71. Зваротнае абавязацельства, студзень 1988 г. 72. Адзіны выжыў, красавік 1988 г. 73. Лінія пераемнасці, ліпень 1988 г. 74 хадзячых параненых, кастрычнік 1988 г. 75. Дождж г. красавік 1989 г. 77 Манета Каралеўства, ліпень 1989 г. 78. Сіні дым і люстэркі, кастрычнік 1989 г. 79 Расклад здымак, студзень 1990 г. 80 Смертны прысуд, красавік 1990 г. 1988 73 Line of Succession Jul-1988 74 Walking Wounded Oct-1988 75 Rain of Terror Jan-1989 76 The Final Crusade Apr-1989 77 Coin of the Realm Jul-1989 78 Blue Smoke and Smirro1 Oct-1 80 Death Sentence Apr-1990
Разбуральнік 71: Бой у адказ
Аўтары: Уорэн Мэрфі і Рычард Сапір
Кіраўнік 1
Ён чакаў гэтага моманту амаль сорак гадоў. Сорак гадоў. І цяпер чаканне скончыцца тут, у гэты зімовы дзень, калі дарогу высцілае брудны снег, а сонца высокае, далёкае і бязрадаснае ў маркотным небе Нью-Гэмпшыра.
Ён дакрануўся да рычага, і інваліднае крэсла пад'ехала бліжэй да прыцемненага акна. Пах старога масла запоўніў салон фургона. Далей па дарозе набліжаўся аўтамабіль, злёгку калыхаючыся на колах, якія былі не выраўнаваны.
"Гэта ён?" - паклікаў ён зрывістым голасам. Ці быў гэта проста яго ўзрост, з-за якога ён зламаўся? Калісьці гэта быў моцны голас, уладны голас. Ён быў магутным мужчынам з моцным целаскладам, які прымушаў маладых жанчын кідацца на яго. Але цяпер гэтага цудоўнага целаскладу больш не было, і засталася толькі адна жанчына.
"Пачакай", - крыкнула Ільза. Яна выбегла на дарогу, прывабна падскокваючы ўсім целам. Ільза адкінула доўгія светлыя валасы з далікатнага авальнай асобы і навяла цэйсаўскі бінокль на надыходзячую машыну.
"Колер правільны", - задыхаючыся, крыкнула яна. "Светла-блакітны. Не, пачакайце. Нумары няправільныя. Нумары з іншага штата. Не падыходзіць ".
Ён ударыў левым кулаком уніз, метал ударыў па метале. "Чорт!"
"Не хвалюйся", - сказала Ільза праз таніраванае шкло, махаючы якая праязджае машыне. "Ён прыедзе. Ён заўсёды прыязджае на працу гэтай дарогай".
"Не звяртай увагі на гэта. Я стукнуўся рукой. Гэта балюча!"
"О, беднае маляня. Табе сапраўды варта ўзяць сябе ў рукі".
Ільза размаўляла каля акна. Яна не магла бачыць яго асобы за дымчатай смугой. Гэта не мела значэння.
"Сорак гадоў", - сказаў ён з горыччу. "На самой справе трыццаць восем гадоў, сем месяцаў і пяць дзён", – радасна адказала Ільза.
Ён хмыкнуў. Тады яна яшчэ не нарадзілася: тады ён быў гэтак жа малады, як яна зараз. Калі б ён ведаў яе тады, ён бы ўзяў яе. Сілай, калі трэба. Ён забраў бы яе зараз - калі б у яго засталося што-небудзь, чым можна было б яе забраць. Магчыма, калі ўсё гэта скончыцца, ён знойдзе спосаб забраць гэтую дурную дзяўчынку, якая прыняла прайграную справу мінулага пакаленні як сваю ўласную.
"Набліжаецца яшчэ адна машына", - сказала яна, зноў выбягаючы на дарогу. Ён назіраў за ёй. Яе чорныя штаны былі шчыльна абліпальныя яе стройную дзявочую постаць. Яе белая блузка была накрухмалена. Яна насіла сваю павязку навыварат, так што была бачная толькі чырвоная тканіна. Нягледзячы на гэта, гэта нагадала яму пра старыя часы.
"Гэта ён? Гэта Сміт?"
"Так", - усхвалявана сказала Ільза. "Гэта ён. Гэта Гаральд Сміт".
"Нарэшце-то".
Гаральд Д. Сміт першым убачыў дзяўчыну. Яна стаяла пасярод дарогі, размахваючы рукамі.
Яна была прывабная. Гадоў дваццаці пяці-дваццаці шасці, з прыгожым тварам, які не меў патрэбы ў макіяж. Паміж двума нацягнутымі гузікамі блузкі відаць быў чорны карункавай бюстгальтар. Сьміт безуважліва адзначаў гэтыя рэчы. Ён перастаў глядзець на маладых жанчын як на сэксуальных стварэнняў прыкладна ў той час, калі яго сівыя валасы пачалі радзець, больш за дзесяць гадоў таму.
Сьміт затармазіў сваю машыну. Затым ён заўважыў фургон. Гэта была адна з тых саматужных работ, пафарбаваная ў бронзу і ўпрыгожаная аэраграфічнымі малюнкамі. Ён з'ехаў на слотную ўзбочыну дарогі. Пластыкавая вечка была знятая з запаснога кола, усталяванага ззаду.
Бландынка адскочыла на свой бок машыны, і Сміт апусціла шкло. Яна надарыла яго сонечнай усмешкай. Ён не ўсміхнуўся ў адказ.
"Вы можаце мне дапамагчы, сэр?"
"У чым, відаць, праблема?" Спытаў Гаральд Сміт.
Праблема была відавочная - кола, якое спусціла, але Сміт усё роўна спытаў.
"Я не магу спусціць запасное кола".
"Хвілінку", - сказаў Гаральд Сміт. Ён з'ехаў з дарогі, крыху раздражнёны тым, што спазніцца на працу. Ён адчуваў сябе не ў сілах мяняць кола, не з тым, што здавалася трыма фунтамі сумна вядомай аўсянкі яго жонкі "пяць будзільнікаў", застылай у страўніку.
Ён выйшаў са сваёй машыны, калі бландын падбег, падскокваючы, як шчаслівае шчаня.
"Я Ільза Гмас", - сказала яна, працягваючы руку. Ён няўпэўнена паціснуў яе. Яе хватка была моцнай - мацней, чым ён чакаў, - а другой рукой яна пацягнулася за спіну і дастала ўзведзены пісталет. Яна накіравала яго на яго.
"Будзь мілым", - папярэдзіла яна.
Гаральд Сміт паспрабаваў вызваліцца, але яна мацней сціснула яго руку і разгарнула яго. Яе калена ўрэзалася яму ў паясніцу, і ён упаў на капот машыны.
"Я павінен папярэдзіць вас, юная лэдзі. Калі гэта рабаванне..." Але затым рулю пісталета ўперлася яму ў спіну. Ён падумаў, ці не збіраецца яна застрэліць яго прама тут і зараз.
"Стой спакойна", - сказала яна. У яе голасе звінеў метал. Яна зняла сваю чырвоную павязку і, асцярожна вывернуўшы яе правым бокам вонкі, завязала вочы Гаральду Сміту. Яна павяла яго да фургона для інвалідаў.
Калі б Сміт мог бачыць сябе ў той момант, ён бы пазнаў чорны сімвал у белым крузе, які гарэў спераду на чырвонай павязцы, надзейна завязанай вакол яго галавы. Магчыма, тады ён зразумеў бы. Але зноў жа, у яго магло і не быць.
"Гаральд Сміт?" У яго перасохла ў роце. Ён зрабіў глыток. Чаму ён павінен нервавацца? Нервавацца павінен быў Сміт.
"Так?" Няўпэўнена перапытаў Гаральд Сміт. Ён не мог бачыць, але Сміт ведаў, што ён знаходзіцца ўнутры фургона бронзавага колеру. Падлога была выслана дываном, і яго лысая галава зачапіла плюшавы дах, калі ён праціскаўся ўнутр праз рассоўныя бакавыя дзверы. Прахалодныя рукі пасадзілі яго на сядзенне. Яно павярнулася.
"Гаральд Д. Сміт?"
"Так?" Голас Сміта быў спакойны.
У гэтага чалавека было самавалоданне, калі не смеласць. Ён падумаў, ці не аблегчыць гэта задачу. "Першыя дзесяць гадоў былі горшымі".
"Я не разумею", - сказаў Сміт.
"Сцены былі зялёныя. Светла-зялёныя ўверсе і цёмна-зялёныя ўнізе. Я нічога не мог зрабіць, акрамя як глядзець на іх: у тыя дні я часта думаў пра цябе, Гаральд Сміт".
"Ці ведаю я вас?"
"Я падыходжу да гэтага, Сміт". Ён выплюнуў гэтае імя. Нервознасць пакідала яго. Добра. Ільза ўсміхнулася яму. Яна стаяла на каленях на дыване, выглядаючы як паслухмяная дачка, за выключэннем пісталета, які яна трымала накіраваным на ненавіснага Гаральда Д. Сміта.
"Тады ў нас не было тэлебачання", - працягнуў ён больш спакойным голасам. "Тэлебачанне было новым. У Амерыцы ў людзей было тэлебачанне. Але не там, куды мяне адправілі. Там ні ў кога не было тэлебачання. Такім чынам, я ўтаропіўся на зялёныя сцены. Яны абпалілі маю сятчатку, яны былі такімі зялёнымі. Дагэтуль я не магу глядзець на траву. Ці амэрыканскія папяровыя грошы”.
Гаральд Сміт спрабаваў бачыць скрозь павязку на вачах. Ён асцярожна паклаў рукі па адной на кожнае калена. Ён не адважваўся паварушыцца. Ён ведаў, што ў бландынкі быў пісталет - ён выглядаў як "Люгер" - накіраваны на яго.
"У рэшце рэшт", - працягнуў сухі голас. "у нас было тэлебачанне. Я думаю, гэта было тое, што выратавала маё разважнасць. Тэлебачанне сілкавала мой розум. Гэта было маё акно, таму што ў зялёным пакоі, ці бачыце, не было вокнаў. Я думаю, што без тэлевізара я б дазволіў сабе памерці. Нават нянавісць можа падтрымліваць чалавека так доўга”.
"Ненавідзіш? Я цябе не ведаю".
"Ты не можаш бачыць мяне, Гаральд Сміт".
"Ваш голас мне не знаёмы".
"Мой голас? У апошні раз вы чулі яго ў 1949 годзе. Вы памятаеце?"
"Не", - павольна вымавіў Гаральд Сміт.
"Не! Нават не хвалюючы ўспамін, Сміт? Нават гэта?"
"Прабачце, у чым справа?"
"Смерць, Сміт. Гаворка ідзе аб смерці. Мая смерць ... і твая".
Сьміт мацней сьціснуў калені.
"Вы памятаеце, дзе вы былі 7 чэрвеня 1949 г.?"
"Вядома, не. Ніхто не мог".
"Я памятаю. Я гэта добра памятаю. Гэта быў дзень маёй смерці ".
Сьміт нічога не сказаў. Гэты чалавек быў відавочна шалёным. Яго думкі ліхаманкава цямілі. Праехала б іншая машына? Спынілася б яна? Але гэта была не дужа ажыўленая дарога.
"Гэта быў дзень, калі я памёр", - працягваў голас. "Гэта быў дзень, калі ты забіў мяне. Цяпер скажы мне, Гаральд Сміт, што ты не памятаеш той дзень".
"Я не ведаю", - павольна адказаў Сміт. "Я думаю, вы ўзялі не таго чалавека".
"Хлус!"
"Я сказаў, што не памятаю", - роўным голасам вымавіў Гаральд Сміт. Ён ведаў, што, калі маеш справу з неўраўнаважанымі розумамі, лепш казаць спакойным голасам. Ён таксама ведаў, што ім не трэба супярэчыць, але Сміт быў упарты. Ён не збіраўся згаджацца з трызненнем вар'ята толькі для таго, каб пацешыць яго.
Сміт пачуў гудзенне маленькага матора і сухі голас, які раздаўся бліжэй. Сьміт раптам зразумеў, што фургон быў у інвалідным крэсле. Ён успомніў налепку з надпісам "інвалід" на задняй панэлі фургона.
"Ты не памятаеш". Голас быў горкім, амаль сумным.
"Гэта дакладна", - нацягнута сказаў Сміт.
Затым Сміт пачуў новы гук. Гэта было мякчэйшае гудзенне, больш падобнае на прыглушаны гук высакахуткаснай бормашыны дантыста. Гэты гук прымусіў яго здрыгануцца. Ён ненавідзеў наведваць дантыста. Заўсёды была.
З яго вачэй сарвалі павязку. Сьміт бязглузда міргнуў.
У мужчыны ў інвалідным крэсле быў твар такі ж сухі, як і яго голас. Яно нагадвала абескалярэную шкарлупіну грэцкага арэха, збароджаную маршчынамі. Вочы былі чорнымі і праніклівымі, вусны ўяўлялі сабой тонкую высмаглую лінію. Астатняя частка асобы была мёртвая, даўно мёртвая. Зубы былі афарбаваны амаль у карычневы колер, з каранямі, аголенымі якія адыходзяць дзёснамі.
"Я не пазнаю ваш твар", - сказаў Сміт голасам больш спакойным, чым яго думкі. Ён адчуваў, як шалёна калоціцца яго сэрца, а горла сціскаецца ад страху. Рысы асобы мужчыны сталі раз'юшанымі.
"Мая ўласная маці не даведалася б мяне!" - прагрымеў мужчына ў інвалідным крэсле. Ён ударыў сухім кулаком па падлакотніку інваліднага крэсла. Затым Сміт убачыў павязку на вачах, якая вісіць у іншай руцэ мужчыны.
Але гэта была не рука. Не чалавечая рука. Гэта быў трохпальцы кіпцюр з нержавеючай сталі. Ён заціснуў павязку на вачах, якую дзяўчына насіла замест павязкі. Сміт убачыў чорна-белую эмблему, скажоную чырвонымі зморшчынамі. Стальная клюшня адкрылася з гудзеннем малюсенькай стаматалагічнай бормашыны. Павязка на вачах упала на калені Сміта, і ён пазнаў нацысцкі сімвал свастыкі. Ён ніякавата праглынуў. Ён быў на вайне. Гэта было даўно.
"Ты таксама змяніўся, Гаральд Сміт", - сказаў стары больш ціхім голасам. "Я таксама ледзь пазнаю цябе".
Стальная клюшня з шумам самкнулася. Тры сустаўчатыя пальцы склаліся ў дэфармаваны кулак.
"Сучасная навука", - сказаў стары. “Я атрымаў гэта ў 1983 годзе. Электроды, імплантаваныя ў маё перадплечча, кантралююць гэта. Гэта амаль як мець натуральную руку. Да гэтага ў мяне быў кручок, а да кручка маё запясце заканчвалася чорным пластыкавым каўпачком”.
Твар Сміта быў такі блізкі да мужчыны, што ён адчуваў пах яго дыхання. Пахла сырымі малюскамі, як быццам вантробы мужчыны былі мёртвымі.
"Гэта зрабіў са мной агонь. Агонь пазбавіў мяне рухомасці. З-за гэтага я шмат гадоў не мог гаварыць. Гэта амаль пазбавіла мяне зроку. Гэта забрала і іншыя рэчы. Але я больш не буду гаварыць аб сваёй горычы. Я шукаў цябе, Гаральд Сьміт, і цяпер я знайшоў цябе”.
"Я думаю, вы ўзялі не таго мужчыну", - мякка сказаў Гаральд Сміт.