Калі я праціснуўся ў дзверы Хаткі Радасці Морлі, усе паглядзелі на мяне так, нібы ўвайшла смерць з касой. Запанавала мёртвая цішыня. Я замер. Погляды так ціснулі, што я не мог скрануцца з месца.
– Вы што, хлопцы, прывід убачылі?
Вачэй у мяне накіданае. Па пакоі як быццам прайшоўся дубінкай нейкі псіх. Гэты хлопец (а можа, і некалькі), не шкадуючы часу, врубался ў сцены і на ўсю моц размахваў сякерай. Вакол хапала шнараў і разбітых насоў, каб прадставіць сабе, што адбылося. Домік Радасці ганарыцца такой публікай.
– О чорт! Гэта Гаррет. – Мой стары прыяцель Цяльпук цэлы і здаровы стаяў за стойкай. – Зноў паліцыя.
Ростам Цяльпук пад тры метры, а то і больш. Колер скуры, як у заляжалы нябожчыка. Гатовы спрачацца, трупнае адубенне галавы пачалося гадоў дваццаць таму.
Некалькі гномаў, волат, разнастайныя эльфы і адзін-два хлопца невядомага паходжання залпам выдули кактэйлі з кіслай капусты і рушылі да выхаду. Гэта былі нейкія незнаёмыя хлопцы. А знаёмыя хлопцы з усіх сіл рабілі выгляд, што не знаёмыя са мной. Па пакоі прайшоў шепоток: незнаёмым хлопцам паведамлялі, хто я такі.
Бальзам для майго самалюбства. Называйце мяне Брудным Гарэтам.
І зусім не шыкоўная. Дождж ліў як з вядра, і, падобна, гэта было нават не вядро, а бяздонная бочка. Я не зразумеў надзець капялюш, і бязладныя градзіны ледзь не продолбали дзіркі ў мяне ў галаве. Зрэшты, няма худа без дабра – можа, патокі вады вуліцы ачысцяць ад смуродных куч смецця. Кучы нагадвалі вялікія гнойныя пухіры, якія вось-вось лопнуць. Гарадскія смяцяры з пацучынага народца зусім абленаваліся.
– Прывітанне, Гаррет! Далучайся! Добра. Хоць адно прыязнае твар.
Я накіраваўся да схаваны ў цені кутняга століка, за якім сядзеў Тарп з нейкім тыпам. З-за цемры тыпу я заўважыў не адразу. Нават з блізкай адлегласці я не мог яго як след разгледзець. На ім было цяжкае чорнае адзенне, як у некаторых святароў, ды яшчэ і з капюшонам. Здавалася, ад яго зыходзяць хвалі змроку накшталт міязмаў. Такіх тыпаў на вечарынкі не запрашаюць.
– Цягні сюды крэсла, – сказаў Тарп. Не ведаю, чаму яго называюць Плоскомордый. Ён не ў захапленні ад гэтага мянушкі, але яно падабаецца яму больш імя Уолдо, якім узнагародзілі яго бацькі.
Я плюхнуўся на крэсла. Прыяцель Тарпа заўважыў:
– Здаецца мне, вас тут не вельмі-то прывячаюць. Вы што, заразных?
Ён не толькі быў змрочны, але і казаў тое, што думаў, – жудасны недахоп у зносінах, горш міязмаў.
– Ха! – фыркнуў Плоскомордый. – Ха-ха-ха! Вось гэта ды, Уник! Чорт вазьмі! Гэта ж Гаррет! Я табе пра яго расказваў.
– Туман пачынае рассейвацца. Але не вакол яго, там была ўсё такая ж імгла.
– Вы крыўдзіце мяне, – сказаў я. – Вы не маеце рацыю. – Я загаварыў гучней. – Вы ўсё не маюць рацыю. Я тут не па працы. Я нічога не вынюхиваю. Проста падумаў: заскочыў сюды пагутарыць з сябрамі.
Яны мне не верылі.
Але па крайняй меры ніхто не изощрялся ў досціпе з нагоды таго, што ў мяне няма сяброў.
Плоскомордый сказаў:
– Калі б ты заходзіў і меў зносіны час ад часу, а не толькі, калі ў цябе на галаве нейкая поскудзь, глядзіш, хлопцы пры выглядзе цябе і заўсміхаліся б.
Бурчы не бурчы: што праўда, то праўда.
– Ну і выгляд у цябе, Гаррет! Худзенькі і злосны. Усё працуеш мазгамі?
– Ды.
Ёсць нагода яшчэ пабурчэць. Я не вельмі люблю працаваць. Асабліва мазгамі. Я думаю, што ў любым разумным свеце адзіная годная праца для мужчыны – ахмураюць належнае яму колькасць бландынак, брунетак і рыженьких.
Зразумела? Я – Гаррет, шпік і сакрэтны агент, празмерным славалюбствам не пакутую, праяўляю цікавасць да людзей пэўнага гатунку і спрытна встреваю ў справы, якія наўрад ці спадабаліся б маім сябрам і знаёмым. Мне крыху за трыццаць, рост шэсць футаў два цалі, рудаватыя валасы і блакітныя вочы. І калі я праходжу па вуліцы, сабакі не выюць мне ўслед, хоць скажонасці рамёствы пакінулі на мне адбітак; але гэты адбітак на твары. Я лічу сябе абаяльным. Сябры не згодныя са мной, яны лічаць мяне проста легкадумным. Ну, будзеш занадта глубокомысленным, станеш такім, як сябрук Плоскомордого.
Тут падаспеў Цяльпук з велізарнай кубкам майго любімага напою, чароўнага эліксіра, які прымушае мяне варушыць мазгамі. Цяльпук наліў яго з свайго асабістага бочачкі, схаванага за стойкай. У Хатцы Радасці падаюць толькі ежу для трусоў ці сокі з яе. Морлі Дотс перакананы вегетарыянец.
Я зрабіў вялікі глыток горкага піва:
– Цяльпук, ты прынц. І я вывудзіў з кішэні срэбную марку.
– Ага. Стаю ў чарзе на атрыманне трона. – Ён не стаў прыкідвацца, што шукае рэшту. Сапраўдны прынц. За такія грошы можна купіць цэлы бочачку, срэбра сягоння ў кошце. – Чаму ты тут, замест таго каб гарэзаваць з кучай рудых дзевак?
У маім апошнім буйным справе было замяшана мноства асобін гэтай цудоўнай разнавіднасці. На жаль, толькі з адной з іх, аказалася, можна мець зносіны. Рудыя заўсёды такія. Яны альбо чартоўка, альбо анёлачкі, але на паверку анёлачкі таксама не анёлачкі. Мне здаецца, гэта таму, што яны спрабуюць браць за ўзор дам мінулых часоў.
– Гарэзаваць, Цяльпук? – Цікава, дзе Цяльпук падхапіў слова гарэзаваць? Ён ўласнае імя прамаўляе з цяжкасцю, таму што ў ім больш аднаго склада. – Ты выпадкова не пачаў хадзіць у школу?
Цяльпук толькі ўхмыльнуўся.
Я спытаў:
[1]– Што тут адбываецца, вячэру Томі Такера? Лагодны стары Гаррет у ролі Томі?
Цяльпук мацней расцягнуў вусны ў ўхмылка, агаліўшы шэраг непрывабнай выгляду сапсаваных зубоў, якія чаргуюцца з пустымі адтулінамі. Вось яму б як раз звярнуцца ў веру Морлі і адрадзіцца вегетарыянцам.
Плоскомордый сказаў:
– Ты прынадны кавалак.
– Павінна быць. Прытым для ўсіх. Чуў. што вытварыў Дын?
Дын – гэта дзядок, які ў нас з партнёрам вядзе гаспадарку. Яму пад семдзесят. З яго выйшла б выдатная жонка.
Пакуль мы размаўлялі, прыяцель Тарпа ўсё набіваў і набіваў сваю чортаву люльку; ніколі я не бачыў такой велізарнай трубкі. Паглыбленне велічынёй з коўш. Цяльпук прыцягнуў ад стойкі латуневыя вядро з вуглём. Уник меднымі абцугамі узяў вугольчык і паднёс да трубкі. І тут жа выдыхнуў такія клубы дыму, якія маглі б нас усіх падкінуць да столі.
– Музыканты, – прамармытаў Плоскомордый, як быццам знайшоў прычыну ўсіх бед у свеце. – Я не чуў, Гаррет. Што зрабіў Дын? Прывёў цябе яшчэ адну котку?
У Дзіна запал збіраць приблудных жывёл. Мне давялося заняць цвёрдую пазіцыю, каб не апынуцца па вушы ў кацінай воўны.
– Горш. Ён кажа, што пераедзе да мяне. Як быццам у мяне няма права голасу. І паводзіць сябе так, сапраўды ахвяруе сабой.
Плоскомордый усміхнуўся:
– Зойме тваю свабодную пакой. Няма дзе будзе прыхаваць лішнюю мілёнка. Бедны Гаррет. Прыйдзецца здавольвацца адной. Бурчы не бурчы.
– Я не пакутую ад лішку. З таго часу, як Тинни і Уингер сутыкнуліся ў мяне на ганку, я задавольваюся нічым.
Цяльпук зарагатаў. Варвар.
Тарп спытаў:
– А Майя?
– Не бачыў яе паўгода. Напэўна, з'ехала з горада. Цяпер я жыву з Элеанорай.
Элеанора – гэта карціна на сцяне ў мяне ў кабінеце. Дзяўчынка мне падабаецца, але магчымасці ў яе абмежаваныя.
Усе лічылі, што ў мяне вельмі вясёлая жыццё, усё, акрамя сябрука Тарпа. Гэты прыяцель ўжо не чуў нікога, акрамя сябе. Ён пачаў напяваць з закрытым ротам. Я вырашыў, што музыка з яго няважны. Ён увесь час фальшывіў.
Цяльпук перастаў іржаць і сказаў:
– Упэўнены, ты замышляешь нейкую штуку. Не такую, як звычайна, але ўсё роўна прыйдзецца выручаць цябе з бяды.
– Чорт вазьмі, я проста хацеў сысці з хаты. Дын даводзіць мяне да белага гартавання, а Нябожчык не змыкаюцца вачэй – чакае, калі Славіцца Дуралейник што-небудзь наробіць, і баіцца прапусціць навіны. Я столькі трываў гэтую парачку, іншы і паловы не вытрымаў бы.
– Так, цяжкая твая жыццё, – з'едліва сказаў Плоскомордый. – Ад усёй душы спачуваю. Ведаеш што? Давай памяняемся. Я пазыцы тваю кватэру, а ты маю. Білі возьмеш у прыдачу.
Білі яго цяперашняя пасія, маленькая бландынка, але спякоту ў ёй, што ў тузіне рудых.
– Гэта трэба разумець як расчараванне?
– Няма. Гэта трэба разумець як становішча рэчаў.
– Усе роўна дзякуй. Можа, у іншы раз. – Плоскомордый жыве ў доме без ліфта, у аднапакаёвай кватэрцы, дзе ледзь змяшчаецца самая неабходная мэбля. Я таксама туліўся у такой будцы, пакуль не атрымаў поспех настолькі, што купіў дом, які мы з Нябожчыкам і займаем.
Плоскомордый адкінуўся на спінку крэсла, засунуўшы вялікія пальцы за пояс, самаздаволена ўсміхнуўся і кіўнуў. Яшчэ раз кіўнуў і яшчэ раз усміхнуўся. Ўхмылка Плоскомордого – проста цудоўнае відовішча. Яна трымаецца на яго пачварнай фізіяноміі так доўга, што Карона можа аб'явіць гэтую ўсмешку нацыянальным здабыткам. Плоскомордый лічыць сябе чыстакроўны чалавекам, але яго рост і выгляд наводзяць на думку, што ў яго радні зачасаўся троль або волат
– Ты не гатовы да ўгоды, Гаррет; не скажу, што я цябе моцна спачуваю.
– Я мог бы пайсці ў якую-небудзь занюханную пивнушку і ўтапіць гора ў спіртных напоях, плачась ў камізэльку участливым незнаёмцаў, але няма, я прыйшоў сюды...
– Мяне гэта задавальняе, – ўкруціў Цяльпук, пачуўшы пра спіртныя напоі. – Глядзі толькі, каб мы цябе тут не абадралі як ліпку.
Я ніколі не прылічаў яго да сваім сябрам. Ён проста працаваў у майго прыяцеля Морлі, ды і сяброўскія пачуцці Морлі да мяне вельмі сумніўныя.
– Ты пазбаўляеш радасці Домік Радасці, Цяльпук.
– Кінь, Гаррет. Пакуль ты не ўвайшоў, жыццё тут біла ключом.
Сябрук Плоскомордого Уник ўжо не выдаваў ні гуку, але працягваў усмехаться і пыхкаць, як вулкан. Дыму вакол яго хапіла, каб я сам гатовы быў пачаць мурлыкаць. Я страціў нітку размовы і задумаўся, чаму гэта ўстанова называецца Хаткай Радасці, занадта экзатычная шыльда для месца сустрэч вегетарыянцаў.
Уник раптам ускочыў як апараны. Ён быццам плыў па паветры да дзвярэй, пяткі ледзь краналіся падлогі. Я ніколі не бачыў, каб хто-небудзь курыў такі моцны тытунь. Я спытаў Тарпа:
– Дзе ты яго падчапіў?
– У Ніка? Гэта ён мяне падчапіў. Ён і яшчэ некалькі хлопцаў, якія хочуць арганізаваць музыкаў.
– Усё ясна.
Я зразумеў, чаму іх зацікавіў Плоскомордый. Тарп зарабляе на жыццё тым, што пераконвае людзей. Яго метады ўключаюць і прымяненне фізічнага ўздзеяння.
Два ці тры Морлі спускаліся па лесвіцы з другога паверха, гледзячы, як музыка выскоквае за дзьверы. Морлі ведаў, што я прыйшоў. Цяльпук паведаміў яму пра гэта па вядучай наверх у кантору перамоўнай трубцы. Дым засцілаў вочы, але здавалася, што Дотс не ў духу.
Морлі – паўкроўка, часткай чалавек, часткай цёмны эльф. Але спадчыннасць эльфаў узяла верх. Ён невялікага росту, складный і такі прыгожы, што проста сорам. І творыць ён суцэльны сорам, варта толькі зазеваться чыёй-небудзь жонкі. Морлі адгадаваў вусікі шчотачкай. Чорныя валасы гладка зачесал таму. Разрадзіўся ў пух і прах, хоць такім, як ён, ідзе любая адзенне. Ён павольна набліжаўся да нас, агаліўшы ва ўсмешцы мноства вострых зубоў.
– Што тут у вас адбываецца? Плоскомордый прапанаваў грубае тлумачэнне. Морлі не звярнуў на яго ўвагі:
– Ты кінуў працу, Гарэт? Даўно ты не наведваўся.
– Навошта працаваць, калі няма неабходнасці? Я спрабаваў прыняць самаздаволены выгляд, хоць мае грашовыя справы пакідалі жадаць лепшага.
Утрымліваць дом каштуе нятанна.
– Што-то ладзіцца?
Морлі заняў крэсла Уника і памахаў рукой, рассейваючы густы тытунёвы дым.
– Наўрад ці.
Я расказаў яму сваю сумную гісторыю. Ён смяяўся ад душы.
– Вельмі маляўніча, Гаррет. Я цябе амаль веру. Трэба прызнаць, твае гісторыі заўсёды вельмі праўдападобныя. Так чым жа ты цяпер займаешся? Асабліва сакрэтнай справай? Я не чуў ні аб чым такім з шэрагу прэч. Горад хиреет.
Ён столькі размаўляць, таму што я гаварыў няўпэўнена.
– Чорт! І ты туды ж!
– Ты прыходзіш, толькі калі цябе трэба выцягваць з ямы, якую ты сам сабе выкапаў.
Гэта несправядліва. Гэта няпраўда. Я ставіўся да яго так шчыра, што нават еў жуйку, якую падаюць у яго забягалаўцы. І аднойчы нават заплаціў па рахунку.
– Ты мне не верыш? Тады скажы мне вось што. Дзе жанчына?
– Якая жанчына?
Дотс, Плоскомордый і Цяльпук хітра ухмыльнулись. Вырашылі, што злавілі мяне.
– Вы заяўляеце, што я тут па працы. А дзе жанчына? Калі я пачынаю разблытваць якое-небудзь дзіўнае справа, заўсёды з'яўляецца прыгожанькая бабёнка. Дакладна? Ну, дзе ж красуня? Чорт вазьмі, мне так не шанцуе, што давядзецца працаваць толькі... Што?
Яны не слухалі. Яны вылупіліся на нешта за маёй спінай.
2
Ёй падабаўся чорны колер. Па-над чорнага сукенкі яна надзела чорны плашч. І на ёй былі высокія чорныя боцікі. У смаляных валасах дыяментамі зіхацелі кроплі дажджу. Яшчэ яна насіла чорныя скураныя пальчаткі. Я падумаў, што яна дзе-то страціла чорную капялюш з вэлюмам. Усё на ёй было чорнае, адцяняючы яе твар, бледны як палатно. Ростам прыкладна пяць з паловай футаў. Маладая. Прыгожая. І спалоханая.
Я прамовіў:
– Я закахаўся. Морлі пазбавіўся пачуцці гумару. Ён сказаў:
– Не приставай да яе, Гаррет. Яна цябе загубіць.
Дзіўныя чорныя вочы глядзелі напышліва скрозь нас, нібы нас наогул не існавала. Яна прошествовала да юнака, што стаяў трохі асабняком свабоднага століка. Пастаянныя наведвальнікі тузаліся пры яе набліжэнні і прыкідваліся, што не бачаць яе.
Цікава.
Я прыгледзеўся больш уважліва. Ёй было гадоў дваццаць. Ярка-чырвоная памада на вуснах нагадвала свежую кроў. Гэта яркае пляма на мярцвяна-бледным твары выклікала жах. Але няма. Ні адзін вампір не рызыкне выйсці на не дужа гасцінныя вуліцы Танфера.
Я зацікавіўся. Чаго яна баялася? Чаму гэтыя галаварэзы кідаліся ад яе?
– Морлі, ты з ёй знаёмы?
– Няма. Але я ведаю, хто яна.
– Хто?
– Дачка Вялікага Боса. Я сустрэў яе ў яго месяц таму.
– Дачка Чодо?
Я быў уражаны. Рамантычны настрой амаль знік.
Чодо Контагью – кароль злачыннага свету Танфера. Ён атрымлівае частку прыбытку ад усіх цёмных спраў, якія робяцца ў нас.
– Ды.
– Ты быў у яго? Ты яго бачыў?
– Ды.
Морлі казаў не вельмі ўпэўнена.
– Значыць, ён і сапраўды жывы.
Я чуў пра гэта, але верылася з цяжкасцю. Маё апошняе справа, дзе было замяшана мноства рудых дзяўчат, скончылася тым, што мм з маёй сяброўкай Уингер і двума галоўнымі целаахоўнікамі Чодо пагналіся за гэтым ублюдкам. Мы з Уингер скемілі, што наступная чаргу наша, і далі драла, не чакаючы развязкі. Сыходзячы, мы пакінулі старога Чодо на апеку Фарба і Садлера, якія былі гатовыя яго задраць. Аднак гэтага не адбылося. Чодо па-ранейшаму хросны бацька. Краск і Садлер ўсё так жа чакаюць яго смерці, быццам і не было выпадку, калі яны збіраліся прыструніць старога навекі.
Мяне гэта турбавала. Чодо выдатна мяне бачыў. Ён не з тых, хто даруе.
– Дачка Чодо! Што яна робіць у такой дзірцы?
– Што значыць у такой дзірцы? Дастаткова толькі намякнуць, што Домік