша вячэрні паднашэнне.
  
  - Што? Дзе? - Спытаў Джерин.
  
  Ван паказаў на лісу. - Вунь там. Ты што, сляпы, ці не бачыш гэтага?
  
  Джерин утаропіўся спачатку на ліса, потым на свайго сябра. - Ты мне настолькі як брат, што я часта забываю, што ты не элабонец па нараджэнні. Не ў нашых звычаях забіваць жывёл, якія далі нам нашы мянушкі. Уся мая ўдача, якая б яна ні была, адвярнулася б, калі б я паспрабаваў забіць лісу.
  
  "Ты б не стаў", - сказаў Ван. "Я б зрабіў".
  
  - Я б падбухторваў цябе. Джерин паківаў галавой. - У свеце духаў гэта было б залічана іншаму.
  
  "Свет духаў будзе не ў рахунак, калі мы ў бліжэйшы час не знойдзем там што-небудзь з крывёю", - прабурчаў Ван. "Падобна на тое, усе навакольныя сяляне збеглі, і ноч пад адкрытым небам з адзіным вогнішчам, які адпудзіць зданяў, - гэта не тое, на што варта разлічваць".
  
  - Што-небудзь падвернецца, - у голасе Джерина было больш упэўненасці, чым ён адчуваў на самай справе. Але не прайшло і хвіліны пасля таго, як ён гэта сказаў, як ён заўважыў вялікую, тоўстую шэрую вавёрку, якая сядзела на самай верхняй галінцы маладога дуба, які сапраўды варта было прыбраць з абочыны дарогі. Цяпер ён нацягнуў павады. Ван таксама заўважыў вавёрку; ён ужо цягнуўся ў заднюю частку фургона за лукам.
  
  Цеціва бразнула, калі ён выпусціў лук. Вавёрка звалілася з маленькага дрэўцы і ляжала, слаба брыкаясь, на імшыстым зямлі ўнізе. Ён перастаў рухацца да таго часу, калі Ван падышоў і падняў яго. Ён узважыў яго ў руцэ. "Павінна падысці", - сказаў ён.
  
  - Мяса не вельмі шмат, але тое, што ёсць, будзе смачна запечено ў гліне, - сказаў Джерин. - Калі б ты стрэліў у лісу, багі, магчыма, не адправілі б вавёрку на наш шлях.
  
  "Калі яны так ўдзячныя мне за тое, што я быў добрым, чаму яны не пасадзілі на гэта дрэва добрага тлустага замест самца пацукі з пухнатым хвастом, якая не дасць нам і двух добрых укусаў за штуку?"
  
  - Кінуты насмешнікі, - сказаў Джерин, хоць яму давялося з цяжкасцю вымаўляць словы з-за смеху, які пачаўся, калі ён прадставіў рагатай аленя, взгромоздившегося на верхавіну маладога дрэўцы. - Выяві хоць трохі павагі да багоў Элабона.
  
  "Я даю ім столькі, колькі яны заслугоўваюць, і ні кропелькі больш", - сказаў Ван. "Я дастаткова падарожнічаў, бачыў досыць багоў, каб ведаць, што яны мацней за мяне, але я змянюся, калі ўбачу, што некаторыя з іх нашмат разумнейшыя за мяне".
  
  Джерин хмыкнуў, успомніўшы, як доўгі ружовы язык Маврикса высунуўся, як у жабы, калі бажаство поиздевалось над ім і пазбавіла Райвина вядзьмарскіх здольнасцяў. "Магчыма, у цябе там што-то ёсць, хоць ты не станеш ад гэтага больш шчаслівым, калі які-небудзь бог пачуе тое, што ты сказаў".
  
  "Калі гэта здарыцца, я проста пайду ў якое-небудзь іншае месца, дзе не дзейнічаюць загады элабонских багоў", - сказаў Ван. - Справа ў тым, што багі прывязаныя да земляў тых, хто ім пакланяецца, а я, — ён стукнуў сябе кулаком у грудзі, — я няма.
  
  "Зусім як ты - быць такім упэўненым, што цябе атрымаецца збегчы", - сказаў Джерин, але потым яму прыйшло ў галаву сёе-тое яшчэ. - Аднак багі могуць падарожнічаць, як і іх прыхільнікі — паглядзіце, як ситонийские бажаства прыжыліся ў Элабоне. І, баюся, цяпер, калі лясныя разбойнікі абгрунтаваліся на поўдзень ад Ниффет, багі трокме пусцяць карані тут, у паўночных землях.
  
  "Хутчэй за ўсё, ты маеш рацыю; я аб гэтым не падумаў", - сказаў Ван. "Не тая каманда, з якой я быў бы шчаслівы ў якасці суседзяў: іх смага крыві такая ж моцная, як у саміх трокмуа. Я павінен быў ведаць; лясныя разбойнікі былі гатовыя прапанаваць мяне ў ахвяру, пакуль я не вызвалюся ад іх.
  
  "Так, ты распавёў гэтую гісторыю", - сказаў Джерин. Ён паківаў галавой. "Яшчэ адна рэч, аб якой варта турбавацца". Праблема была ў тым, што ён, здавалася, папаўняў гэты спіс амаль кожны дзень. Ён спыніў фургон. Пакуль у іх з Ваном было паднашэнне зданям на сённяшні вечар, ён не будзе турбавацца ні пра што з гэтага спісу да заўтра.
  
  
  * * *
  
  
  Падзяліўшы ноч на дзве вахты замест трох, Фокс і Ван пачалі пазяхаць, калі адправіліся ў шлях крыху пазней ўзыходу сонца. "Я рухаюся павольней, чым трэба было б, і гэта нядобра", - сказаў Джерин. - Калі мы перасячом Бевон, які трымае Зламаны Нос, нам спатрэбіцца ўся наша кемлівасць.
  
  "Бевон Зламаны Край быў бы для яго лепшым імем, гэта дакладна", - сказаў Ван.
  
  "Тут з табой не паспрачаешся", - адказаў Джерин. Сыны Бевона пяць гадоў таму пасварыліся з-за валодання свайго бацькі. Сам Бевон быў усё яшчэ жывы, але яго паўсюдна ігнаравалі далей, чым на адлегласці стрэлу з лука ад яго крэпасці.
  
  Джерин паказаў наперад. - Вось мы і прыйшлі. Гэта, калі хочаце, прагрэс.
  
  - Ты маеш на ўвазе твой форт? Так, я мяркую, што так. Ва ўсякім выпадку, гэта, бадай, адзінае, што трымае адкрытым элабонский шлях праз зямлі Бевона.
  
  Нягледзячы на драўляны частакол, будынак не было крэпасцю ва ўласным сэнсе гэтага слова: ўнутры сцены не было каменнага замка, толькі блокгауз, таксама драўляны. Джерин пабудаваў форт і размясціў у ім гарнізон менш чым праз год пасля ночы пярэваратняў, каб пераканацца, што дарога застаецца свабоднай. Бевон і ўсе чацвёра яго сыноў люта пратэставалі, але не змаглі аб'яднацца нават для таго, каб пазбавіцца ад людзей Ліса.
  
  "У адзін цудоўны дзень, капітан, вы проста ціха заявіце правы на зямлю ўздоўж дарогі як на частку вашага ўласнага валодання, ці не так?" Сказаў Ван. "Без вашых патрулёў гэта была б такая ж воющая дзікая мясцовасць, якой была да таго, як вы адправілі сюды сваіх людзей - і гэта падобна на вас - дазваляць фактах казаць самім, перш чым адкрываць рот".
  
  - Па праўдзе кажучы, у апошні час я думаў пра гэта. Джерин паглядзеў на свайго сябра напалову паважліва, напалову раздражнёна. "Мне больш падабаецца, калі ніхто іншы не можа зразумець, што ў мяне на розуме".
  
  "Пажыві якое-той час у замку з мужчынам, і ён табе спадабаецца", - дадаў Вэн, "Як бы моцна яму гэтага не хацелася", у надзеі — і гэта ажыццявілася — прымусіць Джерина нахмурыцца.
  
  Патрульная група з трох калясьніц рушыла на поўнач па Элабонской дарозе ў бок форта. Убачыўшы фургон, яны накіраваліся да яго, каб паглядзець, хто быў на дарозе. Джерин памахаў аднаму з мужчын у галаўны машыне. - Прывітанне! - гучна паклікаў ён. - Як прасоўваецца дарога, Саммер?
  
  - Лорд Джерин! - крыкнуў у адказ каржакаваты чорнабароды мужчына. - Я думаў, гэта ваш фургон, хоць толькі цяпер падышоў досыць блізка, каб пераканацца. Мы спакойна дабраліся да мяжы Рикольфа і назад, так што дарога ў парадку. Яго твар яго спахмурнеў. - Але што наконт цябе? Гэта той бізнес, аб якім казаў сын Видина Симрина?
  
  - Ты маеш на ўвазе, што майго сына скралі? Так, - сказаў Джерин. - Усе мае пошукі пайшлі наперакасяк, пошукі людзей, якія маглі выкрасці яго, а таксама ў замку круглага Ліса. Я адпраўляюся ў Айкос, даведацца, ці можа Сівілы бачыць далей, чым я.
  
  "Даяус і Байтон дапускаюць, што так і будзе", - сказаў Онсумер. Кіроўца і воін, якія ехалі з ім у машыне, энергічна кіўнулі.
  
  - Я магу толькі спадзявацца, - сказаў Джерин. - Видин сказаў мне, што не даведаўся нічога новага падчас сваёй паездкі сюды. Ты чуў аб чым-небудзь незвычайным ад сыноў Бевона? Адзін з іх, я мяркую, мог арганізаваць выкраданне Дарена, хоць я б ніколі не падумаў, што ў каго-небудзь з іх хапіла розуму спланаваць такое.
  
  Онсумер паківаў галавой. - Няма, лорд Джерин, нічога падобнага. Я думаю, многія з іх занадта занятыя, спрабуючы знішчыць адзін аднаго, каб турбавацца аб чужаках, нават пра тых, каго яны ненавідзяць. У нас не было нападаў на форт амаль год, але разлад паміж братамі ніколі не спыняюцца.
  
  - Магчыма, ты маеш рацыю, - сказаў Джерин. - Усе бароны паўночных зямель грызлись паміж сабой і не звярталі ўвагі на Трокмуа, пакуль не стала занадта позна. Цікава, ці навучыліся мы, элабонцы, радасцяў барацьбы фракцый у Ситонии?
  
  "Я б не меў аб гэтым ні найменшага падання", - сказаў Онсумер. Ён быў досыць добрым салдатам і далёка не дурным, але ўсё, што ён ведаў аб вялікім свеце, ён чуў з песень менестрэляў.
  
  Ён зноў крануў коней. - Удачы табе, - крыкнуў Онсумер, калі фургон праязджаў міма. Яго таварышы памахалі Джерину. Затым яны развярнуліся і накіраваліся назад да форта.
  
  Прыкладна праз гадзіну Ван паказаў на слуп чорнага дыму, які ўздымаецца удалечыні. "Хто-то спальвае там свайго суседа, ці я памыляюся ў сваіх здагадках".
  
  - Хай лепш яны змагаюцца адзін з адным, чым з маімі людзьмі, - сказаў Джерин, - але яшчэ лепш, калі б яны наогул не змагаліся.
  
  "Хонх! Якія шанцы на гэта?"
  
  "На першы погляд, не вельмі добра", - прызнаў Джерин. "Тым не менш, такое здаралася. Не так даўно Элабон быў адзінай імперыяй, распасціраецца ад Ниффет на ўсход міма Малога Ўнутранага мора да бурлівых рачных раўнін Киззуватны. Цяпер ён развальваецца. Калі імператар і яго двор цяпер больш думаюць аб тым, каб пакласці золата ў свае ўласныя паясныя кошели, чым непакояцца аб тым, дзе будзе Імперыя праз пакаленне, гэта здараецца.
  
  "Гэта не толькі тыя, хто наверсе", - сказаў Ван. "Гэта ўсё, хто моцны, імкнуцца разбагацець за кошт тых, хто не моцны, і заехаць кулаком у вока свайму моцнаму суседу".
  
  "Так, так яно і ёсць", - сказаў Джерин. "Кажуць, у першыя дні элабонские ваеначальнікі вярталіся да плугу, як толькі выйгравалі вайну". Ён крыва ўсміхнуўся. "Вядома, хто ведае, чаго вартыя апавяданні пра тых ранніх днях?"
  
  У паўднёвай мяжы няшчасных уладанняў Бевона ляжаў яшчэ адзін пояс разбурэнняў, выкліканых вядзьмарствам Баламунга. Як і раней, павозку моцна подпрыгивало на гэтак жа грубых починках, якія Джерин даручыў мясцовым сялянам вырабіць. - Памятаеш, - сказаў Ван, - як сыны Бевона спрабавалі перашкодзіць цябе адрамантаваць дарогу, кожны з іх крычаў, што зробіць гэта сам?
  
  "О, так". Смех Ліса быў далёка не вясёлым. "І калі б я чакаў гэтага, я б чакаў да гэтага часу, як і ўнук Дарена".
  
  Калі Джерин прыбыў ва ўладанні Рикольфа Рудога пяць гадоў назад, на мяжы дзяжурыла ўсяго пара стражнікаў. Зараз форт, падобны таму, што ён пабудаваў на зямлі Бевона, стаяў трывала, абараняючы ад бандытаў — і, магчыма, ад яго ўласных людзей таксама. Гэтая думка опечалила яго.
  
  З адкрытых варот форта выйшаў стражнік, каб спытаць, па якой справе. Хлопец злёгку здрыгануўся, даведаўшыся Джерина і Вана. Джерин таксама злёгку здрыгануўся; ён паняцця не меў, як завуць гэтага воіна, але ў тым іншым падарожжы ён таксама быў на мяжы. Ліс памятаў тыя першыя дні, калі ён пазнаёміўся з Элізай і ўпотай павёз яе з замка яе бацькі, так жыва, як быццам яны толькі што прайшлі. Цяпер, калі паміж ім і ёй ляжаў толькі попел, ён часта шкадаваў, што не можа забыцца. Нейкім чынам гэта прымушала яго ўспамінаць яшчэ вастрэй.
  
  "Лорд прынц", - сказаў чалавек Рикольфа ветлівым, але насцярожаным голасам. "Што прывяло вас ва ўладанні Рикольфа Рудога? Гэта тое справа, аб якім ваш васал — як жа яго звалі? — казаў некалькі дзён таму?
  
  - Сын Видина Симрина, - падказаў Джерин. - Так, гэта звязана з маім сынам — унукам Рикольфа. Нам не пашанцавала знайсці яго — я іду да Сивилле ў Айкос, даведацца, ці не дазволіць Байтон паказаць ёй, дзе можа быць хлопчык.
  
  "Хай гэта будзе так", - сказаў стражнік. "Паколькі тут толькі ты і твой таварыш, і за табой няма войска з зброяй у руках, праходзь, лорд прынц".
  
  - У мяне за спіной няма войска з зброяй у руках? Джерин злосна спытаў. - Рикольф шукае яго? Я з ім не ссорюсь, але магу, клянуся Дьяусом, калі ён і далей будзе так думаць.
  
  - Ты таксама не сварыўся з Бевоном, але твае людзі застаюцца на яго зямлі супраць яго волі. Мы не хочам, каб гэта адбылося тут.
  
  - Рикольфу варта было б ўстаць на калені і падзякаваць мяне за гэта, - выціснуў Джерин. - Калі б мае людзі не сачылі за парадкам на Элабонской дарозе, у вас было б больш праблем з пранікненнем у гэта валоданне, чым вы марыце. Але Рикольф сочыць за парадкам у сваім доме і не мае патрэбу ў маёй дапамогі.
  
  "Проста праходзіце", - сказаў ахоўнік.
  
  Джерин так рэзка тузануў павады, што коні, спалохана фыркаючы, ірвануліся наперад. - Добра, што мы далёка, - сказаў Ван. Я думаў, ты збіраешся саскочыць уніз і забіць гэтага хлопца.
  
  - За фальшывы медяк я б так і зрабіў. Джерин пацёр шнар над вокам. Ён быў упэўнены, што цяпер той пабялеў; ён заўсёды станавіўся мярцвяна-бледным, калі ён прыходзіў у лютасць. - Горш за ўсё тое, што гэты дурань усяго толькі паўтарае тое, што кажа Рикольф.
  
  - Тады, можа, ты палічыў за лепшае б, каб мы не спыняліся ў холдынгу Рикольфа? - Спытаў Ван.
  
  "Цяпер, калі ты згадаў пра гэта, так". Але уздыхнуў Ліс. "Тым не менш, гэта павінна быць зроблена - як ты і сказаў, Дарэн, у рэшце рэшт, яго ўнук. Я думаю, што спраўлюся з гэтым. Я б не здаўся яму на вочы, калі б думаў, што ён сур'ёзна меў намер прычыніць мне шкоду — ва ўсякім выпадку, без гэтага гаспадара з зброяй за спіной.
  
  - Дай багі, каб да гэтага не дайшло.
  
  - Ды. Джерин думаў не толькі пра багоў. Калі б яму калі-небудзь сапраўды прыйшлося пазмагацца з Рикольфом, яго былы цесць, хутчэй за ўсё, звярнуўся за дапамогай да Араджису Лучніку. Джерин менш за ўсё хацеў, каб Араджис распаўсюдзіў сваю ўладу на поўнач. Па гэтай прычыне, а таксама дзеля Дарена, ён будзе гаварыць са старэйшым баронам мякчэй. Ва ўсякім выпадку, так ён казаў сабе.
  
  
  * * *
  
  
  Сонца окрасило неба на захадзе ў колеры брушка ласося. Джерину здалося, што ён адчуў варушэнне зданяў, хоць на самай справе яны з'явіліся толькі пасля заходу сонца. А з замка наперадзе пачуўся крык хлопчыка з дазорнай вежы: "Хто ідзе ва ўладанні Рикольфа Рудога?"
  
  Усё было гэтак падобна на тое, што было пяць гадоў таму, што валасы на руках Джерина ўсталі дыбам. Ён адчуў, што затрымаўся ў часе, як казурка ў ліпкім сасновым соку. Захраснулі казуркі рэдка выбіраліся на волю. Ліс ведаў, што праблема тут у яго ўласным розуме, але веданне таксама мала дапамагала яму вызваліцца.
  
  Ён крыкнуў у бок замка, назваўшы сваё імя і імя Вана — дакладна гэтак жа, як і тады. Але тады Рикольфу не цярпелася ўпусціць яго; яны пасябравалі падчас папярэдніх паездак Джерина на поўдзень. Цяпер? Хто мог сказаць, што думаў Рикольф цяпер?
  
  Што б гэта ні было, пад'ёмны мост апусціўся, тоўстыя бронзавыя ланцуга загрымелі і зарыпелі на спіцах лябёдкі, калі брыгада варот павярнула яе. Капыты коней стукалі, як гром, калі яны ішлі па бярвеннях праз роў. Вадзяныя расліны дадавалі там зеляніны, але пах казаў аб тым, што людзі Рикольфа выкарыстоўвалі бар'ер, каб апаражніць свае памыі.
  
  Рикольф Рыжы стаяў у двары замка ля варот, чакаючы Джерина, каб павітаць яго. Гэта быў шыракаплечы, з тоўстым жыватом мужчына, што набліжаўся да шасцідзесяці, з па-ранейшаму энергічнымі манерамі і густымі валасамі, хоць цяпер яны былі ў асноўным сівымі, а не таго адцення, як у Трокме, які даў яму мянушку. Калі ён адкрыў рот, каб загаварыць, Джерин ўбачыў, што з моманту іх апошняй сустрэчы ў яго выпаў пярэдні зуб.
  
  "Сяброўства з гасцямі - святое давер", - сказаў Рикольф, яго глыбокі голас быў маладзейшы за яго гадоў. "Памятаючы аб гэтым даверы, я вітаю цябе, Фокс, і цябе таксама, Ван Моцная Рука. Выкарыстоўвай маю крэпасць як сваю ўласную, пакуль застаешся тут.
  
  - Вы ласкавы, як заўсёды, - сказаў Джерин. Рикольф не здаваўся асабліва ветлівым; ён больш быў падобны на чалавека, які выконвае доўг, які яму не вельмі падабаецца. За гэта Джерин цаніў яго больш, а не менш. Часам яго ўласнае пачуццё абавязку было адзіным, што дапамагала яму ісці наперад.
  
  "Цьфу! Гэта за міласэрнасць". Рикольф штурхнуў зямлю. "Я чуў, што з маім унукам што-то не так, і я хачу ведаць пра гэта ўсё, што толькі можна. Спачатку Эліза, цяпер Дарэн— - Ён пакруціў сваёй вялікай галавой з рэзкімі рысамі асобы. - Я быў не самым удачлівым чалавекам на свеце, связавшим сваю сям'ю з табой.
  
  - Гэта не тое, аб чым ты думаў, калі аддаваў мне сваю дачку, - адказаў Джерин так спакойна, як толькі мог; як заўсёды, гнеў і туга захліснулі яго, калі ён падумаў аб Элізе. Ён працягнуў: "Багі ведаюць, што я не ідэальны мужчына. Пагодзішся ты з думкай, што Эліза, магчыма, не была ідэальнай жанчынай?"
  
  - Гэтая думка мяне не забаўляе. - Рикольф зноў штурхнуў зямлю. - Добра, мы пагаворым пра гэта пазней. Што вы жадаеце на вячэру? Сёння днём мы зарэзалі авечку, так што ёсць бараніна, або мы можам нарэзаць пару курыц па памеры, калі вы двое аддаеце перавагу.
  
  - Бараніна, - сказалі Джерин і Ван на адным дыханні. Ліс дадаў: "За апошнія некалькі дзён мы шмат падарожнічалі і ў асноўным харчаваліся птушкамі, якіх мы забілі ў якасці крывавых ахвярапрынашэнняў зданям".
  
  "Я так і думаў, - адказаў Рикольф, - але вырашыў, што абавязаны даць вам выбар". Ён сапраўды быў скрупулезен ў выкананні рытуалаў дружбы з гасцямі.
  
  У вялікай зале Рикольфа на алтары Дьяуса дыміліся абматаныя тлушчам косткі. На кухонным вогнішчы слугі пяклі рабрынкі і адбіўныя. Над ім дзелавіта кіпеў вялікі бронзавы кацёл. Вэн ткнуў у яго пальцам. - Гэта, павінна быць, мову і рубец, лёгкія і лёгкія? - спытаў ён.
  
  "Так", - сказаў Рикольф. "Якое з ласункаў ты любіш больш за ўсё?"
  
  "Мову", - тут жа адказаў чужаземец. "У вас ёсць трохі каменнай солі, каб пасыпаць яго?"
  
  "Я так і раблю", - адказаў Рикольф трокмским абаротам мовы, які ён, верагодна, не выкарыстаў бы да таго, як наняў лесарубаў у якасці суседзяў. "У холдынгу ёсць некалькі добрых участкаў, адзін з іх досыць вялікі, каб здабываць соль".
  
  Калі б валодання Рикольфа належалі Джерину, ён падазраваў, што той здабываў бы соль і прадаваў яе суседзям. Адзінае, што турбавала Рикольфа за яго межамі ўласных межаў, - гэта ворагі, якія маглі напасці на яго. У астатнім ён быў задаволены сваёй зямлёй такой, якой ён яе знайшоў. Джерин задаваўся пытаннем, ці будзе ён сам калі-небудзь задаволены чым-небудзь.
  
  Хлеб, эль і мяса адцягнулі яго ад гэтых клопатаў. Ён обгрыз смажаныя барановыя рабрынкі і кінуў іх сабакам. Рубец быў слізкім і клейкім пад яго нажом, жавальных у роце. Моцны пах нырак прабіваўся скрозь дым, які запоўніў залу, і прадвесціў іх густ.
  
  Ён наеўся да адвалу, але Ван перасягнуў яго. Рикольф назіраў за чужынцам з глыбокай павагай, змяшаным з трывогай. Ён сказаў: "Дьяус, я забыўся, як ты гэта прыбіраеш. Ты мог бы з'есці чалавека, пазбавіўшы яго баронства.
  
  "Мне многае трэба карміць", - з годнасцю адказаў Ван. "Не маглі б вы перадаць мне збанок элю? Ах, дзякуй, вы вельмі добрыя". Ён наліў з збанка ў хупава выразаны рытон, частка вялізнага запасу паўднёвых тавараў, якія Рикольф збярог, каб вырабіць ўражанне на групу прэтэндэнтаў на руку Элізы. Эліза сышла. Рогі для пітва, яшчэ больш па-майстэрску выразаная ванна і іншыя падобныя рэчы захаваліся і, верагодна, раздзіралі душу Рикольфа кожны раз, калі ён бачыў іх ці карыстаўся імі.
  
  Ван перакуліў рог з элем ў горла, здавалася, з цяжкасцю глытаючы. Ён зноў напоўніў яго і асушыў з той жа лёгкасцю. Мяркуючы па погляду, які кінуў на яго Рикольф, пажылы мужчына чакаў, што той у любы момант скаціцца пад стол. Замест гэтага ён устаў і ціха загаварыў з адной з маладых жанчын, якія прынеслі ежу. Джерин пачуў яе хіхіканне і не здзівіўся, калі крыху пазней яны з чужеземцем разам падняліся наверх.
  
  Лісу хацелася, каб ён таксама падняўся наверх, хаця б адзін, але вочы Рикольфа ўтрымлівалі яго. Сівавалосы барон сказаў: "Вашы ўраджаі, павінна быць, былі добрымі, нягледзячы ні на што, інакш вы не змаглі б дазволіць сабе трымаць яго пры сабе".
  
  - Я не зайздрошчу яго апетытам, - адказаў Джерин. - Ні аднаму з іх. У астатнім яго характар разлічыць.
  
  "Можа быць, можа быць". Але Рикольф хацеў пагаварыць не пра Ваню, і Джерин гэта ведаў. Рикольф некаторы час глядзеў на свой рог для піцця, перш чым працягнуў: "Ну, Фокс, што, у імя пяці апраметнай, адбылося?"
  
  - З Дареном, ты маеш на ўвазе? Ты чуў усё, што я ведаю пра гэта, - адказаў Джерин. - Хто-то выкраў хлопчыка, і калі я даведаюся, хто гэта быў, ён пашкадуе аб тым дні, калі яго бацька прачнуўся з окоченевшим целам у штанах.
  
  "Аб, без сумневу". Рикольф выпіў, рыбалоў вуснамі, ударыў кулаком па стале. "Ты выследишь гэтага сукін сына і прымусіш яго заплаціць. Ты па-чартоўску добры ва ўсіх падобных рэчах. Прынц Поўначы ў нашы дні, ці не так? Я не буду адмаўляць, што ты заслужыў гэты тытул. Ты валодаеш вялікай колькасцю зямель — ці кантралюеш іх, што азначае тое ж самае, — чым хто-небудзь іншы ў паўночных землях, за выключэннем, можа быць, Араджиса і аднаго або двух праклятых Трокмуа, і да таго ж кіруеш імі лепш.
  
  - Ты велікадушны. Ліс таксама сербануў элю. Ён адчуваў, як той гудзе ў яго ў галаве. Магчыма, менавіта гэта прымусіла яго выпаліць: "Я хацеў бы, каб мяне закрылі ад усяго гэтага бізнэсу, і проста пакінулі быць тым, кім я хачу".
  
  "Як і ўсе мы", - сказаў Рикольф. "Але ты робіш гэта добра, падабаецца вам гэта ці не. Што падводзіць мяне да таго, што я сапраўды хацеў бы даведацца: чаму ў Элізы атрымалася не так добра, як у цябе?"
  
  Джерину хацелася быць дастаткова п'яным, каб заснуць, ці дастаткова добрым мимом, каб прыкінуцца настолькі п'яным. Але ён не быў ні тым, ні іншым — і ён ведаў, што павінен адказаць Рикольфу. Ён выпіў яшчэ, як для таго, каб даць сабе час падумаць, так і па любой іншай прычыне. Рикольф чакаў, цярплівы і ўпарта нерухомы, як валун.
  
  - Я мяркую, збольшага з-за таго, што яе жыццё ў Лісінай крэпасці не так моцна адрознівалася ад той, што была тут, як яна спадзявалася, - павольна вымавіў Джерин. Ён уцягнуў паветра носам. Дзе б Эліза ні была цяпер, яна напэўна знайшла іншую жыццё. Была яна лепш - гэта зусім іншае пытанне.
  
  - Працягвай, - сказаў Рикольф.
  
  "Ты ведаеш, на што падобная першая ўспышка страсці", - сказаў Джерин. "Яна маскіруе ўсе дрэннае ці нават сумнае ў тым, каго запальвае. Аднак праз некаторы час ты можаш прачнуцца і зразумець, што гэта не тое, што ты меў на ўвазе. Я— мяркую, менавіта гэта зрабіла Эліза."
  
  "Ты ні ў чым не вінаваты, так?" Зычнай барытон Рикольфа крынічыў сарказм, як катапульта камяні.
  
  "Я гэтага не казаў", - адказаў Джерин. "Азіраючыся назад, я думаю, што многае прымаў як належнае. Я вырашыў, што ўсё ў парадку, таму што яна не скардзілася ўслых — а я заўсёды быў з тых, хто не заўсёды чакае, што ўсё будзе ідэальна, таму я не так моцна хваляваўся, калі гэта было не так. Я думаю, магчыма, Эліза так і зрабіла пасля таго, як мы палюбілі адзін аднаго, і калі ўсё пайшло наперакасяк, ёй здалося, што ўсё было горш, чым, магчыма, было на самай справе. Калі б я зразумела гэта раней ... О, хто ведае, што б я зрабіла?
  
  Рикольф праглынуў гэта з выглядам чалавека, які знойдзе ў сябе на талерцы нешта выдатнае ад таго, што ён чакаў. Цяпер ён выпіў і трохі падумаў, перш чым загаварыць: "Я паважаю тваю здольнасць, Фокс, глядзець на сябе і казаць пра сябе так, як быццам ты хто-то іншы. Не многія могуць гэта зрабіць".
  
  - Я дзякую табе за гэта, - сказаў Джерин.
  
  - Не трэба. Рикольф падняў руку з буйнымі суставамі. "Твая бяда ў тым, што ты нічога не ўмееш рабіць, акрамя як трымацца далей ад сябе і ад усіх вакол. Вы казалі пра тое, што, магчыма, адчувала мая дачка пасля таго, як запал астыла, але што наконт вас? Вы вярнуліся ў той прытулак у сваёй галаве, у якім вы па большай частцы жывяце?"
  
  - Ты ганьбіш мяне, - ціха сказаў Джерин.
  
  - Чаму? За тое, што задаў пытанне?
  
  "Не, таму што адказам, хутчэй за ўсё, будзе "так", і ты гэта выдатна ведаеш". Калі сарказм зачын, праўда шкрабанула паверхню вады як нож, тым больш што была нечаканай.
  
  Рикольф пазяхнуў. "Я станаўлюся стары, каб сядзець і піць поўначы", - сказаў ён. "Калі ўжо на тое пайшло, я раблюся стары і для ўсяго астатняга таксама. У гэтым маёнтак ўсяго некалькі прыгонных, якія нарадзіліся раней за мяне. Не за гарамі тая зіма, калі ў мяне захварэюць лёгкія, ці я свалюсь з апаплексічнай ўдару. Гэта было б не так ужо дрэнна — ва ўсякім выпадку, хутка.
  
  - Ты ўсё яшчэ моцны, - сказаў Джерин, устрывожаны за свайго войска. Нешматлікія мужчыны так адкрыта казалі аб смерці, баючыся, што бог іх пачуе. - Калі ты выйдзеш, то пойдзеш змагацца.
  
  "Гэта таксама можа здарыцца", - сказаў Рикольф. "Я не так хуткі і моцны, як быў, і вакол шмат боек. І што тады будзе з холдынгам? Я спадзяваўся пратрымацца дастаткова доўга, каб перадаць гэта Дарену, але цяпер...
  
  - Так, але цяпер, - рэхам адгукнуўся Джерин. Калі Рикольф памрэ без нашчадка, яго васальныя бароны наладзяць бойку з-за валодання, сапраўды гэтак жа, як сыны Бевона так доўга рабілі далей на поўнач. І суседзі Рикольфа будуць ўцягнутыя ў гэтую справу: Араджис падыдзе з поўдня, Трокмуа, магчыма, адкусіў ад кавалка з захаду ... І Ліс не разумеў, як ён можа заставацца ў баку. У яго нават былі свайго роду прэтэнзіі на баронство.
  
  Нібы выкінуўшы гэта з галавы, Рикольф сказаў: "Так, пара маіх васалаў маглі б быць добрага меркавання пра цябе, таму што ты быў жанаты на Элізе. Хоць многія з іх, верагодна, будуць думаць аб табе горш з-за таго, што яна збегла. І калі яна калі-небудзь вернецца сюды замуж за чалавека з уласным баявым хвастом ...
  
  Джерин перакуліў свой рог для піцця, горла выліў у апошні глыток. Гэтая думка, ці, хутчэй, кашмар, таксама прыходзіла яму ў галаву, часцей за ўсё па начах, калі ў яго былі праблемы са сном. Ён сказаў: "Я паняцця не маю, наколькі гэта магчыма, і што б я рабіў, калі б гэта адбылося. Многае будзе залежаць ад таго, кім і чым быў гэты хлопец".
  
  - Ад таго, ці думаў ты, што зможаш выкарыстоўваць яго, ты маеш на ўвазе. Рикольф казаў без злосці. Ён асушыў свой "рытон", затым падняўся на ногі. - Я іду спаць. Не хочаш пайсці са мной, каб я мог паказаць табе пакой, якую я падрыхтаваў для цябе? У замку цяпер не так шмат прыхільнікаў, і мне не прыйдзецца аддаваць цябе адну з маленькіх пакойчыкаў тут, унізе, побач з кухняй.
  
  - Я пайду, - сказаў Джерин і таксама ўстаў. Рикольф нёс лямпу, пакуль яны падымаліся па лесвіцы. Ён нічога не сказаў. Ліс палічыў гэта чым-то накшталт невялікага трыумфу. Ён баяўся гэтага інтэрв'ю з таго самага дня, як ад яго сышла Эліза, і, здавалася, прайшоў праз гэта.
  
  Рикольф адкрыў дзверы. Калі Джерин увайшоў у маленькую спальню, асветленую лямпай, пажылы мужчына ціха спытаў: "Ты сумуеш па ёй?"
  
  Яшчэ адзін нож у ночы. Джерин сказаў: "Так, час ад часу. Часам даволі часта". Ён увайшоў у пакой і зачыніў дзверы, перш чым Рикольф паспеў задаць яму яшчэ якія-небудзь пытанні.
  
  
  * * *
  
  
  Да поўдня ад уладанняў Рикольфа зямля зноў стала прадметам спрэчак. Джерин і Ван падарожнічалі ў даспехах, Ліс трымаў лук напагатове. Элабонская дарога здавалася амаль пустэльнай. Джерина гэта цалкам задавальняла: чым менш людзей ён бачыў, тым менш людзей бачылі яго. Ён занадта добра ведаў, наколькі ўразлівы фургон для вялікай банды налётчыкаў.
  
  Дарогі, якія вялі да Элабонскому тракце з усходу і захаду, былі грунтавымі, як тыя, што ў Лисьем логаве. Кавалкі Элабонской дарогі тут таксама былі проста брудам; сяляне збіралі брук для дамоў, а можа быць, і бароны для свайго пражытка. У апошні раз, калі Джерин наведваў Айкос, пяць гадоў таму, гэтага не было.
  
  Ён сказаў: "Раней збіраць камяні з праезнай часткі было злачынствам, якое варта было чалавеку галавы або распяцця на крыжы. Добры закон, калі хочаце ведаць маё меркаванне; дарогі - гэта жыццёвая сіла краіны ".
  
  "Тут не засталося закона, акрамя таго, што зыходзіць ад вострага меча", - сказаў Ван. "Большасць зямель падобныя на гэта, калі разабрацца".
  
  - Да поўдня ад Хай-Кирса Элабона няма, ці не было, - сказаў Джерин. - Закон значыў там больш, чым мог, на працягу многіх гадоў. Якое-той час гэта было справядліва нават тут. Але не больш таго. У гэтым ты не памыляешся."
  
  Яны павольна праехалі міма іншы якая злучае дарогі. На скрыжаванні стаяў гранітны валун, на якім былі выразаныя выявы, якія паказваюць, куды вядзе дарога: грубая крэпасць, акружаная фермамі і коньмі. "Гэта не той, які нам патрэбны, а, капітан?" Сказаў Ван.
  
  - Няма. Мы шукаем вачэй з крыламі — гэта знак Байтона. Я не думаю, што мы забраліся досыць далёка на поўдзень, каб дабрацца да яго. Я спадзяюся, што ён усё яшчэ будзе там; некаторых камянёў на скрыжаванні, якія, як мне здавалася, я запомніў па сваёй апошняй паездцы ў "Сивиллу", тут больш няма ".
  
  "Ты звярнуў увагу на стоўнз?" Ван недаверліва паківаў галавой. "Наколькі я мог бачыць, ты быў так заняты, пыхкаючы над Элізай, што ні на што іншае не звяртаў увагі".
  
  "Дзякуй, сябар мой. Мне гэта было трэба менавіта цяпер, сапраўды трэба", - сказаў Джерин. Сустрэча з Рикольфом і так пакінула яго змрочным. Калі б Ван збіраўся пасыпаць раны сольлю, яны б хварэлі яшчэ мацней.
  
  Але Ван, магчыма, на шчасце, прамаўчаў пасля гэтага. Як і ў Джерина, яго вочы бегалі туды-сюды, туды-сюды. Кожны раз, калі фурманка праязджала міма зараснікаў кустоўя або маладых вязаў, якія растуць бліжэй да дарогі, чым трэба было, ён перакладаў павады ў левую руку, каб пры неабходнасці можна было хутка схапіць дзіда.
  
  Неўзабаве Ліс пераканаўся, што некаторых камянёў на скрыжаванні не хапае: яны з Ваном праехалі міма паглыблення ў зямлі, якое паказвала на тое, што адзін з іх нядаўна прыбралі — так нядаўна трава не запоўніла ўсю голую зямлю. "Хто-то губляе гандаль з-за гэтага", - сумна сказаў ён. "Цікава, ці ведае ён наогул".
  
  Прыкладна на паўдарогі паміж поўднем і заходам сонца Джерин заўважыў крылаты вачэй, які шукаў. "Я б выказаў здагадку, што ён там", - сказаў Ван. "Ты крадзеш гэта, ты тлуміш галаву богу, і які чалавек з хоць кропляй здаровага сэнсу пойдзе на гэта?"
  
  - У колькіх людзей ёсць здаровы сэнс? Адказаў Джерин, што прымусіла яго таварыша хмыкнуть. Ён дадаў: "І не толькі гэта, колькі з іх дастаткова мудрыя, каб зразумець, што яны крадуць у Байтона, а не проста ў нейкага дробнага лордика?"
  
  "Яны не ведаюць загадзя, яны даведаюцца даволі хутка", - сказаў Ван, і гэта было досыць падобна на праўду, каб Джерину прыйшлося кіўнуць. Дальнабачны бог паклапаціўся пра тое, што належала яму.
  
  Фургон павярнуў на ўсход па дарозе, якая вяла да Сивилле і яе храма. Джерин памятаў зямлі удалечыні ад Элабонского шляху больш беднымі, чым баронства ўздоўж галоўнага маршруту поўнач-поўдзень. Цяпер яны такімі не здаваліся. Гэта было не таму, што яны сталі багацей. Хутчэй, валодання ўздоўж галоўнага гасцінца больш пацярпелі ад Трокмуа і сварак шляхты паміж сабой.
  
  Калі Элабон заваяваў і утрымліваў паўночныя зямлі, дарога, насіла назву Імперыі, таксама была адным з галоўных маршрутаў, па якіх сяліліся асаднікі. Чым далей ад Элабонского шляху, тым больш прыкметнымі былі карэнныя жыхары гэтай зямлі. Яны былі смуглымі, як элабонцы, але больш стройнымі і вуглаватымі, на іх тварах былі шырокія лоб і скулы.
  
  Старыя звычаі захаваліся і ўдалечыні ад шашы. Замкаў лордаў станавілася ўсё менш; у большасці сялянскіх вёсак жылі фригольдеры, людзі, якія не былі абавязаныя барону часткай свайго ўраджаю. Джерин гадаў, як ім жылося, калі на іх наляцелі налётчыкі трокме: у іх таксама не было лордаў, якія маглі б выехаць на іх абарону.
  
  Фригольдеры смерили яго і Вана поглядам, калі падарожнікі спыніліся ў вёсцы, каб купіць курыцу, перш чым іх заспее вечар. "Значыць, вы за "Сивиллу"?" - спытаў чалавек, які прадаў ім яе. У яго элабонском быў нейкі дзіўны прысмак, не зусім акцэнт, але старамодны, як быццам патокі прамовы захліснулі і Элабонский шлях, але так і не дасягнулі гэтай маленькай вёсачкі.
  
  - Так яно і ёсць, - адказаў Джерин.
  
  "У вас багатая адзенне", - заўважыў селянін. "Вы дваране?"
  
  Ван загаварыў першым: "Я, я проста воін. Любы, хто паспрабуе зняць гэты даспех з маёй спіны, даведаецца, што я за воін, і не стане больш шчаслівым ад гэтага".
  
  "Я таксама магу паклапаціцца пра сябе", - сказаў Джерин. Сялянам без лордаў даводзілася абараняцца, а гэта азначала, што ім патрэбны былі зброя і даспехі. Рабаванне людзей, у якіх яны ўжо былі, здавалася верагодным спосабам набыць іх.
  
  Калі ў селяніна і было такое на розуме, ён віду не падаў (але ён бы і не стаў, падумаў Джерин). Ён сказаў: "Так, у вас абодвух такі выгляд. Тады ідзі, і багі будуць ахоўваць цябе ўсю ноч".
  
  Як толькі яны апынуліся па-за межамі чутнасці, Джерин звярнуўся да Вану, які быў за рулём: "Павялічце адлегласць паміж гэтай вёскай і намі, наколькі зможаце. Калі перад самым заходам сонца вы знойдзеце бакавую дарогу, падніміцеся па ёй або трохі спусьцецеся. Мы хочам разбіць лагер там, дзе зможам схаваць наш начны вогнішча."
  
  - Ты маеш рацыю, - сказаў Ван. - Я б зрабіў тое ж самае, не кажучы цябе ні слова, май на ўвазе, але я рады, што ў цябе тыя ж думкі, што і ў мяне. На варце спі са сваім лукам, мячом, шчытом і шлемам так, каб ты мог схапіць іх у спешцы.
  
  "Калі б я думаў, што змагу, я б сёння спаў у даспехах", - сказаў Ліс. Ван выдаў кароткі смяшок і кіўнуў.
  
  Яны падарожнічалі да тых часоў, пакуль прывіды не пачалі выць у іх у вушах. Затым, сашчаміўшы зубы, Джерин прынёс у ахвяру курыцу, каб супакоіць духаў. Валун заслонял святло вогнішча ад вузкай сцяжынкі, па якой яны ехалі, каб звярнуць з галоўнай дарогі на Ікас.
  
  Джерин дзяжурыў першым. Нотос і Тиваз стаялі блізка адзін да аднаго, нізка на ўсходзе ў промнях заходу: абодва набліжаліся да поўні, хоць быстраходны Тиваз дасягне яго на пару дзён раней, чым Нотос. Мат паўстане толькі ў сярэдзіне сваёй вахты, і толькі Ван зможа мець зносіны з Эллеб, таму што барвовая месяц будзе заставацца за гарызонтам да паўночы.
  
  Ліс адышоў як мага далей ад агню і залітай крывёю канавы побач з ім, наколькі дазволілі прывіды: ён хацеў быць упэўненым, што зможа заўважыць непрыемнасці, якія набліжаюцца па дарозе з вёскі, дзе ён купіў курыцу. Яго быў нацягнуты лук, калчан вісеў за спіной і быў гатовы да таго, што ён працягне руку праз плячо і выцягне дрэўка з бронзавым наканечнікам.
  
  І сапраўды, прыкладна ў той час, калі голден Мэт пачаў выглядваць з-за лістоты дрэў, ён пачуў людзей, якія ідуць па дарозе з захаду. Яны не вельмі стараліся выконваць цішыню; яны балбаталі паміж сабой, нетаропка накіроўваючыся на ўсход.
  
  Усе яны неслі паходні, ён убачыў, калі яны выйшлі на скрыжаванне. Тым не менш, прывіды турбавалі іх. Адзін сказаў: "Гэта выкраданне справядліва, каб звесці мяне з розуму. Калі мы не знойдзем іх у бліжэйшы час, я за сваю хаціну і сваю жонку".
  
  "Ах, але ці прыйдзе яна да цябе пасярод ночы?" - спытаў іншы. Усе засмяяліся. Яны спыніліся на вузкай сцяжынцы, па якой сышлі Джерин і Ван. Двое з іх ўтаропіліся на Лісу. Ён прыгнуўся ніжэй за кустом, які хаваў яго, спадзеючыся, што святло трох месяцаў не выдасць яго сялянам. Магчыма, святло іх уласных паходняў асляпіў іх, таму што яны не заўважылі яго. Пасля некаторага абмеркавання напаўголасу яны працягнулі шлях на ўсход па галоўнай дарозе.
  
  Прыкладна праз паўгадзіны яны, разбредаясь, вярнуліся. Цяпер іх паходні датлявалі, і яны паспяшаліся да сваёй вёсцы. - Можа, і добра, што мы не знайшлі гэтых сукиных сыноў, - сказаў адзін з іх; Джерин пазнаў голас хлопца, які прадаў яму курыцу. - Яны б забілі каго-небудзь, інакш мы калі-небудзь адолелі б іх.
  
  "Нам трэба зброю", - адказаў нехта.
  
  "Магчыма, але нам таксама патрэбныя мужчыны, каб імі валодаць", - адказаў прадавец курэй. - Ты быў у полі і не бачыў іх: шайку сапраўдных нягоднікаў, гатовых на ўсё. Кажу табе, мы б аддалі зданям нашу ўласную кроў, калі б поджарились з імі.
  
  Калі сяляне пайшлі, спрэчка стаў занадта ціхім, каб Джерин мог яго разабраць. Селянін, які прадаў яму курыцу, быў правоў: яны з Ваном дорага б прадалі свае жыцці. Тым не менш, ён быў толькі рады, што фермеры, або рабаўнікі, або кім бы яны там сябе ні лічылі, не знайшлі яго і яго таварыша. Не важна, як дорага ты прадаў сваё жыццё, ты ніколі не зможаш выкупіць яе назад.
  
  Ліс адступіў па сцежцы да свайго лагера. Ён не думаў, што мясцовыя жыхары зноў выйдуць, і апынуўся мае рацыю. Калі Мэт прайшоў крыху больш за палову шляху ад гарызонту да мерыдыяна, ён разбудзіў Вана і распавёў яму аб тым, што адбылося.
  
  "Чакаў гэтага", - адказаў чужаземец, узняты на галаву шлем з малінавым грэбнем і папраўляючы шчыткі. "У іх быў такі выгляд, так яны і зрабілі. Наўрад ці яны вернуцца, па меншай меры, так позна ўначы.
  
  - Няма. Джерин зняў даспехі, пакуль Вэн апранаў іх. - Хоць не варта было б на гэта разлічваць.
  
  - Наўрад ці. У рокочущем смешке Вана амаль не было дыхання. - Скажу вам яшчэ сее-што, капітан: па дарозе дадому мы абавязкова праязджаем гэта месца каля поўдня, каб не апынуцца занадта блізка да яго ні напярэдадні, ні паслязаўтра.
  
  - Не магу з табой паспрачацца. - Джерин шырока пазяхнуў. - У мяне не хапае розуму ні з чым зараз спрачацца. Я проста хачу спаць. Калі мяне заб'юць, пакуль ты будзеш на вахце, я ніколі табе гэтага не дарую.
  
  - У мяне таксама няма шанцаў, - сказаў Ван, зноў хіхікаючы. Джерин забраўся пад коўдру, пакідаючы за ім апошняе слова.
  
  На наступную раніцу ён прачнуўся цэлым ад апетытнага паху поджаривающейся каўбасы. Ван развёў вогнішча з цьмеюць вуглёў і імправізаваў сняданак. Полымя шипело і шипело, калі ў яго капаў тлушч. Джерин узяў вострую палачку з насаджаным на яе кавалкам цвёрдай каўбасы, апёк неба, калі паспрабаваў адкусіць, пакуль яна была яшчэ занадта гарачай, каб ёсць, вылаяўся, а затым усё-ткі здолеў праглынуць мяса.
  
  Ван скончыў раней за яго і запрог коней, пакуль той апранаў кірасу і поножи. Сойка, якая сядзела на галінцы высадка елі, увесь час крычала на чужестранца. Ён паказаў на яе. "Табе лепш памаўчаць — у некаторых землях, праз якія я прайшоў, людзі лічаць пявучых птушак добрай ежай". Як быццам зразумеўшы яго, сойка заткнулась.
  
  - Элабонцы час ад часу ядуць пявучых птушак, - сказаў Джерин. - Звычайна мы ловім іх сеткамі, а не лукам і стрэламі.
  
  "Так, у гэтым ёсць сэнс", - сказаў Ван. "Яны такія маленькія і хуткія, што трэба быць трапным стралком, каб ўразіць іх, і ты выдаткуеш кучу стрэл". Ён зашпіліў апошні рэмень. - Хадзем, капітан. Паехалі.
  
  Лес станавіўся гушчы і набываў новае аблічча па меры таго, як яны набліжаліся да Айкосу. Магчыма, падумаў Джерин, лепш апісаць яго старым абліччам. Элабонские гандляры і даследчыкі, якія жылі яшчэ да таго, як Рос Люты перадаў паўночныя зямлі пад кантроль імперыі, апісвалі іх як амаль некрануты лес ад Высокага Кирса да Ниффет і на ўсім шляху на захад да Оринийского акіяна.
  
  Вакол сьвятыні Сивиллы ў Ікас гэты старажытны лес захаваўся некранутым. Некаторыя з каравых дубоў і цёмна-зялёных соснаў, магчыма, былі маладымі дрэўцамі, калі людзі вакол таго, што пасля стане горадам Элабон, усё яшчэ былі непісьменнымі варварамі. Некаторыя з іх, магчыма, былі маладымі дрэўцамі да таго, як жыхары Киззуватны ў сваіх рачных далінах надрапалі першыя ў свеце літары на гліняных таблічках і адправілі іх запякацца ў печ.
  
  Магчыма, калматыя бароды моху, свисавшие з многіх з гэтых дрэў, дапамагалі прыглушаць гукі, або, можа быць, нейкая даўняя сіла зыходзіла ад лесу: ва ўсякім выпадку, некаторыя з дрэў, якія там раслі, Джерин ніколі не бачыў за межамі гэтых межаў. Якая б ні была прычына, у лесе было страшэнна ціха. Нават скрып і бразджанне несмазанных восяў фургона, здавалася, сціхлі. Высока над праезнай часткай галіны з абодвух бакоў перапляталіся, адразаючы добрую частку дзённага святла, а астатняе робячы прахалодным, зялёным і рухомым.
  
  "Калі б мы маглі пагрузіць фургон пад ваду, гэта магло б выглядаць вось так", - сказаў Джерин.
  
  - Можа, і так. - Ван працягваў выцягваць шыю, азіраючыся уверх, уніз, па баках. - Мне не падабаецца гэта месца, і я не думаю, што яму падабаюцца людзі. Ён хацеў бы, каб нас тут не было, і я таксама.
  
  "Я б паспрачаўся з табой, калі б толькі думаў, што ты няправы". Джерин працягваў не зусім чуць прадметы, расхаживающие ўздоўж дарогі, нібы высочваючы фургон, не зусім бачыць іх, незалежна ад таго, як хутка ён паварочваў галаву ў бок таго, што не зусім пачуў.
  
  Ван задуменна вымавіў: "Цікава, што б здарылася, калі б у засушлівае лета якой-небудзь лорд даслаў сюды сваіх сялян з сякерамі і паходнямі".
  
  Джерин задумаўся, ці разумеюць лес і істоты, якія ў ім насяляюць, элабонский. Ён баяўся, што так яно і было, таму што раптам покрыва галін над дарогай стаў гушчы і ніжэй, у той час як большасць гэтых галін раптам здаліся поўнымі шыпоў. Сама дарога звузілася, дрэвы — многія з іх таксама былі пакрытыя шыпамі — згрудзіліся ўшчыльную, нібы гатовыя працягнуць руку і схапіць няпрошаных гасцей. Раз ці два ён быў упэўнены, што бачыў вочы, злосна якія глядзяць на яго з-за лісця, але яму так і не ўдалося разглядзець істот, да якіх яны былі прымацаваныя.
  
  Нерваваўся, ён сказаў: "Ты ж проста пажартаваў, ці не так, мой сябар?"
  
  "Што? О, так." Ван быў больш чым досыць адважны супраць любога ворага-чалавека, але як нават самы смелы чалавек мог змагацца з лесам? Назіраючы за расце колькасцю навісае галін, ён працягнуў: "Уся гэтая выдатная зеляніна? Па праўдзе кажучы, было б жахліва сорамна адарваць хоць бы адзін ліст ад сцябла".
  
  Доўгі імгненне нічога не адбывалася. Але як раз у той момант, калі Джерин збіраўся схапіцца за свой меч і пачаць секчы всполошившиеся дрэвы і кусты, усё вярнулася на кругі свая. Сонца гуляла скрозь прасветы ў кронах дрэў, дарога зноў пашырылася, і дрэвы зноў сталі проста дрэвамі. Тое, што рухалася разам з фургонам, знікла або, па меншай меры, стала зусім нямым.
  
  "Авохці!" - прамармытаў Ван сабе пад нос. "Плейс, павінна быць, вырашыў, што я ўсё—такі проста жартую - што, вядома, так і было". Апошняе ён дадаў значна гучней.
  
  - Вядома, быў, - шчыра пагадзіўся Джерин. Затым яго голас панізіўся: - Усё роўна, мы правядзем ноч у адным з дамоў вакол Айкоса, а не ў гэтым лесе. Гэта яшчэ раз дакажа, што мы не жадаем шкоды тутэйшым сілам ".
  
  Вочы Вана сустрэліся з яго вачыма. У дваіх мужчын была агульная думка: гэта таксама ўтрымае ад нападу на нас усіх у лесе, хто ўсё яшчэ злы. Нявыказаныя словы павіслі ў паветры. Джерин не хацеў выказваць ні адной з гэтых, магчыма, злых ідэй, якіх у іх яшчэ не было.
  
  
  * * *
  
  
  Сонца стаяла нізка на захадзе ззаду Джерина і Вана, калі яны падняліся на вяршыню пагорка і паглядзелі ўніз, на даліну, дзе знаходзілася зіхоткае беломраморное сьвятыню Байтона, і на расколіну ў зямлі, вядучую да пакоях Сивиллы.
  
  - У мінулы раз, калі мы ішлі гэтым шляхам, мы разбілі лагер у лесе, - сказаў Ван. - Хоць, як ты кажаш, лепш заплаціць шотландцу у адной з тамтэйшых гасцініц сёння ўвечары. Перад свяцілішчам Сивиллы вырас маленькі гарадок, абслугоўваючы тых, хто прыходзіў да яго ў пошуках кіраўніцтва аракула.
  
  - Так, ты маеш рацыю. Джерин ўздыхнуў. Яму не падабалася, калі срэбра прападала без уважлівай прычыны. Калі ўжо на тое пайшло, ён не занадта любіў плаціць срэбрам нават пры наяўнасці ўважлівай прычыны. Але ён не хацеў праводзіць ноч у гэтых жудасных лясах; яны маглі паслужыць сховішчам для істот горай прывідаў. Ён тузануў павады і пагнаў коней наперад.
  
  Калі ён наведваў Ікас раней, гарадок перад сьвятыняй быў запоўнены элабонцами як з паўночных зямель, так і з поўдня Высокіх Кирсов, ситонцами, киззуватнанцами, трокмуа, качэўнікамі шанда і іншымі народамі. Галоўная прычына, па якой Джерин тады палічыў за лепшае разбіць лагер у лесе, заключалася ў тым, што ўсе заезныя двары трашчалі па швах.
  
  Цяпер, калі фурманка заехала ў горад, ён выявіў, што брудныя вулачкі амаль пустыя. Некалькі гасцініц зачыніліся; пара з іх, мяркуючы па іх обветшалому ўвазе, пуставала гадамі. Ацалелыя карчмар выбеглі з сваіх устаноў і з радаснымі крыкамі накінуліся на яго і Вана. Джерину амаль не было патрэбы гандлявацца з імі; яны гандляваліся адзін з адным, пакуль ён не атрымаў жыллё, вячэру і абяцаны сняданак за палову таго, што чакаў заплаціць.
  
  Піўная ў гасцініцы была амаль пустая. Акрамя Джерина і Вана, за сталамі сядзела толькі пара мясцовых жыхароў, якія пілі эль і распавядалі гісторыі, якія яны, верагодна, чулі тысячу разоў. Карчмар прынёс сваім новым гасцям эль і шклянкі. - І што б вы хацелі прыгатаваць на вячэру? - спытаў ён, кланяючыся так нізка, нібы Ліс быў Хильдором III, імператарам Элабона.
  
  "Не кураня", - сказалі яны з Ваном амаль гэтак жа, як у Рикольфа.
  
  - Значыць, вы прарабілі доўгі шлях, і начавалі пад адкрытым небам. Карчмар падціснуў вусны, паказваючы, што спачувае. - Сёння днём я забіў маладога парася. Я збіралася вэндзіць і саліць мякаць, але ў мяне атрымліваюцца цудоўныя адбіўныя, запраўленыя базілікам, чаборам і ляснымі грыбамі. Гэта выдатнае страва, калі я так магу выказацца, і ў нашы дні ў мяне няма магчымасці рыхтаваць яго так часта, як хацелася б. Праўда, прыгатаванне гэтай стравы займае некаторы час, але куды б вам, спадары, пайсці на гэта час?
  
  Джерин і Ван пераглянуліся. Яны кіўнулі. - Ваша гандаль прыйшла ў заняпад з тых часоў, як трокмуа пазапаўнялі Ниффет, а Імперыя закрыла апошні праход з поўдня, - сказаў Ліс.
  
  "Мой добры сэр, вы нават не ўяўляеце". Карчмар закаціў вочы. "Часам мне здаецца, што ўсе мы, тыя, што засталіся тут, зарабляем на жыццё тым, што прыносім адзін аднаму бялізну. Храм перажывае цяжкія часы, гэта так, і кожны з нас разам з ім ".
  
  "Старая Сівілы ўсё яшчэ жывая?" Спытаў Джерин. "Я не чакаў убачыць яе дыхае, калі быў тут у апошні раз пяць гадоў таму. Цяпер мяне нішто не здзівіць".
  
  "Не, Байтон узяў яе да сябе ў мінулым годзе", - адказаў карчмар. "Цяпер бог кажа праз жанчыну маладзей. Справа не ў тым, што якасць oracle пацярпела, гэта каштавала нам гандлю, — ён паспяшаўся супакоіць Ліса, — а ў тым, што цяпер сюды трапляе менш людзей.
  
  - Я разумею. Джерин асушыў сваю шклянку. Карчмар паспяшаўся напоўніць яго. Джерин зноў выпіў і ўздыхнуў з чым-тое, блізкім да задавальнення. "Добра адпачыць тут, удалечыні ад зданяў, удалечыні ад начных рабаўнікоў, маючы на сваіх плячах толькі тыя клопаты, якія прывялі мяне сюды".
  
  "Тое, што маё сціплае ўстанова здольна палегчыць ваша цяжар, радуе маё сэрца", - заявіў карчмар.
  
  - Не кажучы ўжо аб тваім запасе манет, - суха заўважыў Джерин.
  
  Карчмар павярнуў галаву набок і кашлянуў, як быццам згадка пра грошы збянтэжыла яго. Затым ён зрабіў паўзу, відавочна зноў прыслухоўваючыся да таго, што Джерин сказаў хвіліну назад. - Рабаўнікі ў ночы, добры мой спадар? Значыць, людзі пачынаюць трымаць зданяў на адлегласці, а багоў у пагардзе?
  
  "Людзі на той самай дарозе, якая вядзе сюды", - сказаў Ліс і распавёў аб свабодных сялян, якія хацелі ўзброіцца за яго кошт і за кошт Вана. "Яны не напалі на нас, за што варта пахваліць Дьяуса - і Байтона таксама, за тое, што ён прыглядаў за намі, — але яны былі там у цемры не толькі для таго, каб падарожнічаць. Я чуў, як яны казалі; я ведаю, пра што кажу".
  
  "Часам мне здаецца, што ўвесь свет скочваецца ў цемру, як свечка на апошнім сале", - сумна сказаў карчмар. "Нават мае сны ў гэтыя дні поўныя пачвар і бледных стварэнняў з падземнай цемры. Ноччу, лежачы ў сваім ложку, я бачу, як яны распаўзаюцца па зямлі, і бедных, нямоглых людзей, бяссільных што-небудзь зрабіць супраць іх".
  
  Джерин пачаў ківаць: вось яшчэ адзін чалавек, які падзяляе яго змрочны погляд на свет. Затым ён кінуў востры погляд на карчмара. "Мне таксама сніліся такія сны", - сказаў ён.
  
  - І я, - уставіў Ван. - Па праўдзе кажучы, мне не падабаецца гэта прадвесце.
  
  - Можа быць, Сібіл пралье на гэта святло. - Джерин з усіх сіл стараўся, каб яго голас гучаў абнадзейліва, але баяўся, што ўсе яго намаганні былі не занадта добрыя.
  
  
  IV
  
  Коні былі вычышчаны да бляску і запрэжаны ў павозку, ожидавшую, калі Джерин адправіцца ў стайню за імі. Ён даў на чай конюху, які клапаціўся аб іх, сказаўшы: "Ты зрабіў тут больш, чым ад цябе патрабавалася".
  
  "Спадар, ты шчодры звыш маіх заслуг", - адказаў хлопец, але Джерин заўважыў, што ён не адмовіўся ад працягнутай манеты.
  
  Кожны раз, калі Джерин наведваў сьвятыню Сивиллы, тэрыторыя вакол агароджанага пярэдняга двара была забітая калёсамі, калясьніцамі і пешымі людзьмі, і ўсе наведвальнікі горача жадалі задаць свае пытанні аракула Байтона як мага хутчэй. Адзіным спосабам хутка пракрасціся ўнутр — а часам і наогул адзіным спосабам пракрасціся ўнутр — было падкупіць аднаго з божых святароў-еўнухаў.
  
  Ліс падрыхтаваўся да такога павароту падзей. На поясе ў яго боўталіся два мяшочка сярэдняй цяжкасці: у адным - дар храму, ў іншым (хоць гэта слова не ўжывалася публічна) - хабар святару, які правядзе яго да сьвятыні.
  
  Неўзабаве ён выявіў, што збіраецца зэканоміць трохі грошай. Калі яны з Ваном падышлі да брамы ў мармуровай вонкавай сцяне, наперадзе іх чакалі ўсяго тры ці чатыры групы. Яшчэ некалькі чалавек пад'ехалі да фургона. Замест таго каб крычаць і праклінаць хаос, шукальнікі аракула выстраіліся ў адну акуратную шарэнгу.
  
  Ван таксама зразумеў, што гэта значыць. "Давайце паглядзім, як святары паспрабуюць выціснуць з нас сёння што-небудзь звыш пакладзенага", - сказаў ён, смеючыся.
  
  Да іх гонару, жрацы і не спрабавалі. Яны бралі просьбітаў па адной групе за раз, адводзячы іх жывёл на агляд, пакуль тыя раіліся з Сивиллой. Усё ішло гладка, як верцяцца спіцы колы калясьніцы. Джерин шкадаваў, што ўсе яго візіты не праходзілі так добра. Ён таксама шкадаваў, што ў гэтым канкрэтным візіце не было неабходнасці.
  
  Падышоў да фургона поўны безбароды хлопец у адзенні з зіготкай залаты тканіны. Пакланіўшыся Джерину і Вану, ён сказаў: "Спадары, вы можаце называць мяне Кинифор. Я завяду цябе да Сивилле і выпровожу з яе пакояў, як толькі бог загаворыць праз яе. Яго голас быў прыемным, амаль салодкім, не мужчынскі, але і жаночы, таксама.
  
  Думаючы пра увечьях, якім падвяргаліся еўнухі, Джерин заўсёды адчуваў сябе няёмка побач з імі. Паколькі калецтва былі нанесеныя не па іх віне, ён заўсёды рабіў усё магчымае, каб схаваць гэтыя пачуцці. Ён ўклаў пухлы скураны мяшочак у такую ж пухлую руку Кинифора. - Гэта дапаможа пакрыць выдаткі на ўтрыманне вашай святыні.
  
  Святар-еўнух узважыў сумку не толькі для таго, каб ацаніць яе вагу, але і для таго, каб прыслухацца да салодкага звону срэбра. "Ты шчодры", - сказаў ён і здаваўся досыць задаволеным нават без якой-небудзь спецыяльнай платы непасрэдна яму; Джерин задаўся пытаннем, ці ўбачаць у храме ўсе грошы ў скураным мяшку. Святар працягваў: "Спусціўся, калі хочаш, і праводзь мяне ў храм".
  
  Калі Джерин і Ван выйшлі з падводы, падышоў іншы святар, на гэты раз у больш просты расе, і адвёў коней прэч. Падарожнікі рушылі ўслед за Кинифором праз вароты ў абгароджаны теменос, што акружаў сьвятыню. Першае, што ўбачыў Ліс, быў аголены труп, выстаўлены на бачным месцы адразу за варотамі; агідныя пашкоджанні пакрывалі цела. Джерин ткнуў у яго вялікім пальцам. - Яшчэ адзін патэнцыйны рабаўнік храма?
  
  - Менавіта так. Кинифор кінуў на яго цікаўны погляд. "Ці павінен я заключыць з адсутнасці ў цябе здзіўлення, што ты бачыў іншых, каго Байтон біў за іх заганную саманадзейнасць?"
  
  - Ва ўсякім выпадку, яшчэ адзін, - адказаў Джерин. "Аднак, улічваючы хаос, воцарившийся ў паўночных землях з тых часоў, як я быў тут у апошні раз, я падумаў, справіўся ці ваш бог з працай па абароне тутэйшых скарбаў ад усіх, хто хацеў бы накласці на іх свае рукі".
  
  "Гэта тэрыторыя Байтона на зямлі", - узрушана сказаў Кинифор. "Калі ён не моцны тут, дзе выявіцца яго сіла?"
  
  Магчыма, нідзе, падумаў Джерин. Калі элабонцы заваявалі паўночныя зямлі, яны прынялі Байтона ў свой уласны пантэон, назваўшы яго сынам Дьяуса. Але трокмуа прынеслі з сабой сваіх уласных багоў і, здавалася, мала клапаціліся аб тых, хто ўжо быў карэнным жыхаром гэтай зямлі. Калі яны перамогуць, Байтон можа пацярпець няўдачу з-за недахопу прыхільнікаў.
  
  Ван ацэньваючым позіркам акінуў скарбы, шчодра выстаўленыя ва ўнутраным дворыку перад храмам: статуі з золата і слановай косці, іншыя з мармуру, размаляваныя пад жывую або з позеленевшей бронзы, катлы і чары для змешвання, устаноўленыя на залатых треногах, груды зліткаў, у маслянистом бляску якіх адбіваліся сонечныя прамяні.
  
  Чужаземец ціха прысвіснуў. "Я падумаў, ці не памыліўся я, калі быў тут у мінулы раз, але няма: тут ёсць велізарная куча рэчаў, за якімі павінен прыглядаць твой бог, святар".
  
  "Які бачыць будучыню да гэтага часу добра абараняў гэта". Адна з рук Кинифора склалася ў жэст блаславення. "Хай ён доўга працягвае гэта рабіць".
  
  Беломраморный храм, у якім знаходзіўся ўваход у пячору Сивиллы, быў пабудаваны ў мяшаным ситониано-элабонском стылі, у дар Орену Будаўніку, каб заваяваць добразычлівасць жрацоў Байтона — і самога бога — неўзабаве пасля таго, як паўночныя землі перайшлі пад уладу Элабонцев. Цудоўны храм, элегантна просты звонку і багата упрыгожаны ўнутры, несумненна, быў досыць пышны, каб атрымаць поспех у сваім прызначэнні.
  
  Здавалася б, недарэчным сярод усяго гэтага бліскучага каменя, паліраванага дрэва і каштоўнага металу было культавае малюнак Байтона, што стаяла побач з расколінай у зямлі, якая вяла ўніз, у пячору, дзе пророчествовала Сівілы. Храм быў помнікам элабонской цывілізацыі ў яе лепшых праявах, усяму, што Джерин стараўся захаваць у паўночных землях. Культавае малюнак было ... чым-то іншым.
  
  Як і ў мінулы раз, калі ён наведваў сьвятыню, Ліс паспрабаваў уявіць, колькі гадоў квадратнай калоны з чорнага базальту. Як і тады, у яго нічога не выйшла. Гэта не было рэалістычным выявай бога, выразаным з любоўнай дбайнасцю ситонийским майстрам-скульптарам або якім-небудзь элабонским мастаком, які шмат гадоў вучыўся ў Кортисе. Адзінымі намёкамі на асаблівасці, якія несла калона, былі груба выразаныя вочы і які тырчыць фалас. І ўсё ж нейкім чынам, магчыма, з-за акружаў яго аўры невымернай старажытнасці, культавае малюнак вырабляла такое ж уражанне, як і любы адшліфаваных твор мастацтва разьбяра па камені.
  
  - Сядайце, джэнтльмены, - сказаў Кинифор, паказваючы на шэрагі лавак перад базальтавай калонай, - і маліцеся, каб погляд лорда Байтона пракраўся ў самую сутнасць вашых бед, якімі б яны ні былі.
  
  Еўнух сеў побач з Джерином, схіліў галаву і прамармытаў маленні свайму богу. Ліс таксама маліўся, хоць і не быў упэўнены, колькі ўвагі Байтон надаваў просьбах просьбітаў. Некаторыя багі, такія як коста-рыка, здавалася, прыслухоўваліся да кожнага обращенному да іх шэпту, нават калі не заўсёды выконвалі просьбы. Іншыя, такія як Дьяус, бацька ўсяго існага, былі больш адхіленымі. Ён не ведаў, дзе ў гэтым дыяпазоне ўпаў Байтон, але і рызыкаваць не стаў.
  
  Як толькі ён скончыў малітву, ён падняў погляд на культавае малюнак. Усяго на імгненне яму здалося, што замест амаль неузнаваемых драпін на базальте на яго глядзяць карыя вочы. Ён злёгку здрыгануўся; такое ж дзіўнае ўражанне ўзнікла ў яго пры апошнім наведванні сьвятыні. Сіла Байтона, магчыма, і не распасціралася далёка, але тут, у яго сэрца, яна была моцная.
  
  Злёгку пыхкаючы, пухлы жрэц-еўнух выбраўся з расколіны ў зямлі, якая вяла ўніз, у пакоі Сивиллы. За ім ішоў сівы элабонец з задуменным выразам твару. Кіўнуўшы Джерину, ён выйшаў з храма і накіраваўся да сваёй камандзе і транспартнаму сродку.
  
  - Цяпер нішто не перашкаджае нам шукаць мудрасць, якую Байтон перадае праз сваю святую Сивиллу, - сказаў Кинифор. Калі вы будзеце ласкавы ісці за мной, асцярожна ступаючы пры спуску...
  
  Падчас свайго папярэдняга візіту Джерину давялося змагацца за сваё жыццё з Трокмуа, незадаволеным тым, што яны пачулі ад аракула. Ён паглядзеў уніз, каб паглядзець, ці не засталося плям крыві ў расколінах паміж мазаічнымі пліткамі падлогі. Ён нічога не ўбачыў, што яго парадавала.
  
  Кинифор ступіў да ўваходу ў пячору. Джерин рушыў услед за ім. Цемра, асвятляецца толькі недастаткова блізка стаяць паходнямі, паглынула яго. Паветра ў пячоры на навобмацак цалкам адрозніваўся ад душнай спёкі, якую ён перанёс у храме: ён быў вільготным, але прахалодным, у твар пастаянна дзьмуў ветрык, так што атмасфера ніколі не станавілася застойнай.
  
  Цені Кинифора, яго ўласная і Вана кідаліся ў святле паходняў, як звар'яцелыя птушкі. Мігатлівыя цені высвечивали кавалачкі горнага крышталя — ці, магчыма, нават каштоўных камянёў, — умураваныя ў камень сцен пячоры. Адзін водбліск быў чырвоным, як кроў. - Гэта быў рубін, міма якога мы толькі што прайшлі? - Спытаў Джерин.
  
  "Можа быць і так", - адказаў Кинифор. "Байтон прывёў нас да многіх падземных скарбаў".
  
  "Гэта бог твой, ці твая прагнасць?" Спытаў Ван. Кинифор абурана фыркнуў. Чужаземец засмяяўся над раздражненнем святара. Як раз у гэты момант яны падышлі да адгалінавання пячоры, якое было замуровано трывалай цаглянай мурам. "А што наконт гэтага? Хіба табе не давялося замураваць яго, таму што тваё цікаўнасць абудзіла тое, што лепш было б пакінуць спячым?
  
  - Ну, так, - неахвотна прызнаў Кинифор, - але гэта было даўно, калі мы толькі пачыналі вывучаць звычаі гэтай пячоры. Цэглу кажуць пра гэта, калі ты ўмееш іх чытаць.
  
  Джерин так і зрабіў. Замест таго, каб быць плоскімі з усіх бакоў, цэглу выпирали зверху, як быццам гэта былі моцна выпеченные баханкі хлеба. Гэты стыль прыйшоў з Киззуватны у старажытныя часы, неўзабаве пасля таго, як людзі ўпершыню сабраліся ў гарадах і навучыліся чытаць, пісаць і апрацоўваць бронзу. Ён доўга разглядаў гэтыя цэглу. Яны не маглі вярнуцца так далёка ў часе ... ці Не так?
  
  Пасля гэтага першага доўгага разглядвання рушыў услед другі. Цэглу ў форме батона нядоўга захоўвалі сваю папулярнасць у Киззуватне: для змацавання іх разам патрабавалася больш раствора, чым цэглу больш звычайнай формы. Частка будаўнічага раствора на іх, па сканчэнні бог ведае колькі стагоддзяў, пачала трэскацца і адвальвацца ад цаглін; маленькія трэскі ляжалі на каменным падлозе пячоры.
  
  Нахмурыўшыся, Ліс паказаў на іх. "Я не памятаю, каб ваша сцяна там развальвалася, калі я ў апошні раз праходзіў гэтым шляхам".
  
  "Я гэтага не заўважыў", - прызнаўся Кинифор. - Калі-небудзь ўвечары, калі ніхто з просьбітаў не звернецца за радай да Сивилле, нам прыйдзецца паслаць ўніз брыгаду муляроў, каб ліквідаваць наступствы часу. Яго смех быў роўным і цякучым, як нізкія ноты флейты. "Калі бар'ера было дастаткова, каб стрымліваць усё, што знаходзіцца за ім, на працягу многіх гадоў, то, несумненна, некалькі дзён, так ці інакш, не маюць вялікага значэння".
  
  - Але— - Джерин прытрымаў мову. Святар-еўнух быў, несумненна, мае рацыю. І ўсё ж — гэта не было павольным назапашваннем шкоды за многія гады. Калі толькі яны з Кинифором абодва не памыляліся, гэта адбылося зусім нядаўна.
  
  Разлом сыходзіў ўсё глыбей у зямлю. Кинифор правёў Джерина і Вана міма яшчэ некалькіх абароненых загаворамі сцен. Некалькі разоў Ліс заўважаў на зямлі яшчэ больш рыхлага раствора. Ён мог бы паклясціся, што яго там не было, калі ён у апошні раз спускаўся ў пакоі Сивиллы, але ўстрымаўся казаць пра гэта зноў. Кинифор, відавочна, не збіраўся слухаць тое, што ён хацеў сказаць.
  
  Святар падняў руку, заклікаючы тых, хто суправаджаў яго, спыніцца. Ён зазірнуў у якая адкрылася наперадзе пакой, затым кіўнуў. "Джэнтльмены, вы можаце працягваць. Ты шукаеш адзіноты, каб задаць сваё пытанне Сивилле?
  
  Канфідэнцыяльнасць абышлася б Джерину ў дадатковую хабар. Ён паківаў галавой. - Не, ты можаш пачуць гэта, і яе адказ таксама. Гэта не такі ўжо вялікі сакрэт.
  
  "Як скажаш". Голас Кинифора гучаў панура; большасць людзей, якія лічылі пытанне досыць важным, каб задаць яго Сивилле, таксама лічылі яго настолькі важным, што нікому, акрамя Байтона і яго вуснаў на зямлі, нельга было яго даверыць. Джерин прытрымліваўся такога меркавання падчас свайго апошняга візіту. Аднак цяпер ён не пярэчыў, калі святар выслухае яго, калі той спытае пра лёс яго сына.
  
  Кинифор адступіў у бок, прапускаючы Ліса і Вана наперад, у падземныя пакоі Сивиллы. Як і раней, Джерин захапляўся тронам, на якім яна сядзела. Ён кідаў святло паходні бліскучымі перламутравымі блікамі, як быццам быў выразаны з суцэльнай чорнай жамчужыны. І ўсё ж сузіранне вустрыцы, якая магла спарадзіць такую жамчужыну, прымусіла яго ўяўленне пахіснуцца.
  
  - Гэта новая Сівілы, - вельмі ціха прамармытаў Ван.
  
  Джерин кіўнуў. Замест старажытнай, высахлай карги, якая займала гэтую пакой падчас усіх яго папярэдніх паездак на Ікас, на троне сядзела жанчына гадоў дваццаці пяці з прыемным тварам у простым белым ільняным сукенка, якая зашпільваецца на адны форменны левым плячы і доходящем да сярэдзіны каленяў. Яна ветліва кіўнула спачатку Кинифору, затым тым, хто збіраўся задаваць ёй пытанні.
  
  Але калі яна загаварыла, яе можна было прыняць за адроджаную старую Сивиллу. - Крочыце наперад, хлопцы, - сказала яна Джерину і Вану. Яе голас быў музычным кантральта, але ў ім адчувалася старажытная ўладарнасць. Хоць Ліс і чужаземец абодва былі старэйшыя за яе, яны былі не проста хлопцамі, а немаўлятамі па параўнанні з боскай сілай, якую яна ўвасабляла. Джерин падпарадкаваўся ёй без ваганняў.
  
  Прыход да старой карге на гэтым сядзенне здаваўся яму натуральным. Выяўленне там новай, юнай Сивиллы прымусіла яго ўпершыню задумацца аб жыцці, якую яна вяла. Рот Байтона на зямлі даў зарок пажыццёвага бясшлюбнасці: больш таго, пакляўся ніколі не дакранацца да цэлага мужчыну. Тут, глыбока пад зямлёй, яна будзе заставацца дзень за днём, бог зноў і зноў авалодвае ёю, як яна і прадказвала, яе адзіная кампанія нават на паверхні зямлі (ён меркаваў — ён спадзяваўся, што ёй дазволяць выходзіць з пакоя, калі больш не прыйдуць просьбіты) - еўнухі і, магчыма, служанкі. Такім чынам, яна пражыве столькі гадоў, колькі ёй адпушчана.
  
  Ён здрыгануўся. Гэта здалося яму хутчэй боскім пакараннем, чым узнагародай.
  
  "Чаго б ты хацеў навучыцца у майго майстра Байтона?" спытала Сівілы.
  
  Джерин абдумваў, як задаць гэтае пытанне, усю дарогу на поўдзень ад Лісінай крэпасці. Калі бог атрымліваў двухсэнсоўны пытанне, які пытаецца мог атрымаць двухсэнсоўны адказ; сапраўды, Байтон быў вядомы тым, што знаходзіў двухсэнсоўнасць нават там, дзе пытаецца думаў, што яе няма. Глыбока ўздыхнуўшы, Ліса спытала: "Мой сын жывы і здаровы, і калі так, то калі і дзе мы воссоединимся?"
  
  "Мне здаецца, што гэта адразу два пытання", - няўхвальна сказаў Кинифор.
  
  - Хай бог рассудзіць, - адказаў Джерин, на што святар неахвотна кіўнуў.
  
  Байтон, відавочна, палічыў пытанне прымальным. Прыступ мантыі ахапіў маладую Сивиллу, мацней, чым у старой. Яе вочы закаціліся. Яна кідалася па трона, не клапоцячыся аб уласнай сціпласці. І калі яна загаварыла, голас, які далятаў з яе горла, быў не яе уласным, а тым жа магутным барытонам, якім карыстаўся яе папярэднік, — голасам Байтона:
  
  
  * * *
  
  
  "Лёс Сивиллы, пра якую мы зараз гаворым (І менш турбуемся пра дзіця): бегчы з Айкоса, пасярод страшнага скандалу (лёс Дарена цалкам можа быць лёгкай). Усё сканчаецца, сярод якіх і клятва, Дадзеная оскверненным аракулам.
  
  
  * * *
  
  
  Бог пакінуў свае вусны на зямлі так жа раптоўна, як яго дух напоўніў яе. Яна ўпала на падлакотнік трона ў глыбокім непрытомным стане.
  
  
  * * *
  
  
  - Спадары, лорд Байтон загаварыў, - сказаў Кинифор. Цяпер вы павінны пакінуць гэтую пакой, каб Сівілы магла прыйсці ў сябе і падрыхтавацца да сустрэчы з тымі, хто прыйдзе сюды наступнымі.
  
  - Але Сівілы — ці Байтон, калі вам больш падабаецца, — амаль нічога не сказала пра пытанне, якое я задаў, - запратэставаў Джерин. "Мяркуючы па гучанні, вялікая частка гэтага куплета мела больш адносіны да цябе, чым да мяне".
  
  "Гэта не тут і не там", - сказаў Кинифор. "Бог кажа так, як хоча, а ня так, як чакае любы чалавек. Хто ты такі, смяротны, каб падвяргаць сумненню яго веліч і веды?"
  
  На гэта ў Джерина не было адказу, толькі расчараванне ад таго, што ён не даведаўся больш з пытання, над якім так старанна разважаў па шляху з сваёй крэпасці. Ён спрабаваў суцешыць сябе, як мог: Байтон пераконваў яго не хвалявацца. Але што, калі гэта было таму, што Дарэн быў ужо мёртвы і таму не аб чым турбавацца? Назваў бы бог яго па імені, калі б ён быў мёртвы, асабліва калі Джерин не назваў яго па імені? Хто можа сказаць, што зрабіў бы бог? Там, дзе Ліс рабіў усё магчымае, каб прадухіліць двухсэнсоўнасць, ён знайшоў яго. Устрывожаны, ён павярнуўся, каб сысці.
  
  Ван паказаў на Сивиллу, якая заставалася без прытомнасці. - Хіба ласі не павінна была прыйсці ў сябе да гэтага часу? Ты б не прывёў сюды новых людзей, калі б яны знайшлі яе хутчэй мёртвай, чым жывы.
  
  Кинифор адкрыў рот, магчыма, каб сказаць што-то падбадзёрвальнае. Але перш чым ён гэта зрабіў, ён таксама яшчэ раз зірнуў на Сивиллу. Ненатуральна гладкая скура яго асобы зморшчылася. "Гэта — незвычайна", - прызнаў ён. "Яна павінна быць у свядомасці і, калі святар тут, з ёй, спытаць, што бог сказаў яе вуснамі".
  
  Джерин хацеў было зрабіць крок да яе, але ўспомніў, на якіх умовах яна абслугоўвала Байтона: любы яго дотык, якім бы добразычлівым яно ні было, несла з сабой апаганьванне. Ён задумаўся, ці не гэта азначала апошняя радок яе прароцтва, затым перастаў турбавацца аб прароцтве, пакуль яна ляжала без прытомнасці. - Ты не хочаш нагледзець за ёй, пакуль мы самі будзем вяртацца ў храм? - спытаў ён Кинифора.
  
  З такім жа поспехам ён мог прапанаваць спаліць храм. "Гэтага не можа быць!" - ахнуў святар-еўнух. "Па-першае, вы цалкам можаце збіцца з шляху, згарнуць не туды, і вас больш ніколі не ўбачаць. Па-другое, некаторыя павароты вядуць да скарбаў, якія не выстаўлены на паверхні. Ніхто, не звязаны з культам Байтона, не можа звярнуць на іх свой позірк ".
  
  - Я ведаю, што Байтон робіць з злодзеямі, - запратэставаў Джерин, але Кинифор так люта закруціў галавой, што яго пульхныя шчокі задрыжалі.
  
  Ван, як звычайна, перайшоў да справы: "Ну, а як жа тады наконт дзеўкі?"
  
  Кинифор падышоў да яе, прыклаў руку да яе носе і роце, каб пераканацца, што яна дыхае, памацаў пульс. Калі ён выпрастаўся, на яго твары было напісана палёгку, а таксама непакой. "Я не веру, што яна загіне ў бліжэйшыя імгненні. Дазвольце мне праводзіць вас назад на паверхню зямлі, пасля чаго пра яе, вядома, паклапоцяцца належным чынам".
  
  "Прывітанне!" Сказаў Ван. "Здаецца мне, што цябе больш хвалююць золата і каштоўнасці Байтона, чым яго Сівілы".
  
  Кинифор адказаў на гэта абражаным маўчаннем, якое падказала Джерину, што яго сябар патрапіў у самую кропку. Але гэта былі ўладанні жраца, а не яго, таму ён дазволіў Кинифору вывесці сябе з пакоя Сивиллы і вярнуцца назад па пячоры да храма Байтона. Усё яшчэ бурчаў і азіраючыся праз плячо, Ван неахвотна рушыў услед за ім.
  
  Аддаўшы належнае Кинифору, ён паспяшаўся па камяністай дарозе, падштурхоўваючы сваё тлустае цела, пакуль не задыхаўся, як сабака пасля доўгай прабежкі. На здзіўленне хутка наперадзе паказаўся святло, але не ад паходняў, хоць цела святара амаль засланіў яго, калі ён выбіраўся з вусця пячоры. Джерин рушыў услед за ім, міргаючы, пакуль яго вочы зноў не прывыклі да дзённага святла.
  
  - Даўно пара, - проскрежетал моцнага выгляду хлопец, нецярпліва чакаў сваёй чаргі да аракула. - Адвядзі мяне туды, святар, і больш ніякіх глупстваў.
  
  "Баюся, што не змагу, сэр", - адказаў Кинифор. "Падобна на тое, Сібіл адчула недамаганне і не зможа адказваць спрашивающим, па меншай меры, некаторы час".
  
  Гэта выклікала абураныя воклічы ў іншых еўнухаў, якія знаходзіліся ў межах чутнасці. Яны паспяшаліся да Кинифору, каб даведацца, што адбылося. Ён хутка патлумачыў. Двое слуг Байтона паспяшаліся да ўваходу ў пячору. "Калі яна яшчэ не прыйшла ў сябе, мы вынесем яе адтуль", - сказаў адзін з іх, знікаючы.
  
  Элабонский воін, чый пытанне быў адкладзены, крыкнуў: "Гэта абуральна!" Калі ніхто не звярнуў на яго ўвагі, ён выгукнуў яшчэ больш агідныя рэчы. Яго твар набыло колер восеньскага кляновага лісця.
  
  Джерин паглядзеў на мужчыну над свайго доўгага прамога носа. - Ведаеш, каго ты мне нагадваеш, сэр? - холадна спытаў ён. - Ты нагадваеш мне майго чатырохгадовага сына, калі ў яго пачынаецца гістэрыка з-за таго, што я кажу яму, што ён не можа ёсць чарніцы ў цукры да заканчэння вячэры.
  
  "Кім, у імя пяці апраметнай, ты ўявіў сябе, каб размаўляць са мной у такім тоне?" - запатрабаваў адказу хлопец, паклаўшы правую руку на рукаяць свайго меча.
  
  "Я Джерин Ліс, прынц Поўначы", - прадставіўся Джерин, паўтараючы жэст левай рукой. "Ты павінен быць удзячны, што я не ведаю твайго імя або не хачу ведаць".
  
  Чырванатвары мужчына нахмурыўся, але не адступіў. Джерин падумаў, ці не давядзецца яму змагацца ў сьвятыню Байтона ў другі раз за два візіту. У храмавым комплексе была ахова, але большасць з іх знаходзіліся за межамі храма, прыглядаючы за скарбамі, выстаўленымі ва ўнутраным двары, і за любымі наведвальнікамі, у якіх, не звяртаючы ўвагі на праклён Байтона, маглі зачесаться пальцы.
  
  Затым ад ўваходу ў сьвятыню хто-то крыкнуў: "Любы чалавек, які падымае свой клінок на Джерина Ліса, асабліва калі побач з ім Ван Моцная Рука, - дурань. Вядома, ты паводзіў сябе як дурань, хлопец, так што, магчыма, гэтым усё і тлумачыцца.
  
  Раз'юшаны элабонец разгарнуўся. "І што ты ведаеш аб гэтым, ты, стары назойлівы тхор?" - прагыркаў ён, відавочна, не клапоцячыся аб тым, колькі ворагаў ён нажыў.
  
  Ізноў які прыбыў накіраваўся да яго. Гэта быў высокі, хударлявы мужчына гадоў сарака, з выцягнутым тварам наперад, ганарлівым кручкаватым носам і цёмнымі халоднымі вачыма, якія нагадалі Джерину вочы охотящегося ястраба. Ён сказаў: "Я быў бы дурнем, калі б не паспрабаваў даведацца як мага больш аб Джерине Лісе. Я вялікі герцаг Араджис, таксама званы Лучнікам".
  
  Фарба гневу сышла з твару нецярплівага воіна, калі ён зразумеў, што апынуўся паміж двума наймацнейшымі мужчынамі ў паўночных землях. Пробормотав апошні праклён, ён выйшаў з храма, хоць і стараўся абыходзіць Араджиса шырэй.
  
  - Рады сустрэчы, - сказаў Джерин. Яны з Араджисом былі супернікамі, але не адкрытымі ворагамі.
  
  - Рады сустрэчы, - адказаў Араджис. Ён перавёў пільны погляд на Ліса. - Я так і думаў, што знайду цябе тут. Пасля вестак аб тваім сыне, ці не так?
  
  - Ага, - каменна адказаў Джерин. - А ты?
  
  "Па свайму асабістаму справе", - сказаў Араджис.
  
  - Што не маё справа, - выказаў здагадку Джерин. Араджис кіўнуў — адзін раз; ён не быў чалавекам, схільным да празмернасцяў. Джерин сказаў: "Хай будзе па-твойму. У чым бы ні складаўся твой пытанне, ты, магчыма, не зможаш задаць яго Сивилле, гэтак жа як і гэты балбатлівы нягоднік".
  
  "Чаму няма?" Падазрона спытаў Араджис. Думка аб тым, што Джерин павінен ведаць што-тое, чаго ён не ведаў, здавалася, абразіла яго.
  
  Перш чым Ліс паспеў адказаць, у храм вярнуліся два жраца, якія спусціліся паглядзець, як справы ў Сивиллы. Яны неслі яе ўдваіх, яе твар быў белым, а рукі бязвольна звісалі да зямлі. - Яна жывая? Джерин паклікаў іх з некаторай трывогай.
  
  "Шаноўны пане, яна ведае", - адказаў адзін зь еўнухаў. "Але паколькі да яе не вяртаецца розум, мы адвядзем яе ў яе ўласнае жыллё", — ён кіўнуў галавой, паказваючы, у якім кірунку ад сьвятыні, якое знаходзілася, — "і послужим ёй там. Па крайняй меры, ёй будзе зручней адпачываць у сваёй пасцелі, чым у падземнай камеры. Хоць, несумненна, лорд Байтон дапаможа ёй у выздараўленні. Гэта прагучала б лепш, калі б гучала больш як сцвярджэнне, а не як малітва.
  
  "Чаму лорда Байтона гэта павінна хваляваць?" Спытаў Ван, як заўсёды прамалінейна. "Там, унізе, ён казаў так, нібы выходзіў з гульні ў прароцтва".
  
  "Вы бредите, добры сэр, і да таго ж стаіце на мяжы блюзнерства", - адказаў святар. Ён звярнуўся за падтрымкай да Кинифору, які чуў апошняе прароцтва Сивиллы.
  
  Еўнух, які суправаджаў Джерина і Вана, выдаў дзіўны фыркающий гук, амаль такі выдала б конь, калі ён выдыхаў паветра праз вусны. Павольна вымавіў ён: "Гэтыя вершы могуць паддавацца прапанаваным тлумачэнню. Аднак іншыя тлумачэння павінны быць больш верагоднымі".
  
  Нават такога нерашучага прызнання было дастаткова, каб шакаваць двух іншых святароў. Кудахча сабе пад нос, яны панеслі страцілую свядомасць Сивиллу прэч.
  
  Кинифор сказаў: "Я пачынаю баяцца, што ў гэты дзень больш не будзе зносін з лордам Байтоном. Магчыма, усім прысутным было б разумна вярнуцца ў гатэль і там дачакацца выздараўлення Сивиллы. Мы паведамім вам адразу ж, як толькі гэта адбудзецца, і не будзем патрабаваць дадатковай платы за вашы роспыты.
  
  - Табе лепш гэтага не рабіць. Араджис ўклаў у тры словы столькі пагрозы, колькі Джерин калі-небудзь чуў. - І калі дзяўчынка збунтуецца і памрэ, я патрабую назад сваё срэбра.
  
  Еўнух павярнуў руку ў жэсце, отгоняющем благое прадвесце. "Лорд Байтон не стаў бы заклікаць да сабе двух Сивилл за такі кароткі прамежак часу", - сказаў ён, але яго словах, як і слоў іншага святара, не хапала ўпэўненасці.
  
  Людзі выходзілі з сьвятыні, мармычучы нешта сабе пад нос. Кинифор выйшаў, каб даць зразумець тым, хто чакаў у двары, што яны будуць расчараваныя ў сваіх надзеях на адказ аракула. Іх адказы, як і ў храме, вар'іраваліся ад цікаўнасці да лютасьці.
  
  З грубаватым гумарам Араджис павярнуўся да Джерину. - Аб чым ты яе прасіў, каб паставіць у такое цяжкае становішча? Выйсці за цябе замуж?
  
  Джерин глуха зароў і зрабіў крок да Лучніку. Аднак, у адрозненне ад хлопца, які пачаў насоўвацца на яго, ён авалодаў сабой. "Я павінен быў бы проста сказаць табе, што гэта не тваё сабачае справа, - сказаў ён, - але паколькі ты ўжо ведаеш, чаму я тут, які ў гэтым сэнс? Я пытаўся аб сваім сыне, як вы ўжо самі здагадаліся.
  
  "Гэта дрэнная справа", - адказаў Араджис. "Сукін сын, які гэта зрабіў, можа прыйсці да мяне, шукаючы выгады ад гэтага. Клянуся Дьяусом, калі ён гэта зробіць, я прабягу для яго крос, і ты вернеш хлопчыка так хутка, як толькі могуць бегчы коні. Клянуся ў гэтым.
  
  "Калі гэта адбудзецца, я буду ў цябе ў даўгу", - сказаў Ліс. "Я б схлусіў, калі б сказаў, што думка аб тым, што ты маеш да гэтага якое-то стаўленне, ніколі не прыходзіла мне ў галаву".
  
  Араджис нахмурыўся. "Паколькі мы двое самых буйных, мы кружим адзін вакол аднаго, як пара раз'юшаных сабак - я табе таксама не давяраю, і ты гэта цудоўна ведаеш. Але я не прыклаў да гэтага руку і не збіраюся здабываць з гэтага выгаду, што б ні здарылася. А ты б зрабіў гэта, няхай гэта мой хлопчык?
  
  - Спадзяюся, што няма, - сказаў Джерин. Араджис гэта абдумаў, затым павольна кіўнуў. Ён выглядаў шчырым, але яго твар, як Джерин ўжо бачыў, паказвала тое, чаго ён хацеў, а не абавязкова тое, што ён адчуваў. Джерин ведаў, што гэта карысна для кіраўніка — яго ўласныя рысы асобы былі падобныя да вымуштраваным.
  
  - Добра, Арчер, - сказаў Ван, - калі ты не хочаш кружыць, назіраць і не давяраць, выкажам здагадку, ты ўсё-ткі раскажаш нам, навошта ты прыйшоў у Айкос, пры ўмове, што мы ведаем, што для твайго холдынгу гэта не пытанне жыцця і смерці.
  
  На імгненне Араджис прыйшоў у замяшанне. Джерин не быў упэўнены, што гэта магчыма. Затым да яго вярнулася яго звычайная насцярожанае выраз, калі ён абдумаў словы чужака. Нарэшце ён сказаў: "Мяркую, гэта справядліва. Я прыехаў сюды, таму што мне сніліся дрэнныя сны; я спадзяваўся — я ўсё яшчэ спадзяюся, што Сібіл зможа надаць ім сэнс".
  
  - Якога роду сны? Цікаўнасць Джерина было такім жа надзейным, як змена фаз лун.
  
  Араджис зноў завагаўся, магчыма, не жадаючы паказваць суперніку сваю слабасць. Але пасля яшчэ адной паўзы для разважання ён прамармытаў: "Калі я не магу іх зразумець, то і ты, чорт вазьмі, таксама не зможаш". Ён павысіў голас, каб адказаць Лісу: "Яны былі напоўнены жудаснымі істотамі, монстрамі, называйце іх як хочаце, яны пазапаўнялі мае зямлі — і астатнія паўночныя зямлі таксама, наколькі я мог судзіць". Ён паморшчыўся і паківаў галавой, як быццам размова аб ўявах прымусіў яго ўбачыць іх зноў.
  
  - Мне таксама сніўся гэты сон, - павольна вымавіў Джерин.
  
  - І я, - пагадзіўся Ван.
  
  - І гаспадар гасцініцы, у якога мы знялі пакоя, - дадаў Джерин. - Мне не спадабалася прадвесце, калі мы з Ваном былі адны. Цяпер, калі нас было чацвёра... - Ён асекся. - Я б сказаў, што з чатырох, пра якіх я ведаю, мне гэта падабаецца яшчэ менш.
  
  - Дзе б яшчэ мы ні датыкаліся, Фокс, тут я з табой спрачацца не буду. Араджис правёў рукой па сваёй пасівелай барадзе. - Сівілы казала табе што-небудзь пра гэта перад тым, як з ёй здарыўся прыпадак? Які верш яна вымавіла?
  
  "Чаму б табе не спытаць яго, наколькі ён вялікі, раз ужо ты вынюхиваешь?" Сказаў Ван.
  
  Як і большасць мужчын, Араджис здаваўся юнцом супраць дзябёлага чужака. Але адступаць было няма куды. Ён пацягнуўся да мяча, висевшему ў яго на поясе. Перш чым Ван паспеў схапіць што-небудзь з смяротнай абсталявання, якое ён нёс, Джерин падняў руку. "Пачакайце, вы абодва", - сказаў ён. "Араджис, вы ведаеце, у чым быў пытанне. Адказ не мае да цябе ніякага дачынення, таму я магу даць яго, не баючыся, што ты ад гэтага выйграеш ". Ён паўтарыў адказ аракула.
  
  Араджис ўважліва слухаў, усё яшчэ паціраючы падбародак і час ад часу пашчыпваючы бараду. Калі Джерин скончыў, іншы арыстакрат неахвотна кіўнуў. "Так, гэта ня мае да мяне ніякага дачыненьня, і можа нават ўтрымліваць добрыя навіны аб Дарене, примешанные да гэтага. Але што наконт астатняга? Я ніколі не чуў — або аб чым—то падобным - адказу, гэтак асуджанага. Нядзіўна, што Сібіл не прачнулася пасля таго, як вымавіла яго.
  
  "Цікава, ці мае гэта якое-то стаўленне да тых снам, якія нам сніліся", - сказаў Ван.
  
  Араджис і Джерин адначасова паглядзелі на яго. Нібы рухомыя адзінай воляй, іх рукі склаліся ў адзін і той жа знак, отвращающий зло. "Прэч адсюль, омен", - усклікнуў Араджис. Ліс энергічна заківаў.
  
  Ван сказаў: "Гэта не вельмі падобна на размовы пра предзнаменовании, і паторгванне пальцамі сыдзе на няма".
  
  - Маленькая палёўка извернется і ўкусіць арла кіпцюрамі, - адказаў Джерин. - Адзін раз з тысячы, або тысяча тысяч, яна пусціць кроў і прымусіць птушку скінуць яе. З предзнаменованиями ніколі не ведаеш, якія з іх ты можаш змяніць, таму ты спрабуеш змяніць іх усе ".
  
  Зараз надышла чаргу Вана выглядаць задуменным. - У гэтым, я мяркую, што-то ёсць. Але я ведаю, што палічыў за лепшае б зрабіць цяпер, калі Сівілы не збіраецца даваць табе тое, што ты шукаеш.
  
  - І што ж гэта? - Спытаў Джерин, хоць думаў, што ведае адказ.
  
  І сапраўды, Ван сказаў: "Вяртайся ў гатэль і налі столькі кубкаў элю, каб нам было напляваць на папярэджаньні, Сивиллы або што-то яшчэ".
  
  - Калі тут для нас нічога няма, нам варта адправіцца наўпрост у Лісіную крэпасць, - сказаў Джерин, але ў яго голасе прагучала сумнеў нават для яго самога.
  
  Ван паглядзеў на сонца. - Ты хочаш адправіцца ў шлях незадоўга да паўдня, каб мы маглі разбіць лагер на ноч пасярод лесу з прывідамі? Прашу прабачэння, капітан, але гэта самая дурная думка, якая прыйшла вам у галаву за апошні час.
  
  Джерин ганарыўся сваёй здольнасцю прызнаваць памылкі. - Ты маеш рацыю, гэта так. І калі нам прыйдзецца правесці яшчэ адзін дзень у гатэлі, то як лепш правесці яго, чым у гулянкі?
  
  Ён з сумневам паглядзеў на Араджиса. Ветлівы размова са сваім галоўным супернікам у паўночных землях - гэта адно, а дзень, праведзены за выпіўкай з ім, - зусім іншае. Араджис вывучаў яго з тым жа пытаннем на твары. Ліс зразумеў, што, хоць ён і самазваны вялікі герцаг былі вельмі рознымі людзьмі, іх становішча давала ім агульныя клопаты. Гэта збівала з панталыку; ён раней не спрабаваў у думках паставіць сябе на месца Араджиса.
  
  Пасля хвіліны няёмкага маўчання Лучнік дазволіў праблему, сказаўшы: "Зваротны шлях у мае валодання дастаткова прамой, і я выберусь з лесу задоўга да заходу сонца, калі пачну прама цяпер, так што, думаю, я направлюсь на поўдзень".
  
  Ён працягнуў руку. Джерин паціснуў яе. "Што б ні здарылася, я спадзяюся, мы пройдзем праз гэта, не спрабуючы вырваць адзін у аднаго печань", - сказаў ён. "Адзіны, хто ад гэтага выйграе, - гэта Адиатунн".
  
  Вочы Араджиса зноў сталі насцярожанымі, як у ястраба. "Я чуў, ён паслаў за табой. Ты турбаваўся, не ўкралі яго людзі твайго хлопчыка. Ты кажаш мне, што не аб'яднаў з ім свае сілы".
  
  - Менавіта гэта я табе і кажу, - адказаў Джерин. - Пяць самым сподзе выкінуць праклятых перш, чым я падыму руку да Трокме.
  
  Ён чакаў, што Араджис скажа што-небудзь у гэтым родзе. Араджис не сказаў. Ён толькі кіўнуў, паказваючы, што пачуў, затым пайшоў, каб забраць калясьніцу або павозку, у якой прыехаў у Ікас.
  
  - Халодная рыба, - разважліва зазначыў Ван. - Але не з тых, хто лёгка становіцца ворагам, ці я памыляюся ў сваіх здагадках.
  
  "Ты не разумееш", - адказаў Ліс. "Мы сустракаліся ўсяго пару разоў да гэтага, таму я не ўяўляю яго ў поўнай меры, як мужчыну, але тое, што ён зрабіў для стварэння свайго холдынгу, кажа само за сябе. І вы чулі, што ён зрабіў пасля таго, як яго людзі высачылі длиннозуба, які зганяў жывёлу з адной з яго вёсак?
  
  "Не, гэта я як-то прапусціў", - сказаў Ван. "Раскажы мне".
  
  "Ён падняў вельмі трывалы крыж і прыбіў да яго тушу звера ў якасці папярэджання іншым прадстаўнікам яго выгляду — і, што больш важна, у якасці папярэджання ўсім людзям, якія маглі падумаць аб жартах з ім".
  
  "Мм. Я думаю, гэта прымусіла б мяне двойчы падумаць", - сказаў Ван. "Што ж, давай прагуляемся за ім і вернем нашых жывёл".
  
  Звяры і запрэжаныя імі калёсы чакалі за межамі абнесенага сцяной двара вакол храма. Па шчаслівай выпадковасці, святар нізкага рангу, які спыніў фургон каля брамы, цяпер стаяў побач з ім; гэта азначала, што Джерину не трэба было пераконваць каго-то яшчэ, што ён не хаваўся з чужой уласнасцю. Забраўшыся ўнутр, ён паказаў на драўляны катэдж з саламяным дахам непадалёк. "Гэта там жыве Сівілы, калі не прарочыць?" ён спытаў.
  
  "Так яно і ёсць, добры мой спадар", - адказаў святар. На яго гладкім твары адбілася заклапочанасць. "Я бачыў, як яе нядаўна прынеслі туды, і чуў чуткі і казкі, настолькі дзіўныя, што я не ведаю, чаму верыць: нават тыя, хто прынёс яе, здаваліся збітымі з панталыку. Мантический транс прыняў яе за цябе?"
  
  "Так і было. На самай справе, яна страціла розум адразу пасля гэтага, і ён не вярнуўся да яе зноў, як гэта звычайна бывае ". Не паўтараючы верш аракула, Джерин распавёў святару аб тым, што адбылося ў падземнай камеры.
  
  Куткі рота еўнуха апусціліся яшчэ ніжэй. "Дай бог, каб яна хутчэй паправілася", - усклікнуў ён. "Ніколі яшчэ добры бог не лічыў патрэбным заклікаць да сабе двух Сивилл так хутка. Храм перажывае вялікія разбурэнні, пакуль працягваюцца пошукі новай служанкі, якая магла б вымавіць яго словы ".
  
  "Не кажучы ўжо аб ганарарах, якія ты губляеш, калі аракул маўчыць", - сказаў Джерин, успомніўшы мяшкі з срэбрам, якія ён укладваў у пульхныя далоні жрацоў.
  
  Але еўнух адказаў абражаным тонам: "Я нічога не казаў пра гэтых зборах". Магчыма, ён быў шчыра набожен. Джерин выказаў здагадку, што здараліся і больш дзіўныя рэчы. Ён тузануў павады, падганяючы коней назад да гасцініцы.
  
  Гаспадар гасцініцы і старшы конюх сустрэлі яго перад уваходам. "Вы почтите маё ўстанова яшчэ адным начным звычаем?" - нецярпліва спытаў карчмар, дадаўшы: "Спадзяюся, у вас усё прайшло добра з "Сивиллой"? Я так разумею, у храме быў нейкі перапалох? Як і ўсе астатнія, ён любіў плёткі.
  
  - Не ў храме, а пад ім, - сказаў Ван. На гэты раз Джерин дазволіў яму распавесці гісторыю. У любым выпадку, чужаземец быў лепшым апавядальнікам, чым ён. Калі Джерин распавядаў тое, што ведаў, ён рабіў гэта адкрыта, выкладаючы факты, якія гаварылі самі за сябе. Ван приукрашивал і расшивал іх, амаль як менестрэль.
  
  Калі ён скончыў, карчмар пляснуў у ладкі. Пакланіўшыся, ён сказаў: "мой Добры сэр, калі калі-небудзь вам надакучыць тая жыццё, якую вы вядзеце, а я лічу, што гэта жыццё воіна, сардэчна запрашаем зарабляць сабе на хлеб і мяса тут, у маёй гасцініцы, бо, несумненна, гісторыі, якія вы распавядаеце, прыўнясуць дастаткова новых звычаяў, каб зрабіць вам выгаднае прапанову".
  
  "Дзякуй, сэр, але я яшчэ не зусім гатовы сядзець каля агню і распавядаць небыліцы да вячэры", - сказаў Ван. - Але калі ты прынясеш нам з Джерином па вялікім кувшину элю, гэтую ветласць варта запомніць.
  
  Жадаючы быць яшчэ больш пераканаўчым, Джерин дазволіў срэбру ціха зазвенеть. Карчмар з гатоўнасцю адгукнуўся. Ён крыкнуў сваім слугам, калі Джерин і Ван ўвайшлі ўнутр і селі ў піўной. Крэкчучы, чырванеючы ад напругі, двое мужчын выцягнулі з склепа велізарную амфару. Адразу за імі з'явіўся іншы хлопец з плоскім чыгуном, поўным зямлі. Ліса дзівілася гэтаму да тых часоў, пакуль двое мужчын не ўваткнулі завостраны, падстава амфары у гаршчок.
  
  "Ён не будзе стаяць сам па сабе на драўляным падлозе, хіба ты не бачыш?" сказаў карчмар. "І калі вы двое нейкім чынам спустошылі яго, вы таксама не зможаце стаяць самастойна".
  
  "Добра. Гэта ідэя", - прагрымеў Ван. "У цябе там ёсць коўш, мой сябар, каб мы маглі напаўняць нашы гнязда па меры неабходнасці? Ах, так, я бачу гэта. Пышна. Калі мы дойдзем да таго, што не зможам ісці, вы будзеце настолькі ветлівыя, каб вашы людзі аднеслі нас наверх, у нашы ложка?
  
  "Мы рабілі гэта некалькі разоў, ці нават больш, чым некалькі", - сказаў адзін з мужчын, якія цягнулі амфару. "Для вас, аднак, мы павінны спаганяць дадатковую плату, улічваючы, што ў вас цяжкі груз". Ён выглядаў гатовым ўцячы, калі Ван зразумее гэта няправільна, але чужаземец закінуў галаву і зарагатаў так, што ў бары загрымела.
  
  Карчмар віўся вакол Джерина, як пчала, якая чакала, калі распусціцца кветка. Лісу не спатрэбілася шмат часу, каб зразумець чаму. Ён бразнуў срэбрам, але выгляду не падаў. Цяпер ён зрабіў гэта. Карчмар пакланіўся амаль удвая, прымушаючы манеты знікнуць — нялёгкі подзвіг, паколькі ён быў амаль такім жа круглым, як некаторыя храмавыя еўнухі.
  
  Расплаціўшыся, у яго хапіла розуму даць сваіх гасцей самім сабе. Ван напоўніў два куфля, перадаў адзін Джерину. Ён высока падняў той, які трымаў. "Блытаніна аракулаў!" - усклікнуў ён і выліў чырвона-карычневы эль сабе ў горла. Ён выдаў доўгі задаволены ўздых: "Ааааа!"
  
  Джерин таксама выпіў, але павольней. На Паўдарозе ён адставіў шклянку і сказаў: "Небарака Сібіла і так здавалася дастаткова збітай з панталыку. Спадзяюся, яна прыйшла ў сябе".
  
  "Ну, я таксама", - прызнаўся Ван. Ён нецярпліва прищелкнул вуснамі. "Давай, капітан, сканчай, каб я мог зноў наліць цябе. Ах, так-то лепш". Ён плаваў па каўшу. Перш чым перакуліць свой зноў напоўнены шклянку, ён працягнуў: "Цікава, ці можа для жанчыны, у якой столькі энергіі, як у новай Сивилле, дазволіць богу напоўніць цябе, кампенсаваць доўгія гады адсутнасці мужчыны, які мог бы напоўніць цябе?" Ва ўсякім выпадку, гэта не той абмен, на які я хацеў бы пайсці.
  
  - У мяне самога паўстала тая ж думка, калі я ўбачыў яе ў пакоі замест старой карги, якая была там у спрадвечныя часы, - адказаў Джерин. "Я не думаю, што Байтон стаў бы гаварыць з кім-то, хто не быў гатовы слухаць".
  
  "Мм, можа, і няма". Ван штурхнуў яго пад сталом. "Што вып'ем за гэты раўнд?"
  
  Не вагаючыся, Джерин падняў свой дамкрат і сказаў: "Праклён Дьяуса, а таксама Байтона, на тым, хто выкраў Дарена". Ён спустошыў шклянку адным доўгім глытком, яго горла напружана працавала. Ван ўхвальна закрычаў і выпіў разам з ім.
  
  Праз некаторы час яны перасталі прамаўляць тосты пасля кожнага раўнда і прыняліся за звычайнае пітво. Джерин памацаў кончык носа вялікім і паказальным пальцамі. Рука здранцвела - дакладная прыкмета таго, што эль пачаў дзейнічаць на яго. Раптам, напалову п'яны, ён вырашыў, што яму не хочацца вяла спаўзаць пад стол.
  
  Ван напоўніў сваю кружку, апусціў коўш ў амфару і паднёс яе, з кроплямі, да гуртку Джерина. Калі ён павярнуў кружку так, каб цёмна-бурштынавая бруя палілася ў кружку, тая хутка пералілося праз край. Ён хмурна паглядзеў на Ліса. "Ты там адсталы". Толькі асцярожнасць, з якой ён вымавіў "адсталы", давала хоць нейкі намёк на тое, колькі ён наліў сабе.
  
  - Я ведаю. Працягвай без мяне, калі не пярэчыш. Калі я сёння нап'юся да нячуласці, я нап'юся ад гора. Я ўжо адчуваю, што гэта насоўваецца, і мне ёсць аб чым сумаваць, нават нягледзячы на тое, што я ў здаровым розуме ".
  
  Чужаземец паглядзеў на яго з дзіўным выразам. Джерину спатрэбілася імгненне, каб зразумець гэта; ён не часта бачыў на жаль грубым твары свайго сябра з жорсткімі рысамі. - Сапраўдная праблема з вамі, капітан, у тым, - сказаў Ван, - што вы не губляеце розуму, як бы ні напіліся. Я такі ж, як большасць людзей. Праз некаторы час я проста перастаю думаць. Прыемна мець магчымасць рабіць гэта час ад часу ".
  
  - Як скажаш, - адказаў Джерин. - Я так доўга жыў сваім розумам і дзеля яго, што, мяркую, хацеў бы ўвесь час трымаць яго пры сабе. Я б адчувала сябе голай — горш, чым голай, — без іх.
  
  - Бедны вырадак. - Ван выпіў дастаткова, каб яго язык развязаўся яшчэ вальней, чым звычайна. - Але вось што я табе скажу: даўным-даўно я зразумела, што спрабаваць прымусіць мужчыну рухацца ў кірунку, якое яму не падабаецца, было праклятай глупствам. Так што рабі тое, што табе хочацца. Што тычыцца мяне, то я маю намер стаць круглоглазым. Заўтра раніцай у мяне будзе галава, як унутры барабана, па якім будуць біць два Трокмуа, але тады я буду турбавацца пра гэта ".
  
  - Добра, - сказаў Джерин. - Ведаеш, ты дакрануўся да мудрасці.
  
  "Я? Хонх!" Сказаў Ван з глыбокім пагардай. "Я не ведаю з мудрасці. Усё, што я ведаю, гэта тое, што эль прыемны, калі ён ўнутры мяне, і я адчуваю сябе добра, калі знаходжуся ўнутры дзеўкі, а добрая сяброўская бойка - лепшы від спорту ў свеце. Каму трэба больш? "
  
  - Не, праўда. У Лісе было дастаткова элю, каб стаць хваравіта сур'ёзным. "Так шмат людзей незадаволеныя тым, што іх сябры" — ён ледзь не сказаў "людзі, якіх яны любяць", але інстынктыўна зразумеў, што гэта было б больш, чым Ван мог вынесці, — "быць такімі, якія яны ёсць. Яны працягваюць спрабаваць ператварыць іх у тое, чым, па іх думку, яны павінны быць ".
  
  Вэн хмыкнуў. - Глупства, - вось і ўсё, што ён сказаў. Ён яшчэ раз прыклаўся да каўша, а затым выліўся хрыплай песняй на мове, якога Джерин не ведаў.
  
  На працягу дня чужаземец некалькі разоў хадзіў у "творчасці", каб адпомсціць за выпіты эль. Вярнуўшыся пасля апошняга з гэтых візітаў, ён зігзагамі накіраваўся да стала, як карабель, які спрабуе ўвайсці ў порт супраць моцнага ветру. Яго крэсла застонало, калі ён наваліўся на яго ўсім целам, але вытрымала.
  
  Нават пасля таго, як ён выпіў яшчэ крыху, ён змог адлюстраваць на твары ўдзячную ўсмешку, калі слуга прынёс аладкі і сакавіты ростбіф з ялавічыны. Ён выкарыстаў свой сталовы нож, каб адрэзаць кавалак, якім мог бы ганарыцца памірае з голаду длиннозуб, і пачаў метадычна знішчаць яго, змазваючы праход элем.
  
  Пасля столькіх гадоў таварыства здольнасці чужака больш не дзівілі Джерина, нават калі яны ўсё яшчэ выклікалі яму поўнае глыбокай пашаны трапятанне. Карчмар таксама назіраў за тым, як Ван есць і п'е, з здзіўленнем: змрочным здзіўленнем ад таго, што ён не ўзяў больш, калі меркаваць па Лісу. Джерин таксама прыклаў усе намаганні, каб сапсаваць спякотнае, але, па параўнанні з Вэном, яго рабаванні засталіся амаль незаўважанымі.
  
  Змярканне змяніліся ноччу. Паходні, галоўкі якіх былі обмакнуты ў тлушч для больш яркага полымя, вэндзілі і патрэсквалі ў бронзавых падсвечніках. Джерин ў апошні раз асушыў сваю шклянку, паставіў яго ўверх дном на стол і падняўся на ногі. Ён рухаўся павольна і асцярожна, гэта было адзінае рух, якое яму заставалася. - Я пайшоў спаць, - абвясціў ён.
  
  "Шкада, вельмі шкада. У збанку яшчэ застаўся эль", - сказаў Ван. Ён таксама ўстаў, каб зазірнуць ў яго. "Не шмат элю, але няшмат".
  
  "Не прымушай мяне думаць пра гэта", - сказаў Ліс. "У мяне і так раніцай будзе хварэць галава; навошта выклікаць яе раней?"
  
  "Ты!" - сказаў Ван. "А як жа я?" На яго твары зноў адбілася жаль, на гэты раз да самога сябе — ён сапраўды выдатна напіўся, калі здолеў давесці сябе да сентыментальнасці.
  
  Джерин ўзбіраўся па прыступках так, нібы кожная была асобнай гарой вышэй папярэдняй. Трыумф — і поўны страўнік элю — захліснулі яго, калі ён дабраўся да другога паверха. Пол, здавалася, сыходзіў у яго з-пад ног, як мора, але ён дабраўся да пакоя, якую дзяліў з Ваном, без неабходнасці прытуляцца да сцяны або хапацца за дзверы. Гэта таксама быў свайго роду трыумф.
  
  Ён прополоскал рот вадой з які стаяў там збана, хоць ведаў, што раніцай тут усё роўна будзе выграбная яма. Затым ён распрануўся і бязвольна плюхнуўся на адну з ложкаў. Ён зняў сандалі, спадзеючыся, што Ван не абярэ тую ж ложак і не раздушыць яго, калі — калі — чужынец падымецца наверх.
  
  Дзе-то пасярод ночы Ліс рэзка сеў у ложку, вытаращив вочы, сэрца шалёна калацілася. У галаве ў яго таксама стукала, але ён не звяртаў на гэта ўвагі. Жах сну, які выдраў яго з дрымоты, рабіў бессэнсоўнымі па параўнанні з ім такія чыста цялесныя клопату, як пахмелле.
  
  Горш за ўсё было тое, што ён не мог успомніць, што бачыў — ці, магчыма, цемра сну была настолькі абсалютнай, што нават ўяўнае бачанне не дапамагала. Дзе-то ў цемры наспявала што-то жудаснае.
  
  У пакоі, у якой ён ляжаў, таксама было цёмна, але не настолькі, каб ён не мог бачыць. Святло ўсіх лун, акрамя Эллиб, струменіўся ў акно, малюючы на падлозе перакрыжоўваюцца цені. На іншай ложка Ван хроп, як бронзавая піла, павольна прорубающая шлях скрозь вапняк.
  
  Як раз у той момант, калі Джерин паспрабаваў пераканаць сябе, што сон, якім бы жахлівым ён ні быў, быў усяго толькі сном, і зноў пагрузіцца ў сон, чужаземец паварушыўся і застагнаў. Тое, што ён наогул мог рухацца, уразіла Ліса; у пакоі пахла нясвежым элем.
  
  Ван закрычаў — не па-элабонски, наогул не словамі, а як жывёла, якое выдае адчайны сігнал трывогі. Адна з яго вялікіх рук намацала нож. Ён ускочыў на ногі, аголены і люты, яго вочы былі зусім пазбаўленыя розуму.
  
  - Усё ў парадку, - настойліва сказаў Джерин, перш чым гэты шалёны погляд паспеў уперціся ў яго і вырашыць, што ён быў прычынай таго начнога кашмару, з якім сутыкнуўся Ван. - Гэта ўсяго толькі сон. Кладзіся і паспі яшчэ трохі.
  
  "Сон?" Перапытаў Ван дзіўным, няўпэўненым голасам. "Не, гэтага не магло быць". Ён, здавалася, трохі скурчыўся, калі свядомасць вярнулася. "Клянуся багамі, можа быць, так яно і было. Я з цяжкасцю магу ў гэта паверыць.
  
  Ён паклаў нож назад на падлогу, сеў на край ложка, прыкрыўшы вочы масіўным перадплеччам. Джерин зразумеў гэта; цяпер ён заўважыў, што ў яго самога пульсуе галава, а ў Вана, павінна быць, у дзесяць разоў мацней. Чужаземец зноў устаў, на гэты раз, каб скарыстацца начным гаршком. Джерин таксама гэта зразумеў. "Перадай мне, калі скончыш", - сказаў ён.
  
  "Я думаў, што згубіўся ў чорнай яме", - здзіўлена сказаў Ван. "Істоты глядзелі на мяне, я ведаю, што глядзелі, але я не мог разгледзець нават бляск іх вачэй — занадта цёмна. Як я мог змагацца з імі, калі я не мог іх бачыць? Ён здрыгануўся, затым застагнаў. "Я б хацеў, каб у мяне адвалілася галава. Нават месячнае святло рэжа мне вочы".
  
  "Мне таксама прысніўся змрочны сон, хоць я памятаю не так шмат з яго, як ты", - сказаў Джерин. Аналітычны, нават з пахмелля, ён працягнуў: "Дзіўна, гэта. Ты выпіў значна больш, чым я, але памятаеш больш. Цікава, чаму?
  
  - Капітан, мне напляваць— - адказ Вана быў перапынены спалоханым крыкам, донесшимся з акна разам з яркім месячным святлом. Ліс пазнаў голас карчмара, нават скажоны страхам.
  
  Гэты страх больш, чым галаўны боль, больш, чым яго ўласны благі сон, перашкаджаў яму зноў заснуць. Ван нічога не сказаў, але, мяркуючы па тым, як ён варочаўся і круціўся, ён таксама доўга ляжаў без сну.
  
  
  * * *
  
  
  Сняданак на наступную раніцу быў не з прыемных. Джерин зачэрпнуў ячменнай кашы, прыжмурыўшы вочы ад дзённага святла. Ван зачэрпнуў вядро вады з калодзежа побач з гасцініцай і выліў сабе на галаву. Ён вярнуўся мокры і фыркающий, але з уздрыгам адвярнуўся ад міскі з кашай, якую прапанаваў яму карчмар.
  
  Карчмар з усіх сіл стараўся здавацца вясёлым, але яго ўсмешка, хоць і растягивала рот ва ўсю шырыню, не дасягала вачэй. Мала-памалу ён перастаў прыкідвацца і стаў амаль такім жа змрочным, як яго якія пакутуюць госці. "У мяне ёсць сякія-такія весткі ад Сивиллы, добрыя мае сэры", - сказаў ён.
  
  - Раскажы нам, - настойваў Джерин. - Ты дасі мне ежу для разважанняў, акрамя майго беднага лядашчага цела. - Ван, здавалася, не быў здольны да сувязны прамовы, але кіўнуў — асцярожна, быццам баяўся, што ад найменшага руху ў яго галава адваліцца.
  
  Карчмар сказаў: "Я чуў, яна ўсё яшчэ спіць у ложку, куды паклалі яе святары, час ад часу кідаецца і ускрыквае, як быццам ёй сняцца дрэнныя сны".
  
  "Цікава, у яе такія ж адчуванні, як у нас з Ваном", - сказаў Джерин. "Цемра і нябачныя істоты, якія рухаюцца скрозь яе".
  
  "Я бачыў — ці, хутчэй, не бачыў — тое ж самае мінулай ноччу". Карчмар тэатральна здрыгануўся. Яго погляд кінуўся да алтара Дьяуса ля каміна. Цар багоў мог трымаць зданяў на адлегласці, але здаваўся бяссільным перад гэтымі больш страшнымі з'явамі, якія прыходзілі ноччу.
  
  Ван выдаў хрыплы каркающий гук, затым сказаў: "Цікава, што снілася Араджису мінулай ноччу". Ён гаварыў не зусім шэптам, але выкарыстаў толькі малую частку свайго гучнага голасу: большая прычыніла б яму боль.
  
  - Ты ўпэўнены, што не хочаш чаго-небудзь з'есці? - Спытаў яго Джерин. "Сёння нам трэба будзе шмат падарожнічаць, каб выбрацца за межы лесу, а таксама абмінуць тую сялянскую вёску, дзе яны палявалі на нас ноччу".
  
  - Я ўпэўнены, - усё гэтак жа ціха адказаў Ван. - З вас атрымалася б выдатная квактуха, капітан, але калі я цяпер наб'ю сабе жывот, мы проста страцім час, спыніўшы фургон, каб я магла пайсці ў лес і расплеваться.
  
  "Табе лепш відаць", - сказаў Ліс. Каша была прэснай, наколькі гэта наогул магчыма, але ўсё яшчэ няўпэўнена заставалася ў яго страўніку і пахіснулася, калі ён ўстаў. "Я ўсё ж думаю, што нам варта падняцца наверх і надзець нашы даспехі. Як бы моцна мы ні пацярпелі, нам, верагодна, трэба будзе сее-якая ручная праца".
  
  "Так, ты маеш рацыю", - адказаў Ван. "Я быў бы шчаслівы пасядзець тут некаторы час — скажам, год ці два, — пакуль не адчую, што магу жыць або нават хачу гэтага, але ты маеш рацыю". Асцярожнымі крокамі ён накіраваўся да лесвіцы і падняўся па ёй. Джерин рушыў услед за ім.
  
  Ад скрыгату і бразгае металу аб метал у Ліса разбалелася галава, і, мяркуючы па бормотанию Вана, яму стала яшчэ горш. "Не ведаю, як я павінен біцца, нават калі давядзецца", - сказаў Джерин. "Калі б я мог прагнаць каго-небудзь, наблевав на яго, я б, магчыма, справіўся з гэтым, але на большае я не падыходжу".
  
  "Я адчуваю тое ж самае, - сказаў Ван, - але незалежна ад таго, наколькі я хворы, калі гэта выбар паміж барацьбой і смерцю, я чакаю, што зраблю ўсё магчымае, каб змагацца".
  
  "З гэтым не паспрачаешся", - сказаў Джерин. "Аднак, калі ты думаеш, што я буду шукаць бойкі сёння, ты сышоў з розуму".
  
  "Я таксама, і яны мне падабаюцца нашмат больш, чым цябе", - сказаў Ван. "Справа ў тым, што бойка, магчыма, шукае цябе".
  
  - Як ты думаеш, навошта я гэта раблю? Джерин пару раз паціснуў плячыма, каб як мага зручней надзець свой даспех, затым насунуў на вочы на галаву бронзавы шлем ў выглядзе чыгуна. Уздыхнуўшы, ён сказаў: "Пойдзем".
  
  - Хвіліначку. Ван падагнаў дужкі да свайго причудливому шлема, затым кіўнуў. Мяркуючы па яго страдальческому выразе асобы, гэта таксама было балюча. Прадчуваючы яшчэ большую боль у будучыні, ён сказаў: "І нам таксама прыйдзецца ўвесь астатак дня слухаць скрып колаў праклятага фургона".
  
  Джерин пра гэта не падумаў. Калі ён падумаў, яго страўнік зноў скрутило. "Мы павінны што-то з гэтым зрабіць", - заявіў ён.
  
  - Застанешся тут яшчэ трохі? - Прапанаваў Ван.
  
  - Мы і так затрымаліся тут занадта надоўга, дзякуючы табе і твайму разгулу. Будзь я пракляты, калі я хачу правесці тут яшчэ адзін бескарысны дзень з-за таго, што ты выпіў збан элю дасуха — і я дапамог, я прызнаю гэта, - паспешліва дадаў Ліс. Ён патузаў сябе за бараду. Думаць прама і ясна, нягледзячы на раскалывающуюся галаўны боль, было зусім не проста, але праз некалькі секунд ён пстрыкнуў пальцамі. "Я зразумеў! Я папрашу ў карчмара гаршчочак гусінага або курынага тлушчу, ці што там у яго ёсць. Багі ведаюць, гэта будзе не ідэальна, але гэта павінна паменшыць шум да таго, што мы спадзяемся вытрымаць.
  
  Ван выціснуў з сябе першую ўсмешку, на якую рызыкнуў з тых часоў, як прачнуўся. Ён зрабіў рух, нібы хацеў пляснуць Джерина па спіне, але перадумаў; магчыма, ён прадставіў сабе, што б ён адчуваў, калі б хто-то зрабіў такі камплімент яму ў яго цяперашнім далікатным становішчы. "Клянуся багамі, капітан, гэта не пашкодзіць", - усклікнуў ён. "Я думаў, нам прыйдзецца пакутаваць цэлы дзень, і нічога не зробіш".
  
  "Няма сэнсу пакутаваць, калі ў гэтым няма неабходнасці", - сказаў Джерин. "І я не магу прыдумаць лепшага спосабу выкарыстоўваць розум, чым не пакутаваць".
  
  Карчмар без пярэчанняў дастаў гаршчочак курынага тлушчу, хоць і сказаў: "Ёсць сродак ад доўгай ночы, з якім я ніколі раней не сутыкаўся".
  
  "Так, менавіта так яно і ёсць, але не ў тым сэнсе, які ты маеш на ўвазе". Ліс патлумачыў, навошта яму патрэбен тлушч. Карчмар выглядаў збянтэжаным, але кіўнуў.
  
  Джерин залез пад фургон і добранька вышмараваў абедзве восі. Калі ён вылез і зноў устаў, Ван сказаў: "Мы будзем прыцягваць мух".
  
  "Не сумняваюся", - сказаў Джерин. "Праз некаторы час ён сапсуецца і таксама пачне смярдзець, і каму-то прыйдзецца яго отскребать. Сёння тут будзе цішэй. Хіба ты не лічыш, што гэта таго варта?
  
  "О, так, тут я з табой не поссорюсь". Смех Вана быў толькі слабым адгалоскам яго звычайнага раскатистого хіхіканне, але гэта спрацавала. - Справа ў тым, што звычайна я не думаю ні аб чым, акрамя сённяшняга дня, а ты заўсёды турбуешся аб заўтрашнім дні, або аб тым, што будзе праз год, ці аб тым, калі твой унук стане сівабародым старым. Дзіўна, што мы апынуліся ў такім замяшанні ".
  
  Ліс абдумаў гэта, затым адклаў у бок. "Занадта падобна на філасофію для ранняга раніцы, асабліва пасля занадта вялікага колькасці элю напярэдадні ўвечары. Можа, пойдзем?"
  
  "Цалкам магчыма", - сказаў Ван. "Ці магу я пакорліва прасіць цябе ўзяць лейцы на першую частку шляху? Не думаю, што ты параніўся так моцна, як я".
  
  - Справядліва. Джерин забраўся на сядзенні ў пярэдняй частцы фургона. Павады слізганулі па мазалямі на далонях. Ван ўстаў побач з ім, рухаючыся з асцярожнасцю старога.
  
  "Так дабраславіць вас абодвух лорд Байтон, добрыя мае сэры", - сказаў жаніх.
  
  Джерин пстрыкнуў поводьями. Коні падаліся наперад, абапіраючыся на вупраж. Фурманка покатила наперад. Ён усё яшчэ трашчаў, рыпеў і тузаўся, але ўжо не так моцна, як раней. Ван выглядаў бледна-шчаслівым. "Гэта першакласна", - сказаў ён. "Калі мне хоць трохі пашанцуе, я буду адчуваць сябе так, нібы дажыву да паўдня або каля таго".
  
  "Прыкладна на тое, на што я спадзяваўся сам", - сказаў Джерин. Ён выехаў са двара стайні і пад'ехаў да пярэдняй часткі гасцініцы. У фургоне было не так ужо ціха, але ўсё ж досыць ціха, каб задаволіць яго.
  
  Гаспадар заезнага двара стаяў каля ўваходу і двойчы пакланіўся, калі фурманка праязджала міма яго. "Так дабраславіць вас абодвух лорд Байтон", - сказаў ён, як гэта зрабіў грум. - Спадзяюся, ты неўзабаве зноў прыедзеш у Айкос і пры гэтым добразычліва ўспомніш аб маім сціплым установе.
  
  - Раней яны так не паводзілі сябе, пакуль Імперыя не перакрыла апошні праход праз Кірсі, - прамармытаў Джерин. "Потым у іх былі госці вышынёй да столі, якія спалі ў стайнях для коней, і яны амаль не ведалі і не клапаціліся аб тым, ці ўбачаць яны каго-небудзь канкрэтнага зноў".
  
  "Нагадвае мне адну гісторыю, капітан, сапраўды нагадвае", - сказаў Ван, што было верным прыкметай таго, што ён адчуваў сябе лепш. "Я расказваў вам, як яны прымушаюць малпаў збіраць перац?"
  
  - Не, па-мойму, я гэтага не чуў, - адказаў Джерин. - Як яны...
  
  Далей ён нічога не паспеў зрабіць, таму што коні трывожна фыркнули і ў жаху ўсталі на дыбкі. Спрабуючы ўзяць іх пад кантроль, Джерин падумаў, што менавіта з-за іх нечаканага руху фургон захістаўся пад яго дном, як быццам раптам ператварыўся ў лодку, качающуюся на неспакойным моры. Затым Ван крыкнуў: "Землятрус!" - і зразумеў, што ўвесь свет здрыгануўся.
  
  Ён адчуваў землятрусу адзін ці два разы раней, шмат гадоў таму. Зямля здрыганулася, затым асела амаль да таго, як ім авалодаў страх. Гэта землятрус было зусім не падобна на тыя. Трасяніна працягвалася і працягвалася; здавалася, гэта будзе доўжыцца вечна. Скрозь грукат зямлі і рыпанне будынкаў у горадзе Ікас ён пачуў крыкі страху. Праз імгненне ён зразумеў, што самы гучны з іх быў яго уласным.
  
  Пара гасцініц і дамоў не проста зарыпелі; яны паваліліся, ператварыўшыся ў груды друзу. І калі Ліс паглядзеў уніз па вуліцы, у бок храма Байтон, ён з жахам убачыў, што бліскучы мармуровы храм таксама паваліўся разам з вялізнымі ўчасткамі сцяны, якая бараніла святую тэрыторыю.
  
  Калі зямля нарэшце памякчэла і спынілася, Джерин зразумеў, што яго пахмелле прайшло; жах выпаліў яго з яго. Ён утаропіўся на Вана, які ўтаропіўся ў адказ, яго звычайна румяны твар побелело, як рыбы жывот. "Капітан, гэта было вельмі дрэнна", - сказаў чужынец. "Я пару разоў адчуваў землятрусу то тут, то там, але ніколі ні адно з іх не магло параўнацца з гэтым".
  
  - Я таксама, - сказаў Джерин. Зямля зноў здрыганулася, роўна настолькі, каб яго сэрца падскочыла. Ён выбраўся з фургона і пабег да бліжэйшага рухнувшему будынка, адкуль даносіліся крыкі, поўныя болю. Ван бег прама за ім. Разам яны адсоўвалі бервяна і тынкоўку, пакуль не змаглі выцягнуць хлопца, які, калі не лічыць пары парэзаў і раздробненага пальца, цудоўным чынам амаль не пацярпеў.
  
  "Так благословят вас ўсе багі", - сказаў мужчына, кашляючы. "Дзе-то там мая жонка". Не звяртаючы ўвагі на ўласныя траўмы, ён сам пачаў разграбаць абломкі. Джерин і Ван працавалі разам з ім. Мужчыны і жанчыны таксама выбягалі з ацалелых будынкаў.
  
  Затым хто-то закрычаў: "Пажар!" Полымя, якое зарадзілася ў ачагу, або на алтары Дьяуса, або ў якой-небудзь мігатлівага лямпе, аслабла і разраслося. Чорны дым, спачатку тонкі, але занадта хутка станавіўся ўсё гусцей, уздымаўся да неба — і не толькі з разбуранай гасцініцы, дзе працаваў Ліс. Неўзабаве ўсе разбураныя будынкі былі агорнутыя полымем. Крыкі тых, хто апынуўся ў пастцы пад бэлькамі, дасягнулі новай і жахлівай вышыні.
  
  Разам з усімі астатнімі Джерин змагаўся з агнём, як мог, але не хапала вёдраў, не хапала вады. Полымя расло, шырылася, пачатак пажыраць будынкі, якія не разбурыла землятрус.
  
  - Безнадзейна, - сказаў Ван, кашляючы і задыхаючыся ад дыму, які цяпер пакрываў яго твар сажай. - Мы нікуды не падзенемся, мы таксама збіраемся рыхтаваць, а разам з намі фурманка і коні.
  
  Джерину не хацелася адступаць, але ён ведаў, што яго сябар правоў. Ён зноў паглядзеў у бок разбуранага храма Байтона. "Клянуся багамі", - ціха сказаў ён, а затым здрыгануўся, калі, нібы багі пачулі, зямля зноў здрыганулася. "Цікава, прадбачыла ці гэта Сівілы, калі пророчествовала ўчора".
  
  "Ёсць адна думка". Твар Вана прасвятлела. - І вось яшчэ што: калі сцяна павалілася, а храмавая варта, хутчэй за ўсё, альбо раздушана, альбо напалохана да смерці, што перашкодзіць нам вывезці вагон золата з свяшчэннай тэрыторыі?
  
  - Ты смялейшым за мяне, калі хочаш выпрабаваць праклён Байтона, - сказаў Джерин. - Памятаеш трупы, якія мы бачылі, тых, хто спрабаваў выкрасці ў теменоса? Мяркуючы па выразе асобы Вана, спачатку панурага, а затым задуменнага, ён не памятаў, але ўспомніў цяпер. Джерин працягнуў: "Але давай усё роўна адправімся туды. Мы павінны паглядзець, ці можам мы што-небудзь зрабіць для небаракі Сібіл. Наколькі я ведаю гэтых прагных жрацоў, яны будуць так турбавацца аб храме і сваіх скарбах, што могуць забыцца пра яе — а яна, магчыма, нават не здагадаецца нагадаць ім, што яна жывая. Думка аб тым, што яна ляжыць пад абломкамі, злоўленая ў пастку, без свядомасці і, магчыма, забытая, выклікала ў ім новы жах: ён не мог прадставіць больш самотнага спосабу памерці.
  
  - Вы маеце рацыю, капітан. Цяпер Ван без ваганняў сеў у фурманку і ўзяў лейцы; магчыма, ўзрушэнне ад землятрусу прымусіла яго забыцца і пра ранішніх болях. Джерин ўскараскаўся побач з ім. Коні фыркалі, як ад страху, так і ад клубящегося дыму. Ліс лічыў сябе шчасліўчыкам, што яны не кінуліся бегчы, калі пачаўся пажар. Яму было зусім не шкада самому выбірацца з полымя.
  
  Разам са шматлікім іншым, статуі Рос і Орена з золата і слановай косткі ўпалі падчас землятрусу - ўпалі і разляцеліся на кавалкі, з якіх яны былі зробленыя. Галава Орена, пухлая і незапоминающаяся, але упрыгожаная цяжкай залатой каронай, зіготкай рубінамі, сапфірамі і смарагдамі, адскочыла або паляцела за разбураную мармуровую сцяну, якая аддзяляла ўчастак Байтона.
  
  Джерин і Ван пераглянуліся, у абодвух у галаве была адна і тая ж думка. Прашаптаўшы Байтону малітву ўміласціўлення, Ліс саскочыў з падводы. Ён схапіў малюнак галавы мёртвага імператара, гатовы адкінуць яго ў бок пры першых прыкметах таго, што праклён дасягне мэты (і шчыра спадзеючыся, што гэта адбудзецца досыць хутка). Крякнув ад вагі золата, ён падняў галаву і карону і кінуў іх у заднюю частку падводы.
  
  "Якое-то час нам не трэба будзе турбавацца аб грошах", - сказаў Ван, ззяючы, і нават воздержанный Фокс змог толькі кіўнуць.
  
  Землятрус адбылося так рана, што амаль ніхто яшчэ не прыйшоў сюды ў надзеі пачуць прарочы верш Сивиллы. Толькі ў адной павозцы і адной калясьніцы коні былі прывязаныя перад домам, які Сівілы выкарыстала як свой уласны. Катэдж ўсё яшчэ стаяў, у той час як кавалкі мармуровай сцяны вакол тэрыторыі храма абрынуліся з жудаснымі наступствамі на святара, які напярэдадні заляцаўся за камандай Джерина.
  
  Убачыўшы некранутае жыллё Сивиллы, Ліс завагаўся. "Можа быць, нам лепш проста адправіцца дадому", - з сумневам сказаў ён. "Вунь тыя хлопцы змогуць паклапаціцца аб ёй, не парушаючы рытуалу". Ён паказаў праз пралом у сцяне на фігуры, бегаюць ля разбуранага храма.
  
  Ван таксама глядзеў у той бок. Яго вочы былі вастрэй, чым у Джерина, магчыма, таму, што, у адрозненне ад Ліса, ён не марнаваў часу на разглядванне выцвілых літар на рассыпающихся скрутках. Ён зняў з пояса булаву. - Капітан, вам лепш паглядзець яшчэ раз. Чым бы ні былі гэтыя пачвары, вы ж не хочаце, каб яны даглядалі за "Сивиллой".
  
  - Аб чым ты кажаш? Яны, павінна быць, святары, і яны— - Голас Джерина абарваўся, калі, прыжмурыўшыся, ён усё-такі зірнуў яшчэ раз. Ён сапраўды бачыў святароў, але яны ляжалі на зямлі, ні адзін з іх не рухаўся. Над імі схіліліся бледныя фігуры, якія цяжка было адрозніць на фоне белага мармуру храма. Аднак яны не рухаліся зусім і не выглядалі як мужчыны.
  
  Адзін з іх падняў галаву і ўбачыў фургон. Ніжняя частка яго — яе? — асобы была измазана чырвоным. Джерин не думаў, што істота пацярпела. Кроў вакол яго рота, хутчэй за ўсё, казала аб тым, што ён — харчаваўся.
  
  Пакуль Ван хапаўся за булаву, Джерин схапіўся за свой лук. Бледная, скрываўленая фігура подскакам кінулася да фургона. Ліс па-ранейшаму не быў упэўнены, чалавек гэта ці звер. Ён трымаўся прама на дзвюх нагах, але яго лоб амаль отвисал над вачыма (якія былі маленькімі і самі па сабе крывава-чырвонымі), а пашча была поўная зубоў, больш жахлівых, чым усё, што Джерин бачыў па гэты бок длиннозуба.
  
  Лёд прабег ў яго па спіне. "Землятрус, павінна быць, разбурыла падземныя сцены, тыя, што былі абаронены", - усклікнуў ён. "І гэта тое, што ўтрымлівалі чары".
  
  "Магчыма, ты маеш рацыю", - адказаў Ван. "Але незалежна ад таго, правоў ты ці не, ці не думаеш ты, што табе лепш прыстрэліць яго, перш чым ён падыдзе дастаткова блізка, каб адкусіць ад нас?" Чым бы яно ні сілкавалася раней, падобна, яно яго не напоўніла.
  
  Утаропіўшыся на бледны пачвара, Джерин амаль забыўся, што трымае ў руках лук. Ён выцягнуў стралу з калчана, наклаў цеціву, нацягнуў цеціву і пусціў яе адным плыўным рухам. Пачвара нават не паспрабавала прыгнуцца або ухіліцца; здавалася, яно ніколі раней не бачыла лука. Страла трапіла яму прама ў сярэдзіну шырокай грудзей. Ён ўчапіўся кіпцюрамі ў дрэўка, хрыпла крычучы, затым паваліўся на зямлю.
  
  Крык прыцягнуў увагу пары іншых монстраў. Колькі з іх жыло пад зямлёй? Джерин задумаўся. І як доўга? Якім бы ні быў адказ, пачвары зараз былі на паверхні і, падобна, прагнулі помсты людзям, якія так доўга прымушалі іх да падземнай жыцця, — і любым іншым людзям, у якіх яны маглі усадзіць зубы.
  
  Перш чым монстры кінуліся на павозку, атака атрада храмавай варты адцягнула іх. Яны атакавалі стражнікаў са лютасцю дзікіх звяроў. У стражнікаў былі дзіды, мячы і даспехі з бронзы і скуры. Монстры выглядалі хутчэй і мацней любога простага чалавека.
  
  Джерин толькі мімаходам убачыў бой, які выглядаў роўным. "Калі мы ўвяжамся ў гэта, усё, што мы зробім, гэта будзем забітыя", - сказаў ён Вану. "Усё больш гэтых праклятых стварэнняў працягвае выпаўзаць з таго, што засталося ад храма".
  
  "Што ж, тады давай хапаць Сивиллу і прыбірацца адсюль, пакуль яны не знайшлі яе і не вырашылі, што з яе атрымаецца смачная закуска", - сказаў Ван. Пры іншых абставінах гэта здалося б грубым гумарам. Успомніўшы кроў вакол пашчы монстра, якога ён застрэліў, Джерин падумаў, што чужаземец проста выказаў здагадку.
  
  Ён саскочыў з падводы, калі Ван спыніўся каля жылля Сивиллы. Дзверы былі прыадчынены, магчыма, яе выбіла землятрусам. Джерин убег ўнутр.
  
  Калі б землятрус не скінула гаршкі з паліц і лямпы са сталоў, катэдж нагадаў бы Лісу дом, у якім жыў заможны селянін. Габелены ажыўляе выбеленыя сцены; мэбля выглядала лепш, чым большасць іншых. Аднак гэта не выратавала табурэткі ад падзення або гліняную печ у куце катэджа ад парэпання.
  
  Сібіл ляжала на сваёй ложка, усё яшчэ без прытомнасці, пасярод хаосу. Калі Джерин ступіў да яе, зямля зноў задрыжала ў яго пад нагамі. Гэтага было амаль дастаткова, каб прымусіць яго выбегчы з катэджа ў страху абразіць Байтона. Але, разважыў ён, землятрусу не ўваходзілі ў кампетэнцыю празорлівага бога. Калі б ён раззлаваў Байтона, бажаство праявіла б сваё незадавальненне больш адкрыта.
  
  Ён нахіліўся да Сивилле, на якой усё яшчэ было тонкае ільняное сукенка, у якім яна была ў пакоі пад разбураным храмам. Ён задаваўся пытаннем, ці прывядзе яе ў сябе яго дотык. Яна паварушылася і нешта прамармытала, калі ён падняў яе, але вочы ў яе заставаліся зачыненымі. Ён паспяшаўся назад праз дзвярны праём.
  
  "Добра, што монстры ўсё яшчэ змагаюцца там", - сказаў Ван, вярнуўшыся. "Дзяўчына ў тваіх абдымках прыемная, нават калі ты яе не маеш, але змагацца з ёй бескарысна".
  
  - Насмешнікі, - сказаў Джерин. Але нарастаючы шум бою на тэрыторыі храма папярэдзіў яго, што ў яго няма часу перакідацца жартамі з Ваном. Так асцярожна, як толькі мог, ён паклаў Сивиллу ў задок фургона. Яна зноў нешта прамармытала, але не прачнулася. Ён сеў побач з Ваном, зноў схапіў свой лук і калчан. Наклаўшы на цеціву яшчэ адну стралу, ён сказаў: "Давай прыбірацца адсюль".
  
  - Ты маеш рацыю. - Ван тузануў павады. Коні ірвануліся наперад, радуючыся, што атрымалі выхад свайму страху. Калі фургон з грукатам праязджаў міма праломіны ў плоце, у яго ўляцела пачвара. Джерин стрэліў у яго. Яно з грукатам упала. Ван пусціў коней галопам. Абмінуўшы падпалены горад Ікас, фурманка паглыбілася ў стары лес.
  
  
  V
  
  Неўзабаве пасля поўдня Сівілы прыйшла ў сябе. Да таго часу падарожныя прайшлі больш за палову дзіўнага лесу, які ахоўваў дарогу ў Ікас. Джерин чакаў, што папярок дарогі ўпадуць дрэвы, магчыма, іншыя сляды землятрусу. Ён нічога не выявіў. Што тычыцца лесу, то землятрусу магло і не быць.
  
  "Добра", - сказаў Ван, калі заўважыў гэта. "Можа быць, дрэвы паглынуць і гэтых стварэнняў, калі яны паваляць з Айкоса".
  
  "Хіба гэта не было б выдатна?" Сказаў Джерин. "Хоць, верагодна, спадзявацца на гэта занадта складана, таму што—" Ён змоўк, калі фургон ссунуўся пад яго дном. Гэта не было, як ён спачатку баяўся, чарговым землятрусам: хутчэй, ён выявіў, калі зноў зазірнуў у кузаў фургона, што Сібіл перастала ляжаць і вёскі. Ён кіўнуў ёй. - Лэдзі, жадаю вам добрага дня.
  
  У яе вачах не было нічога, акрамя збянтэжанасці. "Вы тая пара, для якой я толькі што пророчествовала", - сказала яна, яе голас таксама завагаўся. Хоць гэта цалкам адпавядала яе знешнасці, пачуўшы гэта яшчэ раз, Джерин выпрабаваў невялікі шок: пасля таго, як Байтон загаварыў праз яе, ён амаль забыўся, што ў яе ёсць уласны голас.
  
  - Не "толькі што", - сказаў ён, варожачы, як бы яму паведаміць ёй аб тым, што адбылося, пакуль яна ляжала без прытомнасці. "Гэта было ўчора; ты быў у трансе Байтона больш цэлага дня".
  
  "Немагчыма. Гэта ніколі мяне так не захоплівала", - злосна сказала яна. Але праз імгненне яна зноў выглядала збянтэжанай. "І ўсё ж, калі ты кажаш няпраўду, чаму я гатовая падарвацца? Прашу вас, спыніцеся на хвілінку. Вэн нацягнуў павады. Коні, узрадаваныя прадышкай, пачалі шчыпаць траву на ўзбочыне дарогі.
  
  Джерин слёз і абышоў фургон ззаду. Ён працягнуў руку. - Вось, лэдзі, я дапамагу вам спусціцца, каб вы маглі расслабіцца.
  
  Яна адскочыла, як быццам ён прапанаваў дапамагчы ёй спусціцца, каб авалодаць ёю. - Ты з розуму сышоў? - спытала яна голасам, падобным на зімовы. - Магчыма, у мяне наогул не будзе кантакту ні з адным паўнавартасным мужчынам. Калі б я так паступіла, я б больш не была Сибиллой.
  
  Ліса глыбока ўздыхнула. Яна так і не зразумела, як трапіла ў фургон. Ён наўрад ці мог вінаваціць яе, але ад гэтага яму не стала лягчэй ад таго, што ён хацеў сказаць: "Лэдзі, баюся, каб выратаваць вашу жыццё, мне давялося дакрануцца да вас. Багі ведаюць, я шкадую пра гэта, але я не бачыў іншага выйсця. Ён паўтарыў прарочы верш, які яна дала яму, і патлумачыў ранішнія жахі.
  
  Чым больш ён гаварыў, тым бялейшы станавілася Сівілы. - Хлусня, - прашаптала яна. - Гэта, павінна быць, хлусня. Ты загубіў мяне, а цяпер спрабуеш звярнуць мае ўласныя словы супраць мяне і прымусіць мяне паверыць, што ты зрабіў гэта для майго ж выгоды? Яна матнула галавой, як загнаны звер; яе вочы спыніліся на галаве Орена Будаўніка з золата і слановай косці. Джерин думаў, што яна ўжо пабялела настолькі, наколькі гэта магчыма, але выявіў, што памыляўся. - Ты ўзяў гэта? - патрабавальна спытала яна. - І лорд Байтон не забіў цябе?
  
  На розум Джерину прыйшоў нечаканы адказ; ён здушыў яго перш, чым ён зляцеў з вуснаў. "Лэдзі, ён гэтага не рабіў. Калі я ўзяў яго, ён ляжаў за межамі свяшчэннай тэрыторыі. Як я ўжо сказаў, землятрус прывяло ўсё ў замяшанне. Сам храм больш не варта. Што здарылася з пакоем, дзе ты прарочыў, я не магу сказаць, але землятрус, павінна быць, разбурыла абароненыя сцены, якія не давалі гэтым монстрам выбрацца на паверхню.
  
  Ван павярнуўся і сказаў: "Наколькі ты ведаеш, Ліс, магло быць і наадварот. Памятаеш кавалкі вапны, якія мы бачылі ў падставы тых сцен, калі Кинифор прывёў нас да лэдзі?" Пачвары, магчыма, гадамі спрабавалі разбурыць магію, якая трымала іх у цуглях, і калі ім нарэшце гэта ўдалося, гэта магло прымусіць зямлю здрыгануцца.
  
  - Ты маеш рацыю, гэта магло здарыцца і так, - пагадзіўся Джерин. - Але якім бы спосабам гэта ні адбылося, гэта не мае значэння. Ён зноў звярнуў сваю ўвагу на Сивиллу. - Лэдзі, дарэчы, у вас ёсць імя?
  
  Яна слухала, як яны з Ваном балбаталі ўзад-наперад, як быццам яны былі вар'ятамі, чые вар'яцтва выпадкова супалі. Яна рэзка прыйшла ў сябе, калі Ліса задала ёй гэтае пытанне, але ёй спатрэбілася час, каб знайсці на яго адказ. Нарэшце яна сказала: "Мяне клікалі ... Силэтр. У мяне адабралі гэта імя, калі я стала "вуснамі Байтона", але я памятаю, што яно было маім ". Горкі выгіб яе вуснаў быў чым заўгодна, толькі не усмешкай. - Я магу зноў надзець яго, таму што, дзякуючы табе, я больш не буду служыць богу. Калі ўсё, што ты кажаш, праўда, то лепш бы ты пакінуў мяне паміраць там.
  
  "Лэдзі ... Силэтр ... Я малюся, каб я памыляўся, але я не думаю, што памыляюся, калі кажу вам, што адзінымі жывымі істотамі, якія застануцца ў Айкосе да сённяшняга заходу, будуць тыя, хто выйшаў з-пад храма Байтона. Наколькі глыбокія і шырокія пячоры, колькі ў іх пачвар — я нічога гэтага не ведаю. Але я не мог пакінуць цябе ў тваім катэджы гінуць ад іх зубоў і кіпцюроў, не тады, калі пытанне, які я табе задаў, заключаўся ў тым, што прымусіла цябе зваліцца ў прытомнасць, - сказаў Джерин.
  
  - Калі ты думаеш, што маё выратаванне было ласку, - сказала Силэтр, - то ты памыляешся. Страчаны, апаганены ... Як я магу спадзявацца зноў знайсці свой шлях у гэтым свеце, цяпер, калі ты адабраў у мяне сэнс існавання?"
  
  - Ты прабіла сабе дарогу ў жыцці яшчэ да таго, як стала Сибиллой, - груба сказаў Ван. - І працягвае жыць мноства людзей, якім дасталося больш, чым цябе. Ідзі ў лес, палёў папараць, а потым вяртайся, і мы накормім цябе хлебам, каўбасой і элем. Усе заўсёды выглядае весялей, калі ў цябе ў жываце ёсць ежа, а ты, павінна быць, галодны, як звер пасля таго, як праспаў цэлы дзень.
  
  Силэтр чмыхнула ад такога хатняга савета, але, магчыма, таму, што нічога лепшага ёй у галаву не прыйшло, праз імгненне, кіўнула. Джерин зноў працягнуў ёй руку, але першае ж рух прымусіла яе отпрянуть у такім роспачы, што ён спыніўся, не паспеўшы толкам пачаць. Замест гэтага ён дэманстратыўна адышоў ад фургона і дазволіў ёй спусціцца самой.
  
  "Што нам рабіць, калі яна паспрабуе самастойна дабрацца да Айкоса?" - прашаптаў ён Ван, калі яна зайшла ў кусты на абочыне дарогі.
  
  "Калі нефрыт настолькі дурная, адпусьці яе", - адказаў чужаземец. "Асабіста я так не думаю".
  
  Джерин дастаў фургон з ежай, абяцаны Сивиллой. Яе вяртанне заняло больш часу, чым ён чакаў, і ён падумаў, не зьнікла яна. Ідэя пераследваць яе па жудасным лесе была далёка не прывабнай. Але як раз у той момант, калі ён пачаў турбавацца, што яму, магчыма, прыйдзецца гэта зрабіць, яна вярнулася з непранікальным тварам. Ён звярнуў увагу на ежу, якую падрыхтаваў з дарожных прыпасаў, але не паспрабаваў аддаць ёй. Калі яна не хацела, каб да яе дакраналіся, гэта яе справа.
  
  Яна выціснула з сябе ціхія словы падзякі, затым накінуўся на хлеб, каўбасу, лук і эль з такім выглядам, нібы абыходзілася без ежы не адзін, а дзесяць ці дваццаць дзён. Яна ўсё яшчэ ела, калі здалёк, з дарогі на захад, данёсся слабы рыклівы роў, які не належаў ні мядзведзя, ні длиннозубу, ні ваўка, ні якога-небудзь іншага звера, якога Джерин чуў раней. Валасы ў яго на руках і патыліцы ўсё роўна ўсталі дыбам.
  
  - Па-мойму, гэта адна з тых рэчаў з пячор, - сказаў Ван.
  
  Силэтр адклала кавалак хлеба, які грызла. - Жудасны гук, - сказала яна, содрогнувшись. - Я чула яго ў сваіх кашмарах. Цяпер, магчыма, я пачынаю цябе верыць.
  
  Карчмар сказаў, што ёй, падобна, сніліся дрэнныя сны. Гэта было сёння раніцай, здзіўлена падумаў Джерин. Здавалася, гэта было цэлую вечнасць назад, у іншым свеце. Улічваючы ўсё, што змянілася з тых часоў па цяперашні час, магчыма, так яно і было.
  
  Ліс сказаў: "Мы таксама бачылі монстраў у нашых снах - і бачылі іх ў плоці сёння, на тэрыторыі храма".
  
  "І калі мы не хочам больш бачыць іх ва плоці, я думаю, нам лепш зноў ўзяцца за справу", - сказаў Ван. "Калі б мне прыйшлося гадаць, я б сказаў, што яны, хутчэй за ўсё, не пераследуюць нас канкрэтна прама зараз, а проста даследуюць мясцовасць, высвятляючы, на што падобная паверхню пасля такога доўгага знаходжання ўнізе. Але калі яны нападуць на нас, я не думаю, што яны спыняцца на радасным пажаданні добрага дня, калі вы разумееце, што я маю на ўвазе.
  
  Джерин адступіў у бок, каб дазволіць Силэтр самай забрацца ў фургон. Дастаўляць яе назад у Лісіную крэпасць было б няёмка, калі б яна лічыла любы выпадковы ўдар раўнасільнай парушэння. Вядома, калі гэта было тое, што яна адчувала, яна ўжо была перакананая, што ён згвалціў яе, і ён нічога не мог з гэтым зрабіць. Ён прыкусіў ўнутраную бок ніжняй губы. Цяпер няма часу турбавацца аб усім гэтым. Дастаткова хутка, як толькі яны апынуцца ў бяспецы удалечыні ад Айкоса.
  
  Ён сказаў Вану: "Я трохі порулю. Ты можаш даць адпачыць галаве".
  
  "Усё ў парадку", - адказаў чужаземец. "З таго часу, як зямля пачала трэсціся, я амаль не заўважаю, як баліць мая бедная локшына".
  
  "У мяне тое ж самае", - сказаў Джерин. "Хоць я б выбраў не гэта лекі ад доўгай начной папойкі".
  
  "Ні я, ні Фокс, ні я." Ван пачаў смяяцца, але абарваў смех: яшчэ адзін з тых рычащих рыкаў прарэзаў цішыню лесу. Чужаземец нацягнуў павады, затым пацягнуўся ў фургон за пугай. Ён пстрыкнуў ім прама над спінамі коней. Джерин падумаў, што гэта залішне; жывёлы, здавалася, былі даволі устрывожаныя, каб пусціцца наўцёкі толькі ад лютай рэва.
  
  Силэтр сказала: "Будзь асцярожны, калі ласка. Ты амаль дакрануўся да мяне, калі прабіраўся сюды вобмацкам". Яна сядзела, уцягнуўшы галаву ў плечы, у далёкім куце, як быццам была ўпэўненая, што Ван меў намер яе абмацаць.
  
  - Лэдзі Силэтр— мы не збіраемся прычыняць вам шкоду або кідаць вас на брук, каб авалодаць вамі, або што-то ў гэтым родзе. Голас чужынца гучаў так, нібы ён абедзвюма рукамі трымаўся за сваё цярпенне. - Па-першае, мы з Джерином абодва аддаем перавагу паслухмяных дзяўчат. Па-другое, ці, калі ты думаеш, што я маню наконт першага, мы маглі б займець цябе па чатыры разы, перш чым ты прачнешся.
  
  "Я ведаю гэта", - ціха адказала яна. "Аднак любы дотык апаганьвае мяне, не толькі непрыстойнае. Лорд Джерин, я прызнаю, што ў вас былі добрыя намеры, калі вы выцягвалі мяне з майго катэджа, але я б аддаў перавагу, каб вы гэтага не рабілі. Страціць гэта пачуццё яднання з богам, ведаць, што ён ніколі больш не будзе казаць праз мяне, таму што я больш не з'яўляюся яго чыстым посудам ... Наперадзе ў мяне доўгая і пустая жыццё ".
  
  Ліс нецярпліва і гнеўна выдыхнуў праз нос. - Лорд Байтон больш не стаў бы казаць праз цябе, незалежна ад таго, ці прыйдзем мы да цябе дадому ці не. Калі б мы гэтага не зрабілі, не прайшло і гадзіны, як ты ператварыўся б у корм для монстраў. А гэта, калі хочаце ведаць маё меркаванне, кароткая і пустая жыццё, калі не лічыць, магчыма, бруха монстра, якое было б цалкам камфортна поўным.
  
  Ён павярнуўся, каб паглядзець, як Силэтр ўспрыняла гэта. Ён не хацеў крыўдзіць яе словамі; у рэшце рэшт, яна раптам апынулася ў сітуацыі, якую ніколі не ўяўляла і да якой не была гатовая. Калі ён ўдарыў занадта моцна, то быў гатовы адступіць і папрасіць прабачэння.
  
  Але, да яго здзіўлення, яна адказала ценем усмешкі. - Па параўнанні з тым, каб быць з'едзенай, я мяркую, выратаванне можа быць лепшым выбарам. Вельмі добра; Я не вінавачу цябе за гэта — моцна.
  
  "Лэдзі, я дзякую вас". Ён мог бы — улічваючы яго натуру, ён лёгка мог бы ўкласці ў гэта досыць сарказму, каб абразіць. Аднак на гэты раз гэта прагучала шчыра. Сівілы — няма, былая Сівілы — спрабавала прыстасавацца; ён мог, па меншай меры, зрабіць тое ж самае.
  
  Цені удлинялись, калі яны выйшлі з лесу з прывідамі, навакольнага Ікас, у лясы, падобныя тым, што ёсць у астатніх паўночных землях. Кропку пераходу было лёгка вызначыць: як толькі яны вярнуліся ў звычайны лес, землятрус зноў праявіла свае наступствы, не ў апошнюю чаргу ў выглядзе пары паваленых дрэў, выцягнуліся ўпоперак праезнай часткі.
  
  Для перацягвання гэтых куфраў спатрэбілася б полдеревни прыгонных. Вэн аб'ехаў іх па падлескам. Робячы гэта, ён сказаў: "Не хацеў бы паспрабаваць вярнуцца назад. Ты ўвойдзеш туды, і хто ведае, ці выйдзеш ты зноў?"
  
  "Мне гэта падабаецца", - сказала Силэтр. "Ты быў дастаткова гатовы адправіць мяне ў тыя лясы, калі мне трэба было здабыць ваду. Ты спадзяваўся, што пазбавішся ад мяне?"
  
  Ван закашляўся і забубніў. "Не, лэдзі, зусім нічога падобнага. Калі я наогул думаў пра гэта, я думаў, што вы дастаткова сьвятыя, каб нічога не баяцца".
  
  - Магчыма, калі-то я і была такой, - сказала Силэтр, і да яе вярнулася роспач. - Больш няма.
  
  Пасля гэтага яны некаторы час ехалі моўчкі. Гледзячы на сонца, Джерин сказаў: "Нам не перашкаджала б пашукаць гэта месца пасля таго, як мы праедзем праз вёску свабодных сялян. Яны не даведаюцца, што мы задумалі, пакуль мы не праедзем міма іх заўтра рана раніцай.
  
  "Калі яны не ўсё загінулі ад землятрусу", - дадаў Ван. - Адзінае, аб чым я турбуюся, капітан — не лічачы зданяў, таму што мы мала што можам ім даць, — гэта монстры, якія ідуць па нашым следзе.
  
  - Прывіды перашкодзяць ім падарожнічаць па начах... - голас Джерина заціх. "Я спадзяюся", - скончыў ён, разумеючы, што ў яго няма магчымасці даведацца, што — калі наогул што—небудзь - прывіды не маглі зрабіць з жудаснымі істотамі з пячор.
  
  "Мы не можам ехаць усю ноч", - сказаў Ван. "Дазволяць нам прывіды або няма, мы сапсуем коней, магчыма, заб'ем іх. Так што прыпынак па-ранейшаму застаецца нашым лепшым планам, і я думаю, што ты абраў для гэтага добрае месца.
  
  Да захаплення Ліса, Ван даведаўся маленькую бакавую дарогу, на якую яны згарнулі некалькі начэй таму. Джерин таксама пазнаў яе, як толькі апынуўся на ёй. Але пры руху на захад арыенціры выглядалі інакш, чым пры руху на ўсход, і ён цалкам мог праехаць прама міма скрыжавання.
  
  Чужаземец заняўся развядзеннем вогнішча. З лукам у руцэ Джерин ішоў па лесе ў пошуках крывавага прынашэньня для зданяў. Калі святло пачаў трывожна цьмянець, перш чым ён знайшоў ні птушку, ні звера, ён пачаў пераварочваць камяні і кавалкі кары. Ён схапіў тоўстую даўгахвостая яшчарку, перш чым тая паспела шмыгнуць назад у сховішча. Яно вывернулось ў яго з рук і ўкусіла яго за палец так моцна, што з яго пацякла кроў, але ён трымаўся і, лаючыся, панёс істота ў лагер.
  
  Ван з сумневам паглядзеў на яго. - І гэта лепшае, што ты змог прыдумаць? - спытаў ён і зрабіў выгляд, што збіраецца ўстаць сам. Але да таго часу сонца села, і прывіды пачалі з'яўляцца. Нахмурыўшыся на іх крыкі, ён сказаў: "Перережьте яму глотку, хутка. Гэта павінна быць лепш, чым нічога".
  
  Джерин здзейсніў ахвярапрынашэнне, затым адкінуў корчащееся цела яшчаркі. Ён зазірнуў у выкапаную ім траншэю. Крыві, здавалася, было недастаткова, каб размыць бруд на дне. Ён задаваўся пытаннем, ці не варта было яму працягваць паляванне да тых часоў, пакуль ён не знойдзе істота, здольнае даць зданям больш.
  
  Але, нягледзячы на нікчэмнае паднашэнне, начныя духі здаваліся не больш зласлівымі, чым у іншыя разы, калі ён разбіваў лагер пад адкрытым небам. Злёгку збянтэжаны, але не схільны скардзіцца на сваю ўдачу, ён выцягнуў з фургона мяшок з харчамі. Силэтр ўзяла маленькую бохан чэрствага хлеба, якую ён працягнуў ёй, але была асцярожная, каб не дакрануцца да яго пальцаў, калі брала яе.
  
  Ён забыўся пра сваё раздражненні, усклікнуўшы: "Лэдзі, я задаюся пытаннем, ці не дапамагае святасць, якую вы прыносіце з Ікас — баюся, апошняя святасць, астатняя ад Ікас, — трымаць зданяў на адлегласці выцягнутай рукі".
  
  "Я больш не святая", - змрочна адказала яна.
  
  - Ты больш не Сівілы, гэта дакладна, - сказаў Джерин, - але мне цікава, ці так гэта з іншага. Ты не кінула Байтона; ён палічыў за лепшае пакінуць цябе. Як гэта можа быць тваёй віной?"
  
  Яна выглядала здзіўленай і нічога не адказала. Яна зноў выглядала здзіўленай, калі Джерин і Ван цягнулі саломінку, каб даведацца, хто будзе дзяжурыць першым, а хто другім, але пахітала галавой, дзівячыся ўласнай дурасці. "Вядома, тут гэта неабходна", - сказала яна напалову самой сабе. "Хто б зрабіў гэта за цябе?"
  
  "Мы не ўзялі з сабой ніякіх храмавых стражнікаў, гэта дакладна", - сказаў Ван. Ён устаў і прайшоўся па пакоі; Джерин выйграў свой выбар і вырашыў праспаць першую варту. Чужаземец працягваў: "Вось, лэдзі, вы можаце ўзяць маё коўдру, пакуль я не пабуджу Ліса; тады, я думаю, ён аддасць вам сваё".
  
  - Вы вялікадушныя, вы абодва, - сказала Сівілы, назіраючы, як Джерин кіўнуў. Тым не менш, яна пераканалася, што ўладкавалася па другі бок вогнішча ад яго, перш чым загарнуцца ў клятчасты хустку з воўны і ўладкавацца на ноч.
  
  Вэну прыйшлося трэсці, падштурхоўваць і практычна біць Джерина, перш чым ён прачнуўся. Чужаземец паказаў на Силэтр праз якія цьмеюць вуглі. З усмешкай ён сказаў: "Яна дастаткова человечна - яна храпе". Усмешка знікла. "Цяпер, як я павінен абудзіць яе і забраць сваё коўдру, не прымушаючы яе думаць, што ў мяне на галаве згвалтаванне? Гэта тое, што яна думае пра дотыкі, досыць ясна ".
  
  - Можаш узяць мой, калі хочаш, - сказаў Джерин.
  
  "Занадта маленькі для майго вагі; ты ж ведаеш, што мой больш, чым звычайна", - сказаў Ван. "Я вазьму яго, калі прыйдзецца, але я б сапраўды хацеў згарнуцца у сваім".
  
  Джерин крыху падумаў. З яго паўночным інтэлектам гэта было нялёгка. Нарэшце, аднак, ён сказаў: "Вось, яна ў мяне". Ён са скрыпам падняўся і памацаў пад дрэвам, пакуль не знайшоў доўгую сухую палку. Затым ён падышоў да Сивилле і стукаў ёю да таго часу, пакуль яна не прачнулася і не вёскі.
  
  - Як ты смееш дакранацца да— - пачала яна. Затым яна зразумела, што Джерин не дакранаўся да яе. Слабы святло вогнішча і прамяні ўсіх лун, акрамя Эллиб (якая яшчэ не ўзышла), паказалі яе замяшанне. - Зразумела, - сказала яна нарэшце, схіліўшы галаву да Джерину. - Твой сябар хоча вярнуць сваё коўдру, ці не так? І ты знайшоў спосаб даць мне ведаць, не датыкаючыся да мяне. Цікава, паступіў бы я гэтак жа. Яна распуталась і ўстала. - А вось і ты, Ван з Моцнай Рукой.
  
  Калі Ван падышоў, каб зняць даспехі і забраць коўдру, Силэтр адступіла назад, каб пераканацца, што яны не стукнуліся нават выпадкова. Яна глядзела ў бок, пакуль ён не ўладкаваўся. Затым, замест таго, каб адразу ўзяць коўдру Джерина, яна сказала: "Дазволь мне спачатку ненадоўга прагуляцца ў лес".
  
  Яна не пайшла далёка з-за зданяў (Джерину здалося, што за час яе адсутнасці іх крыкі ўзмацніліся) і вярнулася так хутка, як і абяцала, але да таго часу, калі яна вярнулася, Ван ўжо хроп. Ён сказаў, што Силэтр таксама храпла, але Ліс сумняваўся, што яна хоць колькі-небудзь была падобная на аглушальны гул, які ён вырабляў.
  
  Былая Сівілы завернулась ў коўдру Джерина і поерзала на зямлі, спрабуючы знайсці зручнае становішча. Яна працягвала круціцца яшчэ некаторы час, пакуль Джерин хадзіў узад-наперад, прыходзячы ў сябе. Нарэшце Силэтр сказала: "Я не магу заснуць".
  
  "Я мяркую, у гэтым няма нічога асаблівага, асабліва калі ты ляжыш у сваёй пасцелі дзень і ноч і зноў на наступны дзень", - сказаў Джерин.
  
  - Я ўсё яшчэ з цяжкасцю магу ў гэта паверыць. Силэтр паглядзела на неба. Праз імгненне Джерин зразумеў, што яна вывучае месяца. Калі яна загаварыла зноў, у яе голасе гучала здзіўленне: "Тиваз бліжэй да Матэматыку, чым трэба было б, і паскорыўся далей ад залатога Нотоса. Тое, што вы там кажаце, павінна быць такім, што пацвярджае праўдзівасць астатняй часткі вашага аповяду.
  
  "Лэдзі, я не хлусіў вам, як і Ван". Ліса была уязвлена; тут ён рызыкаваў сваім жыццём, каб выратаваць яе, і яна ўсё яшчэ задавалася пытаннем, ці быў ён не больш чым выкрадальнікам? Гэта раздражненне выявілася ў насмешцы, з якой ён сказаў: "Спадзяюся, вы не лічыце сябе апаганенай простым размовай з мужчынам?"
  
  Яна здрыганулася, як быццам ён даў ёй аплявуху. "Ні ў якім выпадку", - бясколернага адказала яна. "Аднак,—" Яна павярнулася да яго спінаю і пачала зноў заварочваць у яго коўдру.
  
  - Даруй, - сказаў ён, выкопваючы неглыбокую канаўку ў зямлі падбітай падэшвай сандалі. - Мне не трэба было гэтага гаварыць. Кажы, што хочаш, я буду слухаць.
  
  Яму было цікава, ці зверне яна на яго хоць якое-небудзь увагу; ён бы не стаў вінаваціць яе за тое, што яна праігнаравала яго пасля гэтай насмешкі. Але яна павольна павярнулася да яго, гледзячы на яго з тым жа сур'ёзным увагай, з якім незадоўга да гэтага глядзела на месяц. - Ты даруеш мяне, калі я скажу, што (мала ведаючы мужчын наогул і баронаў у прыватнасці) ты здаешся мне незвычайным? - спытала яна.
  
  У яго смеху было мала весялосці. "Паколькі ўсё ў паўночных землях так кажуць, чаму ты павінен быць іншым?"
  
  "Я не хацела нікога пакрыўдзіць", - сказала Силэтр. - У чуткі пра цябе, якія дайшлі да Айкоса пасля таго, як Байтон падняў на мяне руку і зрабіў Сивиллой, не было папроку: у самай справе, аб табе ў цэлым добра думалі за тое, што ты спрабаваў прытрымлівацца стандартаў Імперыі Элабон нават пасля таго, як Элабон пакінуў паўночныя зямлі.
  
  "Прыемна ведаць, што хто-то дзе-то меў ўяўленне пра тое, што я задумаў", - сказаў Джерин. "Думаю, больш, чым мае васалы". Свядомым намаганнем волі ён адцягнуў свае думкі ад гэтага змрочнага рэчышча і змяніў тэму: "Як здарылася, што Байтон абраў вас для зносін?"
  
  "Я ведала, што ён можа гэта зрабіць, з тых часоў, як стала жанчынай", - адказала Силэтр. "Бо, хоць ва ўсім астатнім я быў нармальным, мае курсы так і не пачаліся, што з'яўляецца прыкметай таго, што дальнабачнага заўважылі ў вёсках вакол яго сьвятыні. Але рот Байтона на зямлі служыў яму так доўга, што мне і ў галаву не прыходзіла, што аднойчы ён, нарэшце, пакліча яе да сябе — або што яго погляд упадзе на мяне, каб заняць яе месца.
  
  - Як ты даведалася, што ты менавіта той, хто яму патрэбен? - Спытаў Джерин.
  
  - Ён прыйшоў да мяне ў сне. - Вочы Силэтр былі скіраваныя куды-то ўдалячынь, яна глядзела хутчэй скрозь Ліса, чым на яго. Павольна яна працягнула: "Гэта быў самы рэальны сон, самы рэалістычны, які толькі можна сабе ўявіць. Мяне закрануў бог. Больш я нічога не магу сказаць. Я ніколі не адчуваў нічога падобнага гэтаму сну наяве, за выключэннем, зусім наадварот, хутчэй жаху, чым захаплення, ад злых сноў, якія сьніліся мне ў апошні час ".
  
  Джерин кіўнуў. - У мяне самога было такое. Гэта горш за ўсё, што я ведаў раней, гэта праўда. Ён задаваўся пытаннем, ці адчувала яна іх яшчэ больш ярка з-за свайго цеснага кантакту з Байтоном і рэчамі, звязанымі з духам ў цэлым. Не ведаючы, як знайсці адказ на гэтае пытанне, ён абраў іншы пытанне: "Значыць, ты пайшоў і абвясціў сябе ў храме?"
  
  "Няма. Я б так і зрабіў, але на наступны ж дзень замест гэтага ў маю вёску прыйшлі святары. Байтон паслаў некаторых з іх сны пра мяне, і яны адшукалі мяне".
  
  "А", - сказаў Ліс. Калі б сон прыйшоў да Силэтр адной, ён мог бы падумаць, што гэта плён яе ўяўлення, але калі б жрацы таксама ведалі, што дальнабачны бог выбраў яе пераемніцай старажытнай Сивиллы, не заставалася месца для сумневаў у тым, што яго паслаў Байтон.
  
  Бясконца цікаўны, Ліс знайшоў магчымасць задаць пытанне, які ён ніколі не чакаў, што зможа задаць: "На што гэта падобна, калі Байтон кажа праз цябе? Што ты адчуваеш, ці думаеш, ці як там гэта называецца?"
  
  "Гэта не падобна ні на што іншае, што я ведаю", — адказала Силэтр. "Калі мной авалодвае мантический прыпадак, я, вядома, наогул нічога не ведаю; мне заўсёды прыходзіцца пытацца святара, калі ён там са мной, якім быў мой адказ. Але пакуль сіла бога авалодвае мной, перш чым ён цалкам авалодае мной— - Яна не дагаварыла, не знайшла слоў, але здрыганулася, і яе вочы былі поўныя тугі. Нарэшце яна дадала: "І цяпер больш ніколі. Больш ніколі".
  
  У яе голасе чуліся слёзы. Раптам Джерин ўсім сэрцам паверыў, што яна хутчэй памерла б, чым была выратавана цаной страты сувязі з Байтоном; яму здалося, што гэта амаль тое ж самае, што страціць палюбоўніка або мужа. Але з разбурэннем храма і з'яўленнем монстраў, разгульваюць па паўночным землям, сувязь усё роўна была страчана. Калі б ён не верыў у гэта, то патануў бы ў пачуцці віны.
  
  Магчыма, Силэтр пагадзілася з гэтым, хоць і неахвотна, таму што яна сказала: "І цяпер, калі гэтага больш не будзе, што, лорд Джерин, па-вашаму, чакае мяне ў Лісінай крэпасці? Што б ты хацеў, каб я зрабіў?"
  
  Джерин адкрыў было рот, каб адказаць, перш чым зразумеў, што паняцця не мае, што сказаць. Якое месца ў яго было, у крэпасці, для былой Сивиллы Байтона? Служанка, якую могуць лапаць яго васалы і госці? Ці можа яна вярнуцца да сялянскага жыцця пасля часу, праведзенага з богам? Ён сумняваўся ў гэтым.
  
  І затым, калі ён ужо збіраўся прызнацца ў невуцтве, прыйшло натхненне. "У цябе ёсць твае лісты?" ён спытаў.
  
  "Але—Байтон гаварыў са мной напрамую, а не праз крамзолі", - адказала яна. "Але я заўсёды думала, што мне хацелася б навучыцца".
  
  "Я быў бы рады навучыць цябе", - сказаў ён. "Адна з рэчаў, якія неабходныя для падтрымання стандартаў Імперыі Элабон, як ты гэта назваў, - гэта разуменне часу і месца, якое выходзіць за рамкі таго, што ты — або я, або хто—небудзь іншы - можа ўтрымаць у сваёй галаве. Чым больш людзей чытаюць і пішуць, тым больш тых, хто можа атрымаць шырокія веды, неабходныя цывілізацыі. Я навучаю столькі людзей, колькі магу ".
  
  - Магчыма, - сказала Силэтр. - Але якое дачыненне гэта мае да таго, які стане маё жыццё ў Лисьем замку?
  
  - У мяне ў замку ладны запас кніг, - адказаў Джерин. "О, любы бібліяфіл на поўдзень ад Кирса пасмяяўся б над сабой, пачуўшы такую назву, але ў мяне сапраўды ёсць некалькі тузінаў скруткаў і кодэксаў, і я атрымліваю новыя - старыя, на якія іншым людзям па большай частцы напляваць - час ад часу. Я меў на ўвазе, што вы, калі палічыце патрэбным, возьмеце іх на сябе, даведаецеся, што ў іх утрымліваецца і дзе гэта можна знайсці, зробіце новыя копіі па меры неабходнасці або калі хто-то папросіць аб гэтым: прызнаю, малаверагодна ў тым стане, у якім знаходзяцца паўночныя зямлі, але здараліся і больш дзіўныя рэчы. Што скажаш ты?"
  
  Яна доўга маўчала, так доўга, што ён пачаў асцерагацца, што ўсе-ткі нейкім чынам абразіў яе, нават калі ён проста меў намер знайсці ёй месца, дзе яна магла б быць карыснай і якое магло б зберагчы яе ад таго, што яна, напэўна, палічыла б знявагай. Затым, нарэшце, яна сказала: "Мне не сорамна сказаць вам, што я павінна папрасіць прабачэння, лорд Джерин".
  
  "Чаму?" спытаў ён, уражаны. "За што?"
  
  "Нягледзячы на ўсё, што вы сказалі, вы павінны разумець, што мне было цяжка цалкам паверыць у прычыны, па якіх вы выкралі мяне з Айкоса", - адказала яна. "Калі ты вярнуў мяне ў Лісіную крэпасць, хто мог выказаць здагадку, што ты можаш са мной зрабіць? Па праўдзе кажучы, я магла здагадвацца, і мае здагадкі напалохалі мяне." Яе смех быў дрыготкім, але гэта быў смех. - І замест таго, каб пакласці мяне ў сваю пасцель, ты адправіў мяне ў сваю бібліятэку. Цябе здзіўляе, што мне спатрэбілася час, перш чым я знайшоў спосаб адказаць табе?
  
  - О, - сказаў Джерин. - Скажам так, няма. Яму таксама запатрабавалася некаторы час, каб падабраць словы, перш чым ён працягнуў: "Лэдзі, якія жадаюць так шмат жанчын, што прымус таго, хто гэтага не хоча, заўсёды давала мне больш клопатаў, чым карысці. Але людзі, якія валодаюць розумам і ўмеюць ім карыстацца, каштоўныя, як волава, ператварае медзь ў бронзу. Я мяркую, ты можаш быць адным з такіх. Калі гэта так, клянуся Дьяусом, я выкарыстоўваю цябе.
  
  "Справядліва і больш чым справядліва", - сказала яна, затым, здавалася, здзівіла саму сябе, пазяхнуўшы. "Магчыма, я ўсё-ткі пасплю даўжэй. На сэрцы ў мяне лягчэй, чым я думала".
  
  - Я рады гэтаму, - сказаў Джерин, калі яна зноў завернулась ў яго коўдру. Здавалася, яна забылася аб істотах, усё яшчэ якія выходзяць з пячоры пад храмам Байтона. Ён памятаў, але ўстрымаўся нагадваць ёй. Хай яна адпачывае спакойна, пакуль можа.
  
  
  * * *
  
  
  Вёска свабодных сялян, мужчыны якой усю ноч палявалі за Джерином і Ваном па шляху ў Айкос, была вартым жалю месцам, калі яны з Силэтр пад'ехалі да яе ў сярэдзіне раніцы наступнага дня. Палова дамоў павалілася падчас землятрусу; некалькі целаў ляжалі, распасцёртыя і адубелыя, на траве, чакаючы пахавання.
  
  "Калі б яны будавалі мацней, то справіліся б лепш", - сказаў Ван, не жадаючы марнаваць шмат спагады на людзей, якія маглі б абрабаваць і, магчыма, забіць яго.
  
  - Можа, і так, - сказаў Джерин, - а можа, і няма. Больш моцныя дома ўсё роўна маглі пашча — паглядзіце на храм Байтона. І калі б яны гэта зрабілі, то раздушылі б таго, хто быў унутры іх. Такім чынам, шматлікім людзям, верагодна, атрымалася выпаўзці з-пад абломкаў ".
  
  "Мм, можа быць, што-то ў гэтым і ёсць", - прызнаў Ван. "Тым не менш, я не буду шкадаваць аб тым, што гэта месца засталося ў мяне за спіной". Ён пачаў перакладаць коней з кроку на рысь.
  
  - Не, пачакай, - сказаў Джерин, што прымусіла чужака здзіўлена хмыкнуть і недаверліва паглядзець на яго. Ён патлумачыў: "У тамтэйшай лэдзі ёсць толькі адно ільняное сукенка, якое вельмі добра падыходзіць для прарочаньня, але не тое, якое вы хацелі б насіць з дня ў дзень. Я падумаў, што мы маглі б спыніцца і купіць тут яшчэ што-небудзь з трывалай воўны, чаго хапіла б да вяртання ў Лісіны замак.
  
  "А Ў рэшце рэшт, у цябе ёсць здаровы сэнс. Звычайна ён ёсць, але на гэты раз я задумаўся ". Ван нацягнуў павады.
  
  Некалькі жыхароў вёскі былі ў палях; землятрус або няма, трагедыі або няма, бясконцая руціна апрацоўкі глебы павінна была працягвацца. Жанчыны, дзеці і некалькі мужчын, якія засталіся ў дамах, накіраваліся да фургона падарожнікаў. "Высакародныя госпада, акажыце нам такую дапамогу ў нашых няшчасцях, якую толькі можаце аказаць", - закрычала нейкая жанчына. Іншыя казалі тое ж самае рознымі словамі.
  
  Ліс ўтаропіўся на іх зверху ўніз. - Клянуся Дьяусом, зараз вы настроены да нас лепш, чым тады, калі прыйшлі за намі ўначы, каб забраць нашы даспехі і мячы.
  
  "І булава", - дадаў Ван, падымаючы зброю з вострымі шыпамі, аб якім ішла гаворка. Калі ў сялян і былі якія-небудзь думкі аб тым, каб паспрабаваць напасці цяпер, то крывава-чырвоныя водбліскі сонца на гэтых бронзавых шыпах добра іх разубедили.
  
  Пажылы мужчына, які прадаў падарожнікам курыцу, гаварыў ад імя свайго народа: "Лорды, мы ўсе павінны жыць як можна лепш, таму я не збіраюся сядзець, прабачце, хоць, я мяркую, вы хочаце, каб пяць самым сподзе забралі нас. Але ты б хацеў, каб мы былі вось так забілі?"
  
  "У вас усё не так дрэнна, як у некаторых", - сказаў Джерин. "Учора храм у Ікас ператварыўся ў руіны". Сяляне завылі, некаторыя ў непадробным жаху і роспачы, іншыя, як разважыў Джерин, у страху, што пасля разбурэння храма ніхто ніколі больш не зможа карыстацца дарогай ад Элабонского шляху да Ікас. Гэта было, падумаў ён, добрае здагадка. Ён працягваў: "У пацверджанне чаго я ўяўляю вам лэдзі Силатру, якая да ўчорашняга дня была Сивиллой ў Ікас, і якую мы выратавалі з-пад абломкаў гэтага месца".
  
  Жыхары вёскі ахнулі і зноў пачалі ўсклікаць. Ліс злез з фурманкі, каб дазволіць Силэтр спусціцца, не датыкаючыся да яго — ды захаваюць багі! — ; Ван пасунуўся на сядзенне, каб ёй было лягчэй выбрацца. Сяляне глядзелі на яе і шапталіся паміж сабой. Нарэшце адзін з іх паклікаў яе: "Спадарыня, хоць храм і ўпаў, чаму вы не засталіся і не пачакалі, пакуль яго адновяць?"
  
  Силэтр апусціла вочы і нічога не адказала. Джерин шукаў які-небудзь мяккі спосаб паведаміць навіна аб вывяржэнні монстраў з пячор пад храмам. Пакуль ён глядзеў, Ван, які быў нешматслоўны, сказаў: "Калі б яна засталася, яе бы з'елі. Тое ж самае можа здарыцца з многімі з вас у бліжэйшыя некалькі дзён, так што вам лепш прыслухацца да таго, што мы хочам сказаць ".
  
  Яны з Джерином, па сваім звычаі, па чарзе распавялі гісторыю пра тое, што адбылося ў Айкосе. Калі яны скончылі, хлопец, у якога яны купілі кураня, які, па-відаць, быў прадстаўніком вёскі, сказаў: "Калі б у цябе не было з сабой Сивиллы, я б падумаў, што ты выдумаў гэтую гісторыю, каб адплаціць нам страхам за тое, што мы хацелі зняць з цябе бронзу".
  
  - І паколькі лэдзі тут, у што ты верыш? Джерин спытаў з немалым раздражненнем. - Ты досыць хутка даведаешся, хлусім мы ці не, я магу табе гэта сказаць. Вы ўзялі за правіла здабываць зброю і браню, як бы вы гэта ні рабілі. Калі гэтыя істоты прыйдуць, яны вам спатрэбяцца. Не пакідай іх сядзець там, дзе ты іх схаваў; надзень кальчугу і вазьмі з сабой у поле дзіды і мячы ".
  
  "Вазьміце і лукі", - сказаў Ван. "Гэтых монстраў нельга назваць разумнымі, мяркуючы па тым нямногае, што мы пра іх бачылі. Яны не ўмеюць страляць. З кожным, каго ты заб'еш з далёкага адлегласці, табе не прыйдзецца біцца ў блізкім бою. Я б сказаў, што яны мацней і хутчэй людзей, і ў іх агідныя зубы."
  
  Падрабязнасцяў, якія распавялі Ліс і Ван, было дастаткова, каб пераканаць жыхароў вёскі, што яны не проста спрабавалі напалохаць іх. "Можа быць, мы зробім так, як вы кажаце", - сказаў стары, агледзеўшы сваіх таварышаў.
  
  "Рабіце ўсё, што, чорт вазьмі, заманецца", - сказаў Джерин. "Калі вы не клапоціцеся аб сваіх шыях, не чакайце, што я буду турбавацца за вас. Усё, што я хацеў бы зрабіць, перш чым пайду адсюль, - гэта купіць прыстойнае ваўняная сукенка для гэтай лэдзі. Я таксама заплачу за гэта срэбрам, хоць адны багі ведаюць, чаму я раблю справядліва з людзьмі, якія мелі намер паступіць несправядліва са мной.
  
  Калі ён вымавіў "срэбра", тры ці чатыры жанчыны пабеглі ў свае дамы — тыя, што яшчэ стаялі — і прынеслі сукенкі. Лісу здалося, што ні адна з іх не вылучаецца сярод астатніх; ён павярнуўся да Силэтр. Яна ощупала іх і агледзела швы з выглядам жанчыны, якая шмат разоў сама прала, ткала і вышывала. Джерин успомніў, што да таго, як стаць Сибиллой, яна была сялянкай: яна разбіралася ў такіх рэчах.
  
  - Вось гэты, - сказала яна нарэшце.
  
  Жанчына, изготовившая яго, паспрабавала ўстанавіць цану, больш ці менш роўную яго вазе ў срэбры. Джерин, які расставаўся з каштоўным металам у лепшым выпадку неахвотна, гучна і пагардліва засмяяўся. "Мы не абавязаны купляць тут", - нагадаў ён ёй. "У іншых вёсках, павінна быць, ёсць швачкі, якія не сышлі з розуму". Пасля гэтага яна хутка стала больш асцерагалася; у выніку ён купіў сукенка, толькі злёгку зморшчыўся.
  
  - У вас ёсць яшчэ пара панталон, якія вы маглі б прадаць? Спытала Силэтр.
  
  Жанчына пахітала галавой. - Я нашу іх толькі зімой, каб зад не мёрз. Силэтр паціснула плячыма; верагодна, там, дзе яна вырасла, было тое ж самае.
  
  "Ты хочаш надзець сукенку тут, дзе ў цябе будзе больш адзіноты?" - Спытаў яе Джерин.
  
  "Я пра гэта не падумала", - сказала яна. "Дзякуй, што робіш гэта для мяне". Яна нырнула ў адну з сялянскіх хацін і неўзабаве вярнулася ў ваўняным сукенка і з ільняным пад пахай. Частка аўры пячоры Сивиллы пакінула яе са зменай адзення; яна здавалася больш блізкай часткай навакольнага свету, а не беспризорницей, кінутай на волю абставінаў. Магчыма, яна таксама гэта адчула; яна ўздыхнула, абыходзячы Джерина, каб абкласці ільняное сукенка ў фургон. "Я як быццам пазбаўляюся ад часткі свайго мінулага".
  
  - З божай дапамогай у цябе наперадзе яшчэ шмат гадоў, - адказаў Джерин. Ён меў на ўвазе не больш чым ветлівую банальнасць, але гэта прымусіла яго задумацца. Калі монстры не толькі разгульваюць па свеце, але і выходзяць з-пад руін храма Байтона, хто можа судзіць аб волі багоў?
  
  Ван звярнуўся да жыхароў вёскі: "Памятаеце, што мы вам сказалі. Наколькі вы пашкадуеце праз некалькі дзен, залежыць ад таго, паслухаеце вы нас ці не. Калі ты сёння не звернеш увагі, у цябе не будзе магчымасці пашкадаваць пра гэта і пашкадаваць, што ты не звярнуў увагі ".
  
  "А вы ўсе проста едзеце і выдаліць непрыемнасці за сваімі коламі", - сказаў селянін старэй, які гаварыў ад імя сялян.
  
  У яго голасе гучала горыч. Сяляне заставаліся на сваёй зямлі; падарожжа ў суседнюю вёску было для іх чым-то дзіўным і незвычайным. Але Джерин сказаў: "Калі тое, чаго я баюся, праўда, ты не проста ўбачыш стварэнняў перад намі; іх цалкам можа быць дастаткова, каб замучыць усе паўночныя зямлі".
  
  Ён не пераканаў селяніна, які сказаў: "Так, але ты лорд; ты можаш схавацца за сваімі каменнымі сценамі". Ён паказаў на будынкі ў вёсцы, некаторыя з іх паваліліся, але нават тыя, што яшчэ стаялі, не занадта трывалыя. "Паглядзі на нашы фарты".
  
  На гэта Ліс не знайшоў годнага адказу. Як толькі Силэтр апынулася на борце фургона, ён таксама забраўся ўнутр. Ван прыкрыкнуў на коней і ляснуў лейцамі. Жывёлы фыркнули і рушылі далей. Фурманка выкатилась з сялянскай вёскі.
  
  Калі яны адышлі на пару фарлонгов, Силэтр сказала: "Той чалавек ззаду быў правоў. У яго і яго таварышаў няма магчымасці схавацца ад істот, якія выходзяць супраць іх".
  
  - Я ведаю, - сумна адказаў Джерин. - Але я нічога не магу з гэтым зрабіць. Калі б я застаўся змагацца, я б загінуў, і яны таксама, і таму я не прынёс бы ім ніякай карысці, а толькі нашкодзіў".
  
  "Я гэта бачыла", - сказала Силэтр. "Інакш я бы не стала чакаць, каб загаварыць, пакуль жыхары вёскі не змогуць мяне пачуць. Але гэта бессардэчны погляд на свет".
  
  "Лэдзі, свет - суровае месца", - сказаў Ван. "Прашу прабачэння, але я думаю, вы шмат чаго не бачылі. Што ж, цяпер ты ўбачыш, і, баюся, многае з таго, што ты ўбачыш, не даставіць табе асаблівага задавальнення.
  
  Силэтр не адказала. Джерин не мог сказаць, ці было гэта таму, што яна была не згодная з Ваном, але была занадта ветлівая, каб сказаць пра гэта, ці таму, што яна была згодная, але не хацела гэтага прызнаваць. Аднак яго меркаванне пра яе здаровым сэнсе узняўся на прыступку вышэй з-за таго, як яна прытрымала мову там, дзе адкрытае выказванне засмуціла б яго.
  
  У той дзень яны вярнуліся на Элабонскую дарогу. Силэтр радасна ўскрыкнула, убачыўшы метку Байтона на камені, отмечавшем бакавую дарогу. Затым, успомніўшы, што адбылося ў Айкосе, яна зноў посерьезнела. Джерин сказаў: "Мне шкада, што камень нагадаў цябе аб храме, але я павінен сказаць, што ты прымаеш гэта смела".
  
  "Збольшага, я мяркую, тое, што адбылося там, усё яшчэ здаецца нерэальным, не ў апошнюю чаргу таму, што я сама не прачнулася, каб убачыць і адчуць гэта", - адказала яна. "І я пражыў большую частку свайго жыцця ў вёсцы, не моцна адрозніваецца ад той, праз якую мы праходзілі. Я ведаю, што жыццё можа быць цяжкай ".
  
  Ван накіраваў коней па каменных плітах Элабонской дарогі. Грукат іх капытоў, так непадобны на прыглушанае цоканне, якое яны выраблялі на грунтавай бакавой дарозе, прыцягнуў увагу Силэтр. Яна здзіўлена ўсклікнула: "Вось цуд! Хто б мог падумаць, што можна пакрыць праезную частку і карыстацца ёю круглы год? Тут няма бруду".
  
  "Вось чаму яны зрабілі гэта такім", - пагадзіўся Джерин. "Ты хутка схватываешь на лета".
  
  - Якой працы гэта, павінна быць, варта было, - сказала Силэтр. - Як далёка гэта цягнецца?
  
  "Ад Кирса да Ниффет", - сказаў Ліс. "У старыя часы яны маглі камандаваць і прымушаць людзей прыслухоўвацца". Ён прищелкнул мовай паміж зубамі, успомніўшы, з якімі цяжкасцямі яму прыйшлося сутыкнуцца, утрымліваючы ўчастак Элабонской дарогі пад сваім кантролем, нават часткова і дрэнна адрамантаваны.
  
  - Здаецца мне, капітан, - сказаў Ван, - што кожны раз, калі мы накіроўваемся на поўнач, да вашых валадарстваў, мы апыняемся ў эпіцэнтры непрыемнасцяў. У мінулы раз мы накіроўваліся прама ў зубы Трокмуа, а цяпер мы на "воронах буры" апярэджваем гэтых —стварэнняў — якія выходзяць з Айкоса.
  
  - Нам таксама лепш трымацца наперадзе іх, - сказаў Джерин. - Інакш мы не вернемся ў Лісіную крэпасць. Ён паказаў на коней. "Мы павінны атрымаць ад іх усё, што ў нашых сілах, не даводзячы іх да паломкі. Затрымацца дзе-небудзь можа апынуцца зусім няёмка ".
  
  "Гэта падыходнае слова, - сказаў Ван, - і больш ветлівае, чым я б выбраў".
  
  Джерин спадзяваўся дабрацца да замка якога-небудзь лорда завідна; раптам ідэя начаваць за сценамі, занадта высокімі, каб на іх можна было лёгка ўзлезці, набыла новую і настойлівую прывабнасць. Але набліжэнне заходу заспела калёсы на дарозе, дзе не было відаць ніякай апоры, толькі сялянская вёска. Ліс панура купіў кураня і пагнаў коней наперад, пакуль першыя руху зданяў не прымусілі яго неахвотна спыніцца.
  
  "Не раней, чым мы рушым у шлях заўтра, мы праедзем міма трох крэпасцяў", - прабурчаў ён, пакуль Вэн круціў свой агністы лук. Чужаземец развёў агонь са сваім звычайным майстэрствам; Джерин забіў птушку, выпусціў з яе кроў у якасці дары, затым выпатрашыў яго і таропка ощипал, перш чым разрэзаць на кавалкі для падрыхтоўкі.
  
  - Такі парадак рэчаў, капітан, так яно і ёсць, - пагадзіўся Ван. Ён павярнуўся да Силэтр. - Ах, дзякую вас, лэдзі, вы знайшлі дзікі базілік?
  
  "Так". Яна паклала траву на зямлю, каб ён мог падабраць яе і нацерці ёю курыцу, перш чым пакласці мяса на агонь.
  
  Джерин заступіў на вахту першым. Силэтр завернулась ў яго коўдру і сёння ноччу амаль адразу заснула. Калі яна пачала храпці (што-тое, аб чым згадваў Ван, але не той гук, які, на думку Ліса, асацыяваўся з кім-то, кім часам валодаў бог), чужеземка вёскі. Джерин устрывожана тузануўся. - Я думаў, ты таксама сышла, - сказаў ён з папрокам.
  
  "Я амаль прачнуўся, перш чым мне прыйшло ў галаву сее-што, што зноў мяне абудзіў", - сказаў Ван. - Май на ўвазе, Фокс, я ні слова не кажу супраць усяго, што ты зрабіў пасля землятрусу — табе лепш гэта зразумець. Але...
  
  "У чым справа?" Спытаў Джерин з падазрэннем у голасе. Любы, хто папярэднічаў свае заўвагі адмаўленнем таго, што збіраўся крытыкаваць, заўсёды сканчаў тым, што рабіў менавіта гэта.
  
  - Што ж, капітан, усё добра, мы выратавалі Сивиллу, нават калі яна не дазваляе такім, як мы, дакранацца да сябе. Усё добра — лепш, чым проста добра - вы знайшлі для яе месца ў Лисьем замку, калі яна забярэ свае лісты, як вы спадзяецеся. Але мы вяртаемся з дзяўчынай, якая маладая і не самая прывабная з усіх, каго я бачыў, — і што скажа на гэта мілая Фанд?
  
  - О, бацька Дьяус. Джерин не ведаў падрабязнага адказу на гэтае пытанне, але разважанняў аб гэтым было дастаткова, каб у яго пачала балець галава. "Яна будзе гадаць, хто з нас мае намер выкінуць яе з замка, і яна не будзе думаць далей гэтага, што ў канчатковым выніку заахвоціць мяне выкінуць яе прэч, нават калі гэтая думка да гэтага часу не прыходзіла мне ў галаву".
  
  - Менавіта аб гэтым я і думаў, капітан. Цяжка мець пажадлівыя думкі пра жанчыну, якая посинеет, калі ты коснешься яе рукі, перадаючы ёй курыную ножку, але паглядзіць ці Фанд на гэта так жа? Я пытаюся цябе.
  
  "Наўрад ці". Адзін з прыгонных у вёсцы Безант быў нядрэнным ганчаром, але не для якой-небудзь мудрагелістай посуду, а для прыдатных да ўжывання кубкаў, і збаноў. У Джерина было прадчуванне, што хутка ён будзе заняты: калі Фанд хваляваліся, пачынала лётаць посуд. Ліс злосна паглядзеў на свайго сябра. "Вялікае табе дзякуй. У любым выпадку, у мяне не ўзнікла б ніякіх праблем з тым, каб не заснуць падчас дзяжурства. Цяпер я задаюся пытаннем, ці змагу я калі-небудзь зноў заснуць ".
  
  Ван пачаў залівіста смяяцца, затым рэзка спыніўся. "Магчыма, небяспечна спаць з ёй у адной спальні, і гэта факт, улічваючы, як яна ўбіла нож у гэтага Трокме".
  
  - Мм— ёсць такое. - Джерин паспрабаваў зірнуць на сітуацыю з іншага боку. - Можа быць, яна ўспрыме ўсё гэта добразычліва, а можа быць, яна так пакрыўдзіцца, калі мы запросім Силэтр, што ўстане на заднія лапы і переплывет Ниффет на наступнай лодцы.
  
  "З якіх гэта часоў Фанд стала што-то спрашчаць, я маю на ўвазе, па-за межамі спальні?" Сказаў Ван. Ён не стаў чакаць адказу — што было да лепшага, паколькі Джерину няма чаго было яму сказаць, — а зноў лёг і неўзабаве захроп так гучна, што заглушыў Силэтр.
  
  
  * * *
  
  
  Праз некаторы час тое, што менавіта адбылося ў Ікас, пачало расплывацца ў свядомасці Джерина разам з апавяданнямі, якія ён распавядаў пра гэта ў кожнай сялянскай вёсцы і аб затрыманні лорда на Элабонской дарозе. Нявер'е, з якім ён сутыкнуўся, было настолькі моцным, што часам ён пачынаў сумнявацца ва ўласнай памяці. Толькі калі ён паглядзеў на былую Сивиллу, што стаяла побач з ім, ён пераканаўся, што ўсё гэта яму не падалося.
  
  "Яны - зграя дурняў", - сказаў Ван пасля таго, як вандроўцы выкаціліся з крэпасці аднаго з васалаў Рикольфа.
  
  - О, я не ведаю, - пакорліва адказаў Джерин. - Калі б хто-небудзь прыйшоў у Лісіную крэпасць з нашай гісторыяй, ты б паверыў?
  
  "Яны дастаткова хутка даведаюцца, ці гаворым мы праўду", - сказаў Ван. "І яны пашкадуюць, што думаюць, што гэта не так".
  
  Раздражненне чужака доўжылася ўвесь апоўдні, пакуль ён вячэраў у валоданні самага Рикольфа. Аднак Ван так любіў складаць гісторыі, што аповяд Рикольфу аб тым, што адбылося ў Ікас, вярнуў яму добры настрой. - Так, мы адчулі тут землятрус і страцілі пры гэтым посуд, - сказаў Рикольф, - але я не чакаў пачуць гэтак важкага слова, як тое, што вы прынеслі.
  
  Бачачы, што яго былы цесць, па меншай меры, гатовы паставіцца да яго сур'ёзна, Джерин сказаў: "Было б разумна пачаць думаць пра спосабы засцерагчы вашых сялян ад монстраў, калі яны будуць распаўсюджвацца, альбо пераканаўшыся, што ў іх ёсць прытулак, куды яны могуць збегчы, альбо размясціўшы сярод іх узброеных людзей".
  
  "Ах, Фокс, табе ўсё-такі варта было стаць школьным настаўнікам", - сказаў Рикольф, усміхаючыся недастаткова, каб змякчыць язвительность сваіх слоў. "Ты так добра ўмееш казаць усім астатнім, што яны павінны рабіць; калі б толькі ты паспрабаваў сказаць гэта і сабе".
  
  - І што гэта павінна азначаць? - Спытаў Джерин.
  
  Замест прамога адказу Рикольф ўстаў з-за стала і выйшаў з доўгага залы ва ўнутраны двор. Джерин рушыў услед за ім. Рикольф спыніўся каля калодзежа. Падыходзячы да яго, Джерин пачаў адчуваць сябе па-дурному; калі старэйшы барон хацеў пажартаваць за яго рахунак, яму варта было праігнараваць гэта. Але ён гэтага не зрабіў, і цяпер ён хутчэй страціць твар, разгарнуўшыся і сыдучы, чым працягнуўшы шлях.
  
  "Што ты мела на ўвазе?" - паўтарыў ён.
  
  "Я мяркую, што вы, магчыма, не ведаеце, таму я адкажу прама", - сказаў Рикольф. - З чалавекам аднойчы можа здарыцца ўсё, што заўгодна; багам дастаўляе задавальненне трымаць нас у замяшанні, каб мы памяталі, што мы не такія мудрыя і моцныя, як яны. Але калі чалавек робіць што-то двойчы, гэта кажа пра яго больш, чым пра тое, як выпадаюць косткі пальцаў ".
  
  - І ты называеш гэта прамым адказам? - Спытаў Джерин. - Тады Даяус, захавай мяне ад звілістага шляху — або Байтон, калі ты вознамеришься заняць месца Сивиллы цяпер, калі яна адпусціла яго.
  
  - Сівілы ўваходзіць ўнутр, гэта дакладна, - адказаў Рикольф, прыхінуўшыся спіной да каменнай муры калодзежа. "Гэта ўжо другі раз, Фокс, калі ты похищаешь жанчын, якіх не меў права браць, і Эліза была першай".
  
  Джерин раздражнёна выдыхнуў. - Што я павінен быў рабіць, Рикольф? Пакінуць Сивиллу на з'ядзенне гэтым тварям? Калі б я прыйшоў сюды з гэтай гісторыяй, вы б знайшлі якой-небудзь іншы спосаб звязаць яе са сваёй дачкой ... і абвінаваціць у гэтым мяне. Я ж не закаханы ў Силэтр.
  
  "Наколькі я памятаю, ты таксама не быў закаханы ў Элізу, калі збег з ёй", - сказаў Рикольф. "Ты проста вёз яе да яе дзядзьку на поўдзень ад Кирса. Але гэтыя рэчы могуць змяніцца ".
  
  - Рикольф, як бы ні пагаршаліся нашы адносіны за апошнія некалькі гадоў, ці звяртаўся я калі-небудзь з табой не так ветліва, як любы мужчына абавязаны звяртацца з бацькам сваёй жонкі? - Спытаў Джерин. Ён пачакаў, пакуль Рикольф пахітае галавой, перш чым працягнуць: "Тады ў рамках ветлівасці я павінен сказаць вам, што вы засунулі галаву прама ў гною кучу".
  
  Ён асцярожна адступіў на крок. Калі Рикольф накіруе на яго клінок, яму трэба прастору для бою. У яго не было асаблівых клопатаў пра тое, каб стрымаць старэйшага барона, але ён хацеў, каб мець магчымасць стрымаць яго такім чынам, каб воіны Рикольфа зразумелі, што ён не спрабуе забіць іх ўладара, а проста абараняе сябе.
  
  Рикольф ўтаропіўся на яго так, нібы не верыў уласным вушам. Румянец зрабіў яго твар такім жа чырвоным, якімі калі—то былі яго валасы (Ліс успомніў, што ў Элізы была такая ж скура - празрыстая, як у Трокме). Затым, да палягчэння Джерина, пырханне сарвалася з яго вуснаў і перайшло ў рогат. "Добра, Фокс, ты выйграў", - прахрыпеў Рикольф, але дадаў: "Па крайняй меры, пакуль. Праз год ці два паглядзім, хто будзе смяяцца апошнім".
  
  - О, ідзі вой, - сказаў Джерин.
  
  "З мяне хопіць, з мяне хопіць". Рикольф міралюбна падняў рукі. - Даяус, барані мяне спрабаваць што-небудзь табе расказваць, калі ты ўжо ведаеш усё, што было напісана або прадумана кожным мудрацом з тых часоў, як багі вырашылі, што ім хацелася б мець мяч, па якім яны маглі б штурхаць, і стварылі свет, каб знайсці сабе занятак цікавей: акрамя таго, каб трахаць адзін аднаго, я маю на ўвазе, і калі гэта праз некаторы час чалавеку надакучае, то, верагодна, гэта надакучае і багам.
  
  "Не па расказах, якія пра іх распавядаюць", - адказаў Джерин, але на гэтым абмежаваўся; Рикольф, набіраючы сілу філосафа, здаўся яму дастаткова малаверагодным, каб зрабіць выклік неразумным.
  
  І сапраўды, наступныя словы Рикольфа былі зусім звычайнымі: "Цяпер, калі ўсё гэта ура ззаду, ты будзеш увесь у поце, каб вярнуцца ў Лісіную крэпасць, так што я не думаю, што ты застанешся тут на ноч. Тады табе спатрэбіцца звязаная птушка або што-небудзь у гэтым родзе, каб прагнаць зданяў з сваёй галавы.
  
  "Так, гэта было б ласкава з твайго боку", - згадзіўся Ліс. "Аднак ты ведаеш, Силэтр, здаецца, супакойвае іх — не цалкам, але часткова — сама. Я мяркую, гэта таму, што яна так доўга была блізкай сяброўкай Байтона.
  
  - Няўжо? Тон Рикольфа раззлаваў Джерина, але не настолькі, каб прымусіць яго абурыцца. Старэйшы барон паціснуў плячыма і сказаў: "Я пагляджу, якую птушку кухонная каманда зможа прыгатаваць для цябе".
  
  Замест курыцы кухары Рикольфа падарылі Джерину звязаную качку, якая спрабавала ўкусіць яго за руку і люта крякала, калі ён рамантаваў яе ў заднюю частку фургона. Ён таксама працягваў шарлатан. "Не магу сказаць, што я вінавачу гэта", - заўважыў Ван, залазячы на сядзенне фургона. "Я б таксама не быў шчаслівы, калі б хто-небудзь зрабіў так са мной".
  
  "Ты можаш чым-небудзь абвязаць ёй дзюбу?" Джерин спытаў Силэтр, калі качка працягнула падымаць шум пасля таго, як фургон выехаў з замка Рикольфа і зноў накіраваўся па Элабонской дарозе.
  
  "О, хай ён повизгивает. Што яшчэ ён можа рабіць, небарака?" Сказала Силэтр. Паколькі яна сядзела з ім у задняй частцы фургона і ёй даводзілася цярпець больш шуму, чым Джерину, і паколькі Ван ўжо сказаў прыкладна тое ж самае, Ліса дазволіла ёй паступаць па-свойму. Тым не менш, да таго часу, калі сонца наблізілася да заходняга гарызонту, ён з нецярпеннем чакаў магчымасці адсекчы качцы галаву не толькі для таго, каб парадаваць зданяў.
  
  Калі яны спыніліся на начлег, ён згарнуў фургон з дарогі да невялікай сажалцы, побач з якім расло дастаткова маладых дрэў, каб схаваць яго ад выпадковага погляду любога, хто апынецца ноччу на дарозе. Ван слёз і пачаў збіраць сухія лісце і галіны для тоўстымі напружанымі.
  
  Джерин таксама спусціўся. Ён абышоў фургон і сказаў Силэтр: "Падай мне, калі ласка, гэтую брыдкую качку. Мы з'ямо яго сёння вечарам, але ён ужо адпомсціў. У мяне баліць галава."
  
  Былая Сівілы здавалася проста практычнай, а не прорицательницей, калі яна ўзяла качку за лапкі і працягнула Джерину, папярэдзіўшы: "Будзь асцярожны, калі будзеш браць яе. Ён будзе з усіх сіл кусацца, а не проста шарлатан.
  
  - Я ведаю. Спроба адабраць качку ў Силэтр, не датыкаючыся да яе, ніколькі не палегчыла Джерину задачу, але ён справіўся і не стаў згадваць аб дадатковай няёмкасці. Калі б Силэтр было наканавана стаць такой, ён бы прыняў гэта як мага лепш.
  
  Атрымаўшы качку, ён паклаў яе на зямлю. Ён прымусіў сябе стаяць у баку і не працягваць Силэтр руку, калі яна злазіў з фургона, увесь час задаючыся пытаннем, колькі часу яму спатрэбіцца, перш чым адмова ад дапамогі стане для яго аўтаматычным. Затым Силэтр спатыкнулася аб корань, ўскрыкнула і пачала падаць. Зусім не раздумваючы, Джерин скокнуў наперад і падтрымаў яе.
  
  "Дзякуй", - сказала яна, але затым спынілася ў замяшанні і адскочыла ад яго, як быццам ён быў гарачым, як расплаўленая бронза.
  
  "Мне вельмі шкада", - сказаў ён, хоць прабачэнні за тое, што не даў ёй прычыніць сабе боль, здаліся яму абсурднымі.
  
  Яна здрыганулася, паглядзеўшы на руку, якую ён схапіў, затым кіўнула з той жа марудлівасцю, якую прадэманстраваў Джерин, калі некалькі імгненняў таму ўтрымаўся ад таго, каб дапамагчы ёй спусціцца. "Усё ў парадку", - сказала яна. "Як бы я ні старалася трымацца ад іх далей, гэтыя рэчы адбудуцца цяпер, калі я так груба выкінутая ў гэты свет. З такім жа поспехам я магу зрабіць усё магчымае, каб прывыкнуць да іх ".
  
  Ліс пакланіўся. "Лэдзі, пры кароткім знаёмстве я падумаў, што ў вас здаровы сэнс. Усё, што вы робіце, асабліва гэта, кажа мне, што я быў правоў".
  
  "Няўжо?" Смех Силэтр прагучаў няўпэўнена. "Калі гэта так, чаму я адчуваю, што адкідаю частку сябе, не дадаючы нічога новага і лепшага?"
  
  "Перамены, любыя перамены, часта адчуваюцца як удар па зубах", - адказаў Джерин. - Калі Трокмуа забілі майго бацьку і старэйшага брата і пакінулі мяне лордам Лісінай Крэпасці, я думаў, што на мае плечы лёг цяжар усяго свету: я імкнуўся стаць навукоўцам, а не баронам. А потым - Ён змоўк.
  
  "Тады што?" Спытала Силэтр.
  
  Джерин пашкадаваў, што яму не ўдалося вымавіць некалькі слоў раней. Але ён сам закрануў гэтую тэму, таму адчуў, што павінен адказаць: "Потым, некалькі гадоў таму, мая жонка збегла з лошадником, пакінуўшы мяне гадаваць нашага хлопчыка як мага лепш. Яго выкраданне было тым, што прымусіла мяне прыехаць у Айкос.
  
  "Так, ты казала пра гэта". Силэтр кіўнула, нібы нагадваючы сабе. "Але калі б ты не прыйшоў, мяркуючы па ўсім, што ты мне расказаў, істоты, што жылі ў пячорах пад храмам Байтона, забілі б і з'елі мяне пасля землятрусу".
  
  - Калі б я не прыйшоў, адбылося б землятрус, - сказаў Джерин, успомніўшы словы року ў апошнім прароцтве, якое Байтон прамовіў вуснамі Силэтр.
  
  Ван абышоў фургон. - Я ўжо развёў агонь, - абвясціў ён. - Ты збіраешся прыкончыць гэтую качку ці збіраешся стаяць тут і балбатаць, пакуль прывіды не адбяруць у цябе тыя нешматлікія рэшткі розуму, што ў цябе засталіся? Ён павярнуўся да Силэтр. "Не звяртайце на яго ўвагі, лэдзі, калі ён ўпадае ў чарговае роспач. Дайце яму прамень надзеі, як гэта зрабілі вы, і ён абавязкова зверне ўвагу на яго воблачка ".
  
  "З табой у самы гарачы з пяці пякельны", - сказаў Джерин. Вэн толькі засмяяўся. Крапіва, якую ён падсадзіў Джерину пад шкуру, жалила мацней з-за таго, што несла ў сабе вялікую долю праўды.
  
  Ліс выкапаў сваім кінжалам траншэю ў зямлі, затым выхапіў меч і паклаў канец сердитому крыку качкі ударам, які мог бы знесці галаву чалавека з плячэй, не кажучы ўжо пра птушку. Ён зліў кроў качкі ў яму для зданяў. Ван ўзяў на сябе клопат аб тушцы. "Яна будзе тоўсты і пахкай, але што ты можаш зрабіць?" - сказаў ён, выкрываючы жывот, каб пазбавіцца ад вантроб.
  
  "Смачная качка ці не, мне падабаецца густ качкі", - сказала Силэтр. "Качыныя яйкі таксама добрыя; у іх смачней, чым у курыных".
  
  "Гэта так, але за курамі даглядаць прасцей — проста дазволь ім капацца ў смецці, як свінням", - сказаў Джерин. Ён агледзеўся. "Нягледзячы на тое, што мы не спяшаліся з дарам, прывіды ўсё яшчэ вельмі ціхія. Лэдзі, я думаю, гэта вашых рук справа, незалежна ад таго, што мы выпадкова зноў дакрануліся да разумення".
  
  Силэтр схіліла галаву набок, прыслухоўваючыся да воплям зданяў ў яе галаве. - Магчыма, вы маеце рацыю, - сказала яна пасля таго, як зняла з іх мерку. "Я памятаю іх больш гучнымі і ненавіснымі, чым гэтыя, калі я яшчэ жыла ў сваёй вёсцы, да таго, як Байтон зрабіў мяне сваёй Сивиллой. Але я больш не Сівілы; сам бог сказаў гэта, і тваё дакрананне запечатало гэта— - Яна ў замяшанні пахітала галавой; цёмныя валасы, рассыпаныя па плячы, раскудлаціліся.
  
  Джерин сказаў: "Я не думаю, што святасць - гэта тое, што можна загасіць, як лямпу. Не так ужо важна, што я дакрануўся да цябе — вядома, я зрабіў гэта не з пажадлівасьцю ў сэрцы і не з мэтай апаганіць цябе. Важна тое, што бог дакрануўся да цябе. Маё дакрананне знікае ў адно імгненне; дотык Байтона застаецца ".
  
  Силэтр падумала пра гэта і павольна кіўнула, яе тонкія рысы твару былі задуменнымі. Назіраючы за ёй у святле вогнішча, Джерин вырашыў, што Ван быў правоў: яна была досыць прывабная, каб прымусіць Фанд раўнаваць. Была яна прывабнай жанчыны з Трокме? Іх знешнасць была настолькі рознай, што параўнанне здавалася недарэчным. Але тое, што гэта нават не прыйшло яму ў галаву, прымусіла яго задумацца, ці не апынуўся ці Рикольф ў сваім замку мудрэй, чым Ліс думаў у той час.
  
  Ён нахмурыўся, злуючыся на сябе за тое, што дазволіў сабе такую думку. Силэтр сказала: "Што здарылася? У цябе такі выгляд, нібы ты толькі што адкусіла што-то кіслае".
  
  Перш чым ён паспеў прыдумаць што-небудзь праўдападобнае, становішча выратаваў Ван, крыкнуўшы: "Ідзіце сюды, да агню, вы абодва, і откусите што-небудзь апетытнае і тлустае, як я ўжо казаў, але ўсе роўна лепш, чым вялікая пустата, згуслая абаранкам і урчащая ў вас у жываце".
  
  Качка аказалася менавіта такой, як прадказваў Ван, але Джерин ўсё роўна з удзячнасцю адкусіў ад яе. Набіты рот даваў яму апраўданне, у якім ён меў патрэбу, каб не адказваць на пытанне Силэтр, а поўны страўнік дапамагаў яму амаль — калі не зусім — забыцца думкі, якія ў першую чаргу выклікалі гэтае пытанне.
  
  
  * * *
  
  
  Фургон выехаў з-за апошняга шэрагу алей, загораживавших від на Лісіны замак. - Вунь ён, - сказаў Джерин, паказваючы. "Не такая крэпасць, каб супернічаць з тымі, што элабонские імператары пабудавалі на перавале на поўдзень ад Кассата, але яна трымаецца ўжо шмат доўгіх гадоў; калі багам будзе заўгодна, гэта працягнецца яшчэ трохі".
  
  Силэтр нахілілася наперад у задняй частцы фургона, каб лепш бачыць, хоць па-ранейшаму была асцярожная, каб не закрануць Лісу або Фургон. "Чаму вялікая частка бярвення частаколу такога выродлівага, блякла-зялёнага колеру?" спытала яна.
  
  Ван усміхнуўся. - У лэдзі ёсць густ.
  
  "Так яна і робіць". Джерин адмовіўся крыўдзіцца і адказаў на пытанне ў тым духу, у якім, як ён спадзяваўся, ён быў зададзены: "Гэта была фарба, якую чараўнік нанёс на іх, каб іншы чараўнік не падпаліў іх".
  
  - А, - сказала Силэтр. Ледзь бачны на адлегласці — Джерин не дазваляў дрэвах і падлескам расці дзе-небудзь паблізу ад крэпасці; калі хто—то і ладзіў засады, то менавіта ён - рог з дазорнай вежы абвясьціў аб тым, што павозку заўважылі.
  
  Ён тузануў павады і паехаў наперад з дзіўнай сумессю прадчування і страху: было б выдатна зноў убачыць сваіх таварышаў, і, магчыма, хто-небудзь з іх чуў пра Дарене. Але непрыемнасці, якіх ён чакаў ад Фанд, азмрочылі вяртанне дадому.
  
  "Мы былі свабоднымі сялянамі ў вёсцы, дзе я вырасла; мы не былі абавязаныя служыць лорду", - сказала Силэтр. "Не многае з таго, што мы чулі пра элабонских барона, было добрым, і ў мяне склалася дрэннае меркаванне аб гэтай пародзе. Вы прымушаеце мяне думаць, што я, магчыма, памыляўся ".
  
  Джерин паціснуў плячыма. - Бароны - такія ж людзі, як і ўсе астатнія. Некаторыя з нас добрыя, некаторыя дрэнныя, некаторыя змяшалі ў сабе і тое, і іншае, як і большасць людзей. Я, напрыклад, досыць разумны, але занадта шмат хвалююся і занадта самотны. Мой васал Мядзведзь Драг, з якім вы пазнаёміцеся, не з тых, каго называюць кемлівымі, і ён ненавідзіць усё, што папахвае пераменамі, але ён адважны і адданы і ўмее спадабацца свайму народу. І Вольфар Сякеры, які зараз мёртвы, быў злосным і вераломным, калі хочаце ведаць маё меркаванне, але ён ніколі не ўхіляўся ад бойкі. Як я ўжо сказаў, у нас разнамасная каманда.
  
  "Ты кажаш пра сябе так, як быццам ты хто-то іншы", - сказала Силэтр.
  
  "Часам я спрабую думаць аб сабе такім чынам", - адказаў Ліс. "Гэта ўтрымлівае мяне ад таго, каб я занадта шмат пра сябе думаў. Хлопец, які ўпэўнены, што ён не памыліцца, звычайна з'яўляецца тым, у каго больш за ўсё шанцаў ".
  
  З брамы выйшлі двое мужчын і памахалі надыходзячай павозцы: прысадзісты Драг і побач з ім хударлявы Райвин. - Ёсць поспехі, спадар? - Паклікаў Драг, падвысіўшы голас да крыку.
  
  "Што сказала Сівілы?" Таксама гучна спытаў Райвин.
  
  "Мы па-ранейшаму застаемся крыніцай навін далей за ўсіх ад таго месца, дзе камень зваліўся ў сажалку", - сказаў Ван.
  
  "Так і ёсць". Джерин кіўнуў і дадаў: "Мне падабаецца карціна, якую выклікаюць у памяці твае словы". Ззаду іх і ва ўсіх іншых кірунках іншыя людзі таксама распаўсюджвалі вестка аб тым, што адбылося ў Айкосе. Хутка пра гэта даведаюцца ўсе паўночныя зямлі. Але на дадзены момант існавала раздзяляльная рыса паміж тымі, хто гэта рабіў, і тымі, хто гэтага не рабіў, і яны з Ваном былі на ёй.
  
  Ён, у сваю чаргу, павысіў голас, адказваючы сваім васалам: "З вашага дазволу, я распавяду гэтую гісторыю ў вялікай зале, і не раней. Такім чынам, мне давядзецца пераказаць гэта толькі адзін раз, а гэта вельмі шмат значыць ".
  
  "Гэта Дарэн у фургоне ззаду цябе?" Спытаў Райвин.
  
  З узростам у Драг пачатак пагаршацца зрок. Сёння гэта саслужылі яму добрую службу. "Не, лунацік", - сказаў ён. "Гэта дарослы мужчына. Не, я бяру свае словы назад — жанчына? Ліса не вінілу яго за тое, што ён здаваўся здзіўленым.
  
  Кемлівасць Райвина дазволіла яму прыйсці да высновы, які ніколі б не прыйшоў у галаву Драг. "Ты дагнаў Элізу?" гучна спытаў ён. - Яна скрала хлопчыка, лорд Джерин? Тое, што ў яго быў востры розум, вядома, не абавязкова азначала, што ён меў рацыю.
  
  У гэты момант Джерин пашкадаваў, што прамаўчаў. Чутка разнеслася б па замку, па вёсках рабоў і распаўсюдзіўся б хутчэй, чым за ім паспела б рушыць услед праўда. "Не, гэта не Эліза", - сказаў ён нават гучней, чым казаў Райвин. - Гэта лэдзі Силэтр, якая ўсяго некалькі дзён таму была Сивиллой Байтона ў Айкосе.
  
  Воіны на частаколе, якія ўжо пачалі пляткарыць аб здагадках Райвина, раптам змоўклі. Затым яны зноў загудзелі, больш дзелавіта, чым раней. Магчыма, дзікае здагадка Райвина ў рэшце рэшт не ўсюды пацвердзіцца, падумаў Джерин: праўда была настолькі дзіўнай, што магла мець прыярытэт.
  
  Ён перавёз фургон па пад'ёмнага мосце ў крэпасць, затым спусціўся з яго. Фургон саслізнуў з іншага боку. Яны абодва адступілі назад, каб дазволіць Силэтр спусціцца, не рызыкуючы закрануць каго-небудзь з іх.
  
  Джерин прадставіў ёй сваіх васалаў аднаго за іншым. Яму стала цікава, наколькі добра ў яе атрымлівалася падбіраць незнаёмыя імёны да гэтак жа незнаёмым асобам; гэта часта давала яму непрыемнасці. Але яна справілася дастаткова добра і паказала, што ведае, хто ёсць хто, калі размаўляла з мужчынамі. Ліса была ўражаная.
  
  Сын Видина Симрина задаў пытанне, аб якім, павінна быць, думалі ўсе: "Э-э, лорд Джерин, як атрымалася, што святая Сівілы ехала з вамі верхам?"
  
  - Вы адчулі землятрус некалькі дзён таму? У сваю чаргу спытаў Джерин.
  
  Галавы загайдаліся уверх-уніз. Драг сказаў: "Так, мы гэта зрабілі, спадар. Хочаш напалохаць мяне да смерці, але гэта адбылося. Мы таксама страцілі некалькі гаршкоў і разлілі эль з пары пабітых збаноў. Ён скрушна ўздыхнуў. Затым пачухаў патыліцу. - Гэта як-то звязана з тутэйшай лэдзі?
  
  - Гэта мае прамое стаўленне да прысутнай тут лэдзі, - сказаў Джерин. Ван кіўнуў, пунсовы плюмаж з конскага воласа на яго шлеме прыцягнуў да яго ўвагу. Ліс працягнуў: "Давайце ўсе пойдзем у вялікі зала. Спадзяюся, не ўвесь эль праліўся". Ён пачакаў, пакуль яго не супакояць, перш чым скончыць: "Добра, таму што мне спатрэбіцца гуртка-іншая, каб палегчыць горла, пакуль я - і Ван, і лэдзі Силэтр — раскажам вам, што адбылося, і чаму яна тут".
  
  Ён махнуў у бок ўваходу ў замак. Драг, Видин, Райвин і астатнія паспяшаліся ўнутр. Силэтр пачакала, пакуль яны пройдуць праз дзверы, перш чым таксама увайсці. Нават калі яна свядома вырашыла не дазваляць дакрананняў час ад часу турбаваць яе, яна імкнулася пазбягаць гэтага там, дзе магла.
  
  Джерин не ўваходзіў у вялікі зала, пакуль нават Силэтр не апынулася ўнутры. Ён сказаў сабе, што гэта ветлівасць, і так яно і было, але гэта было таксама і неспакой: ён на імгненне адсунуў верагоднасць сутыкнення з Фанд.
  
  Ён ведаў, што гэта па-дурному: адкладаць непрыемнасці, нават на кароткі час, не варта было выдаткаваных высілкаў, і часта станавілася толькі горш, калі яны, нарэшце, прыходзілі. Але ведаць гэта і ўступіць у адчайную схватку з Фанд - дзве розныя рэчы. Нарэшце, сабраўшыся з духам, як быццам ішоў насустрач зімовым ветры, ён увайшоў у вялікі зала.
  
  Яго напружаная пастава памякчэла, калі вочы прывыклі да полумраку ўнутры: Фанд, павінна быць, усё яшчэ была наверсе. - Нешта ты доўга, - прабурчаў Ван, хоць яго, без сумневу, турбавала тое ж самае. - Калі б ты застаўся там даўжэй, эль быў бы выпіты да таго часу, як ты сабраўся далучыцца да нас.
  
  - Гэтага нельга. Джерин падышоў да банку і наліў поўную шклянку. Ён прамачыў горла, затым распавёў, што адбылося па дарозе ў Айкос і пасля таго, як яны з Ваном дабраліся туды. Яго васальныя бароны злосна шапталіся, калі ён распавядаў аб сялянах, якія палявалі на яго ноччу. Ён паківаў галавой. "Я таксама быў злы ў той час, але ўсё гэта знікае, калі ты дэталева сопоставляешь гэта з тым, што з'явілася пазней".
  
  Ён распавёў пра падарожжа ў пячору Сивиллы і аб трывожным адказе аракула, які Байтон прамовіў вуснамі Силэтр. Яго слухачы зноў забормотали, на гэты раз з тым жа жахам, які ён адчуў, калі на яго нарынулі гэтыя выкананыя безвыходнасці словы. Силэтр ўмяшалася: "Я памятаю, як лорд Джерин і Ван ўваходзілі ў маю падземную пакой, але пасля гэтага нічога не было, таму што мной авалодаў мантический транс".
  
  Джерин распавёў астатнюю частку гісторыі: працяглы ненармальнае непрытомнасць Силэтр, сустрэча з Араджисом ў храме, наступная п'янка (цяпер, калі пахмелле прайшло, Ван усміхнуўся, успамінаючы прыемнае) і землятрус на наступную раніцу.
  
  У якой-то момант, пакуль ён перажываў усё гэта, Фанд спусцілася ўніз і села побач з Мядзведзем Драг. Можа быць, масіўнасць васала барона перашкодзіла Джерину адразу заўважыць яе, а можа быць, ён знарок не глядзеў у бок лесвіцы. Але яна нахілілася наперад, калі ён загаварыў пра пачвар, якія выйшлі з руін храма Байтона. І зноў ён завалодаў поўным і ўстрывожаным ўвагай сваіх слухачоў. Фанд маўчала, пакуль ён распавядаў пра бітву гэтых істот са стражнікамі храма на свяшчэннай тэрыторыі.
  
  Затым ён сказаў: "Мы вярнуліся туды, Ван і я, таму што наш карчмар сказаў, што Сібіл ўсё яшчэ не прыйшла ў сябе. Пасля землятрусу, мы асцерагаліся, што яе катэдж згарыць, як і многія будынкі ў горадзе Ікас. Паколькі мы былі адказныя за тое, што давялі яе да істэрыкі, мы падумалі, што павінны загладзіць сваю віну, калі зможам. Так атрымалася, што яе жыллё не загарэлася, але монстры хутка расправіліся б з ёй, калі б мы своечасова не падаспелі.
  
  Фанд паварушылася, але па-ранейшаму нічога не казала. Силэтр сказала: "Я прачнулася ў іх фургоне некалькі гадзін праз, і мой свет перавярнуўся уверх дном".
  
  Тое, што Силэтр сапраўды пачула гэта, здавалася, прыцягнула да яе ўвагу Фанд. Жанчына Трокме нахілілася наперад, падпёршы падбародак рукамі, пільна вывучаючы былую Сивиллу. Затым, да жаху Джерина, яна паднялася на ногі і перавяла позірк з яго на Вэна. Ціхім, але ад гэтага не менш пагрозлівым голасам яна спытала: "І хто ж з вас хацеў абмяняць мяне на першы які трапіў новы багаж, як вандроўны трубакладчык, чинящий гаршчок ў абмен на начны адпачынак і кавалак хлеба раніцай?"
  
  - Ну, дзяўчынка, ты што, не слухала "Лісу"? - Звычайна ў Вана не было праблем з жанчынамі, але цяпер у яго голасе гучала нервовасць, што не дапамагло. "У нас былі планы не на яе цела, мы проста выратавалі ёй жыццё".
  
  - Хутчэй за ўсё, раскажа, - прорычала Фанд. - Вядома, і ты б так жа імкнуўся вярнуцца за ёй, няхай яна старой і бяззубай, а не малады і прывабнай, вядома, і ты б вярнуўся.
  
  Джерин лічыў сябе самым саркастичным чалавекам у паўночных землях; казаць адно, а мець на ўвазе іншае - тонкае мастацтва, якім часцей за ўсё займаліся на поўдзень ад Хай-Кирса. Але дзе б Фанд ні навучылася гэтаму, у яе гэта атрымлівалася небяспечна добра. І яе люты пытанне прымусіў Ліса спытаць сябе, накіраваўся ён назад да храма, каб выратаваць старую-папярэдніцу Силэтр. Ён павінен быў прызнаць, што не ведаў, і гэта турбавала яго.
  
  - Гэта ваша жонка, лорд Джерин, думае, што я ўяўляю для яе якую-небудзь пагрозу? Спытала Силэтр. - Я спадзяюся, што гэта не так. - Цяпер яна выглядала так, нібы зноў ўсумнілася ва ўсіх запэўненнях, якім прывыкла давяраць па дарозе на поўнач ад Айкоса.
  
  - Дакладней, майго лемана і Вана, - адказаў Ліс. Силэтр прыўзняла брыво, пачуўшы пра яго хатніх парадках, але ён праігнараваў гэта; ён патурбавацца пра гэта пазней. Фанд, як звычайна, адразу ж даставіла непрыемнасці. Звяртаючыся да яе, ён сказаў: "Я буду ўдзячны табе за тое, што ты трымаеш язык за зубамі. Клянуся багамі, я зрабіў тое, што зрабіў, па тых прычынах, пра якія казаў, і калі табе гэта не падабаецца, ты можаш збіраць рэчы і з'язджаць.
  
  "Ох, цябе б гэта спадабалася, ці не так?" Фанд больш не казала нізкім голасам; яе віск прымусіў Драг сарвацца з месца побач з ёй. - Што ж, лорд Джерин Ліс — і ты таксама, ты, недоумковатый дурань, — гэта звяртаючыся да Вану, - цябе так проста ад мяне не адчапіліся, сапраўды, і ты гэтага не зробіш. Выкарыстоўвай мяне і выгані адсюль, добра?"
  
  Яна падняла шклянку і шпурнула яго ў Джерина. Шклянку быў напалову поўны; за ім, як хвост каметы, цягнуўся шлейф элю. Ліс чакаў гэтага, таму своечасова прыгнуўся — каб жыць з Фанд, патрэбныя вывастраныя ў баі рэфлексы.
  
  Ван паспрабаваў зноў. - Цяпер, дзяўчынка...
  
  Яна выхапіла коўш з збана з элем і шпурнула ў яго. Ён бразнуў аб бронзу яго кірасы. Ён быў пыхлівы сваім рыштункам; з шкадаваннем і гневам ён паглядзеў уніз на эль, які капаў на падлогу.
  
  "Мне варта было б надзерці табе задніцу за гэта", - сказаў ён і зрабіў крок наперад, як быццам збіраўся зрабіць гэта на месцы.
  
  "Так, давай, отлупи мяне", - чмыхнула Фанд і выставіла тую частку свайго цела, якой ён пагражаў. - Тады заўтра, ці паслязаўтра, ці яшчэ паслязаўтра ты будзеш такі мілай і ткнешь мне ў твар сваёй праклятай одноглазой змяёй — і я ўкушу цябе дастаткова моцна, каб пакінуць ад цябе не больш, чым ад нованароджанага немаўля. Ты думаеш, я б гэтага не зрабіў?
  
  Мяркуючы па яго палахліваму ўвазе, Ван думаў, што яна так і зробіць. Ён звярнуўся да Джерину за дапамогу ў падаўленні гэтага бунту. Ліс таксама не ведаў, што сказаць. Ён задаваўся пытаннем, збяжыць ці Фанд з замка, або яму прыйдзецца выкінуць яе прэч. На самай справе ён не хацеў гэтага рабіць; нягледзячы на ўвесь яе пякельны характар, яму падабалася, калі яна была побач, і не толькі таму, што ён спаў з ёй. Пакуль Дарена не выкралі, яна прыглядала за ім так пяшчотна, як быццам сама яго нарадзіла. Да таго ж у яе быў востры розум, што часам прыводзіла яго ў замяшанне.
  
  Аднак прама цяпер ён быў бы не супраць прыкласці цвёрдую руку да яе азадку, калі б толькі думаў, што гэта палепшыць сітуацыю. На жаль, ён думаў, што ад гэтага стане толькі горш. Калі сіла не дапаможа, і яна не прыслухаецца да голасу розуму, што тады застаецца? Ён хацеў бы што-небудзь прыдумаць.
  
  Затым Силэтр паднялася на ногі. Яна прысела ў рэверанс перад Фанд, як быццам жанчына-Трокме была імператрыцай Элабона, і сказала: "Лэдзі, я прыйшла сюды не з намерам якім-небудзь чынам парушыць парадак у вашым доме: у гэтым я прыму прысягу любымі багамі, якіх вы вылучыце. Я девственна па адносінах да мужчынам і не зацікаўленая ў тым, каб мяняць там сваё стан; як ведаюць лорд Джерин і Ван Моцная Рука, любое дакрананне мужчыны зрабіла б мяне рэлігійна апаганенай раней — да таго, як Байтон кінуў мяне. - Яе кароткае ваганне паказала, якую боль яна ўсё яшчэ адчувала пры гэтым. "Я кажу табе яшчэ раз, я не з тых, хто збіраецца выкрасці ў цябе каго-небудзь з тваіх мужчын".
  
  Там, дзе Джерин і Ван распальвалі лютасьць Фанд, Силэтр, здавалася, супакойвала яе. "Ох, дзяўчынка, я не збіраюся вінаваціць цябе", - сказала яна. - Мяркуючы па ўсім, ты нават у сваім розуме не быў, калі гэтыя дзве велізарныя гагары схапілі цябе. Але тое, што ты задумаў, і тое, што будзе, часта зусім не адно і тое ж, зусім. Думаеш, я меў намер звязаць свой лёс з южанином спэлпинсом?"
  
  "Я не паўднёвец", - сказаў Ван з некаторым гонарам.
  
  "Ты таксама не Трокме", - сказала Фанд, на што чужаземец мог толькі кіўнуць. Але Фанд больш не крычала; у яе голасе гучала сум, магчыма, з-за таго, як склалася яе жыццё, магчыма — хоць Джерину гэта здавалася малаверагодным — шкадуючы аб тым, што яна праявіла запальчывасць.
  
  "А хто я?" Спытала Силэтр. Яна сама адказала на сваё пытанне: "Я была слугой бога, ганарлівая і польщенная тым, што ён выбраў мяне той, праз каго можна казаць. Але цяпер ён кінуў мяне, і таму я, павінна быць, нішто. Яна закрыла твар рукамі і заплакала.
  
  Джерин быў бездапаможны з заплаканымі жанчынамі. Магчыма, гэта тлумачыла, чаму ён так добра ладзіў з Фанд — замест таго, каб плакаць, яна швырялась рэчамі. Ён ведаў, як на гэта рэагаваць. Ён таксама не ведаў, што рабіць, калі Эліза заплакала, і раптам задаўся пытаннем, ці не было гэта адной з прычын, якія прымусілі яе сысці.
  
  Ён паглядзеў на Вана, які валодаў мастацтвам падымаць настрой жанчынам. Але Ван таксама выглядаў збянтэжаным. Ён забаўляў жанчын у асноўным для таго, каб зацягнуць іх да сябе ў ложак; сутыкнуўшыся з нявінніцай, якая хацела заставацца такой, ён быў у разгубленасці.
  
  Нарэшце Ліс схадзіў на кухню і вярнуўся з міскай вады і кавалкам тканіны. Ён паставіў іх перад Силэтр. - Вось, умыйся, - сказаў ён. Яна сглотнула і кіўнула. Ван празьзяў, з-за чаго Джерину стала добра; можа, ён і не зрабіў многага, але што-то ён зрабіў. Гэта было пачатак.
  
  
  VI
  
  Па дарозе, якая вядзе да Лісінай крэпасці, прамчалася калясьніца. Фурман так моцна нахлестывал коней, што фурманка подбрасывалась ў паветра на кожным выбоінах, пагражаючы скінуць яго і яго спадарожніцу. - Лорд Джерин! Лорд Джерин! - закрычаў лучнік.
  
  Ліс выпадкова апынуўся на частаколе. Ён у роспачы утаропіўся ўніз на хутка надыходзячую калясьніцу. Ён баяўся, што ведае, якія навіны прынеслі набліжаюцца воіны. Але сам ён вярнуўся ў Лісіную крэпасць усяго пяць дзён таму; ён спадзяваўся, што ў яго будзе больш часу на падрыхтоўку. Аднак надзеі і рэальнасць занадта часта разыходзіліся. - Якое слова? ён паклікаў фурмана і яго пасажыра.
  
  Яны не пачулі яго за грукатам калёсы і стукам конскіх капытоў і не заўважылі яго на сцяне. Калясьніца з ровам заехала ў двор крэпасці. Фурман нацягнуў павады так рэзка, што абедзве коні пратэстоўцы заржалі. Адна паспрабавала стаць на дыбкі, што магло перакуліць калясьніцу. Ўдар канчукі пераканаў звера трымацца ўсімі чатырма лапамі на зямлі.
  
  У любы іншы час Джерин папракнуў бы фурмана за такое абыходжанне з коньмі; ён лічыў, што мяккае абыходжанне з жывёламі дае ім найлепшыя вынікі. Цяпер, калі ён таропка спускаўся з дарожкі ўздоўж сцены, такія трывіяльныя клопаты былі далёкія ад яго думак. - Якое слова? ён паўтарыў. - Томрил, Дзіган, якое слова?
  
  Томрил Зламаны Нос адкінуў бізун ў бок і выскачыў з калясьніцы. "Лорд Джерин, я тут, каб сказаць вам, што прашу ў вас прабачэньня", - сказаў ён.
  
  "Ты не быў блізкі да таго, каб забіць сваю каманду з-за гэтага", - адказаў Ліс.
  
  "О, але мы гэта зрабілі, лорд прынц", - сказаў сын Дигана Седжана. "Томрил і я, мы абодва думалі, што ты балбочаш, як начны прывід, калі ты ішоў па Элабонской дарозе, папярэджваючы людзей аб тых напалову людзей, напалову звярах, якія, як меркавалася, выбраліся на волю з-пад нейкага старога храма ці чаго—то яшчэ ..."
  
  - Але цяпер мы ўбачылі іх, лорд Джерин, - умяшаўся Томрил, шырока раскрыўшы вочы. - Яны выродлівыя, яны подлыя, у іх густ да крыві...
  
  Цяпер Джерин перабіў: "І яны, павінна быць, ужо на дне баронства Бевон, інакш ты б іх не ўбачыў. Якія ў цябе навіны з уладанняў Рикольфа?"
  
  "Прыкладна тое, чаго і варта было чакаць", - адказаў Томрил. "Яны і там разгульваюць, праклятыя пачвары, і разносяць вёскі рабоў на кавалкі".
  
  - О, мор, - стомлена сказаў Джерин. - Калі яны ва ўладаньнях Рикольфа і Бевона, яны павінны быць і тут. Як сяляне павінны вырошчваць ўраджай, калі іх могуць забіць на палях або разарваць на кавалкі ва ўласных ложках?"
  
  "Будзь я пракляты, калі я ведаю адказ на гэтае пытанне", - сказаў Томрил. "Тое, што я бачыў, тое, што я чуў, прымушае мяне думаць, што гэтыя істоты горш Трокмуа, і ад іх таксама цяжэй пазбавіцца".
  
  "Ім таксама напляваць на здабычу", - умяшаўся Дзіган. "Яны проста забіваюць, кормяцца і сыходзяць — а ў лесе яны разумныя звяры, і на іх нялёгка паляваць".
  
  "Я аб гэтым не падумаў, але ты маеш рацыю", - сказаў Джерин. - Ад колькіх трокмуа мы пазбавіліся з-за таго, што яны засталіся рабаваць або нагрузілі сябе крадзенымі цацанкамі так, што не маглі нават збегчы?
  
  "Вельмі шмат, спадар". Томрил дакрануўся да рукаяці свайго мяча ў прыемных успамінах. Затым ён поковырял зямлю падбітай сандалем. - Але з гэтымі монстрамі усё будзе па-іншаму. У іх ёсць зубы, кіпцюры і досыць чалавечага розуму, каб быць больш небяспечны, чым, чым ваўкам калі-небудзь снілася, але яны недастаткова разумныя — ва ўсякім выпадку, я так не думаю, — каб красці тое, што мы вырабляем.
  
  - Можа быць, яны занадта разумныя для гэтага, - сказаў Джерин. Яго воіны ўтаропіліся на яго ў неразуменні. Ён не спрабаваў нічога растлумачыць; барацьба з чорнай дэпрэсіяй, якая пагражала зрабіць яго бескарысным, адабрала ў яго ўсе сілы. Пасля таго, як ён адбіў ўварванне трокмов, у яго час ад часу з'яўлялася надзея, што ён зможа захаваць што-то ад элабонской цывілізацыі на поўнач ад Хай-Кирса. Цяпер нават бог, здавалася, пакінуў зямлю, пакінуўшы яе адкрытай для гэтых монстраў з-пад зямлі, каб яны маглі перамяшчацца па ёй.
  
  Райвин падышоў як раз своечасова, каб пачуць апошнюю частку сваркі паміж Джерином і двума салдатамі. Ён сказаў: "Лорд Джерин, мне здаецца, што гэтыя істоты, якім бы жахлівым ні было іх абліччы, у сілу сваёй звярынай прыроды павінны быць найбольш ўразлівыя для магіі: і наўрад ці ў іх ёсць уласныя чарадзеі, якія дапамогуць ім супрацьстаяць тым вядзьмарскім ўдараў, якія мы наносім на іх".
  
  "Ты маеш на ўвазе кантрипы, якія я выпусціў супраць іх", - сказаў Джерин, што прымусіла Райвина прыкусіць губу ад збянтэжанасці і кіўнуць. Джерин працягваў: "Сапраўды магутны чараўнік мог бы зрабіць тое, што ты кажаш. Ці змагу я - гэта зусім іншае пытанне. Скажу табе шчыра, я баюся загавораў бэйн, у асноўным таму, што занадта добра ведаю, што яны могуць ўразіць мяне, а не тых, на каго я накіроўваю іх.
  
  "Мудры чалавек, які ўсведамляе свае межы", - сказаў Райвин, што прымусіла Джерина фыркнуть, таму што калі ён калі-небудзь сустракаў чалавека, у якога наогул не было пачуцці межаў, то гэтым чалавекам быў Райвин.
  
  Джерин хадзіў узад-наперад па двары. Нарэшце ён спыніўся і зрабіў жэст агіды. "Я не буду спрабаваць гэтыя загаворы", - сказаў ён. - І гэта не толькі з-за боязі памыліцца. Нават калі я прымяню іх належным чынам, я магу скончыць, як Баламунг, паглынуты злы магіяй, якая ўзяла трэба мной верх.
  
  Райвин разважліва вывучаў яго. "Калі хто-то і мог тварыць праклятыя чары, не падвяргаючыся іх пашкоджаньні, то я лічу цябе гэтым чалавекам. Але ці здольны на гэта які-небудзь мужчына, я прызнаю, пытанне адкрытае ".
  
  "Часам адкрытыя пытанні лепш пакінуць зачыненымі", - сказаў Джерин. Што б ён зрабіў, сутыкнуўшыся з поўнай і беспримесной катастрофай, ён не ведаў; ён прамармытаў пра сябе малітву Дьяусу, каб яму не прыйшлося даведвацца пра гэта. Услых ён працягнуў: "Што нам трэба зрабіць у першую чаргу, я думаю, гэта заклікаць васалаў, адправіцца на поўдзень і паглядзець, ці зможам мы выклікаць гэтым істотам страх настолькі, каб яны навучыліся трымацца далей ад зямель, якімі я валодаю".
  
  "Як скажаш, лорд прынц", - весела пагадзіўся Райвин. "Я з нецярпеннем чакаю магчымасці выступіць супраць іх". Ён адлюстраваў стральбу з лука з хісткай платформы калясьніцы.
  
  Лісу не хацелася адпраўляцца ў вылазку. Ён адчуваў сябе змучаным. Ён ніколі не хацеў быць баронам Лісінай Крэпасці, а калі воляй-няволяй стаў баронам, то ніколі не атрымліваў задавальнення ад вайны дзеля яе самой, як гэта рабілі многія мужчыны паўночных зямель. Пасля таго, як імперыя Элабон пакінула паўночныя зямлі, яго галоўнай мэтай было захаваць яе спадчына у землях, якімі ён кіраваў. Пастаянныя баі ніяк не спрыялі дасягненню гэтай мэты, але няздольнасць змагацца азначала смерць, так што ж яму было рабіць?
  
  Райвин сказаў: "Вядома, вы таксама павінны прымаць да ўвагі магчымасць таго, што кланы трокме на поўнач ад Ниффет скарыстаюцца шанцам нанесці ўдар на поўдзень, даведаўшыся аб вашым разгортванні на супрацьлеглым баку вашых уладанняў".
  
  - Вялікі табе дзякуй, яркі праменьчык сонца, - сказаў Джерин. - І я павінен турбавацца аб Шыльдзе Стаутстаффе, і Адиатуннусе, і пра тое, куды, у імя пяці апраметнай, знік мой сын, і аб большай колькасці іншых рэчаў, чым у мяне хопіць пальцаў на руках і нагах, каб ўсачыць.
  
  "Лорд Джерин, вось чаму ситонцы вынайшлі падліковыя дошкі", - сказаў Райвин з хітрай усмешкай. Джерин нахіліўся, падняў камяк гразі і шпурнуў у яго. Райвин прыгнуўся. Яго ўсмешка стала шырэй і яшчэ больш нахабнай. - А, дружа Ліс, я бачу, ты браў урокі добрага тону ў сваёй лэдзі.
  
  "Ўхмылка і увертка цябе цяпер не выратуюць", - усклікнуў Джерин. "Табе таксама лепш бегчы". Ён пагнаўся за Райвином на паўдарогі вакол замка, абодва мужчыны смяяліся, як хлапчукі. Джерин нарэшце спыніўся. - Ты зроблены з глупства, ты ведаеш гэта?
  
  "Можа, і так", - сказаў Райвин. "Але калі... калі гэта праўда, кім гэта робіць цябе?"
  
  "Вар'ят", - тут жа адказаў Джерин. "Любы, хто хоча кіраваць холдынгам, пускаць у ход зародкі каралеўства, павінен быць вар'ят". Ён хутка працверазеў. - Мне прыйдзецца паслаць вестачку маім васальным баронам, каб яны сабраліся тут з усім колькасцю узброеных людзей, колькі змогуць прывесці. Гэта не можа чакаць. Калі гэта адбудзецца, у нас будуць іншыя наведвальнікі, акрамя нашых воінаў.
  
  
  * * *
  
  
  Фанд спынілася ў дзвярах свайго пакоя і пахітала галавой. - Не, Ліс, я не хачу, каб ты быў тут сёння ўвечары, так што можаш вяртацца ў сваю пасцель.
  
  Джерин нахмурыўся. - Чаму б і не? Ты ўжо трэці раз запар кажаш мне "не", і я ведаю, што па меншай меры двойчы ты сказала "так" Вану. Адной з прычын, па якой гэтыя двое сяброў засталіся сябрамі і не пасварыліся з-за Фанд, было тое, што яна заўсёды ставілася да іх даволі справядліва — да гэтага часу.
  
  "Таму што мне гэта абыякава, вось чаму", - сказала яна, цяпер ужо ускідваючы на галаву так, што яе валасы разляцеліся меднымі валасамі. "І калі гэтага адказу недастаткова для цябе, што ж, да корб разам з табой".
  
  - Я павінен— - пачаў ён.
  
  "Што павінен?" - перабіла яна. "Авалодаць мной сілай? Ох, ты, напэўна, можаш зрабіць гэта адзін раз; ты больш, чым я, і да таго ж мацней. Але пасля гэтага твая спіна ніколі не будзе ў бяспецы, і табе лепш спаць толькі за зачыненымі дзвярыма. За гэта я б адпомсціў, нават калі б гэта каштавала мне жыцця.
  
  "Можа, ты заткнешься, ідыётка, і дазволіш мне ўставіць слова?" ён зароў дзіўна гучным голасам — дастаткова гучным і страшным, каб прымусіць Фанд адступіць на крок. "Я спрабаваў сказаць, перш чым ты пачала вішчаць на мяне, што я павінен ведаць, што, па тваім меркаванні, я зрабіў не так, каб я мог зразумець, ці сапраўды я гэта меў на ўвазе ці мне варта паспрабаваць загладзіць сваю віну".
  
  "А." Фанд была так блізкая да таго, каб здавацца падушанай, як ніколі. Праз імгненне яна ўздыхнула. "Справа не ў тым, што ты не жадаеш дабра, на самай справе, гэта не так. Але хіба ты недастаткова размаўляў з жанчынамі, каб ведаць, што калі табе трэба задаць падобнае пытанне, адказ табе нічога не дасць?
  
  Эліза казала што-то падобнае незадоўга да таго, як пайшла ад яго. Ён не зразумеў тады і не зусім зразумеў цяпер. - Я не люблю гульні ў угадайку, - павольна вымавіў ён. - Звычайна ты распавядаеш мне ўсё, што ў цябе ў галаве, часам больш, чым я хачу пачуць. Чаму не цяпер?
  
  "Ох, ужо позняя ноч, і я б аддала перавагу паспаць, чым сварыцца з табой цяпер", - сказала Фанд. "Ідзі да сябе ў ложак, Фокс. Можа быць, заўтра я буду дабрэй да цябе — хто ведае? Затым, паколькі яна была па-свойму сумленная, яна дадала: "А можа, і няма".
  
  Унікліва узлавала Джерина; калі ён хацеў што-нешта даведацца, ён працягваў капаць, пакуль не высветліў. "Скажы мне, аб чым ты думаеш", - зароў ён. "Калі я зрабіў што-то не так, я знайду спосаб гэта выправіць".
  
  "Ты сапраўды паспрабуеш гэта, я прызнаю; на самай справе цябе як раз досыць і ў абрэз", - сказала Фанд. "Думаю, на гэты раз табе будзе не так лёгка". Затым яна шчыльна сціснула вусны і кінула на яго ўпарты погляд, які папярэджваў, што больш яна нічога не скажа.
  
  Выраз яе твару, нарэшце, сказала Джерину больш, чым яе словы. Ён ляпнуў сябе далонню па лбе. "Ты ўсё яшчэ кипятишься, таму што я прывёў Силэтр у крэпасць", - усклікнуў ён.
  
  "А ты б цяпер не хваляваўся, калі б я вярнулася сюды пасля таго, як убачу широкоплечего мужчыну з племя трокме з выдатнымі жоўтымі вусамі?" - спытала яна. - Ох, мілы хлопец, я знайшоў яго на абочыне дарогі, які памірае з голаду і ўсё такое. Вядома, і я не прыцягнула яго назад, каб пераспаць з ім, нават калі з гэтага моманту ён будзе жыць у замку. Яна зрабіла злы пародыю на яго тлумачэнне таго, як ён прывёз Силэтр у Лісіны замак, і давяршыў гэта, прыняўшы нявіннае і абумаўляюць распусна выраз твару адначасова.
  
  Джерин спадзяваўся, што яму ўдалося замаскіраваць свой спалоханы смех пад кашаль, але не стаў бы ставіць на гэта грошы. - У цябе мова гадзюкі, ты ведаеш аб гэтым? - сказаў ён. Гэта даставіла ёй задавальненне, чаго ён не меў на ўвазе. Ён працягнуў: "Клянуся багамі, я не падымаў на яе руку з тых часоў, як яна трапіла сюды. Я не маю на ўвазе, што я не спрабаваў зацягнуць яе ў ложак, я маю на ўвазе, што я літаральна не дакранаўся да яе. Так што я не разумею, чаму ты працягваеш заводзіць кацянят па гэтай нагоды. "
  
  - Фух, я ведаю, што ты да яе не дакранаўся. Фанд пагардліва ўскінула галаву. - Але ты можаш так проста сказаць мне, што не хацеў гэтага?
  
  - Я— - Джерин хлусіў без найменшых ваганняў, калі меў справу са сваімі суседзямі; ён лічыў, што толькі дурань заўсёды кажа чыстую праўду. Але хлусіць свайму леману - зусім іншая справа. У рэшце рэшт ён наогул не адказаў Фанд.
  
  Калі яна ўбачыла, што ён не збіраецца гэтага рабіць, яна кіўнула і ціха зачыніла дзверы паміж імі. Завалу з яе боку не апусціўся; ён мог бы ўвайсці ў сістэму.
  
  Ён пастаяў хвіліну ў калідоры або каля таго, затым прамармытаў: "Што, чорт вазьмі, толку?" Ён вярнуўся ў свой пакой і лёг. Ён усё яшчэ спаў, калі на ўсходзе ўзышоў бледны Нотос, што азначала, што настала і прайшла поўнач. У рэшце рэшт ён заснуў.
  
  
  * * *
  
  
  Ван спяваў у стайнях, пакуль Раффо рыхтаваў калясьніцу да паходу. Джерин заўсёды глядзеў на вайну як на непрыемную частка бізнесу па кіраванні баронством, але цяпер ідэя збегчы на некаторы час з Лісінага замка яго цалкам задавальняла.
  
  Сказаўшы гэта, Ван перастаў спяваць і пачаў смяяцца. "Што тут такога-чартоўску смешнага?" раздражнёна спытаўся Ліс.
  
  "Ты так рады сысці ад мілай Фанд, ці не так?" Сказаў Ван, усё яшчэ смеючыся. "Вось што я табе скажу: яна гэтак жа шчаслівая, што ты з'ехала, як і ты сама з'язджаеш. У яе не проста зялёныя вочы; яна настолькі раўнівая, што плюецца ядам, як некаторыя змеі, якія насяляюць у джунглях усходу.
  
  "Я ўжо пераканаўся ў гэтым сам, вялікае вам дзякуй", - сказаў Джерин. Ён пашкадаваў, што Ван загаварыў пра гэта там, дзе Раффо і многія іншыя мужчыны маглі яго пачуць, але праз імгненне зразумеў, што гэта не мае значэння: адзіныя людзі ў яго валоданні, якія не чулі аб тым, як Фанд спадабалася яго вяртанне з Силэтр, былі глухімі, і іх сябры, верагодна, намалявалі для іх карцінкі на зямлі. Скіраваўшы на чужеземку злосны погляд, ён выціснуў: "І як атрымалася, што яна больш не злуецца на цябе? Ты прыклаў столькі ж намаганняў да таго, каб Силэтр апынулася тут, колькі і я ".
  
  "Аб, без сумневу, без сумневу", - прызнаў Ван. Як раз у гэты момант Раффо забраўся ў калясьніцу. Ван рушыў услед за ім, прымацаваўшы свой шчыт да кранштэйна са свайго боку машыны.
  
  Джерин зрабіў тое ж самае са свайго боку. - Ты што-то казаў? ён падказаў, калі Ван не выказаў ніякіх прыкмет працягу.
  
  - Я быў, ці не так? Ну, як бы гэта сказаць? Ван пагуляў са сваім зброяй, каб даць яму час, каб сабрацца з думкамі. Раффо пстрыкнуў поводьями і крануў коней з месца. Калі яны выходзілі з стайні на двор, чужаземец сказаў: "Я думаю, сутнасць у тым, што яна верыць мне, калі я кажу ёй, што не збіраюся спаць з Силэтр. У цябе яна не так упэўнена.
  
  - Я не ведаю, што я павінен рабіць, - стомлена сказаў Джерин. - Я распавёў Фанд, і я сказаў ёй...
  
  "Не ўсё так проста, капітан, і вы, верагодна, ведаеце гэта не горш за мяне", - сказаў Ван. "Я, я венчер і не больш таго, і Фанд, яна мне цалкам падыходзіць, хоць, багі ведаюць, я б аддаў перавагу, каб у яе не было гэтага рыжага характару. Хоць ты і Фанд ... Але што тычыцца ложку, адпраў мяне ў самы гарачы з тваіх пяці пякельны, калі я ўбачу, дзе вы двое падыходзіце адзін аднаму.
  
  - Яна прыйшла ў Лісіную крэпасць у патрэбны час, - адказаў Джерин.
  
  "О, я ведаю гэта", - сказаў Ван. "Пасля таго, як Эліза паднялася і пайшла, любая жанчына нейкі час займалася б табой, проста каб ты ўспомніў, што ты мужчына. Але я не чакаў, што гэта будзе доўжыцца так доўга. Ён зноў засмяяўся. - Я лічыў, табе надакучыць сварыцца з ёй, і ты пакінеш усё на мяне, хоць я не ведаю, ці змог бы я сам гэта вынесці.
  
  "Падобна на тое, цяпер яна ўся ў тваім распараджэнні, а я наогул не маю права голасу", - адказаў Ліс, менш чым задаволены тым, што яго сябар так ясна разгледзеў яго.
  
  "Так і ёсць, і я ўсё яшчэ не ведаю, ці змагу я гэта вынесці". Чужаземец ўздыхнуў. "Што прымусіла гэта спрацаваць так добра, я маю на ўвазе нас траіх, так гэта тое, што ў Фанд больш чым дастаткова яду для любога мужчыны, але яна памяркоўная, калі ў яе ёсць двое, на каго яго распаўсюдзіць. Вядома, дапамагае тое, што ніхто з нас не ставіцца да разраду ревнивцев.
  
  "Няма". Джерин пакінуў усё як ёсць. Ён падумаў, што калі б ён больш клапаціўся пра Фанд, то, хутчэй за ўсё, таксама раўнаваў б, але яму не хацелася гаварыць пра гэта прама. Ён дадаў: "Яшчэ адна рэч, якая дапамагае, гэта тое, што яна досыць ласкова для нас дваіх. Я думаю, яна б стаміла мяне, калі б мне давялося спрабаваць зрабіць яе шчаслівай ў адзіночку ".
  
  "Ты стареешь", - сказаў Ван, на што Ліс намаляваў, што збіраецца стукнуць, таму што яго сябар быў не маладзей. Затым Ван зноў уздыхнуў і працягнуў: "Яшчэ адна рэч, аб якой варта турбавацца". Ён спыніўся, здавалася, прыслухоўваючыся да сябе, і зарагатаў. "Клянуся багамі, я быў з вамі занадта доўга, капітан. Я нават пачынаю казаць, як вы".
  
  "Павер, мне гэтая ідэя падабаецца яшчэ менш, чым цябе", - адказаў Джерин, і Ван зрабіў выгляд, што збіраецца стукнуць яго. Наперадзе, у поводьев, хіхікнуў Раффо.
  
  Калясьніцы каціліся на поўдзень па Элабонской дарозе ў адвольным парадку, то збіваючыся ў кучу, то расцягваючыся у доўгую шарэнгу. Часам воіны Ліса спявалі або абменьваліся жартамі, часам трымалі іх пры сабе. Джерин ведаў, што імперыя Элабон ўвяла больш строгую дысцыпліну для сваіх салдат, калі была моцная, але ён не ведаў, як гэта робіцца. Мяркуючы па ўсім, Элабон таксама больш нічога не ведаў.
  
  Нягледзячы на тое, што ён усё яшчэ знаходзіўся ў сваіх уладаннях, ён насцярожана пазіраў на лясы і хмызнякі па абодва бакі ад Элабонской дарогі. Калі монстраў з Айкоса бачылі ва ўладаньнях Бевона (не тое каб Бевон трымаў у сваіх руках вялікую іх частка), яны маглі быць на свабодзе і ў землях Палина — і яны маглі забрацца яшчэ далей на поўнач.
  
  Слугі на палях глядзелі, як паўз іх праносяцца калясьніцы. Некаторыя не сталі рызыкаваць, а пакідалі матыкі і матыкі з каменнымі булавешкамі і пабеглі ў сховішча за дрэвамі. Пасля хаосу, які перажылі паўночныя зямлі за апошнія пяць гадоў, Ліса гэта не здзівіла, але засмуціла. Тут ён і яго таварышы выступілі на абарону сялян, і яны, здавалася, адчувалі, што маюць патрэбу ў абароне ад сваіх уладароў.
  
  Дзякуючы прадбачлівасці Джерина, у багажы маленькай арміі было некалькі курэй. У іх таксама было дастаткова сякер, каб насекчы шмат дроў для вялікага вогнішча. У прамежку паміж ахвярапрынашэннем і вогнішчам вячэрнія прывіды былі не больш чым адцягваючым увагу манеўрам.
  
  - Мы выставім пары гадзінных трохвугольнікам на ўсю ноч, - сказаў Джерин. - Я не дапушчу, каб на нас напалі без папярэджання.
  
  Ван ўзяў на сябе клопат аб запякання двух куранят, якіх яны прынеслі ў ахвяру. Ён быў лагічным чалавекам для гэтай працы: мала таго, што ён быў такім жа добрым поварам на дарозе, як і ўсе астатнія, яму таксама не з кім было спрачацца, калі ён раздаваў кавалкі мяса, таму што іх было недастаткова для ўсіх. Тыя, хто абышоўся без курыцы, здавольваліся цвёрдымі бісквітамі і вэнджаным мясам, сырам і лукам. Усе пілі эль.
  
  Джерин кінуў у агонь абгрызеную сцегнавую косць. Ён пачаў жаваць печыва, такое ж жорсткае, як яго ўласныя зубы. "Цікава, гэта з-за праўлення Раса Лютага або толькі Орена", - сказаў ён пасля таго, як яму ўдалося праглынуць поўны рот.
  
  "У цябе няма прычын скардзіцца на Орена Будаўніка, - сказаў Райвин, - паколькі яго малюнак, якое ты прывёз з храма ў Айкосе, робіць цябе, магчыма, самым багатым чалавекам у паўночных землях".
  
  "Так, золата карысна мець, не буду адмаўляць", - сказаў Джерин. "Я не чакаў атрымаць яго такім чынам, але ад мяне вы не пачуеце скаргаў".
  
  Некаторыя воіны, скончыўшы з ежай, абгарнуліся ў коўдры. Іншыя яшчэ некаторы час не клаліся спаць, каб пабалбатаць або пакруціць косткі пры святле вогнішча. Ван зароў у гневе і роспачы, калі прайграў тры кідкі запар; звычайна яму шанцавала больш. Затым ён зноў прайграў і выйшаў з гульні. "Хопіць, значыць, хопіць", - заявіў ён.
  
  "Ну, калі ты не хочаш гуляць з намі, як наконт казкі?" Сказаў сын Видина Симрин. У яго былі свае прычыны спыніць гульню: перад ім поблескивала сімпатычная кучка серабра.
  
  Усе, хто чуў гэта прапанова, усё роўна выказаліся за яго, асабліва мужчыны з аддаленых замкаў, якім рэдка выпадаў шанец пачуць Ван Ярна. Чужаземец кашлянуў і пощипал сябе за бараду. "Якую казку мне расказаць табе?" спытаў ён. "Выберы што-небудзь для мяне".
  
  "Як наконт таго, пра тое, як яны вучаць малпаў збіраць перац?" Сказаў Джерин. "Ты збіраўся пачаць некалькі дзён таму, але нам перашкодзілі. І калі я гэтага не чуў, то, мяркую, мала хто з прысутных чуў.
  
  Мяркуючы па восклицаниям воінаў, ніхто з іх не ведаў гэтай гісторыі. - Значыць, я не расказваў яе за ўвесь час, што знаходжуся ў вашай крэпасці, так, капітан? - Спытаў Ван. "Прыемна ведаць, што я не выдумаў сябе усухую, і гэта факт. Добра, пачынаецца: гісторыя пра тое, як яны вучаць малпаў збіраць перац ".
  
  Перш чым пачаць аповяд, ён зрабіў паўзу, каб глынуць элю і вышмараваць горла. Зрабіўшы гэта, ён сказаў: "Гэта тое, што я бачыў у Мабалале, гарачай і вільготнай краіне, размешчанай на прыстойным адлегласці на ўсход і поўдзень ад Киззуватны. Вазьміце самы душны летні дзень, які вы калі-небудзь бачылі тут, уявіце, што ён у дзесяць разоў горш, і вы пачнеце разумець, якое там надвор'е.
  
  - Можа быць, гэта з-за надвор'я, але многіх жыхароў Мабалала можна было б назваць гультаяватымі. Клянуся, некаторыя з іх з такім жа поспехам маглі б ляжаць з адкрытым ротам пад дажджом, як ўстаць і знайсці сабе кубак, з якой можна было б папіць, — але гэта не частка казкі.
  
  "Калі вы хочаце ведаць, на што падобныя пераліках дрэвы, падумайце аб вербах — яны вельмі падобныя на іх, аж да гронак пладоў. Праблема з імі ў тым, што яны растуць на самых крутых схілах пагоркаў і скал, так што людзям даводзіцца жудасна доўга дабірацца да іх, каб забраць перац ".
  
  "Верагодна, таму ён так дорага каштуе да таго часу, як яго даставяць сюды", - сказаў Джерин.
  
  - Хутчэй за ўсё, так, капітан. Як я ўжо казаў, жыхары Мабалала гультаяватыя. Калі б нам прыйшлося спадзявацца, што яны будуць караскацца па схілах пагоркаў і скалах, каб сабраць плён перцу, гэта варта было б даражэй, кажу вам праўду. Замест гэтага яны прымушаюць малпаў працаваць на іх, або, можа быць, лепш было б прымусіць іх гэта зрабіць падманам ".
  
  "Што такое малпа?" - спытаў воін з ізаляванай крэпасці, чалавек, які ніколі не адыходзіў ад сваіх уладанняў далей чым на пару гадзін хады, калі толькі не быў у паходзе.
  
  "Малпа - гэта жывёла памерам з паўгадовае немаўля, якое выглядае як пухнаты, пачварны маленькі чалавечак з хвастом", - цярпліва адказаў Ван. "Яны жывуць на дрэвах, і ў іх ёсць вялікія пальцы не толькі на руках, але і на ступнях. Яны разумныя і озорны, амаль як дзеці, і дастаўляюць шмат клопатаў, крадучы рэчы і псуючы іх.
  
  - Яшчэ адна асаблівасць малпаў у тым, што ім падабаецца рабіць тое ж, што і людзям, і жыхары Мабалала, якія жывуць з імі гэтак жа, як мы з сабакамі і коткамі, ведаюць гэта. Майце на ўвазе, што існуюць цэлыя зграі гэтых малпаў, якія жывуць у суровай мясцовасці, дзе растуць пераліках дрэвы. Таму, калі мабалали хочуць здабыць сабе трохі перцу, яны робяць вось што: яны спускаюцца да предгорьям ніжэй па перасечанай мясцовасці і зрываюць усе садавіна з некаторых дрэў там. Затым яны вываливают груды садавіны на невялікія палянкі, якія зрабілі непадалёк, і прыкідваюцца, што устаюць і сыходзяць.
  
  "Дык вось, усе гэта час малпы назіралі за імі з ўзвышша. Малпы ідуць і плён зрываюць з перечных дрэў, а потым спускаюцца і раскідваюць іх па палян дакладна так жа, як яны бачылі, як гэта робяць людзі. Часам яны крадуць садавіна, тыя, што засталіся ў мабалали, часам няма. У любым выпадку, мабалали атрымліваюць перац, і ім не трэба выконваць цяжкую працу самастойна. Так што, як бачыш, часам ленавацца не так ужо і дрэнна, у рэшце рэшт ".
  
  Воіны ўхвальна загудзелі, як яны зрабілі б пры выглядзе любой добра расказанай гісторыі. Для іх гэта быў прыемны спосаб прабавіць час і гісторыя, якую трэба запомніць, каб яны маглі распавядаць яе па чарзе. Джерину таксама спадабалася гэта на такіх умовах, але гэта прымусіла яго задумацца і па-іншаму. "Цікава, колькі карысных рэчаў з'явілася з-за таго, што людзі былі занадта гультаяватыя, каб працягваць рабіць усё тым жа старым, цяжкім спосабам", - разважаў ён.
  
  "Дайце мне прыклад, капітан", - сказаў Ван.
  
  Гэта прымусіла Ліса пачасаць патыліцу. Нарэшце ён сказаў: "Возьмем таго хлопца, які прыдумаў фургон. Іду ў заклад, яму надакучыла цягаць рэчы на спіне".
  
  "А, я разумею, аб чым ты кажаш", - сказаў Ван. "Хутчэй за ўсё, так".
  
  "А хлопец, які першым зварыў эль, ад чаго яго ванітавала?" Спытаў Райвин. З усмешкай ён сам адказаў на сваё пытанне: "Я мяркую, ён бачыў прама".
  
  Джерин і Ван абодва засмяяліся, пачуўшы гэта, але Мядзведзь Драг рэзка і няўхвальна ўздыхнуў. "Ні адзін мужчына не варыў эль першым", - сказаў ён катэгарычна. "Гэта быў дар бога Бейверса, і любому, хто не хоча яго гневу, лепш памятаць пра гэта".
  
  Райвин адкрыў рот, чакаючы адказу, які, Джерин быў упэўнены, прагучаў бы прама з вуснаў філосафаў горада Элабона. Перш чым гэты адказ паспеў прагучаць, Джерин апярэдзіў яго: "Райвин, сябар мой Ліс, я спадзяюся, ты памятаеш, якія цяжкасці паўсталі ў цябе з Мавриксом богам віна не так даўно?"
  
  "Ну, так, я ведаю", - неахвотна пагадзіўся Райвин. - Аднак я не верыў, што з усіх людзей у паўночных землях менавіта вы станеце перашкаджаць поўнага і адкрытага абмеркавання ідэй любога роду. Я...
  
  Джерин ўзяў яго за руку. - Вось, пройдземся са мной, - сказаў ён тонам, што ня церпіць пярэчанняў. Калі двое мужчын апынуліся настолькі далёка ад вогнішча і крывавага ахвярапрынашэння, наколькі ім дазвалялі крыкі зданяў, Джерин працягнуў ціхім голасам: "Нягледзячы на ўсе твае даследаванні, ты так і не зразумеў аднаго: усяму свой час і месца. Калі вы хочаце задумаць спрэчка аб прыродзе і моц багоў, не рабіце гэтага, калі адпраўляецеся ў паход. Я хачу, каб думкі маіх людзей былі сканцэнтраваны на двух рэчах: працаваць адзін з адным і знішчаць любых монстраў, з якімі яны сутыкнуцца. Для цябе гэта мае сэнс?"
  
  "Мяркую, што так", - сказаў Райвин, хоць яго голас гучаў панура. "І ўсё ж вам было б цяжка адмаўляць, што тэарэтычна —"
  
  Джерин зноў перапыніў яго, на гэты раз рэзкім сякуць жэстам левай рукі. "Тэорыя пышная", - сказаў ён. "Тое, што мы маем тут, з'яўляецца фактам: калі мужчыны будуць сварыцца паміж сабой, яны не будуць добра біцца. Зробіш яшчэ што-небудзь, каб прымусіць іх змагацца горш, чым яны маглі б у адваротным выпадку, і я пакіну цябе ў першым жа замку, да якога мы падыдзем, або ў сялянскай вёсцы, калі гэта не атрымаецца. Ты мяне разумееш?
  
  "О, на самай справе". Райвин злосна трасянуў галавой; водбліскі агню адбіліся ад залатога кольцы ў яго левым вуху. - Ты суровы чалавек, калі выходзіш на поле бою, лорд прынц Джерин Ліс. - Ён з пагардай прамовіў тытул Джерина.
  
  "Вайна - занадта важная справа, каб расслабляцца", - адказаў Джерин, паціскаючы плячыма. "Ты зробіш, як я кажу, і не будзеш распальваць спрэчкі паміж багамі, ці мне пакінуць цябе?" Гэта твой выбар, сиррах.
  
  Райвин ўздыхнуў. "Хай будзе так, як ты кажаш. Аднак у цябе атрымалася б лепш, калі б ты навучыўся падахвочваць людзей выконваць тваю волю, а не прымушаць іх да гэтага".
  
  - Не сумняваюся. Джерин таксама ўздыхнуў. У Райвина з розумам было ўсё ў парадку, толькі не хапала здаровага сэнсу. "І табе было б лепш, калі б ты больш не думаў, перш чым пачынаць гаварыць або нешта рабіць. Усе мы стараемся быць як мага лепш, і ўсё па-рознаму церпім няўдачу. Якія ў цябе гадзіны сёння вечарам?"
  
  - Сярэдні. Рухомыя рысы Райвина прынялі выраз агіды.
  
  - Вось, бачыш? - Сказаў Джерин. - Калі б у тваёй галаве было столькі ж здаровага сэнсу, колькі ў кочане капусты, ты б ужо спаў, а не стаяў тут і спрачаўся са мной. Ідзі, завернись ў коўдру.
  
  "Сіла тваіх разваг зноў захапляе мяне", - усклікнуў Райвин. Джерин фыркнуў і зрабіў выгляд, што збіраецца штурхнуць яго пад зад. Перасаджаны паўднёвец лёг і неўзабаве заснуў. Джерин таксама нёс прамежкавую вахту, але не спаў значна даўжэй.
  
  
  * * *
  
  
  Калі калясьніцы Ліса заехалі ва ўладанні Бевона, усе мясцовыя бароны замкнуліся прама ў сваіх крэпасцях і падрыхтаваліся вытрымаць аблогу. "Ты проста хочаш адкусіць яшчэ адзін кавалак нашай зямлі", - крыкнуў адзін з іх са свайго частаколу, калі Джерин падышоў да сцяны.
  
  - Гэта не так, - адказаў Джерин, варожачы, абароніць яго белая ануча ад лучнікаў лордлета. Як і шмат разоў да гэтага, ён распавёў аб пачварах, якія вырваліся з пячор пад храмам Байтона.
  
  І, як здаралася занадта часта раней, ён сустрэў толькі недавер. Дробны барон пагардліва засмяяўся. "Мяркуецца, што ты разумны, Фокс. Я б падумаў, што ты мог бы прыдумаць падстава лепей, чым гэты, каб абрынуцца на сваіх суседзяў.
  
  "Будзь па-твойму". Ліс ведаў, што яго голас гучыць стомлена, але нічога не мог з сабой парабіць. "Ты дастаткова хутка даведаешся, ці кажу я праўду. Калі ты даведаешся, хто я такі, магчыма, ты ўспомніш сее-што з таго, што я казаў. Ён павярнуўся і пайшоў назад да калясьніцы, дзе чакалі Ван і Раффо. У яго ніхто не страляў, таму ён проста паехаў далей.
  
  Унізе, на паўднёвай мяжы уладанняў Бевона, людзі Рикольфа больш не баяліся сілы, якую Джерин выкарыстаў, каб трымаць шлях у Элабон адкрытым. Яны самі бачылі монстраў — па праўдзе кажучы, бачылі іх больш, чым Ліс. Першыя пару гадзін пасля прыбыцця ён задаваў пытанні.
  
  "Падобна на тое, некаторыя з гэтых істот разумнейшым за іншых, лорд прынц", - сказаў адзін з салдат Рикольфа. "Я бачыў пару узброеных мячамі або сякерамі, а адзін нават у шлеме на сваёй выродлівай галаве. Але іншыя альбо нападуць, альбо ўцякуць, як дзікія звяры".
  
  - Цікава. Джерин пощипал сябе за бараду. - Як ты думаеш, колькі іх там і якую шкоду яны нанеслі?
  
  "Колькі? Занадта шмат, гэта дакладна", - сказаў салдат. "Што тычыцца шкоды, падумайце, наколькі вясёлымі былі б ваўкі, калі б у іх было больш розуму і рук, якія дазваляюць ім пранікаць у тое, ад чаго іх не пускаюць дзверы і брамкі".
  
  Джерин задумаўся. Яму не спадабаліся карціны, якія самі сабой паўсталі ў яго свядомасці. У элабонцев была звычка называць трокмуа ваўкамі з-за іх жорсткіх набегаў, але ў іх былі па-чалавечы зразумелыя матывы: яны палявалі за здабычай і палоннымі, а таксама за разнёй дзеля яе самой. Звяры, якія палявалі і забівалі, не разумеючы, не кажучы ўжо аб тым, каб выкарыстоўваць, паняццяў міласэрнасці і стрыманасці, былі жахлівымі зусім па-іншаму.
  
  Ліс падзякаваў чалавека Рикольфа і вярнуўся, каб перадаць паведамленне сваім воінам. "Адно можна сказаць напэўна", - сказаў ён, паведаміўшы ім змрочную навіну: "Гэтыя істоты не будуць дзейнічаць як рэгулярная армія людзей. На самай справе гэта наогул не армія. Замест таго, каб спрабаваць штурмаваць Элабонский шлях ўсёй масай, я чакаю, што яны рассредоточатся па лесе паасобку, парамі і, магчыма, зграямі - ніякіх вялікіх груп, або банд, ці як вы іх там хочаце называць ".
  
  "Калі гэта так, лорд Джерин, то мы маглі б з такім жа поспехам не прыводзіць сюды гэтыя калясьніцы", - сказаў сын Видина Симрина.
  
  "Наконт бойкі - ты маеш рацыю", - адказаў Ліс, лёгка адпускаючы свайго маладога васала. "Але мы былі б у шляху яшчэ два ці тры дні, калі б спыніліся тут".
  
  Видин збянтэжана кіўнуў. Мядзведзь Драг сказаў: "Тады што загадаеце рабіць з машынамі? Мы не можам пайсці з імі ў лес, гэта дакладна, а ты кажаш, што ў лесе мы знойдзем гэтых стварэнняў. Ён пакруціў галавой у змрочным чаканні. "Ты збіраешся зрабіць з нас пяхотнікаў, я ведаю, што гэта так".
  
  "Ты бачыш, што ў мяне ёсць выбар?" Спытаў Джерин. "Вось што я думаю: мы разделимся на экіпажы калясьніц, прычым каманды з трох экіпажаў будуць трымацца разам у запрэжках. Гэта дасць кожнай камандзе па дзевяць чалавек, чаго павінна быць дастаткова, каб стрымаць нават зграю гэтых стварэнняў. У той жа час у нас будзе восем ці дзесяць атрадаў, рассредоточившихся ўздоўж мяжы паміж валадарствамі Бевона і Рикольфа, і гэта павінна даць нам шанец утрымаць мноства звяроў ад пранікнення далей на поўнач.
  
  "А як наконт тых, хто ўжо перасёк мяжу?" Спытаў Ван. "Як ты збіраешся з імі змагацца?"
  
  - Васалы Бевона, ці, хутчэй, васалы сыноў Бевона, заб'юць некаторых з іх, - сказаў Джерин. - Гэта павінна пераканаць іх, што пачвары рэальныя і небяспечныя. Што тычыцца астатніх, нам проста застаецца спадзявацца, што іх не занадта шмат.
  
  - Цалкам справядліва, - сказаў Вэн, да палягчэння Джерина. Самым вялікім страхам Ліса — аб якім ён не хацеў казаць услых сваім паслядоўнікам — было тое, што, падобна Трокмуа, монстры назаўсёды паселяцца ў паўночных землях. Калі людзі не маглі пазбавіць лесу ад ваўкоў, то як яны маглі вызваліцца ад істот больш разумных і зласлівых, чым ваўкі?
  
  Ён падзяліў сваіх людзей на групы па дзевяць чалавек і прызначыў лідэра для кожнай групы. У яго былі супрацьлеглыя асцярогі з нагоды наймення Драг і Райвина: адзін мог выпусціць тое, што павінен быў знайсці, у той час як іншы трапіў у бяду з-за сваёй празмернай вынаходлівасці. Але яны абодва былі лепш, чым хто-небудзь іншы ў сваіх групах, таму ён цвёрда прамаўляў іх імёны і спадзяваўся на лепшае.
  
  Ён загадаў палове атрадаў накіравацца на ўсход ад Элабонского шляху, іншай палове - на захад. "Мы выйдзем на тры дні, дзень поохотимся, а затым вернемся", - сказаў ён. "Любы, хто не вернецца на дарогу праз сем дзён і яго не з'ядуць, каб даць яму апраўданне, адкажа перада мной".
  
  Сілы, якія накіроўваліся на усход і захад, збочылі з шашы; Ліс і яго экіпаж калясьніцы былі ў апошнім. Спачатку кожная палова маленькай арміі рухалася як адзінае цэлае, каб лепш выклікаць страх любому з мясцовых дваран, у каго магло ўзнікнуць спакуса выступіць супраць іх. Мужчыны гаварылі і спявалі, а праз некаторы час пачалі бурчэць з нагоды хворых ног.
  
  Калі раніца змянілася днём і сонца схілілася да гарызонту, Джерин павярнуўся да атраду, узначаленаму сынам Видина Симрина. "Вы, мужчыны, хадзіце ўзад-наперад па навакольных лясах", - сказаў ён. "Астатнія з нас будуць прасоўвацца наперад, затым пакінуць ззаду яшчэ адну каманду, потым яшчэ і яшчэ, так што, калі мы скончым, у нас будуць людзі па ўсёй мяжы. Ты бачыш?"
  
  "Так, спадар", - адказаў Видин. "Гэта азначае, што ў канцы нашага шляху, так бы мовіць, мы не зможам весці пошукі так доўга, як тут, бліжэй да Элабонскому шляху".
  
  "Цалкам дакладна, - сказаў Ліс, - але я не ведаю, што мы можам з гэтым зрабіць. Падарожжа патрабуе часу, і з гэтым нічога не зробіш. "Ён ухвальна кіўнуў Видину; гэта быў значна лепшы аргумент, чым той, які ён падымаў раней. Джерин сам не так лагічна прадумаў наступствы сваёй стратэгіі. - Калі мы вернемся ў Лісіную крэпасць, табе было б цікава навучыцца чытаць і пісаць?
  
  "Няма, лорд прынц", - тут жа адказаў Видин. "У мяне ёсць справы больш важна, чым праводзіць час — паляваць, распутничать і трымаць у цуглях сваіх васалаў і прыгонных". Яго голас гучаў так упэўнена, што Джерин з уздыхам супакоіўся і не стаў настойваць на адказе.
  
  Калі каманда Видина засталася ззаду, астатнія рушылі далей. Яны прайшлі паляўнічай сцежкай праз дубовы гай і апынуліся на далёкай баку, на краі расчышчаных палёў, на якіх працавалі сяляне. Сяляне ўтаропіліся на іх у жаху, як быццам яны самі былі пачварамі, а затым разбегліся.
  
  Іх крыкі жаху прывялі Джерина ў меланхолію. "У гэтым замку было занадта шмат войнаў", - сказаў ён. "Давайце прасоўвацца наперад, нікому тут не прычыняючы шкоды: хай яны ведаюць, што не кожны воін імкнецца скрасці тое нямногае, што ў іх ёсць".
  
  "Дарэмны ўрок, калі я калі-небудзь чуў", - сказаў Ван. - Наступны атрад, які пройдзе тут, калі толькі гэта не наш атрад, паступіць з імі так, як яны чакаюць ад нас. Джерин так злосна паглядзеў на яго, што той паспяшаўся дадаць: "Але мы зробім па-вашаму, капітан, чаму б і не?"
  
  Наступіў вечар, перш чым Ліс палічыў, што надышоў час вылучыць яшчэ адну частку свайго войска. Разам з тымі людзьмі, якія былі з ім, ён кінуў косткі, каб паглядзець, хто будзе стаяць на варце ўсю ноч. Яму захацелася радавацца, калі ён заваяваў права на бесперапынны сон. Як толькі ён загарнуўся ў коўдру і трохі поерзал, каб пераканацца, што ніякія каменьчыкі не ткнулись яму ў рэбры, ён ужо нічога не ведаў аб навакольным свеце.
  
  Агідны крык прывёў яго ў сябе: які стагнаў i выў лямант напалову ваўчыны, напалову длиннозубый, напалову вар'ят. Ён сеў і дзіка агледзеўся, задумаўшыся на імгненне, дзе ён знаходзіцца і што тут робіць. Яго погляд накіраваўся да нябёсаў. Тиваз, амаль поўны, стаяў высока на поўдні; румяны Эллеб, праз пару дзён пасля поўнага, быў на паўднёва-усходзе. Паўмесяц Матх зайшоў, а Нотос яшчэ не ўзышоў. Такім чынам, час было незадоўга да паўночы.
  
  Затым усе гэтыя мірскія, практычныя думкі зніклі з яго галавы, таму што жудасны кліч зноў пранёсся па лясах і палях. Некалькі чалавек ускочылі са сваіх спальных мяшкоў, хапаючыся за лук або меч. Іншыя скурчылася, нібы спрабуючы заглушыць крык тоўстымі ваўнянымі коўдрамі. Джерин не мог знайсці ў сабе сіл вінаваціць іх; ад гэтага крыку яму таксама захацелася схавацца.
  
  Вельмі ціхім голасам хто-то спытаў: "Гэта той крык, які выдаюць гэтыя монстры?"
  
  - Не ведаю, што яшчэ гэта магло быць. - Голас Вана гучаў дзіўна жыццярадасна. - Шумныя жукеры, ці не так? Вядома, жабы таксама шумныя, а жаба - гэта ўсяго толькі паветра і лапкі.
  
  Джерин захапляўся вытрымкай свайго сябра. Ён таксама захапляўся тым, як чужаземец зрабіў усё магчымае, каб істоты з пячор здаваліся менш небяспечнымі; ён ведаў, што яны ўяўлялі сабой значна больш, чым паветра і ногі.
  
  Зноў пачуўся жахлівы крык. "Як мы будзем спаць з гэтым грукатам?" Спытаў сын Видина Симрина.
  
  - Ты завернешься ў коўдру і закрыеш вочы, - сказаў Джерин, не збіраючыся дазваляць Вану перасягнуць яго ў хладнокровии. - У нас поўна гадзінных; цябе не з'ядуць, пакуль ты хроп.
  
  "А калі гэта так, то можаш вінаваціць Лісу", - уставіў Ван, дадаўшы: "Не тое каб гэта прынесла табе шмат карысці".
  
  Удалечыні, амаль на мяжы чутнасці, пранізліва закрычаў іншы монстар, адказваючы першаму. Ад гэтага ў Джерина па спіне прабег халадок, але не ад жаху пры гуку далёкага крыку, а таму, што гэта сведчыла аб тым, што істоты, якія выдавалі гэтыя жудасныя гукі, распаўсюдзіліся па паўночным землям. Джерин гадаў, колькі яшчэ людзей пераклікаюцца туды-сюды на такой адлегласці, што ён не можа іх пачуць.
  
  Той, што быў побач, пасля гэтага замоўк. Стомленасць і расківаныя нервы вялі бітву за Ліса; у рэшце рэшт, стомленасць перамагла. Наступнае, што ён усвядоміў, гэта тое, што сонца прымусіла яго павекі адкрыцца. Ён устаў і пацягнуўся, адчуваючы сябе пажылым. У роце быў прысмак чаго-то, соскобленного са дна начнога гаршка. Ён падышоў да дрэва, сарваў галінку, обтрепал адзін яе канец лязом кінжала і выкарыстаў яго, каб саскрабці трохі мярзоты са сваіх зубоў. Некаторыя з яго людзей зрабілі тое ж самае, іншыя не сталі турбаваць сябе.
  
  Райвин, які вырас на поўдзень ад Хай-Кирса, быў настолькі пераборлівы, што нават истертые галінкі не маглі цалкам задаволіць яго. Адкінуўшы адну ў бок, ён сказаў: "У горадзе Элабон робяць шчацініліся шчоткі для рота. Яны нашмат лепш, чым гэтыя нязграбныя самаробкі".
  
  "Калі хочаш, можаш навучыць гэтаму мастацтву аднаго з сялян, які робіць вялікія шчоткі для чысткі коней", - сказаў Джерин. "Мы маглі б прадаваць іх праз паўночныя зямлі — у нашы дні тут не так ужо шмат паўднёвых выгод".
  
  "Мой сябар Ліс, я захапляюся шчырасцю твайго корыстолюбивого духа", - сказаў Райвин.
  
  - Любы, хто насміхаецца над срэбрам, ніколі не спрабаваў жыць без яго. Джерин агледзеўся. - Куды падзеўся Ван?
  
  "Ён нядаўна пайшоў у лес", - сказаў Видин. "Ён, верагодна, за дрэвам, займаецца сваімі ранішнімі справамі".
  
  Чужаземец вярнуўся праз некалькі хвілін. Ён сказаў. "Калі вы скончыце снедаць, сябры, я хачу, каб вы пайшлі са мной. Я пайшоў шукаць тое месца, дзе гэтая пачвара падняла шум мінулай ноччу, і, здаецца, знайшоў яе.
  
  Некалькі чалавек усё яшчэ грызлі чэрствы хлеб і каўбасу, ідучы за Ваном. Ён павёў іх па вузкай сцежцы да паляне, прыкладна ў фарлонге ад лагера. Там ляжала туша самкі. Большая частка задняй часткі была з'едзена.
  
  Калі мужчыны выйшлі з лесу, лісіца-падальщица збегла ад тушы. Ван сказаў Джерину: "Спадзяюся, тваё імянное жывёла не сапсавала сляды, якія я бачыў. Я быў бы схільны дрэнна падумаць пра гэта, калі б гэта адбылося, і я ведаю, што табе б гэта не спадабалася. Ён падышоў да самкі, хмыкнуў. "Няма, падобна на тое, у нас усё ў парадку. Падымайцеся па некалькі за раз, усе вы, і паглядзіце на тое, што відаць з зямлі.
  
  Джерин быў часткай першай невялікай групы, якая выйшла наперад. Калі ён наблізіўся да мёртвай лані, Ван паказаў на ўчастак голай мяккай зямлі побач з жывёлай. Сляды там не былі падобныя ні на якія, якія Ліс калі-небудзь бачыў. Спачатку ён падумаў, што яны могуць належаць чалавеку, затым мядзведзю — у іх былі сляды кіпцюроў перад кончыкамі пальцаў ног. Але на самай справе яны не былі падобныя ні на тое, ні на іншае. Яны былі чым—то новым.
  
  "Дык гэта і ёсць той след, які мы павінны шукаць, ці не так?" змрочна сказаў ён.
  
  "Альбо гэта, альбо хто-то вядзьмарыць над нашымі вачыма", - адказаў Ван. "І я не думаю, што хто-то вядзьмарыць".
  
  Ліс таксама так не думаў. Ён пачакаў, пакуль усе яго людзі не ўбачылі новыя сляды, затым сказаў: "У іх таксама ёсць кіпцюры на руках. Цяпер, калі мы ведаем, як выглядаюць іх сляды, давайце рухацца далей і паглядзім, не ці зможам мы высачыць парачку.
  
  Воіны моўчкі вярталіся ў лагер. Цяпер у іх былі рэальныя доказы таго, што Джерин і Ван не прыдумалі гісторыю пра монстраў. Хутчэй за ўсё, яны ўжо верылі ў гэта абстрактна, але пачуць аб чым-то новым і жудасным - гэта не тое ж самае, што ўбачыць доказы таго, што гэта было на самай справе.
  
  Праз пару гадзін пасля таго, як яны рушылі на захад, Джерин вылучыў з свайго атрада яшчэ адну групу людзей, каб прачасалі мясцовасць, дзе яны знаходзіліся. Астатнія поплелись далей; бурчанне з нагоды ныючых ног станавілася ўсё гучней.
  
  Каля поўдня Райвин сказаў: "Лорд Джерин, мне прыйшло ў галаву сее-што, што можа апынуцца важным".
  
  "І што гэта?" Асцярожна спытаў Джерин. З Райвином ніколі нельга было сказаць напэўна. Некаторыя з яго ідэй былі бліскучымі, іншыя - бязмозглым, і адрозніць адно ад іншага было не заўсёды лёгка.
  
  Цяпер ён сказаў: "Я думаю, лорд прынц, што гэта сапраўды могуць быць начныя стварэння, калі мы чулі, як яны крычалі ўдваіх. Бо хіба не само сабой зразумела, што, пражыўшы троглодитское існаванне гэтыя многія гады, магчыма, нават стагоддзя, іх вочы, якія прывыклі, павінна быць, да вечнай цемры, непазбежна падвядуць пры сутыкненні з яркімі і прамяністымі прамянямі сонца?"
  
  - Трогло - што? - Недаверліва перапытаў Ван, без сумневу, кажучы ад імя многіх воінаў Ліса.
  
  Джерин быў начытаны і прывык да мудрагелістым паўднёвым маўленчым абаротах Райвина, так што ён, па меншай меры, разумеў, аб чым казаў яго таварыш Фокс. "Азначае "жыць у пячорах", - патлумачыў ён для тых, хто не зразумеў. Райвину ён сказаў: "Гэта даволі лагічна; адзіны недахоп у тым, што гэта не так. Мы з Ваном бачылі, як пачвары змагаліся са стражнікамі храма сярод белага дня раніцай у дзень землятрусу, і чулі, як адзін з іх пазней у той жа дзень выходзіў з Ікас ззаду нас. Іх вочы выдатна працуюць пры сонечным святле ".
  
  "О, воспа!" Райвин ўскрыкнуў. "Як жудасна бачыць, як такое цудоўнае будынак думкі руйнуецца жорсткім, грубым фактам". Наступныя пару гадзін ён надзімаўся.
  
  Бліжэй да вечара таго ж дня Фокс вылучыў яшчэ адну каманду і неўзабаве пасля гэтага разбіў лагер з астатнімі двума камандамі. Да яго вялікаму аблягчэнні, ноч прайшла спакойна. Стаяць першую вахту было не так ужо цяжка - ва ўсякім выпадку, гэта лепш, чым быць вырваным з сну жудасным віскам.
  
  Рана раніцай наступнага дня ён даручыў камандзе Райвина патруляваць іх тэрыторыю. "Ўдалай палявання", - сказаў ён, пляснуўшы свайго экенамесейка па плячы.
  
  - Дзякую вас, лорд Джерин, - адказаў Райвин, а затым дадаў: - Ведаеце, бываюць моманты, калі я здзіўляюся, наколькі мудра я паступіў, прамяняўшы сваю багатую і святкую жыццё ў паўднёвых землях на поўную прыгод кар'еру з вамі.
  
  "Бываюць моманты, калі я таксама пра гэта задумваюся", - сказаў Джерин. "На самой справе, іх шмат. Ты зараз хочаш сказаць, што тваё сэрца не разарвалася б, калі б ты выпадкова не сутыкнуўся з якімі-небудзь монстрамі?
  
  "Што-то ў гэтым родзе, так".
  
  "Я адчуваю тое ж самае, павер мне, - сказаў Джерин, - але калі мы ня пойдзем за імі, яны ў канчатковым выніку прыйдуць за намі. Я б аддаў перавагу біцца на сваіх умовах і як мага далей ад сваёй крэпасці.
  
  "Запэўніваю вас, я разумею логіку", - сказаў Райвин. "Аднак спрэчка набывае іншую афарбоўку, калі ён пераходзіць з вобласці ідэй у вобласць, якая закранае каго-то асабіста. Логікі, якія чапляюць за абстрактныя канцэпцыі, рэдка рызыкуюць быць съеденными ".
  
  "Усё роўна, наколькі яны гэтага заслугоўваюць", - дадаў Джерин, чым заслужыў пільны погляд. Ён падбадзёрваючы пляснуў Райвина. Нягледзячы на ўсе размовы паўднёўца, Джерин не турбаваўся пра яго адвагі. Яго здаровы сэнс - гэта іншая справа, ці быў бы ім, калі б у яго было аб чым гаварыць.
  
  Ліс павёў сваю запрэжку на захад. Устрывожаны іх набліжэннем, з гушчару выскачыў малады алень. Вэн выцягнуў стралу з калчана, наклаў цеціву і выпусціў яе амаль у адно і тое ж імгненне. - Вось гэта кантакт! - крыкнуў ён і паспяшаўся туды, дзе толькі што быў алень. І сапраўды, кроў запырскала траву. "Наперад, бараны", - сказаў чужынец сваім таварышам. - Па такім следзе сляпы б сёння еў стэйкі з аленіны.
  
  Яны загналі аленя прыкладна праз чвэрць гадзіны. Ён ляжаў на зямлі, цяжка дыхаючы, занадта слабы, каб бегчы далей; страла Вана тырчала ў яго ў баку, крыху ззаду сэрца. Ён паспрабаваў падняцца на ногі, але не змог. Яго вялікія карыя вочы з дакорам глядзелі на воінаў. Ван нахіліўся побач з ім. Адным хуткім рухам ён задраў яму галаву і перарэзаў горла.
  
  Разам Ван і Джерин узяліся за крывавую працу па разделке аленя. "У наступнага ручая, да якога мы падыдзем, я помоюсь", - заявіў Джерин.
  
  "Магчыма, вам не прыйдзецца чакаць ручая, капітан", - адказаў чужаземец, паказваючы на захад. Надвор'е была добрай, але з далёкага Оринийского акіяна пачалі збірацца хмары. "Гэта можа быць дождж".
  
  - Значыць, магло. Ліс злосна ўтаропіўся на аблокі, як быццам мог утрымаць іх адной толькі сілай волі. - Калі пойдзе дождж, як мы зможам што-небудзь высачыць? Клянуся багамі, як мы наогул збіраемся падтрымліваць агонь, каб трымаць зданяў на адлегласці выцягнутай рукі? Яго расце раздражненне перадалося нават Вану. "І чаму ты не мог забіць гэтага аленя бліжэй да заходу, каб мы маглі выкарыстоўваць яго кроў у якасці дары духам?"
  
  Ван выпрастаўся і злосна паглядзеў на яго зверху ўніз. - Ты таксама збіраешся скардзіцца, што трава зялёная, а не сіняя, ці ты дапаможаш мне зняць мяса з гэтага звера? Як звычайна, шчырасць яго таварыша паказала Джерину, дзе ён перайшоў мяжу ад змрочнасці да прыдзірлівасць. Ён збянтэжана кіўнуў і ўзяўся за працу.
  
  - У мяне ёсць думка, лорд Джерин, - сказаў Раффо. Ён пачакаў, пакуль Ліса заворчит, перш чым працягнуў: "Што скажаш, калі мы схаваемся там сярод адкідаў і паглядзім, не заваблівае гэта адно з істот, якіх мы шукаем? Пах крыві можа прыцягнуць іх.
  
  "Мы ўжо прасунуліся далей на захад, чым любая іншая каманда", - задуменна сказаў Джерин. "Заўтра гэта азначала б прасунуцца яшчэ далей, але чаму б і не? Як ты кажаш, добрая прынада: з такім жа поспехам гэта магла б быць лічынка на рыбалоўным кручку. Так, мы паспрабуем, але я ўсё роўна хачу пайсці пашукаць ваду.
  
  - І я, - пагадзіўся Ван. Яго рукі былі па локці ў крыві.
  
  - Мы вернемся, як толькі зможам, - сказаў Джерин. - Ладзіць засаду, але не забудзь даведацца, у што страляеш, перш чым страляць.
  
  Яны з Ваном знайшлі ручай у пары фарлонгов на захад ад таго месца, дзе ўпаў алень. Як толькі яны падышлі да берага, зімародак нырнуў у ваду, каб праз імгненне вынырнуць з пескарем у дзюбе. Што—то яшчэ — жаба або чарапаха, Джерин не разглядзеў, што менавіта, - шлепнулось ў ручай з замшэлага каменя і больш не вынырнуў.
  
  Кроў аленя ўжо пачала падсыхаць; змыць яе было нялёгка. - Нам трэба крыху мыла, якое робяць з тлушчу і попелу на поўдзень ад Хай-Кирса, - сказаў Джерин, больш ці менш дачыста отскребая адну руку пазногцямі іншы. "Можа быць, я паспрабую прыгатаваць партыю сама, калі мы вернемся дадому ў Лісіную крэпасць".
  
  - На мой густ, гэта рэчыва занадта жорсткае, - адказаў Ван. - Яно здымае верхні пласт тваёй шкуры разам з брудам. Ён паглядзеў на Джерина. "У цябе пырснула кроў з носа, Фокс . . . . Няма, з іншага боку. Ну вось, ты зразумеў".
  
  "Добра". Джерин тэатральна поежился. "Халодная вада". Ён зноў паглядзеў на захад. Брудна-шэрыя хмары сабраліся там яшчэ вышэй. "І вельмі хутка промокнут не толькі мае рукі. Падобна, што збіраецца дождж. Прыгонныя будуць рады гэтаму, але я б хацеў, каб гэта паўтарылася да тых часоў, пакуль мы зноў не апынемся пад дахам.
  
  "Надвор'е не стане слухаць, не больш, чым жанчына", - сказаў Ван. "Давайце вернемся і паглядзім, да чаго прывёў мазгавы штурм Раффо".
  
  "Мы б пачулі, калі б гэта адбылося", - адказаў Джерин. Але ён рушыў услед за потым падаўся назад да астатняй часткі іх каманды. Яны маглі б прытрымаць сваю засаду да тых часоў, пакуль не прыйдзе час разбіваць лагер на ноч, вырашыў ён. Павярнуўшыся да свайго сябра, ён дадаў: "Зараз мне прыйшло ў галаву — вядома, занадта позна, — што куча кішак можа прыцягнуць што-то акрамя монстраў. Калі длиннозубый вырашыць, што яму хочацца паесці, я спадзяюся, у яго хопіць здаровага сэнсу, каб даць яму наесціся ўволю.
  
  "Ты маеш рацыю", - сказаў Ван. "Я проста рады, што Райвина няма з намі. Май на ўвазе, ён выдатны хлопец, але ў яго няма здаровага сэнсу, які патрэбен, каб выпусціць кішкі мядзведзю, чаму так длиннозуб павінен адрознівацца? Калі ты спытаеш мяне ...
  
  У Джерина не было магчымасці ні аб чым спытаць Вана. Наперадзе пачуўся шум, крыкі людзей і агідны віск, які яны чулі ноччу. Ён вырваў свой меч з похваў, Вэн выцягнуў булаву з пятлі на поясе, на якой яна вісела, і яны ўдваіх памчаліся насустрач мітусні так хутка, як толькі маглі несці іх ногі.
  
  "Гэта мы!" Джерин крычаў на бягу. "Не страляйце — мы не монстры". Ці быў хто-небудзь з мужчын дастаткова мае халодную кроў, каб заўважыць яго крык і прыслухацца да яго, заставалася адкрытым пытаннем.
  
  Паколькі ён так думаў, страла, просвистевшая паміж ім і Ваном, не здзівіла і не прывяла яго ў лютасць. У яго было імгненне, каб парадавацца, што ён не закрануў іх абодвух, затым ён прарваўся скрозь кусты на невялікае адкрытае прастору, дзе загінуў і быў разделан алень.
  
  Некалькі яго людзей таксама ўжо выйшлі з хованкі. "Гэтая штука паляцела туды", - усклікнуў Раффо, паказваючы на поўдзень. "Мы ўсе стралялі ў яго і трапілі па меншай меры двойчы, можа быць, тройчы". Тое, што ён убачыў, раптам, здавалася, дайшло да яго. Яго вочы пашырыліся і вытаращились. - Лорд Джерин, прашу вас, прабачце мяне за тое, што я калі-небудзь сумняваўся ў вашых словах. Гэта істота такое, якім вы яго назвалі, і, акрамя таго, яно яшчэ горш.
  
  - Так, так, - нецярпліва сказаў Джерин. - Хопіць балбатаць — давай зловім яго і заб'ем. Вядзі, Раффо, раз ты ведаеш дарогу.
  
  Выглядаючы не зусім задаволеным прадстаўленай яму прывілеем, Раффо паглыбіўся ў лес. Ісці па следзе было лёгка, і кроў, і сляды. Неўзабаве Джерин пачуў, як пачвара продирается скрозь падлесак наперадзе. - У рэшце рэшт, у гэтых стварэнняў ёсць слабыя месцы, - цяжка дыхаючы, сказаў Ван. "Яны не такія спрытныя, як сапраўдныя звяры, і іх таксама нельга назваць хуткімі".
  
  "Ты пра гэта ня ведаеш", - адказаў Джерин. "Наколькі хуткім і асцярожным ты быў бы, калі б у цябе патрапілі дзве ці тры стрэлы?" Вэн не адказаў, з чаго Джерин сказаў на заканчэнне, што ён выказаў сваю кропку гледжання.
  
  З ровам пачвара выскачыла з-за вяза. Чацвёра мужчын выпусцілі ў яго стрэлы. Двое прамахнуліся; хваляванне магло сапсаваць прыцэл любому. Істота закрычала, калі двое іншых нанеслі ўдар. Але, нягледзячы на іх і на іншыя стрэлы, пранізала яго, яно кінулася на праследавацеляў.
  
  Яго кіпцюры драпнуў бронзавы луску даспехаў Джерина. Ён адчуваў сілу, якая стаіць за імі, нават калі яны і не паранілі; як ён і меркаваў, монстар быў мацнейшы за чалавека. Ён секануў мячом. Істота зноў завизжало.
  
  Ван ўдарыў па ім сваёй булавой. Ўдар размозжил б чэрап любому чалавеку. Гэта збіла монстра з ног, але ён зноў падняўся, кроў цякла з жудаснай раны збоку на яго галаве. Вылаяўшыся на паўтузіне моў, Ван ўдарыў яго зноў, яшчэ мацней, чым раней. На гэты раз ён упаў і больш не ўздымалася.
  
  - Бацька Дьяус наверсе, - сказаў воін па імені Forgott, які назваў Нута ў гонар бародаўкі ў свайго носа. Сэрца Джерина шалёна затыхкала ў грудзях. Ён адчуваў сябе так, нібы змагаўся з трокме, а не паляваў на звера. Збольшага гэта тлумачылася сілай монстра, нават цяжка параненага. Аднак больш за ўсё гэта істота было падобна на чалавека.
  
  "Ты не паглядзіш на гэта?" - Спытаў Раффо здзіўленым тонам. - Вазьміце самага выродлівага нягодніка, якога вы калі—небудзь бачылі, - напрыклад, даўніну Вольфара, — і зрабіце яго ў пяць разоў больш гідкі, чым ён быў на самай справе, я маю на ўвазе, ва ўсіх адносінах, і ў вас атрымаецца амаль вось гэта.
  
  "О, не зусім усё", - сказаў Пэрол. "Я б не пярэчыў, калі б мяне так добра павесілі, і гэта не хлусня".
  
  Калі адкінуць гэты каментар, заўвагу Раффо было па сутнасці. Джерин адзначыў, наколькі чалавекападобнымі былі монстры, з таго моманту, як упершыню ўбачыў іх. Тады, аднак, у яго не было часу ўважліва вывучыць адзін з іх; ён больш турбаваўся аб тым, як б прыбрацца далей ад Айкоса, захаваўшы сваё жыццё, жыццё Вана і Сивиллы.
  
  Прысадзісты, мускулісты, валасаты — гэта істота сапраўды нагадвала Вольфара, падумаў ён, нядобрага да свайму старому ворагу, хоць той забіў яго пяць гадоў таму. Але Вольфар, за выключэннем тых выпадкаў, калі ён ператвараўся ў пярэваратня, не быў узброены кіпцюрамі ні на руках, ні на нагах, і нават будучы пярэваратнем, яго зубы наўрад ці маглі параўнацца з тымі, што запаўнялі доўгія, грозныя сківіцы монстра.
  
  Над гэтымі сківіцамі рысы яго асобы таксама былі злоснай пародыяй на чалавечыя: нізкі нос з вузкімі ноздрамі; вялікія вочы, глыбока пасаджаныя пад цяжкімі касцянымі выступамі; густыя валасы, амаль мех, узнімальныя чубком на верхавіне і амаль якія хаваюць невялікі лоб.
  
  - Вось яно, - сказаў Джерин. - Аднаму Даяусу наверсе вядома, колькі гэтых стварэнняў распаўсюдзілася па паўночным землям.
  
  "Яны ўсе такога ж гатунку, як гэты?" Спытаў Раффо.
  
  "Некаторыя з іх, хутчэй за ўсё, будуць самкамі, або сцервамі, ці жанчынамі-монстрамі, ці як там іх правільна называць", - уставіў Пэрол.
  
  "Яны дастаткова выродлівыя, так што гэта мела б значэнне толькі для іншага монстра". Раффо зрабіў жэст агіды. "Я меў на ўвазе, гэты вельмі падобны на іншыя? Вы атрымалі б іншае ўяўленне аб тым, на што былі падобныя людзі, з трупа Вана і таго, што я хацеў бы скласці з таго заняпалага маленькага ювеліра, які, магчыма, збег з Дареном.
  
  - Отес. Джерин пачуў рык ва ўласным голасе, калі прамаўляў імя. Як ён мог належным чынам шукаць свайго сына, калі катастрофа ахапіла ўсе паўночныя зямлі? Усё больш і больш ён баяўся, што больш ніколі не ўбачыць Дарена жывым. Але пытанне Раффо закрануў сур'ёзны пытанне. "У мяне недастаткова вопыту зносін з імі, каб адказаць на гэтае пытанне, хоць чалавек Рикольфа сказаў, што некаторыя здаюцца разумнейшым за іншых", - сказаў ён. "Так ці інакш, мы ўсе хутка даведаемся".
  
  Воіны гуртам вярнуліся да таго месца, дзе забілі аленя, пакінуўшы цела монстра там, дзе яно ляжала. "Мы можам разбіць лагер, як сказаў Раффо", - заўважыў Ван. "Няма сэнсу прасоўвацца далей, пакуль застаецца мала дзённага святла".
  
  Калі наступіў вечар, прывіды паводзілі сябе вельмі ціха. - Верагодна, яны харчаваліся крывёю істоты, - сказаў Джерин. Ён паглядзеў на неба. Матэматыка павінна была быць у першай чвэрці, Тиваз і Эллеб ўставалі рана раніцай пасля заходу сонца, але ён бачыў толькі хмары. Узмацняўся вецер. - Сёння ўвечары ў нас будуць праблемы з наладай гадзін, і ў дадатак, падобна, збіраецца дождж.
  
  "Я не гору жаданнем таптацца па гразі", - сказаў Ван. "Мы таксама не зможам шмат зрабіць у плане пошуку монстраў, асабліва з-за дажджу, з-за якога нам цяжка разглядзець свае рукі, калі мы выцягваем іх ва ўсю даўжыню".
  
  - Так, ты маеш рацыю, - панура згадзіўся Джерин. - Я яшчэ не думаў, што так далёка наперад. Кавалак аленіны, які ён грыз, раптам страціў значную частку свайго густу. Як ён павінен быў ўсталяваць перыметр, каб не падпускаць монстраў да сябе, калі яны маглі прайсці далей пяцідзесяці крокаў незаўважанымі?
  
  Калі ўжо на тое пайшло, калі іншыя дваране ў паўночных землях не змагаліся з імі так люта, як ён сам, то як ён наогул мог трымаць монстраў далей ад сваіх уладанняў? Самы відавочны адказ на гэтае пытанне быў засмучае: магчыма, ён не змог бы. У яго таксама не было асаблівай надзеі перамагчы Баламунга, але ён выстаяў і прайшоў праз гэта. Ён павінен быў верыць, што зможа зрабіць тое ж самае зноў.
  
  Ён устаў на раннюю вахту, затым загарнуўся ў коўдру і адразу ж заснуў, нягледзячы на ўсе свае трывогі. Прачнуўшыся, ён у замяшанні агледзеўся — чаму вакол па-ранейшаму цёмна? Затым дажджавая кропля ўпала яму на кончык носа, а іншая - на валасы.
  
  Некалькімі хвілінамі пазней дождж паліў па-сапраўднаму. Мужчыны сонна выругались і збудавалі імправізаваныя палаткі з сваіх коўдраў і маладых дрэў, выкарыстаных у якасці жэрдак для намётаў. Нягледзячы на гэта, рэшту ночы быў халодным, сырым і маркотным.
  
  Наступіў дзень, са свінцовага неба не перастаючы ліў дождж. Вогнішча згасла. Трохі аленіны, прыгатаванай напярэдадні ўвечары, было прыгатавана; разам з чэрствым хлебам з яе атрымаўся цалкам прыстойны сняданак, але не такі смачны, якім ён быў бы, гарачы і сакавіты на агні.
  
  Воіны апрануліся ў даспехі і, хлюпаючы, рушылі на захад. Джерину здавалася, што ён рухаецца ўнутры круга, шырынёй прыкладна ў стрэл з лука; дождж хаваў ўсё на гэтым адлегласці. Час ад часу ён ці хто-небудзь з яго таварышаў поскальзывался ў бруду і ўздымаўся увесь у ёй. Мала-памалу дождж зноў адмываў яго дачыста — пакуль ён зноў не паслізнуўся.
  
  Паўтараючы тое, што сказаў Ван мінулай ноччу, Раффо прабурчаў: "Як мы павінны шукаць у гэтым? Нам пашанцуе, калі мы зможам сачыць за сабой, не кажучы ўжо пра праклятых монстраў".
  
  Джерин не адказаў, баючыся, што кіроўца правоў. З-за дажджу і аблокаў, якія хаваюць сонца і арыенціры, ён нават не быў цалкам упэўнены, што ўсё яшчэ рухаецца на захад. "Давядзецца пачакаць, каб убачыць, якая палова неба пацямнее першай", - сказаў Ван. "Тады ў нас усё роўна будзе ўяўленне пра тое, як вярнуцца да Элабонскому шляху, калі не толькі аб тым, дзе мы яго сустрэнем".
  
  Раффо сказаў: "Бедны даўніна Райвин. Ён мог бы сядзець пад адной з тых чырвоных чарапічных дахаў на поўдзень ад Хай-Кирса, аб якіх ён ніколі не стамляецца казаць, з дзяўчатамі, якія прыносяць яму мяса, вінаград і віно. І ён быў настолькі дурны, што прамяняў усё гэта на раскошную жыццё ". Ён страпянуўся, як мокры сабака, каб паказаць, што ён меў на ўвазе.
  
  Ад адной думкі пра тое, што можна застацца сухім, Джерину захацелася апынуцца дзе-небудзь яшчэ, а не таптацца па гразі. Ён сказаў: "Хай наступная лужына, у якую ты наступіш, будзе ў цябе над галавой". Нібы жадаючы ператварыць свае словы ў магічнае праклён, ён замахаў рукамі ў прытворных пассах.
  
  Ён амаль перастаў звяртаць увагу на круг адносна выразнага бачання, у якім рухаўся: адзін ўчастак сырой, маркотнай зямлі здаваўся вельмі падобным на наступны. Глядзець, куды ён ставіць ногі, каб самому не дагадзіць ў лужыну па галаву, здалося яму важней усяго астатняга.
  
  Затым Раффо ахнуў, напалову ад жаху, напалову ад здзіўлення. Гэтага гуку было дастаткова, каб Джерин падняў галаву. Шлёпаючы па мокрай траве і бруду, набліжалася група з васьмі ці дзесяці монстраў.
  
  Яны заўважылі людзей Джерина прыкладна ў той жа момант, калі іх убачыў Раффо. Каржакаваты мужчына, відавочна, лідэр банды, выцягнуў руку, паказваючы на воінаў. Ён што-то пракрычаў; з-за дажджу Джерин не мог разабраць, ці былі гэта сапраўдныя словы або проста крык жывёлы. Што б гэта ні было, астатнія істоты зразумелі ідэю. З хрыплым ровам яны кінуліся на людзей Ліса.
  
  У такую жудасную надвор'е лукі былі бескарысныя. Джерин нахіліўся, каб падняць камень памерам з гусінае яйка. Ён шпурнуў яго ў надыходзячых монстраў, затым крыкнуў: "Дастань меч і да іх!" Імгненне праз яго уласны клінок выслізнуў з похваў.
  
  Міма яго галавы праляцеў камень. Ва ўсякім выпадку, у аднаго з істот хапіла розуму выкарыстоўваць яго як зброю. Затым бой ішоў у блізкім бою, дзікунства і сіла монстраў добра спалучаліся з даспехамі і бронзавым зброяй, якія былі ў воінаў Джерина.
  
  Са сваім доўгім, цяжкім кап'ём, лепш прыстасаваным для пешага бою, чым з калясьніцы, Ван меў перавагу перад сваімі жахлівымі ворагамі: ён мог нанесці ўдар задоўга да таго, як яны наблізяцца да яго. Але калі ён глыбока ўсадзіў листовидное лязо ў жывот аднаго які крычыць істоты, іншы схапіў дрэўка дзіды і вырваў у яго з рук. Ён закрычаў ад шоку і смуты; даўно звыкся быць мацней любога чалавека, з якім сутыкаўся, наяўнасць праціўніка, які мог параўнацца з ім па моцы, стала для яго шокам.
  
  Пачвара адкінула дзіда; яно аддавалі перавагу сваё натуральнае зброю па-майстэрску. Але калі яно падскочыў на Вана, ён размозжил яму галаву прамым ударам сваёй булавы. Ён не меў патрэбу ў другім ўдары; ўчарашняя сутычка з істотай падказала яму ўкласці ўсю сваю сілу ў першы ўдар.
  
  Джерин бачыў бой свайго сябра толькі мімаходам — у яго былі свае праблемы. Монстар, які стаяў перад ім, быў жаночага полу, але ад гэтага не менш непрывабны і люты. Ён адчуваў сябе так, нібы змагаўся з ваўчынай сукай або длиннозубой самкай, і не адчуваў ні найменшых ваганняў, якія мог бы адчуваць супраць жанчыны-ваяра.
  
  Ён секануў монстра. Той адскочыў назад. Значыць, ён ведаў, што меч небяспечны для яго. Ліс кінуўся за ім і секануў яшчэ раз. На гэты раз монстар поднырнул пад клінок і кінуўся на яго. Ён падняў шчыт як раз своечасова, каб той не разарваў яму горла. Яно было вельмі моцным; калі яно паспрабавала зняць шчыт з яго рукі, ён падумаў, што яго правае плячо выйдзе з сустава. Папружка для шчыта трымаўся, але ледзь-ледзь.
  
  Нават пад праліўным дажджом пачвара источало смурод, сярэдняе паміж мускусных пахам дзікага звера і чалавечага цела, якое ніколі не мылось. Было тут і што-то яшчэ, затхлы пах, магчыма, рэшту доўгіх гадоў — незлічоных пакаленняў — жыцця пад зямлёй.
  
  Ліс ударыў зноў і пакінуў незагойную паласу папярок грудной клеткі істоты. Яно шалёна завыў і спыніла спробы вырваць у яго шчыт. Але яно не павярнулася і не ўцякло, як, верагодна, зрабіла б параненую жывёлу. Замест гэтага ён зноў перайшоў да атакі, на гэты раз кінуўшыся на Джерина і збіўшы яго з ног, затым скокнуў на яго, калі ён ляжаў у бруду.
  
  І зноў яго выратаваў шчыт, адкінуўшы монстра ад асобы і шыі. Ён зашыпеў ад болю, калі яго кіпцюры ўпіліся ў яго руку. Але, хоць сам ён быў бясталентным, у яго сандалях былі бронзавыя падковы, якія дапамагалі яму трымацца за зямлю. Ён штурхнуў монстра і зноў прычыніў яму боль.
  
  Ён выпусціў свой меч; ён быў занадта громоздок для такой працы. Калі б ён не змог дастаць свой кінжал або выпусціў яго, выцягваючы з похваў на поясе, ён бы памёр. Як бы тое ні было, ён наносіў удары монстру зноў і зноў.
  
  Ён завішчаў, спачатку пранізліва, затым з булькала адценнем, калі з рота і носа ў яго хлынула крывавая пена. На гэты раз Джерин пашкадаваў, што ён ляўшун; яго ўдары па правай баку цела істоты прабілі лёгкае, але не сэрца. Аднак цяпер яно хацела збегчы. Ён выставіў нагу ў барцоўскім трукі і падставіў ёй падножку, калі яна паспрабавала ўцячы. Яна з плёскатам ўпала.
  
  Ён напалову скокнуў, напалову перакаціўся на спіну звера, наносячы ўдары зноў і зноў у экстазе агіды, лютасьці і страху. Монстар быў цэпкім да жыцця, як любы дзікі звер, гэта несумненна. Ён прарабіў у ім столькі дзірак, што з яго атрымалася б рэшата, перш чым яно, нарэшце, перастала спрабаваць вырвацца на волю.
  
  Ён не ведаў, мёртвы ён. Яму было ўсё роўна — ён выбыў з бою надоўга. Ён зноў схапіў свой меч, ускочыў на ногі і паспяшаўся на дапамогу сваім таварышам.
  
  Некалькі з іх былі зрынутыя, як і большасць монстраў. Раффо і Пэрол Нута разам змагаліся з буйным самцом, які ўзначальваў зграю. Ён скокнуў на Пэрола. Ён хрыпла закрычаў. Джерин выкарыстаў меч як дзіда, ударыўшы монстра ззаду. Той завыў і паспрабаваў павярнуцца да яго. Клінок Раффо урэзаўся ў яго тоўстую шыю, пакінуўшы мясісты чурбак. Хлынула кроў. Напалову адсечаная галава монстра ўпала ніцма і замерла.
  
  Калі іх правадыр упаў, пара істот, усё яшчэ якія стаялі на нагах, спынілі бой і звярнуліся ва ўцёкі. Воіны Джерина не гналі іх; у іх было дастаткова спраў, каб дабіць монстраў на зямлі і паклапаціцца аб сваіх уласных параненых. Адзін чалавек быў мёртвы, кіроўца Пэрола, сімпатычны малады чалавек па імені Деламп, сын Наррага. У некалькіх іншых былі ўкусы і парэзы большай ці меншай цяжару. Звязаць іх пад дажджом было нялёгка.
  
  - У цябе ідзе кроў, Фокс, - заўважыў Ван.
  
  Джерин апусціў погляд на сваю когтистую руку. - Я таксама. Спадзяюся, мы хутка прыедзем у вёску, і я змагу заліць гэтыя кавалкі півам і пакрыць іх салам. Калі гэта што-то накшталт каціных драпін, яны могуць загноиться.
  
  "Ты мае рацыю наконт гэтага". Ван агледзеў маленькае поле бою. "Ну, мы адбілі іх. Яны не такія цягавітыя, як воіны ў даспехах. У любым выпадку, гэта ўжо сёе-тое".
  
  "Што-то, так". Цяпер, калі ён не змагаўся за сваё жыццё, Ліс заўважыў, як моцна баліць яго рука. "Але я б не хацеў быць селянінам, нават з матыкай або касой, і каб адна з гэтых стварэнняў напала на мяне з лесу. Калі мне пашанцуе і я добранька лизну яго, ён можа ўцячы. Але калі я промахнусь з першага ўдару, у мяне ніколі не будзе шанцу нанесці другі ".
  
  "Ты і ў гэтым мае рацыю", - сказаў Ван. Пасля хвіліннай задуменнай паўзы ён дадаў: "Адзін з тых, каму ўдалося збегчы, бег на поўнач".
  
  - Я бачыў, як ён паляцеў. Я спрабаваў не думаць аб гэтым, - стомлена сказаў Джерин. - Адзін прайшоў міма нас, гэта дакладна. Цікава, колькі яшчэ такіх, якіх мы ніколі не бачылі. Нават аднаго - гэта занадта шмат ".
  
  - І ў гэтым ты маеш рацыю, - сказаў Ван. - Калі ты ўвесь час так па-чартоўску мае рацыю, чаму мы ўляпаліся ў гэтую гісторыю? У Джерина не знайшлося падыходнага адказу.
  
  
  VII
  
  Rihwin журботна ішоў праз двор, бінт атынкаваныя над левым вухам і прывязалі вакол яго галавы, каб утрымліваць яе на месцы. "Вы можаце паверыць, што яшчэ?" Джерин спытаў яго. - Мы вярнуліся сюды ўжо дзесяць дзён таму, так што ў цябе не можа ўсё яшчэ ісці кроў, і рана не загноилась, інакш ты б даўно захварэў.
  
  "О, я мог бы, калі б справа была толькі ў гэтым", - адказаў Райвин. "Сумная праўда ў тым, што без павязкі я яшчэ больш гідкі, чым з ёй".
  
  Джерин ляпнуў сябе далонню па лбе. - Ты тщеславнее паўліна, вось хто ты. Калі б ты не насіў гэта залатое кольца ў вуху, у монстра ва ўладаньнях Бевона ніколі не было б шанцу зачапіць яго кіпцюром і вырваць. І падраная вуха, у любым выпадку, не самая страшная рэч у свеце. Я бачыў мноства мужчын і горай, і гэта факт.
  
  Рухомыя рысы асобы Райвина перакрывіўся ў журботнай грымасе. "Але мочка майго вуха зморшчылася і прывяла. У паўднёвых землях у хірургаў былі спосабы гаіць такія раны для тых, хто мог выносіць боль. Многія так і рабілі, паколькі пашкоджанае вуха дрэнна адбіваецца на знешнасці. З гэтага часу я, верагодна, буду называцца Райвин Одноухий, а не Райвин Ліс. Але хто ў гэтай пагружанай у змрок краіне знаёмы з падобнымі прыёмамі? Ні адзінай жывой душы, калі толькі я не моцна памыляюся.
  
  - Баюся, вы маеце рацыю, - сказаў Джерин. - У вашых паўднёвых хірургаў, магчыма, і была практыка ў падобнай працы, але мы тут не носім завушніц. Ён на імгненне змоўк, у ім прачнулася цікаўнасць. - І наогул, як паўднёвыя хірургі спраўляюцца са сваёй працай з вушамі?
  
  "Спачатку яны добра напаілі пацыента віном і макавым сокам, каб максімальна прытупіць яго пачуцці", - адказаў Райвин. "Яны таксама прымушаюць яго сяброў ўтрымліваць яго, майце на ўвазе — я выконваў гэты абавязак раз ці два. Затым яны адразаюць лоскут плоці з-за пашкоджанага вуха, выкрываюць тое, што засталося ад мочкі, каб яна была сырой і крывавай, і сшываюць іх разам. Пасля таго, як яны зрастуцца ў адно цэлае — а гэта адбудзецца, як толькі яны абмяняюцца крывёю, — хірург адсякае падстава лапіка, і вось! У аднаго з іх новая вуха, магчыма, не такая выдатная, як арыгінальны выраб, але значна лепшая, чым той нікчэмны кавалак, які ў мяне застаўся ".
  
  Джерин задуменна паглядзеў на яго. "Ці ведаеш ты, мой сябар Ліс, за гады, праведзеныя тут, на мяжы, я выканаў сваю долю грубай працы лекара: выцягваў стрэлы, зашивал раны, вправлял косці, што ў цябе ёсць. У мужчын, якіх я лячыў, справы ішлі ані не горш, чым у іншых пацыентаў. Калі хочаш, я магу паспрабаваць аднавіць тваё вуха."
  
  Райвин раптоўна і паспешліва адступіў, выставіўшы рукі перад сабой, нібы абараняючыся ад Джерина. "Дзякую вас, але няма. Вам не толькі не хапае сёе-чаго з самага неабходнага (бо дзе вы знойдзеце віно і макавы сок тут, у паўночных землях?), Але, не палічыце за непавагу, вы не былі ні сведкам, ні адчувалі саму працэдуру, аб якой ідзе гаворка ".
  
  "Але вы так ясна апісалі працэдуру", - сказаў Джерин, напалову каб ўстрывожыць Райвина, напалову шчыра расчараваўшыся. "Я адчуваю, што мог бы прапанаваць вам што-то лепей таго заглушкі, якая ў вас ёсць цяпер. Калі б я намаляваў тушшу форму правільнай мочкі вуха вось тут, збоку ад вашай шыі...
  
  Райвин адступіў яшчэ далей. - Не, дзякуй, - паўтарыў ён. "Цяпер я прызнаю, што не магу вечна насіць павязку, але калі б я дазволіў сваім валасам адгадуй доўгімі, праз паўгода яны схавалі б калецтва, тым самым пазбавіўшы ад неабходнасці аперацыі".
  
  "Мяркую, ты мог бы гэта зрабіць", - прызнаў Джерин. "Чаму ты не падумаў пра гэта некаторы час таму, замест таго каб ныць пра тое, што твая знешнасць была сапсаваная назаўжды?"
  
  "Да гэтага моманту ў мяне не было такога стымулу прыдумляць альтэрнатыву", - адказаў Райвин з сарамлівай усмешкай. "У параўнанні з перспектывай быць зарезанным няўмелым і неспрактыкаваным мясніком — зноў жа, гэта не азначае непавагі — ісці па жыцці з адной мочкай вуха раптам здаецца значна менш непрывабным". Райвин быў пагружаны ў сябе, але не дурны. Ён змераў Джерина падазроным позіркам. "І ты, сэр, маніпуляваў мной, каб я прапанаваў гэтую альтэрнатыву".
  
  - Я гэта зрабіў? Джерин быў ўвасабленнем нявіннасці. "Усё, чаго я хацеў, гэта паспрабаваць свае сілы ў хірургіі".
  
  "Я ведаю", - змрочна сказаў Райвин. "Я ўпэўнены, што працэдура была б вельмі цікавай — для вас. А для мяне — наколькі мне гэта павінна было спадабацца - зусім іншае пытанне".
  
  "Калі б вы не хацелі, каб з гэтым што-то рабілі, вам не трэба было апісваць, як з гэтым што-то рабіць у такіх любоўных падрабязнасцях", - сказаў Джерин.
  
  "Павер мне, мой сябар Ліс, я не буду вінаваты ў паўтарэнні гэтай памылкі", - сказаў Райвин. "Я мяркую, вам варта было б з такім жа стараннасцю давесці пачатае да канца, калі б я прапанаваў вам аднавіць вуха з дапамогай тауматургических сродкаў".
  
  "А вось і ідэя!" Джерин усклікнуў. "Ведаеш, гэта сапраўды павінна быць у маіх сілах, як бы то ні было. Гэта не запатрабуе шмат чаго, проста прамога прымянення закона падабенства. І ў вас усё яшчэ цэлае правае вуха, каб служыць узорам. Што можа быць больш падобным на левае вуха чалавека, чым яго ўласнае правае? Давай зойдзем у маю маленькую хаціну і...
  
  Райвин збег.
  
  
  * * *
  
  
  Силэтр прачытала: "У гэтым годзе, на пятым годзе свайго кіраваньня, імператар Форенц, другі носьбіт гэтага імя" — яна зрабіла паўзу, каб вымавіць слова, якое сустракала не так часта, як звычайную формулу, якая адкрывае штогадовую артыкул хронікі; яна прачытала гэта з упэўненасцю — "павялічыў даніну з ситонианских гарадоў. І мужчыны Кортиса сабраліся разам і падумалі, як бы ім лепей павесяліцца...
  
  Джерин цепнула вачмі і нахілілася, каб праверыць скрутак перад ёй. - Гэта "бунтар", - прамармытаў ён.
  
  Яна зноў паглядзела на ўрывак. "А Так яно і ёсць". Яна выдала ціхі, збянтэжаны смяшок. "Гэта змяняе сэнс, ці не так?"
  
  - Зусім ледзь-ледзь. Джерин хацеў дакрануцца да яе рукі ў знак дадатковай хвалы, але перадумаў. У гэтыя дні Силэтр не падымала шуму з-за выпадковага кантакту, але яна заставалася незадаволенай усім, што не было выпадковым. Ён працягнуў: "Нават з памылкай ты спраўляешся на здзіўленне добра. Ты вывучыў літары так жа хутка, як і ўсе, каго я калі-небудзь вучыў.
  
  "Літары простыя", - сказала яна. "Цяжэй бачыць, як яны складваюцца ў словы". Яна агледзела пакой, якая служыла Лисьему замка бібліятэкай. "І тут так шмат слоў, якія трэба прачытаць! Я і ўявіць сабе не мог.
  
  Цяпер Джерин горка засмяяўся. "Калі я гляджу на іх, я бачу, як іх мала. Гэта добрая калекцыя для паўночных зямель — наколькі я ведаю, магчыма, гэта адзіная калекцыя ў паўночных землях, — але гэта трэска, дрэйф у моры невуцтва. Я вучыўся ў горадзе Элабон; я ведаю, аб чым кажу.
  
  - Можа быць, - сказала Силэтр. "Калі Байтон кінуў мяне, я думала, што назаўсёды пазбаўлюся веды, пачуцці веды, які праходзіць праз мяне. Гэта адрозніваецца ад таго, што бог даў наўпрост, але па-свойму годна. За гэта я дзякую табе ".
  
  Яна на імгненне заколебалась, затым паклала сваю руку па-над яго, вельмі лёгка, перш чым адхапіць яе. Джерин ўтаропіўся на яе. Затым рык лютасьці, гук, падобны якія ірвуцца палатне, прымусіў яго зірнуць на дзверы. Фанд абрала менавіта гэты момант, каб прайсці міма. Лютасць на яе твары была палохалай. Джерин чакаў, што яна накричит на яго, але замест гэтага яна ганарліва выдалілася. Гэта ўстрывожыла яго больш, чым яе звычайны агністы шторм.
  
  - Мне шкада, - сказала Силэтр. - Твой леман мяне не даруе, а я пайшла і зрабіла толькі горш.
  
  "Не нашмат горш", - адказаў ён. "Справы ідуць, мм, не зусім добра ўжо некаторы час".
  
  Яна ўздыхнула і сказала: "Павінна прызнацца, я не зусім разумею. Калі паміж табой і ёй усё пайшло не так добра, як ты мне кажаш, чаму ты ўсё яшчэ шукаеш яе спальню?"
  
  Ён адчуў, як яго твар ўспыхнула. Ад любога іншага гэтае пытанне не выклікаў бы нічога, акрамя рэзкага "Не твая справа". Аднак з Силэтр ён стараўся быць настолькі сумленным, наколькі мог. Магчыма, гэта адбылося з-за захоўваецца глыбокай павагі і павагі да ролі аракула, якая ў яе калі-то была, можа быць, проста таму, што па сваёй прыродзе, а не па характары Байтона, яна выклікала такую сумленнасць. Трохі падумаўшы, ён сказаў: "Таму што тое, што адбываецца ў спальні, як ты кажаш, - адна з нямногіх добрых рэчаў, якія засталіся паміж намі. Я б сказаў, гэта была адна з добрых рэчаў ".
  
  Силэтр ўлавіла розніцу. - Была, але яе больш няма, ты маеш на ўвазе?
  
  "Мяркую, што ведаю". Ліс прыкусіў ўнутраную бок сваёй ніжняй губы. "Вы бачылі, як дзеці балансуюць дошкай або галінкай на камені і ператвараюць гульню ў хаджэнне уверх-уніз, уверх-уніз?"
  
  "Вядома", - адказала яна. "Я сама гуляла ў гэтую гульню. А ты не?"
  
  Ён кіўнуў, затым працягнуў: "Мы з Ваном гулялі ў яе з Фанд апошнія пару гадоў. Але захоўваць раўнавагу нам дваім з адной жанчынай нялёгка, не больш, чым ўтрымліваць дошку ў раўнавазе на камені. І, падобна, гэта я падаю ". Ён засмяяўся, сумна, але без асаблівай злосці. "Я не павінен здзіўляцца, што гэта адбываецца, не тады, калі ў Фанд характар, як кіпячае алей. Я павінен быць здзіўлены, што мы так доўга захоўвалі раўнавагу.
  
  "Ты б пратрымаўся даўжэй, калі б не я", - сказала Силэтр. "Яна думае, што ты хочаш, каб я заняла яе месца".
  
  - Я ведаю, што любіць, - сказаў Джерин. - Гэта не тое, што я меў на ўвазе, калі прывёз цябе сюды, у Лісіны замак.
  
  Яна вывучала яго. На імгненне яму здалося, што бяздонная мудрасць Байтона ўсё яшчэ прагледжвае ў яе вачах. Затым ён зразумеў, што мудрасць, якую ён бачыць, была яе ўласнай, што рабіла яе не менш палохалай. "Ты мае намер зрабіць гэта зараз?" - спытала яна. Нават калі б ён меў намер ухіліцца, яна не палегчыла яму задачу; хоць у яе амаль не было лістоў, яна выкарыстала слова з дакладнасцю, якой маглі б пазайздросціць риторы ў горадзе Элабон.
  
  - Клянуся Байтоном або Дьяусом — як табе больш падабаецца, Силэтр, — я не хачу, каб ты займала месца Фанд у маім жыцці, - цвёрда адказаў ён. - Калі ты думаеш, што ў мяне ёсць звычка даваць ілжывыя клятвы, то табе лепш за ўсё судзіць аб маёй верагоднай лёс у будучым свеце.
  
  - Толькі дурань насміхаецца над багамі, і кім бы ты ні быў, лорд Джерин, ты не дурань, - сказала Силэтр. "Дзеля гэтага і дзеля праўды, якую ты паказаў мне да гэтага часу, я паверу табе".
  
  "І за гэта я дзякую табе", - сказаў Ліс.
  
  "Не вярнуцца нам да хроніцы?" Спытала Силэтр. "Там, са словамі, напісанымі на пергаменце, у нас менш месцы для недаразумення".
  
  - Напэўна, гэта добрая ідэя. Джерин слухаў, як яна чытае. Здавалася, што кожнае прапанову вымаўляецца з большай упэўненасцю, чым папярэдняе. Цяпер, калі яна зразумела прынцып, яна паказвала, што можа ўжываць яго. Некаторым мужчынам спатрэбіліся гады, каб дасягнуць таго, чаго яна дасягнула ў месяцовых пераломах. Некаторыя людзі ў роспачы здаліся і наогул туды не дабраліся.
  
  Ён ганарыўся ёю і быў задаволены сабой за тое, што так добра адгадаў, якое месца яна зойме ў жыцці Лісінай Крэпасці і чалавечай структуры холдынгу ў цэлым. Яны з Фанд не падыходзілі адзін аднаму; Ван прадбачыў гэта ясней, чым ён сам. І Ван і Фанд, здавалася, па-ранейшаму ладзілі так добра, як Фанд наогул ні з кім не ладзіла.
  
  У звычайнай мітусні сваіх думак Джерин успомніў і сёе-тое яшчэ — Силэтр працягнула руку і ўзяла яго за руку. Ён не ведаў, як шмат гэта значыла; ён не ведаў, значыла гэта наогул што-небудзь. У адным ён быў упэўнены: ён хацеў, каб гэта высветліць.
  
  
  * * *
  
  
  Дождж хвастаў па Лисьему замка, запаўняючы лужыны ва ўнутраным двары і ператвараючы канаву вакол частаколу ў бруднае пачатак рова. Збор ўраджаю быў яшчэ досыць далёка наперадзе, каб сяляне глядзелі на буру хутчэй з палёгкай, чым з трывогай.
  
  У любой іншай год гэта прымусіла б Джерина паступіць так жа. Цяпер зацягнутае аблокамі неба і вадзяныя заслоны, падымалыя паўсюль мірыяды пырскаў, толькі ўстрывожылі яго; сырая надвор'е занадта жыва нагадала яму шторм, які бушаваў у той дзень, калі яго атрад змагаўся са зграяй монстраў.
  
  Асцярожна ступаючы па слізкім прыступках, ён узлез на частакол і паглядзеў на поўдзень. Ён мог бачыць сялянскую вёску побач з замкам. Шырокія саламяныя дахі тамтэйшых хацін абаранілі б вялікую частку дажджу ад плеценых сцен, але ён ведаў, што прыгонныя будуць латаць іх свежай брудам пасля таго, як лівень пойдзе на усход.
  
  За вёскай, на мяжы бачнасці з-за дажджу, распасціраўся лес. Джерину хацелася зазірнуць у яго, зазірнуць у кожны буралом і пячору, пад кожнае паваленае дрэва. Ён баяўся монстраў, якія схаваліся ў некаторых з іх. У яго не было людзей, якія яму спатрэбіліся б, каб сфармаваць кардон вакол усёй яго мяжы, але без такога кардону, як ён павінен быў стрымліваць стварэнняў?
  
  Ён так глыбока задумаўся, што не заўважыў, як нехта падышоў да яго, пакуль побач з ім не загрохотали бервяна ад крокаў. На Вэне была канічная шапка з плеценай саломы, якая бараніла яго твар ад дажджу. "Цікава, што там, звонку, капітан?" - спытаў чужынец.
  
  "Я ведаю, што там", - змрочна адказаў Джерин. "Мне цікава, наколькі гэта блізка і як хутка нам прыйдзецца турбавацца пра гэта прама тут. Але на самай справе, калі вы спыталі, я хацеў бы, каб бронза была танней.
  
  "Прашу прабачэння, Фокс, але я павінен сказаць табе, што я гэтага не разумею", - сказаў Ван.
  
  "Калі б бронза была танней, калі б у нас было больш медзі і асабліва волава, мы маглі б дазволіць сабе вырабляць больш зброі. Тады яны маглі б дастацца сялянам, і гэта дало б ім больш шанцаў забіць монстраў замест таго, каб быць съеденными.
  
  "Мм, верагодна, ты маеш рацыю". Рысы Вана сталі хмулацей, калі ён нахмурыўся ў роздум. "Але нават калі гэта так, я стаўлю пяць супраць аднаго, што многім вашым баронам-васалам не спадабалася б ідэя дарыць сваім прыгонным мячы, дзіды, шлемы і кірасы".
  
  - Ты маеш на ўвазе, з-за страху, што зброя будзе накіравана на іх, а не на монстраў? - Спытаў Джерин. Ван кіўнуў. Ліс таксама. "Я думаю, не шмат каму з маіх васалаў варта занадта турбавацца; яны ведаюць, што я не мирюсь з некаторымі рэчамі, якія дзеюцца ў іншых уладаннях. Але калі гэтая ідэя калі-небудзь распаўсюдзіцца па паўночным землям, я не буду адмаўляць, што ў шматлікіх баронаў будуць прычыны баяцца, што іх сяляне ўзбунтуюцца. Я магу назваць з паўтузіна людзей, супраць якіх я б паўстаў у адно імгненне, калі б хто-небудзь ўклаў мне ў руку меч.
  
  - О, так, больш за тое. - вялікая галава Вана зноў захісталася уверх-уніз. - Але вось табе пытанне, Фокс: выкажам здагадку, ты ўклаў мячы і дзіды у рукі мноства сваіх прыгонных. Калі прыйдзе час плаціць унёскі, якія яны вам павінны, хіба яны не пойдуць за вашымі зборшчыкамі замест таго, каб аддаваць зерне, эль і да таго падобнае? Яны будуць абараняць сябе самі, дык чаму ж яны павінны працягваць плаціць вам за тое, каб вы рабілі гэта за іх?"
  
  - Гэта — добры пытанне, - павольна вымавіў Джерин. - Яны ўсе ператвараюцца ў вясковых жыхароў, такіх жа, як тыя, што спрабавалі падсцерагчы нас, ты гэта хочаш сказаць?
  
  "Менавіта гэта я і хачу сказаць", - пагадзіўся Ван.
  
  Джерин трохі падумаў. "Ведаеш, вельмі верагодна, што яны б так і зрабілі", - сказаў ён нарэшце. "Лад жыцця, які мы тут вядзем, выглядае так, таму што бронза такая рэдкая і дарагая. Сяляне не могуць дазволіць сабе займець зброю і даспехі: бронзы не хапае на ўсіх. Усё было б па-іншаму, калі б яна была."
  
  "Лепш? Горш?"
  
  - Будзь я пракляты ў пяці адах, калі ведаю, - адказаў Джерин. - Але яны, напэўна, былі б іншымі. Як тыя падстаўкі для ног, якія Дуин Смелы прыдумаў некалькі гадоў таму, перад тым, як загінуў у баі з Баламунгом: улічваючы ўсё астатняе, што адбылося з тых часоў, у мяне не было магчымасці вывучыць, на што яны падыходзяць, але цалкам відавочна, што з імі ездзіць на кані і заставацца ў яе на спіне нашмат прасцей, чым калі-небудзь раней. Калі ты сапраўды можаш змагацца верхам, які сэнс выкарыстоўваць калясьніцы?"
  
  - Можа, ты і ўмееш змагацца верхам, - сказаў Ван. - Так, ты мужчына добрага росту, але побач са мной ты юнак. Конь, які мог бы вытрымаць мой вага, асабліва ў даспехах, - ён ляпнуў сябе па шырокай, пакрытай бронзай грудзей, — яшчэ не ожеребился. Калі гэта не калясьніца, то я пехацінец".
  
  "Справа не ў гэтым", - сказаў Джерин. "Калясьніцы падобныя на любое іншае наша зброю; іх мала, і іх цяжка дастаць. Больш мужчын маглі б стаць ваярамі, калі б ім проста трэба было займець конь і трохі зброі, а не запрэжку і машыну ў прыдачу ".
  
  "Тады табе лепш пачаць паказваць ім гэтыя апоры для ног і што з імі рабіць", - адказаў чужаземец. "Нам спатрэбіцца столькі воінаў, колькі мы зможам сабраць, і гэта таксама хутка".
  
  - Я ведаю, — хутчэй, чым я змагу навучыць іх быць сапраўднымі наезнікамі, тым больш што сам я далёка не сапраўдны наезнік. Джерин ўздыхнуў. "Калі б толькі гэта пачвара Баламунга не забіла Дуина, калі той выганяў яго. Наша маленькая перачніца прымусіла б усіх нас катацца, хацелі мы таго ці не".
  
  "Ён прасоўваў ідэі нават больш старанна, чым ты, і гэта факт", - сказаў Ван. "Тым не менш, ты лепш выбіраеш тыя, якія трэба прасоўваць; я так шмат даю табе".
  
  - Якая шчодрасць, - сказаў Джерин тонам значна больш сухім, чым надвор'е. "Выкажам здагадку, я сапраўды навучыў многіх мужчын, як баронаў, так і сялян, ездзіць верхам і змагацца верхам ..." Яго голас заціх. Дзеянні мелі непазбежныя наступствы; з гэтым згаджаліся філосафы і гісторыкі. Хітрасць заключалася ў тым, каб абдумаць, якімі яны могуць быць, перш чым дзейнічаць, замест таго каб быць заспетым знянацку пазней.
  
  Яго лепшым здагадкай было тое, што вялікая колькасць воінаў на конях апынецца такім жа рэвалюцыйным, як і вялікая колькасць бронзавага зброі ў руках прыгонных. Калі б аднаму лорду ў паўночных землях ўдалося сфармаваць прыстойны атрад кавалерыі ў процівагу колесничим, астатнім прыйшлося б пераймаць яму або загінуць. Паколькі чалавеку не трэба было б столькі рэсурсаў для ўтрымання коні, колькі для запрэжкі і калясьніцы, валодання васальных баронаў маглі скараціцца да тых часоў, пакуль праз пару пакаленняў не стала б цяжка адрозніць беднага барона ад заможнага селяніна.
  
  Джерин навучаў кемлівых серво грамаце. Ці сапраўды ён хацеў узброіць і іх таксама? Ці быў ён гатовы да яшчэ вялікім пераменам на зямлі, якая ў апошні час занадта хутка перажыла занадта шмат?
  
  На дадзены момант рашэнне было не ў яго ўлады. Монстры фарсіравалі тэмп зменаў, а не ён. Але калі б іх нарэшце ўціхамірылі.—
  
  Ван прачысціў горла, вяртаючы думкі Ліса да сапраўднаму. Чужаземец сказаў: "Капітан, што вы такога зрабілі, што паставілі Фанд ў такое становішча? Мінулай ноччу яна так разглагольствовала пра авечых вачах, якія ты кідаў на Силэтр, што мне ледзь не прыйшлося ўдарыць яго па галаве гарлачом з элем, каб прымусіць яе адстаць.
  
  "Я не рабіў нічога падобнага", - абурана заявіў Джерин. "Я праводзіў з ёй час, так, але я павінен гэта зрабіць, калі яна хоча вывучыць літары і мець магчымасць праглядаць кнігі ў бібліятэцы і даведвацца, што ў іх напісана. Ты трапіў у кропку з самага пачатку — прысутнасць Силэтр тут не наладзіла адносіны з Фанд, і яна вінаваціць мяне, а не цябе, у тым, што Силэтр тут ".
  
  "Яна сказала, што ты лапа Силэтр, калі яна на днях праходзіла міма бібліятэкі", - сказаў Ван з сумневам у голасе. - Не тое каб мне хацелася верыць Фанд, а не табе, май на ўвазе, але яна кажа, што бачыла гэта на ўласныя вочы.
  
  - Яна гэтага не рабіла, - настойваў Джерин. - Ты думаеш, Силэтр засталася б тут на імгненне, калі б я паспрабаваў яе полапать? На самай справе, гэта яна паклала сваю руку на маю, а не наадварот.
  
  - Силэтр дакраналася да цябе? - Спытаў Ван, кінуўшы на Ліса востры погляд. - Хонх! Гэты шум не быў словам, але, тым не менш, нёс у сабе цэлы свет сэнсу.
  
  Джерину хацелася, каб яго сябар быў не такім высокім; калі ён паспрабуе зірнуць на Вана пагардліва, то хутчэй скруціць яму шыю, чым выкліча поўнае глыбокай пашаны страх чужынец. Ён сказаў: "Фанд са мной амаль не размаўляе. Ты збіраешся пачаць і заступіцца за яе?"
  
  "Ні за што", - сказаў Ван. "З таго часу, як я стаў занадта вялікім, каб мая маці магла ўказваць мне, што рабіць, я жыў так, як мне хацелася, і я цвёрда веру ў тое, што ўсе астатнія павінны рабіць тое ж самае. Але калі ты думаеш, што я буду прыкідвацца сляпым да таго, што адбываецца вакол мяне, ты таксама можаш яшчэ раз падумаць пра гэта ".
  
  Ліс закаціў вочы. - Ты ведаеш, чаму яна дакранулася да мяне? Яна была рада, што я навучыў яе грамаце; яны збольшага запаўняюць пустэчу, якую яна адчувае цяпер, калі Байтон больш не размаўляе з ёй. Вось і ўсё."
  
  "Магчыма, менавіта таму яна кажа, што зрабіла гэта, але факт застаецца фактам — яна зрабіла гэта, ёй не трэба было гэтага рабіць, і яна не рабіла гэтага ні з кім іншым", - кажа Ван. "Асабіста я б сказаў, што гэта азначае, што гэта яшчэ не ўсё, нават блізка не ўсе".
  
  - Гэта— - Джерин адчуў, як у ім падымаецца лютасьць. Ён рэдка выходзіў з сябе, але вынікі, калі гэта здаралася, былі незабыўнымі. Але перш чым падарвацца, як гаршчок з шчыльна закаркаваным вечкам, занадта доўга пакінуты на агні, ён спыніўся, каб задумацца, чаму так хутка раззлаваўся. Калі ён гэта зрабіў, гнеў выпарыўся. "Гэта магчыма", - сказаў ён ціхім голасам.
  
  Ван ухвальна паглядзеў на яго. - Ты сумленны сам з сабой, гэта я скажу за цябе. І выкажам здагадку, што гэта не проста магчыма, а так? Што ты тады будзеш рабіць?
  
  - Ты задаеш добрыя пытанні. Гэта лепшы пытанне, на які ў мяне зараз няма адказу. Куток рота Джерина прыўзняўся ў крывой усмешцы. Выкажам здагадку, Силэтр прыйдзе, каб паклапаціцца пра яго? Ці можа ён прыйсці, каб паклапаціцца аб ёй у адказ? Пасля таго, як ён закахаўся ў Элізу, а затым назіраў, як гэтая любоў рассыпаецца ў прах, ён задаваўся пытаннем, ці адважыцца зноў дазволіць сабе стаць уразлівым перад жанчынай. У пэўным сэнсе, ўступаць у бітву з монстрамі было лягчэй. Там, па меншай меры, ён ведаў, што яму трэба зрабіць, каб выйсці цэлым і цэлым.
  
  - Май на ўвазе, Фокс, я нічога не маю супраць гэтай дзяўчыны, - сказаў Ван. На мой густ, занадта ціхая, але я прыроджаны весялун, а ты няма. Але я сапраўды хачу ведаць, што ты робіш тое, што робіш, з адкрытымі вачыма.
  
  - Я нават не ведаю, - цяжка ўздыхнуў Джерин. "Аднак я табе скажу вось што: сапраўды гэтак жа, як ты знаходзіш Силэтр занадта ціхай, ад пары гадоў жыцця з Фанд у мяне пачуўся ў вушах, і гэта праўда".
  
  "А, усё не так дрэнна", - сказаў Ван. "Яна крычыць, ты крычы ў адказ. Пасля таго, як крыкі скончацца, ты пошевеливаешься пару разоў, і ўсё ў парадку да наступнага раунда ".
  
  "Мы рабілі гэта не адзін раз, яна і я", - сказаў Джерин. "На самой справе, нават больш, чым адзін раз. Такія рэчы апранаюцца ў спешцы, па меншай меры, для мяне.
  
  "Ах, Фокс, ты плаціш казачныя цэны за перац і цвічку, і толькі багі ведаюць, за што яшчэ, каб зрабіць тваю ежу смачнай, і ты хочаш, каб рэшту твайго жыцця быў сумным, як аўсяная каша без солі".
  
  "Мая ежа не воткнет ў мяне нож, калі ёй не спадабаецца, як я яе падрыхтаваў", - парыраваў Джерин. "І я быў бы не супраць, калі б рэшту майго жыцця на нейкі час стаў сумным. Апошнія некалькі гадоў, з-за таго і іншага, усё было занадта ажыўлена, каб мяне ўладкоўваць ".
  
  Ван шырока, саркастычна пазяхнуў.
  
  Уражаны, Джерин сказаў: "Калі ўжо на тое пайшло, ты, вялікі тупоголовый дурань, я ніколі не чуў, каб ты так шчыра казаў на Фанд. Папярэджваю: калі яна кіне мяне, то накіруе ўсю сваю сутнасць прама на цябе. Ты гатовы да гэтага?"
  
  "Я магу з ёй справіцца", - сказаў Ван, і ў яго голасе гучала ўпэўненасць. Джерин задумаўся, ці сапраўды ён так разумны, як думае.
  
  
  * * *
  
  
  Селянін прынёс Лісу навіна, якой ён так баяўся. Хлопец прыбыў у задняй часткі калясьніцы разам з Ноткером Лысым і яго фурманам. Ён выглядаў ашаломленым не толькі з-за таго, што зрабіў такі шлях і апынуўся так далёка ад свайго дома, але і на больш глыбокім прычынах, падумаў Джерин: на яго ўласным твары магло з'явіцца такое выраз недаверлівага здзіўлення адразу пасля таго, як зямля ў Айкосе перастала трэсціся.
  
  "Гэта здарылася?" Ліс спытаў Ноткера.
  
  "Так, лорд Джерин", - адказаў яго васал. "Гэты хлопец дабраўся да маёй крэпасці пазаўчора з сваёй вёскі побач з землямі Капуэля Лятучай Жабы. Я падумаў, што вам лепш паслухаць яго гісторыю, таму прывёў яго сюды. З-за маршчын на твары ён выглядаў яшчэ больш занепакоеным, чым гучаў.
  
  - Пачвары? - Спытаў Джерин.
  
  - Монстры, так, і горай, - сказаў Ноткер. Джерин і ўявіць сабе не мог, што можа быць горш. Ноткер паказаў на раба, якога ён прывёў у Лісіную крэпасць. "Гэта Мэннор Траут, спадар — ён лепшы рыбак у сваёй вёсцы, менавіта так ён атрымаў сваю мянушку і, верагодна, таму ён жывы сёння". Ён штурхнуў Мэннора локцем. - Раскажы лорду прынцу гісторыю, якую ты распавёў мне.
  
  Селянін адкінуў пасма цёмных валасоў з таго месца, дзе яна ўпала яму на лоб. - Слухаюся, лорд Ноткер, - сказаў ён з вясковым акцэнтам. Яго голас гучаў дзіўна роўна, як быццам ён стрымліваў усе эмоцыі, каб не ўспамінаць перажыты жах. - Мая вёска знаходзіцца на паўднёвы-захад адсюль, вы ведаеце, недалёка ад мяжы вашых уладанняў, і...
  
  - Я ведаю, - нецярпліва сказаў Джерин. - Не так даўно я праязджаў той дарогай у пошуках майго сына Дарена. Хоць не памятаю, каб бачыў цябе.
  
  "Ні ты, ні я цябе, хоць размовы пра тое, што ты праходзіш праз гэта, працягваліся некалькі дзён", - сказаў Мэннор. "Я тады таксама быў на рыбалцы". Ён выпрастаўся з гонарам, або, па меншай меры, з успамінам аб ёй. "Я прыношу дастаткова ад ручаёў, каб яны не зайздросцілі, што я застаюся ў баку ад палёў. Я маю на ўвазе, яны гэтага не рабілі". Ён здрыгануўся; той абыякавы тон, які ён выкарыстаў, пагражаў збегчы, пакінуўшы яго аголеным перад тым, ад чаго ён яго абараняў.
  
  "Такім чынам, ты быў ля ручая ў той дзень, калі я праязджаў праз вашу вёску, і ты быў ля ручая ў той дзень, аб якім ты збіраешся мне распавесці", - сказаў Джерин, жадаючы працягнуць аповяд, не прымушаючы Мэннора пакутаваць мацней, чым ён мог вынесці.
  
  Слуга кіўнуў. Пасму валасоў зноў звалілася яму на лоб. На гэты раз ён дазволіў ёй застацца. Ён сказаў: "У мяне быў дзень, які перасягнуў усе папярэднія, калі вы разумееце, што я маю на ўвазе, лорд прынц. Кожны раз, калі я насаживал на кручок новага чарвяка або лічынку, я лавіў сябе вялікага і смачнага. Не нашмат пераваліла за поўдзень, калі мне захацелася цягнуцца назад. Прыкінуў, што з'ем трохі, прадам іншым людзям, трохі закопчу на зіму, а астатняе посолю: у нас тут паблізу ёсць добрыя запасы.
  
  - Усё добра, - сказаў Джерин. - Значыць, ты нёс сваю рыбу назад у вёску — праз лес, дакладна?
  
  "Менавіта так, як ты кажаш", - пагадзіўся Мэннор. "Я знаходжуся прыкладна ў двух фарлонгах ад поля і чую самы жудасны грукат, які ты калі-небудзь чуў за ўвесь час свайго нараджэння. Выццё ваўкоў, каціны выццё длиннозубых — злучыце іх разам, і яны не стануць перашкодай. Я кідаю сваю рыбу і бягу наверх паглядзець, што там можна ўбачыць."
  
  - Монстры ў вёсцы. Голас Джерина быў такім жа роўным, як у селяніна.
  
  "Монстры, так, але гэта яшчэ не ўсе", - сказаў Маннор. "Там былі монстры, але быў і Трокмуа, і яны працавалі разам, каб разбураць і забіваць, каб кінуць мяне ў самы гарачы пекла, калі я гэта няпраўда".
  
  Ноткер кіўнуў, яго твар стаў яшчэ больш змрочнай: ён ужо чуў гэтую гісторыю. Джерин ўтаропіўся на яе ў жаху. Ён уявіў мноства катастроф; у яго гэта добра атрымлівалася. Але ніколі ў самых чорных сваіх кашмарах яму не снілася, што істоты з пячор пад храмам Байтона будуць — ці маглі б дзейнічаць заадно з яго ворагамі-людзьмі.
  
  "Што ты маеш на ўвазе, працуючы разам?" ён запатрабаваў адказу ў Маннора. "Трокмуа монстраў выкарыстоўвалі ў якасці паляўнічых сабак, каб выганяць людзей на знішчэнне?" Адиатаннус быў разумны, ад гэтага нікуды не дзецца. Магчыма, ён ці хто-небудзь з яго людзей прыдумаў спосаб прыручыць монстраў.
  
  Але слуга паківаў галавой. "Некаторыя з стварэнняў, яны проста хадзілі вакол і грызлі ўсё, у што маглі ўчапіцца зубамі, як быццам яны былі ваўкамі або што-то ў гэтым родзе. Але некаторыя з іх былі ўзброены мячамі і дзідамі і нават вялі нейкую ворчливую гутарку з рудымі вусамі. Яны былі больш гідкі, чым лесарубы, але ў астатнім я не бачыў асаблівага выбару паміж імі.
  
  "Вы можаце гэта пацвердзіць?" Джерин спытаў Ноткера. Справа была не столькі ў тым, што ён не верыў Маннору, колькі ў тым, што ён так моцна хацеў не верыць яму.
  
  Яго васал сказаў: "Няма, лорд прынц. Як толькі я пачуў гэтую гісторыю, я вырашыў, што ты таксама павінен прыслухацца. Але ты думаеш, ён яе выдумает?" Ліс гэтага не зрабіў, але яму хацелася, каб Ноткер не даваў яму зразумець, што ён гэтага не робіць.
  
  Амаль незаўважаны імі абодвума, Мэннор працягнуў: "Дзве пачвары злавілі майго маленькага хлопчыка. Яны грызлись з-за яго, як сабакі з-за косткі, пакуль Трокме, убачыўшы, што адбываецца, не ўзяў свой сякеру і расьсек цела напалову ". Ціха, безнадзейна ён заплакаў.
  
  - Сюды, - сказаў Джерин, адчуваючы бескарыснасць слоў. - Сюды. Ён абняў раба за плечы. Гарачыя слёзы Маннора прахарчавалі яго туніку. Ён абняў мужчыну і яшчэ мацней сціснуў ўласнае твар, каб не зламацца і не расплакацца разам з ім. Вестка аб тым, што здарылася з сынам прыгоннага, занадта жыва нагадала яму аб усім, што магло здарыцца з Дареном. Тое, што ён не ведаў, што, калі такое наогул было — здарылася з хлопчыкам, толькі дазваляла яму практыкаваць сваю здольнасць прадбачыць катастрофы.
  
  - Што нам з ім рабіць, лорд Джерин? - Спытаў Ноткер.
  
  Ліс пачакаў, пакуль Маннор выплачацца, затым сказаў: "Першае, што трэба зрабіць, гэта добра напаіць яго". Ён паказаў слузе на ўваход у доўгі зала замка. - Ідзі туды, Маннор; скажы ім, што я загадаў даць табе столькі элю, колькі ты зможаш выпіць. Ён падштурхнуў Мэннора да дзвярэй; мужчына пайшоў так, нібы ў яго не засталося ўласнай волі. Джерин зноў павярнуўся да Ноткеру. "Мы павінны паглядзець, ці зможа ён жыць з гэтым цяпер. Ён таксама павінен убачыць гэта сам. Гэта будзе нялёгка; у небаракі застанецца не менш шнараў, чым калі б ён быў паранены на вайне.
  
  "Вы ведаеце пра гэта, лорд прынц", - сказаў Ноткер. Ліс кіўнуў. У гэтыя дні ў яго не засталося сям'і: яго бацька і брат былі забітыя, жонка збегла, а сын выкрадзены.
  
  Як ён ужо прывык рабіць, ён рашуча адсунуў гэта гора і неспакой на задні план. Больш неадкладныя клопаты ўзялі верх. - Трокмуа і пачвары не нападалі на вашу крэпасць? - спытаў ён Ноткера.
  
  "Не, спадар", - адказаў Ноткер. "Упершыню я пачуў пра тое, што яны пераходзяць мяжу з Капуэля — Дьяус ведае, чаму мы да гэтага часу яго так называем, бо ў апошнія гады там ніхто не кіраваў — калі Маннор паведаміў пра гэта. Толькі багі ведаюць, што адбылося з тых часоў, май на ўвазе, але ты б падумаў, што рэйдэры і гэтыя пачвары маглі рухацца хутчэй, чым звар'яцелы ад гора раб, калі б захацелі.
  
  - Што б ты хацеў. Джерин ў замяшанні пацёр падбародак.
  
  Ноткер падзяляў гэта здзіўленне. "І не падобна на тое, чаго вы чакалі ад woodsrunners. Трокмуа, калі яны б'юць цябе, яны ў асноўным б'юць цябе так, як мужчына, уваходзіць у жанчыну: яны хочуць увайсці як мага глыбей і як мага хутчэй ".
  
  - Цалкам дакладна. Джерин выдаў рассеяны кудахтающий гук, затым раптам падняў палец. - Думаю, ён у мяне. Адиатуннус - подлы жабрак, да таго ж разумны, хоць і напалову не такі разумны, якім ён сябе лічыць. Ён заключыў нейкую здзелку з гэтымі істотамі, але ён не ведае, наколькі добра гэта спрацуе. Таму ён думае, што спачатку паспрабуе дзейнічаць паволі, і калі гэта спрацуе так, як ён спадзяецца, што ж, тады ў наступны раз ён ударыць мацней. Як табе гэта падабаецца?"
  
  "Не ведаю, ці гэта праўда", - сказаў Ноткер пасля некаторага разважанні. "Хоць у гэтым ёсць сэнс".
  
  "У пэўным сэнсе, гэта так", - сказаў Ліс. "Але толькі ў пэўным сэнсе — вось чаму я назваў Адиатуннуса полуумным. Цяпер я папярэджаны. Ён будзе збіраць свае сілы, збіраць больш монстраў, рабіць усё, што, на яго думку, яму трэба. А ты ведаеш, што я збіраюся рабіць тым часам?"
  
  "Што гэта, спадар?" Спытаў Ноткер.
  
  "Я збіраюся стукнуць яго першым".
  
  
  * * *
  
  
  Калясьніца наляцела на купіну. Ногі Джерина плаўна ўтрымалі яго ў вертыкальным становішчы без свядомай думкі з яго боку. "Як я павінен кіраваць сваім валоданнем, калі я занадта заняты барацьбой, каб звяртаць увагу на што-то яшчэ?" спытаў ён.
  
  Ван прыстасаваўся гэтак жа аўтаматычна, як і Ліс. Ён азірнуўся і адказаў: "Я не ведаю адказу на гэтае пытанне, але дазвольце мне даць вам адказ наўзамен: як вы павінны кіраваць сваім валоданнем, калі Трокмуа і монстры накінуцца і забяруць яго ў вас?"
  
  "Вось ты і злавіў мяне", - сказаў Джерин. "Калі я не магу пакінуць гэта сабе, гэта не зусім маё. Але калі я не магу кіраваць гэтым, наўрад ці гэта варта пакідаць". Вучоба на поўдзень ад Хай-Кирса прышчапіла яму схільнасць да стварэння такіх парадоксаў.
  
  Ван спыніў гэта з бязлітаснай эканомнасць, якую ён звычайна дэманстраваў: "Калі ты яшчэ трымаешся за гэта, ты заўсёды зможаш паправіць гэта пазней. Калі гэта страчана, гэта сышло назаўжды".
  
  "Ты, вядома, мае рацыю", - сказаў Джерин, але прызнанне пакінула яго нездаволеным. Бясконцая вайна адкінула б яго ўладанні назад да варварства хутчэй, чым што-небудзь яшчэ, што ён мог прыдумаць. Але, як сказаў Ван, усё астатняе рабілася недарэчным, калі ён не выйграваў кожную вайну.
  
  Разам са сваім зноў сабраным войскам васалаў ён пакаціў на паўднёва-захад па той жа дарозе, па якой дабраўся да мяжы Адиатуннуса пасля знікнення Дарена. На гэты раз ён не стаў спыняцца і ветліва размаўляць з памежнікамі правадыра Трокме. Ён нападзе на Адиатунна — і яго жахлівых саюзнікаў — з усёй моцай, якая ў яго ёсць.
  
  Ноткер Лысы параўняўся са сваёй калясніцай Джерина. Ён паказаў наперад. - Вунь мая крэпасць, у баку. Пры нашым тэмпе мы дабярэмся да вёскі да заходу сонца.
  
  "Так мы і зробім, а потым пройдзем праз гэта", - сказаў Джерин. Як толькі сонца пачало хіліцца да гарызонту са сваёй высокай кропкі ў небе, ён загадаў пары калясьніц выехаць на два фарлонга наперадзе астатніх. Трокмуа часта былі занадта нецярплівыя, каб ладзіць сапраўдныя засады, і ён падазраваў, што монстры, якіх Адиатунн узяў у саюзнікі, былі яшчэ менш майстэрскія ў ваенных хітрасцях.
  
  Парыў ветру з захаду прынёс пах чаго-то прыкра-салодкага. Раффо павярнуўся і зморшчыў нос. - Фу! Што гэта за смурод?
  
  "Мёртвае мяса", - адказаў Ван.
  
  Ліс кіўнуў. - Мы набліжаемся да вёскі, з якой збег Мэннор Траут, або да таго, што ад яе засталося. Мэннор не хлусіў, гэта дакладна.
  
  Чым бліжэй яны падыходзілі, тым мацней станавіўся пах. Джерин закашляўся. Смурод падалі заўсёды выклікала ў яго страх і лютасць: яна выклікала ў памяці наступствы занадта многіх боек, занадта шмат жахаў.
  
  Вёска рабоў, аднак, апынулася горш, чым ён чакаў. Ён быў гатовы да распростертым, разадзьмутым трупах і обугленным руін, і яны былі там. Ён шукаў хатні жывёлу, які можна было б прагнаць або зарэзаць, і так яно і было. Ён ведаў, што вароны паднімуцца чорнай хмарай, а лісы ускользнут ў лес, калі ён патрывожыць іх, і яны гэта зрабілі.
  
  Але ён не разлічваў на такую колькасць бездапаможных трупаў, выглядевшую так, нібы яны былі ў асноўным з'едзены да таго, як на іх накінуліся здыхлятнікі. Яго страўнік павольна перавярнуўся. Ён павінен быў зразумець, што монстры не будуць чапляцца да таго, дзе яны здабываюць мяса. Розумам ён гэта разумеў. Аднак наступствы ад яго схаваліся.
  
  Ван сказаў: "Я думаў сабраць тут курыцу-іншую, каб аддаць зданям на заходзе, а заадно прыгатаваць і для нас. Але цяпер я збіраюся пакінуць гэта. Адны багі ведаюць, што дзяўблі гэтыя курыцы з тых часоў, як Трокмуа і іх маленькія сябры вярнуліся дадому.
  
  Страўнік Джерина зноў скрутило. "Разважаў як філосаф", - сказаў ён. Антропофагия, нават на адлегласці, каштавала таго, каб з ёй пазмагацца. Праз некалькі хвілін свіння высунула галаву з кустоў. У яе ніхто не страляў. Верагоднасць таго, што яна кармілася целамі тых, хто яе выгадаваў, была нават больш, чым у тых, хто выжыў вясковых курэй.
  
  Пераканаўшыся, што ў вёсцы не засталося ні душы, Джерин махнуў рукой. Калясьніцы з грукатам пакацілі да мяжы з уладаннямі Капуэля, Лятучай Жабы. Колькі з гэтага зараз знаходзілася ў руках Трокмуа і монстраў, заставалася толькі здагадвацца. Мала хто з мужчын шмат казаў пра тое, што яны бачылі на паляне, але новае, змрочнае пачуццё мэты напоўніла сілы. Яны атрымаюць належную плату і нават больш.
  
  Незадоўга да заходу сонца фазан-певень здзейсніў памылку, выйшаўшы з лесу на луг пакарміць. Яго галава з кальцавой шыяй устрывожана ўскінула, калі ён убачыў ці, магчыма, пачуў калясьніцы на дарозе. Ён пачаў хутка бегчы, затым падскочыў у паветра, пляскаючы крыламі.
  
  У яе са свістам паляцелі стрэлы. Адна з іх, ці трапна пушчаная, то больш удачлівая, чым астатнія, прымусіла птушку кульнуцца назад на зямлю. - Трапны стрэл! - Крыкнуў Джерин. "Гэта накорміць не толькі зданяў, але і некаторых з нас".
  
  "Так, фазан смачны, у гэтым няма ніякіх сумневаў", - сказаў Ван. "Што тычыцца мяне, то я б аддаў перавагу трохі падвесіць яго, каб ён як след паспеў, перш чым рыхтаваць".
  
  "Так, я бачыў, як ты гэта робіш у Лісінай крэпасці раз ці два", - сказаў Джерин. "Я не люблю мяса, подбитое мухамі, вялікае табе дзякуй. Акрамя таго, у нас няма часу на падобныя цацанкі сёння ўвечары. Тое, што мы наогул прыбралі гэта, здаецца мне дастаткова добрым прадвесцем.
  
  "Справа не ў мухобойке", - адказаў Ван. "У тым, каб раскрыць увесь густ. Але наконт сённяшняга дня ты маеш рацыю: мы проста ощипываем яго, потрошим і кладзем на агонь або запякаць у гліне ".
  
  "Паліва для вогнішча", - згадзіўся Ліс. "Гэта дапаможа нам працягваць ісці. А потым мы дабяромся да зямель Адиатуннуса і распалім некалькі ўласных вогнішчаў".
  
  
  * * *
  
  
  Наколькі ведаў Джерин, стражнікі-трокме на мяжы з уладаннямі Адиатуннуса маглі быць той жа камандай, з якой ён размаўляў, калі шукаў Дарена. На гэты раз ён не стаў разглядаць іх бліжэй. Як толькі яны ўбачылі надыходзячы атрад яго калясьніц, яны закрычалі "Паўднёўцы!" на сваёй роднай мове і звярнуліся ва ўцёкі. Яны схаваліся за дрэвамі перш, чым хто-небудзь з яго людзей паспеў падстрэліць іх, як фазана.
  
  "Можа, нам спыніцца і адправіцца за імі, лорд прынц?" Спытаў Раффо.
  
  "Не", - адказаў Ліс. "Замест гэтага мы рванем наперад. Такім чынам, мы апынемся сярод лясных разбойнікаў хутчэй, чым яны паспеюць паведаміць аб нашым набліжэнні".
  
  Першая вёска, да якой дабраліся яго людзі, была населена элабонскими прыгоннымі, якія набылі новых гаспадароў за пяць гадоў, якія прайшлі з тых часоў, як трокмуа хлынулі на поўдзень праз Ниффет. Калі яны зразумелі, што людзі ў калясьніцах былі з іх ўласнага выгляду, яны выбеглі з сваіх хацін з крыкамі радасці.
  
  "Хвала багам!" - крычалі яны. "Ты прыйшоў пазбавіць нас ад Трокмуа і ад— стварэнняў". Пры гэтым, здавалася б, бяскрыўдным слове палова іх радасці пры выглядзе Джерина і яго паслядоўнікаў, здавалася, выпарылася, растварыўшыся ў успамінах пра усепаглынальнае страху. Адзін з іх сказаў: "Трокмуа дастаткова дрэнныя, яны крадуць, гвалцяць і ўсё такое. Але гэтыя пачвары ... " Яго голас згасла, як свечка.
  
  "Калі вы хочаце, каб сысці, проста збярыце ўсё, што зможаце панесці на сваіх спінах, і бяжыце ў мае валодання", - сказаў Джерин. "Тамтэйшыя сяляне прымуць вас. У нашы дні на зямлі мала людзей, столькі войнаў і рабаванняў. Яны будуць рады займець цябе, каб дапамагчы сабраць большы ўраджай.
  
  "Так дабраславіць цябе Дьяус, спадар", - горача сказаў слуга. Затым ён завагаўся. "Але, божа, як мы будзем падарожнічаць, калі гэтыя пачвары разгульваюць па лесе і гатовыя напасці на нас?"
  
  - Вазьмі зброю, дурань, - сказаў Ван. - Усё, што ў цябе ёсць, лепш, чым нічога. Што б ты хацеў, каб цябе з'елі пры спробе збегчы, або застацца тут, пакуль монстры не прыйдуць у твой дом і не з'ядуць цябе ў тваёй уласнай ложку?
  
  "Па праўдзе кажучы, спадар, - сказаў слуга, не жадаючы рызыкаваць рангам чужака, - я б палічыў за лепшае наогул не быць іншапланецянінам".
  
  - Тады ідзі, - сказаў Джерин. - Цяпер у нас больш няма часу на пустую балбатню з табой. Трокмуа і монстры разбурылі сялянскую вёску на маёй зямлі, адразу за мяжой з тым, што раней было валоданнем Капуэля. Цяпер яны зразумеюць, што не могуць гэтага зрабіць, не заплаціўшы за гэта цану. - Ён ляпнуў Раффо па плячы. Фурман ляснуў лейцамі калясьніцы. Коні рушылі наперад.
  
  Ліс цяпер ішоў наперадзе, а калясьніца Драг вынікала прама за ім. Мядзведзь надзейна ішоў за ім і не нарабіў бы глупстваў. Гэта значыла больш, чым любыя бліскучыя хітрыкі, якія Райвин мог прыдумаць, паколькі Райвин з такой жа лёгкасцю мог зрабіць што-небудзь, што паставіла б пад пагрозу ўвесь атрад.
  
  Дарога вывела на іншую паляну, нядаўна высечаную ў лесе. На ёй стаялі тры ці чатыры моцных драўляных дома, больш і трывалей круглых хацін, у якіх жыло большасць прыгонных. - Гэта дома трокме, - сказаў Джерин. - Я дастаткова нагледзеўся на іх на поўнач ад Ниффет.
  
  "Тады давайце пазбавімся ад трокмуа ў іх", - сказаў Ван. Адзін з гэтых трокмуа выйшаў з-за дома. Ён утаропіўся з здзіўленнем, якое пры іншых абставінах магло б здацца камічным, на элабонцев, якія ўварваліся на тое, што ён прывык лічыць сваёй зямлёй. Гэта доўжылася ўсяго пару удараў сэрца. Затым ён выдаў трывожны крык і кінуўся ў пошуках хованкі ўнутр.
  
  Джерин ўжо трымаў стралу ў паветры. Яна трапіла лясной бегуна ў паясніцу. Ён з крыкам паваліўся. Джерин злавіў погляд Вана. "Паспрабуй зрабіць гэта сваім каштоўным дзідай", - сказаў ён.
  
  Іншы трокме выйшаў вонкі, каб паглядзець, з-за чаго крык. Джерин і Драг абодва стрэлілі ў яго — і абодва прамахнуліся. Ён хуценька нырнуў назад у дом, зачыніў дзверы і апусціў засаўку з глухім стукам, які Джерин пачуў праз полферлонга.
  
  - Вогненныя стрэлы! - Крыкнуў Джерин.
  
  На двух калясьніцах стаялі агмені, напалову запоўненыя цьмеюць вуглямі, якія можна было распаліць. Іншыя неслі невялікія пучкі саломы, прасякнутыя смалой. У той час як некаторыя з яго людзей разводзілі сапраўдныя вогнішчы, іншыя прывязвалі звязкі да страла, прама за галовамі. Трэція выкарыстоўвалі шчыты, каб абараніцца ад трокмуа, якія пачалі страляць у іх з вокнаў дамоў.
  
  Пакідаючы за сабой шлейф дыму, вогненныя стрэлы паляцелі да убежищам лесарубаў. Некаторыя не даляцелі; некаторыя праляцелі міма — яны не ўтрымалі раўнавагу. Але іншыя затрымаліся ў драўляных сценах або саламяных дахах. Неўзабаве дым падняўся з тузіна розных месцаў. Трокмуа ўнутры крычалі адзін на аднаго. Некаторыя галасы належалі жанчынам. Куток рота Джерина апусціўся, але толькі на імгненне. Трокмуа не клапаціліся аб жанчынах і дзецях, калі яны нападалі на яго ўладанні. Чым ён быў ім абавязаны?
  
  Агонь на дахах рос і пашыраўся. Жаночыя крыкі перараслі ў пранізлівыя крыкі, затым раптам спыніліся. Дзверы расчыніліся. Мужчыны з чырвонымі і жоўтымі вусамі выскачылі вонкі, за ўсё з паўтузіна. У некаторых на галовах былі шлемы; двое ці трое неслі шчыты. Яны кінуліся на салдат Джерина, не думаючы аб уласным выжыванні, толькі ў надзеі прыхапіць з сабой некалькі элабонцев, перш чым загінуць.
  
  "Ты не атрымаеш нашых жонак і дачок для свайго забавы", - задыхаючыся, сказаў адзін з іх, наносячы ўдар па Лісе. "Мы збіраемся забіць іх усіх".
  
  Дзіда Вана трапіла лясной разбойніку ў бок. На хлопца не было даспехаў; яно глыбока ўвайшло. Вэн крутануў дрэўка, выдзіраючы яго. Трокме кашлянуў яркай крывёй і паваліўся на зямлю.
  
  Джерин агледзеўся. Ніхто з іншых лясных разбойнікаў не стаяў на нагах. Адзін з яго людзей вылаяўся, перавязваючы парэзаную руку. Падобна на тое, гэта была адзіная рана, атрыманая яго воінамі — яны настолькі пераўзыходзілі сваіх ворагаў колькасцю, што распраўляліся з імі ўтрох, учатырох і ўпяцёх да аднаго, і не з усімі з іх удалося ўразіць суперніка далёкім прыцэлам.
  
  Дома працягвалі гарэць. Мядзведзь Драг сказаў: "Гэты дым нас выдасць".
  
  - Гэта магчыма, - пагадзіўся Джерин, - хоць агонь досыць лёгка выходзіць на свабоду, і яго па-чартоўску цяжка патушыць, калі гэта адбываецца. Адиатаннус і яго хлопцы будуць ведаць, што што-то пайшло не так, але не толькі што — пакуль мы не з'явімся і не навучым іх. Давайце зноў рухацца.
  
  Неўзабаве яны прыйшлі ў іншую сялянскую вёску — ці, хутчэй, у тое, што калі-то было адной з іх. Цяпер некалькі монстраў з-пад храма ў Ікас блукалі сярод дамоў. Іншыя з іх раздзіралі тушы пары быкоў пасярод вясковай плошчы. Яны паднялі галовы, іх морды і рукі былі чырвоныя ад крыві, калі ў поле зроку падалася калясьніца Джерина.
  
  Два ці тры пачвары пабеглі прама да калясьніцы, як маглі б зрабіць любыя лютыя звяры. Джерин стрэліў у аднаго з іх: ўдалая страла трапіла прама ў горла. Гэта прымусіла астатніх заколебаться, яны былі больш ўдумлівы, чым маглі б быць любыя звяры.
  
  Але гэта таксама дало астатнім монстрам шанец схапіцца за зброю: дубінкі, дзіды і пару мячоў. Затым яны таксама кінуліся да Лісу, іх крыкі больш былі падобныя на словы, чым усё, што ён чуў ад гэтых істот раней.
  
  Там у яго было пару няўдалых момантаў. Монстраў было нашмат больш, чым у яго людзей у двух галаўных калясніцах. Ён ужо збіраўся загадаць Раффо разгарнуць коней і адступаць, калі з грукатам пад'ехала падмацаванне.
  
  Некаторыя монстры працягвалі атакаваць, зноў жа, як маглі б паступіць звяры. Але іншыя, павінна быць, зрабілі той жа разлік, што і ён незадоўга да гэтага: яны адправіліся ў лес, каб пазмагацца ў іншы раз.
  
  Калі страляніна скончылася, Джерин паказаў на закінутыя хаціны ў вёсцы і сказаў: "Подожги гэта месца. Калі гэтыя пачвары жылі тут, мы не хочам даваць ім месца, куды яны маглі б вярнуцца пасля таго, як мы пойдзем.
  
  У неба падымалася ўсё больш дыму. Ліс ведаў, што любы, хто ўбачыць гэта, зразумее, што ў паўночна-ўсходняй частцы зямель, захопленых Адиатунном, адбываецца што-то незвычайнае. Яго вусны агалілі скуру ад зубоў. Ён дайшоў да таго, што змірыўся з тым, што яго суседам быў лесаруб; Адиатуннус паводзіў сябе не моцна інакш, чым Капуэль Лятучая Жаба і іншыя элабонские бароны, якіх ён зрушыў. Але калі Адиатунн меў зносіны з пачварамі—
  
  Гэта навяло Джерина на іншую думку. Калі Раффо пагнаў калясьніцу глыбей на тэрыторыю Трокме, Ліс сказаў Вану: "Цікава, як монстры аб'ядналіся з Адиатуннусом. У большасці з тых, каго мы бачылі ва ўладаньнях Бевона, не хапіла б розуму зрабіць такое.
  
  "Калі б мне прыйшлося гадаць, капітан, я б сказаў, што ёсць разумныя і дурныя, як і ў людзей", - адказаў чужаземец. "Скажам, разумныя людзі так жа разумныя, як і дурныя людзі: гэта зрабіла б тупых людзей падобнымі на ваўкоў, або длиннозубых, або любых іншых паляўнічых звяроў. У самых разумных хапіла б розуму на што-небудзь накшталт аб'яднання з Трокмуа, і, магчыма, нават на тое, каб прывесці з сабой каго-небудзь з сваіх дурных сяброў. Ён засмяяўся. "Гэта прымушае іх казаць як палову людзей, якіх мы ведаем, ці не так?"
  
  "Больш за палову", - сказаў Джерин. Ван зноў засмяяўся. Ліс працягнуў: "Я б хацеў, каб нам не прыходзілася марнаваць час на ўсе гэтыя дробныя сваркі. Я хачу нанесці Адиатуннусу як мага больш моцны і раптоўны ўдар, але кожная сутычка, у якой мы ўдзельнічаем, прымушае мяне павольней падбірацца да яго і дае яму больш часу, каб падрыхтавацца ".
  
  - Ну, мы не можам сказаць лясных паляўнічых, з якімі сутыкаемся, ці тым больш гэтым монстрам— "Прабач, сябар, у нас ёсць справы больш важна, чым забіваць цябе прама цяпер. Ты можаш пабыць тут, пакуль мы не адправімся ў зваротны шлях?"
  
  Джерин фыркнуў; калі ты ставіш пытанне такім чынам, гэта абсурдна. І ўсё ж яго грызла трывога. Перш чым адправіцца ў гэты карны рэйд, ён ясна ўяўляў сабе, як гэта будзе: адправіцца на тэрыторыю Адиатуннуса, напасці на трокмуа — і, калі пашанцуе, забіць іх правадыра — а затым вярнуцца дадому. Рэальнасць была менш выразнай, паколькі ў рэальнасці ёсць свой спосаб існавання.
  
  Неўзабаве яго армія абмінула руіны таго, што раней было крэпасцю з частаколам, перш чым трокмуа прыйшлі на поўдзень праз Ниффет. Лесарубы не папрацавалі адрамантаваць бервяна знешняй сцены; замест гэтага яны пабудавалі ўласнае жытло ва ўнутраным двары паміж сцяной і мураванай крэпасцю, ператварыўшы гэта месца ў свайго роду умацаваную вёску.
  
  Пару Trokmoi на тое, што засталося ад сцяны, але яны паднялі трывогу, калі калясьніца Джерин прыйшоў у поле зроку. "Яны спяць?" спытаў ён абурана. Яму не падабалася, калі яго ворагі дзейнічалі па-дурному; гэта прымушала яго задумацца, якую выкрут яны намышляюць.
  
  Але Вэн ўдарыў кулаком па далоні другой рукі. - Што тычыцца мяне, я ведаю, у чым справа, капітан: яны таксама думаюць, што мы лесарубы.
  
  - Клянуся багамі, ты маеш рацыю. Джерин махнуў у бок далёкай крэпасці. Адзін з трокмуа памахаў у адказ. Ліс нахмурыўся. "Я не ўяўляю, як адправіцца за імі. У іх магло б быць дастаткова людзей, каб зрабіць гэта дорага — і гэта варта было б нам хуткасці і свабоды перамяшчэння, якія даюць калясьніцы ".
  
  - Яшчэ вогненныя стрэлы? - Кінуў Раффо праз плячо.
  
  "Так, і, можа быць, наморднік для балбатлівага кіроўцы таксама", - адказаў Джерин, але ляпнуў маладога чалавека па спіне, каб не заставалася сумненняў, што гэта быў жарт. "Мы таксама хочам, каб пераканацца, што ніхто з іх не выслізне, таму тое, што мы зробім, гэта —"
  
  Яго калясьніца, а разам з ёй і калясьніца Драг, з'ехала з дарогі недалёка ад замка, які перарабілі Трокмуа. Гэта магло б збянтэжыць людзей на разбуранай сцяне, але не настолькі, каб прымусіць іх закрычаць. Нават калі ў поле зроку з'явіліся першыя калясьніцы асноўных сіл "Ліса", яны захоўвалі маўчанне дастаткова доўга, каб даць машынам магчымасць пачаць фармаваць кольца вакол крэпасці.
  
  "Паўднёўцы!" Крык на мове трокме даляцеў да вушэй Джерина над зарослымі пустазеллем палямі. "Паўднёўцы падманулі нас!"
  
  Так яны і зрабілі, і да таго часу, калі яны зразумелі гэта, было занадта позна што-небудзь рабіць. Элабонские воіны пускалі стрэлы ў любога ляснога разбойніка, які з'яўляўся на частаколе. Некаторыя з іх таксама пускалі вогненныя стрэлы ў сам драўляны частакол і па-над яго па дахах дамоў, якія ён прыкрываў. Бярвёны частаколу паддаваліся вельмі павольна; чаго нельга было сказаць пра сухой саломе, якая пакрывала гэтыя даху.
  
  "Ну, і што яны цяпер будуць рабіць?" - Спытаў Ван, калі са двара паднялося некалькі густых клубаў шэра-белага дыму.
  
  "Будзь я пракляты, калі ведаю", - адказаў Джерин. "Я не ведаю, што б я рабіў на гэтым месцы - у першую чаргу, я мяркую, пастараўся б не ўвязвацца ў гэта. Але ў іх больш няма такога выбару".
  
  Частка трокмуа схавалася ў каменным замку у цэнтры двара — Джерин бачыў нейкі рух праз яго вузкія вокны. Ён задаваўся пытаннем, ці ўратуе гэта іх; дзверы і ўся мэбля ўнутры былі драўлянымі і маглі загарэцца ... А нават калі і няма, паветра быў напоўнены такой колькасцю дыму, што любы, хто знаходзіўся ўнутры, мог адчуць сябе кавалкам бекону, які тушаць.
  
  Трокмуа пакінулі ў спакоі роў вакол частаколу; ў ім у вялікім багацці раслі кусты. Гэта аблегчыла б задачу любому, хто паспрабаваў бы аблажыць замак, але цяпер гэта дапамагло тым, хто быў унутры. Некаторыя саскоквалі са сцяны — не толькі мужчыны, але і жанчыны, спадніцы якіх узляталі вакол іх падчас скачка, — каб прызямліцца ў гэтых кустах і схавацца там як ад агню, так і ад ворага.
  
  І пад'ёмны мост з грукатам апусціўся. Падвойная жменька лясных разбойнікаў у бронзавых даспехах кінулася наперад, каб даць лепшы бой, на якой яны былі здольныя. Джерин захапляўся іх адвагай, нават калі яго людзі з грукатам набліжаліся да іх. Ваяваць пешымі супраць колесничих было ўсё роўна што спрабаваць зачэрпнуць пясок рэшатам. Элабонцы з грукатам праносіліся міма, абсыпаючы сваіх ворагаў стрэламі, а лясныя разбойнікі мала што маглі зрабіць, акрамя як стаяць і пакутаваць.
  
  У іх быў адзін момант трыумфу: іх лучнік трапіў у шыю сустрэчнай коні. Жывёла павалілася на зямлю, захапляючы за сабой свайго таварыша па запрэжцы і перагортваючы павозку, якую цягнулі два кані. Мужчыны паваліліся на зямлю, як зламаныя лялькі. Трое ці чацвёра трокмуа, усё яшчэ якія стаялі на нагах, здалёк выклікаюць воклічы. Неўзабаве яны былі мёртвыя.
  
  З элабонцев ў разбітай калясьніцы адзін таксама ляжаў мёртвы, яго галава была вывернутая пад ненатуральным кутом. Іншы курчыўся і стагнаў са зламанай нагой і іншымі траўмамі. Трэці, умоўна-датэрмінова вызвалены Нут, быў на нагах і амаль не кульгаў. "Клянуся ўсімі багамі, я самы шчаслівы чалавек на свеце!", ён плакаў.
  
  Джерин не быў схільны спрачацца з ім, але сказаў: "Так гэта ці не, але не хваліся гэтым. Калі ты искушаешь боскія сілы адняць тое, што яны далі, яны занадта схільныя паддацца гэтай спакусе ".
  
  Ён зрабіў усё, што мог, для воіна са зламанай нагой, наклаўшы шыну паміж двума падстрыжанымі маладымі дрэўцамі. Аднак пасля гэтага хлопца давялося прывязаць да калясніцы, што падарвала эфектыўнасць машыны і прымушала яго ўскрыкваць на кожнай купіне і выбоіне на дарозе — а дарога здавалася не больш чым купінамі і выбоінамі.
  
  "Мне трэба было ўзяць павозку, каб перавезці параненых", - сказаў Ліс, калі тым ўвечары яны разбілі лагер у самым сэрцы зямель, захопленых Адиатуннусом. "Я не хацеў, каб што-то замарудзіла нас, але тут мы ўсё роўна замаруджаны усімі баямі, якія мы вялі, — і мы яшчэ па-сапраўднаму не ўступілі ў сутычку з Адиатуннусом ".
  
  "Чакаць, што план спрацуе менавіта так, як ты складзеш яго, патрабуе шмат чаго ад багоў", - сказаў Ван.
  
  - Гэта так. - Джерин нерваваўся, нягледзячы на прызнанне. Ён заўсёды чакаў, што яго планы спрацуюць ідэальна; калі яны правальваліся, гэта неспрыяльна адбівалася на ім, паколькі ён іх складаў. Жыццё была такой, якой яна была, і толькі нешматлікія з іх спраўджваліся менавіта так, як было задумана, што пакідала яму шмат падстаў папракаць сябе.
  
  Бледны Нотос, амаль поўная, была адзінай месяцам на небе: Матх толькі што мінуў маладзік і быў занадта блізка да сонца, каб яго можна было разглядзець, у той час як Тиваз быў убывающим паўмесяцам і чырванаватым Элебом на паўдарогі паміж поўняй і трэцяй чвэрцю. Гэта было прыкладна там, у яго падарожжах па нябёсаў, калі Ліс і яго людзі забілі першага монстра ва ўладаньнях Бевона, хоць дажджавыя хмары не дазволілі яму ўбачыць гэта тады.
  
  Разважанні пра гэта пачвара прымусілі яго ўспомніць пра монстраў, якія далучыліся да Адиатунну. Ён не чакаў, што самі трокмуа зробяць вылазку супраць яго людзей ноччу. Ён усё яшчэ спадзяваўся, хоць і не верыў па-сапраўднаму, што Адиатунн яшчэ не даведаўся пра яго нападзе. Нават калі лясныя разбойнікі сапраўды ведалі пра гэта, пасылаць людзей уначы было нялёгка.
  
  Але монстры былі чым-то іншым. Ён ужо бачыў, што начныя прывіды не выклікалі ім страху. Яны цалкам маглі паспрабаваць напасці на яго воінаў, калі тыя апынуцца ў нявыгадным становішчы.
  
  Гэта прымусіла яго падвоіць дазорцы, якіх ён расставіў далей ад асноўных вогнішчаў. Людзі, якіх ён выцягнуў з-пад коўдраў, заворчали. "Тады ідзі спаць", - раўнуў ён. - Калі ты аддаеш перавагу быць добра адпачылым і мёртвым, чым сонным і жывым, як я магу осмеливаться спрачацца з табой? Пакрыўджаныя сарказмам, новаспечаныя вартавыя выйшлі, каб заняць свае месцы.
  
  Вядома ж, пачвары сапраўды гойсалі па лясах і палях; іх лямант і крыкі некалькі разоў будзілі Лісу, перш чым наступіла поўнач. Ён хапаўся за меч, шчыт і шлем, разумеў, што стварэнняў паблізу няма, круціўся, пакуль зноў не уладкоўваўся ямчэй, і зноў засынаў.
  
  Затым ён пачуў крыкі, якія вырываліся не толькі з глыток монстраў, але і з глыток яго ўласных людзей. Ён схапіў сваю зброю і ўскочыў на ногі. Ноч была ў разгары; Эллеб падняўся ўжо на паўдарогі ад усходняга гарызонту да мерыдыяна. Але вочы Джерина былі скіраваныя не на чырванаватую месяц.
  
  Яго святло, святло Нотоса і барвовае зарыва цьмеюць вуглёў паказалі, што двое з яго вартавых атрадаў счапіліся ў бітве з пачварамі, і яшчэ больш істот збегла да воінам, павольна ўзнімальным вакол вогнішча.
  
  Джерин закрычаў, каб адцягнуць монстра ад элабонца, які ўсё яшчэ ляжаў на зямлі і хроп. Ліс пазайздросціў здольнасці гэтага чалавека праспаць усё, што заўгодна, але пашкадаваў, што ён выставіў гэта напаказ менавіта ў той момант.
  
  Пачвара увернулось ад спячага воіна і кінулася на Джерина. Месячнае святло адбівалася ад яго зубоў. Кіпцюрыстыя рукі былі выцягнуты, каб ірваць. Ён востра ўсведамляў, што на ім толькі шлем і шчыт; халаднаватае начное паветра пранікаў скрозь яго ільняную кашулю і ваўняныя штаны, нагадваючы яму аб тым, што зубы і кіпцюры монстра створаць з такой амаль аголенай целам.
  
  Замест таго, каб секануць, ён зрабіў выпад, каб трымаць паміж ім і істотай руку і меч на ўсю даўжыню. Яно насадилось на лязо бронзавага клінка. Ён пакруціў меч у ране, затым вырваў яго. Монстар зноў закрычаў, на гэты раз з ноткай шоку, які ён так часта чуў ад параненых людзей.
  
  Калі пачвара пахіснулася, ён ударыў зноў, на гэты раз патрапіўшы прама ў горла. Хлынула фантанам кроў, чорная ў святле лун. Пачвара споткнулось, упала і больш не падымалася.
  
  Ліс пабег да бліжэйшага сражающемуся, якога змог знайсці. Ён ударыў монстра нажом у спіну. Яно віскнула і павярнулася да яго тварам, пасля чаго салдат, з якім яна змагалася, нанёс яму ўдар мячом, амаль ідэнтычны таму, які выкарыстаў Джерин.
  
  Хоць монстры па асобнасці былі больш чым вартыя людзей без даспехаў, яны мала што разумелі ў баі, акрамя як за сябе. Гэта дазволіла элабонцам павольна атрымліваць верх над нападнікамі. І, як і любыя драпежныя звяры, монстры не былі ў захапленні ад сутычкі з ворагамі, якія ўпарта супраціўляліся. У рэшце рэшт яны ўцяклі ў лес, усё яшчэ крычаў ад лютасці і нянавісці.
  
  - Подбрось трохі дроў у вогнішча, - сказаў Джерин. - Давай паглядзім, што тут трэба зрабіць, і зробім гэта.
  
  Калі полымя взметнулось вышэй, воіны абышлі вакол, дабіваючы монстраў, занадта моцна параненых, каб уцячы або нават адпаўзці. Некалькі чалавек таксама былі забітыя назаўжды. Джерин, Райвин і яшчэ пара чалавек, якія сее-што ведалі пра пиявочном мастацтве, рабілі ўсё, што маглі, для людзей, якія былі укушаны або исцарапаны кіпцюрамі.
  
  "Пашанцавала, што яны не накінуліся на коней", - сказаў Ван, працягваючы парэзаную руку, каб яе перавязалі. "Духі трапілі б у суп".
  
  "Хіба няма?" Сказаў Джерин. "Як ёсць, у нас будуць машыны з двума мужчынамі ў іх, а не з трыма. Але ты маеш рацыю; магло быць і горш".
  
  "Магло б быць і так", - сказаў чужаземец; час ад часу ў яго гаворкі з'яўляліся абароты прамовы трокме. - Што тычыцца мяне, то я так жа рады, што мне не прыйдзецца тупаць пешшу, калі Адиатунн і яго вясёлыя хлопцы прыедуць за намі на сваіх калясніцах. Гэта будзе заўтра, калі толькі Адиатунн не апынецца слепее, чым я думаю.
  
  "Тут ты таксама правоў", - сказаў Ліс. "Мы маглі натрапіць на іх учора, прасцей простага. Я спадзяваўся, што так і будзе, на самай справе. Усе гэтыя маленькія сутычкі робяць нас слабей перад маючай адбыцца вялікай бітвай ".
  
  Ван кіўнуў, але сказаў: "Хоць мы прычынілі ім боль горай, чым яны прычынілі нам".
  
  - Я суцяшаю сябе гэтай думкай, - адказаў Джерин, - але адпраў мяне ў самы гарачы пекла, калі я ведаю, хто больш пацерпіць, Адиатаннус або я. Ён прывёў з сабой шмат трокмуа на поўдзень праз Ниффет, сукін сын, і гэтыя монстры толькі павялічваюць яго сілу.
  
  "Мы даведаемся, калі прыйдзе дзень", - сказаў Ван больш жыццярадасна, чым мог бы зрабіць Джерин. "Што тычыцца мяне, то адзінае, чаго я хачу, - гэта яшчэ трохі паспаць". Ён адклаў дзіду і шчыт, зняў шлем, загарнуўся ў коўдру і зноў захроп, у той час як Ліс ўсё яшчэ абурана глядзеў на яго.
  
  Джерин не мог так лёгка выкінуць з галавы гэтую адчайную бітву, як і большасць яго людзей. Некаторыя ўсё яшчэ стагналі ад сваіх ран, у той час як іншыя сядзелі ля вогнішча і напаўголасу балбаталі аб тым, праз што ім толькі што давялося прайсці.
  
  Неба на ўсходзе стала шэрым, затым ружовым, затым залатым. Тонкі паўмесяц Тиваза амаль знік які разгараецца на фоне, на якім ён ззяў. Сонца проливало свае яркія прамяні на зямлю. Людзі Ліса выдрапалі неглыбокія магілы для сваіх таварышаў, забітых монстрамі, затым засыпалі іх камянямі, спрабуючы зберагчы стварэнняў або іншых падлаедаў ад псоты іх парэшткаў. Трупы монстраў, цяпер адубелыя ад смерці, яны пакінулі ляжаць там, дзе яны ўпалі.
  
  Вазніцы запрагалі калясьніцы. "Паехалі", - сказаў Джерин. "Тое, што мы зробім сёння, пакажа, чаго варта гэтая забастоўка".
  
  Першая сялянская вёска, праз якую яны праязджалі, была пустой. Джерин не надаваў гэтаму значэння, пакуль яго воіны не абмінулі вёсачку. Затым ён зразумеў, што вестка аб іх набліжэнні апярэдзіла іх. Калі б сяляне ведалі, што захопнікі разгульваюць па землях Адиатуннуса, трокмуа таксама даведаліся б.
  
  "Ну, на самай справе мы не думалі, што зможам так доўга трымаць гэта ў сакрэце", - адказаў Ван, калі Джерин сказаў гэта ўслых. Чужаземец праверыў свой шчыт і зброю, каб пераканацца, што зможа дабрацца да іх у адно імгненне. Джерин загадаў Раффо зменшыць тэмп. Калі фурман падпарадкаваўся і калясьніцы ззаду пад'ехалі досыць блізка, ён пракрычаў ім папярэджанне ў адказ. Затым ён ляпнуў Раффо па плячы. Яго калясьніца далучылася да калясьніцы Драг, шедшей наперадзе.
  
  Буйны рагатую жывёлу, авечкі і пара коней пасвіліся на шырокім участку лугі. Яны з лёгкім здзіўленнем паднялі галовы — і пастухі разам з імі ў роспачы, — калі пачалі выязджаць элабонские калясьніцы. Пастухі кінуліся ў лес, але яны былі ўжо далёка.
  
  "Пойдзем за імі?" Спытаў Раффо. "Мяркуючы па іх рудым кучараў, яны лесарубы".
  
  "Не, хай бягуць", - сказаў Джерин. "Яны выглядаюць як людзі, у якіх наўрад ці ёсць штаны, якія можна назваць сваімі; яны не ўяўляюць для нас небяспекі".
  
  Ван паказаў праз луг. Яшчэ больш калясьніц, запрэжаных косматыми поні і размаляваных яркімі спіралямі і вышчарбленымі крыламі, з грукатам выехалі з лесу. Мужчыны ў іх былі бледнокожими і светлавалосы, як пастухі. Бронза отливала чырванню ў промнях ранішняга сонца. "Табе патрэбныя небяспечныя для нас людзі, Фокс, я думаю, ты іх знайшоў", - сказаў Ван.
  
  Перш чым Джерин паспеў хаця б кіўнуць, Мядзведзь Драг крыкнуў з другога калясьніцы: "Што нам цяпер рабіць, спадар?"
  
  "З'язджаць на абочыну, пачынайце выбудоўвацца ў баявую лінію і расчищайте праезную частку, каб машыны ззаду нас маглі разгарнуцца", - адказаў Джерин. Раффо, які добра ведаў, што ў яго на розуме, ужо прывёў калясьніцу ў рух. Фурман Драг падладжваўся пад яго руху.
  
  Звяртаючыся да Вану, Джерин прамармытаў: "Зараз мы бачым, як шмат чаму навучыўся Адиатуннус за некалькі гадоў бітваў з элабонцами".
  
  "Так, калі ён прывёў сваё войска велізарнай равучай масай, у стылі Трокме, ён абрынецца на нас перш, чым нашы сябры дабяруцца сюды", - сказаў чужаземец. "Будзем спадзявацца, што ён адправіў выведнікаў гэтак жа, як і мы, і што яны таксама чакаюць сваіх асноўных сіл". Ён усміхнуўся. - На гэты раз баявой прыём спрацуе супраць яго, а не за.
  
  Да вялікага аблягчэнні Джерина, трокмуа, якія ехалі праз луг, не сталі нахлестывать сваіх коней, кідаючыся ў шалёную атаку. Замест гэтага яны таксама бачком выбраліся на траву, амаль па-краба, нібы варожачы, колькі машын з сабой у Ліса і як хутка яны прыбудуць.
  
  Джерин задавалася тым жа пытаннем аб лясных разбойнікаў. Адиатуннус, павінна быць, зрабіў выдатную працу па засваенню ваеннай дактрыны Элабонии, паколькі яго прыхільнікі пачалі выходзіць з лясоў прыкладна ў той жа час, што і прыхільнікі Ліса. Дзве шарэнгі калясьніц расцягнуліся на лузе прыкладна на роўную даўжыню. Монстры стаялі паміж калясьніцамі баявой лініі Адиатунна. Джерин задумаўся, ці прынясе гэта трокме больш карысці, чым шкоды; поні, тянувшие калясьніцы, падобна, нерваваліся з-за гэтых лютых новых саюзнікаў.
  
  Адиатаннус склаў рукі рупарам і зароў, як бык. Джерин ведаў гэты голас. У той жа момант Джерин падняў руку, а затым апусціў яе, паказваючы на лінію Трокме. Гоншчыкі з абодвух бакоў пагналі свае каманды наперад.
  
  Бітвы на калясьніцах, як правіла, былі цякучымі, як ртуць, і гэты выпадак не стаў выключэннем. Статка на шырокім полі прымушалі каманды шырока разгортвацца, каб ухіліцца ад іх. Стук конскіх капытоў, грукат калёс і хрыплыя, узбуджаныя крыкі воінаў прывялі авечак і буйную рагатую жывёлу ў паніку і прымусілі іх разбегчыся, сеючы яшчэ большую блытаніну.
  
  Джерин выцягнуў стралу з калчана, наклаў цеціву і выпусціў у Адиатуннуса: калі правадыр падзе, гэта зробіць яго паслядоўнікаў лёгкай здабычай. Страляць з подпрыгивающей платформы калясьніцы — сапраўды, стаяць у машыне, не трымаючыся за поручні, каб не вылецець на галаву, — было зусім не проста, хоць бясконцая практыка дазваляла яму рабіць гэта, не задаючыся пытаннем, як яму гэта ўдаецца. Ён вылаяўся, калі Трокме не ўпаў.
  
  Над яго вухам прасвістала страла; лясныя разбойнікі таксама цэлілі ў яго. Тут і там людзі з абодвух бакоў выскоквалі з калясьніц і расцягваліся ў густой зялёнай траве. Коні таксама падалі, і часта разам з імі руйнаваліся машыны, якія яны цягнулі за сабой. Часам ваяры выходзілі з гэтых няўдач цэлымі і працягвалі змагацца як пешыя салдаты.
  
  Пачвара, падскакваючы, неслася да калясьніцы Джерина. Істота было амаль такім жа хуткім, як коні, і значна больш спрытным. У адрозненне ад некаторых, якіх бачыў Ліс, у яго не было зброі. Тым не менш, ён быў досыць разумны, каб напасці на клуначных жывёл, а не на людзей, якіх яны цягнулі: коні не маглі супраціўляцца, і калі адна з іх падала, калясьніца таксама магла перавярнуцца.
  
  Ліс стрэліў у пачвара за ўсё з адлегласці некалькіх ярдаў і напоўніў паветра шэрай, калі яго страла праляцела міма. Ван знаходзіўся не з таго боку калясьніцы, каб атакаваць істота, і ў любым выпадку не мог дацягнуцца да яго сваім колющим дзідай. Коні заржалі і шарахнулись ад пачвары, калі яно набліжалася на іх.
  
  Перш чым Джерин паспеў выцягнуць яшчэ адну стралу, Раффо сцебануў монстра па выцягнутым рукам сваім пугай. Істота завизжало. Кіроўца ударыў яго зноў, крак!, на гэты раз па мордзе, ледзь не закрануўшы адзін вачэй. Монстар заціснуў рану рукой і ўцёк.
  
  Разам з трыма ці чатырма іншымі калясьніцамі Джерин замыкаў лінію трокме. "Наперад! Мы перавернем іх!" - крыкнуў ён з лютай радасцю і павёў сваіх людзей у абыход варожага флангу. На хаос, які яны стварылі, было цудоўна глядзець — і было б яшчэ больш дзіўны, калі б лінія "лясных бегуноў" не перакрывала яго лінію на адным флангу. Але гэта адбылося, і ўся бітва закруцілася шалёным колам разбурэння.
  
  Ліс апынуўся тварам да твару з Адиатунном. Трокме страціў шлем дзе-то ў баі; яго лысая макушка пачырванела ад напружання і сонца. Яго вочы, аднак, былі халоднымі і праніклівымі. "Што ж, лорд Джерин, - сказаў ён з насмешлівым прывітаннем, - цяпер мы ляжым папярок вашага шляху дадому, ці не так?"
  
  - Ты робіш гэта, - адказаў Джерин на мове трокме, - але не больш, чым мы ляжым папярок твайго.
  
  Бітва заціхла, пакуль лідэры вялі перамовы. Адиатаннус нахмурыўся; магчыма, ён спадзяваўся выклікаць паніку ў Джерина, але яму гэта не ўдалося. Ён агледзеў поле. "Вы прычынілі нам прыкладна такую ж боль, як і наадварот", - сказаў ён. "Вам хочацца працягваць, ці мы павінны сказаць дастаткова і справа з канцом?"
  
  Джерин таксама ацаніў поле бою. Правадыр трокме меў рацыю: бітва завяршылася ўнічыю. Лясныя разбойнікі абрабавалі вёску Маннора Траута, але там ён адпомсціў: ён нанёс яшчэ большую шкоду землям Адиатуннуса. Змагацца да тых часоў, пакуль на нагах не застанецца толькі жменька людзей, было мала прывабна для яго, асабліва з разгуливающими на свабодзе монстрамі.
  
  - Досыць — на дадзены момант, - неахвотна сказаў ён, - калі ты зможаш утрымаць гэтых— стварэнняў — да перамір'я, які дазваляе нам разысціся.
  
  "Гэта я магу, хоць я буду ўдзячны табе за тое, што ты не кажаш дрэнна пра маіх сябрах і саюзніках тут", - сказаў Адиатуннус. - І сапраўды, "пакуль" — я не сумняваюся, што мы зноў набросимся адзін на аднаго. Ох, і калі мы гэта зробім, я буду імкнуцца займець больш сяброў і саюзнікаў, але ты, Фокс, — што ты будзеш рабіць?
  
  Джерин разважаў над гэтым пытаннем, пакуль супрацьстаялыя сілы асцярожна праходзілі сябар скрозь аднаго. Ён усё яшчэ разважаў над гэтым, калі перасёк мяжу ў сваіх уладаннях і калі вярнуўся дадому, у Лісіную крэпасць. Аднак, як бы ён ні разважаў, ён не знайшоў адказу, які задаволіў бы яго.
  
  
  VIII .
  
  - Беднае маё вуха, - прастагнаў Райвин, павінна быць, у пяцісоты раз. Джерин ганарыўся тым, што быў цярплівым чалавекам, але калі яго цярпенне лопнула, яно лопнула эфектна.
  
  "Клянуся ўсімі багамі, мне да смерці надакучыла слухаць тваё ныццё", - зароў ён і схапіў Райвина. Паўднёвец паспрабаваў вызваліцца, але Джерин быў лепшым змагаром у паўночных землях. Ён заламаў Райвину адну руку за спіну і пацягнуў яго па-жабіныя да хаціны, дзе той тварыў сваю магію.
  
  "Што ты робіш?" Райвин віскнуў.
  
  "Я збіраюся вылечыць тваё вуха, так ці інакш", - сказаў Ліс. Райвин да гэтага не надта супраціўляўся, але ён пачаў. Джерин вывярнуў руку крыху вышэй. Райвин ахнуў, адчуўшы, як хруснуў яго плечавы сустаў.
  
  Увайшоўшы ў хаціну, Джерин шпурнуў яго на адзіны хісткі крэсла перад сталом, за якім той працаваў над сваім вядзьмарствам. Яму ўдалося выклікаць Райвину поўнае глыбокай пашаны страх, што было нялёгка. Паўднёвец нават не паспрабаваў збегчы. Ціхім голасам ён паўтарыў: "Што ты робіш?"
  
  "Тое, што я сказаў, што зраблю: скарыстаюся законам падабенства, каб прыбудаваць гэта тваё вуха назад туды, дзе яно будзе такім жа, як іншае. Загавор павінна быць само па сабе простым: што можа пайсці не так?"
  
  Цяпер Райвин паспрабаваў падняцца. "Я б сапраўды хацеў не пазнаваць. Улічваючы выбар паміж полуобученным чараўніком — што, ты павінен прызнаць, з'яўляецца пахвальным апісаннем тваіх талентаў — і маўчаннем аб маім калецтва, я без ваганняў выбіраю маўчанне.
  
  Джерин зноў збіў яго з ног. - Ты казаў гэта раней, зноў і зноў. Ты таксама адмаўляўся ад свайго слова, зноў і зноў. А цяпер не будзь аслом — проста сядзі тут, і я імгненнем усё выпраўлю. Калі ты не хочаш, каб я паспрабаваў тую аперацыю, якую ты апісаў ...
  
  "Няма", - паспешліва адказаў Райвин. "Ты ўпэўнены, што ведаеш, што робіш?" У яго быў выгляд чалавека, які садзіцца гуляць супраць хлопца, вядомага тым, што выкарыстоўвае зараджаныя косткі.
  
  "Я ведаю, што я павінен рабіць", - адказаў Джерин, што было не зусім сцвярджальным адказам. Ён гартаў пергаментныя старонкі кодэкса, пакуль не дайшоў да загаворы, якое ўяўляла сабой агульнае прымяненне закона падабенства. Затым ён ненадоўга задумаўся. Раптам ён ударыў адным кулаком па далоні іншага. "Тое самае!" усклікнуў ён. Ён павярнуўся да Райвину. "Я збіраюся знайсці што-небудзь, каб прыстасаваць загавор менавіта да тваёй праблеме. Табе лепш быць тут, калі я вярнуся".
  
  - Што ты шукаеш? У голасе Райвина усё яшчэ гучала падазрэнне.
  
  Джерин пераможна ўсміхнуўся. - Уховерточники.
  
  "Што ж, бацька Дьяус, гэта дасціпна", - сказаў Райвин. "Магчыма, я буду тут, калі вы вернецеся".
  
  Гэтым Джерину прыйшлося здавольвацца. Ён выйшаў і пачаў пераварочваць камяні у двары. Пад адным з іх, недалёка ад стайні, ён знайшоў некалькі бліскучых цёмна-карычневых насякомых. Яны паспрабавалі адпаўзці, але ён схапіў іх і занёс назад у хаціну. "Нават маленькія клюшні на іх задніх лапах будуць сімвалічна прадстаўляць кольца, якое ты насіў у вуху".
  
  "Ну, так яны і зробяць". Раптам Райвин перайшоў ад сумненняў да энтузіязму. "Не марнуй час марна. Працягвай".
  
  Джерин справіўся з гэтым, але спачатку выдаткаваў больш часу на вывучэнне загаворы з гримуара. Ён ведаў сваю ўласную безгрунтоўнасць як чараўніка, а таксама ведаў, што ў яго ніколі не будзе шанцу здзейсніць дзве сур'ёзныя памылкі. Прыстасаванне агульнага загаворы да канкрэтнаму прымяненню патрабавала пэўнай адаптацыі як вершаў, так і пасаў. Ён мармытаў нешта сабе пад нос, загадзя плануючы рыфмы, якія ён будзе выкарыстоўваць, і пасы, якія яму прыйдзецца змяніць. Загавор павінна было быць простым, што азначала, што ў большасці пасаў выкарыстоўвалася правая рука. Гэта больш перашкаджала яму, чым дапамагала. Аднак ён ужо спраўляўся з гэтай праблемай раней і чакаў, што зможа зрабіць гэта зноў.
  
  Ён адчуваў упэўненасць, калі пачаў спяваць. Яго правая рука была нязграбнай, але, здавалася, рабіла тое, што ён ад яе патрабаваў. Ён паліў вушныя ракавіны ружовай вадой, якую змясціў у бронзавы чару. Яны патанулі не так хутка, як ён меркаваў, але, вядома, такая ступень дакладнасці не мела значэння.
  
  "У мяне дзіўнае адчуванне ў вуху", - заўважыў Райвин. Ён паднёс руку да пашкоджанага лоскуту плоці. "Вы яго яшчэ не змянілі, але патэнцыял для змен, відавочна, ёсць".
  
  - Заткніся, - люта раўнуў Джерин, хоць Райвин паведаміў яму добрыя навіны. Асёл павінен быў ведаць, што яго не трэба адцягваць, асабліва калі ён набліжаўся да кульмінацыйнага моманту загаворы. Яго правая рука зрабіла апошні праход; ён задаволена хмыкнуў, выканаўшы яго правільна. Ён перарэзаў чырвоную ваўняную нітку бронзавым нажом, які ніколі не выкарыстоўваў ні для якіх іншых мэтаў, і ўсклікнуў: "Трансформируйся!"
  
  "Ты зрабіў гэта!" Райвин пераможна сказаў. "Я адчуваю змену".
  
  Джерин павярнуўся, каб паглядзець, што стварыла яго магія. На яго раптам накаціў прыступ кашлю, і ён паспадзяваўся, што твар яго гэтага не выдасць. Ён змяніў вуха Райвина, але не зусім так, як той меў намер. Яно сапраўды было цэлым, але не ружовым і круглым: яно было доўгім, завостраным і валасатым.
  
  Ён ведаў, што пайшло не так. Ён назваў Райвина аслом, а потым падумаў пра яго, як пра асьле, калі той загаварыў не своечасова. Якім-то чынам пакрыўджаная думка прасачылася ў загавор і пакінула яго таварыша-Ліса з асьліным вухам.
  
  Муха, жужжавшая ўнутры халупы, абрала гэты момант, каб сесці на новаўтвораны прыдатак. Як і пакладзена ослиному вуха, яно зварухнулася. Муха паляцела. Райвин моцна здрыгануўся і схапіўся рукой за галаву. Доказы, на жаль, былі занадта адчуваюцца. "Што ты са мной зрабіў, няўклюда?"
  
  - Заблытаўся. Джерин штурхнуў земляны падлогу халупы, адчуваючы сябе менш і бескарысныя, чым уховерточники, якіх ён ўтапіў.
  
  "Ну, і што ты будзеш з гэтым рабіць? Ты збіраўся даць мне ў вуха, ты— ты, засохлая галубіны парастак, а не гэты— гэты нараст". Джерин ніколі раней не чуў, каб здаровы чалавек выкрыкваў тры прапановы запар; абстрактна кажучы, гэты подзвіг заслугоўваў захаплення.
  
  "Я зраблю ўсё, што ў маіх сілах, каб выправіць", - сказаў Джерин. "Я павінен быць у стане проста адмяніць загавор". Ён пацягнуўся за гримуаром.
  
  "Ты сказаў, што само загавор таксама будзе простым", - нагадаў яму Райвин. Ён больш не крычаў, але сарказм быў вострым і кіслым, як воцат, сьцякае з яго мовы.
  
  "Я так і зрабіў", - прызнаў Джерин. "Паслухай, калі ўсё астатняе не дапаможа, я куплю табе капялюш". Гэта вярнула голас Райвина на верхнія рэгістры.
  
  Джерин паспрабаваў не звяртаць на яго ўвагі, хоць гэта было нялёгка. Тэарэтычна зваротныя загаворы былі простымі. Дзейнічалі як закон падабенства, так і закон заражэння, і, паколькі ён толькі што выпрабаваў загавор, якое хацеў адмяніць, сувязі былі моцнымі ў часе. З іншага боку, улічваючы магічную няўмельства, якую ён толькі што прадэманстраваў, ён прымусіў сябе не думаць пра гэта. Чараўніку трэба верыць, што ён даб'ецца поспеху.
  
  Магу таксама патрэбен талент, усміхнулася нейкая яго частка. Астатняя частка прымусіла гэтую частку заткнуцца. Ён з галавой акунуўся ў першае якое трапіла загавор адваротнае. Чым больш часу ён праводзіў, разважаючы пра гэта, тым больш вагаўся пазней. Калі вы выпалі з подпрыгивающей калясьніцы, вам трэба было вярнуцца і зноў ехаць.
  
  Па шчаслівай выпадковасці, большасць пасаў прызначаліся для яго левай рукі. Ён выконваў іх асцярожна, але не ўпэўнена — ён задаваўся пытаннем, калі, калі наогул калі-небудзь, ён зноў будзе ўпэўнены ў сваёй магіі. Райвин сядзеў у крэсле, скрыжаваўшы рукі на грудзях, і глядзеў на яго каменным позіркам. Звычайна тое, што Райвин маўчаў, прамаўляючы загавор, было б дабраславеньнем. Як бы тое ні было, гэта яшчэ больш збіла Джерина з панталыку.
  
  Ён прамчаўся праз загавор з хуткасцю, з якой дасведчаны чараўнік не адважыўся б параўнацца. Так ці інакш, ён хутка даведаецца. Яго пальцы переплели апошні і самы складаны праход загаворы. "Хай усё будзе так, як было!" - закрычаў ён.
  
  "Што-то адбылося", - сказаў Райвин. "Я адчуў гэта". Але ён не падняў руку, каб высветліць, што менавіта гэта было. Магчыма, ён спалохаўся. - Гэта ты ўпрыгожыў мяне шчупальцам васьмінога? - спытаў ён Джерина.
  
  "Я нават не бачыў шчупальцаў васьмінога з часоў той ситонийской забягалаўкі, якую я часта наведваў у горадзе Элабон", - адказаў Джерин. Ён утаропіўся на тое месца, дзе на галаве Райвина расло асьлінаю вуха.
  
  "Гэта недарэчны адказ". Райвин тэатральна ўздыхнуў. "Вельмі добра, паколькі ты мне не кажаш, я проста павінен высветліць гэта сам". Ён павольна паднёс левую руку да галавы. Яго вочы пашырыліся гэтак жа, як у Джерина. - Гэта маё вуха, - прашаптаў ён. Затым, яшчэ больш здзіўлены, ён дадаў: "І яна цэлая, ці не так?"
  
  "Пэўна, так яно і выглядае", - сказаў Джерин. "Ты таксама так адчуваеш?"
  
  "Клянуся Дьяусом, гэта так. Як табе гэта ўдалося?"
  
  - Калі б я ведаў, я б табе сказаў. - Джерин напружыў мазгі ў пошуках тлумачэння. Нарэшце, ён сказаў: "загавор Адваротнае, павінна быць, исцелило тваю рану гэтак жа, як і маю магію — гэта ўсё, пра што я магу думаць".
  
  Райвин памацаў сваё вуха. - Вось адтуліну, праз якое праходзіў абруч. Павінна быць, вы маеце рацыю, лорд Джерин; як і вы, я не магу прыдумаць іншага прыдатнага тлумачэнні. Цяпер, калі яго слых аднавіўся, ён пачаў смяяцца. "Мой сябар Ліс, ты лепшы дрэнны чараўнік, якога я калі-небудзь ведаў".
  
  - Прыму гэта за камплімент. Раптам Джерин таксама пачаў смяяцца. На пругкім твары Райвина адбілася цікаўнасць. Джерин патлумачыў: "Калі б я мог зрабіць гэта знарок тое, што зрабіў выпадкова, падумайце, які попыт быў бы на мяне з боку дзяўчат, якія хацелі павесяліцца і ўсё ж выйсці замуж як дзяўчыны".
  
  Райвин ўхмыльнуўся. "Так, і падумай пра ганарар, які ты таксама мог бы спаганяць".
  
  "Я здзіўлены, што жанчыны яшчэ не валодаюць падобнай магіяй", - сказаў Джерин. "Ці, можа быць, яны гэта робяць, проста не выдаюць нас, мужчын".
  
  "Можа быць і так", - пагадзіўся Райвин. Ён зноў памацаў сваё вуха, нібы не верачы, што Джерин, якім бы бязладным гэта ні было, выканаў менавіта тое, што абяцаў. "Цяпер мне трэба пачакаць, пакуль не прыедзе Отес або іншы ювелір, каб я магла зрабіць новае кольца наўзамен таго, якое я страціла".
  
  "Калі цябе зноў парвуць вуха з-за гэтага дурнога паўднёўца, не чакай, што я зацырую яго за цябе", - сказаў Джерин.
  
  "Калі я зноў прыйду да вас, каб мне паправілі вуха, я заслугоўваю таго, каб замест яго надзець асьлінаю", - парыраваў Райвин. Джерин адлюстраваў, што атрымаў стралу ў рэбры; Райвин выйграў гэты абмен.
  
  
  * * *
  
  
  Адзін з воінаў Джерина, які трымаў адкрытым Элабонский шлях праз валодання Бевона, прынёс у Лісіную крэпасць трывожныя навіны. "Лорд прынц, кажуць, што Бевон і двое яго сыноў аб'ядналіся з Адиатуннусом - і з монстрамі з Айкоса", - сказаў ён паміж глоткамі элю.
  
  - Хто сказаў? - Спытаў Джерин, не жадаючы верыць, што элабонцы маглі ўпасці так нізка, каб далучыцца да гэтых істотам.
  
  "Бевандером, яшчэ адным з сыноў Бевона", - адказаў салдат. "Ён прыйшоў да нас, праклінаючы мінулую варожасць і кажучы, што хутчэй звязаў бы свой лёс з табой, чым з кучай рэчаў".
  
  - Цікава, што ён меў на ўвазе, - сказаў Джерин, - монстраў або свайго бацькі і братоў? Воін, які прынёс вестку, здрыгануўся, затым фыркнуў, зглытваючы, з-за чаго папярхнуўся і расплюхаць эль па стальніцы.
  
  Джерин рассеяна пощипал сябе за бараду. Ён лічыў, што абдымкі Адиатаннуса з пачварамі - агіднае адхіленне ад нормы. Калі б усё больш і больш лордаў апынуліся гатовыя выкарыстоўваць гэтых істот у сваіх уласных мэтах, яны атрымалі б пастаяннае месца ў паўночных землях. Ён задаваўся пытаннем, нейкага прыхільнага да іх лорда яны ў рэшце рэшт зжаруць першым.
  
  - Што вы збіраецеся рабіць, лорд Джерин? адказаў салдат.
  
  - Што рабіць, капітан? - Паклікаў Ван з лесвіцы. Яны з Фанд спускаліся ў вялікі зала рука аб руку. Па дурным ухмылкам на іх тварах Джерин без працы прадставіў, чым яны займаліся на другім паверсе. Фанд ўсьміхнулася яму, на выпадак, калі ў яго ўзніклі праблемы. Яна хацела прымусіць яго раўнаваць — у гэтыя дні яе дзверы заставалася закрытай для яго.
  
  Ён адчуваў пэўнае раздражненне ад таго, як яна выстаўляла напаказ свае задумы, але рэўнасць заставалася драмала. Цікава, аб чым гэта яму казала? Каб не думаць пра гэта, ён павярнуўся да салдату і сказаў: "Раскажы яму тое, што ты толькі што сказаў мне".
  
  Салдат падпарадкаваўся. Вэн нахмурыўся і пацёр шнар, які перасякаў яго нос. Фанд ткнула яго ў рэбры, абураная тым, што пра яе забыліся. Ён адпусціў яе руку і абняў за талію. Яна прыціснулася да яго, але большая частка яго ўвагі ўсё яшчэ была засяроджаная на тым, што ён толькі што пачуў. "Добры пытанне", - сказаў ён. - Што будзеш ты рабіць, Фокс?
  
  - Пакуль не ведаю, - адказаў Джерин. - Я пачынаю думаць, што мне самому патрэбныя саюзнікі. Цікава, дабраліся ці монстры ўжо да зямель Шильда? Калі так, то ён, хутчэй за ўсё, успомніць, што ён мой васал. І Рикольф будзе змагацца на маёй баку, нават калі я яму не падабаюся.
  
  "Трокмуа на поўдзень ад Ниффет стануць у шэраг з Адиатуннусом, вядома, і яны гэта зробяць", - сказала Фанд.
  
  Джерин не мог зразумець, спрабуе яна быць карыснай або подзадорить яго яшчэ больш. Ён падаў ёй прэзумпцыю невінаватасці. - Я не здзіўлюся, калі ты правы. Тым больш у мяне прычын шукаць тых, хто дапаможа мне змагацца з імі. - Ён падціснуў вусны, нібы адчуўшы кіслы прысмак. Ён ненавідзеў спадзявацца на якую-небудзь сілу, акрамя сваёй уласнай. Гэта рабіла яго напалову занадта уразлівым. Але ён ужо быў уразлівы, па-іншаму.
  
  - Хагоп, сын Хована— - Ван пачаў.
  
  - — Наўрад ці варта таго, каб быць на маёй баку, паколькі ў яго мала сіл, - перабіў Джерин. - Я хачу выйграць гэты бой, а не прымушаць яго цягнуцца вечна. Пакуль ён казаў, на розум прыйшоў адзін спосаб зрабіць гэта. "Калі б вялікі герцаг Араджис аб'яднаўся са мной, цяпер —"
  
  Ван, Фанд і салдат ўтаропіліся на яго. Ён не думаў, што можа вінаваціць іх. З таго часу, як Элабон пакінуў паўночныя зямлі і ў іх ўварваліся трокмуа, яны з Араджисом дамагліся найбольшага поспеху ў будаўніцтве імперыі на руінах. Ён лічыў само сабой якія разумеюцца, што аднойчы яны пасварацца, і выказаў меркаванне, што Араджис зрабіў тое ж самае — гэта прадстаўленне іх сустрэча ў Ікас толькі ўмацавала. Але монстры і лорды, якія выкарыстоўвалі іх для павелічэння ўласнай сілы, прадстаўлялі небяспека для Араджиса не меншую, чым для Джерина.
  
  Нарэшце Ван сказаў: "Вы не думаеце дробна, капітан. Гэта я даю вам".
  
  Чым больш Джерин разважаў над гэтай ідэяй, тым больш яна яму самому падабалася. "Я бачу дзве праблемы", - сказаў ён. "Першае - пераканацца, што мы застанемся саюзнікамі Араджиса і не станем яго васаламі. Ён, без сумневу, будзе гэтак жа турбавацца пра нас. Гэта можа ўскладніць сумесную працу ".
  
  "Так, я бачу гэта", - сказаў Ван з мудрым кіўком. "Гэтая сістэма васалітэту, якая існуе ў вас, элабонцев, робіць вас настолькі прывязанымі да рангу і гонару, што дзіўна, што ў вас наогул што-то атрымліваецца. А па-другое?"
  
  Джерин скорчил грымасу. - Проста адпраўляю ганца з Лісінай крэпасці ў замак Лучніка. Улічваючы, што ўсе монстры разгульваюць па зямлі паміж тым, што належыць мне, і тым, што належыць Араджису, я сапраўды павінен паслаць добры баявы атрад, проста каб прасачыць за тым, каб ён пачуў маё прапанову, а я пачуў яго адказ. Але я не магу дазволіць сабе зрабіць гэта, не цяпер, калі монстры і Трокмуа, а цяпер і Бевон са сваімі сынамі аб'ядналіся супраць мяне.
  
  - Пашліце Райвина, - прапанаваў Ван. "З тых часоў, як ты вярнула яму адно вуха, ён кажа пра мяне абодвума словамі пра — як ён гэта называе? — тваім прыродным таленце чараўніка, гэта дакладна".
  
  Успомніўшы ледзь не пацярпеўшы фіяска ў хаціне, Ліс сказаў: "Гэта толькі даказвае, што ён не так разумны, як думае". Ён зноў патузаў сябе за бараду. "Мне трэба яшчэ трохі падумаць, перш чым я пайду і зраблю гэта. Гэта не тое, што я магу проста прывесці ў рух, перш чым паспрабую паглядзець, да чаго гэта можа прывесці ".
  
  "Райвин б так і зрабіў", - сказаў Ван. "Але тады ты ўжо сказаў тое, што трэба сказаць пра яго. Не тое каб ён дурны, май на ўвазе, але ён думае, што падзяляе погляд тваіх дьяусов на рэчы, а гэта не так.
  
  "Я не што?" Спытаў Райвин, уваходзячы ў вялікі зала з двара.
  
  "Отличу свой зад ад лайна длиннозубого", - сказала Фанд. Джерин і Ван выказаліся не так рэзка, але гэта справядліва адлюстравала іх меркаванне.
  
  Райвин паглядзеў праз плячо на тую частку, якую працытаваў. "Гэта тое, што я думаў, што ў мяне там ёсць", - сказаў ён, як быццам з палёгкай. "Спроба сесці на длиннозубое дзярмо здаецца мне неэстетичной".
  
  "Як што, зараз?" Спытала Фанд. Яна свабодна гаварыла па-элабонски, але гэта слова не кожны дзень ўжывалі ў памежным замку былой памежнай правінцыі распадаецца імперыі Элабон.
  
  - Брудны і смярдзючы, - пераклаў для яе Джерин. - Ён жартуе.
  
  - Праўда? Тады чаму ён не ўстане і не зробіць гэта? - Спытала Фанд.
  
  "Я атрымліваю пэўную задавальненне ад таго, што мяне абражае такая выдатная лэдзі", - сказаў Райвин, кланяючыся, "але толькі пэўную долю". Ён павярнуўся на абцасах і выйшаў.
  
  - Шкада, што ты вярнуў яму адарванымі вуха, - сказала Фанд Джерину. - Лепш бы ты адарваў іншае. Яна оскалила зубы і выглядала такой жа лютай, як і казала. Ліс быў упэўнены, што яна хацела, каб яе зразумелі літаральна.
  
  Ён сказаў: "Што добрага гэта дало б? Райвин слухаў не двума вушамі і не адным, дык чаму ты думаеш, што ён слухаў бы без аднаго?"
  
  Фанд ўтаропілася на яго, затым булькающе засмяялася. "Справа не толькі ў тым, што ты ляўшун, Фокс, але і ў тым, што ты так думаеш. Як мне цяпер працягваць злавацца на цябе, калі ты спрабуеш падмануць мой характар з такой дурасцю, як гэтая?
  
  Джерин не адказаў. Што тычыцца яго, то ён не зрабіў нічога, што магло б заслужыць гнеў Фанд. Яго думкі — іншая справа, але калі б мужчын і жанчын таксама - каралі за іх думкі, кожная спіна ў паўночных землях — няма, кожная спіна ў свеце — атрымала б аплявухі.
  
  - Значыць, вы пашлеце паведамленне на Араджис, капітан? - спытаў Ван.
  
  - Думаю, так, - адказаў Джерин. - Але, як я ўжо сказаў, я яшчэ трохі усе взвеслю, перш чым прыму рашэнне. Я шкадую аб тых сілах, якія мне давялося б накіраваць, каб пераканацца, што маё пасольства прарвалася ".
  
  - Мяркую, гэта справядліва, - сказаў чужаземец, - але не варта занадта доўга ўзважваць. Інтуіцыя папярэджвае мяне, што ў нас не так ужо шмат часу, каб марнаваць яго на пустое.
  
  Калі Ван хваляваўся, сітуацыя не магла быць добрай; Ван звычайна разглядаў бойкі як спорт. Джерин ўжо думаў, што справы ідуць змрочна. Бачачы заклапочанасць свайго сябра, ён падумаў, ці не быў той занадта аптымістычны.
  
  
  * * *
  
  
  Рэп, рэп. Пастукаўшы ў дзверы Фанд, Джерин зразумеў, што не нерваваўся так моцна, набліжаючыся да жанчыны, з тых часоў, як прыкладна ў чатырнаццаць гадоў сышоў у лес з дзяўчынкай-рабыняй. Калі яна зноў скажа яму "не", ён пакляўся, што больш не будзе мець з ёй нічога агульнага.
  
  Дзверы адчыніліся. Фанд паглядзела на Джерина з той жа нерашучасцю, што і ён. Нарэшце, з намёкам на ўсмешку, яна сказала: "Ты не з тых, хто лёгка здаецца, ці не так?"
  
  - Калі б гэта было так, я б альбо памёр, альбо жыў у паўднёвых землях, - адказаў Джерин. - Ці магу я ўвайсці?
  
  "Вядома, і табе б лепш пабольш салодкіх прамоваў, а не проста выкідваць гэта, як сасіску, пырскі! у рондаль з супам". Голас Фанд гучаў крыху раздражнёна. Аднак яна не зачыніла дзверы ў яго перад носам, як рабіла гэта шмат разоў у апошні час. Праз імгненне яна адступіла ў бок і жэстам запрасіла яго далучыцца да яе. Яна зачыніла за ім дзверы, замкнуўшы яе на завалу.
  
  На ложку ляжала туніцы, касцяная іголка з ніткай напалову забэрзаць у прарэху на рукаве. Джерин вывярнуў рукаў правай бокам вонкі, каб паглядзець, як будзе выглядаць папраўка. "Выдатная праца", - сказаў ён.
  
  - За што я табе ўдзячная, хоць, думаю, шыццё пры святле лямпы дастаўляе больш клопатаў і нічога не варта. Фанд пацерла вочы, каб паказаць яму, што яна мела на ўвазе. Пасля няёмкай паўзы яна працягнула: "Але ты прыйшоў сюды не для таго, каб гаварыць аб кашулях". Яна села на ложак.
  
  - Не, я гэтага не рабіў. Джерин сеў побач з ёй. - Я прыйшоў, таму што спадзяваўся, што мы зможам пакласці канец сварцы паміж намі.
  
  - Таму што ты хацеў падражніць мяне, - сказала Фанд. Аднак у яе голасе не было злосці, як гэта часта бывала, калі яна адсылала яго прэч. Магчыма, яна казала аб тым, як пажывае пшаніца ў гэтым годзе. Праз імгненне Джерин кіўнуў; сказаць, што яна яму не патрэбна, было б хлуснёй. Вусны Фанд выгнуліся ў крывой усмешцы. "Ох, ты і цяпер не спакуснік, ці не так? Але на гэты раз зрабі па-свойму, Фокс. Паглядзім, што з гэтага атрымаецца. - Яна сцягнула праз галаву туніку, якая была на ёй, затым ўстала, каб зняць сваю ваўняную спадніцу ў яркую клетку.
  
  Пры выглядзе яе аголенай у яго перахапіла дыханне, як гэта бывала заўсёды. Яна была цудоўнай жанчынай і ведала гэта, што толькі ўзмацняла ўражанне. Джерин хуценька распрануўся. Яны разам апусціліся назад на ложак.
  
  Яны з усіх сіл стараліся дагадзіць адзін аднаму. Ліс стараўся з усіх сіл; ён мог сказаць, што Фанд рабіла тое ж самае. Пасля гэтага ён хутка скацілася з яе, не жадаючы, каб ёй даводзілася вытрымліваць яго вага даўжэй, чым гэта было неабходна. "Я дзякую цябе", - сказала яна і села.
  
  Джерин ляжаў на баку. Ён паглядзеў на яе і сказаў: "Гэта больш не падыходзіць, ці не так?"
  
  Яна ўздыхнула. - Калі ты хочаш ведаць адказ, чаму ты задаеш гэтае пытанне?
  
  "Прамаўляючы словы, чуючы іх, гэта нейкім чынам здаецца рэальным", - адказаў ён. "Акрамя таго, я мог памыляцца". Ён перакаціўся на край ложка, схапіў брыджы і надзеў іх назад. Возясь з пасавым шнурком, ён дадаў: "Я больш не буду цябе так турбаваць".
  
  - Гэта не склала працы, - сказала Фанд. - Наогул нічога асаблівага, калі ты разумееш, што я маю на ўвазе. І хіба гэта не дзіўна цяпер? Багі ведаюць, я спадзяваўся, што мы расстанемся з табой, але я думаў, гэта адбудзецца пасля грандыёзнай вечарынкі, якую мы абодва запомнім на ўсё жыццё. Але вось мы тут, проста рассталіся."
  
  - Растаецца, - глуха паўтарыў Джерин. Ён нахіліўся і пацалаваў яе, але не ў губы, а ў шчаку. - Пакуль гэта працягвалася, заўсёды было весела, ці не так? Калі справа дайшла да таго, што яго больш няма, мы таксама адмовімся ад яго ".
  
  - Там праўда. Фанд паслала яму устрывожаны погляд. - Ты ж не вышвырнешь мяне з Лісінай крэпасці, таму што я больш не твая шлюха, праўда?
  
  Ён засмяяўся. - І Ван прыйшоў за мной са сваёй булавой? Малаверагодна. Не, ты можаш заставацца тут столькі, колькі захочаш, пры ўмове, што не сведешь ўсіх вакол з розуму. Магчыма, для цябе гэта будзе не так-то проста. - Ён усміхнуўся, паказваючы, што не чакаў, што яго ўспрымуць сур'ёзна.
  
  "Ох, калі я адзіны правоў, а ўвесь свет побач са мной няправы, як я магу не выказацца прама?" Але Фанд таксама засмяялася. "Я ведаю, што ты мне скажаш — ты хочаш, каб я знайшоў спосаб. Што ж, я паспрабую, сапраўды паспрабую. Што з гэтага атрымаецца, паглядзім".
  
  Ён кіўнуў і падняўся на ногі. Ісці да дзвярэй было дзіўна. Ён ніколі раней не расставаўся з даўняй каханай. Эліза развіталася з ім без адзінага слова папярэджання, але гэта было не адно і тое ж. Паклаўшы руку на стойку бара, ён павярнуўся і сказаў: "Да пабачэння". Гэта слова прагучала похоронно змрочна.
  
  Магчыма, гэта таксама прыходзіла ў галаву Фанд, таму што яна сказала: "Ведаеш, я не памерла, і яшчэ не вярнулася ў лясы. Я спушчуся за аўсянкай на досвітку, як заўсёды. Але яна таксама, здавалася, адчула гэты момант. "Гэта ўжо не будзе як раней, ці не так?"
  
  "Не, але, верагодна, так будзе лепш. Калі б гэта працягвалася дастаткова доўга, мы б у канчатковым выніку зьненавідзелі адзін аднаго ". Што-то з гэтага адбылося паміж ім і Элізай, хоць там усё было ціха і аднабакова, пакуль не вырвалася вонкі, калі яна пайшла.
  
  Калі ён застанецца ў дзверы і будзе балбатаць, то, хутчэй за ўсё, адгаварыць сябе ад таго, што вырашыў зрабіць. Ён падняў засаўку. Фанд падышла, каб апусціць яго пасля таго, як ён сышоў. Яна ўсміхнулася на развітанне, калі ён выйшаў у калідор і зачыніў за сабой дзверы.
  
  Ад яе пакоя да яго было ўсяго некалькі крокаў. У той момант, калі яму трэба было ўстаць паміж імі, па калідоры прайшла Силэтр, верагодна, накіроўваючыся ў гардеробную. Яна бачыла, як зачыніліся дзверы Фанд. Яна перавяла погляд з дзвярэй на Джерина і назад, затым працягнула ісці, не сказаўшы ні слова і не зірнуўшы больш ні на каго.
  
  Яго твар ўспыхнула. Самае добрае, што Силэтр магла падумаць пра яго, гэта тое, што ён толькі што наталіў сваю юрлівасць. Яму хацелася пабегчы за ёй па калідоры і растлумачыць, што яны з Фанд больш не збіраюцца займацца падобнымі рэчамі, але ён не думаў, што яна паслухаецца.
  
  "Што толку?" прамармытаў ён і адчыніў дзверы ў свой пакой. Ён зачыніў яе за сабой, скінуў вопратку і кінуўся на ложак. Набіты саломай матрац разгойдваўся ўзад-наперад на сетцы з рамянёў з сырамятны скуры, якія яго падтрымлівалі. Павольнае калыханне прымусіла Джерина адчуць сябе так, нібы ён знаходзіцца на калясніцы, якая толькі што кранулася ў шлях.
  
  Праз некаторы час у калідоры пачуліся мяккія крокі Силэтр, якая вярталася ў адведзеную ёй пакой. Яны не спыніліся ні перад дзвярыма Фанд, ні перад яго дзвярыма. Калі ўжо на тое пайшло, яны паскорыліся.
  
  Зноў запанавала цішыня. Звонку месяца кружыліся ў сваім бясконцым танцы: Тиваз - поўная, Эллеб - закінутая ў яркіх промнях сонца, Мат - якая расце паміж першай чвэрцю і поўнай, Нотос - змяншальнай ад поўнай да трэцяй чвэрці. Джерин устаў і ўтаропіўся ў вузкае акно на шматлікія цені, слепнучы месяцамі.
  
  Нотос падняўся амаль на сваю самую высокую кропку ў небе, перш чым Ліс нарэшце заснуў.
  
  
  * * *
  
  
  Пасля пары дзён роздумаў Джерин ўсё-ткі прызначыў Райвина сваім пасланнікам да Араджису Лучніку. Ён бы і сам аддаў перавагу адправіцца на поўдзень, але не адважваўся, улічваючы, што так шмат усяго магло пайсці не так недалёка ад дома.
  
  "Раскажы яму, як тут ідуць справы", - сказаў ён Райвину. "Саюз, які я прапаную, равноправен, ні адзін з нас не павінен прэтэндаваць на перавагу над іншым. Калі яго гэта не хвалюе, правальвай ён да гары нагамі. І Райвин, мой сябар—Ліс, мой калега...
  
  "А, цяпер, калі вы падсаладзілі гэта, пачынаецца насмешка", - сказаў Райвин.
  
  "Калі ты вырашыш ўспрымаць гэта як такое, то так", - адказаў Джерин. "Для мяне гэта было проста заўвага, якое прымушае мяне рабіць твая прырода. Я хацеў сказаць вось што: дзеля Дьяуса, не прикидывайся мілым ".
  
  - Я? - Райвин быў увасабленнем абражанай годнасці. - Што ты наогул можаш мець на ўвазе?
  
  - Тое, што я сказаў. Я сустракаўся з Араджисом. Смеху і весялосці ў ім прыкладна столькі ж, колькі ў начным гаршку, але ён зусім не дурны. Прытрымвайцеся з ім актуальнага пытання, і ў вас усё атрымаецца. Адыдзіце ад гэтага — пачніце распавядаць анекдоты, выпіце занадта шмат элю, што—небудзь у гэтым родзе - і ўсё, што вы запрацуеце ад яго, гэта пагарду. Я не хачу, каб гэта адбілася на мне, таму што ты едзеш туды ў якасці майго агента. Гэта зразумела?"
  
  "Калі табе не падабаецца, як я ўсё раблю, пайшлі Мядзведзя Драг", - панура сказаў Райвин. "Ён зробіць менавіта так, як ты кажаш, - у яго не хопіць розуму паступіць па-іншаму".
  
  "Вось чаму я пасылаю цябе", - адказаў Джерин. "Але ты павінен разумець, што ад гэтага залежыць, і што я не хачу ніякіх тваіх насмешак і непрыемнасцяў, пакуль ты едзеш на поўдзень. Магчыма, ты нічога не можаш з гэтым зрабіць; я ведаю, што гэта ў цябе ў крыві. Усё роўна рабі ўсё, што ў тваіх сілах."
  
  На твары Райвина адбіліся гнеў, пакора і весялосць, і ўсё гэта за пару удыхаў. Нарэшце ён сказаў: "Вельмі добра, лорд прынц. Я паспрабую згуляць ролю разважлівага прыдзірлівага чалавека: карацей кажучы, я буду браць з вас прыклад у сваім паводзінах ва ўсіх адносінах ". Як быццам гэтага было недастаткова, ён дадаў: "Каб вырабіць поўнае ўражанне, я паспрабую выкрасці любую сваячку жаночага полу, якая, магчыма, апынецца ў вялікага герцага". Ён схіліў галаву набок, каб паглядзець, якое ўражанне гэта зрабіла на Джерина.
  
  Ліс нахмурыўся, пачаў сціскаць рукі ў кулакі, але здаўся і падкінуў іх у паветра, разразившись смехам. "Вы, сэр, непапраўныя", - заявіў ён.
  
  "Я, вядома, спадзяюся на гэта", - бестурботна адказаў Райвин. "Цяпер, калі мы вырашылі, як я павінен паводзіць сябе ў гэтым пасольстве, наколькі вялікую світу мне давераць?"
  
  "Чатыры калясьніцы і запрэжкі, па-мойму, у парадку рэчаў", - сказаў Джерин. "Яшчэ трохі, і вы будзеце выглядаць як ўварванне; яшчэ трохі, і вы, хутчэй за ўсё, не прорветесь. Што ты на гэта скажаш, мой сябар Ліс?
  
  "Мне здаецца, што гэта правільнае колькасць", - сказаў Райвин. "Калі б вы сказалі, што я павінен пайсці адзін, я б не пайшоў. Калі б ты паставіў мяне камандаваць тузінам калясьніц, а не тузінам людзей, я б вырашыў, што ты сышоў з розуму — больш сышоў з розуму, чым звычайна, я б сказаў.
  
  - Дзякую вас за гэтак гучнае адабрэнне маіх здольнасцяў, - сказаў Джерин. - А цяпер ідзіце, прыгатуйцеся. Я хачу, каб вы з'ехалі да заходу сонца. Справа становіцца занадта тэрміновых, каб дапусціць яшчэ большую адтэрміноўку.
  
  "Калі ты і Араджис разам не можаце кантраляваць тое, што адбываецца ў паўночных землях, то хто можа?" Райвин спытаў.
  
  "Адиатуннус, магчыма", - сказаў Джерин. Райвин выглядаў здзіўленым, а затым зрабіў кіслае твар і, нарэшце, кіўнуў. Ён зрабіў зямны паклон, які мог бы прынесці імператару Элабона. Калі б ён сапраўды лёг на жывот, Джерин без ваганняў штурхнуў б яго ў рэбры. Але ён спыніўся, напалову пакланіўшыся, і пайшоў збірацца ў дарогу.
  
  Прыняўшы рашэнне, Джерин адчуў сябе лепш. Ён што-небудзь рабіў, а не чакаў, што Адиатуннус і монстры зробяць што-небудзь з ім. Гэта жаданне ўбачыць, як што-то, нягледзячы ні на што, адбудзецца, прыводзіла іншых да падзення. Ён ведаў гэта. Але чаканне таго, што ўсё будзе разбурана, яму таксама не падабалася.
  
  Ён вярнуўся ў крэпасць са двара. Ён не ведаў, наколькі моцна яго набег нашкодзіў Адиатуннусу, але, па меншай меры, гэта, павінна быць, прымусіла Трокме задумацца, таму што з тых часоў Ліс не атрымліваў паведамленняў аб лясных разбойнікаў па яго бок мяжы. Не так ужо шмат монстраў палявала і за яго сялянамі. На яго думку, гэта таксама рабіла рэйд чым-то стаяць.
  
  Ван і Фанд сядзелі ў вялікай зале, перад імі стаялі кубкі з элем. Ван грыз барановую ножку, якая засталася з учорашняга вечара. Калі Джерин увайшоў, Фанд прысунулася бліжэй на лаўцы да чужеземцу, як бы кажучы, што Ліс не зможа адабраць яе ў яго. Але Джерин быў рады, што ім не прыйдзецца з нецярпеннем чакаць іх наступнай непаразуменні. Калі б Ван хацеў застацца з ёй, ён не стаў бы стаяць на шляху свайго сябра.
  
  Ён наліў сабе кубак элю і сеў насупраць дружнай пары. Пасля таго, як выпіў з гурткі, ён распавёў Вану, што нарабіў.
  
  Чужаземец абдумаў гэта і сур'ёзна кіўнуў. - Калі твая гонар не ўтрымае цябе ад сумеснай працы з Араджисом, гэта, верагодна, лепшы ход, які ты мог бы зрабіць.
  
  "Калі гаворка ідзе пра выбар паміж гонарам і выжываннем, я ведаю, што выбраць", - сказаў Джерин.
  
  Фанд чмыхнула. - Дзе ў гэтым дух? Раб сказаў бы тое ж самае.
  
  Джерин пачаў было ощетиниваться, але затым нагадаў сабе, што не павінен дазваляць ёй выводзіць сябе з сябе. "Хай будзе так, як ты хочаш", - сказаў ён. "Я магу адказваць толькі за сябе". Ён дапіў віскі, паставіў яго на стол перад сабой і падняўся. - Вельмі добрай раніцы вам абодвум. А цяпер, з вашага дазволу, у мяне ёсць іншыя справы, якімі трэба заняцца.
  
  Накіроўваючыся да лесвіцы, ён адчуваў спіной погляд Фанд. Аднак яна нічога не сказала; магчыма, яна таксама нагадвала сабе, што ім не абавязкова сварыцца. З іншага боку, падумаў ён, можа быць, яна проста страціла дар прамовы з-за таго, што ён не трапіўся на яе вуду.
  
  Падняўшыся наверх, ён паспяшаўся па калідоры ў бібліятэку. Ён рабіў гэта з таго часу, як вярнуўся з поўдня Высокага Кирса; калі ён быў са сваімі кнігамі, ён мог успомніць вучонага, якім хацеў стаць, і забыцца барона, з якім, па волі багоў, ён павінен быў стаць. Паскорыліся яго крокі з тых часоў, як ён пачаў вучыць Силэтр грамаце? Ну і што, калі паскорыліся? спытаў ён сябе.
  
  Калі ён прыйшоў, яна ўжо чакала яго. Яна была не з тых, хто сядзіць склаўшы рукі; у яе было верацяно і трохі воўны, і яна была занятая вырабам нітак. Яна ўсміхнулася і адклала верацяно, калі ён увайшоў у дзверы. "Цяпер сёе-тое, над чым папрацаваць мой розум, а не рукі", - сказала яна такім тонам, нібы з нецярпеннем чакала падмены.
  
  - Яшчэ аб прыродзе багоў, - сказаў Джерин, дастаўшы скрутак з скрыні, дзе ён ляжаў.
  
  "Ах, добра", - ажыўлена сказала яна. "Мая ўласная жыццё была настолькі звязаная з Байтоном, што я ведаю пра астатніх багоў менш, чым трэба было б, асабліва ўлічваючы, як змяніліся мае абставіны". У яе голасе не было горычы, толькі дзелавітасць.
  
  Ліс зняў аксамітную вокладку са скрутка, круціў ручкі, пакуль не дайшоў да падзелу, які яны з Силэтр збіраліся прачытаць. - Ах, сёння мы падыходзім да богу— - Яго голас змяніўся. - Вось, прачытайце гэта самі.
  
  - Маврикс, - сказала Силэтр, прамаўляючы імя ўслых. Яна ўлавіла раптоўную змену тону Джерина. - Чаму ситонийский бог віна — як бы гэта сказаць? — непакоіць цябе?
  
  "Ты маеш на ўвазе, што ў мяне поўсць устала дыбам?" Джерин поежился. "У нас былі справы, у Маврикса і ў мяне. Я б выказаў здагадку, што бог імі незадаволены, і я ведаю, што я не задаволены. Калі б не Маўрыкій, Райвин ўсё яшчэ быў бы чараўніком. Калі б гэта было не так — Але не звяртай увагі на ўсё гэта цяпер; я магу расказаць гэта ў іншы раз. Проста прачытайце мне тое, што наш несмяротны аўтар запісаў на пергаменце. У яго голасе гучала іронія. Скрутак уяўляў сабой наскрозь сумную падборку бажаствоў, якім пакланяліся розныя народы Элабонской імперыі. Ён бы з радасцю замяніў яе больш цікавым томам на тую ж тэму, калі б яму пашчасціла натрапіць на такі.
  
  Силэтр была яшчэ не на тым этапе, калі яна магла ацаніць тонкасці стылю. Яна пракладвала сабе шлях праз словы і прапановы, улоўліваючы сэнс, наколькі гэта было магчыма. - "Маврикса, бога віна, родам з Ситонии, - прачытала яна, - таксама шырока шануюць у Элабоне. Яго прыхільнікі сустракаюцца нават на поўнач ад Хай-Кирса, хоць усё віно ў гэтай аддаленай правінцыі па неабходнасці імпартуецца".
  
  - Так сказана ў скрутку, але я ніколі не ведаў аб тутэйшым кульце Маврикса, - сказаў Джерин. "Тым не менш, калі Райвин заклікаў яго з дапамогай малой магіі, ён з'явіўся - не для таго, каб выканаць загад Райвина, а каб пакараць яго за сувязь са мной".
  
  "І чаму бог палічыў патрэбным гэта зрабіць?" Спытала Силэтр. Перш чым Ліса паспела адказаць, яна падняла руку. "Раскажы мне ў іншы раз, як ты сказаў. Я працягваю: "Культ Маврикса карыстаецца найбольшай папулярнасцю ў тых, у каго ў жыцці мала шчасця. У вызваленні, якое яны атрымліваюць ад віна і оргиастической прыроды яго глыбокай пашаны, яны знаходзяць задавальненне, якога ім у адваротным выпадку не хапала. "Ці азначае гэта "оргиастический" тое, што я думаю?"
  
  "Разнастайныя празмернасці?" Спытаў Джерин. Силэтр кіўнула. Джерин сказаў: "Вось што гэта значыць, усё дакладна. Працягвай; ў цябе ўсё вельмі добра атрымліваецца".
  
  - Дзякуй. Силэтр зноў пачала чытаць: "Імператары Элабона часам пераследвалі тых, хто прымаў удзел у абрадах Маврикса, калі Сітан была нядаўна набытай правінцыяй. Аднак, як і многае іншае ў Ситоне, культ бога ў апошнія гады стаў агульнапрынятай часткай жыцця элабонцев, і крык "Эвоии!" часта чутны па ўсёй Імперыі".
  
  "Я чуў гэта", - сказаў Джерин. "Калі я ніколі больш гэтага не пачую, я буду гэтак жа рады. Маўрыкій - магутны бог, але не той, каму я хацеў бы пакланяцца. Я занадта люблю парадак, каб спакойна ставіцца да беззаконьня, якое заахвочвае уладар салодкага вінаграду.
  
  Силэтр прищелкнула мовай. - Лорд Байтон таксама заступнік парадку і розуму, таму я разумею, аб чым вы кажаце, і ўсё ж— ці магу я чытаць далей?
  
  "Падобна на тое, ты ўжо гэта зрабіў, калі ведаеш, што будзе далей у скрутку", - сказаў Джерин. "Ты прачытаў гэта аднымі вачыма, ці не так? Не многія могуць зрабіць гэта так хутка; даволі шматлікім даводзіцца прамаўляць гэтыя словы пра сябе, незалежна ад таго, як доўга яны чыталі ".
  
  - Ты не разумееш, - сказала Силэтр. - Я спрабавала пераймаць цябе.
  
  Праз некалькі секунд ён сказаў: "Я не магу ўспомніць, калі ў апошні раз хто-то рабіў мне падобны камплімент. Дзякуй". Ён крыва ўсміхнуўся. "Не тое каб вы, верагодна, знайшлі шлях, якім ідзе большасць людзей, звярнуўшыся да мяне за парадай".
  
  "Я думаю, у вас ёсць лепшы спосаб", - сказала Силэтр, што выклікала больш працяглы маўчанне, тым больш што, як адзначыў Джерин, яна не ўдакладніла каментар "тут" ці што-небудзь у гэтым родзе. Яна зноў паглядзела на скрутак і прачытала яшчэ: ""Маўрыкій таксама з'яўляецца богам, які ў асноўным натхняе паэтаў і іншых мастакоў, а таксама заступнікам драмы. Яго любоў да прыгажосці добра вядомая". Яна адарвала погляд ад скрутка. "Я думаю, гэта годныя атрыбуты бога".
  
  - О, сапраўды. Голас Джерина быў сухі. - Аднак наш тутэйшы храніст даволі— хм, як бы гэта сказаць?— скажам так, ўтойлівы чалавек. Сярод іншага, "любоў бога да прыгажосці" выяўляецца як запал да прыгожым хлопчыкам ".
  
  Ён задаваўся пытаннем, як Силэтр ўспрыме гэта, і ці зразумее яна наогул, аб чым ён кажа. І ситонцы, і іх багі больш любілі мужаложства, чым сяляне паўночных зямель, сярод якіх яна правяла сваё жыццё, пакуль Байтон не абраў яе сваёй. Але яна, павінна быць, зразумела, што ён меў на ўвазе, таму што ад душы засмяялася. Затым, посерьезнев, спытала: "Гэта запісана ў якой-небудзь іншай вашай кнізе? Калі няма, то яна можа быць страчана".
  
  - Ведаеш, я не ўпэўнены, - адказаў Джерин. "Вы толькі што пераканалі мяне ў адной рэчы, хоць і не ў тым, што я ўжо не быў упэўнены: я не змог бы знайсці нікога лепш, каб прыглядаць за гэтай бібліятэкай".
  
  "Зараз вы робіце мне камплімент", - сказала яна. "У сваю чаргу, я хачу яшчэ раз падзякаваць вас за тое, што прывялі мяне сюды даглядаць за вашымі кнігамі. Гэта не тая жыццё, якая ў мяне была, але гэта значна больш, чым у мяне былі прычыны спадзявацца ".
  
  На гэты раз яна не проста паклала сваю руку на яго, яна сціснула яе і не адсунулася, калі ён паціснуў у адказ. Ён пачаў нахіляцца наперад, каб пацалаваць яе, затым завагаўся, не з-за адсутнасці жадання, а з педантычна пачуцці справядлівасці. Ён сказаў: "Калі цябе цягне да мяне, падумай, чаму. Калі гэта толькі таму, што я той, хто вывеў цябе з Айкоса і дапамог паказаць, як жыць у вялікім свеце, падумай, ці дастаткова гэта прычыны ".
  
  Яна засмяялася над ім. Яна не змагла б здзівіць яго больш, нават калі б ўспыхнула. - Я дарослая жанчына, лорд Джерин, і вы не мой бацька. Як гэта было ў яе характары, яна хутка працверазела. "Тое, што ты з лэдзі Фанд, - гэта зноў што-то іншае, асабліва ў святле таго, што я бачыла мінулай ноччу".
  
  Гэта, у сваю чаргу, працверазіла Джерина. - Стварэньне мёртвая, - павольна вымавіў ён. Так, ты бачыў, як я выходзіў з яе пакоя. Ён уздыхнуў. "Так, мы былі ў ложку — які сэнс адмаўляць гэта, калі гэта так? Мы не будзем гэтага рабіць зноў — у гэтым няма сэнсу, не тады, калі ўсё было так, як было. Калі яны з Ваном поладят, я жадаю ім толькі радасці. Калі няма, мне, верагодна, варта пажадаць яму шкуру, такую ж цвёрдую і тоўстую, як яго гарсэт.
  
  "Так што табе варта." Яна зноў усміхнулася, але ненадоўга. "І гэта таму, што той, каго вы з Фанд ведалі, мёртвы, што ты цяпер праяўляеш да мяне цікавасць?"
  
  "Можа быць, збольшага", - адказаў ён, што здзівіла яе. Ён хутка дадаў: "Але толькі ў малой ступені, я б сказаў. Больш — значна больш — гэта тое, што ты такая, якая ты ёсць. Верце мне ці не, як вам будзе заўгодна. Адна з яго броваў прыўзнялася, як бы падкрэсліваючы выраз твару. - Акрамя таго, менавіта вы ўзялі мяне за руку. Я б ніколі не адважыўся на такое, улічваючы, што ты такі, які ты ёсць.
  
  - Я заўважыла гэта, - сказала Силэтр. - Ты абяцаў тое ж самае, калі забіраў мяне з Айкоса, але хто ведае, чаго вартыя абяцаньні мужчыны, пакуль яны не правераныя? Калі я ўбачыла, што ты меў на ўвазе тое, што сказаў, я— - Яна не стала працягваць, а апусціла погляд на скрутак перад сабой. У адрозненне ад Фанд, яе скура звычайна не адрознівалася яркім чырванню, але цяпер яна пачырванела.
  
  - Ты вырашыла, што хочаш зрабіць першы крок, - сказаў Джерин. Силэтр не адрывала вачэй ад скрутка, але амаль непрыкметна кіўнула.
  
  Джерин пощипал сябе за бараду. Тое, што ён спазнаў з Фанд, выходзіла за рамкі задавальнення ад спальні, але не нашмат далей; у ім самім была асяродак, якой ён ніколі не саступаў. Ён рабіў гэта толькі аднойчы, з Элізай ... І пасля таго, што з гэтага выйшла, ён баяўся — не, баяўся, сказаў ён сабе, — рызыкаваць гэтым зноў. Але калі б ён звязаўся з Силэтр, яму давялося б рызыкнуць; ён ужо адчуваў гэта.
  
  Ты хочаш правесці астатак сваіх дзён у адзіноце ўнутры? ён задумаўся. Так было прасцей; так было бяспечней; у рэшце рэшт, там было пуста.
  
  "Ты ўпэўнена?" спытаў ён. Вымавіць гэтыя словы было амаль гэтак жа цяжка, як ісці ў бой.
  
  Силэтр кіўнула, крыху менш нерашуча. Джерин нахіліўся да яе з пачуццём чалавека, які нырае на глыбіню. Ён задаваўся пытаннем, ці ўмее яна цалавацца; яна сказала, што прысвяціла сябе Байтону з тых часоў, як яе курсы не пачаліся, калі яна дасягнула жаночага ўзросту.
  
  Але яе вусны цвёрда сустрэліся з яго вуснамі; яе рот прыадкрыўся, і яе мову зайграў з яго мовай. На самай справе, гэта быў самы прыемны пацалунак, які ў яго калі-небудзь быў. Калі яны нарэшце адарваліся сябар ад сябра, ён спытаў: "Дзе ты гэтаму навучылася?"
  
  "У маёй вёсцы, вядома". На імгненне яна выглядала збянтэжанай, затым зноў зарагатала. "О, я разумею — ты чакаў, што я буду не проста дзяўчынай, але і недасведчанага. Няма. Некаторым маладым людзям там было напляваць, што бог пакінуў на мне сваю пазнаку. Я ведаў, што не магу аддаць ім сваё цела, але гэта не значыць, што я вёў зусім пустую жыццё ".
  
  - О, - сказаў ён ціхім голасам. - Я пра гэта не падумаў. Калі ты сказала, што Байтон выбраў цябе, я, напэўна, падумаў, што з тых часоў ты жывеш адасоблена.
  
  - Няма, - зноў сказала Силэтр. - Усё было не так, пакуль бог не заклікаў да сабе Сивиллу, якая была, і не выбраў мяне на яе месца — хоць і ненадоўга. Яе твар на імгненне запамрочылася, затым праяснілася. "Але я павінна сказаць, што ты меў рацыю: калі гэты час скончыцца, я павінна пражыць астатак свайго жыцця так, як змагу".
  
  На гэты раз яна нахілілася да яго. Пацалунак працягваўся. Яго рукі стуліліся вакол яе. Яна напружылася, калі ён абхапіў яе грудзі адной рукой. Ён прыбраў руку. "Калі ты не гатовая, проста дай мне ведаць", - сказаў ён. Ён усё яшчэ не быў упэўнены, наколькі хутка ён хацеў бы кінуцца наперад з ёй. Калі б ён быў на некалькі гадоў маладзейшы за, пажада ўзяла б верх над здаровым сэнсам, але тыя часы засталіся ў мінулым, нават калі Ван ўсё яшчэ часам думаў больш промежность, чым галавой.
  
  Силэтр сказала: "Зайшоўшы так далёка, я думаю, прыйшоў час завяршыць працу па вяртанні мяне ў свет. Я чуў, што ў першы раз можа быць балюча, але калі ты ведаеш, што боль можа быць непазбежнай, гэта лягчэй перанесці ".
  
  - Спадзяюся, я не прычыню табе шкоды, па меншай меры, не моцна, - сказаў Джерин. "Калі я быў у горадзе Элабон, у іншага студэнта там быў скрутак аб тым, як правільна пазбаўляць некранутасці дзяўчыну як мага далікатней. Тое, што там было сказана, мела сэнс, хоць, прызнаюся, да гэтага часу мне ніколі не даводзілася ім карыстацца.
  
  - Аб гэтым пішуць кнігі? - Спытала Силэтр, шырока раскрыўшы вочы. - Калі б у цябе ў бібліятэцы быў такі, Джерин, падумай, колькіх яшчэ людзей ты змог бы прыцягнуць да чытання.
  
  "Я думаю, ты маеш рацыю", - сказаў ён, успомніўшы ілюстрацыі, якімі пісец ажывіў скрутак. Затым ён заўважыў, што Силэтр назвала яго толькі па імені, без ганаровага звароту, якое яна заўсёды выкарыстоўвала раней. На імгненне гэта ўразіла яго. Затым ён засмяяўся над сабой. Калі яны збіраліся стаць блізкімі, хіба яна не мела права звяртацца да яго інтымна?
  
  Пасля ён ніколі не быў упэўнены, хто з іх першым устаў з-за стала ў бібліятэцы. Яны бок аб бок прайшлі па калідоры да яго спальні. З любой іншай жанчынай ён бы абняў яе за талію. З Силэтр ён усё яшчэ стрымліваўся, нягледзячы на тое, што яны збіраліся зрабіць у спальні. Калі б яна хацела дакрануцца да яго да гэтага, яна магла б.
  
  Яны былі ў трох ці чатырох кроках ад дзвярэй, калі дазорца на вартавы вежы пратрубіў у рог. Джерин спыніўся як укапаны. Бразнуўшы зубамі, ён сказаў: "О, чума! Не цяпер, клянуся ўсімі багамі.
  
  Ён не мог прачытаць выраз твару Силэтр. Было на ім крывое весялосьць або, можа быць, палёгку? Калі яны не скарыстаюцца шанцам цяпер, перадумае ці яна пазней? Што ён павінен быў рабіць, калі яна гэта зробіць? Прыкінуцца, што нічога не адбылося? Або—?
  
  Затым дазорца крыкнуў: "Лорд Джерин, Райвин Ліс накіроўваецца назад у Лісіную крэпасць".
  
  - Што? Джерин усклікнуў, забыўшыся аб сваіх трывогах па нагоды Силэтр. - Я адправіў яго ўсяго два дні таму. Ён не мог нават выбрацца з земляў, якімі я валодаю, не кажучы ўжо аб тым, каб дабрацца да Араджиса і назад. Ён што, страціў розум? У яго здалі нервы?
  
  Силэтр сказала: "Табе лепш пайсці і паглядзець, у чым справа. Іншыя рэчы могуць пачакаць свайго часу".
  
  - Так, - сказаў ён няўцямна. Гэта гучала шматспадзеўна, нават калі яна нічога не абяцала. Ён ледзь звярнуў на гэта ўвагу. Ён ужо бег да лесвіцы. Силэтр рушыла ўслед за ім павольней.
  
  Джерин перайшоў на бег, як толькі спусціўся у вялікую залю. Ён выскачыў на двор і пабег да брамы. Хто-то крыкнуў з вышыні частаколу: "Я бачу Райвина і экіпажы калясьніц, якія выехалі з ім, лорд прынц, але з ім не толькі гэтыя экіпажы. Мужчын, якіх я таксама не пазнаю.
  
  Пад'ёмны мост ўжо са скрыпам апускаўся над ровам вакол частаколу. Злёгку засопшыся, Джерин нецярпліва чакаў, калі ён апусціцца досыць нізка, каб можна было што-небудзь разгледзець. Нарэшце, гэта адбылося. Вядома ж, наперадзе ішла калясьніца Райвина, але ён прывёз з сабой у два разы больш экіпажаў, чым адправіў у шлях.
  
  Як толькі пад'ёмны мост ўстаў на месца, Джерин перайшоў па ім. Чым хутчэй ён даведаецца, якое вар'яцтва цяпер здзяйсняе Райвин, тым хутчэй ён зможа пачаць высвятляць, як з гэтым справіцца — калі з гэтым наогул можна справіцца. Ён ужо стаміўся ад неабходнасці разграбаць беспарадак Райвина, асабліва калі ён быў так вытанчана несвоечасова, як гэты.
  
  Убачыўшы Джерина, Райвин памахаў яму рукой. "Вітаю цябе, лорд прынц", - паклікаў ён. "Справа з наведваннем уладанняў Араджиса толькі што стала прасцей".
  
  Джерин пачакаў, пакуль Райвин падыдзе дастаткова блізка, каб яму не прыйшлося крычаць, затым запатрабаваў: "Аб чым, чорт вазьмі, вы кажаце, прыдуркі? Як ты можаш адсутнічаць два дня і вярнуцца, заяўляючы аб поспеху? І хто гэтыя нягоднікі, якіх ты прывёў з сабой?"
  
  У яго не было асаблівай надзеі запалохаць няўрымслівага Райвина, але ён і не чакаў, што той выбухне рогатам. "Прашу прабачэння, лорд прынц", - сказаў Райвин, калі змог гаварыць, хоць у яго голасе не было ні кроплі шкадавання. Ён працягваў: "Дазвольце мне прадставіць вам знаёмых, якіх я набыў на Элабонском шляху: Фабора, сына Фабура, і Марланца Сырое Мяса, пасланцоў, дасланых вялікім герцагам Араджисом Лучнікам, каб абмеркаваць з вамі умовы саюза".
  
  - Лорд прынц, - хорам вымавілі двое незнаёмцаў. Пасля таго, як яны пакланіліся, адзін з іх дадаў голасам амаль такім жа нізкім, як у Вана: "Я Марланц". Ён быў малады, шыракаплечы, і дороден, з выглядам чалавека, для якога бойка была любімым відам спорту. Фаборс быў старэй і, як выказаў здагадку Джерин, верагодна, разумнейшыя (хоць часам мужчыны, якія выглядалі ўсяго толькі грубымі ваярамі, былі нашмат разумнейшыя, чым здаваліся).
  
  - Ну, - сказаў Джерин. Гэта было лепш, чым стаяць з адкрытым ротам, але ненашмат. Ён паспрабаваў яшчэ раз, але зноў вырвалася толькі "Ну". З трэцяй спробай яму ўдалося вымавіць складную гаворка: "Што ж, лорды, я б схлусіў, калі б сказаў, што не рады вас бачыць. Сардэчна запрашаем. Прыходзьце ў маю крэпасць, вы і ўсе вашы таварышы. Выпіце майго элю, пакаштуйце майго мяса; вы будзеце тут маімі гасцямі - сябрамі.
  
  "Лорд прынц, вы велікадушныя", - сказаў сын Фабора Фабура. Марланц Сыроежка энергічна кіўнуў. Фаборс працягваў: "Калі ты пойдзеш на поўдзень, ведай, што мая крэпасць будзе належаць цябе столькі, колькі ты захочаш ёю карыстацца".
  
  "І мой", - пагадзіўся Марланц.
  
  - Ідзем, ідзем, — сказаў Джерин і адступіў у бок, каб калясьніцы - як тыя, што адправіліся з Райвином, так і тыя, што прыйшлі на поўнач з васаламі Араджиса, — маглі праехаць па пад'ёмнага мосце ў замак Фокс.
  
  Канюхі выбеглі, каб паклапаціцца аб конях і калясьніцах. Яны вылупіліся вочы на ізноў прыбылых. Воіны Джерина стоўпіліся вакол яго, баючыся, што людзі, якія суправаджалі Марланца і Фаборса, намышлялі здрада.
  
  Марланц ўтаропіўся на Вана. - Я чуў апавяданні пра вас, сэр, - сказаў ён, - і, ведаючы, як хлусяць пераказчыкі, вырашыў памерацца з вамі сіламі. Я бачу, што, верагодна, паставіў сябе занадта высока.
  
  "Калі вы ўмееце біцца так жа добра, як кажаце, сэр, я мяркую, вы і самі справіцеся", - адказаў Ван. Марланц пакланіўся. Ван пакланіўся ў адказ. Джерину гэта нагадала двух вялікіх сабак, обнюхивающих адзін аднаго.
  
  "Хадземце, лорды", - зноў сказаў ён. Пераступіўшы парог вялікай залы, ён крыкнуў слугам: "Эль для маіх сяброў-гасцей. Так, і яшчэ нарэжам некалькі біфштэксаў з той каровы, якую мы зарэзалі мінулай ноччу, і пастаў на агонь.
  
  "Проста апалі маё, як мага далікатней", - уставіў Марланц. "Я не выношу ялавічыну, прыгатаваную шэрай і жорсткай, як скура для абутку".
  
  Кавалак мяса, які слугі паклалі перад Марланцем на круглую аладку, быў такім чырвоным і сакавітым, што Ліс чакаў, што той узвые ад болю, калі ён воткнет у яго нож, але Ліс накінуўся на яго з усімі прыкметамі асалоды. Джерину не склала працы высветліць, адкуль у яго такое мянушку.
  
  Силэтр стаяла ля лесвіцы. Джерин махнуў ёй рукой, запрашаючы прайсці наперад, і паляпаў па лаве побач з сабой. Сын Фабора Фабура падняў брыво. "Ты, нарэшце, зноў ажаніўся, лорд прынц?" спытаў ён. "Чуткі пра гэта не дайшоў да "Гнязда лучніка"."
  
  - Добрая назва для крэпасці, - заўважыў Джерин, не здзіўлены тым, што Араджис ўважліва сачыў за тым, што ён рабіў, — ён таксама лічыў сваім абавязкам даведацца пра Араджисе усё, што мог. Адказваючы на пытанне, зададзены чалавекам Лучніка, ён працягнуў: "Лорд Фаборс, лорд Марланц, дазвольце мне прадставіць вас лэдзі Силэтр, якая была Сивиллой ў Ікас, пакуль землятрус не разбурыла тамтэйшае сьвятыню Байтона і не выпусціла монстраў, доўгі час зачыненых пад ім".
  
  Марланц пачаў раздражняцца з-за таго, што яго прадставілі жанчыне, а не наадварот, але адразу ж узяў сябе ў рукі, калі даведаўся, хто такая Силэтр. - Сібіла, - пачціва прамармытаў ён, кланяючыся ў сваім крэсле.
  
  - Сібіл больш няма, - сказала яна. - Проста Силэтр... І хто такая Силэтр, яшчэ трэба будзе высветліць. Яе погляд слізгануў да Джерину. Прыбыцце пасланнікаў часткова перапыніла гэта адкрыццё.
  
  Гэта прыбыцце таксама выклікала дастатковы перапалох, каб Фанд спусцілася ўніз, каб высветліць, што адбываецца. Яе вочы звузіліся, калі яна ўбачыла Силэтр побач з Лісам; яна падышла і села побач з Ваном. Джерин прадставіў яе васалам Араджиса як спадарожніцу чужака. Вэн кіўнуў, хоць, здавалася, не быў упэўнены, што яму гэта спадабалася. Сын Фабора Фабура выглядаў задуменным, але прамаўчаў — вось яшчэ навіны, якія не дасягнулі Гнязда Лучніка.
  
  Пасля таго, як падзеленая ежа і пітво зрабілі іх яго сябрамі-гасцямі, Джерин сказаў Фаборсу і Марланцу: "Што ж, лорды, я ведаю, навошта вы прыйшлі — з той жа місіяй, з якой я адправіў Райвина на поўдзень. Адважуся выказаць здагадку, вы абмяркоўвалі гэта з ім, калі ішлі сюды. Да якіх высноў вы прыйшлі?
  
  "Лорд прынц, наш сюзерэн, вялікі герцаг Араджис, адправіў нас на поўнач практычна з тымі ж умовамі саюза, якія вы вылучылі Райвину Лісу — выдатнаму хлопцу, я мог бы дадаць", - сказаў Фаборс. "Лучнік выступае за раўнапраўны саюз паміж ім і вамі да тых часоў, пакуль гэта застаецца прымальным для абодвух бакоў, агульнае камандаванне будзе залежаць ад таго, ідуць баявыя дзеянні на поўнач або поўдзень ад Айкоса".
  
  "Добры штрых", - ухвальна сказаў Джерин. "Я проста выказаў здагадку, што мы падзелім лідэрства. Што ж, лорды, як вы і сказалі, я думаю, мы выдатна паладзім. Пасля землятрусу я мала што чуў пра поўдні Ікасы. Раскажыце мне, як ідуць справы на землях Араджиса, калі будзеце так ласкавы.
  
  Марланц залпам дапіў эль са свайго шклянкі, перш чым адказаць: "Уявіце сабе ваўкоў суровай зімой, якія выходзяць з лесу, каб забіваць авечак і пастухоў. Тады ўявіце, што гэта ў дзесяць разоў горш, і вы атрымаеце некаторы ўяўленне аб стане, у якім мы знаходзімся. У гэтых праклятых істот больш розуму, чым у ваўкоў, і ў іх таксама ёсць рукі, так што ад іх нішто не застрахавана. Прыгонныя баяцца выходзіць на палі, але і сядзець пад замком у сваіх хацінах ім таксама ні да чаго добрага. Упэўнены, вы ведаеце, як гэта бывае, лорд прынц.
  
  - Нават занадта добра, - змрочна адказаў Джерин. Яго васалы у вялікай зале кіўнулі. Ліс працягваў: "Аб'ядналіся ці больш разумныя монстры з кім-небудзь з суседзяў Араджиса, каб зрабіць яго жыццё яшчэ больш цудоўнай?"
  
  - Няма, лорд прынц, - хорам адказалі Марланц і Фаборс. Фаборс дадаў: "Калі ваш васал лорд Райвин распавёў нам аб іх адносінах з Адиатуннусом — хай ён вечна гарыць у самым гарачым пекле — мы абодва вскрикнули ад жаху".
  
  "Гэта мы і зрабілі", - пагадзіўся Марланц Сыроежка. "Гэта добра кажа аб вашай сіле тут, што вы стрымалі такую жудасную камбінацыю, калі мы сутыкнуліся толькі з монстрамі, але Араджис палічыў неабходным адправіць нас наперад, перш чым вы адправіце свайго васала ў шлях шукаць яго дапамогі".
  
  "Не придавай гэтаму занадта вялікага значэння", - сказаў Джерин. "Гэта можа проста азначаць, што я больш упарты і менш давяраю сваім суседзям, чым вялікі герцаг".
  
  "Не хачу вас пакрыўдзіць, лорд прынц, але мне цяжка гэта ўявіць", - сказаў сын Фабора Фабура. Марланц энергічна кіўнуў.
  
  "Я думаю, што ты, магчыма, хутчэй абразіў свайго ўласнага лорда, чым мяне, але няхай будзе па-твойму", - сказаў Джерин. "Паколькі справы ідуць так, як яны ідуць, я збіраюся прапанаваць Араджису спачатку адправіць столькі калясьніц, колькі ён зможа, на поўнач, каб дапамагчы маім сілам супраць Адиатунна, монстраў і некалькіх нікчэмных, вераломных элабонцев, якія далучыліся да іх. Калі ён можа гэта зрабіць, то як хутка ён зможа гэта зрабіць і колькі калясьніц ён зможа пазбавіць ад сваіх уласных клопатаў?"
  
  "Лорд прынц, я думаю, ён можа гэта зрабіць, і я думаю, што ён зможа даслаць машыны неўзабаве пасля таго, як мы вернемся з весткай аб заключэнні здзелкі", - адказаў Фаборс. "Колькі ён зможа паслаць, яму прыйдзецца судзіць самому. Ён шырока расставіў свае калясьніцы і экіпажы па ўмацаванняў зямель, якімі валодае, і загадаў сваім сялянам падаваць пажарныя сігналы, калі іх вёскі падвергнуцца нападу. Такім чынам, дапамога можа прыйсці да іх у самыя кароткія тэрміны."
  
  "Гэта не самая горшая выкрут у свеце для забеспячэння бяспекі рабоў", - сказаў Райвин. "Чаму ты не паспрабаваў што-небудзь падобнае, мой сябар Ліс?"
  
  "Гэта ўсё роўна што прыкрываць жывот пасля таго, як хто-то цябе ўдарыў, а затым падносіць руку да твару, калі ён б'е цябе туды", - адказаў Джерин. - Або, калі вы дазволіце мне змяніць постаць прамовы, я б палічыў за лепшае выцягнуць наканечнік стралы з раны, чым накладваць на яе павязку, пакуль лязо ўсё яшчэ там.
  
  "Вы разумны чалавек, лорд прынц", - сказаў Марланц Сыроежка. "Сам вялікі герцаг старанна думаў пра тое, каб змяніць спосаб барацьбы з праклятымі стварэннямі — кажа, што гэта ўсё роўна, што быць да смерці загрызенным блыхамі. Паміж яго людзьмі і вашымі, у нас павінны быць сілы, досыць моцныя, каб сапраўды што-то зрабіць, а не проста спрабаваць нанесці зваротны ўдар, калі з намі што-то робяць.
  
  - Я на гэта спадзяюся, - пагадзіўся Джерин. "Вось чаму я шукаў саюза з ім". Як сказаў Марланц, хоць Араджису пагражалі толькі монстры, ён адчуў патрэбу ў дапамозе раней Джерина, якому таксама даводзілася турбавацца аб Трокмуа. Наносячы ўдар у адказ так моцна, як толькі мог, Ліс выводзіў сваіх ворагаў з раўнавагі.
  
  "Разам мы разаб'ем іх", - сказаў Марланц, стукнуўшы кулаком па стале так, што шклянкі падскочылі. Сын Фабора Фабура кіўнуў, але нічога не сказаў. Калі справа даходзіла да перамоваў аб умовах альянсу, ён, здавалася, валодаў аўтарытэтам; Марланц больш важка выказваўся па пытаннях асабліва вайскоўцам.
  
  "Ці згодныя мы, лорды?" Спытаў Джерин. Абодва пасланца Араджиса кіўнулі. Ліс сказаў: "Тады мы павінны прынесці клятвы, якія звяжуць нас з нашым прадпрыемствам. Я вазьму іх з сабой як прадстаўнікоў Араджиса. Я ведаю, што ён будзе чакаць гэтага ад мяне, паколькі мы з ім не заўсёды былі ў лепшых адносінах з тых часоў, як Элабон сышоў з паўночных зямель.
  
  "І вы кажаце, што меншага, што ад яго і не чакайце", - заўважыў Фаборс. - Ён чакаў гэтага і упаўнаважыў нас паклясціся ад яго імя, звязаўшы яго дагаворам у вачах багоў. І ты маеш рацыю: ён таксама жадае тваёй прысягі.
  
  "Спачатку супрацоўніцтва, давер можа прыйсці пазней", - сказаў Джерин. - І санкцыянаваў ён гэта або няма, законы падабенства і заражэння звязваюць вас з ім, а яго - з дамовай; я дастаткова маг, каб пры неабходнасці скарыстацца імі. Спадзяюся, нам гэта не спатрэбіцца. Якімі багамі Араджис прымусіў бы нас паклясціся?
  
  "Нічога незвычайнага, лорд прынц", - адказаў Фаборс. "Вядома, Дьяусу, цару нябеснаму, і Байтону за прадбачлівасць — тое, што яго Сівілы тут, толькі надасць клятве больш сілы - і, паколькі мы змагаемся не ў апошнюю чаргу за бяспеку нашых рабоў, таксама Бейверсу і Мавриксу".
  
  Укол трывогі прабег па целе Фокса. - Хіба Бейверсу не хапіла б яго самога па сабе? Мы з Мавриксом ... не вельмі ладзілі ў мінулым.
  
  "Так нам сказаў лорд Райвин", - сказаў Фаборс. Па тым, як яго погляд слізгануў у бок Райвина, гісторыя таксама была пікантнай. Але ён глыбока ўздыхнуў і прадоўжыў: "Тым не менш, мой сюзерэн асабліва настойваў на тым, каб імя лорда салодкага вінаграду было уключана ў клятву. Бейверс, сказаў ён, мае ўладу толькі над элем і ячменем, у той час як Маврикс, акрамя таго, што з'яўляецца богам віна, таксама асацыюецца з урадлівасцю ў цэлым і, такім чынам, з'яўляецца заступнікам фермераў ".
  
  Гэта, на жаль, мела занадта шмат тэалагічнага сэнсу для Джерина, каб прыдумаць бойкі спосаб абыйсці гэта. Ён успомніў, што яны з Силэтр чыталі пра Мавриксе, калі прызналі сваё цяга адзін да аднаго; пажада таксама была часткай уладанняў ситонийского бога. Магчыма, гэта было прадвесцем. Джерин, магчыма, і не хацеў мець нічога агульнага з Мавриксом, але калі адваротнае не адпавядала рэчаіснасці, як ён мог супраціўляцца волі бога?
  
  Ён уздыхнуў — ён не бачыў выхаду. "Хай будзе так, як жадае вялікі герцаг", - сказаў ён. "У мяне ёсць толькі адна агаворка: калі ён не дашле па меншай меры трыццаць калясьніц і экіпажаў, і калі яны не прыбудуць сюды на працягу трыццаці дзён, я больш не буду лічыць сябе звязаным умовамі клятвы".
  
  Фаборс і Марланц схілілі галовы адзін да аднаго і пару хвілін ціха перагаворваліся. Нарэшце Фаборс кіўнуў. "Будзе так, як вы скажаце".
  
  Пасланцы Джерина і Араджиса паціснулі адзін аднаму рукі і прынеслі клятву, звязаўшы сябе і, праз Марланца і Фаборса, Араджиса ўмовамі, аб якіх яны дамовіліся. Тады Ліса крыкнула кухоннай прислуге: "Зарежьте нам яшчэ адну карову. Мы спалім загорнутыя ў тлушч сцегнавыя косткі на алтары Дьяуса, каб іх водар узьнёсься на нябёсы і прымусіў яго добразычліва паставіцца да нашай справе.
  
  "А астатняе мы самі з'ямо", - прагрымеў Ван.
  
  - Памятай, я хачу, каб мая калекцыя была ледзь прыгатавана, - паспешліва дадаў Марланц.
  
  
  * * *
  
  
  Джерин падняўся па лесвіцы ў сваю спальню, несучы лямпу. Ён з знарочыстай асцярожнасцю ставіў кожную нагу па чарзе; ён быў трохі п'яны і вельмі сыты. Ён адчыніў дзверы, паставіў лямпу на камода і пачаў здымаць туніку. Як толькі ён распранецца, ён падзьме лямпу.
  
  Хто-то пастукаў у дзверы. Ён ледзь не заблытаўся ў рукавах тунікі, калі нацягваў яе назад. Сын Фабора Фабура доўга і заблытана тлумачыў, чаму Араджис настаяў на ўдзеле Маврикса у клятве — на самай справе, так доўга і заблытана, што Джерин задаўся пытаннем, ці была сапраўдная прычына ў тым, што Лучнік ведаў пра яго непрыемнасці з богам — і не хацеў спыняцца, нават калі Ліс, пазяхаючы, накіраваўся да выхаду з вялікай залы. Калі Фаборс цяпер быў дзе-то паблізу і хацеў яшчэ трохі пабалбатаць, Джерин меў намер навучыць яго ніколі больш не здзяйсняць падобных глупстваў.
  
  Ён шырока расчыніў дзверы. Але груз, які ён планаваў зваліць на галаву Фаборса, перарос у прыступ кашлю, таму што Фаборса там не было. Силэтр была.
  
  Слухаючы, як ён нешта мармыча, яна спытала: "З табой усё ў парадку?" - тонам непадробнага хвалявання. Калі яму ўдалося кіўнуць, яна сказала: "Што ж, тады, можа быць, працягнем з таго месца, дзе нас, э-э, перапынілі сёння ўдзень?"
  
  "Ты ўпэўнена?" спытаў ён; яна ў сваю чаргу кіўнула. Ён працягнуў: "Я не прыйшоў да цябе сёння ўвечары, таму што —" Ён рэзка змоўк, не ведаючы, як працягнуць.
  
  - Ты маеш на ўвазе, з-за страху, што ў мяне здалі нервы? - Спытала Силэтр.
  
  - У тым-то і справа, - з удзячнасцю сказаў Джерин.
  
  "Я дзівілася, чаму ты трымаўся ў баку", - сказала Силэтр. - Адзіныя дзве рэчы, аб якіх я мог падумаць, былі, з аднаго боку, гэта, а з другога - тое, што ты на самай справе не хацеў мяне. Я падумаў, што мне лепш высветліць, што менавіта.
  
  - Калі ты не ведаеш адказу на гэтае пытанне... - Джерин зноў вычарпаўся. Праз імгненне ён працягнуў: "Калі ты не ведаеш адказу на гэтае пытанне, я проста павінен паказаць табе". Ён зрабіў крок у бок, прапускаючы Силэтр ў спальню. Ён зачыніў за ёй дзверы, замкнуў іх на засаўку, затым зірнуў на мігатлівыя лямпу на камодзе. - Мне загасіць яе? - спытала я.
  
  "Як вам будзе заўгодна", - адказала яна пасля свайго звычайнага сур'ёзнага разважанні. "Хоць, вядома, было б светла, калі б мы прыйшлі сюды раней за днём".
  
  "Так яно і было б", - пагадзіўся ён. "Ну, тады ..." Адчуваючы сябе па-дурному з—за таго, што паўтарае тое, што яна сказала некалькі хвілін назад, ён ступіў наперад, абняў яе і пацалаваў. Як ён знайшоў у бібліятэцы, яе веды аб гэтай частцы гульні былі значна больш, чым проста тэарэтычныя.
  
  Калі іх вусны нарэшце разомкнулись, яна прамармытала: "Ты даведаўся пра гэта з кнігі, пра якую расказваў мне? Калі даведаўся, я б хацела яе прачытаць".
  
  "Э—э... няма", - адказаў ён. "І, як я ўжо сказаў, у мяне няма копіі тут, у Лісінай крэпасці".
  
  - Гэта вельмі дрэнна, - сказала Силэтр зусім сур'ёзна. - Табе сапраўды варта запісаць усё, што ты памятаеш пра гэта, а таксама тое, што ты даведаўся ў іншых месцах. Яна зноў наблізіла свае вусны да яго вуснаў.
  
  Пасля доўгага, прыемнага баўлення часу ён падвёў яе да ложка. Ён быў упэўнены, што яна не магла быць у поўным няведаньні пра тое, што адбываецца паміж мужчынамі і жанчынамі — у рэшце рэшт, яна вырасла ў сялянскай хаціне, якая, калі б была падобная на ўсе іншыя сялянскія хаціны, якія ён ведаў, магла б пахваліцца адной пакоем, а ў гэтым пакоі адной ложкам на ўсю сям'ю. Але ведаць, як усё адбывалася, і дапусціць, каб гэта адбылося з ёй, магчыма, дзве розныя рэчы, асабліва калі незадоўга да гэтага яна наогул не магла выносіць дакрананняў мужчыны, не кажучы ўжо пра самых патаемных месцах яе цела.
  
  Яна заколебалась, трымаючы рукі ў выраза тунікі. - Ты хочаш, каб я ўсё-ткі патушыў лямпу? - Спытаў ён.
  
  Силэтр пахітала галавой, магчыма, звяртаючыся не столькі да Джерину, колькі да самой сабе. Амаль з выклікам яна нацягнула туніку праз галаву, затым скінула туфлі і вылезла з сваёй доўгай ваўнянай спадніцы і ільняных панталоны, якія насіла пад ёй. Джерин ведаў, што яна добра складзеная, але не ўсведамляў, наколькі. Калі б ён занадта доўга ўсміхаўся, то мог бы збянтэжыць яе. Адзіны спосаб не тарашчыцца - распрануцца самому. Ён хутка гэта зрабіў і лёг на ложак.
  
  Силэтр зноў заколебалась, перш чым далучыцца да яго. Мяккая салома матраца зашамацела, калі яна навалілася на яго ўсім сваім вагой. - Прабач мяне, - сказала яна. - Я — нервуюся.
  
  "Няма прычын, па якіх ты не павінна быць такі, і ёсць усе прычыны, па якіх ты павінна", - сказаў ён. "Першы раз бывае толькі адзін раз".
  
  Яна кіўнула. "Што, згодна з тваёй кнізе, мы павінны рабіць далей?"
  
  "Нічога канкрэтнага", - адказаў ён. "Калі я правільна памятаю, там сказана, што я павінен цалаваць цябе і лашчыць на працягу доўгага часу, каб табе было лёгка на душы і дапамагчы твайму целу падрыхтавацца да таго, што мы будзем рабіць пасля гэтага". Ён усміхнуўся ёй. "Я б усё роўна хацеў гэта зрабіць".
  
  Ён абняў яе, прыцягнуў да сябе. Яна пачала ўхіляцца, калі іх аголеныя цела даткнуліся — гэта было дотык іншага роду, чым тое, што яна ведала раней. Але яна стрымалася, выціснуўшы зваротную ўсмешку. Калі ён пацалаваў яе, яна пацалавала яго ў адказ.
  
  - Казытліва, - сказала яна, калі яго мова слізгануў па гладкай, пяшчотнай скуры яе шыі. Затым ён знайшоў кончык яе правай грудзей. - Ах, - прамармытала яна, адным складам, адным дыханнем, без голасу.
  
  Праз некаторы час ён апусціў вусны ніжэй. Гук, які яна выдала, быў напалову здзіўлена, напалову задавальненнем. Ён забыўся аб кнізе; ён атрымліваў асалоду ад тым, што рабіў, дзеля яе самой.
  
  "О божа", - сказала яна праз некаторы час. "Я чакала аднаго сюрпрызу, але не двух? Гэта што-тое, што ты прывёз з сабой з поўдня ад Хай-Кирса?"
  
  "На самой справе, няма", - адказаў ён. Але тады, хто мог выказаць здагадку, што будзе зроблена ў сялянскай вёсцы за межамі Ікасы?
  
  "Ну, дзе бы ты гэтага ні навучыўся, гэта —" Яна не дагаварыла, але паўза і захоплена выраз на яе твары сказалі дастаткова. Праз імгненне яна дадала: "ці Магу я зрабіць тое ж самае для цябе?"
  
  "Ты мог бы, але, верагодна, не вельмі доўга прама цяпер", - сказаў Джерин. "Давай паспрабуем што-небудзь іншае". Ён сеў на ложку. - Паслухай, чаму б табе не забрацца да мяне на калені?
  
  Яна асядлала яго, чаго ён пакуль не чакаў; яна ведала тэорыю таго, што яны збіраліся рабіць. Ён узяў сябе ў рукі. Яна апусцілася на яго, павольна і асцярожна. "Гэта не балюча", - сказала яна, а затым, праз імгненне, - "Пачакай. Вось."
  
  - Так, - сказаў Джерин. - Ты хочаш спыніцца? Спяшацца няма куды. Яна пахітала галавой. "Тады добра", - сказаў ён і ўзяў яе за ягадзіцы, апускаючы яе ўніз, пакуль не ўвайшоў у плоць да самага кораня — менавіта гэта рэкамендаваў маляўніча ілюстраваны скрутак у горадзе Элабон, і, падобна, гэта спрацавала добра. "Усё ў парадку?" спытаў ён.
  
  "Гэта было не так балюча, як я думала", - сказала яна, ківаючы. "Ты быў далікатны. Дзякуй табе".
  
  Ён пацалаваў яе і правёў рукамі па яе целе. Калі ён быў упэўнены, што яна мела на ўвазе тое, што сказала, ён пачаў рухацца ўнутры яе, павольна, патроху, зусім не спяшаючыся. Яго левая рука слізганула ўніз паміж яе ног, каб узмацніць яе задавальненне — ці, магчыма, стварыць яго, паколькі нешматлікія жанчыны, верагодна, адчувалі поўную радасць ад самога сукуплення ў свой першы раз.
  
  Яго ўласнае задавальненне нарастала павольна. Ён дазволіў гэтаму здарыцца, замест таго, каб напружвацца, каб паскорыць яго. Калі, нарэшце, ён дасягнуў сваёй вяршыні, гэта было яшчэ больш напружаным з-за доўгага, марудлівага ўздыму да яе. Ён заплюшчыў вочы і моцна прыціснуў Силэтр да сябе.
  
  Было трохі крыві, калі яна саслізнула з яго, але не вельмі. Яму было цікава, што яна падумала. Не гледзячы на яго, яна сказала, больш напалову пра сябе: "Мне так шкада ўсіх Сивилл, якія памерлі, так і не даведаўшыся пра гэта".
  
  Ён паклаў руку на яе аголенае плячо. Замест таго, каб адхіліцца, яна прыціснулася да яго. Ён сказаў: "Сёння я заключыў два саюза. Гэты - лепшы".
  
  "О, так", - сказала яна. "О, так".
  
  
  IX
  
  Пасланцы Араджиса выехалі на досвітку праз два дні. Джерин шчыра ненавідзеў ўставаць з усходам сонца, але праводзіў іх. Ён зірнуў на неба і паказаў на залаты Матх, які праз тры дні пасля поўні слізгаў да заходняга гарызонту. "Госпада, ёй спаўняецца дваццаць дзевяць дзён", - сказаў ён Марланцу і Фаборсу. "Да наступнага разу, калі яна дасягне гэтай стадыі, я спадзяюся, што калясьніцы Вялікага герцага будуць змагацца бок аб бок з маімі".
  
  "Мы зробім усё, што ў нашых сілах, каб гэта было так", - сказаў сын Фабора Фабура.
  
  "Так, гэта павінна даць нам час на дарогу і збор людзей і машын", - дадаў Марланц Сыроежка. "Я спадзяюся, Лучнік зноў загадае мне ісці на поўнач. Думаю, барацьба з монстрамі і Трокмуа ў адно і тое ж час каштавала б свеч.
  
  Джерин пабачыў нямала людзей, як трокмуа, так і элабонцев (не кажучы ўжо пра Ваню), якія любілі вайну дзеля яе самой. Ён разумеў гэта, але гэта збівала яго з панталыку кожны раз, калі ён сутыкаўся з гэтым. Ён сказаў: "Я б аддаў перавагу наогул не біцца, але часам у цябе няма выбару".
  
  Марланц кінуў на яго цікаўны погляд. - Ваша рука не халодная на вайне, лорд прынц. Можа, вам гэта і абыякава, але вы робіце гэта добра.
  
  Верагодна, у яго было столькі ж праблем з разуменнем Ліса, колькі ў Джерина з ім, а можа, і больш, калі б ён не практыкаваўся ў спробах зазірнуць у розумы людзей, выдатных ад яго. Тлумачэнні здаліся Джерину бескарыснай марнаваннем часу, і ён абмежаваўся адказам: "Калі ты не будзеш рабіць тое, што трэба, то неўзабаве ў цябе наогул не будзе шанцу што—небудзь зрабіць". Марланц узважыў гэта — як Джерин і выказаў меркаванне пры першай сустрэчы з ім, ён быў разумнейшы, чым здаваўся, - і, нарэшце, кіўнуў.
  
  Пад'ёмны мост з грукатам апусціўся. Паслы Араджиса і воіны, якія прыбылі на поўнач, каб абараніць іх, перекатились па ім і накіраваліся да Элабонской дарозе. Брыгада ля варот падняла мост назад. У гэтыя дні бязладнай гандлю наведвальнікаў у Лісінай крэпасці было няшмат, і хто мог сказаць, што хаваецца ў не занадта аддаленых лясах? Для законных падарожнікаў мост зноў апусцеў. Між тым, замак Фокс быў першай крэпасцю.
  
  Ван выйшаў з крэпасці, праціраючы заспаныя вочы. - Значыць, яны накіроўваюцца на поўдзень, ці не так? - спытаў ён, пазяхаючы. "Мы можам выкарыстоўваць любую дапамогу, якую зможам знайсці, і гэта факт".
  
  "Я ведаю", - адказаў Джерин. "Мне не спадабалася, як Адиатуннус кпіў з мяне падчас бою на той паляне. Паглядзім, як ён засмяецца, калі выявіць, што калясьніцы Араджиса выстраіліся побач з маімі.
  
  - Так, гэта было б нядрэнна, без сумневу. - Ван зноў пазяхнуў. - Я хачу хлеба і элю. Можа, яны прымусяць мяне думаць.
  
  - Качэўнікі палкоўнік у пустынях на поўдзень ад Элабона вараць нейкі горкі напой, які, як лічыцца, не дае чалавеку заснуць, калі ён стаміўся, і будзіць яго, калі ў яго ўсё ў парадку з галавой, як у цябе, - сказаў Джерин. Ён уздыхнуў. "Было час, калі Палкоўнік прыязджала ў Ікас, каб пагаварыць з Сивиллой. Мы маглі б купіць у іх трохі ягад. Цяпер аракула ў Ікас больш няма, і нават калі б ён усё яшчэ быў там, палкоўнік не змаглі б прайсці праз Элабон, каб дабрацца да яго.
  
  - "Аракула ў Айкосе больш няма", - паўтарыў Ван, калі яны з Лісам вярталіся ў вялікі зала. Ён зірнуў на Джерина. - Тым не менш, лэдзі Силэтр ўсё яшчэ часта бывае тут.
  
  - Так яно і ёсць, - сказаў Джерин. Яны з Силэтр не спрабавалі захаваць у сакрэце сваё станаўленне палюбоўнікамі — не тое каб яны маглі б гэта зрабіць, нават калі б паспрабавалі. У Лісінага замка было занадта шмат пар вачэй, занадта шмат боўтацца моў для гэтага. Калі б Джерин мог, ён паглядзеў бы на Вана пагардліва. Чужаземец быў значна вышэй, і замест гэтага ён паглядзеў уверх. - Ну і што?
  
  - Значыць, нічога, капітан, - паспешліва сказаў Ван. - Хай гэта даставіць вам радасць з ёй. - Ён памаўчаў, затым працягнуў ціхім бормотанием. - І няхай багі даруюць, каб я не адставаў ад Фанд і не вырашыў прыдушыць яе.
  
  - Гэта так, - заўважыў Джерин. Фанд нічога яму не сказала; адно было ясна ім абоім: што б у іх ні было, яно мёртва. Але калі яна перавяла позірк з яго на Силэтр, у яе зялёных вачах бліснула выраз я ж табе казала. Яна таксама сказала яму пра гэта, што толькі зрабіла выраз яе твару яшчэ больш раздражняльным. З іншага боку, Фанд падабалася злаваць на сябе за людзей, таму ён адмовіўся даставіць ёй задавальненне паказаць сваё раздражненне.
  
  Ван адрэзаў кавалак ад баханкі хлеба, якая ляжала на адным з сталоў. Раніца было прахалодным; Джерин вырашыў, што лепш налье ў міску ячменнай кашы з кацялка, які стаяў над агнём у ачагу ў далёкім канцы залы. Ён узяў рагавую лыжку, затым паставіў яе і міску на стол, пакуль наліваў сабе кубак элю.
  
  Ён як раз наліў крыху віна Бейверсу, калі Силэтр спусцілася ўніз. - Вось, далучайся да нас, - сказаў ён. "Марланц і Фаборс адправіліся на поўдзень, каб паведаміць Араджису аб пагадненні".
  
  "Я так і падумала, раз ты прымусіў сябе прачнуцца так рана", - адказала яна, адразаючы сабе кавалак хлеба, як гэта зрабіў Ван.
  
  "Мне вельмі шкада", - сказаў ён. "Я не хацеў цябе будзіць". Ён адчуваў сябе вінаватым; ён ужо даўно не спаў усю ноч з жанчынай у сваёй пасцелі і, верагодна, не быў такім ціхім, якім мог бы быць. Калі ўжо на тое пайшло, ён ні з кім не спаў у сваёй пасцелі з таго часу, як знік Дарэн, а гэта было ... больш шасцідзесяці дзён таму, усвядоміў ён з невялікім шокам, падлічваючы усё, што адбылося з тых часоў.
  
  "Усё ў парадку", - сказала яна. "Сонца ўжо ўзышло, так што я б усё роўна хутка прачнулася. Так заўсёды было ў маёй вёсцы, і ў Айкосе таксама. Ёй нейкім чынам атрымалася не засмучаць Джерина за тое, што ён палічыў за лепшае паспаць пазней, калі мог. Наліў сабе элю, яна села побач з ім.
  
  Фанд ўвайшла ў вялікі зала крыху пазней. Калі яна ўбачыла Джерина і Силэтр разам, яна не стала турбаваць сябе сняданкам. Яна проста падышла да Вану і бразнулася да яго на калені.
  
  Ён пацягнуўся за сваім элем. Замест гэтага яго рукі обвились вакол яе. - Што, па-твойму, ты робіш? ён прамармытаў:
  
  Яе рукі обвились вакол яго шыі. - Як ты думаеш, што я цяпер раблю? - пракурняўкала яна яму на вуха.
  
  Ван мог супрацьстаяць чаго заўгодна, акрамя спакусы. Ён паспрабаваў: "Так рана?" - недаверліва перапытаў ён. Фанд нахілілася яшчэ бліжэй і прашаптала што-тое, чаго Джерин не змог пачуць на вуха чужеземцу. Што б гэта ні было, яно, падобна, зрабіла жаданы эфект. Ван фыркнуў, як жарабец, а затым, усё яшчэ трымаючы Фанд на руках, устаў і панёс яе наверх.
  
  Джерин і Силэтр ўтаропіліся ім услед. Імгненне праз дзверы — як мяркуецца, тая, што вяла ў пакой Фанд, — зачыніліся. Калі Джерин і Силэтр паглядзелі з лесвіцы адзін на аднаго, яны абодва пачалі смяяцца. - О божа, - сказаў Джерин. "Яна ўчапілася ў яго кручком, як мужчына, ловящий ласося".
  
  "Яна заўсёды так сябе паводзіла?" Спытала Силэтр ціхім голасам. У яе голасе гучала напалову здзіўленне, напалову глыбокая павага.
  
  Ліс паківаў галавой. "Калі яна была з намі абодвума, яна звычайна не спрабавала выкарыстоўваць аднаго з нас, каб прымусіць іншага раўнаваць". Ён усміхнуўся. - Адпраў мяне ў адзін з пякельны, калі яна не спрабуе прымусіць мяне раўнаваць цяпер, калі мы паасобку. Ён узяў Силэтр за руку. - Там ёй не пашанцуе.
  
  "Я рада". Силэтр сціснула яго ў абдымках. "Не так даўно, - падумаў ён, - яна была б смяротна абражаная, калі б я наогул дакрануўся да яе". Затым ён зразумеў, што гэтая перамена, вядома ж, пачалася праз некалькі дзён пасля знікнення Дарена. Чамусьці яму здавалася, што ён ведаў Силэтр даўжэй.
  
  Райвин Ліс прыйшоў у вялікую залу на сняданак. Ён кіўнуў Джерину і Силэтр і нетаропка накіраваўся да гаршчка з кашай. Хоць фармальна ён заляцаўся за Элізай, у яго не было ніякіх пастаянных прыхільнасцяў з тых часоў, як ён вярнуўся ў паўночныя землі з Джерином і Ваном, задавальняючыся тым, што час ад часу служанку трахал або сялянскую дзяўчыну.
  
  Злавіўшы погляд Джерина, Райвин тузануў сябе за левае вуха і зароў, як асёл. Ён рабіў гэта пару разоў раней, і яму ўдалося збянтэжыць Джерина. На гэты раз Джерин быў да яго гатовы. Ён сказаў: "У цябе гэта вельмі добра атрымліваецца. Ты, павінна быць, быў ладнай азадкам яшчэ да таго, як я выкарыстаў магію, каб аднавіць тваё вуха".
  
  Райвин пахіснуўся, нібы працяты стралой. Ад гэтага частка гарачай кашы выплюхнулася з яго міскі на руку, якая яе трымала. Паранены як у прамым, так і ў пераносным сэнсе, ён з віскам падскочыў у паветра. "Бачыш, што ты прымусіў мяне зрабіць?" ён крыкнуў Джерину:
  
  "Мне вельмі шкада, але я не магу ўзяць на сябе віну за гэта", - сказаў Джерин. - Ты быў хвалько задоўга да таго, як сустрэў мяне, і раней у цябе таксама шмат разоў былі з-за гэтага непрыемнасці.
  
  Ва ўласцівай яму манеры Райвин супакоіўся так жа хутка, як і разгарэўся. "Я быў бы больш схільны абурацца, калі б гэта было няпраўдай". Ён наліў сабе кубак элю, затым пакланіўся Джерину і сказаў: "ці Магу я сесці побач з вамі і вашай лэдзі, ваша найвысокая хараство?"
  
  "Сядзь, сядзь", - сказаў Джерин, мужна змагаючыся жаданні шпурнуць у яго чым-небудзь. У нейкім сэнсе Райвин быў падобны на Фанд: ён мог выводзіць з сябе, але ніколі не быў сумным. На шчасце, аднак, яму не хапала запальчывага характару Фанд.
  
  Ён бязвольна апусціўся на лаву побач з Джерином. Пры ўсёй сваёй уяўнай бесклапотнасці, ён валодаў вострым пачуццём таго, што робіць іншых камфортнымі; Силэтр па-ранейшаму не любіла, калі да яе дакранаўся, нават выпадкова, хто-небудзь, акрамя Джерина.
  
  Ён зрабіў глыток элю, затым нахіліўся наперад, каб глядзець міма Джерина на Силэтр. - Паколькі вы больш не Сівілы, лэдзі, дазвольце мне прарочыць вам зараз: доўгія гады шчасця. Я мяркую, гэта таксама азначае шчасце для гэтага мужлан, - ён кіўнуў на Джерина, — але нам проста давядзецца змірыцца з тым, з чым мы не можам дапамагчы.
  
  "У адзін выдатны дзень я задушу цябе", - прамармытаў Джерин. Райвин схіліў галаву, нібы ў адказ на нейкі экстравагантны камплімент. Джерин падняў рукі да неба.
  
  Силэтр сказала: "Я дзякую цябе за гэта жаданне, і хай бог дакажа, што гаварыў праз цябе".
  
  "Я не думаю, што ў глупствы ёсць бог, калі толькі гэта не Маўрыкій у яго абліччы караля п'яніц", - сказаў Джерин. Ён хацеў пажартаваць, але гэта прымусіла яго замаўчаць, як толькі ён гэта сказаў. Усё, чаго ён хацеў, гэта ігнараваць Маврикса і спадзявацца, што бог зробіць тое ж самае з ім, але раптам гэта здалося нялёгкім.
  
  Ён падняўся і наліў сабе яшчэ кубак элю. Піць яму больш не хацелася, ды і не хацелася напівацца, каб пачаць дзень. Хоць, можа быць, прадэманстраваўшы сваю адданасць Бейверсу, ён змог бы пераканаць Маврикса пакінуць яго ў спакоі. Але нават калі ён допивал апотропейский эль, у яго заставаліся сумневы.
  
  
  * * *
  
  
  Ні трокмуа, ні монстры не былі настолькі тактоўныя, каб дачакацца, пакуль прыбудуць людзі Араджиса і дапамогуць прагнаць іх. Рэйд Джерина ва ўладанні Адиатаннуса сапраўды прымусіў ляснога разбойніка задумацца, але не спыніў яго. А што тычыцца істот, хто можа сказаць, ці былі тыя, хто напаў на жыхароў вёскі Джерина, звязаныя з Адиатуннусом або няма? У любым выпадку, праца, якую яны зрабілі, была жудаснай.
  
  Пастухі пачалі знікаць разам са сваімі статкамі. Монстры зьнішчылі больш жывёлы, чым маглі з'есці. Ваўкі або длиннозубые рэдка паводзілі сябе падобным чынам, але людзі паступалі так часта. Па меры таго як у Лісіны замак паступалі данясенні, Джерин станавіўся ўсё змрочней.
  
  Ён рабіў усё, што мог, каб дапамагчы сваім прыгонным справіцца з новай пагрозай, крадущейся па лясах. Ён загадаў пастухам выходзіць парамі і заўсёды быць узброенымі небудзь лукамі, альбо паляўнічымі дзідамі. Ён дазволіў ўсім сваім кавалям вырабляць наканечнікі дзід і стрэл у вялікай колькасці. Калі ўсё больш і больш прыгонных будуць хоць бы трохі ўзброеныя, у іх будзе больш шанцаў стрымаць монстраў, калі ніякія дваране на калясьніцах не змогуць прыйсці ім на дапамогу.
  
  Некаторыя з яго найбольш кансерватыўных васалаў заворчали на гэта. Мядзведзь Драг сказаў: "Хто прыбярэ ўсе гэтыя дзіды, калі монстры сыдуць, лорд Джерин? Яны будуць выкарыстоўваць іх адзін супраць аднаго, так, і супраць нас, дваран, таксама, калі мы не будзем сачыць за імі асцярожна — а мы не можам сачыць за імі ўвесь час.
  
  Незадоўга да гэтага ў яго быў падобны спрэчка з Ваном, і Ліс толькі стомлена кіўнуў. - Ты маеш рацыю, - сказаў ён, з-за чаго вочы Драг пашырыліся. Затым ён працягнуў: "Але калі мы загінем з-за таго, што не ўзброілі прыгонных, нам не прыйдзецца турбавацца аб тым, што мы будзем рабіць пазней, ці не так?"
  
  Драг некаторы час абдумваў гэта — у літаральным сэнсе, паколькі Джерин назіраў, як працуюць яго сківіцы пад неахайнай капой пасівелай каштанавай барады, — затым сышоў, не даўшы ніякага прамога адказу. Аднак ён мармытаў сабе пад нос такія фразы, як "навамодная глупства" і "ідыёцкія выбрыкі". Ліс не дазволіў гэтаму турбаваць яго. Камяні мяняліся з большай гатоўнасцю, чым Драг, але Мядзведзь зрабіў так, як яму загадалі.
  
  Недастаткова было даць сервам ў рукі дзіды і стрэлы, і Джерин ведаў гэта. Яны маглі забіць выпадковага монстра, і гэта бясконца радавала б іх, але яны не былі ваярамі. Калі Джерин хоча, каб восенню сабралі ўраджай, яму і астатнім дваранам прыйдзецца выехаць наперад і зрабіць усё, што ў іх сілах, каб утрымаць монстраў далей ад вёсак.
  
  Растанне з Силэтр было цяжкім выпрабаваннем. Гэта само па сабе здзівіла яго; растанне з Фанд часта здавалася палёгкай. Ён успрыняў сваю смутак пры ад'ездзе як добры знак: калі пашанцуе, гэта азначала, што іх з Силэтр аб'яднае нешта большае, чым задавальнення ў спальні. Якімі б выдатнымі яны ні былі, у рэшце рэшт, іх аказалася недастаткова. Вам патрэбныя былі і іншыя цэглу, калі вы хацелі пабудаваць што-то даўгавечнае.
  
  Калі ён прывёз Элізу ў Лісіную крэпасць, ён думаў, што яны стварылі нешта, што будзе доўжыцца вечна. Ён яшчэ не ведаў адной рэчы: тое, што ты пабудаваў, трэба ўтрымліваць у добрым стане. Калі б ты гэтага не зрабіў, гэта звалілася б табе на галаву. На гэты раз яму прыйдзецца мець гэта на ўвазе.
  
  Гэтыя думкі зніклі з яго галавы, калі дарога пайшла рыссю і Лісіны замак схаваўся за дрэвамі. "Монстры былі асабліва моцныя на паўднёва-захадзе", - сказаў ён, хапаючыся за поручань, калі калясьніца трапіла ў выбоіну.
  
  "Гэта дзіўна", - кінуў Раффо праз плячо. "Яны ўрываюцца на зямлі Адиатуннуса, а затым выступаюць супраць нас".
  
  "Без сумневу, вы маеце рацыю", - адказаў Ліс. "Прычыны, зрэшты, не маюць вялікага значэння. Якія б ні былі прычыны гэтага, мы павінны прычыніць гэтым істотам дастаткова моцны шкоду, каб быць упэўненымі, што рабы змогуць сабраць ураджай. Восень не так ужо далёка. Ён махнуў рукой у бок палёў, міма якіх яны праязджалі. Збожжа там з зялёнага станавілася залатым.
  
  Вэн поковырял пальцам у вуху. - Я правільна цябе пачуў, Фокс? З усіх людзей толькі ты кажаш, што прычыны не маюць значэння? Альбо у цябе паднялася тэмпература, альбо ... Пачакай, яна ў мяне. Павінна быць, гэта каханне ".
  
  Джерин паклаў руку на дзяржальна баявой сякеры, які вісеў з яго боку калясьніцы. - Я б размозжил табе галаву, калі б думаў, што ў цябе там ёсць хоць кропля мазгоў, якія можна выпусціць вонкі.
  
  "Так, ну, і за крумкач з табой", - сказаў Ван. Абодва мужчыны засмяяліся.
  
  Калі калясьніцы з грукатам праязджалі міма, сяляне ў вёсках і на палях махалі рукамі і віталі іх крыкамі. Яны ніколі не былі асабліва варожыя да якая кіравала імі шляхты; Джерин быў мяккім і справядлівым кіраўніком. Але яны, здавалася, рэдка былі так рады бачыць людзей у даспехах і на калясніцах. Варта нагадаць ім, што мы робім нешта большае, чым забіраем іх ўраджай і растлеваем іх жанчын, падумаў Джерин.
  
  Бліжэй да вечара адзін з слуг зрабіў нешта большае, чым проста памахаў рукой і падбадзёрыў. Ён падбег да калясьніцы Джерина, якая вядзе ў атрадзе з шасці калёс, крычучы: "Дапамажы нам, госпадзе! Трое гэтых стварэнняў зарэзалі нашых авечак, а затым ўцяклі назад у лес. Ён паказаў, каб паказаць кірунак, у якім яны сышлі, дадаўшы: "Я думаю, Remon трапіў у аднаго з іх стралой, але ён працягваў бегчы".
  
  "Можа быць, нам прыйдзецца ісці па крываваму следу, Фокс", - сказаў Ван. "Дай нам больш шанцаў высачыць праклятых стварэнняў".
  
  Вочы селяніна пашырыліся. - Вы лорд Джерин? - спытаў ён і пакланіўся, калі Ліс кіўнуў. Падобнае здаралася з Джерином і раней. Не ўсе прыгонныя ведалі, як ён выглядае, таму што паміж яго візітамі ў тую ці іншую вёску маглі прайсці гады.
  
  "Так, я Джерин", - адказаў ён і выйшаў з калясьніцы. Ван спусціўся следам за ім. Яны махнулі астатнім машынам, каб яны спыніліся. Джерин паказаў у тым жа кірунку, што і селянін. - Туды толькі што ўвайшлі тры монстра. Сялянам удалося параніць аднаго, так што, магчыма, у нас будзе кроў.
  
  "Фокс, што ты скажаш, калі кіроўцы застануцца ў машынах?" Ўмяшаўся Ван. "Калі паблізу ёсць тры такіх штукі, то можа быць і больш, і гэта дазволіць людзям, належным чынам узброеным, змагацца за прыгонных, калі монстры выскачаць з лесу".
  
  "Так, хай будзе так, як ты кажаш", - адказаў Джерин, чым выклікаў гнеўныя воклічы Раффо і іншых кіроўцаў. Ён злосна прымусіў іх падпарадкавацца, дзівячыся пры гэтым побуждению, якое прымушала людзей рызыкаваць сваімі жыццямі, змагаючыся, і прыходзіць у лютасць, калі яны не выкарыстоўвалі гэты шанец, нават маючы ўважлівую прычыну.
  
  Ван выцягнуў з-за пояса булаву і пабег у лес, прыгаворваючы: "Наперад, тупіцаў. Чым больш часу мы тут страцім, тым далей змогуць ўцячы праклятыя пачвары".
  
  Разам з астатнімі баявымі камандамі Джерин накіраваўся за чужеземцем. На ілбу ў яго выступіў пот. Бегаць у даспехах было цяжкай працай — ўдвая для Вана, чыя мудрагелістая кіраса была нашмат цяжэй той, што насіў Ліс. Але чужаземец рухаўся так жа лёгка, як калі б на ім была тонкая льняная кашуля.
  
  - Гэй, пачакай, - крыкнуў Джерин з ўскрайку лесу. Ён трохі задыхаўся, але з-за гэтага не загадаў спыніцца. "Давайце паглядзім, ці зможам мы знайсці пралітую кроў. Гэта пакажа нам шлях, які абралі монстры".
  
  Менш чым праз хвіліну сын Видина Симрина усклікнуў: "Сюды, лорд Джерин!" Ліс і астатнія воіны паспяшаліся да яго. І сапраўды, кроў запырскала траву там, дзе ён стаяў; яшчэ больш крыві окрасило цёмна-зялёныя лісце куста остролиста.
  
  Джерин і яго людзі паглыбіліся ў лес. Акрамя крыві, якую губляла пачвара, на мяккай зямлі заставаліся сляды, па якіх яны маглі ісці. Яны ламіліся скрозь хмызняк, крычучы на ўсю глотку, спадзеючыся напалохаць монстра і яго братоў, каб тыя разбурылі любы сховішча, якое знайшлі.
  
  - Там! Драг крыкнуў. Ён паказаў мячом. Джерин мімаходам убачыў валасатае цела паміж парай маладых дрэў. Пэрол Нут, хутка управіўшыся са сваім лукам, выпусціў стралу ў пачвару. Яно взревело, ці то ад болю, ці то проста ад лютасьці, Ліс не мог сказаць. Разам са сваімі таварышамі ён кінуўся да таго месца, дзе яно знікла. Людзі шырока разышліся, не жадаючы даваць яму ні найменшага шанцу ўцячы.
  
  Ён выскачыў з-за светлага ствала бярозы амаль перад самым тварам Вана. Чужаземец ўскрыкнуў ад нечаканасці, але захаваў прысутнасць духу, каб падняць шчыт і абараніць сваё аголенае твар і рукі ад кіпцюроў і зубоў монстра. Ён ударыў істота сваёй булавой. Пырснула кроў, калі галава з вострымі шыпамі трапіла ў мэта. Монстар зароў і завыў, але не ўцёк. Джерин кінуўся на дапамогу свайму сябру.
  
  Монстар завыў, але не зароў, калі удар яго мяча прачарціў чырвоную лінію папярок яго грудной клеткі. Напалову павярнуўшыся яму насустрач, яно адкрыла для сябе Вана, які з усёй сваёй велізарнай сілай ударыў яго па галаве збоку. Істота павалілася.
  
  - Дурны, - сказаў Ван, цяжка дыхаючы. - Па-сапраўднаму небяспечныя тыя, у каго хапае розуму звяртацца з зброяй.
  
  - Нават тыя, каго няма, дастаткова дрэнныя. Джерин паглядзеў уніз на подергивающийся труп. - У гэтым я таксама не бачу стрэлы, так што тая, у якую трапіў селянін, павінна быць, усё яшчэ дзе-то тут.
  
  "Я не думаў пра гэта, але ты маеш рацыю", - сказаў чужаземец. "Тады давай працягнем пошукі". Ён пару разоў ударыў канцом сваёй булавы па зямлі, каб змыць кроў монстра з бронзавых шыпоў, затым рушыў далей праз лес.
  
  Недалёка наперадзе пачуліся два крыку, адзін з горла монстра, другі - больш глыбокі кашляць роў, ад якога Ліс на імгненне застыў на месцы, як і было задумана. "Длиннозубый". Яго вусны вымаўлялі гэта слова, але з іх не сарвалася ні гуку.
  
  Крык пачвары перарос у пранізлівы лямант, затым заціх. Длиннозубый зноў зароў, на гэты раз пераможна. Джерин абвёў позіркам сваіх таварышаў. Вельмі асцярожна яны наблізіліся да месца, адкуль чуўся роў. Дванаццаці чалавек было дастаткова, каб пры неабходнасці адагнаць длиннозуба, хоць рабіць гэта заўсёды было рызыкоўна.
  
  Джерин адсунуў галінку маладой вярбы з дробнымі лісцем, каб вызірнуць на невялікую палянку. На далёкім краі адкрытай прасторы длиннозуб схіліўся над целам монстра.
  
  - Гэта той, каго застрэліў селянін, - выдыхнуў Вэн Джерину на вуха. Ліс кіўнуў; частка тронка стрэлы ўсё яшчэ тырчала з левай ягадзіцы істоты. Ён задаваўся пытаннем, наўмысна ці яно отломило астатнюю частку або дрэўка зламалася, калі яна бегла па лесе.
  
  Пытанне цяпер быў недарэчны; длиннозуб паклапаціўся пра гэта. Велізарныя падвойныя іклы, якія далі яму назву, былі чырвонымі ад крыві монстра; ён разарваў горла істоты. Длиннозубые, на шчасце, былі паляўнічымі—адзіночкамі - калі б яны падарожнічалі зграямі, яны былі б яшчэ большай пошасцю, чым монстры. Гэты, буйны самец, быў амаль памерам з мядзведзя, з масіўнымі плячыма і вялізнымі кіпцюрастымі пярэднімі лапамі, амаль такімі ж грознымі, як яго іклы.
  
  Ён папераджальна зароў на Джерина і іншых воінаў. Доўгая памяранцава-карычневая поўсць на яго шыі і плячах — не зусім ільвіная грыва, але вельмі густая — топорщилась, надаючы яму яшчэ больш буйны і пагрозлівы выгляд. Яго маленькі абрубак хваста, адзіная абсурдная частка зусім грознага істоты, подергивался, дэманструючы свой гнеў з-за таго, што яго перапынілі падчас трапезы.
  
  - Давай заб'ём яго, - хрыпла прашаптаў Пэрол Нута.
  
  Да гэтага Джерин думаў, што мянушка Пэрол адбылося ад вялікага круглага жировика ў яго на носе. Каментар, аднак, прымусіў яго задумацца, ці быў нут тым, што Пэрол выкарыстаў для сваіх разважанняў. Ён сказаў: "Не, гэта аказала нам паслугу. Мы проста працягнем наш шлях і паглядзім, ці зможам знайсці апошняга монстра.
  
  Пэрол нешта прабурчаў, але рушыў услед за ім, калі ўсе астатнія прыбраліся з паляны. Джерин быў упэўнены, што длиннозуб некаторы час будзе з задавальненнем ёсць. Тым не менш, ён не занадта далёка сышоў ад сваіх паслядоўнікаў, а яны - адзін ад аднаго. Цана за тое, што яны памыліліся ў тым, што рабіў вялікі паляўнічы кот, была занадта высокая, каб яе плаціць.
  
  Магчыма, з-за таго, што воіны трымаліся шчыльна адзін да аднаго, яны не прагналі апошняга монстра. Пасля яшчэ адной гадзіны пошукаў Джерин сказаў: "Баюся, ён збег. Аднак, калі багам будзе заўгодна, ён не вернецца ў гэтыя краю ў бліжэйшы час — а калі і вернецца, то можа натрапіць на той длиннозубый.
  
  "Гэта было б добра", - правуркатаў Драг.
  
  "Так яно і было б", - сказаў Джерин. "Длиннозубый больш чым падыходзіць для адной з гэтых стварэнняў, ці двух, ці нават чатырох. Але калі б зграя з іх памкнулася адагнаць длиннозуба ад яго здабычы, я думаю, яны змаглі б гэта зрабіць.
  
  "Лепшае, што можа там здарыцца, гэта тое, што яны заб'юць адзін аднаго", - сказаў Драг. Джерин кіўнуў на гэта. Аднак, так ці інакш, усё рэдка складвалася так удала, па меншай меры, там, дзе гэта тычылася яго.
  
  Воіны накіраваліся назад да сялянскай вёсцы. Калі яны выйшлі з лесу, не толькі прыгонныя, але і іх паганятыя віталі іх. Радасныя воклічы сталі гучней пасля таго, як Джерин крыкнуў: "Двое стварэнняў мёртвыя", і не аціхлі, калі ён прызнаў, што трэцяе збегла.
  
  Ён падарыў Ремону сярэбраны спражку за тое, што той параніў аднаго з монстраў. Прыгонны, малады, добра складзены мужчына, выпнуў грудзі, стаяў вельмі прама і з усіх сіл стараўся паводзіць сябе як адзін з воінаў, якія суправаджалі Ліса. Джерин падумаў, што гэта ў лепшым выпадку непераканаўча, але гэтага было дастаткова, каб вырабіць ўражанне на маладых жанчын вёскі. Для Ремона іх меркаванне, несумненна, значыла больш, чым яго.
  
  - Сонца садзіцца, - заўважыў Ван.
  
  Джерин паглядзеў на захад. Чужаземец быў правоў. Джерин падазраваў, што ў яго сябра былі схаваныя матывы для гэтага заўвагі — некалькі маладых жанчын таксама звярнулі на яго ўвагу, — але вырашыў не надаваць гэтаму значэння. "Добра, мы правядзем ноч тут", - сказаў ён.
  
  Жыхары вёскі прынеслі свой лепшы эль для шляхты і засмажылі пару авечак, забітых пачварамі. Джерин быў упэўнены, што астатніх вэндзяць, вяляць на сонца або робяць з іх каўбаскі. Нішто не прападала дарма. Ён бачыў дубы ў лесе непадалёк. Без сумневу, шкуры, якімі б ірванымі яны ні былі, выделывали і выкарыстоўвалі для зімовых паліто або накідак.
  
  Рамантаваць знік са свята з адной з добранькіх дзяўчат, якая захаплялася яго майстэрствам з паклонам. "Было майстэрства, а потым яшчэ і адвага", - падумаў Джерин.
  
  Некалькі яго таварышаў таксама знайшлі сабе кампаньёнаў на вечар. Калі Ван накіраваўся да адной з хацін з маладой жанчынай, ён павярнуўся да Джерину і спытаў: "Ты сёння спіш адзін, Фокс?"
  
  - Думаю, так, - адказаў Джерин. - Яшчэ куфаль элю, а потым я завернусь ў коўдру.
  
  "Усё гэта вельмі добра - быць мужчынам-адзіночкай у замку, капітан", - сказаў чужаземец, "але цяпер ты не ў замку".
  
  "Я не паказваю табе, як жыць, і я буду ўдзячны табе за тое, што ты даў мне такую ж прывілей", - шматзначна сказаў Джерин.
  
  - О, я разумею, капітан, я разумею, але калі я думаю, што вы дурны псіх, можаце быць упэўнены, я вам так і скажу. Вэн зноў павярнуўся да дзяўчыны. - Пойдзем, мая салодкая. Клянуся багамі, я ведаю, што рабіць з маім часам. Яна пайшла не толькі добраахвотна, але і з нецярпеннем. Ліс паківаў галавой. У Вана быў дар, гэта было несумненна.
  
  Ван таксама атрымліваў асалоду ад разнастайнасцю. Джерин фыркнуў. "Калі мне патрэбна іншая жанчына так хутка пасля таго, як я знайшоў яе, значыць, я знайшоў не тую, каго трэба", - прамармытаў ён сабе пад нос.
  
  - Што гэта, лорд Джерин? Драг вылупіў савіныя вочы. Ён шмат разоў соваў нос у кружку з элем. Сёння ноччу ён будзе спаць як забіты, а заўтра, хутчэй за ўсё, будзе раўці, як пакрыўджаны бык, і галава ў яго будзе расколвацца так, што вось-вось лопне.
  
  Джерин быў рады, што Мядзведзь не пачуў, што ён сказаў. Ён зрабіў усё магчымае, каб захаваць сваё асабістае жыццё ў сакрэце. У цесным свеціку Лісінай крэпасці гэтага лепшага часта было недастаткова, але ён працягваў прыкладаць намаганні. І Силэтр, у адрозненне ад Фанд, не вырабляла ўражанні чалавека, якому дастаўляла задавальненне трубіць аб сваіх справах — у любым сэнсе гэтага слова — ўсім свеце.
  
  Ён зірнуў на неба. Там ззяў толькі Эллеб, за дзень да поўні. Хуткі Тиваз толькі што праслізнуў міма нью, у той час як Нотос набліжаўся да яго. А залатая математичка, у якой амаль скончылася трэцяя чвэрць, ўстане незадоўга да паўночы.
  
  Матэматыка была той месяцам, якая цяпер мела значэнне. Калі яна вернецца да таго убывающему округлому абліччу, які быў у яе, калі Фаборс і Марланц адправіліся ў зямлі Араджиса да таго, як калясьніцы Лучніка рушылі на поўнач, — калі яна гэта зробіць, то ўсё старанна прадуманыя планы Джерина пойдуць наперакасяк.
  
  "У такім выпадку, мне прыйдзецца паспрабаваць што-небудзь яшчэ", - сказаў ён, зноў да недоумению Драг - і да свайго ўласнага, паколькі ён паняцця не меў, што гэта можа быць.
  
  
  * * *
  
  
  Зачыстка паўднёвай часткі яго уладанняў прынесла Лісу некалькі забітых монстраў. Больш таго, гэта паказала прыгонным — і монстрам, калі яны звярталі ўвагу на такія рэчы, — што ён і яго васалы будуць абараняць вёскі усімі магчымымі спосабамі.
  
  Умоўна вызвалены Нут быў адзінай рэальнай ахвярай зачысткі: адзін з монстраў адкусіў прыстойнага памеру кавалак ад яго правай ягадзіцы. Джерин раскалил бронзавае лязо матыкі над вогнішчам у сялянскай вёсцы, з якой яны выйшлі, і выкарыстаў яго, каб прыпячы рану. Пры гэтым Пэрол закрычаў гучней, чым калі яго ўкусілі, але рана зажыла добра. Потым яму давялося трываць, калі яго называлі Пэрол Однощекий, усю зваротную дарогу да Лісінага замка.
  
  Праз два дні пасля вяртання ў крэпасць Джерин быў на частаколе, калі з поўдня прамчалася калясьніца. Ён пачаў турбавацца, як толькі заўважыў гэта: ніхто, які прыносіць добрыя навіны, не будзе так спяшацца. У любым выпадку, было занадта рана чакаць людзей Араджиса.
  
  Ён паспяшаўся спусціцца з частаколу, пакуль брамнікі апускалі пад'ёмны мост. - Куды едзем, Утрейз? - спытаў ён, калі калясьніца заехала ў двор.
  
  Сын Утрейза Эмброна быў адным з лідэраў атрада, які ўтрымлівае Элабонский шлях адкрытым праз валодання Бевона: стройны, смуглявы хлопец, больш чым прыстойны фехтавальшчык і далёка не дурны — на самай справе, даволі паменшаная версія Джерина. Ён нахмурыўся, выходзячы з машыны, і сказаў: "Гэта дрэнныя навіны, лорд прынц".
  
  "Я не думаў, што гэта будзе так", - адказаў Джерин. "Усё роўна раскажы мне".
  
  "Так, уладар". Утрейз плюнуў у бруд. - Бевон і двое яго смярдзючых сыноў — Бевонис і Бевион — выступілі супраць нас усёй сілай, а побач з іх калясьніцамі імчаліся монстры. На дадзены момант дарога адрэзаная.
  
  - О, чума! Джерин ўскрыкнуў. Ўспышка гневу прайшла, яго розум пачаў прыходзіць у сябе. - Але Бевандер з намі. Гэта дапаможа. Адправіліся нашы людзі на поўдзень, каб уцягнуць у бой Рикольфа Чырвонага? Блакаванне Элабонского шляху прычыняе яму боль не менш, чым нам."
  
  "Спадар, я мяркую, што яны ёсць, але гэта будзе толькі здагадка", - адказаў Утрейз. "Я прыехаў на поўнач, думаючы, што гэта тое, аб чым ты павінен даведацца як мага хутчэй".
  
  - Ты паступіў правільна, - сказаў Джерин. - Значыць, Бевион і Бевонис - гэта тыя двое, якія пайшлі з Бевоном падлізваецца да Адиатуннусу і монстрам, так? І Бевандер на нашым баку, як я ўжо сказаў. А як наконт чацьвёртага сына Бевона?
  
  "Ты маеш на ўвазе Фрэда Таўстуна?" Утрейз зноў плюнуў. "Адны багі ведаюць, што ён робіць — ён сам ні найменшага паняцця не мае. Магчыма, ён спрабуе навучыць длиннозубых кіраваць калясьніцамі, наколькі я ведаю. Ён не ўдзельнічае ў баі, гэта ўсё, што я магу табе сказаць.
  
  "Вельмі шкада", - сказаў Джерин. "Я спадзяваўся, што ён ўстане на бок Бевона. Гэтым ён нашкодзіў бы яму больш, чым тым, што далучыўся да нас, павер мне".
  
  "Багі ведаюць, што ты мае рацыю наконт гэтага, спадар, але пакуль ён адседжваецца", - сказаў Утрейз. "Ці можаш ты даслаць нам людзей, каб дапамагчы зноў адкрыць дарогу?"
  
  - Можа быць, некалькі, - з няшчасным выглядам адказаў Джерин. - Я і так занадта напружаны. Я б хацеў, каб хто-небудзь з лордаў на зямлі, якая раней належала Паліну Арлу, унёс сваю лепту. Ні адзін гандляр ніколі не дабярэцца да сваіх уладанняў, калі шашы застанецца закрытым.
  
  "Я паслаў людзей да некалькім з іх", - адказаў Утрейз.
  
  - Дужы хлопец! Джерин ляпнуў яго па спіне. "Не хапае людзей, якія бачаць, што трэба зрабіць, а затым ідуць далей і робяць гэта, не падымаючы шуму і ні ў каго не пытаючыся дазволу".
  
  Утрейз пераступаў з нагі на нагу, як школьнік, які забыўся ўрокі і глядзіць куды заўгодна, толькі не на Лісу. Пахвала, відавочна, выклікала ў яго няёмкасць — яшчэ адно падабенства са сваім уладаром. "Мне лепш вярнуцца цяпер", - сказаў ён і залез у калясьніцу, якая прывезла яго на поўнач. "Адпраўляй гэтых людзей як мага хутчэй, спадар. Яны маглі б нам спатрэбіцца". Ён пагаварыў з фурманам, які крануў коней і памчаўся прэч. Ён нават не спыніўся, каб прапусціць кружечку элю.
  
  - Дашліце гэтых людзей як мага хутчэй, - рэхам паўтарыў Джерин, варожачы, дзе яму знайсці людзей для адпраўкі. Калі б ён мог выклікаць воінаў з паветра, ён бы выкарыстоўваў супраць іх Адиатуннуса. Але ён зразумеў, што на якое-то час яму прыйдзецца паменшыць колькасць удараў па монстрам, незалежна ад таго, наколькі мала яму падабалася гэтая перспектыва. Ён катастрафічна страціў бы прэстыж, калі б Араджису давялося сілай адкрываць дарогу.
  
  Змрочны, ён протопал ў вялікі зала. Силэтр была там, ела вяленыя слівы. Яна прывітальна ўсміхнулася і памахала яму рукой, запрашаючы падысці да яе. - Вось, адчыні, - сказала яна і даслала яму ў рот чарнасліў.
  
  Гэта было міла, але недастаткова салодка само па сабе, каб палепшыць яго настрой. Ён усё роўна сказаў "Дзякуй"; Силэтр шанавала фармальную ветлівасць. Ён вывучаў яе — яна выглядала трохі зняможанай, але ў той жа час злёгку здзіўлена. Гэта спалучэнне ўзбудзіла яго цікаўнасць. "Ты хочаш мне што-небудзь сказаць", - сказаў ён. "Я бачу гэта па тваім вачам". Ён задаваўся пытаннем, ці зьбіраецца ён зноў стаць бацькам.
  
  "Так, хачу", - сказала яна, і па яе тоне ён быў амаль упэўнены ў гэтым. Затым яна працягнула: "Яшчэ адзін доказ таго, што я больш не Сібіла: мае курсы пачаліся гэтым раніцай. Прызнаюся, мне трэба было час, каб зразумець, што са мной адбываецца. - Яе рот скрывіўся. - Адну частку паўнавартаснай жаноцкасці я б ахвотна прапусціла.
  
  "Мм, так, я магу гэта зразумець", - разважліва сказаў ён. Ён адчуў пэўную долю палягчэння ад таго, што яму не прыйшлося турбавацца аб бацькоўстве ў такое непадыходны час, і іншую долю палягчэння ад таго, што Силэтр ўсё яшчэ здавалася ў даволі добрым настроі. У такія моманты Фанд часта магла прымусіць длиннозуба здрыгануцца. Але тады характар Фанд вызначана быў няўпэўненым.
  
  "Я не ведала, што гэта адбудзецца, калі легла ў тваю пасцель, але ў тым, што гэта адбылося, ёсць сэнс", - сказала Силэтр. - Закон Байтона абвяшчаў, што ні адна жанчына, познавшая мужчыну, не можа быць яго Сивиллой. Цяпер, калі мы палюбоўнікі, — ён захапіўся тым, як штодзённа яна вымавіла гэта, — нядзіўна, што я страціла тое, што першапачаткова рабіла мяне магчымай Сивиллой.
  
  Джерин кіўнуў. - У гэтым ёсць сэнс. І аргументавана гэта так жа добра, як гэта мог бы зрабіць любы школьны настаўнік у горадзе Элабон - не тое каб у іх была звычка разважаць аб такіх рэчах.
  
  Силэтр паказала яму язык. - А як наконт хлопца, у якога была гэтая бясконца займальная кніга?
  
  "Ён не быў школьным настаўнікам", - фыркнуў Джерин. "Проста бясконца распусныя вучань. Цяпер, калі я ўспамінаю пра гэта, многія з нас былі такімі. "Ён чакаў, што Силэтр зробіць які-небудзь рэзкі адказ на гэта, але яна гэтага не зрабіла. У якія-то павекі яе невуцтва ў дачыненні да мужчын наогул адыграла яму на руку.
  
  Дазорца на вартавы вежы выдаў доўгі, бязладны гук свайго рогі. "Калясьніцы набліжаюцца з захаду, пара з іх", - пракрычаў ён.
  
  - З захаду? - Перапытаў Джерин. - Цікава, хто гэта. Ён падняўся на ногі. - Лепш пайсці і высветліць. Ён накіраваўся ва ўнутраны двор. Силэтр рушыла ўслед за ім.
  
  "Гэта Шыльда Стаутстафф, лорд", - крыкнуў Forgott Нута з вяршыні частаколу. "Ці павінны мы ўпусціць яго?"
  
  "Шыльда, ці не так?" - спытаўся Ліс. Калі б у яго былі вушы, як у сапраўднага ліса, яны б зацікаўлена выцягнуліся наперад. "Так, вядома, хай увойдзе. Я буду ў захапленні, калі даведаюся, чаго ён ад мяне хоча ".
  
  "Чаму гэта, лорд прынц?" Спытаў Forgott з хрыплым рогатам. "Таму што ён успамінае аб тым, што ён твой васал, толькі калі яму што-то ад цябе трэба?"
  
  - Так, гэта мае якое-то стаўленне да справы, - суха адказаў Джерин. Пад'ёмны мост апусціўся яшчэ раз — напружаны дзень, падумаў Ліс. Праз пару хвілін Шыльда і яго спадарожнікі забеглі ў двор.
  
  - Лорд прынц, - паклікаў Шыльда, ківаючы Джерину. Гэта быў буйны, мажны хлопец, смуглы, на некалькі гадоў старэйшыя за Ліса, і ў яго быў выгляд чалавека, які больш за ўсіх давярае ўласнаму меркаванню і сіле. Адно гэта рабіла яго не лепшым з васалаў, але Джерин разумеў гэта, паколькі гэта было часткай яго ўласнага характару.
  
  - Што прывяло цябе сюды? - спытаў ён.
  
  Шыльда саскочыў са сваёй калясьніцы на здзіўленне грацыёзна для такога грувасткага чалавека. Ён падышоў да Джерину і ўпаў перад ім на калені, выцягнуўшы перад сабой рукі са сціснутымі далонямі. - Ваш слуга, лорд прынц! - сказаў ён, апусціўшы вочы ў зямлю.
  
  Джерин узяў рукі Шильда ў свае, прызнаючы васалітэту іншага чалавека і свае ўласныя абавязацельствы як сюзерэна. - Устань, лорд Шыльда, - афіцыйна сказаў ён. Як толькі Шыльда падняўся на ногі, Ліс працягнуў больш нязмушаным тонам: "Цябе, павінна быць, што-то ад мяне трэба, інакш ты б не ўспамінаў, што я твой гаспадар".
  
  - Вы маеце рацыю, лорд Джерин, я веру. - Шыльда нават не папрацаваў паправіць Ліса. - Гэтыя жудасныя пачвары, якія, як кажуць, падняліся з-пад зямлі, - жудасная чума ў маіх уладаннях. Мае ўласныя васалы і я не можам забяспечыць бяспеку прыгонных, як бы мы ні стараліся. У мяне ёсць гонар — ты гэта ведаеш. Я пахаваў яе, каб прасіць цябе аб дапамозе.
  
  - Значыць, цяпер ты быў бы рады пабачыць, як калясьніцы перапраўляюцца з маіх уладанняў у твае, а? Джерин пачакаў, пакуль Шыльда кіўне, затым кінуў стралу ў мэту: "Ты нават не пусціў маіх людзей на сваю зямлю шукаць майго скрадзенага сына раней у гэтым годзе — але тады я цябе, вядома, быў не патрэбен".
  
  "Гэта праўда. Я здзейсніў памылку, і, магчыма, у канчатковым выніку мне таксама прыйдзецца за гэта расплачвацца", - цвёрда адказаў Шыльда. Гэтым ён заслужыў нявольнае захапленне Джерина; падабаўся ён вам ці няма, вы павінны былі прызнаць, што ён нёс вельмі мала глупства. Цяпер ён выдаў сумны смяшок. "Мне таксама трэба расказаць табе аб гэтым больш, чым я сказаў тады".
  
  - Праўда? Голас Джерина стаў шаўкавістым ад пагрозы. Як быццам сама сабой яго рука слізганула да рукаяці мяча. Шыльда быў нядрэнным байцом, але пры выглядзе выразы Лісінай морды ён адступіў на крок. - Табе лепш расказаць гэта, і хутчэй.
  
  "Так, лорд прынц. Вы павінны зразумець, я не ведаў гэтага ў той час, калі чалавек прыходзіў з пытаннем ". Шыльда аблізаў вусны. - Той менестрэль — яго звалі Тассило, ці не так? — ён прайшоў праз мае ўладанні. Адважуся выказаць здагадку, ты ўжо шмат чаго ведаеш. Аднак ён не спыніўся ў маім замку; ён пагутарыў з парай маіх васалаў, перш чым адправіцца на другі бок маіх зямель. Лорд Джерин, я не так даўно даведаўся, што з ім быў хлопчык. Калі б я ведаў гэта тады ...
  
  "Што б ты зрабіў, лорд Шыльда?" Спытаў Джерин, і яго ціхі голас быў мацней крыку. "Што б ты зрабіў? Адправіў Дарена назад да мяне? Ці вы б пакінулі яго ў сябе на некаторы час, каб паглядзець, якую выгаду вы маглі б атрымаць з яго?
  
  "Будзь я пракляты, калі я ведаю, Фокс", - адказаў Шыльда, забыўшыся аб фармальнай ветлівасці. "Але ў мяне не было магчымасці высветліць, што, верагодна, і да лепшага. Цяпер я ведаю, і цяпер я тут, і цяпер я ўсё табе расказаў ".
  
  - Калі я калі-небудзь пазнаю, што ты схлусіў мне пра гэта— - Джерин прапусціў гэтую фразу міма вушэй. У яго былі рахункі з Шильдом, нават калі б Шыльда не хлусіў — але не цяпер. Іншыя рэчы павінны былі быць на першым месцы.
  
  "Не тут", - сказаў Шыльда. "Я ведаю, чаго каштавала б маё жыццё, калі б я паспрабаваў". Ён казаў з такой упэўненасцю, як калі б паглядзеў на хутка набліжаюцца аблокі і абвясціў: "Падобна на тое, будзе дождж". Джерин заўсёды рабіў усё магчымае, каб выклікаць суседзям думка, што яму небяспечна спрачацца. Бачыць, што ён атрымаў поспех, павінна было дастаўляць больш задавальнення, чым гэта было на самай справе.
  
  - Значыць, Дарэн прыйшоў у вашы валодання і быў жывы і здаровы, калі зноў выйшаў? - спытаў ён.
  
  "Наколькі я ведаю, Фокс, так яно і ёсць", - адказаў Шыльда.
  
  Силэтр падышла да Джерину, паклала руку яму на плячо. - Прароцтва, якое перадаў праз мяне Байтон, абвяшчала, што лёс твайго сына будзе лёгкай. Я рады, што зараз мы пачынаем разумець праўду аб гэтым ".
  
  Вочы Шилда пашырыліся, калі ён зразумеў, кім павінна была быць Силэтр, а затым яшчэ раз, калі ён зразумеў, што, верагодна, азначала яе дотык да Джерину. Ліс заўважыў гэта, нічога не прадпрымаючы па гэтай нагоды; яго думка наляцела на словы Силэтр, як ястраб, зніжаецца да зямлі. - Байтон сказаў, што лёс Дарена цалкам можа быць лёгкай, - адказаў ён з нейкай балючай дакладнасцю, ад якой яму хацелася адмовіцца, - не тое каб гэта было так. Нам усё яшчэ трэба паглядзець ".
  
  Яна паглядзела на яго. Як быццам Шыльда — як быццам усё, акрамя іх дваіх, — адышлі на нейкае далёкае адлегласць, яна ціха спытала: "Часам ты баішся спадзявацца, ці не так?"
  
  "Так", - адказаў ён, як быццам звяртаючыся толькі да яе вушэй. "Чакай шмат чаго, і ты занадта часта расчароўваешся. Чакай малога, і тое, што ты атрымліваеш, часта выглядае добра".
  
  Силэтр раздражнёна чмыхнула. Аднак, перш чым яна змагла працягнуць спрэчку, умяшаўся Шыльда: "Ну, Фокс, чаго я магу ад цябе чакаць?"
  
  Гэта вярнула Джерина ў свет калясьніц, пачвар і рыжеусых варвараў: не ў той свет, у якім ён палічыў за лепшае б праводзіць свой час, але ў той, у які багі палічылі патрэбным змясціць яго. Ён пачаў падлічваць, і яго не турбавалі адказы, да якіх ён прыходзіў. Ён быў занадта знясілены да таго, як яму давялося накіраваць людзей на паўторнае адкрыццё Элабонского шляху; цяпер ён быў яшчэ танчэй. Утаропіўшыся на Шильда лютым поглядам, ён зароў: "Чаму ты не мог забыць, што ты-мой васал даўжэй?"
  
  "Таму што мне патрэбна твая дапамога, лорд прынц", - адказаў Шыльда больш пакорліва, чым Ліс калі-небудзь чуў ад яго.
  
  Ён падазраваў, што вялікая частка гэтага пакоры была удаванай па такім нагоды, але гэта не азначала, што ён мог ігнараваць яго. "Вельмі добра, лорд Шыльда, я буду абараняць вас такімі сіламі, якія змагу вылучыць", - сказаў ён. - Аднак я не зраблю гэтага, пакуль ты не ці дасі мне феадальныя ўзносы за гэты год металам, збожжам і элем для твайго валодання. У апошні час ты не плаціў гэтыя ўзносы; спадзяюся, ты памятаеш, што гэта такое.
  
  Мяркуючы па кіслага погляду, які кінуў на яго Шыльда, ён усё занадта добра памятаў. - Я ведаў, што ты рыхтуеш сыр, Фокс, - выціснуў ён з сябе, - таму, як толькі пакінуў свой прытулак, завёў фургоны. Яны павінны быць тут праз дзень або два з гадавымі ўзносамі. Каб кампенсаваць тое, што гэта мая першая даніну павагі за апошні час, я нават дадала пару бутыльков віна, якія знайшла ў сваіх скляпах ".
  
  "Не кажы гэтага Райвину", - усклікнуў Джерин.
  
  "Мяркуючы па тым, як ты цяпер мяне выкарыстоўваеш, я спадзяюся, што яны перайшлі на воцат", - сказаў Шыльда, усё яшчэ хмурачыся.
  
  - Калі ты хочаш дапамогі ад свайго сюзерэна, табе лепш аказаць яму паслугу не толькі сваімі вуснамі, - адказаў Джерин, ані не збянтэжаны гневам Шильда. Ён працягнуў: "Дарэчы, хоць ты пакляўся мне ў вернасці пасля таго, як я забіў Вольфара Сякеры, ты даў мне вельмі мала".
  
  "Да гэтага часу я таксама амаль нічога не патрабаваў", - запярэчыў Шыльда.
  
  - Можа быць, і так, але дапамога, якую я вам пасылаю, можа абысціся мне даражэй, чым толькі складкі за гэты год, - сказаў Джерин. "Іншыя мае васалы — мае сапраўдныя васалы — плацяць тое, што ім належыць, незалежна ад таго, яны звернуцца да мяне за дапамогай або няма, таму што яны не ведаюць, калі я ім спатрэблюся. Атрыманне за ўсё, што мне належыць цяпер, зламала б цябе, таму я не буду спрабаваць, але тое, што я бяру ў цябе кожны год, будзе расці ў будучыні — і калі ты не аддасі гэта, ты ўбачыш мае калясьніцы ў такім выглядзе, які табе не спадабаецца больш, чым прыскакаў цябе на дапамогу ".
  
  Твар Шильда свяцілася нянавісцю. - Лепш бы Вольфар павярнуў цябе шыю, а не наадварот.
  
  Клінок Джерина з шыпеннем вызваліўся. - Ты можаш паспрабаваць змяніць вынік, калі хочаш.
  
  На імгненне яму здалося, што Шыльда таксама выцягне зброю. На гэты раз чыстая прастата бою спадабалася яму. Калі ён заб'е Шильда, чужыя землі пяройдуць да яго ... А калі няма, яму больш не прыйдзецца турбавацца аб саюзах і феадальных данях.
  
  Але Шыльда адступіў на крок. Джерин не думаў, што гэта было ад страху. Нешматлікія бароны ўхіляліся ад бойкі з—за гэтага - і ў тых, хто гэта рабіў, звычайна хапала здаровага сэнсу не правакаваць сваіх суседзяў. Неахвотна васал Ліса сказаў: "Нават калі я заб'ю цябе і выберусь з гэтай крэпасці жывым, я не змагу заняць тваё месца, змагаючыся з стварэннямі, да няшчасця".
  
  Джерин ляпнуў сябе далонню па лбе ў непадробным зьдзіўленьні. Ён ўклаў меч у ножны. - Палітычны аргумент, клянуся багамі! За гэта я вазьму з цябе менш, чым у адваротным выпадку — наяўнасць суседа, які ўмее думаць, акупіць сябе, так ці інакш ".
  
  "Я павінен думаць, што ты мае рацыю наконт гэтага", - адказаў Шыльда. "У мяне ёсць адзін, і ён мне дорага абыходзіцца".
  
  Гэтага было амаль дастаткова, каб спадабацца Джерину. Ліс сказаў: "Пойдзем у вялікі зала, вып'ем са мной элю, і мы паспрабуем вырашыць, што мы можам для вас зрабіць". Ён павярнуўся і зрабіў пару крокаў, перш чым успомніў, што Шыльда быў не занадта шчыры па нагоды свайго сына. Ён працягваў ісці, але вырашыў не любіць свайго суседа і не давяраць яму, якія б выхадкі ні ладзіў Шыльда.
  
  
  * * *
  
  
  Шыльда уліў сабе ў глотку элю. Ён таксама насцярожана назіраў за Джерином; яму было нялёгка звярнуцца за дапамогай да Лісу. - Колькі машын вы дашле? ён запатрабаваў адказу. - І як хутка вы іх дашле? Мы моцна пацярпелі, і гэта праўда. Калі б я думаў, што ў нас будзе што паесці гэтай зімой — - Ён не стаў працягваць. Няма, прасіць аб дапамозе было нялёгка.
  
  Джерин адказаў не адразу. Ён абдумваў пытанне яшчэ да таго, як Шыльда задаў яго. - Я хацеў бы сказаць "восем", але, мяркую, магу вылучыць дзесяць, - сказаў ён нарэшце.
  
  - Што, чаму ты прижимистый ... — Шыльда вылаяўся з такой вынаходлівасцю і гучнасцю, што людзі ўбеглі з двара і спусціліся з верхняга паверху, каб паглядзець, што ж, чорт вазьмі, пайшло не так на гэты раз.
  
  - У вас няма рова, капітан, - сказаў Ван, - але не скінуць мне яго за вас у канаву?
  
  "Не", - адказаў Джерин. "Ён закатвае істэрыку, таму што яшчэ не ведае ўсіх фактаў. Напрыклад, - працягнуў ён з некаторай доляй раздражнення, - я не сказаў яму, што калясьніцы і экіпаж, якія я адпраўлю, павінны будуць вярнуцца сюды праз пятнаццаць дзён. Яны могуць прачасалі яго валодання, але не могуць заставацца там і змагацца да самага збору ўраджаю.
  
  "Вось і ўсё!" Шыльда ускочыў на ногі. "Я зноў за свае зямлі, але за багоў. І правальвай ў пяць самым сподзе разам з табой, Фокс, і маррейном на тваіх дзесяці смярдзючых машынах і пятнаццаці смярдзючых днях. Мы як-небудзь справімся, а пасля таго, як справімся...
  
  "Сядзь і заткніся". Час ад часу Джерину ўдавалася ўзяць тон, які выклікаў падпарадкаванне без роздумаў. Ён хацеў бы кіраваць ім па сваім жаданні — гэта было карысна. На гэты раз гэта спрацавала; калені Шильда падагнуліся, і ён адкінуўся на спінку лаўкі. Джерин працягваў: "Я не магу паслаць больш дзесяці машын, таму што я адпраўляю іншыя на поўдзень, каб адкрыць Дарогу ў Элабон: Бевон і двое яго нікчэмных сыноў напалі на яе і адкінулі мае гарнізоны таму. І я хачу, каб калясьніцы хутчэй вярнуліся дадому, таму што Араджис Лучнік і я заключылі саюз; ён вядзе свае сілы на поўнач, каб мы маглі разам нанесці ўдар па Адиатунну і монстрам. Для гэтага я хачу, каб мае колесничие былі ў поўнай сіле. Цяпер ты разумееш, лорд Шыльда?
  
  - Наколькі я разумею, вы самы вялікі вырадак, калі-небудзь рождавшийся у паўночных землях, лорд Джерин, - адказаў Шыльда, але з яго голасу знікла гарачнасць. Ён зноў устаў, аднёс сваю шклянку да кувшину з элем, наліў яго да краёў і асушыў да дна. Толькі пасля таго, як ён выцер рот і вусы рукавом сваёй тунікі, ён зноў звярнуў сваю ўвагу на Ліса. - Ты справакаваў мяне на гэтую істэрыку, ты, сын шлюхі. Ты проста хацеў паглядзець, як гучна ты зможаш прымусіць мяне крычаць.
  
  "Калі б гэта было не так, я б усё адмаўляў", - сказаў Джерин. "Калі табе цікава, то ты крычыш гучней, чым я думаў".
  
  - Гэта праўда, - уставіў Ван. - Я падумаў, што адно з гэтых пачвар разгульвае па замку, калі пачуў твой роў.
  
  Шыльда перакладаў погляд з аднаго з іх на іншага. - У пяць самым сподзе з вамі абодвума. Такім чынам, калі вы адправіце сваю калясьніцу?
  
  "Як толькі змагу", - адказаў Джерин. "Сёння я адпраўлю ганцоў да маім васалам, у якіх крэпасці на заходняй баку маіх уладанняў. Як вы, напэўна, заўважылі, у мяне самога тут недастаткова людзей, каб сабраць дзесяць машын або што-нешта блізкае да гэтага колькасці. Я б так і зрабіў, калі б мне не трэба было адпраўляць брыгады на поўдзень, супраць Бевона. Ён развёў рукамі. - Баюся, што менавіта гэта вы і атрымліваеце, лорд Шыльда, за тое, што так доўга не прымалі рашэнні, у вас сапраўды непрыемнасці. Мае людзі павінны былі б перасекчы вашу мяжу прыкладна ў той час, калі ваша даніну паступіць у Лісіную крэпасць.
  
  "Так, я сам да гэтага дадумаўся, дзякуй", - сказаў Шыльда. "Вам нялёгка служыць уладаром, лорд прынц. Я суцяшаю сябе думкаю, што ты справядлівы ў тым, што робіш.
  
  - Я вазьму гэта, - сказаў Джерин.
  
  
  * * *
  
  
  Ліс ляжаў побач з Силэтр, назіраючы, як дагарае лямпа. Яе чырвонае, угасающее полымя адкідала мігатлівыя цені на сцяну спальні. Ён ляніва правёў рукой па гладкай даўжыні яе тулава. Ён адчуў задавальненне пасля таго, як заняўся каханнем з Фанд. Цяпер ён адчуваў сябе шчаслівым. Прайшло так шмат часу з тых часоў, як ён адчуваў сябе па-сапраўднаму шчаслівым пасля заняткаў любоўю, што гэтая розніца ўразіла яго як удар.
  
  Ён здзіўляўся, як ён не заўважыў, калі гэта шчаслівае пачуццё пачатак выслізгваць, пакуль Эліза дзяліла зь ім ложак. Збольшага, як ён падазраваў, у гэтым была вінаватая яго ўласная глупства. І збольшага ён меркаваў, што гэта было проста часткай іх расце прывыкання адзін да аднаго. Гэта, напэўна, таксама было па-дурному, цяпер, калі ён падумаў пра гэта.
  
  Калі яна пераспала з лошадником пасля таго, як збегла, адчувала яна сябе шчаслівай пасля гэтага? Джерин вельмі на гэта спадзяваўся.
  
  Силэтр прыціснулася да яго, што изгнало думкі аб Элізе калі не зусім з яго галавы, то, па меншай меры, назад у цёмныя куткі, дзе ім самае месца ў гэтыя дні. Яна злёгку засмяялася і сказала: "Час, калі я думала, што ні адзін мужчына не зможа дакрануцца да мяне, цяпер здаецца далёкім. Я была дурная".
  
  - Не, ты не быў такім. Джерин паківаў галавой. - Тады ты рабіў тое, што было правільна для цябе. З іншага боку, я б схлусіў, калі б сказаў, што не рады, што ты перадумала. Ён нахіліў галаву, каб пацалаваць салодкую ямінкі там, дзе яе шыя злучалася з плячом.
  
  "Твая барада казыча", - сказала яна, а затым, як быццам зусім не мяняла тэму, дадала: "Чаму я рада, дык гэта таму, што мае курсы нарэшце скончыліся. Я магла б абыйсціся і без гэтай часткі станаўлення жанчынай — па-мойму, я ўжо шмат разоў казала пра гэта раней ".
  
  - Восем або дзесяць разоў, - пагадзіўся Джерин.
  
  Яна ткнула яго ў рэбры. Ён тузануўся. Для чалавека, якому доўгі час не дазвалялася дакранацца да мужчыны, яна хутка навучылася. Можа быць, яна вырасла з малодшымі братамі ў сваёй сялянскай вёсцы. Джерин быў малодшым братам. Ён ведаў, якімі шкоднікамі яны могуць стаць.
  
  Силэтр сказала: "Адна з прычын, па якой мне не падабаліся мае курсы, заключаецца ў тым, што яны перашкаджалі мне займець цябе. Бачыш, я так хутка стаў прагным".
  
  "Ім не абавязкова падзяляць мужчын і жанчын", - заўважыў Джерин.
  
  "Няма?" Силэтр здавалася здзіўлена. Яе рот скрывіўся. "Гэта было б брудна".
  
  - Можа быць, - пагадзіўся Джерин. - Тады ты таксама будзеш сухім. Але, — ён крыва ўсміхнуўся, — ёсць і кампенсацыі. Я не хацеў, каб здавалася, быццам я навязываюсь цябе ў гэты першы раз. Ты так хутка даведаешся пра столькіх новых рэчах, што я падумаў, што не павінен абцяжарваць цябе яшчэ адной. Калі багі дадуць, у нас яшчэ шмат часу.
  
  "Я думаю, што мне тут вельмі пашанцавала". Силэтр прыціснулася яшчэ цясней. "Магчыма, я таксама гэта казала раней — восем або дзесяць разоў". Яна кінула на яго погляд, які казаў: Што ты збіраешся з гэтым рабіць?
  
  Ён ведаў, што хоча з гэтага зрабіць, і спадзяваўся, што зможа зноў апынуцца на вышыні становішча, калі хто-то пабег па калідоры ў бок спальні. Ён нахмурыўся; было занадта позна, каб хто-то турбаваў яго без важкай прычыны. Затым хлопец звонку крыкнуў: "Лорд Джерин, у вёсцы Безант разгульваюць монстры!"
  
  "О, воспа!" Джерин ўскрыкнуў і ўскочыў з ложка. "Я іду!" Ён нацягнуў туніку і штаны, зашпіліў сандалі, схапіў пояс з мячом і адсунуў завалу на дзверы. Силэтр ледзь паспела прыкрыць галізну коўдрай.
  
  Джерин паспяшаўся ўніз, дзе яго даспехі разам з даспехамі яго васалаў віселі на калках на бакавых сценах вялікай залы. Ён апрануўся ў даспехі, насунуў на вочы на галаву бронзавы гаршчок ў выглядзе шлема, а шчыт павесіў на правую руку. Сёння вечарам ён абыдзецца без поножей. Ён схапіў свой лук і поўны калчан стрэлаў.
  
  Ван ужо узброіўся. - Пайшлі, капітан, - нецярпліва сказаў ён. - Я засумаваў па добрай бойцы, чакаючы цябе.
  
  "Вы, павінна быць, былі тут, калі так хутка апрануліся", - сказаў Джерин.
  
  - Так, так я і быў, піў эль, гуляў у косці з некалькімі хлопцамі — ты ж ведаеш, як гэта бывае. Калі пад'ёмны мост з грукатам апусціўся, я падумаў, што хто-то пайшоў і памачыўся ў гаршчок з кашай, і сапраўды, увайшоў гэты гарлапаніць прыгоннай, бормочущий пра монстраў. Я паслаў аднаго з кухараў наверх за табой, у той час як тыя з нас, хто быў тут, узялі зброю і выйшлі змагацца. З гэтымі словамі ён сам накіраваўся да дзвярэй, Ліс ішоў за ім па пятах.
  
  Ля брамы адзін з мужчын працягнуў Джерину падпалены факел. "Супраць зданяў, лорд прынц", - зароў ён. Джерин быў удзячны яму за шпаркасць мыслення, але адчуваў сябе перагружаным, пакуль імчаўся да вёскі Безант Вялікае Пуза.
  
  Нават з паходняй начныя духі напалі на яго, як толькі ён выйшаў за межы крэпасці. Начная цемра была іх часам, іх стыхіяй; яны обрушивали страшэнны выбух нянавісці і абурэння на смяротнага, які адважваўся ўвайсці ў яе без лепшага сродкі абароны, чым адзін агонь.
  
  Ён сціснуў зубы і пабег далей. Побач з ім Ван мармытаў праклёны ці, магчыма, малітвы на мове, якога ён не ведаў. Калі гэта не дало эфекту, чужаземец крыкнуў: "кажуць людзі, вы, праклятыя душегубы!" Калі б хто-небудзь з якія жывуць мог выклікаць зданям поўнае глыбокай пашаны трапятанне, Ван быў бы тым, хто гэта зрабіў. Але ні адзін жывы чалавек не змог бы гэтага зрабіць.
  
  На шчасце, вёска Безант знаходзілася ўсяго ў пары фарлонгов ад Лісінай крэпасці. Перш чым духі змаглі знайсці ўсе шчыліны ў брані душы Джерина і прасунуць туды халодныя ментальныя пальцы, каб звесці яго з розуму, ён апынуўся сярод плеценых хацін прыгонных. Яны падарылі зданям звычайны дар - закатную кроў, і таму іх не пераследвалі ўсю ноч. Але зараз на іх напалі істоты страшны зданяў.
  
  На вуліцы, распростершись, ляжаў чалавек. Бруд, на якую ён упаў, пацямнела ад яго крыві. Яго льняная туніцы была задрана; монстры харчаваліся яго нагамі і заднімі канечнасцямі, перш чым прыйшлі воіны, каб адагнаць іх.
  
  Джерин кінуў лук. У цьмяным святле страляць было бескарысна. Паўмесяц Мэта амаль дакранаўся гарызонту, і нават больш тоўсты паўмесяц бледнага Нотоса, высока ў небе на захадзе, прымушаў адлегласці здавацца зрушанымі і развеянымі, нібы ў сне. Яго меч вызваліўся. Гэта павінна быць праца ў цесным кантакце.
  
  Крыкі, якія даносіліся з хаціны з расчыненымі дзвярыма, казалі пра тое, што ўнутры знаходзіцца пачвара. Джерин убег, выглядваючы з-за свайго краю шчыта. Цемра была амаль абсалютнай, але вушы данеслі да яго аб якая адбываецца там барацьбе. Зароўшы, монстар адвярнуўся ад серва, на якога напаў, і пайшоў яму насустрач.
  
  Ён ткнуў у яго мячом. Ён не змог зрабіць нічога большага, чым ударыць яго, таму што яго крыкі падвоіліся. Трэск! Што-то мокрае шшснула Лісу ў твар. Аднак пачвара пахіснулася — слуга, выявіўшы вялікае прысутнасць духу, ударыў яго па галаве гарлачом з вадой. Ліс падышоў бліжэй, ударыў зноў, і яшчэ, і яшчэ. Монстар спатыкнуўся, прыйшоў у сябе і ўпаў.
  
  - Ды дабраславіць цябе Дьяус, лорд прынц! - усклікнулі прыгоннай і яго жонка на адным дыханні.
  
  "І табе за дапамогу, якую ты аказала", - адказаў ён, павярнуўся і выбег назад на вуліцу. Цяпер не час для ветлівых размоў.
  
  Барацьба з монстрамі не была падобная на барацьбу з ворагамі-людзьмі. У гэтым былі як перавагі, так і недахопы. Як Джерин ўжо адзначаў раней, істоты змагаліся як асобныя асобы, а не як частка больш буйной групы. Аднак у бязладнай бойцы ў цемры яго ўласныя людзі былі ледзь ці больш арганізаваны. І гэтыя істоты зусім не клапаціліся аб здабычы і не адчувалі ніякага сораму, уцякаючы, калі яны аказваліся ў небяспекі, ад якой не маглі выратавацца ніякімі іншымі спосабамі. Поўныя уяўленняў пра славу, гонару і мужнасці, Трокмуа стаялі б на сваім і дазволілі б забіць сябе на месцы.
  
  Джерин улавіў смурод, ішла ад цела монстра, — больш густы, мясной пах, чым зыходзіў ад чалавека, незалежна ад таго, як доўга ён не мыўся, — і выставіў свой шчыт перад істотай, усяго толькі яшчэ адной ценем у ночы, сомкнувшейся з ім. Ён ледзь не выпусціў шчыт ад здзіўлення, калі па ім стукнуўся меч.
  
  Пачвара сказала яму першыя беспамылковым словы, якія ён пачуў з іх глыток: "Памры, чалавек!" Яны былі на мове трокме і хутчэй рыкалі, чым прамаўляліся ўслых, але ў яго не было праблем з іх разуменнем.
  
  "Памры сам", - адказаў ён на тым жа мове. У монстра не было ні шчыта, ні даспехаў, ні якіх-небудзь навыкаў валодання мячом, пра якіх можна было б казаць. Але ён быў вельмі хуткі і вельмі моцны. Калі ён адбіў яго выпад, удар амаль выбіў меч у яго з рукі.
  
  Ён задаваўся пытаннем, ці можа яно бачыць ноччу лепш, чым ён. Пасля таго, як ён і яго продкі правялі так шмат пакаленняў у жыцці трагладытам, гэта здавалася верагодным. І, хоць ён быў вельмі нязграбны са сваім мячом, што-то дазваляла яму зноў і зноў адбіваць яго ўдары.
  
  "Сюды, капітан, я іду!" Крыкнуў Ван. Яго цяжкія крокі хутка набліжаліся.
  
  Монстар, аднак, не стаў чакаць, пакуль на яго нападуць двое адразу. Ён разгарнуўся і памчаўся ў бок лесу хутчэй, чым чалавек у даспехах мог спадзявацца дагнаць яго. Неўзабаве пасля гэтага бітва спынілася, астатнія істоты альбо загінулі, альбо разьбегліся. Некаторыя з салдат Джерина былі исцарапаны або укушаны, але ніхто з іх сур'ёзна не пацярпеў.
  
  Безант Пузаты адшукаў Лісу. Прыгонным у яго вёсцы пашанцавала менш. Калі ў ночы пачуліся лямант і стогны болю, стараста сказаў: "У нас трое загінулых, лорд прынц, і яшчэ некалькі, як мужчын, так і жанчын, якія некаторы час не змогуць працаваць. Даяус і іншыя багі ведаюць толькі, як нам сабраць дастаткова ўраджаю, каб выплаціць вам ўзносы восенню. Ён у трывозе заламаў рукі.
  
  Гэта было, падумаў Джерин са выбліскам пагарды, у вышэйшай ступені характэрна для яго - спачатку турбавацца аб зборах, а ўжо потым аб людзях. "Не турбуйцеся пра гэта, - сказаў ён, - Калі я ўбачу, што людзі тут прыкладаюць сумленныя намаганні, я не буду вінаваціць іх за тое, што яны трохі не справіліся з тым, што яны маглі б зрабіць у адваротным выпадку".
  
  - Якія Вы добрыя, лорд прынц, - усклікнула Безант, схапіўшы руку Джерина і прыціснуўшы яе да сваіх вуснаў. Ліс адхапіў яе. Ён падазраваў, што стараста скарыстаецца яго шчодрасцю як падставай, каб паспрабаваць расслабіцца перад зборам ўраджаю або падмануць яго пасля, але ён лічыў, што ў яго ёсць нядрэнныя шанцы ўзяць верх над Безант ў гэтай гульні.
  
  "Лорд прынц?" Няўпэўнены дотык да яго руцэ: гэта быў прыгонны, у доме якога ён біўся. "Я хачу падзякаваць вас, лорд прынц. Калі б не ты, думаю, гэтая агідная пачвара загубіла б Арабель, ці мяне, ці, можа быць, нас абодвух.
  
  "Пруанц правоў", - сказала жанчына побач з селянінам. "Дзякуй".
  
  - Я не магу дапусціць, каб маіх жыхароў з'елі, - сур'ёзна сказаў Джерин. - Пасля гэтага яны ніколі не працуюць так добра.
  
  Райвин ўсміхнуўся б жарце ці, па меншай меры, прызнаў, што гэта быў жарт. Мяч праляцеў міма Пруанца і Арабель, чысты промах. "Словы, яны танныя", - сказаў Пруанц. "Хачу даць вам што-то лепей, паказаць, што мы сапраўды маем на ўвазе тое, што гаворым".
  
  - Пруанц правоў, - сказала Арабель. "Ты вернешся са мной у дом, я зраблю так, каб табе было так добра, як я ўмею". Нават у цемры ён бачыў, як яна тузанула сцёгнамі ў яго бок.
  
  "Лорд прынц, яна жывая", - сказаў Пруанц. "Вам спадабаецца тое, што яна робіць".
  
  Джерин перакладаў погляд з аднаго з іх на іншага. Яны не жартавалі. Ён уздыхнуў. Ён шмат разоў атрымліваў задавальненне з сялянка, але цяпер, калі Силэтр чакала яго ў замку, яму гэтага не хацелася. Як можна мякчэй ён сказаў: "Я не хачу адбіраць у цябе жонку, Пруанц. Я проста рабіў так, як належыць сеньёра, і ў мяне ёсць свая лэдзі".
  
  Пруанц не адказаў, затое Арабель абурана сказала: "Ну і ну! Мне гэта падабаецца! Што ў яе ёсць такога, чаго няма ў мяне?" Яна потерлась пра Лісу. На навобмацак яна сапраўды валодала усімі жаночымі якасцямі.
  
  Ён быў настолькі збянтэжаны, што пашкадаваў, што не пакінуў яе і яе мужа ў хаціне на з'ядзенне. Яму ўдалося вызваліць руку з рук Арабель, і ён сказаў Пруанцу: "Лепшы спосаб для вас дваіх паказаць, што вы рады, што жывыя, - гэта пераспаць адзін з адным".
  
  Арабель гучна і пагардліва чмыхнула. - Што ж! Можа быць, мне варта пакінуць цябе з тваёй каханай дамай, лорд прынц, хоць я не думаю, што і ёй ад цябе будзе шмат карысці.
  
  "Арабель!" Пруанц зашыпеў. "Так з ім не размаўляюць аб тым, што нас выратавала".
  
  "А хто выратаваў яго, разбіўшы збан аб галаву гэтага жудаснага істоты?" - парыравала яна. "Я мяркую, гэта азначае, што ты выратаваў і мяне таксама". Яна ледзь не пацягнула мужа назад да іх хаціне. Джерин падазраваў, што яго прапанова вось-вось будзе выканана, нават калі ён перадаў яго не таго, што з пары.
  
  Ён сабраў сваіх салдат. У іх не было паходняў для вяртання ў Лісіную крэпасць, але прывіды паводзілі сябе даволі ціха. Чаму б і не? набліжаючыся да пад'ёмнага мосце, ён падумаў— "Начныя духі, без сумневу, атрымліваюць асалоду ад новым дарам крыві, які яны толькі што атрымалі ад мёртвых сялян і монстраў".
  
  Некаторыя воіны адразу адправіліся спаць. Іншыя затрымаліся ў вялікай зале, каб выпіць кубак элю — або некалькі кубкаў элю — перад сном. Пасля таго як Джерин павесіў свае даспехі і лук, які ён знайшоў, назад, на калкі, Вэн ткнуў яго локцем у рэбры, дастаткова моцна, каб прымусіць пахіснуцца. "Фокс, за апошні час ты ўжо двойчы адмаўляешся, калі ў цябе была магчымасць паспрабаваць", - сказаў ён. "Ты, павінна быць, стареешь".
  
  "О, ты чуў гэта, ці не так?" Джерин задраў нос дагары, гледзячы на свайго больш высокага сябра, які стаяў і пасьмейваўся. "Калі ты хочаш стаць нашмат старэй, табе было б мудра займацца сваімі справамі, а мае — або іх адсутнасць — пакінуць мне".
  
  - Справы, вядома. - Ван асушыў сваю шклянку, наліў поўны, зноў асушыў. Затым ён накіраваўся да лесвіцы з застылым выразам твару. Дзеля яго Джерин спадзяваўся, што Фанд была ў настроі або яе можна было ўгаварыць. Калі б яна не была ў настроі ці не магла, яна б выкінула што-небудзь.
  
  "Гэта самае блізкае, да чаго яны калі-небудзь падыходзілі", - сказаў Мядзведзь Драг, пазяхаючы. "Мне гэта не падабаецца, ні кропелькі". Мяркуючы па яго дзелавым тоне, ён мог бы казаць аб гарачым, ліпкім летнім дні.
  
  "Мне гэта таксама не падабаецца", - адказаў Джерин. "Я занадта расцягнуўся — здаецца, гэта ўсё, што я кажу ў апошні час. Людзі і машыны сышлі ва ўладанні Шильда, яшчэ больш іх на поўдні, змагаюцца з Бевоном і яго ублюдкамі...
  
  "Наколькі я ведаю, яны нарадзіліся ў законным шлюбе", - сказаў Драг, які часам мог улавіць літару і не ўлавіць сутнасць.
  
  "Яны ўсё роўна ўблюдкі", - сказаў Джерин. "Станавіцца ў адзін шэраг з Трокмуа - гэта дастаткова дрэнна, але любы, хто становіцца ў адзін шэраг з монстрамі, заслугоўвае таго, што з ім здарыцца. Я маю намер разабрацца з Бевоном, Бевонисом і Бевионом, але пакуль я разбіраюся з імі, я не магу мець справу з Адиатуннусом і яго сябрамі-монстрамі. І калі мае людзі не змогуць адціснуць Бевона з Элабонского шляху, і калі салдаты Араджиса таксама пацерпяць няўдачу, што тады? Я нічога не бачу - акрамя таго, што мы прайграем вайну, я маю на ўвазе.
  
  "Гэтага ніколі не здарыцца", - сказаў Драг і заснуў за сталом, абхапіўшы галаву рукамі.
  
  Джерин пашкадаваў, што ў яго няма ўпэўненасці свайго васала — і наіўнасці. Ён занадта добра ведаў, як лёгка было б прайграць вайну; яго жывое ўяўленне, звычайна карыснае, здрадзіла яго карцінамі крыві, паразы і здрады. Так шмат спосабаў, па якім усё магло пайсці не так. З чым яму было цяжка справіцца, так гэта з тым, як яны маглі б паступіць правільна.
  
  Ён спустошыў свой шклянку і сам падняўся наверх. Ён адкрыў дзверы ў сваю спальню так ціха, як толькі мог, чакаючы, што Силэтр спіць. Але ён выявіў, што запаленая лямпа, а яна сядзіць у ложку і чакае яго. Яна таксама не праводзіла час бяз працы; яна спусцілася па калідоры ў бібліятэку і прынесла адтуль кодэкс, каб пачытаць, пакуль ён не вернецца. Яна паклала яго і сказала: "Хвала Байтону і іншым багам, што з табой усё ў парадку. Цяпер кожны раз, калі ты выходзіш змагацца—"
  
  "Ні драпіны", - сказаў ён, паварочваючыся, каб замкнуць дзверы. "Мы прычынілі монстрам больш шкоды, чым яны прычынілі вёсцы, так што гэта — ну, не зусім добра, але лепш, чым магло б быць". Ён не хацеў казаць аб сутычцы; усё, чаго ён хацеў, гэта забыцца пра яе. - Што ў цябе там? - спытаў я.
  
  Яна вярнулася да першага ліста пергамента. "Аб руху Лун, нейкі Волатин з Элабона. Гэта быў першы том, які я ўбачыў у бібліятэцы, а прычына ў тым, што вы пакінулі яго там на стале замест таго, каб паставіць на месца. Яна смерила яго суровым позіркам бібліятэкара, чыё пачуццё парадку было парушана.
  
  "Мне вельмі шкада", - сказаў ён; да свайго здзіўлення, ён зразумеў, што кажа шчыра. "Так ты спрабуеш Волатина, ці не так? Што ты пра яго думаеш?"
  
  - Баюся, не так ужо шмат, - прызналася яна. - Бясконцыя колькасці і цікаўныя знакі, якім ты мяне не вучыў, і іншыя няяснасьці і дзівацтвы. Што ўсё гэта значыць?
  
  "Яны азначаюць, што калі б я прагледзеў яго кнігу пяць гадоў таму, я б ведаў, што набліжаецца ноч пярэваратняў, таму што ён, па-за ўсякім сумневам, паказаў гэта ў тых слупках лічбаў. Але я проста думаў аб гэтай кнізе, як аб дзівоцтва, якую прывёз з горада Элабон, і таму яна ляжала без справы і бескарысная на маёй паліцы. Ён нахмурыўся, папракаючы сябе.
  
  "Што б ты мог зрабіць з ноччу пярэваратняў, калі б ведаў пра гэта?" Спытала Силэтр.
  
  "Улічваючы, што я падарожнічаў, калі гэта адбылося, верагодна, нічога", - сказаў ён. "Але з тых часоў гэта прымусіла мяне звярнуць пільную ўвагу на фазы лун. Праз дзесяць — няма, адзінаццаць —дзён Матэматыка будзе запоўненая, на наступны дзень пасля гэтага Эллеб і Нотос, а на наступны дзень пасля гэтага Тиваза. Гэта не зусім жудасная ноч пярэваратняў, падобная да той, што была ў нас раней — мяркуючы па словах Волатина, такія здараюцца радзей аднаго разу ў тысячу гадоў. Але мужчыны з рысамі пярэваратня будуць бліжэй да здрадзе, чым у любую іншую ноч на працягу доўгага часу. Гэта...
  
  - — Яшчэ адна рэч, аб якой варта турбавацца, - скончыла за яго Силэтр.
  
  Ён утаропіўся на яе са здзіўленнем і захапленнем. - Ну-ну, - сказаў ён. - Я і не ведаў, што ты кажаш на маім мове.
  
  "Я вучуся", - сказала яна.
  
  
  X
  
  Праз тры дні пасля таго, як пачвары напалі на вёску Безант, дазорца на вартавы вежы працяжна пратрубіў у свой рог і пракрычаў: "Калясьніца набліжаецца з поўдня!" Праз некалькі хвілін ён дадаў з некаторым хваляваннем: "Клянуся багамі, гэта сын Утрейз Эмброн!"
  
  Джерин быў у стайні, прыладжваў новую спіцу да кола калясьніцы. Ён выпусціў нож, якім рабіў апошнюю абразанне спіцы. Раффо, які дапамагаў яму, сказаў: "Што ж, так ці інакш, мы даведаемся".
  
  - Так мы і зробім, - адказаў Джерин і паспяшаўся ў двор.
  
  З самой крэпасці таксама выбягалі людзі: кожны ў Лисьем замку — кожны ва ўладаньнях Джерина - быў жыццёва зацікаўлены ў тым, каб даведацца, ці быў зноў адкрыты Элабонский шлях. Ван злавіў погляд Ліса і сказаў: "Жадаю вам поспехаў, капітан".
  
  - Дзякуй, я вазьму ўсё, што змагу дастаць, - сказаў Джерин.
  
  Пад'ёмны мост, здавалася, папоўз уніз. Рукі Джерина сціснуліся ў кулакі; пазногці ўпіліся ў далоні. Нарэшце, з глухім стукам пад'ёмны мост закрануў зямлі на далёкай баку рова вакол частаколу. Калясьніца Утрейза з грукатам праехала па ім. Яшчэ да таго, як воін загаварыў, вялізны цяжар зваліўся з сэрца Джерина, таму што ён, яго кіроўца і іншы воін у машыне разбегліся ў усмешках.
  
  "Хвала Дьяусу і ўсім багам, мы разбілі іх!" - Усклікнуў Утрейз. Ён паспрабаваў працягнуць, але гучныя воклічы ўсіх у двары заглушылі астатнія яго словы. Ліс Райвин заскочыў у машыну і пацалаваў здзіўленага Утрейца ў шчаку. У яго не было ніякіх задум на цела іншага чалавека; гэта быў проста паўднёвы спосаб выказаць радасць з нагоды добрых навін. Аднак у больш суровых паўночных землях яго лепш за ўсё выкарыстоўваць з асцярогай. "Адчапіся ад мяне!" Сказаў Утрейз і яшчэ некалькі грубых слоў, якія гвалт міласэрна заглушыў.
  
  Калі шум крыху верш, Джерин сказаў: "Раскажы нам усё, што здарылася. Можа быць", — ён шматзначна агледзеўся, — "цяпер мы зможам цябе чуць".
  
  "Так, лорд прынц". Утрейз павярнуўся, як быццам збіраючыся выпхнуць Райвина з калясьніцы, але Райвин ужо саскочыў на зямлю. Выглядаючы па-дурному, Утрейз працягнуў: "У пэўным сэнсе ўсё было менавіта так, як ты сказаў: Рикольф Рыжы і яго людзі прыйшлі з поўдня, каб далучыцца да нас і пазмагацца з Бевоном і двума іншымі яго сынамі. Паколькі яны ўтрымлівалі дарогу, нам давялося прабірацца праз лес на захад, каб арганізаваць агульную атаку ў той жа дзень. Мы выступілі прама на досвітку, заспелі іх знянацку яшчэ горш, чым яны самі, калі напалі на нас і захапілі той участак дарогі. Бевонис мёртвы. Мы злавілі Бевиона; ён прапанаваў мне ўсё на сьвеце, каб я не аддаў яго Бевандеру. Бевон, будзь ён пракляты, збег і адседжваўся ў сваёй крэпасці.
  
  Апошнюю частку яму давялося пракрычаць; зноў пачуліся ўхваляльныя воклічы. Скрозь іх Джерин сказаў: "Малайчына! Дарога адкрыта, нашы людзі вярнуліся з уладанняў Шильда —"
  
  - Што гэта, спадар? - Спытаў Утрейз, і Джерин зразумеў, што не чуў крыку Шильда аб дапамозе.
  
  Ён хутка патлумачыў, скончыўшы: "Ты быў бы гэтак жа рады, калі б людзі, якіх я адправіў у Шилд, затрымаліся яшчэ на некалькі дзён, улічваючы, што Райвин быў адным з іх. Але ўсё, што нам цяпер трэба зрабіць, гэта дачакацца салдат Араджиса". І спадзявацца, што яны прыйдуць, дадаў ён пра сябе.
  
  "Гэтая цудоўная навіна патрабуе не менш пышнага святкавання!" Пракрычаў Райвин, што выклікала яшчэ больш радасных воклічаў з боку воінаў, што сабраліся ва ўнутраным двары Утрейза. Нават Джерин запляскаў у ладкі, не жадаючы, каб яго лічылі мокрым коўдрай. Калі яго людзям хацелася весяліцца там, дзе не прадбачылася бойкі, яго гэта задавальняла. Але затым Райвин працягнуў: "Што скажаш, калі мы адкрыем віно, якім Шыльда быў досыць шчодры, каб купіць нашу дапамогу?"
  
  Некаторыя з салдат зноў запляскалі. Іншыя — асабліва Ван і Драг - замест гэтага паглядзелі на Джерина. - Няма, - сказаў ён голасам, рэзкім, як лавіна.
  
  - Але, мой сябар Ліс— - запратэставаў Райвин.
  
  Джерин перапыніў яго рэзкім, сякуць жэстам. - Не, я не сказаў і не меў на ўвазе. Хіба табе не хапала няшчасцяў з віном і з Мавриксом, дружа Ліс? Ён вымавіў імя Райвина з дастатковай іроніяй, каб патапіць яго.
  
  Райвин пачырванеў, але настойваў: "Я не збіраўся выклікаць ўладара салодкага вінаграду, лорд прынц, і я не збіраўся рабіць што-то большае з яго ураджаем, чым проста пацягваць яго, і не ў лішку".
  
  "Няма", - сказаў Джерин ў трэці раз. "Тое, што ты задумаў, і тое, што атрымліваецца, - гэта розныя рэчы. І я давяраю гэтаму падарунку віна ад Шильда прыкладна гэтак жа, як давяраў бы мноству збаноў, поўных гадзюк.
  
  "Што, ты думаеш, сукін сын хоча нас атруціць?" Прогрохотал Ван. "Калі гэта так —" Ён не стаў працягваць, не словамі, а выцягнуў сваю булаву і стукнуў дрэўкам па далоні левай рукі.
  
  Але Джерин паківаў галавой і яшчэ раз сказаў: "Няма". Ван выглядаў збянтэжаным. Райвин выглядаў такім жа няўпэўненым, як і незадоўга да таго, як Джерин даў яму па задніцы замест яго ўласнага вуха. Джерин працягваў: "Я маю на ўвазе, што, баюся, Маўрыкій шукае апоры на маіх землях". Ён патлумачыў, што ў апошні час ситонийский бог віна, урадлівасці і творчасці неаднаразова ўсплываў, скончыўшы: "Улічваючы тое, што адбылося паміж богам і мной - і паміж богам і Райвином — за апошнія некалькі гадоў, чым менш яго тут будзе, тым шчаслівей і бяспечней я буду адчуваць. Я не адважыўся адмовіцца ад віна Шильда, таму што гэта нанесла б Мавриксу прамое абразу. Але я таксама не буду выклікаць яго прысутнасць, адкрываючы гэтыя збаны.
  
  "Я не разглядаў гэтае пытанне ў такім святле", - прызнаўся Райвин пасля больш стараннага, чым звычайна, разважанні. "Наколькі гэта магчыма для мужчын, вы цалкам можаце праявіць мудрасць, лорд прынц. Але адну рэч ты заўсёды павінен мець на ўвазе: гаспадар салодкага вінаграду мацней цябе. Калі яму заўгодна зацвердзіцца ў тваіх уладаннях, ён ўмацуецца, хочаш ты таго ці не ".
  
  "Я хваравіта ўсведамляю гэта", - сказаў Джерин, уздыхаючы. "Але я зраблю ўсё, што ў маіх сілах, каб прадухіліць гэта. Я ў добрых адносінах з Бейверсом. Пі столькі элю, колькі пажадаеш, Райвин, і я не скажу ні слова. Збаны з віном заставайся зачыненымі.
  
  "Здаровы сэнс, лорд прынц", - сказаў сын Утрейз Эмброн. Ван кіўнуў. Праз імгненне тое ж самае зрабіў Драг. Яшчэ праз імгненне тое ж самае зрабіў Райвин.
  
  - Добра, - сказаў Джерин. Тым не менш, ён ціха вырашыў узяць збаны з віном з склепа, дзе яны захоўваліся разам з элем, і знайсці для іх больш зацішнае месца. Намеры Райвина, несумненна, былі добрымі, але яго дзеянні адпавядалі ім не больш, чым у каго-небудзь іншага — менш, чым у некалькіх людзей, якія прыходзілі ў галаву Лісу.
  
  Воіны гуртам увайшлі ў вялікі зала, усё яшчэ гучна віншуючы Утрейз. "Гэта не значыць, што я выйграў бой у адзіночку", - запратэставаў ён, як мог бы паступіць Джерин ў тых жа абставінах. Ніхто не звярнуў на яго ніякай увагі. Ён удзельнічаў у перамозе і прынёс навіны пра яе, і гэтага было дастаткова.
  
  Убачыўшы ўварванне, слугі паспяшаліся ўніз і на кухню. Яны хутка вярнуліся з элем (віна не было; Ліс праверыў кожную амфару, каб пераканацца, што ў ёй ёсць), мясам з мінулай ночы і хлебам, каб нашмараваць яго. Хто-то з воінаў запатрабаваў міскі гарохавай кашы, якая кіпела ў вялікім катле над агменем.
  
  Салдаты ўзнялі такі шум, што людзі спусціліся зверху паглядзець, што адбываецца. Ван падхапіў Фанд на рукі, захаваў на яе вуснах звонкі, причмокивающий пацалунак, а затым зноў сеў, прыцягнуўшы яе да сабе на калені. Ён схапіў свой шклянку з элем. - Вось, мілая, выпі! - крыкнуў ён, ледзь не праліў келіх ёй на падбародак. - Мы як вынікае пабілі Бевона і яго хлопцаў, вось і ўсё.
  
  "Няўжо гэта так?" - спытала яна. "Так, я вып'ю за гэта, і з задавальненнем". Яна ўзяла шклянку з яго рук, асушыў яго. Джерин падумаў, ці была б яна так жа гатовая падняць тост за перамогу над Адиатуннусом — у рэшце рэшт, ён быў з яе народа, а не проста элабонцем, перайшлі на другі бок. Ліс паківаў галавой. Яна ніколі не здраджвала яму ў такім сэнсе. Калі Ван зноў пацалаваў яе, яна адрэагавала так, як быццам збіралася праз імгненне зацягнуць яго наверх — ці, магчыма, не турбаваць сябе тым, каб цягнуць яго наверх. Але потым яна злезла з яго каленяў, каб узяць сваю шклянку і напоўніць яго элем.
  
  У разгар гэтага ў вялікі зала спусцілася Силэтр. Яна таксама ўзяла кубак элю. Джерин ўстаў, каб павітаць яе, але не наважыўся нават паціснуць ёй руку; яна па-ранейшаму сцерагліся публічна праяўляць прыхільнасць. У адрозненне ад многіх, яна не меркавала, што яе ўласныя стандарты дастасавальныя да ўсіх: яна назірала за Фанд і Ваном з значна вялікім задавальненнем, чым неадабрэннем.
  
  Яна села на лаўку побач з "Лісам". - Я так разумею, добрыя навіны? - спытала яна. Затым яна ўбачыла Утрейз. "Цяпер я ведаю, што добрыя навіны, і што гэта за навіны. Мы разбілі Бевона і яго сыноў і вярнулі сабе ўсю даўжыню Элабонской дарогі, ці не так?"
  
  Джерин кіўнуў. - Менавіта гэта мы і рабілі. Ён кінуў на яе захоплены погляд. - Ты не па шмат чаму сумуеш, ці не так? У наступны раз, калі мне давядзецца ўдзельнічаць у зачыстцы ад монстраў, я думаю, што пакіну цябе тут за галоўнага.
  
  Упершыню з тых часоў, як яны сталі палюбоўнікамі — магчыма, упершыню з тых часоў, як яна прыехала ў Лісіную крэпасць, — Силэтр раззлавалася на яго. "Не смей дражніць мяне рэчамі, якія, як ты ведаеш, я не магу атрымаць", - адрэзала яна. Яна памахала рукой натоўпе шумных, якія п'юць воінаў. "Адзінае прымяненне да жанчын, якое яны знаходзяць, - гэта трахаць іх або, можа быць, прасіць прынесці яшчэ збанок элю з склепа. Як быццам яны звернуць на мяне ўвагу!" Яна бліснула вачыма.
  
  Заспеты знянацку яе гарачнасцю, Ліс павольна вымавіў: "Даруй. Не думаю, што я казаў гэта сур'ёзна, але я і не хацеў кпіць над табой гэтым". Ён задуменна пощипал сябе за бараду. "Калі б ты захацеў дастаткова моцна, ты, верагодна, змог бы гэта зрабіць. Усё, што табе трэба было б зрабіць, гэта нагадаць ім, што калісьці ты была Сивиллой, і даць ім зразумець, што нават цяпер ты разбіраешся ў тым, што трэба рабіць, лепш, чым яны.
  
  "Але гэта было б хлуснёй", - сказала Силэтр.
  
  Джерин паківаў галавой. "Не, проста штуршок у правільным кірунку. У тым, каб прымусіць людзей рабіць тое, што ты хочаш, ёсць магія, якой няма ні ў адным гримуаре. Ён выкарыстоўвае тое, што чалавек зрабіў, і хто ён такі, каб паказаць, што ён ці яна — здольны атрымаць поспех, або прыдумаць правільны адказ, або што вам заўгодна, і ў наступны раз таксама. Вось аб чым я тут казаў. Ты мог бы гэта зрабіць. Захочаш ты гэтага ці не - іншае пытанне ".
  
  "Нейкая частка мяне адчувае спакусу", - сказала яна ціхім голасам. "Аднак астатняя, большая палова, не хоча ў гэтым удзельнічаць. Я не люблю, калі людзі паказваюць мне, што рабіць, таму не думаю, што ў мяне ёсць якое-небудзь права аддаваць загады каму-небудзь яшчэ ".
  
  - Рады за цябе, - сказаў Джерин. - Я ніколі не збіраўся быць баронам, тым больш тым, хто называе сябе прынцам. Я проста імкнуўся стаць навукоўцам, вывучаць тое, што я хацеў, калі я хацеў гэта рабіць ". Яго смех быў поўны самаіроніі. "Тое, да чаго вы імкнецеся ў жыцці, і тое, што вы атрымліваеце ў выніку, часта з'яўляюцца двума зусім рознымі рэчамі".
  
  Гэта прымусіла яго ўспомніць аб гарлачах з віном, якія даслаў яму Шыльда. Яны ўсё яшчэ захоўваліся ў склепе, запячатаныя і бясшкодныя, і ён перанясе іх у больш бяспечнае месца, як толькі ў яго да гэтага дойдзе. Але паколькі ў гэтым віне прысутнічаў "Маўрыкій", хто мог сказаць, наколькі важныя яго ўласныя мэты?
  
  
  * * *
  
  
  Месяца плылі па небе, Тиваз хутка, Нотосос так павольна, што яго фаза, здавалася, амаль не змянялася з дня ў дзень, Эллеб і Мат пасярэдзіне. Джерин ўважліва сачыў за імі па двух прычынах: каб вызначыць час, калі на працягу трох дзён наступіць поўня чатырох месяцаў, і паглядзець, колькі дзён засталося Араджису Лучніку, каб выканаць абяцанне, дадзенае яго пасланцам.
  
  Прайшло два дні пасля першай чвэрці Залатога месяца, калі ў Лісіную крэпасць прыйшла вестка аб тым, што монстры напалі на вёску недалёка ад паўднёвай мяжы уладанняў Джерина. Вылаяўшыся сабе пад нос — чаму ўсё ніколі не замірае дастаткова надоўга, каб ён мог аддыхацца? — ён сабраў атрад калясьніц і адправіўся прачэсваць мясцовасць. У яго не было вялікай надзеі вымесці ўсё начыста, але ён адмовіўся сядзець склаўшы рукі і дазволіць гэтым істотам перахапіць ініцыятыву.
  
  Зачыстка на самай справе прайшла лепш, чым ён чакаў. Яго воіны злавілі трох монстраў, якія сілкаваліся каровай, якую яны пацягнулі пасярод луга недалёка ад дарогі. З радаснымі воклічамі яны пусцілі свае калясьніцы па траве, каб адрэзаць монстраў ад бяспечнага лесу. Пачвары таксама не спяшаліся ўцякаць, затрымаўшыся ў тушы, каб з'есці апошнюю пару кавалачкаў мяса, перш чым паспрабаваць уцячы. Дзякуючы гэтаму людзі Ліса змаглі знішчыць іх усіх без страт для сябе.
  
  Адзін з монстраў ўсё яшчэ спрабаваў паўзці да лесу, нягледзячы на тое, што атрымаў дастаткова стрэл, каб надаць яму выгляд вожыка. Ван выйшаў з машыны, якую дзяліў з Джерином, і размозжил ёй галаву сваёй булавой. Затым ён і некалькі іншых мужчын прыступілі да крываваму справе па выманні стрэл з целаў істот.
  
  Раффо павярнуўся да Джерину і сказаў: "Вось яшчэ адзін спосаб, лорд прынц, - трымаць дрэвы далей ад абочыны дарогі пайшло вам на карысць. Калі б ты дазволіў ім расці бліжэй, як гэта робяць іншыя бароны, гэтыя смярдзючыя пачвары маглі б шчасна збегчы.
  
  - Гэта праўда, - сказаў Джерин. "Праз некаторы час часам пачынаеш задавацца пытаннем, ці не дастаўляе што-то больш клопатаў, чым яно таго варта, але калі ты бачыш, што выдаткаваная табой праца акупляецца сама сабой, гэта нагадвае табе, што ты, магчыма, усё гэта час ведаў, што робіш".
  
  Ваенны атрад дабраўся да спустошанай вёскі незадоўга да заходу сонца. Тамтэйшыя прыгонныя супраціўляліся, як маглі; яны страцілі мужчыну, дзвюх жанчын і трохі хатняй жывёлы, але ім таксама ўдалося забіць монстра. Джерин адправіў сваіх салдат у кароткую вылазку ў лес, навакольны вёску, загадаўшы ім вярнуцца на адкрытае месца да таго, як іх дагоніць ноч. Гэта быў адзіны загад, які, ён быў упэўнены, што яны выканаюць — ніхто не хацеў сустракацца з прывідамі удалечыні ад крыві і агню.
  
  Увага Ліса прыцягнула куча галінак і сукоў. "Вось падыходнае месца", - сказаў ён, паказваючы.
  
  Ван і Раффо адначасова кіўнулі. "Так, ты маеш рацыю", - дадаў Ван і абмацаў хмызняк дзідай.
  
  З крыкам монстар вырваўся і кінуўся на яго. Ён адбіў яго сваім шчытом, хоць яго атака адкінула яго на два крокі назад. Сярод іх ён, Джерин і Раффо хутка расправіліся з істотай. "Жанчына", - адзначыў Джерин.
  
  "Так, так яно і было. Усё роўна, досыць подла", - сказаў Ван, збянтэжаны тым, што вымушаны саступіць. Ён уздыхнуў. "Яны ўсе дастаткова подлыя, і іх не шкада".
  
  Ўнутры завалы што—то завыло - мяркуючы па гуку, двое. Джерин ў роспачы ўтаропіўся на Вана. - У яго былі дзеці, - сказаў ён, нібы абвінавачваючы свайго сябра.
  
  - Так, - адказаў чужаземец, а затым, праз імгненне, дадаў: - Мяркую, у нас няма прычын здзіўляцца. Гэтыя істоты, павінна быць, нараджалі дзяцей, і толькі багі ведаюць, як доўга, унізе, у сваіх пячорах. Яны працягвалі рабіць гэта і цяпер, калі апынуліся на паверхні. Калі ўжо на тое пайшло, гэтая жанчына была цяжарная яшчэ да таго, як паднялася на паверхню.
  
  - Так і будзе, - сказаў Джерин. Чужаземец, вядома, меў рацыю, але гэта не паменшыла спалоху. Ліса залезла ў ламачча, раскідваючы ва ўсе бакі кусты. Праз імгненне Ван і Раффо кінуліся на дапамогу.
  
  Неўзабаве яны выявілі дзіцянятаў пачвары. Джерин ў роспачы ўтаропіўся на іх. Яны выглядалі не больш чым выродлівымі валасатымі немаўлятамі. - Што ты будзеш з імі рабіць? - спытаў я. - Спытаў Раффо, злёгку сглотнув. Як ні дзіўна, ад гэтага Джерину стала крыху лягчэй: у кіроўцы таксама не хапіла духу проста забіць іх.
  
  Ван так і зрабіў. "Пазбавіцца ад іх", - сказаў ён. "Ты ведаеш, у што яны ператвараюцца".
  
  "Я не ведаю, што рабіць", - павольна адказаў Ліс. "Так, я ведаю, у што яны ператвараюцца, але я ўсё яшчэ не ўпэўнены, наколькі гэтыя монстры разумныя. Калі яны даведаюцца, што я бязлітасна забіваю іх дзіцянятаў, і зразумеюць гэта, гэта проста зробіць іх яшчэ горшымі маімі ворагамі, чым яны ўжо ёсць.
  
  "Хонх!" Сказаў Ван з шумам глыбокага незадаволенасці. "Як яны могуць быць?"
  
  "Я не ведаю, і я не хачу гэта высвятляць".
  
  "Ну, і што ты будзеш рабіць?" Пагардліва спытаў Ван. "Забраць іх дадому і зрабіць з іх хатніх жывёл?"
  
  - Чаму б і не? У нас ёсць Фанд ў Лісінай крэпасці. . . . - прамармытаў Джерин. На самай справе, гэтая ідэя спакусіў яго, распальваючы цікаўнасць. Калі б ты выгадаваў монстра сярод мужчын, што б ты атрымаў? Монстра? Хатняе жывёліна, як сказаў Ван? Што-то не занадта далёкае ад выродлівага валасатага мужчыны або, калі ўжо на тое пайшло, выродлівай валасатай жанчыны? Калі б у яго было менш падстаў для турботы, калі б у яго было больш вольнага часу, калі б ён не быў упэўнены, што ўсе яго васалы будуць крычаць яшчэ гучней, чым Ван, ён мог бы паспрабаваць правесці эксперымент. Як гэта было— "Я ведаю, што мы зробім".
  
  "Што гэта, спадар?" Спытаў Раффо.
  
  - Нічога, - адказаў Джерин. - Зусім нічога. Мы забілі самку ў баі — выдатна. Мы не будзем — мы не можам - забраць дзяцей назад у Лісіны замак. У гэтым ты маеш рацыю, Ван. Але я таксама не стану іх проста забіваць. Я пакіну іх тут. Можа быць, звяры дабяруцца да іх, або, можа быць, калі ў монстраў сапраўды ёсць што-то накшталт сямейных пачуццяў, яны забяруць іх і выгадуюць. Я пакідаю гэта ў руках багоў ".
  
  Ён не спытаў, ці ўхваляюць гэта Ван ці Раффо. Цяпер ён паглядзеў, ці ўхваляюць яны. Раффо кіўнуў. Ван ўсё яшчэ здаваўся няшчасным, але, нарэшце, сказаў: "Ты ўмееш шукаць сярэднюю дарогу, Фокс. Я мяркую, ты знайшоў яе тут. Давай вернемся".
  
  Калі яны вярнуліся ў вёску, то выявілі, што іншым экіпажам калясьніц таксама пашанцавала. Яны забілі двух монстраў, і адзінае сур'ёзнае раненне, якое яны атрымалі, было ў умоўна-датэрмінова вызваленага Нута, які толькі што адышоў ад укусу ў ягадзіцу. Цяпер у яго было шэрае асоба, а левая рука была заматана акрываўленай анучай — з-за гэтага ён страціў два пальца.
  
  "Як гэта адбылося?" Спытаў Джерин. "Яго шчыт павінен быў абараніць яго там. Ён правша, таму ў яго няма рукі на ўвазе, як у мяне".
  
  "Проста не пашанцавала", - адказаў Мядзведзь Драг. "Монстар, з якім ён змагаўся, моцна тузануў яго за шчыт, і той адарваўся ад рукаяці і бізуноў. Затым істота скокнула на яго, і ён выставіў руку, каб не впиться зубамі ў шыю. Спадзяюся, ён паправіцца; ён страціў шмат крыві.
  
  Джерин незадаволена кудахтал. - Так, ён добры баец і далёка не горшы з людзей. Ён штурхнуў зямлю, адчуваючы сябе бескарысным. "Калі б багі ніколі не напускали на нас гэтую напасці монстраў. Кожнага воіна, нават кожнага раба, якога мы губляем, мы не можам замяніць ".
  
  "Усё гэта праўда, спадар, але гэтыя пачвары тут, і мы павінны адбівацца ад іх, як можам", - сказаў Драг. Джерину хацелася б, каб ён мог праявіць такое ж халодная прыманне таго, з чым ён не мог дапамагчы.
  
  
  * * *
  
  
  Воіны рушылі назад да галоўнай дарозе на світанні наступнага дня. Яны пакінулі Парола Нута ззаду; ён захварэў ліхаманкай і быў не ў тым стане, каб правесці дзень у калясьніцы. - Мы зробім для яго ўсё, што ў нашых сілах, лорд прынц, - паабяцаў вясковы стараста. Джерину прыйшлося здавольвацца гэтым. Травы і зелля рабоў з такой жа верагоднасцю маглі дапамагчы Ўмоўна-датэрміновага вызвалення, як і любая з больш мудрагелістых урачэбных тэхнік, якія прыйшлі з поўдня ад Хай-Кирса. На жаль, яны таксама з такой жа верагоднасцю не дапамагалі.
  
  Калі грунтавая дарога, па якой ехалі калясьніцы, ўперлася ў Элабонскую дарогу, Ван паказаў на поўдзень і сказаў: "Да нас набліжаецца яшчэ больш машын, капітан".
  
  Ліс не глядзеў на поўдзень; ён быў поўны рашучасці вярнуцца ў крэпасць. Але яго вочы прасачылі за паказальным пальцам Вана. Яго левая брыво прыўзнялася. "Даволі шмат машын", - здзіўлена сказаў ён. "Спадзяюся, Бевон не збунтаваўся і зноў не прагнаў маіх людзей з шашы". Ён глыбока ўздыхнуў. "Нам лепш пайсці і высветліць". Ён паляпаў Раффо па плячы. Фурман павярнуў сваю калясьніцу на поўдзень. Астатнія машыны ваеннага атрада рушылі ўслед за ім.
  
  Неўзабаве Джерин зразумеў, што не пазнае ні адной з надыходзячых калясьніц. Ён таксама зразумеў, што яго атрад моцна саступае па колькасці. Калі Бевону нейкім чынам удалося атрымаць адну перамогу, магчыма, ён блізкі да іншай.
  
  Затым Ван зноў паказаў. - Вунь там, у другой машыне, Фокс. Гэта не той высокі худы хлопец, Араджис Лучнік?
  
  - Бацька Дьяус, - ціха вымавіў Джерин. Ён прыжмурыўся. - У вас зрок вастрэй майго. Затым ён выдаў вокліч, досыць гучны, каб прымусіць Раффо здрыгануцца. "Так, гэта той Араджис — і паглядзі на ўсіх сяброў, якіх ён прывёў з сабой".
  
  "Іх было вельмі шмат, гэта дакладна", - сказаў Ван.
  
  Чым больш запрэжак і калясьніц бачыў Джерин, тым больш задуменнай, чым раней ён станавіўся. Ён пачаў шкадаваць аб тым радасным возгласе. У сукупнасці яго ўласныя сілы значна пераўзыходзілі войска Араджиса. Але яго сілы былі раскіданыя па некалькіх валадарстваў і займаліся некалькімі рознымі справамі, што паставіла яго тут відавочна ў няёмкае становішча. Калі Араджис вырашыць скарыстацца сваім колькаснай перавагай тут, на месцы, справы ў паўночных землях раптам будуць выглядаць зусім па-іншаму, хоць Джерин будзе не ў тым становішчы, каб ацаніць розніцу.
  
  Смелы выгляд шмат раз саслужыў яму добрую службу ў мінулым. Ён зноў папляскаў Раффо па плячы. - Давайце спусцімся і павітаем вялікага герцага належным чынам.
  
  - Слухаюся, лорд прынц. У голасе Раффо гучала лёгкае сумнеў, але ён накіраваў машыну ў бок надыходзячага войскі. Астатнія калясьніцы ваеннага атрада Джерина рушылі ўслед за ім. Ён чуў, як некаторыя з яго людзей шапталіся паміж сабой па нагоды абранага ім курсу, але ніхто не кінуў яму выклік. У яго была рэпутацыя чалавека правага. Наступныя некалькі хвілін пакажуць, наколькі ён гэта заслужыў.
  
  Ён махнуў у бок надыходзячых калясьніц. Хто-то памахаў у адказ: Марланц Сыроежка. Імгненне праз сын Фабора Фабура таксама памахаў рукой. Затым Араджис таксама падняў руку, вітаючы Лісу.
  
  - Рады сустрэчы, - сказаў Джерин, пад'ехаўшы трохі бліжэй да атрада Араджиса. - Вы своечасова, і тут нават больш машын, чым я чакаў. Сапраўды, прыемная сустрэча. Мы проста адганялі монстраў ад адной з маіх вёсак і забілі некалькіх. І пакінулі дваіх на волю лёсу, дадаў ён пра сябе. Араджису не трэба было ведаць пра гэта. Ён, напэўна, забіў бы дзіцянятаў, не задумваючыся.
  
  "Рады за цябе, лорд прынц", - адазваўся Араджис. "І я прывёў не толькі сваіх людзей, коней і машыны, у мяне ёсць для цябе падарунак - фактычна, два падарунка".
  
  - Цяпер зразумеў, вялікі герцаг? Ліс спадзяваўся, што яго словы прагучалі пераканаўча, а не занепакоена. Беспрынцыповы чалавек, якім славіўся Араджис, мог расцаніць залп стрэл і моцную атаку як падарункі.
  
  Але Араджис не аддаваў загаду атакаваць. Ён сунуў руку ў машыну і выцягнуў вялікі, туга завязаны скураны мяшок. "Вось адзін з іх". Затым ён зноў нахіліўся і падняў што-то яшчэ, што-небудзь пацяжэй. Яго вусны расцягнуліся, агаліўшы зубы, часткова ад намаганні, часткова ў сапраўднай усмешцы. - А вось і другое.
  
  Вырваўшыся з яго абдымкаў, Дарэн завішчаў: "Бацька!"
  
  Джерин ганарыўся тым, што рэдка губляўся. Цяпер яго гонар пацярпела, але яму было напляваць. - Дарэн, - прашаптаў ён.
  
  Араджис не мог гэтага пачуць, але, тым не менш, кіўнуў. Яго фурман нацягнуў павады. Ён паставіў Дарена на каменнае пакрыццё дарогі. Хлопчык падбег да калясьніцы Джерина.
  
  Фокс выскачыў з сваёй машыны, нягледзячы на тое, што Раффо не спыніў яе. Ён крыху пахіснуўся пры прызямленні, а затым зноў, калі Дарэн на поўным хаду ўрэзаўся ў яго. Ён падняў сына і так моцна прыціснуў яго да сваёй зацягнутай ў гарсэт грудзей, што адчуў, як з хлопчыка выходзіць паветра. "Бацька, чаму ты плачаш?" Дарэн абурана запатрабаваў адказу. - Хіба ты не рады мяне бачыць?
  
  - Вось чаму я плачу, - адказаў Джерин. - Таму што я рады цябе бачыць.
  
  "Я не разумею", - сказаў Дарэн.
  
  - Няважна, - сказаў яму Джерин. Калясьніца Араджиса пад'ехала да Дарену ззаду. Ліс павярнуўся да вялікаму герцагу з ястрабіных тварам і сказаў: "Ты ведаеш, я баяўся, што ты забраў хлопчыка, ці, хутчэй, пакінуў яго пасля таго, як хто—то іншы — гэта мог быць Тассило, ці не так? - забраў яго. Я ніколі не думаў вярнуць яго праз цябе. Сказаць, што я ў цябе ў даўгу, проста паказвае, як мала могуць значыць слова.
  
  - Ты яшчэ не адкрыў свой другі падарунак, - сказаў Араджис. Ён працягнуў Джерину скураны мяшочак без далейшых тлумачэнняў.
  
  Калі Ліса развязала вузел на сыромятных рамянях, якія ўтрымлівалі яго, вырвалася агіднае смурод. Ён кіўнуў; мяркуючы па вазе мяшка, ён чакаў, што ў ім змесціцца галава. Ён зазірнуў унутр, зноў кіўнуў і зачыніў яго. "Так, гэта Тассило".
  
  "Я засыпаў яго соллю на некалькі дзён пасля таго, як я ... мм ... разабраў яго на часткі", - сказаў Араджис. "Я хацеў, каб вы змаглі даведацца яго, каб пераканацца, што ён мёртвы".
  
  Джерин падняў мяшок і шпурнуў яго ў траву на ўзбочыне дарогі. Ён пару разоў падскочыў і застаўся ляжаць нерухома.
  
  "Па-мойму, ты занадта лёгка адкараскаўся ад яго", - сказаў Ван Араджису.
  
  "Я думаў аб гэтым", - прызнаўся Араджис. "Тым не менш, калі ён выкраў хлопчыка, ён не зрабіў нічога горш, пакуль той быў у яго. Магчыма, гэта было таму, што ён хацеў захаваць высокую каштоўнасць свайго закладніка, але якая б ні была прычына, гэта так. З-за гэтага я дазволіў яму лёгка пакончыць з сабой ".
  
  - Ён мёртвы. Гэта ўсё, што мае значэнне, - сказаў Джерин. - Не, не ўсё. Ён зноў сціснуў Дарена, пазбавіўшы яго дыхання, затым спытаў Араджиса: "Калі ён прыйшоў да цябе?"
  
  "Па волі багоў, на наступны дзень пасля таго, як я адправіў да цябе сваіх васалаў у пошуках агульнага справы", - сказаў Араджис. "Так пацвердзіць любы з мужчын, якія знаходзяцца тут, са мной". Яго кіроўца і іншы воін, які сядзеў з ім у машыне, кіўнулі амаль ва ўнісон.
  
  "Зразумела", - павольна вымавіў Джерин. Ён задаваўся пытаннем, ці казаў вялікі герцаг праўду. Магчыма, Дарэн быў у яго раней, і ён меў намер выкарыстоўваць яго супраць Ліса? Араджис быў не з тых, каму можна пярэчыць; без сумневу, яго ўласныя васалы падтрымалі б яго. Дарэн не ведаў дакладна; у чатырохгадовых дзяцей вельмі дзіўныя ўяўленні аб часу. Джерин вырашыў пакуль пакінуць усё як ёсць.
  
  "Як вам тут жывецца?" Спытаў Араджис. "Вашы ўласныя людзі далей на поўдзень былі поўныя гісторый аб цяжкіх баях за тое, каб утрымаць дарогу адкрытай".
  
  "Гэта праўда, але мы выйгралі бітву", - сказаў Джерин, ўдвая радуючыся, што Араджису не прыйшлося прабівацца скрозь людзей Бевона, і ў чатыры разы рады, што Араджис не паспрабаваў і пацярпеў няўдачу. Ліс працягнуў: "У нас таксама адбылося некалькі іншых дробных падзей", - і з гэтым лёгкім пераменшвання патлумачыў свае зачысткі праз свой адзіны холдынг і той, аб якім так тэрмінова прасіў Шыльда.
  
  "У цябе было напружанае час", - сказаў Араджис, і гэта зацвярджэнне было настолькі відавочнай праўдай, што Джерин нават не папрацаваў кіўнуць. Вялікі герцаг дадаў: "Я вывучаў папярэджаньні перад тым, як адправіцца ў шлях, і палёт птушкі папярэдзіў мяне, што мне лепш сысці крыху раней, чым позна, так што цяпер вы бачыце мяне тут. Як я ні стараўся, я не мог зразумець чаму, але ўсё роўна прыняў гэта прачытанне ".
  
  "Я думаю, ты добра папрацаваў", - сказаў Джерин і распавёў яму аб маючай адбыцца "ночы пярэваратняў", якая павінна адбыцца праз некалькі дзён.
  
  Вочы Араджиса звузіліся. "Гэта факт?" сказаў ён, затым паківаў галавой. "Не, я не сумняваюся ў табе, Фокс. Проста, калі так шмат рэчаў знаходзілася бліжэй да дома, за якімі трэба было сачыць, мне ніколі не прыходзіла ў галаву турбавацца аб лунах.
  
  "Часам рэчы, пра якія вам больш за ўсё трэба турбавацца, не з'яўляюцца відавочнымі", - сказаў Джерин. Па нейкай прычыне гэта прымусіла яго падумаць не пра недасяжнае далёкіх лунах, а аб Элізе, якая не падавала ніякіх прыкмет — ва ўсякім выпадку, ніякіх прыкмет, якія ён заўважыў, — незадаволенасці, пакуль аднойчы яна проста не знікла.
  
  Араджис сказаў: "Мне і так нялёгка турбавацца пра рэчы, якія відавочныя. Астатняе я пакідаю багам і такім разумным хлопцам, як вы". У яго голасе прагучала сардоника, але толькі злёгку. Ён не турбаваўся аб доўгатэрміновай перспектыве або агульнай карціне так моцна, як Джерин. У кароткатэрміновай перспектыве і на абмежаванай прасторы паўночных земляў яго метады працавалі дастаткова добра.
  
  - Давай падымемся ў цытадэль, - сказаў Джерин. - Мы перачакаем там да канца лун, калі цябе гэта задаволіць, а потым зробім усё магчымае, каб разбіць Адиатуннус. Калі яго зямлі не стануць прытулкам для монстраў, у нас будзе больш шанцаў кантраляваць іх.
  
  "Цікава, ці зможам мы калі-небудзь гэта зрабіць", - змрочна сказаў Араджис. - Зямлі праклятых Трокме далёка ад маіх, але гэтыя смярдзючыя пачвары дакучаюць мне так жа моцна, як і цябе, можа быць, нават горш. Пасля таго, як мы скончым тут, я хачу, каб ты і твае паплечнікі адправіліся на поўдзень і дапамаглі мне пазбавіцца ад іх мае ўнутраныя зямлі.
  
  - Вось чаму мы заключылі дагавор, - пагадзіўся Джерин, - хоць, як ты і сказаў, я не ведаю, ці зможам мы калі-небудзь цалкам ачысціць іх цяпер. Часам мне здаецца, што гэта хутчэй праца для багоў, чым для людзей.
  
  "Калі б малітва была адказам, усе монстры ў паўночных землях ужо памерлі б сто разоў", - сказаў Араджис.
  
  "Хіба гэта не сумная праўда?" Сказаў Джерин. "Але я не так шмат думаў аб малітве. Багі чуюць малітвы аб двайны жменьцы з тысяч розных рэчаў кожны дзень. Нядзіўна, што большасць з іх не даравана — даруй адно, а бог адхіляе іншае ў дараваньні. Аднак, што прыходзіла мне ў галаву раз ці два ў апошні час, так гэта ... ўваскрашэнне.
  
  Араджис ўтаропіўся на яго. Тое ж самае зрабілі і яго ўласныя людзі. Ён нікога з іх не вінаваціў. У апошні раз ён наогул удзельнічаў у вызывании духаў пяць гадоў таму, калі Райвин выклікаў Маврикса, каб той ператварыў кіслае віно назад у салодкае. Райвин не збіраўся выклікаць тады Маврикса, толькі заклікаць яго. Калі вы дазваляеце богу цалкам увайсці ў матэрыяльны свет, вы падвяргаецца вялізнага рызыцы. Выклікаць бога было адносна лёгка. Кантраляваць яго, аднойчы закліканага, было зусім не так.
  
  - У вас рэпутацыя чалавека, які не думае аб дробязях, - сказаў нарэшце Араджис, - і я бачу, што вы гэта заслужылі.
  
  "Даяус нябесны, гэта не тое, што я хачу рабіць", - усклікнуў Джерин. "Як ты думаеш, чаму я так хачу поспеху гэтага саюза? Калі мы зможам перамагчы Трокмуа і монстраў самастойна, нам не прыйдзецца думаць аб тым, каб заклікаць да багам. Але калі б справа дайшла да выбару паміж паразай у баі і спробай нанесці апошні выдатны ўдар, каб выйграць яго, што б ты выбраў?"
  
  - Будзь я пракляты, калі ведаю. Араджис паківаў галавой, нібы Джерин прымусіў яго зірнуць на тое, аб чым ён аддаў перавагу б не думаць. - Як вы сказалі, лорд прынц, будзем спадзявацца, што выбар не дойдзе да гэтага. Не адправіцца нам цяпер ў вашу крэпасць і падрыхтавацца да маючай адбыцца бітве?
  
  "Я прапаноўваў гэта некаторы час таму, але замест гэтага мы стаялі тут і размаўлялі", - сказаў Джерин. Ён падняў Дарена і пачаў пасадзіць яго ў сваю калясьніцу.
  
  "Пачакай, тата, мне трэба схадзіць у туалет", - сказаў Дарэн. Ён накіраваўся да кустоў на абочыне дарогі. Джерин і Ван абодва пайшлі з ім, адзін з аголеным мячом, іншы з цяжкім кап'ём напагатове. У тыя дні ў лясах вадзіліся дзікія звяры і горай.
  
  Калі Дарэн скончыў, Ван схапіў яго за ногі і перавярнуў уверх дном назад да калясьніцы. Усю дарогу ён вішчаў ад смеху. Пачуўшы гэты смех, Джерин на гады адарваўся ад сэрца. Ён кіўнуў Араджису, які кіўнуў у адказ. Прыемна было ведаць, што ёсць глыбіні, да якіх некаторыя людзі ў паўночных землях не апусцяцца.
  
  Прысутнасць Дарена ў машыне, калі ён падскокваў на месцы, зрабіла зваротную паездку ў Касл Фокс адной з самых прыемных паездак, якія Джерин калі-небудзь рабіў. Нават тое, што яго сын з зайздроснай рэгулярнасцю пытаўся: "Мы ўжо амаль на месцы?" - не паменшыла, не магло нават наблізіцца да таго, каб сапсаваць яго шчасце, па меншай меры сёння.
  
  Калі яны вярнуліся ў Лісіную крэпасць позна ўвечары таго ж дня, замак быў наглуха зачынены для іх. Джерин прыйшоў у лютасць, выявіўшы ўсе па-іншаму: дазорца ўбачыў бы вялікае мноства калясьніц, значна больш, чым выехала папярэднім раніцай, і лепш бы выказаў здагадку, што яны варожыя. Ліс пад'ехаў досыць блізка, каб воіны на частаколе пазналі яго, і крыкнуў: "Мы ўсе тут сябры — Лучнік Араджис прывёў сваіх людзей на поўнач. І глядзіце!" Як і Араджис да яго, ён высока цаніў Дарена.
  
  Людзі на сцяне падбадзёрвалі адзін аднаго да хрыпаты. Пад'ёмны мост хутка апусціўся, цяжкая бронзавая ланцуг зазвінеў на лябёдцы. - Куды мы збіраемся змясціць усіх людзей Араджиса? - ціха спытаў Вэн. Крэпасць не змесціць іх усіх, і, акрамя таго...
  
  - Я не хачу, каб усе яны былі ўнутры адразу, пакуль у мяне не будзе тут больш маіх уласных салдат, каб ўраўнаважыць шалі вагаў, - скончыў за яго Джерин. "Я не бачу, як я магу ўтрымацца ад таго, каб не пачаставацца імі сёння ўвечары, але пасля гэтага ..." Цяпер ён дазволіў свайму голасу заціхнуць.
  
  - Глядзі ў абодва, - сказаў Ван. - А вось і Араджис падымаецца.
  
  Вялікі герцаг сказаў: "Лорд прынц, мы саюзнікі, але яшчэ не ўпэўненыя адзін у адным, хоць вы былі занадта ветлівыя, каб шмат казаць пра гэта. Мы захапілі палатно і ўсё такое; калі вам заўгодна, большасць маіх людзей будуць спаць за межамі крэпасці. Вам не трэба баяцца. Мы выставім ахову ад монстраў і да таго падобнага, як мы гэта рабілі па дарозе на поўнач.
  
  Джерин апусціў галаву. - Дзякую вас. Вы толькі што палегчылі мне жыццё.
  
  "Я так і думаў". Ўсмешка Араджиса была дастаткова прыемнай, але што-то жорсткае заставалася пад паверхняй. "У мяне маглі б быць іншыя планы, калі б я не меў патрэбу ў вашай дапамогі на поўдні так жа моцна, як вы маеце патрэбу ў маёй тут, а можа быць, і больш".
  
  - На самай справе, - сказаў Джерин. - Я разумею, аб чым ты кажаш. Твой унук, магчыма, будзе кіраваць маім, а мой - тваім, але калі мы ўступім у бой цяпер, мы абодва загінем. Мы паступім мудра, калі будзем памятаць аб гэтым на працягу ўсёй гэтай кампаніі ".
  
  "У майго ўнука будуць свае клопаты", - сказаў Араджис. "Я не магу разблытаць свае прама цяпер, не кажучы ўжо пра яго. Але, як ты сказаў, Фокс, памятаць, што мы патрэбныя адзін аднаму, - лепшы спосаб не ўвязвацца ў вайну занадта рана.
  
  Верагодна, гэта быў адзіны спосаб утрымаць Араджиса у цуглях, падумаў Джерин. Лучнік, мяркуючы па ўсім, быў бязлітасна эфектыўны ў пераследзе сваіх уласных інтарэсаў. Нагадаць яму, што Джерин быў часткай гэтых інтарэсаў, здавалася ў вышэйшай ступені практычным. Кіўнуўшы, Ліс спытаў: "Пойдзем у крэпасць разам?" Ты, вядома, погостишь у мяне.
  
  - Ты маеш на ўвазе, акрамя маіх людзей? Так, вядома, - адказаў Араджис. Адна рэч, якую яго прырода дазваляла рабіць лёгка: Джерину не трэба было марнаваць час на ветлівыя тлумачэнні. Араджис бачыў сутнасць рэчаў наскрозь і прымаў іх такімі, якія яны ёсць.
  
  Некалькі чалавек на частаколе спусціліся, каб павітаць Ліса і яго спадарожнікаў. Іншыя засталіся на сваіх пасадах з лукамі напагатове. Пачуўшы шум, з вялікай залы выйшлі слугі, каб паглядзець, што адбываецца. Тое ж самае зрабілі Фанд і Силэтр.
  
  Убачыўшы Фанд, Дарэн выскачыў з калясьніцы і падбег да яе. Яна падхапіла яго на рукі і сказала Джерину: "О, ты вярнуў яго! Табе там добра".
  
  "Першае, што пайшло на лад за апошні час", - сказаў Ліс. Затым ён зірнуў на Силэтр і паправіўся: "Не, другое".
  
  Дарэн выкруціўся з рук Фанд. Ён паказаў на Силэтр. - Хто гэтая лэдзі? Я ніколі яе не бачыў раней. Ён выглядаў задуменным, што рабіла яго дзіўна падобным на мініяцюрную безбородую версію Джерина. "Гэта мая мама вярнулася?" спытаў ён, і надзея асвятліла яго твар ярчэй за сонца. Ён ледзь хадзіў, калі Эліза пакінула Лісіную крэпасць.
  
  - Не, гэта не так, - мякка сказаў Джерин, і бляск у вачах Дарена згасла. Яго бацька працягнуў: "Але ты ведаеш, хто гэта? Гэта лэдзі, якая раней была Сивиллой ў Айкосе, той, праз якую казаў бог. Яе клічуць Силэтр. Цяпер яна жыве ў Лісінай крэпасці.
  
  "Мае васалы казалі мне пра гэта", - сказаў Араджис, не даючы ні найменшага намёку на тое, што ён адчувае па гэтай нагоды.
  
  Дарэн ўважліва паглядзеў на Силэтр, затым задаў натуральны для дзіцяці пытанне: "Чаму?"
  
  Джерин заўсёды стараўся быць максімальна шчырым са сваім сынам. Цяпер гэта было нялёгка, але ён стараўся з усіх сіл: "Таму што землятрус — Ты памятаеш землятрус?" Дарэн кіўнуў, шырока раскрыўшы вочы. Джерин працягнуў: "Землятрус разбурыла храм Байтона ў Ікас, і яно выпусціла на волю монстраў з-пад зямлі. Мы з Ваном баяліся, што монстры заб'юць Силэтр і з'ядуць яе, як яны гэта робяць, таму мы выратавалі яе і прывезлі з сабой у Лісіны замак, калі вярнуліся.
  
  "Пра", - сказаў Дарэн. "Добра". Праз імгненне ён спытаў: "Чаму вы з Ваном былі ў Айкосе?"
  
  - Каб папрасіць бога сказаць нам праз Сивиллу, дзе ты быў, - адказаў Джерин.
  
  "Пра", - зноў сказаў Дарэн. "Але я быў з Тассило". Мяркуючы па яго тоне, гэта было такім жа прыродным фактам, як зялёныя лісце дрэў.
  
  "Але мы не ведалі, што ты быў з Тассило", - нагадаў яму Ліс. "І нават калі б мы ведалі гэта, мы не ведалі, дзе быў Тассило".
  
  "Чаму няма?" Спытаў Дарэн, і ў гэты момант Джерин ускінуў рукі ў паветра.
  
  Ён сказаў: "Давайце прынясем з склепа трохі добрага элю, зарэжам быка і пару авечак і парадуемся, што цяпер у нас тут дастаткова адважных воінаў, каб біцца з Трокмуа і пачварамі". Па крайняй меры, я на гэта спадзяюся,- падумаў ён. Калі мы гэтага не зробім, у нас будуць яшчэ вялікія непрыемнасці, чым я меркаваў раней.
  
  "Няма нічога смачней добрай барановай галавы, прыгатаванай належным чынам, з вялікай колькасцю элю для запивания", - заявіў Мядзведзь Драг. Хоць ён і быў баронам, ў ежы ў яго былі сялянскія прыхільнасці.
  
  Ліс паглядзеў на неба. З набліжэннем заходу узышлі ўсе месяца: Тиваз ў першай чвэрці каля мерыдыяна, затым Эллеб на паўдарогі паміж першай чвэрцю і поўняй, а затым, блізка адзін да аднаго і нізка на ўсходзе, Матх і Нотос. Джерин паківаў галавой. Пяць гадоў таму ён звяртаў увагу на рух лун ў асноўным для таго, каб вызначаць час па начах; цяпер, калі яны паўзлі разам, яго пробрала дрыжыкі жаху. Гэты адрэзак, вядома, не параўнаецца з жахамі ночы пярэваратняў, але наколькі гэта будзе дрэнна? Даведацца немагчыма, пакуль няма.
  
  Ён сказаў: "Кроў жывёл, зарэзаных для нашага вячэры, адпудзіць зданяў. Калі хочаш, вялікі герцаг, мы зробім забой жывёлы па-за межамі крэпасці, каб лагер тваіх людзей таксама мог атрымаць асалоду ад крывёю.
  
  "Добрая думка", - сказаў Араджис. "Зрабі гэта". Ён быў настолькі адназначны, што нават выкарыстаў словы, падобныя на салдат, пасылаючы не больш, чым яму было трэба для ажыццяўлення сваіх планаў.
  
  "Не маглі б мы дастаць хоць бы адзін з гарлачоў віна, якія мы атрымалі ад Шильда, каб парадавацца гэтаму саюзу?" Райвин спытаў.
  
  - Няма, - адказалі Джерин і Ван на адным дыханні. Джерин прыкінуўся, што не заўважыў цікаўнага погляду, які Араджис кінуў на яго за тое, што ён так хутка адхіліў пытанне. Ён быў ад душы рады, што дастаў гэтыя банкі з склепа і схаваў іх глыбока пад саломай у стайні. Павярнуўшыся да Райвину, ён працягнуў: "Элю хопіць усім нам, так што табе таксама хопіць". Надзьмутыя вусны Райвина надавалі яму вызначана жоўцевая выгляд, але ў рэшце рэшт ён змрочна кіўнуў.
  
  Дарэн працягваў бегаць па двары, уваходзячы ў вялікі зала і выходзячы з яго, як быццам правяраючы, што нічога не змянілася за час яго адсутнасці. Час ад часу яго голас павышаўся ад хвалявання: "Я памятаю гэта!" Яго не было чвэрць года, немалы адрэзак жыцця чатырохгадовага дзіцяці.
  
  Силэтр падышла да Джерину і сказала: "Ён шматспадзеўны хлопчык".
  
  "Дзякуй. Я заўсёды так думаў", - адказаў Ліс. "Я проста усхваляць Дьяуса і ўсіх багоў за тое, што ён, падобна, не моцна пацярпеў у праклятых руках Тассило. Менестрэль, павінна быць, вырашыў, што ён спатрэбіцца яму здаровым і не занадта няшчасным ў якасці закладніка. Гэта наштурхнула яго на думку. Ён паклікаў свайго сына, і спытаў: "Як атрымалася, што ты сышоў з Тассило, калі ён забраў цябе адсюль?"
  
  "Ён абяцаў, што навучыць мяне сваім песням і пакажа, як гуляць на лютні", - адказаў Дарэн. "Ён таксама абяцаў, але ў мяне занадта маленькія рукі, каб гуляць на вялікі. Ён сказаў, што зробіць мне маленькага, але так і не зрабіў гэтага." А затым, да здзіўлення Ліса, Дарэн пачаў спяваць тое, што Тассило назваў песняй Джерина падчас свайго візіту ў Лісіную крэпасць. Ён выканаў гэта лепш, чым калі-небудзь спяваў да свайго выкрадання; па меншай меры, у гэтым менестрэль стрымаў сваё абяцанне. Гэтага было відавочна недастаткова.
  
  Адзін з кухараў выйшаў і сказаў: "Уладар, баль пачынаецца!" Воіны хлынулі ў вялікі зала. Нават са крэсламі і лавамі, прынесенымі зверху, ён усё роўна быў бітком набіты.
  
  Загорнутыя ў тлушч сцегнавыя косткі дыміліся на алтары Дьяуса ў ачага. Калі слуга прынёс Джерину кубак элю, ён выліў паліваньне Бейверсу і рэшту элю сабе ў горла. Служанка прабіралася па вузкім праходзе паміж лавамі, дастаючы лустачкі аладак з высокай стравы і ставячы па адным перад кожным пирующим па чарзе.
  
  Яна пайшла б хутчэй, калі б некалькі мужчын не паспрабавалі пасадзіць яе да сабе на калені або схапіць за руку, калі яна праходзіла міма. У аднаго з іх аладка апынулася на твары, а не на стале перад ім. "Мне вельмі шкада, высакародны сэр", - сказала яна так, нібы менавіта гэта і мела на ўвазе.
  
  Кухар з галавой барана на ражне паднёс яе да агню і асцярожна пачаў опаливать поўсць. "О, гэта будзе выдатна, калі ўсё будзе гатова", - сказаў Драг. Ён паляпаў сябе па тоўстым жываце. - Не забудзься пакінуць для яго трохі месцы.
  
  Слугі прынеслі мяса больш хуткага прыгатавання — стэйкі, адбіўныя, смажаныя лустачкі сэрцайкаў, нырак і печані — і паклалі шыпячыя катлеты па-над аладак. Пирующие накінуліся на іх з поясными нажамі і пальцамі. Яны кідалі абгрызеныя косткі ў сухі трыснёг, устилавший падлогу. Сабакі гыркалі адзін на аднаго, змагаючыся за аб'едкі.
  
  Лучнік Араджис падняў сваю шклянку ў знак прывітання Джерину, які сядзеў за сталом насупраць яго. - Вы шчодры гаспадар, лорд прынц, - сказаў ён.
  
  "Мы робім, што можам, вялікі князь", - адказаў Ліс. "Час ад часу, для святкавання, усё добра. Калі б мы елі так кожны дзень, мы б усе памерлі з голаду, прыгонныя і дваране разам узятыя, задоўга да наступлення сярэдзіны зімы.
  
  "Я гэта выдатна разумею", - сказаў Араджис. "Паміж вайной, голадам і хваробамі мы жывем на краі прорвы. Але, клянуся багамі, часам прыемна адысці ад краю прорвы і зрабіць жыццё такой, якой яна павінна была быць: ўдосталь ежы, удосталь пітва — ты варыш выдатны эль - і ніякіх клопатаў, па меншай меры сёння. Ён зноў падняў келіх, затым асушыў яго. Слуга з гарлачом паспяшаўся напоўніць яго.
  
  Силэтр павярнулася да Джерину. Пад шум натоўпу яна сказала: "Несумненна, у жыцці ёсць нешта большае, чым поўны страўнік".
  
  "Я таксама так думаю", - сказаў ён, ківаючы. "Араджис, без сумневу, таксама, інакш ён быў бы задаволены тым, што застаўся ў сваім замку і аб'еўся. Калі хочаш ведаць маё меркаванне, ён хутчэй вып'е сілу, чым эль. Але затым, спрабуючы быць справядлівым, дадаў: "Калі ў цябе не поўны страўнік, усё астатняе не мае значэння. У тыя гады, калі неўраджай, ты даведаешся пра гэта. - Ён задумліва памаўчаў. - Што такое цывілізацыя, я мяркую, гэта тыя рэчы, аб якіх ты пачынаеш турбавацца, калі твой страўнік набіты.
  
  - Мне гэта падабаецца, - сказала Силэтр. Цяпер яна кіўнула. - Добра сказана.
  
  Вэн сядзеў па правую руку ад Джерина, Дарэн быў паміж імі. Ён размаўляў з Фанд і прапусціў словы Джерина міма вушэй. Яго ўвагу прыцягнула кароткае адабрэнне Силэтр. "Што добра сказана, Фокс?" - спытаў ён.
  
  Джерин паўтарыў свае словы. Ван абдумаў гэта — магчыма, крыху больш напружана, чым ён мог бы зрабіць у іншы час, таму што ён зноў і зноў спусташаў свой шклянку - і, нарэшце, кіўнуў. "Што-то ў гэтым ёсць". Ён узмахнуў вялікі рукой у жэсце, які ледзь не выбіў талерку з рук слугі. "Вы, элабонцы, вельмі многае ўмееце ў мінулым, займаючыся сельскай гаспадаркай. Я аддаю табе так шмат, што гэта сапраўды так".
  
  Фанд павярнулася да яго. - А як наконт майго ўласнага народа? - патрабавальна спытала яна. - Вядома, і ты ж не з паўднёўцаў, якія называюць нас ляснымі разбойнікамі, варварамі-дзікунамі і ўсё такое, ці не так?
  
  "Ну-ну, дзяўчынка, я нічога падобнага не казаў. Я наогул не казаў пра трокмуа, толькі аб народзе майго сябра", - досыць мякка адказаў Ван. Джерин ціха ўздыхнуў з палёгкай; ён бачыў, што праблема адбілася на пытанні Фанд так жа дакладна, як дождж адбіўся на лініі шквалу. Затым, да яго жаху, чужаземец, замест таго каб пакінуць усё як ёсць, працягнуў: "Хоць цяпер, калі ты пытаешся ў мяне, я скажу, што, паколькі я падарожнічаў па лясах Трокмуа з поўначы на поўдзень, я б аддаў перавагу жыць тут, чым там. У цэлым, тут ёсць яшчэ больш добрага ў жыцці ".
  
  - Не маглі б вы прама цяпер? Праз тры словы голас Фанд падняўся да віску, прымусіла галавы абярнуцца. - Ну, тады выпіце трохі выдатнага элабонского элю! Яна ўзяла шклянку і выліла яго на галаву Вана, затым ўстала з лаўкі і накіравалася да выхаду.
  
  Фыркаючы, чартыхаючыся і міргаючы, таму што ў вочы яму трапіла з'едлівая вадкасць, Ван працягнуў мясистую руку і адцягнуў яе назад. Яна завішчала і замахнулася на яго. Ён блакаваў ўдар іншай рукой і шпурнуў яе на сядзенне з такой сілай, што яе зубы стуліліся з гучным пстрычкай. "Вось, паглядзім, як табе гэта спадабаецца", - сказаў ён і наліў ёй шклянку элю.
  
  Яна проклинала яго на элабонском і лясным гаворцы, гучна і вынаходліва. Ён проста сядзеў і пасміхаўся, што раздзімала агонь яе гневу.
  
  "Ідзіце, вы абодва, і вытрыце", - сказаў Джерин, з няёмкасцю усведамляючы, што звычайная ролю патэнцыйнага міратворца - прымаць стрэлы з абодвух бакоў. - Ван можа сказаць, што ён думае...
  
  "Хацеў бы я паглядзець, як хто-небудзь спыніць мяне", - уставіў чужаземец.
  
  - Заткніся, добра? Джерин зашыпеў на яго, перш чым працягнуць. — ... і ты, лэдзі, вы можаце згаджацца або не, як табе будзе зручней. Але калі ты каго-то обливаешь, ты не павінен здзіўляцца або нават злавацца, калі обольют цябе ў адказ ".
  
  Ён чакаў, што яна вспылит ў адказ, але час ад часу логіка даходзіла да яе. Гэта быў адзін з тых выпадкаў. - Так, прыкладна так, - сказала яна, трасянуўшы галавой так, што з яе медна-рудых валасоў кроплі паляцелі элю. Яна насцярожана паглядзела на Вана. - Пакуль што увольняешься?
  
  - Так, пакуль. На гэты раз чужаземец устаў першым. Фанд рушыла ўслед за ім. Джерин падумаў, ці не пашукаць ім ручнік або бліжэйшую спальню. Ён злёгку засмяяўся. Нават калі Фанд больш не была жанчынай, ён усё роўна ўмешваўся ў яе сваркі.
  
  Праз некаторы час Дарэн спытаў: "Чаму Ван і Фанд не вяртаюцца?"
  
  "Я думаю, яны, верагодна, ладзяць сваю сварку", - адказаў Джерин, усміхаючыся.
  
  "У гэтым месцы рэдка бывае сумна, ці не так?" Сказаў Араджис. Ён таксама ўсміхаўся, больш чым напалову азадачана. "Маё жыллё больш, мм, спакойнае".
  
  Пад гэтым ты разумееш, што любому, хто думае не так, як ты, лепш не паведамляць цябе аб гэтым, падумаў Джерин. Але тое, як Арчер кіраваў гаспадаркай, было яго справай. Дарэн скруціўся абаранкам на тым месцы, якое вызвалілі Фанд і Ван, і заснуў. Джерин ўскудлаціў яму валасы і сказаў: "Усё роўна каму-то гэта здаецца сумным". Ён утаропіўся на маленькага хлопчыка зверху ўніз, усё яшчэ не асмельваючыся паверыць, што вярнуў яго назад, затым падняў свой дамкрат ў бок Араджиса ў знак прывітання. Вярнуўся Дарэн адкупіў мноства грахоў вялікага герцага.
  
  Неўзабаве Ван і Фанд сапраўды вярнуліся. Фанд выглядала пакамечанай. Чужаземец выглядаў самаздаволеным. Яны абодва выглядалі здзіўленымі, калі выявілі Дарена, расцягнуўся там, дзе яны сядзелі.
  
  - Не хвалюйся, - сказаў Джерин. - Можаш заняць свае месцы. Я занясу яго наверх, у ложак. Ён падхапіў на рукі свайго сына, які заварушыўся і нешта прамармытаў, але не прачнуўся.
  
  Силэтр допила свой шклянку, паставіла яго на стол і паднесла руку да рота, каб схаваць позех. - Я хачу спаць сама, - абвясціла яна. - Я падымуся з табой, калі ты не супраць.
  
  "Твая кампанія лепш, чым проста "усё ў парадку", як ты выдатна ведаеш", - сказаў Джерин. Ён падняў Дарена так высока, як толькі мог, каб матляліся ногі хлопчыка не патрапілі каму-небудзь з гулякаў па галаве, і накіраваўся да лесвіцы. Силэтр рушыла ўслед за ім.
  
  Дарэн зноў уздыхнуў, калі Джерин паклаў яго на ложак, якой яны абодва карысталіся. Дарэн нешта прамармытаў, але Джерин не змог разабраць, што менавіта. "Ён падобны на цябе", - сказала Силэтр.
  
  Ліс кіўнуў, выпростваючыся. - У яго, вядома, мой колер скуры. Мяркую, рысы яго асобы ў асноўным таксама мае. Ён асцярожна зняў туфлі са спячага сына і кінуў іх побач з ложкам. "Пасля таго, што здарылася, я не хачу пакідаць яго аднаго нават на імгненне".
  
  - Я не вінавачу цябе, - сказала Силэтр. - Але калі ён не ў бяспецы тут, у тваёй спальні, дзе ён можа быць у бяспекі?
  
  "Так, як цяпер круціцца свет? Можа быць, нідзе", - змрочна сказаў Джерин. "Ніхто з нас па-сапраўднаму не ў бяспецы ў гэтыя дні". Ён зрабіў пару крокаў да Силэтр, абняў яе і пацалаваў. "Мы проста павінны зрабіць усё, што ў нашых сілах, вось і ўсё".
  
  Яна кіўнула. - Як ты думаеш, ты магла б пакінуць яго ў спакоі на досыць доўгі час, каб прайсці са мной у маю маленькую пакой?
  
  Ён зрабіў паўзу ў некаторым здзіўленні, перш чым адказаць: раней яна не запрашала яго ў свой пакой. Пасля таго, як ён падарыў ёй гэта, ён трымаўся ў баку, не жадаючы парушаць адзінота, якога, як ён ведаў, яна прагнула. З іншага боку, ім дваім цяпер трэба адзінота ад Дарена. Яна вырасла, калі ўсе спалі і рабілі ўсё астатняе ў адной вялікай ложка, але ён - не. Ён абняў яе за талію. - Думаю, я скарыстаюся гэтым шанцам.
  
  Аднак пасля гэтага ён хутка апрануўся і вярнуўся ў свой пакой. Жаданне пераканацца, што Дарэн у бяспекі, было толькі часткай гэтага. Пакой Силэтр знаходзілася на паўднёвай баку залы, і яе акно выходзіла на поўдзень. Святло лун струменіўся ў пакой і адкідаў мноства рухаюцца ценяў. Улічваючы тое, што чакала яго наперадзе, Джерин хацеў думаць пра лунах як мага менш.
  
  
  * * *
  
  
  Голден Матх быў запоўнены першым. Тая ноч прайшла дастаткова добра: Тиваз быў запоўнены за два дні да гэтага, рэддзі Эллеб і Нотос - за дзень да гэтага. Усе трое ўзышлі раней Мэта, і таму іх прамяні шмат у чым паменшылі эфект адзінай поўнай месяца.
  
  З ночы пярэваратняў пяцігадовай даўніны Джерин ведаў, хто з яго людзей ўразлівы перад прыняццем аблічча звера. Двое, пра каго ён турбаваўся больш за ўсё, былі сын Видина Симрина, які быў усяго толькі хлопчыкам падчас ночы пярэваратняў, і Ўмоўна—датэрмінова вызвалены Нут. Яму стала цікава, як там Пэрол, у вёсцы прыгонных. Видина ён замкнуў у склепе разам з элем; юнак перажыў тую першую ноч без зменаў.
  
  Ён больш турбаваўся пра людзей Араджиса, чым аб сваіх уласных, таму што яны былі для яго невядомай велічынёй. Ён спытаў Лучніка, у каго з яго людзей была псаванне пярэваратня, але Араджис адказаў унікліва: "Лорд прынц, мне цяжка адказаць на гэта, таму што большасць маіх васалаў былі ў сваіх замках у ноч ваўкалака. Трокмуа яшчэ не дасягнулі маіх зямель, так што мы ўсё яшчэ адчувалі сябе нязмушана. Пасля гэтага ў мяне з'явіліся больш неадкладныя справы, аб якіх трэба было турбавацца, чым высвятляць, хто з маіх воінаў прыняў аблічча звера. Я проста не бачыў у гэтым неабходнасці.
  
  Джерин пагардліва паглядзеў на вялікага герцага. - Што азначае, што цяпер мы ўразлівыя, - сказаў ён з папрокам так мякка, як толькі мог. Няма, Араджис быў недастаткова предусмотрителен; калі што-то знікала, ён меркаваў, што падобнае больш не вернецца.
  
  Калі набліжаўся наступны вечар, той, у які Эллиб і бледны Нотос будуць поўныя і быстроходны, а Тиваз і Мат за ўсё ў адным дні шляху па абодва бакі ад яго, ён адправіў усіх людзей Араджиса, акрамя самога Лучніка, Марланца Сыраежкі і Фаборса, сына Фабура, у разбіты імі намётавы лагер. Калі пачнуцца непрыемнасці, ён хацеў, каб яны былі далей ад крэпасці. Да яго аблягчэнні, адзіным заўвагай Араджиса было: "Разумная засцярога, лорд прынц".
  
  Ліса адправіла сына Видина Симрина ў яго прытулак і замяукала, сказаўшы: "Калі ты не изменишься сёння ўвечары, то, верагодна, не изменишься і заўтра. Але лепш перастрахавацца — тады мы і цябе закрыем. Видин проста кіўнуў; ён зразумеў неабходнасць, калі ўбачыў гэта.
  
  Тиваз з'явіўся над усходнім гарызонтам першым, за дзень да поўні і недалёка ад раўнда. Затым, калі сонца сяло, Эллиб і Нотос падняліся бок аб бок. Джерин назіраў за імі з-за частаколу. У той момант, калі з'явіліся дзве поўныя месяца, ніякіх трывожных крыкаў не пачулася, за што ён ад душы падзякаваў. Неўзабаве рушыў услед Залаты Матх. Паколькі яна праходзіла свае фазы павольней, чым Тиваз, яе яркі дыск быў нават бліжэй да ідэальнай акружнасці, чым у яго.
  
  Калі на небе ўзышлі ўсе чатыры месяца і ні з крэпасці, ні з намётаў, дзе хаваліся людзі Араджиса, не данеслася крыкаў жаху, Ліс вырашыў, што можа спакойна спусціцца і павячэраць. Ён быў досыць разумны, каб прынесці пабольш элю, перш чым замкнуць Видина ў склепе, так што прамыць мяса не складзе працы.
  
  Араджис, які ўжо вгрызался ў ялавічна рабрынкі, палітыя вострым соусам, вітаў яго ўзмахам рукі і чым-то падобным на ўсьмешку. "Тут ціха, як у магіле, лорд прынц. Мне здаецца, ты хваляваўся з-за дробязяў.
  
  Джерин паціснуў плячыма. - Лепш быць гатовым да непрыемнасьцяў і не мець іх, чым мець іх і не быць гатовым, як гэта здарылася ў ноч чатырох поўняў.
  
  - Мяркую, з гэтым цяжка паспрачацца, - прызнаў Араджис. Ён адкусіў яшчэ адзін вялікі кавалак ад ребрышка, якое трымаў у руцэ; тлушч пацёк па яго падбародку. - Вашы кухары сапраўды выдатна спраўляюцца з працай; я аддаю вам належнае без усялякіх пярэчанняў.
  
  - Рады, што хоць што-то тут парадавала цябе, - адказаў Джерин. Ён махнуў адным з кухонных слуг, каб той узяў сабе рабрынак.
  
  "Адзінае, што мяне турбуе з-за таго, што я некалькі дзён сяджу тут і ем вашу смачную ежу, - гэта тое, што мы маглі б ужо ўдзельнічаць у кампаніі, наносячы ўдары па Трокмуа і монстрам", - сказаў Араджис.
  
  - Яны будуць на месцы, вялікі герцаг, не бойцеся, - сказаў Джерин. Слуга выклаў на стол перад ім круглую аладку, а зверху паклаў некалькі дымных рабрынак. Ён паспрабаваў узяць адну, апёк пальцы і сунуў у рот. Араджис схаваў смяшок за глытком элю.
  
  - Я думаў, вы цярплівы чалавек, лорд прынц, - хітра заўважыў сын Фабора Фабура, і гэтай насмешкі было дастаткова, каб у Джерина запалалі вушы.
  
  "Я не ведаю, чаму ўсе ўздымаюць гэтую ежу да нябёсаў", - прабурчаў Марланц Сыроежка. "Яны прожарили яго да смерці, і гэта пасля таго, як я сказаў ім, што мне падабаецца, калі ў ім яшчэ застаўся сок".
  
  Джерин ўтаропіўся на кавалак мяса, на які накінуўся Марланц. Магчыма, яно і было злёгку падгарэлы звонку, але сок і кроў прахарчавалі аладку, на якой яна ляжала. Калі Марланц хацеў, каб мяса прожарилось менш, яму варта было адарваць яго ад каровы, калі тая прабягала міма.
  
  Перш чым Джерин паспеў сказаць гэта, ён перавёў погляд з сочащегося кавалка мяса на самога Марланца. Яго барада здавалася гушчы і пышней, чым некалькі імгненняў назад, а зубы незвычайна доўгімі, белымі і вострымі. Яго вочы адлюстроўвалі святло паходняў сваімі ўласнымі чырвонымі водбліскамі.
  
  "Мяса!" - зароў ён. "Ррравое мяса!" Тыльныя бакі яго рук станавіліся валасатым з кожным ударам сэрца.
  
  "Прашу прабачэння", - сказаў сын Фабора Фабура, яго голас павысіўся да спалоханага піску, калі ён саслізнуў з лаўкі далей ад свайго сябра. Вочы Араджиса былі шырока раскрытыя. Ван пачаў было выцягваць свой меч, затым сунуў яго назад у ножны. Джерин зразумеў гэта; ён спыніў сваю руку на паўдарогі да рукаяці клінка. Калі іх не праткнуць срэбрам, пярэваратні вяжуцца так жа хутка, як і былі разрэзаныя. Ён бачыў гэта, да свайго жаху і замяшанне, падчас ночы пярэваратняў.
  
  "Рррравое мяса!" Зноў сказаў Марланц і зароў глыбока ў горле. Яго голас наогул нельга было назваць голасам — больш падобна на сярдзіты выццё.
  
  - Дайце яму тое, што ён хоча, - хутка крыкнуў Джерин псрапалоханых кухарам. - Сырое мяса, і пабольш.
  
  Мужчыны скарысталіся гэтым як падставай, каб збегчы з вялікай залы. Джерин спадзяваўся, што хаця б у аднаго з іх хопіць адвагі вярнуцца з мясам. Калі няма, Марланц збіраўся паспрабаваць выцягнуць гэта з воінаў і жанчын, з якімі ён сядзеў за вячэрай.
  
  Кухар, хістаючыся пад цяжарам кумпякі, які ён нёс на талерцы, павольна выйшаў з кухні. Ён не вынес мяса Марланцу, а паставіў яго паміж агменем і алтаром Дьяуса, а затым адступіў значна хутчэй, чым наблізіўся. Джерин выявіў, што не можа скардзіцца. Таго, што гэты хлопец наогул вярнуўся, было дастаткова.
  
  Ліс ўстаў і праціснуўся міма Марланца, чый язык вываліўся з сківіц, якія прыкметна расцягнуліся, каб змясціць палепшаныя сталовыя прыборы, якія цяпер у іх утрымліваліся. - Добры воўк, - сказаў Джерин прыязна, як быццам размаўляў з адной з вартавых сабак. Ён агледзеўся ў пошуках сабак, але не ўбачыў іх — яны ўсе выбеглі на вуліцу, калі Марланц пачаў мяняцца. Яны не хацелі мець з ім нічога агульнага. Джерин таксама гэтага не хацеў, але ў яго было менш выбару.
  
  Крэкчучы, ён падняў страва і аднёс яго Марланцу. Ён схіліўся над ім, нібы быў трактирщиком, якія падаюць вытанчанае пачастунак у якой-небудзь цудоўнай гасцініцы ў горадзе Элабон. На самай справе, яго клопат аб задавальненні свайго кліента была нават больш надзённай, чым у такога карчмара: ніхто з іх гасцей наўрад ці стаў бы іх ёсць, калі б быў незадаволены прапанаваным вячэрай.
  
  Марланц перавёў погляд з кумпяка, з якога капала вада, на Джерина і назад. Ён нізка схіліўся над мясам і панюхаў яго, нібы хацеў пераканацца, што да яго не дакранайцеся полымя. Затым, не турбуючы сябе нажом, які ляжаў на стале побач з стравай, ён пачаў ёсць. Гэта было адзінае слова, якое здалося Джерину прыдатным — Марланц адрываў зубамі кавалак за кавалкам, трохі папрацаваў сківіцамі і праглынуў ледзь прожеванные кавалкі. Мяса аддзялялася ад костак з дзіўнай хуткасцю.
  
  Джерин паспяшаўся назад на кухню. - Гэтага кумпякі можа апынуцца недастаткова, - папярэдзіў ён. - Што яшчэ ў цябе ёсць?
  
  Кухар паказаў пальцам. - Тут усяго толькі палова свіны тушы, лорд прынц, якую мы збіраліся...
  
  "Усё роўна, што ты збіраўся з гэтым рабіць", - адрэзаў Джерин. Некаторыя лекары ў горадзе Элабон лічылі, што ёсць сырую свініну шкодна для здароўя. Гэта, на думку Ліса, было наглядам Марланца. Ён схапіў разабранага тушу за ногі і пацягнуў яе ў вялікі зала.
  
  Падышоўшы да Марланцу, ён зразумеў, што трыбухі з тушы з такім жа поспехам падышлі б у цяперашнім стане двараніна. Аднак у яго не хапіла смеласці забраць мяса назад з кухні. Замест гэтага ён паставіў яго на стол перад Марланцем, які пачаў знішчаць яго з той жа ваўчынай мэтанакіраванасцю, якую праявіў у дачыненні да кавалка ялавічыны.
  
  - Ён не можа з'есці ўсё гэта, - сказаў Ван, калі Джерин асцярожна сеў назад.
  
  "Я дазваляю табе сказаць яму гэта", - сказаў Джерин. "Працягвай". Ван застаўся на месцы; ён быў адважны, як ніхто з калі-небудзь народжаных людзей, але далёкі ад дурня. Фанд паклала руку яму на плячо, нібы віншуючы з праяўленай здаровым сэнсам. Гэта здзівіла Джерина, які чакаў, што яна будзе падштурхоўваць чужака да любой бойцы, якая паўстане.
  
  - Я б паспрабаваў пазмагацца з ім, лорд прынц, - сказаў Араджис, пераводзячы погляд з Джерина на Марланца. - Але твой спосаб лепш. Табе шкада губляць так шмат мяса, без сумневу, але табе было б яшчэ больш шкада губляць людзей, параненых ці забітых у сутычцы з пярэваратнем, якога нельга забіць - і з тым, хто з'яўляецца добрым васалам, калі знаходзіцца ў належнай форме.
  
  "Апошняе было самым цяжкім для мяне, - сказаў Джерин.
  
  - За гэта я ў вас у абавязку, - сказаў Араджис, - і Марланц будзе ў даўгу, калі прыйдзе ў сябе.
  
  Марланц быў не зусім у поўным звярыным абліччы, якім ён быў бы ў ноч ваўкалака пяць гадоў таму; ён хутчэй здаваўся чалавекам, на якога моцна наклаўся воўк. Гэта прымусіла Джерина задумацца, ці валодаў ён поўнай непаражальнымі, якой тады валодалі пярэваратні. Ён выявіў, што пра некаторых эксперыментах было цікавей думаць, чым спрабаваць. І, як сказаў Араджис, Марланц быў добрым хлопцам — і, вядома, выглядаў добрым ваяром — калі быў цалкам чалавекам.
  
  Ліс падумаў, ці не давядзецца яму здабыць яшчэ мяса, каб пакласці перад Марланцем. Будучы пярэваратнем, ён еў як воўк. Аднак мала-памалу Марланц замарудзіў крок. Ён злосна агледзеў не змяніліся мужчын і жанчын, якія назіралі за ім, затым падняў ротам і лапообразными рукамі тое, што засталося ад свіной тушы, і аднёс гэта ў цёмны кут вялікай залы. Там ён паставіў яго, пакуль насыпаў побач з ім трыснёга ў нейкае падабенства гнязда. Ён лёг у гэтым гняздзе, пару разоў павярнуўся, каб прыстасаваць яго форму да сваёй, і заснуў.
  
  - Спадзяюся, ён добра лепш у бардак, - шчыра сказаў Джерин. - Заўтра на досвітку ён зноў стане мужчынам.
  
  Силэтр хіхікнула. - І яшчэ моцна дзівячыся, як так атрымалася, што ён апынуўся на падлозе побач з напалову — не, ужо менш — дохлай свіннёй.
  
  "Можа быць, мы назавем яго Марланц Свіныя Рабрынкі", - бестурботна прапанаваў Райвин.
  
  Сын Фабора Фабура сур'ёзна паглядзеў на яго. "Ван з Моцнай Рукой, магчыма, мог бы гэта зрабіць, і дамогся б гэтага з добрай боку. Для каго-то менш імпазантнага такое жарты можа апынуцца неразумным ".
  
  "Я думаю, што ты, хутчэй за ўсё, мае рацыю", - сказаў Джерин. Ён таксама кінуў на Райвина суровы погляд. Часам Райвин звяртаў увагу на такія сігналы, часам няма. Джерин спадзяваўся, што гэта быў адзін з тых выпадкаў, калі ён так рабіў, таму што ў канчатковым выніку ён мог бы вельмі пашкадаваць, калі б раззлаваў Марланца на яго.
  
  "Я спадзяюся, што гэта будзе нашым адзіным забаўкай на сённяшні вечар", - сказала Силэтр. Нават Ван, непапраўны шукальнік прыгод, кіўнуў; жахі ночы пярэваратняў, павінна быць, назаўжды захаваліся ў яго памяці.
  
  Джерин сказаў: "Я праверу, як справы ў Видина". Ён спусціўся да дзвярэй склепа, пастукаў у яе і спытаў: "З табой там усё ў парадку, вяліка тырнава?"
  
  "Так, і ўсё яшчэ ў маім ўласным абліччы", - адказаў яго малады васал. "Я магу цяпер выйсці?"
  
  "Не бачу прычын, чаму б і не", - адказаў Джерин. "Марланское сыроежество даўно сышло ў мінулае; калі прыпадак не нагнаў цябе да гэтага часу, я не думаю, што гэта здарыцца сёння ўвечары". Ён адсунуў завалу на дзверы і выпусціў Видина.
  
  "Што гэта за звер?" Спытаў Видин.
  
  "Воўк, як і большасць паўночных пярэваратняў", - сказаў Ліс. "На самой справе, ён цяпер напалову воўк, напалову чалавек. Ён заснуў у чароце, ахоўваючы мяса, як ганчак. Падыміся наверх, у вялікі зала, і ты зможаш убачыць яго сваімі вачыма.
  
  Ён павёў Видина наверх. Видин абышоў спячага Марланца бокам і ні на імгненне не павярнуўся да яго спіной. Лісу гэта здалося ў вышэйшай ступені практычным. Салдат, які нёс службу ля частаколу, падышоў да ўваходу ў вялікі зала і сказаў: "Лорд прынц, воін Араджиса хоча, каб мы апусцілі вароты, каб ён мог пагаварыць з вамі".
  
  - Ён у сваёй звычайнай форме, без якіх-небудзь звяроў побач з ім? - Спытаў Джерин пасля хвіліннага роздуму.
  
  "Так, спадар, гэта ён", - адказаў вартавы. "Месяца такія яркія, што нішто не магло схаваць іх".
  
  - Тады мы пусцім яго, - вырашыў Джерин. Ён падышоў да брамы і сказаў пра гэта людзям, якія працавалі на пад'ёмным мосце, дадаўшы: "Але мы зноў падымем мост, як толькі ён пройдзе па яго ва ўнутраны двор". Гэта азначала б больш працы для людзей, але ён не хацеў пакідаць крэпасць адкрытай і ўразлівай для таго, што хавалася пад двума поўнымі месяцамі і двума іншымі, амаль поўнымі.
  
  З грукатам апусціўся пад'ёмны мост. Як толькі воін Араджиса перасёк яго, брыгада ля варот падняла яго назад. Хлопец падышоў да Джерину і адлюстраваў прывітанне. - Лорд прынц, я Ренневарт Раздвоеная Барада, адзін з васалаў Араджиса, як сказаў ваш чалавек. Ён быў сярэдніх гадоў, саліднага выгляду і насіў бараду ў старасвецкім стылі, які апісваў яго псеўданім.
  
  "Што робіцца ў тваім лагеры там?" - Спытаў Джерин. "Ты прымусіў чалавека прыняць аблічча звера, ці не так?"
  
  Да яго здзіўлення, Ренневарт паківаў галавой. "Не, справа не ў гэтым. О, у пары хлопцаў валасоў больш, чым ім пакладзена, але ўсе яны застаюцца самімі сабой, калі вы разумееце, што я маю на ўвазе. Мы за іх не турбуемся. Не, справа ў тым, што зусім нядаўна да нас у лагер прыйшоў мужчына, голы, як у дзень свайго нараджэння, і нават больш. Ён не з нашых. Нам было цікава, ці прыйшоў ён якім-небудзь чынам з тутэйшага замка ці, можа быць, з вашай сялянскай вёскі непадалёк.
  
  "Чаму табе трэба пытацца мяне?" Сказаў Джерин. "Чаму б проста не спытаць яго?"
  
  "Лорд прынц, справа ў тым, што ён не хоча гаварыць — я маю на ўвазе, не скажа ні слова", - адказаў Ренневарт. "Не хоча ці, можа быць, не можа - я не ведаю, што менавіта. Мы падумалі, што вы яго ведаеце, калі хто-небудзь ведае.
  
  "Так, напэўна, я б так і зрабіў", - збянтэжана адказаў Джерин: у яго валоданні была пара глуханямых, але яны жылі ў далёкіх вёсках, і ў іх не было прычын з'яўляцца ў Лисьем Замку пасярод ночы, тым больш голымі. Ён пощипал сябе за бараду; яго цікаўнасць было задаволена. - Добра, Ренневарт, я выйду і пагляджу на яго.
  
  Шлях ад крэпасці да лагера быў досыць кароткім, каб прывіды не моцна турбавалі яго, перш чым ён дабраўся да месца, абароненага ахвярамі, прынесенымі людзьмі Араджиса. Большасць з іх не спалі, альбо былі на вахце, альбо пабуджаны весткай аб дзіўным прыхадняў.
  
  - Мы прывялі яго ў маю палатку, лорд прынц, - сказаў Ренневарт, падводзячы Джерина да яе і шырока расхінаючы полаг. - Вось ён.
  
  Джерин агаліў свой меч, перш чым увайсці, баючыся пасткі. Але ўнутры палатка была ярка асветленая некалькімі лямпамі, і ў ёй было толькі некалькі коўдраў і, як і было абяцана, адзін аголены мужчына, які расцягнуўся на іх.
  
  - Я ніколі раней яго не бачыў, - рашуча заявіў Джерин. - Я б пазнаў яго, няхай ён з маіх зямель. Гэты хлопец быў амаль такога ж росту, як Ван, і гэтак жа добра складзены, як і велізарны чужаземец. Ён быў смуглявым і валасатым, з барадой, даходзіла амаль да яго цёмных вачэй, і лініяй валасоў, начинавшейся прама над імі. "Хто ты?" - спытаўся Ліс. "Адкуль ты?"
  
  Аголены мужчына слухаў з усімі прыкметамі ўвагі — ён мог быць нямым, але не глухім, — але не адказаў. Джерин паспрабаваў зноў, на гэты раз на мове трокме. Хлопец паварушыўся на коўдрах, але зноў не падаў ні адказу, ні рэальнага знака, што зразумеў.
  
  "Мы таксама спрабавалі гэта зрабіць, лорд прынц, але нам пашанцавала не больш, чым вам", - сказаў Ренневарт Раздвоеная Барада.
  
  - Ідзі прывядзі майго таварыша, Вана Моцнай Рукі, - сказаў Джерин. - Ён ведае больш розных моў, чым любы іншы мужчына, якога я сустракаў.
  
  Ренневарт паспяшаўся прэч і неўзабаве вярнуўся з чужеземцем. Слухаючы, як апускаецца і падымаецца пад'ёмны мост, Джерин на імгненне паспачуваў камандзе каля брамы. Ван з цікавасцю ўтаропіўся на аголенага мужчыну. Як і Ліс, ён пачаў з элабонского і мовы трокме, але пацярпеў няўдачу з абодвума. Затым ён перайшоў на гартанны мова гради, якія жылі на поўнач ад Трокмуа, і пасля таго, як гэта не выклікала адказу, ён загаварыў на мове шыпячыя, якім карысталіся качэўнікі раўнін Шанда. Па крайняй меры, гэтыя Джерин даведаўся. Ван перакаштаваў, павінна быць, тузін моў, а можа, і больш. Змяняюцца гукі яго слоў зацікавілі аголенага мужчыну, але не настолькі, каб прымусіць яго сказаць што-небудзь, акрамя пары ворчаний. Праз некаторы час Ван развёў рукамі. "Я здаюся, капітан", - сказаў ён, вяртаючыся да элабонскому.
  
  "Калі падумаць, у мяне ёсць яшчэ адзін мову", - сказаў Джерин і звярнуўся да голае незнаёмцу на ситонийском, мове, які ён чытаў больш бегла, чым казаў на ім. З такім жа поспехам ён мог бы паберагчы дыханне.
  
  "Ён можа чуць", - сказаў Ренневарт. "Мы гэта бачылі".
  
  "Так, і ва ўсякім выпадку, ён не зусім нямы", - згадзіўся Ліс. - Але, - Ён змоўк, у ім расло падазрэнне, затым сказаў: - Можа быць, яму патрэбна порцыя элю. Не маглі б вы прынесці яму, калі ласка?
  
  Ренневарт кінуў на яго першакласны недаверлівы погляд, але прынёс дамкрат, як і прасілі. Ён працягнуў яго Джерину са словамі: "Вось, калі ты хочаш, каб у яго гэта было, ты аддасі гэта яму".
  
  Джерин зрабіў пару крокаў, якія прывялі яго да голае мужчыну. Ён працягнуў скураны дамкрат, прызыўна усміхаючыся. Незнаёмы ўзяў яе, ўтаропіўся на яе, але не паднёс да вуснаў. - Як быццам ён ніколі раней яе не бачыў, - ціха сказаў Ван.
  
  "Я пачынаю думаць, што менавіта так яно і ёсць", - адказаў Джерин. Ён забраў шклянку, адпіў з яго, каб паказаць, для чаго ён патрэбен, і вярнуў яго на голае мужчыну. Затым хлопец выпіў, няўмела, так што эль пацёк па яго барадзе і закапаў на зямлю. Ён з хвіліну абдумваў густ, затым рыбалоў вуснамі і залпам дапіў рэшткі элю. Ён з надзеяй працягнуў Джерину бутэльку.
  
  Джерин дапамог яму падняцца на ногі. - Ну-ка, пойдзем са мной, - сказаў ён, падмацоўваючы свае словы жэстамі. Аголены мужчына рушыў услед за ім дастаткова ахвотна. Тое ж самае зрабілі Ван і Ренневарт, абодва выглядалі цікаўнасцю.
  
  Голы мужчына падскочыў, калі пад'ёмны мост з глухім стукам апусціўся, але перайшоў праз яго разам з Лісой. Пирующие ў вялікай зале ўтаропіліся на новапрыбыўшага; Джерин спадзяваўся, што Ван не заўважыў зачараванага погляду Фанд. Ён наліў хлопцу яшчэ куфаль элю, затым прыхапіў з сабой поўны збан і павёў голага мужчыну ўніз, у склеп, з якога зусім нядаўна выпусціў Видина.
  
  Спакушаны перспектывай выпіць яшчэ элю, незнаёмы зноў без пярэчанняў пайшоў за ім. Джерин паставіў збан на зямлю. Калі незнаёмец накіраваўся да яго, Ліс паспешліва выбег з склепа, зачыніў за сабой дзверы і апусціў засаўку. Затым ён вярнуўся ў вялікі зала, наліў сабе кубак элю і асушыў яе адным вялікім глытком.
  
  "Добра, капітан, што ўсё гэта значыла?" Запатрабаваў адказу Ван, са стукам паставіўшы дамкрат на стол. "Вы што-тое ведаеце; я бачу гэта па вашаму асобе".
  
  Джерин паківаў галавой. - Прыйдзе раніца, і я што-небудзь даведаюся. Цяпер я проста падазраю.
  
  "Падазраваць што?" - адказалі некалькі чалавек на адным дыханні.
  
  - Падазраю, што я толькі што замкнуў пярэваратня ў склепе, - адказаў Джерин.
  
  Зноў некалькі чалавек загаварылі адначасова, Араджис гучней за ўсіх і па сутнасці: "Але гэта быў не звер — ён быў чалавекам".
  
  - І да таго ж ён быў сапраўдным мужчынам, - прамармытала Фанд, чым прыцягнула да сабе пільны погляд Вана.
  
  "Калі людзі становяцца пярэваратнямі, яны прымаюць звярыны воблік", - сказаў Ліс, зноў напаўняючы свой шклянку. "Але калі б звер стаў пярэваратнем, кім бы ён стаў? Чалавекам, калі толькі ўся логіка не хлусіць. І паглядзіце на гэтага хлопца — і не толькі на тое, які ён валасаты. Ён паняцця не меў, як быць мужчынам. На ім не было адзення, ён не мог гаварыць, ён не ведаў, для чаго патрэбна кубак, пакуль я яму не паказаў . . . . Як я ўжо сказаў, мы даведаемся, напэўна, раніцай, калі адкрыем дзверы склепа пасля заходу месяца і паглядзім— хто — або што - там унізе ".
  
  Араджис паківаў галавой, усё яшчэ сумняваючыся. Але Силэтр сказала: "Мне падабаецца гэтая ідэя. Гэта магло б нават растлумачыць, як з'явіліся монстры: выкажам здагадку, даўным-даўно самка звера ператварылася ў жанчыну, і фермер або паляўнічы знайшоў яе, паступіў з ёй па-свойму і забеременел ад яе. Наступіць раніца, і яна зноў стане жывёлам, але хто ведае, які вывадак яна б прынесла?
  
  - Магло быць і так, - сказаў Джерин, ківаючы. - Ці мужчыны-пярэваратні маглі змешваць сваю кроў з жанчынамі свайго звярынага выгляду. У любым выпадку, ты правы — пачатак можа быць жахлівым. Гэта лепшае здагадка аб тым, як з'явіліся монстры, чым усё, што прыходзіла мне ў галаву. Ён падняў свой дамкрат, аддаючы гонар яе розуму.
  
  "Калі ты забеременеешь ад мяне, ты даведаешся, што атрымаеш, дзяўчынка", - сказаў Ван Фанд.
  
  - Мяркую, праблем больш, чым я ведаю, што з імі рабіць, - адказала яна.
  
  "Як ты засунула мова гадзюкі ў такі добранькі раток?" - спытаў ён, і яна самаздаволена паглядзела на яго.
  
  Неўзабаве пасля гэтага эль скончыўся, і ніхто, здавалася, не гарэў жаданнем спускацца ў склеп за дабаўкай, тым больш што там быў незнаёмы. Падобна на тое, ніхто не адчуваў энтузіязму па нагоды таго, каб заставацца ў вялікай зале, нават нягледзячы на тое, што ў Марланца ў сне было шмат сырога мяса. Кухонныя памочнікі разышліся па сваіх пакоях і замкнулі дзверы на завалу. Усе астатнія падняліся наверх.
  
  Джерин пераканаўся, што сонца ўжо высока — а гэта азначала, што фулл-Эллеб і Нотос будуць ужо далёка ўнізе, — перш чым спусціцца ўніз на наступную раніцу. Нават тады ён быў не толькі узброены, але і гатовы да паспешлівага адступлення.
  
  Ён знайшоў Марланца Сыроежкой, які вярнуўся ў цалкам чалавечае аблічча і проста сядзіць у трысьнягу, выглядаючы вельмі збянтэжаным тым, як ён сюды трапіў, і яшчэ больш збянтэжаным грудай добра абгрызеных свіных костак побач з ім. "Наколькі моцным ты варыш свой эль, лорд прынц?" спытаў ён. "Пацешна, але, павінна быць, гэта была моцная п'янка, але ў мяне не баліць галава".
  
  "Гэта быў не эль, а месяца", — адказаў Джерин і патлумачыў, што адбылося мінулай ноччу.
  
  Марланц ўтаропіўся на яго, затым павольна кіўнуў і падняўся на ногі. "Мне сказалі, што такі ж прыступ здарыўся са мной, толькі мацней, у вялікую ноч пярэваратняў пяць гадоў таму. Я таксама нічога не памятаю пра той ночы.
  
  Затым Ван спусціўся ўніз, таксама ўзброены. Ён уздыхнуў з палёгкай, убачыўшы Марланца без бачных слядоў ликантропии, затым сказаў: "Можа, спусцімся ў склеп і паглядзім, у што ператварыўся ваш чалавек-пярэварацень?"
  
  Гэта запатрабавала дадатковых тлумачэнняў ад Марланца. Калі яны скончылі, васал Араджиса выцягнуў свой уласны меч і сказаў: "Давайце заб'ём гэта жудаснае істота".
  
  "Калі мы зможам вывесці яго з крэпасці без бою, я буду гэтак жа шчаслівы зрабіць гэта", - адказаў Джерин.
  
  Марланц ўтаропіўся на яго, затым зразумеў, што ён меў на ўвазе тое, што сказаў. "Ты тут гаспадар", - сказаў ён тонам, подразумевавшим, што ён гатовы падпарадкоўвацца, нават калі сам бы так не паступіў.
  
  - Здымі са сцяны шчыт і пакладзі ў яго некалькі сваіх костак, - сказаў яму Джерин. "Можа быць, яны пацешаць стварэньне ў склепе гэтак жа, як парадавалі цябе, а ты не зусім обглодал іх мяса".
  
  Погляд Марланца стаў дакорлівы, але ён зрабіў, як яго папрасілі. - А што, калі там, унізе, усё яшчэ чалавек? - спытаў Ван.
  
  - Мы знойдзем яму што-небудзь іншае на сняданак, - адказаў Джерин, і гэта прымусіла абодвух яго спадарожнікаў замаўчаць.
  
  Яны разам спусціліся ў склеп. Джерин адсунуў завалу і адчыніў дзверы. "Бацька Дьяус наверсе", - ціха сказаў Марланц — чорны мядзведзь сярэдніх памераў расцягнуўся на земляной падлозе. Звер паглядзеў на іх з недарэчным здзіўленнем.
  
  Ён не зароў, і поўсць у яго на спіне не ўстала дыбам. Ён таксама не ускочыў і не ўцёк у цёмныя глыбіні склепа. "Што з ім не так?" - Запатрабаваў адказу Ван, як быццам меркаваў, што Джерин павінен ведаць.
  
  І, як ні дзіўна, Джерин так і зрабіў. "У ім усё яшчэ цячэ эль з учорашняга вечара. Гэта быў прыстойнага памеру збан, і хто ведае, калі ў чалавечым абліччы ён мог бы скончыцца? Ён памаўчаў, затым усміхнуўся. "Я рады, што выпіўка атрымалася прыязнай".
  
  Прывабіць мядзведзя наверх косткамі аказалася нескладана, хоць ён і хістаўся пры хадзе. "Я ўсё яшчэ кажу, што мы павінны забіць яго", - прабурчаў Марланц, калі брамнікі апусцілі пад'ёмны мост, і мядзведзь, хістаючыся, пайшоў да лесу.
  
  - Мы не спрабавалі забіць цябе мінулай ноччу, - нагадаў яму Джерин.
  
  - Табе пашанцавала, што ты гэтага не зрабіў, - сказаў Марланц, выпростваючыся з уколотой гонарам. Джерин пагадзіўся з ім, але не збіраўся прызнаваць гэтага.
  
  
  XI
  
  На наступную ноч толькі Тиваз быў поўны, днём раней былі Эллеб і Нохос, а другім - Мат. На гэты раз Джерин адправіў Марланца з Сырым Мясам у склеп і замкнуў сына Видина Симрина ў хаціне, дзе той тварыў сваю магію. Да яго вялікаму аблягчэнні, ні Марланц, ні Видин не змянілі форму, таму ён адпусціў іх абодвух, калі на неба ўзышлі ўсе чатыры месяца.
  
  Мядзведзь, які хадзіў як чалавек, які не вярнуўся ў лагер воінаў Араджиса ні ў чалавечым абліччы, ні ў сваім уласным. Джерин задаваўся пытаннем, прыцягне яго густ элю назад.
  
  "Добра, што ён трымаецца далей", - сказаў Драг, сам Мядзведзь, калі Джерин заўважыў гэта. "Нам не патрэбны змучаны прагай мядзведзь, калі ў нас ёсць змучаная смагай Ліса". Ён паслаў Лісу Райвину хітры погляд. Райвин дэманстратыўна праігнараваў яго.
  
  Бліжэй да вечара наступнага дня Пэрол Нута прыехаў у Лісіную крэпасць верхам на сялянскай фурманцы, запрэжанай валамі. "Клянуся багамі, я рады цябе бачыць", - усклікнуў Джерин. - Калі я пакінуў цябе там, я баяўся, што ты больш ніколі не выйдзеш з той вёскі.
  
  - Я і сам гэтага баяўся, спадар, але пазаўчора ноччу я быў там, і вось, зірні на гэта. Forgott сунуў Джерину пад нос руку, ад якой страціў пару пальцаў.
  
  - Я разумею, што ты маеш на ўвазе, - сказаў Джерин. Рана, замест таго каб гнаіцца, выглядала так, нібы ён насіў яе гадамі. Хуткае вылячэнне, якім карысталіся пярэваратні, не змагло аднавіць яго адсутнічаюць пальцы, але зрабіла наступнае лепшае справу. Чаму-то Ліс сумняваўся, што гэта калі-небудзь стане папулярнай часткай медыцыны.
  
  "Ўкус ў маёй задніцы таксама лепш, - даверліва паведаміў Пэрол, - але я не думаю, што ты захочаш гэта ўбачыць".
  
  "На самой справе, ты маеш рацыю", - сказаў Джерин. - Мяне не цікавіла твая валасатая задніца да таго, як цябе адкусілі ад яе кавалак, і цяпер яна мяне не цікавіць, хіба што паглядзець, ці прымусіць гэта цябе нахіліцца.
  
  "Гэта не так, клянуся Дьяусом!" Forgott быў увасабленнем абурэння, пакуль не заўважыў ўхмылку, якую спрабаваў схаваць Джерин. Ён сарамліва засмяяўся. "Ах, вы нада мной подшучиваете".
  
  - Я таксама. - Джерин адчуў сябе няёмка; жарты на рахунак Ўмоўна-датэрміновага вызвалення былі занадта простымі, каб дастаўляць задавальненне. Каб загладзіць сваю віну, ён сказаў воіну тое, аб чым толькі што прыняў уласнае рашэнне: "Цяпер, калі мы прайшлі праз малую ноч пярэваратняў, мы пачнем наступ на Адиатуннус, і монстры прыйдуць заўтра на досвітку".
  
  Пэрол празьзяў. "Ах, гэта вельмі добра, спадар. Я абавязаны гэтым жахлівым стварэнняў чым-то асаблівым за ўсё, што яны зрабілі са мной, і я маю намер аддаць ім гэта".
  
  - Дужы хлопец! - Сказаў Джерин. Пэрол быў не самым лепшым байцом, які ў яго быў, яму не хапала грацыі і розуму Райвина, з аднаго боку, і нястрымнай сілы Мядзведзя Драг - з другога. Але ў яго не было звычкі адыходзіць ад непрыемнасцяў, і гэта прыкрывала мноства грахоў.
  
  Палаткі, у якіх людзі Араджиса праводзілі ночы з тых часоў, як дасягнулі Лісінай крэпасці, былі разабраны. Воіны склалі вялікую іх частка ўнутры крэпасці, прыхапіўшы з сабой толькі некалькі, у якіх яны маглі сабрацца разам на выпадак дажджу. Джерин менш турбаваўся аб тым, што людзі Араджиса ўвойдуць у Лісіную крэпасць, чым калі яны толькі прыбытку. Вялікі герцаг не толькі паказаў, што не збіраўся рабіць здрада, але і ў гэты раён прыбыло дастаткова салдат Джерина, каб даць годны адпор, калі Араджис раптам перадумае. У войску, якое рушыла на паўднёва-захад супраць Адиатуннуса і монстраў, было больш людзей Джерина, чым у Араджиса.
  
  Ад'езд з Лісінай крэпасці выклікаў у Джерина змешаныя пачуцці: надзею на тое, што гэтая бітва, у адрозненне ад папярэдніх, прынясе вырашальныя вынікі; смутак з-за таго, што Силэтр засталася ззаду; і асобную сумесь з-за Дарена: смутак з-за таго, што ён таксама пайшоў, але таксама і радасць ад таго, што ён быў там, каб яго пакінулі.
  
  Араджис поравнял сваю калясьніцу з калясніцай Ліса. "У цябе тут добрыя пазіцыі", - сказаў ён. "Шмат драўніны, ручаі там, дзе яны вам патрэбныя, дагледжаныя палі — вы, павінна быць, прымушаеце сваіх сялян шмат працаваць".
  
  Джерину не спадабалася, як Араджис гэта сказаў: у яго памяці ўсплыла карціна дваран, якія стаяць з бізуном над прыгоннымі, каб прымусіць іх сеяць, праполваць і збіраць ураджай. Магчыма, такія рэчы адбываліся на зямлі Араджиса — у яго была рэпутацыя бязлітаснага чалавека. Ліс сказаў: "Яны працуюць на сябе, наколькі могуць. Я не бяру пэўную долю таго, што яны збіраюць, шмат гэта або мала. Я бяру фіксаваную суму, а яны пакідаюць сабе ўсё, што вырабляюць звыш гэтай сумы ".
  
  "Усё вельмі добра ў добрыя гады, - адказаў Араджис, - але як быць з дрэннымі, калі яны не прыносяць дастаткова даходу пасля таго, як вы сабралі сваю фіксаваную суму?"
  
  "Тады, вядома, мы пагандлюемся", - сказаў Джерин. "Калі ўсе мае прыгонныя памруць з голаду, аддаючы мне ўзносы за гэты год, я наўрад ці атрымаю шмат ад іх у наступным годзе".
  
  Араджис гэта абдумаў, затым зразумеў жарт і засмяяўся. "Я не гандлююць з сялянамі", - сказаў ён. "Я кажу ім, як гэта будзе, і так яно і ёсць. Як ты кажаш, марыць іх голадам - марнатраўства, але я заўсёды памятаю, што я на першым месцы.
  
  - Я веру ў гэта, вялікі герцаг, - сказаў Джерин так нявінна, што Араджис зноў на імгненне змоўк, перш чым кінуць на яго востры погляд. Ўнутрана усміхаючыся, Джерин працягнуў: "У мяне не было сялянскіх паўстаньняў з тых часоў, як я ўзначаліў гэта маёнтак, і мы перажылі некалькі неўрадлівы гадоў, асабліва той, што адбыўся адразу пасля ночы пярэваратняў. Як у вас там справы?"
  
  "Не вельмі добра", - прызнаўся Араджис, але па яго тоне гэта здавалася неістотным. "Калі сяляне паўстаюць, мы збіваем іх з ног. Яны не могуць выстаяць супраць нас, і яны гэта ведаюць. У іх няма зброі, аб якім можна было б казаць, і баявога вопыту таксама няма.
  
  "Але калі яны збіраюцца змагацца з монстрамі, ім спатрэбіцца больш зброі, чым у іх ёсць, і калі яны выдаткуюць шмат часу на барацьбу з монстрамі, яны таксама набудуць пэўны вопыт у гэтым", - сказаў Джерин.
  
  Араджис адарыў яго поглядам, які казаў, што ён не думаў, што так далёка наперад, і пашкадаваў, што Ліс таксама гэтага не зрабіў. Пасля доўгага маўчання ён адказаў: "Вы, павінна быць, прытрымліваецеся меркавання, што вырашэнне адной праблемы заўсёды спараджае іншую".
  
  - О, не заўсёды, - бестурботна адказаў Джерин. - Часам гэта спараджае дваіх ці траіх.
  
  Араджис адкрыў рот, зачыніў яго, адкрыў зноў і, нарэшце, моўчкі пакруціў галавой. Ён паляпаў свайго кіроўцы па плячы. Джерин не здзівіўся, калі калясьніца вялікага герцага адстала ад яго ўласнай. Ван злёгку засмяяўся і сказаў: "Вось ты і прыклаў столькі намаганняў, каб займець Лучніка ў саюзнікі, а цяпер робіш усё магчымае, каб прагнаць яго".
  
  "Я не хацеў", - сказаў Джерин. Яго голас быў так падобны на голас Дарена пасля таго, як той кінуў гаршчок і разбіў яго, што ён пачаў смяяцца над сабой.
  
  Калі грунтавая дарога праходзіла праз лес, яна звужалася так, што калясьніц даводзілася цягнуцца гужам. На расчышчаных участках паміж лясамі яна была шырэй; там машыны зноў збіваліся ў кучу.
  
  Сяляне, якія працавалі на палях, спыніліся паглядзець на якія праязджаюць міма калясьніцы. Некаторыя з іх віталі іх крыкамі і махалі рукамі. Джерину стала цікава, што пра гэта думае Араджис. З усяго, што ён сказаў, і з усяго, што Ліс чуў, ён кіраваў сваімі прыгоннымі сілай. Ён быў жорсткім і здольным чалавекам, таму да гэтага часу яму ўсё сыходзіла з рук, але ці мог яго спадчыннік параўнацца з ім? На гэтае пытанне адкажа толькі час.
  
  Джерин адзначыў, што даволі шмат сялян вырошчвалі пшаніцу, ячмень, бабы, гарох, рэпу і шынкі з поўнымі колчанами за спіной. Калі адзін з іх рушыў далей па шэрагу, ён нахіліўся, падняў свой лук, панёс яго з сабой, а затым зноў паклаў. Пастухі таксама насілі лукі і дзіды замест сваіх посахаў. Яны рабілі ўсё, што маглі супраць монстраў. Але чалавек без даспехаў, нават з дзідай у руках, не быў добрай стаўкай супраць хуткасці і кемлівасці, якія дэманстравалі гэтыя істоты.
  
  У той першы дзень паходу на паўднёва-захад Ліс ўбачыў толькі адно пачвара. Істота выйшла з лесу на пару фарлонгов наперадзе яго калясьніцы. Ён утаропіўся на велізарнае войска калясьніц, якія грукаюць па дарозе, затым павярнуўся і хутка знік паміж буками, з якіх вылез.
  
  - Поохотимся на яго, капітан? - Спытаў Ван.
  
  Джерин паківаў галавой. - Мы дарма выдаткуем час. Калі мы зможам перамагчы Адиатуннуса, мы пазбавім іх прытулку ад гэтых стварэнняў. Гэта прынясе нам значна больш карысці ў доўгатэрміновай перспектыве, чым забіваць іх па адным або па двое за раз ".
  
  "Часам ты разважаеш так прамалінейна, што выжимаешь з жыцця ўсе сокі", - сказаў Ван, але на гэтым спыніўся.
  
  Набліжаўся заход, і Джерин купіў авечку ў вёсцы, праз якую праязджаў. Гэта выклікала новае замяшанне Араджиса, які, як і пераважная большасць лордаў, прывык браць са сваіх прыгонных усё, што яму было трэба, незалежна ад таго, ці было гэта належным чынам часткай яго феадальных чыншам. Вялікі князь таксама, здавалася, быў здзіўлены, калі Ліс загадаў некалькім сваім воінам секчы дровы, а не адбіраць іх у прыгонных або прымушаць іх працаваць. Але ён не стаў распытваць Джерина пра гэта і, сапраўды, праз некалькі хвілін загадаў сваім людзям дапамагчы людзям яго саюзніка.
  
  Паколькі ўсе чатыры месяца ўжо мінулі поўню, раннія гадзіны ночы былі незвычайна цёмнымі. Хоць вечар быў цёплым і душным, Джерин загадаў ярка распальваць вогнішчы. "Апошняе, чаго я хачу, гэта каб монстры заспелі нас знянацку", - сказаў ён, пасля чаго ў яго не засталося ніякіх пярэчанняў.
  
  Танцуючыя языкі полымя прымушалі больш мужчын сядзець вакол іх і размаўляць, чым гэта здаралася ў большасць начэй. Праз некаторы час Мядзведзь Драг павярнуўся да Вану і сказаў: "Як наконт казкі для нас, каб прабавіць час?" Звяртаючыся да некалькім людзям Араджиса, што сядзелі побач з ім, ён дадаў: "Вы ніколі не чулі, каб хто-небудзь мог параўнацца з ім, запэўніваю вас".
  
  "Так, тады раскажы нам гісторыю", - нецярпліва сказаў адзін з гэтых салдат, і праз імгненне многія іншыя — і многія з людзей Джерина таксама — падхапілі гэты кліч.
  
  Вэн падняўся на ногі з паказной сарамлівасцю, якую Джерин ведаў як напускную. Чужаземец сказаў: "Мне непрыемна цяпер распавядаць казку, сябры, таму што пасля таго, як Драг так адгукаўся пра мяне, як я магу не расчараваць вас?"
  
  "Ты яшчэ ніколі гэтага не рабіў", - крыкнуў адзін з людзей Джерина. "Раскажы нам пра далёкіх месцах — ты, павінна быць, пабачыў іх больш, чым хто-небудзь з якія жывуць".
  
  - Аповесць пра далёкіх месцах? - Спытаў Ван. "Добра, я раскажу вам яшчэ адну гісторыю пра Мабалале, гарачай краіне, дзе вучаць малпаў збіраць для іх перац — некаторыя з вас, напэўна, памятаюць мой аповяд аб гэтым. Але гэта зусім іншая гісторыя; вы маглі б назваць яе казкай пра горным змяі, хоць на самай справе, як вы ўбачыце, гаворка ідзе аб змяінай галаве.
  
  - Дык вось, у Мабалале водзяцца разнастайныя змеі. Раўнінны змей, калі вы можаце ў гэта паверыць, настолькі вялікі, што час ад часу нават палюе на сланоў; тубыльцы пераследуюць яго толькі тады, калі ён змагаецца з адным з гэтых велізарных звяроў.
  
  "Што такое слон?" - спытаў нехта. Джерин ведаў пра сланоў, але сумняваўся наконт змей, досыць вялікіх, каб паляваць на іх, хоць яму так і не ўдалося выкрыць свайго сябра ў хлусні аб яго падарожжах. Пасля тлумачэння Вана воін, задаў гэтае пытанне, выказаў гучныя сумневы з нагоды змеепадобнай хобата слана, хоць Джерин ведаў, што гэта сапраўдная частка яго анатоміі.
  
  "Добра, усё роўна", - сказаў чужаземец. "У любым выпадку, гэтая гісторыя не пра сланах або стэпавых гадзюк. Як я ўжо сказаў, яна аб горных гадзюк. Горныя змеі, вядома, не такія вялікія, як іх раўнінныя субраты, але яны таксама ўражваюць звяры. У іх ёсць махры з залацістых лускавінак пад падбародкам, падобная на бараду, і грэбень з завостраных чырвоных лускавінак на заднім боку шыі, амаль як конская грыва. Калі яны хаваюцца ў гарах, гук, які выдаецца іх луской, нагадвае скрыгат бронзавых клінкоў адзін пра аднаго ".
  
  "Яны атрутныя?" Спытаў Джерин; у адрозненне ад большасці, калі не ад усіх сваіх таварышаў, ён збольшага цікавіўся апавяданнямі Вана з—за іх натуральнай — ці, магчыма, ненатуральнай - гісторыі.
  
  "Я б сказаў, што так!" Адказаў Ван. "Але мужчыны Мабалала палююць на іх не таму — на самай справе, гэта была б добрая прычына пакінуць іх у спакоі. Змеі часам вырошчваюць у сябе ў галовах рознакаляровыя камяні, як вустрыцы вырошчваюць жэмчуг, але мяркуецца, што гэтыя камяні робяць вас нябачнымі. Ва ўсякім разе, так кажуць у Мабалале.
  
  - Там быў адзін чараўнік, хлопец, па імя Марабананда, які хацеў займець змяіны камень і меў патрэбу ў дровосеке, які дапамог бы яму яго здабыць. Ён наняў мяне, у асноўным з-за таго, што я буйней любых трох Мабалали, якіх вы маглі б знайсці.
  
  Марабананда вплел залатыя літары ў пунсовую тканіна і наклаў на іх загавор сну. Затым ён аднёс тканіна ў адно з гнёздаў горных змей. Змяя пачула яго набліжэнне — ці адчула яго, ці зрабіла ўсё, што робяць змеі, — і высунула галаву, каб паглядзець, што адбываецца. Ён паднёс тканіна да яе, і як толькі горная змяя паглядзела, яна была злоўленая — змеі, ці ведаеце, не ўмеюць лыпаць, таму яна не магла вызваліцца ад чар ні на імгненне.
  
  "Апусціўся мой сякеру! Адляцела галава! Цела змеі, якая вярнулася ў сваю нару, зварухнулася і изогнулось так моцна, што зямля затрэслася, зусім як пры землятрусе, разрушившем храм у Ікас. І Марабананда, ён дастаў свае нажы, і ўсадзіў іх у галаву — і будзь я пракляты ў пяці адах, калі ён не выцягне адзін з тых бліскучых змяіных камянёў, аб якіх я табе расказваў.
  
  "Я багаты!" - крычыць ён, скачучы вакол, як вар'ят. "Я багаты! Я магу ўвайсці ў каралеўскую скарбніцу і забраць столькі золата, срэбра і каштоўнасцяў, колькі захачу, і ніхто мяне не ўбачыць. Я багаты!'
  
  "Э-э, лорд чараўнік, сэр, - кажу я, - зараз вы трымаеце камень, і я ўсё яшчэ бачу вас".
  
  "Ну, Марабананда кажа, што гэта з-за таго, што я ўсяго толькі брудны замежнік і занадта неасвечанымі, каб дакранацца да чараўніцтве. Але мабалали, па яго словах, больш духоўна адчувальныя, і таму магія падзейнічае на іх. Ён не слухаў мяне, калі я спрабавала пераканаць яго ў адваротным. Але я ўгаварыў яго не спрабаваць да глыбокай ночы, на выпадак, калі ён памыляўся.
  
  "Каля паўночы ён сышоў. Ён хацеў, каб я пайшла з ім, але я ўжо паказала, што магія на мяне не дзейнічае. Ён дабраўся да скарбы і— - Ван зрабіў паўзу для большага драматызму.
  
  "Што здарылася?" паўтузіна чалавек спыталі на адным дыханні.
  
  Чужаземец зарагатаў. "Бедны пракляты дурань, першы ахоўнік, які ўбачыў, што ён заходзіць туды, дзе яму не месца, адсек яму галаву, так жа, як я паступіў з горным змеем. Я думаю, гэта кажа аб тым, што змяіны камень не толькі не зрабіў старога Марабананду нябачным для варты, але і дазволіў варце убачыць тое, што не змог убачыць нават чараўнік.
  
  - Што гэта? Джерин задаў пытанне раней, чым хто-небудзь іншы.
  
  "Ну, што ён быў не хто іншы, вядома", - адказаў Ван. "Калі праз некаторы час ён не вярнуўся з свайго невялікага падарожжа, я вырашыў, што яму не пашанцавала, і убрался адтуль да таго, як каралеўскія гвардзейцы прыйшлі з кучай пытанняў, на якія я не змог адказаць. Я не ведаю, што здарылася з галавой горнага змяя пасля гэтага. Як і ў жыцці, у гісторый не заўсёды бывае акуратны канец."
  
  Мяркуючы па тым, як воіны пляскалі ў ладкі і падыходзілі пабалбатаць з Ваном, ім спадабалася гісторыя з прыгожым, акуратным канцом або без яго. Араджис сказаў яму: "калі Калі-небудзь табе здасца сумнай жыццё ў Лисьем Замку, ты можаш заставацца ў маіх уладаннях столькі, колькі захочаш, абапіраючыся толькі на свае апавяданні". Калі Ван засмяяўся і паківаў галавой, вялікі герцаг настойваў: "Ці калі ты вырашыш, што больш ні хвіліны не можаш заставацца са сваёй запальчывай каханай з племя Трокме, то тое ж самае справядліва".
  
  "Ах, Арчер, цяпер ты сапраўды искушаешь мяне", - сказаў Ван, але ён усё яшчэ смяяўся.
  
  "Я за сваімі коўдрамі", - сказаў Джерин. "Любы чалавек, у якога ёсць хоць кропля здаровага сэнсу, паступіць гэтак жа. Мы можам змагацца заўтра, і мы будзем змагацца паслязаўтра".
  
  Удалечыні зароў длиннозуб. Некалькі коней, прывязаных да кольям і нізка звісаюць галінах, нервова фыркнули; гэты гук павінен быў усяліць страх. У мінулым гэта шмат разоў пудзіла Джерина. Аднак цяпер гэта дзіўна супакойвала. Гэта была частка ночы, якую ён ведаў усю сваю жыццё. Больш высокія, больш дзікія крыкі монстраў здаваліся яму значна больш жахлівымі.
  
  
  * * *
  
  
  Раніца наступіла занадта рана, як гэта звычайна бывае. Сонца, светившее ў твар Джерину, прымусіла яго сесці і паспрабаваць сагнаць сон з вачэй. Там, дзе на заходзе адсутнічалі ўсе чатыры месяца, цяпер яны віселі, як бледныя лямпы, на захадзе неба. Хутка яны зноў разыдуцца, і Джерин зможа на некаторы час перастаць турбавацца аб іх фазах, хоць і паабяцаў сабе час ад часу правяраць іх прадказаныя руху ў кнізе табліц.
  
  Вазніцы хуценька паснедалі цвёрдымі бісквітамі, вэнджаным мясам і рассыпістым белым сырам, затым паспяшаліся запрэгчы коней у калясьніцы. Воіны, якія ехалі з імі, у асноўным пажылыя мужчыны больш высокага рангу, сканчалі свой сняданак, пакуль вазніцы працавалі. Ежа была не лепш, але час таксама магло быць раскошай.
  
  Як толькі калясьніцы выкаціліся з зямель Джерина на спрэчную тэрыторыю на поўдзень і захад ад яго уладанняў, салдаты ўбачылі ўсё больш і больш монстраў. Пачвары таксама ўбачылі іх; іх агідны крык разарваў паветра. Ліс падумаў, не папярэджваюць яны сваіх таварышаў - і людзей Адиатаннуса.
  
  На спрэчных землях паміж валадарствамі Джерина і тэрыторыяй, якую Адиатунн захапіў для сябе, калі трокмуа пазапаўнялі Ниффет, блізка да дарогі раслі кусты і маладыя дрэўцы. Бароны, якія валодалі гэтай зямлёй раней, ставіліся да яе менш асцярожна, чым Ліс да сваёй. Цяпер большасць з іх былі мёртвыя ці беглі. Джерин прэтэндаваў на вялікую частка іх уладанняў, але лесарубы зрабілі яго валодання занадта ненадзейнымі, каб ён мог паслаць туды лесарубаў.
  
  Першыя стрэлы прыляцелі з-за прыдарожнага кустоўя крыху пазней поўдня. Адна прасвістала ў яго над галавой, досыць блізка, каб прымусіць яго здрыгануцца. Ён схапіў свой шчыт і залез у машыну, спадзеючыся абараніць і сябе, і Раффо. "Працягвайце ехаць", - сказаў ён фурману і махнуў астатнім калясьніц ісці за ім.
  
  "Што?" Абурана усклікнуў Ван. "Хіба ты не збіраешся спыніцца і высачыць гэтых баязлівых падонкаў, якія страляюць, не паказваючы сваіх асоб?"
  
  - Няма, - адказаў Джерин роўным голасам. Непрыхаваны слова прымусіла Вана разинуть рот і захлынуцца, як ён і чакаў. Калі чужаземец змоўк, Ліс патлумачыў: "Я не збіраюся запавольвацца ні ў якім выглядзе, ні ў форме, ні ў колеры, ні ў памеры, ні для монстраў, ні для Трокмуа. Гэта тое, чаго хоча ад мяне Адиатуннус, каб у яго было больш часу падрыхтавацца да сустрэчы з намі. Я не збіраюся даваць гэта яму ".
  
  "Гэта не па-мужчынску - ігнараваць ворага, які страляе ў цябе", - прабурчаў Ван.
  
  "Мне ўсё роўна", - сказаў Джерин, з-за чаго Вэн зноў ускіпеў, нягледзячы на гады іх дружбы. Джерин працягнуў: "Я змагаюся ў гэтай вайне не для таго, каб быць мужным. Я змагаюся з ім нават не дзеля здабычы, хоць усё, што я бяру ў трокмуа, дапамагае мне і шкодзіць ім. Адзіная прычына, па якой я змагаюся з гэтым, заключаецца ў тым, што мне прыйдзецца зрабіць гэта пазней і на горшых умовах, калі я не зраблю гэтага цяпер. Змагацца з гэтым цяпер азначае рухацца так хутка, як мы можам. У мінулы раз, калі мы нанеслі ўдар па Адиатунну, мы былі недастаткова хуткія. На гэты раз, калі багам будзе заўгодна, мы будзем.
  
  Ван некаторы час моўчкі вывучаў яго. Нарэшце чужаземец сказаў: "Што тычыцца мяне, то я чуў, як ты раз ці тры называў Араджиса Лучніка бязлітасным. Калі б ён хацеў павесіць на цябе тое ж імя, я думаю, яно б падышло.
  
  "І якое гэта мае дачыненне да откупориванию збана з элем?" Спытаў Джерин. "Я раблю тое, што павінен, найлепшым спосабам, які я бачу. Табе лепш адмовіцца ад маленькай бойкі, калі ты мае намер выйграць вялікую.
  
  "У такой фармулёўцы гэта гучыць досыць добра", - прызнаў Ван. Ён усё яшчэ выглядаў няшчасным, як чалавек, які быў вымушаны пайсці супраць свайго здаровага сэнсу. "Аднак, калі хто-то страляе ў мяне, мне проста хочацца выскачыць з машыны, пераследваць яго, пакуль не злаўлю, і пакінуць яго на з'ядзенне крумкачам і лисам — без крыўд для вас — і мухам".
  
  - Менавіта гэтага хочуць ад нас трокмуа, - цярпліва адказаў Джерин. - Калі вядзеш вайну, лепш не рабіць таго, што задумаў для цябе твой вораг.
  
  "Вы даможацеся свайго тут са мной ці без мяне", — сказаў Ван, але затым падабрэў настолькі, што дадаў: "Так што вы ведаеце, капітан, я мяркую, вы даможацеся свайго са мной".
  
  Гэтым Джерину прыйшлося здавольвацца. Да таго часу, калі яго армія выйшла за межы дасяжнасці лучнікаў, у іх былі параненыя дзве коні і адзін чалавек, па шчаслівай выпадковасці, ніхто з іх сур'ёзна. Дастаткова невялікая цана за тое, каб пазбегнуць затрымкі, падумаў ён, радуючыся, што горш не стала.
  
  Ён вёў калясьніцы амаль да самага заходу сонца, перш чым спыніцца і прынесці ў ахвяру некалькі курэй, якіх прывёз з Лісінага замка. "Адиатунн можа ведаць, што мы набліжаемся, - сказаў ён, - але, калі пашанцуе, ён не ведае, што мы так хутка будзем у яго землях. Мы павінны пачаць біць яго заўтра крыху раней; мы выдатна правялі час, спускаючыся з майго замка.
  
  Калі сонца сяло, ноч была вельмі цёмнай, таму што ні адна з лун не ўзыходзіла больш двух гадзін. Гэтая паласа вячэрняй цемры таксама будзе толькі павялічвацца ў працягу наступных некалькіх дзён, пакуль быстраходны Тиваз не перелетит на другі бок сонца, і зноў не пачне асвятляць ноч. Гэта турбавала Джерина. З-за зданяў яго людзі мала што маглі зрабіць ноччу, але ён ужо бачыў, што да монстрам гэта не адносілася.
  
  Ён прыняў усе магчымыя меры засцярогі, расставіўшы атрады гадзінных па ўсім галоўнаму раёне, дзе адпачывалі яго людзі і людзі Араджиса. Салдаты Лучніка былі схільныя скардзіцца на тое, што ім перашкаджаюць спаць. Джерин змераў іх позіркам і сказаў: "Калі мае воіны прыйдуць на поўдзень, у вашы зямлі, мы будзем пад камандаваннем вялікага герцага, і ён прыме меры, якія палічыць найлепшымі. Цяпер усе клопаты належаць мне, і я спраўлюся з імі па-свойму ".
  
  Ён не звяртаўся да Араджису за падтрымкай; гэта таксама было яго клопатам. Калі б Лучнік вырашыў паспрачацца з ім, ён быў гатовы выйсці з сябе настолькі эфектна, наколькі мог. Аднак, скончыўшы разбірацца з людзьмі вялікага герцага, Араджис ўстаў і сказаў: "Прынц поўначы правоў — ён вядзе сюды. Любы, каму гэта не спадабаецца, адкажа перад ім тут, а затым перада мной, калі мы адправімся на поўдзень. Вартавыя сышлі, не сказаўшы больш ні слова.
  
  Джерин загарнуўся ў свой спальны мяшок і неўзабаве заснуў. Здавалася, імгненнем пазней ад гадзінных пачуліся трывожныя крыкі, да якіх примешались крыкі монстраў. У Ліса быў шлем на галаве, шчыт на руцэ і меч у руцэ, і ён ускочыў на ногі і пабег насустрач тым, хто змагаецца, перш чым цалкам зразумеў, дзе знаходзіцца.
  
  Як толькі сітуацыя праяснілася, Джерин зразумеў, што, хто б ні кіраваў монстрамі — будзь то Адиатуннус ці хто—то з больш разумных істот, - ён ведаў, як лепш за ўсё іх выкарыстоўваць. Замест таго каб атакаваць салдат, якія былі ўзброеныя і, па меншай меры, часткова браняваныя і маглі даць адпор, монстры звярнулі сваю лютасць на доўгія шэрагі прывязаных коней.
  
  Там панавалі жудасны шум і хаос. Коні ржалі, брыкались і брыкались пад лютымі зубамі і кіпцюрамі тых, хто нападаў. Некаторыя з іх абарвалі вяроўкі, якімі былі прывязаныя, і ўцяклі ў ноч. Усіх, хто выслізне, прыйдзецца лавіць пазней — калі Джерин і яго людзі змогуць гэта зрабіць. У той жа час, аднак, кожная уцякае конь адводзіла монстраў ад галоўнай пункту нападу, што пакідала Лісу няўпэўненай, як ставіцца да ўцёкаў.
  
  У любым выпадку, у яго было мала часу на пачуцці — нічога не заставалася рабіць, акрамя як секчы і расколваць, трымаючы шчыт напагатове, каб іклы не тычыліся плоці, і маліцца, каб у цемры і блытаніне ён не прычыніў шкоды каму-небудзь з сваіх людзей ці людзей Араджиса. Звар'яцелыя ад страху коні былі ў такім жа жаху ад прысутнасці людзей побач з імі, як і ад пачвараў. Хто-то непадалёк ад Джерина зваліўся з прыглушаным стогнам, калі капыт трапіла яму ў жывот.
  
  Ён ударыў монстра, які караскаўся на спіну каня - і пакінуў доўгія крывавыя сляды кіпцюроў на баках звера. Монстар завыў і скокнуў на яго. Ён секануў яго. Ён закрычаў ад болю і ўцёк. Гарачы, медны пах яго крыві і крыві коні запоўніў яго нос.
  
  Бледны Нотос быў першым месяцам, якая з'явілася над усходнім гарызонтам. Да таго часу, як ён ўзышоў, воінам удалося загнаць монстраў назад у лес, з якога яны прыйшлі. - Подбрось яшчэ дроў у вогнішча і запалі яшчэ адзін вунь там, - крыкнуў Джерин. - Сёння вечарам нам трэба будзе яшчэ шмат працы.
  
  Яго армія ўсё яшчэ была занята гэтым, калі Тиваз, Эллеб і Мат ўсталі шчыльнай групай праз пару гадзін пасля з'яўлення Нотоса. Мужчыны выходзілі групамі, каб вярнуць коней, якія ўцяклі, але гэта была меншая частка таго, што ім трэба было зрабіць. Лячэнне ран жывёл — і іх панікі - было значна больш складанай працай. Вадзіцелі, людзі, якія найбольш цесна мелі зносіны са сваімі камандамі, выканалі вялікую частку працы. Астатнія салдаты аказалі пасільную дапамогу.
  
  - Мне ўсё тут падабаецца, - змрочна сказаў Джерин. - Хто ведае, што зробяць звяры, калі ў наступны раз сутыкнуцца з пачварамі або хоць бы почуют іх пах?
  
  "Я яшчэ не думаў аб гэтай ночы", - сказаў Араджис. "Узялі мы з сабой дастаткова запасных жывёл, каб папоўніць страты і тыя, хто пацярпеў занадта моцна, каб цягнуць машыну?"
  
  "Думаю, так", - адказаў Ліс; ён спрабаваў падлічыць у розуме, але блытаніна не давала яму зрабіць гэта лёгка. Ён паглядзеў на валасатыя трупы, раскіданыя па траве. "Мы моцна паранілі монстраў тут; я не думаю, што яны паспрабуюць зрабіць што-небудзь падобнае зноў. Пытанне ў тым, ці было дастаткова аднаго разы?"
  
  "Мы даведаемся раніцай". Араджис пазяхнуў. "Хоць я не ведаю, ці застануцца ў нас да таго часу хоць нейкія мазгі. Я смяротна хачу спаць, і мне трэба маё коўдру.
  
  - І я, - сказаў Джерин, таксама пазяхаючы. - Адиатуннусу прыйдзецца заплаціць яшчэ за адну рэч — і ён заплаціць.
  
  Калі ўзышло сонца, Джерин, спатыкаючыся, давалокся да бліжэйшага ручая і плюхнуў халоднай вадою ў твар, каб надаць сабе хоць нейкае падабенства пільнасці. Затым ён агледзеў коней, на якіх напалі монстры. Пры дзённым святле яны выглядалі горш, чым ноччу, з крывёй, запечанай на іх куртках і спутавшейся ў гривах, з парэзамі, якія паганятыя не заўважылі пры святле лун і вогнішчаў, з брудам, які наліп на раны, якія бачылі мужчыны. Яму было цікава, як яны павядуць сябе, калі ім прыйдзецца цягнуць калясьніцы, але выбару не было. Ён махнуў возницам, каб тыя запрагалі іх.
  
  Паколькі жывёлы былі выматаныя і нерваваліся, гэта заняло больш часу, чым магло б. Але як толькі іх запрэглі ў калясьніцы, яны цягнулі іх дастаткова ахвотна. Ван дастаў з мяшочка на поясе гліняную флейту і зайграў сумную, завывающую мелодыю, якая гучала так, нібы даносілася з раўнін Шанда. Ён адлюстраваў параненая годнасць, калі Джерин папрасіў яго прыбраць флейту, баючыся напалохаць коней.
  
  Памежны пост, які Адиатаннус усталяваў у перайманне элабонским звычаяў, быў пусты; там павінна быць, ён пранюхалі, што Джерин рухаецца супраць яго.
  
  "Мы рухаемся прама наперад", - скамандаваў Ліс. "Нідзе не спыняючыся за здабычай. Пакуль мы не сутыкнемся з асноўнымі сіламі Адиатунна і не разаб'ем іх, мы нічога не даб'емся".
  
  Але калі армія падышла да сялянскай вёсцы, Араджис загадаў сваім калясьніц прыбрацца з дарогі, каб растаптаць пшаніцу і ячмень, якія растуць на палях вакол яе. Пасля хвіліннага ваганні Джерин махнуў сваім воінам, каб яны далучыліся да Лучніку. "Я ненавіджу прычыняць боль прыгонным, - сказаў ён, - але калі я такім чынам нанёс удар па Трокмуа, як я магу ўтрымацца ад гэтага?"
  
  "Ты не можаш, так што не хвалюйся", - адказаў Ван. "Ты ідзеш на вайну, каб перамагчы; ты сам гэта сказаў. У адваротным выпадку ты дурань".
  
  Самі сяляне зніклі разам з большай часткай свайго жывёлы. Армія забрала некалькі куранят і парася-недоноска, падпаліла хаціны прыгонных і рушыла далей.
  
  Магчыма, у наступнай вёсцы, у якую яны прыйшлі, пасеялі раней, чым у першай; пшаніца і жыта, растуць вакол яе, ужо сталі залацістымі. Гэта азначала, што ўраджай набліжаўся да паспяванню. Гэта таксама азначала, што ён згарыць. Воіны кідалі паходні ў поля ля дарогі, глядзелі, як языкі полымя аблізваюць іх. Прыгонным мелася быць галодная зіма. Джерин пакляўся сабе вырабіць ва ўладаньнях Адиатуннуса столькі разбурэнняў, каб іх гаспадары-трокме таксама памерлі з голаду.
  
  Час ад часу рыжеусый варвар выглядваў з лесу на захопнікаў. Джерин не звяртаў увагі на гэтых назіральнікаў; кожны пешы быў тым, з кім яму не прыйшлося б сутыкнуцца на калясніцы. "Я хачу дабрацца да Адиатунна да заходу сонца", - змрочна сказаў ён. "Правёўшы ноч у яго землях з рыскающими паўсюль пачварамі, я пачынаю нервавацца".
  
  "Ах, але, капітан, ён хоча, каб вы з ім звязаліся?" Сказаў Ван. "Вы пытаецеся ў мяне, гэта зусім іншае пытанне. Калі ён зможа прымусіць монстраў выйсці і зноў разжаліць нас, ты думаеш, ён гэтага не зробіць?"
  
  "Не, я так не думаю", - сказаў Джерин. "Але ён таксама дорага заплаціць, калі будзе марудзіць. Чым глыбей мы проникнем ў яго зямлі, тым больш шкоды причиним яму, і тым галодныя будуць яго воіны і прыгонныя зімой. Гэта добры разлік, які ён павінен зрабіць: ці можа ён дазволіць сабе тое, што мы зробім з ім, дзеля таго, што монстры могуць зрабіць з намі сёння ноччу?"
  
  "Ты думаеш, ён так узважыць шанцы — столькі-то на адным баку, столькі-то на іншай?" Ван люта паківаў галавой. "Гэта тое, што ты б зрабіў, вядома. Але Адиатанус, ён будзе назіраць за небам. Як толькі ён убачыць там столькі дыму, што яго байцы пачнуць крычаць на яго гучней, чым ён можа вытрымаць, ён загадае ім заскакваць ў свае калясьніцы і атакаваць вас. Ці будзе гэта сёння або заўтра раніцай, мы не даведаемся, пакуль не ўбачым лясных разбойнікаў, што стаяць на лузе папярок нашага шляху.
  
  "Або, яшчэ лепш, пакуль мы не зловім іх, якія спрабуюць ўстаць у нас на шляху", - сказаў Ліс, з лютай усмешкай. "Але ты, хутчэй за ўсё, мае рацыю; калі ты паспрабуеш судзіць аб тым, што зрабіў бы іншы чалавек, паводле таго, што зрабіў бы ты сам, ты будзеш часта памыляцца".
  
  Армія прайшла міма невялікай крэпасці, якую Джерин спаліў дашчэнту падчас свайго папярэдняга набегу. Замак у сэрца цытадэлі згарэў; страха правалілася, і сажа пакрыла знешнюю каменны мур. Ніхто не рухаўся на сценах. Джерин зноў ухмыльнуўся. Ён нанёс Адиатунну ўдар менавіта па гэтаму месцу.
  
  Да яго здзіўлення, правадыр трокме не зрабіў вылазкі супраць яго, пакуль сонца заставалася на небе. Ён наблізіўся да крэпасці, якую Адиатаннус прыняў за сваю, і да вёскі лясных гандляроў, якая вырасла вакол яе, да таго часу, калі слабое святло, нарэшце, прымусіў яго спыніцца. Ззаду яго, на ўсім зваротным шляху да мяжы зямель Адиатуннуса, распасціралася самая шырокая паласа спусташэння, якую толькі мог прарэзаць Ліс. Вочы Джерина пачырванелі ад дыму, які ён падняў; лёгкія пякло пры кожным удыху.
  
  Калі ён разбіваў лагер, то звяртаўся з коньмі так, нібы яны былі з чыстага золата, ажыўшага. Ён размясціў іх разам з калясьніцамі ў цэнтры лагера, атачыўшы воінаў кольцам і выставіўшы вартавых за асноўнымі сіламі. Гэта азначала, што яго людзей было менш, чым яму хацелася б, але ён не бачыў іншага выбару. Што толку ад воінаў без калясьніц? Трокмуа будуць ездзіць коламі вакол іх.
  
  Райвин Ліс сказаў: "Сёння ноччу першая з лун ўзыдзе толькі праз яшчэ большы час пасля заходу сонца, чым гэта было ўчора".
  
  - Я ведаю, - сумна сказаў Джерин. - А астатнія трое, якія рухаюцца ў сваіх колах хутчэй, чым Нотос, пайшлі яшчэ далей і паднімуцца яшчэ пазней. Ён прамаўляў гэтыя словы з некаторай доляй змрочнага смакаванне; час ад часу ён атрымліваў перакручанае задавальненне, прадстаўляючы, наколькі дрэннымі могуць быць справы.
  
  Нешматлікія мужчыны залазілі пад коўдры адразу пасля ежы. Ніхто не прыбіраў зброю на адлегласць выцягнутай рукі. Пасля аднаго нападу на коней іншае выглядала занадта верагодным, каб паставіцца да яго легкадумна.
  
  Змярканне ўсё яшчэ згушчаліся на захадзе, калі ў чорных ценях лесу пачуўся крык пачвары. Воіны, якія спрабавалі заснуць, хапалі мячы і шчыты і дзіка азіраліся па баках, чакаючы, што гадзінны або, магчыма, конь закричат ў агоніі.
  
  Віскнуў яшчэ адзін монстар, і яшчэ, і яшчэ. Неўзабаве здалося, што тысячы істот закрычалі хорам, з-за чаго па спіне Джерина прабеглі ледзяныя пальцы жаху. "Будзь я пракляты ў пяці адах, калі я бачу хоць нейкі спосаб праспаць гэта, - сказаў ён Вану, - не тады, калі я ўжо на ўзводзе, прадчуваючы заўтрашнюю бітву".
  
  - А, усё не так ужо дрэнна, капітан, - сказаў чужаземец. Калі Джерин здзіўлена ўтаропіўся на яго, ён патлумачыў: - Мне ўсё роўна, як гучна яны на нас крычаць. Мінулай ноччу мы навучылі іх сёе-чаго, чаго яны раней не ведалі, інакш яны выбеглі да нас з лесу са сліной, што капае з іх іклоў. Цяпер, калі зайшло столькі лун, для іх самы час паспрабаваць. Асабіста я думаю, што яны не адважацца. Яны проста спрабуюць прымусіць нас баяцца.
  
  Джерин задумаўся. Раптам пякельныя крыкі падаліся яму менш жахлівымі, чым былі на самай справе. - Магчыма, ты маеш рацыю, - сказаў ён і выціснуў з сябе смяшок. "Яны таксама нядрэнна спраўляюцца з гэтым, ці не так?"
  
  "Гэта не што іншае, як велізарная куча шуму". Ван адмаўляўся прызнавацца ў страху каму б то ні было, хутчэй за ўсё, уключаючы самога сябе.
  
  "Мы не перастанем быць гатовымі да бойцы, незалежна ад таго, ты апынешся правоў або няма", - сказаў Джерин. "Гэта лепшы з вядомых мне спосабаў пераканацца, што ў нас яе не будзе".
  
  Агідны хор не змаўкаў ўсю ноч напралёт і станавіўся ўсё гучней па меры таго, як месяца уваходзілі адна за іншы. Да таго часу, аднак, большасць салдат прыйшлі да высновы, што монстры крычалі, каб запалохаць, а не як прадвеснікі нападу. Тым, хто не быў на варце, удалося заснуць, і іх храп стаў гучней, супернічаючы з крыкамі істот.
  
  
  * * *
  
  
  Джерин не памятаў, калі задрамаў, але прачнуўся, здрыгануўшыся, на досвітку, чакаючы, што ўсю ноч не сомкнет вачэй. Большасць мужчын былі ў такім жа стане, скардзячыся на тое, як мала яны спалі, але удзячныя за тое, што наогул выспаліся. Коні здаваліся на дзіва свежымі; напад, падобнае да ўчорашняга, магло б напалохаць іх, але яны змірыліся з крыкамі монстраў хутчэй, чым воіны, якія іх ахоўвалі.
  
  "Мы будзем біцца сёння?" Араджис спытаў даволі расплывіста; яго рот быў так набіты вэнджанай каўбасой, што ён больш за ўсё быў падобны на карову, тых, што жуюць сваю жвачку.
  
  - Мы зробім гэта, - сказаў Джерин з змрочнай упэўненасцю. - Калі мы гэтага не зробім, то проникнем ў сэрцы уладанняў Адиатуннуса да паўдня і спалім вялікую вёску Трокме, якая вырасла вакол крэпасці, якую ён прыняў за сваю. Ён не дазволіць гэтаму здарыцца; яго ўласныя воіны адвярнуліся б ад яго, калі б ён гэта зрабіў.
  
  "Тут ты маеш рацыю", - сказаў Араджис пасля гераічнага глотка. "Лідэр, які не будзе абараняць тое, што належыць яму, не заслугоўвае таго, каб пакідаць гэта сабе. Мае людзі будуць гатовыя". У Джерина ўзнікла адчуванне, што Лучнік наладзіў сваіх васалаў на бітву, прымусіўшы іх баяцца яго больш, чым любога вообразимого ворага, але вялікі герцаг па-свойму жорстка дамогся вынікаў.
  
  Не прайшло і паўгадзіны пасля таго, як калясьніцы выехалі з лагера, як яны мінулі луг, дзе войскі Джерина і Адиатунна менш пяцідзесяці дзён таму сышліся на дуэлі. Некаторыя каляіны, прарэзаныя коламі калясніцы, усё яшчэ былі бачныя; на іншых вырасла высокая трава.
  
  Джерин гадаў, абярэ ці правадыр трокме тое ж месца для абароны сваіх зямель, што і ў апошняй бітве. Калі Адиатунн гэтага не зрабіў, неспакой Ліса ўзрасла. Асцерагаючыся засады, калі дарога пройдзе праз наступны лес, ён спешыўся з некалькіх атрадаў байцоў і паслаў іх сярод дрэў высочваць любых притаившихся лясных разбойнікаў. Гэта замарудзіла прасоўванне астатняй арміі, і пошукавікі нікога не знайшлі.
  
  За гэтым участкам лесу адкрываўся шырокі ўчастак чыстай зямлі: лугі і нівы, якія вялі да замка Адиатуннуса, вёсцы Трокме і больш убогім халупы элабонских сялян, якія ўсё яшчэ вырошчвалі вялікую частку прадуктаў харчавання ў валоданні. Перад імі выстраіўся вялізны рой калясьніц: Адиатунн, які чакае атакі.
  
  Лісу пашанцавала — ён заўважыў Трокмуа да таго, як яны заўважылі яго машыну ў цені лесу. Ён загадаў Раффо хутка спыніцца, затым загадаў калясьніц свайго атрада рухацца так шчыльна адзін да аднаго, як толькі яны маглі, не падзенучы адзін аднаго. "Нам трэба выстраіцца ў лінію, перш чым лясныя разбойнікі нападуць на нас", - сказаў ён. "Хвала багам, яны таксама не выглядаюць гатовымі да бою. Мае людзі ўстануць злева, калі мы вырвемся на адкрытае месца, людзі Араджиса - справа. Я чакаю, што мы ўсе будзем перамяшаныя адзін з адным яшчэ да заканчэння дня — гэта проста спосаб трымаць нас у курсе, калі мы пачнем. Хай поспех спадарожнічае нам".
  
  - Хай будзе так, - хорам вымавілі некалькі салдат. Джерин ляпнуў Раффо па плячы. Кучар пстрыкнуў лейцамі і накіраваў коней наперад, на луг. Гучны крык падняўся сярод трокмуа, калі яны ўбачылі калясьніцу. Яны рынуліся наперад велізарнай няроўнай хваляй, ледзь паспрабаваўшы пашыхтавацца ў баявы парадак у сваім імкненні зблізіцца са сваімі ворагамі.
  
  "Паглядзі, як яны набліжаюцца", - сказаў Ван, падымаючы сваю дзіду. "Калі мы зможам падрыхтавацца да сустрэчы з імі, мы разнясём іх на шматкі, нават калі паміж іх машынамі будуць бегаць монстры".
  
  "Яны не занадта клапоцяцца аб тактыцы, ці не так?" Сказаў Джерин. "Ну, я ведаю гэта ўжо вельмі шмат гадоў. Праблема з імі ў тым, што ў іх так шмат адвагі, што занадта часта менавіта гэта вырашае ўсё ".
  
  Ён наклаў стралу на цеціву і пачакаў, пакуль трокмуа і монстры наблізяцца на адлегласць стрэлу. Ззаду яго ўсё больш калясьніц з грукатам выязджалі з лесу, выбудоўваючы ў баявую лінію. Кожны з іх выклікаў новыя крыкі лютасьці з боку woodsrunners. Джерин ўбачыў, што ў яго больш машын, чым у woodsrunners. Ці змогуць яны ўсё разгарнуцца да пачатку бою, гэта быў іншы пытанне.
  
  Калі Трокмуа наблізіўся на адлегласць фарлонга, Джерин узмахнуў рукой і крыкнуў "Наперад!" ва ўсю сілу сваіх лёгкіх. Калясьніцы залежалі ад мабільнасці; калі б вы паспрабавалі ўстаць, каб прыняць ўдар, вас бы збілі з ног.
  
  Раффо пстрыкнуў пугай над спінамі коней. Жывёлы ірвануліся наперад. Кола калясьніцы закранула камень. Павозку падкінула ў паветра, яна прызямлілася з рэзкім стукам. Джерин на імгненне ухапіўся за поручань; яго калені падагнуліся, каб справіцца з шокам ад вяртання на зямлю.
  
  Ён цалкам павярнуў налева, каб апынуцца на флангу свайго атрада. Гэта таксама азначала, што ён быў далёка ад сцежкі, якая вядзе да замка Адиатуннуса. Коні несліся галопам па созревающей жыта, топчучы капытамі вялізныя каласы. Вусны Ліса расцягнуліся, агаліўшы зубы, у драпежнай ўхмылка. З кожным крокам коней яго ворагі адчувалі усё большы голад.
  
  Страла прасвістала над яго галавой. Голад Адиатаннуса быў далёкім, ён прыйдзе з зімой. Калі б гэтая страла праляцела на пару далоняў прамей, Джерин ніколі б больш не турбаваўся ні пра гэта, ні аб чым іншым. Планаваць будучыню - гэта ўсё вельмі добра, але трэба было памятаць і аб сучаснасці.
  
  Джерин зняў дрэўка з цецівы, дастаў з калчана іншае і наклаў яго на цеціву. Ён стрэліў яшчэ раз. Трокмуа стаялі так шчыльна, што страла амаль напэўна нанесла б ім якой-небудзь шкоду. Ён страляў зноў і зноў, напалову спусташаючы свой калчан так хутка, як толькі мог. Астатнія стрэлы ён беражліва збярог для больш канкрэтных мэтаў і неадкладнай неабходнасці.
  
  Яго людзі рушылі ўслед за ім па шырокаму абыходзе злева, атачыўшы Трокмуа на гэтым флангу. Калі б Араджис пайшоў тым жа курсам справа, "лесарубы" апынуліся б у адчайным становішчы. Але загад Джерина аб разгортванні пакінуў Лучніку там менш калясьніц, і ён камандаваў гэтым крылом з больш грубай філасофіяй бою, чым Ліс. Замест таго, каб спрабаваць акружыць ворага, ён кінуўся прама на іх. Некаторыя з яго людзей працягвалі страляць у трокмуа, у той час як іншыя змагаліся з імі ў блізкім баі з мячамі, сякерамі і булавамі.
  
  Пачвара кінулася на калясьніцу, у якой ехаў Джерин. Яно атакавала коней, а не людзей, і з правага боку, дзе ў Вана з яго дзідай было менш дасяжнасці, чым у Ліса з яго лукам. Але істота не ўлічыла Раффо. Доўгая бізун кіроўцы паднялася. Пачвара завыў і схватилось за твар. Раффо накіраваў машыну прама міма яго. Ван ўсадзіў сваю дзіду ў жыццёва важныя органы монстра, смяротным рухам вырваў яго. Монстар паваліўся на зямлю і працягваў брыкацца.
  
  Кіроўца Трокме пагнаў сваю запрэжку прама на Лісу. У яго машыне знаходзіліся два лучніка, якія стрэлілі амаль адначасова. Адна страла тырчала збоку ў шлем Вана, іншая праляцела паміж чужеземцем і Джерином.
  
  Джерин стрэліў у аднаго з лучнікаў. Яго страла таксама не трапіла дакладна туды, куды ён меў намер, але трапіла кіроўцу трокме ў горла. Павады выпалі з яго пальцаў; ён пераваліўся праз пярэдняе агароджу падводы. Запрэжка ашалела. Абодва лучніка схапіліся за павады. Яны праскочылі міма, перш чым Джерин ўбачыў, ці ўдалося каму-небудзь з іх схапіць іх.
  
  - Трапны стрэл, Фокс! - усклікнуў Ван.
  
  "Гэта спрацавала не так, як я хацеў", - адказаў Джерин. Адчуваючы сябе няёмка ад хвалы, ён выкарыстаў горкую сумленнасць, каб адмахнуцца ад яе, як чалавек, які спрабуе прадухіліць непрыемнае яму прадвесце.
  
  "Хонх!" Сказаў Ван. "Ён зрабіў тое, што павінен быў зрабіць, і гэта самае галоўнае". Гэта не пакінула Джерину месца для спрэчак.
  
  Яго надзеі будаваліся па меры таго, як працягвалася поле бітвы. Трокмуа былі лютыя, але не ўся лютасць ў свеце магла кампенсаваць дрэнную пазіцыю — і на гэты раз ён увёў у бой больш людзей, чым Адиатаннус. Монстры дапамаглі зраўнаваць шанцы, але недастаткова.
  
  Ён заўважыў правадыра трокме непадалёк. "Ну, ты, разбойнік, ты спытаў, што я буду рабіць далей", - крыкнуў ён. "Цяпер ты бачыш".
  
  Адиатаннус пагразіў яму кулаком. - Да корб з табой, чарнасоценны омадхаун. Ты заплаціш за гэта. Ён пацягнуўся да свайго колчану, але выявіў, што ў яго скончыліся стрэлы.
  
  Джерин кпіў над ім. Ён выцягнуў старанна закансерваваную стралу, прыставіў яе да свайго луку і стрэліў. Адиатунн зразумеў, што ў яго няма часу схапіцца за шчыт, таму ён ускінуў рукі. Страла трапіла яму ў мясістую частку правага перадплечча, прыкладна на паўдарогі паміж локцем і плячом. Ён выдаў вой, якому пазайздросціў бы любы монстар. Рана была не смяротнай, магчыма, нават не калекай, але сёння ён больш не будзе біцца.
  
  Вэн ляпнуў Джерина па спіне з такой сілай, што той ледзь не зваліўся з калясьніцы на галаву. - Трапна! - зноў прагрымеў чужаземец.
  
  І зноў Ліс зрабіў усё, што мог, каб пераменшыць хвалу. "Калі б гэта было трапна, гэта забіла б яго", - прабурчаў ён.
  
  Трокмуа паспрабавалі прарвацца скрозь людзей Араджиса. Калі б ім гэта ўдалося, яны вярнулі б сабе свабоду перамяшчэння. Але калясьніцы Араджиса былі згрупаваныя шчыльней, чым калясьніцы Джерина, і лясныя разбойнікі не змаглі прарвацца. Пацярпеўшы няўдачу, яны пачалі адступаць пад прыкрыццё сваёй вёскі.
  
  "Мы зажарим іх, як бараніну!" Люты, радасны крык Араджиса разнёсся над полем бою, хоць трокмуа ўсё яшчэ адбіваліся лютымі контратакамі — яны былі разбітыя, але далёка не зламаныя.
  
  Джерин прывёў з сабой некалькі калясьніц, спрабуючы праехаць паміж трокмуа і сховішчам, якое яны шукалі. Няўдача мела іх. Страла прымусіла аднаго з элабонских пагонцаў выпусціў павады, і коні, страціўшы кантроль, пабеглі зусім не ў тым кірунку. Пара монстраў заскочыла ў іншую калясьніцу; вар'яцкая бойка, якая завязалася там, перашкодзіла калясьніцы ехаць так, як ён спадзяваўся. Ён так і не высветліў, чаму трэцяя машына не рушыла ўслед за ім, але гэта адбылося.
  
  Гэтага яму заставалася ... недастаткова. Трокмуа не прыйшлося моцна змяншаць хуткасць, каб абыйсці жменьку калясьніц, якімі ён спрабаваў перагарадзіць ім шлях, і менавіта тады яму пагражала небяспека быць адрэзаным і акружаным. Вылаяўшыся, ён крыкнуў Раффо: "Мы не можам вярнуцца, так што нам лепш ісці далей. Наперад!"
  
  Падобна яблыневаму зярнятку, выдавленному паміж вялікім і паказальным пальцамі, Ліс і яго паслядоўнікі прабіваліся на свабоду з процілеглага боку ад ўцякаюць войскаў Трокме. Цяпер ён быў на правым флангу атакі, а большасць яго васалаў - на левым. Ён прадказваў, што ў баі усё перепутается; аднак, будучы чалавекам незвычайна спарадкаванага склада розуму, ён не чакаў, што гэта змешванне закране і яго самога.
  
  У яго ўсё яшчэ заставаліся стрэлы, і ён пускаў іх у адыходзяць Трокмуа. Машыны некаторых лясных разбойнікаў імчаліся па вузкіх вулачках паміж іх дамамі. "О-О", - сказаў Ван. "Ты ўпэўнены, што мы хочам пайсці за імі туды, Фокс?"
  
  Кожны раз, калі Ван заклікаў да асцярожнасці, да яго трэба ставіцца сур'ёзна. "Падобна на тое, гэта добры спосаб быць разжеванным ў шматкі, не ці так?" Джерин сказаў пасля таго, як доўга разглядаў сітуацыю.
  
  "Хіба гэта не справядліва?" Пагадзіўся Ван. "Мы заб'ём іх нямала, а астатнім причиним рэальны шкоду, калі падпалены гэта месца. Але ісці туды за дрывасекамі, спытаеце вы мяне, гэта ўсё роўна што падстаўляць свой зубец пад удар матыкі ".
  
  Калі б Джерин вагаўся раней, то уздрыгу ад гэтай фігуры прамовы было б дастаткова, каб прыняць рашэнне. Ён размахваў рукамі і крычаў, каб яго людзі спыніліся і абстралялі вёску Трокме агністымі стрэламі. Аднак паміж ім і яго васаламі ў вёску з грукатам ўварвалася даволі шмат трокмуа, так што толькі нешматлікія з гэтых васалаў пачулі. І хоць меркавалася, што ён таксама камандуе людзьмі Араджиса, яны праігнаравалі яго, калі ён паспрабаваў перашкодзіць ім пераследваць Трокмуа.
  
  "Што цяпер, лорд прынц?" Спытаў Раффо, калі калясьніцы пранесліся міма.
  
  Джерин паглядзеў на Вана. Шырокія плечы чужака прыўзняліся ў пожатии. Ліс нахмурыўся. Адзінае, што ён мог зрабіць, каб захаваць свой прэстыж сярод элабонских воінаў, было тое, што ён толькі што адхіліў як глупства. "Працягвай", - крыкнуў ён Раффо. "Калі гэта тое месца, дзе ідзе бой, то туды мы і павінны ісці".
  
  - Слухаюся, лорд прынц, - сказаў Раффо і пстрыкнуў пугай па спінах коней.
  
  Усё было так дрэнна, як і прадказваў Ван, так дрэнна, як і меркаваў Джерин. Патанулыя калясьніцы перакрылі некалькі вясковых завулкаў, пазбавіўшы сілы Ліса рухомасці, сутнасці колесничного справы. Некаторыя з трокмуа змагаліся пешымі, бок аб бок з монстрамі. Іншыя мужчыны вбегали ў дамы і пускалі стрэлы ў элабонцев з вокнаў і дзвярэй, ныраючы назад у сховішча пасля таго, як яны стрэлілі.
  
  І такімі ж лютымі, як мужчыны, былі жанчыны Трокме. Гэта было падобна на бітву з дзесяткамі Фандов-берсерк. Яны крычалі. Пад іх бледнай, хлапечым скурай іх асобы побагровели ад лютасьці, а вены надзьмуліся, як вяроўкі, на шыях і лбах. Некаторыя кідалі камяні; іншыя выкарыстоўвалі лукі і мячы, як і іх мужчыны. Яны не проста нервавалі; яны былі смяротна небяспечныя.
  
  "Таму, будзь яна праклята! Таму і прэч!" Джерин крычаў зноў і зноў. "Мы кінем усё, калі завязнем у такой бойцы. Назад!"
  
  Мала-памалу яго людзі і людзі Араджиса пачалі прыслухоўвацца да яго. Але выйсці з бою аказалася цяжэй, чым ўступіць у яго. Разгарнуць калясьніцу у перапоўненых, скрываўленых завулках вёскі было зусім не проста; занадта часта гэта было амаль немагчыма. Джерин задаваўся пытаннем, ці варта было б прасоўванне наперад менш, чым адступленне.
  
  Многія калясьніцы страцілі гаршкі для вогнішчаў, з якімі яны пачалі дзённай бой. Тым не менш, неўзабаве вогненныя стрэлы прочертили ў паветры дымныя дарожкі, апісаўшы дугу да саламяных дахах катэджаў Трокме. Надвор'е была сухі. Неўзабаве салома на стрэхах загарэўся.
  
  Яшчэ больш калясьніц бесчинствовало на палях за межамі вёскі, знішчаючы ўраджай, які ўсё яшчэ стаяў пасля таго, як па ім прайшла бітва. Скрозь густеющий дым Джерин ўбачыў Трокмуа, які ўцякае ў крэпасць Адиатаннуса.
  
  "Ты збіраешся аблажыць іх?" Спытаў Араджис Лучнік. На шлеме вялікага герцага была ўвагнутасць, магчыма, ад ўдару каменем. Край шлема парэзаў яго над вокам; калі ён зажыве, у яго застанецца такой жа шнар, як у Джерина.
  
  "Мы не можам узяць цытадэль штурмам, як бы мне гэтага ні хацелася", - адказаў Джерин. "У нас няма колькасці, у нас няма усходаў, і ім прыйшлося бы змагацца за свае жыцці. Мы таксама не можам замарыць іх голадам. У Адиатунна ў яго камор і скляпах будзе больш, чым мы зможам сабраць у сельскай мясцовасці. Мы можам пасылаць вогненныя стрэлы і спадзявацца зладзіць вялікі пажар, але гэта ўсяго толькі пытанне ўдачы ".
  
  "Так, але мы павінны паспрабаваць", - сказаў Араджис. Тым не менш, ён адчуў палёгку ад таго, што Джерин не збіраўся затрымлівацца ў краіне Адиатунна.
  
  Ліс зразумеў гэта. "Ты захочаш пачаць кампанію супраць монстраў ў сваіх уласных землях як мага хутчэй, ці не так?"
  
  "На самой справе, гэта як раз тое, што ў мяне на розуме", - сказаў Араджис. "Збор ўраджаю не будзе чакаць вечна, і я б хацеў, каб лясы былі ачышчаныя ад гэтых стварэнняў да таго часу ... калі гэта магчыма. Я б не хацеў нашкодзіць вашай кампаніі, адыходзячы адсюль занадта рана, але —"
  
  Але я гэта зраблю, калі ты сам не закинешь свой кручок досыць хутка, каб мяне гэта задаволіла. Араджис не сказаў гэтага ўголас — Джерин аддаваў яму належнае за тое, што ён быў добрым саюзнікам, лепшым, чым чакаў Ліс, — але ён падумаў гэта вельмі гучна.
  
  - Калі цябе гэта не задавальняе, мы правядзем рэшту дня, закідваючы крэпасць агністымі стрэламі ў надзеі, што ўсё гэта ператворыцца ў дым, а потым— потым мы пойдзем, - сказаў Джерин. - Па шляху мы зруйнуем яшчэ больш зямель Адиатуннуса. З вашага дазволу, мы спынімся ў Лісінай Крэпасці на некалькі дзён, каб дазволіць мне ўсталяваць абарону майго ўласнага валодання, пакуль я буду на поўдні, а затым я выканаю сваю частку здзелкі.
  
  "Лепшага і жадаць нельга", - сказаў Араджис, хоць яго вочы казалі пра тое, што любы ад'езд пазней, чым учора ці, магчыма, пазаўчора, быў бы занадта познім. Але зноў жа, ён прамаўчаў; ён прызнаў неабходнасць і ўсвядоміў, што любы чалавек дарэмна змагаецца супраць яе.
  
  Колесничие аб'язджалі крэпасць Адиатунна кольцамі, выцця і крычаў гучней, чым трокмуа на сценах, пасылаючы ў паветра яшчэ больш дымных вогненных стрэл. На сценах крэпасці разам з ляснымі разбойнікамі было некалькі монстраў. Джерин спадзяваўся, што яны з трокмуа пасварацца ў цеснаце, але ў яго не было магчымасці ажыццявіць гэта.
  
  Два ці тры разы з крэпасці падымаліся тонкія слупы чорнага дыму. Кожны раз, калі гэта здаралася, людзі Джерина, ды і Араджиса таксама, радаваліся да хрыпаты. Але кожны раз дым редел, бялеў, знікаў. Нарэшце, калі сонца апускалася ўсё ніжэй на захадзе, Ліс спыніў атаку. Ён і яго паслядоўнікі рушылі на паўночны ўсход, назад у тым кірунку, адкуль прыйшлі.
  
  Параненыя коні, людзі і пачвары ўсё яшчэ біліся, стагналі і лямантавалі на поле бою. Час ад часу элабонская калясьніца спынялася, каб яе экіпаж мог перарэзаць горла коні, пачвары ці Трокме, або каб салдаты маглі зацягнуць параненага таварыша ў сваю машыну і зрабіць для яго ўсё, што ў іх сілах, калі яны спыняцца на прывал. Некаторыя параненыя ў падскокваючых калясьніцах крычалі гучней, чым лежачы на зямлі. Іх стогны прымушалі Джерина рыпаць зубамі, але ўсё, што ён мог зрабіць, гэта працягваць.
  
  "Адна рэч", - сказаў Ван, калі яны ўвайшлі ў лес, з якога выйшлі, каб змагацца: "сёння ўначы нам не прыйдзецца прыносіць шмат ахвяраў зданям".
  
  - Гэта так, - пагадзіўся Джерин. - Сёння мы далі ім шмат крыві. Яны будуць гусці над целамі ўсю ноч напралёт, як вялізныя мухі-здыхлятнікі над трупам — злорадствуя, я мяркую, што ўсе гэтыя храбрацы далучыліся да іх халоднага і змрочнага свету.
  
  Калясьніцы выйшлі з лесу ўсяго за некалькі хвілін да заходу сонца. Джерин вывеў іх на сярэдзіну шырокага лугі. "Мы спыняемся тут", - абвясціў ён. "Ван, я падаю табе распаліць першы вогнішча". Ён загадаў атрадам вяртацца ў лес і насекчы дастаткова дроў, каб вогнішчы гарэлі ўсю ноч. Нотос ўзыдзе, калі ўжо пройдзе трэць ночы, а астатнія тры месяца будуць яшчэ пазней.
  
  Скончыўшы з гэтым, Ліс прыклаў усе намаганні, каб аказаць пасільную дапамогу параненым. Як заўсёды пасля бітвы, яму нагадалі, наколькі гэта было сумна мала. Ён плюхнуў элю на парэзы, каб яны не зацягнуліся, вправил зламаныя косткі, зашыў некалькі разяўленых парэзаў ваўнянымі ніткамі або сухажыллямі, перавязаў людзей, якія ў запале бою не звярнулі ўвагі на свае раны. Нішто з таго, што ён рабіў, не прыносіла неадкладнага палягчэння болю, хоць сее-што з гэтага, ён прымусіў сябе ўспомніць, магло прынесці карысць у доўгатэрміновай перспектыве.
  
  Пацярпела і больш коней. Ён дапамог возницам вылечыць іх, калі скончыў з мужчынамі. Мужчыны, па меншай меры, мелі некаторы ўяўленне, чаму яны пацярпелі. Вялікія карыя вочы коней былі поўныя незразумелага пакуты.
  
  Ён не ведаў, хто гэта загадаў, але мужчыны збудавалі такі ж круг з вогнішчаў, як і мінулай ноччу. Ён выбраў воінаў, якія праспалі спакойна папярэднюю ноч, для нясення каравульнай службы, і стаў адным з іх. Ён стаміўся да мозгу касцей, але і ўсе астатнія таксама.
  
  "Мы перамаглі?" Спытаў Ван, замяняючы Фокса на сярэдзіне вахты. "Мы зрабілі ўсё, што ты хацеў?"
  
  - Так, мы перамаглі, - сказаў Джерин, пазяхаючы. - Мы зрабілі дастаткова? Зноў пазяхнуўшы, ён паківаў галавой і накіраваўся да свайго спальным мяшку.
  
  - Пачакайце, капітан. - паклікаў яго Ван. Чужаземец паказаў на лес, з якога выходзілі монстры.
  
  Крыкі гадзінных абудзілі лагер. Лаючыся, людзі хапаліся за зброю і даспехі. Джерин выявіў у руцэ свой меч. Гэта была не магія; ён проста не памятаў, як даставаў зброю.
  
  Монстры наблізіліся на адлегласць палёту стралы, але не бліжэй. - Іх не так ужо шмат, - заўважыў Джерин, калі істоты выліліся хорам сваіх жудасных крыкаў. Яны закрычалі, але не распачалі ніякіх спроб напасці. Праз некаторы час Ліс сказаў: "Я думаю, яны спрабуюць нагнаць на нас страху, нічога больш, акрамя. Чума на іх, кажу я. Як бы яны ні аралі, я збіраюся трохі паспаць. Ён павысіў голас: "Усе, акрамя вартавых, адпачывайце, пакуль можаце. У нас будзе дастаткова папярэджанняў, калі яны сапраўды возьме намер пераследваць нас.
  
  Ён загарнуўся ў коўдру. Жудасныя крыкі монстраў не давалі яму заснуць трохі даўжэй, чым ён мог бы прачнуцца ў адваротным выпадку, але ненашмат. "Нават з'явіўся перад ім бог віна Маўрыкій не прымусіў бы яго доўга не спаць", - падумаў ён, калі сон паглынуў яго.
  
  Ён прачнуўся, не разумеючы, чаму турбаваўся аб Мавриксе, але паківаў галавой ад бессэнсоўнасці гэтага: сонныя розумы тварылі дзіўныя рэчы, і больш аб гэтым не было чаго сказаць. Монстры сышлі. Гэта яго не здзівіла; з узыходам сонца элабонцы маглі пачаць страляць па іх з добрай надзеяй на трапленне.
  
  Не ўсе воіны змаглі заснуць. Некаторыя з іх чыкільгалі, нібы ледзь жывыя. Аб тым, як яны будуць сябе адчуваць пасля яшчэ аднаго дня ў калясніцы, Ліс стараўся не думаць.
  
  Нічога не зробіш. Перакусіўшы чэрствым хлебам, каўбасой і элем, яны рушылі на паўночны ўсход, назад да логовищу Ліса. Ведаючы, што непасрэдна перад імі няма буйных сіл, яны шырока разышліся па сельскай мясцовасці, наносячы як мага большую шкоду землям, вёсках і пасевам Адиатунна агнём, капытамі сваіх коней і коламі сваіх калясьніц.
  
  Перамога, але не ідэальная. Джерин спадзяваўся сьцерці Адиатуннуса ушчэнт; ён прычыніў правадыру трокме боль у прамым і пераносным сэнсе, але не настолькі, каб захапіць большую частку яго тэрыторыі з якой-небудзь гарантыяй яе захавання. Магчыма, монстры не навучыліся нападаць на вялікія групы ўзброеных людзей у даспехах, але яны не былі вынішчаны - і зямлі Адиатуннуса ўсё яшчэ давалі ім прытулак.
  
  - Недастаткова, - прамармытаў Джерин сабе пад нос. Ван зірнуў на яго, але не рызыкнуў адказаць.
  
  
  * * *
  
  
  Некаторыя з васалаў Джерина аддзяліліся ад асноўных сіл, калі вярнуліся на яго тэрыторыю, адправіўшыся ў свае замкі і абараняць уласныя вёскі. Аднак большасць засталося на дарозе ў Лісіную крэпасць. Неўзабаве яны адправяцца на поўдзень, каб дапамагчы Араджису і выканаць частку здзелкі Джерина.
  
  Ён задаваўся пытаннем, спытаюць яго рабы, назаўсёды ці ён выбавіў іх вёскі ад монстраў, і баяўся сказаць ім "не". Затым армія прайшла праз вёску, на якую напалі істоты, пакуль ён быў глыбока на тэрыторыі Адиатуннуса. Ад гэтага яму стала яшчэ горш. Ён прычыніў шкоду Трокмуа і монстрам, але ён быў вар'ятам, думаючы, што зможа выкараніць іх адной перамогай.
  
  Ён таксама задаваўся пытаннем, шмат чаго ён і яго людзі дамогуцца ва ўладаньнях Араджиса Лучніка. Ён баяўся, што гэта будзе менш, чым спадзяваўся Араджис, але трымаў гэты страх пры сабе. Якія б ні былі асцярогі вялікага герцага, ён прыйшоў на поўнач. Ліс не бачыў спосабу ўтрымацца ад ўзаемнасці, калі не хацеў захаваць сваё добрае імя.
  
  Вяртанне ў замак Фокс было прыгнечаным. Перамога, здабытая арміяй, не пераважыла людзей, якія не захацелі вяртацца, поўны трыумф, які выслізнуў ад элабонцев.
  
  Бачыць Силэтр зноў, прыціскаць яе да сабе было цудоўна, але яна хутка адчула, што Джерину няма чаго святкаваць, паколькі ён вярнуўся дадому жывым і цэлым. Гэта прымусіла яе зноў замкнуцца ў сабе, так што яна, здавалася, стаяла ў баку ад хаосу ў стайнях, хоць і знаходзілася ў самым цэнтры яго.
  
  Ван і Фанд ўвязаліся ў абуральную бойку з-за таго, па якой справе чужаземец адправіўся змагацца з Трокмуа. Ён ляпнуў сябе далонню па лбе і зароў: "Ты кажаш мне не звязвацца з імі, калі адзіная прычына, па якой ты тут, гэта тое, што ты зарэзала апошняга ляснога разбойніка, дастаткова дурнога, каб зацягнуць цябе ў сваю пасцель?"
  
  "Так, я зрабіла гэта, і ў мяне таксама было на гэта права, таму што ён быў з майго народа, нягледзячы на тое, што ён быў злосным іспанцам ў прыдачу", - сказала яна. "Але ты, цяпер, ты сябар Ліса, але ты пасля таго, як стаў маім палюбоўнікам. Так што бачыш!"
  
  Вэн паківаў галавой — ён не разумеў. Джерин таксама не разумеў. Калі б тое, што ён быў палюбоўнікам Фанд, ператварыла Вана ў свайго роду ганаровага Трокме, па яе ўласным аргументу, які даваў яму асаблівае права ісці вайной на лясных разбойнікаў. Фанд рэдка пераставаў разважаць лагічна; замест гэтага багі, здавалася, далі ёй дадатковую порцыю усіх запалу.
  
  Дарэн скакаў вакол, прыгаворваючы: "Можна мне таксама пайсці змагацца ў наступны раз, бацька? Можна, калі ласка?"
  
  "Ты гадаваць там воіна", - ухвальна сказаў Араджис.
  
  - Я таксама, - адказаў Джерин. Ён быў не зусім задаволены. Так, любому валоданню на мяжы — любому валоданню у паўночных землях - патрэбен быў воін на чале. Але ён спадзяваўся, што таксама зможа выхаваць цывілізаванага чалавека, інакш варварства захопіць ўсе землі паміж Ниффет і Кирсом і ўтрымае іх на доўгія стагоддзя.
  
  Кухары замка падалі бараніну і свініну, хлеб і эль. Воіны паелі і разышліся па сваіх спальникам. Джерин заставаўся ўнізе, у вялікай зале, абдумваючы ход бою, пакуль Дарэн не заснуў побач з ім. Затым, як і некалькі начэй таму, ён аднёс сына наверх, у сваю спальню.
  
  Калі ён вярнуўся ў хол, то выявіў, што там яго чакае Силэтр. - Калі б ты быў настолькі стомлены, што лёг у ложак са сваім сынам, я б вярнулася ў свой пакой, але паколькі ты не...
  
  Ён прыцягнуў яе да сабе. - Дзякуй, што была побач, калі ўсё выглядала не так добра, як магло б. Яшчэ прамаўляючы гэтыя словы, ён зразумеў, што робіць усё магчымае, каб надаць добры твар кампаніі, з якой ён толькі што вярнуўся. Усё выглядала па-чартоўску жудасна.
  
  Силэтр праігнаравала ўсе гэта. Яна сказала: "Не кажы глупства. Калі б ты не быў побач са мной, я была б мёртвая. Пойдзем. Яна павяла яго назад у свой пакой.
  
  Ён узяў яе з пачуццём, блізкім да адчаю. Ён спадзяваўся, што яна патлумачыць гэта як запал, але яна была не з тых, каго лёгка падмануць. Тое, што яна засталася побач з ім, калі ён меў патрэбу ў ёй больш за ўсё, было вялікім падарункам, чым любы іншы, які яна магла б яму паднесці.
  
  Пасля гэтага ён праваліўся ў глыбокі сон без сноў. Калі ён рэзка прачнуўся, у акно Нотоса лілося святло, але яшчэ не голден Мэт: тады было за поўнач, але недалёка. Побач з ім Силэтр таксама сядзела, рэзка выпрастаўшыся.
  
  "Што-то не так", - сказала яна. Ад яе голасу ў яго мурашкі прабеглі па целе. Упершыню за шмат дзён яна казала як Сівілы з Айкоса, а не як жанчына, якую ён пакахаў.
  
  Але як бы гэта ні гучала, яна была права. - Я таксама гэта чуў, - сказаў Джерин. Ён спыніўся, збіты з панталыку. - Чуў? Адчуў? Цяпер усё ціха. Але— - Ён устаў з ложка і пачаў апранацца.
  
  Яна таксама. "Я не ведаю, што гэта было. На імгненне мне падалося, што Байтон дакрануўся да мяне". Яна пахітала галавой. "Я памылялася, але гэта было больш, чым сон. Я ведаю гэта. І калі цябе гэта таксама абудзіла...
  
  - Нам лепш высветліць, што гэта было. Джерин трымаў меч у левай руцэ. Ён паняцця не меў, наколькі карысны клінок супраць таго, што абудзіла яго і Силэтр, але гэта не магло пашкодзіць.
  
  Усё здавалася ціхім ў Лісінай крэпасці, калі яны з Силэтр на дыбачках прайшлі па калідоры да лесвіцы. Храп Вана даносіўся з-за дзвярэй у пакой Фанд. Джерин на імгненне, усміхнуўся, але яго вусны не змаглі ўтрымаць выгіб. Некалькі воінаў заснулі ў вялікай зале, магчыма, занадта п'яныя, каб адправіцца ў свае пасцелі. Джерин і Силэтр прайшлі міма. Ён паглядзеў па баках, паківаў галавой у тым жа замяшанні, што і Силэтр. Што б ні было не так, гэта адбывалася за межамі самога замка. Ён не ведаў, адкуль яму гэта вядома, але гэта было так.
  
  Звонку вартавыя здзяйснялі абыход па частоколу. Унутраны двор здаваўся такім жа ціхім, як і крэпасць. Джерин пачаў задавацца пытаннем, ці не згулялі ці неспакой і нервы злы жарт з Силэтр і з ім адначасова. Затым ён пачуў крокі — павольныя, няроўныя крокі, — набліжаюцца ад стайняў да ўваходу ў вялікі зала.
  
  "Заставайся тут", - прашаптаў ён Силэтр, але калі ён пабег да сцяны замка, каб паглядзець, хто — ці што — набліжаецца, яна рушыла ўслед за ім. Яна была не настолькі блізка да яго, каб зваліць яго курчай, калі б яму давялося біцца, таму ён здушыў сваё раздражненне і прамаўчаў.
  
  Ён завярнуў за вугал і спыніўся як укапаны, здушана фыркаючы ад смеху. Нядзіўна, што крокі былі такімі, якімі яны былі: сюды ішоў Райвин, пышна п'яны. Джерин здзіўляўся, як Райвину атрымоўваецца ісці ў нагу, не падаючы самому. На яго твары было выраз крайняй засяроджанасці, як быццам перастаўляць адну нагу перад іншай патрабавала за ўсё, што ў яго было. Верагодна, так яно і было.
  
  Джерин павярнуўся да Силэтр са змяшаным пачуццём весялосці і агіды. - Мы маглі б вярнуцца ў ложак, калі гэты небарака - горшая пагроза, якую мы можам знайсці.
  
  "Няма. Мы застаемся", - сказала яна, зноў звуча як Сівілы, якой яна была. "Тут больш, чым мы пакуль ведаем. Хіба ты не адчуваеш гэтага?"
  
  І Джерин змог: валасы ў яго на патыліцы ўсталі дыбам, жывот напружыўся, у роце раптам перасохла, як ад пылу. Ён адчуў нешта падобнае ў той момант, калі зямля пачала дрыжаць у Айкосе, калі яго цела забіла трывогу, але розум яшчэ не зразумеў чаму.
  
  Зямля больш не дрыжала, хоць ён бы не паспрачаўся, што Райвин змог бы сказаць, ці так гэта. Тым не менш, пачуццё глыбокай павагі і жаху нарастала ўнутры Джерина, пакуль яму не захацелася ўцячы, або закрычаць, ці разбіць што-небудзь, проста каб атрымаць палёгку. Ён не зрабіў нічога з гэтага. Прымусіўшы сябе супакоіцца, ён чакаў, калі ашаламляльны прагрэс Райвина прывядзе да яго яго таварыша-Ліса.
  
  Райвин быў так захоплены шпацырам, што не заўважыў Джерина, пакуль ледзь не сутыкнуўся з ім. - Лорд пр-прынц! - хрыпла вымавіў ён і здрыгануўся так мелодраматично, што ледзь не перакуліўся дагары. - Злітуйцеся, лорд прынц! - выдыхнуў ён, а затым ікнуў.
  
  Джерин адступіў на крок, зморшчыўшы нос. - Фе! - сказаў ён. - У цябе з рота смярдзіць, як з вінаградніка ў сезон збору ўраджаю.
  
  "Міласэрнасць!" Райвин паўтарыў. Ён пахіснуўся, па-совиному утаропіўшыся на свайго ўладара; стаяць на адным месцы, здавалася, яму было так жа цяжка, як хадзіць. Яго твар осунулось ад выпітага, але ў вачах блішчала трывога.
  
  Затым Джерин паглядзеў скрозь яго, а не на яго самога, упершыню па-сапраўднаму пачуўшы тое, што ён сам сказаў. "Ты спрабаваў віно, якое прынёс нам Шыльда, ці не так, дружа Ліс?" - ціха спытаў ён. Ён апусціў свой меч на зямлю. Цяпер ён усплыў зноў, як быццам для таго, каб выпусціць віно з Райвина.
  
  "Мерсі!" Райвин віскнуў ў трэці раз. "Я знайшоў яго зарытым у сена, калі мы прывялі нашых — ік!— коней у стайню. Я дастаў ўсяго дзве банкі. Мер—ік!—сай!"
  
  "Гэта яна". Голас Силэтр быў цвёрдым і ўпэўненым. "Гэта тое, што мы адчулі: сіла Маврикса вызвалілася ў гэтым валоданні".
  
  Джерину хацелася закрычаць на Райвина. Аднак нават у сваёй лютасьці ён памятаў той гадзіну, памятаў воінаў, жанчын, кухараў і слуг, спячых ў Лисьем замку. Але хоць ён зашыпеў, а не завішчаў, яго шаленства не слабела: "Ты тупы, свінячы дурань. Дзякуючы тваёй прагнасці, дзякуючы віну, якое ты збіраешся вылакать на працягу наступнага дня, ты прымусіў Маврикса заўважыць нас і даў яму канал, па якім ён можа пракрасціся на гэтую зямлю — і ён ненавідзіць мяне. Што мне з табой за гэта зрабіць? Як Адиатуннус мог паступіць са мной горш, чым ты толькі што зрабіў?
  
  Слёзы цяклі па шчоках Райвина; яны блішчалі ў бледным святле Нотоса. "Лорд прынц, вы маеце рацыю", - прамармытаў ён. "Я не ведаю, што на мяне знайшло. Я паказаў —убачыў— банкі там, у саломе, і гэта нібы агонь коншу—кон суміна працяў мяне наскрозь. Я павінен быў выпіць або памерці ". Нават п'яны, ён гаварыў з мудрагелістымі паўднёвымі фразамі.
  
  "Гэта самы мудрагелісты спосаб назваць сябе нікчэмным п'яніцам, які я калі-небудзь чуў", - з агідай сказаў Джерин.
  
  Силэтр паклала руку яму на плячо. Яна ўсё яшчэ досыць рэдка выкарыстала гэты жэст, каб прыцягнуць да сябе ўвагу. - Пачакай, - сказала яна. - У тым, што ён кажа, можа быць больш праўды, чым ты чуеш. Магчыма, Маўрыкій запаліў яго душу, як ён выказаўся, каб адкрыць богу магчымасць яшчэ раз адчуць сваю прысутнасць у паўночных землях.
  
  "Гэта можа быць і так, лорд прынц", - нецярпліва ўсклікнуў Райвин. "Хоць валадар салодкага вінаграду і пазбавіў мой дух ўсіх магічных здольнасцяў, ён пакінуў некранутымі мае веды".
  
  - Не тое каб ты не спрабаваў утапіць гэта ў элі, а цяпер яшчэ і ў віне, - прагыркаў Джерин, усё яшчэ далёка не супакоены.
  
  "Я заслугоўваю гэтага". Голас Райвина быў поўны п'янай сур'ёзнасці. "Але ўсё так, як сказала ваша міласць лэдзі. Калі б Маврикс захацеў пракрасціся ў вашы валодання, я быў бы як раз тым спецыялістам, якога ён наняў бы. Ён пераможна ўсміхнуўся, нарэшце-то выціснуўшы з сябе цяжкае слова.
  
  - Добра, можа, і так, - неахвотна пагадзіўся Джерин. - Я павінен падзякаваць цябе за гэта? Вялікі Дьяус, я ўсё яшчэ спрабую зразумець, ці зможам мы перажыць гэта. Як я ўжо сказаў, як ты ведаеш, бог не любіць ні мяне, ні цябе".
  
  Райвин апусціў галаву. "Гэта праўда".
  
  "У бога свае мэты, а ў нас свае", - сказала Силэтр. "Ён даможацца свайго у што бы то ні стала. Мы не можам сказаць таго ж, да няшчасця. Тое, што мы павінны шукаць, - гэта спосаб, з дапамогай якога дасягаюцца мэты бога, а таксама нашы ўласныя, і, знайшоўшы яго, ўгаварыць яго прыняць яго ".
  
  Джерин з удзячнасцю паглядзеў на яе. - Калі казаць такім чынам, то гэта амаль атрымалася. Але ў глыбіні сваёй свядомасці ён чуў, ці думаў, што чуе, як бог смяецца, смяецца.
  
  
  XII
  
  З чырвонымі вачыма і пазяхаючы, Джерин распавёў гэтую гісторыю на наступную раніцу за сняданкам тым, каму не пашчасціла адчуць ноччу набліжэння Маврикса. Побач з ім сядзела Силэтр, таксама пазяхаючы. Ён быў рады яе прысутнасці, таму што сумняваўся, што без яе пацверджання Араджис ці Ван, не кажучы ўжо аб усім астатнім, паверылі б яму. Але ў той жа час ён турбаваўся, таму што яна зноў гаварыла як Сівілы Байтона, а не як яго жанчына. Ён ашаломлена паківаў галавой. Страціўшы Элізу з-за лошадника, няўжо ён страціць Силэтр з-за бога?
  
  Араджис вывеў яго з задумення. Вялікі герцаг, магчыма, і не адрозніваўся дальнабачнасцю, але ён у вышэйшай ступені практычна выкарыстаў момант. "Добра, лорд прынц, Маўрыкій тут, сярод нас, падабаецца нам гэта ці не", - сказаў ён. "Што нам з гэтым рабіць? Ці можам мы выкарыстоўваць гэта ў нашых уласных мэтах?"
  
  - Я, — Джерин зірнуў на Силэтр, — мы, гэта значыць, думаем, што, магчыма, знайшлі спосаб. Адной з прычын, па якой у яго былі чырвоныя вочы, было тое, што яны з Силэтр правялі апошнюю частку ночы, абмяркоўваючы менавіта гэтае пытанне. Ён уздыхнуў. Яму не спадабаўся адказ, да якога яны прыйшлі. "Мы збіраемся, каб заклікаць бога, цалкам прывесці яго ў гэты свет і заключыць з ім здзелку".
  
  "Ты што, з розуму сышоў, Фокс?" - выбухнуў Ван. "Маўрыкій, ён цябе ненавідзіць. Прывядзі яго сюды цалкам, і яму будзе лягчэй раздушыць цябе ў аладку".
  
  "Гэта той курс, аб якім ты казаў, калі мы сустрэліся на паўднёвых рубяжах тваіх уладанняў. Адчайны, калі хочаш ведаць маё меркаванне", - сказаў Араджис. Але пасля гэтага ён не спрабаваў пераканаць Джерина. Коста-рыка не злаваўся на яго. І калі б ситонийский бог віна сапраўды знішчыў Лісу нейкім зацяжным, цікавым і творчым спосабам, ніхто не змог бы скарыстацца гэтым лепш, чым вялікі герцаг.
  
  Джерин паспрабаваў адказаць абодвум мужчынам адразу: "Маўрыкій прыйдзе, хочам мы гэтага або няма. Калі мы паспрабуем запрацівіцца гэтаму, ён знойдзе яшчэ больш прычын для гневу. Калі мы дапаможам яму ўстаць на шлях праўдзівы, мы зможам задаволіць яго і па-ранейшаму дамагацца таго, чаго хочам. Калі няма, мы ўсё яшчэ можам кантраляваць яго. - Ён зноў паглядзеў на Силэтр.
  
  Яна кіўнула. Голасам, спачатку няўпэўненым, яна сказала: "У той самы час, калі лорд Джерин пакліча Маврикса, я — я паспрабую вырабіць на святло Байтона, майго былога апекуна, майго былога жаніха". Нягледзячы на яе смугласць, яе шчокі пацямнелі ад збянтэжанасці. Але яна працягнула: "Байтон празорлівым - бог парадку, прадбачлівасці, супрацьлеглы большасці таго, што ўвасабляе Маўрыкій. А Байтон стары ў паўночных землях, вельмі стары. Яго сіла караніцца тут, а не новоприбывшая, як у Маврикса. Магчыма, ён зможа ўтрымаць ўладара салодкага вінаграду ад празмернасцяў, якія могуць суправаджаць яго абрад.
  
  - Але, дзяўчынка, - мякка сказаў Ван, - пасля таго, што здарылася ў Айкосе, прыслухаецца ці бог да твайму закліку?
  
  Силэтр прыкусіла губу. Яна задала тое ж пытанне, як раз калі ранішнія прыцемкі пачалі афарбоўваць усходні гарызонт у шэры колер. "Я не ведаю", - адказала яна. "Адзіны спосаб высветліць гэта - зрабіць спробу".
  
  "Што, калі Байтон не прыйдзе, калі ты паклічаш яго?" Сказаў Араджис. "Што тады?"
  
  "Тады ў нас застаецца "Маўрыкій" — неразбавленный", - сказаў Джерин пасля хвіліннага роздуму, падбіраючы правільныя словы. "Нам было б не горш, чым калі б мы наогул не спрабавалі выклікаць Байтона". Лепш таксама не стала, усміхнуўся яго розум, але ён рашуча праігнараваў ўласную змрочную бок.
  
  Араджис выпнуў падбародак. "Я настойваю, каб ты не спрабаваў выклікаць багоў у свет, пакуль не выканаеш сваю палову нашага пагаднення. Калі яны нанясуць вам шкоду, я таксама пацярплю з-за гэтага ".
  
  - Але калі мы зможам пераканаць іх паступіць так, як нам хочацца, то, магчыма, зможам пазбавіць краіну ад монстраў без далейшых бітваў, - сказаў Джерин. - Ты думаў пра гэта, вялікі герцаг? Не проста загнаць стварэнняў назад у лес, каб яны дастаўлялі менш клопатаў, а на самай справе пазбавіцца ад іх назаўжды. Мы не можам гэтага дапусціць; мы простыя смяротныя. Але багі могуць гэта зрабіць, калі захочуць. Рызыка, так. Але калі ўсё пойдзе так, як мы задумалі...
  
  "Акрамя таго, не забывай, што дзякуючы Райвину Маўрыкій ўжо на волі", - сказаў Ван. "Ён можа нарабіць бед у любы час, калі захоча. Часам лепшы спосаб утрымаць каго-то ад нападу на цябе - гэта зрабіць гэта спачатку самому ".
  
  "Райвин!" Араджис паглядзеў на Джерина. "Улічваючы, што цябе называюць разумным, лорд прынц, я не магу паверыць, што ты адправіў гэтага прыдурка да мяне ў якасці амбасадара. Дарэчы, дзе ён цяпер?
  
  - Усё яшчэ п'яны, спіць у сваёй пасцелі, я мяркую, - адказаў Джерин. - Што тычыцца другога, у тваіх словах, што-то ёсць, але менш, чым ты думаеш. Ён досыць адважны і разумны, калі цвярозы, хоць часам яму не хапае здаровага сэнсу. Але час ад часу з ім што—то ... здараецца—". Ён развёў рукамі, як бы кажучы, што дзівацтвы Райвина збіваюць яго з панталыку.
  
  Ястрабіныя твар Араджиса не было створана для нерашучасці. Нахмурыўшыся, ён сказаў: "Добра, Фокс, я не бачу, як я магу спыніць цябе тут, пакуль не пачалася вайна, але вось што я скажу табе зараз: лепш бы гэта спрацавала".
  
  "Гэта я ўжо ведаю", - адказаў Джерин. "Дзеля мяне, дзеля цябе, дзеля паўночных зямель, лепш бы гэта спрацавала — але гэта не гарантыя, што спрацуе".
  
  "Добра", - цяжка прамовіў Араджис, як быццам гэтым папярэджаннем ён умывал рукі ад таго, што можа адбыцца ў выніку выклікання. "Калі ты пачынаеш сваю чароўную працу?"
  
  - У апоўдні, - адказаў Джерин, што прымусіла вялікага герцага разинуть рот.
  
  - Апоўдні - гэта гадзіну Байтона, - дадала Силэтр, - час, калі сонца віднеецца далей за ўсё. Маврикс мацней за ўсё ноччу, калі яго гарачыя прыхільнікі крычаць "Эвоии!". Які б ні шанец дала нам яго меншая сіла днём, мы з радасцю скарыстаемся ім.
  
  - Акрамя таго, - сказаў Джерин, - да поўдня Райвин ўстане — ці я выцягну яго з пасцелі, раз. Ён нам таксама спатрэбіцца ў гэтай справе.
  
  "Ды дапамогуць табе багі", - сказаў Араджис, і гэта выраз мела мноства магчымых значэнняў.
  
  
  * * *
  
  
  Нават да поўдня Райвин Ліс не выглядаў шчаслівым чалавекам. Яго твар быў бледны, а вочы пачырванелі; мяркуючы па тым, як ён увесь міргаў на сонца, яно здалося яму занадта яркім, каб яму падыходзіць. "Я не разумею, чаму ты прымушаеш мяне цягаць збаны з віном у тваю хаціну", - раздражнёна буркнуў ён.
  
  "Таму што, калі б не ты, нам не прыйшлося б гэтага рабіць", - адказаў Джерин цвёрдым, як камень, голасам. "Паколькі віна на цябе, ты, чорт вазьмі, можаш згуляць ролю вьючного жывёлы". Ён роў, як асёл. Райвин здрыгануўся.
  
  Силэтр паклала на імправізаваны каменны алтар у хаціне разнастайныя расліны: кветкі, яловыя шышкі, качыныя яйкі. "Мы хочам заклікаць Маврикса не толькі як бога віна, але і як бога росту ў цэлым", - сказала яна. "Гэта можа зрабіць яго больш стрыманым, а можа, вядома, і няма". Сярод кветак яна паклала скрутак з кнігай ситонийского нацыянальнага эпасу вялікага паэта Лекапеноса. "Як мы ўжо адзначалі, Mavrix таксама натхняе на стварэнне прыгажосці".
  
  "Як ты заўважыў, ты маеш на ўвазе", - сказаў Джерин. "Вялікая частка гэтага была тваёй ідэяй; ты адзіны, хто ў апошні час вывучаў Mavrix. Пакуль гэта віно не паступіла ў сховішча, я быў шчаслівы прыкідвацца, што яго не існуе. Ён павярнуўся да Райвину. "Пастаў вунь тую апошнюю банку — асцярожна! Не разбі яе".
  
  Райвин паморшчыўся. "Калі ты так крычыш, у мяне ўзнікае адчуванне, што ў мяне вось-вось адваліцца галава". Пасля задуменнай паўзы ён дадаў: "Я б хутчэй хацеў, каб гэта было так".
  
  - Памятай пра гэта, калі ў наступны раз паспрабуеш ўтапіцца ў збанку з віном або нават з элем, - сказаў Джерин без асаблівага спагады. Ён выцягнуў кінжал, разрэзаў смалу, якой была закаркаваны корак аднаго з вінных збаноў, а затым прасунуў лязо нажа і выцягнуў корак.
  
  Ад збана зыходзіў салодкі водар віна. Джерин уздыхнуў з палёгкай. Ён турбаваўся, што збан з віном або нават абодва ацалелых збана маглі ператварыцца ў воцат. Калі б яны былі дрэннымі, ён не ведаў, што б ён зрабіў. Узяць трохі прасякнутай віном крыві Райвина не здавалася горшай ідэяй у свеце.
  
  Джерин наліў два кубка віна, адзін для сябе, іншы для Райвина. - Пакуль не пі, - прабурчаў ён, працягваючы Райвину свой. Ён паглядзеў на Силэтр і працягнуў: "Я ўсё яшчэ думаю, што было б больш разумна спачатку наведаць Байтона. Тады яго прысутнасць таксама паслужыць для праверкі Маврикса".
  
  Але яна пакруціла галавой, як рабіла з тых часоў, як яны пачалі планаваць ўваскрашэнне. "У Байтона цяпер мала прычын чуць ад мяне якія-небудзь заклікі. Але калі я нанёс яму візіт, калі Маўрыкій ўжо тут, простая рэўнасць можа дапамагчы прывабіць яго. Чаго б ні дамагаўся уладар салодкага вінаграду, дальнабачны, хутчэй за ўсё, захоча перашкодзіць.
  
  - Ты служыў богу; ты ведаеш яго лепш за ўсіх, - сказаў Джерин, зноў саступаючы. Ён, а праз імгненне і Райвин разам з ім, падышлі да алтара і здзейснілі невялікае паліваньне, імкнучыся не сапсаваць скрутак Лекапеноса. - Дзякую вас за шчодрасць салодкага вінаграду, лорд Маўрыкій, - вымавіў Джерин на запинающемся ситонийском і сербануў віна з свайго кубка.
  
  Райвин таксама выпіў. Яго вочы пашырыліся; ён раптам здаўся на некалькі гадоў маладзей або, па меншай меры, менш змучаным. - Дзякую вас за салодкі вінаград, лорд Маўрыкій, - сказаў ён, а затым звярнуўся да Джерину больш звычайным тонам: - Няма нічога лепш, чым дазволіць маленькай змяі ўкусіць цябе, каб аслабіць яд вялікі.
  
  "Райвин, твая бяда ў тым, што ты не ведаеш, як зрабіць змей маленькімі", - сказаў Джерин. Проста каб пазлаваць Райвина, ён махнуў южанину, каб той змоўк, не даючы яму шанцу на рэзкі адказ. "Замры. Я збіраюся заклікаць бога".
  
  Ён падышоў да алтара, высока падняў рукі і сказаў: "Я заклікаю вас на дапамогу, лорд Маўрыкій, я, хто піў віно, я, хто сустракаўся з вамі ў мінулыя дні, я, ўсяго толькі просты смяротны, умольны вас аб дапамозе, я, хто слабы—" Ён ўпакорыў сябе і без сораму. Па параўнанні з моцай бога любы смяротны быў слабы.
  
  Літанія працягвалася і працягвалася. Джерин пачаў задавацца пытаннем, ці дазволіць Маўрыкій выклікаць сябе. Ситонийский бог віна валодаў некаторай выкрутлівасцю галоўнага народа, які яму пакланяўся. Ён мог бы ацаніць іронію ў тым, што прымусіў Джерина выклікаць яго, а затым адмовіўся з'явіцца. Калі гэта здарыцца, Ліс меў намер выпіць столькі віна, колькі зможа вытрымаць, а затым адправіцца на поўдзень разам з Араджисом.
  
  Але як раз у той момант, калі ён пераканаўся, што Куба сапраўды асуджаю яго на няўдачу, бог з'явіўся ў перапоўненай маленькай халупе, якім—то чынам не зрабіўшы яе яшчэ больш перапоўненай - у багоў былі свае шляхі. Рысы асобы Маврикса былі правільнымі і надзвычай прыгожымі і жаноцкімі. На бога былі сандалі і мантыя з аленевай скуры, а на плечы быў накінуты туніцы з шкуры леапарда. У правай руцэ ён трымаў зялёную палачку з булавешкай з слановай косткі. Ад яго зыходзіў слабы пах вінаграду і чаго—то яшчэ, больш грубага, грубоватого - магчыма, старой крыві.
  
  Яго вочы былі не падобныя на вочы чалавека. Яны былі двума чорнымі праваламі, у якіх нічога не адбівалася. Калі Джерин зазірнуў у іх, ён адчуў, што падае ў бясконцае прастору, усё ніжэй і ніжэй. Яму спатрэбілася вялізнае намаганне волі, каб выцягнуць свае пачуцці з гэтых падвойных ям і сказаць дрыготкім голасам: "Я дзякую вас за тое, што вы даравалі мне сваю прысутнасць сёння, лорд Маўрыкій". Ён ведаў, што толькі што наблытаў з ситонианской граматыкай, што, верагодна, толькі выкліча пагарду бога, але нічога не мог зрабіць, не цяпер.
  
  Маўрыкій глядзеў на яго — і скрозь -яго. Ён адчуў, што погляд бога працяў яго, амаль як меч. Голасам, ідэальна адпаведным яго знешнасці, Маўрыкій сказаў: "Задаволены, ці не так? Задаволены? Я абавязаны табе адпомсціць, ты павінен дрыжаць, як асінавы ліст падчас шторму. Я папрасіў Шильда Тупорылого даць табе віна ў надзеі, што гэта дазволіць мне прыйсці сюды і адпомсціць. І ты задаволены?
  
  Тады Силэтр пачала сваё прашэнне Байтону. Джерин чуў, як яна казала аб сваім уласным недостоинстве заклікаць бога, які кінуў яе, а затым забыўся пра яе. Калі б ён не надаў Мавриксу ўсяго свайго увагі, у яго знікла б ўсякая надзея на адкупленне Байтона.
  
  Паказаўшы на алтар і розныя дары, якія на ім ляжалі, Джерин сказаў: "Калі б вы так моцна хацелі адпомсціць, лорд Маўрыкій, яны прывялі вас сюды. Вам сапраўды трэба было падоранае віно?"
  
  "Так, па двух прычынах", - адказаў бог. "Па-першае, цяпер, калі ты заклікаў мяне ў гэты свет у гэтым месцы, я магу дзейнічаць тут больш поўна, чым мог бы ў адваротным выпадку. І, па-другое, у той час як першыя садавіна і да таго падобнае належаць мне, віно - гэта маё, калі вы разумееце, што я маю на ўвазе. Калі мяне заклікае віно, я больш праўдзіва застаюся самім сабой, чым калі б мяне выклікалі якім-небудзь іншым спосабам ".
  
  "Пад гэтым ты разумееш, што можаш быць заганным, не шкадуючы аб наступствах, абвінавачваючы ў іх крэпасць віна", - сказаў Райвин. "Ты —"
  
  - Маўчы, чарвяк, - сказаў коста-рыка, і, хоць вусны Райвина працягвалі варушыцца, з іх больш не злятала ні гуку. Джерин часта марыў дамагчыся такога эфекту. Звяртаючыся да Джерину, лорд салодкага вінаграду сказаў цалкам нязмушана: "Можна падумаць, ён засвоіў свой ўрок, ці не так? І ўсё ж, аднойчы облапошив мяне, ён працягвае рызыкаваць выклікаць мой гнеў яшчэ раз. Як і ты, я мог бы дадаць, і ты не такі гулец у дрыблінг, як ён. Чаму гэта?"
  
  Джерин не адказаў прама. Замест гэтага ён звярнуў увагу на кнігу Лекапеноса, якую паклаў на камень. "Ты не толькі бог віна, лорд Маўрыкій. Ты таксама заступнік прыгажосці і розуму. Хіба гэта не так? Ён успомніў больш ситонианца, чым думаў, што ў ім ёсць.
  
  Маўрыкій выпрастаўся ва ўвесь свой рост, які быў нашмат больш чалавечага, але якім-то чынам не прабіў столь халупы. - Ніхто не будзе гэтага адмаўляць, малы. Але ты не адказаў на маё пытанне, а не адказваць богу - гэта яшчэ адно цяжкае злачынства, якое можна прад'явіць цябе. - Ён узмахнуў палачкай. Гэта выглядала бяскрыўдна, але ў яго руках гэта было зброю больш грозная, чым любы дзіда ці меч у руках самага смелага, лютага байца.
  
  У Джерина перасохла ў роце; ён ведаў сілу гэтага жазла. Прымусіўшы свой голас гучаць роўна, ён адказаў: "Лорд Маўрыкій, мне прыйшлося адказаць вакольным шляхам. Сапраўды, я ведаю тваю ролю ў натхненні народа Ситонии на вяршыню мастацкай творчасці, якім яны калі-небудзь атрымлівалі асалоду ад. Прычына, па якой я заклікаў цябе, гасподзь, у тым, што пачварнасць цяпер губіць паўночныя зямлі. Калі вы паглядзіце сюды, калі вы ўбачыце гэта, я малю вас выгнаць гэта па эстэтычным меркаваннях, калі няма іншых ".
  
  "Я рэдка бачыў, каб рыба так выгіналася на кручку, як ты", - раздражнёна сказаў бог. "Вельмі добра, я пагляджу". Яго вочы на імгненне загарэліся. Джерин ўбачыў у іх змяняюцца сцэны бясчынстваў монстраў. Затым яны зноў ператварыліся ў глыбокія чорныя возера. Ён усміхнуўся Джерину. "Яны выродлівыя, але што з гэтага? Вы, дзікуны ў гэтых халодных, пазбаўленых вінаграду землях, звяртаецеся адзін з адным так жа подла, як монстры выкарыстоўваюць вас. Чаму мяне павінна хваляваць, што яны робяць?"
  
  Перш чым Джерин паспеў адказаць, Силэтр выпусьціла ўздых здзіўлення і захаплення, і ў хаціне з'явіўся Байтон. Зноў жа, яна нейкім чынам змяшчала яго, не гадуючы, і ў той жа час не здавалася перапоўненай. Джерин задаваўся пытаннем, якім павінен быў стаць празорлівым бог, няхай гэта будзе прыгожы юнак з барэльефаў франтона яго разбуранай сьвятыні або больш прымітыўнае малюнак, якое складаецца ў асноўным з вачэй і тырчыць фаласа. Для яго Байтон здаваўся то адным, то іншым, у залежнасці ад таго, што займала пануючае месца ў яго ўласным свядомасці ў дадзены момант.
  
  Силэтр ахнула: "Дзякую цябе, бачачы, што пачула малітву твайго былога слугі, які ўсё яшчэ пачытае цябе".
  
  "Вернасць дастаткова рэдкая, каб заслугоўваць увагі", - адказаў Байтон голасам з тым жа лёгкім вясковым акцэнтам, што і ў Силэтр, - "тым больш, калі яна захоўваецца нават пасля таго, як яе ўжо нельга вярнуць".
  
  Маўрыкій ўтаропіўся на Байтона з непрыхаваным агідай. Рысы яго асобы мяняліся з боскай хуткасцю ў адпаведнасці з настроем. Павярнуўшыся да Джерину, ён усміхнуўся: "Калі ты думаеш, што выклік гэтага сумнага вяскоўца, бажаства, якім-то чынам выратуе цябе, я заклікаю цябе пазбавіцца ад ілюзій".
  
  - Я звярнуўся да яго не за гэтым, - адказаў Джерин. Ён пакланіўся Байтону і сказаў: "які Бачыць, Сібіл прасіла цябе прысутнічаць тут па той жа прычыне, па якой я заклікаў Маврикса, ўладара салодкага вінаграду: маліць цябе дапамагчы пазбавіць краіну ад монстраў, якія цяпер запаўняюць яе. Паколькі яны выскачылі з пячор пад тваім загінуўшым храмам, я адважыўся спадзявацца, што ты можаш лічыць іх у якой-то меры сваімі адказнымі.
  
  "Госпадзе, я малю цябе азірнуцца, - дадала Силэтр, - і ўбачыць разбурэння і беспарадак, якія гэтыя монстры сеюць паўсюль, куды б яны ні пайшлі".
  
  Як і Маўрыкій, Байтон глядзеў. Часам Джерин бачыў, як яго галава круціцца на шыі спосабам, немагчымым для просты плоці і крыві, у той час як у іншыя моманты яму здавалася, што круціцца базальтавая стэла. Аднак у любым выпадку ў Байтона, несумненна, былі вочы — ці, па меншай меры, вока — на патыліцы.
  
  Калі яго малюнак праяснілася, ён сказаў: "Гэта вельмі засмучае. Падобна на тое, гэты замежны шарлатан аддае перавагу хаос". Рукой або фаласам ён паказаў на Маврикса.
  
  - Я? - Маврикса перакасіла ад абурэння, так што яго леапардавых накідка грацыёзна закружылася вакол яго. Джерин не мог уявіць, каб ён зрабіў што-то невежливое. Але ён бачыў у папярэдніх сустрэчах з Мавриксом, што ў бога быў запальчывы характар. Роўны голас Маврикса ператварыўся ў злосны віск: "Шарлатан, так? Я б падумаў, што гэтыя монстры больш у тваім стылі — яны варварскія стварэння, прыдатныя толькі для варварскай зямлі. І, у рэшце рэшт, яны жылі ў пячорах пад тваім свяцілішчам. Калі ты іх так пагарджаеш, чаму не пазбавіўся ад іх? Мяркую, табе не хапіла сілы. Ён грэбліва ўсміхнуўся.
  
  Байтон раптам здаўся Джерину зусім чалавекам; магчыма, каменная калона, якая была яго іншым абліччам, не магла належным чынам выказаць яго гнеў. "Яны не мае стварэння!" ён зароў голасам, які адгукнуўся ў галаве Джерина падобна глыбокага звону вялікага бронзавага звона. "Мой храм блакаваў іх выхад і ўварванне ў верхні свет. У пячорах яны былі часткай прыроды, а не псаваннем для яе. Але калі я ўбачыў, што сьвятыню абрынецца...
  
  - Сапраўды, дальнабачны, - перапыніў яго Маўрыкій, усё яшчэ насмешліва усміхаючыся. - Калі табе спатрэбілася так шмат часу, каб заўважыць гэта, то ты не такі ўжо бог.
  
  "Па крайняй меры, мае пачуцці не аслеплены п'янствам, шлюбнай нявернасьцю і кровосмешением", - апурыста запярэчыў Байтон. "У палове выпадкаў ты нават не разумееш, што бачыш; у астатні час табе ўсё роўна".
  
  Абодва бога пачалі крычаць. Джерин схапіўся рукамі за галаву, але гэта не дапамагло. Ён чуў Маврикса і Байтона розумам, а не вушамі, і яны працягвалі вячэраць гэтак жа гучна, як і раней.
  
  "Бацька Дьяус, абарані нас", - бязгучна сказаў Райвин аднымі вуснамі.
  
  "Не запрашай і яго таксама", - усклікнуў Джерин. "Хіба двух час ссорящихся багоў недастаткова, каб задаволіць цябе?" Яму хацелася ўцячы, але ён не думаў, што гэта таксама прывядзе да чаму-то добраму. Калі б Байтон і Маўрыкій кінуліся на гэта з усім, што ў іх было, усе паўночныя землі маглі б апынуцца недастаткова вялікімі, каб змясціць бяспечнае прытулак. Ён спадзяваўся, што выклік іх абодвух адразу дапаможа трымаць іх пад кантролем. Замест гэтага, гэта, здавалася, распаліла іх.
  
  "Я з самага пачатку лічыў гэты план вар'ятам". Райвин перабольшана варушыў вуснамі і дапаўняў свае словы жэстамі, так што Джерин не мог памыліцца ў тым, што ён меў на ўвазе. "Ты дастаткова калдун, каб заклікаць багоў, але недастаткова, каб прымусіць іх выканаць тваю просьбу, апынуўшыся тут. Лепш бы ты ніколі не спрабаваў!" Ён ляпнуў сябе далонню па лбе.
  
  У гэты момант Джерину было б цяжка спрачацца з ім. Маўрыкій ткнуў Байтону сваёй палачкай з булавешкай з слановай косткі. Хутчэй, чым думка, празорлівым бог зноў ператварыўся ў камень і адбіў палачку ў бок сваім фалас. Маўрыкій завыў ад болю. Байтон, зноў прыняў антрапаморфны аблічча, засмяяўся яму ў твар. Маўрыкій высунуў мову даўжэй і розовее, чым мог б быць у чалавека.
  
  Некаторыя філосафы называлі багоў людзьмі з вялікай літары. Джерину нішто так не нагадвала маленькіх, склочных хлопчыкаў з вялікай літары — але гэтыя маленькія хлопчыкі валодалі звышчалавечае сілай і магутнасьцю.
  
  - Мне варта было паслухацца Араджиса і пачакаць, - прастагнаў Джерин.
  
  "Табе варта было б паслухаць каго-небудзь", - аднымі вуснамі прамовіў Райвин. Паколькі Маўрыкій быў адцягнуць, яго было ледзь чутна. "Ты заўсёды так цудоўна разумець, што павінны рабіць усе астатнія, але калі хто-то робіць цябе прапанову, ты прислушиваешься да яго? Ha!" На выпадак, калі яго таварыш-Ліс гэтага не ўлавіў, ён паўтарыў пра сябе: "Ха!"
  
  У гэтым было дастаткова праўды, каб абразіць. Джерин заўсёды спадзяваўся на ўласнае меркаваньне, таму што не знаходзіў нічога лепш. Часцей за ўсё яго меркаваньне саслужылі яму добрую службу. Але калі ён здзяйсняў памылку, то звычайна не здавольваўся малым.
  
  "О, затыкніся", - тым не менш прагыркаў ён. "Як быццам ты даказала, што да цябе варта прыслухоўвацца на працягу многіх гадоў". Райвин адказаў жэстам, які часта выкарыстоўваюць вулічныя хлапчукі ў горадзе Элабон.
  
  Па параўнанні з тым, як паводзілі сябе багі, спрэчка паміж двума мужчынамі здаваўся зусім спакойным. Маўрыкій выкарыстаў той жа жэст, што і Райвин, і ў прыдачу зноў паказаў мову. Усё яшчэ ў чалавечым абліччы, Байтон падняў сваю мантыю і узмахнуў фаласам, каменная версія якога парыраваў удар жазла бога ўрадлівасці.
  
  Маврикс пагардліва засмяяўся. - Я бачыў мышэй з чым-то вялікім.
  
  "Па-першае, ты хлус. Па-другое, каго хвалюе, што ты бачыў?" Парыраваў Байтон. "Я б аддаў перавагу глядзець на важныя рэчы, чым на інтымныя часткі мышэй".
  
  "Я б аддаў перавагу глядзець на важныя рэчы, чым на твае інтымныя месцы", - сказаў валадар салодкага вінаграду. З яшчэ адным непрыемным смехам ён працягнуў: "Ты таксама нейкі аматар наступстваў, калі нават не змог сказаць, што твой уласны галоўны храм вось-вось будзе зрынуты".
  
  "Што такое імгненне вока па параўнанні з вялікім ходам часу?" Сказаў Байтон. "Храм у Ікас прастаіць яшчэ стагоддзя; ці павінен я быць асуджаны за тое, што не заўважыў кароткага прамежку часу, за які ён быў разбураны?"
  
  Пры менш пакутлівых абставінах Джерин, магчыма, знайшоў бы гэта цікавым або нават дорыць надзею. Калі храм Байтона ў Ікас павінен быў быць адноўлены, гэта даказвала, што ў паўночных землях выжыве нейкая цывілізацыя. Аднак яго ўласнае выжыванне ў дадзены момант здавалася занадта праблематычным, каб ён мог глядзець на сітуацыю ў перспектыве, якую звычайна аддаваў перавагу.
  
  "Цяпер, калі ты згадаў пра гэта, так", - адказаў Маўрыкій. "Магчыма, у твайго сапраўднага ладу павінна быць павязка на гэты трэці вачэй — і на адзін з двух іншых таксама".
  
  "Я б амаль вітаў гэта, - адрэзаў Байтон, - калі б гэта азначала, што мне не прыйдзецца бачыць усе тыя агідныя рэчы, якія вашыя монстры робяць і будуць тварыць на гэтай зямлі".
  
  "Яны не мае монстры!" Маврикс віскнуў. "Ты што, не толькі сляпы, але і глухі? Яны не мае монстры! Няма! Няма! Яны агідныя, выродлівыя і агідныя, і таго, што яны робяць, дастаткова, каб любога, у каго ёсць хоць кропля пачуцці, званітавала прама на яго чаравікі ". Тое, што вывяргаў Маўрыкій, мела букет багацей, чым у любога віна, якое Джерин калі-небудзь ведаў, — яшчэ адна вобласць, дзе багі карысталіся перавагай перад людзьмі.
  
  Незадоўга да гэтага Маврикса не хвалявала, што монстры робяць у паўночных землях і з імі. Джерин, аднак, не вінаваціў у іх бога. Цяпер, калі Байтон абвінаваціў яго, гэта абурала яго больш, чым тое, што яму дастаўляла задавальненне прымушаць Джерина курчыцца. І калі Джерин зможа змяніць курс Маврикса, хоць бы трохі ...
  
  "Лорд Маўрыкій, калі вы так пагарджаеце монстраў, вы маглі б лёгка паказаць лорду Байтону, што яны не маюць да вас ніякага дачынення, выгнаўшы іх з паўночных зямель", - сказаў ён.
  
  - Памаўчы, малы, - разгублена сказаў Маўрыкій, і Джерин змоўк, як і Райвин да яго. У яго не было выбару. Ён абмяняўся з Силэтр поглядам, поўным адчаю і трывогі. Паспрабаваць варта, але не ўсе спробы ўвянчаліся поспехам.
  
  Байтон сказаў: "Ах, уладар салодкай ваніт, так ты сапраўды лічыш гэтых істот сваімі".
  
  "Я не!" Маврикс закрычаў голасам, які павінен быў пакласьці Фокс Стос у шок. - Вось, я табе гэта дакажу. - Ён тэатральна глыбока ўздыхнуў, надзьмуў шчокі і пачырванеў так, як не змог бы ні адзін мужчына: Джерин падумаў аб боскай жабе з скурай колеру віна. Пасля гэтага неверагоднага намаганні бог выдыхнуў дастаткова моцна, каб прымусіць Джерина пахіснуцца. - Вось! Яны сышлі. Огляди усе паўночныя зямлі, невідушчы, і ты не знойдзеш ні аднаго з гэтых агідных стварэнняў".
  
  - У тваіх вуснах, п'яны дурань, любое сцвярджэнне патрабуе доказаў, - прагыркаў Байтон. Як і раней, яго галава пачала круціцца незалежна ад цела — або, наадварот, каменная калона, якая была яго целам, круцілася ўсё больш і больш. Раптам ён спыніўся і пагардліва ўтаропіўся на Маврикса. - Ты такі ж нягег работнік, як я і меркаваў. Паглядзі туды.
  
  Што-то мільганула на імгненне ў бяздонных вачах Маврикса. "Ну, так я прапусціў парачку з іх. Што з гэтага?" Ён махнуў рукой. "Цяпер іх тут больш няма. Ты бачыш? Яны не мае!"
  
  Байтон працягнуў назіранне. Яго кружащаяся галава зноў рэзка спынілася. "І яшчэ раз! Павінна быць, ты і на самай справе бог п'янства, таму што ты неряшлив, як п'яніца. А цяпер паглядзі туды."
  
  Джерину стала цікава, якім нюхам карыстаўся Байтон, каб знаходзіць монстраў, як ён паказваў Мавриксу, дзе знаходзіцца "вунь там", і як Маўрыкій накіраваў свае ўласныя пачуцці ў гэтым кірунку, што б гэта ні было. Яму таксама было цікава, як менавіта Маврикс пазбаўляецца ад монстраў і куды яны накіроўваюцца. Калі б ён быў богам, ён бы ведаў. Як мужчына, ён не мог не задавацца пытаннем.
  
  - Добра, іх таксама больш няма. Маўрыкій зноў паказаў Байтону свой адмысловы жабіны мову. "Цяпер ты бачыш што-небудзь яшчэ, спадар з вокам у задняй частцы тваёй азадка?"
  
  Байтон разгарнуўся і стаў шукаць. Імгненне праз ён пераможна сказаў: "Так, я ведаю, ты быў такім нікчэмным. Што з гэтага?"
  
  Павінна быць, Маўрыкій напружыў свае пачуцці ў тым напрамку, якое даў яму бог дальновидения, таму што сказаў: "І яны таксама зніклі, як і я. Нават з гэтымі некалькімі кроплямі віна, якія палегчаць мне шлях сюды, паўночныя зямлі - гэта месца, якое я хутчэй пакіну, чым прыйду". Ён скіраваў свае чорныя-пречерные вочы на Джерина. "Разумны чалавек,— ты быў праў. Ёсць істоты больш выродлівыя, чым ты і табе падобныя. Хто б мог падумаць?" З гэтымі словамі ён знік.
  
  Джерин выявіў, што зноў можа гаварыць. Будучы палітыкам, першае, што ён сказаў, было: "Я дзякую цябе, уладар салодкага вінаграду, і благаслаўляю цябе таксама". Затым ён павярнуўся да Байтону. - Які бачыць Будучыню, я магу задаць табе пытанне? Калі бог не сказаў "не", ён працягнуў: "Сапраўды ці Маўрыкій выбавіў паўночныя землі ад істот, якія так доўга жылі пад тваім храмам?"
  
  Ён нервова чакаў, не пачуе яго Маврикс і не вернецца ў гневе з-за таго, што яго ўлада падвергнулі сумневу. Але валадар салодкага вінаграду, відавочна, быў толькі рады назаўсёды пакінуць паўночныя зямлі.
  
  Байтон пачаў ківаць, затым пашукаў яшчэ раз. Калі ён спыніўся, выгляд у яго быў раздражнёны. "Гэтая прасякнутая віном губка ситонийского бога занадта няўмелая, каб заслужыць сваю боскасць", - сказаў ён.
  
  Ліс вырашыў, што гэта азначае, што монстар або жменька монстраў ўсё яшчэ выжывае дзе-то ў паўночных землях. Ён задаваўся пытаннем, ці пакінуў Маврикс дзяцей, якіх пашкадаваў, і даведаецца, ці ён калі—небудзь. Самым пакорным тонам ён працягнуў: "Лорд Байтон, не будзеце ці вы дастаткова вялікадушныя, каб завяршыць тое, што пачаў лорд салодкага вінаграду?"
  
  Да свайго жаху, Байтон паківаў галавой. "Я не ўяўляю сябе займаюцца гэтым", - сказаў празорлівым. "Гэта задача для мужчын, калі яны таго пажадаюць. Не, мой абавязак цяпер - аднавіць Ікас такім, якім ён быў да таго, як зямля задрыжала пад маім свяцілішчам. Усё там будзе так, як было — абсалютна ўсё. Храм зноў паўстане без удзелу чалавека, і Сібіл будзе вернута на сваё законнае месца там, каб служыць маім інструментам на зямлі. Ён з пяшчотай паглядзеў на Силэтр.
  
  Яна перавяла погляд з бога на Джерина і назад. Яе голас дрыжаў, калі яна сказала: "Але, лорд Байтон, я больш не маю права служыць вам такім чынам. У сваім апошнім прароцкім вершы ты сам назваў мяне оскверненным аракулам. З таго дня я спазнала абдымкі мужчыны, - яна зноў нервова паглядзела на Джерина, — і мае курсы пачаліся. Я больш не падыходжу для тваёй працы.
  
  "Усё будзе так, як было — абсалютна ўсе", - паўтарыў Байтон. "Калі я магу аднавіць свой храм з абрынутыя камянёў, няўжо ты думаеш, што ў мяне не хопіць сіл вярнуць цябе некранутасць, зрабіць цябе прыдатным пасудзінай для майго голасу?"
  
  Силэтр апусціла вочы. - Я ўпэўненая, што ў вас ёсць гэтая сіла, лорд Байтон, - прамармытала яна.
  
  Джерин адчайна жадаў знайсці які-небудзь спосаб напасці на Байтона, але не мог прыдумаць ні аднаго. У адрозненне ад Маврикса, чалавек не мог падманам прымусіць дальнабачнага бога выйсці з сябе; ён быў значна менш ўразлівы перад зямнымі клопатамі, чым зямны валадар салодкага вінаграду. Ліса ўтаропілася на Силэтр. Вядома, яна аддала перавагу б, каб вярнуцца да бога. Як яна магла не вярнуцца? Яна была прысвечана яму з тых часоў, як стала жанчынай, служыла яму як Сівілы з таго часу, як памерла яе папярэдніца. Сібіла была ўсім, кім яна хацела быць; яна была абураная тым, што храм выратаваў яе з дома пасля землятрусу; яна доўгі час не магла выносіць нават дотыку мужчыны пасля таго, як яе выратавалі.
  
  Так, яна пакахала яго, а ён яе, але што значыла гэтая кароткачасовая радасць па параўнанні з тым курсам, па якім была разлічана яе жыццё? Цяпер, калі ў яе з'явіўся шанец вярнуцца на ранейшы курс, як ён мог вінаваціць яе, калі яна вырашыла ім скарыстацца?
  
  Па праўдзе кажучы, ён не мог. Вяртанне яе ў Айкос разарвала б яго знутры мацней, чым калі яго кінула Эліза. Усё роўна, што ён адчуваў да Элізы, яна больш не клапацілася аб ім, інакш яна б не пайшла. Але ён ведаў, што Силэтр ўсё яшчэ любіць яго, як і ён пакахаў яе. Толькі упэўненасць у тым, што яна будзе шчаслівей ў Айкосе, дазваляла яму змірыцца з думкай аб тым, што ён можа страціць яе. Нават з такой упэўненасцю гэта было цяжка, вельмі цяжка.
  
  Байтон звярнуў свой праніклівы позірк на Силэтр. - Ты нічога не кажаш. Хіба ты не ўсцешаная, хіба ты не задаволеная, што ўсё будзе адноўлена? Пакуль я кажу з табой, сьвятыню ў Ікас вяртаецца ў свой належны стан. Яно чакае твайго прыходу."
  
  "Вядома, я ўсцешаная, лорд Байтон", - адказала яна вельмі ціха. "Будзь я задаволеная ... Госпадзе, ці ёсць у цябе сіла бачыць тое, што магло б быць, а таксама тое, што павінна быць?"
  
  На імгненне Байтон здаўся Джерину каменнай калонай і зусім неспасціжным. Затым ён прыняў свой чалавечы аблічча. "Нават для мяне, бога, гэта цяжка", - адказаў ён занепакоеным голасам. "Так шмат шляхоў адгаліноўваецца ад сапраўднага, а затым і адзін ад аднаго, што страціць сябе становіцца тым лягчэй, чым далей чалавек імкнецца зазірнуць наперад. Чаму ты пытаеш?"
  
  "Таму што я хачу, каб ты паглядзеў на шлях, які я б выбрала для сябе", - сказала Силэтр. "Ты - бог; калі ты хочаш, каб твая воля была выкананая, яна будзе выканана. Як магу я, якая пажыве крыху, а потым памрэ, запрацівіцца гэтаму? Але— Яна не стала працягваць. Нават думка аб тым, каб адмовіцца ад гонару, якой яе ўзнагародзіў бы бог, патрабавала чаго-то асаблівага ў плане мужнасці.
  
  Гэта таксама напоўніла Джерина надзеяй, такой жа дзікай і адчайнай, якой было яго адчай хвіліну таму.
  
  Галава Байтона пачала шалёна круціцца. На гэты раз яна не проста круцілася, але і затуманилась, так што Джерин змог разглядзець скрозь яе далёкую сцяну хаціны. Бачыць бог шукаў, здавалася, вельмі доўга; час ад часу ён амаль знікаў зусім. Джерин здрыгануўся, калі Байтон цалкам вярнуўся.
  
  "Ты можаш жыць сваім жыццём, як пажадаеш", - сказаў бог Силэтр. "Мая Сівілы - мая нявеста, а не рабыня. Я адзначу іншую, тую, якая захоча служыць мне. Я не буду казаць вам, да чаго можа прывесці ваш выбар, але скажу адно: як і ў любым іншым выпадку, выміце з яго максімум карысці. І хачу папярэдзіць — для смяротных не існуе такой рэчы, як жыць доўга і шчасліва ".
  
  - Я ведаю гэта, лорд Байтон. Дзякуй. Я паспрабую атрымаць з гэтага максімум карысці."Силэтр пачала падаць ніцма перад богам, але Байтон знік перш, чым яе калені закранулі зямлі.
  
  Яна, Джерин і Райвин ашаломлена ўтаропіліся адзін на аднаго. "Я думаю, што мы, магчыма, перамаглі", - сказаў Джерин голасам, у якім нават яму самому прагучала недавер. Затым ён успомніў, што хацеў сказаць нешта больш важнае. Ён павярнуўся да Силэтр. - Дзякуй. Я паспрабую ніколі не прымушаць цябе шкадаваць аб тым, што ты выбрала мяне замест—"У адзін з нешматлікіх выпадкаў у яго жыцці словы падвялі яго. Яна ведала, ад чаго адмаўляецца. Нарэшце, хрыпла, ён выціснуў: "Я люблю цябе".
  
  "Я заўважыла гэта", - сказала яна і ўсміхнулася, убачыўшы яго спалоханае выраз. "У рэшце рэшт, менавіта таму я вырашыла застацца з табой. Ты любіш мяне, у той час як для Байтона я была б проста — о, не інструментам, не зусім, можа быць, што-то накшталт каханага хатняй жывёлы. Гэтага недастаткова, не цяпер, калі я даведалася лепш ". Яе уласны голас стаў мяккім. - І я люблю цябе, што, мм, прымусіла мяне задумацца. Яна зноў усміхнулася, на гэты раз з адценнем свавольства.
  
  Райвин сказаў: "У нас тут ёсць два збана "крыві салодкага вінаграду", якія чакаюць — на самай справе, ледзь не плачу, — каб іх выпілі ў азнаменаванне нашага трыумфу".
  
  - Як жа ты маеш рацыю, дружа Ліс. — Джерин падняў збан, які яны адкрылі, каб заклікаць Маврикса, і выліў яго на галаву Райвина. Чырвона-фіялетавае віно забрызгало яго і Силэтр таксама, але Райвин прамок наскрозь, менавіта гэта ён і меў на ўвазе. Паўднёвец пырскаў сліной, вішчаў і размахваў рукамі — за чаго віно толькі мацней расплескивалось — і цёр вочы. Джерин не сумняваўся, што яны моцна джалілі — і не шкадаваў аб тым, што зрабіў.
  
  "Марнатраўства, злачыннае марнатраўства", - сказаў Райвин, пасмоктваючы вусы, каб праглынуць кожную каштоўную кроплю, якую толькі мог. "Калі б не маё прыхільнасць да віну, мы б не ўбачылі, як паўночныя землі вызваліліся ад заганнага і жудаснага праклёны монстраў".
  
  - Калі б не твая прыхільнасць да віну, - змрочна сказаў Джерин, - нам не прыйшлося б перадаюць нашу лёс у рукі двух багоў, адзін з якіх ужо разгневаўся на мяне, а іншы гатовы быў сварыцца з-за таго, што я прыняў яго голас на зямлі за сваю жанчыну. Так, усё скончылася добра. Я не таму аддаў цябе той адзіны збан віна, а за тое, што ты прымусіў нас пайсці на такі жудасны рызыка. Ён узяў іншую, нераспечатанную банку. "Паколькі нам гэта ўдалося, гэтая твая, рабі з ёй, што пажадаеш".
  
  Райвин пакланіўся, з яго ўсё яшчэ капала вада. "Ты лорд сярод лордаў, мой сябар Ліс".
  
  "Я па-чартоўску стаміўся ад неабходнасці турбавацца кожную хвіліну кожнага дня", - сказаў Джерин. "На тое воля багоў" — фраза, якая набыла новае і неадкладнае значэнне пасля ўваскрашэння — "Цяпер у мяне будзе, можа быць, тры дні спакою, перш чым што-то, чым бы гэта ні было, пойдзе жудасна не так. Хадзем, раскажам Араджису і астатнім, што мы тут сёння рабілі.
  
  Разам з Ваном, Фанд, Драг, Марланцем і Фабурсом Лучнік Араджис стаяў на "бяспечным", на думку Джерина, адлегласці ад хаціны. Вядома, гэта слова было няправільным. Калі б багі сапраўды абрынулі свой гнеў, нідзе ў паўночных землях не было б досыць далёка ад Лісінага Замка, каб збегчы - як выявілі монстры.
  
  Усё паказвалі на яго і ўсклікалі, калі яны выйшлі. Голас Фанд прарваўся скрозь астатніх: "Гэты прыдурак разліў віно і разбурыў тваю магію?"
  
  - Ні кропелькі, - адказаў Джерин. - Мы заклікалі багоў, і пачвар больш няма.
  
  Гэта падняло гвалт яшчэ вышэй, чым быў. Ван сказаў: "Але як гэта можа быць, капітан? Вы толькі што ўвайшлі туды".
  
  - Што? Ты што, з розуму сышоў? - Спытаў Джерин. - Мы былі ў хаціне па меншай меры гадзіну, хутчэй, два. Ён паглядзеў на Силэтр і Райвина, чакаючы пацверджання. Яны абодва кіўнулі.
  
  Не кажучы ні слова, Араджис паказаў у неба. Вочы Джерина прасачылі за пальцам вялікага герцага, накіраваным да сонца. Яму прыйшлося адвесці погляд, міргнуўшы, але не раней, чым у яго адвісла сківіца ад здзіўлення. Мяркуючы па становішчы сонца на небе, магчыма, прайшло пару хвілін, але не больш.
  
  "Я гэтага не разумею, - сказаў ён, - але я таксама казаў праўду. Я мяркую, што вялікая праўда заключаецца ў тым, што калі вы маеце зносіны з багамі, вы не можаце чакаць, што свет, які яны ведаюць, будзе звычайным, у якім мы звычайна жывем ".
  
  Араджис сказаў: "Я думаю, вам лепш падрабязна расказаць мне аб усім, што там адбылося. Папярэджваю вас, я не задаволены тым, што вы сказалі да гэтага часу. Мне здаецца, што гэта, хутчэй за ўсё, выкрут, каб не выконваць тваю долю умоў нашага саюза. Ты хочаш сказаць, што монстры проста зніклі? Ён пстрыкнуў пальцамі.
  
  - Хадзем у вялікі зала, вып'ем па кружечке элю, і я распавяду табе усё, што памятаю, - сказаў Джерин.
  
  Райвин працягнуў яму збан з віном, які даў яму Джерин. "Не, давай падзелімся гэтым", - сказаў ён. "Паколькі Маўрыкій - частка гісторыі, ён таксама павінен быць часткай тлумачэнні". Гэта мела сэнс, але, пачуўшы гэта ад Райвина, Джерин здзівіўся. Тое, што яго таварыш-Ліс падзяліў віно, якое ён мог бы пакінуць сабе, было недалёка ад рэвалюцыі ў чалавечай прыродзе і пацвярджала, што ўнутры хаціны сапраўды адбылося нешта экстраардынарнае.
  
  Падзелены на столькіх чалавек — і з паліваньнем уладыку салодкага вінаграду - збан віна быў нядоўгім, але Джерин смакаваў кожную салодкую кроплю; калі ён выклікаў Маврикса, то наўрад ці адчуў смак таго, што выпіў. З дапамогай Силэтр і прасякнутага віном Райвина ён растлумачыў усё, што адбылося ў хаціне.
  
  Калі ён скончыў, Ван сказаў: "Некаторыя з гісторый, якія я распавёў, дзікія, але я павінен аддаць вам належнае, капітан: гэта пераўзыходзіць іх усё".
  
  - Дзякуй, я думаю. Джерин мог разлічваць на тое, што яго сябар паверыць яму. Лучнік Араджис зноў быў кім-то іншым. Джерин з некаторым непакоем глядзеў на вялікага герцага, варожачы, як той адрэагуе.
  
  Сківіцу Араджиса заварушылася, як быццам ён перажоўваў гісторыю, расказаную Джерином. Нарэшце ён сказаў: "Усё сыходзіцца дастаткова добра; я даю табе так шмат. Але як мне даведацца, ці праўда гэта ці проста мудрагелістая казка, каб пазбавіць цябе ад мяне?
  
  "Адпраў каманду ў Айкос", - прапанавала Силэтр. "Калі яны не знойдуць монстраў па шляху і выявяць, што сьвятыню Байтона адноўлена, ты зразумееш, што мы не хлусілі. Гэта не доўгі падарожжа; чатыры дні, максімум пяць, вашы людзі дабяруцца да храма і назад. Тады вам не прыйдзецца гадаць — вы будзеце ведаць.
  
  Сківіцу Араджиса зноў паднялася і апусцілася. Праз імгненне ён схіліў галаву да Силэтр. "Мая спадарыня, гэта выдатная думка. У любым выпадку, мы б не з'ехалі адсюль надоўга да таго, як мае людзі змаглі б вярнуцца з Айкоса. Я зраблю, як ты кажаш, хоць і адпраўлю на поўдзень не адну каманду, на той выпадак, калі ты ... памыляешся. Ён быў занадта ветлівы, каб проста выказаць здагадку, што яна хлусіць, але пакінуў намёк на месцы.
  
  Прыняўшы рашэнне, ён быў не з тых, хто траціць час марна. У той дзень чатыры калясьніцы адправіліся на поўдзень, у бок Ікасы. Джерин з радасцю забяспечыў іх прыпасамі для падарожжа; ён быў упэўнены ў тым, што яны там знойдуць. У тую ноч ён лёг спаць, варожачы, дзе ў паўночных землях усё яшчэ хаваюцца апошнія монстры, тыя, якіх выпусціў Маўрыкій. Ці былі гэта тыя дзеці, якіх ён пашкадаваў? Разгадай гэтую загадку, і ты заслужыў бы вечную хвалу. Свет быў такім, якім ён быў, і ты, верагодна, не атрымаў бы яе, але ты б гэтага заслугоўваў.
  
  
  * * *
  
  
  Праз Два дні дазорца на вартавы вежы працяжна пратрубіў у свой рог і пракрычаў: "Спадар прынц, з паўднёва-захаду набліжаюцца калясьніцы". Джерин нахмурыўся; людзям Араджиса вяртацца было занадта рана, а паўднёва-захад ... Голас гадзіннага задрыжаў ад хвалявання, калі ён дадаў: "Лорд прынц, гэта трокмуа!"
  
  Ліс склаў далоні рупарам і крыкнуў вартавому: "Колькі калясьніц? На нас напалі?" Спрабаваць зрабіць гэта было б вар'яцтвам для Адиатуннуса, але тое, што рэч была вар'яцкай, не азначала, што гэта не магло адбыцца.
  
  "Ўварвання няма, лорд прынц", - адказаў вартавы, да яго вялікаму аблягчэнні. "Іх усяго жменька, і яны паказваюць паласаты шчыт перамір'я".
  
  Джерин крыкнуў брыгадзе каля брамы і людзям на частаколе: "Мы прапусцім адну брыгаду ў двор; астатнія могуць пачакаць звонку. Калі яны паспрабуюць рушыць услед за намі, яны ніколі больш не вернуцца дадому".
  
  Трокмуа не прамовілі ні слова пратэсту, калі салдаты Джерина перадалі ім гэтыя ўмовы. Па кивку Ліса брамнікі апусцілі пад'ёмны мост, затым схапіліся за лукі і дзіды. Адзіная калясьніца з грукатам праехала па мосце ў Лісіную крэпасць. Джерин пазнаў у ім аднаго з лясных разбойнікаў. - Вітаю цябе, Дивициакус, сын Думнорикса, - сказаў ён.
  
  - І я таксама хачу павітаць вас, лорд Джерин, хоць за апошнія некалькі дзён я пазнаёміўся з некаторымі з вашых людзей бліжэй, чым мне хацелася б, - адказаў Трокме. Доўгі, пачварны парэз перасякаў яго левую руку і паказваў, што ён меў на ўвазе. Ён выйшаў з машыны і нізка пакланіўся Джерину. - Лорд прынц, ад імя майго правадыра Адиатунна я прыйшоў сюды, каб аказаць вам гонар. Адиатанус прасіў мяне перадаць вам, што ён будзе вашым верным васалам да тых часоў, пакуль вы будзеце рады бачыць яго такім. Да таго ж, тут чакаюць падводы з данінай, якія прыбудуць сюды, як толькі ваша светласць будзе настолькі ветлівая, што скажа мне, што вы прымаеце яго прысягу, сапраўды, так і ёсць.
  
  Джерин ўтаропіўся на Вана. Яны абодва ўтаропіліся на Араджиса. Усе трое здаваліся збітымі з панталыку. Джерин ведаў, што так яно і было. Ён павярнуўся да Дивициакусу. "Чым тлумачыцца ... змена думкі Адиатуннуса?" асцярожна спытаў ён. "Некалькі дзён таму, як ты сказаў, мы ўсё рабілі ўсё магчымае, каб забіць адзін аднаго".
  
  "Ох, але гэта было тады, а гэта цяпер", - адказаў Дивициакус. Яго голас таксама гучаў азадачана, як быццам ён чакаў, што Ліс дакладна зразумее, аб чым ён кажа. Калі ён убачыў, што Джерин гэтага не зрабіў, ён працягнуў: "Сам абмяркоўваў гэта з адным з монстраў — адным з самых разумных, ды—кен - на днях, калі пра цуд! Раптам істота ператвараецца ў дым прама ў яго на вачах, а затым знікае! Усе астатнія таксама зніклі разам з ім; наколькі мы можам судзіць, нікога не засталося. Ты скажаш, што гэта не тваіх рук справа, лорд прынц?
  
  Ліс імгненне нічога не казаў. Цяпер Араджис пакланіўся яму, амаль гэтак жа нізка, як Дивициакус. "Лорд прынц, я думаю, што вы па-свойму выканалі ўмовы саюза, аб якім мы дамовіліся, то ёсць я сумняваюся, што монстры цяпер пагражаюць маіх валадарстваў".
  
  - Дзякую вас, вялікі герцаг, - няпэўна сказаў Джерин. Вядома, ён ведаў, што, па словах Маврикса, ён зрабіў, але ведаць абстрактна і сутыкнуцца з рэальнымі вынікамі - дзве розныя рэчы. Узяўшы сябе ў рукі, ён сказаў Дивициакусу: "Так, бог стварыў гэта па маім патрабаванні". На самай справе, багі стварылі гэта, таму што яны сварыліся адзін з адным, але некаторыя рэчы Трокме ведаць не абавязкова. "І што ж?"
  
  - Такім чынам, лорд прынц, - адказаў Дивициакус, - Адиатуннус убіў сабе ў галаву, што ён павінен быць полоумным, каб выступіць супраць вашай гонару, бо вы такі выдатны чараўнік і ўсё такое. "Дивициакус, - кажа ён мне, - нават Баламунг не змог бы так заваражыць гэтых істот", і я пачынаю думаць, што ён мае рацыю. Калі ён не можа выстаяць супраць цябе, ён будзе стаяць з табой, кажа ён.
  
  - Значыць, ён падтрымае мяне, ці не так? спытаў Джерин. - Я не хачу праявіць да яго непавагу, але ён паказаў, што яму нельга давяраць, гэтага вашага правадыру. Калі ён кажа, што будзе стаяць са мной, ён, хутчэй за ўсё, мае на ўвазе, што будзе стаяць у мяне за спіной, таму што гэта лепшае месца, адкуль можна усадзіць кінжал мне паміж рэбраў.
  
  Дивициакус ўздыхнуў. "Сам баяўся, што ты скажаш гэта, таму што паміж вамі двума была варожасць і ўсё такое. Ён дазволіў мне сказаць вось што, калі вы яму не давяраеце: ён аддасць вам свайго старэйшага сына, хлопчыка дванаццаці гадоў, каб ён жыў з вамі тут, у гэтым замку, у якасці закладніка за яго добрыя паводзіны. Хлопец сыдзе з грузам даніны, аб якім я казаў раней.
  
  - А ён пагодзіцца? Джерин задумаўся. Адиатаннус наўрад ці мог прапанаваць больш, каб паказаць сваю шчырасць. Ліс дадаў: "Дазволіў табе твой правадыр прынесці клятву павагі і вернасці замест яго?"
  
  - Ён зрабіў гэта, лорд прынц, і я ведаю, як вы, паўднёўцы, таксама гэта робіце. Дивициакус апусціўся на адно калена перад Джерином і працягнуў рукі далонямі разам. Джерин паклаў рукі па абодва бакі ад рукі Трокме. Дивициакус сказаў: "Адиатунн, мой правадыр, прызнае сябе тваім васалам, Джерин Ліс, прынц Поўначы, і аддае табе ўсю сваю веру супраць усіх людзей, якія могуць жыць ці памерці".
  
  "Я, Джерин, прынц Поўначы, прымаю пашану Адиатуннуса праз цябе, Дивициакус, сын Думнорикса, і, у сваю чаргу, клянуся заўсёды звяртацца з ім справядліва. У знак чаго я воскрешаю цябе цяпер. Ліс так і зрабіў і пацалаваў Дивициакуса ў щетинистую шчаку.
  
  Трокме празьзяў. - Імем Тараніса, Тевтата і Эсуса я прысягаю табе ў вернасці майго правадыра Адиатунна, лорд прынц.
  
  Любая клятва, менш моцная, чым тая, якую выкарыстаў Трокмуа, выклікала б у Джерина падазрэнні ў дачыненні да правадыра. З гэтымі словамі ён задаволена пакланіўся ў адказ. "Клянуся Дьяусом, бацькам ўсяго існага, Байтоном дальновидящим і Мавриксом, уладаром салодкага вінаграду, я прымаю яго клятву і, у сваю чаргу, клянуся узнагародзіць яго вернасць сваёй уласнай".
  
  Дивициак пільна паглядзеў на яго; Адиатунн адправіў паслом не дурня. - Вы, элабонцы, заўсёды імкнецеся прынесці клятву Дьяусом, але двое іншых звычайна не тыя багі, якіх вы згадваеце ў сваіх самых дурных аитах. Я думаю, яны былі б тымі, хто выканаў б тваю просьбу за цябе.
  
  "Гэта мая справа", - сказаў Джерин. Трокме меў рацыю, і няправы адначасова: Джерин сапраўды заклікаў Маврикса і Байтона, але багі дзейнічалі па сваім меркаванні, і ні чыйму іншаму. Калі б вы былі досыць разумныя — і досыць ўдачлівыя, — вы маглі б прымусіць іх зразумець, што тое, чаго вы хочаце, і адказвае іх інтарэсам. Што калі-то Ліс быў досыць разумны і ўдачлівы. Ён ніколі больш не хацеў рызыкаваць з такімі дрэннымі шанцамі.
  
  
  * * *
  
  
  Экіпажы калясьніц Араджиса вярнуліся з весткай аб цудоўным чынам адноўленым Іканастасе і нідзе не выявілі ніякіх прыкмет монстраў, і, здавалася, былі пакрыўджаныя, калі ўсе ўспрынялі іх паведамленне, як нешта само сабой разумеецца. На наступны дзень пасля таго, як яны вярнуліся ў Лісіную крэпасць, Араджис і ўсё яго войска адправіліся ў свае ўладанні на поўдні.
  
  "Магчыма, аднойчы мы зноў апынемся на адной баку", - сказаў Араджис.
  
  - Хай будзе так, - пагадзіўся Джерин. Тон вялікага герцага яму не вельмі спадабаўся. Будзь ён на месцы Араджиса, ён бы таксама турбаваўся аб сабе: з Адиатунном ў якасці яго васала яго ўлада і прэстыж ў паўночных землях ўзляцелі б ... магчыма, да такой ступені, што Араджис адправіўся б шукаць саюзнікаў цяпер, спадзеючыся збіць яго з ног да таго, як ён стане занадта моцны, каб яго можна было збіць з ног. У сандалях Араджиса Джерин паспрабаваў бы гэта зрабіць. Каб прадухіліць гэта, ён сказаў: "Я амаль шкадую, што ў мяне няма Трокме ў якасці саюзніка. На яго было б лягчэй глядзець як на ворага, чым як на чалавека, які называў сябе маім сябрам.
  
  "Гэта так." Араджис пацёр падбародак. "Што ж, паглядзім, што ты з ім зробіш". З гэтым двухсэнсоўным развітаннем Лучнік павярнуўся і вярнуўся да сваіх людзей. Джерин ведаў, што за ім таксама будуць назіраць, не менш, чым за Адиатунном. На гэты раз яго інтарэсы і інтарэсы Ліса супалі. Хто мог сказаць, калі будзе ў наступны раз?
  
  Джерин ўздыхнуў. Калі б ён траціў ўвесь час, якое павінен, назіраючы за сваімі суседзямі, дзе б ён знайшоў час на што-небудзь яшчэ?
  
  Неўзабаве пасля таго, як Араджис і яго воіны адправіліся ў зямлі вялікага герцага, Дарэн падышоў да Джерину і спытаў: "Тата, ты злуешся на Фанд?"
  
  "Злуешся на Фанд?" Ліс нахмурыўся. Ён часта думаў, што Фанд лічыць кожны дзень, калі яна не прымушае каго-то злавацца на яе, выдаткаваныя марна, але ён не сказаў гэтага свайму сыну. Дарену падабалася Фанд, і яна заўсёды была з ім далікатная. "Няма. Я не крыўдую на яе. Чаму ты так вырашыў?"
  
  - Таму што ты больш ніколі не ходзіш у яе пакой. Там заўсёды Ван.
  
  "Аб". Джерин пачухаў патыліцу. Як ён павінен быў растлумачыць гэта свайму сыну? Дарэн чакаў адказу з напружанай сур'ёзнасцю, на якую здольны толькі чатырохгадовы дзіця. Джерин павольна вымавіў: "Фанд вырашыла, што Ван падабаецца ёй больш, чым я. Ты памятаеш, як мы з ёй часам сварыліся, ці не так?"
  
  Дарэн кіўнуў. - Але яна таксама сварыцца з Ваном.
  
  "Гэта праўда, - сказаў Ліс, - але гэта — як правіла - шчаслівая сварка. Яна ж не ставіцца да цябе па-іншаму цяпер, калі яна проста з Ваном, а не з ім і мной, ці не так?
  
  "Няма", - сказаў Дарэн.
  
  "Гэта добра". Джерин не жартаваў; ён бы пасварыўся з Фанд, і не самым шчаслівым чынам, калі б хлопчык сказаў "так". Ён працягнуў: "Цяпер, калі Фанд з Ваном, Силэтр - мая асаблівая сяброўка. Яна табе таксама падабаецца?" Ён з трывогай чакаў адказу Дарена.
  
  "О, так", - сказаў Дарэн. "Яна дабра да мяне. Яна не звяртаецца са мной, як з дзіцем, як некаторыя людзі, толькі таму, што я яшчэ маленькі. І ведаеш, што яшчэ? Яго голас панізіўся да заговорщического шэпту, приберегаемого для сакрэтаў. - Яна навучыла мяне, як гучаць некаторыя літары.
  
  - Няўжо? - Спытаў Джерин. - Іду ў заклад, я таксама ведаю, якія менавіта.
  
  "Адкуль ты можаш ведаць?" Спытаў Дарэн тонам, які выкарыстоўваюць дзеці, калі, як гэта часта бывае, мяркуюць, што іх бацькі не могуць нічога ведаць.
  
  - Гэта былі тыя, якія пішуць тваё імя па літарах? - Спытаў Джерин.
  
  Дарэн ўтаропіўся на яго. Час ад часу — недастаткова часта — бацька апраўдвае сябе, даказваючы, што ён, у рэшце рэшт, ведае, аб чым кажа. "Як ты даведаўся?" - спытаў хлопчык з вялізнымі вачыма. "Ты выкарыстаў магію?" Цяпер, калі яго бацьку сышло з рук заклік двух багоў, ён выказаў здагадку, што Джерин магутны чараўнік. Ліс, які ведаў, як яму пашанцавала, хацеў бы, каб гэта было так, але цвёрда памятаў, што гэта не так.
  
  Ён сказаў: "Не, для гэтага мне не патрэбна была ніякая магія. Літары імя чалавека амаль заўсёды ён запамінае першымі, таму што менавіта яны для яго найбольш важныя. Ведаеш, што яшчэ?"
  
  - Што "Няма"? Дарэн выдыхнуў. Ён таксама любіў сакрэты і ўмеў захоўваць іх для хлопчыка сваіх гадоў.
  
  - Калі Силэтр прыйшла ў Лісіную крэпасць — гэта было ўсяго праз некалькі дзён пасля таго, як Тассило скраў цябе, — яна таксама не ведала граматы, - сказаў Джерин. - Я сам навучыў яе ім. Так што яна павінна ведаць, як навучыць цябе, таму што яна толькі што навучылася ".
  
  "Праўда?" Спытаў Дарэн. Затым ён паглядзеў з сумневам. "Але яна так добра чытае. Я магу прачытаць толькі літары ў сваім імя і часам знаходжу іх у іншых словах. Але я не ведаю, што кажуць іншыя словы.
  
  - Усё ў парадку. Турбавацца не аб чым, - запэўніў яго Джерин. - Ты яшчэ занадта малы, каб ведаць хоць нейкія літары. Нават большасць дарослых людзей, ці ведаеш, не ведаюць. Силэтр хутка вывучыла сваё, збольшага таму, што яна разумная — зусім як ты, — а збольшага таму, што яна дарослая жанчына, і таму, калі яна што-то чытае, яна разумее, аб чым ідзе гаворка. Ты не заўсёды можаш так паступаць, таму што многае з таго, што напісана на пергаменце, з табой яшчэ не адбылося. Ты разумееш?"
  
  "Няма". Твар Дарена запамрочылася. "Я хачу, каб мець магчымасць зрабіць гэта цяпер".
  
  Джерин падняў яго, падкінуў у паветра і злавіў, калі ён падаў. Дарэн віскнуў. Джерин закруціўся яго, і закруціўся, і закруціўся. Ён зноў віскнуў. Калі Джерин паставіў яго на зямлю, ён зрабіў некалькі няўпэўненых крокаў і ўпаў на азадак. У Джерина таксама кружылася галава, але ён стараўся не паказваць гэтага. Ён сказаў: "Не маглі б вы падкінуць мяне ў паветра і вось так закруціць круг за кругам?"
  
  - Не кажы глупства, тата. - Дарэн паспрабаваў устаць, але, здавалася, яму было так жа цяжка ісці, як і Райвину у тую ноч, калі ён загаварыў аб віне.
  
  - Чаму няма? Джерин настойваў. - Чаму ты не можаш гэтага зрабіць?
  
  "Ты занадта вялікі".
  
  "Гэта дакладна, і ты яшчэ занадта малы. Калі ты подрастешь, ты зможаш рабіць падобныя рэчы, і табе таксама будзе лягчэй чытаць ".
  
  Дарэн гэта абдумаў, затым сказаў: "Покрути мяне яшчэ раз!" Джерин з радасцю падпарадкаваўся, і з задавальненнем слухаў шчаслівыя гукі, якія выдаюцца яго сынам. На гэты раз Дарэн нават не паспрабаваў устаць, калі Джерин апусціў яго на зямлю. Ён ляжаў, утаропіўшыся ў неба; Джерин мог бы паспрачацца, што бачыў, як яно кружыцца вакол яго. Нарэшце ён падняўся на ногі. - Яшчэ раз! - запатрабаваў ён.
  
  "Няма", - сказаў Ліс. "Калі ты будзеш рабіць гэта занадта часта, ты можаш захварэць".
  
  "Праўда?" Джерин назіраў, як яго сын абдумвае гэта; працэс быў вельмі нагляден. Дарэн, відавочна, вырашыў, што гэта цікавая ідэя, і яе варта вывучыць далей. Ён адвярнуўся, гучна смеючыся.
  
  Джерин таксама засмяяўся, але толькі на імгненне. Дарэн мог дазволіць сабе жыць сучаснасцю — сапраўды, у яго ўзросце ён наўрад ці мог займацца чым-то іншым. Джерин не атрымліваў асалоду ад такой раскошай. Яго сын быў адзіным добрым, што ў яго засталося ад разбуранага шлюбу з Элізай, і ён любіў хлопчыка безумоўна. Але што будзе з Дареном, калі ён ажэніцца на Силэтр і народзіць ад яе дзяцей? Менестрэлі спявалі песні пра мачехах, але як ён мог вінаваціць Силэтр за тое, што яна хоча, каб яе ўласная кроў пралілася? Хто ў канчатковым выніку стане чыім васалам і пасля колькіх гадоў нянавісці і разладу?
  
  З такімі непрыемнымі думкамі ў галаве ён быў амаль зьбянтэжаны, калі Силэтр выйшаў з вялікай залы і накіравалася да яго. "Чаму ў цябе такое змрочнае твар?" яна спытала. - Монстры там, куды іх адправіў Маўрыкій. У любым выпадку, іх тут няма. Айкос зноў уваскрос, я мяркую, з новай Сивиллой. Адиатаннус залёг на дно, па меншай меры, пакуль. Ты павінен быць шчаслівы."
  
  "О, гэта так, - сказаў ён, - але не па якой-небудзь з гэтых прычын".
  
  Яна нахмурылася, спрабуючы ўлавіць сэнс яго слоў. Калі яна знайшла яго, то на імгненне апусціла вочы; часам камплімент мог прымусіць яе нервавацца гэтак жа, як калі-то дотык. Потым яна сказала: "Калі ты так шчаслівы, чаму ты не сказаў пра гэта ў твар?"
  
  Ён прищелкнул мовай паміж зубамі. "Я спрабаваў зазірнуць у будучыню, і ў мяне няма бога, які накіроўваў бы мой позірк".
  
  "Байтон не накіроўваў мяне", - сказала Силэтр. "Ён проста казаў праз мяне, і я не памятала, што ён мог сказаць. Што ты ўбачыў такога, што цябе так устрывожыла?"
  
  Джерин падумаў, ці не варта было яму трымаць рот на замку. Але няма: Силэтр шанавала праўду, збольшага з-за сваёй натуры, а магчыма, збольшага яшчэ і таму, што праз яе, як праз правадыра бога, прайшло так шмат грубай праўды. Таму, павагаўшыся, ён патлумачыў.
  
  "Так, гэта трывожныя думкі", - сказала яна, калі ён скончыў. "Многае будзе залежаць ад таго, якім мужчынам стане Дарэн, і ад любых іншых дзяцей, якія могуць з'явіцца". Яна паглядзела на яго, схіліўшы галаву набок. - Так ты збіраешся жаніцца на мне, ці не так? Я ўпершыню чую пра гэта.
  
  Ён кашляў і отплевывался; яго вушам стала горача. "Я сапраўды меў намер папрасіць вас афіцыйна", - сказаў ён; пачуўшы, як непераканаўча прагучаў яго голас, вушы запалалі яшчэ мацней. "Але так, гэта было ў мяне ў галаве, і гэта проста — вырвалася цяпер. Што ты на гэта скажаш?"
  
  "О, я кажу "так", без сумневу", - адказала Силэтр. Ён абняў яе, радуючыся, што яго словы не былі занадта нязграбнымі для яе. Але ў яе ўсё яшчэ было такое оценивающее выраз твару. Яна сказала: "Раз ужо ты глядзіш у будучыню, што дае табе дастаткова смеласці думаць, што я калі-небудзь не захачу збегчы з лошадником, як гэта зрабіла Эліза?"
  
  "Уф!" - сказаў ён, паветра вырваўся з яго; яна не змагла б выпампаваць яго больш грунтоўна, нават калі б ўдарыла ў жывот. - А нам, мужчынам, падабаецца думаць, што мы - халодны і ашчадны падлогу. Але ён бачыў, што яна хоча сур'ёзнага адказу, і зрабіў усё магчымае, каб даць ёй яго: "Я сёе-чаму навучыўся з таго часу, як ажаніўся на ёй, або, ва ўсякім выпадку, спадзяюся, што навучыўся. Я ведаю, што лепш не прымаць жонку як належнае толькі таму, што мы далі адзін аднаму абяцанні. Шлюб падобны на, хм, частоколу вакол гэтай крэпасці: калі я не буду пастаянна сачыць за тым, каб драўніна заставалася трывалай, аднойчы яна разваліцца на кавалкі. Гэта самае важнае. Іншая справа, што ты падыходзіш мне больш, чым яна, у многіх іншых адносінах. Я не думаю, што мы двое будзем рваць адзін аднаго. І калі мы пачнем, я спадзяюся, што цяпер я дастаткова мудры, каб пераканацца, што ўсё не стане занадта дрэнна. І я спадзяюся, што ты таксама. Ён пачакаў, што яна на гэта скажа.
  
  І зноў, да яго вялізнага аблягчэнні, яна кіўнула. "Гэта важкія прычыны", - сказала яна. "Калі б ты сказаў мне што-то накшталт: "Таму што я думаю, што ты выдатней зорак на небе", тады я бы занепакоіўся".
  
  - Я веру, - сказаў Джерин. - Я маю на ўвазе, што лічу цябе выдатней зорак на небе.
  
  Силэтр адвяла погляд. - Я рада, што ты гэта робіш, - ціха адказала яна. - Але хоць гэта і выдатная прычына, каб выйсці з кімсьці пераспаць, на самай справе гэта недастатковая прычына для замужжа. У адзін цудоўны дзень ты, хутчэй за ўсё, ўбачыш каго—то іншага, хто, па тваім меркаванні, выдатней зорак на небе, - і тады які сэнс уступаць у шлюб?"
  
  "Адзіная добрая рэч у сталенне, якую я выявіў, - гэта тое, што я ўжо не думаю сваёй промежность так шмат, як раней", - сказаў ён.
  
  "Настолькі, так?" Силэтр паказала яму язык. "Я, мяркую, буду мірыцца з пэўнай доляй гэтага ... у залежнасці ад таго, пра каго ты думаеш".
  
  Ён абняў яе за стан і прыцягнуў да сябе. Не так даўно нават за такую спробу храмавая варта ў Ікас забіла б яго. Яшчэ зусім нядаўна яна б у жаху адсунулася, усё яшчэ лічачы дотык мужчыны апаганьваннем. Цяпер яна прыціснулася да яго.
  
  Нібы для таго, каб даказаць, што ён думаў не толькі промежность, ён сказаў: "Дарэн сказаў мне, што ты пачынаеш вучыць яго лістоў".
  
  "Ты не пярэчыш?" Яе голас быў ўстрывожаным. "Я не думала, што павінна была казаць табе; ты заўсёды хацеў, каб людзі ўмелі чытаць. І ён добры хлопчык, твой сын. Ён мне падабаецца. Калі ён рана пачне пісаць, яму будзе лягчэй. Калі я вывучыў іх, стаўшы зусім дарослым, мне часам здавалася, што ў мяне вось-вось лопне галава ".
  
  "Праўда?" Сказаў Джерин. "Калі і так, ты вельмі добра гэта хаваў. І ты таксама вельмі добра іх вывучыў — лепш, чым большасць людзей, якіх я вучыў, калі яны былі маладзей. Не, я не пярэчу. Ты маеш рацыю — я рады, што ён пачаў з імі знаёмства. І я рады, што ён табе падабаецца.
  
  Магчыма, ён надаў гэтаму нейкі дадатковы акцэнт, або, можа быць, Силэтр стала лепш разумець, як працуе яго розум. Яна сказала: "Так, я разумею, якім ты мог бы быць".
  
  Яна скорчила грымасу. - Я не збіраюся весці сябе як злая мачыха з казкі, я абяцаю табе гэта. - Яна на імгненне замаўчала, выраз яе твару было задуменным. "Цікава, што задумалі мачахі ў гэтых казках. Хто-небудзь калі-небудзь быў злым у яе ўласных вачах?"
  
  - Ці ведаеш ты, - павольна вымавіў Джерин, - ёсць пытанне, які прымусіў бы мудрацоў горада Элабона спрачацца некалькі дзён. Калі я ўпершыню адкрыў рот, я б сказаў, што, вядома, некаторыя людзі здаюцца заганнымі нават самім сабе. Але калі я спрабую паглядзець на іх вачыма, я задаюся пытаннем. Баламунг, чараўнік Трокме, некалькі гадоў таму нацкаваў паўночныя землі на іх, але ён думаў, што гэта справядлівая помста за нанесенае яму абраза. І Вольфар з Сякеры— - Ён змоўк і нахмурыўся; успомніўшы Вольфара, ён успомніў і Элізу. "Вольфар дзейнічаў дзеля ўласнай выгады і не бачыў у гэтым нічога дрэннага. Магчыма, ты маеш рацыю ".
  
  "Яны, верагодна, палічылі цябе злым за тое, што ты спрабаваў спыніць іх", - сказала Силэтр.
  
  "Так яны і зрабілі", - сказаў Джерин. "Што не азначала, што я не лічыў іх злымі або што іх не трэба было спыніць".
  
  "І ты спыніў іх", - сказала Силэтр, ківаючы. "Ці правільна я чула, што ты забіў Вольфара ў бібліятэцы?" На гэты раз яна скоса паглядзела на яго па-іншаму, як бы кажучы, што гэта непадыходны выкарыстанне для памяшкання, прызначанага для захоўвання кніг.
  
  "Калі б я не забіў яго там, ён, напэўна, забіў бы мяне", - адказаў Джерин. "Ён не зрабіў гэтага з-за недахопу спробаў". Яго шыя запульсировала пры гэтым ўспаміне; Вольфар быў на валасок ад таго, каб задушыць яго. Але ён задушыў Вольфара і тым самым заваяваў тое, што сышло за лаяльнасць Шильда.
  
  Силэтр сказала: "Калі б ты не забіў яго тады, мяне, верагодна, не было б сёння ў жывых — монстры схапілі б мяне ў дзень землятрусу". Яе смех прагучаў няўпэўнена. "Дзіўна думаць, што тваё ўласнае існаванне залежыць ад чаго-тое, што здарылася шмат гадоў таму з кім-то, каго ты тады не ведаў".
  
  - Так, гэта цікавая думка, - згадзіўся Джерин. - Які—то трокме - або, можа быць, не адзін з лясных разбойнікаў; я ніколі не ведаў, напэўна, — павярнуў маё жыццё з вызначанага шляху, калі ён — яны забілі маіх бацькі і брата і пакінулі мяне баронам Лісінай Крэпасці. Калі ты зацикливаешься на тым, што магло б быць, гэта ўсё роўна што блукаць па лабірынце ".
  
  "Тое, што магло б быць, напружвае нават сілы багоў", - сказала Силэтр. - Памятаеш, як Байтону давялося напружыцца, каб зразумець, што можа атрымацца з майго вяртання ў Айкос і майго знаходжання тут, з табой?
  
  - Наўрад ці я забуду гэта, - з пачуццём сказаў Джерин. - Я думаў, што страціў цябе назаўсёды.
  
  "Байтон быў добры, магчыма, у памяць аб тым, як я служыла яму раней", - адказала Силэтр. "Але нават калі б ён не быў такім, як ты мог спадзявацца супрацьпаставіць сваю волю волі бога?"
  
  "Я не мог", - сказаў Джерин і пакінуў усё як ёсць. Воля бога не была яго галоўнай клопатам; воля Силэтр была. З цэлай жыццём, прысвечанай Байтону, і некалькімі днямі, праведзенымі з ім, яна, хутчэй за ўсё, вырашыла вярнуцца да таго, што заўсёды ведала. Тое, што яна не сышла, прымушала яго дзякаваць кожны раз, калі ён глядзеў на яе. Цалкам сур'ёзна ён сказаў: "Я зраблю ўсё, што ў маіх сілах, каб ты ніколі не пашкадавала аб сваім выбары".
  
  "Табе не трэба турбавацца аб гэтым", - сказала Силэтр. - Да цяперашняга часу празорлівым ўжо зрабіў свой уласны выбар; з аднаўленнем храма ў Ікас ён не пакінуў бы яго без Сивиллы. Я тут таму, што сам захацеў быць, а не таму, што ў мяне няма іншага выбару ".
  
  І зноў Джерин пакінуў частку сваіх думак пры сабе. Заўсёды быў іншы выбар: той, які абрала Эліза. Што ён павінен быў зрабіць цяпер — што ён павінен быў рабіць заўсёды — гэта пераканацца, што Силэтр была занадта задаволеная ў Лісінай крэпасці, каб калі-небудзь захацець пакінуць яе.
  
  Ён зноў абняў яе, але не падумаў, як гэта было некаторы час таму, аб тым, каб адвесці яе ў свой пакой і замкнуць дзверы. Простая прыхільнасць таксама мела месца. Можа быць, у рэшце рэшт, ён мог бы сказаць сее-што з таго, што думаў: "Калі мы папрацуем над гэтым, усё будзе добра".
  
  "Ты цяпер изрекаешь прароцтва?" Спытала Силэтр. "Магчыма, мне варта было патурбавацца аб тым, ці забярэ Байтон цябе назад у Айкос і пасадзіць на жамчужны трон".
  
  - Дзякуй, не, - адказаў Джерин. "Я знаходжуся там, дзе маё месца, магчыма, не займаюся тым, чым я спадзяваўся займацца, але раблю тое, што трэба рабіць — і я проста шчаслівы, што ты таксама лічыш, што тваё месца тут".
  
  - Гэта так, - пагадзілася Силэтр. "А цяпер, калі ты не збіраешся цягнуць мяне наверх, я падымуся наверх і сам разбяруся з тым сувоем па гепатомантии Киззуватнана, у якім я спрабаваў разабрацца на днях".
  
  "Гэта таксама не мае для мяне асаблівага сэнсу", - сказаў Джерин. "Я мяркую, што гэта альбо не мела асаблівага сэнсу для ситонианца, які напісаў гэта ў першую чаргу, альбо для элабонца, які перавёў гэта на нашу мову. Я некалькі разоў спрабаваў прадказваць па печані забітых намі кароў ці авечак, але тое, што я прадказваў, не мела ніякага дачынення да таго, што ў выніку адбылося. Думаю, дзе-то што-то было страчана."
  
  "Можа быць, гэта праясніцца, калі я прадоўжу вывучаць гэта", - сказала Силэтр і накіравалася назад у вялікі зала.
  
  Джерин усміхнуўся, гледзячы ёй услед. Хоць яна сфармулявала гэта не так, як ён, яна таксама верыла ў тое, што трэба працаваць над чым-то, пакуль не даб'ешся поспеху. Нават без гепатомантии ён разумеў, што гэта добрае прадвесце, калі бачыў яго.
  
  Тое, як яна поддразнивала яго за тое, што ён пацягнуў яе наверх, ён таксама ўспрыняў як добрае прадвесце. З Элізай усё, што тычылася спальні, было смяротна сур'ёзным справай. З Фанд ён ніколі не ведаў, ці чакае яго весялосць або бойка. Займацца каханнем з кім-то, не сур'ёзным і не подстрекательским, было для яго ў навінку, але яму гэта падабалася.
  
  Плывучы следам за Силэтр, ён сам увайшоў у вялікі зала. Ван сеў за адзін з сталоў, перад ім стаяла смажаная курыца — цяпер у асноўным з косткамі — і збанок элю ў межах лёгкай дасяжнасці. Ён кіўнуў Лісу і сказаў: "Вазьмі сабе дамкрат, капітан, і дапамажы мне дакапацца да сутнасці".
  
  - Я не пярэчу, калі вып'ю. - Джерин сеў насупраць чужака, які наліў яму поўны шклянку.
  
  Ван падняў свой і сказаў: "За прынца Поўначы - можа быць, калі-небудзь за Караля Поўначы!" Ён выліў эль сабе ў горла, затым пільна паглядзеў на Джерина. - Табе лепш выпіць за гэта.
  
  - Так і павінна быць, - сказаў Джерин і паслухмяна выпіў. Ён рыбалоў вуснамі, збольшага адчуваючы смак элю, збольшага слоў Вана. Кароль Поўначы? "Калі мне пашанцуе, мой унук можа насіць гэты тытул".
  
  Ван пощипал сябе за бараду. - Не ведаю, Фокс. Тут усё шыварат-навыварат, а ты яшчэ малады чалавек. Калі выжывеш, у цябе ўсё атрымаецца.
  
  Джерин няёмка поерзал на лаўцы, як быццам у яго ў задніцы стрэмка засела. "Я не ўпэўнены, што хачу гэта рабіць. Падобны тытул ... Гэта было б адкрытым запрашэннем для ўсіх іншых лордаў паўночных зямель аб'яднацца і зрынуць мяне.
  
  - Я не ведаю, - паўтарыў Ван. - Асабіста я не думаю, што Араджис і пальцам супраць цябе паварушыць, баючыся, што ты заклічаш багоў і пабудаваць яго ў кавалак сыру ці што-то у гэтым родзе. Тое ж самае з Адиатуннусом. А без іх хто б задумаў сапраўдную бойку?"
  
  - Так, цяпер яны асцерагаюцца мяне, - сказаў Джерин, - але гэта пройдзе да таго часу, як выпадзе першы снег. Я не змагу абвясціць сябе каралём раней; я занадта слабы. І прысвоіць тытул, калі ў мяне няма сіл яго пацвердзіць— - Ён паківаў галавой. - Араджис хоча быць каралём. Я думаю, ён бы змагаўся дзеля гонару, калі б я пайшоў і надзеў карону ".
  
  "Няхай будзе па—твойму - ты звычайна так і робіш", - сказаў Ван. "З таго месца, дзе я сяджу, здаецца, што ў цябе ўсё атрымаецца". Ён выліў рэшткі элю у свой шклянку, асушыў яго, устаў і накіраваўся да лесвіцы.
  
  Ён пакінуў адно крылца ад смажанай птушкі неўшанаваны. Джерин зняў яго з тушы і задуменна обглодал. Праз некаторы час ён паківаў галавой, усё яшчэ перакананы, што меў рацыю. Тым не менш ён кінуў пакрыўджаны погляд у бок лесвіцы: Ван распаліў у ім славалюбства, і ён таксама дакладна ведаў, што робіць.
  
  - Пакуль няма, - адказаў Джерин. Яго зямлі занадта моцна пацярпелі ад монстраў і ад бітваў з Адиатуннусом. Яму трэба было час, каб ажаніцца на Силэтр і атрымліваць асалоду ад жыццём з ёй (хоць разважлівая частка яго розуму казала, што жаніцьба на былой Сивилле Ікасы, цяпер цудоўным чынам адноўленага, таксама павысіць яго прэстыж сярод суседзяў). Няма, пакуль няма.
  
  Але хто можа сказаць? Магчыма, час прыйдзе.
  
  
  Карты
  
  
  
  
  
  КАНЕЦ
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"