Уорэн Мэрфi, Сапір Рычард : другие произведения.

Разбуральнік 85 -90

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  Уорэн Мэрфі і Сапір Рычард
  
  Разбуральнік 85 -90
  
  
  
  
  ;
  
  
  
  
  
  
  Разбуральнік 85: Прага крыві
  
  
  Аўтар: Уорэн Мэрфі Сапір Рычард
  
  
  Кіраўнік 1
  
  
  
  
  Элісан Бэйнс вельмі, вельмі турбавалася аб маленькай Кімберлі. "Гэта ж не наркотыкі, праўда?" Спытала Норма Квінлан сваім жабіным надтрэснутым голасам. Яна зморшчылася. Яе сэрца прапусціла ўдар. Але ўнутры яна не магла дачакацца, каб расказаць Беверлі і Кэтлін. Магчыма, яна нават зноў загаворыць з Ідай Макдонаў, проста каб убачыць выраз яе ганарыстага асобы, калі яна скажа Ідзе, што небарака Кімберлі Бэйнс стала наркаманкай. Яна кінула кавалачак цукру ў свой чай.
  
  
  "Не, гэта не наркотыкі", - сказала Элісан Бэйнс прыглушаным ад узросту голасам. Яе погляд кінуўся да акна, як быццам суседзі падслухоўвалі. У нейкім сэнсе так яно і было. Дзякуючы Норме Квінлан, каралеве плётак Аўроры, штат Каларада, прыгарада Дэнвера. "Я амаль хацеў бы, каб гэта было так. Калі б гэта былі толькі наркотыкі, я мог бы адправіць яе да Бэці Форд ".
  
  
  "Іх бяруць такімі маладымі?" - спытала Норма, вырашыўшы, што неабходны другі кавалачак цукру. Ёй спатрэбіцца энергія для ўсіх тэлефонных званкоў, якія яна зробіць пазней.
  
  
  "Магчыма, не", - занепакоена сказала місіс Бэйнс. На яе пульхным твары застыла матчына грымаса. Яна балансавала сваім парцалянавым сподкам у адной з пакрытых узроставымі плямамі рук. Іншы трымаў тонкі парцалянавы кубак, падвешаны на мікрадзюйме над сподкам, як быццам абедзве маглі разбіцца, калі б сустрэліся. Яна задуменна паднесла кубак да не налепленых вуснаў, нахмурылася і зрабіла глыток. Кубак вярнулася ў зыходнае становішча, і Элісан Бэйнс працягнула гаварыць.
  
  
  "Ведаеш, ёй усяго трынаццаць".
  
  
  "Такая маладая? Чаму, я бачыў яе толькі на днях. Яна выглядала як старшакласніца ў гэтай... сукенцы".
  
  
  "Цяпер яна таксама карыстаецца памадай".
  
  
  "Тады, я думаю, яна ў тым узросце. Ты ведаеш, яны становяцца больш спрактыкаванымі ў значна маладзейшым узросце, чым мы, - сказала Норма Квінлан правільным голасам, запіхваючы ў самы далёкі куток сваёй свядомасці напалову пахаваны ўспамін пра той дзень, калі яна дазволіла Харві Блюстейну лапаць яе ў "драйв-м". Гэта, у рэшце рэшт, былі шасцідзесятыя. Канец шасцідзесятых. Тады людзі рабілі такія рэчы.
  
  
  "Гэта праўда, ці не так?" - сумна вымавіла місіс Бэйнс, гледзячы на ??дымлівую вадкасць меднага колеру ў сваёй кубку. Яе валасы былі серабрыста-блакітным арэолам, які, магчыма, быў вытканы плацінавым павуком. Яна ўздыхнула.
  
  
  Норма Квінлан пацягнулася за булачкай з разынкамі, ведаючы, што момант ісціны амаль надышоў. Уздых быў яе падказкай. Яны заўсёды ўздыхалі, перш чым зняць з сябе цяжар. І яна была такім уважлівым слухачом.
  
  
  "Ты ведаеш, яна набірае вагу".
  
  
  "Плацце, якое я бачыла на днях, было надзвычайным", - хутка сказала Норма, адкусваючы сухую аладку. "Але ў яе быў такі худы твар. І такі прыгожы. Яна вельмі прыгожая".
  
  
  "Як маленькая лялячка", - пагадзілася Элісан Бэйнс з бабулінай гонарам. "Ты ведаеш, яна вельмі добрае прыстасавалася. Пасля непрыемнасцяў".
  
  
  "Непрыемнасць?" спытала Норма, маскіруючы сваю цікавасць нявінным тонам. Яна вельмі добра ведала аб непрыемнасці, але хацела пачуць гэта напрамую. На выпадак, калі ўсплывуць новыя падрабязнасці. Яны часта гэта рабілі.
  
  
  "Вы ведаеце, што бацькі Кіма трагічна загінулі некалькі гадоў таму".
  
  
  "Я гэта чула", - няпэўна сказала Норма. "Дзесьці".
  
  
  "Яе маці была знойдзена задушанай у Парыжы. Гэта было зусім жудасна. Забойцу так і не знайшлі".
  
  
  Норма ўважліва кіўнула. Яна ведала гэта.
  
  
  "А.Х., майго сына, напаткаў падобны лёс. Яго знайшлі мёртвым у яго загараднай хаце ў Рокі Маунтин, яго мова тырчаў з рота. Зусім як у маёй ятроўкі".
  
  
  "Не!" - сказала Норма, якая таксама гэта ведала.
  
  
  Місіс Бэйнс з засяроджанасцю прарока сузірала пар, які падымаецца з яе кубкі. "Тое, што я збіраюся вам сказаць, застанецца строга паміж намі двума".
  
  
  "Абсалютна", - шчыра сказала Норма, вырашыўшы прама тады і тамака, што яна ўсёткі патэлефануе Ідзе.
  
  
  "Яны знайшлі іх абодвух з аднолькавымі жоўтымі шалікамі на шыях".
  
  
  "Божа мой!"
  
  
  "Гэта праўда, я прадаў установу А.Х., ты ведаеш. Нават не стаў бы заходзіць у яе".
  
  
  "У такіх месцах, як гэта, часта водзяцца прывіды", - глыбакадумна заўважыла Норма.
  
  
  "Верна".
  
  
  "Яны калі-небудзь знайшлі забойцаў?"
  
  
  Місіс Бэйнс далікатна сербанула. "Ніколі. Я думаю, яны спынілі пошукі. Ці бачыце, перад смерцю А.Х. і Эвелін - так клікалі маю ятроўку, Эвелін - далучыліся да аднаго з гэтых жудасных... культаў."
  
  
  "Я гэтага не ведала", - сказала Норма, праліваючы гарбату сабе на калені. Гэта было лепш, чым яна магла сабе ўявіць. Яна ледзь магла дачакацца, калі дабярэцца да тэлефона.
  
  
  "Што гэта за культ?" спытала яна роўным голасам.
  
  
  "Я ніколі не была ўпэўнена ў гэтым", - прызналася місіс Бэйнс. "І, шчыра кажучы, мне нецікава гэта ведаць. Азіраючыся назад, усё гэта здаецца такім неверагодным. Як нешта, што магло б здарыцца са звычайнымі людзьмі на Усходзе. У рэшце рэшт, А.Х. быў прэзідэнтам Just Folks Airlines".
  
  
  "Шкада, што яны вось так збанкрутавалі", - спачувальна сказала Норма. "Іх тарыфы былі такімі разумнымі".
  
  
  "Ведаеш, мне прыйшлося прадаць кампанію. А новыя ўладальнікі проста зраўнялі яе з зямлёй".
  
  
  Норма кіўнула. Яна забылася згадаць, што місіс Бэйнс спрабавала кіраваць кампаніяй на працягу года. Яе прапанова аб бясплатных паездках для пажылых людзей прывяла да таго, што "Джаст Фолкс" апынулася ў банкруцтве. Яна была вымушана прадаць свае акцыі. Праз год ад Just Folks засталіся толькі ўспаміны.
  
  
  "Дык ты думаеш, яны былі ахвярамі гэтага культу?"
  
  
  "Яны павінны былі быць. Я думаю, яны загіпнатызавалі А.Х., каб ён далучыўся. Ён быў выпускніком Кембрыджскай школы бізнэсу, вы ведаеце".
  
  
  Норма зрабіла разумовую пазнаку аб гэтым.
  
  
  “Пасля пахавання, – працягвала місіс Бэйнс, – Кімберлі прыехала пагасціць да мяне. Спачатку яна была вельмі неўраўнаважанай. Вечна паўтарала дзіцячую лухту. Я думаю, яна пераняла гэта з жудаснага культавага асяроддзя. Але Кіма выйшла з яе ўсяго праз тыдзень”.
  
  
  "Тыдзень!" Норма кудахтала. "Уяві сабе. Дзеці такія жыццеўстойлівыя. Гэта сапраўды дабраславеньне".
  
  
  Місіс Бэйнс кіўнула. "Благаславенне. Яна не казала пра сваіх маці або бацьку з моманту пахавання. Нават пра Джошуа".
  
  
  Кубак Нормы задрыжала ў яе руцэ. "Джошуа?"
  
  
  "Яе брат. У яе быў старэйшы брат. Я пахаваў яго разам з А.Х. і Эвелін".
  
  
  "Не задушаны?"
  
  
  "Не".
  
  
  Палёгка адбілася на твары Нормы Квінлан.
  
  
  "Ён быў падарваны", - як ні ў чым не бывала сказала Элісан Бэйнс, пацягваючы гарбату.
  
  
  "Узарвалася...?" Норма была ў жаху.
  
  
  “У культу быў фургон. Джошуа ехаў у ім з некалькімі іншымі. Ён нейкім чынам узарваўся. Паліцыя сказала мне, што гэта магло быць справай рук канкуруючага культу”.
  
  
  "Бядняжка! Праз што ты прайшла! А цяпер гэта справа з Кімберлі", - клапатліва сказала Норма, вяртаючы місіс Бэйнс да бягучай тэмы.
  
  
  "Я казаў табе, што яна набірае вагу".
  
  
  "Наступленне палавой сталасці зробіць гэта з некаторымі дзяўчынкамі".
  
  
  "Упершыню я заўважыў яе развіццё тры гады таму".
  
  
  "І ты кажаш, што ёй трынаццаць?"
  
  
  Элісан Бэйнс кіўнула. "У дзесяць".
  
  
  "Аднойчы я прачытала артыкул у Ladies' Home Journal, у якім гаварылася, што ў некаторых дзяўчынак развіццё пачынаецца ўжо ў дзевяць. Ці гэта было ў восем?"
  
  
  "Мая Кіма заквітнела ў мініятурную жанчыну амаль за адну ноч. Адзін дзень яна гуляла ў лялькі, а на наступны была ў трэніровачным станіку і наносіла макіяж".
  
  
  “Яны так хутка сталеюць. Мой Кэлвін паступае ў каледж у наступным месяцы. Юрыдычная школа. Тулейн. Я б не дазволіў яму паступіць ва ўсходні каледж”.
  
  
  Місіс Бэйнс прапусціла завуаляванае звальненне з Кембрыджскага бізнес-каледжа міма вушэй.
  
  
  "У той час я не надавала гэтаму асаблівага значэння", – сказала яна задуменна, "але я заўважыла, што статуя таксама вырасла за ноч".
  
  
  "Статуя?"
  
  
  Элісан Бэйнс задуменна ўтаропілася ў свой чай, назіраючы за канцэнтрычнай рабізна, стваранай лёгкай дрыготкай у яе старэючых руках. Яна рэзка паставіла кубак на сподак, а сподак - на кававы столік.
  
  
  "Я не павінна гэтага рабіць, але..." Яна рашуча ўстала. "Дазволь мне сёе-тое табе паказаць".
  
  
  Яны на дыбачках падняліся па пакрытых дыванам прыступках - місіс Бэйнс, таму што яна навучылася хадзіць на дыбачках і гаварыць ціха ў сваім уласным доме, а Норма, таму што місіс Бэйнс рабіла гэта.
  
  
  Місіс Бэйнс правяла яе па калідоры крэмавага колеру да зачыненых дзвярэй у яго канцы.
  
  
  "Яна часам замыкае яе", - патлумачыла місіс Бэйнс, правяраючы дзвярную ручку. Норма Квінлан скарысталася ўпартай дзвярной ручкай, каб зазірнуць праз напаўзачыненыя дзверы ў іншую спальню. Дарагое дамаскае покрыва ляжала на ложку так, нібы было пакрыта эмаллю. З іншага боку, за адчыненымі дзвярыма ваннага пакоя віднелася неахайная куча не развешаных ручнікоў. Норма зморшчыла нос, як быццам ад непрыемнага паху, але ў глыбіні душы яна была задаволеная. Элісан Бэйнс напускала на сябе такі выгляд. Было прыемна бачыць, што яна не была лепшай эканомкай у свеце, як думалі некаторыя назойлівыя людзі.
  
  
  Дзвярная ручка бязлітасна забрынчала ў руках місіс Бэйнс, і сэрца Нормы ўпала. Яна сапраўды хацела ўбачыць гэтую статую.
  
  
  Нарэшце дзверы паддаліся. Місіс Бэйнс штурхнула яе. Норма ўбачыла, што яна зазірнула ўнутр з большым, чым след страху на твары. Яна адступіла ў бок, прапускаючы Норму ўнутр.
  
  
  Асцярожна, усё яшчэ на дыбачках, Норма Квінлан зрабіла менавіта гэта.
  
  
  Яна ахнула.
  
  
  "Яна называе гэта Кэлі", - сказала місіс Бэйнс, як быццам кажучы аб сямейным сабаку.
  
  
  На гэты раз Норма Квінлан страціла дарунак прамовы. Прадмет у пакоі быў шаравата-белым, падобным на пабіты непагаддзю чэрап. Яно сядзела на кукішках - менавіта так гэта можна было назваць - на цацачным куфры дзіцяці. Яно было амаль чатыры футы ростам і даволі шырокае. Твар уяўляў сабой зласлівую маску. Норма міргнула, усвядоміўшы, што там было тры твары. Два іншыя апраўлялі цэнтральнае. Але самае захапляльнае, што ў яго было чатыры рукі. Яны былі падняты ў павучых, загадкавых жэстах.
  
  
  Паміж ніжняй парай быў накінуты жоўты шаўковы шалік.
  
  
  "Гэта... гэта..." - пачала Норма, падбіраючы словы.
  
  
  "Агідна".
  
  
  "У дакладнасці мая думка".
  
  
  "Кімберлі зрабіла гэта. Сама".
  
  
  "Яна, павінна быць, вельмі ... добра валодае рукамі", - Норма Квінлан праглынула.
  
  
  "Гэта пачалося як маленькая фігурка з пластыліну", - патлумачыла місіс Бэйнс адхіленым тонам. “Яна зрабіла першую фігурку неўзабаве пасля таго, як я ўзяла апякунства. У яе было чатыры рукі. Але яна працягвала дадаваць новыя. Яны прарасталі з грудзей, ног, нават галаўнога ўбору. Пакуль гэта не прымусіла мяне падумаць аб раз'юшаным павуку”.
  
  
  "Я б сама ўпадабала павука", - ашаломлена сказала Норма. Настолькі ашаломленая, што проста тады вырашыла не згадваць пра статуэтку нікому са сваіх сяброў. Дзе б яна знайшла словы, каб апісаць гэта?
  
  
  "Аднойчы я згадаў Кіма, што, магчыма, ёй варта спыніць дадаваць рукі, што статуя і так дастаткова добрая. І ведаеш, што яна мне сказала?"
  
  
  "Што?"
  
  
  Місіс Бэйнс накіравала на Норму Квінлан свой цвёрды сумны погляд. "Яна сказала, што не рабіла гербы. Затым яна папрасіла іншую котку".
  
  
  "Так?" Павольна вымавіла Норма, не бачачы сувязі.
  
  
  "Гэта была пятая котка, якую я злавіў. Усе астатнія ўцяклі".
  
  
  "Не!"
  
  
  "Яна так шмат плакала, што я прынёс ёй прыгожага паласатага ката. Тыдзень праз ён знік. Я згадаў пра гэта Кіма, і яна зусім не здавалася вельмі сумнай. Яна проста папрасіла іншую котку. Я не падарыў ёй іншую котку. На гэты раз я падарыў ёй шчанюка. Яны больш дамаседы”.
  
  
  "Сабакі - разумныя хатнія жывёлы, я згодны. Я памятаю, калі ў нас быў наш Руды ..."
  
  
  "Беднае шчанюк не хацеў спаць у сваім пакоі", - адхілена працягнула місіс Бэйнс. "Ён нават не хацеў паднімацца наверх, незалежна ад таго, як моцна Кіма спрабаваў яго ўгаварыць. Ён проста сеў ля падножжа лесвіцы і паглядзеў уверх. Рыча."
  
  
  "Як дзіўна".
  
  
  "Аднойчы ноччу Кімберлі прыйшла дадому з павадком і пацягнула беднага сабаку ўверх па лесвіцы. На наступную раніцу яна знікла".
  
  
  Рука Нормы кінулася да яе худой грудзей.
  
  
  "Божа мой. Ты ж не думаеш, што Кімберлі мае да гэтага нейкае дачыненне?"
  
  
  "Я патэлефанавала кінолага", - сказала місіс Бэйнс. "У дарожны дэпартамент. У горад. Усім, каго змагла ўспомніць".
  
  
  Яна доўга глядзела на гратэскавую статую, яе рукі сціскалі адзін аднаго.
  
  
  "Ты ведаеш", - працягнула яна залішне спакойным голасам, - "яны знайшлі гэтую бедную жывёліну на абочыне дарогі, задушанае, з высунутым мовай. На яго шыі быў жоўты шалік. Гэтак жа, як той. што забілі Эвелін і А.Х."
  
  
  Супадзенне адбілася на худым, вядзьмарскім твары Нормы Квінлан.
  
  
  "Магчыма, нам лепш пайсці зараз", - хутка сказала яна. "Ты ж ведаеш, як падлеткі ставяцца да свайго асабістага жыцця".
  
  
  "Вы маеце рацыю", - сказала місіс Бэйнс, зачыняючы дзверы. Яна не зачынялася цалкам, таму яна пакінула яе злёгку прыадчыненай.
  
  
  Яны спускаліся па пакрытай дываном лесвіцы ў няёмкім маўчанні.
  
  
  "Яшчэ гарбаты?" - спытала місіс Бэйнс, калі яны вярнуліся ва ўтульную гасцёўню.
  
  
  Норма Квінлан вагалася. Іх невялікая гутарка прыняла непрыемнае абарачэнне. Яе пачало нудзіць. Плёткі - гэта адно, але ад гэтага чалавеку могуць сніцца кашмары.
  
  
  Пакуль Норма абдумвала свой адказ, грукнулі заднія дзверы.
  
  
  Норма здрыганулася. У страху яе погляд накіраваўся на кухню.
  
  
  "Гэта ты, Кіма?" - спакойна спытала місіс Бэйнс, як быццам размаўляла з нармальным дзіцём, а не з душыцелем нявінных хатніх жывёл.
  
  
  "Так", - сказаў хмурны дзявочы голас.
  
  
  Норма ўстала. "Магчыма, мне пара ісці", - нервова сказала яна.
  
  
  З кухні ўвайшла Кімберлі Бэйнс. На ёй была спадальная жоўтая сукенка дашыкі, якая амаль адпавядала яе пухнатым валасам. Яно звісала з яе маленькага, але жаноцкага цела, як брызент з каляднай ёлкі. Яна спынілася, калі ўбачыла Норму. У яе ярка-блакітных вачах бліснула прыхаваная небяспека. Гэты гнеў хутка прайшоў, і яна сказала тонкім галаском: "Прывітанне".
  
  
  "Прывітанне, Кімберлі", - сказала Норма, сабраўшы ў голасе саладосць, якая знікла з яе шмат гадоў таму. "Прыемна бачыць цябе зноў".
  
  
  "Тое ж самае", - нядбайна адказала Кімберлі. "Бабуля, мне хто-небудзь тэлефанаваў?"
  
  
  "Не, дарагая".
  
  
  Падобная на палатку сукенка трывожна лунала. "Чорт".
  
  
  "Што гэта?"
  
  
  "У коткі Робі Сімпсана былі кацяняты, і ён абяцаў мне аднаго", – растлумачыла Кімберлі. "Помніш, калі ў нас былі кацяняты?"
  
  
  "Выразна", - сказала місіс Бэйнс, яе вочы звярнуліся да Нормы. Норма выглядала гэтак жа камфортна, як ізраільцянка ў Мецы.
  
  
  "Мне трэба ісці зараз", - хутка сказала яна.
  
  
  "Я праводжу вас да дзвярэй", - сказала місіс Бэйнс.
  
  
  Норма апярэдзіла місіс Бэйнс да ўваходных дзвярэй на восем секунд. Яна сама расчыніла яе. Спатыкаючыся, яна выйшла на дарожку і, запінаючыся, задыхаючыся, прамармытала: "Было прыемна пагаварыць з вамі, місіс Бэйнс".
  
  
  "Мы павінны зрабіць гэта зноў", - крыкнула ёй услед місіс Бэйнс. "Хутка. Ёсць так шмат рэчаў, пра якія я табе не расказала".
  
  
  "О, калі ласка..." - прамармытала Норма Квінлан сабе пад нос, калі, спатыкаючыся, ішла праз прылеглую лужок да сховішча сваёй уласнай хаты.
  
  
  Норма Квінлан паспяшалася ўнутр. Яна праскочыла міма тэлефона і ўзяла з паліцы ў кладоўцы пыльную кулінарную кнігу. Яна збіралася прыгатаваць Фрэду яго каханую страву сёння ўвечар - кураня ў лаве. Яна не рыхтавала гэта для яго гадамі. Не пасля таго, як паклала канец яго маленькай інтрыжцы з гэтай таннай блядзюшкай Кэлоўэй. Але сёння вечарам яна падасць яму кураня ў лаве.
  
  
  Цяпер, калі яна дакладна зразумела, хто жыве па суседстве, яна ацаніла яго па-новаму.
  
  
  Місіс Элісан Бэйнс прыбірала гасціную, калі Кімберлі імкліва збегла па пакрытай дываном лесвіцы, яе жоўтае сукенка ўсхвалявана лунала ў такт рухам усхваляваных рук.
  
  
  "Ты быў у маім пакоі! Як ты мог?"
  
  
  "Я ведаю, ты любіш адзінота, Кіма", - спакойна сказала місіс Бэйнс. "Але гэта і мая хата таксама".
  
  
  "Не называй мяне Кіма, ты, стары кошык!" Кімберлі сказала гэта з такой стыхійнай гарачнасцю, што місіс Бэйнс дазволіла чайнаму сервізу з чыстага срэбра выслізнуць з яе спалоханых пальцаў. Ён са звонам упаў на ўсходні дыван.
  
  
  "О, паглядзі, што ты прымусіў мяне зрабіць", - сказала яна без злосці.
  
  
  "І ты таксама пускаеш гэтыя плёткі!"
  
  
  "Місіс Квінлан - вельмі мілая жанчына. Не маглі б вы мне дапамагчы?"
  
  
  "Чаму? Чаму ты ўпусціў яе ў мой пакой?"
  
  
  "Глупства, Кімберлі", - сказала місіс Бэйнс, яе голас стаў халодным. "Што прымушае цябе думаць, што я б зрабіла такое?"
  
  
  "Яна сказала мне".
  
  
  "Яна?"
  
  
  "І яна настойвае на сваёй адзіноце".
  
  
  "Я спадзяюся, ты не маеш на ўвазе тую агідную статую. Я думаў, ты ўжо перарасла гэта".
  
  
  Погляд Кімберлі стаў жорсткім і задуменным. "Можа быць, усё наадварот".
  
  
  "Калі вы не хочаце мне дапамагчы", - сказала місіс Бэйнс, з цяжкасцю апускаючыся на карачкі, - "тады, прынамсі, аднясіце гэтыя рэчы на кухню, калі я перадам іх вам. Я больш не малады".
  
  
  "Можа быць, яна перарасла гэты дом", – сказала Кімберлі, павольна набліжаючыся. "Можа быць, я таксама".
  
  
  "Глупства. Табе ўсяго трынаццаць. Не магла б ты аднесці гэты сервіз на кухню для мяне, калі ласка?"
  
  
  "Вядома", - бестурботна сказала Кімберлі. "Рада".
  
  
  Праігнараваўшы прапанаваную паслугу, Кімберлі абыйшла сваю укленчаную бабулю.
  
  
  "Што ты робіш, Кімберлі?" - спытала місіс Бэйнс.
  
  
  Адказу не было. Толькі раптоўныя моцныя рукі на яе плячах. Іх хватка была даволі моцнай.
  
  
  "Кіма, што ты робіш?" Паўтарыла місіс Бэйнс.
  
  
  "Стой спакойна, бабуля", - сказала Кімберлі, моцна націскаючы.
  
  
  Устрывожаная, місіс Бэйнс паспрабавала падняцца. Але моцныя рукі толькі мацней націснулі. Яны былі непераадольныя.
  
  
  "Кімберлі", - сказала місіс Бэйнс, і страх напоўніў яе голас. "Гэтыя рукі твае?"
  
  
  Затым пачуўся жудасны трэск, падобны на трэск ветразі ў шторм. Яна не магла ўявіць, што гэта было. Але бязлітасныя рукі на яе плячах затрэсліся ў апантанай спагадзе.
  
  
  Гэта сапраўды ўсхвалявала місіс Бэйнс. Яна з цяжкасцю паднялася на ногі, забыўшыся аб чайным сервіз. Ён з грукатам упаў на дыван.
  
  
  І пакуль яна змагалася, ярка-жоўтая ўспышка перасекла яе поле зроку, і ёй стала ўсё цяжэй дыхаць.
  
  
  Яна закранула сваё горла. Місіс Бэйнс адчула нешта шаўкавістае, і яе думкі кінуліся да жоўтага шаліка, які быў у гліняных руках Кэлі.
  
  
  "Кімберлі, гэта не смешна. Я ледзь магу дыхаць".
  
  
  Шоўк нацягнуўся. Калі місіс Бэйнс сапраўды, сапраўды больш не магла дыхаць, яна падняла іншую руку, каб змагацца з зацягваецца пятлёй. Яна адмовілася скрануцца з месца.
  
  
  Яна схапіла жорсткія, якія сціскаюцца пальцы. Яны былі няўмольныя. Перад вачыма місіс Бэйнс пачало цямнець. Равучы гук у яе вушах нагадаў ёй гук марской ракавіны, але значна ўзмоцнены.
  
  
  "Ёй гэта падабаецца", - праспявала Кімберлі скрозь нарастаючы крывавы роў. "Ёй гэта падабаецца".
  
  
  Элісан Бэйнс спрабавала сказаць Кімберлі, што на самой справе ёй не падабаецца, калі яе душаць, але паколькі паветра не магло праціснуцца праз яе трахею, казаць было немагчыма.
  
  
  І калі яе розум спахмурнеў, місіс Бэйнс уразіла вельмі дзіўная думка.
  
  
  Калі гэта былі рукі Кімберлі, якія трымалі яе, чые тады зацягвалі жоўты шалік?
  
  
  Паліцыя выявіла місіс Элісан Бэйнс згорбленай і якая стаіць на каленях пасярод сваёй гасцінай, уткнуўшыся носам і лбом у дыван, у асяроддзі раскіданых аскепкаў яе срэбнага чайнага сервіза. Яе вочы вылупіліся ў недаверлівым смяротным поглядзе. З рота высунулася мова насычанага пурпурна-чорнага колеру. Яе твар быў колеру яйкі малінаўкі.
  
  
  Дэтэктыў Оскар Сейл кінуў адзін погляд і выбег з дому.
  
  
  "У нас ёсць яшчэ адзін", - крыкнуў ён судмедэксперту.
  
  
  Судова-медыцынскі эксперт назіраў за двума служачымі трупярні, калі яны выкочвалі пакрытую прасцінай каталку з дому да машыны хуткай дапамогі, якая іх чакала.
  
  
  Медэксперт выставіў наперад адно вуха. "Што?"
  
  
  "Той жа метад - выглядае як удушэнне лігатурай".
  
  
  Медэксперт паспяшаўся да дома.
  
  
  "Што?" - паўтарыў ён.
  
  
  Дэтэктыў Сейл падвёў судмедэксперта да ўваходных дзвярэй, сказаўшы: "Дзверы былі прыадчынены. Ніхто не адказаў, таму я штурхнуў яе. Вось што я выявіў ".
  
  
  У кабінет зазірнуў судова-медыцынскі эксперт. Калі ён убачыў місіс Бэйнс, якая звярнулася ў позе эмбрыёна на каленях, як якая ўпадае ў спячку лічынка, ён сказаў: "Госпадзе, зусім як жанчына Квінлан. Лепш правер кожны дом у квартале. У нас можа разгульваць серыйны забойца".
  
  
  Але яны так і не знайшлі забойцу. Хоць яны сапраўды знайшлі вялікую вільготную пляму ў спальні наверсе, няроўныя краі якога былі спярэшчаны кавалачкамі бялёсага рэчыва, якое яны адправілі ў пакетах для доказаў у лабараторыю судовай экспертызы ФБР у Вашынгтоне.
  
  
  Калі прыйшло паведамленне, што бялёсае рэчыва было звычайнай глінай для лепкі, яны вырашылі, што гэта не важна, і засяродзіліся на пошуках зніклай унучкі місіс Бэйнс, Кімберлі.
  
  
  Усё, што яны знайшлі ад яе, было падраным жоўтым дашыкам, які выглядаў так, як быццам яго жорстка адарвалі ад цела яго ўладальніцы. Яго знайшлі засунутым у смеццевы кошык праз пяць дамоў па вуліцы.
  
  
  Па ўсёй краіне была аб'яўлена трывога аб магчымым сэксуальным маньяку-забойцы, але паколькі ніхто не ведаў, як ён выглядае, усё, што маглі зрабіць праваахоўныя органы, гэта чакаць, пакуль ён нанясе новы ўдар.
  
  
  Кіраўнік 2
  
  
  
  
  Яго звалі Рыма, і ён не прасіў шмат чаго. Проста каго забіць.
  
  
  "Давай, Сміці", - раздражнёна сказаў Рыма. "Назаві мне імя. Або адрас. Што заўгодна". Ззаду яго гуў рух, выхлапныя газы згушчалі вільготнае летняе паветра.
  
  
  "Дзе ты, Рыма?" - раздаўся голас доктара Гаральда В. Сміта. Гэта быў звязальны голас, такі, які магла б выдаваць гартань, прасякнутая лімонным сокам.
  
  
  "У тэлефоннай будцы, добра?" Раўнуў Рыма. "І ў мяне сканчаюцца чацвёртакі. Проста дайце мне каго-небудзь, каго можна стукнуць".
  
  
  "Рыма, я думаю, табе трэба ўвайсці". Голас Сміта раптам стаў далікатным ад турботы. Цяпер ён гучаў як завала, якая распілоўвае дрэва. Для доктара Гаральда В. Сміта, дырэктара санаторыя Фолкрофт, гэты непрыемны гук увасабляў пяшчоту.
  
  
  "Сміт", - сказаў Рыма з раптоўнай лютасцю, - "ты згорбіўся над сваім кампутарам?"
  
  
  "Так, я за сваім сталом", - пагадзіўся Сміт. "Я б не назваў сябе згорбленым. Я ганаруся сваёй выправай".
  
  
  "Павер мне, - прарычэў Рыма, - ты згорбіўся. Паслухай, у цябе ў кампутары досыць дрэнных хлопцаў. Я проста хачу аднаго. Мне ўсё роўна, дзе ён. Мне ўсё роўна, хто ён. Я пайду туды. Проста дайце мне каго- небудзь - каго заўгодна - ударыць ".
  
  
  "Калі я зраблю гэта, ты вернешся ў Фолкрофт?"
  
  
  "Магчыма", - унікліва адказаў Рыма.
  
  
  "Гэта нездавальняючы адказ", - суха запярэчыў Сміт.
  
  
  "Гэта страшэнна нездавальняючы свет!" Раптам Рыма закрычаў.
  
  
  За шмат міль ад нас слухаўка, прыстаўлены да вуха Гаральда Сміта, сапраўды гудзеў ад сілы крыку Рыма.
  
  
  Паправіўшы акуляры без аправы на сваім арыстакратычным носе, Сміт прыціснуў тэлефон плячом бліжэй да вуха, каб абедзве рукі былі вольныя для ўдару па клавіятуры настольнага кампутара. Калі ён пацягнуўся наперад, яго спіна натуральным чынам сагнулася.
  
  
  "Які горад, калі ласка?" Нацягнута спытаў Сміт.
  
  
  "Такома".
  
  
  "У мяне ёсць паведамленне аб прытоне на Джэйн-стрыт. Нумар 334".
  
  
  "Выдатна!" Радасна усклікнуў Рыма. “Якраз тое, што мне трэба. Наркапрытон. На тое, каб яго ачысціць, можа спатрэбіцца цэлых трыццаць хвілін. Дзякуй, Сміці. Я ў цябе ў даўгу”.
  
  
  "Рыма, пачакай!" Тэрмінова паклікаў Сміт.
  
  
  Пстрычка ў вуху Сміта быў канчатковым. Гаральд Сміт павесіў трубку і звярнуўся да свайго кампутара. Ён увёў каманду, якая сканавала ўсе ўваходныя плыні дадзеных на прадмет паведамленняў аб гвалце ў Такоме, штат Вашынгтон. Ён задаваўся пытаннем, колькі часу пройдзе, пакуль кампутар не пацвердзіць, што прытон на Джэйн-стрыт, 334, быў гвалтоўна ачышчаны ад злачыннага элемента.
  
  
  У поспеху Рыма Уільямса ён абсалютна не сумняваўся.
  
  
  Гэта заняло адну гадзіну пяцьдзесят сем хвілін.
  
  
  Усё скончылася так: у Рыма пайшло восем хвілін на тое, каб злавіць таксі і дабрацца да патрэбнага раёна. Чатырнаццаць цэлых сем дзесятых хвіліны пайшло на само заданне і ў агульнай складанасці шэсць хвілін на тое, каб навіна аб разні на Джэйн-стрыт - як яе пасля ахрысцілі - патрапіла ў тэлеграфныя службы, адкуль яна была перададзена Гаральду Сміту, які знаходзіцца далёка адсюль, у горадзе. Рай, штат Нью-Ёрк, у выглядзе святлівых зялёных літар на абароненым ад блікаў экране.
  
  
  Астатняя гадзіна і сем цэлых тры дзясятыя хвіліны складалі час рэагавання паліцыі з таго моманту, як служба 911 атрымала першую меркаваную колькасць целаў ад занепакоеных суседзяў з Джэйн-стрыт. Гэты лік быў роўны пяці. Перш чым званок скончыўся, было сем. Перш чым усё скончылася, колькасць загінуўшых склала дваццаць тры.
  
  
  Соупі Саггс быў пятым.
  
  
  Ён бадзяўся без справы каля ўваходных дзвярэй дома 334 па Джэйн-стрыт, не падазраючы аб чатырох целах, распасцёртых на тратуары звонку. Не тое каб яго гэта моцна хвалявала. Яны былі задаволенымі кліентамі, якія перакурвалі крэк у патрапаным Камаро, таму што занадта спяшаліся накурыцца, каб ехаць куды-небудзь у менш люднае месца. Нічога асаблівага. У сферы дзейнасці Соўпі ў кліентаў быў высокі ўзровень смяротнасці.
  
  
  Сопі пачуў ветлівы стук у дзверы і адразу западозрыў нядобрае. Ніхто ветліва не стукаў у ягоныя дзверы. Не якія прагнуць вострых адчуванняў япі з верхняга горада. Ня паліцыя. І дакладна не суседзі.
  
  
  Ён саскочыў з мяккага крэсла, схапіўшы Mac-10, які ўзвёў хуткім нервовым рыўком.
  
  
  Сопі расчыніў дзверы, схіліўшыся так, што яго рука з пісталетам была схавана вушаком.
  
  
  Там стаяў мужчына, нецярпліва скрыжаваўшы рукі на грудзях.
  
  
  "Так?" Спытаў Сопі. "Чаго ты хочаш?" Ён не заўважыў запоўненую трупамі камеру на ўзбочыне. Яго вочы былі прыкаваныя да мужчыны. Ён быў белым чуваком. Прыкладна шэсць футаў ростам, але выглядаў вышэй, таму што быў такім худым.
  
  
  "Сардэчна запрашаем у фургон", - сказаў худы мужчына бадзёрым голасам. "Мяне паслалі па просьбе суседзяў афіцыйна вітаць вас з Джэйн-стрыт".
  
  
  "Ты хочаш", - выказаў меркаванне Сопі.
  
  
  "Мая памылка", - сказаў мужчына. "Я пачатковец у гэтым".
  
  
  "Ты здзекуешся з мяне?" Спытаў Сопі, выплёўваючы словы. "Ты сапраўды з Прывітальным фургонам?"
  
  
  "Цалкам дакладна", - сказаў мужчына. "Магу я ўвайсці?"
  
  
  "Не апранайся так, ты не павінен", - сказаў Сопі з хрыплым смехам. Маршчыны ад напружання на яго твары расталі ад шырокай усмешкі палягчэння. “У нас у гэтым доме ёсць стандарты. Проста паглядзі на сябе”.
  
  
  "О?" - сказаў белы хлопец з выцягнутым тварам. Гэта быў моцны твар, хударлявы, з глыбока пасаджанымі цёмнымі вачыма і высокімі скуламі. Ён насіў кароткія цёмныя валасы. Яго футболка была такой жа чорнай, як і яго плоскія зрэнкі. Яго штаны былі яшчэ чарнейшыя. Ён быў падобны на більярдыста ў жалобе. "Магчыма, ты хочаш, каб я вярнуўся пасля таго, як пераапрануся ў што-небудзь больш афіцыйнае", - дабрадушна дадаў ён.
  
  
  "Так, ты зробіш гэта", - сказаў Сопі Саггс, яго палец на спускавым кручку аслабеў. “Цябе прыкончаць. І пакуль ты гэтым займаешся, памяняй гэтыя шыкоўныя туфлі на якія-небудзь добрыя “найкі” ці што-небудзь у гэтым родзе. Гэтыя штукі выглядаюць так, быццам яны маглі б крыху падрапаць маю падлогу”.
  
  
  Белы хлопец паглядзеў уніз на свае начышчаныя макасіны.
  
  
  "Гэта італьянская скура", - паскардзіўся ён. "Што з імі не так?"
  
  
  "Яны выйшлі з моды", - раўнуў Сопі, плюнуўшы на левы чаравік. "Прыкладна да трыццаці гадоў". Смеючыся, ён адступіў, каб зачыніць дзверы.
  
  
  Замест гэтага ветлівы мужчына з Welcome Wagon паказаў яму буйным планам італьянскую скуру ручной працы.
  
  
  Плясканне!
  
  
  Сопі Саггс праглынуў зубы. Яго галава адкінулася назад. Яго макінтош рэфлекторна рыгнуў, перажоўваючы драўніну, як цыркулярная піла, якая выйшла са строю.
  
  
  "Сардэчна запрашаем у фургон!" Праспяваў Рыма Уільямс, заходзячы ўнутр і захлопваючы за сабой дзверы.
  
  
  На падлозе булькаў Сопі, спрабуючы выдраць з рота хістаюцца зубы. У яго былі невытлумачальныя праблемы з дыханнем - невытлумачальныя, таму што ўсё адбылося так хутка.
  
  
  Рыма яшчэ раз уважліва паглядзеў на ягоныя вельмі дарагія туфлі. Ён прыціснуў адну з іх да вачэй Сопі.
  
  
  "Гэтыя асаблівыя туфлі зроблены стараннымі майстрамі ў Мілане", - казаў ён. “Звярніце ўвагу на цалкам скураную падэшву. Абцас выкананы з суцэльнага кавалка. Таксама звернеце ўвагу на з густам падабраную адсутнасць неонавых этыкетак. Ні адна фабрыка не штампавала іх”.
  
  
  Сопі плюнуў струмень крыві. Двухстворкавы зуб на імгненне заскакаў на вяршыні чырвонага фантана. Сопі памёр. Зуб слізгануў па сутаргава які сціскаецца страваводзе Сопі.
  
  
  Адчыніліся ўнутраныя дзверы, і з-за яе краю выглянуў доўгі чорны твар.
  
  
  "Хто ты?" спытаў ён.
  
  
  Яшчэ два твары глядзелі ўніз з верхняй пляцоўкі лесвіцы.
  
  
  "Ага", - хрыпла сказаў адзін, "і што ты робіш з маім хлопцам Сопі?"
  
  
  "Распавядаю яму аб тонкасцях якаснага абутку", - сказаў Рыма, імкнучыся гучаць пераканаўча, як прадавец абутку. «Спускайцеся. Гэта для ўсіх вас. Не будзьце сарамлівымі. Рыма гулліва пагразіў ім пальцам.
  
  
  Два чорныя твары наверсе лесвіцы абмяняліся ашаломленымі позіркамі.
  
  
  Твар у дзвярной шчыліне асцярожна адсунуўся. Яно спытала: "Ты яшчэ не сказаў, кім ты быў".
  
  
  "Сардэчна запрашаем у фургон".
  
  
  "Ты гэта сказаў. Для мяне гэта нічога не значыць". Гэта з лесвіцы.
  
  
  “Падобна, і правільная англійская таксама не падыходзіць. Welcome Wagon – добразычлівая арганізацыя, закліканая дапамагчы новым суседзям адчуць сябе часткай абранай імі супольнасці”.
  
  
  "Наступіўшы ім на твары і прымусіўшы іх курчыцца на падлозе?" - спытаў твар у дзвярах.
  
  
  "О", - сказаў Рыма, успомніўшы Мыла пад адным чаравіком. "Прабач. Я быў так захоплены нашым высокаадукацыйным абменам меркаваннямі, што забыўся пра твайго сябра". Рыма апусціў вочы. Ён сказаў, што шкадуе. У яго голасе гучала шчырае раскаянне. Затым ён ударыў левай пяткай уверх-уніз, як адбойным малатком. Адзін раз. Аднаго разу было дастаткова. Калі нага прыбралася, горла Соўпі Саггса выглядала так, нібы па ім прайшоўся цацачны паравы каток Tonka.
  
  
  Так Соўпі Саггс стаў пятым нумарам.
  
  
  Рыма ўпёр рукі ў бакі. Ён падняў вочы. "Такім чынам, на чым мы спыніліся?"
  
  
  "Станаўлюся мёртвым", - прагыркаў Джарыс Джаміль, расхінаючы дзверы і выбягаючы вонкі. Ён трымаў баявы нож нізка апушчаным. Яго сярдзіты погляд быў прыкаваны да плоскага жывата Рыма.
  
  
  Рыма расціснуў рукі. Джарыс Джаміль урэзаўся, выставіўшы руку з нажом, як разгортваецца гадзюка. Нож прайшоў скрозь прывідны рэшткавы малюнак. Джарыс працягваў наступаць.
  
  
  Рыма мімаходзь секануў яго ззаду па шыі. Гэта быў хуткі, нядбайны ўдар. Але галава Джарыса Джаміля выкацілася з адчыненых уваходных дзвярэй і пакацілася па прыступках. Выкінутае за борт цела зрабіла два спатыкальныя крокі і стукнулася аб сцяну. Яно стукнулася аб кілімок, падняўшы пыл. Які мінае крывёй абрубак шыі пачаў перафарбоўваць выцвілыя шпалеры, фактычна паляпшаючы іх, падумаў Рыма.
  
  
  "Хто-небудзь яшчэ?" Спытаў Рыма, з надзеяй гледзячы на яго.
  
  
  "Адзін момант", - сказалі яму.
  
  
  "Так. Мы будзем з табой у мо', Сардэчна запрашаем у Фургон", - дадаў іншы.
  
  
  Яны адступілі. Каб дастаць зброю, выказаў меркаванне Рыма.
  
  
  Рыма падымаўся па лесвіцы, як спружыністая здань. Яго ногі бясшумна ступалі па гумовых палазах. Ён сапраўды быў у добрым настроі. Прыемна было зноў працаваць. Па-сапраўднаму працаваць.
  
  
  Калідор быў доўгім і вызначана спраектаваны архітэктарам, які пакутуе клаўстрафобіяй. Па абодва бакі ад яго былі адчыненыя дзверы. У нос Рыма стукнулі разнастайныя пахі. Некаторыя з іх былі хімічнымі. Іншыя арганічныя прадукты. Санітарыя, падобна, не была сямейнай традыцыяй у сціплым двухпавярховым каркасным доме па адрасе Джэйн-стрыт, 334.
  
  
  Рыма расцерці свае ненармальна тоўстыя запясці. Затым ён нядбайна пачаў пераходзіць з пакоя ў пакой, дзе людзі расцягнуліся на ложках і кушэтках з адсутным выразам твару.
  
  
  Большасць з іх былі адурманеныя наркотыкамі, што расчаравала Рыма. Ён хацеў дзеянні.
  
  
  "Алё?" паклікаў ён, прасоўваючы галаву ў шматабяцальны пакой. "Ёсць хто-небудзь разумны?"
  
  
  "Хто ты?" - спытаў сонны голас.
  
  
  "Я ўжо адказаў на гэта", - сказаў Рыма мускулістаму мужчыну, які хутка нацягнуў шаўковую прасціну на свае аголеныя ногі. Аголеная жанчына побач з ім падняла іржава-чырвоную галаву са смяхотна вялікай падушкі.
  
  
  "У мяне да цябе пытанне", - прарычэў чарнаскуры мужчына, дастаючы храмаваны рэвальвер з-пад сваёй уласнай пухнатай падушкі.
  
  
  "І я нанясу табе зваротны ўдар сякерай", - адказаў Рыма, пазбаўляючы мужчыну ад яго пагрозлівай зброі ўдарам сваёй рукі, падобнай на нож.
  
  
  Чук! Бунг!
  
  
  Пісталет адскочыў ад падлогі, і звязаная рука, нарэшце, расціснулася. Мужчына выкарыстаў астатнюю руку, каб схапіць свой акрываўлены абрубак запясці. Ён перавёў погляд з яго на Рыма з выразам жаху на твары "Чаму я?".
  
  
  Выраз быў такі вартым жалю, што Рыма сцёр яго тыльным бокам далоні. Бандыт адкінуўся на падушку, яго твар ператварыўся ў вялізны сіняк, падобны на ўвагнутую сліву.
  
  
  Рудавалосая жанчына ўскінула галаву, убачыла кроў і задала пранізлівае пытанне.
  
  
  "Ты не займаешся жанчынамі, ці не так?"
  
  
  "Вы прадаеце наркотыкі?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Прадавай, нюхай і глытай", - нецярпліва сказала яна.
  
  
  "Я займаюся жанчынамі", - сказаў Рыма, расплюшчваючы ёй нос і пранізваючы мозг аскепкамі насавой косткі. Яе галава была паглынута падушкай.
  
  
  Насвістваючы "Свісці, пакуль працуеш", Рыма перайшоў у наступны пакой.
  
  
  Яна выглядала пустой. Але яго абвостраныя пачуцці ўлавілі сэрцабіцце па іншым боку адчыненых дзвярэй. Рыма моўчкі ўзяўся за дзвярную ручку.
  
  
  "Ну, ніхто ў гэтым пакоі", - сказаў ён услых.
  
  
  Ён адступіў назад, зачыняючы дзверы. Мужчына рэзка ўдыхнуў. Папярэдні ўдых. Ухмыляючыся, Рыма павярнуў дзверы на завесах.
  
  
  Ён выкарыстаў толькі сілу сваёй аголенай правай рукі, але дзверы стукнуліся аб унутраную сцяну з такой сілай, што тынкоўка трэснула абапал, патрэскаліся шпалеры.
  
  
  Адлюстраваўшы на твары раскаянне, Рыма адсунуў дзверы і выглянуў з-за яе.
  
  
  "О, даруй", - сказаў ён ціхім голасам, калі грудкаватае цела саслізнула на падлогу з прыглушаным рыпаннем раздробненай косці.
  
  
  У суседнім пакоі Рыма проста ўварваўся і пачаў падбіраць людзей. Яны былі вельмі паслужлівыя. Куды б ён іх ні шпурнуў, яны сыходзілі. Хутка. І амаль без скарг. Праз сцены. З вокнаў. І сябар у сябра.
  
  
  О, было некалькі хрыплых стогнаў, якія зыходзяць з груды зламаных канечнасцяў, але Рыма ўспрыняў іх як хвалу.
  
  
  "Усяго толькі выконваю сваю працу", - сціпла сказаў ён.
  
  
  Шум мітусні прыцягнуў яго ўвагу да пакінутых пакояў. Шум, які выдалі апошнія целы, вылятаючы праз вокны, разбудзіў нават самага ашаломленага насельніка дома.
  
  
  Дом скалануўся ад тупату ног па лесвіцы.
  
  
  Рыма кінуўся наперахоп уцякаючым. Некалькі чалавек паспрабавалі прыстрэліць яго. Тут шчоўкнула зброю. Там пстрыкнуў аўтамат.
  
  
  Рыма ўхіляўся ад кожнай кулі, як яго даўным-даўно вучылі, з вокамгненнай лёгкасцю. Кулі ляцелі так хутка, што стваралі ўдарныя хвалі ў паветры перад імі. Адчуўшы надыходзячую турбулентнасць, Рыма проста зрушыўся з дарогі. Нават калі яны падышлі ззаду. Яго цела аўтаматычна адступіла ад папераджальнай ціску. Ён быў падобны на папяровага змея, які здаецца пры найменшым павеве ветру. Вось толькі Рыма не быў ва ўладзе гэтых парываў ветра. Ён адступаў перад імі, толькі тады ўхіляючыся ад смяротных куль, набліжэнне якіх ён не заўсёды мог прадбачыць.
  
  
  Чук! Чук! Чук! Чук!
  
  
  У сцяне там, дзе ён толькі што быў, з'явіліся дзюры. Рыма працягваў рухацца.
  
  
  Чатыры мужчыны спускаліся па лесвіцы. Рыма падышоў да верхняй планкі і, сагнуўшыся ў таліі і каленях, усадзіў прамыя пальцы ў дрэва. Усходы паваліліся, як быццам з яе дасталі стрыжань.
  
  
  Квартэт выявіў, што стогне і курчыцца ў дзіўна раптоўнай кучы аскепкаў, як ахвяры бамбёжкі.
  
  
  "Я згадваў праблему з тэрмітамі на гэтай вуліцы?" Спытаў Рыма.
  
  
  Хтосьці паспрабаваў падкрасціся да яго ззаду. Гук выстрэльванай абоймы выдаў яго. Рыма рэзка разгарнуўся, схапіўшы руку патэнцыйнага нападаючага з пісталетам абедзвюма рукамі.
  
  
  Натуральна, мужчына адкрыў агонь са сваёй аўтаматычнай зброі.
  
  
  Рыма дазволіў яму разрадзіць абойму, спачатку пераканаўшыся, што рулю накіравана ўніз, на неіснуючыя прыступкі, дзе стагналі чацвёра мужчын. Косці і мяса запырскалі сцены. Стогны ў зламаных накіроўвалых перайшлі ў перадсмяротнае булькатанне.
  
  
  Стралок дадаў здзіўленае "Што я зрабіў?" да какафоніі.
  
  
  "Я думаю, у цябе тэрміты", - сказаў яму Рыма бадзёрым голасам.
  
  
  Стралок вырыгнуў неразборлівую лаянку. Рыма паказаў яму, наколькі смяротным можа быць нават халасты пісталет, калі ён з сілай забойнага малатка дзівіць мышцы ўласнага жывата. Бум! За рабрыстым жыватом жывот стрэлка лопнуў, як паветраны шарык.
  
  
  Нядбайным кідком Рыма адправіў яго ў кучу.
  
  
  Бязладна!
  
  
  Ён быў васямнаццатым.
  
  
  Рыма Уільямс апошні раз агледзеў пакоі. Яны былі пустыя. Але цёплыя ложкі і сядзенне крэсла падказалі яму, што там былі яшчэ няўлічаныя жыхары. Шафа выдала толькі аднаго. Тоўсты камяк тлушчу з кольцам на кожным пальцы і па адным у кожнай ноздры.
  
  
  Скурчыўшыся на падлозе, ён паспрабаваў нырнуць паміж ног Рыма. Рыма адступіў назад і выкарыстоўваў сваю галаву замест грэцкага арэха. Якія грукнулі дзверы і вушак былі "шчалкунчыкам".
  
  
  Страмчэй!
  
  
  Рыма высунуў галаву ў калідор.
  
  
  "Выходзь, выходзь, дзе б ты ні быў", - запрасіў ён. Яго голас быў вясёлым.
  
  
  Над яго галавой адбыўся незаўважны рух.
  
  
  "Ах-ха!" Ціха сказаў Рыма. "Непаслухмяныя маленькія дзеці. Яны хаваюцца на гарышчы".
  
  
  Працягнуўшы руку, Рыма намацаў тынкоўку столі. Лёгкі, але прыкметны нахіл паведаміў яму аб тым, што нага спынілася. Выкарыстоўваючы абедзве рукі, Рыма сачыў за прасоўваннем мужчыны. Ён падкрадаўся да вызначанага месца на гарышчы.
  
  
  Нібы перасоўваючыся на руках, Рыма рушыў услед за якія крадуцца нагамі ў іншы пакой, дзе з квадратнай студні звісала падвесныя ўсходы. Мужчына поўз да калодзежа.
  
  
  Апусціўшы рукі, Рыма апярэдзіў яго на лесвіцы.
  
  
  Рыма чакаў, яго твар знаходзіўся проста пад квадратнай чорнай дзіркай. Яго ўхмылка стала шырэй. Ён сагнуў свае тоўстыя запясці.
  
  
  Неўзабаве ў поле зроку з'явіўся твар з шырока расплюшчанымі вачыма, побач пісталет. Ён агледзеўся. Яго вочы сустрэліся з вачыма Рыма.
  
  
  "Бу!" Сказаў Рыма.
  
  
  "Йах!" мужчына вярнуўся, апускаючы сваю зброю.
  
  
  Рыма працягнуў руку і сцягнуў яго ўніз па прыступках, сочачы за тым, каб яго твар дакранаўся да кожнай прыступкі. Пасля таго, як мужчына ўпаў на падлогу, Рыма прыклаў усе намаганні, каб зламаць яму пазваночнік у трох месцах.
  
  
  Затым ён вырваў лесвіцу і адступіў назад, калі нехта зачыніў люк на месца. Пачуўся тупат ног.
  
  
  Скрыжаваўшы рукі на грудзях. Рыма прыслухаўся.
  
  
  "Ён дабраўся да Дэрыка!" раздаўся лямант. Ён быў адным з ахоўнікаў на верхняй прыступцы лесвіцы, якія адступілі раней.
  
  
  "Ён і да нас дабярэцца", - сказаў іншы. Яго зніклы кампаньён. "Навошта нам наогул спатрэбілася пераязджаць у гэты чортаў раён? Я ж казаў табе, што гэта ні да чорта не падыходзіць. На тры мілі вакол няма гандлёвых цэнтраў!"
  
  
  "Ты заткніся!" - напружана сказаў першы голас.
  
  
  Пакуль яны спрачаліся, Рыма вызначыў іх дакладнае месцазнаходжанне. Ён працягнуў руку і стукнуў кулаком па тынкоўцы, пытаючыся: "Ёсць хто-небудзь дома?"
  
  
  "Гэты вар'ят хлопец! Ён прама пад намі. Прыстрэлі дурня!"
  
  
  Град куль пасыпаўся дажджом, ствараючы эфект вечка ад сальніцы ў крузе потолочной тынкоўкі.
  
  
  З бяспечнага кута Рыма назіраў, як сыплецца тынкавы пыл і шпакляванне.
  
  
  "Ты дастаў яго?" - пацікавіўся прыглушаны голас.
  
  
  "Я не ўпэўнены".
  
  
  "Лепш правер", - асцярожна сказаў іншы.
  
  
  "Я не збіраюся правяраць! Як я збіраюся гэта зрабіць?"
  
  
  "Паспрабуй прыкласці вока да адной з адтулін", - паслужліва паклікаў Рыма.
  
  
  "Ён не мёртвы! Ты прамахнуўся!"
  
  
  Яшчэ адзін выбух гуку раскалоў кавалкі тынкоўкі па ўсёй даўжыні столі, абсыпаўшы падлогу. Рыма выйшаў у калідор, калі паветра ачысцілася ад асядаючага белага пылу.
  
  
  "Паспрабуй яшчэ раз", - прапанаваў Рыма. "У той раз ты амаль дастаў мяне".
  
  
  Затым адкрыліся два віды зброі. Яны стрэлілі, калі баявік падаўся назад, востры погляд Рыма заўважыў ледзь прыкметны след выпукласцяў на тынкоўцы. Відавочна, паддашкавы паверх не быў добра ўмацаваны дрэвам.
  
  
  Ён манеўраваў вакол жуючых куль да кропкі, да якой, здавалася, вяла роўная дарожка выпукласцяў.
  
  
  Калі адна пара крокаў наблізілася, Рыма правёў рукой па абсыпанай тынкоўцы. Ён ухапіўся за шчыкалатку. Ён тузануў.
  
  
  Спартыўны абутак Air Jordan праваліўся скрозь якая крышыцца дзюру. Пачулася спалоханае выццё.
  
  
  "Ён дастаў мяне! Ублюдак дастаў маю шчыкалатку!"
  
  
  "Ён дакранецца да абедзвюх тваіх шчыкалатак", - папярэдзіў Рыма. "А потым да тваіх ног. А потым да твайго горла".
  
  
  "Ён учапіцца мне ў горла!" - залямантаваў мужчына.
  
  
  Крокі пачасціліся. Рыма ведаў, што зараз адбудзецца. Ён адпусціў сутаргава тузаную шчыкалатку і слізгануў у бок, гатовы ўхіліцца ў любым кірунку.
  
  
  Струмень свінцу падвоіў памер адтуліны ў столі, які атачае тузаецца лодыжку. Уся нага пачала саслізгваць уніз. Якая выбухнула каленны кубачак прабіла тынкоўку.
  
  
  Густая чырвоная кроў пачала сцякаць уніз. Нага коратка тузанулася, як быццам страсаючы сутаргу. Затым яна проста расслабілася.
  
  
  "О, прабач, Дарнэл. Прабач, чувак", - сказаў апошні пакінуты голас. "Я проста спрабаваў займець чувака".
  
  
  Рыма падпарадкаваўся жаласным гукам раскаяння і нанёс удар абодвума кулакамі. Тынкоўка ўздыбілася. Пасыпаліся пакрытыя струпамі ўчасткі. Мужчына бегаў вакол, крычучы і люта страляючы.
  
  
  "Ты мяне не дастанеш, прыдурак!" - люта завыў ён. "Я не спушчуся!"
  
  
  Кулі прашылі столь вакол Рыма. Ён лавіраваў паміж бруямі, імкнучыся не спатыкнуцца аб загразістыя адтуліны, якія запасіліся ў паліраваным хваёвым падлозе.
  
  
  Наверсе баявік ліхаманкава замяняў абоймы. Мабыць, у яго там быў цэлы арсенал, бо ў яго, здавалася, ніколі не заканчваліся патроны. Час ад часу ён спыняўся, нібы прыслухоўваючыся.
  
  
  Рыма падбадзёрыў яго працягваць марнаваць боепрыпасы, насмешліва сказаўшы: "Не, я яшчэ не памёр", - з'едлівым голасам, які ён калісьці чуў у старым мультфільме. "Паспрабуй яшчэ раз".
  
  
  Кожны раз баявік адказваў яму вокамгненным зваротным агнём.
  
  
  Неўзабаве столь перастала быць столлю. Замест гэтага цяпер гэта быў перавернуты месячны пейзаж з выбоінамі і абсыпанай тынкоўкай.
  
  
  Калі адтуліны сталі памерам з ілюмінатары, Рыма падбадзёрвальна памахаў мужчыну рукой.
  
  
  Мужчына стрэліў у Рыма ў адказ на птушку. Затым ён адкрыў агонь па тым месцы, дзе толькі што быў Рыма.
  
  
  Рыма там больш не было. Ён заняў пазіцыю прама пад гіпсавым астраўком, на якім стаяў мужчына.
  
  
  Пакуль баявік ліхаманкава замяняў абойму, Рыма працягнуў руку і схапіў яго за абедзве шчыкалаткі.
  
  
  "Йі-ааа!" Крык быў жахлівым.
  
  
  Рыма заахвочваў яго жах, імітуючы тэму "сківіц".
  
  
  "Duh-duh-duh-duh-duh." Рыма злавесна ўсміхнуўся.
  
  
  Ізноў загрукала папоўненая зброя. Вакол Рыма ўзарваліся кавалкі тынкоўкі. У падлозе з'явіліся дзюры. Але Рыма застаўся цэлы. Чаго нельга было сказаць аб душэўным стане яго суперніка.
  
  
  "Ты не возьмеш мяне! Ты не возьмеш мяне жывым, вырадак!"
  
  
  "Гатова", - сказаў Рыма, ламаючы шчыкалаткі мужчыны хуткімі рухамі сваіх рук з тоўстымі запясцямі.
  
  
  Ён адступіў назад.
  
  
  Стралок павольна ўсведамляў, што адбылося. Ён пачаў хістацца. У яго адвісла сківіца. Яго вочы вылупіліся, як белыя вінаградзіны. Яго саслабелыя ад нерваў ногі адмовіліся кампенсаваць раптоўную страту раўнавагі.
  
  
  Хістаючы наперад, стрэлак упаў, як вялікае чорнае дрэва. Яго галава прабіла астравок тынкоўкі.
  
  
  Рыма злавіў яго твар.
  
  
  "Хвілінку", - сказаў ён, падтрымліваючы мужчыну за якая матляецца галаву. Стралок вісеў амаль уніз галавой, пакуль Рыма прабіваў дзірку ў зрашэчанай кулямі падлозе. З грукатам адляцела секцыя.
  
  
  "Добра", - сказаў Рыма, адступаючы назад, - "зараз ты можаш падаць".
  
  
  Мужчына прайшоў праз дзірку, як быццам яна была створана для яго. Яго шалёна раздробненыя ногі зніклі апошнімі.
  
  
  Конк!
  
  
  Рыма паглядзеў уніз. Мужчына прызямліўся на галаву. Ён выглядаў мёртвым. Яго ногі былі падкручаны ў адзін бок, зламаная шыя - у іншы.
  
  
  "Цяпер задаволены?" Рыма патэлефанаваў уніз. І, не атрымаўшы адказу, вырашыў, што яго праца скончана.
  
  
  Рыма праляцеў над абломкамі, якія былі ўсім, што засталося ад лесвіцы, як Тинкер Бэл, якая ступае па чароўным пыле. Ён прызямліўся назад у гасцінай.
  
  
  Ён кінуў апошні погляд на цела са зламанай шыяй і кароткімі нагамі і сказаў: "Малышку будзе дваццаць тры".
  
  
  Яго востры слых падказаў яму, што ва ўсім доме працуе толькі яго ўласнае сэрца. Яго праца была зроблена. Джэйн-стрыт зноў належала гэтаму раёну.
  
  
  Рыма ўзяў тайм-аўт, каб надрапаць запіску ў блакноце ля тэлефона.
  
  
  Прывітальны фургон быў тут, пакуль цябе не было, напісаў ён. Прабач, што мы сумавалі па табе. Затым, задаволена насвістваючы, ён нетаропка спусціўся па прыступках ганка.
  
  
  Паварочваючы направа, ён прывітальна памахаў мужчыну, які сядзеў з напружанай спіной за рулём чырвонага Camaro. Мужчына адмовіўся памахаць у адказ. Ён утаропіўся ў лабавое шкло, як быццам у вечнасць. У некаторым сэнсе так яно і было.
  
  
  Ён быў нумарам адзін.
  
  
  Кіраўнік 3
  
  
  
  
  Кімберлі Бэйнс прайшла парадам праз нацыянальны аэрапорт Вашынгтона, апранутая ў жоўтую сукенку, яе светлыя валасы былі высока зачасаны над свежавымытым тварам і перавязаныя ярка-жоўтым шалікам.
  
  
  Яна з цяжкасцю ўтрымлівала раўнавагу на сваіх чорных высокіх абцасах, як быццам хадзіць на абцасах было для яе нанава. Сышоўшы з эскалатара, яна на імгненне супакоілася, пахіснуўшыся, як дрэва, патрывожанае цёплым летнім ветрам.
  
  
  "Я ніколі не абвыкну да гэтых рэчаў", - прамармытала яна надзьмутым голасам.
  
  
  Яе цяжкае становішча прыцягнула ўвагу не аднаго вандроўцы мужчынскага полу, які, убачыўшы яе моцна нафарбаваны твар і жоўтыя пазногці, прыйшоў да натуральнай высновы.
  
  
  Косма Белінгем быў адным з такіх. Прадавец хірургічнага абсталявання з Рокфарда, штат Ілінойс, Косма прыехаў у Вашынгтон на штогадовую канферэнцыю па хірургічнаму абсталяванню, дзе ён спадзяваўся зацікавіць Джона Хопкінса сваёй новай лініяй пратэзавання тазасцегнавага сустава з тытана, якая гарантавана не можа. паэтычна гаварылася ў брашуры кампаніі. Косма выступаў за тое, каб гэты дэвіз быў выбіты на кожным падраздзяленні, але быў адхілены. Косма не верыў у тое, што можна хаваць сваё святло пад спудам.
  
  
  Убачыўшы мініятурную маладую жанчыну, якая плыве па лабірынце тэрміналаў, з яе яркімі вачыма, нявіннымі, як у дзіцяці, Косма павярнуўся ў яе бок.
  
  
  "Маленькая лэдзі, ты выглядаеш страчанай", - прашчабятаў ён.
  
  
  Блакітныя вочы - шырокія, празрыстыя, чамусьці нявінныя і дзёрзкія адначасова - сталі ярчэйшымі, калі яны сустрэліся з шырока ўсмешлівым тварам Космы.
  
  
  "Я новенькая ў горадзе", - проста сказала яна. Яе голас быў далікатным. Дзіцячы голас, з прыдыханнем і няўпэўненасцю.
  
  
  Косма прыўзняў свой цірольскі капялюш. "Косма Белінгем", - сказаў ён у якасці прадстаўлення. "Я спыніўся ў гатэлі "Шэратон". Калі вам няма дзе спыніцца, я настойліва рэкамендую гэтае месца".
  
  
  "Дзякуй, але ў мяне няма грошай", - сказала яна, дакранаючыся пальцамі свайго жоўтага шаліка. "Мая сумачка была з маім багажом. Проста мне павезла". Яе надзьмутыя вусны былі каштоўныя. Пакрыўджаная маленькая дзяўчынка. Косма падлічыў, што ёй васямнаццаць. Ідэальны ўзрост. Спелая. Большасці фотамадэляў у Пентхаусе было васямнаццаць.
  
  
  "Я ўпэўнены, мы зможам што-небудзь прыдумаць з дапамогай Travelers Aid", – сказаў Косма. "Чаму б нам не паехаць на адным таксі да майго гатэля?"
  
  
  "О, містэр, я не мог. Мая бабуля вучыла мяне ніколі не згаджацца на паездкі з незнаёмцамі".
  
  
  "Мы перавядзем нумар на маю карту American Express, пакуль што-небудзь не прыдумаем", – сказаў Косма, як быццам не чуючы.
  
  
  "Ну добра", - сказала дзяўчына, азіраючыся па баках, як спалоханы алень. "У цябе прыемнае твар. Што магло здарыцца?"
  
  
  "Выдатна", - сказаў Косма, які прама тады і там вырашыў, што ў гэтым годзе не будзе раскашэльвацца на залішне глянцаванай вашынгтонскую дзяўчыну па выкліку. Ён збіраўся пакаштаваць цёплае мяса, толькі што з духоўкі. Ён прапанаваў сваю руку. Дзяўчына ўзяла яе.
  
  
  Па дарозе ў гатэль дзяўчына сказала, што яе клічуць Кімберлі. Яна прыехала ў Вашынгтон у пошуках працы. У Паўночнай Дакоце было цяжка.
  
  
  "Якога роду працу ты маеш на ўвазе?" Спытаў Косма, зусім не заўважаючы яе каларадскага акцэнту. Ён ніколі не быў на захад ад Канзас-Сіці.
  
  
  "О-о, - летуценна вымавіла яна, гледзячы на які праплывае міма афіцыйны Вашынгтон, - нешта, што залучае людзей. Мне падабаецца працаваць з людзьмі".
  
  
  "Ты маеш на ўвазе з людзьмі", - паддражніў Косма. "Так, я сур'ёзна". Яна засмяялася. Косма далучыўся. Задняе сядзенне таксі напоўнілася святлом, абяцаючы весялосць.
  
  
  Яны ўсё яшчэ хіхікалі, калі Косма Белінгем велікадушна пасяліў Кімберлі Бэйнс у гатэлі Sheraton Washington.
  
  
  "Адвяд маленькую лэдзі ў пакой побач з маёй", - сказаў Косма занадта гучным, нервовым голасам. Ён павярнуўся да Кімберлі. "Проста каб я мог прыглядаць за табой, вядома. Хе-хе-хе."
  
  
  Кімберлі ўсміхнулася. Яна моцна скрыжавала рукі на грудзях, падкрэсліваючы свае маленькія грудзі. Калі тканіна яе доўгага, але прывабнага сукенкі калыхнулася, Косма заўважыў, якая яна тоўстая ў раёне таліі.
  
  
  Ён нахмурыўся. Ён аддаваў перавагу форме пясочнага гадзінніка. Яго жонка была даволі тоўстай у сярэдзіне. Як магло ў добрага маладога стварэння з такім мілым тварыкам быць такое трубчастае цела? ён задавалася пытаннем.
  
  
  Калі ліфт даставіў іх у іх пакоі на дванаццатым паверсе, Косма вырашыў, што жабракам выбіраць не даводзіцца. У рэшце рэшт, гэтая маленькая саспелая сліва практычна ўпала яму на калені.
  
  
  Ён шумна прачысціў горла, спрабуючы сцяміць, на які выкрут мог дзяўбнуць нявінны васемнаццацігадовы хлопец.
  
  
  "З табой усё ў парадку?" Спытала Кімберлі сваім салодкім голасам з прыдыханнем.
  
  
  "У мяне нешта засела ў горле", – сказаў Косма. "Я не абвык ездзіць на ліфце з такой прыгожай штучкай, як ты. Хе-хе-хе".
  
  
  "Можа быць," сказала Кімберлі, яе голас панізіўся на дзве актавы да панадлівага кантральта Веранікі Хэмел, "нам трэба спыніцца, каб ты мог перавесці дыханне". Адна рука з жоўтымі пазногцямі паднялася, націскаючы на цяжкі чырвоны перамыкач прыпынку.
  
  
  Ліфт спыніўся з трывожным стукам.
  
  
  "Я. . . Я . . . Я. . . "- прамармытаў Косма.
  
  
  Кімберлі прыціснулася сваім цёплым надушаным целам да цела Космасу. "Ты хочаш мяне, ці не так?" - Спытала яна, гледзячы на мяне скрозь густыя вейкі.
  
  
  "Я...я..."
  
  
  "Я магу сказаць", - сказала Кімберлі, дакранаючыся да яго адвіслай ніжняй губы. "Яна таксама цябе хоча".
  
  
  "Яна?"
  
  
  "Тая, каму я служу". Палец Кімберлі прабегся па яго падбародку, да гальштука, і працягнуў шлях на поўдзень, не спяшаючыся, але і не павольна таксама.
  
  
  "А?"
  
  
  І ў адказ Кімберлі раптоўным рухам зняла свой жоўты шалік, з-за чаго яе сцягнутыя валасы каскадам рассыпаліся па плячах. Тым часам яе слізгальны палец слізгануў па спражцы яго рамяня да язычка маланкі.
  
  
  Косма Белінгем адчуў, як яго маланка саслізнула ўніз, калі яго мужчынская годнасць набракла, паднімаючыся, за слабелай турмой тканіны.
  
  
  О, Божа мой, падумаў ён. Яна збіраецца скончыць на мяне прама ў ліфце. О, дзякую табе, Госпадзе. Дзякуй.
  
  
  Увага Косма было настолькі засяроджана на яго пахвіны, што ён ледзь адчуў, як шаўковы шалік абвівае яго горла.
  
  
  Бо дзве далікатныя, як матылі, рукі ўзялі яго цвёрды член. Адна рытмічна сціскала яго. Іншая правяла жоўтымі пазногцямі па ўсёй яго пульсавалай даўжыні, далікатна лашчачы.
  
  
  Зачыніўшы вочы, Косма сціснуў зубы ў прадчуванні.
  
  
  Жоўты шалік пачаў павольна, неўзаметку зацягвацца. Добра, падумаў ён, у яе было некалькі перагінаў. Ён мог бы пагадзіцца з гэтым. Магчыма, даведацца нешта новае, каб перадаць жонцы.
  
  
  Косма ўсвядоміў праблему, калі яму раптоўна стала цяжка дыхаць.
  
  
  Усведамленне таго, што яго душаць, прыйшло адначасова з дзіўнай думкай.
  
  
  Хто, чорт вазьмі, душыў яго? Яна трымала абедзве рукі на рычагу пераключэння перадач, дзеля ўсяго Святога. І яны былі адны ў ліфце.
  
  
  Цела Косма Белінгема было выяўлена пазней у той жа дзень, калі абслуговы персанал гатэля, адгукнуўшыся на непрацуючы выклік ліфта, узламаў дзверы на дзясятым паверсе, агаліўшы заляпаны тлушчам дах ліфта. Ён нахмурыўся. Машына спынілася на ўзроўні яго каленаў. Ён быў здзіўлены, выявіўшы, што люк ужо адчынены. Прыхапіўшы сваю скрынку з інструментамі, ён ступіў на абвітую тросамі платформу.
  
  
  Стоячы на карачках, ён зазірнуў у адкрытую пастку.
  
  
  Цела ляжала, распластаўшыся ўнізе, тварам уверх. І член таксама.
  
  
  Рамонтнік ліфта паспешна патэлефанаваў на стойку рэгістрацыі.
  
  
  "Забіты?" нервовы парцье прамармытаў:
  
  
  "Што ж, - суха сказаў рамонтнік, - калі так, то ён атрымаў пякельны зарад ад гэтага досведу".
  
  
  Санітары хуткай дапамогі вынеслі цела праз чорны ход і ўпіхнулі ў чакалую машыну, каб пазбавіць вулічны рух ад відовішча цела, саван якога тырчаў у тым месцы, дзе мёртвыя звычайна гэтага не робяць.
  
  
  На другім канцы горада Кімберлі Бэйнс вярнулася ў свой гатэль на Капіталійскім узгорку, дзе яна спакойна аплаціла свой гасцінічны рахунак за наступны тыдзень авансам. Наяўнымі.
  
  
  Увайшоўшы ў пакой, яна з задавальненнем убачыла, што ў глінянай фігуркі, якая сядзіць на кукішках на камодзе, вырасла новая рука. Гэтая рука тырчала ў яе са спіны. Яна расла так хутка - так хутка, як запатрабавалася для таго, каб Косма Беллінгем сканаў, - што адхілілася пад прамым кутом ад сцяны, як галіна дрэва, якая адхіляецца ад каменнай сцяны.
  
  
  Кімберлі пакінула газету ля ног статуі. Цяпер яна была раскідана па падлозе, як быццам раз'юшаны чытач капаўся ў ёй у пошуках недарэчнага прадмета.
  
  
  Адна мяккая белая рука сціскала выдраны лісток з часткі сакрэтных матэрыялаў. У другой была верхняя частка першай паласы. Кімберлі даведалася фатаграфію мужчыны, які амаль штодня з'яўляўся ў навінах.
  
  
  "Я ведаю, чыёй крыві вы шукаеце, мілэдзі", - прамармытала Кімберлі.
  
  
  Узяўшы іншы бясплатны тавар, яна прачытала яго. Гэта была рэклама.
  
  
  "І я ведаю, як мне дабрацца да гэтага чалавека", - дадала яна.
  
  
  Кімберлі Бэйнс пераапранулася ў адзіноце свайго пакоя. Нягледзячы на тое, што яна знаходзілася на верхнім паверсе, яна зашмаргнула шторы, перш чым распрануцца.
  
  
  Калі яна выходзіла з гатэля, на ёй была жоўтая сукенка-футарал, якое падкрэслівае яе тонкую талію, сцягна ў форме ліры і бюст трыццаць восьмага памеру.
  
  
  На пакінутае змесціва паперніка Косма Белінгема яна купіла свежы жоўты шалік для свайго аголенага горла. Гэтая пакупка прымусіла яе адчуць сябе нашмат лепш.
  
  
  На сёння яна мела намер падаць заяву на сваю першую працу.
  
  
  Кіраўнік 4
  
  
  
  
  Ніводны амерыканец ніколі не галасаваў за доктара Гаральда Ў. Сміта.
  
  
  Было сумнеўна, што, калі б Сміт калі-небудзь з'явіўся ў бюлетэні для галасавання, вельмі шмат людзей у наша стагоддзе тэлевізійных кампаній прагаласавалі б за бюракрата, які старэе. Ён быў худым чалавекам, падобным на Ікабада Крэйна Хэнка, са скурай неапетытнага колеру выкінутай на бераг камбалы. Яго валасы былі такімі ж сівымі, як і яго твар. Яго вочы мелі яшчэ адно адценне шэрага. І яго гарнітур-тройка, вызначана абраны не з прыцэлам на тое, каб дагадзіць сучаснаму выбарніку, быў усё таго ж нейтральна-шэрага колеру.
  
  
  Седзячы за сваім пацёртым дубовым сталом і міргаючы шэрымі вачыма скрозь акуляры без аправы, гэты шэры чалавек, невядомы больш чым дзевяноста дзевяці працэнтам амерыканскага электарату, неўзаметку валодаў большай уладай, чым выканаўчая, заканадаўчая і судовая галіны ўрада ЗША разам узятыя.
  
  
  Амаль тры дзесяцігоддзі, з таго часу, як шматабяцальны малады прэзідэнт, які трагічна скараціў тысячу дзён свайго адзінага тэрміну, прызначыў яго на гэтую самотную пасаду, Гаральд Сміт выступаў у сваім кабінеце ў санаторыі Фолкрофт, абараняючы Амерыку і яе канстытуцыйную форму праўлення ад падрыўной дзейнасці. Пад прыкрыццём Фолкрофта Сміт узначальваў CURE, звышсакрэтнае ўрадавае агенцтва, якое афіцыйна не існавала. Створаны ў шасцідзесятыя, калі тканіна амерыканскага грамадства пачала трашчаць па швах, Smith быў нададзены велізарнай адказнасцю па абароне Амерыкі з дапамогай пазасудовых сродкаў.
  
  
  Каб Сміт мог выконваць Канстытуцыю, яго праца патрабавала, каб ён парушаў яе, як калі б гэта была гарантыя на посудамыйную машыну. Там, дзе дзеянне закону спынялася, Сміту дазвалялася працягваць. Калі Канстытуцыя была перакручаная, каб абараніць вінаватых, Сміт быў упаўнаважаны знішчыць яе, каб пакараць іх.
  
  
  Апошнія дваццаць з гэтых трыццаці гадоў Сміт належыў на чалавечую зброю ў сваёй няспыннай вайне. Адзін чалавек, якога даўно лічылі мёртвым, які, як і КЮРЭ, афіцыйна не існаваў. І зараз гэты чалавек, забойца, у якога было кодавае імя "Разбуральнік", гойсаў па сарака васьмі сумежных штатах, як быццам ён мог у адзіночку выкараніць усе беззаконныя элементы.
  
  
  Не тое каб ён не прабіваў пралом, маркотна падумаў Сміт.
  
  
  Яго старыя пальцы загрукалі па клавішах. З'явіліся гістаграмы, іх дадзеныя вагаліся, як спектрограф гукавой сістэмы, які рэгіструе гучнасць. Было позна. Змрочныя прасторы праліва Лонг-Айлэнд-Саунд зіхацелі за спіной Гаральда Сміта, як неспакойны волат, упрыгожаны каштоўнасцямі. У Раі, штат Нью-Ёрк, Гаральд Уінстан Сміт працаваў звышурочна.
  
  
  Пасля інцыдэнту ў Такоме не было ніякіх паведамленняў аб Рыма Уільямсе. Гэта было не да дабра. Сміт спадзяваўся, што калі ён будзе даваць заданні Рыма па першым патрабаванні, яго адзінокаму падраздзяленню праваахоўных органаў неўзабаве дадзене чарада неістотных удараў і ён вернецца. Рыма заўсёды скардзіўся на дробныя заданні. Цяпер ён, здавалася, атрымліваў асалоду ад імі.
  
  
  Графікі былі прывязаны да буйных амерыканскіх гарадоў. Яны адлюстроўвалі нешта незвычайнае: непрыкрыты гвалт. Магутныя кампутары Сміта вынялі гэтыя дадзеныя з бягучых праглядаў навінавых паведамленняў і ацанілі іх колькасна. Большасць гарадоў займалі месцы ад дваццаці да сарака па шкале гвалту.
  
  
  Сьміт старанна шукаў пяцьдзесят зь лішкам. Усё, што вышэй, азначала б або ўзброенае ўварванне замежных сіл, або Рыма на ўзводзе.
  
  
  Да яго глыбокага расчаравання, не было зарэгістравана нічога, які перавышае трыццаць сем цэлых шэсць дзесятых. Гэта быў вулічны бунт у Маямі.
  
  
  Сміт адкінуўся на спінку свайго старажытнага патрэсканага скуранога крэсла, яго цытрынава-хмурны погляд яшчэ больш скіс.
  
  
  "Дзе, чорт вазьмі, Рыма?" сказаў ён уголас. Гэта было незвычайнае парушэнне прыстойнасцяў для Сміта, які нарадзіўся ў Вермонце. Ён рэдка лаяўся. І прамаўляць услых імя чалавека, які перастаў існаваць шмат гадоў таму - нават у пустым офісе - было не ў яго характары.
  
  
  Але гэта былі не звычайныя часы. Усё перавярнулася з ног на галаву. Смерць уразіла ўнутраны круг КЮРЭ.
  
  
  Калі час наблізіўся да паўночы, Сміт неахвотна націснуў на ўтоеную кнопку пад сваім старым сталом.
  
  
  Настольны тэрмінал пачаў апускацца ў дуб, яго клавіятура ветліва адкідвалася назад. Прылада знікла з поля зроку. Падрапаная частка працоўнага стала са пстрычкай вярнулася на месца. Швоў не было відаць.
  
  
  Гаральд Сміт нязграбна падняўся на ногі. Ён зняў свой патрапаны партфель з картатэчнай шафы са зброевага металу і замкнуў за сабой кабінет.
  
  
  Ён падняўся па лесвіцы на першы паверх, бо яму трэба было расцерціся. Гэта быў адзін пралёт уніз.
  
  
  Кіўнуўшы начному ахоўніку, Сміт прайшоў на адведзенае яму месца, ссутуліўшы плечы. Трыццаць гадоў адбіліся на былым бюракраты ЦРУ, які не прасіў і не хацеў неверагоднай цяжкасці, ускладзенай на яго худыя, як жэрдка, плечы.
  
  
  Сьміт накіраваў свой патрапаны унівэрсал праз браму ільвінай галавой браму санаторыя Фолкрофт, ягоны партфель падскокваў на пасажырскім сядзеньні побач з ім.
  
  
  Летнія дрэвы - таполі і вязы - праносіліся міма, як вялізная армія элдрыча на маршы. Свежае марское паветра ўрывалася ў адчыненыя вокны. Гэта ажывіла лагічны мозг Сміта.
  
  
  Накіроўваючыся да цэнтру Рая, штат Нью-Ёрк, Сміт пашукаў адкрытую аптэку. Яго пачаў турбаваць страўнік. Дапамог бы які-небудзь антацыдны сродак. Ён пашукаў сеткавую краму. Звычайна ў іх былі джэнерыкі па самых нізкіх коштах.
  
  
  Партфель, які стаяў побач з ім, выдаваў настойлівае гудзенне. Сьміт пад'ехаў да абочыны і асьцярожна адчыніў кейс, каб не спрацавалі ўбудаваныя дэтанацыйныя зарады.
  
  
  Вечка паднялася, агаліўшы партатыўны кампутар і тэлефонную трубку. Сьміт падняў гэта.
  
  
  "Так?" сказаў ён, ведаючы, што гэта мог быць толькі адзін з двух чалавек, прэзідэнт Злучаных Штатаў ці Рыма.
  
  
  Да яго аблягчэння, гэта быў Рыма.
  
  
  "Прывітанне, Сміці", - адхілена сказаў Рыма. "Сумаваў па мне?"
  
  
  "Рыма! Дзе ты зараз?"
  
  
  "Тэлефонная будка", - сказаў Рыма. “Адна са старамодных, са шклянымі дзвярыма і смярдзючым букетам алкашаў, якія праходзяць міма. Я думаў, іх усіх усыпілі – ці што там яны робяць са старадаўнімі тэлефоннымі будкамі”.
  
  
  "Рыма, табе пара вяртацца дадому".
  
  
  "Не магу вярнуцца дадому". Шум вулічнага руху амаль заглушыў яго ціхі адказ.
  
  
  "Чаму б і не?"
  
  
  "Гэтае месца з прывідамі".
  
  
  "Што ты сказаў?"
  
  
  "Вось чаму я сышоў, Сміці. Куды б я ні паглядзеў, я бачыў ... яго".
  
  
  "Ты не можаш уцячы ад натуральнага працэсу смутку", - цвёрда сказаў Сміт. Ён быў бы цвёрды з Рыма. Не было сэнсу няньчыцца з ім. Ён быў дарослым мужчынам. Нават калі ён панёс вялікую страту. "Усведамленне страты - гэта першы крок. Адмаўленне толькі падаўжае боль".
  
  
  "Сміт", - сказаў Рыма з раптоўнай горыччу, - "Я хачу, каб ты запісаў усё, што ты мне толькі што расказаў".
  
  
  "Я з радасцю зраблю гэта".
  
  
  "Добра. Тады згарні паперу і бадзёра засунь яе ў сваю якая пакутуе завалай азадак".
  
  
  Сьміт нічога не адказаў. Косткі яго пальцаў, якія сціскалі трубку, збялелі. Ён паправіў свой паласаты дартмуцкі гальштук. Потым рука пацягнулася да камп'ютара ў партфелі. Ён увайшоў у сістэму.
  
  
  "Я не магу вярнуцца ў тое месца", - нацягнута сказаў Рыма. "Я працягваю сустракацца з Чіуном. Я прачынаюся пасярод ночы, і ён глядзіць на мяне, паказваючы на мяне, як на дзюбаны прывід Марлі. Я больш не мог гэтага выносіць. Вось чаму я сышоў ".
  
  
  "Вы хочаце сказаць, што літаральна бачылі Чыуна?" Павольна спытаў Сміт.
  
  
  "У эктаплазме", - змрочна адказаў Рыма. "Ён як быццам пераследвае мяне. Вось чаму я скачу па ўсёй карце. Я падумала, што калі ён не ведае, дзе я, ён больш не зможа пераследваць мяне ".
  
  
  "І?"
  
  
  "Пакуль што гэта працуе".
  
  
  "Ты не можаш уцякаць вечна", - папярэдзіў Сміт.
  
  
  “Чаму б і не? Да таго, як мы купілі гэты дом, мы з Чыўном жылі па-за гатэлямі. Мы ніколі не заставаліся на адным месцы дастаткова доўга, каб зламаць мэблю. Я магу зноў прывыкнуць да вандроўнага жыцця”.
  
  
  "А як наконт самога дома?"
  
  
  "Прадай гэта", - панура сказаў Рыма. "Мне ўсё роўна. Паслухай, Сміці", - дадаў Рыма, яго голас панізіўся да шэпту, як у наркамана, які выпрошвае дозу. "Ёсць хто-небудзь, каго табе трэба забіць?"
  
  
  "Ты абяцаў мне, што вернешся пасля апошняга ... э-э ... удару", - адзначыў Сміт, павольна і старанна ўводзячы каманды ў бясшумны міні-кампутар.
  
  
  "Я буду, я буду. Мне проста трэба што-небудзь, што дапаможа мне перажыць ноч. Я не сплю так, як раней".
  
  
  "І ты абяцаў, што вернешся пасля ўдару перад гэтым".
  
  
  "Вядома, вядома, але..."
  
  
  "І той, што быў да гэтага", - шматзначна сказаў Сміт.
  
  
  "Як наконт "Шалёнай задніцы"?" Раптам спытаў Рыма. "Я злавіў яго ў апошніх навінах. Ён проста напрошваецца на гэта".
  
  
  "Мы гэта праходзілі", - сказаў Сміт з адценнем стомленасці. “Гэты чалавек па-за дасяжнасцю. Прынамсі, пакуль прэзідэнт не загадае інакш. Мы спадзяемся, што ён будзе скінуты ўнутранай незадаволенасцю”.
  
  
  "Я мог бы прыкончыць яго так, каб гэта выглядала як няшчасны выпадак", - нецярпліва сказаў Рыма. "На ім не застанецца слядоў. Я клянуся".
  
  
  "Занадта рызыкоўна. Палацавы пераварот паслужыў бы амерыканскім інтарэсам у рэгіёне значна хупавей".
  
  
  "Я арганізую адзін", - хутка сказаў Рыма. "Наколькі складана можа быць матываваць гэтых наезнікаў на вярблюдах?"
  
  
  "Не". Голас Сміта быў халодны. "Сам прэзідэнт аб'явіў, што КЮРЭ адмаўляецца ад удзелу ў сітуацыі з Іраітам".
  
  
  "Мы абодва ведаем, што прэзідэнт не мае права вам загадваць", - сказаў Рыма ліслівым тонам. "Ён можа толькі прапаноўваць прызначэнні. Або загадаць вам зачыніць арганізацыю".
  
  
  "Што ён можа зрабіць, калі даведаецца, што праваахоўнае падраздзяленне КЮРЭ не жадае вяртацца для разбору палётаў", – папярэдзіў Сміт.
  
  
  "Калі я ўсё зраблю правільна, прэзідэнт ніколі не даведаецца, што гэта былі мы". Тон Рыма быў поўны надзеі.
  
  
  Адказ Сміта быў катэгарычным. "Не".
  
  
  На адкрытай лініі павісла цішыня. Сьміт працягваў маніпуляваць кнопкамі. Хутка ў яго з'явіцца адваротны след. А пакуль яму давядзецца цягнуць час.
  
  
  "Рыма, ты ўсё яшчэ там?" спытаў ён вымушаным тонам.
  
  
  "А табе якая справа?" Кісла сказаў Рыма. "Усе гэтыя гады я працаваў на цябе, а ты не можаш знайсці мне некалькіх чалавек, вартых пахавання".
  
  
  "Мае кампутары поўныя імі", – сказаў Сміт. "На жаль, вы злавілі мяне, калі я ехаў дадому".
  
  
  "Прабач. Тут усё яшчэ светла".
  
  
  Сьміт нацягнута ўсьміхнуўся. Рыма знаходзіўся альбо ў Ціхаакіянскім, альбо ў горным часавым поясе. Ён спадзяваўся, што праграма зваротнага адсочвання не зойме шмат часу.
  
  
  "Ты ведаеш, што ў наступны чацвер?" Ціха спытаў Рыма.
  
  
  "Не я не жадаю".
  
  
  "Дзень нараджэння Чыуна. Яго соты дзень нараджэння. Я паняцця не меў, што ён такі стары. Яму было восемдзесят, калі я ўпершыню сустрэў яго. Я заўсёды думаў пра яго як аб васьмідзесяцігадовым. Я чакаў, што ён будзе жыць вечна. Рыма зрабіў паўзу Яго голас уздрыгнуў пры наступных словах: "Думаю, я хацеў, каб яму вечна было восемдзесят".
  
  
  Погляд Сміта кінуўся да экрана кампутара. Чаму гэта заняло так шмат часу?
  
  
  "Ты ўсё яшчэ там?" Раптам спытаў Рыма.
  
  
  "Так, гэта так. Я быў адцягнены..."
  
  
  - Ты ж не спрабуеш адсачыць гэты званок, ці не так, Сміці? - Падазрона зароў Рыма.
  
  
  Перш чым Сміт змог адказаць, ён пачуў другі голас на лініі.
  
  
  "Трэба скарыстацца тэлефонам", – нахабна сказаў ён.
  
  
  "Я якраз размаўляю са сваёй маці, прыяцель", - выпаліў у адказ Рыма. "Аднясі гэта далей па вуліцы".
  
  
  "Трэба скарыстацца тэлефонам", – паўтарыў голас, які стаў сталёвым з намерам.
  
  
  Шэрыя вочы Сміта звузіліся. На экране з'явіўся надпіс "Адсочванне завершана". Вось-вось павінен быў з'явіцца код месцазнаходжання.
  
  
  "Сміт", - хутка сказаў Рыма. "Павінен табе ператэлефанаваць. Здаецца, я знайшоў сяго-каго, з кім можна прабавіць некалькі хвілін".
  
  
  "Рыма, пачакай!"
  
  
  Лінія абарвалася. Яна не пстрыкнула. Яна проста абарвалася.
  
  
  Праграма зваротнай трасіроўкі адключылася, не прачытаўшы найважны код месцазнаходжання.
  
  
  Нахмурыўшыся, Гаральд У. Сміт зачыніў свой партфель і зайшоў у бліжэйшую аптэку. Да д'ябла выдаткі, падумаў ён. Яму патрэбна была ўпакоўка лепшых антацыдных таблетак, якія можна было купіць за грошы. І ён бы добра заплаціў за гэта.
  
  
  Нават калі гэта азначала выдаткаваць больш за даляр.
  
  
  Рыма вырваў тэлефонную трубку за кааксіяльны кабель і працягнуў яе нецярпліваму мужчыну з вадкімі вусікамі Фу Манчы.
  
  
  "Вось", - сказаў ён, надарыўшы мужчыну ўсмешкай "проста-спрабую-быць-карысным".
  
  
  Пахмурнае выраз твару мужчыны ператварылася ў сярдзіты погляд. Ён сноўдаўся каля гэтай тэлефоннай будкі, паглядаючы на гадзіннік, ужо дзесяць хвілін. Калі зазваніў яго кішэнны пэйджар, ён нецярпліва звярнуўся да Рыма. Паколькі на ім быў чорны шаўковы спартовы гарнітур у чырвоную палоску і ён прынюхваўся, як быццам было холадна, Рыма прыняў яго за наркагандляра. У нашы дні многія з іх вялі свой бізнэс праз тэлефоны-аўтаматы і пэйджары.
  
  
  "Ты тупое дзярмо!" - зароў мужчына. "Навошта ты гэта зрабіў? Мне трэба скарыстацца тэлефонам".
  
  
  "Дык выкарыстоўвай гэта", - нядбайна сказаў Рыма. "Трымаю ў заклад, калі ты павернеш яго правільна, яно трапіць прама табе ў ноздру. Заткні гэтую гідкую кропельніцу. Вядома, табе спатрэбяцца дзве. І гэта адзіная тэлефонная будка на шмат міль вакол. Я праверыў."
  
  
  Мужчына ўтаропіўся на які звісае сталёвы трос злымі вачыма. Адна рука слізганула да паясніцы. Яна адскочыла назад, сціскаючы жахлівы нож. Ён пстрыкнуў! Выскачыла лязо.
  
  
  "Ты збіраешся парэзаць мяне?" Рыма задумаўся.
  
  
  "Не, - адказаў мужчына, - я збіраюся вытрыбушыць цябе".
  
  
  "Дзякуй за тлумачэнне".
  
  
  Рыма нядбайна пацягнуўся да твару мужчыны.
  
  
  "Трымаю ў заклад, вось трук, якога ты ніколі раней не бачыў", - сказаў Рыма.
  
  
  Яго растапыраныя пальцы ўзялі мужчыну за твар, вялікі палец і мезенец прыціснуліся да скул мужчыны, астатнія пальцы злёгку леглі на лоб. Рыма проста злёгку сагнуў пальцы.
  
  
  Затым ён прыбраў руку.
  
  
  Маўрысіа Гільерма Эчэверы пачуў трэск. Гэта здзівіла яго. Рука ангельца апынулася ў яго асобы так раптоўна, што ён не паспеў зрэагаваць. Трэск прагучаў зусім побач.
  
  
  Потым рука знікла.
  
  
  Маўрысіё пахіснуўся, схапіўшыся за складаныя шкляныя дзверцы тэлефоннай будкі. Нешта было не так. Ён выпусціў нож, нібы інстынктыўна разумеючы, што гэта яму не дапаможа. Нешта было вельмі не так, але ён не быў упэўнены, што менавіта. Няўжо англамоўны хлопец выхапіў дубінку і ўдарыў яго рамянём па твары? Ён спадзяваўся, што косткі не былі зламаныя. Гэты трэск гучаў вельмі сур'ёзна.
  
  
  Худы англа адступіў назад, трымаючы нешта бязвольнае ў патухлым святле.
  
  
  Маўрысіё міргнуў бы, але ў яго не было неабходнага абсталявання. Калі чырвоная плёнка засціла яго вылупленыя вочы, худы англа зрабіў некалькі пасов над бязвольным прадметам у яго руках. Як штукар на сцэне з кукурузным шарыкам, які спрабуе прымусіць яйка знікнуць.
  
  
  "Заўважце, у мяне нічога не прыхавана ў рукаве", - сказаў англа па-сапраўднаму раздражняльным тонам.
  
  
  "У цябе няма ніякага маньяка ў рукаве", - прагыркаў Маўрысіа, яго голас гучаў дзіўна, таму што ён не мог прымусіць свае вусны варушыцца.
  
  
  "Проста прытрымліваюся свайго прадстаўлення", - сказаў англа. "Не трэба хвалявацца. Вось, паглядзі на птушачку".
  
  
  Затым ён усё змяніў.
  
  
  "Выглядаеш знаёма?" - пацікавіўся худы англа.
  
  
  Маўрысіа быў здзіўлены, даведаўшыся свой уласны твар. Яго зачыненыя павекі былі дзіўна плоскімі і запалымі. Вусны таксама крыху абвіслі, і на яго прыгожым лацінаамерыканскім твары было нешта накшталт пахмелля. Але гэта было яго твар. У гэтым не было сумневаў.
  
  
  Пытанне было ў тым, што англа рабіў са сваёй асобай? І чаму яно не звісала з яго ўласнай галавы, дзе яму і належала быць?
  
  
  "Ці павінен я паўтарыць пытанне?" спытаў англа.
  
  
  Маўрысіа Гільерма Эчэверы не адказаў. Ён проста нахіліўся наперад і зваліўся прама ў сваю кашу. Які гук ён выдаў.
  
  
  Месіва.
  
  
  Рыма накінуў абвіслую маску з костак чэрапа і скуры на спіну дрыготкага ўладальніка і выйшаў у прыцемку Солт-Лэйк-Сіці, задаволена напяваючы.
  
  
  Ён адчуваў сябе лепш. Ён рабіў усё магчымае, каб зменшыць спажыванне наркотыкаў. Ён з цяжкасьцю мог дачакацца выхаду статыстыкі злачыннасьці Міністэрства юстыцыі за наступны месяц. Верагодна, ён адзін быў адказны за чатырохпрацэнтнае зніжэнне.
  
  
  Ён проста хацеў выкінуць пакутлівы стары твар майстра Сінанджу з галавы.
  
  
  Кіраўнік 5
  
  
  
  
  Амбасадар Іраіці ў Злучаных Штатах ладзіў баль.
  
  
  "Калі сёння аўторак, - напяваў ён сабе пад нос, уваходзячы ў консульства Іраіт на Масачусэтс-авеню, у вашынгтонскім консульскім шэрагу, - то я, павінна быць, на начной лініі".
  
  
  Ён прамяніста ўсміхнуўся з-пад сваіх густых вусоў ахоўніку ля варот. Такі ж вусаты ахоўнік ухмыльнуўся ў адказ. Ён прайшоў далей. Усё было добра. Усё было добра. Так, яго нацыя была асуджаная ўсімі ўрадамі, акрамя Лівіі, Албаніі і нязломнай Кубы. Яна знаходзілася пад карнай блакадай. У Хамідыйскай Аравіі найбуйнейшае разгортванне амерыканскіх войскаў з часоў Другой сусветнай вайны было гатова нанесці ўдар на поўнач і вызваліць акупаваны Куран.
  
  
  Размовы пра вайну казалі пра тое, што хутка, вельмі хутка ЗША абрынуць гром сусветнага абурэння на незаконную Рэспубліку Іраіт.
  
  
  Але гэта не мела значэння для Туркі Абаціры, амбасадара Іраіці. Ён быў у бяспецы ў ЗША, што важнейшае, ён быў зоркай СМІ, і быў з тых часоў, як яго родны ўрад разгарнуў свае танкі савецкай вытворчасці па Дарозе сяброўства Іраіт-Куран, знішчыла войска і паліцыю Курані і адправіла яе народ у выгнанне, калі сілы Іраіці літаральна падзялі малюсенькую нацыю, як распаленую машыну, вязучы ўсё каштоўнае зваротна ў старажытную сталіцу Іраіці, Абамінадад.
  
  
  Яго ўсмешлівы, дабрадушны твар месяцамі з'яўляўся ў тэлевізійных навінавых шоу. Штодня лімузіны перавозілі яго са студыі вяшчання ў студыю вяшчання. Калі войска Іраіці расправілася з няшчасным Куранам, Абаціра запэўніў мір у мірных намерах Іраіта заспакаяльным, абыякавым голасам.
  
  
  Амаль ніхто не называў яго хлусам у твар. Адзінае выключэнне - абураны журналіст, які запатрабаваў расказаць, чаму войскі Іраіці спустошылі інкубатары Курані ад сваіх немаўлят, якія супраціўляліся, - быў звольнены за "парушэнне агульнапрынятых журналісцкіх стандартаў". Так, гэта было дзіўна цывілізавана.
  
  
  Падняўшыся па мармуровых прыступках, Абаціра ўпэўнена пакрочыў у консульства.
  
  
  "Ах, Фаціма", - сказаў ён з усмешкай. "Хто паклікаў мяне ў гэты цудоўны летні дзень?"
  
  
  "Дзяржаўны дэпартамент ЗША", - сказалі яму. "Яны хочуць яшчэ раз выкрыць вас у прыватным парадку".
  
  
  З твару Абаатыры знікла яго дабрадушная ўсмешка. Яго твар выцягнуўся. Яго густыя вусы абвіслі. Ён нагадваў пушыстую гусеніцу, падсмажаную ў мікрахвалеўцы да хрумсткай скарыначкі.
  
  
  "У чым зараз іх праблема?" Паныла спытаў Абаціра. У апошні час Дзяржаўны дэпартамент умешваўся ў яго асабістыя выступы. Гэта было вельмі няёмка. Няўжо ў амерыканцаў не было пачуцця прыярытэтаў?
  
  
  "Гэта супярэчыць апошняму ўказу нашага прэзідэнта".
  
  
  "І што гэта такое?" Спытала Абаціра, узяўшы са шкляной вазы ружу на доўгім сцябле і далікатна панюхаўшы.
  
  
  "Што ўсе заходнія мужчыны-закладнікі..."
  
  
  "Госці пад прымусам", - хутка сказала Абаатыра. "GUD's."
  
  
  "Каб усе госці пад прымусам адгадавалі вусы ў перайманне нашаму каханаму лідэру".
  
  
  "Што ў гэтым такога неразумнага?" Спытаў Абаатыра, засоўваючы ружу ў пышнае дэкальтэ сваёй сакратаркі. Ён нахіліўся, каб захаваць сяброўскі пацалунак на яе маршчыністым ілбе. "Ва ўказе сапраўды сказана "мужчыны". Настойваць на тым, каб жанчыны і дзеці рабілі гэта, было б неразумна. Калі мы наогул былі неразумныя?"
  
  
  "Мы ніколі не робім неразумна", - сказала сакратарка, папраўляючы ружу так, каб шыпы не паранілі яе смуглую скуру. Яна прызыўна ўсміхнулася паслу. Яна пагарджала сваім распусным начальнікам, але не жадала, каб яе адправілі назад у Абамінадад з дрэннай справаздачай. Каты прэзідэнта парвалі б не толькі з яе скуру.
  
  
  Абатыра ўздыхнуў. "Магчыма, мне варта папрасіць вас суправаджаць мяне ў Дзяржаўны дэпартамент. Я ўпэўнены, што пры выглядзе вашай арабскай прыгажосці яны завялі б, як кветкі аазіса пад паўдзённым сонцам".
  
  
  Сакратарка пачырванела, з-за чаго яе асмуглы твар стаў яшчэ цямнейшы.
  
  
  Пасол Абаатыра адарваў свой прагны позірк ад гэтай шчаслівай ружы з уласным змрочным выразам твару.
  
  
  "Вельмі добра, калі ласка, паведаміце ім, што я адпраўляюся на штодзённае лупцоўка".
  
  
  Разгарнуўшыся на абцасах, Туркі Абаціра спрытна ступіў да чакала яго машыне. Ён праінструктаваў вадзіцеля. Машына ад'ехала ад тратуара, як гладкая чорная акула, якая нясецца да ежы.
  
  
  У пазалочанай канферэнц-зале Дзярждэпартамента Туркі Абаціра выкарыстаў шаўковую насоўку, каб схаваць пазяханне.
  
  
  На гэты раз намеснік дзяржсакратара быў па-сапраўднаму ўзняты. Бедны ператамлены чалавек быў па-за сябе, у лютасці біў кулаком па стале. У апошні час ён не атрымліваў шмат чарнілаў, разважаў Абаатыра. Без сумневу, гэта ятрыла. Ён мог зразумець гэта. Не так шмат месяцаў таму ён сам не мог знайсці столік у лепшых рэстаранах.
  
  
  "Гэта абуральна!" мужчына быў у лютасці.
  
  
  "Ты сказаў гэта ўчора", - нудным голасам адказаў Абаціра. "І на мінулым тыдні. Двойчы. Сапраўды, што ты можаш, акрамя мяне, зрабіць?"
  
  
  "Я чакаю, - сказаў намеснік дзяржсакратара, абыходзячы стол і ўзвышаючыся над паслом, - што вы будзеце дзейнічаць як цывілізаваны дыпламат, націснеце на чортаў рог Абамінададу і адумайце гэтага вар'ята араба, якога вы называеце прэзідэнтам. Увесь картачны домік на Блізкім Усходзе вось-вось абрынецца яму на галаву”.
  
  
  "Гэта таксама я чуў раней. Ёсць што-небудзь яшчэ?"
  
  
  "Гэтая гісторыя з вусамі. Хінсейн сур'ёзна ставіцца да гэтага?"
  
  
  Абатыра паціснуў плячыма. "Чаму б і не? Ты ведаеш прымаўку: "Калі будзеш у Рыме, рабі, як рымляне"?"
  
  
  "Абамінадад - гэта не Рым", - агрызнуўся намеснік міністра. "І калі вашы людзі не будуць сачыць за сваімі крокамі, ён можа проста ператварыцца ў наступныя Пампеі".
  
  
  "Як я ўжо казаў, - спакойна працягнуў Абаціра, - знаходзячыся ў Абамінададзе, варта паважаць вялікія традыцыі арабскага народа. У маёй краіне існуе закон, паводле якога ўсе мужчыны павінны пераймаць нашаму прэзідэнту ва ўсіх адносінах, асабліва ў тым, што дакранаецца ўпрыгожванні асобы. Калі мы чакаем гэтага ад нашых уласных людзей, ці не павінны мы таксама папрасіць аб гэтым нашых ганаровых гасцей?
  
  
  "Закладнікі".
  
  
  "Такі збіты тэрмін", - сказаў Абаціра, засоўваючы насоўку назад у кішэню паліто. “Гэта ўсё роўна што называць усіх, хто з вамі не згодны, гітлерам апошніх дзён. Сапраўды, сэр. Табе трэба змяніць свой рэкорд. Я лічу, што гэта пропуск”.
  
  
  Намеснік дзяржаўнага сакратара стаяў над паслом Іраіці, яго сціснутыя кулакі дрыжалі.
  
  
  Ён павольна, небяспечна выдыхнуў. Разам з гэтым вырваліся словы.
  
  
  "Прыбірайцеся адсюль да д'ябла", - прашыпеў ён. "І паведаміце аб нашым крайнім незадавальненні вашаму прэзідэнту".
  
  
  "Я буду рады", - сказаў Абаціра, устаючы. Каля дзвярэй ён спыніўся. "Ён знаходзіць мае тэлеграмы з апісаннем тваіх выбліскаў надзвычай займальнымі".
  
  
  Вярнуўшыся да свайго лімузіна, амбасадар Абаатыра падняў перагаворную трубку.
  
  
  "Не звяртай увагі на консульства", - сказаў ён кіроўцу. "Завязі мяне ў гатэль Embassy Row".
  
  
  Затым, падышоўшы да тэлефона ў машыне, ён зрабіў два званкі. Першым было забраніраваць нумар у гатэлі "Патомак".
  
  
  "Толькі на другую палову дня", - сказаў ён парцье.
  
  
  Потым ён патэлефанаваў у Службу дыпламатычнага суправаджэння.
  
  
  "Прывітанне, Корын?" весела спытаў ён. "Гэта Туркі. Як ты, мая дарагая?"
  
  
  Незнаёмы голас вымавіў: "Карын нездаровая. Магу я вам чым-небудзь дапамагчы?"
  
  
  "Я шчыра спадзяюся на гэта. Памэла вольная на працягу некалькіх гадзін?"
  
  
  "Мне шкада, але яна нездаровая".
  
  
  "Хммм. Зразумела. Як наконт Рэйчэл?"
  
  
  "Рэйчэл з'ехала з горада".
  
  
  Абатыра нахмурыўся. Яны праходзілі міма Белага дома. Група пратэсту сабралася ва ўсходняга лужка, выкрыкваючы: "Ежа, а не бомбы! Няма крыві ў абмен на нафту!" Яны размахвалі плакатамі: "ЗША ВОН З ХАМІДЫЙСКАЙ АРАВІІ". Яго хмурны погляд растаў. Яго сэрца падскочыла ад радасці. Такая цывілізаваная краіна.
  
  
  "Вось што я табе скажу", - вялікадушна сказаў ён. "Сёння я адчуваю жаданне прыгод. Чаму б не даслаць выбар на твой выбар? Гатэль "Потомак". Нумар 1045".
  
  
  “Кімберлі даступная. Яна табе спадабаецца. У яе свежы твар. Вельмі, вельмі добрыя рукі. І бландынка”.
  
  
  "Так, мне падабаецца, як гэта гучыць. Кімберлі выдатна падыдзе".
  
  
  Амбасадар Абаатыра паклаў слухаўку. Ён адкінуўся на спінку абабітага скурай сядзення, склаў рукі на жываце і закрыў вочы. Яго адольвалі прыемныя думкі. Кімберлі, бландынка як нарцыс.
  
  
  "Ах, - прамармытаў ён, - у Вашынгтоне ўлетку так спакойна".
  
  
  У офісе Службы суправаджэння дыпламатаў Кімберлі Бэйнс паклала слухаўку.
  
  
  Яна ўстала, яе жоўтая шаўковая сукенка калыхнулася на святла. Гэта была празрыстая сукенка даўжынёй да шчыкалатак, выразаная па кітайскім узоры. Разрэз адкрываў большую частку адной стройнай нагі. Вышэй таліі яно патаўшчалася і ўздымалася вакол яе пышнай грудзей.
  
  
  Узяўшы сваю сумачку са стала, яна падышла да дзвярэй і прыадчыніла яе, агаліўшы пустую шафу.
  
  
  На падлозе бясформеннай кучай ляжала Корын Д'Анджэла, заснавальніца Службы дыпламатычнага суправаджэння, з жоўтым шаўковым шалікам, абгорнутым вакол шыі. Яе мова вываліўся, як чорны слімак, якая вылазіць з ракавіны. Яе вочы былі адчыненыя, але відаць былі толькі вавёркі.
  
  
  Бо яна ўсё яшчэ дрыжала. Кімберлі апусцілася на калені - асцярожна, каб не разарваць швы сукенкі - і абхапіла павукападобнымі пальцамі канцы тугога шаліка.
  
  
  Яна рэзка тузанулася. Дрыготка спынілася. Слабае булькатанне вырвалася з-пад распухлай чорнай мовы. Яшчэ адна ўзнікла глыбока ўнутры яе, і раптоўны смурод выпушчаных кішак запоўніла вузкія межы шафы.
  
  
  "О, чорт", - сказала Кімберлі, адхістаючыся. Яна ненавідзела, калі яны вось так адпускалі яе. Яна рэзка грукнула дзвярыма, выходзячы з офіса.
  
  
  Па шляху да ліфта яна сутыкнулася з рудавалосай дзяўчынай, апранутай у белую трыкатажную сукенку, скрозь якую прасвечвалі яе чорны карункавы станік і трусікі, падобныя на гуллівых чорных котак у густым тумане.
  
  
  "О!" - сказала рудавалосая. Адступіўшы назад, яна адкрыта агледзела Кімберлі з ног да галавы. "Я мяркую, ты новенькая". Яе тон быў ацэньваючым, крыху прахалодным. "Я Рэйчэл".
  
  
  "Карын чакае цябе", - хутка сказала Кімберлі.
  
  
  "Добра. Мне б не перашкодзіла некалькі баксаў. Убачымся пазней".
  
  
  Рэйчэл прашмыгнула міма. Кімберлі сцягнула з шыі доўгі жоўты шаўковы шалік, у той час як рудавалосая з расце раздражненнем тузала ручку офісных дзвярэй.
  
  
  Яна стукала ў панэль, калі Кімберлі падышла да яе ззаду, трымаючы жоўты шалік абедзвюма рукамі.
  
  
  "Ты павінен абаперціся на гэта", - сказала Кімберлі. "Гэта засела".
  
  
  Вочы Рэйчэл з доўгімі вейкамі кінуліся ў яе бок. Заўважыўшы шалік, яна сказала. "Табе варта падабраць іншы колер да гэтай сукенкі. Жоўтае на жоўтым - гэта так нясмачна. Паспрабуй белае ці чорнае".
  
  
  "Гэта добрая ідэя", - сказала Кімберлі. "Можа быць, табе варта ўзяць гэтую".
  
  
  "Не, дзякуй", - сказала Рэйчэл, пастукаўшы ў дзверы. "Жоўты - не мой колер".
  
  
  "О, не", - салодка сказала Кімберлі, апускаючы шалік вакол шыі рудай. "Я настойваю".
  
  
  "Гэй!" Сказала Рэйчэл, размахваючы рукамі. Затым: "Цьху! Укк-Укк-Уккккк".
  
  
  "Ёй гэта падабаецца!" Кімберлі плакала. "Хіба ты не можаш сказаць?"
  
  
  Калені Рэйчэл падагнуліся. Пасінеўшы тварам, яна павольна павалілася ў кучу цёплай белай вязанай плоці.
  
  
  Утрымліваючы галаву Рэйчэл над падлогай за жоўты шалік, Кімберлі Бэйнс адчыніла дзверы. Яна пацягнула Рэйчэл за шыю. Рэйчэл ні кроплі не пратэставала, калі яе зацягнулі ў нішу стала ў прыёмнай. Калі Кімберлі адпусціла шалік, галава Рэйчэл бразнула! Яна засунула туды свае астываючыя канечнасці.
  
  
  Кімберлі пакінула яе раскладацца ў адзіноце.
  
  
  Пасол Туркі Абаціра пераапрануўся ў халат у адзіноце свайго гасцінічнага нумара. Пакуль ён цярпліва чакаў, ён глядзеў CNN, яго погляд часта звяртаўся да сваіх залатых наручных гадзін, якія ён паставіў на тумбачку ля ложка.
  
  
  Рэпарцёр быў заняты старанна сфармуляванай справаздачай аб размяшчэнні амерыканскіх войскаў у далёкай Хамідыйскай Аравіі.
  
  
  "Паколькі ваенная цэнзура забараняе нам паведамляць аб нашым месцазнаходжанні, - казаў рэпарцёр, - я магу толькі сказаць, што вяду рэпартаж з месца недалёка ад мяжы Хамідзі-Аравія-Куран, дзе перадавыя падраздзяленні Дваццаць чацвёртай механізаванай пяхотнай дывізіі закапаліся ў зыбучы. , што ўсяго ў некалькіх кіламетрах на поўнач адсюль войскі фронту Хамідзі дзелавіта ўзводзяць звышсакрэтную зброю, апісванае толькі як свайго роду сучасная лінія Мажыно, якая, па іх словах, нейтралізуе любую газавую атаку, якую адважацца распачаць іраіты. Камандзіры аперацыі ад якіх-небудзь каментароў адносна дакладнай прыроды гэтага прарыву . . . .
  
  
  Абаатыра ўсміхнуўся. Няхай у амерыканцаў будуць іх спадарожнікі-шпіёны, якія каштуюць мільярды долараў і могуць счытваць нумарныя знакі з арбіты. У Савета камандавання паўстання Іраіці быў цудоўны інструмент. Амерыканскія СМІ. Пад сцягам свабоды прэсы яны штодня перадавалі разнастайныя каштоўныя выведдадзеныя непасрэдна Абамінададу. І ўсё гэта па кошце спадарожнікавай талеркі. Каму патрэбны былі шпіёны?
  
  
  Стук у дзверы быў раптоўным і запрашальным.
  
  
  Абатыра стукнуў па пульце дыстанцыйнага кіравання і адным рухам саскочыў з ложка.
  
  
  Ён накіраваўся да дзвярэй, яго настрой узняўся. Велічным жэстам ён расчыніў дзверы.
  
  
  Яна была, ва ўсякім разе, прыгажэйшая, чым чакаў Абаатыра.
  
  
  "Ах, і ты магла б быць толькі непераўзыдзенай Кімберлі", - сказаў ён, разглядаючы яе жоўтую шаўковую сукенку. Мільганула сцягно было падобна на дражніла сон.
  
  
  "Магу я ўвайсці?" Кімберлі сціпла спытала.
  
  
  "Вядома". Яна ўвайшла з цяжкай грацыяй. Абатыра зачыніла за ёй дзверы.
  
  
  Яна прайшлася па пакоі, нядбайна паклаўшы маленькую жоўтую сумачку на тумбачку ў ложку. Яна павярнулася. Яе ўсмешка была чырвонай і запрашальнай.
  
  
  "І чаго б ты хацеў сёння?"
  
  
  "Я быў у пэўным напружанні", - сказаў Абаціра. "Я шукаю паслабленні. І палягчэнні".
  
  
  Кімберлі прысела на край ложка. Яна паляпала па ім.
  
  
  "Ідзі. Далучайся да мяне".
  
  
  Абаціра ахвотна падпарадкаваўся. Ён перакаціўся на ложак.
  
  
  "Кладзіся на спіну", - прамурлыкала Кімберлі, нахіляючыся, каб прашаптаць яму на вуха. "Дазволь Кімберлі супакоіць цябе".
  
  
  "Так, заспакаяльнае", - уздыхнуў Абаціра. "Мне трэба заспакаенне. Вельмі".
  
  
  "Я прынёс з сабой алей кахання. Хочаш, я ім скарыстаюся?"
  
  
  "Так, гэта было б выдатна", - сказаў Абаатыра, адчуваючы, як яго сьцёгны варушацца ў адказ.
  
  
  "Заплюшчы вочы, калі ласка".
  
  
  Абаціра зрабіў, як яму было сказана. Яго вушы былі напагатове. Увагу прыцягнула і сёе-тое яшчэ. Пакуль ён чакаў, тонкія пальцы пацягнулі за пояс яго мантыі.
  
  
  Ён адчуў, што яго выкрываюць. Прахалода кандыцыянера прабегла па яго напружаны члену. Ён склаў рукі на голым жываце, праглынаючы ў прадчуванні.
  
  
  Рука моцна ўхапілася за яго корань, утрымліваючы дрыготкі інструмент. Гук адкручваецца маленькага каўпачка прымусіў яго сэрца біцца хутчэй. Ён спадзяваўся, што Кімберлі не будзе спяшацца. Абаатыра аддаваў перавагу дбайнасці ў гэтых пытаннях, што ён падкрэсліў Корын Д'Анджэла, калі ўпершыню растлумачыў свае патрэбы шмат Кімберлі таму.
  
  
  Каўпачок быў адкінуты. Наступіў пакутліва які зацягнуўся момант. Затым пачала ліцца цёплая густая вадкасць. Яна слізганула па кончыку яго арабскага мужчынскага члена, сцякаючы па ствале, як цёплы, ліпкі сіроп. Цудоўны водар заказытаў яго ноздры. Ён з цікаўнасцю прынюхаўся.
  
  
  "Маліна", - гарэзна прашаптала Кімберлі.
  
  
  "Ах, маліна", - выдыхнула Абаціра. "Алах справядлівы". Ён верыў, што гэта азначала, што яна скарыстае свой рот. Не было ніякага паспеху. У рэшце рэшт.
  
  
  Затым іншая рука далучылася да першай, і разам яны пачалі размінаць і маніпуляваць ім разумнымі, дзіўнымі спосабамі ....
  
  
  Калі Туркі Абаціра прачнуўся, першае, што ён заўважыў, гэта тое, што яго эрэкцыя была такой жа ганарлівай, як і заўсёды.
  
  
  Ён міргнуў. Гэта было незвычайна. Ён выразна памятаў, як дасягнуў кульмінацыі. Насамрэч, пад асцярожнымі маніпуляцыямі дзяўчыны па імі Кімберлі ён перажыў самы ўзбуджальны кульмінацыйны момант у сваім жыцці. Гэта было таксама, як ні дзіўна, апошняе, што ён мог прыгадаць.
  
  
  Напэўна, ён заснуў. Часам гэта здаралася пасля таго, як ён схуднеў сябе.
  
  
  Але яна была там, ганарлівая і бясстрашная сваёй нядаўняй праявай.
  
  
  Абатыра зноў міргнуў. У ягоным інструменце было нешта дзіўнае. Гэта быў не жоўты шалік, які, здавалася, быў даволі свабодна наматаны вакол кораня яго интромитентного органа. Гэта быў колер узвышаючайся над намі калоны прамой плоці.
  
  
  Яно выглядала хутчэй... чарнаватым. Ці яно было зялёным? Не, зелянява-чорным, вырашыў ён. Ён ніколі раней не бачыў, каб яго цела набыло такі непрыемны колер. Напэўна, гэта быў сапраўдны аргазм, раз ён набыў такое выдатнае адценне.
  
  
  "Кімберлі?" ён паклікаў.
  
  
  Адказу няма. Ён паспрабаваў сесці. Тады ён заўважыў, што яго ногі былі прывязаны да ліштвы. Двума жоўтымі шалікамі, ідэнтычнымі таму, што быў наматаны ў яго на жываце.
  
  
  "Я не прасіў аб гэтым", - змрочна прамармытаў ён.
  
  
  Ён зноў паспрабаваў сесці. Яго рукі адмаўляліся рухацца. Ён падняў погляд. Яго запясці таксама былі прывязаны да слупкоў ложка.
  
  
  "Я дакладна не прасіў аб гэтым", - сказаў ён услых. Павысіўшы голас, ён паклікаў: "Кімберлі, дзе ты, мой абрыкос?"
  
  
  Затым ён заўважыў свой гадзіннік, які ляжыць на начным століку. Яны паказвалі чатыры гадзіны. Нашмат пазней, чым ён думаў.
  
  
  Яго вочы выпадкова спыніліся на малюсенькім акенцы, які адлюстроўваў дзень тыдня. Яны шырока расчыніліся. Чырвоныя літары абвяшчалі: "ЧАЦВЕР".
  
  
  "Чацвер?" ён праглынуў. "Але сёння аўторак". Затым прыйшло халоднае, якое перасыхае ў роце ўсведамленне. Яго гарачыя цёмныя вочы спыніліся на яго абуральна невычарпальнай мужчынскай годнасці.
  
  
  Амбасадар Туркі Абаціра зрабіў адзінае, што ён мог зрабіць у існуючых абставінах.
  
  
  Ён клікаў сваю маці.
  
  
  Кіраўнік 6
  
  
  
  
  Майстар Сінанджу быў мёртвы.
  
  
  Рыма глядзеў на халодныя зоркі, што кружыліся над галавой, і спрабаваў разабрацца ва ўсім гэтым.
  
  
  Ён не мог. І ён не быў у стане разабрацца ў гэтым за ўсе горкія месяцы, якія прайшлі пасля трагедыі.
  
  
  У рэшце рэшт, гэта было дробязнае заданне. Ну, можа быць, не зусім дробязнае, але і не такое важнае, як некаторыя. Азіраючыся назад, Рыма вырашыў, што ён проста недаацаніў тое, у што ўвязаліся яны з Чиуном.
  
  
  Усё пачалося з нападу атрутным газам на якое разараецца фермерскае мястэчка на паўночным усходзе Місуры. Рыма ўжо забыўся на яго назву. Ла Плюм ці нешта ў гэтым родзе. За ноч горад быў сцёрты з зямлі. Рыма і Чыўна не было ў краіне, калі гэта адбылося. Не паспелі яны вярнуцца ў Штаты, як Гаральд Сміт навёў іх на след невядомых злачынцаў.
  
  
  У Місуры яны сутыкнуліся з дзіўнай групай персанажаў, уключаючы збанкрутавалага забудоўшчыка кандамініюмаў, студэнтку каледжа з заклікам не выкарыстоўваць ядзерную зброю, а таксама дзейсную нейтронную бомбу і групу абаронцаў навакольнага асяроддзя, вядомую як Dirt First!! Бомба была скрадзеная, і, прыйшоўшы да паспешнай высновы, што гэтая справа рук першапраходцаў Гразі, Рыма і Чыун адправіліся за імі. Памылка.
  
  
  Нейтронная бомба была скрадзеная кандамініюмам-забудоўшчыкам Конарсам Суіндэлам, чые грандыёзныя планы звярнуць назад свой падальны бізнэс прымусілі яго заправіць газам адзін горад і спланаваць ядзерны выбух у іншым, каб пасля таго, як целы будуць вывезеныя, ён мог бы набыць праблемную нерухомасць за бясцэнак.
  
  
  "Чортава афёра з нерухомасцю", - з горыччу падумаў Рыма. Ён ляжаў на буйным жвіры на даху гмаха ў Ньюарку. Ён жыў тут у тыя дні, калі пакінуў Сэнт. Сіроцкі прытулак Тэрэзы. У той дзень, калі, будучы маладым ньюаркскім паліцыянтам, ён адкрыў апавяшчэнне аб закліку, ён узяў бутэльку піва на гэты дах і, адкінуўшыся на калючы жвір, стаў лічыць зоркі, марачы наяве аб тым, якім будзе В'етнам.
  
  
  Сёння В'етнам здаваўся аддаленым на тысячу гадоў. Сёння ўвечары яго дні паліцыянта адышлі ў мінулае, як і жорсткія месяцы, якія ён правёў у камеры смяротнікаў, абвінавачаны ў забойстве наркагандляра, якога ён ніколі нават у вочы не бачыў. Усё гэта было гіганцкай афёрай, спланаванай Гаральдам Смітам і Конрадам Маккліры, аднарукім былым агентам ЦРУ, які бачыў Рыма Ўільямса ў дзеянні на нейкім забытым рысавым полі. Маккліры ў думках адклаў Рыма ў бок для магчымага выкарыстання ў будучыні. І калі Кюрэ было дазволена забіваць, Маккліры распавёў Сміту пра былога снайпера марской пяхоты, якога Дваццаць першы марскі пяхотнік назваў "Стралок".
  
  
  Рыма сербануў з бутэлькі мінеральнай вады. Дні, калі ён піў піва, былі даўно ззаду. Як і дні, калі ён еў мяса. Такое ж простае было жыццё Рыма Уільямса з Ньюарка, штат Нью-Джэрсі. У гэтыя дні яго высокаразвіты метабалізм сілкаваўся рысам, рыбай і качкай.
  
  
  Яго пакаралі смерцю электрычным токам у турме штата Трэнтан. Яны прышпілілі яго рамянямі, потнага, напалоханага, але знешне спакойнага. Бах! І ён знік.
  
  
  Плывучая цемра забыцця саступіла месца яблычна-зялёнай стэрыльнасці Фолкрофтскай лякарні.
  
  
  Афіцыйна мёртвы, з асобай, скрыўленай пластычнай хірургіяй да непазнавальнасці, Рыма апынуўся змушаны служыць сваёй краіне. У якасці рукі-забойцы КЮРЭ. І ён пагадзіўся на гэтую працу - менавіта так, як Маккліры і Сміт і меркавалі. У рэшце рэшт, Рыма Уільямс быў патрыётам. Акрамя таго, стрыманыя ўблюдкі былі гатовыя скінуць яго ў неглыбокую магілу, калі б ён сказаў ім "не".
  
  
  У прасторнай спартзале Фолкрофта яны пазнаёмілі яго з васьмідзесяцігадовым майстрам сінанджу Чыуном.
  
  
  Тую сустрэчу Рыма ўспамінаў так, быццам яна адбылася ў мінулую пятніцу.
  
  
  Маккліры - грубаваты, моцна п'е ірландзец - зайшоў у трэнажорную залу Фолкрофта і завязаў з Рыма, здавалася б, бессэнсоўную размову. Рыма не цярпелася хутчэй выйсці на поле. Ён быў добра навучаны абыходжанню са зброяй, кодам, маскіроўцы, ядам, пранікненню - усяму таму, што неўзабаве стала недарэчным. Маккліры сказаў яму, што ён яшчэ не гатовы, пацвярджаючы свой пункт гледжання жэстамі рук, ад якіх яго крук з нержавеючай сталі зіхацеў у дрыготкім святле флуарэсцэнтных лямпаў.
  
  
  Вялікія падвойныя дзверы адчыніліся. Кон Маккліры павярнуўся.
  
  
  "А, вось і ён", - сказаў Маккліры.
  
  
  Падазроны твар Рыма павярнуўся да дзвярэй. Яны разышліся, нібыта іх падштурхнуў фотаэлектрычны прамень. І ў праёме адчыненых дзвярэй, засунуўшы рукі ў шырокія рукавы белага кімано так, што Рыма задаўся пытаннем, хто адчыніў для яго цяжкія дзверы, стаяла малюсенькая, нікчэмная фігурка.
  
  
  Ён быў прыкладна пяць футаў ростам ад сваіх шорсткіх чорных сандаляў да верхавіны сваёй лысай жоўтай галавы. Растрапаныя пасмы светлых валасоў звісалі над кожным вухам. Як абескалярэны пучок марскога багавіння, які чапляецца за камень, больш старажытныя валасы прыліплі да яго падбародка: яго твар быў спакойнай маскай маршчын з пап'е-машэ.
  
  
  Калі ён падышоў да яго, Рыма ўбачыў, што раскосыя вочы нечакана набылі ясны арэхавы колер. Яны былі адзінай рысай у ім, якая не выглядала старой, далікатнай і нямоглай.
  
  
  Маккліры растлумачыў Рыма, што старога карэйца клічуць Чыун і ён збіраецца стаць настаўнікам Рыма.
  
  
  Чіун цырымонна пакланіўся.
  
  
  Рыма тупа ўтаропіўся на яго, пытаючыся: "Чаму ён збіраецца мяне навучыць?"
  
  
  "Забіваць", - адказаў Маккліры дваццаць доўгіх гадоў таму. "Быць нязломнай, нястрымнай, амаль непераможнай машынай для забойства".
  
  
  Рыма засмяяўся, чаму ў вачах Чыуна прамільгнуў цёмны цень гневу, падобны на якія праносяцца ў запаволенай здымцы навальнічныя хмары.
  
  
  Здушыўшы сваю весялосць, Маккліры прапанаваў Рыма правесці ноч удалечыні ад Фолкрофта, калі той зможа паназіраць за карэйцам па імі Чиун. Затым Маккліры ўручыў яму спускавы кручок 38-га калібра.
  
  
  Спакойна прыцэліўшыся, Рыма навёў прыцэл на запалыя грудзі карэйца. Гэта было лёгка. Усё, што яму трэба было зрабіць, гэта прыкінуцца, што стары хрыч - в'еткангавец. Пра сябе ён вырашыў, што гэта праверка яго здольнасці забіваць па камандзе.
  
  
  Рыма стрэліў. Двойчы. Слабая ўсмешка, здавалася, пазалаціла твар старога карэйца. Яна ўсё яшчэ была на ім, калі рэха стрэлаў спынілася. У мяккіх кілімках з'явіліся дзіркі.
  
  
  Але крохкі маленькі чалавечак пранёсся, цэлы, праз спартзалу. Ён слізгануў убок нервовымі, геаметрычна вуглаватымі рухамі. Тут ён знік. Тамака ён танчыў. Раздражнёны, Рыма працягваў спрабаваць прыбіць яго, калі пот выступіў у яго на лбе.
  
  
  І калі ў апошнім патронніку застаўся толькі зрасходаваны дымлівы патрон, Рыма са злосцю кінуў зброю ў галаву пажылога мужчыны. Прамахнуўся поўнасцю.
  
  
  Азіят падышоў да Рыма так спрытна, што ён яго нават не заўважыў. Рыма быў адкінуты на цвёрдую падлогу з такой сілай, што з яго здзіўленых лёгкіх вылецелі ўвесь боль і паветра.
  
  
  стары азіят абыякава глядзеў у твар Рыма. Рыма пільна паглядзеў на яго.
  
  
  "Ён мне падабаецца", - сказаў Чыун высокім, пісклявым голасам. "Ён не забівае па няспелых або дурных прычынах".
  
  
  Пазней Рыма даведаўся, што ён быў майстрам сінанджа, віду баявых мастацтваў, старога, калі пяскі Егіпта былі новымі.
  
  
  І ў той дзень Рыма пачаў свой цяжкі шлях да таго, каб самому стаць майстрам сінанджу, спадкаемцам Чыуна, а зараз і Кіроўным Майстрам. Першы белы чалавек у пяцітысячагадовым ланцугу непераўзыдзеных забойцаў.
  
  
  Даўным даўно.
  
  
  У апошні раз, калі Рыма бачыў Майстра Сінанджу жывым, Чыун спрачаўся з ім у каліфарнійскай пустыні недалёка ад Палм-Спрынгс. Яны выявілі скрадзеную нейтронную бомбу. Яно было ўзброена, і абясшкодзіць яго было немагчыма. Лічбавы таймер адлічваў апошнія хвіліны жыцця адзінага чалавека, якога Рыма калі-небудзь лічыў сям'ёй.
  
  
  Разам з звар'яцелым на нерухомасці па імі Коннорс Суіндэл і вынаходнікам бомбы яны рванулі ў пустыню, навыперадкі з бязгучна які гарлапаніць дысплеем таймера, спрабуючы пакінуць Палм-Спрынгс ззаду і выйсці з зоны паразы - нават нягледзячы на тое, што яны неслі зону паразы з сабой.
  
  
  Гэта была асуджаная спроба. Чіун указаў на гэта са сваёй звычайнай бескампраміснай мудрасцю. Аднаму з іх прыйшлося б у адзіночку несці бомбу ў пустыню. Ці ўсе загінулі б.
  
  
  "Я зраблю гэта", - падахвоціўся Рыма.
  
  
  "Не. Ты - будучыня Сінанджу, Рыма", - нацягнута сказаў Чыун. "Я - усяго толькі яго мінулае. Лінія павінна працягвацца. Таму я павінен зрабіць гэта".
  
  
  Яны варагавалі за некалькі дзён да таго, як прыйшоў канец. Рыма нават не ведаў прычыны, пакуль Чыун неахвотна не растлумачыў, што набліжаецца яго соты дзень нараджэння - тое, пра што Рыма не меў ні найменшага падання. Стаміўшыся ад спрэчак, занепакоены старэчым узростам Чыуна, Рыма перапыніў спрэчку, каб жорсткім спосабам завалодаць бомбай. Ён высмеяў Майстры сінанджа.
  
  
  "Перастань адлюстроўваць мучаніка, Чыун", - сказаў Рыма. "Гэта стара. Ты добры, вядома, але ты не так хуткі, як я. Я маладзей, мацней і магу прасоўвацца далей хутчэй. Так што забі свой дурны карэйскі гонар і паглядзі праўдзе ў вочы. Я адзіны, хто падыходзіць для гэтай працы, і мы абодва гэта ведаем ".
  
  
  Успамін пра жалёнага твару Чыуна, здавалася, гарэў за зоркамі над галавой.
  
  
  Яго мяккае: "Дык вось што ты адчуваеш да мяне", - усё яшчэ гучала ў вушах Рыма.
  
  
  Рыма ўспомніў, як пацягнуўся за нейтроннай бомбай. Затым свет пагрузіўся ў цемру. Чыун. Заставалася апошняе слова.
  
  
  Ён прачнуўся ў імчыць машыне. Яна неслася назад у Палм-Спрынгс, прэч ад зоны паразы. Ён зразумеў, што, мусіць, адбылося. У яго быў час толькі азірнуцца.
  
  
  Нейтронная бомба ўзгарэлася з немым вырыганнем кіпячага чорнага дыму і пякельнага чырвонага агню.
  
  
  Рыма кінуўся назад у падымальнае пекла. Але зона смертаноснай радыяцыі, якая распаўсюджваецца, прымусіла яго адступіць.
  
  
  Праз некалькі месяцаў, калі стала бяспечна, ён вярнуўся ў пустыню, знайшоўшы толькі абгароджаны ўчастак падземнага кандамініюмаў і кратэр з аплаўленага шкла. Нават цела Майстра Сінанджу не перажыло выбуху.
  
  
  Але там, у бязлітаснай пустыні, дух Майстра Сінанджу з'явіўся Рыма. Без слоў ён паспрабаваў указаць на тое, што немагчыма было перадаць іншым спосабам. Паказаўшы на ногі Рыма. Пасля гэта проста знікла.
  
  
  З тых часоў існаванне Рыма стала бязмэтным. Чіун загадаў яму зрабіць выбар, з якім, як ён ведаў, ён аднойчы сутыкнецца. Цяпер ён быў спадкаемцам роду. Усё было так, як сказаў Чыун. Лінія павінна была працягвацца. Дом Сінанджу павінен быў працягвацца. Вёску трэба было карміць. І вёска заўсёды сілкавалася працай майстроў сінанджу.
  
  
  Цяпер Рыма не быў так упэўнены. Ці мог ён прадоўжыць традыцыю? Ён быў амерыканцам. Людзі Сінанджу былі купкай няўдзячных паразітаў. Яны нічога не ведалі аб цяжкасцях, якія Чиун перанёс, каб накарміць іх. Ім было б усё роўна, калі б яны ведалі.
  
  
  Рыма адклаў вяртанне ў Сінанджу, каб паведаміць жудасныя навіны. Неўзабаве пасля гэтага Чиун зноў з'явіўся перад ім, прывідна паказваючы прывідным пальцам, загадваючы яму слухацца.
  
  
  "Я дабяруся да гэтага", - сказаў Рыма другі раз.
  
  
  Але праз некалькі тыдняў, калі Чиун з'явіўся зноў, Рыма вярнуўся да старых часоў іх напружаных адносін.
  
  
  "Адстань ад мяне, добра?" - сказаў ён горача. "Я сказаў, што займуся гэтым!"
  
  
  Чыун падняў сваё скажонае пакутай твар да столі і растаў, як дым без паху, пакінуўшы Рыма адчуваць горыч і сорам.
  
  
  Пасля гэтага ён зачыніў дом і адправіўся ў дарогу. Ён адчуваў сябе разрывістым паміж двума светамі. Ён перарос Амерыку. І ўсё ж у яго жылах не цякла кроў сінанджу. Лінія, якая працягнулася назад на пяць тысяч гадоў, не мела да яго ніякага дачынення. Ён быў спазніўся, усяго толькі бледным кавалачкам свінога вуха, як часта казаў Чіун.
  
  
  Заставалася толькі лекі. Але для Гаральда Сміта Рыма быў інструментам. Калі б яго скампраметавалі, яго б кінулі, зракліся - нават звольнілі. Чыун любіў Рыма, і Рыма пакахаў Майстра сінанджу, як сын любіць свайго бацьку. Але паміж Рыма і Гаральдам Смітам былі толькі прахалодныя працоўныя адносіны. Стрыманае павага. Часам раздражненне. Часта гнеў. Хто ведаў, але з устараненнем Чыуна ў Сміта мог быць нейкі загадзя падрыхтаваны план па вяртанні Рыма ў арганізацыю. Сьміт ня быў дурнем. Ён даўно зразумеў, што Рыма ў роўнай ступені належыць да вёскі Сінанджу.
  
  
  Дапусцім, Сміт вырашыў перапраграмаваць Рыма? Стрыманы вырадак ужо аднойчы спрабаваў гэта зрабіць. У той раз толькі Чиун выратаваў нікчэмную азадак Рыма.
  
  
  "Што, чорт вазьмі, мне рабіць з пакінутай часткай майго жыцця?" ён спытаў у зорак. "Дзе маё месца? Да каго мне звярнуцца?"
  
  
  Зоркі вылівалі халоднае мігатлівае святло, на якое не было адказу.
  
  
  Рыма сеў. Дапіўшы рэшткі вады, ён падкінуў пустую бутэльку проста ўверх. Яна паднялася на семдзесят футаў, застыўшы, нібы на маментальным здымку, затым пачала куляецца вяртанне на зямлю.
  
  
  Рыма ўскочыў і ўдарыў пяткай. Бавоўна! Шкло разляцелася на тысячу падобных на пясчынкі аскепкаў, якія пасыпалі дах з гукам, не больш чым ад падзення граду.
  
  
  Рыма падышоў да краю даху, думаючы аб тым, як у падобныя часы яго заўсёды цягнула вярнуцца ў свой стары раён. Для яго тут болей нічога не было. Прытулак Святога Тэрэзы быў разбураны даўным-даўно. Раён упаў ахвярай наркаманаў і наркагандляроў і няўмольнага разбурэння цэнтральнай часткі амерыканскага горада. Гэта была беззаконная пустка - менавіта тое, што Рыма Уільямс быў сцёрты з усіх запісаў, каб прадухіліць.
  
  
  Цяпер Лоўэр-Брод-стрыт выглядала як нідзе ў цэнтры горада. Прастытутка ў вузкай спадніцы прытулілася да бруднай цаглянай сцяны. Сляды ад уколаў на яе руках былі падобныя на раку Амазонку, якая злучае кропкі. Двое мужчын перадавалі адзін аднаму пакеты з-пад сэндвічаў. Наркотыкі. Патрапаны пікап спыніўся на чырвонае святло. З завулка выйшаў мужчына, несучы відэамагнітафон, усё яшчэ ў кардоннай каробцы. Ён кінуў яго ў кузаў грузавіка і прыняў ад кіроўцы пачак банкнот. Здзелка была праведзена без адзінага слова.
  
  
  "А, да чорта ўсё гэта", - прагыркаў Рыма.
  
  
  Ён прыняў рашэнне. Ён ступіў з краю парапета.
  
  
  Выкарыстоўваючы цэглу замест прыступак, Рыма спусціўся па сцяне будынка. Яго абцасы пераступалі з цэглы на цэглу, робячы малюсенькія тузаюцца крокі. Выпрастаўшыся, з ідэальнай раўнавагай, яго змрочныя цёмныя вочы глядзелі на гарызонт Ньюарка, ён, здавалася, спускаўся па крутых усходах у стылі ар-дэка.
  
  
  Ніхто не заўважыў яго неверагоднага падзення. І ніхто не паклікаў яго, калі ён ступіў на тратуар і накіраваўся да выхаду з месца, з якога ён выйшаў і якое цяпер было для яго такім жа чужым, як гразевыя раўніны і рыбацкія халупы Сінанджу, за паўпланеты адсюль.
  
  
  Гаральд Сміт падняў трубку чырвонага настольнага тэлефона без набору пасля першага ж гудку.
  
  
  "Так, спадар Прэзідэнт?" сказаў ён цвёрда, без ценю страху ў голасе. Насамрэч, ён быў вельмі напалоханы.
  
  
  "ФБР не збіраецца скарачаць гэта", – сказаў прэзідэнт стомленым голасам, які прыглушыў яго цьмяную новаанглійскую вымову. "Я звяртаюся да вас".
  
  
  "Я мяркую, вы маеце на ўвазе зніклага амбасадара Іраіці?" Спытаў Гаральд Сміт.
  
  
  "Абомінадад сцвярджае, што мы ўзялі яго ў закладнікі, - адрэзаў прэзідэнт, - і мы не можам давесці зваротнае. Асабіста я быў бы не супраць, калі б самазадаволенага сукіна сына знайшлі плаваючай асобай уніз у Патамаку, але я спрабую пазбегнуць войны тут. Такога роду эскалацыя можа яе справакаваць. Я ведаю, што ты страціў ранейшага - як тамака яго клікалі?"
  
  
  "Чыун", - нацягнута сказаў Сміт. "Яго клікалі Чыун".
  
  
  "Верна. Але ў цябе ўсё яшчэ ёсць твой асаблівы хлопец, Каўскасіяна. Ці зможа ён справіцца з гэтым у адзіночку?"
  
  
  Гаральд Сміт шумна прачысціў горла, у думках выкладаючы навіны, якія ён хаваў ад выканаўчага дырэктара.
  
  
  "Пан Прэзідэнт..." - пачаў ён.
  
  
  Затым зазваніў іншы тэлефон. Сіні. Гэта была лінія, па якой Рыма паведамляў.
  
  
  "Хвілінку", - хутка сказаў Сміт, прыціскаючы трубку да сваёй шэрай камізэльцы. Ён схапіў іншы тэлефон, як выратавальны круг. Ён загаварыў у яго.
  
  
  "Рыма", - рэзка сказаў Сміт. "У прэзідэнта ёсць для цябе важнае заданне. Ты возьмешся за яго? Я павінен атрымаць твой адказ. зараз."
  
  
  "Заданне?" Спытаў Рыма ашаломленым голасам. "Якога роду?"
  
  
  "Амбасадар Іраіці знік".
  
  
  "Чаму нас гэта павінна хваляваць?" Патрабавальна спытаў Рыма.
  
  
  "Таму што так хоча прэзідэнт. Вы прымеце гэтае прызначэнне?"
  
  
  На лініі было ціха амаль хвіліну.
  
  
  "Чаму б і не?" Бесклапотна сказаў Рыма. "Гэта павінна забіць дзень".
  
  
  "Пачакайце, калі ласка", - сказаў Сміт, і ні следу палягчэння, якое ён адчуў, не падсаладзілі яго цытрынавы голас. Ён пераключыў тэлефоны, прыціскаючы сінюю трубку да грудзей.
  
  
  "Пан прэзідэнт, - цвёрда сказаў ён, - я падключыў нашу сілавую галіну да іншай лініі. Ён гатовы ўступіць у гульню".
  
  
  "Хуткая работа, Сміт", - адказаў Прэзідэнт. "Я задаволены вашай эфектыўнасцю. Па-чартоўску задаволены. Дзейнічайце".
  
  
  Лінія абарвалася. Сьміт павесіў слухаўку чырвонага тэлефона і зьняў з камізэлькі сіні.
  
  
  "Рыма, няма часу на падрабязнасці. Ляці ў Вашынгтон. Звяжыся са мной, як толькі дабярэшся туды. Я спадзяюся, што да таго часу ў мяне будуць для цябе аператыўныя дадзеныя".
  
  
  "Ужо ў дарозе", - сказаў Рыма. "Можа быць, яго забіў Шалёны азадак", - дадаў ён з надзеяй.
  
  
  "Я сумняваюся ў гэтым".
  
  
  "Я б усё аддаў за тое, каб зазірнуць у гэты арабскі кашмар".
  
  
  "Афіцыйная палітыка - "рукі прэч". А зараз, калі ласка, адпраўляйцеся ў Вашынгтон".
  
  
  "Трымайце лінію свабоднай. Наступны голас, які вы пачуеце, будзе вашым пакорным слугой".
  
  
  Кіраўнік 7
  
  
  
  
  Туркі Абаціра ўважліва слухаў, напружваючы слых, калі цудоўная бялявая мегера, якую ён ведаў толькі як Кімберлі, сядзела на краі ложка і чытала яму лекцыю аб прычынах і паталагічных сімптомах гангрэны.
  
  
  "Калі спыняецца крывацёк, – растлумачыла яна з прыдыханнем, як школьніца, якая чытае па кніжцы, – кісларод таксама абмежаваны. Без кіслароду тканіны адчуваюць недахоп у харчаванні. Яна пачынае раскладацца, станавіцца заганнай".
  
  
  Кімберлі працягнула руку і па-сяброўску паляпала па выпуклым кончыку яго мужчынскага органа. Ён задрыжаў. Абатыра нічога не адчуў. Гэта ўстрывожыла яго.
  
  
  Гэта зачаравала Кімберлі настолькі, што яна адхілілася ад сваёй лекцыі.
  
  
  "Яны заўсёды так сябе паводзяць, як гумовыя? Я маю на ўвазе, калі ў іх не гангрэна".
  
  
  Яна дастала кляп у яго з рота.
  
  
  "Ты не ведаеш?" Абаціра ахнула. "Ты, прафесійная дзяўчына па выкліку?"
  
  
  "Я пачатковец у гэтай справе", – сказала Кімберлі, разглядаючы свае адпаліраваныя да бляску жоўтыя пазногці. "Наогул, ты мой першы кліент".
  
  
  "Я адмаўляюся плаціць табе, пакуль ты не вызваліш мяне", - горача сказаў Абаатыра. Кляп быў заменены.
  
  
  "Адміранне тканін звычайна сігналізуе аб сабе павольным змяненнем колеру", – рассеяна працягнула Кімберлі. "Здаровая ружовая скура становіцца зялёнай, затым чорнай. Калі яна поўнасцю чорная, яна мёртвая. Ампутацыя звычайна з'яўляецца адзінай аднаўленчай працэдурай. Яна зрабіла паўзу. "Я думаю, што гэты чорны колер вельмі добра спалучаецца з жоўтым, ці не так?" - дадала яна, папраўляючы жоўты шаўковы шалік, які стрымліваў прыток крыві да які тырчыць пеніса Абаатыры.
  
  
  Пасол Абаатыра люта пакруціў галавой. Ён паспрабаваў даць выйсце свайму гневу, лютасьці, больш за ўсё свайму страху, але такі ж жоўты шаўковы шалік, засунуты яму ў рот, перашкодзіў гэтаму. Трэці ўтрымліваў яго на месцы.
  
  
  Кімберлі засунула адзін з іх яму ў рот пасля таго, як ён упершыню пачаў крычаць, акуратна завязаўшы іншы на патыліцы.
  
  
  "Прайшло два дні", - ласкава працягнула яна. "Я б сказала, што яшчэ, о, праз дванаццаць-чатырнаццаць гадзін усё павінна скончыцца. Пакуль-пакуль, Чорны Піцер. Вядома, хірургам, магчыма, не давядзецца адрэзаць яе ўсю. Я маю на ўвазе, кожны апошні цаля. Магчыма, ім атрымаецца захаваць частку. Кончык вызначана выдаліцца. Цяпер ён даволі чорны. Але ў выніку ў цябе можа атрымацца нешта накшталт куксы."
  
  
  "Мумф-мумф!" Абаатыра вішчала скрозь шаўковы кляп.
  
  
  "Гэта не вельмі спатрэбілася б падчас оргіі, - працягвала Кімберлі, - але з ім можна было б павазіцца. Можа быць, атрымалася б выратаваць дастаткова, каб ты ўсё яшчэ магла накіроўваць струмень туды, куды ты хацела. У адваротным выпадку табе прыйшлося б сесці, як нам, дзяўчынкам ".
  
  
  Абаатыра люта закруціў галавой. Ён нацягнуў жоўтыя путы.
  
  
  "Што гэта?" Спытала Кімберлі, нахіляючыся бліжэй. "Ты кажаш, што не жадаеш сядзець як дзяўчынка, калі ты тэлефануеш?"
  
  
  Пасол Туркі Абаціра змяніў напрамак сваёй вар'яцка дрыготкай галавы. Уверх-уніз, а не з боку ў бок. Ён уклаў у гэта шмат энтузіязму. Ён не хацеў ніякай двухсэнсоўнасці. Зусім ніякі.
  
  
  "Магчыма, мяне пераканаюць дапамагчы табе", - прапанавала Кімберлі.
  
  
  Трэска ўверх-уніз стала яшчэ больш маніякальнай. Увесь ложак затрэслася.
  
  
  Кімберлі наблізіла свой прыгожанькі тварык да мокрага ад поту твару Абаціры. Яна прызыўна ўсміхнулася і прашаптала: "Ты кожны дзень маеш зносіны з Абамінададам?"
  
  
  О, не, падумаў сам сабе Абаціра. Шпіёнка. Яна шпіёнка ЦРУ. Я буду пакараны за тое, што дазволіў сабе патрапіць у яе бессаромныя сеткі.
  
  
  Але паколькі яго галоўным клопатам было пакінуць гэты пакой з усімі часткамі свайго цела здаровага ружовага колеру, ён працягваў сцвярджальна ківаць.
  
  
  "Калі ты раскажаш мне ўсё, што я хачу ведаць", - сказала Кімберлі, падводзячы плячыма пад цяжарам шлеек станіка, - "магчыма, я захачу развязаць гэты прыгожы шаўковы шалік". Яна правяла жоўтым пазногцем па яго шчацэ. "Табе б гэта спадабалася, ці не так?"
  
  
  Абаціра вагаўся. Яго ангельскі быў бездакорны - ён скончыў Гарвард, - але гэта быў крытычны момант. Яго думкі ліхаманкава цямілі. Ці павінен ён адказаць на пытанне "Табе б гэтага хацелася?" Або частка "Ты б не стаў". Ці гэта адно і тое ж? Няправільны адказ можа мець сур'ёзныя наступствы.
  
  
  Абаціра сцвярджальна паківаў галавой, і вераломная, д'ябальская дзяўчына па выкліку нахілілася, каб развязаць апяразвае жоўтую стужку. Затым яна выцягнула жоўты камяк шоўку ў яго з рота.
  
  
  Амбасадар Абаатыра адчуў сухасць у роце.
  
  
  "Вады?" сказаў ён хрыпла.
  
  
  "Спачатку адказы".
  
  
  "Ты абяцаеш?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Ты клянешся Алахам?"
  
  
  "Вядома, чаму б і не?"
  
  
  "Што ты хочаш ведаць?" прахрыпеў ён, пераводзячы позірк са свежага ружовага твару, які схіліўся над ім, на пачварны зелянява-чорны грыб, у якім ён ледзь мог распазнаць запаветную частку сваёй анатоміі.
  
  
  "Намеры вашага ўрада".
  
  
  "Прэзідэнт Хінсейн ніколі не адмовіцца ад Курана. Гэта наша даўно страчаная брацкая дзяржава".
  
  
  "Чый армію ты разграміў і чыю маёмасць ты павёз назад у Іраіт, уключаючы вулічныя ліхтары і машыны, і нават гіганцкія амерыканскія горкі. Не кажучы ўжо аб усіх згвалтаваннях".
  
  
  "Вы, выпадкова, не курані?" Спытаў пасол Абаатыра з раптоўным выбліскам страху глыбока ў аголеным жываце.
  
  
  "Не. Я служу Той, хто любіць кроў".
  
  
  "Я таксама люблю кроў", - адзначыла Абаціра. "Я б хацела, каб яна больш свабодна цыркулявала па маім целе. Да кожнай патрэбнай часткі".
  
  
  Кімберлі пагладзіла яго па вільготных валасах. "З часам, з часам. А зараз раскажыце мне аб планах вашага ўрада на выпадак вайны".
  
  
  "А што наконт іх?"
  
  
  "Усё. Я хачу ведаць пра іх усё. Пры якіх абставінах вы адправіліся б на вайну. Неабходныя правакацыі. Думкі вашага адважнага лідэра, які, павінна быць, кахае кроў, таму што ён пралівае яе так шмат. Раскажыце мне аб яго асабістым жыцці. Я хачу ведаць усё. Пра яго сям'ю, яго грашкі, яго палюбоўніцу. Пра ўсё."
  
  
  Амбасадар Туркі Абаціра заплюшчыў вочы. Словы ліліся самі сабой. Ён расказаў усё. І калі ў яго скончыліся сакрэты, якія ён мог расчыніць, ён паўтарыўся.
  
  
  Нарэшце, у роце перасохла, дух скончыўся, ён адкінуў галаву на падушку і сутаргава ўдыхнуў.
  
  
  "Гэта ўсё, што ты ведаеш?" - спытала Кімберлі, Мата Хары з варварскага Вашынгтона, дзе нават зорка дыпламатычных СМІ не была ў бяспецы ад катаў.
  
  
  Уздых Абаатыры мог азначаць толькі "так".
  
  
  "Тады мне пара выканаць сваю частку нашай маленькай здзелкі", - радасна сказала Кімберлі.
  
  
  Гэта прымусіла пакрытую потым галаву Абаатыры зноў падняцца. Пашырыўшы вочы, ён назіраў, як гэтыя ненавісныя завостраныя жоўтыя пальцы пацягнуліся да смяротнага жоўтага шаўковага шаліка, які здаваўся такім нядбайна павязаным, але які прывёў яго ў такі жах.
  
  
  Ён сабраўся з духам, таму што ведаў, што адноўлены крывацёк прынясе з сабой жудасны боль, калі знясіленыя нервовыя канчаткі вернуцца да жыцця.
  
  
  Пальцы цягнулі і шчыкалі, і з дражнілай маруднасцю яны сцягнулі шоўк. Які валачэцца канец лашчыў аголенае цела Абаатыры, адыходзячы.
  
  
  Раптоўным злосным рухам усё знікла.
  
  
  Дзіцячы смех, шалёны і здзеклівы, апёк яго вушы.
  
  
  Вочы пасла Абаатыры недарэчна вылупіліся. Ён адкінуў галаву назад і закрычаў.
  
  
  Бо ён убачыў напалову закапаны ў зелянява-чорны корань сваёй мужчынскай вартасці слізкі бляск меднага дроту - і зразумеў, што здрадзіў сваёй краіне ні завошта.
  
  
  Жоўты шалік абматаўся вакол яго горла, і яго крык ператварыўся ў выбух удушша, які перайшоў у шаленства ванітавых пазываў.
  
  
  Кіраўнік 8
  
  
  
  
  Марвін Мяскін, менеджэр вашынгтонскага гатэля "Потомак", думаў, што ў яго праблемы з прафсаюзам.
  
  
  "Дзе, чорт вазьмі, гэтая пакаёўка?" зароў ён, шпурнуўшы слухаўку тэлефона на стойцы рэгістрацыі. "Гэта быў яшчэ адзін пастаялец з дзясятага паверха, які цікавіўся, ці бярэм мы дадатковую плату за змену прасцінай і ручнікоў".
  
  
  "Дазвольце мне праверыць", - паслужліва сказаў калідорны.
  
  
  "Так, ты робіш гэта", - прамармытаў Мескін, задаючыся пытаннем, ці не коціцца ўвесь гатэль да д'ябла. На працягу двух дзён пакаёўкі знікалі пасярод сваіх змен. Яны проста сышлі з працы, пакінуўшы свае службовыя каляскі. Першая звольнілася на дзявятым паверсе. Яе зменшчыца звольнілася праз дзве гадзіны. Яе каляску знайшлі на сёмым паверсе.
  
  
  Але дзіўна было не гэта. Дзіўным было тое, што каляскі заўсёды знаходзіліся на паверхах, якія былі поўнасцю абслужаны.
  
  
  Чамусьці здавалася, што пакаёўкі так і не скончылі поўнасцю дзесяты паверх.
  
  
  Мескін падаў скаргу ў прафсаюз гасцінічных работнікаў, але яны заявілі, што гэта не было парушэннем працоўных правоў. Прафсаюз даслаў іншую замену, філіпінку па імі Эсмеральда. Яна размаўляла па-ангельску яшчэ горш, чым папярэдняя.
  
  
  Зазваніў тэлефон на стале. Гэта быў пасыльны.
  
  
  "Я на дзявятым паверсе", - сказаў ён. "Я знайшоў яе каляску. Ніякіх прыкмет... Як там яе клікалі - Грызельда?"
  
  
  "Я думаў, гэта Эсмеральда", - горка сказаў Мескін. “І каго, чорт вазьмі, хвалюе, як яе клічуць? Яны прыходзяць і сыходзяць хутчэй, чым чортавы госці. Я думаю, што гэта змова прафсаюза ці нешта падобнае”.
  
  
  "Што мне рабіць, містэр Мескін?"
  
  
  "Працягвайце пошукі. Я абзваню ўсе пакоі з дзевяці і даведаюся, каму патрэбна пасцельная бялізна".
  
  
  Марвін Мескін стомлена прыступіў да працэсу. Калі ён прыступіў да гэтай стомнай задачы, дзверы ліфта ў вестыбюлі са звонам адчыніліся. Яго хуткія вочы кінуліся да яе, спадзеючыся, што гэта можа быць тая самая лянівая Эсмеральда. Ён не мог гэтага зразумець. Усе казалі, што філіпінская дапамога на вышэйшым узроўні.
  
  
  Жанчына, якая выйшла з ліфта, не была Эсмеральдай. Вочы Мескіна ўсё роўна ішлі за ёй праз вестыбюль. Яе хада была нейкай хвалепадобнай, з шырокімі сцёгнамі, якая пазбавіла Мескіна ад усіх клопатаў. Ён ніколі не бачыў такіх сісек у кагосьці настолькі маладога. Яна была сапраўдным творам мастацтва ў сваёй аблягае жоўтай спадніцы і з жоўтымі пазногцямі. Як раскошны банан. Мескін задумаўся, якое гэта - ачысціць яе.
  
  
  Хтосьці падхапіў рэпліку, урываючыся ў фантазію Мескіна з густам банана.
  
  
  "Так, гэта стойка рэгістрацыі", - сказаў ён. “Я проста хацеў спытаць, ці купілі вы свежую бялізну на сёння. Не? Што ж, мне вельмі шкада. Падобна, у нас выдаўся напружаны дзень. Я адразу ж займуся гэтым”.
  
  
  Праз трыццаць званкоў Марвін Мескін паклаў трубку настольнага тэлефона і выявіў, што мужчына маячыць усяго ў некалькіх цалях ад яго. Ён не чуў, як той падышоў да стойкі рэгістрацыі.
  
  
  "Так? Магу я вам чым-небудзь дапамагчы?" Спытаў Мескін, зморшчыўшы нос пры выглядзе цалкам чорнага касцюма мужчыны. Калі футболку і штаны можна назваць ансамблем.
  
  
  "Я шукаю хлопца", - спытаў чалавек у чорным.
  
  
  "Трымаю ў заклад, што так і ёсць", - суха сказаў Мескін.
  
  
  Гэта было няправільна сказана, і ў звычайны дзень Марвін Мескін ніколі б не дазволіў гэтым дзёрзкім словам сарвацца з яго вуснаў, але ён быў у дрэнным настроі, а чалавек у чорным быў апрануты не як вандроўца. Насамрэч, ён выглядаў так, як быццам спаў у вопратцы.
  
  
  Але ён сказаў гэта, і няправільнасць, абсалютная тупасць гэтага каментара была з сілай даведзена да Марвіна Мескіна, калі худы хлопец у чорным падняў свае рукі з тоўстымі запясцямі і сціснуў спачатку адну на плячы Мескіна, а потым другую на яго горле.
  
  
  Гэта было ўсё. Іншых адчуванняў не было. Ня лунання. Ня палёту. Нават зрушэнні.
  
  
  І ўсё ж нейкім чынам Марвін Мескін апынуўся па другі бок стойкі рэгістрацыі, яго спіна ўціскалася ў цёмна-сіні дыван у вестыбюлі з глыбокім ворсам, а левая рука наравіла выскачыць з сустава.
  
  
  Высока там, дзе быў кісларод, худы хлопец спакойна і метадычна адной жудаснай рукой павольна выкручваў анямелую левую руку Мескіна. Іншая яго рука ляжала на сцягне. Адна з яго ног - Мескiн паняцця не меў, якая менавіта, - была непераадольна заціснутая ў трахеі, абмяжоўваючы прыток паветра.
  
  
  "Ахні", - выдыхнуў Марвін Мескін. "Рубі! Сячы!"
  
  
  "Табе давядзецца казаць гучней. Я не пачуў адказу на сваё пытанне".
  
  
  Мескін не мог прыгадаць, каб яму задавалі пытанне, але ён махаў свабоднай рукой, паказваючы, што з задавальненнем адкажа.
  
  
  "Дазвольце мне паўтарыць гэта", - казаў худы хлопец. “Амбасадара Іраіці высадзілі ў гатэлі “Эмбасі Роу” два дні таму. Тамтэйшы парцье сказаў ФБР, што ён так і не зарэгістраваўся. Я пераправерыў, і што вы ведаеце, гэта было праўдай. Паколькі ФБР ведала, што ў яго была звычка высаджвацца ля амбасады , па словах кіроўцы амбасадара, гэта азначае, што ён выкарыстаў стары выкрут – нешта, што павінна было прыйсці ў галаву ФБР, але не прыйшло. Ваша ўстанова бліжэй за ўсё да гэтага. Такім чынам, ваша ўстанова ўзначальвае спіс”.
  
  
  Гэта мела сэнс для Марвіна Мескіна, таму ён кіўнуў у знак згоды. Дзеянне падрапала начышчаныя чаравікі мужчыны. Пяцігадзінны цень Мескіна з'явіўся апоўдні. Ён спадзяваўся, што апаганьванне не было заўважана.
  
  
  "Добра, - казаў хлопец у чорным, - зараз я пытаю вас, пазналі б вы амбасадара Іраіці, калі б убачылі яго". І туфель знік.
  
  
  "Я дакладны назіральнік Найтлайн", - хрыпла сказаў Мескін. Ён пачаў глытаць паветра на выпадак, калі чаравік вернецца. Гэтага не адбылося.
  
  
  "Ён зарэгістраваўся два дні таму?"
  
  
  "Так, ён гэта зрабіў".
  
  
  "Праверыць?"
  
  
  "Я павінен быў бы вывучыць нашы запісы".
  
  
  У гэты момант калідорны выйшаў з ліфта. Ён уздрыгнуў пры выглядзе свайго працадаўцы, якога прыціскалі да цёмна-сіняга дывана.
  
  
  "Містэр Мескін, мне патэлефанаваць у паліцыю?" спытаў ён з-за каўчукавай расліны ў чыгуне. "Скажы "не", - рашуча сказаў худы хлопец.
  
  
  "Не", - сказаў Мескін, насамрэч жадаючы сказаць "так". Але гэтыя глыбока пасаджаныя вочы абяцалі верную смерць, калі ён не паслухаецца.
  
  
  "Ты гэта чуў?" - спытаў худы хлопец, накіраваўшы свой смяротны погляд на калідорнага.
  
  
  "Я на вас не працую", - адважна сказаў калідорны.
  
  
  "Ідзі пашукай гэтую пакаёўку!" - залямантаваў Мескін.
  
  
  "Я знайшоў яе. Я знайшоў іх усіх чацвярых. У кладоўцы".
  
  
  "Усё? Што, чорт вазьмі, яны робяць - гуляюць у покер на распрананне?"
  
  
  "Не, сэр, яны, падобна, былі задушаныя".
  
  
  "Ты сказаў, задушаны?" запатрабаваў адказу худы хлопец.
  
  
  "Прафсаюзная спрэчка", - хутка сказаў Марвін Мяскін. "Вам няма пра што турбавацца. У нас сціплы гатэль".
  
  
  Худы хлопец нахмурыўся. "Я б сказаў, што гэта нешта большае, чым праблемы з прафсаюзам. Давайце спачатку разбяромся з паслом. Я ўвесь час бачу мёртвыя целы".
  
  
  "Трымаю ў заклад, што так яно і ёсць", - сказаў Марвін Мескін, калі яго паднялі за адну руку на ногі. У яго падкошваліся калені, ён, спатыкаючыся, вярнуўся за стойку і падышоў да кампутара. Худы хлопец ішоў ушчыльную за ім.
  
  
  "З гэтым кампутарам нешта не так", - сказаў Мескін, спрабуючы выклікаць назву. Жоўты экран дрэнна сябе паводзіў. Літары і знакі вагаліся, як быццам былі напісаны на патрывожанай вадзе. "Я не магу гэта выправіць", - пажаліўся Мескін, стукаючы па тэрмінале.
  
  
  "Секундачку", - сказаў мужчына, адыходзячы назад.
  
  
  Бурштынавыя літары змяніліся, іх зноў можна было прачытаць.
  
  
  Мескін азірнуўся цераз плячо. Худы хлопец стаяў, скрыжаваўшы голыя рукі, прыкладна за дванаццаць футаў ад яго.
  
  
  "Пераходзь да справы", - сказаў ён.
  
  
  І Мескін падскочыў да яе.
  
  
  "У нас Абдул Аль-Хазрэд у пакоі 1045", - крыкнуў Мескін.
  
  
  "І што?"
  
  
  "Дык гэтае імя выкарыстоўвае пасол Іраіці, калі здымае тут пакой".
  
  
  "Ён часта гэта робіць?"
  
  
  "Даволі часта. Звычайна ўсяго на адзін дзень, калі ты разумееш, што я маю на ўвазе".
  
  
  "Я ведаю. Які паверх 1045-дзесяты ці сорак пяты?"
  
  
  "Дзясяты", - сказаў Мескін, - "той жа паверх, з якім у нас былі праблемы. О, Божа мой," прахрыпеў ён, яго ўласныя словы выявілі сябе ў поўнай меры.
  
  
  Худы хлопец вярнуўся. Бурштынавы экран распаўся на часткі, як вада, патрывожаная ляніва верціцца палкай. Ён узяў Марвіна Мескіна за каўнер і па дарозе да ліфта прыхапіў пасыльнага.
  
  
  "Нас таксама заб'юць?" - спытаў калідорны, калі ліфт падняўся на дзясяты паверх.
  
  
  "Чаму?" - спытаў худы хлопец, у той час як Мескiн адчуў, як змесціва яго страўніка становіцца кіслым.
  
  
  "Таму што я хацеў бы патэлефанаваць дадому і развітацца са сваёй маці", – шчыра сказаў калідорны.
  
  
  "Развітайся з ёй сёння за вячэрай", - прагыркаў худы хлопец. "Я вельмі спяшаюся".
  
  
  Выйшаўшы ў калідор, Мескін успомніў, што забыўся захапіць з сабой пароль.
  
  
  "Без праблем", - сказаў худы хлопец, адпускаючы іх па абодва бакі пакоя 1045. "Я прынёс свой уласны".
  
  
  "Ты? Адкуль у цябе ... ? "
  
  
  Адказ на пытанне быў атрыманы да таго, як яно было завершана. Худы хлопец адказаў на яго, калі ўзяўся за ручку, сагнуў адно жахлівае запясце і перадаў раптоўна саслабелую ручку Марвіну Мескіну.
  
  
  Мескін выявіў, што яно было вельмі, вельмі цёплым. Ён перакідваў яго з рукі ў руку, па чарзе дуючы на вольную руку.
  
  
  Дзверы расчыніліся пасля таго, як мужчына пастукаў у яе.
  
  
  Марвіна Мескіна ўпіхнулі першым. Калідорны ўваліўся, спатыкаючыся, падштурхнуты худым хлопцам, перад якім было так захапляльна. Яны сутыкнуліся.
  
  
  Пакуль яны прыводзілі сябе ў парадак, худы хлопец накіраваўся да ложка, дзе, распластаўшыся, ляжаў нябожчык пасол Ірака Туркі Абаціра, ЁН жа Абдул Аль-Хазрэд, яго цёмная мужчынская добрая якасць дамінавала ў становішчы, як пераспелы банан.
  
  
  Амбасадар Абаціра атрымаўся вельмі каларытным трупам. Яго цела было карычнявата-белым, яго натуральная асмугласць была абясколерана адсутнасцю кровазвароту. Яго мова была пурпурна-чорным выступам на сінім твары. Яго мужчынскае годнасць было ў поўным росквіце, мярцвяна-зялёна-чорнае.
  
  
  Худы хлопец агледзеў цела абыякавым позіркам, як быццам прывык бачыць трупы, прывязаныя да гасцінічных ложкаў ярдамі жоўтага шоўку. Здавалася, яго найбольш цікавіла горла нябожчыка. Жылы і мышцы яго тоўстай шыі былі сцягнуты доўгім жоўтым шаўковым шалікам.
  
  
  "Ён быў у рабстве?" спытаў худы хлопец, адварочваючыся ад цела. Яго твар быў на два градусы больш няшчасны, чым раней.
  
  
  "Мы не суём нос у справы нашых гасцей", - фыркнуў Марвін Мескін, адводзячы вочы ад выродлівага, але маляўнічага відовішча. Яны працягвалі вяртацца да набраклым члену ў нейкім загіпнатызаваным жаху. Пасыльны стаяў на каленях перад кошыкам для смецця. Судзячы па гуках, якія ён выдаваў, яго з усіх сіл ванітавала - але нядосыць моцна. Усё, што ён рабіў, гэта сек і сплёўваў.
  
  
  Калі ён, нарэшце, здаўся, калідорны выявіў, што высокі худы хлопец паднімае яго на ногі.
  
  
  "Давайце паглядзім на гэтых служанак", - загадаў ён.
  
  
  Пасыльны быў толькі рады падпарадкавацца. На выхадзе з пакоя худы хлопец спыніўся, каб адштурхнуць Марвіна Мескіна.
  
  
  "Ты", - сказаў ён сур'ёзным голасам. "Сачы за мёртвым хлопцам".
  
  
  "Чаму я?" Мескін забляяў.
  
  
  "Таму што гэта твой гатэль".
  
  
  Што нейкім чынам мела сэнс для Марвіна Мескіна. Ён пакорліва пайшоў у ванную і зачыніў дзверы.
  
  
  Рыма Уільямс дазволіў нервоваму калідорнаму адвесці яго ў камеру захоўвання.
  
  
  "Я знайшоў іх у куце, за некалькімі складзенымі крэсламі", - казаў калідорны. "Яны... яны былі сапраўды такімі ж, як той мёртвы хлопец".
  
  
  "Калі б гэта было так, медыцынскай навуцы прыйшлося б нялёгка з імі справіцца. Не кажучы ўжо пра "Нэшнл Інкуайрэр", друкаваным выданні, Inside Edition і Copra Inisfree".
  
  
  "Не, я не меў на ўвазе сапраўды такога ж, як ён", - запратэставаў калідорны, яго твар сапраўды пачырванеў ад збянтэжанасці. Гледзячы на ??яго ў аблягае гасцінічнай уніформе, Рыма вырашыў, што яму таксама будзе няёмка. "Я меў на ўвазе, што яны былі забітыя адным і тым жа спосабам. Задушаны, - дадаў ён прыглушаным голасам, адмыкаючы дзверы кладоўкі.
  
  
  Пакой уяўляў сабой цёмны лес са складзеных адзін на аднаго храмаваных і скураных крэслаў і вялізных круглых складаных сталоў. Пасыльны правёў Рыма ў цёмны кут.
  
  
  "Гэта было выдатнае месца, каб схаваць іх", - казаў калідорны. "Усе пашкоджаныя крэслы і зламаныя сталы складзеныя ў гэтым куце. Вось."
  
  
  Ён адступіў убок, каб Рыма мог добра разгледзець.
  
  
  Служанкі сядзелі на падлозе, выцягнуўшы ногі, тварам адзін да аднаго, як быццам пазіравалі для гульні ў пірожныя. Іх галовы п'яна звісалі з плячэй іх накрухмаленых сініх мундзіраў, а рукі звісалі з паніклых плячэй, напружана сагнутыя ў локцях і запясцях.
  
  
  Іх твары былі амаль - не зусім - таго ж далікатна-блакітнага колеру, што і іх накрухмаленая ўніформа. Некаторыя ашклянела глядзелі ў нікуды.
  
  
  Кожная служанка была адзначана барвовым сіняком на горле. Нешта было вельмі, вельмі цяжка абвязана вакол іх шый. Досыць прутка, каб, здавалася, прымусіць іх мовы высунуцца з адкрытых ратоў. Досыць тугая, каб прымусіць прынамсі аднаго з іх спаражніцца ёй у ніжняе бялізну.
  
  
  Рыма прайшоў сярод іх, апускаючыся на калені ў кожнага цела, каб пераканацца, што яны пайшлі. Яны сышлі. Ён устаў, яго твар з высокімі скуламі было змрочным.
  
  
  "Што вы думаеце, сэр?" - спытаў калідорны, зразумеўшы, што худы хлопец быў не небяспечным маньякам, а нечым значна, значна большым.
  
  
  "Мне не падабаецца гэты жоўты шалік наверсе", – прамармытаў ён.
  
  
  Загадкавы каментар не патрабаваў адказу, таму калідорны нічога не сказаў. Ён стаяў там, адчуваючы сябе злым і бездапаможным, і задаючыся пытаннем, ці было нешта, што ён павінен быў убачыць, зрабіць ці пачуць, што магло б прадухіліць гэтую трагедыю.
  
  
  І тут яго ахінула.
  
  
  "Ведаеш, - павольна вымавіў ён, - учора я бачыў дзяўчыну, якая шпацыравала па гатэлю, на якой быў шалік, падобны на той, што мы бачылі".
  
  
  "Жоўтыя шалікі даволі распаўсюджаныя", - сказаў мужчына, абыякава разглядаючы целы.
  
  
  "На ёй таксама была жоўтая сукенка. І жоўты лак на пазногцях".
  
  
  Худы хлопец раптам падняў галаву.
  
  
  "Яна была падобная на прастытутку?" спытаў ён.
  
  
  "У мяне склалася такое ўражанне, так. Хаця, хутчэй, дзяўчына па выкліку. Гэта класная ўстанова. Мэнэджар не пускае сюды вулічных прастытутак".
  
  
  "Калі ён дазваляе амбасадару Іраіці гарэзаваць днём", - сказаў худы хлопец, сыходзячы, "ты не павінен так страшэнна ганарыцца гэтым падонкам".
  
  
  "Мне патэлефанаваць у паліцыю?" пасыльны крыкнуў яму ўслед:
  
  
  "Не", - сказаў худы хлопец. "Пачакай тут".
  
  
  І хаця ён так і не вярнуўся, калідорны падпарадкаваўся.
  
  
  Ён усё яшчэ стаяў на варце над целамі, калі ФБР прыбыло ў масавым парадку і ачапіла гатэль.
  
  
  У той вечар у калідорнага не было магчымасці ўбачыць сваю маці, але яму дазволілі патэлефанаваць ёй і сказаць, што ён будзе дома пасля разбору палётаў. Ён зрабіў так, каб гэта прагучала важна. Гэта было. Перш чым усё гэта скончыцца, свет наблізіцца да краю пясчанай варонкі, з якой не будзе вяртання.
  
  
  Кіраўнік 9
  
  
  
  
  Гаральд Сміт прыняў тэлефонную справаздачу Рыма Уільямса без якога-небудзь выказвання шкадавання. Страта амбасадара Іраіці не была дакладна абразай чалавецтва. Але палітычныя наступствы маглі быць значнымі.
  
  
  - Каб не ўсе гэтыя задушаныя пакаёўкі, - змрочна гаварыў Рыма, - я б сказаў, што гэта было дзіўнае спатканне закаханых, якое стала мудрагелістым.
  
  
  "Амбасадар быў сапраўдным жаночым угоднікам", - казаў Сміт ледзь чутным голасам, які звычайна азначаў, што яго ўвага была падзелена паміж гутаркай і кампутарам.
  
  
  "Як ты думаеш, хто гэтая дзяўчына ў жоўтым?" Рыма задумаўся.
  
  
  “Магчымасці бязмежныя. Шпіёнка Курані, якая жадае адпомсціць за сваю радзіму. Агент Ісрэалі Масад, жадаючы адправіць паведамленне Абамінададу. Нават ЦРУ ЗША магчыма, але вельмі малаверагодна. Калі б гэта было санкцыянавана, я б ведаў пра гэта”.
  
  
  "Карыдорны вызначыў яе як дзяўчыну па выкліку".
  
  
  "Я таксама так думаю. Я праглядаю сваё дасье на пасла Абаатыру прама зараз, пакуль мы размаўляем. Так, вось яно. Вядома, што ён аддае перавагу паслугам Службы дыпламатычнага суправаджэння".
  
  
  "Добрая назва", - з'едліва сказаў Рыма. "Ведаеш, ты мог бы згадаць аб гэтым раней".
  
  
  "Я не думаў, што сэксуальныя апетыты амбасадара адыграюць у гэтым нейкую ролю".
  
  
  "Павер мне, Сміці, - бесклапотна сказаў Рыма, - сэкс быў вышэй за ўсё ў думках хлопца, калі ён здымаў наяўныя грошы. У яго было месца ў рынга да яго апошняга стояка. На самай справе, калі вы паглядзіце фатаграфіі з морга, вы заўважыце, што ён не спускаў вачэй з мяча да самага канца”.
  
  
  Гаральд Сміт прачысціў горла нізкім, хрыплым вуркатанне далёкай навальнічнай хмары. "Так... Э-э, ну, гэтыя дэталі не важныя. Слухай уважліва, Рыма. ФБР збіраецца схаваць усю гэтую справу. На дадзены момант пасол Іраіці ўсё яшчэ лічыцца ў спісе зніклых без вестак. Яго смерць выклікала б невядома якую рэакцыю ў Абамінададзе. Мы не можам сабе гэтага дазволіць".
  
  
  "Да чорта мярзотніка", - раўнуў Рыма. "Пасля столькіх захопленых імі заложнікаў, які смурод яны могуць узняць з-за аднаго дыпламата на месцы злачынства?"
  
  
  "Смурод, пра які я думаю, - спакойна сказаў Сміт, - не дыпламатычная. Смурод, якой я баюся, - гэта смурод нервова-паралітычнага газу ў лёгкіх нашых вайскоўцаў, раскватараваных у Хамідыйскай Аравіі".
  
  
  "Заўвага прынята", - сказаў Рыма. "Я ўсё яшчэ кажу, што ты павінен дазволіць мне абнаявіць Mad Ass. Мне надакучыла бачыць яго твар кожны раз, калі я ўключаю тэлевізар".
  
  
  "Тады не ўключай тэлевізар", - запярэчыў Сміт. "Расследуй дыпламатычную службу суправаджэння і далажы аб тым, што знойдзеш".
  
  
  "Магла б атрымацца цікавае расследаванне", - з задавальненнем сказаў Рыма. "Я рады, што захапіў з сабой крэдытныя карткі".
  
  
  "Рыма, ты ні пры якіх абставінах не павінен звяртацца да паслуг..."
  
  
  Лінія перарвалася.
  
  
  Гаральд Сміт паклаў трубку на рычаг і адкінуўся на спінку свайго старажытнага крэсла кіраўніка. Гэта было трывожна. Гэта было вельмі, вельмі трывожна. Было б лепш - хоць і не вельмі добра, - калі б амбасадар Іраіці упаў ахвярай звычайнага злачынца ці нават серыйнага забойцы. Калі б гэта мела дачыненне да разведкі, незалежна ад таго, якая краіна была ўцягнутая, нестабільны Блізкі Усход стаў бы яшчэ больш ненадзейным.
  
  
  Рыма Уільямс знайшоў жоўтую паліцэйскую загараджальную стужку перад офісным будынкам, у якім размяшчалася Служба дыпламатычнага суправаджэння. Ён без прыемнасці заўважыў, што яна была такога жоўтага колеру, як шаўковы шалік на шыі нябожчыка пасла Абаатыры.
  
  
  "Што адбываецца?" Спытаў Рыма паліцыянта ў форме, які стаяў у галоўнага ўваходу.
  
  
  "Усяго толькі невялікая справа для дэтэктываў акругі Калумбія", - незласліва адказаў паліцыянт. "Глядзіце вячэрнія навіны".
  
  
  "Дзякуй", - сказаў Рыма. "Я так і зраблю". Ён працягнуў свой шлях, завярнуў за вугал і паглядзеў на брудны фасад.
  
  
  Сцяна будынка была не зусім стромай. Але гэта быў і не зіккурат з цэглы і пернікаў.
  
  
  Рыма падышоў да фасада, упёршыся пальцамі ног у падмурак будынка, як даўным-даўно навучыў яго Чіун. Падняўшы рукі, ён упёрся далонямі ў шурпатую сцяну.
  
  
  Потым, нейкім чынам, ён пачаў узыходжанне. Ён забыўся складаную тэорыю, складаныя рухі, сапраўды гэтак жа, як у яго быў свой стары страх вышыні. Ён асвоіў узыходжання даўным-даўно.
  
  
  Так ён узнёсся. Яго злёгку складзеная кубачкам далонь стварала немагчымае, але натуральнае напружанне, якое дазваляла яму чапляцца і спыняцца, пакуль ён мяняў кропку апоры і выкарыстаў свае сталёвыя пальцы для атрымання ўсё больш высокай пакупкі.
  
  
  Рыма не ўзбіраўся. Дакладна. Ён выкарыстоўваў вертыкальную сілу будынка, каб заваяваць яго. Не было адчування ўздыму. Рыма адчуваў сябе так, нібы ён разбураў будынак крок за крокам, фут за футам. Вядома, будынак не асядаў да падставы пад натрэніраванымі маніпуляцыямі Рыма. Ён падымаўся па ёй.
  
  
  Нейкім чынам гэта спрацавала. Нейкім чынам ён апынуўся на выступе восьмага паверха. Ён зазірнуў у акно. Цёмна. Ён з нязмушанай грацыяй абышоў выступ шырынёй у шэсць цаляў, спыняючыся ў кожнага бруднага акна - часам счышчаючы часціцы забруджванняў са шкла, каб лепш бачыць, што ўнутры, - пакуль не знайшоў акно офіса, якое яму было патрэбна.
  
  
  Судмедэксперт усё яшчэ рабіў здымкі. Ён страляў у шафу. Рыма адчуваў, нават праз шкло, пах смерці, раптоўны пот, цяпер затхлы, цялесныя выдзяленні, як вадкія, так і не. Але крыві не было.
  
  
  Ён зразумеў гэта як якое азначае, што целы - іх было сама меней два, таму што судмедэксперт накіраваў камеру ў бок схаванай студні стала - былі задушаныя.
  
  
  Рыма слухаў бяздзейную балбатню судмедэксперта і двух няшчасных дэтэктываў.
  
  
  "Думаеш, гэта серыйны маньяк?" спытаў судмедэксперт.
  
  
  "Спадзяюся, што не. Чорт. Спадзяюся, што не", - сказаў адзін дэтэктыў.
  
  
  "Змірыся з гэтым. Кліенты выпадкова не разгульваюць з парай жоўтых хустак, не губляюць стрыманасці і не душаць двух прастытутак..."
  
  
  "Дзяўчаты па выкліку", - сказаў першы дэтэктыў. "Гэта былі дарагія бабы. Паглядзі на гэтае адзенне. Напэўна дызайнерскае адзенне".
  
  
  "Для мяне яны павеюць сапраўды гэтак жа, як мёртвыя прастытуткі", - прабурчаў іншы. "Горш. Як я ўжо казаў, ніхто выпадкова не задушыць двух прастытутак аднолькавымі шалікамі. Калі б гэта было злачынства на глебе запалу, ён бы каго-небудзь парэзаў або ўдарыў дубінкай. Не, гэта перакручаны ўдар. Горшы выгляд. Хто ведае, што грызе гэтага хлопца, каб зрабіць усё гэта?"
  
  
  "Вы думаеце, гэта хлопец?" спытаў медэксперт, змяняючы лямпачку-ліхтарык.
  
  
  “Я ведаю, што гэта так. Жанчыны не здзяйсняюць серыйных забойстваў. Гэта не ў іх прыродзе. Напрыклад, паднімаць сядзенне ўнітаза, калі яны скончылі”.
  
  
  "Мы пакуль не ведаем, ці серыйная гэтая справа".
  
  
  "Гэта чацвёрты труп, загорнуты такім чынам менш чым за тыдзень. Павер мне. Калі мы не знойдзем больш падобных у бліжэйшыя некалькі дзён, гэта будзе таму, што ў таго, хто гэта зрабіў, скончыўся жоўты шоўк".
  
  
  Вырашыўшы, што больш ён нічога не зможа даведацца, Рыма пачаў спускацца, трымаючыся за сцяну будынка і выкарыстоўваючы гравітацыю, каб вярнуцца на тратуар.
  
  
  Сыходзячы, ён думаў пра жоўтыя шалікі.
  
  
  І ён падумаў аб тым, як моцна яму не хапае Чыуна, і больш, чым калі-небудзь, пажадаў, каб Майстар Сінанджу ўсё яшчэ быў побач.
  
  
  Калі жоўтыя задушлівыя шалікі і адчуванне холаду глыбока ў жываце што-небудзь значылі, Рыма меў патрэбу ў Майстры Сінанджу так, як ніколі раней.
  
  
  Але Чыун сышоў. І Рыма ішоў адзін. І не было нікога, хто абараніў бы яго, калі б яго горшыя асцярогі апраўдаліся.
  
  
  Кіраўнік 10
  
  
  
  
  Рыма ішоў па вільготных вуліцах Вашынгтона, акруга Калумбія, засунуўшы рукі ў кішэні і сумна гледзячы на бясконцы тратуар, які раскручваецца ў яго пад нагамі.
  
  
  Ён паспрабаваў заштурхаць страх у самыя глыбокія куткі свайго розуму. Ён паспрабаваў заштурхаць агідныя ўспаміны назад у які-небудзь цёмны кут, дзе ён мог бы ігнараваць іх.
  
  
  "Чаму зараз?" - спытаў ён напаўголаса.
  
  
  Пачуўшы яго, алкаш, які жыве ў завулку, падняў зялёную бутэльку, абгорнутую папяровым пакетам, у знак прывітання. "Чаму б і не?" сказаў ён. Ён перавярнуў бутэльку і залпам асушыў яе.
  
  
  Рыма працягваў ісці.
  
  
  Раней гэта было дрэнна, але калі тое, што ён падазраваў, было праўдай, жыццё Рыма толькі што павярнула да катастрофы. Ён падумаў, затым адмовіўся, патэлефанаваўшы Сміту. Але Сміт не зразумеў бы. Ён верыў у кампутары, збалансаваныя кнігі і канчатковыя вынікі. Ён разумеў прычыну і следства, дзеянне і рэакцыю.
  
  
  Гаральд Сміт не разумеў сінанджу. Ён не зразумеў бы Рыма, калі б Рыма паспрабаваў растлумачыць яму сапраўднае значэнне жоўтых шаўковых шалікаў. Рыма не мог сказаць яму. Вось і ўсё. Сміт толькі сказаў бы Рыма, што яго гісторыя абсурдная, яго страхі беспадстаўныя, і яго абавязак перад Амерыкай.
  
  
  Але калі ногі Рыма неслі яго да будынка Капітолія, ён думаў аб тым, што яго адказнасць ляжыць і на жыхарах Сінанджу, якія, калі Майстар Сінанджу падвёў іх, былі вымушаны адправіць сваіх дзяцей дадому, да мора. Гэта быў ветлівы выраз дзетазабойства. Ён быў абавязаны Сміту толькі пустой магілай недзе ў Нью-Джэрсі. Чыуну, а такім чынам, і папярэднічалі яму майстрам Сінанджу, Рыма быў абавязаны значна, значна вялікім.
  
  
  Калі б не Чиун, Рыма ніколі б не дасягнуў поўнага панавання над сваім розумам і целам. Ён ніколі б не навучыўся правільна харчавацца ці дыхаць усім целам, а не толькі лёгкімі. Ён жыў бы звычайным жыццём, робячы звычайныя рэчы і адчуваючы звычайныя расчараванні. Ён быў адзіны з сонечнай крыніцай баявых мастацтваў. Для Рыма не было нічога немагчымага.
  
  
  Ён многім абавязаны Сінанджу. Ён ужо амаль прыняў рашэнне вярнуцца ў вёску, калі пазваніў Сміт. Цяпер у яго было больш прычын, чым калі-небудзь, накіравацца ў Карэю.
  
  
  У Карэі ён мог бы быць у бяспецы.
  
  
  Але калі ён вернецца, ці будзе гэта таму, што ён занадта баяўся жоўтых шалікаў? Рыма не быў упэўнены. За дваццаць гадоў працы на КЮРЫ Рыма адчуваў страх усяго некалькі разоў. Баязлівасць, якую ён паспрабаваў аднойчы. Шмат гадоў таму. І нават тады ён баяўся не за сваю бяспеку, а за бяспеку іншых.
  
  
  І зараз жахлівая неспасціжная сіла, якая калісьці зрабіла Рыма Ўільямса абсалютным рабом сваіх капрызаў, вярнулася.
  
  
  Рыма апынуўся на прыступках падобнага да пантэона будынка Нацыянальнага архіва. Падпарадкоўваючыся імпульсу, ён узляцеў па шырокіх мармуровых прыступках у ціхі, велічны інтэр'ер. Ён бываў тут раней. Шмат гадоў таму. Ён бясшумна слізгаў да вялізнага сховішча з латуні і шкла, у якім у бутэрбродзе з інертнага газу захоўвалася арыгінальная Канстытуцыя Злучаных Штатаў.
  
  
  Гэта было, канешне, там, дзе ён бачыў гэта ў апошні раз. Рыма падышоў да навакольнага агароджы і пачаў чытаць стары пергамент, які ўразіў яго тым, што быў вельмі падобны на адзін са скруткаў Чыуна, на якім ён добрасумленна запісаў гісторыю сінанджа.
  
  
  Ахоўнік падышоў да яго ўсяго праз некалькі хвілін.
  
  
  "Прабачце мяне, сэр", - пачаў ахоўнік мяккім, але недвухсэнсоўным голасам, "але мы аддаем перавагу, каб турысты тут не сноўдаліся".
  
  
  "Я не бадзяюся без справы", - раздражнёна сказаў Рыма. "Я чытаю".
  
  
  "Ля ўвахода можна набыць брашуры з надрукаваным на іх поўным тэкстам Канстытуцыі. Па факсіміле".
  
  
  "Я хачу прачытаць арыгінал", - сказаў Рыма, не паварочваючыся.
  
  
  "Мне шкада, але..."
  
  
  Рыма схапіў мужчыну ззаду за шыю, падымаючы яго над агароджай, пакуль яго здзіўлены нос не прыціснуўся да запатнелага ад дыхання шкла.
  
  
  "Згодна з гэтым, гэта ўсё яшчэ свабодная краіна", - з горыччу прароў Рыма.
  
  
  "Абсалютна", - хутка адказаў ахоўнік. "Жыццё, свабода і імкненне да шчасця - вось што я заўсёды кажу. Заўсёды". Ва ўзнагароду яго ногі зноў загрукалі па паліраванай мармуровай падлозе. Рука, якая трымала яго за каўнер, расціснулася. Ён паправіў сваю форму.
  
  
  "Прыемнага чытання, сэр", - сказаў ахоўнік. Ён адступіў да дзвярнога праёму, адкуль мог не спускаць вачэй з дзіўнага турыста ў чорным, застаючыся пры гэтым па-за дасяжнасцю яго моцных рук.
  
  
  Калі хлопец здзяйсняў якія-небудзь дзіўныя рухі, ён выклікаў трывогу, якая прымушала корпус Канстытуцыі апускацца з дапамогай дамкрата-нажніцы ў ахоўную студню ў мармуровай падлозе.
  
  
  Тады ён прыбярэцца да халеры з будынка. Вочы хлопца былі такімі ж жудаснымі, як у савы.
  
  
  Рыма моўчкі скончыў чытанне. Затым, рэзка разгарнуўшыся на абцасах, ён пакінуў будынак Архіва і заслізгаў уніз па лесвіцы, як мэтанакіраваная чорная здань.
  
  
  Гаральд Сміт, нахмурыўшыся, зняў трубку сіняга тэлефона.
  
  
  "Так, Рыма?"
  
  
  "Сміці? У мяне ёсць для цябе некалькі добрых навін і некалькі дрэнных".
  
  
  "Працягвай", - сказаў Сміт голасам такім жа шэрым і бясколерным, як яго адзенне.
  
  
  "Я кідаю лячэнне".
  
  
  Не збіваючыся з рытму, Сміт спытаў: "Якія добрыя навіны?"
  
  
  "Гэта добрая навіна", - адказаў Рыма. "Дрэнная ў тым, што я не магу сысці, пакуль не выканаю гэтае заданне".
  
  
  "Гэта добра".
  
  
  "Не, гэта дрэнна. Я магу не перажыць гэтага, гэтак жа як Чиун не перажыў нашага апошняга".
  
  
  "Прыйдзеш зноў?" Спытаў Сміт, яго голас страціў знарочысты нейтралітэт.
  
  
  "Сміці, табе трэба замяніць свае кампутары. Яны ўсё сапсавалі. Па-буйному".
  
  
  "Бліжэй да справы, Рыма".
  
  
  "Калі яны ўсё яшчэ працуюць - у чым я сумняваюся, - вы атрымаеце справаздачу аб пары задушаных дзяўчат па выкліку, знойдзеных у офісах Службы суправаджэння дыпламатаў".
  
  
  "Я мяркую, вы дапыталі іх перад тым, як задушыць?"
  
  
  “Не. Я іх не душыў. Думаю, гэта зрабіла наша шчаслівая прастытутка”.
  
  
  Сьміт зрабіў паўзу. Рыма чуў глухі шчоўканне клавіш свайго кампутара. "Што ты даведаўся ў офісе?"
  
  
  "Што Вашынгтон знаходзіцца ў цісках задушлівага клапана - гэта тое, што вашы кампутары павінны былі заўважыць, калі б яны працавалі".
  
  
  "Мне вядома толькі аб двух забойствах шляхам удушэння, акрамя тых, аб якіх вы паведамілі", - сказаў Сміт. "Прадавец медыкаментаў па імі Косма Белінгем і страхавы агент па імі Карл Ласк. Адзін з іх быў знойдзены ў ліфце гатэля "Шэратон Вашынгтон". Іншы ў завулку поруч Логан Серкл."
  
  
  "І гэта ні пра што не казала?"
  
  
  "Два ўдушэнні. Статыстычна ў межах нормы для такога гарадскога цэнтра, як акруга Калумбія".
  
  
  "Ну, лічачы дзвюх дзяўчат па выкліку, чатырох пакаёўак атэля і нябожчыка пасла, у нас іх дзевяць. Наколькі гэта статыстычна дакладна?"
  
  
  "Вы хочаце сказаць, што ўсе гэтыя забойствы звязаны?"
  
  
  "Гэта ты мне скажы", - з'едліва сказаў Рыма. "Твой кампутар паведамляе табе, з чым яны былі скончаны?"
  
  
  Зноў пстрычкі. "Не".
  
  
  "Шаўковыя шалікі", - сказаў Рыма. "Жоўтыя шаўковыя шалікі".
  
  
  "Як пасол?" Прахрыпеў Гаральд Сміт. "О, Божа мой. Ты ўпэўнены?"
  
  
  "Копы, якіх я падслухаў у службе суправаджэння, кажуць, што гэта фірмовы знак забойцы. А зараз падумайце. Каго мы ведаем, хто душыць жоўтымі шалікамі?"
  
  
  "Культ бандытаў", - хрыпла сказаў Сміт. “Але, Рыма, ты даўным-даўно знішчыў гэтую групу. Гэта была праца таго пірата, які кіраваў авіякампаніяй “Проста людзі”, Олдрыча Ханта Бэйнса III. Ён мёртвы. Культ быў разгромлены. Нават авіякампанія зараз не працуе”.
  
  
  "Скажы мне, Сміт, гэтыя два прадаўцы былі ў раз'ездах, калі атрымалі гэта?"
  
  
  "Дай мне праверыць". Пальцы Сміта забарабанілі па клавіятуры, як ліхаманкавы канцэртны піяніст. У цяперашні час пашыраныя версіі паведамленняў тэлеграфнай службы аб абодвух забойствах з'явіліся на экране ў выглядзе раўналежных блокаў тэксту.
  
  
  "Беллінгем быў забіты неўзабаве пасля засялення ў свой гатэль", - паведаміў Сміт. "Іншы мужчына памёр, не дабраўшыся да свайго".
  
  
  "Вандроўцы. Той жа почырк, Сміці", - адзначыў Рыма. “Яны заўсёды б'юць вандроўцаў. Завядзі сяброў, заручыся іх даверам, а калі яны супакояцца, абгарні ім шыю шаўковым шалікам. Затым сыходзь з іх кашалькамі”.
  
  
  "Двое мужчын таксама былі абрабаваны", - сказаў Сміт. "Але, Рыма, калі мы разграмілі гэты культ, як гэта магло здарыцца?"
  
  
  "Ты забываеш, Сміт. Гэта проста абноўлены Thuggee. Гэта было задоўга да таго, як людзі з Just паспрабавалі прыцягнуць новых кліентаў, адпужваючы пасажыраў ад іншых авіякампаній. І, верагодна, гэта будзе працягвацца яшчэ доўга. Акрамя таго, - дадаў Рыма, яго голас стаў мякчэй, - мы разграмілі культ, а не Калі.
  
  
  "Прашу прабачэння?"
  
  
  "Калі мы завяршалі гэтую справу", - павольна прызнаўся Рыма, - "мы з Чіуном сёе-тое выпусцілі з нашай справаздачы".
  
  
  Сьміт сціскаў слухаўку да збялелых пальцаў. "Працягвайце".
  
  
  "Гэта былі не толькі Бэйнс і іншыя. Гэта была сама Калі".
  
  
  "Калі я ўспамінаю сваю міфалогію, - суха сказаў Сміт, - Калі была міфічным індуісцкім бажаством".
  
  
  “Хто прагнуў крыві і каму пакланяліся галаварэзы з Усходняй Індыі. Няшчасных падарожнікаў прыносілі ў ахвяру Калі. Уся гэтая культавая гісторыя была справакавана, хочаце верце, хочаце не, каменнай статуяй Калі, якая нейкім чынам аказвала ўплыў на сваіх прыхільнікаў”.
  
  
  "Уплыў?"
  
  
  "Па словах Чиуна, у статуі жыў дух Гартуй".
  
  
  "Так", - сказаў Сміт. "Цяпер я ўспамінаю. Культ круціўся вакол ідала. Майстар Сінанджу верыў, што ідал валодае магічнымі ўласцівасцямі. Чысты забабон, вядома. Чыун родам з малюсенькай рыбацкай вёсачкі без вадаправода і электрычнасці."
  
  
  "Так ужо здарылася, што гэта спарадзіла цэлую чараду забойцаў, якія працавалі на кожную імперыю з тых часоў, як фарба на сфінксе была яшчэ вільготнай", - парыраваў Рыма. "Настолькі адсталая, што, калі Злучаным Штатам - найвялікшай нацыі на твары зямлі ў любы час і ў любым месцы - спатрэбіўся хтосьці, хто цягаў бы каштаны з агню, яна звярнулася да апошняга майстра сінанджа".
  
  
  Сьміт праглынуў. "Дзе зараз гэтая статуя?" ён спытаў.
  
  
  “Калі мы высачылі Бэйнса, – адказаў Рыма, – яна была ў яго. Я схапіў яе. Яна схапілася ў адказ. Мы змагаліся. Я разламаў яго на мільён кавалачкаў і скінуў са схілу гары”.
  
  
  "І?"
  
  
  "Відавочна, - сказаў Рыма безуважлівым голасам, - дух Гартуй адправіўся кудысьці яшчэ".
  
  
  Сьміт маўчаў.
  
  
  "Выключна дзеля спрэчкі, - спытаў ён нарэшце, - дзе?"
  
  
  "Адкуль, чорт вазьмі, мне ведаць?" Раўнуў Рыма. "Я проста ведаю, што без Чыўна, я не думаю, што я дастаткова моцны, каб перамагчы яе на гэты раз".
  
  
  "Але ты прызнаўся, што скінуў яго з гары".
  
  
  "Дзякуй Чіуну. Ён зрабіў гэта магчымым. Пакуль ён не выратаваў мяне, я была яго рабыняй. Гэта было жудасна, Сміці. Я нічога не магла з сабой зрабіць". Яго голас панізіўся да пранізлівага каркання. "Я рабіў... розныя рэчы".
  
  
  "Якія рэчы?"
  
  
  "Я забіў голуба", - сказаў Рыма са сорамам у голасе. "Нявіннага голуба".
  
  
  "І... ?" - падштурхнуў Сміт.
  
  
  Рыма прачысціў горла і гулліва адвёў позірк. - Я паклаў гэта перад статуяй. У якасці дары. Я б працягваў губіць людзей, але Чиун даў мне сілы супраціўляцца. Цяпер ён сышоў. І я павінен сустрэцца з Гартуй сам-насам".
  
  
  "Рыма, ты гэтага не ведаеш", - рэзка сказаў Сміт. "Гэта можа быць проста серыйны забойца з прыхільнасцю да жоўтых шалікаў. Або пераймальнік".
  
  
  "Ёсць адзін спосаб высветліць".
  
  
  "І гэта так?"
  
  
  - Калі гэта забойца палюе на падарожнікаў, падкінь ёй якую-небудзь турыстычную прынаду, - прапанаваў Рыма.
  
  
  "Так. Вельмі добра. Іншыя ахвяры, відаць, былі падабраны ў Нацыянальным аэрапорце Вашынгтона. Менавіта з гэтага вам трэба пачаць".
  
  
  "Не я, Сміці. Ты".
  
  
  "Я?"
  
  
  "Калі гэта Калі, я, магчыма, не змагу выстаяць перад яе пахам. Менавіта так яна дабралася да мяне ў мінулы раз. Але ты можаш. У яе няма ўлады над табой. Мы маглі б уладкаваць пастку. Ты гуляеш ролю сыра, а я буду пасткай. Як наконт гэтага?"
  
  
  "Поле бою - гэта не маё месца. Яно тваё".
  
  
  "І зараз у мяне ёсць адказнасць перад Сінанджу. Я Сінанджу. Я павінен адправіцца туды і паглядзець, ці змагу я ўзламаць яго як Кіруючы Майстар. Але я павінен закрыць кнігі аб Гартуй, перш чым пайду. Гэта адзіны спосаб ".
  
  
  "Ты сур'ёзна збіраешся пакінуць CURE?" Ціха спытаў Сміт.
  
  
  "Так", - рашуча сказаў Рыма. "Гэта не значыць, што я не браўся б за выпадковую работу то тут, то там", - дадаў ён. "Але нічога дробнага. Гэта павінна каштаваць майго часу. У адваротным выпадку вы можаце проста паслаць марскую пяхоту. Я не ў курсе. Што скажаш, Сміці?"
  
  
  Лінія гудзела ад цішыні паміж двума мужчынамі.
  
  
  Нарэшце Гаральд В. Сміт загаварыў.
  
  
  "Пакуль ты ў арганізацыі, - холадна сказаў ён, - ты будзеш выконваць інструкцыі. Адпраўляйся ў Нацыянальны ўніверсітэт Вашынгтона. Дазволь гэтай жанчыне забраць цябе. Дапытайце яе, і калі яна з'яўляецца адзінай прычынай гэтых удушэнняў, ліквідуйце яе. У адваротным выпадку звернецеся за далейшымі інструкцыямі. Я буду чакаць вашай справаздачы ".
  
  
  "Ты, бязвольны вырадак..."
  
  
  Пачуўшы адказ Рыма, Гаральд Сміт павесіў трубку. Калі і было нешта, чаму ён навучыўся за доўгія гады працы адміністратарам, дык гэта таму, як матываваць супрацоўнікаў.
  
  
  Кім бы ён ні стаў пад апекай Чыуна, Рыма Ўільямс па-ранейшаму заставаўся амерыканцам. Ён прыслухаецца да закліку сваёй краіны. Ён заўсёды прыслухоўваўся. Ён заўсёды будзе. Вось чаму ён быў абраны ў першую чаргу.
  
  
  Кіраўнік 11
  
  
  
  
  "Пайшоў ты, Сміт!" Крыкнуў Рыма ў непрацуючую трубку. "Ты прадстаўлены сам сабе".
  
  
  Рыма шпурнуў тэлефон на рычаг. Рычаг абарваўся, выносячы трубку на падлогу разам з ёй.
  
  
  Рыма накіраваўся прэч ад тэлефона-аўтамата. Выйшаўшы на вуліцу, ён спыніў таксі "Чэкер".
  
  
  "Аэрапорт", - сказаў ён кіроўцу.
  
  
  "Дзюны" ці "Вашынгтон Нэшнл"? - спытаў таксіст.
  
  
  "Далес", - сказаў Рыма, думаючы, што няма сэнсу спакушаць лёс. Ён быў гатовы апошні раз выйсці на дыван дзеля Сміта, але толькі калі Сміт зробіць гэта па-свойму. Ён рабіў гэта па-Смітоўскі занадта, чорт вазьмі, доўга. Не больш за.
  
  
  "Едзеш у якое-небудзь цікавае месца?" спытаў таксіст.
  
  
  "Азія", - сказаў Рыма, апускаючы шкло, ратуючыся ад спякоты цёплага ліпеньскага дня.
  
  
  "Азія. Гэта даволі далёка. Там лепш, чым на Блізкім Усходзе, так?"
  
  
  Рыма ажывіўся. "Што там зараз адбываецца?"
  
  
  “Як звычайна. Шалёная Задніца бразгае сваім ятаганам. Мы бразгаем сваім. Але нічога не адбываецца. Я не думаю, што будзе вайна”.
  
  
  "Не разлічвай на гэта", - сказаў Рыма, думаючы, што тое, што адбываецца на Блізкім Усходзе, не будзе мець для яго вялікага значэння, калі ён вернецца ў Сінанджу. Чорт вазьмі, ён бы не здзівіўся, выявіўшы, што яго чакае прапанова аб працы ад самага Шалёнага Асла. Вядома, ён бы ім не скарыстаўся. Ён збіраўся быць пераборлівым у тым, на каго ён працуе. У адрозненне ад Чиуна, які быў гатовы працаваць на каго заўгодна, пакуль на іх золаце застаюцца сляды зубоў.
  
  
  Паездка да Далеса была кароткай. Рыма расплаціўся з кіроўцам і ўвайшоў у галоўны тэрмінал. Ён зайшоў у кіёск Air Korea, купіў білет у адзін канец да Сеула, а затым адправіўся на пошукі свайго выхаду.
  
  
  Калі ён наблізіўся да станцыі металашукальніка, ён заўважыў бландынку, якая бадзялася каля жаночага туалета.
  
  
  Першае, што заўважыў Рыма, гэта тое, што ў яе былі самыя вялікія грудзі, якія ён калі-небудзь бачыў. Яна выдавалася наперад трохкутнай формай, гатовая разарваць жоўтую тканіну яе сукенкі. Ён дзівіўся, як яна не нахілялася наперад.
  
  
  Відавочна, яны былі даволі цяжкім цяжарам, таму што яна нядбайнымі пальцамі перабірала шлейкі свайго станіка.
  
  
  Рыма заўважыў жоўты лак на яе пазногцях. Яго погляд кінуўся да яе горла.
  
  
  "О-о", - сказаў Рыма, яго зрэнкі пашырыліся пры выглядзе з густам павязанага жоўтага шаўковага шаліка.
  
  
  Рыма нырнуў у мужчынскі туалет. Схіліўшыся над ракавінай, ён плюхнуў вады на твар. Ён выцерся насуха папяровым ручніком. Ці чакала яна яго?
  
  
  "Можа быць, яе там не будзе, калі я вярнуся", - прамармытаў Рыма. Ён падышоў да дзвярэй. Адным пальцам ён прыадчыніў яе. Яна ўсё яшчэ была там, прыхінуўшыся да белай сцяны, яе вочы кідаліся да чаргі пасажыраў, якія спускаліся па праходзе, нагружаных багажом і сумкамі праз плячо.
  
  
  Рыма праглынуў. Яна выглядала вельмі юнай. Зусім не небяспечнай - калі толькі яна не ўпала на цябе зверху і не раздушыла сваімі вострымі грудзьмі, падумаў Рыма з нацягнутым гумарам.
  
  
  Словы, сказаныя яму Майстрам Сінанджу шмат гадоў таму, рэхам аддаваліся ў вушах Рыма.
  
  
  "Ведай свайго ворага".
  
  
  Рыма глыбока ўздыхнуў і выйшаў на дарожку. Ён накіраваўся проста да дзяўчыны ў жоўтым. Яго ногі сапраўды здаваліся гумовымі. Ён уцягнуў падвойны глыток кіслароду, затрымаў яго ў страўніку і павольна выпусціў, адначасова здымаючы напружанне ў грудзях і страх у жываце.
  
  
  Ён дастаткова кантраляваў сябе, каб усміхацца, набліжаючыся да бландыну.
  
  
  "Прабачце мяне", - сказаў ён.
  
  
  Яна павярнула галаву. Яе блакітныя вочы спыніліся на Рыма. У іх была цікаўнасць. Амаль нявінныя вочы. Можа, ён памыліўся. "Так?" сказала яна салодкім, з прыдыханнем голасам.
  
  
  "Вы Сінція?" Спытаў Рыма. "У офісе сказалі, што дашлюць да мяне цудоўную бландынку па імені Сінція".
  
  
  Яе чырвоны рот прыадкрыўся. Густыя бровы нерашуча нахмурыліся.
  
  
  "Так, я Сінція", - сказала яна. "Вы, павінна быць..."
  
  
  "Дэйл. Дэйл Купер".
  
  
  "Вядома, містэр Купер". Яна працягнула руку. "Прыемна пазнаёміцца".
  
  
  Рыма ўсміхнуўся. Яна заглотила прынаду. "Клічце мяне Дэйл".
  
  
  "Дэйл. Давай збяром твае сумкі".
  
  
  "Вядома", - сказаў Рыма. Ён дазволіў ёй адвесці сябе да багажнай каруселі, дзе прыкінуўся, што забірае свой багаж з які верціцца канвеера.
  
  
  "Гэта маё", - сказаў Рыма, хапаючы карычневую сумку праз плячо і чорны скураны партфель. "Мы пойдзем?"
  
  
  "Так. Але нам давядзецца ўзяць таксі".
  
  
  "Не падобна, што ў цябе вялікі досвед кіравання", - нядбайна заўважыў Рыма.
  
  
  "О, я старэй, чым выглядаю. Нашмат старэй".
  
  
  Яна падвяла яго да першага таксі, які стаяў у чарзе. Кіроўца выйшаў і адчыніў багажнік. Рыма ўбачыў, што гэта той жа кіроўца, які прывёз яго сюды.
  
  
  "Што здарылася з Азіяй?" - хрыпла спытаў таксіст.
  
  
  "Знайдзі мяне", - сказаў Рыма, выціснуўшы ўсмешку. "Апошняе, што я чуў, гэта было ўсё яшчэ ў Ціхім акіяне".
  
  
  Кіроўца пачухаў патыліцу, скачучы назад за руль.
  
  
  "Куды офіс прыбудуе мяне на гэты раз?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Гатэль "Уотэргейт"", - хутка сказала дзяўчына, якая адгукнулася на імя Сінція.
  
  
  "Гэта Уотэргейт", - прамармытаў кіроўца. Да палягчэння Рыма, ён маўчаў усю астатнюю частку паездкі.
  
  
  Рыма завёў свецкую гутарку, ацэньваючы "Сінтыю".
  
  
  Пры бліжэйшым разглядзе яна здалася яму маладзейшай, чым ён думаў. Яе цела, безумоўна, было сталым. Але яе твар пад майстэрскім макіяжам, які ўключаў пурпурно-жоўтыя цені для павекаў, здаваўся дзявочым. У яе быў той вільготны позірк.
  
  
  "Жоўты, відаць, твой любімы колер", - выказаў меркаванне Рыма.
  
  
  "Я пакланяюся жоўтаму колеру", - сказала Сінція, цярэбячы свой шалік. "Гэта так... кідаецца ў вочы". Яна засмяялася. Нават яе смех гучаў чыста. Рыма дзівіўся, як нехта з такім школьным смехам мог задушыць дзесяць чалавек.
  
  
  Ён не забудзецца спытаць яе аб гэтым - перад тым, як выцягне яе адсюль.
  
  
  У вестыбюлі "Уотэргейт" Сінція павярнулася да Рыма і сказала: "Чаму б табе не расслабіцца? Я зарэгіструю цябе".
  
  
  "Дзякуй", - сказаў Рыма, ставячы свой багаж. Ён глядзеў, як яна марудліва ідзе да стойкі рэгістрацыі. У яе была прыемная хада. Трохі аблягае. Яна хадзіла на сваіх высокіх абцасах, нібы ўбівала ў іх цвікі.
  
  
  Пакуль Рыма назіраў, яна перагнулася праз стойку, напалохаўшы прадаўца сваімі пышнымі грудзьмі. "Якія паведамленні?" яна прашаптала.
  
  
  "Не" клерка прагучала як карканне. Яго погляд быў прыкаваны да яе грудзей, як быццам яна рыкала і агрызалася на яго, як пара пітбуляў.
  
  
  Сінція падзякавала яму і, павярнуўшыся, дастала ключ са сваёй жоўтай сумачкі.
  
  
  Рыма нацягнута ўсміхнуўся. Яго востры слых улавіў абмен рэплікамі. І пагладжванне, хоць і слізкае, стала відавочным дзякуючы мове цела Сінтыі.
  
  
  Яна вяла яго ў пакой, які яна папярэдне зарэгістравала. Або ў сваю ўласную, або ў тую, якая была зручным месцам пахавання ахвяр.
  
  
  Любы варыянт цалкам задавальняў Рыма Ўіламса. Калі б яна была паслушніцай Калі, ён бы хутка даведаўся, дзе хаваецца яго смяротны вораг. Ён мог вырашыць, бегчы ці нанесці ўдар, у залежнасці ад адказу.
  
  
  Сінція далучылася да яго. "Я не бачу пасыльнага", - сказала яна, нахмурыўшыся. Пасыльны схаваўся з-пад увагі. Відавочна, яму заплацілі за тое, каб ён ігнараваў усіх, каго прыводзіла Сінція.
  
  
  "Я магу сам данесці свае сумкі", - хутка сказаў Рыма.
  
  
  "Выдатна. Я ненавіджу чакаць".
  
  
  Як толькі яны ўвайшлі ў ліфт, настрой змяніўся. Сінція ўтаропілася ў столь, пагружаная ў свае думкі. Яе пальцы з жоўтымі кончыкамі пацягнуліся да шыйнай хусткі. На гэты раз яны нервова перабіралі тканіну. Вольны вузел распаўся. Калі Сінція апусціла руку, шалік паплыў разам з ёй.
  
  
  На гэты раз Рыма цалкам здушыў усмешку.
  
  
  Ліфт спыніўся.
  
  
  "Пасля цябе", - прапанавала Сінція, яе голас быў халодным і напружаным.
  
  
  Рыма падхапіў свае сумкі. Гэта быў крытычны момант. Яго рукі былі занятыя. Ці возьме яна яго да таго, як ён выйдзе з ліфта, ці пачакае, пакуль яны апынуцца ў самым пакоі?
  
  
  Ён выйшаў у калідор, адчуваючы, як за ім ідзе цёплая прысутнасць Сінтыі. Цяпло яе цела адчувалася на тыльным баку яго аголеных рук. Змена тэмпературы ўсяго на некалькі градусаў паказвала б на які насоўваецца напад.
  
  
  Але напады не было. Замест гэтага Сінція выйшла наперад і адчыніла яму дзверы. Унутры было цёмна.
  
  
  Рыма праслізнуў унутр, кінуўшы сумкі на падлогу. Ён пстрыкнуў выключальнікам святла. Перш чым ён паспеў павярнуць, святло зноў згасла. Бразнулі дзверы. У пакоі стала абсалютна цёмна. Ён быў не адзін. Рыма прапусціў насмешлівыя пратэсты. Ён зрушыўся ў бок, пакуль яго візуальны пурпур прыстасоўваўся да цемры. Будучы майстрам сінанджа, ён не мог дакладна бачыць у цемры, але мог улавіць невыразны рух у цемры.
  
  
  У цемры ён ухмыльнуўся ў жорсткім прадчуванні.
  
  
  І ў цемры жоўты шалік лёг на яго горла з шаўковай бавоўнай.
  
  
  Рыма нядбайна працягнуў руку. Звышвостры пазногаць драпнуў гладкую тканіну. Шалік нацягнуўся. Ён разарваўся з сярдзітым рыкам.
  
  
  "Прабач", - сказаў Рыма. "Жоўты - не мой колер".
  
  
  Яму адказала шыпенне, нізкае і кацінае.
  
  
  Рыма схапіў мяккае, тонкае запясце. Ён павярнуў яго.
  
  
  "Оуу! Ты робіш мне балюча!" Гэта была Сінція.
  
  
  "Не тое, што я меў на ўвазе", - сказаў Рыма, збіраючы драпаючыя пальцы Сінтыі ў кулак. Ён адвёў руку назад, агаліўшы запясце.
  
  
  Іншы рукой Рыма знайшоў запясце дзяўчыны і рэзка пастукаў па ім адзін раз.
  
  
  "О!" - сказала Сінція. Гэта было вельмі здзіўленае "О". Рыма пастукаў зноў. На гэты раз яе ўсклік быў летуценным і вільготным.
  
  
  Націскаючы, Рыма падвёў Сінтію да выключальніка. Ён падштурхнуў яго локцем, не парушаючы нарастаючага рытму сваіх маніпуляцый.
  
  
  Пры святле Сінція паглядзела ў цёмныя, як абсідыянавы трэсак, вочы Рыма. У іх не было гневу. Ніякай нянавісці. Проста нейкі цудоўны страх, які прымусіў яе ружовыя вусны прыадчыніцца. Яна правяла глыбейшым ружовым язычком па вуснах, увільгатняючы іх яшчэ больш.
  
  
  "Яны называюць гэта "трыццаць сем крокаў да асалоды", - растлумачыў Рыма нізкім, зямлістым рыкам. "Як табе гэта пакуль падабаецца?" "О", - сказала Сінція, як быццам насаджаная на смачную шпільку. Яе погляд перамясціўся з жорсткага твару Рыма. на яе запясці, нібы спрабуючы зразумець, як гэты звычайны мужчына мог давесці яе да бездапаможнасці, усяго толькі адным перыядычна пастуквалым пальцам."Я не разумею", - сказала яна скажоным ад нечаканасці голасам. "Што ты са мной робіш?"
  
  
  "Давай пачнем з твайго імя".
  
  
  "Кімберлі. Гэта Кімберлі", - сказала Кімберлі, злёгку задыхаючыся. Яна сціснулася, як быццам у яе пачаліся сутаргі. Яе густыя бровы сышліся разам, ператварыўшы нявінныя блакітныя вочы ў вузкія шчылінкі ярка-блакітнага:
  
  
  "Добры пачатак. Гэта, між іншым, толькі першы крок".
  
  
  Вочы Кімберлі расхінуліся. "Гэта?"
  
  
  Усмешка Рыма была хітрай. "Шчыра. Стаў бы я здзекавацца над бландынам, які толькі што спрабаваў задушыць мяне ў цемры?"
  
  
  "Я не ведаю".
  
  
  "Я б не стаў. Гэта такі рэдкі досвед. Такім чынам, скажы мне. Чаму ты забіў амбасадара Іраіці?"
  
  
  "Яна сказала мне".
  
  
  "Яна?"
  
  
  "Калі".
  
  
  "Прамаўляй гэта па літарах".
  
  
  "К-а-л-і".
  
  
  "Чорт", - прамармытаў Рыма сабе пад нос. Гэта была праўда. Цяпер яму давядзецца давесці справу да горкага канца.
  
  
  "Адвядзі мяне да Гартуй", - сказаў ён рэзка.
  
  
  "Я прымаю дары толькі Гартуй".
  
  
  Рыма пастукаў яшчэ раз, потым спыніўся. "Ніякага ўяўлення, ніякага радаснага руху пальцамі", - папярэдзіў ён.
  
  
  "Калі ласка! Мне балюча, калі ты спыняешся".
  
  
  “Але гэта будзе так прыемна, калі я пачну. Дык што ж гэта будзе? Мне скончыць працу ці пакінуць цябе тут бавіцца з самім сабой? Гэта будзе і напалову не так весела. Павер мне ў гэтым”.
  
  
  "Прыкончы мяне!" Умольвала Кімберлі. "Я зраблю гэта! Проста прыкончы мяне!"
  
  
  "Для прафесіянала", - сказаў Рыма, зноў наводзячы палец на мэту, - "ты не вельмі разбіраешся ў гэтых рэчах".
  
  
  "Гэта мой першы раз", - Кімберлі праглынула. Яе вочы былі занепакоеныя і звернутыя ўнутр сябе.
  
  
  "Гэта смешна. Гэта тое, што ты сказаў амбасадару Іраіці?"
  
  
  Кімберлі больш не слухала. Яна паклала адну руку на цвёрды біцэпс Рыма, падтрымліваючы яго. Іншы, заціснуты ў нерухомым кулаку Рыма, сціскаўся ўсё мацней і мацней, у той час як яе вочы сціскаліся ўсё мацней і мацней. Які пастуквае палец працягваў наносіць удары па адчувальнай кропцы, аб існаванні якой яна і не падазравала. Сляза выкацілася з аднаго вока, калі яе прыгожанькая тварык сабралася разам, пачырванела, скрывіўся, выказваючы трывогу.
  
  
  "Нешта адбываецца!" Кімберлі рэзка ўскрыкнула.
  
  
  Дрыготка прабегла па яе твары. Яна прабегла па шыі і скаланула ўсё яе цела. Здавалася, што яе грудзей сапраўды пульсуюць. Рыма ніколі раней не бачыў, каб грудзі пульсавалі.
  
  
  "О, о, о, о, аб... ууууххх", - закрычала яна, выпростваючыся, як старая спружына з канапы. Яна разгойдвалася так і гэтак. Затым усё жыццё, здавалася, пакінула яе цела.
  
  
  Рыма злавіў яе.
  
  
  "Калі ты даеш столькі, колькі атрымліваеш, ты, верагодна, каштуеш кожнага цэнта", - сказаў ён, несучы яе да ложка. Ён апусціў яе на падлогу, заўважыўшы, што яе грудзі здаваліся амаль на дзюйм больш, чым раней. Чортава штука выглядала так, нібы спрабавала вызваліцца ад яе сукенкі спераду.
  
  
  Кімберлі ляжала на ложку, адключыўшыся, пакуль Рыма правяраў пакой. Шафа і ванны былі пустыя. Там не было ніякіх асабістых рэчаў. Гэта быў пакой для ўстаноўкі.
  
  
  "Дзе яна?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Я ніколі не здраджу яе", - ціха сказала Кімберлі, яе вочы былі скіраваныя ў столь.
  
  
  Рыма падабраў з дывана яе сумачку. Ён пакорпаўся ў ёй. Глыбока ўнутры ён знайшоў латунны ключ. На ім быў выбіты герб гатэля і нумар пакоя двума паверхамі ніжэй.
  
  
  "Усё роўна", - сказаў ён, кідаючы сумачку на бюро. "Думаю, я змагу справіцца з гэтым адсюль".
  
  
  Рыма падышоў да ложка і двума пальцамі закрыў летуценныя вочы Кімберлі. Затым узяў яе за дрыготкі падбародак.
  
  
  "Ты збіраешся забіць мяне". Гэта было ўсведамленне, а не пытанне.
  
  
  "Такі бізнес, мілая", - сказаў ён, ламаючы ёй шыю хуткім паваротам убок. Калі ён прыбраў руку, Рыма не ўбачыў ніякіх слядоў. Чиун ганарыўся б.
  
  
  Ён моўчкі выйшаў з пакоя, думаючы, што, магчыма, гэта будзе не так ужо і складана, у рэшце рэшт.
  
  
  Ключ падыходзіў да замка пакоя 606, двума паверхамі ніжэй.
  
  
  Рыма спыніўся, яго сэрца закалацілася ў грудзях. Ён не быў упэўнены, чаго чакаць. Яшчэ адзін ідал? Партрэт? Калі ў плоці?
  
  
  Як бы там ні было, ён ведаў, што яму давядзецца біць моцна і хутка, калі ён хоча выжыць. Рыма прыклаў вуха да дзвярэй. Ён не чуў ніякіх арганічных гукаў. Ні дыхання, ні сэрцабіцця. Ніякага булькатання ў кішачніку.
  
  
  Ён павярнуў ключ.
  
  
  Дзверы адчыніліся ўнутр. У рэзкім святле калідора Рыма ўлавіў выбліск цёмна-бардовых запавес. Ён штурхнуў дзверы яшчэ крыху.
  
  
  Святло выхапіла нешта белае і падобнае на павука, з занадта вялікай колькасцю паднятых рук.
  
  
  Рыма націснуў на выключальнік, урываючыся ў пакой. Ён высвеціў белы контур. Выцягнуўшы адну руку і раскрыўшы яе, ён нацэліўся на ўразлівую шыю.
  
  
  Занадта позна ён зразумеў сваю памылку. Яго задубелыя пальцы сутыкнуліся. Контур распаўся на вобразы, якія паўтараліся. Белая штука была люстраным адлюстраваннем.
  
  
  "Чорт!" Рыма крутануўся на месцы, прыгінаючыся для абароны, калі нацэліўся на белае шматрукае стварэнне.
  
  
  Істота сядзела на кукішках на туалетным століку, скрыжаваўшы бледныя ногі, тры асобы - адно глядзела вонкі, два іншых былі звернутыя на ўсход і захад - застылі ў аднолькавых зласлівых выразах. Вочы, аднак, былі зачыненыя. Каралі з плоскіх чэрапаў, накінутыя на яе адвіслыя грудзі.
  
  
  Не вагаючыся, Рыма падплыў да яе. Ён не адчуў ніякага паху. Мінулы раз яго нагнаў пякельны пах. Ад дзяўчыны не зыходзіла ніякага паху. І гэтая статуя была такой жа стэрыльнай.
  
  
  Рыма ўбачыў, што гэта была гліна. У яго было чатыры звычайныя рукі, але іншыя, меншыя канечнасці тырчалі з розных кропак яго тулава. Гэтыя меншыя канечнасці былі тонкімі і высахлымі.
  
  
  Рыма вырашыў, што спачатку раздзяліць гэтае жудаснае стварэнне.
  
  
  Як быццам гэтая думка запусціла нешта глыбока ўсярэдзіне глінянага ідала, яго павекі рэзка адкрыліся. Разрэз рота скрывіўся ў бязгучным рыку, як ілюзія Пластыліна, і да яго данёсся прыкры прыкра-салодкі пах. І знаёмыя, страшныя хвалі псіхічнай сілы накіраваліся да яго.
  
  
  Рыма нанёс удар. Рэжучая рука слізганула ў вобласць пляча, адсякаючы дзве рукі і згінаючы іншыя. Рыма выявіў, што гліна была мяккай. Гэта было б лёгка.
  
  
  Рыма стукнуў кулаком па галаве. Ён напалову знёс трайны твар з шыі. Яно выдала гук, падобны на мяккае аддзяленне экскрыментаў.
  
  
  Рукі ажылі. Рыма адкінуў іх назад. Нейкім чынам ажыўшы, яны былі нерухомай, але вільготнай глінай. Ён без намаганняў адкінуў іх назад. Гліняныя рукі аддзяліліся ад гліняных запясцяў. Гліняныя пазногці драпалі яго твар, пакідаючы толькі слізкія бялявыя сляды і гліняныя крошкі.
  
  
  "Напэўна, з-за спякоты", - перадражніў Рыма. "Ты станоўча растае".
  
  
  Псіхічныя хвалі аціхлі, жудасны пах не стаў мацней. Нячутны голас закрычаў ад паразы.
  
  
  Палёгка ўсміхнуўшыся, Рыма пагрузіў пальцы ў тоўстае белае тулава стварэння. Трыптых твараў на падлозе завыў у маўклівым пратэсце, пакуль Рыма мясіў гліну, надаючы ёй форму. Яго сталёвыя пальцы сціснуліся. Гліна сачылася паміж імі. Ён раскідваў камякі цяжкага матэрыялу ва ўсе бакі. Некаторыя з іх прыліплі да сцен. Гліна выдае булькатлівыя гукі, калі Рыма цягне, штурхае і аддзяляе цяжкую белую масу, ператвараючы багата упрыгожанае цела прадмета ў камяк цяжкай неактыўнай матэрыі.
  
  
  Скончыўшы, Рыма агледзеў пакой. Гліняная рука дрыжала ў яго за спіной. Рыма падштурхнуў яе наском чаравіка. Ён перавярнуўся і, знайшоўшы свае пальцы, пачаў уцякаць.
  
  
  Смеючыся, Рыма наступіў на яе нагой. Пальцы растапырыліся і замерлі.
  
  
  "Цяпер ты не такі круты, ці не так?" Насмешліва вымавіў Рыма.
  
  
  Ён пашукаў іншую руку. Ён знайшоў адну, якая выгінаецца, нібы ў перадсмяротнай агоніі. Нахіліўшыся, Рыма паднёс яе да свайго твару з шалёнымі вачыма.
  
  
  Пальцы дарэмна цягнуліся да ягонага твару. Рыма зноў засмяяўся і спакойна пачаў адрываць пальцы, адзін за адным.
  
  
  "Яна кахае мяне". - праспяваў ён. "Яна мяне не кахае".
  
  
  Калі ён адарваў вялікі палец, ён сказаў: "Яна кахае мяне", - і спусціў скалечаную далонь ва ўнітаз.
  
  
  Іншых непашкоджаных рук не было, што расчаравала Рыма. Ён агледзеўся ў пошуках галавы. Не знайшоўшы яе, ён нахмурыўся.
  
  
  "Сюды, кіці", - паклікаў ён, за адсутнасцю лепшага тэрміна. "Сюды, кіці, кіці".
  
  
  Калі гэта не выклікала рэакцыі, Рыма апусціўся на карачкі і зазірнуў пад мэблю.
  
  
  "Не пад камодай", - прамармытаў ён. Паварушыўшыся, ён убачыў, што галавы таксама не было пад пісьмовым сталом. І яна не хавалася пад крэсламі.
  
  
  "Гэта пакідае..." - пачаў Рыма, пацягнуўшыся за краем покрыва.
  
  
  " ... Пад ложкам. Бу!"
  
  
  Галава пад ложкам з жахам адрэагавала на раптоўнае святло і выгляд асобы Рыма. Гліняны рот склаўся ў літару "О", якой паўтаралі яго таварышы. Непразрыстыя белыя вочы таксама акругліліся.
  
  
  "Ну, калі гэта не місіс Біл", - сказаў Рыма, працягваючы руку да галавы. Яна ўкусіла яго. Ён засмяяўся. Зубы былі як мяккая гліна. Яна нічога не магла зрабіць. Калі была багіняй зла, але ён быў Кіроўным Майстрам Сінанджу. Ён быў непераможны.
  
  
  Падняўшыся на ногі, Рыма аднёс галаву пратэаніна да акна. Рассунуўшы шторы, ён пазногцем намаляваў на шкле круг. Гук быў падобны на працу шкларэза з алмазным наканечнікам.
  
  
  "Хіба ты проста не ненавідзіш гэты вісклівы гук?" - спытаў Рыма ў галавы, падымаючы яе так, каб яе шматлікія вочы маглі бачыць бялёсы круг на шкле і гарадскія агні, якія ён апраўляў.
  
  
  "Угадай, што будзе далей?" - Спытаў Рыма ў кіраўніка Гартуй. Шэсць вачэй закрыліся. І Рыма надрукаваў твар у шкло.
  
  
  Яно засела там, цэнтральны твар расплюшчыўся. Бакавыя твары, аднак, працягвалі курчыцца ад страху.
  
  
  "У наступны раз выкарыстоўвай што-небудзь мацней. Напрыклад, коркавае дрэва", - прапанаваў Рыма, лёгенька пастукваючы па патыліцы.
  
  
  Шкло трэснула! Круг выпаў вонкі. Ён панёс гліняную галаву з вышыні васьмі паверхаў на тратуар унізе.
  
  
  Пры ўдары шкляны круг разляцеўся дашчэнту. Рыма паглядзеў уніз.
  
  
  Шаноўная жанчына спынілася як укапаная перад плоскай белай плямай на тратуары, акружанай россыпам шкляных аскепкаў.
  
  
  "Прабачце", - крыкнуў Рыма ўніз. "Тэмпераментны мастак за працай". Затым ён зноў засмяяўся, нізка і хрыпла. Яму ўжо шмат год не было так добра. І ён быў так напалоханы. Уявіце. З-за дурной глінянай статуі. Ну і што, што ў яе ўсяліўся дух дэмана Гартуй? Па словах Чыуна, Рыма быў аватарам Шывы Разбуральніка. Рыма ніколі ў гэта не верыў. Якога чорта Шыве спатрэбілася вяртацца на зямлю ў якасці паліцыянта з Ньюарка?
  
  
  Але калі ён быў Шывай, відавочна, што Шыва быў магутнейшы за Калі.
  
  
  Рыма выйшаў з гасцінічнага нумара, смеючыся. Цяпер ён быў вольны. Сапраўды вольны. Ён мог рабіць усё, што хацеў. Больш ніякага К'юры. Больш ніякага Сміта. Чорт вазьмі, яму нават не трэба было больш выслухоўваць прыдзіркі Чыуна.
  
  
  "Свабодны. Бясплатна. Халява", - спяваў ён з п'янай радасцю.
  
  
  Кіраўнік 12
  
  
  
  
  Рыма Уільямс насвістваў, спускаючыся на ліфце ў вестыбюль.
  
  
  Клетка спынілася на другім паверсе, і на борт падняўся добра апрануты мужчына з экзэмплярам "Уол-стрыт джорнал", засунутым пад яго летнюю куртку.
  
  
  "Добрая ноч, так?" Сказаў Рыма.
  
  
  "Сапраўды", - суха сказаў мужчына.
  
  
  "У такую ноч, як гэтая, ты сапраўды разумееш, што такое жыццё".
  
  
  "І што гэта такое?" Голас мужчыны гучаў сумна.
  
  
  "Перамагаць. Клапаціцца аб сваіх ворагах. Прапускаць іх мяккія друзлыя кішкі скрозь пальцы. Лепш гэтага нічога не бывае".
  
  
  Нервова пазіраючы на Рыма, мужчына прысунуўся да панэлі кіравання ліфтам. Ён прыкінуўся, што тыкае пальцам у пляму на латуневай панэлі, тоўстае ад скурнага тлушчу. Яго рука заставалася побач з кнопкай трывогі.
  
  
  Рыма аднавіў свой свіст. Ён не збіраўся дазволіць нейкаму мацару, які не разумеў, якая гэта была цудоўная ноч, сапсаваць яго добры настрой.
  
  
  Клетка даставіла Рыма ў вестыбюль, дзе ён знайшоў тэлефон-аўтамат і апусціў чацвяртак у шчыліну.
  
  
  "Місія, - сказаў Рыма пасля таго, як Гаральд Сміт зняў трубку, - выканана. Сюрпрыз. Здзіўленне. Іду ў заклад, ты думаў, што я цябе кінуў".
  
  
  "Я ведаў, што ты гэтага не зробіш", - сказаў Сміт без прытворства.
  
  
  "Вядома, вядома", - сказаў Рыма. "Табе, мусіць, патрэбен мая справаздача, а?"
  
  
  "Мэта нейтралізаваная?" Асцярожна спытаў Сміт.
  
  
  "Сплю сном мерцвяка", - сказаў Рыма, напяваючы. "І я атрымаў статуэтку".
  
  
  "Ты зрабіў?" Сказаў Сміт дзіўным голасам.
  
  
  "Яна таксама была нейтралізаваная, калі скарыстацца вашым мудрагелістым выразам. Насамрэч, кажучы па-свойму, я б сказаў, што яе расцерлі да хрумсткай скарыначкі".
  
  
  "Я рады, што твой розум вольны ад турботы", - сказаў Сміт, сваім рэзкім тонам адкідаючы пытанне аб магічных статуях, - "але як наконт мэты?"
  
  
  "Я ж казаў табе - мёртвы, як дзвярны цвік. Дарэчы, адкуль узяўся гэты выраз? Я маю на ўвазе, што, чорт вазьмі, такое дзвярны цвік?"
  
  
  "Гэта метал, прымацаваны да дзвярнога малатка", - сказаў Сміт. "Па ім б'юць малатком".
  
  
  "Гэта так? Уяві сабе гэта. Сміт, я буду сумаваць па тваёй слоўнікавы індывідуальнасці. Твайму энцыклапедычнай дасціпнасці. Твайму..."
  
  
  "Увага да дэталяў. Хто быў тваёй мэтай? Якая была яе мэта?"
  
  
  "Я думаю, у яе быў зуб на Іругіса".
  
  
  "Іраітыс. Іруг - гэта зусім іншая краіна".
  
  
  "Irait. Сябар. Ірун. Гэта ўсё адно і тое ж. Акрамя Іруна. Гэта тое, што я збіраюся зрабіць зараз. Бяжы. Я не ведаю, ці змагу я пратрымацца ў Сінанджу больш за тыдзень, але, прынамсі, я павінен паведаміць дрэнныя навіны жыхарам вёскі. Калі мне пашанцуе, яны выкінуць мяне, і мне таксама больш не давядзецца з імі мірыцца”.
  
  
  "Рыма, хто была гэтая жанчына?"
  
  
  "Называла сябе Кімберлі. Да таго ж подла абыходзілася з жоўтым шаўковым шалікам".
  
  
  "А яе прозвішча?" Цярпліва спытаў Сміт.
  
  
  "Мы ніколі не пераходзілі на асобы, Сміці. Цяжка атрымаць поўную біяграфію, калі мэта спрабуе цябе задушыць".
  
  
  "У яе, мусіць, было пасведчанне асобы".
  
  
  Рыма задумаўся. "У яе сапраўды была сумачка".
  
  
  "Калі ласка, Рыма, нам трэба растлумачыць смерць амбасадара Іраіці. Я павінен ведаць, хто гэтая жанчына".
  
  
  "Была. Цяпер мёртвая, як дзвярная ручка. Але я прызнаю, што яна выглядае нядрэнна. Натуральная, як кахаюць казаць бальзаміроўшчыкі".
  
  
  "Рыма, ты п'яны?"
  
  
  "Сміці", - кудахтаў Рыма, - "ты ведаеш лепш, чым гэта. Алкаголь засмуціў бы мой далікатны целасклад. Я б скончыў на пліце побач з небаракам Кімберлі. Вядома, гамбургер падышоў бы для гэтага. Як і хот-дог. Нават добры ."
  
  
  "Ты кажаш непадобна на сябе".
  
  
  "Я шчаслівы, Сміт", - прызнаўся Рыма. "Сапраўды шчаслівы. Нейкі час мне было страшна. Страшна, таму што я сутыкнуўся з чымсьці, з чым, як я думаў, я не змагу справіцца ў адзіночку. Але я гэта зрабіў. Калі была пластылінам у маіх руках. Так сказаць. Чорт. Варта прымяніць да яе гэтую фразу. Цяпер занадта позна."
  
  
  "Ты сапраўды шчаслівы?"
  
  
  "Сапраўды", - сказаў Рыма, драпаючы свае ініцыялы на акустычным шчытку тэлефона-аўтамата з нержавеючай сталі.
  
  
  "Нават пасля смерці Чыўна?"
  
  
  На провадзе запанавала цішыня. Рыма паставіў завяршальную закавыку на літары W для "Уільямса". Ягоны адкрыты, бесклапотны выраз застыў, затым пацямнеў. Зьявіліся лініі. Яны адбіліся вакол яго рота, яго вачэй, яго ілба.
  
  
  "Сміт, - сказаў ён ціхім голасам, - ты сапраўды ведаеш, як сапсаваць маё жыццё, ці не так, стрыманы сукін сын?"
  
  
  "Так лепш", - сказаў Сміт. "Цяпер я гавару з тым Рыма, якога ведаю".
  
  
  "Адлюструй гэты момант у сваёй памяці, таму што ён можа апынуцца апошнім", - папярэдзіў Рыма. "Я афіцыйна звольнены з працы".
  
  
  "І апошняе, Рыма. Асоба жанчыны".
  
  
  "Добра. Калі гэта так важна, што ты хочаш сапсаваць мне добры настрой, я пакапаюся ў яе сумачцы".
  
  
  "Добра. Я застануся тут". Сьміт адключыўся.
  
  
  "Ублюдак", - прамармытаў Рыма, вешаючы трубку.
  
  
  Але да таго часу, як ён вярнуўся на восьмы паверх, ён ужо напяваў.
  
  
  Рыма дастаў ключ ад гатэля і скарыстаўся ім. Дзверы адчыніліся ад дотыку яго пальцаў. Ён напяваў. Мелодыя была "Народжаны свабодным".
  
  
  У той момант, калі ён пераступіў парог, гук заціх на збянтэжанай ноце.
  
  
  Кімберлі ляжала на ложку сапраўды гэтак жа, як Рыма пакінуў яе. За выключэннем таго, што яе рукі былі складзеныя пад пірамідападобнай грудзьмі. Ён не так размясціў яе рукі.
  
  
  "Што за халера?" Прамармытаў Рыма.
  
  
  Ён вагаўся, яго вушы прыслухоўваліся да любога здрадлівага гуку.
  
  
  Недзе білася сэрца. Рыма засяродзіўся на гуку.
  
  
  Гэта зыходзіла, як ён быў больш за здзіўлены, усвядоміўшы, з пасцелі.
  
  
  "Немагчыма", - выпаліў ён. "Ты мёртвы".
  
  
  Рыма слізгаў па дыване, яго сэрца білася недзе высока ў горле. Яго кіпучы настрой выпарылася. Гэта было немагчыма. Ён выкарыстоўваў беспамылковую тэхніку, каб раздрабніць яе верхнія пазванкі.
  
  
  Рыма пацягнуўся да складзеных рук, маючы намер намацаць пульс. Адно запясце было прахалодным.
  
  
  Дыханне стала хуткім і рэзкім, з-за чаго вострая, як піраміда, грудзі прыўзнялася. Нявінныя блакітныя вочы расхінуліся. Але яны не былі блакітнымі. Яны былі чырвонымі. Чырвоныя ад асяродку іх палаючых зрэнак да знешняй беласці, якая была малінавай. Вочы выглядалі так, нібы іх акунулі ў кроў.
  
  
  "Госпадзе!" - Усклікнуў Рыма, рэфлекторна адскокваючы назад.
  
  
  Выгінаючыся ў таліі, прахалодная штука на ложку пачала паднімацца, рукі з жоўтымі пазногцямі расчыніліся, як атрутныя кветкі, якія расчыняюцца насустрач сонцу.
  
  
  Рыма назіраў за імі, як загіпнатызаваны. І пакуль яго ўзрушаны мозг усведамляў немагчымае, труп выпрастаўся.
  
  
  Галава павярнулася да яго. Яна звісала набок, нібы з-за шыйнага згіну. Рысы яе твару былі малочна-бледнымі, жоўтыя цені на век вылучаліся, як цвіль. Ногі перамясціліся ў сядзячае становішча.
  
  
  "Калі ты ідзеш на праслухоўванне ў "Экзарцыст IV", - нервова пратрашчаў Рыма, - я аддаю за цябе свой голас".
  
  
  "хачу ... цябе", - павольна вымавіла яна.
  
  
  Рукі ўзняліся ўверх, пацягнуўшыся да яе грудзей. Пазногці пачалі ірваць жоўтую тканіну.
  
  
  Рыма злавіў іх, трымаючы па руцэ за кожнае запясце.
  
  
  "Не так хутка", - сказаў ён, спрабуючы справіцца з нарастаючым страхам. "Я не памятаю, каб абяцаў гэты танец дзяўчыне з налітымі крывёю вачамі. Чаму б табе не...?"
  
  
  Колкасць засела ў яго ў горле. Запясці змагаліся ў яго непахіснай хватцы. Яны былі моцнымі - мацней, чым і павінны быць чалавечыя канечнасці. Рыма засяродзіў рукі і дазволіў іх супрацьдзеіць сіле дзейнічаць самой па сабе. Запясці апісвалі кругі ў паветры, рука Рыма ўсё яшчэ была моцна прыціснута. Кожны раз, калі яны штурхалі ці цягнулі, Рыма пераводзіў кінетычную энергію ў слабое становішча. Вынікам была патавая сітуацыя.
  
  
  Тым не менш, істота, якая была Кімберлі, упарцілася, яго злыя чырвоныя вочы невідушча ўтаропіліся на Рыма, галава схілілася набок, як у сляпога цікаўнага сабакі. Прахалодныя павуковыя пальцы працягвалі цягнуцца да яго уздымаюцца грудзей.
  
  
  - Ты не прымаеш "не" за адказ, ці не так? - Спытаў Рыма, спрабуючы прыдумаць, як адпусціць яе, не падвяргаючы сябе небяспецы. Кімберлі не была слабаком.
  
  
  Пытанне перастала быць важным праз імгненне, калі знаёмы пах пракраўся ў ноздры Рыма, нібы шчупальцы газу.
  
  
  Пахла завядаючымі кветкамі, мускуснай жаноцкасцю, крывёй і іншымі змешанымі пахамі, якія немагчыма было падзяліць. Рэчыва ўдарыла ў яго лёгкія халодным агнём. Яго мозг закружыўся.
  
  
  "О, не", - прахрыпеў ён. "Калі".
  
  
  І пакуль яго думкі кідаліся паміж нападам і ўцёкамі, грудзі Кімберлі пачала сутаргава ўздымацца. Яно білася ў канвульсіях і напружвалася, і глыбока ў ахопленых панікай кутках свядомасці Рыма ўзнік вобраз. Гэта была сцэна са старога навукова-фантастычнага фільма. Ён задавалася пытаннем, чаму яна ўсплыла ў яго ў галаве.
  
  
  І затым пярэдняя частка жоўтай сукенкі Кімберлі пачала люта рвацца, і вочы Рыма ў жаху ўтаропіліся на тое, што вырывалася на волю.
  
  
  І знаёмы голас, які не належаў Кімберлі, зароў,
  
  
  "Ты мой! Мой! Мой! Мой!"
  
  
  Кіраўнік 13
  
  
  
  
  Гаральд В. Сміт прачакаў гадзіну, перш чым пачаў турбавацца. Праз дзве гадзіны ён занепакоіўся. У Рыма не павінна было заняць так шмат часу капацца ў сумачцы мёртвай жанчыны.
  
  
  Сьміт пацягнуўся да правай скрыні стала і сарваў фальгу з шасьцідзесяцідзевяціцэнтавай упакоўкі антацыдных таблетак, у выніку чаго дзьве таблеткі выпалі ў ягоную падстаўленую далонь. Ён паклаў іх у рот і падышоў да офіснага аўтамата з мінеральнай вадой. Ён націснуў кнопку. У папяровую шкляначку палілася прахалодная вада. Сьміт праглынуў горкія таблеткі, запіваючы іх вадой. Праверыўшы, ці няма ўцечак, ён вярнуў папяровую шкляначку ў трымальнік. Ён яшчэ не пачаў разлагацца ад шматразовага выкарыстання. Магчыма, ён працягне яшчэ месяц.
  
  
  Сьміт вярнуўся да свайго стала, калі зазваніў тэлефон.
  
  
  Ён пацягнуўся да сіняга тэлефона, усвядоміўшы сваю памылку, калі званок паўтарыўся пасля таго, як ён зняў трубку.
  
  
  Гэта быў чырвоны тэлефон.
  
  
  Сьміт пераклаў сінюю трубку ў іншую руку і схапіў чырвоную.
  
  
  "Так, спадар прэзідэнт?" сказаў ён са стрыманым збянтэжанасцю.
  
  
  "Дах зняты", - цвёрда сказаў Прэзідэнт. "Урад Іраіці хоча ведаць, дзе знаходзіцца іх амбасадар".
  
  
  "Гэта не мая вобласць, але я б параіў вам задаволіць праўдападобны няшчасны выпадак".
  
  
  "Магчыма, ужо занадта позна. Яны ўзялі закладніка. Вялікага."
  
  
  "Хто?" Напружана спытаў Сміт.
  
  
  "Гэты вядучы, Дон Кудэр".
  
  
  "О", - сказаў Сміт тонам, які не зусім выказваў палёгку, але і дакладна не быў занепакоены.
  
  
  "Я таксама не буду сумаваць па ім, - сказаў прэзідэнт, - але, чорт вазьмі, ён высокапастаўлены грамадзянін ЗША. Мы не можам дазволіць гэтым неаднаразовым правакацыям застацца бяскарнымі".
  
  
  "Рашэнне пачаць вайну застаецца за вамі, спадар Прэзідэнт. У мяне няма ніякіх парад, якія я мог бы прапанаваць".
  
  
  "Я не шукаю парад. Мне патрэбны адказы. Сміт, я ведаю, што ваш чалавек зрабіў усё магчымае, каб знайсці амбасадара жывым. ФБР кажа мне, што ён ужо астыў да таго, як мы пакінулі вароты. Дык вось яно што. Але што , чорт вазьмі, за гэтым стаіць?"
  
  
  "Амбасадар, падобна, упаў ахвярай серыйнага забойцы, які, як я рады паведаміць, быў ... э-э... выдалены з месца здарэння толькі на працягу апошняй гадзіны".
  
  
  "Хто, Сміт?"
  
  
  "Жанчына, якую я зараз спрабую ідэнтыфікаваць".
  
  
  "Ты хочаш сказаць, што гэта не было палітычным?"
  
  
  "Падобна, што не", - сказаў Сміт прэзідэнту. "Натуральна, я ўстрымаюся ад меркавання, пакуль наша расследаванне не будзе завершана. Але, мяркуючы па ўсім, злачынец, здаецца, быў звязаны з небяспечным культам, які быў практычна нейтралізаваны некалькі гадоў таму. У Вашынгтоне знойдзены іншыя целы, задушаныя такім жа чынам." Аднолькавыя жоўтыя шалікі былі наматаныя на шыі кожнай з ахвяр”.
  
  
  "Вы кажаце, культ?"
  
  
  "Адзінокая жанчына, якая зараз мёртвая. Няма прычын меркаваць, што культ актыўны".
  
  
  "Іншымі словамі, - настойваў прэзідэнт Злучаных Штатаў, - у нас няма жывога казла адпушчэння, на якога можна было б гэта павесіць?"
  
  
  "Баюся, што не", - прызнаў Сміт. "Наша задача - прымус, а не арганізацыя выкрутаў".
  
  
  "Ніякая крытыка не была наўмыснай або мелася на ўвазе".
  
  
  "Я ведаю".
  
  
  "Працягвайце працаваць, Сміт. Я ператэлефаную вам. Я склікаю экстранае паседжанне кабінета міністраў, каб абгаварыць наш адказ на іракцаў".
  
  
  "Удачы, спадар прэзідэнт".
  
  
  "Мне не патрэбна поспех. Мне трэба чортава цуд. Але ўсё роўна дзякуй, Сміт".
  
  
  Гаральд Сміт паклаў чырвоную трубку. Ён заўважыў, што ўсё яшчэ моцна трымае сінюю ў другой руцэ. Яна пачала выдаваць папераджальны гукавы сігнал "Знята з кручка". Сьміт пасьпешліва замяніў яго, падумаўшы, што раней ён ніколі ня быў такім безуважлівым. Ён спадзяваўся, што гэта ўзрост, а не хвароба Альцгеймера. Бо, калі яго медыцынскае абследаванне, якое праводзіцца два разы на год, калі-небудзь выявіць такі прагноз, які азмрочвае меркаванні, Гаральд Сміт будзе змушаны патэлефанаваць прэзідэнту Злучаных Штатаў і паведаміць яму, што CURE больш не можа функцыянаваць як надзейны рычаг палітыкі выканаўчай улады.
  
  
  Галоўнакамандуючы павінен быў вырашыць, ці павінен Сміт быць адпраўлены ў адстаўку ці CURE павінна закрыцца. У апошнім выпадку Сміту давялося б закрыць арганізацыю, ушчэнт знішчыўшы масіўныя банкі дадзеных чатырох кампутараў, схаваных за фальшывымі сценамі ў склепе Фолкрофта, і забраць таблетку яду ў форме труны, якую ён насіў у кішэні для гадзін сваёй шэрай камізэлькі. Бо толькі тры жывыя чалавекі ведалі пра CURE. І публічна прызнаць, што яна ўвогуле існавала, азначала б прызнаць, што сама Амерыка не працавала. Калі прыйдзе час для таго, каб арганізацыя, якой не існавала, знікла, усе сляды - чалавечыя і тэхналагічныя - таксама павінны былі быць знішчаны. Толькі ўдзячны прэзыдэнт мог бы памятаць.
  
  
  Што да Рыма Ўільямса, чалавечай суперзброі, створанай Гаральдам Смітам, у Сміта было некалькі спосабаў адправіць яго ў адстаўку.
  
  
  Калі б Рыма ўжо не пакінуў Амерыку назаўжды, што выклікала расце падазрэнне ў Сміта.
  
  
  Яго слабыя шэрыя вочы ўтаропіліся на маўклівы сіні тэлефон.
  
  
  Ён адчуваў смутнае прадчуванне, але не паніку. За трыццаць гадоў працы дырэктарам CURE было так шмат выпадкаў, калі ён быў на мяжы катастрофы, што Сьміт не мог выклікаць ніякай панікі. Магчыма, падумаў ён, гэта было дрэнна. Страх матываваў яго ў мінулым, прымушаючы ісці на звышчалавечыя крайнасці, каб выканаць сваю місію. Без страху мужчына быў занадта схільны дазволіць плыням жыцця захліснуць яго. Сміт задаваўся пытаннем, ці не згас у яго проста агонь у жываце і ці не было гэтага дастатковай прычынай для таго, каб патэлефанаваць у Белы дом аб звальненні ....
  
  
  Кіраўнік 14
  
  
  
  
  "Мая! Мая! Мая!"
  
  
  Дзве ўчэпістыя рукі ўчапіліся ў горла Рыма, падобныя на бледных павукоў з жоўтымі лапкамі, паміж імі нацягнуўся шаўковы шалік бананавага колеру.
  
  
  Змагаючыся з забіваючымі лёгкія міязмамі, Рыма адпусціў запясці Кімберлі. Ці тое, што ён прыняў за яе запясці.
  
  
  Ён не ведаў, што і думаць. У той момант, калі яго розум быў паралізаваны немагчымасцю, яго вывастраныя сінанджа рэфлексы ўзялі верх.
  
  
  Ён злавіў адно атакавалае запясце і моцна сціснуў яго. Яно было цвёрдым. Адкінуўшы шалік, іншая рука кінула яго яму ў вочы. Рыма інстынктыўна прыгнуўся. Ён навобмацак злавіў іншае запясце і вывярнуў яго супраць натуральнага выгібу.
  
  
  Гэтая рука таксама была цвёрдай. Ня ілюзорнай. Яго шалёна які працуе мозг пачаў сумнявацца ў іх рэальнасці.
  
  
  Рыканне абдало яго гарачым дыханнем. І калі Рыма ўзмацніў смяротную хватку, яшчэ дзве рукі з жоўтымі пазногцямі падхапілі падаючы шалік і накінулі яму на галаву.
  
  
  Гэта адбывалася хутчэй, чым Рыма мог зразумець. Ён схапіў Кімберлі за запясці. І ўсё ж яе рукі рвануліся да яго. Ён схапіў іх, і цяпер астатнія вярнуліся, з'ява паўтаралася, як пракручваецца запіс кашмару. І абсурдная думка ўспыхнула ў яго мозгу.
  
  
  Дарэчы, колькі рук было ў Кімберлі?
  
  
  "Табе ніколі не збегчы ад мяне, Руды", - адрэзаў голас.
  
  
  "Хочаш паспрачацца?"
  
  
  Павярнуўшыся на адной назе, Рыма пачаў кручэнне бусла ў стылі сінанджу, захапляючы дзяўчыну за сабой.
  
  
  Ногі Кімберлі адарваліся ад падлогі. Яе ногі адарваліся ад цэнтрабежнай сілы. Шаўковая пятля зацягнулася вакол горла Рыма. Ён праігнараваў гэта. Гэта заняло б усяго хвіліну.
  
  
  Не зводзячы вачэй з верціцца постаці, Рыма назіраў, як пакой за ёй расплываецца. Кімберлі была бездапаможная ў яго хватцы, яе цела было практычна перпендыкулярна верціцца падлозе. Ён, напэўна, трымаў яе за запясці.
  
  
  Праблема была ў тым, што ў яе была іншая пара рук, якія былі занятыя сур'ёзнай задачай задушыць яго.
  
  
  Яе вочы былі гарачымі крывавымі шарыкамі. Яе рот сказіўся ў люстраным адлюстраванні курчыцца аскала статуі Гартуй.
  
  
  Яна засіпела, як пара, якая вырвалася. Значэнне.
  
  
  Пакуль Рыма назіраў, вільготны пунсовы колер адхлынуў ад яе вачэй.
  
  
  Гэта паслужыла для Рыма сігналам, таму ён проста адпусціў яе.
  
  
  Шаўковая пятля на яго шыі тузанулася і разарвалася.
  
  
  Дзіка молаця, Кімберлі стукнулася аб далёкую сцяну, сутаргава паторгваючы мноствам белых канечнасцяў. Яна павалілася на дыван, як скарпіён з мятлой. Яе вочы павольна закрыліся, чырвонае адценне змянілася белым, як у вычышчаных яек.
  
  
  Рыма хутка наблізіўся, гатовы нанесці смяротны ўдар скрышальнай пстрычкай у скронь.
  
  
  Ён спыніўся як укапаны.
  
  
  Выгляд падранай сукенкі Кімберлі зрабіў сваю справу. Здавалася, што яе бюстгальтар выбухнуў, рассыпаўшы белыя карункі і цяжкія падтрымліваючыя правады. Яе грудзей, бледныя з ружовымі саскамі, звісалі з разарванага станіка. Яны былі вельмі маленькімі, практычна грудкі.
  
  
  Рыма тупа ўтаропіўся, але не на грудзях, якіх, як аказалася, амаль не было. Прама пад імі, на каленях Кімберлі, ляжала правая рука. Рыма адзначыў яе існаванне, заўважыўшы бананавы лак для пазногцяў.
  
  
  Што прымусіла яго сківіцу адвіснуць, дык гэта другая правая рука, якая ляжала прама, закалыхваючы яе вар'яцка нахіленую бялявую галоўку.
  
  
  Падабраная пара левых рук раскінулася па яе левым баку, як канечнасці марыянеткі пасля таго, як былі перарэзаныя нітачкі.
  
  
  "Ісус Хрыстос!" Рыма ўзарваўся. "Чатыры рукі! У яе чатыры чортавы рукі".
  
  
  Завісшы па-за дасяжнасцю ўдару, нібы перад атрутнай казуркай з джунгляў, Рыма разглядаў мудрагелістую калекцыю зброі. Утоеная пара размяшчалася крыху ніжэй звычайнага набору. Усе дваццаць пазногцяў былі пафарбаваны ў бананава-жоўты колер. У астатнім гэта былі звычайныя рукі. Відавочна, ніжняя частка была перакрыжавана ўнутры яе занадта вялікага бюстгальтара, сціскаючы схаваны шалік.
  
  
  Гэта відовішча прымусіла Рыма здрыгануцца і падумаць аб шматрукай статуі Калі і жудасным незямным голасе, які вырваўся з горла Кімберлі.
  
  
  Шмат гадоў таму ён упершыню пачуў гэты голас. У сваёй свядомасці. Голас Гартуй. І гэта быў пах Гартуй у пакоі. Яна была непераадольнай, але нават калі яна згасла, Рыма ўнутрана скалануўся ад беспадстаўнага страху перад ёй. Істота з чатырма рукамі была Кімберлі. І Кімберлі памерла. Тады гэта была Калі. Нейкім чынам дух статуі пракраўся ў яе мёртвую абалонку і ажывіў яе.
  
  
  І ўсё ж зараз яна была мёртвая. Гэта было несумненна. Рыма прымусіў сябе наблізіцца, зачараваны, як пры выглядзе мёртвага марскога істоты, выкінутага на звычайны пляж. Але ніводны зямны акіян не спарадзіў тое, чым была Кімберлі.
  
  
  Ён апусціўся на калені, прыўзняўшы адно жоўтае ад сіняка павека. Зрэнка была млявай, пашыранай, як пры смерці.
  
  
  "Пацешна", - прамармытаў Рыма. "Я думаў, яны светла-блакітныя".
  
  
  Яго адчувальныя пальцы не адчулі ні пульсацыі жыцця, ні гулу крыві, ні адчування жыцця, якая пранікае праз паднятае вечка.
  
  
  Кімберлі вызначана была мёртвая.
  
  
  "Малышка", - з палёгкай сказаў Рыма, - "у цябе быў напружаны дзень".
  
  
  Зрэнка напоўнілася жыццём, вясёлка з блакітна-блакітнай ператварылася ў цёмна-фіялетавую, нібы якая пырснула фарба.
  
  
  "Гэта яшчэ не канец!" Раздаўся поўны нянавісці голас Калі, і ўсёпаглынальны пах ударыў у лёгкія Рыма, як атрутны газ.
  
  
  Нібы скрозь жоўтую смугу, Рыма супраціўляўся. Але рукі былі паўсюль, на яго твары, у яго горла, хапалі яго за запясці, цягнулі яго ўніз, душылі яго, душылі яго.
  
  
  І ў тумане нешта абвілася вакол яго горла, нешта слізкае. І хоць Рыма Уільямс цьмяна разумеў, што гэта такое і якую небяспеку гэта ўяўляе, ён быў нямоглы супраціўляцца гэтаму, таму што пах Калі быў мацнейшы за яго волю.
  
  
  "Хто зараз абкітоўка?" Калі здзекавалася.
  
  
  Калі Рыма прачнуўся, ён быў аголены.
  
  
  Світальнае святло пранікала скрозь шчыліны ў зачыненых запавесах гасцінічнага нумара. Прамень сонечнага святла ўпаў яму на вочы. Ён міргнуў, ківаючы галавой, і паспрабаваў закрыць твар адной рукой.
  
  
  Рука павісла. Выцягнуўшы шыю, Рыма ўбачыў жоўтыя шаўковыя кайданы вакол яго тоўстага запясця.
  
  
  Яго спалоханы погляд неадкладна перамясціўся на пахвіну.
  
  
  Да свайго жаху, ён убачыў апяразвае жоўты шалік і злосна паблісквала чырвоная пляма на кончыку сваёй эрэгіраванай мужчынскай вартасці. Ён быў не зелянява-чорным, як нябожчык пасол Іраіці, а бліжэй да фіялетавага.
  
  
  Рыма вырваў адну руку. Ён вызваліў іншую. Шаўковая нітка задымілася і распалася. Ён сеў. Жоўтыя шалікі вакол яго лодыжак былі прымацаваныя да слупкоў ложка.
  
  
  Яны лопнулі з адным жаласным гукам, калі ён прыбраў ногі.
  
  
  Рыма прыняў сядзячае становішча на ложку. Яго вочы былі затуманены, а ў ноздрах стаяў агідны пах, падобны на застарэлую слізь. Сціснуўшы вусны, ён выдыхнуў праз нос, спрабуючы выгнаць агідны пах са сваіх лёгкіх, са сваіх пачуццяў, з самой сваёй сутнасці.
  
  
  Робячы гэта, ён развязаў жоўты шалік у сябе ў пахвіны і паказаў глыбока наматаны медны дрот.
  
  
  Цяжка дыхаючы, выраўноўваючы рытм, Рыма засяродзіўся. Яго твар пачырванеў ад напружання, грудзі ўздымаліся, калі ён адганяў кроў ад усіх канечнасцяў да сонечнага спляцення і адтуль уніз.
  
  
  Яго мужчынская добрая якасць трымцела, пашыраючыся, пакуль бляск медзі не знік у цені.
  
  
  І медны дрот павольна, пакутліва, неахвотна разышоўся, адпадаючы пад няўмольным патокам крыві.
  
  
  Менавіта тады Рыма больш уважліва прыгледзеўся да вільготнай чырвонай плямы, якую ён прыняў за кроплю крыві. Ён убачыў, што яно беспамылкова нагадвала адбітак жаночай губы. Губная памада.
  
  
  І тады ён успомніў, як гэта было ....
  
  
  Рыма ўскочыў з ложка, клічучы яго.
  
  
  "Кімберлі! Кімберлі!"
  
  
  Адказу няма.
  
  
  Затым, гучней, з болем: "Кімберлі!"
  
  
  Ён кінуўся ў ванную, расчыніў дзверцы шафы. Калідор таксама быў пусты. Ён схапіў тэлефон у нумары і набраў нумар у іншым пакоі, тым, які ён абшукаў.
  
  
  "Давай, давай", - сказаў Рыма, калі званок паўтарыўся, як мантра з званоў. Не атрымаўшы адказу, ён шпурнуў слухаўку. Ён зноў падняў яе і патэлефанаваў парцье.
  
  
  "Жанчына ў нумары 606. Яна ўжо выпісалася?"
  
  
  "Дзве гадзіны таму", - сказалі яму.
  
  
  Рыма здушыў жаданне пераходзіць з пакоя ў пакой у сляпых, марных пошуках яго. Яе там не будзе. Яе апошнія словы вярнуліся да яго, рэхам аддаючыся ў яго вушах. Словы, якія ён пачуў пасля таго, як бездапаможна пагрузіўся ў цяжкі посткаітальны сон.
  
  
  "Мы зноў злучаныя, Гасподзь Шыва. Ты мой назаўжды. Шукай мяне ў Катлі Крыві, і ў крыві мы будзем разам баляваць, танцуючы Тандаву, якая ламае косці і душы людзей як адно цэлае пад нашымі бязлітаснымі ступнямі ".
  
  
  Прыхінуўшыся спіной да дзвярэй гасцінічнага нумара, Рыма агледзеў сябе. Ён усё яшчэ быў узбуджаны. І да яго дайшло, чаму.
  
  
  Ён хацеў Кімберлі. І ўсё ж ён ненавідзеў яе, з яе павучымі рукамі, ад якіх у яго мурашкі беглі па скуры. Але тыя ж самыя рукі за адну ноч даставілі яму больш чыстага задавальнення, чым усе жанчыны, якіх ён калі-небудзь ведаў, разам узятыя.
  
  
  Ён быў адурманены яе сэксуальным пахам, ёю маніпулявалі жорсткімі спосабамі. І сама думка пра яе, выгляд маркі яе губной памады на ім, зрабілі яго цвярдзей, нават калі ён адчуў, як яго страўнік паднімаецца ад агіды.
  
  
  Рыма нырнуў у душ і ўключыў ваду на поўную магутнасць. Ён намыліўся дарэшты, і калі пах, здавалася, знік, ён пераключыўся на халодную ваду.
  
  
  Калі ён выйшаў з душа, ён быў амаль у норме, яго мужчынскі інструмент разгойдваўся ў звычайным супакоі.
  
  
  Ён агледзеў пакой. Ложак была ў бязладзіцы. Яго адзенне ляжала кучай. Ён падышоў да іх, нацягваючы штаны, сцягваючы праз галаву чорную футболку. Ён быў разарваны, нібы жывёлай. Рыма ўспомніў, як яны змагаліся, каб зняць яго ў шаленстве заняткаў каханнем, яго рукі і яе. Усе шасцёра пагрузіліся ў гарачыя, бязбожныя ласкі.
  
  
  Калі яго чаравікі былі зноў надзеты на ногі, Рыма Уільямс сабраўся сыходзіць. Нешта спыніла яго. Ён азірнуўся на ложак. Жаданне забрацца ў яе, дачакацца вяртанні Кімберлі, расло. Жаданне адчуць яе жудасны сэксуальны водар было непераадольным. Ён закрыў вочы, спрабуючы выгнаць са свайго мозгу калейдаскоп успамінаў аб іх ідэальнай оргіі.
  
  
  "Чорт", - прамармытаў Рыма. "Што яна са мной зрабіла?"
  
  
  Ён вярнуўся да ложка і схапіў адзін з жоўтых шаўковых шалікаў. Ён сунуў яго пад нос і прагна ўдыхнуў.
  
  
  Пах ударыў у мозг Рыма, як наркотык. Ён схапіўся за сцяну, каб не ўпасці.
  
  
  І пад сваімі чорнымі штанамі ён адчуў, як вяртаецца яго эрэкцыя.
  
  
  Рыма набіў кішэні жоўтым шоўкам і, спатыкаючыся, выйшаў з пакоя да ліфта. Ён ішоў, трымаючыся адной рукой за пахвіну, каб схаваць выпукласць.
  
  
  Унізе, у вестыбюлі, жанчына гадоў сарака з шатландскім тэр'ерам пад пахай садзілася ў ліфт, калі ён выходзіў з ліфта. Яна паглядзела на яго стратэгічна размешчаную руку і ўсміхнулася.
  
  
  "Калі да абеду ў цябе ўсё яшчэ будуць тыя ж праблемы, зазірай", - выдыхнула яна. "Пакой 225".
  
  
  - Пайшоў ты, - прамармытаў Рыма.
  
  
  Яе смех "Менавіта тое, што я мела на ўвазе" данёсся з-за якія зачыняюцца сталёвых дзвярэй.
  
  
  Таксіст з разуменнем паставіўся да цяжкага становішча Рыма. Ён спытаў, ці ёсць у Рыма на прымеце пункт прызначэння, ці ён проста плануе пагуляць сам з сабой на заднім сядзенні?
  
  
  "Таму што, калі гэта так, кошт праезду трайны", - сказаў ён. "Я ведаю, што гэта Вашынгтон, але з-за такога роду меркаванняў я павінен браць больш".
  
  
  "Аэрапорт", - сказаў Рыма, выцягваючы з кішэні кавалак шоўку і падносячы яго да носа.
  
  
  "Я ведаю адно месца, дзе спецыялізуюцца на злучэнні", - выказаў здагадку таксіст, ад'язджаючы ад тратуара і пазіраючы ў люстэрка задняга выгляду на Рыма.
  
  
  Рыма ўчапіўся пальцамі ў цяжкую сетку перагародкі задняга сядзення. Ён сціснуў усе пяць пальцаў.
  
  
  Хрук!
  
  
  Калі ён прыбраў руку, у сетцы было нешта падобнае на дзіравую павуціну.
  
  
  "Аэрапорт", - паўтарыў ён.
  
  
  "Які?"
  
  
  "Бліжэйшы", - выпаліў Рыма. "Хутка".
  
  
  "У цябе атрымаецца", - паабяцаў таксіст. "Спадзяюся, ты не страціш свой энтузіязм да таго часу, як я дастаўлю цябе да яе".
  
  
  Але Рыма Уільямс не слухаў. Ён удыхаў салодкі мускусны водар, які для яго азначаў чысты сэкс, любячы гэты пах, але ненавідзячы сябе з нарастаючым запалам.
  
  
  Кіраўнік 15
  
  
  
  
  Кімберлі Бэйнс прачнулася ў сваім уласным гасцінічным ложку на шостым паверсе гатэля "Уотэргейт" з зацёклай шыяй.
  
  
  Яе вочы спрабавалі сфакусавацца. Падзеі дня вярнуліся да яе. Яна прачнулася позна. Перад Гартуй, як заўсёды, ляжала ўчорашняя газета. Але замест разарванай выразкі адна рука сціскала брашуру, якая прапануе паслугі лімузіна да аэрапорта Далеса, якая раней ляжала на пісьмовым стале. Кімберлі паехала ў аэрапорт, ведаючы, што Калі падасць ахвяру. І мужчына ў чорнай футболцы прыстаў да яе. І якраз своечасова. Яе станік неяк моцна ўпіваўся ёй у плечы.
  
  
  Апошняе, што яна магла ўспомніць, было тое, што мужчына ў чорнай футболцы збіраўся забіць яе. Інтуітыўна яна ведала, што такі быў ягоны намер. Рука схапіла яе. І срэбнае святло ўзарвалася ў яе спалоханым мозгу.
  
  
  Яна нічога не памятала пасля гэтага. Цёплы ветрык пранікаў у акно, варушачы цёмна-бардовыя запавесы. Гэта было няправільна. Яна ніколі не пакідала акно адчыненым.
  
  
  Кімберлі вёскі. Спачатку яна заўважыла, што ўсе чатыры рукі былі вольныя. Яна ўспомніла, як спрабавала вызваліць утоеную пару з іх туга завязанымі жоўтымі румаламі, калі ўзарвалася серабрыстае святло.
  
  
  Дык як жа яны вырваліся на волю? І як яна апынулася тут?
  
  
  "Калі даведаецца", - прашаптала яна, паварочваючыся да бліжэйшага бюро.
  
  
  Але там, дзе сядзела на кукішках яе спадарыня, была толькі пустата. Толькі вільготная пляма на паліраваным вечку камоды і адзіны белы локаць. Адключаны.
  
  
  Кімберлі ўскочыла з ложка, працягваючы ўсе чатыры рукі. Яна наступіла на ўжо раздушаны пэндзаль, адхіснуўшыся з трапятаннем мноства рук.
  
  
  "О, не! Спадарыня Гартуй! Не".
  
  
  Па ўсёй падлозе, разбітая на кавалкі пасудзіна Гартуй - скалечаны, расчлянёны. пераможаны.
  
  
  Ці была яна таксама заваяваная?
  
  
  Не.
  
  
  Голас зыходзіў з глыбіні яе галавы.
  
  
  "Алё?" Уголас сказала Кімберлі. "Гэта ты?"
  
  
  ТАК. Я жыву.
  
  
  "Але твая пасудзіна..."
  
  
  Мая часовая пасудзіна. Ты - мой посуд, Кімберлі Бэйнс, прызначаны мне посуд. Я рыхтаваў цябе сапраўды гэтак жа, як ты гадавала гліну, якая змяшчала мой дух. Я даў табе жаночае цела за шмат гадоў да твайго законнага тэрміна, і таму ты на самой справе жанчына. Ты мой аватар. Я твая душа.
  
  
  Кімберлі апусцілася на калені на дыван. Чатыры рукі з жоўтымі пазногцямі набылі малітоўную форму. Яе вочы зачыніліся, твар быў звернуты да белага гіпсавага неба столі.
  
  
  "Я ведаю, я ведаў гэта з таго часу, як..."
  
  
  З таго часу, як выраслі твае грудзі і з тваіх бакоў выраслі ніжнія канечнасці Гартуй. Гліна - гэта ўсяго толькі гліна. Яна выканала сваё прызначэнне. Я дабраславіў цябе двума з маіх шматлікіх рук, каб табе было лягчэй выконваць маю волю. Нам з табой наканавана стаць адным цэлым.
  
  
  Кімберлі нахмурылася. "Дарэчы, дзе ты?"
  
  
  "Унутры цябе. Насеньне. Я ўсяго толькі насеньне, якое прарастае ў цёмным суглінку тваёй душы. З часам я прарасту. Мы будзем расці разам, ты і я, Кімберлі Бэйнс. І ў прадказаны час мы расквітнем як адно цэлае. Датуль ты павінна падпарадкоўвацца мне ".
  
  
  "Што мне рабіць, мая спадарыня?" Спытала Кімберлі.
  
  
  Ты павінен адправіцца да Катла з Крывёй.
  
  
  "Дзе гэта?"
  
  
  Кацёл з Крывёй - гэта не месца. Гэта пекла, якое мы з табой створым разам, у краіне далёка адсюль. І калі ён пачне віраваць, Ён прыйдзе.
  
  
  "Ён?"
  
  
  Наш вораг, мая пара, твой забойца і палюбоўнік у адной асобе.
  
  
  Вочы Кімберлі пашырыліся.
  
  
  "Я больш не нявінніца!"
  
  
  Цяпер ён жадае нас абодвух. Ён будзе шукаць нас. І Ён знойдзе нас - але толькі пасля таго, як мы размяшаем кроў у Катле і свет пакоціцца да Чырвонай Бездані.
  
  
  Кімберлі Бэйнс стрымлівала слёзы сораму. "Я падпарадкоўваюся".
  
  
  Настойлівы стук раздаўся з-за дзвярэй гатэля:
  
  
  Кімберлі паднялася на ногі.
  
  
  "Хто там?" - паклікала яна, складаючы дзве пары рук на сваіх аголеных грудзях.
  
  
  "Ахова гатэля. З вамі там усё ў парадку?"
  
  
  "Так. Чаму?"
  
  
  "Таму што на тратуары ляжыць нейкая гліняная галава з аскепкамі твайго акна. Мне давядзецца зайсці".
  
  
  "Адну хвіліну", - сказала Кімберлі. "Дазвольце мне ўзяць мой шалік ... я маю на ўвазе, мой халат".
  
  
  Дзверы адчыніліся роўна настолькі, каб ахоўнік гатэля змог добранька разгледзець пару аголеных грудзей, і яшчэ больш рук, якіх ён чакаў, зацягнулі яго ў нумар і чымсьці моцна абхапілі яго горла.
  
  
  "Ёй гэта падабаецца!" Кімберлі радасна выклікнула. "А табе не?"
  
  
  Мне гэта падабаецца. Не забудзься яго кашалёк.
  
  
  Кіраўнік 16
  
  
  
  
  Місіс Эйлін Мікулка была выканаўчым сакратаром доктара Гаральда В. Сміта амаль дзесяць гадоў.
  
  
  За гэты час яна ўбачыла вялікае мноства незвычайных відовішчаў. Калі працуеш у прыватнай бальніцы, у якую ўваходзіла захоўванне псіхічнахворых, трэба было чакаць незвычайнага. Яна прывыкла да выпадковых уцекачоў, абабітых лямцом палатам і пацыентам у ўціхамірвальных кашулях, якія часам вылі аб сваім вар'яцтве такімі жудаснымі галасамі, што іх даносілі да адміністрацыйнага крыла санаторыя Фолкрофт.
  
  
  Не было нічога незвычайнага ў мужчыне, які раптам з'явіўся перад яе сталом і настойлівым тонам папрасіў аб сустрэчы з доктарам Смітам.
  
  
  Яна падняла вочы, адна рука пацягнулася да свайго сціплага дэкальтэ.
  
  
  "О! Вы здзівілі мяне, містэр ...."
  
  
  "Клічце мяне Рыма. Скажыце Сміту, што я тут".
  
  
  "Калі ласка, сядайце", - рашуча сказала місіс Мікулка, здымаючы з грудзей акуляры на ланцужку і ўзняўшы іх на нос.
  
  
  "Я буду стаяць".
  
  
  "Выдатна", - сказала місіс Мікулка, пацягнуўшыся да інтэркаму. "Але вам не абавязкова стаяць так блізка да стала". Цяпер яна даведалася гэтага чалавека. Калісьці ён працаваў у доктара Сміта на нейкай чорнай пасадзе. Ён быў нячастым наведвальнікам. У місіс Мікулкі склалася ўражанне, што некалі ён быў пацыентам. Гэта растлумачыла б настойлівае выраз яго твару і нервуючую манеру, з якой ён падышоў прама да краю стала. Ён нахіліўся, паклаўшы абедзве рукі на яе прамакаткі.
  
  
  Гэтыя вочы прымусілі місіс Мікулку здрыгануцца. Гэта былі самыя мёртвыя, халодныя вочы, якія яна калі-небудзь бачыла. Нават калі яны і выглядалі крыху зацкаванымі.
  
  
  "Так, місіс Мікулка?" – пачуўся выразны, абнадзейлівы голас доктара Сміта праз металічны састарэлы інтэркам.
  
  
  "У мяне тут ... джэнтльмен па імені Рыма. У яго не прызначаная сустрэча".
  
  
  "Адпраўце яго сюды", - неадкладна сказаў доктар Сміт.
  
  
  Місіс Мікулка ўзняла вочы. "Цяпер вы можаце ўваходзіць".
  
  
  "Дзякуй", - сказаў мужчына, абыходзячы стол, каб паспяшацца да дзвярэй.
  
  
  У чым, чорт вазьмі, праблема гэтага мужчыны? спытала яна сябе, калі ён рэзка разгарнуўся і бачком праслізнуў у дзверы спіной да яе.
  
  
  Яна паціснула плячыма, прыбрала акуляры на грудзі і аднавіла сваю інвентарызацыю. Здавалася, у краме небяспечна мала ёгурта з чарнаслівам, каханага прадукта доктара Сміта. Ёй прыйшлося б замовіць яшчэ.
  
  
  Доктар Сміт назіраў за тым, як Рыма ўваходзіць у кабінет з савінай цікавасцю. Дзверы расчыніліся. Рыма хутка праслізнуў унутр, плыўным, бесперапынным рухам апусціўшыся на доўгую скураную канапу, які стаяў побач з дзвярыма. Ён хутка скрыжаваў ногі. Яго твар быў чырвоным.
  
  
  Сьміт зь цікаўнасьцю паправіў свае акуляры без аправы. "Рыма?"
  
  
  "Хто яшчэ?" Сказаў Рыма, зачыняючы дзверы рукой са свайго сядзячага становішча.
  
  
  "Нешта не так?"
  
  
  "Мы павінны знайсці яе!"
  
  
  "Хто?"
  
  
  "Кімберлі".
  
  
  Сьміт міргнуў. "Я думаў, яна была..."
  
  
  "Яна не такая. І яна збегла".
  
  
  "Што здарылася?"
  
  
  "Я толькі што сказаў табе!" Горача сказаў Рыма. “Я вярнуўся. Яна не была мёртвая. Яна збегла ад мяне. Канец гісторыі. Цяпер мы павінны знайсці яе. І не сядзі проста так з збянтэжаным выглядам. Запускай свае кампутары. Гэта надзвычайная сітуацыя”.
  
  
  "Хвілінку", - цвёрда сказаў Сміт, выходзячы з-за свайго стала. Ён перасёк спартанскі, злёгку абшарпаны офіс менш за за тузін даўганогіх крокаў.
  
  
  Стоячы над Рыма, Сміт бачыў яго расчырванелыя рысы, змучаны выраз твару і тое, як ён паклаў сагнутую нагу на калені. Мова цела была няправільнай. Гэта не было мовай цела Рыма, падумаў ён. Рыма быў неахайны, калі не сказаць дзёрзкі.
  
  
  "Рыма, тое, што ты мне толькі што сказаў, не мае ніякага сэнсу", - сказаў Сміт роўным дзелавым тонам.
  
  
  "Гэта тое, што адбылося", - нацягнута сказаў Рыма. "Цяпер ты збіраешся рабіць сваю працу, каб я мог рабіць сваю, ці мне трэба пасадзіць цябе назад на гэтае сядзенне і трымаць за рукі на першых этапах?"
  
  
  Цёмныя вочы Рыма ўтаропіліся ў вочы Сміта. Шэрыя вочы доктара Сміта сустрэлі іх непахісна.
  
  
  "Ты сказаў мне, што яна мёртвая", - настойваў Сміт.
  
  
  "Мая памылка".
  
  
  "Усе здзяйсняюць памылкі", - сказаў Сміт разважлівым тонам. "Такім чынам, вы вярнуліся, знайшлі яе жывы, а яна выслізнула ад вас? Гэта ўсё?"
  
  
  "Гэта ўсё, што табе трэба ведаць", - зароў Рыма, адводзячы вочы.
  
  
  "Мне трэба ведаць яе асобу. Ты вяртаўся за яе пасведчаннем асобы. Ты знайшоў яго?"
  
  
  "Не", - катэгарычна сказаў Рыма. Ён паправіў сагнутую нагу. Сміт успомніў, што Рыма звычайна згінаў нагу так, каб адна шчыкалатка ляжала на процілеглым калене, а яго сагнутая нага ўтварала трыкутнік з сцягном у стане спакою. Крыж з рассунутымі ножкамі.
  
  
  Аднак сёння Рыма скрыжаваў правую нагу з левай. Больш абарончы крос. Не ў стылі Рыма. Нават у першыя дні, да таго як ён вывучыў сінанджу.
  
  
  "Рыма, - пачаў ён роўным голасам, - колькі я цябе ведаю, ты ніколі не наносіў смяротнага ўдару, які не аказаўся б фатальным. Колькі я цябе ведаю, ты ніколі не прымаў жывое цела за мёртвае. Што ты можаш на гэта сказаць?"
  
  
  Рыма паціснуў плячыма. "Прывітанне. У мяне была дрэнная ноч, ясна?"
  
  
  "Ты прафесіянал", - працягваў Сміт з няўмольнай логікай. "Ты спадчыннік Дома Сінанджу. Ты не здзяйсняеш падобных памылак. Цяпер раскажы мне, што адбылося, калі ты вярнуўся ў гасцінічны нумар Кімберлі?"
  
  
  Жорсткі погляд Рыма ўпіўся ў Сміта, калі на твары Рыма прамільгнула цэлая гама эмоцый - трывога, гнеў, нецярпенне, а за ўсім гэтым маячыла нешта яшчэ. Тое, чаго Сміт ніколі не бачыў на твары Рыма.
  
  
  Калі Рыма апусціў позірк у падлогу, Гаральд Сміт зразумеў, што гэта было. Сарамлівасць.
  
  
  "У нас быў сэкс", - прызнаўся Рыма цьмяным голасам. "Пасля таго, як яна памерла".
  
  
  Сьміт праглынуў. Гэта быў не той адказ, якога ён чакаў. Ён паправіў гальштук.
  
  
  "Так?" ён падказаў.
  
  
  "Можа быць, мне трэба адступіць". Рыма ўздыхнуў. "Я вярнуўся. Яна не была мёртвая. Я ведаю, што прыкончыў яе, але яна не была мёртвая. Больш няма. Яна напала на мяне ".
  
  
  "І?"
  
  
  "Яна была занадта вялікая для мяне".
  
  
  "Ты сур'ёзна? Дзяўчына па выкліку?"
  
  
  "Яна больш не была дзяўчынай па выкліку. Яна больш не была Кімберлі".
  
  
  "Тады кім яна была?" Спытаў Сміт.
  
  
  'Калі. Або марыянетка Гартуй. Я ведаю, што дух Гартуй быў у глінянай статуэтцы. Я адчуў яе пах, перш чым знішчыць яе. Потым я адчуў гэты пах ад той... штукі."
  
  
  "Рэч? Якая рэч?"
  
  
  "Кімберлі", - сказаў Рыма, усё яшчэ гледзячы ў падлогу.
  
  
  "Чаму ты яе так называеш?"
  
  
  "У яе было чатыры... рукі, Сміці".
  
  
  "Кімберлі?" Голас Сміта быў тонкім ад няўпэўненасці.
  
  
  "Зусім як статуя. За выключэннем таго, што рукі Кімберлі былі жывымі. Яны спрабавалі задушыць мяне. Я змагаўся. Думаў, што перамог яе. Але яна накінулася на мяне. Затым гэты пах з'явіўся зноў. Прама як у мінулы раз. Я мог змагацца. з ёй, але я не мог змагацца з пахам, Сміці. Рыма падняў вочы. У яго вачах быў боль. "Гэта закранула нешта глыбока ўва мне. Тое, пра што Чиун заўсёды папярэджваў мяне.
  
  
  "Памылка Шывы?"
  
  
  "Я не ведаю, як бы ты гэта назваў", - прызнаўся Рыма. "Але яна таксама называла мяне Шывай. Калі Кімберлі не была Калі, адкуль бы яна даведалася, што мяне можна так называць?" І калі яна была Калі, кім гэта робіць мяне?"
  
  
  "Калі - міфічная істота, як і Шыва. У іх няма асновы ў рэальнасці, няма сувязі з вамі".
  
  
  "Растлумач пра чатыры рукі", - парыраваў Рыма. "Статуя. Я чуў яе голас, бачыў, як яна рухалася. Растлумач пра лепшы сэкс, які ў мяне калі-небудзь быў".
  
  
  "Сэкс?"
  
  
  "У яе было чатыры рукі. Яна была неверагодная. Я ніколі не адчуваў нічога падобнага. Ты ведаеш праклён Сінанджу - механічны, сумны сэкс па прынцыпе "злучай кропкі". З Кімберлі ўсё было па-іншаму. Я не мог насыціцца".
  
  
  "Рыма, усяму гэтаму ёсць толькі адно тлумачэнне", - рашуча сказаў Сміт.
  
  
  "Так?"
  
  
  "Галюцынагенны наркотык".
  
  
  "Я ведаю тое, што ведаю", - прагыркаў Рыма. Сьміт засунуў рукі ў кішэні штаноў.
  
  
  "Галюцынагены, индуцируемые ў форме газу, могуць тлумачыць усё, што вы толькі што апісалі", – працягнуў ён. "Насамрэч, гэта адзінае магчымае тлумачэнне, якое вы ўбачыце, як толькі супакоіцеся".
  
  
  "Ці выклікаюць галюцынагены пастаянную эрэкцыю?"
  
  
  "Прашу прабачэння?"
  
  
  "Ты чуў мяне".
  
  
  "Я хутчэй сумняваюся ў гэтым", - суха сказаў Сміт.
  
  
  "Тады чаму я не магу скрыжаваць ногі ў змешанай кампаніі?" Раўнуў Рыма.
  
  
  Сьміт зноў праглынуў. На гэты раз ён нервова паправіў акуляры без аправы замест гальштука. Ён адступіў да свайго стала. Націснуўшы на ўтоеную кнопку, ён вывеў свой кампутарны тэрмінал на ўсеагульны агляд, дзе яго клавіятура была падобная на які расчыняецца паднос з белымі шакаладнымі цукеркамі.
  
  
  Сьміт накінуўся на клавіятуру.
  
  
  "Што ты робіш?"
  
  
  "Я пачынаю адсочваць гэтую жанчыну Кімберлі. Гэта тое, чаго ты хочаш, ці не так?"
  
  
  "Так", - хрыпла сказаў Рыма. У яго голасе не было энтузіязму.
  
  
  Сьміт падняў вочы. - Ты гатовы выканаць мае загады, Рыма? - Спытаў я.
  
  
  "Думаю так".
  
  
  "Ты гатовы прыкончыць гэтую жанчыну, калі будзе аддадзены загад?"
  
  
  "Не", - прызнаў Рыма.
  
  
  "Чаму б і не?"
  
  
  "Таму што я думаю, што закаханы ў яе", - няшчасным голасам адказаў Рыма, павольна выцягваючы з кішэні доўгі адрэз жоўтага шоўку. Ён паднёс яго да носа і пачаў нюхаць, яго погляд стаў сквапным і хворым адначасова.
  
  
  Кіраўнік 17
  
  
  
  
  Мытны інспектар лютым рухам рукі расшпіліў маланку на сумцы праз плячо.
  
  
  "Якая-небудзь кантрабанда?" спытаў ён, не паднімаючы вачэй.
  
  
  "Не", - сказала Кімберлі Бэйнс, падпёршы падбародак адной рукой, нібы ў роздуме. Гэта быў лепшы спосаб трымаць яе галаву са зламанай шыяй вертыкальна.
  
  
  "Алкаголь? Гэта мусульманская краіна. Увоз алкаголю забаронены".
  
  
  "У мяне няма пры сабе ніякага алкаголю".
  
  
  "Наркотыкі?"
  
  
  "Не".
  
  
  "Парнаграфія?"
  
  
  "Канечне не".
  
  
  Інспектар выцягнуў жменю жоўтых шаўковых шалікаў. Ён падняў погляд, у яго цёмных вачах колеру цёрну было пытанне.
  
  
  "Так шмат. Чаму так шмат?" запатрабаваў ён.
  
  
  "Гэта амерыканскі звычай".
  
  
  "Растлумач".
  
  
  "Калі ў нас ёсць заложнікі, прынята абвязваць дрэва жоўтай стужкай. Гэта мае жоўтыя стужкі".
  
  
  Інспектар абдумаў гэтае тлумачэнне. Не гаворачы ні слова, ён засунуў жоўтыя шаўковыя ніткі назад у пакет і, не зашпіляючы яго, вярнуў Кімберлі Бэйнс.
  
  
  "Уезд дазволены", - хрыпла сказаў ён. "Тры месяцы. Вы не павінны працаваць на працягу гэтага часу і вы не можаце ўзяць з нашай краіны больш грошай, чым прывезлі з сабой".
  
  
  Ён праштампаваў яе пашпарт рэзкім рухам свайго гумовага штампа, сказаўшы: "Сапраўдным вам дазваляецца ўезд у Хамідыйскую Аравію. Наступны!"
  
  
  Кірмашы ў хамідыйскай арабскай сталіцы Нехмадзе кішэлі людзьмі. Арабскія мужчыны ў трапяткіх белых табах і галаўных уборах, перавязаных плеценымі агаламі, падобнымі на вяроўкі, рухаліся як уладары пустыні. Жанчыны, у асноўным у чорных абайухах, якія хавалі іх з галавы да ног, моўчкі саступалі ім, іх погляды былі ўніклівымі і загадкавымі.
  
  
  Жартам і смеючыся, амерыканскія вайскоўцы і жанчыны па двое і па трое прабіраліся скрозь прывідных арабаў для абароны, купляючы садавіну з прылаўкаў і пацягваючы безалкагольныя напоі, каб прадухіліць абязводжванне.
  
  
  Усё яшчэ несучы сваю сумку, Кімберлі ўсміхнулася ім у адказ і падміргнула, калі яны праходзілі міма. Прапановы далучыцца да іх за кока-колай былі ветліва адхіленыя.
  
  
  Яна нічога не хацела ні ад кога з іх. Чалавек, які ёй быў патрэбны, каб напоўніць Кацёл крывёй, здасца сам. Калі абяцала ёй гэта. А Калі ніколі не ілгала.
  
  
  Спецыяліст Карла Шатэр усё яшчэ не магла паверыць, што яна ў Хамідыйскай Аравіі.
  
  
  Усяго некалькі тыдняў таму яна была памочнікам юрыста ў Хінгеме, штат Масачусэтс. Яе статут вайсковага рэзерву забяспечваў дадатковы прыбытак амаль у пяць тысяч даляраў у год - і гэта ў абмен на трэніроўкі па выходных і месяц кожнае лета ў Форт-Дэвенсе.
  
  
  Калі прыйшоў заклік, яна была напалохана. Але яе падраздзяленне не было баявым падраздзяленнем. Іх працай было ваеннае правасуддзе, і сам факт, што яна раптоўна апынулася ў Хамідыйскай Аравіі, падказаў ёй, што ўрад Злучаных Штатаў чакаў, што будуць створаны трыбуналы па ваенных злачынствах.
  
  
  І паколькі армія ЗША не судзіла ваенных злачынцаў да таго часу, пакуль не пачалася вайна, яна існавала ў стане нізкага ўзроўню асцярогі, што вось-вось пачнуцца пэўныя ваенныя дзеянні.
  
  
  Сёння яе непакоіла тэрарыстычная пагроза. Ваеннаслужачыя ЗША былі папярэджаны аб тым, што кожны раз, калі яны ўязджаюць у сталіцу, ім пагражае тэрарыстычны напад праіраіцкага толку.
  
  
  Яна ішла па рынку з расплюшчанымі вачыма. Нягледзячы на жорсткую спякоту, яе рукавы былі закатаны, а блузка зашпілена да верхняга гузіка ў знак павагі да далікатным нораваў хамідзі. Ёй сказалі сцерагчыся мутаваінаў - рэлігійнай паліцыі хамідаў, якія маглі настаяць на яе дэпартацыі за правапарушэнні, якія вар'іруюцца ад публічнага трымання за руку з мужчынам да нахабнай дэманстрацыі яе панадлівых лодыжак.
  
  
  Карла лічыла ўсё гэта кучай лайна, але, прынамсі, ёй не прыйшлося апранаць адну з гэтых сярэднявечных абая. Яны выглядалі сэксуальна.
  
  
  У гэтыя дні мала хто з грамадзянскіх асоб ЗША блукаў па кірмашах, таму Карла была здзіўленая, убачыўшы светлавалосую жанчыну ў струменістым жоўтым шыфонавым сукенка, якая ідзе па бруднай вуліцы, як міраж з Пятай авеню.
  
  
  Карла падышла да яе, усміхаючыся. Амерыканка, з якой можна пагаварыць. Гэта было лепш, чым ліст з дому.
  
  
  Бландынка хутка ўсміхнулася. Карле спадабалася яе ўсмешка. Канешне, яна была з Амерыкі, сказала бландынка.
  
  
  "О, дзе?" Спытала Карла, ледзь стрымліваючы весялосць.
  
  
  "Дэнвер".
  
  
  "Я з Масачусэтса!" Прамармытала Карла, думаючы: "Любы порт у пясчаную буру".
  
  
  Яны знайшлі піцэрыю "Шэйх", ангельская шыльда якой паўтаралася па-арабску, і абмяняліся гісторыямі, пакуль працягвалі прыносіць кока-калу з лёдам, а пякучае арабскае сонца апускалася на распалены пясок пустыні.
  
  
  Карла даведалася, што Кімберлі было дваццаць два гады, яна працавала рэпарцёрам у "Дэнвер пост", і ў яе "зацякла" шыя з-за таго, што яна сядзела занадта блізка да кандыцыянера падчас пералёту. Карла падумала, што тое, як яе галава працягвала хіліцца налева, было больш, чым проста курчам, але прапусціла гэта міма вушэй.
  
  
  Кімберлі задавала шмат сумных пытанняў аб працы Карлы, яе падраздзяленні, адлегласці да нейтральнай зоны і іншых пытаннях рэпарцёрскага тыпу. Калі ёй атрымоўвалася ўставіць хоць слова, Карла пыталася аб доме -зараз шырока вызначаным як кантынентальныя ЗША - і чакала кожнага адказу.
  
  
  Дзіўна, наколькі ўсё гэта было захапляльна, пасля столькіх месяцаў, праведзеных у пяску.
  
  
  Нарэшце Карла ўстала, сказаўшы: "Слухай, гэта было выдатна, але мне сітавіна на аўтобус зваротна на базу".
  
  
  "Гэта там ты раскватараваны?" Спытала Кімберлі Бэйнс.
  
  
  "Так, і гэта трохмільная паездка. Калі я спазнюся на аўтобус, мне давядзецца ісці пешшу. Не, дзякуй", - засмяялася яна.
  
  
  "Я праводжу цябе да аўтобуса", - прапанавала Кімберлі.
  
  
  "Мяне гэта задавальняе".
  
  
  Яны ішлі скрозь прахалодны змрок. У паветры насіўся пясок. У арабскім паветры Хамідзі заўсёды насіўся пясок. Сонца садзілася, ператвараючыся ў захапляльны дух шар тлеючага агню.
  
  
  І недзе паміж піцэрыяй "Шэйх" і пыльным вуглом вуліцы, дзе чакаў аўтобус колеру хакі, Кімберлі прапанавала Карле Шэйнер свой жоўты шаўковы шалік.
  
  
  "О, не. Я не магла гэтага вынесці", - запратэставала Карла, смеючыся. Але Кімберлі адмовілася прымаць "не" ў якасці адказу. Яна нават настаяла на тым, каб павязаць яго Карле на шыю для яе.
  
  
  "Сюды", - сказала Кімберлі, мякка захапляючы яе ў завулак. "Тут больш святла".
  
  
  Насамрэч, як выявіла Карла, у завулку было менш святла. Менавіта там стала пахмурна. Затым невыразна. Затым цёмна. Вельмі цёмна.
  
  
  Калі ўніформа Карлы Шэйнер пакінула завулак, на ёй яе больш не было. Яна ляжала ў цёмным завулку, збіраючы вільготнай пурпуровай мовай занесены ветрам пясок, як ражок марожанага збірае лядзяшы.
  
  
  Жоўты шалік абвіваў яе горла, завязаны мудрагелістым вузлом, які Каралеўская паліцыя Хамідзі пазней была вымушана разрэзаць нажом у роспачы.
  
  
  Кімберлі Бэйнс села на апошні аўтобус да базы. Вочы не аднаго вайскоўца вылезлі з арбіт пры выглядзе яе пышнага бюста, які нацягвае гузікі. Яна сядзела, сціпла скрыжаваўшы рукі на грудзях. Адной рукой затуляла бэйдж з імем.
  
  
  Зорка ў цэнтры ваеннай базы "Кветка Усходу" знаходзілася за тры мілі на поўнач ад сталіцы хамідыйскай Аравіі горада Нехмад. Амаль год яна знаходзілася пад сумесным камандаваннем хамідыйскай Аравіі і ЗША. Увесь гэты час ён заставаўся ў стане падвышанай гатовасці.
  
  
  Тэарэтычна гэта быў сімвал амерыкана-арабскага супрацоўніцтва. На практыцы гэта азначала, што ніхто ня быў галоўным.
  
  
  Такім чынам, кожныя дванаццаць гадзін камандная структура мянялася. Амерыканскі генерал з бурчаннем пакідаў свой кабінет, і прынц-генерал Сулейман Баззаз з Каралеўскіх узброеных сіл Хамідзі і яго памагатыя займалі рэзідэнцыю. Афіцыйнай мовай базы стала арабская, а каля галоўных варот змянілася ахова.
  
  
  Што на заходзе азначала, што чацвёрка сяржантаў-арабаў-хамідзі сабраліся ў варце, гуляючы ў нарды і жуючы салодкія фінікі.
  
  
  Калі яны пачулі надыходзячы аўтобус са сталіцы, адзін з іх высунуў галаву ў блакітным берэце і ўбачыў, што гэта амерыканскі аўтобус. Ён махнуў ім, не правяраючы. Ён не баяўся шныпароў ці тэрарыстаў. Не тады, калі яго абараняла магутнае амерыканскае войска, хвала Алаху.
  
  
  Так Кімберлі Бэйнс трапіла ў Зорку ў цэнтры ваеннай базы "Кветка Усходу".
  
  
  Некалькі гадзін праз яна з'ехала на шырокім "Хамві" - нашчадку джыпа з шырокім кузавам, які яна адабрала ў фанабэрыстага капрала-хамідзі, сунуўшы яму пад нос свае пышныя грудзі і задушыўшы яго кавалкам жоўтага шоўку, выкарыстанага ў якасці перавязі, пакуль ён разглядаў яе. гузікі.
  
  
  Кімберлі спынілі каля варот, калі яна пад'язджала да іх.
  
  
  "Чым ты займаешся?" сяржант, які адказвае за вароты, спытаўся ў яе на сваёй роднай мове.
  
  
  "Я не размаўляю па-арабску", - цярпліва сказала Кімберлі, купаючы сяржанта ў салодкім ззянні сваёй амерыканскай усмешкі. І пакуль сяржант хадзіў у каравульную будку, каб папрасіць сяржанта, які адказвае за размову па-ангельску, Кімберлі завяла "Хамер" і накіравала яго па хвалістых спусках і ўзвышшах пагружанай у змрок аравійскай пустыні Хамідзі. Ніхто не рушыў услед за мной.
  
  
  Яна паехала на поўнач. Да мяжы і заняла Куран.
  
  
  І на задворках яе ліхаманкава працавальнага розуму ціхі глухі голас сказаў: Малайчына, мая абраная пасудзіна. Малайчына.
  
  
  "Дзякуй табе".
  
  
  Але наступны раз не забудзься забіваць сваіх ахвяр павольней. Таму што па-сапраўднаму я кахаю не мёртвых, а якія паміраюць.
  
  
  Кіраўнік 18
  
  
  
  
  Мадас Хінсейн, прэзідэнт Рэспублікі Іраіт, фельдмаршал Узброеных сіл Іраіт і самазваны Ятаган арабаў, увайшоў у простую канферэнц-залу, апрануты ў аліўкава-зялёную генеральскую форму і чорны берэт, падобны на панурага лася, які ідзе прама.
  
  
  Яго Агідная Камандная Рада ўскочыла на ногі, іх рукі застылі па баках, у іх вачах былі аднолькавыя цёмныя азёры страху.
  
  
  "Сядайце", - сказаў прэзідэнт Хінсейн, і яго Мяцежны Камандны савет уціснуў свае зады ў жорсткія драўляныя крэслы з сілай, якая пагражае хвасцец.
  
  
  Прэзідэнт Хінсейн усміхнуўся з-пад сваіх шчаціністых вусоў.
  
  
  Пад іх аднолькава шчаціністымі вусамі ягоная Рэвалюцыйная камандная рада ўсміхнулася, паказаўшы бліскучыя белыя зубы і выклікаўшы маршчынкі страху ў іх вачэй.
  
  
  Пераканаўшыся, што на яго крэсле не было атручаных цвікоў, прэзідэнт сеў, сказаўшы: "Дайце мне вашыя справаздачы аб стане".
  
  
  "Амерыканцы занадта баяцца нападаць, Каштоўны лідэр", - сказаў міністр абароны, молячыся, каб амерыканцы не бамбілі да заканчэння сустрэчы. Ён не пярэчыў, каб яго бамбілі. Ён проста не хацеў знаходзіцца ў адным пакоі з Мадасам Хінсейнам, калі над галавой раўлі Ў-52. Былі рэчы горшыя за бомбы.
  
  
  "А баязлівыя арабскія хамідыты?" спытаў ён свайго міністра інфармацыі. Яго голас быў прыглушаным. Сур'ёзны, але без хвалявання.
  
  
  Міністр інфармацыі ўсміхнуўся слабай балючай усмешкай, калі казаў.
  
  
  "Хаваючыся за дрыготкай амерыканскай абарончай лініяй", - сказаў міністр інфармацыі, які выдатна ведаў, што элітныя сілы Хамідзі-Арабаў акапаліся на перадавых пазіцыях менш чым у мілі ніжэй нейтральнай зоны Куран-Хамідзі-Арабаў, нараўне з падраздзяленнямі французскіх, брытанскіх, іспанскіх, грэчаскіх і таіцянскіх войскаў. Хадзілі чуткі, што італьянцы не туды згарнулі ў Егіпце, але будуць на месцы не пазней за пачатак стагоддзя.
  
  
  Ён не адважыўся сказаць прэзідэнту, што гэта больш не той выпадак, калі ЗША падтрымліваюць мяккацелых, слабых хамідысаў, але фактычна ўвесь свет зараз акружае іх абложаную краіну.
  
  
  "Выдатна", - сказаў Прэзідэнт. "Настаў час сабраць разведдадзеныя за дзень".
  
  
  І кожны мужчына адчуў, як яго сэрца падскочыла да горла, як у хуткага ласося, калі прэзідэнт Irait пацягнуўся да жудаснай чорнай прылады і, прыцэліўшыся вакол стала, націснуў кнопку.
  
  
  Нягледзячы на тое, што гэта быў усяго толькі пульт дыстанцыйнага кіравання тэлевізарам, іх страх перад арабскім ятаганам быў такі вялікі, што кожны з іх па чарзе ўздрыгваў. Маддас Хінсейн ухвальна ўсміхаўся пры кожным уздрыгванні. Ён быў палацавым катам пры папярэднім прэзідэнце, якога ён катаваннямі прымусіў адрачыся ад пасаду.
  
  
  Калі пульт дыстанцыйнага кіравання ўключыў тэлевізар з вялікім экранам у далёкім канцы пакоя, пад фрэскай дванаццатага стагоддзя, якая паказвае арабскага героя Навухаданосара верхам на калясніцы, яны як адзін павярнулі галовы, каб убачыць ледзянячы душу лагатып CNN, іх адзіная крыніца пэўных выведдадзеных - і адзін што іх усіх маглі павесіць як здраднікаў, калі прэзідэнт вырашыць паверыць ілжывым паведамленням.
  
  
  Не адна рука залезла пад стол, каб уручную перакрыць немінучую ўцечку вадкасці.
  
  
  На экране з'явілася жанчына-вядучы навін. Хоць яе словы былі на англійскай, арабскія субтытры адлюстроўвалі яе рэпартаж.
  
  
  "Аб'яднанае камандаванне Арганізацыі Аб'яднаных Нацый сёння паведаміла, што сукупнасць сіл, якая налічвае цяпер падраздзяленні практычна ўсіх пастаянных армій свету, за выключэннем Італіі, знаходзіцца ўсяго за тры месяцы ад стварэння працаздольнай структуры камандавання".
  
  
  "Хлусня", - усміхнуўся прэзідэнт Хінсейн. "Непераканаўчая прапаганда".
  
  
  "Хлусня. Так, хлусня. Празрыстыя выдумкі". Шэпт згоды пракаціўся па доўгім стале. Смех раздаўся лёгка.
  
  
  "У Вашынгтоне прападобны Джуніпер Джэкман, пастаянны кандыдат у прэзідэнты і ценявы сенатар ад акругі Калумбія, аб'явіў, што адправіцца ў Абамінадад і паспрабуе дабіцца вызвалення вядучага навін BCN Дона Кудэра, які ўжо чацвёрты дзень знаходзіцца ў палоне".
  
  
  "Перадайце прападобнаму Джэкману запрашэнне наведаць Абамінадад", - сказаў прэзідэнт свайму міністру інфармацыі.
  
  
  "Так, Каштоўны Лідэр. Ці павінен я загадаць затрымаць яго?"
  
  
  "Не", - прамармытаў прэзідэнт Хінсейн. "Ён цалуе азадак. Я не арыштоўваю тых, хто разумее, куды трэба прыкласці вусны".
  
  
  "Вядома".
  
  
  І кожны мужчына ў пакоі ў думках адзначыў заяву свайго прэзідэнта. Калі і было нешта добрае ў Мадасе Хінсейне, дык гэта тое, што ён дакладна выказваў тое, што думаў.
  
  
  Працяг даклада.
  
  
  "З іншых навін сёння: жыхары Ла Плома, штат Місуры, сёння правялі мітынг у падтрымку амерыканскіх закладнікаў у Ірайце і акупаваным Куране, абвязаўшы жоўтымі стужкамі кожнае дрэва ў малюсенькай фермерскай супольнасці, з усіх сіл спрабуючы вярнуцца да нармальнага жыцця пасля катастрафічнай аварыі на складзе. газаў мінулай вясной".
  
  
  Падпёршы падбародак моцнымі рукамі, паставіўшы локці на стол, Мадас Хінсейн прыжмурыў свае вільготныя карыя вочы пры гэтых словах.
  
  
  Гэты папераджальны сігнал застаўся незаўважаным, таму што ўсе вочы былі прыкаваныя да экрана тэлевізара і мільготкім выявам амерыканскіх фермераў, дзелавіта якія абвязваюць жоўтыя стужкі вакол велізарнага дуба.
  
  
  Яны крычалі ва ўсю моц сваіх лёгкіх.
  
  
  "Вар'яцкая азадак, Вар'яцкая азадак, вар'яцкая азадак".
  
  
  "Бачыш?" Пракрычаў Мадас Хінсейн. “Нават амерыканскія фермеры падтрымліваюць мяне. Яны пагарджаюць сваім злачынным урадам за тое, што ён адмаўляе ім у праве прадаваць сваё зерне ганарліваму, але галоднаму народу Іраіці. Гэта сапраўды гэтак жа, як было ў В'етнаме. Бяздонная яма з пяском”.
  
  
  Ніхто не адважваўся супярэчыць прэзідэнту. Яны ведалі, у адрозненне ад іх лідэра, што амерыканцы засвоілі горкі ўрок у В'етнаме і пойдуць на ўсё, каб пазбегнуць паўтарэння гэтага досведу. Уключаючы знішчэнне легендарнага Abominadad.
  
  
  Затым камера пераключылася на відавочную карыкатуру на Мадаса Хінсейна, які вісіць у пятлі. Хлопчык у кашулі ў зялёна-карычневую клетку пачысціў набітае саломай пудзіла запаленай паходняй. Мовы полымя папаўзлі ўверх па яго нагах. Праз некалькі імгненняў пудзіла запалала.
  
  
  Крык "Вар'яцкая азадак, Вар'яцкая азадак, вар'яцкая азадак" узмацніўся.
  
  
  І кожная потная асоба па абодва бакі стала паседжанняў тузанулася назад, каб паглядзець на рэакцыю свайго прэзідэнта.
  
  
  Мэдас Хінсейн ускочыў на ногі, учапіўшыся рукамі ў край стала, гатовы да ўсяго. Яшчэ некалькі чалавек паспрабавалі спыніць выкід мачавой бурбалкі, скрыжаваўшы ногі.
  
  
  "Чаму яны так дзіўна называюць маё імя?" Патрабавальна спытаў Хінсейн. "Няўжо яны не ведаюць, як вымаўляецца маё імя, якое шануецца ва ўсім ісламе і якога баяцца няверныя, якія жывуць за Дар аль-Харбам?"
  
  
  Спачатку ніхто не адказаў. Затым, бачачы, як усё больш цямнее твар іх лідэра, усе паспрабавалі адказаць адначасова.
  
  
  Мадас Хінсейн навёў парадак у пакоі, выхапіўшы свой пісталет і тыцкаў руляй у твар кожнага. Рукі, якія былі пад сталом, вынырнулі. Пацёк струменьчык бягучай вады. Ніхто не хацеў, каб яго прынялі за забойцу са схаваным пісталетам - галоўная прычына, па якой Мяцежная камандная рада сабралася за вялікім квадратным сталом, стальніцы ў якога амаль не было, акрамя тонкай аблямоўкі па боку.
  
  
  Цішыня запанавала, як слыхавое зацьменне. Зброя перастала быць накіраванай на міністра інфармацыі, які быў апрануты ва ўніформу ваеннага ўзору і з прыкладна галонам поту там, дзе павінна была быць яго асоба.
  
  
  "Ты. Скажы мне".
  
  
  "Яны смяюцца над тваім імем, Ятаган ісламу", - сказаў ён дрыготкім голасам.
  
  
  "Мяне клічуць Мадас".
  
  
  "Па-ангельску "вар'ят" азначае нешта іншае".
  
  
  Мясісты твар Мадаса Хінсейна прыняў збянтэжаны выраз.
  
  
  "Што?"
  
  
  "Гэта азначае "злы"."
  
  
  "А іншае слова?" Павольна спытаў Мадас.
  
  
  "Гэтае слова, аб Каштоўны Правадыр, гучыць гэтак жа, як задніца мужчыны".
  
  
  Мадас Хінсейн міргнуў сваімі смяротнымі абыякавымі вачыма.
  
  
  "Злы азадак?" сказаў ён па-ангельску.
  
  
  Міністр інфармацыі праглынуў. "Так", - прызнаў ён.
  
  
  "Я?" - спытаў ён, паказваючы сабе ў грудзі яго ўласным пісталетам. Усе моўчкі малілі Алаха, каб пісталет разрадзіўся і збярог Іраіт ад гэтага вар'ята. Гэтага не адбылося.
  
  
  "Так", - паўтарыў міністр інфармацыі.
  
  
  Мадас Хінсейн схіліў галаву набок, разважаючы. Яго вочы прыжмурыліся. Яго рот злёгку мясіста скрывіўся.
  
  
  "Я чуў гэтае ангельскае слова", - павольна вымавіў прэзідэнт Хінсейн. "Дзесьці. Але яно не азначала "злосны"."
  
  
  Пісталет кінуўся назад да міністра інфармацыі. "Гэта азначае "вар'ят"!" - прарычэў ён.
  
  
  Мяцежны камандны Савет ахнуў як адзін.
  
  
  "І тое і іншае!" - забляяў міністр інфармацыі. "Гэта азначае і тое, і іншае!"
  
  
  "Ты хлусіш! Як адно слова можа азначаць дзве рэчы?"
  
  
  "Амерыканцы такія! Двудушныя! Хіба гэта не так?" - спытаў міністр інфармацыі ў прысутных.
  
  
  Мяцежная Камандная рада захоўвала маўчанне. Ніхто не ведаў бяспечнага адказу, таму ніхто не загаварыў.
  
  
  І, не атрымаўшы адказу, прэзідэнт накіраваў пісталет на спатнелага генерала. "Адкажыце на гэта. "Вар'яцкі" азначае "разгневаны" або "вар'ят"?"
  
  
  "Вар'ят", - хутка сказаў генерал, спадзеючыся, што яго не заб'юць стрэлам у твар.
  
  
  Ён не быў.
  
  
  Прэзідэнт сказаў: "Дзякуй". Потым ён стрэліў міністру інфармацыі ў твар. Галава мужчыны адкінулася назад з такой сілай, што яго самога і яго драўлянае крэсла адкінула назад.
  
  
  Цела міністра інфармацыі тузанулася і задрыжала, як у асуджанага на электрычным крэсле, які ўпаў.
  
  
  Прэзідэнт Іраіт спакойна прыбраў пісталет у кабуру, урачыста прамармытаўшы: "Я не прыму хлусні ў асобу". Ён сеў. "Такім чынам, - дадаў ён, - амерыканцы лічаць мяне вар'ятам аслом, ці не так?"
  
  
  "Алах пакарае іх", - сказаў міністр абароны, не гледзячы на дрыготкае цела.
  
  
  Прэзідэнт Хінсейн прыгладзіў раскошныя вусы, якія былі на кожнай мужчынскай асобе старэйшыя за пятнаццаць гадоў па ўсёй краіне. Яго сур'ёзныя вочы сталі задуменнымі.
  
  
  "Звар'яцелая задніца", - прамармытаў ён.
  
  
  "Яны абражаюць усіх арабаў такімі размовамі", - з горыччу выплюнуў міністр абароны.
  
  
  "Звар'яцелая задніца", - задуменна паўтарыў Прэзідэнт.
  
  
  "Мы прымем закон, які прыгаворвае да смерці любога, хто паўторыць гэты паклёп", - пакляўся генерал.
  
  
  "Вар'ят асёл", - зноў сказаў Мадас. І ён пачаў смяяцца. "Мадас Хінсейн, Біч арабаў", - закрычаў ён. "Шабля Аравіі. Аб'яднальнік арабскай нацыі. Гэта я. Я адзін з вар'ятаў арабаў, ці не так?"
  
  
  "Так, прэзідэнт", - Мяцежны камандны савет, які сабраўся, сказаў у добра адрэпетаваны ўнісон, "вы адзін вар'ят араб".
  
  
  Ён адкінуў галаву назад і выліўся аглушальным выбухам весялосці. Слёзы выступілі ў кутках яго вясёлых вачэй.
  
  
  Астатнія далучыліся. Некаторыя захіхікалі. Іншыя зарагаталі. Але ніхто не адмовіўся далучыцца, хаця іх смех не адбіваўся ў іх вачах. Іх вочы, замест гэтага, былі поўныя страху.
  
  
  З апошнім выбухам смеху Мадас Хінсейн супакоіўся. Ён прыгладзіў вусы. Яго моцны падбародак зноў дакрануўся да складзеных рук, а локці занялі сваё звычайнае становішча на краі стала. Сур'ёзны, засяроджаны выраз з'явіўся на яго цёмных, занепакоеных рысах.
  
  
  "Я пакажу ім, які я вар'ят асёл", - змрочна сказаў ён. "Апублікуйце наступную заяву праз нашае міністэрства прапаганды".
  
  
  Ніхто не паварушыўся. Калі Мадас Хінсейн убачыў, што ні адна рука не ўзяла ручку, каб запісаць яго найважнейшыя словы, ён спытаў: "Дзе міністр інфармацыі?"
  
  
  "Мёртвы", - сказалі яму.
  
  
  "Ты застрэліў яго".
  
  
  Мадас Хінсейн паглядзеў міма чалавека, які казаў апошнім. Ён убачыў тузальнае калена ў паветры.
  
  
  "Ён не мёртвы. Ён усё яшчэ рухаецца", - указаў Мадас.
  
  
  "Ён памірае".
  
  
  "Пакуль ён не памрэ, ён не вызвалены ад свайго патрыятычнага абавязку. Дайце яму ручку і паперу".
  
  
  Міністр абароны паспешна падпарадкаваўся, сціскаючы нічога не заўважаюць пальцы міністра інфармацыі вакол ручкі і перакладаючы ліст паперы ў іншую руку. Калі яго лідэр пачаў манатонна бубніць, ён не турбаваўся аб адсутнасці ажыўлення са боку які памірае.
  
  
  У ручцы не было чарнілаў. У Іраіта скончыліся чарнілы на пятым месяцы міжнароднай блакады, калі высветлілася, што з чарнілаў атрымліваецца прымальная запраўка для салаты.
  
  
  Раней яны мачыліся на свае салаты.
  
  
  Кіраўнік 19
  
  
  
  
  Гаральд Сміт спыніўся каля дзвярэй і прачысціў горла, перш чым хутка пастукаць.
  
  
  "Увайдзіце", - сказаў Рыма Уільямс. Увайшоў Сміт.
  
  
  Ён знайшоў Рыма сядзячым, скрыжаваўшы ногі, на татамі пасярод голай падлогі, з міскай недаедзенага рысу на адным калене. У іншым канцы пакоя мігцеў тэлевізар, і сусветна вядомы твар запоўніў экран. На суровым твары былі відаць прыкметы напружання, асабліва пад вачыма. Цёмныя мяшкі звісалі амаль да падбародка.
  
  
  "Гэта Дон Кудэр, які вядзе BCN у прамым эфіры з Абамінадада, Іраіт, які нагадвае вам, што BCN першым зрабіў рэпартаж з Абамінадада, спачатку з эксклюзіўным інтэрв'ю з прэзідэнтам Хінсейнам, а зараз мы ганарымся тым, што першымі ўзялі ў закладнікі вядучага. BCN. Мы тут, так што табе не абавязкова быць ".
  
  
  "Я ненавіджу гэтага хлопца", - прамармытаў Рыма, памяншаючы гук узмахам пульта дыстанцыйнага кіравання.
  
  
  "Ён не вельмі папулярны", - суха сказаў Сміт.
  
  
  "Ён быў тым прыдуркам, які дапамог той прыдуркавай дзяўчынцы з нейтроннай бомбай - Пурпурной Дымкай або як там яе клікалі - атрымаць працуючае ядро толькі для таго, каб ён мог павысіць свае рэйтынгі", - з горыччу сказаў Рыма. "Чыун мог бы ўсё яшчэ быць тут, калі б не ўторкнуў сваё вясло. Спадзяюся, ён згніе ў Абамінададзе".
  
  
  "Ты адчуваеш сябе ... гм ... лепш?" Пацікавіўся Сміт.
  
  
  "Абыйдзі вакол і паглядзі", - сказаў Рыма. "Але папярэджваю цябе, відовішча не з прыемных".
  
  
  Пачырванеўшы, Сміт адхіліў запрашэнне.
  
  
  "Прыйшлі вынікі лабараторыі ФБР па шаўковым шаліку", – паведаміў ён.
  
  
  "Так?" Рыма хмыкнуў, разгортваючы кілімок тварам да Сміта. Ён стратэгічна трымаў адну руку на каленях.
  
  
  "Акрамя пахаў чалавечага поту і іншых распаўсюджаных арганічных хімічных слядоў, яны не паведамляюць аб якія-небудзь незвычайных пахах, уласцівых узоры".
  
  
  "Не? Ну, ва ўсіх іх машын, павінна быць, зламаныя насы ці нешта ў гэтым родзе, таму што гэтая штука смярдзіць ёю".
  
  
  "Я нічога не адчуў, калі забіраў у цябе шалік", - цвёрда сказаў Сміт.
  
  
  "Так, добра, панюхай гэта", - сказаў Рыма, дастаючы з кішэні яшчэ адзін шалік. Ён панюхаў яго адзін раз, перш чым кінуць Сміту. Сьміт злавіў яе і з агідаю паднёс да свайго змучанага твару. Ён коратка шмыгнуў носам і апусціў анучу.
  
  
  "Я нічога не адчуваю. Абсалютна нічога".
  
  
  "Звярніцеся да лекара з нагоды гэтай прастуды", - сказаў Рыма, рэзкім рыўком саргаючы шалік. Сьміт убачыў, што ён паднёс яго бліжэй да носа. Вочы Рыма нагадалі яму вочы яго ўласнай дачкі ў тыя жудасныя дні, калі яна яшчэ не адмовілася ад гераінавай залежнасці. Ён унутрана скалануўся пры гэтым задушлівым успаміне.
  
  
  Сьміт паправіў гальштук.
  
  
  "У мяне ёсць іншыя навіны".
  
  
  "Ты знайшоў яе?"
  
  
  "Не. Але зараз я ведаю, хто яна".
  
  
  "Яна - Гартуй".
  
  
  “Яе клічуць Кімберлі Бэйнс. На працягу амаль месяца па ўсёй краіне было абвешчана пра яе вышук. Лічыцца, што яна была выкрадзена сэксуальным маньякам, які забіў яе бабулю і бліжэйшага суседа”.
  
  
  "Нам ні пра што не гаворыць", - грэбліва сказаў Рыма.
  
  
  "Наадварот, Рыма, Кімберлі Бэйнс - адзіны які выжыў сын нябожчыка прэзідэнта Just Folks Airlines А. Х. Бэйнса III".
  
  
  "Падае яшчэ адна дынастыя", - з горыччу сказаў Рыма.
  
  
  "Я не магу прыкідвацца, што разумею гэта, але, відавочна, у дзяўчыны захаваліся нейкія ўспаміны аб кульце бандытаў, да якога належала яе сям'я".
  
  
  "Што ў гэтым такога? Калі б цябе прымусілі далучыцца да секты, якая душыла падарожнікаў з-за іх кашалькоў, гэта зрабіла б уражанне нават на цябе".
  
  
  "Кімберлі, - сказаў Сміт, - было ўсяго восем, калі яна была вызвалена ад культу. Гэта азначала б, што зараз ёй трынаццаць".
  
  
  Рыма фыркнуў. "Трынаццаць? Ёй было дваццаць, калі не больш за адзін дзень".
  
  
  "Запісы не хлусяць. Ёй трынаццаць".
  
  
  "У яе было цела дваццацігадовай. Ёй было дваццаць. Можа быць, дзевятнаццаць. Я не люблю трахаць дзяцей, Сміт".
  
  
  “Я і не мяркую, што ты такая. Я спрабую сказаць вось што. У Кімберлі не было чатырох рук. Я бачыў яе школьную медыцынскую карту. Яны вельмі выразна паказваюць на гэты момант”.
  
  
  "Я ж казаў табе..."
  
  
  Рука Сміта ўзнялася ўгору.
  
  
  "Калі ласка, дай мне скончыць", - сказаў ён. "Я звязаўся з гатэлем "Уотэргейт". Жанчыне, якую яны апісваюць як Кімберлі Бэйнс - яна выкарыстоўвала гэтае імя пры рэгістрацыі, - было відавочна больш за трынаццаць гадоў. Гэта прыводзіць толькі да адной высновы. Што гэтая жанчына выдае сябе за выкрадзеную дзяўчыну па якой- то неспасціжнай прычыне."
  
  
  "Гэта падыходзіць. Дык хто ж яна?"
  
  
  “Паняцці не маю. Каманда крыміналістаў ФБР праверыла яе пакой на наяўнасць адбіткаў пальцаў. Яны не занесены ў пратакол. Але ў мяне ёсць сёе-тое, што я мушу вам паказаць”.
  
  
  "Так, што?"
  
  
  "Гэта", - сказаў Сміт, працягваючы ліст факсімільнай паперы. Рыма ўзяў яго.
  
  
  "Гэта яна", - сказаў Рыма, гледзячы на малюнак вуглём жанчыны, якую ён ведаў як Кімберлі. Яго цёмныя вочы затрымаліся на малюнку.
  
  
  "Ты ўпэўнены?"
  
  
  Рыма кіўнуў. "Дзе ты гэта ўзяў?" спытаў ён, вяртаючы лісток.
  
  
  "Эскіз мастака з ФБР", - сказаў Сміт, складаючы ліст і прыбіраючы яго ва ўнутраную кішэню. "Ён быў складзены пасля грунтоўных гутарак з персаналам гатэля".
  
  
  "О", - расчаравана вымавіў Рыма. "Дык гэта ўсё? Ты прыйшоў сюды толькі для таго, каб сказаць мне, што ў цябе ЗІП?"
  
  
  "Не, я прыйшоў выказаць здагадку, што ў вашым цяперашнім стане, магчыма, было б лепш, калі б вы не гойсалі па калідорах Фолкрофта. Персанал становіцца нервовым і цікаўным. Я хацеў бы прапанаваць табе вярнуцца дадому".
  
  
  "Ніякіх шанцаў. Ён проста чакае мяне".
  
  
  "Я не магу зразумець тваю веру, Рыма. Майстар Сінанджу мёртвы. Мёртвыя не турбуюць жывых".
  
  
  "Скажы гэта Чіуну".
  
  
  "Цікава, ці не з'яўляецца гэта простай праявай твайго крайняга гора. Твае адносіны з Чіуном былі ваяўнічымі. Ты ўпэўнены, што не праецыруеш сваё гора на пустую хату?"
  
  
  Рыма ўстаў, прыўзняўшы ніжнія канечнасці рухам нажніц. Сьміт збянтэжана адвёў вочы.
  
  
  "Чаму ты задаеш мне ўсе гэтыя ідыёцкія пытанні замест таго, каб рабіць сваю працу?"
  
  
  "Я раблю сваю працу. Бяспека CURE залежыць ад эфектыўнасці ўнутранага круга агентаў - вас і мяне, як ідзе справу зараз".
  
  
  "Не хвалюйся з-за мяне. Знайдзі Кімберлі, перш чым яна разалье гэты Кацёл з крывёй, аб якім яна мяне папярэджвала".
  
  
  Погляд Сміта кінуўся да бязгучнага экрана тэлевізара.
  
  
  "Дык вось чаму вы сочыце за сітуацыяй з Іраіці?"
  
  
  "Ведаеш якія-небудзь іншыя трутніцы "Глобал"?" Рыма зароў.
  
  
  "Так. Камбоджа. Расія. І Кітай. Сярод іншых."
  
  
  "Ніводны з якіх не кіпіць з-за зніклага амбасадара. Дарэчы, што плануе Вашынгтон?"
  
  
  "Я не ведаю". Сьміт павярнуўся, каб пайсьці. “Я паведамлю вам, як толькі мае кампутары адсочаць гэтую самазванку Кімберлі Бэйнс. А пакуль я б папрасіў вас заставацца ў гэтым пакоі як мага даўжэй”.
  
  
  - Разлічвай на гэта, - раўнуў Рыма, зноў апускаючыся ў позу лотаса. Ён пастукаў па пульце. Раздаўся гук.
  
  
  "Дзень чацвёрты", - нараспеў вымавіў голас Дона Кудэра. "Сустракаючы гэты новы дзень, магчыма, першы са шматлікіх, якія могуць быць гэтак жа незлічоныя, як самі пяскі пустыні, я задаю сабе адно пытанне: што б зрабіў Уолтар Кронкайт у падобнай сітуацыі? . . ."
  
  
  "Ён бы сказаў "Пажыві", - сказаў Рыма неўспрымальнаму экрану тэлевізара, калі дзверы бясшумна зачыніліся за занепакоеным Гаральдам Смітам.
  
  
  Кіраўнік 20
  
  
  
  
  Кімберлі Бэйнс заехала так глыбока ў акупаваны Куран, наколькі дазваляў бензабак хамера. Калі ён, бурчаў і пырскаючы сліной, спыніўся, яна закінула сумку на плячо і пайшла пешшу.
  
  
  Яна натыкнулася на атрад салдат Іраіці ў форме, якія выконваюць "аперацыі па забеспячэнні бяспекі" ў горадзе-аванпасце.
  
  
  Аперацыі па забеспячэнні бяспекі ў гэтым выпадку складаліся ў дэмантажы невялікіх будынкаў і пагрузцы іх на грузавікі, на вачах у якія плачуць жанчын і дзяцей, бездапаможна назіралых за адбывалым.
  
  
  Буйнейшыя будынкі сістэматычна выбухалі дынамітам. Але толькі таму, што яны не змяшчаліся ў пафарбаваныя ў пясочны колер ваенныя грузавікі. Яны адбойнымі малаткамі зрывалі вулічныя знакі і кідалі іх разам з разабранымі дамамі. Нават асфальтавыя тратуары былі разжаваны на гарачыя чорныя кавалкі і кінуты туды.
  
  
  Кімберлі падышла да бліжэйшага салдата іраіці і сказала: "Я здаюся".
  
  
  Салдат Іраіці павярнуўся, убачыў амерыканскую форму Кімберлі і крыкнуў свайму камандзіру на незразумелай арабскай.
  
  
  "Я здаюся", - паўтарыла Кімберлі. "Адвядзі мяне ў Абамінадад. Я ведаю сакрэтны план ЗША па вяртанні Курана".
  
  
  Двое мужчын абмяняліся поглядамі. Іх пісталеты падняліся. Па-арабску яны паклікалі яшчэ людзей.
  
  
  Пасля таго, як практычна ўсе салдаты Іраіці атачылі яе - усяго каля пяці - Кімберлі зразумела, што ніхто з іх не гаворыць і не разумее па-ангельску.
  
  
  Адзін з іх з цікаўнасцю дакрануўся да яе бледнай шчакі. Ён прыўзняў галаву Кімберлі. Калі ён прыбраў свае брудныя пальцы, яна зноў нахілілася налева. Яны аглушальна разрагаталіся.
  
  
  "Яны не гавораць па-ангельску", - нервова прамармытала Кімберлі. "Што мне рабіць, аб Гартуй?"
  
  
  Ідзі з імі.
  
  
  Кімберлі Бэйнс, з неспакойна выгнутымі вуснамі і фіялкавымі вачыма, дазволіла адвесці сябе ў адно з напалову стаяць вялікіх будынкаў, хоць была ўпэўненая, што яны збіраліся ўсяго толькі групава згвалтаваць яе.
  
  
  Яе падазрэнні пацвердзіліся, калі яны склалі свае вінтоўкі ў куце і пачалі расшпільваць рамяні.
  
  
  У аднаго з іх была яе торба. Ён выцягнуў доўгі жоўты шаўковы шалік.
  
  
  "Што мне рабіць? Што мне рабіць?" Прашаптала Кімберлі.
  
  
  Пакажы ім свае сіські.
  
  
  "Вось", - сказала Кімберлі, пацягнуўшыся за шалікам. "Дазволь мне паказаць табе, як гэта працуе".
  
  
  Салдат дазволіў ёй абматаць бясшкодны шоўк вакол яго горла. Астатнія засмяяліся, прадчуваючы доўгі дзень з амерыканскай вайскоўцай, якая нічога не падазравала бялявай.
  
  
  "Гатова?" Спытала Кімберлі.
  
  
  Не чакаючы адказу, яна пацягнула канцы шаліка ў супрацьлеглых напрамках. Тканіна прымусіла мышцы яго горла ўспушыцца вакол яе. Яго твар стаў пунсовым. Іраіці булькнуў ад жаху. Яго язык выслізнуў з які давіўся, раскрытыя рота.
  
  
  Іраіты засмяяліся, думаючы, што іх калега забаўляецца. Дзяўчына была вельмі стройнай. Яна зусім не выглядала моцнай. Акрамя таго, яна была жанчынай, а кожны арабскі мужчына ведаў, наколькі слабы іншы пол.
  
  
  Калі яго твар пасінеў, яны змянілі сваё меркаванне. Яны сабраліся вакол жанчыны, якая, як ні дзіўна, дазволіла іх таварышу страціць прытомнасць і пачала расшпільваць блузку, агаляючы свой надзвычайны бюстгальтар.
  
  
  Гэта быў тып, які зашпіляўся спераду. Яна расшпіліла яго. Вочы Іраіці заблішчалі ў прадчуванні бледных грудзей, якія вось-вось павінны былі адкрыцца.
  
  
  Іх прадчуванне змянілася жахам, калі дзве доўгія, падобныя на крабаў, рукі самі сабой расчыніліся, нервовымі, драпежнымі рыўкамі нацягваючы шаўковы шалік.
  
  
  Як адзін, яны зрабілі крок назад.
  
  
  Да таго часу было запозна. Нячыстае паганскае стварэнне накінулася на іх, і ўсе яны ўпалі на падлогу ў бандыцкай бойцы, у якой удзельнічалі ўсе, але выжыў толькі адзін чалавек.
  
  
  Кімберлі Бэйнс выйшла з пашкоджанага будынка, сціпла зашпільваючы форменную блузку, і рэквізавала адзін з грузавікоў пясочнага колеру.
  
  
  Яна паехала проста на поўнач.
  
  
  Недзе павінен быць атрад іраіці, які размаўляе па-ангельску. І яна знойдзе яго.
  
  
  Не тое каб Гартуй скардзілася на затрымку. Яна бязмерна атрымлівала асалоду ад паездкай.
  
  
  "У той раз у мяне атрымалася лепш?" Спытала Кімберлі.
  
  
  Яны цудоўна выгіналіся, сказала ёй Калі.
  
  
  Кіраўнік 21
  
  
  
  
  У хаце было цёмна.
  
  
  Рыма прайшоў пешшу ўвесь шлях ад Фолкрофта. Ён не накіроўваўся да дома. Ён ніколі не чакаў, што пераступіць парог гэтага дома. Калі-небудзь зноў. Занадта шмат успамінаў, як ён растлумачыў Сміту.
  
  
  Здарылася тое, што ён пачаў адчуваць кліч у сваёй крыві. Кліч Калі. Спачатку ён выцягнуў шаўковы шалік, каб задаволіць сваю смагу. Але гэта толькі прымусіла яго сумаваць па ёй яшчэ больш.
  
  
  Вырваўшы ўсе шалікі з кішэняў, ён шпурнуў іх у сцены.
  
  
  "Я табе не належу!" - закрычаў ён. "Я табе ніколі не буду належаць".
  
  
  Шалікі збіліся ў маленькія купкі, як бязвольныя кінутыя ручныя лялькі" - менавіта так Рыма адчуваў сябе ў сваёй душы. Бязвольны. Бездапаможны. Кінуты.
  
  
  Халодны душ не дапамог, таму ён выйшаў у гарачую ноч прагуляцца, надзеўшы ніжнюю бялізну на тры памеры менш, чым трэба, каб яго некантралюемая прыпухласць не была занадта прыкметная.
  
  
  Жар толькі распальваў яго кроў. І ён пайшоў.
  
  
  І з часам ён апынуўся на абсаджанай дрэвамі жылой вуліцы, якая ўтульна пралягала пад узгоркамі поля для гольфа Фолкрофт, дзе ён жыў у доме ў цюдараўскім стылі. Рыма купіў яго па рэкамендацыі Чыуна, але пазней даведаўся, што яго падманам прымусілі стаць суседам Гаральда Сміта. Бо Сміт валодаў суседнім домам. Майстар Сінанджу растлумачыў гэта квяцістай банальнасцю аб тым, што каралеўскаму забойцу неабходна знаходзіцца бліжэй да цэнтру ўлады.
  
  
  Дом Рыма быў сціплым. Нічога асаблівага. Не было нават плота з белага штыкетніка, аб якім ён калісьці марыў. Гэты раён не быў падобны на раён з белым штыкетнікам.
  
  
  Праходзячы праз зоны бледна-жоўтага асвятлення вулічных ліхтароў - у Рай, штат Нью-Ёрк, наступіла змярканне, - Рыма перавёў погляд на цёмныя пустыя вокны.
  
  
  Ён выглядаў пустым, гэты дом. Такім жа пустым, якім адчуваў сябе Рыма Уільямс.
  
  
  Ён прайшоў міма яго, яго вочы былі прыкаваныя да вокнаў, напалову спадзеючыся, напалову баючыся ўбачыць знаёмы маршчыністы твар у акне. Ён пражыў там менш за два гады - абсурдна маленькі адрэзак усяго свайго жыцця, але яго захліснула такая ўсёпаглынальная хваля настальгіі, што Рыма рэзка павярнуў на дарожку.
  
  
  Гэта было, падумаў ён, нібы яго цягнула да гэтага месца.
  
  
  Каля дзвярэй Рыма пакорпаўся ў кішэнях. Затым ён успомніў, што выкінуў ключ ад дому ў Такамары... Ці гэта было ў Чыкага?
  
  
  Цыліндр Ельскага замка нагадваў латунны медальён з фарбаванага дрэва. Рыма проста ўзяўся цвёрдымі пальцамі за краі. Ён павярнуў.
  
  
  Замак паволі павярнуўся, як завадны дыск. Дрэва і метал завішчалі, зліваючыся ў доўгі нізкі стогн пратэсту. Панэль раскалолася пад магутным намаганнем, прыкладзеным яго няўмольнымі пальцамі.
  
  
  Паранены і збіты, дзверы расчыніліся.
  
  
  Рыма пераступіў цераз агароджу, пстрыкнуўшы выключальнікам, які не даваў святла.
  
  
  "Сміт", - прамармытаў Рыма. "Адключы электрычнасць, каб зэканоміць два цэнты". Рыма хмыкнуў. Прынамсі, Сміт быў паслядоўны.
  
  
  Ён пераходзіў з пакоя ў пакой, яго візуальны пурпур прыстасаваўся да цемры. У пустой гасцінай тэлевізар з вялікім экранам бяздзейнічаў, на ім ляжаў відэамагнітафон і некалькі чарак касет. Брытанскія мыльныя оперы Чыўна. Яго апошні запал.
  
  
  Не, з сумам падумаў Рыма, апошні запал.
  
  
  Спальня Рыма была простым пакоем з трысняговай цыноўкай. Рыма акінуў яе поглядам без якіх-небудзь пачуццяў або сувязей. Гэта было ўсяго толькі месца для сну. Ён мінуў спальню Чыуна і накіраваўся на кухню з простым абедным сталом і доўгімі шэрагамі шафак. Ён адкрыў іх, пакратаючы мяшкі і каністры з сырым рысам усіх гатункаў.
  
  
  Менавіта тут, панура падумаў Рыма, яны з Чыўном праводзілі лепшыя часы разам. Гатаванне і ежа.
  
  
  І спрэчкі. Заўсёды спрачаліся. У іх гэта стала рытуалам. І зараз ён жудасна па гэтым сумаваў.
  
  
  Рыма выйшаў з кухні, накіроўваючыся ў кладоўку.
  
  
  І тады ён зразумеў, што заахвоціла яго вярнуцца.
  
  
  Плаўкі Чыўна. Чатырнаццаць вялізных лакіраваных плаўленняў усіх мажлівых кветак. Упрыгожаных драконамі, феніксамі, саламандрамі і іншымі экзатычнымі істотамі. Яны былі стрэмкай у срацы, калі цягаліся паўсюль у свае вандроўныя дні. Але Рыма вазіў іх на Месяц і назад, каб правесці яшчэ адзін баявы дзень з Чыўном, выслухоўваючы яго прыдзіркі і ядучы поўныя міскі дымлівага чыстага рысу джавоніка.
  
  
  Апусціўшыся на калені, ён наўздагад адкрыў вечка. Рыма не здзівіўся, убачыўшы, што ў ім быў цэлы асартымент барахла - бясплатныя рэстаранныя калыпкі ў каляровым цэлафане, палачкі для кактэйляў, падстаўкі, ручнікі, упрыгожаныя гербамі дзясяткаў гатэляў са ўсяго міру. Рыма зачыніў яго, адчуваючы сум. Усё гэта старанна сабрана. І навошта?
  
  
  У наступным куфры ляжалі акуратна спакаваныя скруткі пергамента, кожны з якіх быў перавязаны стужкай рознага колеру. Тут была гісторыя дзён Чыуна ў Амерыцы. Гэта было тое, што паклікала Рыма ў хату. Яму давядзецца вярнуць іх у вёску Сінанджу, дзе яны далучацца да гісторый мінулых Майстроў.
  
  
  Рыма нахіліўся, каб сарваць адну. Яна выглядала самай свежай.
  
  
  Ён доўга трымаў яго ў руцэ, трымаючы пальцы на смарагдавай стужцы.
  
  
  У рэшце рэшт ён проста паклаў яго на месца, не чытаючы. Было зарана. Яму было невыносна зноўку перажываць іх дні, убачаныя жоўцевымі вачамі Чыуна. Рыма зачыніў багажнік.
  
  
  Наступны магазін адкрыўся морам шоўкаў і цудоўнай парчы. Цырыманіяльныя кімано Чыуна. Рыма падняў адно з іх - чорнае шаўковае кімано з двума хупава вышытымі на грудзях памяранцава-чорнымі тыграмі, якія ўсталі на заднія лапы, іх пярэднія застылі ў вечнай сутычцы.
  
  
  Слабае святло прымусіла тыграў выскачыць на мігатлівым эбенавым фоне.
  
  
  "Што?"
  
  
  Рыма павярнуўся, кімано выпала з яго здзіўленых пальцаў.
  
  
  Адчуваючы, як перасохла ў роце, ён ахнуў.
  
  
  "Маленькі бацька?"
  
  
  Бо там, менш чым за шэсць футаў ад яго, стаяў Майстар Сінанджу, выпраменьваючы слабое ззянне. На ім было каралеўскае пурпурное кімано, якое ён апранаў апошні раз у жыцці. Яго рукі былі схаваны ў злучаных рукавах. Яго вочы былі зачыненыя, мілыя маршчынкі на твары расслабленыя, галава злёгку адкінута назад.
  
  
  Рыма праглынуў. За выключэннем блакітнаватага адцення, Чиун выглядаў гэтак жа, як пры жыцці. Не было банальнага апалага свячэння, як у галівудскай здані. Не было німба, падобнага святому. Ніякіх гэтых прывідных штучак.
  
  
  І ўсё ж Рыма мог цьмяна бачыць цёмную гмах тэлевізара з вялікім экранам за рэалістычнай выявай Майстра Сінанджу.
  
  
  "Маленькі бацька?" Паўтарыў Рыма. "Чыун?"
  
  
  Лысая галава апусцілася, і цьмяныя карыя вочы расплюшчыліся, як быццам абуджаючыся ад доўгага сну. Яны сталі жорсткімі, калі сустрэліся з вачыма Рыма.
  
  
  Рукавы разышліся, агаліўшы птушыныя кіпцюры з неверагодна доўгімі выгнутымі пазногцямі.
  
  
  Адна дрыготкая рука паказала на Рыма.
  
  
  "Што ты хочаш сказаць?" Спытаў Рыма. "Калі гэта аб тым, што я буду капацца ў тваіх куфрах"
  
  
  Затым ён паказаў уніз, на абутыя ў сандалі ногі Майстра Сінанджу.
  
  
  "Ты зрабіў гэта мінулым разам", - сказаў Рыма. "І ў пазамінулы раз. Ты хочаш сказаць, што цяпер я хаджу ў тваіх сандалях, праўда?"
  
  
  Вочы ўспыхнулі зноў. Рука паказала ўніз, локаць энергічна рухаўся ўзад-наперад, зноў і зноў заганяючы вастрыё ў цэль.
  
  
  "Я вяртаюся. Праўда. Спачатку мне трэба сёе-тое растлумачыць".
  
  
  Локаць тузануўся.
  
  
  "Я быў у дарозе, але Калі вярнулася. Я не ведаю, што рабіць".
  
  
  Іншы рукой дух Чыуна паказаў на падлогу.
  
  
  "Ты мяне не чуеш, ці не так?"
  
  
  Рыма сунуў рукі ў кішэні. Ён адмоўна пакруціў галавой.
  
  
  Майстар Сінанджу моўчкі апусціўся на абодва калені. Ён упёрся малюсенькімі бескарыснымі кулачкамі ў драўляную падлогу і пачаў біць. Яго рукі кожны раз правальваліся скрозь падлогу. Але іх жорсткасць была падкрэсленай.
  
  
  - Паслухай, - запратэставаў Рыма, - я не ведаю, што ты спрабуеш мне сказаць. І ты пачынаеш зводзіць мяне з розуму ўсёй гэтай пантамімай. Ты не можаш проста пакінуць запіску ці нешта ў гэтым родзе?"
  
  
  Чыун сеў. Ён ствараў дзіўныя фігуры сваімі рукамі і пальцамі.
  
  
  Рыма міргнуў. Ён прыгледзеўся да паўзмроку.
  
  
  "Што гэта?" прамармытаў ён. "Шарады?"
  
  
  Скручаныя пальцы Чыуна круціліся то туды, то сюды, утвараючы незразумела што. Яму здалося, што ён пазнаў літару G, утвораную з абведзеных вялікага і ўказальнага пальцаў, падзеленых напалову іншым указальным пальцам, але астатняе было бессэнсоўнай мешанінай пантамімы.
  
  
  "Паслухай, я нешта не ўлоўліваю гэтага", - раздражнёна крыкнуў Рыма. "Чаму ты робіш гэта са мной? Ты мёртвы, дзеля ўсяго святога. Чаму ты не можаш проста пакінуць мяне ў спакоі!"
  
  
  І з гэтымі словамі Майстар Сінанджу падняўся на ногі падобна ўзыходзячаму пурпурному ладану.
  
  
  Ён наблізіўся, яго рукі падняліся да твару Рыма.
  
  
  Рыма адскочыў. Але рукі апусціліся занадта хутка, каб ухіліцца.
  
  
  "Неееет!" Рыма закрычаў, калі віхура вобразаў завалодаў яго розумам. Ён адчуў пах холаду, прадставіў чарноцце і паспрабаваў саланаватую ваду - усё ў адным ашаламляльным страсенні сэнсарнай атакі. Яго лёгкія перахапіла на ўдыху - ад страху ці чагосьці яшчэ, ён не ведаў. Здавалася, што з іх высмакталі кісларод.
  
  
  Ён апусціўся на ногі, зажмурыўшы вочы і перарывіста дыхаючы.
  
  
  "Добра, добра, ты перамагла!" - задыхаючыся, вымавіў ён. "Я пайду! Я пайду ў Сінанджу. Я абяцаю. Проста перастань пераследваць мяне, добра?"
  
  
  Выявы паглынулі самі сябе, як вада, якая сцякае ў каналізацыю.
  
  
  "Што?"
  
  
  Рыма расплюшчыў вочы. Слабое ззянне знікла. У паўзмроку яму здалося, што ён улавіў на імгненне на сятчатцы памяншаецца рэшткавы малюнак Чыуна. Майстар Сінанджу закінуў твар да нябёсаў. Рыма амаль чуў ягоны лямант роспачы.
  
  
  Цяпер Рыма ведаў. Майстар Сінанджу адправіўся ў Пустату - халоднае месца на іншым канцы сусвету, куды, паводле вераванняў сінанджа, у канчатковым рахунку былі кінутыя тыя, хто скінуў свае смяротныя абалонкі.
  
  
  Гэта было праўдай! Там была Пустата. І Чыун быў там. Рыма некалькі разоў праглынаў свой страх, перш чым стаў на ногі. Цяпер ён зразумеў. Нядзіўна, што Чиун працягваў вяртацца. Пустата была жахлівым месцам. І гэта было тое месца, куды аднойчы адправіцца і Рыма. Рыма ўздрыгнуў пры гэтай думцы.
  
  
  Магчыма, яму было лепш быць рабом Калі. Ён не ведаў. Рыма палез у адчынены багажнік і дастаў зіготкі рулон тканіны.
  
  
  Затым ён сышоў, зачыніўшы ўваходныя дзверы, сціснуўшы пратэстуючыя завесы тыльным бокам далоні. Іх трэба было адкруціць, перш чым дзверы зноў адчыняцца.
  
  
  Рыма не чакаў убачыць, як гэта адбудзецца. Ніколі.
  
  
  Кіраўнік 22
  
  
  
  
  Прэзідэнт Мадас Хінсейн, Ятаган арабаў, пакінуў прэзідэнцкі палац на сваёй штабной машыне. Сёння ён адчуваў сябе вельмі па-арабску, таму апрануў сіне-белы бурнус, галаўны ўбор якога ўтрымліваўся на месцы згорнутым чорным агалам.
  
  
  Гэта таксама было выдатнай абаронай ад бізуна арабскага лідэра - патэнцыйнага забойцы. Бо ніхто не ведаў, што бацька Мадас, як з дзіцячай пяшчотай звалі яго шаноўныя суайчыннікі, надзене ў вызначаны дзень. Паўваенны камбінезон, дзелавы касцюм у заходнім стылі або традыцыйнае адзенне бедуінаў. Гэта быў адзін са шматлікіх прыёмаў выжывання, якім ён навучыўся за ўсё сваё жыццё, выжываючы ў змяінай яме, якая была сучасным Іраітам.
  
  
  Іншым быў указ аб тым, што ўсе мужчыны пубертатнага ўзросту і старэй носяць вусы Мадас Хінсейн. Калі б усе мужчыны іраіці выглядалі аднолькава, разважаў Мадас, забойцы прыйшлося б добра падумаць, перш чым страляць, каб не страляць у сваяка. У гэтым нязначным ваганні часам заключаецца розніца паміж слаўнай перамогай і ганебнай смерцю.
  
  
  Штабная машына панесла яго па шырокіх шматпалосных магістралях з рэдкім рухам, праз плошчу Адраджэння, дзе два велізарныя перадплеччы, адлітыя па ўласных мадэлях Маддаса і расцягнутыя да абхопу рукі джына, сціскалі выгнутыя шаблі, утворачы дугу. На кожным будынку, на транспартных выспах і ў цэнтрах ротары цудоўныя партрэты Мэддас напераменку ўсміхаліся і злосна глядзелі, сведчачы аб узрушаючай глыбіні яго цудоўнага гардэроба. Як мог чалавек, які так натхняў свой народ, з глыбокім гонарам падумаў Мадас, не аб'яднаць арабаў?
  
  
  Неўзабаве машына даставіла яго ў міжнародны аэрапорт Мадас, дзе на ўзлётна-пасадачную паласу сеў бамбавік Ту-16.
  
  
  Пад узброеным канвоем Мадас Хінсейн увайшоў у аэрапорт.
  
  
  Яго міністр абароны, генерал Раззік Азіз, кінуўся яму насустрач.
  
  
  Генерал Азіз выглядаў усё роўна. Мадас аддаваў перавагу, каб яго генералы выглядалі ўсё роўна. Калі ў іх ад страху скруціла жываты, ён быў больш бяспечным прэзідэнтам. Яны абмяняліся прывітаннямі.
  
  
  "Салам алейкім, каштоўны лідэр", - сказаў генерал Азіз. "Самалёт толькі што прыбыў".
  
  
  Мадас кіўнуў. "А гэтая дэзертырка са Злучаных Штатаў, дзе яна?"
  
  
  "У мэтах бяспекі мы нікому не дазволілі высаджвацца. Экіпаж чакае вас".
  
  
  "Вазьмі мяне".
  
  
  Члены яго элітнай гвардыі Адраджэння ў блакітных берэтах утварылі ахоўны круг вакол Маддаса Хінсейна, калі ён сваёй знаёмай разгойдваецца хадой ступіў на асфальт. Да самалёта, які прыляцеў з акупаванага Курана з дэзертыркай на борце, паднеслі лесвіцу на колцах. Яна паўстала перад здзіўленым патрулём.
  
  
  Двое ахоўнікаў аэрапорта падняліся па алюмініевых усходах і пастукалі ў люк. Яны чакалі. Нічога не здарылася. На гэты раз яны стукалі, выкрыкваючы абразы і лаянкі на шматслоўнай арабскай.
  
  
  Гэта не дало ніякага плёну. Яны хуценька спусціліся па лесвіцы і перасунулі яе перад кабінай пілота. Яны залезлі наверх і зазірнулі ў ілюмінатар.
  
  
  Іх паводзіны сталі узбуджанымі. Яны крычалі. Прыбеглі іншыя салдаты. З верхняй пляцоўкі лесвіцы яны адкрылі агонь па занятых вокнах з АК-47. Паляцелі шыбы. Брызнула кроў, запырсканы іх усіх.
  
  
  Нарэшце стральба сціхла.
  
  
  Працягнуўшы руку, яны выцягнулі мёртвых пілота і другога пілота. Іх нерухомыя целы слізгалі ўніз па лесвіцы на колцах.
  
  
  Мадас Хінсейн убачыў тугія жоўтыя вузлы на іх шыях. Яны рэзка кантраставалі з пурпурна-сінімі іх запалёнымі тварамі.
  
  
  Ён нахмурыўся, яго твар ператварылася ў навальнічную хмару раздражнення.
  
  
  "Што гэта?" Мадас запатрабаваў адказу ў свайго міністра абароны.
  
  
  "Паняцці не маю", - генерал праглынуў.
  
  
  Мадас выцягнуў сваю зброю, рэвальвер з перламутравай дзяржальняй. Ён прыставіў бездакорную рулю да спатнелага скроні генерала Азіза.
  
  
  "Калі гэта пастка", - атрутна вымавіў ён, - "у цябе хутка не застанецца мазгоў".
  
  
  Генерал Раззік Аззіз стаяў вельмі, вельмі нерухома. Ён таксама спадзяваўся, што гэта не пастка.
  
  
  Людзі са службы бяспекі забраліся ў кабіну. Неўзабаве люк расхінуўся.
  
  
  Калі новыя ўсходы былі ўсталяваныя на месца, Мадас Хінсейн загадаў сваёй гвардыі Адраджэння штурмаваць самалёт. Стрэлаў зроблена не было. Толькі калі яны паведамілі, што паднімацца на борт бяспечна, Мадас Хінсейн асабіста падняўся па лесвіцы.
  
  
  Проста каб быць упэўненым, ён правёў свайго міністра абароны ў самалёт пад руляй пісталета.
  
  
  Калі мужчына не быў застрэлены, умяшаўся Мадас Хінсейн, узвышаючыся над сваімі людзьмі.
  
  
  Каманда сядзела на сваіх месцах, высунуўшы языкі, як у загнаных сабак, іх твары былі жудасных фіялетавых і сініх адценняў. Ад іх смярдзела не раскладаннем, а кішачнікам, які выйшаў пасля смерці.
  
  
  Мадас Хінсейн не глядзеў на мёртвых. Ён хацеў амерыканскую вайсковую, якая паабяцала яго патрулю сакрэтны амерыканскі баявы ордэн.
  
  
  Але двухгадзінны пошук не выявіў ніводнай амерыканскай вайскоўцы, хоць генерал Азіз неаднаразова запэўніваў яго, што яна была на борце."
  
  
  "Напэўна, яна збегла", - вылаяўся генерал Азіз. "Да таго, як я прыбыў сюды", - дадаў ён.
  
  
  "Няхай адказныя бакі паўстануць перад расстрэльнай камандай", - сказаў Мадас Хінсейн свайму міністру абароны.
  
  
  "Але, Каштоўны Лідэр, яны ўжо мёртвыя. Ты бачыш іх вакол сябе. Усіх іх".
  
  
  Мадас Хінсейн накіраваў на генерала Азіза свой смяротны погляд.
  
  
  "Расстрэльвайце іх у любым выпадку. У якасці ўрока іншым. Нават мёртвыя не застрахаваны ад расстрэльнай каманды".
  
  
  "Усё будзе зроблена, як вы кажаце, Каштоўны лідэр", - горача паабяцаў генерал Азіз.
  
  
  "І няхай шпіёнку ЦРУ - бо відавочна, што гэта яна і ёсць - схопяць жывы, калі магчыма. Я прыму смерць. Без сумневу, яна забойца".
  
  
  "Як загадаеш, Каштоўны Лідэр".
  
  
  Пакуль яго везлі з аэрапорта, Мадас Хінсейн думаў пра жоўтыя шаўковыя шалікі і пра тое, як моцна яны нагадвалі жоўтыя стужкі, якімі амерыканскія фермеры абвязвалі свае грубыя заходнія дрэвы.
  
  
  І ён задаваўся пытаннем, які лёс насамрэч напаткаў яго амбасадара ў Злучаных Штатах.
  
  
  Амерыканцы дасылалі яму паведамленне, вырашыў ён. Магчыма, у рэшце рэшт, іх цярпенне не было невычэрпным.
  
  
  Кіраўнік 23
  
  
  
  
  Вялебны Джуніпер Джэкман вельмі ганарыўся сваёй чарнотай.
  
  
  Менавіта яго чарноцце дазволіла яму - нягледзячы на поўную адсутнасць паўнамоцтваў - балатавацца на пасаду прэзідэнта і пераканаць сродкі масавай інфармацыі і значную, але нязначную з пункту гледжання выбаршчыкаў частку амерыканскіх выбаршчыкаў, што ён сапраўды можа перамагчы.
  
  
  Гэта была настолькі пераканаўчая афёра, што падчас свайго апошняга набегу на нацыянальную палітыку прападобны Джэкман сам фактычна падхапіў ліхаманку і патрапіў пад уплыў уласнага гіпнатычнага вымаўлення прамоў.
  
  
  Ён прыйшоў да пераканання, што ў яго ёсць шанц стаць першым чарнаскурым прэзідэнтам краіны.
  
  
  У яго не было шанцаў, але ён чапляўся за павеў перамогі на працягу ўсіх праймерыз. Наступствы з'езду яго партыі, дзе ён уразіў Амерыку захапляльнай прамовай аб тым, як сесці на лепшы аўтобус, былі горкім расчараваннем.
  
  
  Хадзілі размовы аб тым, што вялебны Джэкман балатуецца на пасаду мэра Вашынгтона, акруга Калумбія, многія з яго выбаршчыкаў практычна патрабавалі гэтага. Але прападобны Джэкман адхіліў прапанову, сказаўшы, што бачыць сябе гульцом у шырэйшай вобласці - глабальнай палітыцы.
  
  
  Праўда заключалася ў тым, што ён лепш, чым хто іншы, разумеў, што калі ён выйграе гонку за пасаду мэра, ён знік. Што ён ведаў аб кіраванні горадам? І ён не хацеў скончыць як апошні гнаны мэр Вашынгтона. На думку прападобнага Джэкмана, яго адзіным шанцам было схапіцца за прэзідэнцкае меднае кольца і трымацца за яго з усіх сіл. Яны не асмеліцца аб'явіць яму імпічмент. Не ён. Яго чарноцце выставіць яго за дзверы, а яго мова ўтрымае яго ў Авальным кабінеце - нават пасля таго, як нацыя зразумее, што яе падманулі.
  
  
  Але заклікі да прападобнага Джэкмана балатавацца на якую-небудзь выбарную пасаду былі занадта моцныя, каб нават ён мог іх ігнараваць. Асабліва калі пасля апошніх выбараў эксперты пачалі называць яго недарэчным. Такім чынам, ён дазволіў уцягнуць сябе ў бессэнсоўную ролю ценявога сенатара.
  
  
  Гэта было ідэальна. Ніякіх абавязкаў. Ніякіх недахопаў. Ён мог патэлефанаваць на сваю працу. Часта так і рабіў.
  
  
  Што пасля таго, як ён запусціў сваё тэлевізійнае ток-шоу - апошнюю схему прападобнага па набыцці нацыянальнай платформы - было менавіта тым, што яму было патрэбна.
  
  
  Цяпер, калі ў яго рэзюмэ значылася рэальная палітычная пасада, яны перасталі называць яго неактуальным.
  
  
  Прэса ў чарговы раз затаўравала яго як бессаромнага апартуніста. Вялебны Джэкман ненавідзеў гэты ярлык, але гэта было лепш, чым быць недарэчным. Бессаромны апартуніст быў, прынамсі, гульцом. І калі прападобнаму Джэкману і трэба было быць кімсьці, дык гэта гульцом.
  
  
  І вось ён сядзеў у раскошным салоне свайго былога самалёта для перадвыбарнай кампаніі Rainbow Soundbite, пралятаючы над Блізкім Усходам на сустрэчу з destiny.
  
  
  "Я ім пакажу", - сказаў звышгодны Джэкман, пацягваючы пераліку гарэлку.
  
  
  "Так", - невыразна вымавіў яго галоўны саветнік, паднімаючы вялікую шклянку рому з колай, "гэтыя прыдуркі ў Вашынгтоне зараз сядуць і звернуць на цябе ўвагу".
  
  
  "Я не маю на ўвазе іх", - адрэзаў прападобны Джэкман. "Я маю на ўвазе тых ганчакоў славы з BCN. Я не забыўся, як яны падставілі мяне на "Мэддас". У мяне было першае інтэрв'ю з гэтым аматарам спатканняў, усё было падстроена. І яны паслалі Дона Кудэра, каб ён апярэдзіў мяне ва ўдары ".
  
  
  "Нам ніколі не трэба было афішаваць свае намеры. Тайная дыпламатыя. Вось чаму мы павінны навучыцца. Тайная дыпламатыя".
  
  
  "Чортаў Кудэр памяшаны на сенсацыях. Я ненавіджу такіх людзей", - сказаў звышгодны Джэкман, панура скрывіўшы верхнюю губу. Яго вусы выгнуліся, як чарвяк на шпільцы.
  
  
  "Што ж, зараз ён у арабаў, і калі гэта спрацуе, Джуні, ты выставіш гэтага хлопца такім жа тупенькай, як у той раз, калі ён паабяцаў запусціць нейтронную бомбу ў прамым эфіры па тэлевізары, а ў выніку паказаў паўтор дваццацігадовай даўніны аб выратаванні гарбатага кіта".
  
  
  "Я пагавару з Мэдас, каб ён адпусціў яго пад маю апеку, і гэты цалуецца ў дупу Кудэр будзе цалаваць маю азадак ўсю дарогу дадому. Ты бачыў яго па тэлевізары? Хлопец напалоханы. Ніколі не бачыла, каб мужчына быў так напалоханы. Напэўна, яму даводзіцца мяняць ніжнюю бялізну тры разы на дзень”.
  
  
  Двое мужчын засмяяліся. Вялебны Джэкман выглянуў у ілюмінатар. Бясконцы пясок перакочваўся пад правым крылом.
  
  
  "Што ты думаеш, Эрл? Можа быць, калі я пайду, я абвяшчу, што прыйшоў памяняцца месцамі з Кудэр. Думаеш, гэта спрацуе?"
  
  
  "Магчыма. Але што, калі яны зловяць цябе на гэтым?"
  
  
  “Яны б не адважыліся. Я двойчы балатаваўся ў прэзідэнты. Чаго нельга сказаць пра JFK, LBJ і Ford. І Форд увайшоў, нават не прабегшыся”.
  
  
  "Магчыма, ты маеш рацыю. Мы браты, мы і арабы".
  
  
  "За выключэннем таго, што ў нас больш разумнага сэнсу, чым прыбірацца ў пасцельную бялізну". Вялебны Джэкман усміхнуўся. “Тады гэта тое, што я зраблю. Я прапаную сябе ў абмен. Нам лепш прыдумаць гаворку”.
  
  
  "Якога роду ты хочаш?"
  
  
  "Той, які нічога не гаворыць, але гучыць добра".
  
  
  "Я ведаю гэта, але што ты хочаш гэтым сказаць, Джуні?"
  
  
  “Як мага менш. Людзям гэта падабаецца. Проста пераканайся, што гэта рыфмуецца. Я збіраюся стукнуць па галаве. Увесь гэты пясок выклікае ў мяне смагу, а ад усёй гэтай гарэлкі ў мяне цечу мацней, чым у Дзярждэпартамента”.
  
  
  Самалёт Rainbow Soundbite прызямліўся ў міжнародным аэрапорце Мадас пасля атрымання дазволу ад кіравання паветраным рухам Іраіці. Ён падруліў да тэрмінала B, дзе быў усталяваны пандус на колах.
  
  
  Кардон афіцэраў службы бяспекі Іраіці ў хакі і чорных берэтах стрымліваў шматнацыянальную прэсу. Прэса прывітала адкрыццё люка. Яны віталі з'яўленне прападобнага Джуніпера Джэкмана, калі ён ступіў на верхнюю прыступку.
  
  
  Яны радаваліся, таму што, калі яны не паведамлялі аб падзеях у Абамінададзе, яны пражывалі на авіябазе Абадон, якая, як вядома, з'яўляецца галоўнай мэтай ЗША ў выпадку ваенных дзеянняў.
  
  
  Вялебны Джуніпер Джэкман падняў руку, вітаючы прывітання. Яго вытарашчаныя вочы былі звернуты да камітэта па прыёме гасцей, а юнацкія рысы асобы нахмурыліся.
  
  
  "Што гэта за дзярмо!" - запатрабаваў ён. "Я не збіраюся туды спускацца. Я нікога не даведаюся. Яны паслалі нейкіх лёкаяў!" Яго галоўны саветнік выглянуў. "Так, ты маеш рацыю, Джуні. Я не бачу ні шкуры, ні волас міністра замежных спраў. Я нават не бачу міністра інфармацыі. Можа быць, гэта ён - той, з пышнымі вусамі".
  
  
  "У іх ва ўсіх пышныя вусы", - прагыркала Джуніпер Джэкман. “Ты сядай за тэлефон. Тэлефануй усім, каму трэба. Я не сыду з гэтага самалёта, пакуль яны не дашлюць каго-небудзь важнага, каб паціснуць мне руку перад усёй гэтай прэсай”.
  
  
  "Папалася, Джуні".
  
  
  Вялебны Джэкман начапіў сваю знакамітую ўсмешку і памахаў іншай рукой. Прэса вылілася ўхвальнымі воклічамі. Джуніпер Джэкман заззяў. Што за халера. Гэта было не так ужо цяжка прыняць. Некаторыя з тых жа прыдуркаў, якія аблаялі яго ў прамым эфіры, зараз віталі перамогу гурта. Ён спадзяваўся, што яны запомняць гэты момант, калі ён у наступны раз будзе балатавацца ў прэзідэнты, замест таго каб заяўляць, што гэта ўсё роўна, што прызначыць кухары-фрай старшынёй праўлення McDonald's без неабходнасці пракладаць сабе шлях наверх.
  
  
  Вялебны Джуніпер Джэкман пераходзіў з рук у рукі, пакуль яны не стаміліся. Прэса вітала яго, пакуль ён не ахрып.
  
  
  "Што цябе ўтрымлівае?" Джэкман прашыпеў скрозь сваю вяне ўсмешку.
  
  
  "Мяне заганяюць у тупік", - адазваўся яго памагаты. "Мне гэта не падабаецца".
  
  
  "Можа быць, ты яшчэ не набраў правільны нумар".
  
  
  Затым па лесвіцы падняўся квартэт салдат, за якімі ішоў вусаты мужчына ў сінім дзелавым гарнітуры.
  
  
  Яны ўзялі прападобнага Джэкмана за рукі. Усміхаючыся, ён паспрабаваў паціснуць рукі кожнаму з іх.
  
  
  Але поціск рукі было не тым, што мелі на ўвазе салдаты Іраіці. Яны ўзялі прападобнага Джэкмана за плечы і сілай пацягнулі яго ўніз па прыступках.
  
  
  Спрабуючы выглядаць найлепшым чынам з-за ўсіх камер, звышгодны Джэкман падняў рукі, каб памахаць. Яго рукі былі апушчаны.
  
  
  "Што, чорт вазьмі, адбываецца?" Вялебны Джэкман напаўголаса панікаваў.
  
  
  Загаварыў Іраіці ў сінім дзелавым гарнітуры.
  
  
  "Прэпадобны Джэкман, так рады вас бачыць. Я Мустафа Шагдуф, намеснік міністра інфармацыі. Ад імя нашага вялікадушнага лідэра, прэзідэнта Мадаса Хінсейна, я вітаю вас як госця ў нашай міралюбівай краіне".
  
  
  "Дзякуй, але я..." Вочы прападобнага Джэкмана раптам успыхнулі. "Пачакайце хвілінку! Што вы маеце на ўвазе пад госцем?"
  
  
  "Тое, што мы гаворым", - сказаў намеснік міністра інфармацыі, дэманструючы афіцыйную ўсмешку. "Вы маеце права на нашу гасціннасць".
  
  
  "Ты выпадкова не плануеш прымушаць мяне?"
  
  
  "Ты адчуваеш сябе прымушаным?"
  
  
  "Насамрэч ..." Прападобны Джэкман ледзь не спатыкнуўся. Ён падняў вочы.
  
  
  Яны дасягнулі падставы ўсходаў.
  
  
  Намеснік міністра інфармацыі звярнуўся да прысутных тэлеаператараў. "Ад імя Рэспублікі Іраіт я афіцыйна вітаю прападобнага Джэкмана як госця дзяржавы. Ён застанецца нашым госцем да таго часу, пакуль не будзе знойдзены наш уласны пасол."
  
  
  Калі ўжо на тое пайшло, вылупленыя вочы прападобнага Джэкмана вылупіліся яшчэ больш. Яны нагадвалі звараныя ўкрутую яйкі з балючымі чорнымі плямамі на адным канцы.
  
  
  Падумаўшы: "З такім жа поспехам можна пайсці ва-банк", звышгодны Джэкман глыбока ўздыхнуў.
  
  
  "Я прыйшоў абмяняць сябе на дона Кудэра", - крыкнуў ён. "Ты чуеш мяне? Я не баюся заняць яго месца". Пот празрыстымі чарвячкамі папоўз па твары звышгоднага.
  
  
  З задніх шэрагаў тэлевізійнай каманды ў хваляванні пачулася знаёмая тэхаская працяглая гаворка.
  
  
  "Гэта я! Гэта я! Пусці мяне ў гэты пракляты самалёт!"
  
  
  І, пачуўшы гэты знаёмы голас, прападобны Джуніпер Джэкман павярнуўся да намесніка міністра інфармацыі Іраіці.
  
  
  "Толькі паміж намі, я не думаю, што ты возьмеш майго памагатага замест мяне? Я кіну самалёт. Кудэр таксама можаш пакінуць сабе".
  
  
  "Вы павінны быць вельмі шчаслівыя тут, у Абамінададзе", - сказаў намеснік міністра інфармацыі.
  
  
  "Што прымушае цябе так казаць?"
  
  
  "Ты ўжо носіш паліткарэктныя вусы".
  
  
  Паведамленне аб затрыманні прападобнага Джуніпера Джэкмана было перададзена па спадарожнікавай сувязі з Абамінадада ў Вашынгтон праз кабельную сетку навін.
  
  
  Прэзідэнт атрымаў пісьмовую справаздачу падчас паседжання кабінета міністраў. Ён не ведаў, смяяцца яму ці плакаць. Паміж ім і прападобным не было страчанай любові, але гэты чалавек быў палітычнай фігурай пэўнага становішча. Калі слых аб гэтым разнясецца па вуліцах, на яго будзе аказаны велізарны ціск, якое патрабуе прыняцця мер. Асабліва з боку чарнаскурай супольнасці.
  
  
  "Прабачце мяне", - сказаў прэзідэнт свайму кабінету міністраў. "Мне трэба патэлефанаваць".
  
  
  Прэзідэнт прайшоў па пустынных калідорах улады ў спальню Лінкальна. Прысеўшы на край антыкварнага ложка, ён высунуў скрыню прыложкавай тумбачкі, агаліўшы чырвоны тэлефон без набору нумара.
  
  
  Ён падняў трубку, запусціўшы аўтаматычнае злучэнне.
  
  
  У сотнях міль на поўнач, на іншым канцы выдзеленай лініі, зазваніў такі ж тэлефон на стале Гаральда В. Сміта.
  
  
  "Так, спадар Прэзідэнт?"
  
  
  "Іраіты ўзялі прападобнага Джэкмана ў заложнікі".
  
  
  На лініі павісла цішыня, пакуль абодва мужчыны разважалі, ці сапраўды гэта так дрэнна, як гучыць.
  
  
  "Яны пагражаюць выдаць Дэна Кудэра", - дадаў прэзідэнт.
  
  
  "Смутна", - сказаў нарэшце Сміт.
  
  
  "Яны хочуць вярнуць свайго амбасадара. Што мне рабіць? Калі я адпраўлю ім труп, яны зробяць тое ж самае. Я не хачу пачынаць вайну, каб адпомсціць за гэтага міністра-ганчога за славай".
  
  
  "Я веру, што магу дапамагчы табе з гэтым", - нарэшце сказаў Сміт. "Астатняе дай мне".
  
  
  Гаральд Сміт павесіў трубку. Гадзіну таму яму давялося б паведаміць кіраўніку выканаўчай улады Злучаных Штатаў, што ён не можа паслаць свайго спецыяльнага чалавека на Блізкі Усход. Яго асаблівая персона адмаўлялася ісці куды б там ні было, акрамя як у абдымкі - у чатыры рукі, паводле яго памылкі, - жанчыны, якую ён лічыў рэінкарнацыяй індуісцкай багіні Калі.
  
  
  Але за апошнюю гадзіну Гаральд Сміт здзейсніў прарыў. Не здолеўшы адсачыць Кімберлі Бэйнс - ці жанчыну, якая выкарыстоўвала гэтае імя, - з дапамогай звычайных кампутарных праслухоўванняў, ён перапраграмаваў пошук, каб перахапіць любую Бэйнс з жаночым імем.
  
  
  Браніраванне авіябілетаў на імя Кэлі Бэйнс усплыло на паверхню шырокай актыўнай памяці. Магчыма, ён не звярнуў на гэта асаблівай увагі, але пунктам прызначэння рэйса быў Трыпалі, Лівія.
  
  
  І пакуль ён разважаў, што гэты Кэлі Бэйнс мог рабіць у Трыпалі, да яго дайшло, што яго кампутары падалі спосаб пераканаць Рыма прыняць гэтае заданне.
  
  
  Пры ўмове, што Гаральд Сміт быў гатовы зманіць зараз і абвінаваціць свае кампутары пазней.
  
  
  Ён выключыў свой тэрмінал і адправіў яго назад у патаемнае паглыбленне стала.
  
  
  Рыма, ён быў упэўнены, быў бы больш за шчаслівы адправіцца на Блізкі Усход. Але Сміт не адправіў бы яго ў Лівію. Ён адправіў бы яго ў Іраіт.
  
  
  Ён проста спадзяваўся, што ў сваім цяперашнім стане Рыма Ўільямс зладзіцца з задачай.
  
  
  Кіраўнік 24
  
  
  
  
  "Я знайшоў ... ах, вашу міс Бэйнс", - сказаў Гаральд Сміт Рыма.
  
  
  "Дзе?" Голас Рыма быў спакойны - спакайней, чым чакаў Сміт.
  
  
  У пакоі было цёмна. Толькі сіняваты тэлевізар вылучаў у цемры галаву і плечы Рыма. Гук быў выключаны. Рыма ні разу не павярнуў галавы ў цемры.
  
  
  "Хамідыйская Аравія".
  
  
  "Я быў там. Гэта ўсё пясок. Яе будзе цяжка высачыць".
  
  
  "Я працую над гэтым", - сказаў Сміт. "Тым часам прэзідэнт папрасіў нас умяшацца ў сітуацыю з Джуніпер Джэкман. Ён быў прызначаны госцем пад ціскам".
  
  
  Рыма хмыкнуў. "Яшчэ адзін прарыў у джайв-дыпламатыі. Можа быць, Мэдас выбера яго сваім віцэ-прэзідэнтам".
  
  
  "Гэта не смешна".
  
  
  "Дык як жа нам вырашыць праблему?" Рыма задумаўся.
  
  
  "Вызваліўшы прападобнага ад Абамінадада".
  
  
  Рыма ажывіўся. "Я змагу прыціснуць Мэдас?"
  
  
  "Не. Гэтага няма ў меню. Адпраўце Джэкмана ў Хамідыйскую Аравію. Да таго часу, як вы завершыце гэтую справу, у мяне павінна быць дакладнае месцазнаходжанне міс Бэйнс, і вы зможаце разабрацца з гэтай незавершанай справай ".
  
  
  "Значыць, я меў рацыю", - павольна вымавіў Рыма. "Блізкі Усход - гэта тое месца, дзе пачне кіпець кацёл крыві".
  
  
  "З табой усё ў парадку?" Спытаў Сміт.
  
  
  Рыма зрабіў паўзу. "Я пайшоў у дом. Ён быў там, Сміці".
  
  
  "Прывід Чыуна?" Суха перапытаў Сміт.
  
  
  "Я не ведаю, як бы ты гэта назвала. Але я бачыла яго. І я дала яму абяцанне".
  
  
  "Так?"
  
  
  "Я абяцаў, што вярнуся ў Сінанджу".
  
  
  "І што ж Чиун ... э-э ... сказаў?"
  
  
  "Нічога. Ён паглядзеў на мяне як на тапельца. Я не разумею, але я даў абяцанне. Я адпраўляюся ў Сінанджу. Я збіраюся выканаць свой абавязак ".
  
  
  "А як наконт задання? І Кімберлі Бэйнс - ці хто яна там насамрэч?"
  
  
  "Я зладжуся з імі абодвума. Мне давядзецца. Тады маёй адказнасцю будзе выкананне майго абавязку перад Домам".
  
  
  "Як пажадаеш. Я прыму меры, каб даставіць цябе ў Хамідыйскую Аравію. Уся краіна знаходзіцца ў стане падвышанай нервовасці. Я думаў, што адпраўлю цябе ваенным рэйсам. Гэта было б лепш у тваім... гм... стане. Я дамоўлюся, каб хто-небудзь звязаўся з табой."
  
  
  "У гэтым няма неабходнасці", – сказаў Рыма.
  
  
  "О?"
  
  
  "Проста перадайце паведамленне шэйху Абдулу Хаміду Фарым".
  
  
  Сьміт уздрыгнуў. "Кіраўнік Хамідыйскай Аравіі? І што мне сказаць?"
  
  
  Рыма ўстаў у цемры, і Сміт убачыў гульню блакітнаватага тэлевізійнага святла на складках яго чорнага шаўковага адзення.
  
  
  Рыма павярнуўся, па яго твары папаўзлі цені. Яны запоўзлі ў западзіны яго вачэй, так што яны сталі падобныя на пустыя арбіты чэрапа, у якіх слаба мігацелі алмазна-цвёрдыя агеньчыкі. Ён засунуў рукі ў шырокія рукавы свайго доўгага кімано чорнага дрэва, на якім у застылым гневе ўсталі на дыбкі якія стаяць тварам да твару тыгры.
  
  
  "Скажы яму, што Майстар Сінанджу прыязджае ў Хамідыйскую Аравію", - ціха сказаў Рыма Уільямс.
  
  
  Кіраўнік 25
  
  
  
  
  Усё, што Мадас Хінсейн ведаў пра глабальную палітыку, ён даведаўся ў кавярнях Каіра.
  
  
  Малады Мадас правёў некалькі гадоў у Егіпце пасля няўдалай спробы замаху на тагачаснага лідэра Іраіці. Там ён спрачаўся аб арабскім адзінстве са студэнтамі найбліжэйшага Каірскага ўніверсітэта.
  
  
  Яны былі гладкатварымі хлопчыкамі-мужчынамі, іх галовы былі поўныя гарадскіх летуценняў. Ён ніколі не мог зразумець іх схільнасці да гучных размоваў. Яны вечна спрачаліся, так і не даведаўшыся вялікай праўды пра жыццё Мадаса Хінсейна.
  
  
  Было нашмат, нашмат хутчэй застрэліць тых, чые погляды былі непрымальныя, чым спрачацца ў адказ.
  
  
  Хоць Мадас быў не старэйшы за студэнтаў універсітэта, ён ужо быў загартаваным ветэранам міжусобнай палітычнай вайны. Пасля няўдалай спробы забойства, нягледзячы на раненне ў нагу, ён цудам пазбег злову таемнай паліцыяй Іраіці. Кульгаючы па плоскай раскошы Абамінадада, ён нырнуў у завулак, калі выццё іх сірэн набліжалася, усё бліжэй.
  
  
  Ён выпадкова сустрэў у завулку пажылую жанчыну. Яна была апранута ў традыцыйную чорную абайух, якая затуляла яе, як саван, чорныя вочы выглядалі з-пад вэлюму.
  
  
  Мадас падышоў да яе тым жа прамым шляхам, якім ён рабіў сваю кар'еру арабскага рэвалюцыянера.
  
  
  "Сабах аль-Хір", - сказаў ён. "Няхай твая раніца будзе светлым".
  
  
  "Абах аль-Нур", - прамармытала яна ў адказ. "Няхай твая раніца таксама будзе светлым".
  
  
  Як ён і меркаваў, жанчына сціпла адвяла вочы. І Мадас Хінсейн пацягнуўся адной рукой да прыпол яе касцюма і прыўзняў яго.
  
  
  З іншага боку, ён выхапіў пісталет і стрэліў ёй адзін раз у грудзі.
  
  
  Зняўшы з цела непашкоджанае адзенне, Мадас Хінсейн нацягнуў яе праз галаву, ненавідзячы сябе за тое, што даводзіцца так нізка нахіляцца. Насіць жаночае адзенне было яму агідна. Забіць жанчыну - гэта адна справа - у рэвалюцыі прызнаваліся пэўныя патрэбы, - але быць вымушаным насіць мяккае адзенне - гэта зусім іншае.
  
  
  Акрамя таго, жанчына была старой, ён убачыў гэта, калі адкінуў вэлюм з яе асобы. У яе было сваё жыццё. А Мадас Хінсейн быў чалавекам лёсу.
  
  
  У трапяткім чорным абайуху Мадас Хінсейн падарожнічаў па каральнай пустыні, традыцыйная арабская павага да жанчын выратавала яго ад вышуку і непазбежнага захопу. Чым даўжэй ён падарожнічаў, тым у большай бяспецы адчуваў сябе. Ён пачаў адчуваць сябе амаль непераможным, калі быў загорнуты ў гэты чорны саван, яго твар быў схаваны маскай, яго жыццю нішто не пагражала. І па меры таго, як мілі раставалі ззаду, Мадас Хінсейн адкрыў для сябе дзіўную ісціну. Яму стала падабацца адчуванне абайуха, які ахінае яго грувасткае мускулістае цела.
  
  
  Дабраўшыся да егіпецкай мяжы, Мадас Хінсейн неахвотна згарнуў каштоўнае адзенне і панёс яго пад пахай, сказаўшы ўладам, што яно належала яго беднай нябожчыцы маці.
  
  
  "Гэта ўсё, што ў мяне засталося на памяць аб ёй", - сказаў ён цікаўным памежнікам. Ён правёў па пранікнёным воку пальцам, змочаным сліной, выклікаючы пераканаўчую слязу.
  
  
  Выгляд такога мядзведзя, які расчуліў араба да слёз, пераканаў егіпецкага памежніка. Яны дазволілі яму прайсці.
  
  
  На працягу многіх гадоў у каірскіх кавярнях арабскае адзінства было ва ўсіх на вуснах. Гэта была вялікая мара, вялікая надзея і Рай на Зямлі ў адной асобе. Чыннік была надзвычай простая. Ніхто не мог успомніць час, калі існавала такое паняцце, як арабскае адзінства. Таму ўсе былі ўпэўненыя ў тым, што гэта будзе цудоўна. І ў гэтай атмасферы Мадас засвоіў урокі, якія ён пранёс з сабой у дні свайго лідэрства.
  
  
  Праўда першая: арабы былі раз'яднаныя, бо імперыялісты трымалі іх у такім стане.
  
  
  Праўда другая: арабы павінны былі аб'яднацца і чакалі толькі моцнага чалавека, падобнага сучаснаму Навухаданосару, вавілонскаму цару, які захапіў Іерусалім у 597 годзе да нашай эры.
  
  
  Ісціна трэцяя: да таго часу, пакуль Злучаныя Штаты сапернічалі з Расіяй за сусветнае панаванне, СССР будзе абараняць Іраіт ад амерыканскага авантурызму.
  
  
  Ісціна чацвёртая: Мадасу Хінсейну было наканавана стаць чалавекам, які аб'яднае арабскую нацыю пад сцягам Іраіці. Гэта быў адзіны ўклад Мадаса ў дыскусіі. Тым, хто сумняваўся, стралялі ў спіну пры першай жа магчымасці. Неўзабаве чатыры Вялікія Ісціны абмяркоўваліся без рознагалоссяў.
  
  
  Калі б Мадас Хінсейн вывучаў сваю гісторыю з кніг, а не з бяздзейных гутарак, ён бы даведаўся, што арабы атрымлівалі асалоду ад адзінствам толькі аднойчы за сваю доўгую гісторыю. І гэта было пры прароку Мухамедзе, больш за тысячу гадоў таму. Затым Мухамед памёр. Аб'яднаная Аравія была хутка раздзелена драпежнымі кіпцюрамі спадчыннікаў Мухамеда.
  
  
  Калі б ён чытаў газеты, Мадас даведаўся б, што халодная вайна сышла ў мінулае і што Іраіт ляжыць аголены і неабаронены, больш не мае значэння ў глабальным новым сусветным парадку, які перайшоў ад ідэалогіі да вышэйшай рэальнасці міжнароднай палітыкі -эканоміцы.
  
  
  Таму, калі пасля амаль дзесяцігоддзя бясконцай вайны са сваім суседам Іругам Мадас Хінсейн выявіў, што яго казначэйства збанкрутавалася, ён накінуўся на бліжэйшага багатага нафтай суседа і праглынуў малюсенькага безабароннага курана-шкуру, капыт, аснову і гаў.
  
  
  Нечаканае з'яўленне шматнацыянальных сіл на яго новай паўднёвай мяжы, аб якім яму даклаў пасярод ночы яго міністр абароны, заахвоціла яго зрабіць адну выснову: яго дарадца быў п'яны. І паколькі алкаголь быў забаронены мусульманам, ён загадаў расстраляць гэтага чалавека перад расстрэльнай камандай. Затым ён выпіў самавітую порцыю каньяку.
  
  
  Калі справаздачы з месцаў паведамілі яму, што такія сілы не толькі існуюць, але і растуць з кожным днём, прэзідэнт Хінсейн загадаў эксгумаваць саветніка і вярнуць яго на ганаровае месца ў Савеце камандавання Мяцежнікаў у знак раскаяння.
  
  
  "Няхай ніхто больш не скажа, што Мадас Хінсейн не з тых, хто ахвотна прызнае свае памылкі", - заявіў ён, калі яго дарадцы сядзелі вакол вялікага стала, заціскаючы насы ад смуроду карупцыі.
  
  
  Толькі калі труп пачаў развальвацца на часткі, яго вярнулі ў яго неглыбокую магілу. З усімі воінскімі ўшанаваннямі.
  
  
  Менавіта ў тыя першыя дні ўмацавання ЗША Мадас, які захоўваў абайух безназоўнай старой у запячатаным куфры, эксгумаваў яго ўпершыню са часоў свайго знаходжання ў Каіры.
  
  
  Тонкая тканіна супакоіла яго, як у тыя дні, калі ён хаваўся пад павозкамі, запрэжанымі асламі, калі таемная паліцыя - цяпер яго таемная паліцыя - праносілася міма.
  
  
  Ён ведаў, што гэта абароніць яго, пакуль Саветы не прыйдуць яму на дапамогу.
  
  
  Калі прыйшло вестку, што Рады далучыліся да глабальнага эмбарга, Мадас Хінсейн стаў насіць абайух у партфелі і цягаў з сабой партфель, куды б ён ні пайшоў.
  
  
  І ноччу, калі ён спаў, ён спаў, захутаны ў яе ахоўныя зморшчыны. Ён казаў сабе, што гэта павінна было аблегчыць яму ўцёкі ў выпадку перавароту або чаго горай. Але праўда была зусім іншай.
  
  
  Праўда заключалася ў тым, што Мадас Хінсейн любіў насіць абайух.
  
  
  Упершыню ён пачаў падазраваць аб гэтых тэндэнцыях у Егіпце. Як толькі ён заняў прэзідэнцкую пасаду - прыбраўшы папярэдняга прэзідэнта, свайго настаўніка, - прэзідэнт Хинсейн схаваў абайух у куфар, дзе яна не магла яго спакусіць. І, самае галоўнае, там, дзе ягоная жонка Нумібасра ніколі б яе не знайшла. Гэтая жанчына была ведзьмай. І яе браты, як ведаў Мадас, таемна будавалі супраць яго падкопы. Толькі таму, што ён ніколі б не пачуў пра гэта ад сваёй жонкі, Мадас устрымаўся ад таго, каб абезгаловіць іх.
  
  
  Аднойчы, сказаў ён сабе. Аднойчы.
  
  
  Але сёння думкі Мадаса Хінсейна былі не пра яго жонку і яе братоў-галаварэзаў, а пра даклады, якія ён атрымліваў са свайго генеральнага штаба.
  
  
  Мэдас мераў крокамі свой кабінет. Памочнікі падыходзілі да дзвярэй, стукалі сваімі нясмелымі, ліслівымі грукамі.
  
  
  "Я нікога не прымаю", - раўнуў Мадас. "Дай мне сваю справаздачу і сыходзь".
  
  
  "Яны знайшлі яшчэ больш мёртвых салдат", - крыкнулі памагатыя. "Жоўтыя шнуры вакол іх горла".
  
  
  "Салдаты існуюць, каб паміраць", - выплюнуў Мадас у адказ. "Цяпер яны мучанікі, і ім лепш".
  
  
  "Міністр абароны хоча ведаць, ці плануеце вы ваенны адказ на гэтыя бязладдзі?"
  
  
  Мадас Хінсейн перастаў хадзіць. Чорная спадніца-абайух зашамацела аб яго бліскучыя чорныя чаравікі дэсантніка.
  
  
  Гэта было пытанне, якога ён баяўся. Ён наклікаў гнеў усяго свету на сваю галаву з-за ўласнага невуцтва, але не асмельваўся прызнаць гэта. Таму ён прысеў на кукішкі, робячы заявы, заклікаючы якія супернічаюць арабскія краіны далучыцца да яго ў джыхадзе. І яго праігнаравалі. Нішто з таго, што ён рабіў, не спрацавала. Ніякіх пагроз. Без выхваляння.
  
  
  І зараз яго ўласнае вышэйшае камандаванне, баязлівыя падхалімаў, патрабавалі ведаць, які адказ ён дасць гэтаму забойцы з ЦРУ, які тэрарызаваў Абамінадада.
  
  
  "Скажы яму", - нарэшце сказаў Мадас, - "Я дам адказ свету, як толькі гэты няверны душыцель будзе дастаўлены да маіх дзвярэй. І калі гэта не так, тады я запатрабую галаву міністра абароны замест гэтага".
  
  
  Памочнік кінуўся прэч. Пад чорнай тканінай, якая закрывае яго твар, Мадас Хінсейн ветліва ўсміхнуўся.
  
  
  Гэта заняло б іх. Мадас Хінсейн не быў бы ўцягнуты ў вайну адным простым забойцам-шпіёнам ЦРУ.
  
  
  Падняўшы рукі над галавой, ён пстрыкнуў пальцамі ў старажытнай сінкопы і выканаў танец сямі вэлюмаў у адзіноце свайго кабінета, пры кожнай пстрычцы выпінаючы сцягна і напяваючы сабе пад нос.
  
  
  "Вар'яцкая азадак, Вар'яцкая азадак, вар'яцкая азадак", - напяваў ён. "Я адзін вар'ят араб, і ўвесь свет гэта ведае".
  
  
  Але ішоў гадзіннік, памочнікі працягвалі прыходзіць.
  
  
  "Яшчэ больш мёртвых, Каштоўны Лідэр. Задушаны".
  
  
  "Мы шукалі паўсюль, Каштоўны Лідэр. Ваўчыцу так і не ўдалося знайсці".
  
  
  "Міністр унутраных спраў, Каштоўны Лідэр, быў знойдзены ў сваіх пакоях. Забіты жоўтым шнуром".
  
  
  "Хіба вы не бачыце, што спрабуюць зрабіць амерыканцы?" Мадас прагрымеў у адказ. “Яны спрабуюць падманам уцягнуць нас у вайну. Я буду ваяваць не на іх умовах, а на сваіх”.
  
  
  Гэта затрымала іх яшчэ на гадзіну, пакуль Мадас атрымліваў асалоду ад адчуваннем выдатнага абайуха, весела шаруючы яго.
  
  
  Затым пачуўся стук, не падобны ні на які іншы. Больш няўпэўнены, больш маладушны. Стук здзіўленага страхам баязліўца.
  
  
  "Каштоўны Лідэр", - пачаў дрыготкі голас. "Што гэта?" Раўнуў Мадас.
  
  
  "Мне вельмі шкада паведамляць вам пра гэта, але Гвардыя Адраджэння, якая атачае ваш дом, была знішчана".
  
  
  "Яны былі кветкай мужнасці Іраіці, як гэта можа быць?"
  
  
  "Яны былі задушаны, Каштоўны Правадыр. Жоўтыя шаўковыя вузлы на іх моцных арабскіх шыях".
  
  
  "А мая сям'я? Вядома, яны збеглі, у той час як іх высакародныя абаронцы ўтрымлівалі свае пазіцыі, праліваючы кроў сваіх самых чырвоных пакутнікаў".
  
  
  Цішыня падняла Маддаса Хінсейна са сваёй канапы. Ён сарваў з твару капюшон абайуха. Крокнуўшы да дзвярэй, ён зароў праз яе:
  
  
  "Я задаў пытанне!"
  
  
  "Мне шкада, Каштоўны Лідэр. Твая сям'я... мёртвая".
  
  
  Праніклівыя вочы Мадаса акругліліся.
  
  
  "Мая жонка таксама?"
  
  
  "Мне так шкада", - усхліпваў памагаты праз дрэва.
  
  
  "А яе браты, мае швагеры?"
  
  
  "Пайшла", - выціснуў ён. "Усё сышло. Гэта дзень жалобы. Але не бойцеся, амерыканцы заплацяць. Мы выпалім зямлю пад іх паганскімі нагамі. Кроў вашай сям'і-пакутніка абпаліць іх лёгкія. Вам трэба толькі даць слова, і мы адплацім агрэсарам крывёй".
  
  
  Але Мадас Хінсейн не слухаў скажоны горам голас свайго памагатага.
  
  
  Ён адчуваў, як холад пасяляецца ў яго страўніку і лёгкіх.
  
  
  "Яны хочуць вайны", - сказаў ён хрыпла. "Вар'яты амерыканцы спрабуюць прымусіць мяне атакаваць. Яны, павінна быць, вар'яты".
  
  
  Кіраўнік 26
  
  
  
  
  Ваенна-транспартны самалёт C-5 Galaxy, на борце якога знаходзіўся Рыма Уільямс з ваенна-паветранай базы Макгуайр, таксама перавозіў адзін падвесны танк M-IA1 Abrams, найноўшы вайсковы танк. Ён быў адным з апошніх, адпраўленых у падтрымку аперацыі "Пяшчаны выбух".
  
  
  Грувасткі аўтамабіль пакідаў мала месцы для Рыма ззаду. Але ён настаяў на тым, каб ехаць у падобным на пячору грузавым адсеку, седзячы на татамі, каб машыннае масла не патрапіла на яго цудоўнае шаўковае кімано, якое ён замовіў у ашаломленага краўца, каб яно было яму па памеры.
  
  
  Рыма сядзеў у позе лотаса, барабанны бой турбавінтавых рухавікоў "Гэлаксі" прымушаў усё ў грузавым адсеку вібраваць з манатоннасцю, якая забівала душу.
  
  
  У пачатку палёту Рыма выявіў вібрацыю і ўбіраў яе датуль, пакуль яго цела больш не перастала вібраваць ва ўнісон з магутнымі прапелерамі. Вібравалі толькі акуратныя краі яго кілімка.
  
  
  Палёт быў доўгім і сумным. Рыма сядзеў зручна, тканіна кімано туга нацягнулася ў яго на каленях. Гэта хавала яго стойкую эрэкцыю.
  
  
  Нягледзячы на тое, што ён пакінуў большую частку жоўтых шалікаў, якія належалі Кімберлі Бэйнс - ці кім бы яна ні была - у Фолкрофце, Рыма не мог выкінуць яе з галавы.
  
  
  Што адбудзецца, калі яны сустрэнуцца зноў? Ён хацеў яе больш, чым калі-небудзь хацеў жанчыну, але не ў добрым сэнсе. Ён хацеў яе. І ўсё ж ён ненавідзеў яе, з яе шматлікімі рукамі і скрыўленай шыяй. І больш за ўсё ён ненавідзеў тое, што ажыўляла яе. Бо Рыма разумеў, што Кімберлі памерла. Нібы агідная марыянетка, Калі прымусіла яе зноў жыць. І Рыма павінен быў бы скончыць працу. Калі б мог.
  
  
  На шумным заднім сядзенні C-5 ён зачыніў вочы і засяродзіўся на сваім дыханні. Гэта дапамагло выцесніць успаміны - аб яе пякуча-гарачых, пачуццёвых руках, яе нецярплівым чырвоным роце, яе ненаедным сэксуальным апетыце. Рыма цешыўся сэксам, знаходзячыся ў яе абдымках, і ён ведаў, што, пакуль яны абодва жывыя, ён ніколі не зможа супакоіцца, пакуль не вернецца да гэтага балявання - ці не знішчыць стол.
  
  
  Але гэта прымусіла яго задумацца. Ці страціць ён Рыма Уільямса на балі? І ці паглыне іскра глыбока ўнутры яго, якая была Шывай Разбуральнікам, усё, што складала яго асобу?
  
  
  Рыма скалануўся. Ён ніколі не адчуваў сябе такім самотным.
  
  
  Зачыніўшы вочы, ён спаў седзячы.
  
  
  І ў сне яму прысніўся сон.
  
  
  Рыма сніліся жаночыя рукі з канарэчна-жоўтымі пазногцямі. Рукі акружылі яго. Спачатку яны лашчылі. Затым яны пашчыпвалі яго мяккія тканіны ў перапынках паміж ласкамі. Рыма ляжаў на ложку з зачыненымі вачамі. Шчыпкі рабіліся ўсё больш злоснымі. Ласкі слабелі. Але Рыма ўжо паддаўся апошняму.
  
  
  Пакуль ён бездапаможна ляжаў, куслівыя пальцы пачалі здзіраць мяса з яго касцей. Рыма расплюшчыў вочы ў сне і ўбачыў, што ніжэй пояса ён уяўляе сабой скелетанізаваную калекцыю бліскучых чырвоных костак. Ён закрычаў.
  
  
  І Кімберлі Бэйнс, яе твар быў пафарбаваны ў чорны колер, пераламала адну з яго акрываўленых сцегнавых костак напалам і прынялася высмоктваць салодкі жаўтлявы касцяны мозг.
  
  
  Гук рухавікоў С-5, які змяніўся, выратаваў Рыма ад кашмару. Ён прачнуўся ўвесь у поце ад нязвыклага адчування шоўку.
  
  
  Самалёт зніжаўся па доўгім слізгаценні. Выццё апускаюцца шасі працяў яго сонныя вушы.
  
  
  Рыма заставаўся ў позе лотаса, пакуль не адчуў раптоўны брэх і ўдар тоўстых шын, калі яны падскочылі, а затым дакрануліся да зямлі. Інэрцыя згасла, самалёт павольна спыніўся.
  
  
  Рыма ўстаў. Ён павярнуўся тварам да задняй брамы. Зарабіла гідраўліка, адчыняючы вароты і ўпускаючы гарачы струмень паветра пустыні.
  
  
  Калі вароты ператварыліся ў падабенства пандуса, Рыма выйшаў на пякучае сонца.
  
  
  Група людзей стаяла ў чаканні яго. Начышчаныя да бляску арабскія салдаты, якія выглядалі апранутымі для парада, і грамадзянскія ў белых табах, якія раздзімаліся.
  
  
  І перад імі, склаўшы вузлаватыя загарэлыя рукі перад знаёмым чырвона-карычневым адзеннем свайго клана, стаяў шэйх Абдул Хамід Фарым, кіраўнік Хамідыйскай Аравіі. Пазнаўшы Рыма, яго доўгі суровы твар расплыўся ў задаволенай усмешцы, а зарослы шчаціннем падбародак апусціўся.
  
  
  Рыма выступіў наперад з упэўненым гонарам майстра сінанджу. Гэта была яго першая сустрэча з кіраўніком дзяржавы ў якасці Кіруючага майстра, і ён хацеў зрабіць добрае ўражанне. Ён паспрабаваў успомніць правільныя арабскія словы прывітання. Прайшло так шмат гадоў з таго часу, як яны з Чіуном упершыню сустрэліся з шэйхам. Такім чынам, якое было слова, якое абазначае "прывітанне"? О так.
  
  
  Рыма спыніўся за ўсё ў фуце ад шэйха. Коратка пакланіўшыся, ён сказаў: "Шалом".
  
  
  Шэйх уздрыгнуў. З усіх бакоў пачулася змрочнае мармытанне арабскіх галасоў. Некалькі таемных рук паказалі на няветлівую выпукласць на жываце белага нявернага.
  
  
  Шэйх прымусіў застылую ўсмешку заставацца нерухомай на сваім абветраным старым твары.
  
  
  "Ахлан Усахлан", - сказаў ён. "Гэта азначае "сардэчна запрашаем"."
  
  
  "Я ведаў гэта", - зманіў Рыма. "Іншалах і табе". Ён успомніў, што арабы заўсёды запраўлялі свае прапановы словам "іншалах". З "іншалах" нельга памыліцца.
  
  
  "Магчыма, было б лепш размаўляць па-ангельску", – рызыкнуў шэйх Фарым.
  
  
  "Добрая ідэя", - сказаў Рыма, варожачы, ці правільна ён перадаў "прывітанне".
  
  
  "Ці павінен я разумець, што вы працягваеце справы Дома Сінанджу цяпер, калі Майстар Сінанджу, вядомы як Чыун, больш не ходзіць па зямлі?"
  
  
  "Я ўдастоены такога гонару", - сур'ёзна сказаў Рыма. Ён вырашыў адказваць коратка, каб больш быць падобным на майстра сінанджа. Унутры ў яго свярбелі рукі прарвацца скрозь BS Але цяпер ён быў Гаспадаром.
  
  
  "Узы, якія звязваюць Дом Хамідзі з Домам Сінанджу, занадта трывалыя, каб іх магла разарваць смерць", – нараспеў вымавіў шэйх. "Пойдзем, пойдзем разам".
  
  
  Якраз своечасова Рыма ўспомніў, што па хамідыйскім звычаі мужчыны пры размове трымаюцца за рукі.
  
  
  Шэйх пацягнуўся да рукі Рыма. Рыма хутка засунуў рукі ў рукавы. Яны пайшлі. Світа шэйха моўчкі ішла за імі.
  
  
  Шэйх Фарым падвёў яго да бліжэйшага паласатага шатра, каля якога стаялі на прывязі два выпешчаных арабскіх каня, якія ішлі зусім побач. Гэта была яшчэ адна асаблівасць арабаў, якая Рыма не падабалася. Усе свае размовы яны вялі практычна нос да носа.
  
  
  Рыма толькі хацеў бы, каб яго дыханне не пахла печанню і часныком, змяшанымі з турэцкім тытунем.
  
  
  Яны ўвайшлі ў палатку, астатнія пачціва засталіся звонку. Заняўшы месцы на персідскім дыване, яны павярнуліся тварам адзін да аднаго. Рыма адмовіўся ад прапанаванай талеркі з барановымі вачыма, а таксама ад трубачкі з бурбалкамі. Шэйх некалькі імгненняў спакойна аддаваўся апошняму, перш чым працягнуў казаць.
  
  
  "Ты ўсё яшчэ служыш Амерыцы?" - спытаў ён.
  
  
  "Так".
  
  
  "Мы б заплацілі больш", - выказаў меркаванне ён, цярэбячы бараду.
  
  
  Рыма быў зацікаўлены ў працы на Hamidi Arabia не больш, чым ёсць пясок, але Чиун заўсёды папярэджваў яго, што ніколі не варта адштурхоўваць патэнцыйнага кліента. Рыма можа дазволіць сабе раскошу адхіліць прапанову шэйха, але аднаму з пераемнікаў Рыма можа не так павезці.
  
  
  У думках ён сказаў: "Ты, стары рабагандляр". Сінанджу здаецца ў наём, а не прадаецца.
  
  
  услых ён сказаў: "Гэта магчыма. Тэрмін майго кантракту з Амерыкай хутка скончыцца".
  
  
  "Мы б дорага заплацілі за галаву арабскага здрадніка Маддаса Хінсейна", – прапанаваў шэйх. "Таго, хто адважваецца зваць сябе Ятаганам арабаў". Фарым шумна плюнуў на пясок. "Мы называем яго Айб аль-Араб - Ганьба арабаў - адступнік, які хаваецца за спінамі жанчын і дзяцей, замест таго каб сутыкнуцца з наступствамі сваіх агідных празмерных апетытаў".
  
  
  "Калі я ўступлю ў валоданне", - сказаў Рыма з лёгкай усмешкай, - "я мог бы проста падарыць гэта табе".
  
  
  Шэйх хутка зацягнуўся сваёй трубкай, куткі яго высахлых вуснаў тузануліся. Рыма зразумеў, што той спрабуе схаваць вясёлую ўсмешку.
  
  
  "Вы прыбылі сюды па загадзе ўрада ЗША, - працягнуў Фарым, - эмісар якога сказаў мне чакаць вас. Як я магу вярнуць доўг паміж Хамідзі і Сінанджу?"
  
  
  "Мне трэба патрапіць у Куран. А адтуль у Іраіт".
  
  
  "Смерць чакае любога амерыканца, які адважыцца адправіцца ў любое месца".
  
  
  "Я прыношу смерць", - сказаў яму Рыма. "Я не прымаю яе ад іншых".
  
  
  Шэйх кіўнуў. "Добра сказана. Ты сапраўдны сын свайго настаўніка. Дом у надзейных руках".
  
  
  "Дзякуй", - проста сказаў Рыма, адчуваючы, як яго сэрца перапаўняецца гонарам і пажадлівасцю, а страўнік скруціла вузлом ад вострага болю. Калі б толькі Чіун быў тут і пачуў словы шэйха.
  
  
  "Я асабіста паеду з вамі да мяжы і перадам вас у рукі супраціву Курані. Ці паслужыць гэта вашым патрэбам?"
  
  
  Рыма кіўнуў. "Было б".
  
  
  "Тады давайце адправімся", – сказаў шэйх, адкладаючы трубку. "Два коні чакаюць".
  
  
  Яны ўсталі.
  
  
  "Ты навучыўся ездзіць верхам з таго часу, як быў тут у апошні раз?" - спытаў шэйх.
  
  
  "Так".
  
  
  Агеньчык задавальнення з'явіўся ў высахлых вачах старога шэйха.
  
  
  "Добра. Мужчына, які не ўмее ездзіць верхам, не вельмі мужчына".
  
  
  "Так мне казалі ў Знешняй Манголіі, дзе я вучыўся верхавой яздзе".
  
  
  Шэйх Абдул Хамід Фарым нахмурыўся ў цені свайго цырыманіяльнага галаўнога ўбору. "У Знешняй Манголіі няма добрага каня", - выплюнуў ён. "Толькі нізкарослыя поні".
  
  
  "Конік ёсць конь", - сказаў Рыма, дадаўшы сабе пад нос: "Вядома, вядома".
  
  
  Шэйх нецярпліва тузануў полаг палаткі і, нагнуўшыся, выйшаў вонкі. Рыма рушыў услед за ім.
  
  
  "Ты паедзеш на адной з гэтых прыгажунь", - з гонарам сказаў шэйх, паляпаўшы па баку аднаго з белых коней, які раздзьмуў ружовыя ноздры ў знак прызнання. "Гэта лепшыя скакуны ва ўсёй Аравіі - што, вядома, значыць для ўсяго свету. Ты дастаткова мужчына?"
  
  
  Замест адказу Рыма ўзлез на каня плыўным, бесперапынным рухам, які выклікаў лёгкі ківок гурта арабскага правадыра.
  
  
  Шэйх ускочыў ва ўласнае сядло. Ён разгарнуў свайго скакуна і ўдарыў яго павадамі. Конь ірвануўся прэч.
  
  
  Рыма рушыў услед яго прыкладу. Яны паскакалі ў пустыню, два ваяры, якія нясуць на сваіх плячах цяжар тысячагадовых традыцый і славы.
  
  
  Кіраўнік 27
  
  
  
  
  Мадас Хінсейн адмовіўся выходзіць са свайго кабінета.
  
  
  Увесь дзень працягвалі прыходзіць якія нервуюцца памагатыя.
  
  
  "Каштоўны лідэр, ААН аб'явіла аб новай рэзалюцыі".
  
  
  "Мне ўсё роўна. Яны прымаюць рашэнні, таму што баяцца ваяваць".
  
  
  "Гэтая рэзалюцыя прысудзіла ўсю камандную структуру Іраіт да павешання за ваенныя злачынствы".
  
  
  "Няхай яны аб'явяць вайну, калі хочуць мяне павесіць".
  
  
  "Каштоўны лідэр, ад нашага пасла ў Вашынгтоне няма ніякіх вестак. Ідзе трэці дзень".
  
  
  "Няхай сям'ю перабежчыка павесяць як калабарацыяністаў".
  
  
  "Каштоўны лідэр, ААН пастанавіла ўвесці дадатковыя санкцыі супраць Іраіта, калі Куран не будзе неадкладна выдадзены і прападобнаму Джэкману не будзе дадзена свабода".
  
  
  Гэта патрабавала абдумванні. Мадас Хінсейн шчыльней абгарнуў вакол сябе свой абайух. Гэта заўсёды дапамагала яму думаць.
  
  
  "Мы можам лёгка перамагчы іх хітрыкі", - сказаў ён нарэшце. "Сапраўдным я аб'яўляю, што Іраіт і Куран зліліся ў адзінае цэлае. З гэтага часу мы будзем вядомыя як Іран, і гэтыя баязлівыя рэзалюцыі да нас больш не адносяцца".
  
  
  "Але, Каштоўны лідэр, - сказалі яму, - Іран ужо існуе".
  
  
  "Якія з'яўляюцца нашымі смяротнымі ворагамі", - выплюнуў Мадас. "Няхай яны з'ядуць санкцыі ААН".
  
  
  У памагатага не было адказу на гэта. Ён пайшоў. Мадас ўхмыльнуўся, задаволены сабой. На працягу ўсёй сваёй кар'еры ён заўсёды знаходзіў спосаб абысці законы цывілізаванага свету. Чаму ён не падумаў пра гэта раней? Так, калі б было два Іраны, яны не маглі б увесці санкцыі супраць аднаго, не прымяніўшы іх да іншага. Гэта быў дыпламатычны ход, амаль такі ж бліскучы, як указ аб вусах. Свет больш не мог ачарняць яго як невуцкага, не спрактыкаванага ў падарожжах араба.
  
  
  Затым прыйшлі навіны, якія нават Мадас Хінсейн не змог праігнараваць.
  
  
  "Каштоўны лідэр".
  
  
  "Што!"
  
  
  "Толькі што паступіла паведамленне з вілы тваёй палюбоўніцы, Ясміні. На яе быў учынены напад. Ахоўнікі ляжаць задушаныя, змесціва іх кішак набіта ў штаны. Гэта жахліва".
  
  
  "Яны загінулі, абараняючы палюбоўніцу свайго лідэра", - суха адказаў Мадас. "У мусульман няма большага кахання, чым гэтая".
  
  
  "Ёсць добрыя навіны, Каштоўны Лідэр".
  
  
  "Што?"
  
  
  "Твая палюбоўніца, яна ў бяспецы".
  
  
  Мадас спыніў сваё цяжкае хаджэнне. "У бяспецы?"
  
  
  "Так, Гвардыя Адраджэння, павінна быць, адбіла напад на апошнім дыханні. Таму што, калі змена варты ўвайшла на вілу, яны выявілі, што твая палюбоўніца ўсё яшчэ жывая. Не збітая з панталыку. Хіба гэта не цудоўны дзень?"
  
  
  Мадас Хінсейн некалькі разоў міргнуў сваімі вільготнымі карымі вачыма, яго грубы рот прыадкрыўся пад вэлюмам.
  
  
  "Дзе яна зараз?" хрыпла спытаў ён.
  
  
  "Мы прывезлі яе сюды, у палац, дзе яна, вядома, у бяспецы. Яна чакае вашага задавальнення".
  
  
  "Хвілінку", - сказаў Мадас Хінсейн, здымаючы свой абайух. Ён хуценька засунуў яго ў партфель і вынес з кабінета. Ён з'явіўся, трымаючы другую руку на пісталеце з перламутравай дзяржальняй, боўтаецца ў насцегнавай кабуры.
  
  
  "Адвядзі мяне да маёй каханай Ясміні", - загадаў ён.
  
  
  Памочнік паспяшаўся слухацца. Двое гвардзейцаў эпохі Адраджэння прыбудаваліся ззаду, на пачцівай адлегласці. Паважліва, таму што яны ведалі, што ў прэзідэнта Хінсейна была звычка расстрэльваць на месцы ахоўнікаў, якія па неасцярожнасці наступалі на заднікі ягоных чаравік.
  
  
  Памочнік падвёў іх усіх да чорных дзвярэй на першым паверсе. Яна адчынялася ў адну з пяцідзесяці пяці спальняў, якімі ён карыстаўся па чарзе.
  
  
  "Тут", - сказаў ён, ганарліва ўхмыляючыся.
  
  
  "Адкуль ты ведаеш, што жанчына ўнутры сапраўды мая каханая Ясміні?" Павольна спытаў Мадас Хінсейн.
  
  
  Ухмылка памочніка згасла. Відавочна, такая магчымасць была для яго ў навінку.
  
  
  "Я. . . яна. . . гэта значыць ..." Ахоўнік супакоіў свае нервы глыбокім уздыхам. "Калі ахоўнік увайшоў у дом, яна сядзела ціха, як быццам чакаючы выратавання".
  
  
  "Што яна сказала?"
  
  
  "Нічога. Відавочна, што яна ў шоку ад свайго выпрабавання".
  
  
  "Апошняе пытанне", - задаў Мадас Хінсейн, дастаючы свой рэвальвер і прыстаўляючы яго да адамавага яблыка памагатага. Цяжкі ствол зафіксаваў гартань мужчыны на месцы. "Якога колеру ў яе валасы?"
  
  
  Паколькі яго якая захрасла гартань не магла рухацца, памагаты проста паціснуў плячыма. Ён спадзяваўся, што гэта быў слушны адказ. Веданне колеру валасоў палюбоўніцы прэзідэнта Іраіта, верагодна, было адным са злачынстваў, караемых смяротным пакараннем. Напрыклад, галенне ці адрошчванне вусоў больш, чым у прэзідэнта.
  
  
  "Ты не зняў з яе абайух?" Спытаў Мадас.
  
  
  Адмоўна паківаў галавой. Ён ведаў, што гэта дакладна быў правільны адказ.
  
  
  Пісталет разрадзіўся, і памочнік затросся да самай падлогі і пасля.
  
  
  "Гэта была твая памылка, дурань", - сказаў Мадас Хінсейн скручанаму целу.
  
  
  Размахваючы пісталетам, Мадас павярнуўся да двух сваіх ахоўнікам.
  
  
  "Ты і ты. Увайдзіце і засцерагце палоннага".
  
  
  Ахоўнікі ўвайшлі ахвотна. Мадас адступіў. Калі б гэта была выкрут з мэтай забойства, яны б не выйшлі, і Мадас уцёк. Калі б яны гэта зрабілі, у яго быў бы адказ на гэты загадкавы паварот падзеяў. Бо адным з найглыбейшых сакрэтаў Мадаса Хінсейна было тое, што ў яго не было палюбоўніцы. Жанчына ў абайю, якая часам жыла на загараднай віле, а часам у яго ўласным палацы, была не кім іншым, як самім Мадасам Хінсейнам. Многія былі выкрутамі выжывання, змрочна падумаў ён.
  
  
  Зьявіліся ахоўнікі. Адзін сказаў: "На ёй кайданкі, Каштоўны Лідэр".
  
  
  "Яна супраціўлялася?"
  
  
  "Не".
  
  
  "Заставайцеся тут", - сказаў Мадас Хінсейн, уваходзячы з пісталетам напагатове, на выпадак, калі яны былі саўдзельнікамі змоўшчыка. Асцярожнасць акуплялася. Кожны лідэр bait за апошнія шэсцьдзесят гадоў памёр на сваёй пасадзе, і ніводны не памёр у ложку.
  
  
  Мадас зачыніў за сабой дзверы.
  
  
  Жанчына была апранута ў чорную абайю і вэлюм, якая закрывала яе твар, за выключэннем мазка вакол вачэй. Яна сціпла сядзела на вялізным ложку, яе доўгія вейкі былі апушчаны, рукі звязаны перад ёй цяжкай вяроўкай. Яе галава была дзіўна нахіленая набок, як быццам прыслухоўваючыся.
  
  
  Мадас спыніўся, каб палюбавацца кроем яе абайуха. Яно было вельмі прыгожым. Магчыма, ён дадасць яго ў сваю калекцыю.
  
  
  "Ты не мая палюбоўніца Ясміні", - сказаў ён, набліжаючыся.
  
  
  Вочы глядзелі ўгору. Яны былі фіялетавымі.
  
  
  "Я ведаю гэта, таму што ў мяне няма палюбоўніцы па імені Ясміні".
  
  
  "Я ведаю", - сказала жанчына на бездакорнай арабскай. Яе голас быў дзіўным, нейкім змрочным ад прыметы.
  
  
  "Перш чым я застрэлю цябе, скажы мне, адкуль ты гэта ведаеш".
  
  
  "Я ведаю гэта, - сказала жанчына, - сапраўды гэтак жа, як я ведаю, які лёс напаткаў вашага зніклага пасла".
  
  
  "Што з перабежчыкам?"
  
  
  "Ён не дэзертаваў. Ён быў забіты. Амерыканскім агентам. Тым самым, хто душыў вашу сям'ю і вашых дарадцаў па ўсім Абамінададзе".
  
  
  "Ты дамовіўся прыйсці сюды толькі для таго, каб сказаць мне гэта?" Павольна спытаў Мадас.
  
  
  "Не. Я прыйшоў, каб размяшаць Кацёл з Крывёй. І ты - мой чарпак".
  
  
  І пакуль Мадас Хінсейн абдумваў гэтыя словы, зняволены ўстаў.
  
  
  Мадас узвёў цынгель свайго рэвальвера. "Я папярэджваю цябе".
  
  
  Абайух жанчыны пачаў падымацца і выпроствацца, як крылы, рухомы чым, Мадас Хінсейн не ведаў, але гэта было зроблена з такой жудаснай абдуманасцю, што ён прытрымаў свой агонь з ашаломленай цікаўнасці.
  
  
  Жанчына, здавалася, запоўніла пакой сваімі вялізнымі чорнымі крыламі абайух, і яе цень, які адчуваецца, як дым, упала на яго.
  
  
  "Хто ты?" Патрабавальна спытаў Мадас.
  
  
  "Я твая палюбоўніца".
  
  
  "У мяне няма палюбоўніцы", - раўнуў Мадас.
  
  
  "Цяпер ведаеш", - сказала жанчына на прынятай у Амерыцы ангельскай. І абедзвюма рукамі сарваў вэлюм, агаліўшы зблытаныя светлыя валасы.
  
  
  Мадас стрэліў. Занадта позна. Удар нагой выбіў пісталет уверх. Ятаган арабаў так і не ўбачыў удару нагі. Яго погляд быў прыкаваны да двух рук з жоўтымі пазногцямі, якія высунуліся з патаемных шчылін у абайуху, каб развязаць вяроўку вакол яе звязаных запясцяў.
  
  
  Каноплі адпала.
  
  
  Рэвальвер стукнуўся аб падлогу і адляцеў у кут.
  
  
  Але вочы Маддаса Хінсейна былі скіраваныя не на зброю. Ён назіраў за жудаснымі рукамі, якія лунаюць перад абайух, як бледныя павукі. Яны пачалі пляскаць у далоні. Спачатку верхнія рукі, да іх далучаюцца ніжнія.
  
  
  "Чаго ты хочаш ад мяне?" Прахрыпеў Мадас, загіпнатызаваны гэтымі пляскаючымі рукамі. Ён нервова аблізаў вусны. Гук у яго вушах абудзіў напаўзабытыя жаданні.
  
  
  "Гэта не тое, чаго я хачу ад цябе, а тое, што я магу табе прапанаваць", - хрыпла прашаптала дзіўная жанчына з чатырма рукамі, падыходзячы бліжэй. Бавоўкі ў далоні сціхлі.
  
  
  "Што?" Мадас змакрэў. Але не ад страху.
  
  
  "Я прыйшоў адпляскаць цябе".
  
  
  Густыя бровы Мадаса Хінсейна папаўзлі ўверх у такт яго раптам намоклым вусам, як скача гусеніцы.
  
  
  "Я твой, спадарыня", - нараспеў вымавіў Біч арабаў.
  
  
  Затым мноства рук абхапіла Маддаса Хінсейна, зрываючы з яго рамень, зрываючы штаны, ніжняе бялізну і, нарэшце, агаляючы аголеную скуру.
  
  
  Гэта былі дзелавітыя, спрытныя рукі. Ён адчуваў сябе бездапаможным у іх упэўненай хватцы. Адчуванне бездапаможнасці было новым адчуваннем для Мадаса Хінсейна.
  
  
  Калі яго штурхнулі на раскошны ложак, ён задаўся пытаннем, адкуль гэтая амерыканская жанчына даведалася пра яго самае глыбокае, патаемнае жаданне. Бо Мадаса Хінсейна не пляскалі належным чынам з таго часу, як ён стаў ятаганам арабаў, і яму гэтага вельмі не хапала.
  
  
  Ахоўнікі звонку пакоі ўхмыльнуліся пры гуках аплявух, якія даносіліся знутры. Гэта гучала так, як быццам іх магутны лідэр літаральна забіваў сваю палюбоўніцу да смерці. Аплявухі працягваліся вечна. Было добра вядома, што Мадас Хінсейн ведаў, як трымаць сваіх жанчын у цуглях.
  
  
  Праз доўгі час агідныя гукі гвалту спыніліся.
  
  
  Раздаўся пратэстуючы голас.
  
  
  "Калі ласка, не спыняйся", - упрошвала яно.
  
  
  Адзін ахоўнік павярнуўся да другога.
  
  
  "Ты чуеш?" спытаў ён, смеючыся. "Яна моліць аб папраўчай літасці нашага Каштоўнага Лідэра".
  
  
  Іншы не далучыўся.
  
  
  "Я думаю, што гэта наш Каштоўны Лідэр", - прамармытаў ён.
  
  
  Яны прыслухаліся. Гэта сапраўды быў грукатлівы голас Мадаса Хінсейна. Ён гучаў няшчасна.
  
  
  Нізкі жаночы голас адказаў яму. Ён быў цвёрдым і непахісным.
  
  
  Неўзабаве дзверы адчыніліся. Чырвонатвары Мадас Хінсейн высунуў галаву. Яго вочы блішчалі і былі шырока расплюшчаны. На вусах выступілі кропелькі поту.
  
  
  "Адзін з вас перадасць слова генералу Азізу", - раўнуў Мадас. "Я хачу, каб танкавая калона атакавала лінію фронту ЗША. Яны заплацяць за злачынствы, учыненыя супраць Абамінадада".
  
  
  Ціхі шоргат прыцягнуў яго назад. Дзверы зачыніліся. Калі яна зноў адкрылася, загад Мадаса Хінсейна змяніўся.
  
  
  "Замест гэтага выкарыстоўвай газ", - сказаў ён. Яго погляд кінуўся назад у пакой. Прыглушаным тонам, як быццам баючыся, што яго падслухаюць, ён дадаў: "Зрабі гэта ціха. Хуткі ўдар, а затым адступленне. Пастарайцеся не наклікаць на нашы галовы амерыканцаў. Я не хачу непрыемнасцей".
  
  
  Дзверы зноў зачыніліся. Скрозь масіўнае дрэва яны маглі чуць голас свайго Каштоўнага Лідэра.
  
  
  "Я зрабіў, як ты загадаў, слаўны", - захныкаў ён. "Цяпер хай магутны дождж тваёй дысцыпліны пральецца на мае шчокі, якія раскайваюцца".
  
  
  Бязлітасныя гукі аплявух аднавіліся.
  
  
  Ахоўнікі абмяняліся дзіўнымі поглядамі. Яны падкінулі манетку, каб паглядзець, хто перадасць дзіўнае пасланне міністру абароны. Яны вырашылі нічога з гэтага не ўзгадваць.
  
  
  Кіраўнік 28
  
  
  
  
  Рыма Уільямс пакруціўся ў сядле, спрабуючы прыняць зручнае становішча. Звычайна гэта не было праблемай. Рыма быў навучаны трываць боль.
  
  
  Але трываць просты боль - гэта адно. Доўгія гадзіны язды ў сядле, калі цвёрдая скураная лука сядла шаруе яго далікатную пахвіну, - зусім іншае. Ён спадзяваўся, што, пакінуўшы ўсе шалікі Кімберлі, акрамя аднаго, гэта аблегчыць яго цяжкае становішча. Не пашанцавала.
  
  
  Адзіны шалік, які ён прынёс, быў глыбока засунуты ў рукаў кімано. Да гэтага часу ён супраціўляўся жаданню выцягнуць яго. Але ён увесь час думаў пра гэта.
  
  
  "Ты, здаецца, незадаволены акцёрскім складам", - прамармытаў шэйх Фарым, павярнуўшы свой драпежны твар у бок Рыма.
  
  
  "Я ўсё яшчэ смуткую аб сваім Гаспадару", - ціха сказаў Рыма.
  
  
  "Пасля столькіх гадоў? Па праўдзе кажучы, ты годны сын. Хацеў бы я, каб у мяне быў такі сын, як ты".
  
  
  Рыма нічога не сказаў. Ён успомніў тыя дні, калі яны з Чиуном ўпершыню сутыкнуліся з шэйхам. Адбылася спрэчка паміж шэйхам і Чыуном, з аднаго боку, і Рыма і нікчэмным сынам шэйха, Абдулам, з другога. Заданне Рыма супярэчыла старажытнаму паразуменню сінанджу з сям'ёй Хамід.
  
  
  Падчас супрацьстаяння Рыма і Чыун былі вымушаныя ўступіць у смяротную сутычку адзін з адным. Чыун прыкінуўся забітым, пашкадаваўшы Рыма. З таго дня шэйх лічыў Чыуна мёртвым. Яго пачуццё гонару было такое, што ён схіляўся перад памяццю Майстра Сінанджу і шанаваў далейшае існаванне Рыма.
  
  
  "Што здарылася з прынцам Абдулам?" Спытаў Рыма праз некаторы час.
  
  
  "Ён чысціць стайні ў вартым жалю памежным мястэчку пад назвай Зар", - выплюнуў шэйх. "Алах справядлівы. Але я прыняў у сваё сэрца пляменніка, сына сястры маёй жонкі, які будзе маім сынам па духу. Яго клічуць прынц-генерал Баззаз. Ён прынёс Дому Хаміда радасць і гонар, таму што ён камандуе маёй арміяй ".
  
  
  Рыма кіўнуў. "Я бачыў яго па тэлевізары". Ён забыўся згадаць, што прынц-генерал выглядаў як оперны блазан, які расхаджвае з важным выглядам перад камерамі і сцвярджае, што амерыканскія войскі знаходзіліся ў Хамідыйскай Аравіі проста для "падтрымкі" арабскіх падраздзяленняў на перадавой.
  
  
  "Калі Алах будзе прыхільны да нас, - прамармытаў шэйх Фарым, - мы сустрэнемся з ім на мяжы. Бо зараз ён заняты ўсталёўкай уздоўж лініі фронту лепшых абарончых збудаванняў, якія толькі можна купіць за грошы".
  
  
  "З нецярпеннем чакаю гэтага", - сказаў Рыма без энтузіязму, яго вочы былі прыкаваныя да трох вярблюдаў, якія кінуліся праз сцежку. Яны скакалі, як нязграбныя антылопы, хуткія, але нязграбныя, плюючыся і фыркаючы, калі знікалі з вачэй.
  
  
  Яго вочы заўважылі нязграбную выпукласць у пахвіны Рыма, шэйх задаўся пытаннем, ці ўсе амерыканцы былі такімі юрлівымі ў сваім горы. Гэта была сапраўды загадка.
  
  
  Яны былі спынены калонай арабскіх салдат у некалькіх мілях на поўдзень ад нейтральнай зоны Хамідзі-Куран.
  
  
  Даведаўшыся шэйха, арабы ўпалі на калені. Замест таго, каб пакланіцца шэйху, які сядзеў верхам на сваім арабскім скакуне, яны глядзелі зусім у іншы бок і дакраналіся пяску далонямі і лбамі, мармычучы словы, якія зрываюцца з іх вуснаў.
  
  
  "Я думаў, арабы прывыклі да спякоты пустыні", - сказаў Рыма, назіраючы за незвычайным уяўленнем.
  
  
  На здзіўленне Рыма, шэйх спешыўся. Разгарнуўшы невялікі персідскі кілімок, ён таксама павярнуўся тварам у той жа бок, далучаючыся да невыразнай малітвы. Бо так яно і было, зразумеў Рыма. Яны стаялі тварам да Мецы.
  
  
  Скончыўшы з ахвярапрынашэннямі, Фарым падняўся на ногі. Астатнія ўсталі, затым зноў апусціліся на калені. На гэты раз у ног шэйха.
  
  
  Рыма нецярпліва сядзеў у сядле. Салдаты звярнуліся да свайго караля. Кароль адказаў афіцыйна. Усё гэта ўлятала ў адно вуха і вылятала з другога, калі справа тычылася Рыма.
  
  
  Калі яны скончылі, салдаты ўсталі на ногі і сфарміравалі эскорт. Шэйх зноў сеў у сядло, і яны зноў рушылі ў дарогу.
  
  
  "Што ўсё гэта значыла?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Яны турбаваліся аб маёй бяспецы, калі я быў адзін у пустыні", - дадаў шэйх Фарым.
  
  
  "Ты быў не адзін", - заўважыў Рыма.
  
  
  Шэйх усміхнуўся. "Гэта тое, што я ім сказаў. І што ў мяне была ўся абарона, у якой мог мець патрэбу мужчына, у паважаным, які ехаў побач са мной".
  
  
  Рыма кіўнуў, не адрываючы позірку ад узгорыстага ландшафту наперадзе.
  
  
  Ён прыжмурыўся. На блізкім гарызонце ў мігатлівым, дрыготкім святле з'явілася лінія дзіўных абрысаў.
  
  
  "Што за халера?" прамармытаў ён.
  
  
  Падчас свайго падарожжа з базы яны абмінулі некалькі ваенных пазіцый, у тым ліку лінію амерыканскіх баявых машын Bradley, задрапіраваных сеткай пясочнага колеру, выбудаваных у батальённым парадку. Амерыканская лінія была самым унутраным бастыёнам. Як ні дзіўна, яна таксама была самай вялікай.
  
  
  Акрамя гэтага быў егіпецкі ўзвод, сірыйскае аддзяленне і іншыя ачагі, уключаючы групу надзвычай панурых курані. Рыма спытаў шэйха, чаму наймацнейшыя сілы не былі на перадавой.
  
  
  "Таму што абараняць і засцерагаць арабскую зямлю ад бязбожнага агрэсара - прывілей нашых субратаў-арабаў", - ганарліва сказаў шэйх.
  
  
  "Вы падабралі правільныя войскі", - ветліва адказаў Рыма, даведаўшыся гарматнае мяса, калі ўбачыў яго.
  
  
  Абарончая лінія Хамідзі была самай маленькай з іх, як бачыў Рыма. Ці ледзь гэта быў атрад прыбраных салдат у вышываных тасьмой светла-блакітных мундзірах, якія згрудзіліся вакол традыцыйных намётаў у пустыні і разнастайных вайсковых машын, у асноўным БТР. На лініі бою не было ніводнага танка, як і чакаў Рыма, улічваючы прыкладна пяцьдзесят тысяч танкаў "Іраіці" савецкай вытворчасці, якія хаваліся дзесьці за хвалістым гарызонтам.
  
  
  Першая лінія абароны хамідзі-арабаў уяўляла сабой чараду замаскіраваных пяском грузавікоў з адкрытымі кузавамі. Яны стаялі ў баку ад нейтральнай зоны, як быццам гатовыя да неадкладнага адступлення.
  
  
  На насцілах, накіраваўшы свае гіганцкія лопасці на варожую тэрыторыю, былі ўсталяваны самыя вялікія вентылятары, якія Рыма калі-небудзь бачыў у сваім жыцці.
  
  
  Яны былі больш за дваццаць футаў вышынёй, бліскучыя ляза былі абаронены сталёвымі каркасамі. Калі б не памер прылад, яны маглі б сысці з паліцы крамы Woolworth.
  
  
  "Я ў гэта не веру", - выпаліў Рыма.
  
  
  Шэйх даволі ўхмыльнуўся, пачуўшы камплімент.
  
  
  "Узрушаючыя, ці не праўда?" шэйх злараднічаў. "Усяго тыдзень таму ў нас былі вентылятары ўдвая меншага памеру. Мой пляменнік, прынц-генерал, правёў інспекцыйную паездку і, убачыўшы нікчэмныя клінкі, заявіў, што іх недастаткова для адбіцця атакі Іраіці. Нашы заводы працуюць дваццаць чатыры гадзіны ў суткі, вырабляючы новыя. Да восені ўся мяжа - працягласцю сотні міль - будзе абсталявана такім чынам".
  
  
  "Што добрага ў фанатах супраць танкаў?" Выпаліў Рыма.
  
  
  Шэйх плюнуў. "Ні чорта добрага, клянуся Алахам. Мы не баімся танкаў іраіці. Калі іраіці дашлюць танкі, амерыканцы разбамбяць іх да чортавай маці. Гэта іх нервова-паралітычныя газы прымушаюць нават самых бясстрашных бедуінаў дрыжаць пад пякучым сонцам. Калі яны пасмеюць ужыць выпусцім іх назад у іх баязлівыя асобы. Іншалах!
  
  
  Пры гуку гэтага адрывістага воклічу з палаткі з кандыцыянерам выйшаў малады чалавек у абуральнай белай уніформе, упрыгожанай залатым галуном.
  
  
  "Дзядзька!" - закрычаў ён, і яго асмуглы твар азарыўся.
  
  
  "Мой пляменнік! Пойдзем, у мяне ёсць вялікі воін, з якім ты павінен сустрэцца".
  
  
  Калі Рыма і шэйх спешыліся, да іх наблізіўся прынц-генерал Сулейман Баззаз. У руках у яго была ўпрыгожаная каштоўнасцямі кій для фанабэрыі, а яго прамяністая ўсмешка здавалася галаграмай, якая плыве перад яго тварам. Нават з адлегласці сотні ярдаў Рыма адчуваў пах яго ласьёна пасля галення. І ён нават не спрабаваў.
  
  
  "Аб доўгажыхар!" - сказаў прынц-генерал, ігнаруючы Рыма. "Ты прыйшоў паглядзець на справу маіх рук".
  
  
  "Гэта добра, але гэта павінна пачакаць. Я павінен прадставіць старога сябра сям'і Хамід, Майстры сінандж. Шэйх паказаў на Рыма узмахам свайго табе з вярблюджай воўны.
  
  
  "Клічце мяне Рыма", - сказаў Рыма, працягваючы руку. Гэта было праігнаравана. Рыма паспрабаваў засунуць абедзве рукі ў кішэні штаноў, але кімано без кішэняў запярэчыла гэтаму жэсту.
  
  
  Які боль, падумаў Рыма. Я ніколі не асвоюся з гэтымі дыпламатычнымі штучкамі.
  
  
  "Хто гэты чалавек?" спытаў прынц-генерал па-арабску, з агідай разглядаючы рукі Рыма. Яны былі прыцярушаны пяском.
  
  
  "Паслухайце, давайце пяройдзем да справы", - сказаў Рыма, адкінуўшы прыстойнасці. "Мяне трэба падкінуць да Курана".
  
  
  Гэта выклікала адказ ад прынца-генерала. "З якой мэтай?"
  
  
  "Ён выконвае сакрэтную місію для Амерыкі", - даверліва паведаміў шэйх, прыцягваючы пляменніка бліжэй да сябе і настойліва тузаючы прынца-генерала за вышываны галуном рукаў. Двое мужчын прыціснуліся адно да аднаго.
  
  
  Рыма скрыжаваў рукі на грудзях, але з-за шырокіх рукавоў кімано гэта было гэтак жа немагчыма, як засунуць іх у кішэні. Замест гэтага ён завадатараў іх у рукавы, адчуваючы сябе недарэчна, калі падняўся вецер, задзімаючы дробны пясок пад спадніцу кімано.
  
  
  Пакуль два араба размаўлялі, міма пранёсся віхура, які, здавалася, прыйшоў з ніадкуль, вагаўся слуп крутоўнага пяску такой шчыльнасці, што немагчыма было зазірнуць у яго асяродак.
  
  
  Ніхто не звярнуў на гэта асаблівай увагі, хоць галаўныя ўборы былі нацягнутыя поплотнее, каб зберагчы ад пяску, які наносіцца ветрам. Зацікаўлены Рыма назіраў, як віхура пранёсся міма пазіцыі, апусціўся ў неглыбокае вадзі і панёс пясок за гарызонт.
  
  
  Калі двое арабаў растулілі свае абдымкі, прынц-генерал падышоў да Рыма і паціснуў яго руку слабым поціскам пальцаў.
  
  
  "Я рады сустрэцца са старым сябрам майго дзядзькі. Папрасі, і я выканаю тваё жаданне".
  
  
  "Як глыбока ты можаш пагрузіць мяне ў Куран?"
  
  
  "Так глыбока, як ты пажадаеш", - сказаў Баззаз, цішком выціраючы правую руку аб сваё бездакорнае сцягно. "На сотні міль вакол - голы пясок".
  
  
  "Тады паехалі. Я вельмі спяшаюся".
  
  
  Прынц-генерал Баззаз падвёў Рыма і шэйха да нізкага транспартнага сродку тыпу БТР. Яно натапырылася электроннымі датчыкамі і павучымі антэнамі. Магчыма, гэта быў месяцаход з лішкаў НАСА.
  
  
  "Гэта ідэальная калясьніца для цябе", - сказаў ён з зубастым гонарам. "Яна цалкам газанепранікальная. Яна нямецкай вытворчасці".
  
  
  "Гэта павінна зрабіць на мяне ўражанне?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Магчыма. Бо вы павінны разумець, што нервова-паралітычныя газы Іраіці таксама вырабляюцца немцамі".
  
  
  "Шварцвальд, відаць, гэтымі днямі квітнее", - сказаў Рыма.
  
  
  "Не так моцна, як Куран сёння. Але мы хутка гэта зменім", - паабяцаў прынц-генерал Баззаз, падміргваючы свайму ганарліваму дзядзьку, які маячыў непадалёк.
  
  
  "Цяпер ты загаварыў", - сказаў Рыма.
  
  
  "Так. Вядома, я кажу". Прынц-генерал выглядаў збянтэжаным.
  
  
  "Забудзься пра гэта", - стомлена сказаў Рыма. "Амерыканскі слэнг".
  
  
  Прынц-генерал і шэйх абмяняліся поглядамі. Яны вярнуліся да мармытання на арабскай. Рыма задумаўся, пра што яны гавораць, але вырашыў, што гэта не настолькі важна, каб турбавацца.
  
  
  "Ён з ЦРУ?" Пацікавіўся прынц-генерал Баззаз, гледзячы на Рыма. "Я чуў, што яны ненармальныя".
  
  
  "Не. Ты павінен дараваць яго. Ён у жалобе".
  
  
  "Ён вельмі гарачы плакальшчык", - пракаментаваў прынц-генерал Баззаз, адзначыўшы дзіўны крой халата амерыканца ніжэй таліі.
  
  
  "Гэтага я таксама не разумею", - прызнаўся шэйх. "Ён быў у такім стане каля чатырох гадзін".
  
  
  Вочы Баззаза пашырыліся. "Праўда? Магчыма, у ім цячэ арабская кроў".
  
  
  "Толькі Алах ведае. Цяпер, хутка, рабі, як ён загадвае. Мне не падабаецца быць на перадавой".
  
  
  Прамяністая ўсмешка вярнулася на загарэлы твар прынца-генерала, калі ён вярнуўся да Рыма.
  
  
  "Усё было ўладкована. Я папрашу майго асабістага кіроўцы адвезці вас. Куды вы жадаеце паехаць? Дакладна?"
  
  
  "Агідны хлопец", - нядбайна сказаў Рыма.
  
  
  "Абомінадад? Ты ідзеш забіваць Мадаса?"
  
  
  "Я б хацеў".
  
  
  "Чаго ты жадаеш?"
  
  
  Рыма ўздыхнуў. "Усё роўна. Давайце адправім гэты караван у шлях".
  
  
  "Праўдзіва". Прынц-генерал павысіў голас на арабскай. "Ісма!"
  
  
  Падышоў санітар, больш падобны да швейцара гатэля, чым да салдата. Ён выслухаў хуткія інструкцыі прынца-генерала з бліскучымі чорнымі вачыма.
  
  
  Прынц-генерал павярнуўся да Рыма.
  
  
  "Усё ўладжана. Вас адвязуць у горад Фахад. У нас там ёсць кантакты ў супраціве. Вы знойдзеце іх на вуліцы Афрыт. Спытайце Амара. Ён прывядзе цябе ў Іраіт".
  
  
  "Выдатна. Паехалі".
  
  
  Кіроўца адчыніў бакавыя дзверы БТР для Рыма.
  
  
  Ён быў здзіўлены, выявіўшы, што пярэдняе сядзенне было абцягнута белай норкай. Прыборная панэль выглядала як іспанская скура.
  
  
  "Дай угадаю", - спытаў Рыма ў прынца-генерала. "Гэта твая асабістая калясніца?"
  
  
  "Так. Як ты здагадаўся?"
  
  
  "На ім тыя ж духі, што і на табе", - сказаў Рыма, залазячы ўнутр.
  
  
  "Гэта Олд Спайс. Я купаюся ў ім штодня".
  
  
  Шэйх падышоў да адчыненых дзвярэй. Ён узяў руку Рыма абедзвюма рукамі. Перш чым Рыма змог спыніць яго, стары шэйх двойчы пацалаваў яго. Па адным разе ў кожную шчаку. Рыма прапусціў гэта міма вушэй.
  
  
  "Салам алейкім, майстар сінандж", - сказаў ён.
  
  
  "Так, шалом і табе", - сказаў Рыма.
  
  
  Затым ажыла трэль сірэны. Яна даносілася з намёта прынца-генерала. Кожная лямпачка на высокатэхналагічнай прыборнай панэлі бронетранспарцёра міргала і зіхацела, як калядная ёлка.
  
  
  "Што, чорт вазьмі, адбываецца?" Рыма закрычаў.
  
  
  "Ля!" - у жаху закрычаў прынц-генерал Баззаз. Шэйх збялеў так хутка, што, здавалася, яго барада пацямнела.
  
  
  Па ўсім лагеры арабскія салдаты пераапрануліся ў прагумаванае хімічнае адзенне. Іншыя, больш адважныя, скокнулі да грузавікоў. Некаторыя былі ўзброены вялікімі балельшчыкамі. Іншыя забраліся ў кабіны, дзе замкнуліся, націскаючы кнопкі на прыборнай панэлі, якія ўключалі вялікія вентылятары, накіраваныя на поўнач.
  
  
  Яны з ровам ажылі, паднімаючы клубы зацямняльнага пяску і пацвярджаючы для Рыма тое, пра што ён толькі пачаў падазраваць.
  
  
  Гэта была газавая атака. І Рыма апынуўся ў эпіцэнтры ўсяго гэтага.
  
  
  Кіраўнік 29
  
  
  
  
  У цемры не было нічога. Ні гуку. Ні густу. Ні святла. Ні цяпла. Холад быў простым успамінам, а не адчувальным адчуваннем. Толькі ўспамін аб холадзе і вільготнасці і горкім, вельмі горкім металічным прысмаку.
  
  
  І ўсё ж у цемры было холадна. Там была вільготнасць. Вада. Яна таксама была лядоўні. Але яна не здавалася халоднай, таму што не было ніякіх пачуццяў.
  
  
  Недзе ў цемры замігацела духоўная іскра. Вярнулася ўсведамленне. Ці было гэта Пустатой? Пытанне было нявыказанае. Адказу не існавала. Усведамленне згасла. Гэта быў непрыдатны час. Магчыма, наступным разам ён паспрабуе. Зноў. Калі будзе наступны раз. Калі з моманту апошняга перыяду ўсведамлення ўжо не прайшла вечнасць.
  
  
  Калі прытомнасць патухла, голас, жаночы і бязладна музычны, падобны на звон звана з самага нізкага металу, прарэзаў бязгучнасць бездані.
  
  
  Ты не можаш выратаваць яго зараз. Ён страчаны для цябе. Ён мой. Ты мёртвы. Сканчай сваю смерць, упарты.
  
  
  Голас перайшоў у нізкі, д'ябальскі смех, які рушыў услед за яго апускаецца розумам у самую чорную з ям, якая павінна была адчувацца халоднай, але не адчувалася.
  
  
  І ўсё ж гэта было.
  
  
  Кіраўнік 30
  
  
  
  
  Рыма зачыніў дзверцы БТР ад пяску. Прыборная панэль схадзіла з розуму прыборы, якія папярэджваюць аб газе, вырашыў ён. Або гэта, або "Олд Спайс" даў уцечку ў электроніку.
  
  
  Паўсюль вакол яго арабскія салдаты ўступалі ў бой. Ён быў здзіўлены іх дысцыплінаванасцю. Неўзабаве ўсе вентылятары раўлі. Шум быў такі, нібы мільён самалётаў рыхтаваліся да ўзлёту.
  
  
  Прынц-генерал Баззаз памчаўся да бліжэйшага верталёта. Роў яго шрубы змяшаўся з астатнімі. У віхуры пяску ён узляцеў з шэйхам на борце. Аднак замест таго, каб адступіць, верталёт паляцеў на поўнач. Абодва члены каралеўскай сям'і былі ў процівагазах. Рыма быў здзіўлены іх відавочнай адвагай.
  
  
  Да гэтага часу ўсе ўжо апранулі супрацьгазныя касцюмы, уключаючы вадзіцеля Рыма. Рыма абшукаў кабіну ў пошуках сваёй уласнай маскі. Ён знайшоў адну прымацаваную пад прыборнай панэллю. Ён нацягнуў яе на галаву. Гэта была якая фільтруе маска без прымацаванага кіслароднага балона. Калі ён удыхнуў, у паветры пахла драўняным вуглём, але ім можна было дыхаць.
  
  
  На працягу некалькіх хвілін арабы даглядалі сваіх вентылятараў, уручную паварочваючы іх так, каб іх паветраныя патокі перакрываліся.
  
  
  "Сучасная вайна", - прабурчаў Рыма. "Можа быць, у наступным годзе ў іх з'явяцца аўтаматычныя паваротныя механізмы. Як у K-Mart".
  
  
  Верталёт хутка вярнуўся, падняўшы яшчэ больш пяску і ўзмацніўшы блытаніна. Рыма вырашыў пачакаць, пакуль пясок асядзе, перш чым з'ехаць. Калі ўжо на тое пайшло, стала яшчэ горш. Як ні дзіўна, пясок, здавалася, здзімала з лініі фронту, нягледзячы на люты роў заўзятараў. Лёзы былі цалкам ахутаны аблокамі пылу.
  
  
  Праз трайное ветравое шкло Рыма чуў панічныя ўсклікі на арабскай, ніводнага з якіх ён не разумеў.
  
  
  Прынц-генерал Баззаз прабіўся скрозь нарастальны пясок. Ён пастукаў у дзверы.
  
  
  Рыма адкрыў яго. "Што здарылася?" ён пракрычаў скрозь шум:
  
  
  "Мы павінны адступіць". Яго голас быў прыглушаны маскай.
  
  
  "Чаму? У фанатаў усё ў парадку".
  
  
  "Іраіці наступаюць. Гэта вайна".
  
  
  "З танкамі?"
  
  
  "Не, яны перахітрылі нас. У іх таксама ёсць прыхільнікі. І іх больш, чым нашых".
  
  
  "Ты жартуеш", - усклікнуў Рыма.
  
  
  "Я не такі. Гэты транспартны сродак неабходны для адступлення. Мне шкада. Ты прадстаўлены сам сабе".
  
  
  "Вялікі дзякуй", - суха сказаў Рыма.
  
  
  "Сардэчна запрашаем, хлопцы. А зараз, калі ласка, выйдзіце".
  
  
  "Ні завошта", - прарычэў Рыма, заводзячы рухавік.
  
  
  Прынц-генерал адскочыў назад. Ён не прывык да непадпарадкавання. Пакуль ён прывык да гэтага, Рыма зачыніў дзверы.
  
  
  Абярнуўшыся, прынц-генерал выдаў крык. Грузавікі завяліся. Яны рушылі наперад. Гэта значыць яны адправіліся на поўдзень, накіроўваючыся ў бок Рэмо, іх фанаты дзьмуліся, каб пабіць групу, але больш нічога не рабілі, каб развеяць пясчаную буру.
  
  
  Верталёт з Баззазам на борце падняўся ў віхуры, разгарнуўся хвастом і нізка паляцеў да зямлі. І чарада грузавікоў з ровам пранеслася міма Рыма.
  
  
  Віск газавых датчыкаў на прыборнай панэлі падняўся на новы ўзровень. Рыма запусціў руку пад скуру і намацаў гняздо правадоў. Ён выцягнуў іх. Віск спыніўся, хоць некалькі сярдзітых агеньчыкаў усё яшчэ міргалі.
  
  
  "Так-то лепш", - прамармытаў Рыма, садзячыся за руль. Ён завёў БТР, нязграбна рухаючыся наперад.
  
  
  "Агідны, я іду", - сказаў ён.
  
  
  Рыма накіраваў БТР, падскокваючы, праз выдмы і вадзі. Бачнасць неўзабаве ўпала да нуля. Колер пясчанай буры павольна мяняўся. Яна мяняла колер з шэрага на гарчычна-жоўты, пакуль не стала нагадваць паветрана-кропельную дыярэю.
  
  
  Моцна трымаючы руль, Рыма належыў на сваё прыроднае пачуццё кірунку. Неяк ён ведаў, што едзе строга на поўнач, і гэта было ўсё, што яго непакоіла.
  
  
  Ён не бачыў надыходзячы грузавік, пакуль яго рашотка пясочнага колеру не вынырнула з віру, як акула з дрэннымі зубамі.
  
  
  Гэта быў лёгкі грузавік, зразумеў Рыма. Ён нёсся прама на яго, кіроўца з вылупленымі вачамі за рулём і каністрамі, якія вывяргаюць жаўтлявы ад паноса газ, усталяванымі на даху кабіны.
  
  
  "Пайшоў ён да д'ябла", - сказаў Рыма, прытрымліваючыся ранейшага курсу.
  
  
  Цяжкі бронетранспарцёр урэзаўся ў грузавік, не спыняючыся. Рашотка радыятара прагнулася, яго перадпакоі шыны высока задраліся. Ён паспрабаваў узлезці на дах бронетранспарцёра, але яго заднія колы страцілі счапленне з дарогай.
  
  
  Ён адскочыў убок, перакуліўшы ўсталяваны ззаду дваццаціфутавы вентылятар. Клетка змялася, калі стукнулася аб пясок. Лопасці разляцеліся на кавалкі аб зламаны каркас.
  
  
  Рыма павярнуў руль, каб лепей разгледзець грузавік. Ён ляжаў на баку, колы круціліся. Вентылятар ляжаў за некалькі футаў ад яго. З перавернутай кабіны злосна вырываліся шыпячыя жаўтлявыя клубы пары. Рыма мімаходам убачыў батарэю рассыпаных газавых балонаў, зараз ужо не прымацаваных нітамі да пакамячаным даху кабіны.
  
  
  Кабіна была расколатая, і кіроўца распластаўся на пяску, трымаючыся за горла і глытаючы, як выкінутая на бераг камбала.
  
  
  Яго процівагаз ляжаў у яго локця, але ён быў занадта заняты смерцю, каб шукаць яго.
  
  
  "Нагадай мне хуткім часам не апускаць шкла", - прамармытаў Рыма, удзячны за герметычны газанепранікальны аўтамабіль.
  
  
  Удалечыні чарада падобных грузавікоў імчалася на поўдзень, нібы падганяемая іх вялікімі фанатамі. Але фанаты былі накіраваныя ў той бок, куды яны ехалі, пхаючы наперад успеньваючыя патокі газу. Супраціў ветру адкінула яго назад. Газ мінуў усюды, акрамя таго месца, дзе павінен быў.
  
  
  "Якога чорта", - сказаў сабе Рыма. "Ядловец можа яшчэ крыху астыць у падзямеллі Шалёнай азадка".
  
  
  Ён накіраваў БТР у пагоню за імі.
  
  
  Рыма пад'ехаў да аднаго з іх і, вывернуўшы руль направа, няўмольна ўціснуў грузавік у наступны ў чарзе.
  
  
  Перыферыйны зрок вадзіцеляў быў аслаблены ахоўнымі акулярамі ад супрацьгазаў, таму ўпершыню яны зразумелі, што трапілі ў бяду, калі іх колы, якія верцяцца, пацерліся адзін аб аднаго.
  
  
  Пры той хуткасці, з якой яны ехалі, гэта значыла імгненную катастрофу.
  
  
  Рыма назіраў, як першыя два грузавікі сутыкнуліся і, круцячыся, пакаціліся прэч, куляючыся, адкідаючы верціцца лопасці вентылятара і лахманы газу.
  
  
  Яны прызямліліся, сплеценыя разам у неверагодным скрыўленні металу.
  
  
  З гэтага моманту гэта было проста пытанне бакавога ўдару кожнага грузавіка з недастатковай вагай браніраваным бронетранспарцёрам, пакуль ён не перакуліцца ці не страціць кіраванне.
  
  
  Пасля таго, як апошні грузавік з'еў пясок, Рыма зноў накіраваў БТР на поўнач і гуляў з рулём, пакуль яго цела не сказала яму, што ён настроены на паўночны магнітны полюс. Прыблізнае напрамак на Абамінадад.
  
  
  Ён падрыхтаваўся да паездкі, адна думка займала яго больш за ўсё.
  
  
  Як Чыун рабіў гэта ўсе гэтыя гады? Чортава кімано было гарачэй, чым у пекле.
  
  
  Кіраўнік 31
  
  
  
  
  Маёр Насур Хамдун стаміўся страляць у Кураніса.
  
  
  Ён быў рады застрэліць Кураніса ў першыя бурныя дні аднаўлення Курана. Асабліва калі няўдзячныя куранійцы супраціўляліся вяртанню на радзіму Іраіці з іх вартым жалю стралковай зброяй, камянямі і кактэйлямі Молатава. Кім яны сябе ўявілі - палестынцамі?
  
  
  Няўжо яны не разумелі, што ўсе арабы - браты і ім наканавана аб'яднацца? Гэта было вельмі дзіўна. Насур чакаў, што яго сустрэнуць як вызваліцеля.
  
  
  Таму, калі вызваленыя арабы Курана звярнуліся супраць яго са сваёй нікчэмнай зброяй, Насур у абуранасці расстраляў іх на вуліцах. Кураніты, якія выжылі, пайшлі ў падполле. Яны заклалі бомбы. Яны стралялі з дахаў.
  
  
  А войскі Іраіці пад камандаваннем маёра Хамдуна проста збіралі мірных жыхароў наўздагад і пакаралі смерцю іх рознымі метадамі. Часам ім проста пускалі кроў на вуліцах, іх кроў збіралі ў шкляныя мензуркі, каб захаваць у выглядзе плазмы на той малаверагодны выпадак, калі амерыканцы набяруцца дастаткова смеласці для нападу.
  
  
  Гэта былі старыя добрыя часы, з сумам падумаў маёр Хамдун, калі ў пустыню Курані апусціўся вечар. Было шмат куранёў, якіх трэба было застрэліць, і шмат падставаў, каб зрабіць гэта.
  
  
  Не цяпер. Цяпер ён жыў у сваім адзінокім танку Т-72 - практычна адзіным бяспечным прытулак ва ўсёй краіне. Фактычна, гэта было практычна адзінае месца жыхарства ў правінцыі Мадас, як зараз зваўся акупаваны Куран.
  
  
  Маёр Хамдун, размясціўшыся высока ў вежы, накіраваў свой палявы бінокль на пустынную дарогу дружбы трайт-Куран. Гэта спынілася ўсяго за дваццаць кіламетраў на поўдзень адсюль - арабы Хамідзі няветліва адмовіліся плаціць за падаўжэнне ў старыя добрыя часы, калі Іраіт змагаўся з Іругам у іншай вайне, створанай прэзідэнтам Хінсейнам. Калі б не іх скупасць, змрочна падумаў маёр Хамдун, яны таксама былі б вызваленыя. Маёр Хамдун з нецярпеннем чакаў іх канчатковага вызвалення. Паколькі ён базаваўся ў негасцінным балоцістым паўднёвым рэгіёне Куран - цяпер трынаццатай правінцыі Іраіта - у яго не было магчымасці ўдзельнічаць у пераразмеркаванні багацця, навязанага тлустаму, занадта багатаму Курану.
  
  
  Бо ў паўднёвым Куране не было нічога, што варта было б украсці.
  
  
  Маёр Хамдун чакаў сваёй гадзіны і спадзяваўся, што амерыканцы нарэшце нападуць. Гэта дало б падставу асіміляваць карумпаваных і лянівых арабаў-хамідзі. І ў яго было б шмат марскіх пяхотнікаў ЗША, якіх можна было б перастраляць. Маёру Хамдуну стала дрэнна на душы ад таго, што ён страляў у сваіх субратаў-арабаў - нават у тых, у каго хапала бессаромнасці дамагацца росквіту, у той час як іншыя арабы абыходзіліся без яго.
  
  
  Хрыплы роў рухавіка прымусіў яго навастрыць вушы. Ён даносіўся з поўдня. Ён падняў палявы бінокль. Па дарозе Дружбы набліжаўся незнаёмы квадратны аўтамабіль - што было вельмі цікава, паколькі тэхнічна ён нікуды не вёў.
  
  
  Маёр Хамдун прыжмурыўся ў палявы бінокль, праклінаючы пякельную цемру. Калі амерыканцы здзейснілі сваю ганебную, але непазбежную тактычную памылку, ён разлічваў сцягнуць з іх мёртвых целаў акуляры начнога бачання. Ён чуў, што яны каштуюць па чатыры тысячы долараў кожны. Гэта была пяцізначная сума ў іраідскіх дынарах.
  
  
  Месячнае святло асвятліла хутка які едзе аўтамабіль, які едзе па дарозе. Сэрца маёра Хамдуна часта забілася ў прадчуванні. Аўтамабіль ехаў без агнёў. Мусіць, гэта амерыканцы!
  
  
  Прасунуўшы руку ў люк, ён дакрануўся да рычага павароту вежы, накіроўваючы гладкаствольную гармату са скрыгатам у бок дарогі. Яго танк ляжаў упоперак дарогі. Машына, чым бы яна ні была, не магла праехаць.
  
  
  Яго рука кінулася да спускавой гаплік гарматы. Але, падумаўшы, ён прытрымаў агонь. 125-міліметровы снарад, без сумневу, сапсаваў бы яго дарагія акуляры начнога бачання. Замест гэтага ён запалохаў бы амерыканцаў, каб яны здаліся. Але ён не стаў бы пускаць ім кроў. Іх кроў была недастаткова добрая, каб падтрымліваць жыцці арабаў.
  
  
  Машына была нізкай, шырокай і браніраванай, маёр Хамдун убачыў гэта, калі ўключыў усталяваны на кардане пражэктар.
  
  
  "Стой!" - крыкнуў ён на дрэннай ангельскай з акцэнтам.
  
  
  Да яго прыемнага здзіўлення, аўтамабіль паслухмяна спыніўся. Дзверцы са пстрычкай адчыніліся, і з яе выйшаў мужчына. Ён быў высокім і хударлявым, рухаўся з лёгкай упэўненай грацыяй. Ён быў апрануты ў доўгую чорную вопратку, падобную на хамідзі табе ці дышдаш курані.
  
  
  Ён не быў амерыканцам, расчаравана падумаў маёр Хамдун. І на ім не было акуляраў начнога бачання.
  
  
  Мужчына наблізіўся.
  
  
  "Што ты тут робіш, эфендзі?" Спытаў маёр Хамдун па-арабску.
  
  
  Да яго здзіўлення, мужчына адказаў па-ангельску.
  
  
  "Дапамажы мне, прыяцель. Я шукаю горад Фахад. Ведаеш яго?"
  
  
  "Хто вы?" Павольна спытаў маёр Хамдун, збянтэжаны тым, што гэты чалавек не паводзіў сябе як агрэсар.
  
  
  "Проста безназоўны падарожнік, які спрабуе дабрацца да Фахада".
  
  
  "Я хацеў бы ведаць тваё імя".
  
  
  “Рыма. Цяпер укажы мне на Фахада, і пакуль ты гэтым займаешся, прыбяры гэты танк з майго шляху”. Мужчына рассеяна круціў рукамі.
  
  
  "Ты кажаш як амерыканец", - выказаў здагадку Хамдун няцвёрдым голасам.
  
  
  "А ты кажаш як араб з паловай мозгу".
  
  
  "Гэта абраза?"
  
  
  "Мэдас Хінсейн поўны лайна?"
  
  
  "Я задаў сваё пытанне першым".
  
  
  Тонкія вусны амерыканца выгнулася ва ўсмешцы. Ён не завагаўся ад святла пражэктара магутнасцю тысячу свечак. Яго вочы проста звузіліся да амаль усходніх шчылінак. Яны мігацелі чорна, пагрозліва. Бясстрашныя.
  
  
  Маёр Хамдун націснуў на рычаг кіравання гарматай, апускаючы гладкаствольную прыладу так, каб яна была накіравана прама ў чорныя грудзі надыходзячай постаці.
  
  
  "Ці гатовы ты памерці, нявернік?"
  
  
  "Не, пакуль ты не пакажаш мне на Фахада".
  
  
  "Я ніколі гэтага не зраблю".
  
  
  Раптам амерыканец выканаў нешта накшталт цыркавога сальта. Ён кульнуўся ў паветры і прызямліўся, ідэальна збалансаваны, на доўгі ствол гарматы.
  
  
  Да такога павароту падзей маёр Хамдун не быў гатовы ў Ваеннай акадэміі Іраіці. Калі б ён стрэліў, то прамахнуўся б поўнасцю.
  
  
  Таму маёр Хамдун зрабіў наступную найлепшую рэч. Ён шалёна тузаў рычаг павароту вежы ўзад і ўперад.
  
  
  Вежа тузанулася направа, затым налева, затым зноў направа.
  
  
  Амерыканец з бестурботнай упэўненасцю падняўся па ствале да вежы. Ён не папрацаваў падняць рукі для раўнавагі.
  
  
  Маёр Хамдун хуценька накіраваў прамень пражэктара сабе ў вочы.
  
  
  Мужчына проста нырнуў пад конус святла. Нядбайна ён сцягнуў Хамдуна з яго курасадні. Ён зрабіў гэта адной рукой, нават не парушыўшы раўнавагі. Гэта зрабіла ўражанне на маёра Хамдуна, які разумеў, што амерыканцы няўмелыя ва ўсім - за выключэннем стварэння фільмаў.
  
  
  "Прывітанне!" - сказаў ён. "Хочаш, я паўтару сваё пытанне?"
  
  
  "Гэта не прынясе вам нічога добрага", - нацягнута сказаў маёр Хамдун. "Я мусульманін. Мы не баімся смерці".
  
  
  Рука мужчыны выскачыла. Два пальцы стукнулі па шкле пражэктара. Яно было вельмі тоўстым. Тым не менш, яно разбілася на дробны шкляны жвір. Паляцелі іскры. Нешта зашыпела і загарэлася.
  
  
  "Калі ласка, паўторыце", - сказаў маёр Хамдун на сваёй самай ветлівай англійскай.
  
  
  "Пакажы мне шлях да Фахаду".
  
  
  Маёр паказаў на поўнач, уверх па дарозе Дружбы. "Гэта назад у той бок".
  
  
  "Як далёка?"
  
  
  "Менш за семдзесят кіламетраў".
  
  
  Да жаху Хамдуна, амерыканец нахмурыўся. "Колькі гэта міль?" - спытаў ён.
  
  
  "Столькі, колькі вы хочаце", - сказаў маёр, не зразумеўшы пытання.
  
  
  "Я люблю супрацоўнічаць з Іраіці", – ласкава сказаў амерыканец. "А зараз прыбяры гэтую кучу хламу з майго шляху".
  
  
  "З радасцю. У абмен на паслугу роўнай каштоўнасці".
  
  
  Павольная ўсмешка распаўзлася па твары амерыканца. У патухлым святле яго вочы плавалі, як злосна свецяцца зоркі, у падобных на чэрап западзінах.
  
  
  "Вядома", - лаканічна адказаў ён. "Чаму б і не?"
  
  
  "Я абмяняю вам гэтую інфармацыю на вашу лепшую пару ачкоў начнога бачання", – смела заявіў маёр Хамдун.
  
  
  "Навошта яны табе?"
  
  
  "Каб я мог убачыць амерыканцаў, калі яны прыйдуць".
  
  
  "У мяне для цябе навіны, прыяцель. Яны тут".
  
  
  Іраіці выглядаў на імгненне збянтэжаным. "Але ёсць толькі адзін з вас".
  
  
  "Адзін - гэта ўсё, што трэба. Цяпер прыбяры гэты танк".
  
  
  "Я адмаўляюся, пакуль ты не дасі мне што-небудзь для маіх вачэй, што ператворыць ноч у дзень".
  
  
  "Вы маеце на ўвазе дзень, які будзе пераходзіць у ноч", - сказаў амерыканец.
  
  
  "Так, я маю на ўвазе гэта", - сказаў маёр Хамдун, дзівячыся, як ён так доўга блытаў амерыканскія словы, якія абазначаюць "дзень" і "ноч".
  
  
  Затым амерыканец падняў два пальцы адной рукі і ўсадзіў іх у вочы маёра так хутка, што болі не было. Толькі раптоўнае чарноцце.
  
  
  І калі маёр упаў на пясок, здзіўляючыся, што адбылося, вясёлы голас амерыканца зазвінеў у ночы, якая працягнецца да канца дзён Насура Хамдуна, сказаўшы: "Не хвалюйся. Я сам перасунь танк. Ты проста атрымлівай асалоду ад выглядам".
  
  
  Горад Фахад быў практычна горадам-зданню, калі Рыма заехаў у яго праз некалькі гадзін. Да гэтага часу ўжо наступіла світанак. Па дарозе ён сутыкнуўся з мінімальным супрацівам. Проста выпадковы патруль з двух чалавек на "лендраверах".
  
  
  Пераканаўшыся ў першых двух з гэтых патрулёў, што ён сапраўды знаходзіцца на правільнай дарозе ў Фахад - і, дарэчы, ён мог лічыць сябе палонным войска Іраіці - Рыма не папрацаваў пакінуць БТР, каб зламаць шыі ніводнаму іраіці. Ён проста збіў іх з ног там, дзе яны стаялі.
  
  
  Чым больш ён гэта рабіў, тым большае ўражанне на яго рабіла нямецкая інжынерыя. БТР ледзь прыкметна скаланула, калі ён праязджаў па целах. І альбо яны не спяшаліся крычаць, альбо гукаізаляцыя таксама была цудоўнай.
  
  
  Шпацыруючы па горадзе, Рыма зрабіў разумовую пазнаку дагледзецца да нямецкай мадэлі, калі яму калі-небудзь асабіста спатрэбіцца бронетранспарцёр.
  
  
  Ён з агідай убачыў, што Фахада практычна ўшчэнт абчысцілі. Некаторыя будынкі ўсё яшчэ стаялі. Ні ў адным з іх не было шкла. Толькі некалькі вокнаў сапраўды былі разбіты ў выніку гвалту. Іх проста знялі, перавязі і ўсё астатняе.
  
  
  Рыма пашукаў вачыма вулічныя паказальнікі. Іх не было.
  
  
  "Чорт. Яны нават забралі чортавы вулічныя паказальнікі. Як, чорт вазьмі, мне знайсці Іфрыт-стрыт?"
  
  
  Жанчына ў абайуху чорнага дрэва кінулася ў сховішча, калі ён нязграбна загарнуў за вугал. Дзіця кінула камень, які бясшкодна адскочыў ад яго лабавога шкла з сэндвіч-шкла.
  
  
  Ён не бачыў салдат у форме. Але з іншага боку, ён амаль нічога не бачыў з чалавечага жыцця, якое мае якое-небудзь значэнне.
  
  
  У цэнтры горада быў патрывожаны ўчастак зямлі, які калісьці быў нечым накшталт парка. Рыма мог бачыць свежыя пні фінікавых дрэў, відаць, вынесеныя на пільні Іраіці. Зямля была свежавыкапанай.
  
  
  "Толькі не кажы мне, што яны забралі і траву?" Рыма разважаў услых.
  
  
  Пасярод парку паднялася на дыбкі свідравая вышка. Рыма быў здзіўлены, што яе таксама не адагналі назад у Ірайт. Але, зрабіўшы круг па парку, ён зразумеў чаму.
  
  
  Мужчына ў белым арабскім гарнітуры вісеў на тросе вышкі за шыю. Відавочна, яна служыла мясцовай шыбеніцай.
  
  
  Рыма затармазіў і выйшаў.
  
  
  Прыклаўшы далоні да рота, ён крыкнуў па-ангельску: "Ёсць хто-небудзь дома? Я амерыканец. Сябар ці вораг, прыходзьце за мной".
  
  
  Мінула імгненне. Недзе пракрычала птушка. Гэта гучала голадна.
  
  
  Затым з халуп Фахада хлынулі мужчыны, жанчыны і дзеці. Мужчыны былі старыя, жанчыны ашалелыя, а дзеці, як і ўсюды дзеці, былі ўсхваляваныя мітусні.
  
  
  "Амерыканцы!" - крычалі яны. "Амерыканцы дашлі. Гэта амерыканцы".
  
  
  "Я ўсяго толькі адзін", - сказаў Рыма надыходзячым панічным уцёкам. Гэта астудзіла іх хутчэй, чым вадзяны шланг.
  
  
  "Тут толькі ты?" - Спытала пажылая жанчына, выпаўзаючы з дзвярнога праёму.
  
  
  "Прабач. Паслухай, мне трэба знайсці Амара. Мяне паслаў шэйх Фарым".
  
  
  Жанчына праціскалася праз натоўп. "Амар - змагар за свабоду?"
  
  
  "Гучыць прыкладна так".
  
  
  "Ён ззаду цябе, амерыканец, які прыйшоў занадта позна".
  
  
  Рыма павярнуўся. Адзіны чалавек ззаду яго звісаў з вышкі, на якую сеў сокал і пачаў дзяўбці яго ў вочы. Пасля некалькіх дзюб птушка паляцела. Ён відавочна не быў ранняй птушкай. Гэтая птушка завалодала вачыма Амара шмат дзён таму.
  
  
  Рыма звярнуўся да натоўпу.
  
  
  "Наколькі лёгка адсюль дабрацца да Абамінадада?"
  
  
  Бяззубы стары спытаў: "Ты ўмееш чытаць па-арабску?"
  
  
  "Не".
  
  
  "Тады вы не зможаце дабрацца да Абамінадада з гэтага забытага Алахам месца. Захавалася некалькі вулічных паказальнікаў на арабскай мове, а дарога доўгая, звілістая і поўная сабак-іраіці". Ён плюнуў у бруд.
  
  
  "Я павінен дабрацца да Абамінадада", - сказаў Рыма.
  
  
  "Калі мужчына дастаткова адчайны, магчыма ўсё".
  
  
  "Гэта намёк на заахвочванне?"
  
  
  "Калі хтосьці гатовы здацца захопніку іраіці, - сказалі Рыма, - то адсюль ён можа дабрацца да Абамінадада. Але толькі калі ён уяўляе каштоўнасць для іраіці. Інакш яны паспрачаюцца табе жывот сваімі штыкамі".
  
  
  "Навошта ім гэта рабіць?"
  
  
  "Таму што ім сумна, і яны ўжо ведаюць колер вантроб Курані".
  
  
  "Папаўся. Дзе я магу знайсці бліжэйшы атрад Ірайціс? Мне патрэбныя хлопцы, якія размаўляюць па-ангельску".
  
  
  "У суседнім горадзе ёсць іраіты. ХАМАС. Менавіта ў ХАМАС беглі нашы маладыя жанчыны, баючыся згвалтавання. Іраіты катавалі некаторых пажылых жанчын, каб даведацца, куды яны накіраваліся. Цяпер яны мёртвыя, і кветка нашай жаноцкасці апаганьваецца гэтымі так званымі арабскімі братамі".
  
  
  "Вось што я табе скажу, пакажы мне на Хамас, і я пагляджу, ці не змагу я праламаць табе пару чэрапаў Іраіці".
  
  
  "Зроблена. Але скажы нам, амерыканец, калі высадзяцца марскія пяхотнікі?"
  
  
  “Яны прызямліліся б дзесяць гадоў таму, калі б ты ім дазволіў. Але зараз, я не ведаю. Можа быць, заўтра. Можа быць, ніколі. Але калі я змагу дабрацца да Абамінадада, магчыма, марская пяхота не спатрэбіцца”.
  
  
  Пачуўшы гэта, пажылая жанчына павярнулася да астатніх. "Па загадзе Алаха, дапамажыце гэтаму праведнаму амерыканцу знайсці дарогу ў ХАМАС".
  
  
  Кантрольна-прапускны пункт Іраіці, які вядзе да Хамаса, складаўся з бэжавага танка Т-72 з адкінутай гусеніцай на адным баку дарогі і джыпа, які стаіць на блоках на іншы. Капрал, напаўлежучы, хроп на крыле танка, а другі сядзеў за ўсталяваным на трыножцы джыпа кулямётам і паліў турэцкую цыгарэту, пах якой Рыма адчуваў за тры мілі. Ён бег з адчыненымі вентыляцыйнымі адтулінамі.
  
  
  Рыма спыніўся. Двое салдат Іраіці ашаломлена заміргалі, калі Рыма выйшаў з БТР, пляскаючы ў ладкі, каб прыцягнуць іх увагу.
  
  
  "Гэта Хамас?" спытаў ён. "Куды падзеліся ўсе жанчыны?"
  
  
  Іх вочы заўважылі выпукласць ніжэй таліі Рыма, і два ірайтысы прыйшлі да імгненнай высновы.
  
  
  "Вы амерыканскі дэзерцір?" спытаў адзін. Капрал на танку. Ён выглядаў сонным.
  
  
  "Можа быць".
  
  
  "Ты прыйшоў абмяняць гэты цудоўны аўтамабіль на арабскіх жанчын?"
  
  
  "Вось і ўсё", - сказаў Рыма. "Ты ўсё зразумеў у дакладнасці. Адвядзі мяне да арабскіх жанчын, і гэта тваё. Ружовая квітанцыя ў бардачку".
  
  
  Іраіці ў джыпе перасмыкнуў рычаг зараджання свайго 35-га калібра. Ён усміхнуўся.
  
  
  "Ты спазніўся".
  
  
  "Я ёсць?"
  
  
  "Жанчыны стаміліся тры тыдні таму. Але калі вам так не церпіцца заняцца сэксам з арабамі, у нас ёсць некалькі мужчын, якія могуць вам дапамагчы".
  
  
  Рыма нахмурыўся. "Як наконт таго, каб мы проста прапусцілі гэтую частку, і я проста здаўся?"
  
  
  "Ты тут не кантралюеш сітуацыю".
  
  
  "У мяне ў галаве захоўваюцца ўсе сакрэты амерыканскіх наступальных планаў. Проста адвядзіце мяне да каго-небудзь адказнага, і я выкладу яму ўсё з вантробамі".
  
  
  "Ты выкладзеш мне свае кішкі, ці я выкачаю твае кішкі на пясок".
  
  
  "Я пасвіў", - сказаў Рыма, рухаючыся на джыпе нізка і хутка.
  
  
  Здзіўлены стрэлак кінуўся ў бой. Перфараваны ствол рыгнуў, выплёўваючы агонь ва ўсе бакі.
  
  
  Рыма адчуў, як ударныя хвалі куль, што пралятаюць, праляцелі над яго патыліцай. Ні адна з іх не закранула яго.
  
  
  Ён паднырнуў пад носам у спалоханага стрэлка і ўзяўся за драўляную дзяржальню змены ствала, павярнуў яе, і ствол упаў на пярэдняе сядзенне, дзе ад яго задымілася абіўка.
  
  
  "Хтосьці сказаў нешта аб мужнасці?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Я цябе не баюся", - выплюнуў стрэлак. "Я мусульманін. Мусульмане вітаюць смерць".
  
  
  Рыма паціснуў мужчыну далонь і ў той жа час падзякаваў Алаху за нешта.
  
  
  "Спадзяюся, цяпер ты шчаслівы", - сказаў ён пасля таго, як стрэлак упаў на зямлю з вывернутым носам і мозгам, поўным чарвячных слядоў ад убітых касцяных абломкаў.
  
  
  Рыма падышоў да танка. Ногі танкіста знікалі ў вежы. Рыма падскочыў і злавіў іх.
  
  
  "Я мяркую, ты таксама мусульманін", - крыкнуў ён уніз.
  
  
  Глухі голас рэхам адгукнуўся з вантроб танка.
  
  
  "Так, але я мусульманін, які баіцца смерці".
  
  
  "Тады табе не спадабаецца тое, што я зраблю з табой, калі я не змагу знайсці каго-небудзь, хто валодае ўладай, каб здацца".
  
  
  "Пабачся з палкоўнікам Абдулой. Ён прыме тваю капітуляцыю. З радасцю".
  
  
  - Палкоўнік Абдула гаворыць па-ангельску? - спытаў Рыма.
  
  
  "Гэтак жа добры, як і я".
  
  
  "Колькіх арабскіх жанчын ты выматаў?"
  
  
  "Занадта шмат, каб злічыць. Мне шкада, што я нічога не пакінуў для цябе, юрлівы".
  
  
  "Не думай пра гэта больш", - нядбайна сказаў Рыма, тузаючы салдата за ногі ў супрацьлеглых напрамках. Трэск тазавай косткі быў гучней, чым пакутлівыя крыкі салдата. Гэта таксама працягвалася даўжэй.
  
  
  Палкоўнік Джасім Абдула неахвотна прыняў безумоўную капітуляцыю Рыма. Ён быў у разгары пералюбу з казой і знаходзіўся на крытычнай стадыі. Адыходзіць ці не адыходзіць. Гэтае пытанне пераследвала Ірайціса як у мірны час, так і на вайне.
  
  
  У Рыма, які ніколі раней не бачыў, як нехта трахаецца казу, узнікла пытанне.
  
  
  "Навошта ты гэта робіш?"
  
  
  "Таму што больш няма жывых людзей Курані, і калі я зраблю гэта са сваімі людзьмі, гэта дрэнна адаб'ецца на маральным духу". Твар палкоўніка пачырванеў ад напружання.
  
  
  Рыма зразумеў гэта так, што палкоўнік Абдула быў адным з сэксуальна дэзарыентаваных іракцаў, якіх прапанаваў яму нябожчык ганер.
  
  
  Казёл забляяў ад страху. Адчуўшы жаль да яго, Рыма ўхапіўся за адзін дрыготкі рог і пацягнуў. Казёл выслізнуў з моцных абдымкаў палкоўніка з чвякаючым бавоўнай! гуку, які пакідае палкоўніка выліваць сваё насеньне на бясплодны пясок Курана.
  
  
  Яго вочы былі зачыненыя, таму ён не заўважыў, што ўдыхае мёртвае паветра.
  
  
  Калі ён скончыў, палкоўнік Абдула падняўся з кукішак і заўважыў праблему Рыма. Яго густыя вусы Мадаса Хінсейна прыўзняліся ад ухмылкі.
  
  
  "Чаму ты не згадаў аб сваёй праблеме?" сказаў ён, падцягваючы штаны. "Казёл мог бы пачакаць. З казлоў атрымліваюцца цудоўныя, як ты гэта кажаш? - неакуратныя секунданты".
  
  
  "Пасуй", - сказаў Рыма. "Ты, здаецца, не здзіўлены, апынуўшыся твар у твар з амерыканцам", - дадаў ён.
  
  
  "Амерыканцы спазніліся. Я ведаю гэта. Як ты думаеш, чаму я заняты тым, што праводжу час з казлом? Нажаль, пасля таго, як марскія пехацінцы высадзяцца на бераг, у палкоўніка Абдулы больш не будзе коз".
  
  
  "Кажаш як іраіці з казліным лайном на члене. Як наконт таго, каб здацца..."
  
  
  "Дзе астатнія вашыя амерыканцы?" спытаў палкоўнік.
  
  
  "Прабач, што расчароўваю цябе, але тут толькі я".
  
  
  Твар палкоўніка выцягнуўся. "Вы, павінна быць, вар'ят. Я не магу здацца аднаму-адзінаму амерыканцу. Папакутаваў бы мой арабскі гонар".
  
  
  "У цябе ўсё пайшло наперакасяк, Ахмед. Я прыйшоў, каб здацца табе".
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Не задавай мне гэтае пытанне, і я абяцаю не казаць Маддасу Хінсейну, калі ўбачу яго ў "Абамінададзе", што табе падабаецца трахаць коз".
  
  
  Палкоўнік сур'ёзна абдумаў гэтую прапанову.
  
  
  "Дамовіліся", - сказаў ён. Ён працягнуў руку, ад якой пахла казляцінай. "Паціснуць?"
  
  
  "Не. Як хутка ты зможаш даставіць мяне ў Абамінадад?"
  
  
  Яго цёмныя вочы з тугою слізганулі па выпукласці Рыма, палкоўнік уздыхнуў. "Яшчэ доўга пасля таго, як ваш цудоўны інструмент стоміцца".
  
  
  "Не стаў на гэта вайну", - змрочна сказаў Рыма.
  
  
  Кіраўнік 32
  
  
  
  
  Мэдас Хінсейн не пачуў тэлефон, які зазваніў, з-за прыемных мясістых прыцмокваючых гукаў. Потым яны спыніліся.
  
  
  "Чаму ты абвяргаеш мяне, мая салодкая?" спытаў ён, адрываючы твар ад пухнатай падушкі, у яго глыбокіх праніклівых вачах было напісана няшчасце. Яны знаходзіліся ў камеры катаванняў глыбока ў Палацы Смутку, лежачы на сярэднявечным жалезным ложку. Шыпы былі заменены матрацам.
  
  
  Над яго аголеным бурачна-чырвоным задам парылі чатыры ярка-ружовыя далоні. Адна знікла з поля зроку. Яна вярнулася, сціскаючы тэлефонную трубку. Рука з пазногцямі, жоўтымі, як бананавая лупіна, паднесла муштук да няшчасных вуснаў Мадаса.
  
  
  "Спачатку займіся справай, а я прыкончу цябе пасля".
  
  
  "Так, аб усевядучы", - рахмана адказаў Біч арабаў.
  
  
  Голас Мадаса страціў сваю пакорлівую афарбоўку. "Хіба я не казаў табе, каб мяне не турбавалі?" раўнуў ён у трубку.
  
  
  "Тысяча выбачэнняў, аб Каштоўны лідэр", - дрыготкім голасам адказаў яго міністр абароны. "Наш наступ правалілася".
  
  
  Мэдас міргнуў. Канечне. Газавы напад. Ён так добра бавіў час, што забыўся, што заказаў гэта. Па праўдзе кажучы, ён амаль чакаў, што ў любы момант можа загінуць ад амерыканскіх блокбастарных бомбаў, таму ён пакінуў дэталі аперацыі сваім генералам.
  
  
  "Што здарылася?" ён хацеў ведаць.
  
  
  "Грузавікі ўпалі. Ці павінны мы адправіць яшчэ грузавікі?"
  
  
  "Не. Відавочна, у іх больш прыхільнікаў, чым паведамлялі нават нашы шпіёны ў Хамідыйскай Аравіі. Загадайце адклікаць і пакараць смерцю ўсіх нашых шпіёнаў".
  
  
  "Але гэта не дасць нам шпіёнаў на варожай тэрыторыі".
  
  
  "Адсутнасць шпіёнаў пераважней няправільных шпіёнаў. Зрабі гэта, ці я загадаю павесіць тваіх дзяцей у цябе на вачах".
  
  
  "Але ў мяне няма дзяцей. Магчыма, вы думаеце аб дзецях папярэдняга міністра абароны, якіх вы рассеклі на кавалкі і падалі яго жонцы. Холадна".
  
  
  "Тады я загадаю абезгаловіць жонку папярэдняга міністра абароны на тваіх вачах", - прароў Мадас Хінсейн. "Зрабі гэта!"
  
  
  "Неадкладна", - рашуча сказаў міністр абароны. Ён вагаўся. "Там... ёсць дадатковыя разведдадзеныя, Каштоўны Лідэр".
  
  
  "Гавары".
  
  
  "Нашы адважныя сілы захапілі амерыканскага шпіёна. Ён паабяцаў раскрыць усе планы амерыканскага нападу".
  
  
  "Я чуў гэта раней..." - прагыркаў Мадас. "Мужчына ці жанчына?"
  
  
  "Мужчына. Вызначана. Ён таксама юрлівы няслушны".
  
  
  "Гэты мужчына высокі, з цёмнымі валасамі і вачамі, з запясцямі мацней, чым у любога араба?"
  
  
  Думаючы, што гэта пытанне з падвохам, міністр абароны завагаўся.
  
  
  "Адказвай!" Мэдас зароў, незадаволены тым, што цудоўнае паколвае адчуванне пакідала яго пераўзбуджаны зад.
  
  
  "Так, Каштоўны Лідэр. Але як ты даведаўся?"
  
  
  Мадас падбародкам адсунуў трубку ў бок. "Ты казаў праўду. Ён прыйшоў".
  
  
  "Ніколі не сумнявайся ўва мне", - салодка сказала Кімберлі Бэйнс. "Усё, чаго ты жадаеш, спраўдзіцца, калі ты ніколі не будзеш сумнявацца ўва мне".
  
  
  Ён зноў павярнуў рот да трубкі. "Няхай яго прывядуць да мяне".
  
  
  "Неадкладна, Каштоўны Лідэр".
  
  
  Кімберлі Бэйнс паклала трубку на рычаг. Яна паправіла чорныя шнуры, якія ўтрымлівалі Мадаса Хінсейна, абсалютнага майстра Іраіта і Курана, распасцёртым і бездапаможным на ложку з балдахінам. Ён ляжаў на жываце.
  
  
  Мэдас закапаўся тварам у вялікую падушку. "Ты можаш прыкончыць мяне", - сказаў ён з прыглушаным уздыхам.
  
  
  "Чалавек, які прыходзіць, - амерыканскі агент".
  
  
  "Я ведаю. Калі ласка, працягвайце выконваць свой патрыятычны абавязак".
  
  
  "Ён той, хто павязаў жоўтыя шалікі на шыі тваёй сям'і і ўсіх астатніх, хто зараз астуджае іх плоць у моргу Мадаса".
  
  
  "Ён заплаціць за гэта сваім жыццём", - пакляўся Мадас. "Без сумневу, у першы раз ён прыкінуўся жанчынай, таму што ён трансвестыт. Няма нічога ніжэйшага. Акрамя габрэя".
  
  
  "Не. Для яго прыгатавана лепшая доля".
  
  
  Мадас падняў галаву. "Лепшая доля для патэнцыйнага забойцы - памерці ў прыклад іншым забойцам, якія мараць заняць маё месца".
  
  
  "Ён лепшы забойца ў свеце. Ён мог бы паслужыць табе".
  
  
  "У мяне ёсць усе забойцы, якія мне патрэбныя. Цяпер, калі ласка, мой гранат з чырвонымі губкамі. Працягвай".
  
  
  "Гэты можа нанесці ўдар па любому ворагу, якога ты назавеш, бясстрашна, без згрызотаў сумлення, без найменшага шанцу на няўдачу".
  
  
  Словы Кімберлі Бэйнс прымусілі Мэдаса Хінсейна забыцца пра сваю пякучую азадак.
  
  
  "Як я магу кантраляваць такога чалавека?" зацікаўлена спытаў ён.
  
  
  "Табе не трэба. Я зраблю гэта для цябе. Бо яму наканавана назаўжды стаць рабом маёй душы".
  
  
  "Да таго часу, пакуль ты захоўваеш свае ўмелыя рукі для цялесных ягадзіц Мадаса Хінсейна і нікога іншага".
  
  
  "Вядома".
  
  
  Цвёрдая рука прыціснула яго твар да надушанай падушцы, і рукі пачалі сваю цудоўную пульсавалую татуіроўку.
  
  
  Мадас задаволена ўздыхнуў. Гэта было добрае жыццё. Як мог чалавек, якому было так добра, не скончыць тым, што пачаў кіраваць усёй Аравіяй?
  
  
  Рыма Уільямс адчуваў сябе добра.
  
  
  Пасля таго, як ён пераканаў палкоўніка Абдулу прыняць яго капітуляцыю, затрымак не было. Верталёт даставіў яго на ўзлётна-пасадачную паласу ў пустыні, дзе яго чакаў самалёт "Сухі-7", яго рухавікі паднімалі хмары пякучага пяску.
  
  
  Рыма суправадзілі да крэсла адразу за кабінай пілота і, як заслужанага дэзерціра, спыталі, ці не жадае ён чаго-небудзь.
  
  
  "Рыс".
  
  
  Ён сказаў гэта хутчэй як пажаданне, чым чаканне. Але, на яго здзіўленне, перад ім паставілі бляшаны паднос з халодным рысам. Ён з прагнасцю з'еў яго рукамі.
  
  
  Ён адчуваў сябе добра. Цяжкая частка была ззаду. Хутка ён будзе ў Абамінададзе. Ён даволі добра прадумаў у розуме, што ён будзе рабіць, калі акажацца там. Яны адвезлі б яго ў Мадас. Ён не прыняў бы адмовы. Ён сказаў бы Мадасу, што выдасць свае сакрэты толькі ў прысутнасці прападобнага Джуніпера Джэкмана і Дона Кудэра - каб яны былі сведкамі таго, што ён свабодна і без катаванняў здраджваў сваёй краіне.
  
  
  Як толькі яны апынуцца ўсё ў адным пакоі, Рыма возьме сітуацыю пад поўны кантроль. Мэдас стане яго рычагом. Яны ўсе будуць дастаўлены самалётам у бяспечнае месца або Мэддас атрымае гэта.
  
  
  Магчыма, падумаў Рыма, вяртаючы свой паднос санітару ў форме, Мэдас усё роўна яго атрымае. Пасля таго, што ён убачыў у Куране, Мадас Хінсейн заслугоўваў таго, каб з яго жыўцом садралі скуру і акунулі ў карболовую кіслату на тысячу гадоў. Сміту гэта магло не спадабацца, але няшчасныя выпадкі здараліся. Акрамя таго, нагадаў ён сабе, пасля гэтай вылазкі яму, магчыма, больш ніколі не давядзецца мець справу са Смітам. Гэта значыць пасля таго, як ён сустрэнецца з Кімберлі Бэйнс у Хамідыйскай Аравіі. Ён выкінуў гэтую праблему з галавы.
  
  
  Самалёт знізіўся над Абамінададам. З паветра ён выглядаў як любы са мноства гарадоў трэцяга свету. Вялікая яе частка складалася з танных гмахаў з літога бетону, якія Расея ўзводзіла па ўсім трэцім свеце. Зялёныя купалы мячэцяў і шпілі мінарэтаў надавалі ўсходнюю заправу. Тут і там газавыя пажары ўспыхвалі на непрацуючых нафтаперапрацоўчых заводах. Іраіт кантралявала чвэрць нафты, якая здабываецца ў свеце, але санкцыі ААН пазбавілі іх хімікатаў, неабходных для ачысткі сырой нафты.
  
  
  Такім чынам, з задавальненнем падумаў Рыма, машыны ў ЗША ездзілі свабодна, у той час як у Ірайце рух быў поўным.
  
  
  Погляд Рыма прыкавалі скрыжаваныя шаблі з плошчы Арабскага Адраджэння, узнятыя брабдынгнагскімі копіямі магутных перадплеччаў Мадаса Хінсейна. Ён успомніў нядаўні тэлевізійны рэпартаж, у якім сцвярджалася, што рукі былі ідэнтычныя рукам Мэддаса - аж да адбіткаў пальцаў.
  
  
  Заўважыўшы цікавасць Рыма, санітар пахваліўся: "Гэтыя шаблі былі выкаваны вядомым нямецкім майстрам фехтавання і каштавалі шмат мільёнаў".
  
  
  "Немцы, безумоўна, атрымалі сваю долю ад вечарынкі Мадаса", - прамармытаў Рыма.
  
  
  Там была ваенная ганаровая варта, якая чакае, каб суправадзіць Рыма да браніраванай машыны. Кожны з іх выглядаў як клон Мадаса Хінсейна. Былі тоўстыя Мадас Хінсейны, худыя Мадас Хінсейны, а таксама высокія і нізкарослыя разнавіднасці.
  
  
  У цэлым, вырашыў Рыма, чым хутчэй ён скончыць працу і прыбярэцца з Абамінадада, тым лепш. Наперад выступіў чыноўнік у форме. Ён быў падобны на траюраднага брата Мадаса Хінсейна. "Сардэчна запрашаем у Ірайт", – нацягнута сказаў ён. "Я міністр абароны, генерал Раззік Азіз". Ён не працягнуў Рыма руку.
  
  
  "Рады, што ты змог выцягнуць мяне з турыстычнага сезону", - суха сказаў Рыма.
  
  
  Вочы мужчыны звузіліся мацней. Ён афіцыёзна ўсміхнуўся. Але ў глыбіні яго вачэй Рыма мог прачытаць пагарду да яго прапановы здрадзіць уласную краіну.
  
  
  Выдатна, падумаў Рыма. Няхай ён так думае. Прынамсі, пакуль я не праверну гэтую справу.
  
  
  Машына павезла іх з міжнароднага аэрапорта Мадас пад тымі ж паднятымі шаблямі, якія ён бачыў з паветра.
  
  
  "Я б не хацеў апынуцца пад гэтымі немаўлятамі, калі здарыцца землятрус", - заўважыў Рыма, калі яны праходзілі ў цені зіхоткіх лёзаў.
  
  
  "Яны вострыя, як лепшыя клінкі ва ўсім свеце", - ганарліва сказаў генерал Азіз. "Гэта мячы, якія рассякуць сусветнае супрацьстаянне, пакінуўшы ўвесь сусвет выпатрашанай перад уладай Іраіці".
  
  
  "Кідка", - заўважыў Рыма. "Вам трэба было б надрукаваць карткі з такімі словамі".
  
  
  Міністр абароны замоўк. Рыма чакаў, што яго напампуюць перад сустрэчай з тым, да каго яго вялі найперш.
  
  
  "Куды мы накіроўваемся?" Спытаў Рыма, успомніўшы свой план. "Мне ёсць што сказаць, і я не маю намеру марнаваць гэта на лёкаяў".
  
  
  "Наш Каштоўны Лідэр, сам Мадас Хінсейн, папрасіў вашай прысутнасці ў Палацы Смутку".
  
  
  "Мяне задавальняе", - сказаў Рыма, нахмурыўшыся. Гэта аказалася прасцей, чым ён думаў. Ён не быў упэўнены, што яму гэта падабаецца. Усё ж, можа быць, на тое была воля Алаха ці нешта падобнае.
  
  
  Браняваны аўтамабіль з'ехаў па пандусе ў нетры палаца, барочнага збудавання з вапняка і жалеза, якое, здавалася, прыгнулася, як быццам чакаючы немінучай атакі з паветра.
  
  
  У падвале Рыма дазволіў сябе абшукаць. Яны зрабілі гэта перад тым, як ён сеў у самалёт, і яшчэ раз перад тым, як ён выйшаў. Ён спадзяваўся, што гэта апошні раз. Невядома, што гэтыя хлопцы рабілі сваімі рукамі. На яго не зрабіла ўражанні арабская гігіена.
  
  
  На гэты раз салдаты выявілі жоўты шалік Калі, які ён глыбока засунуў у рукаў свайго чорнага шаўковага кімано.
  
  
  Па нейкай прычыне гэта ўзбудзіла іх. Яны пачалі балбатаць па-арабску, размахваючы шалікам сябар у сябра пад носам.
  
  
  "Мы павінны канфіскаваць гэта", - строга сказаў міністр абароны. "Для абароны нашага Каштоўнага Лідэра".
  
  
  "Мяне задавальняе", - сказаў Рыма, разглядаючы шалік. "Але я захачу вярнуць яго пасля сумоўя. Гэта талісман на поспех".
  
  
  Погляд, якім надарылі яго салдаты Іраіці, сказаў Рыма, што яны чакалі, што "пасля сумоўя" не будзе - прынамсі, не для яго.
  
  
  Выдатна, падумаў Рыма. Няхай яны таксама так думаюць.
  
  
  Яны падняліся на ліфце, дзе іх сустрэлі ахоўнікі ў чорных берэтах з АК-47. Рыма акружылі і павялі па доўгім калідоры. У канцы яе былі дзверы з падвойным клапанам з нейкага цёмнага, дарагога дрэва.
  
  
  Рыма выказаў меркаванне, што гэта офіс прэзідэнта. Ён лічыў, што ўсё скончыцца праз гадзіну ці дзве. Максімум праз тры.
  
  
  Двое ахоўнікаў ступілі наперад і расчынілі дзверы.
  
  
  Увайшоў Рыма.
  
  
  Яшчэ двое ахоўнікаў стаялі па стойцы рахмана па абодва бакі шырокага голага стала, выпрастаўшы хрыбетнікі, падняўшы падбародкі і закінуўшы галовы. Аднолькавыя сьцягі Іраіці атачалі постаць, якая сядзела за сталом.
  
  
  Рыма прыйшлося прыгледзецца больш уважліва, каб пераканацца, але фігура, якая сядзела, адрознівалася ад такіх жа вусатых ахоўнікаў сваім целаскладам быка. Іншыя хлопцы былі занадта худымі. Сумневаў не было.
  
  
  Рыма апынуўся твар у твар з прэзідэнтам Мадасам Хінсейнам.
  
  
  Самазваны арабскі Ятаган падняўся, адна рука звыкла пацягнулася да рэвальвера з перламутравай дзяржальняй.
  
  
  Рыма здушыў усмешку. Шмат карысці прынёс бы яму шасцізарадны рэвальвер, калі справы пойдуць на лад.
  
  
  Дзверы зачыніліся за ім. Рыма адчуў, як ідучыя следам ахоўнікі выстройваюцца перад дзвярыма і ў іншых стратэгічных кропках па ўсім памяшканні. Ён пачакаў, пакуль яны зоймуць пазіцыі, адзначыў кожнае сэрцабіцце для далейшага выкарыстання, і стаяў, апусціўшы рукі па баках, пакуль міністр абароны падыходзіў да прэзідэнта Іраіт.
  
  
  Яны змоўніцку зашапталіся. Твар Мадаса Хінсейна нахмурыўся, як шакаладны трусік, які растае на сонцы.
  
  
  Міністр абароны Азіз павярнуўся да Рыма.
  
  
  "Ты можаш пагаварыць з нашым умілаваным Мадасам. Я перавяду".
  
  
  "Скажы яму, што я ведаю ўсё аб планах нападу ЗША", - адрывіста вымавіў Рыма. "Я ведаю дату і дакладны час, калі ЗША нанясуць удар. Я ведаю, дзе яны перасякуць мяжу, і я ведаю кожную паветраную цэль у кожным надзвычайным плане Пентагона ".
  
  
  Рыма зрабіў паўзу. Міністр абароны вымавіў некалькі дзясяткаў слоў па-арабску. Мадас слухаў, не адрываючы пільнага погляду ад Рыма. Ён коратка кіўнуў адзін раз.
  
  
  "Я гатовы адмовіцца ад гэтага ў абмен на дзве рэчы", – дадаў Рыма.
  
  
  Словы былі перакладзены.
  
  
  "Па-першае, - працягваў Рыма, - я хачу бяспечнае прытулак у Іраіце. Добры дом. Пару жанчын. Ніякіх сабак. Добрую ежу. Машыну. Самавітую зарплату. І вызваленне ад падаткаў. Тое, што я павінен сказаць, дарагога каштуе для вас , людзі. Я разлічваю на кампенсацыю”.
  
  
  Мадас моўчкі пераварыў пераклад. Ён задумліва прыгладзіў вусы. Калі ўсё было скончана, ён прамармытаў кароткую заяву.
  
  
  "Калі вы разлічваеце жыць у нашай краіне, - сказаў міністр абароны, - наш Каштоўны Лідэр настойвае, каб вы выгадавалі належныя вусы".
  
  
  "Я тут не скончыў", - умяшаўся Рыма. “Але з вусамі ўсё ў парадку. Тое, што я павінен сказаць, я павінен сказаць перад Донам Кудэрам і вялебным Джуніпер Джэкман. Ніхто іншы. Яны павінны забраць усё, што тут адбываецца, з сабой у ЗША”.
  
  
  Вочы міністра абароны ўспыхнулі. "Чаму вы патрабуеце гэтага?"
  
  
  "Усё проста", - сказаў Рыма. "Я не проста ўстаў і вырашыў перайсці на іншы бок. Я быў у ЦРУ. Нейкія бюракраты ў маім урадзе абдурылі мяне. Я хачу, каб яны ведалі, у што абыходзіцца ашуканства мяне. Можа быць, іх звольняць, калі справа дойдзе да фана".
  
  
  Цёмныя вочы Мадаса Хінсейна ўспыхнулі, калі ён зразумеў перакладзеныя словы Рыма. Слабая ўсмешка кранула яго жорсткі рот.
  
  
  Рыма ўнутрана ўсміхнуўся.
  
  
  Гэта праўда, падумаў ён. Праглынуць гэта цалкам, тупы валасяны мяшок. Калі я скончу з табой, яны будуць называць цябе Мёртвай азадкам.
  
  
  Рыма дазволіў сваёй усмешцы праявіцца на паверхні. "Такім чынам, што ты скажаш? Мы дамовіліся ці як?"
  
  
  Нешта мармычучы сабе пад нос, Мадас Хінсейн падняў абедзве рукі далонямі ўверх. Ён казаў як святар, які дае адпушчэнне грахоў, а не як жорсткі дыктатар, які паставіў мір на мяжу Другой сусветнай вайны.
  
  
  Міністр абароны падняў галаву ад натоўпу.
  
  
  "Наш Каштоўны Лідэр згодзен з усім гэтым. Але ў яго ёсць да цябе адно пытанне".
  
  
  Рыма скрыжаваў рукі на грудзях. "Страляй".
  
  
  "Якое значэнне мае жоўты шалік, які вы насілі схаваным пры сабе?"
  
  
  Гэта было адзінае пытанне, якога Рыма не чакаў. Ён нахмурыўся.
  
  
  "Я моцна застудзіўся", - сказаў ён нарэшце, гучна шморгаючы носам. "Гэта нешта накшталт ... насоўкі прамысловай трываласці. Так. вось і ўсё. Насавая хустка."
  
  
  І пры гэтых словах жывот Мадаса Хінсейна закалаціўся ад смеху. Ён адкінуў галаву назад.
  
  
  Па ўсім пакоі ў ахоўнікаў з'явілася дзіўнае выраз твару. Яны не ведалі, далучацца да іх ці не. Мадас, пачуўшы іх маўчанне, падбадзёрвальна ўскінуў рукі.
  
  
  Аглушальны смех пракаціўся па пакоі.
  
  
  Яна не кранула толькі вуснаў Рыма. Ён не зразумеў, што тут смешнага.
  
  
  А затым адчыніліся ўнутраныя дзверы.
  
  
  Адзін ахоўнік быў дастаткова напагатове, каб улавіць раптоўны рух. Ён пацягнуўся за сваім пісталетам.
  
  
  Але Мадас Хінсейн апярэдзіў яго і звёў справу да нічыёй. Адзіны стрэл расьсек ахоўніку грудную костку і раскідаў фрагменты яго сардэчнай мышцы па сцяне ззаду яго.
  
  
  Гэта забіла смех. Не кажучы ўжо аб ахоўніку.
  
  
  Рыма ледзьве ўсведамляў гэта. Таму што ў ягоных вушах стаяў глухі роў. І ў дзвярным праёме стаяла жанчына ў чорным, яе знаёмыя фіялкавы вочы ззялі і насмешліва глядзелі ў ірваныя прарэзы для вачэй яе абайуха. Дзве яе бачныя рукі былі счэпленыя перад ёй, пазногці жоўтыя і зласлівыя.
  
  
  І ад яе панадлівага, але нячыстага цела зыходзіў пах, які пранікаў у яго ноздры, як нябачныя шчупальцы.
  
  
  "О не!" Рыма закашляўся, адчуваючы, што яго ногі робяцца слабымі, як вада.
  
  
  Ён паваліўся на калені, адчайнымі рукамі адбіваючыся ад духмяных шчупальцаў Калі. Але было занадта позна.
  
  
  "Падзі ніцма перада мной, о Майстар сінанджа", - пераможна вымавіла Кімберлі Бэйнс.
  
  
  І Рыма дакрануўся лбом да персідскага дывана, выціскаючы гарачыя слёзы з вачэй.
  
  
  Гэта была пастка. І ён трапіўся ў яе. З сінанджа было скончана.
  
  
  "Мне шкада, Чиун", - усхліпваў ён. "Я ўсё сапсаваў. Я хацеў выканаць сваё абяцанне. Я сапраўды выканаў. Цяпер я ніколі больш не ўбачу Сінанджу".
  
  
  Кіраўнік 33
  
  
  
  
  Прэзідэнт Злучаных Штатаў хадзіў па ваенным пакоі Белага дома, як тыгр у клетцы.
  
  
  Ён быў там з моманту першага паведамлення аб нападзе нервова-паралітычным газам у арабскай нейтральнай зоне Куран-Хамідзі.
  
  
  "Мы павінны нанесці ўдар зараз", - казаў старшыня Аб'яднанага камітэта начальнікаў штабоў. Ён нерваваўся. Газета Washington Post апублікавала артыкул на першай старонцы, у якой гаварылася, што яго кар'ера вісіць на валаску з-за зыходу аперацыі "Пяшчаны выбух". Паколькі ўсё, ад Капіталійскага ўзгорка да Фогі Ботам, паверылі Посту, ён ведаў, што гэта стане самавыканальным прароцтвам, калі яно ўжо не спраўдзілася.
  
  
  "Мне трэба больш фактаў", - адрэзаў прэзідэнт. “Калі гэтая штука выйдзе за межы, у нас будзе сапраўдны бардак. Можа ўспыхнуць увесь Блізкі Усход. Ніхто ня ведае, як адрэагуе Ізраіль. Ніхто не скажа”.
  
  
  "У нас ёсць людзі, моц і машыны", - адчаканіў старшыня. "Усё, што нам трэба, - гэтае слова".
  
  
  Міністр абароны загаварыў гучней, як прэзідэнт і меркаваў. Саперніцтва паміж ОК і Міністэрствам абароны было легендарным.
  
  
  "Я хачу параіць захоўваць асцярожнасць, спадар прэзідэнт. Сілы Іраіці акапаліся глыбока, на бяспечных абарончых пазіцыях на земляных валах".
  
  
  "Менавіта таму мы павінны бамбіць Абамінадад", - уставіў старшыня. "Нам нават не трэба перакідваць нашы войскі. Хуткае абезгалоўліванне, і ўсё скончана. Больш ніякіх шалёных арабаў".
  
  
  "Не з мільёнам іраіці пад стрэльбай, гатовых рушыць на поўдзень, спадар Прэзідэнт". Сакратар запярэчыў. "Я згодны са старшынёй JCS. Мы можам знішчыць Маддаса і яго камандную структуру за ноч. Знішчыць яго перадавыя танкавыя падраздзяленні і раздзяліць хвост матэрыяльна-тэхнічнага забеспячэння на працягу тыдня. Але я думаю пра гэта пазней. Мы акапаліся разам з сірыйскімі, егіпецкімі, Курані , хамідзі і іншымі арабскімі сіламі. Калі мы будзем бамбаваць, хто скажа, што ў гэтай пустыні кожны не будзе сам за сябе? Сірыйцы адвярнуліся б ад нас у імгненне вока, калі б убачылі, што ЗША бамбуюць арабаў ".
  
  
  "Лухта. Хаміды падбухторвалі нас нанесці папераджальны ўдар з тых часоў, як усё гэта пачалося. Выгнаны эмір Курана даў нам карт-бланш на правядзенне наступальных аперацый на яго ўласнай зямлі. Нервова-паралітычны газ, нейтронныя бомбы, што заўгодна ".
  
  
  "І ўсе ведаюць, што эмір спісаў з рахункаў сваю ўласную краіну", – парыраваў сакратар. "Ён адправіўся на поўнач, спрабуючы скупіць Канаду. Яму ўсё роўна. І іншыя арабскія сілы з намі толькі таму, што хаміды заплацілі за іх звонкай манетай. Яны віртуальныя найміты. І наносіць удар саюзнікам у спіну - практычна арабская традыцыя. Паглядзіце на іх гісторыю ".
  
  
  Прэзідэнт перапыніў спрэчку, якая наспявае.
  
  
  "Якія страты?" раздражнёна спытаў ён. "Я хачу бачыць лічбы страт".
  
  
  Абодва мужчыны былі занятыя. Яны працавалі на тэлефонах. Калі яны вярнуліся, іх твары былі здзіўлены.
  
  
  "Стратаў з нашага боку няма", - далажыў старшыня.
  
  
  "Я таксама так разумею", - дадаў сакратар.
  
  
  "Пасля атакі нервова-паралітычным газам?" - спытаў Прэзідэнт.
  
  
  "Справаздачы з месцаў паказваюць, што калі газ вырваўся з нейтральнай зоны, першая лінія абароны хамідзі прасунулася наперад".
  
  
  "Хаміды спынілі атаку?"
  
  
  "Не, іх наступ быў тактычным. Насамрэч гэта было свайго роду зваротны адступ".
  
  
  "Наадварот"...
  
  
  "Яны рэжуць і ўцякаюць", - катэгарычна заявіў міністр абароны. "Далей ад газу. Гэта быў зарын. Дрэнная штука. Нервова-паралітычнае рэчыва. Смяротны зыход у лічаныя секунды".
  
  
  "Дык што ж знішчыла сілы Іраіці?" Прэзідэнт хацеў ведаць.
  
  
  "Ніхто не ведае", - прызнаў старшыня. "Яны проста абрынуліся".
  
  
  Прэзідэнт нахмурыўся. Ён думаў аб сваім адзіным актыве з дзікай картай вунь там, на зямлі. Карта вылячэння. Ён задаваўся пытаннем, ці меў асобы чалавек Сміта якое-небудзь дачыненне да гэтага.
  
  
  "Якія-небудзь далейшыя дзеянні?" спытаў ён.
  
  
  "Не", - сказаў старшыня. "Прайшло ўжо чатыры гадзіны. Падобна, яны проста млява прамацалі лінію Хамідзі і адступілі".
  
  
  "Я думаю, яны ўзмацняюць ціск на свайго праклятага амбасадара", – выказаў меркаванне міністр абароны.
  
  
  Прэзідэнт пакруціў галавой. "І ўсё, што мы можам ім прапанаваць, - гэта труп. Як быццам яны здагадаліся аб ісціне і помсцяць".
  
  
  "Мэддас якраз з тых, хто рэагуе такім чынам", - жорстка сказаў старшыня. "Я прапаную раздушыць яго ў аладку".
  
  
  Прэзідэнт нахмурыўся. "Гэта не мае сэнсу. Ён ведаў, што гэта будзе пачаткам вайны. Чаму ён зрабіў такі недароблены крок, як гэты? Чаго б гэта магло дабіцца?"
  
  
  "Магчыма, у яго не было выбару", - сказаў сакратар.
  
  
  "Сказаць яшчэ раз?"
  
  
  "Мадас ведае, што яго пераўзыходзяць ва ўзбраенні. Магчыма, ён рэагаваў на ціск з боку сваёй унутранай рады. З Абамінадада паступіла некалькі даволі дзіўных паведамленняў. Ходзяць чуткі аб нападах на сям'ю Хінсейн. Па адной з версій, гэтым заразілася ўся яго сям'я. Яны заўсёды змаўляліся супраць яго.Магчыма, яны зрабілі свой ход, і ён нанёс зваротны ўдар.Магчыма, гэта быў унутраны супраціў.Як бы там ні было, ён моцны чалавек.Ён павінен паказаць сваю сілу, інакш яго зрынуць.На яго аказваецца вялікі ціск ".
  
  
  "Магчыма", - падумаў прэзідэнт. "Што кажа Сі-Эн-Эн?"
  
  
  Міністр абароны падышоў да бліжэйшага тэлевізара і ўключыў яго.
  
  
  У цвярозым маўчанні яны назіралі за ваўчкамі рэпартажаў і чутак, якія паступалі з Блізкага Усходу, у выкладанні цвярозага вядучага, чые чорныя валасы нагадвалі лакрычную скульптуру.
  
  
  "У заяве, апублікаванай сёння нядаўна пераназванай Міністэрствам замежных спраў Ірана - гэта арабскі Іран, а не фарсі - іраіты запэўнілі сваякоў прападобнага Джуніпера Джэкмана, што ён здаровы і атрымлівае асалоду ад свайго новага статусу госця дзяржавы. Абамінадад абяцае, што гэта будзе працягвацца, але намякнуў, што лёс прападобнага зьвязаны з лёсам усё яшчэ зьніклага амбасадара Туркі Абаціры”.
  
  
  "Што кажуць СМІ аб справе Джэкмана?" Прэзідэнт прамармытаў.
  
  
  "Яны аднадушныя", - адказаў міністр абароны.
  
  
  "Яны думаюць, што вы павінны скінуць ядзерную бомбу на Абамінадада за тое, што ён асмеліўся выкрасці былога кандыдата ў прэзідэнты".
  
  
  "Калі я зраблю гэта, Джэкман купіць ферму. Кудэр таксама".
  
  
  "Многім рэпарцёрам не церпіцца перасесці ў крэсла Кудэра", – катэгарычна заявіла сакратарка.
  
  
  Прэзідэнт хмыкнуў. Старшыня пачаў гаварыць, але на экране злева ад прычасанай галавы вядучага з'явілася карцінка. На ёй быў намаляваны мужчына з мёртвымі вачыма і высокімі скуламі.
  
  
  “Сёння ўвечары новая загадка – асоба амерыканскага перабежчыка, які, як сцвярджаў Абамінадад, перайшоў на іх бок сёння. Хоць яго імя не выдаецца, у заяве Міністэрства інфармацыі сцвярджаецца, што гэта было буйное дэзерцірства, якое мае сур'ёзныя наступствы для намаганняў ЗША па ізаляцыі Ірана”. .
  
  
  "Які Іран яны маюць на ўвазе?" - запатрабаваў адказу старшыня.
  
  
  "Дрэнная", - тонкагуба адказала сакратарка.
  
  
  "Я думаў, яны абодва дрэнныя".
  
  
  Прэзідэнт злосна шыкнуў на іх. Ён быў вельмі бледны, калі глядзеў на экран.
  
  
  Выява пераключылася на знаёмага клона Мэддаса Хінсейна, які зачытваў усе свае падрыхтаваныя заявы і гаворкі ў прамым эфіры - па чутках, Мэддас быў занадта заклапочаны забойствам, каб уваходзіць у тэлестудыю.
  
  
  Прэс-сакратар зачытаў падрыхтаваны тэкст на манатоннай арабскай. На экране пад ім уключаліся і выключаліся грубіянскія ангельскія субтытры.
  
  
  "Перабежчык, - абвяшчаў надпіс, - вядомы як галоўны забойца, які знаходзіцца на службе ў самога прэзідэнта Злучаных Штатаў. Але не больш за тое. Прэзідэнт Мадас Хінсейн абвясціў сёння, што гэты забойца зараз усвядоміў злачыннасць пазіцыі ЗША і пагадзіўся аказаць неабходныя паслугі Іраіту - я маю на ўвазе, Ірану. З гэтага дня, абвясціў наш Каштоўны лідэр, ні адзін раздзел дзяржавы, які далучыўся да неарабскіх сіл, накіраваным супраць нас, не можа спакойна спаць у сваёй пасцелі. Бо..."
  
  
  Прэзідэнт выключыў тэлевізар лютым ударам пальца. Яго твар быў белым як палатно.
  
  
  "Мэдас, відаць, сапраўды ў роспачы", - сказаў старшыня. "Уявіце, што вы спрабуеце пераканаць свет у тым, што мы нанялі забойцаў, якім плаціць Белы дом".
  
  
  Ніхто не вымавіў ні слова.
  
  
  "Мы гэтага не робім, ці не так?" - сказаў старшыня.
  
  
  За спіной Прэзідэнта дзяржсакратар адмоўна пакруціў галавой. Але прэзідэнт не ведаў аб гэтым.
  
  
  "Мы застаемся ў рэжыме чакання", – хрыпла сказаў ён.
  
  
  "Да якога часу?" спытаў расчараваны старшыня.
  
  
  "Пакуль я не скажу інакш", - паведамілі яму.
  
  
  Прэзідэнт выйшаў з пакоя.
  
  
  Сакратар і старшыня ўтаропіліся адзін на аднаго.
  
  
  "Гэта апошняя справаздача сапраўды закрануў яе, ці не так?" - напаўголаса спытаў старшыня.
  
  
  "Ты ведаеш, як гэты вар'ят араб дастае свайго. Гэты хлопец - варвар".
  
  
  "Ну, калі б у мяне была магчымасць раскалоць яго, ён быў бы як гун Атыла".
  
  
  Міністр абароны паглядзеў на старшыню Аб'яднанага камітэта начальнікаў штабоў, запытальна прыўзняўшы адно брыво.
  
  
  "Гісторыя", - сказаў старшыня.
  
  
  Прэзідэнт пайшоў у спальню Лінкальна і дрыготкімі пальцамі падняў лінію ЛЯЧЭННЯ.
  
  
  Гаральд Сміт зняў слухаўку пасля першага гудку.
  
  
  "Сміт, я толькі што бачыў твайго асаблівага чалавека па тэлевізары".
  
  
  "Ў вас ёсць?" На гэты раз звычайна спакойны Сміт здаваўся ўстрывожаным. Гэта ніяк не супакоіла прэзыдэнта.
  
  
  "Я зрабіў. У навінавым роліку з Abominadad. Паводле справаздачы, ён перайшоў на іх бок ".
  
  
  "Смешна", - імгненна сказаў Сміт.
  
  
  "Мадас кажа, што кожнаму пракуранскаму сусветнаму лідэру лепш сцерагчыся. Цяпер ён забойца Іраіта".
  
  
  "Сэр, я не магу паверыць..."
  
  
  "Скажы мне вось што, Сміт. Калі ён перайшоў на бок ворага, я ў бяспецы?"
  
  
  “Пан прэзідэнт, – шчыра сказаў Гаральд Сміт, – калі Рыма стаў прыладай Мадаса Хінсейна, ніхто з нас не ў бяспецы. Ён мог бы адхіліць цябе ад пасады, пакуль ты спіш, і ніхто не змог бы яго спыніць”.
  
  
  "Зразумела. Што ты параіш?"
  
  
  "Адпраўляйся ў невядомае месца. Заставайся там. Не кажы мне, дзе гэта. Я павінен выказаць здагадку, што я таксама ў небяспецы. І мяне можна было б прымусіць загаварыць, калі б Рыма захацеў выцягнуць з мяне інфармацыю."
  
  
  "Добрая думка. Што яшчэ?"
  
  
  "Калі я змагу пацвердзіць гэтую справаздачу, у вас не будзе іншага выбару, акрамя як загадаць закрыць арганізацыю. Калі Рыма перайшоў на іншы бок, усе веды аб CURE і нашых працоўных адносінах знаходзяцца ў распараджэнні Маддаса Хінсейна. Ён мог бы апублікаваць гэта. Усе доказы павінны быць знішчаны ".
  
  
  "Зачыніць цябе, Сміт?" - ашаломлена спытаў прэзідэнт. "Ты мая адзіная надзея выжыць у гэтай сітуацыі. Ты ведаеш гэтага чалавека. Як ён працуе. У чым яго слабыя месцы. Як з ім дамовіцца."
  
  
  "Дазвольце мне разабрацца ў гэтым, спадар Прэзідэнт. Калі ласка, будзьце напагатове".
  
  
  Лінія рэзка абарвалася.
  
  
  Наступныя 10 хвілін былі аднымі з самых доўгіх у жыцці прэзідэнта. Ніколі яшчэ пасляпаўночнае чаканне вынікаў выбараў не цягнулася з такой немай маруднасцю. Неўзабаве зазваніў чырвоны тэлефон.
  
  
  "Так", - прахрыпеў Прэзідэнт.
  
  
  Голас Сміта быў сур'ёзны, з намёкам на дрыготку ў ім. "Пан Прэзідэнт, я бачыў паўтор рэпартажу CNN на ўласныя вочы. Я непазбежна прыходжу да высновы, што гэта не розыгрыш. Рыма дэзертаваў. Я магу толькі здагадвацца аб прычынах. Але дзеля вашага ўласнага палітычнага выжывання ЛЯЧЭННЕ павінна спыніцца ".
  
  
  "Да чорта маё палітычнае выжыванне!" - парыраваў прэзідэнт. “У першую чаргу я павінен турбавацца пра сваю шкуру. І пра выжыванне нацыі. Я хачу, каб вы былі гатовы даваць мне парады. Павінна быць нейкая контрмера супраць гэтага хлопца”.
  
  
  "Адзіная контрмера, пра якую я ведаю, спадар прэзідэнт, – павольна вымавіў Гаральд В. Сміт, – памерла некалькі тыдняў таму. Я не бачу добрых варыянтаў".
  
  
  "Заставайцеся ля тэлефона, Сміт", - цвёрда загадаў Прэзідэнт. "Я буду на сувязі".
  
  
  Кіраўнік 34
  
  
  
  
  "Такім чынам, - сказаў прэзідэнт Мадас Хінсейн пасля таго, як здымачная група выйшла з яго кабінета, - гэта забойца, які здзейсніў забойствы па ўсёй маёй цудоўнай краіне".
  
  
  "Ён не разумее па-арабску", - сказала Кімберлі Бэйнс.
  
  
  Яны абодва глядзелі на Рыма Уільямса.
  
  
  Рыма глядзеў на Кімберлі Бэйнс са сумессю жадання і страху ў яго глыбокіх вачах.
  
  
  Кімберлі была апранута ў абайух, яе твар быў адкрыты, светлыя валасы каскадам рассыпаліся па плячах. Калі яна парыла побач з ім, яе схаваныя рукі трапяталі і парушалі доўгія лініі абайуха з павуковай грацыяй. Яна хавала іх, пакуль здымачная група здымала Рыма на ўсеагульны агляд, і зняла вэлюм толькі пасля таго, як яны сышлі.
  
  
  "Яго вочы", - сказаў Мэдас Кімберлі. "Мне не падабаецца, як ён глядзіць на цябе".
  
  
  "Ён жадае мяне сваім целам, але пагарджае сваім розумам", - са смехам сказала Кімберлі.
  
  
  "Ён занадта небяспечны. Ён павінен памерці". Мадас пацягнуўся за сваім рэвальверам.
  
  
  "Не", - хутка сказала Кімберлі, адной рукой з жоўтымі пазногцямі перахапляючы руку Мэддас з пісталетам. "Ён нам спатрэбіцца".
  
  
  "Якую каштоўнасць можа мець адзін чалавек? Хутка амерыканцы даведаюцца, што іх лепшы забойца знаходзіцца пад маім кантролем. Гэта ўсё, што неабходна".
  
  
  "Ты не разумееш, Ятаган арабаў, гэты чалавек магутнейшы за вашага найвялікшага падраздзялення. Ён - увасабленне Разбуральніка, і ў гэтай форме ён зробіць усё, што я яму загадаю. Уключаючы знішчэнне арабскай каралеўскай сям'і Хамідзі".
  
  
  Мэдас міргнуў.
  
  
  "Хіба гэта не было б дарэчы, аб Каштоўны Лідэр?" Насмешліва сказала Кімберлі. "Гэты чалавек разбурыў тваю сям'ю".
  
  
  "І аказалі мне вялікую паслугу", - хутка сказаў Мадас. "Яны былі звярамі, асабліва браты маёй жонкі. Мне лепш без іх. І з табой".
  
  
  Кімберлі ўсміхнулася сваёй бялявай усмешкай.
  
  
  "Якое гэта мае значэнне?" яна настойвала. "Вашы генералы ведаюць, што вы страцілі твар. Вы павінны аднавіць яго. Чаму б не нацкаваць гэтага чалавека на вашых ворагаў, хамідзі?"
  
  
  "З усіх сіл, сабраных на маёй паўднёвай мяжы, - сапраўды сказаў Мадас Хінсейн, - толькі эмір Курані і тройчы пракляты Хамідзі прагнуць маёй скуры. Амерыканцам патрэбна правакацыя. Астатні мір варта іх прыкладу. Але хаміды ведаюць, што я прагну іх багацця і нафтаперапрацоўкі заводаў. Яны ведаюць, што амерыканская стойкасць абмежавана”. Ён павольна пакруціў сваёй мясістай галавой. "Не, калі я нанясу ўдар па каралеўскай сям'і Хамідзі, яны нападуць па чарзе. Яны нападуць усё".
  
  
  "Значыць, ты ўсё ж баязлівец".
  
  
  Мадас уздрыгнуў. "Ні адзін іраіці не мог бы назваць мяне гэтым імем і не быць нарэзаным на шашлык", - успыхнуў ён.
  
  
  "Ніводны іраіці не разумее Мадаса Хінсейна так, як я", - сказала Кімберлі. "Калі я знікну, не застанецца нікога дастаткова моцнага, каб задаволіць твае асаблівыя... патрэбы".
  
  
  Цёмныя рысы асобы Мадаса напружыліся ў засяроджанасці.
  
  
  І адна схаваная рука выслізнула з разрэзу ў чорным абайуху і груба ўшчыкнула Мадаса Хінсейна за зад. Ён злёгку падскочыў.
  
  
  "Не рабі гэтага перад зняволеным", - прашыпеў ён, паціраючы сябе.
  
  
  "Думай пра яго як пра інструмент. Гэтак жа, як я думаю тое ж самае пра цябе".
  
  
  Мадас Хінсейн ткнуў вялікім пальцам у свае шырокія грудзі. "Я прызначаны аб'яднальнік арабаў".
  
  
  Кімберлі ўсміхнулася. “І я адзіная, хто прымушае цябе мурлыкаць. Твая газавая атака правалілася. Кантрудара не было. Ты ў бяспецы, каб нанесці новы ўдар. На гэты раз таемна. Пашліце гэтага забойцу забіць таго, хто найбольш дарагі шэйху. Ён заслугоўвае такога прыніжэння”.
  
  
  "Згодзен. Але гэта абрыне вайну на маю галаву. Гэта тое, чаго ты хочаш?"
  
  
  "Так", - сказала Кімберлі Бэйнс, набліжаючыся да Мадаса Хінсейна, як чорны крумкач з галавой сланечніка. "Вайна - гэта менавіта тое, чаго я хачу".
  
  
  Мадас выглядаў ашаломленым. "Ты хочаш маёй гібелі?"
  
  
  "Не, я хачу бачыць цябе уладаром Блізкага Усходу, і калі ты будзеш падпарадкоўвацца мне ва ўсім, менавіта такім ты і станеш".
  
  
  Мэдас Хінсейн нахмурыў цёмныя бровы. Яго погляд спыніўся на амерыканскім забойцы, якога звалі Рыма.
  
  
  Мужчына відавочна абагаўляў Кімберлі. Да гэтага часу ён падпарадкаваўся ёй ва ўсіх адносінах.
  
  
  "Адкуль нам ведаць, што, як толькі ён вызваліцца, ён выканае тваю волю?" нарэшце спытаў ён.
  
  
  "Вельмі проста, Каштоўны Лідэр. Таму што я пайду з ім".
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Таму што нам наканавана танчыць Тандаву разам".
  
  
  "Я не разумею. Гэта амерыканскае слова?"
  
  
  "Не. Гэта больш старажытнае, чым нават арабскі. І з часам ты ўсё зразумееш".
  
  
  "Вельмі добра. Але не пляскай яго. Цяпер ты мая палюбоўніца. Твае ласкі прызначаны толькі для Мадаса Хінсейна".
  
  
  "Вядома. У мяне ёсць толькі рукі для цябе".
  
  
  Кімберлі прысунулася да Рыма. Рыма сціснуў зубы. Пот выступіў у яго на твары. Яе блізкасць была невыноснай. Тое, як яна пагойдвалася пры хадзе, дасведчаны, насмешлівы агеньчык у яе фіялкавых вачах. Няўжо яны раней не былі блакітнымі? Мусіць, ён памыліўся. Ён хацеў уцячы ад яе. Ён таксама хацеў паваліць яе на брудную падлогу і разрабіць, як жывёлы.
  
  
  Але Рыма не зрабіў ні таго, ні другога. Яму было загадана стаяць па стойцы рахмана, і таму ён стаяў, рукі па швах, яго мужчынская добрая якасць была прыспушчана пад чорным кімано.
  
  
  "Я казала табе, што ты прыйдзеш да мяне", - сказала Кімберлі па-ангельску.
  
  
  "Я прыйшоў", - тупа сказаў Рыма.
  
  
  "Мы адпраўляемся ў сумеснае падарожжа. У Хамідыйскую Аравію".
  
  
  "Так".
  
  
  "Ты ведаеш шэйха Фарыма?"
  
  
  "Так".
  
  
  Кімберлі паклала павучыя рукі яму на плечы, кажучы: "Скажы мне праўду. Хто яго схаваны сваяк?"
  
  
  "Яго сын, Абдул".
  
  
  Сціснуўшы сківіцу Рыма, Кімберлі павярнула яго галаву так, што іх вочы сустрэліся. "Тады ты заб'еш Абдула. На маіх вачах. У ахвяру мне. Ты разумееш?" "Так". "Ты гатовы?" Розум Рыма крычаў "не", але ён быў бездапаможны. Яго рот сказаў: "Так". Але яго сэрца казала яму, што нават халодная Пустата была б лепш, чым гэта пекла наяве.
  
  
  Кіраўнік 35
  
  
  
  
  Гаральд Сміт паспрабаваў разабрацца ў гэтым.
  
  
  У гэтым не было ніякага сэнсу, нічога з гэтага. Навошта Мадасу Хінсейну ініцыяваць няўдалую газавую атаку на лініі фронту хамідаў у Аравіі? Гэта было так, як калі б ён спрабаваў уцягнуць Амерыку ў вайну, якую Хінсэйн ніяк не мог выйграць.
  
  
  Яго паводзіны былі неспасціжнымі. Ён бушаваў, выхваляўся і кідаўся адчайнымі пустымі пагрозамі ў дурной спробе прадухіліць тое, што свет лічыў непазбежным татальным нападам на прынаду, якая зараз афіцыйна з'яўляецца Рэспублікай Іран. Гэты апошні ўказ, як нішто іншае да яго, казаў аб роспачы гэтага чалавека.
  
  
  Армейская разведка адпрэчыла няўдалую атаку з ужываннем нервова-паралітычнага газу як вынік звычайнай блытаніны, якая ўзнікае ў каманднай структуры, калі ваенныя дзеянні здаюцца непазбежнымі. Але Сміт правёў дбайны аналіз характару Маддаса Хінсейна. Яму было пяцьдзесят чатыры гады, амаль максімальная працягласць жыцця сярэдняга мужчыны-іраіці. Празорлівец, ён зрабіў бы ўсё, каб падоўжыць сваё жыццё і выканаць тое, што ён лічыў сваім прызначэннем вызваліцеля арабаў.
  
  
  Ён быў не безразважлівы, але невуцкі. Ён патрапіў у гэтую сітуацыю з-за праліку. Не ў яго характары было атакаваць пры такіх пераважных сілах.
  
  
  І зараз Рыма быў у яго ўладзе. Нейкім чынам.
  
  
  Калі тэрмінал CURE перачытваў навінавыя дайджэсты, якія паступаюць з Блізкага Усходу, яго ўвагу прыцягнуў адзін рэпартаж.
  
  
  "Божа мой", - прахрыпеў Сміт.
  
  
  Ён прачытаў дайджэст AP аб серыі ўдушэнняў, якія адбыліся на Зорцы ў цэнтры базы "Кветка Усходу".
  
  
  Былі задушаны два чалавекі - капрал аўтабазы арабаў і ваеннаслужачая ЗША Карла Шэйнер. Яны абодва былі задушаны жоўтымі шаўковымі шалікамі. Гэты факт стаў прычынай шматлікіх спекуляцый у арабскай прэсе, бо жоўтыя стужкі сімвалізавалі амерыканскіх закладнікаў. Абвінавачваліся элементы, якія ненавідзяць няверных мусульман ва ўзброеных сілах ЗША.
  
  
  Сьміт правёў паглыблены кампутарны аналіз інцыдэнту. З'явілася карцінка. Фатаграфія безназоўнай амерыканкі неарабскага паходжання, якая задушыла амерыканскую вайскоўцу, скрала яе форму і выкарыстала яе, каб пракрасціся на базу, дзе яна пасля задушыла капрала Хамідзі і атрымала аўтамабіль Humvee.
  
  
  З якой мэтай? Сьміт задумаўся.
  
  
  "Пранікнуць у Іраіт", – хрыпла сказаў ён у дрыготкім святле флуарэсцэнтнага ліхтара свайго офіса ў Фолкрофце. "Падбухторваць іншы бок". І раптам Сміт зразумеў, чаму пасол Іраіці быў задушаны жоўтым шалікам у Вашынгтоне. Гэта была проста першая фаза, накіраваная на абвастрэнне напружанасці паміж ЗША і Іраіці.
  
  
  "Хто гэтая жанчына?" Сьміт зьвярнуўся да сьцен. "Якую мэту яна магла мець, робячы гэта?"
  
  
  З узрушэннем, якое растлумачвае мозг, ён успомніў прыназоўнік, пад якім адправіў Рыма на Блізкі Усход. Келі Бэйнс, якая прыляцела ў Лівію, была таксама жанчынай, якая выдавала сябе за Кімберлі Бэйнс. Але кім яна была?
  
  
  Сміт выключыў праграму "дайджэст навін" і адкрыў файл авіякампаніі. Там, выняты з нацыянальнай сеткі турыстычных агенцтваў і камп'ютараў браніравання авіябілетаў, ляжалі даныя аб браніраванні білетаў пасажырамі за апошнія шэсць месяцаў.
  
  
  Сьміт патэлефанаваў па блізкаўсходніх каналах і назваў імя:
  
  
  "Бэйнс, Кімберлі".
  
  
  Праз імгненне на экране з'явілася паведамленне: "Бэйнс, Кімберлі, не знойдзены".
  
  
  Ён увёў: "Бэйнс, Кэлі".
  
  
  Раздалося: "Бэйнс, Кэлі".
  
  
  Пад рубрыкай быў запіс пералёту з Трыпалі ў Нехмад, Хамідыйская Аравія.
  
  
  З нацягнутай пераможнай ухмылкай Гаральд Сміт выйшаў з гэтага файла і пачаў глабальны пошук па імі Кэлі Бэйнс.
  
  
  Яго ўсмешка слізганула ўніз. Кампутар выдаў яшчэ адно "НЕ ЗНОЙДЗЕНА".
  
  
  "Дзіўна", - прамармытаў ён. Ён утаропіўся на экран. Імя было псеўданімам. Чаму яна выбрала яго?
  
  
  Сьміт палез у кошык для тых, хто ўваходзіць, дзе ляжала выкананая мастаком ФБР рэканструкцыя вашынгтонскага душыцеля. Ён утаропіўся на твар. Гэта быў прыгожы твар, амаль нявінны.
  
  
  Падпарадкоўваючыся нейкаму прадчування, ён уключыў агульнанацыянальную трывогу ФБР у пошуках сапраўднай Кімберлі Бэйнс - трынаццацігадовай дзяўчынкі, аб выкраданні якой паведамілі з дому яе бабулі ў Дэнверы.
  
  
  З'явілася аблічбаваная фатаграфія зніклага плаката. На ёй была намалявана нявінная маладая бландынка з шырока расплюшчанымі вачыма.
  
  
  Сьміт зьмясьціў малюнак мастака побач з экранам. Калі б не больш сталыя рысы асобы, яны маглі б быць сёстрамі. Было вызначанае сямейнае падабенства.
  
  
  Сміт правёў дбайную праверку запісаў у сістэме сацыяльнага забеспячэння ў пошуках якіх-небудзь кузін жаночага полу з сям'і Бэйнс. Ён не знайшоў ніводнай. Іх не было.
  
  
  Сьміт яшчэ раз выклікаў аблічбаваную фатаграфію. І на гэты раз ён заўважыў, што на зніклым плакаце быў адзначаны малюсенькі шнар, бачны на падбародку сапраўднай Кімберлі Бэйнс.
  
  
  Шнар таксама адбіўся на фотаробаце ФБР.
  
  
  "Як гэта можа быць?" Прамармытаў Сміт. "У іх, мусіць, розніца ва ўзросце гадоў на дзесяць". Прыгледзеўшыся, Сміт заўважыў і іншыя занадта блізкія падабенствы. Занадта шмат, каб быць супадзеннем.
  
  
  Затым гэта ўразіла яго. І халодны жах напоўніў яго да мозгу касцей. Раптам усё, што сказаў Рыма Уільямс, відавочная бязглуздзіца аб катле з крывёй і жывых індуісцкіх багах, больш не здавалася такім недарэчным.
  
  
  Гэтыя двое - маладая дзяўчына і спелая жанчына - былі адным і тым жа чалавекам.
  
  
  І Гаральд Сміт зразумеў, што ёсць іншы спосаб напісаць "Келі".
  
  
  Гартуй.
  
  
  "Гэтага не можа быць", - сказаў ён, хаця і ўсвядоміў, што гэта так. Ён паглыбіўся ў свае файлы, выцягнуўшы доўгі энцыклапедычны артыкул аб індуісцкай багіні Гартуй.
  
  
  Гаральд Сміт прагледзеў тэкст. Ён даведаўся, што Калі была жахлівай чатырохрукай багіняй-маці з індуісцкага міфа. Вядомая як Чорная, яна была жудасным увасабленнем смерці і жаноцкасці, якая балявала на трупах і піла кроў. Яна была, як ён прачытаў, жонкай Шывы Разбуральніка, які быў вядомы як Чырвоны.
  
  
  "Рыжы", - прамармытаў Сміт. "Рыма сказаў, што Кімберлі назвала яго так. І яны будуць танчыць Тандаву ў Катле з крывёй".
  
  
  Сміт выклікаў "ТАНДАВУ".
  
  
  "ТАНЕЦ РАЗРУШЭННЯ ШЫВА ТАНЦУЕ Ў ЧЫДАМБАРАМЕ, ЦЭНТРЫ СУСВЕТНЫХ, - прачытаў ён, - Ствараючы і ўзнаўляючы СУСВЕТНЫ ЗНОЎ І ЗНОЎ".
  
  
  Ён звярнуўся да файла Шывы. Большая частка інфармацыі, якую ён ведаў. Шыва быў адным з індуісцкай трыяды багоў, увасабленнем супрацьстаячых сіл разбурэння і рэінтэграцыі. Яго сімвалам быў лінгам.
  
  
  Сміт уводзіць "ЛІНГАМ".
  
  
  Вызначэнне было лаканічным: "ФАЛОС".
  
  
  І Сміт успомніў аб даволі асабістай праблеме Рыма.
  
  
  Усё гэта, вырашыў ён, было надта вялікім, каб назваць выпадковым.
  
  
  Драўляным рухам ён выйшаў з файла энцыклапедыі.
  
  
  Ён адкінуўся на спінку крэсла, яго шэрыя вочы расфакусаваліся.
  
  
  "Што, калі гэта праўда?" прашаптаў ён з глыбокай павагай у голасе. "Што, калі гэта сапраўды праўда?"
  
  
  Ашаломлены, ён пацягнуўся да чырвонага тэлефона. Ён вагаўся, моршчачыся. Што ён мог сказаць прэзідэнту?
  
  
  Ён павярнуўся ў сваім вялікім верціцца крэсле кіраўніка.
  
  
  За вялікім панарамным акном - яго адзіным акном у свет падчас крызісу - блакітнаваты месяц паднімалася над вадкімі эбенавымі водамі праліва Лонг-Айленд. Яны былі чорныя, як бездань.
  
  
  Гаральд Сміт быў практычным чалавекам. У яго жылах цякла кроў яго суровых продкаў з Новай Англіі. Мужчын, якія прыйшлі ў новы свет, каб пачаць новае жыццё. Яны сеялі ў адпаведнасці з альманахам, ушаноўвалі ў спартанскіх цэрквах і пакінулі сям'ю і ферму, калі іх краіна заклікала іх на вайну і нацыянальную службу. Людзі без прымхаў. Патрыёты.
  
  
  Але ў глыбіні душы ён ведаў, што ніякая звычайная сіла не зможа схіліць Рыма Ўільямса перайсці на бок Іраіці. Ён ведаў, што ненаўмысна адправіў Рыма ў абдымкі - у чатыры абдымкі, калі верыць яго апавяданню, - нячыстаму стварэнню, якое, незалежна ад таго, была яна Гартуй ці не, валодала звышнатуральнай сілай, перад якой не мог выстаяць нават майстар Сінанджу.
  
  
  І ён страціў Рыма.
  
  
  Цяпер свет балансаваў на ўскрайку таго, што Кімберлі Бэйнс - калі яна сапраўды была Кімберлі Бэйнс - называла Чырвонай Безданню.
  
  
  Не, зразумеў Гаральд Сміт, ён не мог сказаць прэзідэнту. Па праўдзе кажучы, ён нічога не мог зрабіць. Ён мог толькі спадзявацца, што нейкая сіла, больш магутная за смяротнага чалавека ўмяшаецца да таго, як свет будзе страчаны.
  
  
  Гаральд Сміт склаў хаткай свае высахлыя старыя пальцы, нібы ў малітве. Яго сухія вусны прыадкрыліся, нібы заклікаючы да выратавання.
  
  
  Сьміт вагаўся. Ён больш не ведаў, да якіх багоў яму трэба звярнуцца.
  
  
  Урэшце, ён проста папрасіў Бога Айца захаваць мір.
  
  
  Ён не паспеў скончыць, як адзін з настольных тэлефонаў папераджальна зазваніў.
  
  
  Сьміт павярнуўся на сваім сядзеньні. Гэта быў шматканальны тэлефон Фолкрафта. У гэты час тэлефанаваў толькі адзін чалавек.
  
  
  "Так, дарагая?" сказаў ён, падымаючы трубку.
  
  
  "Гаральд", - сказала Мод Сміт. "Як ты даведаўся, што гэта была я?"
  
  
  "Толькі жонка дырэктара магла патэлефанаваць у такую гадзіну".
  
  
  Місіс Сміт вагалася. "Гаральд, ты... ты вяртаешся дадому?"
  
  
  "Так. Хутка".
  
  
  "Я крыху нервуюся сёння вечарам, Гаральд".
  
  
  "Нешта не так?"
  
  
  "Я не ведаю. Мне не па сабе. Я не магу гэтага растлумачыць".
  
  
  "Я разумею", - сказаў Сміт няўтульным голасам. Ён не быў добры ў гэтым. У яго заўсёды былі праблемы з цеплынёй. Нават са сваёй жонкай. "Усе гэтыя размовы аб вайне".
  
  
  "Справа не ў гэтым, Гаральд. Я бачыў самую дзіўную рэч сёння ўвечары".
  
  
  "Што гэта?"
  
  
  "Ну, ты памятаеш тых дзіўных суседзяў, якія жылі па суседстве. Тых, хто пераехаў?"
  
  
  "Вядома хачу".
  
  
  "Мне здалося, што я бачыў аднаго з іх менш за гадзіну таму".
  
  
  Сміт міргнуў, яго сэрца шалёна забілася. Рыма! Ён вярнуўся.
  
  
  Сьміт авалодаў сваім голасам. "Малады чалавек?"
  
  
  "Не", - сказала місіс Сміт. "Гэта быў іншы".
  
  
  "Немагчыма!" Выпаліў Сміт.
  
  
  "Чаму ты так кажаш, Гаральд?"
  
  
  "Я... зразумеў, што ён вярнуўся да сябе дадому. У Карэю".
  
  
  "Ты сапраўды казаў мне гэта, так. Цяпер я ўспомніла." Місіс Сміт зрабіла паўзу. "Але я выпадкова вызірнула з акна сталовай і ўбачыла яго ў хаце".
  
  
  "Што ён рабіў?" Спытаў Сміт дзіўна слабым тонам.
  
  
  "Ён быў..." некалькі старамодна які гучыць голас місіс Сміт заціх. Яна зноў узяла сябе ў рукі. "Гаральд, ён тарашчыўся на мяне".
  
  
  "Ён быў?"
  
  
  "Я падняў руку, каб памахаць яму, але ён проста ўскінуў рукі, і на яго твары з'явілася самае бязбожнае выраз. Я не магу апісаць гэта. Гэта было жудасна".
  
  
  "Ты ўпэўнена ў гэтым, дарагая?"
  
  
  "Я не скончыў, Гаральд. Ён ускінуў рукі, а затым проста... сышоў".
  
  
  "Пайшоў?"
  
  
  "Ён... знік".
  
  
  "Знікла?"
  
  
  "Гаральд, ён знік", - рашуча сказала місіс Сміт. "Як прывід. Ты ведаеш, я не надаю значэння падобным рэчам, Гаральд, але гэта тое, што я бачыла. Ты ... ты не думаеш, што ў мяне можа быць гэтая хвароба памяці? О, як гэта называецца?"
  
  
  "Хвароба Альцгеймера, і я зусім так не думаю. Калі ласка, паслабся, дарагая. Я вяртаюся дадому".
  
  
  "Калі?"
  
  
  "Імгненна", - сказаў Гаральд В. Сміт, які таксама не верыў у прывіды, але задаваўся пытаннем, ці не звярнуўся ён у рэшце рэшт да сапраўднага бога.
  
  
  Кіраўнік 36
  
  
  
  
  Абдул Хамід Фарым некалі быў прынцам хамідыйскай Аравіі. Ён ганарыўся тым, што насіў імя Хамід.
  
  
  Але аднаго гонару недастаткова, каб зрабіць чалавека годным стаяць у чарзе на тое, каб стаць наступным шэйхам.
  
  
  Абдул Фарым быў пазбаўлены спадчыны сваім бацькам, шэйхам племя Хамід. Ён быў змушаны развесціся са сваёй добрай жонкай Зантас, якую ён не шанаваў, і зрабіў гэта, вымавіўшы словы: "Я разводжуся з табой, я разводжуся з табой, я разводжуся з табой", - у манеры, загаданай ісламам. Затым ён быў змушаны ажаніцца на заходняй жанчыне нізкай маралі, якую ён сапраўды заслугоўваў.
  
  
  Заходняя жанчына нізкай маралі мірылася з ім, але тры месяцы Абдул, сасланы ў Куран, спрабаваў зарабіць на жыццё ліхвярствам. Белая жанчына пайшла, калі ён збанкрутаваў. Яму самому не хапала здаровага сэнсу, і ён з цяжкасцю распазнаў нізкую крэдытную рызыку, калі ўбачыў яго.
  
  
  Калі іраіты нагналі бездапаможнага Курана, Абдул Фарым быў першым, хто прарваўся да мяжы. І першым, хто знайшоў прытулак.
  
  
  Ён працягнуў бы шлях наўпрост у Эміраты, але ў яго не было грошай. Пасяліўшыся на прадзімаемым усімі вятрамі памежным аванпасце Зар, ён зарабляў на беднае існаванне пагоншчыкам вярблюдаў. Ён расказваў кожнаму, хто згаджаўся слухаць, што калісьці ён быў прынцам Хамідыйскай Аравіі. І ўсе смяяліся. Не таму, што яны не паверылі яго аповеду, а таму, што яны ведалі, што таўстун Абдул Фарым валодаў настолькі нізкім характарам, што нават разважны і добры шэйх адрокся ад яго.
  
  
  Абдул Фарым ніколі яшчэ не апускаўся так нізка, як у гэтыя дні. У яго не было ні грошай, ні жонкі, ні павагі. Толькі пагарда сваіх субратаў-арабаў.
  
  
  Таму для яго стала вялізным сюрпрызам, калі салдаты ў камуфляжы з пустыннага спецадзення пракраліся ўнутр і выкралі яго, калі ён спаў на падсцілцы з саломы і вярблюджага гною ў стайні пад адкрытым небам.
  
  
  Яны заткнулі яму рот вехцем. Яны звязалі яго рукі і ногі, якія супраціўляліся, пакуль яго трохсотфунтавае цела бездапаможна выгіналася. І яны адвезлі яго да які чакаў яго "Лендравер".
  
  
  "Лендравер" прагрыз пясок і панёсся на поўнач. На поўнач - да акупаванага Курану. Сэрца Абдула Фарыма здрыганулася ад страшнага ўсведамлення.
  
  
  Яны адвезлі яго ў лагер у пустыні і выкінулі за борт, як мяшок з мукой. Гэта забрала ўсіх чацвярых.
  
  
  Салдаты накінуліся на яго. Іншыя, узброіўшыся відэакамерамі, накіравалі свае шкляныя лінзы на яго ганьбу. Многія прынеслі пражэктары, якія былі накіраваныя на яго. Ён адчуваў сябе казюлькай. Але тады ён заўсёды адчуваў сябе казюлькай. Гладкай казюлькай.
  
  
  Жанчына выступіла з прамежку паміж двух агнёў. Яна была чорным сілуэтам, яе абайух лунаў, падганяецца цёплым брызам пустыні.
  
  
  Нахіліўшыся, яна выцягнула ў яго кляп. Ён успыхнуў у яго перад вачыма, і ён упершыню ўбачыў, што ён быў з шоўку. Жоўты. Нядзіўна, што гэта так прыемна адчувалася ў яго ў роце. Гэта нагадала яму аб шаўковых прасцінах, на якіх ён правёў шмат начэй з добрай арабскай жанчынай, якая была занадта добрая для яго.
  
  
  "Калі вы выкралі мяне дзеля выкупу, - сказаў ён жанчыне, - вы дарма патрацілі свой час".
  
  
  Фіялкавы вочы жанчыны ўспыхнулі. Яна павярнулася да астатніх.
  
  
  "Дураньцы! Гэта просты фелахін. Ад яго павее гноем. Ён не сын шэйха".
  
  
  "Я сын шэйха", - настойваў былы прынц Абдул, збіраючы вакол сябе ўрыўкі сваёй гонару.
  
  
  Іншая фігура выступіла наперад. На ім быў чорны шаўковы гарнітур, падобны на гарнітур табе, з двума тыграмі, вышытымі на грудзях. Мяркуючы па ім ўвазе, амерыканец. Яго вочы былі падобныя да каштоўных камянёў смерці.
  
  
  "Гэта ён", - сказаў мужчына на ламанай англійскай мове. "Гэта Абдул Фарым".
  
  
  "Але ад яго пахне", - сказала жанчына, таксама па-ангельску. Амерыканская англійская. Яна казала як яго жонка. Распушчаная. Ён здзівіўся, чаму яна носіць абайух.
  
  
  Чалавек у гарнітуры чорнага тыгра паціснуў плячыма.
  
  
  "Ён араб", - сказаў ён драўляным голасам.
  
  
  "Мой бацька не будзе патрабаваць за мяне выкуп", – сказаў Абдул па-ангельску.
  
  
  "Гэта добра", - сказала жанчына. "Грошы, якія ён зэканоміць, могуць быць выдаткаваныя на твае пахаванні".
  
  
  І ў гэты момант забзыкалі відэакамеры.
  
  
  Жанчына ў абайух устала. Яна павярнулася тварам да мужчыны ў шаўковых рэгаліях. "Вось твая першая ахвяра мне. Пакладзі яго знявечаны труп да маіх ног".
  
  
  І са слязамі, якія навярнуліся на яго жорсткія цёмныя вочы, бачанне ў чорным шоўку ступіла наперад. Яго моцныя рукі падняліся, кабелі і накладкі на яго тоўстых запясцях працавалі і пульсавалі, як быццам змагаючыся з задачай, за якую збіраліся ўзяцца рукі.
  
  
  Абдул Фарым адчуў, як бязлітасныя пальцы схапілі яго за шыю. Яны паднялі яго, прычыніўшы боль напружаным шыйным пазванкам.
  
  
  Яго твар няўмольна наблізіўся да ўзроўню вачэй чалавека, якога, як ён разумеў, Алах прызначыў быць яго катам.
  
  
  Пальцы ўпіліся. Боль прыйшоў так хутка, што спалоханы мозг Абдула Фарыма, здавалася, узарваўся ў самым яго чэрапе, як ручная граната.
  
  
  Свет пачырванеў. Затым пачарнеў. Затым знік.
  
  
  Перш чым яго вушы заціхлі, ён пачуў голас мужчыны - скажоны, быццам ён таксама паміраў.
  
  
  "Мне шкада", - выціснуў ён. "Я нічога не магу з сабой зрабіць".
  
  
  І за яго болем амерыканская жанчына ў абайуху смяялася, і смяялася, і смяялася, як п'яныя царкоўныя званы няверных.
  
  
  Выпрабоўваючы агіду, Рыма Уільямс выпусціў абмяклае цела. Яно ўпала, як вялізны мяшок з мясам, скаланаючы пясок. Ён адступіў. У яго змучаных вачах успыхнулі агні. Кімберлі Бэйнс наблізілася. Яна ўклала жоўты шаўковы шалік у адну з яго бязвольных рук.
  
  
  "Магчыма, табе выпадзе гонар павязаць румал Гартуй яму на горла", - сказала яна. "Таму што зараз ты мой галоўны фанзігар".
  
  
  Рыма апусціўся на калені і зрабіў, як яму было загадана. Ён падняўся на ногі. Яго страўнік нагадваў стары імбрычак, у які набралася іржавая дажджавая вада. Ён хацеў вырваць гэта, але не мог. Яму было загадана гэтага не рабіць.
  
  
  Кімберлі Бэйнс стаяла, гледзячы ўніз на астываючы труп. Яе фіялкавы вочы прагна ўспыхнулі. Яна ўбачыла кропельку крыві ў кутку адвіслага рота Абдула Фарыма.
  
  
  Яна прагна накінулася на яго і пачала лізаць, як сабака.
  
  
  Менавіта тады Рыма Уільямс страціў кантроль. Ён упаў на калені і выплюхнуў змесціва свайго страўніка на пясок пустыні.
  
  
  "Не працуй ўставаць, палюбоўнічак", - пачуўся яе насмешлівы голас. "Ты прагнуў спаравацца са мной з таго часу, як мы бачыліся ў апошні раз. Гэтая тлустая падаль, якую мы разам прыгатавалі, стане нашым шлюбным ложкам. І ён будзе толькі першым, калі мы станцуем Тандаву, якая ўскалыхне Кацёл Крыві і ператворыць гэтую планету у Пекла Асалоды ".
  
  
  І, нягледзячы на агіду, Рыма адчуў, як яго мужчынская добрая якасць напружылася, як быццам з кончыка яго члена вось-вось ліне кроў ад жадання. Як пабіты сабака, ён папоўз да яго.
  
  
  І ён заплакаў.
  
  
  Кіраўнік 37
  
  
  
  
  Гаральд Сміт пачакаў, пакуль Мод засне.
  
  
  Выслізнуўшы з пасцелі, ён выйшаў у калідор і прашлёпаў у сваіх старажытных тапачках да канца калідора, дзе пацягнуўся за шнуром, які апускаў складаныя ўсходы на гарышча.
  
  
  Прыступкі рыпелі ад невыкарыстання. Сміт зацягнуў іх за сабой і толькі пасля гэтага ўключыў святло, павярнуўшы рэастат пачатку стагоддзя.
  
  
  Паколькі толькі Гаральд Сміт калі-небудзь адважваўся залазіць на ўласнае гарышча, там было гэтак жа чыста, як на праславутай шпільцы. У далёкім канцы былі акуратна складзены некалькі старых валізак, пакрытых выцвілымі этыкеткамі шматлікіх напаўзабытых паездак. Побач на драўлянай вешалцы пад столлю вісела яго старая вайсковая палкоўніцкая форма, якая ўсё яшчэ была якраз, абароненая пыльным пластыкавым пакетам з хімчысткі.
  
  
  Сьміт праігнараваў гэтыя артэфакты. Замест гэтага ён накіраваўся да гнязда электроннага абсталявання, у якім дамінавала сучасная відэакасета, падключаная да тэлевізара Philco 1950-х гадоў выпуску. Побач з ім, на падлозе, стаяў старамодны шпулечны магнітафон.
  
  
  Сьміт апусціўся на калені перад масівам. Хоць большая частка абсталявання была састарэлай, яно ўсё яшчэ працавала і прыводзілася ў дзеянне ўльтрасучаснымі датчыкамі, якія ён таемна ўсталяваў у суседнім доме - доме Рыма.
  
  
  Сміт уключыў магнітафон, яго твар загарэўся вішнёва-чырвоным ад малюсенькай бурбалкі падсвятлення манітора. Ён тузануў рычаг, які вярнуў касету назад, спыніў яе яшчэ адным паваротам, затым націснуў кнопку прайгравання з нержавеючай сталі.
  
  
  Ціхае гудзенне мёртвага паветра данеслася з крамніннай рашоткі дынаміка. Сьміт паўтарыў аперацыю і атрымаў той самы адказ.
  
  
  У адрозненне ад магнітафона з гукавым прывадам, відэакамера працавала бесперапынна. Сьміт правяраў яе кожны дзень, і правяраў нават пасьля таго, як Рыма пакінуў дом. Жыллё заставалася пагрозай бяспецы, пакуль яго не прадалі, больш з-за куфраў Чыуна, чым з-за чаго-небудзь яшчэ. Майстар Сінанджу меў звычку запісваць свае заданні ў сваіх скрутках. Без сумневу, у гэтых скрутках можна было знайсці канфідэнцыйную, хоць і скажоную, інфармацыю аб аперацыях ацаленьня.
  
  
  Сьміт уключыў тэлевізар. Снежная чорна-белая карцінка паказала цьмяныя абрысы пакоя. Сьміт спыніў запіс і пракруціў плёнку прыкладна да 8:45 вечара таго ж дня: час, які яго жонка дакладна вызначыла як час, калі яна бачыла - ці меркавана бачыла - Чыуна.
  
  
  Сьміт моўчкі праглядзеў паўтор таго самага напаўцёмнага пакоя. Паўзлі хвіліны. Затым з'явілася белае святло.
  
  
  Сьміт ахнуў.
  
  
  Святло ператварылася ў напаўпразрыстую выяву знаёмай фігуры ў кімано.
  
  
  Майстар Сінанджу адвярнуўся ад камеры. Але яго лысы патыліцу быў вядомы беспамылкова. Гэта быў Чыун. Ён стаяў нерухома, мусіць, хвіліны тры. Затым ён проста знік, не пакінуўшы і следа.
  
  
  Гаральд Сміт выключыў дыктафон. Скінуўшы ўсе наладкі, ён прашлёпаў назад да адкідной лесвіцы.
  
  
  Світанак заспеў яго за суседнімі дзвярыма, якія разглядалі прыцемненую гасціную ў сваім фланэлевым халаце, набытым у 1973 году на дваровым распродажы і ўсё яшчэ прыдатным для выкарыстання.
  
  
  Пакой быў нічым не характэрны, як і падлога, на якім з'явілася прывід.
  
  
  Сміт стаяў на гэтым месцы, у думках збіраючы ўсе макулінкі ведаў, якімі ён валодаў, звязаныя з паранармальнымі з'явамі. Сміт не верыў у паранармальныя з'явы, але за гэтыя гады ён сутыкнуўся з дастатковай колькасцю неспасціжнага, што яго некалі востры, як брытва, скептыцызм прытупіўся да смутна падазронай цікаўнасці.
  
  
  Сам пакой быў нічым не характэрны. Ніводнай халоднай плямы. Ён праверыў кожнае акно, ведаючы, што ўспышкі маланкі валодаюць здольнасцю захоўваць фатаграфічны малюнак чалавека, які стаіць занадта блізка да шкла. Аднак ні пад якім вуглом агляду не быў знойдзены адбітак ад успышкі маланкі. Не тое каб ён чакаў яго выявіць. Яго відэакамера абсалютна дакладна зафіксавала трохмерны феномен.
  
  
  Вычарпаўшы ўсе магчымасці, Гаральд Сміт падрыхтаваўся сысці.
  
  
  Ён ішоў на кухню, калі разгарэлася святло. Ён быў лавандавага колеру. Як далёкі выбліск.
  
  
  "Дзеля ўсяго святога, што?" Сьміт рэзка павярнуўся. Яго шэрыя вочы затрымцелі ад недаверу.
  
  
  Майстар Сінанджу стаяў усяго ў некалькіх цалях ад мяне, выглядаючы суровым і злёгку спалоханым.
  
  
  "Майстар Чыун?" Спытаў Сміт. Ён не адчуваў страху. Проста халодная інтэлектуальная цікаўнасць. Ён ніколі не верыў у зданяў. Але, прыйшоўшы да высновы, што індуісцкія багі, магчыма, умешваліся ў справы людзей, ён адкінуў свой скептыцызм у бок. На імгненне.
  
  
  Бачанне кінула на яго незадаволены погляд. У ім была анімацыя. Сьміт пацягнуўся наперад. Яго рука прайшла скрозь выяву. Яго шэрыя вочы слізганулі па пакоі, ён адхіліў галаграфічную крыніцу малюнка.
  
  
  "Э-э, чым я магу быць вам карысны, майстар Чиун?" Спытаў Сміт, не ведаючы, што сказаць больш прыдатнага.
  
  
  Майстар Сінанджу паказаў на падлогу.
  
  
  "Я не разумею. Ты можаш казаць?"
  
  
  Чыун паказаў яшчэ раз.
  
  
  Сьміт падпёр рукою зарослы белым шчаціньнем падбародак. Яго светлыя бровы сышліся ў задуменні.
  
  
  "Хммм", - разважаў ён услых. "Рыма нешта казаў пра гэта. Такім чынам, чаму дух паказвае на падлогу? Ты не можаш паказваць канкрэтна на гэты паверх, а такім чынам, і на склеп, таму што, як я разумею, ты ўпершыню з'явіўся перад Рыма ў пустыні, дзе ты ... эм... відаць, памёр. Мне цёпла?"
  
  
  Птушкападобная галоўка Чыуна кіўнула ў знак згоды.
  
  
  "І ты не можаш сказаць Рыма, што ён зараз ходзіць у тваіх сандалях, таму што гэта было б непрыдатным паведамленнем для мяне, так?"
  
  
  Чіун зноў кіўнуў. Яго карыя вочы загарэліся надзеяй.
  
  
  "Такім чынам, значэнне вашага жэсту не з'яўляецца ні абстрактным, ні сімвалічным. Хммм".
  
  
  Пальцы Сміта прыбралі яго падбародак. Ён пстрыкнуў імі адзін раз.
  
  
  "Так, зараз я разумею".
  
  
  Выраз палёгкі прамільгнуў на маршчыністым твары Майстра Сінанджу - затым ён знік, як дагараючая свечка.
  
  
  Гаральд Сміт рашуча разгарнуўся на абцасах і выйшаў праз заднюю дзверы, замкнуўшы яе тым жа дублікатам ключа, які даў яму сакрэтны доступ да ўстаноўкі абсталявання для маніторынгу, якое, магчыма, толькі што выратавала Блізкі Усход ад пажару.
  
  
  Калі б ён паспяшаўся.
  
  
  Кіраўнік 38
  
  
  
  
  На гэты раз афіцыйны Вашынгтон не дапусціў уцечкі.
  
  
  Нягледзячы на фінт Іраіці па пярэдніх пазіцыях арабскага абарончага веера Хамідзі - як з абыякавай цвярозасцю назваў гэта Пентагон - сродкі масавай інфармацыі не ведалі аб тым факце, што на працягу некалькіх кароткіх імгненняў у нейтральнай зоне адбываліся баявыя дзеянні.
  
  
  Буянне Абамінадада працягвалася. І было праігнаравана.
  
  
  Гісторыя амерыканскага забойцы-перабежчыка выклікала толькі самыя катэгарычныя журналісцкія пытанні на штодзённым брыфінгу для прэсы, які праводзіцца ў Дзяржаўным дэпартаменце.
  
  
  "Урад ЗША не наймае наёмных забойцаў", - быў кароткі адказ інструктара, прэс-сакратара з сур'ёзным голасам, якую прэса абвінаваціла ў тым, што яна сумная як бруд. Што на журналісцкай мове азначала, што яна выканала сваю працу і не зліла інфармацыю.
  
  
  Рэпарцёр настойваў на галоўным.
  
  
  "Гэта адмаўленне?" ветліва спытаў ён.
  
  
  "Дазвольце мне нагадаць вам аб адміністрацыйным указе нумар 12333, які канкрэтна забараняе выкарыстанне забойстваў у якасці інструмента знешняй палітыкі", - парыравала яна. "І далей, я магу пацвердзіць вам, што гэты чалавек, імя якога яшчэ не ўстаноўлена, не з'яўляецца ні цяперашнім, ні былым супрацоўнікам Цэнтральнага разведвальнага ўпраўлення, Агенцтва нацыянальнай бяспекі., або Разведвальнага ўпраўлення міністэрства абароны. Мы яго не ведаем".
  
  
  Брыфінг перайшоў да сапраўднай справы. А менавіта, пра месцазнаходжанне прападобнага Джуніпера Джэкмана і вядучага НАВІН Дона Кудэра.
  
  
  "Нашы крыніцы паказваюць, што абодва мужчыны дзеляць люкс у гатэлі Sheraton Shaitan у цэнтры Абамінадада і не паўтараюцца, не выкарыстоўваюцца ў якасці жывых шчытоў", – сказала прэс-сакратар.
  
  
  "Яны ладзяць?" - спытала вядучая Чыта Чынг, якая кінулася да стала вядучага Дона Кудэра, як акула-молат за блакітным тунцом.
  
  
  Хваля смеху пракацілася па прэсе.
  
  
  "У мяне няма інфармацыі на гэты конт", - рушыў услед адрывісты, пазбаўлены сэнсу адказ.
  
  
  У гатэлі Sheraton Shaitan Дон Кудэр лез на сцены.
  
  
  Дакладней, ён спрабаваў ўскараскацца на дзверы нумара, які ён дзяліў з вялебнай Джуніпер Джэкман, Фрамуга была занадта вузкай, каб змясціць яго брахіцэфалічную галаву, не кажучы ўжо пра яго целе.
  
  
  "Я больш не магу гэтага выносіць!" ён завыў ад болю. "Гэтая карэйская ведзьма, верагодна, ужо разбурыла мае рэйтынгі!"
  
  
  "Палепшыла іх, калі хочаце ведаць маё меркаванне", - крыкнуў звышгодны Джэкман з ваннай. Ён сядзеў на ўнітазе з апушчаным сядзеннем увесь час іх зняволення. Ён вырашыў, што выкладзены пліткай ванны пакой - самае бяспечнае месца на выпадак авіяўдару ЗША.
  
  
  "Яны не будуць наносіць удары, пакуль я ў палоне. Я нацыянальны сімвал", - сказаў Дон Кудэр.
  
  
  "Ты дзюбаны журналіст", - горача запярэчыў прападобны Джэкман. "Я кандыдат у прэзідэнты. Яны не будуць бамбіць праз мяне, не праз цябе".
  
  
  "Несапраўдны кандыдат у прэзідэнты. Ты недарэчны".
  
  
  "Хто кажа. містэр мёртвы-Апошнім-у-рэйтынгу?"
  
  
  “Я, напрыклад. Для дзевяноста мільёнаў чалавек. Акрамя таго, ты цяпер вядучы сіндыкаванага ток-шоў. Гэта ставіць цябе ў адзін шэраг з Мортанам Даўні-малодшым. Ёсць ідэя. Можа быць, наступным разам ён будзе тваім напарнікам на выбарах”.
  
  
  Яны спрачаліся такім чынам цягам двух дзён. Спрэчка стала асабліва гарачай з таго часу, як звышгодны Джэкман адмовіўся саступіць сядзенне для ўнітаза Дону Кудэру, баючыся, што, аднойчы страціўшы, яго ўжо ніколі нельга будзе вярнуць.
  
  
  Як следства, Дон Кудэр на два дні прыпыніў усе функцыі арганізма і зараз набліжаўся да крытычнага стану. І ён не збіраўся выходзіць на дыван. Калі яны калі-небудзь выберуцца з гэтага жывымі, яго крытыкі будуць узброены яшчэ адным няёмкім асабістым анекдотам, які ён зможа абвергнуць.
  
  
  Такім чынам, зачыненая фрамуга выглядала як яго лепшы выбар.
  
  
  "Калі вы такая важная персона, - насміхаўся звышгодны Джэкман, - чаму вы спрабуеце выратаваць сваю шкуру? Гэта я павінен спрабаваць збегчы. Я палітычны козыр".
  
  
  "Абмен?" З надзеяй спытаў Дон Кудэр, адчуваючы, як у яго зводзіць кішкі.
  
  
  "Не".
  
  
  Кудэр аднавіў сваю спробу ўзлезці па дзвярах на транец, які прымушаецца бачаннямі Чыты Чынг, якая прыкоўвае сябе ланцугамі да яго крэсла-якару і адмаўляецца ад яго адмовіцца. Яна была сумна вядомай ганчай за славай.
  
  
  І калі і было нешта, што Дон Кудэр пагарджаў, дык гэта гончай славы.
  
  
  У канчатковым выніку. не заклапочанасць лёсам Дона Кудэра або прападобнага Джуніпера Джэкмана прымусіла прэзідэнта Злучаных Штатаў саступіць патрабаванням прэзідэнта Іраіт аб тым, каб амбасадар Абаатыра быў прадстаўлены.
  
  
  Гэта былі амэрыканскія сродкі масавай інфармацыі.
  
  
  Смерць амбасадара была адным з найбольш старанна захоўваемых сакрэтаў Вашынгтона. Было досыць лёгка адмаўляць якую-небудзь дасведчанасць аб месцазнаходжанні амбасадара, калі нават яго ўласнае консульства не мела ні найменшага падання аб тым, што магло з ім здарыцца.
  
  
  Але калі ў рэпартажах CNN, якія паступалі з Абамінадада, паўтарылася абвінавачанне ў тым, што амбасадар Абаціра быў забіты амерыканскімі агентамі, прэзідэнт зразумеў, што ў яго праблема.
  
  
  "Яны патрабуюць адказаў", - змрочна сказаў прэзідэнт свайму кабінету.
  
  
  "Я кажу, да д'ябла Абамінадада", - сказаў міністр абароны.
  
  
  "Я не гавару аб Абамінададзе", - сказаў прэзідэнт. “Я кажу пра сродкі масавай інфармацыі. Яны вынюхваюць усё вакол, як шныпары пасля апосума. Гэта толькі пытанне часу, калі яны даведаюцца праўду”.
  
  
  Кабінет прэзыдэнта, як адзін, адарваўся ад сваіх інфармацыйных матэрыялаў. Яны ўпершыню даведаліся, што іх прэзідэнту было вядома пра лёс пасла Іраіці.
  
  
  Гэта, больш, чым штосьці іншае, тлумачыла, чаму Вашынгтон не прасочваўся, як гэта звычайна бывала.
  
  
  Старшыня Аб'яднанага камітэта начальнікаў штабоў, які прысутнічаў на паседжанні кабінета міністраў з-за сур'ёзнасці сітуацыі, парушыў доўгае маўчанне пытаннем, якое было на вуснах ва ўсяго свету.
  
  
  "Мы ведаем, што здарылася з паслом?"
  
  
  "Ён быў забіты чатыры дні таму. У нас ёсць цела на лёдзе".
  
  
  Вочы ўсіх прысутных у пакоі акругліліся і спыніліся, як у дзяцей, якія слухаюць апавяданні аб прывідах Хэлоўіна каля ляснога вогнішча.
  
  
  Ніхто нічога не сказаў.
  
  
  "Пры існуючых абставінах, - павольна вымавіў Прэзідэнт, - гэта толькі пытанне часу, калі гэта штука зламаецца. Нам давядзецца выйсці наперад перад гэтай штукай. Pronto."
  
  
  "Калі вы маеце на ўвазе тое, што я думаю, вы маеце на ўвазе..." - пачаў міністр абароны.
  
  
  "Так. Я збіраюся перадаць цела ў консульства Іраіці. Выбару няма".
  
  
  "Ніхто не ведае, як адрэагуе Абамінадад".
  
  
  "Пан Прэзідэнт, дазвольце мне прапанаваць нанесці першы ўдар".
  
  
  "Пан прэзідэнт, - умяшаўся міністр абароны, - дазвольце мне прапанаваць вам праігнараваць прапановы старшыні, паколькі гэтае паседжанне кабінета міністраў і, строга кажучы, ён не з'яўляецца чальцом кабінета".
  
  
  "Як наконт таго, каб перайсці ў Ваенны кабінет?" - з надзеяй сказаў старшыня Аб'яднанага камітэта начальнікаў штабоў.
  
  
  Прэзідэнт падняў заспакаяльную руку.
  
  
  “Ніякага першага ўдару. Я загадаю вызваліць цела. Але мы павінны быць гатовы адрэагаваць на адказ Іраіці – якім бы ён ні быў”.
  
  
  Кожны мужчына ў кабінеце міністраў разумеў, што азначалі словы прэзідэнта.
  
  
  Яны збіраліся зрабіць гіганцкі крок насустрач вайне.
  
  
  Кіраўнік 39
  
  
  
  
  У самым ніжнім падзямеллі Палаца Смутку Рыма Уільямс прачнуўся.
  
  
  Ён адчуў смак засохлай крыві на сваіх вуснах.
  
  
  І тады ён успомніў ліхаманкавыя крывавыя пацалункі, якімі абсыпала яго Кімберлі Бэйнс, калі яны ляжалі на тлустым целе прынца Абдула Фарыма. Шматлікія кіпцюры Гартуй з жоўтымі кончыкамі перанеслі яго ў вытанчанае пекла сэксуальных пакут, пасля чаго ён паваліўся на пясок, знясілены і без прытомнасці.
  
  
  Рыма прачнуўся на досвітку.
  
  
  Пякучае сонца апякло яго скуру да адцення амара. Ён быў аголены, але больш не узбуджаны. Ледзь наступіла гэтая прыемная палёгка, як Кімберлі Бэйнс, таксама аголеная, устала са свайго трона - трупа, на якім ужо пачаў баляваць канюк, - і падняла чатыры рукі да сонца.
  
  
  "Устань. Чырвоны адзін".
  
  
  Рыма падняўся на ногі.
  
  
  "Цяпер ты па-сапраўднаму чырвоны, як і належыць жонку Калі".
  
  
  Рыма нічога не сказаў. Яе перасохлыя вусны былі пакрыты запечанай, падобнай на іржу крывёй. Яе галава ляжала на плячы, амаль перпендыкулярна зламанай шыі. Ззаду яе канюк падняў галаву, яго агідная галава была нахіленая, паўтараючы погляд Кімберлі.
  
  
  "І што зараз?" Тупа спытаў Рыма.
  
  
  Кімберлі Бэйнс сціскала жоўты шаўковы шалік дзвюма рукамі, як пуга, яе маленькія грудзі падскоквалі пры кожнай пстрычцы.
  
  
  "Мы чакаем, пакуль закіпіць Кацёл з крывёй. Затым мы станцуем Тандаву разам, аб пераможца Трайнога міру".
  
  
  Але кацёл з Крывёю так і не пачаў віраваць. Сонца ўзышло і, завісшы, як перагрэты медны шар, пачало сваё павольнае апусканне ў пустыню і цемру.
  
  
  Кімберлі Бэйнс неахвотна надзела свой абайух і загадала Рыма зноў надзець яго запэцканае кімано.
  
  
  Яны вярнуліся ў Абамінадад самалётам, і пасля таго, як іх даставілі ў Палац Смутку, Рыма быў кінуты ў падзямелле, дзе ён неадкладна пагрузіўся ў пераможаны сон без сноў.
  
  
  Цяпер, адчуваючы смак крыві на вуснах, ён утаропіўся ў непраглядную цемру пустымі, палаючымі вачыма.
  
  
  Калі б ён быў самім сабой, ён мог бы ўстаць і праламаць тоўстыя, акаваныя жалезам драўляныя дзверы на волю.
  
  
  Але Рыма больш не быў самім сабой. Ён быў рабом Калі.
  
  
  Гэта была б доля горшая за смерць, але Рыма адчуў смак Пустаты - халоднага бязлітаснага месца, дзе зараз пакутаваў Чаўн. Гэтак жа, як пакутаваў Рыма.
  
  
  Жывы ці мёртвы, на зямлі ці ў Пустаты, Рыма больш не хвалявала. Ён быў па-за дапамогай і надзеі.
  
  
  Ён хацеў бы памерці, але ён ведаў, што чакала яго пасля смерці.
  
  
  І таму ён чакаў у цемры.
  
  
  Кіраўнік 40
  
  
  
  
  Добра, што Туркі Абаціра быў мёртвы.
  
  
  Калі б ён быў жывы, нябожчык пасол Іраіці адчуваў бы пакутлівы боль.
  
  
  Яго мёртвае цела праляжала чатыры дні ў трупярні-халадзільніку пад аховай паліцыі, пакуль афіцыйны Вашынгтон абдумваў, што з ім рабіць.
  
  
  Калі было вырашана, што турботу, выказаную ў прэсе, больш нельга ігнараваць, за целам прыбыла каманда "інэртных актываў" ЦРУ. "Інертны актыў" - тэрмін ЦРУ, які абазначае "нязручны труп".
  
  
  Мёртвага амбасадара даставілі ў штаб-кватэру ЦРУ ў Лэнглі, штат Вірджынія, дзе брудная вада з ракі Патамак закачвалася ў яго лёгкія праз садовы шланг, засунуты ў яго адвіслы рот. Кіраўнік групы інэртных актываў, які адказваў за аперацыю, працягваў адліваць ваду, пакуль яна не выцекла з лёгкіх нябожчыка амбасадара і не пацякла ў яго з ноздраў.
  
  
  Затым цела было змешчанае за руль арандаванага аўтамабіля, чые дакументы, аформленыя заднім чыслом, дакажуць, што амбасадар арандаваў яго ў дзень свайго знікнення. Аўтамабіль урэзаўся ў мяккую перашкоду на хуткасці шэсцьдзесят дзве мілі за гадзіну - гэтага было дастаткова, каб бяскроўны твар пасла апынуўся на лабавым шкле і засталіся пераканаўчыя шнары.
  
  
  Затым цела дасталі і высушылі ў рэзервуары для вады, пакуль мяккія тканіны не сталі апухлымі і шэрымі ад апускання. Калі страўнік надзьмуўся ад пашырэння кішачных газаў да ўзроўню, эквівалентнага трэцяму трыместру цяжарнасці, пасол Туркі Абаціра быў аб'яўлены "апрацаваным".
  
  
  Затым аўтамабіль быў перавезены аўтаперавозчыкам у абароненую частку ваенна-паветранай базы Кіплінг і сутыкнуць у раку.
  
  
  Агент ЦРУ, у абавязкі якога ўваходзіла "апрацоўка" цела амбасадара, назіраў за бурбалкамі, якія падымаюцца з тонучай машыны. Калі апошняя бурбалка выплыла на паверхню, ён знайшоў тэлефон-аўтамат, адкуль патэлефанаваў у паліцыю акругі Калумбія.
  
  
  Паліцыя, не падазраючы, што яе падставілі, каб надаць праўдападабенства гэтай гісторыі, добрасумленна правяла расследаванне. Былі пасланы вадалазы. Быў выкліканы выратавальнік. І цела было вынята парамедыкамі, якія, зірнуўшы на апухлы чэрвепадобны твар і пальцы, канстатавалі смерць.
  
  
  Той жа судмедэксперт, які праз два дні канстатаваў смерць амбасадара ад удушэння, правёў новае ўскрыццё. На гэты раз ён пацвердзіў, што прычынай смерці было ўтапленне.
  
  
  Ён не падвяргаў сумневу працэдуру. Ён разумеў далікатнасць, якая звычайна акружае смерць дыпламата, і рабіў гэта раней.
  
  
  Што больш важна, у яго быў сын, які служыў у Хамідыйскай Аравіі, якога ён хацеў бы бачыць які вярнуўся ў Штаты жывым, калі скончыцца яго турнэ.
  
  
  Цела амбасадара Абаціры разам з фальсіфікаванай справаздачай аб выкрыцці было перададзена супрацоўнікам амбасады Іраіці, якія плача. Паведамленне было перададзена па тэлеграфе Абамінададу.
  
  
  Рушыла ўслед доўгае маўчанне.
  
  
  Калі нарэшце дашлі інструкцыі з Міністэрства замежных спраў Ірака, яны былі кароткімі: "АДПРАЎЦЕ ТЭЛА ДАДОМУ".
  
  
  Паколькі нацыянальнай авіякампаніі Іраіт было забаронена здзяйсняць палёты над усімі краінамі, акрамя Лівіі і Кубы, цела прыйшлося даставіць самалётам у Гавану, куды грамадзянскі самалёт Air Irait даставіў амбасадара Туркі Абаціру ў яго апошні рэйс.
  
  
  У Лэнглі супрацоўнікі ЦРУ павіншавалі сябе з добра выкананым утойваннем.
  
  
  У міжнародным аэрапорце Мадас Кімберлі Бэйнс, апранутая ў чорны абайух, які цалкам хавае, цярпліва чакала прыбыцця цела. Яна змяшалася з заплаканай сям'ёй амбасадара, па-за полем зроку прэзідэнта Мадаса Хінсейна і яго суправаджэння, неадрозная ад іншых жанчын пад сваім чорным вэлюмам. Быў аб'яўлены нацыянальны дзень жалобы. Па ўсім аэрапорце прыспушчаны флагі.
  
  
  Самалёт дакрануўся да зямлі. Жанчыны закінулі галовы і выдалі журботныя крыкі гора.
  
  
  Нікім не заўважаная, Кімберлі Бэйнс праслізнула з зоны чакання пасажыраў у тэрмінал прыёму грузаў.
  
  
  У сваім чорным туземным гарнітуры яна хавалася ў цені, пакуль труну з паліраванага чырвонага дрэва паднімалі на істужачны канвеер і адносілі ўніз да якія чакаюць грузчыкам.
  
  
  Грузчыкі зацягнулі труну ў багажны фургон, які чакае.
  
  
  Прайшло пяць хвілін, пакуль кіроўца грузавіка дапіў кубак горкай кавы з цыкорыем - адзінага гатунку, даступнага ў санкцыях, - і Іраіт задыхнуўся.
  
  
  За гэтыя пяць хвілін Кімберлі Бэйнс праслізнула да труны і адкрыла вечка. Падняўшы яго абедзвюма рукамі, яна трымала яго высока, у той час як другая пара працягнула руку праз прарэзы ў абайуху, каб абгарнуць доўгі жоўты шаўковы румал вакол апухлай, абясколеранай шыі мёртвага пасла.
  
  
  Яна туга нацягнула яго.
  
  
  Не, мацней, патрабаваў голас з глыбіні яе душы. Той жа голас, які вёў яе ўсе дні ў Іраіце, дзелячыся сакрэтамі і ўтоенымі ведамі і нават навучаючы яе арабскай мове так, як яна не магла зразумець.
  
  
  "Але ён мёртвы. Аб спадарыня", - прашаптала Кімберлі.
  
  
  Яго душа не мёртвая. Прымусь яе крычаць.
  
  
  Кімберлі з галавой акунулася ў гэта. Яна з асалодай зацягвала румал усё тужэй і тужэй. Рот амбасадара фактычна адкрыўся. Двума пальцамі яна прасунула руку ўнутр і выцягнула яго доўгі, абескалярэлі язык. Гэта было падобна на кароткі чорны гальштук, які звісае з яго падбародка.
  
  
  У якасці апошняга жэсту яна прыўзняла яго павекі. Яны былі запячатаны спіртавой жуйкай.
  
  
  У нерухомых вачах амбасадара Іраіці было тое ж выраз жаху, што і тады, калі Кімберлі бачыла яго ў апошні раз.
  
  
  "Гатова", - сказала Кімберлі, зачыняючы вечка.
  
  
  Добра, мой посуд. Тыран Мадас не можа ігнараваць гэтую правакацыю.
  
  
  "Я рады, што вы ўхваляеце, мая лэдзі".
  
  
  Я хачу. Дакрананне мовы таксама было прыемным.
  
  
  Кіраўнік 41
  
  
  
  
  Інжынерны корпус войска ўжо выгрузіў сваё землярыйнае абсталяванне, калі вайсковы верталёт высадзіў Гаральда Сміта ў абгароджанай пустыні за межамі Палм-Спрынгс, Каліфорнія.
  
  
  Лысеючы малады лейтэнант вадзіў лічыльнікам Гейгера вакол кратэра, які нагадваў аплаўленую варонку з счарнелага шкла, атрымліваючы за свае працы толькі ўрыўкавыя пстрычкі.
  
  
  "Я палкоўнік Сміт", - сказаў Гаральд Сміт, папраўляючы каўнер старой формы колеру хакі, якая вісела ў яго на гарышчы.
  
  
  "Лейтэнант Лэтэм", - сказаў малады чалавек, выключаючы апарат і вяртаючы поціск рукі Сміту. "Радыяцыйны фон у норме, сэр".
  
  
  "Я гэта зразумеў. Вы гатовы пачаць раскопкі?"
  
  
  "Мы чакалі вашага прыбыцця".
  
  
  "У нашы дні цяжка дастаць білеты на MAC. З часоў Курана".
  
  
  "Раскажы мне пра гэта. Дазволь мне паказаць табе памер арэха, які мы павінны раскалоць".
  
  
  Яны ішлі па далікатным шкле. Яно прагіналася пад іх нагамі з храбусценнем, як разбітае, але непашкоджанае ветравое шкло з бяспечнага шкла. Там, дзе стаяла цяжкая тэхніка, інжынеры ў форме згрудзіліся вакол вялізнай бетоннай пліты, напалову занесенай ветрам пяском. Яна нагадвала пачварны шэры корак. Салдаты падмяталі плоскую паверхню, ачышчаючы яе ад пяску.
  
  
  "Я прапаную падарваць смактунка дынамітам", – прапанаваў лейтэнант Лэтэм. "Кумулятыўныя дэманстрацыйныя зарады павінны начыста зняць гэтую гадасць".
  
  
  "Вы не будзеце выкарыстоўваць дынаміт", - цвёрда сказаў Гаральд Сміт.
  
  
  Купка інжынераў павярнулася на рэзкі гук голасу Сміта.
  
  
  "Я эксперт па разбурэнні", – сказаў адзін. "Вы, мабыць, палкоўнік Сміт".
  
  
  "Я так, а вы будзеце выкарыстоўваць адбойныя малаткі".
  
  
  "Прашу прабачэнні, палкоўнік. Але мы глядзім на двухсотфутавую трубу, у якую было заліта, магчыма, дзесяць тон бетону. Спатрэбіцца вечнасць, каб адбойным малатком усё гэта расхістаць".
  
  
  "У нас няма вечнасці, і вы будзеце здабываць бетон адбойнымі малаткамі".
  
  
  Сур'ёзны тон палкоўніка вырашыў пытанне. Гэта і ягоныя паўнамоцтвы. Армейская каманда думала, што Сміт быў накіраваны туды Пентагонам. Пентагон думаў, што яго пазычыла ЦРУ. Белы дом праінструктаваў ЦРУ прытрымлівацца легенды прыкрыцця.
  
  
  "Добра", - крыкнуў лейтэнант. "Вы чулі палкоўніка. Давайце разгрузім гэтыя адбойныя малаткі".
  
  
  Яны прыняліся за працу. Наступіў світанак. Надвячоркам, пад дасведчаным кіраўніцтвам Сміта, яны збудавалі насыпы з тоўстага бетону і прарабілі прабітую адтуліну ў вялікую студню.
  
  
  Падышоў Сміт. Ён быў у кашулі без пінжака, дапамагаў цягаць бетон. У яго хварэлі суставы.
  
  
  "Што, чорт вазьмі, гэта наогул за штука?" Пацікавіўся лейтэнант Лэтэм, выціраючы пот з твару.
  
  
  "Забудоўшчык назваў гэта кандамініюмаў", – сказаў Сміт, гледзячы ўніз на адкрыты лесвічны пралёт.
  
  
  "Прабачце, сэр?"
  
  
  "Кандамініум", - паўтарыў Сміт. “Свайго роду падземны кандамініюм. Меркавалася, што ён адкрые пустыню для будаўніцтва кандамініюмаў. Па сутнасці, мы стаім на вышынным жылым доме, патопленым у пяску”.
  
  
  "Па-мойму, гучыць недарэчна".
  
  
  "Выпадковы выбух нейтроннай бомбы паклаў канец праекту", – сказаў Сміт.
  
  
  "Пра якую я чытаў". Лейтэнант паглядзеў уніз. "Вы хочаце сказаць, палкоўнік, што гэтыя прыступкі вядуць на дваццаць восем паверхаў пад зямлёй?"
  
  
  Сьміт кіўнуў. "Я пайду першым", - сказаў ён.
  
  
  Узяўшы ліхтарык, Сміт спусціўся ўніз. Гэта было падобна на ўваход у пячору з усходамі. Пасля спуску на два пралёты гэта нічым не адрознівалася ад спуску па пажарнай лесвіцы хмарачоса падчас адключэння электраэнергіі. Незаслужаная вільготнасць прыгнятала, але было халаднавата. Халаднавата, з'едліва падумаў Сміт, як у магіле.
  
  
  Накіроўваючы прамень свайго ліхтарыка ва ўсе бакі, лейтэнант Лэтэм прапішчаў ззаду Сміта.
  
  
  "Тое, што мы шукаем, засакрэчана?" спытаў ён.
  
  
  "Канкрэтна, так. У цэлым, не".
  
  
  Лэтэму прыйшлося падумаць аб гэтым хвіліну.
  
  
  "Наогул кажучы, палкоўнік, ці даведаемся мы гэта, калі ўбачым? Я маю на ўвазе, што мы павінны шукаць?"
  
  
  "Труп".
  
  
  "О". Тон лейтэнанта меў на ўвазе: "Мне гэта не падабаецца".
  
  
  Яны спускаліся ўсё ніжэй і ніжэй, пакуль паветра не стала сапертым і задушлівым. Калі яны спусціліся на пяць паверхаў, супрацьпажарныя дзверы было немагчыма адчыніць. Бетон глыбока заліло вадой. Паветра згусцілася ад вільготнасці. Мужчыны пачалі кашляць. Рэха было няўтульным.
  
  
  Сям'ю паверхамі ніжэй гэта было ўсё роўна што дыхаць адкідамі сажалкі. З кожным паверхам ніжэй было ўсё горш. Яны змаглі адчыніць дзверы, пачынаючы з дзесяці паверхаў ніжэй. Затым пачаліся сур'ёзныя пошукі ў рукатворным лабірынце пустых пакояў і смуроднага паветра.
  
  
  На кожным наступным паверсе не было нічога буйней выпадковага мёртвага скарпіёна.
  
  
  Нарэшце, на сярэдзіне дваццатага паверха пад зямлёй, патрэсканыя бетонныя ўсходы знікла ў стаялай вадзе чайнага колеру.
  
  
  "Я думаю, гэта ўсё, што мы можам зрабіць", – прамармытаў лейтэнант Лэтэм. "Прабачце, палкоўнік".
  
  
  Гаральд Сміт стаяў, гледзячы на стаялую ваду, яго ліхтарык кідаўся туды-сюды.
  
  
  "Нырцы", - прашаптаў ён.
  
  
  "Што?"
  
  
  Сівавалодая галава Сміта рэзка павярнулася. Яго голас быў поўны тэрміновасці. "Я хачу, каб на гэтае месца была дастаўлена ваенна-марская выратавальная каманда".
  
  
  "Мы можам гэта зрабіць", – сказаў лейтэнант Лэтэм. "Спатрэбіцца крыху намаганняў, але гэта магчыма".
  
  
  "Цяпер!" Раўнуў Сміт.
  
  
  "Да чаго такая спешка? Калі твой мёртвы хлопец там, унізе, ён мёртвы ўжо даўно".
  
  
  "Неадкладна", - паўтарыў Сміт.
  
  
  І, дзякуй Богу, каманда інжынераў разгарнулася і двойчы прамаршыравала назад па доўгіх лесвічных пралётах да прыдатнага для дыхання паветра паверхні.
  
  
  Сьміт застаўся, утаропіўшыся ў ваду.
  
  
  "Так", - павольна вымавіў ён. "Менавіта сюды ён павінен быў адправіцца, калі ўзарвалася нейтронная бомба. Вада - ідэальны шчыт ад радыяцыі. Так".
  
  
  Сьміт вярнуўся на паверхню, дзе дастаў свой партфель з верталёта, які чакаў. Схаваны ад астатніх, якія працавалі з мабільнай рацыяй, ён падлучыўся да кампутараў CURE у Фолкрофце.
  
  
  Сітуацыя пагаршалася, ён бачыў з першых справаздач.
  
  
  Цела пасла Абаціры прыбыло ў Абамінадад. Пад пільным поглядам тэлекамер прэзідэнт Мадас Хінсейн адкрыў труну. І яго неадкладна вырвала пры выглядзе разадзьмутага мёртвага твару з счарнелай мовай і ярка-жоўтай перавяззю, так туга абвязанай вакол горла, што тэрмін "вылюдак з шыяй алоўкам" падыходзіў паслу Абаатыры на літару "Т".
  
  
  Тэлевізійная перадача спынілася. З тых часоў у Abominadad запанавала толькі цішыня, змрочная і злавесная.
  
  
  Тым часам "мірны дар" быў адпраўлены ў Нехмад, дзе шэйх уласнаручна адкрыў доўгую багата ўпрыгожаную скрынку і выявіў свайго адзінага сына Абдула Фарыма задушаным, яго разадзьмутае цела было апаганена жоўтым шаўковым шалікам, з-за якога, відаць, пасля смерці вываліўся яго падобны на печань мову.
  
  
  Хоць шэйх публічна заявіў, што яго нікчэмнаму сыну лепш памерці, у прыватным парадку ён заклікаў нанесці ўдар па Абамінададзе. Вашынгтон супраціўляўся. Вайна была блізка - бліжэй, чым калі-небудзь.
  
  
  І доктару Гаральду В. Сміту стаў ясны генеральны план Гартуй.
  
  
  "Яна спрабуе ўцягнуць абодва бакі ў канфлікт", - сказаў ён.
  
  
  Халодны камяк чагосьці неапісальнага апусціўся ў яго кіслы страўнік.
  
  
  Гэта быў чысты, непадробны страх.
  
  
  Кіраўнік 42
  
  
  
  
  "Ты ведаеш, што павінна зрабіць". - сказала Кімберлі Бэйнс з прыдыханнем.
  
  
  "Я не ведаю, што яшчэ я магу зрабіць". Мадас Хінсейн панура настойваў. "Я зрабіў усё, пра што ты мяне прасіў. Я атакаваў лінію фронту. Адказу няма. ЗША не хочуць вайны. Я адправіў цела тоўстага прынца яго бацьку, шэйху. Ён не звяртае ўвагі на гэтую правакацыю. Хаміды не хочуць вайны. Я не хачу вайны. У мяне ёсць Куран. Мне трэба толькі перачакаць санкцыі, і я атрымаю перамогу. Там”.
  
  
  Ён абуральна скрыжаваў свае тоўстыя рукі. Яго вусны сціскаліся да таго часу, пакуль іх не паглынулі прабіваюцца вусы. Яны ляжалі на ложы з цвікоў у прыватнай камеры катаванняў Мадаса Хінсейна, дзе іх ніхто не турбаваў. Яны накрылі цвікі фанерай.
  
  
  "Яны адважыліся вярнуць вашага каханага амбасадара з амерыканскім сімвалам на шыі", - сказала Кімберлі. "Вы не можаце ігнараваць гэта".
  
  
  "Ёсць іншыя паслы", - прарычэў Мадас. "Амбасадары больш расходны матэрыял, чым салдаты".
  
  
  "Ты павінен адказаць на гэтую правакацыю".
  
  
  "Як?"
  
  
  "Я думаю, ты ведаеш, што ты павінен зрабіць".
  
  
  "Так, я ведаю", - сказаў ён, раптам садзячыся. "Давай зоймемся сэксам. Сапраўдным сэксам. У нас яшчэ не было сэксу разам. Проста плясканні".
  
  
  Кімберлі адвярнулася. "Я нявеста Шывы. Я спарваюся толькі з Шывай".
  
  
  "Хто такі гэты Шыва?" - Груба спытаў Мадас Хінсейн.
  
  
  "Вялікая істота, вядомая як Трайны Канец Света, таму што яму прызначана ператварыць нябёсы, пекла і зямлю ў нішто пад яго бязлітаснымі ступнямі".
  
  
  "Я веру толькі ў Мадаса Хінсейна і Алаха. У такім парадку. Часам у Прарока Мухамеда, калі мне гэта зручна. Я казаў табе, што ён прыходзіў да мяне ў сне?"
  
  
  Светлы твар Кімберлі асвятліўся цікавасцю. "Што ён сказаў?"
  
  
  "Ён сказаў, што я аблажаўся. Яго дакладныя словы. Вось чаму я не заўсёды веру ў Прарока. Праўдзівы Мухамед ніколі б не сказаў такіх слоў арабскаму ятагану".
  
  
  "Што мне з табой рабіць?" Спытала Кімберлі Бэйнс, праводзячы сваімі шматлікімі рукамі па жорсткіх валасах Мадаса Хінсейна.
  
  
  Спытайце яго, што адбудзецца, калі амерыканцам атрымаецца яго забіць.
  
  
  "Ты ведаеш, што амерыканцы паслалі агентаў, каб прычыніць табе шкоду, Каштоўная", - падказала Кімберлі. "Ты не баішся наступстваў? Ты кажаш, што яны не жадаюць вайны. Можа быць, гэта таму, што яны разлічваюць выбіць цябе з сядла махлярствам?"
  
  
  Мадас злосна бліснуў вачыма. "Гэта не прынясе ім нічога добрага".
  
  
  "Не?"
  
  
  "У майго міністра абароны ёсць інструкцыі на выпадак маёй смерці. Яны называюцца "Каманды пагібелі". Калі я ўпадзе ў баі, ён павінен пачаць татальную атаку на Хамідыцкую Аравію і Ізраіль".
  
  
  Фіялкавы вочы Кімберлі заблішчалі, як дзве новыя зоркі.
  
  
  "Ты гатовы адправіцца на вайну мёртвым, - настойвала яна, - чаму б не жывым, каб ты мог атрымаць асалоду ад пладамі перамогі?"
  
  
  "Таму што я, можа быць, і вар'ят асёл, але я разумны араб. Я ведаю, што амерыканцы ператвораць увесь Іраіт у халодны попел, калі я пачну вайну ". Ён пакруціў галавой. "Не, не зараз. Праз некалькі гадоў, калі ў нас будзе ядзерная зброя, я змагу рабіць тое, што захачу. Я павінен выжыць да таго часу".
  
  
  Скажы яму, што ён не дажыве да гэтага дня. Яго генералы намышляюць супраць яго змова.
  
  
  "Я чула, як на кірмашах шэпчуцца, што вашы генералы намышляюць супраць вас змова", - сказала Кімберлі. “Яны бачылі, як вас вырвала ў труну вашага пасла, і ўспрынялі гэта як прыкмету слабасці. Увесь Абамінадад гудзе пра тое, што вы баіцеся вайны”.
  
  
  “Няхай яны гудуць. Мухі таксама гудуць. Я таксама не слухаю мух. Мае падданыя ўстануць у строй у той момант, калі я ім загадаю. Яны ведаюць, як і ўвесь свет, якая я вар'ятка азадак”.
  
  
  Скажы яму, што яны ачарняюць яго з кожнай гадзінай.
  
  
  "Яны ачарняюць цябе з кожнай гадзінай".
  
  
  Мэдас сеў, нахмурыўшыся. "Яны робяць?"
  
  
  Скажы яму, што яны называюць яго Кебір Гамуз.
  
  
  "Яны называюць цябе Кебір Гамуз".
  
  
  "Вялікі вадзяны буйвал! Яны так мяне завуць?"
  
  
  "Яны кажуць, што ты бесхрыбетны халк, які маскіруецца пад араба".
  
  
  Добры дотык.
  
  
  "Я гэтага не пацярплю!" Закрычаў Мадас Хінсейн, трасучы кулаком. "Я загадаю караць смерцю за гэта кожнага мужчыну, жанчыну, дзіця і генерала ў Ірайце!"
  
  
  "Тады хто будзе змагацца за цябе?"
  
  
  “Усе арабы Курана сталі маімі новымі падданымі. Яны будуць лаяльныя, бо я вызваліў іх ад заходняй карупцыі.
  
  
  "Не, ты ведаеш, што ты павінен зрабіць". "І што гэта такое?" - панура спытаў Мадас Хінсейн, адкідваючыся на спінку ложка і зноў крыжуючы рукі на грудзях.
  
  
  Кімберлі Бэйнс усміхнулася. Яна гуляла з пасму яго жорсткіх каштанавых валасоў, думаючы аб тым, як моцна яны падобныя на мех вадзянога буйвала.
  
  
  "Вы павінны публічна пакараць Смерцю Дона Кудэра і вялебную Джуніпер Джэкман у адплату", – рашуча заявіла яна.
  
  
  "Я павінен?"
  
  
  "Вы павінны. Таму што, калі ніхто не хоча вайны, ніхто не будзе нападаць на вас з-за простага рэпарцёра і кандыдата ў прэзідэнты, які не адбыўся".
  
  
  "Гэта пайшло б на карысць маім апытанням", - павольна вымавіў Мадас Хінсейн.
  
  
  "Твой народ зноў будзе паважаць цябе".
  
  
  "Як і павінна быць", - цвёрда сказаў Мадас.
  
  
  "Вашы генералы не будуць дабівацца вашай галавы".
  
  
  "Мая галава належыць маім плячам", - крыкнуў Мадас, - "дзе яна і павінна быць - ёмішча вострага мозгу, які аб'яднае ўсю Аравію!"
  
  
  "Тады твой шлях вольны".
  
  
  "Так, я зраблю гэта".
  
  
  Кімберлі паклала сваю бялявую галоўку на плечы Мадаса Хінсейна. У любым выпадку, ёй патрэбна была падтрымка. "Ты сапраўды Ятаган арабаў, Каштоўны".
  
  
  Вялікі гамус - абкітоўка ў тваіх руках, мая пасудзіна.
  
  
  "Я ведаю".
  
  
  "Што гэта, маё цукровае спатканне?" Прамармытаў Мэдас.
  
  
  Кімберлі міла ўсміхнулася.
  
  
  "Нічога. Проста размаўляю сам з сабой".
  
  
  Кіраўнік 43
  
  
  
  
  Вада бурліла. Гаральд Сміт мог адрозніць плямы іржы, якія кружыліся ў вадзе, што плёскалася ля падножжа лесвіцы, як патрывожанае падземнае мора. Яны прымусілі яго падумаць аб зіготкіх плямках крыві.
  
  
  Булькатанне ўзмацнілася, і маска вадалаза ўсплыла на паверхню. Прагумаваная рука пацягнулася, каб адкінуць маску і вырваць загубнік з зубоў ваеннага вадалаза. Ён двойчы плюнуў, перш чым загаварыць.
  
  
  "Нічога, палкоўнік. Калі тут унізе ёсць цела, мы не зможам яго знайсці".
  
  
  "Вы ўпэўнены?" Хрыпла спытаў Сміт.
  
  
  Дайвер забраўся на ніжнюю сухую прыступку. Ён устаў, абтрасаючы ваду са свайго гідракасцюма, як ільсняны хорт.
  
  
  "Пад вадой восем паверхаў. Трэба агледзець вялікую тэрыторыю, але я не магу знайсці ніводнага цела".
  
  
  Чарапны рот Сміта сціснуты.
  
  
  "Я не магу прыняць гэта".
  
  
  "Сэр, мы працягнем пошукі, калі вы загадаеце, але я магу запэўніць вас, што кожны пакой быў абшуканы. Двойчы".
  
  
  Сьміт задумаўся. "Вылазь са свайго гидрокостюма".
  
  
  "Сэр?"
  
  
  "Я іду ўнутр".
  
  
  "Палкоўнік, навакольнае асяроддзе там, унізе, даволі складаная. Гнілыя бэлькі. Якое плавае дрэва. Я б не стаў. У вашым узросце. Я маю ў выглядзе..."
  
  
  "Выйдзіце з касцюма зараз", - паўтарыў Сміт.
  
  
  Не кажучы ні слова. дайвер перадаў Сміту свой ліхтарык, калі Сміт дапамог яму зняць кіслародныя балоны. Сміт распрануўся да шэрых баксёрскіх трусоў і футболкі. Гарнітур быў шчыльна абліпальным. Танкі адчуваліся як ракеты-носьбіты на запасной раме Сміта.
  
  
  Сміт падзьмуў у муштук, каб прачысціць яго, і, стараючыся не заблытацца ў ластах, проста спусціўся па прыступках у самую халодную і чорную ваду, якую толькі мог сабе ўявіць.
  
  
  Ён уключыў святло. Вада самкнулася над яго галавой. Ён чуў уласнае дрыготкае сэрца, сваё абцяжаранае, няроўнае дыханне і слабое булькатанне. Больш нічога. Свет, які ён ведаў, змяніўся чужым асяроддзем, якое ўпілася сваімі крутоўнымі халоднымі пальцамі ў яго рэбры. Сабраўшыся з духам, ён спусціўся з бяспечных прыступак.
  
  
  Быў які спыніў сэрца момант дэзарыентацыі. Падлога і столь сталі неадметныя.
  
  
  У час вайны Сміт выконваў падрыўныя работы для УСС. Даўным даўно. Да яго вярнуўся яго падводны апарат. Ён накіраваўся за конусам святла, які трымаў перад сабой.
  
  
  Ён праплыў па ўсёй даўжыні дзевятага паверха - насамрэч дваццатага, лічачы ад пустыні, - пераходзячы з пакоя ў пакой, намацваючы святло. На шчасце, праект кандамініюмаў не дасягнуў стану мэблёўкі, калі ён быў спынены. Якія плаваюць аб'ектаў, па якіх можна было арыентавацца, было няшмат. Проста драўняныя абломкі і водарасцепадобнае смецце.
  
  
  Іншыя дайверы далучыліся да яго, дадаўшы свае ліхтары да яго. Не жадаючы адцягвацца на іх дзейнасць, Сміт жэстам прапанаваў ім прытрымлівацца яго прыкладу.
  
  
  Дзявяты паверх аказаўся расчаравальна пустым. Ён праплыў міма дзвярэй ліфта да расчыненых супрацьпажарных дзвярэй і атрымліваў асалоду ад жудасным адчуваннем, быццам плыве ўніз па доўгім лесвічным пралёце.
  
  
  На наступным паверсе не было нават плаваючых абломкаў. Як і на падлозе пад ім.
  
  
  Сьміт настойваў. Ён зірнуў на запазычаны хранометр, затым зразумеў, што не спытаў вадалаза, колькі паветра засталося ў яго балонах. Ён змрочна працягваў. Ён павінен быць упэўнены, перш чым спыніць пошукі. Хоць у яго мільганула думка, што, калі Майстар Сінанджу сапраўды знаходзіцца ў гэтым водным царстве, ён быў тут амаль тры месяцы. Сэрца Сміта ўпала. Што ён чакаў знайсці? Магчыма, толькі труп, дух якога патрабаваў належнага пахавання.
  
  
  Гэта і не больш за. Тым часам свет рухаўся да Чырвонай Бездані Гартуй. І калі яны пяройдуць праз бездань, мёртвых, якіх трэба пахаваць, можа аказацца больш, чым жывых. Але паколькі ён быў нямоглы паўплываць на сітуацыю інакш, Гаральд Сміт працягваў.
  
  
  У рэшце рэшт доктар Гаральд В. Сміт здаўся толькі тады, калі выявіў, што яму не хапае кіслароду. У роспачы ён змяніў курс і паплыў да лесвіцы. Яго сэрца шалёна калацілася. У вушах звінела. Затым яго зрок стаў такім жа чырвоным, як і роў у вушах.
  
  
  Сміт вырваўся на паверхню, задыхаючыся, яго муштук вылецеў, як якая захраснула ў горле костка.
  
  
  "Я шкадую, палкоўнік", - сказаў лейтэнант Лэтэм, нахіляючыся, каб падняць яго на бяспечную прыступку.
  
  
  "Я павінен быў убачыць сам", - глуха сказаў Сміт.
  
  
  "Ці павінен я адмяніць пошукі?"
  
  
  Сьміт кашлянуў сухім брынклівым кашлем.
  
  
  "Так", - ціха сказаў ён. У яго голасе гучала паражэнне.
  
  
  Два інжынеры дапамаглі Сміту выбрацца на паверхню. Яго лёгкія працавалі. Яго дыханне вырывалася хрыпамі агоніі. Ён нёс сваю форму і абутак.
  
  
  "Можа быць, табе лепш адпачыць некалькі хвілін", - прапанаваў адзін з пары.
  
  
  "Так, так, вядома", - выдыхнуў Сміт.
  
  
  Яны ўсе селі на прыступках, нічога не кажучы. Нырцы працягнулі шлях басанож.
  
  
  "Шкада, што ліфты не працуюць", - прабурчаў адзін аднаму. "Збаві нас ад уздыму".
  
  
  Сміт, які зайшоў кашлем, падняў вочы.
  
  
  "Ліфты?" ён ахнуў.
  
  
  "Яны не працуюць", - сказаў лейтэнант Лэтэм Сміту. "Мы маглі б ўсталяваць насілкі, калі вы думаеце, што не справіцеся ..."
  
  
  Сьміт схапіў яго за руку. "Ліфты", - хрыпла паўтарыў ён.
  
  
  "Сэр?"
  
  
  "Хто-небудзь ... правяраў ліфты?" Сьміт прахрыпеў.
  
  
  "Я не ведаю". Лейтэнант узняў вочы. "Прывітанне, флот. Палкоўнік хоча ведаць, ці праверылі вы шахту ліфта".
  
  
  "Не мог", - азваўся вадалаз з цемры. "Усе дзверы замарожаныя і зачыненыя ніжэй за дзевятнаццаты паверх.
  
  
  "Клетка", - прахрыпеў Сміт, - "дзе яна?"
  
  
  "Мы не ведаем. Непагружаная секцыя шахты вольная, так што яна павінна быць унізе".
  
  
  Выкарыстоўваючы інжынераў для падтрымкі, Сміт з цяжкасцю падняўся на ногі.
  
  
  "Мы вяртаемся ўніз", - змрочна сказаў ён.
  
  
  "Сэр?" Гэта быў адзін з вадалазаў.
  
  
  "Мы павінны даследаваць гэты ліфт".
  
  
  Яны вярнуліся на сухі дзесяты паверх у цішыні. Выкарыстоўваючы манціроўкі, яны падзялілі дзверы ліфта. Сьміт зазірнуў унутр. Ён убачыў танцуючую ваду з плямамі іржы, якія плаваюць на паверхні менш чым у чатырох футах ніжэй. Кабель знік у мутным супе.
  
  
  "Правер клетку", - загадаў Сміт.
  
  
  Лейтэнант Лэтэм паказаў на адчыненыя дзверы. "Вы чулі гэтага чалавека".
  
  
  Без пратэсту, але з прыкметнай адсутнасцю энтузіязму двое нырцоў надзелі дыхальнае абсталяванне і забраліся ўнутр. Слізгануўшы ўніз па тросе, яны зніклі амаль без ўсплёску.
  
  
  Іх агні зайгралі ўнізе, згаслі, а затым зніклі зусім. Час ішоў. Нервова прачысцілі горла.
  
  
  "Або яны выявілі пастку", - рызыкнуў Лэтем, - "альбо яны ў бядзе".
  
  
  Ніхто не рушыў з месца, каб разабрацца.
  
  
  Прайшла добрая частка дзесяці хвілін, перш чым раптоўна працягнулася рука, нібы тапельца, які вяртаецца на паверхню. Сэрца Сміта падскочыла. Але рука была абцягнута гумай. Наступнай у поле зроку з'явілася галава дайвера ў гумавай абалонцы. Рука адкінула маску для падводнага плавання.
  
  
  "Мы сёе-тое знайшлі", - напружана сказаў дайвер.
  
  
  "Што?" Спытаў Сміт напружаным голасам.
  
  
  "Гэта набліжаецца зараз". Нырэц вярнуўся ў ваду.
  
  
  Ён вярнуўся менш чым праз хвіліну, да яго далучыўся яго таварыш па камандзе.
  
  
  Яны адначасова вынырнулі на паверхню, прыціскаючы да сябе невялікі скрутак, загорнуты ў вільготную пурпурную тканіну. У ход пайшлі ліхтарыкі.
  
  
  "Божа мой", - сказаў Сміт.
  
  
  Нахіліўшыся, ён дакрануўся да халоднага, кашчавага прадмета, падобнага на пакрыты сліззю палку. Яна была белай, як рыбіна чэрава. Паверхня слізганула пад яго хваткай з жахлівай лёгкасцю, улічваючы, што гэта была чалавечая скура.
  
  
  Змагаючыся з прыступам ваніт, Сміт пацягнуў за мёртвую істоту. Іншыя рукі злучыліся. Выкарыстоўваючы цяжкі трос для падтрымкі, вадалазы паднялі сваю ношу.
  
  
  Пакуль яны сцягвалі змоклы халодны скрутак на падлогу, Сміт убачыў, што той трымаецца за перадплечча з абрэзкам трубы. Рука, прымацаваная да яго, была сціснута ў кулак з доўгімі пазногцямі ад болю. Скура на костках пальцаў была абвіслай і празрыстай. Гэта нагадала Сміту варанае курынае крылца.
  
  
  "Гэта было ў ліфце", - прамармытаў адзін з дайвераў, выбіраючыся вонкі. Іншы далучыўся да яго, сказаўшы: "Ён быў у позе эмбрыёна. Проста плаваў, як мяч. Няўжо гэта не дзіўна? Ён сышоў тым жа шляхам, якім прыйшоў у мір. Увесь які звярнуўся абаранкам."
  
  
  Гаральд Сміт схіліўся над целам. Галава адкацілася, агаліўшы твар, які быў суровым з-за адсутнасці колеру. Маршчыны на твары Майстры Сінанджу былі глыбей, чым Сміт калі-небудзь бачыў. Галава была падобная на зморшчаную белую разыначку, вусны прыадчыніліся ў грымасе, агаляючы зубы, падобныя на індыйскую кукурузу. Яго валасы прыліплі да скроняў і падбародка, як абескалярэнае марское багавінне.
  
  
  Гэта быў твар трупа.
  
  
  Тым не менш, Сміт прыклаў адно вуха да запалых грудзей. Мокры шоўк быў ліпкім. Ён быў здзіўлены, што мышцы не перайшлі ў трупнае адубенне.
  
  
  "Няма сэрцабіцця", - прамармытаў ён.
  
  
  "Чаго вы чакалі, палкоўнік? Ён быў пагружаны ў ваду на працягу апошніх трох месяцаў".
  
  
  Сьміт зноў паглядзеў на твар.
  
  
  "Проста цела", - сказаў ён хрыпла. "Я прарабіў увесь гэты шлях толькі дзеля цела".
  
  
  За спінай Сміта астатнія абмяняліся поглядамі. Яны паціснулі плячыма.
  
  
  Цішыня запоўніла цьмяны калідор глыбока ў пяску.
  
  
  Сьміт апусціўся на калені, трымаючы адну руку над галавой цела.
  
  
  Пад сваімі пальцамі ён нешта адчуў. Не сэрцабіцце - сапраўды. Гэта было больш падобна на павольнае набраканне, як паветраны шарык. Яно спынілася, ці прыпынілася. Затым пухліна прыбралася са знарочыстай марудлівасцю на наступным удыху.
  
  
  Без папярэджання Гаральд Сміт кінуўся на цела. Ён перавярнуў яго на жывот. Узяўшыся адной рукой за іншую, ён пачаў біць Майстра Сінанджу па спіне.
  
  
  "Сэр, што вы робіце?" Гэта быў лейтэнант.
  
  
  "На што гэта падобна?" Сьміт люта адхіснуўся. "Я раблю штучнае дыханне".
  
  
  "Так я і думаў", - сказаў іншы ціхім голасам.
  
  
  "Не стойце проста так", - раўнуў Сміт. "Побач з вамі стаіць медык. Прывядзіце яго сюды!"
  
  
  Рушыла ўслед секунднае ваганне. Сьміт штурхнуў зноў, выкарыстоўваючы кожную ўнцыю сваёй сілы.
  
  
  "Зрабі гэта!"
  
  
  Каманда сарвалася з месца і пабегла. Яны падымаліся па лесвіцы, як алімпійскія бегуны, якія змагаюцца за тое, каб запаліць паходню.
  
  
  Сьміт аддаўся рытму.
  
  
  Ён быў узнагароджаны раптоўным заканчэннем іржавай вады з малюсенькага рота і ноздраў Чыуна. Ён падвоіў намаганні, не спыняючыся да таго часу, пакуль вада не ператварылася ў сутаргавае цурчанне.
  
  
  Узяўшы далікатныя плечы ў свае рукі, Сміт перавярнуў цела. Ён не знайшоў сэрцабіцця. Расціснуўшы зубы, ён запусціў пальцы ў малюсенькі рот. Гэта было ўсё роўна, што запусціць пальцы ў халодныя мёртвыя вантробы малюска.
  
  
  Ён выявіў, што мова не закаркоўвала трахею. Ніжэй язычка не было навал ваніт або мокроты.
  
  
  "Дзе, чорт вазьмі, гэты медык!" - крыкнуў Сміт у пустэчу дваццаццю паверхамі ніжэй, у каліфарнійскай пустыні.
  
  
  "А вось і ён, сэр", - прапанаваў вадалаз.
  
  
  Медык кінуў адзін погляд і сказаў: "Безнадзейна".
  
  
  Сміт з цяжкасцю падняўся на ногі, пакутуючы ад артрыта, і наблізіў свой твар да твару медыка. Ён вымавіў адно слова.
  
  
  "Уваскрашаць".
  
  
  "Немагчыма".
  
  
  Сміт узяў гальштук колеру хакі мужчыны дрыготкім кулаком. Ён зацягнуў вузел да нязручнай тугі.
  
  
  "Рабі, як я кажу, ці страціш званне, пенсію і, магчыма, жыццё".
  
  
  Медык атрымаў паведамленне. Ён прыступіў да працы.
  
  
  Скальпель распароў тонкі пурпурны шоўк кімано, агаліўшы грудзі, рэбры якой можна было пералічыць скрозь напаўпразрыстую блакітна-белую плоць. Са скрынкі дасталі стымулятары сэрцабіцця.
  
  
  "Чыста!"
  
  
  Ён прыклаў лапаткі да грудзей. Цела тузанулася.
  
  
  "Чыста!" - паўтарыў медык.
  
  
  На гэты раз цела падскочыла. Калі ўсе затаілі дыханне, яно адкінулася назад - сапраўды пагрузілася - у жудасны супакой.
  
  
  Тройчы ацынкаваны труп скалануўся, толькі каб зноў упасці ў нерухомасць.
  
  
  Пасля чацвёртай спробы Сміт нахіліўся і заціснуў нос. Ён удыхнуў паветра ў мёртвы рот.
  
  
  Медык далучыўся, нейкім чынам натхнёны рашучасцю Сміта. Гэта было немагчыма, недарэчна, і ўсё ж...
  
  
  Медык зрабіў маніпуляцыі з грудной клеткай. Сьміт дзьмухнуў у паветра.
  
  
  Праз вечнасць імгненняў Сміт адчуў зваротнае дыханне - смуроднае і непрыемнае. Ён адвярнуўся. Але на яго вачах выступілі слёзы.
  
  
  Усе ўбачылі рэзкі ўздым аголеных грудзей. Гэта паўтарылася.
  
  
  "Ён дыхае!" - выціснуў медык. Яго голас быў ашаломленым.
  
  
  "Ён жывы", - усхліпнуў Сміт, адварочваючыся, прысаромлены сваёй праявай.
  
  
  І ў паўзмроку, працятым толькі скрыжаванымі падводнымі ліхтарыкамі, загаварыў брынклівы голас.
  
  
  "Ты зразумеў".
  
  
  Яна зыходзіла з тонкіх, як папера, вуснаў міма абясколераных зубоў, падобных на індыйскую кукурузу.
  
  
  Павекі разышліся, адкрываючы зацягнутыя плёнкай чырванавата-карыя вочы.
  
  
  Майстар Сінанджу паўстаў з мёртвых.
  
  
  Кіраўнік 44
  
  
  
  
  Світанак, які ўзрушыў свет, пачаўся, як і любы іншы да яго.
  
  
  Сонца ўзнялося над легендарнымі мінарэтамі Абамінадада, як пакрыўджанае чырвонае вока. Муэдзін выдаў свой ліверпульскі кліч, заклікаючы прававерных да малітваў: "Алах Акбар!"
  
  
  Бог Вялікі.
  
  
  У гэты гарачы світанак думкі Рыма Уільямса не былі ні пра світанне, ні пра Бога, ні пра веліч.
  
  
  Цемра стала сведкам яго роспачы. Ён не спаў. Яго розум быў застылым вокам страху.
  
  
  Затым палоска святла. Дзверы яго камеры ў глыбіні Палаца Смутку са скрыпам адчыніліся.
  
  
  Рыма падняў погляд, прыкрываючы запалыя вочы ад непажаданага святла.
  
  
  І быў уражаны халодным душам, які абліў яго цела. Рушыў услед яшчэ адзін. І неўзабаве ён прамак наскрозь.
  
  
  "Вытрыся". - загадаў голас.
  
  
  Гэта быў голас Кімберлі Бэйнс, больш не хрыплы і дзіцячы, а моцны і ўпэўнены.
  
  
  Рыма зняў сваё прамоклае кімано, якое стала цяжкім, як прасякнуты дажджом саван. Ён павольна выціраўся. Ён не спяшаўся.
  
  
  Нешта з плясканнем прызямлілася ў гэтых ног!
  
  
  "Надзень гэта", - праінструктавала Кімберлі.
  
  
  У рэзкім святле Рыма ўлез у дзіўнае адзенне, не зусім усведамляючы, што робіць, і не клапоцячыся пра гэта. Штаны былі празрыстымі. Ён бачыў гэта. Туфлі мяккімі. Тое, што ён прыняў за кашулю, аказалася камізэлькай без рукавоў. Ён пашукаў прыдатную кашулю і не знайшоў. Паціснуўшы плячыма, ён надзеў камізэльку.
  
  
  "Выходзь, Руды".
  
  
  Рыма выйшаў на свет, які пранікаў праз акно з жалезнымі кратамі высока ў каменнай сцяне падвала палаца.
  
  
  "Ты выглядаеш ідэальна", - ухвальна сказала Кімберлі Бэйнс.
  
  
  "Я адчуваю сябе так, нібы..." Рыма паглядзеў уніз. Ён убачыў, што кончыкі яго фіялетавых тэпцікаў падвярнуліся. Камізэлька таксама быў фіялетавым. На ім былі пунсовыя плаўкі і празрыстыя чырванаватыя легінсы. Яго аголеныя загарэлыя рукі амаль супадалі па колеры з марляй.
  
  
  "Што гэта?" спытаў ён, ашаломлены.
  
  
  "Адпаведны касцюм афіцыйнага забойцы Абамінадада", - сказала Кімберлі. "А зараз пойдзем. У цябе ёсць ахвяры, на якіх ты можаш прэтэндаваць".
  
  
  Яна павярнулася, узмахнуўшы сваім абайухам, нацягваючы каптур на галаву і аднаўляючы вэлюм.
  
  
  "Хто?" Спытаў Рыма, ідучы за ёй драўлянымі крокамі.
  
  
  На яго не звярталі ўвагі, пакуль яна не выпусціла яго праз бакавыя дзверы ў які чакае браніраваны аўтамабіль. Дзверы за імі зачыніліся. Рыма сеў на адкідное сядзенне.
  
  
  "Тыя самыя, якіх ты прыйшоў сюды выратаваць", - сказала яна яму тады.
  
  
  "Аб Божа!" Рыма прахрыпеў, не верачы сваім вушам.
  
  
  Мадас Хінсейн стаяў перад сваёй Мяцежнай Каманднай радай, апрануты ў цудоўны зялёны бурнус, за спіной у яго быў гераічны партрэт Навухаданосара.
  
  
  "Я прыняў рашэнне", – абвясціў ён.
  
  
  "Хвала Алаху".
  
  
  "Прэпадобныя Джэкман і Дон Кудэр павінны быць ліквідаваны на вачах ва ўсяго чалавецтва, каб свет ведаў, што я вар'ят асёл, з якім нельга жартаваць".
  
  
  Агідная Камандная Рада міргала ў ашаломленым маўчанні, яго вочы былі падобныя на якія пырхаюць спалоханых матылькоў.
  
  
  Будучы палкімі арабамі, яны разумелі неабходнасць - не, абсалютную неабходнасць - адплаціць за пякучую абразу, нанесеную Злучанымі Штатамі арабскага гонару, адправіўшы дадому забітае і апаганенае цела іх патрыятычнага амбасадара разам з нахабнай хлуснёй аб тым, што ён патануў у аўтамабільнай аварыі.
  
  
  Але, будучы рацыянальнымі людзьмі, яны ведалі, што гэта больш, чым штосьці іншае, магло паставіць іх пад прыцэл амерыканскага флота, які хаваецца ў Персідскім заліве.
  
  
  "Ці ёсць тут хто-небудзь, хто думае, што гэта непрыдатны адказ?" Запатрабаваў Мадас. "Ну ж, ну ж. Гавары праўду. Мы павінны быць аднадушныя ў гэтым".
  
  
  Была паднята адзінокая рука. Гэта быў міністар сельскай гаспадаркі. Мадас кіўнуў у яго бок.
  
  
  "Хіба гэта не небяспечна?" ён задумаўся.
  
  
  "Магчыма". Прызнаў Мадас. "Вы занепакоеныя тым, што ЗША прымуць меры ў адказ?"
  
  
  "Так, Каштоўны Лідэр. Гэта мяне глыбока турбуе".
  
  
  Пры гэтых словах Мадас Хінсейн выхапіў свой рэвальвер з перламутравай дзяржальняй і стрэліў усхваляванаму міністру прама ў твар. Ён упаў наперад. Яго твар пляснуўся на стол, лопнуўшы, як паветраны шарык з вадой. Вось толькі вада была пунсовай.
  
  
  "Твае страхі беспадстаўныя". Мадас сказаў яму: "Таму што зараз ты за межамі іх бомбаў". Ён агледзеў пакой. "Ці ёсць яшчэ хто-небудзь, хто занепакоены тым, што можа загінуць пад бамбардзіроўкай ЗША?"
  
  
  Ніхто не вымавіў ні слова.
  
  
  "Вы ўсе вельмі адважныя", - прамармытаў Мадас. "Мы сустракаемся на плошчы Арабскага Адраджэння праз гадзіну. Пасля сённяшняга дня мы даведаемся, хто з намі, а хто супраць".
  
  
  Ад ветлівых апладысментаў забрынчалі драпіроўкі на сценах, і Мадас Хінсейн выдаліўся.
  
  
  Яны больш не будуць называць яго Кебір Гамуз.
  
  
  Аблічча Сяліма Фанека быў вядомы ва ўсім свеце. Ён быў афіцыйнай асобай Мадаса Хінсейна. Калі прэзідэнт Хінсейн пажадаў выступіць з прамовай па тэлебачанні, яе вымавіў Селім Фанек. Яго абралі таму, што з усіх астатніх ён больш за ўсё быў падобны на Мадаса Хінсейна. Гэта была ганаровая пасада.
  
  
  Таму, калі Селім Фанек атрымаў асабісты званок ад свайго любімага Каштоўнага Лідэра, каб прысутнічаць пры публічным пакаранні смерцю прападобнага Джэкмана і Дона Кудэра, ён успрыняў гэта як вялікі гонар.
  
  
  Але калі службовая машына даставіла яго на плошчу Арабскага Адраджэння, ён зразумеў, што гэта можа быць двухвостры гонар.
  
  
  Бо гэта зрабіла яго ўдзельнікам таго, што амерыканцы маглі б назваць ваенным злачынствам - і раптам Селім Фанек уявіў сябе разгойдваецца на канцы амерыканскай вяроўкі.
  
  
  Паколькі яго выбар вагаўся паміж грубым густам амерыканскіх канопляў і пякучым гневам Маддаса Хінсейна, ён з цяжкасцю праглынуў і ўзмаліўся Алаху ўразіць амерыканскія войскі смерцю ад смагі.
  
  
  Калі адчыніліся дзверы іх нумара "Шэратон Шайтан", спачатку Дон Кудэр прыняў няпрошаных гасцей у форме за амерыканскую аператыўную групу, дасланую асабіста вызваліць яго. Ён разлічваў, што яго сетка пацягне за нітачкі. Яму плацілі незалежна ад таго, вяшчаў ён ці не.
  
  
  Змрочныя вусатыя твары двух гвардзейцаў Адраджэння, падобных на выразаных з печыва маньякаў Хінсейнаў, спынілі трыўмфальны крык у яго ў горле.
  
  
  "Вы ... вы, хлопцы, не амерыканцы", - па-дурному выпаліў ён.
  
  
  "Мы суправаджаем пакаранне", - сказалі яму.
  
  
  Як заўсёды, рэпарцёр, Дон Кудэр спачатку задаў сваё пытанне, а потым падумаў пра гэта. "Каго караюць смерцю?"
  
  
  Яны груба схапілі яго, і яшчэ двое ўвайшлі ўслед за прападобным Джэкманам.
  
  
  "Я ведаў, што яны вызваляць нас", - прашаптаў Джэкман, калі іх гналі ўніз па лесвіцы.
  
  
  "Яны гавораць, што суправаджаюць пакаранне". Кудэр зашыпеў.
  
  
  "Так? Каго караюць смерцю?"
  
  
  "Я думаю, гэта мы".
  
  
  "Гэта з-за нас?" Вялебны Джэкман жорстка спытаў аднаго ахоўніка.
  
  
  "Ты быў прыгавораны да смерці перад усім светам".
  
  
  "Гэта азначае камеры?" Вялебны Джэкман і Дон Кудэр сказалі з інтэрвалам у чвэрць секунды.
  
  
  "Я мяркую, гэта называецца адначасовым прайграваннем", - выказаў меркаванне ахоўнік.
  
  
  Вялебны і вядучы абмяняліся поглядамі. Погляды казалі аб тым, што навіны былі дрэннымі, але, прынамсі, яны былі ў цэнтры ўвагі.
  
  
  "З маімі валасамі ўсё ў парадку?" - спытаў Дон Кудэр.
  
  
  "Я пацею?" - спытаў звышгодны Джэкман. "Я не хачу, каб мае людзі запомнілі мяне потным".
  
  
  Затым яны разам спыталі суправаджаючых, ці ёсць у іх апошняя просьба.
  
  
  "Так", - сказалі ім.
  
  
  Вялебны Джэкман папрасіў добрага грымёра. Найлепшага.
  
  
  Дон Кудэр спытаўся, ці можа ён пачаць першым.
  
  
  Вялебны Джэкман вырашыў, што быць першым важней добрага грымёра. "Няхай мае людзі бачаць, як я пацею. Паценне - гэта не грэх".
  
  
  Яны спрачаліся аб тым, хто больш заплаціць за іх узаемнае пакаранне, аж да скрыжаваных ятаганаў на плошчы Арабскага Адраджэння.
  
  
  Рыма Уільямс, апрануты як пунсова-пурпурны джын з "Тысячы і адной ночы", выйшаў з перагрэтага браніраванага аўтамабіля. Яго валасы былі мокрымі, і пот сцякаў па яго аголенай і загарэлай грудзей паміж свабоднымі рукавамі пурпурнога камізэлькі.
  
  
  Кімберлі Бэйнс правяла яго міма натоўпу, які бушаваў па абодва бакі шырокай тратуарнай вуліцы, якая перасякала плошчу Арабскага Адраджэння, нібы мора вусоў. Ён прайшоў пад шатамі ўзнятых ятаганаў. Гэта было падобна на халодны цень смерці, які ўпаў на яго.
  
  
  Кімберлі спынілася каля драўлянага памоста, падобнага на трыбуну для агляду, размешчанага пасярод вуліцы, прама пад вяршынямі скрыжаваных шабляў.
  
  
  "Уздымайся", - загадала яна.
  
  
  Рыма падняўся па лесвіцы, яго ногі былі драўлянымі, але натрэніраваныя ў сінандж ступні былі бясшумныя, як шэпт.
  
  
  Глядацкая трыбуна была наводнена гвардзейцамі Адраджэння з АК-47 напагатове. Яны стаялі паміж узбунтаванай Каманднай радай, на тварах якой быў асуджаючы выраз, і кучкай людзей у пярэдняй частцы трыбуны.
  
  
  Усё яшчэ міргаючы ад святла, якое б'е ў вочы, Рыма прайшоўся па гэтай групе ў пошуках Мадаса Хінсейна.
  
  
  Ён убачыў высокую арабскую жанчыну ў абайуху, акружаную некалькімі людзьмі, якія маглі быць Мадасам Хінсейнам: адзін быў апрануты ва ўсё белае, што рабіла яго падобным на Чалавека з Дрэнным пачуццём гумару, другі - ва ўніформу колеру хакі, а трэці - у зялёны бурнус. Рыма прыжмурыўся, спрабуючы вызначыць, хто з іх быў Мэдас.
  
  
  Ён здаўся. Гэта было падобна на спробу адрозніць даты.
  
  
  Мужчына, захутаны ў зялёны бурнус, рэзка ступіў наперад і, падняўшы рукі ў знаёмым дабраславенні далонямі ўверх, павярнуўся тварам да натоўпу. Натоўп зароў у адказ.
  
  
  У цёмных складках яго галаўнога ўбору знаёмыя шчаціністыя вусы Мадаса Хінсейна выгнуліся ў халоднай усмешцы. Ён загаварыў у мікрафон. Натоўп зароў, і карычневыя рукі вынырнулі з-пад мантыі, каб паказаць на Рыма. Натоўп ашалеў.
  
  
  "Народ Іраіці вельмі ганарыцца табой", - прашаптала Кімберлі Бэйнс, стоячы за спіной Рыма і пераводзячы. "Яны думаюць, што ты адзіны праведны амерыканец у свеце".
  
  
  "Дзе ты вывучыў арабскую?" Рыма вырашыў спытаць.
  
  
  "Твая будучая нявеста навучыла мяне". І яна засмяялася.
  
  
  Рыма нічога не сказаў. Кароткі нецярплівы пстрыкаючы гук даляцеў да яго вушэй. Ён агледзеўся і ўбачыў, як Кімберлі шамаціць абайух. Канечне. Яе іншыя рукі. Яны турбаваліся аб схаваным румале, цырыманіяльным задушлівым шаліку Бандыта.
  
  
  - Я нікога не збіраюся душыць, - нацягнута сказаў Рыма.
  
  
  "Ты будзеш рабіць тое, што табе загадаюць", - адказала Кімберлі. Затым "Ты выкарыстоўваеш удар сінанджа, вядомы як плавае ўдар".
  
  
  Рыма ўнутрана скалануўся. Гэта быў самы небяспечны ўдар у сінанджу. Удар няўмольны. Пасля вызвалення яе пяціразовая моц адбівалася на нападаючым са смяротным зыходам, калі ўдар не дасягаў мэты. І калі пах Калі ўдарыў яму ў ноздры, Рыма зразумеў, што зробіць гэта па камандзе.
  
  
  Ён таксама зразумеў, што ў яго быў выбар прамахнуцца - і такім чынам пакараць смерцю сябе. Прыглушаны смех Кімберлі сказаў яму, што яна таксама ацаніла яго дылему.
  
  
  Цяпер натоўп супакойваўся, яму дапамагала паліцыя Іраіці па барацьбе з натоўпам, якая размахвала дубінкамі для пакарання нырак.
  
  
  А затым з бурчыць БТРА, які затармазіў перад трыбунай для рэцэнзавання, выйшлі прападобны Джэкман і Дон Кудэр. Яны спрачаліся.
  
  
  "Я іду першым", - настойваў прападобны Джэкман.
  
  
  "Не, я. Я. Я. Я. я".
  
  
  Іх падвялі да трыбуны для гледачоў, дзе апранутая ў бурнус фігура Мадаса Хінсейна павярнулася, каб павітаць іх. Ён шырока ўсміхнуўся. Яго цёмныя вочы бліснулі.
  
  
  Камеры, стратэгічна размешчаныя вакол пляца арабскага Адраджэння, павялічылі малюнак у чаканні моманту найвышэйшай драмы.
  
  
  Ахвяр прымушалі спыняцца перад фігурай у бурнусе. З-пад цёмнай кафіі даносіліся невыразныя словы. Карычневыя рукі падымаліся, нібы на дабраславеньне мёртвых.
  
  
  "Пры ўсёй належнай павазе, прэзідэнт Хінсейн". Дон Кудэр узмаліўся: "Як самы высокааплатны вядучы тэлеканала ў свеце, я з павагай, пакорай і шчырасцю прашу даць мне права памерці першым".
  
  
  "Як сабрат з трэцяга свету, - прапішчаў прападобны Джэкман, яго вочы вылезлі з арбіт, як чарапашыя яйкі, якія вылазяць з глейкай водмелі, - я заяўляю аб гэтым праве".
  
  
  "Я не думаю, што ён разумее па-ангельску", – прашаптаў Кудэр.
  
  
  "Я згодзен з гэтым", - сказаў прападобны Джэкман. Ён павысіў голас прамоўцы. "Хто-небудзь з вас, хлопцы, гаворыць па-ангельску?"
  
  
  Мяцежная Камандная рада захоўвала свае цвёрдыя, поўныя жаху выразаў твараў. Яны таксама ўяўлялі сябе тымі, хто разгойдваўся на канцах амерыканскіх вяровак. Буйная жанчына ў абайуху, якая стаяла проста за мужчынам, якога яны прынялі за Мадаса Хінсейна, адступіла назад, яе ногі тупалі, як у салдата.
  
  
  Затым, пад прымусам ахоўнікаў, прападобнага Джэкмана і Дона Кудэра прымусілі разгарнуцца, пакуль яны не сутыкнуліся з фантасмагарычнай фігурай Рыма Ўільямса.
  
  
  "Звяртайся да сваіх ахвяр", - прашаптала Кімберлі Бэйнс Рыма.
  
  
  Рыма выступіў наперад. Натоўп замер. Здавалася, нават птушкі ў небе прыціхлі.
  
  
  Рыма стаяў нос да носа з прападобным Джуніперам Джэкманам.
  
  
  - У гэтым няма нічога асабістага, - нацягнута сказаў Рыма.
  
  
  "Амін".
  
  
  Рыма адступіў убок, пакуль не паглядзеў у занепакоены твар Дона Кудэра.
  
  
  "Але ты", - зароў ён. "Табой я збіраюся атрымаць асалоду ад".
  
  
  "Што я нарабіў!" Спытаў Дон Кудэр, раптам спалохаўшыся.
  
  
  "Памятаеш нейтронную бомбу, якую ты стварыў?"
  
  
  У Кудэра адвісла сківіца. "Як ты даведаўся пра гэта?"
  
  
  "Вось чаму".
  
  
  І тады Кімберлі загаварыла. Яна парыла вельмі блізка.
  
  
  "Пакараць смерцю!"
  
  
  Рыма застыў на цэлую хвіліну.
  
  
  Глыбока ўнутры сябе ён змагаўся, супраціўляючыся загаду. Пот выступіў у яго на лбе і халодным струменьчыкам пацёк па западзіне пазваночніка. Ён падняў адну руку, утвараючы з пальцаў вастрыё дзіды.
  
  
  Ён адступіў. Сіла сонечнай крыніцы, якая была сінанджа, пачала назапашвацца ў слупе з костак і сухажылляў, якая была яго рукой. Яго погляд перамясціўся з дрыготкага твару Дона Кудэра на невыразнае аблічча Маддаса Хінсейна, які ўзвышаецца на цэлую галаву ззаду яго.
  
  
  "Цяпер!"
  
  
  Рыма адбіў удар злосным рухам перадплечча.
  
  
  Энергія, якая скруцілася, як гадзюка, пабегла рабізнаю па яго руцэ, калі Рыма моцнымі пальцамі націснуў на неабароненае горла вызначанай ахвяры. Спыніць гэта было немагчыма. Адзін з іх памрэ.
  
  
  Розум Рыма застыў. Калі і быў калі-небудзь час, калі ты быў мне патрэбны, Маленькі бацька, падумаў ён дзіка, ты патрэбны мне зараз.
  
  
  Тое, што адбылося далей, адбылося занадта хутка, каб чалавечыя вочы маглі калі-небудзь зразумець, і хаця гэта было запісана на відэа і транслявалася па ўсім свеце, ніхто не бачыў гэтага ясна.
  
  
  За мілісекунду да нанясення ўдару рукі з доўгімі пазногцямі працягнуліся, каб прыбраць Дона Кудэра са шляху ўдару Рыма.
  
  
  Хуткасць была асляпляльнай. Элегантнай. Дакучліва знаёмай.
  
  
  Чыун! Падумаў Рыма, нават калі Кудэр знік з вачэй, а сіла яго ўдару працягвала распаўсюджвацца па прамой - праз пустую прастору, дзе дрыжаў Дон Кудэр, і прама ў аголеную грудзі Маддаса Хінсейна, тырана Іраіта.
  
  
  Фігура ў бурнусе прыняла ўдар на сябе, як пудзіла, у якое страляюць са слановай стрэльбы.
  
  
  Рукі шалёна тузануліся, яго адкінула назад, яго бурнус лунаў, як зялёныя крылы. Ён пераваліўся спіной праз парэнчы і прызямліўся з мяккім стукам на тратуар унізе.
  
  
  Ухмыляючыся, Рыма павярнуўся з радасцю ў сэрца.
  
  
  "Маленькі бацька..." - пачаў ён.
  
  
  Яго ўхмылку змыла, як замак з пяску перад прарывам плаціны.
  
  
  Таму што там стаяў не Майстар сінанджа, а апранутая ў абая фігура Кімберлі Бэйнс, якая трымае Дона Кудэра двума рукамі з доўгімі пазногцямі, у той час як яшчэ дзве пары з'явіліся з-пад эбенавага адзення, завязваючы паміж сабой жоўты шалік.
  
  
  "Але я думаў..." - пачаў Рыма. І ён успомніў. Майстар Сінанджу быў мёртвы.
  
  
  Нядбайным узмахам пальцаў з жоўтымі пазногцямі Дон Кудэр быў адкінуты ўбок, і шаўковы шалік захліснуў аголеную шыю Рыма. Кімберлі вывярнулася. Сіла была хуткай і жорсткай.
  
  
  Рыма пачуў крохкі трэск ламаюцца пазванкоў. Ён пахіснуўся на нагах, яго разбітая галава схілілася набок.
  
  
  Калі трыбуна гледачоў у жаху адскочыла ад мімалётнага ўражання ад чалавека-павука ў абайуху, шалік сарвала, агаліўшы сіні сіняк на шыі Рыма. Вочы Рыма рэзка расплюшчыліся. Яны былі падобныя на падпаленае вуголле.
  
  
  Сабраўшы сваю хісткую раўнавагу, ён павярнуўся да Кімберлі Бэйнс, якая сарвала з сябе вопратку, агаліўшы крывава-чырвоныя вочы, якія былі падобныя на два сонцы на яе твары. Яе шыя нахілілася налева. Рыма адхіліўся ўправа.
  
  
  І з рота Рыма вырваўся грамавы голас.
  
  
  "Я створаны Шывай-Разбуральнікам; Смерць, разбуральніца светаў! Хто гэта сабачае мяса, якое стаіць перада мной?"
  
  
  "Я Гартуй Жудасная, пажыральніца жыцця!" - раздаўся голас, які больш не належаў Кімберлі. "І я патрабую гэты танец!"
  
  
  Іх ногі пачалі тупаць па падлозе агляднай трыбуны.
  
  
  І ў гэты момант свет упаў у Чырвоную Бездань.
  
  
  Эпілог
  
  
  Як быццам маленькая камета трапіла ў возера, плошча Арабскага Адраджэння ўзарвалася кругавымі хвалямі чалавецтва, якое бегла, калі трыбуна для прагляду ператварылася ў трэскі і расколатыя дошкі.
  
  
  Велізарныя навісаючыя скрыжаваныя шаблі дрыжалі, нібы пры землятрусе, у той час як у асядаючым віры дрэва, якое раней было трыбунай для прагляду, дзве постаці барабанілі нагамі ў лютым дысанансе, закінуўшы галовы, іх галасы раўлі, каб стрэсці само сонца з неба.
  
  
  Менавіта ад гэтага пякельнага рову збегліся якія памкнуліся грамадзяне Іраіта, не падазраючы, што яны былі ўсяго толькі малаважнымі часцінкамі костак, храсткоў і плазмы ў Катле з распачалай бурліць Крывёю.
  
  
  Адна нязначная часцінка касцей, храсткоў і плазмы, якая прарвалася скрозь адыходзячыя натоўпы, была апранута ў трапяткі чорны абайух-над бліскучых чорных дэсантных чаравік. Сваімі тоўстымі рукамі ён біў і адштурхваў локцямі бездапаможнага Ірайціса са свайго шляху, лаючыся на беглай арабскай.
  
  
  Ён прыпыніў свой палёт, каб азірнуцца. Пад дрыготкімі шаблямі, паднятымі масіўнымі копіямі яго ўласных магутных рук, Мадас Хінсейн убачыў жахлівае відовішча.
  
  
  Аголеная чатырохрукая фігура Кімберлі Бэйнс стаяла твар у твар з амерыканцам па імені Рыма. Яна завыла. Рыма завыў у адказ. Іх ногі тапталі дошкі і бэлькі пад іх барабаннымі нагамі з такой лютасцю, што ад дрэва паднімаліся струменьчыкі дыму ад трэння. Іх рукі былі на горле адзін аднаго.
  
  
  Калі б гэта быў танец, падумаў Мадас, яму б не хацелася бачыць іх на вайне. Таму што яны выглядалі так, нібы мелі намер задушыць адзін аднаго.
  
  
  Пакуль яны кідаліся ўзад і ўперад, іхнія скалынаючыя зямлю ногі павольна набліжаліся да распасцёртай постаці ў зялёным бурнусе, якая ляжала перад абломкамі, дзе ён упаў.
  
  
  Адна нага Рыма адзін раз тупнула па кафіі. Зялёная тканіна стала чырвонай пад акампанемент жудаснага гуку, падобнага на бавоўну дыні.
  
  
  І Мадас Хінсейн ведаў, што ніхто ніколі не апазнае ў загінуўшым чалавеку Селіма Фанека, яго афіцыйнага прадстаўніка. Свет будзе думаць, што Шабля арабаў мёртвая. Ён усміхнуўся з змрочным гумарам. Нават амерыканцам не прыйшло б у галаву вешаць мерцвяка.
  
  
  Але затым ён успомніў аб сваім міністру абароны Раззіку Азізе і загадах аб падзенні, якія хутка ўступяць у сілу. Яго ўхмылка ператварылася ў хмурны погляд. Ён аказаўся перад цяжкім выбарам. Магчыма, самы цяжкі перыяд ягонага прэзідэнцтва.
  
  
  Сабраўшы вакол сябе ўсё які хавае абайух, ён кінуўся ў які ўцякае натоўп, імкнучыся нанесці як мага больш страт тым, хто асмеліўся перашкодзіць яго ўцёкам.
  
  
  "Клічце мяне Кебір Гамуз!" - змрочна прамармытаў ён. "Калі я дазволю амерыканскім бомбам знішчыць вас усіх, так вам і трэба!"
  
  
  БУДЗЕ ЗАВЕРШНЕНА Ў DESTROYER # 86 Arabian Nightmare
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Разбуральнік 85: Прага крыві
  
  
  Аўтар: Уорэн Мэрфі Сапір Рычард
  
  
  Кіраўнік 1
  
  
  
  
  Элісан Бэйнс вельмі, вельмі турбавалася аб маленькай Кімберлі. "Гэта ж не наркотыкі, праўда?" Спытала Норма Квінлан сваім жабіным надтрэснутым голасам. Яна зморшчылася. Яе сэрца прапусціла ўдар. Але ўнутры яна не магла дачакацца, каб расказаць Беверлі і Кэтлін. Магчыма, яна нават зноў загаворыць з Ідай Макдонаў, проста каб убачыць выраз яе ганарыстага асобы, калі яна скажа Ідзе, што небарака Кімберлі Бэйнс стала наркаманкай. Яна кінула кавалачак цукру ў свой чай.
  
  
  "Не, гэта не наркотыкі", - сказала Элісан Бэйнс прыглушаным ад узросту голасам. Яе погляд кінуўся да акна, як быццам суседзі падслухоўвалі. У нейкім сэнсе так яно і было. Дзякуючы Норме Квінлан, каралеве плётак Аўроры, штат Каларада, прыгарада Дэнвера. "Я амаль хацеў бы, каб гэта было так. Калі б гэта былі толькі наркотыкі, я мог бы адправіць яе да Бэці Форд ".
  
  
  "Іх бяруць такімі маладымі?" - спытала Норма, вырашыўшы, што неабходны другі кавалачак цукру. Ёй спатрэбіцца энергія для ўсіх тэлефонных званкоў, якія яна зробіць пазней.
  
  
  "Магчыма, не", - занепакоена сказала місіс Бэйнс. На яе пульхным твары застыла матчына грымаса. Яна балансавала сваім парцалянавым сподкам у адной з пакрытых узроставымі плямамі рук. Іншы трымаў тонкі парцалянавы кубак, падвешаны на мікрадзюйме над сподкам, як быццам абедзве маглі разбіцца, калі б сустрэліся. Яна задуменна паднесла кубак да не налепленых вуснаў, нахмурылася і зрабіла глыток. Кубак вярнулася ў зыходнае становішча, і Элісан Бэйнс працягнула гаварыць.
  
  
  "Ведаеш, ёй усяго трынаццаць".
  
  
  "Такая маладая? Чаму, я бачыў яе толькі на днях. Яна выглядала як старшакласніца ў гэтай... сукенцы".
  
  
  "Цяпер яна таксама карыстаецца памадай".
  
  
  "Тады, я думаю, яна ў тым узросце. Ты ведаеш, яны становяцца больш спрактыкаванымі ў значна маладзейшым узросце, чым мы, - сказала Норма Квінлан правільным голасам, запіхваючы ў самы далёкі куток сваёй свядомасці напалову пахаваны ўспамін пра той дзень, калі яна дазволіла Харві Блюстейну лапаць яе ў "драйв-м". Гэта, у рэшце рэшт, былі шасцідзесятыя. Канец шасцідзесятых. Тады людзі рабілі такія рэчы.
  
  
  "Гэта праўда, ці не так?" - сумна вымавіла місіс Бэйнс, гледзячы на ??дымлівую вадкасць меднага колеру ў сваёй кубку. Яе валасы былі серабрыста-блакітным арэолам, які, магчыма, быў вытканы плацінавым павуком. Яна ўздыхнула.
  
  
  Норма Квінлан пацягнулася за булачкай з разынкамі, ведаючы, што момант ісціны амаль надышоў. Уздых быў яе падказкай. Яны заўсёды ўздыхалі, перш чым зняць з сябе цяжар. І яна была такім уважлівым слухачом.
  
  
  "Ты ведаеш, яна набірае вагу".
  
  
  "Плацце, якое я бачыла на днях, было надзвычайным", - хутка сказала Норма, адкусваючы сухую аладку. "Але ў яе быў такі худы твар. І такі прыгожы. Яна вельмі прыгожая".
  
  
  "Як маленькая лялячка", - пагадзілася Элісан Бэйнс з бабулінай гонарам. "Ты ведаеш, яна вельмі добрае прыстасавалася. Пасля непрыемнасцяў".
  
  
  "Непрыемнасць?" спытала Норма, маскіруючы сваю цікавасць нявінным тонам. Яна вельмі добра ведала аб непрыемнасці, але хацела пачуць гэта напрамую. На выпадак, калі ўсплывуць новыя падрабязнасці. Яны часта гэта рабілі.
  
  
  "Вы ведаеце, што бацькі Кіма трагічна загінулі некалькі гадоў таму".
  
  
  "Я гэта чула", - няпэўна сказала Норма. "Дзесьці".
  
  
  "Яе маці была знойдзена задушанай у Парыжы. Гэта было зусім жудасна. Забойцу так і не знайшлі".
  
  
  Норма ўважліва кіўнула. Яна ведала гэта.
  
  
  "А.Х., майго сына, напаткаў падобны лёс. Яго знайшлі мёртвым у яго загараднай хаце ў Рокі Маунтин, яго мова тырчаў з рота. Зусім як у маёй ятроўкі".
  
  
  "Не!" - сказала Норма, якая таксама гэта ведала.
  
  
  Місіс Бэйнс з засяроджанасцю прарока сузірала пар, які падымаецца з яе кубкі. "Тое, што я збіраюся вам сказаць, застанецца строга паміж намі двума".
  
  
  "Абсалютна", - шчыра сказала Норма, вырашыўшы прама тады і тамака, што яна ўсёткі патэлефануе Ідзе.
  
  
  "Яны знайшлі іх абодвух з аднолькавымі жоўтымі шалікамі на шыях".
  
  
  "Божа мой!"
  
  
  "Гэта праўда, я прадаў установу А.Х., ты ведаеш. Нават не стаў бы заходзіць у яе".
  
  
  "У такіх месцах, як гэта, часта водзяцца прывіды", - глыбакадумна заўважыла Норма.
  
  
  "Верна".
  
  
  "Яны калі-небудзь знайшлі забойцаў?"
  
  
  Місіс Бэйнс далікатна сербанула. "Ніколі. Я думаю, яны спынілі пошукі. Ці бачыце, перад смерцю А.Х. і Эвелін - так клікалі маю ятроўку, Эвелін - далучыліся да аднаго з гэтых жудасных... культаў."
  
  
  "Я гэтага не ведала", - сказала Норма, праліваючы гарбату сабе на калені. Гэта было лепш, чым яна магла сабе ўявіць. Яна ледзь магла дачакацца, калі дабярэцца да тэлефона.
  
  
  "Што гэта за культ?" спытала яна роўным голасам.
  
  
  "Я ніколі не была ўпэўнена ў гэтым", - прызналася місіс Бэйнс. "І, шчыра кажучы, мне нецікава гэта ведаць. Азіраючыся назад, усё гэта здаецца такім неверагодным. Як нешта, што магло б здарыцца са звычайнымі людзьмі на Усходзе. У рэшце рэшт, А.Х. быў прэзідэнтам Just Folks Airlines".
  
  
  "Шкада, што яны вось так збанкрутавалі", - спачувальна сказала Норма. "Іх тарыфы былі такімі разумнымі".
  
  
  "Ведаеш, мне прыйшлося прадаць кампанію. А новыя ўладальнікі проста зраўнялі яе з зямлёй".
  
  
  Норма кіўнула. Яна забылася згадаць, што місіс Бэйнс спрабавала кіраваць кампаніяй на працягу года. Яе прапанова аб бясплатных паездках для пажылых людзей прывяла да таго, што "Джаст Фолкс" апынулася ў банкруцтве. Яна была вымушана прадаць свае акцыі. Праз год ад Just Folks засталіся толькі ўспаміны.
  
  
  "Дык ты думаеш, яны былі ахвярамі гэтага культу?"
  
  
  "Яны павінны былі быць. Я думаю, яны загіпнатызавалі А.Х., каб ён далучыўся. Ён быў выпускніком Кембрыджскай школы бізнэсу, вы ведаеце".
  
  
  Норма зрабіла разумовую пазнаку аб гэтым.
  
  
  “Пасля пахавання, – працягвала місіс Бэйнс, – Кімберлі прыехала пагасціць да мяне. Спачатку яна была вельмі неўраўнаважанай. Вечна паўтарала дзіцячую лухту. Я думаю, яна пераняла гэта з жудаснага культавага асяроддзя. Але Кіма выйшла з яе ўсяго праз тыдзень”.
  
  
  "Тыдзень!" Норма кудахтала. "Уяві сабе. Дзеці такія жыццеўстойлівыя. Гэта сапраўды дабраславеньне".
  
  
  Місіс Бэйнс кіўнула. "Благаславенне. Яна не казала пра сваіх маці або бацьку з моманту пахавання. Нават пра Джошуа".
  
  
  Кубак Нормы задрыжала ў яе руцэ. "Джошуа?"
  
  
  "Яе брат. У яе быў старэйшы брат. Я пахаваў яго разам з А.Х. і Эвелін".
  
  
  "Не задушаны?"
  
  
  "Не".
  
  
  Палёгка адбілася на твары Нормы Квінлан.
  
  
  "Ён быў падарваны", - як ні ў чым не бывала сказала Элісан Бэйнс, пацягваючы гарбату.
  
  
  "Узарвалася...?" Норма была ў жаху.
  
  
  “У культу быў фургон. Джошуа ехаў у ім з некалькімі іншымі. Ён нейкім чынам узарваўся. Паліцыя сказала мне, што гэта магло быць справай рук канкуруючага культу”.
  
  
  "Бядняжка! Праз што ты прайшла! А цяпер гэта справа з Кімберлі", - клапатліва сказала Норма, вяртаючы місіс Бэйнс да бягучай тэмы.
  
  
  "Я казаў табе, што яна набірае вагу".
  
  
  "Наступленне палавой сталасці зробіць гэта з некаторымі дзяўчынкамі".
  
  
  "Упершыню я заўважыў яе развіццё тры гады таму".
  
  
  "І ты кажаш, што ёй трынаццаць?"
  
  
  Элісан Бэйнс кіўнула. "У дзесяць".
  
  
  "Аднойчы я прачытала артыкул у Ladies' Home Journal, у якім гаварылася, што ў некаторых дзяўчынак развіццё пачынаецца ўжо ў дзевяць. Ці гэта было ў восем?"
  
  
  "Мая Кіма заквітнела ў мініятурную жанчыну амаль за адну ноч. Адзін дзень яна гуляла ў лялькі, а на наступны была ў трэніровачным станіку і наносіла макіяж".
  
  
  “Яны так хутка сталеюць. Мой Кэлвін паступае ў каледж у наступным месяцы. Юрыдычная школа. Тулейн. Я б не дазволіў яму паступіць ва ўсходні каледж”.
  
  
  Місіс Бэйнс прапусціла завуаляванае звальненне з Кембрыджскага бізнес-каледжа міма вушэй.
  
  
  "У той час я не надавала гэтаму асаблівага значэння", – сказала яна задуменна, "але я заўважыла, што статуя таксама вырасла за ноч".
  
  
  "Статуя?"
  
  
  Элісан Бэйнс задуменна ўтаропілася ў свой чай, назіраючы за канцэнтрычнай рабізна, стваранай лёгкай дрыготкай у яе старэючых руках. Яна рэзка паставіла кубак на сподак, а сподак - на кававы столік.
  
  
  "Я не павінна гэтага рабіць, але..." Яна рашуча ўстала. "Дазволь мне сёе-тое табе паказаць".
  
  
  Яны на дыбачках падняліся па пакрытых дыванам прыступках - місіс Бэйнс, таму што яна навучылася хадзіць на дыбачках і гаварыць ціха ў сваім уласным доме, а Норма, таму што місіс Бэйнс рабіла гэта.
  
  
  Місіс Бэйнс правяла яе па калідоры крэмавага колеру да зачыненых дзвярэй у яго канцы.
  
  
  "Яна часам замыкае яе", - патлумачыла місіс Бэйнс, правяраючы дзвярную ручку. Норма Квінлан скарысталася ўпартай дзвярной ручкай, каб зазірнуць праз напаўзачыненыя дзверы ў іншую спальню. Дарагое дамаскае покрыва ляжала на ложку так, нібы было пакрыта эмаллю. З іншага боку, за адчыненымі дзвярыма ваннага пакоя віднелася неахайная куча не развешаных ручнікоў. Норма зморшчыла нос, як быццам ад непрыемнага паху, але ў глыбіні душы яна была задаволеная. Элісан Бэйнс напускала на сябе такі выгляд. Было прыемна бачыць, што яна не была лепшай эканомкай у свеце, як думалі некаторыя назойлівыя людзі.
  
  
  Дзвярная ручка бязлітасна забрынчала ў руках місіс Бэйнс, і сэрца Нормы ўпала. Яна сапраўды хацела ўбачыць гэтую статую.
  
  
  Нарэшце дзверы паддаліся. Місіс Бэйнс штурхнула яе. Норма ўбачыла, што яна зазірнула ўнутр з большым, чым след страху на твары. Яна адступіла ў бок, прапускаючы Норму ўнутр.
  
  
  Асцярожна, усё яшчэ на дыбачках, Норма Квінлан зрабіла менавіта гэта.
  
  
  Яна ахнула.
  
  
  "Яна называе гэта Кэлі", - сказала місіс Бэйнс, як быццам кажучы аб сямейным сабаку.
  
  
  На гэты раз Норма Квінлан страціла дарунак прамовы. Прадмет у пакоі быў шаравата-белым, падобным на пабіты непагаддзю чэрап. Яно сядзела на кукішках - менавіта так гэта можна было назваць - на цацачным куфры дзіцяці. Яно было амаль чатыры футы ростам і даволі шырокае. Твар уяўляў сабой зласлівую маску. Норма міргнула, усвядоміўшы, што там было тры твары. Два іншыя апраўлялі цэнтральнае. Але самае захапляльнае, што ў яго было чатыры рукі. Яны былі падняты ў павучых, загадкавых жэстах.
  
  
  Паміж ніжняй парай быў накінуты жоўты шаўковы шалік.
  
  
  "Гэта... гэта..." - пачала Норма, падбіраючы словы.
  
  
  "Агідна".
  
  
  "У дакладнасці мая думка".
  
  
  "Кімберлі зрабіла гэта. Сама".
  
  
  "Яна, павінна быць, вельмі ... добра валодае рукамі", - Норма Квінлан праглынула.
  
  
  "Гэта пачалося як маленькая фігурка з пластыліну", - патлумачыла місіс Бэйнс адхіленым тонам. “Яна зрабіла першую фігурку неўзабаве пасля таго, як я ўзяла апякунства. У яе было чатыры рукі. Але яна працягвала дадаваць новыя. Яны прарасталі з грудзей, ног, нават галаўнога ўбору. Пакуль гэта не прымусіла мяне падумаць аб раз'юшаным павуку”.
  
  
  "Я б сама ўпадабала павука", - ашаломлена сказала Норма. Настолькі ашаломленая, што проста тады вырашыла не згадваць пра статуэтку нікому са сваіх сяброў. Дзе б яна знайшла словы, каб апісаць гэта?
  
  
  "Аднойчы я згадаў Кіма, што, магчыма, ёй варта спыніць дадаваць рукі, што статуя і так дастаткова добрая. І ведаеш, што яна мне сказала?"
  
  
  "Што?"
  
  
  Місіс Бэйнс накіравала на Норму Квінлан свой цвёрды сумны погляд. "Яна сказала, што не рабіла гербы. Затым яна папрасіла іншую котку".
  
  
  "Так?" Павольна вымавіла Норма, не бачачы сувязі.
  
  
  "Гэта была пятая котка, якую я злавіў. Усе астатнія ўцяклі".
  
  
  "Не!"
  
  
  "Яна так шмат плакала, што я прынёс ёй прыгожага паласатага ката. Тыдзень праз ён знік. Я згадаў пра гэта Кіма, і яна зусім не здавалася вельмі сумнай. Яна проста папрасіла іншую котку. Я не падарыў ёй іншую котку. На гэты раз я падарыў ёй шчанюка. Яны больш дамаседы”.
  
  
  "Сабакі - разумныя хатнія жывёлы, я згодны. Я памятаю, калі ў нас быў наш Руды ..."
  
  
  "Беднае шчанюк не хацеў спаць у сваім пакоі", - адхілена працягнула місіс Бэйнс. "Ён нават не хацеў паднімацца наверх, незалежна ад таго, як моцна Кіма спрабаваў яго ўгаварыць. Ён проста сеў ля падножжа лесвіцы і паглядзеў уверх. Рыча."
  
  
  "Як дзіўна".
  
  
  "Аднойчы ноччу Кімберлі прыйшла дадому з павадком і пацягнула беднага сабаку ўверх па лесвіцы. На наступную раніцу яна знікла".
  
  
  Рука Нормы кінулася да яе худой грудзей.
  
  
  "Божа мой. Ты ж не думаеш, што Кімберлі мае да гэтага нейкае дачыненне?"
  
  
  "Я патэлефанавала кінолага", - сказала місіс Бэйнс. "У дарожны дэпартамент. У горад. Усім, каго змагла ўспомніць".
  
  
  Яна доўга глядзела на гратэскавую статую, яе рукі сціскалі адзін аднаго.
  
  
  "Ты ведаеш", - працягнула яна залішне спакойным голасам, - "яны знайшлі гэтую бедную жывёліну на абочыне дарогі, задушанае, з высунутым мовай. На яго шыі быў жоўты шалік. Гэтак жа, як той. што забілі Эвелін і А.Х."
  
  
  Супадзенне адбілася на худым, вядзьмарскім твары Нормы Квінлан.
  
  
  "Магчыма, нам лепш пайсці зараз", - хутка сказала яна. "Ты ж ведаеш, як падлеткі ставяцца да свайго асабістага жыцця".
  
  
  "Вы маеце рацыю", - сказала місіс Бэйнс, зачыняючы дзверы. Яна не зачынялася цалкам, таму яна пакінула яе злёгку прыадчыненай.
  
  
  Яны спускаліся па пакрытай дываном лесвіцы ў няёмкім маўчанні.
  
  
  "Яшчэ гарбаты?" - спытала місіс Бэйнс, калі яны вярнуліся ва ўтульную гасцёўню.
  
  
  Норма Квінлан вагалася. Іх невялікая гутарка прыняла непрыемнае абарачэнне. Яе пачало нудзіць. Плёткі - гэта адно, але ад гэтага чалавеку могуць сніцца кашмары.
  
  
  Пакуль Норма абдумвала свой адказ, грукнулі заднія дзверы.
  
  
  Норма здрыганулася. У страху яе погляд накіраваўся на кухню.
  
  
  "Гэта ты, Кіма?" - спакойна спытала місіс Бэйнс, як быццам размаўляла з нармальным дзіцём, а не з душыцелем нявінных хатніх жывёл.
  
  
  "Так", - сказаў хмурны дзявочы голас.
  
  
  Норма ўстала. "Магчыма, мне пара ісці", - нервова сказала яна.
  
  
  З кухні ўвайшла Кімберлі Бэйнс. На ёй была спадальная жоўтая сукенка дашыкі, якая амаль адпавядала яе пухнатым валасам. Яно звісала з яе маленькага, але жаноцкага цела, як брызент з каляднай ёлкі. Яна спынілася, калі ўбачыла Норму. У яе ярка-блакітных вачах бліснула прыхаваная небяспека. Гэты гнеў хутка прайшоў, і яна сказала тонкім галаском: "Прывітанне".
  
  
  "Прывітанне, Кімберлі", - сказала Норма, сабраўшы ў голасе саладосць, якая знікла з яе шмат гадоў таму. "Прыемна бачыць цябе зноў".
  
  
  "Тое ж самае", - нядбайна адказала Кімберлі. "Бабуля, мне хто-небудзь тэлефанаваў?"
  
  
  "Не, дарагая".
  
  
  Падобная на палатку сукенка трывожна лунала. "Чорт".
  
  
  "Што гэта?"
  
  
  "У коткі Робі Сімпсана былі кацяняты, і ён абяцаў мне аднаго", – растлумачыла Кімберлі. "Помніш, калі ў нас былі кацяняты?"
  
  
  "Выразна", - сказала місіс Бэйнс, яе вочы звярнуліся да Нормы. Норма выглядала гэтак жа камфортна, як ізраільцянка ў Мецы.
  
  
  "Мне трэба ісці зараз", - хутка сказала яна.
  
  
  "Я праводжу вас да дзвярэй", - сказала місіс Бэйнс.
  
  
  Норма апярэдзіла місіс Бэйнс да ўваходных дзвярэй на восем секунд. Яна сама расчыніла яе. Спатыкаючыся, яна выйшла на дарожку і, запінаючыся, задыхаючыся, прамармытала: "Было прыемна пагаварыць з вамі, місіс Бэйнс".
  
  
  "Мы павінны зрабіць гэта зноў", - крыкнула ёй услед місіс Бэйнс. "Хутка. Ёсць так шмат рэчаў, пра якія я табе не расказала".
  
  
  "О, калі ласка..." - прамармытала Норма Квінлан сабе пад нос, калі, спатыкаючыся, ішла праз прылеглую лужок да сховішча сваёй уласнай хаты.
  
  
  Норма Квінлан паспяшалася ўнутр. Яна праскочыла міма тэлефона і ўзяла з паліцы ў кладоўцы пыльную кулінарную кнігу. Яна збіралася прыгатаваць Фрэду яго каханую страву сёння ўвечар - кураня ў лаве. Яна не рыхтавала гэта для яго гадамі. Не пасля таго, як паклала канец яго маленькай інтрыжцы з гэтай таннай блядзюшкай Кэлоўэй. Але сёння вечарам яна падасць яму кураня ў лаве.
  
  
  Цяпер, калі яна дакладна зразумела, хто жыве па суседстве, яна ацаніла яго па-новаму.
  
  
  Місіс Элісан Бэйнс прыбірала гасціную, калі Кімберлі імкліва збегла па пакрытай дываном лесвіцы, яе жоўтае сукенка ўсхвалявана лунала ў такт рухам усхваляваных рук.
  
  
  "Ты быў у маім пакоі! Як ты мог?"
  
  
  "Я ведаю, ты любіш адзінота, Кіма", - спакойна сказала місіс Бэйнс. "Але гэта і мая хата таксама".
  
  
  "Не называй мяне Кіма, ты, стары кошык!" Кімберлі сказала гэта з такой стыхійнай гарачнасцю, што місіс Бэйнс дазволіла чайнаму сервізу з чыстага срэбра выслізнуць з яе спалоханых пальцаў. Ён са звонам упаў на ўсходні дыван.
  
  
  "О, паглядзі, што ты прымусіў мяне зрабіць", - сказала яна без злосці.
  
  
  "І ты таксама пускаеш гэтыя плёткі!"
  
  
  "Місіс Квінлан - вельмі мілая жанчына. Не маглі б вы мне дапамагчы?"
  
  
  "Чаму? Чаму ты ўпусціў яе ў мой пакой?"
  
  
  "Глупства, Кімберлі", - сказала місіс Бэйнс, яе голас стаў халодным. "Што прымушае цябе думаць, што я б зрабіла такое?"
  
  
  "Яна сказала мне".
  
  
  "Яна?"
  
  
  "І яна настойвае на сваёй адзіноце".
  
  
  "Я спадзяюся, ты не маеш на ўвазе тую агідную статую. Я думаў, ты ўжо перарасла гэта".
  
  
  Погляд Кімберлі стаў жорсткім і задуменным. "Можа быць, усё наадварот".
  
  
  "Калі вы не хочаце мне дапамагчы", - сказала місіс Бэйнс, з цяжкасцю апускаючыся на карачкі, - "тады, прынамсі, аднясіце гэтыя рэчы на кухню, калі я перадам іх вам. Я больш не малады".
  
  
  "Можа быць, яна перарасла гэты дом", – сказала Кімберлі, павольна набліжаючыся. "Можа быць, я таксама".
  
  
  "Глупства. Табе ўсяго трынаццаць. Не магла б ты аднесці гэты сервіз на кухню для мяне, калі ласка?"
  
  
  "Вядома", - бестурботна сказала Кімберлі. "Рада".
  
  
  Праігнараваўшы прапанаваную паслугу, Кімберлі абыйшла сваю укленчаную бабулю.
  
  
  "Што ты робіш, Кімберлі?" - спытала місіс Бэйнс.
  
  
  Адказу не было. Толькі раптоўныя моцныя рукі на яе плячах. Іх хватка была даволі моцнай.
  
  
  "Кіма, што ты робіш?" Паўтарыла місіс Бэйнс.
  
  
  "Стой спакойна, бабуля", - сказала Кімберлі, моцна націскаючы.
  
  
  Устрывожаная, місіс Бэйнс паспрабавала падняцца. Але моцныя рукі толькі мацней націснулі. Яны былі непераадольныя.
  
  
  "Кімберлі", - сказала місіс Бэйнс, і страх напоўніў яе голас. "Гэтыя рукі твае?"
  
  
  Затым пачуўся жудасны трэск, падобны на трэск ветразі ў шторм. Яна не магла ўявіць, што гэта было. Але бязлітасныя рукі на яе плячах затрэсліся ў апантанай спагадзе.
  
  
  Гэта сапраўды ўсхвалявала місіс Бэйнс. Яна з цяжкасцю паднялася на ногі, забыўшыся аб чайным сервіз. Ён з грукатам упаў на дыван.
  
  
  І пакуль яна змагалася, ярка-жоўтая ўспышка перасекла яе поле зроку, і ёй стала ўсё цяжэй дыхаць.
  
  
  Яна закранула сваё горла. Місіс Бэйнс адчула нешта шаўкавістае, і яе думкі кінуліся да жоўтага шаліка, які быў у гліняных руках Кэлі.
  
  
  "Кімберлі, гэта не смешна. Я ледзь магу дыхаць".
  
  
  Шоўк нацягнуўся. Калі місіс Бэйнс сапраўды, сапраўды больш не магла дыхаць, яна падняла іншую руку, каб змагацца з зацягваецца пятлёй. Яна адмовілася скрануцца з месца.
  
  
  Яна схапіла жорсткія, якія сціскаюцца пальцы. Яны былі няўмольныя. Перад вачыма місіс Бэйнс пачало цямнець. Равучы гук у яе вушах нагадаў ёй гук марской ракавіны, але значна ўзмоцнены.
  
  
  "Ёй гэта падабаецца", - праспявала Кімберлі скрозь нарастаючы крывавы роў. "Ёй гэта падабаецца".
  
  
  Элісан Бэйнс спрабавала сказаць Кімберлі, што на самой справе ёй не падабаецца, калі яе душаць, але паколькі паветра не магло праціснуцца праз яе трахею, казаць было немагчыма.
  
  
  І калі яе розум спахмурнеў, місіс Бэйнс уразіла вельмі дзіўная думка.
  
  
  Калі гэта былі рукі Кімберлі, якія трымалі яе, чые тады зацягвалі жоўты шалік?
  
  
  Паліцыя выявіла місіс Элісан Бэйнс згорбленай і якая стаіць на каленях пасярод сваёй гасцінай, уткнуўшыся носам і лбом у дыван, у асяроддзі раскіданых аскепкаў яе срэбнага чайнага сервіза. Яе вочы вылупіліся ў недаверлівым смяротным поглядзе. З рота высунулася мова насычанага пурпурна-чорнага колеру. Яе твар быў колеру яйкі малінаўкі.
  
  
  Дэтэктыў Оскар Сейл кінуў адзін погляд і выбег з дому.
  
  
  "У нас ёсць яшчэ адзін", - крыкнуў ён судмедэксперту.
  
  
  Судова-медыцынскі эксперт назіраў за двума служачымі трупярні, калі яны выкочвалі пакрытую прасцінай каталку з дому да машыны хуткай дапамогі, якая іх чакала.
  
  
  Медэксперт выставіў наперад адно вуха. "Што?"
  
  
  "Той жа метад - выглядае як удушэнне лігатурай".
  
  
  Медэксперт паспяшаўся да дома.
  
  
  "Што?" - паўтарыў ён.
  
  
  Дэтэктыў Сейл падвёў судмедэксперта да ўваходных дзвярэй, сказаўшы: "Дзверы былі прыадчынены. Ніхто не адказаў, таму я штурхнуў яе. Вось што я выявіў ".
  
  
  У кабінет зазірнуў судова-медыцынскі эксперт. Калі ён убачыў місіс Бэйнс, якая звярнулася ў позе эмбрыёна на каленях, як якая ўпадае ў спячку лічынка, ён сказаў: "Госпадзе, зусім як жанчына Квінлан. Лепш правер кожны дом у квартале. У нас можа разгульваць серыйны забойца".
  
  
  Але яны так і не знайшлі забойцу. Хоць яны сапраўды знайшлі вялікую вільготную пляму ў спальні наверсе, няроўныя краі якога былі спярэшчаны кавалачкамі бялёсага рэчыва, якое яны адправілі ў пакетах для доказаў у лабараторыю судовай экспертызы ФБР у Вашынгтоне.
  
  
  Калі прыйшло паведамленне, што бялёсае рэчыва было звычайнай глінай для лепкі, яны вырашылі, што гэта не важна, і засяродзіліся на пошуках зніклай унучкі місіс Бэйнс, Кімберлі.
  
  
  Усё, што яны знайшлі ад яе, было падраным жоўтым дашыкам, які выглядаў так, як быццам яго жорстка адарвалі ад цела яго ўладальніцы. Яго знайшлі засунутым у смеццевы кошык праз пяць дамоў па вуліцы.
  
  
  Па ўсёй краіне была аб'яўлена трывога аб магчымым сэксуальным маньяку-забойцы, але паколькі ніхто не ведаў, як ён выглядае, усё, што маглі зрабіць праваахоўныя органы, гэта чакаць, пакуль ён нанясе новы ўдар.
  
  
  Кіраўнік 2
  
  
  
  
  Яго звалі Рыма, і ён не прасіў шмат чаго. Проста каго забіць.
  
  
  "Давай, Сміці", - раздражнёна сказаў Рыма. "Назаві мне імя. Або адрас. Што заўгодна". Ззаду яго гуў рух, выхлапныя газы згушчалі вільготнае летняе паветра.
  
  
  "Дзе ты, Рыма?" - раздаўся голас доктара Гаральда В. Сміта. Гэта быў звязальны голас, такі, які магла б выдаваць гартань, прасякнутая лімонным сокам.
  
  
  "У тэлефоннай будцы, добра?" Раўнуў Рыма. "І ў мяне сканчаюцца чацвёртакі. Проста дайце мне каго-небудзь, каго можна стукнуць".
  
  
  "Рыма, я думаю, табе трэба ўвайсці". Голас Сміта раптам стаў далікатным ад турботы. Цяпер ён гучаў як завала, якая распілоўвае дрэва. Для доктара Гаральда В. Сміта, дырэктара санаторыя Фолкрофт, гэты непрыемны гук увасабляў пяшчоту.
  
  
  "Сміт", - сказаў Рыма з раптоўнай лютасцю, - "ты згорбіўся над сваім кампутарам?"
  
  
  "Так, я за сваім сталом", - пагадзіўся Сміт. "Я б не назваў сябе згорбленым. Я ганаруся сваёй выправай".
  
  
  "Павер мне, - прарычэў Рыма, - ты згорбіўся. Паслухай, у цябе ў кампутары досыць дрэнных хлопцаў. Я проста хачу аднаго. Мне ўсё роўна, дзе ён. Мне ўсё роўна, хто ён. Я пайду туды. Проста дайце мне каго- небудзь - каго заўгодна - ударыць ".
  
  
  "Калі я зраблю гэта, ты вернешся ў Фолкрофт?"
  
  
  "Магчыма", - унікліва адказаў Рыма.
  
  
  "Гэта нездавальняючы адказ", - суха запярэчыў Сміт.
  
  
  "Гэта страшэнна нездавальняючы свет!" Раптам Рыма закрычаў.
  
  
  За шмат міль ад нас слухаўка, прыстаўлены да вуха Гаральда Сміта, сапраўды гудзеў ад сілы крыку Рыма.
  
  
  Паправіўшы акуляры без аправы на сваім арыстакратычным носе, Сміт прыціснуў тэлефон плячом бліжэй да вуха, каб абедзве рукі былі вольныя для ўдару па клавіятуры настольнага кампутара. Калі ён пацягнуўся наперад, яго спіна натуральным чынам сагнулася.
  
  
  "Які горад, калі ласка?" Нацягнута спытаў Сміт.
  
  
  "Такома".
  
  
  "У мяне ёсць паведамленне аб прытоне на Джэйн-стрыт. Нумар 334".
  
  
  "Выдатна!" Радасна усклікнуў Рыма. “Якраз тое, што мне трэба. Наркапрытон. На тое, каб яго ачысціць, можа спатрэбіцца цэлых трыццаць хвілін. Дзякуй, Сміці. Я ў цябе ў даўгу”.
  
  
  "Рыма, пачакай!" Тэрмінова паклікаў Сміт.
  
  
  Пстрычка ў вуху Сміта быў канчатковым. Гаральд Сміт павесіў трубку і звярнуўся да свайго кампутара. Ён увёў каманду, якая сканавала ўсе ўваходныя плыні дадзеных на прадмет паведамленняў аб гвалце ў Такоме, штат Вашынгтон. Ён задаваўся пытаннем, колькі часу пройдзе, пакуль кампутар не пацвердзіць, што прытон на Джэйн-стрыт, 334, быў гвалтоўна ачышчаны ад злачыннага элемента.
  
  
  У поспеху Рыма Уільямса ён абсалютна не сумняваўся.
  
  
  Гэта заняло адну гадзіну пяцьдзесят сем хвілін.
  
  
  Усё скончылася так: у Рыма пайшло восем хвілін на тое, каб злавіць таксі і дабрацца да патрэбнага раёна. Чатырнаццаць цэлых сем дзесятых хвіліны пайшло на само заданне і ў агульнай складанасці шэсць хвілін на тое, каб навіна аб разні на Джэйн-стрыт - як яе пасля ахрысцілі - патрапіла ў тэлеграфныя службы, адкуль яна была перададзена Гаральду Сміту, які знаходзіцца далёка адсюль, у горадзе. Рай, штат Нью-Ёрк, у выглядзе святлівых зялёных літар на абароненым ад блікаў экране.
  
  
  Астатняя гадзіна і сем цэлых тры дзясятыя хвіліны складалі час рэагавання паліцыі з таго моманту, як служба 911 атрымала першую меркаваную колькасць целаў ад занепакоеных суседзяў з Джэйн-стрыт. Гэты лік быў роўны пяці. Перш чым званок скончыўся, было сем. Перш чым усё скончылася, колькасць загінуўшых склала дваццаць тры.
  
  
  Соупі Саггс быў пятым.
  
  
  Ён бадзяўся без справы каля ўваходных дзвярэй дома 334 па Джэйн-стрыт, не падазраючы аб чатырох целах, распасцёртых на тратуары звонку. Не тое каб яго гэта моцна хвалявала. Яны былі задаволенымі кліентамі, якія перакурвалі крэк у патрапаным Камаро, таму што занадта спяшаліся накурыцца, каб ехаць куды-небудзь у менш люднае месца. Нічога асаблівага. У сферы дзейнасці Соўпі ў кліентаў быў высокі ўзровень смяротнасці.
  
  
  Сопі пачуў ветлівы стук у дзверы і адразу западозрыў нядобрае. Ніхто ветліва не стукаў у ягоныя дзверы. Не якія прагнуць вострых адчуванняў япі з верхняга горада. Ня паліцыя. І дакладна не суседзі.
  
  
  Ён саскочыў з мяккага крэсла, схапіўшы Mac-10, які ўзвёў хуткім нервовым рыўком.
  
  
  Сопі расчыніў дзверы, схіліўшыся так, што яго рука з пісталетам была схавана вушаком.
  
  
  Там стаяў мужчына, нецярпліва скрыжаваўшы рукі на грудзях.
  
  
  "Так?" Спытаў Сопі. "Чаго ты хочаш?" Ён не заўважыў запоўненую трупамі камеру на ўзбочыне. Яго вочы былі прыкаваныя да мужчыны. Ён быў белым чуваком. Прыкладна шэсць футаў ростам, але выглядаў вышэй, таму што быў такім худым.
  
  
  "Сардэчна запрашаем у фургон", - сказаў худы мужчына бадзёрым голасам. "Мяне паслалі па просьбе суседзяў афіцыйна вітаць вас з Джэйн-стрыт".
  
  
  "Ты хочаш", - выказаў меркаванне Сопі.
  
  
  "Мая памылка", - сказаў мужчына. "Я пачатковец у гэтым".
  
  
  "Ты здзекуешся з мяне?" Спытаў Сопі, выплёўваючы словы. "Ты сапраўды з Прывітальным фургонам?"
  
  
  "Цалкам дакладна", - сказаў мужчына. "Магу я ўвайсці?"
  
  
  "Не апранайся так, ты не павінен", - сказаў Сопі з хрыплым смехам. Маршчыны ад напружання на яго твары расталі ад шырокай усмешкі палягчэння. “У нас у гэтым доме ёсць стандарты. Проста паглядзі на сябе”.
  
  
  "О?" - сказаў белы хлопец з выцягнутым тварам. Гэта быў моцны твар, хударлявы, з глыбока пасаджанымі цёмнымі вачыма і высокімі скуламі. Ён насіў кароткія цёмныя валасы. Яго футболка была такой жа чорнай, як і яго плоскія зрэнкі. Яго штаны былі яшчэ чарнейшыя. Ён быў падобны на більярдыста ў жалобе. "Магчыма, ты хочаш, каб я вярнуўся пасля таго, як пераапрануся ў што-небудзь больш афіцыйнае", - дабрадушна дадаў ён.
  
  
  "Так, ты зробіш гэта", - сказаў Сопі Саггс, яго палец на спускавым кручку аслабеў. “Цябе прыкончаць. І пакуль ты гэтым займаешся, памяняй гэтыя шыкоўныя туфлі на якія-небудзь добрыя “найкі” ці што-небудзь у гэтым родзе. Гэтыя штукі выглядаюць так, быццам яны маглі б крыху падрапаць маю падлогу”.
  
  
  Белы хлопец паглядзеў уніз на свае начышчаныя макасіны.
  
  
  "Гэта італьянская скура", - паскардзіўся ён. "Што з імі не так?"
  
  
  "Яны выйшлі з моды", - раўнуў Сопі, плюнуўшы на левы чаравік. "Прыкладна да трыццаці гадоў". Смеючыся, ён адступіў, каб зачыніць дзверы.
  
  
  Замест гэтага ветлівы мужчына з Welcome Wagon паказаў яму буйным планам італьянскую скуру ручной працы.
  
  
  Плясканне!
  
  
  Сопі Саггс праглынуў зубы. Яго галава адкінулася назад. Яго макінтош рэфлекторна рыгнуў, перажоўваючы драўніну, як цыркулярная піла, якая выйшла са строю.
  
  
  "Сардэчна запрашаем у фургон!" Праспяваў Рыма Уільямс, заходзячы ўнутр і захлопваючы за сабой дзверы.
  
  
  На падлозе булькаў Сопі, спрабуючы выдраць з рота хістаюцца зубы. У яго былі невытлумачальныя праблемы з дыханнем - невытлумачальныя, таму што ўсё адбылося так хутка.
  
  
  Рыма яшчэ раз уважліва паглядзеў на ягоныя вельмі дарагія туфлі. Ён прыціснуў адну з іх да вачэй Сопі.
  
  
  "Гэтыя асаблівыя туфлі зроблены стараннымі майстрамі ў Мілане", - казаў ён. “Звярніце ўвагу на цалкам скураную падэшву. Абцас выкананы з суцэльнага кавалка. Таксама звернеце ўвагу на з густам падабраную адсутнасць неонавых этыкетак. Ні адна фабрыка не штампавала іх”.
  
  
  Сопі плюнуў струмень крыві. Двухстворкавы зуб на імгненне заскакаў на вяршыні чырвонага фантана. Сопі памёр. Зуб слізгануў па сутаргава які сціскаецца страваводзе Сопі.
  
  
  Адчыніліся ўнутраныя дзверы, і з-за яе краю выглянуў доўгі чорны твар.
  
  
  "Хто ты?" спытаў ён.
  
  
  Яшчэ два твары глядзелі ўніз з верхняй пляцоўкі лесвіцы.
  
  
  "Ага", - хрыпла сказаў адзін, "і што ты робіш з маім хлопцам Сопі?"
  
  
  "Распавядаю яму аб тонкасцях якаснага абутку", - сказаў Рыма, імкнучыся гучаць пераканаўча, як прадавец абутку. «Спускайцеся. Гэта для ўсіх вас. Не будзьце сарамлівымі. Рыма гулліва пагразіў ім пальцам.
  
  
  Два чорныя твары наверсе лесвіцы абмяняліся ашаломленымі позіркамі.
  
  
  Твар у дзвярной шчыліне асцярожна адсунуўся. Яно спытала: "Ты яшчэ не сказаў, кім ты быў".
  
  
  "Сардэчна запрашаем у фургон".
  
  
  "Ты гэта сказаў. Для мяне гэта нічога не значыць". Гэта з лесвіцы.
  
  
  “Падобна, і правільная англійская таксама не падыходзіць. Welcome Wagon – добразычлівая арганізацыя, закліканая дапамагчы новым суседзям адчуць сябе часткай абранай імі супольнасці”.
  
  
  "Наступіўшы ім на твары і прымусіўшы іх курчыцца на падлозе?" - спытаў твар у дзвярах.
  
  
  "О", - сказаў Рыма, успомніўшы Мыла пад адным чаравіком. "Прабач. Я быў так захоплены нашым высокаадукацыйным абменам меркаваннямі, што забыўся пра твайго сябра". Рыма апусціў вочы. Ён сказаў, што шкадуе. У яго голасе гучала шчырае раскаянне. Затым ён ударыў левай пяткай уверх-уніз, як адбойным малатком. Адзін раз. Аднаго разу было дастаткова. Калі нага прыбралася, горла Соўпі Саггса выглядала так, нібы па ім прайшоўся цацачны паравы каток Tonka.
  
  
  Так Соўпі Саггс стаў пятым нумарам.
  
  
  Рыма ўпёр рукі ў бакі. Ён падняў вочы. "Такім чынам, на чым мы спыніліся?"
  
  
  "Станаўлюся мёртвым", - прагыркаў Джарыс Джаміль, расхінаючы дзверы і выбягаючы вонкі. Ён трымаў баявы нож нізка апушчаным. Яго сярдзіты погляд быў прыкаваны да плоскага жывата Рыма.
  
  
  Рыма расціснуў рукі. Джарыс Джаміль урэзаўся, выставіўшы руку з нажом, як разгортваецца гадзюка. Нож прайшоў скрозь прывідны рэшткавы малюнак. Джарыс працягваў наступаць.
  
  
  Рыма мімаходзь секануў яго ззаду па шыі. Гэта быў хуткі, нядбайны ўдар. Але галава Джарыса Джаміля выкацілася з адчыненых уваходных дзвярэй і пакацілася па прыступках. Выкінутае за борт цела зрабіла два спатыкальныя крокі і стукнулася аб сцяну. Яно стукнулася аб кілімок, падняўшы пыл. Які мінае крывёй абрубак шыі пачаў перафарбоўваць выцвілыя шпалеры, фактычна паляпшаючы іх, падумаў Рыма.
  
  
  "Хто-небудзь яшчэ?" Спытаў Рыма, з надзеяй гледзячы на яго.
  
  
  "Адзін момант", - сказалі яму.
  
  
  "Так. Мы будзем з табой у мо', Сардэчна запрашаем у Фургон", - дадаў іншы.
  
  
  Яны адступілі. Каб дастаць зброю, выказаў меркаванне Рыма.
  
  
  Рыма падымаўся па лесвіцы, як спружыністая здань. Яго ногі бясшумна ступалі па гумовых палазах. Ён сапраўды быў у добрым настроі. Прыемна было зноў працаваць. Па-сапраўднаму працаваць.
  
  
  Калідор быў доўгім і вызначана спраектаваны архітэктарам, які пакутуе клаўстрафобіяй. Па абодва бакі ад яго былі адчыненыя дзверы. У нос Рыма стукнулі разнастайныя пахі. Некаторыя з іх былі хімічнымі. Іншыя арганічныя прадукты. Санітарыя, падобна, не была сямейнай традыцыяй у сціплым двухпавярховым каркасным доме па адрасе Джэйн-стрыт, 334.
  
  
  Рыма расцерці свае ненармальна тоўстыя запясці. Затым ён нядбайна пачаў пераходзіць з пакоя ў пакой, дзе людзі расцягнуліся на ложках і кушэтках з адсутным выразам твару.
  
  
  Большасць з іх былі адурманеныя наркотыкамі, што расчаравала Рыма. Ён хацеў дзеянні.
  
  
  "Алё?" паклікаў ён, прасоўваючы галаву ў шматабяцальны пакой. "Ёсць хто-небудзь разумны?"
  
  
  "Хто ты?" - спытаў сонны голас.
  
  
  "Я ўжо адказаў на гэта", - сказаў Рыма мускулістаму мужчыну, які хутка нацягнуў шаўковую прасціну на свае аголеныя ногі. Аголеная жанчына побач з ім падняла іржава-чырвоную галаву са смяхотна вялікай падушкі.
  
  
  "У мяне да цябе пытанне", - прарычэў чарнаскуры мужчына, дастаючы храмаваны рэвальвер з-пад сваёй уласнай пухнатай падушкі.
  
  
  "І я нанясу табе зваротны ўдар сякерай", - адказаў Рыма, пазбаўляючы мужчыну ад яго пагрозлівай зброі ўдарам сваёй рукі, падобнай на нож.
  
  
  Чук! Бунг!
  
  
  Пісталет адскочыў ад падлогі, і звязаная рука, нарэшце, расціснулася. Мужчына выкарыстаў астатнюю руку, каб схапіць свой акрываўлены абрубак запясці. Ён перавёў погляд з яго на Рыма з выразам жаху на твары "Чаму я?".
  
  
  Выраз быў такі вартым жалю, што Рыма сцёр яго тыльным бокам далоні. Бандыт адкінуўся на падушку, яго твар ператварыўся ў вялізны сіняк, падобны на ўвагнутую сліву.
  
  
  Рудавалосая жанчына ўскінула галаву, убачыла кроў і задала пранізлівае пытанне.
  
  
  "Ты не займаешся жанчынамі, ці не так?"
  
  
  "Вы прадаеце наркотыкі?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Прадавай, нюхай і глытай", - нецярпліва сказала яна.
  
  
  "Я займаюся жанчынамі", - сказаў Рыма, расплюшчваючы ёй нос і пранізваючы мозг аскепкамі насавой косткі. Яе галава была паглынута падушкай.
  
  
  Насвістваючы "Свісці, пакуль працуеш", Рыма перайшоў у наступны пакой.
  
  
  Яна выглядала пустой. Але яго абвостраныя пачуцці ўлавілі сэрцабіцце па іншым боку адчыненых дзвярэй. Рыма моўчкі ўзяўся за дзвярную ручку.
  
  
  "Ну, ніхто ў гэтым пакоі", - сказаў ён услых.
  
  
  Ён адступіў назад, зачыняючы дзверы. Мужчына рэзка ўдыхнуў. Папярэдні ўдых. Ухмыляючыся, Рыма павярнуў дзверы на завесах.
  
  
  Ён выкарыстаў толькі сілу сваёй аголенай правай рукі, але дзверы стукнуліся аб унутраную сцяну з такой сілай, што тынкоўка трэснула абапал, патрэскаліся шпалеры.
  
  
  Адлюстраваўшы на твары раскаянне, Рыма адсунуў дзверы і выглянуў з-за яе.
  
  
  "О, даруй", - сказаў ён ціхім голасам, калі грудкаватае цела саслізнула на падлогу з прыглушаным рыпаннем раздробненай косці.
  
  
  У суседнім пакоі Рыма проста ўварваўся і пачаў падбіраць людзей. Яны былі вельмі паслужлівыя. Куды б ён іх ні шпурнуў, яны сыходзілі. Хутка. І амаль без скарг. Праз сцены. З вокнаў. І сябар у сябра.
  
  
  О, было некалькі хрыплых стогнаў, якія зыходзяць з груды зламаных канечнасцяў, але Рыма ўспрыняў іх як хвалу.
  
  
  "Усяго толькі выконваю сваю працу", - сціпла сказаў ён.
  
  
  Шум мітусні прыцягнуў яго ўвагу да пакінутых пакояў. Шум, які выдалі апошнія целы, вылятаючы праз вокны, разбудзіў нават самага ашаломленага насельніка дома.
  
  
  Дом скалануўся ад тупату ног па лесвіцы.
  
  
  Рыма кінуўся наперахоп уцякаючым. Некалькі чалавек паспрабавалі прыстрэліць яго. Тут шчоўкнула зброю. Там пстрыкнуў аўтамат.
  
  
  Рыма ўхіляўся ад кожнай кулі, як яго даўным-даўно вучылі, з вокамгненнай лёгкасцю. Кулі ляцелі так хутка, што стваралі ўдарныя хвалі ў паветры перад імі. Адчуўшы надыходзячую турбулентнасць, Рыма проста зрушыўся з дарогі. Нават калі яны падышлі ззаду. Яго цела аўтаматычна адступіла ад папераджальнай ціску. Ён быў падобны на папяровага змея, які здаецца пры найменшым павеве ветру. Вось толькі Рыма не быў ва ўладзе гэтых парываў ветра. Ён адступаў перад імі, толькі тады ўхіляючыся ад смяротных куль, набліжэнне якіх ён не заўсёды мог прадбачыць.
  
  
  Чук! Чук! Чук! Чук!
  
  
  У сцяне там, дзе ён толькі што быў, з'явіліся дзюры. Рыма працягваў рухацца.
  
  
  Чатыры мужчыны спускаліся па лесвіцы. Рыма падышоў да верхняй планкі і, сагнуўшыся ў таліі і каленях, усадзіў прамыя пальцы ў дрэва. Усходы паваліліся, як быццам з яе дасталі стрыжань.
  
  
  Квартэт выявіў, што стогне і курчыцца ў дзіўна раптоўнай кучы аскепкаў, як ахвяры бамбёжкі.
  
  
  "Я згадваў праблему з тэрмітамі на гэтай вуліцы?" Спытаў Рыма.
  
  
  Хтосьці паспрабаваў падкрасціся да яго ззаду. Гук выстрэльванай абоймы выдаў яго. Рыма рэзка разгарнуўся, схапіўшы руку патэнцыйнага нападаючага з пісталетам абедзвюма рукамі.
  
  
  Натуральна, мужчына адкрыў агонь са сваёй аўтаматычнай зброі.
  
  
  Рыма дазволіў яму разрадзіць абойму, спачатку пераканаўшыся, што рулю накіравана ўніз, на неіснуючыя прыступкі, дзе стагналі чацвёра мужчын. Косці і мяса запырскалі сцены. Стогны ў зламаных накіроўвалых перайшлі ў перадсмяротнае булькатанне.
  
  
  Стралок дадаў здзіўленае "Што я зрабіў?" да какафоніі.
  
  
  "Я думаю, у цябе тэрміты", - сказаў яму Рыма бадзёрым голасам.
  
  
  Стралок вырыгнуў неразборлівую лаянку. Рыма паказаў яму, наколькі смяротным можа быць нават халасты пісталет, калі ён з сілай забойнага малатка дзівіць мышцы ўласнага жывата. Бум! За рабрыстым жыватом жывот стрэлка лопнуў, як паветраны шарык.
  
  
  Нядбайным кідком Рыма адправіў яго ў кучу.
  
  
  Бязладна!
  
  
  Ён быў васямнаццатым.
  
  
  Рыма Уільямс апошні раз агледзеў пакоі. Яны былі пустыя. Але цёплыя ложкі і сядзенне крэсла падказалі яму, што там былі яшчэ няўлічаныя жыхары. Шафа выдала толькі аднаго. Тоўсты камяк тлушчу з кольцам на кожным пальцы і па адным у кожнай ноздры.
  
  
  Скурчыўшыся на падлозе, ён паспрабаваў нырнуць паміж ног Рыма. Рыма адступіў назад і выкарыстоўваў сваю галаву замест грэцкага арэха. Якія грукнулі дзверы і вушак былі "шчалкунчыкам".
  
  
  Страмчэй!
  
  
  Рыма высунуў галаву ў калідор.
  
  
  "Выходзь, выходзь, дзе б ты ні быў", - запрасіў ён. Яго голас быў вясёлым.
  
  
  Над яго галавой адбыўся незаўважны рух.
  
  
  "Ах-ха!" Ціха сказаў Рыма. "Непаслухмяныя маленькія дзеці. Яны хаваюцца на гарышчы".
  
  
  Працягнуўшы руку, Рыма намацаў тынкоўку столі. Лёгкі, але прыкметны нахіл паведаміў яму аб тым, што нага спынілася. Выкарыстоўваючы абедзве рукі, Рыма сачыў за прасоўваннем мужчыны. Ён падкрадаўся да вызначанага месца на гарышчы.
  
  
  Нібы перасоўваючыся на руках, Рыма рушыў услед за якія крадуцца нагамі ў іншы пакой, дзе з квадратнай студні звісала падвесныя ўсходы. Мужчына поўз да калодзежа.
  
  
  Апусціўшы рукі, Рыма апярэдзіў яго на лесвіцы.
  
  
  Рыма чакаў, яго твар знаходзіўся проста пад квадратнай чорнай дзіркай. Яго ўхмылка стала шырэй. Ён сагнуў свае тоўстыя запясці.
  
  
  Неўзабаве ў поле зроку з'явіўся твар з шырока расплюшчанымі вачыма, побач пісталет. Ён агледзеўся. Яго вочы сустрэліся з вачыма Рыма.
  
  
  "Бу!" Сказаў Рыма.
  
  
  "Йах!" мужчына вярнуўся, апускаючы сваю зброю.
  
  
  Рыма працягнуў руку і сцягнуў яго ўніз па прыступках, сочачы за тым, каб яго твар дакранаўся да кожнай прыступкі. Пасля таго, як мужчына ўпаў на падлогу, Рыма прыклаў усе намаганні, каб зламаць яму пазваночнік у трох месцах.
  
  
  Затым ён вырваў лесвіцу і адступіў назад, калі нехта зачыніў люк на месца. Пачуўся тупат ног.
  
  
  Скрыжаваўшы рукі на грудзях. Рыма прыслухаўся.
  
  
  "Ён дабраўся да Дэрыка!" раздаўся лямант. Ён быў адным з ахоўнікаў на верхняй прыступцы лесвіцы, якія адступілі раней.
  
  
  "Ён і да нас дабярэцца", - сказаў іншы. Яго зніклы кампаньён. "Навошта нам наогул спатрэбілася пераязджаць у гэты чортаў раён? Я ж казаў табе, што гэта ні да чорта не падыходзіць. На тры мілі вакол няма гандлёвых цэнтраў!"
  
  
  "Ты заткніся!" - напружана сказаў першы голас.
  
  
  Пакуль яны спрачаліся, Рыма вызначыў іх дакладнае месцазнаходжанне. Ён працягнуў руку і стукнуў кулаком па тынкоўцы, пытаючыся: "Ёсць хто-небудзь дома?"
  
  
  "Гэты вар'ят хлопец! Ён прама пад намі. Прыстрэлі дурня!"
  
  
  Град куль пасыпаўся дажджом, ствараючы эфект вечка ад сальніцы ў крузе потолочной тынкоўкі.
  
  
  З бяспечнага кута Рыма назіраў, як сыплецца тынкавы пыл і шпакляванне.
  
  
  "Ты дастаў яго?" - пацікавіўся прыглушаны голас.
  
  
  "Я не ўпэўнены".
  
  
  "Лепш правер", - асцярожна сказаў іншы.
  
  
  "Я не збіраюся правяраць! Як я збіраюся гэта зрабіць?"
  
  
  "Паспрабуй прыкласці вока да адной з адтулін", - паслужліва паклікаў Рыма.
  
  
  "Ён не мёртвы! Ты прамахнуўся!"
  
  
  Яшчэ адзін выбух гуку раскалоў кавалкі тынкоўкі па ўсёй даўжыні столі, абсыпаўшы падлогу. Рыма выйшаў у калідор, калі паветра ачысцілася ад асядаючага белага пылу.
  
  
  "Паспрабуй яшчэ раз", - прапанаваў Рыма. "У той раз ты амаль дастаў мяне".
  
  
  Затым адкрыліся два віды зброі. Яны стрэлілі, калі баявік падаўся назад, востры погляд Рыма заўважыў ледзь прыкметны след выпукласцяў на тынкоўцы. Відавочна, паддашкавы паверх не быў добра ўмацаваны дрэвам.
  
  
  Ён манеўраваў вакол жуючых куль да кропкі, да якой, здавалася, вяла роўная дарожка выпукласцяў.
  
  
  Калі адна пара крокаў наблізілася, Рыма правёў рукой па абсыпанай тынкоўцы. Ён ухапіўся за шчыкалатку. Ён тузануў.
  
  
  Спартыўны абутак Air Jordan праваліўся скрозь якая крышыцца дзюру. Пачулася спалоханае выццё.
  
  
  "Ён дастаў мяне! Ублюдак дастаў маю шчыкалатку!"
  
  
  "Ён дакранецца да абедзвюх тваіх шчыкалатак", - папярэдзіў Рыма. "А потым да тваіх ног. А потым да твайго горла".
  
  
  "Ён учапіцца мне ў горла!" - залямантаваў мужчына.
  
  
  Крокі пачасціліся. Рыма ведаў, што зараз адбудзецца. Ён адпусціў сутаргава тузаную шчыкалатку і слізгануў у бок, гатовы ўхіліцца ў любым кірунку.
  
  
  Струмень свінцу падвоіў памер адтуліны ў столі, які атачае тузаецца лодыжку. Уся нага пачала саслізгваць уніз. Якая выбухнула каленны кубачак прабіла тынкоўку.
  
  
  Густая чырвоная кроў пачала сцякаць уніз. Нага коратка тузанулася, як быццам страсаючы сутаргу. Затым яна проста расслабілася.
  
  
  "О, прабач, Дарнэл. Прабач, чувак", - сказаў апошні пакінуты голас. "Я проста спрабаваў займець чувака".
  
  
  Рыма падпарадкаваўся жаласным гукам раскаяння і нанёс удар абодвума кулакамі. Тынкоўка ўздыбілася. Пасыпаліся пакрытыя струпамі ўчасткі. Мужчына бегаў вакол, крычучы і люта страляючы.
  
  
  "Ты мяне не дастанеш, прыдурак!" - люта завыў ён. "Я не спушчуся!"
  
  
  Кулі прашылі столь вакол Рыма. Ён лавіраваў паміж бруямі, імкнучыся не спатыкнуцца аб загразістыя адтуліны, якія запасіліся ў паліраваным хваёвым падлозе.
  
  
  Наверсе баявік ліхаманкава замяняў абоймы. Мабыць, у яго там быў цэлы арсенал, бо ў яго, здавалася, ніколі не заканчваліся патроны. Час ад часу ён спыняўся, нібы прыслухоўваючыся.
  
  
  Рыма падбадзёрыў яго працягваць марнаваць боепрыпасы, насмешліва сказаўшы: "Не, я яшчэ не памёр", - з'едлівым голасам, які ён калісьці чуў у старым мультфільме. "Паспрабуй яшчэ раз".
  
  
  Кожны раз баявік адказваў яму вокамгненным зваротным агнём.
  
  
  Неўзабаве столь перастала быць столлю. Замест гэтага цяпер гэта быў перавернуты месячны пейзаж з выбоінамі і абсыпанай тынкоўкай.
  
  
  Калі адтуліны сталі памерам з ілюмінатары, Рыма падбадзёрвальна памахаў мужчыну рукой.
  
  
  Мужчына стрэліў у Рыма ў адказ на птушку. Затым ён адкрыў агонь па тым месцы, дзе толькі што быў Рыма.
  
  
  Рыма там больш не было. Ён заняў пазіцыю прама пад гіпсавым астраўком, на якім стаяў мужчына.
  
  
  Пакуль баявік ліхаманкава замяняў абойму, Рыма працягнуў руку і схапіў яго за абедзве шчыкалаткі.
  
  
  "Йі-ааа!" Крык быў жахлівым.
  
  
  Рыма заахвочваў яго жах, імітуючы тэму "сківіц".
  
  
  "Duh-duh-duh-duh-duh." Рыма злавесна ўсміхнуўся.
  
  
  Ізноў загрукала папоўненая зброя. Вакол Рыма ўзарваліся кавалкі тынкоўкі. У падлозе з'явіліся дзюры. Але Рыма застаўся цэлы. Чаго нельга было сказаць аб душэўным стане яго суперніка.
  
  
  "Ты не возьмеш мяне! Ты не возьмеш мяне жывым, вырадак!"
  
  
  "Гатова", - сказаў Рыма, ламаючы шчыкалаткі мужчыны хуткімі рухамі сваіх рук з тоўстымі запясцямі.
  
  
  Ён адступіў назад.
  
  
  Стралок павольна ўсведамляў, што адбылося. Ён пачаў хістацца. У яго адвісла сківіца. Яго вочы вылупіліся, як белыя вінаградзіны. Яго саслабелыя ад нерваў ногі адмовіліся кампенсаваць раптоўную страту раўнавагі.
  
  
  Хістаючы наперад, стрэлак упаў, як вялікае чорнае дрэва. Яго галава прабіла астравок тынкоўкі.
  
  
  Рыма злавіў яго твар.
  
  
  "Хвілінку", - сказаў ён, падтрымліваючы мужчыну за якая матляецца галаву. Стралок вісеў амаль уніз галавой, пакуль Рыма прабіваў дзірку ў зрашэчанай кулямі падлозе. З грукатам адляцела секцыя.
  
  
  "Добра", - сказаў Рыма, адступаючы назад, - "зараз ты можаш падаць".
  
  
  Мужчына прайшоў праз дзірку, як быццам яна была створана для яго. Яго шалёна раздробненыя ногі зніклі апошнімі.
  
  
  Конк!
  
  
  Рыма паглядзеў уніз. Мужчына прызямліўся на галаву. Ён выглядаў мёртвым. Яго ногі былі падкручаны ў адзін бок, зламаная шыя - у іншы.
  
  
  "Цяпер задаволены?" Рыма патэлефанаваў уніз. І, не атрымаўшы адказу, вырашыў, што яго праца скончана.
  
  
  Рыма праляцеў над абломкамі, якія былі ўсім, што засталося ад лесвіцы, як Тинкер Бэл, якая ступае па чароўным пыле. Ён прызямліўся назад у гасцінай.
  
  
  Ён кінуў апошні погляд на цела са зламанай шыяй і кароткімі нагамі і сказаў: "Малышку будзе дваццаць тры".
  
  
  Яго востры слых падказаў яму, што ва ўсім доме працуе толькі яго ўласнае сэрца. Яго праца была зроблена. Джэйн-стрыт зноў належала гэтаму раёну.
  
  
  Рыма ўзяў тайм-аўт, каб надрапаць запіску ў блакноце ля тэлефона.
  
  
  Прывітальны фургон быў тут, пакуль цябе не было, напісаў ён. Прабач, што мы сумавалі па табе. Затым, задаволена насвістваючы, ён нетаропка спусціўся па прыступках ганка.
  
  
  Паварочваючы направа, ён прывітальна памахаў мужчыну, які сядзеў з напружанай спіной за рулём чырвонага Camaro. Мужчына адмовіўся памахаць у адказ. Ён утаропіўся ў лабавое шкло, як быццам у вечнасць. У некаторым сэнсе так яно і было.
  
  
  Ён быў нумарам адзін.
  
  
  Кіраўнік 3
  
  
  
  
  Кімберлі Бэйнс прайшла парадам праз нацыянальны аэрапорт Вашынгтона, апранутая ў жоўтую сукенку, яе светлыя валасы былі высока зачасаны над свежавымытым тварам і перавязаныя ярка-жоўтым шалікам.
  
  
  Яна з цяжкасцю ўтрымлівала раўнавагу на сваіх чорных высокіх абцасах, як быццам хадзіць на абцасах было для яе нанава. Сышоўшы з эскалатара, яна на імгненне супакоілася, пахіснуўшыся, як дрэва, патрывожанае цёплым летнім ветрам.
  
  
  "Я ніколі не абвыкну да гэтых рэчаў", - прамармытала яна надзьмутым голасам.
  
  
  Яе цяжкае становішча прыцягнула ўвагу не аднаго вандроўцы мужчынскага полу, які, убачыўшы яе моцна нафарбаваны твар і жоўтыя пазногці, прыйшоў да натуральнай высновы.
  
  
  Косма Белінгем быў адным з такіх. Прадавец хірургічнага абсталявання з Рокфарда, штат Ілінойс, Косма прыехаў у Вашынгтон на штогадовую канферэнцыю па хірургічнаму абсталяванню, дзе ён спадзяваўся зацікавіць Джона Хопкінса сваёй новай лініяй пратэзавання тазасцегнавага сустава з тытана, якая гарантавана не можа. паэтычна гаварылася ў брашуры кампаніі. Косма выступаў за тое, каб гэты дэвіз быў выбіты на кожным падраздзяленні, але быў адхілены. Косма не верыў у тое, што можна хаваць сваё святло пад спудам.
  
  
  Убачыўшы мініятурную маладую жанчыну, якая плыве па лабірынце тэрміналаў, з яе яркімі вачыма, нявіннымі, як у дзіцяці, Косма павярнуўся ў яе бок.
  
  
  "Маленькая лэдзі, ты выглядаеш страчанай", - прашчабятаў ён.
  
  
  Блакітныя вочы - шырокія, празрыстыя, чамусьці нявінныя і дзёрзкія адначасова - сталі ярчэйшымі, калі яны сустрэліся з шырока ўсмешлівым тварам Космы.
  
  
  "Я новенькая ў горадзе", - проста сказала яна. Яе голас быў далікатным. Дзіцячы голас, з прыдыханнем і няўпэўненасцю.
  
  
  Косма прыўзняў свой цірольскі капялюш. "Косма Белінгем", - сказаў ён у якасці прадстаўлення. "Я спыніўся ў гатэлі "Шэратон". Калі вам няма дзе спыніцца, я настойліва рэкамендую гэтае месца".
  
  
  "Дзякуй, але ў мяне няма грошай", - сказала яна, дакранаючыся пальцамі свайго жоўтага шаліка. "Мая сумачка была з маім багажом. Проста мне павезла". Яе надзьмутыя вусны былі каштоўныя. Пакрыўджаная маленькая дзяўчынка. Косма падлічыў, што ёй васямнаццаць. Ідэальны ўзрост. Спелая. Большасці фотамадэляў у Пентхаусе было васямнаццаць.
  
  
  "Я ўпэўнены, мы зможам што-небудзь прыдумаць з дапамогай Travelers Aid", – сказаў Косма. "Чаму б нам не паехаць на адным таксі да майго гатэля?"
  
  
  "О, містэр, я не мог. Мая бабуля вучыла мяне ніколі не згаджацца на паездкі з незнаёмцамі".
  
  
  "Мы перавядзем нумар на маю карту American Express, пакуль што-небудзь не прыдумаем", – сказаў Косма, як быццам не чуючы.
  
  
  "Ну добра", - сказала дзяўчына, азіраючыся па баках, як спалоханы алень. "У цябе прыемнае твар. Што магло здарыцца?"
  
  
  "Выдатна", - сказаў Косма, які прама тады і там вырашыў, што ў гэтым годзе не будзе раскашэльвацца на залішне глянцаванай вашынгтонскую дзяўчыну па выкліку. Ён збіраўся пакаштаваць цёплае мяса, толькі што з духоўкі. Ён прапанаваў сваю руку. Дзяўчына ўзяла яе.
  
  
  Па дарозе ў гатэль дзяўчына сказала, што яе клічуць Кімберлі. Яна прыехала ў Вашынгтон у пошуках працы. У Паўночнай Дакоце было цяжка.
  
  
  "Якога роду працу ты маеш на ўвазе?" Спытаў Косма, зусім не заўважаючы яе каларадскага акцэнту. Ён ніколі не быў на захад ад Канзас-Сіці.
  
  
  "О-о, - летуценна вымавіла яна, гледзячы на які праплывае міма афіцыйны Вашынгтон, - нешта, што залучае людзей. Мне падабаецца працаваць з людзьмі".
  
  
  "Ты маеш на ўвазе з людзьмі", - паддражніў Косма. "Так, я сур'ёзна". Яна засмяялася. Косма далучыўся. Задняе сядзенне таксі напоўнілася святлом, абяцаючы весялосць.
  
  
  Яны ўсё яшчэ хіхікалі, калі Косма Белінгем велікадушна пасяліў Кімберлі Бэйнс у гатэлі Sheraton Washington.
  
  
  "Адвяд маленькую лэдзі ў пакой побач з маёй", - сказаў Косма занадта гучным, нервовым голасам. Ён павярнуўся да Кімберлі. "Проста каб я мог прыглядаць за табой, вядома. Хе-хе-хе."
  
  
  Кімберлі ўсміхнулася. Яна моцна скрыжавала рукі на грудзях, падкрэсліваючы свае маленькія грудзі. Калі тканіна яе доўгага, але прывабнага сукенкі калыхнулася, Косма заўважыў, якая яна тоўстая ў раёне таліі.
  
  
  Ён нахмурыўся. Ён аддаваў перавагу форме пясочнага гадзінніка. Яго жонка была даволі тоўстай у сярэдзіне. Як магло ў добрага маладога стварэння з такім мілым тварыкам быць такое трубчастае цела? ён задавалася пытаннем.
  
  
  Калі ліфт даставіў іх у іх пакоі на дванаццатым паверсе, Косма вырашыў, што жабракам выбіраць не даводзіцца. У рэшце рэшт, гэтая маленькая саспелая сліва практычна ўпала яму на калені.
  
  
  Ён шумна прачысціў горла, спрабуючы сцяміць, на які выкрут мог дзяўбнуць нявінны васемнаццацігадовы хлопец.
  
  
  "З табой усё ў парадку?" Спытала Кімберлі сваім салодкім голасам з прыдыханнем.
  
  
  "У мяне нешта засела ў горле", – сказаў Косма. "Я не абвык ездзіць на ліфце з такой прыгожай штучкай, як ты. Хе-хе-хе".
  
  
  "Можа быць," сказала Кімберлі, яе голас панізіўся на дзве актавы да панадлівага кантральта Веранікі Хэмел, "нам трэба спыніцца, каб ты мог перавесці дыханне". Адна рука з жоўтымі пазногцямі паднялася, націскаючы на цяжкі чырвоны перамыкач прыпынку.
  
  
  Ліфт спыніўся з трывожным стукам.
  
  
  "Я. . . Я . . . Я. . . "- прамармытаў Косма.
  
  
  Кімберлі прыціснулася сваім цёплым надушаным целам да цела Космасу. "Ты хочаш мяне, ці не так?" - Спытала яна, гледзячы на мяне скрозь густыя вейкі.
  
  
  "Я...я..."
  
  
  "Я магу сказаць", - сказала Кімберлі, дакранаючыся да яго адвіслай ніжняй губы. "Яна таксама цябе хоча".
  
  
  "Яна?"
  
  
  "Тая, каму я служу". Палец Кімберлі прабегся па яго падбародку, да гальштука, і працягнуў шлях на поўдзень, не спяшаючыся, але і не павольна таксама.
  
  
  "А?"
  
  
  І ў адказ Кімберлі раптоўным рухам зняла свой жоўты шалік, з-за чаго яе сцягнутыя валасы каскадам рассыпаліся па плячах. Тым часам яе слізгальны палец слізгануў па спражцы яго рамяня да язычка маланкі.
  
  
  Косма Белінгем адчуў, як яго маланка саслізнула ўніз, калі яго мужчынская годнасць набракла, паднімаючыся, за слабелай турмой тканіны.
  
  
  О, Божа мой, падумаў ён. Яна збіраецца скончыць на мяне прама ў ліфце. О, дзякую табе, Госпадзе. Дзякуй.
  
  
  Увага Косма было настолькі засяроджана на яго пахвіны, што ён ледзь адчуў, як шаўковы шалік абвівае яго горла.
  
  
  Бо дзве далікатныя, як матылі, рукі ўзялі яго цвёрды член. Адна рытмічна сціскала яго. Іншая правяла жоўтымі пазногцямі па ўсёй яго пульсавалай даўжыні, далікатна лашчачы.
  
  
  Зачыніўшы вочы, Косма сціснуў зубы ў прадчуванні.
  
  
  Жоўты шалік пачаў павольна, неўзаметку зацягвацца. Добра, падумаў ён, у яе было некалькі перагінаў. Ён мог бы пагадзіцца з гэтым. Магчыма, даведацца нешта новае, каб перадаць жонцы.
  
  
  Косма ўсвядоміў праблему, калі яму раптоўна стала цяжка дыхаць.
  
  
  Усведамленне таго, што яго душаць, прыйшло адначасова з дзіўнай думкай.
  
  
  Хто, чорт вазьмі, душыў яго? Яна трымала абедзве рукі на рычагу пераключэння перадач, дзеля ўсяго Святога. І яны былі адны ў ліфце.
  
  
  Цела Косма Белінгема было выяўлена пазней у той жа дзень, калі абслуговы персанал гатэля, адгукнуўшыся на непрацуючы выклік ліфта, узламаў дзверы на дзясятым паверсе, агаліўшы заляпаны тлушчам дах ліфта. Ён нахмурыўся. Машына спынілася на ўзроўні яго каленаў. Ён быў здзіўлены, выявіўшы, што люк ужо адчынены. Прыхапіўшы сваю скрынку з інструментамі, ён ступіў на абвітую тросамі платформу.
  
  
  Стоячы на карачках, ён зазірнуў у адкрытую пастку.
  
  
  Цела ляжала, распластаўшыся ўнізе, тварам уверх. І член таксама.
  
  
  Рамонтнік ліфта паспешна патэлефанаваў на стойку рэгістрацыі.
  
  
  "Забіты?" нервовы парцье прамармытаў:
  
  
  "Што ж, - суха сказаў рамонтнік, - калі так, то ён атрымаў пякельны зарад ад гэтага досведу".
  
  
  Санітары хуткай дапамогі вынеслі цела праз чорны ход і ўпіхнулі ў чакалую машыну, каб пазбавіць вулічны рух ад відовішча цела, саван якога тырчаў у тым месцы, дзе мёртвыя звычайна гэтага не робяць.
  
  
  На другім канцы горада Кімберлі Бэйнс вярнулася ў свой гатэль на Капіталійскім узгорку, дзе яна спакойна аплаціла свой гасцінічны рахунак за наступны тыдзень авансам. Наяўнымі.
  
  
  Увайшоўшы ў пакой, яна з задавальненнем убачыла, што ў глінянай фігуркі, якая сядзіць на кукішках на камодзе, вырасла новая рука. Гэтая рука тырчала ў яе са спіны. Яна расла так хутка - так хутка, як запатрабавалася для таго, каб Косма Беллінгем сканаў, - што адхілілася пад прамым кутом ад сцяны, як галіна дрэва, якая адхіляецца ад каменнай сцяны.
  
  
  Кімберлі пакінула газету ля ног статуі. Цяпер яна была раскідана па падлозе, як быццам раз'юшаны чытач капаўся ў ёй у пошуках недарэчнага прадмета.
  
  
  Адна мяккая белая рука сціскала выдраны лісток з часткі сакрэтных матэрыялаў. У другой была верхняя частка першай паласы. Кімберлі даведалася фатаграфію мужчыны, які амаль штодня з'яўляўся ў навінах.
  
  
  "Я ведаю, чыёй крыві вы шукаеце, мілэдзі", - прамармытала Кімберлі.
  
  
  Узяўшы іншы бясплатны тавар, яна прачытала яго. Гэта была рэклама.
  
  
  "І я ведаю, як мне дабрацца да гэтага чалавека", - дадала яна.
  
  
  Кімберлі Бэйнс пераапранулася ў адзіноце свайго пакоя. Нягледзячы на тое, што яна знаходзілася на верхнім паверсе, яна зашмаргнула шторы, перш чым распрануцца.
  
  
  Калі яна выходзіла з гатэля, на ёй была жоўтая сукенка-футарал, якое падкрэслівае яе тонкую талію, сцягна ў форме ліры і бюст трыццаць восьмага памеру.
  
  
  На пакінутае змесціва паперніка Косма Белінгема яна купіла свежы жоўты шалік для свайго аголенага горла. Гэтая пакупка прымусіла яе адчуць сябе нашмат лепш.
  
  
  На сёння яна мела намер падаць заяву на сваю першую працу.
  
  
  Кіраўнік 4
  
  
  
  
  Ніводны амерыканец ніколі не галасаваў за доктара Гаральда Ў. Сміта.
  
  
  Было сумнеўна, што, калі б Сміт калі-небудзь з'явіўся ў бюлетэні для галасавання, вельмі шмат людзей у наша стагоддзе тэлевізійных кампаній прагаласавалі б за бюракрата, які старэе. Ён быў худым чалавекам, падобным на Ікабада Крэйна Хэнка, са скурай неапетытнага колеру выкінутай на бераг камбалы. Яго валасы былі такімі ж сівымі, як і яго твар. Яго вочы мелі яшчэ адно адценне шэрага. І яго гарнітур-тройка, вызначана абраны не з прыцэлам на тое, каб дагадзіць сучаснаму выбарніку, быў усё таго ж нейтральна-шэрага колеру.
  
  
  Седзячы за сваім пацёртым дубовым сталом і міргаючы шэрымі вачыма скрозь акуляры без аправы, гэты шэры чалавек, невядомы больш чым дзевяноста дзевяці працэнтам амерыканскага электарату, неўзаметку валодаў большай уладай, чым выканаўчая, заканадаўчая і судовая галіны ўрада ЗША разам узятыя.
  
  
  Амаль тры дзесяцігоддзі, з таго часу, як шматабяцальны малады прэзідэнт, які трагічна скараціў тысячу дзён свайго адзінага тэрміну, прызначыў яго на гэтую самотную пасаду, Гаральд Сміт выступаў у сваім кабінеце ў санаторыі Фолкрофт, абараняючы Амерыку і яе канстытуцыйную форму праўлення ад падрыўной дзейнасці. Пад прыкрыццём Фолкрофта Сміт узначальваў CURE, звышсакрэтнае ўрадавае агенцтва, якое афіцыйна не існавала. Створаны ў шасцідзесятыя, калі тканіна амерыканскага грамадства пачала трашчаць па швах, Smith быў нададзены велізарнай адказнасцю па абароне Амерыкі з дапамогай пазасудовых сродкаў.
  
  
  Каб Сміт мог выконваць Канстытуцыю, яго праца патрабавала, каб ён парушаў яе, як калі б гэта была гарантыя на посудамыйную машыну. Там, дзе дзеянне закону спынялася, Сміту дазвалялася працягваць. Калі Канстытуцыя была перакручаная, каб абараніць вінаватых, Сміт быў упаўнаважаны знішчыць яе, каб пакараць іх.
  
  
  Апошнія дваццаць з гэтых трыццаці гадоў Сміт належыў на чалавечую зброю ў сваёй няспыннай вайне. Адзін чалавек, якога даўно лічылі мёртвым, які, як і КЮРЭ, афіцыйна не існаваў. І зараз гэты чалавек, забойца, у якога было кодавае імя "Разбуральнік", гойсаў па сарака васьмі сумежных штатах, як быццам ён мог у адзіночку выкараніць усе беззаконныя элементы.
  
  
  Не тое каб ён не прабіваў пралом, маркотна падумаў Сміт.
  
  
  Яго старыя пальцы загрукалі па клавішах. З'явіліся гістаграмы, іх дадзеныя вагаліся, як спектрограф гукавой сістэмы, які рэгіструе гучнасць. Было позна. Змрочныя прасторы праліва Лонг-Айлэнд-Саунд зіхацелі за спіной Гаральда Сміта, як неспакойны волат, упрыгожаны каштоўнасцямі. У Раі, штат Нью-Ёрк, Гаральд Уінстан Сміт працаваў звышурочна.
  
  
  Пасля інцыдэнту ў Такоме не было ніякіх паведамленняў аб Рыма Уільямсе. Гэта было не да дабра. Сміт спадзяваўся, што калі ён будзе даваць заданні Рыма па першым патрабаванні, яго адзінокаму падраздзяленню праваахоўных органаў неўзабаве дадзене чарада неістотных удараў і ён вернецца. Рыма заўсёды скардзіўся на дробныя заданні. Цяпер ён, здавалася, атрымліваў асалоду ад імі.
  
  
  Графікі былі прывязаны да буйных амерыканскіх гарадоў. Яны адлюстроўвалі нешта незвычайнае: непрыкрыты гвалт. Магутныя кампутары Сміта вынялі гэтыя дадзеныя з бягучых праглядаў навінавых паведамленняў і ацанілі іх колькасна. Большасць гарадоў займалі месцы ад дваццаці да сарака па шкале гвалту.
  
  
  Сьміт старанна шукаў пяцьдзесят зь лішкам. Усё, што вышэй, азначала б або ўзброенае ўварванне замежных сіл, або Рыма на ўзводзе.
  
  
  Да яго глыбокага расчаравання, не было зарэгістравана нічога, які перавышае трыццаць сем цэлых шэсць дзесятых. Гэта быў вулічны бунт у Маямі.
  
  
  Сміт адкінуўся на спінку свайго старажытнага патрэсканага скуранога крэсла, яго цытрынава-хмурны погляд яшчэ больш скіс.
  
  
  "Дзе, чорт вазьмі, Рыма?" сказаў ён уголас. Гэта было незвычайнае парушэнне прыстойнасцяў для Сміта, які нарадзіўся ў Вермонце. Ён рэдка лаяўся. І прамаўляць услых імя чалавека, які перастаў існаваць шмат гадоў таму - нават у пустым офісе - было не ў яго характары.
  
  
  Але гэта былі не звычайныя часы. Усё перавярнулася з ног на галаву. Смерць уразіла ўнутраны круг КЮРЭ.
  
  
  Калі час наблізіўся да паўночы, Сміт неахвотна націснуў на ўтоеную кнопку пад сваім старым сталом.
  
  
  Настольны тэрмінал пачаў апускацца ў дуб, яго клавіятура ветліва адкідвалася назад. Прылада знікла з поля зроку. Падрапаная частка працоўнага стала са пстрычкай вярнулася на месца. Швоў не было відаць.
  
  
  Гаральд Сміт нязграбна падняўся на ногі. Ён зняў свой патрапаны партфель з картатэчнай шафы са зброевага металу і замкнуў за сабой кабінет.
  
  
  Ён падняўся па лесвіцы на першы паверх, бо яму трэба было расцерціся. Гэта быў адзін пралёт уніз.
  
  
  Кіўнуўшы начному ахоўніку, Сміт прайшоў на адведзенае яму месца, ссутуліўшы плечы. Трыццаць гадоў адбіліся на былым бюракраты ЦРУ, які не прасіў і не хацеў неверагоднай цяжкасці, ускладзенай на яго худыя, як жэрдка, плечы.
  
  
  Сьміт накіраваў свой патрапаны унівэрсал праз браму ільвінай галавой браму санаторыя Фолкрофт, ягоны партфель падскокваў на пасажырскім сядзеньні побач з ім.
  
  
  Летнія дрэвы - таполі і вязы - праносіліся міма, як вялізная армія элдрыча на маршы. Свежае марское паветра ўрывалася ў адчыненыя вокны. Гэта ажывіла лагічны мозг Сміта.
  
  
  Накіроўваючыся да цэнтру Рая, штат Нью-Ёрк, Сміт пашукаў адкрытую аптэку. Яго пачаў турбаваць страўнік. Дапамог бы які-небудзь антацыдны сродак. Ён пашукаў сеткавую краму. Звычайна ў іх былі джэнерыкі па самых нізкіх коштах.
  
  
  Партфель, які стаяў побач з ім, выдаваў настойлівае гудзенне. Сьміт пад'ехаў да абочыны і асьцярожна адчыніў кейс, каб не спрацавалі ўбудаваныя дэтанацыйныя зарады.
  
  
  Вечка паднялася, агаліўшы партатыўны кампутар і тэлефонную трубку. Сьміт падняў гэта.
  
  
  "Так?" сказаў ён, ведаючы, што гэта мог быць толькі адзін з двух чалавек, прэзідэнт Злучаных Штатаў ці Рыма.
  
  
  Да яго аблягчэння, гэта быў Рыма.
  
  
  "Прывітанне, Сміці", - адхілена сказаў Рыма. "Сумаваў па мне?"
  
  
  "Рыма! Дзе ты зараз?"
  
  
  "Тэлефонная будка", - сказаў Рыма. “Адна са старамодных, са шклянымі дзвярыма і смярдзючым букетам алкашаў, якія праходзяць міма. Я думаў, іх усіх усыпілі – ці што там яны робяць са старадаўнімі тэлефоннымі будкамі”.
  
  
  "Рыма, табе пара вяртацца дадому".
  
  
  "Не магу вярнуцца дадому". Шум вулічнага руху амаль заглушыў яго ціхі адказ.
  
  
  "Чаму б і не?"
  
  
  "Гэтае месца з прывідамі".
  
  
  "Што ты сказаў?"
  
  
  "Вось чаму я сышоў, Сміці. Куды б я ні паглядзеў, я бачыў ... яго".
  
  
  "Ты не можаш уцячы ад натуральнага працэсу смутку", - цвёрда сказаў Сміт. Ён быў бы цвёрды з Рыма. Не было сэнсу няньчыцца з ім. Ён быў дарослым мужчынам. Нават калі ён панёс вялікую страту. "Усведамленне страты - гэта першы крок. Адмаўленне толькі падаўжае боль".
  
  
  "Сміт", - сказаў Рыма з раптоўнай горыччу, - "Я хачу, каб ты запісаў усё, што ты мне толькі што расказаў".
  
  
  "Я з радасцю зраблю гэта".
  
  
  "Добра. Тады згарні паперу і бадзёра засунь яе ў сваю якая пакутуе завалай азадак".
  
  
  Сьміт нічога не адказаў. Косткі яго пальцаў, якія сціскалі трубку, збялелі. Ён паправіў свой паласаты дартмуцкі гальштук. Потым рука пацягнулася да камп'ютара ў партфелі. Ён увайшоў у сістэму.
  
  
  "Я не магу вярнуцца ў тое месца", - нацягнута сказаў Рыма. "Я працягваю сустракацца з Чіуном. Я прачынаюся пасярод ночы, і ён глядзіць на мяне, паказваючы на мяне, як на дзюбаны прывід Марлі. Я больш не мог гэтага выносіць. Вось чаму я сышоў ".
  
  
  "Вы хочаце сказаць, што літаральна бачылі Чыуна?" Павольна спытаў Сміт.
  
  
  "У эктаплазме", - змрочна адказаў Рыма. "Ён як быццам пераследвае мяне. Вось чаму я скачу па ўсёй карце. Я падумала, што калі ён не ведае, дзе я, ён больш не зможа пераследваць мяне ".
  
  
  "І?"
  
  
  "Пакуль што гэта працуе".
  
  
  "Ты не можаш уцякаць вечна", - папярэдзіў Сміт.
  
  
  “Чаму б і не? Да таго, як мы купілі гэты дом, мы з Чыўном жылі па-за гатэлямі. Мы ніколі не заставаліся на адным месцы дастаткова доўга, каб зламаць мэблю. Я магу зноў прывыкнуць да вандроўнага жыцця”.
  
  
  "А як наконт самога дома?"
  
  
  "Прадай гэта", - панура сказаў Рыма. "Мне ўсё роўна. Паслухай, Сміці", - дадаў Рыма, яго голас панізіўся да шэпту, як у наркамана, які выпрошвае дозу. "Ёсць хто-небудзь, каго табе трэба забіць?"
  
  
  "Ты абяцаў мне, што вернешся пасля апошняга ... э-э ... удару", - адзначыў Сміт, павольна і старанна ўводзячы каманды ў бясшумны міні-кампутар.
  
  
  "Я буду, я буду. Мне проста трэба што-небудзь, што дапаможа мне перажыць ноч. Я не сплю так, як раней".
  
  
  "І ты абяцаў, што вернешся пасля ўдару перад гэтым".
  
  
  "Вядома, вядома, але..."
  
  
  "І той, што быў да гэтага", - шматзначна сказаў Сміт.
  
  
  "Як наконт "Шалёнай задніцы"?" Раптам спытаў Рыма. "Я злавіў яго ў апошніх навінах. Ён проста напрошваецца на гэта".
  
  
  "Мы гэта праходзілі", - сказаў Сміт з адценнем стомленасці. “Гэты чалавек па-за дасяжнасцю. Прынамсі, пакуль прэзідэнт не загадае інакш. Мы спадзяемся, што ён будзе скінуты ўнутранай незадаволенасцю”.
  
  
  "Я мог бы прыкончыць яго так, каб гэта выглядала як няшчасны выпадак", - нецярпліва сказаў Рыма. "На ім не застанецца слядоў. Я клянуся".
  
  
  "Занадта рызыкоўна. Палацавы пераварот паслужыў бы амерыканскім інтарэсам у рэгіёне значна хупавей".
  
  
  "Я арганізую адзін", - хутка сказаў Рыма. "Наколькі складана можа быць матываваць гэтых наезнікаў на вярблюдах?"
  
  
  "Не". Голас Сміта быў халодны. "Сам прэзідэнт аб'явіў, што КЮРЭ адмаўляецца ад удзелу ў сітуацыі з Іраітам".
  
  
  "Мы абодва ведаем, што прэзідэнт не мае права вам загадваць", - сказаў Рыма ліслівым тонам. "Ён можа толькі прапаноўваць прызначэнні. Або загадаць вам зачыніць арганізацыю".
  
  
  "Што ён можа зрабіць, калі даведаецца, што праваахоўнае падраздзяленне КЮРЭ не жадае вяртацца для разбору палётаў", – папярэдзіў Сміт.
  
  
  "Калі я ўсё зраблю правільна, прэзідэнт ніколі не даведаецца, што гэта былі мы". Тон Рыма быў поўны надзеі.
  
  
  Адказ Сміта быў катэгарычным. "Не".
  
  
  На адкрытай лініі павісла цішыня. Сьміт працягваў маніпуляваць кнопкамі. Хутка ў яго з'явіцца адваротны след. А пакуль яму давядзецца цягнуць час.
  
  
  "Рыма, ты ўсё яшчэ там?" спытаў ён вымушаным тонам.
  
  
  "А табе якая справа?" Кісла сказаў Рыма. "Усе гэтыя гады я працаваў на цябе, а ты не можаш знайсці мне некалькіх чалавек, вартых пахавання".
  
  
  "Мае кампутары поўныя імі", – сказаў Сміт. "На жаль, вы злавілі мяне, калі я ехаў дадому".
  
  
  "Прабач. Тут усё яшчэ светла".
  
  
  Сьміт нацягнута ўсьміхнуўся. Рыма знаходзіўся альбо ў Ціхаакіянскім, альбо ў горным часавым поясе. Ён спадзяваўся, што праграма зваротнага адсочвання не зойме шмат часу.
  
  
  "Ты ведаеш, што ў наступны чацвер?" Ціха спытаў Рыма.
  
  
  "Не я не жадаю".
  
  
  "Дзень нараджэння Чыуна. Яго соты дзень нараджэння. Я паняцця не меў, што ён такі стары. Яму было восемдзесят, калі я ўпершыню сустрэў яго. Я заўсёды думаў пра яго як аб васьмідзесяцігадовым. Я чакаў, што ён будзе жыць вечна. Рыма зрабіў паўзу Яго голас уздрыгнуў пры наступных словах: "Думаю, я хацеў, каб яму вечна было восемдзесят".
  
  
  Погляд Сміта кінуўся да экрана кампутара. Чаму гэта заняло так шмат часу?
  
  
  "Ты ўсё яшчэ там?" Раптам спытаў Рыма.
  
  
  "Так, гэта так. Я быў адцягнены..."
  
  
  - Ты ж не спрабуеш адсачыць гэты званок, ці не так, Сміці? - Падазрона зароў Рыма.
  
  
  Перш чым Сміт змог адказаць, ён пачуў другі голас на лініі.
  
  
  "Трэба скарыстацца тэлефонам", – нахабна сказаў ён.
  
  
  "Я якраз размаўляю са сваёй маці, прыяцель", - выпаліў у адказ Рыма. "Аднясі гэта далей па вуліцы".
  
  
  "Трэба скарыстацца тэлефонам", – паўтарыў голас, які стаў сталёвым з намерам.
  
  
  Шэрыя вочы Сміта звузіліся. На экране з'явіўся надпіс "Адсочванне завершана". Вось-вось павінен быў з'явіцца код месцазнаходжання.
  
  
  "Сміт", - хутка сказаў Рыма. "Павінен табе ператэлефанаваць. Здаецца, я знайшоў сяго-каго, з кім можна прабавіць некалькі хвілін".
  
  
  "Рыма, пачакай!"
  
  
  Лінія абарвалася. Яна не пстрыкнула. Яна проста абарвалася.
  
  
  Праграма зваротнай трасіроўкі адключылася, не прачытаўшы найважны код месцазнаходжання.
  
  
  Нахмурыўшыся, Гаральд У. Сміт зачыніў свой партфель і зайшоў у бліжэйшую аптэку. Да д'ябла выдаткі, падумаў ён. Яму патрэбна была ўпакоўка лепшых антацыдных таблетак, якія можна было купіць за грошы. І ён бы добра заплаціў за гэта.
  
  
  Нават калі гэта азначала выдаткаваць больш за даляр.
  
  
  Рыма вырваў тэлефонную трубку за кааксіяльны кабель і працягнуў яе нецярпліваму мужчыну з вадкімі вусікамі Фу Манчы.
  
  
  "Вось", - сказаў ён, надарыўшы мужчыну ўсмешкай "проста-спрабую-быць-карысным".
  
  
  Пахмурнае выраз твару мужчыны ператварылася ў сярдзіты погляд. Ён сноўдаўся каля гэтай тэлефоннай будкі, паглядаючы на гадзіннік, ужо дзесяць хвілін. Калі зазваніў яго кішэнны пэйджар, ён нецярпліва звярнуўся да Рыма. Паколькі на ім быў чорны шаўковы спартовы гарнітур у чырвоную палоску і ён прынюхваўся, як быццам было холадна, Рыма прыняў яго за наркагандляра. У нашы дні многія з іх вялі свой бізнэс праз тэлефоны-аўтаматы і пэйджары.
  
  
  "Ты тупое дзярмо!" - зароў мужчына. "Навошта ты гэта зрабіў? Мне трэба скарыстацца тэлефонам".
  
  
  "Дык выкарыстоўвай гэта", - нядбайна сказаў Рыма. "Трымаю ў заклад, калі ты павернеш яго правільна, яно трапіць прама табе ў ноздру. Заткні гэтую гідкую кропельніцу. Вядома, табе спатрэбяцца дзве. І гэта адзіная тэлефонная будка на шмат міль вакол. Я праверыў."
  
  
  Мужчына ўтаропіўся на які звісае сталёвы трос злымі вачыма. Адна рука слізганула да паясніцы. Яна адскочыла назад, сціскаючы жахлівы нож. Ён пстрыкнуў! Выскачыла лязо.
  
  
  "Ты збіраешся парэзаць мяне?" Рыма задумаўся.
  
  
  "Не, - адказаў мужчына, - я збіраюся вытрыбушыць цябе".
  
  
  "Дзякуй за тлумачэнне".
  
  
  Рыма нядбайна пацягнуўся да твару мужчыны.
  
  
  "Трымаю ў заклад, вось трук, якога ты ніколі раней не бачыў", - сказаў Рыма.
  
  
  Яго растапыраныя пальцы ўзялі мужчыну за твар, вялікі палец і мезенец прыціснуліся да скул мужчыны, астатнія пальцы злёгку леглі на лоб. Рыма проста злёгку сагнуў пальцы.
  
  
  Затым ён прыбраў руку.
  
  
  Маўрысіа Гільерма Эчэверы пачуў трэск. Гэта здзівіла яго. Рука ангельца апынулася ў яго асобы так раптоўна, што ён не паспеў зрэагаваць. Трэск прагучаў зусім побач.
  
  
  Потым рука знікла.
  
  
  Маўрысіё пахіснуўся, схапіўшыся за складаныя шкляныя дзверцы тэлефоннай будкі. Нешта было не так. Ён выпусціў нож, нібы інстынктыўна разумеючы, што гэта яму не дапаможа. Нешта было вельмі не так, але ён не быў упэўнены, што менавіта. Няўжо англамоўны хлопец выхапіў дубінку і ўдарыў яго рамянём па твары? Ён спадзяваўся, што косткі не былі зламаныя. Гэты трэск гучаў вельмі сур'ёзна.
  
  
  Худы англа адступіў назад, трымаючы нешта бязвольнае ў патухлым святле.
  
  
  Маўрысіё міргнуў бы, але ў яго не было неабходнага абсталявання. Калі чырвоная плёнка засціла яго вылупленыя вочы, худы англа зрабіў некалькі пасов над бязвольным прадметам у яго руках. Як штукар на сцэне з кукурузным шарыкам, які спрабуе прымусіць яйка знікнуць.
  
  
  "Заўважце, у мяне нічога не прыхавана ў рукаве", - сказаў англа па-сапраўднаму раздражняльным тонам.
  
  
  "У цябе няма ніякага маньяка ў рукаве", - прагыркаў Маўрысіа, яго голас гучаў дзіўна, таму што ён не мог прымусіць свае вусны варушыцца.
  
  
  "Проста прытрымліваюся свайго прадстаўлення", - сказаў англа. "Не трэба хвалявацца. Вось, паглядзі на птушачку".
  
  
  Затым ён усё змяніў.
  
  
  "Выглядаеш знаёма?" - пацікавіўся худы англа.
  
  
  Маўрысіа быў здзіўлены, даведаўшыся свой уласны твар. Яго зачыненыя павекі былі дзіўна плоскімі і запалымі. Вусны таксама крыху абвіслі, і на яго прыгожым лацінаамерыканскім твары было нешта накшталт пахмелля. Але гэта было яго твар. У гэтым не было сумневаў.
  
  
  Пытанне было ў тым, што англа рабіў са сваёй асобай? І чаму яно не звісала з яго ўласнай галавы, дзе яму і належала быць?
  
  
  "Ці павінен я паўтарыць пытанне?" спытаў англа.
  
  
  Маўрысіа Гільерма Эчэверы не адказаў. Ён проста нахіліўся наперад і зваліўся прама ў сваю кашу. Які гук ён выдаў.
  
  
  Месіва.
  
  
  Рыма накінуў абвіслую маску з костак чэрапа і скуры на спіну дрыготкага ўладальніка і выйшаў у прыцемку Солт-Лэйк-Сіці, задаволена напяваючы.
  
  
  Ён адчуваў сябе лепш. Ён рабіў усё магчымае, каб зменшыць спажыванне наркотыкаў. Ён з цяжкасьцю мог дачакацца выхаду статыстыкі злачыннасьці Міністэрства юстыцыі за наступны месяц. Верагодна, ён адзін быў адказны за чатырохпрацэнтнае зніжэнне.
  
  
  Ён проста хацеў выкінуць пакутлівы стары твар майстра Сінанджу з галавы.
  
  
  Кіраўнік 5
  
  
  
  
  Амбасадар Іраіці ў Злучаных Штатах ладзіў баль.
  
  
  "Калі сёння аўторак, - напяваў ён сабе пад нос, уваходзячы ў консульства Іраіт на Масачусэтс-авеню, у вашынгтонскім консульскім шэрагу, - то я, павінна быць, на начной лініі".
  
  
  Ён прамяніста ўсміхнуўся з-пад сваіх густых вусоў ахоўніку ля варот. Такі ж вусаты ахоўнік ухмыльнуўся ў адказ. Ён прайшоў далей. Усё было добра. Усё было добра. Так, яго нацыя была асуджаная ўсімі ўрадамі, акрамя Лівіі, Албаніі і нязломнай Кубы. Яна знаходзілася пад карнай блакадай. У Хамідыйскай Аравіі найбуйнейшае разгортванне амерыканскіх войскаў з часоў Другой сусветнай вайны было гатова нанесці ўдар на поўнач і вызваліць акупаваны Куран.
  
  
  Размовы пра вайну казалі пра тое, што хутка, вельмі хутка ЗША абрынуць гром сусветнага абурэння на незаконную Рэспубліку Іраіт.
  
  
  Але гэта не мела значэння для Туркі Абаціры, амбасадара Іраіці. Ён быў у бяспецы ў ЗША, што важнейшае, ён быў зоркай СМІ, і быў з тых часоў, як яго родны ўрад разгарнуў свае танкі савецкай вытворчасці па Дарозе сяброўства Іраіт-Куран, знішчыла войска і паліцыю Курані і адправіла яе народ у выгнанне, калі сілы Іраіці літаральна падзялі малюсенькую нацыю, як распаленую машыну, вязучы ўсё каштоўнае зваротна ў старажытную сталіцу Іраіці, Абамінадад.
  
  
  Яго ўсмешлівы, дабрадушны твар месяцамі з'яўляўся ў тэлевізійных навінавых шоу. Штодня лімузіны перавозілі яго са студыі вяшчання ў студыю вяшчання. Калі войска Іраіці расправілася з няшчасным Куранам, Абаціра запэўніў мір у мірных намерах Іраіта заспакаяльным, абыякавым голасам.
  
  
  Амаль ніхто не называў яго хлусам у твар. Адзінае выключэнне - абураны журналіст, які запатрабаваў расказаць, чаму войскі Іраіці спустошылі інкубатары Курані ад сваіх немаўлят, якія супраціўляліся, - быў звольнены за "парушэнне агульнапрынятых журналісцкіх стандартаў". Так, гэта было дзіўна цывілізавана.
  
  
  Падняўшыся па мармуровых прыступках, Абаціра ўпэўнена пакрочыў у консульства.
  
  
  "Ах, Фаціма", - сказаў ён з усмешкай. "Хто паклікаў мяне ў гэты цудоўны летні дзень?"
  
  
  "Дзяржаўны дэпартамент ЗША", - сказалі яму. "Яны хочуць яшчэ раз выкрыць вас у прыватным парадку".
  
  
  З твару Абаатыры знікла яго дабрадушная ўсмешка. Яго твар выцягнуўся. Яго густыя вусы абвіслі. Ён нагадваў пушыстую гусеніцу, падсмажаную ў мікрахвалеўцы да хрумсткай скарыначкі.
  
  
  "У чым зараз іх праблема?" Паныла спытаў Абаціра. У апошні час Дзяржаўны дэпартамент умешваўся ў яго асабістыя выступы. Гэта было вельмі няёмка. Няўжо ў амерыканцаў не было пачуцця прыярытэтаў?
  
  
  "Гэта супярэчыць апошняму ўказу нашага прэзідэнта".
  
  
  "І што гэта такое?" Спытала Абаціра, узяўшы са шкляной вазы ружу на доўгім сцябле і далікатна панюхаўшы.
  
  
  "Што ўсе заходнія мужчыны-закладнікі..."
  
  
  "Госці пад прымусам", - хутка сказала Абаатыра. "GUD's."
  
  
  "Каб усе госці пад прымусам адгадавалі вусы ў перайманне нашаму каханаму лідэру".
  
  
  "Што ў гэтым такога неразумнага?" Спытаў Абаатыра, засоўваючы ружу ў пышнае дэкальтэ сваёй сакратаркі. Ён нахіліўся, каб захаваць сяброўскі пацалунак на яе маршчыністым ілбе. "Ва ўказе сапраўды сказана "мужчыны". Настойваць на тым, каб жанчыны і дзеці рабілі гэта, было б неразумна. Калі мы наогул былі неразумныя?"
  
  
  "Мы ніколі не робім неразумна", - сказала сакратарка, папраўляючы ружу так, каб шыпы не паранілі яе смуглую скуру. Яна прызыўна ўсміхнулася паслу. Яна пагарджала сваім распусным начальнікам, але не жадала, каб яе адправілі назад у Абамінадад з дрэннай справаздачай. Каты прэзідэнта парвалі б не толькі з яе скуру.
  
  
  Абатыра ўздыхнуў. "Магчыма, мне варта папрасіць вас суправаджаць мяне ў Дзяржаўны дэпартамент. Я ўпэўнены, што пры выглядзе вашай арабскай прыгажосці яны завялі б, як кветкі аазіса пад паўдзённым сонцам".
  
  
  Сакратарка пачырванела, з-за чаго яе асмуглы твар стаў яшчэ цямнейшы.
  
  
  Пасол Абаатыра адарваў свой прагны позірк ад гэтай шчаслівай ружы з уласным змрочным выразам твару.
  
  
  "Вельмі добра, калі ласка, паведаміце ім, што я адпраўляюся на штодзённае лупцоўка".
  
  
  Разгарнуўшыся на абцасах, Туркі Абаціра спрытна ступіў да чакала яго машыне. Ён праінструктаваў вадзіцеля. Машына ад'ехала ад тратуара, як гладкая чорная акула, якая нясецца да ежы.
  
  
  У пазалочанай канферэнц-зале Дзярждэпартамента Туркі Абаціра выкарыстаў шаўковую насоўку, каб схаваць пазяханне.
  
  
  На гэты раз намеснік дзяржсакратара быў па-сапраўднаму ўзняты. Бедны ператамлены чалавек быў па-за сябе, у лютасці біў кулаком па стале. У апошні час ён не атрымліваў шмат чарнілаў, разважаў Абаатыра. Без сумневу, гэта ятрыла. Ён мог зразумець гэта. Не так шмат месяцаў таму ён сам не мог знайсці столік у лепшых рэстаранах.
  
  
  "Гэта абуральна!" мужчына быў у лютасці.
  
  
  "Ты сказаў гэта ўчора", - нудным голасам адказаў Абаціра. "І на мінулым тыдні. Двойчы. Сапраўды, што ты можаш, акрамя мяне, зрабіць?"
  
  
  "Я чакаю, - сказаў намеснік дзяржсакратара, абыходзячы стол і ўзвышаючыся над паслом, - што вы будзеце дзейнічаць як цывілізаваны дыпламат, націснеце на чортаў рог Абамінададу і адумайце гэтага вар'ята араба, якога вы называеце прэзідэнтам. Увесь картачны домік на Блізкім Усходзе вось-вось абрынецца яму на галаву”.
  
  
  "Гэта таксама я чуў раней. Ёсць што-небудзь яшчэ?"
  
  
  "Гэтая гісторыя з вусамі. Хінсейн сур'ёзна ставіцца да гэтага?"
  
  
  Абатыра паціснуў плячыма. "Чаму б і не? Ты ведаеш прымаўку: "Калі будзеш у Рыме, рабі, як рымляне"?"
  
  
  "Абамінадад - гэта не Рым", - агрызнуўся намеснік міністра. "І калі вашы людзі не будуць сачыць за сваімі крокамі, ён можа проста ператварыцца ў наступныя Пампеі".
  
  
  "Як я ўжо казаў, - спакойна працягнуў Абаціра, - знаходзячыся ў Абамінададзе, варта паважаць вялікія традыцыі арабскага народа. У маёй краіне існуе закон, паводле якога ўсе мужчыны павінны пераймаць нашаму прэзідэнту ва ўсіх адносінах, асабліва ў тым, што дакранаецца ўпрыгожванні асобы. Калі мы чакаем гэтага ад нашых уласных людзей, ці не павінны мы таксама папрасіць аб гэтым нашых ганаровых гасцей?
  
  
  "Закладнікі".
  
  
  "Такі збіты тэрмін", - сказаў Абаціра, засоўваючы насоўку назад у кішэню паліто. “Гэта ўсё роўна што называць усіх, хто з вамі не згодны, гітлерам апошніх дзён. Сапраўды, сэр. Табе трэба змяніць свой рэкорд. Я лічу, што гэта пропуск”.
  
  
  Намеснік дзяржаўнага сакратара стаяў над паслом Іраіці, яго сціснутыя кулакі дрыжалі.
  
  
  Ён павольна, небяспечна выдыхнуў. Разам з гэтым вырваліся словы.
  
  
  "Прыбірайцеся адсюль да д'ябла", - прашыпеў ён. "І паведаміце аб нашым крайнім незадавальненні вашаму прэзідэнту".
  
  
  "Я буду рады", - сказаў Абаціра, устаючы. Каля дзвярэй ён спыніўся. "Ён знаходзіць мае тэлеграмы з апісаннем тваіх выбліскаў надзвычай займальнымі".
  
  
  Вярнуўшыся да свайго лімузіна, амбасадар Абаатыра падняў перагаворную трубку.
  
  
  "Не звяртай увагі на консульства", - сказаў ён кіроўцу. "Завязі мяне ў гатэль Embassy Row".
  
  
  Затым, падышоўшы да тэлефона ў машыне, ён зрабіў два званкі. Першым было забраніраваць нумар у гатэлі "Патомак".
  
  
  "Толькі на другую палову дня", - сказаў ён парцье.
  
  
  Потым ён патэлефанаваў у Службу дыпламатычнага суправаджэння.
  
  
  "Прывітанне, Корын?" весела спытаў ён. "Гэта Туркі. Як ты, мая дарагая?"
  
  
  Незнаёмы голас вымавіў: "Карын нездаровая. Магу я вам чым-небудзь дапамагчы?"
  
  
  "Я шчыра спадзяюся на гэта. Памэла вольная на працягу некалькіх гадзін?"
  
  
  "Мне шкада, але яна нездаровая".
  
  
  "Хммм. Зразумела. Як наконт Рэйчэл?"
  
  
  "Рэйчэл з'ехала з горада".
  
  
  Абатыра нахмурыўся. Яны праходзілі міма Белага дома. Група пратэсту сабралася ва ўсходняга лужка, выкрыкваючы: "Ежа, а не бомбы! Няма крыві ў абмен на нафту!" Яны размахвалі плакатамі: "ЗША ВОН З ХАМІДЫЙСКАЙ АРАВІІ". Яго хмурны погляд растаў. Яго сэрца падскочыла ад радасці. Такая цывілізаваная краіна.
  
  
  "Вось што я табе скажу", - вялікадушна сказаў ён. "Сёння я адчуваю жаданне прыгод. Чаму б не даслаць выбар на твой выбар? Гатэль "Потомак". Нумар 1045".
  
  
  “Кімберлі даступная. Яна табе спадабаецца. У яе свежы твар. Вельмі, вельмі добрыя рукі. І бландынка”.
  
  
  "Так, мне падабаецца, як гэта гучыць. Кімберлі выдатна падыдзе".
  
  
  Амбасадар Абаатыра паклаў слухаўку. Ён адкінуўся на спінку абабітага скурай сядзення, склаў рукі на жываце і закрыў вочы. Яго адольвалі прыемныя думкі. Кімберлі, бландынка як нарцыс.
  
  
  "Ах, - прамармытаў ён, - у Вашынгтоне ўлетку так спакойна".
  
  
  У офісе Службы суправаджэння дыпламатаў Кімберлі Бэйнс паклала слухаўку.
  
  
  Яна ўстала, яе жоўтая шаўковая сукенка калыхнулася на святла. Гэта была празрыстая сукенка даўжынёй да шчыкалатак, выразаная па кітайскім узоры. Разрэз адкрываў большую частку адной стройнай нагі. Вышэй таліі яно патаўшчалася і ўздымалася вакол яе пышнай грудзей.
  
  
  Узяўшы сваю сумачку са стала, яна падышла да дзвярэй і прыадчыніла яе, агаліўшы пустую шафу.
  
  
  На падлозе бясформеннай кучай ляжала Корын Д'Анджэла, заснавальніца Службы дыпламатычнага суправаджэння, з жоўтым шаўковым шалікам, абгорнутым вакол шыі. Яе мова вываліўся, як чорны слімак, якая вылазіць з ракавіны. Яе вочы былі адчыненыя, але відаць былі толькі вавёркі.
  
  
  Бо яна ўсё яшчэ дрыжала. Кімберлі апусцілася на калені - асцярожна, каб не разарваць швы сукенкі - і абхапіла павукападобнымі пальцамі канцы тугога шаліка.
  
  
  Яна рэзка тузанулася. Дрыготка спынілася. Слабае булькатанне вырвалася з-пад распухлай чорнай мовы. Яшчэ адна ўзнікла глыбока ўнутры яе, і раптоўны смурод выпушчаных кішак запоўніла вузкія межы шафы.
  
  
  "О, чорт", - сказала Кімберлі, адхістаючыся. Яна ненавідзела, калі яны вось так адпускалі яе. Яна рэзка грукнула дзвярыма, выходзячы з офіса.
  
  
  Па шляху да ліфта яна сутыкнулася з рудавалосай дзяўчынай, апранутай у белую трыкатажную сукенку, скрозь якую прасвечвалі яе чорны карункавы станік і трусікі, падобныя на гуллівых чорных котак у густым тумане.
  
  
  "О!" - сказала рудавалосая. Адступіўшы назад, яна адкрыта агледзела Кімберлі з ног да галавы. "Я мяркую, ты новенькая". Яе тон быў ацэньваючым, крыху прахалодным. "Я Рэйчэл".
  
  
  "Карын чакае цябе", - хутка сказала Кімберлі.
  
  
  "Добра. Мне б не перашкодзіла некалькі баксаў. Убачымся пазней".
  
  
  Рэйчэл прашмыгнула міма. Кімберлі сцягнула з шыі доўгі жоўты шаўковы шалік, у той час як рудавалосая з расце раздражненнем тузала ручку офісных дзвярэй.
  
  
  Яна стукала ў панэль, калі Кімберлі падышла да яе ззаду, трымаючы жоўты шалік абедзвюма рукамі.
  
  
  "Ты павінен абаперціся на гэта", - сказала Кімберлі. "Гэта засела".
  
  
  Вочы Рэйчэл з доўгімі вейкамі кінуліся ў яе бок. Заўважыўшы шалік, яна сказала. "Табе варта падабраць іншы колер да гэтай сукенкі. Жоўтае на жоўтым - гэта так нясмачна. Паспрабуй белае ці чорнае".
  
  
  "Гэта добрая ідэя", - сказала Кімберлі. "Можа быць, табе варта ўзяць гэтую".
  
  
  "Не, дзякуй", - сказала Рэйчэл, пастукаўшы ў дзверы. "Жоўты - не мой колер".
  
  
  "О, не", - салодка сказала Кімберлі, апускаючы шалік вакол шыі рудай. "Я настойваю".
  
  
  "Гэй!" Сказала Рэйчэл, размахваючы рукамі. Затым: "Цьху! Укк-Укк-Уккккк".
  
  
  "Ёй гэта падабаецца!" Кімберлі плакала. "Хіба ты не можаш сказаць?"
  
  
  Калені Рэйчэл падагнуліся. Пасінеўшы тварам, яна павольна павалілася ў кучу цёплай белай вязанай плоці.
  
  
  Утрымліваючы галаву Рэйчэл над падлогай за жоўты шалік, Кімберлі Бэйнс адчыніла дзверы. Яна пацягнула Рэйчэл за шыю. Рэйчэл ні кроплі не пратэставала, калі яе зацягнулі ў нішу стала ў прыёмнай. Калі Кімберлі адпусціла шалік, галава Рэйчэл бразнула! Яна засунула туды свае астываючыя канечнасці.
  
  
  Кімберлі пакінула яе раскладацца ў адзіноце.
  
  
  Пасол Туркі Абаціра пераапрануўся ў халат у адзіноце свайго гасцінічнага нумара. Пакуль ён цярпліва чакаў, ён глядзеў CNN, яго погляд часта звяртаўся да сваіх залатых наручных гадзін, якія ён паставіў на тумбачку ля ложка.
  
  
  Рэпарцёр быў заняты старанна сфармуляванай справаздачай аб размяшчэнні амерыканскіх войскаў у далёкай Хамідыйскай Аравіі.
  
  
  "Паколькі ваенная цэнзура забараняе нам паведамляць аб нашым месцазнаходжанні, - казаў рэпарцёр, - я магу толькі сказаць, што вяду рэпартаж з месца недалёка ад мяжы Хамідзі-Аравія-Куран, дзе перадавыя падраздзяленні Дваццаць чацвёртай механізаванай пяхотнай дывізіі закапаліся ў зыбучы. , што ўсяго ў некалькіх кіламетрах на поўнач адсюль войскі фронту Хамідзі дзелавіта ўзводзяць звышсакрэтную зброю, апісванае толькі як свайго роду сучасная лінія Мажыно, якая, па іх словах, нейтралізуе любую газавую атаку, якую адважацца распачаць іраіты. Камандзіры аперацыі ад якіх-небудзь каментароў адносна дакладнай прыроды гэтага прарыву . . . .
  
  
  Абаатыра ўсміхнуўся. Няхай у амерыканцаў будуць іх спадарожнікі-шпіёны, якія каштуюць мільярды долараў і могуць счытваць нумарныя знакі з арбіты. У Савета камандавання паўстання Іраіці быў цудоўны інструмент. Амерыканскія СМІ. Пад сцягам свабоды прэсы яны штодня перадавалі разнастайныя каштоўныя выведдадзеныя непасрэдна Абамінададу. І ўсё гэта па кошце спадарожнікавай талеркі. Каму патрэбны былі шпіёны?
  
  
  Стук у дзверы быў раптоўным і запрашальным.
  
  
  Абатыра стукнуў па пульце дыстанцыйнага кіравання і адным рухам саскочыў з ложка.
  
  
  Ён накіраваўся да дзвярэй, яго настрой узняўся. Велічным жэстам ён расчыніў дзверы.
  
  
  Яна была, ва ўсякім разе, прыгажэйшая, чым чакаў Абаатыра.
  
  
  "Ах, і ты магла б быць толькі непераўзыдзенай Кімберлі", - сказаў ён, разглядаючы яе жоўтую шаўковую сукенку. Мільганула сцягно было падобна на дражніла сон.
  
  
  "Магу я ўвайсці?" Кімберлі сціпла спытала.
  
  
  "Вядома". Яна ўвайшла з цяжкай грацыяй. Абатыра зачыніла за ёй дзверы.
  
  
  Яна прайшлася па пакоі, нядбайна паклаўшы маленькую жоўтую сумачку на тумбачку ў ложку. Яна павярнулася. Яе ўсмешка была чырвонай і запрашальнай.
  
  
  "І чаго б ты хацеў сёння?"
  
  
  "Я быў у пэўным напружанні", - сказаў Абаціра. "Я шукаю паслабленні. І палягчэнні".
  
  
  Кімберлі прысела на край ложка. Яна паляпала па ім.
  
  
  "Ідзі. Далучайся да мяне".
  
  
  Абаціра ахвотна падпарадкаваўся. Ён перакаціўся на ложак.
  
  
  "Кладзіся на спіну", - прамурлыкала Кімберлі, нахіляючыся, каб прашаптаць яму на вуха. "Дазволь Кімберлі супакоіць цябе".
  
  
  "Так, заспакаяльнае", - уздыхнуў Абаціра. "Мне трэба заспакаенне. Вельмі".
  
  
  "Я прынёс з сабой алей кахання. Хочаш, я ім скарыстаюся?"
  
  
  "Так, гэта было б выдатна", - сказаў Абаатыра, адчуваючы, як яго сьцёгны варушацца ў адказ.
  
  
  "Заплюшчы вочы, калі ласка".
  
  
  Абаціра зрабіў, як яму было сказана. Яго вушы былі напагатове. Увагу прыцягнула і сёе-тое яшчэ. Пакуль ён чакаў, тонкія пальцы пацягнулі за пояс яго мантыі.
  
  
  Ён адчуў, што яго выкрываюць. Прахалода кандыцыянера прабегла па яго напружаны члену. Ён склаў рукі на голым жываце, праглынаючы ў прадчуванні.
  
  
  Рука моцна ўхапілася за яго корань, утрымліваючы дрыготкі інструмент. Гук адкручваецца маленькага каўпачка прымусіў яго сэрца біцца хутчэй. Ён спадзяваўся, што Кімберлі не будзе спяшацца. Абаатыра аддаваў перавагу дбайнасці ў гэтых пытаннях, што ён падкрэсліў Корын Д'Анджэла, калі ўпершыню растлумачыў свае патрэбы шмат Кімберлі таму.
  
  
  Каўпачок быў адкінуты. Наступіў пакутліва які зацягнуўся момант. Затым пачала ліцца цёплая густая вадкасць. Яна слізганула па кончыку яго арабскага мужчынскага члена, сцякаючы па ствале, як цёплы, ліпкі сіроп. Цудоўны водар заказытаў яго ноздры. Ён з цікаўнасцю прынюхаўся.
  
  
  "Маліна", - гарэзна прашаптала Кімберлі.
  
  
  "Ах, маліна", - выдыхнула Абаціра. "Алах справядлівы". Ён верыў, што гэта азначала, што яна скарыстае свой рот. Не было ніякага паспеху. У рэшце рэшт.
  
  
  Затым іншая рука далучылася да першай, і разам яны пачалі размінаць і маніпуляваць ім разумнымі, дзіўнымі спосабамі ....
  
  
  Калі Туркі Абаціра прачнуўся, першае, што ён заўважыў, гэта тое, што яго эрэкцыя была такой жа ганарлівай, як і заўсёды.
  
  
  Ён міргнуў. Гэта было незвычайна. Ён выразна памятаў, як дасягнуў кульмінацыі. Насамрэч, пад асцярожнымі маніпуляцыямі дзяўчыны па імі Кімберлі ён перажыў самы ўзбуджальны кульмінацыйны момант у сваім жыцці. Гэта было таксама, як ні дзіўна, апошняе, што ён мог прыгадаць.
  
  
  Напэўна, ён заснуў. Часам гэта здаралася пасля таго, як ён схуднеў сябе.
  
  
  Але яна была там, ганарлівая і бясстрашная сваёй нядаўняй праявай.
  
  
  Абатыра зноў міргнуў. У ягоным інструменце было нешта дзіўнае. Гэта быў не жоўты шалік, які, здавалася, быў даволі свабодна наматаны вакол кораня яго интромитентного органа. Гэта быў колер узвышаючайся над намі калоны прамой плоці.
  
  
  Яно выглядала хутчэй... чарнаватым. Ці яно было зялёным? Не, зелянява-чорным, вырашыў ён. Ён ніколі раней не бачыў, каб яго цела набыло такі непрыемны колер. Напэўна, гэта быў сапраўдны аргазм, раз ён набыў такое выдатнае адценне.
  
  
  "Кімберлі?" ён паклікаў.
  
  
  Адказу няма. Ён паспрабаваў сесці. Тады ён заўважыў, што яго ногі былі прывязаны да ліштвы. Двума жоўтымі шалікамі, ідэнтычнымі таму, што быў наматаны ў яго на жываце.
  
  
  "Я не прасіў аб гэтым", - змрочна прамармытаў ён.
  
  
  Ён зноў паспрабаваў сесці. Яго рукі адмаўляліся рухацца. Ён падняў погляд. Яго запясці таксама былі прывязаны да слупкоў ложка.
  
  
  "Я дакладна не прасіў аб гэтым", - сказаў ён услых. Павысіўшы голас, ён паклікаў: "Кімберлі, дзе ты, мой абрыкос?"
  
  
  Затым ён заўважыў свой гадзіннік, які ляжыць на начным століку. Яны паказвалі чатыры гадзіны. Нашмат пазней, чым ён думаў.
  
  
  Яго вочы выпадкова спыніліся на малюсенькім акенцы, які адлюстроўваў дзень тыдня. Яны шырока расчыніліся. Чырвоныя літары абвяшчалі: "ЧАЦВЕР".
  
  
  "Чацвер?" ён праглынуў. "Але сёння аўторак". Затым прыйшло халоднае, якое перасыхае ў роце ўсведамленне. Яго гарачыя цёмныя вочы спыніліся на яго абуральна невычарпальнай мужчынскай годнасці.
  
  
  Амбасадар Туркі Абаціра зрабіў адзінае, што ён мог зрабіць у існуючых абставінах.
  
  
  Ён клікаў сваю маці.
  
  
  Кіраўнік 6
  
  
  
  
  Майстар Сінанджу быў мёртвы.
  
  
  Рыма глядзеў на халодныя зоркі, што кружыліся над галавой, і спрабаваў разабрацца ва ўсім гэтым.
  
  
  Ён не мог. І ён не быў у стане разабрацца ў гэтым за ўсе горкія месяцы, якія прайшлі пасля трагедыі.
  
  
  У рэшце рэшт, гэта было дробязнае заданне. Ну, можа быць, не зусім дробязнае, але і не такое важнае, як некаторыя. Азіраючыся назад, Рыма вырашыў, што ён проста недаацаніў тое, у што ўвязаліся яны з Чиуном.
  
  
  Усё пачалося з нападу атрутным газам на якое разараецца фермерскае мястэчка на паўночным усходзе Місуры. Рыма ўжо забыўся на яго назву. Ла Плюм ці нешта ў гэтым родзе. За ноч горад быў сцёрты з зямлі. Рыма і Чыўна не было ў краіне, калі гэта адбылося. Не паспелі яны вярнуцца ў Штаты, як Гаральд Сміт навёў іх на след невядомых злачынцаў.
  
  
  У Місуры яны сутыкнуліся з дзіўнай групай персанажаў, уключаючы збанкрутавалага забудоўшчыка кандамініюмаў, студэнтку каледжа з заклікам не выкарыстоўваць ядзерную зброю, а таксама дзейсную нейтронную бомбу і групу абаронцаў навакольнага асяроддзя, вядомую як Dirt First!! Бомба была скрадзеная, і, прыйшоўшы да паспешнай высновы, што гэтая справа рук першапраходцаў Гразі, Рыма і Чыун адправіліся за імі. Памылка.
  
  
  Нейтронная бомба была скрадзеная кандамініюмам-забудоўшчыкам Конарсам Суіндэлам, чые грандыёзныя планы звярнуць назад свой падальны бізнэс прымусілі яго заправіць газам адзін горад і спланаваць ядзерны выбух у іншым, каб пасля таго, як целы будуць вывезеныя, ён мог бы набыць праблемную нерухомасць за бясцэнак.
  
  
  "Чортава афёра з нерухомасцю", - з горыччу падумаў Рыма. Ён ляжаў на буйным жвіры на даху гмаха ў Ньюарку. Ён жыў тут у тыя дні, калі пакінуў Сэнт. Сіроцкі прытулак Тэрэзы. У той дзень, калі, будучы маладым ньюаркскім паліцыянтам, ён адкрыў апавяшчэнне аб закліку, ён узяў бутэльку піва на гэты дах і, адкінуўшыся на калючы жвір, стаў лічыць зоркі, марачы наяве аб тым, якім будзе В'етнам.
  
  
  Сёння В'етнам здаваўся аддаленым на тысячу гадоў. Сёння ўвечары яго дні паліцыянта адышлі ў мінулае, як і жорсткія месяцы, якія ён правёў у камеры смяротнікаў, абвінавачаны ў забойстве наркагандляра, якога ён ніколі нават у вочы не бачыў. Усё гэта было гіганцкай афёрай, спланаванай Гаральдам Смітам і Конрадам Маккліры, аднарукім былым агентам ЦРУ, які бачыў Рыма Ўільямса ў дзеянні на нейкім забытым рысавым полі. Маккліры ў думках адклаў Рыма ў бок для магчымага выкарыстання ў будучыні. І калі Кюрэ было дазволена забіваць, Маккліры распавёў Сміту пра былога снайпера марской пяхоты, якога Дваццаць першы марскі пяхотнік назваў "Стралок".
  
  
  Рыма сербануў з бутэлькі мінеральнай вады. Дні, калі ён піў піва, былі даўно ззаду. Як і дні, калі ён еў мяса. Такое ж простае было жыццё Рыма Уільямса з Ньюарка, штат Нью-Джэрсі. У гэтыя дні яго высокаразвіты метабалізм сілкаваўся рысам, рыбай і качкай.
  
  
  Яго пакаралі смерцю электрычным токам у турме штата Трэнтан. Яны прышпілілі яго рамянямі, потнага, напалоханага, але знешне спакойнага. Бах! І ён знік.
  
  
  Плывучая цемра забыцця саступіла месца яблычна-зялёнай стэрыльнасці Фолкрофтскай лякарні.
  
  
  Афіцыйна мёртвы, з асобай, скрыўленай пластычнай хірургіяй да непазнавальнасці, Рыма апынуўся змушаны служыць сваёй краіне. У якасці рукі-забойцы КЮРЭ. І ён пагадзіўся на гэтую працу - менавіта так, як Маккліры і Сміт і меркавалі. У рэшце рэшт, Рыма Уільямс быў патрыётам. Акрамя таго, стрыманыя ўблюдкі былі гатовыя скінуць яго ў неглыбокую магілу, калі б ён сказаў ім "не".
  
  
  У прасторнай спартзале Фолкрофта яны пазнаёмілі яго з васьмідзесяцігадовым майстрам сінанджу Чыуном.
  
  
  Тую сустрэчу Рыма ўспамінаў так, быццам яна адбылася ў мінулую пятніцу.
  
  
  Маккліры - грубаваты, моцна п'е ірландзец - зайшоў у трэнажорную залу Фолкрофта і завязаў з Рыма, здавалася б, бессэнсоўную размову. Рыма не цярпелася хутчэй выйсці на поле. Ён быў добра навучаны абыходжанню са зброяй, кодам, маскіроўцы, ядам, пранікненню - усяму таму, што неўзабаве стала недарэчным. Маккліры сказаў яму, што ён яшчэ не гатовы, пацвярджаючы свой пункт гледжання жэстамі рук, ад якіх яго крук з нержавеючай сталі зіхацеў у дрыготкім святле флуарэсцэнтных лямпаў.
  
  
  Вялікія падвойныя дзверы адчыніліся. Кон Маккліры павярнуўся.
  
  
  "А, вось і ён", - сказаў Маккліры.
  
  
  Падазроны твар Рыма павярнуўся да дзвярэй. Яны разышліся, нібыта іх падштурхнуў фотаэлектрычны прамень. І ў праёме адчыненых дзвярэй, засунуўшы рукі ў шырокія рукавы белага кімано так, што Рыма задаўся пытаннем, хто адчыніў для яго цяжкія дзверы, стаяла малюсенькая, нікчэмная фігурка.
  
  
  Ён быў прыкладна пяць футаў ростам ад сваіх шорсткіх чорных сандаляў да верхавіны сваёй лысай жоўтай галавы. Растрапаныя пасмы светлых валасоў звісалі над кожным вухам. Як абескалярэны пучок марскога багавіння, які чапляецца за камень, больш старажытныя валасы прыліплі да яго падбародка: яго твар быў спакойнай маскай маршчын з пап'е-машэ.
  
  
  Калі ён падышоў да яго, Рыма ўбачыў, што раскосыя вочы нечакана набылі ясны арэхавы колер. Яны былі адзінай рысай у ім, якая не выглядала старой, далікатнай і нямоглай.
  
  
  Маккліры растлумачыў Рыма, што старога карэйца клічуць Чыун і ён збіраецца стаць настаўнікам Рыма.
  
  
  Чіун цырымонна пакланіўся.
  
  
  Рыма тупа ўтаропіўся на яго, пытаючыся: "Чаму ён збіраецца мяне навучыць?"
  
  
  "Забіваць", - адказаў Маккліры дваццаць доўгіх гадоў таму. "Быць нязломнай, нястрымнай, амаль непераможнай машынай для забойства".
  
  
  Рыма засмяяўся, чаму ў вачах Чыуна прамільгнуў цёмны цень гневу, падобны на якія праносяцца ў запаволенай здымцы навальнічныя хмары.
  
  
  Здушыўшы сваю весялосць, Маккліры прапанаваў Рыма правесці ноч удалечыні ад Фолкрофта, калі той зможа паназіраць за карэйцам па імі Чиун. Затым Маккліры ўручыў яму спускавы кручок 38-га калібра.
  
  
  Спакойна прыцэліўшыся, Рыма навёў прыцэл на запалыя грудзі карэйца. Гэта было лёгка. Усё, што яму трэба было зрабіць, гэта прыкінуцца, што стары хрыч - в'еткангавец. Пра сябе ён вырашыў, што гэта праверка яго здольнасці забіваць па камандзе.
  
  
  Рыма стрэліў. Двойчы. Слабая ўсмешка, здавалася, пазалаціла твар старога карэйца. Яна ўсё яшчэ была на ім, калі рэха стрэлаў спынілася. У мяккіх кілімках з'явіліся дзіркі.
  
  
  Але крохкі маленькі чалавечак пранёсся, цэлы, праз спартзалу. Ён слізгануў убок нервовымі, геаметрычна вуглаватымі рухамі. Тут ён знік. Тамака ён танчыў. Раздражнёны, Рыма працягваў спрабаваць прыбіць яго, калі пот выступіў у яго на лбе.
  
  
  І калі ў апошнім патронніку застаўся толькі зрасходаваны дымлівы патрон, Рыма са злосцю кінуў зброю ў галаву пажылога мужчыны. Прамахнуўся поўнасцю.
  
  
  Азіят падышоў да Рыма так спрытна, што ён яго нават не заўважыў. Рыма быў адкінуты на цвёрдую падлогу з такой сілай, што з яго здзіўленых лёгкіх вылецелі ўвесь боль і паветра.
  
  
  стары азіят абыякава глядзеў у твар Рыма. Рыма пільна паглядзеў на яго.
  
  
  "Ён мне падабаецца", - сказаў Чыун высокім, пісклявым голасам. "Ён не забівае па няспелых або дурных прычынах".
  
  
  Пазней Рыма даведаўся, што ён быў майстрам сінанджа, віду баявых мастацтваў, старога, калі пяскі Егіпта былі новымі.
  
  
  І ў той дзень Рыма пачаў свой цяжкі шлях да таго, каб самому стаць майстрам сінанджу, спадкаемцам Чыуна, а зараз і Кіроўным Майстрам. Першы белы чалавек у пяцітысячагадовым ланцугу непераўзыдзеных забойцаў.
  
  
  Даўным даўно.
  
  
  У апошні раз, калі Рыма бачыў Майстра Сінанджу жывым, Чыун спрачаўся з ім у каліфарнійскай пустыні недалёка ад Палм-Спрынгс. Яны выявілі скрадзеную нейтронную бомбу. Яно было ўзброена, і абясшкодзіць яго было немагчыма. Лічбавы таймер адлічваў апошнія хвіліны жыцця адзінага чалавека, якога Рыма калі-небудзь лічыў сям'ёй.
  
  
  Разам з звар'яцелым на нерухомасці па імі Коннорс Суіндэл і вынаходнікам бомбы яны рванулі ў пустыню, навыперадкі з бязгучна які гарлапаніць дысплеем таймера, спрабуючы пакінуць Палм-Спрынгс ззаду і выйсці з зоны паразы - нават нягледзячы на тое, што яны неслі зону паразы з сабой.
  
  
  Гэта была асуджаная спроба. Чіун указаў на гэта са сваёй звычайнай бескампраміснай мудрасцю. Аднаму з іх прыйшлося б у адзіночку несці бомбу ў пустыню. Ці ўсе загінулі б.
  
  
  "Я зраблю гэта", - падахвоціўся Рыма.
  
  
  "Не. Ты - будучыня Сінанджу, Рыма", - нацягнута сказаў Чыун. "Я - усяго толькі яго мінулае. Лінія павінна працягвацца. Таму я павінен зрабіць гэта".
  
  
  Яны варагавалі за некалькі дзён да таго, як прыйшоў канец. Рыма нават не ведаў прычыны, пакуль Чыун неахвотна не растлумачыў, што набліжаецца яго соты дзень нараджэння - тое, пра што Рыма не меў ні найменшага падання. Стаміўшыся ад спрэчак, занепакоены старэчым узростам Чыуна, Рыма перапыніў спрэчку, каб жорсткім спосабам завалодаць бомбай. Ён высмеяў Майстры сінанджа.
  
  
  "Перастань адлюстроўваць мучаніка, Чыун", - сказаў Рыма. "Гэта стара. Ты добры, вядома, але ты не так хуткі, як я. Я маладзей, мацней і магу прасоўвацца далей хутчэй. Так што забі свой дурны карэйскі гонар і паглядзі праўдзе ў вочы. Я адзіны, хто падыходзіць для гэтай працы, і мы абодва гэта ведаем ".
  
  
  Успамін пра жалёнага твару Чыуна, здавалася, гарэў за зоркамі над галавой.
  
  
  Яго мяккае: "Дык вось што ты адчуваеш да мяне", - усё яшчэ гучала ў вушах Рыма.
  
  
  Рыма ўспомніў, як пацягнуўся за нейтроннай бомбай. Затым свет пагрузіўся ў цемру. Чыун. Заставалася апошняе слова.
  
  
  Ён прачнуўся ў імчыць машыне. Яна неслася назад у Палм-Спрынгс, прэч ад зоны паразы. Ён зразумеў, што, мусіць, адбылося. У яго быў час толькі азірнуцца.
  
  
  Нейтронная бомба ўзгарэлася з немым вырыганнем кіпячага чорнага дыму і пякельнага чырвонага агню.
  
  
  Рыма кінуўся назад у падымальнае пекла. Але зона смертаноснай радыяцыі, якая распаўсюджваецца, прымусіла яго адступіць.
  
  
  Праз некалькі месяцаў, калі стала бяспечна, ён вярнуўся ў пустыню, знайшоўшы толькі абгароджаны ўчастак падземнага кандамініюмаў і кратэр з аплаўленага шкла. Нават цела Майстра Сінанджу не перажыло выбуху.
  
  
  Але там, у бязлітаснай пустыні, дух Майстра Сінанджу з'явіўся Рыма. Без слоў ён паспрабаваў указаць на тое, што немагчыма было перадаць іншым спосабам. Паказаўшы на ногі Рыма. Пасля гэта проста знікла.
  
  
  З тых часоў існаванне Рыма стала бязмэтным. Чіун загадаў яму зрабіць выбар, з якім, як ён ведаў, ён аднойчы сутыкнецца. Цяпер ён быў спадкаемцам роду. Усё было так, як сказаў Чыун. Лінія павінна была працягвацца. Дом Сінанджу павінен быў працягвацца. Вёску трэба было карміць. І вёска заўсёды сілкавалася працай майстроў сінанджу.
  
  
  Цяпер Рыма не быў так упэўнены. Ці мог ён прадоўжыць традыцыю? Ён быў амерыканцам. Людзі Сінанджу былі купкай няўдзячных паразітаў. Яны нічога не ведалі аб цяжкасцях, якія Чиун перанёс, каб накарміць іх. Ім было б усё роўна, калі б яны ведалі.
  
  
  Рыма адклаў вяртанне ў Сінанджу, каб паведаміць жудасныя навіны. Неўзабаве пасля гэтага Чиун зноў з'явіўся перад ім, прывідна паказваючы прывідным пальцам, загадваючы яму слухацца.
  
  
  "Я дабяруся да гэтага", - сказаў Рыма другі раз.
  
  
  Але праз некалькі тыдняў, калі Чиун з'явіўся зноў, Рыма вярнуўся да старых часоў іх напружаных адносін.
  
  
  "Адстань ад мяне, добра?" - сказаў ён горача. "Я сказаў, што займуся гэтым!"
  
  
  Чыун падняў сваё скажонае пакутай твар да столі і растаў, як дым без паху, пакінуўшы Рыма адчуваць горыч і сорам.
  
  
  Пасля гэтага ён зачыніў дом і адправіўся ў дарогу. Ён адчуваў сябе разрывістым паміж двума светамі. Ён перарос Амерыку. І ўсё ж у яго жылах не цякла кроў сінанджу. Лінія, якая працягнулася назад на пяць тысяч гадоў, не мела да яго ніякага дачынення. Ён быў спазніўся, усяго толькі бледным кавалачкам свінога вуха, як часта казаў Чіун.
  
  
  Заставалася толькі лекі. Але для Гаральда Сміта Рыма быў інструментам. Калі б яго скампраметавалі, яго б кінулі, зракліся - нават звольнілі. Чыун любіў Рыма, і Рыма пакахаў Майстра сінанджу, як сын любіць свайго бацьку. Але паміж Рыма і Гаральдам Смітам былі толькі прахалодныя працоўныя адносіны. Стрыманае павага. Часам раздражненне. Часта гнеў. Хто ведаў, але з устараненнем Чыуна ў Сміта мог быць нейкі загадзя падрыхтаваны план па вяртанні Рыма ў арганізацыю. Сьміт ня быў дурнем. Ён даўно зразумеў, што Рыма ў роўнай ступені належыць да вёскі Сінанджу.
  
  
  Дапусцім, Сміт вырашыў перапраграмаваць Рыма? Стрыманы вырадак ужо аднойчы спрабаваў гэта зрабіць. У той раз толькі Чиун выратаваў нікчэмную азадак Рыма.
  
  
  "Што, чорт вазьмі, мне рабіць з пакінутай часткай майго жыцця?" ён спытаў у зорак. "Дзе маё месца? Да каго мне звярнуцца?"
  
  
  Зоркі вылівалі халоднае мігатлівае святло, на якое не было адказу.
  
  
  Рыма сеў. Дапіўшы рэшткі вады, ён падкінуў пустую бутэльку проста ўверх. Яна паднялася на семдзесят футаў, застыўшы, нібы на маментальным здымку, затым пачала куляецца вяртанне на зямлю.
  
  
  Рыма ўскочыў і ўдарыў пяткай. Бавоўна! Шкло разляцелася на тысячу падобных на пясчынкі аскепкаў, якія пасыпалі дах з гукам, не больш чым ад падзення граду.
  
  
  Рыма падышоў да краю даху, думаючы аб тым, як у падобныя часы яго заўсёды цягнула вярнуцца ў свой стары раён. Для яго тут болей нічога не было. Прытулак Святога Тэрэзы быў разбураны даўным-даўно. Раён упаў ахвярай наркаманаў і наркагандляроў і няўмольнага разбурэння цэнтральнай часткі амерыканскага горада. Гэта была беззаконная пустка - менавіта тое, што Рыма Уільямс быў сцёрты з усіх запісаў, каб прадухіліць.
  
  
  Цяпер Лоўэр-Брод-стрыт выглядала як нідзе ў цэнтры горада. Прастытутка ў вузкай спадніцы прытулілася да бруднай цаглянай сцяны. Сляды ад уколаў на яе руках былі падобныя на раку Амазонку, якая злучае кропкі. Двое мужчын перадавалі адзін аднаму пакеты з-пад сэндвічаў. Наркотыкі. Патрапаны пікап спыніўся на чырвонае святло. З завулка выйшаў мужчына, несучы відэамагнітафон, усё яшчэ ў кардоннай каробцы. Ён кінуў яго ў кузаў грузавіка і прыняў ад кіроўцы пачак банкнот. Здзелка была праведзена без адзінага слова.
  
  
  "А, да чорта ўсё гэта", - прагыркаў Рыма.
  
  
  Ён прыняў рашэнне. Ён ступіў з краю парапета.
  
  
  Выкарыстоўваючы цэглу замест прыступак, Рыма спусціўся па сцяне будынка. Яго абцасы пераступалі з цэглы на цэглу, робячы малюсенькія тузаюцца крокі. Выпрастаўшыся, з ідэальнай раўнавагай, яго змрочныя цёмныя вочы глядзелі на гарызонт Ньюарка, ён, здавалася, спускаўся па крутых усходах у стылі ар-дэка.
  
  
  Ніхто не заўважыў яго неверагоднага падзення. І ніхто не паклікаў яго, калі ён ступіў на тратуар і накіраваўся да выхаду з месца, з якога ён выйшаў і якое цяпер было для яго такім жа чужым, як гразевыя раўніны і рыбацкія халупы Сінанджу, за паўпланеты адсюль.
  
  
  Гаральд Сміт падняў трубку чырвонага настольнага тэлефона без набору пасля першага ж гудку.
  
  
  "Так, спадар Прэзідэнт?" сказаў ён цвёрда, без ценю страху ў голасе. Насамрэч, ён быў вельмі напалоханы.
  
  
  "ФБР не збіраецца скарачаць гэта", – сказаў прэзідэнт стомленым голасам, які прыглушыў яго цьмяную новаанглійскую вымову. "Я звяртаюся да вас".
  
  
  "Я мяркую, вы маеце на ўвазе зніклага амбасадара Іраіці?" Спытаў Гаральд Сміт.
  
  
  "Абомінадад сцвярджае, што мы ўзялі яго ў закладнікі, - адрэзаў прэзідэнт, - і мы не можам давесці зваротнае. Асабіста я быў бы не супраць, калі б самазадаволенага сукіна сына знайшлі плаваючай асобай уніз у Патамаку, але я спрабую пазбегнуць войны тут. Такога роду эскалацыя можа яе справакаваць. Я ведаю, што ты страціў ранейшага - як тамака яго клікалі?"
  
  
  "Чыун", - нацягнута сказаў Сміт. "Яго клікалі Чыун".
  
  
  "Верна. Але ў цябе ўсё яшчэ ёсць твой асаблівы хлопец, Каўскасіяна. Ці зможа ён справіцца з гэтым у адзіночку?"
  
  
  Гаральд Сміт шумна прачысціў горла, у думках выкладаючы навіны, якія ён хаваў ад выканаўчага дырэктара.
  
  
  "Пан Прэзідэнт..." - пачаў ён.
  
  
  Затым зазваніў іншы тэлефон. Сіні. Гэта была лінія, па якой Рыма паведамляў.
  
  
  "Хвілінку", - хутка сказаў Сміт, прыціскаючы трубку да сваёй шэрай камізэльцы. Ён схапіў іншы тэлефон, як выратавальны круг. Ён загаварыў у яго.
  
  
  "Рыма", - рэзка сказаў Сміт. "У прэзідэнта ёсць для цябе важнае заданне. Ты возьмешся за яго? Я павінен атрымаць твой адказ. зараз."
  
  
  "Заданне?" Спытаў Рыма ашаломленым голасам. "Якога роду?"
  
  
  "Амбасадар Іраіці знік".
  
  
  "Чаму нас гэта павінна хваляваць?" Патрабавальна спытаў Рыма.
  
  
  "Таму што так хоча прэзідэнт. Вы прымеце гэтае прызначэнне?"
  
  
  На лініі было ціха амаль хвіліну.
  
  
  "Чаму б і не?" Бесклапотна сказаў Рыма. "Гэта павінна забіць дзень".
  
  
  "Пачакайце, калі ласка", - сказаў Сміт, і ні следу палягчэння, якое ён адчуў, не падсаладзілі яго цытрынавы голас. Ён пераключыў тэлефоны, прыціскаючы сінюю трубку да грудзей.
  
  
  "Пан прэзідэнт, - цвёрда сказаў ён, - я падключыў нашу сілавую галіну да іншай лініі. Ён гатовы ўступіць у гульню".
  
  
  "Хуткая работа, Сміт", - адказаў Прэзідэнт. "Я задаволены вашай эфектыўнасцю. Па-чартоўску задаволены. Дзейнічайце".
  
  
  Лінія абарвалася. Сьміт павесіў слухаўку чырвонага тэлефона і зьняў з камізэлькі сіні.
  
  
  "Рыма, няма часу на падрабязнасці. Ляці ў Вашынгтон. Звяжыся са мной, як толькі дабярэшся туды. Я спадзяюся, што да таго часу ў мяне будуць для цябе аператыўныя дадзеныя".
  
  
  "Ужо ў дарозе", - сказаў Рыма. "Можа быць, яго забіў Шалёны азадак", - дадаў ён з надзеяй.
  
  
  "Я сумняваюся ў гэтым".
  
  
  "Я б усё аддаў за тое, каб зазірнуць у гэты арабскі кашмар".
  
  
  "Афіцыйная палітыка - "рукі прэч". А зараз, калі ласка, адпраўляйцеся ў Вашынгтон".
  
  
  "Трымайце лінію свабоднай. Наступны голас, які вы пачуеце, будзе вашым пакорным слугой".
  
  
  Кіраўнік 7
  
  
  
  
  Туркі Абаціра ўважліва слухаў, напружваючы слых, калі цудоўная бялявая мегера, якую ён ведаў толькі як Кімберлі, сядзела на краі ложка і чытала яму лекцыю аб прычынах і паталагічных сімптомах гангрэны.
  
  
  "Калі спыняецца крывацёк, – растлумачыла яна з прыдыханнем, як школьніца, якая чытае па кніжцы, – кісларод таксама абмежаваны. Без кіслароду тканіны адчуваюць недахоп у харчаванні. Яна пачынае раскладацца, станавіцца заганнай".
  
  
  Кімберлі працягнула руку і па-сяброўску паляпала па выпуклым кончыку яго мужчынскага органа. Ён задрыжаў. Абатыра нічога не адчуў. Гэта ўстрывожыла яго.
  
  
  Гэта зачаравала Кімберлі настолькі, што яна адхілілася ад сваёй лекцыі.
  
  
  "Яны заўсёды так сябе паводзяць, як гумовыя? Я маю на ўвазе, калі ў іх не гангрэна".
  
  
  Яна дастала кляп у яго з рота.
  
  
  "Ты не ведаеш?" Абаціра ахнула. "Ты, прафесійная дзяўчына па выкліку?"
  
  
  "Я пачатковец у гэтай справе", – сказала Кімберлі, разглядаючы свае адпаліраваныя да бляску жоўтыя пазногці. "Наогул, ты мой першы кліент".
  
  
  "Я адмаўляюся плаціць табе, пакуль ты не вызваліш мяне", - горача сказаў Абаатыра. Кляп быў заменены.
  
  
  "Адміранне тканін звычайна сігналізуе аб сабе павольным змяненнем колеру", – рассеяна працягнула Кімберлі. "Здаровая ружовая скура становіцца зялёнай, затым чорнай. Калі яна поўнасцю чорная, яна мёртвая. Ампутацыя звычайна з'яўляецца адзінай аднаўленчай працэдурай. Яна зрабіла паўзу. "Я думаю, што гэты чорны колер вельмі добра спалучаецца з жоўтым, ці не так?" - дадала яна, папраўляючы жоўты шаўковы шалік, які стрымліваў прыток крыві да які тырчыць пеніса Абаатыры.
  
  
  Пасол Абаатыра люта пакруціў галавой. Ён паспрабаваў даць выйсце свайму гневу, лютасьці, больш за ўсё свайму страху, але такі ж жоўты шаўковы шалік, засунуты яму ў рот, перашкодзіў гэтаму. Трэці ўтрымліваў яго на месцы.
  
  
  Кімберлі засунула адзін з іх яму ў рот пасля таго, як ён упершыню пачаў крычаць, акуратна завязаўшы іншы на патыліцы.
  
  
  "Прайшло два дні", - ласкава працягнула яна. "Я б сказала, што яшчэ, о, праз дванаццаць-чатырнаццаць гадзін усё павінна скончыцца. Пакуль-пакуль, Чорны Піцер. Вядома, хірургам, магчыма, не давядзецца адрэзаць яе ўсю. Я маю на ўвазе, кожны апошні цаля. Магчыма, ім атрымаецца захаваць частку. Кончык вызначана выдаліцца. Цяпер ён даволі чорны. Але ў выніку ў цябе можа атрымацца нешта накшталт куксы."
  
  
  "Мумф-мумф!" Абаатыра вішчала скрозь шаўковы кляп.
  
  
  "Гэта не вельмі спатрэбілася б падчас оргіі, - працягвала Кімберлі, - але з ім можна было б павазіцца. Можа быць, атрымалася б выратаваць дастаткова, каб ты ўсё яшчэ магла накіроўваць струмень туды, куды ты хацела. У адваротным выпадку табе прыйшлося б сесці, як нам, дзяўчынкам ".
  
  
  Абаатыра люта закруціў галавой. Ён нацягнуў жоўтыя путы.
  
  
  "Што гэта?" Спытала Кімберлі, нахіляючыся бліжэй. "Ты кажаш, што не жадаеш сядзець як дзяўчынка, калі ты тэлефануеш?"
  
  
  Пасол Туркі Абаціра змяніў напрамак сваёй вар'яцка дрыготкай галавы. Уверх-уніз, а не з боку ў бок. Ён уклаў у гэта шмат энтузіязму. Ён не хацеў ніякай двухсэнсоўнасці. Зусім ніякі.
  
  
  "Магчыма, мяне пераканаюць дапамагчы табе", - прапанавала Кімберлі.
  
  
  Трэска ўверх-уніз стала яшчэ больш маніякальнай. Увесь ложак затрэслася.
  
  
  Кімберлі наблізіла свой прыгожанькі тварык да мокрага ад поту твару Абаціры. Яна прызыўна ўсміхнулася і прашаптала: "Ты кожны дзень маеш зносіны з Абамінададам?"
  
  
  О, не, падумаў сам сабе Абаціра. Шпіёнка. Яна шпіёнка ЦРУ. Я буду пакараны за тое, што дазволіў сабе патрапіць у яе бессаромныя сеткі.
  
  
  Але паколькі яго галоўным клопатам было пакінуць гэты пакой з усімі часткамі свайго цела здаровага ружовага колеру, ён працягваў сцвярджальна ківаць.
  
  
  "Калі ты раскажаш мне ўсё, што я хачу ведаць", - сказала Кімберлі, падводзячы плячыма пад цяжарам шлеек станіка, - "магчыма, я захачу развязаць гэты прыгожы шаўковы шалік". Яна правяла жоўтым пазногцем па яго шчацэ. "Табе б гэта спадабалася, ці не так?"
  
  
  Абаціра вагаўся. Яго ангельскі быў бездакорны - ён скончыў Гарвард, - але гэта быў крытычны момант. Яго думкі ліхаманкава цямілі. Ці павінен ён адказаць на пытанне "Табе б гэтага хацелася?" Або частка "Ты б не стаў". Ці гэта адно і тое ж? Няправільны адказ можа мець сур'ёзныя наступствы.
  
  
  Абаціра сцвярджальна паківаў галавой, і вераломная, д'ябальская дзяўчына па выкліку нахілілася, каб развязаць апяразвае жоўтую стужку. Затым яна выцягнула жоўты камяк шоўку ў яго з рота.
  
  
  Амбасадар Абаатыра адчуў сухасць у роце.
  
  
  "Вады?" сказаў ён хрыпла.
  
  
  "Спачатку адказы".
  
  
  "Ты абяцаеш?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Ты клянешся Алахам?"
  
  
  "Вядома, чаму б і не?"
  
  
  "Што ты хочаш ведаць?" прахрыпеў ён, пераводзячы позірк са свежага ружовага твару, які схіліўся над ім, на пачварны зелянява-чорны грыб, у якім ён ледзь мог распазнаць запаветную частку сваёй анатоміі.
  
  
  "Намеры вашага ўрада".
  
  
  "Прэзідэнт Хінсейн ніколі не адмовіцца ад Курана. Гэта наша даўно страчаная брацкая дзяржава".
  
  
  "Чый армію ты разграміў і чыю маёмасць ты павёз назад у Іраіт, уключаючы вулічныя ліхтары і машыны, і нават гіганцкія амерыканскія горкі. Не кажучы ўжо аб усіх згвалтаваннях".
  
  
  "Вы, выпадкова, не курані?" Спытаў пасол Абаатыра з раптоўным выбліскам страху глыбока ў аголеным жываце.
  
  
  "Не. Я служу Той, хто любіць кроў".
  
  
  "Я таксама люблю кроў", - адзначыла Абаціра. "Я б хацела, каб яна больш свабодна цыркулявала па маім целе. Да кожнай патрэбнай часткі".
  
  
  Кімберлі пагладзіла яго па вільготных валасах. "З часам, з часам. А зараз раскажыце мне аб планах вашага ўрада на выпадак вайны".
  
  
  "А што наконт іх?"
  
  
  "Усё. Я хачу ведаць пра іх усё. Пры якіх абставінах вы адправіліся б на вайну. Неабходныя правакацыі. Думкі вашага адважнага лідэра, які, павінна быць, кахае кроў, таму што ён пралівае яе так шмат. Раскажыце мне аб яго асабістым жыцці. Я хачу ведаць усё. Пра яго сям'ю, яго грашкі, яго палюбоўніцу. Пра ўсё."
  
  
  Амбасадар Туркі Абаціра заплюшчыў вочы. Словы ліліся самі сабой. Ён расказаў усё. І калі ў яго скончыліся сакрэты, якія ён мог расчыніць, ён паўтарыўся.
  
  
  Нарэшце, у роце перасохла, дух скончыўся, ён адкінуў галаву на падушку і сутаргава ўдыхнуў.
  
  
  "Гэта ўсё, што ты ведаеш?" - спытала Кімберлі, Мата Хары з варварскага Вашынгтона, дзе нават зорка дыпламатычных СМІ не была ў бяспецы ад катаў.
  
  
  Уздых Абаатыры мог азначаць толькі "так".
  
  
  "Тады мне пара выканаць сваю частку нашай маленькай здзелкі", - радасна сказала Кімберлі.
  
  
  Гэта прымусіла пакрытую потым галаву Абаатыры зноў падняцца. Пашырыўшы вочы, ён назіраў, як гэтыя ненавісныя завостраныя жоўтыя пальцы пацягнуліся да смяротнага жоўтага шаўковага шаліка, які здаваўся такім нядбайна павязаным, але які прывёў яго ў такі жах.
  
  
  Ён сабраўся з духам, таму што ведаў, што адноўлены крывацёк прынясе з сабой жудасны боль, калі знясіленыя нервовыя канчаткі вернуцца да жыцця.
  
  
  Пальцы цягнулі і шчыкалі, і з дражнілай маруднасцю яны сцягнулі шоўк. Які валачэцца канец лашчыў аголенае цела Абаатыры, адыходзячы.
  
  
  Раптоўным злосным рухам усё знікла.
  
  
  Дзіцячы смех, шалёны і здзеклівы, апёк яго вушы.
  
  
  Вочы пасла Абаатыры недарэчна вылупіліся. Ён адкінуў галаву назад і закрычаў.
  
  
  Бо ён убачыў напалову закапаны ў зелянява-чорны корань сваёй мужчынскай вартасці слізкі бляск меднага дроту - і зразумеў, што здрадзіў сваёй краіне ні завошта.
  
  
  Жоўты шалік абматаўся вакол яго горла, і яго крык ператварыўся ў выбух удушша, які перайшоў у шаленства ванітавых пазываў.
  
  
  Кіраўнік 8
  
  
  
  
  Марвін Мяскін, менеджэр вашынгтонскага гатэля "Потомак", думаў, што ў яго праблемы з прафсаюзам.
  
  
  "Дзе, чорт вазьмі, гэтая пакаёўка?" зароў ён, шпурнуўшы слухаўку тэлефона на стойцы рэгістрацыі. "Гэта быў яшчэ адзін пастаялец з дзясятага паверха, які цікавіўся, ці бярэм мы дадатковую плату за змену прасцінай і ручнікоў".
  
  
  "Дазвольце мне праверыць", - паслужліва сказаў калідорны.
  
  
  "Так, ты робіш гэта", - прамармытаў Мескін, задаючыся пытаннем, ці не коціцца ўвесь гатэль да д'ябла. На працягу двух дзён пакаёўкі знікалі пасярод сваіх змен. Яны проста сышлі з працы, пакінуўшы свае службовыя каляскі. Першая звольнілася на дзявятым паверсе. Яе зменшчыца звольнілася праз дзве гадзіны. Яе каляску знайшлі на сёмым паверсе.
  
  
  Але дзіўна было не гэта. Дзіўным было тое, што каляскі заўсёды знаходзіліся на паверхах, якія былі поўнасцю абслужаны.
  
  
  Чамусьці здавалася, што пакаёўкі так і не скончылі поўнасцю дзесяты паверх.
  
  
  Мескін падаў скаргу ў прафсаюз гасцінічных работнікаў, але яны заявілі, што гэта не было парушэннем працоўных правоў. Прафсаюз даслаў іншую замену, філіпінку па імі Эсмеральда. Яна размаўляла па-ангельску яшчэ горш, чым папярэдняя.
  
  
  Зазваніў тэлефон на стале. Гэта быў пасыльны.
  
  
  "Я на дзявятым паверсе", - сказаў ён. "Я знайшоў яе каляску. Ніякіх прыкмет... Як там яе клікалі - Грызельда?"
  
  
  "Я думаў, гэта Эсмеральда", - горка сказаў Мескін. “І каго, чорт вазьмі, хвалюе, як яе клічуць? Яны прыходзяць і сыходзяць хутчэй, чым чортавы госці. Я думаю, што гэта змова прафсаюза ці нешта падобнае”.
  
  
  "Што мне рабіць, містэр Мескін?"
  
  
  "Працягвайце пошукі. Я абзваню ўсе пакоі з дзевяці і даведаюся, каму патрэбна пасцельная бялізна".
  
  
  Марвін Мескін стомлена прыступіў да працэсу. Калі ён прыступіў да гэтай стомнай задачы, дзверы ліфта ў вестыбюлі са звонам адчыніліся. Яго хуткія вочы кінуліся да яе, спадзеючыся, што гэта можа быць тая самая лянівая Эсмеральда. Ён не мог гэтага зразумець. Усе казалі, што філіпінская дапамога на вышэйшым узроўні.
  
  
  Жанчына, якая выйшла з ліфта, не была Эсмеральдай. Вочы Мескіна ўсё роўна ішлі за ёй праз вестыбюль. Яе хада была нейкай хвалепадобнай, з шырокімі сцёгнамі, якая пазбавіла Мескіна ад усіх клопатаў. Ён ніколі не бачыў такіх сісек у кагосьці настолькі маладога. Яна была сапраўдным творам мастацтва ў сваёй аблягае жоўтай спадніцы і з жоўтымі пазногцямі. Як раскошны банан. Мескін задумаўся, якое гэта - ачысціць яе.
  
  
  Хтосьці падхапіў рэпліку, урываючыся ў фантазію Мескіна з густам банана.
  
  
  "Так, гэта стойка рэгістрацыі", - сказаў ён. “Я проста хацеў спытаць, ці купілі вы свежую бялізну на сёння. Не? Што ж, мне вельмі шкада. Падобна, у нас выдаўся напружаны дзень. Я адразу ж займуся гэтым”.
  
  
  Праз трыццаць званкоў Марвін Мескін паклаў трубку настольнага тэлефона і выявіў, што мужчына маячыць усяго ў некалькіх цалях ад яго. Ён не чуў, як той падышоў да стойкі рэгістрацыі.
  
  
  "Так? Магу я вам чым-небудзь дапамагчы?" Спытаў Мескін, зморшчыўшы нос пры выглядзе цалкам чорнага касцюма мужчыны. Калі футболку і штаны можна назваць ансамблем.
  
  
  "Я шукаю хлопца", - спытаў чалавек у чорным.
  
  
  "Трымаю ў заклад, што так і ёсць", - суха сказаў Мескін.
  
  
  Гэта было няправільна сказана, і ў звычайны дзень Марвін Мескін ніколі б не дазволіў гэтым дзёрзкім словам сарвацца з яго вуснаў, але ён быў у дрэнным настроі, а чалавек у чорным быў апрануты не як вандроўца. Насамрэч, ён выглядаў так, як быццам спаў у вопратцы.
  
  
  Але ён сказаў гэта, і няправільнасць, абсалютная тупасць гэтага каментара была з сілай даведзена да Марвіна Мескіна, калі худы хлопец у чорным падняў свае рукі з тоўстымі запясцямі і сціснуў спачатку адну на плячы Мескіна, а потым другую на яго горле.
  
  
  Гэта было ўсё. Іншых адчуванняў не было. Ня лунання. Ня палёту. Нават зрушэнні.
  
  
  І ўсё ж нейкім чынам Марвін Мескін апынуўся па другі бок стойкі рэгістрацыі, яго спіна ўціскалася ў цёмна-сіні дыван у вестыбюлі з глыбокім ворсам, а левая рука наравіла выскачыць з сустава.
  
  
  Высока там, дзе быў кісларод, худы хлопец спакойна і метадычна адной жудаснай рукой павольна выкручваў анямелую левую руку Мескіна. Іншая яго рука ляжала на сцягне. Адна з яго ног - Мескiн паняцця не меў, якая менавіта, - была непераадольна заціснутая ў трахеі, абмяжоўваючы прыток паветра.
  
  
  "Ахні", - выдыхнуў Марвін Мескін. "Рубі! Сячы!"
  
  
  "Табе давядзецца казаць гучней. Я не пачуў адказу на сваё пытанне".
  
  
  Мескін не мог прыгадаць, каб яму задавалі пытанне, але ён махаў свабоднай рукой, паказваючы, што з задавальненнем адкажа.
  
  
  "Дазвольце мне паўтарыць гэта", - казаў худы хлопец. “Амбасадара Іраіці высадзілі ў гатэлі “Эмбасі Роу” два дні таму. Тамтэйшы парцье сказаў ФБР, што ён так і не зарэгістраваўся. Я пераправерыў, і што вы ведаеце, гэта было праўдай. Паколькі ФБР ведала, што ў яго была звычка высаджвацца ля амбасады , па словах кіроўцы амбасадара, гэта азначае, што ён выкарыстаў стары выкрут – нешта, што павінна было прыйсці ў галаву ФБР, але не прыйшло. Ваша ўстанова бліжэй за ўсё да гэтага. Такім чынам, ваша ўстанова ўзначальвае спіс”.
  
  
  Гэта мела сэнс для Марвіна Мескіна, таму ён кіўнуў у знак згоды. Дзеянне падрапала начышчаныя чаравікі мужчыны. Пяцігадзінны цень Мескіна з'явіўся апоўдні. Ён спадзяваўся, што апаганьванне не было заўважана.
  
  
  "Добра, - казаў хлопец у чорным, - зараз я пытаю вас, пазналі б вы амбасадара Іраіці, калі б убачылі яго". І туфель знік.
  
  
  "Я дакладны назіральнік Найтлайн", - хрыпла сказаў Мескін. Ён пачаў глытаць паветра на выпадак, калі чаравік вернецца. Гэтага не адбылося.
  
  
  "Ён зарэгістраваўся два дні таму?"
  
  
  "Так, ён гэта зрабіў".
  
  
  "Праверыць?"
  
  
  "Я павінен быў бы вывучыць нашы запісы".
  
  
  У гэты момант калідорны выйшаў з ліфта. Ён уздрыгнуў пры выглядзе свайго працадаўцы, якога прыціскалі да цёмна-сіняга дывана.
  
  
  "Містэр Мескін, мне патэлефанаваць у паліцыю?" спытаў ён з-за каўчукавай расліны ў чыгуне. "Скажы "не", - рашуча сказаў худы хлопец.
  
  
  "Не", - сказаў Мескін, насамрэч жадаючы сказаць "так". Але гэтыя глыбока пасаджаныя вочы абяцалі верную смерць, калі ён не паслухаецца.
  
  
  "Ты гэта чуў?" - спытаў худы хлопец, накіраваўшы свой смяротны погляд на калідорнага.
  
  
  "Я на вас не працую", - адважна сказаў калідорны.
  
  
  "Ідзі пашукай гэтую пакаёўку!" - залямантаваў Мескін.
  
  
  "Я знайшоў яе. Я знайшоў іх усіх чацвярых. У кладоўцы".
  
  
  "Усё? Што, чорт вазьмі, яны робяць - гуляюць у покер на распрананне?"
  
  
  "Не, сэр, яны, падобна, былі задушаныя".
  
  
  "Ты сказаў, задушаны?" запатрабаваў адказу худы хлопец.
  
  
  "Прафсаюзная спрэчка", - хутка сказаў Марвін Мяскін. "Вам няма пра што турбавацца. У нас сціплы гатэль".
  
  
  Худы хлопец нахмурыўся. "Я б сказаў, што гэта нешта большае, чым праблемы з прафсаюзам. Давайце спачатку разбяромся з паслом. Я ўвесь час бачу мёртвыя целы".
  
  
  "Трымаю ў заклад, што так яно і ёсць", - сказаў Марвін Мескін, калі яго паднялі за адну руку на ногі. У яго падкошваліся калені, ён, спатыкаючыся, вярнуўся за стойку і падышоў да кампутара. Худы хлопец ішоў ушчыльную за ім.
  
  
  "З гэтым кампутарам нешта не так", - сказаў Мескін, спрабуючы выклікаць назву. Жоўты экран дрэнна сябе паводзіў. Літары і знакі вагаліся, як быццам былі напісаны на патрывожанай вадзе. "Я не магу гэта выправіць", - пажаліўся Мескін, стукаючы па тэрмінале.
  
  
  "Секундачку", - сказаў мужчына, адыходзячы назад.
  
  
  Бурштынавыя літары змяніліся, іх зноў можна было прачытаць.
  
  
  Мескін азірнуўся цераз плячо. Худы хлопец стаяў, скрыжаваўшы голыя рукі, прыкладна за дванаццаць футаў ад яго.
  
  
  "Пераходзь да справы", - сказаў ён.
  
  
  І Мескін падскочыў да яе.
  
  
  "У нас Абдул Аль-Хазрэд у пакоі 1045", - крыкнуў Мескін.
  
  
  "І што?"
  
  
  "Дык гэтае імя выкарыстоўвае пасол Іраіці, калі здымае тут пакой".
  
  
  "Ён часта гэта робіць?"
  
  
  "Даволі часта. Звычайна ўсяго на адзін дзень, калі ты разумееш, што я маю на ўвазе".
  
  
  "Я ведаю. Які паверх 1045-дзесяты ці сорак пяты?"
  
  
  "Дзясяты", - сказаў Мескін, - "той жа паверх, з якім у нас былі праблемы. О, Божа мой," прахрыпеў ён, яго ўласныя словы выявілі сябе ў поўнай меры.
  
  
  Худы хлопец вярнуўся. Бурштынавы экран распаўся на часткі, як вада, патрывожаная ляніва верціцца палкай. Ён узяў Марвіна Мескіна за каўнер і па дарозе да ліфта прыхапіў пасыльнага.
  
  
  "Нас таксама заб'юць?" - спытаў калідорны, калі ліфт падняўся на дзясяты паверх.
  
  
  "Чаму?" - спытаў худы хлопец, у той час як Мескiн адчуў, як змесціва яго страўніка становіцца кіслым.
  
  
  "Таму што я хацеў бы патэлефанаваць дадому і развітацца са сваёй маці", – шчыра сказаў калідорны.
  
  
  "Развітайся з ёй сёння за вячэрай", - прагыркаў худы хлопец. "Я вельмі спяшаюся".
  
  
  Выйшаўшы ў калідор, Мескін успомніў, што забыўся захапіць з сабой пароль.
  
  
  "Без праблем", - сказаў худы хлопец, адпускаючы іх па абодва бакі пакоя 1045. "Я прынёс свой уласны".
  
  
  "Ты? Адкуль у цябе ... ? "
  
  
  Адказ на пытанне быў атрыманы да таго, як яно было завершана. Худы хлопец адказаў на яго, калі ўзяўся за ручку, сагнуў адно жахлівае запясце і перадаў раптоўна саслабелую ручку Марвіну Мескіну.
  
  
  Мескін выявіў, што яно было вельмі, вельмі цёплым. Ён перакідваў яго з рукі ў руку, па чарзе дуючы на вольную руку.
  
  
  Дзверы расчыніліся пасля таго, як мужчына пастукаў у яе.
  
  
  Марвіна Мескіна ўпіхнулі першым. Калідорны ўваліўся, спатыкаючыся, падштурхнуты худым хлопцам, перад якім было так захапляльна. Яны сутыкнуліся.
  
  
  Пакуль яны прыводзілі сябе ў парадак, худы хлопец накіраваўся да ложка, дзе, распластаўшыся, ляжаў нябожчык пасол Ірака Туркі Абаціра, ЁН жа Абдул Аль-Хазрэд, яго цёмная мужчынская добрая якасць дамінавала ў становішчы, як пераспелы банан.
  
  
  Амбасадар Абаціра атрымаўся вельмі каларытным трупам. Яго цела было карычнявата-белым, яго натуральная асмугласць была абясколерана адсутнасцю кровазвароту. Яго мова была пурпурна-чорным выступам на сінім твары. Яго мужчынскае годнасць было ў поўным росквіце, мярцвяна-зялёна-чорнае.
  
  
  Худы хлопец агледзеў цела абыякавым позіркам, як быццам прывык бачыць трупы, прывязаныя да гасцінічных ложкаў ярдамі жоўтага шоўку. Здавалася, яго найбольш цікавіла горла нябожчыка. Жылы і мышцы яго тоўстай шыі былі сцягнуты доўгім жоўтым шаўковым шалікам.
  
  
  "Ён быў у рабстве?" спытаў худы хлопец, адварочваючыся ад цела. Яго твар быў на два градусы больш няшчасны, чым раней.
  
  
  "Мы не суём нос у справы нашых гасцей", - фыркнуў Марвін Мескін, адводзячы вочы ад выродлівага, але маляўнічага відовішча. Яны працягвалі вяртацца да набраклым члену ў нейкім загіпнатызаваным жаху. Пасыльны стаяў на каленях перад кошыкам для смецця. Судзячы па гуках, якія ён выдаваў, яго з усіх сіл ванітавала - але нядосыць моцна. Усё, што ён рабіў, гэта сек і сплёўваў.
  
  
  Калі ён, нарэшце, здаўся, калідорны выявіў, што высокі худы хлопец паднімае яго на ногі.
  
  
  "Давайце паглядзім на гэтых служанак", - загадаў ён.
  
  
  Пасыльны быў толькі рады падпарадкавацца. На выхадзе з пакоя худы хлопец спыніўся, каб адштурхнуць Марвіна Мескіна.
  
  
  "Ты", - сказаў ён сур'ёзным голасам. "Сачы за мёртвым хлопцам".
  
  
  "Чаму я?" Мескін забляяў.
  
  
  "Таму што гэта твой гатэль".
  
  
  Што нейкім чынам мела сэнс для Марвіна Мескіна. Ён пакорліва пайшоў у ванную і зачыніў дзверы.
  
  
  Рыма Уільямс дазволіў нервоваму калідорнаму адвесці яго ў камеру захоўвання.
  
  
  "Я знайшоў іх у куце, за некалькімі складзенымі крэсламі", - казаў калідорны. "Яны... яны былі сапраўды такімі ж, як той мёртвы хлопец".
  
  
  "Калі б гэта было так, медыцынскай навуцы прыйшлося б нялёгка з імі справіцца. Не кажучы ўжо пра "Нэшнл Інкуайрэр", друкаваным выданні, Inside Edition і Copra Inisfree".
  
  
  "Не, я не меў на ўвазе сапраўды такога ж, як ён", - запратэставаў калідорны, яго твар сапраўды пачырванеў ад збянтэжанасці. Гледзячы на ??яго ў аблягае гасцінічнай уніформе, Рыма вырашыў, што яму таксама будзе няёмка. "Я меў на ўвазе, што яны былі забітыя адным і тым жа спосабам. Задушаны, - дадаў ён прыглушаным голасам, адмыкаючы дзверы кладоўкі.
  
  
  Пакой уяўляў сабой цёмны лес са складзеных адзін на аднаго храмаваных і скураных крэслаў і вялізных круглых складаных сталоў. Пасыльны правёў Рыма ў цёмны кут.
  
  
  "Гэта было выдатнае месца, каб схаваць іх", - казаў калідорны. "Усе пашкоджаныя крэслы і зламаныя сталы складзеныя ў гэтым куце. Вось."
  
  
  Ён адступіў убок, каб Рыма мог добра разгледзець.
  
  
  Служанкі сядзелі на падлозе, выцягнуўшы ногі, тварам адзін да аднаго, як быццам пазіравалі для гульні ў пірожныя. Іх галовы п'яна звісалі з плячэй іх накрухмаленых сініх мундзіраў, а рукі звісалі з паніклых плячэй, напружана сагнутыя ў локцях і запясцях.
  
  
  Іх твары былі амаль - не зусім - таго ж далікатна-блакітнага колеру, што і іх накрухмаленая ўніформа. Некаторыя ашклянела глядзелі ў нікуды.
  
  
  Кожная служанка была адзначана барвовым сіняком на горле. Нешта было вельмі, вельмі цяжка абвязана вакол іх шый. Досыць прутка, каб, здавалася, прымусіць іх мовы высунуцца з адкрытых ратоў. Досыць тугая, каб прымусіць прынамсі аднаго з іх спаражніцца ёй у ніжняе бялізну.
  
  
  Рыма прайшоў сярод іх, апускаючыся на калені ў кожнага цела, каб пераканацца, што яны пайшлі. Яны сышлі. Ён устаў, яго твар з высокімі скуламі было змрочным.
  
  
  "Што вы думаеце, сэр?" - спытаў калідорны, зразумеўшы, што худы хлопец быў не небяспечным маньякам, а нечым значна, значна большым.
  
  
  "Мне не падабаецца гэты жоўты шалік наверсе", – прамармытаў ён.
  
  
  Загадкавы каментар не патрабаваў адказу, таму калідорны нічога не сказаў. Ён стаяў там, адчуваючы сябе злым і бездапаможным, і задаючыся пытаннем, ці было нешта, што ён павінен быў убачыць, зрабіць ці пачуць, што магло б прадухіліць гэтую трагедыю.
  
  
  І тут яго ахінула.
  
  
  "Ведаеш, - павольна вымавіў ён, - учора я бачыў дзяўчыну, якая шпацыравала па гатэлю, на якой быў шалік, падобны на той, што мы бачылі".
  
  
  "Жоўтыя шалікі даволі распаўсюджаныя", - сказаў мужчына, абыякава разглядаючы целы.
  
  
  "На ёй таксама была жоўтая сукенка. І жоўты лак на пазногцях".
  
  
  Худы хлопец раптам падняў галаву.
  
  
  "Яна была падобная на прастытутку?" спытаў ён.
  
  
  "У мяне склалася такое ўражанне, так. Хаця, хутчэй, дзяўчына па выкліку. Гэта класная ўстанова. Мэнэджар не пускае сюды вулічных прастытутак".
  
  
  "Калі ён дазваляе амбасадару Іраіці гарэзаваць днём", - сказаў худы хлопец, сыходзячы, "ты не павінен так страшэнна ганарыцца гэтым падонкам".
  
  
  "Мне патэлефанаваць у паліцыю?" пасыльны крыкнуў яму ўслед:
  
  
  "Не", - сказаў худы хлопец. "Пачакай тут".
  
  
  І хаця ён так і не вярнуўся, калідорны падпарадкаваўся.
  
  
  Ён усё яшчэ стаяў на варце над целамі, калі ФБР прыбыло ў масавым парадку і ачапіла гатэль.
  
  
  У той вечар у калідорнага не было магчымасці ўбачыць сваю маці, але яму дазволілі патэлефанаваць ёй і сказаць, што ён будзе дома пасля разбору палётаў. Ён зрабіў так, каб гэта прагучала важна. Гэта было. Перш чым усё гэта скончыцца, свет наблізіцца да краю пясчанай варонкі, з якой не будзе вяртання.
  
  
  Кіраўнік 9
  
  
  
  
  Гаральд Сміт прыняў тэлефонную справаздачу Рыма Уільямса без якога-небудзь выказвання шкадавання. Страта амбасадара Іраіці не была дакладна абразай чалавецтва. Але палітычныя наступствы маглі быць значнымі.
  
  
  - Каб не ўсе гэтыя задушаныя пакаёўкі, - змрочна гаварыў Рыма, - я б сказаў, што гэта было дзіўнае спатканне закаханых, якое стала мудрагелістым.
  
  
  "Амбасадар быў сапраўдным жаночым угоднікам", - казаў Сміт ледзь чутным голасам, які звычайна азначаў, што яго ўвага была падзелена паміж гутаркай і кампутарам.
  
  
  "Як ты думаеш, хто гэтая дзяўчына ў жоўтым?" Рыма задумаўся.
  
  
  “Магчымасці бязмежныя. Шпіёнка Курані, якая жадае адпомсціць за сваю радзіму. Агент Ісрэалі Масад, жадаючы адправіць паведамленне Абамінададу. Нават ЦРУ ЗША магчыма, але вельмі малаверагодна. Калі б гэта было санкцыянавана, я б ведаў пра гэта”.
  
  
  "Карыдорны вызначыў яе як дзяўчыну па выкліку".
  
  
  "Я таксама так думаю. Я праглядаю сваё дасье на пасла Абаатыру прама зараз, пакуль мы размаўляем. Так, вось яно. Вядома, што ён аддае перавагу паслугам Службы дыпламатычнага суправаджэння".
  
  
  "Добрая назва", - з'едліва сказаў Рыма. "Ведаеш, ты мог бы згадаць аб гэтым раней".
  
  
  "Я не думаў, што сэксуальныя апетыты амбасадара адыграюць у гэтым нейкую ролю".
  
  
  "Павер мне, Сміці, - бесклапотна сказаў Рыма, - сэкс быў вышэй за ўсё ў думках хлопца, калі ён здымаў наяўныя грошы. У яго было месца ў рынга да яго апошняга стояка. На самай справе, калі вы паглядзіце фатаграфіі з морга, вы заўважыце, што ён не спускаў вачэй з мяча да самага канца”.
  
  
  Гаральд Сміт прачысціў горла нізкім, хрыплым вуркатанне далёкай навальнічнай хмары. "Так... Э-э, ну, гэтыя дэталі не важныя. Слухай уважліва, Рыма. ФБР збіраецца схаваць усю гэтую справу. На дадзены момант пасол Іраіці ўсё яшчэ лічыцца ў спісе зніклых без вестак. Яго смерць выклікала б невядома якую рэакцыю ў Абамінададзе. Мы не можам сабе гэтага дазволіць".
  
  
  "Да чорта мярзотніка", - раўнуў Рыма. "Пасля столькіх захопленых імі заложнікаў, які смурод яны могуць узняць з-за аднаго дыпламата на месцы злачынства?"
  
  
  "Смурод, пра які я думаю, - спакойна сказаў Сміт, - не дыпламатычная. Смурод, якой я баюся, - гэта смурод нервова-паралітычнага газу ў лёгкіх нашых вайскоўцаў, раскватараваных у Хамідыйскай Аравіі".
  
  
  "Заўвага прынята", - сказаў Рыма. "Я ўсё яшчэ кажу, што ты павінен дазволіць мне абнаявіць Mad Ass. Мне надакучыла бачыць яго твар кожны раз, калі я ўключаю тэлевізар".
  
  
  "Тады не ўключай тэлевізар", - запярэчыў Сміт. "Расследуй дыпламатычную службу суправаджэння і далажы аб тым, што знойдзеш".
  
  
  "Магла б атрымацца цікавае расследаванне", - з задавальненнем сказаў Рыма. "Я рады, што захапіў з сабой крэдытныя карткі".
  
  
  "Рыма, ты ні пры якіх абставінах не павінен звяртацца да паслуг..."
  
  
  Лінія перарвалася.
  
  
  Гаральд Сміт паклаў трубку на рычаг і адкінуўся на спінку свайго старажытнага крэсла кіраўніка. Гэта было трывожна. Гэта было вельмі, вельмі трывожна. Было б лепш - хоць і не вельмі добра, - калі б амбасадар Іраіці упаў ахвярай звычайнага злачынца ці нават серыйнага забойцы. Калі б гэта мела дачыненне да разведкі, незалежна ад таго, якая краіна была ўцягнутая, нестабільны Блізкі Усход стаў бы яшчэ больш ненадзейным.
  
  
  Рыма Уільямс знайшоў жоўтую паліцэйскую загараджальную стужку перад офісным будынкам, у якім размяшчалася Служба дыпламатычнага суправаджэння. Ён без прыемнасці заўважыў, што яна была такога жоўтага колеру, як шаўковы шалік на шыі нябожчыка пасла Абаатыры.
  
  
  "Што адбываецца?" Спытаў Рыма паліцыянта ў форме, які стаяў у галоўнага ўваходу.
  
  
  "Усяго толькі невялікая справа для дэтэктываў акругі Калумбія", - незласліва адказаў паліцыянт. "Глядзіце вячэрнія навіны".
  
  
  "Дзякуй", - сказаў Рыма. "Я так і зраблю". Ён працягнуў свой шлях, завярнуў за вугал і паглядзеў на брудны фасад.
  
  
  Сцяна будынка была не зусім стромай. Але гэта быў і не зіккурат з цэглы і пернікаў.
  
  
  Рыма падышоў да фасада, упёршыся пальцамі ног у падмурак будынка, як даўным-даўно навучыў яго Чіун. Падняўшы рукі, ён упёрся далонямі ў шурпатую сцяну.
  
  
  Потым, нейкім чынам, ён пачаў узыходжанне. Ён забыўся складаную тэорыю, складаныя рухі, сапраўды гэтак жа, як у яго быў свой стары страх вышыні. Ён асвоіў узыходжання даўным-даўно.
  
  
  Так ён узнёсся. Яго злёгку складзеная кубачкам далонь стварала немагчымае, але натуральнае напружанне, якое дазваляла яму чапляцца і спыняцца, пакуль ён мяняў кропку апоры і выкарыстаў свае сталёвыя пальцы для атрымання ўсё больш высокай пакупкі.
  
  
  Рыма не ўзбіраўся. Дакладна. Ён выкарыстоўваў вертыкальную сілу будынка, каб заваяваць яго. Не было адчування ўздыму. Рыма адчуваў сябе так, нібы ён разбураў будынак крок за крокам, фут за футам. Вядома, будынак не асядаў да падставы пад натрэніраванымі маніпуляцыямі Рыма. Ён падымаўся па ёй.
  
  
  Нейкім чынам гэта спрацавала. Нейкім чынам ён апынуўся на выступе восьмага паверха. Ён зазірнуў у акно. Цёмна. Ён з нязмушанай грацыяй абышоў выступ шырынёй у шэсць цаляў, спыняючыся ў кожнага бруднага акна - часам счышчаючы часціцы забруджванняў са шкла, каб лепш бачыць, што ўнутры, - пакуль не знайшоў акно офіса, якое яму было патрэбна.
  
  
  Судмедэксперт усё яшчэ рабіў здымкі. Ён страляў у шафу. Рыма адчуваў, нават праз шкло, пах смерці, раптоўны пот, цяпер затхлы, цялесныя выдзяленні, як вадкія, так і не. Але крыві не было.
  
  
  Ён зразумеў гэта як якое азначае, што целы - іх было сама меней два, таму што судмедэксперт накіраваў камеру ў бок схаванай студні стала - былі задушаныя.
  
  
  Рыма слухаў бяздзейную балбатню судмедэксперта і двух няшчасных дэтэктываў.
  
  
  "Думаеш, гэта серыйны маньяк?" спытаў судмедэксперт.
  
  
  "Спадзяюся, што не. Чорт. Спадзяюся, што не", - сказаў адзін дэтэктыў.
  
  
  "Змірыся з гэтым. Кліенты выпадкова не разгульваюць з парай жоўтых хустак, не губляюць стрыманасці і не душаць двух прастытутак..."
  
  
  "Дзяўчаты па выкліку", - сказаў першы дэтэктыў. "Гэта былі дарагія бабы. Паглядзі на гэтае адзенне. Напэўна дызайнерскае адзенне".
  
  
  "Для мяне яны павеюць сапраўды гэтак жа, як мёртвыя прастытуткі", - прабурчаў іншы. "Горш. Як я ўжо казаў, ніхто выпадкова не задушыць двух прастытутак аднолькавымі шалікамі. Калі б гэта было злачынства на глебе запалу, ён бы каго-небудзь парэзаў або ўдарыў дубінкай. Не, гэта перакручаны ўдар. Горшы выгляд. Хто ведае, што грызе гэтага хлопца, каб зрабіць усё гэта?"
  
  
  "Вы думаеце, гэта хлопец?" спытаў медэксперт, змяняючы лямпачку-ліхтарык.
  
  
  “Я ведаю, што гэта так. Жанчыны не здзяйсняюць серыйных забойстваў. Гэта не ў іх прыродзе. Напрыклад, паднімаць сядзенне ўнітаза, калі яны скончылі”.
  
  
  "Мы пакуль не ведаем, ці серыйная гэтая справа".
  
  
  "Гэта чацвёрты труп, загорнуты такім чынам менш чым за тыдзень. Павер мне. Калі мы не знойдзем больш падобных у бліжэйшыя некалькі дзён, гэта будзе таму, што ў таго, хто гэта зрабіў, скончыўся жоўты шоўк".
  
  
  Вырашыўшы, што больш ён нічога не зможа даведацца, Рыма пачаў спускацца, трымаючыся за сцяну будынка і выкарыстоўваючы гравітацыю, каб вярнуцца на тратуар.
  
  
  Сыходзячы, ён думаў пра жоўтыя шалікі.
  
  
  І ён падумаў аб тым, як моцна яму не хапае Чыуна, і больш, чым калі-небудзь, пажадаў, каб Майстар Сінанджу ўсё яшчэ быў побач.
  
  
  Калі жоўтыя задушлівыя шалікі і адчуванне холаду глыбока ў жываце што-небудзь значылі, Рыма меў патрэбу ў Майстры Сінанджу так, як ніколі раней.
  
  
  Але Чыун сышоў. І Рыма ішоў адзін. І не было нікога, хто абараніў бы яго, калі б яго горшыя асцярогі апраўдаліся.
  
  
  Кіраўнік 10
  
  
  
  
  Рыма ішоў па вільготных вуліцах Вашынгтона, акруга Калумбія, засунуўшы рукі ў кішэні і сумна гледзячы на бясконцы тратуар, які раскручваецца ў яго пад нагамі.
  
  
  Ён паспрабаваў заштурхаць страх у самыя глыбокія куткі свайго розуму. Ён паспрабаваў заштурхаць агідныя ўспаміны назад у які-небудзь цёмны кут, дзе ён мог бы ігнараваць іх.
  
  
  "Чаму зараз?" - спытаў ён напаўголаса.
  
  
  Пачуўшы яго, алкаш, які жыве ў завулку, падняў зялёную бутэльку, абгорнутую папяровым пакетам, у знак прывітання. "Чаму б і не?" сказаў ён. Ён перавярнуў бутэльку і залпам асушыў яе.
  
  
  Рыма працягваў ісці.
  
  
  Раней гэта было дрэнна, але калі тое, што ён падазраваў, было праўдай, жыццё Рыма толькі што павярнула да катастрофы. Ён падумаў, затым адмовіўся, патэлефанаваўшы Сміту. Але Сміт не зразумеў бы. Ён верыў у кампутары, збалансаваныя кнігі і канчатковыя вынікі. Ён разумеў прычыну і следства, дзеянне і рэакцыю.
  
  
  Гаральд Сміт не разумеў сінанджу. Ён не зразумеў бы Рыма, калі б Рыма паспрабаваў растлумачыць яму сапраўднае значэнне жоўтых шаўковых шалікаў. Рыма не мог сказаць яму. Вось і ўсё. Сміт толькі сказаў бы Рыма, што яго гісторыя абсурдная, яго страхі беспадстаўныя, і яго абавязак перад Амерыкай.
  
  
  Але калі ногі Рыма неслі яго да будынка Капітолія, ён думаў аб тым, што яго адказнасць ляжыць і на жыхарах Сінанджу, якія, калі Майстар Сінанджу падвёў іх, былі вымушаны адправіць сваіх дзяцей дадому, да мора. Гэта быў ветлівы выраз дзетазабойства. Ён быў абавязаны Сміту толькі пустой магілай недзе ў Нью-Джэрсі. Чыуну, а такім чынам, і папярэднічалі яму майстрам Сінанджу, Рыма быў абавязаны значна, значна вялікім.
  
  
  Калі б не Чиун, Рыма ніколі б не дасягнуў поўнага панавання над сваім розумам і целам. Ён ніколі б не навучыўся правільна харчавацца ці дыхаць усім целам, а не толькі лёгкімі. Ён жыў бы звычайным жыццём, робячы звычайныя рэчы і адчуваючы звычайныя расчараванні. Ён быў адзіны з сонечнай крыніцай баявых мастацтваў. Для Рыма не было нічога немагчымага.
  
  
  Ён многім абавязаны Сінанджу. Ён ужо амаль прыняў рашэнне вярнуцца ў вёску, калі пазваніў Сміт. Цяпер у яго было больш прычын, чым калі-небудзь, накіравацца ў Карэю.
  
  
  У Карэі ён мог бы быць у бяспецы.
  
  
  Але калі ён вернецца, ці будзе гэта таму, што ён занадта баяўся жоўтых шалікаў? Рыма не быў упэўнены. За дваццаць гадоў працы на КЮРЫ Рыма адчуваў страх усяго некалькі разоў. Баязлівасць, якую ён паспрабаваў аднойчы. Шмат гадоў таму. І нават тады ён баяўся не за сваю бяспеку, а за бяспеку іншых.
  
  
  І зараз жахлівая неспасціжная сіла, якая калісьці зрабіла Рыма Ўільямса абсалютным рабом сваіх капрызаў, вярнулася.
  
  
  Рыма апынуўся на прыступках падобнага да пантэона будынка Нацыянальнага архіва. Падпарадкоўваючыся імпульсу, ён узляцеў па шырокіх мармуровых прыступках у ціхі, велічны інтэр'ер. Ён бываў тут раней. Шмат гадоў таму. Ён бясшумна слізгаў да вялізнага сховішча з латуні і шкла, у якім у бутэрбродзе з інертнага газу захоўвалася арыгінальная Канстытуцыя Злучаных Штатаў.
  
  
  Гэта было, канешне, там, дзе ён бачыў гэта ў апошні раз. Рыма падышоў да навакольнага агароджы і пачаў чытаць стары пергамент, які ўразіў яго тым, што быў вельмі падобны на адзін са скруткаў Чыуна, на якім ён добрасумленна запісаў гісторыю сінанджа.
  
  
  Ахоўнік падышоў да яго ўсяго праз некалькі хвілін.
  
  
  "Прабачце мяне, сэр", - пачаў ахоўнік мяккім, але недвухсэнсоўным голасам, "але мы аддаем перавагу, каб турысты тут не сноўдаліся".
  
  
  "Я не бадзяюся без справы", - раздражнёна сказаў Рыма. "Я чытаю".
  
  
  "Ля ўвахода можна набыць брашуры з надрукаваным на іх поўным тэкстам Канстытуцыі. Па факсіміле".
  
  
  "Я хачу прачытаць арыгінал", - сказаў Рыма, не паварочваючыся.
  
  
  "Мне шкада, але..."
  
  
  Рыма схапіў мужчыну ззаду за шыю, падымаючы яго над агароджай, пакуль яго здзіўлены нос не прыціснуўся да запатнелага ад дыхання шкла.
  
  
  "Згодна з гэтым, гэта ўсё яшчэ свабодная краіна", - з горыччу прароў Рыма.
  
  
  "Абсалютна", - хутка адказаў ахоўнік. "Жыццё, свабода і імкненне да шчасця - вось што я заўсёды кажу. Заўсёды". Ва ўзнагароду яго ногі зноў загрукалі па паліраванай мармуровай падлозе. Рука, якая трымала яго за каўнер, расціснулася. Ён паправіў сваю форму.
  
  
  "Прыемнага чытання, сэр", - сказаў ахоўнік. Ён адступіў да дзвярнога праёму, адкуль мог не спускаць вачэй з дзіўнага турыста ў чорным, застаючыся пры гэтым па-за дасяжнасцю яго моцных рук.
  
  
  Калі хлопец здзяйсняў якія-небудзь дзіўныя рухі, ён выклікаў трывогу, якая прымушала корпус Канстытуцыі апускацца з дапамогай дамкрата-нажніцы ў ахоўную студню ў мармуровай падлозе.
  
  
  Тады ён прыбярэцца да халеры з будынка. Вочы хлопца былі такімі ж жудаснымі, як у савы.
  
  
  Рыма моўчкі скончыў чытанне. Затым, рэзка разгарнуўшыся на абцасах, ён пакінуў будынак Архіва і заслізгаў уніз па лесвіцы, як мэтанакіраваная чорная здань.
  
  
  Гаральд Сміт, нахмурыўшыся, зняў трубку сіняга тэлефона.
  
  
  "Так, Рыма?"
  
  
  "Сміці? У мяне ёсць для цябе некалькі добрых навін і некалькі дрэнных".
  
  
  "Працягвай", - сказаў Сміт голасам такім жа шэрым і бясколерным, як яго адзенне.
  
  
  "Я кідаю лячэнне".
  
  
  Не збіваючыся з рытму, Сміт спытаў: "Якія добрыя навіны?"
  
  
  "Гэта добрая навіна", - адказаў Рыма. "Дрэнная ў тым, што я не магу сысці, пакуль не выканаю гэтае заданне".
  
  
  "Гэта добра".
  
  
  "Не, гэта дрэнна. Я магу не перажыць гэтага, гэтак жа як Чиун не перажыў нашага апошняга".
  
  
  "Прыйдзеш зноў?" Спытаў Сміт, яго голас страціў знарочысты нейтралітэт.
  
  
  "Сміці, табе трэба замяніць свае кампутары. Яны ўсё сапсавалі. Па-буйному".
  
  
  "Бліжэй да справы, Рыма".
  
  
  "Калі яны ўсё яшчэ працуюць - у чым я сумняваюся, - вы атрымаеце справаздачу аб пары задушаных дзяўчат па выкліку, знойдзеных у офісах Службы суправаджэння дыпламатаў".
  
  
  "Я мяркую, вы дапыталі іх перад тым, як задушыць?"
  
  
  “Не. Я іх не душыў. Думаю, гэта зрабіла наша шчаслівая прастытутка”.
  
  
  Сьміт зрабіў паўзу. Рыма чуў глухі шчоўканне клавіш свайго кампутара. "Што ты даведаўся ў офісе?"
  
  
  "Што Вашынгтон знаходзіцца ў цісках задушлівага клапана - гэта тое, што вашы кампутары павінны былі заўважыць, калі б яны працавалі".
  
  
  "Мне вядома толькі аб двух забойствах шляхам удушэння, акрамя тых, аб якіх вы паведамілі", - сказаў Сміт. "Прадавец медыкаментаў па імі Косма Белінгем і страхавы агент па імі Карл Ласк. Адзін з іх быў знойдзены ў ліфце гатэля "Шэратон Вашынгтон". Іншы ў завулку поруч Логан Серкл."
  
  
  "І гэта ні пра што не казала?"
  
  
  "Два ўдушэнні. Статыстычна ў межах нормы для такога гарадскога цэнтра, як акруга Калумбія".
  
  
  "Ну, лічачы дзвюх дзяўчат па выкліку, чатырох пакаёўак атэля і нябожчыка пасла, у нас іх дзевяць. Наколькі гэта статыстычна дакладна?"
  
  
  "Вы хочаце сказаць, што ўсе гэтыя забойствы звязаны?"
  
  
  "Гэта ты мне скажы", - з'едліва сказаў Рыма. "Твой кампутар паведамляе табе, з чым яны былі скончаны?"
  
  
  Зноў пстрычкі. "Не".
  
  
  "Шаўковыя шалікі", - сказаў Рыма. "Жоўтыя шаўковыя шалікі".
  
  
  "Як пасол?" Прахрыпеў Гаральд Сміт. "О, Божа мой. Ты ўпэўнены?"
  
  
  "Копы, якіх я падслухаў у службе суправаджэння, кажуць, што гэта фірмовы знак забойцы. А зараз падумайце. Каго мы ведаем, хто душыць жоўтымі шалікамі?"
  
  
  "Культ бандытаў", - хрыпла сказаў Сміт. “Але, Рыма, ты даўным-даўно знішчыў гэтую групу. Гэта была праца таго пірата, які кіраваў авіякампаніяй “Проста людзі”, Олдрыча Ханта Бэйнса III. Ён мёртвы. Культ быў разгромлены. Нават авіякампанія зараз не працуе”.
  
  
  "Скажы мне, Сміт, гэтыя два прадаўцы былі ў раз'ездах, калі атрымалі гэта?"
  
  
  "Дай мне праверыць". Пальцы Сміта забарабанілі па клавіятуры, як ліхаманкавы канцэртны піяніст. У цяперашні час пашыраныя версіі паведамленняў тэлеграфнай службы аб абодвух забойствах з'явіліся на экране ў выглядзе раўналежных блокаў тэксту.
  
  
  "Беллінгем быў забіты неўзабаве пасля засялення ў свой гатэль", - паведаміў Сміт. "Іншы мужчына памёр, не дабраўшыся да свайго".
  
  
  "Вандроўцы. Той жа почырк, Сміці", - адзначыў Рыма. “Яны заўсёды б'юць вандроўцаў. Завядзі сяброў, заручыся іх даверам, а калі яны супакояцца, абгарні ім шыю шаўковым шалікам. Затым сыходзь з іх кашалькамі”.
  
  
  "Двое мужчын таксама былі абрабаваны", - сказаў Сміт. "Але, Рыма, калі мы разграмілі гэты культ, як гэта магло здарыцца?"
  
  
  "Ты забываеш, Сміт. Гэта проста абноўлены Thuggee. Гэта было задоўга да таго, як людзі з Just паспрабавалі прыцягнуць новых кліентаў, адпужваючы пасажыраў ад іншых авіякампаній. І, верагодна, гэта будзе працягвацца яшчэ доўга. Акрамя таго, - дадаў Рыма, яго голас стаў мякчэй, - мы разграмілі культ, а не Калі.
  
  
  "Прашу прабачэння?"
  
  
  "Калі мы завяршалі гэтую справу", - павольна прызнаўся Рыма, - "мы з Чіуном сёе-тое выпусцілі з нашай справаздачы".
  
  
  Сьміт сціскаў слухаўку да збялелых пальцаў. "Працягвайце".
  
  
  "Гэта былі не толькі Бэйнс і іншыя. Гэта была сама Калі".
  
  
  "Калі я ўспамінаю сваю міфалогію, - суха сказаў Сміт, - Калі была міфічным індуісцкім бажаством".
  
  
  “Хто прагнуў крыві і каму пакланяліся галаварэзы з Усходняй Індыі. Няшчасных падарожнікаў прыносілі ў ахвяру Калі. Уся гэтая культавая гісторыя была справакавана, хочаце верце, хочаце не, каменнай статуяй Калі, якая нейкім чынам аказвала ўплыў на сваіх прыхільнікаў”.
  
  
  "Уплыў?"
  
  
  "Па словах Чиуна, у статуі жыў дух Гартуй".
  
  
  "Так", - сказаў Сміт. "Цяпер я ўспамінаю. Культ круціўся вакол ідала. Майстар Сінанджу верыў, што ідал валодае магічнымі ўласцівасцямі. Чысты забабон, вядома. Чыун родам з малюсенькай рыбацкай вёсачкі без вадаправода і электрычнасці."
  
  
  "Так ужо здарылася, што гэта спарадзіла цэлую чараду забойцаў, якія працавалі на кожную імперыю з тых часоў, як фарба на сфінксе была яшчэ вільготнай", - парыраваў Рыма. "Настолькі адсталая, што, калі Злучаным Штатам - найвялікшай нацыі на твары зямлі ў любы час і ў любым месцы - спатрэбіўся хтосьці, хто цягаў бы каштаны з агню, яна звярнулася да апошняга майстра сінанджа".
  
  
  Сьміт праглынуў. "Дзе зараз гэтая статуя?" ён спытаў.
  
  
  “Калі мы высачылі Бэйнса, – адказаў Рыма, – яна была ў яго. Я схапіў яе. Яна схапілася ў адказ. Мы змагаліся. Я разламаў яго на мільён кавалачкаў і скінуў са схілу гары”.
  
  
  "І?"
  
  
  "Відавочна, - сказаў Рыма безуважлівым голасам, - дух Гартуй адправіўся кудысьці яшчэ".
  
  
  Сьміт маўчаў.
  
  
  "Выключна дзеля спрэчкі, - спытаў ён нарэшце, - дзе?"
  
  
  "Адкуль, чорт вазьмі, мне ведаць?" Раўнуў Рыма. "Я проста ведаю, што без Чыўна, я не думаю, што я дастаткова моцны, каб перамагчы яе на гэты раз".
  
  
  "Але ты прызнаўся, што скінуў яго з гары".
  
  
  "Дзякуй Чіуну. Ён зрабіў гэта магчымым. Пакуль ён не выратаваў мяне, я была яго рабыняй. Гэта было жудасна, Сміці. Я нічога не магла з сабой зрабіць". Яго голас панізіўся да пранізлівага каркання. "Я рабіў... розныя рэчы".
  
  
  "Якія рэчы?"
  
  
  "Я забіў голуба", - сказаў Рыма са сорамам у голасе. "Нявіннага голуба".
  
  
  "І... ?" - падштурхнуў Сміт.
  
  
  Рыма прачысціў горла і гулліва адвёў позірк. - Я паклаў гэта перад статуяй. У якасці дары. Я б працягваў губіць людзей, але Чиун даў мне сілы супраціўляцца. Цяпер ён сышоў. І я павінен сустрэцца з Гартуй сам-насам".
  
  
  "Рыма, ты гэтага не ведаеш", - рэзка сказаў Сміт. "Гэта можа быць проста серыйны забойца з прыхільнасцю да жоўтых шалікаў. Або пераймальнік".
  
  
  "Ёсць адзін спосаб высветліць".
  
  
  "І гэта так?"
  
  
  - Калі гэта забойца палюе на падарожнікаў, падкінь ёй якую-небудзь турыстычную прынаду, - прапанаваў Рыма.
  
  
  "Так. Вельмі добра. Іншыя ахвяры, відаць, былі падабраны ў Нацыянальным аэрапорце Вашынгтона. Менавіта з гэтага вам трэба пачаць".
  
  
  "Не я, Сміці. Ты".
  
  
  "Я?"
  
  
  "Калі гэта Калі, я, магчыма, не змагу выстаяць перад яе пахам. Менавіта так яна дабралася да мяне ў мінулы раз. Але ты можаш. У яе няма ўлады над табой. Мы маглі б уладкаваць пастку. Ты гуляеш ролю сыра, а я буду пасткай. Як наконт гэтага?"
  
  
  "Поле бою - гэта не маё месца. Яно тваё".
  
  
  "І зараз у мяне ёсць адказнасць перад Сінанджу. Я Сінанджу. Я павінен адправіцца туды і паглядзець, ці змагу я ўзламаць яго як Кіруючы Майстар. Але я павінен закрыць кнігі аб Гартуй, перш чым пайду. Гэта адзіны спосаб ".
  
  
  "Ты сур'ёзна збіраешся пакінуць CURE?" Ціха спытаў Сміт.
  
  
  "Так", - рашуча сказаў Рыма. "Гэта не значыць, што я не браўся б за выпадковую работу то тут, то там", - дадаў ён. "Але нічога дробнага. Гэта павінна каштаваць майго часу. У адваротным выпадку вы можаце проста паслаць марскую пяхоту. Я не ў курсе. Што скажаш, Сміці?"
  
  
  Лінія гудзела ад цішыні паміж двума мужчынамі.
  
  
  Нарэшце Гаральд В. Сміт загаварыў.
  
  
  "Пакуль ты ў арганізацыі, - холадна сказаў ён, - ты будзеш выконваць інструкцыі. Адпраўляйся ў Нацыянальны ўніверсітэт Вашынгтона. Дазволь гэтай жанчыне забраць цябе. Дапытайце яе, і калі яна з'яўляецца адзінай прычынай гэтых удушэнняў, ліквідуйце яе. У адваротным выпадку звернецеся за далейшымі інструкцыямі. Я буду чакаць вашай справаздачы ".
  
  
  "Ты, бязвольны вырадак..."
  
  
  Пачуўшы адказ Рыма, Гаральд Сміт павесіў трубку. Калі і было нешта, чаму ён навучыўся за доўгія гады працы адміністратарам, дык гэта таму, як матываваць супрацоўнікаў.
  
  
  Кім бы ён ні стаў пад апекай Чыуна, Рыма Ўільямс па-ранейшаму заставаўся амерыканцам. Ён прыслухаецца да закліку сваёй краіны. Ён заўсёды прыслухоўваўся. Ён заўсёды будзе. Вось чаму ён быў абраны ў першую чаргу.
  
  
  Кіраўнік 11
  
  
  
  
  "Пайшоў ты, Сміт!" Крыкнуў Рыма ў непрацуючую трубку. "Ты прадстаўлены сам сабе".
  
  
  Рыма шпурнуў тэлефон на рычаг. Рычаг абарваўся, выносячы трубку на падлогу разам з ёй.
  
  
  Рыма накіраваўся прэч ад тэлефона-аўтамата. Выйшаўшы на вуліцу, ён спыніў таксі "Чэкер".
  
  
  "Аэрапорт", - сказаў ён кіроўцу.
  
  
  "Дзюны" ці "Вашынгтон Нэшнл"? - спытаў таксіст.
  
  
  "Далес", - сказаў Рыма, думаючы, што няма сэнсу спакушаць лёс. Ён быў гатовы апошні раз выйсці на дыван дзеля Сміта, але толькі калі Сміт зробіць гэта па-свойму. Ён рабіў гэта па-Смітоўскі занадта, чорт вазьмі, доўга. Не больш за.
  
  
  "Едзеш у якое-небудзь цікавае месца?" спытаў таксіст.
  
  
  "Азія", - сказаў Рыма, апускаючы шкло, ратуючыся ад спякоты цёплага ліпеньскага дня.
  
  
  "Азія. Гэта даволі далёка. Там лепш, чым на Блізкім Усходзе, так?"
  
  
  Рыма ажывіўся. "Што там зараз адбываецца?"
  
  
  “Як звычайна. Шалёная Задніца бразгае сваім ятаганам. Мы бразгаем сваім. Але нічога не адбываецца. Я не думаю, што будзе вайна”.
  
  
  "Не разлічвай на гэта", - сказаў Рыма, думаючы, што тое, што адбываецца на Блізкім Усходзе, не будзе мець для яго вялікага значэння, калі ён вернецца ў Сінанджу. Чорт вазьмі, ён бы не здзівіўся, выявіўшы, што яго чакае прапанова аб працы ад самага Шалёнага Асла. Вядома, ён бы ім не скарыстаўся. Ён збіраўся быць пераборлівым у тым, на каго ён працуе. У адрозненне ад Чиуна, які быў гатовы працаваць на каго заўгодна, пакуль на іх золаце застаюцца сляды зубоў.
  
  
  Паездка да Далеса была кароткай. Рыма расплаціўся з кіроўцам і ўвайшоў у галоўны тэрмінал. Ён зайшоў у кіёск Air Korea, купіў білет у адзін канец да Сеула, а затым адправіўся на пошукі свайго выхаду.
  
  
  Калі ён наблізіўся да станцыі металашукальніка, ён заўважыў бландынку, якая бадзялася каля жаночага туалета.
  
  
  Першае, што заўважыў Рыма, гэта тое, што ў яе былі самыя вялікія грудзі, якія ён калі-небудзь бачыў. Яна выдавалася наперад трохкутнай формай, гатовая разарваць жоўтую тканіну яе сукенкі. Ён дзівіўся, як яна не нахілялася наперад.
  
  
  Відавочна, яны былі даволі цяжкім цяжарам, таму што яна нядбайнымі пальцамі перабірала шлейкі свайго станіка.
  
  
  Рыма заўважыў жоўты лак на яе пазногцях. Яго погляд кінуўся да яе горла.
  
  
  "О-о", - сказаў Рыма, яго зрэнкі пашырыліся пры выглядзе з густам павязанага жоўтага шаўковага шаліка.
  
  
  Рыма нырнуў у мужчынскі туалет. Схіліўшыся над ракавінай, ён плюхнуў вады на твар. Ён выцерся насуха папяровым ручніком. Ці чакала яна яго?
  
  
  "Можа быць, яе там не будзе, калі я вярнуся", - прамармытаў Рыма. Ён падышоў да дзвярэй. Адным пальцам ён прыадчыніў яе. Яна ўсё яшчэ была там, прыхінуўшыся да белай сцяны, яе вочы кідаліся да чаргі пасажыраў, якія спускаліся па праходзе, нагружаных багажом і сумкамі праз плячо.
  
  
  Рыма праглынуў. Яна выглядала вельмі юнай. Зусім не небяспечнай - калі толькі яна не ўпала на цябе зверху і не раздушыла сваімі вострымі грудзьмі, падумаў Рыма з нацягнутым гумарам.
  
  
  Словы, сказаныя яму Майстрам Сінанджу шмат гадоў таму, рэхам аддаваліся ў вушах Рыма.
  
  
  "Ведай свайго ворага".
  
  
  Рыма глыбока ўздыхнуў і выйшаў на дарожку. Ён накіраваўся проста да дзяўчыны ў жоўтым. Яго ногі сапраўды здаваліся гумовымі. Ён уцягнуў падвойны глыток кіслароду, затрымаў яго ў страўніку і павольна выпусціў, адначасова здымаючы напружанне ў грудзях і страх у жываце.
  
  
  Ён дастаткова кантраляваў сябе, каб усміхацца, набліжаючыся да бландыну.
  
  
  "Прабачце мяне", - сказаў ён.
  
  
  Яна павярнула галаву. Яе блакітныя вочы спыніліся на Рыма. У іх была цікаўнасць. Амаль нявінныя вочы. Можа, ён памыліўся. "Так?" сказала яна салодкім, з прыдыханнем голасам.
  
  
  "Вы Сінція?" Спытаў Рыма. "У офісе сказалі, што дашлюць да мяне цудоўную бландынку па імені Сінція".
  
  
  Яе чырвоны рот прыадкрыўся. Густыя бровы нерашуча нахмурыліся.
  
  
  "Так, я Сінція", - сказала яна. "Вы, павінна быць..."
  
  
  "Дэйл. Дэйл Купер".
  
  
  "Вядома, містэр Купер". Яна працягнула руку. "Прыемна пазнаёміцца".
  
  
  Рыма ўсміхнуўся. Яна заглотила прынаду. "Клічце мяне Дэйл".
  
  
  "Дэйл. Давай збяром твае сумкі".
  
  
  "Вядома", - сказаў Рыма. Ён дазволіў ёй адвесці сябе да багажнай каруселі, дзе прыкінуўся, што забірае свой багаж з які верціцца канвеера.
  
  
  "Гэта маё", - сказаў Рыма, хапаючы карычневую сумку праз плячо і чорны скураны партфель. "Мы пойдзем?"
  
  
  "Так. Але нам давядзецца ўзяць таксі".
  
  
  "Не падобна, што ў цябе вялікі досвед кіравання", - нядбайна заўважыў Рыма.
  
  
  "О, я старэй, чым выглядаю. Нашмат старэй".
  
  
  Яна падвяла яго да першага таксі, які стаяў у чарзе. Кіроўца выйшаў і адчыніў багажнік. Рыма ўбачыў, што гэта той жа кіроўца, які прывёз яго сюды.
  
  
  "Што здарылася з Азіяй?" - хрыпла спытаў таксіст.
  
  
  "Знайдзі мяне", - сказаў Рыма, выціснуўшы ўсмешку. "Апошняе, што я чуў, гэта было ўсё яшчэ ў Ціхім акіяне".
  
  
  Кіроўца пачухаў патыліцу, скачучы назад за руль.
  
  
  "Куды офіс прыбудуе мяне на гэты раз?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Гатэль "Уотэргейт"", - хутка сказала дзяўчына, якая адгукнулася на імя Сінція.
  
  
  "Гэта Уотэргейт", - прамармытаў кіроўца. Да палягчэння Рыма, ён маўчаў усю астатнюю частку паездкі.
  
  
  Рыма завёў свецкую гутарку, ацэньваючы "Сінтыю".
  
  
  Пры бліжэйшым разглядзе яна здалася яму маладзейшай, чым ён думаў. Яе цела, безумоўна, было сталым. Але яе твар пад майстэрскім макіяжам, які ўключаў пурпурно-жоўтыя цені для павекаў, здаваўся дзявочым. У яе быў той вільготны позірк.
  
  
  "Жоўты, відаць, твой любімы колер", - выказаў меркаванне Рыма.
  
  
  "Я пакланяюся жоўтаму колеру", - сказала Сінція, цярэбячы свой шалік. "Гэта так... кідаецца ў вочы". Яна засмяялася. Нават яе смех гучаў чыста. Рыма дзівіўся, як нехта з такім школьным смехам мог задушыць дзесяць чалавек.
  
  
  Ён не забудзецца спытаць яе аб гэтым - перад тым, як выцягне яе адсюль.
  
  
  У вестыбюлі "Уотэргейт" Сінція павярнулася да Рыма і сказала: "Чаму б табе не расслабіцца? Я зарэгіструю цябе".
  
  
  "Дзякуй", - сказаў Рыма, ставячы свой багаж. Ён глядзеў, як яна марудліва ідзе да стойкі рэгістрацыі. У яе была прыемная хада. Трохі аблягае. Яна хадзіла на сваіх высокіх абцасах, нібы ўбівала ў іх цвікі.
  
  
  Пакуль Рыма назіраў, яна перагнулася праз стойку, напалохаўшы прадаўца сваімі пышнымі грудзьмі. "Якія паведамленні?" яна прашаптала.
  
  
  "Не" клерка прагучала як карканне. Яго погляд быў прыкаваны да яе грудзей, як быццам яна рыкала і агрызалася на яго, як пара пітбуляў.
  
  
  Сінція падзякавала яму і, павярнуўшыся, дастала ключ са сваёй жоўтай сумачкі.
  
  
  Рыма нацягнута ўсміхнуўся. Яго востры слых улавіў абмен рэплікамі. І пагладжванне, хоць і слізкае, стала відавочным дзякуючы мове цела Сінтыі.
  
  
  Яна вяла яго ў пакой, які яна папярэдне зарэгістравала. Або ў сваю ўласную, або ў тую, якая была зручным месцам пахавання ахвяр.
  
  
  Любы варыянт цалкам задавальняў Рыма Ўіламса. Калі б яна была паслушніцай Калі, ён бы хутка даведаўся, дзе хаваецца яго смяротны вораг. Ён мог вырашыць, бегчы ці нанесці ўдар, у залежнасці ад адказу.
  
  
  Сінція далучылася да яго. "Я не бачу пасыльнага", - сказала яна, нахмурыўшыся. Пасыльны схаваўся з-пад увагі. Відавочна, яму заплацілі за тое, каб ён ігнараваў усіх, каго прыводзіла Сінція.
  
  
  "Я магу сам данесці свае сумкі", - хутка сказаў Рыма.
  
  
  "Выдатна. Я ненавіджу чакаць".
  
  
  Як толькі яны ўвайшлі ў ліфт, настрой змяніўся. Сінція ўтаропілася ў столь, пагружаная ў свае думкі. Яе пальцы з жоўтымі кончыкамі пацягнуліся да шыйнай хусткі. На гэты раз яны нервова перабіралі тканіну. Вольны вузел распаўся. Калі Сінція апусціла руку, шалік паплыў разам з ёй.
  
  
  На гэты раз Рыма цалкам здушыў усмешку.
  
  
  Ліфт спыніўся.
  
  
  "Пасля цябе", - прапанавала Сінція, яе голас быў халодным і напружаным.
  
  
  Рыма падхапіў свае сумкі. Гэта быў крытычны момант. Яго рукі былі занятыя. Ці возьме яна яго да таго, як ён выйдзе з ліфта, ці пачакае, пакуль яны апынуцца ў самым пакоі?
  
  
  Ён выйшаў у калідор, адчуваючы, як за ім ідзе цёплая прысутнасць Сінтыі. Цяпло яе цела адчувалася на тыльным баку яго аголеных рук. Змена тэмпературы ўсяго на некалькі градусаў паказвала б на які насоўваецца напад.
  
  
  Але напады не было. Замест гэтага Сінція выйшла наперад і адчыніла яму дзверы. Унутры было цёмна.
  
  
  Рыма праслізнуў унутр, кінуўшы сумкі на падлогу. Ён пстрыкнуў выключальнікам святла. Перш чым ён паспеў павярнуць, святло зноў згасла. Бразнулі дзверы. У пакоі стала абсалютна цёмна. Ён быў не адзін. Рыма прапусціў насмешлівыя пратэсты. Ён зрушыўся ў бок, пакуль яго візуальны пурпур прыстасоўваўся да цемры. Будучы майстрам сінанджа, ён не мог дакладна бачыць у цемры, але мог улавіць невыразны рух у цемры.
  
  
  У цемры ён ухмыльнуўся ў жорсткім прадчуванні.
  
  
  І ў цемры жоўты шалік лёг на яго горла з шаўковай бавоўнай.
  
  
  Рыма нядбайна працягнуў руку. Звышвостры пазногаць драпнуў гладкую тканіну. Шалік нацягнуўся. Ён разарваўся з сярдзітым рыкам.
  
  
  "Прабач", - сказаў Рыма. "Жоўты - не мой колер".
  
  
  Яму адказала шыпенне, нізкае і кацінае.
  
  
  Рыма схапіў мяккае, тонкае запясце. Ён павярнуў яго.
  
  
  "Оуу! Ты робіш мне балюча!" Гэта была Сінція.
  
  
  "Не тое, што я меў на ўвазе", - сказаў Рыма, збіраючы драпаючыя пальцы Сінтыі ў кулак. Ён адвёў руку назад, агаліўшы запясце.
  
  
  Іншы рукой Рыма знайшоў запясце дзяўчыны і рэзка пастукаў па ім адзін раз.
  
  
  "О!" - сказала Сінція. Гэта было вельмі здзіўленае "О". Рыма пастукаў зноў. На гэты раз яе ўсклік быў летуценным і вільготным.
  
  
  Націскаючы, Рыма падвёў Сінтію да выключальніка. Ён падштурхнуў яго локцем, не парушаючы нарастаючага рытму сваіх маніпуляцый.
  
  
  Пры святле Сінція паглядзела ў цёмныя, як абсідыянавы трэсак, вочы Рыма. У іх не было гневу. Ніякай нянавісці. Проста нейкі цудоўны страх, які прымусіў яе ружовыя вусны прыадчыніцца. Яна правяла глыбейшым ружовым язычком па вуснах, увільгатняючы іх яшчэ больш.
  
  
  "Яны называюць гэта "трыццаць сем крокаў да асалоды", - растлумачыў Рыма нізкім, зямлістым рыкам. "Як табе гэта пакуль падабаецца?" "О", - сказала Сінція, як быццам насаджаная на смачную шпільку. Яе погляд перамясціўся з жорсткага твару Рыма. на яе запясці, нібы спрабуючы зразумець, як гэты звычайны мужчына мог давесці яе да бездапаможнасці, усяго толькі адным перыядычна пастуквалым пальцам."Я не разумею", - сказала яна скажоным ад нечаканасці голасам. "Што ты са мной робіш?"
  
  
  "Давай пачнем з твайго імя".
  
  
  "Кімберлі. Гэта Кімберлі", - сказала Кімберлі, злёгку задыхаючыся. Яна сціснулася, як быццам у яе пачаліся сутаргі. Яе густыя бровы сышліся разам, ператварыўшы нявінныя блакітныя вочы ў вузкія шчылінкі ярка-блакітнага:
  
  
  "Добры пачатак. Гэта, між іншым, толькі першы крок".
  
  
  Вочы Кімберлі расхінуліся. "Гэта?"
  
  
  Усмешка Рыма была хітрай. "Шчыра. Стаў бы я здзекавацца над бландынам, які толькі што спрабаваў задушыць мяне ў цемры?"
  
  
  "Я не ведаю".
  
  
  "Я б не стаў. Гэта такі рэдкі досвед. Такім чынам, скажы мне. Чаму ты забіў амбасадара Іраіці?"
  
  
  "Яна сказала мне".
  
  
  "Яна?"
  
  
  "Калі".
  
  
  "Прамаўляй гэта па літарах".
  
  
  "К-а-л-і".
  
  
  "Чорт", - прамармытаў Рыма сабе пад нос. Гэта была праўда. Цяпер яму давядзецца давесці справу да горкага канца.
  
  
  "Адвядзі мяне да Гартуй", - сказаў ён рэзка.
  
  
  "Я прымаю дары толькі Гартуй".
  
  
  Рыма пастукаў яшчэ раз, потым спыніўся. "Ніякага ўяўлення, ніякага радаснага руху пальцамі", - папярэдзіў ён.
  
  
  "Калі ласка! Мне балюча, калі ты спыняешся".
  
  
  “Але гэта будзе так прыемна, калі я пачну. Дык што ж гэта будзе? Мне скончыць працу ці пакінуць цябе тут бавіцца з самім сабой? Гэта будзе і напалову не так весела. Павер мне ў гэтым”.
  
  
  "Прыкончы мяне!" Умольвала Кімберлі. "Я зраблю гэта! Проста прыкончы мяне!"
  
  
  "Для прафесіянала", - сказаў Рыма, зноў наводзячы палец на мэту, - "ты не вельмі разбіраешся ў гэтых рэчах".
  
  
  "Гэта мой першы раз", - Кімберлі праглынула. Яе вочы былі занепакоеныя і звернутыя ўнутр сябе.
  
  
  "Гэта смешна. Гэта тое, што ты сказаў амбасадару Іраіці?"
  
  
  Кімберлі больш не слухала. Яна паклала адну руку на цвёрды біцэпс Рыма, падтрымліваючы яго. Іншы, заціснуты ў нерухомым кулаку Рыма, сціскаўся ўсё мацней і мацней, у той час як яе вочы сціскаліся ўсё мацней і мацней. Які пастуквае палец працягваў наносіць удары па адчувальнай кропцы, аб існаванні якой яна і не падазравала. Сляза выкацілася з аднаго вока, калі яе прыгожанькая тварык сабралася разам, пачырванела, скрывіўся, выказваючы трывогу.
  
  
  "Нешта адбываецца!" Кімберлі рэзка ўскрыкнула.
  
  
  Дрыготка прабегла па яе твары. Яна прабегла па шыі і скаланула ўсё яе цела. Здавалася, што яе грудзей сапраўды пульсуюць. Рыма ніколі раней не бачыў, каб грудзі пульсавалі.
  
  
  "О, о, о, о, аб... ууууххх", - закрычала яна, выпростваючыся, як старая спружына з канапы. Яна разгойдвалася так і гэтак. Затым усё жыццё, здавалася, пакінула яе цела.
  
  
  Рыма злавіў яе.
  
  
  "Калі ты даеш столькі, колькі атрымліваеш, ты, верагодна, каштуеш кожнага цэнта", - сказаў ён, несучы яе да ложка. Ён апусціў яе на падлогу, заўважыўшы, што яе грудзі здаваліся амаль на дзюйм больш, чым раней. Чортава штука выглядала так, нібы спрабавала вызваліцца ад яе сукенкі спераду.
  
  
  Кімберлі ляжала на ложку, адключыўшыся, пакуль Рыма правяраў пакой. Шафа і ванны былі пустыя. Там не было ніякіх асабістых рэчаў. Гэта быў пакой для ўстаноўкі.
  
  
  "Дзе яна?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Я ніколі не здраджу яе", - ціха сказала Кімберлі, яе вочы былі скіраваныя ў столь.
  
  
  Рыма падабраў з дывана яе сумачку. Ён пакорпаўся ў ёй. Глыбока ўнутры ён знайшоў латунны ключ. На ім быў выбіты герб гатэля і нумар пакоя двума паверхамі ніжэй.
  
  
  "Усё роўна", - сказаў ён, кідаючы сумачку на бюро. "Думаю, я змагу справіцца з гэтым адсюль".
  
  
  Рыма падышоў да ложка і двума пальцамі закрыў летуценныя вочы Кімберлі. Затым узяў яе за дрыготкі падбародак.
  
  
  "Ты збіраешся забіць мяне". Гэта было ўсведамленне, а не пытанне.
  
  
  "Такі бізнес, мілая", - сказаў ён, ламаючы ёй шыю хуткім паваротам убок. Калі ён прыбраў руку, Рыма не ўбачыў ніякіх слядоў. Чиун ганарыўся б.
  
  
  Ён моўчкі выйшаў з пакоя, думаючы, што, магчыма, гэта будзе не так ужо і складана, у рэшце рэшт.
  
  
  Ключ падыходзіў да замка пакоя 606, двума паверхамі ніжэй.
  
  
  Рыма спыніўся, яго сэрца закалацілася ў грудзях. Ён не быў упэўнены, чаго чакаць. Яшчэ адзін ідал? Партрэт? Калі ў плоці?
  
  
  Як бы там ні было, ён ведаў, што яму давядзецца біць моцна і хутка, калі ён хоча выжыць. Рыма прыклаў вуха да дзвярэй. Ён не чуў ніякіх арганічных гукаў. Ні дыхання, ні сэрцабіцця. Ніякага булькатання ў кішачніку.
  
  
  Ён павярнуў ключ.
  
  
  Дзверы адчыніліся ўнутр. У рэзкім святле калідора Рыма ўлавіў выбліск цёмна-бардовых запавес. Ён штурхнуў дзверы яшчэ крыху.
  
  
  Святло выхапіла нешта белае і падобнае на павука, з занадта вялікай колькасцю паднятых рук.
  
  
  Рыма націснуў на выключальнік, урываючыся ў пакой. Ён высвеціў белы контур. Выцягнуўшы адну руку і раскрыўшы яе, ён нацэліўся на ўразлівую шыю.
  
  
  Занадта позна ён зразумеў сваю памылку. Яго задубелыя пальцы сутыкнуліся. Контур распаўся на вобразы, якія паўтараліся. Белая штука была люстраным адлюстраваннем.
  
  
  "Чорт!" Рыма крутануўся на месцы, прыгінаючыся для абароны, калі нацэліўся на белае шматрукае стварэнне.
  
  
  Істота сядзела на кукішках на туалетным століку, скрыжаваўшы бледныя ногі, тры асобы - адно глядзела вонкі, два іншых былі звернутыя на ўсход і захад - застылі ў аднолькавых зласлівых выразах. Вочы, аднак, былі зачыненыя. Каралі з плоскіх чэрапаў, накінутыя на яе адвіслыя грудзі.
  
  
  Не вагаючыся, Рыма падплыў да яе. Ён не адчуў ніякага паху. Мінулы раз яго нагнаў пякельны пах. Ад дзяўчыны не зыходзіла ніякага паху. І гэтая статуя была такой жа стэрыльнай.
  
  
  Рыма ўбачыў, што гэта была гліна. У яго было чатыры звычайныя рукі, але іншыя, меншыя канечнасці тырчалі з розных кропак яго тулава. Гэтыя меншыя канечнасці былі тонкімі і высахлымі.
  
  
  Рыма вырашыў, што спачатку раздзяліць гэтае жудаснае стварэнне.
  
  
  Як быццам гэтая думка запусціла нешта глыбока ўсярэдзіне глінянага ідала, яго павекі рэзка адкрыліся. Разрэз рота скрывіўся ў бязгучным рыку, як ілюзія Пластыліна, і да яго данёсся прыкры прыкра-салодкі пах. І знаёмыя, страшныя хвалі псіхічнай сілы накіраваліся да яго.
  
  
  Рыма нанёс удар. Рэжучая рука слізганула ў вобласць пляча, адсякаючы дзве рукі і згінаючы іншыя. Рыма выявіў, што гліна была мяккай. Гэта было б лёгка.
  
  
  Рыма стукнуў кулаком па галаве. Ён напалову знёс трайны твар з шыі. Яно выдала гук, падобны на мяккае аддзяленне экскрыментаў.
  
  
  Рукі ажылі. Рыма адкінуў іх назад. Нейкім чынам ажыўшы, яны былі нерухомай, але вільготнай глінай. Ён без намаганняў адкінуў іх назад. Гліняныя рукі аддзяліліся ад гліняных запясцяў. Гліняныя пазногці драпалі яго твар, пакідаючы толькі слізкія бялявыя сляды і гліняныя крошкі.
  
  
  "Напэўна, з-за спякоты", - перадражніў Рыма. "Ты станоўча растае".
  
  
  Псіхічныя хвалі аціхлі, жудасны пах не стаў мацней. Нячутны голас закрычаў ад паразы.
  
  
  Палёгка ўсміхнуўшыся, Рыма пагрузіў пальцы ў тоўстае белае тулава стварэння. Трыптых твараў на падлозе завыў у маўклівым пратэсце, пакуль Рыма мясіў гліну, надаючы ёй форму. Яго сталёвыя пальцы сціснуліся. Гліна сачылася паміж імі. Ён раскідваў камякі цяжкага матэрыялу ва ўсе бакі. Некаторыя з іх прыліплі да сцен. Гліна выдае булькатлівыя гукі, калі Рыма цягне, штурхае і аддзяляе цяжкую белую масу, ператвараючы багата упрыгожанае цела прадмета ў камяк цяжкай неактыўнай матэрыі.
  
  
  Скончыўшы, Рыма агледзеў пакой. Гліняная рука дрыжала ў яго за спіной. Рыма падштурхнуў яе наском чаравіка. Ён перавярнуўся і, знайшоўшы свае пальцы, пачаў уцякаць.
  
  
  Смеючыся, Рыма наступіў на яе нагой. Пальцы растапырыліся і замерлі.
  
  
  "Цяпер ты не такі круты, ці не так?" Насмешліва вымавіў Рыма.
  
  
  Ён пашукаў іншую руку. Ён знайшоў адну, якая выгінаецца, нібы ў перадсмяротнай агоніі. Нахіліўшыся, Рыма паднёс яе да свайго твару з шалёнымі вачыма.
  
  
  Пальцы дарэмна цягнуліся да ягонага твару. Рыма зноў засмяяўся і спакойна пачаў адрываць пальцы, адзін за адным.
  
  
  "Яна кахае мяне". - праспяваў ён. "Яна мяне не кахае".
  
  
  Калі ён адарваў вялікі палец, ён сказаў: "Яна кахае мяне", - і спусціў скалечаную далонь ва ўнітаз.
  
  
  Іншых непашкоджаных рук не было, што расчаравала Рыма. Ён агледзеўся ў пошуках галавы. Не знайшоўшы яе, ён нахмурыўся.
  
  
  "Сюды, кіці", - паклікаў ён, за адсутнасцю лепшага тэрміна. "Сюды, кіці, кіці".
  
  
  Калі гэта не выклікала рэакцыі, Рыма апусціўся на карачкі і зазірнуў пад мэблю.
  
  
  "Не пад камодай", - прамармытаў ён. Паварушыўшыся, ён убачыў, што галавы таксама не было пад пісьмовым сталом. І яна не хавалася пад крэсламі.
  
  
  "Гэта пакідае..." - пачаў Рыма, пацягнуўшыся за краем покрыва.
  
  
  " ... Пад ложкам. Бу!"
  
  
  Галава пад ложкам з жахам адрэагавала на раптоўнае святло і выгляд асобы Рыма. Гліняны рот склаўся ў літару "О", якой паўтаралі яго таварышы. Непразрыстыя белыя вочы таксама акругліліся.
  
  
  "Ну, калі гэта не місіс Біл", - сказаў Рыма, працягваючы руку да галавы. Яна ўкусіла яго. Ён засмяяўся. Зубы былі як мяккая гліна. Яна нічога не магла зрабіць. Калі была багіняй зла, але ён быў Кіроўным Майстрам Сінанджу. Ён быў непераможны.
  
  
  Падняўшыся на ногі, Рыма аднёс галаву пратэаніна да акна. Рассунуўшы шторы, ён пазногцем намаляваў на шкле круг. Гук быў падобны на працу шкларэза з алмазным наканечнікам.
  
  
  "Хіба ты проста не ненавідзіш гэты вісклівы гук?" - спытаў Рыма ў галавы, падымаючы яе так, каб яе шматлікія вочы маглі бачыць бялёсы круг на шкле і гарадскія агні, якія ён апраўляў.
  
  
  "Угадай, што будзе далей?" - Спытаў Рыма ў кіраўніка Гартуй. Шэсць вачэй закрыліся. І Рыма надрукаваў твар у шкло.
  
  
  Яно засела там, цэнтральны твар расплюшчыўся. Бакавыя твары, аднак, працягвалі курчыцца ад страху.
  
  
  "У наступны раз выкарыстоўвай што-небудзь мацней. Напрыклад, коркавае дрэва", - прапанаваў Рыма, лёгенька пастукваючы па патыліцы.
  
  
  Шкло трэснула! Круг выпаў вонкі. Ён панёс гліняную галаву з вышыні васьмі паверхаў на тратуар унізе.
  
  
  Пры ўдары шкляны круг разляцеўся дашчэнту. Рыма паглядзеў уніз.
  
  
  Шаноўная жанчына спынілася як укапаная перад плоскай белай плямай на тратуары, акружанай россыпам шкляных аскепкаў.
  
  
  "Прабачце", - крыкнуў Рыма ўніз. "Тэмпераментны мастак за працай". Затым ён зноў засмяяўся, нізка і хрыпла. Яму ўжо шмат год не было так добра. І ён быў так напалоханы. Уявіце. З-за дурной глінянай статуі. Ну і што, што ў яе ўсяліўся дух дэмана Гартуй? Па словах Чыуна, Рыма быў аватарам Шывы Разбуральніка. Рыма ніколі ў гэта не верыў. Якога чорта Шыве спатрэбілася вяртацца на зямлю ў якасці паліцыянта з Ньюарка?
  
  
  Але калі ён быў Шывай, відавочна, што Шыва быў магутнейшы за Калі.
  
  
  Рыма выйшаў з гасцінічнага нумара, смеючыся. Цяпер ён быў вольны. Сапраўды вольны. Ён мог рабіць усё, што хацеў. Больш ніякага К'юры. Больш ніякага Сміта. Чорт вазьмі, яму нават не трэба было больш выслухоўваць прыдзіркі Чыуна.
  
  
  "Свабодны. Бясплатна. Халява", - спяваў ён з п'янай радасцю.
  
  
  Кіраўнік 12
  
  
  
  
  Рыма Уільямс насвістваў, спускаючыся на ліфце ў вестыбюль.
  
  
  Клетка спынілася на другім паверсе, і на борт падняўся добра апрануты мужчына з экзэмплярам "Уол-стрыт джорнал", засунутым пад яго летнюю куртку.
  
  
  "Добрая ноч, так?" Сказаў Рыма.
  
  
  "Сапраўды", - суха сказаў мужчына.
  
  
  "У такую ноч, як гэтая, ты сапраўды разумееш, што такое жыццё".
  
  
  "І што гэта такое?" Голас мужчыны гучаў сумна.
  
  
  "Перамагаць. Клапаціцца аб сваіх ворагах. Прапускаць іх мяккія друзлыя кішкі скрозь пальцы. Лепш гэтага нічога не бывае".
  
  
  Нервова пазіраючы на Рыма, мужчына прысунуўся да панэлі кіравання ліфтам. Ён прыкінуўся, што тыкае пальцам у пляму на латуневай панэлі, тоўстае ад скурнага тлушчу. Яго рука заставалася побач з кнопкай трывогі.
  
  
  Рыма аднавіў свой свіст. Ён не збіраўся дазволіць нейкаму мацару, які не разумеў, якая гэта была цудоўная ноч, сапсаваць яго добры настрой.
  
  
  Клетка даставіла Рыма ў вестыбюль, дзе ён знайшоў тэлефон-аўтамат і апусціў чацвяртак у шчыліну.
  
  
  "Місія, - сказаў Рыма пасля таго, як Гаральд Сміт зняў трубку, - выканана. Сюрпрыз. Здзіўленне. Іду ў заклад, ты думаў, што я цябе кінуў".
  
  
  "Я ведаў, што ты гэтага не зробіш", - сказаў Сміт без прытворства.
  
  
  "Вядома, вядома", - сказаў Рыма. "Табе, мусіць, патрэбен мая справаздача, а?"
  
  
  "Мэта нейтралізаваная?" Асцярожна спытаў Сміт.
  
  
  "Сплю сном мерцвяка", - сказаў Рыма, напяваючы. "І я атрымаў статуэтку".
  
  
  "Ты зрабіў?" Сказаў Сміт дзіўным голасам.
  
  
  "Яна таксама была нейтралізаваная, калі скарыстацца вашым мудрагелістым выразам. Насамрэч, кажучы па-свойму, я б сказаў, што яе расцерлі да хрумсткай скарыначкі".
  
  
  "Я рады, што твой розум вольны ад турботы", - сказаў Сміт, сваім рэзкім тонам адкідаючы пытанне аб магічных статуях, - "але як наконт мэты?"
  
  
  "Я ж казаў табе - мёртвы, як дзвярны цвік. Дарэчы, адкуль узяўся гэты выраз? Я маю на ўвазе, што, чорт вазьмі, такое дзвярны цвік?"
  
  
  "Гэта метал, прымацаваны да дзвярнога малатка", - сказаў Сміт. "Па ім б'юць малатком".
  
  
  "Гэта так? Уяві сабе гэта. Сміт, я буду сумаваць па тваёй слоўнікавы індывідуальнасці. Твайму энцыклапедычнай дасціпнасці. Твайму..."
  
  
  "Увага да дэталяў. Хто быў тваёй мэтай? Якая была яе мэта?"
  
  
  "Я думаю, у яе быў зуб на Іругіса".
  
  
  "Іраітыс. Іруг - гэта зусім іншая краіна".
  
  
  "Irait. Сябар. Ірун. Гэта ўсё адно і тое ж. Акрамя Іруна. Гэта тое, што я збіраюся зрабіць зараз. Бяжы. Я не ведаю, ці змагу я пратрымацца ў Сінанджу больш за тыдзень, але, прынамсі, я павінен паведаміць дрэнныя навіны жыхарам вёскі. Калі мне пашанцуе, яны выкінуць мяне, і мне таксама больш не давядзецца з імі мірыцца”.
  
  
  "Рыма, хто была гэтая жанчына?"
  
  
  "Называла сябе Кімберлі. Да таго ж подла абыходзілася з жоўтым шаўковым шалікам".
  
  
  "А яе прозвішча?" Цярпліва спытаў Сміт.
  
  
  "Мы ніколі не пераходзілі на асобы, Сміці. Цяжка атрымаць поўную біяграфію, калі мэта спрабуе цябе задушыць".
  
  
  "У яе, мусіць, было пасведчанне асобы".
  
  
  Рыма задумаўся. "У яе сапраўды была сумачка".
  
  
  "Калі ласка, Рыма, нам трэба растлумачыць смерць амбасадара Іраіці. Я павінен ведаць, хто гэтая жанчына".
  
  
  "Была. Цяпер мёртвая, як дзвярная ручка. Але я прызнаю, што яна выглядае нядрэнна. Натуральная, як кахаюць казаць бальзаміроўшчыкі".
  
  
  "Рыма, ты п'яны?"
  
  
  "Сміці", - кудахтаў Рыма, - "ты ведаеш лепш, чым гэта. Алкаголь засмуціў бы мой далікатны целасклад. Я б скончыў на пліце побач з небаракам Кімберлі. Вядома, гамбургер падышоў бы для гэтага. Як і хот-дог. Нават добры ."
  
  
  "Ты кажаш непадобна на сябе".
  
  
  "Я шчаслівы, Сміт", - прызнаўся Рыма. "Сапраўды шчаслівы. Нейкі час мне было страшна. Страшна, таму што я сутыкнуўся з чымсьці, з чым, як я думаў, я не змагу справіцца ў адзіночку. Але я гэта зрабіў. Калі была пластылінам у маіх руках. Так сказаць. Чорт. Варта прымяніць да яе гэтую фразу. Цяпер занадта позна."
  
  
  "Ты сапраўды шчаслівы?"
  
  
  "Сапраўды", - сказаў Рыма, драпаючы свае ініцыялы на акустычным шчытку тэлефона-аўтамата з нержавеючай сталі.
  
  
  "Нават пасля смерці Чыўна?"
  
  
  На провадзе запанавала цішыня. Рыма паставіў завяршальную закавыку на літары W для "Уільямса". Ягоны адкрыты, бесклапотны выраз застыў, затым пацямнеў. Зьявіліся лініі. Яны адбіліся вакол яго рота, яго вачэй, яго ілба.
  
  
  "Сміт, - сказаў ён ціхім голасам, - ты сапраўды ведаеш, як сапсаваць маё жыццё, ці не так, стрыманы сукін сын?"
  
  
  "Так лепш", - сказаў Сміт. "Цяпер я гавару з тым Рыма, якога ведаю".
  
  
  "Адлюструй гэты момант у сваёй памяці, таму што ён можа апынуцца апошнім", - папярэдзіў Рыма. "Я афіцыйна звольнены з працы".
  
  
  "І апошняе, Рыма. Асоба жанчыны".
  
  
  "Добра. Калі гэта так важна, што ты хочаш сапсаваць мне добры настрой, я пакапаюся ў яе сумачцы".
  
  
  "Добра. Я застануся тут". Сьміт адключыўся.
  
  
  "Ублюдак", - прамармытаў Рыма, вешаючы трубку.
  
  
  Але да таго часу, як ён вярнуўся на восьмы паверх, ён ужо напяваў.
  
  
  Рыма дастаў ключ ад гатэля і скарыстаўся ім. Дзверы адчыніліся ад дотыку яго пальцаў. Ён напяваў. Мелодыя была "Народжаны свабодным".
  
  
  У той момант, калі ён пераступіў парог, гук заціх на збянтэжанай ноце.
  
  
  Кімберлі ляжала на ложку сапраўды гэтак жа, як Рыма пакінуў яе. За выключэннем таго, што яе рукі былі складзеныя пад пірамідападобнай грудзьмі. Ён не так размясціў яе рукі.
  
  
  "Што за халера?" Прамармытаў Рыма.
  
  
  Ён вагаўся, яго вушы прыслухоўваліся да любога здрадлівага гуку.
  
  
  Недзе білася сэрца. Рыма засяродзіўся на гуку.
  
  
  Гэта зыходзіла, як ён быў больш за здзіўлены, усвядоміўшы, з пасцелі.
  
  
  "Немагчыма", - выпаліў ён. "Ты мёртвы".
  
  
  Рыма слізгаў па дыване, яго сэрца білася недзе высока ў горле. Яго кіпучы настрой выпарылася. Гэта было немагчыма. Ён выкарыстоўваў беспамылковую тэхніку, каб раздрабніць яе верхнія пазванкі.
  
  
  Рыма пацягнуўся да складзеных рук, маючы намер намацаць пульс. Адно запясце было прахалодным.
  
  
  Дыханне стала хуткім і рэзкім, з-за чаго вострая, як піраміда, грудзі прыўзнялася. Нявінныя блакітныя вочы расхінуліся. Але яны не былі блакітнымі. Яны былі чырвонымі. Чырвоныя ад асяродку іх палаючых зрэнак да знешняй беласці, якая была малінавай. Вочы выглядалі так, нібы іх акунулі ў кроў.
  
  
  "Госпадзе!" - Усклікнуў Рыма, рэфлекторна адскокваючы назад.
  
  
  Выгінаючыся ў таліі, прахалодная штука на ложку пачала паднімацца, рукі з жоўтымі пазногцямі расчыніліся, як атрутныя кветкі, якія расчыняюцца насустрач сонцу.
  
  
  Рыма назіраў за імі, як загіпнатызаваны. І пакуль яго ўзрушаны мозг усведамляў немагчымае, труп выпрастаўся.
  
  
  Галава павярнулася да яго. Яна звісала набок, нібы з-за шыйнага згіну. Рысы яе твару былі малочна-бледнымі, жоўтыя цені на век вылучаліся, як цвіль. Ногі перамясціліся ў сядзячае становішча.
  
  
  "Калі ты ідзеш на праслухоўванне ў "Экзарцыст IV", - нервова пратрашчаў Рыма, - я аддаю за цябе свой голас".
  
  
  "хачу ... цябе", - павольна вымавіла яна.
  
  
  Рукі ўзняліся ўверх, пацягнуўшыся да яе грудзей. Пазногці пачалі ірваць жоўтую тканіну.
  
  
  Рыма злавіў іх, трымаючы па руцэ за кожнае запясце.
  
  
  "Не так хутка", - сказаў ён, спрабуючы справіцца з нарастаючым страхам. "Я не памятаю, каб абяцаў гэты танец дзяўчыне з налітымі крывёю вачамі. Чаму б табе не...?"
  
  
  Колкасць засела ў яго ў горле. Запясці змагаліся ў яго непахіснай хватцы. Яны былі моцнымі - мацней, чым і павінны быць чалавечыя канечнасці. Рыма засяродзіў рукі і дазволіў іх супрацьдзеіць сіле дзейнічаць самой па сабе. Запясці апісвалі кругі ў паветры, рука Рыма ўсё яшчэ была моцна прыціснута. Кожны раз, калі яны штурхалі ці цягнулі, Рыма пераводзіў кінетычную энергію ў слабое становішча. Вынікам была патавая сітуацыя.
  
  
  Тым не менш, істота, якая была Кімберлі, упарцілася, яго злыя чырвоныя вочы невідушча ўтаропіліся на Рыма, галава схілілася набок, як у сляпога цікаўнага сабакі. Прахалодныя павуковыя пальцы працягвалі цягнуцца да яго уздымаюцца грудзей.
  
  
  - Ты не прымаеш "не" за адказ, ці не так? - Спытаў Рыма, спрабуючы прыдумаць, як адпусціць яе, не падвяргаючы сябе небяспецы. Кімберлі не была слабаком.
  
  
  Пытанне перастала быць важным праз імгненне, калі знаёмы пах пракраўся ў ноздры Рыма, нібы шчупальцы газу.
  
  
  Пахла завядаючымі кветкамі, мускуснай жаноцкасцю, крывёй і іншымі змешанымі пахамі, якія немагчыма было падзяліць. Рэчыва ўдарыла ў яго лёгкія халодным агнём. Яго мозг закружыўся.
  
  
  "О, не", - прахрыпеў ён. "Калі".
  
  
  І пакуль яго думкі кідаліся паміж нападам і ўцёкамі, грудзі Кімберлі пачала сутаргава ўздымацца. Яно білася ў канвульсіях і напружвалася, і глыбока ў ахопленых панікай кутках свядомасці Рыма ўзнік вобраз. Гэта была сцэна са старога навукова-фантастычнага фільма. Ён задавалася пытаннем, чаму яна ўсплыла ў яго ў галаве.
  
  
  І затым пярэдняя частка жоўтай сукенкі Кімберлі пачала люта рвацца, і вочы Рыма ў жаху ўтаропіліся на тое, што вырывалася на волю.
  
  
  І знаёмы голас, які не належаў Кімберлі, зароў,
  
  
  "Ты мой! Мой! Мой! Мой!"
  
  
  Кіраўнік 13
  
  
  
  
  Гаральд В. Сміт прачакаў гадзіну, перш чым пачаў турбавацца. Праз дзве гадзіны ён занепакоіўся. У Рыма не павінна было заняць так шмат часу капацца ў сумачцы мёртвай жанчыны.
  
  
  Сьміт пацягнуўся да правай скрыні стала і сарваў фальгу з шасьцідзесяцідзевяціцэнтавай упакоўкі антацыдных таблетак, у выніку чаго дзьве таблеткі выпалі ў ягоную падстаўленую далонь. Ён паклаў іх у рот і падышоў да офіснага аўтамата з мінеральнай вадой. Ён націснуў кнопку. У папяровую шкляначку палілася прахалодная вада. Сьміт праглынуў горкія таблеткі, запіваючы іх вадой. Праверыўшы, ці няма ўцечак, ён вярнуў папяровую шкляначку ў трымальнік. Ён яшчэ не пачаў разлагацца ад шматразовага выкарыстання. Магчыма, ён працягне яшчэ месяц.
  
  
  Сьміт вярнуўся да свайго стала, калі зазваніў тэлефон.
  
  
  Ён пацягнуўся да сіняга тэлефона, усвядоміўшы сваю памылку, калі званок паўтарыўся пасля таго, як ён зняў трубку.
  
  
  Гэта быў чырвоны тэлефон.
  
  
  Сьміт пераклаў сінюю трубку ў іншую руку і схапіў чырвоную.
  
  
  "Так, спадар прэзідэнт?" сказаў ён са стрыманым збянтэжанасцю.
  
  
  "Дах зняты", - цвёрда сказаў Прэзідэнт. "Урад Іраіці хоча ведаць, дзе знаходзіцца іх амбасадар".
  
  
  "Гэта не мая вобласць, але я б параіў вам задаволіць праўдападобны няшчасны выпадак".
  
  
  "Магчыма, ужо занадта позна. Яны ўзялі закладніка. Вялікага."
  
  
  "Хто?" Напружана спытаў Сміт.
  
  
  "Гэты вядучы, Дон Кудэр".
  
  
  "О", - сказаў Сміт тонам, які не зусім выказваў палёгку, але і дакладна не быў занепакоены.
  
  
  "Я таксама не буду сумаваць па ім, - сказаў прэзідэнт, - але, чорт вазьмі, ён высокапастаўлены грамадзянін ЗША. Мы не можам дазволіць гэтым неаднаразовым правакацыям застацца бяскарнымі".
  
  
  "Рашэнне пачаць вайну застаецца за вамі, спадар Прэзідэнт. У мяне няма ніякіх парад, якія я мог бы прапанаваць".
  
  
  "Я не шукаю парад. Мне патрэбны адказы. Сміт, я ведаю, што ваш чалавек зрабіў усё магчымае, каб знайсці амбасадара жывым. ФБР кажа мне, што ён ужо астыў да таго, як мы пакінулі вароты. Дык вось яно што. Але што , чорт вазьмі, за гэтым стаіць?"
  
  
  "Амбасадар, падобна, упаў ахвярай серыйнага забойцы, які, як я рады паведаміць, быў ... э-э... выдалены з месца здарэння толькі на працягу апошняй гадзіны".
  
  
  "Хто, Сміт?"
  
  
  "Жанчына, якую я зараз спрабую ідэнтыфікаваць".
  
  
  "Ты хочаш сказаць, што гэта не было палітычным?"
  
  
  "Падобна, што не", - сказаў Сміт прэзідэнту. "Натуральна, я ўстрымаюся ад меркавання, пакуль наша расследаванне не будзе завершана. Але, мяркуючы па ўсім, злачынец, здаецца, быў звязаны з небяспечным культам, які быў практычна нейтралізаваны некалькі гадоў таму. У Вашынгтоне знойдзены іншыя целы, задушаныя такім жа чынам." Аднолькавыя жоўтыя шалікі былі наматаныя на шыі кожнай з ахвяр”.
  
  
  "Вы кажаце, культ?"
  
  
  "Адзінокая жанчына, якая зараз мёртвая. Няма прычын меркаваць, што культ актыўны".
  
  
  "Іншымі словамі, - настойваў прэзідэнт Злучаных Штатаў, - у нас няма жывога казла адпушчэння, на якога можна было б гэта павесіць?"
  
  
  "Баюся, што не", - прызнаў Сміт. "Наша задача - прымус, а не арганізацыя выкрутаў".
  
  
  "Ніякая крытыка не была наўмыснай або мелася на ўвазе".
  
  
  "Я ведаю".
  
  
  "Працягвайце працаваць, Сміт. Я ператэлефаную вам. Я склікаю экстранае паседжанне кабінета міністраў, каб абгаварыць наш адказ на іракцаў".
  
  
  "Удачы, спадар прэзідэнт".
  
  
  "Мне не патрэбна поспех. Мне трэба чортава цуд. Але ўсё роўна дзякуй, Сміт".
  
  
  Гаральд Сміт паклаў чырвоную трубку. Ён заўважыў, што ўсё яшчэ моцна трымае сінюю ў другой руцэ. Яна пачала выдаваць папераджальны гукавы сігнал "Знята з кручка". Сьміт пасьпешліва замяніў яго, падумаўшы, што раней ён ніколі ня быў такім безуважлівым. Ён спадзяваўся, што гэта ўзрост, а не хвароба Альцгеймера. Бо, калі яго медыцынскае абследаванне, якое праводзіцца два разы на год, калі-небудзь выявіць такі прагноз, які азмрочвае меркаванні, Гаральд Сміт будзе змушаны патэлефанаваць прэзідэнту Злучаных Штатаў і паведаміць яму, што CURE больш не можа функцыянаваць як надзейны рычаг палітыкі выканаўчай улады.
  
  
  Галоўнакамандуючы павінен быў вырашыць, ці павінен Сміт быць адпраўлены ў адстаўку ці CURE павінна закрыцца. У апошнім выпадку Сміту давялося б закрыць арганізацыю, ушчэнт знішчыўшы масіўныя банкі дадзеных чатырох кампутараў, схаваных за фальшывымі сценамі ў склепе Фолкрофта, і забраць таблетку яду ў форме труны, якую ён насіў у кішэні для гадзін сваёй шэрай камізэлькі. Бо толькі тры жывыя чалавекі ведалі пра CURE. І публічна прызнаць, што яна ўвогуле існавала, азначала б прызнаць, што сама Амерыка не працавала. Калі прыйдзе час для таго, каб арганізацыя, якой не існавала, знікла, усе сляды - чалавечыя і тэхналагічныя - таксама павінны былі быць знішчаны. Толькі ўдзячны прэзыдэнт мог бы памятаць.
  
  
  Што да Рыма Ўільямса, чалавечай суперзброі, створанай Гаральдам Смітам, у Сміта было некалькі спосабаў адправіць яго ў адстаўку.
  
  
  Калі б Рыма ўжо не пакінуў Амерыку назаўжды, што выклікала расце падазрэнне ў Сміта.
  
  
  Яго слабыя шэрыя вочы ўтаропіліся на маўклівы сіні тэлефон.
  
  
  Ён адчуваў смутнае прадчуванне, але не паніку. За трыццаць гадоў працы дырэктарам CURE было так шмат выпадкаў, калі ён быў на мяжы катастрофы, што Сьміт не мог выклікаць ніякай панікі. Магчыма, падумаў ён, гэта было дрэнна. Страх матываваў яго ў мінулым, прымушаючы ісці на звышчалавечыя крайнасці, каб выканаць сваю місію. Без страху мужчына быў занадта схільны дазволіць плыням жыцця захліснуць яго. Сміт задаваўся пытаннем, ці не згас у яго проста агонь у жываце і ці не было гэтага дастатковай прычынай для таго, каб патэлефанаваць у Белы дом аб звальненні ....
  
  
  Кіраўнік 14
  
  
  
  
  "Мая! Мая! Мая!"
  
  
  Дзве ўчэпістыя рукі ўчапіліся ў горла Рыма, падобныя на бледных павукоў з жоўтымі лапкамі, паміж імі нацягнуўся шаўковы шалік бананавага колеру.
  
  
  Змагаючыся з забіваючымі лёгкія міязмамі, Рыма адпусціў запясці Кімберлі. Ці тое, што ён прыняў за яе запясці.
  
  
  Ён не ведаў, што і думаць. У той момант, калі яго розум быў паралізаваны немагчымасцю, яго вывастраныя сінанджа рэфлексы ўзялі верх.
  
  
  Ён злавіў адно атакавалае запясце і моцна сціснуў яго. Яно было цвёрдым. Адкінуўшы шалік, іншая рука кінула яго яму ў вочы. Рыма інстынктыўна прыгнуўся. Ён навобмацак злавіў іншае запясце і вывярнуў яго супраць натуральнага выгібу.
  
  
  Гэтая рука таксама была цвёрдай. Ня ілюзорнай. Яго шалёна які працуе мозг пачаў сумнявацца ў іх рэальнасці.
  
  
  Рыканне абдало яго гарачым дыханнем. І калі Рыма ўзмацніў смяротную хватку, яшчэ дзве рукі з жоўтымі пазногцямі падхапілі падаючы шалік і накінулі яму на галаву.
  
  
  Гэта адбывалася хутчэй, чым Рыма мог зразумець. Ён схапіў Кімберлі за запясці. І ўсё ж яе рукі рвануліся да яго. Ён схапіў іх, і цяпер астатнія вярнуліся, з'ява паўтаралася, як пракручваецца запіс кашмару. І абсурдная думка ўспыхнула ў яго мозгу.
  
  
  Дарэчы, колькі рук было ў Кімберлі?
  
  
  "Табе ніколі не збегчы ад мяне, Руды", - адрэзаў голас.
  
  
  "Хочаш паспрачацца?"
  
  
  Павярнуўшыся на адной назе, Рыма пачаў кручэнне бусла ў стылі сінанджу, захапляючы дзяўчыну за сабой.
  
  
  Ногі Кімберлі адарваліся ад падлогі. Яе ногі адарваліся ад цэнтрабежнай сілы. Шаўковая пятля зацягнулася вакол горла Рыма. Ён праігнараваў гэта. Гэта заняло б усяго хвіліну.
  
  
  Не зводзячы вачэй з верціцца постаці, Рыма назіраў, як пакой за ёй расплываецца. Кімберлі была бездапаможная ў яго хватцы, яе цела было практычна перпендыкулярна верціцца падлозе. Ён, напэўна, трымаў яе за запясці.
  
  
  Праблема была ў тым, што ў яе была іншая пара рук, якія былі занятыя сур'ёзнай задачай задушыць яго.
  
  
  Яе вочы былі гарачымі крывавымі шарыкамі. Яе рот сказіўся ў люстраным адлюстраванні курчыцца аскала статуі Гартуй.
  
  
  Яна засіпела, як пара, якая вырвалася. Значэнне.
  
  
  Пакуль Рыма назіраў, вільготны пунсовы колер адхлынуў ад яе вачэй.
  
  
  Гэта паслужыла для Рыма сігналам, таму ён проста адпусціў яе.
  
  
  Шаўковая пятля на яго шыі тузанулася і разарвалася.
  
  
  Дзіка молаця, Кімберлі стукнулася аб далёкую сцяну, сутаргава паторгваючы мноствам белых канечнасцяў. Яна павалілася на дыван, як скарпіён з мятлой. Яе вочы павольна закрыліся, чырвонае адценне змянілася белым, як у вычышчаных яек.
  
  
  Рыма хутка наблізіўся, гатовы нанесці смяротны ўдар скрышальнай пстрычкай у скронь.
  
  
  Ён спыніўся як укапаны.
  
  
  Выгляд падранай сукенкі Кімберлі зрабіў сваю справу. Здавалася, што яе бюстгальтар выбухнуў, рассыпаўшы белыя карункі і цяжкія падтрымліваючыя правады. Яе грудзей, бледныя з ружовымі саскамі, звісалі з разарванага станіка. Яны былі вельмі маленькімі, практычна грудкі.
  
  
  Рыма тупа ўтаропіўся, але не на грудзях, якіх, як аказалася, амаль не было. Прама пад імі, на каленях Кімберлі, ляжала правая рука. Рыма адзначыў яе існаванне, заўважыўшы бананавы лак для пазногцяў.
  
  
  Што прымусіла яго сківіцу адвіснуць, дык гэта другая правая рука, якая ляжала прама, закалыхваючы яе вар'яцка нахіленую бялявую галоўку.
  
  
  Падабраная пара левых рук раскінулася па яе левым баку, як канечнасці марыянеткі пасля таго, як былі перарэзаныя нітачкі.
  
  
  "Ісус Хрыстос!" Рыма ўзарваўся. "Чатыры рукі! У яе чатыры чортавы рукі".
  
  
  Завісшы па-за дасяжнасцю ўдару, нібы перад атрутнай казуркай з джунгляў, Рыма разглядаў мудрагелістую калекцыю зброі. Утоеная пара размяшчалася крыху ніжэй звычайнага набору. Усе дваццаць пазногцяў былі пафарбаваны ў бананава-жоўты колер. У астатнім гэта былі звычайныя рукі. Відавочна, ніжняя частка была перакрыжавана ўнутры яе занадта вялікага бюстгальтара, сціскаючы схаваны шалік.
  
  
  Гэта відовішча прымусіла Рыма здрыгануцца і падумаць аб шматрукай статуі Калі і жудасным незямным голасе, які вырваўся з горла Кімберлі.
  
  
  Шмат гадоў таму ён упершыню пачуў гэты голас. У сваёй свядомасці. Голас Гартуй. І гэта быў пах Гартуй у пакоі. Яна была непераадольнай, але нават калі яна згасла, Рыма ўнутрана скалануўся ад беспадстаўнага страху перад ёй. Істота з чатырма рукамі была Кімберлі. І Кімберлі памерла. Тады гэта была Калі. Нейкім чынам дух статуі пракраўся ў яе мёртвую абалонку і ажывіў яе.
  
  
  І ўсё ж зараз яна была мёртвая. Гэта было несумненна. Рыма прымусіў сябе наблізіцца, зачараваны, як пры выглядзе мёртвага марскога істоты, выкінутага на звычайны пляж. Але ніводны зямны акіян не спарадзіў тое, чым была Кімберлі.
  
  
  Ён апусціўся на калені, прыўзняўшы адно жоўтае ад сіняка павека. Зрэнка была млявай, пашыранай, як пры смерці.
  
  
  "Пацешна", - прамармытаў Рыма. "Я думаў, яны светла-блакітныя".
  
  
  Яго адчувальныя пальцы не адчулі ні пульсацыі жыцця, ні гулу крыві, ні адчування жыцця, якая пранікае праз паднятае вечка.
  
  
  Кімберлі вызначана была мёртвая.
  
  
  "Малышка", - з палёгкай сказаў Рыма, - "у цябе быў напружаны дзень".
  
  
  Зрэнка напоўнілася жыццём, вясёлка з блакітна-блакітнай ператварылася ў цёмна-фіялетавую, нібы якая пырснула фарба.
  
  
  "Гэта яшчэ не канец!" Раздаўся поўны нянавісці голас Калі, і ўсёпаглынальны пах ударыў у лёгкія Рыма, як атрутны газ.
  
  
  Нібы скрозь жоўтую смугу, Рыма супраціўляўся. Але рукі былі паўсюль, на яго твары, у яго горла, хапалі яго за запясці, цягнулі яго ўніз, душылі яго, душылі яго.
  
  
  І ў тумане нешта абвілася вакол яго горла, нешта слізкае. І хоць Рыма Уільямс цьмяна разумеў, што гэта такое і якую небяспеку гэта ўяўляе, ён быў нямоглы супраціўляцца гэтаму, таму што пах Калі быў мацнейшы за яго волю.
  
  
  "Хто зараз абкітоўка?" Калі здзекавалася.
  
  
  Калі Рыма прачнуўся, ён быў аголены.
  
  
  Світальнае святло пранікала скрозь шчыліны ў зачыненых запавесах гасцінічнага нумара. Прамень сонечнага святла ўпаў яму на вочы. Ён міргнуў, ківаючы галавой, і паспрабаваў закрыць твар адной рукой.
  
  
  Рука павісла. Выцягнуўшы шыю, Рыма ўбачыў жоўтыя шаўковыя кайданы вакол яго тоўстага запясця.
  
  
  Яго спалоханы погляд неадкладна перамясціўся на пахвіну.
  
  
  Да свайго жаху, ён убачыў апяразвае жоўты шалік і злосна паблісквала чырвоная пляма на кончыку сваёй эрэгіраванай мужчынскай вартасці. Ён быў не зелянява-чорным, як нябожчык пасол Іраіці, а бліжэй да фіялетавага.
  
  
  Рыма вырваў адну руку. Ён вызваліў іншую. Шаўковая нітка задымілася і распалася. Ён сеў. Жоўтыя шалікі вакол яго лодыжак былі прымацаваныя да слупкоў ложка.
  
  
  Яны лопнулі з адным жаласным гукам, калі ён прыбраў ногі.
  
  
  Рыма прыняў сядзячае становішча на ложку. Яго вочы былі затуманены, а ў ноздрах стаяў агідны пах, падобны на застарэлую слізь. Сціснуўшы вусны, ён выдыхнуў праз нос, спрабуючы выгнаць агідны пах са сваіх лёгкіх, са сваіх пачуццяў, з самой сваёй сутнасці.
  
  
  Робячы гэта, ён развязаў жоўты шалік у сябе ў пахвіны і паказаў глыбока наматаны медны дрот.
  
  
  Цяжка дыхаючы, выраўноўваючы рытм, Рыма засяродзіўся. Яго твар пачырванеў ад напружання, грудзі ўздымаліся, калі ён адганяў кроў ад усіх канечнасцяў да сонечнага спляцення і адтуль уніз.
  
  
  Яго мужчынская добрая якасць трымцела, пашыраючыся, пакуль бляск медзі не знік у цені.
  
  
  І медны дрот павольна, пакутліва, неахвотна разышоўся, адпадаючы пад няўмольным патокам крыві.
  
  
  Менавіта тады Рыма больш уважліва прыгледзеўся да вільготнай чырвонай плямы, якую ён прыняў за кроплю крыві. Ён убачыў, што яно беспамылкова нагадвала адбітак жаночай губы. Губная памада.
  
  
  І тады ён успомніў, як гэта было ....
  
  
  Рыма ўскочыў з ложка, клічучы яго.
  
  
  "Кімберлі! Кімберлі!"
  
  
  Адказу няма.
  
  
  Затым, гучней, з болем: "Кімберлі!"
  
  
  Ён кінуўся ў ванную, расчыніў дзверцы шафы. Калідор таксама быў пусты. Ён схапіў тэлефон у нумары і набраў нумар у іншым пакоі, тым, які ён абшукаў.
  
  
  "Давай, давай", - сказаў Рыма, калі званок паўтарыўся, як мантра з званоў. Не атрымаўшы адказу, ён шпурнуў слухаўку. Ён зноў падняў яе і патэлефанаваў парцье.
  
  
  "Жанчына ў нумары 606. Яна ўжо выпісалася?"
  
  
  "Дзве гадзіны таму", - сказалі яму.
  
  
  Рыма здушыў жаданне пераходзіць з пакоя ў пакой у сляпых, марных пошуках яго. Яе там не будзе. Яе апошнія словы вярнуліся да яго, рэхам аддаючыся ў яго вушах. Словы, якія ён пачуў пасля таго, як бездапаможна пагрузіўся ў цяжкі посткаітальны сон.
  
  
  "Мы зноў злучаныя, Гасподзь Шыва. Ты мой назаўжды. Шукай мяне ў Катлі Крыві, і ў крыві мы будзем разам баляваць, танцуючы Тандаву, якая ламае косці і душы людзей як адно цэлае пад нашымі бязлітаснымі ступнямі ".
  
  
  Прыхінуўшыся спіной да дзвярэй гасцінічнага нумара, Рыма агледзеў сябе. Ён усё яшчэ быў узбуджаны. І да яго дайшло, чаму.
  
  
  Ён хацеў Кімберлі. І ўсё ж ён ненавідзеў яе, з яе павучымі рукамі, ад якіх у яго мурашкі беглі па скуры. Але тыя ж самыя рукі за адну ноч даставілі яму больш чыстага задавальнення, чым усе жанчыны, якіх ён калі-небудзь ведаў, разам узятыя.
  
  
  Ён быў адурманены яе сэксуальным пахам, ёю маніпулявалі жорсткімі спосабамі. І сама думка пра яе, выгляд маркі яе губной памады на ім, зрабілі яго цвярдзей, нават калі ён адчуў, як яго страўнік паднімаецца ад агіды.
  
  
  Рыма нырнуў у душ і ўключыў ваду на поўную магутнасць. Ён намыліўся дарэшты, і калі пах, здавалася, знік, ён пераключыўся на халодную ваду.
  
  
  Калі ён выйшаў з душа, ён быў амаль у норме, яго мужчынскі інструмент разгойдваўся ў звычайным супакоі.
  
  
  Ён агледзеў пакой. Ложак была ў бязладзіцы. Яго адзенне ляжала кучай. Ён падышоў да іх, нацягваючы штаны, сцягваючы праз галаву чорную футболку. Ён быў разарваны, нібы жывёлай. Рыма ўспомніў, як яны змагаліся, каб зняць яго ў шаленстве заняткаў каханнем, яго рукі і яе. Усе шасцёра пагрузіліся ў гарачыя, бязбожныя ласкі.
  
  
  Калі яго чаравікі былі зноў надзеты на ногі, Рыма Уільямс сабраўся сыходзіць. Нешта спыніла яго. Ён азірнуўся на ложак. Жаданне забрацца ў яе, дачакацца вяртанні Кімберлі, расло. Жаданне адчуць яе жудасны сэксуальны водар было непераадольным. Ён закрыў вочы, спрабуючы выгнаць са свайго мозгу калейдаскоп успамінаў аб іх ідэальнай оргіі.
  
  
  "Чорт", - прамармытаў Рыма. "Што яна са мной зрабіла?"
  
  
  Ён вярнуўся да ложка і схапіў адзін з жоўтых шаўковых шалікаў. Ён сунуў яго пад нос і прагна ўдыхнуў.
  
  
  Пах ударыў у мозг Рыма, як наркотык. Ён схапіўся за сцяну, каб не ўпасці.
  
  
  І пад сваімі чорнымі штанамі ён адчуў, як вяртаецца яго эрэкцыя.
  
  
  Рыма набіў кішэні жоўтым шоўкам і, спатыкаючыся, выйшаў з пакоя да ліфта. Ён ішоў, трымаючыся адной рукой за пахвіну, каб схаваць выпукласць.
  
  
  Унізе, у вестыбюлі, жанчына гадоў сарака з шатландскім тэр'ерам пад пахай садзілася ў ліфт, калі ён выходзіў з ліфта. Яна паглядзела на яго стратэгічна размешчаную руку і ўсміхнулася.
  
  
  "Калі да абеду ў цябе ўсё яшчэ будуць тыя ж праблемы, зазірай", - выдыхнула яна. "Пакой 225".
  
  
  - Пайшоў ты, - прамармытаў Рыма.
  
  
  Яе смех "Менавіта тое, што я мела на ўвазе" данёсся з-за якія зачыняюцца сталёвых дзвярэй.
  
  
  Таксіст з разуменнем паставіўся да цяжкага становішча Рыма. Ён спытаў, ці ёсць у Рыма на прымеце пункт прызначэння, ці ён проста плануе пагуляць сам з сабой на заднім сядзенні?
  
  
  "Таму што, калі гэта так, кошт праезду трайны", - сказаў ён. "Я ведаю, што гэта Вашынгтон, але з-за такога роду меркаванняў я павінен браць больш".
  
  
  "Аэрапорт", - сказаў Рыма, выцягваючы з кішэні кавалак шоўку і падносячы яго да носа.
  
  
  "Я ведаю адно месца, дзе спецыялізуюцца на злучэнні", - выказаў здагадку таксіст, ад'язджаючы ад тратуара і пазіраючы ў люстэрка задняга выгляду на Рыма.
  
  
  Рыма ўчапіўся пальцамі ў цяжкую сетку перагародкі задняга сядзення. Ён сціснуў усе пяць пальцаў.
  
  
  Хрук!
  
  
  Калі ён прыбраў руку, у сетцы было нешта падобнае на дзіравую павуціну.
  
  
  "Аэрапорт", - паўтарыў ён.
  
  
  "Які?"
  
  
  "Бліжэйшы", - выпаліў Рыма. "Хутка".
  
  
  "У цябе атрымаецца", - паабяцаў таксіст. "Спадзяюся, ты не страціш свой энтузіязм да таго часу, як я дастаўлю цябе да яе".
  
  
  Але Рыма Уільямс не слухаў. Ён удыхаў салодкі мускусны водар, які для яго азначаў чысты сэкс, любячы гэты пах, але ненавідзячы сябе з нарастаючым запалам.
  
  
  Кіраўнік 15
  
  
  
  
  Кімберлі Бэйнс прачнулася ў сваім уласным гасцінічным ложку на шостым паверсе гатэля "Уотэргейт" з зацёклай шыяй.
  
  
  Яе вочы спрабавалі сфакусавацца. Падзеі дня вярнуліся да яе. Яна прачнулася позна. Перад Гартуй, як заўсёды, ляжала ўчорашняя газета. Але замест разарванай выразкі адна рука сціскала брашуру, якая прапануе паслугі лімузіна да аэрапорта Далеса, якая раней ляжала на пісьмовым стале. Кімберлі паехала ў аэрапорт, ведаючы, што Калі падасць ахвяру. І мужчына ў чорнай футболцы прыстаў да яе. І якраз своечасова. Яе станік неяк моцна ўпіваўся ёй у плечы.
  
  
  Апошняе, што яна магла ўспомніць, было тое, што мужчына ў чорнай футболцы збіраўся забіць яе. Інтуітыўна яна ведала, што такі быў ягоны намер. Рука схапіла яе. І срэбнае святло ўзарвалася ў яе спалоханым мозгу.
  
  
  Яна нічога не памятала пасля гэтага. Цёплы ветрык пранікаў у акно, варушачы цёмна-бардовыя запавесы. Гэта было няправільна. Яна ніколі не пакідала акно адчыненым.
  
  
  Кімберлі вёскі. Спачатку яна заўважыла, што ўсе чатыры рукі былі вольныя. Яна ўспомніла, як спрабавала вызваліць утоеную пару з іх туга завязанымі жоўтымі румаламі, калі ўзарвалася серабрыстае святло.
  
  
  Дык як жа яны вырваліся на волю? І як яна апынулася тут?
  
  
  "Калі даведаецца", - прашаптала яна, паварочваючыся да бліжэйшага бюро.
  
  
  Але там, дзе сядзела на кукішках яе спадарыня, была толькі пустата. Толькі вільготная пляма на паліраваным вечку камоды і адзіны белы локаць. Адключаны.
  
  
  Кімберлі ўскочыла з ложка, працягваючы ўсе чатыры рукі. Яна наступіла на ўжо раздушаны пэндзаль, адхіснуўшыся з трапятаннем мноства рук.
  
  
  "О, не! Спадарыня Гартуй! Не".
  
  
  Па ўсёй падлозе, разбітая на кавалкі пасудзіна Гартуй - скалечаны, расчлянёны. пераможаны.
  
  
  Ці была яна таксама заваяваная?
  
  
  Не.
  
  
  Голас зыходзіў з глыбіні яе галавы.
  
  
  "Алё?" Уголас сказала Кімберлі. "Гэта ты?"
  
  
  ТАК. Я жыву.
  
  
  "Але твая пасудзіна..."
  
  
  Мая часовая пасудзіна. Ты - мой посуд, Кімберлі Бэйнс, прызначаны мне посуд. Я рыхтаваў цябе сапраўды гэтак жа, як ты гадавала гліну, якая змяшчала мой дух. Я даў табе жаночае цела за шмат гадоў да твайго законнага тэрміна, і таму ты на самой справе жанчына. Ты мой аватар. Я твая душа.
  
  
  Кімберлі апусцілася на калені на дыван. Чатыры рукі з жоўтымі пазногцямі набылі малітоўную форму. Яе вочы зачыніліся, твар быў звернуты да белага гіпсавага неба столі.
  
  
  "Я ведаю, я ведаў гэта з таго часу, як..."
  
  
  З таго часу, як выраслі твае грудзі і з тваіх бакоў выраслі ніжнія канечнасці Гартуй. Гліна - гэта ўсяго толькі гліна. Яна выканала сваё прызначэнне. Я дабраславіў цябе двума з маіх шматлікіх рук, каб табе было лягчэй выконваць маю волю. Нам з табой наканавана стаць адным цэлым.
  
  
  Кімберлі нахмурылася. "Дарэчы, дзе ты?"
  
  
  "Унутры цябе. Насеньне. Я ўсяго толькі насеньне, якое прарастае ў цёмным суглінку тваёй душы. З часам я прарасту. Мы будзем расці разам, ты і я, Кімберлі Бэйнс. І ў прадказаны час мы расквітнем як адно цэлае. Датуль ты павінна падпарадкоўвацца мне ".
  
  
  "Што мне рабіць, мая спадарыня?" Спытала Кімберлі.
  
  
  Ты павінен адправіцца да Катла з Крывёй.
  
  
  "Дзе гэта?"
  
  
  Кацёл з Крывёй - гэта не месца. Гэта пекла, якое мы з табой створым разам, у краіне далёка адсюль. І калі ён пачне віраваць, Ён прыйдзе.
  
  
  "Ён?"
  
  
  Наш вораг, мая пара, твой забойца і палюбоўнік у адной асобе.
  
  
  Вочы Кімберлі пашырыліся.
  
  
  "Я больш не нявінніца!"
  
  
  Цяпер ён жадае нас абодвух. Ён будзе шукаць нас. І Ён знойдзе нас - але толькі пасля таго, як мы размяшаем кроў у Катле і свет пакоціцца да Чырвонай Бездані.
  
  
  Кімберлі Бэйнс стрымлівала слёзы сораму. "Я падпарадкоўваюся".
  
  
  Настойлівы стук раздаўся з-за дзвярэй гатэля:
  
  
  Кімберлі паднялася на ногі.
  
  
  "Хто там?" - паклікала яна, складаючы дзве пары рук на сваіх аголеных грудзях.
  
  
  "Ахова гатэля. З вамі там усё ў парадку?"
  
  
  "Так. Чаму?"
  
  
  "Таму што на тратуары ляжыць нейкая гліняная галава з аскепкамі твайго акна. Мне давядзецца зайсці".
  
  
  "Адну хвіліну", - сказала Кімберлі. "Дазвольце мне ўзяць мой шалік ... я маю на ўвазе, мой халат".
  
  
  Дзверы адчыніліся роўна настолькі, каб ахоўнік гатэля змог добранька разгледзець пару аголеных грудзей, і яшчэ больш рук, якіх ён чакаў, зацягнулі яго ў нумар і чымсьці моцна абхапілі яго горла.
  
  
  "Ёй гэта падабаецца!" Кімберлі радасна выклікнула. "А табе не?"
  
  
  Мне гэта падабаецца. Не забудзься яго кашалёк.
  
  
  Кіраўнік 16
  
  
  
  
  Місіс Эйлін Мікулка была выканаўчым сакратаром доктара Гаральда В. Сміта амаль дзесяць гадоў.
  
  
  За гэты час яна ўбачыла вялікае мноства незвычайных відовішчаў. Калі працуеш у прыватнай бальніцы, у якую ўваходзіла захоўванне псіхічнахворых, трэба было чакаць незвычайнага. Яна прывыкла да выпадковых уцекачоў, абабітых лямцом палатам і пацыентам у ўціхамірвальных кашулях, якія часам вылі аб сваім вар'яцтве такімі жудаснымі галасамі, што іх даносілі да адміністрацыйнага крыла санаторыя Фолкрофт.
  
  
  Не было нічога незвычайнага ў мужчыне, які раптам з'явіўся перад яе сталом і настойлівым тонам папрасіў аб сустрэчы з доктарам Смітам.
  
  
  Яна падняла вочы, адна рука пацягнулася да свайго сціплага дэкальтэ.
  
  
  "О! Вы здзівілі мяне, містэр ...."
  
  
  "Клічце мяне Рыма. Скажыце Сміту, што я тут".
  
  
  "Калі ласка, сядайце", - рашуча сказала місіс Мікулка, здымаючы з грудзей акуляры на ланцужку і ўзняўшы іх на нос.
  
  
  "Я буду стаяць".
  
  
  "Выдатна", - сказала місіс Мікулка, пацягнуўшыся да інтэркаму. "Але вам не абавязкова стаяць так блізка да стала". Цяпер яна даведалася гэтага чалавека. Калісьці ён працаваў у доктара Сміта на нейкай чорнай пасадзе. Ён быў нячастым наведвальнікам. У місіс Мікулкі склалася ўражанне, што некалі ён быў пацыентам. Гэта растлумачыла б настойлівае выраз яго твару і нервуючую манеру, з якой ён падышоў прама да краю стала. Ён нахіліўся, паклаўшы абедзве рукі на яе прамакаткі.
  
  
  Гэтыя вочы прымусілі місіс Мікулку здрыгануцца. Гэта былі самыя мёртвыя, халодныя вочы, якія яна калі-небудзь бачыла. Нават калі яны і выглядалі крыху зацкаванымі.
  
  
  "Так, місіс Мікулка?" – пачуўся выразны, абнадзейлівы голас доктара Сміта праз металічны састарэлы інтэркам.
  
  
  "У мяне тут ... джэнтльмен па імені Рыма. У яго не прызначаная сустрэча".
  
  
  "Адпраўце яго сюды", - неадкладна сказаў доктар Сміт.
  
  
  Місіс Мікулка ўзняла вочы. "Цяпер вы можаце ўваходзіць".
  
  
  "Дзякуй", - сказаў мужчына, абыходзячы стол, каб паспяшацца да дзвярэй.
  
  
  У чым, чорт вазьмі, праблема гэтага мужчыны? спытала яна сябе, калі ён рэзка разгарнуўся і бачком праслізнуў у дзверы спіной да яе.
  
  
  Яна паціснула плячыма, прыбрала акуляры на грудзі і аднавіла сваю інвентарызацыю. Здавалася, у краме небяспечна мала ёгурта з чарнаслівам, каханага прадукта доктара Сміта. Ёй прыйшлося б замовіць яшчэ.
  
  
  Доктар Сміт назіраў за тым, як Рыма ўваходзіць у кабінет з савінай цікавасцю. Дзверы расчыніліся. Рыма хутка праслізнуў унутр, плыўным, бесперапынным рухам апусціўшыся на доўгую скураную канапу, які стаяў побач з дзвярыма. Ён хутка скрыжаваў ногі. Яго твар быў чырвоным.
  
  
  Сьміт зь цікаўнасьцю паправіў свае акуляры без аправы. "Рыма?"
  
  
  "Хто яшчэ?" Сказаў Рыма, зачыняючы дзверы рукой са свайго сядзячага становішча.
  
  
  "Нешта не так?"
  
  
  "Мы павінны знайсці яе!"
  
  
  "Хто?"
  
  
  "Кімберлі".
  
  
  Сьміт міргнуў. "Я думаў, яна была..."
  
  
  "Яна не такая. І яна збегла".
  
  
  "Што здарылася?"
  
  
  "Я толькі што сказаў табе!" Горача сказаў Рыма. “Я вярнуўся. Яна не была мёртвая. Яна збегла ад мяне. Канец гісторыі. Цяпер мы павінны знайсці яе. І не сядзі проста так з збянтэжаным выглядам. Запускай свае кампутары. Гэта надзвычайная сітуацыя”.
  
  
  "Хвілінку", - цвёрда сказаў Сміт, выходзячы з-за свайго стала. Ён перасёк спартанскі, злёгку абшарпаны офіс менш за за тузін даўганогіх крокаў.
  
  
  Стоячы над Рыма, Сміт бачыў яго расчырванелыя рысы, змучаны выраз твару і тое, як ён паклаў сагнутую нагу на калені. Мова цела была няправільнай. Гэта не было мовай цела Рыма, падумаў ён. Рыма быў неахайны, калі не сказаць дзёрзкі.
  
  
  "Рыма, тое, што ты мне толькі што сказаў, не мае ніякага сэнсу", - сказаў Сміт роўным дзелавым тонам.
  
  
  "Гэта тое, што адбылося", - нацягнута сказаў Рыма. "Цяпер ты збіраешся рабіць сваю працу, каб я мог рабіць сваю, ці мне трэба пасадзіць цябе назад на гэтае сядзенне і трымаць за рукі на першых этапах?"
  
  
  Цёмныя вочы Рыма ўтаропіліся ў вочы Сміта. Шэрыя вочы доктара Сміта сустрэлі іх непахісна.
  
  
  "Ты сказаў мне, што яна мёртвая", - настойваў Сміт.
  
  
  "Мая памылка".
  
  
  "Усе здзяйсняюць памылкі", - сказаў Сміт разважлівым тонам. "Такім чынам, вы вярнуліся, знайшлі яе жывы, а яна выслізнула ад вас? Гэта ўсё?"
  
  
  "Гэта ўсё, што табе трэба ведаць", - зароў Рыма, адводзячы вочы.
  
  
  "Мне трэба ведаць яе асобу. Ты вяртаўся за яе пасведчаннем асобы. Ты знайшоў яго?"
  
  
  "Не", - катэгарычна сказаў Рыма. Ён паправіў сагнутую нагу. Сміт успомніў, што Рыма звычайна згінаў нагу так, каб адна шчыкалатка ляжала на процілеглым калене, а яго сагнутая нага ўтварала трыкутнік з сцягном у стане спакою. Крыж з рассунутымі ножкамі.
  
  
  Аднак сёння Рыма скрыжаваў правую нагу з левай. Больш абарончы крос. Не ў стылі Рыма. Нават у першыя дні, да таго як ён вывучыў сінанджу.
  
  
  "Рыма, - пачаў ён роўным голасам, - колькі я цябе ведаю, ты ніколі не наносіў смяротнага ўдару, які не аказаўся б фатальным. Колькі я цябе ведаю, ты ніколі не прымаў жывое цела за мёртвае. Што ты можаш на гэта сказаць?"
  
  
  Рыма паціснуў плячыма. "Прывітанне. У мяне была дрэнная ноч, ясна?"
  
  
  "Ты прафесіянал", - працягваў Сміт з няўмольнай логікай. "Ты спадчыннік Дома Сінанджу. Ты не здзяйсняеш падобных памылак. Цяпер раскажы мне, што адбылося, калі ты вярнуўся ў гасцінічны нумар Кімберлі?"
  
  
  Жорсткі погляд Рыма ўпіўся ў Сміта, калі на твары Рыма прамільгнула цэлая гама эмоцый - трывога, гнеў, нецярпенне, а за ўсім гэтым маячыла нешта яшчэ. Тое, чаго Сміт ніколі не бачыў на твары Рыма.
  
  
  Калі Рыма апусціў позірк у падлогу, Гаральд Сміт зразумеў, што гэта было. Сарамлівасць.
  
  
  "У нас быў сэкс", - прызнаўся Рыма цьмяным голасам. "Пасля таго, як яна памерла".
  
  
  Сьміт праглынуў. Гэта быў не той адказ, якога ён чакаў. Ён паправіў гальштук.
  
  
  "Так?" ён падказаў.
  
  
  "Можа быць, мне трэба адступіць". Рыма ўздыхнуў. "Я вярнуўся. Яна не была мёртвая. Я ведаю, што прыкончыў яе, але яна не была мёртвая. Больш няма. Яна напала на мяне ".
  
  
  "І?"
  
  
  "Яна была занадта вялікая для мяне".
  
  
  "Ты сур'ёзна? Дзяўчына па выкліку?"
  
  
  "Яна больш не была дзяўчынай па выкліку. Яна больш не была Кімберлі".
  
  
  "Тады кім яна была?" Спытаў Сміт.
  
  
  'Калі. Або марыянетка Гартуй. Я ведаю, што дух Гартуй быў у глінянай статуэтцы. Я адчуў яе пах, перш чым знішчыць яе. Потым я адчуў гэты пах ад той... штукі."
  
  
  "Рэч? Якая рэч?"
  
  
  "Кімберлі", - сказаў Рыма, усё яшчэ гледзячы ў падлогу.
  
  
  "Чаму ты яе так называеш?"
  
  
  "У яе было чатыры... рукі, Сміці".
  
  
  "Кімберлі?" Голас Сміта быў тонкім ад няўпэўненасці.
  
  
  "Зусім як статуя. За выключэннем таго, што рукі Кімберлі былі жывымі. Яны спрабавалі задушыць мяне. Я змагаўся. Думаў, што перамог яе. Але яна накінулася на мяне. Затым гэты пах з'явіўся зноў. Прама як у мінулы раз. Я мог змагацца. з ёй, але я не мог змагацца з пахам, Сміці. Рыма падняў вочы. У яго вачах быў боль. "Гэта закранула нешта глыбока ўва мне. Тое, пра што Чиун заўсёды папярэджваў мяне.
  
  
  "Памылка Шывы?"
  
  
  "Я не ведаю, як бы ты гэта назваў", - прызнаўся Рыма. "Але яна таксама называла мяне Шывай. Калі Кімберлі не была Калі, адкуль бы яна даведалася, што мяне можна так называць?" І калі яна была Калі, кім гэта робіць мяне?"
  
  
  "Калі - міфічная істота, як і Шыва. У іх няма асновы ў рэальнасці, няма сувязі з вамі".
  
  
  "Растлумач пра чатыры рукі", - парыраваў Рыма. "Статуя. Я чуў яе голас, бачыў, як яна рухалася. Растлумач пра лепшы сэкс, які ў мяне калі-небудзь быў".
  
  
  "Сэкс?"
  
  
  "У яе было чатыры рукі. Яна была неверагодная. Я ніколі не адчуваў нічога падобнага. Ты ведаеш праклён Сінанджу - механічны, сумны сэкс па прынцыпе "злучай кропкі". З Кімберлі ўсё было па-іншаму. Я не мог насыціцца".
  
  
  "Рыма, усяму гэтаму ёсць толькі адно тлумачэнне", - рашуча сказаў Сміт.
  
  
  "Так?"
  
  
  "Галюцынагенны наркотык".
  
  
  "Я ведаю тое, што ведаю", - прагыркаў Рыма. Сьміт засунуў рукі ў кішэні штаноў.
  
  
  "Галюцынагены, индуцируемые ў форме газу, могуць тлумачыць усё, што вы толькі што апісалі", – працягнуў ён. "Насамрэч, гэта адзінае магчымае тлумачэнне, якое вы ўбачыце, як толькі супакоіцеся".
  
  
  "Ці выклікаюць галюцынагены пастаянную эрэкцыю?"
  
  
  "Прашу прабачэння?"
  
  
  "Ты чуў мяне".
  
  
  "Я хутчэй сумняваюся ў гэтым", - суха сказаў Сміт.
  
  
  "Тады чаму я не магу скрыжаваць ногі ў змешанай кампаніі?" Раўнуў Рыма.
  
  
  Сьміт зноў праглынуў. На гэты раз ён нервова паправіў акуляры без аправы замест гальштука. Ён адступіў да свайго стала. Націснуўшы на ўтоеную кнопку, ён вывеў свой кампутарны тэрмінал на ўсеагульны агляд, дзе яго клавіятура была падобная на які расчыняецца паднос з белымі шакаладнымі цукеркамі.
  
  
  Сьміт накінуўся на клавіятуру.
  
  
  "Што ты робіш?"
  
  
  "Я пачынаю адсочваць гэтую жанчыну Кімберлі. Гэта тое, чаго ты хочаш, ці не так?"
  
  
  "Так", - хрыпла сказаў Рыма. У яго голасе не было энтузіязму.
  
  
  Сьміт падняў вочы. - Ты гатовы выканаць мае загады, Рыма? - Спытаў я.
  
  
  "Думаю так".
  
  
  "Ты гатовы прыкончыць гэтую жанчыну, калі будзе аддадзены загад?"
  
  
  "Не", - прызнаў Рыма.
  
  
  "Чаму б і не?"
  
  
  "Таму што я думаю, што закаханы ў яе", - няшчасным голасам адказаў Рыма, павольна выцягваючы з кішэні доўгі адрэз жоўтага шоўку. Ён паднёс яго да носа і пачаў нюхаць, яго погляд стаў сквапным і хворым адначасова.
  
  
  Кіраўнік 17
  
  
  
  
  Мытны інспектар лютым рухам рукі расшпіліў маланку на сумцы праз плячо.
  
  
  "Якая-небудзь кантрабанда?" спытаў ён, не паднімаючы вачэй.
  
  
  "Не", - сказала Кімберлі Бэйнс, падпёршы падбародак адной рукой, нібы ў роздуме. Гэта быў лепшы спосаб трымаць яе галаву са зламанай шыяй вертыкальна.
  
  
  "Алкаголь? Гэта мусульманская краіна. Увоз алкаголю забаронены".
  
  
  "У мяне няма пры сабе ніякага алкаголю".
  
  
  "Наркотыкі?"
  
  
  "Не".
  
  
  "Парнаграфія?"
  
  
  "Канечне не".
  
  
  Інспектар выцягнуў жменю жоўтых шаўковых шалікаў. Ён падняў погляд, у яго цёмных вачах колеру цёрну было пытанне.
  
  
  "Так шмат. Чаму так шмат?" запатрабаваў ён.
  
  
  "Гэта амерыканскі звычай".
  
  
  "Растлумач".
  
  
  "Калі ў нас ёсць заложнікі, прынята абвязваць дрэва жоўтай стужкай. Гэта мае жоўтыя стужкі".
  
  
  Інспектар абдумаў гэтае тлумачэнне. Не гаворачы ні слова, ён засунуў жоўтыя шаўковыя ніткі назад у пакет і, не зашпіляючы яго, вярнуў Кімберлі Бэйнс.
  
  
  "Уезд дазволены", - хрыпла сказаў ён. "Тры месяцы. Вы не павінны працаваць на працягу гэтага часу і вы не можаце ўзяць з нашай краіны больш грошай, чым прывезлі з сабой".
  
  
  Ён праштампаваў яе пашпарт рэзкім рухам свайго гумовага штампа, сказаўшы: "Сапраўдным вам дазваляецца ўезд у Хамідыйскую Аравію. Наступны!"
  
  
  Кірмашы ў хамідыйскай арабскай сталіцы Нехмадзе кішэлі людзьмі. Арабскія мужчыны ў трапяткіх белых табах і галаўных уборах, перавязаных плеценымі агаламі, падобнымі на вяроўкі, рухаліся як уладары пустыні. Жанчыны, у асноўным у чорных абайухах, якія хавалі іх з галавы да ног, моўчкі саступалі ім, іх погляды былі ўніклівымі і загадкавымі.
  
  
  Жартам і смеючыся, амерыканскія вайскоўцы і жанчыны па двое і па трое прабіраліся скрозь прывідных арабаў для абароны, купляючы садавіну з прылаўкаў і пацягваючы безалкагольныя напоі, каб прадухіліць абязводжванне.
  
  
  Усё яшчэ несучы сваю сумку, Кімберлі ўсміхнулася ім у адказ і падміргнула, калі яны праходзілі міма. Прапановы далучыцца да іх за кока-колай былі ветліва адхіленыя.
  
  
  Яна нічога не хацела ні ад кога з іх. Чалавек, які ёй быў патрэбны, каб напоўніць Кацёл крывёй, здасца сам. Калі абяцала ёй гэта. А Калі ніколі не ілгала.
  
  
  Спецыяліст Карла Шатэр усё яшчэ не магла паверыць, што яна ў Хамідыйскай Аравіі.
  
  
  Усяго некалькі тыдняў таму яна была памочнікам юрыста ў Хінгеме, штат Масачусэтс. Яе статут вайсковага рэзерву забяспечваў дадатковы прыбытак амаль у пяць тысяч даляраў у год - і гэта ў абмен на трэніроўкі па выходных і месяц кожнае лета ў Форт-Дэвенсе.
  
  
  Калі прыйшоў заклік, яна была напалохана. Але яе падраздзяленне не было баявым падраздзяленнем. Іх працай было ваеннае правасуддзе, і сам факт, што яна раптоўна апынулася ў Хамідыйскай Аравіі, падказаў ёй, што ўрад Злучаных Штатаў чакаў, што будуць створаны трыбуналы па ваенных злачынствах.
  
  
  І паколькі армія ЗША не судзіла ваенных злачынцаў да таго часу, пакуль не пачалася вайна, яна існавала ў стане нізкага ўзроўню асцярогі, што вось-вось пачнуцца пэўныя ваенныя дзеянні.
  
  
  Сёння яе непакоіла тэрарыстычная пагроза. Ваеннаслужачыя ЗША былі папярэджаны аб тым, што кожны раз, калі яны ўязджаюць у сталіцу, ім пагражае тэрарыстычны напад праіраіцкага толку.
  
  
  Яна ішла па рынку з расплюшчанымі вачыма. Нягледзячы на жорсткую спякоту, яе рукавы былі закатаны, а блузка зашпілена да верхняга гузіка ў знак павагі да далікатным нораваў хамідзі. Ёй сказалі сцерагчыся мутаваінаў - рэлігійнай паліцыі хамідаў, якія маглі настаяць на яе дэпартацыі за правапарушэнні, якія вар'іруюцца ад публічнага трымання за руку з мужчынам да нахабнай дэманстрацыі яе панадлівых лодыжак.
  
  
  Карла лічыла ўсё гэта кучай лайна, але, прынамсі, ёй не прыйшлося апранаць адну з гэтых сярэднявечных абая. Яны выглядалі сэксуальна.
  
  
  У гэтыя дні мала хто з грамадзянскіх асоб ЗША блукаў па кірмашах, таму Карла была здзіўленая, убачыўшы светлавалосую жанчыну ў струменістым жоўтым шыфонавым сукенка, якая ідзе па бруднай вуліцы, як міраж з Пятай авеню.
  
  
  Карла падышла да яе, усміхаючыся. Амерыканка, з якой можна пагаварыць. Гэта было лепш, чым ліст з дому.
  
  
  Бландынка хутка ўсміхнулася. Карле спадабалася яе ўсмешка. Канешне, яна была з Амерыкі, сказала бландынка.
  
  
  "О, дзе?" Спытала Карла, ледзь стрымліваючы весялосць.
  
  
  "Дэнвер".
  
  
  "Я з Масачусэтса!" Прамармытала Карла, думаючы: "Любы порт у пясчаную буру".
  
  
  Яны знайшлі піцэрыю "Шэйх", ангельская шыльда якой паўтаралася па-арабску, і абмяняліся гісторыямі, пакуль працягвалі прыносіць кока-калу з лёдам, а пякучае арабскае сонца апускалася на распалены пясок пустыні.
  
  
  Карла даведалася, што Кімберлі было дваццаць два гады, яна працавала рэпарцёрам у "Дэнвер пост", і ў яе "зацякла" шыя з-за таго, што яна сядзела занадта блізка да кандыцыянера падчас пералёту. Карла падумала, што тое, як яе галава працягвала хіліцца налева, было больш, чым проста курчам, але прапусціла гэта міма вушэй.
  
  
  Кімберлі задавала шмат сумных пытанняў аб працы Карлы, яе падраздзяленні, адлегласці да нейтральнай зоны і іншых пытаннях рэпарцёрскага тыпу. Калі ёй атрымоўвалася ўставіць хоць слова, Карла пыталася аб доме -зараз шырока вызначаным як кантынентальныя ЗША - і чакала кожнага адказу.
  
  
  Дзіўна, наколькі ўсё гэта было захапляльна, пасля столькіх месяцаў, праведзеных у пяску.
  
  
  Нарэшце Карла ўстала, сказаўшы: "Слухай, гэта было выдатна, але мне сітавіна на аўтобус зваротна на базу".
  
  
  "Гэта там ты раскватараваны?" Спытала Кімберлі Бэйнс.
  
  
  "Так, і гэта трохмільная паездка. Калі я спазнюся на аўтобус, мне давядзецца ісці пешшу. Не, дзякуй", - засмяялася яна.
  
  
  "Я праводжу цябе да аўтобуса", - прапанавала Кімберлі.
  
  
  "Мяне гэта задавальняе".
  
  
  Яны ішлі скрозь прахалодны змрок. У паветры насіўся пясок. У арабскім паветры Хамідзі заўсёды насіўся пясок. Сонца садзілася, ператвараючыся ў захапляльны дух шар тлеючага агню.
  
  
  І недзе паміж піцэрыяй "Шэйх" і пыльным вуглом вуліцы, дзе чакаў аўтобус колеру хакі, Кімберлі прапанавала Карле Шэйнер свой жоўты шаўковы шалік.
  
  
  "О, не. Я не магла гэтага вынесці", - запратэставала Карла, смеючыся. Але Кімберлі адмовілася прымаць "не" ў якасці адказу. Яна нават настаяла на тым, каб павязаць яго Карле на шыю для яе.
  
  
  "Сюды", - сказала Кімберлі, мякка захапляючы яе ў завулак. "Тут больш святла".
  
  
  Насамрэч, як выявіла Карла, у завулку было менш святла. Менавіта там стала пахмурна. Затым невыразна. Затым цёмна. Вельмі цёмна.
  
  
  Калі ўніформа Карлы Шэйнер пакінула завулак, на ёй яе больш не было. Яна ляжала ў цёмным завулку, збіраючы вільготнай пурпуровай мовай занесены ветрам пясок, як ражок марожанага збірае лядзяшы.
  
  
  Жоўты шалік абвіваў яе горла, завязаны мудрагелістым вузлом, які Каралеўская паліцыя Хамідзі пазней была вымушана разрэзаць нажом у роспачы.
  
  
  Кімберлі Бэйнс села на апошні аўтобус да базы. Вочы не аднаго вайскоўца вылезлі з арбіт пры выглядзе яе пышнага бюста, які нацягвае гузікі. Яна сядзела, сціпла скрыжаваўшы рукі на грудзях. Адной рукой затуляла бэйдж з імем.
  
  
  Зорка ў цэнтры ваеннай базы "Кветка Усходу" знаходзілася за тры мілі на поўнач ад сталіцы хамідыйскай Аравіі горада Нехмад. Амаль год яна знаходзілася пад сумесным камандаваннем хамідыйскай Аравіі і ЗША. Увесь гэты час ён заставаўся ў стане падвышанай гатовасці.
  
  
  Тэарэтычна гэта быў сімвал амерыкана-арабскага супрацоўніцтва. На практыцы гэта азначала, што ніхто ня быў галоўным.
  
  
  Такім чынам, кожныя дванаццаць гадзін камандная структура мянялася. Амерыканскі генерал з бурчаннем пакідаў свой кабінет, і прынц-генерал Сулейман Баззаз з Каралеўскіх узброеных сіл Хамідзі і яго памагатыя займалі рэзідэнцыю. Афіцыйнай мовай базы стала арабская, а каля галоўных варот змянілася ахова.
  
  
  Што на заходзе азначала, што чацвёрка сяржантаў-арабаў-хамідзі сабраліся ў варце, гуляючы ў нарды і жуючы салодкія фінікі.
  
  
  Калі яны пачулі надыходзячы аўтобус са сталіцы, адзін з іх высунуў галаву ў блакітным берэце і ўбачыў, што гэта амерыканскі аўтобус. Ён махнуў ім, не правяраючы. Ён не баяўся шныпароў ці тэрарыстаў. Не тады, калі яго абараняла магутнае амерыканскае войска, хвала Алаху.
  
  
  Так Кімберлі Бэйнс трапіла ў Зорку ў цэнтры ваеннай базы "Кветка Усходу".
  
  
  Некалькі гадзін праз яна з'ехала на шырокім "Хамві" - нашчадку джыпа з шырокім кузавам, які яна адабрала ў фанабэрыстага капрала-хамідзі, сунуўшы яму пад нос свае пышныя грудзі і задушыўшы яго кавалкам жоўтага шоўку, выкарыстанага ў якасці перавязі, пакуль ён разглядаў яе. гузікі.
  
  
  Кімберлі спынілі каля варот, калі яна пад'язджала да іх.
  
  
  "Чым ты займаешся?" сяржант, які адказвае за вароты, спытаўся ў яе на сваёй роднай мове.
  
  
  "Я не размаўляю па-арабску", - цярпліва сказала Кімберлі, купаючы сяржанта ў салодкім ззянні сваёй амерыканскай усмешкі. І пакуль сяржант хадзіў у каравульную будку, каб папрасіць сяржанта, які адказвае за размову па-ангельску, Кімберлі завяла "Хамер" і накіравала яго па хвалістых спусках і ўзвышшах пагружанай у змрок аравійскай пустыні Хамідзі. Ніхто не рушыў услед за мной.
  
  
  Яна паехала на поўнач. Да мяжы і заняла Куран.
  
  
  І на задворках яе ліхаманкава працавальнага розуму ціхі глухі голас сказаў: Малайчына, мая абраная пасудзіна. Малайчына.
  
  
  "Дзякуй табе".
  
  
  Але наступны раз не забудзься забіваць сваіх ахвяр павольней. Таму што па-сапраўднаму я кахаю не мёртвых, а якія паміраюць.
  
  
  Кіраўнік 18
  
  
  
  
  Мадас Хінсейн, прэзідэнт Рэспублікі Іраіт, фельдмаршал Узброеных сіл Іраіт і самазваны Ятаган арабаў, увайшоў у простую канферэнц-залу, апрануты ў аліўкава-зялёную генеральскую форму і чорны берэт, падобны на панурага лася, які ідзе прама.
  
  
  Яго Агідная Камандная Рада ўскочыла на ногі, іх рукі застылі па баках, у іх вачах былі аднолькавыя цёмныя азёры страху.
  
  
  "Сядайце", - сказаў прэзідэнт Хінсейн, і яго Мяцежны Камандны савет уціснуў свае зады ў жорсткія драўляныя крэслы з сілай, якая пагражае хвасцец.
  
  
  Прэзідэнт Хінсейн усміхнуўся з-пад сваіх шчаціністых вусоў.
  
  
  Пад іх аднолькава шчаціністымі вусамі ягоная Рэвалюцыйная камандная рада ўсміхнулася, паказаўшы бліскучыя белыя зубы і выклікаўшы маршчынкі страху ў іх вачэй.
  
  
  Пераканаўшыся, што на яго крэсле не было атручаных цвікоў, прэзідэнт сеў, сказаўшы: "Дайце мне вашыя справаздачы аб стане".
  
  
  "Амерыканцы занадта баяцца нападаць, Каштоўны лідэр", - сказаў міністр абароны, молячыся, каб амерыканцы не бамбілі да заканчэння сустрэчы. Ён не пярэчыў, каб яго бамбілі. Ён проста не хацеў знаходзіцца ў адным пакоі з Мадасам Хінсейнам, калі над галавой раўлі Ў-52. Былі рэчы горшыя за бомбы.
  
  
  "А баязлівыя арабскія хамідыты?" спытаў ён свайго міністра інфармацыі. Яго голас быў прыглушаным. Сур'ёзны, але без хвалявання.
  
  
  Міністр інфармацыі ўсміхнуўся слабай балючай усмешкай, калі казаў.
  
  
  "Хаваючыся за дрыготкай амерыканскай абарончай лініяй", - сказаў міністр інфармацыі, які выдатна ведаў, што элітныя сілы Хамідзі-Арабаў акапаліся на перадавых пазіцыях менш чым у мілі ніжэй нейтральнай зоны Куран-Хамідзі-Арабаў, нараўне з падраздзяленнямі французскіх, брытанскіх, іспанскіх, грэчаскіх і таіцянскіх войскаў. Хадзілі чуткі, што італьянцы не туды згарнулі ў Егіпце, але будуць на месцы не пазней за пачатак стагоддзя.
  
  
  Ён не адважыўся сказаць прэзідэнту, што гэта больш не той выпадак, калі ЗША падтрымліваюць мяккацелых, слабых хамідысаў, але фактычна ўвесь свет зараз акружае іх абложаную краіну.
  
  
  "Выдатна", - сказаў Прэзідэнт. "Настаў час сабраць разведдадзеныя за дзень".
  
  
  І кожны мужчына адчуў, як яго сэрца падскочыла да горла, як у хуткага ласося, калі прэзідэнт Irait пацягнуўся да жудаснай чорнай прылады і, прыцэліўшыся вакол стала, націснуў кнопку.
  
  
  Нягледзячы на тое, што гэта быў усяго толькі пульт дыстанцыйнага кіравання тэлевізарам, іх страх перад арабскім ятаганам быў такі вялікі, што кожны з іх па чарзе ўздрыгваў. Маддас Хінсейн ухвальна ўсміхаўся пры кожным уздрыгванні. Ён быў палацавым катам пры папярэднім прэзідэнце, якога ён катаваннямі прымусіў адрачыся ад пасаду.
  
  
  Калі пульт дыстанцыйнага кіравання ўключыў тэлевізар з вялікім экранам у далёкім канцы пакоя, пад фрэскай дванаццатага стагоддзя, якая паказвае арабскага героя Навухаданосара верхам на калясніцы, яны як адзін павярнулі галовы, каб убачыць ледзянячы душу лагатып CNN, іх адзіная крыніца пэўных выведдадзеных - і адзін што іх усіх маглі павесіць як здраднікаў, калі прэзідэнт вырашыць паверыць ілжывым паведамленням.
  
  
  Не адна рука залезла пад стол, каб уручную перакрыць немінучую ўцечку вадкасці.
  
  
  На экране з'явілася жанчына-вядучы навін. Хоць яе словы былі на англійскай, арабскія субтытры адлюстроўвалі яе рэпартаж.
  
  
  "Аб'яднанае камандаванне Арганізацыі Аб'яднаных Нацый сёння паведаміла, што сукупнасць сіл, якая налічвае цяпер падраздзяленні практычна ўсіх пастаянных армій свету, за выключэннем Італіі, знаходзіцца ўсяго за тры месяцы ад стварэння працаздольнай структуры камандавання".
  
  
  "Хлусня", - усміхнуўся прэзідэнт Хінсейн. "Непераканаўчая прапаганда".
  
  
  "Хлусня. Так, хлусня. Празрыстыя выдумкі". Шэпт згоды пракаціўся па доўгім стале. Смех раздаўся лёгка.
  
  
  "У Вашынгтоне прападобны Джуніпер Джэкман, пастаянны кандыдат у прэзідэнты і ценявы сенатар ад акругі Калумбія, аб'явіў, што адправіцца ў Абамінадад і паспрабуе дабіцца вызвалення вядучага навін BCN Дона Кудэра, які ўжо чацвёрты дзень знаходзіцца ў палоне".
  
  
  "Перадайце прападобнаму Джэкману запрашэнне наведаць Абамінадад", - сказаў прэзідэнт свайму міністру інфармацыі.
  
  
  "Так, Каштоўны Лідэр. Ці павінен я загадаць затрымаць яго?"
  
  
  "Не", - прамармытаў прэзідэнт Хінсейн. "Ён цалуе азадак. Я не арыштоўваю тых, хто разумее, куды трэба прыкласці вусны".
  
  
  "Вядома".
  
  
  І кожны мужчына ў пакоі ў думках адзначыў заяву свайго прэзідэнта. Калі і было нешта добрае ў Мадасе Хінсейне, дык гэта тое, што ён дакладна выказваў тое, што думаў.
  
  
  Працяг даклада.
  
  
  "З іншых навін сёння: жыхары Ла Плома, штат Місуры, сёння правялі мітынг у падтрымку амерыканскіх закладнікаў у Ірайце і акупаваным Куране, абвязаўшы жоўтымі стужкамі кожнае дрэва ў малюсенькай фермерскай супольнасці, з усіх сіл спрабуючы вярнуцца да нармальнага жыцця пасля катастрафічнай аварыі на складзе. газаў мінулай вясной".
  
  
  Падпёршы падбародак моцнымі рукамі, паставіўшы локці на стол, Мадас Хінсейн прыжмурыў свае вільготныя карыя вочы пры гэтых словах.
  
  
  Гэты папераджальны сігнал застаўся незаўважаным, таму што ўсе вочы былі прыкаваныя да экрана тэлевізара і мільготкім выявам амерыканскіх фермераў, дзелавіта якія абвязваюць жоўтыя стужкі вакол велізарнага дуба.
  
  
  Яны крычалі ва ўсю моц сваіх лёгкіх.
  
  
  "Вар'яцкая азадак, Вар'яцкая азадак, вар'яцкая азадак".
  
  
  "Бачыш?" Пракрычаў Мадас Хінсейн. “Нават амерыканскія фермеры падтрымліваюць мяне. Яны пагарджаюць сваім злачынным урадам за тое, што ён адмаўляе ім у праве прадаваць сваё зерне ганарліваму, але галоднаму народу Іраіці. Гэта сапраўды гэтак жа, як было ў В'етнаме. Бяздонная яма з пяском”.
  
  
  Ніхто не адважваўся супярэчыць прэзідэнту. Яны ведалі, у адрозненне ад іх лідэра, што амерыканцы засвоілі горкі ўрок у В'етнаме і пойдуць на ўсё, каб пазбегнуць паўтарэння гэтага досведу. Уключаючы знішчэнне легендарнага Abominadad.
  
  
  Затым камера пераключылася на відавочную карыкатуру на Мадаса Хінсейна, які вісіць у пятлі. Хлопчык у кашулі ў зялёна-карычневую клетку пачысціў набітае саломай пудзіла запаленай паходняй. Мовы полымя папаўзлі ўверх па яго нагах. Праз некалькі імгненняў пудзіла запалала.
  
  
  Крык "Вар'яцкая азадак, Вар'яцкая азадак, вар'яцкая азадак" узмацніўся.
  
  
  І кожная потная асоба па абодва бакі стала паседжанняў тузанулася назад, каб паглядзець на рэакцыю свайго прэзідэнта.
  
  
  Мэдас Хінсейн ускочыў на ногі, учапіўшыся рукамі ў край стала, гатовы да ўсяго. Яшчэ некалькі чалавек паспрабавалі спыніць выкід мачавой бурбалкі, скрыжаваўшы ногі.
  
  
  "Чаму яны так дзіўна называюць маё імя?" Патрабавальна спытаў Хінсейн. "Няўжо яны не ведаюць, як вымаўляецца маё імя, якое шануецца ва ўсім ісламе і якога баяцца няверныя, якія жывуць за Дар аль-Харбам?"
  
  
  Спачатку ніхто не адказаў. Затым, бачачы, як усё больш цямнее твар іх лідэра, усе паспрабавалі адказаць адначасова.
  
  
  Мадас Хінсейн навёў парадак у пакоі, выхапіўшы свой пісталет і тыцкаў руляй у твар кожнага. Рукі, якія былі пад сталом, вынырнулі. Пацёк струменьчык бягучай вады. Ніхто не хацеў, каб яго прынялі за забойцу са схаваным пісталетам - галоўная прычына, па якой Мяцежная камандная рада сабралася за вялікім квадратным сталом, стальніцы ў якога амаль не было, акрамя тонкай аблямоўкі па боку.
  
  
  Цішыня запанавала, як слыхавое зацьменне. Зброя перастала быць накіраванай на міністра інфармацыі, які быў апрануты ва ўніформу ваеннага ўзору і з прыкладна галонам поту там, дзе павінна была быць яго асоба.
  
  
  "Ты. Скажы мне".
  
  
  "Яны смяюцца над тваім імем, Ятаган ісламу", - сказаў ён дрыготкім голасам.
  
  
  "Мяне клічуць Мадас".
  
  
  "Па-ангельску "вар'ят" азначае нешта іншае".
  
  
  Мясісты твар Мадаса Хінсейна прыняў збянтэжаны выраз.
  
  
  "Што?"
  
  
  "Гэта азначае "злы"."
  
  
  "А іншае слова?" Павольна спытаў Мадас.
  
  
  "Гэтае слова, аб Каштоўны Правадыр, гучыць гэтак жа, як задніца мужчыны".
  
  
  Мадас Хінсейн міргнуў сваімі смяротнымі абыякавымі вачыма.
  
  
  "Злы азадак?" сказаў ён па-ангельску.
  
  
  Міністр інфармацыі праглынуў. "Так", - прызнаў ён.
  
  
  "Я?" - спытаў ён, паказваючы сабе ў грудзі яго ўласным пісталетам. Усе моўчкі малілі Алаха, каб пісталет разрадзіўся і збярог Іраіт ад гэтага вар'ята. Гэтага не адбылося.
  
  
  "Так", - паўтарыў міністр інфармацыі.
  
  
  Мадас Хінсейн схіліў галаву набок, разважаючы. Яго вочы прыжмурыліся. Яго рот злёгку мясіста скрывіўся.
  
  
  "Я чуў гэтае ангельскае слова", - павольна вымавіў прэзідэнт Хінсейн. "Дзесьці. Але яно не азначала "злосны"."
  
  
  Пісталет кінуўся назад да міністра інфармацыі. "Гэта азначае "вар'ят"!" - прарычэў ён.
  
  
  Мяцежны камандны Савет ахнуў як адзін.
  
  
  "І тое і іншае!" - забляяў міністр інфармацыі. "Гэта азначае і тое, і іншае!"
  
  
  "Ты хлусіш! Як адно слова можа азначаць дзве рэчы?"
  
  
  "Амерыканцы такія! Двудушныя! Хіба гэта не так?" - спытаў міністр інфармацыі ў прысутных.
  
  
  Мяцежная Камандная рада захоўвала маўчанне. Ніхто не ведаў бяспечнага адказу, таму ніхто не загаварыў.
  
  
  І, не атрымаўшы адказу, прэзідэнт накіраваў пісталет на спатнелага генерала. "Адкажыце на гэта. "Вар'яцкі" азначае "разгневаны" або "вар'ят"?"
  
  
  "Вар'ят", - хутка сказаў генерал, спадзеючыся, што яго не заб'юць стрэлам у твар.
  
  
  Ён не быў.
  
  
  Прэзідэнт сказаў: "Дзякуй". Потым ён стрэліў міністру інфармацыі ў твар. Галава мужчыны адкінулася назад з такой сілай, што яго самога і яго драўлянае крэсла адкінула назад.
  
  
  Цела міністра інфармацыі тузанулася і задрыжала, як у асуджанага на электрычным крэсле, які ўпаў.
  
  
  Прэзідэнт Іраіт спакойна прыбраў пісталет у кабуру, урачыста прамармытаўшы: "Я не прыму хлусні ў асобу". Ён сеў. "Такім чынам, - дадаў ён, - амерыканцы лічаць мяне вар'ятам аслом, ці не так?"
  
  
  "Алах пакарае іх", - сказаў міністр абароны, не гледзячы на дрыготкае цела.
  
  
  Прэзідэнт Хінсейн прыгладзіў раскошныя вусы, якія былі на кожнай мужчынскай асобе старэйшыя за пятнаццаць гадоў па ўсёй краіне. Яго сур'ёзныя вочы сталі задуменнымі.
  
  
  "Звар'яцелая задніца", - прамармытаў ён.
  
  
  "Яны абражаюць усіх арабаў такімі размовамі", - з горыччу выплюнуў міністр абароны.
  
  
  "Звар'яцелая задніца", - задуменна паўтарыў Прэзідэнт.
  
  
  "Мы прымем закон, які прыгаворвае да смерці любога, хто паўторыць гэты паклёп", - пакляўся генерал.
  
  
  "Вар'ят асёл", - зноў сказаў Мадас. І ён пачаў смяяцца. "Мадас Хінсейн, Біч арабаў", - закрычаў ён. "Шабля Аравіі. Аб'яднальнік арабскай нацыі. Гэта я. Я адзін з вар'ятаў арабаў, ці не так?"
  
  
  "Так, прэзідэнт", - Мяцежны камандны савет, які сабраўся, сказаў у добра адрэпетаваны ўнісон, "вы адзін вар'ят араб".
  
  
  Ён адкінуў галаву назад і выліўся аглушальным выбухам весялосці. Слёзы выступілі ў кутках яго вясёлых вачэй.
  
  
  Астатнія далучыліся. Некаторыя захіхікалі. Іншыя зарагаталі. Але ніхто не адмовіўся далучыцца, хаця іх смех не адбіваўся ў іх вачах. Іх вочы, замест гэтага, былі поўныя страху.
  
  
  З апошнім выбухам смеху Мадас Хінсейн супакоіўся. Ён прыгладзіў вусы. Яго моцны падбародак зноў дакрануўся да складзеных рук, а локці занялі сваё звычайнае становішча на краі стала. Сур'ёзны, засяроджаны выраз з'явіўся на яго цёмных, занепакоеных рысах.
  
  
  "Я пакажу ім, які я вар'ят асёл", - змрочна сказаў ён. "Апублікуйце наступную заяву праз нашае міністэрства прапаганды".
  
  
  Ніхто не паварушыўся. Калі Мадас Хінсейн убачыў, што ні адна рука не ўзяла ручку, каб запісаць яго найважнейшыя словы, ён спытаў: "Дзе міністр інфармацыі?"
  
  
  "Мёртвы", - сказалі яму.
  
  
  "Ты застрэліў яго".
  
  
  Мадас Хінсейн паглядзеў міма чалавека, які казаў апошнім. Ён убачыў тузальнае калена ў паветры.
  
  
  "Ён не мёртвы. Ён усё яшчэ рухаецца", - указаў Мадас.
  
  
  "Ён памірае".
  
  
  "Пакуль ён не памрэ, ён не вызвалены ад свайго патрыятычнага абавязку. Дайце яму ручку і паперу".
  
  
  Міністр абароны паспешна падпарадкаваўся, сціскаючы нічога не заўважаюць пальцы міністра інфармацыі вакол ручкі і перакладаючы ліст паперы ў іншую руку. Калі яго лідэр пачаў манатонна бубніць, ён не турбаваўся аб адсутнасці ажыўлення са боку які памірае.
  
  
  У ручцы не было чарнілаў. У Іраіта скончыліся чарнілы на пятым месяцы міжнароднай блакады, калі высветлілася, што з чарнілаў атрымліваецца прымальная запраўка для салаты.
  
  
  Раней яны мачыліся на свае салаты.
  
  
  Кіраўнік 19
  
  
  
  
  Гаральд Сміт спыніўся каля дзвярэй і прачысціў горла, перш чым хутка пастукаць.
  
  
  "Увайдзіце", - сказаў Рыма Уільямс. Увайшоў Сміт.
  
  
  Ён знайшоў Рыма сядзячым, скрыжаваўшы ногі, на татамі пасярод голай падлогі, з міскай недаедзенага рысу на адным калене. У іншым канцы пакоя мігцеў тэлевізар, і сусветна вядомы твар запоўніў экран. На суровым твары былі відаць прыкметы напружання, асабліва пад вачыма. Цёмныя мяшкі звісалі амаль да падбародка.
  
  
  "Гэта Дон Кудэр, які вядзе BCN у прамым эфіры з Абамінадада, Іраіт, які нагадвае вам, што BCN першым зрабіў рэпартаж з Абамінадада, спачатку з эксклюзіўным інтэрв'ю з прэзідэнтам Хінсейнам, а зараз мы ганарымся тым, што першымі ўзялі ў закладнікі вядучага. BCN. Мы тут, так што табе не абавязкова быць ".
  
  
  "Я ненавіджу гэтага хлопца", - прамармытаў Рыма, памяншаючы гук узмахам пульта дыстанцыйнага кіравання.
  
  
  "Ён не вельмі папулярны", - суха сказаў Сміт.
  
  
  "Ён быў тым прыдуркам, які дапамог той прыдуркавай дзяўчынцы з нейтроннай бомбай - Пурпурной Дымкай або як там яе клікалі - атрымаць працуючае ядро толькі для таго, каб ён мог павысіць свае рэйтынгі", - з горыччу сказаў Рыма. "Чыун мог бы ўсё яшчэ быць тут, калі б не ўторкнуў сваё вясло. Спадзяюся, ён згніе ў Абамінададзе".
  
  
  "Ты адчуваеш сябе ... гм ... лепш?" Пацікавіўся Сміт.
  
  
  "Абыйдзі вакол і паглядзі", - сказаў Рыма. "Але папярэджваю цябе, відовішча не з прыемных".
  
  
  Пачырванеўшы, Сміт адхіліў запрашэнне.
  
  
  "Прыйшлі вынікі лабараторыі ФБР па шаўковым шаліку", – паведаміў ён.
  
  
  "Так?" Рыма хмыкнуў, разгортваючы кілімок тварам да Сміта. Ён стратэгічна трымаў адну руку на каленях.
  
  
  "Акрамя пахаў чалавечага поту і іншых распаўсюджаных арганічных хімічных слядоў, яны не паведамляюць аб якія-небудзь незвычайных пахах, уласцівых узоры".
  
  
  "Не? Ну, ва ўсіх іх машын, павінна быць, зламаныя насы ці нешта ў гэтым родзе, таму што гэтая штука смярдзіць ёю".
  
  
  "Я нічога не адчуў, калі забіраў у цябе шалік", - цвёрда сказаў Сміт.
  
  
  "Так, добра, панюхай гэта", - сказаў Рыма, дастаючы з кішэні яшчэ адзін шалік. Ён панюхаў яго адзін раз, перш чым кінуць Сміту. Сьміт злавіў яе і з агідаю паднёс да свайго змучанага твару. Ён коратка шмыгнуў носам і апусціў анучу.
  
  
  "Я нічога не адчуваю. Абсалютна нічога".
  
  
  "Звярніцеся да лекара з нагоды гэтай прастуды", - сказаў Рыма, рэзкім рыўком саргаючы шалік. Сьміт убачыў, што ён паднёс яго бліжэй да носа. Вочы Рыма нагадалі яму вочы яго ўласнай дачкі ў тыя жудасныя дні, калі яна яшчэ не адмовілася ад гераінавай залежнасці. Ён унутрана скалануўся пры гэтым задушлівым успаміне.
  
  
  Сьміт паправіў гальштук.
  
  
  "У мяне ёсць іншыя навіны".
  
  
  "Ты знайшоў яе?"
  
  
  "Не. Але зараз я ведаю, хто яна".
  
  
  "Яна - Гартуй".
  
  
  “Яе клічуць Кімберлі Бэйнс. На працягу амаль месяца па ўсёй краіне было абвешчана пра яе вышук. Лічыцца, што яна была выкрадзена сэксуальным маньякам, які забіў яе бабулю і бліжэйшага суседа”.
  
  
  "Нам ні пра што не гаворыць", - грэбліва сказаў Рыма.
  
  
  "Наадварот, Рыма, Кімберлі Бэйнс - адзіны які выжыў сын нябожчыка прэзідэнта Just Folks Airlines А. Х. Бэйнса III".
  
  
  "Падае яшчэ адна дынастыя", - з горыччу сказаў Рыма.
  
  
  "Я не магу прыкідвацца, што разумею гэта, але, відавочна, у дзяўчыны захаваліся нейкія ўспаміны аб кульце бандытаў, да якога належала яе сям'я".
  
  
  "Што ў гэтым такога? Калі б цябе прымусілі далучыцца да секты, якая душыла падарожнікаў з-за іх кашалькоў, гэта зрабіла б уражанне нават на цябе".
  
  
  "Кімберлі, - сказаў Сміт, - было ўсяго восем, калі яна была вызвалена ад культу. Гэта азначала б, што зараз ёй трынаццаць".
  
  
  Рыма фыркнуў. "Трынаццаць? Ёй было дваццаць, калі не больш за адзін дзень".
  
  
  "Запісы не хлусяць. Ёй трынаццаць".
  
  
  "У яе было цела дваццацігадовай. Ёй было дваццаць. Можа быць, дзевятнаццаць. Я не люблю трахаць дзяцей, Сміт".
  
  
  “Я і не мяркую, што ты такая. Я спрабую сказаць вось што. У Кімберлі не было чатырох рук. Я бачыў яе школьную медыцынскую карту. Яны вельмі выразна паказваюць на гэты момант”.
  
  
  "Я ж казаў табе..."
  
  
  Рука Сміта ўзнялася ўгору.
  
  
  "Калі ласка, дай мне скончыць", - сказаў ён. "Я звязаўся з гатэлем "Уотэргейт". Жанчыне, якую яны апісваюць як Кімберлі Бэйнс - яна выкарыстоўвала гэтае імя пры рэгістрацыі, - было відавочна больш за трынаццаць гадоў. Гэта прыводзіць толькі да адной высновы. Што гэтая жанчына выдае сябе за выкрадзеную дзяўчыну па якой- то неспасціжнай прычыне."
  
  
  "Гэта падыходзіць. Дык хто ж яна?"
  
  
  “Паняцці не маю. Каманда крыміналістаў ФБР праверыла яе пакой на наяўнасць адбіткаў пальцаў. Яны не занесены ў пратакол. Але ў мяне ёсць сёе-тое, што я мушу вам паказаць”.
  
  
  "Так, што?"
  
  
  "Гэта", - сказаў Сміт, працягваючы ліст факсімільнай паперы. Рыма ўзяў яго.
  
  
  "Гэта яна", - сказаў Рыма, гледзячы на малюнак вуглём жанчыны, якую ён ведаў як Кімберлі. Яго цёмныя вочы затрымаліся на малюнку.
  
  
  "Ты ўпэўнены?"
  
  
  Рыма кіўнуў. "Дзе ты гэта ўзяў?" спытаў ён, вяртаючы лісток.
  
  
  "Эскіз мастака з ФБР", - сказаў Сміт, складаючы ліст і прыбіраючы яго ва ўнутраную кішэню. "Ён быў складзены пасля грунтоўных гутарак з персаналам гатэля".
  
  
  "О", - расчаравана вымавіў Рыма. "Дык гэта ўсё? Ты прыйшоў сюды толькі для таго, каб сказаць мне, што ў цябе ЗІП?"
  
  
  "Не, я прыйшоў выказаць здагадку, што ў вашым цяперашнім стане, магчыма, было б лепш, калі б вы не гойсалі па калідорах Фолкрофта. Персанал становіцца нервовым і цікаўным. Я хацеў бы прапанаваць табе вярнуцца дадому".
  
  
  "Ніякіх шанцаў. Ён проста чакае мяне".
  
  
  "Я не магу зразумець тваю веру, Рыма. Майстар Сінанджу мёртвы. Мёртвыя не турбуюць жывых".
  
  
  "Скажы гэта Чіуну".
  
  
  "Цікава, ці не з'яўляецца гэта простай праявай твайго крайняга гора. Твае адносіны з Чіуном былі ваяўнічымі. Ты ўпэўнены, што не праецыруеш сваё гора на пустую хату?"
  
  
  Рыма ўстаў, прыўзняўшы ніжнія канечнасці рухам нажніц. Сьміт збянтэжана адвёў вочы.
  
  
  "Чаму ты задаеш мне ўсе гэтыя ідыёцкія пытанні замест таго, каб рабіць сваю працу?"
  
  
  "Я раблю сваю працу. Бяспека CURE залежыць ад эфектыўнасці ўнутранага круга агентаў - вас і мяне, як ідзе справу зараз".
  
  
  "Не хвалюйся з-за мяне. Знайдзі Кімберлі, перш чым яна разалье гэты Кацёл з крывёй, аб якім яна мяне папярэджвала".
  
  
  Погляд Сміта кінуўся да бязгучнага экрана тэлевізара.
  
  
  "Дык вось чаму вы сочыце за сітуацыяй з Іраіці?"
  
  
  "Ведаеш якія-небудзь іншыя трутніцы "Глобал"?" Рыма зароў.
  
  
  "Так. Камбоджа. Расія. І Кітай. Сярод іншых."
  
  
  "Ніводны з якіх не кіпіць з-за зніклага амбасадара. Дарэчы, што плануе Вашынгтон?"
  
  
  "Я не ведаю". Сьміт павярнуўся, каб пайсьці. “Я паведамлю вам, як толькі мае кампутары адсочаць гэтую самазванку Кімберлі Бэйнс. А пакуль я б папрасіў вас заставацца ў гэтым пакоі як мага даўжэй”.
  
  
  - Разлічвай на гэта, - раўнуў Рыма, зноў апускаючыся ў позу лотаса. Ён пастукаў па пульце. Раздаўся гук.
  
  
  "Дзень чацвёрты", - нараспеў вымавіў голас Дона Кудэра. "Сустракаючы гэты новы дзень, магчыма, першы са шматлікіх, якія могуць быць гэтак жа незлічоныя, як самі пяскі пустыні, я задаю сабе адно пытанне: што б зрабіў Уолтар Кронкайт у падобнай сітуацыі? . . ."
  
  
  "Ён бы сказаў "Пажыві", - сказаў Рыма неўспрымальнаму экрану тэлевізара, калі дзверы бясшумна зачыніліся за занепакоеным Гаральдам Смітам.
  
  
  Кіраўнік 20
  
  
  
  
  Кімберлі Бэйнс заехала так глыбока ў акупаваны Куран, наколькі дазваляў бензабак хамера. Калі ён, бурчаў і пырскаючы сліной, спыніўся, яна закінула сумку на плячо і пайшла пешшу.
  
  
  Яна натыкнулася на атрад салдат Іраіці ў форме, якія выконваюць "аперацыі па забеспячэнні бяспекі" ў горадзе-аванпасце.
  
  
  Аперацыі па забеспячэнні бяспекі ў гэтым выпадку складаліся ў дэмантажы невялікіх будынкаў і пагрузцы іх на грузавікі, на вачах у якія плачуць жанчын і дзяцей, бездапаможна назіралых за адбывалым.
  
  
  Буйнейшыя будынкі сістэматычна выбухалі дынамітам. Але толькі таму, што яны не змяшчаліся ў пафарбаваныя ў пясочны колер ваенныя грузавікі. Яны адбойнымі малаткамі зрывалі вулічныя знакі і кідалі іх разам з разабранымі дамамі. Нават асфальтавыя тратуары былі разжаваны на гарачыя чорныя кавалкі і кінуты туды.
  
  
  Кімберлі падышла да бліжэйшага салдата іраіці і сказала: "Я здаюся".
  
  
  Салдат Іраіці павярнуўся, убачыў амерыканскую форму Кімберлі і крыкнуў свайму камандзіру на незразумелай арабскай.
  
  
  "Я здаюся", - паўтарыла Кімберлі. "Адвядзі мяне ў Абамінадад. Я ведаю сакрэтны план ЗША па вяртанні Курана".
  
  
  Двое мужчын абмяняліся поглядамі. Іх пісталеты падняліся. Па-арабску яны паклікалі яшчэ людзей.
  
  
  Пасля таго, як практычна ўсе салдаты Іраіці атачылі яе - усяго каля пяці - Кімберлі зразумела, што ніхто з іх не гаворыць і не разумее па-ангельску.
  
  
  Адзін з іх з цікаўнасцю дакрануўся да яе бледнай шчакі. Ён прыўзняў галаву Кімберлі. Калі ён прыбраў свае брудныя пальцы, яна зноў нахілілася налева. Яны аглушальна разрагаталіся.
  
  
  "Яны не гавораць па-ангельску", - нервова прамармытала Кімберлі. "Што мне рабіць, аб Гартуй?"
  
  
  Ідзі з імі.
  
  
  Кімберлі Бэйнс, з неспакойна выгнутымі вуснамі і фіялкавымі вачыма, дазволіла адвесці сябе ў адно з напалову стаяць вялікіх будынкаў, хоць была ўпэўненая, што яны збіраліся ўсяго толькі групава згвалтаваць яе.
  
  
  Яе падазрэнні пацвердзіліся, калі яны склалі свае вінтоўкі ў куце і пачалі расшпільваць рамяні.
  
  
  У аднаго з іх была яе торба. Ён выцягнуў доўгі жоўты шаўковы шалік.
  
  
  "Што мне рабіць? Што мне рабіць?" Прашаптала Кімберлі.
  
  
  Пакажы ім свае сіські.
  
  
  "Вось", - сказала Кімберлі, пацягнуўшыся за шалікам. "Дазволь мне паказаць табе, як гэта працуе".
  
  
  Салдат дазволіў ёй абматаць бясшкодны шоўк вакол яго горла. Астатнія засмяяліся, прадчуваючы доўгі дзень з амерыканскай вайскоўцай, якая нічога не падазравала бялявай.
  
  
  "Гатова?" Спытала Кімберлі.
  
  
  Не чакаючы адказу, яна пацягнула канцы шаліка ў супрацьлеглых напрамках. Тканіна прымусіла мышцы яго горла ўспушыцца вакол яе. Яго твар стаў пунсовым. Іраіці булькнуў ад жаху. Яго язык выслізнуў з які давіўся, раскрытыя рота.
  
  
  Іраіты засмяяліся, думаючы, што іх калега забаўляецца. Дзяўчына была вельмі стройнай. Яна зусім не выглядала моцнай. Акрамя таго, яна была жанчынай, а кожны арабскі мужчына ведаў, наколькі слабы іншы пол.
  
  
  Калі яго твар пасінеў, яны змянілі сваё меркаванне. Яны сабраліся вакол жанчыны, якая, як ні дзіўна, дазволіла іх таварышу страціць прытомнасць і пачала расшпільваць блузку, агаляючы свой надзвычайны бюстгальтар.
  
  
  Гэта быў тып, які зашпіляўся спераду. Яна расшпіліла яго. Вочы Іраіці заблішчалі ў прадчуванні бледных грудзей, якія вось-вось павінны былі адкрыцца.
  
  
  Іх прадчуванне змянілася жахам, калі дзве доўгія, падобныя на крабаў, рукі самі сабой расчыніліся, нервовымі, драпежнымі рыўкамі нацягваючы шаўковы шалік.
  
  
  Як адзін, яны зрабілі крок назад.
  
  
  Да таго часу было запозна. Нячыстае паганскае стварэнне накінулася на іх, і ўсе яны ўпалі на падлогу ў бандыцкай бойцы, у якой удзельнічалі ўсе, але выжыў толькі адзін чалавек.
  
  
  Кімберлі Бэйнс выйшла з пашкоджанага будынка, сціпла зашпільваючы форменную блузку, і рэквізавала адзін з грузавікоў пясочнага колеру.
  
  
  Яна паехала проста на поўнач.
  
  
  Недзе павінен быць атрад іраіці, які размаўляе па-ангельску. І яна знойдзе яго.
  
  
  Не тое каб Гартуй скардзілася на затрымку. Яна бязмерна атрымлівала асалоду ад паездкай.
  
  
  "У той раз у мяне атрымалася лепш?" Спытала Кімберлі.
  
  
  Яны цудоўна выгіналіся, сказала ёй Калі.
  
  
  Кіраўнік 21
  
  
  
  
  У хаце было цёмна.
  
  
  Рыма прайшоў пешшу ўвесь шлях ад Фолкрофта. Ён не накіроўваўся да дома. Ён ніколі не чакаў, што пераступіць парог гэтага дома. Калі-небудзь зноў. Занадта шмат успамінаў, як ён растлумачыў Сміту.
  
  
  Здарылася тое, што ён пачаў адчуваць кліч у сваёй крыві. Кліч Калі. Спачатку ён выцягнуў шаўковы шалік, каб задаволіць сваю смагу. Але гэта толькі прымусіла яго сумаваць па ёй яшчэ больш.
  
  
  Вырваўшы ўсе шалікі з кішэняў, ён шпурнуў іх у сцены.
  
  
  "Я табе не належу!" - закрычаў ён. "Я табе ніколі не буду належаць".
  
  
  Шалікі збіліся ў маленькія купкі, як бязвольныя кінутыя ручныя лялькі" - менавіта так Рыма адчуваў сябе ў сваёй душы. Бязвольны. Бездапаможны. Кінуты.
  
  
  Халодны душ не дапамог, таму ён выйшаў у гарачую ноч прагуляцца, надзеўшы ніжнюю бялізну на тры памеры менш, чым трэба, каб яго некантралюемая прыпухласць не была занадта прыкметная.
  
  
  Жар толькі распальваў яго кроў. І ён пайшоў.
  
  
  І з часам ён апынуўся на абсаджанай дрэвамі жылой вуліцы, якая ўтульна пралягала пад узгоркамі поля для гольфа Фолкрофт, дзе ён жыў у доме ў цюдараўскім стылі. Рыма купіў яго па рэкамендацыі Чыуна, але пазней даведаўся, што яго падманам прымусілі стаць суседам Гаральда Сміта. Бо Сміт валодаў суседнім домам. Майстар Сінанджу растлумачыў гэта квяцістай банальнасцю аб тым, што каралеўскаму забойцу неабходна знаходзіцца бліжэй да цэнтру ўлады.
  
  
  Дом Рыма быў сціплым. Нічога асаблівага. Не было нават плота з белага штыкетніка, аб якім ён калісьці марыў. Гэты раён не быў падобны на раён з белым штыкетнікам.
  
  
  Праходзячы праз зоны бледна-жоўтага асвятлення вулічных ліхтароў - у Рай, штат Нью-Ёрк, наступіла змярканне, - Рыма перавёў погляд на цёмныя пустыя вокны.
  
  
  Ён выглядаў пустым, гэты дом. Такім жа пустым, якім адчуваў сябе Рыма Уільямс.
  
  
  Ён прайшоў міма яго, яго вочы былі прыкаваныя да вокнаў, напалову спадзеючыся, напалову баючыся ўбачыць знаёмы маршчыністы твар у акне. Ён пражыў там менш за два гады - абсурдна маленькі адрэзак усяго свайго жыцця, але яго захліснула такая ўсёпаглынальная хваля настальгіі, што Рыма рэзка павярнуў на дарожку.
  
  
  Гэта было, падумаў ён, нібы яго цягнула да гэтага месца.
  
  
  Каля дзвярэй Рыма пакорпаўся ў кішэнях. Затым ён успомніў, што выкінуў ключ ад дому ў Такамары... Ці гэта было ў Чыкага?
  
  
  Цыліндр Ельскага замка нагадваў латунны медальён з фарбаванага дрэва. Рыма проста ўзяўся цвёрдымі пальцамі за краі. Ён павярнуў.
  
  
  Замак паволі павярнуўся, як завадны дыск. Дрэва і метал завішчалі, зліваючыся ў доўгі нізкі стогн пратэсту. Панэль раскалолася пад магутным намаганнем, прыкладзеным яго няўмольнымі пальцамі.
  
  
  Паранены і збіты, дзверы расчыніліся.
  
  
  Рыма пераступіў цераз агароджу, пстрыкнуўшы выключальнікам, які не даваў святла.
  
  
  "Сміт", - прамармытаў Рыма. "Адключы электрычнасць, каб зэканоміць два цэнты". Рыма хмыкнуў. Прынамсі, Сміт быў паслядоўны.
  
  
  Ён пераходзіў з пакоя ў пакой, яго візуальны пурпур прыстасаваўся да цемры. У пустой гасцінай тэлевізар з вялікім экранам бяздзейнічаў, на ім ляжаў відэамагнітафон і некалькі чарак касет. Брытанскія мыльныя оперы Чыўна. Яго апошні запал.
  
  
  Не, з сумам падумаў Рыма, апошні запал.
  
  
  Спальня Рыма была простым пакоем з трысняговай цыноўкай. Рыма акінуў яе поглядам без якіх-небудзь пачуццяў або сувязей. Гэта было ўсяго толькі месца для сну. Ён мінуў спальню Чыуна і накіраваўся на кухню з простым абедным сталом і доўгімі шэрагамі шафак. Ён адкрыў іх, пакратаючы мяшкі і каністры з сырым рысам усіх гатункаў.
  
  
  Менавіта тут, панура падумаў Рыма, яны з Чыўном праводзілі лепшыя часы разам. Гатаванне і ежа.
  
  
  І спрэчкі. Заўсёды спрачаліся. У іх гэта стала рытуалам. І зараз ён жудасна па гэтым сумаваў.
  
  
  Рыма выйшаў з кухні, накіроўваючыся ў кладоўку.
  
  
  І тады ён зразумеў, што заахвоціла яго вярнуцца.
  
  
  Плаўкі Чыўна. Чатырнаццаць вялізных лакіраваных плаўленняў усіх мажлівых кветак. Упрыгожаных драконамі, феніксамі, саламандрамі і іншымі экзатычнымі істотамі. Яны былі стрэмкай у срацы, калі цягаліся паўсюль у свае вандроўныя дні. Але Рыма вазіў іх на Месяц і назад, каб правесці яшчэ адзін баявы дзень з Чыўном, выслухоўваючы яго прыдзіркі і ядучы поўныя міскі дымлівага чыстага рысу джавоніка.
  
  
  Апусціўшыся на калені, ён наўздагад адкрыў вечка. Рыма не здзівіўся, убачыўшы, што ў ім быў цэлы асартымент барахла - бясплатныя рэстаранныя калыпкі ў каляровым цэлафане, палачкі для кактэйляў, падстаўкі, ручнікі, упрыгожаныя гербамі дзясяткаў гатэляў са ўсяго міру. Рыма зачыніў яго, адчуваючы сум. Усё гэта старанна сабрана. І навошта?
  
  
  У наступным куфры ляжалі акуратна спакаваныя скруткі пергамента, кожны з якіх быў перавязаны стужкай рознага колеру. Тут была гісторыя дзён Чыуна ў Амерыцы. Гэта было тое, што паклікала Рыма ў хату. Яму давядзецца вярнуць іх у вёску Сінанджу, дзе яны далучацца да гісторый мінулых Майстроў.
  
  
  Рыма нахіліўся, каб сарваць адну. Яна выглядала самай свежай.
  
  
  Ён доўга трымаў яго ў руцэ, трымаючы пальцы на смарагдавай стужцы.
  
  
  У рэшце рэшт ён проста паклаў яго на месца, не чытаючы. Было зарана. Яму было невыносна зноўку перажываць іх дні, убачаныя жоўцевымі вачамі Чыуна. Рыма зачыніў багажнік.
  
  
  Наступны магазін адкрыўся морам шоўкаў і цудоўнай парчы. Цырыманіяльныя кімано Чыуна. Рыма падняў адно з іх - чорнае шаўковае кімано з двума хупава вышытымі на грудзях памяранцава-чорнымі тыграмі, якія ўсталі на заднія лапы, іх пярэднія застылі ў вечнай сутычцы.
  
  
  Слабае святло прымусіла тыграў выскачыць на мігатлівым эбенавым фоне.
  
  
  "Што?"
  
  
  Рыма павярнуўся, кімано выпала з яго здзіўленых пальцаў.
  
  
  Адчуваючы, як перасохла ў роце, ён ахнуў.
  
  
  "Маленькі бацька?"
  
  
  Бо там, менш чым за шэсць футаў ад яго, стаяў Майстар Сінанджу, выпраменьваючы слабое ззянне. На ім было каралеўскае пурпурное кімано, якое ён апранаў апошні раз у жыцці. Яго рукі былі схаваны ў злучаных рукавах. Яго вочы былі зачыненыя, мілыя маршчынкі на твары расслабленыя, галава злёгку адкінута назад.
  
  
  Рыма праглынуў. За выключэннем блакітнаватага адцення, Чиун выглядаў гэтак жа, як пры жыцці. Не было банальнага апалага свячэння, як у галівудскай здані. Не было німба, падобнага святому. Ніякіх гэтых прывідных штучак.
  
  
  І ўсё ж Рыма мог цьмяна бачыць цёмную гмах тэлевізара з вялікім экранам за рэалістычнай выявай Майстра Сінанджу.
  
  
  "Маленькі бацька?" Паўтарыў Рыма. "Чыун?"
  
  
  Лысая галава апусцілася, і цьмяныя карыя вочы расплюшчыліся, як быццам абуджаючыся ад доўгага сну. Яны сталі жорсткімі, калі сустрэліся з вачыма Рыма.
  
  
  Рукавы разышліся, агаліўшы птушыныя кіпцюры з неверагодна доўгімі выгнутымі пазногцямі.
  
  
  Адна дрыготкая рука паказала на Рыма.
  
  
  "Што ты хочаш сказаць?" Спытаў Рыма. "Калі гэта аб тым, што я буду капацца ў тваіх куфрах"
  
  
  Затым ён паказаў уніз, на абутыя ў сандалі ногі Майстра Сінанджу.
  
  
  "Ты зрабіў гэта мінулым разам", - сказаў Рыма. "І ў пазамінулы раз. Ты хочаш сказаць, што цяпер я хаджу ў тваіх сандалях, праўда?"
  
  
  Вочы ўспыхнулі зноў. Рука паказала ўніз, локаць энергічна рухаўся ўзад-наперад, зноў і зноў заганяючы вастрыё ў цэль.
  
  
  "Я вяртаюся. Праўда. Спачатку мне трэба сёе-тое растлумачыць".
  
  
  Локаць тузануўся.
  
  
  "Я быў у дарозе, але Калі вярнулася. Я не ведаю, што рабіць".
  
  
  Іншы рукой дух Чыуна паказаў на падлогу.
  
  
  "Ты мяне не чуеш, ці не так?"
  
  
  Рыма сунуў рукі ў кішэні. Ён адмоўна пакруціў галавой.
  
  
  Майстар Сінанджу моўчкі апусціўся на абодва калені. Ён упёрся малюсенькімі бескарыснымі кулачкамі ў драўляную падлогу і пачаў біць. Яго рукі кожны раз правальваліся скрозь падлогу. Але іх жорсткасць была падкрэсленай.
  
  
  - Паслухай, - запратэставаў Рыма, - я не ведаю, што ты спрабуеш мне сказаць. І ты пачынаеш зводзіць мяне з розуму ўсёй гэтай пантамімай. Ты не можаш проста пакінуць запіску ці нешта ў гэтым родзе?"
  
  
  Чыун сеў. Ён ствараў дзіўныя фігуры сваімі рукамі і пальцамі.
  
  
  Рыма міргнуў. Ён прыгледзеўся да паўзмроку.
  
  
  "Што гэта?" прамармытаў ён. "Шарады?"
  
  
  Скручаныя пальцы Чыуна круціліся то туды, то сюды, утвараючы незразумела што. Яму здалося, што ён пазнаў літару G, утвораную з абведзеных вялікага і ўказальнага пальцаў, падзеленых напалову іншым указальным пальцам, але астатняе было бессэнсоўнай мешанінай пантамімы.
  
  
  "Паслухай, я нешта не ўлоўліваю гэтага", - раздражнёна крыкнуў Рыма. "Чаму ты робіш гэта са мной? Ты мёртвы, дзеля ўсяго святога. Чаму ты не можаш проста пакінуць мяне ў спакоі!"
  
  
  І з гэтымі словамі Майстар Сінанджу падняўся на ногі падобна ўзыходзячаму пурпурному ладану.
  
  
  Ён наблізіўся, яго рукі падняліся да твару Рыма.
  
  
  Рыма адскочыў. Але рукі апусціліся занадта хутка, каб ухіліцца.
  
  
  "Неееет!" Рыма закрычаў, калі віхура вобразаў завалодаў яго розумам. Ён адчуў пах холаду, прадставіў чарноцце і паспрабаваў саланаватую ваду - усё ў адным ашаламляльным страсенні сэнсарнай атакі. Яго лёгкія перахапіла на ўдыху - ад страху ці чагосьці яшчэ, ён не ведаў. Здавалася, што з іх высмакталі кісларод.
  
  
  Ён апусціўся на ногі, зажмурыўшы вочы і перарывіста дыхаючы.
  
  
  "Добра, добра, ты перамагла!" - задыхаючыся, вымавіў ён. "Я пайду! Я пайду ў Сінанджу. Я абяцаю. Проста перастань пераследваць мяне, добра?"
  
  
  Выявы паглынулі самі сябе, як вада, якая сцякае ў каналізацыю.
  
  
  "Што?"
  
  
  Рыма расплюшчыў вочы. Слабое ззянне знікла. У паўзмроку яму здалося, што ён улавіў на імгненне на сятчатцы памяншаецца рэшткавы малюнак Чыуна. Майстар Сінанджу закінуў твар да нябёсаў. Рыма амаль чуў ягоны лямант роспачы.
  
  
  Цяпер Рыма ведаў. Майстар Сінанджу адправіўся ў Пустату - халоднае месца на іншым канцы сусвету, куды, паводле вераванняў сінанджа, у канчатковым рахунку былі кінутыя тыя, хто скінуў свае смяротныя абалонкі.
  
  
  Гэта было праўдай! Там была Пустата. І Чыун быў там. Рыма некалькі разоў праглынаў свой страх, перш чым стаў на ногі. Цяпер ён зразумеў. Нядзіўна, што Чиун працягваў вяртацца. Пустата была жахлівым месцам. І гэта было тое месца, куды аднойчы адправіцца і Рыма. Рыма ўздрыгнуў пры гэтай думцы.
  
  
  Магчыма, яму было лепш быць рабом Калі. Ён не ведаў. Рыма палез у адчынены багажнік і дастаў зіготкі рулон тканіны.
  
  
  Затым ён сышоў, зачыніўшы ўваходныя дзверы, сціснуўшы пратэстуючыя завесы тыльным бокам далоні. Іх трэба было адкруціць, перш чым дзверы зноў адчыняцца.
  
  
  Рыма не чакаў убачыць, як гэта адбудзецца. Ніколі.
  
  
  Кіраўнік 22
  
  
  
  
  Прэзідэнт Мадас Хінсейн, Ятаган арабаў, пакінуў прэзідэнцкі палац на сваёй штабной машыне. Сёння ён адчуваў сябе вельмі па-арабску, таму апрануў сіне-белы бурнус, галаўны ўбор якога ўтрымліваўся на месцы згорнутым чорным агалам.
  
  
  Гэта таксама было выдатнай абаронай ад бізуна арабскага лідэра - патэнцыйнага забойцы. Бо ніхто не ведаў, што бацька Мадас, як з дзіцячай пяшчотай звалі яго шаноўныя суайчыннікі, надзене ў вызначаны дзень. Паўваенны камбінезон, дзелавы касцюм у заходнім стылі або традыцыйнае адзенне бедуінаў. Гэта быў адзін са шматлікіх прыёмаў выжывання, якім ён навучыўся за ўсё сваё жыццё, выжываючы ў змяінай яме, якая была сучасным Іраітам.
  
  
  Іншым быў указ аб тым, што ўсе мужчыны пубертатнага ўзросту і старэй носяць вусы Мадас Хінсейн. Калі б усе мужчыны іраіці выглядалі аднолькава, разважаў Мадас, забойцы прыйшлося б добра падумаць, перш чым страляць, каб не страляць у сваяка. У гэтым нязначным ваганні часам заключаецца розніца паміж слаўнай перамогай і ганебнай смерцю.
  
  
  Штабная машына панесла яго па шырокіх шматпалосных магістралях з рэдкім рухам, праз плошчу Адраджэння, дзе два велізарныя перадплеччы, адлітыя па ўласных мадэлях Маддаса і расцягнутыя да абхопу рукі джына, сціскалі выгнутыя шаблі, утворачы дугу. На кожным будынку, на транспартных выспах і ў цэнтрах ротары цудоўныя партрэты Мэддас напераменку ўсміхаліся і злосна глядзелі, сведчачы аб узрушаючай глыбіні яго цудоўнага гардэроба. Як мог чалавек, які так натхняў свой народ, з глыбокім гонарам падумаў Мадас, не аб'яднаць арабаў?
  
  
  Неўзабаве машына даставіла яго ў міжнародны аэрапорт Мадас, дзе на ўзлётна-пасадачную паласу сеў бамбавік Ту-16.
  
  
  Пад узброеным канвоем Мадас Хінсейн увайшоў у аэрапорт.
  
  
  Яго міністр абароны, генерал Раззік Азіз, кінуўся яму насустрач.
  
  
  Генерал Азіз выглядаў усё роўна. Мадас аддаваў перавагу, каб яго генералы выглядалі ўсё роўна. Калі ў іх ад страху скруціла жываты, ён быў больш бяспечным прэзідэнтам. Яны абмяняліся прывітаннямі.
  
  
  "Салам алейкім, каштоўны лідэр", - сказаў генерал Азіз. "Самалёт толькі што прыбыў".
  
  
  Мадас кіўнуў. "А гэтая дэзертырка са Злучаных Штатаў, дзе яна?"
  
  
  "У мэтах бяспекі мы нікому не дазволілі высаджвацца. Экіпаж чакае вас".
  
  
  "Вазьмі мяне".
  
  
  Члены яго элітнай гвардыі Адраджэння ў блакітных берэтах утварылі ахоўны круг вакол Маддаса Хінсейна, калі ён сваёй знаёмай разгойдваецца хадой ступіў на асфальт. Да самалёта, які прыляцеў з акупаванага Курана з дэзертыркай на борце, паднеслі лесвіцу на колцах. Яна паўстала перад здзіўленым патрулём.
  
  
  Двое ахоўнікаў аэрапорта падняліся па алюмініевых усходах і пастукалі ў люк. Яны чакалі. Нічога не здарылася. На гэты раз яны стукалі, выкрыкваючы абразы і лаянкі на шматслоўнай арабскай.
  
  
  Гэта не дало ніякага плёну. Яны хуценька спусціліся па лесвіцы і перасунулі яе перад кабінай пілота. Яны залезлі наверх і зазірнулі ў ілюмінатар.
  
  
  Іх паводзіны сталі узбуджанымі. Яны крычалі. Прыбеглі іншыя салдаты. З верхняй пляцоўкі лесвіцы яны адкрылі агонь па занятых вокнах з АК-47. Паляцелі шыбы. Брызнула кроў, запырсканы іх усіх.
  
  
  Нарэшце стральба сціхла.
  
  
  Працягнуўшы руку, яны выцягнулі мёртвых пілота і другога пілота. Іх нерухомыя целы слізгалі ўніз па лесвіцы на колцах.
  
  
  Мадас Хінсейн убачыў тугія жоўтыя вузлы на іх шыях. Яны рэзка кантраставалі з пурпурна-сінімі іх запалёнымі тварамі.
  
  
  Ён нахмурыўся, яго твар ператварылася ў навальнічную хмару раздражнення.
  
  
  "Што гэта?" Мадас запатрабаваў адказу ў свайго міністра абароны.
  
  
  "Паняцці не маю", - генерал праглынуў.
  
  
  Мадас выцягнуў сваю зброю, рэвальвер з перламутравай дзяржальняй. Ён прыставіў бездакорную рулю да спатнелага скроні генерала Азіза.
  
  
  "Калі гэта пастка", - атрутна вымавіў ён, - "у цябе хутка не застанецца мазгоў".
  
  
  Генерал Раззік Аззіз стаяў вельмі, вельмі нерухома. Ён таксама спадзяваўся, што гэта не пастка.
  
  
  Людзі са службы бяспекі забраліся ў кабіну. Неўзабаве люк расхінуўся.
  
  
  Калі новыя ўсходы былі ўсталяваныя на месца, Мадас Хінсейн загадаў сваёй гвардыі Адраджэння штурмаваць самалёт. Стрэлаў зроблена не было. Толькі калі яны паведамілі, што паднімацца на борт бяспечна, Мадас Хінсейн асабіста падняўся па лесвіцы.
  
  
  Проста каб быць упэўненым, ён правёў свайго міністра абароны ў самалёт пад руляй пісталета.
  
  
  Калі мужчына не быў застрэлены, умяшаўся Мадас Хінсейн, узвышаючыся над сваімі людзьмі.
  
  
  Каманда сядзела на сваіх месцах, высунуўшы языкі, як у загнаных сабак, іх твары былі жудасных фіялетавых і сініх адценняў. Ад іх смярдзела не раскладаннем, а кішачнікам, які выйшаў пасля смерці.
  
  
  Мадас Хінсейн не глядзеў на мёртвых. Ён хацеў амерыканскую вайсковую, якая паабяцала яго патрулю сакрэтны амерыканскі баявы ордэн.
  
  
  Але двухгадзінны пошук не выявіў ніводнай амерыканскай вайскоўцы, хоць генерал Азіз неаднаразова запэўніваў яго, што яна была на борце."
  
  
  "Напэўна, яна збегла", - вылаяўся генерал Азіз. "Да таго, як я прыбыў сюды", - дадаў ён.
  
  
  "Няхай адказныя бакі паўстануць перад расстрэльнай камандай", - сказаў Мадас Хінсейн свайму міністру абароны.
  
  
  "Але, Каштоўны Лідэр, яны ўжо мёртвыя. Ты бачыш іх вакол сябе. Усіх іх".
  
  
  Мадас Хінсейн накіраваў на генерала Азіза свой смяротны погляд.
  
  
  "Расстрэльвайце іх у любым выпадку. У якасці ўрока іншым. Нават мёртвыя не застрахаваны ад расстрэльнай каманды".
  
  
  "Усё будзе зроблена, як вы кажаце, Каштоўны лідэр", - горача паабяцаў генерал Азіз.
  
  
  "І няхай шпіёнку ЦРУ - бо відавочна, што гэта яна і ёсць - схопяць жывы, калі магчыма. Я прыму смерць. Без сумневу, яна забойца".
  
  
  "Як загадаеш, Каштоўны Лідэр".
  
  
  Пакуль яго везлі з аэрапорта, Мадас Хінсейн думаў пра жоўтыя шаўковыя шалікі і пра тое, як моцна яны нагадвалі жоўтыя стужкі, якімі амерыканскія фермеры абвязвалі свае грубыя заходнія дрэвы.
  
  
  І ён задаваўся пытаннем, які лёс насамрэч напаткаў яго амбасадара ў Злучаных Штатах.
  
  
  Амерыканцы дасылалі яму паведамленне, вырашыў ён. Магчыма, у рэшце рэшт, іх цярпенне не было невычэрпным.
  
  
  Кіраўнік 23
  
  
  
  
  Вялебны Джуніпер Джэкман вельмі ганарыўся сваёй чарнотай.
  
  
  Менавіта яго чарноцце дазволіла яму - нягледзячы на поўную адсутнасць паўнамоцтваў - балатавацца на пасаду прэзідэнта і пераканаць сродкі масавай інфармацыі і значную, але нязначную з пункту гледжання выбаршчыкаў частку амерыканскіх выбаршчыкаў, што ён сапраўды можа перамагчы.
  
  
  Гэта была настолькі пераканаўчая афёра, што падчас свайго апошняга набегу на нацыянальную палітыку прападобны Джэкман сам фактычна падхапіў ліхаманку і патрапіў пад уплыў уласнага гіпнатычнага вымаўлення прамоў.
  
  
  Ён прыйшоў да пераканання, што ў яго ёсць шанц стаць першым чарнаскурым прэзідэнтам краіны.
  
  
  У яго не было шанцаў, але ён чапляўся за павеў перамогі на працягу ўсіх праймерыз. Наступствы з'езду яго партыі, дзе ён уразіў Амерыку захапляльнай прамовай аб тым, як сесці на лепшы аўтобус, былі горкім расчараваннем.
  
  
  Хадзілі размовы аб тым, што вялебны Джэкман балатуецца на пасаду мэра Вашынгтона, акруга Калумбія, многія з яго выбаршчыкаў практычна патрабавалі гэтага. Але прападобны Джэкман адхіліў прапанову, сказаўшы, што бачыць сябе гульцом у шырэйшай вобласці - глабальнай палітыцы.
  
  
  Праўда заключалася ў тым, што ён лепш, чым хто іншы, разумеў, што калі ён выйграе гонку за пасаду мэра, ён знік. Што ён ведаў аб кіраванні горадам? І ён не хацеў скончыць як апошні гнаны мэр Вашынгтона. На думку прападобнага Джэкмана, яго адзіным шанцам было схапіцца за прэзідэнцкае меднае кольца і трымацца за яго з усіх сіл. Яны не асмеліцца аб'явіць яму імпічмент. Не ён. Яго чарноцце выставіць яго за дзверы, а яго мова ўтрымае яго ў Авальным кабінеце - нават пасля таго, як нацыя зразумее, што яе падманулі.
  
  
  Але заклікі да прападобнага Джэкмана балатавацца на якую-небудзь выбарную пасаду былі занадта моцныя, каб нават ён мог іх ігнараваць. Асабліва калі пасля апошніх выбараў эксперты пачалі называць яго недарэчным. Такім чынам, ён дазволіў уцягнуць сябе ў бессэнсоўную ролю ценявога сенатара.
  
  
  Гэта было ідэальна. Ніякіх абавязкаў. Ніякіх недахопаў. Ён мог патэлефанаваць на сваю працу. Часта так і рабіў.
  
  
  Што пасля таго, як ён запусціў сваё тэлевізійнае ток-шоу - апошнюю схему прападобнага па набыцці нацыянальнай платформы - было менавіта тым, што яму было патрэбна.
  
  
  Цяпер, калі ў яго рэзюмэ значылася рэальная палітычная пасада, яны перасталі называць яго неактуальным.
  
  
  Прэса ў чарговы раз затаўравала яго як бессаромнага апартуніста. Вялебны Джэкман ненавідзеў гэты ярлык, але гэта было лепш, чым быць недарэчным. Бессаромны апартуніст быў, прынамсі, гульцом. І калі прападобнаму Джэкману і трэба было быць кімсьці, дык гэта гульцом.
  
  
  І вось ён сядзеў у раскошным салоне свайго былога самалёта для перадвыбарнай кампаніі Rainbow Soundbite, пралятаючы над Блізкім Усходам на сустрэчу з destiny.
  
  
  "Я ім пакажу", - сказаў звышгодны Джэкман, пацягваючы пераліку гарэлку.
  
  
  "Так", - невыразна вымавіў яго галоўны саветнік, паднімаючы вялікую шклянку рому з колай, "гэтыя прыдуркі ў Вашынгтоне зараз сядуць і звернуць на цябе ўвагу".
  
  
  "Я не маю на ўвазе іх", - адрэзаў прападобны Джэкман. "Я маю на ўвазе тых ганчакоў славы з BCN. Я не забыўся, як яны падставілі мяне на "Мэддас". У мяне было першае інтэрв'ю з гэтым аматарам спатканняў, усё было падстроена. І яны паслалі Дона Кудэра, каб ён апярэдзіў мяне ва ўдары ".
  
  
  "Нам ніколі не трэба было афішаваць свае намеры. Тайная дыпламатыя. Вось чаму мы павінны навучыцца. Тайная дыпламатыя".
  
  
  "Чортаў Кудэр памяшаны на сенсацыях. Я ненавіджу такіх людзей", - сказаў звышгодны Джэкман, панура скрывіўшы верхнюю губу. Яго вусы выгнуліся, як чарвяк на шпільцы.
  
  
  "Што ж, зараз ён у арабаў, і калі гэта спрацуе, Джуні, ты выставіш гэтага хлопца такім жа тупенькай, як у той раз, калі ён паабяцаў запусціць нейтронную бомбу ў прамым эфіры па тэлевізары, а ў выніку паказаў паўтор дваццацігадовай даўніны аб выратаванні гарбатага кіта".
  
  
  "Я пагавару з Мэдас, каб ён адпусціў яго пад маю апеку, і гэты цалуецца ў дупу Кудэр будзе цалаваць маю азадак ўсю дарогу дадому. Ты бачыў яго па тэлевізары? Хлопец напалоханы. Ніколі не бачыла, каб мужчына быў так напалоханы. Напэўна, яму даводзіцца мяняць ніжнюю бялізну тры разы на дзень”.
  
  
  Двое мужчын засмяяліся. Вялебны Джэкман выглянуў у ілюмінатар. Бясконцы пясок перакочваўся пад правым крылом.
  
  
  "Што ты думаеш, Эрл? Можа быць, калі я пайду, я абвяшчу, што прыйшоў памяняцца месцамі з Кудэр. Думаеш, гэта спрацуе?"
  
  
  "Магчыма. Але што, калі яны зловяць цябе на гэтым?"
  
  
  “Яны б не адважыліся. Я двойчы балатаваўся ў прэзідэнты. Чаго нельга сказаць пра JFK, LBJ і Ford. І Форд увайшоў, нават не прабегшыся”.
  
  
  "Магчыма, ты маеш рацыю. Мы браты, мы і арабы".
  
  
  "За выключэннем таго, што ў нас больш разумнага сэнсу, чым прыбірацца ў пасцельную бялізну". Вялебны Джэкман усміхнуўся. “Тады гэта тое, што я зраблю. Я прапаную сябе ў абмен. Нам лепш прыдумаць гаворку”.
  
  
  "Якога роду ты хочаш?"
  
  
  "Той, які нічога не гаворыць, але гучыць добра".
  
  
  "Я ведаю гэта, але што ты хочаш гэтым сказаць, Джуні?"
  
  
  “Як мага менш. Людзям гэта падабаецца. Проста пераканайся, што гэта рыфмуецца. Я збіраюся стукнуць па галаве. Увесь гэты пясок выклікае ў мяне смагу, а ад усёй гэтай гарэлкі ў мяне цечу мацней, чым у Дзярждэпартамента”.
  
  
  Самалёт Rainbow Soundbite прызямліўся ў міжнародным аэрапорце Мадас пасля атрымання дазволу ад кіравання паветраным рухам Іраіці. Ён падруліў да тэрмінала B, дзе быў усталяваны пандус на колах.
  
  
  Кардон афіцэраў службы бяспекі Іраіці ў хакі і чорных берэтах стрымліваў шматнацыянальную прэсу. Прэса прывітала адкрыццё люка. Яны віталі з'яўленне прападобнага Джуніпера Джэкмана, калі ён ступіў на верхнюю прыступку.
  
  
  Яны радаваліся, таму што, калі яны не паведамлялі аб падзеях у Абамінададзе, яны пражывалі на авіябазе Абадон, якая, як вядома, з'яўляецца галоўнай мэтай ЗША ў выпадку ваенных дзеянняў.
  
  
  Вялебны Джуніпер Джэкман падняў руку, вітаючы прывітання. Яго вытарашчаныя вочы былі звернуты да камітэта па прыёме гасцей, а юнацкія рысы асобы нахмурыліся.
  
  
  "Што гэта за дзярмо!" - запатрабаваў ён. "Я не збіраюся туды спускацца. Я нікога не даведаюся. Яны паслалі нейкіх лёкаяў!" Яго галоўны саветнік выглянуў. "Так, ты маеш рацыю, Джуні. Я не бачу ні шкуры, ні волас міністра замежных спраў. Я нават не бачу міністра інфармацыі. Можа быць, гэта ён - той, з пышнымі вусамі".
  
  
  "У іх ва ўсіх пышныя вусы", - прагыркала Джуніпер Джэкман. “Ты сядай за тэлефон. Тэлефануй усім, каму трэба. Я не сыду з гэтага самалёта, пакуль яны не дашлюць каго-небудзь важнага, каб паціснуць мне руку перад усёй гэтай прэсай”.
  
  
  "Папалася, Джуні".
  
  
  Вялебны Джэкман начапіў сваю знакамітую ўсмешку і памахаў іншай рукой. Прэса вылілася ўхвальнымі воклічамі. Джуніпер Джэкман заззяў. Што за халера. Гэта было не так ужо цяжка прыняць. Некаторыя з тых жа прыдуркаў, якія аблаялі яго ў прамым эфіры, зараз віталі перамогу гурта. Ён спадзяваўся, што яны запомняць гэты момант, калі ён у наступны раз будзе балатавацца ў прэзідэнты, замест таго каб заяўляць, што гэта ўсё роўна, што прызначыць кухары-фрай старшынёй праўлення McDonald's без неабходнасці пракладаць сабе шлях наверх.
  
  
  Вялебны Джуніпер Джэкман пераходзіў з рук у рукі, пакуль яны не стаміліся. Прэса вітала яго, пакуль ён не ахрып.
  
  
  "Што цябе ўтрымлівае?" Джэкман прашыпеў скрозь сваю вяне ўсмешку.
  
  
  "Мяне заганяюць у тупік", - адазваўся яго памагаты. "Мне гэта не падабаецца".
  
  
  "Можа быць, ты яшчэ не набраў правільны нумар".
  
  
  Затым па лесвіцы падняўся квартэт салдат, за якімі ішоў вусаты мужчына ў сінім дзелавым гарнітуры.
  
  
  Яны ўзялі прападобнага Джэкмана за рукі. Усміхаючыся, ён паспрабаваў паціснуць рукі кожнаму з іх.
  
  
  Але поціск рукі было не тым, што мелі на ўвазе салдаты Іраіці. Яны ўзялі прападобнага Джэкмана за плечы і сілай пацягнулі яго ўніз па прыступках.
  
  
  Спрабуючы выглядаць найлепшым чынам з-за ўсіх камер, звышгодны Джэкман падняў рукі, каб памахаць. Яго рукі былі апушчаны.
  
  
  "Што, чорт вазьмі, адбываецца?" Вялебны Джэкман напаўголаса панікаваў.
  
  
  Загаварыў Іраіці ў сінім дзелавым гарнітуры.
  
  
  "Прэпадобны Джэкман, так рады вас бачыць. Я Мустафа Шагдуф, намеснік міністра інфармацыі. Ад імя нашага вялікадушнага лідэра, прэзідэнта Мадаса Хінсейна, я вітаю вас як госця ў нашай міралюбівай краіне".
  
  
  "Дзякуй, але я..." Вочы прападобнага Джэкмана раптам успыхнулі. "Пачакайце хвілінку! Што вы маеце на ўвазе пад госцем?"
  
  
  "Тое, што мы гаворым", - сказаў намеснік міністра інфармацыі, дэманструючы афіцыйную ўсмешку. "Вы маеце права на нашу гасціннасць".
  
  
  "Ты выпадкова не плануеш прымушаць мяне?"
  
  
  "Ты адчуваеш сябе прымушаным?"
  
  
  "Насамрэч ..." Прападобны Джэкман ледзь не спатыкнуўся. Ён падняў вочы.
  
  
  Яны дасягнулі падставы ўсходаў.
  
  
  Намеснік міністра інфармацыі звярнуўся да прысутных тэлеаператараў. "Ад імя Рэспублікі Іраіт я афіцыйна вітаю прападобнага Джэкмана як госця дзяржавы. Ён застанецца нашым госцем да таго часу, пакуль не будзе знойдзены наш уласны пасол."
  
  
  Калі ўжо на тое пайшло, вылупленыя вочы прападобнага Джэкмана вылупіліся яшчэ больш. Яны нагадвалі звараныя ўкрутую яйкі з балючымі чорнымі плямамі на адным канцы.
  
  
  Падумаўшы: "З такім жа поспехам можна пайсці ва-банк", звышгодны Джэкман глыбока ўздыхнуў.
  
  
  "Я прыйшоў абмяняць сябе на дона Кудэра", - крыкнуў ён. "Ты чуеш мяне? Я не баюся заняць яго месца". Пот празрыстымі чарвячкамі папоўз па твары звышгоднага.
  
  
  З задніх шэрагаў тэлевізійнай каманды ў хваляванні пачулася знаёмая тэхаская працяглая гаворка.
  
  
  "Гэта я! Гэта я! Пусці мяне ў гэты пракляты самалёт!"
  
  
  І, пачуўшы гэты знаёмы голас, прападобны Джуніпер Джэкман павярнуўся да намесніка міністра інфармацыі Іраіці.
  
  
  "Толькі паміж намі, я не думаю, што ты возьмеш майго памагатага замест мяне? Я кіну самалёт. Кудэр таксама можаш пакінуць сабе".
  
  
  "Вы павінны быць вельмі шчаслівыя тут, у Абамінададзе", - сказаў намеснік міністра інфармацыі.
  
  
  "Што прымушае цябе так казаць?"
  
  
  "Ты ўжо носіш паліткарэктныя вусы".
  
  
  Паведамленне аб затрыманні прападобнага Джуніпера Джэкмана было перададзена па спадарожнікавай сувязі з Абамінадада ў Вашынгтон праз кабельную сетку навін.
  
  
  Прэзідэнт атрымаў пісьмовую справаздачу падчас паседжання кабінета міністраў. Ён не ведаў, смяяцца яму ці плакаць. Паміж ім і прападобным не было страчанай любові, але гэты чалавек быў палітычнай фігурай пэўнага становішча. Калі слых аб гэтым разнясецца па вуліцах, на яго будзе аказаны велізарны ціск, якое патрабуе прыняцця мер. Асабліва з боку чарнаскурай супольнасці.
  
  
  "Прабачце мяне", - сказаў прэзідэнт свайму кабінету міністраў. "Мне трэба патэлефанаваць".
  
  
  Прэзідэнт прайшоў па пустынных калідорах улады ў спальню Лінкальна. Прысеўшы на край антыкварнага ложка, ён высунуў скрыню прыложкавай тумбачкі, агаліўшы чырвоны тэлефон без набору нумара.
  
  
  Ён падняў трубку, запусціўшы аўтаматычнае злучэнне.
  
  
  У сотнях міль на поўнач, на іншым канцы выдзеленай лініі, зазваніў такі ж тэлефон на стале Гаральда В. Сміта.
  
  
  "Так, спадар Прэзідэнт?"
  
  
  "Іраіты ўзялі прападобнага Джэкмана ў заложнікі".
  
  
  На лініі павісла цішыня, пакуль абодва мужчыны разважалі, ці сапраўды гэта так дрэнна, як гучыць.
  
  
  "Яны пагражаюць выдаць Дэна Кудэра", - дадаў прэзідэнт.
  
  
  "Смутна", - сказаў нарэшце Сміт.
  
  
  "Яны хочуць вярнуць свайго амбасадара. Што мне рабіць? Калі я адпраўлю ім труп, яны зробяць тое ж самае. Я не хачу пачынаць вайну, каб адпомсціць за гэтага міністра-ганчога за славай".
  
  
  "Я веру, што магу дапамагчы табе з гэтым", - нарэшце сказаў Сміт. "Астатняе дай мне".
  
  
  Гаральд Сміт павесіў трубку. Гадзіну таму яму давялося б паведаміць кіраўніку выканаўчай улады Злучаных Штатаў, што ён не можа паслаць свайго спецыяльнага чалавека на Блізкі Усход. Яго асаблівая персона адмаўлялася ісці куды б там ні было, акрамя як у абдымкі - у чатыры рукі, паводле яго памылкі, - жанчыны, якую ён лічыў рэінкарнацыяй індуісцкай багіні Калі.
  
  
  Але за апошнюю гадзіну Гаральд Сміт здзейсніў прарыў. Не здолеўшы адсачыць Кімберлі Бэйнс - ці жанчыну, якая выкарыстоўвала гэтае імя, - з дапамогай звычайных кампутарных праслухоўванняў, ён перапраграмаваў пошук, каб перахапіць любую Бэйнс з жаночым імем.
  
  
  Браніраванне авіябілетаў на імя Кэлі Бэйнс усплыло на паверхню шырокай актыўнай памяці. Магчыма, ён не звярнуў на гэта асаблівай увагі, але пунктам прызначэння рэйса быў Трыпалі, Лівія.
  
  
  І пакуль ён разважаў, што гэты Кэлі Бэйнс мог рабіць у Трыпалі, да яго дайшло, што яго кампутары падалі спосаб пераканаць Рыма прыняць гэтае заданне.
  
  
  Пры ўмове, што Гаральд Сміт быў гатовы зманіць зараз і абвінаваціць свае кампутары пазней.
  
  
  Ён выключыў свой тэрмінал і адправіў яго назад у патаемнае паглыбленне стала.
  
  
  Рыма, ён быў упэўнены, быў бы больш за шчаслівы адправіцца на Блізкі Усход. Але Сміт не адправіў бы яго ў Лівію. Ён адправіў бы яго ў Іраіт.
  
  
  Ён проста спадзяваўся, што ў сваім цяперашнім стане Рыма Ўільямс зладзіцца з задачай.
  
  
  Кіраўнік 24
  
  
  
  
  "Я знайшоў ... ах, вашу міс Бэйнс", - сказаў Гаральд Сміт Рыма.
  
  
  "Дзе?" Голас Рыма быў спакойны - спакайней, чым чакаў Сміт.
  
  
  У пакоі было цёмна. Толькі сіняваты тэлевізар вылучаў у цемры галаву і плечы Рыма. Гук быў выключаны. Рыма ні разу не павярнуў галавы ў цемры.
  
  
  "Хамідыйская Аравія".
  
  
  "Я быў там. Гэта ўсё пясок. Яе будзе цяжка высачыць".
  
  
  "Я працую над гэтым", - сказаў Сміт. "Тым часам прэзідэнт папрасіў нас умяшацца ў сітуацыю з Джуніпер Джэкман. Ён быў прызначаны госцем пад ціскам".
  
  
  Рыма хмыкнуў. "Яшчэ адзін прарыў у джайв-дыпламатыі. Можа быць, Мэдас выбера яго сваім віцэ-прэзідэнтам".
  
  
  "Гэта не смешна".
  
  
  "Дык як жа нам вырашыць праблему?" Рыма задумаўся.
  
  
  "Вызваліўшы прападобнага ад Абамінадада".
  
  
  Рыма ажывіўся. "Я змагу прыціснуць Мэдас?"
  
  
  "Не. Гэтага няма ў меню. Адпраўце Джэкмана ў Хамідыйскую Аравію. Да таго часу, як вы завершыце гэтую справу, у мяне павінна быць дакладнае месцазнаходжанне міс Бэйнс, і вы зможаце разабрацца з гэтай незавершанай справай ".
  
  
  "Значыць, я меў рацыю", - павольна вымавіў Рыма. "Блізкі Усход - гэта тое месца, дзе пачне кіпець кацёл крыві".
  
  
  "З табой усё ў парадку?" Спытаў Сміт.
  
  
  Рыма зрабіў паўзу. "Я пайшоў у дом. Ён быў там, Сміці".
  
  
  "Прывід Чыуна?" Суха перапытаў Сміт.
  
  
  "Я не ведаю, як бы ты гэта назвала. Але я бачыла яго. І я дала яму абяцанне".
  
  
  "Так?"
  
  
  "Я абяцаў, што вярнуся ў Сінанджу".
  
  
  "І што ж Чиун ... э-э ... сказаў?"
  
  
  "Нічога. Ён паглядзеў на мяне як на тапельца. Я не разумею, але я даў абяцанне. Я адпраўляюся ў Сінанджу. Я збіраюся выканаць свой абавязак ".
  
  
  "А як наконт задання? І Кімберлі Бэйнс - ці хто яна там насамрэч?"
  
  
  "Я зладжуся з імі абодвума. Мне давядзецца. Тады маёй адказнасцю будзе выкананне майго абавязку перад Домам".
  
  
  "Як пажадаеш. Я прыму меры, каб даставіць цябе ў Хамідыйскую Аравію. Уся краіна знаходзіцца ў стане падвышанай нервовасці. Я думаў, што адпраўлю цябе ваенным рэйсам. Гэта было б лепш у тваім... гм... стане. Я дамоўлюся, каб хто-небудзь звязаўся з табой."
  
  
  "У гэтым няма неабходнасці", – сказаў Рыма.
  
  
  "О?"
  
  
  "Проста перадайце паведамленне шэйху Абдулу Хаміду Фарым".
  
  
  Сьміт уздрыгнуў. "Кіраўнік Хамідыйскай Аравіі? І што мне сказаць?"
  
  
  Рыма ўстаў у цемры, і Сміт убачыў гульню блакітнаватага тэлевізійнага святла на складках яго чорнага шаўковага адзення.
  
  
  Рыма павярнуўся, па яго твары папаўзлі цені. Яны запоўзлі ў западзіны яго вачэй, так што яны сталі падобныя на пустыя арбіты чэрапа, у якіх слаба мігацелі алмазна-цвёрдыя агеньчыкі. Ён засунуў рукі ў шырокія рукавы свайго доўгага кімано чорнага дрэва, на якім у застылым гневе ўсталі на дыбкі якія стаяць тварам да твару тыгры.
  
  
  "Скажы яму, што Майстар Сінанджу прыязджае ў Хамідыйскую Аравію", - ціха сказаў Рыма Уільямс.
  
  
  Кіраўнік 25
  
  
  
  
  Усё, што Мадас Хінсейн ведаў пра глабальную палітыку, ён даведаўся ў кавярнях Каіра.
  
  
  Малады Мадас правёў некалькі гадоў у Егіпце пасля няўдалай спробы замаху на тагачаснага лідэра Іраіці. Там ён спрачаўся аб арабскім адзінстве са студэнтамі найбліжэйшага Каірскага ўніверсітэта.
  
  
  Яны былі гладкатварымі хлопчыкамі-мужчынамі, іх галовы былі поўныя гарадскіх летуценняў. Ён ніколі не мог зразумець іх схільнасці да гучных размоваў. Яны вечна спрачаліся, так і не даведаўшыся вялікай праўды пра жыццё Мадаса Хінсейна.
  
  
  Было нашмат, нашмат хутчэй застрэліць тых, чые погляды былі непрымальныя, чым спрачацца ў адказ.
  
  
  Хоць Мадас быў не старэйшы за студэнтаў універсітэта, ён ужо быў загартаваным ветэранам міжусобнай палітычнай вайны. Пасля няўдалай спробы забойства, нягледзячы на раненне ў нагу, ён цудам пазбег злову таемнай паліцыяй Іраіці. Кульгаючы па плоскай раскошы Абамінадада, ён нырнуў у завулак, калі выццё іх сірэн набліжалася, усё бліжэй.
  
  
  Ён выпадкова сустрэў у завулку пажылую жанчыну. Яна была апранута ў традыцыйную чорную абайух, якая затуляла яе, як саван, чорныя вочы выглядалі з-пад вэлюму.
  
  
  Мадас падышоў да яе тым жа прамым шляхам, якім ён рабіў сваю кар'еру арабскага рэвалюцыянера.
  
  
  "Сабах аль-Хір", - сказаў ён. "Няхай твая раніца будзе светлым".
  
  
  "Абах аль-Нур", - прамармытала яна ў адказ. "Няхай твая раніца таксама будзе светлым".
  
  
  Як ён і меркаваў, жанчына сціпла адвяла вочы. І Мадас Хінсейн пацягнуўся адной рукой да прыпол яе касцюма і прыўзняў яго.
  
  
  З іншага боку, ён выхапіў пісталет і стрэліў ёй адзін раз у грудзі.
  
  
  Зняўшы з цела непашкоджанае адзенне, Мадас Хінсейн нацягнуў яе праз галаву, ненавідзячы сябе за тое, што даводзіцца так нізка нахіляцца. Насіць жаночае адзенне было яму агідна. Забіць жанчыну - гэта адна справа - у рэвалюцыі прызнаваліся пэўныя патрэбы, - але быць вымушаным насіць мяккае адзенне - гэта зусім іншае.
  
  
  Акрамя таго, жанчына была старой, ён убачыў гэта, калі адкінуў вэлюм з яе асобы. У яе было сваё жыццё. А Мадас Хінсейн быў чалавекам лёсу.
  
  
  У трапяткім чорным абайуху Мадас Хінсейн падарожнічаў па каральнай пустыні, традыцыйная арабская павага да жанчын выратавала яго ад вышуку і непазбежнага захопу. Чым даўжэй ён падарожнічаў, тым у большай бяспецы адчуваў сябе. Ён пачаў адчуваць сябе амаль непераможным, калі быў загорнуты ў гэты чорны саван, яго твар быў схаваны маскай, яго жыццю нішто не пагражала. І па меры таго, як мілі раставалі ззаду, Мадас Хінсейн адкрыў для сябе дзіўную ісціну. Яму стала падабацца адчуванне абайуха, які ахінае яго грувасткае мускулістае цела.
  
  
  Дабраўшыся да егіпецкай мяжы, Мадас Хінсейн неахвотна згарнуў каштоўнае адзенне і панёс яго пад пахай, сказаўшы ўладам, што яно належала яго беднай нябожчыцы маці.
  
  
  "Гэта ўсё, што ў мяне засталося на памяць аб ёй", - сказаў ён цікаўным памежнікам. Ён правёў па пранікнёным воку пальцам, змочаным сліной, выклікаючы пераканаўчую слязу.
  
  
  Выгляд такога мядзведзя, які расчуліў араба да слёз, пераканаў егіпецкага памежніка. Яны дазволілі яму прайсці.
  
  
  На працягу многіх гадоў у каірскіх кавярнях арабскае адзінства было ва ўсіх на вуснах. Гэта была вялікая мара, вялікая надзея і Рай на Зямлі ў адной асобе. Чыннік была надзвычай простая. Ніхто не мог успомніць час, калі існавала такое паняцце, як арабскае адзінства. Таму ўсе былі ўпэўненыя ў тым, што гэта будзе цудоўна. І ў гэтай атмасферы Мадас засвоіў урокі, якія ён пранёс з сабой у дні свайго лідэрства.
  
  
  Праўда першая: арабы былі раз'яднаныя, бо імперыялісты трымалі іх у такім стане.
  
  
  Праўда другая: арабы павінны былі аб'яднацца і чакалі толькі моцнага чалавека, падобнага сучаснаму Навухаданосару, вавілонскаму цару, які захапіў Іерусалім у 597 годзе да нашай эры.
  
  
  Ісціна трэцяя: да таго часу, пакуль Злучаныя Штаты сапернічалі з Расіяй за сусветнае панаванне, СССР будзе абараняць Іраіт ад амерыканскага авантурызму.
  
  
  Ісціна чацвёртая: Мадасу Хінсейну было наканавана стаць чалавекам, які аб'яднае арабскую нацыю пад сцягам Іраіці. Гэта быў адзіны ўклад Мадаса ў дыскусіі. Тым, хто сумняваўся, стралялі ў спіну пры першай жа магчымасці. Неўзабаве чатыры Вялікія Ісціны абмяркоўваліся без рознагалоссяў.
  
  
  Калі б Мадас Хінсейн вывучаў сваю гісторыю з кніг, а не з бяздзейных гутарак, ён бы даведаўся, што арабы атрымлівалі асалоду ад адзінствам толькі аднойчы за сваю доўгую гісторыю. І гэта было пры прароку Мухамедзе, больш за тысячу гадоў таму. Затым Мухамед памёр. Аб'яднаная Аравія была хутка раздзелена драпежнымі кіпцюрамі спадчыннікаў Мухамеда.
  
  
  Калі б ён чытаў газеты, Мадас даведаўся б, што халодная вайна сышла ў мінулае і што Іраіт ляжыць аголены і неабаронены, больш не мае значэння ў глабальным новым сусветным парадку, які перайшоў ад ідэалогіі да вышэйшай рэальнасці міжнароднай палітыкі -эканоміцы.
  
  
  Таму, калі пасля амаль дзесяцігоддзя бясконцай вайны са сваім суседам Іругам Мадас Хінсейн выявіў, што яго казначэйства збанкрутавалася, ён накінуўся на бліжэйшага багатага нафтай суседа і праглынуў малюсенькага безабароннага курана-шкуру, капыт, аснову і гаў.
  
  
  Нечаканае з'яўленне шматнацыянальных сіл на яго новай паўднёвай мяжы, аб якім яму даклаў пасярод ночы яго міністр абароны, заахвоціла яго зрабіць адну выснову: яго дарадца быў п'яны. І паколькі алкаголь быў забаронены мусульманам, ён загадаў расстраляць гэтага чалавека перад расстрэльнай камандай. Затым ён выпіў самавітую порцыю каньяку.
  
  
  Калі справаздачы з месцаў паведамілі яму, што такія сілы не толькі існуюць, але і растуць з кожным днём, прэзідэнт Хінсейн загадаў эксгумаваць саветніка і вярнуць яго на ганаровае месца ў Савеце камандавання Мяцежнікаў у знак раскаяння.
  
  
  "Няхай ніхто больш не скажа, што Мадас Хінсейн не з тых, хто ахвотна прызнае свае памылкі", - заявіў ён, калі яго дарадцы сядзелі вакол вялікага стала, заціскаючы насы ад смуроду карупцыі.
  
  
  Толькі калі труп пачаў развальвацца на часткі, яго вярнулі ў яго неглыбокую магілу. З усімі воінскімі ўшанаваннямі.
  
  
  Менавіта ў тыя першыя дні ўмацавання ЗША Мадас, які захоўваў абайух безназоўнай старой у запячатаным куфры, эксгумаваў яго ўпершыню са часоў свайго знаходжання ў Каіры.
  
  
  Тонкая тканіна супакоіла яго, як у тыя дні, калі ён хаваўся пад павозкамі, запрэжанымі асламі, калі таемная паліцыя - цяпер яго таемная паліцыя - праносілася міма.
  
  
  Ён ведаў, што гэта абароніць яго, пакуль Саветы не прыйдуць яму на дапамогу.
  
  
  Калі прыйшло вестку, што Рады далучыліся да глабальнага эмбарга, Мадас Хінсейн стаў насіць абайух у партфелі і цягаў з сабой партфель, куды б ён ні пайшоў.
  
  
  І ноччу, калі ён спаў, ён спаў, захутаны ў яе ахоўныя зморшчыны. Ён казаў сабе, што гэта павінна было аблегчыць яму ўцёкі ў выпадку перавароту або чаго горай. Але праўда была зусім іншай.
  
  
  Праўда заключалася ў тым, што Мадас Хінсейн любіў насіць абайух.
  
  
  Упершыню ён пачаў падазраваць аб гэтых тэндэнцыях у Егіпце. Як толькі ён заняў прэзідэнцкую пасаду - прыбраўшы папярэдняга прэзідэнта, свайго настаўніка, - прэзідэнт Хинсейн схаваў абайух у куфар, дзе яна не магла яго спакусіць. І, самае галоўнае, там, дзе ягоная жонка Нумібасра ніколі б яе не знайшла. Гэтая жанчына была ведзьмай. І яе браты, як ведаў Мадас, таемна будавалі супраць яго падкопы. Толькі таму, што ён ніколі б не пачуў пра гэта ад сваёй жонкі, Мадас устрымаўся ад таго, каб абезгаловіць іх.
  
  
  Аднойчы, сказаў ён сабе. Аднойчы.
  
  
  Але сёння думкі Мадаса Хінсейна былі не пра яго жонку і яе братоў-галаварэзаў, а пра даклады, якія ён атрымліваў са свайго генеральнага штаба.
  
  
  Мэдас мераў крокамі свой кабінет. Памочнікі падыходзілі да дзвярэй, стукалі сваімі нясмелымі, ліслівымі грукамі.
  
  
  "Я нікога не прымаю", - раўнуў Мадас. "Дай мне сваю справаздачу і сыходзь".
  
  
  "Яны знайшлі яшчэ больш мёртвых салдат", - крыкнулі памагатыя. "Жоўтыя шнуры вакол іх горла".
  
  
  "Салдаты існуюць, каб паміраць", - выплюнуў Мадас у адказ. "Цяпер яны мучанікі, і ім лепш".
  
  
  "Міністр абароны хоча ведаць, ці плануеце вы ваенны адказ на гэтыя бязладдзі?"
  
  
  Мадас Хінсейн перастаў хадзіць. Чорная спадніца-абайух зашамацела аб яго бліскучыя чорныя чаравікі дэсантніка.
  
  
  Гэта было пытанне, якога ён баяўся. Ён наклікаў гнеў усяго свету на сваю галаву з-за ўласнага невуцтва, але не асмельваўся прызнаць гэта. Таму ён прысеў на кукішкі, робячы заявы, заклікаючы якія супернічаюць арабскія краіны далучыцца да яго ў джыхадзе. І яго праігнаравалі. Нішто з таго, што ён рабіў, не спрацавала. Ніякіх пагроз. Без выхваляння.
  
  
  І зараз яго ўласнае вышэйшае камандаванне, баязлівыя падхалімаў, патрабавалі ведаць, які адказ ён дасць гэтаму забойцы з ЦРУ, які тэрарызаваў Абамінадада.
  
  
  "Скажы яму", - нарэшце сказаў Мадас, - "Я дам адказ свету, як толькі гэты няверны душыцель будзе дастаўлены да маіх дзвярэй. І калі гэта не так, тады я запатрабую галаву міністра абароны замест гэтага".
  
  
  Памочнік кінуўся прэч. Пад чорнай тканінай, якая закрывае яго твар, Мадас Хінсейн ветліва ўсміхнуўся.
  
  
  Гэта заняло б іх. Мадас Хінсейн не быў бы ўцягнуты ў вайну адным простым забойцам-шпіёнам ЦРУ.
  
  
  Падняўшы рукі над галавой, ён пстрыкнуў пальцамі ў старажытнай сінкопы і выканаў танец сямі вэлюмаў у адзіноце свайго кабінета, пры кожнай пстрычцы выпінаючы сцягна і напяваючы сабе пад нос.
  
  
  "Вар'яцкая азадак, Вар'яцкая азадак, вар'яцкая азадак", - напяваў ён. "Я адзін вар'ят араб, і ўвесь свет гэта ведае".
  
  
  Але ішоў гадзіннік, памочнікі працягвалі прыходзіць.
  
  
  "Яшчэ больш мёртвых, Каштоўны Лідэр. Задушаны".
  
  
  "Мы шукалі паўсюль, Каштоўны Лідэр. Ваўчыцу так і не ўдалося знайсці".
  
  
  "Міністр унутраных спраў, Каштоўны Лідэр, быў знойдзены ў сваіх пакоях. Забіты жоўтым шнуром".
  
  
  "Хіба вы не бачыце, што спрабуюць зрабіць амерыканцы?" Мадас прагрымеў у адказ. “Яны спрабуюць падманам уцягнуць нас у вайну. Я буду ваяваць не на іх умовах, а на сваіх”.
  
  
  Гэта затрымала іх яшчэ на гадзіну, пакуль Мадас атрымліваў асалоду ад адчуваннем выдатнага абайуха, весела шаруючы яго.
  
  
  Затым пачуўся стук, не падобны ні на які іншы. Больш няўпэўнены, больш маладушны. Стук здзіўленага страхам баязліўца.
  
  
  "Каштоўны Лідэр", - пачаў дрыготкі голас. "Што гэта?" Раўнуў Мадас.
  
  
  "Мне вельмі шкада паведамляць вам пра гэта, але Гвардыя Адраджэння, якая атачае ваш дом, была знішчана".
  
  
  "Яны былі кветкай мужнасці Іраіці, як гэта можа быць?"
  
  
  "Яны былі задушаны, Каштоўны Правадыр. Жоўтыя шаўковыя вузлы на іх моцных арабскіх шыях".
  
  
  "А мая сям'я? Вядома, яны збеглі, у той час як іх высакародныя абаронцы ўтрымлівалі свае пазіцыі, праліваючы кроў сваіх самых чырвоных пакутнікаў".
  
  
  Цішыня падняла Маддаса Хінсейна са сваёй канапы. Ён сарваў з твару капюшон абайуха. Крокнуўшы да дзвярэй, ён зароў праз яе:
  
  
  "Я задаў пытанне!"
  
  
  "Мне шкада, Каштоўны Лідэр. Твая сям'я... мёртвая".
  
  
  Праніклівыя вочы Мадаса акругліліся.
  
  
  "Мая жонка таксама?"
  
  
  "Мне так шкада", - усхліпваў памагаты праз дрэва.
  
  
  "А яе браты, мае швагеры?"
  
  
  "Пайшла", - выціснуў ён. "Усё сышло. Гэта дзень жалобы. Але не бойцеся, амерыканцы заплацяць. Мы выпалім зямлю пад іх паганскімі нагамі. Кроў вашай сям'і-пакутніка абпаліць іх лёгкія. Вам трэба толькі даць слова, і мы адплацім агрэсарам крывёй".
  
  
  Але Мадас Хінсейн не слухаў скажоны горам голас свайго памагатага.
  
  
  Ён адчуваў, як холад пасяляецца ў яго страўніку і лёгкіх.
  
  
  "Яны хочуць вайны", - сказаў ён хрыпла. "Вар'яты амерыканцы спрабуюць прымусіць мяне атакаваць. Яны, павінна быць, вар'яты".
  
  
  Кіраўнік 26
  
  
  
  
  Ваенна-транспартны самалёт C-5 Galaxy, на борце якога знаходзіўся Рыма Уільямс з ваенна-паветранай базы Макгуайр, таксама перавозіў адзін падвесны танк M-IA1 Abrams, найноўшы вайсковы танк. Ён быў адным з апошніх, адпраўленых у падтрымку аперацыі "Пяшчаны выбух".
  
  
  Грувасткі аўтамабіль пакідаў мала месцы для Рыма ззаду. Але ён настаяў на тым, каб ехаць у падобным на пячору грузавым адсеку, седзячы на татамі, каб машыннае масла не патрапіла на яго цудоўнае шаўковае кімано, якое ён замовіў у ашаломленага краўца, каб яно было яму па памеры.
  
  
  Рыма сядзеў у позе лотаса, барабанны бой турбавінтавых рухавікоў "Гэлаксі" прымушаў усё ў грузавым адсеку вібраваць з манатоннасцю, якая забівала душу.
  
  
  У пачатку палёту Рыма выявіў вібрацыю і ўбіраў яе датуль, пакуль яго цела больш не перастала вібраваць ва ўнісон з магутнымі прапелерамі. Вібравалі толькі акуратныя краі яго кілімка.
  
  
  Палёт быў доўгім і сумным. Рыма сядзеў зручна, тканіна кімано туга нацягнулася ў яго на каленях. Гэта хавала яго стойкую эрэкцыю.
  
  
  Нягледзячы на тое, што ён пакінуў большую частку жоўтых шалікаў, якія належалі Кімберлі Бэйнс - ці кім бы яна ні была - у Фолкрофце, Рыма не мог выкінуць яе з галавы.
  
  
  Што адбудзецца, калі яны сустрэнуцца зноў? Ён хацеў яе больш, чым калі-небудзь хацеў жанчыну, але не ў добрым сэнсе. Ён хацеў яе. І ўсё ж ён ненавідзеў яе, з яе шматлікімі рукамі і скрыўленай шыяй. І больш за ўсё ён ненавідзеў тое, што ажыўляла яе. Бо Рыма разумеў, што Кімберлі памерла. Нібы агідная марыянетка, Калі прымусіла яе зноў жыць. І Рыма павінен быў бы скончыць працу. Калі б мог.
  
  
  На шумным заднім сядзенні C-5 ён зачыніў вочы і засяродзіўся на сваім дыханні. Гэта дапамагло выцесніць успаміны - аб яе пякуча-гарачых, пачуццёвых руках, яе нецярплівым чырвоным роце, яе ненаедным сэксуальным апетыце. Рыма цешыўся сэксам, знаходзячыся ў яе абдымках, і ён ведаў, што, пакуль яны абодва жывыя, ён ніколі не зможа супакоіцца, пакуль не вернецца да гэтага балявання - ці не знішчыць стол.
  
  
  Але гэта прымусіла яго задумацца. Ці страціць ён Рыма Уільямса на балі? І ці паглыне іскра глыбока ўнутры яго, якая была Шывай Разбуральнікам, усё, што складала яго асобу?
  
  
  Рыма скалануўся. Ён ніколі не адчуваў сябе такім самотным.
  
  
  Зачыніўшы вочы, ён спаў седзячы.
  
  
  І ў сне яму прысніўся сон.
  
  
  Рыма сніліся жаночыя рукі з канарэчна-жоўтымі пазногцямі. Рукі акружылі яго. Спачатку яны лашчылі. Затым яны пашчыпвалі яго мяккія тканіны ў перапынках паміж ласкамі. Рыма ляжаў на ложку з зачыненымі вачамі. Шчыпкі рабіліся ўсё больш злоснымі. Ласкі слабелі. Але Рыма ўжо паддаўся апошняму.
  
  
  Пакуль ён бездапаможна ляжаў, куслівыя пальцы пачалі здзіраць мяса з яго касцей. Рыма расплюшчыў вочы ў сне і ўбачыў, што ніжэй пояса ён уяўляе сабой скелетанізаваную калекцыю бліскучых чырвоных костак. Ён закрычаў.
  
  
  І Кімберлі Бэйнс, яе твар быў пафарбаваны ў чорны колер, пераламала адну з яго акрываўленых сцегнавых костак напалам і прынялася высмоктваць салодкі жаўтлявы касцяны мозг.
  
  
  Гук рухавікоў С-5, які змяніўся, выратаваў Рыма ад кашмару. Ён прачнуўся ўвесь у поце ад нязвыклага адчування шоўку.
  
  
  Самалёт зніжаўся па доўгім слізгаценні. Выццё апускаюцца шасі працяў яго сонныя вушы.
  
  
  Рыма заставаўся ў позе лотаса, пакуль не адчуў раптоўны брэх і ўдар тоўстых шын, калі яны падскочылі, а затым дакрануліся да зямлі. Інэрцыя згасла, самалёт павольна спыніўся.
  
  
  Рыма ўстаў. Ён павярнуўся тварам да задняй брамы. Зарабіла гідраўліка, адчыняючы вароты і ўпускаючы гарачы струмень паветра пустыні.
  
  
  Калі вароты ператварыліся ў падабенства пандуса, Рыма выйшаў на пякучае сонца.
  
  
  Група людзей стаяла ў чаканні яго. Начышчаныя да бляску арабскія салдаты, якія выглядалі апранутымі для парада, і грамадзянскія ў белых табах, якія раздзімаліся.
  
  
  І перад імі, склаўшы вузлаватыя загарэлыя рукі перад знаёмым чырвона-карычневым адзеннем свайго клана, стаяў шэйх Абдул Хамід Фарым, кіраўнік Хамідыйскай Аравіі. Пазнаўшы Рыма, яго доўгі суровы твар расплыўся ў задаволенай усмешцы, а зарослы шчаціннем падбародак апусціўся.
  
  
  Рыма выступіў наперад з упэўненым гонарам майстра сінанджу. Гэта была яго першая сустрэча з кіраўніком дзяржавы ў якасці Кіруючага майстра, і ён хацеў зрабіць добрае ўражанне. Ён паспрабаваў успомніць правільныя арабскія словы прывітання. Прайшло так шмат гадоў з таго часу, як яны з Чіуном упершыню сустрэліся з шэйхам. Такім чынам, якое было слова, якое абазначае "прывітанне"? О так.
  
  
  Рыма спыніўся за ўсё ў фуце ад шэйха. Коратка пакланіўшыся, ён сказаў: "Шалом".
  
  
  Шэйх уздрыгнуў. З усіх бакоў пачулася змрочнае мармытанне арабскіх галасоў. Некалькі таемных рук паказалі на няветлівую выпукласць на жываце белага нявернага.
  
  
  Шэйх прымусіў застылую ўсмешку заставацца нерухомай на сваім абветраным старым твары.
  
  
  "Ахлан Усахлан", - сказаў ён. "Гэта азначае "сардэчна запрашаем"."
  
  
  "Я ведаў гэта", - зманіў Рыма. "Іншалах і табе". Ён успомніў, што арабы заўсёды запраўлялі свае прапановы словам "іншалах". З "іншалах" нельга памыліцца.
  
  
  "Магчыма, было б лепш размаўляць па-ангельску", – рызыкнуў шэйх Фарым.
  
  
  "Добрая ідэя", - сказаў Рыма, варожачы, ці правільна ён перадаў "прывітанне".
  
  
  "Ці павінен я разумець, што вы працягваеце справы Дома Сінанджу цяпер, калі Майстар Сінанджу, вядомы як Чыун, больш не ходзіць па зямлі?"
  
  
  "Я ўдастоены такога гонару", - сур'ёзна сказаў Рыма. Ён вырашыў адказваць коратка, каб больш быць падобным на майстра сінанджа. Унутры ў яго свярбелі рукі прарвацца скрозь BS Але цяпер ён быў Гаспадаром.
  
  
  "Узы, якія звязваюць Дом Хамідзі з Домам Сінанджу, занадта трывалыя, каб іх магла разарваць смерць", – нараспеў вымавіў шэйх. "Пойдзем, пойдзем разам".
  
  
  Якраз своечасова Рыма ўспомніў, што па хамідыйскім звычаі мужчыны пры размове трымаюцца за рукі.
  
  
  Шэйх пацягнуўся да рукі Рыма. Рыма хутка засунуў рукі ў рукавы. Яны пайшлі. Світа шэйха моўчкі ішла за імі.
  
  
  Шэйх Фарым падвёў яго да бліжэйшага паласатага шатра, каля якога стаялі на прывязі два выпешчаных арабскіх каня, якія ішлі зусім побач. Гэта была яшчэ адна асаблівасць арабаў, якая Рыма не падабалася. Усе свае размовы яны вялі практычна нос да носа.
  
  
  Рыма толькі хацеў бы, каб яго дыханне не пахла печанню і часныком, змяшанымі з турэцкім тытунем.
  
  
  Яны ўвайшлі ў палатку, астатнія пачціва засталіся звонку. Заняўшы месцы на персідскім дыване, яны павярнуліся тварам адзін да аднаго. Рыма адмовіўся ад прапанаванай талеркі з барановымі вачыма, а таксама ад трубачкі з бурбалкамі. Шэйх некалькі імгненняў спакойна аддаваўся апошняму, перш чым працягнуў казаць.
  
  
  "Ты ўсё яшчэ служыш Амерыцы?" - спытаў ён.
  
  
  "Так".
  
  
  "Мы б заплацілі больш", - выказаў меркаванне ён, цярэбячы бараду.
  
  
  Рыма быў зацікаўлены ў працы на Hamidi Arabia не больш, чым ёсць пясок, але Чиун заўсёды папярэджваў яго, што ніколі не варта адштурхоўваць патэнцыйнага кліента. Рыма можа дазволіць сабе раскошу адхіліць прапанову шэйха, але аднаму з пераемнікаў Рыма можа не так павезці.
  
  
  У думках ён сказаў: "Ты, стары рабагандляр". Сінанджу здаецца ў наём, а не прадаецца.
  
  
  услых ён сказаў: "Гэта магчыма. Тэрмін майго кантракту з Амерыкай хутка скончыцца".
  
  
  "Мы б дорага заплацілі за галаву арабскага здрадніка Маддаса Хінсейна", – прапанаваў шэйх. "Таго, хто адважваецца зваць сябе Ятаганам арабаў". Фарым шумна плюнуў на пясок. "Мы называем яго Айб аль-Араб - Ганьба арабаў - адступнік, які хаваецца за спінамі жанчын і дзяцей, замест таго каб сутыкнуцца з наступствамі сваіх агідных празмерных апетытаў".
  
  
  "Калі я ўступлю ў валоданне", - сказаў Рыма з лёгкай усмешкай, - "я мог бы проста падарыць гэта табе".
  
  
  Шэйх хутка зацягнуўся сваёй трубкай, куткі яго высахлых вуснаў тузануліся. Рыма зразумеў, што той спрабуе схаваць вясёлую ўсмешку.
  
  
  "Вы прыбылі сюды па загадзе ўрада ЗША, - працягнуў Фарым, - эмісар якога сказаў мне чакаць вас. Як я магу вярнуць доўг паміж Хамідзі і Сінанджу?"
  
  
  "Мне трэба патрапіць у Куран. А адтуль у Іраіт".
  
  
  "Смерць чакае любога амерыканца, які адважыцца адправіцца ў любое месца".
  
  
  "Я прыношу смерць", - сказаў яму Рыма. "Я не прымаю яе ад іншых".
  
  
  Шэйх кіўнуў. "Добра сказана. Ты сапраўдны сын свайго настаўніка. Дом у надзейных руках".
  
  
  "Дзякуй", - проста сказаў Рыма, адчуваючы, як яго сэрца перапаўняецца гонарам і пажадлівасцю, а страўнік скруціла вузлом ад вострага болю. Калі б толькі Чіун быў тут і пачуў словы шэйха.
  
  
  "Я асабіста паеду з вамі да мяжы і перадам вас у рукі супраціву Курані. Ці паслужыць гэта вашым патрэбам?"
  
  
  Рыма кіўнуў. "Было б".
  
  
  "Тады давайце адправімся", – сказаў шэйх, адкладаючы трубку. "Два коні чакаюць".
  
  
  Яны ўсталі.
  
  
  "Ты навучыўся ездзіць верхам з таго часу, як быў тут у апошні раз?" - спытаў шэйх.
  
  
  "Так".
  
  
  Агеньчык задавальнення з'явіўся ў высахлых вачах старога шэйха.
  
  
  "Добра. Мужчына, які не ўмее ездзіць верхам, не вельмі мужчына".
  
  
  "Так мне казалі ў Знешняй Манголіі, дзе я вучыўся верхавой яздзе".
  
  
  Шэйх Абдул Хамід Фарым нахмурыўся ў цені свайго цырыманіяльнага галаўнога ўбору. "У Знешняй Манголіі няма добрага каня", - выплюнуў ён. "Толькі нізкарослыя поні".
  
  
  "Конік ёсць конь", - сказаў Рыма, дадаўшы сабе пад нос: "Вядома, вядома".
  
  
  Шэйх нецярпліва тузануў полаг палаткі і, нагнуўшыся, выйшаў вонкі. Рыма рушыў услед за ім.
  
  
  "Ты паедзеш на адной з гэтых прыгажунь", - з гонарам сказаў шэйх, паляпаўшы па баку аднаго з белых коней, які раздзьмуў ружовыя ноздры ў знак прызнання. "Гэта лепшыя скакуны ва ўсёй Аравіі - што, вядома, значыць для ўсяго свету. Ты дастаткова мужчына?"
  
  
  Замест адказу Рыма ўзлез на каня плыўным, бесперапынным рухам, які выклікаў лёгкі ківок гурта арабскага правадыра.
  
  
  Шэйх ускочыў ва ўласнае сядло. Ён разгарнуў свайго скакуна і ўдарыў яго павадамі. Конь ірвануўся прэч.
  
  
  Рыма рушыў услед яго прыкладу. Яны паскакалі ў пустыню, два ваяры, якія нясуць на сваіх плячах цяжар тысячагадовых традыцый і славы.
  
  
  Кіраўнік 27
  
  
  
  
  Мадас Хінсейн адмовіўся выходзіць са свайго кабінета.
  
  
  Увесь дзень працягвалі прыходзіць якія нервуюцца памагатыя.
  
  
  "Каштоўны лідэр, ААН аб'явіла аб новай рэзалюцыі".
  
  
  "Мне ўсё роўна. Яны прымаюць рашэнні, таму што баяцца ваяваць".
  
  
  "Гэтая рэзалюцыя прысудзіла ўсю камандную структуру Іраіт да павешання за ваенныя злачынствы".
  
  
  "Няхай яны аб'явяць вайну, калі хочуць мяне павесіць".
  
  
  "Каштоўны лідэр, ад нашага пасла ў Вашынгтоне няма ніякіх вестак. Ідзе трэці дзень".
  
  
  "Няхай сям'ю перабежчыка павесяць як калабарацыяністаў".
  
  
  "Каштоўны лідэр, ААН пастанавіла ўвесці дадатковыя санкцыі супраць Іраіта, калі Куран не будзе неадкладна выдадзены і прападобнаму Джэкману не будзе дадзена свабода".
  
  
  Гэта патрабавала абдумванні. Мадас Хінсейн шчыльней абгарнуў вакол сябе свой абайух. Гэта заўсёды дапамагала яму думаць.
  
  
  "Мы можам лёгка перамагчы іх хітрыкі", - сказаў ён нарэшце. "Сапраўдным я аб'яўляю, што Іраіт і Куран зліліся ў адзінае цэлае. З гэтага часу мы будзем вядомыя як Іран, і гэтыя баязлівыя рэзалюцыі да нас больш не адносяцца".
  
  
  "Але, Каштоўны лідэр, - сказалі яму, - Іран ужо існуе".
  
  
  "Якія з'яўляюцца нашымі смяротнымі ворагамі", - выплюнуў Мадас. "Няхай яны з'ядуць санкцыі ААН".
  
  
  У памагатага не было адказу на гэта. Ён пайшоў. Мадас ўхмыльнуўся, задаволены сабой. На працягу ўсёй сваёй кар'еры ён заўсёды знаходзіў спосаб абысці законы цывілізаванага свету. Чаму ён не падумаў пра гэта раней? Так, калі б было два Іраны, яны не маглі б увесці санкцыі супраць аднаго, не прымяніўшы іх да іншага. Гэта быў дыпламатычны ход, амаль такі ж бліскучы, як указ аб вусах. Свет больш не мог ачарняць яго як невуцкага, не спрактыкаванага ў падарожжах араба.
  
  
  Затым прыйшлі навіны, якія нават Мадас Хінсейн не змог праігнараваць.
  
  
  "Каштоўны лідэр".
  
  
  "Што!"
  
  
  "Толькі што паступіла паведамленне з вілы тваёй палюбоўніцы, Ясміні. На яе быў учынены напад. Ахоўнікі ляжаць задушаныя, змесціва іх кішак набіта ў штаны. Гэта жахліва".
  
  
  "Яны загінулі, абараняючы палюбоўніцу свайго лідэра", - суха адказаў Мадас. "У мусульман няма большага кахання, чым гэтая".
  
  
  "Ёсць добрыя навіны, Каштоўны Лідэр".
  
  
  "Што?"
  
  
  "Твая палюбоўніца, яна ў бяспецы".
  
  
  Мадас спыніў сваё цяжкае хаджэнне. "У бяспецы?"
  
  
  "Так, Гвардыя Адраджэння, павінна быць, адбіла напад на апошнім дыханні. Таму што, калі змена варты ўвайшла на вілу, яны выявілі, што твая палюбоўніца ўсё яшчэ жывая. Не збітая з панталыку. Хіба гэта не цудоўны дзень?"
  
  
  Мадас Хінсейн некалькі разоў міргнуў сваімі вільготнымі карымі вачыма, яго грубы рот прыадкрыўся пад вэлюмам.
  
  
  "Дзе яна зараз?" хрыпла спытаў ён.
  
  
  "Мы прывезлі яе сюды, у палац, дзе яна, вядома, у бяспецы. Яна чакае вашага задавальнення".
  
  
  "Хвілінку", - сказаў Мадас Хінсейн, здымаючы свой абайух. Ён хуценька засунуў яго ў партфель і вынес з кабінета. Ён з'явіўся, трымаючы другую руку на пісталеце з перламутравай дзяржальняй, боўтаецца ў насцегнавай кабуры.
  
  
  "Адвядзі мяне да маёй каханай Ясміні", - загадаў ён.
  
  
  Памочнік паспяшаўся слухацца. Двое гвардзейцаў эпохі Адраджэння прыбудаваліся ззаду, на пачцівай адлегласці. Паважліва, таму што яны ведалі, што ў прэзідэнта Хінсейна была звычка расстрэльваць на месцы ахоўнікаў, якія па неасцярожнасці наступалі на заднікі ягоных чаравік.
  
  
  Памочнік падвёў іх усіх да чорных дзвярэй на першым паверсе. Яна адчынялася ў адну з пяцідзесяці пяці спальняў, якімі ён карыстаўся па чарзе.
  
  
  "Тут", - сказаў ён, ганарліва ўхмыляючыся.
  
  
  "Адкуль ты ведаеш, што жанчына ўнутры сапраўды мая каханая Ясміні?" Павольна спытаў Мадас Хінсейн.
  
  
  Ухмылка памочніка згасла. Відавочна, такая магчымасць была для яго ў навінку.
  
  
  "Я. . . яна. . . гэта значыць ..." Ахоўнік супакоіў свае нервы глыбокім уздыхам. "Калі ахоўнік увайшоў у дом, яна сядзела ціха, як быццам чакаючы выратавання".
  
  
  "Што яна сказала?"
  
  
  "Нічога. Відавочна, што яна ў шоку ад свайго выпрабавання".
  
  
  "Апошняе пытанне", - задаў Мадас Хінсейн, дастаючы свой рэвальвер і прыстаўляючы яго да адамавага яблыка памагатага. Цяжкі ствол зафіксаваў гартань мужчыны на месцы. "Якога колеру ў яе валасы?"
  
  
  Паколькі яго якая захрасла гартань не магла рухацца, памагаты проста паціснуў плячыма. Ён спадзяваўся, што гэта быў слушны адказ. Веданне колеру валасоў палюбоўніцы прэзідэнта Іраіта, верагодна, было адным са злачынстваў, караемых смяротным пакараннем. Напрыклад, галенне ці адрошчванне вусоў больш, чым у прэзідэнта.
  
  
  "Ты не зняў з яе абайух?" Спытаў Мадас.
  
  
  Адмоўна паківаў галавой. Ён ведаў, што гэта дакладна быў правільны адказ.
  
  
  Пісталет разрадзіўся, і памочнік затросся да самай падлогі і пасля.
  
  
  "Гэта была твая памылка, дурань", - сказаў Мадас Хінсейн скручанаму целу.
  
  
  Размахваючы пісталетам, Мадас павярнуўся да двух сваіх ахоўнікам.
  
  
  "Ты і ты. Увайдзіце і засцерагце палоннага".
  
  
  Ахоўнікі ўвайшлі ахвотна. Мадас адступіў. Калі б гэта была выкрут з мэтай забойства, яны б не выйшлі, і Мадас уцёк. Калі б яны гэта зрабілі, у яго быў бы адказ на гэты загадкавы паварот падзеяў. Бо адным з найглыбейшых сакрэтаў Мадаса Хінсейна было тое, што ў яго не было палюбоўніцы. Жанчына ў абайю, якая часам жыла на загараднай віле, а часам у яго ўласным палацы, была не кім іншым, як самім Мадасам Хінсейнам. Многія былі выкрутамі выжывання, змрочна падумаў ён.
  
  
  Зьявіліся ахоўнікі. Адзін сказаў: "На ёй кайданкі, Каштоўны Лідэр".
  
  
  "Яна супраціўлялася?"
  
  
  "Не".
  
  
  "Заставайцеся тут", - сказаў Мадас Хінсейн, уваходзячы з пісталетам напагатове, на выпадак, калі яны былі саўдзельнікамі змоўшчыка. Асцярожнасць акуплялася. Кожны лідэр bait за апошнія шэсцьдзесят гадоў памёр на сваёй пасадзе, і ніводны не памёр у ложку.
  
  
  Мадас зачыніў за сабой дзверы.
  
  
  Жанчына была апранута ў чорную абайю і вэлюм, якая закрывала яе твар, за выключэннем мазка вакол вачэй. Яна сціпла сядзела на вялізным ложку, яе доўгія вейкі былі апушчаны, рукі звязаны перад ёй цяжкай вяроўкай. Яе галава была дзіўна нахіленая набок, як быццам прыслухоўваючыся.
  
  
  Мадас спыніўся, каб палюбавацца кроем яе абайуха. Яно было вельмі прыгожым. Магчыма, ён дадасць яго ў сваю калекцыю.
  
  
  "Ты не мая палюбоўніца Ясміні", - сказаў ён, набліжаючыся.
  
  
  Вочы глядзелі ўгору. Яны былі фіялетавымі.
  
  
  "Я ведаю гэта, таму што ў мяне няма палюбоўніцы па імені Ясміні".
  
  
  "Я ведаю", - сказала жанчына на бездакорнай арабскай. Яе голас быў дзіўным, нейкім змрочным ад прыметы.
  
  
  "Перш чым я застрэлю цябе, скажы мне, адкуль ты гэта ведаеш".
  
  
  "Я ведаю гэта, - сказала жанчына, - сапраўды гэтак жа, як я ведаю, які лёс напаткаў вашага зніклага пасла".
  
  
  "Што з перабежчыкам?"
  
  
  "Ён не дэзертаваў. Ён быў забіты. Амерыканскім агентам. Тым самым, хто душыў вашу сям'ю і вашых дарадцаў па ўсім Абамінададзе".
  
  
  "Ты дамовіўся прыйсці сюды толькі для таго, каб сказаць мне гэта?" Павольна спытаў Мадас.
  
  
  "Не. Я прыйшоў, каб размяшаць Кацёл з Крывёй. І ты - мой чарпак".
  
  
  І пакуль Мадас Хінсейн абдумваў гэтыя словы, зняволены ўстаў.
  
  
  Мадас узвёў цынгель свайго рэвальвера. "Я папярэджваю цябе".
  
  
  Абайух жанчыны пачаў падымацца і выпроствацца, як крылы, рухомы чым, Мадас Хінсейн не ведаў, але гэта было зроблена з такой жудаснай абдуманасцю, што ён прытрымаў свой агонь з ашаломленай цікаўнасці.
  
  
  Жанчына, здавалася, запоўніла пакой сваімі вялізнымі чорнымі крыламі абайух, і яе цень, які адчуваецца, як дым, упала на яго.
  
  
  "Хто ты?" Патрабавальна спытаў Мадас.
  
  
  "Я твая палюбоўніца".
  
  
  "У мяне няма палюбоўніцы", - раўнуў Мадас.
  
  
  "Цяпер ведаеш", - сказала жанчына на прынятай у Амерыцы ангельскай. І абедзвюма рукамі сарваў вэлюм, агаліўшы зблытаныя светлыя валасы.
  
  
  Мадас стрэліў. Занадта позна. Удар нагой выбіў пісталет уверх. Ятаган арабаў так і не ўбачыў удару нагі. Яго погляд быў прыкаваны да двух рук з жоўтымі пазногцямі, якія высунуліся з патаемных шчылін у абайуху, каб развязаць вяроўку вакол яе звязаных запясцяў.
  
  
  Каноплі адпала.
  
  
  Рэвальвер стукнуўся аб падлогу і адляцеў у кут.
  
  
  Але вочы Маддаса Хінсейна былі скіраваныя не на зброю. Ён назіраў за жудаснымі рукамі, якія лунаюць перад абайух, як бледныя павукі. Яны пачалі пляскаць у далоні. Спачатку верхнія рукі, да іх далучаюцца ніжнія.
  
  
  "Чаго ты хочаш ад мяне?" Прахрыпеў Мадас, загіпнатызаваны гэтымі пляскаючымі рукамі. Ён нервова аблізаў вусны. Гук у яго вушах абудзіў напаўзабытыя жаданні.
  
  
  "Гэта не тое, чаго я хачу ад цябе, а тое, што я магу табе прапанаваць", - хрыпла прашаптала дзіўная жанчына з чатырма рукамі, падыходзячы бліжэй. Бавоўкі ў далоні сціхлі.
  
  
  "Што?" Мадас змакрэў. Але не ад страху.
  
  
  "Я прыйшоў адпляскаць цябе".
  
  
  Густыя бровы Мадаса Хінсейна папаўзлі ўверх у такт яго раптам намоклым вусам, як скача гусеніцы.
  
  
  "Я твой, спадарыня", - нараспеў вымавіў Біч арабаў.
  
  
  Затым мноства рук абхапіла Маддаса Хінсейна, зрываючы з яго рамень, зрываючы штаны, ніжняе бялізну і, нарэшце, агаляючы аголеную скуру.
  
  
  Гэта былі дзелавітыя, спрытныя рукі. Ён адчуваў сябе бездапаможным у іх упэўненай хватцы. Адчуванне бездапаможнасці было новым адчуваннем для Мадаса Хінсейна.
  
  
  Калі яго штурхнулі на раскошны ложак, ён задаўся пытаннем, адкуль гэтая амерыканская жанчына даведалася пра яго самае глыбокае, патаемнае жаданне. Бо Мадаса Хінсейна не пляскалі належным чынам з таго часу, як ён стаў ятаганам арабаў, і яму гэтага вельмі не хапала.
  
  
  Ахоўнікі звонку пакоі ўхмыльнуліся пры гуках аплявух, якія даносіліся знутры. Гэта гучала так, як быццам іх магутны лідэр літаральна забіваў сваю палюбоўніцу да смерці. Аплявухі працягваліся вечна. Было добра вядома, што Мадас Хінсейн ведаў, як трымаць сваіх жанчын у цуглях.
  
  
  Праз доўгі час агідныя гукі гвалту спыніліся.
  
  
  Раздаўся пратэстуючы голас.
  
  
  "Калі ласка, не спыняйся", - упрошвала яно.
  
  
  Адзін ахоўнік павярнуўся да другога.
  
  
  "Ты чуеш?" спытаў ён, смеючыся. "Яна моліць аб папраўчай літасці нашага Каштоўнага Лідэра".
  
  
  Іншы не далучыўся.
  
  
  "Я думаю, што гэта наш Каштоўны Лідэр", - прамармытаў ён.
  
  
  Яны прыслухаліся. Гэта сапраўды быў грукатлівы голас Мадаса Хінсейна. Ён гучаў няшчасна.
  
  
  Нізкі жаночы голас адказаў яму. Ён быў цвёрдым і непахісным.
  
  
  Неўзабаве дзверы адчыніліся. Чырвонатвары Мадас Хінсейн высунуў галаву. Яго вочы блішчалі і былі шырока расплюшчаны. На вусах выступілі кропелькі поту.
  
  
  "Адзін з вас перадасць слова генералу Азізу", - раўнуў Мадас. "Я хачу, каб танкавая калона атакавала лінію фронту ЗША. Яны заплацяць за злачынствы, учыненыя супраць Абамінадада".
  
  
  Ціхі шоргат прыцягнуў яго назад. Дзверы зачыніліся. Калі яна зноў адкрылася, загад Мадаса Хінсейна змяніўся.
  
  
  "Замест гэтага выкарыстоўвай газ", - сказаў ён. Яго погляд кінуўся назад у пакой. Прыглушаным тонам, як быццам баючыся, што яго падслухаюць, ён дадаў: "Зрабі гэта ціха. Хуткі ўдар, а затым адступленне. Пастарайцеся не наклікаць на нашы галовы амерыканцаў. Я не хачу непрыемнасцей".
  
  
  Дзверы зноў зачыніліся. Скрозь масіўнае дрэва яны маглі чуць голас свайго Каштоўнага Лідэра.
  
  
  "Я зрабіў, як ты загадаў, слаўны", - захныкаў ён. "Цяпер хай магутны дождж тваёй дысцыпліны пральецца на мае шчокі, якія раскайваюцца".
  
  
  Бязлітасныя гукі аплявух аднавіліся.
  
  
  Ахоўнікі абмяняліся дзіўнымі поглядамі. Яны падкінулі манетку, каб паглядзець, хто перадасць дзіўнае пасланне міністру абароны. Яны вырашылі нічога з гэтага не ўзгадваць.
  
  
  Кіраўнік 28
  
  
  
  
  Рыма Уільямс пакруціўся ў сядле, спрабуючы прыняць зручнае становішча. Звычайна гэта не было праблемай. Рыма быў навучаны трываць боль.
  
  
  Але трываць просты боль - гэта адно. Доўгія гадзіны язды ў сядле, калі цвёрдая скураная лука сядла шаруе яго далікатную пахвіну, - зусім іншае. Ён спадзяваўся, што, пакінуўшы ўсе шалікі Кімберлі, акрамя аднаго, гэта аблегчыць яго цяжкае становішча. Не пашанцавала.
  
  
  Адзіны шалік, які ён прынёс, быў глыбока засунуты ў рукаў кімано. Да гэтага часу ён супраціўляўся жаданню выцягнуць яго. Але ён увесь час думаў пра гэта.
  
  
  "Ты, здаецца, незадаволены акцёрскім складам", - прамармытаў шэйх Фарым, павярнуўшы свой драпежны твар у бок Рыма.
  
  
  "Я ўсё яшчэ смуткую аб сваім Гаспадару", - ціха сказаў Рыма.
  
  
  "Пасля столькіх гадоў? Па праўдзе кажучы, ты годны сын. Хацеў бы я, каб у мяне быў такі сын, як ты".
  
  
  Рыма нічога не сказаў. Ён успомніў тыя дні, калі яны з Чиуном ўпершыню сутыкнуліся з шэйхам. Адбылася спрэчка паміж шэйхам і Чыуном, з аднаго боку, і Рыма і нікчэмным сынам шэйха, Абдулам, з другога. Заданне Рыма супярэчыла старажытнаму паразуменню сінанджу з сям'ёй Хамід.
  
  
  Падчас супрацьстаяння Рыма і Чыун былі вымушаныя ўступіць у смяротную сутычку адзін з адным. Чыун прыкінуўся забітым, пашкадаваўшы Рыма. З таго дня шэйх лічыў Чыуна мёртвым. Яго пачуццё гонару было такое, што ён схіляўся перад памяццю Майстра Сінанджу і шанаваў далейшае існаванне Рыма.
  
  
  "Што здарылася з прынцам Абдулам?" Спытаў Рыма праз некаторы час.
  
  
  "Ён чысціць стайні ў вартым жалю памежным мястэчку пад назвай Зар", - выплюнуў шэйх. "Алах справядлівы. Але я прыняў у сваё сэрца пляменніка, сына сястры маёй жонкі, які будзе маім сынам па духу. Яго клічуць прынц-генерал Баззаз. Ён прынёс Дому Хаміда радасць і гонар, таму што ён камандуе маёй арміяй ".
  
  
  Рыма кіўнуў. "Я бачыў яго па тэлевізары". Ён забыўся згадаць, што прынц-генерал выглядаў як оперны блазан, які расхаджвае з важным выглядам перад камерамі і сцвярджае, што амерыканскія войскі знаходзіліся ў Хамідыйскай Аравіі проста для "падтрымкі" арабскіх падраздзяленняў на перадавой.
  
  
  "Калі Алах будзе прыхільны да нас, - прамармытаў шэйх Фарым, - мы сустрэнемся з ім на мяжы. Бо зараз ён заняты ўсталёўкай уздоўж лініі фронту лепшых абарончых збудаванняў, якія толькі можна купіць за грошы".
  
  
  "З нецярпеннем чакаю гэтага", - сказаў Рыма без энтузіязму, яго вочы былі прыкаваныя да трох вярблюдаў, якія кінуліся праз сцежку. Яны скакалі, як нязграбныя антылопы, хуткія, але нязграбныя, плюючыся і фыркаючы, калі знікалі з вачэй.
  
  
  Яго вочы заўважылі нязграбную выпукласць у пахвіны Рыма, шэйх задаўся пытаннем, ці ўсе амерыканцы былі такімі юрлівымі ў сваім горы. Гэта была сапраўды загадка.
  
  
  Яны былі спынены калонай арабскіх салдат у некалькіх мілях на поўдзень ад нейтральнай зоны Хамідзі-Куран.
  
  
  Даведаўшыся шэйха, арабы ўпалі на калені. Замест таго, каб пакланіцца шэйху, які сядзеў верхам на сваім арабскім скакуне, яны глядзелі зусім у іншы бок і дакраналіся пяску далонямі і лбамі, мармычучы словы, якія зрываюцца з іх вуснаў.
  
  
  "Я думаў, арабы прывыклі да спякоты пустыні", - сказаў Рыма, назіраючы за незвычайным уяўленнем.
  
  
  На здзіўленне Рыма, шэйх спешыўся. Разгарнуўшы невялікі персідскі кілімок, ён таксама павярнуўся тварам у той жа бок, далучаючыся да невыразнай малітвы. Бо так яно і было, зразумеў Рыма. Яны стаялі тварам да Мецы.
  
  
  Скончыўшы з ахвярапрынашэннямі, Фарым падняўся на ногі. Астатнія ўсталі, затым зноў апусціліся на калені. На гэты раз у ног шэйха.
  
  
  Рыма нецярпліва сядзеў у сядле. Салдаты звярнуліся да свайго караля. Кароль адказаў афіцыйна. Усё гэта ўлятала ў адно вуха і вылятала з другога, калі справа тычылася Рыма.
  
  
  Калі яны скончылі, салдаты ўсталі на ногі і сфарміравалі эскорт. Шэйх зноў сеў у сядло, і яны зноў рушылі ў дарогу.
  
  
  "Што ўсё гэта значыла?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Яны турбаваліся аб маёй бяспецы, калі я быў адзін у пустыні", - дадаў шэйх Фарым.
  
  
  "Ты быў не адзін", - заўважыў Рыма.
  
  
  Шэйх усміхнуўся. "Гэта тое, што я ім сказаў. І што ў мяне была ўся абарона, у якой мог мець патрэбу мужчына, у паважаным, які ехаў побач са мной".
  
  
  Рыма кіўнуў, не адрываючы позірку ад узгорыстага ландшафту наперадзе.
  
  
  Ён прыжмурыўся. На блізкім гарызонце ў мігатлівым, дрыготкім святле з'явілася лінія дзіўных абрысаў.
  
  
  "Што за халера?" прамармытаў ён.
  
  
  Падчас свайго падарожжа з базы яны абмінулі некалькі ваенных пазіцый, у тым ліку лінію амерыканскіх баявых машын Bradley, задрапіраваных сеткай пясочнага колеру, выбудаваных у батальённым парадку. Амерыканская лінія была самым унутраным бастыёнам. Як ні дзіўна, яна таксама была самай вялікай.
  
  
  Акрамя гэтага быў егіпецкі ўзвод, сірыйскае аддзяленне і іншыя ачагі, уключаючы групу надзвычай панурых курані. Рыма спытаў шэйха, чаму наймацнейшыя сілы не былі на перадавой.
  
  
  "Таму што абараняць і засцерагаць арабскую зямлю ад бязбожнага агрэсара - прывілей нашых субратаў-арабаў", - ганарліва сказаў шэйх.
  
  
  "Вы падабралі правільныя войскі", - ветліва адказаў Рыма, даведаўшыся гарматнае мяса, калі ўбачыў яго.
  
  
  Абарончая лінія Хамідзі была самай маленькай з іх, як бачыў Рыма. Ці ледзь гэта быў атрад прыбраных салдат у вышываных тасьмой светла-блакітных мундзірах, якія згрудзіліся вакол традыцыйных намётаў у пустыні і разнастайных вайсковых машын, у асноўным БТР. На лініі бою не было ніводнага танка, як і чакаў Рыма, улічваючы прыкладна пяцьдзесят тысяч танкаў "Іраіці" савецкай вытворчасці, якія хаваліся дзесьці за хвалістым гарызонтам.
  
  
  Першая лінія абароны хамідзі-арабаў уяўляла сабой чараду замаскіраваных пяском грузавікоў з адкрытымі кузавамі. Яны стаялі ў баку ад нейтральнай зоны, як быццам гатовыя да неадкладнага адступлення.
  
  
  На насцілах, накіраваўшы свае гіганцкія лопасці на варожую тэрыторыю, былі ўсталяваны самыя вялікія вентылятары, якія Рыма калі-небудзь бачыў у сваім жыцці.
  
  
  Яны былі больш за дваццаць футаў вышынёй, бліскучыя ляза былі абаронены сталёвымі каркасамі. Калі б не памер прылад, яны маглі б сысці з паліцы крамы Woolworth.
  
  
  "Я ў гэта не веру", - выпаліў Рыма.
  
  
  Шэйх даволі ўхмыльнуўся, пачуўшы камплімент.
  
  
  "Узрушаючыя, ці не праўда?" шэйх злараднічаў. "Усяго тыдзень таму ў нас былі вентылятары ўдвая меншага памеру. Мой пляменнік, прынц-генерал, правёў інспекцыйную паездку і, убачыўшы нікчэмныя клінкі, заявіў, што іх недастаткова для адбіцця атакі Іраіці. Нашы заводы працуюць дваццаць чатыры гадзіны ў суткі, вырабляючы новыя. Да восені ўся мяжа - працягласцю сотні міль - будзе абсталявана такім чынам".
  
  
  "Што добрага ў фанатах супраць танкаў?" Выпаліў Рыма.
  
  
  Шэйх плюнуў. "Ні чорта добрага, клянуся Алахам. Мы не баімся танкаў іраіці. Калі іраіці дашлюць танкі, амерыканцы разбамбяць іх да чортавай маці. Гэта іх нервова-паралітычныя газы прымушаюць нават самых бясстрашных бедуінаў дрыжаць пад пякучым сонцам. Калі яны пасмеюць ужыць выпусцім іх назад у іх баязлівыя асобы. Іншалах!
  
  
  Пры гуку гэтага адрывістага воклічу з палаткі з кандыцыянерам выйшаў малады чалавек у абуральнай белай уніформе, упрыгожанай залатым галуном.
  
  
  "Дзядзька!" - закрычаў ён, і яго асмуглы твар азарыўся.
  
  
  "Мой пляменнік! Пойдзем, у мяне ёсць вялікі воін, з якім ты павінен сустрэцца".
  
  
  Калі Рыма і шэйх спешыліся, да іх наблізіўся прынц-генерал Сулейман Баззаз. У руках у яго была ўпрыгожаная каштоўнасцямі кій для фанабэрыі, а яго прамяністая ўсмешка здавалася галаграмай, якая плыве перад яго тварам. Нават з адлегласці сотні ярдаў Рыма адчуваў пах яго ласьёна пасля галення. І ён нават не спрабаваў.
  
  
  "Аб доўгажыхар!" - сказаў прынц-генерал, ігнаруючы Рыма. "Ты прыйшоў паглядзець на справу маіх рук".
  
  
  "Гэта добра, але гэта павінна пачакаць. Я павінен прадставіць старога сябра сям'і Хамід, Майстры сінандж. Шэйх паказаў на Рыма узмахам свайго табе з вярблюджай воўны.
  
  
  "Клічце мяне Рыма", - сказаў Рыма, працягваючы руку. Гэта было праігнаравана. Рыма паспрабаваў засунуць абедзве рукі ў кішэні штаноў, але кімано без кішэняў запярэчыла гэтаму жэсту.
  
  
  Які боль, падумаў Рыма. Я ніколі не асвоюся з гэтымі дыпламатычнымі штучкамі.
  
  
  "Хто гэты чалавек?" спытаў прынц-генерал па-арабску, з агідай разглядаючы рукі Рыма. Яны былі прыцярушаны пяском.
  
  
  "Паслухайце, давайце пяройдзем да справы", - сказаў Рыма, адкінуўшы прыстойнасці. "Мяне трэба падкінуць да Курана".
  
  
  Гэта выклікала адказ ад прынца-генерала. "З якой мэтай?"
  
  
  "Ён выконвае сакрэтную місію для Амерыкі", - даверліва паведаміў шэйх, прыцягваючы пляменніка бліжэй да сябе і настойліва тузаючы прынца-генерала за вышываны галуном рукаў. Двое мужчын прыціснуліся адно да аднаго.
  
  
  Рыма скрыжаваў рукі на грудзях, але з-за шырокіх рукавоў кімано гэта было гэтак жа немагчыма, як засунуць іх у кішэні. Замест гэтага ён завадатараў іх у рукавы, адчуваючы сябе недарэчна, калі падняўся вецер, задзімаючы дробны пясок пад спадніцу кімано.
  
  
  Пакуль два араба размаўлялі, міма пранёсся віхура, які, здавалася, прыйшоў з ніадкуль, вагаўся слуп крутоўнага пяску такой шчыльнасці, што немагчыма было зазірнуць у яго асяродак.
  
  
  Ніхто не звярнуў на гэта асаблівай увагі, хоць галаўныя ўборы былі нацягнутыя поплотнее, каб зберагчы ад пяску, які наносіцца ветрам. Зацікаўлены Рыма назіраў, як віхура пранёсся міма пазіцыі, апусціўся ў неглыбокае вадзі і панёс пясок за гарызонт.
  
  
  Калі двое арабаў растулілі свае абдымкі, прынц-генерал падышоў да Рыма і паціснуў яго руку слабым поціскам пальцаў.
  
  
  "Я рады сустрэцца са старым сябрам майго дзядзькі. Папрасі, і я выканаю тваё жаданне".
  
  
  "Як глыбока ты можаш пагрузіць мяне ў Куран?"
  
  
  "Так глыбока, як ты пажадаеш", - сказаў Баззаз, цішком выціраючы правую руку аб сваё бездакорнае сцягно. "На сотні міль вакол - голы пясок".
  
  
  "Тады паехалі. Я вельмі спяшаюся".
  
  
  Прынц-генерал Баззаз падвёў Рыма і шэйха да нізкага транспартнага сродку тыпу БТР. Яно натапырылася электроннымі датчыкамі і павучымі антэнамі. Магчыма, гэта быў месяцаход з лішкаў НАСА.
  
  
  "Гэта ідэальная калясьніца для цябе", - сказаў ён з зубастым гонарам. "Яна цалкам газанепранікальная. Яна нямецкай вытворчасці".
  
  
  "Гэта павінна зрабіць на мяне ўражанне?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Магчыма. Бо вы павінны разумець, што нервова-паралітычныя газы Іраіці таксама вырабляюцца немцамі".
  
  
  "Шварцвальд, відаць, гэтымі днямі квітнее", - сказаў Рыма.
  
  
  "Не так моцна, як Куран сёння. Але мы хутка гэта зменім", - паабяцаў прынц-генерал Баззаз, падміргваючы свайму ганарліваму дзядзьку, які маячыў непадалёк.
  
  
  "Цяпер ты загаварыў", - сказаў Рыма.
  
  
  "Так. Вядома, я кажу". Прынц-генерал выглядаў збянтэжаным.
  
  
  "Забудзься пра гэта", - стомлена сказаў Рыма. "Амерыканскі слэнг".
  
  
  Прынц-генерал і шэйх абмяняліся поглядамі. Яны вярнуліся да мармытання на арабскай. Рыма задумаўся, пра што яны гавораць, але вырашыў, што гэта не настолькі важна, каб турбавацца.
  
  
  "Ён з ЦРУ?" Пацікавіўся прынц-генерал Баззаз, гледзячы на Рыма. "Я чуў, што яны ненармальныя".
  
  
  "Не. Ты павінен дараваць яго. Ён у жалобе".
  
  
  "Ён вельмі гарачы плакальшчык", - пракаментаваў прынц-генерал Баззаз, адзначыўшы дзіўны крой халата амерыканца ніжэй таліі.
  
  
  "Гэтага я таксама не разумею", - прызнаўся шэйх. "Ён быў у такім стане каля чатырох гадзін".
  
  
  Вочы Баззаза пашырыліся. "Праўда? Магчыма, у ім цячэ арабская кроў".
  
  
  "Толькі Алах ведае. Цяпер, хутка, рабі, як ён загадвае. Мне не падабаецца быць на перадавой".
  
  
  Прамяністая ўсмешка вярнулася на загарэлы твар прынца-генерала, калі ён вярнуўся да Рыма.
  
  
  "Усё было ўладкована. Я папрашу майго асабістага кіроўцы адвезці вас. Куды вы жадаеце паехаць? Дакладна?"
  
  
  "Агідны хлопец", - нядбайна сказаў Рыма.
  
  
  "Абомінадад? Ты ідзеш забіваць Мадаса?"
  
  
  "Я б хацеў".
  
  
  "Чаго ты жадаеш?"
  
  
  Рыма ўздыхнуў. "Усё роўна. Давайце адправім гэты караван у шлях".
  
  
  "Праўдзіва". Прынц-генерал павысіў голас на арабскай. "Ісма!"
  
  
  Падышоў санітар, больш падобны да швейцара гатэля, чым да салдата. Ён выслухаў хуткія інструкцыі прынца-генерала з бліскучымі чорнымі вачыма.
  
  
  Прынц-генерал павярнуўся да Рыма.
  
  
  "Усё ўладжана. Вас адвязуць у горад Фахад. У нас там ёсць кантакты ў супраціве. Вы знойдзеце іх на вуліцы Афрыт. Спытайце Амара. Ён прывядзе цябе ў Іраіт".
  
  
  "Выдатна. Паехалі".
  
  
  Кіроўца адчыніў бакавыя дзверы БТР для Рыма.
  
  
  Ён быў здзіўлены, выявіўшы, што пярэдняе сядзенне было абцягнута белай норкай. Прыборная панэль выглядала як іспанская скура.
  
  
  "Дай угадаю", - спытаў Рыма ў прынца-генерала. "Гэта твая асабістая калясніца?"
  
  
  "Так. Як ты здагадаўся?"
  
  
  "На ім тыя ж духі, што і на табе", - сказаў Рыма, залазячы ўнутр.
  
  
  "Гэта Олд Спайс. Я купаюся ў ім штодня".
  
  
  Шэйх падышоў да адчыненых дзвярэй. Ён узяў руку Рыма абедзвюма рукамі. Перш чым Рыма змог спыніць яго, стары шэйх двойчы пацалаваў яго. Па адным разе ў кожную шчаку. Рыма прапусціў гэта міма вушэй.
  
  
  "Салам алейкім, майстар сінандж", - сказаў ён.
  
  
  "Так, шалом і табе", - сказаў Рыма.
  
  
  Затым ажыла трэль сірэны. Яна даносілася з намёта прынца-генерала. Кожная лямпачка на высокатэхналагічнай прыборнай панэлі бронетранспарцёра міргала і зіхацела, як калядная ёлка.
  
  
  "Што, чорт вазьмі, адбываецца?" Рыма закрычаў.
  
  
  "Ля!" - у жаху закрычаў прынц-генерал Баззаз. Шэйх збялеў так хутка, што, здавалася, яго барада пацямнела.
  
  
  Па ўсім лагеры арабскія салдаты пераапрануліся ў прагумаванае хімічнае адзенне. Іншыя, больш адважныя, скокнулі да грузавікоў. Некаторыя былі ўзброены вялікімі балельшчыкамі. Іншыя забраліся ў кабіны, дзе замкнуліся, націскаючы кнопкі на прыборнай панэлі, якія ўключалі вялікія вентылятары, накіраваныя на поўнач.
  
  
  Яны з ровам ажылі, паднімаючы клубы зацямняльнага пяску і пацвярджаючы для Рыма тое, пра што ён толькі пачаў падазраваць.
  
  
  Гэта была газавая атака. І Рыма апынуўся ў эпіцэнтры ўсяго гэтага.
  
  
  Кіраўнік 29
  
  
  
  
  У цемры не было нічога. Ні гуку. Ні густу. Ні святла. Ні цяпла. Холад быў простым успамінам, а не адчувальным адчуваннем. Толькі ўспамін аб холадзе і вільготнасці і горкім, вельмі горкім металічным прысмаку.
  
  
  І ўсё ж у цемры было холадна. Там была вільготнасць. Вада. Яна таксама была лядоўні. Але яна не здавалася халоднай, таму што не было ніякіх пачуццяў.
  
  
  Недзе ў цемры замігацела духоўная іскра. Вярнулася ўсведамленне. Ці было гэта Пустатой? Пытанне было нявыказанае. Адказу не існавала. Усведамленне згасла. Гэта быў непрыдатны час. Магчыма, наступным разам ён паспрабуе. Зноў. Калі будзе наступны раз. Калі з моманту апошняга перыяду ўсведамлення ўжо не прайшла вечнасць.
  
  
  Калі прытомнасць патухла, голас, жаночы і бязладна музычны, падобны на звон звана з самага нізкага металу, прарэзаў бязгучнасць бездані.
  
  
  Ты не можаш выратаваць яго зараз. Ён страчаны для цябе. Ён мой. Ты мёртвы. Сканчай сваю смерць, упарты.
  
  
  Голас перайшоў у нізкі, д'ябальскі смех, які рушыў услед за яго апускаецца розумам у самую чорную з ям, якая павінна была адчувацца халоднай, але не адчувалася.
  
  
  І ўсё ж гэта было.
  
  
  Кіраўнік 30
  
  
  
  
  Рыма зачыніў дзверцы БТР ад пяску. Прыборная панэль схадзіла з розуму прыборы, якія папярэджваюць аб газе, вырашыў ён. Або гэта, або "Олд Спайс" даў уцечку ў электроніку.
  
  
  Паўсюль вакол яго арабскія салдаты ўступалі ў бой. Ён быў здзіўлены іх дысцыплінаванасцю. Неўзабаве ўсе вентылятары раўлі. Шум быў такі, нібы мільён самалётаў рыхтаваліся да ўзлёту.
  
  
  Прынц-генерал Баззаз памчаўся да бліжэйшага верталёта. Роў яго шрубы змяшаўся з астатнімі. У віхуры пяску ён узляцеў з шэйхам на борце. Аднак замест таго, каб адступіць, верталёт паляцеў на поўнач. Абодва члены каралеўскай сям'і былі ў процівагазах. Рыма быў здзіўлены іх відавочнай адвагай.
  
  
  Да гэтага часу ўсе ўжо апранулі супрацьгазныя касцюмы, уключаючы вадзіцеля Рыма. Рыма абшукаў кабіну ў пошуках сваёй уласнай маскі. Ён знайшоў адну прымацаваную пад прыборнай панэллю. Ён нацягнуў яе на галаву. Гэта была якая фільтруе маска без прымацаванага кіслароднага балона. Калі ён удыхнуў, у паветры пахла драўняным вуглём, але ім можна было дыхаць.
  
  
  На працягу некалькіх хвілін арабы даглядалі сваіх вентылятараў, уручную паварочваючы іх так, каб іх паветраныя патокі перакрываліся.
  
  
  "Сучасная вайна", - прабурчаў Рыма. "Можа быць, у наступным годзе ў іх з'явяцца аўтаматычныя паваротныя механізмы. Як у K-Mart".
  
  
  Верталёт хутка вярнуўся, падняўшы яшчэ больш пяску і ўзмацніўшы блытаніна. Рыма вырашыў пачакаць, пакуль пясок асядзе, перш чым з'ехаць. Калі ўжо на тое пайшло, стала яшчэ горш. Як ні дзіўна, пясок, здавалася, здзімала з лініі фронту, нягледзячы на люты роў заўзятараў. Лёзы былі цалкам ахутаны аблокамі пылу.
  
  
  Праз трайное ветравое шкло Рыма чуў панічныя ўсклікі на арабскай, ніводнага з якіх ён не разумеў.
  
  
  Прынц-генерал Баззаз прабіўся скрозь нарастальны пясок. Ён пастукаў у дзверы.
  
  
  Рыма адкрыў яго. "Што здарылася?" ён пракрычаў скрозь шум:
  
  
  "Мы павінны адступіць". Яго голас быў прыглушаны маскай.
  
  
  "Чаму? У фанатаў усё ў парадку".
  
  
  "Іраіці наступаюць. Гэта вайна".
  
  
  "З танкамі?"
  
  
  "Не, яны перахітрылі нас. У іх таксама ёсць прыхільнікі. І іх больш, чым нашых".
  
  
  "Ты жартуеш", - усклікнуў Рыма.
  
  
  "Я не такі. Гэты транспартны сродак неабходны для адступлення. Мне шкада. Ты прадстаўлены сам сабе".
  
  
  "Вялікі дзякуй", - суха сказаў Рыма.
  
  
  "Сардэчна запрашаем, хлопцы. А зараз, калі ласка, выйдзіце".
  
  
  "Ні завошта", - прарычэў Рыма, заводзячы рухавік.
  
  
  Прынц-генерал адскочыў назад. Ён не прывык да непадпарадкавання. Пакуль ён прывык да гэтага, Рыма зачыніў дзверы.
  
  
  Абярнуўшыся, прынц-генерал выдаў крык. Грузавікі завяліся. Яны рушылі наперад. Гэта значыць яны адправіліся на поўдзень, накіроўваючыся ў бок Рэмо, іх фанаты дзьмуліся, каб пабіць групу, але больш нічога не рабілі, каб развеяць пясчаную буру.
  
  
  Верталёт з Баззазам на борце падняўся ў віхуры, разгарнуўся хвастом і нізка паляцеў да зямлі. І чарада грузавікоў з ровам пранеслася міма Рыма.
  
  
  Віск газавых датчыкаў на прыборнай панэлі падняўся на новы ўзровень. Рыма запусціў руку пад скуру і намацаў гняздо правадоў. Ён выцягнуў іх. Віск спыніўся, хоць некалькі сярдзітых агеньчыкаў усё яшчэ міргалі.
  
  
  "Так-то лепш", - прамармытаў Рыма, садзячыся за руль. Ён завёў БТР, нязграбна рухаючыся наперад.
  
  
  "Агідны, я іду", - сказаў ён.
  
  
  Рыма накіраваў БТР, падскокваючы, праз выдмы і вадзі. Бачнасць неўзабаве ўпала да нуля. Колер пясчанай буры павольна мяняўся. Яна мяняла колер з шэрага на гарчычна-жоўты, пакуль не стала нагадваць паветрана-кропельную дыярэю.
  
  
  Моцна трымаючы руль, Рыма належыў на сваё прыроднае пачуццё кірунку. Неяк ён ведаў, што едзе строга на поўнач, і гэта было ўсё, што яго непакоіла.
  
  
  Ён не бачыў надыходзячы грузавік, пакуль яго рашотка пясочнага колеру не вынырнула з віру, як акула з дрэннымі зубамі.
  
  
  Гэта быў лёгкі грузавік, зразумеў Рыма. Ён нёсся прама на яго, кіроўца з вылупленымі вачамі за рулём і каністрамі, якія вывяргаюць жаўтлявы ад паноса газ, усталяванымі на даху кабіны.
  
  
  "Пайшоў ён да д'ябла", - сказаў Рыма, прытрымліваючыся ранейшага курсу.
  
  
  Цяжкі бронетранспарцёр урэзаўся ў грузавік, не спыняючыся. Рашотка радыятара прагнулася, яго перадпакоі шыны высока задраліся. Ён паспрабаваў узлезці на дах бронетранспарцёра, але яго заднія колы страцілі счапленне з дарогай.
  
  
  Ён адскочыў убок, перакуліўшы ўсталяваны ззаду дваццаціфутавы вентылятар. Клетка змялася, калі стукнулася аб пясок. Лопасці разляцеліся на кавалкі аб зламаны каркас.
  
  
  Рыма павярнуў руль, каб лепей разгледзець грузавік. Ён ляжаў на баку, колы круціліся. Вентылятар ляжаў за некалькі футаў ад яго. З перавернутай кабіны злосна вырываліся шыпячыя жаўтлявыя клубы пары. Рыма мімаходам убачыў батарэю рассыпаных газавых балонаў, зараз ужо не прымацаваных нітамі да пакамячаным даху кабіны.
  
  
  Кабіна была расколатая, і кіроўца распластаўся на пяску, трымаючыся за горла і глытаючы, як выкінутая на бераг камбала.
  
  
  Яго процівагаз ляжаў у яго локця, але ён быў занадта заняты смерцю, каб шукаць яго.
  
  
  "Нагадай мне хуткім часам не апускаць шкла", - прамармытаў Рыма, удзячны за герметычны газанепранікальны аўтамабіль.
  
  
  Удалечыні чарада падобных грузавікоў імчалася на поўдзень, нібы падганяемая іх вялікімі фанатамі. Але фанаты былі накіраваныя ў той бок, куды яны ехалі, пхаючы наперад успеньваючыя патокі газу. Супраціў ветру адкінула яго назад. Газ мінуў усюды, акрамя таго месца, дзе павінен быў.
  
  
  "Якога чорта", - сказаў сабе Рыма. "Ядловец можа яшчэ крыху астыць у падзямеллі Шалёнай азадка".
  
  
  Ён накіраваў БТР у пагоню за імі.
  
  
  Рыма пад'ехаў да аднаго з іх і, вывернуўшы руль направа, няўмольна ўціснуў грузавік у наступны ў чарзе.
  
  
  Перыферыйны зрок вадзіцеляў быў аслаблены ахоўнымі акулярамі ад супрацьгазаў, таму ўпершыню яны зразумелі, што трапілі ў бяду, калі іх колы, якія верцяцца, пацерліся адзін аб аднаго.
  
  
  Пры той хуткасці, з якой яны ехалі, гэта значыла імгненную катастрофу.
  
  
  Рыма назіраў, як першыя два грузавікі сутыкнуліся і, круцячыся, пакаціліся прэч, куляючыся, адкідаючы верціцца лопасці вентылятара і лахманы газу.
  
  
  Яны прызямліліся, сплеценыя разам у неверагодным скрыўленні металу.
  
  
  З гэтага моманту гэта было проста пытанне бакавога ўдару кожнага грузавіка з недастатковай вагай браніраваным бронетранспарцёрам, пакуль ён не перакуліцца ці не страціць кіраванне.
  
  
  Пасля таго, як апошні грузавік з'еў пясок, Рыма зноў накіраваў БТР на поўнач і гуляў з рулём, пакуль яго цела не сказала яму, што ён настроены на паўночны магнітны полюс. Прыблізнае напрамак на Абамінадад.
  
  
  Ён падрыхтаваўся да паездкі, адна думка займала яго больш за ўсё.
  
  
  Як Чыун рабіў гэта ўсе гэтыя гады? Чортава кімано было гарачэй, чым у пекле.
  
  
  Кіраўнік 31
  
  
  
  
  Маёр Насур Хамдун стаміўся страляць у Кураніса.
  
  
  Ён быў рады застрэліць Кураніса ў першыя бурныя дні аднаўлення Курана. Асабліва калі няўдзячныя куранійцы супраціўляліся вяртанню на радзіму Іраіці з іх вартым жалю стралковай зброяй, камянямі і кактэйлямі Молатава. Кім яны сябе ўявілі - палестынцамі?
  
  
  Няўжо яны не разумелі, што ўсе арабы - браты і ім наканавана аб'яднацца? Гэта было вельмі дзіўна. Насур чакаў, што яго сустрэнуць як вызваліцеля.
  
  
  Таму, калі вызваленыя арабы Курана звярнуліся супраць яго са сваёй нікчэмнай зброяй, Насур у абуранасці расстраляў іх на вуліцах. Кураніты, якія выжылі, пайшлі ў падполле. Яны заклалі бомбы. Яны стралялі з дахаў.
  
  
  А войскі Іраіці пад камандаваннем маёра Хамдуна проста збіралі мірных жыхароў наўздагад і пакаралі смерцю іх рознымі метадамі. Часам ім проста пускалі кроў на вуліцах, іх кроў збіралі ў шкляныя мензуркі, каб захаваць у выглядзе плазмы на той малаверагодны выпадак, калі амерыканцы набяруцца дастаткова смеласці для нападу.
  
  
  Гэта былі старыя добрыя часы, з сумам падумаў маёр Хамдун, калі ў пустыню Курані апусціўся вечар. Было шмат куранёў, якіх трэба было застрэліць, і шмат падставаў, каб зрабіць гэта.
  
  
  Не цяпер. Цяпер ён жыў у сваім адзінокім танку Т-72 - практычна адзіным бяспечным прытулак ва ўсёй краіне. Фактычна, гэта было практычна адзінае месца жыхарства ў правінцыі Мадас, як зараз зваўся акупаваны Куран.
  
  
  Маёр Хамдун, размясціўшыся высока ў вежы, накіраваў свой палявы бінокль на пустынную дарогу дружбы трайт-Куран. Гэта спынілася ўсяго за дваццаць кіламетраў на поўдзень адсюль - арабы Хамідзі няветліва адмовіліся плаціць за падаўжэнне ў старыя добрыя часы, калі Іраіт змагаўся з Іругам у іншай вайне, створанай прэзідэнтам Хінсейнам. Калі б не іх скупасць, змрочна падумаў маёр Хамдун, яны таксама былі б вызваленыя. Маёр Хамдун з нецярпеннем чакаў іх канчатковага вызвалення. Паколькі ён базаваўся ў негасцінным балоцістым паўднёвым рэгіёне Куран - цяпер трынаццатай правінцыі Іраіта - у яго не было магчымасці ўдзельнічаць у пераразмеркаванні багацця, навязанага тлустаму, занадта багатаму Курану.
  
  
  Бо ў паўднёвым Куране не было нічога, што варта было б украсці.
  
  
  Маёр Хамдун чакаў сваёй гадзіны і спадзяваўся, што амерыканцы нарэшце нападуць. Гэта дало б падставу асіміляваць карумпаваных і лянівых арабаў-хамідзі. І ў яго было б шмат марскіх пяхотнікаў ЗША, якіх можна было б перастраляць. Маёру Хамдуну стала дрэнна на душы ад таго, што ён страляў у сваіх субратаў-арабаў - нават у тых, у каго хапала бессаромнасці дамагацца росквіту, у той час як іншыя арабы абыходзіліся без яго.
  
  
  Хрыплы роў рухавіка прымусіў яго навастрыць вушы. Ён даносіўся з поўдня. Ён падняў палявы бінокль. Па дарозе Дружбы набліжаўся незнаёмы квадратны аўтамабіль - што было вельмі цікава, паколькі тэхнічна ён нікуды не вёў.
  
  
  Маёр Хамдун прыжмурыўся ў палявы бінокль, праклінаючы пякельную цемру. Калі амерыканцы здзейснілі сваю ганебную, але непазбежную тактычную памылку, ён разлічваў сцягнуць з іх мёртвых целаў акуляры начнога бачання. Ён чуў, што яны каштуюць па чатыры тысячы долараў кожны. Гэта была пяцізначная сума ў іраідскіх дынарах.
  
  
  Месячнае святло асвятліла хутка які едзе аўтамабіль, які едзе па дарозе. Сэрца маёра Хамдуна часта забілася ў прадчуванні. Аўтамабіль ехаў без агнёў. Мусіць, гэта амерыканцы!
  
  
  Прасунуўшы руку ў люк, ён дакрануўся да рычага павароту вежы, накіроўваючы гладкаствольную гармату са скрыгатам у бок дарогі. Яго танк ляжаў упоперак дарогі. Машына, чым бы яна ні была, не магла праехаць.
  
  
  Яго рука кінулася да спускавой гаплік гарматы. Але, падумаўшы, ён прытрымаў агонь. 125-міліметровы снарад, без сумневу, сапсаваў бы яго дарагія акуляры начнога бачання. Замест гэтага ён запалохаў бы амерыканцаў, каб яны здаліся. Але ён не стаў бы пускаць ім кроў. Іх кроў была недастаткова добрая, каб падтрымліваць жыцці арабаў.
  
  
  Машына была нізкай, шырокай і браніраванай, маёр Хамдун убачыў гэта, калі ўключыў усталяваны на кардане пражэктар.
  
  
  "Стой!" - крыкнуў ён на дрэннай ангельскай з акцэнтам.
  
  
  Да яго прыемнага здзіўлення, аўтамабіль паслухмяна спыніўся. Дзверцы са пстрычкай адчыніліся, і з яе выйшаў мужчына. Ён быў высокім і хударлявым, рухаўся з лёгкай упэўненай грацыяй. Ён быў апрануты ў доўгую чорную вопратку, падобную на хамідзі табе ці дышдаш курані.
  
  
  Ён не быў амерыканцам, расчаравана падумаў маёр Хамдун. І на ім не было акуляраў начнога бачання.
  
  
  Мужчына наблізіўся.
  
  
  "Што ты тут робіш, эфендзі?" Спытаў маёр Хамдун па-арабску.
  
  
  Да яго здзіўлення, мужчына адказаў па-ангельску.
  
  
  "Дапамажы мне, прыяцель. Я шукаю горад Фахад. Ведаеш яго?"
  
  
  "Хто вы?" Павольна спытаў маёр Хамдун, збянтэжаны тым, што гэты чалавек не паводзіў сябе як агрэсар.
  
  
  "Проста безназоўны падарожнік, які спрабуе дабрацца да Фахада".
  
  
  "Я хацеў бы ведаць тваё імя".
  
  
  “Рыма. Цяпер укажы мне на Фахада, і пакуль ты гэтым займаешся, прыбяры гэты танк з майго шляху”. Мужчына рассеяна круціў рукамі.
  
  
  "Ты кажаш як амерыканец", - выказаў здагадку Хамдун няцвёрдым голасам.
  
  
  "А ты кажаш як араб з паловай мозгу".
  
  
  "Гэта абраза?"
  
  
  "Мэдас Хінсейн поўны лайна?"
  
  
  "Я задаў сваё пытанне першым".
  
  
  Тонкія вусны амерыканца выгнулася ва ўсмешцы. Ён не завагаўся ад святла пражэктара магутнасцю тысячу свечак. Яго вочы проста звузіліся да амаль усходніх шчылінак. Яны мігацелі чорна, пагрозліва. Бясстрашныя.
  
  
  Маёр Хамдун націснуў на рычаг кіравання гарматай, апускаючы гладкаствольную прыладу так, каб яна была накіравана прама ў чорныя грудзі надыходзячай постаці.
  
  
  "Ці гатовы ты памерці, нявернік?"
  
  
  "Не, пакуль ты не пакажаш мне на Фахада".
  
  
  "Я ніколі гэтага не зраблю".
  
  
  Раптам амерыканец выканаў нешта накшталт цыркавога сальта. Ён кульнуўся ў паветры і прызямліўся, ідэальна збалансаваны, на доўгі ствол гарматы.
  
  
  Да такога павароту падзей маёр Хамдун не быў гатовы ў Ваеннай акадэміі Іраіці. Калі б ён стрэліў, то прамахнуўся б поўнасцю.
  
  
  Таму маёр Хамдун зрабіў наступную найлепшую рэч. Ён шалёна тузаў рычаг павароту вежы ўзад і ўперад.
  
  
  Вежа тузанулася направа, затым налева, затым зноў направа.
  
  
  Амерыканец з бестурботнай упэўненасцю падняўся па ствале да вежы. Ён не папрацаваў падняць рукі для раўнавагі.
  
  
  Маёр Хамдун хуценька накіраваў прамень пражэктара сабе ў вочы.
  
  
  Мужчына проста нырнуў пад конус святла. Нядбайна ён сцягнуў Хамдуна з яго курасадні. Ён зрабіў гэта адной рукой, нават не парушыўшы раўнавагі. Гэта зрабіла ўражанне на маёра Хамдуна, які разумеў, што амерыканцы няўмелыя ва ўсім - за выключэннем стварэння фільмаў.
  
  
  "Прывітанне!" - сказаў ён. "Хочаш, я паўтару сваё пытанне?"
  
  
  "Гэта не прынясе вам нічога добрага", - нацягнута сказаў маёр Хамдун. "Я мусульманін. Мы не баімся смерці".
  
  
  Рука мужчыны выскачыла. Два пальцы стукнулі па шкле пражэктара. Яно было вельмі тоўстым. Тым не менш, яно разбілася на дробны шкляны жвір. Паляцелі іскры. Нешта зашыпела і загарэлася.
  
  
  "Калі ласка, паўторыце", - сказаў маёр Хамдун на сваёй самай ветлівай англійскай.
  
  
  "Пакажы мне шлях да Фахаду".
  
  
  Маёр паказаў на поўнач, уверх па дарозе Дружбы. "Гэта назад у той бок".
  
  
  "Як далёка?"
  
  
  "Менш за семдзесят кіламетраў".
  
  
  Да жаху Хамдуна, амерыканец нахмурыўся. "Колькі гэта міль?" - спытаў ён.
  
  
  "Столькі, колькі вы хочаце", - сказаў маёр, не зразумеўшы пытання.
  
  
  "Я люблю супрацоўнічаць з Іраіці", – ласкава сказаў амерыканец. "А зараз прыбяры гэтую кучу хламу з майго шляху".
  
  
  "З радасцю. У абмен на паслугу роўнай каштоўнасці".
  
  
  Павольная ўсмешка распаўзлася па твары амерыканца. У патухлым святле яго вочы плавалі, як злосна свецяцца зоркі, у падобных на чэрап западзінах.
  
  
  "Вядома", - лаканічна адказаў ён. "Чаму б і не?"
  
  
  "Я абмяняю вам гэтую інфармацыю на вашу лепшую пару ачкоў начнога бачання", – смела заявіў маёр Хамдун.
  
  
  "Навошта яны табе?"
  
  
  "Каб я мог убачыць амерыканцаў, калі яны прыйдуць".
  
  
  "У мяне для цябе навіны, прыяцель. Яны тут".
  
  
  Іраіці выглядаў на імгненне збянтэжаным. "Але ёсць толькі адзін з вас".
  
  
  "Адзін - гэта ўсё, што трэба. Цяпер прыбяры гэты танк".
  
  
  "Я адмаўляюся, пакуль ты не дасі мне што-небудзь для маіх вачэй, што ператворыць ноч у дзень".
  
  
  "Вы маеце на ўвазе дзень, які будзе пераходзіць у ноч", - сказаў амерыканец.
  
  
  "Так, я маю на ўвазе гэта", - сказаў маёр Хамдун, дзівячыся, як ён так доўга блытаў амерыканскія словы, якія абазначаюць "дзень" і "ноч".
  
  
  Затым амерыканец падняў два пальцы адной рукі і ўсадзіў іх у вочы маёра так хутка, што болі не было. Толькі раптоўнае чарноцце.
  
  
  І калі маёр упаў на пясок, здзіўляючыся, што адбылося, вясёлы голас амерыканца зазвінеў у ночы, якая працягнецца да канца дзён Насура Хамдуна, сказаўшы: "Не хвалюйся. Я сам перасунь танк. Ты проста атрымлівай асалоду ад выглядам".
  
  
  Горад Фахад быў практычна горадам-зданню, калі Рыма заехаў у яго праз некалькі гадзін. Да гэтага часу ўжо наступіла світанак. Па дарозе ён сутыкнуўся з мінімальным супрацівам. Проста выпадковы патруль з двух чалавек на "лендраверах".
  
  
  Пераканаўшыся ў першых двух з гэтых патрулёў, што ён сапраўды знаходзіцца на правільнай дарозе ў Фахад - і, дарэчы, ён мог лічыць сябе палонным войска Іраіці - Рыма не папрацаваў пакінуць БТР, каб зламаць шыі ніводнаму іраіці. Ён проста збіў іх з ног там, дзе яны стаялі.
  
  
  Чым больш ён гэта рабіў, тым большае ўражанне на яго рабіла нямецкая інжынерыя. БТР ледзь прыкметна скаланула, калі ён праязджаў па целах. І альбо яны не спяшаліся крычаць, альбо гукаізаляцыя таксама была цудоўнай.
  
  
  Шпацыруючы па горадзе, Рыма зрабіў разумовую пазнаку дагледзецца да нямецкай мадэлі, калі яму калі-небудзь асабіста спатрэбіцца бронетранспарцёр.
  
  
  Ён з агідай убачыў, што Фахада практычна ўшчэнт абчысцілі. Некаторыя будынкі ўсё яшчэ стаялі. Ні ў адным з іх не было шкла. Толькі некалькі вокнаў сапраўды былі разбіты ў выніку гвалту. Іх проста знялі, перавязі і ўсё астатняе.
  
  
  Рыма пашукаў вачыма вулічныя паказальнікі. Іх не было.
  
  
  "Чорт. Яны нават забралі чортавы вулічныя паказальнікі. Як, чорт вазьмі, мне знайсці Іфрыт-стрыт?"
  
  
  Жанчына ў абайуху чорнага дрэва кінулася ў сховішча, калі ён нязграбна загарнуў за вугал. Дзіця кінула камень, які бясшкодна адскочыў ад яго лабавога шкла з сэндвіч-шкла.
  
  
  Ён не бачыў салдат у форме. Але з іншага боку, ён амаль нічога не бачыў з чалавечага жыцця, якое мае якое-небудзь значэнне.
  
  
  У цэнтры горада быў патрывожаны ўчастак зямлі, які калісьці быў нечым накшталт парка. Рыма мог бачыць свежыя пні фінікавых дрэў, відаць, вынесеныя на пільні Іраіці. Зямля была свежавыкапанай.
  
  
  "Толькі не кажы мне, што яны забралі і траву?" Рыма разважаў услых.
  
  
  Пасярод парку паднялася на дыбкі свідравая вышка. Рыма быў здзіўлены, што яе таксама не адагналі назад у Ірайт. Але, зрабіўшы круг па парку, ён зразумеў чаму.
  
  
  Мужчына ў белым арабскім гарнітуры вісеў на тросе вышкі за шыю. Відавочна, яна служыла мясцовай шыбеніцай.
  
  
  Рыма затармазіў і выйшаў.
  
  
  Прыклаўшы далоні да рота, ён крыкнуў па-ангельску: "Ёсць хто-небудзь дома? Я амерыканец. Сябар ці вораг, прыходзьце за мной".
  
  
  Мінула імгненне. Недзе пракрычала птушка. Гэта гучала голадна.
  
  
  Затым з халуп Фахада хлынулі мужчыны, жанчыны і дзеці. Мужчыны былі старыя, жанчыны ашалелыя, а дзеці, як і ўсюды дзеці, былі ўсхваляваныя мітусні.
  
  
  "Амерыканцы!" - крычалі яны. "Амерыканцы дашлі. Гэта амерыканцы".
  
  
  "Я ўсяго толькі адзін", - сказаў Рыма надыходзячым панічным уцёкам. Гэта астудзіла іх хутчэй, чым вадзяны шланг.
  
  
  "Тут толькі ты?" - Спытала пажылая жанчына, выпаўзаючы з дзвярнога праёму.
  
  
  "Прабач. Паслухай, мне трэба знайсці Амара. Мяне паслаў шэйх Фарым".
  
  
  Жанчына праціскалася праз натоўп. "Амар - змагар за свабоду?"
  
  
  "Гучыць прыкладна так".
  
  
  "Ён ззаду цябе, амерыканец, які прыйшоў занадта позна".
  
  
  Рыма павярнуўся. Адзіны чалавек ззаду яго звісаў з вышкі, на якую сеў сокал і пачаў дзяўбці яго ў вочы. Пасля некалькіх дзюб птушка паляцела. Ён відавочна не быў ранняй птушкай. Гэтая птушка завалодала вачыма Амара шмат дзён таму.
  
  
  Рыма звярнуўся да натоўпу.
  
  
  "Наколькі лёгка адсюль дабрацца да Абамінадада?"
  
  
  Бяззубы стары спытаў: "Ты ўмееш чытаць па-арабску?"
  
  
  "Не".
  
  
  "Тады вы не зможаце дабрацца да Абамінадада з гэтага забытага Алахам месца. Захавалася некалькі вулічных паказальнікаў на арабскай мове, а дарога доўгая, звілістая і поўная сабак-іраіці". Ён плюнуў у бруд.
  
  
  "Я павінен дабрацца да Абамінадада", - сказаў Рыма.
  
  
  "Калі мужчына дастаткова адчайны, магчыма ўсё".
  
  
  "Гэта намёк на заахвочванне?"
  
  
  "Калі хтосьці гатовы здацца захопніку іраіці, - сказалі Рыма, - то адсюль ён можа дабрацца да Абамінадада. Але толькі калі ён уяўляе каштоўнасць для іраіці. Інакш яны паспрачаюцца табе жывот сваімі штыкамі".
  
  
  "Навошта ім гэта рабіць?"
  
  
  "Таму што ім сумна, і яны ўжо ведаюць колер вантроб Курані".
  
  
  "Папаўся. Дзе я магу знайсці бліжэйшы атрад Ірайціс? Мне патрэбныя хлопцы, якія размаўляюць па-ангельску".
  
  
  "У суседнім горадзе ёсць іраіты. ХАМАС. Менавіта ў ХАМАС беглі нашы маладыя жанчыны, баючыся згвалтавання. Іраіты катавалі некаторых пажылых жанчын, каб даведацца, куды яны накіраваліся. Цяпер яны мёртвыя, і кветка нашай жаноцкасці апаганьваецца гэтымі так званымі арабскімі братамі".
  
  
  "Вось што я табе скажу, пакажы мне на Хамас, і я пагляджу, ці не змагу я праламаць табе пару чэрапаў Іраіці".
  
  
  "Зроблена. Але скажы нам, амерыканец, калі высадзяцца марскія пяхотнікі?"
  
  
  “Яны прызямліліся б дзесяць гадоў таму, калі б ты ім дазволіў. Але зараз, я не ведаю. Можа быць, заўтра. Можа быць, ніколі. Але калі я змагу дабрацца да Абамінадада, магчыма, марская пяхота не спатрэбіцца”.
  
  
  Пачуўшы гэта, пажылая жанчына павярнулася да астатніх. "Па загадзе Алаха, дапамажыце гэтаму праведнаму амерыканцу знайсці дарогу ў ХАМАС".
  
  
  Кантрольна-прапускны пункт Іраіці, які вядзе да Хамаса, складаўся з бэжавага танка Т-72 з адкінутай гусеніцай на адным баку дарогі і джыпа, які стаіць на блоках на іншы. Капрал, напаўлежучы, хроп на крыле танка, а другі сядзеў за ўсталяваным на трыножцы джыпа кулямётам і паліў турэцкую цыгарэту, пах якой Рыма адчуваў за тры мілі. Ён бег з адчыненымі вентыляцыйнымі адтулінамі.
  
  
  Рыма спыніўся. Двое салдат Іраіці ашаломлена заміргалі, калі Рыма выйшаў з БТР, пляскаючы ў ладкі, каб прыцягнуць іх увагу.
  
  
  "Гэта Хамас?" спытаў ён. "Куды падзеліся ўсе жанчыны?"
  
  
  Іх вочы заўважылі выпукласць ніжэй таліі Рыма, і два ірайтысы прыйшлі да імгненнай высновы.
  
  
  "Вы амерыканскі дэзерцір?" спытаў адзін. Капрал на танку. Ён выглядаў сонным.
  
  
  "Можа быць".
  
  
  "Ты прыйшоў абмяняць гэты цудоўны аўтамабіль на арабскіх жанчын?"
  
  
  "Вось і ўсё", - сказаў Рыма. "Ты ўсё зразумеў у дакладнасці. Адвядзі мяне да арабскіх жанчын, і гэта тваё. Ружовая квітанцыя ў бардачку".
  
  
  Іраіці ў джыпе перасмыкнуў рычаг зараджання свайго 35-га калібра. Ён усміхнуўся.
  
  
  "Ты спазніўся".
  
  
  "Я ёсць?"
  
  
  "Жанчыны стаміліся тры тыдні таму. Але калі вам так не церпіцца заняцца сэксам з арабамі, у нас ёсць некалькі мужчын, якія могуць вам дапамагчы".
  
  
  Рыма нахмурыўся. "Як наконт таго, каб мы проста прапусцілі гэтую частку, і я проста здаўся?"
  
  
  "Ты тут не кантралюеш сітуацыю".
  
  
  "У мяне ў галаве захоўваюцца ўсе сакрэты амерыканскіх наступальных планаў. Проста адвядзіце мяне да каго-небудзь адказнага, і я выкладу яму ўсё з вантробамі".
  
  
  "Ты выкладзеш мне свае кішкі, ці я выкачаю твае кішкі на пясок".
  
  
  "Я пасвіў", - сказаў Рыма, рухаючыся на джыпе нізка і хутка.
  
  
  Здзіўлены стрэлак кінуўся ў бой. Перфараваны ствол рыгнуў, выплёўваючы агонь ва ўсе бакі.
  
  
  Рыма адчуў, як ударныя хвалі куль, што пралятаюць, праляцелі над яго патыліцай. Ні адна з іх не закранула яго.
  
  
  Ён паднырнуў пад носам у спалоханага стрэлка і ўзяўся за драўляную дзяржальню змены ствала, павярнуў яе, і ствол упаў на пярэдняе сядзенне, дзе ад яго задымілася абіўка.
  
  
  "Хтосьці сказаў нешта аб мужнасці?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Я цябе не баюся", - выплюнуў стрэлак. "Я мусульманін. Мусульмане вітаюць смерць".
  
  
  Рыма паціснуў мужчыну далонь і ў той жа час падзякаваў Алаху за нешта.
  
  
  "Спадзяюся, цяпер ты шчаслівы", - сказаў ён пасля таго, як стрэлак упаў на зямлю з вывернутым носам і мозгам, поўным чарвячных слядоў ад убітых касцяных абломкаў.
  
  
  Рыма падышоў да танка. Ногі танкіста знікалі ў вежы. Рыма падскочыў і злавіў іх.
  
  
  "Я мяркую, ты таксама мусульманін", - крыкнуў ён уніз.
  
  
  Глухі голас рэхам адгукнуўся з вантроб танка.
  
  
  "Так, але я мусульманін, які баіцца смерці".
  
  
  "Тады табе не спадабаецца тое, што я зраблю з табой, калі я не змагу знайсці каго-небудзь, хто валодае ўладай, каб здацца".
  
  
  "Пабачся з палкоўнікам Абдулой. Ён прыме тваю капітуляцыю. З радасцю".
  
  
  - Палкоўнік Абдула гаворыць па-ангельску? - спытаў Рыма.
  
  
  "Гэтак жа добры, як і я".
  
  
  "Колькіх арабскіх жанчын ты выматаў?"
  
  
  "Занадта шмат, каб злічыць. Мне шкада, што я нічога не пакінуў для цябе, юрлівы".
  
  
  "Не думай пра гэта больш", - нядбайна сказаў Рыма, тузаючы салдата за ногі ў супрацьлеглых напрамках. Трэск тазавай косткі быў гучней, чым пакутлівыя крыкі салдата. Гэта таксама працягвалася даўжэй.
  
  
  Палкоўнік Джасім Абдула неахвотна прыняў безумоўную капітуляцыю Рыма. Ён быў у разгары пералюбу з казой і знаходзіўся на крытычнай стадыі. Адыходзіць ці не адыходзіць. Гэтае пытанне пераследвала Ірайціса як у мірны час, так і на вайне.
  
  
  У Рыма, які ніколі раней не бачыў, як нехта трахаецца казу, узнікла пытанне.
  
  
  "Навошта ты гэта робіш?"
  
  
  "Таму што больш няма жывых людзей Курані, і калі я зраблю гэта са сваімі людзьмі, гэта дрэнна адаб'ецца на маральным духу". Твар палкоўніка пачырванеў ад напружання.
  
  
  Рыма зразумеў гэта так, што палкоўнік Абдула быў адным з сэксуальна дэзарыентаваных іракцаў, якіх прапанаваў яму нябожчык ганер.
  
  
  Казёл забляяў ад страху. Адчуўшы жаль да яго, Рыма ўхапіўся за адзін дрыготкі рог і пацягнуў. Казёл выслізнуў з моцных абдымкаў палкоўніка з чвякаючым бавоўнай! гуку, які пакідае палкоўніка выліваць сваё насеньне на бясплодны пясок Курана.
  
  
  Яго вочы былі зачыненыя, таму ён не заўважыў, што ўдыхае мёртвае паветра.
  
  
  Калі ён скончыў, палкоўнік Абдула падняўся з кукішак і заўважыў праблему Рыма. Яго густыя вусы Мадаса Хінсейна прыўзняліся ад ухмылкі.
  
  
  "Чаму ты не згадаў аб сваёй праблеме?" сказаў ён, падцягваючы штаны. "Казёл мог бы пачакаць. З казлоў атрымліваюцца цудоўныя, як ты гэта кажаш? - неакуратныя секунданты".
  
  
  "Пасуй", - сказаў Рыма. "Ты, здаецца, не здзіўлены, апынуўшыся твар у твар з амерыканцам", - дадаў ён.
  
  
  "Амерыканцы спазніліся. Я ведаю гэта. Як ты думаеш, чаму я заняты тым, што праводжу час з казлом? Нажаль, пасля таго, як марскія пехацінцы высадзяцца на бераг, у палкоўніка Абдулы больш не будзе коз".
  
  
  "Кажаш як іраіці з казліным лайном на члене. Як наконт таго, каб здацца..."
  
  
  "Дзе астатнія вашыя амерыканцы?" спытаў палкоўнік.
  
  
  "Прабач, што расчароўваю цябе, але тут толькі я".
  
  
  Твар палкоўніка выцягнуўся. "Вы, павінна быць, вар'ят. Я не магу здацца аднаму-адзінаму амерыканцу. Папакутаваў бы мой арабскі гонар".
  
  
  "У цябе ўсё пайшло наперакасяк, Ахмед. Я прыйшоў, каб здацца табе".
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Не задавай мне гэтае пытанне, і я абяцаю не казаць Маддасу Хінсейну, калі ўбачу яго ў "Абамінададзе", што табе падабаецца трахаць коз".
  
  
  Палкоўнік сур'ёзна абдумаў гэтую прапанову.
  
  
  "Дамовіліся", - сказаў ён. Ён працягнуў руку, ад якой пахла казляцінай. "Паціснуць?"
  
  
  "Не. Як хутка ты зможаш даставіць мяне ў Абамінадад?"
  
  
  Яго цёмныя вочы з тугою слізганулі па выпукласці Рыма, палкоўнік уздыхнуў. "Яшчэ доўга пасля таго, як ваш цудоўны інструмент стоміцца".
  
  
  "Не стаў на гэта вайну", - змрочна сказаў Рыма.
  
  
  Кіраўнік 32
  
  
  
  
  Мэдас Хінсейн не пачуў тэлефон, які зазваніў, з-за прыемных мясістых прыцмокваючых гукаў. Потым яны спыніліся.
  
  
  "Чаму ты абвяргаеш мяне, мая салодкая?" спытаў ён, адрываючы твар ад пухнатай падушкі, у яго глыбокіх праніклівых вачах было напісана няшчасце. Яны знаходзіліся ў камеры катаванняў глыбока ў Палацы Смутку, лежачы на сярэднявечным жалезным ложку. Шыпы былі заменены матрацам.
  
  
  Над яго аголеным бурачна-чырвоным задам парылі чатыры ярка-ружовыя далоні. Адна знікла з поля зроку. Яна вярнулася, сціскаючы тэлефонную трубку. Рука з пазногцямі, жоўтымі, як бананавая лупіна, паднесла муштук да няшчасных вуснаў Мадаса.
  
  
  "Спачатку займіся справай, а я прыкончу цябе пасля".
  
  
  "Так, аб усевядучы", - рахмана адказаў Біч арабаў.
  
  
  Голас Мадаса страціў сваю пакорлівую афарбоўку. "Хіба я не казаў табе, каб мяне не турбавалі?" раўнуў ён у трубку.
  
  
  "Тысяча выбачэнняў, аб Каштоўны лідэр", - дрыготкім голасам адказаў яго міністр абароны. "Наш наступ правалілася".
  
  
  Мэдас міргнуў. Канечне. Газавы напад. Ён так добра бавіў час, што забыўся, што заказаў гэта. Па праўдзе кажучы, ён амаль чакаў, што ў любы момант можа загінуць ад амерыканскіх блокбастарных бомбаў, таму ён пакінуў дэталі аперацыі сваім генералам.
  
  
  "Што здарылася?" ён хацеў ведаць.
  
  
  "Грузавікі ўпалі. Ці павінны мы адправіць яшчэ грузавікі?"
  
  
  "Не. Відавочна, у іх больш прыхільнікаў, чым паведамлялі нават нашы шпіёны ў Хамідыйскай Аравіі. Загадайце адклікаць і пакараць смерцю ўсіх нашых шпіёнаў".
  
  
  "Але гэта не дасць нам шпіёнаў на варожай тэрыторыі".
  
  
  "Адсутнасць шпіёнаў пераважней няправільных шпіёнаў. Зрабі гэта, ці я загадаю павесіць тваіх дзяцей у цябе на вачах".
  
  
  "Але ў мяне няма дзяцей. Магчыма, вы думаеце аб дзецях папярэдняга міністра абароны, якіх вы рассеклі на кавалкі і падалі яго жонцы. Холадна".
  
  
  "Тады я загадаю абезгаловіць жонку папярэдняга міністра абароны на тваіх вачах", - прароў Мадас Хінсейн. "Зрабі гэта!"
  
  
  "Неадкладна", - рашуча сказаў міністр абароны. Ён вагаўся. "Там... ёсць дадатковыя разведдадзеныя, Каштоўны Лідэр".
  
  
  "Гавары".
  
  
  "Нашы адважныя сілы захапілі амерыканскага шпіёна. Ён паабяцаў раскрыць усе планы амерыканскага нападу".
  
  
  "Я чуў гэта раней..." - прагыркаў Мадас. "Мужчына ці жанчына?"
  
  
  "Мужчына. Вызначана. Ён таксама юрлівы няслушны".
  
  
  "Гэты мужчына высокі, з цёмнымі валасамі і вачамі, з запясцямі мацней, чым у любога араба?"
  
  
  Думаючы, што гэта пытанне з падвохам, міністр абароны завагаўся.
  
  
  "Адказвай!" Мэдас зароў, незадаволены тым, што цудоўнае паколвае адчуванне пакідала яго пераўзбуджаны зад.
  
  
  "Так, Каштоўны Лідэр. Але як ты даведаўся?"
  
  
  Мадас падбародкам адсунуў трубку ў бок. "Ты казаў праўду. Ён прыйшоў".
  
  
  "Ніколі не сумнявайся ўва мне", - салодка сказала Кімберлі Бэйнс. "Усё, чаго ты жадаеш, спраўдзіцца, калі ты ніколі не будзеш сумнявацца ўва мне".
  
  
  Ён зноў павярнуў рот да трубкі. "Няхай яго прывядуць да мяне".
  
  
  "Неадкладна, Каштоўны Лідэр".
  
  
  Кімберлі Бэйнс паклала трубку на рычаг. Яна паправіла чорныя шнуры, якія ўтрымлівалі Мадаса Хінсейна, абсалютнага майстра Іраіта і Курана, распасцёртым і бездапаможным на ложку з балдахінам. Ён ляжаў на жываце.
  
  
  Мэдас закапаўся тварам у вялікую падушку. "Ты можаш прыкончыць мяне", - сказаў ён з прыглушаным уздыхам.
  
  
  "Чалавек, які прыходзіць, - амерыканскі агент".
  
  
  "Я ведаю. Калі ласка, працягвайце выконваць свой патрыятычны абавязак".
  
  
  "Ён той, хто павязаў жоўтыя шалікі на шыі тваёй сям'і і ўсіх астатніх, хто зараз астуджае іх плоць у моргу Мадаса".
  
  
  "Ён заплаціць за гэта сваім жыццём", - пакляўся Мадас. "Без сумневу, у першы раз ён прыкінуўся жанчынай, таму што ён трансвестыт. Няма нічога ніжэйшага. Акрамя габрэя".
  
  
  "Не. Для яго прыгатавана лепшая доля".
  
  
  Мадас падняў галаву. "Лепшая доля для патэнцыйнага забойцы - памерці ў прыклад іншым забойцам, якія мараць заняць маё месца".
  
  
  "Ён лепшы забойца ў свеце. Ён мог бы паслужыць табе".
  
  
  "У мяне ёсць усе забойцы, якія мне патрэбныя. Цяпер, калі ласка, мой гранат з чырвонымі губкамі. Працягвай".
  
  
  "Гэты можа нанесці ўдар па любому ворагу, якога ты назавеш, бясстрашна, без згрызотаў сумлення, без найменшага шанцу на няўдачу".
  
  
  Словы Кімберлі Бэйнс прымусілі Мэдаса Хінсейна забыцца пра сваю пякучую азадак.
  
  
  "Як я магу кантраляваць такога чалавека?" зацікаўлена спытаў ён.
  
  
  "Табе не трэба. Я зраблю гэта для цябе. Бо яму наканавана назаўжды стаць рабом маёй душы".
  
  
  "Да таго часу, пакуль ты захоўваеш свае ўмелыя рукі для цялесных ягадзіц Мадаса Хінсейна і нікога іншага".
  
  
  "Вядома".
  
  
  Цвёрдая рука прыціснула яго твар да надушанай падушцы, і рукі пачалі сваю цудоўную пульсавалую татуіроўку.
  
  
  Мадас задаволена ўздыхнуў. Гэта было добрае жыццё. Як мог чалавек, якому было так добра, не скончыць тым, што пачаў кіраваць усёй Аравіяй?
  
  
  Рыма Уільямс адчуваў сябе добра.
  
  
  Пасля таго, як ён пераканаў палкоўніка Абдулу прыняць яго капітуляцыю, затрымак не было. Верталёт даставіў яго на ўзлётна-пасадачную паласу ў пустыні, дзе яго чакаў самалёт "Сухі-7", яго рухавікі паднімалі хмары пякучага пяску.
  
  
  Рыма суправадзілі да крэсла адразу за кабінай пілота і, як заслужанага дэзерціра, спыталі, ці не жадае ён чаго-небудзь.
  
  
  "Рыс".
  
  
  Ён сказаў гэта хутчэй як пажаданне, чым чаканне. Але, на яго здзіўленне, перад ім паставілі бляшаны паднос з халодным рысам. Ён з прагнасцю з'еў яго рукамі.
  
  
  Ён адчуваў сябе добра. Цяжкая частка была ззаду. Хутка ён будзе ў Абамінададзе. Ён даволі добра прадумаў у розуме, што ён будзе рабіць, калі акажацца там. Яны адвезлі б яго ў Мадас. Ён не прыняў бы адмовы. Ён сказаў бы Мадасу, што выдасць свае сакрэты толькі ў прысутнасці прападобнага Джуніпера Джэкмана і Дона Кудэра - каб яны былі сведкамі таго, што ён свабодна і без катаванняў здраджваў сваёй краіне.
  
  
  Як толькі яны апынуцца ўсё ў адным пакоі, Рыма возьме сітуацыю пад поўны кантроль. Мэдас стане яго рычагом. Яны ўсе будуць дастаўлены самалётам у бяспечнае месца або Мэддас атрымае гэта.
  
  
  Магчыма, падумаў Рыма, вяртаючы свой паднос санітару ў форме, Мэдас усё роўна яго атрымае. Пасля таго, што ён убачыў у Куране, Мадас Хінсейн заслугоўваў таго, каб з яго жыўцом садралі скуру і акунулі ў карболовую кіслату на тысячу гадоў. Сміту гэта магло не спадабацца, але няшчасныя выпадкі здараліся. Акрамя таго, нагадаў ён сабе, пасля гэтай вылазкі яму, магчыма, больш ніколі не давядзецца мець справу са Смітам. Гэта значыць пасля таго, як ён сустрэнецца з Кімберлі Бэйнс у Хамідыйскай Аравіі. Ён выкінуў гэтую праблему з галавы.
  
  
  Самалёт знізіўся над Абамінададам. З паветра ён выглядаў як любы са мноства гарадоў трэцяга свету. Вялікая яе частка складалася з танных гмахаў з літога бетону, якія Расея ўзводзіла па ўсім трэцім свеце. Зялёныя купалы мячэцяў і шпілі мінарэтаў надавалі ўсходнюю заправу. Тут і там газавыя пажары ўспыхвалі на непрацуючых нафтаперапрацоўчых заводах. Іраіт кантралявала чвэрць нафты, якая здабываецца ў свеце, але санкцыі ААН пазбавілі іх хімікатаў, неабходных для ачысткі сырой нафты.
  
  
  Такім чынам, з задавальненнем падумаў Рыма, машыны ў ЗША ездзілі свабодна, у той час як у Ірайце рух быў поўным.
  
  
  Погляд Рыма прыкавалі скрыжаваныя шаблі з плошчы Арабскага Адраджэння, узнятыя брабдынгнагскімі копіямі магутных перадплеччаў Мадаса Хінсейна. Ён успомніў нядаўні тэлевізійны рэпартаж, у якім сцвярджалася, што рукі былі ідэнтычныя рукам Мэддаса - аж да адбіткаў пальцаў.
  
  
  Заўважыўшы цікавасць Рыма, санітар пахваліўся: "Гэтыя шаблі былі выкаваны вядомым нямецкім майстрам фехтавання і каштавалі шмат мільёнаў".
  
  
  "Немцы, безумоўна, атрымалі сваю долю ад вечарынкі Мадаса", - прамармытаў Рыма.
  
  
  Там была ваенная ганаровая варта, якая чакае, каб суправадзіць Рыма да браніраванай машыны. Кожны з іх выглядаў як клон Мадаса Хінсейна. Былі тоўстыя Мадас Хінсейны, худыя Мадас Хінсейны, а таксама высокія і нізкарослыя разнавіднасці.
  
  
  У цэлым, вырашыў Рыма, чым хутчэй ён скончыць працу і прыбярэцца з Абамінадада, тым лепш. Наперад выступіў чыноўнік у форме. Ён быў падобны на траюраднага брата Мадаса Хінсейна. "Сардэчна запрашаем у Ірайт", – нацягнута сказаў ён. "Я міністр абароны, генерал Раззік Азіз". Ён не працягнуў Рыма руку.
  
  
  "Рады, што ты змог выцягнуць мяне з турыстычнага сезону", - суха сказаў Рыма.
  
  
  Вочы мужчыны звузіліся мацней. Ён афіцыёзна ўсміхнуўся. Але ў глыбіні яго вачэй Рыма мог прачытаць пагарду да яго прапановы здрадзіць уласную краіну.
  
  
  Выдатна, падумаў Рыма. Няхай ён так думае. Прынамсі, пакуль я не праверну гэтую справу.
  
  
  Машына павезла іх з міжнароднага аэрапорта Мадас пад тымі ж паднятымі шаблямі, якія ён бачыў з паветра.
  
  
  "Я б не хацеў апынуцца пад гэтымі немаўлятамі, калі здарыцца землятрус", - заўважыў Рыма, калі яны праходзілі ў цені зіхоткіх лёзаў.
  
  
  "Яны вострыя, як лепшыя клінкі ва ўсім свеце", - ганарліва сказаў генерал Азіз. "Гэта мячы, якія рассякуць сусветнае супрацьстаянне, пакінуўшы ўвесь сусвет выпатрашанай перад уладай Іраіці".
  
  
  "Кідка", - заўважыў Рыма. "Вам трэба было б надрукаваць карткі з такімі словамі".
  
  
  Міністр абароны замоўк. Рыма чакаў, што яго напампуюць перад сустрэчай з тым, да каго яго вялі найперш.
  
  
  "Куды мы накіроўваемся?" Спытаў Рыма, успомніўшы свой план. "Мне ёсць што сказаць, і я не маю намеру марнаваць гэта на лёкаяў".
  
  
  "Наш Каштоўны Лідэр, сам Мадас Хінсейн, папрасіў вашай прысутнасці ў Палацы Смутку".
  
  
  "Мяне задавальняе", - сказаў Рыма, нахмурыўшыся. Гэта аказалася прасцей, чым ён думаў. Ён не быў упэўнены, што яму гэта падабаецца. Усё ж, можа быць, на тое была воля Алаха ці нешта падобнае.
  
  
  Браняваны аўтамабіль з'ехаў па пандусе ў нетры палаца, барочнага збудавання з вапняка і жалеза, якое, здавалася, прыгнулася, як быццам чакаючы немінучай атакі з паветра.
  
  
  У падвале Рыма дазволіў сябе абшукаць. Яны зрабілі гэта перад тым, як ён сеў у самалёт, і яшчэ раз перад тым, як ён выйшаў. Ён спадзяваўся, што гэта апошні раз. Невядома, што гэтыя хлопцы рабілі сваімі рукамі. На яго не зрабіла ўражанні арабская гігіена.
  
  
  На гэты раз салдаты выявілі жоўты шалік Калі, які ён глыбока засунуў у рукаў свайго чорнага шаўковага кімано.
  
  
  Па нейкай прычыне гэта ўзбудзіла іх. Яны пачалі балбатаць па-арабску, размахваючы шалікам сябар у сябра пад носам.
  
  
  "Мы павінны канфіскаваць гэта", - строга сказаў міністр абароны. "Для абароны нашага Каштоўнага Лідэра".
  
  
  "Мяне задавальняе", - сказаў Рыма, разглядаючы шалік. "Але я захачу вярнуць яго пасля сумоўя. Гэта талісман на поспех".
  
  
  Погляд, якім надарылі яго салдаты Іраіці, сказаў Рыма, што яны чакалі, што "пасля сумоўя" не будзе - прынамсі, не для яго.
  
  
  Выдатна, падумаў Рыма. Няхай яны таксама так думаюць.
  
  
  Яны падняліся на ліфце, дзе іх сустрэлі ахоўнікі ў чорных берэтах з АК-47. Рыма акружылі і павялі па доўгім калідоры. У канцы яе былі дзверы з падвойным клапанам з нейкага цёмнага, дарагога дрэва.
  
  
  Рыма выказаў меркаванне, што гэта офіс прэзідэнта. Ён лічыў, што ўсё скончыцца праз гадзіну ці дзве. Максімум праз тры.
  
  
  Двое ахоўнікаў ступілі наперад і расчынілі дзверы.
  
  
  Увайшоў Рыма.
  
  
  Яшчэ двое ахоўнікаў стаялі па стойцы рахмана па абодва бакі шырокага голага стала, выпрастаўшы хрыбетнікі, падняўшы падбародкі і закінуўшы галовы. Аднолькавыя сьцягі Іраіці атачалі постаць, якая сядзела за сталом.
  
  
  Рыма прыйшлося прыгледзецца больш уважліва, каб пераканацца, але фігура, якая сядзела, адрознівалася ад такіх жа вусатых ахоўнікаў сваім целаскладам быка. Іншыя хлопцы былі занадта худымі. Сумневаў не было.
  
  
  Рыма апынуўся твар у твар з прэзідэнтам Мадасам Хінсейнам.
  
  
  Самазваны арабскі Ятаган падняўся, адна рука звыкла пацягнулася да рэвальвера з перламутравай дзяржальняй.
  
  
  Рыма здушыў усмешку. Шмат карысці прынёс бы яму шасцізарадны рэвальвер, калі справы пойдуць на лад.
  
  
  Дзверы зачыніліся за ім. Рыма адчуў, як ідучыя следам ахоўнікі выстройваюцца перад дзвярыма і ў іншых стратэгічных кропках па ўсім памяшканні. Ён пачакаў, пакуль яны зоймуць пазіцыі, адзначыў кожнае сэрцабіцце для далейшага выкарыстання, і стаяў, апусціўшы рукі па баках, пакуль міністр абароны падыходзіў да прэзідэнта Іраіт.
  
  
  Яны змоўніцку зашапталіся. Твар Мадаса Хінсейна нахмурыўся, як шакаладны трусік, які растае на сонцы.
  
  
  Міністр абароны Азіз павярнуўся да Рыма.
  
  
  "Ты можаш пагаварыць з нашым умілаваным Мадасам. Я перавяду".
  
  
  "Скажы яму, што я ведаю ўсё аб планах нападу ЗША", - адрывіста вымавіў Рыма. "Я ведаю дату і дакладны час, калі ЗША нанясуць удар. Я ведаю, дзе яны перасякуць мяжу, і я ведаю кожную паветраную цэль у кожным надзвычайным плане Пентагона ".
  
  
  Рыма зрабіў паўзу. Міністр абароны вымавіў некалькі дзясяткаў слоў па-арабску. Мадас слухаў, не адрываючы пільнага погляду ад Рыма. Ён коратка кіўнуў адзін раз.
  
  
  "Я гатовы адмовіцца ад гэтага ў абмен на дзве рэчы", – дадаў Рыма.
  
  
  Словы былі перакладзены.
  
  
  "Па-першае, - працягваў Рыма, - я хачу бяспечнае прытулак у Іраіце. Добры дом. Пару жанчын. Ніякіх сабак. Добрую ежу. Машыну. Самавітую зарплату. І вызваленне ад падаткаў. Тое, што я павінен сказаць, дарагога каштуе для вас , людзі. Я разлічваю на кампенсацыю”.
  
  
  Мадас моўчкі пераварыў пераклад. Ён задумліва прыгладзіў вусы. Калі ўсё было скончана, ён прамармытаў кароткую заяву.
  
  
  "Калі вы разлічваеце жыць у нашай краіне, - сказаў міністр абароны, - наш Каштоўны Лідэр настойвае, каб вы выгадавалі належныя вусы".
  
  
  "Я тут не скончыў", - умяшаўся Рыма. “Але з вусамі ўсё ў парадку. Тое, што я павінен сказаць, я павінен сказаць перад Донам Кудэрам і вялебным Джуніпер Джэкман. Ніхто іншы. Яны павінны забраць усё, што тут адбываецца, з сабой у ЗША”.
  
  
  Вочы міністра абароны ўспыхнулі. "Чаму вы патрабуеце гэтага?"
  
  
  "Усё проста", - сказаў Рыма. "Я не проста ўстаў і вырашыў перайсці на іншы бок. Я быў у ЦРУ. Нейкія бюракраты ў маім урадзе абдурылі мяне. Я хачу, каб яны ведалі, у што абыходзіцца ашуканства мяне. Можа быць, іх звольняць, калі справа дойдзе да фана".
  
  
  Цёмныя вочы Мадаса Хінсейна ўспыхнулі, калі ён зразумеў перакладзеныя словы Рыма. Слабая ўсмешка кранула яго жорсткі рот.
  
  
  Рыма ўнутрана ўсміхнуўся.
  
  
  Гэта праўда, падумаў ён. Праглынуць гэта цалкам, тупы валасяны мяшок. Калі я скончу з табой, яны будуць называць цябе Мёртвай азадкам.
  
  
  Рыма дазволіў сваёй усмешцы праявіцца на паверхні. "Такім чынам, што ты скажаш? Мы дамовіліся ці як?"
  
  
  Нешта мармычучы сабе пад нос, Мадас Хінсейн падняў абедзве рукі далонямі ўверх. Ён казаў як святар, які дае адпушчэнне грахоў, а не як жорсткі дыктатар, які паставіў мір на мяжу Другой сусветнай вайны.
  
  
  Міністр абароны падняў галаву ад натоўпу.
  
  
  "Наш Каштоўны Лідэр згодзен з усім гэтым. Але ў яго ёсць да цябе адно пытанне".
  
  
  Рыма скрыжаваў рукі на грудзях. "Страляй".
  
  
  "Якое значэнне мае жоўты шалік, які вы насілі схаваным пры сабе?"
  
  
  Гэта было адзінае пытанне, якога Рыма не чакаў. Ён нахмурыўся.
  
  
  "Я моцна застудзіўся", - сказаў ён нарэшце, гучна шморгаючы носам. "Гэта нешта накшталт ... насоўкі прамысловай трываласці. Так. вось і ўсё. Насавая хустка."
  
  
  І пры гэтых словах жывот Мадаса Хінсейна закалаціўся ад смеху. Ён адкінуў галаву назад.
  
  
  Па ўсім пакоі ў ахоўнікаў з'явілася дзіўнае выраз твару. Яны не ведалі, далучацца да іх ці не. Мадас, пачуўшы іх маўчанне, падбадзёрвальна ўскінуў рукі.
  
  
  Аглушальны смех пракаціўся па пакоі.
  
  
  Яна не кранула толькі вуснаў Рыма. Ён не зразумеў, што тут смешнага.
  
  
  А затым адчыніліся ўнутраныя дзверы.
  
  
  Адзін ахоўнік быў дастаткова напагатове, каб улавіць раптоўны рух. Ён пацягнуўся за сваім пісталетам.
  
  
  Але Мадас Хінсейн апярэдзіў яго і звёў справу да нічыёй. Адзіны стрэл расьсек ахоўніку грудную костку і раскідаў фрагменты яго сардэчнай мышцы па сцяне ззаду яго.
  
  
  Гэта забіла смех. Не кажучы ўжо аб ахоўніку.
  
  
  Рыма ледзьве ўсведамляў гэта. Таму што ў ягоных вушах стаяў глухі роў. І ў дзвярным праёме стаяла жанчына ў чорным, яе знаёмыя фіялкавы вочы ззялі і насмешліва глядзелі ў ірваныя прарэзы для вачэй яе абайуха. Дзве яе бачныя рукі былі счэпленыя перад ёй, пазногці жоўтыя і зласлівыя.
  
  
  І ад яе панадлівага, але нячыстага цела зыходзіў пах, які пранікаў у яго ноздры, як нябачныя шчупальцы.
  
  
  "О не!" Рыма закашляўся, адчуваючы, што яго ногі робяцца слабымі, як вада.
  
  
  Ён паваліўся на калені, адчайнымі рукамі адбіваючыся ад духмяных шчупальцаў Калі. Але было занадта позна.
  
  
  "Падзі ніцма перада мной, о Майстар сінанджа", - пераможна вымавіла Кімберлі Бэйнс.
  
  
  І Рыма дакрануўся лбом да персідскага дывана, выціскаючы гарачыя слёзы з вачэй.
  
  
  Гэта была пастка. І ён трапіўся ў яе. З сінанджа было скончана.
  
  
  "Мне шкада, Чиун", - усхліпваў ён. "Я ўсё сапсаваў. Я хацеў выканаць сваё абяцанне. Я сапраўды выканаў. Цяпер я ніколі больш не ўбачу Сінанджу".
  
  
  Кіраўнік 33
  
  
  
  
  Прэзідэнт Злучаных Штатаў хадзіў па ваенным пакоі Белага дома, як тыгр у клетцы.
  
  
  Ён быў там з моманту першага паведамлення аб нападзе нервова-паралітычным газам у арабскай нейтральнай зоне Куран-Хамідзі.
  
  
  "Мы павінны нанесці ўдар зараз", - казаў старшыня Аб'яднанага камітэта начальнікаў штабоў. Ён нерваваўся. Газета Washington Post апублікавала артыкул на першай старонцы, у якой гаварылася, што яго кар'ера вісіць на валаску з-за зыходу аперацыі "Пяшчаны выбух". Паколькі ўсё, ад Капіталійскага ўзгорка да Фогі Ботам, паверылі Посту, ён ведаў, што гэта стане самавыканальным прароцтвам, калі яно ўжо не спраўдзілася.
  
  
  "Мне трэба больш фактаў", - адрэзаў прэзідэнт. “Калі гэтая штука выйдзе за межы, у нас будзе сапраўдны бардак. Можа ўспыхнуць увесь Блізкі Усход. Ніхто ня ведае, як адрэагуе Ізраіль. Ніхто не скажа”.
  
  
  "У нас ёсць людзі, моц і машыны", - адчаканіў старшыня. "Усё, што нам трэба, - гэтае слова".
  
  
  Міністр абароны загаварыў гучней, як прэзідэнт і меркаваў. Саперніцтва паміж ОК і Міністэрствам абароны было легендарным.
  
  
  "Я хачу параіць захоўваць асцярожнасць, спадар прэзідэнт. Сілы Іраіці акапаліся глыбока, на бяспечных абарончых пазіцыях на земляных валах".
  
  
  "Менавіта таму мы павінны бамбіць Абамінадад", - уставіў старшыня. "Нам нават не трэба перакідваць нашы войскі. Хуткае абезгалоўліванне, і ўсё скончана. Больш ніякіх шалёных арабаў".
  
  
  "Не з мільёнам іраіці пад стрэльбай, гатовых рушыць на поўдзень, спадар Прэзідэнт". Сакратар запярэчыў. "Я згодны са старшынёй JCS. Мы можам знішчыць Маддаса і яго камандную структуру за ноч. Знішчыць яго перадавыя танкавыя падраздзяленні і раздзяліць хвост матэрыяльна-тэхнічнага забеспячэння на працягу тыдня. Але я думаю пра гэта пазней. Мы акапаліся разам з сірыйскімі, егіпецкімі, Курані , хамідзі і іншымі арабскімі сіламі. Калі мы будзем бамбаваць, хто скажа, што ў гэтай пустыні кожны не будзе сам за сябе? Сірыйцы адвярнуліся б ад нас у імгненне вока, калі б убачылі, што ЗША бамбуюць арабаў ".
  
  
  "Лухта. Хаміды падбухторвалі нас нанесці папераджальны ўдар з тых часоў, як усё гэта пачалося. Выгнаны эмір Курана даў нам карт-бланш на правядзенне наступальных аперацый на яго ўласнай зямлі. Нервова-паралітычны газ, нейтронныя бомбы, што заўгодна ".
  
  
  "І ўсе ведаюць, што эмір спісаў з рахункаў сваю ўласную краіну", – парыраваў сакратар. "Ён адправіўся на поўнач, спрабуючы скупіць Канаду. Яму ўсё роўна. І іншыя арабскія сілы з намі толькі таму, што хаміды заплацілі за іх звонкай манетай. Яны віртуальныя найміты. І наносіць удар саюзнікам у спіну - практычна арабская традыцыя. Паглядзіце на іх гісторыю ".
  
  
  Прэзідэнт перапыніў спрэчку, якая наспявае.
  
  
  "Якія страты?" раздражнёна спытаў ён. "Я хачу бачыць лічбы страт".
  
  
  Абодва мужчыны былі занятыя. Яны працавалі на тэлефонах. Калі яны вярнуліся, іх твары былі здзіўлены.
  
  
  "Стратаў з нашага боку няма", - далажыў старшыня.
  
  
  "Я таксама так разумею", - дадаў сакратар.
  
  
  "Пасля атакі нервова-паралітычным газам?" - спытаў Прэзідэнт.
  
  
  "Справаздачы з месцаў паказваюць, што калі газ вырваўся з нейтральнай зоны, першая лінія абароны хамідзі прасунулася наперад".
  
  
  "Хаміды спынілі атаку?"
  
  
  "Не, іх наступ быў тактычным. Насамрэч гэта было свайго роду зваротны адступ".
  
  
  "Наадварот"...
  
  
  "Яны рэжуць і ўцякаюць", - катэгарычна заявіў міністр абароны. "Далей ад газу. Гэта быў зарын. Дрэнная штука. Нервова-паралітычнае рэчыва. Смяротны зыход у лічаныя секунды".
  
  
  "Дык што ж знішчыла сілы Іраіці?" Прэзідэнт хацеў ведаць.
  
  
  "Ніхто не ведае", - прызнаў старшыня. "Яны проста абрынуліся".
  
  
  Прэзідэнт нахмурыўся. Ён думаў аб сваім адзіным актыве з дзікай картай вунь там, на зямлі. Карта вылячэння. Ён задаваўся пытаннем, ці меў асобы чалавек Сміта якое-небудзь дачыненне да гэтага.
  
  
  "Якія-небудзь далейшыя дзеянні?" спытаў ён.
  
  
  "Не", - сказаў старшыня. "Прайшло ўжо чатыры гадзіны. Падобна, яны проста млява прамацалі лінію Хамідзі і адступілі".
  
  
  "Я думаю, яны ўзмацняюць ціск на свайго праклятага амбасадара", – выказаў меркаванне міністр абароны.
  
  
  Прэзідэнт пакруціў галавой. "І ўсё, што мы можам ім прапанаваць, - гэта труп. Як быццам яны здагадаліся аб ісціне і помсцяць".
  
  
  "Мэддас якраз з тых, хто рэагуе такім чынам", - жорстка сказаў старшыня. "Я прапаную раздушыць яго ў аладку".
  
  
  Прэзідэнт нахмурыўся. "Гэта не мае сэнсу. Ён ведаў, што гэта будзе пачаткам вайны. Чаму ён зрабіў такі недароблены крок, як гэты? Чаго б гэта магло дабіцца?"
  
  
  "Магчыма, у яго не было выбару", - сказаў сакратар.
  
  
  "Сказаць яшчэ раз?"
  
  
  "Мадас ведае, што яго пераўзыходзяць ва ўзбраенні. Магчыма, ён рэагаваў на ціск з боку сваёй унутранай рады. З Абамінадада паступіла некалькі даволі дзіўных паведамленняў. Ходзяць чуткі аб нападах на сям'ю Хінсейн. Па адной з версій, гэтым заразілася ўся яго сям'я. Яны заўсёды змаўляліся супраць яго.Магчыма, яны зрабілі свой ход, і ён нанёс зваротны ўдар.Магчыма, гэта быў унутраны супраціў.Як бы там ні было, ён моцны чалавек.Ён павінен паказаць сваю сілу, інакш яго зрынуць.На яго аказваецца вялікі ціск ".
  
  
  "Магчыма", - падумаў прэзідэнт. "Што кажа Сі-Эн-Эн?"
  
  
  Міністр абароны падышоў да бліжэйшага тэлевізара і ўключыў яго.
  
  
  У цвярозым маўчанні яны назіралі за ваўчкамі рэпартажаў і чутак, якія паступалі з Блізкага Усходу, у выкладанні цвярозага вядучага, чые чорныя валасы нагадвалі лакрычную скульптуру.
  
  
  "У заяве, апублікаванай сёння нядаўна пераназванай Міністэрствам замежных спраў Ірана - гэта арабскі Іран, а не фарсі - іраіты запэўнілі сваякоў прападобнага Джуніпера Джэкмана, што ён здаровы і атрымлівае асалоду ад свайго новага статусу госця дзяржавы. Абамінадад абяцае, што гэта будзе працягвацца, але намякнуў, што лёс прападобнага зьвязаны з лёсам усё яшчэ зьніклага амбасадара Туркі Абаціры”.
  
  
  "Што кажуць СМІ аб справе Джэкмана?" Прэзідэнт прамармытаў.
  
  
  "Яны аднадушныя", - адказаў міністр абароны.
  
  
  "Яны думаюць, што вы павінны скінуць ядзерную бомбу на Абамінадада за тое, што ён асмеліўся выкрасці былога кандыдата ў прэзідэнты".
  
  
  "Калі я зраблю гэта, Джэкман купіць ферму. Кудэр таксама".
  
  
  "Многім рэпарцёрам не церпіцца перасесці ў крэсла Кудэра", – катэгарычна заявіла сакратарка.
  
  
  Прэзідэнт хмыкнуў. Старшыня пачаў гаварыць, але на экране злева ад прычасанай галавы вядучага з'явілася карцінка. На ёй быў намаляваны мужчына з мёртвымі вачыма і высокімі скуламі.
  
  
  “Сёння ўвечары новая загадка – асоба амерыканскага перабежчыка, які, як сцвярджаў Абамінадад, перайшоў на іх бок сёння. Хоць яго імя не выдаецца, у заяве Міністэрства інфармацыі сцвярджаецца, што гэта было буйное дэзерцірства, якое мае сур'ёзныя наступствы для намаганняў ЗША па ізаляцыі Ірана”. .
  
  
  "Які Іран яны маюць на ўвазе?" - запатрабаваў адказу старшыня.
  
  
  "Дрэнная", - тонкагуба адказала сакратарка.
  
  
  "Я думаў, яны абодва дрэнныя".
  
  
  Прэзідэнт злосна шыкнуў на іх. Ён быў вельмі бледны, калі глядзеў на экран.
  
  
  Выява пераключылася на знаёмага клона Мэддаса Хінсейна, які зачытваў усе свае падрыхтаваныя заявы і гаворкі ў прамым эфіры - па чутках, Мэддас быў занадта заклапочаны забойствам, каб уваходзіць у тэлестудыю.
  
  
  Прэс-сакратар зачытаў падрыхтаваны тэкст на манатоннай арабскай. На экране пад ім уключаліся і выключаліся грубіянскія ангельскія субтытры.
  
  
  "Перабежчык, - абвяшчаў надпіс, - вядомы як галоўны забойца, які знаходзіцца на службе ў самога прэзідэнта Злучаных Штатаў. Але не больш за тое. Прэзідэнт Мадас Хінсейн абвясціў сёння, што гэты забойца зараз усвядоміў злачыннасць пазіцыі ЗША і пагадзіўся аказаць неабходныя паслугі Іраіту - я маю на ўвазе, Ірану. З гэтага дня, абвясціў наш Каштоўны лідэр, ні адзін раздзел дзяржавы, які далучыўся да неарабскіх сіл, накіраваным супраць нас, не можа спакойна спаць у сваёй пасцелі. Бо..."
  
  
  Прэзідэнт выключыў тэлевізар лютым ударам пальца. Яго твар быў белым як палатно.
  
  
  "Мэдас, відаць, сапраўды ў роспачы", - сказаў старшыня. "Уявіце, што вы спрабуеце пераканаць свет у тым, што мы нанялі забойцаў, якім плаціць Белы дом".
  
  
  Ніхто не вымавіў ні слова.
  
  
  "Мы гэтага не робім, ці не так?" - сказаў старшыня.
  
  
  За спіной Прэзідэнта дзяржсакратар адмоўна пакруціў галавой. Але прэзідэнт не ведаў аб гэтым.
  
  
  "Мы застаемся ў рэжыме чакання", – хрыпла сказаў ён.
  
  
  "Да якога часу?" спытаў расчараваны старшыня.
  
  
  "Пакуль я не скажу інакш", - паведамілі яму.
  
  
  Прэзідэнт выйшаў з пакоя.
  
  
  Сакратар і старшыня ўтаропіліся адзін на аднаго.
  
  
  "Гэта апошняя справаздача сапраўды закрануў яе, ці не так?" - напаўголаса спытаў старшыня.
  
  
  "Ты ведаеш, як гэты вар'ят араб дастае свайго. Гэты хлопец - варвар".
  
  
  "Ну, калі б у мяне была магчымасць раскалоць яго, ён быў бы як гун Атыла".
  
  
  Міністр абароны паглядзеў на старшыню Аб'яднанага камітэта начальнікаў штабоў, запытальна прыўзняўшы адно брыво.
  
  
  "Гісторыя", - сказаў старшыня.
  
  
  Прэзідэнт пайшоў у спальню Лінкальна і дрыготкімі пальцамі падняў лінію ЛЯЧЭННЯ.
  
  
  Гаральд Сміт зняў слухаўку пасля першага гудку.
  
  
  "Сміт, я толькі што бачыў твайго асаблівага чалавека па тэлевізары".
  
  
  "Ў вас ёсць?" На гэты раз звычайна спакойны Сміт здаваўся ўстрывожаным. Гэта ніяк не супакоіла прэзыдэнта.
  
  
  "Я зрабіў. У навінавым роліку з Abominadad. Паводле справаздачы, ён перайшоў на іх бок ".
  
  
  "Смешна", - імгненна сказаў Сміт.
  
  
  "Мадас кажа, што кожнаму пракуранскаму сусветнаму лідэру лепш сцерагчыся. Цяпер ён забойца Іраіта".
  
  
  "Сэр, я не магу паверыць..."
  
  
  "Скажы мне вось што, Сміт. Калі ён перайшоў на бок ворага, я ў бяспецы?"
  
  
  “Пан прэзідэнт, – шчыра сказаў Гаральд Сміт, – калі Рыма стаў прыладай Мадаса Хінсейна, ніхто з нас не ў бяспецы. Ён мог бы адхіліць цябе ад пасады, пакуль ты спіш, і ніхто не змог бы яго спыніць”.
  
  
  "Зразумела. Што ты параіш?"
  
  
  "Адпраўляйся ў невядомае месца. Заставайся там. Не кажы мне, дзе гэта. Я павінен выказаць здагадку, што я таксама ў небяспецы. І мяне можна было б прымусіць загаварыць, калі б Рыма захацеў выцягнуць з мяне інфармацыю."
  
  
  "Добрая думка. Што яшчэ?"
  
  
  "Калі я змагу пацвердзіць гэтую справаздачу, у вас не будзе іншага выбару, акрамя як загадаць закрыць арганізацыю. Калі Рыма перайшоў на іншы бок, усе веды аб CURE і нашых працоўных адносінах знаходзяцца ў распараджэнні Маддаса Хінсейна. Ён мог бы апублікаваць гэта. Усе доказы павінны быць знішчаны ".
  
  
  "Зачыніць цябе, Сміт?" - ашаломлена спытаў прэзідэнт. "Ты мая адзіная надзея выжыць у гэтай сітуацыі. Ты ведаеш гэтага чалавека. Як ён працуе. У чым яго слабыя месцы. Як з ім дамовіцца."
  
  
  "Дазвольце мне разабрацца ў гэтым, спадар Прэзідэнт. Калі ласка, будзьце напагатове".
  
  
  Лінія рэзка абарвалася.
  
  
  Наступныя 10 хвілін былі аднымі з самых доўгіх у жыцці прэзідэнта. Ніколі яшчэ пасляпаўночнае чаканне вынікаў выбараў не цягнулася з такой немай маруднасцю. Неўзабаве зазваніў чырвоны тэлефон.
  
  
  "Так", - прахрыпеў Прэзідэнт.
  
  
  Голас Сміта быў сур'ёзны, з намёкам на дрыготку ў ім. "Пан Прэзідэнт, я бачыў паўтор рэпартажу CNN на ўласныя вочы. Я непазбежна прыходжу да высновы, што гэта не розыгрыш. Рыма дэзертаваў. Я магу толькі здагадвацца аб прычынах. Але дзеля вашага ўласнага палітычнага выжывання ЛЯЧЭННЕ павінна спыніцца ".
  
  
  "Да чорта маё палітычнае выжыванне!" - парыраваў прэзідэнт. “У першую чаргу я павінен турбавацца пра сваю шкуру. І пра выжыванне нацыі. Я хачу, каб вы былі гатовы даваць мне парады. Павінна быць нейкая контрмера супраць гэтага хлопца”.
  
  
  "Адзіная контрмера, пра якую я ведаю, спадар прэзідэнт, – павольна вымавіў Гаральд В. Сміт, – памерла некалькі тыдняў таму. Я не бачу добрых варыянтаў".
  
  
  "Заставайцеся ля тэлефона, Сміт", - цвёрда загадаў Прэзідэнт. "Я буду на сувязі".
  
  
  Кіраўнік 34
  
  
  
  
  "Такім чынам, - сказаў прэзідэнт Мадас Хінсейн пасля таго, як здымачная група выйшла з яго кабінета, - гэта забойца, які здзейсніў забойствы па ўсёй маёй цудоўнай краіне".
  
  
  "Ён не разумее па-арабску", - сказала Кімберлі Бэйнс.
  
  
  Яны абодва глядзелі на Рыма Уільямса.
  
  
  Рыма глядзеў на Кімберлі Бэйнс са сумессю жадання і страху ў яго глыбокіх вачах.
  
  
  Кімберлі была апранута ў абайух, яе твар быў адкрыты, светлыя валасы каскадам рассыпаліся па плячах. Калі яна парыла побач з ім, яе схаваныя рукі трапяталі і парушалі доўгія лініі абайуха з павуковай грацыяй. Яна хавала іх, пакуль здымачная група здымала Рыма на ўсеагульны агляд, і зняла вэлюм толькі пасля таго, як яны сышлі.
  
  
  "Яго вочы", - сказаў Мэдас Кімберлі. "Мне не падабаецца, як ён глядзіць на цябе".
  
  
  "Ён жадае мяне сваім целам, але пагарджае сваім розумам", - са смехам сказала Кімберлі.
  
  
  "Ён занадта небяспечны. Ён павінен памерці". Мадас пацягнуўся за сваім рэвальверам.
  
  
  "Не", - хутка сказала Кімберлі, адной рукой з жоўтымі пазногцямі перахапляючы руку Мэддас з пісталетам. "Ён нам спатрэбіцца".
  
  
  "Якую каштоўнасць можа мець адзін чалавек? Хутка амерыканцы даведаюцца, што іх лепшы забойца знаходзіцца пад маім кантролем. Гэта ўсё, што неабходна".
  
  
  "Ты не разумееш, Ятаган арабаў, гэты чалавек магутнейшы за вашага найвялікшага падраздзялення. Ён - увасабленне Разбуральніка, і ў гэтай форме ён зробіць усё, што я яму загадаю. Уключаючы знішчэнне арабскай каралеўскай сям'і Хамідзі".
  
  
  Мэдас міргнуў.
  
  
  "Хіба гэта не было б дарэчы, аб Каштоўны Лідэр?" Насмешліва сказала Кімберлі. "Гэты чалавек разбурыў тваю сям'ю".
  
  
  "І аказалі мне вялікую паслугу", - хутка сказаў Мадас. "Яны былі звярамі, асабліва браты маёй жонкі. Мне лепш без іх. І з табой".
  
  
  Кімберлі ўсміхнулася сваёй бялявай усмешкай.
  
  
  "Якое гэта мае значэнне?" яна настойвала. "Вашы генералы ведаюць, што вы страцілі твар. Вы павінны аднавіць яго. Чаму б не нацкаваць гэтага чалавека на вашых ворагаў, хамідзі?"
  
  
  "З усіх сіл, сабраных на маёй паўднёвай мяжы, - сапраўды сказаў Мадас Хінсейн, - толькі эмір Курані і тройчы пракляты Хамідзі прагнуць маёй скуры. Амерыканцам патрэбна правакацыя. Астатні мір варта іх прыкладу. Але хаміды ведаюць, што я прагну іх багацця і нафтаперапрацоўкі заводаў. Яны ведаюць, што амерыканская стойкасць абмежавана”. Ён павольна пакруціў сваёй мясістай галавой. "Не, калі я нанясу ўдар па каралеўскай сям'і Хамідзі, яны нападуць па чарзе. Яны нападуць усё".
  
  
  "Значыць, ты ўсё ж баязлівец".
  
  
  Мадас уздрыгнуў. "Ні адзін іраіці не мог бы назваць мяне гэтым імем і не быць нарэзаным на шашлык", - успыхнуў ён.
  
  
  "Ніводны іраіці не разумее Мадаса Хінсейна так, як я", - сказала Кімберлі. "Калі я знікну, не застанецца нікога дастаткова моцнага, каб задаволіць твае асаблівыя... патрэбы".
  
  
  Цёмныя рысы асобы Мадаса напружыліся ў засяроджанасці.
  
  
  І адна схаваная рука выслізнула з разрэзу ў чорным абайуху і груба ўшчыкнула Мадаса Хінсейна за зад. Ён злёгку падскочыў.
  
  
  "Не рабі гэтага перад зняволеным", - прашыпеў ён, паціраючы сябе.
  
  
  "Думай пра яго як пра інструмент. Гэтак жа, як я думаю тое ж самае пра цябе".
  
  
  Мадас Хінсейн ткнуў вялікім пальцам у свае шырокія грудзі. "Я прызначаны аб'яднальнік арабаў".
  
  
  Кімберлі ўсміхнулася. “І я адзіная, хто прымушае цябе мурлыкаць. Твая газавая атака правалілася. Кантрудара не было. Ты ў бяспецы, каб нанесці новы ўдар. На гэты раз таемна. Пашліце гэтага забойцу забіць таго, хто найбольш дарагі шэйху. Ён заслугоўвае такога прыніжэння”.
  
  
  "Згодзен. Але гэта абрыне вайну на маю галаву. Гэта тое, чаго ты хочаш?"
  
  
  "Так", - сказала Кімберлі Бэйнс, набліжаючыся да Мадаса Хінсейна, як чорны крумкач з галавой сланечніка. "Вайна - гэта менавіта тое, чаго я хачу".
  
  
  Мадас выглядаў ашаломленым. "Ты хочаш маёй гібелі?"
  
  
  "Не, я хачу бачыць цябе уладаром Блізкага Усходу, і калі ты будзеш падпарадкоўвацца мне ва ўсім, менавіта такім ты і станеш".
  
  
  Мэдас Хінсейн нахмурыў цёмныя бровы. Яго погляд спыніўся на амерыканскім забойцы, якога звалі Рыма.
  
  
  Мужчына відавочна абагаўляў Кімберлі. Да гэтага часу ён падпарадкаваўся ёй ва ўсіх адносінах.
  
  
  "Адкуль нам ведаць, што, як толькі ён вызваліцца, ён выканае тваю волю?" нарэшце спытаў ён.
  
  
  "Вельмі проста, Каштоўны Лідэр. Таму што я пайду з ім".
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Таму што нам наканавана танчыць Тандаву разам".
  
  
  "Я не разумею. Гэта амерыканскае слова?"
  
  
  "Не. Гэта больш старажытнае, чым нават арабскі. І з часам ты ўсё зразумееш".
  
  
  "Вельмі добра. Але не пляскай яго. Цяпер ты мая палюбоўніца. Твае ласкі прызначаны толькі для Мадаса Хінсейна".
  
  
  "Вядома. У мяне ёсць толькі рукі для цябе".
  
  
  Кімберлі прысунулася да Рыма. Рыма сціснуў зубы. Пот выступіў у яго на твары. Яе блізкасць была невыноснай. Тое, як яна пагойдвалася пры хадзе, дасведчаны, насмешлівы агеньчык у яе фіялкавых вачах. Няўжо яны раней не былі блакітнымі? Мусіць, ён памыліўся. Ён хацеў уцячы ад яе. Ён таксама хацеў паваліць яе на брудную падлогу і разрабіць, як жывёлы.
  
  
  Але Рыма не зрабіў ні таго, ні другога. Яму было загадана стаяць па стойцы рахмана, і таму ён стаяў, рукі па швах, яго мужчынская добрая якасць была прыспушчана пад чорным кімано.
  
  
  "Я казала табе, што ты прыйдзеш да мяне", - сказала Кімберлі па-ангельску.
  
  
  "Я прыйшоў", - тупа сказаў Рыма.
  
  
  "Мы адпраўляемся ў сумеснае падарожжа. У Хамідыйскую Аравію".
  
  
  "Так".
  
  
  "Ты ведаеш шэйха Фарыма?"
  
  
  "Так".
  
  
  Кімберлі паклала павучыя рукі яму на плечы, кажучы: "Скажы мне праўду. Хто яго схаваны сваяк?"
  
  
  "Яго сын, Абдул".
  
  
  Сціснуўшы сківіцу Рыма, Кімберлі павярнула яго галаву так, што іх вочы сустрэліся. "Тады ты заб'еш Абдула. На маіх вачах. У ахвяру мне. Ты разумееш?" "Так". "Ты гатовы?" Розум Рыма крычаў "не", але ён быў бездапаможны. Яго рот сказаў: "Так". Але яго сэрца казала яму, што нават халодная Пустата была б лепш, чым гэта пекла наяве.
  
  
  Кіраўнік 35
  
  
  
  
  Гаральд Сміт паспрабаваў разабрацца ў гэтым.
  
  
  У гэтым не было ніякага сэнсу, нічога з гэтага. Навошта Мадасу Хінсейну ініцыяваць няўдалую газавую атаку на лініі фронту хамідаў у Аравіі? Гэта было так, як калі б ён спрабаваў уцягнуць Амерыку ў вайну, якую Хінсэйн ніяк не мог выйграць.
  
  
  Яго паводзіны былі неспасціжнымі. Ён бушаваў, выхваляўся і кідаўся адчайнымі пустымі пагрозамі ў дурной спробе прадухіліць тое, што свет лічыў непазбежным татальным нападам на прынаду, якая зараз афіцыйна з'яўляецца Рэспублікай Іран. Гэты апошні ўказ, як нішто іншае да яго, казаў аб роспачы гэтага чалавека.
  
  
  Армейская разведка адпрэчыла няўдалую атаку з ужываннем нервова-паралітычнага газу як вынік звычайнай блытаніны, якая ўзнікае ў каманднай структуры, калі ваенныя дзеянні здаюцца непазбежнымі. Але Сміт правёў дбайны аналіз характару Маддаса Хінсейна. Яму было пяцьдзесят чатыры гады, амаль максімальная працягласць жыцця сярэдняга мужчыны-іраіці. Празорлівец, ён зрабіў бы ўсё, каб падоўжыць сваё жыццё і выканаць тое, што ён лічыў сваім прызначэннем вызваліцеля арабаў.
  
  
  Ён быў не безразважлівы, але невуцкі. Ён патрапіў у гэтую сітуацыю з-за праліку. Не ў яго характары было атакаваць пры такіх пераважных сілах.
  
  
  І зараз Рыма быў у яго ўладзе. Нейкім чынам.
  
  
  Калі тэрмінал CURE перачытваў навінавыя дайджэсты, якія паступаюць з Блізкага Усходу, яго ўвагу прыцягнуў адзін рэпартаж.
  
  
  "Божа мой", - прахрыпеў Сміт.
  
  
  Ён прачытаў дайджэст AP аб серыі ўдушэнняў, якія адбыліся на Зорцы ў цэнтры базы "Кветка Усходу".
  
  
  Былі задушаны два чалавекі - капрал аўтабазы арабаў і ваеннаслужачая ЗША Карла Шэйнер. Яны абодва былі задушаны жоўтымі шаўковымі шалікамі. Гэты факт стаў прычынай шматлікіх спекуляцый у арабскай прэсе, бо жоўтыя стужкі сімвалізавалі амерыканскіх закладнікаў. Абвінавачваліся элементы, якія ненавідзяць няверных мусульман ва ўзброеных сілах ЗША.
  
  
  Сьміт правёў паглыблены кампутарны аналіз інцыдэнту. З'явілася карцінка. Фатаграфія безназоўнай амерыканкі неарабскага паходжання, якая задушыла амерыканскую вайскоўцу, скрала яе форму і выкарыстала яе, каб пракрасціся на базу, дзе яна пасля задушыла капрала Хамідзі і атрымала аўтамабіль Humvee.
  
  
  З якой мэтай? Сьміт задумаўся.
  
  
  "Пранікнуць у Іраіт", – хрыпла сказаў ён у дрыготкім святле флуарэсцэнтнага ліхтара свайго офіса ў Фолкрофце. "Падбухторваць іншы бок". І раптам Сміт зразумеў, чаму пасол Іраіці быў задушаны жоўтым шалікам у Вашынгтоне. Гэта была проста першая фаза, накіраваная на абвастрэнне напружанасці паміж ЗША і Іраіці.
  
  
  "Хто гэтая жанчына?" Сьміт зьвярнуўся да сьцен. "Якую мэту яна магла мець, робячы гэта?"
  
  
  З узрушэннем, якое растлумачвае мозг, ён успомніў прыназоўнік, пад якім адправіў Рыма на Блізкі Усход. Келі Бэйнс, якая прыляцела ў Лівію, была таксама жанчынай, якая выдавала сябе за Кімберлі Бэйнс. Але кім яна была?
  
  
  Сміт выключыў праграму "дайджэст навін" і адкрыў файл авіякампаніі. Там, выняты з нацыянальнай сеткі турыстычных агенцтваў і камп'ютараў браніравання авіябілетаў, ляжалі даныя аб браніраванні білетаў пасажырамі за апошнія шэсць месяцаў.
  
  
  Сьміт патэлефанаваў па блізкаўсходніх каналах і назваў імя:
  
  
  "Бэйнс, Кімберлі".
  
  
  Праз імгненне на экране з'явілася паведамленне: "Бэйнс, Кімберлі, не знойдзены".
  
  
  Ён увёў: "Бэйнс, Кэлі".
  
  
  Раздалося: "Бэйнс, Кэлі".
  
  
  Пад рубрыкай быў запіс пералёту з Трыпалі ў Нехмад, Хамідыйская Аравія.
  
  
  З нацягнутай пераможнай ухмылкай Гаральд Сміт выйшаў з гэтага файла і пачаў глабальны пошук па імі Кэлі Бэйнс.
  
  
  Яго ўсмешка слізганула ўніз. Кампутар выдаў яшчэ адно "НЕ ЗНОЙДЗЕНА".
  
  
  "Дзіўна", - прамармытаў ён. Ён утаропіўся на экран. Імя было псеўданімам. Чаму яна выбрала яго?
  
  
  Сьміт палез у кошык для тых, хто ўваходзіць, дзе ляжала выкананая мастаком ФБР рэканструкцыя вашынгтонскага душыцеля. Ён утаропіўся на твар. Гэта быў прыгожы твар, амаль нявінны.
  
  
  Падпарадкоўваючыся нейкаму прадчування, ён уключыў агульнанацыянальную трывогу ФБР у пошуках сапраўднай Кімберлі Бэйнс - трынаццацігадовай дзяўчынкі, аб выкраданні якой паведамілі з дому яе бабулі ў Дэнверы.
  
  
  З'явілася аблічбаваная фатаграфія зніклага плаката. На ёй была намалявана нявінная маладая бландынка з шырока расплюшчанымі вачыма.
  
  
  Сьміт зьмясьціў малюнак мастака побач з экранам. Калі б не больш сталыя рысы асобы, яны маглі б быць сёстрамі. Было вызначанае сямейнае падабенства.
  
  
  Сміт правёў дбайную праверку запісаў у сістэме сацыяльнага забеспячэння ў пошуках якіх-небудзь кузін жаночага полу з сям'і Бэйнс. Ён не знайшоў ніводнай. Іх не было.
  
  
  Сьміт яшчэ раз выклікаў аблічбаваную фатаграфію. І на гэты раз ён заўважыў, што на зніклым плакаце быў адзначаны малюсенькі шнар, бачны на падбародку сапраўднай Кімберлі Бэйнс.
  
  
  Шнар таксама адбіўся на фотаробаце ФБР.
  
  
  "Як гэта можа быць?" Прамармытаў Сміт. "У іх, мусіць, розніца ва ўзросце гадоў на дзесяць". Прыгледзеўшыся, Сміт заўважыў і іншыя занадта блізкія падабенствы. Занадта шмат, каб быць супадзеннем.
  
  
  Затым гэта ўразіла яго. І халодны жах напоўніў яго да мозгу касцей. Раптам усё, што сказаў Рыма Уільямс, відавочная бязглуздзіца аб катле з крывёй і жывых індуісцкіх багах, больш не здавалася такім недарэчным.
  
  
  Гэтыя двое - маладая дзяўчына і спелая жанчына - былі адным і тым жа чалавекам.
  
  
  І Гаральд Сміт зразумеў, што ёсць іншы спосаб напісаць "Келі".
  
  
  Гартуй.
  
  
  "Гэтага не можа быць", - сказаў ён, хаця і ўсвядоміў, што гэта так. Ён паглыбіўся ў свае файлы, выцягнуўшы доўгі энцыклапедычны артыкул аб індуісцкай багіні Гартуй.
  
  
  Гаральд Сміт прагледзеў тэкст. Ён даведаўся, што Калі была жахлівай чатырохрукай багіняй-маці з індуісцкага міфа. Вядомая як Чорная, яна была жудасным увасабленнем смерці і жаноцкасці, якая балявала на трупах і піла кроў. Яна была, як ён прачытаў, жонкай Шывы Разбуральніка, які быў вядомы як Чырвоны.
  
  
  "Рыжы", - прамармытаў Сміт. "Рыма сказаў, што Кімберлі назвала яго так. І яны будуць танчыць Тандаву ў Катле з крывёй".
  
  
  Сміт выклікаў "ТАНДАВУ".
  
  
  "ТАНЕЦ РАЗРУШЭННЯ ШЫВА ТАНЦУЕ Ў ЧЫДАМБАРАМЕ, ЦЭНТРЫ СУСВЕТНЫХ, - прачытаў ён, - Ствараючы і ўзнаўляючы СУСВЕТНЫ ЗНОЎ І ЗНОЎ".
  
  
  Ён звярнуўся да файла Шывы. Большая частка інфармацыі, якую ён ведаў. Шыва быў адным з індуісцкай трыяды багоў, увасабленнем супрацьстаячых сіл разбурэння і рэінтэграцыі. Яго сімвалам быў лінгам.
  
  
  Сміт уводзіць "ЛІНГАМ".
  
  
  Вызначэнне было лаканічным: "ФАЛОС".
  
  
  І Сміт успомніў аб даволі асабістай праблеме Рыма.
  
  
  Усё гэта, вырашыў ён, было надта вялікім, каб назваць выпадковым.
  
  
  Драўляным рухам ён выйшаў з файла энцыклапедыі.
  
  
  Ён адкінуўся на спінку крэсла, яго шэрыя вочы расфакусаваліся.
  
  
  "Што, калі гэта праўда?" прашаптаў ён з глыбокай павагай у голасе. "Што, калі гэта сапраўды праўда?"
  
  
  Ашаломлены, ён пацягнуўся да чырвонага тэлефона. Ён вагаўся, моршчачыся. Што ён мог сказаць прэзідэнту?
  
  
  Ён павярнуўся ў сваім вялікім верціцца крэсле кіраўніка.
  
  
  За вялікім панарамным акном - яго адзіным акном у свет падчас крызісу - блакітнаваты месяц паднімалася над вадкімі эбенавымі водамі праліва Лонг-Айленд. Яны былі чорныя, як бездань.
  
  
  Гаральд Сміт быў практычным чалавекам. У яго жылах цякла кроў яго суровых продкаў з Новай Англіі. Мужчын, якія прыйшлі ў новы свет, каб пачаць новае жыццё. Яны сеялі ў адпаведнасці з альманахам, ушаноўвалі ў спартанскіх цэрквах і пакінулі сям'ю і ферму, калі іх краіна заклікала іх на вайну і нацыянальную службу. Людзі без прымхаў. Патрыёты.
  
  
  Але ў глыбіні душы ён ведаў, што ніякая звычайная сіла не зможа схіліць Рыма Ўільямса перайсці на бок Іраіці. Ён ведаў, што ненаўмысна адправіў Рыма ў абдымкі - у чатыры абдымкі, калі верыць яго апавяданню, - нячыстаму стварэнню, якое, незалежна ад таго, была яна Гартуй ці не, валодала звышнатуральнай сілай, перад якой не мог выстаяць нават майстар Сінанджу.
  
  
  І ён страціў Рыма.
  
  
  Цяпер свет балансаваў на ўскрайку таго, што Кімберлі Бэйнс - калі яна сапраўды была Кімберлі Бэйнс - называла Чырвонай Безданню.
  
  
  Не, зразумеў Гаральд Сміт, ён не мог сказаць прэзідэнту. Па праўдзе кажучы, ён нічога не мог зрабіць. Ён мог толькі спадзявацца, што нейкая сіла, больш магутная за смяротнага чалавека ўмяшаецца да таго, як свет будзе страчаны.
  
  
  Гаральд Сміт склаў хаткай свае высахлыя старыя пальцы, нібы ў малітве. Яго сухія вусны прыадкрыліся, нібы заклікаючы да выратавання.
  
  
  Сьміт вагаўся. Ён больш не ведаў, да якіх багоў яму трэба звярнуцца.
  
  
  Урэшце, ён проста папрасіў Бога Айца захаваць мір.
  
  
  Ён не паспеў скончыць, як адзін з настольных тэлефонаў папераджальна зазваніў.
  
  
  Сьміт павярнуўся на сваім сядзеньні. Гэта быў шматканальны тэлефон Фолкрафта. У гэты час тэлефанаваў толькі адзін чалавек.
  
  
  "Так, дарагая?" сказаў ён, падымаючы трубку.
  
  
  "Гаральд", - сказала Мод Сміт. "Як ты даведаўся, што гэта была я?"
  
  
  "Толькі жонка дырэктара магла патэлефанаваць у такую гадзіну".
  
  
  Місіс Сміт вагалася. "Гаральд, ты... ты вяртаешся дадому?"
  
  
  "Так. Хутка".
  
  
  "Я крыху нервуюся сёння вечарам, Гаральд".
  
  
  "Нешта не так?"
  
  
  "Я не ведаю. Мне не па сабе. Я не магу гэтага растлумачыць".
  
  
  "Я разумею", - сказаў Сміт няўтульным голасам. Ён не быў добры ў гэтым. У яго заўсёды былі праблемы з цеплынёй. Нават са сваёй жонкай. "Усе гэтыя размовы аб вайне".
  
  
  "Справа не ў гэтым, Гаральд. Я бачыў самую дзіўную рэч сёння ўвечары".
  
  
  "Што гэта?"
  
  
  "Ну, ты памятаеш тых дзіўных суседзяў, якія жылі па суседстве. Тых, хто пераехаў?"
  
  
  "Вядома хачу".
  
  
  "Мне здалося, што я бачыў аднаго з іх менш за гадзіну таму".
  
  
  Сміт міргнуў, яго сэрца шалёна забілася. Рыма! Ён вярнуўся.
  
  
  Сьміт авалодаў сваім голасам. "Малады чалавек?"
  
  
  "Не", - сказала місіс Сміт. "Гэта быў іншы".
  
  
  "Немагчыма!" Выпаліў Сміт.
  
  
  "Чаму ты так кажаш, Гаральд?"
  
  
  "Я... зразумеў, што ён вярнуўся да сябе дадому. У Карэю".
  
  
  "Ты сапраўды казаў мне гэта, так. Цяпер я ўспомніла." Місіс Сміт зрабіла паўзу. "Але я выпадкова вызірнула з акна сталовай і ўбачыла яго ў хаце".
  
  
  "Што ён рабіў?" Спытаў Сміт дзіўна слабым тонам.
  
  
  "Ён быў..." некалькі старамодна які гучыць голас місіс Сміт заціх. Яна зноў узяла сябе ў рукі. "Гаральд, ён тарашчыўся на мяне".
  
  
  "Ён быў?"
  
  
  "Я падняў руку, каб памахаць яму, але ён проста ўскінуў рукі, і на яго твары з'явілася самае бязбожнае выраз. Я не магу апісаць гэта. Гэта было жудасна".
  
  
  "Ты ўпэўнена ў гэтым, дарагая?"
  
  
  "Я не скончыў, Гаральд. Ён ускінуў рукі, а затым проста... сышоў".
  
  
  "Пайшоў?"
  
  
  "Ён... знік".
  
  
  "Знікла?"
  
  
  "Гаральд, ён знік", - рашуча сказала місіс Сміт. "Як прывід. Ты ведаеш, я не надаю значэння падобным рэчам, Гаральд, але гэта тое, што я бачыла. Ты ... ты не думаеш, што ў мяне можа быць гэтая хвароба памяці? О, як гэта называецца?"
  
  
  "Хвароба Альцгеймера, і я зусім так не думаю. Калі ласка, паслабся, дарагая. Я вяртаюся дадому".
  
  
  "Калі?"
  
  
  "Імгненна", - сказаў Гаральд В. Сміт, які таксама не верыў у прывіды, але задаваўся пытаннем, ці не звярнуўся ён у рэшце рэшт да сапраўднага бога.
  
  
  Кіраўнік 36
  
  
  
  
  Абдул Хамід Фарым некалі быў прынцам хамідыйскай Аравіі. Ён ганарыўся тым, што насіў імя Хамід.
  
  
  Але аднаго гонару недастаткова, каб зрабіць чалавека годным стаяць у чарзе на тое, каб стаць наступным шэйхам.
  
  
  Абдул Фарым быў пазбаўлены спадчыны сваім бацькам, шэйхам племя Хамід. Ён быў змушаны развесціся са сваёй добрай жонкай Зантас, якую ён не шанаваў, і зрабіў гэта, вымавіўшы словы: "Я разводжуся з табой, я разводжуся з табой, я разводжуся з табой", - у манеры, загаданай ісламам. Затым ён быў змушаны ажаніцца на заходняй жанчыне нізкай маралі, якую ён сапраўды заслугоўваў.
  
  
  Заходняя жанчына нізкай маралі мірылася з ім, але тры месяцы Абдул, сасланы ў Куран, спрабаваў зарабіць на жыццё ліхвярствам. Белая жанчына пайшла, калі ён збанкрутаваў. Яму самому не хапала здаровага сэнсу, і ён з цяжкасцю распазнаў нізкую крэдытную рызыку, калі ўбачыў яго.
  
  
  Калі іраіты нагналі бездапаможнага Курана, Абдул Фарым быў першым, хто прарваўся да мяжы. І першым, хто знайшоў прытулак.
  
  
  Ён працягнуў бы шлях наўпрост у Эміраты, але ў яго не было грошай. Пасяліўшыся на прадзімаемым усімі вятрамі памежным аванпасце Зар, ён зарабляў на беднае існаванне пагоншчыкам вярблюдаў. Ён расказваў кожнаму, хто згаджаўся слухаць, што калісьці ён быў прынцам Хамідыйскай Аравіі. І ўсе смяяліся. Не таму, што яны не паверылі яго аповеду, а таму, што яны ведалі, што таўстун Абдул Фарым валодаў настолькі нізкім характарам, што нават разважны і добры шэйх адрокся ад яго.
  
  
  Абдул Фарым ніколі яшчэ не апускаўся так нізка, як у гэтыя дні. У яго не было ні грошай, ні жонкі, ні павагі. Толькі пагарда сваіх субратаў-арабаў.
  
  
  Таму для яго стала вялізным сюрпрызам, калі салдаты ў камуфляжы з пустыннага спецадзення пракраліся ўнутр і выкралі яго, калі ён спаў на падсцілцы з саломы і вярблюджага гною ў стайні пад адкрытым небам.
  
  
  Яны заткнулі яму рот вехцем. Яны звязалі яго рукі і ногі, якія супраціўляліся, пакуль яго трохсотфунтавае цела бездапаможна выгіналася. І яны адвезлі яго да які чакаў яго "Лендравер".
  
  
  "Лендравер" прагрыз пясок і панёсся на поўнач. На поўнач - да акупаванага Курану. Сэрца Абдула Фарыма здрыганулася ад страшнага ўсведамлення.
  
  
  Яны адвезлі яго ў лагер у пустыні і выкінулі за борт, як мяшок з мукой. Гэта забрала ўсіх чацвярых.
  
  
  Салдаты накінуліся на яго. Іншыя, узброіўшыся відэакамерамі, накіравалі свае шкляныя лінзы на яго ганьбу. Многія прынеслі пражэктары, якія былі накіраваныя на яго. Ён адчуваў сябе казюлькай. Але тады ён заўсёды адчуваў сябе казюлькай. Гладкай казюлькай.
  
  
  Жанчына выступіла з прамежку паміж двух агнёў. Яна была чорным сілуэтам, яе абайух лунаў, падганяецца цёплым брызам пустыні.
  
  
  Нахіліўшыся, яна выцягнула ў яго кляп. Ён успыхнуў у яго перад вачыма, і ён упершыню ўбачыў, што ён быў з шоўку. Жоўты. Нядзіўна, што гэта так прыемна адчувалася ў яго ў роце. Гэта нагадала яму аб шаўковых прасцінах, на якіх ён правёў шмат начэй з добрай арабскай жанчынай, якая была занадта добрая для яго.
  
  
  "Калі вы выкралі мяне дзеля выкупу, - сказаў ён жанчыне, - вы дарма патрацілі свой час".
  
  
  Фіялкавы вочы жанчыны ўспыхнулі. Яна павярнулася да астатніх.
  
  
  "Дураньцы! Гэта просты фелахін. Ад яго павее гноем. Ён не сын шэйха".
  
  
  "Я сын шэйха", - настойваў былы прынц Абдул, збіраючы вакол сябе ўрыўкі сваёй гонару.
  
  
  Іншая фігура выступіла наперад. На ім быў чорны шаўковы гарнітур, падобны на гарнітур табе, з двума тыграмі, вышытымі на грудзях. Мяркуючы па ім ўвазе, амерыканец. Яго вочы былі падобныя да каштоўных камянёў смерці.
  
  
  "Гэта ён", - сказаў мужчына на ламанай англійскай мове. "Гэта Абдул Фарым".
  
  
  "Але ад яго пахне", - сказала жанчына, таксама па-ангельску. Амерыканская англійская. Яна казала як яго жонка. Распушчаная. Ён здзівіўся, чаму яна носіць абайух.
  
  
  Чалавек у гарнітуры чорнага тыгра паціснуў плячыма.
  
  
  "Ён араб", - сказаў ён драўляным голасам.
  
  
  "Мой бацька не будзе патрабаваць за мяне выкуп", – сказаў Абдул па-ангельску.
  
  
  "Гэта добра", - сказала жанчына. "Грошы, якія ён зэканоміць, могуць быць выдаткаваныя на твае пахаванні".
  
  
  І ў гэты момант забзыкалі відэакамеры.
  
  
  Жанчына ў абайух устала. Яна павярнулася тварам да мужчыны ў шаўковых рэгаліях. "Вось твая першая ахвяра мне. Пакладзі яго знявечаны труп да маіх ног".
  
  
  І са слязамі, якія навярнуліся на яго жорсткія цёмныя вочы, бачанне ў чорным шоўку ступіла наперад. Яго моцныя рукі падняліся, кабелі і накладкі на яго тоўстых запясцях працавалі і пульсавалі, як быццам змагаючыся з задачай, за якую збіраліся ўзяцца рукі.
  
  
  Абдул Фарым адчуў, як бязлітасныя пальцы схапілі яго за шыю. Яны паднялі яго, прычыніўшы боль напружаным шыйным пазванкам.
  
  
  Яго твар няўмольна наблізіўся да ўзроўню вачэй чалавека, якога, як ён разумеў, Алах прызначыў быць яго катам.
  
  
  Пальцы ўпіліся. Боль прыйшоў так хутка, што спалоханы мозг Абдула Фарыма, здавалася, узарваўся ў самым яго чэрапе, як ручная граната.
  
  
  Свет пачырванеў. Затым пачарнеў. Затым знік.
  
  
  Перш чым яго вушы заціхлі, ён пачуў голас мужчыны - скажоны, быццам ён таксама паміраў.
  
  
  "Мне шкада", - выціснуў ён. "Я нічога не магу з сабой зрабіць".
  
  
  І за яго болем амерыканская жанчына ў абайуху смяялася, і смяялася, і смяялася, як п'яныя царкоўныя званы няверных.
  
  
  Выпрабоўваючы агіду, Рыма Уільямс выпусціў абмяклае цела. Яно ўпала, як вялізны мяшок з мясам, скаланаючы пясок. Ён адступіў. У яго змучаных вачах успыхнулі агні. Кімберлі Бэйнс наблізілася. Яна ўклала жоўты шаўковы шалік у адну з яго бязвольных рук.
  
  
  "Магчыма, табе выпадзе гонар павязаць румал Гартуй яму на горла", - сказала яна. "Таму што зараз ты мой галоўны фанзігар".
  
  
  Рыма апусціўся на калені і зрабіў, як яму было загадана. Ён падняўся на ногі. Яго страўнік нагадваў стары імбрычак, у які набралася іржавая дажджавая вада. Ён хацеў вырваць гэта, але не мог. Яму было загадана гэтага не рабіць.
  
  
  Кімберлі Бэйнс стаяла, гледзячы ўніз на астываючы труп. Яе фіялкавы вочы прагна ўспыхнулі. Яна ўбачыла кропельку крыві ў кутку адвіслага рота Абдула Фарыма.
  
  
  Яна прагна накінулася на яго і пачала лізаць, як сабака.
  
  
  Менавіта тады Рыма Уільямс страціў кантроль. Ён упаў на калені і выплюхнуў змесціва свайго страўніка на пясок пустыні.
  
  
  "Не працуй ўставаць, палюбоўнічак", - пачуўся яе насмешлівы голас. "Ты прагнуў спаравацца са мной з таго часу, як мы бачыліся ў апошні раз. Гэтая тлустая падаль, якую мы разам прыгатавалі, стане нашым шлюбным ложкам. І ён будзе толькі першым, калі мы станцуем Тандаву, якая ўскалыхне Кацёл Крыві і ператворыць гэтую планету у Пекла Асалоды ".
  
  
  І, нягледзячы на агіду, Рыма адчуў, як яго мужчынская добрая якасць напружылася, як быццам з кончыка яго члена вось-вось ліне кроў ад жадання. Як пабіты сабака, ён папоўз да яго.
  
  
  І ён заплакаў.
  
  
  Кіраўнік 37
  
  
  
  
  Гаральд Сміт пачакаў, пакуль Мод засне.
  
  
  Выслізнуўшы з пасцелі, ён выйшаў у калідор і прашлёпаў у сваіх старажытных тапачках да канца калідора, дзе пацягнуўся за шнуром, які апускаў складаныя ўсходы на гарышча.
  
  
  Прыступкі рыпелі ад невыкарыстання. Сміт зацягнуў іх за сабой і толькі пасля гэтага ўключыў святло, павярнуўшы рэастат пачатку стагоддзя.
  
  
  Паколькі толькі Гаральд Сміт калі-небудзь адважваўся залазіць на ўласнае гарышча, там было гэтак жа чыста, як на праславутай шпільцы. У далёкім канцы былі акуратна складзены некалькі старых валізак, пакрытых выцвілымі этыкеткамі шматлікіх напаўзабытых паездак. Побач на драўлянай вешалцы пад столлю вісела яго старая вайсковая палкоўніцкая форма, якая ўсё яшчэ была якраз, абароненая пыльным пластыкавым пакетам з хімчысткі.
  
  
  Сьміт праігнараваў гэтыя артэфакты. Замест гэтага ён накіраваўся да гнязда электроннага абсталявання, у якім дамінавала сучасная відэакасета, падключаная да тэлевізара Philco 1950-х гадоў выпуску. Побач з ім, на падлозе, стаяў старамодны шпулечны магнітафон.
  
  
  Сьміт апусціўся на калені перад масівам. Хоць большая частка абсталявання была састарэлай, яно ўсё яшчэ працавала і прыводзілася ў дзеянне ўльтрасучаснымі датчыкамі, якія ён таемна ўсталяваў у суседнім доме - доме Рыма.
  
  
  Сміт уключыў магнітафон, яго твар загарэўся вішнёва-чырвоным ад малюсенькай бурбалкі падсвятлення манітора. Ён тузануў рычаг, які вярнуў касету назад, спыніў яе яшчэ адным паваротам, затым націснуў кнопку прайгравання з нержавеючай сталі.
  
  
  Ціхае гудзенне мёртвага паветра данеслася з крамніннай рашоткі дынаміка. Сьміт паўтарыў аперацыю і атрымаў той самы адказ.
  
  
  У адрозненне ад магнітафона з гукавым прывадам, відэакамера працавала бесперапынна. Сьміт правяраў яе кожны дзень, і правяраў нават пасьля таго, як Рыма пакінуў дом. Жыллё заставалася пагрозай бяспецы, пакуль яго не прадалі, больш з-за куфраў Чыуна, чым з-за чаго-небудзь яшчэ. Майстар Сінанджу меў звычку запісваць свае заданні ў сваіх скрутках. Без сумневу, у гэтых скрутках можна было знайсці канфідэнцыйную, хоць і скажоную, інфармацыю аб аперацыях ацаленьня.
  
  
  Сьміт уключыў тэлевізар. Снежная чорна-белая карцінка паказала цьмяныя абрысы пакоя. Сьміт спыніў запіс і пракруціў плёнку прыкладна да 8:45 вечара таго ж дня: час, які яго жонка дакладна вызначыла як час, калі яна бачыла - ці меркавана бачыла - Чыуна.
  
  
  Сьміт моўчкі праглядзеў паўтор таго самага напаўцёмнага пакоя. Паўзлі хвіліны. Затым з'явілася белае святло.
  
  
  Сьміт ахнуў.
  
  
  Святло ператварылася ў напаўпразрыстую выяву знаёмай фігуры ў кімано.
  
  
  Майстар Сінанджу адвярнуўся ад камеры. Але яго лысы патыліцу быў вядомы беспамылкова. Гэта быў Чыун. Ён стаяў нерухома, мусіць, хвіліны тры. Затым ён проста знік, не пакінуўшы і следа.
  
  
  Гаральд Сміт выключыў дыктафон. Скінуўшы ўсе наладкі, ён прашлёпаў назад да адкідной лесвіцы.
  
  
  Світанак заспеў яго за суседнімі дзвярыма, якія разглядалі прыцемненую гасціную ў сваім фланэлевым халаце, набытым у 1973 году на дваровым распродажы і ўсё яшчэ прыдатным для выкарыстання.
  
  
  Пакой быў нічым не характэрны, як і падлога, на якім з'явілася прывід.
  
  
  Сміт стаяў на гэтым месцы, у думках збіраючы ўсе макулінкі ведаў, якімі ён валодаў, звязаныя з паранармальнымі з'явамі. Сміт не верыў у паранармальныя з'явы, але за гэтыя гады ён сутыкнуўся з дастатковай колькасцю неспасціжнага, што яго некалі востры, як брытва, скептыцызм прытупіўся да смутна падазронай цікаўнасці.
  
  
  Сам пакой быў нічым не характэрны. Ніводнай халоднай плямы. Ён праверыў кожнае акно, ведаючы, што ўспышкі маланкі валодаюць здольнасцю захоўваць фатаграфічны малюнак чалавека, які стаіць занадта блізка да шкла. Аднак ні пад якім вуглом агляду не быў знойдзены адбітак ад успышкі маланкі. Не тое каб ён чакаў яго выявіць. Яго відэакамера абсалютна дакладна зафіксавала трохмерны феномен.
  
  
  Вычарпаўшы ўсе магчымасці, Гаральд Сміт падрыхтаваўся сысці.
  
  
  Ён ішоў на кухню, калі разгарэлася святло. Ён быў лавандавага колеру. Як далёкі выбліск.
  
  
  "Дзеля ўсяго святога, што?" Сьміт рэзка павярнуўся. Яго шэрыя вочы затрымцелі ад недаверу.
  
  
  Майстар Сінанджу стаяў усяго ў некалькіх цалях ад мяне, выглядаючы суровым і злёгку спалоханым.
  
  
  "Майстар Чыун?" Спытаў Сміт. Ён не адчуваў страху. Проста халодная інтэлектуальная цікаўнасць. Ён ніколі не верыў у зданяў. Але, прыйшоўшы да высновы, што індуісцкія багі, магчыма, умешваліся ў справы людзей, ён адкінуў свой скептыцызм у бок. На імгненне.
  
  
  Бачанне кінула на яго незадаволены погляд. У ім была анімацыя. Сьміт пацягнуўся наперад. Яго рука прайшла скрозь выяву. Яго шэрыя вочы слізганулі па пакоі, ён адхіліў галаграфічную крыніцу малюнка.
  
  
  "Э-э, чым я магу быць вам карысны, майстар Чиун?" Спытаў Сміт, не ведаючы, што сказаць больш прыдатнага.
  
  
  Майстар Сінанджу паказаў на падлогу.
  
  
  "Я не разумею. Ты можаш казаць?"
  
  
  Чыун паказаў яшчэ раз.
  
  
  Сьміт падпёр рукою зарослы белым шчаціньнем падбародак. Яго светлыя бровы сышліся ў задуменні.
  
  
  "Хммм", - разважаў ён услых. "Рыма нешта казаў пра гэта. Такім чынам, чаму дух паказвае на падлогу? Ты не можаш паказваць канкрэтна на гэты паверх, а такім чынам, і на склеп, таму што, як я разумею, ты ўпершыню з'явіўся перад Рыма ў пустыні, дзе ты ... эм... відаць, памёр. Мне цёпла?"
  
  
  Птушкападобная галоўка Чыуна кіўнула ў знак згоды.
  
  
  "І ты не можаш сказаць Рыма, што ён зараз ходзіць у тваіх сандалях, таму што гэта было б непрыдатным паведамленнем для мяне, так?"
  
  
  Чіун зноў кіўнуў. Яго карыя вочы загарэліся надзеяй.
  
  
  "Такім чынам, значэнне вашага жэсту не з'яўляецца ні абстрактным, ні сімвалічным. Хммм".
  
  
  Пальцы Сміта прыбралі яго падбародак. Ён пстрыкнуў імі адзін раз.
  
  
  "Так, зараз я разумею".
  
  
  Выраз палёгкі прамільгнуў на маршчыністым твары Майстра Сінанджу - затым ён знік, як дагараючая свечка.
  
  
  Гаральд Сміт рашуча разгарнуўся на абцасах і выйшаў праз заднюю дзверы, замкнуўшы яе тым жа дублікатам ключа, які даў яму сакрэтны доступ да ўстаноўкі абсталявання для маніторынгу, якое, магчыма, толькі што выратавала Блізкі Усход ад пажару.
  
  
  Калі б ён паспяшаўся.
  
  
  Кіраўнік 38
  
  
  
  
  На гэты раз афіцыйны Вашынгтон не дапусціў уцечкі.
  
  
  Нягледзячы на фінт Іраіці па пярэдніх пазіцыях арабскага абарончага веера Хамідзі - як з абыякавай цвярозасцю назваў гэта Пентагон - сродкі масавай інфармацыі не ведалі аб тым факце, што на працягу некалькіх кароткіх імгненняў у нейтральнай зоне адбываліся баявыя дзеянні.
  
  
  Буянне Абамінадада працягвалася. І было праігнаравана.
  
  
  Гісторыя амерыканскага забойцы-перабежчыка выклікала толькі самыя катэгарычныя журналісцкія пытанні на штодзённым брыфінгу для прэсы, які праводзіцца ў Дзяржаўным дэпартаменце.
  
  
  "Урад ЗША не наймае наёмных забойцаў", - быў кароткі адказ інструктара, прэс-сакратара з сур'ёзным голасам, якую прэса абвінаваціла ў тым, што яна сумная як бруд. Што на журналісцкай мове азначала, што яна выканала сваю працу і не зліла інфармацыю.
  
  
  Рэпарцёр настойваў на галоўным.
  
  
  "Гэта адмаўленне?" ветліва спытаў ён.
  
  
  "Дазвольце мне нагадаць вам аб адміністрацыйным указе нумар 12333, які канкрэтна забараняе выкарыстанне забойстваў у якасці інструмента знешняй палітыкі", - парыравала яна. "І далей, я магу пацвердзіць вам, што гэты чалавек, імя якога яшчэ не ўстаноўлена, не з'яўляецца ні цяперашнім, ні былым супрацоўнікам Цэнтральнага разведвальнага ўпраўлення, Агенцтва нацыянальнай бяспекі., або Разведвальнага ўпраўлення міністэрства абароны. Мы яго не ведаем".
  
  
  Брыфінг перайшоў да сапраўднай справы. А менавіта, пра месцазнаходжанне прападобнага Джуніпера Джэкмана і вядучага НАВІН Дона Кудэра.
  
  
  "Нашы крыніцы паказваюць, што абодва мужчыны дзеляць люкс у гатэлі Sheraton Shaitan у цэнтры Абамінадада і не паўтараюцца, не выкарыстоўваюцца ў якасці жывых шчытоў", – сказала прэс-сакратар.
  
  
  "Яны ладзяць?" - спытала вядучая Чыта Чынг, якая кінулася да стала вядучага Дона Кудэра, як акула-молат за блакітным тунцом.
  
  
  Хваля смеху пракацілася па прэсе.
  
  
  "У мяне няма інфармацыі на гэты конт", - рушыў услед адрывісты, пазбаўлены сэнсу адказ.
  
  
  У гатэлі Sheraton Shaitan Дон Кудэр лез на сцены.
  
  
  Дакладней, ён спрабаваў ўскараскацца на дзверы нумара, які ён дзяліў з вялебнай Джуніпер Джэкман, Фрамуга была занадта вузкай, каб змясціць яго брахіцэфалічную галаву, не кажучы ўжо пра яго целе.
  
  
  "Я больш не магу гэтага выносіць!" ён завыў ад болю. "Гэтая карэйская ведзьма, верагодна, ужо разбурыла мае рэйтынгі!"
  
  
  "Палепшыла іх, калі хочаце ведаць маё меркаванне", - крыкнуў звышгодны Джэкман з ваннай. Ён сядзеў на ўнітазе з апушчаным сядзеннем увесь час іх зняволення. Ён вырашыў, што выкладзены пліткай ванны пакой - самае бяспечнае месца на выпадак авіяўдару ЗША.
  
  
  "Яны не будуць наносіць удары, пакуль я ў палоне. Я нацыянальны сімвал", - сказаў Дон Кудэр.
  
  
  "Ты дзюбаны журналіст", - горача запярэчыў прападобны Джэкман. "Я кандыдат у прэзідэнты. Яны не будуць бамбіць праз мяне, не праз цябе".
  
  
  "Несапраўдны кандыдат у прэзідэнты. Ты недарэчны".
  
  
  "Хто кажа. містэр мёртвы-Апошнім-у-рэйтынгу?"
  
  
  “Я, напрыклад. Для дзевяноста мільёнаў чалавек. Акрамя таго, ты цяпер вядучы сіндыкаванага ток-шоў. Гэта ставіць цябе ў адзін шэраг з Мортанам Даўні-малодшым. Ёсць ідэя. Можа быць, наступным разам ён будзе тваім напарнікам на выбарах”.
  
  
  Яны спрачаліся такім чынам цягам двух дзён. Спрэчка стала асабліва гарачай з таго часу, як звышгодны Джэкман адмовіўся саступіць сядзенне для ўнітаза Дону Кудэру, баючыся, што, аднойчы страціўшы, яго ўжо ніколі нельга будзе вярнуць.
  
  
  Як следства, Дон Кудэр на два дні прыпыніў усе функцыі арганізма і зараз набліжаўся да крытычнага стану. І ён не збіраўся выходзіць на дыван. Калі яны калі-небудзь выберуцца з гэтага жывымі, яго крытыкі будуць узброены яшчэ адным няёмкім асабістым анекдотам, які ён зможа абвергнуць.
  
  
  Такім чынам, зачыненая фрамуга выглядала як яго лепшы выбар.
  
  
  "Калі вы такая важная персона, - насміхаўся звышгодны Джэкман, - чаму вы спрабуеце выратаваць сваю шкуру? Гэта я павінен спрабаваць збегчы. Я палітычны козыр".
  
  
  "Абмен?" З надзеяй спытаў Дон Кудэр, адчуваючы, як у яго зводзіць кішкі.
  
  
  "Не".
  
  
  Кудэр аднавіў сваю спробу ўзлезці па дзвярах на транец, які прымушаецца бачаннямі Чыты Чынг, якая прыкоўвае сябе ланцугамі да яго крэсла-якару і адмаўляецца ад яго адмовіцца. Яна была сумна вядомай ганчай за славай.
  
  
  І калі і было нешта, што Дон Кудэр пагарджаў, дык гэта гончай славы.
  
  
  У канчатковым выніку. не заклапочанасць лёсам Дона Кудэра або прападобнага Джуніпера Джэкмана прымусіла прэзідэнта Злучаных Штатаў саступіць патрабаванням прэзідэнта Іраіт аб тым, каб амбасадар Абаатыра быў прадстаўлены.
  
  
  Гэта былі амэрыканскія сродкі масавай інфармацыі.
  
  
  Смерць амбасадара была адным з найбольш старанна захоўваемых сакрэтаў Вашынгтона. Было досыць лёгка адмаўляць якую-небудзь дасведчанасць аб месцазнаходжанні амбасадара, калі нават яго ўласнае консульства не мела ні найменшага падання аб тым, што магло з ім здарыцца.
  
  
  Але калі ў рэпартажах CNN, якія паступалі з Абамінадада, паўтарылася абвінавачанне ў тым, што амбасадар Абаціра быў забіты амерыканскімі агентамі, прэзідэнт зразумеў, што ў яго праблема.
  
  
  "Яны патрабуюць адказаў", - змрочна сказаў прэзідэнт свайму кабінету.
  
  
  "Я кажу, да д'ябла Абамінадада", - сказаў міністр абароны.
  
  
  "Я не гавару аб Абамінададзе", - сказаў прэзідэнт. “Я кажу пра сродкі масавай інфармацыі. Яны вынюхваюць усё вакол, як шныпары пасля апосума. Гэта толькі пытанне часу, калі яны даведаюцца праўду”.
  
  
  Кабінет прэзыдэнта, як адзін, адарваўся ад сваіх інфармацыйных матэрыялаў. Яны ўпершыню даведаліся, што іх прэзідэнту было вядома пра лёс пасла Іраіці.
  
  
  Гэта, больш, чым штосьці іншае, тлумачыла, чаму Вашынгтон не прасочваўся, як гэта звычайна бывала.
  
  
  Старшыня Аб'яднанага камітэта начальнікаў штабоў, які прысутнічаў на паседжанні кабінета міністраў з-за сур'ёзнасці сітуацыі, парушыў доўгае маўчанне пытаннем, якое было на вуснах ва ўсяго свету.
  
  
  "Мы ведаем, што здарылася з паслом?"
  
  
  "Ён быў забіты чатыры дні таму. У нас ёсць цела на лёдзе".
  
  
  Вочы ўсіх прысутных у пакоі акругліліся і спыніліся, як у дзяцей, якія слухаюць апавяданні аб прывідах Хэлоўіна каля ляснога вогнішча.
  
  
  Ніхто нічога не сказаў.
  
  
  "Пры існуючых абставінах, - павольна вымавіў Прэзідэнт, - гэта толькі пытанне часу, калі гэта штука зламаецца. Нам давядзецца выйсці наперад перад гэтай штукай. Pronto."
  
  
  "Калі вы маеце на ўвазе тое, што я думаю, вы маеце на ўвазе..." - пачаў міністр абароны.
  
  
  "Так. Я збіраюся перадаць цела ў консульства Іраіці. Выбару няма".
  
  
  "Ніхто не ведае, як адрэагуе Абамінадад".
  
  
  "Пан Прэзідэнт, дазвольце мне прапанаваць нанесці першы ўдар".
  
  
  "Пан прэзідэнт, - умяшаўся міністр абароны, - дазвольце мне прапанаваць вам праігнараваць прапановы старшыні, паколькі гэтае паседжанне кабінета міністраў і, строга кажучы, ён не з'яўляецца чальцом кабінета".
  
  
  "Як наконт таго, каб перайсці ў Ваенны кабінет?" - з надзеяй сказаў старшыня Аб'яднанага камітэта начальнікаў штабоў.
  
  
  Прэзідэнт падняў заспакаяльную руку.
  
  
  “Ніякага першага ўдару. Я загадаю вызваліць цела. Але мы павінны быць гатовы адрэагаваць на адказ Іраіці – якім бы ён ні быў”.
  
  
  Кожны мужчына ў кабінеце міністраў разумеў, што азначалі словы прэзідэнта.
  
  
  Яны збіраліся зрабіць гіганцкі крок насустрач вайне.
  
  
  Кіраўнік 39
  
  
  
  
  У самым ніжнім падзямеллі Палаца Смутку Рыма Уільямс прачнуўся.
  
  
  Ён адчуў смак засохлай крыві на сваіх вуснах.
  
  
  І тады ён успомніў ліхаманкавыя крывавыя пацалункі, якімі абсыпала яго Кімберлі Бэйнс, калі яны ляжалі на тлустым целе прынца Абдула Фарыма. Шматлікія кіпцюры Гартуй з жоўтымі кончыкамі перанеслі яго ў вытанчанае пекла сэксуальных пакут, пасля чаго ён паваліўся на пясок, знясілены і без прытомнасці.
  
  
  Рыма прачнуўся на досвітку.
  
  
  Пякучае сонца апякло яго скуру да адцення амара. Ён быў аголены, але больш не узбуджаны. Ледзь наступіла гэтая прыемная палёгка, як Кімберлі Бэйнс, таксама аголеная, устала са свайго трона - трупа, на якім ужо пачаў баляваць канюк, - і падняла чатыры рукі да сонца.
  
  
  "Устань. Чырвоны адзін".
  
  
  Рыма падняўся на ногі.
  
  
  "Цяпер ты па-сапраўднаму чырвоны, як і належыць жонку Калі".
  
  
  Рыма нічога не сказаў. Яе перасохлыя вусны былі пакрыты запечанай, падобнай на іржу крывёй. Яе галава ляжала на плячы, амаль перпендыкулярна зламанай шыі. Ззаду яе канюк падняў галаву, яго агідная галава была нахіленая, паўтараючы погляд Кімберлі.
  
  
  "І што зараз?" Тупа спытаў Рыма.
  
  
  Кімберлі Бэйнс сціскала жоўты шаўковы шалік дзвюма рукамі, як пуга, яе маленькія грудзі падскоквалі пры кожнай пстрычцы.
  
  
  "Мы чакаем, пакуль закіпіць Кацёл з крывёй. Затым мы станцуем Тандаву разам, аб пераможца Трайнога міру".
  
  
  Але кацёл з Крывёю так і не пачаў віраваць. Сонца ўзышло і, завісшы, як перагрэты медны шар, пачало сваё павольнае апусканне ў пустыню і цемру.
  
  
  Кімберлі Бэйнс неахвотна надзела свой абайух і загадала Рыма зноў надзець яго запэцканае кімано.
  
  
  Яны вярнуліся ў Абамінадад самалётам, і пасля таго, як іх даставілі ў Палац Смутку, Рыма быў кінуты ў падзямелле, дзе ён неадкладна пагрузіўся ў пераможаны сон без сноў.
  
  
  Цяпер, адчуваючы смак крыві на вуснах, ён утаропіўся ў непраглядную цемру пустымі, палаючымі вачыма.
  
  
  Калі б ён быў самім сабой, ён мог бы ўстаць і праламаць тоўстыя, акаваныя жалезам драўляныя дзверы на волю.
  
  
  Але Рыма больш не быў самім сабой. Ён быў рабом Калі.
  
  
  Гэта была б доля горшая за смерць, але Рыма адчуў смак Пустаты - халоднага бязлітаснага месца, дзе зараз пакутаваў Чаўн. Гэтак жа, як пакутаваў Рыма.
  
  
  Жывы ці мёртвы, на зямлі ці ў Пустаты, Рыма больш не хвалявала. Ён быў па-за дапамогай і надзеі.
  
  
  Ён хацеў бы памерці, але ён ведаў, што чакала яго пасля смерці.
  
  
  І таму ён чакаў у цемры.
  
  
  Кіраўнік 40
  
  
  
  
  Добра, што Туркі Абаціра быў мёртвы.
  
  
  Калі б ён быў жывы, нябожчык пасол Іраіці адчуваў бы пакутлівы боль.
  
  
  Яго мёртвае цела праляжала чатыры дні ў трупярні-халадзільніку пад аховай паліцыі, пакуль афіцыйны Вашынгтон абдумваў, што з ім рабіць.
  
  
  Калі было вырашана, што турботу, выказаную ў прэсе, больш нельга ігнараваць, за целам прыбыла каманда "інэртных актываў" ЦРУ. "Інертны актыў" - тэрмін ЦРУ, які абазначае "нязручны труп".
  
  
  Мёртвага амбасадара даставілі ў штаб-кватэру ЦРУ ў Лэнглі, штат Вірджынія, дзе брудная вада з ракі Патамак закачвалася ў яго лёгкія праз садовы шланг, засунуты ў яго адвіслы рот. Кіраўнік групы інэртных актываў, які адказваў за аперацыю, працягваў адліваць ваду, пакуль яна не выцекла з лёгкіх нябожчыка амбасадара і не пацякла ў яго з ноздраў.
  
  
  Затым цела было змешчанае за руль арандаванага аўтамабіля, чые дакументы, аформленыя заднім чыслом, дакажуць, што амбасадар арандаваў яго ў дзень свайго знікнення. Аўтамабіль урэзаўся ў мяккую перашкоду на хуткасці шэсцьдзесят дзве мілі за гадзіну - гэтага было дастаткова, каб бяскроўны твар пасла апынуўся на лабавым шкле і засталіся пераканаўчыя шнары.
  
  
  Затым цела дасталі і высушылі ў рэзервуары для вады, пакуль мяккія тканіны не сталі апухлымі і шэрымі ад апускання. Калі страўнік надзьмуўся ад пашырэння кішачных газаў да ўзроўню, эквівалентнага трэцяму трыместру цяжарнасці, пасол Туркі Абаціра быў аб'яўлены "апрацаваным".
  
  
  Затым аўтамабіль быў перавезены аўтаперавозчыкам у абароненую частку ваенна-паветранай базы Кіплінг і сутыкнуць у раку.
  
  
  Агент ЦРУ, у абавязкі якога ўваходзіла "апрацоўка" цела амбасадара, назіраў за бурбалкамі, якія падымаюцца з тонучай машыны. Калі апошняя бурбалка выплыла на паверхню, ён знайшоў тэлефон-аўтамат, адкуль патэлефанаваў у паліцыю акругі Калумбія.
  
  
  Паліцыя, не падазраючы, што яе падставілі, каб надаць праўдападабенства гэтай гісторыі, добрасумленна правяла расследаванне. Былі пасланы вадалазы. Быў выкліканы выратавальнік. І цела было вынята парамедыкамі, якія, зірнуўшы на апухлы чэрвепадобны твар і пальцы, канстатавалі смерць.
  
  
  Той жа судмедэксперт, які праз два дні канстатаваў смерць амбасадара ад удушэння, правёў новае ўскрыццё. На гэты раз ён пацвердзіў, што прычынай смерці было ўтапленне.
  
  
  Ён не падвяргаў сумневу працэдуру. Ён разумеў далікатнасць, якая звычайна акружае смерць дыпламата, і рабіў гэта раней.
  
  
  Што больш важна, у яго быў сын, які служыў у Хамідыйскай Аравіі, якога ён хацеў бы бачыць які вярнуўся ў Штаты жывым, калі скончыцца яго турнэ.
  
  
  Цела амбасадара Абаціры разам з фальсіфікаванай справаздачай аб выкрыцці было перададзена супрацоўнікам амбасады Іраіці, якія плача. Паведамленне было перададзена па тэлеграфе Абамінададу.
  
  
  Рушыла ўслед доўгае маўчанне.
  
  
  Калі нарэшце дашлі інструкцыі з Міністэрства замежных спраў Ірака, яны былі кароткімі: "АДПРАЎЦЕ ТЭЛА ДАДОМУ".
  
  
  Паколькі нацыянальнай авіякампаніі Іраіт было забаронена здзяйсняць палёты над усімі краінамі, акрамя Лівіі і Кубы, цела прыйшлося даставіць самалётам у Гавану, куды грамадзянскі самалёт Air Irait даставіў амбасадара Туркі Абаціру ў яго апошні рэйс.
  
  
  У Лэнглі супрацоўнікі ЦРУ павіншавалі сябе з добра выкананым утойваннем.
  
  
  У міжнародным аэрапорце Мадас Кімберлі Бэйнс, апранутая ў чорны абайух, які цалкам хавае, цярпліва чакала прыбыцця цела. Яна змяшалася з заплаканай сям'ёй амбасадара, па-за полем зроку прэзідэнта Мадаса Хінсейна і яго суправаджэння, неадрозная ад іншых жанчын пад сваім чорным вэлюмам. Быў аб'яўлены нацыянальны дзень жалобы. Па ўсім аэрапорце прыспушчаны флагі.
  
  
  Самалёт дакрануўся да зямлі. Жанчыны закінулі галовы і выдалі журботныя крыкі гора.
  
  
  Нікім не заўважаная, Кімберлі Бэйнс праслізнула з зоны чакання пасажыраў у тэрмінал прыёму грузаў.
  
  
  У сваім чорным туземным гарнітуры яна хавалася ў цені, пакуль труну з паліраванага чырвонага дрэва паднімалі на істужачны канвеер і адносілі ўніз да якія чакаюць грузчыкам.
  
  
  Грузчыкі зацягнулі труну ў багажны фургон, які чакае.
  
  
  Прайшло пяць хвілін, пакуль кіроўца грузавіка дапіў кубак горкай кавы з цыкорыем - адзінага гатунку, даступнага ў санкцыях, - і Іраіт задыхнуўся.
  
  
  За гэтыя пяць хвілін Кімберлі Бэйнс праслізнула да труны і адкрыла вечка. Падняўшы яго абедзвюма рукамі, яна трымала яго высока, у той час як другая пара працягнула руку праз прарэзы ў абайуху, каб абгарнуць доўгі жоўты шаўковы румал вакол апухлай, абясколеранай шыі мёртвага пасла.
  
  
  Яна туга нацягнула яго.
  
  
  Не, мацней, патрабаваў голас з глыбіні яе душы. Той жа голас, які вёў яе ўсе дні ў Іраіце, дзелячыся сакрэтамі і ўтоенымі ведамі і нават навучаючы яе арабскай мове так, як яна не магла зразумець.
  
  
  "Але ён мёртвы. Аб спадарыня", - прашаптала Кімберлі.
  
  
  Яго душа не мёртвая. Прымусь яе крычаць.
  
  
  Кімберлі з галавой акунулася ў гэта. Яна з асалодай зацягвала румал усё тужэй і тужэй. Рот амбасадара фактычна адкрыўся. Двума пальцамі яна прасунула руку ўнутр і выцягнула яго доўгі, абескалярэлі язык. Гэта было падобна на кароткі чорны гальштук, які звісае з яго падбародка.
  
  
  У якасці апошняга жэсту яна прыўзняла яго павекі. Яны былі запячатаны спіртавой жуйкай.
  
  
  У нерухомых вачах амбасадара Іраіці было тое ж выраз жаху, што і тады, калі Кімберлі бачыла яго ў апошні раз.
  
  
  "Гатова", - сказала Кімберлі, зачыняючы вечка.
  
  
  Добра, мой посуд. Тыран Мадас не можа ігнараваць гэтую правакацыю.
  
  
  "Я рады, што вы ўхваляеце, мая лэдзі".
  
  
  Я хачу. Дакрананне мовы таксама было прыемным.
  
  
  Кіраўнік 41
  
  
  
  
  Інжынерны корпус войска ўжо выгрузіў сваё землярыйнае абсталяванне, калі вайсковы верталёт высадзіў Гаральда Сміта ў абгароджанай пустыні за межамі Палм-Спрынгс, Каліфорнія.
  
  
  Лысеючы малады лейтэнант вадзіў лічыльнікам Гейгера вакол кратэра, які нагадваў аплаўленую варонку з счарнелага шкла, атрымліваючы за свае працы толькі ўрыўкавыя пстрычкі.
  
  
  "Я палкоўнік Сміт", - сказаў Гаральд Сміт, папраўляючы каўнер старой формы колеру хакі, якая вісела ў яго на гарышчы.
  
  
  "Лейтэнант Лэтэм", - сказаў малады чалавек, выключаючы апарат і вяртаючы поціск рукі Сміту. "Радыяцыйны фон у норме, сэр".
  
  
  "Я гэта зразумеў. Вы гатовы пачаць раскопкі?"
  
  
  "Мы чакалі вашага прыбыцця".
  
  
  "У нашы дні цяжка дастаць білеты на MAC. З часоў Курана".
  
  
  "Раскажы мне пра гэта. Дазволь мне паказаць табе памер арэха, які мы павінны раскалоць".
  
  
  Яны ішлі па далікатным шкле. Яно прагіналася пад іх нагамі з храбусценнем, як разбітае, але непашкоджанае ветравое шкло з бяспечнага шкла. Там, дзе стаяла цяжкая тэхніка, інжынеры ў форме згрудзіліся вакол вялізнай бетоннай пліты, напалову занесенай ветрам пяском. Яна нагадвала пачварны шэры корак. Салдаты падмяталі плоскую паверхню, ачышчаючы яе ад пяску.
  
  
  "Я прапаную падарваць смактунка дынамітам", – прапанаваў лейтэнант Лэтэм. "Кумулятыўныя дэманстрацыйныя зарады павінны начыста зняць гэтую гадасць".
  
  
  "Вы не будзеце выкарыстоўваць дынаміт", - цвёрда сказаў Гаральд Сміт.
  
  
  Купка інжынераў павярнулася на рэзкі гук голасу Сміта.
  
  
  "Я эксперт па разбурэнні", – сказаў адзін. "Вы, мабыць, палкоўнік Сміт".
  
  
  "Я так, а вы будзеце выкарыстоўваць адбойныя малаткі".
  
  
  "Прашу прабачэнні, палкоўнік. Але мы глядзім на двухсотфутавую трубу, у якую было заліта, магчыма, дзесяць тон бетону. Спатрэбіцца вечнасць, каб адбойным малатком усё гэта расхістаць".
  
  
  "У нас няма вечнасці, і вы будзеце здабываць бетон адбойнымі малаткамі".
  
  
  Сур'ёзны тон палкоўніка вырашыў пытанне. Гэта і ягоныя паўнамоцтвы. Армейская каманда думала, што Сміт быў накіраваны туды Пентагонам. Пентагон думаў, што яго пазычыла ЦРУ. Белы дом праінструктаваў ЦРУ прытрымлівацца легенды прыкрыцця.
  
  
  "Добра", - крыкнуў лейтэнант. "Вы чулі палкоўніка. Давайце разгрузім гэтыя адбойныя малаткі".
  
  
  Яны прыняліся за працу. Наступіў світанак. Надвячоркам, пад дасведчаным кіраўніцтвам Сміта, яны збудавалі насыпы з тоўстага бетону і прарабілі прабітую адтуліну ў вялікую студню.
  
  
  Падышоў Сміт. Ён быў у кашулі без пінжака, дапамагаў цягаць бетон. У яго хварэлі суставы.
  
  
  "Што, чорт вазьмі, гэта наогул за штука?" Пацікавіўся лейтэнант Лэтэм, выціраючы пот з твару.
  
  
  "Забудоўшчык назваў гэта кандамініюмаў", – сказаў Сміт, гледзячы ўніз на адкрыты лесвічны пралёт.
  
  
  "Прабачце, сэр?"
  
  
  "Кандамініум", - паўтарыў Сміт. “Свайго роду падземны кандамініюм. Меркавалася, што ён адкрые пустыню для будаўніцтва кандамініюмаў. Па сутнасці, мы стаім на вышынным жылым доме, патопленым у пяску”.
  
  
  "Па-мойму, гучыць недарэчна".
  
  
  "Выпадковы выбух нейтроннай бомбы паклаў канец праекту", – сказаў Сміт.
  
  
  "Пра якую я чытаў". Лейтэнант паглядзеў уніз. "Вы хочаце сказаць, палкоўнік, што гэтыя прыступкі вядуць на дваццаць восем паверхаў пад зямлёй?"
  
  
  Сьміт кіўнуў. "Я пайду першым", - сказаў ён.
  
  
  Узяўшы ліхтарык, Сміт спусціўся ўніз. Гэта было падобна на ўваход у пячору з усходамі. Пасля спуску на два пралёты гэта нічым не адрознівалася ад спуску па пажарнай лесвіцы хмарачоса падчас адключэння электраэнергіі. Незаслужаная вільготнасць прыгнятала, але было халаднавата. Халаднавата, з'едліва падумаў Сміт, як у магіле.
  
  
  Накіроўваючы прамень свайго ліхтарыка ва ўсе бакі, лейтэнант Лэтэм прапішчаў ззаду Сміта.
  
  
  "Тое, што мы шукаем, засакрэчана?" спытаў ён.
  
  
  "Канкрэтна, так. У цэлым, не".
  
  
  Лэтэму прыйшлося падумаць аб гэтым хвіліну.
  
  
  "Наогул кажучы, палкоўнік, ці даведаемся мы гэта, калі ўбачым? Я маю на ўвазе, што мы павінны шукаць?"
  
  
  "Труп".
  
  
  "О". Тон лейтэнанта меў на ўвазе: "Мне гэта не падабаецца".
  
  
  Яны спускаліся ўсё ніжэй і ніжэй, пакуль паветра не стала сапертым і задушлівым. Калі яны спусціліся на пяць паверхаў, супрацьпажарныя дзверы было немагчыма адчыніць. Бетон глыбока заліло вадой. Паветра згусцілася ад вільготнасці. Мужчыны пачалі кашляць. Рэха было няўтульным.
  
  
  Сям'ю паверхамі ніжэй гэта было ўсё роўна што дыхаць адкідамі сажалкі. З кожным паверхам ніжэй было ўсё горш. Яны змаглі адчыніць дзверы, пачынаючы з дзесяці паверхаў ніжэй. Затым пачаліся сур'ёзныя пошукі ў рукатворным лабірынце пустых пакояў і смуроднага паветра.
  
  
  На кожным наступным паверсе не было нічога буйней выпадковага мёртвага скарпіёна.
  
  
  Нарэшце, на сярэдзіне дваццатага паверха пад зямлёй, патрэсканыя бетонныя ўсходы знікла ў стаялай вадзе чайнага колеру.
  
  
  "Я думаю, гэта ўсё, што мы можам зрабіць", – прамармытаў лейтэнант Лэтэм. "Прабачце, палкоўнік".
  
  
  Гаральд Сміт стаяў, гледзячы на стаялую ваду, яго ліхтарык кідаўся туды-сюды.
  
  
  "Нырцы", - прашаптаў ён.
  
  
  "Што?"
  
  
  Сівавалодая галава Сміта рэзка павярнулася. Яго голас быў поўны тэрміновасці. "Я хачу, каб на гэтае месца была дастаўлена ваенна-марская выратавальная каманда".
  
  
  "Мы можам гэта зрабіць", – сказаў лейтэнант Лэтэм. "Спатрэбіцца крыху намаганняў, але гэта магчыма".
  
  
  "Цяпер!" Раўнуў Сміт.
  
  
  "Да чаго такая спешка? Калі твой мёртвы хлопец там, унізе, ён мёртвы ўжо даўно".
  
  
  "Неадкладна", - паўтарыў Сміт.
  
  
  І, дзякуй Богу, каманда інжынераў разгарнулася і двойчы прамаршыравала назад па доўгіх лесвічных пралётах да прыдатнага для дыхання паветра паверхні.
  
  
  Сьміт застаўся, утаропіўшыся ў ваду.
  
  
  "Так", - павольна вымавіў ён. "Менавіта сюды ён павінен быў адправіцца, калі ўзарвалася нейтронная бомба. Вада - ідэальны шчыт ад радыяцыі. Так".
  
  
  Сьміт вярнуўся на паверхню, дзе дастаў свой партфель з верталёта, які чакаў. Схаваны ад астатніх, якія працавалі з мабільнай рацыяй, ён падлучыўся да кампутараў CURE у Фолкрофце.
  
  
  Сітуацыя пагаршалася, ён бачыў з першых справаздач.
  
  
  Цела пасла Абаціры прыбыло ў Абамінадад. Пад пільным поглядам тэлекамер прэзідэнт Мадас Хінсейн адкрыў труну. І яго неадкладна вырвала пры выглядзе разадзьмутага мёртвага твару з счарнелай мовай і ярка-жоўтай перавяззю, так туга абвязанай вакол горла, што тэрмін "вылюдак з шыяй алоўкам" падыходзіў паслу Абаатыры на літару "Т".
  
  
  Тэлевізійная перадача спынілася. З тых часоў у Abominadad запанавала толькі цішыня, змрочная і злавесная.
  
  
  Тым часам "мірны дар" быў адпраўлены ў Нехмад, дзе шэйх уласнаручна адкрыў доўгую багата ўпрыгожаную скрынку і выявіў свайго адзінага сына Абдула Фарыма задушаным, яго разадзьмутае цела было апаганена жоўтым шаўковым шалікам, з-за якога, відаць, пасля смерці вываліўся яго падобны на печань мову.
  
  
  Хоць шэйх публічна заявіў, што яго нікчэмнаму сыну лепш памерці, у прыватным парадку ён заклікаў нанесці ўдар па Абамінададзе. Вашынгтон супраціўляўся. Вайна была блізка - бліжэй, чым калі-небудзь.
  
  
  І доктару Гаральду В. Сміту стаў ясны генеральны план Гартуй.
  
  
  "Яна спрабуе ўцягнуць абодва бакі ў канфлікт", - сказаў ён.
  
  
  Халодны камяк чагосьці неапісальнага апусціўся ў яго кіслы страўнік.
  
  
  Гэта быў чысты, непадробны страх.
  
  
  Кіраўнік 42
  
  
  
  
  "Ты ведаеш, што павінна зрабіць". - сказала Кімберлі Бэйнс з прыдыханнем.
  
  
  "Я не ведаю, што яшчэ я магу зрабіць". Мадас Хінсейн панура настойваў. "Я зрабіў усё, пра што ты мяне прасіў. Я атакаваў лінію фронту. Адказу няма. ЗША не хочуць вайны. Я адправіў цела тоўстага прынца яго бацьку, шэйху. Ён не звяртае ўвагі на гэтую правакацыю. Хаміды не хочуць вайны. Я не хачу вайны. У мяне ёсць Куран. Мне трэба толькі перачакаць санкцыі, і я атрымаю перамогу. Там”.
  
  
  Ён абуральна скрыжаваў свае тоўстыя рукі. Яго вусны сціскаліся да таго часу, пакуль іх не паглынулі прабіваюцца вусы. Яны ляжалі на ложы з цвікоў у прыватнай камеры катаванняў Мадаса Хінсейна, дзе іх ніхто не турбаваў. Яны накрылі цвікі фанерай.
  
  
  "Яны адважыліся вярнуць вашага каханага амбасадара з амерыканскім сімвалам на шыі", - сказала Кімберлі. "Вы не можаце ігнараваць гэта".
  
  
  "Ёсць іншыя паслы", - прарычэў Мадас. "Амбасадары больш расходны матэрыял, чым салдаты".
  
  
  "Ты павінен адказаць на гэтую правакацыю".
  
  
  "Як?"
  
  
  "Я думаю, ты ведаеш, што ты павінен зрабіць".
  
  
  "Так, я ведаю", - сказаў ён, раптам садзячыся. "Давай зоймемся сэксам. Сапраўдным сэксам. У нас яшчэ не было сэксу разам. Проста плясканні".
  
  
  Кімберлі адвярнулася. "Я нявеста Шывы. Я спарваюся толькі з Шывай".
  
  
  "Хто такі гэты Шыва?" - Груба спытаў Мадас Хінсейн.
  
  
  "Вялікая істота, вядомая як Трайны Канец Света, таму што яму прызначана ператварыць нябёсы, пекла і зямлю ў нішто пад яго бязлітаснымі ступнямі".
  
  
  "Я веру толькі ў Мадаса Хінсейна і Алаха. У такім парадку. Часам у Прарока Мухамеда, калі мне гэта зручна. Я казаў табе, што ён прыходзіў да мяне ў сне?"
  
  
  Светлы твар Кімберлі асвятліўся цікавасцю. "Што ён сказаў?"
  
  
  "Ён сказаў, што я аблажаўся. Яго дакладныя словы. Вось чаму я не заўсёды веру ў Прарока. Праўдзівы Мухамед ніколі б не сказаў такіх слоў арабскаму ятагану".
  
  
  "Што мне з табой рабіць?" Спытала Кімберлі Бэйнс, праводзячы сваімі шматлікімі рукамі па жорсткіх валасах Мадаса Хінсейна.
  
  
  Спытайце яго, што адбудзецца, калі амерыканцам атрымаецца яго забіць.
  
  
  "Ты ведаеш, што амерыканцы паслалі агентаў, каб прычыніць табе шкоду, Каштоўная", - падказала Кімберлі. "Ты не баішся наступстваў? Ты кажаш, што яны не жадаюць вайны. Можа быць, гэта таму, што яны разлічваюць выбіць цябе з сядла махлярствам?"
  
  
  Мадас злосна бліснуў вачыма. "Гэта не прынясе ім нічога добрага".
  
  
  "Не?"
  
  
  "У майго міністра абароны ёсць інструкцыі на выпадак маёй смерці. Яны называюцца "Каманды пагібелі". Калі я ўпадзе ў баі, ён павінен пачаць татальную атаку на Хамідыцкую Аравію і Ізраіль".
  
  
  Фіялкавы вочы Кімберлі заблішчалі, як дзве новыя зоркі.
  
  
  "Ты гатовы адправіцца на вайну мёртвым, - настойвала яна, - чаму б не жывым, каб ты мог атрымаць асалоду ад пладамі перамогі?"
  
  
  "Таму што я, можа быць, і вар'ят асёл, але я разумны араб. Я ведаю, што амерыканцы ператвораць увесь Іраіт у халодны попел, калі я пачну вайну ". Ён пакруціў галавой. "Не, не зараз. Праз некалькі гадоў, калі ў нас будзе ядзерная зброя, я змагу рабіць тое, што захачу. Я павінен выжыць да таго часу".
  
  
  Скажы яму, што ён не дажыве да гэтага дня. Яго генералы намышляюць супраць яго змова.
  
  
  "Я чула, як на кірмашах шэпчуцца, што вашы генералы намышляюць супраць вас змова", - сказала Кімберлі. “Яны бачылі, як вас вырвала ў труну вашага пасла, і ўспрынялі гэта як прыкмету слабасці. Увесь Абамінадад гудзе пра тое, што вы баіцеся вайны”.
  
  
  “Няхай яны гудуць. Мухі таксама гудуць. Я таксама не слухаю мух. Мае падданыя ўстануць у строй у той момант, калі я ім загадаю. Яны ведаюць, як і ўвесь свет, якая я вар'ятка азадак”.
  
  
  Скажы яму, што яны ачарняюць яго з кожнай гадзінай.
  
  
  "Яны ачарняюць цябе з кожнай гадзінай".
  
  
  Мэдас сеў, нахмурыўшыся. "Яны робяць?"
  
  
  Скажы яму, што яны называюць яго Кебір Гамуз.
  
  
  "Яны называюць цябе Кебір Гамуз".
  
  
  "Вялікі вадзяны буйвал! Яны так мяне завуць?"
  
  
  "Яны кажуць, што ты бесхрыбетны халк, які маскіруецца пад араба".
  
  
  Добры дотык.
  
  
  "Я гэтага не пацярплю!" Закрычаў Мадас Хінсейн, трасучы кулаком. "Я загадаю караць смерцю за гэта кожнага мужчыну, жанчыну, дзіця і генерала ў Ірайце!"
  
  
  "Тады хто будзе змагацца за цябе?"
  
  
  “Усе арабы Курана сталі маімі новымі падданымі. Яны будуць лаяльныя, бо я вызваліў іх ад заходняй карупцыі.
  
  
  "Не, ты ведаеш, што ты павінен зрабіць". "І што гэта такое?" - панура спытаў Мадас Хінсейн, адкідваючыся на спінку ложка і зноў крыжуючы рукі на грудзях.
  
  
  Кімберлі Бэйнс усміхнулася. Яна гуляла з пасму яго жорсткіх каштанавых валасоў, думаючы аб тым, як моцна яны падобныя на мех вадзянога буйвала.
  
  
  "Вы павінны публічна пакараць Смерцю Дона Кудэра і вялебную Джуніпер Джэкман у адплату", – рашуча заявіла яна.
  
  
  "Я павінен?"
  
  
  "Вы павінны. Таму што, калі ніхто не хоча вайны, ніхто не будзе нападаць на вас з-за простага рэпарцёра і кандыдата ў прэзідэнты, які не адбыўся".
  
  
  "Гэта пайшло б на карысць маім апытанням", - павольна вымавіў Мадас Хінсейн.
  
  
  "Твой народ зноў будзе паважаць цябе".
  
  
  "Як і павінна быць", - цвёрда сказаў Мадас.
  
  
  "Вашы генералы не будуць дабівацца вашай галавы".
  
  
  "Мая галава належыць маім плячам", - крыкнуў Мадас, - "дзе яна і павінна быць - ёмішча вострага мозгу, які аб'яднае ўсю Аравію!"
  
  
  "Тады твой шлях вольны".
  
  
  "Так, я зраблю гэта".
  
  
  Кімберлі паклала сваю бялявую галоўку на плечы Мадаса Хінсейна. У любым выпадку, ёй патрэбна была падтрымка. "Ты сапраўды Ятаган арабаў, Каштоўны".
  
  
  Вялікі гамус - абкітоўка ў тваіх руках, мая пасудзіна.
  
  
  "Я ведаю".
  
  
  "Што гэта, маё цукровае спатканне?" Прамармытаў Мэдас.
  
  
  Кімберлі міла ўсміхнулася.
  
  
  "Нічога. Проста размаўляю сам з сабой".
  
  
  Кіраўнік 43
  
  
  
  
  Вада бурліла. Гаральд Сміт мог адрозніць плямы іржы, якія кружыліся ў вадзе, што плёскалася ля падножжа лесвіцы, як патрывожанае падземнае мора. Яны прымусілі яго падумаць аб зіготкіх плямках крыві.
  
  
  Булькатанне ўзмацнілася, і маска вадалаза ўсплыла на паверхню. Прагумаваная рука пацягнулася, каб адкінуць маску і вырваць загубнік з зубоў ваеннага вадалаза. Ён двойчы плюнуў, перш чым загаварыць.
  
  
  "Нічога, палкоўнік. Калі тут унізе ёсць цела, мы не зможам яго знайсці".
  
  
  "Вы ўпэўнены?" Хрыпла спытаў Сміт.
  
  
  Дайвер забраўся на ніжнюю сухую прыступку. Ён устаў, абтрасаючы ваду са свайго гідракасцюма, як ільсняны хорт.
  
  
  "Пад вадой восем паверхаў. Трэба агледзець вялікую тэрыторыю, але я не магу знайсці ніводнага цела".
  
  
  Чарапны рот Сміта сціснуты.
  
  
  "Я не магу прыняць гэта".
  
  
  "Сэр, мы працягнем пошукі, калі вы загадаеце, але я магу запэўніць вас, што кожны пакой быў абшуканы. Двойчы".
  
  
  Сьміт задумаўся. "Вылазь са свайго гидрокостюма".
  
  
  "Сэр?"
  
  
  "Я іду ўнутр".
  
  
  "Палкоўнік, навакольнае асяроддзе там, унізе, даволі складаная. Гнілыя бэлькі. Якое плавае дрэва. Я б не стаў. У вашым узросце. Я маю ў выглядзе..."
  
  
  "Выйдзіце з касцюма зараз", - паўтарыў Сміт.
  
  
  Не кажучы ні слова. дайвер перадаў Сміту свой ліхтарык, калі Сміт дапамог яму зняць кіслародныя балоны. Сміт распрануўся да шэрых баксёрскіх трусоў і футболкі. Гарнітур быў шчыльна абліпальным. Танкі адчуваліся як ракеты-носьбіты на запасной раме Сміта.
  
  
  Сміт падзьмуў у муштук, каб прачысціць яго, і, стараючыся не заблытацца ў ластах, проста спусціўся па прыступках у самую халодную і чорную ваду, якую толькі мог сабе ўявіць.
  
  
  Ён уключыў святло. Вада самкнулася над яго галавой. Ён чуў уласнае дрыготкае сэрца, сваё абцяжаранае, няроўнае дыханне і слабое булькатанне. Больш нічога. Свет, які ён ведаў, змяніўся чужым асяроддзем, якое ўпілася сваімі крутоўнымі халоднымі пальцамі ў яго рэбры. Сабраўшыся з духам, ён спусціўся з бяспечных прыступак.
  
  
  Быў які спыніў сэрца момант дэзарыентацыі. Падлога і столь сталі неадметныя.
  
  
  У час вайны Сміт выконваў падрыўныя работы для УСС. Даўным даўно. Да яго вярнуўся яго падводны апарат. Ён накіраваўся за конусам святла, які трымаў перад сабой.
  
  
  Ён праплыў па ўсёй даўжыні дзевятага паверха - насамрэч дваццатага, лічачы ад пустыні, - пераходзячы з пакоя ў пакой, намацваючы святло. На шчасце, праект кандамініюмаў не дасягнуў стану мэблёўкі, калі ён быў спынены. Якія плаваюць аб'ектаў, па якіх можна было арыентавацца, было няшмат. Проста драўняныя абломкі і водарасцепадобнае смецце.
  
  
  Іншыя дайверы далучыліся да яго, дадаўшы свае ліхтары да яго. Не жадаючы адцягвацца на іх дзейнасць, Сміт жэстам прапанаваў ім прытрымлівацца яго прыкладу.
  
  
  Дзявяты паверх аказаўся расчаравальна пустым. Ён праплыў міма дзвярэй ліфта да расчыненых супрацьпажарных дзвярэй і атрымліваў асалоду ад жудасным адчуваннем, быццам плыве ўніз па доўгім лесвічным пралёце.
  
  
  На наступным паверсе не было нават плаваючых абломкаў. Як і на падлозе пад ім.
  
  
  Сьміт настойваў. Ён зірнуў на запазычаны хранометр, затым зразумеў, што не спытаў вадалаза, колькі паветра засталося ў яго балонах. Ён змрочна працягваў. Ён павінен быць упэўнены, перш чым спыніць пошукі. Хоць у яго мільганула думка, што, калі Майстар Сінанджу сапраўды знаходзіцца ў гэтым водным царстве, ён быў тут амаль тры месяцы. Сэрца Сміта ўпала. Што ён чакаў знайсці? Магчыма, толькі труп, дух якога патрабаваў належнага пахавання.
  
  
  Гэта і не больш за. Тым часам свет рухаўся да Чырвонай Бездані Гартуй. І калі яны пяройдуць праз бездань, мёртвых, якіх трэба пахаваць, можа аказацца больш, чым жывых. Але паколькі ён быў нямоглы паўплываць на сітуацыю інакш, Гаральд Сміт працягваў.
  
  
  У рэшце рэшт доктар Гаральд В. Сміт здаўся толькі тады, калі выявіў, што яму не хапае кіслароду. У роспачы ён змяніў курс і паплыў да лесвіцы. Яго сэрца шалёна калацілася. У вушах звінела. Затым яго зрок стаў такім жа чырвоным, як і роў у вушах.
  
  
  Сміт вырваўся на паверхню, задыхаючыся, яго муштук вылецеў, як якая захраснула ў горле костка.
  
  
  "Я шкадую, палкоўнік", - сказаў лейтэнант Лэтэм, нахіляючыся, каб падняць яго на бяспечную прыступку.
  
  
  "Я павінен быў убачыць сам", - глуха сказаў Сміт.
  
  
  "Ці павінен я адмяніць пошукі?"
  
  
  Сьміт кашлянуў сухім брынклівым кашлем.
  
  
  "Так", - ціха сказаў ён. У яго голасе гучала паражэнне.
  
  
  Два інжынеры дапамаглі Сміту выбрацца на паверхню. Яго лёгкія працавалі. Яго дыханне вырывалася хрыпамі агоніі. Ён нёс сваю форму і абутак.
  
  
  "Можа быць, табе лепш адпачыць некалькі хвілін", - прапанаваў адзін з пары.
  
  
  "Так, так, вядома", - выдыхнуў Сміт.
  
  
  Яны ўсе селі на прыступках, нічога не кажучы. Нырцы працягнулі шлях басанож.
  
  
  "Шкада, што ліфты не працуюць", - прабурчаў адзін аднаму. "Збаві нас ад уздыму".
  
  
  Сміт, які зайшоў кашлем, падняў вочы.
  
  
  "Ліфты?" ён ахнуў.
  
  
  "Яны не працуюць", - сказаў лейтэнант Лэтэм Сміту. "Мы маглі б ўсталяваць насілкі, калі вы думаеце, што не справіцеся ..."
  
  
  Сьміт схапіў яго за руку. "Ліфты", - хрыпла паўтарыў ён.
  
  
  "Сэр?"
  
  
  "Хто-небудзь ... правяраў ліфты?" Сьміт прахрыпеў.
  
  
  "Я не ведаю". Лейтэнант узняў вочы. "Прывітанне, флот. Палкоўнік хоча ведаць, ці праверылі вы шахту ліфта".
  
  
  "Не мог", - азваўся вадалаз з цемры. "Усе дзверы замарожаныя і зачыненыя ніжэй за дзевятнаццаты паверх.
  
  
  "Клетка", - прахрыпеў Сміт, - "дзе яна?"
  
  
  "Мы не ведаем. Непагружаная секцыя шахты вольная, так што яна павінна быць унізе".
  
  
  Выкарыстоўваючы інжынераў для падтрымкі, Сміт з цяжкасцю падняўся на ногі.
  
  
  "Мы вяртаемся ўніз", - змрочна сказаў ён.
  
  
  "Сэр?" Гэта быў адзін з вадалазаў.
  
  
  "Мы павінны даследаваць гэты ліфт".
  
  
  Яны вярнуліся на сухі дзесяты паверх у цішыні. Выкарыстоўваючы манціроўкі, яны падзялілі дзверы ліфта. Сьміт зазірнуў унутр. Ён убачыў танцуючую ваду з плямамі іржы, якія плаваюць на паверхні менш чым у чатырох футах ніжэй. Кабель знік у мутным супе.
  
  
  "Правер клетку", - загадаў Сміт.
  
  
  Лейтэнант Лэтэм паказаў на адчыненыя дзверы. "Вы чулі гэтага чалавека".
  
  
  Без пратэсту, але з прыкметнай адсутнасцю энтузіязму двое нырцоў надзелі дыхальнае абсталяванне і забраліся ўнутр. Слізгануўшы ўніз па тросе, яны зніклі амаль без ўсплёску.
  
  
  Іх агні зайгралі ўнізе, згаслі, а затым зніклі зусім. Час ішоў. Нервова прачысцілі горла.
  
  
  "Або яны выявілі пастку", - рызыкнуў Лэтем, - "альбо яны ў бядзе".
  
  
  Ніхто не рушыў з месца, каб разабрацца.
  
  
  Прайшла добрая частка дзесяці хвілін, перш чым раптоўна працягнулася рука, нібы тапельца, які вяртаецца на паверхню. Сэрца Сміта падскочыла. Але рука была абцягнута гумай. Наступнай у поле зроку з'явілася галава дайвера ў гумавай абалонцы. Рука адкінула маску для падводнага плавання.
  
  
  "Мы сёе-тое знайшлі", - напружана сказаў дайвер.
  
  
  "Што?" Спытаў Сміт напружаным голасам.
  
  
  "Гэта набліжаецца зараз". Нырэц вярнуўся ў ваду.
  
  
  Ён вярнуўся менш чым праз хвіліну, да яго далучыўся яго таварыш па камандзе.
  
  
  Яны адначасова вынырнулі на паверхню, прыціскаючы да сябе невялікі скрутак, загорнуты ў вільготную пурпурную тканіну. У ход пайшлі ліхтарыкі.
  
  
  "Божа мой", - сказаў Сміт.
  
  
  Нахіліўшыся, ён дакрануўся да халоднага, кашчавага прадмета, падобнага на пакрыты сліззю палку. Яна была белай, як рыбіна чэрава. Паверхня слізганула пад яго хваткай з жахлівай лёгкасцю, улічваючы, што гэта была чалавечая скура.
  
  
  Змагаючыся з прыступам ваніт, Сміт пацягнуў за мёртвую істоту. Іншыя рукі злучыліся. Выкарыстоўваючы цяжкі трос для падтрымкі, вадалазы паднялі сваю ношу.
  
  
  Пакуль яны сцягвалі змоклы халодны скрутак на падлогу, Сміт убачыў, што той трымаецца за перадплечча з абрэзкам трубы. Рука, прымацаваная да яго, была сціснута ў кулак з доўгімі пазногцямі ад болю. Скура на костках пальцаў была абвіслай і празрыстай. Гэта нагадала Сміту варанае курынае крылца.
  
  
  "Гэта было ў ліфце", - прамармытаў адзін з дайвераў, выбіраючыся вонкі. Іншы далучыўся да яго, сказаўшы: "Ён быў у позе эмбрыёна. Проста плаваў, як мяч. Няўжо гэта не дзіўна? Ён сышоў тым жа шляхам, якім прыйшоў у мір. Увесь які звярнуўся абаранкам."
  
  
  Гаральд Сміт схіліўся над целам. Галава адкацілася, агаліўшы твар, які быў суровым з-за адсутнасці колеру. Маршчыны на твары Майстры Сінанджу былі глыбей, чым Сміт калі-небудзь бачыў. Галава была падобная на зморшчаную белую разыначку, вусны прыадчыніліся ў грымасе, агаляючы зубы, падобныя на індыйскую кукурузу. Яго валасы прыліплі да скроняў і падбародка, як абескалярэнае марское багавінне.
  
  
  Гэта быў твар трупа.
  
  
  Тым не менш, Сміт прыклаў адно вуха да запалых грудзей. Мокры шоўк быў ліпкім. Ён быў здзіўлены, што мышцы не перайшлі ў трупнае адубенне.
  
  
  "Няма сэрцабіцця", - прамармытаў ён.
  
  
  "Чаго вы чакалі, палкоўнік? Ён быў пагружаны ў ваду на працягу апошніх трох месяцаў".
  
  
  Сьміт зноў паглядзеў на твар.
  
  
  "Проста цела", - сказаў ён хрыпла. "Я прарабіў увесь гэты шлях толькі дзеля цела".
  
  
  За спінай Сміта астатнія абмяняліся поглядамі. Яны паціснулі плячыма.
  
  
  Цішыня запоўніла цьмяны калідор глыбока ў пяску.
  
  
  Сьміт апусціўся на калені, трымаючы адну руку над галавой цела.
  
  
  Пад сваімі пальцамі ён нешта адчуў. Не сэрцабіцце - сапраўды. Гэта было больш падобна на павольнае набраканне, як паветраны шарык. Яно спынілася, ці прыпынілася. Затым пухліна прыбралася са знарочыстай марудлівасцю на наступным удыху.
  
  
  Без папярэджання Гаральд Сміт кінуўся на цела. Ён перавярнуў яго на жывот. Узяўшыся адной рукой за іншую, ён пачаў біць Майстра Сінанджу па спіне.
  
  
  "Сэр, што вы робіце?" Гэта быў лейтэнант.
  
  
  "На што гэта падобна?" Сьміт люта адхіснуўся. "Я раблю штучнае дыханне".
  
  
  "Так я і думаў", - сказаў іншы ціхім голасам.
  
  
  "Не стойце проста так", - раўнуў Сміт. "Побач з вамі стаіць медык. Прывядзіце яго сюды!"
  
  
  Рушыла ўслед секунднае ваганне. Сьміт штурхнуў зноў, выкарыстоўваючы кожную ўнцыю сваёй сілы.
  
  
  "Зрабі гэта!"
  
  
  Каманда сарвалася з месца і пабегла. Яны падымаліся па лесвіцы, як алімпійскія бегуны, якія змагаюцца за тое, каб запаліць паходню.
  
  
  Сьміт аддаўся рытму.
  
  
  Ён быў узнагароджаны раптоўным заканчэннем іржавай вады з малюсенькага рота і ноздраў Чыуна. Ён падвоіў намаганні, не спыняючыся да таго часу, пакуль вада не ператварылася ў сутаргавае цурчанне.
  
  
  Узяўшы далікатныя плечы ў свае рукі, Сміт перавярнуў цела. Ён не знайшоў сэрцабіцця. Расціснуўшы зубы, ён запусціў пальцы ў малюсенькі рот. Гэта было ўсё роўна, што запусціць пальцы ў халодныя мёртвыя вантробы малюска.
  
  
  Ён выявіў, што мова не закаркоўвала трахею. Ніжэй язычка не было навал ваніт або мокроты.
  
  
  "Дзе, чорт вазьмі, гэты медык!" - крыкнуў Сміт у пустэчу дваццаццю паверхамі ніжэй, у каліфарнійскай пустыні.
  
  
  "А вось і ён, сэр", - прапанаваў вадалаз.
  
  
  Медык кінуў адзін погляд і сказаў: "Безнадзейна".
  
  
  Сміт з цяжкасцю падняўся на ногі, пакутуючы ад артрыта, і наблізіў свой твар да твару медыка. Ён вымавіў адно слова.
  
  
  "Уваскрашаць".
  
  
  "Немагчыма".
  
  
  Сміт узяў гальштук колеру хакі мужчыны дрыготкім кулаком. Ён зацягнуў вузел да нязручнай тугі.
  
  
  "Рабі, як я кажу, ці страціш званне, пенсію і, магчыма, жыццё".
  
  
  Медык атрымаў паведамленне. Ён прыступіў да працы.
  
  
  Скальпель распароў тонкі пурпурны шоўк кімано, агаліўшы грудзі, рэбры якой можна было пералічыць скрозь напаўпразрыстую блакітна-белую плоць. Са скрынкі дасталі стымулятары сэрцабіцця.
  
  
  "Чыста!"
  
  
  Ён прыклаў лапаткі да грудзей. Цела тузанулася.
  
  
  "Чыста!" - паўтарыў медык.
  
  
  На гэты раз цела падскочыла. Калі ўсе затаілі дыханне, яно адкінулася назад - сапраўды пагрузілася - у жудасны супакой.
  
  
  Тройчы ацынкаваны труп скалануўся, толькі каб зноў упасці ў нерухомасць.
  
  
  Пасля чацвёртай спробы Сміт нахіліўся і заціснуў нос. Ён удыхнуў паветра ў мёртвы рот.
  
  
  Медык далучыўся, нейкім чынам натхнёны рашучасцю Сміта. Гэта было немагчыма, недарэчна, і ўсё ж...
  
  
  Медык зрабіў маніпуляцыі з грудной клеткай. Сьміт дзьмухнуў у паветра.
  
  
  Праз вечнасць імгненняў Сміт адчуў зваротнае дыханне - смуроднае і непрыемнае. Ён адвярнуўся. Але на яго вачах выступілі слёзы.
  
  
  Усе ўбачылі рэзкі ўздым аголеных грудзей. Гэта паўтарылася.
  
  
  "Ён дыхае!" - выціснуў медык. Яго голас быў ашаломленым.
  
  
  "Ён жывы", - усхліпнуў Сміт, адварочваючыся, прысаромлены сваёй праявай.
  
  
  І ў паўзмроку, працятым толькі скрыжаванымі падводнымі ліхтарыкамі, загаварыў брынклівы голас.
  
  
  "Ты зразумеў".
  
  
  Яна зыходзіла з тонкіх, як папера, вуснаў міма абясколераных зубоў, падобных на індыйскую кукурузу.
  
  
  Павекі разышліся, адкрываючы зацягнутыя плёнкай чырванавата-карыя вочы.
  
  
  Майстар Сінанджу паўстаў з мёртвых.
  
  
  Кіраўнік 44
  
  
  
  
  Світанак, які ўзрушыў свет, пачаўся, як і любы іншы да яго.
  
  
  Сонца ўзнялося над легендарнымі мінарэтамі Абамінадада, як пакрыўджанае чырвонае вока. Муэдзін выдаў свой ліверпульскі кліч, заклікаючы прававерных да малітваў: "Алах Акбар!"
  
  
  Бог Вялікі.
  
  
  У гэты гарачы світанак думкі Рыма Уільямса не былі ні пра світанне, ні пра Бога, ні пра веліч.
  
  
  Цемра стала сведкам яго роспачы. Ён не спаў. Яго розум быў застылым вокам страху.
  
  
  Затым палоска святла. Дзверы яго камеры ў глыбіні Палаца Смутку са скрыпам адчыніліся.
  
  
  Рыма падняў погляд, прыкрываючы запалыя вочы ад непажаданага святла.
  
  
  І быў уражаны халодным душам, які абліў яго цела. Рушыў услед яшчэ адзін. І неўзабаве ён прамак наскрозь.
  
  
  "Вытрыся". - загадаў голас.
  
  
  Гэта быў голас Кімберлі Бэйнс, больш не хрыплы і дзіцячы, а моцны і ўпэўнены.
  
  
  Рыма зняў сваё прамоклае кімано, якое стала цяжкім, як прасякнуты дажджом саван. Ён павольна выціраўся. Ён не спяшаўся.
  
  
  Нешта з плясканнем прызямлілася ў гэтых ног!
  
  
  "Надзень гэта", - праінструктавала Кімберлі.
  
  
  У рэзкім святле Рыма ўлез у дзіўнае адзенне, не зусім усведамляючы, што робіць, і не клапоцячыся пра гэта. Штаны былі празрыстымі. Ён бачыў гэта. Туфлі мяккімі. Тое, што ён прыняў за кашулю, аказалася камізэлькай без рукавоў. Ён пашукаў прыдатную кашулю і не знайшоў. Паціснуўшы плячыма, ён надзеў камізэльку.
  
  
  "Выходзь, Руды".
  
  
  Рыма выйшаў на свет, які пранікаў праз акно з жалезнымі кратамі высока ў каменнай сцяне падвала палаца.
  
  
  "Ты выглядаеш ідэальна", - ухвальна сказала Кімберлі Бэйнс.
  
  
  "Я адчуваю сябе так, нібы..." Рыма паглядзеў уніз. Ён убачыў, што кончыкі яго фіялетавых тэпцікаў падвярнуліся. Камізэлька таксама быў фіялетавым. На ім былі пунсовыя плаўкі і празрыстыя чырванаватыя легінсы. Яго аголеныя загарэлыя рукі амаль супадалі па колеры з марляй.
  
  
  "Што гэта?" спытаў ён, ашаломлены.
  
  
  "Адпаведны касцюм афіцыйнага забойцы Абамінадада", - сказала Кімберлі. "А зараз пойдзем. У цябе ёсць ахвяры, на якіх ты можаш прэтэндаваць".
  
  
  Яна павярнулася, узмахнуўшы сваім абайухам, нацягваючы каптур на галаву і аднаўляючы вэлюм.
  
  
  "Хто?" Спытаў Рыма, ідучы за ёй драўлянымі крокамі.
  
  
  На яго не звярталі ўвагі, пакуль яна не выпусціла яго праз бакавыя дзверы ў які чакае браніраваны аўтамабіль. Дзверы за імі зачыніліся. Рыма сеў на адкідное сядзенне.
  
  
  "Тыя самыя, якіх ты прыйшоў сюды выратаваць", - сказала яна яму тады.
  
  
  "Аб Божа!" Рыма прахрыпеў, не верачы сваім вушам.
  
  
  Мадас Хінсейн стаяў перад сваёй Мяцежнай Каманднай радай, апрануты ў цудоўны зялёны бурнус, за спіной у яго быў гераічны партрэт Навухаданосара.
  
  
  "Я прыняў рашэнне", – абвясціў ён.
  
  
  "Хвала Алаху".
  
  
  "Прэпадобныя Джэкман і Дон Кудэр павінны быць ліквідаваны на вачах ва ўсяго чалавецтва, каб свет ведаў, што я вар'ят асёл, з якім нельга жартаваць".
  
  
  Агідная Камандная Рада міргала ў ашаломленым маўчанні, яго вочы былі падобныя на якія пырхаюць спалоханых матылькоў.
  
  
  Будучы палкімі арабамі, яны разумелі неабходнасць - не, абсалютную неабходнасць - адплаціць за пякучую абразу, нанесеную Злучанымі Штатамі арабскага гонару, адправіўшы дадому забітае і апаганенае цела іх патрыятычнага амбасадара разам з нахабнай хлуснёй аб тым, што ён патануў у аўтамабільнай аварыі.
  
  
  Але, будучы рацыянальнымі людзьмі, яны ведалі, што гэта больш, чым штосьці іншае, магло паставіць іх пад прыцэл амерыканскага флота, які хаваецца ў Персідскім заліве.
  
  
  "Ці ёсць тут хто-небудзь, хто думае, што гэта непрыдатны адказ?" Запатрабаваў Мадас. "Ну ж, ну ж. Гавары праўду. Мы павінны быць аднадушныя ў гэтым".
  
  
  Была паднята адзінокая рука. Гэта быў міністар сельскай гаспадаркі. Мадас кіўнуў у яго бок.
  
  
  "Хіба гэта не небяспечна?" ён задумаўся.
  
  
  "Магчыма". Прызнаў Мадас. "Вы занепакоеныя тым, што ЗША прымуць меры ў адказ?"
  
  
  "Так, Каштоўны Лідэр. Гэта мяне глыбока турбуе".
  
  
  Пры гэтых словах Мадас Хінсейн выхапіў свой рэвальвер з перламутравай дзяржальняй і стрэліў усхваляванаму міністру прама ў твар. Ён упаў наперад. Яго твар пляснуўся на стол, лопнуўшы, як паветраны шарык з вадой. Вось толькі вада была пунсовай.
  
  
  "Твае страхі беспадстаўныя". Мадас сказаў яму: "Таму што зараз ты за межамі іх бомбаў". Ён агледзеў пакой. "Ці ёсць яшчэ хто-небудзь, хто занепакоены тым, што можа загінуць пад бамбардзіроўкай ЗША?"
  
  
  Ніхто не вымавіў ні слова.
  
  
  "Вы ўсе вельмі адважныя", - прамармытаў Мадас. "Мы сустракаемся на плошчы Арабскага Адраджэння праз гадзіну. Пасля сённяшняга дня мы даведаемся, хто з намі, а хто супраць".
  
  
  Ад ветлівых апладысментаў забрынчалі драпіроўкі на сценах, і Мадас Хінсейн выдаліўся.
  
  
  Яны больш не будуць называць яго Кебір Гамуз.
  
  
  Аблічча Сяліма Фанека быў вядомы ва ўсім свеце. Ён быў афіцыйнай асобай Мадаса Хінсейна. Калі прэзідэнт Хінсейн пажадаў выступіць з прамовай па тэлебачанні, яе вымавіў Селім Фанек. Яго абралі таму, што з усіх астатніх ён больш за ўсё быў падобны на Мадаса Хінсейна. Гэта была ганаровая пасада.
  
  
  Таму, калі Селім Фанек атрымаў асабісты званок ад свайго любімага Каштоўнага Лідэра, каб прысутнічаць пры публічным пакаранні смерцю прападобнага Джэкмана і Дона Кудэра, ён успрыняў гэта як вялікі гонар.
  
  
  Але калі службовая машына даставіла яго на плошчу Арабскага Адраджэння, ён зразумеў, што гэта можа быць двухвостры гонар.
  
  
  Бо гэта зрабіла яго ўдзельнікам таго, што амерыканцы маглі б назваць ваенным злачынствам - і раптам Селім Фанек уявіў сябе разгойдваецца на канцы амерыканскай вяроўкі.
  
  
  Паколькі яго выбар вагаўся паміж грубым густам амерыканскіх канопляў і пякучым гневам Маддаса Хінсейна, ён з цяжкасцю праглынуў і ўзмаліўся Алаху ўразіць амерыканскія войскі смерцю ад смагі.
  
  
  Калі адчыніліся дзверы іх нумара "Шэратон Шайтан", спачатку Дон Кудэр прыняў няпрошаных гасцей у форме за амерыканскую аператыўную групу, дасланую асабіста вызваліць яго. Ён разлічваў, што яго сетка пацягне за нітачкі. Яму плацілі незалежна ад таго, вяшчаў ён ці не.
  
  
  Змрочныя вусатыя твары двух гвардзейцаў Адраджэння, падобных на выразаных з печыва маньякаў Хінсейнаў, спынілі трыўмфальны крык у яго ў горле.
  
  
  "Вы ... вы, хлопцы, не амерыканцы", - па-дурному выпаліў ён.
  
  
  "Мы суправаджаем пакаранне", - сказалі яму.
  
  
  Як заўсёды, рэпарцёр, Дон Кудэр спачатку задаў сваё пытанне, а потым падумаў пра гэта. "Каго караюць смерцю?"
  
  
  Яны груба схапілі яго, і яшчэ двое ўвайшлі ўслед за прападобным Джэкманам.
  
  
  "Я ведаў, што яны вызваляць нас", - прашаптаў Джэкман, калі іх гналі ўніз па лесвіцы.
  
  
  "Яны гавораць, што суправаджаюць пакаранне". Кудэр зашыпеў.
  
  
  "Так? Каго караюць смерцю?"
  
  
  "Я думаю, гэта мы".
  
  
  "Гэта з-за нас?" Вялебны Джэкман жорстка спытаў аднаго ахоўніка.
  
  
  "Ты быў прыгавораны да смерці перад усім светам".
  
  
  "Гэта азначае камеры?" Вялебны Джэкман і Дон Кудэр сказалі з інтэрвалам у чвэрць секунды.
  
  
  "Я мяркую, гэта называецца адначасовым прайграваннем", - выказаў меркаванне ахоўнік.
  
  
  Вялебны і вядучы абмяняліся поглядамі. Погляды казалі аб тым, што навіны былі дрэннымі, але, прынамсі, яны былі ў цэнтры ўвагі.
  
  
  "З маімі валасамі ўсё ў парадку?" - спытаў Дон Кудэр.
  
  
  "Я пацею?" - спытаў звышгодны Джэкман. "Я не хачу, каб мае людзі запомнілі мяне потным".
  
  
  Затым яны разам спыталі суправаджаючых, ці ёсць у іх апошняя просьба.
  
  
  "Так", - сказалі ім.
  
  
  Вялебны Джэкман папрасіў добрага грымёра. Найлепшага.
  
  
  Дон Кудэр спытаўся, ці можа ён пачаць першым.
  
  
  Вялебны Джэкман вырашыў, што быць першым важней добрага грымёра. "Няхай мае людзі бачаць, як я пацею. Паценне - гэта не грэх".
  
  
  Яны спрачаліся аб тым, хто больш заплаціць за іх узаемнае пакаранне, аж да скрыжаваных ятаганаў на плошчы Арабскага Адраджэння.
  
  
  Рыма Уільямс, апрануты як пунсова-пурпурны джын з "Тысячы і адной ночы", выйшаў з перагрэтага браніраванага аўтамабіля. Яго валасы былі мокрымі, і пот сцякаў па яго аголенай і загарэлай грудзей паміж свабоднымі рукавамі пурпурнога камізэлькі.
  
  
  Кімберлі Бэйнс правяла яго міма натоўпу, які бушаваў па абодва бакі шырокай тратуарнай вуліцы, якая перасякала плошчу Арабскага Адраджэння, нібы мора вусоў. Ён прайшоў пад шатамі ўзнятых ятаганаў. Гэта было падобна на халодны цень смерці, які ўпаў на яго.
  
  
  Кімберлі спынілася каля драўлянага памоста, падобнага на трыбуну для агляду, размешчанага пасярод вуліцы, прама пад вяршынямі скрыжаваных шабляў.
  
  
  "Уздымайся", - загадала яна.
  
  
  Рыма падняўся па лесвіцы, яго ногі былі драўлянымі, але натрэніраваныя ў сінандж ступні былі бясшумныя, як шэпт.
  
  
  Глядацкая трыбуна была наводнена гвардзейцамі Адраджэння з АК-47 напагатове. Яны стаялі паміж узбунтаванай Каманднай радай, на тварах якой быў асуджаючы выраз, і кучкай людзей у пярэдняй частцы трыбуны.
  
  
  Усё яшчэ міргаючы ад святла, якое б'е ў вочы, Рыма прайшоўся па гэтай групе ў пошуках Мадаса Хінсейна.
  
  
  Ён убачыў высокую арабскую жанчыну ў абайуху, акружаную некалькімі людзьмі, якія маглі быць Мадасам Хінсейнам: адзін быў апрануты ва ўсё белае, што рабіла яго падобным на Чалавека з Дрэнным пачуццём гумару, другі - ва ўніформу колеру хакі, а трэці - у зялёны бурнус. Рыма прыжмурыўся, спрабуючы вызначыць, хто з іх быў Мэдас.
  
  
  Ён здаўся. Гэта было падобна на спробу адрозніць даты.
  
  
  Мужчына, захутаны ў зялёны бурнус, рэзка ступіў наперад і, падняўшы рукі ў знаёмым дабраславенні далонямі ўверх, павярнуўся тварам да натоўпу. Натоўп зароў у адказ.
  
  
  У цёмных складках яго галаўнога ўбору знаёмыя шчаціністыя вусы Мадаса Хінсейна выгнуліся ў халоднай усмешцы. Ён загаварыў у мікрафон. Натоўп зароў, і карычневыя рукі вынырнулі з-пад мантыі, каб паказаць на Рыма. Натоўп ашалеў.
  
  
  "Народ Іраіці вельмі ганарыцца табой", - прашаптала Кімберлі Бэйнс, стоячы за спіной Рыма і пераводзячы. "Яны думаюць, што ты адзіны праведны амерыканец у свеце".
  
  
  "Дзе ты вывучыў арабскую?" Рыма вырашыў спытаць.
  
  
  "Твая будучая нявеста навучыла мяне". І яна засмяялася.
  
  
  Рыма нічога не сказаў. Кароткі нецярплівы пстрыкаючы гук даляцеў да яго вушэй. Ён агледзеўся і ўбачыў, як Кімберлі шамаціць абайух. Канечне. Яе іншыя рукі. Яны турбаваліся аб схаваным румале, цырыманіяльным задушлівым шаліку Бандыта.
  
  
  - Я нікога не збіраюся душыць, - нацягнута сказаў Рыма.
  
  
  "Ты будзеш рабіць тое, што табе загадаюць", - адказала Кімберлі. Затым "Ты выкарыстоўваеш удар сінанджа, вядомы як плавае ўдар".
  
  
  Рыма ўнутрана скалануўся. Гэта быў самы небяспечны ўдар у сінанджу. Удар няўмольны. Пасля вызвалення яе пяціразовая моц адбівалася на нападаючым са смяротным зыходам, калі ўдар не дасягаў мэты. І калі пах Калі ўдарыў яму ў ноздры, Рыма зразумеў, што зробіць гэта па камандзе.
  
  
  Ён таксама зразумеў, што ў яго быў выбар прамахнуцца - і такім чынам пакараць смерцю сябе. Прыглушаны смех Кімберлі сказаў яму, што яна таксама ацаніла яго дылему.
  
  
  Цяпер натоўп супакойваўся, яму дапамагала паліцыя Іраіці па барацьбе з натоўпам, якая размахвала дубінкамі для пакарання нырак.
  
  
  А затым з бурчыць БТРА, які затармазіў перад трыбунай для рэцэнзавання, выйшлі прападобны Джэкман і Дон Кудэр. Яны спрачаліся.
  
  
  "Я іду першым", - настойваў прападобны Джэкман.
  
  
  "Не, я. Я. Я. Я. я".
  
  
  Іх падвялі да трыбуны для гледачоў, дзе апранутая ў бурнус фігура Мадаса Хінсейна павярнулася, каб павітаць іх. Ён шырока ўсміхнуўся. Яго цёмныя вочы бліснулі.
  
  
  Камеры, стратэгічна размешчаныя вакол пляца арабскага Адраджэння, павялічылі малюнак у чаканні моманту найвышэйшай драмы.
  
  
  Ахвяр прымушалі спыняцца перад фігурай у бурнусе. З-пад цёмнай кафіі даносіліся невыразныя словы. Карычневыя рукі падымаліся, нібы на дабраславеньне мёртвых.
  
  
  "Пры ўсёй належнай павазе, прэзідэнт Хінсейн". Дон Кудэр узмаліўся: "Як самы высокааплатны вядучы тэлеканала ў свеце, я з павагай, пакорай і шчырасцю прашу даць мне права памерці першым".
  
  
  "Як сабрат з трэцяга свету, - прапішчаў прападобны Джэкман, яго вочы вылезлі з арбіт, як чарапашыя яйкі, якія вылазяць з глейкай водмелі, - я заяўляю аб гэтым праве".
  
  
  "Я не думаю, што ён разумее па-ангельску", – прашаптаў Кудэр.
  
  
  "Я згодзен з гэтым", - сказаў прападобны Джэкман. Ён павысіў голас прамоўцы. "Хто-небудзь з вас, хлопцы, гаворыць па-ангельску?"
  
  
  Мяцежная Камандная рада захоўвала свае цвёрдыя, поўныя жаху выразаў твараў. Яны таксама ўяўлялі сябе тымі, хто разгойдваўся на канцах амерыканскіх вяровак. Буйная жанчына ў абайуху, якая стаяла проста за мужчынам, якога яны прынялі за Мадаса Хінсейна, адступіла назад, яе ногі тупалі, як у салдата.
  
  
  Затым, пад прымусам ахоўнікаў, прападобнага Джэкмана і Дона Кудэра прымусілі разгарнуцца, пакуль яны не сутыкнуліся з фантасмагарычнай фігурай Рыма Ўільямса.
  
  
  "Звяртайся да сваіх ахвяр", - прашаптала Кімберлі Бэйнс Рыма.
  
  
  Рыма выступіў наперад. Натоўп замер. Здавалася, нават птушкі ў небе прыціхлі.
  
  
  Рыма стаяў нос да носа з прападобным Джуніперам Джэкманам.
  
  
  - У гэтым няма нічога асабістага, - нацягнута сказаў Рыма.
  
  
  "Амін".
  
  
  Рыма адступіў убок, пакуль не паглядзеў у занепакоены твар Дона Кудэра.
  
  
  "Але ты", - зароў ён. "Табой я збіраюся атрымаць асалоду ад".
  
  
  "Што я нарабіў!" Спытаў Дон Кудэр, раптам спалохаўшыся.
  
  
  "Памятаеш нейтронную бомбу, якую ты стварыў?"
  
  
  У Кудэра адвісла сківіца. "Як ты даведаўся пра гэта?"
  
  
  "Вось чаму".
  
  
  І тады Кімберлі загаварыла. Яна парыла вельмі блізка.
  
  
  "Пакараць смерцю!"
  
  
  Рыма застыў на цэлую хвіліну.
  
  
  Глыбока ўнутры сябе ён змагаўся, супраціўляючыся загаду. Пот выступіў у яго на лбе і халодным струменьчыкам пацёк па западзіне пазваночніка. Ён падняў адну руку, утвараючы з пальцаў вастрыё дзіды.
  
  
  Ён адступіў. Сіла сонечнай крыніцы, якая была сінанджа, пачала назапашвацца ў слупе з костак і сухажылляў, якая была яго рукой. Яго погляд перамясціўся з дрыготкага твару Дона Кудэра на невыразнае аблічча Маддаса Хінсейна, які ўзвышаецца на цэлую галаву ззаду яго.
  
  
  "Цяпер!"
  
  
  Рыма адбіў удар злосным рухам перадплечча.
  
  
  Энергія, якая скруцілася, як гадзюка, пабегла рабізнаю па яго руцэ, калі Рыма моцнымі пальцамі націснуў на неабароненае горла вызначанай ахвяры. Спыніць гэта было немагчыма. Адзін з іх памрэ.
  
  
  Розум Рыма застыў. Калі і быў калі-небудзь час, калі ты быў мне патрэбны, Маленькі бацька, падумаў ён дзіка, ты патрэбны мне зараз.
  
  
  Тое, што адбылося далей, адбылося занадта хутка, каб чалавечыя вочы маглі калі-небудзь зразумець, і хаця гэта было запісана на відэа і транслявалася па ўсім свеце, ніхто не бачыў гэтага ясна.
  
  
  За мілісекунду да нанясення ўдару рукі з доўгімі пазногцямі працягнуліся, каб прыбраць Дона Кудэра са шляху ўдару Рыма.
  
  
  Хуткасць была асляпляльнай. Элегантнай. Дакучліва знаёмай.
  
  
  Чыун! Падумаў Рыма, нават калі Кудэр знік з вачэй, а сіла яго ўдару працягвала распаўсюджвацца па прамой - праз пустую прастору, дзе дрыжаў Дон Кудэр, і прама ў аголеную грудзі Маддаса Хінсейна, тырана Іраіта.
  
  
  Фігура ў бурнусе прыняла ўдар на сябе, як пудзіла, у якое страляюць са слановай стрэльбы.
  
  
  Рукі шалёна тузануліся, яго адкінула назад, яго бурнус лунаў, як зялёныя крылы. Ён пераваліўся спіной праз парэнчы і прызямліўся з мяккім стукам на тратуар унізе.
  
  
  Ухмыляючыся, Рыма павярнуўся з радасцю ў сэрца.
  
  
  "Маленькі бацька..." - пачаў ён.
  
  
  Яго ўхмылку змыла, як замак з пяску перад прарывам плаціны.
  
  
  Таму што там стаяў не Майстар сінанджа, а апранутая ў абая фігура Кімберлі Бэйнс, якая трымае Дона Кудэра двума рукамі з доўгімі пазногцямі, у той час як яшчэ дзве пары з'явіліся з-пад эбенавага адзення, завязваючы паміж сабой жоўты шалік.
  
  
  "Але я думаў..." - пачаў Рыма. І ён успомніў. Майстар Сінанджу быў мёртвы.
  
  
  Нядбайным узмахам пальцаў з жоўтымі пазногцямі Дон Кудэр быў адкінуты ўбок, і шаўковы шалік захліснуў аголеную шыю Рыма. Кімберлі вывярнулася. Сіла была хуткай і жорсткай.
  
  
  Рыма пачуў крохкі трэск ламаюцца пазванкоў. Ён пахіснуўся на нагах, яго разбітая галава схілілася набок.
  
  
  Калі трыбуна гледачоў у жаху адскочыла ад мімалётнага ўражання ад чалавека-павука ў абайуху, шалік сарвала, агаліўшы сіні сіняк на шыі Рыма. Вочы Рыма рэзка расплюшчыліся. Яны былі падобныя на падпаленае вуголле.
  
  
  Сабраўшы сваю хісткую раўнавагу, ён павярнуўся да Кімберлі Бэйнс, якая сарвала з сябе вопратку, агаліўшы крывава-чырвоныя вочы, якія былі падобныя на два сонцы на яе твары. Яе шыя нахілілася налева. Рыма адхіліўся ўправа.
  
  
  І з рота Рыма вырваўся грамавы голас.
  
  
  "Я створаны Шывай-Разбуральнікам; Смерць, разбуральніца светаў! Хто гэта сабачае мяса, якое стаіць перада мной?"
  
  
  "Я Гартуй Жудасная, пажыральніца жыцця!" - раздаўся голас, які больш не належаў Кімберлі. "І я патрабую гэты танец!"
  
  
  Іх ногі пачалі тупаць па падлозе агляднай трыбуны.
  
  
  І ў гэты момант свет упаў у Чырвоную Бездань.
  
  
  Эпілог
  
  
  Як быццам маленькая камета трапіла ў возера, плошча Арабскага Адраджэння ўзарвалася кругавымі хвалямі чалавецтва, якое бегла, калі трыбуна для прагляду ператварылася ў трэскі і расколатыя дошкі.
  
  
  Велізарныя навісаючыя скрыжаваныя шаблі дрыжалі, нібы пры землятрусе, у той час як у асядаючым віры дрэва, якое раней было трыбунай для прагляду, дзве постаці барабанілі нагамі ў лютым дысанансе, закінуўшы галовы, іх галасы раўлі, каб стрэсці само сонца з неба.
  
  
  Менавіта ад гэтага пякельнага рову збегліся якія памкнуліся грамадзяне Іраіта, не падазраючы, што яны былі ўсяго толькі малаважнымі часцінкамі костак, храсткоў і плазмы ў Катле з распачалай бурліць Крывёю.
  
  
  Адна нязначная часцінка касцей, храсткоў і плазмы, якая прарвалася скрозь адыходзячыя натоўпы, была апранута ў трапяткі чорны абайух-над бліскучых чорных дэсантных чаравік. Сваімі тоўстымі рукамі ён біў і адштурхваў локцямі бездапаможнага Ірайціса са свайго шляху, лаючыся на беглай арабскай.
  
  
  Ён прыпыніў свой палёт, каб азірнуцца. Пад дрыготкімі шаблямі, паднятымі масіўнымі копіямі яго ўласных магутных рук, Мадас Хінсейн убачыў жахлівае відовішча.
  
  
  Аголеная чатырохрукая фігура Кімберлі Бэйнс стаяла твар у твар з амерыканцам па імені Рыма. Яна завыла. Рыма завыў у адказ. Іх ногі тапталі дошкі і бэлькі пад іх барабаннымі нагамі з такой лютасцю, што ад дрэва паднімаліся струменьчыкі дыму ад трэння. Іх рукі былі на горле адзін аднаго.
  
  
  Калі б гэта быў танец, падумаў Мадас, яму б не хацелася бачыць іх на вайне. Таму што яны выглядалі так, нібы мелі намер задушыць адзін аднаго.
  
  
  Пакуль яны кідаліся ўзад і ўперад, іхнія скалынаючыя зямлю ногі павольна набліжаліся да распасцёртай постаці ў зялёным бурнусе, якая ляжала перад абломкамі, дзе ён упаў.
  
  
  Адна нага Рыма адзін раз тупнула па кафіі. Зялёная тканіна стала чырвонай пад акампанемент жудаснага гуку, падобнага на бавоўну дыні.
  
  
  І Мадас Хінсейн ведаў, што ніхто ніколі не апазнае ў загінуўшым чалавеку Селіма Фанека, яго афіцыйнага прадстаўніка. Свет будзе думаць, што Шабля арабаў мёртвая. Ён усміхнуўся з змрочным гумарам. Нават амерыканцам не прыйшло б у галаву вешаць мерцвяка.
  
  
  Але затым ён успомніў аб сваім міністру абароны Раззіку Азізе і загадах аб падзенні, якія хутка ўступяць у сілу. Яго ўхмылка ператварылася ў хмурны погляд. Ён аказаўся перад цяжкім выбарам. Магчыма, самы цяжкі перыяд ягонага прэзідэнцтва.
  
  
  Сабраўшы вакол сябе ўсё які хавае абайух, ён кінуўся ў які ўцякае натоўп, імкнучыся нанесці як мага больш страт тым, хто асмеліўся перашкодзіць яго ўцёкам.
  
  
  "Клічце мяне Кебір Гамуз!" - змрочна прамармытаў ён. "Калі я дазволю амерыканскім бомбам знішчыць вас усіх, так вам і трэба!"
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Разбуральнік 86: Арабскі кашмар
  
  
  Уорэн Мэрфі і Рычард Сапір
  
  
  Кіраўнік 1
  
  
  
  
  Увесь свет ведаў, што Мадас Хінсейн мёртвы.
  
  
  Яны на ўласныя вочы бачылі, як тыран Іраіта, раскраднік мірнага Курана і самазваны Ятаган арабаў быў забіты гіганцкімі скрыжаванымі ятаганамі на плошчы Арабскага Адраджэння ў цэнтры Абамінадада.
  
  
  Сі-Эн-Эн праслухала стужкі навін Міністэрства інфармацыі Ірака. Урад Ірака быў рашуча настроены паказаць кааліцыі супраць прынады - у прыватнасці, Злучаным Штатам - што ён не баіцца іх войскаў і санкцый. Больш за тое, яна не дапусціла б, каб забойства яе амбасадара ў ЗША засталося бяскарным. Нябожчык Туркі Абаціра быў адпраўлены назад у Абамінадад у алюмініевай труне, стаўшы ахвярай аўтамабільнай аварыі, згодна з выбачаемым Дзяржаўным дэпартаментам ЗША, які неахвотна перадаў астанкі.
  
  
  Але калі прэзідэнт Мадас Хінсейн асабіста расчыніў труну, каб убачыць барвовы твар амбасадара, яго счарнелы язык, які звісае з падбародка, і жоўты шаўковы шалік - сімвал амерыканскіх закладнікаў-жывых шчытоў - туга завязаны вакол яго задушанага горла, Мадас Хінсейн загадаў публічна. так званых "гасцей па прымусе" на вачах ва ўсяго свету.
  
  
  Інструментам гэтага небяспечнага ордэна былі не менш супрацьлеглыя кірункі. І іх галасы прымусілі мільёны рук пацягнуцца да ручак рэгулявання гучнасці.
  
  
  "Я створаны Шывай-Разбуральнікам; Смерць, разбуральніца светаў! Хто гэта сабачае мяса, якое стаіць перада мной?" Так завыў забойца.
  
  
  "Я Гартуй Жудасная, пажыральніца жыцця!" - прарэзліва закрычаў голас, у якім ніхто не змог бы распазнаць Кімберлі Бэйнс. "І я прэтэндую на гэты танец!"
  
  
  Завываючы, яны пачалі барабаніць нагамі ва ўнісон.
  
  
  Затым пачалося гармідар. Стэнд для рэцэнзавання паваліўся, ператварыўшыся ў трэскі. Засмучаныя камеры паварочваліся ва ўсіх кірунках, захоўваючы бягучыя, перапалоханыя ногі, блакітнае неба і адзін са сталёвых ятаганаў Брабдынгнага, калі ён вырваўся з вялізнага бронзавага перадплечча, якое трымала яго ў паветры.
  
  
  Затым спадарожнікавае вяшчанне адключылася.
  
  
  Ніхто за межамі Абамінадада не ведаў, што адбылося пасля гэтага. Ніхто не ведаў пра лёс Дона Кудэра або прападобнага Джэкмана, або сотняў амерыканскіх закладнікаў, якія ўсё яшчэ ўтрымліваюцца ў стратэгічна важных месцах па ўсім Іраіту. Свет затаіў дыханне, варожачы, якім будзе адказ прэзідэнта на гэтае апошняе абурэнне Іраіці.
  
  
  Але ў адным усе былі ўпэўненыя.
  
  
  Прэзідэнта Мадаса Хінсейна больш не было.
  
  
  Кіраўнік 2
  
  
  
  
  "Яго клічуць Рыма", - сказаў доктар Гаральд В. Сміт у вішнёва-чырвоны тэлефон без набору.
  
  
  "Лепш называйце яго каўказцам", - асцярожна адказаў прэзідэнт Злучаных Штатаў. "Ніхто не ведае, хто можа нас падслухоўваць".
  
  
  "Пан прэзідэнт, - сказаў Гаральд Сміт цытрынавым голасам, - запэўніваю вас, гэтая лінія абсалютна бяспечная. Абсалютна".
  
  
  "Вернемся да бягучага пытання", - сказаў прэзідэнт, усё яшчэ насцярожыўшыся. Сміт прадставіў яго ў спальні Лінкальна, дзе выдзеленая лінія, якая злучала Белы дом з санаторыем Фолкрофт, штаб-кватэрай CURE, захоўвалася ў скрыні начнога століка. Напружанне прайшло па правадах, як электрычнасць.
  
  
  - Сэр, - стомлена сказаў Гаральд Сміт, - я прагледзеў той жа запіс, што і вы. Мне здалося, што Рыма...
  
  
  "Каўказец".
  
  
  "Наш ... э-э... аператыўнік забіў Мадаса Хінсейна".
  
  
  Голас прэзідэнта ажывіўся. "Ці азначае гэта, што ён быў падвойным агентам? Я маю на ўвазе, што ён не быў падвойным агентам? Некаторы час здавалася, што ён стаў асабістым забойцам Маддаса. Яго твар быў на ўсіх гэтых пагрозлівых перадачах Іраіці ".
  
  
  "Пан прэзідэнт, я шкадую, што не магу разабрацца ў сітуацыі лепш, чым у мяне ёсць. Мы ведаем, што Рыма, відаць, патрапіў пад кантроль Іраіці неўзабаве пасля таго, як адправіўся туды".
  
  
  Прэзідэнт спытаў: "У любым выпадку, як гэта магчыма? Ён быў нашай лепшай надзеяй на прадухіленне вайны".
  
  
  "Я не магу выказаць свайго меркавання на гэты конт", - суха сказаў Гаральд Сміт. Што ён мог сказаць прэзідэнту? Што Рыма Ўільямс, чалавечая суперзброя, якое на працягу двух дзесяцігоддзяў ахоўвала берагі Амерыкі, насамрэч увесь гэты час было нічога не падазравальным увасабленнем Шывы, індуісцкага бога разбурэння? Што ён трапіў пад уплыў Кімберлі Бэйнс, трынаццацігадовай дзяўчынкі, якая нейкім чынам ператварылася ў спелую жанчыну з чатырма рукамі, і якая зараз можа быць двайніком Рыма, чалавечай пасудзінай багіні смерці Калі?
  
  
  Не, Гаральд Сміт не збіраўся добраахвотна згаджацца на гэта сам. Ён з цяжкасцю мог у гэта паверыць. Як ён мог чакаць, што прэзідэнт, які меў свае ўласныя карані ў Новай Англіі, як соль зямлі, прыме такую фантазію?
  
  
  Замест гэтага ён сказаў: "Стаючая перад вамі праблема, спадар прэзідэнт, заключаецца ў вызначэнні найлепшага курсу дзеянняў пасля смерці Хінсейна".
  
  
  "Я ў думках рыхтаваўся пачаць татальную атаку, калі Абамінадад задаволіць публічнае пакаранне", - павольна вымавіў Прэзідэнт. "Але, не ведаючы, ці мёртвыя Кудэр і Джэкман таксама, я не магу падвяргаць небяспекі іншых нашых закладнікаў з "чалавечага шчыта" тамака. Мяркуючы па тым, як гэта выглядае для свету, хлопец, якога іраіты назвалі агентам ЗША-рэнегатам, разгарнуўся і збіў іх лідэра. Гэта робіць нас дрэннымі хлопцамі. Гэта бардак”.
  
  
  "Пытанне ў тым, што будзе рабіць ваенную раду Хінсейна?" - разважаў Гаральд Сміт. "Ці пагодзяцца яны сысці з Курана, абвінаваціўшы ва ўсім няшчасны выпадак, справакаваны іх прэзідэнтам-індывідуалістам, ці яны добраахвотна выканаюць яго беззваротныя загады?"
  
  
  "Гэта тая частка, якая палохае мяне да паўсмерці", - сумна прызнаўся Галоўнакамандуючы. "Калі ён сапраўды аддаваў загады аб спыненні агню, якімі яны былі? Для арганізацыі тэрарыстычных нападаў на мэты ЗША? Атакаваць нашы войскі ў Хамідыйскай Аравіі? Атруціць Ізраіль газам?"
  
  
  "ведаючы Мадаса Хінсейна, - цвяроза сказаў Гаральд Сміт, - усіх траіх".
  
  
  "Калі б толькі мы маглі зафіксаваць мысленне ў Abominadad ".
  
  
  Сміт прачысціў горла, перш чым сказаць: "Магчыма, мы зможам".
  
  
  “Як? Абодва вашыя чалавекі выведзеныя са строю. Стары азіят мёртвы, а каўказец прапаў без вестак. Нашыя адзіныя актывы там – закладнікі”.
  
  
  "Папраўка. Майстар Сінанджу, насуперак папярэднім паведамленням, жывы".
  
  
  "Што?" Зменены новаанглійскі акцэнт прэзідэнта змяніўся паўднёвым і набыў спалоханую тэхаскую вымову.
  
  
  "Ён выходзіць з комы", - хутка дадаў Сміт.
  
  
  "Якая кома? Я так зразумеў, ён быў выведзены са строю ядзернай бомбай у Палм-Спрынгс ".
  
  
  Сьміт няёмка праглынуў, ягоны кадык выпусціўся з поля зроку. "Калі вы падушыце, спадар прэзідэнт, сітуацыя была такая: нейтронная бомба, вырабленая прысяжнымі, была запраграмаваная на выбух у Палм-Спрынгс. Рыма і Чиун..."
  
  
  "Каўказскі і ўсходні", - хутка сказаў Прэзідэнт.
  
  
  "- адправілі нейтронную прыладу ў пустыню, каб выратаваць насельніцтва. Час заканчваўся. . . гм. . . Азіят адабраў зброю ў іншага мужчыны. Нейтронная прылада здэтанавала. Пасля таго, як радыяцыя спала, не было выяўлена ніякіх слядоў азіята ".
  
  
  "Тады як?"
  
  
  “Вы памятаеце, што гэтая справа была звязана з махлярствам з нерухомасцю, звязаным са зброяй масавага знішчэння. Побач з месцам выбуху знаходзілася падземная забудова кандамініюмаў, якая была ў цэнтры ўсёй справы”.
  
  
  "Кандамініум, так". Сьміт мог уявіць, як яго прэзыдэнт задуменна ківае. Менавіта прэзідэнт дапамог падрыхтаваць легенду, якая тлумачыла выбух ядзернай прылады ў каліфарнійскай пустыні непаразуменнем Камісіі па атамнай энергіі. Праз свае сувязі ў грамадстве ён дамовіўся з бацькамі студэнта-фізіка, які сканструяваў прыстасаванне, ціха пакінуць краіну. І так Скай Блуэл была адпраўлена заканчваць школу ў Парыжы.
  
  
  Сміт працягваў. “Відавочна, Майстар сінанджа, ведаючы, што на ніжніх паверхах будынка сабралася стаялая вада, скінуў нейтронную прыладу непасрэдна перад яго выбухам і знайшоў прытулак на затопленых паверхах амаль у двухстах футах пад зямлёй. Спалучэнне пяску і вады абараніла яго ад найгоршай нейтроннай бамбардзіроўкі”.
  
  
  "Узрушаюча".
  
  
  "Я ... э-э... падазраваў, што ён выжыў, і выратаваў яго. Ён даволі хворы, але можа паправіцца".
  
  
  "Але яго лічылі мёртвым на працягу некалькіх месяцаў. Што, чорт вазьмі, навяло цябе на думку, Сміт?"
  
  
  Гаральд Сміт вагаўся. Ці мог ён сказаць прэзідэнту, што Дух Чыўна, майстра Сінанджу, пераследваў яго вучня Рыма і самога Сміта, моўчкі молячы выратаваць яго з пясчанай магілы, пакуль Інжынерны корпус войска не загадаў Сміту правесці раскопкі на гэтым месцы?
  
  
  Не, вырашыў Сміт. Ён не мог сказаць гэтага прэзідэнту. Як кіраўніку звышсакрэтнай арганізацыі, якая афіцыйна не існавала, яму была даверана адна з самых далікатных пасад у краіне. Сказаўшы праўду, ён патрапіў бы ў катэгорыю, якую раней, у часы УСС, называлі Восьмым аддзелам.
  
  
  "Мяне заўсёды турбавала адсутнасць цела, спадар прэзідэнт", - сказаў ён нарэшце, яго галасавыя звязкі злёгку дрыжалі пад цяжарам агіднай хлусні. "Мне проста не прыйшло ў галаву даследаваць тэрыторыю кандамініюмаў, таму што адразу пасля выбуху яна была заделана бетонам".
  
  
  "Зразумела", - задуменна вымавіў прэзідэнт, які быў адзіным чалавекам, перад якім Сміт быў падсправаздачны. “Вельмі добра, Сміт. Прэзідэнт, які абраў вас на пасаду, якую вы зараз займаеце, меў здаровы сэнс – для дэмакрата. Шкада, што яны звольнілі яго яшчэ да таго, як ён скончыў свой тэрмін”.
  
  
  Сьміт у думках уздыхнуў. Гэта было вельмі даўно. Да Рыма. Да Чыўна. Да ўсяго.
  
  
  "Магчыма, Майстар Сінанджу зможа нам неяк дапамагчы", - працягваў ён. "Яго продкі - раннія майстры сінанджу - мелі шырокі досвед працы ў гэтай частцы свету. Я зазірну да яго, калі мы скончым абмяркоўваць сітуацыю".
  
  
  "Дай мне ведаць, Сміт. Я збіраюся пачакаць з рашэннем, пакуль не параюся з іншымі членамі кааліцыі. Я проста хацеў спачатку параіцца з табой".
  
  
  "Я буду на сувязі, спадар прэзідэнт", – сказаў Гаральд Сміт, кладучы вішнёва-чырвоную трубку. Затым ён павярнуўся ў сваім патрэсканым скураным крэсле кіраўніка. Рэдка змазваныя шарыкападшыпнікамі вішчалі і бурчэлі, пакуль ён не апынуўся тварам да твару з люстраным акном з аднабаковага шкла і панарамным відам на праліў Лонг-Айленд і рознакаляровыя ветразі лета ў Амерыцы.
  
  
  Прыцемкі не прымусілі сябе доўга чакаць. Лета было на зыходзе. Нават калі ён глядзеў на мірныя воды ў Рай, штат Нью-Ёрк, дзе ўздымаліся ветразі і нябачныя кілі пакідалі нечытэльныя сляды на празрыстай блакітнай грыфельнай дошцы вады, здавалася, што свет затаіў дыханне.
  
  
  Велізарнае шматнацыянальнае войска стаяла на мяжы сяброўскай хамідыйскай Аравіі і акупавала Куран. На поўнач ад гэтай разрабаванай і заваяванай зямлі, якая знаходзіцца па-за законам нацыя Іраіт, акружаная недружалюбнымі дзяржавамі, ізаляваная дзясяткамі рэзалюцый і санкцый ААН, сядзела падобна ядзернаму ядру, гатоваму перайсці ў крытычны стан ад які расце ціску.
  
  
  Кааліцыя, створаная супраць Іраіта, была занадта далікатнай, каб пратрымацца доўга, разумеў Сміт. Немцы, кітайцы і іярданцы таемна гандлявалі боепрыпасамі і абыходзілі гэтую нібы жалезную блакаду. Французы праяўлялі прыкметы супрацоўніцтва. Хаміды пачыналі нервавацца. Што яшчэ горш, сірыйцы прамацвалі Абамінадад, што яны могуць перайсці на іншы бок, калі ЗША пяройдуць у наступ.
  
  
  І самая вялікая казырная карта з усіх, ізраільцяне, скідалі свае ракеты "Іерыхон" для нанясення папераджальнага ўдару. Ніхто не мог іх вінаваціць, але як толькі Іраіт пусціць у ход свой жахлівы арсенал масавага знішчэння, цывілізацыя, магчыма, не зможа сабраць аскепкі на працягу тысячы гадоў.
  
  
  Гаральд Сміт зняў акуляры без аправы і змахнуў малюсенькія пылінкі з бездакорна чыстых лінзаў. Ён заўважыў, што ў яго старэчым узросце гэтыя малюсенькія прадметы турбавалі яго слабыя вочы. Занадта шмат доўгіх гадзін, праведзеных згорбіўшыся над экранам кампутара - праглядаючы яго шырокі банк дадзеных у пошуках якія зараджаюцца сігналаў небяспекі, ахоўваючы нацыю ад сіл, якія скрывілі б Канстытуцыю супраць краіны, якая яе спарадзіла, - зрабілі яго шэрыя вочы звышадчувальнымі.
  
  
  Мудрагелістае слізгальнае святло зрабіў шкляное акно цьмяна адбівалым. Сміт утаропіўся на свае ўласныя завостраныя, цытрынавага колеру рысы твару, звярнуў увагу на сівыя валасы, якія былі ўсяго на тон ці два святлейшыя за яго касцюмы-тройкі, і зразумеў, што свет балансуе на ростанях гісторыі. Калі ўсё пойдзе добра, у найбліжэйшае дзесяцігоддзе ўзнікне новы сусветны парадак. Калі не, то насоўваюцца новыя Цёмныя стагоддзі. Кюрэ спатрэбіўся б больш, чым калі-небудзь, - а ён быў старым з правальвальнымі вачыма і без рукі прымусу.
  
  
  Сміт апошні раз пачысціў лінзы, паставіў іх на месца і падняў сваё цыбатае цела Ікабада Крэйна з крэсла.
  
  
  Ён моўчкі прайшоў міма сваёй занятай сакратаркі і падняўся на ліфце на трэці паверх.
  
  
  Майстар Сінанджу знаходзіўся ў прыватным крыле санаторыя.
  
  
  Сьміт ветліва пастукаў у дзьверы.
  
  
  Надтрэснуты і бурклівы голас вымавіў: "Увайдзі, аб імператар".
  
  
  Сьміт падавіў уздрыгнуўшы ўздых. Калі ён апошні раз глядзеў на Майстра Сінанджу, той быў апушчанай абалонкай, якая, здавалася, чаплялася за жыццё найтанчэйшымі ніткамі.
  
  
  І ўсё ж за цяжкімі дубовымі дзвярыма Чыун даведаўся Сміта, якога ён назваў імператарам, таму што за пяцітысячагадовую гісторыю Дома Сінанджу ніводны Майстар ніколі не служыў таму, хто не належаў да каралеўскай сям'і, - хіба што ў няміласці. І Чыун, кіруючы майстар сінанджа гэтага стагоддзя, адмовіўся прызнаць, што ён быў менш вялікі, чым яго папярэднікі.
  
  
  Такім чынам, Сміт быў імператарам Смітам, часам Гаральдам Вялікадушным. У іншых выпадках Вар'яцкім Гаральдам. Ён пераносіў гэта са стаічнай агідай, таму што калі і было нешта, чаму ён навучыўся з таго дня, як наняў Чыуна навучаць паліцэйскага з Ньюарка па імені Рыма Уільямс, каб той стаў падраздзяленнем КЮРЭ па ахове правапарадку, дык гэта не выказваць прамой нязгоды. з Майстрам сінанджу.
  
  
  Прачысціўшы горла, Сміт адчыніў дзверы і ўвайшоў.
  
  
  Чіун ляжаў пад белымі прасцінамі, яго птушыная галава ляжала на падушцы. Здавалася, ніводзін мускул не завагаўся на яго далікатных аголеных руках. Толькі вочы, карыя, як гузікі з чырвонага дрэва, выдавалі жыццё. Яны кінуліся ў напрамку Сміта.
  
  
  "Як вы сябе адчуваеце, майстар Чиун?" Спытаў Сміт, падыходзячы да ложка.
  
  
  "Настолькі добра, наколькі можна было чакаць", – сказаў Чыун, надаўшы свайму голасу сухую хрыпату, якой раней у ім не было.
  
  
  Улавіўшы падказку, Сміт падыграў.
  
  
  "Нешта не так?"
  
  
  "Медсёстры – быдла", – прахрыпеў Чыун. "За выключэннем той, якая асабіста рыхтуе мне мал. Ёй трэба пакінуць у жывых".
  
  
  "Пакараць смерцю медсясцёр на падставе дрэннай працы супярэчыць палітыцы Фолкрофта", - цвяроза сказаў Сміт.
  
  
  "Я б пагадзіўся на лупцоўку палкамі, калі б яна была дастаткова сур'ёзнай".
  
  
  "Пра цялесныя пакаранні не можа быць і размовы. Але калі вы настойваеце, я магу дабіцца іх спынення - я маю на ўвазе адпусціць", - паспешна дадаў Сміт.
  
  
  Майстар Сінанджу стомлена закрыў вочы. "Так, што б там ні было адпусці іх. Над прорвай".
  
  
  Сьміт агледзеў галаву Чыўна з заміраючым пачуцьцём роспачы. Пучкі валасоў над вушамі, падобнымі на марскую ракавіну, здаваліся цьмянымі і шэрымі, кавалак барады, які віўся ад падбародка, быў тонкім і нярэчыўным, як пахошчы. Старэчы твар, падобны на бурштынавую разыначку, быў пакрыты сеткай разбежных маршчын, заплюшчаныя вочы запалі ў кашчавыя арбіты, нібы апускаючыся ў смерць і разлажэнне.
  
  
  Магчыма, справа была ў тым, што Майстар Сінанджу ўсё яшчэ прыходзіў у сябе пасля некалькіх месяцаў комы, падвешаны ў цёмным вадаёме са стаялай вадой, падобна лічынцы казуркі. Магчыма, гэта было таму, што Сміт толькі нядаўна даведаўся, што Чыуну выканалася сто, але стары карэец здаваўся нашмат, нашмат старэй, чым раней. Насамрэч, ён выглядаў неапісальна бездапаможным. Сьміт страціў надзею ў будучыні арганізацыі, якую ён узначальваў.
  
  
  "Медсёстры сказалі мне, што вы глядзелі перадачу з Абамінадада", - асцярожна сказаў Сміт.
  
  
  Адказу няма.
  
  
  "Ты бачыў, што здарылася з Рыма".
  
  
  Тонкія, як папера, вусны Чыуна сціснуліся ў бяскроўную лінію.
  
  
  Сьміт працягваў настойваць. "Вы думаеце, што Рыма можна выратаваць?"
  
  
  Паўза была доўгай, перш чым рушыў услед адказ. "Не".
  
  
  "Ці азначае гэта, што вы не ўзяліся б за такую задачу?"
  
  
  "Я стары чалавек і вельмі хворы. Стаючая перада мной задача - акрыяць. Іншай мэты няма. Або пажадана."
  
  
  "Не віна Рыма, што ён не зразумеў тваёй... знешнасці".
  
  
  "Ты зразумеў", - непрыхільна сказаў Чыун.
  
  
  "Я не быў так эмацыйна ўцягнуты, як Рыма", - растлумачыў Гаральд Сміт. "Ён вытлумачыў ваш паўтаральны жэст, які паказвае на зямлю, як указанне на яго ногі. Ён падумаў, што ты спрабуеш сказаць яму, што зараз ён ходзіць у тваіх сандалях ".
  
  
  "Мой дух з'яўляўся яму чатыры разы", - нараспеў вымавіў Чиун. "Ён не зразумеў, таму што не хацеў разумець. Ён прагне майго тытула. Я ахвяраваў сваімі пенсійнымі гадамі, каб выдрэсіраваць бледны кавалак свінога вуха, і калі я меў патрэбу ў ім больш за ўсё, ён прыкінуўся драўнянай малпай і збянтэжана пачухаў у патыліцы ". Ён павярнуў свой высахлы твар да сцяны.
  
  
  Сьміт вырашыў зьмяніць свой падыход.
  
  
  "Я толькі што размаўляў па тэлефоне з прэзідэнтам Злучаных Штатаў".
  
  
  - Вітаю правадыра, - прамармытаў Чыун.
  
  
  "Яму было цікава, якія ў цябе могуць быць азарэнні", - працягваў Сміт. "Твае продкі працавалі на ірайтыдаў, калі тыя былі Месапатамцамі".
  
  
  "Бонг працаваў на іх. Бонг нікчэмны. Ён адштурхнуў персаў і егіпцян і быў вымушаны мець справу з кліентамі ніжэйшага ўзроўню".
  
  
  "Кхм. Яны акапаліся ў акупаваным Куране".
  
  
  "Чарві таксама капаюць норы".
  
  
  "Яны адмаўляюцца змірыцца перад неадольным эканамічным крахам".
  
  
  "Яны заўсёды былі бедныя. Наколькі бядней яны могуць стаць? Гэтым варварам усё роўна".
  
  
  Сьміт пачуў горыч у голасе старога карэйца. Ён зразумеў гэта. Майстры Сінанджу заўсёды неслі на сваіх плячах жорсткі цяжар, наймаючыся ў якасці забойцаў і абаронцаў пасадаў старажытнасці, таму што вёска Сінанджу, размешчаная на маркотных скалістых берагах сучаснай Паўночнай Карэі, не магла прахарчаваць сябе рыбалоўствам або прамысловасцю. У дрэнныя гады яны тапілі дзяцей. Гэта называлася "адправіць дзяцей дадому, да мора".
  
  
  На працягу стагоддзяў Дом Сінанджу набіраў сілу і ўплыў. Майстры Сінанджу вывучылі ўсе існуючыя мастацтва забойства, удасканалілі мноства новых, а затым, у часы Вялікага Вана, перасягнулі так званыя баявыя мастацтвы, калі Ван адкрыў сонечную крыніцу - унутраную сілу, якая дазволіла Майстрам Сінанджу пераадолець чалавечыя абмежаванні і слабасці, каб цалкам рэалізаваць патэнцыял свайго. розуму і цела.
  
  
  Майстры Сінанджу, якіх баяліся больш, чым ніндзя, якіх ненавідзелі больш, чым Борджа, больш магутныя, чым войска вестготаў на маршы, падняліся з брудных раўнін негасціннай вёскі, каб стаць непераўзыдзенымі ў баявых мастацтвах.
  
  
  Доўгая лінія, ганарлівая, напышлівая, бесперапынная. Да часоў Чыуна, чый першапачатковы вучань-карэец стаў рэнегат, не пакінуўшы яму замены, пакуль Амерыка не папрасіла яго здзейсніць немагчымую, недаравальную рэч - навучыць белага чалавека забароненаму мастацтву сінанджу.
  
  
  Чыун, апошні ў сваім родзе, здзейсніў гэта. І за доўгія наступныя гады ён выявіў, што Рыма Ўільямс валодае дарам велічы. Чиун адважыўся памарыць, што Рыма быў увасабленнем напаўзабытай легенды Сінанджу, якая прадказвала прыход мёртвага начнога тыгра, які стане ўвасабленнем Шывы Разбуральніка і ў канчатковым выніку стане найвялікшым Майстрам з усіх.
  
  
  Рыма быў. І меў. Але Рыма станавіўся ўсё больш схільным асобасным трансфармацыям, у якіх дух Шывы зазіраў праз смяротныя вочы Рыма.
  
  
  І вось, у самы непрыдатны момант, Рыма ператварыўся ў Шыву. Чыун бачыў гэта па тэлевізары. Кімберлі Бэйнс зламала яму шыю, вызваліўшы дух Шывы. Рыма больш не было.
  
  
  Гэта азначала, што лінія Сінанджу заканчвалася Чыўном. Выконваючы прароцтва, Чыун знішчыў тое самае, дзеля ўвекавечання чаго ён столькім ахвяраваў.
  
  
  Горш таго, Чыун пакахаў Рыма як сына. Цяпер ён адчуваў сябе кінутым і адданым. Жыццё больш не здавалася яму салодкім.
  
  
  Гаральд Сміт паправіў свой паласаты дартмуцкі гальштук. Ён рассеяна разгладзіў яго. Ні таго, ні іншага жэсту не запатрабавалася.
  
  
  "Я разумею, што ты адчуваеш", - асцярожна сказаў ён.
  
  
  Чыун з цікавасцю падняў вочы. "У цябе ёсць сын?"
  
  
  "Дачка".
  
  
  Яго вочы ператварыліся ў шчылінкі халоднага святла. "Тады ты не разумееш".
  
  
  "Прэзідэнт не ўпэўнены, ці варта яму аддаваць загад аб нанясенні ўдару па Абамінададзе".
  
  
  "Забі іх", - рашуча сказаў Чиун. "Свет стане лепш".
  
  
  "Гэта быў бы зруйнавальны ўдар. Рыма, несумненна, загінуў бы".
  
  
  Чіун грэбліва махнуў рукой. “Рыма больш няма. Шыва займае яго месца. Ваш прэзідэнт мог знішчыць Шыву не больш, чым майстар Сінанджу мог бы згарнуць месяц сеткай з павуціння. Паведаміце яму, што ён не павінен чакаць”.
  
  
  Сутулыя плечы Сміта прыкметна паніклі. "Тады, я мяркую, ты вернешся ў Сінанджу".
  
  
  "Час ёсць. Мой кантракт яшчэ не мінуў. Я выканаю яго - у рамках абмежаванняў, накладзеных на мяне маім доўгім выпрабаваннем".
  
  
  "Мне шкада паведамляць вам, майстар Чиун, - сказаў Гаральд Сміт, хутка цямячы, - але ваш кантракт скончыўся некалькі тыдняў таму".
  
  
  Вочы Чыуна спалохана расхінуліся. У пакоі ўзнікла слабое электрычнае адчуванне. Яно зыходзіла ад Чыўна.
  
  
  "Праўда?" ён піскнуў, яго голас вібраваў, як нацягнутая струна арфы.
  
  
  "Сапраўды".
  
  
  "Гэта жудасна".
  
  
  "Я мог бы разгледзець магчымасць падаўжэння".
  
  
  "Я не гэта меў на ўвазе", – успыхнуў Чыун. "Я маю на ўвазе, што я сумаваў па сваім кохі".
  
  
  Сьміт міргнуў. "Прабачце?"
  
  
  "Гэта карэйскае слова", – растлумачыў Чиун. "Яно азначае "стары і рэдкі". Калі Майстру Сінанджу спаўняецца сто гадоў, кажуць, што ён дасягнуў сваёй кохі. Гэты час вялікага святкавання. І я першы майстар Сінанджу, які сумуе па сваім кохі па прычынах, адрозным ад смерці ". Ён цяжка ўздыхнуў. "Сапраўды, я пракляты багамі".
  
  
  "Мне шкада гэта чуць", - бясколерна сказаў Сміт.
  
  
  "Пакінь мяне зараз. Я безуцешны".
  
  
  "Вядома".
  
  
  Сьміт накіраваўся да дзьвярэй. Вочы Майстра Сінанджу павольна зачыніліся. Слабая электрычнасць у паветры пачала спадаць.
  
  
  Каля дзвярэй Сміт спыніўся.
  
  
  "Дарэчы, - сказаў ён, - у вас ёсць страхоўка?"
  
  
  Голас Чыуна гучаў адхілена. "Чаму ты пытаешся?"
  
  
  "Ну, санаторый бярэ больш за трыста даляраў у дзень", - растлумачыў Сміт. "Прыватныя медсёстры, вядома, за дадатковы поплатак. А тэлевізар варта дваццаць пяць даляраў у дзень. Каму мне паслаць рахунак?"
  
  
  Чыун выпрастаўся, як складаны нож.
  
  
  "Біл!" піскнуў ён. "Я служыў вашай арганізацыі два няшчасныя дзесяцігоддзі! І вы патрабуеце адплаты?"
  
  
  “Я павінен. Гэта Фолкрафт, а не арганізацыя. Тэхнічна, у іх розныя аперацыйныя бюджэты. Я не магу дараваць доўг аднаго ад імя другога”.
  
  
  Вочы Чыуна звузіліся і сталі сталёвымі.
  
  
  "Ты выратаваў мяне, Гаральд Сміт, ад халоднай вечнасці пустаты", - пачаў ён.
  
  
  "Я шаную вашу падзяку", - спакойна сказаў Сміт.
  
  
  "Я не ўдзячны, - холадна сказаў Чыун, - таму што я вярнуўся да горычы і няўдзячнасці з усіх бакоў. Лепш бы ты пакінуў мяне боўтацца, як сушаны абрыкос, у вечнай пустасці, чым вяртаць мяне да такой няўдзячнасці".
  
  
  "Магчыма, мы маглі б што-небудзь прыдумаць", - прапанаваў Сміт.
  
  
  Вочы Чыуна ператварыліся ў горкія ляза.
  
  
  "Як?"
  
  
  "Я мог бы прабачыць абавязак у абмен на вашу кансультацыю па сітуацыі з Іраіці".
  
  
  Вочы Чыуна звузіліся мацней. Калі б не тонкі пагрозлівы бляск, яны маглі б быць зачыненыя.
  
  
  "Гэта не змешвае вашыя бізнэсы?" - спытаў ён.
  
  
  "CURE можа законна выплаціць вам ганарар за кансультацыю, з якога вы можаце пакрыць Фолкрофт свае медыцынскія выдаткі".
  
  
  "Не", - сказаў Чыун цвёрдым голасам.
  
  
  "Не?
  
  
  "Мне патрэбна падвойная дапамога", - сказаў Чыун, зноў падвысіўшы голас. "Падвойная, таму што я цярпеў катаванні медсясцёр, якім трэба было б працаваць у шахтах глыбока пад зямлёй, а не наведваць такую, як я".
  
  
  "Я б пагадзіўся з гэтым", - холадна сказаў Сміт.
  
  
  "Добра. Мне трэба атрымаць ад цябе некалькі рэчаў, Сміт".
  
  
  "Назаві іх".
  
  
  "Жароўня, панцыр леапардавай чарапахі і дакладная гадзіна нараджэння Мадаса Хінсейна".
  
  
  Сівыя бровы Гаральда Сміта здзіўлена прыўзняліся. "Навошта вам патрэбна дата нараджэння Хінсейна?"
  
  
  "Таму што ён не мёртвы", - сказаў Чыун, адкідваючыся на падушку.
  
  
  Кіраўнік 3
  
  
  
  
  Мадас Хінсейн бег, ратуючы сваё жыццё, з пляца арабскага Адраджэння ў стылі барока.
  
  
  Ён быў не адзін. Здавалася, што ўвесь Абамінадад бег з плошчы і ад лютасці, якая абрынулася на свет.
  
  
  Насамрэч, дзве фурыі.
  
  
  Мадас, заблытаўшыся ў падоле свайго абайуха, павярнуў зачынены вэлюмам твар, каб яшчэ раз убачыць жудаснае відовішча.
  
  
  Тое, што ўбачылі яго панурыя карыя вочы, напоўніла яго вялікім жахам.
  
  
  Шыбеніца, якая была пераўтвораная ў судзейскую трыбуну, зараз уяўляла сабой груду трэсак і грубых дошак. Што яшчэ больш палохала, адно з гіганцкіх бронзавых перадплеччаў, адлітае па ўласнай форме Мадаса, трэснула на часткі. Ятаган, які сціскаў адзін вялізны кулак, балансаваў у кволых руках забойцы памерам з чалавека, які цяпер арудаваў ім так, нібы гэта была простая пластыкавая палачка для кактэйлю, а не цяжкавагавы выраб лепшых нямецкіх кавалёў-фехтавальшчыкаў.
  
  
  Яно паказвала прама ўверх, збалансаванае, якое вагаецца. Лязо пачало апускацца. Яно прасвістала, як рэактыўны самалёт.
  
  
  Пад лязом стаяла Кімберлі Бэйнс, аголеная, яе зламаная шыя схілілася набок, яе вочы, калісьці празрыстыя лужынкі фіялетавых чарнілаў, цяпер гарэлі, як шарыкі фасфарасцыруючай крыві, на раз'юшаным твары, якое Маддас ледзьве пазнаў.
  
  
  Яны разляцеліся, як выбухаюць сонцы, калі, сыкаючы, лязо ссеклася.
  
  
  Зямля скаланулася. З трэскаючага бетону пасыпаліся іскры, як ад працы д'ябальскай кавадлы. Лязо зазвінела, як магутны меч Алаха, які дзівіць няверных.
  
  
  І, выплываючы з вібрацыі, зазвінеў музычны голас, насмешлівы, дзёрзкі.
  
  
  "Прыйдзі, Шыва. Так не варта звяртацца са сваёй нявестай!"
  
  
  Гэта быў голас мілай Кімберлі Бэйнс, і ўсё ж гэта быў не ён.
  
  
  Яна адышла ўбок, яе чатыры рукі падняліся, як у павука, які рыхтуецца накінуцца на сваю ахвяру. Яе маленькія грудзі затрэсліся.
  
  
  Лязо зноў паднялося. Яно апісала ў паветры васьмёрку, трапятанне і свіст тонкага ляза былі неверагодна гучнымі, калі яно рассякала паветра.
  
  
  На гэты раз ён увайшоў збоку, шукаючы яе гладкую шыю.
  
  
  Спрытная і легканогі, Кімберлі адскочыла, каб пазбегнуць удару. Жахлівае лязо прасвістала пад ёй. Яна прызямлілася на ўсе шэсць канечнасцяў, як злавесная гладкая казурка, убранае ў чалавечую плоць.
  
  
  "Апусці свой меч, аб Шыва", - абвясціла Кімберлі. “Цяпер на цябе прэтэндуе Гартуй. Мы станцуем Тандаву, і гэтая зямля ператворыцца ў Кацёл з Крывёю, з якога мы абодва будзем багата піць”.
  
  
  Адказам быў нечалавечы роў, гучны, жудасны, аглушальны.
  
  
  Ён зыходзіў ад чалавека, які насіў пунсова-пурпурны гарнітур, які навяваў выявы джынаў, гарэмаў і "Тысячы і адной ночы". Яго скура была грубага загарэлага адцення, а вочы гарэлі, як падпаленае вуголле. Яго рука з тоўстым запясцем балансавала іншай шабляй, як чырвоны мурашка, які нясе галінку.
  
  
  Лязо зноў абрынулася ўніз. Кімберлі ўмела вывернулася.
  
  
  На гэты раз ён уразіў распасцёртую постаць у зялёным бурнусе, рассекшы яе напалам. Асобныя часткі цела ўзляцелі ў неба.
  
  
  Выгляд яго афіцыйнага прадстаўніка Селіма Фанека, якога Мадас Хінсейн мудра падстроіў, каб той заняў яго месца на шыбеніцы, які ляціць уверх двума секцыямі, нагадаў арабскаму ятагану аб тым, як гэтая золатавалосая лісіца здрадзіла яго. Калі б не яго ўласная хітрасць, сам Мадас зараз ляцеў бы ў неба, разарваны на кавалкі, як куча дроў. Менавіта Фанек прыняў на сябе здрадлівы смяротны ўдар, які прызначаўся самому Мадасу.
  
  
  Ён павярнуўся і аднавіў свой бег, нязграбная постаць у жаночым абайуху і чорных дэсантных чаравіках. Ён павінен быў знайсці прытулак у гэтым вар'яцтве здрады. Бо хутка будуць выкананы загады аб спыненні агню, якія ён пакінуў свайму даверанаму міністру абароны.
  
  
  І ён таксама ведаў, што хутка ўпадуць амэрыканскія бомбы. Мадас Хінсейн мог змірыцца з гібеллю свайго народа. Але ён таксама быў у эпіцэнтры падзеяў. І арабскаму ятагану трэба было выканаць больш вялікае прызначэнне, чым ператварыцца ў такую кучу смецця. Прызначэнне, якое не ўключала ў сябе ганебную смерць.
  
  
  Ён павінен быў знайсці прытулак.
  
  
  Мужчына, спатыкнуўшыся, перабег яму дарогу. Ён быў стары, з адзіным жоўта-карычневым зубам у роце.
  
  
  "Алах, прабач нас!" - прастагнаў старэйшына. "За грахі нашага бязбожнага лідэра нам паслалі двух дэманаў, каб яны раздзіралі нас".
  
  
  "Будзь ты пракляты, стары!" - раўнуў Мадас Хінсейн, выбіваючы адзіны зуб бездапаможнага чалавека абцасам чаравіка. "Ты занадта слабы, каб атрымаць асалоду ад трыўмфу, які чакае народ Іраіці".
  
  
  Мадас рынуўся далей, раствараючыся ў натоўпе.
  
  
  У іншым месцы ў Абамінададзе двух спалоханых мужчын выносіла разам з людской хваляй, якая ратуецца ад разні на плошчы Арабскага Адраджэння.
  
  
  "Ты бачыш, што тамака адбываецца?" раздражнёны Дон Кудэр, вядучы праграмы па захопе закладнікаў для амерыканскай тэлевізійнай сеткі BCN. Яго валасы сапраўды ўсталі дубка - вынік пажыццёвага злоўжывання лакам для валасоў.
  
  
  "Не", - пыхкаў прападобны Джуніпер Джэкман, які прыехаў у Абамінадад, каб падняцца на сцэну і вызваліць Кудэра, толькі для таго, каб апынуцца яго сакамернікам. “Чаму мяне гэта павінна хваляваць? Выбрацца жывым – гэта ўсё, што мае значэнне”.
  
  
  "Мы толькі што сталі сведкамі паваротнага моманту ў гісторыі", - працягнуў Кудэр, яго голас набыў громападобны тэмбр. "Мадаса, тырана Іраіта, напаткаў той жа суровы лёс, што і папярэдніх іраіцкіх дэспатаў. Хтосьці павінен паведаміць міру".
  
  
  "Калі я ўбачу тэлефонную будку, - рассеяна сказаў звышгодны Джэкман, - я дам вам ведаць".
  
  
  "Я б усё аддаў за чатырохправадную лінію ў гэты вырашальны, паваротны момант гісторыі, сведкам якога мне выпаў гонар быць".
  
  
  "І я б усё аддаў, калі б хто-небудзь проста тэлепартаваў мяне назад у Вашынгтон. Як аднойчы сказаў адзін знакаміты чалавек: "Слава мімалётная, але мая задніца вечная".
  
  
  Натоўп нёсся, як абарваныя лемінгі да абрыву. Дон Кудэр і вялебны Джэкман былі захопленыя страхам і пагрозай затаптаць нагамі. Калі б яны спатыкнуліся, іх бы імгненна растапталі ў крывавыя лахманы. Ад думкі аб пахаванні ў зачыненых трунах, якія маглі б скончыцца, у іх кроў стыла ў жылах. Ніводзін з іх не прыехаў у Абамінадад, каб пазбавіцца апошняга імгнення ў цэнтры ўвагі - нават калі гэта было, лежачы сярод чорнага крэпа і пурпурнога аксаміту.
  
  
  Калі натоўп мужчын, жанчын і дзяцей хлынуў у сам горад, яго загналі ў канал, утвораны двума радамі офісных будынкаў.
  
  
  "Думаеш, яны калі-небудзь спыняцца?" Кудэр ахнуў.
  
  
  "Не губляй надзеі", - прахрыпеў Джэкман.
  
  
  На шляху людскога патоку раптоўна ўзнік халодны блочны будынак. Яно амаль перакрыла іншы канец вуліцы.
  
  
  Натоўп паспрабаваў абысці яго. Але імпульс іх уцёкаў быў занадта вялікі, натоўп прыціснуўся заблізка, каб большасць магла зладзіцца.
  
  
  "О, чорт", - прастагнаў вялебны Джэкман.
  
  
  Частка пярэдняга краю натоўпу сапраўды ўрэзалася ў прысадзісты будынак, як шпакі ў паветразаборнікі 747-го. Яны выдавалі даволі непрыемны гук, калі пачалі назапашвацца.
  
  
  Найбольш спрытныя члены гэтага бурлівага згустку ўцякае чалавецтва парадзелі і разышліся ў двух напрамках.
  
  
  Раптам шлях, пройдзены донам Кудэрам і вялебным Джэкманам, расступіўся, як Чырвонае мора. Яны ўбачылі распасцёртыя целы.
  
  
  І яны ўбачылі вапняковы фасад, сцяну раздушаных цел перад ім, якая, здавалася, насоўвалася на іх.
  
  
  "Я памру ў паганскай краіне!" Вялебны Джэкман завішчаў.
  
  
  "Я памру, - прастагнаў Дон Кудэр, - і няма каму зняць мой трагічны, але іранічны фінал".
  
  
  Джэкман павярнуўся, яго вочы былі хворымі, устрывожанымі, як быццам камера магла нейкім чынам матэрыялізавацца, каб адлюстраваць іх апошнія гераічныя моманты на зямлі.
  
  
  Потым ён заўважыў гэта.
  
  
  "Гэй, балаганшчык, пачакай!" ён закрычаў.
  
  
  "Ты звар'яцеў? Мяне растопчуць".
  
  
  "Не, ты не зробіш гэтага", - сказаў звышгодны Джэкман, яго голас раптам стаў далёкім.
  
  
  Галава Кудэра адкінулася назад, ён падумаў, што Джэкман упаў пад бязлітаснымі нагамі натоўпу.
  
  
  Але калі ён азірнуўся, то ўбачыў, што прападобны Джуніпер Джэкман сагнуўся, грудзі яго працавала, як кавальскія мяхі, яго ванітавала, калі ён спрабаваў адсапціся.
  
  
  Цісканіна, якая пераследвала іх па пятах, разышлася ў абодвух кірунках, каб пазбегнуць прысадзістага будынка.
  
  
  Усведамленне найшло на Дона Кудэра. Гэта значыла, што ён таксама мог спыніцца.
  
  
  Не паспеў ён даць сігнал свайму мозгу з'ехаць у намець, як яго галава стукнулася аб вапняк, і ён далучыўся да кучы распасцёртых целаў іраіці.
  
  
  "Ты мёртвы?" Спытаў звышгодны Джэкман пасля таго, як аднавіў дыханне і бачком падышоў.
  
  
  "Мой твар усё яшчэ фотагенічна?" Спытаў Кудэр, схапіўшыся за галаву.
  
  
  "Не. ніколі не быў".
  
  
  Кудэр закрыў вочы. "Тады я мёртвы".
  
  
  "Для правінцыйнага тэхасца з мяшкамі пад вачыма, якія даходзяць да пупка, ты, аднак, вырабляеш ажыўлены шум", – дадаў прападобны Джэкман.
  
  
  "Тады я не буду прасіць цябе пазбавіць мяне ад пакут", - сказаў Дон Кудэр, сядаючы.
  
  
  "Табе і не давядзецца. Гатовы паспрачацца на любую суму грошай, што людзі думаюць, што мы ўжо мёртвыя".
  
  
  Палаючыя чорныя вочы Дона Кудэра загарэліся.
  
  
  "Падумайце аб нашым трыўмфальным вяртанні ў Штаты: "Вядучы-закладнік і нікому не патрэбны чарнаскуры палітык, які стаў кіроўным ток-шоў, паўстаў з мёртвых".
  
  
  "Гэй, прыбяры гэтую "не якая адносіцца да справы" частка, чуеш? Цяпер я ценявы сенатар акругі Калумбус".
  
  
  "Гэта акруга Калумбія, і калі яны парушаць праграму, калі атрымаюць радасныя навіны, гэта будзе праз мяне, а не праз цябе".
  
  
  "Дазволь ім", - прамармытаў звышгодны Джэкман, гледзячы ў неба. “Я проста не хачу быць мёртвым па-сапраўднаму. Таму што, калі мае людзі даведаюцца, што мне канец, яны будуць настойваць, каб прэзідэнт у адплату разбамбіў пуху з гэтай дзіркі”.
  
  
  "Мы павінны знайсці сховішча!" Галава Дона Кудэра тузанулася з боку ў бок. "Ты бачыш што-небудзь? Што-небудзь, што выглядае істотным?"
  
  
  "Нічога", - бесклапотна адказаў Джэкман. "Калі не лічыць гэтага цудоўнага вышыннага будынка, у які ты ўрэзаўся".
  
  
  Затым вочы Кудэра сфакусаваліся. "О". Так, - слаба сказаў ён. "Гэта".
  
  
  Джэкман дапамог вядучаму падняцца на ногі.
  
  
  "Ты страшэнна добры рэпарцёр, ты ведаеш гэта?" Джэкман зароў. "Ты забягаеш прама ў, верагодна, лепшае бамбасховішча ў горадзе, і ў цябе бракуе разумнага сэнсу заўважыць гэта".
  
  
  "Нават Кранкайт быў бы ўзрушаны пасля таго, што з намі здарылася", - сказаў Кудэр, папраўляючы свой мяты гарнітур. Грандыёзным жэстам ён расчыніў дзверы. Затым, успомніўшы, дзе ён знаходзіцца, ён раптам змяніў кірунак, сказаўшы: "Міністры перад кіроўнымі".
  
  
  Вялебны Джэкман асцярожна пракраўся ўнутр. Кудэр палічыў на пальцах да дзесяці. Калі ён не пачуў стрэлаў, ён рушыў услед за ім.
  
  
  У будынку было цёмна. Электрычнасць была адключана. Шыльды былі на арабскай, таму немагчыма было сказаць, якой мэты служыў будынак.
  
  
  "Што ж з намі здарылася?" Спытаў Джэкман. "Гэта прыйшло і сышло так хутка, што ўсё прайшло як у тумане".
  
  
  "Той хлопец з мёртвымі вачыма збіраўся забіць нас", - сказаў Кудэр.
  
  
  "Так. Белы хлопец з запясцямі памерам два на чатыры цалі. Ён выглядаў як амерыканец, за выключэннем таго, што быў апрануты як з "Тысячы і Адной ночы". Ён таксама збіраўся прыкончыць нас голымі рукамі. Я памятаю, як ён сказаў, што шкадуе, што яму прыйшлося гэта зрабіць”.
  
  
  Яны пачалі падымацца па лесвіцы.
  
  
  "Гэта было для цябе", - сказаў Дон Кудэр. "Для мяне ён сказаў, што маё забойства даставіць задавальненне".
  
  
  Джэкман хмыкнуў. "Напэўна, ты быў правым вінгерам. Яны ўсе мелі зуб на цябе".
  
  
  "Не, ён, здавалася, аднекуль ведаў мяне. І ў дадатак ён выглядаў накшталт як знаёма. Ён сказаў нешта яшчэ. Але я думаю, што гэта было выбіта з мяне".
  
  
  "Не ў першы раз", - прабурчаў Джэкман.
  
  
  Яны падняліся на пяць пралётаў, перш чым здаліся і пачалі хадзіць з пакоя ў пакой, спрабуючы тэлефоны. Усе былі мёртвыя. Не тое, каб гэта мела вялікае значэнне. Яны знаходзіліся на варожай тэрыторыі і былі прыгавораны да смерці мяцежнай каманднай радай Маддаса Хінсейна. Нават калі б яны ведалі ірацкі эквівалент 911, гэта, напэўна, не дапамагло б.
  
  
  Яны знайшлі акно, якое выходзіла на шырокі пляц Арабскага Адраджэння.
  
  
  "Можа быць, мы зможам што-небудзь убачыць адсюль", – выказаў меркаванне Джэкман.
  
  
  Плошча была практычна пустая. Яны былі здзіўлены, убачыўшы, што скрыжаваныя ятаганы, якія працялі раскошны гарызонт, усё яшчэ гэта рабілі. Фактычна, яны ўсё яшчэ былі перакрыжаваны.
  
  
  Іх вушэй дасягнуў рэзкі ляск. Нават праз запячатанае акно ён прымусіў іх зубы спачувальна застукаць.
  
  
  "Ой, гэта балюча", - з турботай сказаў Кудэр. Падвойныя ляза вібравалі так моцна, што феномен быў бачны нават з іх аддаленага наглядальнага пункта.
  
  
  Затым клінкі расчыніліся, на імгненне разышліся ў бакі і з новай лютасцю накінуліся адзін на аднаго. Аконнае шкло разбілася ў іх на вачах, настолькі вялікая была ўдарная хваля, якая пайшла рабізнай ад сутыкнуўшыся клінкоў.
  
  
  "Яны не павінны рухацца!" Выпаліў Дон Кудэр. "Гэта помнікі".
  
  
  "Ну, зараз яны пераязджаюць", - сказаў звышгодны Джуніпер Джэкман, занепакоена аблізваючы свае вадкія вусы. Яго вытарашчаныя вочы, здавалася, вылупіліся далей, чым звычайна. У яго быў зладзеяваты выгляд заўзятага падпальшчыка, які, ачуўшыся пасля запою, адчуў пах бензіну на кончыках пальцаў і не мог успомніць, як ён туды патрапіў.
  
  
  Дон Кудэр затаіў дыханне. "Што магло быць прычынай гэтага? Якая неверагодная сіла, нябачная, непазнальная, нястрымная...?"
  
  
  "Я цябе выкрыю, калі ты не перастанеш казаць так, быццам чытаеш сямігадзінны ўрывак", - выплюнуў звышгодны Джэкман. "Дарэчы, дзе ты бярэш гэтую дрэнь?"
  
  
  Кудэр паціснуў плячыма. "Усе нашы аўтары навін прыязджаюць з "Інкуайрэр". Гэта пазбаўляе нас ад неабходнасці паведамляць пра іх".
  
  
  "Лічбы".
  
  
  Іх погляды вярнуліся да шкла. Шаблі зноў прыйшлі ў рух. Шкло зноў трэснула, паветра здрыганулася ад металічнага ляску і грукату. Іскры, якія выляцелі са злучаных лёзаў, былі памерам са снежны ком.
  
  
  "Ведаеце, - сказаў прападобны Джуніпер Джэкман, - я не магу зразумець, што звязала гэтых свінарнікаў, але ў мяне ёсць падазрэнне, што гэта неяк звязана з тым хлопцам, які спрабаваў нас абрабаваць".
  
  
  Дон Кудэр кіўнуў. "Я не збіраўся паднімаць гэтую тэму, але як раз перад тым, як усё вакол нас абрынулася, вы выпадкова не заўважылі, як арабская дзяўчына начыста сарвала з сябе вопратку?"
  
  
  "Магчыма", - нерашуча сказаў звышгодны Джэкман.
  
  
  "Ты звярнуў увагу на яе рукі?"
  
  
  "Рукі? Так, я заўважыў рукі. Некалькі."
  
  
  "Колькі ты налічыў?"
  
  
  "Я спыніўся на трох", - прызнаўся звышгодны Джэкман. "Тры рукі на жанчыне - гэта не па-хрысціянску. Я не хацеў больш нічога бачыць".
  
  
  "Я налічыў чацвярых", - прамармытаў Дон Кудэр тонкім голасам.
  
  
  У напаўцёмным пакоі запанавала цішыня. Ніводнаму з мужчын не было чаго дадаць да гэтага агульнага ўспаміну.
  
  
  Ятаган даўжэй крыла рэактыўнага самалёта выгнуўся і паласнуў па гарызонце. Клінок суперніка адступіў, пазбягаючы ўдару. Атакуючы клінок працягваў бесперапынна.
  
  
  Ён упіўся ў сцяну будынка, як нож у кардон. Фасад будынка раптоўна паваліўся. Гэта была танная шматкватэрная хата з бетону, але ўсё ж бетон не павінен быў так лёгка крышыцца. Удар, відаць, быў жахлівы.
  
  
  Такім, мусіць, было замах назад. Ён перасек лінію флагштокаў, на якіх лунаў нацыянальны сцяг Іраіці ў трох экземплярах, роўна напалам.
  
  
  "Я мяркую, у дзяўчынкі ёсць іншы клінок", - нарэшце сказаў звышгодны Джэкман. Яго голас быў вельмі ціхім.
  
  
  "Я мяркую тое ж самае", - сказаў Дон Кудэр. "Справа ў тым, чаму яны б'юцца?"
  
  
  "Я думаю, што дзяўчынка зламала хлопцу шыю".
  
  
  "Я думаў, гэта тая дзяўчына, у якой была зламаная шыя", - запярэчыў Кудэр. "Яна нахілілася набок, як тэхаскі канюк, які ўбачыў хворага бычка".
  
  
  “Ну, тады яны абодва атрымалі пераломы шый. Гэта здараецца.
  
  
  Клінкі шалёна круціліся, танцуючы, выпускаючы бліскучыя промні бронзавага і залатога сонечнага святла, калі яны ўзмахвалі і ўхіляліся адзін ад аднаго.
  
  
  "Відаць, зараз у іх гэта атрымліваецца", - сказаў Дон Кудэр праз некаторы час.
  
  
  Джэкман прыжмурыўся. "Табе здаецца, што яны падбіраюцца бліжэй?"
  
  
  "Можа быць? Чаму?"
  
  
  "Таму што, калі гэта так, я мяркую, мы проста на пласе".
  
  
  "Як ты думаеш, калі пачнуць падаць бомбы?"
  
  
  "Нікому не расказваю".
  
  
  "Тады я галасую за тое, каб мы рызыкнулі", – сказаў Кудэр. "Тое, як яны ідуць на гэта, усе гэтыя бомбы падыходзяць у любым выпадку для таго, каб разгрэбці завалы".
  
  
  Вялебны Джэкман упарта паківаў галавой. "Толькі не я. Гэты кавалак каменя, падобна, пабудаваны на стагоддзі. Я застануся тут датуль, пакуль гэта не стане небяспечна".
  
  
  "Калі ты застаешся, то і я застаюся", - сказаў Кудэр, выпучыўшы сваю знакамітую гранітную сківіцу, як нос крэйсера "Іджыс". Але ў яго абвіслых вачах быў неспакой.
  
  
  Раптам шкло перад імі проста выпала. А гіганцкія супернічальныя ляза нават не сутыкнуліся.
  
  
  Вялебныя Джуніпер Джэкман і Дон Кудэр адскочылі назад, у страху хапаючыся адзін за аднаго.
  
  
  "Я пайду, калі ты пойдзеш", - прашаптаў Кудэр.
  
  
  "Я пайду, калі гэта застанецца нашым маленькім сакрэтам", – прашыпеў Джэкман.
  
  
  "Ты не раскажаш маёй публіцы?"
  
  
  "Калі ты не скажаш ні слова майму электарату".
  
  
  "Дамовіліся, брат".
  
  
  Яны скаціліся па лесвіцы, трымаючыся за рукі, як двое спалоханых дзяцей, якія ўцякаюць з дому з прывідамі.
  
  
  За выключэннем таго, што сапраўдныя жахі хаваліся за межамі будынка, а не ўсярэдзіне яго.
  
  
  Кіраўнік 4
  
  
  
  
  Генерал Раззік Азіз, міністр абароны ўсяго Іраіта і акупаванага Курана, уварваўся ў штаб Мяцежнай каманднай рады, задыхаўшыся, яго вочы былі поўныя страху, а карычневы твар пакрыты пластом поту, якога хапіла б, каб падсмажыць цыбульныя кольцы.
  
  
  Ён з жахам зразумеў, што большасць іншых чальцоў рады ўжо апярэдзілі яго ў пакоі. Яны сядзелі вакол квадратнага стала рады, іх аднолькавыя вусы нервова паторгваліся.
  
  
  Да глыбокага здзіўлення Азіза, ніхто не прэтэндаваў на месца, якое раней займала нябожчык прэзідэнта Мадас Хінсейн.
  
  
  Адчуўшы магчымасць захапіць уладу простым дакрананнем свайго заду да саф'янавай скуры, генерал Раззік Азіз паспешліва бразнуўся на зямлю.
  
  
  Ён не бачыў супраціву з боку астатніх, таму яго жорсткія рысы расплыліся ў шырокай усмешцы пад мокрымі ад поту вусамі.
  
  
  "Я чую, што аб'яўляю сябе пажыццёвым прэзідэнтам, натуральным пераемнікам нашага любімага лідэра Мадаса Незабыўнага", - сказаў Азіз сваім самым афіцыйным тонам.
  
  
  На яго здзіўленне, Мяцежны камандны саветнік - той з іх, хто перажыў відавочны пераварот на плошчы Арабскага Адраджэння, - выліўся апладысментамі палягчэння.
  
  
  "Я таксама сапраўдным заяўляю, што з гэтага дня і надалей, - абвясціў ён, - указ аб тым, што ўсе іракцы павінны пераймаць нашаму былому Каштоўнаму Лідэру ва ўсіх адносінах, асабліва ў тым, што тычыцца валасоў на твары, у гэтую хвіліну адмяняецца".
  
  
  Зноў апладысменты. Прэзідэнт Раззік Азіз нахмурыўся. Гэта было занадта проста. Што яны задумалі?
  
  
  "З гэтага часу, - дадаў ён, - да мяне будуць звяртацца як да ар-Раіса, Прэзідэнта".
  
  
  Яшчэ больш апладысментаў. Двое мужчын, міністр замежных спраў з жалезнымі валасамі і міністр інфармацыі з чапурыстай асобай, усталі і наладзілі сціплую авацыю стоячы.
  
  
  "Не", - раптам сказаў Азіз. "Аль-Зеем, Лідэр".
  
  
  Цяпер усе ўсталі. Раздаліся бурныя апладысменты.
  
  
  Прэзідэнт Раззік Азіз ведаў, што гэта не было тыповымі паводзінамі іраіці ў калідорах улады. На працягу тысячагоддзяў, пачынаючы з імперый старажытнай Асірыі і Вавілона, рудыментарных каранёў сучаснага Іраіта, кіраўнікам гэтай краіны даводзілася забіваць і катаваць на шляху да вяршыні, і ў канчатковым выніку яны часта гінулі ад замаху.
  
  
  Нешта было вельмі, вельмі не так.
  
  
  Але, не маючы ні найменшага падання аб тым, што б гэта магло быць, Азіз працягваў, кансалідуючы ўладу.
  
  
  "Цяпер, калі гэта ўладжана, мы павінны разабрацца з праблемай Курана", – абвясціў ён, жэстам запрашаючы астатніх заняць свае месцы. "Згодна з атрыманай мной сакрэтнай інфармацыяй, неабходна дасягнуць пагаднення з амерыканскімі ўзброенымі сіламі, якія не нясуць адказнасці за лёс нашага пасла".
  
  
  "А як наконт палестынскай праблемы?" - спытаў міністр адукацыі.
  
  
  Прэзідэнт Азіз скурчыў грымасу. Ён павярнуўся да міністра інфармацыі са словамі: "Апублікуйце гэтую заяву. "Я, прэзідэнт Іраіцкай Рэспублікі Раззік Азіз, сапраўдным заяўляю, што буду абараняць справу Палестыны да апошняй кроплі палестынскай крыві".
  
  
  Дагаварыўшы пра гэта, каб ніхто не ўсумніўся ў значэнні яго слоў, прэзідэнт Азіз працягнуў: "Мы павінны паведаміць Вашынгтону аб нашым намеры вярнуць арабскую зямлю Куран пажыральнікам смецця, якія яе захапілі. Мы больш не жадаем у ім жыць. У нас усё роўна ёсць усё каштоўнае, у тым ліку імпартаваныя ангельскія камяні ".
  
  
  "А як наконт сіл Арганізацыі Аб'яднаных Нацый?" спытаў міністр замежных спраў. "Як толькі мы адступім, яны прасунуцца ў Куран і створаць базу паблізу нашай сапраўднай паўднёвай мяжы. Тады мы ніколі іх не пазбавімся".
  
  
  "Мы ніколі не пазбавімся ад іх, пакуль у іх ёсць падстава для нападзення", - сказаў прэзідэнт Азіз, пляснуўшы далонню па стале. "Зрабіце гэта. Мы разбярэмся з наступствамі пазней".
  
  
  Міністр замежных спраў кіўнуў. "Неадкладна".
  
  
  "Тады праінфармуйце Вашынгтон і іншыя сталіцы, што з гэтага моманту заложнікі ..."
  
  
  "Госці пад прымусам", - паправіў міністр інфармацыі, які прыдумаў дыпламатычны неалагізм.
  
  
  "... госці, якія знаходзяцца пад прымусам, – скончыў прэзідэнт Азіз, – могуць свабодна пакінуць памяшканне без якіх-небудзь абмежаванняў або перашкод".
  
  
  "Ці разумна гэта?" - спытаў міністр адукацыі.
  
  
  Прэзідэнт Азіз, бачачы зараджэнне апазіцыі, падумваў аб тым, каб выцягнуць свой табельны пісталет і застрэліць мужчыну на месцы. Але, падумаўшы, ён палічыў няветлівым страляць у чальцоў рады ў першыя дзесяць хвілін свайго тэрміна паўнамоцтваў.
  
  
  Замест гэтага ён спытаў: "Чаму ты пытаешся?"
  
  
  "Амерыканскія агенты, якія нават зараз бясчынствуюць на плошчы Арабскага Адраджэння", - прапанаваў міністр адукацыі. "Ці не варта вам зрабіць іх капітуляцыю ўмовай гэтага жэсту міру і добрай волі?"
  
  
  Насамрэч гэта была выдатная ідэя, падумаў прэзідэнт Азіз, які на імгненне забыўся пра жудаснае відовішча на плошчы, з якой ён і іншыя збеглі.
  
  
  Ён зрабіў разумовую пазнаку прыцягнуць гэтага чалавека да суда за здраду пры першай жа якая прадставілася падставе. Ён быў занадта разумны для свайго ж дабра. Акрамя таго, у Азіза быў швагер, які мог бы стаць ідэальным міністрам адукацыі. Гэты чалавек сапраўды ўмеў чытаць.
  
  
  "Няхай гэта будзе ўмовай нашых умоў", - абвясціў ён.
  
  
  Якраз у гэты момант уварваўся міністр культуры, разгарачаны, потны і дашчэнту напалоханы.
  
  
  "Яны руйнуюць горад!" - закрычаў ён. "Чаму ніхто не спыняе іх?"
  
  
  "Таму што ў нас няма міністра абароны", - разумным тонам адказаў прэзідэнт Азіз.
  
  
  "Але ты ж міністр абароны, Азіз".
  
  
  Затым міністр культуры даведаўся, што Раззік Азіз сядзеў у Каштоўным крэсле Лідэра.
  
  
  "Вы можаце называць мяне аль-Зеем", - сказаў Раззік Азіз, гонар прымусіў яго вусы мужна тапырыцца.
  
  
  "Аль-Зеем, яны монстры", - хутка сказаў мужчына. "Жанчына апантаная дэманамі, а мужчына рыкае, як сам Шайтан, выпушчаны на волю ў свеце. Яны ўзялі ў рукі шаблі самога Маддаса Хінсейна і ваююць так, нібы жадаюць пакончыць з мірам!"
  
  
  "Хто перамагае?" патрабавальна спытаў Азіз.
  
  
  "Я не мог бы сказаць. Але, агідны горад, ён вызначана прайгравае. Яны выраўнялі плошчу і рухаюцца ў гэтым напрамку".
  
  
  "Я падвышаю цябе да міністра абароны, мой брат, і ўскладаю на цябе святы абавязак абараняць нашу старажытную сталіцу ад непрыкрытай агрэсіі".
  
  
  "Светлавалосая жанчына, яе агрэсія сапраўды аголена. Таму што яна не носіць абайух. Акрамя таго, у яе канечнасці атрутнага павука".
  
  
  "Тады знішчы іх абодвух у гэтую ж хвіліну".
  
  
  Новы міністр абароны паспяшаўся выканаць свой свяшчэнны абавязак.
  
  
  Прэзідэнт Азіз звярнуўся да астатніх. "Я прапаную нам засведчыць нашу непазбежную перамогу з даху", - упэўнена сказаў ён.
  
  
  З даху Палаца Смутку яны маглі бачыць, недасканала і толькі з перапынкамі, канфлікт, які бушуе ў некалькіх мілях ад іх.
  
  
  Часцей за ўсё былі бачныя клінкі. Малюсенькія фігуркі, якія імі валодалі, увогуле не былі бачныя.
  
  
  Скрыжаваныя скімітары высякалі іскры, якія фактычна выклікалі невялікія пажары вакол цэнтра бітвы. Завылі сірэны. Дарогі былі забітыя бягучымі.
  
  
  Падобная на зялёную цыбулю форма магілы Невядомага мучаніка затрэслася, як керамічны званочак, калі шаблі сутыкнуліся і разляцеліся ў бакі прама за ёй.
  
  
  "Вы іх бачыце?" - спытаў Прэзідэнт.
  
  
  "Не, аль-Зеем!" - рушыў услед выразны адказ. "Толькі вялізныя клінкі".
  
  
  Адзін ятаган выгнуўся і закруціўся, наносячы зваротны ўдар іншаму. На зваротным узмаху ён рассек зялёны купал, як быццам гэта была простая чара. Грукат падаючых абломкаў прымусіў усіх прысутных на даху падумаць аб землятрусе.
  
  
  "Там!" - сказаў міністр адукацыі. "Я бачу адну! Гэта жоўтавалосая дэманэса".
  
  
  Паміж двума будынкамі ў поле зроку з'явілася Кімберлі Бэйнс. Яе стройнае цела было цалкам аголена. Пры кожным узмаху яе валасы раскідаліся, як конскі хвост. Клінок - яго рукаяць больш, чым у яе - быў моцна схоплены чатырма павучымі лапамі.
  
  
  "Яна вельмі моцная, нават для жанчыны з чатырма рукамі", - прамармытаў голас.
  
  
  "Яна прыехала ў Вялікую Аравію, каб сеяць разбурэнні і выстаўляць напаказ свае бессаромныя неісламскія звычаі", - змрочна сказаў прэзідэнт Азіз.
  
  
  "Яна, безумоўна, фарсіць сваімі звычаямі", - сказаў міністр культуры, які далучыўся да іх і стаў міністрам абароны. Яны заўважылі, што ён наводзіў палявы бінокль на сцэну.
  
  
  "Ці з'яўляюцца яе . . . гм. . . звычаі такімі ж шырокімі, як у нашых арабскіх жанчын?" - спытаў прэзідэнт.
  
  
  "Не, насамрэч яны даволі маленькія, гэтыя звычаі".
  
  
  Палявыя біноклі пачалі рабіць абход. Усім хацелася зірнуць на дзіўна маленькія любаты амерыканскага дэмана з пекла.
  
  
  Затым яны пачулі гудзеў гук "бум-бум-бум", які разносіцца паміж штучнымі каньёнамі Абамінадада ў стылі барока.
  
  
  З поўначы прыляцелі тры баявыя верталёты "Хінд" савецкай вытворчасці. Вялікія верталёты луналі над дахамі, іх шрубы былі дзіўна ціхімі для такога масіўнага лятальнага апарата. Іх целы колеру пустыні былі абвешаны ракетнымі ўстаноўкамі і кулямётамі, усталяванымі на падбародку. Яны найбольш нагадвалі высокатэхналагічную печаную бульбу.
  
  
  Хінды знізіліся, адзін раз абляцелі зону канфлікту і перайшлі ў атаку.
  
  
  "Цяпер яны асуджаныя", - паабяцаў міністр абароны.
  
  
  Капсула адарвалася, выпусціўшы серыю ракет. Яны стралой паляцелі да разбуранага манумента, падобнага на мячэць, цалкам разбурыўшы яго.
  
  
  Паднятыя клінкі замерлі ў паветры, як шчупальцы спалоханага матыля.
  
  
  "Яны прамахнуліся", - сказаў міністр адукацыі.
  
  
  "Міністр абароны навічок на сваёй працы", - выказаў меркаванне прэзідэнт, успомніўшы, якое гэта было для яго. У пачатку доўгай іраіцка-ірацкай вайны ён быў простым санітарам. Дванаццаць папярэдніх міністраў абароны былі пакараныя смерцю або загінулі ў выніку "няшчасных выпадкаў" пасля таго, як выклікалі незадаволенасць былога прэзідэнта Маддаса Хінсейна. У рэшце рэшт Азіз аказаўся наступным на чарзе. Паколькі пакаранне хутчэй наганяла тых, хто адмаўляўся ад прасоўвання па службе, чым тых, хто выклікаў гнеў прэзідэнта, ён з радасцю прыняў гэтую прапанову.
  
  
  Яшчэ адна Лань кінулася на бліскучыя шаблі.
  
  
  Гэты страляў з кулямёта, устаноўленага на падбародку. Гэта здавалася разумным падыходам, паколькі хуткастрэльнасць дазваляла высекчы невялікі лес. Пакуль іншы ятаган - той, якім не валодаў аголены бялявы дэман, - не пранёсся над гарызонтам і проста не адсек хвост Задняму.
  
  
  Ён разваліўся на дзве часткі. Пасля таго, як ён знік за воданапорнай вежай у форме паганкі ў стылі барока, агністы шар з кіпячага полымя і закуранага дыму падняўся ў неба з таго месца, дзе яго бачылі ў апошні раз.
  
  
  Трэцяя Лань адышла на пачцівую адлегласць, дзе да яе хутка далучылася другая. Яны парылі, як тоўстыя стракозы, наводзячы свае гарматы і ракетныя ўстаноўкі.
  
  
  "Гэта цудоўна", - сказаў міністр абароны. "Цяпер яны збіраюцца знішчыць дэманаў".
  
  
  Відавочна, гэтак званыя дэманы таксама зразумелі гэта. Яны спынілі сваё жахлівае сутыкненне. Скимитары на імгненне замерлі, як пары касмічных нажніц.
  
  
  Потым адзін з іх адступіў, спыніўся і выйшаў.
  
  
  Гэта было занадта далёка, каб уразіць грозныя баявыя караблі, хоць яны і разгойдваліся ў небе ад зваротнага струменя паветра.
  
  
  Ятаган цалкам адсунуўся назад, знікаючы з вачэй.
  
  
  Калі ён з'явіўся зноў, гэта быў верціцца металічны дыск, які праляцеў па паветры са злавесным гукам, падобным на роў гіганцкага быка.
  
  
  "Немагчыма!" Прэзідэнт Азіз узарваўся. "Ён кінуў гэта!"
  
  
  Падобна гіганцкай апорнай шрубе, які саслізнуў з шчоглы, "ятаган" разгарнуўся да парылых Хиндам.
  
  
  Кожны член Каманднай рады Мяцежнікаў ведаў, якім будзе вынік. Толькі міністр абароны, які бачыў, як яго кар'ера разбураецца ў агні ў першы ж дзень працы, адвярнуўся, калі гіганцкі ятаган абезгаловіў балансавальныя крылы іх нясучых шруб.
  
  
  Апорныя шрубы разляцеліся ў двух кірунках, выпусціўшы вострыя ляза, на якіх бліснула сонечнае святло. Адзін з іх пераламаў мінарэт, як хлебную палачку.
  
  
  Хінды выпалі, як печаныя бульбіны з абпаленых рук, і выбух агню, які яны выпусцілі пры сутыкненні, прымусіў пот выпарыцца з кожнай асобы Мяцежнай Каманднай рады.
  
  
  "Што нам рабіць?" - прамармытаў міністр абароны. "Амерыканцаў, відавочна, не спыніць".
  
  
  "Чаму вы пытаецеся нас?" запатрабаваў адказу Раззік Азіз. "Вы новы міністр абароны".
  
  
  “Але ты стары чалавек, аль-Зеем. У цябе ёсць вопыт у гэтых пытаннях. Я ўсяго толькі ўдачлівы міністр культуры. Усё, што я ведаю, гэта катаванні і шпіянаж. Ні тое, ні іншае тут не дастасавальна”.
  
  
  Раззік Азіз паглядзеў на дым і полымя, якія ахапілі сэрца горада. Толькі адзін ятаган лунаў сярод кіпячага дыму. Як ні дзіўна, ён заціх, як быццам уладальнік не жадаў весці смяротную сутычку са сваім бяззбройным супернікам.
  
  
  "Я кажу, што мы неадкладна вызваляем усіх закладнікаў і безумоўна здаемся", – сказаў Азіз.
  
  
  "Калі вы гэта зробіце, – уставіў міністр адукацыі, – амерыканцы будуць настойваць на трыбуналах па ваенных злачынствах і шыях, каб запоўніць свае жорсткія завесы".
  
  
  "Тады мы выдадзім архітэктара гэтых злачынстваў, нашага мёртвага Каштоўнага лідэра", - сказаў Азіз.
  
  
  "Але амерыканцы будуць настойваць на жывой шыі. Тое, што яны называюць казлінай скурай".
  
  
  "Апушчаны казёл", - паправіў прэзідэнт Раззік Азіз, якога пачыналі раздражняць паводзіны гэтага занадта разумнага міністра адукацыі. "Каго мы павінны ім прапанаваць?"
  
  
  На даху Палаца Смутку вочы Узбунтаванай Каманднай рады адвялі вочы ад асобы свайго лідэра. Вінаватыя погляды зрабілі іх выразы дзіўнымі.
  
  
  "Адказвай мне!" - запатрабаваў прэзідэнт Азіз.
  
  
  Гэта быў, вядома, нахабны міністр адукацыі, які выказаў дрыготкае меркаванне.
  
  
  "Справа не ў тым, каго мы прапануем ім, аль-Зеем", - жорстка сказаў ён. “Справа ў тым, каго яны будуць настойваць на павешанні. І зараз, калі наш любімы Мадас у міласэрных руках Алаха, ты, аль-Зеем, – натуральны выбар”.
  
  
  Прэзідэнт Раззік Азіз міргнуў, нервовы цік прабег па яго вусатым твары. Гэта пачалося ў яго левага вока, распаўсюдзілася ўніз па дыяганалі, прымушаючы яго ноздры раздзімацца, і, нарэшце, прымусіла яго вусы паторгвацца, як чарвяка на гарачай пліце.
  
  
  Цяпер, занадта позна, ён зразумеў. Яму ўсё было вельмі ясна. Прычына, па якой ніхто іншы да яго не скокнуў у прэзідэнцкае крэсла, была простай. Гэта было больш не цэнтр улады, а трон смерці.
  
  
  І ён прызнаў гэта сваім.
  
  
  Кіраўнік 5
  
  
  
  
  Гаральд Сміт быў здзіўлены, выявіўшы Майстры сінанджа сядзіць на татамі ў нагах яго бальнічнай койкі.
  
  
  На Чыўне было кімано колеру слановай косці, якое Сміт асабіста дастаў з куфра з параходам у суседнім доме майстра Сінанджу. Ён сядзеў у позе лотаса, выгнуўшы спіну, яго маршчыністы твар засяроджана зморшчыўся, калі ён хуткімі чорнымі мазкамі наносіў мазкі на пергаментны скрутак. Верхняе святло адкідала гарачыя блікі на яго лысую галаву. Каля яго ног дыміўся вок, накрыты вечкам.
  
  
  "Прэзідэнт атрымаў тэрміновае паведамленне ад Абамінадада", - пачаў Сміт.
  
  
  Не падымаючы вачэй, Чыун кіўнуў.
  
  
  "Міністр абароны Іраіта прапанаваў вызваліць усіх закладнікаў, калі ЗША адклічуць разбуральныя сілы, якія, як яны сцвярджаюць, мы абрынулі на іх горад".
  
  
  Чіун нахмурыўся, дадаючы мазок пэндзля да геаметрычнага ўзору, які ён старанна ствараў на пергаменце.
  
  
  "Праблема ў тым, - працягваў Сміт, - што мы нічога не раскрылі. Мы мяркуем, што іраіты маюць на ўвазе Рыма і Кімберлі Бэйнс".
  
  
  "Гэта нядобра", - сказаў Чыун, нахмурыўшыся, з-за чаго яго твар зморшчыўся, ператварыўшыся ў пасмяротную маску, падобную муміі. Мовы полымя, якія вырываюцца з малюсенькай грудзіны, адкідалі вагальныя блакітныя цені на сухія рысы Майстра Сінанджу, нібы прывіднае пераварочванне старонак гісторыі.
  
  
  "Вы маеце на ўвазе той факт, што мы не можам кантраляваць Рыма і Кімберлі?"
  
  
  "Не, - сказаў Чыун, - я маю на ўвазе той факт, што твой супернік, Мадас Хінсейн, нарадзіўся з сонцам у Цяльцы. Гэта вельмі дрэнна. Гэта азначае, што ён упарты і незгаворлівы. Ён не здасца, пакуль не памрэ. І , магчыма, нават тады."
  
  
  "Як гэта можа быць?" Сьміт задумаўся.
  
  
  "Для сапраўднага Цяльца гэта магчыма".
  
  
  Акунуўшы жорсткую палачку для ліста ў чарнільны камень, Майстар Сінанджу зрабіў яшчэ адзін мазок пэндзлем.
  
  
  "Месяц у Скарпіёне", - дадаў ён.
  
  
  "Што гэта значыць?"
  
  
  "Яму падабаецца апранацца як жанчына". Чіун падняў галаву, яго вочы бліснулі. "Гэта тлумачыць, чаму ён усё яшчэ жывы".
  
  
  Сьміт прачысьціў горла. "Э-э, майстар Чыун, я павінен паведаміць вам, што з Абамінадада паступіла паведамленне аб тым, што Мадас Хінсейн мёртвы. Калі б гэта было не так, чаму яго міністр абароны захапіў уладу?"
  
  
  Майстар Сінанджу ляніва накіраваў пульт дыстанцыйнага кіравання на суседні камбінаваны тэлевізар і відэамагнітафон. Зайграла касета.
  
  
  Сміт уважліва назіраў, як зноў зайгралі апошнія тэлевізійныя кадры з "Іраіта". Ён убачыў, як Рыма адвёў адну руку назад, каб нанесці смяротны ўдар, які павінен быў знішчыць Дона Кудэра. Рука Рыма, дзіда з задубелых пальцаў, узнялася.
  
  
  Занадта хутка, нават для таго, каб камера паспела гэта зафіксаваць, жанчына ў трапяткім чорным абайуху працягнула руку, каб прыбраць Кудэра са шляху ўдару. Рука Рыма працягвала рухацца, наносячы ўдары па ўсмешлівай вусатай постаці ў зялёным бурнусе, якая стаяла прама ззаду.
  
  
  "Гэты чалавек не быў Мадасам Хінсейнам", - паведаміў Чыун Сміту, калі высокая фігура ў бурнусе вылецела з кадра з сілай, якая ламае косці.
  
  
  "Чаму ты так кажаш?" Спытаў Сміт, калі камера мімаходам убачыла жанчыну ў абайух, калі яна падняла сваю вопратку, каб паказаць сваю аголеную фігуру і павуковыя канечнасці.
  
  
  "Таму што, - сказаў Чыун, націскаючы на кнопку "паўза", - гэта Мадас Хінсейн".
  
  
  Сьміт нахіліўся да экрана, па-савінаму міргаючы.
  
  
  У адным куце застылага малюнка другая фігура ў абайуху пераскоквала праз парэнчы трыбуны для прагляду. Сьміт выразна ўбачыў бліскучыя чорныя чаравікі дэсантніка пад дзіка задзіраным падолам вопраткі.
  
  
  "Батынкі", - сказаў Сміт. "Вельмі цікава, але наўрад ці станоўчы доказ".
  
  
  Не кажучы ні слова, Чиун пстрыкнуў выключальнікам і вярнуўся да сваёй працы.
  
  
  Заўважыўшы халоднае блакітнае свячэнне агню Sterno, Сміт сказаў: "Я спадзяюся, што вока было дастаткова для вашых патрэб. Знайсці медную жароўню ў кароткія тэрміны было немагчыма".
  
  
  "Паглядзім, ці дасягне гэта сваёй мэты", - вось і ўсё, што сказаў бы Майстар сінанджа.
  
  
  "Прэзідэнт яшчэ не прыняў ваеннага рашэння", - сказаў Сміт, калі маўчанне зацягнулася. "Хамідыйскі афіцэр, які ўзначальвае шматнацыянальную кааліцыю, прынц-генерал Сулейман Баззаз, адмовіўся дазволіць нашым сілам рухацца. Палітычна прэзідэнт загнаны ў тупік".
  
  
  "Раскажы мне пра іншыя сілы", - прапанаваў Чыун, усё яшчэ працуючы над сваім скруткам, які ляжаў роўна, са злёгку загнутымі пад цяжарам чатырох камянёў кутамі.
  
  
  "Ну, у цяперашні час узначаленая ЗША кааліцыя ўключае хамідаў, егіпцян, сірыйцаў, ..."
  
  
  "Не кажы мне аб арабскіх войсках", - адрэзаў Чіун. “Яны падобныя да пяскоў пустыні, калі пачынаецца бура вайны. Яны будуць выбіваць вочы і цягаць за ногі вашых салдат – тых, хто не павернецца супраць вас”.
  
  
  "Ну, ёсць брытанцы, французы, грэкі, італьянцы, палякі, канадцы і іншыя еўрапейскія элементы".
  
  
  Чыун падняў вочы. "Ніякіх манголаў?" ён здзіўлена піскнуў.
  
  
  "У нашым распараджэнні не было мангольскіх падраздзяленняў".
  
  
  "Я маю на ўвазе не лёкаяў у форме, – запярэчыў Чыун, – а моцных манголаў на конях".
  
  
  "На нашым баку сапраўды туркі", - выказаў меркаванне Сміт.
  
  
  "Туркі прымальныя, - чмыхнуў Чиун, - калі хтосьці плануе разню".
  
  
  "Прэзідэнт спадзяецца пазбегнуць якіх-небудзь смерцяў".
  
  
  "Тады ён няварты быць прэзідэнтам. Бо вораг атрымлівае асалоду ад разняў, і яго спыніць толькі яго ўласнае знішчэнне".
  
  
  Чіун паставіў апошнюю кропку на скрутку і пакінуў яго сохнуць.
  
  
  У гэты момант з зачыненага вечкам вока данёсся люты трэск.
  
  
  "А", - сказаў Чыун, пераключаючы сваю ўвагу на агонь. "Справа зроблена".
  
  
  "Тады я пакіну вас сам-насам з вашай ежай", - сказаў Сміт з ноткай расчаравання ў голасе.
  
  
  Майстар Сінанджу падняў далікатную руку, доўгія пазногці якой былі падобныя на рагавыя выступы, з якіх адыходзіла плоць.
  
  
  Ён сказаў: "Трымайся, імператар Сміт".
  
  
  Падняўшы меднае вечка вока, ён адклаў яе ў бок.
  
  
  Па знаку Майстра Сінанджу Сміт наблізіўся. Ён схіліўся над вокам, ад якога паднімалася пара і злёгку непрыемны водар.
  
  
  "Хіба гэта не...?" Пачаў было гаварыць Сміт.
  
  
  Чыун голымі рукамі падняў чарапахавы панцыр. На яго грудкаватай спінной паверхні выступілі кропелькі вільгаці. Ён быў дзіўнага ржавага колеру і спярэшчаны карычневымі плямамі, падобнымі на леапардавыя. Тонкія расколіны пачыналіся з абодвух бакоў. Яны разыходзіліся ў напрамку да раздзяляючай упадзіне, як маланкі ў канфлікце. То тут, то там яны перасякаліся.
  
  
  "Пакажы гэта генералу, які камандуе тваімі войскамі", - загадаў Чыун.
  
  
  Сьміт міргнуў.
  
  
  "Але што гэта?" выпаліў ён.
  
  
  "Гэта панцыр чарапахі", - сказаў Майстар Сінанджу мяккім голасам, закрываючы патэльню вечкам.
  
  
  "Я ведаю гэта. Я дастаў гэта для цябе. Але ў чым яго значэнне?"
  
  
  "Генерал зразумее. А зараз, калі ласка, пакіньце мяне. Я стаміўся ад сваёй працы".
  
  
  "Як пажадаеце, майстар Чиун", - збянтэжана вымавіў Гаральд Сміт. Ён пайшоў, несучы гарачы смярдзючы прадмет у рудых пальцах.
  
  
  На наступную раніцу кур'ер UPS Express даставіў чарапахавы панцыр у несамавітай паштовай скрыні Jiffy mailer да бакавых дзвярэй Белага дома.
  
  
  Сам прэзыдэнт Злучаных Штатаў падпісаў пасылку. Ён адкрыў яго, і хоць ён ведаў, чаго чакаць унутры, ён усё яшчэ круціў у руках патрэсканы і зморшчаны чарапахавы панцыр зноў і зноў.
  
  
  "Я гэтага не разумею", - прамармытаў Прэзідэнт.
  
  
  Праз імгненне, з чарапахавым панцырам у адной руцэ і вішнёва-чырвонай лячэбнай лінейкай у другой, ён паўтараў свае словы Гаральду Сміту.
  
  
  "Я не разумею". Яго голас быў такім жа разгубленым, як у дзіцяці, якое заблудзілася ў гандлёвым цэнтры.
  
  
  "Я таксама", - уздыхнуў Гаральд Сміт. "Але я бы паступіў як Гаспадар..."
  
  
  "- Усходні".
  
  
  "- інструктуе. Ён ніколі раней нас не падводзіў".
  
  
  "Але гэта папахвае вуду. Як гэта будзе выглядаць для нашых саюзнікаў па кааліцыі?"
  
  
  "Падобна на вуду", - прызнаў Сміт. "З іншага боку, што табе губляць?"
  
  
  "У гэтым вы маеце рацыю", - сказаў Прэзідэнт, запіхваючы чарапахавы панцыр назад у аднаразовы пакет. "Пры цяперашнім становішчы спраў мы знаходзімся на грані найбуйнага вайсковага пажару з часоў Вялікага".
  
  
  "Удачы, спадар прэзідэнт".
  
  
  Пакет Jiffy быў дастаўлены кур'ерам у Пентагон ваенным аташэ і прадстаўлены Аб'яднанаму камітэту начальнікаў штабоў.
  
  
  Унізе, у рэзервуары - ваенным пакоі Пентагона - Аб'яднаны камітэт начальнікаў штабоў выключыў святло, перш чым выняць зморшчаную абалонку для агляду.
  
  
  На працягу многіх хвілін ніхто не прамаўляў ні слова. Нарэшце старшыня асабіста ўключыў святло.
  
  
  Ён падняў панцыр так, каб усе маглі ясна і безумоўна бачыць, што гэта чарапахавы панцыр, які, здавалася, занадта доўга праляжаў на сонцы.
  
  
  "Падобна на спіну чарапахі", - адважыўся выказаць начальнік штаба Ваенна-паветраных сіл.
  
  
  Гэта, здавалася б, бяспечнае меркаванне было абвергнута паўсюль. Некаторыя казалі, што гэта быў панцыр чарапахі. Іншыя казалі, што гэта быў зусім не панцыр, а нешта іншае. Ніхто дакладна не ведаў, што.
  
  
  Старшыня пакінуў нарастальныя рознагалоссі і патэлефанаваў у Белы дом. Ён прадставіўся, задаў маўклівае пытанне і некалькі імгненняў уважліва слухаў, перш чым павесіць слухаўку.
  
  
  "Што ён сказаў?" - спытаў камандзір Корпуса марской пяхоты.
  
  
  "Ён сказаў: "Усё роўна, што гэта такое, пайшлі гэтую праклятую штуку". Без двукоссяў".
  
  
  Транспартны самалёт C-130 Hercules пакінуў ваенна-паветраную базу Эндрус на працягу гадзіны, кур'ер Пентагона сядзеў на вэб-сядзенні, на спіне ў яго быў аташэ-кейс, а ўсярэдзіне кейса - чарапахавы панцыр. Аташэ лічыў, што ў яго пры сабе найважнейшыя планы кампаніі Пентагона па абароне Хамідыйскай Аравіі і вызваленню акупаванага Курана. Ён верыў у гэта, таму што не менш, чым старшыня Аб'яднанага камітэта начальнікаў штабоў, меў на ўвазе гэта. Старшыня не збіраўся паведамляць мужчыну, што ён перавозіў трэснуты панцыр чарапахі - ці, магчыма, чарапаху - на перадавую базу ў пустыні Хамідзі.
  
  
  Ні аташэ, ні старшыня не ведалі, што менавіта гэта ляжала ў аташэ-кейсе.
  
  
  Кіраўнік 6
  
  
  
  
  Прынц-генерал Сулейман Баззаз, строга кажучы, не быў ні генералам, ні прынцам.
  
  
  Будучы прыёмным сынам шэйха Абдул Хаміда Фарыма, тытул прынца быў прысвоены яму аднойчы ноччу ў бедуінскай палатцы, пад свіст ветру, гнанага пяском, і фырканне аднагорбых драмадэраў у якасці музычнага суправаджэння.
  
  
  Калі гэта было зроблена, шэйх Фарым пляснуў у свае высахлыя далоні і спытаў свайго нованароджанага сына: "Жаданне твайго сэрца. Назаві гэта, і яно будзе выканана".
  
  
  Паколькі шэйх Фарым кіраваў паласой пяску, пад якой спалі сусветныя запатрабаванні ў энергіі, прынц Баззаз старанна абдумаў гэта.
  
  
  "Я заўсёды хацеў лётаць на вялікіх знішчальніках", - сказаў новаспечаны прынц, якому тады было ўсяго дзевятнаццаць, і ён толькі што вярнуўся з паездкі ў Бахрэйн, дзе паглядзеў забаронены для мусульман фільм "Top Gun" - забаронены, таму што ў ім былі паказаны сапраўдныя пацалункі. "Мой каханы F-14 Tomcat, пышны самалёт, таму што ў яго больш плаўнікоў, чым у Cadillac 1957 гады выпуску".
  
  
  "Ты хочаш толькі ўступіць у Каралеўскія ваенна-паветраныя сілы Хамідзі?" - спытаў шэйх, і цень расчаравання слізгануў па яго абветраным старым твары.
  
  
  "Не", - сказаў прынц Баззаз, адчуваючы, што недаацэньвае зробленую яму прапанову. "Я хачу свой уласны авіяносец".
  
  
  Двое мужчын не вымавілі ні гуку ў мігатлівым святле свечкі ў паўночным шатры. Стаяла зіма. Жорсткі паўночны вецер, шамал, пагражаў трывалай палатцы.
  
  
  Неўзабаве шэйх Фарым моўчкі кіўнуў і выслізнуў з палаткі. Звонку чакала світа слуг і ваеннай аховы. Па жэсце іх шэйха адзін з іх працягнуў сотавы тэлефон. Шэйх некалькі хвілін нервова казаў пра гэта, а затым вярнуўся ў паласаты намёт.
  
  
  "На яго стварэнне спатрэбіцца пяць гадоў", - расчаравана растлумачыў шэйх Фарым. "Што б вы зрабілі тым часам?"
  
  
  "Я быў бы генералам каралеўскіх ваенна-паветраных сіл Хамідзі".
  
  
  "Не", - сказаў шэйх, ківаючы галавой. "Я не магу дазволіць ніводнаму з маіх сыноў, нават калі ў яго жылах цячэ не мая кроў, быць простым генералам".
  
  
  Бронзавы малады твар прынца Баззаза выцягнуўся.
  
  
  "Не, - мудра працягваў шэйх, - ты будзеш прынцам-генералам".
  
  
  Твар прынца-генерала Баззаза заззяў. Шэйх цярпліва растлумачыў яму, што ў яго не было досведу ваеннай службы, не кажучы ўжо пра генералітэце, не мела значэння.
  
  
  "Да таго часу, пакуль чорнае золата прасочваецца з пяскоў Аравіі, амерыканцы будуць абараняць нас", – прарочыў ён.
  
  
  Так яны і зрабілі.
  
  
  Калі легіёны жорсткага рэжыму Іраіці рушылі на поўдзень па Дарозе сяброўства Байт-Куран, забіваючы, марадзёрствуючы і гвалтуючы, крычучы аб сваёй салідарнасці з арабамі паўсюль, прынц-генерал Сулейман Баззаз атрымаў вестку ў цяжкі момант. Гэта было, калі ён працаваў над сваім загарам.
  
  
  Памочнік прыйшоў у яго прыватную кабінку для загару ў цэнтры горада Немад, сталіцы Хамідыйскай Аравіі. Гэта каштавала дваццаць тысяч долараў і давала амаль такі ж роўны загар, які атрымаў бы прынц генерал, седзячы ў шэзлонгу за 12,95 долара пад пякучым хамідыйскім сонцам. Але нават у самых нікчэмных эфендзі было сонца, якое загарала да бронзавага колеру. Толькі ў Баззаза была асобная салярыевая кабіна.
  
  
  "Іраіты набліжаюцца!" - крыкнуў памочнік. "Яны ўрэзаліся ў Куран!"
  
  
  "Нашы браты Курані спыняць іх", - бестурботна прамармытаў прынц-генерал Баззаз. "Яны амаль гэтак жа багатыя, як мы, і валодаюць амерыканскай зброяй, амаль роўным нашаму".
  
  
  "Якая зброя зараз у руках Іраіці", - дадаў памочнік, затаіўшы дыханне. "І лепшыя падраздзяленні гвардыі Адраджэння Іраіці накіроўваюцца сюды".
  
  
  Цёмныя вочы прынца-генерала міргнулі за ахоўнымі акулярамі з чырвонымі лінзамі. "А як жа доблесныя куранійцы?"
  
  
  "Доблесна прапануюць свае паслугі для абароны нашай агульнай граніцы цяпер, калі ў іх няма ўласнай краіны", - адказаў памочнік.
  
  
  Прынц-генерал Баззаз зняў свой ахоўны казырок і паспяшаўся надзецца ў белую ўніформу, якая прымусіла б пачырванець ад збянтэжанасці оперную зорку, і быў дастаўлены ў палац шэйха ў яго асабістым картэжы.
  
  
  Ён прыбыў роўна праз пяць хвілін, на тры больш, чым калі б ішоў пешшу. Палац знаходзіўся проста праз дарогу ад штаб-кватэры камандавання. Але дзьмуў моцны вецер, і ён не хацеў, каб пыл патрапіў на яго белыя, як слановая косць, чаравікі дэсантніка.
  
  
  "Аб доўгажыхар, - усклікнуў Баззаз, урываючыся ў меджліс, дзе шэйх выслухаў скаргі - якіх было шмат - свайго народа, - мне сказалі, што іраіты нанеслі ўдар у спіну нашым братам Курані".
  
  
  "Няхай слова распаўсюдзіцца", - сказаў шэйх, голас яго дрыжаў ад абурэння. "Гэта справа арабаў. Староннім не варта ўмешвацца ў справы нашых братоў".
  
  
  "Іх танкі рухаюцца сюды. Яны прагнуць нашай зямлі. Я ніколі раней не ваяваў на вайне, аб бацька. Што мне рабіць? Якую форму мне надзець - белую ці залатую?"
  
  
  Шэйх міргнуў. Ён прыцягнуў да сябе прыёмнага сына і прашаптаў яму на вуха: "Пакліч амерыканцаў. Толькі яны могуць выратаваць нас зараз".
  
  
  "Але як жа наш арабскі гонар?" Патрабавальна спытаў Баззаз. "А як жа мой гонар? Я галоўнакамандуючы".
  
  
  "Гонар - гэта ўсяго толькі слова", - прашыпеў шэйх. “Наша кроў гэтак жа пралітая, як кроў любога Курані. Патэлефануйце амерыканцам і маўчыце. Мы пагаворым пра гонар, як толькі наша нацыя зноў будзе ў бяспецы”.
  
  
  Так пачаўся самы магутны паветраны транспарт у гісторыі.
  
  
  Да таго часу, калі мяжа Хамідзі-Куран была ўмацавана некалькімі амерыканскімі дывізіямі і Хамідзі-Аравія, прынамсі часова, была абаронена ад уварвання, упершыню было ўзнятае пытанне аб камандаванні.
  
  
  "Камандаваць буду я", - спакойна сказаў прынц-генерал Баззаз пры сустрэчы з генералам, адказным за фарсы ААН. Сёння ён быў апрануты ў залатую форму, вырашыўшы змяніць яе.
  
  
  "Гэта маё войска", - запярэчыў генерал Уінфілд Скот Хорнуаркс, вярхоўны галоўнакамандуючы Цэнтральнага камандавання саюзных войскаў.
  
  
  "Гэта мая нацыя", - сказаў прынц-генерал, які не адразу зразумеў, чаму нявернік не падпарадкаваўся неадкладна. Хіба яго бацька не наняў гэтае войска няверных, каб выканаць волю каралеўскай сям'і Хамідзі?
  
  
  "Выдатна", - парыраваў генерал Уінфілд Скот Хорнворкс. "Мы адправімся дадому, паколькі ваша мілая маленькая краіна-пясочніца знаходзіцца па-за непасрэднай небяспекай. Калі ірайты зноў пачнуць капрызіць, ты нам крыкні, чуеш?"
  
  
  Вочы прынца-генерала Баззаза спыніліся на шырокай якая аддаляецца спіне амерыканскага генерала, калі ён накіраваўся да выхаду з пакоя, выглядаючы як чалавечае шакаладнае печыва ў сваіх дэзертных камбінезонах і капелюшы буша. Яны пашырыліся, як два выбухі здзіўлення, калі да іх дайшлі словы генерала.
  
  
  "У мяне ёсць бліскучая ідэя!" - крыкнуў ён, падымаючы свой упрыгожаны каштоўнымі камянямі кій. Яна задрыжала.
  
  
  Генерал паўзвярнуўся. "Калі гэта хаця б напалову так бліскуча, як твой убор, - суха сказаў ён, - то гэта павінна быць шыкоўна".
  
  
  "Чаму мы не мяняемся месцамі?"
  
  
  "Звярнуць што?"
  
  
  "Нашы абавязкі", - сказаў Баззаз, слаба ўсміхаючыся. "Дванаццаць гадзін для цябе і дванаццаць для мяне".
  
  
  Паколькі генерал насамрэч не быў упаўнаважаны выводзіць войскі з Хамідыйскай Аравіі і спадзяваўся падмануць прынца-генерала, ён сур'ёзна абдумаў гэтую прапанову. "Гэта магчыма", - нарэшце прызнаў ён.
  
  
  "Выдатна! Я вазьму некалькі дзён. Я дзённы чалавек. Не карыстаюся алеем на ноч".
  
  
  "Гэта "сава", і вы заключылі здзелку", - сказаў генерал, які лічыў, што нават у тым вар'яцкім выпадку, калі Пентагон пойдзе на гэтае пагадненне, любы першы ўдар будзе начны аперацыяй.
  
  
  "Я б скалануўся ад гэтага, - сказаў прынц-генерал, - але вы выглядаеце як аматарка свініны. Без крыўд".
  
  
  "Не крыўдуй. І я ўдосталь надыхаўся тваімі духамі на такой адлегласці".
  
  
  "Гэта ангельская скура", - ганарліва сказаў прынц-генерал.
  
  
  "У вас, павінна быць, ёсць версія для прамысловага выкарыстання", - суха адказаў Хорнворкс.
  
  
  Да крайняга здзіўлення генерала Уінфілда Скота Хорнворкса, Пентагон пайшоў на вар'яцкую ідэю сумеснага камандавання.
  
  
  "Гэта палітычна мэтазгодна", – сказаў яму міністр абароны ЗША.
  
  
  "Дазвольце мне пагаварыць з аб'яднаным камандаваннем", - раўнуў генерал Хорнворкс, які вырашыў звярнуцца да кагосьці разумнага і ў форме.
  
  
  Старшыня Аб'яднанага камітэта начальнікаў штабоў у роўнай ступені падтрымаў канцэпцыю сумеснага камандавання.
  
  
  "І што, чорт вазьмі, мне рабіць, калі справа дойдзе да канфлікту?" зароў генерал Хорнуоркс.
  
  
  "Гэтага не здарыцца. Мадас Хінсейн не настолькі вар'ят, каб уступаць з ЗША ў адкрыты канфлікт".
  
  
  За выключэннем таго, што з цягам тыдняў усё больш і больш падавалася, што так яно і ёсць. Ён узяў у заложнікі ўсіх жыхароў Захаду ў Іраіце. Ён пачаў пагражаць Ізраілю. Ён паабяцаў глабальны пажар, калі ЗША не сыдуць з рэгіёна Персідскага заліва. І калі пасол Ірака ў ЗША быў знойдзены задушаным жоўтай стужкай, ён паспрабаваў публічна пакараць смерцю двух самых вядомых заходніх закладнікаў.
  
  
  Ішоў адзінаццаты месяц крызісу. Ад прэзідэнта ЗША паступіў загад рыхтавацца да пачатку падрыхтоўкі да вызвалення Курана.
  
  
  На жаль, загад аб выкананні паступіў у 2:36 паполудні па часе Хамідыйскага заліва, у той час як прынц-генерал Сулейман Баззаз тэхнічна камандаваў Зоркай у цэнтры ваеннай базы "Кветка Усходу", шырокага каманднага пункта на поўнач ад Нехмада.
  
  
  "Абсалютна няма", - фыркнуў прынц-генерал, які ў гэты дзень пахнуў "Олд Спайсам". Гэта была саступка амерыканцам, якіх працяглае ўздзеянне празмернай колькасці ангельскай скуры давяло да прыступаў ваніт. Яны зношвалі сваё абсталяванне для газавага нападу.
  
  
  "Што вы маеце на ўвазе?" зароў генерал Хорнуоркс. "Гэта быў прамы загад нашага галоўнакамандуючага!"
  
  
  "Ваш галоўнакамандуючы", - сказаў Баззаз з халоднай абыякавасцю. "Для нас ён наёмны працаўнік".
  
  
  Генерала Хорнворкса прыйшлося ўтрымліваць ад таго, каб ён не задушыў прынца-генерала на месцы. Разумеючы дзве рэчы, нягледзячы на адсутнасць у яго вайсковага досведу - што яго жыццё знаходзіцца ў смяротнай небяспецы і што па канчатку сваёй вахты генерал-няверны напэўна выканае шалёны загад прэзідэнта Злучаных Штатаў, - прынц-генерал Сулейман Баззаз зрабіў адзінае, што для яго мела тактычны сэнс.
  
  
  Ён закаваў генерала ў кайданы.
  
  
  Затым ён патэлефанаваў свайму бацьку, шэйху.
  
  
  "Ты добра папрацаваў, сын мой", - сказаў шэйх Фарым. "Я бачу дзень, калі ты будзеш ганарліва стаяць у якасці шэйха-генерала".
  
  
  "Ды ўзрасце тваю веліч, о Бацька", - сказаў прынц-генерал. "Што нам зараз рабіць?" “Мы не будзем рызыкаваць безразважнай вайной з-за сапсаваных куранійцаў. Замест гэтага мы павінны набрацца цярпення і даверыцца Алаху. Што-небудзь абавязкова адбудзецца”.
  
  
  Тое, на што спадзяваліся, прыляцела вайсковым самалётам ЗША на дзень пазней.
  
  
  Элегантна апрануты аташэ Пентагона папрасіў дазволу пагаварыць з генералам Хорнуаркс. Яшчэ не развіднела, так што гэта не было абразай для прынца-генерала Баззаза, інакш ён таксама апынуўся б у ланцугах.
  
  
  "Генерал Хорнворкс ліквідаваны", - сказаў ён аташэ.
  
  
  "Вы маеце на ўвазе, што ён нездаровы?" - спытаў мужчына, думаючы, што не сутыкнуўся ні з чым іншым, як з чаканым моўным бар'ерам.
  
  
  Баззазу прыйшлося падумаць аб гэтым. "Так, я маю на ўвазе гэта. Вы можаце перадаць сваё паведамленне мне, прынцу-генералу, які адказвае за Цэнтральнае камандаванне ААН".
  
  
  "Я шкадую, генерал прынц ..."
  
  
  "Прынц-генерал".
  
  
  "Прынц-генерал", - працягнуў аташэ ветлівым робатападобным тонам, які меркаваў, што прынц-генерал мае не больш статуту, чым маці Уістлера. "Але мне загадана асабіста даставіць гэты партфель генералу Хорнуаркс. Гэта тэрмінова, сэр".
  
  
  Прынц-генерал Сулейман Баззаз заўважыў, што мужчына нёс партфель, прышпілены кайданкамі да аднаго запясця. Ён падумваў аб тым, каб абвінаваціць аташэ ў крадзяжы, што дало б яму выдатная падстава адсекчы няслушнаму руку і не важдацца з несумненна складаным замкам.
  
  
  Далейшыя разважанні прывялі яго да неахвотнай высновы, што нават калі б ён гэта зрабіў, усё роўна заставалася пытанне з замкам партфеля. Вайна - такая стомная справа, заключыў ён.
  
  
  "Тады пойдзем", - нацягнута сказаў прынц-генерал Баззаз.
  
  
  Аташы даставілі ў сутарэнную камеру генерала. Ён і вокам не міргнуў, калі ўбачыў свайго начальніка за жалезнымі кратамі.
  
  
  "Гэта для вас, сэр", - сказаў ён, выцягваючыся па стойцы "смірна", трымаючы партфель у напружаных руках.
  
  
  "Вы можаце заставацца ў гэтай позе да таго часу, пакуль пустыня не ператворыцца ў шкло", - з'едліва сказаў генерал Хорнворкс, "але пакуль гэтыя пруты знаходзяцца паміж мной і гэтым партфелем, я ні чорта не магу з гэтым зрабіць".
  
  
  "Я пагаджуся адкрыць камеру, – сказаў прынц-генерал Баззаз, – калі мой амерыканскі калега пагодзіцца выконваць кожнае маё жаданне".
  
  
  "Еш пясок".
  
  
  Баззаз напружыўся. Ён не быў упэўнены, што адбудзецца, калі ён адчыніць камеру, але змесціва партфеля заінтрыгавала яго.
  
  
  "Я б адкрыў гэтую камеру ў знак салідарнасці і даверыўся вашым добрым інстынктам, нават калі вы з'яўляецеся спажыўцом свіных адбіўных і бекону, калі толькі вы пагодзіцеся не прычыняць мне шкоды".
  
  
  Вочы генерала Хорнворкса хітра звузіліся. "Гатова", - хутка сказаў ён. "Я не з тых, хто трымае крыўду".
  
  
  "Выдатна".
  
  
  Прынц-генерал падаў знак наглядчыку. Камера адчынілася.
  
  
  Амерыканскі генерал выйшаў. Ён моўчкі ўзяў партфель і адкрыў яго ключом, які яму моўчкі ўручыў аташэ.
  
  
  З партфеля дастаўся чарапахавы панцыр у леапардавых плямах.
  
  
  З выразам пахмелля на твары з квадратнай сківіцай генерал Уінфілд Скот Хорнворкс пакруціў у руках трэснуты, высмаглы снарад, як быццам гэта магло нейкім чынам актываваць яго.
  
  
  "Гэтая штука - усяго толькі залаціста-карычневы чарапашы панцыр", - прамармытаў ён. "Дай мне зірнуць на гэта", - сказаў прынц-генерал Баззаз.
  
  
  "Бачыш гэта?" - раўнуў Хорнворкс. "Можаш пакінуць гэта сабе. Гэта нічога не значыць".
  
  
  Прынц-генерал прыняў ракавіну ў свае гладкія рукі. І абедзвюма сваімі мазолістымі рукамі Хорнворкс упіхнуў яго ў камеру, якую ён толькі што вызваліў. Ён выспяткам зачыніў дзверы.
  
  
  "Цяпер твая чарга", - фыркнуў ён.
  
  
  "Вы не ўпаўнаважаны рабіць гэта", - запратэставаў Баззаз, хапаючыся за краты. Ён адпусціў яе, калі зразумеў, што на яго бездакорна чыстых рукавах з'явілася іржа. "Ужо дзень".
  
  
  Хорнуаркс агледзеў цьмяна асветлены турэмны блок. "Па-мойму, сапраўды падобна на ноч". Ён паглядзеў на аташэ. "Што б ты сказаў, салдат?"
  
  
  "Так, сэр, тут вызначана цёмна", - сказаў аташэ. "Крамешняя цемра".
  
  
  "Выпусціце мяне! Гэта абуральна!"
  
  
  "Пра што ты разважаеш?" - прарычэў генерал Хорнворкс. "Ты атрымаў свой дурны чарапашы панцыр".
  
  
  Баззаз паглядзеў уніз. У вагальным святле ён разгледзеў трэснулую ракавіну. Ён павярнуў яе, як компас, нібы пазнаючы.
  
  
  Калі амерыканскі генерал і яго аташэ сыходзілі, ён крыкнуў ім услед:
  
  
  "Пачакай! Цяпер я разумею!"
  
  
  "Рады гэта чуць". Генерал усміхнуўся. "У наступнай вайне мы, магчыма, нават зладзім".
  
  
  "Не. Гэтая абалонка, яна змяшчае сакрэт! Я ведаю, што зараз рабіць". Голас прынца-генерала ўсхвалявана завагаўся.
  
  
  Генерал Хорнворкс спыніўся як укапаны. Ён павярнуўся.
  
  
  "Калі гэта трук, - папярэдзіў ён, - я збіраюся прасунуць рукі скрозь гэтыя пруты і добранька цябе прыдушыць".
  
  
  "Сапраўды, гэта не трук. Глядзі!" Прынц-генерал паднёс панцыр чарапахі да святла.
  
  
  "Выглядае як гразевая чарапаха пасля таго, як "двойка з паловай" раздушыла яе на дарозе ў Тэнэсі", - сказаў на заканчэнне Хорнворкс.
  
  
  "Агледзіце расколіны. Калі ласка", - маліў прынц-генерал.
  
  
  Нахмурыўшыся, Хорнворкс вярнуўся да кратаў. Ён нахіліўся, каб лепш бачыць у слабым святле.
  
  
  "Растлумач мне гэта", - прамармытаў ён.
  
  
  Прынц-генерал якія калоцяцца ад хвалявання пальцам з кольцам правёў лінію па ўсёй даўжыні ракавіны.
  
  
  "Глядзіце!" - ганарліва сказаў ён. "Гэта мяжа з нашай краінай і няшчасным Куранам. А гэты доўгі карычневы сілуэт, мусіць, сумна вядомая лінія Мадас".
  
  
  "Не, гэта каляровая закавычка, нанесеная прыродай".
  
  
  "Алах змясціў гэта туды, а Алах не кідае косткі".
  
  
  "Лухта сабачая".
  
  
  "Гэта свініна?" Спытаў Баззаз, зморшчыўшы свой кручкаваты нос.
  
  
  "Абяжыце мяне. Што гэта за расколіны?" "Гэта лініі атакі. Глядзіце, яны набліжаюцца з поўначы. Яны, відавочна, уяўляюць сабой чэргі танкаў і салдат".
  
  
  "Механізаваныя і пяхотныя калоны", – задуменна сказаў Хорнворкс. Пры гэтым яны выглядалі даволі рэалістычна.
  
  
  "А гэта", - усхвалявана сказаў Баззаз. "Бачыце тыя лініі, якія набліжаюцца, каб нанесці ўдар па лініях Іраіці? Гэта контратакі".
  
  
  Хорнворкс міргнуў. Ён нахіліўся бліжэй. У іх сапраўды было нешта накшталт гэтага погляду. Насамрэч, стратэгія была страшэнна ўдалай.
  
  
  Генерал Хорнворкс спахапіўся. "Пачакайце хвілінку, як кураня, - выбухнуў ён, выпростваючыся. "Гэта ўсяго толькі расколіны".
  
  
  "Калі гэта так, то чаму ваш Узор..."
  
  
  "Пентагон".
  
  
  "- адправіць гэта табе з пасыльным?"
  
  
  На гэтае пытанне ў генерала Ўінфілда Скота Хорнворкса не было дакладнага адказу.
  
  
  "Што ты прапануеш?" спытаў ён нарэшце.
  
  
  "Калі гэтыя лініі азначаюць, што Іраіт нападзе тут, тут і тут, – сказаў Баззаз, паказваючы на лінію мяжы, – мы павінны арганізаваць нашы народы".
  
  
  "Сілы".
  
  
  "Каб перахапіць іх зарады тут, тут і тамака".
  
  
  Генерал Хорнворкс паглядзеў скоса. "Я куплюся на гэта пры адной умове", – папярэдзіў ён.
  
  
  "Скажы гэта", - шчыра сказаў Баззаз.
  
  
  "Што ніхто, абсалютна ніхто, не даведаецца аб нашым маленькім тэт-а-тэт".
  
  
  "Ты маеш на ўвазе стратэгічную сесію".
  
  
  "Не, я маю на ўвазе тэт-а-тэт", - сказаў генерал Хорнворкс, падаючы знак наглядчыку. "Мяне могуць звольніць за тое, што я збіраюся зрабіць".
  
  
  Калі яны выходзілі з падзямелля, а надзвычай важны чарапахавы панцыр хадзіў узад і наперад паміж імі, прынц-генерал Сулейман Баззаз зрабіў журботны каментар.
  
  
  "На жаль, іраіты не пачакалі яшчэ тры гады, перш чым напасці".
  
  
  "Так?" яго амерыканскі калега зароў. "Чаму гэта?"
  
  
  "Таму што да таго часу ў мяне быў бы свой асабісты авіяносец, і ў вашых паслугах нават не было б неабходнасці".
  
  
  Кіраўнік 7
  
  
  
  
  Яны заблудзіліся ў Абамінададзе. У Абамінададзе было лёгка заблудзіцца. Кожны будынак мог пахваліцца вялізным партрэтам Мадаса Хінсейна, апранутага ў ашаламляльны асартымент уніформы. І хоць у яго, здавалася, было больш змен адзення, чым у Имельды Маркас абутку, усё роўна уніформы было менш, чым у Абамінадада будынкаў.
  
  
  "Я думаю, амерыканскае пасольства за наступным вуглом", – рызыкнуў выказаць здагадку Дон Кудэр.
  
  
  "Так? Што прымушае вас так казаць?" - спытаў прападобны Джуніпер Джэкман.
  
  
  "Мінулым разам, калі я быў тут, пасольства ЗША знаходзілася за вуглом ад фатаграфіі прэзідэнта Хінсейна, апранутага як біблейскі воін, які едзе на калясніцы".
  
  
  Вялебны Джэкман падняў вочы. Вядома ж, там быў Мадас Хінсейн, які сцябае запрэжку коней, як страціў форму статыст з "Бэн Гура".
  
  
  Кудэр першым завярнуў за вугал. Мяшкі пад яго вачыма, здавалася, расталі ад расчаравання, калі яны натрапілі на выбеленую сонцам мячэць.
  
  
  "Калі гэта наша пасольства, - кісла сказаў звышгодны Джэкман, - то мы вызначана не на той лаве".
  
  
  "Я думаю, мы заблудзіліся", - прамармытаў Дон Кудэр.
  
  
  "Я думаю, ты маеш рацыю".
  
  
  Яны спыніліся ў цені мячэці. Аднекуль з-за дахаў пачуўся грукат задніх баявых верталётаў. Гэта не зусім заглушыла аглушальны ляск гэтых гіганцкіх шабляў, якія ўсё яшчэ абвальваюцца адзін на аднаго са лютасцю, роўнай старажытнаму Армагедону.
  
  
  "Скажы мне", - сказаў Кудэр, яго вочы былі зацкаванымі. "Гэта падобна на гук нашых верталётаў ці іх?"
  
  
  "Ты кажаш мне, што ты найлепшы рэпарцёр".
  
  
  "Я толькі што прачытаў копію".
  
  
  Яны пачулі грукат ракет і кулямётаў.
  
  
  Затым, адзін за адным, агністыя шары ўзняліся над дахамі.
  
  
  "На нас скінулі ядзерную бомбу!" Дон Кудэр завыў.
  
  
  "Біблія мела рацыю!" Вялебны Джэкман ўскрыкнуў настолькі здзіўлена, наколькі гэта наогул магчыма для чалавека. "Канец свету наступіць на Блізкім Усходзе!"
  
  
  Менавіта гэтая думка пранеслася ў ашаломленым розуме Мадаса Хінсейна, калі ён стаў сведкам ідэнтычнага відовішча. Ён, спатыкаючыся, блукаў па кірмашах і завулкам цэнтра Абамінадада ў сваім паношаным абайуху, пакуль не прыйшоў у кінатэатр, дзе па ўказе прэзідэнта ўвесь час ішоў падвойны спектакль, які складаецца з першай і другой частак "Хроснага бацькі". Гэта былі любімыя фільмы Мадаса Хінсейна.
  
  
  Мадас нырнуў у жаданую цемру тэатра. Зала была пустая, таму яна заняла месца ў цэнтры першага шэрагу.
  
  
  Так здарылася, што ён з'явіўся на сцэне, дзе Дон Карлеонэ ўпершыню прамармытаў несмяротную фразу: "Я збіраюся зрабіць табе прапанову, ад якой ты не зможаш адмовіцца".
  
  
  Пад яго хаваючым вэлюмам вялікія карыя вочы арабскага Ятагана засціліся. Ён адправіў свайго міністра замежных спраў на сустрэчу з цяпер зрынутым эмірам Курана з інструкцыямі вымавіць гэтую самую фразу роўна апоўдні.
  
  
  Калі эмір адмовіўся ад шчодрай прапановы Іраіта перадаць Іраіту жыццёва важнае нафтавае радовішча Хомар і пару нязначных выспаў, нягледзячы на ??вялікую запазычанасць яго ўласнай краіны Курану, міністр замежных спраў перапыніў перамовы, як і было загадана.
  
  
  Відавочна, эмір не быў аматарам кіно. Ён прапусціў вельмі дакладны дыпламатычны сігнал.
  
  
  Першыя танкавыя дывізіі Іраіці прайшлі праз Куран на працягу дваццаці хвілін пасля гэтай падставы сустрэчы. Яны прасоўваліся, як выказалася адна газета, "нібы ўкладвалі асфальт, а не вялі вайну".
  
  
  Дон Карлеонэ ведаў, як матываваць мужчын, падумаў Мадас Хінсейн, калі мільгаючыя выявы на экране напоўнілі яго настальгіяй.
  
  
  На жаль, Мадас Хінсейн не ведаў, як кіраваць кінапраектарам. Шпулька скончылася, і на асляпляльна белым экране замігцеў занесены арабскі ятаган. Ён праклінаў адсутнасць кінамеханіка. Гэты чалавек пакінуў свой пост. Мадас паабяцаў сабе, што, калі ён вернецца да ўлады, ён загадае павесіць лайдака за невыкананне службовых абавязкаў.
  
  
  Калі Мадас Хінсейн, спатыкаючыся, выйшаў на пустынныя вуліцы, ён убачыў першы агністы шар. Гэта было падобна на агністы кулак, які змяяецца да неба.
  
  
  Гэта выглядала ў дакладнасці як грыбападобнае воблака.
  
  
  "Немагчыма!" - завыў Мадас Хінсейн. "Гэтага не можа быць!"
  
  
  Для яго паспешнага зняволення было дзве прычыны. Па-першае, ён ведаў, што гэта не магло быць ядзернай зброяй ЗША. У амерыканцаў не хапіла духу скінуць ядзерную бомбу на Абамінадад, ён быў упэўнены. Вядома, ён быў у роўнай ступені ўпэўнены, што ЗША і вокам не міргнуць пры выглядзе яго вокамгненной анэксіі Курана. А да таго, што ягоны суседні Іруг не змог супрацьстаяць яго ўварваным войскам больш за месяц. Вынікам стала дзесяцігадовая вайна, якая збанкрутавала абодва рэжымы.
  
  
  Затым яшчэ адзін агністы шар расцвіў перад яго затуманенымі вачыма, як раззлаваны кветка.
  
  
  "Як гэта можа быць?" Мадас зашыпеў.
  
  
  Другая прычына, па якой выгляд грыбападобных аблокаў ашаламіў арабскага ятагана, заключалася ў тым, што ён быў упэўнены, што яны не змогуць засекчы ізраільскую атаку. Не тое каб яўрэі вагаліся нанесці ўдар. Але да цяперашняга часу ўсё іх кіраўніцтва павінна дыхаць зарынам, табуном і іншымі смяротнымі нервова-паралітычнымі газамі.
  
  
  Бо каманды на паражэнне, якія прэзідэнт Мадас Хінсейн аддаў свайму вернаму міністру абароны Раззіку Азізу, былі недвухсэнсоўнымі інструкцыямі выпусціць баявыя газы па Тэль-Авіве і іншым ключавым ізраільскім аб'ектам з дапамогай страшнай ракеты "аль-Хінсін".
  
  
  "Здраднік!" - прарычэў Мадас Хінсейн. "Трус здрадзіў сваю спадчыну, каб выратаваць сваю нікчэмную шкуру".
  
  
  Падабраўшы эбанітавыя зморшчыны свайго абайуха, Мадас Хінсейн віхурай панёсся па вуліцы.
  
  
  У паветра паднялося яшчэ адно грыбападобнае воблака. Аддалены гром страсення выбіў шыбы з вокнаў, абсыпаўшы яго злавеснымі аскепкамі. Цудоўнай выявай ніводны з іх не патрапіў у яго, што Ятаган арабаў успрыняў як знак Алаха.
  
  
  Яго курс пранёсся міма разрослага міжнароднага аэрапорта Мадас. Тое, што ён убачыў там, ашаламіла яго да глыбіні душы.
  
  
  Ён бачыў амерыканцаў і еўрапейцаў, іх твары свяціліся палёгкай, яны, спатыкаючыся, выходзілі з аўтобусаў і афіцыйных транспартных сродкаў. Яны неслі багаж. Яго ўласная нацыянальная паліцыя суправаджала іх да самалётаў, якія чакалі шэрагу тэрміналаў і на ўзлётна-пасадачных палосах, нібы імкнучыся вывезці заложнікаў у знешні свет.
  
  
  "Яшчэ адна здрада", - сказаў Мадас Хінсейн, працягваючы руку праз разрэз у сваім чорным адзенні, каб схапіцца за дзяржальні сваёй асабістай зброі са слановай косткі.
  
  
  Ён падумваў пакараць смерцю здраднікаў на месцы, але зразумеў, што ў яго ў пісталеце ўсяго шэсць стрэлаў, у той час як у іх былі штурмавыя вінтоўкі АК-47.
  
  
  Змяніўшы кірунак, Мадас Хінсейн адступіў, як крадзецца чорны прывід.
  
  
  Ён убачыў, што вогненныя шары выдаткавалі сябе. За выключэннем рэгулярнага рову рэактыўных самалётаў, якія ўзлятаюць, у горадзе стала ціха. Гэта было падобна на зацішша перад бурай.
  
  
  Калі ён кінуўся да пасольства ЗША, адзінай даступнай яму крыніцы закладнікаў, ён пакляўся, што Мадас Хінсейн стане навальніцай усіх штармоў.
  
  
  Кіраўнік 8
  
  
  
  
  Прэзідэнт Злучаных Штатаў з глыбокай палёгкай успрыняў вестку аб зыходзе тых, каго іракцы дыпламатычна звалі "гасцямі пад прымусам", а ўсе астатнія - "закладнікамі".
  
  
  "Гэта азначае, што мы па-за небяспекай, ці не так?" ён прапанаваў свайму міністру абароны.
  
  
  "Так", - цвёрда сказаў мужчына.
  
  
  "Не", - гэтак жа цвёрда ўставіў старшыня Аб'яднанага камітэта начальнікаў штабоў. На яго смуглявым прыгожым твары застыла рашучасць. Будучы першым чарнаскурым, які заняў гэтую пасаду, ён не збіраўся згаджацца з міністрам абароны, які, як усім было вядома, сілкаваў прэзідэнцкія памкненні. Ён таксама так думаў, але быў занадта спрактыкаваным стратэгам, каб загадзя раскрываць карты.
  
  
  Прэзідэнт нахмурыў бровы. "Не?"
  
  
  "Паглядзіце на гэтыя фатаграфіі спадарожнікавай разведкі", - сказаў старшыня, кладучы тэчку з грыфам "Цалкам Сакрэтна" на паліраваны стол.
  
  
  Яны былі ўнізе, у сітуацыйным пакоі Белага дома. Гарэлі чырвоныя індыкатары стану пагрозы.
  
  
  Прэзідэнт дастаў фатаграфіі. Ён паглядзеў на тую, што зверху. Міністр абароны зрабіў тое ж самае.
  
  
  Тое, што яны ўбачылі, было здымкам Abominadad зверху. Яны ведалі, што гэта Агідна, таму што беспамылкова даведваліся рашотку амерыканскіх горак, якую няўмела збудавалі на заходняй ускраіне горада, побач са стацыянарнымі батарэямі супрацьракетнай абароны. Амерыканскія горкі былі часткай здабычы Курана. Зняць іх і перавезці па сушы аказалася прасцей, чым правільна ўсталяваць. Большасць трас абрываліся ў паветры, як быццам іх адкусілі.
  
  
  Бліжэй да цэнтру горада была вялікая вобласць абломкаў, вельмі падобная на кратэр. З гэтай вобласці паднімаліся клубы дыму.
  
  
  "Што гэта?" - запатрабаваў адказу прэзідэнт, пераходзячы да наступнай фатаграфіі. На ёй быў намаляваны кратэр крыху большага памеру. Як і той, што пад ім.
  
  
  "Плошча арабскага адраджэння", - далажыў старшыня. "Вы можаце бачыць зламаны ятаган у правым верхнім куце".
  
  
  "Падобна на завітушка", - пракаментаваў міністр абароны.
  
  
  "Што стала прычынай гэтага?" - спытаў Прэзідэнт.
  
  
  "Невядома, сэр. Але што б гэта ні было, яно становіцца ўсё шырэй. ЦРУ лічыць, што менавіта таму іракцы так гараць жаданнем капітуляваць".
  
  
  "Вось чаму яны папрасілі нас спыніць ваенныя дзеянні?" ашаломлена спытаў прэзідэнт.
  
  
  "Я веру ў гэта".
  
  
  "Але мы не пачыналі ваенных дзеянняў. Гэта не нашых рук справа".
  
  
  "Напэўна, ізраільцяне", - сказаў міністр абароны. "Іх пальцы былі на спускавым кручку з таго часу, як пачаўся гэты скандал".
  
  
  "Як вы думаеце, калі мы ветліва папросім, яны спыняцца?" - Уголас пацікавіўся прэзідэнт.
  
  
  Міністр абароны патэлефанаваў дзяржаўнаму сакратару, які, у сваю чаргу, патэлефанаваў амбасадару Ізраілю ў ЗША. Паведамленне было перададзена ў Тэль-Авіў і неадкладна перададзена назад.
  
  
  "Ізраільцяне гавораць, што яны адступаюць", - паведаміў міністр абароны ўсяго праз дзевяць хвілін пасля таго, як прэзідэнт задаў рытарычнае пытанне.
  
  
  "Іракцы абвінавачваюць нас, так?" - сказаў прэзідэнт. Адкладаючы ў бок фатаграфіі. "Гэта добра ці дрэнна?"
  
  
  "Калі яны палічаць гэта правакацыяй, яны, верагодна, пачнуць вайну з-за гэтага. У выніку, Мадас - пустышка, а Абамінадад вызваляе ўсіх". "Менавіта таму мы павінны нанесці папераджальны ўдар", - цвёрда сказаў старшыня.
  
  
  "Мінулым разам, калі я рабіў гэта, - сумна сказаў прэзідэнт, - чортавы хамідзі заблакавалі нас".
  
  
  Старшыня прачысціў горла. “Я разумею, што сітуацыя была выпраўлена. Генерал Хорнворкс зноў кантралюе сітуацыю на месцах. Ён паведамляе мне, што, грунтуючыся на новых разведдадзеных, ён перамясціў перадавыя падраздзяленні, каб адлюстраваць любое прасоўванне іраіці”.
  
  
  "Якія высновы?" спытаў прэзідэнт, прыўзняўшы адно брыво.
  
  
  Старшыня Аб'яднанага камітэта начальнікаў штабоў заклаў рукі за спіну і ўтаропіўся ў пунсовую столь. Ён адмовіўся даць адказ "так" ці "не". Гэта быў ваенны шлях, калі сутыкаешся з бязважкім. Акрамя таго, ён меркаваў, што гэта нават грошы, якія ён выставіць супраць прэзыдэнта на наступных выбарах. Няма сэнсу забяспечваць будучага палітычнага ворага боепрыпасамі ў выглядзе цытаты, якая непасрэдна адносіцца да справы.
  
  
  Прэзідэнт адвёў свайго міністра абароны ў бок. "Што вы думаеце?"
  
  
  “Дыпламатычна, пакуль што мы перамагаем. Мы вяртаем нашых закладнікаў. Мадас – гэта ежа для чарвякоў. Я кажу, што мы выкарыстоўваем перавагу. Патрабуем, каб яны безумоўна пакінулі Куран”.
  
  
  Нахмурыўшыся, прэзідэнт пастукаў пальцам па пачку разведвальных фатаграфій. "Што наконт гэтай штукі з кратэрам?"
  
  
  Міністр абароны паціснуў плячыма. "Гэта не ў маёй кампетэнцыі", - сказаў ён свайму галоўнакамандуючаму.
  
  
  Прэзідэнт папрасіў прабачэння і ў адзіноце спальні Лінкальна задаў тое ж пытанне Гаральду Сміту.
  
  
  "Я магу толькі выказаць здагадку, што, э-э..."
  
  
  "Каўказец", - перабіў Прэзідэнт.
  
  
  "... дзейнічае ў Абамінададзе", - скончыў Сміт. "Толькі ён здольны на такую бескантрольную бойню".
  
  
  "Што ён можа намышляць?"
  
  
  "Гэта немагчыма сказаць".
  
  
  "Ну, што б ён ні рабіў, - задуменна вымавіў прэзідэнт, - ён атрымлівае перамогу не разважаючы. Вы павінны бачыць гэтыя фатаграфіі. Абамінадад выглядае так, нібы адбыўся землятрус. Сміт, ты можаш як-небудзь дэактываваць яго?"
  
  
  "Толькі... выхадзец з Усходу мог бы выканаць гэтую місію".
  
  
  "Сміт, займіся гэтым. Рабі ўсё, што ў тваіх сілах. У нас ёсць шанец прадухіліць вайну тут. Але толькі калі мы будзем дзейнічаць хутка".
  
  
  "Я зраблю ўсё, што змагу".
  
  
  Гаральд Сміт заспеў Майстра Сінанджу тым, хто сядзеў у ложку і глядзеў відэакасету.
  
  
  Калі Сміт увайшоў, Чыун выключыў малюнак.
  
  
  "Вы прайгравалі запісы?" Спытаў Сміт.
  
  
  "Мне было сумна", - суха сказаў Чыун. "Медсёстры не суцяшаюць мяне так, як павінны".
  
  
  Сьміт прачысьціў горла. "Я атрымаў вестку ад прэзідэнта. Ён сур'ёзна занепакоены. Нейкае агенцтва стварыла кратэр у цэнтры Абамінадада".
  
  
  Напружаны выраз твару Чыуна памякчэў. "Танец пачаўся".
  
  
  "Гаспадар?"
  
  
  "Тандава. Гэта танец, які знішчыць свет. Нішто не можа спыніць яго. Калі прывабіла Шыву ў Тандаву, нягледзячы на яго жаданні зваротнага".
  
  
  "Я разумею", - сказаў Сміт тонам, які ясна казаў, што яму непрыемнае такое разуменне. "Я збіраўся папрасіць вас спыніць Рыма".
  
  
  "Ён больш не Рыма, і яго не спыніць", - сказаў Чыун ломкім голасам.
  
  
  "Іраіты пагражаюць вайной, калі Рыма не спыніць".
  
  
  "Над імі здзекуюцца. Вайна ці не вайна, яны асуджаны. І яны будуць толькі першымі. Шыва і Гартуй растопчуць і знішчаць усё жывое на гэтым закінутым зямным шары".
  
  
  "Мне шкада гэта чуць", - сказаў Сміт, не знайшоўшы нічога лепшага, каб сказаць. Яму ў галаву прыйшла думка. "Я мяркую, вы захочаце вярнуцца ў Сінанджу".
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Чаму, каб быць са сваім народам, калі прыйдзе канец. Калі толькі ты не думаеш, што Шыва пашкадуе Карэю?"
  
  
  Карыя вочы Чиуна звузіліся. "Не", - сказаў ён, і ў яго голасе загучалі сталёвыя ноткі. "Шыва не пашкадуе Сінанджу".
  
  
  "Ці павінен я арганізаваць пералёт на падводнай лодцы дадому?" - спытаў Сміт.
  
  
  "Не", - сказаў стары карэец пасля паўзы. "Мне патрэбен тэлефон. Таму што я павінен звязацца з некаторымі саюзнікамі".
  
  
  "Я магу гэта задаволіць", - рашуча сказаў Сміт. "Што небудзь яшчэ?"
  
  
  "Так. Пашліце вестку шэйху Абдул Хаміду Фарыму з Хамідыйскай Аравіі".
  
  
  Цытрынавы твар Сміта зморшчылася. "Якое слова?"
  
  
  "Скажы яму дзве рэчы. Па-першае, Майстар сінанджу ўсё яшчэ жывы. І, па-другое, ён прыйдзе на перамовы".
  
  
  "Ці азначае гэта, што вам спатрэбіцца транспарт да Блізкага Усходу?"
  
  
  "Гэта апошняе, чаго я хацеў бы ад цябе, імператар Сміт", - сказаў Чыун, закрываючы свае стомленыя старыя вочы.
  
  
  Кіраўнік 9
  
  
  
  
  Кліч пранёсся на ўсход. Яно прайшло па валаконна-аптычным тэлефонным кабелі з санаторыя Фолкрофт, патрапіла ў мікрахвалевую печ на арбітальны спадарожнік і вярнулася зваротна на зямную станцыю на Далёкім Усходзе, дзе паведамленне было прынята, расшыфравана на пергаменце з авечай скуры на старажытнай мове і ўручную. якіх яно прызначалася.
  
  
  Паведамленне было кароткім:
  
  
  "Сачыце за Сям'ю волатамі да брамы Іштар. Прынясіце мяшок халіфа".
  
  
  Мудрыя вочы падняліся да неба, дзе зоркі працягвалі сваё старажытнае шэсце.
  
  
  Нехта павысіў голас.
  
  
  "Я чую і падпарадкоўваюся, сябар былых часоў", – абвяшчала яно.
  
  
  А затым пачаў раскочвацца гром.
  
  
  Кіраўнік 10
  
  
  
  
  Прабіраючыся па вуліцах Абамінадада, Дон Кудэр і вялебны Джуніпер Джэкман заўважылі дзіўную рэч.
  
  
  Міма праносіліся машыны. Іх пастаянны парад. Аўтобусы таксама. Кожны быў запоўнены амерыканцамі і іншымі грамадзянамі неарабскага паходжання. Усё пад добра ўзброенай аховай.
  
  
  "Як ты думаеш, што адбываецца?" Вялебны Джэкман пацікавіўся нізкім, устрывожаным голасам.
  
  
  "Я думаю, гэта масавае пакаранне", - сказаў Кудэр. "Яны, відаць, вязуць іх у цэнтральнае месца. Верагодна, у адплату за атамныя бомбы, якія паўсюль скідаюць".
  
  
  Вялебны Джэкман прыклаў далонь да аднаго вуха. “Я больш не чую ніякіх бомбаў, ні A, ні B, ні C. І калі мяне і караюць смерцю, то не сярод простых людзей. Я хачу быць у цэнтры ўвагі”.
  
  
  "І я хачу ў пасольства ЗША. Мы грамадскія дзеячы. Яны дадуць нам прытулак".
  
  
  "Вы хочаце сказаць, што яны дадуць мне прытулак", - агрызнуўся звышгодны Джэкман. "Але я пастараюся замовіць за вас слоўца".
  
  
  Спрэчкі, яны рушылі далей.
  
  
  Калі яны дабраліся да пасольства ЗША, яны былі ўзрушаны да глыбіні душы, выявіўшы, што галоўныя вароты зачыненыя ланцугом.
  
  
  "Што гэта?" - Забляяў звышгодны Джэкман. Яго вочныя яблыкі вылупіліся, як вычышчаныя яйкі, якія сціскаюць у кулаках.
  
  
  Вочы Дона Кудэра, з другога боку, звузіліся над яго васковымі мяшкамі, як быццам не жадаючы глядзець у твар рэальнасці.
  
  
  Абодвум мужчынам давялося прачытаць шыльду тры разы, перш чым да іх дайшоў увесь сэнс.
  
  
  Шыльда абвяшчала:
  
  
  УВАГА, УСЕ ЗАЦІКАВАНЫЯ:
  
  
  УРАД ІРАІЦЫ ПАСТАНАВІЛА, ШТО ЎСЕ ГРАМАДЗЯНЕ ЗША І ІНШЫХ ТРАЦІХ ДЗЯРЖАЎ МОГУЦЬ СВАБОДНА ЭВАКУЯВАЦЦА З ІРАІТА. КАЛІ ВЫ ПАПАДАЕЦЕ ПАД ЛЮБУЮ КАТЭГОРЫЮ І ЖАДАЕЦЕ ЭВАКУАЦЫІ, НЕАДКЛАДНА адпраўляйцеся ў МІЖНАРОДНЫ АЭРАПОРТ МАДДАС. ГЭТА АСАЛЬСТВА БЫЛО ЗАКРЫТА на ЧАС ВАЕННЫХ ДЗЕЯННЯЎ.
  
  
  - ПАСОЛ ЗША
  
  
  "Ці азначае гэта, што мы затрымаліся?" - спытаў Дон Кудэр напружаным сухім голасам.
  
  
  Праглынуўшы няёмка камяк у горле, звышгодны Джуніпер Джэкман паглядзеў на захад, дзе знаходзіўся аэрапорт.
  
  
  Самалёт Air Irait 747 падняўся ў паветра, пакідаючы за сабой закураны шлейф выхлапных газаў. У лічаныя секунды ўслед за першым стартаваў іншы. За ім рушыў услед трэці.
  
  
  "Пакуль няма", - сказаў прападобны Джэкман. "Але, мяркуючы па тым, як яны прыбіраюцца адсюль, я б сказаў, што зацягваць - дрэнная ідэя".
  
  
  Яны выйшлі на вуліцу ў пошуках таксі. Дон Кудэр свіснуў з набітым пальцамі ротам. Вялебны Кудэр, успамінаючы шасцідзесятыя, шукаў чысты ўчастак асфальта, дзе ён мог бы зладзіць мітынг грамадзянскай непадпарадкавання ў адзіночку.
  
  
  Мадас Хінсейн клыпаў наперад, як вялікае нязграбнае пудзіла, захутанае ў чорны плашч. Яго ўсё які хавае вэлюм паднімалася і апускалася з кожным пыхкаючым выдыхам. Ён задыхаўся. Нягледзячы на тое, што ён прызначыў сябе фельдмаршалам Узброеных сіл Ірака, ён ніколі не служыў у войску. Такім чынам, ён быў крыху не ў форме.
  
  
  Здарылася так, што зялёнае таксі згарнула за кут якраз у той момант, калі Мадас Хінсейн дасягнуў мяжы сваёй цягавітасці. Тры кароткія кварталы.
  
  
  Ён выйшаў на дарогу перад таксі, крычучы "Стой!" высокім голасам.
  
  
  Таксі са скрыгатам спынілася, вадзіцель высунуўся з вадзіцельскага акна, каб абсыпаць яго абразамі.
  
  
  "З аднаго боку, кебір гамуз!" - залямантаваў ён.
  
  
  Мадас Хінсейн падышоў да кіроўцы. Усё яшчэ падвышаючы голас, ён спытаў: "Як ты назваў мяне, эфендзі?"
  
  
  "Я назваў цябе вялікім вадзяным буйвалам", - прагыркаў іншы. "А зараз выбірайся з маёй дарогі. Мне трэба прывесці амерыканцаў. Новы прэзідэнт распарадзіўся, каб яны былі вызваленыя да таго, як пачнуць падаць бомбы".
  
  
  "Новы прэзідэнт?" - Спытаў Мадас, упершыню заўважыўшы, што ў кіроўцы не было паліткарэктных вусоў, якія па законе павінны былі адгадаваць усе мужчыны Іраіці.
  
  
  "Так", - нецярпліва сказаў мужчына. "АЙ-Зеем. Раззік Азіз".
  
  
  "Гэта вельмі цікава", - сказаў Мадас Хінсейн, неўзаметку дастаючы свой абайух. "Але тое імя, якім вы мяне назвалі, - гэта не мянушка, якой некаторыя нелаяльныя элементы ўзнагародзілі апошняга прэзідэнта?"
  
  
  "Ён мёртвы, і хай пракляне Алах яго косткі", - выплюнуў кіроўца. "А зараз правальвай, жанчына. На гэтым можна зарабіць".
  
  
  "І ты зарабіў свой апошні дынар, здраднік", - вымавіў Мадас Хінсейн сваім звычайным грубым тонам. І ён стрэліў таксісту ў скронь з такой вытанчанай дакладнасцю, што абодва вочы мужчыны вылецелі з арбіт як па чараўніцтве.
  
  
  Адкрыўшы дзверы, арабы працягнулі руку з шабляй, каб сцягнуць труп з сядзення. Ён заняў месца мужчыны. Яго майстэрства было такое, што пярэдняе сядзенне было ўпрыгожана невялікай колькасцю крыві і без мазгоў. Для Мадаса Хінсейна забойства было адной справай. Загразнуць у выніку - зусім іншым.
  
  
  Цяжка націснуўшы нагой на газ, ён вывернуў руль. Ён накіроўваўся ў пасольства ЗША, куды, без сумневу, накіроўваўся здрадлівы сын свінні. І гора любому амерыканцу, які патрапіў у яго рукі.
  
  
  Справа была не ў тым, што ў сэрцы Абамінадада не хапала таксі. Як высветлілі Дон Кудэр і вялебны Джэкман, іх было дастаткова. І ўсе яны накіроўваліся ў правільным напрамку - у аэрапорт.
  
  
  Праблема, як яны выявілі пасля таго, як іх праігнаравала сёмае імчыць таксі, складалася ў тым, што ўсе яны былі забітыя да адмовы эвакуіраванымі з Захаду.
  
  
  "Чаму ў іх ёсць спадарожкі, а ў нас няма?" - патрабавальна спытаў прападобны Джэкман з бяспекі бардзюра. Яго сіцін не перажыў першага сутыкнення з імчацца кратамі радыятара таксі.
  
  
  "Таму што ты ўсё яшчэ затрымаўся ў шасцідзесятых", - сказаў Дон Кудэр, і ў яго голасе пачулася рашучасць. "Паглядзі, як гэта робіць мужчына дзевяностых".
  
  
  Ён выйшаў на сярэдзіну вуліцы. Пад'ехала таксі. Ён падняў рукі і адчайна замахаў імі.
  
  
  Таксі замарудзіла ход і спынілася. Кіроўца націснуў на клаксон.
  
  
  Не звяртаючы ўвагі на гук, Дон Кудэр упэўнена падышоў да задняга шкла. Ён пастукаў. Яно апусцілася.
  
  
  "Прывітанне, я Дон Кудэр, легендарны вядучы BCN", - радасна сказаў ён.
  
  
  "У мяне няма часу даваць інтэрв'ю", - сказаў мужчына ззаду. Па бейсболцы "Філіс" было відаць, што ён амерыканец. "Мы на шляху ў аэрапорт. Яны вызвалілі нас".
  
  
  "Ззаду ёсць месца для дваіх?" Спытаў Кудэр з застылай усмешкай.
  
  
  "Не. Са мной мая жонка". Рудавалосая жанчына з прыгнечаны тварам адважна памахала яму рукой і дадала: "Я ўвесь час назіраю за вамі, містэр Брокаў".
  
  
  Панізіўшы голас, Кудэр дадаў: "Як наконт усяго аднаго?"
  
  
  "Прабачце. Кіроўца, паехалі. Валах!"
  
  
  Дон Кудэр трымаўся за храмаванае аздабленне кабіны, калі пасажыр аддаваў загад. Аздабленне была вырваная ў яго з рук, прыхапіўшы з сабой частку пазногця. "Еооу!" - закрычаў ён, пакута сказіла яго грубыя рысы.
  
  
  Вялебны Джэкман падбег, на яго вытарашчаным твары быў напісаны жах.
  
  
  "У цябе стралялі? Ён страляў у цябе?"
  
  
  "Пазногаць! Я страціў пазногаць! Як гэта будзе выглядаць перад Амерыкай?" Вялебны Джэкман упёр рукі ў сцягна і нахмурыўся.
  
  
  "Ведаеш што? Ты заведзены мацней, чым спружына ў старых гадзінніках-рэпках майго дзядулі. Не звяртай увагі на свой чортаў манікюр. Нам трэба, каб нас падвезлі".
  
  
  "Уся Амерыка разлічвае на маё асабістае кіраўніцтва па доглядзе", - сказаў Дон Кудэр, пасмоктваючы пашкоджаны палец, які аказаўся яго вялікім пальцам. Ён выглядаў вельмі задаволеным, пасмоктваючы свой вялікі палец.
  
  
  Наступнае таксі, якое праязджала, сапраўды прытармазіла, калі ўбачыла іх.
  
  
  Вялебны Джэкман накіраваўся да яго. Ён убачыў, што задняе сядзенне пуста. Яго твар успыхнуў ад задавальнення.
  
  
  "Гэй, смактункі!" паклікаў ён. "Я папрасіў падвезці нас!"
  
  
  Дон Кудэр падняў вочы ад бардзюра, дзе ён сядзеў, робячы аперацыю на сваім адарваным вялікім пальцы маленькім складаным нажом.
  
  
  "Што скажаш?"
  
  
  "Тут пуста. Выцягні палец са сваёй дзірачкі, а сваю задніцу сюды..."
  
  
  Кудэр ускочыў на ногі. У імгненне вока ён апынуўся побач з Джэкманам.
  
  
  "Мы едзем у аэрапорт, сэвві?" Джэкман казаў кіроўцу.
  
  
  Дон Кудэр адштурхнуў яго ў бок са словамі: "Ты не кажаш "кемлівы", ідыёт. Гэта Іраіт. Ты кажаш "валах"!" Ён павярнуўся да кіроўцы. "Ты, адвязі нас у аэрапорт. Валах!"
  
  
  Кіроўца разглядаў іх скрозь шчыльны сеткаваты вэлюм. Упершыню яны заўважылі, што постаць за рулём была захутаная ў мясцовы касцюм мусульманкі.
  
  
  "Я думаў, жанчынам не дазваляецца вадзіць машыну ў гэтай краіне", - прамармытаў звышгодны Джэкман.
  
  
  "Гэта ў Хамідыйскай Аравіі", - парыраваў Кудэр. Ён звярнуўся да маўклівага кіроўцы. "Ты!" Аэрапорт Мадас. Зразумеў? Мадас. Вар'ятка азадак. Кемліваеш?"
  
  
  "La! Мадас, - сказаў кіроўца. Захутаная галава нецярпліва кіўнула.
  
  
  "Выдатна!" - сказаў Дон Кудэр. "Яна разумее. Пайшлі".
  
  
  Яны забраліся на задняе сядзенне.
  
  
  Таксі кранулася з месца, завішчаўшы шынамі.
  
  
  "Гэта выдатна", - усміхнуўся звышгодны Джэкман. "Ты малайчына. Калі я стану прэзідэнтам, у мяне, магчыма, знойдзецца месца для цябе ў маёй адміністрацыі".
  
  
  "Прэзідэнт? Ты спіш. Ты праходзіш".
  
  
  "Ты толькі што выпусціў шанец стаць маім прэс-сакратаром", – чмыхнуў звышгодны Джэкман. "У наступны раз мяне прапусцяць. Усё, што мне трэба, гэта галасы чарнаскурых. Гэта амаль сорак працэнтаў, калі я змагу прывучыць іх галасаваць. Брацкія меншасці, такія як шпіёны, макароннікі і гэтак далей, павінны прынесці мне пятнаццаць працэнтаў. Затым я атрымаў права голасу "ЗАРАЗ". Гэта трыццаць пяць адсоткаў. Тыя, хто глядзіць маё ток-шоў. У мяне дзве дзелі. Гэта колькі? Два мільёны? Назавем гэта чатырма. Я мяркую, гэта тры адсотка Амерыкі. Затым лібералы. Дваццаць адсоткаў напэўна. І тыя, хто прызнае сябе лібераламі. Чвэрць працэнта".
  
  
  "Гэта амаль сто пятнаццаць працэнтаў!"
  
  
  Вялебны Джэкман упэўнена ўсміхнуўся. "У дакладнасці як Флін".
  
  
  Яго ўсмешка згасла, калі ён заўважыў, што самалёт, які ўзлятае, не бачны праз лабавое шкло над галавой вадзіцеля.
  
  
  "Напэўна, зацішша", - заўважыў ён.
  
  
  "Вельмі спадзяюся, што ў іх не зусім скончыўся бензін", – дадаў Кудэр. "Бензін высыхае па ўсім гэтым горадзе хутчэй, чым каровіна мача на плоскім камені".
  
  
  Праз мармытанне рухавікоў яны чулі бесперапынны роў самалётаў.
  
  
  Дон Кудэр выглянуў у сваё акно, а прападобны Джэкман - у сваё.
  
  
  Яны не бачылі самалётаў, хоць перарывісты роў працягваўся.
  
  
  Іх вочы сустрэліся, пашырыліся, і яны адначасова павярнулі галовы, каб паглядзець у задняе акно.
  
  
  Там, у рамцы са скача шкла, віднелася набіраючая вышыню чарада самалётаў. Яны былі ўсіх формаў і памераў. Вялікія аэробус. Маленькія прыватныя судны. Нават пара верталётаў. Гэта было падобна на падзенне Сайгон.
  
  
  Іх галовы рэзка павярнуліся, і яны пачалі прыставаць да маўклівага кіроўцы.
  
  
  "Гэй, ты! Іслам. Ты ідзеш не ў той бок".
  
  
  "Кіроўца, павярніся. Ты павярніся прама цяпер. Гэта прамы загад. Я амерыканскі вядучы ".
  
  
  Дон Кудэр працягнуў руку, каб схапіць кіроўцу за плячо. Замест гэтага ён ухапіўся за каптур чорнага адзення. Ён вырваўся з яго ўчэпістых пальцаў.
  
  
  "Цяпер ты зрабіў гэта", - прашаптаў звышгодны Джэкман. "Я думаю, тое, што ты толькі што зрабіў, супярэчыць закону ў гэтым месцы. Фактычна, гэта практычна згвалтаванне ці нешта падобнае".
  
  
  "Мне ўсё роўна. Я еду ў аэрапорт. Валах! Валах! Павярніся".
  
  
  Кіроўца, нарэшце, разгарнуўся. Але не так, як яны чакалі. Пасля рэзкага тармажэння аўтамабіля, які адкінуў прападобнага Джэкмана і Дона Кудэра тварам наперад на падушкі перадпакояў сядзенняў, сам кіроўца разгарнуўся на сваім сядзенні.
  
  
  На цьмяна знаёмым твары была шырокая ўсмешка і рулю бліскучага пісталета памерам з люк.
  
  
  "Бас!" - сказаў ён. Яны ўспрынялі гэта як "Астапеніцца". Яны былі недалёкія ад ісціны.
  
  
  Пасля таго, як яны перасталі разгойдвацца ўзад-наперад на сваіх сядзеннях, погляд прападобнага Джэкмана спыніўся на твары кіроўцы.
  
  
  "Ведаеш, - прашыпеў ён, - гэты хлопец - не ён. Ён - яна".
  
  
  Дон Кудэр праглынуў. "Яна - я маю на ўвазе ён - табе не здаецца, што яна падобная на Мадаса Хінсейна?"
  
  
  "Накшталт таго. Але ўсё ў гэтым раёне выглядаюць як вар'яты".
  
  
  Дон Кудэр аблізнуў вусны. "Магчыма. Але гэты хлопец сапраўды, сапраўды выглядае як Шалёны азадак".
  
  
  "Не можа быць. Ён мёртвы".
  
  
  Таксі зноў кранулася з месца.
  
  
  "Калі гэта не Шалёная задніца, - здзівіўся звышгодны Джэкман, - то чаму ён не адвязе нас у аэрапорт?"
  
  
  "Не кажы так. Нават не думай аб гэтым".
  
  
  "Я нічога не магу з гэтым зрабіць. Мае вочы кажуць мне адно, а мозг - іншае".
  
  
  Двое мужчын на некалькі імгненняў замоўклі. Затым звышгодны Джэкман выказаў яшчэ адна збянтэжаная заўвага.
  
  
  "Не глядзі зараз, - прамармытаў ён, - але наперадзе Палац Смутку".
  
  
  "Ты ведаеш якія-небудзь малітвы?" - спытаў Дон Кудэр.
  
  
  "Не. Я чытаю пропаведзі, а не малітвы. На малітвах няма грошай. Паглядзіце на маці Тэрэзу. З цяжкасцю можа пракарміць сябе на тое, што зарабляе малітвай. Я пытаюся ў цябе, што гэта за жыццё такое?"
  
  
  Кіраўнік 11
  
  
  
  
  Шэйх Абдул Хамід Фарым быў занепакоены.
  
  
  Калі ён хацеў, каб ЗША нанеслі ўдар па Іраіту першымі, яны вагаліся, аддаючы перавагу перамагчы Мадаса Хінсейна і яго злачынныя орды санкцыямі. Як быццам такія здзелкі не павялічаць ганебны апетыт арабаў.
  
  
  Калі Мадас, відаць, быў забіты на вачах у сусветнай тэлевізійнай аўдыторыі, шэйх Фарым уздыхнуў з палёгкай. Ён зразумеў, як гэта было ў Іраіце. Мадас Хінсейн кіраваў непадзельна. Яго смерць зламала б волю Іраіці. Шэйх Фарым убачыў у гэтых падзеях тонкую руку сінанджа. Хіба ён сам не вітаў белага Майстра Сінанджу, якога звалі Рыма, і не дапамог яму пракрасціся ў акупаваны Куран?
  
  
  І вось ён быў там, апрануты, нібы джын з "Тысячы і адной ночы", які знішчае тырана Іраіта на вачах ва ўсяго свету. Гэта было добра. Крызіс абмінуў. Амерыканцы ў якія-то павекі паступілі правільна. Яны паслалі найвялікшага забойцу ва ўсім свеце выконваць іх волю.
  
  
  І ўсё ж пасля гэтага прэзідэнт ЗША неадкладна загадаў сваім перадавым войскам мабілізавацца для крывавага вызваленчага паходу ў акупаваны Куран, насуперак усім довадам розуму. Няўжо ён не разумеў, што ў гэтым больш няма патрэбы?
  
  
  Павезла, што яго прыёмнаму сыну, прынцу-генералу, хапіла прадбачлівасці адмяніць гэты загад. Гэта даў ім час.
  
  
  Алах, як заўсёды, прадугледзеў. Спачатку неадкладным вызваленнем заложнікаў, а затым таямнічымі наступальнымі планамі захопніка Іраіці.
  
  
  Вятры вайны выносіліся прэч, як пяскі пустыні. Хутка наступіць мір.
  
  
  Затым з Вашынгтона прыйшло яшчэ адно паведамленне ў форме прыватнага паведамлення ад самога прэзідэнта. Яно было перададзена паслом ЗША з рук у рукі. Тэкст быў кароткім.
  
  
  "Той, каго вы ведаеце як Чиуна, просіць аўдыенцыі. Ён хутка прыбудзе".
  
  
  Прачытаўшы гэтыя словы, шэйх Фарым падняў вочы, і яго маршчыністы стары твар сказіла сухая грымаса замяшання.
  
  
  "Што гэта за вар'яцтва?" прамармытаў ён, пагладжваючы бараду. "Майстар Чыун мёртвы".
  
  
  Ён разважаў над гэтым, папіваючы разведзены ёгурт і перабіраючы пацеркі са слановай косткі, і вырашыў, што адзіны адказ быў няўдалым. Ён быў у саюзе з ненармальнымі. Спачатку яны хацелі вайны. Тады яны гэтага не зрабілі. Цяпер яны сцвярджалі, што пасылалі яму мерцвяка.
  
  
  Шэйх патэлефанаваў па тэлефоне. Яму сказалі, што да завяршэння будаўніцтва персанальнага авіяносца, замоўленага для яго прыёмнага сына, яшчэ тры гады.
  
  
  "Я заплачу ўтрая, калі вы даставіце тавар да асяроддзя", - узмаліўся шэйх.
  
  
  "Немагчыма", - сказаў начальнік верфі. "Авіяносец не заводзіцца, як серыйны аўтамабіль".
  
  
  "У чатыры разы".
  
  
  "Ваша высокасць, калі б я мог, я б так і зрабіў".
  
  
  "Добра", - раздражнёна сказаў шэйх. "Пяць! Але не больш, ты, бандыт!"
  
  
  "Я б з задавальненнем узяў вашы грошы, - шчыра сказаў мужчына, - але гэта немагчыма. Мы проста не можам даставіць авіяносец у такі кароткі тэрмін".
  
  
  "Дзесьці, - прагыркаў шэйх Абдул Хамід Фарым перад тым, як павесіць трубку, - ёсць хтосьці, хто можа". Ён ведаў, што белы хлусіць. Але ён не стаў бы плаціць два мільярды долараў за просты авіяносец. Прынцу-генералу прыйшлося б пачакаць. І Дому Хаміда прыйшлося б знайсці спосаб вырашыць гэтае пытанне з дапамогай амерыканцаў.
  
  
  Калі некалькі гадзін праз было абвешчана аб прызначэнні Майстра сінанджа, шэйх Фарым, здрыгануўшыся, прачнуўся.
  
  
  "Упусці яго", - сказаў шэйх, заворваючы свой табе ў чырвона-карычневую палоску, таму што ён дрыжаў у прадчуванні.
  
  
  І, убачыўшы невысокі маршчыністы твар, які, як ён думаў, больш ніколі ў жыцці не ўбачыць, шэйх заплакаў слязамі радасці і выклікнуў: "Майстар сінанджу! Бязмежная мая радасць у гэты дзень. Бо толькі ты можаш дапамагчы мне. Я акружаны сваімі вар'ятамі" .
  
  
  "Салам Алейкім", - змрочна вымавіў Майстар Сінанджу. "Я прыйшоў, каб разабрацца з вар'ятам, вядомым як Мадас Хінсейн. Бо ён каштаваў мне майго адзінага сына".
  
  
  Шэйх пачаў.
  
  
  Ён сказаў: "Мадас мёртвы. Я таксама верыў, што ты мёртвы. Што тычыцца твайго сына, я ведаю толькі, што ён здзейсніў гэтае слаўнае дзеянне".
  
  
  Чыун паківаў сваёй патрапанай узростам галавой.
  
  
  “Не. Хітры жывы. Што тычыцца майго сына, то ён па-за выратаваннем. Бо ён, нарэшце, выканаў сваё канчатковае прызначэнне. Што тычыцца мяне, я вярнуўся з самой Пустаты, каб разабрацца з гэтымі рэчамі”.
  
  
  Шэйх Фарым сціснуў вусны ў тонкую лінію. Яго продкі прыйшлі да ўлады разам з Дар аль-Сінанджу - Домам Сінанджу - на іх баку. Пад іх кіраўніцтвам яны сталі больш магутнымі. Іх ворагі падалі, як цукровыя фінікі з пальмаў, калі таго жадалі старажытныя Майстры сінанджу.
  
  
  Перад ім стаяў чалавек, які выглядаў на тысячу гадоў старэй, чым пры іх апошняй сустрэчы менш за дзесяць гадоў таму.
  
  
  Чалавек, якога ён лічыў мёртвым. Цяпер ён нагадваў мумію, якая ажыла. У яго вачах не было іскры. У яго нізкім, пісклявым голасе не было вібрацыі.
  
  
  Здавалася, са старога карэйца выціснулі ўсе сокі жыцця, пакінуўшы толькі сталёвую мэтанакіраванасць і ні надзеі, ні радасці ўвогуле.
  
  
  "Чаго ты жадаеш, сябар маіх продкаў?" - Нарэшце спытаў шэйх Фарым.
  
  
  "Магчыма, трэба будзе вайна. Вам спатрэбіцца генерал".
  
  
  "У мяне ёсць генерал, мой прыёмны сын. Ён..."
  
  
  "Для таго, што будзе", - сказаў Чыун, - "вам спатрэбіцца генерал, падобнага якому няма ў вашым каралеўстве. Воіны, падобныя тым, якія не ступалі па гэтых пустынях ужо шмат пакаленняў".
  
  
  "Назаві гэтых вялікіх".
  
  
  "Я, - цвёрда сказаў Майстар сінанджу, - генерал Хамідзі "Выратаванне Аравіі". Што тычыцца воінаў, іх імя настолькі жудаснае, што нават я не адважваюся вымавіць яго вам".
  
  
  Шэйх закрануў свае грудзі, падбародка і ілба ў традыцыйным прывітанні.
  
  
  "Ды будзе так, як ты пажадаеш, саюзнік маіх продкаў".
  
  
  Кіраўнік 12
  
  
  
  
  Ван Вэйлінь быў першым, хто пачуў гэты гук.
  
  
  Гэта пачалося як аддалены гул. Ён гучаў у яго вушах шмат хвілін, перш чым вечны гром - у наступныя гады ён будзе называць гэтую з'яву менавіта гэтымі словамі - уварваўся ў яго мозг.
  
  
  Ён быў селянінам, быў Ван Вэйлінам. Ён прысеў на кукішкі каля абочыны дарогі, дзе яго ровар "Лятаючы голуб" наляцеў на востры камень, які раздзіраў пярэднюю шыну.
  
  
  У яго не было запаскі, а дарога была дрэнна пракладзеная, таму Ван прысеў на кукішкі ў абочыны, каб цярпліва пакурыць у чаканні мінака, які мог бы яму дапамагчы.
  
  
  Калі грымоты вечнага грому ўпершыню пракраліся ў яго змрочныя думкі, Ван устаў, кідаючы ва ўсе бакі свае вузкія бегаючыя вочы.
  
  
  Спачатку ён нічога не ўбачыў. Затым, на поўначы, недзе за гарамі Цяньшань, з'явіўся пыл. Проста пыл.
  
  
  "Карабуран", - прамармытаў ён. Але гэта быў не Чорны ўраган пустыні, зразумеў ён праз імгненне.
  
  
  Гром нарастаў. Ён не грукатаў, не чмякаў і ніяк не мяняў тон або вышыню тону. Ён быў роўным. Ён барабаніў. Гэты гром маглі выклікаць багі, якія барабаняць па вялікіх жалезных чарах для рысу.
  
  
  Па нейкай прычыне гэта ўстрывожыла Ван Вэйліна. Сама яго невытлумачальнасьць прыводзіла ў засмучэньне.
  
  
  Пыл працягваў падымацца. Якая б з'ява ні была яе прычынай, яна знаходзілася за шмат міль адсюль. Аднак вецер данёс частку пылу да яго ноздраў, а разам з ёй і непрыемны пах. Гэта быў не той пах, які Ван натуральна асацыяваў бы з багамі. Ён быў жывёльным, непрыемным. Так маглі пахнуць тыгры, якія выйшлі на паляванне. Або, магчыма, падумаў ён - яго прымхлівая натура заявіла аб сабе - так маглі б паступіць драконы.
  
  
  Кім бы гэта ні было - багамі, дэманамі ці драконамі - яно ішло па старым Шаўковым шляху, па якім калісьці хадзіў Марка Пола. І яно рухалася на захад.
  
  
  І калі ён праляцеў дакладна на поўнач ад Ван Вэйліна, іншы гук перакрыў грымоты.
  
  
  Ён быў жудасным, меладычным. У адрозненне ад грому, гэты гук не быў пастаянным. Ён вагаўся. І мог быць выдадзены толькі жывым горлам.
  
  
  Але якое горла? Падумаў Ван Вэйлінь, і яго сэрца прапусціла ўдар. Гук быў аглушальным, гіганцкім і, нягледзячы на яго зачаравальную прыгажосць, пагрозлівым.
  
  
  Зноў падумаўшы аб драконах, Ван Вэйлінь выкінуў цыгарэту Blue Swallow і схапіў за ручкі свой ровар Flying Pigeon.
  
  
  Ён пакляўся, што будзе штурхаць гэтую непаваротлівую штуковіну да самай вёскі Ансі.
  
  
  Нягледзячы на тое, што Ансі знаходзіўся прама на ўсходзе, у напрамку, процілеглым таму, адкуль ён накіроўваўся.
  
  
  Бо калі які спявае цмок накіроўваўся на захад, то Ван Вэйлінь накіроўваўся на ўсход. Ён не хацеў падсілкоўваць гэтую меладычную песню ва ўсё горла сваімі смяротнымі косткамі.
  
  
  Кіраўнік 13
  
  
  
  
  Генерал Уінфілд Скот Хорнворкс быў непахісны.
  
  
  "Я не падпарадкоўваюся загадам шэйхаў, прынцаў-генералаў ці..." Ён пашукаў ветлівае слова. Нічога не было. "Кім бы ты, чорт вазьмі, ні быў".
  
  
  "Я Майстар сінандж", - сказаў малюсенькі азіят, падобны на адагрэтую смерць. На ім было кімано з шоўку-сырцу. Яно было колеру савана. Ён стаяў, злучыўшы рукавы і засунуўшы рукі ўнутр.
  
  
  "Я асабліва не прымаю загады ад майстроў сінанджу, якімі б яны ні былі", - дадаў Хорнворкс.
  
  
  Стары азіят схіліў галаву набок. "Ты салдат?"
  
  
  "Дзевятае пакаленне. Хорнворкс ваяваў разам з генералам Вашынгтонам у Вэлі-Фордж".
  
  
  "Майстар Сінанджу стаяў каля трона фараона Тутанкамона разам з Кірам Вялікім, кіраўніком Чынгісханам і іншымі людзьмі роўнага становішча".
  
  
  Масіўная сківіца генерала Ўінфілда Скота Хорнворкса адвісла. Ён зачыніў яе. Пяшчаныя блохі любілі адкрытыя раты.
  
  
  "Вы абышлі мяне з флангу і перасягнулі па рангу сярод продкаў", - праглынуў ён. Ён зняў свой перадвыбарчы капялюш у шчырым прывітанні.
  
  
  Яны стаялі каля штаб-кватэры Цэнтральнага камандавання ў "Звяздзе" ў цэнтры ваеннай базы "Кветка Усходу". Ракетныя батарэі "Пэтрыёт" атачалі перыметр, абараняючы ад надыходзячага ракетнага абстрэлу Іраіці.
  
  
  Шэйх распарадзіўся ўсталяваць намёт побач з радарнай усталёўкай Patriot для гэтай сустрэчы. Цяпер яны былі звонку палаткі. Прынц-генерал Баззаз выглядаў страчаным і няшчасным, стоячы побач са сваім прыёмным бацькам.
  
  
  "Аб доўгажывучы", - пачаў ён, - "Я згодзен з няслушным генералам. Я не бачу чыннікі, па якой..."
  
  
  "Маўчаць", - сказаў шэйх, абрываючы фразу ўзмахам рукі. "Я патрабую падпарадкавання". Ён павярнуўся да амерыканскага генерала. "Што да вас, ваш прэзідэнт, мой саюзнік, загадаў, каб вы падпарадкаваліся Майстру сінанджу".
  
  
  Генерал Хорнуаркс паправіў свае ўпрыгожаныя зоркамі эпалеты. "Я мушу пачуць гэта ад самога прэзідэнта".
  
  
  Шэйх пстрыкнуў пальцамі. У яго паднятую руку быў укладзены сотавы тэлефон. Ён крыху папрацаваў ім, нешта сказаў, а затым перадаў яго генералу Хорнуорксу.
  
  
  Не паспеў генерал сказаць "Прывітанне", як выцягнуўся па стойцы рахмана. "Так, сэр", - раўнуў ён. "Не, сэр", - дадаў ён. "Вядома, сэр", - сказаў на заканчэнне ён. "Вы атрымалі гэта. З лішкам".
  
  
  Націснуўшы кнопку адключэння, ён вярнуў тэлефон шэйху. На яго шырокіх рысах быў сарамлівы выраз. Ён ніякавата праглынуў.
  
  
  "Ці згодныя мы?" - Спытаў шэйх надтрэснутым ад узросту голасам.
  
  
  "Абсалютна", - сказаў генерал Уінфілд Скот Хорнворкс, які дакладна ведаў, з якога боку намазаны маслам яго хлеб. Асабліва пасля таго, як яго галоўнакамандуючы нагадаў яму аб гэтым раздражнёным голасам.
  
  
  "Пакліч сваіх лёкаяў", - сказаў той, каго клікалі Чиун.
  
  
  Хорнворкс адлюстраваў няўцямны выраз твару. "Мой які?"
  
  
  "Вашы лёкаі", - паўтарыў шэйх, які задаўся пытаннем, ці не дрэнна чуе няслушны генерал.
  
  
  Хорнворкс праглынуў. "Сэр?"
  
  
  "Вашыя афіцэры", - уставіў прынц-генерал, разумеючы, што ў няслушнага генерала чамусьці склалася ўражанне, што ён не проста найміт, якому плацяць.
  
  
  "О. Афіцэры. Чаму вы адразу не сказалі?"
  
  
  Ніхто не прапанаваў адказу. Яны маглі бачыць, што амерыканец пакутуе маніяй роўнасці - вельмі распаўсюджаным заходнім псіхічным захворваннем, ад якога не было вядомых лекаў.
  
  
  Яны сабраліся ў ваенным пакоі глыбока ў падвале будынка Цэнтральнага камандавання ААН. Шэйх сядзеў моўчкі, пагульваючы сваімі пацеркамі для турботы.
  
  
  Калі яны размясціліся на дыване, утварыўшы паўкола вакол Майстра сінанджа, прынц-генерал прайшоў паміж імі, раздаючы кожнаму хрумсткія белыя лісты паперы.
  
  
  "Што гэта?" Генерал Хорнворкс зароў, перагортваючы ліст так і гэтак.
  
  
  "Мы вернемся да гэтага пазней", - сказаў Майстар сінанджа. "Спачатку я павінен ведаць некалькі рэчаў. Вашы сілы. Яны былі размешчаны ў адпаведнасці з прадказаннем чарапахі?"
  
  
  Вочы генерала Хорнуаркса пашырыліся. "Прадказанне! Гэта быў ты?"
  
  
  Майстар Сінанджу кіўнуў.
  
  
  "Мы зрабілі гэта. Так. Гэта было вар'яцтва, але разгортванне было бліскучым. Чаго я не зусім разумею, дык гэта чаму вы надрапалі гэта на спіне мёртвай чарапахі".
  
  
  "Я гэтага не рабіў", – адрэзаў Чыун. "Вашы сілы застануцца на месцы. Наступлення не будзе, калі на іх не нападуць, адступлення не будзе ні пры якіх абставінах".
  
  
  "Ніхто нікуды не дзенецца", - пакляўся генерал Хорнворкс.
  
  
  Чыун кіўнуў. "Раскажы мне аб небяспеках, з якімі ты сутыкаешся".
  
  
  "Што ж, - сказаў генерал Хорнворкс, загінаючы пальцы, - у Куране каля, о, пяцідзесяці тысяч акапаных ірайтысцаў, якія разбілі лагер. Большасць з іх - гарматнае мяса, вы разумееце. Яны сабралі свае лепшыя падраздзяленні..."
  
  
  "Легіёны. Вы будзеце выкарыстоўваць правільныя ваенныя тэрміны".
  
  
  "Мы гаворым "адзінкі". "
  
  
  "Ты будзеш казаць "легіёны" датуль, пакуль я буду генералам", - нацягнута сказаў Чиун.
  
  
  На масіўным твары генерала Хорнуоркса прамільгнула цікавасць. "Хто памёр і зрабіў цябе генералам? Я не бачу ніякіх зорак на тваіх грабаных плячах".
  
  
  Стары карэец звузіў вочы. "Ты жадаеш зорак?"
  
  
  "Я б хацеў паглядзець некалькі, так".
  
  
  Майстар Сінанджу нанёс хуткі ўдар у неабаронены лоб генерала, ад якога Хорнуаркс адкінуўся назад на сваім шырокім азадку.
  
  
  Вядома ж, ён бачыў зоркі. Яму здалося, што ён таксама чуў птушак. Прама як у мультфільме. Яны спявалі, як канарэйкі.
  
  
  "Ці дастаткова гэтых зорак, каб задаволіць цябе?" - спытаў Майстар сінанджу.
  
  
  "Шмат", - прахрыпеў Хорнуаркс, трымаючыся за галаву. Насамрэч, яго відавочна пераўзыходзілі па рангу тры да аднаго. Ён нават не бачыў, як стары паварушыўся.
  
  
  "Працягвай падлік сіл", - загадаў Чыун.
  
  
  "У Іраіта каля пяці танкавых дывізій у Куране. І я б сказаў, што ў самім Іраіце іх удвая менш. Але гэта не самая вялікая праблема, з якой мы сутыкнуліся".
  
  
  "Што такое?"
  
  
  "Гэтыя яго чортавы ракеты "Скад". У яго іх, можа быць, тры сотні. У кожнай з іх дастатковая далёкасць, каб уразіць нас, Ізраіль або любое іншае чортава месца ў гэтым глухім рэгіёне. Без крыўд, прынц-генерал."
  
  
  "Меркаванні аматараў свініны не могуць абразіць мяне", - сказаў прынц-генерал Баззаз са знарочыстай абыякавасцю.
  
  
  "Выказаўся як сапраўдны саюзнік Амерыкі", - адзначыў Хорнворкс.
  
  
  "Гэтыя самаробныя ракеты", – працягваў Чыун. "Як лепш за ўсё абясшкодзіць іх?"
  
  
  Хорнворкс задумаўся. “Мы маглі б знішчыць іх паветранымі ўдарамі. Але яны мабільныя. Мы ніяк не зможам паразіць іх усіх за адзін баявы налёт. Некаторыя з іх абавязкова запусцяцца. І гэта быў бы пякельны дождж”.
  
  
  Майстар Сінанджу задуменна пагладзіў сваю вадкую бародку і сказаў: "Не, гэта павінна быць зроблена ціха".
  
  
  "У вайне няма нічога ціхага, - заўважыў генерал Хорнворкс, - як толькі яна разгараецца".
  
  
  “У гэтым праблема з вамі, жыхарамі Захаду. Вы думаеце, што гук і лютасьць – гэта паказчыкі посьпеху. Найвялікшыя перамогі – гэта ціхія перамогі. Траянцы ведалі гэта. Іншыя таксама ведалі”.
  
  
  "Калі вы шукаеце драўляных конікаў", - суха сказаў Хорнворкс, - "нам прыйшлося б рэквізаваць некалькі".
  
  
  "Гэта было зроблена", - грэбліва сказаў Чыун. "Ці ёсць іншыя спосабы знішчыць гэтыя ракеты да таго, як яны будуць выпушчаныя па нас?"
  
  
  "Вядома. Чорт вазьмі, вы можаце знішчыць ракету "Скад" і пускавую ўстаноўку з вінтоўкі "дваццаць два". Проста страляйце па вадкаснай прыступцы. Яна ўзарвецца і забярэ пускавую ўстаноўку з сабой. Калі б існаваў спосаб паразіць усе ракеты адначасова, гэтая маленькая праблема была б вырашана ".
  
  
  Карыя вочы Майстры Сінанджу звузіліся.
  
  
  "Якая пазіцыя курдаў у гэтым пытанні?" задуменна спытаў ён.
  
  
  "Курды - яны проста купка разнамасных..."
  
  
  Чыун падняў руку, заклікаючы да маўчання. "Адказвай на маё пытанне".
  
  
  "Апошняе, што я чуў, гэта тое, што яны фармуюць нерэгулярныя падраздзяленні - я маю на ўвазе легіёны. Але я мяркую, што калі ўспыхне канфлікт, курды страшэнна хутка павернуцца супраць ірайтыс".
  
  
  Чыун кіўнуў. "Тады ўсё, што застаецца, - гэта пазнаёміцца з розумам твайго ворага".
  
  
  "Мы нават не ведаем, хто там галоўны, зараз, калі пра Mad Ass нічога не вядома".
  
  
  "Гэты злыдзень не мёртвы. Ён жывы. І вы павінны зразумець яго асобу, калі жадаеце атрымаць над ім перамогу. Цяпер вы вывучыце дакументы, якія я вам падаў".
  
  
  "Што гэта наогул за штука?" Генерал Хорнворкс хацеў ведаць.
  
  
  "Гэта гараскоп твайго ворага". - сур'ёзна сказаў Чыун. "Я склаў яго на карэйскай".
  
  
  "Гэта тлумачыць, чаму я нічога не магу разабраць", - суха сказаў генерал Хорнворкс.
  
  
  "Я навучу цябе".
  
  
  "Астралогія?" Здзіўлена спытаў генерал Хорнворкс.
  
  
  "Не. карэйская".
  
  
  Генерал Уінфілд Скот Хорнворкс пашукаў у маршчыністых рысах старога азіяту прыкметы гумару. Не знайшоўшы нічога, ён глыбока ўздыхнуў і падумаў: "Што ж, вайна працягваецца".
  
  
  Кіраўнік 14
  
  
  
  
  Прэзідэнт Раззік Азіз, ЁН жа аль-Зеем, упадаў у роспач.
  
  
  Знаходзячыся ва ўладзе менш за суткі, ён адчуваў, што яго ўплыў у сваёй Агіднай Каманднай радзе слабее з кожнай гадзінай. На ім была свежая ўніформа, а яго верхняя губа была абадраная пасля першага за шмат гадоў дакранання да лязо.
  
  
  "Якія навіны?" запатрабаваў ён адказу, урываючыся ў залу рады, дзе яго падначаленыя сядзелі вакол стала, дакранаючыся нязвыклай галізны ў сябе пад носам.
  
  
  "Ад амерыканцаў няма адказу", - паведаміў міністр інфармацыі. "Нават пасол пакінуў пасольства".
  
  
  Ён павярнуўся да міністра абароны, яго вочы малілі аб добрых навінах.
  
  
  "Амерыканскія дэманы перанеслі сваю бітву на заходнюю ўскраіну горада", – паведаміў мужчына.
  
  
  "Яны сыходзяць?" спытаў ён, і надзея асвятліла яго голас.
  
  
  "Немагчыма сказаць. Але яны знішчылі ўсю заходнюю батарэю супрацьракетнай абароны. Абамінадад зараз безабаронны перад атакай з паветра".
  
  
  "Ёсць яшчэ нашы ваенна-паветраныя сілы", - уставіў галоўны генерал ВПС.
  
  
  "Які будзе знішчаны на працягу двух гадзін пасля першага ўдару ЗША", - сказаў міністр ваенна-марскога флоту Іраіці, які быў толькі крыху большы за ірландскі ваенна-марскі флот.
  
  
  Ніхто не аспрэчваў гэтага. Усе яны глядзелі CNN, які прадказаў, што гэта непазбежна, таму яны ведалі, што гэта праўда.
  
  
  З вокнаў даносіўся працяглы пакутлівы трэск, як быццам тысячу бярвення прапускалі праз драбнільную машыну.
  
  
  "Што гэта?" - ахнуў прэзідэнт, схапіўшыся за край стала.
  
  
  Міністр інфармацыі падышоў да акна.
  
  
  "Гэта каралеўскія амерыканскія горкі Курані", – сказаў ён. "Іх раздзіраюць на часткі. Яны ўзлезлі на іх і люта ваююць".
  
  
  Узяўшы палявы бінокль, прэзідэнт падышоў да акна.
  
  
  На гэты раз ён бачыў іх выразна. І амерыканца, апранутага ў пурпурна-чырвонае, як у Аладзіна, і аголеную бландынку-амерыканку з вялікай колькасцю рук, чым можна было б назваць здаровым.
  
  
  Яны адрывалі ўчасткі трасы і выкарыстоўвалі іх як дубінкі. Кожны раз, калі чуўся ўдар, усе хісткія амерыканскія горкі ўздрыгвалі, як ненадзейная хатка з драўляных запалак.
  
  
  "Хто перамагае?" - спытаў міністр замежных спраў.
  
  
  "Усё як раней", - адказаў Азіз. "Яны ў тупіку. І ўсё ж яны здаюцца нястомнымі. Што гэта за істоты?"
  
  
  Ні ў кога не было адказу на гэта.
  
  
  Неўзабаве ў міністра абароны зьявілася ідэя.
  
  
  "Магчыма, ёсць спосаб перамагчы іх", - прапанаваў ён, яго цёмныя вочы загарэліся.
  
  
  Прэзідэнт апусціў палявы бінокль. "Раскажыце мне".
  
  
  "Газы. Мы абрынем на іх баявыя газы".
  
  
  "Ці спрацуе гэта?"
  
  
  "У іх ёсць насы. Яны павінны дыхаць, як смяротныя. Калі яны ўдыхнуць газы, яны павінны памерці".
  
  
  "Хіба гэта не небяспечна для нас?" - здзівіўся Азіз.
  
  
  Міністр абароны абыякава паціснуў плячыма. "Вецер з усходу. Вораг на захадзе. Мы можам страціць частку нашага заходняга сектара, але мы страцім больш, чым гэта, калі гэта вар'яцтва будзе працягвацца бескантрольна ".
  
  
  Прэзідэнт разважаў за ўсё імгненне. "Зрабіце гэта", - загадаў ён.
  
  
  Паколькі адзіная ракетная батарэя ў Абамінададзе была знішчана, міністру абароны прыйшлося патэлефанаваць на аванпост авіябазы Абадон, каб нанесці ўдар "Скадам".
  
  
  "Так, гэта дакладна", - сказаў ён. "Я сапраўды сказаў запусціць вашыя ракеты па Абамінададзе. Заходні сектар. Былы горад Мадас. Вы можаце гэта зрабіць?"
  
  
  Міністр абароны слухаў. Расьсеяна ён працягнуў руку, каб пачысціць вусы. Дакрануўшыся да аголенага цела, ён адчуў укол страху. Затым ён успомніў. Цяпер, калі Мадаса Хінсейна больш не было, у Іраіце было бяспечна абыходзіцца без вусоў.
  
  
  Калі ў адказ нетутэйша паведамленне аб тым, што ракеты хутка будуць запушчаныя, міністр абароны сказаў: "Дзякуй", - і апусціў трубку на рычаг.
  
  
  Ён пачуў пстрычку якраз у той момант, калі прэзідэнт крыкнуў: "Пачакайце! Не запускайце!"
  
  
  "Чаму б і не?"
  
  
  "Вецер зараз змяніўся ў гэты бок! У імя Алаха, адгукніце іх назад!"
  
  
  Міністр абароны ў роспачы падняў трубку. Ён пачаў біць па клавіятуры, яго вочы вылезлі з арбіт, на твары выступіў гарачы пот.
  
  
  Праз два гудкі сумны голас вымавіў: "Шынная крама Ахмеда".
  
  
  На гэты раз сапраўдны страх сціснуў сэрца міністра абароны і не адпускаў. Ён стаяў там, яго вочы былі здзіўленыя, раздражнёнае "Алё? Алё?" - данеслася да яго нечуючых вушэй з дрыготкай трубкі.
  
  
  "Вы адмянілі гэта?" - крыкнуў прэзідэнт.
  
  
  Міністр абароны вагаўся, яго мова ператварылася ў халодны камяк страху ў перасохлым роце. Ці варта сказаць, што ён памыліўся наборам нумара, ці яму трэба паспрабаваць яшчэ раз? З новым прэзідэнтам было немагчыма сказаць, які варыянт быў прымальны для выжывання.
  
  
  Потым у міністра абароны не засталося выбару.
  
  
  З-за вокнаў, за якімі назірала астатняя частка ўзбунтаванай Каманднай рады, пачуўся нізкі роў. Ён перарос у віск, і на вяршыні гуку пачулася ўстойлівае "крамп-крамп-крамп".
  
  
  Завылі сірэны паветранай трывогі. З дахаў па ўсім Абамінададзе адкрыла агонь зенітная артылерыя, пасылаючы чырванавата-аранжавыя трасы ў яснае неба.
  
  
  Твары Мяцежнага Каманднага савета павярнуліся, вочы пашырыліся, раты без вусоў утварылі аднолькавыя бяскроўныя лініі. Яны ашаломлена глядзелі на міністра абароны.
  
  
  Усвядоміўшы сваё цяжкае становішча, міністр абароны вырашыў зманіць.
  
  
  "Было занадта позна", - сказаў ён няшчасным голасам. "Мае верныя войскі, якія імкнуцца выканаць свой святы абавязак, не маглі дачакацца, каб выканаць мой загад. Гэта зроблена".
  
  
  "Такім чынам, - хрыпла вымавіў прэзідэнт Раззік Азіз, - такія і мы, браты арабы. Бо ўсе тры ракеты прамахнуліся. Адна ўпала па гэты бок Тыгра. Сюды ідуць газы".
  
  
  Потым грубы голас задаў зманліва бяскрыўднае пытанне. Гэта быў апошні голас, які нехта з іх чакаў пачуць зноў. Ад гэтага пытання ў іх пахаладзелі мазгі.
  
  
  "Дзе ўсе твае вусы?"
  
  
  Кіраўнік 15
  
  
  
  
  Голас паўтарыў сваё рэзкае пытанне: "Дзе ўсе твае вусы?"
  
  
  Усе, як адзін, правыя рукі Мяцежнай Каманднай рады Рэспублікі Іраіт падняліся да сваіх аголеных верхніх вуснаў.
  
  
  "Хто з вас здраднік, адказны за катастрофу, якая напаткала нашу ганарлівую нацыю?" патрабаваў строгі голас Мадаса Хінсейна, Ятагана арабаў.
  
  
  Ён стаяў у дзвярным праёме, акружаны гвардзейцамі Адраджэння ў блакітных берэтах па баках. Гэты доказ іх лаяльнасці, устаноўлены без страху супярэчнасці, ён махнуў ім рукой, каб яны выходзілі з пакоя. Дзверы зачыніліся.
  
  
  Страх пасяліўся ў вачах кожнага мужчыны. Параліч скаваў усе іх косткі, як быццам іх шынкі застылі.
  
  
  У гэты момант ваганні Мадас зароў: "Я патрабую адказу!"
  
  
  Глухія да апошняга глухога гуку, які даносіўся з акна ззаду іх, не зважаючы на воблака нервова-паралітычнага газу, якое ўзнімалася над заходнім гарызонтам, узбунтаваная Камандная рада ўказаў на цяперашняга прэзідэнта Іраіта Раззіка Азіза, якому, як яны зразумелі, было. Іраіці як кіраўніку з самым кароткім тэрмінам жыцця з даісламскіх часоў.
  
  
  Прэзідэнт Раззік Азіз таксама гэта зразумеў. Ён паказаў на астатніх.
  
  
  "Каштоўны лідэр", - сказаў Азіз з болем у голасе. "Яны настойвалі, каб я заняў тваё месца. Я сказаў ім: "Але ніводзін араб не змог бы гэтага зрабіць. Гэта недарэчна". Яны ўсё адмовіліся ад гэтага гонару. Іраіт быў у адчайным становішчы. Што я мог зрабіць?"
  
  
  Паколькі загад паслабіцца не быў аддадзены, абвінавачваючыя пальцы заставаліся на адным узроўні. Рукі дрыжалі ад нервовага напружання.
  
  
  Мадас Хінсейн, бліскучы ў вугальна-чорнай ваеннай форме, упрыгожанай такой колькасцю залатой тасьмы і зялёнай мішуры, што ён нагадваў калядную ёлку ў жалобе, упёр рукі ў свае магутныя сцягна.
  
  
  "Закладнікі вызваленыя", - прагыркаў ён. "Па чыім загадзе?"
  
  
  Пальцы працягвалі ўказваць.
  
  
  Мадас кіўнуў. "Наша любімая сталіца была атручана газам. Кім?"
  
  
  Пальцы зноў рассеклі паветра. Прэзідэнт Азіз змяніў руку.
  
  
  Мадас кіўнуў. "Ты пагаліў вусы. Хто гэта дапусціў?"
  
  
  Пальцы моцна напружыліся. Жорсткія рысы твару пачалі раставаць, як васковыя фігуркі.
  
  
  Тагачасны прэзідэнт Раззік Азіз здзейсніў памылку, якая каштавала жыцця большай колькасці афіцэраў Iraiti, чым варожы агонь на працягу дзесяцігоддзі вайны з суседнім Іракам. Ён паспрабаваў урэзаніць Мадаса Хінсейна.
  
  
  "Але, Каштоўны Лідэр, - заікаючыся, вымавіў ён, - мы думалі, што ты мёртвы. Мы пагаліліся толькі для таго, каб выказаць нашу глыбокую страту".
  
  
  На імгненне мясісты карычневы твар Мадаса Хінсейна завагалася ў сваім хмурным выразе. Яго грубыя рысы памякчэлі. Раптоўная вільгаць з'явілася ў яго цялячых вачах.
  
  
  "Браты мае", - сказаў ён, паклаўшы руку на свае масіўныя грудзі. "Вы думалі аказаць мне такі гонар? Я крануты".
  
  
  "Мы рады, што ты ўхваляеш, Каштоўны лідэр", - сказаў прэзідэнт Раззік Азіз, апускаючы сваю ныючыя руку.
  
  
  Менавіта тады Мадас Хінсейн выцягнуў свой рэвальвер з перламутравай дзяржальняй і стрэліў мужчыну адзін раз у жывот.
  
  
  Раззіка Азіза адкінула назад куляй "дум-дум", хуткасць якой перавышала дванаццаць тысяч фут-фунтаў. Яна фактычна збіла яго з ног за імгненне да таго, як ён урэзаўся ў сцяну за спіной.
  
  
  Ён пакінуў вялікі чырвоны мазок на фарбе, павольна апускаючыся ў сядзячае становішча, з няўцямным выразам на свежавыбрытым твары. Нібы кіраваны радарам, тузін лічбаў рушыла ўслед за ім уніз.
  
  
  "Астатняе я мог бы дараваць", - сказаў Мадас Хінсейн, засоўваючы зброю назад у кабуру. “Але толькі дурань паверыць, што Шабля арабаў мёртвая. Мадас Хінсейн памрэ, калі будзе гатовы, не раней”.
  
  
  "Мы верылі, што ты ўсё яшчэ жывы", - хорам усклікнулі якія выжылі чальцы Каманднай рады Мяцежнікаў, іх пальцы ўсё яшчэ абвінавачвальна дакраналіся які дрыжаў трупа, які быў Раззиком Азізам. "Але ён прымусіў нас пагаліцца пад руляй пісталета".
  
  
  "У наступны раз, калі гэта здарыцца, вы атрымаеце кулю ў лоб, перш чым паднясеце брытву да сваіх асоб", - загадаў арабскі Ятаган.
  
  
  "Як загадаеш, о Каштоўны правадыр", - паабяцалі яны.
  
  
  Мадас кіўнуў. "Займіце свае месцы. Нам трэба папрацаваць".
  
  
  "Але, газ", - прамармытаў міністр абароны.
  
  
  Мадас рэзка падняў галаву. "Акно не зачынена?"
  
  
  "Так, Каштоўны лідэр".
  
  
  "Тады ў нас ёсць час".
  
  
  І вось, як драўляныя, яны занялі свае месцы вакол прастакутнага стала, у цэнтры якога была прароблена вялізная дзірка. Мадас Хінсейн распарадзіўся пабудаваць яго такім чынам, каб ніводны забойца не мог схавацца пад яго сталом для нарад і нанесці яму смяротны ўдар. Акрамя таго, тут не было дзе схавацца ад яго гневу.
  
  
  Члены рады селі. Хутка агледзеўшы сваё месца на чале стала на прадмет атручаных цвікоў, Мадас заняў сваё месца. Ён шырока ўсміхнуўся. "Такім чынам", - сказаў ён. "На чым мы спыніліся?"
  
  
  Кіраўнік 16
  
  
  
  
  Спадарожнік KH-12, які знаходзіцца на арбіце, упершыню выявіў ударныя кратэры, якія растуць як грыбы ўздоўж заходняй часткі Абамінадада, і выкліканае гэтым вывяржэнне газу.
  
  
  Выявы з высокім дазволам перадаваліся на звышсакрэтную наземную станцыю ЦРУ ў даліне Нуррунгар, Аўстралія, адтуль адпраўляліся ў мікрахвалевай печы ў Вашынгтон, акруга Калумбія, і ў Нацыянальны цэнтр фотаразведкі для апрацоўкі і перадаваліся аналітыкам ЦРУ ў Лэнглі, штат Віргінія.
  
  
  Папярэдні аналіз паказаў, што ўдарныя варонкі былі выкліканыя ракетамі "Скад", запушчанымі з мабільных пускавых установак erector. Гэта збянтэжыла аналітыкаў ЦРУ. Адзіныя "Скады", разгорнутыя на тым, што Пентагон ахрысціў Іраіці-Куранскім тэатрам ваенных дзеянняў, знаходзіліся ў Іраіце і Сірыі. Сірыйскі ўдар па Іраіце здаваўся неверагодным.
  
  
  Затым прыйшоў спектраскапічны аналіз аблокаў.
  
  
  "Зарын?" збянтэжана перапытаў галоўны аналітык. "Зарын ёсць толькі ў ірайцаў". Затым да яго дайшло значэнне яго адкрыцця.
  
  
  Унізе, у Танцы - ядзерна-абароненым сутарэнным стратэгічным кабінеце Пентагона - старшыня Аб'яднанага камітэта начальнікаў штабоў прыняў перададзены па тэлексе справаздачу ЦРУ, змрочна прачытаў яго і павярнуўся да пакінутых у пакоі афіцэрам.
  
  
  "Дрэнныя навіны. У нас ёсць пацвярджэнне, што іракцы вызначана пераабсталявалі свае "Скады" для дастаўкі баявога газу".
  
  
  "Адкуль мы гэта ведаем?" - спытаў начальнік ваенна-марскіх аперацый, у якога былі бачання аб абстрэле Абамінадада некалькімі ракетамі "Трайдэнт" і "Поларыс" падчас масіраванага папераджальнага ўдару, якому наканавана было ўвайсці ў гісторыю ваенна-марскога флота і выпадкова вылучыць яго кандыдатуру на прэзідэнцкіх выбарах 1992 гады. .
  
  
  Адрывісты адказ старшыні разбіў яго надзеі, як марская вада, якая абмывае нос катэры.
  
  
  "Яны толькі што нанеслі ўдар па сваёй уласнай сталіцы", - сказаў ён. "Знішчылі ўсе іх батарэі абарончых ракет і адну з найбуйных амерыканскіх горак, вядомых чалавеку".
  
  
  Гэта зрабіла ўражанне на ўсіх. Ніхто ніколі не чуў аб паспяховым паветраным удары па амерыканскіх горках.
  
  
  "Грамадзянская вайна?" - спытаў начальнік штаба арміі.
  
  
  Старшыня падышоў да тэлефона, сказаўшы: "Паняцця не маю. Я лепш праінфармую аб гэтым Прэзідэнта. Гучыць грандыёзна".
  
  
  Прэзідэнт Злучаных Штатаў не ведаў, ці пачалася ў Іраіце грамадзянская вайна. Але ў яго былі надзеі. Гэта стала б вырашэннем усіх яго праблем. Да гэтага моманту ён маліўся аб землятрусе.
  
  
  Пасля таго, як ён павесіў трубку з Пентагона, ён патэлефанаваў у ЦРУ. У іх таксама не было ніякай інфармацыі.
  
  
  Усе заложнікі выйшлі з Абамінадада. Тое самае зрабілі амбасадар ЗША і ягоныя супрацоўнікі. Яны былі прыцемнены з пункту гледжання разведкі.
  
  
  Адзіным адсутным фактарам было месцазнаходжанне прападобнага Джуніпера Джэкмана і вядучага Дона Кудэра. Яны не выйшлі разам з астатнімі. Усяго некалькі дзён таму прэзідэнт быў гатовы пачаць вайну з-за іх пакарання. Але са смерцю Мадаса Хінсейна амерыканская грамадскасць - і, што больш важна, сродкі масавай інфармацыі, якія распальвалі пажар вайны, - звярнулі сваю ўвагу на галоўнае пытанне: ці блізкі Армагедон?
  
  
  Прэзідэнт устаў з крэсла ў сваім авальным кабінеце і падышоў да акна, якое выходзіць на Ружовы сад.
  
  
  Цвёрдая сасновая падлога пад яго нагамі здавалася ненадзейнай, амаль гумовай. За дзвярыма яго кабінета стаяў ахоўнік сакрэтнай службы, сціскаючы ў руках зялёны палатняны мяшок, у якім ляжаў супрацьгаз з прэзідэнцкай пячаткай. У якасці антытэрарыстычнай меры засцярогі бар'еры Джэрсі акружылі кожны значны будынак у Вашынгтоне ад Белага дома да мемарыяла Лінкальна. Гэта было так, як калі б, падумаў ён, ён і ўвесь свет стаялі на абсыпаным краі вялізнай прорвы.
  
  
  Ён здзівіўся, чаму падумаў аб прорве. Звонку, за кратамі шкляных панэляў, ззяла сонца, а ружы былі пакрыты расой пасля кароткачасовага ранішняга ліўня. Свет, бачны з Белага дома, выглядаў ідэальна, як на паштоўцы.
  
  
  Дык чаму ж ён адчуваў сябе вядучым лемінгам, надыходзячым да прорвы, а не лідэрам найвялікшай нацыі на зямлі?
  
  
  Кіраўнік 17
  
  
  
  
  Генерал Уінфілд Скот Хорнворкс уварваўся ў падвальны баявы пакой "Зоркі" ў цэнтры ваеннай базы "Кветка Усходу", размахваючы флэш-паведамленнем па тэлексе.
  
  
  "У мяне абнадзейлівыя навіны", - пракрычаў ён. "Праклятыя іраіты чысцяць для нас свой уласны плуг!"
  
  
  Майстар Чыун, прынц-генерал Баззаз і шэйх Фарым, якія сядзелі на падлозе на трысняговых цыноўках, адарваліся ад нарады і паднялі вочы. На іх тварах з'явілася раздражнёнае выраз.
  
  
  "Гавары па-ангельску", - папрасіў Чыун.
  
  
  "Я размаўляю па-ангельску", - настойваў Хорнворкс. “Нейкі адчайны ракетны атрад Іраіці – я маю на ўвазе легіён – у адзіночку падняўся і знішчыў кальцо СПА Абамінадад, уключаючы амерыканскія горкі, якія яны выкарыстоўвалі ў якасці супрацьракетнага шчыта. Верагодна, гэта дзяржаўны пераварот. Магчыма, грамадзянская вайна”.
  
  
  Раздражнёныя выразы зніклі, пакінуўшы на іх месцы ідэнтычныя каменныя.
  
  
  "Ты што, не разумееш?" Раўнуў Хорнворкс. "Гэта практычна перамога".
  
  
  "Нічога страшнага", - рашуча сказаў Чиун. "Праходзь і садзіся. Нам шмат чаго трэба абмеркаваць".
  
  
  "Што ж, прашу прабачэння, ідзіце ўсё да чорта", - прамармытаў генерал. "Я падумаў, што мы ўсе маглі б крыху суцешыцца паразай ворага".
  
  
  На няшчасце, генерал Хорнворкс апусціў сваё мажнае цела на цыноўку. Ён памахаў целам у іх перад носам. "Прынамсі, прачытайце гэта. Гэта з Пентагона. Іраіты атруцілі сябе газам".
  
  
  Чіун узяў лісток, бегла прагледзеў яго і падкінуў высока ў паветра. Слізгаючы па паветраных патоках, яна ператварылася ў канфеці пад раптоўным узмахам яго доўгіх пазногцяў.
  
  
  "Гэта было афіцыйнае камюніке", - прыгнечана сказаў Хорнворкс.
  
  
  "І гэта ваенная рада", - сур'ёзна сказаў Чиун. "Мы прынялі нашае рашэнне".
  
  
  "Якое рашэнне?"
  
  
  "Рашэнне пачаць вайну, вядома".
  
  
  “Вайна? Нам больш не трэба ваяваць. Ты не слухаў, ці не так? Іраіты ваююць самі з сабой, чорт вазьмі. Усё, што нам трэба зрабіць, гэта сядзець ціха і збіраць аскепкі, калі яны перастануць падаць”.
  
  
  “І ты забыўся на свае ўрокі гараскопа? Тырана Мадаса не спыніць простая грамадзянская вайна. Ён выйдзе пераможцам, каб зноў дапякаць нам. Мы павінны быць гатовыя нанесці ўдар да таго, як гэта адбудзецца”.
  
  
  "Майстар Сінанджу кажа праўду", - сказаў шэйх Фарым сур'ёзным голасам.
  
  
  "Іншалах", - сказаў прынц-генерал Баззаз.
  
  
  "Мы не можам пачаць вайну без дазволу прэзідэнта", - сказаў генерал Хорнворкс панурым голасам, ані не клапоцячыся аб тым, знаходзіцца Марс у асцэндэнты над Сатурнам ці не.
  
  
  "Я кіраўнік Хамідыйскай Аравіі", – сказаў шэйх. "Калі Майстар Сінанджу скажа, што вайна неабходная для перамогі над агрэсарам, тады вайна будзе, а вы будзеце маўчаць".
  
  
  "Не магу паверыць, што чую гэта", - прастагнаў Хорнворкс, закрыўшы твар рукамі. "Я выпускнік Вест-Пойнта. Я дзявяты Хорнворкс, які даслужыўся да звання генерала ў арміі ЗША ".
  
  
  "Я вырашыў павысіць цябе", - раздаўся голас Чиуна.
  
  
  Хорнворкс падняў галаву, змучаны і міргаючы.
  
  
  "Павышэнне! Да чаго? Я чатырохзоркавы генерал".
  
  
  "Цяпер ты прэтар Хорнворкс", - адказаў Майстар сінандж.
  
  
  "Маліцеся... аб чым?"
  
  
  "Гэта тое, што вы назвалі б другім у камандаванні", – растлумачыў прынц-генерал Баззаз.
  
  
  "Гэта паніжэнне Голдурна!" Хорнворкс узарваўся. "Я вярхоўны галоўнакамандуючы саюзнікамі, Цэнт-ком! Вы не можаце панізіць мяне на пасадзе!"
  
  
  "Мы будзем змагацца так, як змагаліся рымляне", – дадаў Чыун, праігнараваўшы ўспышку гневу.
  
  
  "Гэта будзе даволі складана", - чмыхнуў Хорнворкс. "Наколькі я памятаю, у рымлян было не так ужо шмат ваенна-паветраных сіл".
  
  
  "І ў нас нічога не будзе", – рашуча заявіў Чиун.
  
  
  "Як мы збіраемся выйграць вайну без ваенна-паветраных сіл?" Hornworks выбухнуў.
  
  
  "Дзякуючы найвышэйшай стратэгіі. Спачатку вы рэарганізуеце свае легіёны".
  
  
  "Я ўжо размеркаваў іх у адпаведнасці з гэтым чортавым чарапашым панцырам".
  
  
  "Гэта панцыр чарапахі, і твой вораг ужо ведае, як ты павінен весці гэтую вайну", – паправіў Чыун.
  
  
  "Так. Масіраваны паветранымі ўдарамі".
  
  
  "Менавіта таму ты гэтага не зробіш".
  
  
  "Мы не можам увязвацца ў крывавую бойку на грунце!"
  
  
  "Ты не зробіш гэтага. Спачатку ты павінен абраць шэсцьдзесят сваіх самых адважных цэнтурыёнаў..."
  
  
  "Цэнтурыёны? Гэта нешта накшталт капітана?"
  
  
  "Магчыма", - няпэўна адказаў Чыун. "Кожны цэнтурыён будзе камандаваць цэнтурыяй са ста пяхотнікаў. Шэсць цэнтурый складуць кагорту".
  
  
  "Роты і батальёны", - сказаў генерал Хорнворкс, пачынаючы запісваць гэта. Паколькі ў яго больш не было тэлекса, ён скарыстаўся рукавом. "Так, так. Цяпер мая ваенная гісторыя вяртаецца да мяне. Дывізія - гэта што, легіён? У нас ужо ёсць поўны мяшок легіянераў - усе французы".
  
  
  "Тады твае вершнікі".
  
  
  Хорнуаркс выглянуў з-за рукава. "У нас няма ніякіх чортавых вершнікаў".
  
  
  "Як вы называеце жалезных чарапах з доўгімі насамі?"
  
  
  "Танкі. О, ты маеш на ўвазе танкавую кавалерыю?"
  
  
  "Так. Акцыі. Ты падрыхтуеш іх да ўступлення ў краіну, якая зараз называецца Куран".
  
  
  "Мы адправім танкі без прыкрыцця з паветра і будзем пацеплены", - фыркнуў Хорнворкс.
  
  
  "Прыкрыцці з паветра не будзе", - абвясціў Майстар сінанджу.
  
  
  З выразам болю на твары генерал Хорнворкс паглядзеў на астатніх у пошуках падтрымкі.
  
  
  "Прыкрыцці з паветра не будзе", - сказаў шэйх Фарым.
  
  
  "Прыкрыцця з паветра не будзе", - дадаў прынц-генерал Баззаз.
  
  
  "У любым выпадку, на чыім ты баку?" Хорнворкс зароў.
  
  
  "Пераможаны бок", - сказаў яму Баззаз.
  
  
  Хорнворкс паморшчыўся. "А як наконт ваенна-марской падтрымкі? Артылерыя ваенна-марскога флота самая лепшая ў свеце - як бы мне ні было непрыемна прызнаваць гэта як кадраваму вайсковаму афіцэру".
  
  
  Чыун пацярабіў бараду. "У рымлян не было флота. Ваенна-марскія сілы - грэцкія". Ён пакруціў лысай галавой. “Не, у нас не будзе флоту. Вы можаце адаслаць караблі прэч. Месапатамцы аднойчы змагаліся з грэкамі і былі б гатовы да такой відавочнай тактыкі. Яны ніколі не змагаліся з рымлянамі. Перавага была б на нашым баку”.
  
  
  "Перавага? Вы выракаеце нас на найвялікшую паразу ў гісторыі войнаў!"
  
  
  "Толькі калі ты не выканаеш указанні імператара".
  
  
  "Што такое імператар?"
  
  
  "Я ёсць".
  
  
  "Гэта нешта накшталт генерала?" Хорнворкс задумаўся.
  
  
  "Гэта абсалютна як у генерала", – сказаў яму Чыун.
  
  
  "Лічбы", - панура сказаў Хорнворкс.
  
  
  "Хто я?" - спытаў прынц-генерал Баззаз з абыякавым тварам.
  
  
  "Цяпер ты прынц-імператар", - сказаў яму Чыун.
  
  
  "Прынц імператар Баззаз". Прынц павярнуўся да шэйха. "Хіба гэта не гучыць выдатна, бацька?"
  
  
  Стары шэйх заззяў. "Я ганаруся табой, сыне мой".
  
  
  "Паколькі ваенна-марскія сілы грэцкія, а ўсе ведаюць, што грэкі пажыральнікі свініны, якія не раскаяліся, – цвёрда сказаў Баззаз, – я адклікаю сваю просьбу аб прадастаўленні асабістага авіяносца".
  
  
  "Гатова. Што б ты хацеў на яго месцы?"
  
  
  "Мой уласны легіён", – хутка сказаў Баззаз.
  
  
  "Паколькі гэта просьба належыць прынцу-імператару, я пагаджуся на гэта", - сказаў шэйх Фарым, адзін раз пляснуўшы ў ладкі.
  
  
  "Мне непрыемна ўрывацца ў гэтую кранальную сямейную сцэну, - сказаў генерал Хорнуаркс, - але я хацеў бы адзначыць, што тое, што мы тут абмяркоўваем, - гэта напрамак усіх нашых перадавых падраздзяленняў на самы вялікі бруствер умацаваных пазіцый і высокую шчыльнасць засяроджвання войскаў з часоў Першай сусветнай вайны".
  
  
  "Так", - сказаў Чыун. "Менавіта пра гэта мы тут і гаворым".
  
  
  "Гэтыя перадавыя падраздзяленні, у асноўным, дзеці і старыя", - дадаў Хорнворкс. "Яны трымаюць сваю элітную гвардыю Адраджэння ў тыле".
  
  
  Майстар Сінанджу кіўнуў. "Гэта я разумею".
  
  
  "Нашых людзей пасякуць на кавалкі яшчэ да таго, як мы дабяромся да элітнага ўніверсітэта . . . . стагоддзя. Калі выказаць здагадку, што мы зойдзем так далёка. Як толькі яны зразумеюць, што мы не збіраемся выкарыстоўваць паветраную і марскую моц, яны стукнуць па нас сваімі ракетамі.Калі яны не дабяруцца да нас, пакуль мы ўсе сядзім у сваіх піжамах і падцягваем латынь”.
  
  
  "Спачатку яны прыменяць свае ракеты", – вырашыў Чиун. "Разбірацца з імі будзе нашае грамадства. Нашы саюзнікі".
  
  
  "Як? Прывабіць брытанскую каманду SAS у Іраіт? Мы пачнем падрываць іх дваццаццю двума снарадамі, а яны проста запусцяць астатнія".
  
  
  "Мы не будзем рабіць гэта такім чынам".
  
  
  "Так, і як мы збіраемся гэта зрабіць? З дапамогай магіі?"
  
  
  "Вось чаму я выклікаў вас сюды, прэтар Хорнворкс", - сказаў Чыун. “У мяне павінен быць спосаб абясшкодзіць гэтыя прылады. Гэта павінен быць бясшумны метад. Гэта не можа быць складана, таму што грамадства, якія, як я мяркую, распачнуць гэтае дзеянне, не навучаныя працаваць са складанымі інструментамі. Утоенасць будзе іх галоўнай добрай якасцю”.
  
  
  "Скрытнасць!" - усклікнуў прэтар Хорнворкс. "Цяпер ты загаварыў! Пяцьдзесят сёмае тактычнае авіякрыло стаіць напагатове, каб дывановай бамбардзіроўкай выбіць дух з гэтых язычнікаў - у некаторым родзе."
  
  
  "Адпраў іх дадому", - абурана сказаў Чиун. "Мы не будзем скідаць боны, страляць з гармат і знішчаць дываны. Гэтыя прымітыўныя метады - не шлях імператара Чыуна. Мы пераможам ворага нашымі мазгамі".
  
  
  "Дазвольце мне растлумачыць - вы хочаце спосаб, які выведзе са строю гэтыя ракетныя ўстаноўкі так, што ніхто не даведаецца, што яны выведзены са строю?" З сумневам у голасе спытаў Хорнворкс.
  
  
  "Так".
  
  
  "Але гэта немагчыма".
  
  
  "Глупства", - сказаў шэйх. "Вы амерыканец. Амерыканцы вельмі вынаходлівыя. Свет ведае гэта".
  
  
  Прынц-імператар Баззаз нецярпліва кіўнуў. "Так, усё ведаюць, што амерыканцы вынаходлівыя. Вашы фільмы не маюць сабе роўных. Вы ствараеце самыя выдатныя цацкі, такія як авіяносцы. Напэўна ў цябе ёсць вялікая цудоўная цацка, каб гэта адбылося?"
  
  
  Погляд прэтара Ўінфілда Скота Хорнворкса пераходзіў ад адной асобы да другой у ваенным пакоі.
  
  
  "Чаму ў мяне такое пачуццё, што я ўсяго толькі дзіданосец у гэтай камічнай оперы?" ён прабурчаў.
  
  
  "Таму што ты ёсць", - проста адказаў Майстар Сінанджу.
  
  
  Кіраўнік 18
  
  
  
  
  Прэзідэнт Мадас Хінсейн зрабіў паўзу, каб прыкурыць кубінскую цыгару цыліндрычнай запальнічкай, ад якой зыходзіла блакітнае полымя даўжынёй амаль у фут. Ён не спяшаўся, круцячы абрэзаны кончык цыгары ў полымі, назіраючы, як ён цямнее і зморшчваецца. Неўзабаве ён загарэўся, як павольна тлеючы вугаль. Ён згарнуў запальнічку, патушыўшы высокае блакітнае полымя. Запальніца адправілася ў кішэню, а цыгара - у рот. Ён задуменна зацягнуўся, у той час як за акном, да якога з якія знаходзіліся ў зале рады глядзеў прама толькі ён, атрутнае жоўтае воблака нервова-паралітычнага газу Зарын няўмольна кацілася да Палаца Смутку. Нервовы зенітны агонь аціх да рэдкіх рознакаляровых усплёскаў.
  
  
  Тыя, хто сядзеў па абодва бакі доўгага адкрытага стала для нарад, выдатна ведалі аб гэтым акне. Іх погляды часта накіроўваліся да яго, але іх няўмольна вяртала занадта спакойная постаць іх лідэра.
  
  
  Як толькі цыгара разгарэлася па-сапраўднаму, Мадас Хінсейн двойчы ўдыхнуў духмяны тытунёвы дым. Яго бочкападобнай грудзі надзьмулася. Ён затрымаў дым глыбока ўнутры сябе.
  
  
  Затым ён выпусціў дым роўным нахабным струменьчыкам. Ён пакаціўся па доўгім стале блакітна-шэрым прадвеснікам смерці, якая хутка напаткае іх.
  
  
  Усе затаілі дыханне. Удыхаць дым дарагога тытуню, які выходзіў з лёгкіх Каштоўнага, было правінай, якая караецца павешаннем.
  
  
  "Працягвайце, - падказаў Мадас Хінсейн, - удыхніце. Я не пярэчу. Гэта добры дым. І вы заслужылі гэта, дакладныя".
  
  
  Паслухмяна Мяцежная Камандная рада нахілілася да які клубіцца дыму, прагна ўдыхаючы. Яны адскочылі, кашляючы і хрыпячы. Рэчыва была агіднай - горш, чым калі-небудзь мог быць нервова-паралітычны газ. Прынамсі, яны так сабе ўяўлялі.
  
  
  "Араб, які можа ўдыхаць гэты п'янлівы дым і не кашляць, - гэта чалавек, які аднойчы можа стаць маім пераемнікам", - сказаў Мадас Хінсейн з нядбайным жэстам. "Калі я буду гатовы ўзнесціся ў Рай", - дадаў ён.
  
  
  "Каштоўны лідэр, - сказаў міністр замежных спраў, - калі мы ў бліжэйшы час не эвакуіруем гэты будынак, мы ўсе загінем ад нашага ўласнага баявога газу".
  
  
  "У гэтым хараство нашага становішча", - стрымана сказаў Мадас Хінсейн.
  
  
  "Што такое?"
  
  
  Мадас Хінсейн дастаў цыгару з рота і надарыў сваю параду шырокай зубастай усмешкай. "Мы ўжо мёртвыя. Таму мы здольныя на ўсё - на любую доблесць, на любы грандыёзны жэст".
  
  
  І ён адкрыў свой усмешлівы рот, каб выдаць нізкі, невясёлы смех. Гэта прагучала так, як мог бы вымавіць механічны карнавальны блазан. У гэтым не было нічога чалавечага.
  
  
  У мяцежнай каманднай рады не было выбару. Яны далучыліся. Не смяяцца азначала памерці, і хоць заставацца ў зале пасяджэнняў палаца таксама азначала памерці, яны аднадушна палічылі за лепшае памерці ад газу, чым ад рук чалавека, якога яны называлі Каштоўным Лідэрам.
  
  
  "Увядзі мяне ў курс справы", - загадаў Хінсейн, імгненна спахмурнеўшы. Ён строс цыгарны попел у адтуліну ў стале, як быццам гэта была нейкая вялізная попельніца.
  
  
  "Амерыканцы не атакавалі", - далажыў міністр абароны. "Іх самалёты больш не лятаюць. Фактычна, яны адпраўляюць свае авіяносныя баявыя групы ў адкрытае мора. Мы не ведаем чаму".
  
  
  "Яны не атакавалі, таму што баяцца нашых газаў", – заявіў Мадас. "Такім чынам, яны ніколі не нападуць. Мы назаўжды ў бяспецы ад амерыканцаў".
  
  
  Усе ведалі, што гэта быў каласальны пралік.
  
  
  "Тады добра, што былы міністр абароны вызваліў заложнікаў", - асцярожна выказаў меркаванне міністр абароны. Мадас змрочна нахмурыўся. “Ён быў дурнем. Але Іраіт перажыве сваё глупства. У любым выпадку, глыбока ў падзямеллях пад намі ў нас двое найважнейшых закладнікаў”.
  
  
  Савет нахіліўся да свайго лідэра. "Каштоўны лідэр?" - прамармытаў адзін.
  
  
  "Я маю на ўвазе няслушнага чорнага святара Джэкмана і тэлегледача Дона Кудэра".
  
  
  Пры гэтых словах кожны мужчына за сталом збялеў пад карамельным адценнем сваёй арабскай асобы.
  
  
  "Яны – наша страхоўка ад далейшай амерыканскай агрэсіі", – дадаў Мадас Хінсейн.
  
  
  "Але вы толькі што сказалі, што амерыканцы не нападуць", - заікаючыся, вымавіў міністр замежных спраў.
  
  
  "Яны гэтага не зробяць", - катэгарычна сказаў Мадас. "Але яны могуць захацець гэтага пасля таго, як мы ўступім у наступную фазу нашай анэксіі Вялікай Аравіі".
  
  
  У тых, хто сядзеў за сталом, адвісла сківіца. "Каштоўны лідэр?"
  
  
  Мадас зрабіў паўзу, каб зацягнуцца тлеючай цыгарай. "Мы збіраемся захапіць Аравію Хамідзі", - сказаў ён са спакойнай упэўненасцю.
  
  
  Сківіцы пстрыкнулі, зачыняючыся. Цішыня запоўніла пакой. Усе думкі аб надыходзячым нервова-паралітычным газе зніклі. Ціхае булькатанне парушыла цішыню. За ім рушыла ўслед іншае. Тыя, чые мачавыя бурбалкі яшчэ трымаліся, пацягнуліся да каленаў, каб іх жоўць не далучылася да жоўці іх таварышаў на падлозе.
  
  
  "Але як?" Гэта было ад міністра абароны, які павінен быў выканаць аперацыю - ці быць пакараным за адмову выканаць прамы загад.
  
  
  "Зрабячы ўдар у самае ўразлівае месца акупацыйнай арміі няверных", - сказаў Мадас Хінсейн, як бы прапаноўваючы прагуляцца па берагах Тыгра.
  
  
  "Ці можам мы рабіць гэта бяскарна?" пацікавіўся міністр адукацыі.
  
  
  Прэзідэнт Хінсэйн кіўнуў. "Так. Як толькі свет зразумее гэтак жа, як і вы, што Мадас Хінсейн усё яшчэ жывы - і што найважнейшыя з нашых замежных гасцей таксама гэта разумеюць".
  
  
  "Ты прапануеш правесці прэс-канферэнцыю, Каштоўны Лідэр?"
  
  
  "Я веру".
  
  
  "Ты хутка зробіш гэтую прапанову?" спытаў ён, кінуўшы погляд на акно і туманнае неба гарчычнага колеру за ім.
  
  
  Мадас упэўнена кіўнуў.
  
  
  "Тады дазвольце мне прапанаваць, каб мы правялі гэтую канферэнцыю ўнізе, у газанепранікальным падзямеллі гэтага самага палаца".
  
  
  Мадас зморшчыў нос. За акном жоўты газ падкаціў бліжэй. Ён задумліва прыклаў кончыкі пальцаў да шчакі, нібы перадумываючы.
  
  
  "Працаваць на ўласным газе можна разглядаць як прыкмету слабасці", - указаў ён.
  
  
  Кожны мужчына ў пакоі затаіў дыханне. Па тым ці іншым чынніку.
  
  
  Калі іх Каштоўны Лідэр, нарэшце, загаварыў, яны адпусцілі яго з зачыненымі вачамі і прамармыталі малітвы міласэрнаму Алаху.
  
  
  "Але гэта было б апошнім, чаго яны чакалі б ад такіх адважных арабаў, як мы", - вырашыў Мадас Хінсейн, слаба ўсміхаючыся.
  
  
  "Тады давайце зробім гэта неадкладна", - усклікнуў міністр інфармацыі, стукнуўшы кулаком па стале. "Чаму мы павінны марудзіць? Амерыканцы павінны ведаць, што з намі жарты дрэнныя".
  
  
  "Так, мы сыходзім зараз", - сказаў Ятаган арабаў, устаючы.
  
  
  Яны дазволілі яму пайсці першым. Гвардзейцы Адраджэння, якія стаялі на варце звонку, рушылі ўслед за ім. Яны зразумелі, што ў іх не будзе магчымасці нанесці ўдар гэтаму вар'яту ў спіну. Гэта выклікала ў іх жаданне плакаць.
  
  
  Паездка на ліфце ў падзямелле заняла вечнасць. Ніхто не мог прыгадаць, каб у мінулым гэта займала так шмат часу. Іх твары былі дымчата-лавандавага колеру з-за затрымкі дыхання. Усё, акрамя Мадаса Хінсейна, які працягваў нармальна дыхаць.
  
  
  У гэтым сэнсе ён быў забаўным.
  
  
  Кіраўнік 19
  
  
  
  
  Самдуп назіраў, як снежная сава спікіравала ў даліну, і адчуў у сваім сэрцы востры боль голаду па той жа бязмежнай волі, якой атрымлівала асалоду ад дзікая птушка.
  
  
  Самдуп быў тыбетцам. Ніводны тыбецец не быў вольным, прынамсі, з тых часоў, як уварвалася Народна-вызваленчае войска Кітая, забіўшы лам, спаліўшы дашчэнту выдатныя храмы і ператварыўшы мірную краіну ў фарпост варварства. Гэта было даўно.
  
  
  Самдуп не быў ні свяшчэннікам, ні салдатам. Ён быў занадта малады, каб памятаць дні мяккага Далай-ламы, які аднойчы выявіў сваю прыхільнасць да горнага каралеўства. Найвялікшае разбурэнне адбылося да нараджэння Самдупа. Тыбет, які ён ведаў, быў усяго толькі ценем таго, якім ён быў. Так сказалі старэйшыны, якіх Самдуп пачытаў.
  
  
  Снежная сава велічна пахітала плямістымі крыламі, сядаючы на высокую ўцёс са снегу і скал. Калі стала здавацца, што яна не хутка ўзляціць, Самдуп аднавіў сваё падарожжа.
  
  
  Высокія вяршыні Гімалаяў былі ціхімі, з адсутнасцю гукаў, якія нетыбецец назваў бы гучнымі. Для карэннага жыхара гары заўсёды выяўлялі цішыню гучнымі галасамі. Гэта быў парадокс, і неспасціжны. Але гэта быў чысты Тыбет.
  
  
  Такім чынам, калі дзіўныя гукі прымусілі горы зазвінець, як вялізныя медныя гонгі, Самдуп замёр як укапаны.
  
  
  Гук, здавалася, даносіўся з усходу, рухаючыся на захад. Гэта быў гук, падобны на гром. Ён пачаўся як вуркатанне. Ён працягваўся як вуркатанне. Гулісты, бясконцы вуркатанне. Вечны грукат.
  
  
  І неаддзельным ад гэтага працяглага гуку быў іншы. Ён мог быць спараджэннем тысячы добразычлівых багоў, якія спяваюць хорам. Узыходзячае сонца, магчыма, магло б стаць аўтарам такой песні, калі б у сонца горла. Выдатныя дзяўчыны маглі б выдаваць такія гукі, будзь у іх нізкія, але меладычныя галасы.
  
  
  Гэта нагадала Самдупу аб ламах, якія выжылі чальцы якіх часам збіраліся ў потале - вялікім храме ламізму - каб паўтараць мантры і маліцца добразычліваму Буду.
  
  
  Але гэты гук быў такі гучны, такі цудоўны, што ніводзін звычайны лама не выклікаў яго ў свет, ён ведаў.
  
  
  Гэта магло азначаць толькі адно, падумаў Самдуп, і яго сэрца часта забілася. Гэта была песня, якая абвясціла аб вяртанні Далай-ламы.
  
  
  Перайшоўшы на бег, Самдуп пабег яму насустрач.
  
  
  Праз дваццаць хвілін ён быў вымушаны перайсці на крок. Але гэта быў хуткі шпацыр, таму што яго сэрца часта забілася, а ногі адчувалі сябе так, нібы былі абутыя ў нефрытавыя туфлі.
  
  
  Далай-лама вярнуўся, і Самдуп будзе першым, хто павітае яго!
  
  
  Пасля шматлікіх хвілін хады калона грузавікоў НВАК выехала на дарогу і з ровам пранеслася міма яго з бязрадаснымі тварамі.
  
  
  Самдуп адступіў убок.
  
  
  "Куды вы ідзеце?" крыкнуў ён ім услед.
  
  
  Малады салдат, усяго на некалькі гадоў старэйшы за яго, крыкнуў у адказ: "Каб перамагчы агрэсара".
  
  
  І хуткі крок Самдапа замарудзіўся. Яго шырокі мірны твар стаў такім жа цьмяным, як пабіты непагаддзю гонг. У кутку аднаго вока паказаліся слёзы.
  
  
  Далай-лама вярнуўся толькі для таго, каб упасці перад бязбожнымі кітайскімі варварамі, падумаў Самдуп.
  
  
  Тым не менш, гэта быў момант высокай драмы. Самдуп паскорыў крок. Ён павінен убачыць гэта. Хаця б для таго, каб расказаць свету пра жорсткасць кітайцаў.
  
  
  Усяго праз некалькі хвілін калона грузавікоў з ровам рушыла да яго, цалкам адступаючы.
  
  
  Выраз жаху, які захаваўся на асобах тых, хто выжыў, было шакавальным. Параненых было шмат. Яны ляжалі ў кузавах грузавікоў, як раздушаныя лялькі ў зялёнай уніформе. Іх вочы казалі аб сустрэчы з сілай, большай, чым у смяротнага чалавека.
  
  
  Самдуп імчаўся далей, яго сэрца сціскалася так, нібы гатова было разарвацца. Дзікія слёзы радасці цяклі па яго яблычных шчоках.
  
  
  Далай-лама вярнуўся з трыўмфам! Нават злыя кітайцы не змаглі згарнуць яго з правільнага шляху.
  
  
  Усё далей і далей бег тыбецец Самдуп.
  
  
  Гром узмацніўся, і песня наймагутнага ламы працягнула свае багатыя завыванні. Нічога прыгажэйшага ніколі не чулі на зямлі, падумаў Самдуп.
  
  
  Неўзабаве ён абмінуў прыцярушаны снегам груд, і там дарога выцягнулася прамая, як спіцы на малітоўным коле.
  
  
  Спачатку быў толькі пыл. Яна кружылася і клубілася і была непранікальная для зроку.
  
  
  Так і павінна было быць, падумаў Самдуп. Прышэсце Далай-ламы было занадта вялікім відовішчам, каб яго нельга было схаваць ад людзей.
  
  
  Самдуп заняў пазіцыю ў цэнтры дарогі і двойчы пакланіўся. Ён высунуў язык так далёка, як толькі мог. Гэта была належная манера прывітання сярод тыбетцаў. Ён паказаў добрую доўгую мову, зрабіў Самдуп па-тыбецку.
  
  
  І скрозь клублівы пыл з'явілася цёмная постаць. Магутныя бакі перакочваліся ад нястрымнай мускулатуры. Тысячы бязлітасных вачэй, здавалася, падміргвалі, як зоркі, якія ператварыліся ў чорныя брыльянты. І невыразна можна было адрозніць рагавыя капыты, не падобныя ні на што, што Самдуп калі-небудзь уяўляў.
  
  
  І нягледзячы на ўсё гэта, песня разрасталася, пакуль не запоўніла саму душу Самдупа.
  
  
  Ён упаў на калені перад чыстай грацыяй усяго гэтага.
  
  
  Яго знайшлі пасярод дарогі праз два дні, расплюшчаным, як сабака, пад гусеніцамі танка НВАК. Ніхто не мог растлумачыць, што з ім здарылася, і таму яго цела было кінута сабакам, як гэта было прынята з шаноўнымі памерлымі. Ламы маліліся за ягоную душу і спадзяваліся, што ён не пацярпеў.
  
  
  Праўду кажучы, Самдуп памёр з сэрцам, поўным радасці.
  
  
  Ціхі гром працягваў раскочвацца на захадзе.
  
  
  Кіраўнік 20
  
  
  
  
  Дон Кудэр быў злы. Па-сапраўднаму злы. Ён не быў так злы з тых часоў, як тэлеканал наняў карэйскую барракуду Чыту Чынг у якасці вядучага выходнага дня. Ён быў бы не супраць першакласнага рэпарцёра на гэтае месца. Гэта быў бы добры кантраст. Але ён ніяк не мог канкураваць з такімі валасамі, як у яе. Ён пакляўся, што пры наступным кантакце ў яго будзе пункт аб лепшых валасах.
  
  
  "Гэта абуральна", - бушаваў ён, хадзячы па дрэнна асветленым пакоі падзямелля. “Кім Мэддас сябе ўявіў – пераўвасобленым Уільямам Пэйлі? Я не проста які-небудзь стары закладнік. Я самы высокааплатны вядучы ў сусвеце. Нават людзі, якія ніколі не глядзелі мяне, глыбока гавораць перад Донам Кудэрам. Я больш паважаю гэтага Супермэна”. "У Супермэна больш высокія рэйтынгі, і ён здымаецца ў паўторах", – кісла ўставіў звышгодны Джэкман. "Можа быць, табе варта надзець адзін з яго швэдраў".
  
  
  Кудэр пагразіў кулаком мокрым сценам. "У мінулы раз я зняў нумар у гатэлі. Чыстыя прасціны. Абслугоўванне ў нумарах. Усе неабходныя выгоды".
  
  
  "Ты атрымаў іх, таму што быў са мной. Не падманвай сябе".
  
  
  “Ні за што. Мадас – мусульманін. Ён не поўзае перад табой, баптысцкім сьвятаром. Чорт вазьмі, гэтыя людзі кажуць пра крыжовыя паходы так, нібы яны адбыліся ў мінулы аўторак”. Дон Кудэр страсянуў сваімі дзіка растрапанымі чорнымі валасамі. "Не, з табой добра абыходзіліся, таму што яны прынялі цябе за майго сябра".
  
  
  "Такім чынам, растлумач, як мы апынуліся ў гэтай пераробцы .."
  
  
  Дон Кудэр перастаў хадзіць па пакоі. Ён пацёр сваю пакрытую сінімі плямамі сківіцу, з-за чаго мяшкі пад вачыма сталі больш рэльефнымі. Ён ударыў кулаком па далоні, выдаўшы мясісты плясканне.
  
  
  "Гэта лёс. Мне было прызначана стаць сусветным сведкам уваскрашэння Мадаса Хінсейна. Прама зараз я б прыдушыў шчанюкоў за відэакамеру і спадарожнікавую сувязь. Найвялікшая гісторыя ў свеце. І я не магу трансляваць яе. Іду ў заклад, што гэтая Чыта Чынг з ліпкімі валасамі ўжо заняў маю грымёрку”.
  
  
  "Яна можа забраць гэта. Я хачу выбрацца з гэтай дзіркі жывым".
  
  
  "Яны не заб'юць нас", - упарта сказаў Дон Кудэр. "Я занадта знакаміты".
  
  
  "У цябе кароткая памяць, ганчак славы. Аднойчы яны ўжо спрабавалі пакараць смерцю нас. Мы атрымалі адтэрміноўку, вось і ўсё".
  
  
  "Лухта. Відавочна, гэта было падстроена, каб Мадас мог знікнуць".
  
  
  "Чалавек, які верыць у гэта, таксама моцна закаханы ў Тинкербелл", - усміхнуўся звышгодны Джэкман. “Я казаў табе не даваць чаявых Маддасу, калі ён вось так прывёў нас у палац. Гэта была абраза. Мужчына – кіраўнік дзяржавы”.
  
  
  "Я заўсёды даю чаявыя вадзіцелям таксі, нягледзячы ні на што", - адказаў Дон Кудэр. "Яны пачынаюць выць на мяне, калі я гэтага не раблю".
  
  
  Барабанны бой крокаў прасочваўся праз іржавыя жалезныя пруты, убудаваныя ў цяжкія дубовыя дзверы.
  
  
  "Хтосьці ідзе", - прамармытаў звышгодны Джэкман, яго вочы так пашырыліся, што, здавалася, вось-вось вылезуць з арбіт.
  
  
  "Ты хочаш праверыць, ці мне?" Прамармытаў Кудэр.
  
  
  "Ты ля дзвярэй".
  
  
  "Так, але я не ўпэўнены, што мне спадабаецца тое, што я ўбачу".
  
  
  У рэшце рэшт, абодва мужчыны адправіліся ў бары.
  
  
  Бадаючыся галовамі, яны сапернічалі за магчымасць добра разгледзець.
  
  
  "Гэта Мадас Хінсейн", - прашыпеў Джэкман, калі падышла яго чарга.
  
  
  Дон Кудэр адштурхнуў яго ў бок. Яго рот прыадкрыўся.
  
  
  "І з ім цэлая куча ахоўнікаў".
  
  
  "Яны падобныя на тых, хто прыйшоў за намі ў мінулы раз?"
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Таму што, калі яны тут, каб паставіць нас перад расстрэльнай камандай, я б хацеў крыху папярэдзіць загадзя".
  
  
  "Я не магу сказаць", - прызнаўся Кудэр.
  
  
  "Чаму б і не?"
  
  
  "Я баюся адкрыць вочы", - сказаў Дон Кудэр.
  
  
  Вялебны Джэкман адштурхнуў Дона Кудэра ў бок.
  
  
  "Па-мойму, падобна на расстрэльны атрад", - тупа сказаў ён.
  
  
  Гэта адкрыла вочы Дону Кудэр. Яны захварэлі.
  
  
  "Я думаю, гэта той момант, калі мы адлучаем мужчын ад хлопчыкаў", – сказаў ён нараспеў. "Я думаю, гэта канец чаргі. Заключны агляд. Апошняя праверка. ..."
  
  
  "Я дам табе аплявуху, калі ты задаволіш мне істэрыку", - папярэдзіў прападобны Джэкман.
  
  
  Затым крокі пачуліся проста за дзвярыма, і абодва мужчыны адскочылі ад гуку меднага ключа, які паварочваўся ў іржавым замку.
  
  
  Цяжкія дзверы са скрыпам адчыніліся, напоўніўшы памяшканне падзямелля вагальным святлом ад размешчаных у шэраг насценных паходняў.
  
  
  Мадас Хінсейн увайшоў першым. Ён увайшоў, усміхаючыся. Нейкім чынам ад гэтай усмешкі кроў пабегла па іх венах, як фрэон.
  
  
  "Ён паказвае зубы", - прашаптаў Дон Кудэр.
  
  
  "Вы думаеце, гэта ўсмешка?" - спытаў звышгодны Джэкман.
  
  
  "Ну, ён не выглядае такім ужо галодным".
  
  
  "Добра, ён усміхаецца. Гэта добрая навіна ці дрэнная?"
  
  
  "Ну, я даў яму падвойныя чаявыя, хоць мы хацелі дабрацца да аэрапорта".
  
  
  Вялебны Джэкман нахмурыўся. "Чамусьці я не думаю, што ён усміхаецца менавіта таму".
  
  
  Міністр інфармацыі праслізнуў у пакой. Ён не ўсміхаўся. Насамрэч, ён выглядаў як чалавек, які толькі што вывернуўся ад лакаматыва і спрабуе сабрацца з духам.
  
  
  "Я перадаю вам прывітанні ад яго правасхадзіцельства прэзідэнта Мадаса Хінсейна з Іраіта", - сказаў мужчына голасам, які ён спрабаваў надаць злавеснасці, але які выйшаў бляшаным.
  
  
  "Спытайце яго найлепшую правасхадзіцельства, ці пагодзіцца ён на інтэрв'ю", - хутка сказаў Дон Кудэр. "Я магу абяцаць яму асвятленне ў сусветных навінах".
  
  
  "Наш каштоўны Лідэр просіць, каб мы абодва далучыліся да яго на прэс-канферэнцыі".
  
  
  "Прэс-канферэнцыя? Я ў гэтым не моцны. Лепш зрабіць два стрэлы. Ты разбіраешся ў двух стрэлах? Адзін на адзін?"
  
  
  "Наш Каштоўны Лідэр жадае, каб вы абодва паведамілі свету аб яго цудоўным выратаванні пасля дурной спробы забойства".
  
  
  "З задавальненнем", - сказаў звышгодны Джэкман, выходзячы наперад. "Проста пакажы дарогу. Я гатовы".
  
  
  "Хто цябе запрасіў?" - прарычэў Дон Кудэр, устаючы паміж прападобным і прэзідэнтам.
  
  
  Вялебны Джэкман паказаў на Мадаса Хінсейна, які, хоць і не разумеў па-ангельску, здавалася, з велізарным задавальненнем назіраў за іх лаянкаю.
  
  
  "Ён так і зрабіў", - сказаў звышгодны Джэкман. "У вас ёсць скарга, абмяркуйце яе з маім галоўным памочнікам там".
  
  
  Дон Кудэр зрабіў гэта, хоць і ўскосна. "Не маглі б вы спытаць яго каралеўскую высокасць, чаму ён праводзіць сваю прэс-канферэнцыю?" ён спытаў міністра інфармацыі.
  
  
  "Наш каштоўны лідэр моліць паведаміць вам, што вы дапаможаце яму ў аб'яўленні ўльтыматума няслушным акупацыйным сілам у Хамідыйскай Аравіі", - растлумачыў міністр інфармацыі.
  
  
  "Навошта мы вам патрэбны?" выпаліў звышгодны Джэкман.
  
  
  Пытанне было перададзена Мадасу Хінсейну на арабскай мове.
  
  
  Атрымаўшы адказ, міністр інфармацыі збялеў як палатно. Ён быў настолькі ўсхваляваны, што выказаў свой пратэст на англійскай, якой яго прэзідэнт не разумеў.
  
  
  "Але, Каштоўны лідэр, - сказаў ён, - як ты можаш прапаноўваць яму пасаду міністра інфармацыі? Я твой верны міністр інфармацыі".
  
  
  "Я ні завошта не пагаджуся на пасаду міністра інфармацыі", - абурана заявіў звышгодны Джэкман. "Або віцэ-прэзідэнт, альбо нічога".
  
  
  "Які заробак?" - спытаў Дон Кудэр.
  
  
  Перш чым было вымаўлена яшчэ адно слова, прэзідэнт Мадас Хінсейн выхапіў свой рэвальвер з перламутравай дзяржальняй і застрэліў свайго міністра інфармацыі ў разгар акцыі пратэсту.
  
  
  Яго труп упаў на чаравікі Дона Кудэра і прападобнага Джуніпера Джэкмана. Ніводны з мужчын не паварушыўся.
  
  
  Наперад выступіў іншы чалец рады.
  
  
  "Наш Каштоўны лідэр пастанавіў, што з-за непрадбачаных страт сярод Мяцежнага Каманднага савета", - нацягнута сказаў ён, - "вам, Кудэр, і вам, Джэкман, былі прапанаваны пасады міністра інфармацыі і віцэ-прэзідэнта адпаведна. Ты прымаеш?"
  
  
  Вялебны Джуніпер Джэкман і Дон Кудэр міргнулі. Павольна іх галовы павярнуліся адна да адной. Іх вочы сустрэліся. Іх раты адкрыліся. Яны паглядзелі ўніз на труп нябожчыка міністра інфармацыі Ірака, які паторгваўся і глядзеў на іх нябачнымі вачыма.
  
  
  Іх погляды рэзка падняліся і сустрэліся з поглядам Маддаса Хінсейна, Ятагана арабаў.
  
  
  "Мы..." - пачаў было казаць прападобны Джэкман.
  
  
  "... з радасцю прымаю", - скончыў Дон Кудэр.
  
  
  "Амін".
  
  
  "Няхай гэта будзе саламам", - паспешна сказаў дон Кудэр. "Без крыўд, эфендзі. Валах!" Ён слаба ўсміхнуўся і лаяльна адсалютаваў.
  
  
  Кіраўнік 21
  
  
  
  
  Гаральд В. Сміт выпадкова апынуўся дома, калі па спадарожнікавым канале транслявалася нечаканая тэлеперадача з Абамінадада. Ён глядзеў спецыяльны выпуск National Geographic аб міграцыі жаб-піскуноў на Род-Айлендзе. Было так сумна, што яго жонка Мод адправілася спаць праз 10 хвілін пасля пачатку праграмы. Пасля таго, як на экране з'явіліся ззяючыя рысы Мадаса Хінсейна, Сміт быў удзячны за гэтае невялікае блаславенне.
  
  
  З'едлівы голас за кадрам сказаў: "Гэта тэлебачанне "Абомінадад", якое перадае цудоўную навіну аб тым, што наш Каштоўны лідэр Мадас Хінсейн Першы вярнуў сабе першынство над старажытнай сталіцай, якая неўзабаве стане сталіцай Вялікай Аравіі".
  
  
  "Божа мой", - выдыхнуў Сміт. "Чыун меў рацыю".
  
  
  Камера ад'ехала назад, паказваючы Мадаса Хінсейна, які падняў адну руку ў характэрным месіянскім жэсце, які стаяў на балконе Палаца смутку. Унізе захліснуў апладыруючы натоўп.
  
  
  Мадас быў апрануты ў белы бурнус і спадальную гурту. Ён быў падобны на тлустага светлячка з тварам, пакрытым карамеллю.
  
  
  "Гэтыя здымкі былі зроблены сёння раніцай, на іх наш каштоўны лідэр дабраслаўляе жыхароў Абамінадада, якія толькі што перажылі жорсткую газавую атаку злачынных сіл ЗША", - працягваў з'едлівы голас на англійскай, густым, як крывавы пудынг.
  
  
  Сьміт уздрыгнуў. "Газавая атака? Немагчыма!"
  
  
  "па іроніі лёсу, газ забіў некалькіх арабаў, але цалкам забраў жыцці двух замежных агентаў, якія супрацоўнічалі з амерыканскімі імперыялістамі", – абвяшчаў з'едлівы голас за кадрам.
  
  
  Іншы голас - Сміт даведаўся яго як які належыць вядучай тэлеканала BCN Чыце Чынг - умяшаўся, каб растлумачыць: "Гэтая перадача ідзе ў прамым эфіры з Абамінадада, Іраіт. З-за важнасці крызісу ў Персідскім заліве BCN вырашыла на час спыніць праграмаванне. За гэтым рушыць услед поўнае поўнае падвядзенне вынікаў, а таксама апошняя інфармацыя аб маёй гераічнай барацьбе за тое, каб зацяжарыць ".
  
  
  Малюнак змянілася, паказаўшы два целы пад абломкамі. На адным была маладая бландынка, якая ляжала тварам уніз. Той факт, што ў яе была дадатковая пара рук, не быў відавочны, але і не быў поўнасцю ўтоены ад гледачоў. Яе скура была чорнай, як каменнавугальная смала - дакладны сімптом атручвання нервова-паралітычным газам. Камера пераключылася на іншае цела, і Гаральд Сміт убачыў знаёмы твар, той, які аднойчы ўжо з'яўляўся з Іраіта.
  
  
  Твар сакрэтнай зброі Амерыкі, Рыма Уільямс.
  
  
  Рыма ляжаў на спіне, апрануты ў разарванае багацце пурпуровых і пунсовых шаўкоў. Яго вочы былі адчыненыя, рот скрыўлены. Ён не рухаўся і, здавалася, нічога не бачыў.
  
  
  Паніка, якая ахапіла жыццёва важныя органы Сміта пры гэтым апошнім агаленні рукі Кюрэ, аціхла, калі ён зразумеў, што Рыма відавочна мёртвы. Яго галава ляжала пад вар'ятам кутом, паказваючы на зламаную шыю. Яго горла было барвова-сінім, як вялізны сіняк. Яго скура таксама была колеру сланцу.
  
  
  Выява пацямнела. Затым на экране з'явіўся подыум, на якім сядзеў Мяцежны Камандны савет, апрануты ў жабіна-зялёную ваенную форму. Сьміт нахмурыўся. Яны апраналі сваё ваеннае адзенне толькі тады, калі збіраліся камусьці пагражаць.
  
  
  Грымела баявая музыка ў стылі барока.
  
  
  Раптам члены савета ўскочылі на ногі і выліліся апладысментамі. Святло асвятліў іх вусы. Яны выглядалі дзіўна і плоска, нібы намаляваныя.
  
  
  Камера разгарнулася, злавіўшы Мадаса Хінсейна, высокую постаць у бела-залатой уніформе і чорным берэце, калі ён з важным выглядам увайшоў у пакой.
  
  
  Па абодва бакі ад яго, выглядаючы на ўвесь свет як прысуджаны, ішлі прападобныя Джуніпер Джэкман і Дон Кудэр.
  
  
  "Божа мой!" - Прахрыпеў Сміт.
  
  
  Сміт заўсёды трымаў свой пацёрты партфель побач з сабой. Цяпер ён пацягнуўся за ім. Пстрыкнуўшы замкамі, ён падняў вечка, каб паказаць міні-кампутар і партатыўную тэлефонную трубку. Сьміт націснуў кнопку, якая падключыла яго да выдзеленай лініі сувязі з Белым домам.
  
  
  Спатрэбілася некалькі гудкоў, але прэзідэнт Злучаных Штатаў, нарэшце, адказаў, засопшыся.
  
  
  "Сміт. Ты бачыш тое, што бачу я?"
  
  
  "Баюся, што так", - нацягнута адказаў Сміт. Падобна двум аб'ектывам фотаапарата, яго шэрыя вочы былі сфакусаваныя на мігатлівых тэлевізійных выявах.
  
  
  Камера адсочвала неверагодную тройцу, калі яны займалі свае месцы за сталом, Джэкман і Кудэр размясціліся па абодва бакі ад прэзідэнта Irait. Яны выглядалі як дэгустатары на інаўгурацыйным бяседзе вельмі непапулярнага караля.
  
  
  "А цяпер, - вымавіў дыктар з моцным акцэнтам, - яго слаўнае правасхадзіцельства Ятаган арабаў, прэзідэнт Мадас Хінсейн".
  
  
  Мадас Хінсейн пачаў чытаць з ліста паперы. Ён чытаў павольна, нізкім, гучным голасам. Кожнае слова было на арабскай.
  
  
  Сьміт прыціснуў тэлефон да грудзей, чакаючы звычайнага перакладу на ангельскую, але такога не было. Ён выказаў меркаванне, што ўзнікла праблема з гукам.
  
  
  Настойлівае гудзенне голасу прэзідэнта, якое даносіцца з схаванага прымача, прымусіла Гаральда Сміта паднесці слухаўку да ўласнага вуха.
  
  
  "Што, чорт вазьмі, ён кажа?" Прэзідэнт хацеў ведаць.
  
  
  "Я не магу сказаць, спадар прэзідэнт", - адказаў Сміт. “Але Мадас Хінсейн надзвычай ашчадны. Гэты спектакль разлічаны на арабамоўную аўдыторыю, і я падазраю, што прысутнасць Джэкмана і Кудэра заклікана перасцерагчы нас ад умяшання”.
  
  
  "Вы думаеце, ён спрабуе разваліць кааліцыю ААН?"
  
  
  "Гэта магчыма", - прызнаў Сміт.
  
  
  "І што гэта была за лухту наконт газавага нападу ЗША? Мы ведаем, што яго ўласныя людзі атруцілі Абамінадада газам".
  
  
  "Гэта можа быць прапагандысцкай пазіцыяй, магчыма, падставай для таго, што ён плануе далей".
  
  
  "Але што, чорт вазьмі, ён плануе?"
  
  
  "Я не ведаю", - сказаў Гаральд В. Сміт, які напружваў свабоднае вуха, каб улавіць усё, што кажа Мадас Хінсейн, нягледзячы на сваю амаль поўную няздольнасць разумець арабскую мову.
  
  
  Кіраўнік 22
  
  
  
  
  Юсэф Зарзур аддаў бы сваё правае вока, каб паслухаць вельмі важную прамову, вымаўленую прэзідэнтам Мадасам Хінсейнам у эфіры Іраіці.
  
  
  Але як палкоўнік гвардыі Адраджэння, ён павінен быў выканаць свой патрыятычны абавязак.
  
  
  Загады паступілі па радыё ад самага Каштоўнага Лідэра.
  
  
  "Адвядзіце сваю пускавую ўстаноўку "Скад" на лінію Мадас", - праінструктаваў прэзідэнт Хінсейн.
  
  
  "Лінія Мадаса" ўяўляла сабой Лінію Мажына, якая складаецца з земляных валаў і віткоў калючага дроту, прама над арабскай мяжой Куран-Хамідзі. Калі сілы ААН нападуць, а яны напэўна нападуць, ім давядзецца прарваць гэты жахлівы ўмацаваны бар'ер.
  
  
  "Прыпаркуйце яго на стартавай станцыі Ібн Халдун", - дадаў Мадас.
  
  
  "Неадкладна, Каштоўны лідэр", - сказаў палкоўнік Зарзур, адрывіста аддаючы гонар, хоць ён меў зносіны па палявой рацыі. Хто мог ведаць, што паблізу можа хавацца шпіён прэзідэнта? Так што лепей аддаць гонар і захаваць галаву, чым не рабіць гэтага і рызыкаваць яе страціць.
  
  
  "Калі будзеце на месцы, усталюеце ракету на каардынату 334".
  
  
  "Тры-тры-чатыры. Так, так, ён у мяне".
  
  
  "Тады звяжыцеся са мной. Асабіста".
  
  
  Заскочыўшы ў кабіну кіроўцы васьміколавай мабільнай мантажна-пускавой усталёўкі, палкоўнік Зарзур вывеў яе з ахоўнага абліцоўвання пясочнага колеру.
  
  
  Ён вёў машыну як вар'ят. Пускавая ўстаноўка імчалася на поўдзень па невыразных пясках, падобным на талькавую пудру, і нагадвала гіганцкі кантэйнер для губной памады вярблюджага колеру на колцах.
  
  
  Калі ў Зарзура скончыўся бензін - бензін быў каштоўным таварам падчас крызісу, дзякуючы антыіраіцкага эмбарга, - прыкладна ў сарака кіламетрах на поўдзень ад станцыі Халдун, перад ім устаў выбар. Зрабі самагубства або смела хлусні.
  
  
  Ён вырашыў зманіць, не смела, але нахабна. Калі б ён ухіліўся ад свайго абавязку, Ятаган арабаў пахаваў бы яго цела разам з мёртвымі свіннямі ў пакаранне за яго грэбаванне. Былі лёсы горшыя за самагубства, і Мадас Хінсейн склаў іх спіс, які ён часам зачытваў услых па тэлебачанні Іраіці як свайго роду паэму вернасці. Яго часам звалі Бізуном арабаў не таму, што ён не баяўся бічаваць арабаў гэтак жа, як і няверных.
  
  
  "Каштоўны лідэр, - паведаміў па радыё палкоўнік Зарзур, - я знаходжуся ў прызначаным месцы".
  
  
  "Добра. Запуск".
  
  
  Гэта быў не той загад, якога чакаў Зарзур. Ён не быў упэўнены, чаго чакаць.
  
  
  Але паколькі ён не хацеў правесці вечнасць з сапсаванай плоццю нячыстых жывёл, ён падышоў да панэлі кіравання і запусціў паслядоўнасць запуску.
  
  
  Ракетны кантэйнер падняўся з выццём працавальнага механізму, пакуль не прыняў цалкам вертыкальнае становішча. Палкоўнік Зарзур увёў каардынаты навядзення.
  
  
  Затым, са слязамі на вачах, таму што ён ведаў, што гэтыя каардынаты знаходзяцца ў Хамідыйскай Аравіі, краіне братоў-мусульман, Зарзур адкрыў агонь. Пасля ён пабег, ратуючы сваё жыццё.
  
  
  У падставы ракеты пачаў утварацца густы чорны дым. Карма вырыгнула аранжавы хвост полымя і з грукатам накіравалася прама ўверх. Паветра пустыні задрыжала.
  
  
  Калі Савецкі Саюз упершыню прадаў Іраіт сваю першакласную ракетную сістэму "Скад" яшчэ ў тыя дні, калі дзве краіны былі саюзнікамі, яны зрабілі гэта з поўнай упэўненасцю, што нават калі Мадас Хінсейн набудзе патэнцыял для вядзення ядзернай і хімічнай вайны і распачне якую-небудзь грандыёзную. авантуру, "Скады" мала дапамогуць яму, таму што яны агульнавядома ненадзейныя.
  
  
  Ракета "Скад", якая стартавала са стартавай станцыі Ібн Халдун, паварочваючы на поўдзень, не павінна была адрознівацца. Але з-за дзівацтвы савецкай тэхналогіі і таго факту, што стрэл быў зроблены з няправільнай пазіцыі, яго гіраскапічная інерцыяльная сістэма навядзення, у бязладзіцы перамыкаючыся і кампенсуючы, зрабіла тое, чаго ні адзін "Скад" ніколі перш не рабіў у гісторыі сучаснай вайны.
  
  
  Ён уразіў прызначаную цэль. Мёртвая кропка.
  
  
  Кіраўнік 23
  
  
  
  
  Прэтару Ўінфілду Скату Хорнворкс патэлефанавалі ў адзіноце яго офіса з кандыцыянерам.
  
  
  Ён збялеў пры гуку ўсхваляванага голасу, які гудзеў у яго ў юсе. "О, не. О, не", - прастагнаў ён. Яго голас заціх, ператварыўшыся ў нешта накшталт балючага мяўкання.
  
  
  Драўляным рухам ён паклаў трубку тактычнага палявога тэлефона, калі голас скончыў дакладваць. Такое выраз твару магло быць у чалавека, які даведаўся, што ў яго рак у апошняй стадыі.
  
  
  Узяўшы свой аднаразовы шлем са страусіным плюмажам, ён паплёўся з кабінета і спусціўся ў сутарэнны ваенны пакой, дзе імператар Чыун і прынц-імператар Баззаз праглядалі флэш-паведамленні.
  
  
  "Усё скончана", - свінцова вымавіў Хорнворкс.
  
  
  Шэйх Фарым падняў вочы. "Што такое, прэтар Хорнворкс?"
  
  
  "Вайна", - сказаў амерыканскі генерал прыгнечаным тонам. "З ёй скончана. Мы прайгралі".
  
  
  "Як гэта можа быць?" - патрабавальна спытаў Чыун, майстар сінанджа.
  
  
  "Ірайты ўразілі нас там, дзе мы насамрэч жывем. Наша армія патоплена. Мы пацярпелі поўны тактычны параліч. Мы гаворым пра горшую ваенную паразу з часоў Літл-Біг-Хорна".
  
  
  "Гавары па-ангельску".
  
  
  "Яны захапілі 324-ю кагорту апрацоўкі дадзеных", – растлумачыў прэтар Хорнуоркс, прыгнечаны голасам. “Гэта быў “Скад”, чорт бы ўзяў іх вочы. Боегалоўка, напоўненая нервова-паралітычным газам. У бедных ублюдкаў – я маю на ўвазе ублюдкаў і сук, паколькі мы цяпер студэнткі – не было ніводнага шанцу. Кожны з іх зрынуты”.
  
  
  "Колькі загінуўшых?" - спытаў Чыун, у яго вачах быў боль.
  
  
  “Ніякіх. Яны якраз своечасова надзелі свае хімічныя касцюмы. Яны хворыя як сабакі, але яны выкараскаюцца, як толькі мы скончым іх медыцынскую транспарціроўку ў Германію”.
  
  
  "Ці можна замяніць гэтых дастойных?" - спытаў імператар Чыун.
  
  
  "Вы здзекуецеся з мяне?" Абурана выклікнуў прэтар Хорнворкс. "Вы ведаеце, колькі часу патрабуецца, каб навучыць салдата VMS? Акрамя таго, гэта не самая вялікая нашая турбота. У іх ёсць кампутары, факсы, тэлексныя лініі, усё. Усё гэта было падлучанае да 324-га. Гэта ўсё, што яна напісала .Наша лагістыка ад пачатку да канца разбурана”.
  
  
  Твары Чыуна, шэйха Фарыма і прынца-імператара Баззаза, якія сядзелі ў пакоі, выглядалі такімі ж пустымі, як тры лустачкі цуда-хлеба.
  
  
  "У нас няма кантролю запасаў!" Хорнворкс не вытрымаў.
  
  
  Ва ўсякім разе іх пустата павялічылася.
  
  
  "Мы не ведаем, дзе што знаходзіцца!" Хорнворкс раздражнёна закрычаў. "Або было. Гэта азначае боепрыпасы, паянні, браню, рухомы склад, усю гэтую шваль. Уключаючы планы нашай кампаніі. Усе яны былі на цвёрдым дыску. Кажу вам, я хворы. Мая пенсія толькі што скончылася. Мы апусціліся да ваенных гульняў з лікам , калі б ён у нас быў”.
  
  
  "А", - хорам вымавілі Чиун, шэйх і генеральны імператар. Майстар Сінанджу павярнуўся да шэйха.
  
  
  "У цябе ёсць рахункі, каб пазычыць гэтаму няшчаснаму беламу?" спытаў ён.
  
  
  Шэйх кіўнуў. "За пэўную плату".
  
  
  Майстар Сінанджу сказаў прэтару Хорнворкс: "Ты атрымаеш свае рахункі, прэтор. Мужайся. Твая праблема вырашана".
  
  
  "Выдатна", - прагыркаў Хорнворкс. “Гэта не ўсе дрэнныя навіны. Мадас Хінсейн толькі што з'явіўся па тэлевізары. Ён жывы і здаровы. Мы вярнуліся да зыходнай кропкі”.
  
  
  "Не, - сказаў Чыун, мудра падняўшы палец, - таму што ў мяне ёсць бліскучы план!"
  
  
  "І ў праклятых лайтысаў ёсць мільён гатовых да запуску "Скадаў". Яны могуць быць неалітычнымі па нашых стандартах, але яны заб'юць нас гэтак жа мёртва, як нейтронныя бомбы".
  
  
  "У вас ёсць нейтронныя разраднікі?" - спытаў Чіун, яго тонкая бародка затрымцела.
  
  
  "Вядома, я магу імі скарыстацца? Мяркуючы, што змагу знайсці іх зараз".
  
  
  "Не!" - цвёрда сказаў Чыун. "Адпраў іх усіх у Персідскі заліў!"
  
  
  "Тады дазвольце мне задзейнічаць нашы паветраныя сілы", - узмаліўся Хорнворкс. "Калі ласка. Мы павінны хутка знішчыць гэтыя "Скады"! Мы можам зрабіць гэта на працягу дня, можа быць, трох. У нас ёсць дзікія гарнастаі, вароны, нябесныя ястрабы, чорныя ястрабы, каты, арлы, якія лётаюць сокалы, кобры і ягуары, усё гатова да палёту.
  
  
  "Я не буду рызыкаваць жыццямі нявінных жывёл у вайне, развязанай не імі", – рашуча заявіў Чиун.
  
  
  "Але мы можам валодаць нябёсамі!"
  
  
  "Няхай неба дастанецца ворагу", - пераможным голасам абвясціў Майстар Сінанджу. "Мы захопім зямлю".
  
  
  "Так", - глыбакадумна сказаў шэйх Фарым. "Нам нічога не трэба ад неба". Стары шэйх павярнуўся да свайго прыёмнага сына. "Ты згодзен, сын мой?"
  
  
  "Абсалютна. У небе няма нафты".
  
  
  Прэтар Хорнворкс міргнуў. Яго вочы хітра звузіліся.
  
  
  "Як наконт апачей?" спытаў ён. "І, можа быць, некалькі тамагаўкаў? Прынамсі, дазволь мне скарыстацца наканечнікам дзіды".
  
  
  "Гэта не фільм аб Дзікім Захадзе", - фыркнуў Чыун. "Я не дазволю высакароднаму, але прыгнечанаму чырванаскураму быць уцягнутым у вар'яцтва белага чалавека".
  
  
  "Я мяркую, аб бародавачніках не можа быць і гаворкі?"
  
  
  "Ты чуў гэта, бацька?" - усклікнуў прынц-імператар Баззаз. "Няверныя прывялі свіней на мусульманскі пясок".
  
  
  "Іх проста называюць "барададавачнікі", - паспешна сказаў Хорнворкс. "Насамрэч гэта самалёты-забойцы танкаў. Афіцыйнае абазначэнне - А-10 "Тандэрболт". У любым выпадку, што такога ў вас, хлопцах, і свіннях?"
  
  
  "Мусульман вучаць, што просты дотык да свінні - гэта мярзота, якая зробіць нас нячыстымі і непадрыхтаванымі да траплення ў рай", - урачыста растлумачыў Баззаз.
  
  
  "Як гэта можна назваць раем, калі ты не можаш з'есці яечню з вяндлінай?" Прэтар Хорнворкс разважаў услых.
  
  
  Прынц-імператар і шэйх збляднелі і адвялі вочы.
  
  
  Майстар Сінанджу перапыніў яго. "У легіёнах, якія я ўяўляю, не будуць дапушчаныя шумныя лятаючыя машыны".
  
  
  "Як наконт аднаго-двух дырыжабляў?" Саркастычна спытаў прэтар Хорнворкс. "Сімпатычныя тоўстыя бясшкодныя дырыжаблі. Бяззбройныя".
  
  
  Карыя вочы Чиуна звузіліся.
  
  
  "Так", - павольна вымавіў ён. "У маім вялікім плане можа быць месца для дырыжабляў. ТАК. У цябе ёсць мой дазвол зрабіць гэта ".
  
  
  "Добра. Можа быць, мы зможам пасмяяцца над экіпажамі "Скадаў" да бездапаможнасці".
  
  
  "Магчыма", - няпэўна адказаў Чыун. "Ты выканаў мае інструкцыі?"
  
  
  "Твой хто? О, так. Бясшумны забойца "Скадов". Як я мог іх забыцца? У мяне ёсць парачка ў задняй кішэні, ласкава прадстаўленая ЦРУ".
  
  
  Прэтар Хорнворкс пакорпаўся ў задняй кішэні, здабываючы пару тоўстых срэбных трубак, запячатаных з аднаго канца чорнымі каўпачкамі.
  
  
  Прынц-прэтар Баззаз прыняў адзін з іх ад свайго амерыканскага калегі. Ён прагледзеў яго, пакуль Чіун браў іншы, цікаўнасць сказіў яго малюсенькае тварык.
  
  
  Шэйх назіраў, як яго прыёмны сын зняў чорную шапачку, панюхаў аголены кончык і адхіснуўся ад рэзкага паху.
  
  
  "Калі вы зможаце даставіць персанал спецыяльных аперацый да гэтых пускавых устаноўак "Скад", узброены адной з гэтых маленькіх штуковінаў, – упэўнена сказаў Хорнворкс, – нашы праблемы можна было б вырашыць у найкарацейшыя тэрміны".
  
  
  "Гэты малюнак - чароўны маркер?" - спытаў Баззаз, упершыню адчуўшы пах, мацнейшы, чым яго ўласны.
  
  
  "Гэта можа быць маркерам, але магіяй гэта не з'яўляецца", – катэгарычна заявіў прэтар Хорнворкс. "Афіцыйна яны называюцца LME".
  
  
  "А", - сказаў прынц-імператар Баззаз. "Цяпер я разумею. Атручаная ежа. Мы падманам прымусім ворага з'есці гэта, і ён памрэ".
  
  
  "Ты думаеш аб MRE's-гатовых стравах. Відавочна, ты нешта спрабаваў".
  
  
  Баззаз скурчыў грымасу, сказаўшы: "Я ледзь выжыў".
  
  
  "Любы, хто памылкова прыме LME за эскімо, атрымае смяротны ўкус", – упэўнена заявіў Хорнуоркс. "Колькі вам хопіць? Я магу дастаць вам столькі, колькі вы захочаце".
  
  
  "Столькі, колькі ёсць пускавых установак для гэтых убогіх ракет", – сказаў яму Чиун.
  
  
  "Лухта. Я маю на ўвазе лухта". Хорнворкс развёў рукамі. "Я не ведаю, што я маю на ўвазе. Я думаю, мне сніцца кашмар".
  
  
  "Кашмары прыходзяць ад паглынання свіных адбіўных", - ханжаскі сказаў прынц-імператар Баззаз.
  
  
  Прэтар Хорнворкс, якому спадабаліся свіныя адбіўныя, асабліва з яблычным пюрэ, спрабаваў прыдумаць бяскрыўдны адказ, калі ў пакой, размахваючы рукамі і крычучы, убег санітар.
  
  
  "Іраіты прыйшлі ў рух!"
  
  
  "Што?"
  
  
  "Сэр, яны запаўняюць лінію Мадаса, як мільён мурашак", - сказаў санітар.
  
  
  "Яны наступаюць? Гэта якія акапаліся абарончыя войскі! Якога чорта яны наступаюць? Яны павінны прымусіць нас прыйсці да іх!"
  
  
  "Таму што імі кіруе прыдуркаваты", - мудра сказаў шэйх Фарым. "Няўжо ты яшчэ не прыйшоў да разумення гэтага?"
  
  
  "Я ўсё яшчэ спрабую абвыкнуць да таго, што РЫДВАНЫ ўсё яшчэ на планеце". Ён павярнуўся да санітара. "Не стой проста так, дэкурыён! Давайце паставім сюды некалькі тактычных кампутараў!"
  
  
  "Прашу прабачэнні, генерал ... я маю на ўвазе прэторыю, але ўсе кампутары адключаныя. З тактычнага пункту гледжання мы сляпыя, як кажаны".
  
  
  Хорнворкс з агідай ляпнуў сябе па шырокім ілбе. "Божа мой! Так! Што, чорт вазьмі, мы збіраемся рабіць?"
  
  
  "Адказ варта шукаць у гэтым самым пакоі", - сур'ёзна сказаў Майстар сінанджу.
  
  
  Хорнворкс рэзка павярнуўся. Яго вочы кінуліся да доўгага ўказальнага пальца імператара. Ён прасачыў за нябачнай лініяй, якая пачынаецца ад кончыка пазногця, да бліжэйшага табі. Там ляжаў чарапахавы панцыр.
  
  
  Шырока расплюшчыўшы вочы, прэтар Хорнворкс зрабіў дзікі рывок да яго.
  
  
  "Ракавіна голданга!" - крыкнуў ён. "Гэта няшмат, але гэта ўвесь план бітвы, які ў нас ёсць!"
  
  
  Ён асцярожна вярнуў яе туды, дзе сядзелі астатнія. Ён усталяваў ракавіну ў цэнтры дывана, зарыентаваўшы яе так, каб яна была накіравана на праўдзівую поўнач.
  
  
  У яго локця ляжаў аліўкава-шэры палявы тактычны тэлефон. Ён падняў яго і пачаў аддаваць загады, яго погляд быў прыкаваны да патрэсканага і пакрытага плямамі старому корпусу, які нагадаў яму скамянела леапарда.
  
  
  "Злучыце мяне з Дзевятым іспанскім легіёнам", - цвёрда сказаў ён. "Індыяна".
  
  
  І там, дзе ён сядзеў, Чиун, Кіруючы майстар сінанджа, дазволіў сабе слабую ўсмешку. Гэты чалавек сапраўды правільна выконваў сваю задачу. Хто сказаў, што белыя неадукаваныя?
  
  
  Кіраўнік 24
  
  
  
  
  Генерал Шагдуф Абуна быў абсалютна ўпэўнены ў перамозе.
  
  
  Яго форма была брытанскай, закупленай оптам у Злучаным Каралеўстве пасля таго, як бяздумны віцэ-канцлер вырашыў ачысціць адзін са складоў Каралеўскай арміі яе вялікасці, такім чынам, пакінуўшы брытанскім войскам толькі лясны камуфляж. Яго штурмавая вінтоўка была савецкай. Прыкрыццё з паветра забяспечвалі савецкія "МіГі", а таксама французскія "Міражы". У яго былі амерыканскія ракеты "Стынгер зямля-паветра", здабытыя з запасаў "Курані". Яго запасы ваеннага газу былі нямецкімі. Малюсенькае ўзбярэжжа Іраіта ахоўвалі кітайскія шаўкапрады.
  
  
  Гэта было цудоўна, падумаў ён.
  
  
  ААН прыйшлося сфарміраваць кааліцыю з трыццаці краін супраць "прынады", каб сабраць такую ўражлівую агнявую моц. І ўсё ж ім не хапала расійскага абсталявання.
  
  
  Са свайго кантрольнага бункера за лініяй земляных умацаванняў, мінных палёў, танкавых траншэй і драцяных спіраляў гармонікам генерал Абуна выпраменьваў упэўненасць. Усяго некалькі тыдняў таму ён быў простым шаўцом з Дуурбага. Калі сілы злачыннай кааліцыі засяродзіліся на новай паўднёвай мяжы Іраіта, кожны працаздольны іраіці быў прызваны ў шэрагі Народнай дапаможнай арміі. Паколькі гэта быў зусім новы элемент, яму, натуральна, патрабаваліся генэралы. Таму што ён быў вышэй за большасць ірайтыс,
  
  
  Шагдуф Абуна падняўся адразу на вяршыню, атрымаўшы тры зоркі з пасярэбранай паперы на свае брытанскія эпалеты.
  
  
  "Я вельмі ганаруся", - сказаў генерал Абуна ў той дзень, калі яго Каштоўны Лідэр асабіста прымацаваў зоркі да яго пагонаў. Пасля таго, як аблізаў ім спінкі. "Гэта магло адбыцца толькі ў Іраіце".
  
  
  Даведаўшыся, што яму трэба адправіцца на фронт, генерал Абуна адчуў укол благога прадчування. Але выгляд масіўнай лініі Мадаса гэтак жа ўмацаваў яго дух, як і новая мяжа.
  
  
  Ніякая сіла не магла зламаць яго. І паколькі Народная дапаможная армія была строга абарончай сілай, ён адчуваў сябе тут у большай бяспецы, чым у Іраіце, дзе ў чалавека маглі стрэліць па дзіўных прычынах.
  
  
  Яго пачуццё самаздаволення доўжылася менш за два месяцы. Затым паступіў званок ад прэзідэнта Мадаса Хінсейна.
  
  
  "У мяне ёсць загад для цябе, храбрац", - сказаў Мадас Хінсейн.
  
  
  "Хвала Алаху", - сказаў Абуна, салютуя тэлефону.
  
  
  "Табе наканавана прывесці сваю нацыю да велічы".
  
  
  "Я гатовы", - сказаў Абуна, працягваючы аддаваць гонар, каб выклік не стаў праверкай яго лаяльнасці.
  
  
  "На досвітку вы выведзяце ўсю PPPA са сваіх умацаванняў і бункераў і хлынеце праз мяжу з Хамідзі, як сапраўдныя заваёўнікі".
  
  
  Абуна міргнуў. "Але, Каштоўны Лідэр, мы патрацілі тыдні на будаўніцтва гэтых умацаванняў. Ці не лепш перачакаць жорсткія санкцыі?"
  
  
  "Лепш быць пераможцам", - запярэчыў Мадас. "У мяне ёсць дакладная дыслакацыя сіл ААН. Яны не будуць чакаць вас. І нечаканасць - наша галоўная зброя ў надыходзячай вялікай барацьбе шэйха".
  
  
  Генерал Шагдуф Абуна паглядзеў на свой савецкі аўтамат Калашнікава, думаючы, што ён увесь гэты час памыляўся.
  
  
  "Баюся, я не варты гэтага гонару", - прамармытаў ён, заікаючыся.
  
  
  "Не хвалюйся, брат, - раздаўся няўпэўнены голас Мадаса Хінсейна, - Гвардыя Адраджэння заўсёды ў цябе за спіной".
  
  
  "Так, вядома, яны тут", - сказаў Абуна, думаючы, што яны былі там не для таго, каб падтрымаць яго, а каб стрэліць яму ў спіну, калі ён не рушыць наперад. "Усё будзе зроблена, як ты загадаеш".
  
  
  "Ці былі якія-небудзь сумневы?" - спытаў Мадас Хінсейн, перарываючы злучэнне.
  
  
  Генерал Шагдуф Абуна паклаў трубку, усвядоміўшы, што ён быў гарматным мясам, і быў ім увесь гэты час. Ён падышоў да люстэрка ў поўны рост у сваім камандным бункеры, заўважыўшы, што на яго цудоўнай брытанскай ваеннай форме, якая засталася пасля вайны, засталіся пясчынкі. Ён атросся. Усе сярэбраныя папяровыя зоркі, акрамя адной, упалі на падлогу. Ён не мог зразумець, чаму гэта працягвала адбывацца, але яму больш было ўсё роўна.
  
  
  Цяпер ён упершыню пашкадаваў, што не вярнуўся ў Дууртбах, зноў не стаў простым шаўцом.
  
  
  Затым са слязамі на вачах ён узяў сваю савецкую штурмавую вінтоўку і пайшоў аддаваць загады, якія, верагодна, прымусілі б яго ўласных салдат задумацца аб тым, каб прыцэліцца яму ў паясніцу.
  
  
  Што б ён ні рабіў, на яго пазваночніку вісела нябачная мішэнь. Так Мадас Хінсейн кіраваў сваім народам.
  
  
  Кіраўнік 25
  
  
  
  
  Бітва на лініі Мадас увайшла ў гісторыю як адна з самых жорсткіх наземных бітваў з часоў Вердэна.
  
  
  Ён быў таксама самы кароткі.
  
  
  Падраздзяленні Народнай дапаможнай арміі перайшлі лінію фронту, гучнымі галасамі выкрыкваючы "Алах Акбар!" і люта страляючы ў паветра, у надзеі, што сілы ААН адступяць пасля іх лютага шуму. Яны ведалі, што гэта быў іхні адзіны шанец. Калі б яны стрэлілі ў бок ворага, вораг, верагодна, адкрыў бы агонь у адказ. Хадзілі чуткі, што гэта часам рабілася на войнах.
  
  
  Пустыня была такая вялікая, што іх крыкі адразу ж засталіся незаўважанымі.
  
  
  Што насцярожыла якія чакалі сілы, так гэта гукі, якія выдаюцца нападаючымі PPPA, якія падрывалі свае ўласныя супрацьпяхотныя міны. Міны былі ўсталяваныя Гвардыяй Адраджэння пад покрывам цемры, таму PPPA не магла бяспечна дэзертыраваць. Многім было сорамна за акупацыю мірнага Курана.
  
  
  Неба азарылі выбухі. Аддаленыя грымоты даносіліся на поўдзень. Ва ўсе бакі паляцелі кавалкі целаў. І жудасныя абарончыя мінныя палі лініі Мадас былі поўнасцю размініраваны - няшчасным Ірайцісам.
  
  
  Паколькі сілаў ПППД было больш, чым супрацьпяхотных мінаў, большая частка войскаў Іраіці прарвалася.
  
  
  Ім не хапала танкаў, БТР і палявой артылерыі. І таму яны крычалі.
  
  
  Генерал Абуна аддаваў указанні сваім палявым камандзірам з бяспечнага хованкі ў сваім тылавым бункеры. Калі яго салдаты апынуліся занадта дэмаралізаванымі, каб нанесці зваротны ўдар, ён вырашыў не адчуваць лёс.
  
  
  "Першая бранятанкавая дывізія размешчана на поўдзень!" - угаворваў ён. "Атакуйце як хочаце, храбрацы. Капітан Амзі, адвядзіце сваё падраздзяленне ў Далёкі пункт, дзе абкапаўся толькі атрад марскіх пяхотнікаў. Вы мужна разбурыце іх."
  
  
  Гэта быў добры план.
  
  
  За выключэннем таго, што там, дзе павінна была знаходзіцца дывізія, былі сілы колькасцю меншай за брыгаду. А аддзяленне марской пяхоты больш не было аддзяленнем. Ён не ведаў, што гэта было. Ні ў амэрыканскай, ні ў ірацкай арганізацыйнай структуры не было чатырохсот жаўнераў.
  
  
  Выявіўшы, што ім супрацьстаіць усяго толькі брыгада, ППА, асмялеўшы, кінулася ў атаку з прымкнутымі штыкамі. Вораг адступіў. Ва ўсё горла крычучы аб перамозе, яны наблізіліся, каб забіць.
  
  
  І ўпаў ахвярай класічнага манеўру "заціснуць у абцугі", упершыню выкарыстанага Ганібалам падчас бітвы пры Канах для разгрому рымскай арміі. Два крылы дывізій высунуліся з ночы, каб акружыць PPPA сталёвым кольцам. Бойня была кароткай. Жменька тых, хто выжыў здалася, што было выдатным рашэннем, паколькі ў іх было мала куль, а іх багнеты ўвесь час адвальваліся.
  
  
  Тым часам, сутыкнуўшыся з нечакана праўзыходным па колькасці атрадам марской пяхоты, падраздзяленне PPPA капітана Амзі было пераўтворана гаўбічным агнём і мінамётнымі снарадамі ў корм для вярблюдаў. Ён памёр, варожачы, з якім падраздзяленнем ён ваяваў.
  
  
  Гэта быў ала, не тое каб гэта нешта значыла для яго.
  
  
  Праз гадзіну пасля таго, як ён пачуў грукат стральбы са стралковай зброі і грукат 105-міліметровай танкавай гарматы па рацыі, генерал Шагдуф Абуна спыніў аддаваць загады і пачаў запытваць адзнаку баявых пашкоджанняў.
  
  
  Ён выразна чуў свайго адважнага таварыша Ірайціса. Іх пранізлівыя, няўцямныя крыкі маглі азначаць толькі адно.
  
  
  Гэта была бойня.
  
  
  Генерал Шагдуф Абуна пачуў званок прамой лініі з Палаца Смутку, нібы з глыбіні.
  
  
  З валянымі вачыма ён узяў свой аўтамат Калашнікава, плюхнуўся на край ложка і, нягледзячы на настойлівы слабы звон у вушах, сунуў халоднае горкае рулю ў рот і намацаў спускавы кручок бяссільным вялікім пальцам.
  
  
  Полы наканечнік прыўзняў верхавіну яго галавы, як вечка з глінянага слоіка з-пад печыва.
  
  
  Ён стаў апошняй ахвярай бітвы на лініі Мадас - мінулы час: восемдзесят шэсць хвілін і дванаццаць секунд.
  
  
  Кіраўнік 26
  
  
  
  
  Прэтар Уінфілд Скот Хорнворкс уварваўся ў ваенны пакой цэнтральнай каманднай базы ААН.
  
  
  "Гэта спрацавала! Дзевяты Іспанскі легіён ператварыў іх у пясчаную поліўку. А "Вермонт Віктрыкс" зладзіў засаду астатнім. Змена баявога парадку было самым разумным, што мы маглі зрабіць!"
  
  
  Майстар Сінанджу адарваў погляд ад чарапахавага панцыра, які ляжаў ля яго ног. Шэйх Фарым і прынц-імператар Баззаз схаваліся ў бяспечным бункеры.
  
  
  "Пакажы мне", - загадаў Чыун без усялякай радасці на твары.
  
  
  "Вядома". Хорнворкс падышоў да дывана і з задаволеным выглядам сеў. Пальцам ён паказаў на некалькі кропак на плямістай шкарлупіне. Яны былі якраз там, дзе перасякаліся супрацьлеглыя расколіны.
  
  
  "Мы спынілі іх тут, тут і там. Гэтак жа, як у гэтай справе з дарожнымі забойствамі". Ён паглядзеў, скасавурыўшы вочы на старога карэйца, які заслужыў яго павагу, як ні адзін іншы ваенны афіцэр, з таго часу, як яго бацька, Джордж Армстранг "Бастар" Хорнуоркс, адхвастаў яго па срацы за курэнне кукурузнага малака. "Як ты загадзя распрацаваў гэтую тактыку? Астралогія?"
  
  
  "Не", - рассеяна адказаў Чіун. "Я проста разагрэў шкарлупіну на жароўні, пакуль яна не трэснула".
  
  
  Хорнуаркс запляскаў вачыма. "Ты хочаш сказаць, што гэта ўсё?"
  
  
  "Вядома, не", - выплюнуў Майстар Сінанджу. "Спачатку я памаліўся багам аб кіраўніцтве. Гэтая форма варажбы была спосабам майго народа з тых часоў, як Вану Вялікаму быў адкрыты крыніца сонца ".
  
  
  "Ну, як бы гэта ні працавала, гэта пераўзыходзіць кампутары ў любы дзень праклятага тыдня". Прэтар шырока ўхмыльнуўся. "Такім чынам, што далей? Чайныя лісце? Варажба па руцэ? Ты скажы гэта, і мы гэта зробім ".
  
  
  Чыун пакруціў сваёй састарэлай галавой, кажучы: "Вораг быў збянтэжаны. Але ён не пераможаны. Я вывучаў зоркі, і яны сказалі мне, што новая асоба вось-вось з'явіцца на рысталішча".
  
  
  "Так? Хто? І калі гэта Гарбачоў, то мы па вушы ў лайне".
  
  
  "Я не ведаю імя гэтай жанчыны. Але яе месяц у Вадалеі".
  
  
  "Гэта дрэнна?"
  
  
  "Для нас - не. Для нашых ворагаў - магчыма. Для Цяля і Вадалея канфлікт, які азначае затрымку і расчараванне".
  
  
  "Значыць, мы чакаем яго наступнага ходу, ці не так?" Хорнворкс хмыкнуў.
  
  
  "Не. Мы павінны хутка прыступіць да ажыццяўлення грандыёзнага плана, які я распрацаваў, каб атрымаць перамогу".
  
  
  "Магчыма, зараз не лепшы час узнімаць гэтае пытанне, але ёсць прымаўка старога генерала: ніводны план бітвы ніколі не вытрымліваў кантакту з ворагам".
  
  
  "І ў маёй вёсцы ёсць прымаўка: ніводны вораг ніколі не выжываў пасля кантакту з Домам Сінанджу", - парыраваў Чыун.
  
  
  "Паколькі твая ідэя дапамагла нам перажыць ноч, я веру ў цябе", - хутка сказаў прэтар Хорнворкс.
  
  
  "Лемсы прыбылі?" Спытаў Чыун.
  
  
  "LME". Яны ў дарозе. Я сабраў столькі з іх, колькі мог. Толькі скажыце, і я вылучу спецыяльныя каманды, каб вывесці іх на поле бою. Я прапаную старых добрых вайсковых рэйнджараў. Марскія пяхотнікі, верагодна, страцілі б усіх вінаватых яшчэ да таго, як дабраліся б да вызначаных аб'ектаў”.
  
  
  Майстар Сінанджу падабраў спадніцы кімано вакол сваіх доўгіх ног. "Не. Ты аддасі іх мне".
  
  
  "Усе яны?"
  
  
  "Менавіта. Затым вы арганізуеце дастаўку мяне ў абложаны Куран. Я перадам гэтыя прылады абраным мной сілам".
  
  
  "Якія сілы? За межамі нейтральнай зоны няма нічога, акрамя недружалюбных".
  
  
  "Так. Але пытанне ў тым, хто да каго ставіцца непрыязна?"
  
  
  Прэтар Хорнворкс зняў сваю службовую фуражку і пачухаў зарослы шчаціннем чэрап.
  
  
  "Паслухай, я не магу дазволіць табе адправіцца ў Куран. Ты лепшы, чорт вазьмі, палявы афіцэр у легіёне гэтага чалавека".
  
  
  "Я павінен. Таму што мой сын у гэтай жорсткай краіне".
  
  
  "Хіба ты не чуў? Усе закладнікі вызваленыя".
  
  
  "Не ўсё", – цвёрда сказаў Чіун. "І я сыходжу. Ты салдат. Падпарадкуйся свайму імператару".
  
  
  Прэтар Хорнворкс з цяжкасцю падняўся на ногі. Ён станавіўся занадта дарослым для ўсіх гэтых прысяданняў і пакланенняў, але калі гэта прыносіла вынікі, гэта было лепш, чым стаяць на лініі.
  
  
  "Я займаюся гэтым", - сказаў ён. Ён накіраваўся да тэлефона, затым павярнуўся, запытальна падняўшы бровы.
  
  
  "Ты кажаш, гэты новы чалавек - дзяўчына?" - спытаў ён Чыуна.
  
  
  "Так прадказваюць зоркі".
  
  
  "Якая дзяўчына магла б дапамагчы выбрацца з Мадаса?"
  
  
  "Не таго гатунку".
  
  
  "Добрая думка. Ведаеш, нават калі твой высакапарны план спрацуе, гэтая заваруха не скончыцца, пакуль хто-небудзь не зловіць гэтага вярблюджага сына".
  
  
  Вочы Чыуна раптам бліснулі халодным святлом.
  
  
  "Хто-небудзь гэта зробіць", - сказаў ён.
  
  
  "У нас, генералаў, ёсць іншая прымаўка: у часы крызісу забойца лідэра ўжо на яго баку, але ніводзін з іх не ведае пра гэта".
  
  
  "Таго, хто прыкончыць Вар'яцкага араба, яшчэ няма побач з ім", - нараспеў сказаў Майстар Сінанджу. "Але хутка, хутка..."
  
  
  Кіраўнік 27
  
  
  
  
  Калі апошні самалёт Air Irait вярнуўся са знешняга свету, пілот і другі пілот выйшлі з кабіны і сутыкнуліся з парай салдат Гвардыі Адраджэння ў пунсовых берэтах.
  
  
  "Вы завочна прыгавораны да смяротнай кары", - аб'явіў першы ахоўнік. "Заяўленае злачынства заключаецца ў вызваленні заходніх заложнікаў без дазволу".
  
  
  "Алах! Але мы дзейнічалі па прамых указаннях аль-Зеема", - запратэставаў пілот.
  
  
  "Аль-Зеема больш няма", - растлумачыў іншы салдат. "Наш каштоўны Лідэр аднавіў перавагу над ганарлівым Іраітам".
  
  
  Два пілоты пазелянелі, калі іх вывелі ў пустынны вестыбюль, усталі перад білетнай касай і стрымана расстралялі. Там яны збялелі, калі кроў пацякла з іх целаў, папаўняючы высыхаючую пляму іржавай вадкасці, пакінутую іх нябожчыкамі калегамі.
  
  
  Пазней абслуговы персанал Air Irait заняўся ўборкай тэл. Ён задаваўся пытаннем, хто будзе кіраваць камерцыйнымі самалётамі зараз, калі практычна кожны грамадзянскі пілот апынуўся ў агульнай магіле. Ён спадзяваўся, што ён будзе. Хоць ён ледзь умеў вадзіць машыну, гэта было магчыма. У Іраіце, дзе пакаранне без суда і следства было самым распаўсюджаным спосабам прасоўвання па службе, прынцып Піцера быў узведзены ў ранг высокага мастацтва.
  
  
  Ён абдумваў наступны этап сваёй кар'еры, калі чысціў самалёт нябожчыка пілота.
  
  
  З жаночага туалета данёсся глухі стук і высокі голас, узбуджана які гаварыў па-ангельску.
  
  
  "Выпусціце мяне!" - сказала яно. Гэта быў жаночы голас. Ён пайшоў адамкнуць дзверы.
  
  
  Адтуль, спатыкаючыся, выйшла не жанчына, а стройная дзяўчына ў чорна-белай сукенцы з аптычным прынтам, якая навяла яго на думку аб старых смешных паўторах.
  
  
  "Хто ты?" спытаў ён на дрэннай англійскай.
  
  
  "Я Скай Блуэл", - сказала дзяўчына з задыханым амерыканскім акцэнтам. У яе былі доўгія прамыя валасы, якія трымала жоўтая стужка. За ружовымі бабулінымі ачкамі яе вочы былі шырокімі і нявіннымі да бессэнсоўнасці.
  
  
  "Ты ружовая, а не блакітная".
  
  
  "Думай пра мяне як пра Джэйн Фондзе дзевяностых", – дадала Скай Блуэл. "А зараз, хутка, завядзі мяне да свайго лідэра. У мяне ёсць сакрэтны план пакласці канец вайне!"
  
  
  "Але... войны няма".
  
  
  "Гэта мой сакрэтны план. Гэта па-за полем зроку!"
  
  
  Кіраўнік 28
  
  
  
  
  Кайтмаст быў афганцам.
  
  
  Кайтмаст быў простым пастухом, калі жорсткія рускія ўварваліся на яго мірную зямлю. Пасля таго, як яго вёска была знішчана ракетным абстрэлам, ён далучыўся да групоўкі афганскіх маджахедаў "Хезбі-ісламі". На працягу 1980-х гадоў Кайтмаст адправіў многіх рускіх салдат назад на радзіму на "Чорным цюльпане" - эвакуацыйным верталёце, які забіраў загінуўшых ворагаў з поля бою.
  
  
  Пастаўленымі ЗША ракетамі "Стынгер" Кайтмаст, чыё імя на яго роднай афганскай азначала "Крутай", збіў таксама некалькі "Чорных цюльпанаў". Не кажучы ўжо аб розных МіГах.
  
  
  Цяпер рускія вярнуліся на сваю бязбожную зямлю, і адзінымі ворагамі, з якімі Кайтмасту заставалася ваяваць, былі здрадлівыя афганскія калабарацыяністы ненавіснага рэжыму, які падтрымліваецца савецкім саюзам.
  
  
  Цяпер, калі перамога была блізкая, яму стала амаль сумна. Кайтмаст вельмі палюбіў бітвы. Ён зусім не гарэў жаданнем вяртацца да казлоў. Такім быў ягоны настрой пасля дзесяцігоддзя канфлікту.
  
  
  Была бязмесячная ноч, калі Кайтмаст пачуў глухія гукі, якія даносяцца з Пакістана.
  
  
  Ён ачуўся ад сну, думаючы, што гэта грукат танкаў Т-72. Баявая ўсмешка з'явілася на яго загартаваным у баях твары. Магчыма, гэта былі шуруі - Саветы, - падумаў ён, вяртаючыся за новымі забаўкамі. Можа быць, іх салдатам таксама надакучыў свет?
  
  
  Прыціснуўшы аўтамат Калашнікава да сагнутых локцяў, Кайтмаст поўз уздоўж высокіх бясплодных скал Хайберскага перавала. Заняўшы выгадную пазіцыю, ён угледзеўся ў Пакістан, яго прыжмураныя вочы гарэлі нецярпеннем.
  
  
  Тое, што ён убачыў, прымусіла яго здзіўлена міргнуць.
  
  
  Але тое, што ён пачуў, замарозіла яго кроў.
  
  
  Гэта быў высокі, жудасны лямант. Вятры ў вечным Хайбэры маглі б выдаваць такія выдатныя гукі. Яны напаўнялі чыстае начное паветра, як цёмнае віно песні.
  
  
  "Алах!" Прамармытаў Кайтмаст, не адразу зразумеўшы. І паколькі ён баяўся таго, чаго не разумеў, ён падняў свой АК-47 і, наладзіўшы яго на адзіночныя стрэлы, пачаў страляць у велізарную цёмную постаць, якая няўмольна рухалася да Хайберскага перавала.
  
  
  Як ні дзіўна, не было ні зваротнага агню, ні грымотаў які скалынае зямлю грому, ні незямной песні, якая была падобная п'янліваму віну.
  
  
  Кайтмаст разрадзіў сваю абойму безвынікова. Уставіўшы іншую, ён разрадзіў і яе. Але гэта было ўсё роўна, што страляць па ветры. Ён пачаў баяцца.
  
  
  Песня і грымоты не пакідалі Хайберскі перавал яшчэ доўгі час пасля ўзыходу сонца на наступную раніцу.
  
  
  Калі гэта адбылося, яно асвятліла халодны труп Кайтмаста, афганскага змагара за волю. Або, прынамсі, тыя кавалкі Кайтмаста, якія патрапілі туды, дзе свяцілі сонечныя промні. Тыя разнамасныя маджахеды, якія знайшлі яго пазней у той жа дзень, падумалі пра сябе, што чалавечая істота магла быць пераўтворана ў такія руіны толькі пасля таго, як яго расцягнулі і чацвертавалі дзікія коні, а затым асобныя кавалкі разжавалі галодныя ваўкі.
  
  
  І калі яны пайшлі паглядзець, што зрабіла гэта з іх адважным таварышам, яны выявілі след, падобны на велізарную звілістую змяіную сцежку, усеяную блага пахкімі камякамі экскрыментаў.
  
  
  Ён вёў глыбока ў сэрца Аўганістана.
  
  
  За гарачым чаем, запраўленым кіслым алеем яка, яны раіліся аб тым, як лепш за ўсё зладзіцца з гэтым уварваннем. Пасля доўгіх спрэчак барацьбіты за волю падзяліліся, і яны пайшлі рознымі шляхамі, кожная група дзейнічала па сваім разуменні.
  
  
  Пра тых, хто вырашыў прытрымлівацца яго, больш ніхто ніколі не чуў.
  
  
  Тыя, чыя цікаўнасць была менш вострым, выжылі.
  
  
  Ніводны з іх да канца сваіх дзён не забыўся песню, якую ім выпаў гонар пачуць.
  
  
  Кіраўнік 29
  
  
  
  
  Дэкурыён прынёс майстру Сінанджу супрацьгазонепранікальны касцюм з бутылкаўчуку і адпаведную процігазную маску.
  
  
  Паклаўшы гэта да ног Чыуна, дэкурыён сказаў: "Пашыта спецыяльна па вашаму памеру, сэр. Паколькі мы прыкладна аднаго росту і целаскладу, я прымерыў яго, каб пераканацца. Яно мне падыходзіць".
  
  
  Майстар Сінанджу непрыхільна ткнуў пальцам у пачварны слізкі матэрыял касцюма. Ён бачыў нешта падобнае раней, некалькі месяцаў таму, у асуджаным горадзе ў Місуры, які быў знішчаны смяротнымі газамі. Гэта было пачаткам задання, якое прывяло яго на валасінку ад смерці ў халоднай вадзе ціхамірнай вечнасці.
  
  
  Майстар Сінанджу ўнутрана скалануўся пры гэтай думцы. Гэтыя апошнія некалькі месяцаў былі цяжкім выпрабаваннем. Спачатку смерць, якой не было, а потым страта Рыма. Ён бачыў тэлевізійную перадачу з "Праклятага Абамінадада", якая паказвае Рыма і дзяўчыну, якая была Калі, іх скура счарнела ад смерці. Усё было страчана. Усё было скончана. Яшчэ адно апошняе заданне, і яго работа будзе выканана. Ён вернецца ў сваю сціплую вёску, каб дажыць пакінутыя дні свайго цяжкага жыцця, бяздзетнай і жорсткай.
  
  
  Чіун падняў вочы на чакаючы твар дэкурыёна.
  
  
  "Я не маю намеру насіць такую брыдоту", - сурова сказаў ён. "Я папытаў толькі агледзець адно з гэтых пачвар".
  
  
  "Але вы павінны, сэр. "Апачы" чакаюць, каб пераправіць вас у краіну індзейцаў. У ірайцаў тамака наверсе ёсць бензін".
  
  
  "Тады няхай яны сочаць за сваім харчаваннем", - чмыхнуў Майстар сінанджу.
  
  
  "Сэр?"
  
  
  "Не бяры ў галаву", - уздыхнуў Чиун. Гэта быў рэдкі жарт, закліканы развеяць яго горкі настрой. Але дэкурыён не знайшоў у ёй гумару. У гэтым і заключалася праблема моладзі. Яны ніколі не смяяліся з гумару старога. Рыма таксама не засмяяўся б, але, прынамсі, ён не стаяў бы перад ім з застылым выразам твару і без пробліску розуму на бледным круглавокім твары.
  
  
  Чыун зноў уздыхнуў. Яго карыя вочы зірнулі на выпучаныя шкла процівагаза і яго круглае рыла.
  
  
  "У вас шмат такіх?" - спытаў ён маркотнага дэкурыёна.
  
  
  "Кожнаму салдату на тэатры ваенных дзеянняў выдалі па адным, сэр".
  
  
  "А гэтае смярдзючае пластыкавае адзенне?"
  
  
  "Стандартны выпуск".
  
  
  "Гэтыя карычневыя плямы - іх можна выдаліць?"
  
  
  "Я сумняваюся ў гэтым, сэр. Гэта камуфляж пустыні. Мы можам дастаць вам лясны варыянт, калі вы аддаеце перавагу, але я рэкамендую афарбоўку пустыні, калі вы збіраецеся калупацца ў пяску ".
  
  
  "Толькі белы мог не заўважыць чалавека, які ідзе па пустыні, апранутага для таго, каб валяцца ў гнаявых кучах", – фыркнуў Чиун.
  
  
  "Як скажаце, сэр".
  
  
  "Гэта можна размаляваць?" Нарэшце Чыун спытаў.
  
  
  "Мы маглі б паспрабаваць".
  
  
  Чіун паказаў на супрацьгаз празрыстым пазногцем. "А гэтыя прынады для масак?"
  
  
  "Магчыма".
  
  
  "Неадкладна загадай іх пафарбаваць", – загадаў Чиун. "І скажы майму годнаму правадыру-апачу, каб пачакаў. Ён можа навастрыць свой тамагаўк, калі час адбярэ ў яго шмат часу".
  
  
  Дэкурыён падняў уніформу, пытаючыся: "Які колер вы б аддалі перавагу, сэр?"
  
  
  "Ружовы".
  
  
  "Ружовы?"
  
  
  "У вас сапраўды ёсць ружовая фарба?" Пацікавіўся Чыун.
  
  
  "Магчыма, нам давядзецца зрабіць спецыяльную замову", - прызнаў дэкурыён.
  
  
  "Тады зрабі гэта. Мне таксама хацелася б атрымаць некалькі лістоў ружовай паперы і нажніцы".
  
  
  "Ты хочаш, каб нажніцы таксама былі ружовымі?" - спытаў збянтэжаны дэкурыён.
  
  
  "Канечне не!" - абурана раўнуў Майстар Сінанджу. "Нельга весці вайну з ружовымі нажніцамі. А зараз правальвай".
  
  
  "Так, сэр. У гэтую хвіліну, сэр".
  
  
  Дэкурыён выйшаў з пакоя з выразам сумневу і замяшання. Ён знаходзіў суцяшэнне ў тым факце, што ён больш не просты санітар, а дэкурыён. Ён не ведаў, што гэта значыць, але для людзей дома гэта гучала цудоўна.
  
  
  На гэта спатрэбілася менш за гадзіну, але Майстру Сінанджу вярнулі газанепранікальны касцюм, ззяючы свежым ружовым колерам.
  
  
  Прэтар Уінфілд Скот Хорнворкс асабіста паклаў гэтыя прадметы да яго ног. Ён паклаў нажніцы і ружовую шчыльную паперу паверх ружовай чаркі. Колеры падабраны з дакладнасцю да адцення.
  
  
  "Я чуў, ты вырашыў не ісці", - сказаў Хорнворкс. "Разумны ход. Мужчына павінен ведаць свае абмежаванні, асабліва ў тваім узросце".
  
  
  "У мяне няма", - адказаў Чиун, беручы нажніцы. Ён пачаў разразаць верхні ліст на доўгі ружовы трыкутнік.
  
  
  "Тады колькі ты збіраешся чакаць? Нам трэба забіць шмат Скадаў, а Мадас сапраўды не збіраецца чакаць вяртання Махдзі, перш чым ён зробіць свой ход".
  
  
  Майстар Сінанджу разрэзаў другі ліст на ідэнтычны ружовы трыкутнік.
  
  
  "Я доўга думаў аб тым, як перамагчы ворага, з якім мы сутыкнуліся", - павольна вымавіў ён.
  
  
  "Ты пытаешся ў мяне, гэта простая справа. Проста ўвайдзі і абясшкодзь яго".
  
  
  Чіун засяроджана нахмурыўся. "У Мадаса Хінсейна сонца ў Цяльцы. Калі ты адрэжаш яму руку, ён скажа сабе, што ў яго ўсё яшчэ ёсць рука, якая засталася".
  
  
  "І што? Мы выб'ем яму ногі з-пад яго".
  
  
  "Тады ён скажа сабе, што пакуль у яго ёсць мазгі, ён не пераможаны. Такім чынам, ты павінен адсекчы яму галаву - гэта тое, што ты павінен быў зрабіць у першую чаргу". Чыун выразаў круг на трэцім лісце і, паднёсшы яго да няўпэўненага погляду прэтара Хорнворкса, праткнуў яго парай паднятых пальцаў. Утварыліся дзве аднолькавыя ірваныя дзіркі.
  
  
  "Гэта тое, што я спрабаваў прымусіць цябе зрабіць увесь гэты час", - сказаў Хорнуаркс, разводзячы рукамі. “Мы павінны пайсці супраць яго структуры камандавання і кантролю. Адсячы яму галаву ад яго арміі. Там чортава аўтакратыя. Без Мадаса яны разваляцца”.
  
  
  Чіун бегла агледзеў справу сваіх рук і падняў вочы. "Ты думаеш, нам трэба адрэзаць яму галаву?"
  
  
  "Не ў літаральным сэнсе", - прызнаў Хорнворкс. "Гэта не амерыканскі спосаб пераследваць кіраўнікоў дзяржаў у асабістым плане".
  
  
  "Тады ты не ведаеш, як весці войны такога роду", - агрызнуўся Чіун.
  
  
  Майстар Сінанджу падняў супрацьгаз і нарэзаныя кавалачкі паперы.
  
  
  "Калі я загадаю, - павольна вымавіў ён, - ці можна будзе пашыць усе гэтыя адзення такога колеру?"
  
  
  "Вядома. Але навошта нам гэтага хацець? Я прадчуваю кампанію ў пустыні, а не жаночы раўт".
  
  
  "Таму што гэтыя адзенні неабходны для вызвалення Курана".
  
  
  "Так і ёсць?"
  
  
  "Згодна з маім планам, не трэба ні страляць, ні праліваць кроў".
  
  
  “Мне падабаецца твая думка, нават калі я з цяжкасцю яе ўлоўліваю. Але ўзяць Куран без адзінага стрэлу – было б прасцей навучыць свінню насвістваць “Дыксі”. І вы ведаеце, што яны гавораць з гэтай нагоды”.
  
  
  Выгнуўшы тонкае брыво, Майстар Сінанджу паглядзеў уверх, прымацоўваючы ружовыя трыкутнікі да скроняў маскі так, каб яны звісалі лёзамі ўніз.
  
  
  "Не? Што яны кажуць?"
  
  
  "Гэта не спрацуе, і ты раззлуеш свінню". Прэтар Хорнворкс крыва ўсміхнуўся, на што не атрымаў адказу.
  
  
  Майстар Сінанджу накрыў перфараваным кругам сярэбраны кантэйнер для плота маскі. Ён застаўся на месцы, які ўтрымліваецца толькі клейкай сілай яго сліны.
  
  
  "Гэта цудоўная ідэя", - рассеяна сказаў ён.
  
  
  "Што такое?"
  
  
  "Вучыць свіней свістаць. Гэта бліскучы ход".
  
  
  "Не тое каб я калі-небудзь заўважаў. І я з Тэнэсі".
  
  
  "Пакуль мяне не будзе, - сказаў Майстар Сінанджу, паднімаючыся на ногі, падобна бледнаму ладану, які падымаецца да столі, - табе будзе даручана навучыць свіней свістаць".
  
  
  "Якія свінні?"
  
  
  "Свінні свету, вядома".
  
  
  "Ты выпадкова не пераблытаў сябе з сабакамі вайны, ці не так?"
  
  
  "Вядома, не. І калі ты можаш камандаваць дзікімі тхарамі і іншымі падобнымі звярамі, чаму б не мірнымі свіннямі?"
  
  
  Хоць прэтор Хорнворкс не зусім кіраваўся логікай старога карэйца, ён таксама не мог перамагчы яе.
  
  
  І таму ён спытаў: "Якая-небудзь канкрэтная мелодыя, сэр?"
  
  
  "Ты можаш выбраць што-небудзь па сваім меркаванні", – грэбліва сказаў Чіун. "Я пагаджуся дэлегаваць гэтую задачу табе, паколькі вызваленне Курана залежыць не ад песні, якую свішчуць свінні, а толькі ад таго, што яны свішчуць".
  
  
  "Я сам заўсёды быў неабыякавы да "Мосту праз раку Квай"".
  
  
  "Прымальна. Цяпер, калі ласка, паклічце дэкурыёна".
  
  
  "Ты сыходзіш?"
  
  
  "Хутка. Але я хачу, каб ён прымерыў гэтае адзенне. Гэта выпрабаванне".
  
  
  "Гэта напэўна нешта", - сказаў Хорнворкс, пацягнуўшыся да тэлефона.
  
  
  Дэкурыён з цяжкасцю нацягнуў вопратку пад недаверлівым позіркам прэтара Хорнворкса і крытычным позіркам Майстра Сінанджу.
  
  
  Калі гэта пачалося, ён спытаў прыглушаным голасам: "Як я выглядаю?"
  
  
  "Смешна", - сказаў Хорнворкс без энтузіязму ў голасе.
  
  
  "Выдатна", - сказаў Майстар Сінанджу, ззяючы пры выглядзе справы сваіх рук.
  
  
  Хорнуоркс упёр рукі ў сцягна і зароў: "Ён выглядае так, нібы сабраўся на піжамную вечарынку з гэтымі звісаючымі ружовымі адваротамі. І гэтае кола абмяжоўвае струмень паветра. Яму трэба больш, чым дзве дзірачкі, каб дыхаць".
  
  
  Майстар Сінанджу некалькі разоў абышоў вакол дэкурыёна ў маўклівым сузіранні.
  
  
  "Чагосьці бракуе", - разважаў ён.
  
  
  "Што?" - з'едліва спытаў Хорнворкс. "Капялюшык з прапелерам?"
  
  
  Майстар Сінанджу падышоў да скрыні стала і дастаў сродак для труб, які ён скруціў у выглядзе лейцара. Вярнуўшыся да дэкурыёна, ён прымацаваў яго да ружовага сядзення касцюма.
  
  
  "Цяпер ты зрабіў гэта", - паскардзіўся Хорнворкс. "Ты толькі што прабіў абарону гэтага чалавека. Цяпер цэласнасць касцюма парушана".
  
  
  "Вось як вы павінны падрыхтаваць свае легіёны для ўзяцця варожых лайма".
  
  
  Прэтар Хорнворкс наморшчыў пакрыты кроплямі поту лоб. "Лаймы?" Ён пакорпаўся ў памяці. "О, так, войскі на перадавой. Мая латынь усё яшчэ прызабытая. Мы збіраемся смехам прымусіць ворага падпарадкавацца, ці не так?"
  
  
  "Ты, відавочна, пазбаўлены ўяўлення мужлан. Пакліч шэйха і яго сына".
  
  
  "Вядома. Толькі дазволь мне самому надзець процігаз. Гэты чортаў Ай-раб у апошні час заахвоціўся купацца ў Аква-Вельве".
  
  
  Імгненне праз шэйх Фарым і прынц-імператар Баззаз увайшлі ў дзвярны праём.
  
  
  На парозе яны спыніліся як укапаныя, іх погляды аўтаматычна звярнуліся да недарэчнай ружовай постаці дэкурыёна. Іхнія карыя вочы шырока расплюшчыліся.
  
  
  "Алах!" - выклікнуў шэйх, учапіўшыся ў свае карычнева-чырвоныя адзення.
  
  
  "Бахульства!" - рэхам адгукнуўся Баззаз. "Хазір!"
  
  
  На тварах адбіўся спалох, яны адступілі. Дзверы зачыніліся. Іх адчайныя крокі былі чутны тымі, хто аддаляўся па ўсёй даўжыні калідора.
  
  
  Майстар Сінанджу павярнуўся да прэтару Хорнворкс і спытаў: "Цяпер ты разумееш?"
  
  
  Падбародак прэтара Хорнворкса не зусім дакранаўся дывана, але вісеў слабей, чым сківіца выкінутай марыянеткі. З такой жа драўлянай лёгкасцю ён павярнуўся да здзіўленага дэкурыёна.
  
  
  "Сынок, як думаеш, ці зможаш ты насвістаць "Мост праз раку Квай"? Давай паслухаем некалькі тактаў для твайго ветлівага прэтара".
  
  
  Праз гадзіну Майстар Сінанджу крочыў да баявога верталёта "Апач".
  
  
  "Вось твой апач", - паведаміў яму прэтар Хорнворкс.
  
  
  "Ён падобны на нубійца", – сказаў Чыун, адзначыўшы, што пілот быў чарнаскурым.
  
  
  "Усе LME на борце. У пілота загад заставацца з вамі, пакуль праца не будзе выканана, і даставіць вас назад у цэласці і захаванасці".
  
  
  "Мы вернемся паасобку. Таму што я працягну шлях у Абамінадад адзін".
  
  
  Шрубы "Апача" завылі, апісваючы круг, які набіраў абароты. Узняўся пясок.
  
  
  "Што там наверсе?" Хорнворкс хацеў ведаць.
  
  
  "Чалавек, якога ты хочаш, каб я абезгаловіў".
  
  
  "Як ты збіраешся гэта зрабіць, не выклікаючы B-52?"
  
  
  "Патэлефанаваўшы па зусім іншым нумары", - сказаў Майстар Сінанджу, уступаючы ў які падымаецца струмень кручэння шрубы, нібы ў пяшчаную буру ў пустыні. "Што я і зрабіў".
  
  
  Кіраўнік 30
  
  
  
  
  У ціхую вёску Сінанджу, балансуе над халоднай. прыбыў вод Заходне-Карэйскім залівам, незнаёмы гук з усходам сонца.
  
  
  Гэта вывела жыхароў вёскі з іх рыбацкіх халуп і глінабітных хацін. Загаўкалі сабакі. Дзеці насіліся туды-сюды, як быццам хацелі выявіць крыніцу настойлівага звону пад скалой або пахаваны ў вечнай гразі, якую нават люты зімовы холад ніколі цалкам не цвярдзеў.
  
  
  Аднак адзін чалавек выйшаў са сваёй хаціны з соннай рашучасцю.
  
  
  Згорблены стары Пулянг, наглядчык вёскі Сінанджу, Жамчужыны Усходу, Цэнтра Вядомай Сусвету, цягнуўся ўверх па крутым узгорку да Дома Майстроў, які ўзвышаўся падобна каштоўнаму каменю, выразанаму з рэдкага дрэва, на невысокім пагорку, узвышаемся.
  
  
  Ён мармытаў праклёны сабе пад нос, апускаючыся на калені перад багата упрыгожанымі дзвярыма з цікаў дрэва, дакранаючыся двух панэляў паказальным пальцам. Пстрыкнуў патаемны замак. Ён зняў панэль, за якой выявіўся доўгі драўляны штыфт.
  
  
  Толькі пасля таго, як стары Пулянг прыбраў гэты які замінае штыфт, дзверы можна было бяспечна адчыніць.
  
  
  Ён перайшоў у цесную, затхлую атмасферу, дзе настойлівы звон працягваўся ўсё гучней.
  
  
  Высокі чорны прадмет быў пахаваны на нізкім табарэце. Пулянг здзіўлена апусціўся перад ім на калені. Кольцы працягваліся, на адлегласці сябар ад сябра, але нястомныя. Ён убачыў, што крыніца гэтага звону была падобная на падсвечнік з пачварнай чорнай кветкай, якая прарасла наверсе. Прадмет быў з цьмяна-чорнага матэрыялу, падобнага да эбенавага дрэва.
  
  
  Стары Пулянг пакорпаўся ў сваім розуме ў пошуках прыдатнага рытуалу.
  
  
  "Ах", - прамармытаў ён, успамінаючы. Пагавары з кветкай і паслухай песцік.
  
  
  Ён узяў падсвечнік, зняўшы падобны на песцік прадмет з раздвоенага зубца, з якога ён звісаў. Ён прыціснуў гэта да вуха і паднёс да рота пачварную кветку нейкай штуковіны без паху, як яе даўным-даўно праінструктавалі.
  
  
  Надакучлівы звон імгненна спыніўся.
  
  
  Пулянг загаварыў. "Так, аб Настаўнік?"
  
  
  З песціка пачуўся голас. Пулянг прыслухаўся.
  
  
  "Але ..." - пачаў ён. "Я не чуў, што ты памёр. Так, я ведаю, што ты не жывеш са сваімі продкамі. Я..."
  
  
  Здрыгануўшыся, ён уздрыгнуў ад рэзкага які кракае голасу, які зыходзіць са слыхавой прылады.
  
  
  "Неадкладна, аб майстар Чиун", - сказаў ён.
  
  
  Ён паставіў прыладу на месца і адправіўся на пошукі вызначанага прадмета ў напаўцёмным пакоі.
  
  
  Вакол яго стаялі скарбы вякоў. Выдатныя шоўку. Золата разнастайных формаў. Каштоўныя камяні ў збанах, грудамі, якія высыпаліся з шаўковых мяшкоў, ляжалі ў багацці. Манеты з выявамі знакамітых і невядомых імператараў былі складзены ў адкрыты куфар, падзелены на дзве купкі - для тых, хто заплаціў своечасова, і для тых, хто не заплаціў.
  
  
  Прадмет пошукаў старога карэйца вісеў на ганаровым месцы.
  
  
  Гэта быў меч. Больш за сем футаў даўжынёй, з тонкім лязом, пераходзячым у шырокае вастрыё ў форме рыдлёўкі.
  
  
  Рукаяць была інкруставана вытанчанымі ізумрудамі і рубінамі.
  
  
  Стараючыся не параніцца, стары Пулянг зняў доўгі ўпрыгожаны меч са срэбных наканечнікаў. Асцярожна занёс яго ў доўгую шкатулку чорнага дрэва і паклаў унутр.
  
  
  Унутраная частка шкатулкі была адлітая так, каб умясціць меч. Ён зачыніў вечка і ўставіў два латуневыя гаплікі ў вушы, замацаваўшы, але не замкнуўшы шкатулку.
  
  
  Затым, пасля награвання чары з воскам, Пуллянг наклаў друк над скрынкі. Гэта была простая прылада, трапецыя, падзеленая напалову касой рысай.
  
  
  Ён ведаў, што гэта было лепш, чым самы надзейны замак, больш каштоўнае, чым самы дарагі друк, і страшней за любое пісьмовае папярэджанне аб крадзяжы.
  
  
  Гэта была пячатка Дома Сінанджу, і яна гарантавала, што меч дасягне сваёй мэты.
  
  
  Вострай палачкай, абмочанай у гарачы ліпкі воск, Пуллянг напісаў пункт прызначэння на верхняй частцы скрынкі:
  
  
  ПРЭЗІДЭНТУ МАДДАСУ ХІНСЕЙНУ ДВАРАЦ ЖАЛОБЫ АБАМІНАДАД, ІРАІТ
  
  
  Затым ён адправіўся на пошукі пасланца, які адправіўся б у навакольны свет і заклікаў лёкая паўночнакарэйскага ўрада накіраваць меч у шлях.
  
  
  Кіраўнік 31
  
  
  
  
  Салуда Джамарт належаў да племя пеш-мергас. На курдскай гэта азначала: "Тыя, хто глядзіць смерці ў асобу".
  
  
  Сотні гадоў курды пакутавалі ад рук арабаў і турак. На працягу стагоддзя яны марылі аб стварэнні новага Курдыстана на поўначы Іраіта. Трыццаць гадоў яны ваявалі з Іраітам.
  
  
  Жорсткія ўказы Мадаса Хінсейна былі толькі апошнім прыгнятальнікам, але калі прыгнятальнікі сыходзілі, Мадас быў асабліва злым. Не здавольваючыся знішчэннем курдаў шляхам кровапраліцця і жорсткасці, ён выпусціў свае смяротныя газы на простыя курдскія вёскі.
  
  
  Салуда ледзь не памёр ад такога жаху, калі іраіты напалі на яго родную вёску ў даліне Бехінда.
  
  
  У тыя дні ён быў камандзірам цэлага сурлека - роты ў тысячу чалавек. Пасля таго, як газ быў выкінуты, пакінуўшы толькі трупы з чорнай скурай, ён змог сабраць усяго толькі лек з 350 курдаў.
  
  
  Цяпер, пасля заваёвы Курана, ён быў усяго толькі прыяцелем. Але пяцьдзесят чалавек. Астатніх сілком прызвалі ў войска Іраіці. Гэта была апошняя жорсткасць - быць вымушаным змагацца за прыгнятальніка.
  
  
  Тым не менш, Салуда з нецярпеннем чакаў таго дня, калі гэтыя самыя курды стануць гадзюкамі ў грудзях прыгнятальніка, які адважыўся абвясціць сябе сучасным Саладзінам - ведаючы, што Саладзін быў не арабам, а самым магутным з усіх курдаў.
  
  
  Салуда прысеў на кукішкі на схілах гары, прыціскаючы да грудзей свой 7,98-міліметровы пісталет. Вінтоўка Брно, якую ён вырваў з мёртвых рук свайго доблеснага бацькі пасля перастрэлкі, калі гук верталёта дасягнуў яго вушэй.
  
  
  Гэта не было падобна на выкрут прыгнятальніка, таму Салуда спыніў агонь пасля таго, як падпоўз да выгоднага месца.
  
  
  Гэта было маленькае судна, якое ляцела нізка, падобнае на вялізную цёмную нябесную акулу. Апазнальныя знакі не былі Іраіці.
  
  
  Ён асеў на пяску, падымаючы пясчаныя хвалі, недалёка ад вёскі на беразе ракі Шын.
  
  
  Салуда спусціўся з гары. Занадта позна. Цёмная акула ўжо ўзляцела.
  
  
  Але ён пакінуў пасля сябе чалавека і мноства каробак.
  
  
  Асцярожна наблізіўшыся, курд Салуда ўбачыў, што пасажырам быў стары з дзіўнымі вузкімі вачыма. Ён стаяў рашуча, падняўшы падбародак, яго шаноўныя сівыя валасы луналі на гарачым ветры. Ён быў апрануты ў белае, колер благога прыметы.
  
  
  "Па малюнку твайго цюрбана я бачу, што ты курд з племя Барзані", - спакойна сказаў маленькі чалавечак, не зважаючы на смяротную пашчу Брно.
  
  
  "Сапраўды сказана", - сказаў Салуда, чый чырвона-белы клятчасты цюрбан выдаваў у ім ваяра, які ніколі не бег з поля бою. "І хто б ты мог быць, дзіўны чалавек з дзіўнымі вачыма, які гаворыць на мове майго народа?"
  
  
  "Я Чыун. Мае продкі ведалі вашых, калі яны сталі магутнымі і зваліся мідыйцамі".
  
  
  "Тыя дні амаль забытыя, мамуста", - сказаў Салуда, і павага змякчыла яго голас.
  
  
  Незнаёмы з цікаўнасцю схіліў галаву набок. "Дом Сінанджу таксама забыты?"
  
  
  "Не забыты, але памяць цьмянее".
  
  
  "Тады няхай з гэтага дня ўсё заззяе па-новаму", - сказаў Майстар Сінанджу, шырокім жэстам паказваючы на драўляныя скрыні, якія ляжаць у пыле. "Бо ў гэтых простых каробках я прынёс вызваленне для вашага народа і гібель для тырана Мадаса. Зброі хопіць на некалькіх сурлекаў".
  
  
  "Нажаль, - сказаў Салуда, апускаючы зброю, - у гэтыя злыя дні я камандую ўсяго толькі прыяцелем".
  
  
  "У цябе ёсць сябры? Іншыя камандзіры?"
  
  
  "Многія. Нават тыя, хто ў ненавіснай арміі Іраіці".
  
  
  "Гэта лепш, чым я спадзяваўся, бо гэтая зброя падыходзіць толькі супраць жудасных прымітыўных ракет падонкаў-прыгнятальнікаў".
  
  
  Крывым нажом Сулуда выявіў адну скрыню. Ён пакасіўся на шэрагі серабрыста-чорных трубак усярэдзіне.
  
  
  "Што яны будуць рабіць?" услых пацікавіўся ён, беручы адно з іх у рукі.
  
  
  "Яны зламаюць хрыбет д'яблу", – паабяцаў Чыун. "І нават дзіця можа выкарыстоўваць іх з карысцю". Абражаны, Салуда выплюнуў: "Тады спаганіце з вас, дзеці, за вашыя выхадкі. Мужчыны Курдыстана - воіны".
  
  
  "Я не хацеў цябе пакрыўдзіць, о курд. Тваім воінам трэба толькі выкарыстоўваць гэта, каб упісаць свае імёны на старонкі гісторыі".
  
  
  Салуда зняў каўпачок. Пах ударыў яму ў нос. Ён падышоў да каменя і напісаў сваё імя. Кончык пакінуў вільготны бясколерны след, які хутка знік, ператварыўшыся ў нішто.
  
  
  "Павінна быць, гэта магутная прылада для ліста, калі ён не пакідае слядоў на камені, але ўпісвае чыёсьці імя на старонкі гісторыі", - прамармытаў Салуда.
  
  
  "Калі ты недастаткова мужчына, каб валодаць ім, – парыраваў Чыун, – я знайду іншага".
  
  
  "Дастаткова мужны?" Салуда ўспыхнуў. "Я прачасаю пячоры і перадгор'і і знайду вас, серлексы, людзей, якія не баяцца тварыць гісторыю!"
  
  
  Майстар Сінанджу выпрастаўся са спакойнай годнасцю. "Сказана як праўдзівы сын мідыйцаў", - нараспеў вымавіў ён. "Я знайшоў Курда, які прымусіць Кола Лёсу здзейсніць поўны абарот".
  
  
  Кіраўнік 32
  
  
  
  
  Назім насіў сваю форму Іраіці як валасяніцу.
  
  
  Заклічнікі з Іраіці павезлі яго з роднай вёскі, і яму выдалі дрэнна якая сядзіць форму ў абмен на яго прыгожы цюрбан з махрамі, мехаваты ваўняны гарнітур і старую вінтоўку "Энфілд" без патронаў.
  
  
  З гэтым абразлівым выглядам зброі яго паставілі ахоўваць бункер, пафарбаваны ў пясочны колер, дзе напагатове стаяла вялікая ракетная ўстаноўка "Скад" на колцах.
  
  
  Але ў задняй кішэні ў яго была срэбная люлька, падораная яму таварышам-курдам па імені Мустафа. Яго інструкцыі былі гэтак жа простыя, як і невытлумачальныя.
  
  
  Калі надышла ноч, Назім сабраўся з духам, каб увайсці ў бункер. Ён не спалохаўся, таму што з дзяцінства чуў курдскую прыказку "Мужчына народжаны, каб яго забівалі". Калі яго забілі, то гэтаму наканавана было здарыцца.
  
  
  Дзверы бункера не былі зачыненыя, што палягчала выхад з пускавы ўстаноўкі ў самыя кароткія тэрміны. Назім проста ўвайшоў.
  
  
  Паставіўшы сваю бескарысную вінтоўку каля дзвярэй, ён праслізнуў да пускавы ўстаноўцы і ўзлез на вялізную ракету жоўта-карычневага колеру, якая ляжала плазам на рухомай накіроўвалай.
  
  
  Лежачы на жываце, ён зняў вечка са срэбнага цюбіка і пачаў пісаць сваё імя. Ён пісаў буйна, у адпаведнасці са сваімі інструкцыямі. Яму сказалі, што ён упіша сваё імя ў гісторыю, і паколькі свет даўным-даўно забыўся курдаў, справядліва званых "сіротамі сусвету", ён напісаў вельмі, вельмі аб'ёмна.
  
  
  Таму што ён ведаў, што па ўсім Ірайце і Куране яго браты-курды рабілі тое ж самае з іншымі "Скадамі" і ўдарнымі самалётамі "Ірайці".
  
  
  Кіраўнік 33
  
  
  
  
  Прэзідэнт Мадас Хінсейн шпурнуў трубку палявога тэлефона пасля 1785-га не адказанага званка.
  
  
  "Гэты здраднік Абуна адмаўляецца адказваць!" - зароў ён.
  
  
  Усё вышэйшае камандаванне, якое прысутнічала ў зале савета, падскочыла на сваіх месцах. Сярод іх былі віцэ-прэзідэнт Джуніпер Джэкман і міністр інфармацыі Дон Кудэр, якія адчувалі тое, што Мадас назваў "арыентацыяй".
  
  
  Мадас павярнуўся да свайго новага міністра інфармацыі, які насіў вусы Maddas Hinsein, нанесеныя чорным крэмам для абутку.
  
  
  "Растлумач гэта!" - запатрабаваў ён па-арабску.
  
  
  "Што ён кажа?" Кудэр нервова спытаў Джэкмана.
  
  
  "Паняцці не маю. На тваім месцы я проста пачаў бы гаварыць", - сказаў Джэкман.
  
  
  "Ну, ці бачыце, ваша светласць, - пачаў Дон Кудэр, - як я гэта бачу - і мы павінны быць асцярожныя з нашымі фактамі тут, таму што падзеі разгортваюцца занадта хутка, каб выбудаваць іх у паслядоўную паслядоўнасць ... "
  
  
  Міністр замежных спраў перавёў на хаду.
  
  
  Мадас выслухаў блытаную справаздачу з змрочным выразам твару. Паколькі гэта не супярэчыла яму, ён не зрабіў выключэнні. Ён прывык, што яго міністры шмат гавораць, але гавораць мала. Вось чаму ён заўсёды ўключаў тэлевізар у зале паседжанняў рады, наладжаны на CNN - гэта была яго адзіная крыніца дакладнай інфармацыі.
  
  
  Ён выцягнуў пульт з кабуры на поясе, прымусіўшы большую частку залы інстынктыўна прыгнуцца. Загарэўся лагатып CNN. Чальцы рады вярнуліся на свае месцы, з іх твараў сцякаў халодны пот.
  
  
  Усе яны моўчкі назіралі, як міністр замежных спраў спрабаваў збеглы перавод, выціраючы твар насоўкай.
  
  
  "Нам перашкодзілі", - сказаў Мадас Хінсейн, пачуўшы аб няўдачы з захопам Хамідзі Аравіі.
  
  
  "Часовая няўдача", - хутка сказаў міністр замежных спраў.
  
  
  "Які ты, несумненна, пераадолееш, Каштоўны лідэр", - дадаў міністр абароны.
  
  
  Мадас кіўнуў.
  
  
  "Мы павінны распрацаваць новую стратэгію, каб пасароміць няверных", – працягваў ён з няшчасным выглядам.
  
  
  "Ваш бляск дакажа, што ён пераўзыходзіць іх нізкае вераломства", - сказаў міністр сельскай гаспадаркі. "Як заўсёды".
  
  
  Віцэ-прэзідэнт Джэкман нахіліўся да Дона Кудэру. "Я не магу зразумець, пра што гавораць гэтыя аматары бараніны, а вы?"
  
  
  "ТССС!" Прашыпеў Кудэр. "Ты хочаш, каб нас прыстрэлілі?"
  
  
  "Яны не застрэляць мяне. Цяпер я віцэ-прэзідэнт. Я незаменны".
  
  
  "Раскажы гэта Дэну Куэйлу".
  
  
  Гэтая думка прымусіла віцэ-прэзідэнта Іраіці Джэкмана задумацца.
  
  
  "Я таксама асабісты сябар Луіса Фарахана", - адзначыў ён. "Гэта ўсё роўна што бясплатны пропуск у гэтую глуш пустыні".
  
  
  Голас Мадаса Хінсейна ўварваўся ў іх шэпт.
  
  
  "Мы павінны здзейсніць цудоўны жэст", - абвясціў ён. "Вочы арабскага свету зараз звернутыя на нас. Як мы можам сьцерці агрэсара? Ну ж, ну ж, у мяне павінны быць прапановы".
  
  
  "Мы маглі б паслаць Гвардыю Адраджэння на поўдзень", – асцярожна прапанаваў міністр аховы здароўя. "Калі вы лічыце, што мы павінны".
  
  
  "Добра. І што потым?"
  
  
  "Яны павінны заняць абарону лініі Мадас і нашай новай трынаццатай правінцыі, перш чым ненавісны агрэсар захопіць нашы пазіцыі".
  
  
  "Марнае марнаванне добрых салдат. Адпраўце на фронт пабольш прызыўнікоў з PPPA. Яны як дынары ў маёй кішэні. Карысныя толькі тады, калі іх марнуюць. Нашы лепшыя сілы павінны заставацца напагатове для будучыні вялікага шэйха дужання".
  
  
  "Мы маглі б падарваць нафтавыя свідравіны ў Куране", – прапанаваў міністр абароны.
  
  
  "Якая ад гэтага карысць?" - спытаў Мадас Хінсейн.
  
  
  "Гэта выклікала б выдатную серыю выбухаў. Магчыма, калі б у Куране не было нафты, у амерыканцаў не было б прычын заставацца і так дапякаць нам".
  
  
  Мадас Хінсейн падрабязна абдумаў гэты раман.
  
  
  Чалавек, які адважыўся на гэтую прапанову, выказаў яе толькі таму, што быў пастаўлены ў цяжкае становішча. Ён ведаў, што такі ўчынак прывядзе свет у лютасць. Але ў выбары між тым, каб прывесці мір у шаленства і раззлаваць свайго Каштоўнага Лідэра, гэта было не спаборніцтва. Свет не сядзеў за сталом насупраць яго.
  
  
  "Я падумаю над гэтым", - сказаў Мадас Хінсейн. "Гэта добрая ідэя".
  
  
  Падастрасны стук у дзверы перапыніў наступнага прамоўцы.
  
  
  "Пойдзем", - сказаў Мадас Хінсейн.
  
  
  Увайшоў гвардзеец Адраджэння ў чырвоным берэце. "Каштоўны Лідэр, мы знайшлі амерыканскую дзяўчыну на адным з самалётаў, якія вяртаюцца. Яна жадае пагаварыць з вамі".
  
  
  "Добра. Няхай яе памучаць. Я пагавару з ёй пазней".
  
  
  "Неадкладна, Каштоўны Лідэр. Але яна сказала, што ў яе ёсць план пакласці канец вайне".
  
  
  Пачуўшы гэта, Мадас Хінсейн расплыўся ў калючай усмешцы. Ён засмяяўся. Смех перарос у роў, які пракаціўся па пакоі падобна вар'яцкаму лясному пажару.
  
  
  "Яна хоча пакласці канец вайне, а вайны няма!" Зароў Мадас. “Яна не разумее ганарлівы народ Іраіці. Мы хочам вайны! Мы ўпіваемся вайной. Мы з нецярпеннем чакаем вайны”.
  
  
  "Так, мы атрымліваем асалоду ад вайной", - хорам адгукнулася Абураная Камандная рада, які ні ў што падобнае не верыў.
  
  
  "Яна кажа, што яна эксперт па ядзерных пытаннях", – дадаў гвардзеец.
  
  
  Мадас Хінсейн здушыў смех. Было толькі два словы, якія прыкавалі ягоную ўвагу. Адным з іх аказалася слова "ядзерны". Іншым было "Катаванне".
  
  
  "Прывядзі яе", - хутка сказаў ён, і яго твар вярнуў свой натуральны цвярозы выраз.
  
  
  Прывялі дзяўчыну. Ад яе яркай сукенкі з аптычным прынтам у іх перад вачыма ўсё паплыло, як быццам яны глядзелі на яе праз патрывожаную сажалку. Жоўтая стужка ў яе валасах прымусіла Мадаса Хінсейна змрочна нахмурыцца.
  
  
  "Прывітанне, я Скай Блуэл", - радасна сказала яна. "Мір".
  
  
  "О-о", - сказаў Дон Кудэр, пазнаўшы дзяўчыну.
  
  
  Міністр замежных спраў устаў. На дрэннай англійскай ён спытаў: "Вы вучоны з ЗША?" Яго тон быў скептычным.
  
  
  "Насамрэч я студэнтка Амерыканскага ўніверсітэта", - прызналася Скай. "Але я працавала ў аспірантуры ў лабараторыі Лоўрэнса Лівермара - да таго, як мяне выгналі за тое, што я нібыта запазычыла тэхналогію стварэння ядзернай зброі".
  
  
  "Ты здаешся простай дзяўчынай".
  
  
  "Спецыялізацыяй па фізіцы могуць быць дзяўчаты - я маю на ўвазе, жанчыны - таксама". Скай раптоўна паглядзела міма міністра замежных спраў. "Гэй, я цябе ведаю! Ты тая свіння-тэлевядучая за трыццаць. Ты дапамог мне стварыць нейтронную бомбу, з-за якой у мяне былі ўсе гэтыя непрыемнасці. Раскажы ім."
  
  
  Усе погляды звярнуліся да Дона Кудэр.
  
  
  "Гэта праўда", - асцярожна сказаў ён. “Я ведаю гэтую дзяўчыну. Яна падманула мяне. Я дапамог ёй стварыць нейтронную бомбу ў дэманстрацыйных мэтах, і яна з'ехала з горада да пачатку эфіру. Нам прыйшлося паказаць паўтор”. У яго вуснах гэта гучала як ампутацыя нагі.
  
  
  Мадас Хінсейн умяшаўся ў гэтую сварку з грубым пытаннем. Міністр замежных спраў нахіліўся, каб растлумачыць абмен рэплікамі.
  
  
  Пакуль яны прыціскаліся адно да аднаго, Скай Блуэл скрыжавала рукі на грудзях. "Да твайго ведама, - прашаптала яна Дону Кудэру, - мяне выкралі. Адбылося шмат дрэнных рэчаў. Палм-Спрынгс быў амаль сцёрты з твару зямлі. Хтосьці памёр. І, што горш за ўсё, мне прыйшлося з'ехаць з краіны. Мае бацькі адправілі мяне вучыцца ў Парыж ".
  
  
  "Маё сэрца абліваецца крывёй", - з'едліва сказаў Дон Кудэр.
  
  
  Неўзабаве міністр замежных спраў падняў сваю сера-сталёвую галаву з натоўпу.
  
  
  "Вы можаце стварыць нейтронную бомбу?" спытаў ён.
  
  
  "Калі ў вас дзе-небудзь завалялось трохі трыція, трохі аксіду берылію для пластыка для выкрыцця. О, так, і сталь для баявой гільзы".
  
  
  "Мы хочам. Але чаму ты робіш гэта для Іраіт? Ты амерыканец".
  
  
  "Гэта самая крутая частка", - усхвалявана сказала Скай. "У ЗША паўсюль вакол вас ядзерную зброю, праўда?"
  
  
  "Гэта праўда".
  
  
  "Такім чынам, я ствараю вам некалькі нейтронных бомб, і вуаля - імгненны баланс сіл. Яны не могуць скінуць ядзерную бомбу на вас, а вы не можаце скінуць ядзерную бомбу на іх".
  
  
  Гэтае зерне непераможнай логікі перайшло да Мадаса Хінсейна. Яго вільготныя карыя вочы спыніліся на нявінным твары дзяўчыны. Хітрая ўсмешка з'явілася на яго мясістым карамельным твары. - прашаптаў ён на вуха міністру замежных спраў.
  
  
  Міністр замежных спраў надарыў Скай Блуэл сваёй самай абяззбройваючай усмешкай.
  
  
  "Наш каштоўны лідэр, – мякка сказаў ён, – ён разумее мудрасць вашага пункту гледжання. Ён жадае ведаць, як хутка вы зможаце пабудаваць для нас гэтыя прылады, якія забяспечваюць свет".
  
  
  "О, тыдзень", - сказала Скай. "Можа быць, месяц. Залежыць ад таго, з чым мне давядзецца працаваць".
  
  
  "Я думаў, ты антыядзерны", - прашаптаў Дон Кудэр.
  
  
  "Так. Але я больш супраць вайны. Паслухайце: Ніякай крыві ў абмен на нафту! ЗША прэч з Хамідыйскай Аравіі!" Яна панізіла голас. "Я кажу як Джэйн Фонду, ці як?"
  
  
  "Ты кажаш "ці што", - агрызнуўся Дон Кудэр. "Вызначана".
  
  
  Калі словы Скай Блуэл былі перакладзены, ухмылка Мадаса Хінсейна стала шырэй. Ён гучна пляснуў у ладкі. Ён казаў вельмі доўга.
  
  
  Наступным выступіў міністр замежных справаў.
  
  
  "Наш каштоўны лідэр вырашыў вынесці гэта на галасаванне ў сапраўды дэмакратычнай манеры. Усе, хто выступае за адтэрміноўку далейшых ваенных дзеянняў на карысць стварэння нейтронных бомб, скажыце "так"".
  
  
  "Я галасую супраць", - заявіў віцэ-прэзідэнт Джэкман.
  
  
  "Я таксама", - умяшаўся Дон Кудэр. "Гэта смешна".
  
  
  "Усім выступоўцам супраць выдадуць табельныя пісталеты разам з адным патронам".
  
  
  "Чаму толькі адзін?" - спытаў Кудэр.
  
  
  "Таму што, калі хтосьці хоча пакончыць з сабой з дапамогай пісталета, – сказалі яму, – адной кулі дастаткова".
  
  
  "Я галасую "за", - неадкладна сказаў Кудэр.
  
  
  Віцэ-прэзідэнт Джэкман нецярпліва падняў руку. "Зрабіце два "так".
  
  
  Насамрэч, рашэнне было аднагалосным.
  
  
  Гэта зрабіла ўражанне на Скай Блуэл. "Вау! У Хо Шы Міна няма нічога лепш за цябе!"
  
  
  Калі міністр замежных спраў выводзіў Скай Блуэл з пакоя, яна няўпэўненым голасам задала пытанне.
  
  
  "Гэтая лухта пра самагубства. Гэта быў жарт, праўда?"
  
  
  "У Абамінададзе мы заўсёды рэжам. Я сам часта дзякую Алаху за тое, што ён даў нам пачуццё гумару, роўнага якому няма ў арабскім свеце".
  
  
  І міністр замежных спраў усміхнуўся, як піранні, якая разглядае ногі ў вадзе.
  
  
  Кіраўнік 34
  
  
  
  
  Мінуў дзень. Два. Тры. Тыдзень. Два тыдні.
  
  
  Пакуль свет затаіў дыханне, прамысловая моц Амерыкі рыхтавалася да ваеннай місіі, якой наканавана ўвайсці на старонкі гісторыі як аперацыя "Дынамічнае высяленне".
  
  
  Фабрыка ў Огдэне, штат Юта, перайшла на кругласутачныя змены, выпускаючы процігазонепранікальныя касцюмы з бутылкаўчуку фламінга-ружовага колеру, абсталяваныя чымсьці накшталт лейцарных антэн у вобласці сядзенняў. Ніхто не ведаў чаму.
  
  
  На заводах, якія былі раскіданыя па ўсёй Аёве, Мічыгану і іншым раёнам цэнтральнай часткі Амерыкі, спецыяльна вырабленыя ружовыя супрацьгазы сыходзілі з канвеераў, пакаваліся пад пільным наглядам узброеных паліцыянтаў, а затым загружаліся на борт транспартных самалётаў C-5 Galaxy для пералёту даўжынёй у пяць тысяч міль у Хамідыйскую Аравію.
  
  
  Якія прастойваюць аўтамабільныя заводы Дэтройта атрымалі тэрміновыя замовы на ўнікальныя стеклопластиковые карпусы, якія былі занадта вялікімі для звычайных серыйных аўтамабіляў і аэрадынамічна непадыходнымі для невялікіх самалётаў - другое меркаванне дырэктара заводу.
  
  
  У Акроне, штат Агаё, гумавай сталіцы свету, вырабленыя па індывідуальнай замове дырыжаблі прайшлі стадыю вытворчасці і былі адпраўленыя плоскімі, нібыта для выкарыстання на наступным парадзе Rose Bowl. Іх фактычным пунктам прызначэння была Зорка ў цэнтры ваеннай базы "Кветка пустыні" ў Хамідыйскай Аравіі, дзе яны знаходзіліся ў бяспецы бункераў, камуфляваных у пустыні.
  
  
  Уся аперацыя была арганізавана ва ўмовах строгай сакрэтнасці з часоў бамбардзіроўкі Трыпалі. Уцечак інфармацыі не было. Гэта парадавала той сектар афіцыйнага Вашынгтона, які быў прысвечаны ў план.
  
  
  У які не ўваходзіў Аб'яднаны камітэт начальнікаў штабоў у Пентагоне. Яны паняцця не мелі. Упершыню ў гісторыі Злучаных Штатаў Амерыка ўступала ў вайну, і яе вярхоўнае камандаванне было не ў курсе.
  
  
  Але не цалкам які выпаў з агульнай карціны.
  
  
  Старшыня Аб'яднанага камітэта начальнікаў штабоў уварваўся ў Рэзервуар, сціскаючы ў кулаку зялёны мех для смецця.
  
  
  "У мяне ёсць адзін!" - пракрычаў ён. Аб'яднаны камітэт начальнікаў штабоў сабраўся вакол стала, пакуль ён высыпаў змесціва на стол. Яны нецярпліва перабіралі змесціва.
  
  
  "Яно ружовае!" - прамармытаў камандзір марской пяхоты. "Я не магу дапусціць, каб мае людзі насілі такое! Ваенна-марскі флот ніколі не дазволіць мне забыцца пра гэта".
  
  
  "Што гэта за трыкутнікі, якія звісаюць уніз?" - спытаў начальнік штаба арміі, цярэбячы адзін з іх.
  
  
  Начальнік штаба ВПС пстрыкнуў пальцамі. "Напэўна, гэта нашыўка для выяўлення газу. Верагодна, зелянее пры першых прыкметах хлору".
  
  
  "А гэтая гнуткая загагуліна ззаду, павінна быць, які-небудзь навамодны газавы датчык", – уставіў начальнік ваенна-марскіх аперацый.
  
  
  Усе пагадзіліся, што так і павінна было быць.
  
  
  Але ружовы афарбоўка працягваў збіваць іх з панталыку. За выключэннем партызанскай вайны ў Маямі-Біч, ніхто не ведаў аб баявым становішчы, у якой дамінаваў ружовы колер фламінга.
  
  
  Але яшчэ большую праблему выклікаў той факт, што Белы дом трымаў іх у няведанні адносна маючай адбыцца аперацыі.
  
  
  У Белым доме прэзідэнт Злучаных Штатаў прымаў тых, хто тэлефанаваў, асабліва тых, хто зыходзіў з Пентагона.
  
  
  Ён ехаў па вішнёва-чырвонай лініі ў санаторый Фолкрофт і да Гаральда Сміта.
  
  
  "Пакуль усё ідзе добра", - казаў ён. "Генерал Хорнворкс кажа, што яго войскам спатрэбіцца ўсяго толькі яшчэ адзін дзень трэніровак, перш чым яны рушаць на поўнач".
  
  
  "Ці было што-небудзь чуваць аб Майстру Сінанджу з тых часоў, як ён сышоў у Іраіт?" Спытаў Сміт.
  
  
  "Ніякіх. Але я падзяляю вашу турботу. Тое, што ён здзейсніў, было адважным учынкам, па-чартоўску адважным".
  
  
  "Звычайна я б не турбаваўся, спадар Прэзідэнт. Але пасля яго працяглых выпрабаванняў ён не на вышыні. Калі ўсё гэта скончыцца, я баюся, што ад яго будзе мала карысці на месцах".
  
  
  Прэзідэнт уздыхнуў. "Давайце пройдзем праз гэты крызіс, перш чым пачнем турбавацца аб будучыні. Пасля таго, як усё скончыцца, мяне больш за ўсё турбуе аднаўленне нашых узброеных сіл у нармальным стане. Вы павінны ўбачыць новую арганізацыйную табліцу. Чытанне яе вяртае мяне да ўрока старажытнай гісторыі місіс Папуліус ".
  
  
  "Вядома, сэр".
  
  
  "Ці была якая-небудзь актыўнасць са боку прынады?"
  
  
  Нічога. Некалькі перадач. Яны працягваюць прыкідвацца, што звышгодны Джэкман і гэты вядучы Кудэр зараз з'яўляюцца паўнапраўнымі чальцамі Каманднай рады Мяцежнікаў, але гэта, відавочна, выкрут, каб пазбегнуць праблемы з закладнікамі. Але ніякіх паведамленняў аб ваеннай актыўнасці не паступала з моманту спробы ўварвання на мяжу. Будзем спадзявацца, што так будзе працягвацца да таго часу, пакуль дынамічнае высяленне не будзе паспяхова завершанае”, - жорстка заключыў Сміт.
  
  
  "Ведаеш, Сміт, якой бы вар'яцкай ні была гэтая задума, я не магу не адчуваць да яе абсалютнай упэўненасці", - прызнаўся прэзідэнт.
  
  
  "Майстар Сінанджу яшчэ ні разу не падводзіў нас".
  
  
  Выклік быў перапынены. Свет вярнуўся да падліку дзён і варажбы, што будзе далей.
  
  
  Але, відаць, нічога не адбылося. Ні на зямлі, ні ў паветры.
  
  
  Толькі ў космасе быў знойдзены намёк на будучыя падзеі. У пяцістах мілях над зямлёй арбітальны спадарожнік-шпіён "Лакрос" выявіў незвычайны слуп метану, які зыходзіць з унутраных раёнаў Афганістана. Ён рухаўся на захад, але аналітыкі ЦРУ не змаглі яго ідэнтыфікаваць. Гэта здавалася натуральнай з'явай, але ў маштабах, якіх яны ніколі раней не бачылі.
  
  
  Паколькі ён рухаўся супраць пераважных вятроў, вывяржэнне вулкана ці дна возера было выключана. Адзінай іншай магчымасцю мог быць прыплод магутнага статка вадзяных буйвалаў. Але панічныя ўцёкі вадзяных буйвалаў такога маштабу ніколі не былі заўважаныя раней. На зямлі не было жывёлы, дастаткова буйной, каб напалохаць такую колькасць жывёлы.
  
  
  Па ўсім акупаваным Курану і Ірайту курдскія ваяры прабіраліся ў хованкі самалётаў і бункеры "Скадов", неўзаметку запісваючы свае імёны і пакідаючы месцы сваіх рабаванняў незаўважанымі чалавекам або спадарожнікам.
  
  
  А ў Абамінадад, Іраіт, прыбыла драўляная скрыня, адрасаваная прэзідэнту Мадасу Хінсейну.
  
  
  Кіраўнік 35
  
  
  
  
  Прэзідэнт Мадас Хінсейн не быў дурнем.
  
  
  Калі драўляная скрыня з паштовым штэмпелем Пхеньяна, Паўночная Карэя, была дастаўлена ў Палац Смутку, ён загадаў сваім самым каштоўным чальцам рады адкрыць яго, пакуль сам спускаўся ў бункер нямецкай вытворчасці пад палацам, празваны Маці ўсіх бункераў. Ён заўсёды адбіраў для гэтай задачы сваіх найлепшых людзей, бо ведаў, што гэта ўтрымае іх ад таго, каб самім дастаўляць яму бомбы.
  
  
  Сёння яго фаварытамі аказаліся міністр замежных спраў і віцэ-прэзідэнт Джуніпер Джэкман.
  
  
  Джэкман быў толькі рады паднесці крышан да скрыні. Чарга з АК-47, накіраваная ў яго бок, уяўляла сабой вялізную матывацыю.
  
  
  "Трымаю ў заклад, Дэн Куэйл не спраўляецца з такога роду абавязкамі", - паскардзіўся ён, упэўнены, што яго не застрэляць, таму што ніхто ў пакоі не разумеў па-ангельску.
  
  
  Дошкі з трэскам раскалоліся, агаліўшы цудоўны меч даўжынёй з Карыма Абдул-Джаббара, інкруставаны каштоўнымі камянямі.
  
  
  Мадаса Хінсейна выклікалі толькі пасля таго, як меч быў шчасна выняты, агледжаны на наяўнасць атрутных шыпоў і пагружаны ў раствор, які мяняў колер, калі на лязо быў нанесены кантактны яд.
  
  
  "Гэта падарунак, Каштоўны лідэр", - далажыў міністр замежных спраў. "Сапраўды. Бачыш?"
  
  
  "Паўночнакарэйцы, відавочна, салідарныя з намі", - сказаў прэзідэнт Irait са спакойным задавальненнем.
  
  
  "Аднак яны сцвярджаюць адваротнае. Я размаўляў з іх амбасадарам, і ён нічога не ведае пра гэты цудоўны падарунак".
  
  
  Мадас Хінсейн нахмурыўся. "Я прыму гэта ў любым выпадку. Павесь гэта над маім сталом на ганаровым месцы".
  
  
  "Неадкладна, Каштоўны Лідэр".
  
  
  Калі меч быў надзейна замацаваны, прэзідэнт Мадас Хінсейн замкнуў за сабой дзверы і стаяў, гледзячы на меч. Ён ухмыльнуўся. Гэта быў дастойны клінок, і ён прынёс яму суцяшэнне пасля знішчэння скрыжаваных ятаганаў, якія так трыўмфальна падняліся над плошчай Арабскага Адраджэння.
  
  
  Смутак ад гэтай няўдачы нагадаў арабскаму Скимитару аб здрадзе чатырохрукай Кімберлі Бэйнс і прымусіла яго задумацца аб папраўчай дысцыпліне яе хуткіх, цвёрдых рук. Калі яна пайшла, больш не было каму яго вышлёпаць.
  
  
  Імпульсіўна ён падышоў да тэлефона.
  
  
  "Дзяўчына з павукападобнымі рукамі", - запатрабаваў ён ад свайго галоўнага ката, міністра культуры, - "яе цела ўсё яшчэ ў вязніцы?"
  
  
  "З амерыканскім забойцам, як ты і загадаў, Каштоўны Лідэр".
  
  
  "Яны ... павеюць?"
  
  
  "Як ні дзіўна, не".
  
  
  Хуткая ўсмешка азарыла смуглы твар прэзідэнта. "Не? Хммм. Тады, магчыма, я буду іх катаваць".
  
  
  "Ці можна катаваць мёртвых?" - пацікавіўся міністр культуры з ноткай цікавасці ў голасе.
  
  
  "Калі ў кагосьці хопіць на гэта духу". Мадас Хінсейн засмяяўся і павесіў трубку.
  
  
  Унізе, у самай прахалоднай частцы падзямелля, целы ляжалі на халодных плітах з чорнага базальту. Іх скура была надзіва роўнага чорнага колеру, нібы прыцярушаная вугальным пылам.
  
  
  Жанчына была цалкам аголена. Мадас Хінсейн адкінуў думку аб тым, каб узлезці на яе. Аднойчы ён згвалтаваў халодны труп, калі быў бесклапотным маладым чалавекам. Больш ніколі, пакляўся ён. Ён падхапіў жудасную прастуду.
  
  
  Мужчына ляжаў, улагоджаны смерцю, з заплюшчанымі вачыма і суровым выразам твару. Яго рознакаляровыя шоўку з гарэма былі разарваныя на шматкі, але Мадас Хінсейн не звяртаў на гэта ўвагі. Ён заўважыў вялікі яйкападобны шышку ў цэнтры свайго ілба. Відавочна, сіняк.
  
  
  Гэта было даволі незвычайна, і прэзідэнт Irait не ўтрымаўся і тыцнуў у гэта пальцам.
  
  
  На яго жах, яна разляцелася на часткі, як надкушаная сліва.
  
  
  "Алах!" - ахнуў Арабскі Ятаган, адхістаючыся. Бо шышка адкрылася, як мёртвае павека, агаліўшы невідушчы чорны шар. Ён выразна памятаў, што пры жыцці на лбе гэтага чалавека не было такога органа.
  
  
  Калі Мадас Хінсейн падаўся назад, чорныя рукі заварушыліся на пліце ззаду яго, як перавернуты амар. Аголеныя грудзі скаланулася, падштурхоўвалася затрыманым дыханнем.
  
  
  Постаць на пліце моўчкі прыняла сядзячае становішча, і крывава-чырвоныя вочы з полымем ўтаропіліся на яго нічога не падазравалую спіну.
  
  
  "Ты жывеш..." - прашаптаў мёртвы голас занадта ціха, каб яго можна было пачуць.
  
  
  І з калідора данёсся гучны, апантаны голас, які крычаў: "Аб шабля арабаў! Непрыступная лінія Мадаса атакаваная!"
  
  
  Прэзідэнт Мадас Хінсейн выбег з пакоя катаванняў на імгненне раней, чым учапіўся ў чорныя пазногці.
  
  
  Кіраўнік 36
  
  
  
  
  Калі б быў нехта, каму ён мог паскардзіцца, не падвяргаючыся расстрэлу за сумненне ў аўтарытэце, палкоўнік Хахмад Барсумян з Гвардыі Адраджэння паскардзіўся б гучна і гучна.
  
  
  Але ён думаў, што ў яго і так было дастаткова непрыемнасцяў. Яго загад з'явіцца на лінію Мадас і прыняць камандаванне разнамасным атрадам народнай падтрымкі Popular мог азначаць толькі тое, што вышэйшае камандаванне ставілася да яго з падазрэннем. Навошта яшчэ яны саслалі б яго працаваць сярод недысцыплінаваных уладальнікаў крам і настаўнікаў у дрэнна якая сядзіць уніформе?
  
  
  Была ноч, і палкоўнік Барсумян стаяў на вяршыні землянога бруствера, аглядаючы нейтральную зону ў свой ваенны палявы бінокль фірмы "Цэйс".
  
  
  Нізка ў небе вісеў серп месяца. Гэта было добрай прыкметай, падумаў ён. Тая невялікая колькасць святла, якую яна пралівала, была падобная на мігатлівы срэбны дождж, які збіраецца ў пустынных вадзі ўнізе.
  
  
  Не было ніякіх прыкмет сіл ААН па барацьбе з прынадай. Яны ніколі не нападуць. Яны баяліся, Барсумян быў упэўнены.
  
  
  У небе з'явілася нізкая постаць. Яе асвятліў пробліск месячнага святла.
  
  
  Палкоўнік Барсумян паправіў акуляры. Яно было ціхім і пляскатым, як аблудны месяц. І яно набліжалася сюды.
  
  
  "Каманда пражэктараў!" - крыкнуў ён уніз. "Накіруйце свой прамень у той бок, вы, аслы!"
  
  
  Ажыў магутны вальфрамавы ліхтар. Прамень накіраваўся на поўдзень, прачэрчваючы неба.
  
  
  "Налева. Цяпер направа! Туды! Трымай яго там!" Загадаў Барсуміян.
  
  
  І калі гарачы прамень працяў плывучую маўклівую істоту, палкоўнік Барсумян навёў на яго свой бінокль.
  
  
  Яго сківіца павольна адвісла ад жудаснага відовішча. Яго вочы сталі круглымі, як манеты. Ён адчуваў, як яго сэрца калоціцца высока ў горле.
  
  
  "Прыстрэлі гэтае багахульнае стварэнне!" скамандаваў ён высокім, хрыплым голасам. "Апусці яе!"
  
  
  Аранжава-чырвоныя трасіруючыя кулі пранесліся праз ноч. І прамахнуліся.
  
  
  "Папраў свой прыцэл, аслінае вырадак!"
  
  
  Зенітная батарэя PPPA зрабіла гэта. На гэты раз яны адкрылі прыцэльны агонь у іншым напрамку, эфектна прамахнуўшыся.
  
  
  Неўзабаве стварэнне праляцела прама над галавой, і Барсуміян, убачыўшы чатыры ружовыя капыты, якія навісла прама над ім, адмяніў свой загад.
  
  
  "Не страляйце! Мы не жадаем, каб на нас звалілася нячыстая сіла!"
  
  
  У загадзе не было патрэбы. Артылерысты былі добрымі мусульманамі. І яны чулі бесперапынны ўзмоцнены віск, які, здавалася, выдаваў парылы ружовы монстар. Ад гэтага кроў застыла ў жылах у кожнага чалавека ўздоўж доўгай лініі Маддаса - у стратэгічных кропках над умацаваннямі іншыя маўклівыя ружовыя монстры парылі, як самае благое прадвесце.
  
  
  Мусульманскія твары звярнуліся да неба. Мусульманскія раты разяўлены ў глыбокай павазе і страху. Усе вочы былі скіраваныя на маўклівых монстраў наверсе.
  
  
  І, як быццам падлучаныя да таймера, усе монстры ўзарваліся! адначасова.
  
  
  Пачалі падаць аскепкі слізкага ружовага рэчыва, падобнага на плоць. Салдаты кінуліся да сваіх бліндажоў. Некаторыя адступілі з лініі фронта. Некаторыя з крыкамі пабеглі. Іх ніхто не спыніў. Нікому не было справы.
  
  
  І калі мітусня пачала сціхаць, астатнія абаронцы пачулі іншы гук.
  
  
  Ён лінуў з поўдня, з мяжы. Гэта быў свайго роду свіст, але цудоўны па сваёй паўнаце і пышнасці.
  
  
  Палкоўнік Барсумян, на шчасце, не крануты брудным ружовым дажджом, падпоўз да бруствера і яшчэ раз скарыстаўся сваім палявым біноклем.
  
  
  На гэты раз яго рот акругліўся. Таму што ён убачыў надыходзячае войска.
  
  
  Яны наступалі доўгай лініяй для перастрэлкі, глыбінёй трыццаць чалавек. Гэта была лінія, якая цягнулася ў абодвух напрамках, сцяна ружовага колеру.
  
  
  Ружовыя ногі маршыравалі ва ўнісон. Ружовыя рукі прыціскалі штурмавыя вінтоўкі М-16 да ружовых грудзей. Вінтоўкі не былі ружовымі, але твары над імі былі - ружовымі, непахіснымі і жахлівымі. Шкляныя вочы вылупіліся над ружовымі мордамі, якія былі прарэзаны двума ноздрамі з ружовым абадком. Ружовыя трохкутныя вушы пляскалі і біліся аб пульхныя ружовыя шчокі, калі ружовыя салдаты прасоўваліся бесперапыннай ружовай лініяй.
  
  
  А наперадзе іх, тут і там, грукаталі круглыя ружовыя монстры з аднолькавымі зверападобнымі мордамі. Яны пакідалі на пяску сляды, падобныя да слядоў гусенічных машын. І яны вішчалі, і рохкалі, і выдавалі гукі "хрю-хрю", ад якіх у пабожнага мусульманіна палкоўніка Барсумяна мурашкі пабеглі па скуры, нібы ад цікаўных мурашак.
  
  
  Але самым жахлівым з усяго быў гук, які насоўваўся на гэтае нячыстае войска звяроў падобна гукавой сцяне.
  
  
  Гэта быў цудоўны свіст. Мелодыя была дакучліва знаёмай узрушанаму слыху палкоўніка Хамада Барсумяна.
  
  
  Ён не мог успомніць, што гэта. Але ён ведаў, што чуў гэта раней. Недзе.
  
  
  Палкоўнік Барсумян паняцця не меў, што ён слухае тысячу ружовых вуснаў, якія агучваюць тэму з класічнага кінафільма "Мост праз раку Квай".
  
  
  Яму больш было ўсё роўна. Ён кінуў свой АК-47 і кінуўся да бронетранспарцёра. Зарыпеў стартар, праклінаючы непаваротлівую машыну савецкай вытворчасці. Затым ён накіраваў БТР на поўнач, заціскаючы адной рукой вуха, каб заглушыць гэты пракляты свіст.
  
  
  Ён павінен быў папярэдзіць сваіх таварышаў з Гвардыі Адраджэння аб тым, што войска нячыстых выступіла ў паход.
  
  
  Яго не хвалявала, што здарылася з недысцыплінаваным PPPA. Няхай яны дастануцца арміі няверных хазіраў. Гэта не мела значэння. Спатрэбіліся б сапраўдныя салдаты, каб абараніць Іраіт ад гэтай самай жахлівай агрэсіі.
  
  
  Калі б гэта было магчыма.
  
  
  Кіраўнік 37
  
  
  
  
  Навіны былі настолькі жудаснымі, што ніхто не хацеў паведамляць іх Маддасу Хінсейну.
  
  
  Мяцежная Камандная рада сабралася за сталом. Іх прэзыдэнт павінен быў зьявіцца з хвіліны на хвіліну. Міністр замежных спраў прапанаваў віцэ-прэзідэнту паведаміць дрэнныя навіны. Але паколькі віцэ-прэзідэнт не размаўляў па-арабску, гэта было цяжка ажыццявіць.
  
  
  "Але няверныя перайшлі мяжу Мадаса", - сказаў міністр адукацыі такім напружаным голасам, што, здавалася, яму схапілі за горла.
  
  
  "Без адзінага стрэлу", - дадаў міністр культуры. "PPPA проста пакінула свае пасады. Каштоўны лідэр будзе ў лютасці. Хтосьці будзе застрэлены".
  
  
  "Давайце прапануем, каб ён сам застрэліў PPPA", - раптоўна сказаў міністр замежных спраў. "Кожнага. Асабіста. Яму гэта спадабаецца. І гэта зойме яго".
  
  
  Міністр абароны дадаў свае два цэнты. "Гэта бліскучая ідэя, але, нажаль, занадта позна".
  
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  
  "Яны былі знішчаны Гвардыяй Адраджэння, якая выразала іх, калі яны захапілі падраздзяленні гвардыі".
  
  
  "Няўжо нікога не засталося?" - спытаў міністр замежных спраў.
  
  
  "Толькі элементы Гвардыі Адраджэння, і яны - наша апошняя надзея ўтрымаць Куран", - сказалі яму.
  
  
  Позіркі перамоў, якія сядзелі за сталом, сустрэліся. На адным канцы Дон Кудэр і віцэ-прэзідэнт Джэкман абмяняліся трывожнымі поглядамі.
  
  
  "Відаць, у іх дрэнныя навіны ці нешта падобнае", - прашаптаў Джэкман.
  
  
  "Падобна на тое", - сказаў Кудэр, цярэбячы свае новыя вусы. Гэта сапраўды набліжалася. Ён спадзяваўся, што Каштоўны Лідэр ухваліць. Можа, гэта зробіць на яго такое ўражанне, што яго не прыстрэляць, як, здавалася, здаралася часта. Ён толькі пачынаў асвойвацца з працай, якая, здавалася, складалася з поўзання. Дон Кудэр набыў шырокі вопыт поўзання падчас сваёй папярэдняй кар'еры, беручы інтэрв'ю ў розных кіраўнікоў дзяржаў.
  
  
  "Што ж, мы ў бяспецы", - рызыкнуў Джэкман.
  
  
  "Як ты гэта сабе ўяўляеш?"
  
  
  "Я другі зверху, а ты мая правая рука".
  
  
  "Гэта не дапамагло апошняму міністру інфармацыі", - адзначыў Дон Кудэр.
  
  
  Вялебны Джуніпер Джэкман стаў вельмі ціхім.
  
  
  Імгненнем пазней уварваўся прэзідэнт Мадас Хінсейн.
  
  
  "Якія навіны?" спытаў ён, займаючы сваё месца.
  
  
  Ніхто не адказаў. Мадас стукнуў кулаком па стале. "Дакладвайце! Што адбываецца на фронце?"
  
  
  "Гэта... гэта было захоплена", - сказаў міністр абароны. "Цалкам".
  
  
  Мадас Хінсейн міргнуў. "Лінія Мадаса? Мой гонар і радасць? Апора ісламу?"
  
  
  "Мне шкада, але гэта праўда". Міністр абароны выціснуў слёзы з вачэй. Нахмурыўшыся, Мадас Хінсейн выцягнуў пісталет з кабуры і нядбайна стрэліў свайму міністру абароны ў твар. Усе былі ўражаныя вынікамі. Не кажучы ўжо пра тое, што яго запырскала.
  
  
  Рулю перамясцілася на міністра культуры. "Ты! Лінія Мадаса - яна вытрымлівае?"
  
  
  "Так, Каштоўны Лідэр. Ён стаіць гэтак жа непарушна, як і раней", - хутка сказаў мужчына.
  
  
  "Ты ілжэш", - сказаў Мадас Хінсейн, выконваючы радыкальную трахеатамію свінцовай куляй.
  
  
  Міністр культуры з булькатаннем зваліўся з крэсла. Потым наморднік дастаўся міністру замежных спраў.
  
  
  "Праўду! Гавары яе!"
  
  
  "Свінні!" забляяў міністр замежных спраў. "Амерыканцы размножваліся са свіннямі! Генетычныя салдаты-мутанты-свінні захапілі нашу першую лінію абароны. Механізаваныя мацёры! Якія лятуць свінні! Які мусульманін выстаіць перад такім нячыстым войскам?"
  
  
  Сумныя карыя вочы Маддаса Хінсейна затрымцелі пры гэтым паведамленні.
  
  
  "Недарэчна! Я пашкадую цябе, калі ты скажаш праўду ў бліжэйшыя некалькі секунд".
  
  
  "Але... Каштоўны Лідэр. Гэта праўда. Перад Алахам я..."
  
  
  Вусы міністра замежных спраў затрымаліся ў яго ў зубах, а зубы прабілі хрыбетнік іншай куляй.
  
  
  Наступнай павінна была быць віцэ-прэзідэнт Джуніпер Джэкман, але ў гэты момант увайшоў пасыльны з крыкам: "Каштоўны лідэр, Гвардыя Адраджэння! Іх знішчаюць!"
  
  
  "Якім войскам?"
  
  
  "Нашым уласным войскам. Рэгулярныя войскі Іраіці перасягнулі іх у паніцы, прымусіўшы бегчы ад надыходзячых танцораў-свіней".
  
  
  "Танцоўшчыцы?"
  
  
  "Яны, здаецца, танчаць, калі набліжаюцца. І насвістваюць".
  
  
  Мадас Хінсейн дастаў з-пад стала палявы тэлефон. Ён злучыўся напрамую з генералам, камандуючым сіламі Гвардыі Адраджэння ў акупаваным Куране, цяпер правінцыя Мадас.
  
  
  Замест адказу арабскага голасу ён пачуў свіст. Ён даведаўся мелодыю з "Моста праз раку Квай". Ятаган арабаў не сумняваўся, што гэта свісталі амерыканскія свінні. "Мост праз раку Квай" быў у спісе забароненых фільмаў Іраіці.
  
  
  Ён драўляным рухам кінуў трубку.
  
  
  "Ёсць навіны горшыя, Каштоўны лідэр", - нацягнута сказаў гвардзеец. "Урад ЗША аб'явіў вас ваенным злачынцам. Яны кажуць, што маюць намер павесіць вас да таго часу, пакуль вы не памраце".
  
  
  "Я не буду павешаны!" - зароў Маддас Хінсейн. "Я - Шабля арабаў. На свеце няма чалавека, які мог бы прымусіць мяне павесіцца, калі я гэтага не захачу. Ці не так, мае вернікі?"
  
  
  "Абсалютна, Каштоўны лідэр", - хорам адказалі члены збунтаванага каманднага савета, за выключэннем віцэ-прэзідэнта і міністра інфармацыі, якія, не разумеючы арабскага, здавольваліся тым, што глядзелі шырока расплюшчанымі вачыма ў прастору і трымалі ногі разам, каб іх мачавая бурбалка не апаражніўся.
  
  
  "Яны кажуць, што "Свінні міру", як іх завуць у прапагандысцкіх перадачах, пяройдуць мяжу Іраіта, калі ім не будуць перададзены ваенныя злачынцы. Яны вельмі ўгневаныя газавым нападам на іх кампутарны аванпост".
  
  
  "Тады яны атрымаюць ваенных злачынцаў", - рашуча абвясціў Мадас Хінсейн. Ён абвёў позіркам пакой. "Хто добраахвотна здасца? Тыя, хто здасца, увойдуць у гісторыю Іраіці. Астатнія застануцца са мной. Хадземце, хадземце. Я ведаю, што гэта цяжкі выбар, але вы адважныя людзі".
  
  
  У калектыўных мазгах збунтаванага Каманднага савета працягвалася шмат хуткіх разважанняў. Любы варыянт быў сур'ёзны. Ніводны з іх не быў пажаданым. Некаторыя разглядалі амерыканскі варыянт, але іх спыніў страх, што гэта пытанне з падвохам, праверка лаяльнасці.
  
  
  У міністра сельскай гаспадаркі хапіла прысутнасці духу перавесці гэты варыянт на англійскую для віцэ-прэзідэнта і міністра інфармацыі.
  
  
  Джэкману і Кудэру спатрэбілася ўсяго секунда, каб прыняць рашэнне.
  
  
  "Я зраблю гэта!" - сказаў першы.
  
  
  "Не, я гэта зраблю", - сказаў апошні. "Я з радасцю здамся амерыканцам".
  
  
  Іх словы не трэба было перакладаць на арабскую ў інтарэсах Мадаса Хінсейна. Іх імкненне ахвяраваць сабой дзеля яго было ясна на іх няверных тварах. Гэта выклікала слёзы на яго вачах.
  
  
  Ён падняўся на ногі і заключыў абодвух мужчын у мядзведжыя абдымкі. Ён пацалаваў іх у кожную шчаку. Двойчы.
  
  
  "Ты ніколі не будзеш забыты", - сказаў Ятаган арабаў. "Адпраўляйся зараз жа. Самалёт будзе чакаць цябе".
  
  
  Па шляху з палаца Дон Кудэр сказаў: "Не магу паверыць, што вялікі недарэчнасць павёўся на гэта".
  
  
  "Амін, брат".
  
  
  Калі яны стаялі каля палаца, спрабуючы злавіць таксі, звышгодны Джэкман выказаў меркаванне, якое раней ім у галаву не прыходзіла. "Вы ж не думаеце, што ЗША сапраўды павесяць нас за ваенных злачынцаў, ці не так?"
  
  
  Вядучы і звышгодны абмяняліся незадаволенымі поглядамі.
  
  
  Яны кінуліся назад да жалезнай уваходнай брамы, стукаючы, крычучы і молячы вярнуць іх на ранейшую працу. Пра гэта паведамілі прэзідэнту, які быў вымушаны змахнуць слязу з твару пры гэтых навінах. "Не ўпускайце іх", - дадаў ён.
  
  
  Затым ён павярнуўся да сваёй парады, сказаўшы: "У гэты момант я вырашыў, што не дазволю запляміць гонар Іраіці гэтай абразай. Калі я не магу завалодаць Куранам, ніхто не зможа. Міністр абароны -"
  
  
  Мадас Хінсейн абвёў поглядам тых, хто сядзеў за сталом. Левая нага нябожчыка міністра абароны ўчапілася за край стала. Гэта было ўсё, што можна было разгледзець з сядзячага становішча.
  
  
  "Хто хацеў бы стаць новым міністрам абароны?"
  
  
  Ніхто не падняў руку, таму Мадас Хінсейн нядбайна махнуў рукой у напрамку міністра аховы здароўя.
  
  
  "Ты".
  
  
  "Я прымаю, о каштоўны лідэр", - з няшчасным выглядам сказаў новы міністр абароны.
  
  
  "Ідзіце наперад і запусціце ўсе нашы "Скады"".
  
  
  "Мэта, Каштоўны Лідэр?"
  
  
  Мадас нахіліўся наперад. Яго ўсмешка была нездаровай.
  
  
  "Іерусалім", - сказаў ён.
  
  
  Чутны ўздых напоўніў пакой.
  
  
  "Але, Каштоўны Лідэр, Іерусалім святы".
  
  
  "Яўрэям. І хрысціянам".
  
  
  "І для нас. Купал Скалы там. Калі мы атруцім Іерусалім газам, на нас абрынуцца не толькі няверныя і яўрэі, але і ўсе нашы арабскія суседзі. Нашы саюзнікі".
  
  
  "Гэта тое, чаго я хачу", - цвёрда сказаў Мадас Хінсейн. “Калі я не магу паступіць са светам па-свойму, тады ўсе на зямлі павінны памерці. Я так вырашыў. Аддавайце каманды. Страляйце ў любога, хто замарудзіцца”.
  
  
  "Але, Каштоўны Лідэр ..."
  
  
  "Калі скончыш, застрэліся", - рашуча сказаў Мадас. “Ухіленні не будзе. Надышла гадзіна славы! Цывілізацыя нарадзілася ў славе, якая была агідная, і з гэтага моманту мы ператворым свет у кацёл з крывёй”.
  
  
  Міністр абароны паспяшаўся пакінуць пакой.
  
  
  Па шляху да выхаду ён сутыкнуўся са Скай Блуэл, на добра вымытым твары якой было няшчаснае выраз. Яна праціснулася міма ў залу рады.
  
  
  "Прабачце мне, - сказала яна, - але я думаю, што гэты так званы трыцій на самай справе з'яўляецца кепскай разнавіднасцю ўрану. Мне патрэбныя матэрыялы лепей, калі я збіраюся стварыць працуючую нейтронную бомбу, разумееце, што я маю на ўвазе?"
  
  
  Гэта было перададзена Маддасу Хінсейну, які запрасіў амерыканскую дзяўчыну далучыцца да яго за сталом перамоваў.
  
  
  "Хочаш маю параду?" сказала яна. "Ход боса".
  
  
  Скай Блуэл паслужліва заняў месца, паказанае нядбайным жэстам прэзідэнта Іраіці. Яно апынулася паміж мёртвым міністрам абароны і нябожчыкам міністрам замежных спраў.
  
  
  "О, мярзота! Гэтыя хлопцы мёртвыя?"
  
  
  Ніхто не адказаў.
  
  
  "У любым выпадку, што іх забіла?"
  
  
  "Наш каштоўны Лідэр запрасіў вас сесці, так што вы павінны сесці", - сказаў міністр сельскай гаспадаркі.
  
  
  "Я не сяджу паміж двума мерцвякамі", - настойвала Скай. "Ні завошта. Ад іх павее, і яны выдаюць нядобрыя гукі".
  
  
  І паколькі Ятаган арабаў больш не меў патрэбу ў амерыканскім эксперты-ядзершчыку, таму што ён чакаў, што амерыканская і ізраільская ядзерная зброя ў любую хвіліну абрынецца на іх галовы, ён загадаў адвесці шумную амерыканскую дзяўчыну ў самую ніжнюю камеру катаванняў, каб яна чакала яго задавальнення.
  
  
  Калі яе сцягвалі, Скай Блуэл нанесла ў адказ самую жорсткую абразу, на якую толькі была здольная.
  
  
  "Ты не Хо Шы Мін! Ты нават не КУ Гевара!"
  
  
  Скай Блуэл змоўкла, калі яе даставілі ў падзямелле. Яе ахоўнік выпадкова загаварыў па-ангельску і з некаторым задавальненнем заўважыў: "Я адпраўлю цябе да мёртвых амерыканскіх імперыялістаў".
  
  
  “Калі б мне прыйшлося сядзець пад замком з імперыялістамі, – сказала Скай, – я б, напэўна, аддала перавагу мёртвым. Я адчуваю моцнае жаданне медытаваць. Уся гэтая паездка становіцца вельмі, вельмі цяжкай”.
  
  
  Ахоўнік спыніўся каля грубых дзвярэй, адзначаных маленькім акенцам, падзеленым напалову жалезнымі кратамі. З іншага боку пачуўся слабы стук.
  
  
  "Што гэта?" - спытаў ахоўнік, прыціскаючыся тварам да кратаў.
  
  
  Імгненна квартэт чорных рук схапіў яго за твар, горла і эпалеты. Ён закрычаў, выпусціўшы звязку ключоў. Скай схапіў гэта і забіўся ў кут, пакуль ахоўніка метадычна душылі да смерці.
  
  
  Калі ён заціх, Скай праслізнула да рашоткі.
  
  
  "Прывітанне, там", - прашыпела яна. "Вы палітычныя зняволеныя?"
  
  
  "Так". Голас быў мёртвы. "Адчыні дзверы".
  
  
  "Цяпер падыду", - сказаў Скай, намацваючы патрэбную клавішу.
  
  
  Яна пацягнула за тоўстае жалезнае кольца, і дзверы са скрыпам адчыніліся.
  
  
  Да яе здзіўлення з адкрытым ротам, адтуль выйшла жанчына са зблытанымі валасамі і скурай колеру вугальнага пылу. Яна была аголена. Яе чырвоныя вочы зіхацелі ў напрамку Скай.
  
  
  "Далёка!" Сказала Скай хрыплым голасам, не зусім усведамляючы чатыры рукі хударлявай здані. "Што яны з табой зрабілі? Я маю на ўвазе, чым я магу табе дапамагчы, беднае прыгнечанае стварэнне?"
  
  
  Чырвоныя вочы ўпіліся ў яе. Адна рука паднялася, выгнуўшыся так, што адзіны палец паказаў на яе.
  
  
  "Дай мне гэта".
  
  
  Скай дакранулася да сваіх валасоў. "Ты маеш на ўвазе маю павязку на галаве?"
  
  
  "Так. Гэта мой любімы колер".
  
  
  "Вядома", - сказала Скай, здымаючы жоўтую стужку са сваіх валасоў. Працягваючы яе, яна спытала: "Ведаеш, яна мала што прычыніць".
  
  
  "Толькі твая шыя", - сказала Калі, якая ўпала на Нябесна-Блакітнага, як эбанітавы павук, які ўчапіўся ў жоўтую павуціну.
  
  
  Калі яе павольна апускалі на халодную каменную падлогу, Скай невыразна булькала. У гэтых адносінах яна памерла гэтак жа, як і жыла.
  
  
  Кіраўнік 38
  
  
  
  
  Прагучала каманда.
  
  
  Па ўсім Іраіту мабільныя пускавыя ўстаноўкі "Скад" з грукатам высунуліся з хованак. Экіпажы накіравалі свае ракеты ў неба на сваіх чыгуначных пускавых устаноўках, нібы сотню сімвалаў сэксуальнай доблесці арабаў. Каардынаты былі запраграмаваны ў бартавых кампутарах навядзення.
  
  
  Не адзін набожны салдат, усвядоміўшы важнасць гэтых каардынат, адкрыта плакаў і праклінаў імя Мадаса Хінсейна.
  
  
  На авіябазах ад мяжы з Курані да мяжы з Турцыяй, ад Сірыі на захадзе і Ірана на ўсходзе пілоты скакалі ў савецкія знішчальнікі МіГ-29 і французскай вытворчасці F-1 Mirage, у той час як наземныя павозкі ліхаманкава прымацоўвалі хімічныя зарады да бомбодержателям і мацаванні. крылах.
  
  
  Палёт, які, нарэшце, адправіць мір у Чырвоную Бездань Ада, вось-вось павінен быў пачацца. Па камандзе аднаго чалавека.
  
  
  Здарылася так, што Юсэф Зарзур скамандаваў першаму "Скаду" падняцца ў паветра. Масіраваны скаардынаваны ўдар павінен быў пачацца адначасова, але Зарзур усё яшчэ быў у захапленні ад поспеху ліквідацыі 324-й групы апрацоўкі дадзеных і не мог дачакацца, калі спазнае новай славы.
  
  
  Калі б ён ведаў, што яго "Скад" накіраваны на Іерусалім, ён бы неадкладна перапраграмаваў яго на разбурэнне Палаца Смутку. Але ён не ведаў пра гэты фатальны факт.
  
  
  Стаіўшыся ў хованцы за выступам скалы, ён прыслухоўваўся да рову ракеты, якая ўзлятала, рыхтуючыся да сейсмічнага выбуху перагрэтага паветра і выхлапных газаў. Яго пальцы былі заціснутыя ў брудных вушах.
  
  
  Працяглы грукат шлейфу "Скада" так і не раздаўся. Зарзур адлічваў секунды. Ён працягваў лічыць. Лічба дваццаць павінна была азначаць старт. Ён спыніўся на пяцідзесяці пяці.
  
  
  Ён высунуў галаву з-за камянёў.
  
  
  "Скад" проста стаяў там, паказваючы ў блакітнае неба. Ён не адарваўся ад пускавога поручня. З хваста струменіўся дым. Ён быў шэрым і лянівым.
  
  
  На вачах у Юсэфа Зарзура "Скад" раптам разваліўся, падняўшы шум, падпаленае ракетнае паліва і шрапнэль.
  
  
  Востры асколак апошняга знёс яму галаву з шыі. Яго скурчыўся цела нават не тузанулася, паколькі шрапнэль нанесла хрэстаматыйны хірургічны ўдар. Яго знайшлі праз месяцы, усё яшчэ ў скурчаным становішчы, птушкі дзяўблі неапрацаваны абрубак паміж яго нерухомымі плячыма.
  
  
  Іншыя "Скады" сапраўды ўзляталі па ўсім Ірайце. Яны выконвалі парабалы, завесы і дугі, якія ўразілі б іх савецкіх будаўнікоў.
  
  
  Гэтыя акрабатычныя трукі зрынулі ў жах разяўлых раты камандзіраў экіпажаў, некаторыя з якіх загінулі ахвярамі ўласнай зброі, калі ракеты рэзка нахіліліся і, выйшаўшы з-пад кантролю, зваліліся зваротна на зямлю з выбуханебяспечнымі наступствамі.
  
  
  "Скады" выбухалі на сваіх рэйках. Або прызямляліся ў сотнях кіламетраў ад сваіх мэт. Некаторыя так і не змаглі выпрастацца. Калі рэйкі з цяжкасцю паднімаліся ўверх, яны ламаліся, як быццам ад старасці сталі далікатнымі. У гэтых выпадках экіпажы выявілі, што цяжкія сталёвыя рэйкавыя пускавыя ўстаноўкі фактычна разбурыліся, нібыта ад стыхіі.
  
  
  У іншых выпадках пасля паспяховага мантажу рэйкі разбураліся з-за вібрацыі пры запуску. Паколькі "Скад" ніколі не прызначаўся для гарызантальнага запуску, гэта было асабліва згубна для навакольных экіпажаў, будынкаў і натуральных скальных утварэнняў.
  
  
  Пілотам Iraiti прыйшлося не лепш. "Міражы", адбуксаваныя са сваіх ашалёвак, атрымалі сур'ёзныя пашкоджанні падчас гэтай простай працэдуры. Адваліліся насавыя абцякальнікі. Разбурыліся стойкі шасі. Нагружаныя бомбамі крылы міга адваліліся ў падставы, выпусціўшы нервова-паралітычныя газы на наземную павозку.
  
  
  Некалькі самалётаў ВПС Ірака адарваліся ад зямлі. Рулі кірункі і вышыні адарваліся пад дзеяннем перагрузкі пры ўзлёце. Крылы былі зрэзаны без бачнай прычыны. Купалы адляталі ў палёце, прымушаючы пілотаў катапультавацца там, дзе яны маглі.
  
  
  Не адзін пілот Iraiti быў асуджаны ляцець на сваім высокадакладным знішчальніку ўніз, у дымлівую дзірку, якая павінна была стаць яго магілай, праклінаючы па чарзе савецкае майстэрства і Мадаса Хінсейна.
  
  
  Гэта было так, як быццам рука Бога ўмяшалася, каб выратаваць свет ад кашмарных амбіцый аднаго які пакутуе маніяй велічы. Бо ніхто не мог зразумець, як усе ваенна-паветраныя сілы Ірака і іх ракетныя падраздзяленні маглі даць асечку адначасова.
  
  
  Асабліва прэзідэнт Мадас Хінсейн, які застрэліў першых двух міністраў, якія паведамілі яму ў твар аб самай зруйнавальнай паразе ў гісторыі Іраіці.
  
  
  Калі ў яго скончыліся міністры для стральбы, ён падвысіў свайго асабістага кіроўцу, капрала Гвардыі Адраджэння, да міністра абароны і прымусіў дрыготкага чалавека адвезці яго на палігон "Скад" на поўдзень ад Абамінадада, які даў асечку, але ўсё яшчэ быў цэлы.
  
  
  Калі экіпаж "Скада" ўбачыў белы лімузін свайго Каштоўнага Лідэра, які набліжаецца па дарозе, яны ўтварылі круг і адначасова выцягнулі свае службовыя пісталеты. На рахунак "тры" яны адкрылі агонь па цэнтры круга.
  
  
  Цэнтр быў пусты. Неўзабаве іх акрываўленыя целы запоўнілі яго.
  
  
  Прэзідэнт Мадас Хінсейн са змрочнай абыякавасцю пераступіў цераз целы. Ён падышоў да нерухомага "Скаду", прыжмурыўшыся, агледзеў яго.
  
  
  Па адным баку "Скада" бег доўгі чорны закавы. Яму прыйшлося нахіліць галаву, каб разглядзець яе.
  
  
  Гэта было імя. Незнаёмае імя. Шрыфт быў настолькі буйным, што абвіваўся вакол трубчастага корпуса ракеты амаль да такой ступені, што яго немагчыма было прачытаць, прымушаючы арабаў абыходзіць вакол пускавы ўстаноўкі, каб прачытаць яго цалкам.
  
  
  Сцэнар абвяшчаў: "НІЗІН".
  
  
  "Хто такі гэты Нізін?" зароў Маддас Хінсейн, трасучы кулаком.
  
  
  "Я не ведаю, Каштоўны лідэр", - адказаў новы міністр абароны.
  
  
  "Тады загадайце неадкладна пакараць смерцю кожнага чалавека ў Іраіце па імі Нізін!"
  
  
  "Неадкладна, Каштоўны лідэр", - сказаў міністр абароны Нізін Амаш, які выкінуў свае пасведчанні асобы з акна падчас зваротнай паездкі ў Палац Смутку і пакляўся сабе, што будзе насіць імя Тукан да канца сваіх дзён.
  
  
  Ён рашыў, што гэтага яму хопіць да аўторка.
  
  
  Кіраўнік 39
  
  
  
  
  Пускавыя шлейфы, якія пакрываюць ландшафт Іраіці, былі бачныя з арбіты. Аналітыкі Цэнтральнага разведвальнага ўпраўлення налічылі больш за тысячу, што збянтэжыла іх, таму што гэта больш чым удвая перавышала колькасць "Скадаў", якія, як вядома, меліся ў інвентары Іраіці.
  
  
  Спатрэбіліся гадзіннікі, але яны высветлілі, што некаторыя ўспышкі былі не пускавымі шлейфамі, а кропкамі траплення. Усе яны знаходзіліся ў межах Іраіта, яшчэ адной загадкі.
  
  
  Гэтыя выведдадзеныя былі перададзены ў Пентагон, які не мог знайсці ў гэтым ніякага сэнсу, у Белую хату, які атрымаў ад гэтага велізарнае задавальненне, і прэтору Ўінфілду Скоту Хорнворксу, які ў той момант ехаў на штурмавой машыне-амфібіі марской пяхоты праз вызвалены горад Куран, як паша верхам на ружовым слане.
  
  
  Відавочна, гэта не было наземным транспартным сродкам марской пяхоты, паколькі яго вуглаватыя лініі былі ўтоены ружовым корпусам са шкловалакна ў форме свінні вышынёй пятнаццаць футаў. Ён падскокваў, як на парадзе, яго хвалісты хвост матаўся ўверх-уніз.
  
  
  Стаячая на задніх лапах свіння падышла да мацёры і зняла свой ружовы, падобны на парасячы, супрацьгаз.
  
  
  "Сэр, разведка паведамляе, што пагроза "Скадов" і рэактыўных знішчальнікаў цалкам падаўлена", – сказала парася, на самай справе цэнтурыён прэтарыянскіх судоў, які раней служыў у прэзідэнцкай гвардыі.
  
  
  "Ён зрабіў гэта, чорт бы ўзяў яго жоўтыя косткі!" пракрычаў прэтар Хорнворкс, размахваючы срэбным штандарам, увянчаным арлом і ўпрыгожаным літарамі CPQA. "Гэты стары хрыч зрабіў гэта! Мы вызвалілі Куран, не нясучы ні адзінай страты. Да чорта заваяванне нябёсаў. У нас поўная перавага ў пясках! Правілы Pacifica судзяцца!"
  
  
  "Падае ў суд на Пасіфіку, сэр?"
  
  
  "Свінні свету, сынок", - растлумачыў Хорнуаркс. "Уткніся як-небудзь пысай у лацінскі чытанка. Магчыма, ты пазнаеш што-небудзь карыснае".
  
  
  "Ці азначае гэта, што мы можам вылезці з гэтых дурных касцюмаў, сэр? Людзі вельмі хочуць піць".
  
  
  "Насвістванне пясчанай буры зробіць гэта з цэнтурыёнам", - сказаў Хорнворкс, узіраючыся ў гарызонт, які, здавалася, цягнуўся проста да Ірайта без адзінага грудка. “Пачынай перадаваць пляшкі. Прыйшоў час Мілера”.
  
  
  "Хіба нам не забаронена ўжываць алкаголь, сэр? У рэшце рэшт, гэта мусульманская краіна".
  
  
  Прэтар Хорнворкс змерыў свайго цэнтурыёна халодным позіркам. “Сынок, калі які-небудзь айрабі хаця б паглядзіць на цябе коса, ты ўстаеш на заднія лапы і як след гучна рохкаеш яму. Гэта залезе яму пад спадніцу горш, чым пясчаныя блохі”.
  
  
  Цэнтурыён адрывіста адсалютаваў. "Ёсць, сэр!"
  
  
  Прэтар Уінфілд Скот Хорнворкс вярнуўся да пошукаў на паўночнай лініі гарызонту. Недзе там, наверсе, блукаў Майстар сінанджу. Заключная фаза аперацыі "Дынамічнае высяленне" была ў яго руках. Хорнворкс спадзяваўся, што ў яго хопіць на гэта моцы. Стары выглядаў такім жа старым, як Канфуцый. І ўдвая больш стомленым. Хорнворкс ніколі не бачыў, каб чалавек выглядаў такім стомленым. Як быццам ён падышоў да канца свайго ланцужка, і, магчыма, засталося выканаць адно апошняе даручэнне, перш чым ён абнаявіць сябе.
  
  
  Пытанне было ў тым, як ён збіраўся абезгаловіць Мадаса і яго камандную структуру без падтрымкі групы В-52?
  
  
  Кіраўнік 40
  
  
  
  
  Урад Ісламскай Рэспублікі Іран быў папярэджаны аб падрыхтоўцы ўварвання прэзідэнтам суседняга Афганістана.
  
  
  "Навошта вы нам гэта расказваеце?" - падазрона спытаў спікер іранскага парламента. Дзве нацыі не былі вядомыя сяброўскімі адносінамі.
  
  
  "Такім чынам, вы разумееце, што бедства, якое насоўваецца на вас, паслана не намі", - адказаў прэзідэнт Аўганістана. "Мы страцілі дастаткова войскаў з-за гэтага бедства".
  
  
  "Біч? Рускія набліжаюцца?"
  
  
  "Гэта не рускія. Рускія адмовіліся прыйсці да нас на дапамогу. Яны былі разумнейшыя за нас, якія кінулі дзве першакласныя дывізіі супраць гэтай пошасці".
  
  
  Паколькі такое высокае меркаванне аб расійскай разведцы было практычна нечуваным у ісламскім свеце, спікер парламента Ірана прыняў папярэджанне блізка да сэрца.
  
  
  "Што ты прапануеш нам рабіць?" асцярожна спытаў ён.
  
  
  "Маліцеся Алаху, каб бедства не мела намер паглынуць вашу нацыю, а толькі хацела прайсці міма".
  
  
  "Зжэрці?"
  
  
  "Вы даведаецеся аб яго набліжэнні па дрыжыках зямлі і спеваў", - працягваў афганскі прэзідэнт. “Адно з іх выкліча страх у вашым сэрцы, а другое – слёзы радасці на вашым твары. Аднак само бедства прынясе гібель вашым войскам, калі яны адважацца ўстаць на яго шляху”.
  
  
  "Калі на тое ёсць воля Алаха, каб гэта было зроблена, хто мы такія, каб аспрэчваць волю Алаха?" - спытаў аратар.
  
  
  "Я спадзяюся, што гэта было рытарычнае пытанне", - суха адказаў афганскі прэзідэнт. "Бо было б лепш, калі б вы плюнулі ў вочы Алаху, чым сузіраць перамогу над монстрам, які набліжаецца да вашай мяжы".
  
  
  "Кажаш, як бязбожная прылада камуністаў", - выплюнуў які гаварыў.
  
  
  "Магчыма. Але мая нацыя ўсё яшчэ цэлая. Ці будзе ваша цэлае, ці наступіць заўтра?"
  
  
  Лінія абарвалася.
  
  
  Спікер іранскага парламента падышоў да насценнай карты. Ён абраў кропку, дзе істота або сіла, якую афганец назваў бізуном, павінна была перасекчы іх агульную мяжу.
  
  
  Ён бачыў, што шлях гэтага бедства пралягаў праз пяскі пустыні Дашт-і-Кавір на поўдзень ад Тэгерана.
  
  
  Паколькі ён не хацеў губляць сваю рэспубліку дзеля бескарыснай пустыні, спікер патэлефанаваў іранскаму прэзідэнту, з якім ён неахвотна падзяліў уладу.
  
  
  "Хіба мы не павінны абараняць рэвалюцыю?" запатрабаваў прэзідэнт, выслухаўшы аратара да канца. "Бо сапраўды напісана, што падпарадкавання волі Алаха не пазбегнуць".
  
  
  "Не", - задуменна вымавіў размаўлялы. "Бо, калі я правільна прачытаў сваю карту, гэтае бедства афганцаў імкнецца дабрацца да злачыннай нацыі Іраіці".
  
  
  "Хвала Алаху".
  
  
  Кіраўнік 41
  
  
  
  
  Горад Абамінадад быў калыскай чалавечай цывілізацыі. Пабудаваны на асабліва звілістым выгібе ракі Тыгр, ён спарадзіў першы алфавіт, мастацтва пісьма, астраномію, алгебру і доўгую чараду каралёў, у якую ўваходзіў самы магутны і дэспатычны ў гісторыі.
  
  
  Разбураны шмат разоў за стагоддзі, Абамінадад заўсёды адбудоўваўся нанова. Заўсёды больш. Заўсёды для таго, каб вырасці да большай улады, больш грандыёзных памкненняў.
  
  
  І ў той час як цэнтр зямной цывілізацыі перамясціўся ў Персію, затым у Егіпет, Грэцыю, Рым, Англію, а ў дваццатым стагоддзі ў невядомую і непрадказальную заходнюю краіну, вядомую як Амерыка, Абамінадад цярпліва знасіў свае старыя вежы і ўзводзіў новыя. Яна квітнела, пашыралася і, што самае галоўнае, марыла. Чакаючы, калі зоркі пустыні зноў акажуць ёй добразычлівасць.
  
  
  У канцы дваццатага стагоддзя ў Абамінададзе пражывала каля пяці мільёнаў арабаў - больш чалавечых істот, чым засяляла малады зямны шар, калі быў узведзены яго першы мінарэт, у легендарныя дні, якіх не бачыла ніводнае вока, якое жыве сёння.
  
  
  З іх ніводнае вуха іраіці ніколі не чула дакучлівы гук, які разносіўся над Тыграм.
  
  
  І ўсё ж ва ўсіх пяці мільёнаў жыхароў Абамінадада кроў застыла ў жылах, калі яны ўпершыню пачулі гэты гук. Страх сціснуў кожнае сэрца. Рукі дрыжалі.
  
  
  Гэта быў гук, высокі і дакучлівы, які яны разумелі ў сваіх душах. Ён гарэў у іх крыві. Ён знайшоў водгук у расавай памяці. Бацькі пераймалі гэтаму гуку, навучаючы яму сыноў, а сыны - унукаў. Хоць ён стаў разведзеным, недасканалым, напаўзабытым, кожны іраіці ад гарыстай турэцкай мяжы да паўднёвых саланчакі навучыўся набліжацца да гуку, які пранізаў сухое паветра.
  
  
  Гэта быў заклік да непадпарадкавання і звон асуджанасці.
  
  
  І калі ён разрэзаў неба, чысты і крышталёва чысты, ён прынёс у горад спалоханую цішыню. Муэдзіны застылі на сваіх мінарэтах, заклік "Алах Акбаар" замёр у іх раптоўна здушаных глотках. Жанчыны разышліся па хатах, як чорныя вароны, якія шукалі сховішча ад буры. Дзеці шукалі сваіх маці.
  
  
  І мужчыны, якія адны ведалі сапраўднае значэнне гэтага касмічнага гуку, паспяшаліся сабраць свой клан.
  
  
  Упершыню за многія пакаленні Абамінадад збіраліся эвакуіраваць. Не з-за пагрозы падзення бомбаў і ракетнага дажджу. Не праз эпідэмію. Нават не з-за пажару.
  
  
  Але з-за цудоўнай песні, якая плыве па паветры.
  
  
  "Што гэта за вытанчаная песня?" - спытаў прэзідэнт Мадас Хінсейн, у якога, паколькі ён рана асірацеў, не было бацькі, які мог бы пераймаць гэтыя дзіўна незямныя спевы.
  
  
  Не атрымаўшы адказу, ён павярнуўся да свайго міністра абароны, толькі каб выявіць, што мужчына глядзіць уніз на яго цямнеючую пахвіну.
  
  
  Вакол левага чаравіка мужчыны ўтварылася лужына, сапсаваўшы персідскі дыван, які некалькі месяцаў таму ўпрыгожваў палац звергнутага эміра Курана, а зараз пакрываў падлогу кабінета прэзідэнта Хінсейна ў Палацы Смутку. На сцяне за галавой мужчыны вісеў вялізны сяміфутавы, упрыгожаны каштоўнымі камянямі меч.
  
  
  Паколькі ён заўсёды мог застрэліць свайго міністра абароны пазней, Мадас Хінсейн не стаў даставаць свой рэвальвер з перламутравай дзяржальняй і замест гэтага адлюстраваў на твары шырокую лагодную ўсмешку. Яны заўсёды былі абяззброены гэтай ухмылкай, былі яго ахвярамі.
  
  
  "Ты хворы, брат мой?" Спачувальна спытаў Мадас.
  
  
  Новы міністр абароны падняў вочы. "Не, каштоўны лідэр. Я мёртвы".
  
  
  "Ну ж, ну ж", - сказаў Мадас Хінсен, падыходзячы і па-бацькоўску паляпваючы мужчыну па дрыготкай спіне. "Не думай, што я застрэлю цябе з-за таго, што ты памачыўся на мой каханы дыван".
  
  
  "Я б хацеў, каб ты гэта зрабіў".
  
  
  Вусы і бровы Мадаса Хінсейна разам прыўзняліся. "Праўда? Чаму, брат араб?" - спытаў ён.
  
  
  "Таму што гэта было б бясконца міласэрней, чым тое, што я і ўвесь Abominadad выпрабуем ад рук аўтараў гэтай песні".
  
  
  "Раскажы мне больш", - папрасіў Ятаган арабаў, падводзячы мужчыну да акна і падбадзёрвальна абдымаючы яго за плечы. "Мне вельмі цікава тое, што ты хочаш мне сказаць".
  
  
  Акно апынулася побач з месцам, дзе не хапала кілімка. З яго таксама адкрываўся від на шырокую панараму ўласна горада.
  
  
  Мадас Хінсейн акінуў поглядам горад, які нават у гэты цёмны час быў яго гонарам і радасцю. Гэтым самым горадам кіраваў Навухаданосар. Да таго, як на яго абрынулася зло і ён быў сасланы ў пустыню, каб харчавацца нізкарослай травой і мець зносіны з быкамі. У будучыні гэты разрослы мегаполіс стане сталіцай усяго Дар аль-Ісламу, Царства ісламу.
  
  
  Яго грудзі надзьмулася ад гонару, якую ён адчуваў. У вільготных карых вачах з'явіўся бляск, з-за чаго яны заззялі, як журботныя зоркі. Яго застылая ўсмешка стала шырэй і памякчэла ад сапраўднай радасці.
  
  
  Затым яго вочы сфакусаваліся на вуліцах і шырокіх праспектах, запружаных машынамі і грузавікамі, якія ўцякалі. Яго мясісты твар выцягнуўся.
  
  
  "Мой народ!" Здзіўлена вымавіў Мадас Хінсейн. "Куды яны ідуць?"
  
  
  "У бяспечнае месца, каштоўны лідэр".
  
  
  Ён дакрануўся да свайго сэрца. "Бяспека? Яны тут у бяспецы. Са мной".
  
  
  "Яны так не думаюць", - хутка сказаў міністр абароны.
  
  
  Мадас Хінсейн паглядзеў уніз на потны твар мужчыны.
  
  
  "На гэты раз ты гаворыш смела", - падазрона сказаў ён.
  
  
  "Я больш не баюся цябе, Каштоўны лідэр", - адказаў міністр абароны. Ён закрыў вочы. "Цяпер ты можаш застрэліць мяне".
  
  
  Мадас Хінсейн узяў мужчыну за абодва плячы. "У мяне няма намеру страляць у цябе. Хіба мы не браты?"
  
  
  Раней цябе гэта не спыняла, падумаў міністр абароны. услых ён суха сказаў: "Калі ты настойваеш".
  
  
  "Тады скажы мне: перад тварам Алаха, што цябе палохае, брат араб?"
  
  
  Кліч раздаўся зноў. Ён прарэзаў шкло, нібы гукавое лязо, якім валодаюць гурыі.
  
  
  "Перад Алахам, - сказаў міністр абароны, яго поўныя страху вочы кідаліся па пакоі, - гэта".
  
  
  "Але гэта так цудоўна".
  
  
  "Толькі для іншага з племя рух, які прамаўляе гэта".
  
  
  "Ruh? Я не веру ў дэманаў".
  
  
  "Ты зробіш". Міністр абароны аблізаў перасохлыя вусны. "Калі ты не плануеш страляць у мяне, Каштоўны Лідэр, магу я застрэліцца?"
  
  
  "Не", - строга сказаў Мадас Хінсейн. "Што гэта за гук? Я хутка стамляюся ад гэтай гульні слоў".
  
  
  "Манголы", - прахрыпеў міністр абароны.
  
  
  "Гавары гучней".
  
  
  "Манголы", - паўтарыў міністр абароны, на гэты раз высокім, пісклявым голасам, як у дзіцяці, чый палец патрапіў у пастку. "Вы чуеце іх хумей. Тое, што яны называюць доўгай песняй".
  
  
  Сумныя вочы Мадаса Хінсейна, Ятагана арабаў, звузіліся пры гуку слова "манголы". У яго мінулым не было асаблівай адукацыі. Ён мала ведаў пра сучасную гісторыю - адна з прычын, па якой ён так моцна пралічыўся пры анэксіі Курана. Са старажытнай гісторыі ён памятаў толькі вялікія моманты арабскага хараства і мала што ведаў аб жудасных лёсах, якія выпалі на долю тых кіраўнікоў, якія, як і ён сам, пераацанілі сябе.
  
  
  Але ён чуў аб манголах. Смутна. Яны жылі на далёкім усходзе. Недзе.
  
  
  "Гэтыя гукі выдаюць кітайцы?" прамармытаў ён, недарэчна міргаючы. “Кітайцы не настроіліся супраць нас. Яны былі нашымі сябрамі. Часам таемнымі спосабамі”.
  
  
  "Манголы - не кітайцы", - сказаў іншы мужчына пасля некалькіх спроб праглынуць. "Кітайцы баяцца манголаў больш, чым любога іншага ворага".
  
  
  "Яны ніколі не сутыкаліся з гвардзейцамі Адраджэння", - упэўнена заўважыў Мадас.
  
  
  "Манголы", - міністр абароны намацаў адпаведнае параўнанне, - "больш лютыя, чым нават туркі. Аднойчы яны амаль заваявалі свет", - дадаў ён дзіўным голасам. "Аднойчы яны перамаглі Іраіта".
  
  
  "Я не ўзгадваю, каб чуў падобную гісторыю", - прызнаўся Мадас Хінсейн, і ўпершыню на яго твары з'явілася заклапочаная грымаса, якая азмрочвае рысы асобы.
  
  
  "Яны выехалі з Манголіі конна на сваіх нястомных поні і спусташалі ўсё на сваім шляху. Тыя, хто супраціўляўся, былі адданыя мячу жорсткімі, бязлітаснымі спосабамі".
  
  
  "А тыя, хто здаўся?" пацікавіўся прэзідэнт Мадас Хінсейн. Ён заўважыў, што песня, якая зноў загучала, здавалася, даносіцца з усходу. Насельніцтва Абамінадада пракладала шлях на захад.
  
  
  Міністр абароны праглынуў. "Аддадзены мечу яшчэ больш жорсткімі спосабамі. Бо Залатая Арда Чынгісхана пагарджала тымі, хто адмаўляўся змагацца, нават больш, чым яны супраціўляліся іх волі".
  
  
  Рука Мадаса Хінсейна звалілася з пляча яго памагатага, як быццам кожны нерв быў перарэзаны хірургічным лазерам. Ён чуў аб гэтым Чынгісе. Ён быў магутным ваяром. Такі ж знакаміты ў сваім родзе, як Саладзін, які разграміў крыжакоў.
  
  
  "Магчыма, яны прыйшлі, каб далучыцца да нашай справы", - з надзеяй сказаў ён.
  
  
  "Магчыма", - пагадзіўся іншы. "Але калі яны былі тут у апошні раз, яны аблажылі Абамінадад".
  
  
  "У тыя дні горад быў абнесены сцяной", - сказаў Мадас Хінсейн. "Як маглі простыя вершнікі паспяхова аблажыць наш слаўны горад?"
  
  
  "У гістарычных хроніках напісана, што халіф у тыя дні ўпершыню ўбачыў удалечыні воблака пылу".
  
  
  Мадас Хінсейн падышоў да супрацьлеглага акна свайго кабінета. Таму, што выходзіла на ўсход. Ён сапраўды ўбачыў пыл. Вядома, у паветры заўсёды быў пыл. У гэты час года пясчаныя буры і пыльныя віхуры былі асабліва лютымі.
  
  
  "Што яшчэ?" - спытаў Ятаган арабаў, упершыню ў яго глыбокім голасе прагучала нервовасць.
  
  
  "Топат мноства коней сказаў халіфу, што лёс Абамінадада блізкая".
  
  
  Праз шкло, праз яго чаравікі і падлогу пад імі данеслася слабая вібрацыя. Ад гэтага зубы Мадаса Хінсейна пстрыкнулі і загрукалі. Ён абуральна выставіў іх наперад.
  
  
  "Што тады?"
  
  
  "Я не магу зразумець цябе, Каштоўны лідэр", - сказаў міністр абароны.
  
  
  "Што адбылося потым?" закрычаў прэзідэнт Мадас Хінсейн, расціскаючы зубы. Цяпер падлога пад ім дрыжала. Гэта была вельмі моцная дрыготка. Як гром, які пракаціўся з глыбіні стагоддзяў.
  
  
  "Орды Хулагу падышлі да брамы Іштар".
  
  
  Мадас нахмурыўся. "Хулагу? Што з Чынгісам?"
  
  
  "Да гэтага часу Чынгіс быў мёртвы - інакш мы не былі б тут, абмяркоўваючы гэтыя пытанні", - сказаў дрыготкі міністр абароны. "Чынгіс пакінуў пасля сябе толькі пыл. Хулагу быў больш неахайны".
  
  
  "Працягвай!" - настойваў Мадас Хінсейн, заўважыўшы, што воблака пылу цямнее. Быў поўдзень, але яркасць сонца згасала. Пыл цяпер быў вельмі чорны.
  
  
  "Хулагу і яго манголы ўзялі штурмам вароты Іштар і паламалі беднага, безабароннага Абамінадада", - працягваў міністр абароны.
  
  
  "Бах! Цяпер мы не безабаронныя".
  
  
  "І тады іх не было, Каштоўны Правадыр. Гарнізон быў захоплены, а яго салдаты падзеленыя паміж манголамі".
  
  
  "Рабства - прыдатная доля для тых, у каго не хапае смеласці абараніць сваю нацыю", - пагардліва плюнуў Мадас.
  
  
  "Яны не былі заняволены", - сказаў мужчына. "Яны былі падзелены для забойства. Халіф быў схоплены і вымушаны загадаць сваім людзям пакінуць горад, дзе яны склалі зброю".
  
  
  Гэта нагадала Маддасу Хінсейну аб кішачых бежанцах, якія праходзяць пад гэтым акном.
  
  
  "Чаму мой народ бяжыць без дазволу ад свайго Каштоўнага лідэра?"
  
  
  "Магчыма, таму, што яны чыталі тую ж гісторыю, што і я", - выказаў меркаванне міністр абароны.
  
  
  "Якія гісторыі?" спытаў Мадас Хінсейн скрозь сціснутыя зубы. Палац ужо ўздрыгваў. Ён быў спраектаваны так, каб вытрымаць прамое трапленне ракеты. Спатрэбілася шмат, каб прымусіць скалануцца такі будынак. І ўсё ж ён ледзьве пачуў словы тлумачэння свайго міністра абароны.
  
  
  "Тыя, у якіх распавядаецца аб тым, як пасля таго, як жыхары Абамінадада здаліся, усе яны былі адданыя мячу. У той злы дзень Тыгр стаў чырвоным".
  
  
  "Не звяртай увагі на людзей!" Закрычаў Мадас, упершыню ўбачыўшы чараду коней, якія выходзяць з пустыні. Яны здаваліся маленькімі, коннікі верхам на іх былі нізкімі і прысадзістымі, іх шырокія твары былі цвёрдымі і нячулымі, як шэрагі бронзавых гонгаў. "Раскажы мне пра лёс халіфа!"
  
  
  "Халіфу аль-Мустасіму дазволілі пражыць семнаццаць дзён, у той час як Абамінадад быў разрабаваны і спалены". Слёзы навярнуліся на вочы міністра абароны, падобныя на каштоўныя камяні.
  
  
  Мадас Хінсейн павярнуўся, яго твар змарнела. У яго вачах чыталася нявыказанае пытанне.
  
  
  "Халіф!" Зароў Мадас. "Што з халіфам, ты, невуцкі сабака?"
  
  
  "Затым яны зашылі яго ў мяшок і затапталі да смерці капытамі сваіх коней", - адказаў міністр абароны. "Магу я зараз памерці?"
  
  
  "Не, ты не можаш памерці!" - прагрымеў Мадас Хінсейн, выпростваючыся. "Ты араб. Арабы не аддаюць свае жыцці перад ворагам. Дзе твая мужнасць?"
  
  
  Міністр абароны паслухмяна паказаў на цёмную мокрую пляму на былым каралеўскім дыване эміра Курані.
  
  
  "Гэта тут, Каштоўны Лідэр", - проста сказаў ён.
  
  
  "Ёсць выйсце з гэтага цяжкага становішча", - крычаў Мадас, хадзячы па дыване. "Выхад ёсць заўсёды. Мне трэба толькі падумаць аб гэтым".
  
  
  "Занадта позна. Гром мангольскай гібелі насоўваецца на нас. І нашы лепшыя сілы ўгразлі ў Куране".
  
  
  Глыбокія карыя вочы Мадаса Хінсейна загарэліся хітрасцю. Ён пстрыкнуў пальцамі, выклікаўшы шырокую ўхмылку на сваім цвярозым твары.
  
  
  "Звяжыцеся з амерыканцамі", – хутка сказаў ён. "Паведаміце ім, што я хачу заключыць саюз. Яны могуць атрымаць усю маю нафту ў абмен на абарону ад гэтых бандытаў".
  
  
  Міністр абароны з сумневам пакруціў галавой. "Амерыканцы ведаюць ваш сапраўдны твар, Каштоўны лідэр. Яны ведаюць, як вы парушаеце свае абяцанні дзеля імгненнасці".
  
  
  "Тады патэлефануй у Тэль-Авіў. Сіянісцкая адукацыя будзе шчасліва даведацца, што зараз я стаўлюся да іх з павагай і прыхільнасцю".
  
  
  "Гэтага б я не зрабіў, будзь я халіфам старога Абамінадада, і гэта была мая адзіная надзея пазбегнуць пашытага мяшка смерці".
  
  
  "Тады звяжыся з ненавіснымі курдамі!" Прагрымеў Мадас. "Яны амаль такія ж дзікія, як манголы. Магчыма, яны кінуцца ў зубы гэтай жывёлай, і абедзве арміі будуць знішчаны!"
  
  
  "Як я гэта зраблю?" - жаласна спытаў міністр абароны. "У курдаў няма тэлефонаў, няма радыё і няма гарадоў. Яны практычна знішчаны газам".
  
  
  "Які здраднік гэта зрабіў?" - зароў Маддас Хінсейн.
  
  
  "Ты зрабіў".
  
  
  Мадас ссунуў свае каравыя чорныя бровы, падобныя на спарваюцца абпаленых гусеніц. Ён заклапочана пацярабіў вусы. Гэта была праўда. Ён атруціў курдаў газам. Ва ўсім гэтым хваляванні ён амаль забыўся.
  
  
  "Павінен жа быць нейкі саюзнік, які дапаможа мне", - мармытаў ён, хадзячы па дыване. "У рускіх ёсць ядзерная зброя. На чыім яны баку на гэтым тыдні?"
  
  
  "Я не думаю, што нават яны ведаюць", - сапраўды прызнаўся міністр абароны.
  
  
  "Дзе ААП? Пасля ўсяго, што я для іх зрабіў".
  
  
  "Іх кіраўніцтва было знішчана тваімі ўласнымі забойцамі, Каштоўны Лідэр".
  
  
  "А як жа вялікія мулы ісламу? Яны не дазволяць субрату-мусульманскаму лідэру загінуць ад рук няверуючых".
  
  
  "Яны абвясцілі вас ворагам Бога і пастанавілі, што за вашыя злачынствы супраць ісламу вы будзеце забітыя і вам адсякуць рукі".
  
  
  "О".
  
  
  А за акном набліжаліся шэраг за шэрагам мангольскія вершнікі, стук іх шматлікіх капытоў паднімаў чорную хмару, якая закрыла сам месяц і азмрочыла нават неспатольны дух прэзідэнта Маддаса Хінсейна.
  
  
  Ён задаваўся пытаннем, ці не скончыць ён таксама, як цар Навухаданосар, выгнаны ў варожую пустыню, ядучы пучкі сухой нізкарослай травы разам з быкамі і іншымі бязмоўнымі жывёламі.
  
  
  Затым, успомніўшы лёс халіфа аль-Мустасіма, ён зразумеў адказ на гэтае пытанне.
  
  
  Толькі калі яму павязе.
  
  
  Кіраўнік 42
  
  
  
  
  Прэзідэнт Мадас Хінсейн націснуў на насценную панэль кіравання, з-за чаго сталёвыя дзверы вагой шэсць тысяч фунтаў зачыніліся за ім.
  
  
  Ён спусціўся ў шматузроўневы бункер пад Палацам Смутку, які быў пабудаваны нямецкімі інжынерамі, каб вытрымаць прамое трапленне ўсяго, ад вадароднай бомбы да лазерных рэжучых прамянёў, задаволены тым, што, што б ні здарылася з яго малаважным насельніцтвам, у канцы ён выйдзе жывым.
  
  
  І калі б ён быў жывы, то ў канчатковым рахунку атрымаў бы перамогу.
  
  
  Мадас з важным выглядам прайшоў па лабірынце пераходаў да дубліката свайго кабінета наверсе. Усё, чаго яму не хапала, - гэта цудоўнага дывана эміра Курані.
  
  
  Але, прынамсі, там быў бы цудоўны карэйскі меч, які Мадас асабіста насіў, загорнуты ў цяжкую мешкавіну, каб абараніць пальцы ад па-д'ябальску вострага ляза.
  
  
  Ён паклаў гэта на свой вялікі пісьмовы стол, адначасова здымаючы вязаны швэдар колеру хакі, які быў на ім, калі ён пакараў смерцю апошняга члена свайго кабінета, міністра абароны, імя якога ён ужо забыўся. Яно было прасякнута крывёй і пакрыта згарнуўшыся мазгавым рэчывам.
  
  
  Са скрынкі стала ён дастаў доўгае жалобнае чорнае адзенне - запасны абайух. Нацягнуўшы гэта праз галаву, ён дазволіў тонкай тканіны спадаць на яго магутныя сцягна, якія хвалепадобна пагойдваліся. Ён накінуў вэлюм на свой сумны асмуглы твар.
  
  
  "Аааа", - уздыхнуў Арабскі Ятаган, калі суцяшальная тканіна супакоіла яго ўстрывожаную душу. Нашэнне чадры было яго самай таемнай заганай, якая хавалася нават ад яго памерлай жонкі. Гэта быў перажытак тых дзён, калі ён бег у Егіпет, перапрануўшыся жанчынай, пасля правалу юнацкага перавароту. Абайух аказаўся больш эфектыўным сродкам для зняцця напружання, чым катаванні курдаў.
  
  
  Ён уставіў кампакт-дыск у калоду Blaupunkt. Гукі "Семі пакрываў Саламеі" аблілі яго захутаную постаць, як хвалі славы бедуіна.
  
  
  Ускінуўшы рукі ў паветра, ён пачаў разгойдваць сцёгнамі, пстрыкаючы пальцамі ў сінкопы.
  
  
  "Вар'яцкая азадак, вар'яцкая азадак", - спяваў ён нізкім барытонам. "Я самы шалёны араб усіх часоў".
  
  
  Сухое пакашліванне ў горле прымусіла яго вочы за вэлюмам шырока расчыніцца. У доўгім насценным люстэрку ён мімаходам убачыў адлюстраванне тонкай істоты ў белым.
  
  
  Вар'ят Хінсейн павярнуўся.
  
  
  У дзвярах, засунуўшы рукі ў рукавы светлага кімано, стаяў малюсенькі ўсходні чалавечак, які выглядаў такім жа старым, як сам Прарок.
  
  
  "Што ты тут робіш?" Запатрабаваў адказу Мадас, зрываючы з сябе покрыва. Не мела значэння, што гэты чалавек выявіў яго ў абайуху. Яны былі пахаваны разам у бункеры. Стары не дажыў бы да таго, каб расчыніць сакрэты Мадаса.
  
  
  "Я Чіун", - ціха сказаў ён. "Я ўвайшоў разам з табой".
  
  
  "Я ўвайшоў адзін".
  
  
  "Хіба твой цень не рушыў услед за табой?" - спытаў найстарэйшы.
  
  
  "Вядома. Але якое гэта мае дачыненне да цябе?"
  
  
  "Я твой цень", - сказаў стары азіят, бясшумна ступаючы наперад у белых сандалях. Ён мог бы быць маленькай жоўтай зданню ў касцяным саване. Яго вочы ператварыліся ў непранікальныя шчылінкі.
  
  
  "Хто ты на самой справе, стары?" Патрабавальна спытаў Мадас, прасоўваючы адну руку ў прарэху ў зморшчынах свайго чорнага адзення. Яна самкнулася на яго рэвальверы з дзяржальняй са слановай косткі.
  
  
  "Я Чыун, Кіруючы майстар сінандж".
  
  
  "Гэтая назва для мяне нічога не значыць", - выплюнуў Мадас.
  
  
  Маленькі чалавечак спыніўся менш чым за шэсць футаў ад шаблі арабаў.
  
  
  "Я той, хто навучаў забойцу, які патрапіў у тваю ўладу", - сказаў ён без эмоцый.
  
  
  "Амерыканец?"
  
  
  "Яго клікалі Рыма. І ён быў лепшым вучнем, якога калі-небудзь мог мець майстар сінанджу".
  
  
  "Гэта сінанджу, чаму я ніколі пра яго не чуў?"
  
  
  "Магчыма, - сказаў стары, - таму што ты невуцкі і непрачытаны".
  
  
  Мадас Хінсейн распазнаў абразу, калі пачуў яе. Пісталет вылецеў, як галава гадзюкі, рулю нацэлілася ў запалыя грудзі азіята.
  
  
  "Ты б не стаў страляць у мяне, старога", - проста сказаў Майстар сінандж.
  
  
  "Чаму б і не? Я застрэліў столькіх". І Мадас засмяяўся.
  
  
  "Таму што я палічыў патрэбным падарыць табе адно са скарбаў Дома Сінанджу, лепшага дома асасінаў, які калі-небудзь ступаў па гэтай старажытнай зямлі".
  
  
  Жоўтая рука з кіпцюрамі з'явілася са злучаных рукавоў белага кімано, каб паказаць на сяміфутавы меч, які ляжыць загорнуты ў мешкавіну на працоўным стале.
  
  
  "Ты! Ты даслаў мне гэты выдатны клінок?"
  
  
  "Так", - сказаў Майстар Сінанджу, падыходзячы да зброі. "Я спадзяюся, вы ставіліся да яго з павагай, паколькі яно належала маёй сям'і больш за дзве тысячы гадоў".
  
  
  "Ты кажаш, што ты забойца", - спытаў Мадас, цікавасць афарбаваў яго падазроны тон.
  
  
  Той, каго звалі Чиун, ганарліва выпрастаўся. "Не, я забойца. Апошні ў сваім родзе".
  
  
  "Мне патрэбен забойца", - задуменна вымавіў Мадас. "Амерыканскі прэзідэнт прычыніў мне шмат непрыемнасцяў. Я б хацеў, каб яго забілі. Ты мог бы гэта зрабіць?"
  
  
  "Запроста", - сказаў Майстар сінанджу, асцярожна адводзячы зморшчыны мешкавіны ў бок, каб агаліць зіготкі клінок. Ён крытычным поглядам агледзеў рубіны і смарагды на рукояти.
  
  
  Мадас Хінсейн з цікавасцю ўспрыняў гэты адказ. "Не маглі б вы забіць амерыканскага прэзідэнта гэтым самым мячом і вярнуць яго мне з крывёй прэзідэнта на лязе?"
  
  
  "З галавой прэзідэнта, насаджанай на кончык ляза, калі б я хацеў даставіць вам такое задавальненне".
  
  
  Карыя вочы Маддаса Хінсейна засвяціліся ад задавальнення. "Гэта даставіла б мне велізарнае задавальненне. Я думаю, мы зможам дамовіцца, Майстар... як тамака яго клікалі?"
  
  
  "Як хутка яны забываюць", - сказаў Майстар Сінанджу. "Бонгу павінна быць удвая сорамна, што яго служба не зрабіла ніякага ўражання на вас, месапатамцаў".
  
  
  "Імёны не маюць значэння", - нецярпліва сказаў Мадас. "Толькі справы. Ты адсячэш прэзідэнту галаву гэтым мячом для мяне ці не?"
  
  
  "Не". Голас старога азіята гучаў адхілена. Ён не падняў вачэй ад свайго даследавання.
  
  
  Мадас Хінсейн не прывык да слова "не". Гэта настолькі ўразіла яго, што замест таго, каб тут жа прыстрэліць старога, ён прамармытаў пытанне: "Чаму не?"
  
  
  "Таму што гэты меч прызначаны для пакарання смерцю звычайных злачынцаў, а не для расправы з імператарамі", - сказаў Майстар Сінанджу, беражліва паклаўшы рукі на рукаяць. Здавалася, ён толькі дакрануўся да яго, і клінок падняўся ў паветра, нібы бязважкі.
  
  
  Але Мадас Хінсейн выдатна ведаў, што ён не быў бязважкім. Ён папрацаваў да сёмага поту, несучы яго, а шабля арабаў была складзена як Башанскі Бык.
  
  
  "Тады як бы вы забілі прэзідэнта?" спытаў ён.
  
  
  "Адзінай прыдатнай прыладай - маімі рукамі", - адказаў Чиун.
  
  
  "Я б прыняў гэта", - сказаў Мадас Хінсейн, думаючы, што старажытнаазіяцкае азначае "павольнае ўдушэнне".
  
  
  "Але я б не стаў", - сказаў Майстар Сінанджу, паварочваючыся тварам да арабскага ятагана, зброя балансавала перад ім, завостраны наканечнік знаходзіўся менш чым у фуце ад усё яшчэ потнага твару Маддаса. Ён не мог паверыць, што маленькі чалавечак мае такую сілу.
  
  
  "На зямлі недастаткова золата, каб прымусіць мяне працаваць на такога, як ты", - працягваў стары тонам, халоднасць якога адпавядала халоднасці клінка. "Можа быць, я апошні ў сваім родзе, бяздзетны стары, але ў мяне ўсё яшчэ ёсць мой гонар".
  
  
  Мадас Хінсейн бязглузда міргнуў. Гэта было другое "не". Няўжо гэты нявернік не разумеў, з кім ён мае справу?
  
  
  "Я патрабую, каб ты працаваў на мяне!" - зароў ён, узводзячы цынгель пісталета.
  
  
  "І я адмаўляюся".
  
  
  "Я не разумею. Калі ты не хочаш прадаваць свае паслугі арабскаму ятагану, навошта ты даслаў мне такі цудоўны меч?"
  
  
  "Таму што, - сказаў Майстар сінанджу, адводзячы клінок назад за плячо з рэзкім узмахам сталі, якая рассякае паветра, - ён быў занадта цяжкі, каб несці яго".
  
  
  Мадас Хінсейн заўважыў, як лязо рэзка адвялося назад. Яго першай думкай было неадкладна націснуць на спускавы кручок. У гэтым паспешным рашэнні не было ніякай свядомай думкі. Гэта быў чысты рэфлекс.
  
  
  Але гэта адбылося занадта позна.
  
  
  Пакуль яго мозг апрацоўваў першы сігнал небяспекі, стары Майстар Сінанджу ўзмахнуў клінком. Яго ногі ў сандалях адарваліся ад падлогі. І стары ператварыўся ў лунаючую кветку з кружэлых спадніц, а меч - у доўгі песцік, зіготкі срэбрам пад верхнімі агнямі.
  
  
  Мадас Хінсейн усвядоміў, што ўдар завяршыўся сам сабой, калі Майстар Сінанджу падняўся на ногі, павярнуўшыся да яго спіной, меч на імгненне знік з яго поля зроку.
  
  
  Ён адчуў лёгкі подых праходзілага клінка. Але ён ведаў, што гэта нічога не дало. Ён нічога не адчуў, акрамя гэтага лёгкага павеву. Яго вочы ўсё яшчэ бачылі. Яго ногі ўсё яшчэ цвёрда стаялі, падтрымліваючы яго моцнае цела.
  
  
  "Ты прамахнуўся", - мозг Мадаса Хінсейна загадаў яго мове насміхацца. Але замест гэтага з яго горла вырваўся булькатлівы гук, дзіўна непадобны да чалавечай гаворкі.
  
  
  І калі Майстар Сінанджу зноў павярнуўся да яго тварам, доўгі клінок апынуўся перад яго непранікальным усходнім тварам. Кончык быў пунсовы ад запечанай крыві, і калі ён падняўся да столі, кроў пацякла па ім, як сіроп ад кашлю.
  
  
  Краем вока Ятаган арабаў заўважыў сваё ўласнае горла ў доўгім насценным люстэрку. Там была бачная тонкая чырвоная лінія. Здавалася, што рана цягнецца да задняй часткі яго шыі. Калі яго вочы спалохана пашырыліся, з раны пацякла кроў, падобная на густы сіроп ад кашля, які капае з краю шклянога слоіка.
  
  
  "Мой сын адпомшчаны", - холадна сказаў Майстар Сінанджу.
  
  
  Гэта былі апошнія словы, якія Мадас Хінсейн калі-небудзь чуў у жыцці.
  
  
  Яго ногі, нарэшце, атрымалі паведамленне, што больш ніякіх каманд з яго адключанага мозгу не паступіць. Яны падагнуліся ў каленях. І калі ён падаў, яго галава, адсечаная так умела, што брытвападобнае лязо не пашкодзіла ніводнага пазванка, і так хутка, што абрубак шыі ўтрымаў яе на месцы, проста адваліўся, як кудлаты капялюш.
  
  
  Ятаган арабаў нічога не адчуў. Але перш чым святло ў яго вільготных вачах згасла, яго куляецца галава ўбачыла яго падаючае цела і пачварнае чырвонае адтуліну, якое было яго аголенай шыяй.
  
  
  Адзіная сляза скацілася з яго правага вока.
  
  
  Гэта была адзіная сляза, калі-небудзь разлітая ў сувязі са смерцю Маддаса Хінсейна, самазванага Ятагана арабаў. І яна была чырвонай.
  
  
  Майстар Сінанджу не спяшаўся выціраць заплямленую кроў з клінка сваіх продкаў. Затым ён пакінуў бункер, як прывід з легендарнага мінулага асуджанага Абамінадада.
  
  
  Кіраўнік 43
  
  
  
  
  На даху Палаца Смутку танчыла Калі.
  
  
  Прыціскаючы свайго суджанага, палюбоўніка і партнёра па танцах у адным твары да сваіх чорных, як труп, грудзей, яна паварочвалася і кружылася. Яе босыя ступні выдавалі сухія шапаткія гукі па вапняковым даху, падобныя на шоргат апалага восеньскага лісця па тратуары.
  
  
  Яна лідзіравала, таму што яе партнёр па танцы бязвольна павіс у яе чатырохлапых абдымках. Яго абутыя ў тэпцікі ногі бескарысна цягаліся. Яго галава была нізка апушчана, калыхаючыся на бескасцёвай шыі, як у задушанага кураня.
  
  
  "Танчы! Чаму ты не танчыш, каханы?" Прашаптала Гартуй. “Мне трэба, каб ты танчыў. Бо без тваіх магутных ног, якія рухаюцца ў згодзе з маімі, танцуюць Тандаву, гэты свет смутку будзе працягваць працаваць, як і раней. Танцуй, о Чырвоны. Чырвоная Бездань чакае нас абодвух”.
  
  
  Хоць з счарнелых вуснаў яе партнёра не зляцела ніякага адказу, яна працягвала танчыць, яе канечнасці дрыжалі ў перадсмяротных курчах, якія ніколі не скончацца.
  
  
  Слёзы цяклі з крывава-чырвоных вачэй Гартуй. Слёзы былі атрутнага бялёса-жоўтага колеру, як гной. Яна думала пра ўсе гарачыя вадкасці, якія яна выпіла б з Катла з Крывёй, калі б толькі Шыва вёў.
  
  
  Кіраўнік 44
  
  
  
  
  Чыун, Кіруючы майстар Сінанджу, падняўся на дах Палаца Смутку, каб пры святле зорак паназіраць за падзеннем Абамінадада.
  
  
  Замест гэтага ён выявіў жудасны танец і цела яго мёртвага вучня, заціснутае ў скарпіёнавай хватцы дэманэсы, якая, гэтак жа як і арабскі тыран Мадас, паклала канец яго шчасцю.
  
  
  Пакуль яна здзяйсняла свае бяссільныя руху, пунсовыя вочы Калі слепа глядзелі скрозь яго. Магчыма, яна не заўважала ўсёй сусвету.
  
  
  І ўсё ж яна загаварыла. "Ідзі, старац. Тут для цябе нічога няма". Яе голас быў падобны на перадсмяротны хрып.
  
  
  "Гэта цела майго сына, на якога я зараз прэтэндую", - сказаў Майстар Сінанджу строгім голасам.
  
  
  Гартуй выдала грубіянскі смяшок. "Калі ён не будзе танчыць, тады я раздраблю яго косткі, вылізаць касцяны мозг і пакіну гэтае цела, каб дачакацца наступнага ўвасаблення Шывы".
  
  
  Майстар Сінанджу заўважыў, як паралізавана паторгваюцца яе чорныя рысы асобы, як дрыжаць яе канечнасці. Яна ледзь не выпусціла свайго бязвольнага мужа, галава якога так жаласна схілілася. Яе галава без якара таксама маталася з боку ў бок у яе шалёных рухах. Яны былі двума трупамі, якія танцуюць у насмешку з жыцця.
  
  
  Гэта відовішча напоўніла Чыуна ледзяной горыччу.
  
  
  Дваццаць гадоў кахання і дысцыпліны, і гэта прывяло да такога жудаснага канца. Ён павысіў голас.
  
  
  "Хоць ты Гартуй Жахлівая, а я ўсяго толькі стары, - папярэдзіў Чіун, - я расходую рэшткі сваёй сутнасці, перш чым дазволю табе яшчэ больш апаганьваць цела майго сына".
  
  
  Калі насмешліва засмяялася. "Ты ўсяго толькі смяротная абалонка, пазбаўленая мужнасці, пазбаўленая сілы. Я абгрызаю жывую плоць з тваіх старых костак, калі ты не сыдзеш".
  
  
  "Тады агалі зубы, шлюха", - сказаў Майстар Сінанджу, набліжаючыся, трымаючы перад сабой вялізны меч Сінанджу. "Бо ты сутыкнешся з лютасцю больш няўмольнай, чым пекла, з якога ты выйшаў".
  
  
  Калі рэзка спынілася, галава Рыма агідна матнулася. Яе сляпыя пунсовыя вочы ўтаропіліся на старога карэйца. Трупная ўсмешка скрывіла яе вусны ў перадсмяротнай грымасе.
  
  
  "Я прагну крыві, але жывой плоці можа быць дастаткова", - сказала яна, звальваючы Рыма ў нікчэмную кучу. Яе дрыготкія рукі падняліся ва ўнісон, нібы аптычны падман.
  
  
  "І я прагну помсты", - сказаў Чыун, урываючыся ў пакой.
  
  
  Майстар Сінанджу вызваліў рукі-трубкі з трапяткіх рукавоў кімано, каб лепш валодаць сваім магутным клінком.
  
  
  Раскінутыя рукі Гартуй стуліліся, як венерыянская валасянка.
  
  
  Вастрыё мяча ў форме рыдлёўкі пстрыкнула па мёртвым чорным перадплеччы. Майстар Сінанджу думаў, што гэта будзе апошні ўдар, які яму наканавана нанесці пры жыцці.
  
  
  Але гэтага не было. Чорная рука, падобная на павука, які спускаецца па шаўковай нітцы, проста саслізнула з запясця які нападаў.
  
  
  Аднавіўшы раўнавагу, Чиун нанёс удар, абараняючыся.
  
  
  Локаць раскалоўся, як сухая галінка дрэва, у выніку чаго ніжняя левая рука дэмана Гартуй раптам павісла пад вар'ятам, бескарысным кутом, нібы на шарніры.
  
  
  "Гэй!" - закрычаў дэман. І яе бяскроўны абрубак апусціўся да лысай галавы Майстра Сінанджу.
  
  
  Чіун моцна тупнуў нагой, разгарнуўся і, выкарыстоўваючы цэнтрабежную сілу які рухаецца ляза, ухіліўся ад удару. Ён адчуў павеў ветру. Але за гэтым не было ніякай моцы.
  
  
  Адступіўшы на некалькі крокаў, ён зноў павярнуўся тварам да свайго суперніку. Слабая ўсмешка надала змрочны гумар яго халодным карым вачам.
  
  
  "Ты магутная, о Калі. Але твой гаспадар - не. Сухажыллі дзяўчыны атручаны смяротным газам араба. Яна памірае. Гэтак жа, як загінуў мой Рыма. Ты далучышся да яго ў смерці".
  
  
  І ён адклаў у бок сваю вялізную зброю. Яно гняло яго. Ён усё яшчэ не акрыяў ад доўгага выпрабавання вадой і нежыццю.
  
  
  "Я заб'ю цябе першай!" - Закрычала Калі. Аголіўшы пажоўклыя зубы, яна скокнула на яго, як сабака.
  
  
  Чіун сышоў ад выпаду, кінуўшы колкасць праз плячо.
  
  
  "Ты ніколі не заб'еш мяне, падаль", - выплюнуў ён. "Ты нарадзіўся мёртвым і памрэш назаўжды".
  
  
  "Я з'ем цябе!"
  
  
  Абышоўшы вакол, Майстар Сінанджу спыніўся толькі для таго, каб узяць адсечаную руку Калі. Яна была халоднай навобмацак. Тым не менш, яна выгіналася з анімацыяй тарантула.
  
  
  "З'еш ты гэта!" - крыкнуў Чіун, кідаючы член у твар нападаўшаму.
  
  
  Калі зноў закрычала. З куткоў яе рота сачылася кроў, як быццам лёгкія разарваліся ад самага лютага крыку. Яна злавіла руку і пачала грызці яе, як костка.
  
  
  "Я з'ем твае рукі", - сказала яна, набіўшы рот уласнымі пальцамі. "Гэтак жа, як я з'ем свае ўласныя".
  
  
  "Толькі канібал прамаўляе пустыя словы з набітым ротам", – усміхнуўся Чіун.
  
  
  Пры гэтых словах Гартуй Жудасная адкінула руку без пальцаў і з крыкам кінулася на яго.
  
  
  Чіун стаяў на сваім, яго погляд быў рашучым, думкі халоднымі.
  
  
  ТАК. Прыйдзі, Гартуй. Ідзі насустрач сваёй пагібелі, сказаў ён сабе. І ён прымусіў сябе згарнуць з яе шляху, каб Калі кінулася насустрач уласнай смерці.
  
  
  Калі, несумненна, паступіла б менавіта так, калі б не адна перашкода - халодны труп Рыма Уільямса. Ён ляжаў у яе на шляху. Адна з яе босых ног зачапіла абыякавую галаву Рыма. Калі спатыкнулася.
  
  
  І, як зачыніўшыся мядзведжая пастка, рукі Рыма падняліся, глыбока ўтыкаючыся ў халодную мёртвую плоць яе ног.
  
  
  "Ты падмануў мяне!" Калі завыла. "Ты жывы!"
  
  
  "І ты памрэш", - адказаў бязлітасны голас, пачынаючы прыцягваць яе да сябе.
  
  
  Пакуль Чиун назіраў, яго маршчыністы твар скрывіўся ад жаху, боўтаецца галава яго вучня выцягнулася ўверх на няўстойлівай шыі. На яго твары гарэлі тры вочы. Яны былі чорнымі, як шарыкі з паліраванага чорнага дрэва. Яны сашчапіліся з зубамі Калі, і пашча, рыкаючы, пстрыкнула і зароў на здзіўлены твар Калі з лютасцю дзікага сабакі. Трэцяе вока пачаў свяціцца, выпускаючы пульсавалы пурпурны прамень святла.
  
  
  Гартуй Няўмольна павалілі на зямлю. Шыва - бо Чиун зразумеў, што гэта было праўдзівае імя істоты, які ажывіў астанкі Рыма Уільямса, - заняў праўзыходную пазіцыю, асядлаўшы брыкаюцца, лямантую істоту, падобнае на труп. Фіялетавы прамень абмыў яго, як цвёрдае выпраменьванне.
  
  
  "Што ты робіш?" Калі закрычала, адварочваючы твар ад жудаснага святла. "Я толькі хацела танцаваць! Гэта наш агульны лёс!"
  
  
  "Мая гадзіна яшчэ не прыйшла", - сказаў Шыва металічным тонам. "Дзень Тандавы яшчэ не наступіў. Ты жадаеш крыві? Я даю табе жоўць".
  
  
  І з гэтымі словамі рот Шывы шырока раскрыўся і пачаў выціскаць чорную жоўць, падобную на халодную смалу з пражылкамі крыві.
  
  
  Глейкая маса палілася на неабаронены твар Калі. Яна брыкалася, яна змагалася, выючы як дварняк. Але ў рэшце рэшт яе пашкоджаныя нервамі канечнасці не змаглі супраціўляцца.
  
  
  Дрыжучы і паторгваючыся, яна заціхла.
  
  
  Пакуль Чиун назіраў, ад сапраўднага страху ў яго пахаладзела ў жываце, Шыва спешыўся са сваёй жонкі. Ён павольна павярнуўся. Тры чорныя вочы, здавалася, глядзелі на Майстра Сінанджу як на прысуд.
  
  
  "Я не баюся цябе, Вярхоўны Гасподзь", - сказаў Чыун дрыготкім голасам.
  
  
  "Тады ты няварты зваць сябе Майстрам сінандж", - нараспеў вымавіў Шыва.
  
  
  Чыун праглынуў. "Якая твая воля?"
  
  
  Шыва падняў абедзве рукі да лба. Яны апусціліся да яго сцёгнаў, як дабраславеньне. "Няхай гэты цялесны трон застанецца цэлым, пакуль я не заяўлю аб праве сесці на яго", - сказаў ён.
  
  
  Валасы на твары Чыуна задрыжалі. "Рыма не мёртвы?" ён ахнуў. Яго вочы акругліліся і сталі няверучымі.
  
  
  "Газ смерці моцны, але мая воля мацнейшая".
  
  
  Чыун паказаў на распасцёртую постаць Калі. "Што з ёй?"
  
  
  "Яна паспытала вылучэнняў, якія, зараз вычышчаныя, дазваляюць майму аватару зноўку дыхаць паветрам гэтага царства ".
  
  
  Майстар Сінанджу дрыжаў і стрымліваў падступаючыя слёзы.
  
  
  "Вярні мне майго сына, аб Шыва, і я клянуся выканаць любое тваё жаданне".
  
  
  "Помні гэтую клятву, сінанджу", - сказаў Шыва. "Ты можаш пашкадаваць аб гэтым. Але ў гэты дзень, у гэтую гадзіну мне трэба толькі вярнуцца ў Чыдамбарум, цэнтр сусвету, дзе я сплю".
  
  
  Чыун кіўнуў. Гэта было больш, чым ён мог калі-небудзь марыць. Да горла падкаціў камяк, а паветра, якое паступае ў лёгкія, было невытлумачальна гарачым.
  
  
  Затым, прыняўшы позу лотаса на даху з вапняка, Шыва Разбуральнік паклаў запясці на калені і зачыніў усе тры вочы. Хваля колеру, падобная на хваляванне парусіны на ветры, прабегла рабізна па целе Рыма Уільямса. Яшчэ адна. Сланцавы колер пачаў знікаць. Як па чараўніцтве, перакошаная галава пераарыентавалася на вертыкальнае становішча, барвова-блакітны сіняк на горле паменшыўся, поблек, зноў стаў ружовым і здаровым.
  
  
  Рыма Уільямс адкрыў свае няўцямныя карыя вочы. Яны міргнулі, сфакусаваліся і, здавалася, прынялі бледнае бачанне, якім быў Майстар Сінанджу, які стаіць перад ім.
  
  
  «Маленькі бацька...» - пачаў ён голасам, падобным на кваканне жабы-быка.
  
  
  Чыун нічога не сказаў. Ён не мог. Усе яго думкі былі сканцэнтраваны на тым, каб стрымаць непрыстойныя слёзы.
  
  
  - Я думаў, ты... мёртвы, - павольна вымавіў Рыма, здавалася, не разумеючы, дзе знаходзіцца. Ён агледзеўся. У кожным пункце зямнога шара ў непраглядна чорнае неба ўзнімаўся дым і бушавалі пажары.
  
  
  "Гэта ... Пустата?" Напружана спытаў Рыма. "Апошняе, што я памятаю, гэта забойства Мадаса Хінсейна. Затым Кімберлі схапіла мяне за..."
  
  
  Яго погляд раптам спыніўся на распасцёртай постаці Кімберлі Бэйнс, усяго ў ярдзе ад яго.
  
  
  "Яна таксама мёртвая?"
  
  
  Перш чым Майстар Сінанджу змог прыдумаць адказ, счарнелыя рукі Гартуй падняліся ўверх. Яе пазваночнік выгнуўся, а ногі падагнуліся як нажы. Яе цела, якое хісталася, выпрасталася, ацалелыя рукі былі раскінутыя, нібы для раўнавагі.
  
  
  "Што гэта?" Нервова спытаў Рыма.
  
  
  "Падарунак", - сказаў Майстар сінанджа, падыходзячы да істоты, пакуль яно счышчала лапай слізь са сваіх зблытаных валасоў і асобы. Гукі, якія даносіліся адтуль, былі блытанымі і прыглушанымі. "Вярхоўны Гасподзь даў Сінанджу магчымасць поўнасцю адпомсціць".
  
  
  "Стой!" Папярэдзіў Рыма, спрабуючы падняцца на ногі. "Яна больш небяспечная, чым ты думаеш". Яго ногі, сціснутыя ў позе лотаса, не рэагавалі, як быццам нервы былі мёртвыя.
  
  
  "Ты чуеш мяне, аб Калі?" Запатрабаваў адказу Чиун, не зважаючы на свайго вучня.
  
  
  "Я з'ем цябе!" - зараўла Калі, спрабуючы разглядзець што-небудзь скрозь капаючую слізь.
  
  
  "Магчыма. Але спачатку ў мяне ёсць для цябе загадка".
  
  
  "Што?"
  
  
  "У каго тры рукі і што крычыць?"
  
  
  "Я не ведаю, дурны стары. І мяне гэта не хвалюе".
  
  
  "Татачка!" Крыкнуў Рыма, рукой рассоўваючы ногі. "Не бяры яе адну!" Яго вочы пашырэлі ад турботы.
  
  
  Майстар Сінанджу нанёс удар нягнуткімі пальцамі, выбіўшы скалечаную руку Гартуй з сустава. Яна з глухім стукам упала.
  
  
  Калі закрычала. Яе тры ацалелыя рукі замахалі.
  
  
  "Паколькі ты не разгадаў гэты, у мяне ёсць іншы", – спакойна працягваў Чыун. "У каго ёсць толькі дзве рукі і крыкі?"
  
  
  Калі, відавочна, адгадала адказ на гэтае пытанне, таму што яе перадплеччы - тыя, што засталіся непашкоджанымі, - пацягнуліся да твару Майстры Сінанджу.
  
  
  Чыун выбіў у яе з-пад ног ногі і схапіў за разгойдваць зламаную руку, калі яна падала. Рука вырвалася, як ірвецца тканіна.
  
  
  "У мяне ёсць адзін", - сказаў Рыма, нарэшце падняўшыся на ногі. Ён перасягнуў праз амаль нармальную форму Гартуй і спытаў: "У каго няма рук і ён лётае?"
  
  
  - І прарастае пёрамі ў палёце? - дадаў Чыун.
  
  
  Рыма міргнуў. "Пер'е?"
  
  
  "Пер'е", - сказаў Чыун, ківаючы.
  
  
  Наморшчыўшы лоб вакол зачыненага трэцяга вока, Рыма Уільямс паставіў нагу на разадзьмуты жывот Калі. Ён схапіў яе за запясці і аказаў ціск.
  
  
  Яны адарваліся, як ножкі варанай індычкі, і, шпурнуўшы іх у адзін бок, Рыма штурхнуў нагой скалечаную бязрукую абалонку, якая ў другой была Калі.
  
  
  Вырыгаючы няўяўныя праклёны, Калі апісала неглыбокую парабалу над Палацам Смутку.
  
  
  На піку свайго палёту яна раптам акружылася арэолам з апераных стрэл. Здавалася, яны тырчалі з яе цела, як іголкі дзікабраза. Але насамрэч, некалькі з іх відавочна працялі яе галаву і жыццёва важныя органы, увайшоўшы з аднаго боку і выйшаўшы з другога.
  
  
  Гартуй упала, як падбітая птушка. Яе лямант рушыў услед за падзеннем. Стукнуўшыся аб зямлю, яна раскалолася. Яна не рухалася, пакуль група мужчын з вялізнымі баявымі лукамі не абрынулася на яе. І тады яна ссунулася з месца толькі таму, што яны кінулі яе мёртвае цела на найбліжэйшы бераг ракі Тыгр, якая ўжо была чырвонай ад крыві салдат Іраіці.
  
  
  Рыма назіраў за гэтым з парапета палаца.
  
  
  "Мы ў Абамінададзе, праўда?" - спытаў ён Чыуна.
  
  
  "Правільна".
  
  
  "Тады чаму я бачу манголаў унізе?"
  
  
  "Таму што ты гэта робіш".
  
  
  Рыма доўга маўчаў. "Гэта твае манголы ці мае?" нарэшце ён спытаў.
  
  
  "Гэта нашы манголы", - сказаў Чыун, душачы ўсмешку, калі яго гордыя вочы вывучалі твар сына.
  
  
  Болдбатар Хан пад'ехаў да майстра Сінанджу і яго вучню, яго шырокі твар ззяў і быў запырсканы крывёй. Ён спешыўся са свайго белага поні, які губляў экскрыменты з геркулесавай самаадданасцю. Болдбатар быў апрануты ў доўгі плашч з сіняй парчы.
  
  
  "Саін Байна, Майстар сінандж", - хрыпла сказаў ён.
  
  
  Чыун адказаў на прывітанне афіцыйным "Саін Баіна".
  
  
  "Што вы, хлопцы, тут робіце?" - спытаў Рыма, як заўсёды нефармальна.
  
  
  "Мы рушылі ўслед за Сям'ю Веліканамі, як загадаў нам наш Настаўнік".
  
  
  "Сем волатаў?"
  
  
  Смелы хан Новай Залатой Арды ткнуў кароткім пальцам у начное неба, дзе ззяла Вялікая Мядзведзіца. Рыма налічыў сем зорак і сказаў: "О. Мы называем гэта Вялікай Мядзведзіцай".
  
  
  "Усе ведаюць, што насамрэч гэта Сем Веліканаў". Болдбатар звярнуўся да Майстра Сінанджу. "Мы дарэмна шукалі Браму Іштар, аб сябар былых часоў".
  
  
  "Варвары так і не аднавілі яго з таго часу, як ты ў апошні раз наведваў іх землі", - падказаў Чыун. "Лянота, без сумневу".
  
  
  Падбег яшчэ адзін мангол, цягнучы ў адной руцэ нешта доўгае і бязвольнае. На ім была чорная скураная камізэлька, а яго твар нагадваў пабіты непагаддзю медны гонг.
  
  
  "Рыма! Рады зноў бачыць цябе, Белы Тыгр".
  
  
  "Хах, Кула. Што гэта за дзяўбаная торба?"
  
  
  Злодзей Кула падняў доўгі палатняны мяшок. "Гэта для дзяўбаць халіфа", - ганарліва сказаў ён.
  
  
  "Не такі ўжо і падарунак", - адзначыў Рыма. "Выглядае пустым".
  
  
  Кула шчасліва ўсміхнуўся, сказаўшы: "Хутка гэтага не будзе".
  
  
  "Дзе д'ябал?" - спытаў Балдбатар.
  
  
  "Мёртвы", - сказаў Чыун. "Я расправіўся з ім".
  
  
  На лунападобных тварах двух манголаў з'явілася выраз настолькі трагічны, што яно было амаль камічным.
  
  
  "Коні будуць расчараваныя", - сказаў Балбатар. Кула адкінуў сумку, прамармытаўшы праклён.
  
  
  "Я нешта тут прапускаю?" Рыма задумаўся.
  
  
  "Гэта цудоўная мангольская традыцыя", - растлумачыў Чыун. "Манарха-парушальніка зашываюць у мяшок і топчуць капытамі дзікіх коней".
  
  
  "Калі мы гаворым пра Мадас Хінсейн, то для мяне гэта гучыць нядрэнна", - пагадзіўся Рыма. "За выключэннем таго, што я яго злавіў". Ён нахмурыўся. "Ці не так?"
  
  
  "Важна толькі тое, што з ім разабраліся, а не належнае прызнанне", – фыркнуў Чиун.
  
  
  "Калі ты так кажаш", - сказаў Рыма, адрываючы кавалак пунсовага шоўку ад сваіх растрапаных шаравараў і выціраючы ім лоб. На сваё здзіўленне, ён наткнуўся на круглую шышку памерам з галубінае яйка.
  
  
  "Што, чорт вазьмі, гэта такое?" - патрабавальна спытаў ён.
  
  
  "Не дакранайся да гэтага!" Чыун сказаў, пляснуўшы Рыма па руках, як дзіця. "Мы разбяромся з гэтым пазней".
  
  
  "Гэй, хіба так трэба паводзіць сябе падчас уз'яднання сям'і?"
  
  
  "Не было б неабходнасці ва ўз'яднанні, калі б ты не быў такім безразважным у сваіх учынках", – паўшчуваў Чіун. "Твая тупасць прычыніла мне шмат пакут. Як ты мог не зразумець жэст, які зрабіла мая сутнасць, калі яна паўстала перад табой? Нават Сміт зразумеў гэта ".
  
  
  "Задзіра для Сміта. Дзе, чорт вазьмі, ты быў апошнія тры месяцы - хаваўся? Я думаў, ты мёртвы".
  
  
  "Ты ўсяго толькі хацеў, каб я памёр. Ты прагнуў майго Майстэрства".
  
  
  "Бульдук!"
  
  
  "І ты так і не паведаміў вёсцы аб маёй скону".
  
  
  Рыма скрыжаваў рукі на грудзях. "Які скон? Ты не мёртвы".
  
  
  "Мы абмяркуем гэта пазней", – успыхнуў Чиун, адным вокам кінуўшыся да зацікаўленых мангольскіх асоб. "Пасля таго, як кампанія сыдзе".
  
  
  "Калі гэта вечарынка, - сказаў Рыма, гледзячы ўніз на руіны Абамінадада, - то мне б не хацелася бачыць гэтых хлопцаў на бунце. Без крыўд".
  
  
  "Не спакушайся". Кула заззяў, наклаў стралу на цеціву і выпусціў яе ў напрамку Рыма. Яна прасвістала міма вуха Рыма.
  
  
  Гвардзеец эпохі Адраджэння, які прабіраўся праз груду абломкаў, патрапіў дрэўкам прама ў вока. Ён закрычаў, як трэснула фартэпіянная струна. Яно было такім кароткім.
  
  
  "Гэта добры спорт", - сказаў Кула, ухмыляючыся.
  
  
  - Па-мойму, падобна на вайну, - прамармытаў Рыма, правяраючы сваё вуха. Яно ўсё яшчэ было там.
  
  
  "Так, добры спорт. Калі вы не пярэчыце, нам трэба будзе знішчыць шмат арабаў". Яны рушылі ў дарогу.
  
  
  "Пашкадуй жанчын і дзяцей", - папярэдзіў Чыун.
  
  
  "Вядома. Калі мы заб'ем і іх таксама, то нашым нашчадкам не будзе ніякай забаўкі ў будучыя стагоддзі. Яны будуць праклінаць нашы ўспаміны. Лепш, каб арабы пракліналі нас, пакуль мы жывыя. Нам не давядзецца слухаць іх пасля таго, як мы будзем з нашымі продкамі".
  
  
  Смеючыся, яны выслізнулі ў ноч.
  
  
  "Слаўныя хлопцы", - суха сказаў Рыма.
  
  
  "Яны сапраўдныя сябры сінанджа". Чыун павярнуўся. "У вас няма да мяне пытанняў?"
  
  
  Рыма прыкінуўся, што задумаўся. "Так, толькі адзін".
  
  
  "І што гэта такое?"
  
  
  "Яны калі-небудзь растлумачылі, хто забіў Лору Палмер?"
  
  
  Кіраўнік 45
  
  
  
  
  "Гэта была сава па імі Боб", - сказаў Гаральд В. Сміт з непранікальнай асобай.
  
  
  Рыма здзіўлена засмяяўся. "Гэта даволі пацешна", - сказаў ён. "Я не ведаў, што ў цябе ёсць пачуццё гумару".
  
  
  Гэта было на наступную раніцу. Яны былі ў палацы каралеўскага эміра ў вызваленым горадзе Куран. Сміт праінструктаваў Рыма, які прыляцеў у Хамідыйскую Аравію, каб узяць на сябе клопат аб звышгодных Джуніпер Джэкман і Доне Кудэры, якіх абодвух знайшлі хаваюцца ў шафе Палаца Смутку.
  
  
  Будучы віцэ-прэзідэнтам Іраіт і самым высокапастаўленым Каманднага савета, які выжыў з узбунтаванай, прападобны Джэкман афіцыйна перадаў нацыю Майстру Сінанджу.
  
  
  Дон Кудэр неадкладна пачаў прыставаць да яго з просьбай аб інтэрв'ю. Джэкман адмовіўся на той падставе, што ў яго зашмат клопатаў. Маючы за плячыма рэальную выбарчую пасаду, а да прэзідэнцкіх выбараў заставаўся ўсяго год, ён зробіць афіцыйную заяву пазней. Пасля трыбунала па ваенных злачынствах.
  
  
  Рыма падкраўся да іх ззаду і, аказваючы ціск на нервовыя цэнтры, прымусіў іх абмякнуць настолькі, што іх вынеслі з Іраіта.
  
  
  Гэта было напярэдадні. Гэта было зараз.
  
  
  "Я кажу праўду", - рашуча сказаў Сміт.
  
  
  У тронную залу ўвайшоў дэкурыён у ружовым процівагазапранікальным гарнітуры, яго свіняты процігаз звісаў з павуцінневага пояса.
  
  
  "Транспарт прыбыў, сэр".
  
  
  "Я не думаю, што хто-небудзь хоча растлумачыць, чаму ў нашы дні войска ЗША апранутая, як парася?" Рыма хацеў ведаць.
  
  
  Ніхто не ведаў, таму Рыма спісаў гэта на капрызы добраахвотніцкай арміі. Ён быў марскім пяхотнікам. Рыма сапраўды разумеў, што Куран быў узяты без адзінага стрэлу. Шэйх Фарым і прынц-імператар Баззаз знаходзіліся ў сталіцы Немадзе, прэтэндуючы на ільвіную долю заслуг. Афіцыйна Вашынгтон вырашыў не аспрэчваць гэтае выхвалянне. Праўду было б немагчыма пацвердзіць.
  
  
  "Вы прынеслі мой лёд?" - спытаў Рыма ў санітара, якога па нейкай невытлумачальнай прычыне называлі дэкурыёнам.
  
  
  "Тут, сэр".
  
  
  Рыма ўзяў кубік, загорнуты ў насоўку, і прыклаў яго да камячка плоці ў сябе на лбе.
  
  
  "Ведаеш, - няшчасна прамармытаў ён, - я не думаю, што гэтая пухліна наогул спадае".
  
  
  "Мы разбярэмся з гэтым там, у Амерыцы", – сказаў Чыун.
  
  
  "У іх у Амерыцы няма лёду?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Цішэй!" - Раўнуў Чіун.
  
  
  "Чаму ў мяне такое ўражанне, што ўсё нешта ад мяне хаваюць?" - падазрона спытаў Рыма.
  
  
  "Таму што мы такія", – катэгарычна адказаў Чыун.
  
  
  У гэты момант у пакой уварваўся прэтар Уінфілд Скот Хорнворкс, і калі ён убачыў Чыуна, яго шырокі твар расплыўся ў мядзведжай ухмылцы.
  
  
  "Імператар Чыун!" ён зароў.
  
  
  Рыма ледзь не выпусціў пакет з лёдам. "Імператар"?
  
  
  "Вы б чулі, што адбываецца ў Іраіце! Кураніты адхапілі кавалак сваёй паўднёвай мяжы. Сірыйцы прасунуліся да Еўфрата. Іранцы адхапілі кавалачак усходу, а туркі забіраюць назад усе землі, якія яны страцілі, калі распалася Асманская імперыя. Судзячы па тым, як гэта адбываецца , усё, што застанецца ад Іраіта, - гэта Абамінадад і некалькі прыгарадаў, і курды напэўна прад'явяць на гэта правы, як толькі манголы скончаць яго захоп.Я павінен аддаць вам належнае, выкарыстанне курдаў і манголаў азначае, што мы больш ніколі не пачуем ні гуку з Іраіта”.
  
  
  "Што зрабілі курды?" Спытаў Рыма.
  
  
  - Яны напісалі свае імёны на бульбе, - падказаў Чыун.
  
  
  "Бульба?"
  
  
  "Не, ён мае на ўвазе ракеты "Скад" Маддаса. Вось ..." Прэтар Хорнворкс выцягнуў з кішэні штаноў трубку LME і кінуў яе Рыма.
  
  
  Рыма прагледзеў яго і сказаў: "Чароўны маркер, праўда?"
  
  
  "Не, гэта LME. Расшыфроўваецца як вадкаметалічны ахруплівы агент. Вы наносіце трохі гэтага рэчыва на любы метал або сплаў, і хутчэй, чым кукуруза праз карову, яно руйнуе яго, як нябачная іржа. Стомленасць металу раўнасільная катастрафічнаму разбурэнню. Калі Мадас запусціў свае ракеты і самалёты, яны ўзляцелі і прыйшлі ў беспарадак ". Ён зрабіў паўзу. "Ёсць толькі адзін недахоп".
  
  
  "І што гэта такое?" - спытаў Гаральд Сміт.
  
  
  “Мы выгналі не толькі ўсіх ірайтытаў з Курана, але і саміх куранійцаў. Усе яны накіраваліся ў Бахрэйн. І ніхто не можа знайсці эміра, якому можна было б вярнуць краіну. Ходзяць чуткі, што ён збіраецца скупіць палову Канады”.
  
  
  Хорнворкс раптам звярнуў увагу на касцюм-тройку Сміта. "Вы з ЦРУ?" - спытаў ён.
  
  
  "Не". Сьміт прыкінуўся, што папраўляе акуляры. Ён падазрона трымаў руку на твары.
  
  
  "Ты ўпэўнены? На табе напісана "прывід". Я меў справу з вамі, тыпамі з ЦРУ, увесь час, пакуль быў рух у В'етнаме".
  
  
  "Я думаю, нам час адпраўляцца", - ніякавата сказаў Сміт.
  
  
  - Перш чым ты гэта зробіш, - сказаў Хорнуаркс, паварочваючыся да Чыўна і выцягваючыся па стойцы рахмана, - я проста хачу сказаць, што ты лепшы афіцэр, пад кіраўніцтвам якога я калі-небудзь служыў. І гэта тычыцца майго дарагога нябожчыка татачкі.
  
  
  "Афіцэр?" Спытаў Рыма.
  
  
  Прэтар Хорнворкс хупава адсалютаваў. Майстар Сінанджу адказаў на прывітанне глыбокім афіцыйным паклонам.
  
  
  Рыма назіраў за ўсім гэтым у расце замяшанні.
  
  
  "Можа быць, гэта пачне набываць сэнс пасля таго, як спадзе пухліна", – прабурчаў ён.
  
  
  Дзіўнае выраз твараў Гаральда У. Сміта і Чыуна прымусіла яго ўсумніцца ў гэтым сцвярджэнні, але ён засунуў сумневы на задворкі сваёй свядомасці. Кашмар скончыўся. Усе, хто нешта значыў для яго, прайшлі праз гэта жывымі. Усе, хто заслугоўваў смерці, прайшлі.
  
  
  Рыма Уільямс адчуў нервовае ўзбуджэнне, якое трапеча ў яго сонечным спляценні, як матылі абяцанні.
  
  
  Добры настрой падтрымліваў яго падчас пятнаццацігадзіннага пералёту на самалёце С-5 "Гэлаксі".
  
  
  "Калі мы вернемся дадому", - сказаў Рыма, лежачы ў сетцы са стужак, з задаволеным выглядам заклаўшы рукі за галаву, - "Я збіраюся спячы табе рысавы пірог, Татачка. З сотняй свечак".
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "На твой дзень нараджэння. Табе зараз сто".
  
  
  "Я не такі!" Раўнуў Чыун.
  
  
  Рыма сеў. "Тады што гэта была за фальшывая лухта, якую ты распаўсюджваў мінулай вясной?"
  
  
  "Гэта была сапраўдная лухта", - парыраваў Чыун. "Але я прапусціў свой кохі, такім чынам, я належным чынам не дасягнуў шаноўнага ўзросту. Паколькі майстры Сінанджу не святкуюць дні нараджэння ва ўзросце ад васьмідзесяці да ста гадоў, я павінен заставацца вечна маладым ".
  
  
  "Бык. Табе сто гадоў".
  
  
  "Мне ўсяго восемдзесят", - цвёрда сказаў Майстар сінанджу. "Запомні гэта. Любое сцвярджэнне аб зваротным - качка".
  
  
  Яны спрачаліся з гэтай нагоды ўсю астатнюю частку палёту. Рыма Уільямсу было ўсё роўна. Даволі ўсміхаючыся, ён дазволіў прыдзіркам і скаргам Чыуна захліснуць яго, як ажывальнага прыбоя. З мірам усё было ў парадку. Ён быў упэўнены, што з імі больш ніколі не здарыцца нічога такога дрэннага.
  
  
  Эпілог
  
  
  Міс Лапон з пачатковай школы Хатчысан у прыгарадзе Таронта назірала, як шасцігадовыя дзеці гуськом уваходзяць у пакой.
  
  
  "Сардэчна запрашаем у дзіцячы сад", - радасна сказала міс Лапон.
  
  
  Дзеці смяяліся і хіхікалі. Запатрабавалася бы некаторы час, каб пасадзіць іх за мініятурныя столікі, таму яна пайшла да шафы і вярнулася з рознакаляровымі кардоннымі слоікамі, напоўненымі пластылінам.
  
  
  "У наш першы дзень мы будзем працаваць з глінай", – аб'явіла яна, ставячы па банку на кожны стол.
  
  
  "Ура!" - закрычалі дзеці. Маленькая бялявая дзяўчынка з іскрыстымі васільковымі вачыма прыкрыла рот рукамі, душачы булькатлівы смех.
  
  
  Пасля таго, як міс Лапон перастала раздаваць пластылін, а дзеці прыняліся мясіць і надаваць форму пастэльнай глінападобнай масе, яна падышла да іх, каб паглядзець, што стварае іх юнае ўяўленне.
  
  
  Міс Лэпон не здзівілася, убачыўшы не так ужо шмат таго, што мог бы распазнаць дарослы розум. Але гэта не было мэтай гэтага практыкавання першага дня. Міс Лэпон шукала студэнтаў, якія адчуваюць цяжкасці з каардынацыяй рухаў. Важна было як мага раней выявіць праблемных.
  
  
  Адна маленькая дзяўчынка - гэта была тая, якая хіхікала раней, - знайшла адасоблены куток і старанна штурхала і выцягвала хваравіта-зялёны камяк пластыліну, надаючы яму дзіўную антрапаморфную форму.
  
  
  Дасведчанаму воку міс Лапон гэта выглядала як сядзіць на кукішках постаць маці-зямлі, падобная тым, што былі знойдзеныя ў старажытных шумерскіх археалагічных помніках.
  
  
  За выключэннем таго, што ў гэтай маці-зямлі было шэсць павучых рук.
  
  
  Міс Лапон схілілася над ёй. "І як ты рухаешся?"
  
  
  Сур'ёзная маленькая дзяўчынка спачатку ніяк не адрэагавала.
  
  
  "Я спытала", - паўтарыла міс Лапон, думаючы, што ў яе выявіліся праблемы са слыхам, "як у цябе справы, малая?"
  
  
  Дзяўчына здрыганулася. Яе вочы сфакусаваліся. Міс Лапон зрабіла разумовую пазнаку: моцная здольнасць да канцэнтрацыі.
  
  
  "Я амаль скончыла з ёй", - сказала маленькая дзяўчынка.
  
  
  Міс Лапон падбадзёрвальна ўсміхнулася. "Вельмі міла. У яе ёсць імя?"
  
  
  "Калі".
  
  
  "Кэлі. Гэта прыгожае імя. А як цябе клічуць?"
  
  
  "Фрэя, дачка Джыльды", - сказала маленькая бялявая дзяўчынка з васільковымі вачыма.
  
  
  Вочы міс Лапон заззялі весялосцю. "Хіба ў цябе няма прозвішча, Фрей?"
  
  
  Сур'ёзнае воблака азмрочыла дзіцячыя рысы. "Я так не думаю", – прызналася Фрей.
  
  
  "Не? У цябе што, няма татачкі?"
  
  
  Вока зноў загарэлася. "О так".
  
  
  "Як клічуць твайго тату?"
  
  
  "Яго клічуць, - сказала Фрей з дзіцячым гонарам, - Рыма".
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Разбуральнік 87: Псіхалогія натоўпу
  
  
  Уорэн Мэрфі і Рычард Сапір
  
  
  Кіраўнік 1
  
  
  
  
  Цяпер, калі двое мужчын трымалі яго на мокрай зямлі, а трэці пагрузіў яго галаву ў журавінную дрыгву, Уолі Баяджан неахвотна прыйшоў да высновы, што ўсё гэта было занадта добра, каб быць праўдай, у рэшце рэшт.
  
  
  Мабыць, гэта рытуал дзедаўшчыны, у роспачы падумаў Уоллі, затрымліваючы дыханне і сціскаючы вусны, каб не патрапіць у саланаватай балотнай ваду, якая ўжо забівала яго ноздры. Гэта было адзінае тлумачэнне.
  
  
  Ён з'явіўся на сумоўе аб прыёме на працу рана, роўна а восьмай раніцы. Не паспеў Уолі падысці да стойкі рэгістрацыі, як ахоўнік у сінім блэйзеры неадкладна патэлефанаваў віцэ-прэзідэнту, які адказвае за працу з сістэмамі.
  
  
  "Ваша васьмігадзіннае тут, містэр Таліні", - сказаў ён рашуча.
  
  
  "Упусці яго, хутка".
  
  
  "Містэр Таліні прыме вас зараз", - сказаў ахоўнік у вестыбюлі, паказваючы на калідор, засланы раскошным дываном. "Паўднёвае крыло. Апошнія дзверы ў канцы калідора".
  
  
  "Дзякуй", - сказаў Уолі Баяджан, які толькі што скончыў Кампутарны інстытут Дарыга на сваёй першай гутарцы пры прыёме на працу ў аспірантуру. Ён паправіў гальштук, пакуль яго шэрыя "хаш пупсікі" збіралі зарад статычнай электрычнасці з дывана.
  
  
  Дзверы ў канцы паўднёвага крыла былі пазначаныя
  
  
  "ЭНТОНІ ТОЛІНІ, віцэ-прэзідэнт, які АДКАЗВАЕ ЗА СІСТЭМНУЮ ПАДТРЫМКУ".
  
  
  Уолі вагаўся. Ён быў камп'ютарным інжынерам. Што рабіў віцэ-прэзідэнт, які адказвае за працу з сістэмамі, правяраючы кандыдатаў на працу ў службе падтрымкі кліентаў?
  
  
  Але гэта была International Data Corporation, монстар Mamaro neck, кампанія, якая ўкараніла фрэймворк у мэйнфрэйм і кампутар у кожны офіс. Яны ніколі не рабілі памылак.
  
  
  Сабраўшыся з духам, Уолі ўзяўся за дзвярную ручку.
  
  
  "Ой!" - сказаў ён, адшморгваючы руку, укушаную статычным разрадам.
  
  
  Дзверы расчыніліся, і яго вітала нецярплівы, падобны на тхара твар Энтані Таліні.
  
  
  "Містэр Бойзенберы. Заходзьце. Так рады з вамі пазнаёміцца", - казаў Толіні, паціскаючы дрыготкую руку Уоллі абедзвюма сваімі. Поціск рукі Таліні было як халодны стейк з тунца. Уолі ледзь заўважыў гэта, калі яго праводзілі ў добра абсталяваны офіс.
  
  
  "Сядайце, сядайце", - казаў Таліні. Яго рэдкія, няроўныя вусы тузануліся і натапырыліся, калі ён заняў сваё месца. Ён быў апрануты ў шэрае ад Brooks Brothers. Усё ў IDC насілі шэрае ад Brooks Brothers. Уключаючы сакратароў.
  
  
  Уолі сеў. Ён прачысціў горла. "Я хачу сказаць вам, містэр Толіні, што я вельмі рады, што IDC пагадзілася правесці са мной гутарку на пасаду старэйшага тэхніка. У рэшце рэшт, я толькі што скончыў універсітэт. І я ведаю, наколькі зараз напружаны рынак працы ".
  
  
  "Вы наняты", - хутка сказаў Таліні.
  
  
  Вочы Уолі шырока расхінуліся. Яго бровы сышліся на кудлатай паліцы валасоў над імі.
  
  
  "Я такі?" неўразумела перапытаў ён.
  
  
  "Ты можаш пачаць сёння?"
  
  
  "Сёння?" - выпаліў Уолі, якому было цяжка падтрымліваць размову. "Ну, я думаю, так, калі ты сапраўды хочаш"
  
  
  "Фантастыка", - сказаў Энтані Таліні, выскокваючы з-за свайго стала. Ён практычна падняў Уолі Баяджана з крэсла, па-сяброўску прыабняўшы яго за плячо, і вывеў у калідор. "Ты пачынаеш зараз".
  
  
  "Цяпер?" Уолі праглынуў.
  
  
  Бацькоўская рука ўпала, як мёртвы груз.
  
  
  "Калі вы не можаце, - рашуча сказаў Толіні, - ёсць іншыя прэтэндэнты".
  
  
  Не, не. Цяпер усё ў парадку. Я проста выказаў здагадку, што мне трэба будзе ператэлефанаваць для наступнай гутаркі, перш чым ...
  
  
  "Тут, у IDC, мы ганарымся тым, што рана распазнаем талент", – сказаў Энтані Таліні, і цёплая рука вярнулася на сваё месца на плячах Уолі, як змоклая рука васьмінога, якая слізганула на каралавую водмель.
  
  
  "Напэўна. ." - сказаў Уолі, калі яго ўпіхнулі ў наадчыненыя дзверы з надпісам "СЛУЖБА ПАДТРЫМКІ КЛІЕНТАЎ".
  
  
  "Усім прывітанне, - крыкнуў Энтані Таліні, - пазнаёмцеся з Уоллі Бойзенберы..."
  
  
  "Баядзян. Гэта па-армянску".
  
  
  "Уолі - наш новы старэйшы інжынер па працы з кліентамі", - казаў Толіні.
  
  
  Па ўсім пакоі тэхнікі з сур'ёзнымі асобамі ў белых лабараторных халатах ажывіліся. Каменная бледнасць сышла з іх твараў, як быццам іх адкалолі разцом скульптара. Пакой азарылі ўсмешкі. Раздаліся прыглушаныя ветлівыя апладысменты.
  
  
  Уолі Баяджан слаба ўсміхнуўся. Яму ніколі раней не апладзіравалі за яго тэхнічныя веды.
  
  
  "О, калі ты пачынаеш, Уолі?" - Спытала рудавалосая дзяўчына з прыдыханнем.
  
  
  "Уолі пачынае прама цяпер, ці не так, сынок?" Сказаў Толліні, пляскаючы Уолі па спіне з такой сілай, што акуляры ў рагавой аправе ледзь не саскочылі з яго вузкага носа.
  
  
  "Гэта дакладна", - праглынуў Уолі, плывучы па плыні. Плыць па плыні было вельмі важна ў IDC, дзе казалі, што пасля заканчэння тэрміна паўнамоцтваў генеральнага дырэктара ўся зарплатная ведамасць падвышаецца і пачынаецца глабальны пошук ідэальнага рассыльнага.
  
  
  На гэты раз усталі ўсе. Апладысменты былі аднадушнымі.
  
  
  Яны рынуліся ў яго бок, як прыхільніцы да рок-зоркі. Уолі імгненна апынуўся ў асяроддзі белых лабараторных халатаў.
  
  
  "О, гэта выдатна, Уолі".
  
  
  "Табе спадабаецца ў IDC, Уолі".
  
  
  "Вось твая дакументацыя LANSCII, Уолі".
  
  
  Міргаючы, Уолі ўзяў тоўсты сіні нататнік з ціснёным лагатыпам IDC.
  
  
  "ЛАНСКІ?" - спытаў ён. "Я ніколі не чуў аб гэтай мове".
  
  
  "Гэта нешта новенькае", - казаў Энтані Таліні. "Эксперыментальная праграма. Яна спатрэбіцца вам для адладкі сістэмы нашага бостанскага кліента".
  
  
  "Я буду?"
  
  
  Раптам вярнуліся каменныя твары. Параненыя вочы шукалі на яго збянтэжаным твары прыкметы надзеі.
  
  
  Рудавалосая падышла да яго ўшчыльную, абдаўшы Уолі Баяджана пахам нейкіх неапісальна панадлівых духаў. Паколькі. у яго была алергія на духі, ён чхнуў.
  
  
  "Але, - сказала яна занепакоена, - ты ж едзеш у Бостан, ці не так, Уолі?"
  
  
  Уолі зноў чхнуў.
  
  
  "О не!" - Прастагнаў тэхнік. "Ён хворы!" Тэхнік збялеў на тры тоны. "Ён не можа сысці!"
  
  
  Здзіўленыя погляды змяніліся занепакоенымі.
  
  
  "Вядома, ён едзе", - крыкнуў Энтані Таліні, дастаючы з унутранай кішэні паліто чырвоны канверт ад турыстычнага агенцтва і засоўваючы яго ў вентыляцыйную кішэню адзінага касцюма Уолі. "Мы забраніравалі яму білет на дзесяцігадзінны рэйс".
  
  
  "Бостан?" Перапытаў Уолі, дуючы ў паспешна вынятую насоўку.
  
  
  "Першакласны".
  
  
  "О, табе спадабаецца Бостан, Уолі", - сказаў бадзёры голас.
  
  
  "Так, Бостан такі... такі гістарычны".
  
  
  "Я ..." - прамармытаў Уолі.
  
  
  Энтані Таліні сказаў: "Мы размяшчаем вас у першакласным гатэлі. Лімузін сустрэне вас у аэрапорце. Натуральна, паколькі ў вас не будзе часу з'ездзіць дадому і сабраць рэчы, мы адкрылі крэдытную лінію ў лепшых крамах мужчынскага адзення там. І, вядома, ёсць дапамога на пражыванне ў памеры трохсот долараў за дзень”.
  
  
  Гэта нагадала Уолі Баяджану, што тэма яго зарплаты ніколі не ўздымалася. У гэтыя цяжкія часы яму пашанцавала, што ў яго наогул была праца, і ён вырашыў, што з дапамогай у трыста даляраў у дзень яны змогуць захаваць гэты чортавы заробак.
  
  
  "Па-мойму, гучыць нядрэнна", - сказаў Уолі, прыбіраючы сваю насоўку.
  
  
  Кольца белых лабараторных халатаў узарвалася выбухам захопленых апладысментаў. Уолі падумаў аб тым, як было б выдатна папрацаваць тут, калі скончыцца праца ў Бостане. З імі было вельмі зручна працаваць, нават калі ў іх даволі хутка мяняўся настрой.
  
  
  "Добра, - сказаў Энтані Таліні, - давай адвязем цябе ў аэрапорт, Уолі, хлопчык мой".
  
  
  Рукі-васьміногі падштурхнулі яго разгарнуцца і выйсці за дзверы.
  
  
  Калі ён выходзіў з пакоя, у яго вушах звінелі пажаданні ўдачы.
  
  
  "О, да спаткання, Уолі".
  
  
  "Прыемна было пазнаёміцца, Уолі".
  
  
  "Удачы ў Бостане, Уолі".
  
  
  "Нам не церпіцца пачуць, як усё прайшло, Уолі".
  
  
  Яны сапраўды клапаціліся пра яго, думаў Уолі Баяджан, дваццаці двух гадоў ад роду, з Філадэльфіі, штат Пэнсыльванія, якому ніколі не споўніцца дваццаць тры, і ён ніколі больш не ўбачыць Філадэльфію.
  
  
  Калі машына кампаніі везла яго ад штаб-кватэры IDC world ў Мамаронеке, штат Нью-Ёрк, Уолі, затаіўшы дыханне, падумаў, што гэта было занадта добра, каб быць праўдай. Такія тэхнары, як ён, марылі пайсці працаваць у IDC, як школьнікі марылі выступіць у World Series.
  
  
  З вялікай запалам, але мінімальнымі чаканнямі.
  
  
  Палёт быў кароткім, але вельмі прыемным. Уолі ніколі раней не лётаў першым класам. Ён быў непітушчым, таму адмовіўся ад бясплатных напояў і спыніўся на горкай на смак мінеральнай вадзе.
  
  
  Абслугоўваючы Уолі, сцюардэса была нязменна ветлівай, але стрыманай. Так было датуль, пакуль ён не выпаліў, што толькі што далучыўся да IDC.
  
  
  Рэшту шляху яна практычна прасядзела ў яго на каленях.
  
  
  Уолі Баяджан вырашыў, што так, джэсіцы-Бобу сапраўды спадабаецца працаваць у IDC.
  
  
  У аэрапорце Логан яго чакаў бездакорны шафёр. На шафёры не было ліўрэі, толькі акуратны цёмны гарнітур з акулай скуры і кепка. Ён быў амаль сямі футаў ростам і складаннем нагадваў бібліятэчную кніжную паліцу. Чамусьці ён больш быў падобны на шафёра, чым калі б насіў форму, вырашыў Уолі.
  
  
  "Вы той хлопец з IDC?" - спытаў шафёр.
  
  
  "Так, сэр", - сказаў Уолі, не ведаючы, як звярнуцца да такога вялікага чалавека. З часоў вайны ў Персідскім заліве ён вельмі паважліва ставіўся да ўсіх, хто насіў форму.
  
  
  "Тады пайшлі. Мы збіраемся пракаціцца".
  
  
  Лімузін не быў падоўжанай мадэллю, проста доўгім чорным "кадылак" з таніраваным заднімі шкламі. Шафёр адкрыў дзверцы і зачыніў яе пасля таго, як Уолі слізгануў унутр.
  
  
  Машына выехала з вялікай колькасці людзей у аэрапорце і заехала ў выкладзены флуарэсцэнтнымі пліткамі тунэль Самнер.
  
  
  "Вы калі-небудзь раней былі ў Бостане?" шафёр ператэлефанаваў.
  
  
  "Не. Хоць я чытаў пра гэта ў самалёце. Я чуў, што тут вырошчваюць практычна ўсе журавіны".
  
  
  "Так, у глушы поўна журавінавых балот".
  
  
  “Можа быць, калі ў мяне будзе час, я мог бы наведаць адно з іх. Журавіны нагадваюць мне пра надыходзячыя канікулы. Гэта будзе першы сезон водпускаў, які я правяду ўдалечыні ад сваіх бацькоў. Я сумую па іх”.
  
  
  "Сябар, - сказаў грубаваты шафёр, - калі ты зможаш паправіць кампутар майго боса, я гарантую табе ўсе журавінавыя балоты, у якіх ты захочаш плёскацца".
  
  
  "Гэта здзелка", - сказаў Уолі Баяджан з неўтаймаваным энтузіязмам маладога чалавека, якога вабілі ўсе багатыя магчымасці жыцця.
  
  
  Пасля дваццаці хвілін язды "спыніся і едзь" Уолі заўважыў, што яны ўсё яшчэ знаходзяцца ў тунэлі, выкладзеным белай пліткай.
  
  
  "Рух у Бостане заўсёды такі?" У нейкі момант Уолі спытаў.
  
  
  "Толькі ў добрыя дні".
  
  
  Думаючы, што гэта мясцовы жарт, Уолі паспрабаваў нясмела засмяяцца. Ён праглынуў смех, калі шафёр не ўмяшаўся.
  
  
  Нарэшце яны выйшлі на ўчастак вузкіх, звілістых вулачак, дзе цагляныя кватэры мясціліся адзін да аднаго з задушлівай цеснатай. Сонца амаль не праглядала з-за дахаў.
  
  
  "Дарэчы, - раптам сказаў Уолі, - гэтая кампанія, у якую ты мяне вядзеш, - як яна называецца?"
  
  
  "Імпарт F і L", - нудным голасам сказаў шафёр.
  
  
  "Што азначаюць літары F і L?"
  
  
  "Трахні іх і пакінь", - адказаў шафёр. На гэты раз ён сапраўды засмяяўся.
  
  
  Уолі гэтага не рабіў. Яму не падабаліся ненарматыўная лексіка ці тыя, хто да яе звяртаўся.
  
  
  "Я ніколі не чуў пра гэта", - прызнаўся Уолі.
  
  
  "Гэта цалкам прыналежная субмарына ... субмарына ..."
  
  
  "Дапаможны?" Прапанаваў Уолі.
  
  
  "Так. Гэта. З LCN".
  
  
  "Не думаю, што я калі-небудзь чуў аб LCN. Што гэта значыць?"
  
  
  "Грошы", - прабурчаў шафёр. "Гэта прыносіць кучу грошай".
  
  
  Не паспеў Уолi апамятацца, як машына, буркуючы, спынілася.
  
  
  "Мы тут?" абыякава спытаў ён, азіраючыся па баках. Яны заехалі на малюсенькае парковачнае месца за брудным цагляным будынкам.
  
  
  "Гэта тое самае месца", - сказаў шафёр.
  
  
  Уолі пачакаў, пакуль адкрыюцца дзверы, перш чым выйсці. Амаль адразу перад ім былі пустыя дзверы, пафарбаваныя ў зялёны колер. Паветра было насычана цяжкімі пахамі ежы. Рэзкія, прыемныя пахі ежы. Уолі выказаў здагадку, што гэтыя панадлівыя пахі даносяцца з кафэтэрыя кампаніі, калі высокі грузны шафёр адкрыў перад ім пустыя зялёныя дзверцы.
  
  
  У Уолі ўзнікла толькі кароткачасовае ўражанне прахалоднага паўзмроку, абабітага драўлянымі панэлямі, перш чым ён прайшоў праз алькоў ў амаль пусты пакой, дзе трое вельмі моцных мужчын у дзелавых касцюмах стаялі вакол безгустоўнага картачнага стала з пластыкавай стальніцай, на якім, як сляпы аракул, персанальны кампутар маркі IDC.
  
  
  "Камп'ютар?" Перапытаў Уолі. "Я чакаў убачыць мэйнфрэйм".
  
  
  Трое дужых мужчын у гарнітурах напружыліся.
  
  
  "Але ты можаш гэта выправіць, праўда?"
  
  
  "Магчыма", – сказаў Уолі, кладучы свой выраблены на замову скураны футарал для прылад і правяраючы кабельныя злучэнні на задняй панэлі кампутара. "Што з ім не так?"
  
  
  "Як там яго - цвёрдая кружэлка - зламаўся".
  
  
  "Жорсткая дыск. Няўжо вы, людзі, гэтага не ведаеце?"
  
  
  "Яны са службы бяспекі", - сказаў шафёр з-за спіны Уолі.
  
  
  Пакой была маленькай, і Уолі сказаў: "Мне б не перашкодзіла невялікая прастора для локцяў. Чаму б вам, хлопцы, не зрабіць перапынак на каву?"
  
  
  "Мы застаемся", - сказаў адзін з моцных мужчын.
  
  
  Уолі паціснуў плячыма. "Добра", - дабрадушна сказаў ён. "Давайце паглядзім, што ў нас ёсць". Уолі прыступіў да працы. Ён паспрабаваў ініцыялізаваць сыстэму, але яна адмовілася загружацца. Затым ён уставіў дыягнастычную дыскету. Гэта дазволіла яму ўвайсці ў сістэму, але жорсткі дыск заставаўся недаступным. Ён зразумеў, што першы дзень будзе доўгі. Але ён быў амаль шчаслівы. У яго была праца. У IDC. Жыццё было цудоўнае.
  
  
  Да дванаццаці гадзін ён пачаў адчуваць буркатанне ў жываце. Не дзіўна. Сапёртае паветра было прасякнута вострым пахам часныку і таматнай падліўкі. Ён працягваў працаваць да гадзіны дня, уяўляючы, што хто-небудзь скажа яму, калі настане час перапынку на абед. Уолі не хацеў ствараць у важнага кліента IDC ўражанне, што ён больш заклапочаны сваім страўнікам, чым праблемай з іх абсталяваннем.
  
  
  Нарэшце, у гадзіну пятнаццаць ён устаў, расцер ныючую спіну і сказаў: "Думаю, мне трэба перакусіць".
  
  
  "Гэта выпраўлена?" - спытаў шафёр.
  
  
  "Гэта яшчэ далёка не вырашана", - сказаў Уолі.
  
  
  "Тады ты зможаш паесці, калі паправіш скрыню".
  
  
  Уолі падумаў аб сваіх трохстах далярах у дзень на пражыванне і аб тым, які на гэта можна купіць выдатную вячэру, і сказаў: "Добра".
  
  
  Магчыма, гэта быў нейкі тэст, падумаў ён. Патрапіць на пачатковы ўзровень IDC - гэта нешта. Атрымаць павышэнне да галоўнага інжынера па працы з кліентамі ў першы ж дзень было занадта добра, каб рызыкаваць разгойдваць лодку.
  
  
  Было ўжо далёка за восем вечара, калі Уолі стомлена скончыў свой апошні дыягнастычны тэст. Ён не дабіўся нічога большага, чым актываваў кожнае паведамленне пра памылку ў сістэме.
  
  
  Нахмурыўшыся, ён зняў акуляры, працёр іх начыста і вярнуў на свой худы твар.
  
  
  Ён паглядзеў на рослага вадзіцеля і сказаў: "Прабачце. Дадзеныя ў гэтай сістэме аднавіць немагчыма".
  
  
  "Гаварыце па-амерыканску", - прарычэў шафёр.
  
  
  "Я не магу гэта выправіць. Выбачайце. Я спрабаваў ".
  
  
  Шафёр кіўнуў і падышоў да дзвярэй. Ён прыадчыніў яе і паклікаў у суседні пакой. "Ён сказаў, што спрабаваў".
  
  
  "Яны ўсе, чорт вазьмі, так гавораць".
  
  
  "Ён сказаў, што шкадуе".
  
  
  "Скажы яму, што ён не так шкадуе, як збіраецца".
  
  
  Уолі Баяджан адчуў, як яго сэрца падскочыла да горла. Па тым, як трое здаравенных ахоўнікаў злосна глядзелі на яго, ён быў упэўнены, што яго няздольнасць адладзіць жорсткі дыск азначала яго працу.
  
  
  Цішыня. Моцныя мужчыны, якія атачалі яго, паглядзелі на Уолі Баяджана так, як быццам ён выдаў непрыемны гук. Затым шафёр спытаў: "Што нам з ім рабіць?"
  
  
  Голас з суседняга пакоя сказаў: "Прэч".
  
  
  "Да гэтага ён сказаў, што хоча паглядзець на журавінавыя балоты", - паведаміў шафёр.
  
  
  "Уладкуйце яму экскурсію па ўстанове дзяўбанага кухары", - сказаў голас з суседняга пакоя.
  
  
  "Насамрэч, - сказаў Уолі, калі шафёр зачыніў дзверцы і накіраваўся ў яго бок, - яны могуць пачакаць. Мне проста трэба прыстойна паесці і каб мяне адвезлі ў мой гатэль".
  
  
  Чыясьці рука схапіла яго ззаду за шыю. Гэта была даволі вялікая рука, таму што пальцы фактычна датыкаліся над яго кадыкам, абмяжоўваючы яго здольнасць глытаць.
  
  
  Акружаны трыма здаравякамі са службы бяспекі F і L, Уолі быў выведзены праз бакавыя дзверы да які чакаў лімузіна.
  
  
  І зноў шафёр адчыніў яму дзверы. На гэты раз багажнік, а не заднія дзверы.
  
  
  Уолі абурыўся б, калі б яго запіхнулі ў прасторны багажнік машыны, але мясістая рука працягвала бязлітасна сціскаць яго горла, прадухіляючы любы крык гучней мяўкання.
  
  
  Калі рука расціснулася, скураны футарал з інструментамі Уолі быў кінуты яму ў твар, а вечка багажніка апусцілася яму на галаву.
  
  
  Ён прачнуўся ад шуму вулічнага руху і ціхага буркатання рухавіка лімузіна. Гэта было падобна на варкатанне льва.
  
  
  Уолі Баяджан падумаў з абражаным гонарам новенькага старэйшага інжынера па працы з кліентамі, што так нельга звяртацца з супрацоўнікам IDC.
  
  
  Ён паведаміў супрацоўнікам службы бяспекі F і L аб гэтым бездакорным факце дзелавога жыцця пасля таго, як лімузін спыніўся і вечка багажніка была паднятая.
  
  
  "Паслухайце, - сказаў Уолі ўсхваляваным голасам, калі яго выцягнулі з багажніка і паставілі на ногі, - так атрымалася, што я каштоўны супрацоўнік Міжнароднай карпарацыі дадзеных, і калі я паведамлю містэру Таліні, што вы ...ммм!"
  
  
  "З'ясі трохі журавін", - сказаў шафёр, засоўваючы жменю ў адкрыты, жаласны рот Уолі Баяджана.
  
  
  Уолі адкусіў. Журавіны былі цвёрдыя, як жалуды. Калі ён раздушваў ягады, з ягоных зубоў вылучаўся горкі кіслы сок. Густ быў не салодкі. Гэта было зусім не міла, маркотна думаў Уоллі, пакуль яны вялі яго, бездапаможнага і збітага з панталыку, да залітага месяцам прасторы сапраўднага масачусецкага журавінавага балота. Гэта было падобна на балота, у якое была скінута тона чырванавата-карычневых шматкоў Trix.
  
  
  Уолі падумаў, што нішто з гэтага наогул не прымушае яго думаць аб святах. Насамрэч, гэта было недаравальна благое прадчуванне.
  
  
  Плачучы, ён пачаў выплёўваць з рота агідную на смак журавіны.
  
  
  Уолі амаль ачысціў рот ад горкай мякаці, калі яго паставілі на калені на краі балота.
  
  
  "Ты павінен быў гэта выправіць", - сказаў рэзкі голас.
  
  
  "Я спрабаваў! Я сапраўды спрабаваў!" Уолі запратэставаў. "Вам патрэбен спецыяліст па аднаўленні мультымедыя. Я ўсяго толькі генеральны дырэктар".
  
  
  "Вы калі-небудзь чулі прымаўку: кліент заўсёды мае рацыю?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Тады табе трэба было паправіць каробку. Без пытанняў".
  
  
  Пасля яны сунулі яго галаву ў халодную брудную ваду. Гэта зрабіла рука, якая сціскала яго горла. Уолі ведаў гэта, таму што адчуваў, як той жа самы моцны вялікі палец бязлітасна цісне на яго кадык.
  
  
  Уолі паступіў натуральна. Ён затаіў дыханне. І пакуль ён затрымліваў каштоўнае паветра ў лёгкіх, іншыя схапілі яго за шчыкалатку і запясці і шпурнулі распластаным на краі балота, халодныя воды якога траплялі яму ў нос.
  
  
  Ён спадзяваўся, што гэта была дзедаўшчына. Ён маліўся, каб гэта была дзедаўшчына. Але гэта не было падобна на дзедаўшчыну. Гэта было сур'ёзна. Яму здавалася, што яго топяць за тое, што ён не змог паправіць кампутар.
  
  
  Ён затаіў дыханне, таму што больш нічога не мог зрабіць. Яго канечнасці былі бездапаможна скаваныя, Уолі проста чакаў, калі яны адпусцяць яго. Ён чакаў, калі скончыцца подлая дзедаўшчына ў IDC.
  
  
  Гэтага не адбылося.
  
  
  Да таго часу, калі Уолі Баяджан зразумеў, што гэтага ніколі не адбудзецца, ён адчуваў у роце прысмак пясчанай саланаватай вады з журавінавага балота. Яна пракралася ў яго нос, сцякаючы па насавых пазух і трапляючы ў рот. Затым яна запоўніла яго лёгкія, як трайная пнеўманія. Шок ад лядоўні воды прымусіў яго страціць прытомнасць.
  
  
  Страх патануць вярнуў яго да жыцця амаль адразу.
  
  
  Гэта было занадта добра, каб быць праўдай, зразумеў Уоллі, унутрана рыдаючы. Цяпер гэта было занадта неверагодна, каб зразумець. Яго стрымана забівалі.
  
  
  У апошнія панічныя моманты яго занадта кароткага жыцця прытомнасць прыходзіла і сыходзіла, калі ён пускаў лютыя бурбалкі сярод цвёрдых горкіх журавін.
  
  
  Калі лопнула апошняя бурбалка, яны адправілі бязвольнае цела Уолі Баяджана ў балота, дзе яго астаткі, якія раскладаюцца, будуць мець журавіны, якія спеюць, і нададуць смак святам, якія яму больш ніколі не наканавана было выпрабаваць.
  
  
  Кіраўнік 2
  
  
  
  
  Яго звалі Рыма, і ён вучыўся лётаць.
  
  
  "Давай паглядзім", - сказаў Рыма, успамінаючы тое нямногае, што ён ведаў пра самалёты. "Каб прымусіць самалёт знізіцца, трэба адкрыць закрылкі. Не, гэта не тое. Вы паднімаеце ліфты. Правільна, ліфты."
  
  
  Апусціўшы нагу, Рыма наском падняў ліфты за ўсё на валасінку.
  
  
  Самалёт - гэта быў ала-крэмавы "Барнс Стормер" 1930-х гадоў з крыламі чайкі - адрэагаваў імгненна, пачаўшы аднабокі набор вышыні.
  
  
  "Упс! Справа не ў гэтым", - прамармытаў Рыма, прыбіраючы нагу. Ён заўважыў, што насамрэч спусціўся толькі адзін ліфт.
  
  
  "Штормер" хутка выраўняўся, калі Рыма паспрабаваў захаваць раўнавагу супраць лютага слізгальнага струменя. Калі самалёт зноў выйшаў на роўны нахіл, ён паспрабаваў яшчэ раз. На гэты раз ён націснуў на абодва ліфта абедзвюма пяткамі.
  
  
  Самалёт перайшоў у піку. Ліфты супраціўляліся яму. Рыма павялічыў ціск.
  
  
  Наперадзе, у кабіне з плексігласа, пілот змагаўся з кіраваннем. Ён прайграваў. Ён не мог зразумець чаму. Рыма ўяўляў, што рана ці позна да яго дойдзе.
  
  
  Паглядзеўшы ўніз, Рыма зразумеў, што ён больш не над аэрапортам. Ён хацеў быць над аэрапортам. Калі б ён збіраўся пасадзіць гэтую штуковіну, нягледзячы на ??пярэчанні пілота, яму патрэбен быў бы аэрапорт пад ім, а не лес.
  
  
  Гэтая частка была лёгкай. Самалётам кіраваў руль, зусім як на лодцы. За выключэннем таго, што руль тырчаў у паветры, а не апускаўся ў ваду. Руль кірунку выпадкова тырчаў прама перад ім, прымацаваны да хваставога апярэння, за якое Рыма чапляўся абедзвюма рукамі. Яго ногі былі пасаджаныя на стабілізатар.
  
  
  Ён прыбраў адну руку з хваставога плаўніка і выкарыстоўваў яе, каб злёгку падштурхнуць руль.
  
  
  Самалёт адрэагаваў павольным, нязграбным разваротам. Удалечыні паказаўся аэрапорт, падобны на асфальтавы аазіс на ўскрайку лесу.
  
  
  "Я пачынаю ў гэтым разбірацца", - сказаў Рыма, задаволены сабой. Ён быў бы больш задаволены, калі б змог дагнаць пілота да ўзлёту: Рыма размінуўся з гэтым чалавекам ля яго дома. Пакаёўка весела паведаміла Рыма, што яе працадаўца накіроўваецца заняцца спартовымі палётамі. Рыма дабраўся да аэрапорта якраз своечасова, каб яму ўказалі на самалёт, які вырульвае эпохі 1930-х гадоў.
  
  
  Рыма кінуўся за ім, не спыняючыся, каб абдумаць свае дзеянні. Да таго часу, як ён дагнаў яго, яно ўжо падымала хвост, рыхтуючыся адарвацца ад зямлі.
  
  
  Імпульсіўна Рыма скокнуў на борт. Гэта быў парыў, аб якім ён пачаў шкадаваць на вышыні дванаццаці тысяч футаў.
  
  
  У кабіне пілот зараз дужаўся з упартымі рычагамі кіравання як апантаны. Ён і паняцця не меў, што яго хваставое апярэнне набыло чалавечую форму ракавінкі, калі ён узлятаў. Напэўна, ён бы адразу адкінуў гэтую думку, калі б яна ў яго была.
  
  
  Пілот, якога, як зразумеў Рыма, звалі Дыгоры Ліпінкот, скінуў хуткасць да пяцісот міль у гадзіну - хуткасці, пры якой ні адна жывая істота не магла ўтрымацца на ненадзейнай курасадні на хвасце.
  
  
  І ўсё ж, усяго ў дзевятнаццаці футах ззаду яго, Рыма асядлаў хвост, як чалавек, які займаецца віндсерфінгам. Правая нага абапіралася на правы стабілізатар, а левая - на левы. Ён трымаўся за вертыкальную стойку руля, як хлапчук, які рашыў пракаціцца на спіне дэльфіна.
  
  
  Паток вады абляпіў яго шэрыя штаны-чынос на худых нагах. Яго чорная футболка трапяталася, як ветразь, усхваляваны шалёным ветрам. Яго цёмныя валасы былі зачасаны ветрам назад, агаляючы лоб, на якім выразна відаць была кірпаты, але бясколерны гуз.
  
  
  Цёмныя вочы Рыма былі прыжмураныя да вузкіх шчылінак з-за парывістага ветру. Пад высокімі скуламі, якія вылучаліся на яго моцным вуглаватым твары, яго жорсткі рот быў сціснуты.
  
  
  Ён сапраўды атрымліваў асалоду ад гэтым. Самалёт рабіў усё, што ён хацеў.
  
  
  "Глядзі, ма, я лячу!" ён крычаў.
  
  
  Яго крык даляцеў прама скрозь аргшкло кабіны пілота. Пілот агледзеўся. Яго зласлівыя вочы ператварыліся ў сподка.
  
  
  Рыма прывітаў яго сяброўскім узмахам рукі.
  
  
  У лютасці пілот адкінуў рассоўную кабіну.
  
  
  "Ты вар'ят хлопец! Што ты робіш у маім самалёце!"
  
  
  "Спрабую злавіць яго", - крыкнуў Рыма ў адказ скрозь шумлівы эфір.
  
  
  "Гэта згон?"
  
  
  "Не-а. Ты - маё заданне".
  
  
  "Я твой хто?"
  
  
  "Заданне. Я павінен забіць цябе".
  
  
  "Разбіўшы нас абодвух?" - прамармытаў пілот.
  
  
  "Не, калі я магу з гэтым зрабіць", - шчыра сказаў Рыма. "Вось што я табе скажу. Ты сам прызямліш гэтую штуку, і я прыкончу цябе на месцы. Без шуму. Без мітусні. Як табе гэта гучыць?"
  
  
  "Як дрэнная здзелка".
  
  
  "Паступай як ведаеш", - сказаў Рыма, пераносячы вагу сваіх абцасаў на абодва вішнёва-чырвоных ліфта.
  
  
  Самалёт перайшоў у пікіраванне. Пілот адчайна дужаўся з якія тузаюцца рычагамі кіравання, спрабуючы выраўнавацца:
  
  
  Рыма дазволіў яму думаць, што ў яго ўсё атрымоўваецца. Пасля таго, як ліфты выраўняліся, ён падштурхнуў адзін з іх наском італьянскага макасіна.
  
  
  Замест таго, каб ваяваць, пілот дазволіў "Стормеру" па спіралі падняцца ўверх. Яго нос накіраваўся да чыстай блакітнай чары неба Канэктыкута.
  
  
  Паміж цёмных вачэй Рыма з'явілася маршчынка. Ён задумаўся, якая столь "Стормера" і ці хопіць яму там паветра, каб дыхаць.
  
  
  Рыма так і не даведаўся пра гэта, бо рухавік пачаў глухнуць. Некалькі разоў ён прамахваўся, і калі гравітацыя выпампоўвала рэшткі авіяцыйнага паліва з карбюратара, адзіны прапелер проста спыніўся.
  
  
  Падобна дроціку з цяжкім наканечнікам, "Стормер" зваліўся. Яго хвост, за які ўсё яшчэ чапляўся Рыма, узняўся ўверх, як ныральны ласось. Самалёт увайшоў у тое, што авіятары называюць хваставым лейцарам.
  
  
  Лес унізе круціўся, як быццам на гіганцкім прайгравальніку кампакт-дыскаў.
  
  
  Рыма задумаўся, ці спрабаваў пілот ускалыхнуць яго ці пакончыць з сабой. Ён спытаў.
  
  
  "Ты спрабуеш заваліць гэтую справу?" Тэлефанаваў Рыма.
  
  
  "Ты сам ва ўсім разбіраешся".
  
  
  Зямля ўзнімалася так хутка, што Рыма не думаў, што мае столькі часу. Ён утрымаў хватку, ведаючы, што цэнтрабежная сіла кручэння ўтрымае яго на месцы.
  
  
  Ён не быў упэўнены, што адбудзецца, калі самалёт перастане круціцца. Яго разуменне свайго цяжкага становішча было чыста інстынктыўным, а не кагнітыўным. Гэта было сінанджа для цябе. Тваё цела навучылася, але твой мозг часам паняцця не меў.
  
  
  Пакуль Рыма прыслухоўваўся да свайго цела, рухавік зашыпеў, выпусціў масляністы шар выхлапных газаў і з ровам вярнуўся да жыцця.
  
  
  Варушыўшы элеронамі, "Стормер" выраўняўся.
  
  
  Пілот адкінуў вечка кабіны і сказаў: "Ты думаў, мы разаб'емся, ці не так?"
  
  
  "Нешта накшталт гэтага", - прагыркаў Рыма.
  
  
  "Гэта стары трук. Калі ты наступаеш ёй на хвост, рухавік глухне. Калі ты паспрабуеш запусціць яго самастойна, ты разаб'ешся. Прыйдзецца дазволіць гравітацыі зрабіць усю працу".
  
  
  "Цяпер я ведаю", - прамармытаў Рыма сабе пад нос.
  
  
  "Калі ты не перастанеш здзекавацца з маёй аэрадынамікі, я магу зрабіць гэта зноў".
  
  
  "Не, ты гэтага не зробіш".
  
  
  "Што мяне спыніць? Ты далёка ззаду".
  
  
  Рыма пацягнуўся наперад, узяўся за верціцца маячок, усталяваны на стойцы руля, і аказаў такі ж крутоўны ціск, які ён аказаў бы на заселае вечка слоіка для маянэза.
  
  
  Вузел бурбалкавага асвятлення застагнаў і адарваўся, цягнучы за сабой правады.
  
  
  Рыма падкінуў яго. Ён патрапіў у які верціцца дыск прапелера. Аскепкі ліхтара разляцеліся ва ўсе бакі. Адзін трапіў пілоту ў твар.
  
  
  "Мае вочы!" - закрычаў ён, схапіўшыся за твар.
  
  
  "Мая задніца", - сказаў Рыма, які не любіў, калі над ім здзекаваліся на працы. Як спадчыннік пяцітысячагадовага Дома Сінанджу і наступны ў чарзе на званне Майстра, Рыма чакаў павагі. Нават ад сваіх меркаваных ахвяр.
  
  
  Пілот крычаў: "Я нічога не бачу! Я нічога не бачу!"
  
  
  "Скажыце гэта сваім ахвярам", - крыкнуў у адказ Рыма.
  
  
  "Якія ахвяры?"
  
  
  "Тыя, каго ты абрабаваў усляпую, калі кіраваў банкам, якім раней валодаў, закапаліся ў зямлю".
  
  
  "Гэта была не мая віна!"
  
  
  "Мой бос кажа, што так і было".
  
  
  "Ён хлусіць! Я спартовец".
  
  
  "Ты танны ашуканец, які абабраў сваіх фундатараў. За выключэннем таго, што адным з фундатараў апынуўся мой бос. І ў яго ёсць спосабы зладзіцца з фінансавымі стратамі, аб якіх FDIC і не марыць".
  
  
  "Я не бачу, як кіраваць самалётам!"
  
  
  "Усё ў парадку", - сказаў Рыма, адной нагой націскаючы на правы ліфт, а іншы паднімаючы левы. "Ты вось-вось адчуеш раптоўны сыход з жыцця".
  
  
  "Барнс Стормер" разгарнуўся ў паветры. Пілот, усё яшчэ прыціскаючы далонь да вачэй, проста выпаў з адчыненай кабіны, яго рамень бяспекі вырваўся з мацавання.
  
  
  "Дааа!" - сказаў ён, калі адвёў вочы ад свайго скрываўленага твару. Ён усё яшчэ нічога не бачыў, але адсутнасць кабіны было цяжка не заўважыць, як і тое, як крута ён упаў.
  
  
  "Гэта, - сказаў Рыма, - добрае прымяненне гравітацыі".
  
  
  Пілот урэзаўся ў елку, працяўшы сябе ў пахвіны, як дэкаратыўны анёл на каляднай ёлцы.
  
  
  Рыма выраўнаваў "Штормер". Ён рэагаваў на яго мерны ціск нагой так, як быццам лётаў усё сваё жыццё.
  
  
  Цяпер усё, што яму трэба было зрабіць, гэта прыдумаць спосаб пасадзіць самалёт цэлым. Без доступу да элерон і закрылак. Ён ведаў, што закрылкі функцыянуюць як тормазы. Ён сядзеў на крыле дастатковай колькасці камерцыйных рэактыўных лайнераў, каб зразумець гэта.
  
  
  Гуляючы з рулём напрамкі і рулямі вышыні, Рыма здолеў накіраваць нос самалёта ў бок аэрапорта. Ён утрымліваў яго на курсе, час ад часу падштурхоўваючы і штурхаючы.
  
  
  Лес каціўся пад ім, як маршыруючы дзікабраз. Гэта было б не самае прыдатнае месца, каб збегчы, калі меркаваць па лёсе пілота.
  
  
  Калі ён змог разглядзець колер ветравога шкла над службовым памяшканнем аэрапорта, Рыма пачаў зніжэнне.
  
  
  Тады і толькі тады ён зразумеў, што яму давядзецца заглушыць рухавік, калі ён хоча перажыць пасадку.
  
  
  Рыма агледзеўся. Цяпер, калі ён выкарыстоўваў святло маяка, працаваць асабліва няма з чым, змрочна ўсвядоміў ён.
  
  
  Ён вырашыў, што, паколькі ён дакладна трымаецца курса, яму больш не патрэбны руль. Ва ўсякім разе, не ўвесь.
  
  
  Рыма вызваліў адну руку з хваставога плаўніка і выкарыстоўваў яе, каб адсекчы кавалак ад алюмініевага руля. Сліпстрым пачаў адшморгваць яго, але Рыма злавіў яго якраз своечасова.
  
  
  Нацэліўшы яго, як лятаючую талерку, Рыма выпусціў.
  
  
  Сегмент руля кірунку спрацаваў дакладна. Ён зрэзаў лопасці шрубы, як быццам яны былі калыпкамі. Рыма вывернуўся ад бліскучай іголкі з абломкаў шрубы, якая слізганула міма яго галавы.
  
  
  Ён зразумеў, што ў палёце было значна больш, чым проста веданне таго, як кіраваць кіраваннем, паверхнямі. Чалавек мог пацярпець.
  
  
  Без прапелера Stormer, натуральна, страціў хуткасць палёту. Нажаль, ён таксама пачаў даволі трывожна вібраваць.
  
  
  Рыма не быў устрывожаны. Ён лічыў, што ўсё, што замарудзіць імклівы палёт пашкоджанага лятальнага апарата, можа спрацаваць толькі на яго карысць, паколькі ён паспрабуе пасадзіць самалёт без выкарыстання шасі.
  
  
  Рыма, націскаючы на тое, што засталося ад руля, выраўняўся па чорных і жоўтых папярочных лініях у блізкім канцы ўзлётна-пасадачнай паласы. Ён занадта позна заўважыў, што стрэлкі паказваюць на яго, а не ўбок. Ён спадзяваўся, што гэта азначала не тое, што думаў.
  
  
  Як аказалася, так і было.
  
  
  А на далёкім канцы ўзлётна-пасадачнай паласы некалькі яркіх самалётаў набіралі абароты для ўзлёту. Іх зіхоткія прапелеры былі накіраваныя ў яго бок, як пражэрлівыя гудзеў пілы.
  
  
  "Цяпер занадта позна", - прамармытаў Рыма. "Я адданы".
  
  
  Ён накіраваў самалёт на заключны этап зніжэння. Папярочныя лініі накіраваліся яму насустрач, як зубастая пашча акулы.
  
  
  Яны пранесліся міма з мімалётнай выбліскам сігналу семафора. А затым гарачы чорны асфальт быў падобны да высакахуткаснага струменя лавы.
  
  
  Рыма змагаўся за тое, каб утрымаць вібруючы самалёт на адным узроўні. У яго нядрэнна атрымалася, ён страціў толькі адно крыло. Правае.
  
  
  Шыпячы і распырскваючы іскры, хадавая частка пачала віскатаць у адказ на кантакт з зямлёй. Яе разгарнула ўбок. Учапіла іншае крыло, і Рыма выпрабаваў імгненную дэзарыентацыю, падобную на дзель секунды на амерыканскіх горках, перш чым усё закрычаць.
  
  
  Яго цела казала яму, што гэта ідэальны час, каб адпусціць, што ён і зрабіў.
  
  
  Штормер павярнуў нос, што азначала, што ён задраў пысу і ўскінуў хвост, як падбрыкваючы жарабец.
  
  
  Самалёт прызямліўся на спіну. Падкінуты ў паветра, Рыма прызямліўся на яго пакрытае фарбай шасі, раскінуў рукі, як паветраны гімнаст, і сказаў: "Та-ак!"
  
  
  Першы з некалькіх лёгкіх самалётаў зароў усяго ў некалькіх ярдаў над яго галавой. Рыма адмахнуўся ад іх. Цяпер ён разумеў, як гэта - быць пілотам. На зямлі не было нічога падобнага.
  
  
  Наступным разам, паабяцаў ён сабе, выходзячы з пашкоджанага самалёта, ён паспрабуе саліраваць старамодным спосабам. З кабіны пілота.
  
  
  З тэлефона-аўтамата ў рэстарана аэрапорта Рыма набраў кодавы нумар і прыклаў палец да вольнага вуха, каб не чуць выццё аварыйных грузавікоў. Ён задаваўся пытаннем, як FAA растлумачыла б выяўленне самалёта і яго пілота, падзеленых пяццю мілямі мясцовасці.
  
  
  Ён перастаў турбавацца, калі адказаў раздражнёны голас.
  
  
  "Так?" - вырвалася ў яго.
  
  
  "Прабачце, што перарываю jeopardy", - суха сказаў Рыма, - "але я дакладваю, як прасілі".
  
  
  "Прабач, Рыма. Я не меў на ўвазе..."
  
  
  Раптам на лініі раздаўся іншы голас, надтрэснуты і пастарэлы.
  
  
  "Гэта Рыма? Дазвольце мне неадкладна пагаварыць з ім".
  
  
  "Я..." - пачаў Сміт.
  
  
  У Рыма на імгненне ўзнікла ўражанне, што тэлефон вырываюць з бяскроўных рук Гаральда У. Сміта, яго начальніка.
  
  
  "Рыма, - настойліва вымавіў старэчы голас, - ты павінен прыехаць неадкладна. Усё страчана".
  
  
  "Што?"
  
  
  Тэлефон раптоўна замоўк.
  
  
  "Што за халера?" Прамармытаў Рыма, націскаючы на рычажок пераключэння і набіраючы нумар нанова.
  
  
  Упершыню на маёй памяці лінія сувязі з Фолкрофт не зазваніла. Думаючы, што ён памыліўся з наборам нумара - што было магчыма, нават нягледзячы на тое, што кодавы нумар быў спрошчаны да некалькіх адзінак, - Рыма паспрабаваў яшчэ раз. Нумар не адказваў.
  
  
  Рыма пакорпаўся ў тайніках сваёй памяці ў пошуках рэзервовага нумара. Ён думаў, што там была пяцёрка. Можа, дзве.
  
  
  Ён паспрабаваў набраць усе пяць нумароў. У выніку ён атрымаў паведамленне з непрацоўным нумарам ад AT&T.
  
  
  "Чорт(" сказаў Рыма. "Я мог бы пратырчаць тут увесь дзень, спрабуючы ўспомніць гэты дзяўбаны нумар ("
  
  
  Рыма кінуўся ў аперацыйную.
  
  
  "Мне патрэбен пілот, гатовы даставіць мяне ў Рай, штат Нью-Ёрк", – абвясціў ён.
  
  
  Ніхто і вокам не міргнуў.
  
  
  "Грошы - гэта не прадмет", - сказаў Рыма, дастаючы кашалёк.
  
  
  Адказу па-ранейшаму няма. Хударлявы мужчына адхаркнуўся на пясок стаялай попельніцы.
  
  
  Вочы ў Рыма звузіліся.
  
  
  "Няўжо ніхто не дапаможа марскому пяхотніку, які толькі што вярнуўся з заліва?" ён разважаў услых.
  
  
  Успыхнуў невялікі бунт, калі адпачывальнікі пілоты пабіліся сябар з сябрам за прывілей даставіць гераічнага марскога пехацінца зваротна з заліва да месца прызначэння.
  
  
  Рыма прабраўся ўнутр і разбіў паднятае крэсла, перш чым яго выкарыстоўвалі для каранацыі чалавека. Выкарыстоўваючы толькі далоні, Рыма абезрухоміў столькі людзей, колькі змог, не прычыніўшы сур'ёзных траўмаў.
  
  
  Стварыўшы кучу курчацца людзей на кафлянай падлозе, Рыма перабіраў іх, нібы кучу рыззя, у пошуках любога пілота, які здаваўся досыць прыдатным да палётаў.
  
  
  Рыма выцягнуў верагоднага кандыдата.
  
  
  "Я выбіраю цябе".
  
  
  "Дзякуй, містэр, але ў мяне няма ўласнага самалёта".
  
  
  "Тады якога чорта вы біліся?"
  
  
  "Я захапіўся патрыятычным запалам".
  
  
  "У Вестчэстары ёсць аэрапорт", - прапішчаў хударлявы мужчына з-пад блытаніны канечнасцяў. "Для цябе гэтага дастаткова?"
  
  
  "Сыдзе", - сказаў Рыма, выцягваючы яго з кучы. "Пайшлі...
  
  
  Самалёт уяўляў сабой двухмесны серабрыста-блакітны манаплан. Рыма прыйшлося выслухоўваць бясконцую балбатню пілота аб тым, што гэта хатняя праца, і як толькі ён скончыць будаваць сваё мокрае крыло, яна стане такой жа мілай штучкай, як калі-небудзь узнімалася ў неба.
  
  
  Рыма, які не адрозніваў "мокрае крыло" ад забягалаўкі, адчуваў віну за хлусню, але толькі самую драбніцу. Насамрэч ён нядаўна вярнуўся з Персідскага заліва і служыў марскім пяхотнікам. Яшчэ ў В'етнаме.
  
  
  "Ведаеце, - казаў пілот, калі іншы самалёт ад'ехаў да боку ўзлётна-пасадачнай паласы, каб прапусціць самалёт з героем вайны на борце першым, - вы здаецеся мне знаёмым. Б'юся аб заклад, я злавіў цябе ў адным з тых тэлевізійных выпускаў навін, калі ты вітаўся з хлопцамі дома."
  
  
  "Так, гэта быў я", - рассеяна сказаў Рыма. Ён здзівіўся, чаму пілот вырашыў, што пазнаў яго.
  
  
  "Ты калі-небудзь думаў аб тым, каб самому палётаць?" спытаў пілот пасля таго, як яны падняліся над аэрапортам.
  
  
  Рыма паглядзеў уніз на зламаныя астанкі вінтажнага Barnes Stormer, зараз акружаныя аварыйнымі грузавікамі і пажарнымі машынамі.
  
  
  "Не за апошнія паўгадзіны", - сказаў ён. Яго тон быў занепакоеным. Ён спадзяваўся, што наверсе ўсё добра.
  
  
  Але больш за ўсё ён спадзяваўся, што з Чыўном усё ў парадку.
  
  
  "Значыць, вы лётаеце?" - спытаў пілот.
  
  
  "У мяне быў самалёт, але ён разбіўся ў мой першы раз. Як вы думаеце, адкуль у мяне гэты гуз?" - дадаў Рыма, які сапраўды паняцця не меў, як ён яе набыў.
  
  
  Кіраўнік 3
  
  
  
  
  Рыма Уільямс не стаў турбаваць сябе пералікам грошай пілота. Ён проста ўзяў грошы за праезд у таксі і ўручыў мужчыну ўвесь яго кашалёк, у тым ліку пасведчанні асобы і фальшывыя сямейныя фатаграфіі.
  
  
  "Гэй, ты не хочаш ...?"
  
  
  "Захавай гэта як ваенны сувенір", - сказаў Рыма, выскокваючы з самалёта. Ён злавіў таксіста, які сядзеў у сваім таксі і пацягваў чорную каву з пластыкавай шкляначкі.
  
  
  - Санаторый Фолкрофт, - крыкнуў Рыма з задняга сядзення.
  
  
  Нібы спружына выскачыла з падушкі, кіроўца рэзка падскочыў на сваім сядзенні. Яго галава стукнулася аб дах кабіны, а кава абпаліў калені.
  
  
  "Гэй, што за"
  
  
  "Я спяшаюся", - сказаў Рыма, кідаючы грошы на пярэдняе сядзенне. "Завязі мяне туды, і без хітрыкаў. Я знакаміты герой вайны. Толькі сёння я збіў "Барнс Стормер", кіраваны фінансавым тэрарыстам ".
  
  
  Кіроўца разгарнуўся на сваім сядзенні і пачаў пратэставаць.
  
  
  Ён не чуў, як адчыніліся ці зачыніліся дзверцы таксі, і паняцця не меў, як дзіўны хлопец у футболцы з'явіўся на яго заднім сядзенні. Але цёмныя вочы, якія глядзелі на яго ў адказ, былі такімі халоднымі і смяротнымі, што кіроўца праглынуў свае пратэсты.
  
  
  Ён выскачыў са стаянкі таксі, пытаючыся: "Фолкрафт, дзе менавіта гэта знаходзіцца?"
  
  
  Санаторый Фолкрофт быў размешчаны якраз у той частцы Раю, штат Нью-Ёрк, якая выходзіла на праліў Лонг-Айленд. Ён прымасціўся ў вясковай частцы берагавой лініі, як хворы зуб у канюшыне.
  
  
  "Не пад'язджайце да брамы", - папярэдзіў Рыма, калі яны пад'ехалі бліжэй. "І заглушыце рухавік".
  
  
  Кіроўца паслухмяна заглушыў рухавік, спыняючыся ў гаі таполяў на абочыне дарогі без апазнавальных знакаў. Ён зірнуў на свайго пасажыра ў люстэрка задняга віду, падумаўшы, што хлопец больш падобны да ветэрана В'етнама, чым да героя вайны ў Персідскім заліве. У яго быў погляд у тысячу ярдаў. Халодны.
  
  
  "Я выйду тут", - ціха сказаў Рыма, засоўваючы пяцідзесяцідоларавую купюру ў шчыліну перагародкі. "Ты ніколі не прыводзіў мяне сюды. Ты нават ніколі мяне не бачыў".
  
  
  "Скажы гэта маім ошпаренным яйкам", - прамармытаў таксіст.
  
  
  Але ён больш не пратэставаў, назіраючы, як высокі худы мужчына ў футболцы бязгучна знікае ў лесе. Ён назіраў за ім некалькі секунд. Было яркае дзённае святло, у лесе не было цёмна. Проста нейкая цьмяная, як густы лес нават апоўдні пад цяжкім полагам лістоты.
  
  
  Мужчына проста знік, схаваўшыся за дрэвам. Кіроўца правозіўся дзесяць хвілін і ў рэшце рэшт страціў цікавасць.
  
  
  Да таго часу, як таксіст разгарнуў сваё таксі, Рыма Ўільямс ужо пералазіў праз плот, які атачаў санаторый Фолкрофт, нібы прыватную лякарню, але насамрэч якая служыла прычыненнем для арганізацыі, якая наняла Рыма на службу Амерыцы.
  
  
  Прарвацца праз вароты Фолкрофта не было подзвігам нават для чалавека, не навучанага сінанджа. Трэба было проста праслізнуць у неахоўнае месца і пералезці цераз каменны плот. На імгненне спыніўшыся, Рыма бязгучна саскочыў на другі бок.
  
  
  Хоць Фолкрофт хаваў адно з самых глыбокіх хованак Амерыкі, тамака не было высакакласнай службы бяспекі, не кажучы ўжо пра незвычайнае сакрэтнае абсталяванне для назірання. Само існаванне такога абсталявання азначала б, што Фолкрофт быў нечым большым, чым здавалася. І прыцягвала ўвагу.
  
  
  Увага была апошняй, чаго хацеў дырэктар CURE - звышсакрэтнай арганізацыі, якую хаваў Фолкрофт.
  
  
  CURE была заснавана ў пачатку шасцідзесятых. Прэзідэнт Злучаных Штатаў, якому не наканавана было завяршыць свой тэрмін паўнамоцтваў, задумаў гэта пасля таго, як з неахвотай усвядоміў, што яго краіна перажывае перыяд беззаконня і анархіі, які не мае аналагаў у яе гісторыі.
  
  
  Прэзідэнт прыйшоў да высновы, што адзінай перашкодай на шляху да аднаўлення дзяржаўнага карабля быў сам ягоны грот. Канстытуцыя. Ён не мог яе адмяніць, таму стварыў лекі, каб абысці гэта. Ціха. Таемна. Адмоўна.
  
  
  Адзін чалавек кіраваў CURE. Былы аналітык ЦРУ па імі Гаральд У. Сміт. Адказны толькі перад прэзідэнтам, ён стаў рулявым Амерыкі, праводзячы дзяржаўны карабель праз палітычныя мелі, выкараняючы злачыннасць і карупцыю і спыняючы іх з дапамогай мноства тонкіх метадаў. Спачатку проста папярэдзіўшы традыцыйныя праваахоўныя органы і пакінуўшы справу ў іх руках.
  
  
  Але ішлі гады, і стала відавочна, што дзяржаўнаму караблю патрабавалася сакрэтная зброя больш магутная, чым банк кампутараў, якія Сміт выкарыстаў для адсочвання незаконнай дзейнасці.
  
  
  І таму Рыма Уільямс быў наняты ў якасці яе праваахоўнага органа.
  
  
  Рыма не думаў пра гэта зараз, калі ён прывідам блукаў вакол цаглянага будынка, які быў санаторыем Фолкрофт. Ён пракладаў сабе шлях да травяной палоскі, якая плаўна спускалася да Гуку. Гэта быў выгляд, які ён шмат разоў бачыў з акна офіса Гаральда Сміта, офіса, у які ён збіраўся ўвайсці незвычайным спосабам.
  
  
  Рыма спыніўся з зацішнага боку трухлявай прыстані. Ён падняў свае цёмна-карыя вочы на цагляны фасад будынка, спрабуючы ўспомніць, з якога акна адкрываецца від на офіс Сміта.
  
  
  На яго твары адбілася хмурнасць, калі ён узяў гэта ў рукі. Акно было лёгка заўважыць. Яно было цалкам непразрыстым, як цьмянае люстэрка. Па меркаваннях бяспекі яно было зашкліць двухбаковым шклом. Нават Рыма не змог разабрацца ў гэтым.
  
  
  "Чорт бы ўзяў Сміта і яго брудную ахову", - прабурчаў Рыма.
  
  
  Рыма ўсё роўна падплыў да будынка. Фасад быў цагляным, што палягчала ўзлезці на яго. Будзь гэта гладкі бетон, ён мог бы ўзлезці на яго гэтак жа лёгка.
  
  
  Рыма падняўся, як павук, і спыніўся каля матавага шкла. Ён прыклаў вуха да шкла.
  
  
  Галасы даносіліся знутры. Нягучныя, але напоўненыя неадкладнымі эмоцыямі.
  
  
  "Ні пры якіх абставінах я гэтага не дапушчу!"
  
  
  Рыпучы голас Чыуна.
  
  
  "Я павінен настойваць".
  
  
  Горка-цытрынавы голас Сміта. Ён працягнуў.
  
  
  "Гэтае рашэнне Рыма, майстар Чыун. Нам не прынясе карысці спрачацца пра гэта да смерці. Няхай вырашае Рыма".
  
  
  "Я не дазволю ігнараваць сябе. Я ведаю, як гэта бывае з вамі, белымі. У вас няма павагі да ўзросту або мудрасці, якія я ўвасабляю ў поўнай меры. Я буду пачуты!"
  
  
  Рыма пачуў сухі, хрыплы ўздых Сміта і выдыхнуў адзін са сваіх. Калі яны ўсё яшчэ так спрачаліся, небясьпекі не было.
  
  
  Ён адарваў вуха ад шкла і двойчы пастукаў, каб прыцягнуць іх увагу.
  
  
  Ён атрымаў імгненны адказ.
  
  
  "Ааааа!" Чыун.
  
  
  "Божа мой, Рыма!" Сьміт, вядома.
  
  
  Нават нягледзячы на тое, што ён не мог пракрасціся праз пустое шкло, Рыма ведаў, што яны маглі бачыць яго выразна. І ён ведаў, што яму не давядзецца доўга чакаць рэакцыі.
  
  
  Гук быў падобны на віск, нібы алмазны разак на высокай хуткасці рэзаў шкло. Гук пачаўся над яго галавой і заскрыгатаў па краях. Рыма ўбачыў, як тонкая серабрыстая лінія акрэсліла квадрат.
  
  
  Гэта адкрыта", - крыкнуў Чын.
  
  
  Рыма паслужліва дакрануўся да шкла тыльным бокам далоні. Шкло выскачыла з рамы цэлым.
  
  
  Ён увайшоў, нібы прайшоў праз звычайны дзвярны праём.
  
  
  "Прывітанне, Сміці". Гэта высокаму, няскладнаму мужчыну, які разгарнуўся на сваім крэсле ў двух футах перад Рыма. Ён ускочыў на ногі.
  
  
  "Рыма! Што ўсё гэта значыць?" - патрабавальна спытаў ён.
  
  
  Выпучаная сківіца Сміта пагражала акуратнаму вузлу яго дартмуцкага гальштука. У яго шэрых вачах за акулярамі без аправы чытаўся жах. Яго твар быў колеру скуры стронгі. Гэта было нармальна. Сьміт заўсёды выглядаў бледным і нездаровым. .
  
  
  "Скажы мне ты", - сказаў Рыма, ківаючы Чіуну, Дзейснаму майстру сінанджу.
  
  
  Усяго пяці футаў ростам і які выглядае як карэйскае выданне "Мафусаіла", Чиун стаяў ля стала Сміта, трымаючы вялікую цяжкую люстраную шклянку ў сваіх далікатных руках, як быццам гэта быў просты цэлафан. На ім было смарагдава-залатое кімано, якое, магчыма, было пашыта з кучы выкінутых кітайскіх касцюмаў дракона.
  
  
  Яго твар уяўляў сабой вузел рэзкіх маршчын, скура на яго лысай галаве была незвычайна гладкай і напаўпразрыстага арэхавага колеру. Пучкі тонкіх валасоў назапасіліся над кожным хупавым вухам. Пасма такіх жа волас звісала з яго кірпатага падбародка. Яны калыхаліся пад пастаянным ціскам яго выдыхаў. Ён быў злы.
  
  
  "Чаму б табе не падзяліцца са мной гэтым?" Клапатліва сказаў Рыма, працягваючы руку да цяжкага шкла.
  
  
  Чиун адступіў на тры кароткіх кроку, яго ясныя карыя вочы падазрона разглядалі Рыма.
  
  
  "Чаму?" спытаў ён, падціснуўшы вусны.
  
  
  “Таму што гэта цяжка. Я не хачу, каб ты нашкодзіў сабе”.
  
  
  "Я Майстар сінанджу!" Прагрымеў Чын.
  
  
  "ТССС!" - настойліва сказаў Сміт.
  
  
  "Я не стары, перад якім можна шукаць ласкі і агароджваць ад суровых рэалій жыцця", - працягнуў Чыун.
  
  
  - Я не меў на ўвазе... - пачаў было Рыма.
  
  
  Сміт сказаў: "Калі ласка, калі ласка. Нас могуць пачуць за межамі гэтага офіса ".
  
  
  Яго праігнаравалі.
  
  
  "Я ведаю, пра што ты думаеш, Рыма Уільямс", – працягваў Чіун. "Ты думаеш, што я стары. Працягвай. Прызнай гэта. Гавары праўду".
  
  
  Рыма скрыжаваў рукі на грудзях. "Ну, зараз табе сто".
  
  
  "Мне не сто зім ад роду! Я не адзначаў дзён нараджэння з тых часоў, як мне выканалася васьмідзесяцігоддзе. Такім чынам, мне восемдзесят. Мне заўсёды будзе восемдзесят."
  
  
  "Выдатна. Будзь па-твойму".
  
  
  "Не гавары са мной у такім тоне, бледны кавалак свінога вуха", - парыраваў Чын. “Восемдзесят гадоў – цудоўны ўзрост. Годны павагі. Сто зім – дасягненне, годнае павагі. Кім бы я быў, калі б вы дазволілі мне адсвяткаваць мой кохі”.
  
  
  Рыма развёў рукамі. Ён не хацеў удавацца ў падрабязнасці. Гэта было занадта заблытана. "Выдатна", - сказаў ён. "Я аблажаўся. Я бясконца шкадую. А цяпер, не маглі б вы перадаць мне шклянку, перш чым разаб'яце яго, калі ласка?"
  
  
  Рыма павярнуўся да Сміта. "Дзе вы хочаце гэта зрабіць?"
  
  
  У Сміта забалелі вочы. "Божа мой. Спачатку тэлефон, а зараз акно. Як наконт аховы?"
  
  
  Рыма пільна паглядзеў на Чына. "Татачка, што ты зрабіў з тэлефонам Сміта?" Рыма заўважыў сіні тэлефон на стале. Кааксіяльны кабель, які злучае прымач з базай, быў перарэзаны так акуратна, як быццам яго рэзалі балтарэзам. Рыма пазнаў працу доўгіх пазногцяў Чыуна - тыя ж інструменты, якімі ён драпаў шкло, нібы алмазным разаком.
  
  
  "Гэта быў няшчасны выпадак", - грэбліва сказаў Чыун. "У маім страху і турбоце за нашу будучыню я па памылцы перарэзаў провад".
  
  
  "У свінячай задніцы", - сказаў Рыма. "Вы наўмысна звярнулі мяне ў панічныя ўцёкі, а затым перарэзалі провад, каб я прымчаўся як маньяк".
  
  
  "Ты нясеш адказнасць за тое, як ты прыбег, - чмыхнуў Чиун. "Важна толькі тое, што ты зараз тут. Імператар Сміт паставіў мяне перад жахлівым выбарам. Тое, што я не быў гатовы ўзваліць на свае плечы ў адзіночку. Не тое каб я занадта стары, каб узваліць гэта на свае плечы, - хуценька дадаў ён. "Справа ў тым, што гэта і ваша адказнасць таксама.
  
  
  Чыун паглядзеў на Сміта. "Імператар, раскажы ўсё Рыма.
  
  
  "Калі гэта тое, пра што я думаю, то адказ "не", - цвёрда сказаў Рыма. "Як і ў мінулы раз".
  
  
  Маршчыністыя рысы асобы Чына памякчэлі. У яго юнацкіх вачах з'явіўся задаволены бляск.
  
  
  "Гэта тое, што я сказаў Сміту, але ён настаяў на тым, каб выказаць гэтую брудную справу перад намі абодвума".
  
  
  "Ні за што, Сміці", - сказаў Рыма. "Я шакаваны, што ты вырашыў вось так пакруціцца вакол мяне". ,
  
  
  Сьміт заклапочана паказаў пальцам. "Рыма, шклянка.'
  
  
  "Дзе ты хочаш гэта зрабіць?"
  
  
  "Дзе-небудзь, дзе мне не давядзецца гэта тлумачыць", - стомлена сказаў Сміт.
  
  
  Паціснуўшы плячыма, Рыма падышоў да Майстра Сінанджу, які ахвотна аддаў шклянку. Рыма спакойна перанёс яго да разяўленай аконнай рамы, нахіліў і разрэзаў на чацвярцінкі хуткімі рухамі загартаванага на дыеце пазногця.
  
  
  Рыма раскалоў шкло на чацвярцінкі і адну за адной выкінуў іх у акно, насустрач асеннім брызу, які набягаў.
  
  
  Шкляныя квадраты разляцеліся на мілю ў бок Саўнда, фактычна праскакаўшы, як плоскія камяні, апошнія пяцьсот ці каля таго ярдаў, перш чым пагрузіцца без следа.
  
  
  "Такім чынам", - радасна сказаў Рыма. "На чым мы спыніліся? О, так. Сміт, паколькі табе даводзіцца паўтараць двойчы, адказ - катэгарычнае "не"."
  
  
  "Я згодны з Рыма", - хутка сказаў Чын.
  
  
  "Не", - паўтарыў Рыма. "Пластычная хірургія адмяняецца".
  
  
  "Аперацыя!" Чыун піскнуў. "Што гэта? Я раней не чуў аб гэтай просьбе".
  
  
  Рыма нахмурыўся. Ён павярнуўся. "Хіба не пра гэта вы толькі што спрачаліся?"
  
  
  "Не", - сказаў Чыун.
  
  
  "Не", - сказаў Сміт.
  
  
  "Не?" - спытаў Рыма, раптам адчуўшы, што ступіў на зыбкую глебу.
  
  
  "Я абмяркоўваў з майстрам Чынам тэрміновую неабходнасць перавесці вас абодвух у сувязі з вашым удзелам у крызісе ў Персідскім заліве", – растлумачыў Сміт.
  
  
  "Пераехаць? Ты маеш на ўвазе прадаць мой дом?"
  
  
  "Наш дом", – уставіў Чиун.
  
  
  "Я думаю, гэта запісана на маё імя", - адзначыў Рыма.
  
  
  "Мой адвакат патэлефануе твайму адвакату", – адрэзаў Чыун.
  
  
  "Не, калі толькі ён не возьме цябе на крайні выпадак", - заўважыў Рыма. Сміту ён рашуча сказаў: "Мы не пераязджаем".
  
  
  "Але ты вінаваты. Рыма, у выніку тваёй дзейнасці падчас вайны ў Персідскім заліве твой твар паказалі па тэлебачанні ўсім свеце. Цябе апазналі як асабістага забойцу прэзідэнта".
  
  
  "Што ў гэтым дрэннага?" Хацеў ведаць Чыун. "Няхай свет даведаецца пра гэты бясспрэчны факт. Вашаму прэзідэнту будзе больш бяспечна, калі тыраны паўсюль зразумеюць, што ён знаходзіцца пад абаронай Дома Сінанджу".
  
  
  Сьміт працягваў настойваць. "Мы павінны зрабіць неадкладныя крокі, каб замесці ўсе сляды нядаўняга існавання Рыма. Гэта ўключае ў сябе пераклад вас з Рая і выпраўленне вашага асобы".
  
  
  Рашуча скрыжаваўшы рукі на грудзях, Рыма сказаў: "Ні завошта. Дакладна, Татачка?"
  
  
  Калі Майстар сінанджу не адказаў, Рыма напаўголаса вымавіў: "Я сказаў: "Правільна, Татачка". Гэта твой намёк".
  
  
  - Імператар, - павольна вымавіў Чыун, - калі ты кажаш аб тым, каб выправіць твар Рыма, ты маеш на ўвазе яго змена, як гэта рабілася раней, у тыя дні, калі гэта было неабходна рабіць так часта з-за недаравальнай нядбайнасці Рыма?
  
  
  Сьміт кіўнуў. "Так. Толькі я мяркую, што яшчэ аднаго разу будзе дастаткова. Калі ў нас больш не будзе… выпадкаў выкрыцця".
  
  
  Гладкі лоб Чыуна зморшчыўся, надаўшы яму падабенства з яго тварам, падобным на павуцінне. Ён слізгануў ушчыльную да Рыма і ўважліва паглядзеў на яго.
  
  
  Нарэшце ён спытаў: "Ты можаш што-небудзь зрабіць з яго носам?"
  
  
  "Напрыклад?"
  
  
  "Зрабі гэта нармальным. Як мой нос".
  
  
  "У мяне не будзе носа гузікам!" Крыкнуў Рыма, бачачы, да чаго хіліцца размова.
  
  
  "Яго нос можна паменшыць", - спакойна сказаў Сміт.
  
  
  "Трымайся далей ад гэтага, Сміт!" Крыкнуў Рыма. Ён паглядзеў на Чыуна зверху ўніз, адказаўшы на цікаўны погляд майстра Сінанджу сваім уласным халодным позіркам. "Вы абодва паслухайце мяне. Я не збіраюся паўтараць гэта зноў. Гэта мой твар - ці, прынамсі, настолькі блізка, наколькі мы маглі наблізіцца да маёй першапачатковай асобе пасля ўсіх гэтых старых падцяжак асобы. І ў пары міль адсюль мой дом. У яго можа не быць белага плота са штыкетніка. Магчыма, тут няма кахаючай жонкі і дзяцей, але гэта настолькі блізка да звычайнай хаты, наколькі я калі-небудзь чакаў атрымаць. І я захоўваю яго. Гэта зразумела?"
  
  
  Рыма люта паглядзеў зверху ўніз на Майстры сінанджа. Чіун падняў на яго вочы з змрочным выразам твару. Сьміт утаропіўся ў столь.
  
  
  Калі ніхто не вымавіў ні слова на працягу паўхвіліны, Рыма скарыстаўся сваёй перавагай.
  
  
  "Я не прасіў такога жыцця", - спакойна сказаў Рыма, у яго тоне бліснула сталь. "Я быў шчаслівы ў ролі патрульнага. Аднойчы я б стаў сяржантам. Верагодна. Я не прасіў, каб мяне прымалі ў арганізацыю. Я не прасіў навучацца сінанджу. Мяне ўцягнулі ў гэта. Добра, гэта спрацавала. Цяпер я сінанджу. Я прымаю гэта. Магчыма, Рыма Уільямс мёртвы для астатняга свету, але для мяне я ўсё яшчэ ён. Я маю на ўвазе, ён усё яшчэ я ".
  
  
  Рыма міргнуў. Сухія вусны Чына скрывіліся ад задавальнення.
  
  
  "Я маю на ўвазе, што я ўсё яшчэ Рыма Уільямс", - раздражнёна сказаў Рыма. “І я захоўваю гэты твар, і я захоўваю дом. Да д'ябла ахову. Адтуль транслявалі твары мільёна вайскоўцаў ЗША. Ніхто не ўспомніць мае”.
  
  
  Рыма зрабіў паўзу, каб перавесці дух.
  
  
  "Вельмі добра", - нацягнута сказаў Сміт. Па яго тоне Рыма зразумеў, што той кіпіць. Ён прывык да абсалютнага падпарадкавання. Пасля дваццаці гадоў працы з Рыма, ён павінен быў бы ўжо змірыцца з гэтым. Ён не змірыўся.
  
  
  Загаварыў Чын. "Імператар, што наконт вачэй?"
  
  
  "Пытанне спрэчнае", - тонка сказаў Сміт.
  
  
  "Як і вочы. Я не хачу Рыма з сумнеўнымі вачыма. Ты можаш даць яму нармальныя вочы? Як у мяне ". Карыя вочы Чиуна зморшчыліся ў мудрыя шчылінкі, каб лепш уразіць цьмяна-белых сваёй бясспрэчнай пышнасцю.
  
  
  "Я не буду хадзіць, выглядаючы як карэец!" Рыма закрычаў.
  
  
  "Я абражаны", - раздражнёна сказаў Чын, трасучы малюсенькім кулачком у паветры.
  
  
  "Ты спіш", - адрэзаў Рыма.
  
  
  "Не маглі б вы абодва зменшыць галасы?" Стомлена сказаў Сміт.
  
  
  Я зраблю гэта, калі ён зробіць, - рашуча сказаў Рыма.
  
  
  Чыун скурчыў грымасу. "Я зраблю гэта. Але толькі калі Рыма зробіць гэта першым".
  
  
  "Я ўжо пачаў. Твая чарга".
  
  
  Чын сціснуў свае папяровыя вусны. Яго рукі з доўгімі пазногцямі шукалі адна адну. Ён узяўся за запясці, і пышныя рукавы яго смарагдава-залатога кімано саслізнулі разам, хаваючы іх.
  
  
  "Дазвольце мне прапанаваць кампраміс", - сказаў Сміт, калі цішыня стала шчыльнай і халоднай.
  
  
  "Я слухаю", - сказаў Рыма, не адрываючы вачэй ад майстра сінанджу, які навучаў яго дысцыпліне пад назвай сінанджу, легендарнай на працягу стагоддзяў як сонечная крыніца баявых мастацтваў. Трэніраваў яго датуль, пакуль ніводны подзвіг, дасягальны чалавечай біялагічнай машынай, не стаў вышэй яго здольнасцяў.
  
  
  "Прынамсі, ты, Рыма, пагодзішся ўзяць працяглы водпуск?" Узмаліўся Сміт. "Пакуль успаміны не знікнуць?"
  
  
  "Я падумаю над гэтым".
  
  
  "Я таксама падумаю аб гэтым", – пагадзіўся Чіун. "Калі твар Рыма можна будзе прывесці ў адпаведнасць з маімі дакладнымі характарыстыкамі", – дадаў ён.
  
  
  "Я не паўтараюся, ніколі не адмаўляюся ад гэтай асобы!" Горача заявіў Рыма. "Мне зручна насіць яго. Гэта як стары чаравік".
  
  
  "Ha!" Пракрычаў Чыун. "Цяпер ён прызнае яе пачварнасць".
  
  
  "Я здаюся!" Рыма застагнаў, ускідваючы рукі.
  
  
  "Я прымаю тваю бесцырымонную капітуляцыю", – парыраваў Чыун. "Імператар, выкліч магутных пластычных хірургаў. Я намалюю для іх цудоўны новы твар Рыма".
  
  
  Сьміт прачысьціў горла. Ён працягваў стаяць падчас гарачай сваркі. Цяпер ён уладкаваўся ў патрэсканым скураным крэсле кіраўніка, якое ён зламаў, калі КЮРЭ пачынала сваю дзейнасць тры доўгія дзесяцігоддзі таму, і якое ён разлічваў займаць да дня сваёй смерці. Кіраўніку КЮРЭ не наканавана было пайсці на пенсію.
  
  
  Сміт паправіў сваю шэрую камізэльку, якая адпавядала яго гарнітуру, валасам і бледнасці, так, што гэта выглядала ашчадна, але такім не з'яўлялася. Акуляры без аправы з'ехалі на арыстакратычны нос. Ён адсунуў іх пальцам, імкнучыся не запэцкаць лінзы.
  
  
  "Калі ўсё ўладжана, я б хацеў, каб вы абодва знайшлі жыллё ў Мамаронеку".
  
  
  "Выдатнае прапанову, імператар", – сказаў Чыун. "Нас не даведаюцца ў такім аддаленым месцы, а я заўсёды хацеў пажыць сярод карэнных мамаранекцаў, нягледзячы на іх прымітыўныя звычаі".
  
  
  "Мамаронек", - цярпліва растлумачыў Сміт, - знаходзіцца на поўдзень адсюль".
  
  
  "Чаму Мамаронек?" Спытаў Рыма, перакрываючы невыразнае мармытанне Чыуна.
  
  
  "Таму што менавіта там знаходзіцца штаб-кватэра IDC".
  
  
  "О, толькі не яны зноў", - паскардзіўся Рыма.
  
  
  "ЛЯЧЭННЕ не звязана з праблемамі ў International Data Corporation", – хутка сказаў Сміт. “Сітуацыя такая: некалькі супрацоўнікаў IDC зніклі. Усе спецыялісты па абслугоўванні кліентаў. Амаль усе яны ў свой першы працоўны дзень. Кампанія сцвярджае, што нічога не ведае пра гэтыя знікненні, але схема вельмі падазроная”.
  
  
  "Хочаш, каб я паступіў на службу ў ФБР?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Не, Рыма. Я хачу, каб ты падаў заяву на пасаду палявога тэхніка".
  
  
  "Я ні чорта не кемлю ў кампутарах".
  
  
  "Апошні чалавек, якога нанялі, каб пасля знікнуць, таксама гэтага не зрабіў", - сказаў Сміт. “Прынамсі, паводле стандартаў IDC. Адно гэта робіць яго знікненне падазроным. IDC можа выбіраць кандыдатаў па сваім меркаванні. Але іх апошні набор палявога персаналу быў вельмі некваліфікаваным. Яны наймаюць іх, адпраўляюць на працу. І яны знікаюць. Высветліце чаму”.
  
  
  "Гэтага дастаткова для нас?" Рыма хацеў ведаць.
  
  
  "IDC сёння не толькі вядучая кампутарная кампанія ў свеце, гэта, магчыма, вядучы бізнес Амерыкі. За апошні год фондавы рынак быў падаўлены нізкімі квартальнымі даходамі. Калі ў IDC нешта не так, няшчасце можа распаўсюдзіцца на амерыканскі бізнэс у цэлым".
  
  
  "Я разумею", - сказаў Рыма.
  
  
  "Я не веру", – сказаў Чыун. "Хіба гэта не тая злачынная кліка, якая аднойчы зрынула цябе, імператар?"
  
  
  "Гэта было шмат гадоў таму", - сказаў Сміт, моршчачыся пры ўспаміне. "І быў толькі адзін кіраўнік IDC. Адступнік".
  
  
  Чиун задуменна пагладзіў сваю шматкаватай бараду. "Магчыма, на гэты раз мы знішчым усё вераломнае племя".
  
  
  Сьміт папераджальна падняў руку. "Калі ласка. Ніводны з вас не звяртайцеся да гвалту. Гэта далікатнае пытанне. Мне патрэбныя адказы, а не целы".
  
  
  "Мы зоймемся гэтым, Сміці".
  
  
  Рыма накіраваўся да дзвярэй. Спалоханы голас Сміта спыніў яго.
  
  
  "Рыма!"
  
  
  Рыма павярнуўся, прыўзняўшы брыво.
  
  
  “Я забыўся сказаць “Можна мне?” – спытаў ён.
  
  
  "Мая сакратарка знаходзіцца за гэтымі дзвярыма", - прашыпеў Сміт. "Яна не бачыла, як вы ўвайшлі. Яна не можа бачыць, як вы выходзілі".
  
  
  Рыма і Чыун абмяняліся здзіўленымі поглядамі.
  
  
  "Калі ласка", - сказаў Сміт. "Ідзіце таксама, як прыйшлі. Праз акно".
  
  
  "Я адмаўляюся", - цвёрда сказаў Чиун.
  
  
  "Не вы, майстар Чиун. Вас павінны бачыць выходным звычайным шляхам, інакш мой сакратар будзе цікавіцца, як вы пакінулі будынак".
  
  
  "Ты намякаеш, што я занадта стары, каб сысці, калі прыйшоў Рыма?" Чыун фыркнуў.
  
  
  "Не, я не такі".
  
  
  "Я пайду праз дзверы, але толькі таму, што гэта адпавядае майму высокаму становішчу майстра сінандж", - напышліва заявіў Чиун.
  
  
  Чыун праціснуўся міма Рыма, расчыніў дзверы, драматычна павярнуўся і абвясціў: "Бывай, Сміт. Я атрымаў задавальненне ад нашай прыватнай гутаркі, у якой не было старонніх".
  
  
  Дзверы зачыніліся з такой хуткасцю, што паперы ў кошыку для выходных папер Сміта затрымцелі, як нервовыя белыя рукі.
  
  
  "Лепш паправі тэлефон", - сказаў Рыма, высоўваючы адну нагу з пустой аконнай рамы. "На выпадак, калі мне хутка давядзецца даваць справаздачу. Гэта не падобна на вялікае заданне".
  
  
  "Мінулым разам, калі ты гэта сказаў, - нагадаў яму Сміт, - мы ледзь не страцілі Чыуна".
  
  
  "Заўвага прынята", - сказаў Рыма, заносячы другую нагу вонкі і знікаючы з кадра так хутка, што Сміту прыйшлося міргнуць, каб сцерці з сятчаткі ўпартае рэшткавы малюнак ухмылкі Рыма, падобнае на чэшырскага ката.
  
  
  Ён па чарзе разглядаў пустую рамку і абарваную тэлефонную лінію. Пасля некалькіх доўгіх, цяжкіх месяцаў, на працягу якіх Чиуна лічылі загінуўшым, а пазней Рыма патрапіў у рукі ворага, усё вярнулася на кругі свая.
  
  
  Гаральд Сміт не ведаў, плакаць яму ці смяяцца.
  
  
  Кіраўнік 4
  
  
  
  
  Энтані Таліні прыйшоў у Міжнародную карпарацыю апрацоўкі дадзеных у 1971 годзе ў якасці прадаўца. Яго павысілі да начальніка аддзела продажаў у 1973 годзе, калі памёр генеральны дырэктар IDC Т. Л. Брун. Калі пераемнік Бруна, Блэйк Корбіш, памёр пасля самага кароткага знаходжання на пасадзе прэзідэнта кампаніі, Энтані Таліні стаў дырэктарам па маркетынгу.
  
  
  Гэта было падобна на знаходжанне ў ліфце, які рухаўся ўверх на прыступку за раз, у адпаведнасці з механізмам спынення. Большую частку сямідзесятых і васьмідзесятых Энтані Таліні прытрымліваўся нейтралітэту, будучы віцэ-прэзідэнтам у акіяне віцэ-прэзідэнтаў у шэрых касцюмах, ціхамірна ўсведамлялі, што яны працуюць у лепшай карпарацыі ў свеце. Карпарацыя, настолькі развітая, што пасля Другой сусветнай вайны японцы прыехалі вывучаць яе і прысвоілі яе карпаратыўную мадэль для стварэння эканамічнага цэнтра, які зараз называецца Japan Inc. Карпарацыя, настолькі замкнёная, што ЗША бізнэс-лідэры вывучалі японскую мадэль другога пакалення, каб канкурыраваць на сусветным рынку, не падазраючы, што мадэль першага пакалення была прататыпам пад вялікім сінім лагатыпам IDC. Карпарацыя была настолькі на пярэднім краі інфармацыйных паслуг, што ні адна канкуруючая фірма не меркавала сутыкнуцца з ёй твар у твар. Яны або пераходзілі на сумяшчальнасць з падключаемымі модулямі, або ішлі сваім уласным шляхам - звычайна разараючыся. Кланаванне ПК IDC і мэйнфрэймаў было адзінай стратэгіяй выжывання ў вобласці інфармацыйных сістэм.
  
  
  Але ў пачатку дзевяностых, калі рынак згасаў, як свечка, якая захоўваецца на гарышчы ў ліпені, мэйнфрэймы састарэлі. Любая невялікая кампанія магла канкураваць у новую эру падлучаных ПК і сетак. IDC, разадзьмутая і пагардлівая, апынулася на грані ператварэння ў дыназаўра.
  
  
  У гэтыя цяжкія часы Энтані Таліні амаль пашкадаваў, што не працуе на аднаго з тых жа ran. Ён быў Пітэрам Прынцыпалам да ўзроўню дырэктара па маркетынгу, надзейнай прыступкай да зааблочнай зале пасяджэнняў IDC, і раптам рынак знік.
  
  
  Аднаго гэтага было дастаткова, каб прымусіць дарослага мужчыну плакаць. Аднак Энтані Таліні адмаўляўся плакаць. Ён быў прышлым. Ён сціснуў зубы і прыклаў нос да тачыльнага каменя і прыступіў да гераічнай задачы выяўлення новых рынкаў, скарачаючы якая памяншаецца дзель рынка кампутарнай індустрыі.
  
  
  Ён быў бездакорны. Ён быў прамалінеен. Ён быў усім, кім мусіць быць супрацоўнік IDC. Але эканоміка распадалася хутчэй, чым ён укараняў інавацыі.
  
  
  Тады ў яго было бачанне. Тое, што дало б IDC зусім новую кліенцкую базу, да якой не змог бы дакрануцца ніводны з маленькіх хлопцаў.
  
  
  Спачатку яму проста трэба было б ухіліць некалькі малаважных памылак.
  
  
  Вяртаючыся са сваёй хаты ў Уайт-Плейнс пад заспакаяльную музыку Нью-эйдж у аўдыёсістэме сваёй чырвонай Miata, Энтані Таліні вырашыў, што з-за памылак варта вынесці ўсё пытанне на разгляд праўлення. Час прыйшоў. Вызначана.
  
  
  Так, падумаў Энтані Таліні, ставячы сваю Miata на парковачнае месца ў паўднёвым крыле паркоўкі IDC, у самым цені Bold Blue - так ласкава звалі IDC, - ён не будзе апраўдвацца. Ён устане і будзе мужчынам у сапраўдных традыцыях IDC. Больш ніякіх хітрыкаў. Больш ніякіх ухіленняў ад рашэння праблемы. Калі IDC хацела выйсці з-пад гэтага цёмнага аблокі, праўленне павінна было быць паведамлена.
  
  
  Ды гэта ж была IDC. Прэзідэнты слухалі, калі казалі людзі з IDC. Чальцы кабінета міністраў, пасля завяршэння кар'еры на дзяржаўнай службе, часта займалі месцы ў радзе дырэктараў IDC, а затым ім даводзілася даказваць заможнасць свайго бізнэсу ці звальняцца, як любому звычайнаму адмыслоўцу па інвентарызацыі.
  
  
  Хто былі гэтыя новыя кліенты, якія прад'яўлялі неабгрунтаваныя патрабаванні International Data Corporation?
  
  
  Расправіўшы плечы ад Brooks Brothers, Энтані Таліні прайшоў міма свайго асабістага сакратара і спытаў: "Ёсць якія-небудзь паведамленні?"
  
  
  "Проста... кліент з Бостана".
  
  
  Таліні адчуў, як сэрца сціснулася ў грудзях, як губчаты кулак. Яго рашучасць растала.
  
  
  "Што... яны ... сказалі?" спытаў ён, збялеўшы.
  
  
  "Яны хацелі ведаць, дзе новы рамонтнік. У іх голасе гучала нецярпенне".
  
  
  "Яны сказалі, што здарылася са старым?", "Увогуле. Гэта было неяк звязана з журавінавым балотам".
  
  
  Тоні адчуў укол страху ў жываце. "Яны здаваліся сярдзітымі?"
  
  
  Яны заўсёды гучаць сярдзітымі. На гэты раз яны таксама гучалі нецярпліва”.
  
  
  "Я бачу ..." - павольна вымавіў Энтані Таліні, яго вочы засціліся. "Сёння паступілі якія-небудзь новыя рэзюмэ?"
  
  
  Сакратарка вылучыла скрыню стала і выняла пачак рэзюмэ супрацоўнікаў, толькі крыху менш тоўстых, чым тэлефонная кніга Манхэтэна. Калі IDC размяшчала аб'явы аб пошуку працы, мільянеры падавалі заяўкі проста дзеля таго, каб атрымаць магчымасць расказаць сваім сябрам, што яны прайшлі папярэднюю гутарку.
  
  
  Сагнуўшыся напалову пад цяжарам апошняй партыі суіскальнікаў IDC, Энтані Таліні ўваліўся ў свой кабінет і паваліўся за паліраваны стол чырвонага дрэва.
  
  
  Яго вочы, калі ўжо на тое пайшло, зашклянелі яшчэ больш. Спатрэбілася б вечнасць, каб прайсці праз усё гэта. Затым быў цяжкі - не, пакутлівы - працэс адбору. У ранейшыя часы наняць супрацоўніка для IDC было лёгка. Чалавек проста здымаў вяршкі і выбіраў жамчужыны, якія знаходзіў якія плаваюць у іх.
  
  
  На пасаду старэйшага інжынера па працы з кліентамі, нядаўна створаную для вырашэння апошняга крызісу IDC, Таліні спачатку шукаў жамчужыны. Калі лепшыя проста не вярнуліся, Толіні зразумеў, што гэта безнадзейна.
  
  
  Таму ён пачаў пасылаць на поле лаянцы слабакоў. Гэта мела найвялікі сэнс. Гэта дало кампаніі час, і цікаўным, амаль дарэчным чынам гэта было падобна на выжыванне найбольш прыстасаваных.
  
  
  Але ён ведаў, што гэта не магло працягвацца вечна.
  
  
  "Яшчэ адзін", - прамармытаў ён сабе пад нос. "Яшчэ адно ахвярнае ягня, і мы знойдзем рашэнне".
  
  
  Ён абвяргаў жанатых прэтэндэнтаў. Ён не хацеў нікога пакідаць удавой. Выпускнікі Прынстана - яго альма-матэр - таксама былі пашкаджаны ў знак сентыментальнасці. Безнадзейна некваліфікаваныя таксама былі выключаны з разгляду. Цяжкія часы змушалі людзей прэтэндаваць на пасады, на якія яны ніколі не маглі спадзявацца, і Толіні прызнаваў, што гэта былі цяжкія выпадкі.
  
  
  Ён шукаў залатую сярэдзіну. Хтосьці, хто мог бы, прынамсі, прыкласці годныя пахвалы намаганні. Магчыма, калі дастатковая колькасць тэхнікаў скажуць кліенту з Бостана тое ж самае, яны зразумеюць, што гэта безнадзейна, і перастануць яго турбаваць.
  
  
  З трыццаці з лішнім прэтэндэнтаў у тоўстай чарцы Энтані Таліні наткнуўся на імя, якое кідалася ў вочы.
  
  
  Яго звалі Рыма Меркурыё.
  
  
  "Рыма", - вымавіў ён услых, спрабуючы імя на густ. "Рыма. Мне падабаецца, як яно гучыць. Рыма".
  
  
  Ён бегла прагледзеў рэзюмэ. Яно было цьмяным. Там было нават некалькі слоў з памылкамі. Але ўнізе старонкі чырвоным фламастэрам быў надрапаны постскрыптум:
  
  
  Я - АДКАЗ НА ВАШЫ ПРАБЛЕМЫ ".
  
  
  Звычайна такое грубае адхіленне ад жорсткіх фармальнасцяў дзелавога этыкету выклікала безумоўнае непрыманне. Але калі і было нешта, аб чым Энтані Таліні маліўся Святой Тэрэзе на працягу апошніх некалькіх тыдняў, дык гэта аб тым, каб хто-небудзь вырашыў гэтую яго самую вялікую праблему з тых часоў, як ён прыйшоў у IDC дваццацітрохгадовым хлопцам з зіготкімі вачыма .
  
  
  "Рыма", - сказаў ён, спрабуючы галосныя на смак. Ён падняў трубку настольнага тэлефона.
  
  
  "Нэнсі. Я хачу, каб ты патэлефанавала кандыдату па імені Рыма Меркурыя".
  
  
  "Вы ўпэўненыя, містэр Толіні? Я маю на ўвазе, вы ўпэўненыя, што хочаце гэта зрабіць?"
  
  
  "Нэнсі, я ўпэўнены".
  
  
  Энтані Таліні паклаў трубку, да горла падступіў прыліў надзеі. Можа, на гэты раз усё спрацуе. Магчыма, гэты чалавек апынецца тым самым чалавекам. І, магчыма, толькі магчыма, ён зноў зможа моцна спаць.
  
  
  Яму да смерці надакучыла бачыць у сне абезгалоўленых коней, іх мёртвыя конскія вочы, абвінавачвальна глядзяць на яго ў адказ.
  
  
  Кіраўнік 5
  
  
  
  
  "Я слухаю", - сказаў Рыма, кладучы трубку ў гатэлі "Мамаронек", дзе ён зняў нумар.
  
  
  "Ты маеш на ўвазе, мы ў справе", – нацягнута сказаў Чыун.
  
  
  "Прабач, Татачка. Гэта сумоўе пры прыёме на працу. Ніякіх прыхлебальнікаў. Гэта выглядала б няправільна".
  
  
  "Ты думаеш, я занадта стары, каб суправаджаць цябе зараз?" - спытаў Майстар Сінанджу, не адрываючы погляду ад тэлевізара. Ён ляжаў на дыване. Чыун сядзеў, як лотас, не больш чым за тры футы ад экрана. Галасы, якія даносіліся з тэлевізара, мелі брытанскі акцэнт, як у вандроўнага дварняка блыхі.
  
  
  "Не, не ведаю", - хутка адказаў Рыма, разглядаючы свой твар у люстэрку. Шышка ўсё яшчэ была там, ні больш, ні менш.
  
  
  "Стоп, Тады ты прызнаеш, што лічыш мяне старым!"
  
  
  "Не, вядома, ты не стары".
  
  
  Чыун націснуў кнопку "Паўза" відэамагнітафона і павярнуў свой халодны твар у бок Рыма. "Тады хто я, калі не стары?" Для тваіх круглых белых невідушчых вачэй?"
  
  
  "Малады?" ,
  
  
  Чіун нахмурыўся. "Ты абражаеш мяне".
  
  
  "Доследны?"
  
  
  "На маёй радзіме пажылых людзей пачытаюць. З вялікім узростам прыходзіць спадарожная павага".
  
  
  "Добра, добра. Ты стары як мір і ўдвая паважаны. Задаволены?"
  
  
  Майстар Сінанджу надзьмуў шчокі. Гэта быў папераджальны знак, прыкладна эквівалентны таму, як кобра выпроствае каптур, таму Рыма цяміў хутка.
  
  
  "Мы павінны трымаць цябе ў рэзерве", - паспешна сказаў Рыма. "На выпадак, калі я ўсё сапсую".
  
  
  Разадзьмутыя шчокі павольна апалі, калі Майстар Сінанджу павольна выпусціў паветра, які ўтрымліваецца ў роце замест выбухнай рэплікі.
  
  
  Верагоднасць таго, што Рыма ўсё сапсуе, была вельмі вялікая ў свядомасці Чыўна. Як Рыма і ведаў, так і будзе.
  
  
  "Гэта добра", - сказаў Чыун, сур'ёзна ківаючы. "Я прымаю гэта". Ён націснуў кнопку прайгравання, і відэамагнітафон аднавіўся.
  
  
  "Добра", - сказаў Рыма, накіроўваючыся да дзвярэй. "Заставайся ў тэлефона. Як толькі я атрымаю гэтую працу, я дам табе ведаць, што да чаго".
  
  
  Чіун па-шчанячы схіліў галаву набок. "Гэта тваё абяцанне?"
  
  
  Рыма падняў два пальцы. "Гонар скаўта", - паабяцаў ён.
  
  
  Накіроўваючыся да дзвярэй, Рыма паспрабаваў успомніць, ці складаецца байскаўцкае прывітанне насамрэч з трох пальцаў. Прайшло шмат часу з таго часу, як ён бачыў сапраўднага байскаўта, не кажучы ўжо пра тое, каб той аддаваў гонар.
  
  
  І ўсё ж, падумаў ён, заскакваючы ў свой сіні Buick coupe, ён меў намер стрымаць сваё абяцанне, нягледзячы на тэхнічныя тонкасці, такія як колькасць лічбаў.
  
  
  У сусветнай штаб-кватэры International Data Corporation Рыма вырабіў сапраўдны фурор, увайшоўшы ў падобны на сабор вестыбюль з нержавеючай сталі і граніту.
  
  
  Дзяжурны ахоўнік холадна агледзеў яго з ног да галавы і сказаў: "Вы памыліліся адрасам?"
  
  
  "Гэта IDC?" - спытаў Рыма, нецярпліва круцячы сваімі ненармальна тоўстымі запясцямі.
  
  
  "Так і ёсць, сэр".
  
  
  "Тады гэта правільны адрас. У мяне сумоўе на працу".
  
  
  "Мы наймаем знешніх падрадчыкаў для тэхнічнага абслугоўвання", - сказаў ахоўнік з падкрэсленай ветлівасцю. "Вы, павінна быць, памыляецеся".
  
  
  Тады і толькі тады Рыма ўсвядоміў, што на ім белая футболка-над чорных штаноў. Ён забыўся апрануцца для інтэрв'ю.
  
  
  Цяпер ужо занадта позна, змрочна падумаў ён. Ён вырашыў пайсці ва-банк.
  
  
  "У мяне прызначаная сустрэча з містэрам Таліні прыкладна праз пяць хвілін".
  
  
  "Імя?"
  
  
  "Remo Mercurio."
  
  
  Ахоўнік праверыў свой часопіс рэгістрацыі, знайшоў імя і перагнуўся праз стойку. "Хочаце параду?"
  
  
  "Калі гэта дасць мне працу", - сапраўды адказаў Рыма.
  
  
  "Забудзься пра гэта. У кампаніі строгі дрэс-код. Я не магу дазволіць табе прайсці міма стала без гарнітура і гальштука".
  
  
  "Чаму б нам не спытаць містэра Толіні?" Спытаў Рыма, перагінаючыся праз стойку, каб сустрэцца з ахоўнікам на паўдарогі. "Можа быць, ён прыме мяне такім, які я ёсць".
  
  
  "Правіла нягнуткая".
  
  
  Рыма нахмурыўся. Калі яны апынуліся нос да носа, ён спытаў: "Які памер касцюма вы носіце?"
  
  
  Пакуль мужчына вагаўся, Рыма працягнуў руку і абхапіў яго мускулістым шыю сваімі тонкімі пальцамі. Ён сціснуў нерв, і ахоўнік парывіста выдыхнуў у твар Рыма пах лісцярыну.
  
  
  Рыма пераскочыў цераз стол і прысвоіў сіні блэйзер ахоўніка. Ён сядзеў не ідэальна, але цёмны гальштук ішоў да вачэй Рыма.
  
  
  Гэтага было дастаткова, каб ён бесперашкодна дабраўся да ліфта.
  
  
  Выйшаўшы на паверсе містэра Толіні, Рыма зняў блэйзеры і запхнуў яго ў люк на столі ліфта. Ён вырашыў, што ў сінім блэйзеры на тры памеры больш будзе выглядаць дурнем, чым наогул без яго.
  
  
  Ён знайшоў кабінет у самым канцы аскетычнага калідора. Гэта нагадала яму пра дні ў прытулку, калі яму даводзілася даваць справаздачу перад сястрой Мэры Маргарэт, маці-настаяцельніцай. Яе кабінет таксама знаходзіўся ў канцы доўгага калідора.
  
  
  Рыма прайшоў праз шкляныя дзверы з надпісам "ВІЦЭ-Прэзідэнт
  
  
  ДЭНТ АДКАЗВАЕ ЗА СІСТЭМНУЮ ПРАПАГАНДУ."
  
  
  Занадта стрыманая сакратарка надарыла Рыма неўхваляльным позіркам, які зрабіў яе падобнай на далёкую сваячку ляжачага без прытомнасці ахоўніка.
  
  
  "Ты...?" - пачала яна.
  
  
  "Рыма Меркурыё", - сказаў Рыма.
  
  
  "Містэр Таліні ў дзесяць гадзін?"
  
  
  "Той самы".
  
  
  Сакратарка павагалася, нерашуча правяла дзёрзкім ружовым язычком па вуснах, запэцканым няяркай памадай, і, нарэшце, патэлефанавала Энтані Таліні.
  
  
  "Містэр Таліні. містэр Меркурыя тут".
  
  
  "Упусціце яго", - раздаўся бадзёры голас Энтані Таліні.
  
  
  Рыма ўпэўнена ўсміхнуўся сакратару, калі той праносіўся міма, сказаўшы: "Не хвалюйцеся. Я сам спраўлюся".
  
  
  Рыма не ведаў, чаго чакаць, калі зайшоў. Яму давядзецца тлумачыць адсутнасць касцюма. У гэтым ён быў упэўнены. Магчыма, яму нават давядзецца прымяніць сілу да гэтага чалавека. Ён спадзяваўся, што яго фальшывая гісторыя і рэкамендацыі - усё сфальсіфікавана Гаральдам Смітам - дапамогуць яму пераступіць цераз парог.
  
  
  Энтані Таліні падняў погляд ад папер на сваім стале. У яго светла-карых вачах з'явілася абражанае выраз, калі яны спыніліся на аголеных руках Рыма і свежай футболцы.
  
  
  Я ўсё сапсаваў, падумаў Рыма.
  
  
  Уражаны выраз твару доўжыўся ўсяго імгненне. Рот Энтані Таліні скрывіўся, ноздры надзьмуліся.
  
  
  Затым павольная задаволеная ўсмешка расцягнула яго вусы, як мініятурны акардэон, агаліўшы бліскучыя белыя зубы, падобныя на шэраг малюсенькіх надмагілляў.
  
  
  "Ды ты сама дасканаласць!" - З глыбокай павагай сказаў Энтані Таліні.
  
  
  Рыма міргнуў. Нешта тут было не так.
  
  
  ..Хто я такі?".
  
  
  "Сядай, сядай", - сказаў Энтані Таліні, паказваючы на зручнае крэсла з чорнай скуры.
  
  
  Калі Рыма асвоіўся, Толіні сказаў: "Тут напісана, што ты вырас у Дэтройце".
  
  
  "Калі гэта тое, што тут напісана", - сказаў Рыма, які ніколі не турбаваў сябе дэталямі.
  
  
  "З добрага сямейнага раёна, я мае рацыю?"
  
  
  "Так, я памятаю гэта такім", - сказаў Рыма, які вырас у Ньюарку, штат Нью-Джэрсі, сірата, які знаходзіўся на апецы дзяржавы.
  
  
  "Выдатна. Мая сям'я са Старой Англіі. Я ў другім пакаленні. З боку маці".
  
  
  «Я таксама ірландзец», - зманіў Рыма, для якога гэта аказалася прасцей, чым ён думаў. Да гэтага часу ні адно з пытанняў не было складаным. Ён вывучыў камп'ютарную тэрміналогію, пакуль чакаў разгляду сваёй заявы. Ён спадзяваўся, што гэта паможа яму прайсці.
  
  
  "Ірландзец? З такім імем, як Рыма?"
  
  
  "Напалову ірландзец", - хутка сказаў Рыма, зразумеўшы, што мужчына меў на ўвазе нейкую іншую старую краіну.
  
  
  "Выдатна, выдатна", - казаў Толіні. Ён зноў прагледзеў рэзюмэ. Яго галава паднялася і сустрэла погляд Рыма з бляскам, які быў амаль поўна глыбокай пашаны. "Вы прыняты".
  
  
  "Я?" - перапытаў Рыма, і бровы яго папаўзлі ўгору.
  
  
  "Ты можаш пачаць сёння?"
  
  
  "Вядома.
  
  
  "Прама зараз?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Добра. Ты вылятаеш наступным рэйсам у Бостан. Машына чакае".
  
  
  "Бостан? Што там наверсе?" ,
  
  
  "Наш найважнейшы кліент. Іх сістэма не працуе".
  
  
  "Дзе ўнізе?" - спытаў Рыма, нахмурыўшыся.
  
  
  "Зламаны", - сказаў Энтані Таліні. "Хіба ты не ведаеш, што значыць "прыгнечаны"?"
  
  
  Рыма раптам успомніў, што азначае "адключаны" у свеце апрацоўкі дадзеных. Гэта было ў спісе. Прама пад працэсарам.
  
  
  "Там, адкуль я родам, мы не гаворым "уніз", мы гаворым "плоскі".
  
  
  "Плоская"?"
  
  
  "Так, як шына. У Дэтройце ўсе кампутарныя размовы такія., Калі нашы кампутары выходзяць са строю, людзям у асобы трапляе шкло".
  
  
  "Цяпер, калі ты ў IDC, - сказаў Энтані Таліні, устаючы з-за стала, - ты кажаш "уніз". Можаш сказаць "уніз"?"
  
  
  "Ляжаць", - сказаў Рыма, раптам заўважыўшы руку Толіні ў сябе на плячы. Рыма дазволіў выштурхаць сябе з офіса. Гэта адбывалася вельмі хутка, падумаў ён.
  
  
  "Добра. Я бачу, у вас з намі бліскучае будучыню, містэр Меркурыя".
  
  
  У стала сакратара Энтані Таліні адначасова віншаваў Рыма апантаным поціскам рукі двума рукамі і прасіў свайго сакратара падаць Рыма адпаведную дакументацыю.
  
  
  Яна была ў Рыма пад пахай, калі яго заштурхалі ў чакалую службовую машыну. Ім прыйшлося пачакаць, пакуль парамедыкі скончаць загружаць каталку ў кузаў машыны хуткай дапамогі.
  
  
  "Хтосьці пацярпеў?" - Спытаў Рыма кіроўцы кампаніі.
  
  
  "Ахоўнік у вестыбюлі. Звар'яцеў".
  
  
  "Уяві сабе гэта".
  
  
  "Так, і яны знайшлі яго ў шортах. Ніякіх прыкмет яго адзення. Небараку адправяць у Сібір.
  
  
  "У IDC ёсць расійскі офіс?"
  
  
  "Сібір", - растлумачыў кіроўца, заводзячы машыну, - вызначаецца IDC як любое іншае месца, акрамя Мамаронека".
  
  
  "Што гэта значыць для Бостана?" Рыма задумаўся.
  
  
  "Ты едзеш у Бостан?" рэзка спытаў кіроўца, гледзячы ў люстэрка задняга віду. ,
  
  
  "Так напісана ў маім авіябілеце.'
  
  
  "Я падвозіў шмат новых супрацоўнікаў да бостанскіх варот", - задуменна сказаў кіроўца. "Я не магу ўспомніць, каб калі-небудзь зноў браў каго-небудзь у рукі".
  
  
  "Я выключэнне, якое пацвярджае правіла", - самаздаволена сказаў яму Рыма.
  
  
  "Трымаю ў заклад, што так і ёсць. Я працую ў IDC ужо дваццаць гадоў. Я ніколі не бачыў новага чалавека, апранутага так, як ты".
  
  
  “Хіба ты не чуў? Яны змякчылі дрэс-код. Усё, што яны чакаюць зараз, – гэта чыстая ніжняя бялізна”.
  
  
  "Хто табе гэта сказаў?"
  
  
  "Насамрэч, той ахоўнік. Думаю, шок быў занадта моцным для яго".
  
  
  У аэрапорце Рыма зарэгістраваўся і адшукаў тэлефон-аўтамат. Ён патэлефанаваў у свой гатэль і атрымаў сігнал "занята".
  
  
  "Чорт вазьмі", - сказаў Рыма, вешаючы трубку. Ён нецярпліва прайшоўся па зоне чакання і паспрабаваў яшчэ раз. Лінія заставалася занятай. Ён нічога не мог зразумець. Чыун ненавідзеў тэлефоны.
  
  
  Калі аб'явілі канчатковую пасадку на яго рэйс, Рыма слухаў яшчэ адзін сігнал занятасці.
  
  
  Ён быў апошнім у самалёце. Якога чорта Чыун рабіў па тэлефоне ўвесь гэты час? Разважаў Рыма, займаючы сваё месца.
  
  
  Затым ён успомніў. У тыя месяцы, калі Чыуна лічылі мёртвым, Гаральд Сміт спыніў запісваць апошні запал Чыуна - брытанскія мыльныя оперы. Майстар Сінанджу бязлітасна здзекаваўся са Сміта, пакуль той не паабяцаў займець усё адставанне.
  
  
  Без сумневу, прыбыла свежая партыя, і Чіун навёрстваў упушчанае. Звычайна ён не здымаў слухаўку, пакуль глядзеў свае мыльныя оперы. Гэта было, калі ён не вырываў яе цалкам са сцяны.
  
  
  "Я спадзяюся, што гэта асабліва добрыя эпізоды", - прамармытаў Рыма, калі рухавікі "боінга-727" завылі, рыхтуючыся да ўзлёту, - "таму што, калі я вярнуся, Чиун заб'е мяне".
  
  
  Кіраўнік 6
  
  
  
  
  У тэрмінале бостанскага аэрапорта Логан Рыма агледзеўся ў пошуках тэлефона-аўтамата.
  
  
  Ён быў на паўдарогі да мэты, калі прамаходзячы граміла ў гарнітуры з акулай скуры ўстаў перад ім і спытаў: "Ты той хлопец з IDC?"
  
  
  "Як ты здагадаўся?" Спытаў Рыма.
  
  
  "У вас ёсць сіняя кніга. Яны ўсё прыходзяць з сіняй кнігай. Цяпер у нас шмат сініх кніг, і ў нас усё яшчэ ёсць наша праблема ".
  
  
  "Так", - сказаў Рыма, рассеяна аглядаючы тэрмінал. "І калі я не зраблю хуткі званок, у мяне ўзнікнуць праблемы".
  
  
  "Гэта можа пачакаць", - сказаў шафёр, кладучы мясістую лапу на плячо Рыма.
  
  
  "Не, так не можа быць", - сказаў Рыма, накіроўваючыся да тэлефона-аўтамата. Шафёр быў упарты. Ён адмовіўся адпусціць Рыма. І вось ён выявіў, што яго па-лягушачаму вядуць да тэлефона-аўтамата, на яго твары была сумесь здзіўлення і павагі.
  
  
  Рыма нядбайна апусціў чацвяртак у шчыліну тэлефона-аўтамата і набраў нумар. Пакуль ён чакаў, ён рассеяна пацягнуўся, каб зняць цяжкую руку са свайго пляча.
  
  
  Рыма атрымаў яшчэ адзін сігнал "занята". Ён павесіў трубку. "Добра, праводзь мяне да машыны".
  
  
  "Ведаеш, – сказаў шафёр, гледзячы на сваю анямелую руку са смутным недаверам, – ты не такі, як тыя трупы, якіх яны дасылалі раней.", у аб'яве, на якую я адказаў, канкрэтна гаварылася "Ніякіх трупаў". '
  
  
  Грубыя рысы твару шафёра прасвятлелі. "У мяне добрае прадчуванне наконт вас. Як, вы сказалі, вас клічуць?"
  
  
  "Рыма".
  
  
  Шырокі твар шафёра расплыўся ў шырокай ухмылцы. "Без жартаў? Рыма. I'm Bruno. Кінь, Рыма. Магчыма, ты якраз тое, што доктар прапісаў."
  
  
  "Гэта тое, што сказаў Толіні".
  
  
  "Гэты Таліні, зараз у яго ёсць труп. Працягвае дасылаць нам трупы, хоць мы працягваем казаць яму не рабіць гэтага".
  
  
  "Я думаю, ён атрымаў паведамленне", – сказаў Рыма.
  
  
  "Я думаю, што ён так і зрабіў".
  
  
  Рыма ўбачыў, што машына была чорным "кадылак". Яна была прыпаркаваная ў сярэдзіне шэрагу таксі. Ніхто з таксістаў, здавалася, не пярэчыў.
  
  
  "Прывітанне, Рыма", - сказаў вадзіцель, як толькі яны апынуліся ў пробцы.
  
  
  "Так?"
  
  
  "Зрабі сабе вялікую ласку".
  
  
  "Што гэта?"
  
  
  "Калі ты не можаш паправіць скрыню боса, не выходзь і не кажы аб гэтым адразу. Разумееш, што я маю ў выглядзе?"
  
  
  "Не".
  
  
  "Не здавайся так лёгка. У нашай камандзе не кахаюць гультаёў. Злавіш мяне?"
  
  
  "Што адбудзецца, калі я не змагу гэта выправіць?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Ніколі не кажы "ніколі". Гэта ўсё, што я магу сказаць".
  
  
  У офісах F і L Importing Рыма кінуў адзін погляд на самотны персанальны кампутар, які стаіць на пластыкавым картачным стале ў напаўцёмным пакоі ў асяроддзі дужых ахоўнікаў у гарнітурах з акулай скуры, і без прадмоў паведаміў дрэнныя навіны.
  
  
  "Гэта безнадзейна".
  
  
  "Што я табе казаў!" Бруна, шафёр, застагнаў. "У цябе што, няма вушэй? Ты што, не слухаеш?" Ён устаў паміж Рыма і трыма ахоўнікамі і, размахваючы рукамі, сказаў: "Ён нас разыгрывае. Ён жартаўнік, разумееце? Я размаўляў з ім па дарозе сюды, навучыў яго ". Шафёр павярнуўся да Рыма і сказаў: «Скажы ім, што ты жартуеш, Рыма. Яго завуць Рыма, бачыш? ён крыкнуў цераз плячо:
  
  
  "Я не жартую", - цвёрда сказаў Рыма. "Я прафесіянал. Па ўвазе магу сказаць, што гэты кампутар няспраўны і рамонту не падлягае".
  
  
  "Ніхто з іншых хлопцаў гэтага не казаў".
  
  
  "Ні ў каго з іх няма маёй адукацыі. Я прызнаны геній. Я вынайшаў першую ў свеце карэйскую клавіятуру".
  
  
  "Карэйскі? Якое гэта мае дачыненне да справы?"
  
  
  "Вы калі-небудзь бачылі карэйскую мову? У іх для ўсяго мільён сімвалаў. Забудзьцеся пра дваццаць шэсць літар. Карэйская клавіятура, нават маленькая, мае дваццаць футаў у даўжыню і трыццаць радоў клавіш. Каб кіраваць ёю, вам патрэбныя ролікавыя канькі і фатаграфічная памяць" .
  
  
  "Ён жартуе", - сказаў шафёр, і ў яго вачах з'явілася млоснасць. "Скажы ім, што ты жартуеш".
  
  
  "Я не жартую", - сказаў Рыма, скрыжаваўшы рукі на грудзях. Ён не зрабіў ні найменшага руху да клавіятуры.
  
  
  Стоячы спіной да трох ахоўнікаў, шафёр аднымі вуснамі вымавіў адно-адзінае слова. Словам было "Паспрабуйце". Да якога ён дадаў ціхае "Калі ласка".
  
  
  Паколькі ён ужо пачаў стамляцца чакаць, калі што-небудзь адбудзецца, Рыма паціснуў плячыма і сказаў: "Добра, думаю, беглы агляд нікому не пашкодзіць. Хто ведае? Можа быць, мне павязе".
  
  
  "Што я вам казаў?" - спытаў шафёр, зноў павярнуўшыся тварам да службы бяспекі. Ён нервова ўхмыльнуўся. “Ён пажартаваў. Невялікі жарт. Каб зняць напружанне. Ён добры хлопец. Ён мне падабаецца. Дзейнічай, Рыма. Пакажы нам свае штучкі”.
  
  
  Рыма звярнуўся да маўклівага кампутарнага тэрмінала, падняў яго абедзвюма моцнымі рукамі, імгненне разглядаў уласнае адлюстраванне, а затым паднёс экран да вуха. Ён пачаў энергічна трэсці тэрмінал.
  
  
  "Гэй, ніхто з іншых хлопцаў гэтага не рабіў", - заўважыў адзін з ахоўнікаў.
  
  
  "Гэта прасунутая тэхніка", - сказаў яму Рыма. “Мы трэсемся, пакуль не пачуем, як тут нешта грыміць. Вы былі б здзіўлены, даведаўшыся, як часта праблема заключаецца ў сашчэпцы, якая патрапіла праз вентыляцыйную адтуліну”.
  
  
  Гэта мела сэнс для прысутных супрацоўнікаў F і L Importing. Усе яны вельмі прыціхлі, прыслухоўваючыся.
  
  
  Неўзабаве нешта загрымела.
  
  
  "Гэй, я гэта чуў!" - крыкнуў шафёр. "Ты гэта чуў? Рыма знайшоў гэта. Малайчына, Рыма".
  
  
  "Ш-ш-ш", - сказаў Рыма, усё яшчэ трасучы кампутарным тэрміналам.
  
  
  Загрымеў яшчэ адзін элемент. Затым трэці. Даволі хутка пад яго нястомнай трасянінай кампутар пачаў гучаць як бразготка з маёлікі.
  
  
  Рыма спыніўся.
  
  
  "Які вердыкт?" Спытаў Бруна, шафёр.
  
  
  Рыма нахмурыўся, эксперыментальна ўтрымліваючы кампутар у адной руцэ. Затым ён падняў КАМПУТАР над іх галовамі. Здавалася, ён апісаў спадзістую дугу. Усе вочы ў пакоі сачылі за гэтым, як шарыкападшыпнікамі, прыцягнутыя магнітам у выглядзе падковы.
  
  
  "Гэй!" - крыкнуў адзін.
  
  
  Чатыры мужчыны кінуліся да парычага ПК, як спалоханыя паўабаронцы. Яны спазніліся. Кампутар прызямліўся ў смеццевы кошык у куце, дзе яго кінескоп разляцеўся дашчэнту.
  
  
  Квартэт застыў на месцы, недаверліва гледзячы на разбіты кампутар.
  
  
  Толькі калі Рыма стрымана сказаў: "Што я табе казаў? Рамонту не падлягае".
  
  
  Яны павольна абярнуліся. Іх твары былі белымі, як костка. Іх вочы былі жорсткімі і бліскучымі. Іх бязвольныя пальцы павольна, рашуча сціснуліся ў кулакі.
  
  
  Механічна трое мужчын акружылі Рыма. Чацвёрты - шафёр - пахіснуўся да простых дзвярэй, нібыта яго ногі сталі драўлянымі.
  
  
  "Скрыня зламаны", - паведаміў ён.
  
  
  Рыпучы голас сказаў: "Я ведаю, што ён зламаўся".
  
  
  "Цяпер яна сапраўды, сапраўды зламаная".
  
  
  "Што здарылася?"
  
  
  "Хлопец зламаў гэта.'
  
  
  "Зламай яго".
  
  
  "Ён пайсанец".
  
  
  "Мне пляваць, нават калі ён Фрэнк Фагін Сінатра! Пазбаўся ад яго. І звяжыся па тэлефоне з гэтым Таліні. Скажы яму, каб ён больш не аблажаўся. Прыйшлі мне япончыка. Я чуў, што японцы добра разбіраюцца ў кампутарах. Я хачу японца " .
  
  
  "Ты зразумеў, бос".
  
  
  Вярнуўся шафёр. Драўляным голасам ён сказаў: "Бос кажа, табе пара".
  
  
  Рыма бесклапотна паціснуў плячыма. "Таму я сыходжу".
  
  
  Яны з'ехалі. Рыма не стаў турбаваць сябе чаканнем, пакуль перад ім адчыняць дзверцы машыны. Ён абагнаў суправаджаючых і сам адкрыў заднюю дзверы.
  
  
  Астатнія вагаліся. Адзін сказаў: "Якога хрэна. Судзячы па ім выгляду, ён, мусіць, проста падпісаў бы ў багажнік". Двое з іх усталі абапал, заціснуўшы Рыма паміж сабой.
  
  
  Пакінутая пара заняла пярэдняе сядзенне. Машына заднім ходам выехала з завулка.
  
  
  "Ведаеш, - сказаў Рыма, - гэта крыху нагадвае мне Маленькую Італію ў Нью-Ёрку".
  
  
  "Так і павінна быць", – сказаў адзін з супрацоўнікаў службы бяспекі.
  
  
  "Шкада, што з гэтым кампутарам так выйшла", – спачувальна сказаў Рыма. "Але банкрут ёсць банкрут".
  
  
  "Ага", - прарычэў другі мужчына. "Я заўсёды буду памятаць цябе за тое, што ты гэта сказаў".
  
  
  Яны не адвезлі яго назад у аэрапорт. Не тое каб Рыма чакаў гэтага. Рыма не ведаў, куды яны яго вязуць, і яму было ўсё роўна. Ён спадзяваўся, што гэта адасобленае месца, дзе б яно ні знаходзілася.
  
  
  Ён меркаваў, што так будзе. Яны не збіраліся спрабаваць забіць яго на Бостан Каммон. І ён не хацеў, каб іх крыкі прыцягвалі ўвагу.
  
  
  На выхадзе было напісана: Усходні Бостан.
  
  
  Рыма ведаў, што яны недалёка ад аэрапорта, таму што роў рэактыўных рухавікоў даносіўся з манатоннай рэгулярнасцю.
  
  
  Калі чорны "кадылак" заехаў на заднюю стаянку гасцініцы "Рамада", Рыма нявінна спытаў: "Што гэта?"
  
  
  "Ваша жыллё", - сказаў мужчына справа ад Рыма.
  
  
  "Дзе ты збіраешся сёння начаваць", - сказаў мужчына злева ад Рыма.
  
  
  Яны абодва засмяяліся невясёлым бразджаннем завадных цацак.
  
  
  Я чакаў лепшых умоў, - заўважыў Рыма. "У рэшце рэшт, я каштоўны супрацоўнік IDC".
  
  
  "Чакай тут", - сказаў мужчына справа ад Рыма. "Мы павінны пераканацца, што ўмовы пражывання здавальняючыя".
  
  
  Усе трое ахоўнікаў выйшлі з машыны. Бруна, шафёр, павярнуўся на сваім сядзенні з сумным выразам у вачах. Па тым, як напружылася група цягліц яго правага пляча пад абліпальным паліто, Рыма мог сказаць, што яго рука сціскала пісталет. На выпадак, калі Рыма паспрабуе ўцячы.
  
  
  Рыма не збіраўся збягаць. Гасцініца "Рамада" суцэль падыдзе. Ён чакаў.
  
  
  "Навошта ты пайшоў і зрабіў гэта, Рыма?" Змрочна спытаў Бруна.
  
  
  "Зрабіць што?" Спытаў Рыма з нявінным выразам твару.
  
  
  Дзверы адчыніліся, і адзін з сёмухі махнуў ім, запрашаючы ўвайсці.
  
  
  "Мяркую, мой пакой гатовы", - сказаў Рыма, вылазячы з машыны.
  
  
  Чалавек, які махаў рукой, прыбудаваўся ззаду Рыма, калі той наблізіўся да прачыненых дзвярэй.
  
  
  Рыма прыязна свіснуў. Гэта было да смешнага відавочна. Адзіным пытаннем у яго галаве было, ці збіраюцца яны застрэліць, зарэзаць ці забіць яго дубінкай да смерці.
  
  
  Яны не зрабілі нічога з гэтага.
  
  
  У той момант, калі Рыма пераступіў парог, трэці мужчына абхапіў сваімі магутнымі рукамі тулава Рыма, скаваўшы яго рукі.
  
  
  Гэта падказала Рыма, што яны збіраюцца прымяніць да яго сумна вядомы італьянскі трук з вяроўкай.
  
  
  Упэўнена ўвайшоў Рыма.
  
  
  Чалавек, які стаяў злева ад адчыненых дзвярэй, свабодна трымаў вяроўку. Ён накінуў цяжкі скрутак на неабароненую шыю Рыма. Навобмацак вяроўка была падобная на калючага пітона.
  
  
  Іншы канец быў злоўлены чалавекам, які стаяў за дзвярыма. Ён штурхялем зачыніў дзверы нагой, адначасова нацягваючы свой канец вяроўкі, як матрос, які замацоўвае прышвартаваную лодку.
  
  
  Іншы мужчына зрабіў тое ж самае.
  
  
  Калі вольная пятля з цяжкай канапель зацягнулася вакол горла Рыма, ён напружыў мышцы горла. Ён не стаў супраціўляцца. Ён проста затаіў дыханне.
  
  
  "Цьфу!" Сказаў Рыма, задыхаючыся ад парыву паветра.
  
  
  "Памацней", - прашыпеў чыйсьці голас. "Не дазваляй яму і пікнуць".
  
  
  Каноплі, як пятля, сцягнулі мышцы горла Рыма. Яна была моцнай, але яго трэніроўка была мацнейшай.
  
  
  "А-а-а!" - Паўтарыў Рыма, прымушаючы кроў цечу па соннай артэрыі, так што яго твар набыў адпаведнае адценне чырвонага.
  
  
  "Памацней", - паўтарыў голас. "Гэта не гробаны розыгрыш ірысак".
  
  
  На гэты раз Рыма сказаў "Урггг" для разнастайнасці.
  
  
  "Божа, гэты хлопец упарты", - сказаў трэці мужчына на вуха Рыма, уткнуўшыся падбародкам у плячо Рыма. Паху часнаку было дастаткова, каб чалавек страціў прытомнасць - нават той, хто не прапускаў паветра ў ноздры.
  
  
  Мужчына злева пачаў цяжка дыхаць. Яго твар стаў фіялетавым, прымусіўшы Рыма задумацца, хто каго душыць.
  
  
  Мужчына насупраць, які нацягваў свой канец вяроўкі, працягваў страчваць хватку.
  
  
  "Я атрымліваю чортавы апёкі ад вяроўкі", - сказаў ён скрозь сціснутыя зубы.
  
  
  "Як у нас справы, Фрэнк?"
  
  
  Чалавек па імі Фрэнк падняў падбародак і сказаў: "Яго твар становіцца чырвоным. Я думаю, ён амаль скончыў".
  
  
  У гэты момант у пакоі зазваніў тэлефон.
  
  
  "Я разбяруся", - сказаў Рыма крышталёва чыстым голасам. Ён накіраваўся да тумбачкі, цягнучы за сабой траіх мужчын. Адзін мужчына прыслабіў хватку на вяроўцы і прагыркаў праклён, калі яго далоні былі абпалены раптоўным трэннем.
  
  
  Калі Рыма нядбайна пацягнуўся да трубкі, той, каго клікалі Фрэнк, быў змушаны расціснуць свае мядзведжыя абдымкі.
  
  
  "Алё?" Сказаў Рыма ў слухаўку. "Так, усё проста выдатна. Дзякуй". Ён павесіў трубку.
  
  
  "Хлопец у суседнім пакоі паскардзіўся на шум", - сказаў Рыма аднаму бандыту, які ўсё яшчэ трымаўся за свой канец вяроўкі і тое, што засталося ад яго самавалодання. "Сказаў, што гэта гучала так, як быццам кагосьці душылі. Уявіце гэта".
  
  
  Гэта прымусіла агаліцца зброю. Вяроўка ўпала на падлогу. Фрэнк заключыў Рыма ў яшчэ адны мядзведжыя абдымкі.
  
  
  Рыма падняў адну нагу ўгору і разгарнуўся. Пракручваючыся лейцарам, ён пакінуў залу, захапляючы Фрэнка за сабой. Мужчына быў упарты. Ён трымаўся.
  
  
  Гэта адбылося так хутка, што здавалася, быццам гэтага ўвогуле не было. Секунду таму Рыма быў пад прыцэлам двух рэвальвераў, а ў наступную рэвальверы былі ўваткнуты ў парэпаную тынкоўку столі, як недарэчныя дзвярныя ручкі.
  
  
  Двое галаварэзаў утаропіліся на свае ўджаленыя рукі, міргаючы так, як міргаюць людзі, калі нешта не зусім так.
  
  
  Фрэнк прызямліўся на ложак і парывіста усклікнуў "Уфф!". Ён устаў не адразу. Яго галава нейкім чынам затрымалася ў навалачцы разам з падушкай.
  
  
  Рыма пакінуў яго ў спакоі. Яго перпендыкулярная шкарпэтка вярнулася на дыван, затармазіўшы кручэнне. Яго біццёвая нага спрытна далучылася да яго.
  
  
  Затым ён схапіў абодвух галаварэзаў за горла і яго пальцы ўпіліся ў іх, як тупыя свердзелы.
  
  
  "Давай паглядзім, ці зможаш ты адлюстраваць чырвонае", - бесклапотна сказаў Рыма.
  
  
  Ён сціснуў.
  
  
  Твары над рукамі Рыма сталі падобныя на тэрмометры ў жніўні. Чырвоны колер проста разліўся ўверх, як ртуць.
  
  
  "Прыемныя здаровыя адценні", - сказаў Рыма, змяняючы хватку. "Як табе твой фіялетавы?"
  
  
  Чалавек у правай руцэ Рыма мог выкарыстоўваць толькі бледна-дымчата-лавандавы колер. Але той, што быў злева ад яго, дасягнуў праўдзіва фіялетавага.
  
  
  "Дастаткова справядліва", - сказаў Рыма. Ён пастараўся, каб яго голас гучаў як у містэра Роджэрса. "Цяпер мы можам сказаць "Аргхх"?"
  
  
  Здавалася, ніводны з мужчын не змог. У аднаго пры спробе пацякло крыху сліны з рота, што Рыма палічыў непрымальным.
  
  
  Ён зламаў мужчыну шыю рэзкім паваротам налева. Гэта было прасцей, чым падавалася. Рыма адчуваў, як выгінаюцца яго шыйныя пазванкі, адчуваў пульсацыю соннай артэрыі і адчуваў храсткі сваёй гартані, якія спрабавалі выдаваць гукі. Ён дакладна ведаў, куды прыкласці ціск, які ператварыў бы два суседнія пазванкі ў выбуховыя касцяныя фрагменты.
  
  
  Рыма адпусціў руку, калі адчуў адсутнасць электрычнага току, які праходзіць па перарэзаным спінным мозгу мужчыны.
  
  
  "Цяпер ты", - сказаў Рыма, паварочваючыся да іншага мужчыны. "На каго ты працуеш?" Ён дазволіў мужчыну зрабіць малюсенькі глыток паветра.
  
  
  "Не... рабі... гэтага", - сказаў мужчына. Гэта было папярэджанне, а не маленне.
  
  
  "Я задаў пытанне", - сказаў Рыма, сціскаючы яго абедзвюма рукамі. Ён падняў мужчыну прама з дывана, хоць той быў на паўфута вышэйшы за Рыма. Проста каб данесці сутнасць.
  
  
  "Вы... здзяйсняеце... памылку", - прахрыпеў мужчына.
  
  
  "Назаві мне імя".
  
  
  "Пагавары... з босам. Ён... усё ўладзіць...".
  
  
  "Хто тут галоўны?"
  
  
  "Пагавары... з... Фагінам", - выдыхнуў мужчына.
  
  
  "Хто такі Фагін?" - спытаў Рыма, даючы яму крыху паветра.
  
  
  "Ты што, тупы? Фуггін ёсць Фуггін".
  
  
  Паколькі бессэнсоўны адказ быў гэтак жа бескарысны, як і адсутнасць адказу ўвогуле, Рыма раптоўна вызваліў мужчыну ад захопу за горла дзвюма рукамі.
  
  
  Гравітацыя авалодала мужчынам. Ён пачаў падаць. Перш чым ён наблізіўся на васемнаццатую долю цалі да дывана, рукі Рыма вярнуліся, адкрытыя і хуткія.
  
  
  Гук быў падобны на адну рэзкую бавоўну.
  
  
  Калі ногі мужчыны закранулі дывана, яго верхавіна стукнулася аб столь. Паколькі адлегласць паміж гэтымі двума складала восем футаў, а мужчына быў крыху менш за шэсць футаў чатырох цаляў, адлегласць прыкладна ў паўтара фута не было ўлічана.
  
  
  Калі галава мужчыны стукнулася аб дыван, яна двойчы падскочыла і раптам спынілася. Ён працягваў бы каціцца, але быў спынены двухфутавым кавалкам расцягнутай матэрыі, якая нагадвала жаваную жуйку пасля таго, як яе працягнулі двума рукамі.
  
  
  Вядома, гэта была не жавальная гумка. Гэта была бязвольная, здушаная шокам шыя мужчыны.
  
  
  Рыма адвярнуўся і дапамог падняцца таму, каго клікалі Фрэнкам.
  
  
  Мужчына дазволіў паставіць сябе на ногі перад ложкам. Ён дапусціў гэта, нягледзячы на тое, што важыў больш Рыма амаль на восемдзесят фунтаў, таму што бачыў, якая доля спасцігла яго калег пасля таго, як ён дастаў сваю галаву з навалачкі.
  
  
  "Што ты зрабіў з Гвіда?" - спытаў мужчына, паказваючы на ружовую, падобную на ірыску масу, якая злучала тулава і галаву мерцвяка.
  
  
  "Тое ж самае я збіраюся зрабіць з тваімі яйкамі, калі ты не адкажаш на маё пытанне", - папярэдзіў Рыма.
  
  
  "Паслухай, я не ведаю, хто ты і чаго ты хочаш, але ты сапраўды, сапраўды хочаш пагаварыць з Фагінам. Зразумеў мяне?"
  
  
  "Хто такі Фагін?"
  
  
  "Бос. Мой бос. Бос хлопцаў, якіх ты толькі што прыкончыў. Фагіну не падабаецца, калі прыкончылі яго хлопцаў".
  
  
  "Круты".
  
  
  "Гэта вялікая памылка", - сказаў бандыт усхваляваным голасам. "Я хачу, каб ты гэта ведаў".
  
  
  "Якое ў цябе стаўленне да IDC?" Патрабавальна спытаў Рыма.
  
  
  "Ніякіх".
  
  
  "Я табе веру. Такім чынам, што здарылася з тэхнікамі IDC, якія прыходзілі правіць той кампутар?"
  
  
  "Магу я ўзяць пяты з гэтай нагоды?"
  
  
  "Твае яечкі зроблены з латуні?"
  
  
  "Не".
  
  
  "Мне паўтарыць пытанне, ці вы хочаце доказаў гэтай нязменнай біялагічнай асаблівасці?"
  
  
  "Іх замачылі", - маркотна сказаў мужчына.
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Яны аблажаліся".
  
  
  "Што такога важнага ў кампутары?"
  
  
  "Спытай Фуггіна. Я нічога не ведаю. Шчыра."
  
  
  "Гэта лепшы адказ, які вы можаце мне даць?"
  
  
  "Гэта адзінае, што ў мяне ёсць".
  
  
  "Гэтага недастаткова", - запярэчыў Рыма, робячы ілжывы выпад у бок шыі мужчыны. Мужчына схапіўся аберуч за ўласнае горла, каб абараніць яго ад жудасных пальцаў Рыма.
  
  
  Таму Рыма ўзяўся абедзвюма рукамі за галаву мужчыны і ўставіў вялікія пальцы яму ў вачніцы. Ён націснуў. Гук быў такі, нібы раздушылі дзве вінаградзіны. Мужчына ўпаў спіной на ложак, яго вочы закаціліся да самай задняй часткі чэрапа і ўтварылі два губчатыя тунэлі ў мозгу.
  
  
  Насвістваючы, Рыма падабраў вяроўку і, прапусціўшы яе праз столевую свяцільню і вакол горла трох мёртвых галаварэзаў, стварыў сцэну, якая ў канчатковым выніку ўвайшла ў аналы бостанскага аддзела па расследаванні забойстваў як першая.
  
  
  Як спытаў дэтэктыў аддзела забойстваў, калі ён упершыню ўбачыў жудасную сцэну: "Як маглі трое хлопцаў павесіцца на адной вяроўцы, як на зубчыках часныку?"
  
  
  Рыма таемна пакінуў нумар матэля.
  
  
  Шафёр усё яшчэ сядзеў за рулём, уткнуўшыся носам у спартыўную форму. Ён спрабаваў выглядаць нязмушана, але яго твар быў падобны на камень, высечаны з гранітнай скалы.
  
  
  Рыма вырашыў, што ведае менш, чым трое мёртвых галаварэзаў, таму пакінуў мужчыну ў спакоі, а сам выслізнуў у пошуках тэлефона-аўтамата.
  
  
  Яму было цікава, што скажа Гаральд Сміт, калі той паведаміць яму, што International Data Corporation, найбуйная кампанія ў Амерыцы, нейкім чынам апынулася ўцягнутай у справы мафіі.
  
  
  Больш за ўсё яго цікавіла, кім, чорт вазьмі, быў гэты Фуггін.
  
  
  Кіраўнік 7
  
  
  
  
  З ранняга ўзросту ў Кармайна (Фуггіна) Імбругліі была толькі адна пякучая мара ў жыцці. Стаць закаранелым злачынцам.
  
  
  "Аднойчы, - выхваляўся ён, - я стану злодзей у законе. Вось убачыш".
  
  
  Кармайн прайшоў шлях ад простага прыхлебніка да ганарлівага салдата ў крымінальнай сям'і Скубічы з Брукліна ўсяго за трыццаць гадоў. Ніводнае злачынства не было занадта агідным. Ніводнае парушэнне закону не было занадта дробным. Крадзеж у доку было для яго такім жа прыемным заняткам, як і крадзяжы з аплатнай ведамасці.
  
  
  За ўсе бурныя дні махлярстваў і рабаванняў Карміне Імбруглія ні дня не правёў у турме. Яго першае сутыкненне з сістэмай правасуддзя адбылося аднойчы летам 1953 года, калі ён быў арыштаваны за ўдзел у крадзяжы паясы прадаўца газетнага кіёска.
  
  
  Кармайн і двое хлопцаў з Брукліна ўчынілі рабаванне. Кармайн прыкінуўся, што цікавіцца асобнікам "Плэйбоя", які прадавец газетнага кіёска трымаў пад прылаўкам. Ён адмовіўся прадаваць яе Кармайну, які, нягледзячы на тое, што выглядаў як жукападобная драўняная малпа, быў непаўналетнім.
  
  
  "Ой, ды добра, містэр, калі ласка", - узмаліўся Кармайн, калі Долбаные Фраска і Анджэла (Няраха) Слабоні праслізнулі за спіну сярдзітага прадаўца навін.
  
  
  Прадавец сказаў: "Правальвай, смаркач!" і Долбаны Фраска выцягнуў свой гравітацыйны нож і разрэзаў цяжкі брызентавы пояс. Неахайнік злавіў яго.
  
  
  Яны ўцякаюць, як злодзеі.
  
  
  Кармайн паспрабаваў уцячы. Яму б гэта атрымалася, калі б ён не здзейсніў памылку, паспрабаваўшы сцягнуць той асобнік "Плэйбоя" на лета. Прадавец схапіў яго за каўнер і крыкнуў, каб выклікалі паліцыянта.
  
  
  "Не магу паверыць, што мяне злавілі на маім першым рабаванні", - прамармытаў Кармайн з камеры, якую, як ён выявіў, дзяліў з хлапечым ірландскім хлопцам па імі О'Ліры.
  
  
  "Што ты зрабіў?" - спытаў О'Ліры.
  
  
  "Я табе нічога не зрабіў", - прарычэў Кармайн. "Яны думаюць, што я здзейсніў рабаванне. А як наконт цябе?"
  
  
  "Я не адкрываў пажарны кран, таму не мог прыняць душ", – сказаў О'Ліры.
  
  
  "Яны цябе за гэта шчыплюць?" - спытаў Кармайн, прыняўшы О'Ліры за ірландца з трушчоб.
  
  
  "Яны ўшчыкнулі мяне".
  
  
  "У любым выпадку, што вы атрымліваеце за адкрыццё пажарнага гідранта?"
  
  
  "Выпрабавальны тэрмін".
  
  
  "Мне свеціць тры гады ў Эльміры", - панура сказаў Кармайн.
  
  
  "Калі ты не можаш адседзець тэрмін, не здзяйсняй злачынствы", - працытаваў О'Ліры, пераварочваючыся на сваім ложку.
  
  
  Калі судовыя прыставы прыйшлі за О'Ліры, ён моцна спаў.
  
  
  "Гэй, О'Ліры", - крыкнуў судовы выканаўца. "Торба і багаж. Паехалі".
  
  
  "ТСС", – прашыпеў Кармайн. "Ты разбудзіш Кармайна".
  
  
  "Вы О'Ліры?" падазрона спытаў судовы выканаўца.
  
  
  "Ты хочаш сказаць, што я не падобны на ірландца, паліцыянт?"
  
  
  "Не, я кажу, што ты выглядаеш недастаткова ахайна для панка, якога ўшчыкнулі за тое, што ён прымаў душ у канаве".
  
  
  "Цяпер лета", - сказаў Кармайн. "Улетку я лёгка пацею. Мусіць, з маіх сітавін выходзіць стары бруд або нешта ў гэтым родзе".
  
  
  Судовы прыстаў паціснуў плячыма, адчыняючы камеру цьмяным медным ключом. "Тады пойдземце", - сказаў ён.
  
  
  Стоячы з выразам раскаяння на шырокім твары, Алаізіус Х. О'Ліры, народжаны Кармайн Імбруглія, паспрабаваў растлумачыцца перад суддзёй Тэрэнсам Дойлам.
  
  
  "Я быў збянтэжаны, ваш гонар. Я прашу сухога закона".
  
  
  "Што гэта?" - спытаў сумны суддзя.
  
  
  "Тыя два іншыя хлопцы, яны мяне раззлавалі. Я не хацеў гэтага рабіць, але я быў раззлаваны".
  
  
  "Прамахнуўся?" перапытаў суддзя.
  
  
  "Цалкам дакладна, ваш гонар".
  
  
  "Прамовіце гэта па літарах", - папытаў суддзя, зараз вельмі зацікаўлены, таму што ён употай разгадваў крыжаванка "Таймс" на працягу доўгіх, сумных гадзін дачы паказанняў.
  
  
  "Раззлаваўся. М-і-с-л-е-д", - сказаў Кармайн Імбруглія, прамаўляючы слова дакладна так, як ён бачыў яго ў ранішняй газеце, дзе вядомы хлопец абараняў свой удзел у рабаванні банка, ускладаючы віну на сваіх саўдзельнікаў, тым самым дамагаючыся змякчэння прысуду.
  
  
  "Хто ... э-э... здзекаваўся з вас?" - спытаў расчараваны суддзя.
  
  
  "Двое іншых, што было са мной. Даўбаны Фраска і Неахай".
  
  
  "Неахайнік?"
  
  
  “Слабоні. Яго сапраўдная мянушка Анджэла. Яму не падабалася “Анджэла”, таму мы накшталт як клічам яго Неахайніка, каб ён быў задаволены”. Кармайн адкрыў перакошаны джын. "Чаго ты чакаеш ад гінеі?" Ён падміргнуў.
  
  
  "Зразумела", - сказаў суддзя, нахмурыўшыся, каб утрымацца ад смеху. Ён стукнуў малатком адзін раз і абвясціў, што Алаізіус Х. О'Ліры вольны. Ён загадаў забраць гэтых сумна вядомых італьянскіх панкаў Фраску і Слабоні.
  
  
  На наступны дзень Алаізіус Х. О'Ліры, пратэстуючы супраць таго, што яго клічуць не Кармайн Імбруглія, кінуў у яго кнігай.
  
  
  "Шэсць месяцаў за рабаванне", - вымавіў суддзя сур'ёзным голасам. "І яшчэ два за тое, што выдаваў сябе за ірландца".
  
  
  Пасля гэтага Карміне Імбруглія стаў легендай на рагу вуліц Уціка і Стэрлінг у раёне Браунсвіл у Брукліне.
  
  
  Неўзабаве пасля шэрагу крадзяжоў аўтамабіляў і ўварванняў у дамы прыйшла позва ад самага дона П'етра Скубічы.
  
  
  Кармайн з трапятаннем увайшоў у велічную прысутнасць старога. Месца дзеяння знаходзілася на завуголлі Таварыства добраўпарадкавання наваколляў у Маленькай Італіі Манхэтэна. Гэта была цьмяная ніша, абабітая панэлямі з чорнага арэха, сцены былі абвешаны выявамі малавядомых святых у адценнях сепіі.
  
  
  Дон П'етра еў смажаны перац з простага карычневага папяровага пакета, настолькі заляпанага тлушчам, што ён быў падобны на выцвілую шкуру леапарда.
  
  
  "Для мяне вялікі гонар пазнаёміцца з вамі", - шчыра сказаў Кармайн.
  
  
  "Вы ўчынялі злачынствы на маёй тэрыторыі", - сказаў дон П'етра.
  
  
  "Вы чулі пра мяне?" Кармайн выпаліў, задаволены.
  
  
  Дон Пьетра нахмурыўся. "Я чуў, ты вінаваты мне грошай".
  
  
  "Я?"
  
  
  "Калі ты крадзеш у Брукліне, ты аддаеш трыццаць адсоткаў мне".
  
  
  "Але... але гэта ж рабаванне!" Кармайн запнуўся.
  
  
  "Ты абкрадваеш іншых. Я абкрадваю цябе. Гэта свет, у якім сабакі ядуць сабак".
  
  
  "Усё, што ў мяне ёсць, - гэта пяцьсот баксаў на маё імя", - пратэставаў Кармайн. "Калі я аддам іх табе, у мяне нічога не застанецца".
  
  
  "І што? Ты зноў ідзеш рабаваць. Музыка гучыць зноў і зноў, але трыццаць працэнтаў заўсёды аказваюцца тут", - сказаў дон Пьетра, пляснуўшы тоўстай далонню па пацёртым стале з чорнага арэха. Ён пакінуў адбітак далоні, які можна было абсмажыць і падаваць цалкам.
  
  
  Не маючы выбару, Карміне Імбруглія зрабіў тое, што яму загадалі. Чым больш ён прыносіў дону Пьетра, тым больш прасіў дон Пьетра. Працэнт падскочыў з трыццаці да трыццаці пяці, а затым і да сарака.
  
  
  "Гэта, чорт вазьмі, горш за інфляцыю", - аднойчы паскардзіўся Кармайн сваёй жонцы Каміле.
  
  
  "Тады знайдзі працу".
  
  
  "Як жа я, чорт вазьмі, стану сябрам настра, калі зараз пайду?" запатрабаваў Кармайн, у якога была мара. І ў дадатак ён жудасна баяўся фізічнай працы.
  
  
  Аднойчы, калі Кармайн высыпаў чарку банкнот і дробязь на цёмны зашмальцаваны стол у заднім пакоі, дон Пьетра загаварыў, запусціўшы руку глыбока ў усюдыісны заляпаны тлушчам пакет з зялёным перцам.
  
  
  "Я збіраюся прымусіць цябе, Кармайн", - вымавіў ён нараспеў.
  
  
  "Ты ўжо прымушаеш мяне", - панура сказаў Кармайн.
  
  
  "Не, я збіраюся зрабіць цябе адным з хлопцаў".
  
  
  "Мне гэта дорага абыдзецца?" - падазрона спытаў Кармайн.
  
  
  Дон Пьетра адправіў у рот смажаны перац і нядбайна паказаў на грошы на стале. "Тое, што вы толькі што заплацілі, з'яўляецца апошнім унёскам".
  
  
  Кармайн ажывіўся. "Ці значыць гэта, што я больш не павінен плаціць табе працэнт?"
  
  
  "Не", - адказаў дон Пьетра. "Гэта азначае, што з гэтага моманту ты, Карміне Імбруглія, крадзеш, калі я кажу, у таго, у каго я кажу, што ты крадзеш, і аддаеш мне ўсю здабычу, якую ты крадзеш. Я, у сваю чаргу, даю вам пэўны працэнт ".
  
  
  Кармайн прыжмурыўся ў паўзмроку нішы. "Колькі?"
  
  
  "Дваццаць".
  
  
  "Гэта дзяўбанае рабаванне на вялікай дарозе!" - крыкнуў Кармайн Імбруглія, якога імгненна атачыў сухі роў у тонкую палоску.
  
  
  "Або я магу загадаць стрэліць табе ў твар і засунуць у багажнік вашывага "Віліса", - нядбайна сказаў дон Пьетра. "Выбар за табой".
  
  
  "Дваццаць - гучыць справядліва", - прамармытаў Кармайн.
  
  
  На наступны дзень у доме ў Флэтбушы, дзе шторы былі зашмаргнуты, каб стварыць свайго роду маркотны прыцемак, Карміне Імбруглія быў афіцыйна прыняты ў Мафію.
  
  
  Уступны інструктаж праводзіўся на сіцылійскай, якога Кармайн не разумеў. Наколькі ён ведаў, яго залічалі ў партугальскі флот.
  
  
  Калі яны праткнулі іголкай яго палец на спускавым кручку, ён заплакаў пры выглядзе ўласнай крыві. Смеючыся, яны паднеслі крывацечны палец Карміна да праколатага пальца на спускавым гапліку Дона Пьетра. Іх кроў змяшалася.
  
  
  Калі ўсё скончылася, дон Пьетра спытаў: "Як завецца ваша вуліца?"
  
  
  Паколькі ў Кармайна не было назвы вуліцы, ён яго прыдумаў.
  
  
  "Кадылак. Кадылак Карміне Імбруглія", - ганарліва сказаў Кармайн.
  
  
  Дон Пьетра некалькі імгненняў абдумваў гэта. "Не, не падыходзіць".
  
  
  "Што, чорт вазьмі, не так з "Кадылак Карміне"? Гэта выдатная машына ".
  
  
  "У мяне ёсць кадылак", - растлумачыў дон Пьетра, рассеяна паляпваючы сябе па кішэнях. “Як гэта будзе гучаць, калі я спытаю пра цябе, а яны пададуць машыну? Ці наадварот. Я прашу сваю машыну, і я атрымліваю цябе. Не, гэта не спрацуе. У цябе павінна быць больш прыдатнае імя”.
  
  
  "Тады чаму б табе, чорт вазьмі, не купіць іншую, чорт вазьмі, машыну?"
  
  
  "Фуггін", - задуменна вымавіў дон Пьетра. “Мне падабаецца, як гэта гучыць. ТАК. З гэтага часу ты будзеш вядомы як Фагін”.
  
  
  "Я, чорт вазьмі, не хачу, каб мяне клікалі Фуггін. Што гэта за імя для страшэнна разумнага хлопца?"
  
  
  "Ты можаш прыняць "Fuggin" у якасці свайго імя, ці ты можаш прыняць толькі дзесяць працэнтаў ад усіх грошай, якія ты крадзеш для мяне", - сказаў дон Пьетра, аглядаючыся ў пошуках свайго зашмальцаванай папяровага пакета. Ён знайшоў гэта ў вентыляцыйнай кішэні свайго гарнітура, які быў загадкава бездакорны, хоць і безнадзейна пакамячаны.
  
  
  "Фуггін" пішацца з двума "фугін", а не з трыма", - кіслым голасам сказаў Кармайн (Фуггін) Імбруглія. "Усё гэта памятаюць".
  
  
  "Гэта добра, Фагін", - сказаў дон Пьетра. "Такім чынам, першае, аб чым я прашу цябе як салдата ў нашай справе, гэта прынесці мне некалькі кактэйляў з крэветкамі".
  
  
  "На каго я падобны, на бяздарнага афіцыянта?" выбухнуў Кармайн.
  
  
  "Не, ты здаецца мне чалавекам, які паважае свайго капа", - спакойна сказаў дон Пьетра.
  
  
  Пачуўшы сталь у голасе свайго капа, Карміне Імбруглія праглынуў адзін раз і спытаў: "Колькі креветочных кактэйляў ты жадаеш?"
  
  
  "Адзін грузавік. Наколькі я разумею, адзін з іх адпраўляецца з Балтымора на рыбны рынак Фултана сёння ў дзве гадзіны дня".
  
  
  "О, хабар", - сказаў Кармайн. "Чаму дзiнча так кажа? Я магу з гэтым зладзіцца".
  
  
  Гэта было нялёгка. Грузавік быў шаснаццаціколавым, а старэнькі Volkswagen Beetle Кармайна быў не здольны выштурхнуць шаснаццаціколавы аўтамабіль на абочыну міжштатнай аўтамагістралі 95.
  
  
  Таму Кармайн ужыў адзіную даступную яму стратэгію. Адкрыўшы вадзіцельскую дзверы, ён праехаў перад грузавіком, ударыў па тормазах і нырнуў на абочыну дарогі.
  
  
  У скрыгочай какафоніі Жук знік пад кратамі радыятара і бамперам грузавіка, затрымаўшыся пад кабінай, як костка ў горле ратвейлера. Шаснаццаціколавы грузавік рэзка затармазіў, гума гарэла і дымілася.
  
  
  "Добра, прыляпіце іх", – сказаў Кармайн кіроўцу.
  
  
  Кіроўца быў паслужлівы. Ён выйшаў з кабіны і стаяў з збялелым тварам, пакуль Кармайн садзіўся за руль. Ён завёў рухавік. Ён націснуў на газ.
  
  
  Грузавік ірвануўся наперад і спыніўся пад скрыгат разрываемага металу.
  
  
  "Што, чорт вазьмі, не так з гэтай кучай хламу?" запатрабаваў адказу Кармайн.
  
  
  "Куча хламу пад кабінай", - сказаў кіроўца з бледным тварам.
  
  
  Кармайн успомніў свой "Фольксваген", які ён меў намер замяніць сваёй доляй крэветак. Без крэветак замены не было б. А без колаў яго кар'еры разумніка прыйшоў канец.
  
  
  Выратаванне ў выглядзе эвакуатара адбылося тады.
  
  
  Размахваючы сваёй фірмовай стравай суботняга вечара, Кармайн прымусіў няўдачлівага кіроўцы грузавіка ўстаць перад эвакуатарам. Эвакуатар з віскам затармазіў. Кармайн выскачыў у поле зроку.
  
  
  "Ты!" - сказаў ён кіроўцу эвакуатара. "Прычапі гэты эвакуатар прэч да таго грузавіка".
  
  
  "Ты звар'яцеў?" запатрабаваў адказу кіроўца. "Я не магу цягнуць шаснаццаціколавы ровар. Гэта зламае маю тэхніку".
  
  
  "Ты, чорт вазьмі, рабі, як я кажу, зубастык, ці я, чорт вазьмі, настаўлю табе свінцовае вока".
  
  
  Кіроўца разумеў не ўсё, але частка аб свінцовым воку была дастаткова зразумелая. Ён падняў таксі, і калі машыны пранесліся міма без паўзы ці цікавасці, Кармайн прымусіў двух кіроўцаў прыбраць рэшткі яго "Жука" з дарогі.
  
  
  Затым ён прымусіў вадзіцеля эвакуатара звязаць вадзіцеля грузавіка. Потым Кармайн звязаў апошняга.
  
  
  Кармайн Імбруглія пакінуў іх на абочыне дарогі, сказаўшы: "Спадзяюся, вы, прыдуркі, згніеце". Усё гэта было падобна на працу.
  
  
  Пасля таго, як Кармінэ распавёў дону Пьетра Скубічы ўсю гісторыю, дон Пьетра зрабіў паўзу, каб выцягнуць калыпок з зубоў і нядбайна агледзеў нанізаны на яе кавалачак халоднага ружовага мяса крэветкі.
  
  
  "Ты сышоў з сабатажу?" спытаў ён, не ўражаны.
  
  
  "Што мне было рабіць? Ты хацеў крэветак. Я прынёс табе крэветак. Калі я атрымаю сваю долю?"
  
  
  Дон Пьетра пстрыкнуў пальцамі адзін раз.
  
  
  Салдаты пачалі прыносіць скрыні з крэветкавымі кактэйлямі ў бутэльках і ставіць іх побач з Кармінам.
  
  
  "Што гэта?" спытаў ён.
  
  
  "Твой працэнт", - сказаў дон Пьетра.
  
  
  "Я чакаў грошай!"
  
  
  "Ты разумны хлопчык, Кармайн. Я дазволю табе прадаць тваю долю крэветак па любой цане, якую ты палічыш прыдатнай. Гэта справядліва, паколькі я буду прадаваць аб'ём па вельмі нізкай цане".
  
  
  "Вы вельмі добры, дон Пьетра", - шчыра сказаў Карміне, крануты ўвагай свайго капа.
  
  
  Ён быў шчаслівым чалавекам, калі нёс крэветкі, па адной скрыні за раз, на ХІТ назад у Браунсвіл.
  
  
  "Мы збіраемся разбагацець", - сказаў ён сваёй жонцы. "Рэстараны будуць са скуры прэч лезці дзеля такіх якасных крэветак, як гэтыя!"
  
  
  "Прынамсі, у цябе ёсць праца, лайдак", - сказала Каміла.
  
  
  На наступны вечар Карміне Імбруглія прыплёўся дадому з адзінай скрынкай крэветак падпахай. Гэта была тая ж справа, з якой ён пачаў дзень. Астатнія заставаліся набітымі ў яго халадзільніку і ў прахалодным паветры яго падвала.
  
  
  "У мяне няма жадаючых", - пажаліўся ён сваёй жонцы.
  
  
  "Пра што ты кажаш? Жадаючых няма?"
  
  
  "Хтосьці першым дабраўся да кожнага дзяўбанага рэстарана. Мяне падразалі. Акрамя апошняга хлопца, які ўсё роўна не стаў бы купляць".
  
  
  "Чаму б і не?"
  
  
  "Да таго часу матэрыял сапсаваўся", – сказаў Кармайн, ставячы скрынку на кухонны лінолеўм і метадычна штурхаючы яе.
  
  
  Кармайну і Каміле прыйшлося нялёгка ў наступным месяцы, але, як Кармайн растлумачыў гэта сваёй жонцы аднойчы раніцай за сняданкам: "Прынамсі, мы не паміраем з голаду. Мы ямо лепш, чым хто-небудзь з суседзяў ".
  
  
  "Калі ты называеш халодныя крэветкі тры разы на дзень ежай", - выплюнула Каміла. "І я ўсё яшчэ кажу, што гэта той гідкі Дон П'етра падвёў цябе з рэстаранамі".
  
  
  "Прэч адсюль! Дон Пьетра б так не паступіў. Цяпер я які адбыўся хлопец. Салдат. Мы практычна такія ж, - сказаў Кармайн, злучаючы два пальцы, пакрытых кактэйльнай падліўкай."
  
  
  "Укладзі свае яйкі туды, і гэта было б праўдай".
  
  
  "Калі прыйдзе час мне зрабіць свае косткі, - прарычэў Кармайн (Фаггін) Імбруглія, - я спадзяюся, гэта для таго, каб зламаць твае".
  
  
  Ішлі гады. Карміне працаваў у канторы з правадамі, кіраваў нумарамі, быў кіроўцам, і кожны раз, калі дону Карміну хацелася морапрадуктаў, ён прасіў Фуггін.
  
  
  Аднойчы, у разгар войнаў Скубічы-Пубескіа, калі Дон П'етра і дон Фіяварантэ Пубескіа з Каліфорніі ваявалі за тытул capo da tutu capi, бос усіх босаў, дон П'етра выклікаў Карміне Імбруглію да свайго падрапанага арэхавага стала.
  
  
  Кармайн заўважыў доўгую выбоіну ўздоўж верху, дзе куля 38-га калібра пражавала разору, якой не было тыдзень таму.
  
  
  Дон П'етра наліваў шампанскае "Асці" у баразну, імкнучыся, каб яно адпавядала колеру астатняй драўніны.
  
  
  "Фуггін", - ціха сказаў ён, - "ты мне патрэбен".
  
  
  "Усё, што заўгодна, дон Пьетра. Проста папрасі. Я зраблю ўсё магчымае з любым чальцом сям'і Скубічы, якога ты назавеш".
  
  
  "Забудзься аб касцях. Я хачу трэску".
  
  
  "Ты хочаш, каб я прырэзаў Госпада?" - прамармытаў Кармайн. "Я б не ведаў, дзе яго знайсці. Ты б пагадзіўся на святара?"
  
  
  "Я сказаў трэска, а не Бог".
  
  
  "Хто ён? Я не ведаю ніякага разумніка з заходняга ўзбярэжжа па імені Код".
  
  
  "Трэска, - цярпліва растлумачыў дон Пьетра, - гэта рыба. Смачная рыба".
  
  
  Кармайн уздыхнуў. "Проста скажы мне, дзе будзе грузавік".
  
  
  Дон Пьетра падняў анучу. "Не грузавік. Лодка. Я хачу, каб ты скраў гэтую рыбалоўную снасць, трум якой да краёў напоўнены свежай трэскай".
  
  
  "Я нічога не ведаю аб згоне лодак", - горача сказаў Кармайн.
  
  
  "Ты навучышся", - сказаў дон Пьетра, вяртаючыся да сваёй паліроўкі.
  
  
  Кармайн выявіў, што насамрэч усё было даволі проста.
  
  
  Ён паплыў у Праліў на скрадзенай лодцы і чакаў, калі адбудзецца ўдар. Кармайн здзівіўся, чаму гэта называецца ўдарам. Можа быць, гэта было абарачэнне наркотыкаў.
  
  
  Калі гэта, нарэшце, прамармытала ў поле зроку, ён падруліў да яго, пасмейваючыся: "Гэта проста. Гэта будзе падобна на рабаванне крэветак, толькі больш плаўна. Мне не спатрэбіцца ніякі сабатажнік".
  
  
  Узнікла невялікая праблема, калі ён размахваў сваім кірпатым рэвальверам і крычаў: "Гэта рабаванне!", таму што лодка па нейкай прычыне не спынялася. Яна насоўвалася на малюсенькую вяслярную лодку Кармайна, як пеністая пачвара.
  
  
  "Даўбаныя тормазы, павінна быць, зламаліся", - сказаў Кармайн, адкідаючы рэвальвер і веславаючы як вар'ят. Рыбалоўны снарад адхіліўся ўбок і лёг у дрэйф.
  
  
  "Патрэбна дапамога?" паклікаў капітан. Ён быў апрануты ў жоўты порхаўка і шыракаполы капялюш, якія рабілі яго падобным на бежанца з рэкламы супу.
  
  
  "Я заблудзіўся", - сказаў Кармайн, ставячы нагу на які выпаў рэвальвер, каб яго не было відаць.
  
  
  "Уздымайцеся на борт".
  
  
  Гэта азначала, што Кармайну прыйшлося веславаць да рыбацкай лодкі, што прымусіла яго прамармытаць: "Хто, чорт вазьмі, памёр і зрабіў цябе адміралам?" Сабе пад нос.
  
  
  Была спушчана прасякнутая расолам вяроўка. Кармайн працягваў саслізгваць. Нарэшце ён абвязаў яе вакол таліі і сказаў: "Проста, чорт вазьмі, выцягні мяне наверх, добра?"
  
  
  Каманда рыбалоўнага судна падпарадкавалася. Калі Кармайн выбраўся на палубу, ён выцягнуў рэвальвер з-пад кашулі і тыцнуў ім у спалоханы, знявечаны стыхіяй твар капітана.
  
  
  "Гэта рабаванне, адмірал", - абвясціў ён.
  
  
  "Я капітан".
  
  
  “Выдатна. Сапраўдным я прызначаю сябе адміралам гэтай пасудзіны. Усё малюйце з сябе Папая, гробанага марака, і скачыце ў вяслярную шлюпку. Цяпер гэта мая пасудзіна”.
  
  
  Паколькі рыбакі звычайна не носяць з сабой зброі, каманда зрабіла так, як ім сказалі.
  
  
  Кармайн пакінуў іх цягнуцца за ім па пятах. Ён крутануў цяжкае кола ў бок сушы, ухмыляючыся ад вуха да вуха.
  
  
  Ён перастаў ухмыляцца прыкладна ў той момант, калі ў поле зроку з'явіўся Фар Рокуэй, і яго нага не змагла намацаць тормаз.
  
  
  "Mannaggia la cornata!" - закрычаў ён, успомніўшы любімае выказванне свайго бацькі. Ён не зусім разумеў сэнс, але, здаецца, яно адпавядала нагоды.
  
  
  Рыбалоўны снарад урэзаўся ў прычал, і абодва сутыкнуўшыся прадметы раскалоліся і жудасна застагналі.
  
  
  Але не так моцна, як Кармайн Імбруглія. Ён скокнуў у ваду, спадзеючыся, што, падобна мылу колеру слановай косці, ён натуральна ўсплыве. Калі ён гэтага не зрабіў, ён малаціў і змагаўся, пакуль не адчуў халоднае глейкае марское дно. Да глыбіні было ўсяго тры футы.
  
  
  "Чортавы прыдуркі", - паскардзіўся Кармайн, цягнучыся да берага. "Напэўна, яны прыхапілі з сабой педаль тормазу".
  
  
  Заставалася праблема грузу.
  
  
  На гэта пайшла ўся рэшта таго дня і палова ночы. Але Кармайну ўдалося выцягнуць большую частку трэскі з ашклянелымі вачыма з трума на бераг. Арандаваны U-Haul даставіў рыбу дадому, дзе ён расклаў рыбу ў сваім прахалодным склепе на бясконцых лістах ваксаванай паперы. На гэты раз ён пакінуў печ выключанай.
  
  
  На наступную раніцу ён прамыў рыбіныя трупы са шланга, каб выдаліць пясок і бруд з іх жабраў, і, адабраўшы для сябе лепшыя асобнікі, паспешна развёз іх па ўсіх мясцовых рэстаранах, якія змог знайсці. Кармайн выдатна зарабіў семсот долараў з дробяззю.
  
  
  Толькі пасля гэтага ён адвёз астатняе доне Пьетра.
  
  
  "Гэта ўсё?" - спытаў Дон Пейтра, зазіраючы ў заднюю частку U-Haul.
  
  
  "Я ўжо атрымаў сваю долю", – растлумачыў Кармайн. "Каб усё не сапсавалася, як мінулым разам".
  
  
  "У наступны раз ты так не рабі", - папярэдзіў дон Пьетра.
  
  
  "У наступны раз, – сказаў Кармайн, – я спадзяюся, што яны будуць трымацца на плаву. Вы можаце ў гэта паверыць? У Fuggin 'thing не было тармазоў".
  
  
  Карміне Імбруглія ў той дзень прымчаўся дадому. Ён нарэшце атрымаў добры заробак. Ён адчуваў сябе добра. Ён быў у захапленні. Ён выдаткаваў цэлы дзесяціцэнтавік на evening Post.
  
  
  Калі ён прачытаў загаловак, яго ледзь не вырвала: "Успышка Харчовага атручвання ў МЯСЦОВЫХ РЕСТОРАНАХ. Вінаватая сапсаваная рыба".
  
  
  Вылупіўшы вочы, Кармайн прачытаў першы абзац. Пасля яго сапраўды вырвала. На скамечаную копію "Пост".
  
  
  Ён так і не дачытаў артыкул. Або ідзі дадому.
  
  
  Кармайн паспешна перасеў на іншы цягнік і вярнуўся назад.
  
  
  Яны выносілі Дона Пьетра з яго офіса на насілках, калі ён, цяжка дыхаючы і абліваючыся потам, пратупаў па Мот-стрыт.
  
  
  "Што здарылася?" Спытаў Кармайн, прысеўшы на кукішкі за двума маленькімі бабулькамі ў чорных шаліках на краі які збіраецца натоўпу.
  
  
  "Бедны Дон П'етра. Яны кажуць, што гэта харчовае атручэнне".
  
  
  "Я мёртвы", - прахрыпеў Кармайн з збялелым тварам.
  
  
  Адна са старых спачувальна кудахтнула. "Ты таксама ела дрэнную рыбу?"
  
  
  "Я думаю аб гэтым".
  
  
  Дон П'етра быў тэрмінова дастаўлены ў бальніцу Маунт-Сінай, у глыбокай коме. Прайшлі тыдні. Затым месяцы. Кармайн з цяжкасцю дабраўся да Тампы, паколькі Фларыда была адчыненай тэрыторыяй. Ён выжыў, гуляючы ў "поні".
  
  
  Амаль праз год ён растраціў кулю і патэлефанаваў сваёй жонцы з тэлефона-аўтамата ў Хаяліа.
  
  
  "Я ўсё яшчэ гарачы?" спытаў ён нізкім голасам.
  
  
  "Дон кажа, што ты можаш вярнуцца. Усё даравана", - сказала яна яму.
  
  
  "Колькі яны плацяць табе за тое, каб ты ілгала мне, Каміла?"
  
  
  "Нічога. Я абвясціў цябе мёртвым і абнаявіў тваю страхоўку. Мне не патрэбныя ні твае грошы, ні ты сам".
  
  
  "Мая ўласная жонка падстаўляе мяне. Я, чорт вазьмі, у гэта не веру".
  
  
  "Тады не рабі гэтага. Дон П'етра ўсё яшчэ ў коме. Зараз за галоўнага адказвае дон Фіаварантэ. Ён кажа, што моцна табе абавязаны".
  
  
  "Праўду?"
  
  
  "Праўда, хай дапаможа мне Бог, Кармайн".
  
  
  "Разагрэй ложак, дзетка", - радасна сказаў Кармайн. "Тата вяртаецца дадому".
  
  
  "Сагравай сваю ўласную пасцелю. Калі ты вяртаешся, я з'яжджаю з горада. І забіраю дзяцей з сабой".
  
  
  "Я не буду плаціць аліменты, калі ты гэта зробіш", – папярэдзіў Кармайн.
  
  
  "Тады не рабі гэтага".
  
  
  Кармайн зрабіў паўзу. "Дарэчы, колькі табе заплаціла страхавая кампанія?" падазрона спытаў ён.
  
  
  "Сто сорак тысяч. І дазвольце мне сказаць вам, што пасля пятнаццаці гадоў шлюбу з вамі я зарабіў кожны чырвоны цэнт".
  
  
  "Чорт вазьмі! Я хачу сваю дзяўбаную долю!"
  
  
  "Ні завошта. Да спаткання!"
  
  
  Фраза пстрыкнула ў яго ў вушах, калі Кармайн Імбруглія пачуў роў натоўпу на іпадроме, калі скончыўся пяты заезд.
  
  
  Кармайн схапіў праходзілага гульца.
  
  
  "Як справы ў Бронзавага Дзікуна, прыяцель?"
  
  
  "Зламаў ёй ногі".
  
  
  "Я спадзяюся, што гэтая чортава кляча ў канчатковым выніку стане клеем", – прамармытаў Кармайн.
  
  
  "Так не гавораць аб няшчаснай жывёле".
  
  
  "Я меў на ўвазе сваю дзяўбуць жонку, дзякуй", - прабурчаў Кармайн Імбруглія. "Вось што я атрымліваю, ажаніўшыся на дзеўцы з Джэрсі. Мне трэба было прыслухацца да маёй святой маці, ды спачывае яна са светам ".
  
  
  Маленькая Італія змянілася з таго часу, як Карміне Імбрулья з'ехаў з горада. Яна паменшылася. Чайнатаўн практычна паглынуў яе цалкам. Тым не менш, вулічныя пахі былі тымі ж. Свежы хлеб, соусы і выпечка, якія былі салодкімі і цяжкімі ў цёплым паветры, ахінулі яго, як духмяны туман прывітання.
  
  
  "Ах, нябёсы", - сказаў Кармайн Імбруглія. Ён адчуваў, што яго жыццё балансуе на грані павароту да лепшага. Ва ўзросце пяцідзесяці сямі гадоў ён быў гатовы пачаць усё з чыстага ліста. Можа быць, аднойчы нават усталюе рэжым капа.
  
  
  Кармайн зайшоў у Асацыяцыю добраўпарадкавання раёна. Двое незнаёмых мужчын выйшлі павітаць яго.
  
  
  "Як у вас справы, хлопцы?" асцярожна спытаў ён.
  
  
  "Хто ты?" - прарычэў адзін.
  
  
  "Вы што, хлопцы, мяне не ведаеце? Я "кадзілак"".
  
  
  "Кадылак?" - спыталі яны, напружыўшыся. Адзін пакратаў гузікі свайго спартовага пінжака побач з выпукласцю наплечной кабуры.
  
  
  "Карміне Імбруглія".
  
  
  Адзін з граміл крыкнуў праз плячо: "Гэй, бос, Фагін тут!"
  
  
  Выраз твару Кармайна здрыгануўся, як цагляная сцяна перад ударам па варотах. Ён прымусіў сябе ўсміхнуцца на сваім грубым твары, калі круглявая карычневая постаць, якая была донам Фіяварантэ Пубескіа, выйшла са знаёмай нішы з чорнага арэха, апранутая ў белую кашулю, расхінутую да бронзавых грудзей і якая дэманструе бліскучыя тоўстыя вяроўкі залатых ланцугоў.
  
  
  "Чорт вазьмі!" - усклікнуў дон Ф'яварантэ. "Так рады вас бачыць!"
  
  
  Кармайн дазволіў заключыць сябе ў бацькоўскія мядзведжыя абдымкі, паляпваючы вялікага мяккага мужчыну па спіне, калі яго шчокі дакрануліся да сухіх вуснаў капа, і ён, у сваю чаргу, адказаў на жэст павагі.
  
  
  "Ідзі, ідзі, пасядзі са мной. Як справы ў Фларыдзе?"
  
  
  "Гарачая".
  
  
  "Не так горача, як у Браунсвілі, я не мае рацыю, Фагін? Мне далі зразумець, што менавіта табе я абавязаны сваім поспехам".
  
  
  Калі яны селі, афіцыянт наліў у кубак перад донам Фіяварантэ нейкі духмяны чай. Абслугоўванне паўтарылі для Карміне.
  
  
  Карміне Імбруглія не мог не зморшчыць нос ад усяго гэтага. Дон Фіаварантэ выглядаў гэтак жа каліфарнійскі, як танны галівудскі прадзюсар. Карміне чакаў менавіта гэтага. Але чай?
  
  
  "Выпіце", - сказаў дон Фіяварантэ. "Гэта смачна. Мой асабісты лекар настойвае, каб я піў гарбату. Гэта жэньшэнь".
  
  
  "Вып'ем гарбаты?"
  
  
  "Жэньшэнь", - ветліва сказаў дон Фіяварантэ. Ён быў ветлівым чалавекам. Яго бронзавая скура крынічыла ялейнасць, як ласьён для загару. Ён быў нязменна высакародны.
  
  
  "Можа быць, вы задаваліся пытаннем аб доне Пьетра", – спытаў ён.
  
  
  "Часам", - прызнаўся Кармайн. Насамрэч, яму сніліся кашмары аб ім. Усе яны былі звязаны з тым, што Кармайна фаршавалі трэскай і адпраўлялі ў вадзяністую магілу.
  
  
  "Дон Пьетра насяляе на гары Сінай, не жыве, не памірае. Ён, як вы кажаце ... ?"
  
  
  "Овощ", - прарычэў целаахоўнік.
  
  
  "Якое грубае слова", - сказаў дон Ф'яварантэ. "Ён - дыня. Дыня. Я не ведаю, якога гатунку". Дон дазволіў слабой усмешцы асвятліць яго здаровыя рысы. "Ён есць праз трубачку і п'е праз тую ж трубачку. Ён спаражняецца праз іншую трубачку. З яго выходзіць больш трубачак, чым з монстра Франкенштэйна. І ад чаго? Есць кавалак рыбы."
  
  
  Дон Фіаварантэ ўсміхнуўся, як Буда з зубамі са слановай косці. Ён нахіліўся бліжэй, яго цёмныя вочы заблішчалі.
  
  
  "Калі ты калі-небудзь прынясеш мне кавалачак рыбы, мой сябар, я прынясу рыбе кавалачак цябе. Capisce?"
  
  
  "Ніколі, дон Ф'яварантэ", - урачыста паабяцаў Карміне, дакрануўшыся да свайго сэрца.
  
  
  "З сённяшняга дня ты са мной".
  
  
  "Я з табой".
  
  
  "Я абараняю цябе. Цяпер ты сотакапа пад маім пачаткам".
  
  
  "Сотакапа?" - выпаліў Кармайн Імбруглія. "Я?"
  
  
  “Пачынаючы з гэтага моманту. Пакуль цябе не было, у нас было шмат праблем. Тут, у Нью-Ёрку. У Чыкага. У Правідэнсе і Бостане. Гэта Рыка тут і Рыка там”.
  
  
  "Гэтыя чортавы пуэртарыканцы!" - прарычэў Кармайн Імбруглія. "Я ведаў, што аднойчы яны стануць занадта вялікімі для сваіх штаноў".
  
  
  Дон Фіяварантэ адкінуў галаву назад і дабрадушна засмяяўся, яго зубы былі адпаліраваныя і дасканалыя, як клавішы піяніна.
  
  
  Калі ён узяў сябе ў рукі, ён працверазеў.
  
  
  "У нас у Новай Англіі праблемы. Старэйшы Патрыярка мёртвы. Малодшы ў Дэнбэры. У нас там няма нікога, каму мы маглі б давяраць. Вакол беспарадак. Я раблю цябе сваім малодшым босам у Новай Англіі. Ты збярэш аскепкі. Ты збярэш іх назад разам .Ты прымусіш Бостан зноў гусці".
  
  
  "Бостан? Я толькі што вярнуўся ў дзяўбаны Бруклін! Я не ведаю, як з Бостана. Дарэчы, дзе знаходзіцца гэты Бостан?"
  
  
  "Гэта ў Масачусэтсе", - растлумачыў дон Фіяварантэ.
  
  
  Вочы дона Кармінэ хітра звузіліся.
  
  
  "Ці не адтуль родам той грэк, які балатаваўся ў прэзідэнты?" Павольна спытаў Дон Карміне.
  
  
  "Той самы".
  
  
  "Той, які працягваў казаць аб Масачусецкім цудзе?"
  
  
  Дон Фіаварантэ цярпліва кіўнуў.
  
  
  "Гэта гонар", - сказаў Карміне, які галасаваў за грэчаскага губернатара, які паабяцаў падзяліцца багаццем і росквітам, якія ён стварыў у сваім родным штаце, з усёй краінай.
  
  
  "Гэта будзе праца. Я спадзяюся, што ты працоўны".
  
  
  Дон Карміне Імбруглія, ён жа Фуггін, узяў руку дона Фіяварантэ ў сваю і пацалаваў яе адзін раз у знак падзякі.
  
  
  "Гэта занадта добра, каб быць праўдай", - сказаў ён са слязамі на вачах. Ён збіраўся разбагацець. Ён збіраўся стаць злодзей у законе. Урэшце. І ён зрабіў бы свой стан у казачна квітнеючай багатым месцы пад назвай Масачусэтс.
  
  
  Кіраўнік 8
  
  
  
  
  "Мафія?" - здзіўлена перапытаў Гаральд В. Сміт. "Ты абсалютна ўпэўнены, Рыма?"
  
  
  "Я не мог бы паклясціся ў гэтым у судзе, не, але ўсё, што я бачыў, мела ўсе прыкметы арганізацыі".
  
  
  "Навошта IDC мець справу са злачынным светам?"
  
  
  "Чаму б вам не спытаць IDC?"
  
  
  На лініі раздалося гудзенне. Гэта азначала, што Гаральд Сміт задумаўся. Рыма абапёрся рукой на акустычны экран тэлефона-аўтамата з нержавеючай сталі. Яго твар, які адлюстроўваўся ў паліраванай сталі, быў нібы ў люстэрку вар'ята дома. Скажонага эфекту было недастаткова, каб схаваць той факт, што ў цэнтры ілба Рыма была шышка памерам з грэцкі арэх. Рыма дакрануўся да яе. Навобмацак яна была цвёрдай, але з прымешкай гумы. Ён спадзяваўся, што гэта не пухліна. Гэтая штука была ў яго з таго часу, як ён вярнуўся з Заліва. Ён ведаў, што з ім там адбылося нешта дзіўнае. Ён не ведаў, што менавіта. Як быццам у яго памяці было пустое месца. Але нейкім чынам ён атрымаў пухліну - чым бы, чорт вазьмі, гэта ні было - у гэты перыяд пустаты.
  
  
  Неўзабаве Гаральд Сміт задаў пытанне.
  
  
  "Вы кажаце, усё, што вы бачылі, быў персанальны кампутар?"
  
  
  "Цалкам дакладна. Як у цябе, за выключэннем таго, што на ім быў нумар IDC".
  
  
  "І ты знішчыў гэта?"
  
  
  "Я думаю, тэхнічны тэрмін - "сартаванне лайна", - суха сказаў Рыма.
  
  
  "Усё роўна. І ты паняцця не маеш, пра што гэта можа быць?"
  
  
  "IDC сапраўды дала мне кнігу, але я ледзь зірнуў на яе. Яна была напісана на нейкім дыялекце англійскай мовы, якой я ніколі раней не бачыў".
  
  
  "Кіраўніцтва па праграмаванні".
  
  
  "Калі ты так гаворыш", - сказаў Рыма, рассеяна пагладжваючы шышку на лбе. "Я пакінуў гэта ў каманды галаварэзаў".
  
  
  "Вы памятаеце назву праграмы?" - спытаў Сміт.
  
  
  "Яна пачыналася з літары "Л" і заканчвалася двума загалоўнымі "І". Ці, можа быць, гэта была рымская лічба "два", я не мог сказаць. Калі я ўбачыў гэта, я зразумеў, што астатняя частка кнігі безнадзейная".
  
  
  "Два I як у Ascii?"
  
  
  "Прамаўляй гэта па літарах".
  
  
  ".А-з-да-і-і",
  
  
  "Так, прыкладна так, толькі пачыналася з літары "Л"".
  
  
  "Гэта не мае сэнсу. Ascii - гэта тэхнічны тэрмін, які абазначае звычайны тэкставы файл".
  
  
  "Я не разумею звычайны тэкставы файл", - прызнаўся Рыма, - "і гэта гучыць амаль як ангельскі".
  
  
  Рыма ўлавіў гукі націскаў клавіш, якія даносяцца па правадах. Затым Сміт сказаў: "Рыма, паводле маёй базе дадзеных, Бостанская мафія ў замяшанні. У мяне нават няма дасье на капа, які ў цяперашні час знаходзіцца ва ўладзе ".
  
  
  "Яго клічуць Фагін", - суха сказаў Рыма.
  
  
  "Выкажыце гэта па літарах".
  
  
  "Ваша здагадка гэтак жа добрая, як і мая", - сказаў Рыма.
  
  
  Яшчэ некалькі націскаў клавіш. Затым Сміт сказаў: "У маіх файлах няма імя, нават падалена падобнага на гэта. Неймаверна, каб Мафія дазволіла невядомаму чалавеку ўзяць на сябе кіраўніцтва іх аперацыяй у Новай Англіі".
  
  
  "Гэта імя, якое я атрымаў".
  
  
  "Рыма, - сказаў Сміт, - ты можаш знайсці дарогу назад у гэтае месца?"
  
  
  "Думаю, так. Гэта недалёка ад аэрапорта".
  
  
  "Паспрабуйце пракрасціся ў гэтае месца сёння ўначы. Аднавіце кампутар. Папярэдзіце мяне, як толькі завалодаеце ім. І, першым чынам, не пакідайце слядоў вашага пранікнення.
  
  
  "Зразумеў. Дарэчы, мне можа спатрэбіцца твая дапамога".
  
  
  "Якім чынам?"
  
  
  “Каб супакоіць Чыўна. IDC так хутка адвезла мяне ў аэрапорт, што я не змог з ім звязацца. Лінія была перагружана. Я мяркую, яго мыльныя оперы”.
  
  
  "Наогул, мы з Чиуном кансультаваліся", – няпэўна сказаў Сміт.
  
  
  "Сур'ёзна? Не хочаш увесці мяне ў курс справы?"
  
  
  "Вы будзеце праінфармаваныя, як толькі выканаеце сваю місію".
  
  
  "Ты прыяцель. Але зрабі мне ласку. Скажы Чыўну, што я спрабаваў".
  
  
  "Я паведамлю аб вашых асцярогах Майстру сінандж".
  
  
  "Будзем спадзявацца, што ён усё яшчэ будзе размаўляць са мной, калі я вярнуся", - сказаў Рыма, вешаючы трубку.
  
  
  Рыма пашукаў таксі. Ён заўважыў адно, пафарбаванае ў дзіўны сіне-бардовы колер, падобны на яйка малінаўкі, і спыніў яго.
  
  
  Таксіст спытаў: "Куды едзем, прыяцель?"
  
  
  "Як вы называеце італьянскую частку горада?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Паўночны канец".
  
  
  "Завязі мяне ў Норт-Энд".
  
  
  Таксі даставіла Рыма на самы загружаны ўчастак руху, з якім ён калі-небудзь меў няшчасце сутыкнуцца. Машыны сноўдаліся па палосах, нібы на Daytona 500.
  
  
  Рух запаволіўся, як толькі яны заехалі ў доўгі тунэль, белыя назвы якога пашарэлі ад шматгадовага выхлапу рухавіка.
  
  
  "Як вы называеце гэтую штуку?" - спытаў Рыма пасля таго, як яго ледзь не збіла патрульная машына.
  
  
  ""Тунэль Самнера", здаецца, усеагульны фаварыт. Хоць "гэта гробанае бутэлькавае рыльца" ідзе на другім месцы".
  
  
  "Я выбіраю другі варыянт. Якія шанцы на тое, што мы выжывем?" Спытаў Рыма, адчуваючы, як яго мозг адключаецца ад пары ўгарнага газу.
  
  
  "Бедны".
  
  
  "Я даю больш чаявых за сумленнасць. Вашы чаявыя толькі што падвоіліся. Лічыце гэта стымулам да бяспечнага ваджэння".
  
  
  У рэшце рэшт таксі выехала на сонечнае святло і свежае паветра. Яно вылецела з транспартнага патоку, як пінбол, які вылецеў з аўтамата для гульні ў пінбол. Сіла ўдару павінна была адкінуць Рыма да правай дзверы, але ён аднавіў раўнавагу, выпрастаўшыся, як стрэлка компаса, якая паказвае на паўночны полюс.
  
  
  "Гэта было падобна на тры G", - сказаў Рыма.
  
  
  "Калі ты не ўхопішся за гэты паварот, як за меднае кольца", - растлумачыў таксіст, - "гэта пякельны рух назад. Артэрыя нашмат горш. Не тое каб вуліцы былі нейкай узнагародай".
  
  
  "Як гэта магчыма?"
  
  
  "Іх абклалі каровы".
  
  
  "Я разумею, што ты маеш на ўвазе", - сказаў Рыма, калі яны ехалі па вуліцах Норт-Энда. Гэта было падобна на кавалачак старой Італіі, з высокімі цаглянымі шматкватэрнымі дамамі, упрыгожанымі пажарнымі лесвіцамі з каванага жалеза, і мокрай бялізнай, якая раздзімаецца на бялізнавых вяроўках паміж вузкімі вулачкамі. Нягледзячы на прахалоднае надвор'е, высокія вокны былі адчыненыя, і тоўстыя хатнія гаспадыні і якія паляць цыгары старыя высоўваліся вонкі, каб паглядзець на парад чалавецтва ўнізе. Вулічны гадзіннік паказваў час рымскімі лічбамі. Горда луналі зялёна-бела-чырвоныя італьянскія флагі.
  
  
  Бакавыя вуліцы былі вузкімі і звілістымі, і перасоўвацца на машыне было немагчыма. Падвойная паркоўка, здавалася, была законам краіны.
  
  
  "Якое-небудзь канкрэтнае месца?" - спытаў кіроўца.
  
  
  Рыма заўважыў кітайскі рэстаран на рагу і сказаў: "Прама там".
  
  
  Расплаціўшыся з кіроўцам, Рыма прыкінуўся, што накіроўваецца ў кітайскі рэстаран, затым выслізнуў за вугал.
  
  
  Ён блукаў па вузкіх вулачках, спрабуючы зарыентавацца. Ён не мог успомніць назву вуліцы, на якой стаяў будынак. Ён ведаў, што лепш не пытацца ў пешаходаў, ведаў, што лепш не прыцягваць увагі ў такім згуртаваным раёне, як гэты.
  
  
  Салем-стрыт, недалёка ад галоўнай вуліцы Гановера, выглядала няпэўна абяцаючай. Гэта быў цёмны завулак з бруднымі цаглянымі вокладкамі, якія наводзілі на думку, што яны былі тут заўсёды. Сажа выглядала вечнай. Вулічныя ліхтары былі ўпрыгожаны чорным жалезам. Гэта быў вельмі стары сьвет.
  
  
  Рыма пачаў спускацца па ёй.
  
  
  Нават калі ён зразумеў, што знайшоў будынак, Рыма працягваў ісці. Гэта быў фасад магазіна з ніжнімі вокнамі, завешанымі шторамі; на цьмяным шкле над ім было напісана "САЦЫЯЛЬНЫ КЛУБ на САЛЕМ-СТРЫТ".
  
  
  На другім баку вуліцы на драўляным крэсле з прамой спінкай сядзеў мажны мужчына з закатанымі рукавамі кашулі і пачкам "Мальбара", засунутай у левы рулон. Назіральны пункт.
  
  
  Рыма працягнуў шлях, нібы заблудны турыст, і завярнуў за наступны кут. Тут ён, магчыма, вёў перамовы па забытым раёне горада. Там была цырульня, абсталяванне якой было такім старажытным, што нагадала яму аб яго першай стрыжцы мільён гадоў таму ў Ньюарку. Манахіні прытулку Святога Тэрэзы аднойчы ў суботу прывялі туды ўвесь яго клас. Рыма ўсё яшчэ адчуваў рэзкі пах тоніка для валасоў, якім цырульнік вышмараваў яго вільготныя валасы, як быццам гэта было ўчора.
  
  
  Цэлае жыцьцё назад.
  
  
  Рыма вярнуўся на Гановер-стрыт і ў кітайскі рэстаран, дзе заказаў міску пышнага белага рысу і шклянку вады. Рыс быў смачным, нягледзячы на тое, што гэта быў хатні Рэксара. На смак вада была такой, нібы яе выцягнулі з бостанскай гавані ў іржавым вядры.
  
  
  Ён праігнараваў ваду і ўзяўся за рыс, разжоўваючы кожны кавалачак да адукацыі крухмалістыя вадкай масы, перш чым праглынуць, чакаючы наступлення цемры.
  
  
  Калі Рыма выйшаў назад на вуліцу, Гановер-стрыт ззяла неонам, а вузкія тратуары былі забіты людзьмі ўсіх тыпаў, ад святароў да прастытутак.
  
  
  Было яшчэ рана, таму Рыма марудліва прагульваўся ўзад і ўперад па звілістых бакавых вуліцах і завулках, якія, магчыма, былі пабудаваны шабашам ведзьмаў дзевятнаццатага стагоддзя. Багата аздобленыя вулічныя ліхтары імітавалі газавыя ліхтары і адкідалі слабае святло, якое ідэальна падыходзіла для начных прагулак Рыма.
  
  
  Пасля заходу сонца Рыма знайшоў высокую сцяну з чорнай цэглы праз вуліцу ад Салема і, паглядзеўшы ў абодва бакі, каб пераканацца, што там няма дазорцаў, падняўся па ёй у павуковай цішыні.
  
  
  Цагліны былі дастаткова няправільнай формы, каб падняцца было гэтак жа лёгка, як па драбінках. Рыма хутка дабраўся да даху і па жвіры дабраўся да супрацьлеглага канца.
  
  
  У глыбіні краіны, за ўзвышанай зялёнай артэрыяй, гарэлі агні Бостана. Норт-Энд ляжаў паўсюль вакол яго, цёмны згустак зямлі ўздоўж набярэжнай, які быў адрэзаны артэрыяй ад уласна горада.
  
  
  Недалёка ад яго віднеўся шпіль Старой Паўночнай царквы. На поўнач, уздоўж узбярэжжа, вуглаватае павуцінне Старых Айрансайдаў калыхалася на акіянскім брызе. Манумент Банкер Хіл нанёс удар па зорках.
  
  
  Рыма выявіў, што глядзіць на Салем-стрыт. Сацыяльны клуб знаходзіўся па дыяганалі праз вуліцу, трыма будынкамі на поўдзень. Назіральны ўнізе ўсё яшчэ адкідваўся на спінку свайго рыпучага драўлянага крэсла.
  
  
  У яго былі прыкметы таго, што ён дзяўбаў носам, што азначала, што ён, верагодна, проста глытаў паветра. З самай вітрыны крамы не зыходзіў свет.
  
  
  Нахіліўшыся, Рыма выпусціў кропельку сліны на густыя чорныя валасы наперадзе.
  
  
  Мужчына быў больш пільны, чым выглядаў. Ён адрэагаваў імгненна, падняўшы руку і вылаяўшыся па-італьянску, калі яна стала мокрай.
  
  
  "Грабаныя галубы", - прагыркаў ён, уцягваючы крэсла ў хату. Бразнулі дзверы.
  
  
  Наверсе Рыма ўхмыльнуўся. Ён прабіраўся ўверх па вуліцы па дахах. Яны стаялі так цесна, што яму не прыйшлося скакаць.
  
  
  Апынуўшыся прама насупраць вітрыны крамы, ён адступіў на некалькі крокаў і ірвануўся да краю парапета.
  
  
  Вуліца прамільгнула пад ім, як цёмны каньён. Італьянскія макасіны Рыма амаль бясшумна ўрэзаліся ў будынак насупраць. Ён спыніў свой імпульс паваротам верхняй часткі цела.
  
  
  Аглядаючы дах, Рыма знайшоў люк. Ён паклаў на яго абедзве рукі і закрыў вочы.
  
  
  Слабы электрычны ток звычайнай ахоўнай сігналізацыі выклікаў лёгкае паколванне ў яго адчувальных кончыках пальцаў. Падключаны. Рыма пакінуў яго ў спакоі.
  
  
  Ён абышоў парапет у пошуках непазбежных пажарных усходаў. Ён яшчэ не бачыў будынку, у якім яе не было. Гэта былі вогненныя пасткі, верагодна, пабудаваныя на рубяжы стагоддзяў - калі не раней - і ніколі не мадэрнізаваныя.
  
  
  Гэты прыляпіўся да задняй часткі будынка, як аголеныя жалезныя рэбры. Вочы Рыма, натрэніраваныя ўлоўліваць навакольнае святло і павялічваць яго, заўважылі слабы водбліск месячнага святла на правадах, абматаных бліскучай чорнай ізастужкай. Верагодна, электрычнае вока ці нейкая іншая сістэма сігналізацыі.
  
  
  Рыма вырашыў не жартаваць з гэтым. Ён абышоў дом з аднаго боку і проста пералез праз парапет, знайшоўшы апоры для пальцаў ног, якія прывялі яго да зачыненага акна.
  
  
  Яна знаходзілася дастаткова высока над завулкам унізе і пад дахам, каб не быць замініраванай. На ўсякі выпадак Рыма асядлаў яе і агледзеў молдынг створкі на прадмет якіх-небудзь слядоў дроту ці зачысткі алюмінія.
  
  
  Не знайшоўшы нічога падобнага, ён правёў пазногцем па заляпаным брудам шкле над простай зашчапкай. Ён акрэсліў на шкле паўкола, прыбраў палец і пастукаў па шкле пад выгібам.
  
  
  Паўкола трэснуў свабодна, за выключэннем падставы, дзе яго ўтрымлівала засохлая драўляная абкітоўка. Рыма прасунуў два пальцы ў шчыліну і дастаў шкло, нібы выцягваючы непадатлівы зуб.
  
  
  Ён паклаў шклянку ў кішэню, а затым націснуў на рычаг, адчыняючы яго.
  
  
  Ён выявіў, што насамрэч гэта была самая лёгкая частка.
  
  
  Акно было зафарбавана фарбай. Гэта было лепш за любы замк або сігналізацыю.
  
  
  Гэта значыць, для ўсіх астатніх.
  
  
  Рыма ўстаў і кантралявана націснуў на краі ніжняй створкі. Ціхі трэск і стагнала падказалі яму, калі трэба рухацца далей. Гэта заняло некаторы час, але ён прыслабіў пояс дастаткова, каб ссунуць яго.
  
  
  Створку трэба было павольна паднімаць, інакш сухое дрэва зарыпела б і зарыпела. Ён націснуў уверх.
  
  
  Калі ў Рыма з'яўлялася шчыліна, якой ён мог скарыстацца, ён прыгінаўся, пакуль яго галава не апынялася на адным узроўні з падваконнікам. Ён праслізнуў унутр, як бясшумны пітон, які выгінаецца ў дзірцы на дрэве.
  
  
  Унутры пахла пылам і цвіллю. Рыма рухаўся ў паўзмроку на каціных лапах, знайшоў дзверы і асцярожна адчыніў іх.
  
  
  Яго вушы ўлавілі гукі. Шыпенне паравога радыятара. Глухі роў электрычнай печы далёка ўнізе, верагодна, у склепе. Мыш ці пацук шмыгнуў у нейкія паперы на гэтым паверсе.
  
  
  Не было ніякіх прыкметаў чалавечага жыцця. Ні сэрцабіцце ў сне, ні свісцячых лёгкіх, ні булькатанне кішачніка, ні іншых гукаў чалавечага жылля.
  
  
  Рыма спусціўся на два лесвічныя пралёты, пакуль не дабраўся да першага паверха. Тут стаялі цяжкія пахі ежы. Пераважаў часнык. Ад іх Рыма злёгку нудзіла. Ён больш не еў мяса, яго стрававальны тракт больш не мог пераносіць мяса, дзякуючы ўдасканаленню яго метабалізму сінандж - і пах выклікаў у яго агіду.
  
  
  Калі Рыма зарыентаваўся ў завулку, ён зразумеў, якія дзверы яму патрэбныя. Ён сышоў з ніжняй прыступкі і паплыў да яе.
  
  
  Ён не атрымаў папярэджанні. Ніводнае з яго органаў пачуццяў нічога не ўлавіла. Але раптам на яго раўнуў сігнал трывогі.
  
  
  Рыма дзейнічаў хутка. Ён ударыў па дзвярах далонню, сарваўшы яе з завес і замка. Ён злавіў яе, перш чым яна ўпала на падлогу, і прыхінуў да сцяны.
  
  
  У цемры яго вочы мацалі па цемры.
  
  
  "Дзе гэта, чорт вазьмі?" прамармытаў ён.
  
  
  Рыма знайшоў смеццевы кошык у куце. Ён схапіў яе. Пуста.
  
  
  Ён рэзка павярнуўся. Званок працягваў гусці. Да яго далучыўся іншы. Гэта азначала другую трывогу ў гэтым пакоі. Ён не ведаў, што яе справакавала, але часу турбавацца аб гэтым не было.
  
  
  Рыма агледзеў пакой. Картачны стол быў пусты. Ён вырашыў праверыць смеццевыя бакі звонку. Ён падышоў да выходных дзвярэй і выспяткам расхінуў яе. Завала і вісячы замак адскочылі адзін ад аднаго з блакітнаватай іскрай. Месячнае святло наперакос пракралася ўнутр, нібы паветраная заслона.
  
  
  Рыма пачуў, як яны набліжаюцца па завулку, перш чым ступіў у яго. Ён адышоў у бок і дазволіў ім наблізіцца.
  
  
  Іх было двое. Іх хутка якія б'юцца сэрцы падказалі яму гэта.
  
  
  "Бачыш што-небудзь?" прашыпеў адзін.
  
  
  "Не. толькі дзверы".
  
  
  "Ты ідзеш першым".
  
  
  "Пайшоў ты. Ты ідзеш першым".
  
  
  "Добра, мы абодва пойдзем. Устань па другі бок дзвярэй".
  
  
  Цень перасек паласу месячнага святла каля дзвярэй. Рыма заўважыў другога, які стаяў збоку ад адчыненых дзвярэй. У адной руцэ ў яго быў рэвальвер. Падышоў другі, паказаў адзін палец, потым два. Рыма вырашыў, што тры - гэта сігнал.
  
  
  Ён меў рацыю.
  
  
  Крычучы, яны ўварваліся ўнутр. Адзін уключыў выбліск.
  
  
  І пакуль яны міргалі ў святле ліхтарыка, Рыма выслізнуў за дзверы ззаду іх і папоўз уверх па цаглянай сцяне, як кропля, якая адыходзіць.
  
  
  Ён апусціўся на жвір даху і лёг плазам, вырашыўшы перачакаць іх.
  
  
  Гэта быў добры план. Але ён не дабіўся супрацоўніцтва. Прыбылі іншыя людзі. Чорны кадылак звярнуў у завулак, і ўсе чатыры дзверы адчыніліся адначасова.
  
  
  Рыма пачакаў, пакуль уляжацца ўзбуджэнне. Калі нехта пачаў націскаць на люк на даху, Рыма перакаціўся на ногі і слізгануў да парапета.
  
  
  Ён скокнуў на супрацьлеглы бок Салем-стрыт з месца, перакаціўся пры ўдары і лёг плазам, прыслухоўваючыся да гукаў гукаў бостанскай ночы.
  
  
  Пастка з грукатам адкрылася. Рыма мімаходам убачыў бледны водбліск ліхтарыка, які шарыць па іншым даху. Голас крыкнуў зверху: "Тут чыста".
  
  
  Іншы голас глуха паклікаў: "Добра, спускайся".
  
  
  Праз некалькі хвілін Рыма адчуў, што можна бяспечна слізгаць па дахах. Ён спусціўся ў цёмным канцы вуліцы і, рухаючыся з жудаснай утоенасцю, незаўважаным прабраўся з Паўночнага канца.
  
  
  Кіраўнік 9
  
  
  
  
  Гаральд Сміт казаў: “Мяркую, вы сутыкнуліся з сігналізацыяй, адчувальнай да руху. Яны даволі распаўсюджаныя і здольныя выяўляць драбнюткія змены ціску паветра ў кантраляваным бяспечным асяроддзі. Калі цябе патрывожыць хаця б муха, спрацоўвае сігналізацыя”.
  
  
  "Мафія становіцца ўсё больш выдасканаленай ва ўсім, акрамя выбару нерухомасці". Рыма нахмурыўся. Ён знайшоў тэлефон-аўтамат у цені Фаней-хола, дзе пахла, як на рыбаперапрацоўчым заводзе. На найбліжэйшай цэнтральнай артэрыі гудзеў рух. "Чаму б мне не застацца і не паспрабаваць яшчэ раз сёння ўвечары?" ,
  
  
  "Не. Яны будуць гатовыя да цябе".
  
  
  "Ніхто не гатовы да мяне", - сказаў Рыма. "На гэты раз я проста..."
  
  
  “Вяртайся для падвядзення вынікаў, Рыма. Гэта сур'ёзная праблема. Пакуль у нас ёсць толькі шкілетныя абрысы яе прыроды. Перш чым мы працягнем здзяйсняць грубыя памылкі, я хацеў бы ведаць, з чым мы маем справу”.
  
  
  "Мафія. Што ў гэтым такога складанага?"
  
  
  "Рыма, - цвёрда сказаў Гаральд Сміт, - калі мафія паспрабуе пракрасціся ў IDC, наступствы будуць катастрафічнымі. Па ўсёй гэтай краіне арганізаваная злачыннасць знаходзіцца ва ўцёках. Усё больш і больш такіх людзей знаходзяць прытулак у законных ці паўлегітымных камерцыйных прадпрыемствах. Але калі яны прасякнуты у IDC, яны фактычна скампраметуюць амерыканскі бізнэс, якім мы яго ведаем, ад залаў паседжанняў да Уол-стрыт. Гэтага нельга дапусціць”.
  
  
  “І што? Я ўваходжу і крышу чэрапа. Папярэдзі іх: Мафія гэта зразумее. Гэта іхняя мова”.
  
  
  "Не. Гэта патрабуе хірургічнага ўмяшання".
  
  
  "Гаворачы аб аперацыі, гэты гуз у мяне на лбе пачынае мяне турбаваць. Яна не пройдзе. На самай справе, я б пакляўся, што яна расце".
  
  
  "Магчыма, прыйшоў час нам паклапаціцца і пра гэта", - рашуча сказаў Сміт. "Пакуль мы абдумваем новы план нападу".
  
  
  "А як наконт таго кампутара? Мы не можам проста пакінуць яго".
  
  
  "Раней вы згадвалі, што голас, які даносіўся з іншага пакоя, прасіў паклікаць японскага тэхніка".
  
  
  "Так? І што?"
  
  
  "Магчыма, Чиун зможа зрабіць тое, чаго не змаглі вы".
  
  
  Рыма коратка засмяяўся. "Сміці, у гэтай маленькай схеме ёсць толькі адна праблема".
  
  
  "І што гэта такое?"
  
  
  "Пераканаць Чыуна выдаваць сябе за японца дастаткова доўга, каб у яго атрымалася. Гэта зусім немагчыма".
  
  
  "Вяртайся ў Фолкрофт, Рыма", - рэзка сказаў Сміт.
  
  
  "Магу я на гэты раз увайсці праз парадную дзверы?"
  
  
  "Калі ты зробіш гэта да світання. Я буду тут".
  
  
  "ужо іду", - сказаў Рыма, вешаючы трубку тэлефона-аўтамата і аглядаючыся ў пошуках таксі.
  
  
  Таксі Бостана, здавалася, упалі ў спячку, таму Рыма вырашыў дайсці пешшу да аэрапорта, які знаходзіўся недалёка. Яму не хацелася сустракацца з Чыўном. Пацешна, як хутка ён вярнуўся да сваёй старой звычкі прымаць Майстра сінанджа як належнае. Больш за тры месяцы Чыуна лічылі мёртвым, а Рыма без яго было як страчанае дзіця.
  
  
  Рыма вырашыў даверыцца літасці Чыуна. Што было горшым, што ён мог зрабіць?
  
  
  У санаторыі Фолкрофт Гаральд Сміт паклаў сіні кантактны тэлефон і разгарнуў сваё скураное крэсла тварам да Майстра сінанджа.
  
  
  "Ён вяртаецца", - сказаў Сміт.
  
  
  Чыун паглядзеў на Гаральда Сміта праніклівымі карымі вачыма.
  
  
  "Тое, што павінна быць зроблена, павінна быць зроблена", - сказаў ён нараспеў.
  
  
  "Вы ўпэўненыя, што аперацыя не прычыніць яму шкоды?"
  
  
  Майстар Сінанджу паціснуў сваімі худымі плячыма. "Ён - Рыма. Ён непрадказальны. Хто можа сказаць, як ён адрэагуе?"
  
  
  "Значыць, вы згодны, што гэта адзінае выйсце?"
  
  
  "Ты імператар. Рыма - твая прылада. Гэта твой прывілей фармаваць свой інструмент так, як ты лічыш патрэбным".
  
  
  "Я рады, што вы глядзіце на гэта менавіта так". Сьміт пацягнуўся да інтэркаму. "Пара папярэдзіць хірурга".
  
  
  Чіун перахапіў руку Сміта сваёй.
  
  
  "Перш чым гэта будзе зроблена, дазвольце мне прадставіць вам некалькі накідаў, якія я зрабіў, каб лепш накіроўваць умелыя рукі лекара, калі ён прыступае да сваёй важнай працы".
  
  
  Чыун дастаў з рукава свайго кімано пачак пергаментаў, туга скручаных разам. Ён урачыста ўручыў іх Гаральду Сміту.
  
  
  Сьміт расклаў іх расчыненымі на стале. Пасля хуткага вывучэння ён падняў вочы.
  
  
  "Я наўрад ці думаю, што Рыма быў бы задаволены любым з гэтых асоб", - сказаў Сміт з сухім неўхваленнем.
  
  
  Чіун паціснуў плячыма. "Рыма поўны рашучасці быць няшчасным, што б ні здарылася. Якое значэнне мае ступень яго няшчасця?"
  
  
  "Я б аддаў перавагу больш каўказскі знешні выгляд. Па аператыўных меркаваннях, вядома", – хутка дадаў Сміт.
  
  
  Чіун схапіў малюнкі на пергаменце.
  
  
  "Расіст!" - выплюнуў ён.
  
  
  "Я сапраўды хачу, каб вы пракантралявалі аперацыю, майстар Чыун", - паспешна сказаў Гаральд Сміт, папраўляючы вузел на гальштуку. "Каб пераканацца, што ўсё пройдзе гладка".
  
  
  "Магчыма, пластычны хірург зразумее мудрасць майго выбару".
  
  
  "Я чамусьці сумняваюся ў гэтым", - сказаў Сміт, прачышчаючы горла.
  
  
  "Гэта магчыма".
  
  
  "Яму будуць дадзены строгія інструкцыі ўзнавіць рысы асобы Рыма, а не змяняць іх цалкам. Але мяне турбуе гуз на ілбе Рыма".
  
  
  Вочы Чыўна звузіліся. "Гэта вока Шывы. Зараз зачынены. Рыма не падазрае, што гэта такое".
  
  
  "Ці мае Рыма якое-небудзь уяўленне аб сваіх нядаўніх асобасных ... э-э... зменах?"
  
  
  “Ніякіх. У яго галаве пуста. Вядома, гэта заўсёды пустата, але на гэты раз пустата татальная. Ён памятае дні свайго рабства ў багіні Калі, але аддае перавагу не казаць пра гэта”.
  
  
  Гаральд Сміт разглядаў далікатную постаць майстра Сінанджу. Ён не адважыўся распытваць далей. Калі ён узяў на сябе вялікую адказнасць за CURE, ён узяў на сябе аператыўнае абавязацельства знішчыць арганізацыю і ўсе яе сляды - уключаючы ўвесь персанал - калі CURE калі-небудзь будзе скампраметаваная.
  
  
  Калі шмат гадоў таму ён абвінаваціў Рыма Ўільямса ў забойстве, якога той не здзяйсняў, гэта было зроблена для таго, каб стварыць не якая паддаецца адсочванню і выдаткоўваную сілу праваахоўных органаў. Рыма быў аддадзены ў рукі Чыуна, каб той навучыў яго асновам сінанджа, каб стварыць ідэальнага забойцу. Чалавек, якога больш не існавала.
  
  
  Гэта быў ідэальны план. Як і задумвалася. Чыун вернецца ў сваю вёску пасля навучання Рыма - найважнейшае звяно ў ланцугі ЛЯЧЭННЯ, назаўжды разарванае. Чыуну было восемдзесят тады, дваццаць гадоў таму. З яго магчымай смерцю стала б на адзін мозг менш, які змяшчае веды аб КЮРЭ, якія былі абмежаваныя Смітам, Рыма і дзеючым прэзідэнтам.
  
  
  Але здарылася нечаканае. Чыун пачаў клапаціцца аб Рыма. Настаўнік стаў часткай КЮРЭ. Не таму, што так хацеў Сміт, а таму, што не было спосабу прадухіліць гэта. Чыун настойваў, што навучанне белага чалавека асновам сінанджа - гэта пятнаццацігадовае абавязацельства. Мінімум.
  
  
  Такім чынам, Сміт набыў дзве зброі праваахоўных органаў, аплачаных штогадовай пастаўкай золата ў пустынную вёску Сінанджу, на ўзбярэжжа непрыступнай Паўночнай Карэі.
  
  
  Сувязь паміж Рыма і Чыўном была нечым такім, чаго Сміт не заўсёды разумеў. У аналах Дома Сінанджу было прароцтва, легенда, якая прадказвала Майстра, які аднойчы навучыць белага чалавека, мёртвага начнога тыгра, які стане аватарам Шывы, вядомага паслядоўнікам індуізму як Бог Разбурэння.
  
  
  Чыун верыў, што Рыма і быў гэтым прадказаным Разбуральнікам сінанджа. Сьміт ніколі не прымаў нічога з гэтага.
  
  
  Але нядаўнія падзеі даказалі Сміту, што Рыма быў большы, чым Рыма цяпер. Магчыма, больш, чым нават Сінанджу. Было зразумела, што ў ім адбываліся асобасныя зрухі. Зрухі, пра якія ён, здавалася, ніколі не памятаў.
  
  
  Сміт верыў у Шыву-Разбуральніка не больш, чым у вясёлага Зялёнага гіганта, але нешта бурліла глыбока ў душы Рыма. Нешта, што пагражала аднойчы вырвацца на волю і сьцерці яго.
  
  
  Такая перспектыва пагражала не толькі КЮРЭ, але і ўсяму свету. Сміт сам пераканаўся ў жахлівай сіле вызваленага Рыма. Яго немагчыма было б кантраляваць, калі б аспект яго асобы, уласцівы Рэма, калі-небудзь быў цалкам прыгнечаны.
  
  
  Сьміт павінен быў ведаць. Нават калі праўда азначала закрыццё КЮРЭ, ліквідацыю Рыма. І, выпадкова, праглынанне таблеткі з цыянідам, якая таксама пазбавіла б яго ўласнага жыцця.
  
  
  "Вы прадбачыце, што гэтая падзея паўторыцца?" Сміт асцярожна спытаў майстра сінанджа.
  
  
  "Перад тым, як Вялікі Гасподзь Шыва аддаў цела Рыма, ён сказаў мне..."
  
  
  Шэрыя вочы Сміта акругліліся ад здзіўлення. "Ён гаварыў з табой?"
  
  
  "Так. І ён сказаў, што аднойчы надыдзе гадзіна, калі ён абвесціць Рыма сваім тронам. Але гэтая гадзіна была далёкая; ён таксама сказаў ".
  
  
  "Э-э, як далёка?"
  
  
  "Шыва не казаў".
  
  
  Чарапны рот Сміта сцяўся. Майстар Сінанджу ўлавіў рэфлекс разрэджвання.
  
  
  "Я ведаю, пра што ты думаеш, імператар", – сказаў Чіун.
  
  
  "Ты хочаш?"
  
  
  Чыун кіўнуў. "Ты думаеш, што дух, які сілкуе Рыма, можа пагражаць твайму царству".
  
  
  "У некаторым сэнсе", - прызнаў Сміт. Яму было не па сабе ад неаднаразовых згадак Чыуном свайго імператарства, але майстры Сінанджу служылі каралеўскімі забойцамі яшчэ ў часы фараонаў. Паколькі Чиун служыў Амерыцы праз Сміта, да Сміта трэба звяртацца як да імператара.
  
  
  "І вы задаецца пытаннем, ці не варта вам знішчыць Рыма, каб прадухіліць гэта бедства", – працягнуў Чыун.
  
  
  "Мае абавязкі..." - пачаў Сміт.
  
  
  Чыун мудра падняў палец. "Тады ведай гэта. Шыва расце ўнутры Рыма. У мінулым ён абуджаўся толькі тады, калі існаванне Рыма было пад пагрозай. Калі ты паспрабуеш прычыніць шкоду майму сыну, Шыва вернецца, каб абараніць свайго. Табе лепш не расціскаць рук, інакш ты паскорыш тое самае бедства, якога імкнешся пазбегнуць”.
  
  
  "Зразумела", - павольна вымавіў Сміт. "А як наконт вас, майстар Чыун? Рыма для вас усё роўна што сын. Ён спадчыннік Дома Сінанджу. Хіба Шыва не пагражае лініі?"
  
  
  Чыун схіліў галаву ў паўзмроку спартанскага кабінета Сміта.
  
  
  Але я стары чалавек, якому пашчасціла мець лепшага вучня, які калі-небудзь быў у любога майстра сінанджу. І ўсё ж я таксама пракляты, ведаючы, што сваім дасягненнем я пасеяў насенне, якое выракае на гібель усё, што мне дорага. ... Але што я магу зрабіць? Я стары. Ты мой імператар. А Рыма ёсць Рыма. Але Гасподзь Шыва магутнейшы за ўсіх нас ".
  
  
  І Гаральд Сміт, які асабіста бачыў, як Майстар Сінанджу працяў маленькую армію, нібы цыркулярная піла, адчуў, як дрыготка звышнатуральнага страху прабегла па яго пазваночніку.
  
  
  Кіраўнік 10
  
  
  
  
  Рыма Уільямс накіраваў сваю арандаваную машыну ў гай таполяў у некалькіх сотнях ярдаў ад варот санаторыя Фолкрофт. Ён дабраўся да зачыненых варот пешшу.
  
  
  На варотах стаялі два каменныя львы. Здавалася, яны глядзелі на яго зверху ўніз, як вартавыя, вынятыя з нейкай напаўзабытай цывілізацыі.
  
  
  Ухмыляючыся, Рыма проста падскочыў на шаснаццаць футаў у паветра і прызямліўся на правага льва.
  
  
  Ён зрабіў паўзу і, здавалася, паплыў да зямлі з другога боку.
  
  
  За стойкай у вестыбюлі сядзеў ахоўнік, які ўткнуўся тварам у газету. Рыма праслізнуў унутр і, застаючыся па-за зонай дасяжнасці ахоўніка, яго рухі былі стрыманымі, так што ён не рабіў рухаў, якія прыцягваюць увагу, накіраваўся да ліфта і на другі паверх.
  
  
  Рыма ўвайшоў у кабінет Гаральда Сміта без папярэджання.
  
  
  Гаральд В. Сміт адарваўся ад свайго кампутара са спалоханым выразам на твары. Рэфлекторна ён уторкнуў шпільку, схаваную пад дубовым вобадам. Настольны тэрмінал схаваўся ў яго стале, як сарамлівы пластыкавы чэрап.
  
  
  "Рыма, ты напалохаў мяне", - усхвалявана сказаў Сміт.
  
  
  "Прабачце", - сказаў Рыма, азіраючыся па баках. Ён адчуў чужую прысутнасць.
  
  
  Ён адсунуў дзверы і зазірнуў за іх. Ён убачыў толькі пляма цені. Пуста.
  
  
  "Чыун тут?" Падазрона спытаў Рыма.
  
  
  "Ён у будынку", - унікліва адказаў Сміт. "Ён выказаў зацікаўленасць у назіранні за аперацыяй".
  
  
  "Добра", - сказаў Рыма, уступаючы ў размову. "Але перш чым мы пяройдзем да гэтага, давайце ўсталюем некаторыя асноўныя правілы".
  
  
  "Я слухаю".
  
  
  "Я кладуся пад нож. Але толькі для таго, каб пазбавіцца ад гэтага дзяўбанага камяка, чым бы ён ні быў".
  
  
  "Гэта мэта працэдуры", – сказаў Сміт.
  
  
  "Не для таго, каб мне задралі твар".
  
  
  Сьміт нічога не сказаў.
  
  
  “Ты чалавек словы, Сміт. Такім чынам, перш чым мы пяройдзем да гэтага, мне трэба, каб ты падняў правую руку і пакляўся на стосе кампутарных раздруковак, што доктару не спадабаецца мой твар”.
  
  
  Сьміт праглынуў.
  
  
  "Я бачу вінаваты погляд?" Раптам спытаў Рыма.
  
  
  "Не, я, э-э, проста хацеў даведацца, ці ёсць у мяне ў офісе Біблія".
  
  
  Рыма нахмурыўся. "Біблія?"
  
  
  "Вы сапраўды хочаце, каб я прынёс прысягу, ці не так?"
  
  
  Турбота прымусіла жорсткі рот Рыма выгнуцца. "Так. Але..."
  
  
  "Гэта правільна робіцца з дапамогай Бібліі".
  
  
  "Мы маглі б прапусціць частку з Бібліяй", - пачаў было казаць Рыма.
  
  
  "Без гэтага не было б сапраўднай клятвы".
  
  
  "Добра, тады мы пашукаем Біблію", - сказаў Рыма з раптоўным нецярпеннем. "Давай проста скончым з гэтым, добра?"
  
  
  "Магчыма, - сказаў Сміт, адчыняючы скрыню стала, - магчыма, у мяне ў стале ёсць такі".
  
  
  Дзіўнай напружанай інтанацыі, якая прагучала ў лімонным голасе Гаральда У. Сміта, было дастаткова, каб падказаць Рыма, што нешта не зусім так.
  
  
  Ён накіраваўся да стала, рысы яго асобы пацямнелі.
  
  
  "Што з табой, Сміт?" Спытаў Рыма, як толькі падышоў да Сміта. "Ты паводзіш сябе больш як Хені Пені, чым звычайна".
  
  
  Сьміт адкрыў рот, каб запярэчыць. І замёр.
  
  
  Рыма не чуў ні гуку. Ён не адчуў нічога незвычайнага. У яго ўзнікла мімалётнае ўражанне незнаёмага, але і толькі.
  
  
  Да Рыма толькі пачало даходзіць, што дзівацтва заключалася ў прахалодным ветрыку, які пранікаў праз незашклёнае акно, калі рука з доўгімі пазногцямі колеру старой слановай косці працягнулася з непранікальнай ночы, каб узяць яго ззаду за шыю.
  
  
  Пальцы, падобныя на косці рукі шкілета, няўмольна сціскаліся.
  
  
  Апошняя думка, якая прамільгнула ў спалоханай бездапаможнай свядомасці Рыма, была: Добры ход, Рыма. Ты трапіўся на старую вуду!
  
  
  Майстар Сінанджу саслізнуў з падаконніка, цягнучы за сабой спадніцу свайго чорнага кімано. Ён паглядзеў на свайго вучня са строгім выразам твару.
  
  
  "Ён гатовы", - сказаў ён нараспеў.
  
  
  "Дзякуй, майстар Чиун", - сказаў Сміт, апусціўшы вочы. "Было б ніякавата, калі б я быў змушаны паабяцаць Рыма недатыкальнасць ад скальпеля пластычнага хірурга".
  
  
  Чыун нахіліўся і падняў спячага Рыма, як дзіця-пераростка. Ён накіраваўся да адчыненых дзвярэй.
  
  
  "Пойдзем. Будзе дастаткова няёмка, калі Рыма прачнецца з новай асобай".
  
  
  Доктар Рэнс Эксуорці стаміўся чакаць.
  
  
  Ён быў лепшым спецыялістам па нажах у Беверлі-Хілз. Досыць таго, што яму прыйшлося ляцець праз усю краіну, каб зрабіць простую шлейку асобы. Звычайна да яго прыходзілі ягоныя пацыенты.
  
  
  Было дастаткова дрэнна, што чалавек, які кіраваў установай, - Сміт з цытрынавым голасам, - сказаў яму, што яму не дазволяць пракансультавацца са сваім пацыентам перад правядзеннем аперацыі. Гэта было нечувана, калі не сказаць неэтычна. Як пластычны хірург для зорак, ён абвык ігнараваць прафесійную этыку.
  
  
  Але прымушаць сябе чакаць у аперацыйным амфітэатры было несумленна. Ён быў апрануты і вымыты назаўжды.
  
  
  Нават калі б яму плацілі ўтрая больш яго звычайна надмернага ганарару.
  
  
  Доктар Эксуорсі зразумеў, што пацыент быў кандыдатам на ўдзел у праграме абароны сведкаў. Гэта было інтрыгуюча. Ён ніколі раней не працаваў з крымінальнымі фігурамі - калі не лічыць выпадковага гандляра наркотыкамі. Не быў крымінальнай фігурай у сваёй сферы дзейнасці. Наркагандляры былі проста прадпрымальнікамі, змушанымі дзейнічаць на задворках грамадства з-за дурных законаў гэтай непрагрэсіўнай нацыі.
  
  
  Такім чынам, доктар Эксуорт прыйшоў. Але гэта не значыла, што ён будзе чакаць усю ноч. Яму патрэбна была порцыя дурнаватага.
  
  
  Калі дзверы аперацыйнай адчыніліся, доктар Эксуорт адарваў погляд ад свайго нумара часопіса Variety.
  
  
  Яго чорныя вочы пад кусцістымі бровамі пашырыліся.
  
  
  "Што за халера!" - усклікнуў ён.
  
  
  Іх было трое. Мужчына з шэрым тварам у такім жа шэрым гарнітуры, нейкі пераапрануты азіят і распасцёртая постаць, якая, мусіць, была пацыентам.
  
  
  Пацыент ляжаў на каталцы на колцах.
  
  
  "Вы, людзі, стэрыльныя?" - злосна спытаў ён, імгненна ўсталяваўшы панаванне над аперацыйнай.
  
  
  "Прытрымай мову, пластычны лекар", - прапішчаў малюсенькі азіят. "Ты тут, каб аказаць паслугу, а не задаваць асабістыя пытанні".
  
  
  Доктар Эксуорт міргнуў. Ён пачаў казаць нешта яшчэ, але прафесійная цікавасць да свайго пацыента адцягнуў яго ўвагу.
  
  
  Стары азіят абтрос свае доўгія рознакаляровыя рукавы і падняў пацыента, як быццам ён быў пустым. Пацыента са знарочыстай асцярожнасцю паклалі на аперацыйны стол з нержавеючай сталі.
  
  
  Прафесійныя інстынкты Эксуорты ўзялі верх.
  
  
  "Хммм. Добра выяўленыя скулы. Моцны нос. Мне падабаецца падбародак".
  
  
  "Вы можаце зафіксаваць вочы?" - занепакоена спытаў азіят.
  
  
  "Якім чынам?" - спытаў Эксуорт, падымаючы кожнае павека па чарзе, адзначаючы, што вясёлкі цёмна-карычневыя, амаль чорныя. Вавёркі былі незвычайна чыстымі і без бачных прожылкаў.
  
  
  "Такім чынам", - сказаў Азіят, адкідаючы руку доктара і выкарыстоўваючы свае пальцы, каб шчыльней адцягнуць знешнія куткі вачэй пацыента.
  
  
  "Вы хочаце, каб я прыгатаваў з яго кітайца?" - спытаў доктар Эксуорсі, прыўзняўшы ўласныя бровы.
  
  
  "Я б аддаў перавагу, каб ты даў яму па носе свіннёй", - выплюнуў азіят.
  
  
  "Тады што?"
  
  
  "Я карэец. Так і гэты чалавек павінен быць карэйцам".
  
  
  Нахмурыўшыся, доктар Эксуорт параўнаў вочы пацыента з вачыма малюсенькага азіята. Яны былі карымі - незвычайны колер вачэй у азіятаў.
  
  
  "Гэта можна зрабіць", - сказаў ён пасля доўгага маўчання.
  
  
  "Але гэтага не будзе", - сказаў чалавек у шэрым. Аксвартці імгненна пазнаў голас. Гэта быў лемон доктар Сміт.
  
  
  "Сміт?"
  
  
  Сьміт кіўнуў. "Гэта павінна быць зроблена неадкладна", - сказаў ён адрывіста. "Мяне не хвалююць падрабязнасці. Але я хачу, каб ён быў непазнавальны. І каўказцам. Гэта зразумела?
  
  
  "Цалкам дакладна", - сказаў доктар Эксуорсі, упершыню заўважыўшы дзіўную шышку на лбе пацыента. "Гэта пухліна?"
  
  
  "Так", - сказаў Сміт.
  
  
  "Не", - сказаў азіят.
  
  
  Аксварты запытальна паглядзеў на пару.
  
  
  "Гэта таксама павінна быць выдаленае", - дадаў Сміт.
  
  
  Аксварті асцярожна абмацаў дзіўную выпукласць. "Падобна, што гэта міёма. Верагодна, перадракавая. Прынамсі, так здаецца. Анкалогія - не мая вобласць".
  
  
  "Пацыент быў прыведзены ў нячулы стан нехімічнымі сродкамі", – холадна сказаў Сміт. “Я ўпэўнены, што ён застанецца ў гэтым стане на час аперацыі. Любое выкарыстанне анестэтыка строга забаронена”.
  
  
  Доктар Рэнс Эксуорсі кіўнуў. "Алергія. Я разумею".
  
  
  "Калі вы патрываеце няўдачу, вы будзеце сурова пакараныя", – папярэдзіў азіят.
  
  
  Доктар Эксуорт чапурыста выпрастаўся. "Мяне гэта абурае! За каго вы мяне прымаеце? Мяснік?"
  
  
  "Не", - паспешна адказаў Сміт. "Вы лепшы пластычны хірург у краіне, калі не ў свеце".
  
  
  Доктар Эксуорты адлюстраваў пакутны выраз твару. "Калі ласка. Я касметычны хірург. "Пластыка" гучыць так ... нясмачна".
  
  
  "Вось чаму вас выклікалі сюды", - працягнуў Сміт. "І вось чаму вам шчодра плацяць за вашыя паслугі. Калі я вам спатрэблюся па якой-небудзь прычыне, я буду ў сваім кабінеце".
  
  
  Доктар Эксуорты паглядзеў зверху ўніз на малюсенькага азіята, які рашуча стаяў па другі бок аперацыйнага стала.
  
  
  "А ты?"
  
  
  "Я буду дапамагаць".
  
  
  "Вы доктар?"
  
  
  "Не. Але я прывяду цябе да правільнасці".
  
  
  "Я працую толькі з калегамі па ўласным выбары", – цвёрда сказаў доктар Эксуорсі.
  
  
  Сьміт спыніўся ў дзьвярах. "Чыун ўвёў анестэтык. Ён будзе адказваць за далейшае несвядомае стан пацыента".
  
  
  "Іглаўколванне?" спытаў доктар Эксуорсі, раптам усё зразумеўшы.
  
  
  "Магчыма", - сказаў стары азіят, адводзячы погляд.
  
  
  Доктар Эксуорты прашаптаў: "Ведаеце, я сам гэтым карыстаўся. Маім пацыентам падабаецца быць на пярэднім краі экзатычных працэдур".
  
  
  "Калі ласка, трымайце мяне ў курсе", - сказаў Сміт, зачыняючы за сабой дзверы.
  
  
  Пасля таго, як Сміт сышоў, доктар Эксуорт узяў сінюю хірургічную маркіровачную ручку і пачаў адзначаць твар пацыента крыжыкам над гузам на лбе і іншымі лініямі, якія абазначаюць папярэднія разрэзы.
  
  
  "Пачнем з носа", – сказаў мініятурны азіят.
  
  
  "У цябе ёсць нешта канкрэтнае на розуме?"
  
  
  Яго карыя вочы кінуліся да зачыненых падвойных дзвярэй, праз якія знік Гаральд Сміт, стары азіят дастаў згорнуты трубачкай пергамент з квятчастага рукава.
  
  
  "Я стварыў некалькі дызайнаў, – прызнаўся ён, – усе яны прыдатныя для выкарыстання. Нам трэба толькі абраць найболей падыходны".
  
  
  "Калі вы не пярэчыце, - сказаў доктар Эксуорсі, - мой ганарар аплачвае доктар Сміт. Я рушу ўслед яго пажаданням".
  
  
  Стары азіят прысунуўся бліжэй. Ён змоўніцку тузануў доктара Эксуорт за белы халат.
  
  
  "Назаві сваю цану. Я падвою тое, што паабяцаў табе Сміт".
  
  
  "Прабач".
  
  
  "Тое, што я маю на ўвазе, патрабуе тонкасці. Ніхто ніколі не даведаецца . . . . "
  
  
  Кіраўнік 11
  
  
  
  
  Кармайн (Фуггін) Імбруглія ўпершыню прыбыў у Бостан спружыністай хадой, з усмешкай на твары і старадаўнім латуневым ключом, заціснутым у мускулістай руцэ.
  
  
  Машына чакала яго ў тэрмінала Rumpp Shuttle. Гэта быў Cadillac. Чорны, як ікра. Падарунак ад дона Фіяварантэ.
  
  
  Каля "Кадзілака" таптаўся паліцэйскі з няшчасным выглядам.
  
  
  "Гэта ваша машына, сэр?" спытаў ён.
  
  
  "Ну і што з гэтага, ірландзец?" Хлопец быў падобны да ірландца. Кармайн ненавідзеў ірландскіх копаў. Усе яны былі п'яныя ўладай.
  
  
  "Гэтага не павінна быць тут. Гэта аўтобусны прыпынак".
  
  
  "Значыць, я дзяўбаны насмешнік. Падайце на мяне ў суд".
  
  
  Коп моўчкі акуратна выпісаў штраф і сунуў яго пад шклоачышчальнік. Ён рушыў прэч.
  
  
  Кармайн скамячыў яго і кінуў міма пляча ірландскага паліцыянта ў зялёны драцяны кошык для смецця.
  
  
  "Я смяюся над штрафамі за паркоўку, коппер. Вярнуўшыся ў Бруклін, я ўпрыгожыў вось такімі шпалерамі свой джон. І калі ў мяне сканчаліся сцены, я звязваў іх скотчам і вешаў на кручок ля камоды. Атрымаў карцінку?"
  
  
  Паліцыянт працягваў ісці.
  
  
  "Я збіраюся кіраваць гэтым горадам", – сказаў Кармайн, уладкоўваючыся на заднім сядзенні "кадылака".
  
  
  "Першае, што мы збіраемся зрабіць, - сказаў ён свайму кіроўцу падчас паездкі, - гэта ўзмацніць будаўніцтва. Я чуў, што гэты горад квітнее".
  
  
  "Больш няма".
  
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  
  "Тут няма ніякай канструкцыі".
  
  
  "Што гэта - чортаў мёртвы сезон? Як паляванне? Яны будуюць толькі ў добрае надвор'е?"
  
  
  Кіроўца паціснуў сваімі мускулістымі плячыма. "Яны проста спынілі будаўніцтва".
  
  
  "Калі, чорт вазьмі, здарылася гэтае бедства?" ,
  
  
  "Пасля таго, як апошні губернатар прайграў прэзідэнцкія выбары".
  
  
  "Грэк? Добра, значыць, нічога не будуецца. Гэта вернецца пасля таго, як пройдзе шок. Так што, можам мы сесці на поні? Уладкуем добры конскі салон?"
  
  
  "Тут няма коней. Толькі рысакі. І яны спынілі ганяць рысакоў пару гадоў таму, калі закрылі Саффолк-Даунс".
  
  
  "Конікаў няма? Што гэта за горад такі?"
  
  
  "Тым не менш, сабакі ўсё яшчэ бегаюць. У Краіне цудаў".
  
  
  "Сабакі! Хто, чорт вазьмі, гуляе сабак?"
  
  
  "Тут, - сказаў вадзіцель, - усе хлопцы, якія раней гулялі ў "поні"".
  
  
  "Вы не можаце зладзіць сабачыя бегі. Ніякіх жакеяў. Як наконт спартыўнага часопіса? Я чуў, гэта вялікі, вельмі вялікі спартыўны горад ".
  
  
  "Што ж, "Рэд Сокс" у падвале, дзе яны знаходзіліся апошнія сто гадоў, "Селтыкс" - няўдачнікі, "Пэтрыётс" пагражаюць пакінуць штат, але "Бруінз" гуляюць добра".
  
  
  "Я ніколі не чуў аб гэтых валацугах. Хто яны - джай алаі?"
  
  
  "Яны хакеісты".
  
  
  "Я за ўсё сваё жыццё ні разу не ўзначальваў кнігу аб хакеі. А як наконт шэйлакінга?" - спытаў Кармайн Імбруглія, які раптам супакоіўся. "Вядома, ён не памёр".
  
  
  "Тут ты можаш рабіць усё, што захочаш. Многім хлопцам патрэбны бабкі".
  
  
  "Выдатна. Гэта вырашана. Мы Шэйлак".
  
  
  "Вядома, пры сёлетнім беспрацоўі калекцыянаванне стане зусім іншай справай".
  
  
  "Не хвалюйся. Я ўмею збіраць грошы", – сказаў Кармайн Імбруглія. "Дарэчы, як цябе клічуць, прыяцель?"
  
  
  "Бруна. Бруна Баярдзі. Яны называюць мяне "Шэф".
  
  
  "Шэф-кухар, так? Ты ўмееш рыхтаваць?"
  
  
  "Вось як я падтрымліваў сябе, пакуль не атрымаў вестку, што ты пераходзіш да мяне".
  
  
  "Гэй, гэта даволі пацешна", - фыркнуў Кармайн Імбруглія. "Мне падабаюцца хлопцы з пачуццём гумару".
  
  
  Бруна (Шэф-кухар) Баярдзі сядзеў за рулём з каменным выразам твару. Ён спадзяваўся, што ў шэйлакінгу можна зарабіць. Ён ненавідзеў працу ў рэстаране. Ад гэтага яго валасы станавіліся тоўстымі.
  
  
  Яны выйшлі з доўгага тунэля, які, здавалася, прапах вокісам вугляроду. Кармайн агледзеўся. Вітрыны крам былі на здзіўленне голымі. Многія былі пустыя.
  
  
  "Як ідуць справы з рэстаранным бізнесам?" пацікавіўся ён услых. "Ці можам мы паўдзельнічаць у гэтым? Уладкаваць невялікае вымагальніцтва на баку?"
  
  
  "Тое нямногае, што ад яе засталося, высмактана дасуха".
  
  
  Кармайн перагнуўся цераз пярэдняе сядзенне. "Што ты маеш на ўвазе, кажучы "тое нямногае, што ад гэтага засталося"? Гэта чортаў Масачусэтс, краіна неверагодных цудаў".
  
  
  "Больш не, гэта не так", - сказаў шэф-кухар Баярдзі.
  
  
  Кармайн назіраў за бясконцымі кварталамі пустых вітрын, якія праплываюць міма яго акна. У двух з трох вітрынах былі абклеены выцвілай газетнай паперай і віселі таблічкі "ЗАКРЫТА" або "ЗДАЕЦЦА Ў АРЭНДУ".
  
  
  "Што здарылася з гэтым горадам. Землятрус?"
  
  
  "Ніхто не ўпэўнены", - сказаў шэф-кухар Бруна. “З таго часу як грэкі прайгралі выбары, уся гэтая тэрыторыя ператварылася ў пекла. Гэта было падобна на паветраны шар, які занадта моцна напампавалі і ён выбухнуў”.
  
  
  Кармайн зрабіў праганяючыя рухі абедзвюма рукамі. "Гэта вернецца. Гэта вернецца. Не хвалюйся. Я галоўны ў гэтым горадзе, і я кажу вам, што гэта вернецца ".
  
  
  Першы погляд Карміне Імбругліі на Норт-Энд вярнуў яму шырокую ўсмешку. Гэта быў кавалачак Маленькай Італіі. Нават вострыя водары былі ідэнтычныя.
  
  
  "Паслухай, гэта больш падобна на праўду", - радасна сказаў ён.
  
  
  Сацыяльны клуб на Салем-стрыт таксама быў яму больш даспадобы.
  
  
  Кармайн падышоў да ўваходных дзвярэй і, уставіўшы старадаўні латунны ключ у замак, павярнуў яго.
  
  
  Ён умяшаўся. Яго сэрца перапоўнілася. Гэта было зусім як у старой Асацыяцыі добраўпарадкавання раёна. Толькі гэта было яго, і толькі яго.
  
  
  Задні пакой быў абстаўлены проста. Там быў картачны стол і вялікая чорная пліта з чатырма фаеркамі і падвойнай духоўкай. Такія ставяць у рэстаранах.
  
  
  Свіныя вочкі Карміне Імбругліі ўпалі на кампутарны тэрмінал, які стаяў прама пасярод картачнага стала.
  
  
  "Што, чорт вазьмі, гэтая штука там робіць?" ён хацеў ведаць.
  
  
  "Гэта кампутар, бос".
  
  
  "Я ведаю, што гэта дзяўбаны кампутар. Я спытаў, якога чорта ён тут робіць, а не які ў яго выгляд".
  
  
  "Гэта падарунак ад дона Фіяварантэ. Вось інструкцыя".
  
  
  Дон Карміне ўзяў нататнік у сіняй скураной вокладцы. Ён пакасіўся на вокладку, на якой было выбіта срэбрам дзіўнае слова "LANSCII".
  
  
  "Гэта Пілігрым, ці што?" - прамармытаў ён.
  
  
  "Я думаю, гэта камп'ютарная гульня".
  
  
  "Камп'ютаршчыкі? Што, на думку дона Фіяварантэ, мы тут задавальняем, дзяўбаць IDC? Пазбаўцеся ад гэтага ".
  
  
  "Не магу. Загад дона Фіяварантэ".
  
  
  Дон Карміне кінуў кнігу назад на стол. "А, я патурбуюся аб гэтым пазней. Ідзі, падрыхтуй мне што-небудзь на ланч".
  
  
  "Што ты будзеш?"
  
  
  "Піца. Добрая гарачая піца. Усё, што да яе ёсць".
  
  
  "Кольцы з кальмараў таксама?"
  
  
  Кармайн разгарнуўся, як буксір, які разгортваецца. "Кольцы з кальмараў? Хто-небудзь чуў пра кольцы з кальмараў у піцы? Чорт вазьмі, калі ў Бостане так рыхтуюць, кладзіце іх кучай. Я паспрабую ўсё, што заўгодна, адзін раз. Трохі віна. І крыху каннолі. Свежых. Не дазваляй ім выдаць цябе за ўчорашніх ".
  
  
  “Не хвалюйся. Я збіраюся ў рэстаран, дзе працую па вечарах”.
  
  
  Пасля таго, як вы атрымаеце ежу, папярэдзіце іх. Ніхто больш не падзарабляе. Гэта не гробаны гандлёвы флот, якім я тут кірую”.
  
  
  Калі прынеслі ежу, дон Карміне Імбруглія кінуў адзін погляд на піцу і збялеў ад лютасці.
  
  
  "Што гэта за бздура? Дзе таматавая падліўка? І сыр? Хіба тут не разводзяць кароў? Паглядзі на гэтую скарыначку. Гэты чортаў пірог увесь у скарыначцы".
  
  
  "Вось як яны рыхтуюць піцу тут. Паспрабуйце. Магчыма, вам спадабаецца".
  
  
  Кармайн адарваў зубамі кончык адной кусцікаў. Ён зноў выплюнуў яго.
  
  
  "На смак як кардон!" - сказаў ён паміж выбухамі сухой скарыначкі.
  
  
  "Прабачце. Вазьміце крыху віна", - сказаў Бруна, Шэф-кухар, разліваючы.
  
  
  Кармайн адмахнуўся ад яго. "Я заўсёды магу выпіць пазней. Я галодны". Ён паднёс канолі да рота. Адкусіў. Далікатная шкарлупіна трэснула. Ён паспрабаваў ванітна-зялёнае начынне.
  
  
  І хутка выплюнуў яе на лінолеўмную падлогу.
  
  
  "Чым яны напаўнялі гэтыя штукі - выкарыстанай зубной пастай?"
  
  
  "Гэта Бостан, бос. Гэта не падобна на Нью-Ёрк. Тут усё крыху па-іншаму".
  
  
  "Яны зусім не прыносяць ім карысці! Пазбаўся ад гэтага смецця і прынясі мне сапраўднай ежы".
  
  
  "Якога роду?"
  
  
  Дон Карміне ткнуў вялікім пальцам у цяжкую чорную пліту.
  
  
  "Ты афігенны шэф-кухар. Афігенны сюрпрыз для мяне".
  
  
  За пышным кальцоне, багатым ружавата-шэрымі шчупальцамі, вынятымі з піцы, Дон Карміне адчуў сябе лепш у Бостане.
  
  
  "Дык дзе ж мае салдаты?" спытаў ён, запіхваючы ў рот тоўстым вялікім пальцам гумовы вусік кальмара.
  
  
  "Я - гэта яно".
  
  
  У Кармайна адвісла малпавая сківіца. Шчупальца слізганула назад на талерку. "Дзе астатняя частка маёй гробанай каманды?" горача запатрабаваў ён.
  
  
  "Мёртваў або ў турме. Рыка".
  
  
  “Гэтыя дзяўбаныя пуэртарыканцы паўсюль. Гэй, пра што я турбуюся? Цяпер я магу заводзіць хлопцаў. Я дзяўбаць дон. Я абсалютны бос Бостана. Мне патрэбныя салдаты, я проста ствару іх”.
  
  
  Я ведаю некалькіх хлопцаў. Віні-Лічынка. Жукі. Кусачы палец на назе... - Твар Кармайна прыняў выраз сумнення. "З такімі імёнамі, як гэтыя, пераканайцеся, што яны атрымалі ўсе свае здымкі, перш чым пускаць іх у ход", - сказаў ён. "Зразумелі?"
  
  
  У гэты момант зазваніў тэлефон.
  
  
  Калі Дон Карміне аднавіў трапезу, шэф-кухар Баярдзі падышоў да тэлефона.
  
  
  "У гэтага кальмара крыху адваротны густ", - прамармытаў Дон Карміне. "Ты ўпэўнены, што яны не падклалі табе васьмінога?"
  
  
  "Я папрасіў кальмара".
  
  
  "На смак як смярдзючы васьміног".
  
  
  "Так?" Бруна (Шэф-кухар) сказаў Баярдзі ў трубку. "Так, гэта ён. Бос, гэта цябе". Шэф-кухар прыкрыў далонню старажытны муштук з чорнага бакеліта. "Гэта дон Фіаварантэ".
  
  
  Кармайн схапіў тэлефон.
  
  
  "Алё?" сказаў ён з набітым шчупальцамі ротам.
  
  
  "Дон Карміне. Як пажывае мой сябар сёння?" - пачуўся мяккі, як алей для загару, голас дона Фіяварантэ.
  
  
  "Тут выдатна", - зманіў Кармайн. "Сапраўды выдатна".
  
  
  "Вы бачылі кампутар?"
  
  
  “Так, так. Нядрэнна. Шаную гэта. Заўсёды хацеў нешта сваё”.
  
  
  "Добра, добра. Вам гэта спатрэбіцца, каб адсочваць вашыя арэндныя плацяжы ".
  
  
  Кармайн перастаў жаваць. "Арэндная плата?"
  
  
  "Арэндная плата выплачваецца ў пятніцу. Кожную пятніцу вы павінны плаціць мне 20 тысяч даляраў за прывілей кіраваць Бостанам".
  
  
  Дон Карміне праглынуў. "Магчыма, мне спатрэбіцца некалькі тыдняў, каб увайсці ў курс справы тут ...",
  
  
  "Кожную пятніцу. Наступная пятніца праз два дні".
  
  
  "Але ў мяне няма такіх грошай. Я толькі што прыехаў сюды!"
  
  
  "Калі вы не зможаце заплаціць мне дваццаць тысяч даляраў у гэтую першую пятніцу, - сказаў дон Ф'яварантэ, - я зразумею".
  
  
  "Гэта добра, таму што я ледзь паспеў заехаць у горад".
  
  
  "Аднак, калі вы не можаце аплаціць арэнду за першы тыдзень, тады вы павінны заплаціць мне сорак тысяч у наступную пятніцу".
  
  
  "Сорак!"
  
  
  "Плюс, вядома, арэндная плата за другі тыдзень у памеры дваццаці тысяч долараў".
  
  
  "Але гэта шэсцьдзесят тысяч баксаў!" - выбухнуў дон Карміне Імбруглія. Ён выцер рукавом сліну з муштука.
  
  
  “І калі вы не зможаце заплаціць у другую пятніцу, гэта я таксама зразумею. Такім чынам, у наступную пятніцу пасля гэтага ваша сукупная арэндная плата за першыя дзве пятніцы складзе восемдзесят тысяч долараў. Плюс, вядома, арэндная плата за трэцюю пятніцу”.
  
  
  Дон Карміне адчуў, як пакой закружыўся. Ён ніколі ў жыцці не бачыў столькі грошай. "Што, калі я не змагу заплаціць у трэцюю пятніцу?" ён завыў.
  
  
  "Гэта яшчэ не зроблена, і я ведаю, што вы не прамінеце адплаціць за давер, які я аказаў вам, Дон Карміне, мой добры сябар, якому я абавязаны сваім цяперашнім высокім становішчам".
  
  
  Кармайн праглынуў кончык шчупальца, які, як выявіў яго мову, затрымаўся паміж двума хістаюцца карэннымі зубамі.
  
  
  "Я зраблю, як вы кажаце, дон Ф'яварантэ", - праглынуў ён.
  
  
  "Я ведаю, што ты гэта зробіш, Дон Карміне. Я ведаю, што ты гэта зробіш. Цяпер усё, што табе трэба для пачатку, ты знойдзеш у сіняй кнізе пад назвай "ЛАНСКІ".
  
  
  "Гэтае імя гучыць крыху знаёма", - няпэўна прамармытаў Кармайн.
  
  
  "Так і павінна быць. Калі ў вас узнікнуць якія-небудзь праблемы з сістэмай, проста патэлефануйце па нумары, паказаным на вокладцы. Спытайце Тоні".
  
  
  "Тоні. Зразумеў гэта".
  
  
  "Тоні - мой сябар. Ён дапаможа табе".
  
  
  "Любы твой сябар - мой сябар таксама. Ты гэта ведаеш".
  
  
  "Ты добры хлопчык, дон Карміне", - сказаў дон Фіяварантэ. "Я ведаю, ты мяне не падвядзеш. Будучыня нашай кампаніі ў тваіх руках".
  
  
  Лінія абарвалася.
  
  
  Дон Карміне Імбруглія павесіў трубку. Драўлянай хадой ён падышоў да сваёй недаедзенай стравы. Узмахам рук ён прыбраў яго са стала.
  
  
  "Вам не падабаецца мая кальцоне?" - спытаў Бруна (шэф-кухар) Баярдзі.
  
  
  "На смак як смярдзючы васьміног", - прагыркаў Кармайн Імбруглія, падцягваючы кампутарны тэрмінал да таго месца, дзе раней стаяла яго талерка. “У мяне ўсё роўна няма часу есці. Я толькі прыехаў у горад, а ў мяне ўжо дваццаць фунтаў у кішэні.
  
  
  Ён пакасіўся на сваё зверскае адлюстраванне на экране тэрмінала.
  
  
  "О, маці Божая", - хрыпла сказаў ён.
  
  
  "Што што?"
  
  
  "Я не бачу ніякага пераключэння каналаў на гэтай штуцы. Я думаю, у нас няспраўны кампутар. У любым выпадку, адкуль дон Фіяварантэ ўзяў гэтую кучу хламу?"
  
  
  "Можа быць, чейнджер адваліўся, калі ён зваліўся з грузавіка".
  
  
  Кіраўнік 12
  
  
  
  
  Доктар Рэнс Эксуорт зрабіў непрыемнае адкрыццё менш чым праз гадзіну пасля аперацыі.
  
  
  "Гэты чалавек раней рабіў пластычную аперацыю", - прамармытаў ён, выявіўшы красамоўныя шнары за вушамі.
  
  
  "Шмат разоў", - сказаў малюсенькі азіят.
  
  
  "Тады мне не варта гэтага рабіць. Паўтарэнне працэдуры можа мець катастрафічныя наступствы для пластычных тканін. Дзіўна, што застаецца так мала рубцоў".
  
  
  "Ён добра гоіцца".
  
  
  Доктар Эксуорсі зрабіў паўзу. Ён паспрабаваў падлічыць рызыкі ўтварэння шнараў на твары. Высокі. Верагоднасць прад'яўлення іску аб халатнасці. Нізкі. Гэта была занадта незвычайная дамова, каб хтосьці мог падаць у суд. Затым ён успомніў дакладную суму свайго ганарару.
  
  
  "Я збіраўся падкрэсліць шчокі, - задуменна сказаў ён, - але бачу, што гэта ўжо зроблена. Замест гэтага я крыху запоўню твар. Узнавлю скульптуру вушэй. Вушы - гэта дакладны апазнавальны знак."
  
  
  "Мяне больш хвалююць вочы", - сказаў стары азіят.
  
  
  "У мяне ёсць загад", - нацягнута сказаў доктар Эксуорт.
  
  
  "Невялікае звужэнне кутоў было б незаўважна", - з надзеяй сказаў малюсенькі чалавечак.
  
  
  "Я збіраюся нешта зрабіць, каб дамагчыся агульных змен", - сказаў доктар Эксуорсі, як быццам ён не чуў.
  
  
  Ён утаропіўся на спакойны моцны твар. Ён ня мог паверыць, што дзейнічае без кваліфікаванай дапамогі. Тым не менш, ганарар з лішкам кампенсаваў гэтую невялікую нязручнасць.
  
  
  Папярэдні анамнез пацыента стварыў вялізныя праблемы. Гэта запатрабавала больш часу. І паколькі часу не было, ён заўважыў: "Я збіраюся выдаліць пухліну, пакуль абдумваю гэта".
  
  
  Ён увёў моцны нервовы блок у пухліну, каб у далейшым пазбегнуць сумных ускладненняў, такіх як абуджэнне пацыента ў істэрыцы. Правёўшы па метцы сінім чарнілам, ён намаляваў скальпелем просты крыж, вылучыўшы на здзіўленне мала крыві. Выкарыстоўваючы нажніцы Мэтцэнбаума, ён адклаў чатыры трохкутныя лапікі скуры ў бок.
  
  
  Тое, што ён убачыў, прымусіла яго ахнуць і ледзь не выпусціць скальпель.
  
  
  "Божа літасцівы!"
  
  
  Стары азіят нахіліўся, каб зірнуць на выяўленую анамалію.
  
  
  "Ах, сфера Шывы", - выдыхнуў ён.
  
  
  "Божа мой. Гэта не можа быць пухлінай. Ці не так?"
  
  
  "Гэта не так".
  
  
  "Гэта выглядае амаль як... орган".
  
  
  Выкарыстоўваючы тупы зонд, доктар Эксуорт дакрануўся да прадмета.
  
  
  Ён быў мяккім, як чалавечае вока. Толькі чорным, як халадцае мармур. Не было ні сятчаткі, ні вясёлкі. Зусім не было белага. Ніякіх прыкмет прожылкаў. Гэта не магло быць вачэй, сказаў ён сабе. Гэта больш было падобна на вялікую чорную рыбіну ікру.
  
  
  Тым не менш, доктар Эксуорт затаіў дыханне, карпатліва здабываючы чорную, падобную на шар штуковіну з неапрацаванай ружовай паражніны, у пошуках характэрных шараватых цягліц, якія кантралююць зрок, якія яму прыйшлося б разарваць, калі б яго горшыя асцярогі апынуліся праўдай.
  
  
  Яны не былі. Як толькі гэтая штука была вынята, пад ёй здалася чыстая плоская косць ілба. Вачніцы не было.
  
  
  Доктар Аксэворці паклаў чорны шар на паднос з нержавеючай сталі, з якога капала ярка-чырвоная кроў.
  
  
  Ён акуратна наклаў шво "эксперт Х" на лбе пацыента, адводзячы ўстрывожаны погляд ад вынятага шара. Яму было невыносна глядзець на гэта, і з-за сваёй непрафесійнай нясмеласці ён не заўважыў, што сфера пачала свяціцца слабым фіялетавым колерам.
  
  
  Світанак ператварыў праліў Лонг-Айлэнд у дрыготкае возера падпаленага чырвона-аранжавага колеру да таго часу, калі доктар Эксуорты адклаў свой скрываўлены скальпель і пачаў перавязваць новы твар пацыента.
  
  
  "Справа зроблена?" - з цікаўнасцю спытаў стары азіят.
  
  
  "Я зрабіў усё, што мог".
  
  
  "Вочы павінны быць менавіта такімі".
  
  
  "Я не магу гарантаваць за вочы", - раздражнёна сказаў доктар Эксуорсі. "Але я паменшыў нос".
  
  
  Стары азіят назіраў, як апошняя бледная павязка з марлі знікае з толькі што прамытага кончыка носа пацыента, і змрочна сказаў: "Ён усё яшчэ выродлівага памеру".
  
  
  "Яшчэ што-небудзь экстрэмальнае, і ён не будзе выглядаць нармальна", – заўважыў доктар Аксэворці, адразаючы шпульку марлі і замацоўваючы яе канец пад падбародкам малюсенькім заціскам.
  
  
  Ён адступіў назад.
  
  
  "Калі ён прачнецца, яму будзе нясцерпна балюча".
  
  
  "Ён перасягне гэта. Таму што ён мой сын".
  
  
  Мужныя бровы доктара Эксуорт прыпадняліся. "Гэта тлумачыць вашае імкненне паказаць сваю частку сям'і".
  
  
  "Яго пачварнасць было для мяне крыніцай глыбокага болю", - сумна сказаў пажылы азіят. "Гэта рана звяло ў магілу яго маці". Ён пачухаў адно вока.
  
  
  “Зразумела. Калі ласка, паведаміце доктару Сміту – калі гэта яго сапраўднае імя, – што працэдура завершана”.
  
  
  Стары азіят выйшаў з аперацыйнай з лёгкай бясшумнасцю прывіду.
  
  
  Пасля таго, як ён сышоў, доктар Эксуорт сабраў свае інструменты. Яго погляд спыніўся на чорнай штуцы. Ён міргнуў, гледзячы на ??яе.
  
  
  Ці было гэта гульнёй уяўлення, ці шар свяціўся, як чорная лямпачка? Ён з цікаўнасцю пацягнуўся да яго ....
  
  
  Доктар Гаральд В. Сміт назіраў за працоўнымі, калі яны заканчвалі ўстаноўку новага акна ў офісе, калі ў кабінет увайшоў Майстар Сінанджу.
  
  
  Сьміт падняў руку, каб заглушыць словы, гатовыя сарвацца з тонкіх вуснаў старога карэйца.
  
  
  Не зводзячы вачэй з рабочых, Чіун падплыў да Сміта, які схіліў галаву набок, каб пачуць вымаўленыя шэптам словы.
  
  
  "Справа зроблена".
  
  
  "Добра", - прашаптаў Сміт.
  
  
  "Ці павінен я ўхіліць доктара?"
  
  
  "Не!" прашыпеў Сміт.
  
  
  "Гэта заўсёды рабілася раней", – указаў Чыун.
  
  
  "Не тут".
  
  
  Адзін з працоўных выглянуў з акна.
  
  
  "Мы тут амаль скончылі".
  
  
  "Выдатна". Сьміт прачысьціў горла. "Цяпер вы можаце ісці".
  
  
  "Пацешная штука", - крыкнуў адзін з працоўных. "Я ўсталёўваю Windows шмат гадоў. Гэта першы раз, калі мне даводзіцца ўсталёўваць "хітрую" Windows".
  
  
  "Гэта прыватная бальніца", - сказаў яму Сміт, хутка цямячы. “Ладачнікаў злавілі, калі яны наводзілі біноклі на вокны, якія выходзяць на бераг. Паколькі ў гэтым пакоі праводзяцца надзвычай далікатныя сумоўі з пацыентамі, мы занепакоеныя тым, што чытачы па вуснах могуць даведацца вельмі інтымныя падрабязнасці пра нашых пацыентаў”.
  
  
  "Мяркую, ты не можаш быць занадта асцярожным, так?"
  
  
  Чыун пацягнуў Сміта за шэры рукаў. Сьміт крыху нахіліўся да яго.
  
  
  "Ён падазрае", - прашыпеў Майстар Сінанджу. "Ці павінен я расправіцца з ім і яго саўдзельнікам тут і цяпер, ці нам трэба дачакацца больш выгаднай магчымасці, калі на нас не будуць ускладаць віну?"
  
  
  "Не!" - сказаў Сміт з-за тонкай рукі.
  
  
  "Гэта ўжо рабілася раней", – выказаў здагадку Чіун.
  
  
  "Іх можна прасачыць да гэтага офіса", – хрыпла сказаў Сміт.
  
  
  Чыун нахмурыўся, як няшчасная мумія.
  
  
  Пасля таго, як усталёўшчыкі вокнаў сышлі, Сміт павярнуўся да Майстра сінанджа і сказаў: "Я павінен пагаварыць з доктарам Эксуорсі".
  
  
  "Я яму не давяраю", - змрочна сказаў Чыун. "Я падазраю, што ён не варта вашым мудрым інструкцыям у дакладнасці".
  
  
  "Тады чаму б табе не скласці мне кампанію?"
  
  
  Карыя вочы Чиуна звузіліся. У іх нестарэючай глыбіні заззяў агеньчык разумення. Цяпер ён зразумеў. Мудры імператар Гаральд западозрыў "людзей з акна" ў змове з вераломным лекарам і не захацеў раскрываць яму карты.
  
  
  Калі яны падымаліся на ліфце ў аперацыйную, ён стрымана падумаў, што, магчыма, яму ўсё ж не давядзецца плаціць несумленнаму лекару абяцаную даніну.
  
  
  Доктар Эксуорты нервова павярнуўся, калі яны ўвайшлі ў аперацыйную.
  
  
  "Доктар Сміт. Паглядзіце на гэта. Божа мой!"
  
  
  "Што гэта?" Спытаў Сміт, спяшаючыся да аперацыйнага стала. "Пацыент быў паранены?"
  
  
  Аксварты паказаў дрыготкім указальным пальцам. "Гэта крыніца пухліны на лбе пацыента".
  
  
  Сьміт паглядзеў туды, куды паказваў доктар Эксуорты. Яго шэрыя вочы пашырыліся пры выглядзе вязкай чорнай сферы, акружанай слабым пурпурным арэолам, на інструментальным стале з нержавеючай сталі.
  
  
  "Што, чорт вазьмі, здарылася?" Выпаліў Сміт.
  
  
  "Я ніколі не бачыў нічога падобнага", - усхвалявана сказаў доктар Эксуорт. "Я ніколі ні пра што падобнае не чуў". Ён павярнуўся, яго вочы ліхаманкава блішчалі. "Сміт, ты павінен дазволіць мне завалодаць гэтым органам, ці вузельчыкам, ці чым бы гэта ні было".
  
  
  "Чаму вы гэтага хочаце?" - спытаў Сміт строгім голасам.
  
  
  Доктар Эксуорсі не мог адарваць вачэй ад святлівага прадмета. "Гэтая штука можа ўвайсці ў гісторыю медыцыны. Я думаю, гэта можа быць нейкая форма рудыментарнага органа. Магчыма, орган нейкага новага віду. Паглядзі, як яна свеціцца. Яе не было ў пацыента амаль тры гадзіны!" ,
  
  
  "Баюся, я не магу гэтага дапусціць".
  
  
  Доктар Эксуорты ўпарта выпрастаўся.
  
  
  "І, баюся, я павінен настойваць.
  
  
  "Сур'ёзна?" Тон Сміта панізіўся на некалькі градусаў.
  
  
  "Я не адважваюся сказаць гэта, але ўся гэтая працэдура была неартадаксальнай. У мяне няма ніякіх згрызот сумлення наконт звароту да ўладаў з усёй гэтай бруднай гісторыяй, наколькі я яе разумею".
  
  
  "У чым вы падазраяце гэта?" Спытаў Сміт халодным голасам.
  
  
  “Паняцці не маю. Нейкае нясмачнае злачыннае прадпрыемства. Я мяркую, Фолкрофт – прыдатнае месца, каб перарабіць заўзятых злачынцаў. Я шкадую толькі пра тое, што мяне зрабілі ўдзельнікам гэтага”.
  
  
  "Калі ў вас былі такія падазрэнні, чаму вы працягнулі аперацыю?" Запатрабаваў адказу Сміт.
  
  
  Доктар Эксуорт вагаўся. Сміт бачыў, што ён відавочна разважаў. Хірург прачысціў горла і сказаў: "Я падыгрываў. Так, я быў добрым грамадзянінам і збіраў доказы, каб даць паказанні ў судзе. Калі б я не правёў аперацыю, не было б злачынства, няма пра што было б паведамляць у паліцыю".
  
  
  Гаральд Сміт і Майстар сінанджа абмяняліся поглядамі. "Ты жадаеш ... э-э... орган. Гэта ўсё?" - спытаў Сміт.
  
  
  "І мой ганарар, натуральна. Я готаў абмяняць орган на сваё маўчанне".
  
  
  Сьміт кіўнуў Майстру сынанджу і сказаў: "Забі яго".
  
  
  Майстар Сінанджу ступіў наперад, яго рукі тырчалі з рукавоў, як кіпцюры.
  
  
  Доктар Эксуорт ледзь не засмяяўся. Але ў поглядзе Гаральда Сміта была халодная мэтанакіраванасць, а ў хадзе надыходзячага азіята адчувалася дзіўная ўпэўненасць.
  
  
  Ён рэфлекторна адскочыў на крок назад, хапаючы чорны шар. Ён быў асцярожны, трымаючы яго свабодна ў паўсціснутым кулаку. Калі б гэта было вока, яно было б полым і запоўненым вадкасцю. Ён не хацеў парушаць арганічную цэласнасць шара. Медыцынскі часопіс Новай Англіі запатрабаваў бы доказаў, інакш яны адмовіліся б публікаваць яго высновы.
  
  
  Іншы рукой ён прыставіў вастрыё скальпеля да горла невядомага пацыента, сказаўшы: "Яшчэ адзін крок, і я перарэжу яго ад вуха да вуха!"
  
  
  Стары азіят спыніўся як укапаны.
  
  
  "Будзь асцярожны", - сказаў ён халодным голасам. "Ты не ведаеш, чым пагражаеш".
  
  
  "Які-небудзь танны бандыт. Што з гэтага?"
  
  
  Не паспеў доктар Эксуорт дакрануцца лязом скальпеля да горла пацыента, як яго рука раптам пахаладзела. Гэта была тая рука, якая сціскала шар.
  
  
  Ён загаварыў пра гэта. Яго пальцы расціскаліся, як раскрываецца бледны сланечнік. Ён не прымушаў іх расціскацца. Ён быў упэўнены ў гэтым. Яны расціскаліся самі па сабе. Ён не меў да гэтага ніякага дачынення. І ён не мог спыніць гэта, таму што яго рука раптам анямела, нібы ад мясцовай анестэзіі.
  
  
  Сфера павольна раскрывалася. доктар Эксуорт выявіў, што глядзіць у які свеціцца пурпурна-чорны шар.
  
  
  Нягледзячы на тое, што яна была безаблічнай, як лакрычная карамелька, ён адчуў жудаснае адчуванне, што вока ўважліва вывучае яго.
  
  
  Доктар Эксуорты паднёс шар да свайго твару. Ён не хацеў гэтага. Цяпер ён не мог кантраляваць уласную руку. Яго іншая рука далучылася да першай, каб паднесці шар бліжэй да яго ўласным якія пашыраюцца вачам.
  
  
  Тады ён закрычаў.
  
  
  Чиун, Кіруючы майстар сінанджа, убачыў выраз жаху на твары лекара. Яно азарылася фіялетавым ззяннем. Ён стаяў на сваім, адчуваючы небяспеку.
  
  
  У яго вуху раздаўся рэзкі голас Гаральда Сміта.
  
  
  "Майстар Чиун, што адбываецца?"
  
  
  Перш чым Чиун змог адважыцца на адказ, складзеныя кубачкам рукі лекара пачалі свяціцца знутры. Праз пурпуровую скуру бялелі костачкі пальцаў.
  
  
  "Дапамажыце. . . меееее. . . ." Голас лекара быў ціхім, амаль здушаным да нячутнасці. "Дапамажыце. . . меееее!"
  
  
  Без усялякага папярэджання яго рукі пачалі раставаць, ператвараючыся ў лавандавую пару. Пар паднімаўся і ўцякаў у рот лекара і якія раздзімаюцца ноздры, як гадзюка, шукаючы пражыткі.
  
  
  Чыун адступіў назад, выцягваючы свайго імператара з пакоя.
  
  
  "Што адбываецца?" Паўтарыў Сміт, яго твар быў суровым, як мармур.
  
  
  "Гэта сфера Шывы", – прашыпеў Чыун. "Яна робіць адзінае, што можа зрабіць. Разбурае".
  
  
  Падвойныя дзверы падаліся перад імі. Чіун выштурхнуў Сміта ў бяспечны калідор. Ён павярнуўся і ўсёй вагой наваліўся на падвойныя дзверы, трымаючыся за кожныя.
  
  
  Праз некалькі секунд Майстар Сінанджу прыклаў свой здзіўлены твар да круглага акенца адной з дзвярэй. Яго вочы звузіліся пры выглядзе таго, што адбылося ў аперацыйнай.
  
  
  Які ўкараніўся, як дрэва, здзіўленае маланкай, доктар Рэнс Эксуорт назіраў, як растаюць абрубкі яго запясцяў. Ён крычаў. Прынамсі, яго рот крычаў, а грудзі набірала і выпускала паветра. Але з яго напружаных лёгкіх не вырвалася ні гуку.
  
  
  Яго перадплеччы растварыліся ў газападобных вылучэннях, раз'ядаючы іх да локцяў. Затым зніклі біцэпсы, пакуль апошнія з яго рук не ператварыліся ў фіялетавы туман, які клубіцца вакол яго.
  
  
  Чыун бачыў, што разлажэнне на гэтым не спынілася.
  
  
  Гэта працягвалася да таго часу, пакуль яго галава, воблака фіялетавага дыму, проста не зляцела з плячэй. Няўмольны працэс спускаўся па яго грудзей да таліі, паглынаючы тулава доктара Рэнса Аксеворці, пакуль яго ногі не рассунуліся і не раз'ядналіся.
  
  
  Яны пахіснуліся, перакульваючыся. Адзін пайшоў налева. Іншы направа. Яны хутка страцілі ўсякую матэрыяльнасць, а затым застаўся толькі пурпурны туман, які сцелецца па белай кафлянай падлозе.
  
  
  У гэтым тумане круціўся шар Шывы.
  
  
  Сьміт, нічога не пачуўшы, сунуў свой арыстакратычны нос у акенца іншых дзьвярэй.
  
  
  "Дзе доктар Эксуорт?" прахрыпеў ён.
  
  
  "Ён - туман", - нараспеў вымавіў Чыун, яго вочы ператварыліся ў халодныя шчылінкі.
  
  
  "Немагчыма!"
  
  
  "Ты на свае вочы бачыў, як гэта пачалося", – сказаў Чыун. "Я бачыў, як гэта скончылася. І я кажу, што міст - доктар".
  
  
  Доктар Сміт злосна праціснуўся назад у пакой.
  
  
  Ён павольна наблізіўся да аперацыйнага стала, на якім без прытомнасці ляжаў Рыма.
  
  
  Яго ногі патрывожылі туман, пасылаючы маленькія аблачыны, завіхрэнні і віхуры, бясшумна якія выносяцца прэч. Не было ніякага паху, увогуле ніякага.
  
  
  У цэнтры падлогі чорны шар свяціўся фіялетавым.
  
  
  "У чым справа?" Спытаў Сміт.
  
  
  Чыун наблізіўся. "Тое, пра што я табе казаў. Гэта трэцяе вока Шывы. Паводле легенды, ён валодаў сілай знішчаць усё, што траплялася яму на вочы, сваёй жахлівай лютасцю".
  
  
  Сьміт праглынуў. "Мы ў бяспецы?"
  
  
  Вочы Чыуна звузіліся, у іх успыхнула неспакой. "Мы ніколі не бываем у бяспецы ад Шывы. Але гэта не прычыняла шкоды лекару, пакуль ён не адважыўся пагражаць Рыма. Гэта варта пакінуць у спакоі".
  
  
  "Мы не можам проста пакінуць гэта там. Гэта надта небяспечна".
  
  
  "Я не дакрануся да гэтага. І я не дазволю табе зрабіць гэта", – цвёрда сказаў Чыун.
  
  
  Сьміт моўчкі падціснуў вусны. Яго змардаваны твар цяпер быў вельмі бледны. У яго вачах з'явілася зацкаванае, запалае выраз.
  
  
  Затым, на іх вачах, шар Шывы пачаў разбурацца падобна які растае кубіку лёду. Ён страціў форму, апала сам па сабе і неўзабаве ператварыўся ў вільготную чорную лужыну, якая нагадвае гарачую смалу.
  
  
  Затым яна проста выпарылася на месцы, ператварыўшыся ў нішто, не пакінуўшы ніякіх слядоў і не прапанаваўшы ніякага тлумачэння сваім дзеянням.
  
  
  Гаральд Сміт шумна прачысціў горла.
  
  
  "Я не магу растлумачыць тое, чаму я толькі што быў сведкам", - ціха сказаў ён.
  
  
  "У гэтым няма неабходнасці", – сказаў Чыун, падыходзячы да свайго вучня і аглядаючы яго павязкі на твары ў пошуках плям крыві ці аслабленых абмотак. "Але, вызваліўшы Рыма ад трэцяга вока Шывы, мы, магчыма, выратавалі яго ад заўчаснага ўвасаблення".
  
  
  Сьміт адарваў уражаны погляд ад таго месца на падлозе, дзе зьнік шар Шывы.
  
  
  "Рыма на некаторы час выйдзе са строю", - сказаў ён, імкнучыся, каб яго голас заставаўся роўным. "Я павінен разлічваць на вас у выкананні яго місіі".
  
  
  Чіун цырымонна пакланіўся. "Калі гэта магчыма з дапамогай сінанджа, аб імператар, я зраблю гэта за цябе".
  
  
  "У мяне ёсць ваша слова з гэтай нагоды?" Спытаў Сміт.
  
  
  "Ніякая ахвяра не занадта вялікая, каб выканаць вашыя жаданні".
  
  
  "Тады вось што ты павінен зрабіць . . . ."
  
  
  Пашанцавала, што ў санаторыі Фолкрофт сярод сваіх пацыентаў было некалькі псіхічнахворых, таму што крык чыстай мукі, выдадзены Майстрам Сінанджу, быў выдадзены за крык зняволенага, які прачнуўся ад асабліва жудаснага кашмару.
  
  
  Кіраўнік 13
  
  
  
  
  Энтані Таліні больш не мог гэтага пазбягаць.
  
  
  Усю раніцу тэлефонныя паведамленні назапашваліся.
  
  
  "Містэр Таліні, кліент з Бостана сказаў, што апошні спецыяліст па абслугоўванні кліентаў не змог вырашыць праблему".
  
  
  "Перазвані яму. Скажы яму, што мы пасылаем іншага".
  
  
  "Містэр Таліні, кліент з Бостана кажа, што апошні чалавек, якога вы паслалі, не толькі адмовіўся правіць іх сістэму, але і выкінуў яе ў смеццевае вядро".
  
  
  “Божа мой. Скажы ім, што я шчыра, непадробна прашу прабачэння. Ён новы супрацоўнік. Яны часам здзяйсняюць памылкі”.
  
  
  "Містэр Таліні, кліент з Бостана кажа, што ім патрэбен японец".
  
  
  "Што?"
  
  
  "Японец. На самой справе ён сказаў "дзяўбаны японец", але я думаю, ён мае на ўвазе японскага тэхніка ".
  
  
  "Вы ўпэўнены?" Патрабавальна спытаў Тоні Таліні. "Вы ўпэўнены?"
  
  
  "Кліент сказаў нешта аб тым, што яны добрыя ў тым, што ён назваў кампутарным рамяством".
  
  
  "Ці ёсць у нас у дасье якія-небудзь японскія кандыдаты?"
  
  
  “Заяўкі не падаюцца па прыкмеце расы ці этнічнай прыналежнасці. Але кліент з Бостана настойвае на тым, каб сёння ў яго быў новы інжынер па абслугоўванні кліентаў. Ён вельмі настойлівы”.
  
  
  "Якія былі яго дакладныя словы?" - Спытаў Тоні Таліні з бяспечнага свайго офіса. Ён меў зносіны па ўнутранай сувязі.
  
  
  Было чуваць, як сакратар праглынае.
  
  
  "Ён сказаў: "Не выстаўляй мяне прыдуркам, ці я адарву табе чортавы яйкі". Не цытую".
  
  
  "Божа мой", - прастагнаў Тоні Таліні, схапіўшыся за галаву. “Паслухай, ты прагледзіш гэтыя рэзюмэ. Выцягніце любыя японскія, кітайскія, в'етнамскія імёны, якія зможаш знайсці. Няхай усе яны будуць у мяне на стале на працягу гадзіны”.
  
  
  "Так, містэр Таліні".
  
  
  "І запросіце міс Уілкерсан".
  
  
  "Так, сэр".
  
  
  Тоні Таліні апусціўся за стол у сваім кабінеце ў самым канцы калідора паўднёвага крыла сусветнай штаб-кватэры IDC, закрыўшы твар паднятымі рукамі.
  
  
  "У мяне мігрэнь", - прастагнаў ён. "Як быццам маё жыццё ўжо не развальваецца на часткі. У мяне каласальная мігрэнь".
  
  
  Пачуўся стук у дзверы. Тоні ўскінуў галаву, твар збялеў.
  
  
  "Хто?"
  
  
  "Гэта Вэндзі".
  
  
  "Ты адзін?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Ты ўпэўнены?"
  
  
  "Так!"
  
  
  "Ніхто не прыстаўляе пісталет да тваёй галавы, ці не так?"
  
  
  "Перастань! Не кажы так. Ты палохаеш мяне да паўсмерці".
  
  
  "Тады заходзіце", - пакорліва сказаў Тоні Таліні. "Я ўжо мёртвы".
  
  
  Якая ўвайшла жанчыне было ледзь за трыццаць, яе валасы былі выкладзены высока ў захапляльную чырванавата-залатую прычоску. Яна была апранута ў шэрую сукенку Лэдзі Брукс з адценнем чорнага і белага. Яе вочы былі зялёнымі, а выгнутыя бровы - амаль царскімі.
  
  
  Яна зачыніла за сабой дзверы, сказаўшы: "Што здарылася? Як быццам я не магу здагадацца".
  
  
  "Апошні хлопец з СЕ сышоў з розуму", - няшчасна сказаў Тоні Таліні. "Ён зламаў кампутар".
  
  
  Вэндзі Уілкерсан апусцілася на крэсла, сказаўшы: "О, Божа".
  
  
  "Яны жадаюць японца. Сёння".
  
  
  "Прашу прабачэння?"
  
  
  "Японскі інжынер па абслугоўванні. І ён патрэбен ім цяпер".
  
  
  "Так больш не можа працягвацца, Тоні. Калі праўленне даведаецца, ты ведаеш, што з табой будзе?"
  
  
  Тоні Таліні ўскінуў галаву, як спалоханы жыраф. "Я? Ты маеш на ўвазе нас. Гэта была твая ідэя".
  
  
  "Гэта быў жарт! Колькі разоў я павінен табе паўтараць? Я ніколі не хацеў, каб ты ўспрымаў гэта сур'ёзна".
  
  
  "Што ж, жарты ў наш бок. Мы павінны нешта зрабіць хутка. Я не магу больш іх стрымліваць. Я павінен даслаць сапраўднага інжынера па абслугоўванні кліентаў".
  
  
  "Ты звар'яцеў? Калі яшчэ адзін не вернецца, у нас за спіной будзе ФБР, не кажучы ўжо пра савеце дырэктараў. Не ведаю, як вы, але я пачынаю думаць, што ёсць лёсы горшыя, чым быць сасланым у офіс у канцы паўднёвага. крыла.
  
  
  "Назаві хоць аднаго".
  
  
  "Напрыклад, знойдзены засунутым у багажнік "Б'юіка"".
  
  
  "Я вазьму гэта", - сказаў Тоні Таліні, спрабуючы зняць ахоўнае вечка з бутэлечкі аспірыну. Пасля беспаспяховага бурчання і стогнаў ён проста адкусіў гэтую штуку дзікім рыўком галавы.
  
  
  Ён праглынуў чатыры таблеткі. Сухія.
  
  
  "Я іду ў службу падтрымкі кліентаў. Табе лепш прыйсці".
  
  
  "Чаму я? Я усяго толькі дырэктар па размяшчэнні прадукта".
  
  
  "Мне патрэбна маральная падтрымка. І мы ў гэтым разам, падабаецца нам гэта ці не".
  
  
  Яны прайшлі па калідоры і згарнулі ў больш ярка асветлены куток сусветнай штаб-кватэры IDC.
  
  
  "Я, вядома, сумую па сямідзесяціпяціватных лямпачках на маім працоўным месцы", – сумна сказала Вэндзі Уілкерсан.
  
  
  "Я чуў, у Атланце ім даводзіцца здавольвацца саракаватэрамі".
  
  
  Вэндзі Уілкерсан моцна абхапіла сябе рукамі і задрыжала.
  
  
  "Там, звонку, халодны жорсткі свет".
  
  
  "І тут таксама".
  
  
  Яны ўвайшлі ў дзверы з надпісам "СЛУЖБА ПАДТРЫМКІ КЛІЕНТАЎ".
  
  
  Сярод багацця драцяных спагецці і камп'ютарнага абсталявання ў розных станах няспраўнасці работнікі лабараторыі ў белых халатах і шапачках медыцынскага ўзору праводзілі дыягнастычныя тэсты.
  
  
  "Увага ўсім", - сказаў Тоні Таліні, паднімаючы руку, каб прыцягнуць іх увагу. "У мяне важная аб'ява".
  
  
  Галовы павярнуліся. Хірургічныя марлевыя маскі былі зняты з збянтэжаных ратоў.
  
  
  "Мне патрэбен добраахвотнік", - сказаў Тоні.
  
  
  Усе замерлі. Пальцы, якія здымалі хірургічныя каўпачкі, замерлі, нібы паралізаваныя. Пачуўся адзіны ўздых.
  
  
  "Мы патрэбны нашаму бостанскаму кліенту. Мы адчайна патрэбныя".
  
  
  Мужчына паваліўся на падлогу ў глыбокай непрытомнасці. Жанчына ў акулярах у рагавой аправе нырнула пад варштат і дрыжала, як жаба пад скалой у час моцнага дажджу.
  
  
  "Калі ласка", - сказаў Тоні. "Гэта важна. Мне тут патрэбна дапамога".
  
  
  "Тады ты сыходзь", - прарычэў голас.
  
  
  "Хто гэта сказаў?" Патрабавальна спытаў Тоні Толіні, злосна круцячы галавой. "Хто гэта сказаў?"
  
  
  Ніхто не падахвоціўся добраахвотна. Хірургічныя маскі цалкам хавалі рух вуснаў.
  
  
  "Вось што я табе скажу", - раптам сказаў Тоні. "Будзем цягнуць жэрабя".
  
  
  "Вы ў басейне?" - спытаў тэхнік з вузкім тварам.
  
  
  "Я віцэ-прэзідэнт па сувязях з сістэмамі", – люта сказаў Тоні Толіні. "І я загадваю вам усім цягнуць жэрабя".
  
  
  Ні ў кога не было саломінак, таму Тоні Таліні разрэзаў адрэзак сіняга провада на роўныя часткі і адну крыху карацей.
  
  
  Ён павярнуўся да Вэндзі Уілкерсан са словамі: "Венда, ты аказваеш гонар".
  
  
  Вэндзі Уілкерсан нервова сабрала кавалачкі ярка-сіняга дроту і сабрала іх у кулак так, каб яны тырчалі на аднолькавую вышыню. Яна працягнула дрыготкі кулак. У яе вачах стаялі слёзы.
  
  
  Тэхнікі ў пакоі нясмела згрудзіліся вакол Тоні Таліні і Вэндзі Уілкерсан. Ніхто не зрабіў ні найменшага руху да ярка-сініх кавалачак правады, на канцах якіх паблісквала медзь.
  
  
  "Ну ж, - заклікаў Тоні Таліні. "Не замірайце. Людзі з IDC не ўхіляюцца ад выкліку. Памятайце, шанцы лепшыя ў тых, хто выйграе першым".
  
  
  Працягнулася дрыготкая рука. Яна выцягнула кавалак дроту. Ніхто не быў упэўнены, ці дастаткова гэта доўга, таму яны затаілі дыханне.
  
  
  "Паехалі", - настойваў Тоні. "У лайдакоў менш шанцаў".
  
  
  Працягнулася іншая рука. Выявіўся яшчэ адзін кароткі адрэзак праводкі. Два адрэзкі былі супастаўлены побач. Яны супалі.
  
  
  Радасныя воклічы вырваліся ў тых дваіх, хто працягнуў правады. Яны рэхам пракаціліся па ўсім пакоі. Астатнія тэхнікі выглядалі хворымі. Аднаго пачало ванітаваць. Іншага вырвала. Трэці сказаў: "Божа мой! Гэта чысты пакой. Яго вырвала ў чыстым пакоі".
  
  
  "Хопіць". Тоні паказаў на які гаварыў мужчыну. "Ты, ты наступны".
  
  
  Перш чым наступны лавелас змог паварушыцца, дзверы ззаду іх расчыніліся, і гучны, пісклявы голас абвясціў: "Я шукаю таго, хто вядомы як Энтані Таліні".
  
  
  Усе погляды звярнуліся да крыніцы гэтага гучнага голасу.
  
  
  Гэта быў стары, неверагодна старажытны, з вачыма халоднымі, як агаты. Ён быў азіятам у туземным гарнітуры.
  
  
  Энтані Таліні выступіў наперад і сказаў: "Я Энтані Таліні".
  
  
  Малюсенькі чалавечак нізка пакланіўся. "А я Чыун".
  
  
  "Чыун?"
  
  
  Ён уладна падняў палец. "Чыун Вялікі".
  
  
  "Вялікі што?"
  
  
  "Вялікі кампутарны геній, вядома".
  
  
  У Тоні Таліні адвісла сківіца. "Ты?"
  
  
  "Я рады, што вы чулі аб маёй вядомасці".
  
  
  "Прабачце мне", - нацягнута сказаў Тоні, " але я знаёмы з вядучымі сусветнымі экспертамі ў гэтай галіне, і я ніколі не чуў пра вас".
  
  
  "Гэта таму, што я не хацеў, каб вы гэтага рабілі", – катэгарычна сказаў пажылы азіят па імені Чыун. "Але гэта змянілася. Цяпер я шукаю працу ў вашым племя".
  
  
  "Племя"?
  
  
  "Так. Гэта карпарацыя, ці не так?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Я разумею, што карпарацыі вельмі племянныя. Я сам некалі валодаў сваёй уласнай карпарацыяй".
  
  
  "Ці магу я ведаць гэтае імя?"
  
  
  "Гэта звалася Nostrum, Чарніла".
  
  
  Тоні ахнуў. "Nostrum! Венчурная кампанія з Уол-стрыт? Я чытаў пра вас у Forbes. Але я не ведаў, што вы працуеце ў інфармацыйных службах".
  
  
  "Мая магутная рука паўсюль", – сказаў Чыун.
  
  
  "Вы выпадкова не ... японец?" - раптам спытаў Тоні Толіні.
  
  
  Твар Чыуна зморшчыўся ад агіды, як чарнасліў, які зморшчваецца ў запаволенай здымцы.
  
  
  "Некаторыя называлі мяне так", - сказаў ён незадаволеным голасам.
  
  
  "Што гэта было?"
  
  
  "Гэта ўсяго толькі слых", - працадзіў Чіун скрозь дробныя сціснутыя зубы.
  
  
  "Дык гэта ты ці не?" Тоні Таліні настойваў.
  
  
  Адказам было адно слова, нізкае, нацягнутае і шыпячае, як лаянка кобры.
  
  
  "Так".
  
  
  Жорсткія рысы асобы Тоні Таліні расплыліся ў задаволенай усмешцы.
  
  
  "Вы, - весела сказаў ён, - наняты".
  
  
  Стары азіят элегантна пакланіўся. "Вядома", - сказаў ён. "Я Чыун. Некаторыя лічаць, што я японец", - дадаў ён з горыччу.
  
  
  "Ты можаш сысці прама зараз?"
  
  
  "Як толькі мы дамовімся аб маім заробку", – хутка сказаў Чыун.
  
  
  "Мы будзем выплачваць вам тры тысячы ў тыдзень і трыста даляраў у дзень на выдаткі", – неадкладна сказаў Тоні.
  
  
  "Я запатрабую палову майго беднага ганарару наперад", – нацягнута сказаў Чиун.
  
  
  "Аванс? IDC авансаў не выдае. Вы ўбачыце свой першы чэк праз два тыдні ".
  
  
  "Я атрымаю палову свайго ганарару зараз ці буду шукаць працу ў іншым месцы", – строга сказаў Чыун.
  
  
  "Давайце збяром калекцыю!" - крыкнуў тэхнік.
  
  
  "Так, давайце!" - усклікнуў іншы.
  
  
  Кашалькі былі адчыненыя, а манеты вынятыя з кішэняў. Падобна прыхільнікам непрымірымага ідала, супрацоўнікі IDC паклалі грошы да абутым у сандалі ног Вялікага Чыуна, японскага генія.
  
  
  Майстар Сінанджу акінуў халодным позіркам груду банкнот, манет і старых картак, якія ляжаць ля яго ног.
  
  
  "Гэтага будзе недастаткова", - сказаў ён.
  
  
  З боку якія збіліся ў кучу тэхнікаў пачуліся стогны. У кучу ўпала кліпса для грошай з чыстага золата, якая заціснула самотную даляравую купюру.
  
  
  "Вазьмі гэта. Гэта мой білет на аўтобус да дома".
  
  
  Чыун паківаў сваёй састарэлай галавой. "Так лепш, але табе не хапае дванаццаці даляраў, каб задаволіць мае сціплыя патрабаванні".
  
  
  Тоні Толіні штурхнуў Вэндзі Уілкерсан локцем пад рэбры.
  
  
  "Выцягні гэта з дробных грошай", - прашыпеў ён. "Хутка. І прыгані машыну. Я думаю, нашы праблемы вырашаны".
  
  
  "Ты не можаш паслаць яго", - парыравала Вэндзі.
  
  
  "Чаму б і не?"
  
  
  "Паглядзі на яго. Ён такі мілы стары".
  
  
  "Ён таксама геній. І гэта ці ён, ці нехта з персаналу. Калі толькі вы не хочаце стаць добраахвотнікам?"
  
  
  "Я зараз вярнуся", - сказала Вэндзі Уілкерсан, таропка выходзячы з пакоя. Яе абцасы пстрыкалі, як цвікі, якія ўбіваюцца ў труну.
  
  
  Кіраўнік 14
  
  
  
  
  Майстар Сінанджу ехаў у аэрапорт моўчкі, трымаючы на каленях кнігу пад назвай "ЛАНСКІ". Ён зрабіў ласку не зазіраць у яе. Такія рэчы былі для белых, якія разбіраліся ў машынах - адна з нямногіх рэчаў, у якіх белыя былі добрыя.
  
  
  У аэрапорце Гаральд Сміт бадзяўся без справы ў зоне чакання, выцягваючы шыю, каб зазірнуць за рэнтгенаўскі апарат для багажу, робячы выгляд, што шукае пасажыра.
  
  
  Майстар Сінанджу зрабіў паўзу і паклаў сінюю запісную кніжку на попельніцу, якая стаяла побач, напоўненую пяском. Ён адышоў.
  
  
  Сьміт хутка падышоў да попельніцы. Ён нахіліўся, каб зашнураваць адзін са сваіх шэрых оксфардскіх чаравік. Калі ён выпрастаўся, сіні нататнік быў заціснуты падпахай.
  
  
  Ён выйшаў з тэрмінала і паспяшаўся да свайго трухлявага ўніверсала, які быў прыпаркаваны непадалёк.
  
  
  Майстар Сінанджу вытрымаў пералёт у горад пад назвай Бостан, нягледзячы на здзекі камбузнага слугі, які настаяў, каб ён ехаў у пярэдняй частцы самалёта, дзе, як усе ведалі, сядзела смерць, калі самалёт урэжацца ў схіл гары, як гэта часта здаралася.
  
  
  "Я перабяруся цераз край", - сказаў ён ёй.
  
  
  "Але, сэр, у вашым білеце паказана першы клас", - заўважыла сцюардэса. "Вы маеце права на наш лепшы сервіс".
  
  
  "І лепшая паслуга, якую вы можаце мне аказаць, - гэта дазволіць мне сесці на крыло, каб, калі яно адваліцца, я ведаў аб гэтым".
  
  
  "Я ніколі не бачыў, каб раздзел крыла сапраўды адвальваўся ў палёце".
  
  
  "Тады гэта непазбежна адбудзецца", – адрэзаў Чиун, – "паколькі ўсе астатнія мажлівыя бедствы ўжо напаткалі гэтых нікчэмных металічных птушачак, якімі вы, белыя, камандуеце".
  
  
  Пасля гэтага прыкладу непераможнай логікі сцюардэса памякчэла, і пасажыр пасажырскага аўтобуса быў рады выявіць пры пасадцы, што на рэйс перабраніравана, але замест таго, каб падвергнуцца ўдару, яму дазволяць сесці ў першы клас.
  
  
  Крыло не адвалілася, хоць Майстар Сінанджу заўважыў, што яно трывожна захісталася пры ўзлёце:
  
  
  Ён правёў палёт, давяраючы пажылой жанчыне, што стаў ахвярай бруднага паклёпу.
  
  
  "Які паклёп?" жанчына ахнула.
  
  
  "Што я японец", - прызнаўся Чыун з болем у голасе.
  
  
  "Бедны дарагі кітаец. Які жах".
  
  
  Пасля гэтага Майстар Сінанджу дэманстратыўна адмовіўся слухаць падрабязнасці выдалення маткі ў невуцкай жанчыны, зайшоўшы так далёка, што ў якасці намёку заткнуў пальцамі вушы.
  
  
  У бостанскім аэрапорце яго чакаў слуга-рымлянін.
  
  
  "Ты японскі кампутарнік?" спытаў ён.
  
  
  "Я Чыун. Мяне не называюць японцам".
  
  
  "Мяне клічуць Бруна. Бос чакае, і, чорт вазьмі, ён на ўзводзе ".
  
  
  "Мне вельмі цікава пазнаёміцца з гэтым вашым запальчывым босам", – сказаў Чыун, ідучы побач са слугой. "Ён таксама рымлянін?"
  
  
  "Бос - італьянец, як і я. Я таксама гэтым ганаруся".
  
  
  "Гонар - гэта вельмі па-рымску. Прыемна ганарыцца сваёй спадчынай", - фыркнуў Чиун. "Нават калі ты скаціўся да пасрэднасці".
  
  
  "Гэта абраза?"
  
  
  "І невуцтва", - дадаў Чыун, чые продкі працавалі на рымскіх імператараў, калі сыны Рыма яшчэ не былі прыніжаныя паганскім культам, званым хрысціянствам. Калі б толькі львоў было больш...
  
  
  Куток Бостана, званы Норт-Энд, прымусіў Майстры Сінанджу задумацца аб частках знешняга свету, якія ён наведаў, калі быў вельмі малады, у пачатку гэтага стагоддзя. Аднак гэта не выклікала ў яго настальгіі. Нішто ў сучасным свеце не выклікала захаплення. Хоць у Асманскай імперыі былі свае станоўчыя бакі.
  
  
  Яго адвялі да бакавых дзвярэй выродлівага цаглянага будынка, дзе трэснуты шкляны экран кампутара глядзеў на яго, як выбітае вока цыклопа. Трое смуглых рымлян стаялі вакол яго, як сярдзітыя прыхільнікі.
  
  
  "Гэта і ёсць тая самая клапатлівая машына?" - спытаў Чыун.
  
  
  "На што гэта падобна?" сказаў Бруна. Ён засмяяўся. "Гэта японец", – сказаў ён ахоўнікам.
  
  
  Яго голас сачыўся пагардай, Майстар Сінанджу сказаў: "Я працягну выпраўляць гэта. Але спачатку я павінен ведаць, што з гэтым адбылося".
  
  
  Бруна паціснуў плячыма. "Гэта проста. Гэта зламалася".
  
  
  "Растлумач".
  
  
  "Спачатку ў боса былі праблемы з гэтым. Яно рабіла не тое, што ён яму казаў. Таму ён добранька ўрэзаў яму".
  
  
  "І?"
  
  
  "Гэта пайшло прахам".
  
  
  Чіун упэўнена кіўнуў. "А, блуі. Так, я бачыў блуі раней. Звычайны бізун машын. Гэта можна выправіць".
  
  
  "Затым апошні хлопец, якога IDC паслала, калі ён не змог паправіць дыск, зламаў усю машыну. Яго таксама клікалі Рыма. Ці можаце вы ўявіць хлопца па імі Рыма, які робіць гэта?"
  
  
  "Я не магу ўявіць, каб чалавек па імі Рыма не рабіў гэтага", – сказаў Чыун, насоўваючыся на машыну.
  
  
  Яго карыя вочы звузіліся пры выглядзе дзіўнага аракула, якога белыя звалі кампутарам. Імператар Сміт растлумачыў яму некаторыя рэчы аб гэтых машынах. Яго погляд перамясціўся на чорную панэль, за якой хавалася найважнейшая цвёрдая кружэлка.
  
  
  Ён уставіў два доўгія пазногці ў вентыляцыйную адтуліну і рэзка пацягнуў.
  
  
  Чорная панэль ад'ехала, агаліўшы аголеную тэхніку.
  
  
  "Ах-ха!" - усклікнуў Чыун. "Глядзіце! Нядзіўна, што гэтая машына ўпарта адмаўлялася выконваць загады свайго гаспадара".
  
  
  Бруна прысеў, каб лепш бачыць. "Так? Што гэта?"
  
  
  Чіун сунуў руку ўнутр і дастаў чорны дыск з тоўстымі бакамі.
  
  
  "Гэта", - сказаў ён. "Гэта няправільная запіс для гэтай маркі машыны".
  
  
  "Гэта так?" Ашаломлена спытаў Бруна.
  
  
  "Гэта распрацавана для кампутара са хуткасцю семдзесят восем абарачэнняў у хвіліну. У цябе хуткасць трыццаць тры і адна трэцяя".
  
  
  Чіун пераможна паднёс бліскучы чорны жорсткі дыск да святла.
  
  
  "Яны так працуюць?" - з сумневам спытаў Бруна.
  
  
  "Гэта прафесійная таямніца", - па-змоўніцку сказаў Чыун. "Я адкрываю гэта вам толькі таму, што вы падвергліся гвалту з боку Рыма Жудаснага".
  
  
  "Што нам рабіць?" - Спытаў Бруна, выпростваючыся.
  
  
  "Я павінен забяспечыць належны ўлік".
  
  
  "У цябе няма з сабой такі ж?"
  
  
  "Нажаль, не. Мой працадаўца няслушна праінфармаваў мяне аб сапраўднай прыродзе праблемы. Я павінен неадкладна вярнуцца да ідыятызму ".
  
  
  "Ты маеш на ўвазе IDC".
  
  
  "Я маю на ўвазе тое, што я маю на ўвазе. Таму што я Чиун, найвялікшы ў свеце майстар па рамонце такіх кампутараў, як гэты".
  
  
  "Мне лепш параіцца з босам".
  
  
  Майстар Сінанджу кіўнуў. "Я павінен дамовіцца з тваім майстрам. Так што гэта добра".
  
  
  Бруна падышоў да дзвярэй і пастукаў адзін раз.
  
  
  "Што?" - прарычэў рыпучы голас.
  
  
  "Японец высветліў, што не так са скрынкай".
  
  
  "Гэта, чорт вазьмі, выпраўлена?"
  
  
  "Не. Ён павінен узяць частку назад. Кажа, што ў нас семдзесят восьмы, калі ў нас павінна было быць трыццаць тры з трэцюю. Як на прайгравальніку." "Для мяне гэта нічога не значыць".
  
  
  "Гэта як пласцінкі. Ты ведаеш".
  
  
  Дзверы адчыніліся.
  
  
  "Гэта праўда?" - спытаў Кармайн Імбруглія, упершыню пачуўшы нешта пра кампутары, што мела сэнс.
  
  
  "Ты японец?" - спытаў ён, утаропіўшыся на майстра сінанджу.
  
  
  "Я Чыун", - холадна сказаў Чыун. Ён падняў цвёрдую кружэлку. "І гэта крыніца ўсіх тваіх прыкрых праблем". Чиун больш уважліва прыгледзеўся да таго, каго называлі босам. "Вы ліхвяр?" спытаў ён.
  
  
  "Табе-то якая справа?"
  
  
  "Ты нагадваеш мне ліхвяра. Такога, якім жылі ў рымскія часы".
  
  
  "Табе патрэбна пазыка? Я магу даць табе наперад некалькі даляраў. Шэсць за пяць".
  
  
  "Не, мне трэба толькі сродак перамяшчэння, адкуль я прыйшоў".
  
  
  "Што гэта па-амерыканску?" - падазрона спытаў Кармайн.
  
  
  "Я павінен вярнуцца да свайго працадаўцы, які заменіць гэты памылковы запіс".
  
  
  "Гэта ж не жорсткі дыск, ці не так?"
  
  
  "Не".
  
  
  "Гэта добра, таму што я не выпускаю жорсткі дыск з-пад увагі", - цвёрда сказаў Кармайн. "Я казаў ім гэта раней. Ён застанецца тут".
  
  
  "Вы вельмі мудрыя", - ветліва сказаў Чыун.
  
  
  "Проста на ўсякі выпадак, я хачу, каб ты паказаў мне жорсткі дыск, добра?"
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Я з Брукіна, праўда? Я нічога не кемлю ў кампутарах. Ты пакажы мне, і я дазволю табе пайсці за патрэбным запісам".
  
  
  "Вельмі добра", - сказаў Майстар сінанджа. Ён зазірнуў у адкрытую адтуліну, сказаўшы: "Гэта той срэбны прадмет тамака".
  
  
  Дон Карміне Імбруглія, міргаючы, зазірнуў у адтуліну, як гарыла ў дупло дрэва.
  
  
  "Гэтая маленькая срэбная дрэнь?" - Спытаў ён са здзіўленнем у сваім рыпучым голасе.
  
  
  "Той самы".
  
  
  Дон Карміне прыжмурыў свае парасячыя вочкі. Яго зверскі твар зморшчыўся, як кулак.
  
  
  "Дык вось на што гэта падобна. Усе гэтыя непрыемнасці з-за гэтай дробязі. Падобна на маленькую пральную машыну. Хто ведаў?"
  
  
  "Так прынята з гэтымі машынамі", – цвёрда сказаў Чиун.
  
  
  Кармайн выпрастаўся.
  
  
  "Добра, ты малайчына. І якраз своечасова. Бруна, ты завязеш гэтага маленькага японскага генія назад у аэрапорт. Дай яму ўсё, што ён захоча. Затым заставайся там, пакуль ён не вернецца. Ты разумееш?"
  
  
  "Зразумеў, бос".
  
  
  "Калі ўсё гэта скончыцца, - сказаў Дон Карміне Майстру сінанджа, - я хачу пагаварыць з табой аб тым, каб, магчыма, папрацаваць для мяне на баку. Кемліваеш?"
  
  
  "На чыім баку?" - з цікаўнасцю спытаў Чыун.
  
  
  "На маім баку".
  
  
  Майстар Сінанджу пакланіўся.
  
  
  "Калі я вярнуся, - сказаў ён, - нам будзе што абмеркаваць, табе і мне".
  
  
  Кіраўнік 15
  
  
  
  
  Звышсакрэтная арганізацыя CURE кіравалася кампутарам.
  
  
  У склепе санаторыя Фолкрофт, за герметычнай сцяной, група мэйнфрэймаў гудзела, як бабуля, якая займаецца вязаннем.
  
  
  На працягу трох дзесяцігоддзяў, пакуль доктар Гаральд У. Сміт кіраваў арганізацыяй, гэтыя банкі дадзеных раслі і пашыраліся, паглынаючы і захоўваючы шырокія дасье на кожнага амерыканца, кожную камерцыйную арганізацыю і кожны мажлівы факт, які мог бы спатрэбіцца доктару Сміту ў яго нястомных намаганнях па стрымліванні. сіл, якія пагражалі разарваць Амерыку на часткі.
  
  
  Сьміт любіў свае кампутары. Хоць ён удзельнічаў у баявых дзеяннях падчас Другой сусветнай вайны ў якасці аператыўніка УСС, а затым у ЦРУ, на схіле гадоў Сміт упадабаў ціхі парадак у сваім кабінеце і просты тэрмінал, з дапамогай якога можна было атрымаць доступ практычна да любога кампутара на кантыненце.
  
  
  Сёння ён запусціў сваю сістэму, яе шчупальцы працягнуліся па тэлефонных лініях да мэйнфрэйму ў штаб-кватэры IDC world, усяго ў некалькіх мілях ад Рая, Нью-Ёрк.
  
  
  Побач з ім ляжала сіняя запісная кніжка ЛАНСКІ.
  
  
  Сьміт праводзіў таемны пошук у банках дадзеных IDC для праграмы LANSCII. Сістэма IDC паддалася праграме праверкі пароляў метадам перабору, як замак з пяску, змецены прыбоем.
  
  
  Ён займаўся гэтым больш за гадзіну. Хоць на тое, каб ізаляваць ЛАНСКІ, калі б ён там быў, павінна было спатрэбіцца не больш за дзесяць хвілін, ён працягваў.
  
  
  "Гэта павінна быць у файле. LANSCII – гэта праграма IDC", – прамармытаў ён сабе пад нос.
  
  
  Але, здаецца, гэтага не было.
  
  
  Калі, нарэшце, ён быў вымушаны прызнаць паражэнне, Сміт выйшаў з IDC і ўзяў сінюю запісную кніжку. Ён зноў паглядзеў на вокладку.
  
  
  Ён ведаў, што LAN – гэта кампутарны тэрмін, які азначае "лакальная сетка". Мудрагелістая назва для ПК. Мяркуючы, што яно ідэнтычна канчатковым літарам Ascii, падвойнае I азначала б "абмен інфармацыяй". Ascii фактычна расшыфроўваўся як Камітэт Асацыяцыі па стандартах абмену інфармацыяй.
  
  
  Але гэтая дзіўная канфігурацыя паставіла яго ў тупік. За выключэннем таго, што яна гучала дакучліва знаёмай. Але Сміт пакуль не мог прыгадаць яе.
  
  
  "Што можа азначаць SC?" прамармытаў ён.
  
  
  Прахалоднае восеньскае сонечнае святло струменілася праз акно замены ззаду згорбленай постаці Сміта. Ён нахмурыўся.
  
  
  Раздаўся званок.
  
  
  "Так, місіс Мікулка?" Безуважліва сказаў Сміт.
  
  
  "Доктар Герлінг прасіў мяне перадаць вам, што стан новага пацыента застаецца стабільным".
  
  
  Сьміт паглядзеў на свой гадзіннік. "Дзякуй. Паведаміце доктару Гёрлінг, што я буду чакаць наступных навін роўна ў тры нуль пяць".
  
  
  "Так, доктар Сміт".
  
  
  Сьміт вярнуўся да сіняй запісной кніжкі. Яго веды кампутарных сістэм у тыя дні, калі КЮРЭ быў пачаткоўцам, былі ані не горш, чым у каго б там ні было. Пераўзыходзілі большасць. За мінулыя дзесяцігоддзі Сміт не адставаў ад узрушаючых распрацовак у гэтай галіне. Але ў апошнія гады ён быў змушаны прызнаць, што тэхналогіі апярэдзілі яго здольнасць быць у курсе падзей.
  
  
  Тым не менш, ён быў у стане зразумець большую частку праграмы LANSCII. Гэта была камбінацыя электроннай табліцы і праграмы ўліку запасаў. Варыяцыя існуючага праграмнага забеспячэння.
  
  
  Дакладна, некаторыя рубрыкі і падмноствы былі дзіўнымі. Але камп'ютарная тэрміналогія мела тэндэнцыю быць альбо празмерна тэхнічнай, альбо гуллівай да такой ступені, што Сміт знаходзіў яе ідыёцкай.
  
  
  Што, чорт вазьмі, падумаў ён, мелася на ўвазе пад Віг? Ці звальненнем? Першае, відаць, было кампанентам адсочвання супрацоўнікаў, але яно не было звязана са канфігурацыяй, якая атачае рубрыку звальнення, якая, відаць, уяўляла сабой свайго роду праграму страхавання, аналагічную гандлю ф'ючэрсамі.
  
  
  Праз імгненне сакратарка патэлефанавала яму зноў.
  
  
  "Так?" Сказаў Сміт, на гэты раз крыху раздражнёна.
  
  
  "Містэр Вялікі тут, каб убачыць цябе".
  
  
  "Хто?"
  
  
  "Ён кажа, што яго клічуць Чыун. Ты ведаеш, гэты чалавек".
  
  
  "Зразумела", - сказаў Сміт. Майстар Сінанджу быў частым госцем у Фолкрофце, і Сміт дазволіў свайму сакратару паверыць, што Чіун быў былым пацыентам, схільным галюцынацый. Яна ахоплівала практычна ўсе выхадкі, якія мог здзейсніць стары карэец. "Адпраўце яго сюды", - рашуча сказаў Сміт.
  
  
  Дзверы расчыніліся. Чыун уваліўся, уздымаючыся, як сіне-срэбнае воблака - колеры яго кімано. Ён пераможна памахаў у паветры цвёрдай кружэлкай.
  
  
  "Паглядзі, імператар! Тая самая ўзнагарода, якую ты шукаеш!"
  
  
  "Вы дасталі дыск", - сказаў Сміт, і на яго твары праступілі доўгія маршчыны шкадавання.
  
  
  "Вядома", - ганарліва сказаў Чыун. "Ці былі якія-небудзь сумневы?"
  
  
  “Але, – прамармытаў Сміт, паднімаючыся з-за свайго абшарпанага стала, – мяркуецца, што жорсткія дыскі нельга здабываць, як звычайны кампакт-дыск. З імі патрабуецца далікатнае абыходжанне. Абстаноўка ў чыстым памяшканні. Дадзеныя, без сумневу, былі знішчаны”.
  
  
  "Чаму ты так кажаш?" - спытаў Чіун, ашаломлены відавочнай няўдзячнасцю свайго працадаўцы.
  
  
  "Гэта занадта складана растлумачыць", - сказаў Сміт з уздыхам. "Але дастаткова сказаць, што пыл і смецце на паверхні дыска, якімі б дробнымі і ўяўнымі неістотнымі яны ні былі, знішчаць самі магнітныя часціцы, якія захоўваюць дадзеныя".
  
  
  Чіун зморшчыў свой малюсенькі носік, пачуўшы незразумелую балбатню свайго імператара. Ён падняў дыск у паветра на кончыку доўгага пазногця. Іншы рукой ён запусціў яго кручэнне. Ён круціў дыск усё хутчэй і хутчэй.
  
  
  Затым дакрананнем таго ж пальца ён рэзка спыніў гэта.
  
  
  "Цяпер усё чыста", - нацягнута сказаў ён.
  
  
  Сьміт міргнуў. Ён ведаў, што гэта безнадзейна, але ён таксама ведаў сілу Майстра Сінанджу. Ён выйшаў з-за свайго стала, і яго выцягнутая асоба дрыжала ад душанай надзеі.
  
  
  "Паспрабаваць варта", - сказаў ён, беручы дыск двума пальцамі.
  
  
  Пакуль Чыун назіраў, Сміт адкрыў порт у сваім тэрмінале. Гэта быў адзін з двух, здольных прымаць дапаможныя цвёрдыя кружэлкі. Ён уставіў новы дыск у дыскавод, зачыніў порт і ўключыў дыск.
  
  
  Рухавік папераджальна завыў.
  
  
  "Нядобры знак", - прамармытаў Сміт.
  
  
  "Я перажыў вялізныя асабістыя цяжкасці, каб вярнуць гэты прадмет", - указаў Чыун. "Качкі і абразы пасыпаліся на маю бедную галаву, як халодныя кроплі дажджу". Тон яго голасу падказаў Сміту, што Майстар Сінанджу раздражнёны.
  
  
  На экране з'явіліся зялёныя знакі. Яны выглядалі як камбінацыя англійскай і кітайскай моў. Смецце.
  
  
  "Я ўпэўнены, што вы гэта зрабілі", - сказаў Сміт, зніжаючы хуткасць прывада. Выццё зменшылася, сімвалы на экране то з'яўляліся, то знікалі з поля зроку.
  
  
  "Я дазволіў сабе праславіцца японцам", – сказаў Чиун, падыходзячы бліжэй.
  
  
  "Як я тлумачыў табе раней, ты працаваў пад прыкрыццём. Пераапрануты. Ніхто не даведаецца, што гэта быў ты".
  
  
  "Я быў змушаны прадставіцца невуцкім людзям як Чиун, былы раздзел Nostrum, Ink, магутнай карпарацыі, аб якой усё чулі".
  
  
  "Гэта была хуткая думка. Я вельмі задаволены".
  
  
  "І таму ў вачах некаторых я затаўраваў як нізінны і прагны японец, - працягваў Чиун, - а не як хупавы карэец. Мае продкі пралілі б жоўцевыя слёзы, калі б пазналі пра гэта".
  
  
  Сьміт нічога не сказаў. Ён быў захоплены сваімі маніпуляцыямі з таямнічым дыскам. Літары рассмоктваліся самі сабой.
  
  
  "Як справы ў Рыма?" - Спытаў Чіун, змяняючы тэму. Як заўсёды, белы быў недасягальны, калі меў зносіны са сваёй машынай.
  
  
  "Ён у парадку. Проста ў парадку", - сказаў Сміт, яго змардаваны твар быў амаль такога ж колеру, як які свеціцца экран. Хваравіты фосфарна-зялёны.
  
  
  Калі ён прыглушыў скуголенне, Сміт націснуў некалькі клавіш.
  
  
  У яго зьявіўся экран рэгістрацыі. Ён абвяшчаў:
  
  
  ЛАНСКІ
  
  
  Сьміт ухмыльнуўся б, калі б усьмешка была ў ягонай натуры.
  
  
  Экран згас, яго змяніла іншы малюнак.
  
  
  Гэты тэкст абвяшчаў:
  
  
  *** Лакальная вылічальная сетка***
  
  
  *** Злачыннасць на СЫЦЫЛІІ***
  
  
  *** АБМЕН ІНФАРМАЦЫЯЙ***
  
  
  Доктар Гаральд В. Сміт ўтаропіўся на гэта з ашаломленым выразам асобы, калі экран змяніўся зручным меню.
  
  
  У роспачы ён выйшаў з сістэмы і перазагрузіўся. Зноў ён атрымаў уваход у сістэму. Затым другі экран. Ён націснуў кнопку "паўза".
  
  
  Свецяцца зялёныя літары насмешліва глядзелі на яго ў адказ.
  
  
  *** Лакальная вылічальная сетка***
  
  
  *** Злачыннасць на СЫЦЫЛІІ***
  
  
  *** АБМЕН ІНФАРМАЦЫЯЙ***
  
  
  "Божа літасцівы", - хрыпла вымавіў Гаральд Сміт. Ён перапыніў паўзу.
  
  
  "У чым справа, імператар?" - спытаў Чіун, абмінаючы стол з боку Сміта, каб паглядзець, што так уразіла яго імператара. Калі б гэта было дастаткова важна, гэта можна было б кінуць у твар Сміту на наступных перамовах па кантракце.
  
  
  Сьміт не адказаў. Ён перачытваў сістэму. Яго вочы пашырыліся. У нейкі момант ён увёў імя Віг.
  
  
  З'явіўся экран, які паказвае просты фармат бухгалтарскай кнігі. Ён быў азагалоўлены "ЭНЕРГІЧНЫ".
  
  
  "Энергічны? Энергічны!" - сказаў Сміт, і ў яго лімонным голасе прагучаў недавер.
  
  
  "Я не ведаю гэтых слоў", – з цікавасцю заўважыў Чиун.
  
  
  "Энергічны" - гэта жаргонны тэрмін, які пазначае працэнты, якія выплачваюцца па ліхвярскіх пазыках, - растлумачыў Сміт, не адрываючы вачэй ад экрана. "Часам скарачаецца да "энергічны"."
  
  
  "Вядома. Рымлянін, якога яны называюць босам, ліхвяр, ён прапанаваў мне пяць за шэсць".
  
  
  Сьміт кіўнуў. "Шэйлак".
  
  
  Чіун паціснуў плячыма. "Гэта не так ужо дрэнна. Брут быў сумна вядомы тым, што патрабаваў шасцідзесяціпрацэнтных працэнтаў".
  
  
  Сьміт запытальна падняў вочы.
  
  
  "Брут?"
  
  
  "Галаварэз, які здрадзіў Цэзару".
  
  
  "Зразумела". Сьміт вярнуўся да свайго экрану. Ён пагартаў дадзеныя, мацней прыжмурыўшыся, калі засяродзіўся. Ён выявіў, што праграма звальнення была проста метадам адсочвання спынення ставак на спорт з высокай рызыкай. Схема страхавання, як ён зрабіў выснову.
  
  
  Да яго вярнуўся напаўзабыты слэнг злачыннага свету. Ён знайшоў праграмы, якія апісваюць бягучыя лікі, метад выпадковага выбару гульнявых лакацый з якія плаваюць кубікамі і тое, што здавалася бухгалтэрыяй штодзённай выручкі на касавых апаратах супермаркетаў. Сьміт ведаў, што гэта быў стары трук. Мэнэджар быў бы ўзброены і прымушаны да ўстаноўкі касавай лініі, аб якой бацькоўская сетка і не падазравала. Усе прыбыткі ад фіктыўнага рэестра патрапілі б у злачынныя рукі.
  
  
  Прысутнічалі ўсе старыя, знаёмыя схемы рэкету. Кожная з іх стала звышэфектыўнай дзякуючы IDC software.
  
  
  Нарэшце ён выйшаў з сістэмы і адкінуўся на спінку свайго патрэсканага скуранога крэсла.
  
  
  Расчаравана ўздыхнуўшы, Сміт сказаў: "Тое, што мы маем тут, - гэта праграмная сістэма, спецыяльна настроеная для абслугоўвання патрэб мафіі".
  
  
  "Ах, так, Чорная Рука", – сказаў Чыун. "Я ведаю пра іх. Бандыты і злодзеі без найменшай кроплі гонару".
  
  
  "Яны ўжо вельмі, вельмі даўно не карысталіся гэтым імем".
  
  
  "Але іх звычаі не змяніліся", - сказаў Чыун, варожачы, ці не было гэта заўвага паклёпам на яго старэчы ўзрост. Белыя, як вядома, непаважліва ставіліся да ўзросту. Нават старыя белыя, такія як Сміт.
  
  
  "Цяпер у іх ёсць", - нацягнута сказаў Сміт. "Гэтая кампутарная сістэма магла б стаць першым крокам да пераносу мафіі ў наступнае стагоддзе".
  
  
  "Тады я прапаную хутка расправіцца з імі", – хутка сказаў Чыун. "Знішчыць іх у гэтым стагоддзі, каб яны не дажылі да наступнага".
  
  
  Сьміт пакруціў галавой. "Не, не такім чынам. Калі гэта атрымае распаўсюджванне, гэта можа распаўсюдзіцца на якудзу і калумбійскіх наркабаронаў. Ніхто не ведае, дзе гэта можа спыніцца".
  
  
  "Некалькі абраных забойстваў маглі б аказаць жаданы эфект на астатнія", – указаў Чыун.
  
  
  "Майстар Чыун", - раптам сказаў Сміт, - "вы заўважылі якое-небудзь іншае абсталяванне побач з тэрміналам, з якога вы вынялі дыск?"
  
  
  "Не. Там былі толькі пластыкавы аракул і цвёрдая кружэлка".
  
  
  "Дыск".
  
  
  "Рымляне назвалі б гэта дыскам, гэтак жа, як і грэкі".
  
  
  "Гэта толькі верхавіна айсберга", - разважаў Сміт. "Важна даведацца, чаму і як Бостанская мафія змагла прымусіць IDC да распрацоўкі праграмнага забеспячэння, спецыфічнага для іх патрэб".
  
  
  "Я буду рады прывесці да вас ліхвяра, які стаіць на каленях і баіцца за сваё жыццё", – з надзеяй прапанаваў Чыун.
  
  
  Сьміт пакруціў галавой. "Не, гэта лепш за ўсё расследаваць з боку IDC".
  
  
  "Паколькі ў цяперашні час я знаходжуся ў іх на службе, хоць і быўшы японцам, я гатовы яшчэ раз патрапіць у іх сеткі", – сказаў Чыун уражаным, але гераічным голасам.
  
  
  "Не", - цвёрда сказаў Сміт. "Я лічу, што з гэтым лепш за ўсё зладзіцца Рыма".
  
  
  "Рыма?" Піснуў Чыун. "Чаму? Што дрэннага ў маёй службе, што ты адкінуў мяне ў бок, як трэснулую рысавую міску?"
  
  
  "Нічога, нічога", - паспяшаўся сказаць Сміт. "Проста Рыма..."
  
  
  "Безнадзейны, неспрактыкаваны і няўмелы", - пагардліва выплюнуў Чіун.
  
  
  "... Каўказец", - сказаў Сміт.
  
  
  Чыун скурчыў грымасу. Ён пачаў расхаджваць па пакоі, размахваючы рукамі ў паветры. "Я спустошаны", - закрычаў ён. "Спачатку я змушаны сысці за японца. Цяпер сама мая карэйскасць адкінута ў бок, як быццам гэта ўсё роўна. Калі скончыцца ганьба?"
  
  
  Сьміт устаў. “Паслухай мяне, майстар сінанджу. Цябе толькі што адправіла ў Бостан IDC, нібыта для рамонту сістэмы Бостанскай мафіі. Ты скраў жорсткі дыск. У рэшце рэшт гэта будзе выяўлена”.
  
  
  Чіун рэзка павярнуўся. "Я магу вярнуць дыск", - крыкнуў ён. "Ніхто нічога не западозрыць. Яны не ведаюць, што ён знік". Ён прыняў ганарлівую позу. "У адрозненне ад мяне, яны нічога не кемяць у кампутарах".
  
  
  “Не. На гэтым дыску змяшчаюцца ўсе фінансавыя дадзеныя аб паўсядзённай дзейнасці мафіі. Іх крэдыты, азартныя гульні, усё. На дадзены момант яны паралізаваны”.
  
  
  "Выдатная магчымасць нанесці смяротны ўдар".
  
  
  "Пакуль няма", - сказаў Сміт. “Слухайце ўважліва. Калі твар Рыма зажыве, супрацоўнікі IDC не пазнаюць яго. Я адпраўлю яго назад у фірму, дзе ён зможа дакапацца да сутнасці. Гэта ідэальнае рашэнне”.
  
  
  "А як наконт маіх паслуг?"
  
  
  "Я ўпэўнены, што вашыя паслугі будуць неацэнныя - па меры таго, як наша кампанія набудзе форму".
  
  
  "Кампанія? Мы збіраемся на вайну?"
  
  
  Сьміт змрочна кіўнуў.
  
  
  "Супраць мафіі".
  
  
  Кіраўнік 16
  
  
  
  
  Тоні Таліні дрыжаў за сваім сталом, яго бездакорна белая кашуля прахарчавалася потым, нягледзячы на кантраляваную тэмпературу навакольнага асяроддзя.
  
  
  У канцы працоўнага дня - у пяць гадзін - ён на дыбачках выйшаў з-за свайго стала і прачыніў дзверы офіса.
  
  
  У прыёмнай яго сакратарка апранала сваё шэрае паліто з трусінага футра.
  
  
  "Ніякіх званкоў?" спалохана спытаў ён.
  
  
  "Ніякіх, містэр Таліні".
  
  
  Твар Тоні Таліні страціла сваю напружанасць, падобную завадны спружыне. Ён амаль усміхнуўся. Меркаваная ўсмешка распаўзлася па ніжняй частцы яго асобы, як грымаса.
  
  
  "Гэта ўсё?" - спытала сакратарка.
  
  
  "Так, так. Дзякуй", - сказаў Тоні Таліні, падумаўшы, што, магчыма, вынаходлівы Чіун ўсё ж выратаваў становішча.
  
  
  Як толькі яго сакратарка знікла ў калідоры, Тоні пастукаў у суседні кабінет. На ім было напісана "ВЕНДЫ УІЛКЕРСОН,
  
  
  ДЫРЭКТАР ПРАДАКТ-ПЛЕЙСМЕНТА."
  
  
  "Добрыя навіны", - крыкнуў ён праз дзверы.
  
  
  Вэндзі злёгку прачыніла дзверы. З'явілася адно круглае зялёнае вока, нібы ў мышынай нары.
  
  
  "Што?"
  
  
  "Ніякіх званкоў з Бостана", - сказаў Тоні прыглушаным голасам.
  
  
  Дзверы адчыніліся шырэй. Тое ж самае зрабіў і вока. "Ты не думаеш.. ты не можаш уявіць ... ?"
  
  
  "Я думаю, ён зрабіў гэта", - усхвалявана сказаў Тоні. "Маленькі хлопец пракруціў гэта!"
  
  
  "Выдатна!" Вэндзі з палёгкай падняла свае смарагдава-зялёныя вочы да столі.
  
  
  "Не хочаш далучыцца да мяне на святочнай вячэры? Я ведаю гэтую ўзрушаючую італьянскую ўстанову".
  
  
  "Пуліз. Што заўгодна, толькі не італьянскі".
  
  
  "Кітаец?"
  
  
  "Дай я вазьму сваё паліто!" Хутка сказала Вэндзі.
  
  
  Выйшаўшы на паркоўку, яны прагульваліся так, нібыта ўсе клопаты свету былі зняты з іх плячэй.
  
  
  "Я буду ісці за табой, добра?" Сказала Вэндзі.
  
  
  "Гэта недалёка ад шашы".
  
  
  "Я ведаю гэтае месца. Іх рыба ў кошыку з рысам цудоўная".
  
  
  Яны разыходзяцца, накіроўваючыся да сваіх машын.
  
  
  Тоні Таліні насвістваў, калі дабраўся да сваёй Miata. Ён уставіў ключ у дзверцы кіроўцы і ўжо пацягнуўся да ручкі, калі адчуў раптоўны ціск на локці.
  
  
  "Толіні", - прагыркаў барытон. "Бос хоча цябе бачыць".
  
  
  Тоні Таліні замёр. Ён паглядзеў направа. Над ім узвышаўся мужчына з выступаючай сківіцай, падобнай на жалезны плуг з отбортовкой.
  
  
  Ён паглядзеў налева. Мужчына злева ад яго быў ніжэйшы ростам, але бясконца шырэйшы. Тоні Таліні не мог прыгадаць, каб калі-небудзь у сваім жыцці бачыў такога шырокага чалавека. Ён быў падобны на сцяну, уціснутую ў гарнітур з акулавай скуры.
  
  
  "Бос?" Прахрыпеў Тоні, яго вусы паніклі ў знак паразы. "Ты маеш на ўвазе генеральнага дырэктара IDC, ці не так? Калі ласка, скажы, што ты гэта маеш на ўвазе. Нават калі гэта няпраўда".
  
  
  "Я маю на ўвазе нашага боса", - сказала чалавечая сцяна. "І ён нешчаслівы".
  
  
  Тоні Таліні пакінуў ключы ў дзверцах сваёй машыны. У яго не было выбару. Пальцы, падобныя на халодныя стамескі, вялі яго за локці, нейкім чынам прымудраючыся адначасова перамолваць яго пацешную костку так, што здавалася, быццам шампанскае патрапіла яму ў мозг.
  
  
  Ён паспрабаваў паклікаць на дапамогу. Але не змог. Халодныя пальцы-стамескі сціскалі яго вусны, ператвараючы іх у нешта падобнае на замшавы мяшочак, які адкрываўся з туга зацягнутым шнурком ротам.
  
  
  Тоні Таліні правялі да адкрытага багажніка чорнага Chrysler Imperial. Ён зразумеў намёк. Ён нават дапамог зачыніць вечка. Гэта было амаль палёгкай. Ніхто не забіваў бы яго ў багажніку. Ён спадзяваўся.
  
  
  Калі Вэндзі Уілкерсан выводзіла свой Volvo са стаянкі IDC, яна глядзела ў абодва бакі, думаючы, што выпусціла Тоні Толіні. Аднак усё, што яна ўбачыла, быў доўгі чорны Chrysler Imperial, які ўліваецца ў струмень машын.
  
  
  Думаючы, што Тоні з'ехаў наперад, яна паехала на поўнач, да кітайскага рэстарана вышэй па дарозе.
  
  
  Калі праз дваццаць хвілін Тоні Таліні не з'явіўся, ёй стала не па сабе, і яна паспяшалася дадому, дзе з'ела разагрэтую кітайскую ежу і ўсю ноч праляжала без сну, утаропіўшыся ў цёмную столь.
  
  
  Тоні Таліні не спаў той ноччу. Яго выцягнулі з багажніка "Імперыяла" ў цёмным завулку і адвялі ў алькоў з чорнага арэха, дзе сядзеў дон Ф'яварантэ Пубескіа.
  
  
  "Дзядзька Ф'яварантэ", - прамармытаў Тоні, выціснуўшы слабую ўсмешку. "Рады бачыць цябе зноў. Сапраўды выдатна. Сапраўды."
  
  
  Яго працягнутая рука была праігнараваная.
  
  
  "Сядзь", - сказаў дон Ф'яварантэ.
  
  
  Тоні сеў. Ён не ведаў, што рабіць са сваімі рукамі, таму склаў іх, як у царкве. Святыя на сценах нейкім чынам надавалі гэтаму дарэчнасць.
  
  
  Дон Фіаварантэ пачаў гаварыць прыглушаным, аўтарытэтным тонам святара, які выслухоўвае споведзь. "Мне патэлефанаваў мой сябар Дон Карміне. Вы памятаеце Дона Карміне?"
  
  
  "Наогул-то, мы ніколі не сустракаліся", - збянтэжана прызнаўся Тоні.
  
  
  "Я расказваў табе пра яго. Ён мой дзелавы партнёр, для якога ты сёе-тое зрабіў".
  
  
  "Гэта была не мая віна!" Хутка сказаў Тоні. "Дыск разбіўся. Ён, павінна быць..."
  
  
  Дон Фіаварантэ падняў бездакорна дагледжаную руку, заклікаючы да цішыні.
  
  
  "Выпіце гарбаты. Гэта жэньшэнь", - сказаў дон Фіяварантэ, калі маўклівы афіцыянт падаў гарбату. "Больш карысна для страўніка, чым эспрэса".
  
  
  “Вы паслалі сваіх людзей да майго сябра Кармайна. Ніхто з іх нічога не мог зрабіць з гэтай вашай машынай. Ніводны”.
  
  
  "Я спрабаваў сказаць яму, што нам трэба перанесці сістэму ў чысты пакой, каб яе праверылі спецыялісты па аднаўленні мультымедыя. Але ён адмовіўся слухаць".
  
  
  "Мой сябар Кармайн забаўлены ў гэтых адносінах. Ён не жадае, каб іншыя людзі ведалі аб яго справах. Гэта зразумела".
  
  
  Тоні Таліні расслабіўся. "Значыць, у мяне няма праблем?"
  
  
  "Але нехта забраў яго ўласнасць".
  
  
  "Што?"
  
  
  "Японскі джэнтльмен. Ён прыйшоў, убачыў і забраў. Ён паабяцаў вярнуцца з новай роляй".
  
  
  "Якую частку?"
  
  
  "Гэты хітры японец назваў гэта пласцінкай. Але, мяркуючы па тым, што апісаў мне Кармайн, гэта быў жорсткі дыск, з якім столькі праблем. Гэта было ўчора. Учора, і гэты японскі джэнтльмен абяцаў учора вярнуцца. Учора японскага джэнтльмена не было. Сёння" японскага джэнтльмена няма. Дон Карміне вельмі засмучаны. Ён патэлефанаваў мне. Ён спытаў мяне: "Дон Фіяварантэ, сябар мой, як я магу плаціць вам за арэнду, калі ў мяне няма фінансавых справаздач? Усё ёсць на скрадзеным дыску".
  
  
  Дон Фіаварантэ паціснуў плячыма, як быццам гэта было нязначнае пытанне.
  
  
  "Я сказаў дону Карміне, што дам яму, як вы кажаце, адтэрміноўку ў аплаце арэнды. Ён плаціць мне ў наступную пятніцу, і я прашу толькі, каб ён заплаціў удвая больш".
  
  
  "Двайны?" Тоні праглынуў. Ён зрабіў глыток жэньшэневага гарбаты.
  
  
  "Гэта тое, што сказаў мой сябар Кармайн. Ён не любіць плаціць двойчы. Ён аддае перавагу мець свае запісы, каб мець магчымасць плаціць мне своечасова. Без гэтых запісаў ён не ведае, хто яму павінен і калі. Не ведаць такіх рэчаў - дрэнны бізнэс " .
  
  
  "Я больш ніколі не бачыў гэтага хлопца!" Тоні запратэставаў: "Я думаў, ён усё яшчэ там, наверсе, робіць добрую працу".
  
  
  Дон Фіаварантэ Пубескіа перагнуўся цераз чорны арэхавы стол, на якім відаць быў ледзь прыкметны шнар ад старой кулявой разоры. "Гэта тое, што вы хочаце, каб я сказаў дону Карміне? Што ты больш ніколі не бачыў гэтага японца?"
  
  
  Па бледных шчоках Тоні Таліні пацяклі слёзы.
  
  
  "Не. не. дай мне яшчэ адзін дзень. Калі ласка, дзядзька Ф'яварантэ".
  
  
  Дон Фіаварантэ адкінуўся на спінку крэсла. "Вось што я табе скажу", - сказаў ён, падціскаючы вусны. "Я думаю, вы не з'яўляецеся, як вы кажаце, саўдзельнікам крадзяжу гэтага дыска. Я думаю, што гэты японец быў ашуканцам. Таму я зраблю вам прапанову".
  
  
  "Што заўгодна", - сказаў Тоні са слязамі на вачах.
  
  
  “Едзь у Бостан. Сустрэцца з Кармайнам, маім сябрам. Ты будзеш працаваць на яго, дапаможаш яму ўстаць на ногі. Ты шмат чаго ведаеш. Яму патрэбна дапамога”. Дон Фіаварантэ пастукаў сябе па скроні. "Ён не такі разумны, як мы".
  
  
  "Але ў мяне ёсць праца. У IDC".
  
  
  “Дзе з табой абыходзяцца як з буфонам. Не, ты едзеш у Бостан. Ты робіш Кармайна шчаслівым. Калі ён шчаслівы, я буду шчаслівы. Калі мы абодва застанемся шчаслівыя, ваша далейшае шчасце забяспечана”.
  
  
  "Ён жа не заб'е мяне, праўда?"
  
  
  “Вельмі добрае пытанне. Вы вельмі разумныя, што задалі гэтае пытанне. Я спытаю майго сябра Кармайна”.
  
  
  Дон Фіяварантэ пстрыкнуў пальцамі, і ў нішу прынеслі тэлефон і паставілі перад ім. Узяўшы бліскучую трубку, ён набраў нумар.
  
  
  "Кармайн!" - сказаў ён пасля кароткай паўзы. "Як справы? Добра, добра. Так, ён тут. Я гаварыў з ім. Ён нічога не ведае аб злашчасным крадзяжы, і я веру яму. Што я магу сказаць? Ён сын сястры маёй жонкі. Я сказаў яму, што цяпер ён павінен працаваць з вамі, але ў яго ёсць пытанне. Ён хоча ведаць, ці маеце вы намер, як вы кажаце, забіць яго ".
  
  
  Дон Фіаварантэ слухаў. Нарэшце ён сказаў: "Добра, я раскажу свайму пляменніку".
  
  
  Тоні чакальна паглядзеў на свайго дзядзьку, калі дон Фіяварантэ паклаў трубку.
  
  
  "Мой сябар Кармайн, адказваючы на тваё пытанне, сказаў: "Я, чорт вазьмі, заб'ю гэтага зубаскала, калі ён не выправіцца са мной. Пасля гэтага я, чорт вазьмі, пагляджу”.
  
  
  "Я пагаджуся на гэтую працу", - неадкладна заявіў Тоні Толіні.
  
  
  Дон Ф'яварантэ Пубескіа шырока ўсміхнуўся. "Я ведаў, што ты гэта зробіш. А цяпер ідзі. Карміне чакае. Перадай мае найлепшыя пажаданні сваёй маці, такой мілай жанчыне. Такіх, як яна, засталося так мала. Addio."
  
  
  Кіраўнік 17
  
  
  
  
  Рыма Уільямс прачнуўся з палаючым тварам.
  
  
  Не ведаючы, дзе ён быў, няздольны бачыць, ён знайшоў свой цэнтр, у Сінанджу лічыцца, што сонечнае спляценне.
  
  
  Доўгія гады трэніровак уступілі ў гульню. Спачатку Рыма ўзяў пад кантроль сваё дыханне. Дазволіўшы дыханню сваіх лёгкіх служыць кропкай факусоўкі, Рыма пажадаў, каб страх перад невядомым знік з яго розуму. Яго наднырачнікі перасталі напаўняць ягоны арганізм. Ён перанакіраваў кроў да твару, адзінай часткі яго цела, якая хварэла.
  
  
  Спачатку агонія ўзмацнілася. Яго асабовыя нервы адчуваліся як струменьчыкі кіслаты. Гэта падказала Рыма, што ён паранены. Затым боль пачаў слабець, і ён засяродзіўся на тым, каб кантраляваць яе.
  
  
  Нейкім чынам, якога Рыма не мог зразумець, але які быў яму гэтак жа знаёмы, як хада, ён пасылаў болевыя сігналы ад асабовых нерваў уніз па шыі да тулава, а затым, разыходзячыся ўсё змяншаюцца хвалямі, да канечнасцяў.
  
  
  Паленне на яго твары спала, як заціхалая музыка. Ён адчуў тупы боль у руках і нагах. Калі кончыкі яго пальцаў на руках і нагах паколвала, як ад лёгкага апёку, ён ведаў, што трымае сваю нервовую сістэму пад кантролем.
  
  
  Рыма імгненне ляжаў ніцма, прыслухоўваючыся. Не было чуваць ніякіх значных гукаў. Ён паспрабаваў паварушыцца.
  
  
  Ён падняў рукі. Косці не зламаныя. Ён паднёс іх да твару. Кончыкі яго пальцаў на імгненне затрымаліся на напружаных, пульсавалых рысах твару, як быццам баючыся дакрануцца да параненай плоці.
  
  
  Рыма знішчыў іх.
  
  
  Дакрануўшыся да грубага, але мяккага матэрыялу, ён абмацаў свой твар. Бінты!
  
  
  Затым ён успомніў. Кабінет Сміта. Засада. Забыццё.
  
  
  Рыма ўскочыў на ногі.
  
  
  "Чыун! Чорт вазьмі, Сміт! Дзе ты?"
  
  
  Звонку, з-за дзвярэй ці сцяны, усхваляваны голас крыкнуў: "Паклічце доктара Сміта. Пацыент прачнуўся".
  
  
  Ногі ўцякалі прэч, выдаючы слізкія гукі мяккага абутку па паліраваным кафлі.
  
  
  Рыма выказаў меркаванне, што ён быў недзе ў Фолкрафце.
  
  
  Седзячы на краі свайго ложка, ён скрыжаваў рукі на грудзях і чакаў. Ён не быў шчаслівы.
  
  
  Калі Майстар Сінанджу і Гаральд Сміт нарэшце прыбылі, іх суправаджаў лекар ці медсястра. Рыма не быў упэўнены. Яго вушы ўлавілі непаўторныя сэрцабіцці Чыуна і Сміта, але трэці быў яму незнаёмы.
  
  
  "Як ты сябе адчуваеш?" - спытаў самаўпэўнены мужчынскі голас.
  
  
  "Напрыклад, ламаць шыі пэўным партыям", - прагыркаў Рыма.
  
  
  Загаварыў Гаральд Сміт. "Вы не маглі б прабачыць нас, доктар?"
  
  
  "Вядома. Я буду звонку". Нязвыклае сэрцабіцце сціхла.
  
  
  - Рыма, - жаласна прапішчаў Чыун, - дзякуй багам, што ты перажыў гэтае выпрабаванне цэлым. Калі Імператар Сміт паведаміў мне, што ён пайшоў на гэтую жудасную справу, нягледзячы на нашы відавочныя пажаданні, я быў уражаны, як ніколі раней ".
  
  
  "Перастань несці лухту, Чиун. Я ведаю, што ты быў у гэтым замешаны".
  
  
  "Ніколі!"
  
  
  "Я страціў прытомнасць у кабінеце Сміта не таму, што застудзіўся з адкрытага акна", - з горыччу сказаў Рыма.
  
  
  "Гэта магчыма. Ніколі нельга ведаць напэўна", – адказаў Чиун прыглушаным тонам.
  
  
  "Сміт, у вас ёсць што прапанаваць у адказ на гэта?" - напружана спытаў Рыма.
  
  
  "Пухліна паспяхова выдаленая", - сказаў Сміт.
  
  
  "Тады чаму я ашуканы, як Клод Рэйнс?" Рыма хацеў ведаць.
  
  
  "Паколькі вы былі пад уздзеяннем, – растлумачыў Гаральд Сміт голасам, які быў няўпэўнены ў сабе, – мы ўбачылі неабходнасць працягнуць хірургічную карэкцыю вашых рыс". "Я аддаю перавагу думаць аб гэтым як аб паляпшэнні", – чмыхнуў Чиун. Вочы Рыма за марлевай маскай пашырыліся ад шоку.
  
  
  "Ты гэтага не рабіў! Скажы мне, што ты гэтага не рабіў!"
  
  
  "Працэдура была праведзена ў адпаведнасці з маімі дакладнымі інструкцыямі", - спакойна сказаў Сміт.
  
  
  "Але я дапамагаў", – шматзначна дадаў Чыун.
  
  
  "Сміт, ты застаўся на аперацыю?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Наогул-то, не", - прызнаўся Сміт. "Я не бачыў у гэтым неабходнасці".
  
  
  "Хто-небудзь зазіраў у апошні час пад гэтыя абгорткі для мумій і разглядаў мой твар?" Занепакоена спытаў Рыма.
  
  
  Сміт адказаў: "Праўда ў тым, Рыма, што ты адсутнічаў амаль два тыдні. Мы палічылі гэта неабходнай мерай засцярогі, каб твая асоба хутчэй загойвалася".
  
  
  "Іншымі словамі, - кісла сказаў Рыма, - наколькі вам вядома, я падобны на Сонні Тибу".
  
  
  "Я наўрад ці думаю, што..."
  
  
  "Імператар Сміт", - гучна сказаў Чыун, - "калі мой сын быў абцяжараны тварам Сына Тиба, я буду настойваць на прызначэнні новага доктара пластыкі. Гэта непрымальна".
  
  
  "О, не", - прастагнаў Рыма. "Ты не сказаў доктару, што рабіць, ці не так, Чиун? Скажы праўду".
  
  
  "Я... даў яму параду", - павольна прызнаўся Чыун.
  
  
  "У яго былі строгія інструкцыі не рабіць нічога неартадаксальнага", – настойваў Сміт.
  
  
  "Я спадзяюся, вы атрымалі гэта ў пісьмовым выглядзе на выпадак, калі нам давядзецца падаць у суд за халатнасць ".
  
  
  Сьміт нічога не сказаў.
  
  
  "Вы атрымалі гэта ў пісьмовым выглядзе, ці не так?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Э-э, доктар, аб якім ідзе прамову, ужо ... пакінуў Фолкрофт".
  
  
  "Замяталі сляды, ці не так?"
  
  
  "Былі ўскладненні".
  
  
  "Да чаго?"
  
  
  "Да... доктару".
  
  
  "Чаму ў мяне такое пачуццё, што ты тут нешта хаваеш?" Раздражнёна сказаў Рыма.
  
  
  "Таму што мы не такія", – сказаў Чыун. "І твой адсталы белы розум, як і трэба было чакаць, настойвае на тым, што мы такія".
  
  
  Рыма ўздыхнуў у свае бінты, удыхаючы пах яго нясвежага дыхання. У яго быў жорсткі выпадак ранішняга паху з рота. "Калі здымаюць бінты?" павольна спытаў ён.
  
  
  "Урач, які лечыць, лічыць, што гаенне павінна было пачацца ўжо цяпер", - сказаў яму Сміт. "Павязкі можна змяніць. Вядома, вам пакуль не варта чакаць поўнай рухомасці асобы. Нават нягледзячы на тое, што твая гаючая сіла даволі моцна ўзрасла."
  
  
  "Добра, я думаю, мы можам з такім жа поспехам скончыць з гэтым".
  
  
  Сміт адчыніў дзверы і крыкнуў у калідор: "Папытаеце доктара Герлінга падысці сюды. Пацыент гатовы".
  
  
  Умяшаўся Чыун, сказаўшы: "Табе спадабаецца новы ты, Рыма".
  
  
  "Так дапамажы ж мне, Чиун, калі я ў канчатковым выніку буду выглядаць як бежанец з ганконскага фільма "чопсокі"..."
  
  
  "Гэта лепш, чым выглядаць як Кінг-Конг, як ты рабіў раней", - чмыхнуў Майстар сінанджу.
  
  
  Доктар прыбыў хвіліну праз і дабрадушна спытаў: "Як пацыент?"
  
  
  "Настолькі злы, што гатовы грызці пазногці", – сказаў Рыма.
  
  
  "Ну, гэта не павінна заняць шмат часу".
  
  
  Рыма слухаў, як доктар падкаціў да ложка нейкі прадмет на колцах, відаць, латок з інструментамі.
  
  
  "Я падношу люстэрка да вашага твару", - сказаў доктар Рыма. "З вамі ўсё ў парадку?"
  
  
  "Проста давай скончым з гэтым", - раздражнёна сказаў Рыма.
  
  
  Доктар пачаў адразаць марлю, часта спыняючыся, каб разматаць доўгія палоскі. Па меры таго, як здымаліся наступныя пласты, Рыма ўбачыў, як з'явіліся дзве плямы святла. Ён прымусіў свае зрэнкі кампенсаваць яркасць. Калі яму не хлусілі, прайшло некаторы час з таго часу, як яны падвяргаліся ўздзеянню святла.
  
  
  Знялі яшчэ марлю. Нарэшце з вачэй быў зняты апошні пласт, і Рыма змог убачыць іх адлюстраванне ў люстэрку.
  
  
  Доктар Гаральд Сміт і Чыун стаялі па-за полем яго зроку, дзесьці ззаду яго, таму яны не маглі бачыць асобы Рыма.
  
  
  Толькі дзе-нідзе скрозь марлю прасвечвалі ўчасткі бледнай скуры. Доктар працягваў дзелавіта разразаць і размотваць.
  
  
  З'явіўся нос. Затым круглявая плоскасць адной шчокі. І вастрыё сківіцы.
  
  
  Нарэшце, нібы за ключавую нітку тузанулі, бінт рэзка спаў, і Рыма Уільямс утаропіўся на яго аголены, ашаломлены твар.
  
  
  Цішыня ў пакоі была шчыльнай.
  
  
  Раптам Рыма адкінуў галаву назад і пачаў аглушальна рагатаць.
  
  
  "У чым справа, Рыма?" Хрыпла спытаў Сміт.
  
  
  "У яго істэрыка", - сказаў доктар.
  
  
  "Я павінен гэта ўбачыць", – усклікнуў Чыун.
  
  
  Перш чым хто-небудзь паспеў паварушыцца, Рыма разгарнуўся і саскочыў з ложка. Ён раскінуў рукі, як тэатральны выканавец, кажучы: "Глядзіце на новага Рыма!"
  
  
  Гаральд Сміт ахнуў і збялеў, як сцены.
  
  
  Малюсенькі рот Чыуна выгнуўся ў шоку, яго вочы звузіліся, ператварыўшыся ў непранікальныя арэхі.
  
  
  І хоць гэта было страшэнна балюча, Рыма Уільямс ухмыльнуўся ад вуха да вуха, атрымліваючы асалоду ад выразам жаху на іх тварах.
  
  
  Кіраўнік 18
  
  
  
  
  Першае, што зрабіў Энтані Таліні, калі яго ўвялі ў прысутнасць сярдзітага дона Карміне Імбругліі, было ўпасці на калені і маліць захаваць яму жыццё.
  
  
  "Усё, што ты захочаш", - сказаў ён, яго голас сказіўся ад грубых эмоцый. "Я зраблю гэта, дон Карміне. Калі ласка".
  
  
  Тоні Таліні закрыў вочы. Ён спадзяваўся, што калі яны стрэляць у яго, дык у галаву. Хутка.
  
  
  Дон Карміне Імбруглія сядзеў за сталом, пакрытым пластыкам, недалёка ад вялікай чорнай пліты, на якой востра булькаў малюсенькі рондальчык з базілікавым соусам.
  
  
  "Ты каштаваў мне шалёных грошай", - прагыркаў ён.
  
  
  "Мне шкада", - сказаў Тоні, зажмурыўшы вочы. Адзіны празрысты чарвячок слёзы выпаўз з кутка і скаціўся ў адносную бяспеку яго вусоў.
  
  
  "Выбачэнні" не азначаюць, што трэба плаціць трубачу", - заўважыў Дон Кармайн. "Я прашу рамонтнікаў, я атрымліваю трупы. Я прашу лепшых рамонтнікаў, і я губляю разумнікаў. Потым я губляю цвёрдую кружэлку. Цяпер у мяне павінна быць страшэнна цвёрдая кружэлка. І паколькі ты пляменнік дона Фіяварантэ, я не магу цябе пляснуць, што зусім натуральна пры дадзеных абставінах."
  
  
  "Дзякуй Богу".
  
  
  "Але я магу надзерці табе яйкі", - дадаў Дон Карміне. "Дзе гэтая драбнілку для яечкаў?"
  
  
  "Нічога не зробіш", - паведаміў Бруна, шэф-кухар. "Ты зламаў яго на Фінке Мэні, памятаеш?"
  
  
  "Гэта дакладна. Я так і зрабіў". Кармайн панура паглядзеў на Тоні Таліні. “Добра, можаш прытрымаць свае яйкі. Пакуль. Але я павінен атрымаць задавальненьне”.
  
  
  "Што я магу зрабіць, каб загладзіць сваю віну?" Тоні задаволены.
  
  
  "Я павінен дону Фіяварантэ сорак тысяч. У цябе ёсць сорак тысяч?"
  
  
  Чорныя вочы Тоні Таліні расхінуліся. "Так, так, на маім банкаўскім рахунку. Насамрэч у мяне амаль шэсцьдзесят тысяч".
  
  
  "Добра", - сказаў Дон Карміне змякчэлым голасам. "Я атрымліваю ўсе шэсцьдзесят".
  
  
  "Але ты сказаў сорак!"
  
  
  "Гэта не ўключала ў сябе грошы, якія я не магу атрымаць з тых грошай, якія я выкладваю на вуліцы ў памеры дваццаці адсоткаў з-за гэтай дзяўбанай цвёрдай кружэлкі".
  
  
  "Магу я выпісаць вам чэк?" - спытаў Тоні.
  
  
  "Пасля таго, як ты аддасі мне свой гадзіннік", - сказаў Дон Карміне.
  
  
  Тоні міргнуў. "Чаму?"
  
  
  "Ты страшэнна спрытна апранаешся. Мяркую, у цябе ёсць страшэнна спрытны гадзіннік, які я магу выручыць за яшчэ адну штуку".
  
  
  Тоні Таліні панура зняў свой гадзіннік Tissot і перадаў іх мне.
  
  
  Дон Карміне Імбруглія прыняў прапанаваную даніну павагі. Ён паглядзеў на яе, міргаючы вачыма.
  
  
  "Што гэта, чорт вазьмі? Дурны жарт?"
  
  
  "Што?"
  
  
  "Ты нешта ад мяне хаваеш, вырадак-юбі?"
  
  
  "Не, я клянуся!"
  
  
  Дон Карміне паказаў гадзіннік на ўсеагульны агляд са словамі: "Паглядзіце на гэтыя гадзіннікі! Ён паказаў пальцам на чортавы лічбы. Я ніколі не чуў ні пра што гэтак нахабным".
  
  
  "Лічбы?" безуважна перапытаў Тоні.
  
  
  Дон Карміне перадаў гадзіннік сваім лейтэнантам. Яны перадаваліся з рук у рукі.
  
  
  "Гэй, гэта зроблена з каменя", - усклікнуў Бруна (Шэф-кухар) Баярдзі.
  
  
  "За каго ты мяне прымаеш?" - прарычэў Дон Карміне Імбруглія. "Дурны? Спрабуеш кінуць у мяне камень?"
  
  
  "Гэта Tissot", - растлумачыў Тоні. "Мяркуецца, што ён зроблены з каменя. Ён абышоўся мне амаль у дзвесце долараў".
  
  
  Дон Карміне забраў гадзіннік і зноў паглядзеў на іх.
  
  
  "Цябе падманулі, разумнік". Ён кінуў гадзіннік назад. "Вось, я нічога не магу з гэтым зрабіць. Скупшчыкі высмеюць мяне прама з горада".
  
  
  Тоні Таліні злавіў гадзіннік.
  
  
  "Ты і я", - сказаў Кармайн. "Мы збіраемся разам зарабіць крыху грошай".
  
  
  "Як?"
  
  
  “Ты разумны хлопец. Ты разбіраешся ў кампутарах. Дон Фіяварантэ кажа, што ты забяспечыш мяне лепшымі кампутарамі, якія толькі можна купіць за грошы. Толькі яны мне нічога не будуць каштаваць”.
  
  
  "Яны не такія? Я маю на ўвазе, яны не такія?"
  
  
  "Не-а. Таму што ты збіраешся сцягнуць іх з IDC ".
  
  
  "О", - сказаў Тоні, улавіўшы карціну.
  
  
  Затым Дон Карміне растлумачыў свае патрэбы.
  
  
  "У мяне ёсць бегуны, разумееш? Ты разбіраешся ў бягунах і промахах з нумарамі? Што ты можаш з гэтым зрабіць?"
  
  
  "Мы даставім факсы", - хутка сказаў Тоні.
  
  
  "Я не наймаю педыкаў. Гэта выключана".
  
  
  “Не, я сказаў факс. Гэта тэлефон, які перадае аркушы паперы”.
  
  
  Дон Карміне выглядаў збянтэжаным.
  
  
  "З надпісам на ёй", - дадаў Тоні.
  
  
  "Цяпер яны гэта атрымалі?" - спытаў Дон Карміне, здзіўлена прыўзняўшы навіслыя бровы.
  
  
  "Я магу запоўніць гэты пакой звычайнымі папяровымі капіявальнымі апаратамі, факсамі, пэйджарамі, спецыялізаванымі тэлефонамі, тэкставымі працэсарамі і ПК, якія адпавядаюць усім вашым патрэбам", – сказаў Тоні Таліні, раптам перайшоўшы на знаёмую глебу. Продажы. "Больш за тое, я магу даць вам адмоваўстойлівыя сістэмы. Яны цалкам куленепрабівальныя. У вас больш ніколі не будзе збояў жорсткага дыска, містэр Імбруглія".
  
  
  "Кліч мяне Кадылак. Усё так называюць".
  
  
  "Так, містэр Кадылак".
  
  
  "Цяпер вы кажаце на маёй мове. Хлопцы, дапамажыце Тоні з гэтым разабрацца".
  
  
  Яны дапамаглі Тоні Толіні падняцца з каленаў. Ён патэлефанаваў у IDC і замовіў адчыненую сістэму.
  
  
  "Я хачу, каб у нас былі лепшыя прадукты", – сказаў ён службе падтрымкі кліентаў. "І запраграмуйце ўсё на запуск LANSCII".
  
  
  На працягу двух дзён Дон Карміне быў на сувязі. Сацыяльны клуб на Салем-стрыт быў забіты абсталяваннем. Ён стаяў, міргаючы, гледзячы на вялікі чорны факс, які па адсутнасці лепшага месца паклалі на патухлую фаерку чорнай пліты.
  
  
  "Падобна на тоўсты тэлефон", – з сумневам сказаў ён.
  
  
  "Я пакажу вам, як гэта працуе", - нецярпліва сказаў Тоні Толіні. "Непадалёк адсюль ёсць рэстаран, які прымае заказы па факсе. Вось меню".
  
  
  Нахмурыўшыся, Дон Карміне прагледзеў складзенае папяровае меню.
  
  
  "Я буду поліўку з малюскаў", - сказаў ён.
  
  
  "Выдатна", - сказаў Тоні Таліні, які надрукаваў кароткі ліст у тэкставым рэдактары, раздрукаваў яго і адправіў праз факс.
  
  
  Дон Карміне назіраў, як ліст паперы з гудзеннем пракраўся ў адну шчыліну і выйшаў з іншай пад акампанемент спалоханых гукавых сігналаў.
  
  
  Ён вырваў лісток і паглядзеў на яго.
  
  
  Павярнуўшыся да Тоні Толіні, ён сказаў: "Гэта ўсё яшчэ працягваецца. Што гэта, зламаўся?"
  
  
  "Проста пачакай".
  
  
  Праз некалькі хвілін раздаўся стук ва ўваходныя дзверы.
  
  
  Паўлі (Ружовае вока) Сканга і Віні (Лічынка) Маджота імгненна дасталі аўтаматы, калі шэф-кухар Бруна адчыніў дзверы.
  
  
  "Усё ў парадку", - крыкнуў ён у адказ. "Я зразумеў".
  
  
  Ён вярнуўся з папяровым пакетам і ўручыў яго Дону Карміну.
  
  
  "Што гэта?"
  
  
  "Твая ежа, бос", - упэўнена сказаў Бруна.
  
  
  Дон Карміне выявіў пакет і выцягнуў пластыкавы кантэйнер. Ён падняў вечка, для спробы панюхаў і зазірнуў унутр.
  
  
  "Гэта ўсё белае!" - зароў ён.
  
  
  Бруна паглядзеў.
  
  
  "Гэта поліўка з малюскаў. Ці не так?"
  
  
  "Гэтая дрэнь падобная на ванітавыя масы немаўля. Дзе таматавы суп?" ,
  
  
  "Тут не дадаюць таматавы суп у поліўку з малюскаў", - сказаў Бруна.
  
  
  "Тады што яны дадаюць, смярдзючыя вяршкі? Адпраў гэта назад. Я хачу суп з малюскаў з таматавым соусам".
  
  
  І ў якасці выраза свайго гневу Дон Карміне схапіў цяжкі сотавы тэлефон і шпурнуў яго ў найблізкі кампутарны экран.
  
  
  Шкло трэснула, здавалася, засмоктваючы шэрагі бурштынавых калон. Рушыла ўслед цішыня.
  
  
  Дон Карміне павярнуўся да скурчыўся Тоні Толіні. "Што здарылася з куленепрабівальным". ён зароў.
  
  
  Шырока расчыніўшы вочы, Тоні прамармытаў: "Яны не ў літаральным сэнсе куленепрабівальныя!"
  
  
  "Якая яшчэ можа быць!"
  
  
  "Гэта ўсяго толькі тэхнічны тэрмін", – забляяў Тоні. "Сістэма пабудавана са мноства рэзервовых люстраных кампанентаў. Калі некаторыя з іх выходзяць са строю, іх замяняюць іншыя".
  
  
  "О", - павольна вымавіў Дон Карміне. "Цяпер я выдатна разумею".
  
  
  "Ты хочаш?"
  
  
  "Нядзіўна, што гэтыя кампутарныя штукі працуюць як па чараўніцтве. Усё гэта зроблена з дапамогай fuggin' mirrors".
  
  
  З хворымі вачыма Тоні Толіні праглынуў свой адказ.
  
  
  Пакуль Бруна выконваў даручэнне, Дон Карміне спытаў у Тоні: "Ёсць яшчэ што-небудзь, што ты хочаш мне паказаць, геній?"
  
  
  Затым зазваніў тэлефон. Лічынка зняла трубку. Ён патэлефанаваў дону Карміне: "Гэта дон Фіаварантэ. Ён хоча атрымаць свае грошы".
  
  
  "Скажы яму, што я зразумеў".
  
  
  "Ён хоча гэтага зараз".
  
  
  Дон Карміне нахмурыўся. Яго вочы раптам загарэліся. "Спытай у яго, ці трэба яму адпраўляць факс".
  
  
  "Ён кажа, што ведае".
  
  
  "Скажы яму, каб павесіў трубку. Я вярну яму грошы ў найкароткія тэрміны".
  
  
  Дон Карміне паказаў на Тоні Таліні. "Ты, геній. Зараз жа выпішы гэты чэк на сорак тысяч".
  
  
  Тоні сеў за пластыкавы стол і дастаў сваю чэкавую кніжку.
  
  
  "Выпішы чэк на імя Ф'яварантэ Пубескіа, ашуканца. Толькі не згадвай "ашуканца", добра?"
  
  
  Тоні паслухмяна пачаў пісаць.
  
  
  Скончыўшы, Дон Карміне зірнуў на чэк і, ухмыляючыся, вярнуў яго назад.
  
  
  "Адпраўце гэта па факсе дону Ф'яварантэ", - сказаў ён.
  
  
  Тоні праглынуў. "Але я не магу..."
  
  
  "Чаму б і не? Чэкі не будуць адпраўляцца па факсе?"
  
  
  "Яны будуць, але..."
  
  
  "Ніякіх "але". Адпраўце факс Фуггеру".
  
  
  З няшчасным выразам твару Тоні Таліні паплёўся да факсімільнага апарата, уставіў чэк збоку і набраў нумар, які яму зачытаў Пінк Ай.
  
  
  Чэк паступіў. А потым гэта адбылося зноў.
  
  
  Дон Карміне вырваў гэта на волю.
  
  
  "Ведаеш, - сказаў ён, убіраючы чэк у кішэню, - сучасныя тэхналогіі страшэнна добрыя".
  
  
  Ён быў так задаволены сваім новым кампутарызаваным офісам, што, калі Бруна, шэф-кухар, вярнуўся і сказаў: "Яны кажуць, што тут не ведаюць, як прыгатаваць таматавы суп з малюскаў,
  
  
  Дон Кармінэ проста паціснуў плячыма і сказаў: "Да чорта гэта. Мы пойдзем куды-небудзь паесці. Можа быць, мы захопім адно з гэтых устаноў. Прымусь іх правільна рыхтаваць поліўку і для разнастайнасці далучайся да паганай чалавечай расы ".
  
  
  "Чаму б мне не застацца тут?" хутка сказаў Тоні.
  
  
  Кармайн зрабіў паўзу, выраз яго твару стаў падазроным. "Чаму ты хочаш гэта зрабіць?"
  
  
  "Хтосьці павінен застацца тут, каб адказваць на тэлефонныя званкі", - сказаў Тоні, які ведаў, што дон Фіяварантэ абавязкова ператэлефануе з нагоды яго не падлягае абмеркаванню чэка.
  
  
  "Добрая думка. Ты заставайся ў тэлефона. Мы купім табе сабачую сумку, калі ты паабяцаеш не хадзіць па чортавым дыване, пакуль нас не будзе", - сказаў Кармайн, смеючыся.
  
  
  Калі Дон Фіяварантэ патэлефанаваў праз некалькі хвілін, Тоні Таліні рассыпаўся ў выбачэннях.
  
  
  "Мне шкада, дзядзька Ф'яварантэ", - растлумачыў ён. "Дон Карміне яшчэ не асвоіў сучасную офісную сістэму. Я адвязу чэк сёння ўвечары, добра?"
  
  
  "Ты добры хлопчык, Тоні. Я табе давяраю. Чаму б табе не адправіць гэта Федэрал Экспрэс?" Голас дона Фіяварантэ панізіўся да ялейнага рыку. "Але калі я не атрымаю грошы за арэнду роўна да дзесяці трыццаці заўтра раніцай, гэта не будзе добра, capisce?"
  
  
  "Capisce", - сказаў Тоні Таліні, які патэлефанаваў у Federal Express, як толькі скончыў размову са сваім дзядзькам.
  
  
  У наступныя тыдні Тоні Толіні амаль забыўся, што ён у змове з мафіяй.
  
  
  Бізнэс гудзеў. Карміне Імбруглія гудзеў.
  
  
  З сацыяльнага клуба на Салем-стрыт па факсе прыйшлі квітанцыі аб стаўках. Тоні ўвёў іх у кампутарную сістэму. Любая выпадковая папера знішчалася, як толькі яна выконвала сваю задачу ці інфармацыя ўводзілася ў праграму LANSCII.
  
  
  Вядома, было некалькі інцыдэнтаў, такіх як выпадак, калі спіс шанцаў прынёс сябе ў ахвяру, праходзячы праз факс.
  
  
  "Што гэта за дзяўбаны факс?" - запатрабаваў адказу Дон Карміне. "Ён спрабуе мяне сабатаваць".
  
  
  "Уся справа ў паперы", - паскардзіўся Тоні. "Я ж казаў табе, табе больш не трэба выкарыстоўваць флэш-паперу. Яна састарэлая".
  
  
  "Што, калі ўварвуцца федэралы?"
  
  
  "Вы проста сцірае кампутарныя запісы".
  
  
  Дон Карміне прыжмурыўся на святлівыя бурштынавыя лініі на экране кампутара.
  
  
  "Як вы сцірае святло?"
  
  
  "Набраўшы зорачку-asterisk-зорачка. Гэта ачысціць жорсткі дыск".
  
  
  "Зорка-зорачка-зорка", - прамармытаў Дон Карміне, робячы разумовую пазнаку паглядзець, як пішацца слова "зорачка". "Зразумеў. Магу я атрымаць яго назад пазней?"
  
  
  "Магчыма. Малаверагодна".
  
  
  Кармайн паціснуў плячыма. "Якога чорта, гэта лепш, чым дваццаць пяць-трыццаць гадоў у турме", - па-філасофску заўважыў ён. "Мы зарабляем грошы з рук у рукі, хоць ледзь зарабляем на арэндзе".
  
  
  "Табе варта падумаць аб пашырэнні", - сказаў Тоні, які, хоць усё яшчэ адпрацоўваў свой абавязак Дону Карміне ў памеры трыццаці шасці адсоткаў, адчуў прыліў гонару за сваю працу.
  
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  
  “Вам патрэбны памяшканні пабольш. І вам трэба падумаць пра аб'яднанне”.
  
  
  "Ты маеш на ўвазе, дзейнічаць законна?"
  
  
  “Не зусім так. Але стварыце карпаратыўны шчыт вакол сябе”.
  
  
  Дон Карміне памахаў сваім усюдыісным целаахоўнікам, Ружоваму Воку Сканге і Віні Лічынцы.
  
  
  "У мяне ёсць увесь шчыт, які мне патрэбен, прама тут. Ці не так, хлопцы?"
  
  
  "Як скажаце, бос".
  
  
  "Ведаеш," павольна сказаў Кармайн, "я чуў, што тут хутка зарабляюць на гераіні. Можа быць, нам варта заняцца гэтым".
  
  
  "Я думаў, што мафія..."
  
  
  "Гэй! Мы тут не выкарыстоўваем гэтае слова", - агрызнуўся Кармайн. "Мафіі не існуе. Гэта проста наша фішка. Зразумеў?"
  
  
  "Зразумеў", - сказаў Тоні Таліні. "Я думаў, вы ведаеце, што яны не былі ўцягнутыя ў незаконны абарот наркотыкаў".
  
  
  "Які джойк табе гэта сказаў?"
  
  
  "Мой дзядзька Ф'яварантэ", - шчыра адказаў Тоні.
  
  
  "Ён падстаўляў тваю гробаную нагу. Калі ў гэтым ёсць несумленныя грошы, мы робім гэта. Такім чынам, як нам перавозіць наркотыкі так, каб яны не вярнуліся да нас?"
  
  
  Тоні Толіні сур'ёзна паставіўся да гэтай бізнес-праблемы. "Я мяркую, вы маглі б адправіць іх па электроннай пошце".
  
  
  "Fedex? Гэта падобна на адпраўку факса?"
  
  
  "Не зусім. Гэта павольней. Займае дзень ці два".
  
  
  Дон Карміне глыбакадумна кіўнуў. "Гэта мае сэнс. Адна справа пасылаць паперу па тэлефоне. Перасылаць наркотыкі складаней. Хаця нам варта пачаць з какаіну".
  
  
  "Чаму гэта?" Тоні задумаўся.
  
  
  "Ты што, разумова адсталы ці нешта ў гэтым родзе?" Кармайн ткнуў пульхным вялікім пальцам у Тоні Таліні. "Паслухай гэтага хлопца. Ён пытаецца, чаму мы павінны пачаць ужываць какаін у Fedex, а не smack ".
  
  
  Падпарадкаваныя Дона Карміне засмяяліся, як па камандзе.
  
  
  "Ты прыдурак", - сказаў Дон Карміне, паднімаючы трубку факса і падносячы яе да раптам збялелым твары Тоні Таліні. "Какаін - гэта парашок. Як соль. Гэта лепшы сродак для перадачы паведамленняў праз маленькія адтуліны, - сказаў Кармайн, тыкаючы тупым пальцам у муштук прымача.
  
  
  "Федэралізацыя працуе не так", – драўляным голасам сказаў Тоні.
  
  
  Дон Карміне паглядзеў на тэлефонную трубку.
  
  
  "Ведаеш," павольна сказаў ён, "я думаю, можа быць, нам спачатку паспрабаваць Fedexin' salt. Ведаеш, на выпадак, калі мы набярэм няправільны нумар. Гэта можа збянтэжыць, не кажучы ўжо пра дарагоўлю. Какаін нятанны."
  
  
  На гэтую заўвагу не было ніякіх асаблівых меркаванняў. Тоні прыкусіў мову.
  
  
  На наступны дзень з'явіўся Віні Лічынка з чамаданам, набітым какаінам у пластыкавых пакетах па адной унцыі. Чамадан быў адкрыты пад пільным поглядам Тоні Таліні.
  
  
  "Адкуль гэта ўзялося?" Тоні задумаўся.
  
  
  "Атрымаў гэта ад хлопца", - нядбайна сказаў Лічынка.
  
  
  "Вось так проста?"
  
  
  "Ну, мне, вядома, прыйшлося спачатку прыстрэліць яго".
  
  
  "О".
  
  
  "Добра", - хутка сказаў Дон Карміне. "У мяне ёсць кліент, якому я павінен адправіць гэта. Адпраўляйся ў Федэрацыю".
  
  
  Тоні Таліні паглядзеў на маленькае азярцо чыстай белай кока-колы ў сябе пад носам.
  
  
  "Можа быць, каму-небудзь варта паспрабаваць гэта", – нецярпліва прапанаваў ён.
  
  
  "Добрая ідэя. Магчыма, нас выкралі. Хочаш аказаць гонар?"
  
  
  "З задавальненнем", - сказаў Тоні Таліні.
  
  
  Ён адкрыў пакет і высыпаў на стол невялікую горку белага парашка. Адшрубаваўшы сваю шарыкавую ручку з суцэльнага срэбра, ён выліў з яе чарніла і выкарыстаў полы ніжні канец, каб правесці лінію.
  
  
  "Ух ты! Выдатна!" - сказаў Тоні, і яго вочы заблішчалі.
  
  
  "Добрая штука?" - хрыпла спытаў Дон Карміне.
  
  
  "Лепшы", - сказаў Тоні, ухмыляючыся.
  
  
  "Выдатна. Цяпер ты вінаваты мне трыста маленькіх".
  
  
  Бляск згас, як мокрая запалка. "Трыста!"
  
  
  "Вулічная цана. Што - ты думаеш, я б даў табе бясплатны ўдар? Хах, я нічога не даю бясплатна па дабрыні душэўнай. Гэтая ручка срэбная?"
  
  
  "Так", - з няшчасным выглядам сказаў Тоні.
  
  
  Дон Карміне двойчы пстрыкнуў пальцамі. “Давай гэта сюды. Мой кошт толькі што падняўся. Трыста са срэбнай ручкай. Прыемна мець з табой справу, Джойк. А цяпер вазьмі нумар тэлефона Pink Eye і адпраў унцыю FedEx таму хлопцу, які там жыве”.
  
  
  "Мне таксама патрэбен адрас".
  
  
  "Мае сэнс", - сказаў Дон Карміне. "Калі збіраешся перавозіць нешта цяжкае, напрыклад, какаін, табе таксама патрэбен адрас. Гэта цалкам разумна".
  
  
  Тоні падняў трубку факса.
  
  
  Дон Карміне ўважліва назіраў за ім. Калі б яму прыйшлося прыкончыць гэтага хлопца, ён бы захацеў дакладна ведаць, як дастаўляць какаін па FedEx.
  
  
  На здзіўленне Дона Карміне, Тоні Таліні проста набраў нумар, коратка пагаварыў і затым павесіў трубку.
  
  
  "Усё гатова", - сказаў Тоні, паварочваючыся да Дона Карміне.
  
  
  "Што ты маеш на ўвазе, кажучы, што ўсё гатова? Ты так і не прыбраў какаін. Ён усё яшчэ дыміцца вунь там, у вітрыне!"
  
  
  "Яны падхапляюць гэта".
  
  
  Дон Карміне выпучыў тоўстую ніжнюю губу. "Хто ведае?"
  
  
  "Людзі з FedEx".
  
  
  "О-о-о. Гэта я павінен убачыць. Якая іх доля?"
  
  
  "Звычайна яны бяруць каля дваццаці долараў за дастаўку".
  
  
  "Выдатна. Гэта выходзіць з твайго боку.
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "З-за таго, што ты не сказаў мне першым", - прагыркаў Дон Карміне. “Ты хочаш патраціць мае грошы, ты скажы мне першым. Падвойны куш выходзіць з цябе. Лічы гэта наглядным урокам. Танны ўрок”.
  
  
  Менш чым праз паўгадзіны пачуўся стук у дзверы.
  
  
  "Я прынясу", - нядбайна сказаў Бруна, Шэф-кухар.
  
  
  "Пачакайце хвілінку, пачакайце хвілінку", - сказаў Дон Карміне з прыглушанай настойлівасцю. "Пачакайце ўсё тут адну гробаныя хвіліны. Я чую нядобрае".
  
  
  "Што?" - Спытаў Бруна, апускаючыся на кукішкі.
  
  
  "Паглядзі ў акно. Паглядзі за фіранку. Што ты бачыш? Скажы мне, што ты бачыш".
  
  
  Бруна спыніўся як укапаны і прыгнуўся. Ён паглядзеў паверх зялёнай паркалёвай фіранкі, якая закрывала ніжнюю частку вітрын магазіна.
  
  
  "Я бачу фургон", - сказаў Бруна, аглядаючы вуліцу.
  
  
  "Дакладна. Што на бакавіцы фургона?"
  
  
  "Словы. Я магу разабраць адно. Напісана "Федэрал". Пачакайце хвілінку! "Федэрал"!"
  
  
  "Гэта проста..." - пачаў казаць Тоні Таліні.
  
  
  "Федэралы!" - прашыпеў Кармайн Імбруглія. "Ты. Лічынка. Кінь мне свой кавалак".
  
  
  Рэвальвер 38-га калібра ўляцеў у мясістую руку Карміне Імбругліі.
  
  
  "Прыкрыйце мяне. Я пакажу гэтым федэралам, каб яны не звязваліся з верхаводам Бостана".
  
  
  "Не, пачакай", - паспрабаваў сказаць Тоні, адчайна размахваючы рукамі.
  
  
  "Заткні яго", - раўнуў Кармайн.
  
  
  Чыясьці рука ўдарыла Тоні Таліні па твары, і ён паваліўся ў куце.
  
  
  Кармайн Імбруглія падышоў да дзвярэй, прыставіў кароткае рулю 38-га калібра да драўлянай панэлі і двойчы стрэліў.
  
  
  Дрэва раскалолася доўгай вертыкальнай лініяй. Рэзкі пах парахавога дыму напоўніў сапрэлае, прапахлае часныком паветра.
  
  
  Дон Карміне Імбруглія пераможна расчыніў дзверы.
  
  
  "Унікні ў гэта", - сказаў ён, не верачы сваім вушам. "На ім форма". Дон Карміне выцягнуў сваю тоўстую шыю ўверх і ўніз па вузкай вулачцы. "Я не бачу падмацавання. Мусіць, ты прыйшоў адзін. Гэй, зацані гэта!"
  
  
  Дон Карміне Імбруглія, які суправаджаецца целаахоўнікамі, нетаропка падышоў да белага фургона з надпісам "ФЕДЭРАЛ ЭКСПРЭС".
  
  
  "Паглядзі на гэта!" - прамармытаў ён. “Узбоч ясна як дзень напісана „Федэральны”. У гэтых федэралаў ёсць нахабства. Яны нават рэкламуюць”.
  
  
  "Я ніколі ў жыцці не бачыў нічога больш дурнога", - кудахтаў Паўлі (Ружовае вока) Сканга.
  
  
  "Гэй, што за бздура, так? На двары дзевяностыя. Мы выкарыстоўваем кампутарныя гульні, а федэралы рэкламуюць. Гэта зусім новая гульня ў бейсбол".
  
  
  Усе ад душы пасмяяліся, акрамя дастаўшчыка Federal Express, які стагнаў і катаўся па тратуары, схапіўшыся за жывот, калі кроў хлынула з двух кулявых адтулін каля яго пупка.
  
  
  "Зацягні сукіна сына ўнутр", - загадаў Дон Карміне. "Нам трэба прыбірацца адсюль".
  
  
  Калі Тоні Таліні прывялі ў прытомнасць простым спосабам - сунулі галавой у халодную ваду туалета сацыяльнага клуба на Салем-стрыт, - ён прамармытаў: "Што здарылася?"
  
  
  "Нам трэба ўцякаць", - сказаў Дон Карміне. "Я падрэзаў федэрала. Хутка ўсё гэтае месца будзе кішаць імі".
  
  
  "Гэта не было..."
  
  
  "Не кажы мне. У фугераў на ўсім фургоне было напісана "Федэралы". Мы ўварваліся ўнутр і знайшлі гэта".
  
  
  Дон Карміне патрос чорнай электроннай прыладай, заціснутай у тоўстай лапе. Тоні даведаўся ў ім кампутар для адсочвання пасылак Federal Express.
  
  
  "Гэта была памылка, якую ён спрабаваў укараніць", – растлумачыў Дон Карміне. "Крыху смеласці, так? Падышоў прама да дзвярэй, каб зрабіць тое ж самае".
  
  
  "Але..."
  
  
  Дон Карміне раптам падняў вочы. Усмешка асвятліла яго грубы твар.
  
  
  "Гэй, я толькі што сёе-тое зразумеў!"
  
  
  "У чым справа, бос?" - спытаў Бруна.
  
  
  "Я толькі што зарабіў свае косткі. І з федэралам таксама. Хіба гэта не нешта?"
  
  
  "Віншую, бос", - сказаў Ружовы Вока.
  
  
  "Ты выдатна справіўся", - дадаў Лічынка.
  
  
  "Мне хочацца адсвяткаваць". Давайце прыбярэм адсюль гэтае барахло. Пазней мы знойдзем новае месца. Сёння наша ноч, каб fuggin'howl".
  
  
  Кіраўнік 19
  
  
  
  
  "Я не магу гэтага зразумець", - сказаў доктар Олдас Гёрлінг, вывучаючы новы твар Рыма вопытнымі пальцамі. "Рубцоў мінімум, практычна ніякіх прыкмет нядаўняй аперацыі". Ён павярнуўся да Гаральда Сміта. "Тым не менш, вы далі мне зразумець, што гэты пацыент перанёс шырокую рэканструкцыю асобы ўсяго два тыдні таму".
  
  
  Гаральд Сміт хутка цяміў. Ён сказаў: "Гэта тое, што я зразумеў. Відавочна, адбылася нейкая памылка".
  
  
  "Адбылася мярзота", - з агідай выплюнуў Чиун.
  
  
  "О, я ў гэтым не разбіраюся", - бесклапотна сказаў Рыма. "Мне гэта быццам падабаецца".
  
  
  "Ба!" - сказаў Чыун.
  
  
  Доктар Сміт павярнуўся да свайго галоўнага штатнага лекара.
  
  
  "Доктар Герлінг, не маглі б вы нас прабачыць? Відавочна, у вашых паслугах больш няма неабходнасці".
  
  
  "Як пажадаеце".
  
  
  Доктар Гёрлінг выйшаў з пакоя. Сьміт зачыніў за сабой дзьверы. Ён павярнуўся да Рыма.
  
  
  "Я не ведаю, што сказаць", - сказаў ён, зацягваючы вузел гальштука, які пагражаў яго худому кадыку.
  
  
  Рыма, паціраючы сківіцу і разглядаючы свой новы твар у вертыкальным люстэрку, сказаў: "Падобна, над табой пажартавалі, Сміці".
  
  
  "Гэтаму, вядома, нельга дазволіць працягвацца".
  
  
  Новы твар Рыма пасуровеў. Было балюча, калі мышцы змянілі форму асобы, але яму было ўсё роўна. "Сміт, гэта застаецца ў сіле".
  
  
  Майстар Сінанджу адвёў Гаральда Сміта ўбок.
  
  
  "Імператар, як гэта магчыма?"
  
  
  "Ёсць толькі адно тлумачэнне", - стомлена сказаў Сміт. "Як вы ведаеце, Рыма прайшоў некалькі падобных працэдур у мінулым, кожная з якіх павінна была зрабіць яго непазнавальным.
  
  
  Перад гэтай аперацыяй і па патрабаванні Рыма мы аднавілі некаторыя натуральныя контуры яго асобы. Роўна настолькі, каб задаволіць яго”.
  
  
  "Я чую кожнае слова, якое вы двое гаворыце", - нагадаў ім Рыма без ценю злосці. Ён глядзеў на свой падбародак, і яму падабалася тое, што ён бачыў.
  
  
  "Відавочна, доктар Эксуорсі ненаўмысна аднавіў астатнія кампаненты арыгінальнай асобы", – працягнуў Сміт. "Гэта мае сэнс. Контуры асобы Рыма былі зменшаны ў ходзе паслядоўных аперацый да іх абсалютнай асновы. Доктар Эксуорты, павінна быць, зразумеў гэта і пайшоў у адзіным напрамку, у якім магла развівацца працэдура. Нарошчванне. Ён проста аднавіў апошнія фрагменты сапраўднага Рэмо".
  
  
  "Па-чартоўску добрая праца", - ганарліва сказаў Рыма. “Гэта ранейшы я. Можа быць, крыху больш сталы, але я магу з гэтым жыць. Можа быць, я таксама пачну выкарыстоўваць сваё старое прозвішча”.
  
  
  "Вы гэтага не зробіце", - адрэзаў Сміт. "І вы ведаеце, што гэта сур'ёзнае пытанне".
  
  
  Рыма павярнуўся да Гаральда Сміта. Яго твар быў сур'ёзны, але ў глыбока пасаджаных цёмных вачах свяціліся іскрынкі гумару. Ён атрымліваў асалоду ад спалоху Сміта.
  
  
  "Гэй, - указаў ён, - ты хацеў гэтага, а не я. Ты хацеў твар, які я сцёр з твару зямлі. Ты атрымаў яго. А цяпер ты атрымаў гэта. Прайшло дваццаць гадоў з таго часу, як я хадзіў у такт. У мяне няма сям'і, і ўсе мае так званыя сябры тых дзён, верагодна, забыліся на мяне.Яны ўсё роўна думаюць, што я памёр на электрычным крэсле.Я ўсё яшчэ выглядаю маладзей, чым быў бы, калі б мяне не зацягнулі ў арганізацыю. што ты прыкрыты, а я захаваю свой сапраўдны твар. Рыма ўсміхнуўся. Гэта была яго ранейшая ўсмешка. "Я б сказаў, што гэта спрацавала".
  
  
  Сьміт стаяў, кіпячы ад злосьці, нічога не кажучы.
  
  
  Майстар Сінанджу, засунуўшы рукі ў рукавы свайго кімано колеру бледнай слановай косці, наблізіўся да Рыма. Яго пажылая галава схілілася ў адзін бок, затым у іншы, калі ён крытычна вывучаў твар Рыма.
  
  
  "А", - сказаў ён.
  
  
  "А што?" - падазрона спытаў Рыма.
  
  
  "Доктар не зусім праваліўся".
  
  
  Рыма міргнуў. "Што вы маеце на ўвазе?"
  
  
  "Нічога", - нявінна адказаў Чиун, рэзка адварочваючыся.
  
  
  Рыма зноў міргнуў. Раптам ён павярнуўся да люстэрка. Ён паглядзеў на свае вочы. Яны былі глыбока пасаджаны на яго чэрапе, над ярка выяўленымі скуламі, якія дамінавалі на яго твары з моманту палавога паспявання. Знаёмы твар. Добры, моцны, прывабны, але не будучы сімпатычным.
  
  
  Праблема была ў тым, што вочы былі ў цені.
  
  
  Рыма прыціснуўся носам да шкла.
  
  
  Гэтага не можа быць, думаў ён.
  
  
  Ён падняў падбародак, падстаўляючы вочы святлу. Праблема была ў тым, што ён не мог глядзець проста ва ўласныя вочы.
  
  
  Ці не выглядалі яны злёгку... наперакос?
  
  
  "Сміт, падыдзі сюды на секунду", - паклікаў Рыма.
  
  
  Сміт падышоў, калі Рыма павярнуўся.
  
  
  "Паглядзі на мае вочы", - з трывогай сказаў Рыма. "Як яны выглядаюць?"
  
  
  "Карычневы", - сказаў Сміт, якому не хапала ўяўлення.
  
  
  "Забудзься пра колер. Я маю на ўвазе форму".
  
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  
  "Яны не выглядаюць... ?" - Рыма праглынуў, кінуўшы погляд у бок Чыуна, які дэманстратыўна нюхаў вазу з півонямі на прыложкавым століку. "Яны не выглядаюць ... раскосымі, ці не так?"
  
  
  Сьміт нахмурыўся, пільней узіраючыся ў вочы Рыма.
  
  
  "Нахілі твар уверх. Цяпер уніз. Убок".
  
  
  "Давай, Сміт. Перастань валяць дурня".
  
  
  "Мне шкада, Рыма, але твае бровы адкідаюць цені. Цяжка ясна бачыць.
  
  
  "Што такога страшэнна складанага ў тым, каб вызначыць, карэйскія ў мяне вочы ці не!" Крыкнуў Рыма.
  
  
  "Хіба вы не можаце сказаць?" адказаў Сміт.
  
  
  "Не", - сказаў Рыма, нахмурыўшыся. Ён звярнуўся да Майстра сінанджа. "Што наконт гэтага, Чиун? Што ты прымусіў зрабіць таго доктара?"
  
  
  "Нічога", - сказаў Чыун. "Ён нічога не зрабіў. Ён вярнуў табе ранейшы сумны стан з круглымі вачыма". Голас майстра Сінанджу гучаў бесклапотна.
  
  
  "Ты што, гуляеш са мной у дурныя гульні? Таму што, калі ты..."
  
  
  "У гульні, у якія гулялі, гулялі з тваім тварам, круглавокі", - бесклапотна сказаў Чыун. Ён напяваў. Гэта было шчаслівае напяванне. Гэта быў гул чалавека, які атрымаў невялікую перамогу пасярод паразы.
  
  
  "Я хачу, каб гэты пластычны хірург вярнуўся", – сказаў Рыма. "Я хачу, каб мае вочы акругліліся!"
  
  
  "Я баюся, што ён мёртвы", - бясколерна сказаў Сміт.
  
  
  "У любым выпадку, ад чаго ён памёр?"
  
  
  "Яго забіў круглае вока", - сказаў Чыун. "Хе-хе. Яго забіў круглае вока".
  
  
  "Ш-ш-ш", - раптам сказаў Сміт.
  
  
  - Ты таксама ў гэтым замешаны, Сміт? - горача спытаў Рыма.
  
  
  "Не!"
  
  
  "Тады пра што ён кажа?"
  
  
  "Калі ласка, калі ласка", - сказаў Сміт. "Вы абодва мне патрэбны. У нас крызіс на носе".
  
  
  "Які крызіс?" Рыма хацеў ведаць.
  
  
  "Ты забыўся аб справе IDC, Рыма?"
  
  
  "А, сапраўды", - сказаў Рыма, супакойваючыся.
  
  
  "Ты меў рацыю, Рыма. IDC і мафія нейкім чынам у змове. Пасля таго, як ты лёг пад нож, Чыун выратаваў жорсткі дыск".
  
  
  "Гэта было глупствам. Любы чалавек з не круглымі вачамі мог бы гэта зрабіць", - напышліва сказаў Чіун.
  
  
  "Хар-дэ-хар-хар", - фыркнуў Рыма.
  
  
  "Падобна, што IDC стварыла праграмнае забеспячэнне, спецыяльна распрацаванае для мэт мафіі".
  
  
  Рыма паціснуў плячыма. "Такім чынам, мы здымаем гэта з продажу".
  
  
  Гаральд Сміт паківаў сівой галавой. "Не ўсё так проста. Мы да гэтага часу не ведаем, як гэта адбылося. Гэта будзе тваёй працай, Рыма. Пранікні ў IDC і даведайся праўду. Тады мы прымем меры ".
  
  
  “Няма праблем. У мяне новы твар. Я проста паўторна звярнуся да Тоні Толіні. Ён ніколі больш не западозрыць, што гэта я”.
  
  
  "Тоні Таліні знік без вестак апошнія два тыдні", - роўным голасам сказаў Гаральд Сміт. "Як і вялікая колькасць офіснага абсталявання IDC, у тым ліку факсы, выдзеленыя тэлефоны і іншыя высокатэхналагічныя офісныя матэрыялы".
  
  
  "Ну, мы ведаем, дзе іх знайсці".
  
  
  "Больш няма", - сказаў Сміт. “Сацыяльны клуб на Салем-стрыт быў цалкам закрыты. Бостанская мафія сышла ў падполле. У цяперашні час у нас няма ніякіх зачэпак. Гэта як быццам перастала дзейнічаць”.
  
  
  "Магчыма, у іх адбыўся скок напругі, і іх дыск зноў выйшаў са строю".
  
  
  "Злачынная актыўнасць у Бостане насамрэч узрасла. Мы думаем, што яны дзесьці там. Дзесьці. Магчыма, у IDC атрымаецца намацаць зачэпку".
  
  
  "Я паспрабую", - сказаў Рыма, зноў гледзячы яму ў твар.
  
  
  "Гэтыя вочы прыгожыя", - сказаў ён з сумневам, як быццам спрабуючы пераканаць самога сябе.
  
  
  "Згодны", - сказаў Чыун, нюхаючы півоня так, нібы гэта была самая прыгожая кветка ў свеце.
  
  
  Што прымусіла вочы Рыма кінуцца назад да люстэрка. Яны былі шырокія і круглыя, калі глядзелі на яго ў адказ. Ён зразумеў, што такімі іх зрабіў страх. Ён моцна сціснуў павекі. Раптам яны сталі выглядаць вызначана касымі.
  
  
  Наступныя 10 хвілін Рыма выдаткаваў на тое, каб надаць сваім вачам натуральную форму, не занадта круглую і не занадта вузкую.
  
  
  Ягоны твар зноў пачаў хварэць.
  
  
  Кіраўнік 20
  
  
  
  
  Вэндзі Уілкерсан жыла ў страху.
  
  
  Калі быць больш дакладным, яна працавала ў страху.
  
  
  З таго часу, як знік віцэ-прэзідэнт, які адказвае за працу з сістэмамі, Энтані Таліні, яна задавалася пытаннем, ці будзе яна наступнай. Яна ўзяла водпуск на тыдзень пасля знікнення Тоні Толіні.
  
  
  Ніхто не скардзіўся, што было нядзіўна. Як дырэктар па размяшчэнні прадукцыі, яна была яшчэ менш важная, чым віцэ-прэзідэнт, які адказвае за сістэмную падтрымку – пасада настолькі новая, што ніхто ў IDC не ведаў, што павінен рабіць чалавек, які займае гэтую пасаду.
  
  
  Паколькі ніхто не ведаў, што Тоні Толіні павінен быў рабіць для Bold Blue, яго таксама яшчэ не хапіліся.
  
  
  Праз паўтара тыдня Вэндзі Уілкерсан вырашыла, што можна бяспечна вярнуцца да працы. Ёй патрэбен быў чэк.
  
  
  Дзіўна, думала Вэндзі, абедаючы вычышчаным яблыкам і простым ёгуртам у адноснай бяспецы свайго цьмяна асветленага офіса, як начальства, здавалася, не звяртала ўвагі на ўсю гэтую вар'яцкую бязладзіцу.
  
  
  Яна магла зразумець, як адсутнасць Тоні магла застацца практычна незаўважаным, яго чэкі на заробак за два тыдні запасіліся на стале сакратаркі. Гэта было паўднёвае крыло, куды вышэйшае кіраўніцтва ніколі не адважвалася заходзіць.
  
  
  Але чаму пасля двух безвыніковых візітаў паліцыі адсутнасць зніклых праграмістаў і інжынераў па абслугоўванні кліентаў не была пастаўлена пад сумнеў? Здавалася, што да таго часу, пакуль канчатковы вынік заставаўся адносна нязменным, радзе дырэктараў было ўсё роўна.
  
  
  Вэндзі здрыганулася ў сваім бездакорна пашытым дзелавым гарнітуры, задаючыся пытаннем, жывы Тоні ці мёртвы. Яна была ўпэўнена, што ён мёртвы. Не было іншага тлумачэння, чаму яны не прыйшлі і па яе таксама. Тоні быў карпаратыўным пранырай. Ён бы ў імгненне вока здаў яе мафіі, каб выратаваць сваю шкуру.
  
  
  Калі яна выразала дзельку з яблыка Granny Smith, раздаўся нясмелы стук у дзверы яе ўнутранага кабінета.
  
  
  "Так?" - Сказала Вэндзі.
  
  
  "Міс Уілкерсан, тут ёсць мужчына, які хацеў бы з вамі пагаварыць".
  
  
  "Аб чым?" Спытала Вэндзі, і яе сэрца спынілася. Гэта быў асабісты сакратар Тоні.
  
  
  "О... аб містэры Таліні".
  
  
  Калі акуратная дзелька яблыка Грэні Сміт была гатовая вось-вось быць праглынутай, у Вэндзі раптам перасохла ў роце. Яна паспрабавала праглынуць яблык, яе мозг ліхаманкава цяміў.
  
  
  Яны былі тут!
  
  
  Як толькі дзелька яблыка заслізгаў па яе слізкім страваводзе, у Вэндзі сціснулася горла. Долька яблыка адхілілася ад курсу, выклікаўшы прыступ кашлю.
  
  
  Вэндзі пачала ўзломваць.
  
  
  "Міс Уілкерсан! Міс Уілкерсан! З вамі там усё ў парадку?" запатрабавала адказу сакратарка.
  
  
  "Што адбываецца?" - патрабавальна спытаў жорсткі мужчынскі голас.
  
  
  "Я думаю, яна задыхаецца", - закрычала сакратарка, тузаючы за ручку дзвярэй, якую Вэндзі прадбачліва замкнула.
  
  
  Дзверы ўварваліся ўнутр, падштурхнуты мужчынам з жорсткім тварам і цёмнымі запалымі вачыма, апранутым у дарагі шаўковы гарнітур.
  
  
  Яго жорсткі твар быў напружаным і змрочным, ён набліжаўся да Вэндзі з такой мэтанакіраванасцю, што яна паспрабавала ўцячы ў бяспечнае месца за пісьмовым сталом.
  
  
  Чыясьці рука лягла на плячо ў яе пашытым на замову дзелавым гарнітуры і пацягнула яе назад на сядзенне.
  
  
  Вэндзі ўмольвала б захаваць ёй жыццё, але яна нічога не магла выціснуць са свайго спазміраванага трахеі.
  
  
  На нейкае вар'яцкае імгненне яна задумалася, што заб'е яе ў першую чаргу, перакрытыя дыхальныя шляхі або жудасны кат з мафіі, які прыйшоў, каб сцерці яе з зямлі.
  
  
  З бясспрэчнай сілай мужчына падняў яе на стол і паклаў на сінюю прамакашку, перакуліўшы яе ёгурт. Ён адкінуў яе галаву назад за залаціста-рудыя валасы, у той час як іншая яго рука пацягнулася да яе жывата.
  
  
  Яна закрыла вочы, спадзеючыся, што яблык заб'е яе да таго, як яе згвалцяць. Пасля таго, як яна памрэ, ён зможа рабіць усё, што захоча. Толькі, калі ласка, не раней.
  
  
  Гук быў падобны на лёгкую аплявуху. Але гэта прымусіла жывот Вэндзі здрыгануцца так моцна, што яна ўбачыла зоркі. Усё паветра вылецела з яе лёгкіх.
  
  
  Долька яблыка выскачыла ў яе з рота і ўпала ёй на лоб.
  
  
  "Добра", - сказаў мафіёзны сілавік. "Цяпер ты можаш сесці".
  
  
  Вэндзі адмовілася. Той факт, што яна зноў магла дыхаць, азначаў толькі тое, што яна збіралася пацярпець ад рук мафіёзі.
  
  
  "Я сказаў, зараз ты можаш устаць".
  
  
  "Магчыма, ёй трэба выпіць вады", - бездапаможна выказала здагадку сакратарка.
  
  
  "Схадзі за чым-небудзь", - сказаў сілавік мафіі, зараз яго голас быў менш рэзкім.
  
  
  Вэндзі адкрыла свае зялёныя вочы. На твары, які глядзеў на яе зверху ўніз, былі глыбока пасаджаныя вочы чэрапа. Яны былі плоскімі і мёртвымі, без следа цяпла.
  
  
  "Што ты збіраешся са мной зрабіць?" спытала яна.
  
  
  "Задам табе некалькі пытанняў".
  
  
  Вэндзі села. Яго голас быў прамым, але без пагрозы. "Хто ты?" спытала яна.
  
  
  "Клічце мяне Рыма".
  
  
  Вэндзі зноў адкінулася назад, зачыніўшы вочы. Рыма. Яе горшыя асцярогі апраўдаліся. Яна здрыганулася.
  
  
  Цвёрдая рука зноў прымусіла яе падняцца. Жорсткія, як удар, пальцы прымусілі яе расплюшчыць адно вока.
  
  
  "Чаму ты так сябе паводзіш?" - спытаў забойца па імені Рыма.
  
  
  "Таму што я не ведаю, што яшчэ можна зрабіць", - шчыра адказала Вэндзі.
  
  
  Побач загрукалі высокія абцасы. "Вось твая вада".
  
  
  Той, каго звалі Рыма, узяў у сакратаркі ваду і паднёс да вуснаў Вэндзі. Вэндзі ўзяла папяровы шкляначку ў рукі і з прагнасцю выпіла халодную крынічную ваду. Гэта ніколі не было так смачна, вырашыла яна.
  
  
  "Цяпер вы не пакінеце нас у спакоі, калі ласка?" - сказаў чалавек, які назваўся Рыма.
  
  
  "Вядома".
  
  
  "Не!" - Сказала Вэндзі.
  
  
  "Так", - сказаў Рыма.
  
  
  Сакратар вагаўся. Рыма выцягнуў жоўты аловак з люцытавага трымальніка і ўставіў яго ў электрычную фарматаўку для алоўкаў. Матор завыў. Аловак знік у адтуліне. Завершана.
  
  
  Пацягнуўшыся за іншым, Рыма нядбайна сказаў: "Калі ў мяне скончацца алоўкі, я, магчыма, пачну думаць аб тым, каб выкарыстоўваць пальцы".
  
  
  Сакратарка схавала рукі за спіну і кінулася да дзвярэй, якія ціха зачыніла.
  
  
  Рыма павярнуўся да Вэндзі і сказаў: "Думаю, ніхто не сказаў ёй, што яны робяць адтуліны для алоўкаў занадта маленькімі для пальцаў". Ён усміхнуўся. Вэндзі ўбачыла, што ў яго плоскіх, смяротных вачах няма ні іскрынкі гумару.
  
  
  "Heimlich?" - Спытала Вэндзі, дакранаючыся да свайго горла. Яе стрававод быў падобны на паветраны шарык, які занадта туга нацягнулі.
  
  
  "Называй гэта як хочаш. Я чуў, ты быў блізкі з Тоні Толіні ".
  
  
  "Мы былі ў адной лодцы, калі ты гэта маеш на ўвазе".
  
  
  "У адной лодцы?"
  
  
  Рыма дапамог Вэндзі ўстаць са стала і сесці ў яе крэсла. Яна падняла на яго вочы. Ён выглядаў сапраўды так, як яна ўяўляла сабе сапраўднага Фрэнка Ніці. Яна падумала, ці не быў ён сілавіком.
  
  
  Яна вырашыла не пытацца. Няма сэнсу выводзіць яго з сябе.
  
  
  "Мы абодва сіроты з IDC", – сказала яна.
  
  
  Бровы мужчыны сышліся ў здзіўленні. Ён зморшчыўся, як быццам сам працэс разважання прычыняў боль. Вызначана сілавік, вырашыла яна.
  
  
  "Гэта паўднёвае крыло, куды яны нас кідаюць", - дадала Вэндзі.
  
  
  Мужчына агледзеўся. "Добры офіс".
  
  
  "Вядома, калі вам падабаюцца шестидесятиваттные лямпачкі і ежа з карычневага папяровага пакета замест субсідуемага кафэтэрыя кампаніі".
  
  
  "Цс-ТСС. Як жудасна. Але хопіць аб тваіх праблемах. Я хачу ведаць усё, што можна ведаць пра Тоні Толіні ".
  
  
  "Ён знік".
  
  
  "Я ведаю".
  
  
  "Ён патрапіў у рукі мафіі".
  
  
  "Гэта я таксама ведаю. Але чаго я не ведаю, дык гэта чаму".
  
  
  Вэндзі нахмурылася. "Ты не ведаеш чаму?"
  
  
  "Стаў бы я дарма марнаваць час, калі б зрабіў гэта?" - спытаў мужчына, рассеяна папраўляючы абшэўкі. Яна заўважыла, што рукавы яго кашулі былі занадта доўгія для курткі. Тыповы капюшон. Усё, што яму было патрэбна, - гэта фетравы капялюш з шырокімі палямі.
  
  
  "Хіба вы не з Бостана?" спытала яна.
  
  
  "Наўрад ці".
  
  
  "Значыць, у Нью-Ёрку?"
  
  
  "Наогул-то, я накшталт як брыкаюся".
  
  
  Вэндзі нахмурылася яшчэ мацней. Магчыма, ён усё ж не быў тыповым бандытам.
  
  
  Яна вырашыла рызыкнуць.
  
  
  "Вы з рады дырэктараў?" спытала яна.
  
  
  "Не, але мне становіцца сумна. І я хачу атрымаць адказы на некаторыя пытанні, ці я паспрабую замяніць гэтую дольку яблыка іншы ". Ён пагрозліва ўзважыў у руцэ пажаваную "Грэні Сміт".
  
  
  Звычайна Вэндзі Уілкерсан не спалохалася б простага яблыка, але паколькі яна ледзь не паддалася на ўгаворы з'есці кавалачак аднаго, яна аказалася адпаведна запалоханай.
  
  
  "Чаму б мне не пачаць з самага пачатку?" хутка сказала яна.
  
  
  "Ідзі", - сказаў мужчына, люта адкусваючы ад яблыка.
  
  
  Вэндзі зрабіла глыбокі ўдых і пагрузілася ў працу. "Яны перавялі мяне сюды з бухгалтэрыі. Я пераблытала дзесятковы дроб".
  
  
  Мужчына перастаў жаваць. "Хіба яны не даволі распаўсюджаныя? Як сашчэпкі для паперы".
  
  
  "У электроннай бухгалтарскай кнізе", – растлумачыла Вэндзі. "Гэта азначала, што нашы вынікі аказаліся горш, чым меркавалася. Яны..." Яна завагалася. Яе голас панізіўся да шэпту. "Ім сапраўды прыйшлося звольніць некаторых людзей, каб пакрыць дэфіцыт прагназуемых даходаў".
  
  
  "Ты маеш на ўвазе, адваліць?"
  
  
  "ТССС! Не прамаўляй тут гэтае слова!"
  
  
  "Чаму б і не?"
  
  
  "Міжнародная карпарацыя дадзеных ніколі - паўтараю, ніколі - не звальняе супрацоўнікаў", - растлумачыла Вэндзі. "Яны могуць звальняцца па ўважлівай прычыне, скарачаць пасады ці пераходзіць на працу за межамі IDC, але мы не звальняем людзей. Вось так шмат слоў".
  
  
  "Калі цябе выкінулі на вуліцу, - спытаў Рыма, - у чым розніца?"
  
  
  "Спытайце Тоні Таліні, ці жывы ён яшчэ".
  
  
  "Што гэта значыць?"
  
  
  "Праз тыдзень пасля таго, як мяне павысілі да дырэктара па размяшчэнні прадукцыі, Тоні павысілі да віцэ-прэзідэнта па сістэмнай рабоце".
  
  
  Вэндзі Уілкерсан адвяла погляд, як быццам ёй было сорамна. Яна цяжка праглынула, спрабуючы ўзяць сябе ў рукі.
  
  
  "Так?" Падказаў Рыма.
  
  
  "Яго павысілі, таму што на пасадзе дырэктара па продажах яму прыйшлося звольніць частку персанала. Нажаль, ён выкарыстаў слова на літару "Л"".
  
  
  "Я"?
  
  
  "Адвалі, - сказала Вэндзі, - прэч". Яна вымавіла гэта так, як быццам прамаўляла два незвязаных словы, якія не маюць ніякага аддаленага супадзення ў прыродзе або камерцыі.
  
  
  “Ён выкарыстаў гэтае слова публічна, – працягнула яна, – у прэс-рэлізе. Калі рада дырэктараў пачула пра гэта, яны перавялі яго ў паўднёвае крыло так хутка, што ён усё яшчэ быў у шоку, калі туды пераносілі яго асабістыя рэчы”.
  
  
  "Тайм-аўт. Ты кажаш, ён аблажаўся, але потым яго падвысілі?"
  
  
  "У IDC, - сказала Вэндзі, - калі ты аблажаешся, здараецца адно з двух. Цябе высылаюць з Мамаронека, каб ты ніколі больш пра яго не чуў, цалкам збіты з паскоранага шляху. Ці яны пераводзяць цябе ў паўднёвае крыло, што падобна на другі шанец”.
  
  
  "Наколькі дрэнна гэта можа быць, акрамя слабога святла?"
  
  
  Вэндзі ўздыхнула, страсянуўшы сваімі рудымі валасамі. "Гэта пекла. Па-першае, яны даюць табе пасаду, якая не мае ніякага значэння і не мае канкрэтнага апісання працы. Тады яны ігнаруюць вас, увесь час чакаючы, што вы будзеце прадзюсаваць для фірмы. Калі вы гэтага не зробіце, гэта ўсё роўна што быць пахаваным жыўцом, з пункту гледжання паскарэння працэсу ".
  
  
  "Але табе плацяць, праўда?"
  
  
  "У жыцці ёсць нешта большае, чым грошы, каб ты ведаў", - з'едліва сказала Вэндзі. "Я страціла сваё ахоўнае парковачнае месца і свайго сакратара. У мяне няма ніякіх ільгот. Іншыя крылцы прыкідваюцца, што мяне наогул не існуе. І, што горш за ўсё, я амаль шэсць месяцаў працую дырэктарам па размяшчэнні прадукцыі і паняцця не маю, што мне трэба". рабіць. Што такое размяшчэнне прадукцыі, у любым выпадку? Ты ведаеш?"
  
  
  Рыма нахмурыўся. "Хіба не тамака яны працягваюць у фільмы такія штукі, як рэкламныя шчыты і слоікі з-пад содавай? Нешта накшталт утоенай рэкламы".
  
  
  Зялёныя вочы Вэндзі Уілкерсан пашырыліся так, нібы выбухнулі. Яна ў шоку схапіла Рыма за рукі.
  
  
  “Ты ведаеш! Я маю на ўвазе, ты ўпэўнены? Дзе я магу гэта праверыць? Божа мой. За шэсць жахлівых месяцаў ты першы чалавек, у якога ёсць хоць нейкая зачэпка”.
  
  
  Рыма строс з сябе чэпкія кіпцюры і сказаў: "Давай прытрымлівацца тэмы. Добра, цябе саслалі ў бруднае крыло IDC. Пры чым тут мафія?"
  
  
  Вэндзі Уілкерсан склала рукі пад грудзьмі, абхапіўшы сябе рукамі. "Тоні быў прызначаны віцэ-прэзідэнтам па сістэмнай працы. Бачылі б вы яго ў той першы тыдзень, са стосам слоўнікаў, які спрабуе разабрацца ў апісанні сваёй працы. У рэшце рэшт ён здаўся. Ён вырашыў дабіцца поспеху, спадзяючыся, што нешта пстрыкне " .
  
  
  "І?"
  
  
  "Нічога не дапамагло. Спачатку. Аднойчы мы абедалі ў яго офісе, проста спачувалі. Разумееш?"
  
  
  "Вядома. Я ўвесь час спачуваю. Гэта не дае мне задрамаць".
  
  
  Вэндзі разумела кіўнула. Рыма закаціў вочы.
  
  
  Вэндзі працягвала. "Фірма цярпела паражэнне. Яны аб'явілі аб новай палітыцы. Арыентаванай на рынак. Гэта было рэвалюцыйна. Беспрэцэдэнтна. Да гэтага IDC стварала сістэмы, а затым адаптавала іх да патрэб кліентаў. Але рынак быў занадта мяккім, каб працягваць у тым жа духу. Кіраванне вырашыла. , Што кліент павінен дыктаваць свае ўласныя патрэбы, і IDC павінна паспрабаваць задаволіць іх. Цудоўна, так?"
  
  
  "Хіба гэта не проста яшчэ адзін спосаб сказаць, што кліент заўсёды мае рацыю?" - спытаў Рыма.
  
  
  Вэндзі міргнула. "Я пра гэта не падумала. Можа быць, у рэшце рэшт, гэта было не так ужо рэвалюцыйна".
  
  
  "Думаю, што не", - суха адказаў Рыма.
  
  
  "У любым выпадку, - працягнула Вэндзі, - мы з Тоні абмяркоўвалі, які ўплыў гэта акажа на нас. У тую раніцу я глядзела шоў Джэральда. Ён быў падобны на гэтых жудасных людзей з праграмы абароны сведак. Былых наёмных забойцаў і інфарматараў. Усе яны насілі дурныя капелюшы, парыкі і фальшывыя бароды”.
  
  
  "Гучыць як у любым іншым эпізодзе", - заўважыў Рыма.
  
  
  "Джэральда спытаў аднаго з іх, ці не баіцца ён, што аднойчы мафія дагоніць яго, і мужчына засмяяўся, вы ведаеце. Ён пасмяяўся над гэтай ідэяй. Я да гэтага часу памятаю, што ён сказаў. Ён сказаў: "Мафія нічога не можа мне зрабіць. Яны ўсё яшчэ ў пяцідзесятых. У іх няма камп'ютараў. Яны не могуць прагледзець нумарныя знакі. Яны нават не могуць падаць свае падаткі па электроннай пошце. "Мужчына быў вельмі самаздаволены з гэтай нагоды".
  
  
  "Ты ж не хочаш сказаць..."
  
  
  Зялёныя вочы Вэндзі сталі адбівалымі, як веласіпедныя мігалкі. "Жартам я паўтарыла гэта Тоні. Я сказала, што Мафія - гэта арганізацыя з прыбыткам у сто мільярдаў даляраў у год. Ім патрэбныя кампутары. Ім патрэбныя факсы. Ім патрэбная апрацоўка тэкстаў. Гэта быў жарт, разумееш? Я проста спрабаваў парушыць манатоннасць нашага карпаратыўнага выгнання ".
  
  
  "Толькі не кажы мне..."
  
  
  Вэндзі кіўнула. "Тоні зусім не думаў, што гэта жарт. Ён адразу ўбачыў магчымасці. І ў яго быў гэты дзядзька, якога ён ледзь ведаў.
  
  
  "Дзядзька?"
  
  
  "Дзядзька Ф'яварантэ. Ён быў вялікім чалавекам у Каліфорніі. Цяпер ён у Нью-Ёрку, запраўляе там справамі".
  
  
  "Не дон Ф'яварантэ Пубескіо?" - спытаў Рыма, у якога адвісла сківіца.
  
  
  "Я думаю, гэта прыдатная назва".
  
  
  "Дазвольце мне растлумачыць гэта. Мафія не прыйшла ў IDC. IDC звярнулася да мафіі?"
  
  
  "Ш-ш-ш", - сказала Вэндзі. "Не так гучна. Камісія ўсё яшчэ не ведае".
  
  
  "Яны гэтага не робяць?"
  
  
  "Яны заўсёды ігнаруюць паўднёвае крыло, пакуль яно не прынясе даход або не аблажаецца канчаткова. Тоні пайшоў да свайго дзядзьку, атрымаў згоду на ўдзел у пілотнай праграме, і дзядзька абраў Бостан у якасці першага горада, дзе яны апрабавалі праграму."
  
  
  "ЛАНСКІ?"
  
  
  "Гэта дакладна". Вэндзі здзіўлена нахмурылася. "Як ты даведаўся? Мяркуецца, што гэта камерцыйная таямніца".
  
  
  "Чуткі прасочваюцца вонкі", - суха сказаў Рыма.
  
  
  “Тоні папрасіў праграмістаў распрацаваць праграмнае забеспячэнне, максімальна зручнае для карыстальніка. Гэта быў свайго роду жарт. Прасцей у выкарыстанні, чым віртуальныя машыны. Яны назвалі гэта ў гонар Меера Лански, фінансавага генія мафіі старых часоў”.
  
  
  Рыма пстрыкнуў пальцамі. "Я ведаў, што чуў гэтае імя раней".
  
  
  "Усё ішло добра, пакуль не адбыўся збой цвёрдай кружэлкі ў Бостане. Гэта знішчыла ўсе іх бухгалтарскія запісы. Вы можаце ўявіць сабе гэтых людзей? Якія не робяць рэзервовых копій? Пра што яны маглі думаць?"
  
  
  "О, я не ведаю", - бесклапотна адказаў Рыма. "Магчыма, яны не разглядалі гэта як дадзеныя".
  
  
  Вэндзі нахмурылася. "Што яшчэ гэта магло быць?"
  
  
  "Доказы".
  
  
  Павольнае ўсведамленне прымусіла рысы Вэндзі Уілкерсан абвіснуць.
  
  
  "О. Гэта дакладна. Яны б убачылі гэта менавіта так, ці не так?"
  
  
  "У Бостане за захоўванне рэзервовых копій табе несалодка давядзецца", - сказаў Рыма.
  
  
  "Не трэба разумнічаць. Гэта сур'ёзна".
  
  
  "Гэта вар'яцкія мелодыі", - адрэзаў Рыма. "Паглядзім, ці змагу я сабраць астатняе разам. Калі дыск разбіўся, Толіні паслаў людзей паправіць дыск. Толькі гэта нічога б не выправіла. І яны так і не вярнуліся. Як яму ўдавалася ўберагчы ўсіх гэтых зніклых людзей ад прыцягнення занадта вялікай увагі?"
  
  
  “Ён паслаў толькі кіраўнікоў паўднёвага крыла. Калі яны пачалі адмаўляцца, ён наняў свежых людзей з вуліцы, а затым знішчыў іх рэзюмэ і адмаўляў, што яны ўвогуле калі-небудзь з'яўляліся. Што павінна была рабіць паліцыя? Гэта IDC”.
  
  
  "Па-першае, іх праца".
  
  
  "О, я ведаю, гэта гучыць жудасна", - хутка сказала Вэндзі.
  
  
  "Гэта жахліва. Загінулі людзі".
  
  
  Вэндзі пляснула рукамі. “Я ведаю. Але што мы маглі зрабіць? Тоні спадзяваўся ўсё ўладзіць, а затым ён збіраўся вынесці пілотную праграму на разгляд праўлення. Кропка апоры ў бізнэсе з прыбыткам у мільярд даляраў у год. Яны напэўна зрабілі б яго сябрам праўлення”.
  
  
  "Вы ж не жадаеце сказаць, што кіраванне IDC падпісалася б на абслугоўванне мафіі?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Чаму б і не? Гэта нявыкарыстаны рынак, і мы рухомыя рынкам. Акрамя таго, у нас тут ёсць прымаўка. IDC не можа памыляцца. З карпаратыўнага пункту гледжання, вядома ".
  
  
  "Апошняе пытанне, і я пакіну вас сам-насам з жахамі шестидесятиваттных цыбулін і іх пакаваннем у карычневыя пакеты".
  
  
  "Ты хочаш сказаць, што не збіраешся сцерці мяне з зямлі?" Здзіўлена спытала Вэндзі.
  
  
  "Можа быць, у наступны візіт", - суха сказаў Рыма. "Ёсць ідэі, дзе зараз знаходзіцца гэтая бостанская арганізацыя?"
  
  
  "Не. І я хацеў бы не ведаць".
  
  
  "Сказана як сапраўдная карпаратыўная прылада".
  
  
  "Ты, мусіць, лічыш гэта абразай, праўда?"
  
  
  Кіраўнік 21
  
  
  
  
  Гаральд Сміт сядзеў у ашаломленым маўчанні, пакуль Рыма Уільямс заканчваў свой аповед пра гісторыю Вэндзі Уілкерсан.
  
  
  Рыма разваліўся на доўгай канапе каля дзвярэй офіса Фолкрофта, якая была зачынена. Чиун стаяў у баку, стрымана ігнаруючы свайго вучня.
  
  
  "IDC сапраўды звярнулася да мафіі?" - Што? - выпаліў Сміт, калі нарэшце здабыў дарунак прамовы.
  
  
  "Гэта тое, што яна мне сказала", - сказаў Рыма. "Я б сказаў, што гэта дастатковая прычына, каб закрыць іх назаўжды".
  
  
  Сьміт пакруціў сівой галавой. "Не. Не IDC. Яны занадта вялікія. Акрамя таго, гэта відавочна ашуканская аперацыя. Савет дырэктараў, падобна, не замяшаны ".
  
  
  "З таго, што я чуў", - суха сказаў Рыма, "рада не асоба імкнецца сачыць за парадкам на ўласным заднім двары".
  
  
  "Мы павінны вызначыць месцазнаходжанне цяперашняй штаб-кватэры бостанскай мафіі", – вырашыў Сміт.
  
  
  "У чым праблема? У цябе ёсць твой зручны кампутар. Сядай за яго".
  
  
  "Баюся, гэта немагчыма. Калі б у мяне быў нумар тэлефона, я мог бы ўвайсці ў іх сістэму. Але мы паняцця не маем, дзе яны знаходзяцца. І паверце мне, я шукаў. Дзе б ні знаходзілася іх штаб-кватэра, гэта не відавочнае месца”.
  
  
  "Добра. Затым мы з Чіуном адправімся ў Бостан і пачнем пераварочваць горад з ног на галаву. Мы вылавім некалькіх разумных хлопцаў, падтрасім іх і прымусім прывесці нас да галоўнага гнязду.
  
  
  Сьміт задуменна пацярабіў свой бездакорна паголены падбародак. За празрыстымі лінзамі акуляраў без аправы яго слабыя шэрыя вочы глядзелі задуменна.
  
  
  "Калі мы ўвойдзем і знішчым іх, нават да апошняга чалавека, гэтага будзе недастаткова", - сказаў Сміт.
  
  
  "Вядома, было б", - фыркнуў Рыма.
  
  
  "Маўчаць, акругліўшы вочы", - раўнуў Чиун, упершыню звяртаючыся да Рыма. "Вядома, гэтага было б недастаткова".
  
  
  "О так?" Рыма зароў, паварочваючыся. "З якога гэта часу ты супраць вырашэння праблемы шляхам знішчэння ворага?"
  
  
  "Калі мой імператар знойдзе спосаб лепей", – парыраваў Чыун. "Скажы круглавокаму, імператар. Дай яму сілу твайго яркага сонечнага святла".
  
  
  "О, брат", - прастагнаў Рыма.
  
  
  Сміт сказаў: "З таго, што ты мне расказаў, Рыма, вынікае, што гэта санкцыянавана і зрэжысіравана донам Фіяварантэ Пубескіо з Нью-Ёрка. Калі мы проста знішчым бостанскую мафію, дон Фіяварантэ перанясе пілотную праграму LANSCII у іншае месца або адновіць яе ў Масачусэтсе ". Сміт зрабіў задуменны твар. "Не, мы павінны спачатку настолькі дыскрэдытаваць сістэму ЛАНСКІ ў вачах Пубескіа, каб ён цалкам адмовіўся ад яе. Тады мы зможам абрынуцца на бостанскую мафію".
  
  
  "Спачатку я галасую за папераджальную зачыстку", - сказаў Рыма.
  
  
  "Я галасую супраць", - сказаў Чыун.
  
  
  "Што цябе ўсёткі грызе, Чіун?" Патрабавальна спытаў Рыма.
  
  
  "Ты так і не патэлефанаваў мне".
  
  
  "Твой дзяўбаны тэлефон быў заняты! Ты рыхтаваў тую схему пластычнай хірургіі са Смітам, памятаеш?"
  
  
  "Вы, відавочна, памыліліся нумарам", - чмыхнуў Майстар сінанджу.
  
  
  "Неаднаразова?"
  
  
  "Наўмысна".
  
  
  "Тады будзь па-твойму", - з агідай сказаў Рыма. Ён устаў. "Дарэчы, Сміці, ты меў рацыю. Гэты крыклівы касцюм зрабіў сваю справу. Вэндзі думала, што я бандыт ".
  
  
  "Відавочна, гэтая жанчына добра разбіралася ў людзях", – чмыхнуў Чыун.
  
  
  "Ведаеш, - сказаў Рыма, падымаючы шаўковы рукаў да святла, - я так даўно не апранаў нічога падобнага, што забыўся, якое гэта навобмацак. Гэтыя рэчы гарачыя".
  
  
  "Тады здымі гэты абсурдны ўбор", – сказаў Чыун.
  
  
  "Калі ласка, не трэба, Рыма", - рэзка сказаў Сміт. "Я шкадую, майстар Чыун. Але новы твар Рыма..."
  
  
  - Ты маеш на ўвазе мой ранейшы твар, - уставіў Рыма, падміргваючы Чыуну. Майстар Сінанджу раздражнёна замітусіўся па пакоі.
  
  
  "...азначае, што яго немагчыма даведацца ў IDC і ў Бостане", - працягнуў Сміт. "Касцюм схавае яго буйныя запясці, што зробіць ідэнтыфікацыю практычна немагчымай. Гэта спатрэбіцца яму, калі мы пачнем пранікаць ва ўнутраны круг.
  
  
  "І як ты збіраешся гэта зрабіць?" - зацікаўлена спытаў Рыма.
  
  
  "Бліскуча", - сказаў Чыун.
  
  
  "Я разглядаю нашу кампанію як маючы тры напрамкі", – задуменна растлумачыў Сміт. "Пранікненне. Замяшанне. І разбурэнне".
  
  
  "Я прыму разбурэнне", - сказаў Рыма.
  
  
  "Замяшанне больш падыходзіць для Рыма", – хутка сказаў Чыун. "Дазволь мне знішчыць, аб імператар".
  
  
  Гаральд Сміт улагоджва падняў руку. "Калі ласка, калі ласка. Мы можам пасеяць замяшанне, толькі калі зможам атрымаць доступ да сістэмы LANSCII".
  
  
  "Ёсць ідэі?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Так", - сказаў Сміт. "Думаю што так". Ён паглядзеў на Майстра Сінанджу. "А майстар Чыун будзе нашым траянскім канём".
  
  
  "Гэта я хацеў бы ўбачыць", - сказаў Рыма.
  
  
  "Вядома, я буду рады выканаць загад майго імператара", - сказаў Чыун, цырымонна кланяючыся. Яго прыжмураныя вочы кінуліся ў бок Рыма. "Хоць бы для таго, каб паказаць пэўным людзям сапраўдную каштоўнасць досведу і мудрасці".
  
  
  "Паехалі", - сказаў Рыма. "Я не стары, і ўсе астатнія могуць адправіцца ў падарожжа з пачуццём віны на Марс".
  
  
  "Як ты прапануеш мне нанесці ўдар па гэтых рымскіх злодзеяў?" Спытаў Чіун, выпростваючыся.
  
  
  "Ужываючы супраць іх іх уласныя метады".
  
  
  Рыма і Чыун звярнуліся да Гаральда Сміта за асветай.
  
  
  "Пачнем з вымагальніцтва", - сказаў Сміт.
  
  
  Кіраўнік 22
  
  
  
  
  Уолтар Уэлд Хіл з Уэлслі-Хілз знаходзіўся на вяршыні імперыі нерухомасці, якая была толькі крыху менш хісткай, чым трыццаць сем размоклых пластыкавых шкляначак, пастаўленых адзін на іншы.
  
  
  Бо Уолтар Уэлд Хіл купіўся на Масачусецкі цуд. Праўда, ён быў рэспубліканцам старой загартоўкі, а папярэдні губернатар быў злосным тролем дэмакрата, але бізнэс ёсць бізнэс. І хто мог бы паспрачацца з аглушальным поспехам?
  
  
  Калі эканоміка штата Масачусэтс выбухнула падобна вадароднай бомбе, у роўнай ступені спарадзіўшы прагнасць, грошы і экспансію, рухомую імклівым ростам коштаў на нерухомасць, нястрымнай фінансавай безадказнасцю і эканомікай, якая падсілкоўваецца футурыстычнымі кампутарнымі будынкамі, якія прараслі ўздоўж шашы 128 пагрузіўся з усімі дваццаццю пальцамі рук і ног.
  
  
  Hill Associates узводзіла офісныя паркі, хмарачосы і кандамініюмаў усюды, дзе быў хоць кавалак бруду. Не тое каб адсутнасць жмутка зямлі калі-небудзь замінала ім. Ідэальна трывалыя хмарачосы былі пераўтвораны ў руіны ў цэнтры шырокага цэнтра Бостана, каб быць замененымі новымі будынкамі, галоўнай перавагай якіх было тое, што яны былі ў два разы вышэй і арандаваліся за плошчу, у пяць разоў перавышае плошчу іх папярэднікаў.
  
  
  Hill Associates практычна ў адзіночку затыкала праломы ў бостанскім хмарачосе на працягу 1980-х гадоў.
  
  
  Цяпер, у пачатку 1990-х, Hill Associates балансавала на мяжы банкруцтва ў штаце, дзе занятасць вылічалася двухзначнымі лікамі, кампутарная індустрыя сышла на захад, а прыбыткі скончыліся, як мандарын у Гобі.
  
  
  Са свайго кабінета высока ў Уочусэт Білдынг, недалёка ад Паўднёвага вакзала, Уолтар Уэлд Хіл, чые продкі прыбылі ў краіну магчымасцяў на караблі, які рухаўся непасрэдна за "Мэйфлаўэрам", дзень за днём, тыдзень за тыднем назіраў, як сямейны стан засмоктваецца ў эканамічны. , якой было Садружнасць Масачусэтс.
  
  
  Хіл перачытваў дакументы аб банкруцтве, калі яму патэлефанавала сакратарка.
  
  
  "Так?" нацягнута перапытаў ён. Яго раздражняла звяртацца да таннай хітрыкі банкруцтва. Гэта было так ... распаўсюджана.
  
  
  "Містэр Мардэразян на другой лініі".
  
  
  "Ці важна гэта?" - Спытаў Уолтар Уэлд Хіл, які, хоць і перабудоўваў Бостан, не запляміў свае дагледжаныя рукі паўсядзённым кіраваннем будынкам. Вось чаму ён наняў такіх людзей, як Мардэразян, каб кіраваць Mattapoisett Management. Хілз пабудаваў. Ім не ўдалося. Іншым людзям удалося.
  
  
  "Ён кажа, што гэта так".
  
  
  "Вельмі добра", - сказаў Уолтар Уэлд Хіл, націскаючы кнопку другой лініі і здымаючы трубку.
  
  
  "Містэр Хіл, здаецца, у нас праблема".
  
  
  "Раскажы мне пра гэта", - суха папрасіў Хіл, ушчыкнуўшы сябе за пераноссе. Гэта дапамагло яму пазбавіцца ад галаўных боляў у пазухах носа, якія з кожным тыднем рабіліся ўсё больш надакучлівымі.
  
  
  "Сёння раніцай я праязджаў міма будынка Мане", - сказаў ён дзіўным голасам.
  
  
  "І хто ж гэта?" - спытаў Хіл, які рэдка турбаваў сябе разумовай інвентарызацыяй сваёй уласнасці, калі былі добрыя часы, і зараз яму было ўсё роўна, што гэта не так.
  
  
  "Новая. Унізе, у Оўінсі".
  
  
  "О, так", - сказаў Хіл, моршчачыся. Гэта вярталася да яго. На беразе Непансэт-Рывер, у Куінсі, быў участак салёнага балота з відам на Бостан. На працягу дзесяцігоддзя іншыя будаўнікі ўзводзілі там офісныя будынкі, якія запоўніліся на працягу тыдня пасля пераразання стужачкі. Ён распрацаваў апошні пакінуты ўчастак у канцы буму. Але толькі пасля таго, як іншыя будынкі не пагрузяцца ў багністую глебу, як ён чакаў, яны маглі б.
  
  
  Цяпер, праз тры гады пасля пераразання стужачкі, не было арандавана ніводнага офіснага памяшкання, і Hill Associates штомесяц плаціла за абслугоўванне больш за сорак тысяч долараў.
  
  
  Хіл павысіў голас. "Я не думаю, што гэта згарэла дашчэнту, выпадкова?"
  
  
  "Не, містэр Хіл. Але там занята".
  
  
  Бяскроўныя пальцы Уолтара Уэлд Хіла адарваліся ад яго доўгага носа. Яго налітыя сіняй крывёю вочы звузіліся ў замяшанні.
  
  
  "Заняты. Калі гэта адбылося?"
  
  
  “Гэтага ніколі не было. Мы больш за год не паказвалі гэтае месца патэнцыйнаму арандатару. Але калі я праязджаў міма, там гарэла святло, людзі ўваходзілі і выходзілі. Парковачныя месцы былі запоўненыя. Наколькі я разумею, гэта працягваецца ўжо больш за тыдзень”.
  
  
  "Скватэры?" выпаліў Уолтар Уэлд Хіл, для якога нішто з таго, што адбывалася на поўнач ад Род-Айленда і на поўдзень ад Нью-Гэмпшыра, больш не было нечаканасцю.
  
  
  "Я не ведаю, як яшчэ гэта растлумачыць".
  
  
  "Вы, вядома, супрацьстаялі ім".
  
  
  "Я атрымаў адпор, містэр Хіл. Фактычна, я быў сілком выгнаны".
  
  
  "Але ты кіруеш Мане!"
  
  
  "Гэты факт, падобна, не меў ніякага значэння для супрацоўнікаў службы бяспекі LCN".
  
  
  "Ніколі пра іх не чуў".
  
  
  “Я таксама. У тэлефоннай кнізе Новай Англіі для іх таксама няма спісу. Я праверыў”.
  
  
  "Гэта абсурд. Ты піў, Мардэразян? Нельга весці бізнес без тэлефонаў. Нават у гэтай дзяржаве, падобнай на жарт аб трэцім свеце".
  
  
  "Але ў тым і справа, містэр Хіл. СЕТКА сцвярджае, што ў іх няма тэлефоннай сувязі з будынкам, але я запомніў нумар тэлефона на стойцы рэгістрацыі. Гэта працуе. І ў іх ёсць усе камунікацыі - вада, каналізацыя і гэтак далей, але няма ніякіх запісаў аб якіх-небудзь падключэннях, зробленых камунальнымі кампаніямі”.
  
  
  "Як, - спытаў Уолтар Уэлд Хіл, - гэта магчыма?"
  
  
  "Я б выказаў здагадку, што шляхам подкупу".
  
  
  "І ў каго, - працягваў Хіл, - маглі б быць грошы, каб падкупіць кагосьці ў гэтым штаце?"
  
  
  "LCN робіць, я мяркую".
  
  
  "Дайце мне гэты нумар", - рашуча сказаў Уолтар Уэлд Хіл.
  
  
  Запісаўшы нумар у нататнік з Шытая папера, Уолтар Уэлд Хіл павесіў трубку і адразу набраў нумар. Нізкі мужчынскі голас адказаў пасля першага гудку.
  
  
  "LCN. Мы зарабляем грошы старамодным спосабам".
  
  
  Уолтар Уэлд Хіл міргнуў. Ён ужо чуў гэтую крылатую фразу раней. Аднак у дадзены момант ён не мог успомніць, што гэта такое.
  
  
  "Калі ласка, злучыце мяне з вашым самым выдатным кіраўніком", - цвёрда сказаў ён. "Тэлефануе містэр Хіл з Hill Associates".
  
  
  "Вам патрэбны наш фармацэўтычны аддзел, забаўкі, крэдыты, агароджа або ўтылізацыя адходаў?"
  
  
  "Што, чорт вазьмі, за фірмай ты там кіруеш?"
  
  
  "Паспяховы", - сказаў дзіўны голас. Ён гучаў сумна.
  
  
  "Зразумела. І хто тут галоўны?"
  
  
  "Мы не выкарыстоўваем імёнаў, прыяцель. Палітыка кампаніі".
  
  
  "Вельмі добра, паколькі вы, падобна, поўныя рашучасці ўскладніць мне жыццё, калі ласка, паведаміце таму, хто адказвае за ваша даволі разнастайнае прадпрыемства, што ўладальнік комплексу, у якім вы ў цяперашні час незаконна пражываеце, збіраецца патэлефанаваць у сваю юрыдычную фірму" Грынгласс, Корнголд і Блюстоун".
  
  
  Рушыла ўслед паўза. "Адну секунду. Я злучу вас з КМ".
  
  
  "Гэта ГМ, дурніца". Уолтар Уэлд Хіл суха ўсміхнуўся, слухаючы чараду гудкоў, калі званок перанакіроўваўся праз будынак, у якім афіцыйна не было якая працуе тэлефоннай сістэмы. Згадка яго юрыдычнай фірмы нязменна прыводзіла да жаданага выніку.
  
  
  Праз імгненне грубы, рыпучы голас запатрабаваў: "Так. Чаго ты хочаш?"
  
  
  "Э-э, я папрасіў пагаварыць з чалавекам, які адказвае за LCN ".
  
  
  "Гэта я так кажу. Што там наконт юрыстаў?"
  
  
  "Вы займаеце мой будынак".
  
  
  "Гэта смярдзючая ўстанова?"
  
  
  "Гэта выдатная структура", - суха сказаў Уолтар Уэлд Хіл.
  
  
  "Калі ты спытаеш мяне, то гэта выглядае так, як быццам гэта было зроблена са старых сонцаахоўных акуляраў", - фыркнуў грубы голас. "Ты калі-небудзь бачыў гэтыя вокны? Цёмна. Я ніколі не бачыў вокнаў такімі цёмнымі. Гэта цуд, што мы можам бачыць іх наскрозь. Адзіная прычына, па якой я ўзяў гэтае месца, была ў тым, што яно было пустым, і ў мяне не было часу нікога высяляць”.
  
  
  "Дзякуй за ваша меркаванне", - суха сказаў Хіл. "Да каго я маю задавальненне звярнуцца?"
  
  
  "Кліч мяне Кадылак. Усё так называюць".
  
  
  “Дзіўная назва. Што ж, містэр Кадылак, баюся, вы сапраўды ўляпаліся ў гэтую справу. Незаконны занятак камерцыйнага жылля з'яўляецца крымінальным злачынствам у гэтым штаце”.
  
  
  "Без жартаў?" Голас гучаў здзіўлена, як у разумнай малпы, якая выявіла, што банан можна ачысціць. "Аднойчы мяне арыштавалі за крымінальнае злачынства. Яны абвінавацілі мяне ў беспарадках. Я ўсяго толькі гуляў у "Джоні на поні" з парай хлопцаў, якія завінаваціліся камусьці некалькі баксаў. З-за ўсіх пераламаных костак копы назвалі гэта бунтам. Хіба гэта не бунт?"
  
  
  "Мне не смешна".
  
  
  "Не варта. Я не жартаваў. Так што ў цябе ў галаве?"
  
  
  "Паколькі мы, здаецца, так свабодна распараджаемся маім будынкам, я мяркую, вы павінны мне, прынамсі, грошы за арэнду".
  
  
  "Арэндная плата! За гэта ўбогае месца? У мяне ёсць для цябе навіны, прыяцель. У гэтым месцы не было святла, тэлефонаў і вады. Мне прыйшлося падлучыць іх самому. І павер мне, гэта каштавала немалых грошай. Я мяркую, ты мне павінен за тое, што я так добра сабраў твой вушак”.
  
  
  "Чаму б нам не папрасіць маіх адвакатаў абмеркаваць дэталі з вашымі адвакатамі, мой дарагі?" - прапанаваў Уолтар Уэлд Хіл.
  
  
  "Адвакаты? У мяне няма ніякіх адвакатаў".
  
  
  "Чаму я не здзіўлены?" сказаў Уолтар Уэлд Хіл з сухім, як тост, уздыхам.
  
  
  "Я мяркую, мы не можам весці бізнес, ці не так? Я маю на ўвазе, з кім твае адвакаты будуць размаўляць, калі ў мяне няма сваіх адвакатаў? Мой паштальён?"
  
  
  "Чаму б мне проста не наведаць памяшканне са сваімі адвакатамі?"
  
  
  "Колькі ў вас іх?"
  
  
  "Я мяркую, што ў фірме "Грынглас, Корнголд і Блюстоун" працуе каля тузіна судовых адвакатаў і іншых функцыянераў".
  
  
  "Грынглас, Корнголд і Блюстоун!" - выбухнуў грубы голас. "Яны гучаць як гробаныя ювеліры. Ты ўпэўнены, што яны юрысты?"
  
  
  "Так здарылася, што яны самыя выбітныя людзі ў штаце", – кісла сказаў Хіл, думаючы: "Гэты чалавек – станоўчы вульгарыст".
  
  
  "Добра, вось што я табе скажу. Я бачу, ты ставішся да гэтага сур'ёзна. Пакліч сваіх адвакатаў. Прывядзі іх сюды. Усіх іх. Усіх да адзінага. Я збяру сваіх людзей, і мы задаволім вячоркі. Як табе гэта гучыць?"
  
  
  "Стомна", - сказаў Уолтар Уэлд Хіл, які ніколі раней не сустракаў дзелавога чалавека, які не ператвараўся б у жэле пры згадванні імёнаў адвакатаў Грынгласса, Карнголда і Блюстоўна. Падобна, яму давядзецца прайсці праз гэта. Асабіста.
  
  
  "Я буду на працягу гадзіны", - паабяцаў ён.
  
  
  "Выдатна. Я не магу дачакацца. Проста папрасі кадылак. Я СМ".
  
  
  "Я веру, што гэта GM".
  
  
  "Не тут, гэта не так".
  
  
  Калі Уолтар Уэлд Хіл павесіў трубку, ён яшчэ раз ушчыкнуў сябе за пераноссе. Гэта было сапраўдным падзеннем для чалавека, які прадставіў Бостану арку Паладыё.
  
  
  Белы "Лінкольн" Уолтара Уэлда Хіла прыбыў на фешэнэбельную стаянку праз сем хвілін пасля таго, як розныя аўтамабілі Greenglass, Korngold і Bluestone заехалі на паркоўку Manet Building, размешчаную ў выгіне шчупальцападобнага прытоку ракі Непансэт.
  
  
  Сол Грынгласс, старэйшы партнёр, замітусіўся, яго скураны партфель ручной працы ўсхвалявана пераходзіў з рук у рукі.
  
  
  "Мы гатовы, містэр Хіл", - сказаў Сол Грынгласс, якому, паколькі ён не быў брахманам, не дазвалялася называць хрысціянскае імя Уолтара Уэлда Хіла.
  
  
  "Вельмі добра", - сказаў Уолтар Уэлд Хіл, прыкрываючы вочы далонню, калі паглядзеў на бліскучы серабрыста-блакітны фасад будынка Мане з люстранога шкла. Ён нахмурыўся. "Гэта нагадвае табе пра сонцаахоўныя акуляры?"
  
  
  Сол Грынгласс падняў вочы. "Трохі. Ну і што?"
  
  
  Уолтар Уэлд Хіл нахмурыўся, як трунар. "Нічога. Нам лепш разабрацца з гэтым".
  
  
  Іншыя юрысты выстраіліся ў шэраг за Уолтарам Уэлдам Хілам, калі ён накіраваўся да ўваходу ў фае з алюмініевай рамай.
  
  
  У двух кроках ззаду Сол Грынгласс амаль літаральна паціраў рукі ў прадчуванні.
  
  
  "Калі яны ўбачаць, як мы прыплываем вось так, усім натоўпам, яны вызначана задаволяць змову", - хіхікнуў ён. "Мне падабаецца, калі яны задавальняюць змову".
  
  
  "Так", - няпэўна адказаў Уолтар Уэлд Хіл. Ён паняцця не меў, што азначае "плоц". Гэта было адно з тых вульгарных яўрэйскіх слоўцаў. Ён з усяе сілы стараўся заставацца незнаёмым з імі, гэтак жа, як ён старанна выключаў сілы Грынгласса, Карнголда і Блюстоўна са свайго сацыяльнага кола.
  
  
  Яны прайшлі ў даволі крыклівы вестыбюль. За выгнутым сталом мужчына-ахоўнік уткнуўся тварам у газету аб скачках. Ён дэманстратыўна ігнараваў іх.
  
  
  Даведнік выглядаў як меню ў заняпалай забягалаўцы: белыя пластыкавыя літары, прымацаваныя да нясмачнай аквамарынавай дошцы. Некаторыя літары былі насамрэч перакошаныя.
  
  
  Уолтар Уэлд Хіл прачытаў спісы дэпартаментаў.
  
  
  Імёнаў не было. Але паміж "Consiglieri" і "Спагнанне даўгоў" - дзіўныя спісы, гэтыя - быў яшчэ больш дзіўны спіс: "Бос".
  
  
  "Як пацешна", – сказаў Уолтар Уэлд Хіл, адзначыўшы, што "Бос" панаваў на пятым паверсе.
  
  
  Яны разам набіліся ў прасторны ліфт. Ён быў напоўнены музыкай, з якой Уолтар Уэлд Хіл, нягледзячы на ўвесь яго разнастайны сацыяльны досвед, ніколі не сутыкаўся.
  
  
  "Маё слова. Гэта гучыць як опера".
  
  
  "Я думаю, гэта Севільскі цырульнік", - сказаў Сід Корнголд.
  
  
  "А?"
  
  
  "Расіні", - падказаў Эйб Блюстоун.
  
  
  "Прынамсі, іх густы не зусім сапсаваныя", - прамармытаў Уолтар Уэлд Хіл, моршчачыся ад уласнага ўжывання асабліва хваравітага слова.
  
  
  Ліфт спыніўся, бразнуў і выпусціў іх на пятым паверсе.
  
  
  Размахваючы партфелямі, выпучыўшы наперад сківіцы, юрыдычная кантора Грынгласа, Корнголда і Блюстоўна крочыла ў нагу са сваім кліентам, пакуль той прабіраўся па лабірынце калідораў з нержавеючай сталі.
  
  
  "Што гэта за дзіўны пах?" — Спытаў Хіл, наморшчыўшы свой доўгі нос і прынюхваючыся.
  
  
  Калектыўныя насы Грынгласса, Карнголда і Блюстоўна таксама пачалі прынюхвацца да паветра. Нарэшце малодшы юрыст рызыкнуў выказаць сваё меркаванне.
  
  
  "Траўка", - сказаў ён.
  
  
  "Што гэта па-ангельску?" Хіл спытаў Сола Грынгласа.
  
  
  "Марыхуана".
  
  
  "Мілорд! Хіба гэта не незаконна?"
  
  
  "Апошняе, што я чуў".
  
  
  Яны выявілі, што пах зыходзіў з-за секцыі з надпісам "ФАРМАЦЭЎТЫЧНЫЯ ПРЕПАРАТЫ".
  
  
  "Як дзіўна", - прамармытаў Уолтар Уэлд Хіл. "Можна падумаць, што лекары не сталі б песціцца такімі непрыемнымі лекамі. Нагадай мне паведаміць аб LCN у AMA".
  
  
  "Так, містэр Хіл".
  
  
  Яны прайшлі ў канец доўгага белага калідора, з якога зыходзіў яшчэ больш непрыемны пах.
  
  
  "Што гэта за рэзкі пах?" - спытаў Хіл.
  
  
  "Часнок".
  
  
  "Фу", - сказаў Хіл, заціскаючы ноздры вялікім і паказальным пальцамі. "Агідна".
  
  
  Уолтар Уэлд Хіл усё яшчэ заціскаў ноздры ад абразлівага этнічнага паху, калі яны падышлі да чорных дзвярэй у канцы доўгага калідора, перад якой стаялі на варце двое буйных мужчын.
  
  
  Спачатку Уолтар Уэлд Хіл прыняў іх за адвакатаў LCN, таму што яны насілі паласатыя касцюмы. Пры другім поглядзе ён заўважыў, што палосы былі даволі шырокімі нават для нядбайных стандартаў таго часу.
  
  
  А мужчыны, уціснутыя ў касцюмы, хутчэй былі падобны на партовых рабочых, падумаў Хіл.
  
  
  Сол Грынгласс падышоў да аднаго з вартавых.
  
  
  "Я містэр Грынгласс з "Грынглас, Корнгалд і Блюстоун", які прадстаўляе містэра Уолтара Уэлд Хіла", - абвясціў ён.
  
  
  Адзін з мужчын адступіў убок, каб паказаць друкаваныя літары "МІНІСТР па барацьбе са злачыннасцю" на белых дзвярах. Іншы адчыніў дзверы і прасунуў галаву ўнутр.
  
  
  "Бос. Кампанія. Я думаю, гэта з-за юрыстаў ".
  
  
  "Выдатна", - прагрымеў грубы голас. "Выдатна. Я люблю юрыстаў. Запрасіце іх. Запрасіце іх прама цяпер".
  
  
  Грубіян каля дзвярэй паказаў ім вастрыём сківіцы, каб яны ўваходзілі.
  
  
  Уолтар Уэлд Хіл дазволіў старэйшым партнёрам апярэдзіць сябе. Гэта зрабіла б яго ўласнае з'яўленне яшчэ больш уражлівым. І ён хацеў скончыць з гэтым выпрабаваннем як мага хутчэй. За ўсе пакаленні Хілз ён ніколі раней не чуў пра падобнае. Скваттэры ў нашы дні. Да чаго коціцца мір?
  
  
  Калі Уолтар Уэлд Хіл нарэшце пераступіў парог, ён апынуўся ў доўгай канферэнц-зале.
  
  
  Тут было некалькі дзіўных памяшканняў, такіх як даволі каталіцкія партрэты на сценах, а ў адным куце - вялікая чорная пліта, якой месца ў задняй частцы рэстарана нізкага класа. На адной сцяне вісела таблічка з надпісам:
  
  
  Мы ЗАРАБЛЯЕМ ГРОШЫ старамодным спосабам. МЫ ІХ КРАДЗЕМ.
  
  
  "Гэта няслушна", - прамармытаў Уолтар Уэлд Хіл, яго вочы звярнуліся да мужчыны, які ўстаў з далёкага канца стала, прама пад шыльдай. На ім быў гарнітур з акулай скуры па-над чорнай кашуляй. Яго гальштук быў белым. Безнадзейнае спалучэнне. Відавочна, няхітры.
  
  
  "Заходзьце, заходзіце", - сказаў мужчына, шырока жэстыкулюючы. "Я Кадылак. Сардэчна запрашаем у "Каза Ностра, Інкарпарэйтэд"".
  
  
  За гэтай заявай рушыла ўслед мёртвая цішыня. Кожны член Greenglass, Korngold і Bluestone застыў на паўдарогі.
  
  
  Чалавек у гарнітуры з акулавай скуры пачаў хіхікаць. "Што?" - спытаў ён. “Ты думаеш, я сур'ёзна? Гэта жарт. Я проста пажартаваў. Шчыра. Проста невялікі жарт, каб зняць напружанне. Не будзь увесь час такім сур'ёзным. Гэта шкодна для стрававання”.
  
  
  Ніхто не засмяяўся, але ва ўсіх аднавілася нармальнае дыханне.
  
  
  Сол Грынгласс шпурнуў свой скураны партфель на стол для нарад са словамі: "Містэр Кадылак, у мяне тут позва аб яўцы да высокашаноўнага суддзі Джона Джозэфа Маркхэма з Вышэйшага суда Дэдхэма".
  
  
  "Прытрымайце коней", - сказаў чалавек у гарнітуры з акулай скуры. "Хто з вас Хіл?"
  
  
  "Я Уолтар Уэлд Хіл", - пагардліва сказаў Уолтар Уэлд Хіл.
  
  
  Мужчына паспешна выйшаў з-за стала для нарад. "Рады пазнаёміцца", - сказаў ён, беручы правую руку Хіла і размахваючы ёю, як вадзяной помпай. "Гэта вашыя адвакаты?"
  
  
  "Вядома", - сказаў Хіл, спрабуючы вызваліцца.
  
  
  "Цудоўна. Я ніколі ў жыцці не бачыў столькі юрыстаў. Яны падобныя да яўрэяў. Яны яўрэі?"
  
  
  "Я веру, што так яно і ёсць. Што з гэтага?"
  
  
  “Гэй, я нічога такога не меў на ўвазе. Юрыст ёсць юрыст, праўда? А з габрэяў атрымліваюцца выдатныя юрысты. Яны разбіраюцца ў бізнэсе. Разумееце, што я маю на ўвазе? Гэта добра, калі вы наладжваеце вячоркі”.
  
  
  "Я мяркую, іх уклад будзе значным. Цяпер вы гатовы выканаць мае пажаданні?"
  
  
  Невысокі грубы мужчына зморшчыў твар, пакінуўшы выглядаць адзінае вока з мясістага вузла. "Ты збіраешся паспрабаваць выселіць мяне?"
  
  
  "Не, я абсалютна сапраўды збіраюся выселіць цябе, скватэр".
  
  
  “Гэй, так атрымалася, што я стаю пяць-адзінаццаць. Я не прысадзісты. Каго ты называеш прысадзістым? Мяне абурае гэтую заўвагу”.
  
  
  Мужчына кідаўся па пакоі, як танцуючы мядзведзь, ускідваючы рукі з тупымі пальцамі і жэстыкулюючы пры кожным слове. Ён нагадаў Уолтару Уэлду Хілу метрдатэля ў Polcari's, прыстойным рэстаране этнічнага кшталту.
  
  
  "Абурайцеся колькі хочаце, - холадна адказаў ён, - але вы вызваляеце гэтае памяшканне".
  
  
  "Гэй, не выкарыстоўвай пры мне гэтую мову. Я з fuggin' Brooklyn. Ты думаеш, я зараз не разумею, што азначаюць гэтыя словы? Ты думаеш, я не ведаю, што маюць на ўвазе ўсе гэтыя адвакаты?"
  
  
  "Я ўпэўнены, што ты разумееш", - парыраваў Уолтар Уэлд Хіл. Ён пстрыкнуў пальцамі. "Сол, позва".
  
  
  Сол Грынгласс дастаў юрыдычны дакумент і прад'явіў яго чалавеку, які называў сябе Кадылак.
  
  
  "Гэта загад з'явіцца..."
  
  
  "Так, так. Што ж, вялікае вам дзякуй", - нецярпліва сказаў чалавек па імі Кадыліяк, засоўваючы позву ў кішэню свайго пінжака. Ён кіўнуў Солу Грынглассу. "Ты, пойдзем са мной".
  
  
  "Што?"
  
  
  «Вось, - сказаў «кадзілак», - дазволь мне дапамагчы табе».
  
  
  Сол Грынглас выявіў, што яго выводзяць у адкрытую частку пакоя. "Астатнія, давайце. Я збіраюся паказаць вам усім невялікі трук".
  
  
  "Нас не цікавяць вашыя трукі", - сказаў Уолтар Уэлд Хіл самым суровым тонам.
  
  
  "Вам гэта будзе цікава. Вы, устаньце вунь там. Астатнія выстройвайцеся ў лінію. Так, вось так".
  
  
  Пад ціскам боса LCN увесь юрыдычны персанал Greenglass, Korngold і Bluestone быў змушаны ўстаць уздоўж аднаго боку доўгага стала для нарад. У далёкім канцы, нахмурыўшыся, стаяў Уолтар Уэлд Хіл. Што задумаў гэты чалавек? ён задавалася пытаннем.
  
  
  "Добра, добра, добра", - сказаў «кадзілак». “Цяпер я хачу, каб кожны з вас павярнуўся да мяне тварам. Зрабіце мне прыемнае, добра? Мне падабаецца, калі з мяне смяюцца”.
  
  
  Неахвотна, бурчэючы, адвакаты павярнуліся.
  
  
  Кадылак пляснуў у ладкі. "Так. Гэта добра. Хіл, ты ўсё яшчэ там?"
  
  
  Уолтар Уэлд Хіл таксама павярнуўся. Ён высунуў галаву з дваццаціпавярховай фалангі адвакатаў. "У чым справа?" нацягнута спытаў ён.
  
  
  "Я ж казаў табе, што я з Брукліна, праўда?"
  
  
  "Неаднаразова".
  
  
  "У нас у Брукліне ёсць загадка, якая ахоплівае падобныя сітуацыі".
  
  
  "Я сумняваюся ў гэтым".
  
  
  Чалавек па імені Кадылак сунуў руку пад край стала для нарад. Ён не зводзіў сваіх маленькіх вачэй з Хіла.
  
  
  "Гэта гучыць так", - сказаў мужчына, дастаючы кулямёт сорак пятага калібра, такі стары, што ў ім была барабанная крама. Абедзвюма рукамі ён прыставіў зброю да аголеных грудзей першага чалавека ў чарзе, малодшага судовага выканаўцы Уідэрмана.
  
  
  Сэрца Уолтара Уэлд Хіла прапусціла ўдар. Затым ён зразумеў, што абаронены не менш за целамі дванаццаці лепшых судовых выканаўцаў па гэтым боку Вустэра.
  
  
  "Я цябе не баюся", - чапурыста сказаў ён.
  
  
  "Я яшчэ не раскрыў табе загадку".
  
  
  "Калі ты павінен".
  
  
  Кадылак расплыўся ў такой жа шырокай усмешцы, як і яго цёзка. “Гэта гучыць так: “Колькі юрыстаў трэба, каб спыніць кулю?” А затым «кадзілак» узвёў курок старой зброі.
  
  
  Пры гуку адводзіцца зараднай прылады моцная фаланга, у якую ўваходзілі Грынгласс, Корнголд і Блюстоун, выдала калектыўны ўздых і кінулася да кожнага выхаду. Яны спатыкаліся адзін пра аднаго ў вар'яцкім паспеху пакінуць пакой, у некаторых выпадках пераступаючы праз свае ўласныя дарагія чаравікі.
  
  
  Раптам Уолтар Уэлд Хіл выявіў, што глядзіць у жарало пісталета-кулямёта Томпсана, яго грудзі не абараняла нічога больш істотнага, чым двухбортны гарнітур.
  
  
  Ён праглынуў.
  
  
  І калі ён праглынуў, чалавек, які называў сябе Кадылак, прагыркаў: "Правільны адказ - "Ніякіх". Таму што, калі дастаюць зброю, адвакаты губляюцца. Ёсць пытанні?"
  
  
  "Наогул-то, мне пара ісці", - сказаў Уолтар Уэлд Хіл, яго калені дрыжалі. "У мяне прызначаная сустрэча ў судзе па справах аб банкруцтве менш як праз гадзіну".
  
  
  "Суд па справах аб банкруцтве? Ну і справы. Гэта страшэнна дрэнна".
  
  
  "Ці не так?" сказаў Уолтар Уэлд Хіл, адступаючы да адчыненых дзвярэй ззаду сябе. Ён працягваў адступаць, пакуль не завярнуў за вугал і кулямёт больш не схаваўся з вачэй. Затым ён разгарнуўся і пабег да ліфта, пакляўшыся, што, калі ён перажыве будучы фінансавы крах, ён перавядзе Hill Associates lock, stock і barrel у больш гасціннае дзелавое асяроддзе.
  
  
  На розум адразу прыйшла Румынія.
  
  
  Кіраўнік 23
  
  
  
  
  "І тады я сказаў: "Правільны, блін, адказ - ніякі". Вось тады я выцягнуў "блін, Томі" і ўторкнуў яго ў азадак першаму адвакату. Вы б бачылі, як яны біліся. Вы б падумалі, што гэта прусакі, калі запалілася святло".
  
  
  Хрыплы смех запоўніў карпаратыўную залу пасяджэнняў LCN у Куінсі, штат Масачусэтс. Лічынка фыркнула. Ружовае вока захіхікала праз свой востры нос.
  
  
  Дон Карміне Імбруглія ўзмахам рукі заклікаў да цішыні і працягнуў сваё апавяданне.
  
  
  "Гэта калі мацак, якому належала гэтая ўстанова, мармыча, што спазняецца ў суд па справах аб банкруцтве, і, зразумейце гэта, ён выходзіць з установы задам наперад! Як быццам калі ён павернецца, то апісаецца. Яго ўласная ўстанова, і ён выходзіць з яго задам наперад!"
  
  
  Смех вярнуўся. Дон Карміне далучыўся да яго. Яго прысадзістае цела ўздрыгвала ад весялосці, пакуль слёзы не пырснулі з прыжмураных вачэй.
  
  
  Усё супакоілася толькі тады, калі ўвайшоў Бруна, шэф-кухар, несучы ў сваіх вялікіх лапах некалькі пакетаў з ежай навынас.
  
  
  "Ежа гатова, бос", - дабрадушна сказаў ён.
  
  
  "Выдатна", - сказаў Дон Карміне, паціраючы рукі. "Я так прагаладаўся, што мог бы з'есці ірландца, вымытага ці не".
  
  
  Усе засмяяліся. Дон Карміне назіраў, як Бруна, шэф-кухар, разносіць ежу. Калі яму падалі страву на фарфоравай талерцы, узятай з буфета, на твары Дона Карміне з'явілася знаёмае выраз збянтэжанасці, якое з'яўлялася пры знаёмстве з кухняй Новай Англіі.
  
  
  "Я гэта заказваў?"
  
  
  "Мяркалася, што гэта будзе марынара з морапрадуктаў. Я папрасіла марынару з морапрадуктаў. З лінгвіні".
  
  
  "Гэта не гробаная лінгвіні. Падобна на яечную локшыну".
  
  
  "Можа быць, з падліўкай марынара яно будзе смачным".
  
  
  Дон Карміне паспрабаваў падчапіць кавалачак на відэлец. Ён выплюнуў яго назад у талерку. "Пту! Вы называеце гэта падліўкай марынару? У ім няма часныку. Толькі лук". Ён пакапаўся ў пакінутых пакетах, здабываючы цэлафанавы пакет з нарэзаным хлебам.
  
  
  "Гэтая гадасць падобная на цуд-хлеб", - пажаліўся ён. "Я ў гэта не веру. У Cathay Pacific я магу купіць італьянскі хлеб лепей. Гэта неверагодны стан. Кітаезы пякуць хлеб лепш, чым макароннікі ".
  
  
  "Хочаш, я забяру свае словы назад, бос?" - спытаў Бруна, шэф-кухар.
  
  
  "Пазней. Прама зараз я хачу прыстойнай, блін, ежы. Ідзі прыгатуй мне што-небудзь ".
  
  
  "Вядома. Што дастаўляе вам задавальненне?"
  
  
  “Похлебка з малюскаў. поліўка з малюскаў на манхэтэне. Чырвоная штука. І свежыя малюскі таксама. І калі я адкалю хаця б адзін зуб аб кавалачак шкарлупіны, вы пра гэта пачуеце”.
  
  
  "Не парся, бос", - сказаў шэф-кухар Бруна, выходзячы з пакоя за свежымі малюскамі.
  
  
  Калі ён выходзіў, Віні (Лічынка) Маджота ўваходзіў, сціскаючы шараваты, слізкі ліст паперы.
  
  
  "Я дзяўбаць злодзей у законе Бостана, і я не магу нармальна паесці", - казаў Дон Карміне. "Што здарылася з павагай, якую мы калісьці атрымалі? Я, блін, занадта позна, блін, нарадзіўся ". Ён заўважыў Лічынку і спытаў: "Што гэта?"
  
  
  "Факс ад дона Фіяварантэ".
  
  
  "Дай гэта сюды", - сказаў Дон Карміне. Ён з няшчасным выглядам пакратаў слізкую паперу. "Можна падумаць, такі класны хлопец, як Дон Фіяварантэ, стаў бы шукаць паперу лепей, каб пісаць на ёй", - прамармытаў ён. "Матэрыял заўсёды васковай".
  
  
  "Можа быць, так бывае, калі размаўляеш па тэлефоне", - выказаў меркаванне Лічынка, пакуль Дон Карміне ўважліва чытаў запіску, варушачы вуснамі пры кожным складзе.
  
  
  "Паслухай гэта", - раптам сказаў Дон Карміне. "Дон Фіаварантэ хоча ведаць, як атрымалася, што наш спартыўны часопіс так добра прасоўваецца. Пачакай, я скажу яму, а?"
  
  
  "Яшчэ б, бос", - сказаў Лічынка, дастаючы блакнот і аловак.
  
  
  Дон Карміне надрапаў паспешлівую запіску і сказаў: "Чорт вазьмі, адпраўце гэта па факсе".
  
  
  Лічынка паслухмяна падышла да бліжэйшага факсімільнага апарата і пачала ўстаўляць ліст у шчыліну.
  
  
  "Пачакай хвілінку!" Зароў Дон Карміне. "Якога чорта ты робіш?"
  
  
  Лічынка павярнулася. "Як вы і сказалі, бос".
  
  
  "Як я ўжо сказаў, мая гробаная задніца. Гэта камерцыйная таямніца. Вы не адпраўляеце гэта па факсе адкрытым спосабам. Провад можа быць перагружаны, і хтосьці можа пачуць, што на ім напісана ці нешта ў гэтым родзе ".
  
  
  "Прабачце, бос", - сказаў Чарвяк, збянтэжана прыбіраючы лісток.
  
  
  Дон Карміне вырваў гэта ў мяне. “Вы павінны сачыць за кожным сваім крокам з гэтымі тэхналагічнымі штучкамі. Вы, хлопцы, паняцця не маеце, як гэта працуе. Ніякага ўяўлення”.
  
  
  Дон Карміне акуратна склаў ліст утрая і дастаў канверт. Ён паклаў складзеную запіску ўнутр, запячатаў яе язычком, які быў на брагане чатырнаццатага памеру, і вярнуў яго чакаючаму Лічынцы.
  
  
  "Вось. Цяпер ты можаш адправіць гэта па факсе".
  
  
  Пакуль Лічынка старанна загружала канверт у факс-апарат, Дон Карміне Імбруглія ўзяў "Іўнінг Пэтрыёт Лэджэр" і адкрыў спартыўную старонку.
  
  
  Калі вочы Кармайна спыніліся на выніках гонкі, яны рэфлекторна звузіліся. Затым пашырыліся, як счарнелыя зерні здзіўленага папкорна.
  
  
  "Што гэта за туман!" - завыў ён.
  
  
  "У чым справа, бос?" пацікавіўся Лічынка.
  
  
  “Злаві Тоні, гэтага праныру. Цягні яго азадак на верфі Барцілуччы. Я прымушу яго пашкадаваць аб тым чортавым дні, калі ён наогул сустрэў мяне”.
  
  
  "Папаўся, бос", - сказаў Чарвяк.
  
  
  Тоні Таліні жыў дзеля таго дня, калі ён адпрацаваў свой абавязак Карміне Імбругліі.
  
  
  Праблема была ў тым, што той дзень здаваўся ўсё больш і больш падаленым.
  
  
  Як бы старанна ён ні працаваў, дапамагаючы ператварыць LCN у прыбытковую кампанію, яго ўласны даход працягваў расці. Спачатку гэта было таму, што Дон Карміне працягваў памятаць аб новых стратах, якія былі занесены на скрадзены жорсткі дыск. Тады гэта была арэнда кватэры, у якой уладкаваліся Дон Карміне і яго людзі.
  
  
  Гэта быў кандамініюмны комплекс Windbreak на Куінсі Шор Драйв, усяго ў двух кроках ад штаб-кватэры LCN. Калі яны ўсё пераехалі, ён быў пусты. Іншых жыхароў не было. У Тоні склалася ўражанне, што Дон Карміне не зусім плаціў арэндную плату уладальнікам, але ён настойваў або дадаваў тысячу даляраў у тыдзень да расце доўгу Тоні. І еду. Дон Карміне дасылаў яе кожны тыдзень. Больш, чым Тоні мог з'есці, большая частка была сапсаваная або не закадаваная. Гэта складала чатыры сотні на тыдзень.
  
  
  "Я ніколі не абяруся з-пад удару", - прастагнаў аднойчы Тоні Таліні, шпацыруючы па пляжы Воластон. "Я ніколі больш не ўбачу Мамаронека". Нават цьмяныя ўспаміны аб паўднёвым крыле IDC выклікалі ў яго настальгію па ранейшым жыцці. Ён бы з задавальненнем еў бутэрброды з бульбяным пюрэ, не выходзячы з-за свайго старога стала, калі б толькі мог нейкім чынам перанесціся туды, вольны ад даўгоў, ад LCN і, самае галоўнае, вольны ад усведамлення таго, што, калі ён паспрабуе балатавацца, за ім будзе ганяцца не толькі дон Карміне, але і яго ўласны дзядзька Фіяварантэ.
  
  
  Засунуўшы рукі ў кішэні, Тоні Таліні паплёўся назад у сваю кватэру ў кандамініюмаў.
  
  
  Ён дайшоў да пончыкавай "Данкін" на рагу Куінсі-Шор-драйв і Іст-Сквантум-стрыт, калі доўгі чорны "кадылак" згарнуў на тратуар, каб падрэзаць яго.
  
  
  Дзверы расчыніліся. Рукі Тоні ад здзіўлення вылезлі з кішэняў. Знаёмыя точаныя пальцы схапілі яго за локці і шпурнулі ў які чакае багажнік. Вечка зачынілася, і машына, падскокваючы, з'ехала з тратуара, каб далучыцца да гулу транспарта, які рухаецца ў бок маста праз раку Непансет і Бостана.
  
  
  У цемры багажніка Тоні Таліні мог стагнаць толькі два словы зноў і зноў: "Што зараз?"
  
  
  Першае, што ўбачыў Тоні Толіні, калі яго выцягнулі з багажніка, была іржавая белая шыльда, прымацаваная да сеткаватай агароджы. На ёй было напісана "БУДАЎНАЯ КАМПАНІЯ БАРЦІЛУЧЧЫ".
  
  
  Яны павялі яго да задняй часткі доўгага, падобнага на адрыну будынка з пакрытай іржой гафрыраванай ліставай сталі.
  
  
  Дон Карміне Імбруглія чакаў яго. Ён сядзеў у кабіне будаўнічага абсталявання, якога Тоні ніколі раней не бачыў. Ён нагадваў экскаватар, за выключэннем таго, што замест плуга перад кабінай, падобна пярэдняй лапе багамола, вісела нешта накшталт шарнірнай сталёвай канечнасці, якая сканчаецца тупым квадратным долатам.
  
  
  "Што я зрабіў?" - спытаў Тоні, яго вочы пашырыліся да паўмільярдных.
  
  
  "Выклажы яго мне", - рэзка загадаў дон Карміне.
  
  
  Яны паклалі Тоні Таліні на халодны бетон сярод іржавых выкінутых шасцяронак і іншых дэталяў машын, якія ўпіліся яму ў спіну і пазваночнік. Яго твар глядзеў у цьмянае неба колеру паліраванага кобальту. Адзінокая зорка выглядала адтуль, як халоднае абвінавачваючае вока.
  
  
  Механізмы завылі, а сучлененая канечнасць затросся і затросся, пакуль тупое цвёрдае долата не апынулася над потным тварам Тоні Таліні, як адзіны ікол павука.
  
  
  Раздаўся рыпучы голас Дона Карміне: "Гэй, Таліні. Ты калі-небудзь чуў выраз "загрызены да смерці фугін-качанятамі"?"
  
  
  Тоні Толіні не давяраў свайму голасу. Ён люта заківаў.
  
  
  "Вось гэтая дробка-кусачка. Яны выкарыстоўваюць іх, каб разбіваць бетон. Ты ведаеш, які цвёрды бетон?"
  
  
  Тоні працягваў ківаць.
  
  
  "Калі хочаш разбурыць бетон, - працягваў Дон Карміне, - табе патрэбна грубая сіла. У гэтага дзіцяці яна ёсць. Глядзі".
  
  
  Механізм зарабіў, і тупы інструмент кусачкі тузануўся налева. Ён упаў, амаль крануўшы левага вуха Тоні. Лічынка ўтрымлівала галаву Тоні, каб ён не мог паварушыцца.
  
  
  Затым заікаючы гук, падобны на стук адбойнага малатка, напоўніў левае вуха Тоні Таліні. Цвёрдая зямля пад яго галавой завібравала. Адзінокая зорка ў кобальтавым небе над галавой таксама завібравала.
  
  
  Калі шум спыніўся, у левым вуху Тоні зазвінела.
  
  
  Голас Дона Карміне Імбругліі працяў звон, як меч, які рассякае медны гонг.
  
  
  "Ты нешта хаваў ад мяне, Толіні!"
  
  
  "Не, сапраўды. У цябе ўсе мае грошы. Чаго ты яшчэ жадаеш?"
  
  
  "Я кажу не пра грошы. Я кажу пра цвёрдую кружэлку".
  
  
  "Які з іх?"
  
  
  "Той, якога скраў япошка, што ты думаеш? Ты сказаў мне, што наняў яго прама з бруднай вуліцы. Ніколі яго раней не бачыў. Так?"
  
  
  "Гэта праўда, я клянуся!"
  
  
  Кавалачка тузанулася ўверх. Яна рушыла направа, як механічная клюшня на карнавале "захапі прыз".
  
  
  "Я з Брукліна, праўда?" Дон Карміне крычаў. "Я не адрозню сваю гробаны азадак ад учорашняй газеты".
  
  
  "Ты робіш! Ты робіш! Я ведаю, што ты робіш!"
  
  
  Кусака паласнуў справа.
  
  
  Тоні закрычаў і паспрабаваў адвярнуцца.
  
  
  Цвёрдае вастрыё кусачкі толькі зачапіла кончык яго носа, але адчуванне было такое, быццам сарвалі храсток.
  
  
  Сутнасць упала. Яна зноў пачала калаціцца, на гэты раз у правым вуху Тоні Толіні. Цяпер ён плакаў, гучна і без сораму. Ён клікаў сваю маці.
  
  
  Калі гук спыніўся, і Тоні пачуў рэзаніруючы звон у абедзвюх барабанных перапонках, Дон Карміне сказаў: "Раскажыце мне аб гэтым хлопцу, Рыма. Яго вы таксама наймаеце з вуліцы?"
  
  
  "Гэта праўда!" Тоні вылаяўся, усхліпваючы. "Клянуся маёй маці. Гэта праўда".
  
  
  "Тады як атрымалася, што ён узламаў мой кампутар і трое маіх лепшых хлопцаў апынуліся мёртвыя? Гэта чортава супадзенне, праўда?"
  
  
  "Я не ведаю".
  
  
  "Дык чаму ж японец спрабуе падманам прымусіць мяне выкупіць мой уласны жорсткі дыск назад?"
  
  
  "Я не разумею, аб чым ты кажаш!"
  
  
  Кусака падскочыў. Ён зноў перамясціўся налева. Тоні прасачыў за гэтым поглядам. Бетон па абодва бакі ад яго галавы быў разбіты. Адзіным месцам, куды ёй заставалася падзецца, была яго галава, якая раптам здалася далікатнай, як яечная шкарлупіна.
  
  
  Калі вастрыё было занесена над ротам Тоні, ён зачыніў яго. Рухавік "ніблера" завёўся. Ён адчуў пах дызельных выхлапаў.
  
  
  Вастрыё кусачкі адступіла на некалькі цаляў, пакуль не аказалася над грудзінай Тоні.
  
  
  Затым гэта спынілася.
  
  
  Гэты цяжар быў як манумент Вашынгтону на далікатнай грудзей Тоні Таліні. Ён не мог дыхаць. Але ён мог крычаць.
  
  
  "Я нічога не рабіў! Спытайце дзядзьку Ф'яварантэ. Я нічога не рабіў. На маю маці, Дона Карміне".
  
  
  "Сачы за тым, што ты кажаш аб сваёй маці, тхор", - папярэдзіў дон Карміне. “Яна сястра дона Фіяварантэ. Я не дазволю табе ганьбіць сястру дона Фіяварантэ сваёй вульгарнай хлуснёй”.
  
  
  "Калі ласка. Не забівай мяне".
  
  
  "Пакажыце яму рэкламу, хто-небудзь", - загадаў Дон Карміне.
  
  
  У поле зроку Тоні Таліні патрапіла свежая газета. Ён міргнуў слёзы, якія выступілі з яго спалоханых вачэй-пацерак, і прагледзеў змятую старонку.
  
  
  Прама пасярод вынікаў скачак была аб'ява з чорнымі межамі. У ім гаварылася:
  
  
  Знойдзены дыск LANSCII
  
  
  вернецца за належнай узнагародай, патэлефануйце ЧЫУНУ 555-522-9452
  
  
  "Чыун - гэтае імя, якое даў японец", - прагыркаў Дон Карміне. Ён злосна паглядзеў на Тоні. "Твой японец".
  
  
  "Ён не мой японец", - прастагнаў Тоні.
  
  
  "Ты паслаў яго".
  
  
  "Я наняў яго з вуліцы, Дон Карміне. Калі ласка, не загрызайце мяне да смерці, як качаняці".
  
  
  "Ты належыш мне, Толіні. Калі я захачу ўтаптаць цябе ў зямлю, я магу. І ты ведаеш чаму. Таму што я гробаны злодзей у законе Бостана, вось чаму. Цяпер скажы мне, дзе жорсткі дыск ".
  
  
  "Я не ведаю. Богам клянуся!"
  
  
  "Добра, калі ты так хочаш", - сказаў Дон Карміне, тузаючы рычагі. "Ніблер" асеў на восьмую цалі, але гэта прымусіла змучаную грудзіну Тоні Толіні зарыпець, як незамацаваную аканіцу на ветры.
  
  
  "З цябе хопіць?"
  
  
  "Я клянуся", - усхліпнуў Тоні.
  
  
  Кавалачка зноў упала.
  
  
  Цяпер Тоні не мог дыхаць, таму што трэскаюцца рэбры здушвалі яго лёгкія. Здавалася, што яго сэрца вось-вось разарвецца.
  
  
  Ён пстрыкнуў абцасамі і падумаў: "Няма месца лепш дома. Няма месца лепш дома".
  
  
  Раптам пакусванне спынілася. Ціск аслабеў. Калі Тоні расплюшчыў вочы, ён зноў змог удыхнуць. Ён прагна напоўніў лёгкія.
  
  
  Цень прабег па ягоным твары. Ён падняў вочы. Зверскі твар Дона Кармінэ глядзела на яго зверху ўніз. "Напалохаў цябе, ці не так?" - сказаў ён.
  
  
  "Так. Не страляйце ў мяне".
  
  
  "Я, чорт вазьмі, не збіраюся ў вас страляць". Дон Карміне зрабіў рух лапамі. "Адпусціце яго, хлопцы. Адпусціце яго".
  
  
  Галава, запясці і лодыжкі Тоні Таліні былі вызваленыя, і яго паднялі на ногі.
  
  
  "Што ты збіраешся са мной зрабіць?" спытаў ён зрывістым голасам.
  
  
  "Нічога. Ты кажаш праўду. Ты павінен быць такім. Такі праныра, як ты, недастаткова мужчына, каб быць устойлівым перад тварам кусакі ". Ён абвёў рукамі вакол, каб паказаць іржу.
  
  
  будаўнічая пляцоўка з яе бяздзейным абсталяваннем і грудамі металу. "Як табе маё апошняе набыццё?"
  
  
  "Ты купіў будаўнічую кампанію?" - спытаў Тоні, выцягваючы іржавую шасцярэньку з-пад сваёй бруднай кашулі Izod.
  
  
  "Не-а. Я толькі што тыцнуў пісталетам у твар уладальніку, і ён сказаў, што гэта маё. Вось што мне падабаецца ў гэтым штаце. Нішто больш нічога не варта. Каб людзі не паднімалі шум, калі ў іх гэта адымаюць. Я думаю , калі ўсё прыйдзе ў норму, я буду за рулём".
  
  
  Тоні адчуў, як нечая моцная рука абняла яго за плечы. Ён паглядзеў. Гэта была рука дона Карміне.
  
  
  "Ты мне падабаешся, Тоні. Я калі-небудзь казаў табе, што ты мне падабаешся?"
  
  
  "Не".
  
  
  "Ты разумны. У цябе ёсць мазгі. У цябе таксама ёсць тое, што мы называем унутранай устойлівасцю". Ён павучальна паківаў пальцам перад няшчасным тварам Тоні. "Гэта добрая рэч, якую трэба мець".
  
  
  Цяпер яны накіроўваліся да "кадылак". Шэф-кухар Бруна адчыніў заднюю дзверы. Кармайн увайшоў. Тоні пакорліва абышоў багажнік і пачакаў, пакуль адчыняць накрыўку.
  
  
  "Г'ван", - сказаў Дон Карміне. "Сядай сюды. З гэтага моманту ты едзеш наперадзе са мной".
  
  
  Тоні слізгануў на задняе сядзенне. Астатнія селі ўнутр. Кадылак выехаў з будаўнічай пляцоўкі.
  
  
  "Нешта адбываецца", - сказаў Дон Карміне, калі яны ехалі на поўдзень па першым маршруце. Тоні ўбачыў славутасці, якіх ніколі раней не бачыў. Поле для міні-гольфа, якое ахоўваецца дваццаціфутавым аранжавым пластыкавым дыназаўрам вышынёй, закусачныя з назвамі садавіны, такімі як Залаты банан, зялёны яблык і Ружовы персік. Кітайскія рэстараны раслі ўздоўж абочын, як дэфармаваныя грыбы-імітатары бамбука.
  
  
  "Што вы маеце на ўвазе, бос?" - спытаў Шэф.
  
  
  "Нешта ва ўсім гэтым не сыходзіцца. Падумай пра гэта".
  
  
  Усе думалі. Нават Тоні Таліні, хоць думаць не ўваходзіла ў яго службовыя інструкцыі.
  
  
  "Што-небудзь, хто-небудзь з вас?" - спытаў Дон Карміне.
  
  
  "Не".
  
  
  "Не-а".
  
  
  "У мяне нічога няма", – прызнаўся Чарвяк.
  
  
  "Ха. Вось чаму вы ўсе салдаты, а я галоўны. Слухайце", - сказаў Дон Карміне, адзначаючы пункты на сваёй левай руцэ кароткім указальным пальцам. "Тоні наймае гэтага тыпу Рыма з вуліцы. Ён разбівае скрынку і забівае Фрэнка, Луіджы і Гвіда. Бум-бум-бум. Вось так проста. Мёртвы. Яны ўсе трое".
  
  
  "Так?"
  
  
  "Што было апошнім, што я сказаў перад тым, як яны пацягнулі гэтага Рыма?"
  
  
  Усе думалі. Лічынка рызыкнула выказаць сваё меркаванне.
  
  
  "Скрум?"
  
  
  "Не, не скрум. Я сказаў: "Знайдзі мне япончыка". Так?
  
  
  "Так. І што?"
  
  
  "Вы тупіцы. Я кажу "Дастаньце мне япончыка" перад гэтым прыдуркам Рыма. Ён кульгае. Я кажу "Дастаньце мне япончыка" Тоні, які тут. І што адбываецца?"
  
  
  "Ён пасылае японца".
  
  
  "Верна".
  
  
  "І што?" Ружовае Вока паказаў разумным голасам. "Ты галоўны ў Бостане. Вядома, ён пасылае японца. Хто б не стаў?"
  
  
  "Але сочыце за маімі думкамі. Ён не быў ніякім старым японцам. Ён дзяўбаны злодзей. Ён абакраў мяне да ніткі. Цяпер ён жадае прадаць мне зваротна мой цвёрды дыск. Пра што гэта табе кажа?"
  
  
  "Японцы - жулікі?"
  
  
  "Не. Гэта нешта новенькае. За намі хтосьці сочыць. Ты, Тоні. Гэты Рыма. Чаму ты паслаў яго?"
  
  
  "Я думаў, у яго ўсё атрымаецца".
  
  
  "Ты быў няправы", - адрэзаў Дон Карміне. "Чаму яшчэ?"
  
  
  "Таму што ён напісаў у сваім рэзюмэ, што стане адказам на мае праблемы".
  
  
  "Ба-бум", - пракрычаў Дон Карміне Імбруглія. "Вось яно. Гэты хлопец - падстава. Яны абодва былі падстаўнымі асобамі. Цябе падманулі, Тоні, сябар мой".
  
  
  "Я не хацеў быць такім".
  
  
  “Усё ў парадку. Ты навічок у гэтым. Хтосьці спрабуе ўмяшацца ў нашу аперацыю. Добра, гэта здараецца. Цяпер мы ведаем. Яны не ведаюць, што мы ведаем, але мы ведаем. Гэта дае нам перавагу”.
  
  
  "Так што мы будзем рабіць, бос?"
  
  
  "Пакуль у нас усё ў парадку. Яны могуць быць паліцыянтамі. Мы не ведаем. Яны могуць быць федэраламі. Мы гэтага не ведаем. Яны могуць быць гробаныя КДБ. Гэтага мы таксама не ведаем. Яны не ведаюць, дзе мы знаходзімся, з-за таго, што я спецыяльна выпадкова застрэліў таго хлопца з Fedex, і нам прыйшлося пераехаць”.
  
  
  "Гэта было добра, што мы зрабілі, так, бос?" сказаў Бруна. "Інакш яны маглі б знайсці нас у любы час, калі захочуць".
  
  
  "Па-чартоўску дакладна. Гэта было наканаванне лёсу. Гэта быў лёс. Так што зараз мы збіраемся выкупіць наш жорсткі дыск, а затым схопім гэтага японскага злодзея і тых, хто з ім. Мы збіраемся схапіць яго і добранька пачаставаць. Тады мы даведаемся. мы даведаемся, мы заб'ем усіх ". Дон Кармінэ зрабіў шырокі грэблівы жэст. "Канец дзяўбанай праблеме".
  
  
  "Ты ж не думаеш, што гэта японская мафія, ці не так?" Ружовае вока задумалася.
  
  
  "Колькі разоў я павінен табе паўтараць? Ніякай мафіі не існуе. Мы не выкарыстаем гэтае слова ў маёй кампаніі".
  
  
  "Нават японскай мафіі?"
  
  
  "Добра, японская мафія ёсць. Усё гэта ведаюць. Але італьянцаў няма. Японцы проста скралі ў нас інфармацыю. Вядома, гэта маглі быць яны." Ён нецярпліва пстрыкнуў пальцамі. "Як яны сябе называюць? Гэта нейкая японская назва. Казу ці нешта падобнае".
  
  
  "Так, Казу", - сказаў Лічынка, ківаючы. "Я чуў пра Казу. Яны адразаюць сабе пальцы, калі аблажаюцца".
  
  
  "І гэта тое, што мы збіраемся зрабіць з імі, калі яны патрапяць у мае рукі", – люта заявіў Дон Карміне Імбрулья. “Я не баюся ніякага казу. Мы збіраемся патэлефанаваць гэтым рабаўнікам адразу пасля таго, як паямо”.
  
  
  "О, чорт, бос", - сказаў Шэф.
  
  
  "Што?"
  
  
  "Здаецца, я забыўся выключыць пліту".
  
  
  Кіраўнік 24
  
  
  
  
  Адзін са мноства тэлефонаў, расстаўленых па ўсім офісе доктара Гаральда Ў. Сміта, зазваніў роўна ў 19:43 вечара.
  
  
  Сьміт адарваў погляд ад свайго кампутара. Рыма агледзеў пакой.
  
  
  "Які з іх?" Рыма задумаўся, спрабуючы вылучыць звон.
  
  
  Гэта быў Майстар Сінанджу, чый востры слых вызначыў правільны тэлефон. Ён паказаў. "Вунь той". Яго ўсмешка была нацягнутай, але задаволенай, калі Рыма і Сміт адначасова кінуліся да патрэбнага тэлефона.
  
  
  Так здарылася, што Сміт аказаўся бліжэй. Ён схапіў слухаўку.
  
  
  "Так?"
  
  
  Ён уважліва слухаў, пакуль Рыма маячыў ля ягонага локця.
  
  
  "Так, у мяне ёсць ваша рэч. Цана за яе вяртанне складае семдзесят пяць тысяч долараў. Вазьміце гэта ці пакіньце".
  
  
  Рыма прысунуўся бліжэй, калі Сміт прыклаў руку да яго вольнага вуха. "Я рады, што мы згодны з яго добрай якасцю", - адрывіста сказаў ён. "Такім чынам, дзе вы хочаце зрабіць абмен?"
  
  
  Нахмурыўшыся, Сміт нахіліўся да слухаўкі.
  
  
  "Так. Гэта не праблема. Гэта будзе апоўначы".
  
  
  Сьміт павесіў слухаўку. "Яны хочуць атрымаць дастаўку ў будаўнічай кампаніі Бартилуччи ў Согусе, штат Масачусэтс", – растлумачыў ён, гледзячы на маленькую чорную скрыначку, прымацаваную да падставы тэлефона. Кожны тэлефон у пакоі быў абсталяваны падобнай каробкай.
  
  
  Калі ён вярнуўся да свайго кампутара і ўвёў нумар тэлефона, які захаваў скрыню, Гаральд Сміт націснуў клавішу адпраўкі. Ён чакаў.
  
  
  Пакуль сістэма дзелавіта гудзела, Рыма спытаў: "І гэта ўсё? Усе гэтыя дзяўбаныя тэлефоны для двуххвіліннай гутаркі?"
  
  
  “Не зусім. Я размясціў ідэнтычныя аб'явы ва ўсіх газетах Масачусэтса. У кожнай аб'яве розныя тэлефонныя нумары, розныя тэлефоны для кожнага нумара. Гэта быў рызыкоўны крок. Мафія аддае перавагу весці свой тэлефонны бізнэс праз таксафонныя будкі. Але гэта павінна даць нам геаграфічнае месцазнаходжанне”.
  
  
  Сміт пачакаў, пакуль лакалізатар аўтаматычнага пошуку лічыць тэлефонны нумар, запісаны ў "чорнай скрыні", які на самой справе з'яўляецца скрыняй ідэнтыфікацыі выклікае абанента NYNEX, і вызначыць месцазнаходжанне.
  
  
  "А-а", - сказаў ён. "Код горада Масачусэтса".
  
  
  "Нейкі прарыў", - кісла сказаў Рыма.
  
  
  "Наступныя тры лічбы абазначаюць горад Куінсі", - працягваў Сміт. "Паўночны раён. Давайце паглядзім, ці абазначаюць апошнія чатыры лічбы месцазнаходжанне тэлефона-аўтамата".
  
  
  Сьміт нахмурыўся. "Дзіўна. Гэта не тэлефон-аўтамат. Магчыма, мы зможам адсачыць гэта да месца жыхарства".
  
  
  Пакуль пальцы Гаральда Сміта лёталі, Рыма зірнуў на Майстра Сінанджу. Той цішком вывучаў вочы Рыма. Рыма прыкрыў іх рукой і адвёў позірк. Чыун прыкінуўся, што глядзіць у двухбаковае акно.
  
  
  "Гэта дзіўна. Гэта вельмі дзіўна", - казаў Сміт.
  
  
  "Што такое?" Спытаў Рыма, падыходзячы да тэрмінала Сміта, яго вочы былі поўныя цікаўнасці.
  
  
  "Згодна з файламі дадзеных тэлефоннай кампаніі, нумар, з якога адказалі на аб'яву, не з'яўляецца працоўным нумарам.
  
  
  "Ці магчыма гэта?"
  
  
  "Калі яны выкарыстоўваюць пірацкія тэлефонныя злучэнні, то так яно і ёсць. Гэта рабілася і раней".
  
  
  "Значыць, гэта тупік?"
  
  
  Сьміт выйшаў з сыстэмы. Ён вывеў на экран карту штата Масачусэтс у выглядзе каркаса і ўвёў імёны "Куінсі" і "Согус".
  
  
  “Хммм. Яны зусім не блізкія адзін да аднаго. Гэта можа азначаць, што Куінсі – прыватная рэзідэнцыя”. Ён падняў вочы. "Мы разбяромся з гэтым пазней. Майстар Чыун, я б хацеў, каб вы сустрэліся з гэтымі людзьмі ў месцы, якое яны назвалі, і вярнулі ім іх жорсткі дыск."
  
  
  "Што наконт згаданых сямідзесяці пяці тысяч долараў?" - спытаў Майстар сінанджу.
  
  
  "Вядома, зьбяры гэта, калі зможаш".
  
  
  "Калі сінанджу спаганяе доўг, няма "магу", - напышліва сказаў Чиун. "Ёсць толькі "павінен"."
  
  
  "Вы, вядома, вернеце мне грошы".
  
  
  "За вылікам майго ганарару за пошук, вядома", - прапанаваў Майстар Сінанджу, яго вочы бліснулі.
  
  
  Сьміт уздыхнуў. "Ці прымальна дзесяць працэнтаў?"
  
  
  "Так", - павольна сказаў Чыун. «Я дазволю табе захаваць дзесяць працэнтаў. Але толькі таму, што ты мой імператар. У адваротным выпадку было б пяць.
  
  
  І Гаральд В. Сміт, і Майстар Сінанджу злосна ўтаропіліся на Рыма, калі ён выліўся выбухам смеху.
  
  
  Прачысціўшы горла, Гаральд Сміт вярнуўся да свайго кампутара. Яму трэба было скончыць абслугоўванне цвёрдай кружэлкі LANSCII да таго, як яго даставяць Согусу.
  
  
  Кіраўнік 25
  
  
  
  
  Меркавалася, што гэта будзе простае даручэнне, падумаў Нікола "Нікі Кікс" Стывалета. Сустрэцца з японцам. Уручыць японцу ўзнагароду. Забраць жорсткі дыск. Тады стукні японца на месцы, дзе ён стаяў.
  
  
  "Проста. Уваход і выхад. Бум-бум-бум. І дадому своечасова для Хантэра", як ён сказаў Віні (The Maggot) Маджота, які атрымаў сваю мянушку, таму што аднойчы быў арыштаваны за агіднае злачынства - ныранне ў смеццевы кантэйнер. Безвалосая куля на галаве лічынкі спрыяла яе даўгавечнасці.
  
  
  "Што, калі японец не адзін?" гадаў Лічынка.
  
  
  "Тады табе таксама ёсць каго прырэзаць", - сказаў Нікі Кікс, які атрымаў сваю вулічную мянушку з-за сваёй звычкі біць людзей па рэбрах і чэрапах пасля таго, як ён паклаў іх абрэзам.
  
  
  "Добра, у мяне таксама ёсць каго прырэзаць", - сказаў Мэггот, які часта выхваляўся сваім таварышам па зняволенні на Аленевай выспе, што ён прырэзаў столькі хлопцаў, колькі ў яго было пальцаў. Насамрэч, Лічынка ніколі нічога не стрыгла. Уключаючы свае пазногці. Лічынка не славіўся сваімі навыкамі догляду.
  
  
  Фары іх "Доджа" прамчаліся перад імі, калі яны з'язджалі з першай шашы ў Согусе, да поўначы ад Бостана. Яны рэзка скінулі сеткавы плот будаўнічай кампаніі Барцілучы, калі машына заехала ў адчыненыя вароты.
  
  
  "Добра", - сказаў Нікі Кікс. "Час шоу".
  
  
  Яны выйшлі.
  
  
  "Бачыш што-небудзь?" З турботай спытаў Нікі.
  
  
  "Нічога. Можа быць, ён яшчэ не з'явіўся. Можа быць, ён і не збіраецца з'яўляцца", - дадаў Лічынка, сам сабе спадзеючыся, што яму не давядзецца нікога прырэзаць.
  
  
  Затым нізкі, строгі голас, здавалася, атачыў іх.
  
  
  "Я тут, пасланцы жудаснага боса".
  
  
  "Дзе? Дзе ён?"
  
  
  Постаць аддзялілася ад ценю доўгага складскога будынка.
  
  
  Ён выйшаў у промні фар, апрануты ў кімано з цьмяна-чорнага шоўку, яго вочы звузіліся да шчылінак, рук не было відаць у тунэлях злучаных рукавоў.
  
  
  "Пакладзі рукі так, каб я мог іх бачыць", - папярэдзіў Нікі Кікс, уражаны тым, што стары японец не быў аслеплены святлом.
  
  
  "Спачатку пакажыце мне ваш выкуп", – адказаў стары японец.
  
  
  "Добра", - сказаў Нікі. "Будзь па-твойму". Ён выцягнуў з-за пазухі курткі тоўсты канверт з манільскай паперы, набіты даляравымі купюрамі.
  
  
  Ён паднёс іх да святла, каб былі бачныя краі дзвюх дваццатак. "Усе семдзесят пяць штук", - дадаў ён, захоўваючы сур'ёзны выраз твару. Насамрэч у канверце было менш за пяцьдзесят даляраў, заціснутых паміж пачкам нарэзанай газетнай паперы памерам з даляр.
  
  
  "Вельмі добра", - сказаў японец, паказваючы свае рукі.
  
  
  Адна рука - левая - сціскала чорную пластыкавую скрынку.
  
  
  "Вось і ўсё", - выдыхнуў Лічынка.
  
  
  "Я ведаю, што гэта так", – прашыпеў Нікі. "Цяпер заставайся ў цені і дазволь мне весці ўсе размовы. Добра, - сказаў ён, павысіўшы голас. "Давай памяняемся".
  
  
  Японец прасунуўся. Па меры таго, як ён вымалёўваўся ўсё больш і больш на святла, здавалася, не выдаючы ні гуку, калі ён рухаўся да іх, Нікі Кікс адной рукой падняў канверт, а іншы працягнуў руку, каб узяць надзвычай важны дыск.
  
  
  "Калі дыск будзе ў мяне, - прашыпеў ён Лічынцы, - ты прыстрэліш яго. У жывот, не ў галаву".
  
  
  "Я думаў, галава была лепш", - выдыхнуў Лічынка ў адказ, кроплі бруднага поту выступілі на яго бліскучым ілбе.
  
  
  Нікі Кікс казаў скрозь сціснутыя зубы, каб гэта выглядала так, як быццам ён усміхаецца.
  
  
  "Гэта так", - сказаў ён. "Калі ты хочаш прырэзаць хлопца адразу. Я проста хачу, каб ён упаў, каб я мог выбіць з яго дзярмо, пакуль ён курчыцца і заканчваецца крывёй".
  
  
  "Добра", – сказаў Чарвяк, цяжка праглынуўшы.
  
  
  Стары японец быў цяпер менш чым за пяць футаў ад мяне. Затым у чатырох. У трох.
  
  
  Ён спыніўся, калі яго аддзяляла менш за два футы ад працягнутага канверта з грашыма. У месячным святле ўсплыла жорсткая кружэлка. Нікі Кікс паклаў на яго тупыя пальцы, у той час як пальцы з доўгімі пазногцямі адначасова выхапілі канверт.
  
  
  Каб схаваць тое, што павінна было адбыцца, Нікі Кікс сказаў: "Вам не трэба гэта лічыць. Усё гэта ёсць".
  
  
  "Вы рымляне", - сказаў стары японец. "Мне трэба гэта злічыць".
  
  
  І, на здзіўленне Нікі Кікса, стары японец нахабна праігнараваў этыкет злачыннага свету і праматаў грошы.
  
  
  "Цяпер!" - прашыпеў ён Лічынцы. "Ён зразумее. Зараз!"
  
  
  "Але", - сказаў Чарвяк, у яго вачах быў страх, "я забыўся ўзяць пісталет".
  
  
  Гэта было ўсё, што трэба было пачуць Нікі Кікс. Ён узяўся за сваю ўласную зброю.
  
  
  Гэта быў пісталет з глушыцелем. "Берэта" 22-га калібра. Ён дастаў яго з пацёртай кабелы. Ён збіраўся ўсадзіць адзін з іх старому японцу ў жывот, а затым штурхаць яго па двары, як дазволіў дон Карміне.
  
  
  Нікі Кікс падняў пісталет на ўзровень свайго пояса, накіраваўшы ствол на адну лінію з жыватом старога японца. Калі ён пачаў націскаць на спускавы кручок, галава старога японца злосна ўскінулася, яго цёмныя вочы бліснулі. Ён знайшоў газетную паперу. Цяпер ужо занадта позна, стары хрыч, люта падумаў Нікі.
  
  
  Нікі Кікс націснуў на спускавы кручок.
  
  
  Рушыў за гэтым крык жаху быў халодным кроў.
  
  
  Воўчая ўхмылка пачала скажаць твар Нікі Кікса. Пакуль ён не зразумеў, што крык раздаўся не перад ім, а справа ад яго. Ён паглядзеў направа.
  
  
  Віні (Лічынка) Маджота сагнуўся напалову на нагах, схапіўшыся за свой пульхны жывот. Ён круціўся, тупаў нагамі і пакідаў няпоўныя сляды ў крыві, якая сцякала па яго калашынах на зямлю. Затым ён упаў і пачаў брыкацца і курчыцца, як яго безвалосы цёзка.
  
  
  Нікі Кікс паглядзеў уніз. Ён убачыў, што яго пісталет 22-га калібра накіраваны не ў той бок, у які меркаваў яго мозг. Рука з доўгім пазногцем перанакіравала яго з такой раптоўнасцю, што Нікі нават не адчуў, як рухаецца яго ўласная рука.
  
  
  Нікі Кікс зрабіў хуткі крок назад, пісталет 22-го калібра слізгануў ад лёгкага пераарыентуе дакранання старога японца. Ён вярнуў рулю ў зыходнае становішча. І стрэліў.
  
  
  Стары японец павярнуўся на адной назе, а другой раптоўна тупнуў у іншым месцы.
  
  
  Нікі ведаў, што прамахнуўся толькі таму, што яго наравістая куля высекла серабрыстую іскру ў слупе агароджы ззаду падступнага старога японца. Ён паспрабаваў зноў.
  
  
  Стары японец быў хутчэйшы. Ён разгарнуўся, зрабіў ілжывы выпад і прыгнуўся.
  
  
  Нікі думаў, што адсочваў кожны падступны рух. Ён быў упэўнены, што патрапіў у мэту, калі націснуў на спускавы кручок. Ён адчуў аддачу, пачуў сухую бавоўну аддзялення патрона і быў узнагароджаны гукам і іскрай кулі, якая зрыкашэціла ад непрацуючага аўтамата nibbler.
  
  
  "Ты атрымаў тое, што хацеў, ашуканец", - нараспеў вымавіў стары. "Ідзі зараз, і я пакіну цябе ў жывых".
  
  
  "Пайшоў ты", - сказаў Нікі, робячы ўдалы трэці стрэл.
  
  
  У яго так і не было шанцу стрэліць зноў.
  
  
  З-за "ніблера" выскачыла высокая хударлявая постаць.
  
  
  Нікі Кікс не затрымаўся, каб высветліць, хто гэты новы хлопец. Магчыма, ён ужо пакуе рэчы. І Нікі ўспомніў, што яго задачай у першую чаргу было даставіць жорсткі дыск Дону Кармайну.
  
  
  Ён скокнуў да адчыненых дзверцаў свайго "Доджа", які працуе на халастым ходу. Не зачыняючы яе, ён з віскам даў задні ход, выехаў за вароты, разгарнуўся і ўліўся ў паток машын.
  
  
  Ён уціснуў педаль газу ў падлогу, не забыўшыся зачыніць дзверы са боку кіроўцы толькі пасля таго, як выехаў на першую трасу.
  
  
  Вярнуўшыся ў будаўнічую кампанію Барцілуччы, Рыма Ўільямс назіраў, як "Додж" выязджае са двара, як быццам за ім гнаўся сабака са звалкі.
  
  
  "Ты ў парадку, Татачка?" спытаў ён з трывогай.
  
  
  "Чаму ты пытаешся?" - спытаў Чыун, падыходзячы да якая выгінаецца постаці Лічынкі.
  
  
  "Я чуў стрэлы".
  
  
  "Яны прыйшлі ва ўзрушанасць", - сказаў Чыун, ставячы сандалю на якая выгінаецца галаву Лічынкі. "І ты не забываеш аб сваім абавязку? Ты павінен прытрымлівацца гэтага".
  
  
  "Я зраблю, я зраблю", - нецярпліва сказаў Рыма. "Я проста хацеў пераканацца, што з табой усё ў парадку".
  
  
  "Вядома, са мной усё ў парадку", – рэзка сказаў Чиун, апускаючы нагу. Лічынка выдала трэск галавой і нешта накшталт бляяння ягня пры апошнім уздыху. З кожнага вуха пырснулі жаўтлява-чырвоныя бруі змяшанай крыві і мазгоў. "Я Кіруючы майстар Сінанджу. А не які-небудзь лядашчы старажытны".
  
  
  "Добра, добра, я проста хацеў пераканацца". Рыма пачаў сыходзіць. Ён раптоўна павярнуўся. "З табой усё будзе ў парадку, пакуль я не вярнуся?"
  
  
  "Правальвай, неапёршыся юнак!"
  
  
  Нежаданне ў кожным руху, Рыма растварыўся ў цемры.
  
  
  Апынуўшыся на вуліцы, Рыма строс з сябе недахоп рашучасці. Ён узбег на выгінальны з'езд і ўліўся ў гудучы начны рух Першага маршруту. Ён ведаў, што машына, што ўцякала, павінна была ехаць на поўдзень, таму ён пабег на поўдзень.
  
  
  Перабіраючы нагамі, ён, здавалася, плыў па аварыйнай паласе. Міма праносіліся машыны, іх фары сагравалі яго патыліцу, практычна адзіны адчынены ўчастак скуры.
  
  
  На Рыма быў яго шаўковы гарнітур, і ён абмяжоўваў кожны рух. Тым не менш, калі ён увайшоў у рытм, ён пачаў набіраць хуткасць. Хутка машыны больш не праносіліся міма. Рыма праносіўся міма іх. Яго погляд быў прыкаваны да "Додж". Ён пазнаў бы яго па нумарных знаках.
  
  
  Праляцела міля. Валасы Рыма развяваліся назад, вецер дзьмуў яму ў твар. Яго новы твар. Не, чорт з ім, падумаў ён. Яго стары твар. Яго першая асоба. Ён адчуваў сябе добра. Ён бег на аптымальнай хуткасці, і заставалася толькі прасачыць за машынай бандыта да месца прызначэння.
  
  
  Калі б не пробкі ў Бостане, гэта б спрацавала.
  
  
  Рыма праехаў менш за тры мілі, калі зразумеў, што выпадковыя спідэры і перарэзальнікі паласы руху былі не выключэннем, а правілам.
  
  
  "Яны тут маньякі", - прарычэў Рыма, калі яму прыйшлося ўліцца ў самую гушчу руху, калі "Паршэ" выехаў на паласу сустрэчнага руху, як быццам яна была вылучаная для яго асабістай выгоды.
  
  
  "Да чорта гэта", - вырашыў Рыма. Праз тры машыны ад "Доджа" ён абраў жоўта-серабрысты аўтобус MBTA з плоскім дахам і заехаў за яго.
  
  
  Прыглушыўшы дыханне, каб не прапускаць атрутныя выхлапныя газы, Рыма ехаў на той жа хуткасці, што і нязграбны аўтобус, усяго за некалькі дзюймаў ад задняга бампера.
  
  
  Калі ён зразумеў, што час прыйшоў, ён скокнуў.
  
  
  Калі б не той факт, што гэта была шаша, ён мог бы быць дзіцем з Ньюарка, які заскочыў у заднюю частку грымотнага аўтобуса. Вось толькі Рыма не застаўся на бамперы. Ён падняўся прама праз заднюю дзверы на дах.
  
  
  Там, наверсе, ён стаяў, упёршыся абедзвюма нагамі, як серфер, які пераадольвае хвалі. Аўтобус ехаў плаўна, і Рыма добра бачыў "Додж". Ён ухмыльнуўся. Гэта павінна было быць прасцей за простае.
  
  
  І паколькі ён стаяў ва ўсіх на ўвазе, ён убачыў, як "Додж" згарнуў на з'езд з Мелроуз, проста праехаўшы перад двума палосамі руху.
  
  
  Больш за тузін машын адначасова націснулі на тормазы. Уключаючы аўтобус, на якім ехаў Рыма.
  
  
  Сярод какафоніі смінаемых крылаў і ахоўнага шкла, які б'ецца, Рыма быў скінуты з даху аўтобуса, як быццам упаў з брынклага бранка.
  
  
  Звычайна ён мог бы кампенсаваць цэнтрабежную сілу раптоўнай змены напрамку аўтобуса. Які змяняецца струмень паветра на яго аголеных руках і целе выклікаў бы цялесныя рэфлексы яшчэ да таго, як Рыма ўсвядоміў якая насоўваецца змену інэрцыі.
  
  
  Але яго рукі не былі аголеныя. Рыма, які заспеў знянацку і не меў нічога, за што можна было б ухапіцца, страціў кантакт нагой з дахам аўтобуса і быў адкінуты наперад.
  
  
  Разгарнуўшыся ў паветры, ён здабыў раўнавагу і абраў Шытая дах, каб прызямліцца. Ён злёгку падскочыў і прызямліўся на сярэдняй паласе.
  
  
  Рыма з трывогай агледзеў з'езд. Можа быць, яшчэ быў час нагнаць упушчанае.
  
  
  Ён выкінуў з галавы ўсе думкі аб слізкім хітрыку, калі шалёны голас закрычаў: "Дапамажыце мне, хто-небудзь! Мая жонка ў пастцы!"
  
  
  Рыма пераскочыў праз капот седана і адштурхнуў мужчыну з дарогі, каб той мог дабрацца да пасажырскага боку малалітражкі, рухавік якой быў вырваны з-пад зрэзанага капота і вывяргаў языкі полымя, якія сілкуюцца бензінам.
  
  
  З боку пасажыра жанчына была падвешана на рамянях плечавы прывязі, яе галава была апушчана, паток крыві быў бачны ў мігатлівым аранжавым святле, якое абмывае яе лоб.
  
  
  Рыма ўбачыў, што вадзіцель уцёк праз разбітае акно. Вадзіцельскія дзверы былі прадушаны на месцы. Ён спрабаваў рыўком адкрыць яе, рыдаючы і выкрыкваючы імя сваёй жонкі.
  
  
  Мякка адштурхнуўшы яго ўбок, Рыма падышоў да ззяючага акна і ўзяўся за няроўную раму. Ён адступіў назад.
  
  
  Дзверы паддалася з калыхаючым стогнам. Ён адставіў яе ў бок і ўлез унутр. Рамяні развязаліся, як павуцінне, пад яго хуткімі жорсткімі пальцамі. Жанчына абмякла. Не было часу турбавацца аб зламаных костках. Полымя пачынала раўці.
  
  
  Адпоўзшы назад, Рыма выцягнуў жанчыну, як дохлую котку. Толькі яна не была мёртвая. Яе сэрца ўсё яшчэ білася.
  
  
  Ён аднёс яе на абочыну дарогі і паклаў там, калі яе муж упаў на калені ззаду яе, бязгучна рыдаючы.
  
  
  Параненых было больш, і Рыма пайшоў ім на дапамогу. У яго не было выбару. Ён аблажаўся. Тое, што ён не лёг плазам на дах аўтобуса, напалохала мафіёзі. Такі быў вынік.
  
  
  Праз гадзіну стомлены Рыма Уільямс, накульгваючы, вярнуўся ў двор будаўнічай кампаніі Барцілучы.
  
  
  "Ты пацярпеў няўдачу", - сказаў Чыун, ледзь зірнуўшы на патрапанае адзенне свайго вучня. Яго гальштук быў запэцканы сажай. Дзе-нідзе лопнулі швы.
  
  
  "Не ўцірай гэта ў сутнасць, добра?" Паныла сказаў Рыма.
  
  
  "Ты павінен быў выконваць свой абавязак, а не лайдачыць, як аматар".
  
  
  "Прывітанне! Я турбаваўся пра цябе. Гэта злачынства?"
  
  
  "Хвалюйся, што я пагаджуся. Жаль непрымальная. Ты думаеш, я занадта стары, каб служыць свайму імператару?"
  
  
  "Не, я не разумею", - сказаў Рыма. Чыун люта паглядзеў на яго. "Добра. Можа быць, няшмат".
  
  
  "Я нагадаю вам, што вы былі дастаткова неасцярожныя, каб падняць трывогу, калі Сміт адправіў вас з невялікім даручэннем".
  
  
  "Гэта была адна з тых ультрагукавых сігналізацый", – кісла сказаў Рыма. "Муха міма іх не праляціць. І я хацеў бы паглядзець, як ты з ёй справішся".
  
  
  "Магчыма, ты так і зробіш", - нацягнута сказаў Чыун.
  
  
  "Выдатна. Тады ты можаш навучыць мяне. Давай, паведамім дрэнныя навіны Сміту".
  
  
  "Я даю вам паведаміць Сміту, што выкуп не быў належным чынам выплачаны", – бясколерна сказаў Чиун.
  
  
  "За выключэннем таго, што я бачыў, як ты ўзяў канверт. Чаго ты дамагаешся?"
  
  
  "Нічога. Глядзіце. У гэтым канверце не больш за сорак долараў. Астатняе - макулатура".
  
  
  "Усяго сорак?"
  
  
  Чыун заззяў. "За вылікам майго ганарару за пошук, вядома".
  
  
  "Гэта вельмі дрэнна, Татачка", - сказаў Рыма. "Ты атрымліваеш толькі трыццаць шэсць баксаў".
  
  
  "Астатняе, вядома, кампенсуе Сміт. Паколькі мой ганарар быў заснаваны на дзейным выплаце выкупе, а не на тым выкупе, які быў дастаўлены".
  
  
  Рыма сказаў: "Чыун, я не магу дачакацца, калі буду мухай на сцяне, калі ты паспрабуеш разабрацца са Сміці".
  
  
  "Сміт не адмовіць мне".
  
  
  "Не", - сказаў Рыма, паказваючы вялікім пальцам на мёртвую фігуру Віні (Лічынкі) Маджота. "Калі б вы не ўхілілі таго хлопца, у нас была б сувязь са штаб-кватэрай LCN".
  
  
  "Мы не будзем гаварыць аб гэтым са Смітам", – хутка сказаў Чыун.
  
  
  "Толькі калі ты перастанеш прыдзірацца".
  
  
  "Я ніколі не прыдзіраюся. Я адукоўваю".
  
  
  "Тады паспрабуй адукаваць без прыдзірак", - сказаў Рыма.
  
  
  "Толькі калі ты паспрабуеш здабыць прасвятленне", - адказаў Майстар сінанджа.
  
  
  Яны пакінулі цела раскладацца ў цемры, а самі пайшлі да чакала іх машыне, прыпаркаванай за доўгім адрынай.
  
  
  Кіраўнік 26
  
  
  
  
  Дон Карміне Імбруглія размочваў паштовыя штэмпелі з пачка паштовых марак, якія ён адпарыў з дзённай пошты, калі ўварваўся Нікі Кікс з дрэннымі навінамі.
  
  
  "Я не біў японца".
  
  
  "Тады змывайся", - сказаў Дон Карміне, дадаючы яшчэ крыху алею Лестойл.
  
  
  "І я страціў Лічынку".
  
  
  "Да чорта лічынку", - прагыркаў Дон Карміне. "Ён есць адкіды. Скажы мне што-небудзь важнае. Што наконт дзяўбанай цвёрдай кружэлкі?"
  
  
  "Прама тут, бос", - сказаў Нікі Кікс, дастаючы запячатаны дыскавы блок.
  
  
  "Выдатна", - сказаў Дон Карміне, яго настрой імгненна палепшыўся. Ён пацалаваў дыск. "Выдатна. Цяпер я збіраюся зарабіць крыху грошай".
  
  
  "Ты ўжо зарабляеш грошы".
  
  
  "Так, але я павінен аддаць належнае ў гэтым Доне Фіяваранце. Усё гэта тут бясплатна і зразумела".
  
  
  "О, я зразумеў. Мяркую, табе трэба зняць Толіні з кручка, так?"
  
  
  "Ніякіх шанцаў. Ён не ведае пра гэта. І хто яму скажа? Ты? Зрабі гэта, і ты ніколі больш не будзеш есці макароны ў гэтым горадзе ".
  
  
  "Хіба яму не трэба гэта ўсталяваць?" - спытаў Нікі Кікс.
  
  
  Гэтая думка прымусіла Дона Карміне задумацца. "Так, але яму не абавязкова ведаць, што гэта такое".
  
  
  "Што наконт японца? З ім быў хлопец".
  
  
  "Ён падобны на федэрала?"
  
  
  "Не, ён выглядаў як бандыт".
  
  
  Растрапаныя бровы Дона Карміне натапырыліся і выгнуліся ў павольным роздуме.
  
  
  "Цікава, хто спрабуе навязацца?" прамармытаў ён.
  
  
  "Знайдзі мяне", - прызнаўся Нікі Кікс, спрабуючы выглядаць нявінным. "Можа быць, гэта Дон Ф'яварантэ. Збіраюся напасці на цябе".
  
  
  Гэта прымусіла шчаціністыя бровы Дона Карміне апусціцца, як замыкаюцца рэле.
  
  
  "Калі гэта было так, чаму ён вярнуў цвёрдую кружэлку?" - здзівіўся Дон Карміне.
  
  
  "Знайдзі мяне".
  
  
  “Што ж, хто б гэта ні быў, ён зрабіў феадальны жэст. Абсалютна феадальны. Мы атрымалі дыск і атрымалі Бостан. Цяпер нас нішто не спыніць. Мы зарабляем грошы з рук у рукі”.
  
  
  "Я рады гэта чуць, Дон Карміне", - вымавіў мяккі, як алей для загару, голас з павольна адкрываных дзвярэй.
  
  
  "Хто гэта?" - прагыркаў Дон Карміне, уздрыгваючы.
  
  
  Калі яго бровы падскочылі ўверх, ён ясна ўбачыў загарэлы твар дона Фіяварантэ Пубескио, ззяючае яму.
  
  
  "Дон Фіаварантэ!" Радасна выклікнуў Карміне Імбруглія, яго настрой змянілася з падазронасці на змушанае задавальненне. Ён падняўся са свайго месца, выціраючы пот з валасатых далоняў.
  
  
  "Так рады цябе бачыць, Фуггін", - сказаў дон Ф'яварантэ, працягваючы руку, каб абняць свайго сотакапа.
  
  
  Карміне Імбруглія адказаў на абдымкі, заўважыўшы двух нязграбных салдат Пубескио, якія стаяць адразу за дзвярыма. "Тут мяне так не называюць. Тут, наверсе, я кадзілак".
  
  
  "Ты заўсёды быў жартаўнікам, Фагін", - сказаў дон Фіяварантэ. "Мне гэта ў табе падабаецца. Мне заўсёды падабалася".
  
  
  "Так, так. Што я магу для вас зрабіць?"
  
  
  "Я бачу, як грошы за арэнду паступаюць да мяне, як з крана, і я кажу сабе: гэты Дон Карміне - кемлівы хлопец. Я павінен сам паглядзець яго спартовую кніжку".
  
  
  "Ты што, не атрымаў мой факс?"
  
  
  “Магчыма. Я не разумею гэтыя машыны. Шмат разоў апарат тэлефануе. Я атрымліваю слабое святло. Я чую гучныя гукавыя сігналы, але ўсё, што выкочваецца, – гэта чыстая папера”.
  
  
  "Няправільныя факсы. Мы іх таксама атрымліваем. Павінен быць закон".
  
  
  "Скажы мне, Дон Кармайн. Твой спартыўны рэйтынг пераўзыходзіць вынікі "Вегаса". Як табе ўдаецца так ідэальна выбіраць пераможцаў?"
  
  
  "Пойдзем, я табе пакажу", - сказаў Дон Карміне, адводзячы дона Фіяварантэ ад запячатанай цвёрдай кружэлкі паднятымі рукамі, якія імкнуліся не дакранацца да яго дона. “У мяне ёсць бліскучы новы спосаб падбіраць каманды-пераможцы. Гэта страшэнна фенаменальна. Працуе на поні, у футболе, бейсболе, на чым заўгодна. Яна заснавана на добра вядомым законе чалавечай прыроды, які ніхто, акрамя мяне, не ўлавіў”.
  
  
  Яны ішлі па звілістым калідоры, засланым добрым дываном.
  
  
  "Вы карыстаецеся кампутарамі?" - спытаў дон Фіяварантэ.
  
  
  "Не-а. Кампутары не могуць рабіць такія рэчы. Павер мне, я спрабаваў. У першы тыдзень, калі ў мяне быў адзін, я працягваў набіраць пытанні тыпу "Джэтс" ці "Стылерс"?" Усё, што я атрымаў, гэта памылка то і памылка вось. Даўбаны кампутар, мусіць, падумаў, што я кажу пра бейсбол ці нешта ў гэтым родзе”.
  
  
  "Гэтыя машыны, іх пераацэньваюць", – сказаў дон Фіяварантэ.
  
  
  Нарэшце яны падышлі да дзвярэй з надпісам "Стваральнікі шанцаў".
  
  
  "Паглядзіце на гэта", - сказаў Дон Карміне, расхінаючы дзверы. Ён прасунуў сваю круглую галаву ўнутр, напалохаў квінтэт няголеных смуглатварых мужчын, якія сядзелі вакол тэлевізара з вялікім экранам. Яны глядзелі хакейны матч.
  
  
  "Хто гуляе?" Спытаў Дон Карміне.
  
  
  "Гэта "Бруінз" супраць "Канадыенс", - сказаў адзін асмуглы мужчына з дзіўным акцэнтам.
  
  
  "Хлопцы, як вы думаеце, хто пераможа?" - спытаў Дон Карміне.
  
  
  Квінтэт збіўся ў кучу. Калі іх галовы зноў з'явіліся, прадстаўнік сказаў: "Бруінз". Відавочна".
  
  
  "Усе згодны з гэтым?" Спытаў Дон Карміне.
  
  
  "Так".
  
  
  "Абсалютна".
  
  
  "Вядома".
  
  
  "Выдатна", - радасна сказаў Дон Карміне. "Дзякуй". Ён зачыніў дзверы.
  
  
  "Канадыенс", - упэўнена сказаў дон Карміне Імбруглія, - збіраюцца ўладкаваць разню гэтым "Брунам".
  
  
  "Вы ўпэўнены?"
  
  
  "Цалкам дакладна", - сказаў Дон Карміне. Ён тыцнуў вялікім пальцам у бок зачыненых дзвярэй. "Бачыш тых хлопцаў там, ззаду? Палестынцы, кожны з іх. Яны ніколі не бываюць правы. Усё, што вам трэба зрабіць, гэта спытаць іх, хто пераможа, а затым перайсці да іншай камандзе. Калі яны не згодныя, гэта азначае, што будзе нічыя. Кажу вам, гэта надзейна. Па-чартоўску надзейны!"
  
  
  Дон Фіаварантэ Пубескіа паклаў абедзве рукі на магутныя плечы дона Карміне Імбругліі і самым цёплым голасам сказаў: "Дон Карміне, вы геній".
  
  
  Дон Карміне выпучыў свае бочкападобнай грудзі. Яго малюсенькія вочкі мігацелі, як гордыя зоркі.
  
  
  "Я ведаю, ты далёка пойдзеш у Бостане", - дадаў дон.
  
  
  "Дзякуй, дон Ф'яварантэ".
  
  
  "І паколькі я ведаю, што вас чакаюць вялікія справы, я павялічваю ваш арэндны поплатак на дзесяць адсоткаў".
  
  
  "Дзесяць дзяўбаных працэнтаў!" завыў Дон Карміне.
  
  
  "Дзейнічае з мінулага аўторка. З налічанымі працэнтамі".
  
  
  "Але... але... але..." - прамармытаў Дон Карміне, яго твар стаў пунсовым. "Што я табе такога зрабіў? Я раблю ўсё, што ты кажаш. Я не ствараю табе праблем. Ні адной."
  
  
  Дон Ф'яварантэ Пубескіа падняў руку з кольцам.
  
  
  "Не разглядайце гэта сціплае павышэнне як балючую рэч", - шырока сказаў ён. “Разглядайце гэта як стымул. Няхай гэта падштурхне вас да новых вышыняў. Вы заробіце больш грошай, і я таксама. Ніхто з нас не прайграе”.
  
  
  "Гэта, чорт вазьмі, звядзе мяне ў магілу раней часу, вось што гэта зробіць", - пажаліўся Дон Карміне.
  
  
  Высакародны выраз твару дона Фіяварантэ азмрочыўся. "Мне балюча чуць такую няўдзячнасць ад таго, чые пазнакі я нашу без скарг. Мне бы не жадалася звяртацца да гэтых пазнакаў".
  
  
  "Добра, добра", - сказаў Дон Карміне скрозь сціснутыя зубы. "Я паспрабую зірнуць на гэта з іншага боку. Але ты павінен дазволіць мне яшчэ крыху ўстаць на ногі. Арэндная плата за гэтую памыйніцу забівае мяне ".
  
  
  Пасля таго, як дон Фіяварантэ сышоў, дон Карміне Імбруглія стаяў, звесіўшы рукі па баках. Яго пальцы звісалі так нізка, што амаль дакраналіся да каленных кубачкаў.
  
  
  Калі барвянае адценне з яго шырокага твару павольна сышоў, Дон Карміне зароў: "Дастань гэтага Тоні. Мы павінны зарабіць больш гробаныя грошай. Іх кучы".
  
  
  "Нам трэба нешта грандыёзнае", - тлумачыў Дон Карміне спалоханаму Тоні Толіні, якога выцягнулі з пасцелі глыбокай ноччу.
  
  
  "Але, дон Карміне, у вас усё зачынена ў гэтым штаце".
  
  
  "Павінна быць нешта, што мы выпусцілі з-пад увагі. Нешта буйное. Нам патрэбны буйны куш. Я мог бы разграміць банкі, але тыя, якія не заткнуліся, выносяць нашы грошы. Мы б абрабавалі саміх сябе. Цяпер не тыя часы , калі можна было адмываць
  
  
  рабуй праз парадную дзверы і вынось сейф праз чорны ход. У нашы дні ты нападаеш на банк, і ён можа згалець. У ім больш няма працэнтаў”.
  
  
  Вочкі-пацеркі Тоні Таліні звузіліся.
  
  
  "Давай", - пераконваў Дон Карміне.
  
  
  "Што ж, - сказаў ён, - ёсць яшчэ чарапахі".
  
  
  Дон Карміне выглядаў абражаным. "Боўлінг? Ты кажаш аб боўлінгу?"
  
  
  "Не, чарапахі. Не падсвечнікі".
  
  
  "Ніколі не чуў аб гэтым".
  
  
  "Гэта найбуйнейшая бізнес-аперацыя ў гэтым штаце", – растлумачыў Тоні. "У любым штаце. Яна прыносіць больш за мільярд долараў за год у выглядзе збораў, ліцэнзавання, відэа, фільмаў, цацак і іншых даходаў".
  
  
  "Чаму я ніколі не чуў аб гэтай штуцы?"
  
  
  "Яны глабальныя", - сказаў Тоні Таліні.
  
  
  "Я не знаёмы з fuggin' global", – прагыркаў Дон Кармайн. “Я з Брукліна. Давай. Ты можаш расказаць мне пра гэта, пакуль усталёўваеш новы жорсткі дыск. Я купіў сапраўды добры на распродажы. Гэта адзіная выдатная рэч у гэтым дурным штаце. Кожны дзень – чортавы распродаж”.
  
  
  Кіраўнік 27
  
  
  
  
  У сваім кабінеце ў санаторыі Фолкрофт доктар Гаральд В. Сміт назіраў за цёмным экранам кампутара, на якім фасфарасцыруючымі зялёнымі літарамі было выведзена адзінае слова.
  
  
  Слова было "ЧАКАННЕ".
  
  
  Сміт чакаў паўночы з таго часу, як атрымаў вестку ад Рыма і Чыуна аб тым, што яны даставілі дыск. Нецярпенне з боку Сміта прымусіла яго заставацца дапазна, чакаючы, пакуль цвёрдая кружэлка будзе ўсталяваны, і звязацца па тэлефоннай сістэме з дапамогай утоенай праграмы, якую ён усталяваў на кружэлку.
  
  
  Бостанская мафія, верагодна, пачакае да заўтра, каб усталяваць гэта, заключыў ён нарэшце. Ён рабіў стаўку на базавую псіхалогію мафіі - недавер. Звычайна яны правяралі дыск, як толькі ён вяртаўся ў іх распараджэнне.
  
  
  Сьміт зь цяжкасьцю выбраўся са свайго зручнага крэсла, адчуваючы, як рыпяць калені. Ён пацягнуўся за сваім старажытным партфелем.
  
  
  Сістэма выдала адзін гукавы сігнал, прыцягваючы погляд Сміта зваротна да цёмнага экрана. Ён цяжка сеў, яго пальцы апынуліся на фоне адзінага слова, якое плавае ў электроннай чарнаце.
  
  
  Толькі зараз слова было "ПРАЦУЕ".
  
  
  Вусны Сміта сціснуліся ў прадчуванні. У рэшце рэшт, ён меў рацыю.
  
  
  Затым ён атрымаў экран, поўны бязгучных літар. Гэта быў літарна-лічбавай дысплей завяршэння праграмы. Сьміт націснуў клавішу.
  
  
  Слова "ЛАНСКІ" было надрукавана вялікімі літарамі, і Сміт дазволіў сабе нацягнута ўсміхнуцца ад задавальнення.
  
  
  Ён працаваў хутка, упэўнена, ведаючы, што пасля ўсталёўкі кружэлкі LANSCII неадкладна набраў нумар свайго ўласнага кампутара, усталяваўшы такім чынам злучэнне па вылучанай лініі.
  
  
  Сьміт увёў пароль. Пароль змяшчаўся на дыску мафіі. Ён не быў зменены.
  
  
  Кожны біт дадзеных, якія змяшчаюцца ў сістэме Мафіі - меркавана, батарэя падлучаных КАМПУТАРАЎ - зараз быў у яго распараджэнні.
  
  
  Перад яго вачыма пачалі пракручвацца неапрацаваныя слупкі дадзеных і электронныя табліцы.
  
  
  Загалоўкі былі рознымі: "АЗАРТНЫЯ ГУЛЬНІ", "ЭНЕРГІЧНЫ", "КАРТЫНГ", "БАБЫ". Сміт спыніўся на "АЗАРТНЫХ ГУЛЬНЯХ".
  
  
  Тое, што ён убачыў, уразіла яго. Згодна з матэрыяламі LANSCII, Бостанская мафія больш за тыдзень прадказвала пераможцаў у шырокім спектры спартыўных падзей - аж да таго, што аб'яўляла матчы нічыімі. Іх размеркаванне балаў не заўсёды залежала ад грошай, але іх выбар быў зусім бездакорны.
  
  
  "Яны не могуць фіксаваць кожную спартыўную падзею ў краіне", – прамармытаў Сміт свайму нечуючаму кампутару.
  
  
  Ён рушыў далей. Пазней будзе час вывучыць гэты аспект. Ён пагартаў свой шлях да асноўных радкоў. Штотыдзень бостанская LCN прыносіла сціплыя шасцізнакавыя сумы незаконнага прыбытку, не абкладанага падаткам. Гэта было незвычайна толькі тым, што тэмпы яе росту практычна падвойваліся дзень пры дні.
  
  
  "Калі так пойдзе і далей..." - сказаў Сміт перарывістым голасам. Сміт знайшоў імёны і адрасы кантактаў у Бостане і ўрадзе штата Масачусэтс. Бухгалтарскія кнігі аб выплатах несумленным чыноўнікам. Афіцэры на лаве падсудных. Шчупальцы мафіі пранікалі ў звычайныя слабыя месцы грамадства.
  
  
  Сьміт раптам узгадаў, што забыўся праверыць нумар тэлефона лініі, да якой ён быў падключаны.
  
  
  Ён уключыў праграму зваротнага адсочвання.
  
  
  На яго здзіўленне, ён атрымаў непрацоўны нумар, але іншы, чым той, па якім ён тэлефанаваў раней у адказ на аб'яву аб шантажы. Тым не менш, мясцовыя нумары былі тымі ж. Паўночны Куінсі, Масачусэтс. Гэта была важная падказка. Да яе Сміт вернецца пазней.
  
  
  Праглядаючы базу дадзеных LANSCII, ён натыкнуўся на новы файл, які ствараецца ў сотнях міль да поўначы.
  
  
  Пакуль ён зачаравана назіраў, перад яго вачыма з'яўляліся паўтараюцца літары. Дзіўнае слова завяршыла само сябе:
  
  
  "ЧАРАПАХІ".
  
  
  "Што, чорт вазьмі?"
  
  
  Бязгучна, літара за літарай, побач з ім з'явілася другое слова: "ЗНЯЦЬ".
  
  
  "Чарапашы скім?" - тупа перапытаў Сміт.
  
  
  Яму прыйшлося пашукаць першае слова ў сваім электронным слоўніку, і калі ён гэта зрабіў, ён імгненна даведаўся наступную мэту бостанскай мафіі. І ён ведаў, колькі грошай збіраецца ўліць у файлы LANSCII, не толькі з Бостана, але і з заводаў, размешчаных так далёка, як Ганконг і Мэльбурн.
  
  
  Мафія збіралася аблытаць сваімі шчупальцамі адно з найвялікшых прадпрыемстваў сучаснасці.
  
  
  Гаральд Сміт пацягнуўся да тэлефона, яго рухомы розум імгненна ўспомніў нумар тэлефона бостанскага гатэля, дзе спыніліся Рыма і Чыун.
  
  
  Яшчэ быў час прадухіліць гэты новы крок.
  
  
  Кіраўнік 28
  
  
  
  
  Усё, чаго Джэтэр Бэрд калі-небудзь хацеў ад жыцця, гэта маляваць коміксы.
  
  
  Гэта было простае імкненне, вельмі амерыканскае. Ідэя, якая, магчыма, ніколі б не спраўдзілася для маладога мастака, калі б піцэрыя "Нарды" ў Амхерсце, штат Масачусэтс, не была запоўнена да адмовы ў пятніцу ўвечары пасля фіналу ў канцы траўня 1984 года.
  
  
  Мастак Джэтэр Бэрд балансаваў на хісткім падносе з піцай правалоне з сасіскамі і двума гіганцкімі чыпсамі "Доктар Пэпперс", аглядаючыся ў пошуках вольнага століка. Вольных столікаў не было. Джетеру патрэбен быў пусты столік. Ён быў такім сарамлівым, што не мог адмовіцца ад вячэры ў адзіноце. Што, калі б дзяўчына завязала размову? Ён не ведаў, як размаўляць з дзяўчатамі. Джэтэр таксама патрабавалася месца на стале, каб размясціць альбом для малявання, заціснуты ў яго пад пахай.
  
  
  З таго часу, як скончыліся выпускныя іспыты ў Масачусецкім універсітэце ў Амхерсце, Джэтэр прадчуваў доўгае гарачае лета ліхаманкавых замалёвак. У асноўным дзяўчат.
  
  
  Калі б толькі ён мог заняць крыху месца за столікам у малюсенькай піцэрыі, якая была забітая да адмовы яго аднакурснікамі.
  
  
  Нарэшце пара даўганогіх бландынак пакінула круглы кутні столік.
  
  
  Джэтэр Бэрд кінуўся да яе, трымаючы паднос перад сабой, як таран, накіраваны лязом наперад.
  
  
  Адначасова Дэвін Вестэрн кінуўся да такога ж стала, такі ж паднос рассякаў паветра перад ім, яго ўласны нататнік быў заціснуты падпахай.
  
  
  Яны разам прызямліліся на свае месцы.
  
  
  "Я ўбачыў гэта першым", - заныў Джэтэр.
  
  
  "Не, гэта зрабіў я", - настойваў Дэвін.
  
  
  "Ну, мне патрэбен увесь стол для малявання".
  
  
  "Я таксама".
  
  
  Тупік доўжыўся роўна столькі, каб кожны які падае надзеі малады мастак паспеў усвядоміць той факт, што ён знаходзіцца ў прысутнасці іншага падаючага надзеі маладога мастака. Яны насцярожана пазіралі на работы адна адной.
  
  
  "Ты публікаваўся?" Джэтэр спытаў Дэвіна, пераходзячы да сутнасці пытання. Ён ведаў, што ніводны студэнт каледжа мастацтваў не малюе супергерояў коміксаў, калі ён не імкнецца да публікацыі.
  
  
  "Не. Ты?"
  
  
  "Не".
  
  
  Цішыня запоўніла кут шумнага пакоя.
  
  
  "Але я працую над выдатнай ідэяй", – сказаў Дэвін. "Чалавек-чарапаха".
  
  
  "Што такое чарапаха?" - спытаў Джэтэр.
  
  
  "Нешта накшталт чарапахі, якая плавае".
  
  
  "Тады чаму б не назваць яго Чалавекам-марскі чарапахай?"
  
  
  "Таму што CD Comics толькі што апублікавала "Майстар Чарапаха"".
  
  
  Джэтэр кіўнуў з сумным спачуваннем. "Так, "Цуд-коміксы" надрукавалі "Жанчыну-вавёрку", калі я яшчэ распрацоўваў касцюм для "Дзяўчынкі-вавёркі"".
  
  
  "Мне больш падабаецца "Дзяўчынка-вавёрка". Гэта рыфмуецца".
  
  
  "Яе сапраўднай асобай павінна была стаць Дорын Грын, таму што гэта таксама рыфмуецца".
  
  
  "Можа быць, мы маглі б супрацоўнічаць", – прапанаваў Дэвін.
  
  
  "Выдатна! Ты ўмееш пісаць?"
  
  
  "Не. А ты можаш?"
  
  
  ""Не".
  
  
  Зноў цішыня. Джэтэр Бэрд і Дэвін Вестэрн глядзелі на сваю піцу з сумнай сумессю расчаравання і голаду.
  
  
  У той момант папулярная культура стаяла на ростанях, хоць ніводны з мастакоў гэтага не ведаў. Калі б яны прыняліся ёсць астываючую піцу ў панурым маўчанні, мільярды даляраў ніколі б не перайшлі з рук у рукі, дзясяткі тысяч рамеснікаў, працаўнікоў зборачных ліній, грузаадправіцеляў і кіроўцаў грузавікоў па ўсім свеце засталіся б без працы, а мільёны дзяцей па ўсім свеце выраслі б з больш пустым і бязрадасным жыццём, і ніхто б ніколі пра гэта не даведаўся.
  
  
  Менавіта тады Дэвін сказаў: "Я ведаю. Мы абодва будзем пісаць і мы абодва будзем маляваць".
  
  
  "Выдатна", - сказалі яны ва ўнісон, адчыняючы свае альбомы для малявання на чыстых старонках.
  
  
  Пакуль іх піцы астывалі і застывалі, яны абмяняліся ідэямі.
  
  
  "Воін-чарапаха", - прапанаваў Дэвін. "Мы зробім з яго ніндзя. Ніндзя гарачыя".
  
  
  "Гэта было ў мінулым годзе. Андроіды папулярныя ў гэтым годзе. Асабіста я думаю, што андроіды занадта пластычныя, каб праслужыць доўга. Мутанты падыходзяць яшчэ пяць гадоў. Мы павінны заняцца мутантамі ".
  
  
  "Мутанты адстой. Яны заўсёды ныюць і скардзяцца на тое, што яны мутанты. Акрамя таго, я не хачу быць занадта камерцыйным. Я сур'ёзны мастак коміксаў ".
  
  
  "Так", - сказаў Джэтэр. "Калі ты занадта камерцыйны, ніхто не паважае тваю працу".
  
  
  Джэтэр Бэйрд і Дэвін Вестэрн сінхронна правялі мазгавы штурм перад закрыццём. Праблема была ў тым, што, як яны выявілі, усе імёны вялікіх супергерояў былі ўзяты.
  
  
  "Прынцэса-карова", - абвясціў Джэтэр, паказваючы алоўкавы накід пачуццёвай амазонкі з трох'яруснай грудзьмі. "Яна забадае сваіх ворагаў сваімі рагамі на лбе".
  
  
  Дэвін скрывіў вусны і бліснуў вачыма.
  
  
  "Мая маці забіла б мяне, калі б застукала за маляваннем дзяўчыны з шасцю грудзьмі", - сказаў ён. "Акрамя таго, у кароў няма рагоў".
  
  
  Яны вярнуліся да працы.
  
  
  "Іра-так!" Крыкнуў Дэвін. "Хлопчык-жыраф".
  
  
  "Як ён будзе праходзіць праз дзверы з такой шыяй?" - крытычна спытаў Джэтэр, гледзячы на паспешны накід. "Ты ведаеш, колькі праблем у Палаючай Морквы".
  
  
  "Добрая думка. Можа быць, нам варта трымацца далей ад жывёл і рыб. Будзьце арыгінальныя. Ідзіце з... . ."
  
  
  "Фрукт".
  
  
  "Сапраўдны фісташкавы", - выклікнуў Дэвін, малюючы буру. "Глядзіце, ён носіць на твары гіганцкую фісташкавую абалонку з кеўларавага тытана, каб схаваць сваю сапраўдную асобу рабочага-мігранта".
  
  
  "Ці валодаюць фісташкі звышздольнасцямі?" пацікавіўся Джэтэр.
  
  
  Дэвін пажаваў гумку для алоўка. "Яны цвёрдыя і салёныя", - рызыкнуў ён.
  
  
  "як і Марак Папай, а ён не быў вялікім з пяцідзесятых".
  
  
  "Мне ўсё яшчэ падабаюцца мае чарапахі", - безнадзейна сказаў Дэвін, малюючы чацвёрку шчаслівых асоб рэптылій.
  
  
  "Чарапахі-мутанты!" Джэтэр пераможна закрычаў.
  
  
  "Не. Мы павінны быць арыгінальнымі. Нельга зваць іх мутантамі".
  
  
  "Трансфармаваныя чарапахі", - прапанаваў Джэтэр, дадаўшы шэраг масак даміно да эскізу свайго новаздабытага калегі.
  
  
  "Добры пачатак", - сказаў Дэвін, ухвальна ўхмыляючыся. "Як наконт таго, каб раздаць ім нунчакі?"
  
  
  "Як наконт трансфармаваных чарапашак-падлеткаў з тхэквандо?" выпаліў Джэтэр Бэрд, ненаўмысна прыдумаўшы новую індустрыю.
  
  
  "Так, так. Гэта свежа, гэта арыгінальна, і, калі не ўсё, гэта не камерцыйнае".
  
  
  "Правільна. Ніхто не ўспрыме нас усур'ёз, калі мы будзем занадта камерцыйнымі".
  
  
  Яны мала аб чым марылі.
  
  
  Выдаткаваўшы грошы на навучанне, Джэтэр і Дэвін надрукавалі пяцьсот тысяч асобнікаў першага выпуску часопіса Transformed Tae Kwon Do Teen Terrapins, і калі першая партыя прыбыла ў іх інтэрнат, яны разарвалі скрынкі і ўпіваліся адчуваннем таго, што іх нарэшце апублікавалі як мастакоў коміксаў.
  
  
  Затым наступіла суровая рэальнасць.
  
  
  "Гэта не так смешна, як я памятаю", – сказаў Дэвін.
  
  
  "Магчыма, нам трэба было наняць сцэнарыста", - прамармытаў Джэтэр.
  
  
  Яны глядзелі адзін на аднаго, разявіўшы раты, як і іх тварэння.
  
  
  "Хто-небудзь купіць гэта?" - пацікавіўся Дэвін.
  
  
  "Ці скончым мы калі-небудзь нашу адукацыю?" занепакоены Джэтэр.
  
  
  Іх вочы пашырыліся ад трывогі, калі яны зразумелі, што іх маці збіраліся забіць іх, калі яны даведаліся.
  
  
  Джэтэр і Дэвін абшукалі кожны магазін коміксаў і газетны кіёск у Амхерсце, спрабуючы прадаць трансфармаваных чарапашак-падлеткаў з тхэквандо любому, хто пагадзіўся б іх узяць.
  
  
  Там, дзе з іх не смяяліся, на іх плявалі.
  
  
  "Я не магу расказаць сваёй маці", - лямантаваў Джэтэр.
  
  
  "Я таксама не магу", - прастагнаў Дэвін.
  
  
  Менавіта Джэтэр дадумаўся да таго, што павінна было дазволіць ім акупіць свае інвестыцыі і шматкроць зрабіць іх мільянерамі.
  
  
  "Ёсць толькі адна рэч, якую мы можам зрабіць", - сказаў ён.
  
  
  "Што гэта?"
  
  
  "Схадзі на шоу Такаха".
  
  
  "Як гэта дапаможа?"
  
  
  "Гэтага не адбудзецца", - прызнаў Джэтэр. "Але абедзве нашы мамы назіраюць за ім кожны дзень. Гэта лепш, чым глядзець, як яны плачуць, калі даведаюцца, што мы зрабілі".
  
  
  Яны дабраліся аўтастопам да Нью-Ёрка, дзе былі трансфармаваныя чарапашкі-падлеткі з тхэквандо, па адным пад кожнай рукой.
  
  
  Яны выявілі, што гэта было надзіва лёгка. Дырэктару па даследаваннях шоў Біла Такаха каштавала толькі адзін раз выслухаць іх гісторыю гора, як яна выпаліла: "Студэнты каледжа, якія марнуюць грошы на навучанне на коміксы!" - яна плакала. "Гэта цудоўна, і мы можам адкласці гэты жудасны сегмент аб перфекцыянізме малпаў".
  
  
  "Але мы іх не куплялі", – пачаў казаць Джэтэр.
  
  
  "Мы надрукавалі іх", - скончыў Дэвін.
  
  
  "Не кажы больш ні слова! Білу падабаецца, калі яго госці застаюцца лядоўнямі".
  
  
  На наступны дзень, напалоханыя і заплаканыя, Джэтэр і Дэвін апынуліся перад аўдыторыяй студыі, калі сівавалосы Біл Такаха ўтаропіўся на іх на свае вочы аўчаркі і запатрабаваў: "Вы двое, хлопчыкі, захапляецеся коміксамі, ці не так? Прызнай гэта. Ты пайдзеш на ўсё дзеля новай копіі „Фантастычнай чацвёркі”. Ілжы, падманвай, крадзі, прадай сваіх бацькоў у рабства”.
  
  
  Яны паспрабавалі растлумачыць. Дэвін пачаў плакаць. Джэтэр паднёс да твару асобнік "Трансфармаваных чарапашак-падлеткаў тхэквандо нумар адзін", як злачынец, якога вядуць да суддзі.
  
  
  Аператар кінуўся здымаць вокладку ў відашукальнік, у той час як тэхнік студыі вывеў на экран выяву slugline з надпісам "Дэтэр Бэйрд. Захапляецца коміксамі".
  
  
  Выява чатырох тоўстых марскіх чарапах у масках, якія сціскаюць усходнюю зброю, упершыню транслявалася па ўсёй краіне, наэлектрызаваўшы дашкольную Амерыку.
  
  
  Джэтэр Бэрд і Дэвін Вестэрн так і не прадалі ніводнага асобніка сваіх коміксаў. Яны так і не скончылі каледж і не атрымалі дыпломаў па маркетынгу.
  
  
  Ім не трэба было гэтага рабіць. Прапановы аб мультфільмах, цацках і фільмах пачалі паступаць яшчэ да таго, як скончыўся запіс сённяшняга выпуску The Bil Tuckahoe Show.
  
  
  Неўзабаве выявы чатырох чарапах сталі непазбежныя ад Манхэтэна да Мадагаскара. Грошы паступалі цэлымі мяшкамі. Кожная здзелка з цацкамі прыводзіла да наступнай. Сціплыя тэлевізійныя мультфільмы прыводзілі да здзелак з поўнаметражнымі фільмамі. Усё, да чаго дакраналіся лускаватыя мульцяшныя істоты, ператваралася ў золата.
  
  
  Гэта была амерыканская гісторыя поспеху беспрэцэдэнтных маштабаў.
  
  
  І, як ва ўсіх амерыканскіх гісторый поспеху, у яе быў адваротны бок.
  
  
  Джэтэр і Дэвін атрымлівалі асалоду ад шасцю гадамі экспанентнага пашырэння бізнэсу, пераехаўшы прама са сваіх цесных пакояў у інтэрнаце ў шырокі офісны парк і кінастудыю недалёка ад Амхерста, калі зразумелі, што бясплатная паездка скончылася.
  
  
  Яны зразумелі гэта, калі падчас здымак гульні Transformed Tae Kwon Do Teen Terrapins III: Shell снайпер забіў зорку, Д'Артаньяна.
  
  
  Д'Артаньян не было сапраўдным імем акцёра. Гэта быў Сэмі Бонг, беспрацоўны акцёр, які бегае па крамах гандлёвай маркі ў касцюме чарапахі anamatronic з паліурэтана і ўспененай гумы.
  
  
  Д'Артаньян збіраўся працяць злоснага ніндзя мячом фехтавальшчыка, калі куля ў сталёвай абалонцы прабіла яго поліўрэтанавы панцыр, і зеляніна пенапластавых грудзей пацямнела ад крыві.
  
  
  Ліст з патрабаваннем прыйшоў з ранішняй поштай, калі Джэтэр і Дэвін усё яшчэ былі ў шоку.
  
  
  У запісцы гаварылася: "Мы атрымліваем дзесяць адсоткаў. Груба. Або Атос наступны".
  
  
  Каб дадаць абразы да траўмы, запіска была зроблена са слоў, выразаных з рэкламы цацак Terrapin, і налеплена на ліст афіцыйных канцылярскіх прылад Terrapin kiddie.
  
  
  "Што нам рабіць?" - спытаў Дэвін хворым голасам.
  
  
  "Мы плацім. Наступным разам гэта можам быць мы".
  
  
  Праблема была ў тым, што ў запісцы забыліся ўказаць, каму плаціць.
  
  
  У той жа дзень Атоса знайшлі з перарэзаным зялёным горлам, засунутым у смеццевы бак на заднім двары, яго трохпальцы перапончатыя лапы коса звісалі з борцікаў.
  
  
  Нікі Кікс Стывалета з'явіўся, калі прыватная хуткая дапамога везла мёртвую чарапаху пад шырока расплюшчанымі немігаючымі вачамі чарапах, Араміса і Портоса.
  
  
  Нікі Кікс выйшаў з працоўнай машыны і марудліва падышоў да Джэтэра і Девину. Па баках ад яго стаялі два грамілы ў палоску.
  
  
  Дэвін, хутчэй які сцяміў, прашыпеў выжыўшым чарапахам: "Плывіце за гэтым!"
  
  
  Чарапахі стаялі на сваім. Яны хацелі абараніць свой гонар.
  
  
  "Або вы абодва звольненыя", - дадаў Джэтэр.
  
  
  Прыгнечаныя чарапахі выслізнулі ў бяспечнае месца.
  
  
  "Вы атрымалі маё паведамленне?" - спытаў Нікі Кікс, перакочваючы калыпок у роце і выштурхваючы жорсткія словы.
  
  
  "Чаму ты забіў Атоса? Мы збіраліся табе заплаціць!" - патрабавальна спытаў Дэвін, гарачыя слёзы цяклі па яго шчоках.
  
  
  Нікі Кікс паціснуў плячыма. "Мне падабаецца пах дарожна-транспартнага здарэння".
  
  
  "Дзесяць працэнтаў?" перапытаў Джэтэр.
  
  
  "Наяўнымі. Ніякіх чэкаў".
  
  
  "Мы можам атрымаць квітанцыю?" Джэтэр і Дэвін спыталі ва ўнісон, іх няскончаныя бізнес-курсы ўступілі ў гульню.
  
  
  "Не", - сказаў Нікі Кікс сумным голасам.
  
  
  Прыгнечаныя Джэтэр і Дэвін павялі Нікі Кікса і яго мускулістую світу ў іх сумесны офіс, расштурхоўваючы плюшавых чарапашых цацак, праціскаючыся міма гульнявых аўтаматаў Terrapin Arcade і кардонных стэндаў у лобі кінатэатра.
  
  
  Джэтэр прыбраў кардонную скрынку са сняданкам - піцай з перцам і цыбуляй - з крэсла, каб Нікі Кікс мог сесці.
  
  
  "Я пастаю", - сказаў Нікі Кікс, насцярожана разглядаючы запэцканае сядзенне. Ён нецярпліва пстрыкнуў пальцамі. "А зараз падымайся. У мяне не ўвесь дзень наперадзе".
  
  
  Насамрэч, Нікі Кіксу Стывалеце было наканавана пражыць у запасе не больш за хвіліну і трынаццаць секунд за ўсё яго жыццё.
  
  
  Ён атрымаў уяўленне пра гэта, калі дзверы офіса раптам расчыніліся, перакуліўшы трохфутавую плюшавую ляльку Араміс.
  
  
  Целаахоўнікі Нікі разгарнуліся, іх рукі слізганулі ў кішэні паліто, пальцы абхапілі цвёрдыя сталёвыя дзяржальні пісталетаў.
  
  
  Перапончатыя трохпальцы рукі даводзяць іх да нічыёй.
  
  
  Адна пара проста прыкончыла Сэла (якая кусае палец на назе) Неабароненыя вушы Бугліёзі. Ён пачуў раскаты грому, ад якога яго барабанныя перапонкі звінелі яшчэ тры дні пасля бальзамавання. Ціск паветра перамяшала яго мозг у паражніны чэрапа і адкрыла ўсе расколіны ў ахоўнай косткі.
  
  
  Іншы Чарапаха - яго фіялетавая маска і невысокі рост выдавалі ў ім Портоса - высокім ударам нагі зламаў таз Паўлі (Ружовае вока) Скангі, як крекер для содавай.
  
  
  Паўлі выпусціў свой напалову выцягнуты пісталет і схапіўся за пахвіну, з якой выцякалі разнастайныя вадкасці арганізма, і паспрабаваў вярнуць ніжнюю частку цела ў вертыкальнае становішча.
  
  
  Але яго ногі проста сагнуліся ў шчыкалатках і каленях, і ён ператварыўся ў брудную вільготную кучу там, дзе стаяў.
  
  
  "Араміс!" - выпаліў Джэтэр.
  
  
  "Портас?" Дэвін праглынуў.
  
  
  "Лухта сабачая", - прарычэў Нікі Кікс, накіроўваючыся да надыходзячых чарапах з абрэзаным двуствольным драбавіком, які ён выхапіў з-пад паліто.
  
  
  Ён зноў націснуў на адзін спускавы кручок.
  
  
  Выбух изрешетил Араміс. На няшчасце для Нікі Кікса, гэта быў плюшавы Араміс ў куце. Гэта таксама ўзламала экран аркаднай гульні і прымусіла бязладна зазвінець танны пластыкавы будзільнік Terrapin.
  
  
  Аднак Портос быў наросхрыст адкрыты. Нікі паслаў зарад карцечы ў яго сакавітае твар.
  
  
  Выбух, аднак, пакінуў нешта накшталт малюнка чорнай спіральнай галактыкі на столі з драўнянавалакністай пліты.
  
  
  Нікі Кікс падняў вочы. Ён убачыў вострыя ўдары. Ён паглядзеў уніз, дзе заўважыў зялёную трохпальцавую руку, якая трымала дымлівыя ствалы драбавіку пад вуглом уверх.
  
  
  Ён думаў: дзе я бачыў гэта дзярмо раней? калі ў яго даволі груба адабралі драбавік і ўсадзілі яму ў жывот прыкладам наперад.
  
  
  Нікі Кікс сказаў "Уф" і сагнуўся напалову, усё яшчэ стоячы на нагах.
  
  
  Губчатая зялёная рука схапіла яго за валасы, падобныя на брыльянты, і падвяла да мікрахвалевай печы, якая стаяла на кутнім століку.
  
  
  "Заходзь", - сказаў звычайны мужчынскі голас.
  
  
  Нікі думаў, што яго голас зусім не падобны на сапраўднага Араміс. Ён таксама думаў, што яму нічога не пагражае. Вядома, яго галава была ў мікрахвалевай печы. Але ўсе ведалі, што яны не спрацуюць, пакуль дзверы не будуць зачыненыя. І гэтага не магло адбыцца, пакуль яго шыя была на шляху.
  
  
  Мужчынскі голас спытаў: "Не хочаш аказаць гонар, Татачка?"
  
  
  "Звычайна я не пэцкаю свае рукі машынамі, - вымавіў дзіўна знаёмы пісклявы голас, - але гэты вінаваты ў жорсткасці ў адносінах да рэптылій".
  
  
  Затым раздаліся дзіўныя гукі. Удары і храбусценне. Кавалак сценкі духоўкі ўпіўся ў няголеную шчаку Нікі Кікса, і ён зразумеў, што ў духоўцы адбываецца ўшчыльненне. Ён не мог уявіць, як. Затым сталёвы асколак упіўся яму ў лоб. Яго вушы былі раздушаныя па баках галавы. Шумы не спыняліся, і калі Нікі пацягнуўся да мікрахвалёўкі, каб адарваць галаву, яму здалося, што ён схапіў спадарожнік, які разбіўся.
  
  
  "Я б сказаў, што ён амаль гатовы, ці не так?" - сказаў хлопец.
  
  
  "Давайце паглядзім, ці працуе яшчэ прылада", – сказаў пісклявы голас.
  
  
  Нягледзячы на сваё цяжкае становішча, Нікі Кікс здолеў хрыпла засмяяцца.
  
  
  "Вы, хлопцы, не дзярмо, вы ведаеце гэта? Гэта ніколі не спрацуе. У дзверы ёсць кантакт, які павінен закрануць іншага кантакту, каб замкнуць ланцуг ".
  
  
  "Дзякуй, што нагадаў мне".
  
  
  Ён пачуў скрыгат зламанага цыферблата таймера і настойлівае пощелкивание самага механізму таймера. Затым гук, падобны на падзенне манеты ў шчыліну аўтамата для продажу цыгарэт.
  
  
  Затым Нікі Кікс атрымліваў асалоду ад вытанчанай агоніяй, калі кожная малекула вады ў яго чэрапе закіпала пад інтэнсіўнай мікрахвалевай бамбардзіроўкай.
  
  
  Ён выпрастаўся, як быццам яго падштурхнулі пугай для жывёлы.
  
  
  Ён быў мёртвы да таго, як трехпалая зялёная рука з грукатам шпурнула спрасаваны мікрахвалёўку, за якой рушылі ўслед галава і цела Нікі, у смеццевы бак, адначасна вырваўшы відэлец з разеткі.
  
  
  "Я думаў, гэтыя штукі не спрацуюць, пакуль дзверы не будуць зачыненыя", – сказаў Джэтэр Бэйрд, разглядаючы мёртвае цела, часткова засунутае ў маленькі трансфармаваны кантэйнер для смецця Tae Kwon Do Teen Terrapin kiddie.
  
  
  "Яны будуць, калі ты сарвеш кантакт з дзвярэй і ўставіш яго ў іншы кантакт", - сказала высокая постаць Араміса ў зялёным.
  
  
  "Хто вы, хлопцы?" - спытаў Дэвін.
  
  
  "Ты ведаеш, што ў некаторых людзей ёсць анёлы-ахоўнікі?" - спытаў Араміс.
  
  
  "Так".
  
  
  "У вас дваіх ёсць чарапахі-ахоўнікі. Віншую".
  
  
  Гэта мела сэнс для Джэтэра і Дэвіна, якія выраслі на сталай дыеце з коміксаў.
  
  
  "Чым мы можам вам калі-небудзь адплаціць?" - з палёгкай спытаў Джэтэр.
  
  
  "Вам дазволена даваць гасцінец", - сказаў пісклявы голас Портоса.
  
  
  "Не слухайце яго", - сказаў Араміс. "Мы працуем бясплатна. Вас больш ніхто не патурбуе".
  
  
  "Хоць мы не гарантуем бясплатную працу", - змрочна дадаў Портос.
  
  
  Джэтэр і Дэвін паспешна дасталі свае кашалькі і аддалі ўсю сваю асабістую наяўнасць свайму чарапашаму варту Портосу.
  
  
  "Пасуй", - сказаў Араміс, калі яму прапанавалі плюшавую ляльку Д'Артаньяна. "Проста зрабі нам усім ласку. Нікому не кажы аб гэтым".
  
  
  "Нават нашы маці?" - спытаў Дэвін.
  
  
  "Вядома, вы павінны паведаміць сваім маці", - сказаў Портас з пісклявым голасам. "Сваёй маці заўсёды гавораць аб добрым лёсе".
  
  
  Пасля таго, як пара сышла, Дэвін павярнуўся да Джэтэра.
  
  
  "Ты ж не думаеш, што гэта праўда..."
  
  
  "Калі вы падумаеце аб гэтым, - сказаў Джэтэр, - у нас была незвычайная паласа шанцавання з тых часоў, як усё гэта пачалося".
  
  
  Да канца сваіх дзён Джэтэра і Дэвіна больш ніколі не наведвалі чарапахі-ахоўнікі. Але яны адкрылі для сябе ганконскіх акцёраў, якія звычайна ігралі Араміса і Портаса. Яны храплі ў поўных касцюмах на заднім сядзенні машыны вымагальнікаў. Яны не змаглі растлумачыць, як яны туды патрапілі, і чаму Араміс прачнуўся з галавой Портоса і наадварот.
  
  
  Кіраўнік 29
  
  
  
  
  Доктар Гаральд В. Сміт спрабаваў рабіць тры рэчы адначасова і быў на мяжы поспеху.
  
  
  Ён перачытваў файл LANSCII, пакуль далёкія пераможаныя пальцы сціралі загаловак "Чарапашы скім". Ён спрабаваў прыняць свой Зантак, лекі ад язвы, якое адпускаецца па рэцэпце, і слухаў кароткую справаздачу Рыма па сінім кантактным тэлефоне.
  
  
  "Рэптыліі паўсюль могуць сёння ноччу ў бяспецы згарнуцца абаранкам у сваіх панцырах", - суха казаў Рыма.
  
  
  "Э-э, так".
  
  
  "Што далей?" Рыма задумаўся.
  
  
  У офісе забзыкаў інтэркам. Рэфлекторна Сміт пацягнуўся да выключальніка, нечакана праліўшы лекі.
  
  
  Здушыўшы раздражненне, ён сказаў: "Прабачце", націскаючы на выключальнік і адначасова спрабуючы праглынуць гарачы камяк страўнікавай кіслаты, які трапіў у стрававод.
  
  
  "Так?" Кісла сказаў Сміт.
  
  
  Яго сакратарка сказала: "Прыбыў перакладзены пацыент, доктар Сміт".
  
  
  "Выдатна. Дзякуй".
  
  
  Сьміт вярнуўся да сіняга тэлефона. "Рыма. Калі ласка, папрасі майстра Чыуна вярнуцца ў Фолкрофт".
  
  
  "А як жа я?"
  
  
  "Я хачу, каб ты паехаў у Нью-Ёрк".
  
  
  "Што там унізе? Акрамя рабаўнікоў?"
  
  
  "Дон Фіаварантэ Пабескіа. Я хачу, каб ты перадаў яму паведамленне".
  
  
  "У чым пасланне?"
  
  
  "Кадылак Карміне Імбруглія махляе з арэнднай платай".
  
  
  "Хто такі кадылак Кармайн Імбруглія?" Рыма хацеў ведаць.
  
  
  "Бостанскі дон".
  
  
  "Як ты даведаўся яго імя?" Зацікаўлена спытаў Рыма.
  
  
  "Ён па дурасці ўнёс сябе ў плацежную ведамасць пад загалоўкам "міністр па барацьбе са злачыннасцю"".
  
  
  "Чапляе. І вашы кампутары-шпіёны злавілі яго на тым, што ён рабуе сваіх жа людзей, так?"
  
  
  "Не зусім", - катэгарычна сказаў Сміт. "Нават цяпер, калі мы размаўляем, я змяняю базу дадзеных LANSCII, каб паказаць пераканаўчую выснову прыбытку LCN для перапраўкі ў кішэні бостанскага дона".
  
  
  "Ты гуляеш даволі жорстка, Сміці".
  
  
  "Я гуляю, каб выйграваць", - сказаў Сміт, вешаючы трубку. Ён пацягнуўся за сваім "Зантаком", спадзеючыся, што там засталося дастаткова, каб суняць кіслы страўнік.
  
  
  Кіраўнік 30
  
  
  
  
  У сваім алькове з чорнага арэха ў Маленькай Італіі дон Фіаварантэ Пубескіа чакаў вестак ад свайго салдата.
  
  
  "Ён павінен быў ператэлефанаваць", - сказаў ён занепакоена. "Гэтая справа павінна была быць зроблена да гэтага часу". Ён зрабіў глыток ледзь цёплай жэньшэневага гарбаты. Гэта было горка на смак.
  
  
  Але не такая горкая, як смак здрады, разважаў ён.
  
  
  Дон Фіаварантэ не паверыў бы ў гэта, але доказ ляжаў перад яго вачыма. Кампутарныя раздрукоўкі. Беспамылковыя камп'ютарныя раздрукоўкі. Іх расклаў на арэхавым стале салдат з Бостана, які называў сябе Рыма Меркурыё.
  
  
  "Правер іх", - сказаў салдат, аб якім дон Ф'яварантэ не чуў.
  
  
  Яму было дастаткова зірнуць на выніковыя лічбы, каб убачыць праўду. Дон Фіаварантэ падняў вочы, выраз яго спакойнага джэнтльменскага твару не змянілася.
  
  
  "Ты аказаў мне добрую паслугу, мой сябар", - сказаў дон, сустрэўшы жорсткі погляд Рыма Меркурыя з уласцівай яму шчырасцю.
  
  
  "Забудзься пра гэта", - нядбайна сказаў Рыма.
  
  
  "Кантракт твой, калі ты гэтага хочаш".
  
  
  "Я не ведаю".
  
  
  Дагледжаныя рукі дона Фіяварантэ запытальна падняліся. "Гэта ўсё? Вы нічога не хочаце наўзамен?"
  
  
  "Ты прыкончыў Дона Карміне, - адказаў Рыма, - і я атрымаю ўсё, што захачу".
  
  
  "Магчыма, ты хацеў бы заняць яго месца, а?"
  
  
  "Я даступны", - холадна сказаў Рыма.
  
  
  "Ах, зараз я разумею. Я падумаю над гэтым. Як толькі раздражняльнік будзе выдалены са сцэны. А зараз сыходзьце. З маім дабраславеньнем ".
  
  
  І таму дон Фіаварантэ паслаў аднаго са сваіх салдат здзейсніць неабходнае, але сумнае.
  
  
  План быў ідэальным. Дон Карміне перавозіў гераін праз камерцыйныя службы кур'ерскай дастаўкі. Салдат павінен быў з'явіцца пад выглядам дастаўшчыка UPS, каб лягчэй было без працы пракрасціся ў будынак LCN.
  
  
  Але званка не было. Што магло здарыцца? разважаў дон Ф'яварантэ ў прахалодзе сваёй нішы з арэхавага дрэва.
  
  
  Кіраўнік 31
  
  
  
  
  Калі Кармайн Імбруглія прачытаў у "Бостан Геральд" аб лёсе Нікі Кікса і яго калег, ён шпурнуў газету праз пакой і завыў: "Яны былі гатовыя да нас. Хтосьці папярэдзіў іх?"
  
  
  "Але хто?" - спытаў шэф-кухар Бруна з характэрна непранікальным тварам.
  
  
  "Я не ведаю. Я не ведаю. Дай мне падумаць".
  
  
  Кармайн Імбруглія скрывіў твар у несамавітую грымасу. Ён пажаваў костку пальца.
  
  
  "Я бачу тут дзве магчымасці", - сказаў ён, праглынаючы кавалачак сухой лупіны. "Па-першае, гэта быў той Тоні. Ён быў адзіным, хто ведаў, што мы робім ход, акрамя цябе і мяне ".
  
  
  "Колькі будзе два?" - хутка спытаў Шэф-кухар, спадзеючыся адвесці свайго дона далей ад далікатнай тэмы асабістай лаяльнасці.
  
  
  "Другое: калі мы не можам зарабіць больш грошай, каб расплаціцца з донам Фіяварантэ, мы павінны прыдумаць спосаб, якім дон Фіяварантэ атрымае менш".
  
  
  "Дон Фіаваранце так не думае".
  
  
  "Можа быць, - павольна вымавіў Дон Карміне, - дону Фіаваранце наогул не варта думаць".
  
  
  Цьмяныя вочы Бруна (шэф-кухары) Баярдзі сталі вельмі, вельмі занепакоенымі, калі Дон Карміне падняўся на ногі і накіраваўся да шэрагу вокнаў уздоўж аднаго боку канферэнц-залы LCN.
  
  
  Напружаны выраз яго твару змяніўся непрыкрытым здзіўленнем, калі яго погляд слізгануў па цёмных вокнах.
  
  
  "Глядзіце, што ў нас тут ёсць!" - сказаў ён.
  
  
  "Што?" - Спытаў шэф-кухар Бруна, выглядаючы вонкі.
  
  
  Ён убачыў фургон колеру засохлага бруду.
  
  
  "Тут няма ніякага Маркіна", - прагыркаў Дон Карміне.
  
  
  "Вядома, мае. Бачыш маленькі залаты шчыт узбоч?"
  
  
  "Падобна на гробаны значок", - прамармытаў Дон Карміне. "Ты можаш разабраць літары?"
  
  
  "U . . . P . . . S."
  
  
  "Ваенныя! Яны паслалі за намі чортавае войска", - завыў Дон Карміне, кідаючыся да свайго аўтамата. Ён перасмыкнуў затвор і пачаў чакаць.
  
  
  Калі чалавек у шэрай уніформе, ідэнтычнай па колеры афарбоўцы фургона step, з'явіўся са боку кіроўцы, Дон Карміне адчыніў акно.
  
  
  Шум быў катастрафічным. Аскепкі шкла пасыпаліся каскадам, нібы ледзяное покрыва. Дымлівыя латуневыя гільзы рассыпаліся і пакаціліся па падлозе.
  
  
  З усіх сіл імкнучыся накіраваць дульны ствол на сваю мэту, дон Карміне Імбруглія радасна зарагатаў.
  
  
  "Атрымай гэта, вайсковы зубрыла! Ты не возьмеш Кадылак Кармайн, верхавода Бостана!"
  
  
  "Я думаю, ён мёртвы", - сказаў Шэф-кухар, калі барабан апусцеў.
  
  
  "Вядома, ён мёртвы", - сказаў Кармайн, юрліва прыцмокваючы дымлівай зброяй. "Гэта "Томі". Добрая амерыканская зброя. Яна забівае лепш за ўсё".
  
  
  "Можа быць, нам варта пазбавіцца ад цела", - прапанаваў Бруна, шэф-кухар, са смутнай цікавасцю назіраючы, як яно заканчваецца крывёй.
  
  
  “Пазбаўся і ад грузавіка. Скінь яго ў раку. Вось чаму я абраў гэтую ўстанову. Рака – выдатны спосаб пазбавіцца ад мерцвякоў”.
  
  
  "Добра, бос", - прыязна сказаў Шэф-кухар, накіроўваючыся да дзвярэй.
  
  
  "Але, чорт вазьмі, пераканайся, што зваліў усё на бостанскі бок ракі", - крыкнуў Кармайн яму ўслед. "Няхай вінаватыя заходнікі".
  
  
  "Тут іх не называюць заходнікамі, бос. Яны паўднёўцы".
  
  
  "Захаднікі. Паўднёўцы. Ірландцы ёсць ірландцы. Бярыся за справу. А калі скончыш, прывядзі сюды гэтага Тоні".
  
  
  "Дакладна, бос".
  
  
  Кіраўнік 32
  
  
  
  
  Майстар Сінанджу аглядаў пацыента ў ложку.
  
  
  Ён быў стары. Яго касцяная структура нагадвала Рым часоў Цэзара. Яго скура была васковай і жоўтай, як стары сыр.
  
  
  "Чым ён хворы?" Чыун спытаў Гаральда Сміта.
  
  
  "Яд".
  
  
  "Ах, страўнік", - нараспеў вымавіў Чиун, які з павагі да свайго антысептычнага асяроддзя быў апрануты ў белае колеру слановай косткі. Ён агледзеўся. Лекар, наняты Гаральдам Смітам, стаяў убаку, выглядаючы занепакоеным і нават збянтэжаным. Яны знаходзіліся ў бальнічным крыле санаторыя Фолкрофт.
  
  
  "Ён у незваротнай коме", - абараняючыся, сказаў лекар. "Вы нічога не можаце для яго зрабіць. Я сказаў аб гэтым доктару Сміту".
  
  
  Майстар Сінанджу праігнараваў відавочнае трызненне шарлатана і агледзеў машыну, якая прымушала лёгкія няшчаснага ў коме пампаваць кроў, і злёгку дакрануўся да празрыстых прабірак, у якіх рыхтаваліся шкодныя зеллі.
  
  
  Не кажучы ні слова, ён пачаў адрываць іх.
  
  
  Гэта выклікала чаканую рэакцыю лекара. Убачыўшы, што яго варварскія машыны апаганены, ён выказаў пратэст.
  
  
  "Ты заб'еш яго! Пацыенту неабходна нутравеннае ўліванне вадкасці".
  
  
  Майстар Сінанджу дазволіў вар'яту наблізіцца і спрытным рухам схапіў адно з яго размахваюць перадплеччаў і ўставіў у яго празрыстую трубку.
  
  
  Твар доктара набыў збянтэжана-летуценнае выраз, і, які стаў паслухмяным дзякуючы ядам, якія, як меркавалася, вылечвалі хворых, ён дазволіў пасадзіць сябе ў бліжэйшае крэсла.
  
  
  "Вы ўпэўненыя, што гэта спрацуе?" - з трывогай спытаў Гаральд Сміт.
  
  
  "Не", - сур'ёзна сказаў Чыун.
  
  
  "Тады чаму ты...?"
  
  
  "Траціць няма чаго", - сказаў Чыун, атрасаючы рукі ад белых рукавоў. "Машыны песцілі гэтага чалавека датуль, пакуль яго воля да функцыянавання не пагрузілася ў лянівы сон. Калі ён памрэ, ён памрэ. Але калі ён жадае акрыяць, яго цела павінна быць перакананае, што гэта адбудзецца, толькі калі яно будзе дужацца за жыццё ".
  
  
  І перш чым Гаральд Сміт паспеў запярэчыць, Майстар Сінанджу рэзка ўсадзіў свае доўгія пазногці ў аголены маршчыністы жывоцік пацыента.
  
  
  Знясіленае цела мужчыны тузанулася, калі яго пазваночнік круціўся, як электрычная дуга, шыпячая паміж кантактнымі слупамі.
  
  
  Абедзвюма рукамі Чиун глыбей усадзіў пазногці ў хваравіта-зялёную плоць.
  
  
  І на вуха пацыенту ён прашаптаў далікатнае папярэджанне.
  
  
  "Змагайся за сваё жыццё, гультай. Або я забяру яе ў цябе".
  
  
  Гаральд Сміт адвярнуўся, сціснуўшы зубы і зачыніўшы вочы. Уяўным позіркам ён убачыў дзесяць кропель крыві. Па адной на кожны з бязлітасных пазногцяў Майстра Сінанджу.
  
  
  Наступны этап плана Сміта залежаў ад вяртання здароўя яго пацыенту.
  
  
  Кіраўнік 33
  
  
  
  
  "У оноре рабіла прозвішча, сям'я ў абраччо", - нараспеў прамаўляў дон Карміне Імбруглія ў кутнім кабінеце ў штаб-кватэры LNG, асветленым цьмяным святлом свечак.
  
  
  "Я не ведаю, што, чорт вазьмі, гэта значыць", - сказаў ён маркотна, - "але яны заўсёды нясуць нейкую лухту на такіх мерапрыемствах".
  
  
  "Якія рэчы?" - спытаў Тоні Таліні, гледзячы на кінжал і пісталет, якія ляжалі скрыжаванымі на стале перад ім. Па нейкай прычыне вокны былі прыцемнены чорным крэпам.
  
  
  "Хрышчэння", - сказаў Дон Карміне.
  
  
  "Ох. Хто-небудзь хрысціцца?"
  
  
  "Добрае пытанне. Ты такі".
  
  
  Вочы Тоні Таліні вылезлі з арбіт. "Я?"
  
  
  "Не скромнічай. Ты добра папрацаваў для LCN. Мы збіраемся зрабіць цябе адным з нас".
  
  
  Тоні пачаў паднімацца, кажучы: "Я не..."
  
  
  Бруна, мясістая рука шэф-кухары, штурхнуў Тоні Таліні назад на яго месца.
  
  
  "Праяві крыху павагі", - прагыркаў ён.
  
  
  "Што... што мне рабіць?" Слабым голасам спытаў Тоні.
  
  
  "Амаль нічога", - нядбайна сказаў Дон Карміне. "Вось, дай мне сваю руку".
  
  
  Тоні Таліні дазволіў дону Карміне падняць сваю дрыготкую руку. Іншай рукой Дон Карміне ўзяў са стала срэбны кінжал.
  
  
  "Добра", - сказаў Дон Карміне. "Паўтарайце за мной: "Я хачу ўступіць у гэтую арганізацыю, каб абараніць сваю сям'ю і абараніць усіх сваіх сяброў".
  
  
  "Я хачу ўступіць у гэтую арганізацыю, каб абараніць сваю сям'ю і ўсіх сваіх сяброў", - паўтарыў Тоні цьмяным голасам.
  
  
  "Я клянуся не выдаваць гэтую таямніцу і падпарадкоўвацца з каханнем і памерлай".
  
  
  "Я клянуся не выдаваць гэты сакрэт і падпарадкоўвацца з любоўю і памерлай", - дадаў Тоні, задаючыся пытаннем, што такое амерта. Гэта гучала як зброя. Можа быць, сіцылійскі кінжал, падобны на той, якім Дон Карміне размахваў у яго перад вачыма.
  
  
  Хуткі ўзмах зіготкага ляза, і кончык указальнага пальца Тоні пачырванеў ад крыві.
  
  
  "Добра, я парэзаў твой палец на спускавым кручку", - сказаў Дон Карміне. "Цяпер я парэзаў сябе". Дон Карміне адрэзаў кончык свайго пальца на спускавым кручку і далучыў яго да пальца Тоні. Толькі тады гэта пачало прычыняць боль.
  
  
  "Хто-небудзь, дайце мне святога", - заклікаў Дон Карміне.
  
  
  "Вось", - сказаў Шэф-кухар Бруна, дастаючы з кішэні гарнітура лямінаваную картку.
  
  
  Дон Карміне паглядзеў на твар. "Я гэтага не ведаю", - прамармытаў ён.
  
  
  "Святы Панталеон. Ён дапамагае ад зубнога болю".
  
  
  "Зубны боль! Хто мы зараз, дантысты?"
  
  
  "У мяне лопнуў бісквіт, бос".
  
  
  Дон Карміне паціснуў плячыма, як маленькі мядзведзь, у якога свярбіць спіна. «Што за чорт. Святы ёсць святы, праўда? Ты, Тоні, паўтарай за мной, - сказаў ён, дакрануўшыся кутком ламінаваных карткі да хваравіта-жоўтага полымя свечкі.
  
  
  "Як гарыць гэты святы".
  
  
  "Як гарыць гэты святы", - сказаў Тоні, назіраючы, як святы Панталеоне пачынае цямнець.
  
  
  "Гэта спальвае маю душу. Я ўваходжу жывым у гэтую арганізацыю і пакідаю яе мёртвым".
  
  
  "Я павінен прамаўляць апошнюю частку?" - Спытаў Тоні, назіраючы, як картка чарнее і зморшчваецца, выдаючы рэзкі пах.
  
  
  "Не, калі толькі вы не хочаце ўвайсці ў арганізацыю мёртвым", - ветліва сказаў Дон Карміне. "У такім выпадку менавіта так вы і пакінеце яе. Рака цячэ толькі ў адзін бок. Зразумелі мяне?"
  
  
  Праглынуўшы, Тоні Таліні скончыў клятву вернасці.
  
  
  Ззяючы, Дон Карміне кінуў картку ў попельніцу з зялёнага шкла, дзе яна скруцілася, як конік у перадсмяротных курчах.
  
  
  "Віншую!" - сказаў ён. "Цяпер ты адзін з нас! З усімі правамі і прывілеямі быць хлопцам".
  
  
  "Дзякуй", - з няшчасным выглядам сказаў Тоні Таліні. Калі ён дзесяць гадоў таму ўвайшоў у калідоры IDC, ён і ўявіць сабе не мог, што дойдзе да такога.
  
  
  Дон Карміне моцна стукнуў кулаком па стале. "Бруна, прынясі нам віна. Чырвонага. Пакуль я прыдумляю новае імя для Тоні, вось."
  
  
  "У мяне ёсць імя", – запратэставаў Тоні, зірнуўшы на свой гадзіннік Tissot.
  
  
  "Што, ты спяшаешся? Гэта сентыментальны момант. Што да мяне, то, калі я ўспамінаю сваё хрышчэнне, у мяне перахапляе дыханне. Ты, ты паглядзі на свой дзяўбаны гадзіннік без нумароў. Вось і ўсё!"
  
  
  "Што такое?"
  
  
  "Ніякіх лічбаў! Так мы будзем цябе называць. Ніякіх лічбаў, Толіні".
  
  
  "Гэй, мне гэта падабаецца, бос", - сказаў Бруна, шэф-кухар, ставячы некалькі куфляў і пачынаючы разліваць віно крывавага колеру з даўгаватай зялёнай бутэлькі.
  
  
  "Без лічбаў?" спытаў Тоні (Без лічбаў) Толіні.
  
  
  "Ты абвыкнеш да гэтага. А зараз выпі".
  
  
  Яны вымавілі тост. Тоні здалося, што віно на смак крыху салёнае, пакуль ён не зразумеў, што кроў сцякае ў куфель. Ён памяняў руку і пачаў смактаць палец на спускавым гапліку, які сапраўды быў салёным на смак.
  
  
  Менавіта тады Дон Карміне стаў сур'ёзным.
  
  
  "Без лічбаў, у сувязі з тваім хуткім ростам у нашай арганізацыі, мы збіраемся даручыць табе вельмі важную працу".
  
  
  "Так?"
  
  
  "Тая, якая дапаможа табе захаваць самавалоданне".
  
  
  "Калі ласка, не ламайце мне косткі!" Ніякіх лічбаў, - са слязамі на вачах сказаў Толіні.
  
  
  "Я сказаў "прымусь". Гэта азначае, што ты павінен каго-небудзь забіць".
  
  
  "О, Божа. Хто?"
  
  
  Дон Карміне Імбруглія нахіліўся да расплаўленага страхам твару No Numbers Таліні і выдыхнуў салодкі вінны дым.
  
  
  "Дон Фіаварантэ Пубескіа, пацук", - прашаптаў ён.
  
  
  "Мой дзядзька?"
  
  
  "Ён падманвае нас. Яму час сыходзіць".
  
  
  "Я не магу забіць..."
  
  
  "Што "не магу"? Ты даваў клятву, як і я. Як і Бруна там. Калі падстаўны хлопец не робіць тое, што яму кажуць, іншыя падстаўныя хлопцы павінны яго пакараць. Гэта таксама непрыгожа. Звычайна гэта азначае выключэнне з арганізацыі".
  
  
  "Ці азначае гэта... ?" - Тоні праглынуў.
  
  
  Правёўшы пальцам па горле, Дон Карміне глыбакадумна кіўнуў. "Гэта не IDC, хлопец. Памятай гэтую клятву".
  
  
  Тоні праглынуў. Ён адчуў смак крыві на пальцы, спускавым кручку. Яго крыві. Ён вырашыў, што яе ўжо пралілося зашмат.
  
  
  "Як хочаш, Дон Карміне", Тоні (Без лічбаў) Глуха сказаў Таліні.
  
  
  Кіраўнік 34
  
  
  
  
  Энтані (Без лічбаў) Таліні прыпаркаваў сваю чырвоную "Міяту" на Канал-стрыт у ніжнім Манхэтэне, дзе водар таматнай падліўкі з Маленькай Італіі і водар соевай падліўкі, які даносіцца з Чайнатауна, змяшаліся ў сумесь халестэрола і глутамат натрыю, прыдатную для дыха.
  
  
  Ён выйшаў, зашпільваючы ніжні гузік свайго гарнітура ад Brooks Brothers, каб схаваць бясшумнасць .22 "Берэта", якую дон Карміне падарыў яму са словамі бацькоўскай рады.
  
  
  "Гэта вельмі проста, хлопец", - сказаў Дон Карміне. “Ты падыходзіш да нападаючага, расказваеш некалькі жартаў, прымушаеш яго адчуваць сябе добра, і адшлёпваеш яго, пакуль ён смяецца разам з табой. Ён ніколі не даведаецца, што яго ўдарыла”.
  
  
  Усю дарогу з Бостана Тоні Толіні рэпетаваў, як гэта будзе. Ён сустрэнецца са сваім дзядзькам Фіаварантэ ў арэхавай нішы, дзе той засядаў у судзе. Ён употай выцягваў "Беретту" з-за пояса і страляў з-пад стала. Ён бачыў, як гэта робіцца, у дзясятках фільмаў. Дзядзька Ф'яварантэ ніколі не даведаецца, што ў яго трапіла. Пагрозы прымянення смяротнай зброі было б дастаткова, каб вывесці яе з будынка жывым.
  
  
  Тоні Таліні згарнуў на Мотт-стрыт, нервова выціраючы успацелыя далоні аб шэрыя штаніны штаноў. Ён ніколі раней не забіваў чалавека. У IDC ён нанёс некалькім нажавыя раненні ў спіну, кажучы карпаратыўнай мовай. Але гэта было іншае. Гэта быў бізнэс. Крыві не было.
  
  
  Тоні Таліні вырашыў, што ён падыдзе да стаялай перад ім задачы ў стылі IDC, прамалінейна і непахісна. Гэта нічым не будзе адрознівацца ад звальнення супрацоўніка. Акрамя таго, колькі крыві можа праліцца? Кулі былі 22-га калібра.
  
  
  Тоні рашуча пастукаў у пустую панэль, якая служыла дзвярыма ў Асацыяцыю добраўпарадкавання раёна. Яна хутка адкрылася, і вежа з костак і мускулаў з сіняй сківіцай спытала: "Так?"
  
  
  "Я тут, каб убачыць дона".
  
  
  "Хто ты такі?"
  
  
  "Яго пляменнік, Тоні".
  
  
  "Адну секунду". Ахоўнік ператэлефанаваў. "Бос, у вас ёсць пляменнік па імені Тоні?"
  
  
  Далёкі голас прахрыпеў у адказ: "Вядома, вядома. Упусці яго".
  
  
  Тоні практычна зацягнулі ўнутр і правялі паміж двума мужчынамі ў цьмяна асветленую нішу з чорнага арэха. У паўзмроку сядзела згорбленая постаць. Тоні прыжмурыўся, спрабуючы разглядзець яго. Фігура запытальна паглядзела ўгору.
  
  
  Ён нахмурыўся: "Ты мне не пляменнік, Тоні".
  
  
  "Ты не дон Ф'яварантэ", - выпаліў Тоні, утаропіўшыся на васкова-жоўты твар перад ім.
  
  
  Без лічбаў Таліні зразумеў, што сказаў нешта не тое, калі двое ахоўнікаў павалілі яго на падлогу і разарвалі на ім адзенне. Адзін з іх падышоў з "Берэтай". Іншы рыўком паставіў яго на ногі і з такой сілай пасадзіў на крэсла тварам да дзіўнага старога, што Тоні адчуў, як дзесьці зламалася косць. Ён падумаў, што гэта быў яго хвасцец.
  
  
  Стары - ён быў падобны на які пакутуе анарэксіяй труп - запусціў бледны зморшчаны кіпцюр у запэцканы папяровы пакет і дастаў адтуль адзін тоўсты смажаны перац, які пачаў метадычна перажоўваць.
  
  
  "Я цябе не ведаю", - сказаў ён сухім брынклівым голасам.
  
  
  "Мяне даслаў кадылак".
  
  
  "Я не ведаю гэтага імя".
  
  
  "Кадылак Кармайн, дон Бостана".
  
  
  Стары перастаў жаваць. Адно вока прыжмурылася ў павольным роздуме. Іншы ўтаропіўся на Тоні з вадзяністай насцярожанасцю.
  
  
  "Мы ж не гаворым пра Фуггін Імбругліі, ці не так?"
  
  
  "Ён называе сябе Кадылак".
  
  
  "Ён бы так і зрабіў. Як гэты наёмны забойца апынуўся на чале Бостана?"
  
  
  "Дзядзька Ф'яварантэ аддаў яму тэрыторыю", - сказаў Тоні, мяркуючы, што толькі праўда выратуе яго зараз.
  
  
  Стары працягнуў жаваць. "Ф'яварантэ, ён твой дзядзька?"
  
  
  "Так".
  
  
  Стары махнуў добра перажаваным перцам у напрамку "Берэты", якую нядбайна трымаў у руцэ ахоўнік. "Ты прыйшоў наведаць свайго дзядзьку з халоднай зброяй за поясам?" - спытаў ён.
  
  
  Тоні нічога не сказаў. Другое вадзяністае вока адкрылася ў адпаведнасці са сваім напарнікам. "Цяпер я бачу рэчы вельмі ясна. Ты ўмееш абыходзіцца з лапатай?"
  
  
  "Чаму?" - спытаў Тоні.
  
  
  "Таму што нехта павінен вырыць магілу".
  
  
  "Не дзядзька Ф'яварантэ?" У жаху спытаў Тоні, на імгненне забыўшыся аб сваёй місіі.
  
  
  "Не, мы ўжо пасадзілі яго. Я падумваў аддаць табе суседні ўчастак. Табе б гэта спадабалася, ці не так?"
  
  
  Без лічбаў Таліні нахіліўся наперад праз падрапаны арэхавы стол, не заўважаючы свежай выбоіны іржава-карычневага колеру ад засохлай крыві.
  
  
  Ён вырашыў разыграць сваю казырную карту. "Паслухай. Я вельмі, вельмі добры сябар Дона Карміне", - прызнаўся ён, спрабуючы казаць як Роберт Дэ Ніра.
  
  
  "І ў мяне вельмі, вельмі вялікая вендэта супраць гэтага гнілога Фуггіна", - адказаў стары.
  
  
  "Я які адбыўся хлопец, хай будзе табе вядома", - дадаў Тоні, панізіўшы голас да злавеснага рыкання. "Яны называюць мяне Без нумароў. Без нумароў Таліні. Можа быць, вы чулі пра мяне ".
  
  
  "Калі б я цябе не стварыў, ты б не быў створаны. Я б не дапусціў, каб хлопец з маёй кампаніі называў сябе No Numbers. Што гэта за імя такое?"
  
  
  "Я магу дастаць вам кампутары", – хутка сказаў Тоні. "Усё, што вы хочаце. Я магу зрабіць вашу аперацыю такой жа паспяховай, як у Кармайна. Больш паспяховай. Клянуся".
  
  
  "Пракляты Кармайн не змог бы кіраваць пральні".
  
  
  "Ён багацее ў Бостане", - узмаліўся Тоні. “Я магу зрабіць цябе таксама багатым. Дайце мне шанец паказаць вам, і я падключу вас да кожнага вузла вашай іерархіі. Вы будзеце цалкам анлайнавымі, падлучанымі да сеткі, інтэграванымі і беспапяровымі. Гэта азначае, што ніякіх кампраметуючых рэзервовых дыскаў”.
  
  
  "Пра што гэта ты кажаш? Я выбыў са строю некалькі гадоў таму, так, але зараз людзі так не размаўляюць, ці не так?"
  
  
  "Наколькі я чуў, не, дон Пьетра", - сказаў ахоўнік з-за спіны Тоні.
  
  
  Дон П'етра Скубічы пацягнуўся за чарговым смажаным перцам. Яго вадзяністыя вочы звузіліся.
  
  
  "Скажу табе, што я збіраюся для цябе зрабіць", - прапанаваў ён.
  
  
  "Што заўгодна", - сказаў Тоні, выціраючы пот з вусоў.
  
  
  "Я вяртаю табе твой пісталет і дазваляю табе стрэліць сабе ў рот".
  
  
  Тоні збялеў. Ён схапіўся за край стала. "Чаму?"
  
  
  "З-за таго, што ты занадта шмат балбочаш".
  
  
  Тоні міргнуў. "Навошта мне гэта рабіць?"
  
  
  "Паколькі вы робіце гэта такім чынам, я не прымушаю вас спачатку капаць сабе магілу", – растлумачыў дон Пьетра. "Ніхто з маіх хлопцаў не павінен адказваць за тое, што збіў цябе, і ты не памрэш увесь потны і задыханы. Зразумеў мяне?"
  
  
  "Гэта абсурдная прапанова!" Тоні Таліні заявіў у знак пратэсту.
  
  
  Дон Пьетра паціснуў плячыма. "Гэта лепшае, што ты можаш атрымаць".
  
  
  Тоні Таліні ўтаропіўся на старога дона, калі смажаны перац, падобны на ярка-зялёнага коніка, знік у яго ў роце. Ён не мог паверыць у тое, што чуў. Ён не мог зразумець, як простая пілотная праграма, самая бліскучая ў гісторыі IDC, магла прывесці яго да гэтага жудаснага раздарожжа ў яго жыцці.
  
  
  "Я не збіраюся чакаць твайго адказу, пакуль не састарэю", - папярэдзіў дон Пьетра, старанна перажоўваючы.
  
  
  Менавіта тады Тоні Таліні, былая ўзыходзячая зорка International Data Corporation, зразумеў, што яму зрабілі прапанову, ад якой ён не мог адмовіцца.
  
  
  Дрыжучы, ён прыняў прапанаваную "Берэту". Яна была халоднай навобмацак. Яго вочы пачалі затуманьвацца.
  
  
  На працягу ўсёй "гісторыі аб грэцкім арэху", пакрытай баявымі шрамамі, дон з "Маленькай Італіі" са смутнай цікавасцю назіраў за тым, як Тоні падносіць рулю "Берэты" да рота.
  
  
  Тоні адчуў горкі прысмак апрацаванай сталі на мове.
  
  
  Зачыніўшы вочы, ён націснуў на спускавы кручок.
  
  
  Спускавы кручок адмовіўся скрануцца з месца. Вочы Тоні расхінуліся.
  
  
  "Хто-небудзь, дапамажыце гэтаму небараку. Ён забыўся зняць з засцерагальніка", - нудным голасам сказаў дон Пьетра, дастаючы зашмальцаваны папяровы пакет.
  
  
  І пакуль гэты халодны факт асядаў у свядомасці Тоні Таліні, хтосьці прыставіў рулю больш буйной зброі да яе правай скроні і распырскаў арганізаванае ёмішча яго думак па тузіне павешаных святых.
  
  
  Дон Пьетра абыякава назіраў, як Тоні Таліні паваліўся наперад. З яго разбітага ілба выцекла кропля тварожыстага мазгавога рэчыва. У стомленых вачах старога дона з'явіўся бляск.
  
  
  Дон П'етра Скубічы павольна абмакнуў у рэчыва зжаваны краёчак смажанага перцу і асцярожна паспрабаваў яго.
  
  
  Пакуль яго ахоўнікі тэрмінова затулялі раты рукамі, каб стрымаць ваніты, дон Пьетра макнуў у ваўкадавальную масу свежы перац, смачна прыцмокваючы вуснамі.
  
  
  "Трэба больш часныку", - вырашыў ён.
  
  
  Кіраўнік 35
  
  
  
  
  Гаральд В. Сміт казаў: "Калі мой план спрацаваў, і Дон Карміне, і Дон Фіаварантэ да цяперашняга часу мёртвыя, стаўшы ахвярамі ўласнага недаверу і прагнасці".
  
  
  Сміт падключаўся да файлаў LANSCII, калі Рыма і Чыун сабраліся вакол тэрмінала CURE.
  
  
  "Растлумач мне гэта яшчэ раз", - папытаў Рыма, прачытаўшы на экране ўваходу ў LANSCII.
  
  
  "Ты, Рыма, наладзіў дона Фіяварантэ супраць дона Карміне. Тым часам мы з Чіуном ажывілі дона Пьетра і пасялілі яго ў Маленькай Італіі".
  
  
  "Што здарылася з донам Фіяварантэ?"
  
  
  “Майстар Чыун ухіліў яго пасля таго, як вы зрабілі сваё сяброўскае папярэджанне. У які ўтварыўся вакууме ўлады дону Пьетра было прасцей простага зацвердзіцца”.
  
  
  Рыма нахмурыўся, гледзячы на малюсенькі ззяючы тварык Майстра Сінанджу.
  
  
  "З якіх гэта часу мы займаемся вяртаннем донаў мафіі ў бізнэс?"
  
  
  "Калі яны старыя, слабыя і ўпадаюць у маразм, - растлумачыў Гаральд Сміт, - яны пераважней такіх наватараў, як Дон Фіяварантэ і Дон Карміне. Несумненна, што дон Пьетра не ўбачыць ніякай карысці ў кампутарызацыі незаконных...
  
  
  Сьміт спыніўся, нахмурыўшыся.
  
  
  "У чым справа?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Падобна, што Дон Карміне ўсё яшчэ пры справе", - з няшчасным выглядам сказаў Сміт. "Нават зараз, калі мы размаўляем, ён вядзе сваё дасье аб ліхвярстве".
  
  
  "Я думаю, удар дона Фіяварантэ не атрымаўся", - сказаў Рыма.
  
  
  "Без сумневу, ён наймаў дылетантаў", - чмыхнуў Чиун.
  
  
  "Выдатна", - кісла сказаў Рыма. “У нас ёсць прамая сувязь з яго кампутарам, але мы паняцця не маем, дзе ён знаходзіцца. Звычайна вашыя кампутары працуюць лепш, чым гэта, Сміці. Можа быць, табе патрэбныя свежыя батарэйкі”.
  
  
  "Відавочна, што мы маем справу з крымінальным геніем", - з няшчасным выглядам сказаў Сміт. “Ён цудоўна арганізаваў сваю аперацыю. Кожны ход, які мы робім супраць яго, ён сустракае з бляскам шахматыста. Ён цалкам можа быць самым бліскучым крымінальным розумам нашага часу”.
  
  
  "Значыць, нам пастаўлены мацюк?" Спытаў Рыма, назіраючы, як мяняюцца лічбы на экране, якія прыводзяцца ў дзеянне нябачнымі пальцамі за сотні міль ад яго.
  
  
  Сьміт адкінуўся на сьпінку крэсла. “Мы ведаем, што яго штаб-кватэра знаходзіцца ў Куінсі, штат Масачусэтс. Але мы не ведаем дзе. Пакуль што ключ да таго, каб перашкодзіць яму, ляжыць у разуменні псіхалогіі натоўпу. Нам трэба выбавіць яго на шчырасць”.
  
  
  - Ёсць ідэі? - спытаў Рыма.
  
  
  "Ніякіх", - прызнаў Сміт. "Я загнаны ў тупік".
  
  
  "У мяне ёсць прапанова, аб імператар", – уставіў Чиун.
  
  
  Абодва мужчыны са здзіўленнем паглядзелі на Майстра сінанджу.
  
  
  "Што вы хочаце дадаць, майстар Чыун?" Спытаў Сміт, падвысіўшы змрочны голас.
  
  
  "Усяго толькі мудрасць", - самаздаволена сказаў Чыун, гледзячы на Рыма. Рыма нахмурыўся, але нічога не сказаў.
  
  
  "Працягвайце", - сказаў Сміт.
  
  
  "Прапануйце гэтаму ліхвяру тое, што яму больш за ўсё падабаецца".
  
  
  "І што гэта такое?"
  
  
  "Грошы", - сказаў Чыун, шматзначна падняўшы палец.
  
  
  "Вы маеце на ўвазе падкупіць яго?" - спытаў Сміт.
  
  
  "Не", - сказаў Чыун. "Я маю на ўвазе прапанаваць гэтаму чалавеку шчодрую суму грошай, але настойвайце, каб ён прыняў яе асабіста. Скажыце яму, што гэта ў рахунак пагашэння старога абавязку, які турбуе ваша сумленне".
  
  
  "Ніколі не спрацуе", - сказаў Рыма.
  
  
  "Паспрабаваць не перашкодзіць", – запярэчыў Сміт, выходзячы з LANSCII і хутка набіраючы факсімільнае паведамленне.
  
  
  Ён запраграмаваў свой кампутар на набор нумара факса LCN. Калі ён быў задаволены тэкстам, ён націснуў клавішу Адпраўкі.
  
  
  Сістэма загудзела.
  
  
  "Што адбываецца?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Імператар Сміт прытрымліваецца маёй мудрай і бліскучай парады", - самазадаволеным тонам сказаў Майстар Сінанджу.
  
  
  "Я толькі што адправіў па факсе сваю прапанову Доне Карміне", – растлумачыў Сміт.
  
  
  "Ты можаш адправіць факс прама з такога кампутара?" Рыма хацеў ведаць.
  
  
  Сьміт безуважліва кіўнуў. "Гэта распаўсюджанае ўжыванне".
  
  
  "Навіна для мяне".
  
  
  "Табе яшчэ шмат чаму трэба навучыцца, круглавокі", – фыркнуў Чиун. "Напрыклад, як пранікаць у так званыя ахоўныя памяшканні".
  
  
  "Я хацеў бы быць мухай на сцяне, якая назірае, як ты праходзіш праз адно з іх", - сказаў Рыма, крадком кінуўшы занепакоены погляд на адлюстраванне сваіх вачэй на экране тэрмінала.
  
  
  "Ты, несумненна, паўтарыў бы сваю папярэднюю памылку, нават будучы нікчэмнай мухай". Майстар Сінанджу заззяў. "Хе-хе. Нават будучы нікчэмнай мухай з круглымі вачыма. Хе-хе."
  
  
  Калі Рыма адмовіўся далучыцца да вясёлага смеху Майстра Сінанджу, Чиун працягнуў.
  
  
  "Імператар Сміт растлумачыў, як працуюць машыны абвесткі. Яны вельмі простыя. Як і ты".
  
  
  "Я ўся ўвага", - сказаў Рыма.
  
  
  "Хвілінку", - сказаў Сміт, калі зазваніў факс на яго стале.
  
  
  З ілюмінатара струменіўся доўгі ліст гладкай паперы. Сьміт адарваў яго.
  
  
  "Што ён сказаў?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Ён вельмі хоча атрымаць прапанаваныя яму шэсцьдзесят тысяч долараў".
  
  
  "У гэтым няма нічога дзіўнага. Ён спытаў, для чаго гэта?"
  
  
  "Ён гэтага не рабіў. Я проста сказаў, што гэта быў стары абавязак".
  
  
  "І ён не ўсумніўся ў гэтым?"
  
  
  "Не", - сказаў Сміт, збянтэжана прыкусіўшы ніжнюю губу. "Але ён звярнуўся з дзіўнай просьбай. Ён папрасіў мяне адправіць яму чэк па факсе". Гаральд Сміт звярнуўся да майстра сінанджа.
  
  
  "Скажы яму "не"", - інструктаваў Чыун. "Паведамі яму, што хочаш прынесці асабістыя прабачэнні за сваё грэбаванне".
  
  
  Сьміт накідаў адказ, перадаў яго і атрымаў хуткі адказ.
  
  
  "Ён пагадзіўся", - сказаў Сміт, прачытаўшы факс у адказ. Ён падняў вочы. "Я не разумею. Чаму такі бліскучы злачынец трапіўся на такі відавочны выкрут?"
  
  
  "Гэта вельмі проста", - сказаў Майстар сінанджа.
  
  
  Яны чакальна глядзелі на яго. "Па-першае, ён прагны". "Што па-другое?" - спытаў Рыма. "Ён не больш разумны, чым Рыма".
  
  
  Кіраўнік 36
  
  
  
  
  Шэф-кухар Бруна рыхтаваў простыя равіолі, калі Дон Карміне Імбруглія ўварваўся ў канферэнц-залу LCN, размахваючы ранішнім выпускам the Boston Herald.
  
  
  "Гэта афігенна на трэцяй старонцы!" - чмыхнуў ён, раскладваючы газету на стале для нарад.
  
  
  "Што такое?" - спытаў Бруна.
  
  
  "Наркота на Фіяваранце выклапатана. Мінулай ноччу знайшлі яго цела".
  
  
  "Думаю, Тоні справіўся з гэтым. Дык чаму ён да гэтага часу не вярнуўся?"
  
  
  “Не будзь ідыётам. Ён падрэзаў Ф'яварантэ. Хлопцы Ф'яварантэ падрэзалі яго ў адказ. Канец гісторыі. Паслухай, паглядзі, што тут напісана”. Дон Кармайн чытаў далей. "Гэта няправільна", - прамармытаў ён.
  
  
  "Што?"
  
  
  "Гэтага не можа быць".
  
  
  "Што?"
  
  
  "Яны кажуць, што калі яны знайшлі Фіяварантэ, на ім не было ніякіх метак. Што здарылася з кулямі, якія ў яго запампаваў No Numbers?"
  
  
  "Там сказана, хто захоплівае ўладу?"
  
  
  "Прытрымай коней. Я падыходжу да гэтага. О, Маці Божая", - сказаў Дон Карміне. “Нешта вельмі, вельмі не так. Я чую нядобрае. Гэта няправільна. Гэта вельмі няправільна”.
  
  
  "Што?"
  
  
  "Тут гаворыцца, што дон П'етра Скубічы захапіў уладу".
  
  
  "Я чуў, што ён быў у коме".
  
  
  “Ён на волі. Можа быць, ён атрымаў адгул за добрыя паводзіны. Цьфу! Цяпер мы павінны адлупцаваць і яго таксама”.
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "З-за таго, што мы з ім разам патрапілі ў гісторыю. Альбо гэта будзе ён, ці гэта буду я".
  
  
  "Каго ты збіраешся паслаць? Усе твае хлопцы мёртвыя".
  
  
  “Я патурбуюся пра гэта пазней. Спачатку мы павінны абараніць сябе. Зачыні ўсе дзверы. Уключы ўсе сігналізацыі. Ніхто не ўваходзіць. Ніхто не выходзіць. Мы залеглі на дно на некаторы час”.
  
  
  "Вядома, бос, але як наконт тых шасцідзесяці грамаў, якія ты павінен быў забраць сёння?"
  
  
  Дон Кармінэ падняў вочы ад сваёй газеты.
  
  
  "Гэта дакладна. Я амаль забыўся пра гэта". Яго вочы хітра звузіліся. “Добра, значыць, замест гэтага ты зробіш пікап. Я схаваюся ў кампутарнай залі з уключанай сігналізацыяй руху. Ніхто мяне не кране. Я буду ў большай бяспецы, чым чортава Першая лэдзі”.
  
  
  "Што, калі гэта хіт?"
  
  
  "Калі гэта хіт, яны цябе не крануты. Яны палююць за мной".
  
  
  "Як скажаце, бос", - без энтузіязму сказаў шэф-кухар Бруна.
  
  
  "Я так і кажу", - прагыркаў Дон Карміне Імбруглія, скамячыўшы газету і ў роспачы шпурнуўшы яе аб сцяну. "І на зваротным шляху я хачу, каб ты падабраў самую старую, самую пратухлую на выгляд трэску, якую зможаш здабыць".
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Я адпраўлю гэта донам Пьетра па электроннай пошце ў надзеі, што, калі ён адчуе пах гэтага, у яго, чорт вазьмі, здарыцца рэцыдыў".
  
  
  Кіраўнік 37
  
  
  
  
  Шэф-кухар Бруна заехаў на будаўнічую пляцоўку Барцілуччы адразу пасля поўдня.
  
  
  Выйшаўшы з чорнага кадзілаку, ён агледзеўся. Паблізу нікога не было відаць. Ён марудліва падышоў да які стаіць без справы "ніблеру" і залез унутр. Калі ўзнікнуць праблемы, ён хацеў быць гатовым да іх.
  
  
  Калі яны з'явіліся, яны былі за рулём сіняга "б'юіка". Ён спыніўся побач з "кадылак" Бруна. Бруна на ўсякі выпадак завёў рухавік "ніблера".
  
  
  Пярэднія дзверы "Б'юіка" расчыніліся, як крылы, і з'явіліся дзве постаці, ідэальна падабраныя па часе адлюстравання.
  
  
  За выключэннем таго, што дуэт не меў ніякага падабенства сябар з сябрам.
  
  
  Бруна даведаўся ў пасажыры японскага камп'ютарнага эксперта Чыуна. Другі здаўся знаёмым, але твар - не.
  
  
  Яны набліжаліся са спакойнай упэўненасцю.
  
  
  "Як справы з фокусамі, Бруна?" - спытаў мужчына ў шаўковым гарнітуры.
  
  
  "Я цябе ведаю?"
  
  
  "Ты не памятаеш свайго старога прыяцеля Рыма?"
  
  
  "Рыма!" Гэта было ўсё, што шэф-кухар Бруна павінен быў пачуць. Гэта быў хіт. Ён з грукатам паслаў зубастык наперад, задзейнічаўшы пнеўматычнае долата, якое расчынілася, як сучлененае джала.
  
  
  "Дазволь мне разабрацца з гэтым", – сказаў Рыма японцу. Японец нахмурыўся. "Я ў яго ў даўгу", - дадаў Рыма.
  
  
  Кіўнуўшы галавой, стары японец застаўся ў машын. Рыма прасоўваўся лёгкай бясстрашнай хадой, якая нервавала.
  
  
  Шэф-кухар Бруна манеўраваў стукаючым тупым долатам, пакуль яно не завісла перад насоўваюцца грудзьмі Рыма. Затым ён скінуў газ.
  
  
  З уяўнай лёгкасцю Рыма адступіў перад гнеўным выпадам зубастыка, якое вібруе пяро ўвесь час знаходзілася ў цалі ад яго. Бруна пасылаў зубастыка наперад, пакуль не прымусіў Рыма адступаць у тым кірунку, у якім Бруна хацеў, каб ён сышоў. Калі ён урэжацца ў цагляную сцяну ззаду сябе, ён атрымае сваё.
  
  
  За выключэннем таго, што Рыма гэтага не зразумеў. Ён нырнуў пад ніблер за секунду да таго, як той павінен быў ператварыць яго грудную клетку ў крывавы пудынг. Цагліны трэснулі і паляцелі. Адзін з іх ледзь не размажджэрыў Бруна галаву.
  
  
  Выгінаючыся, Рыма заставаўся на крок наперадзе смяротнага тупога ікла, пакуль Бруна націскаў на рычагі кіравання, якія прымушалі ніблер матацца з боку ў бок, як шумнага скарпіёна.
  
  
  Цяпер ён мог ясна бачыць твар Рыма. Яно было іншым. Як быццам хлопцу выправілі твар. І ён усміхаўся халоднай усмешкай, ад якой у Бруна мурашкі прабеглі па скуры.
  
  
  Усмешка казала аб тым, што Рыма мог танчыць з ніблерам увесь дзень напралёт, нічога не баючыся. Бруна адключыў харчаванне пнеўматыкі, каб чуць свой голас. Гук адбойнага малатка верш.
  
  
  "Чаго ты ад мяне хочаш?" - Горача запатрабаваў Бруна.
  
  
  "Твой бос".
  
  
  "У яго не атрымалася".
  
  
  "Я пагаджуся на яго паштовы адрас".
  
  
  "Я ні на каго не стукаю".
  
  
  "Паступай як ведаеш", - сказаў Рыма, стоячы спіной да ладна парэпанай цаглянай сцяны.
  
  
  Бруна ўбачыў свой шанец. Ён паслаў зубастыка наперад. Тупы кончык дакрануўся да грудзей мужчыны, прыбіўшы яго да сцяны.
  
  
  Рука Бруна пацягнулася да выключальніка "Уключана". Ён пстрыкнуў. Бруна з палёгкай усміхнуўся. Ён яго злавіў.
  
  
  І калі электрычнасць пацякла да дзяржальні адбойнага малатка, шэф-кухар Бруна адчуў, як кабіна nibbler завібравала ў знак спагады. Ён закрыў вочы, таму што яму было нецікава бачыць усю гэтую кроў і кішкі, якія вось-вось разляцяцца ва ўсе бакі.
  
  
  Праз тое, што ён заплюшчыў вочы, ён прапусціў усё гэта.
  
  
  Пнеўматычнае долата пачало біць малатком. Бруна выявіў, што трымаецца за кабіну з усіх сіл. Шасі nibbler сапраўды вібравала, як быццам збіралася разваліцца на часткі.
  
  
  Не пачуўшы крыкаў, Бруна расплюшчыў адно вока.
  
  
  Ён убачыў Рыма, які стаяў там з паднятымі рукамі, яго далоні фактычна сціскалі наканечнік кусачкі, як быццам спрабуючы адбіць удар. Ён выглядаў так, нібы яго трэслі на часткі.
  
  
  Праблема была ў тым, што Рыма ўсё яшчэ ўхмыляўся сваёй халоднай упэўненай ухмылкай.
  
  
  Шэф-кухар Бруна перажыў момант нерэальнасці таго, што адбываецца. Ніблер пачаў падбрыкваць і выгінацца. Раптам яго выкінула з кабіны на бетон.
  
  
  Набраўшы паветра ў лёгкія, Бруна падняў галаву.
  
  
  Яго вочы больш не дрыжалі, ён зноў ясна бачыў.
  
  
  Нейкім чынам, якім бы неверагодным гэта ні здавалася, Рыма ўтрымліваў кусачку над зямлёй за яе шалёна б'ючы кончык. Бруна бачыў, што яго гэта ніколькі не збянтэжыла. Ён нават не вібраваў. Гэта быў ніблер, які дрыжаў, як Шэйкер для кактэйляў. Ён дрыжаў, бо Рыма трымаў кавалачак зусім нерухома ў сваіх двух, здавалася б, захапляльных руках.
  
  
  "О, Божа мой", - сказаў Бруна, асяняючы сябе хросным знакам, калі Рыма адпусціў цуглі. "Ніблер" падскокваў на сваіх чатырох тоўстых шынах і працягваў бездапаможна тарахцець і дыміць.
  
  
  Рыма нядбайна падышоў і апусціўся на адно калена.
  
  
  "Вось гэта было непрыгожа, Бруна", - сказаў Рыма. "Я думаў, мы прыяцелі".
  
  
  "Грошы былі проста гісторыяй, так?"
  
  
  "І ты купіўся на гэта".
  
  
  "Як я і ведаў, што ён гэта зробіць", - дадаў рыпучы голас. Бруна ўбачыў японца. Ён з цікаўнасцю падабраўся.
  
  
  "Вы двое былі ў гэтым заадно, так?" Спытаў Бруна.
  
  
  "Увесь час. Такім чынам, дзе мы можам знайсці Кармайна?"
  
  
  "Без крыўд, але я даў клятву ніколі не стукаць на свайго дона".
  
  
  "Я цудоўна разумею", - сказаў Рыма разважлівым тонам.
  
  
  "Ты ў гэтым жыцці?"
  
  
  "Можна і так сказаць".
  
  
  "З якой ты сям'і?"
  
  
  "Мафія Мілі Ванілі. Калі-небудзь чуў пра іх?"
  
  
  "Так", - няпэўна сказаў Бруна. "Думаю, так. Дзесьці".
  
  
  "Калі мы кажам, людзі сапраўды слухаюць. Цяпер укажыце нам на LCN ".
  
  
  Шэф-кухар Бруна зноў пачаў пратэставаць, але палец з доўгім пазногцем проста пацягнуўся ўніз і, здавалася, праткнуў мочку яго левага вуха.
  
  
  Боль была імгненнай, моцнай і невыноснай. Вочныя яблыкі Бруна ўзарваліся, як распаленыя фотавыбліскі. Прынамсі, так гэта выглядала ў мозгу Бруна. Ён схапіў кавалак бетону і выбіў некалькі пярэдніх зубоў, моцна кусаючы ў марнай спробе кантраляваць пакутлівы боль.
  
  
  Калі, здавалася б, распалены дабяла пазногаць прыбралі, Бруна быў здзіўлены, што яго пальцы адарваліся ад мочкі вуха зусім без крыві.
  
  
  "Гэта была ўсяго толькі мочка твайго вуха", - сказаў Рыма. "Трымаю ў заклад, у цябе ёсць больш адчувальныя часткі".
  
  
  Шэф-кухар Бруна са слязамі на вачах парушыў амерту, адмовіўшыся ад свайго дона, сваёй сям'і і свайго гонару. Пасля таго, як ён адказаў на ўсе зададзеныя яму пытанні, Шэф-кухар Бруна сумна падняў вочы.
  
  
  "Мяркую, ты збіраешся забіць мяне, так?"
  
  
  "Такі бізнэс, дарагі", - сказаў той, каго клікалі Рыма, хапаючы яго за валасы і літаральна цягнучы да "пустога кусака".
  
  
  Шэф-кухар Бруна, не адчуваючы сілы ў сваіх усё яшчэ зведзеных сутаргай цягліцах і адсутнасці сталі ў костках, проста ляжаў і маліў: "Калі ласка, не накіроўвайце гэтую штуку на мяне. Будзь сябрам".
  
  
  "Я магу гэта зрабіць", - сказаў Рыма, працягваючы руку, каб узяць шарнірную дзяржальню. "У рэшце рэшт, для чаго існуюць сябры?" Ён з халоднай раптоўнасцю апусціў руку.
  
  
  Калі тупы наканечнік бясшумна расплюшчыў горла Бруна (Шэф-кухары) Баярдзі, як садовы шланг, яго рукі і ногі ўзляцелі ўверх і зноў паваліліся ўніз. Потым ён ляжаў нерухома.
  
  
  "Нядрэнна, а, Татачка?" - Спытаў Рыма, праводзячы Майстры сінанджа да іх машыны.
  
  
  "Нядобра", - холадна сказаў Чыун. "Нічога. Гэта было адэкватна. Але ты малады і адносна неадукаваны. Ты навучышся".
  
  
  "Бруна сказаў, што дон Карміне акружаны сігналізацыямі, адчувальнымі да руху, накшталт той, што задаволіла мне засаду ў яго старой штаб-кватэры. Гэта твой шанец паказаць мне, як гэта робіцца".
  
  
  "Не", - запярэчыў Чыун. "Гэта мая магчымасць паказаць табе, што да чаго. Хе-хе-хе".
  
  
  Кіраўнік 38
  
  
  
  
  Кадылак Карміне Імбруглія быў самым надзейным верхаводам у гісторыі арганізаванай злачыннасці.
  
  
  Ён сядзеў у пакоі без вокнаў на пятым паверсе штаб-кватэры LCN у Куінсі, штат Масачусэтс, з цалкам зараджаным пісталетам-кулямётам Томпсана ў локця. Было толькі адно выйсце, фанерныя дзверы з астуджанай сталёвай асяродкам. За браніраванымі дзвярыма мноства тэрміналаў сеткі LCN свяціліся ў цемры, іх экраны нагадвалі бурштынавыя ліхтарыкі.
  
  
  Нішто не рухалася ў кампутарнай залі LCN. Нішто не магло зрушыць з месца, таму што ў кожным куце столі квадратныя прылады, якія нагадваюць камеры сачэння, глядзелі ўніз. Замест лінзаў малюсенькія пласціны са звышадчувальнага кварца бясшумна сканавалі пакой, гатовыя ўключыць сігнал трывогі пры найменшым павеве ветра або змене ціску паветра.
  
  
  А ў сваім браніраваным пакоі Кармайн Імбруглія міргнуў перад сваім персанальным тэрміналам і забарабаніў па клавіятуры двума кароткімі пальцамі, часта спыняючыся, каб выправіць памылкі, упэўнены, што ён такі ж недатыкальны, як Эліёт Нэс.
  
  
  Менавіта падчас абнаўлення сваёй стала якая папаўняецца спартовай кнігі ён упершыню сутыкнуўся з кампутарнымі праблемамі.
  
  
  Па нейкім чынніку слова і лічбы на экране пачалі дублявацца, паўтараючыся бясконца, пакуль не запоўнілі экран, як мільён малюсенькіх бурштынавых павукоў, якія корпаюцца за святлонепранікальным шклом.
  
  
  Калі чорны экран стаў суцэльным жоўтым, на фоне цёплага яркага свячэння з'явіліся вялікія чорныя літары.
  
  
  "Што, чорт вазьмі, зараз адбываецца?" - прагыркаў Дон Карміне Імбруглія, удараючы па раптоўна адключаным клавішах.
  
  
  Кіраўнік 39
  
  
  
  
  Рыма заехаў на пустынную паркоўку Мане Білдынг і заўважыў: "Бруна сказаў, што дон адседжваецца на пятым паверсе са старым аўтаматам "Томмі", не менш. Ёсць толькі адзін спосаб увайсці або выйсці. Так скажы мне, як мы збіраемся падкрасціся да яго? Сапраўды хутка праскочыць скрозь адчувальнае да руху поле?"
  
  
  "Гэта было б занадта проста", - сказаў Майстар Сінанджу, выпростваючы падлогі свайго кімано з собаляў з золатам. "Таму што табе патрэбен урок, які запомніцца твайму беламу розуму".
  
  
  "Вы занадта добрыя", - суха сказаў Рыма, гледзячы на серабрыста-блакітны фасад будынка і думаючы, што ён выглядае так, нібы на яго надзелі старыя люстраныя сонцаахоўныя акуляры. "Як?"
  
  
  "Гэта проста, Рыма. Замест таго, каб увязвацца наўздагад, мы не будзем спяшацца".
  
  
  "Добра", - дабрадушна сказаў Рыма. "Вядзі, а я буду прытрымлівацца".
  
  
  Яны выбілі акно на першым паверсе. Яно ўтрымлівалася на месцы чорнай алюмініевай рамай. Ніякіх шпілек або крапяжоў.
  
  
  На вачах у Рыма Майстар Сінанджу проста прыклаў далонь да цэнтра шкла. Яно пачало тырчаць унутр.
  
  
  Якраз у той момант, калі здавалася, што яна вось-вось разваліцца ад напружання, Майстар Сінанджу вымавіў адно-адзінае слова і адступіў назад.
  
  
  Слова было "Злавіць".
  
  
  Рыма ўбачыў, як люстраное шкло паляцела ў яго бок, нібы абстрактная страла, выпушчаная з лука. Ён адступіў назад, падняўшы абедзве рукі і прыціснуўшы іх да твару.
  
  
  Калі прыўзнятыя паверхні яго далоняў сутыкнуліся з гладкасцю шкла, Рыма разгарнуўся на месцы.
  
  
  Павярхоўнае нацяжэнне, дзейнічаючы як клей, захапіла шклянку за сабой. Калі яна дасягнула апагею свайго ходу, імпульс перадаўся ў процілеглым кірунку, і панэль адпусціла і ўрэзалася ў саланчак, як квадратнае лязо.
  
  
  Майстар Сінанджу гарэзна пакланіўся і жэстам запрасіў Рыма ісці наперадзе яго.
  
  
  "Маладосць важнейшая за дасканаласць", - сказаў Чыун, ззяючы.
  
  
  "Ты выказаў свой пункт гледжання", - сказаў Рыма, пралазячы ў праём.
  
  
  "Магчыма", - сказаў Чыун, уплываючы ўслед за ім. "Магчыма, не".
  
  
  Яны апынуліся ў памяшканні, якое, магчыма, было перанесена ў цэласці і захаванасці з Атлантыка-Сіці. Там былі колы для рулеткі, сталы для блэкджэка і іншыя прыстасаванні для азартных гульняў. Яны прайшлі праз гэта ў пустынны вестыбюль.
  
  
  "Добра", - напаўголаса вымавіў Рыма. "Цяпер мы падымаемся на пяты паверх. Такім чынам, як мы гэта зробім?"
  
  
  Майстар Сінанджу націснуў кнопку "Уверх" побач са зіготкімі сталёвымі дзвярамі ліфта.
  
  
  "Падняўшыся на ліфце", – сказаў Чыун.
  
  
  Рыма нахмурыўся. Яму не спадабалася бесцырымоннае стаўленне майстра Сінанджу да небяспечнай сітуацыі. Ён вырашыў падыграць і пры неабходнасці ўзяць кіраванне ў свае рукі.
  
  
  Яны выйшлі на пятым паверсе ў нічым не характэрны выгнуты калідор, калі не лічыць рэзкага паху часныку.
  
  
  Пакой, які яны хацелі, быў дакладна пазначаны. У ёй гаварылася
  
  
  "КАМП'ЮТАРНАЯ ГУЛЬНЯ".
  
  
  "Добра, раскажы мне, у чым фокус", - прашыпеў Рыма.
  
  
  Замест адказу Майстар Сінанджу ўзяўся за ручку дзвярэй. Ён павярнуўся да свайго вучня.
  
  
  "Ты павінен быць вельмі, вельмі цярплівым. І ціхім. Ты можаш быць і тым, і іншым?"
  
  
  "Вядома".
  
  
  "Тады мы пачнем. Ты будзеш рабіць тое, што раблю я. Не больш. І не менш".
  
  
  Рыма назіраў за Майстрам сінанджу. Але Чиун не рухаўся, ці рабіў выгляд, што рухаецца. Яго вочы былі скіраваныя на Рыма, рука на дзвярной ручцы, ён проста стаяў там. Прайшло некалькі хвілін. Пяць. Затым дзесяць. Рыма нахмурыўся. Ён адкрыў рот, каб загаварыць.
  
  
  Вольная рука Чыуна паднеслася да перасохлых вуснаў так хутка, што, здавалася, не было ніякага руху. Рука аказалася збоку ад яго. Затым яна апынулася ў яго вуснаў, заклікаючы Рыма да маўчання.
  
  
  Рыма прытрымаў мову. Яго цёмныя вочы кінуліся да дзвярэй. Да свайго здзіўлення, ён убачыў, што яна прыадчынена. Ён працягваў назіраць, на яго твары з'явілася цікавасць.
  
  
  Прайшло яшчэ пяць хвілін. Дзверы павольна адчыняліся - так павольна, што нават Рыма не мог улавіць рухі. Вынік - павольны час.
  
  
  Калі, нарэшце, дзверы адчыніліся дастаткова, каб упусціць іх, Чиун ціхім жэстам паклікаў Рыма. Жэстам запрасіў ісці за сабой.
  
  
  Прайшло дваццаць хвілін, перш чым Майстар сінанджа праслізнуў у дзверы. Рыма паўтараў яго рухі, рухаючыся лімітава павольна ў адпаведнасці з мовай цела свайго настаўніка.
  
  
  Для Рыма гэта было пакутліва, пакутліва, пакутліва сумна. Гэта было так сумна, што ў яго пачала чухацца спіна.
  
  
  Але гэта спрацавала. Ён апынуўся ў пакоі крыху менш чым праз дзевяноста хвілін. Ён не зрабіў ніякіх крокаў. Яго ногі проста паўзлі па дыване, па мікрадзюймах за раз, не паднімаючыся і не пераступаючы, а здзяйсняючы свайго роду слізгальнае перамяшчэнне на плоскай падэшве, якое не маглі выявіць усталяваныя на столі кварцавыя дэтэктары руху, таму што, хоць Рыма і Чыун перамяшчалі нерухомае паветра ў кампутарнай залі, яны яго не парушалі.
  
  
  Рыма быў рады, што Чиун прымусіў яго зняць шаўковы гарнітур і кашулю на будаўнічай пляцоўцы. Тонкія валасінкі на яго аголеных руках дзейнічалі як сэнсарныя рэцэптары, дазваляючы яму рухацца так, каб не выклікаць папераджальныя завіхрэнні паветра.
  
  
  Паколькі ім запатрабаваліся літаральна гадзіны, каб перасекчы пакой, у Рыма было дастаткова часу, каб разгледзець кампутарныя экраны, усталяваныя на працоўных месцах па абодва бакі калідора, які вядзе да пустых дзвярэй, за якой Дон Карміне працаваў, выпрабоўваючы ілжывае пачуццё бяспекі.
  
  
  Ён заўважыў, што адзін за адным экраны пачалі запаўняцца сімваламі, якія мясціліся і накладваліся адзін на аднаго, як пазлы ў драцяным каркасе. Падобна бурштынавым катарактам, якія ўтвараюцца на вачах цыклопаў, экраны набылі аднастайны сляпы бурштынавы колер.
  
  
  Пасля з'явіліся вялікія чорныя выразаныя літары.
  
  
  Рыма задумаўся, што такое "цвёрдая дынамічная адмена".
  
  
  У яго было шмат часу, каб падумаць пра гэта. Яны ўвайшлі ў будынак Мане адразу пасля гадзіны дня. Час набліжаўся да паловы на сёмую, а паміж імі і пустымі дзвярыма заставалася добрых дваццаць футаў. Было цёмна. Сонца сяло.
  
  
  Гэта было падобна на хаджэнне пад вадой, толькі без вады. Каб запаволіць свой метабалізм, Рыма даводзілася дыхаць неглыбока, амаль задыхаючыся. Яму хацелася крычаць, выпусціць вонкі стрымваную энергію расчаравання, якая цякла па яго целе.
  
  
  Але Рыма ведаў, што Майстар Сінанджу адчувае яго цярпенне, а таксама дэманструе свае ўласныя цудоўныя навыкі. Рыма не дазволіў бы сабе пацярпець няўдачу. Нават калі ён моцна падазраваў Чыуна ў тым, што той дзейнічаў нават павольней, чым было неабходна, каб падоўжыць выпрабаванне Рыма.
  
  
  Пакуль яны павольна прабіраліся праз кампутарную залу, Рыма большую частку часу разглядаў напаўпразрыстую скуру на лысай патыліцы Чиуна. Ён думаў пра ўсе цяжкія часы, якія засталіся ззаду. Доўгія месяцы расстання. Жахлівая бітва, у якой Рыма ваяваў на Блізкім Усходзе без Майстра Сінанджу побач з ім. І як моцна ён праваліў сваю місію, не маючы побач Чыуна, які мог бы накіроўваць яго. І ён успомніў, чаму так турбаваўся аб сваім настаўніку. Чыуну было сто гадоў. І ён выглядаў адпаведна, нават калі не прыкідваўся.
  
  
  Рыма выказаў думку.
  
  
  Я кахаю цябе, татачка.
  
  
  І ў прыцемку сваёй свядомасці ён, здавалася, пачуў адказ.
  
  
  Ты павінен.
  
  
  Рыма ўхмыльнуўся б, але простая праява ўсмешкі магла выклікаць паветраны струмень. Ён утрымліваў цёплае пачуццё ўнутры сябе да канца ўрыўка, які здаваўся такім жа бясконцым, як кругасветнае плаванне Магелана - праз увесь пакой.
  
  
  Дзверы павольна набліжаліся. Усяго ў тузіне футаў ад іх, ці менш чым у гадзіне язды пры іх цяперашнім тэмпе.
  
  
  Дон Карміне Імбруглія ніколі б не даведаўся, што яго ўдарыла.
  
  
  Яны б зрабілі гэта, калі б на пустой панэлі раптам не з'явіўся тузін чорных вачэй, якія ўтварыліся ад куль 45-га калібра, якія прабіваюць фанеру і сталь.
  
  
  Зазванілі трывожныя званы.
  
  
  Рыма кінуўся наперад, каб выцягнуць Чыуна са мноства слядоў ад куль.
  
  
  Ён безнадзейна спазніўся. Майстар Сінанджу ўпаў на месцы, як быццам пад яго нагамі адчыніўся люк. Кулі прасвісталі над яго састарэлай галавой. Накіроўваючыся да Рыма.
  
  
  Рыма слізгануў у бок, якраз своечасова, каб ухіліцца ад знешняга краю разлятаецца бруі куль.
  
  
  Па ўсім пакоі кампутарныя экраны разляцеліся дашчэнту, выпускаючы клубы дыму і шыпячыя бела-блакітныя іскры. Затым доўгі пакой пагрузіўся ў поўную цемру, калі шэрагі бурштынавых экранаў адначасова патухлі.
  
  
  Калі яго вочы абвыклі да поўнай адсутнасці святла, Рыма адрозніў невыразную постаць Майстра Сінанджу, які падняўся на ногі і мэтанакіравана накіраваўся да зрашэчаных кулямі дзвярэй.
  
  
  Ён ледзь затрымаўся каля дзвярэй. Яго пальцы патрапілі ў зручныя адтуліны ад куль. Затым Майстар Сінанджу павярнуўся. Дзверы раптам сарвала з завес і адкінула назад, дзе яна ператварыла няспраўны тэрмінал у груду пластыка і зламаных друкаваных поплаткаў.
  
  
  Чыун увайшоў у пакой.
  
  
  Рыма ўмяшаўся, жорстка і хутка.
  
  
  І спыніўся як укапаны на парозе. Унутры дон Кармінэ Імбрулья ўскочыў з крэсла, дымлівы аўтамат боўтаўся на згіне мускулістай рукі. Яго малюсенькія вочкі ўтаропіліся на рэшткі тэрмінала на пластыкавым картачным стале перад ім.
  
  
  Рыма зразумеў, што гэта была мэта лютай ўспышкі дона Карміне.
  
  
  "Мяне абрабавалі!" - выў ён. "Чортаў кампутар цалкам зламаўся".
  
  
  "Выдатны стрэл", - сказаў Рыма ў цемры.
  
  
  "Хто гэта? Хто там?"
  
  
  "Клічце мяне Рыма".
  
  
  "Я называю цябе мерцвяком, зубастык", - сказаў Дон Карміне, перакручваючы затвор сваёй зброі.
  
  
  "А як ты мяне завеш, Рымлянін?" - раздаўся пісклявы голас Майстра сінанджу.
  
  
  У той момант, калі Дон Карміне наводзіў свой аўтамат, ён павярнуўся на нечаканы гук.
  
  
  "Я ведаю гэты голас. Ты дзюбаны японскі злодзей".
  
  
  - Не называй яго... - пачаў было Рыма.
  
  
  Дон Карміне Імбруглія так і не завяршыў свой ход. Нага ў сандалі закранула яго каленныя кубачкі, ператварыўшы іх у пыл. Рука з доўгімі пазногцямі ўзялася за рулю яго зброі.
  
  
  Калі Дон Карміне абваліўся, яго рукі былі пустыя.
  
  
  Майстар Сінанджу хутка расправіўся з аўтаматам. Ствол адарваўся, як труба, якая адлучаецца ад локцевага сустава. Барабан раскалоўся, пасыпаліся кулі. Розныя часткі казённай часткі і прыклада ператварыліся ў драўняную габлюшку і металічнае пілавінне пад уздзеяннем трэння ад высакахуткасных маніпуляцый Чыуна.
  
  
  "Што, чорт вазьмі, адбылося?" - раздаўся глухі голас Дона Карміне, які глядзеў на свае абпаленыя пустыя рукі.
  
  
  "Ты назваў яго японцам", - заўважыў Рыма.
  
  
  "Ну, ён такі, ці не так?"
  
  
  "Упс! Ты зноў гэта зрабіў".
  
  
  Дон Карміне адчуў, як нешта падобнае на сталёвыя цыравальныя іголкі ўпіліся ў яго запясце. Яны няўмольна сціснулі. Дон Карміне закрычаў. Боль быў палохаючым, як быццам мне ўкалолі дзясяткі напоўненых кіслатой шпрыцаў.
  
  
  "Вы не можаце так паступіць са мной!" выў Дон Карміне скрозь агонію. “Я ведаю свае правы. У вас на мяне нічога няма без маіх кампутараў, а яны проста пусціліся наўцёкі. Дык вось. Ідзіце гандлюйце сваімі паперамі ў іншым месцы. Я дзяўбаць злодзей у законе Бостана”.
  
  
  "А вось і твая гробаная карона", - сказаў Рыма, паднімаючы зрашэчаны кулямі тэрмінал IDC і апранаючы яго на галаву Дона Карміне, як шлем астранаўта.
  
  
  З тэрмінала данеслася прыглушаная лаянка.
  
  
  Майстар Сінанджу ўзяўся за тэрмінал, каб утрымаць яго, а разам з ім і галаву дона Карміне. Ён развёў рукі, затым звёў іх разам.
  
  
  Бяжы!
  
  
  Футурыстычная галава Дона Карміне раптам стала на два футы ўжо і на паўфута вышэй. Яна парыла ў цемры, доўгі час балансуючы на тоўстай шыі мафіёза.
  
  
  З апошняй патухаючай іскрай і шыпеннем яна ўпала на ножкі стала. Канечнасці Дона Карміне злёгку тузануліся, як быццам сілкуючыся электрычнасцю ў тэрмінале. Затым ён заціх.
  
  
  У цемры Рыма паглядзеў на Чыўна.
  
  
  "Мы павінны былі высветліць, ці ведае хто-небудзь яшчэ, як запусціць праграму LANSCII", – указаў Рыма.
  
  
  Чіун паціснуў цёмнымі плячыма. "Ён назваў мяне недаравальным імем". На яго твары з'явілася слабая ўсмешка. "Акрамя таго, ён быў апошнім, хто пакутаваў ад гэтага няправільнага ўяўлення. Я не мог дазволіць яму і далей паклёпнічаць на Майстры сінанджу. Што падумалі б мае продкі?"
  
  
  Рыма пакапаўся ў розуме ў пошуках падыходнага адказу. Ён так і не знайшоў яго. Замест гэтага ён ціха сказаў: "Яны б ганарыліся табой, Татачка. Як і я".
  
  
  І ў цемры два Майстры сінанджу пакланіліся адзін аднаму ва ўзаемнай павазе.
  
  
  З тэлефона-аўтамата ў фае найбліжэйшага кітайскага рэстарана Рыма тлумачыў, што здарылася з Гаральдам У. Смітам.
  
  
  "Проста каб пераканацца, мы разбілі ўсе кампутары ў гэтым месцы", – казаў Рыма. "Павер мне, іх было шмат".
  
  
  Дбайныя, але непатрэбныя, - ухвальна сказаў Сміт. "Але яны ўжо былі бескарысныя. Я запраграмаваў дыск LANSCII, выкрадзены Чыуном, з дапамогай кампутарнага віруса, званага бомбай запаволенага дзеяння. Як толькі Дон Кармайн пераўсталяваў яго, ён пачаў ціха прайграваць сябе зноў і зноў, пакуль не запоўніў усю даступную памяць у кожнай сістэме сеткі LCN, літаральна паралізаваўшы яе ".
  
  
  "Гэта быў жорсткі дынамічны аборт, які я бачыў?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Так і было".
  
  
  “Ну, гэта вывела Дона Кармайна з сябе. Ён запусціў сваю ўласную сістэму, калі не змог прымусіць яе працаваць. Ён ледзь не прыбіў Чыуна і мяне, калі мы набліжаліся да яго”.
  
  
  "Не ведаючы, з якім аб'ёмам памяці мы маем справу, - сказаў Сміт, - немагчыма было прадказаць, калі будзе дасягнуты агульнасістэмны параліч. Акрамя таго, вы з Чыўном занадта хуткія, каб вас маглі спыніць простыя кулі.
  
  
  "Не ў той канкрэтны момант, нас там не было", - сказаў Рыма, заўважыўшы Майстра сінанджа праз шкляныя дзверы. "Добра, на гэтым усё. Я павінен хутка вярнуць Чыуна да цывілізацыі".
  
  
  "Чаму ты так кажаш, Рыма?" Сьміт задумаўся.
  
  
  “Ён высветліў, наколькі танная тут нерухомасць. Калі я ў бліжэйшы час не перавязу яго праз мяжу штата, мы будзем жыць тут”.
  
  
  "Гэта нядрэнная ідэя, Рыма".
  
  
  "Гэта жудасная ідэя, Сміці. Выкінь гэта з галавы".
  
  
  "Нам трэба вырашыць некалькі важных пытанняў", – роўна сказаў Сміт. "Ваша новая асоба. Размяшчэнне вашага дома. Гэта..."
  
  
  Рыма павесіў трубку, сказаўшы: "Велізарнае задавальненне ад нашых выдатных працоўных адносін".
  
  
  Ён далучыўся да Майстра сінанджа каля рэстарана. Чіун глядзеў праз ажыўленую артэрыю, яго погляд быў прыкаваны да высокага комплексу кандамініюмаў з неасветленымі вокнамі.
  
  
  "Мне далі зразумець, што ўвесь гэты будынак выстаўлены на продаж па разумнай цане", – сказаў Чыун.
  
  
  "Напэўна, вы практычна вольныя, каб называць гэта разумным", - суха заўважыў Рыма. "Да таго ж гэта пачварнае".
  
  
  "Але танна", – адзначыў Чыун.
  
  
  "Хутчэй пачварная, чым танная", - запярэчыў Рыма.
  
  
  "Вы не чулі цану".
  
  
  "Вось што я табе скажу, Татачка. Я пагаджуся зірнуць на гэта, калі ты прызнаешся мне ва ўсім".
  
  
  Майстар Сінанджу падняў свой маленькі маршчыністы тварык да твару свайго вучня з насмешлівым выразам.
  
  
  "Скажы мне, што ты прымусіў пластычнага хірурга зрабіць з маім тварам", - папрасіў Рыма.
  
  
  Майстар Сінанджу правёў бледнай рукой колеру арэха пекан па сваёй вадкай барадзе, яго карыя вочы былі задуменнымі.
  
  
  "Ты маеш рацыю, Рыма", - рашуча сказаў стары карэец. "Гэта непрыгожа".
  
  
  Рыма міргнуў. "Будынак ці мой твар?"
  
  
  "І тое і іншае".
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Разбуральнік 88: Канчатковая смерць
  
  
  Уорэн Мэрфі апір
  
  
  Кіраўнік 1
  
  
  
  
  У той дзень, калі яны падвесілі яго вытрыбушанае цела да дрэва і пілі яго салёную кроў, бурбалкі, яшчэ цёплую, з яго чырвонага адкрытага горла, Грэгары Грын Гідэон турбаваўся аб выратаванні сваёй краіны.
  
  
  У гэтым была жахлівая іронія. Грэгары Грын Гідэон верыў у здароўе. Гэта было яго нязменным запалам. І ўсё ж яго нечаканаму вытрыбушэнню было наканавана дазволіць самай вялікай пагрозе здароўю Злучаных Штатаў з часоў свінога грыпу квітнець у тым самым храме, які Грэгары Грын Гідэон прысвяціў выратаванню Амерыкі ад дыетычнай гібелі.
  
  
  Як і большасць праўдзіва вернікаў у вялікую справу, Гідэон не быў народжаны ў сваёй веры, але быў звернутым у яе.
  
  
  Аж да таго самага дня, калі ён звольніўся з кампаніі па вытворчасці марожанага Happy Face ва Уэст-Калдуэле, штат Нью-Джэрсі, каб заснаваць уласны канцэрн здаровага харчавання ў нетрах Вудстока, штат Нью-Ёрк, Грэгары Грын Гідэон быў не раскаяўся маркетолагам замарожаных прадуктаў з цвёрдым цукрам. Яго кар'ера была яркай на працягу большай часткі пяцідзесятых і шасцідзесятых гадоў - залатога стагоддзя цукру ў амерыканскім жыцці.
  
  
  Спатрэбіўся шырокі інфаркт міякарда ў яго жонкі, каб паказаць яму святло.
  
  
  Пасля шматлікіх гадоў ужывання содавай і паглынанні цукерак - не кажучы ўжо пра тое, што пасля кожнага прыёму ежы яна сёрбала батончык з густам "Шчаслівы твар", - узровень цукру ў крыві Долі Гідэон быў перавышаны толькі з-за яе велізарнай вагі. Яна спрабавала дыеты, галаданне і нават чатырохразовае шунтаванне, але ў канчатковым выніку ўзровень халестэрыну ў сыроватцы крыві ў 472 балы зваліў яе, як тоўстае чырвонае дрэва.
  
  
  Нягледзячы на яе агідную знешнасць і яшчэ больш агідныя звычкі ў ежы, Грэгары Г. Гідэон любіў сваю жонку. Адным маркотным восеньскім днём 1971 гады ён адвярнуўся ад яе надмагілля, а затым ад Шчаслівага асобы і ніколі не азіраўся назад.
  
  
  Акрамя таго, почырк быў на тратуары. Вуліцы кішэлі наркагандлярамі. Бацькі адмаўляліся дазваляць сваім дзецям бегаць па дарозе, адкрыта размахваючы грашыма. Гэта было толькі пытанне часу, калі брынклівыя грузавікі Good Humor па суседстве пойдуць па шляху icewagon.
  
  
  Happy Face у канчатковым выніку паступіла ў раздробны продаж - толькі для таго, каб яе выцесніла марозіва для гурманаў, дзель якога ў супермаркетах і так была абмежаваная. "Кандытарскія вырабы" і "глазуры" з такімі экзатычнымі назвамі, як "Хагар Флавен" і "Бардо Крэм", выцеснілі б простае марожанае, нават нягледзячы на тое, што іх выраблялі ў Віфлееме, штат Пенсільванія.
  
  
  Не, будучыня за здаровай ежай, вырашыў Грэгары Грын Гідэон. Ён пазбавіў сябе пенсіі, выкінуў гальштукі, спаліў кончыкі крылаў у пузатай печцы і пераехаў у экалагічна чыстую бярвеністую хатку ў штаце Нью-Ёрк. Вось ён, саракапяцігадовы, невысокі, з брушкам і лысеючы - абсалютны вобраз стэрэатыпнага коміваяжора, якога іграе мноства нью-ёркскіх акцёраў сярэдняга ўзросту, - вось-вось уступіць у страшнае новае жыццё без цукру, як першапраходца старажытнасці.
  
  
  Шматгадовы досвед продажаў прадуктаў харчавання ў канчатковым рахунку саслужыў яму добрую службу. Калі ён і засвоіў нешта, дык гэта тое, што людзі купляюць ежу па трох прычынах. Па-першае, каб застацца ў жывых. Але як толькі вы пераадолелі гэта, засталіся толькі два бакі медалю "вечная ежа": таму што яны думалі, што гэта будзе смачна, ці, што больш важна для Грэгары Г. Гідэона, таму што яны думалі, што гэта карысна для іх.
  
  
  Гідэон выдаткаваў усё жыццё, пераконваючы грамадскасць у першым. Цяпер ён спрабаваў пераканаць іх у другім. Ён пачаў з аднаго прадукта: дзіўнага фруктова-арэхавага батончыка, прыгатаванага Ваялет Нуссбаўм, пажылой жанчынай з суседняга Бетэля, штат Нью-Ёрк. Яна здрабнела інжыр, фінікі і мандарыны, змешвала іх з мёдам, затым дадавала молатыя каштаны, арэхі пекан і жалуды. Яна назвала яго "Таямнічы Усходні бар", і паспрабаваць яго было ўсё роўна што пракаціцца па Елаўстанскім парку з адкрытым ротам.
  
  
  Гідэон купіў правы на масавую вытворчасць гэтай штукі за семсот пяцьдзесят долараў. На працягу года пажылая жанчына памерла, і "Fru-Nutty Bar" Грэгары Г. Гідэона дэбютаваў пад смуродным лэйблам Three-G.
  
  
  Сказаць, што гэта быў неадкладны поспех, было б перабольшаннем, але, як і ў Gideon, у Fru-Nutty Bar была ўстойлівая сіла - і дзіўнае, кіслявае послевкусіе. Ён працягваў настойваць, а публіка працягвала дэгуставаць.
  
  
  Новы вытворца здаровага харчавання быў уражаны. Кожная абалоніна ў яго арганізме, арыентаваным на марожанае, казала яму, што ён здзяйсняе камерцыйнае самагубства, выкладваючы бервяно з сушанай садавіны і арэхаў, але праз год ён зраўняў рахунак. На працягу двух гадоў ён атрымліваў малюсенькі прыбытак.
  
  
  Акрыялы духам Грэгары Грын Гідэон ужыў свае маркетынгавыя навыкі, каб высветліць, чаму любы чалавек у разумным розуме стаў бы купляць - не кажучы ўжо пра тое, каб ёсць - такую рэч.
  
  
  Ён замовіў прыватнае апытанне. Гідэон хутка даведаўся, што фанатыкі здаровага ладу жыцця не лічаць ежу карыснай для сябе, калі толькі яна не агідная на густ. Ім спадабаўся батончык Fru-Nutty, таму што ён выглядаў, быў смачным і меў такую недарэчную назву. Гэта прымусіла іх адчуць сябе нейкім чынам мацней з-за таго, што яны ўжывалі неспажыванае, напрыклад, чысцілі зубы соллю і харчовай содай.
  
  
  У дадатак да сваёй першапачатковай прапанове Грэгары прапанаваў новы, узбагачаны вітамінам З Cee-Fru-Nutty, ад якога яны зморшчыліся. Затым з'явілася новая порцыя аўсянага вотруб'я-Fru-Nutty, ад якой у іх пачаліся завалы.
  
  
  У любым выпадку, кліенты ведалі, што атрымліваюць тое, завошта заплацілі. Гідэон відавочна адмовіўся зрабіць ежу больш смачнай з дапамогай шакаладнай глазуры або больш тоўстых арэхаў, такіх як кешью, і сказаў пра гэта прама на этыкетцы. Насамрэч, у рэшце рэшт, ён дастаў мёд і замяніў яго па-сапраўднаму агіднай соевай пастай. Хаця ў яе быў прыемны бляск.
  
  
  Неўзабаве ў колах здаровага харчавання разнеслася чутка, што Грэгары Г. Гідэон нікога не падманваў. Ён прадаваў не "аблегчаныя" прадукты, якія на самой справе былі "геві". Ён не хаваў меншую колькасць калорый за больш высокім утрыманнем тлушчу.
  
  
  Ён даваў сваёй публіцы менавіта тое, чаго яна хацела. Яго было не спыніць. Першыя закусачныя ператварыліся ў цэлую лінейку фруктова-арэхавых дабавак: фруктова-чыпсавыя снэкі, фруктова-арэхавыя смузі, фруктова-арэхавыя цельнозерновые бургеры і нават фруктова-арэхавыя прысмакі памерам з кавалачак.
  
  
  Гідэон быў ашаломлены колькасцю якія ўліліся грошай, і ён уклаў іх зваротна ў Three-G, Inc. Ён перайшоў з арандаванай крамы на бедную фабрыку, затым са склада дзесяцігадовай даўніны ў зусім новы офісна-вытворчы будынак, пабудаваны спецыяльна для яго патрэб.
  
  
  У адрозненне ад Happy Face Ice Cream, які размяшчаўся ў старадаўнім будынку часоў Другой сусветнай вайны, які выклікаў бы настальгію ў Розі Клепальшчыцы, будынак Three-G Incorporated быў цалкам чыстым, з цёмнага шкла, з сонечнымі батарэямі ў шахматным парадку. Ён быў пабудаваны ў форме квадрата з невялікім паркам у цэнтры, падобным на цэнтр ражковага дрэва і фісташак.
  
  
  У апошні дзень, калі яго кроў сагрэла яго ўласнае цела, Грэгары Грын Гідэон стаяў перад адным з панарамных вокнаў, разважаючы аб тым, што ён стварыў. Ён утаропіўся на невялікі гаёк, размешчаны пасярод яго штаб-кватэры, ультрасучасныя шкляныя панэлі абаранялі яго вочы ад ультрафіялетавых і інфрачырвоных прамянёў сонца. Ён глядзеў, як фруктовыя дрэвы і арэхавыя кусты разгойдваюцца на раннім ранішнім ветры. Ён нацягнута ўсміхнуўся пры думцы аб тым, што яны атрымліваюць ежу з той самай зямлі, дзе ляжаць яго жонка і састарэлы дабрадзей.
  
  
  "Да ўсяго, - напяваў ён, - павярніся". Яго каханы чалавек памёр, каб быць пахаваным у зямлі, каб служыць ежай казуркам, якіх саміх утапталі ў бруд, каб прахарчаваць лістоту. Затым дрэвы і кветкі нараслі пладамі, толькі для таго, каб зваліцца на зямлю і зноў накарміць зямлю.
  
  
  Усё, што я раблю, разважаў Гідэон у дзень сваёй смерці, гэта некалькі перарываю цыкл. Я бяру плады бруду, здрабняю іх і скормліваю сваім блізкім.
  
  
  І яны таксама гэта з'елі. Не важна, наколькі гэта было дрэнна на смак. Але - і гэта было вялікае "але" - насуперак распаўсюджанаму меркаванню, не важна, наколькі дрэнна гэта выглядала. І ў гэтым складалася праблема дня.
  
  
  "Паварочвайся, паварочвайся, паварочвайся", - мармытаў ён, падбіраючы словы да дзеяння. Цяпер ён глядзеў на вечка гіганцкай срэбнай супніцы. Ён стаяў на адным з надземных пераходаў свайго вытворчага падраздзялення. Яны ўтварылі вялікі квадрат па краях пакоя, затым паставілі Крыж паміж чатырма змешвальнымі бакамі, якія стаялі ў прасторы вышынёй дваццаць футаў.
  
  
  Ён, нахмурыўшыся, утаропіўся на вечка супніцы, заклаўшы рукі за спіну. "Надыходзіць сезон", - праспяваў ён, робячы бадзёры крок наперад. Паміж ім і супніцай быў маленькі столік, на якім стаяла маленькая талерка, на якой была адна порцыя прадукта, які ў гэты самы момант змешваўся ў чане.
  
  
  Грэгары Г. Гідэон паглядзеў пагардліва на тое, што ён рэкламаваў як "батончык з вотруб'ем".
  
  
  "Гэта падобна на паляпванне каровы", – паскардзіўся ён сваім супрацоўнікам. Яны маглі толькі выглядаць ашаломленымі і дакорліва глядзець адзін на аднаго, сціскаючы ў руках планшэты. "Вы называеце гэта батончыкам з кавалкамі?" спытаў ён, паказваючы на яго. "Мы не можам назваць гэта "атрубным". " Ён прыбіў позіркам свайго вядучага даследчыка. "На што гэта падобна па-твойму?" - патрабавальна спытаў ён.
  
  
  Нягледзячы на гады тэставання прадуктаў, якія зрабілі б булімію прымальнай альтэрнатывай ладу жыцця, Гідэон усё яшчэ быў маленькім, поўным і лысеюшчым. У яго былі форма і манеры дзіцячай клоунскай баксёрскай грушы. Такі, з усмешлівым тварам і круглым чырвоным носам. Такая, якая, як бы моцна вы яе ні стукнулі, выпростваецца з той жа прыемнай усмешкай.
  
  
  Даследчык прыўзняў свае квадратныя старамодныя акуляры, тыцнуў сваім вострым носам у расплюшчаны камякаваты карычневы прадмет на талерцы і прынюхаўся. "Гэта выглядае, - суха сказаў ён, - як паляпванне каровы".
  
  
  "Менавіта," сказаў Гідэон. "Менавіта. І мы ні ў якім разе не збіраемся пераназываць гэта ў "Дзярмо з вотруб'ем". Калі я кажу "Атрубна-салодкае", я маю на ўвазе "Атрубна-салодкае".
  
  
  "У чым розніца?" пацікавіўся цвёрды жаночы голас.
  
  
  Кандыцыянер, здавалася, стаў прахаладней і цішэй. У паветры павіс нявыказаны ўздых, падобны на трэснуты мыльны пузыр. Група расступілася, як Чырвонае мора, каб паказаць Эльвіру Макглоун, кіраўніка аддзела маркетынгу.
  
  
  Гідэон забраў яе наўпрост з прэстыжнай школы бізнэсу Манхэтэнскага ўніверсітэта. З іх выйшлі карпаратыўныя воіны, моцныя, як каноплі, і жалезныя, як чыгуначныя шыпы. Яны выпусцілі выпускнікоў, якія змаглі пераканаць нацыстаў, што яны прайгралі вайну толькі праз адсутнасць эфектыўнага піяру.
  
  
  Макглоун не была выключэннем. І Гідэону гэта падабалася. Па праўдзе кажучы, ён наняў яе, таму што астатнія яго супрацоўнікі былі рэтраграднымі хіпі, якія ўпалі ў спячку ў Вудстоку. Яна вылучалася сярод іх, як Тэдзі Кэнэдзі, які спрабуе выдаць сябе за аднаго з Новенькіх у квартале.
  
  
  Увесь персанал быў у лабараторных халатах, але пад імі ва ўсіх былі джынсы і фланэль. Макглоун была ў пашытым на замову гарнітуры ад лэдзі Брукс, які, магчыма, быў пашыты на ёй, калі яна стаяла, кіпячы ад нецярпення. Яе цёмна-русыя валасы былі сабраны ў пучок, так што суровыя людзі распаўсюджвалі неабгрунтаваныя чуткі аб шлейцы асобы, а яе макіяж, здавалася, быў нанесены з дапамогай вострага шпатэля. Выраз яе твару, здавалася, быў высечаны з лёду. У яе вуснах слова "сэксуальная" прагучала як лаянка.
  
  
  "Містэр Гідэон, - адказала яна паблажлівым тонам, - калі б вы толькі дазволілі мне паказаць вам, як пазіцыянаваць вашыя тавары на рынку".
  
  
  "Я ўжо ведаю нашу "пазіцыю на рынку", – раздражнёна сказаў Гідэон. "Мы кампанія з надзейным прадуктам. А не з тым, - падкрэсліў ён, - што цяжка прадаць". Затым ён дадаў, яго голас набыў рэзкасць: "Я не хачу новую рэкламную кампанію, я хачу батончык з вотруб'ем "Чанк"!"
  
  
  Ён утаропіўся на іх. І яны ўтаропіліся ў адказ. Яны стаялі так цэлых пятнаццаць секунд, перш чым Грэгары Г. Гідэон міргнуў. "О, працягвайце. Працягвайце, - сказаў ён, адмахваючыся ад іх. "Прыбірайцеся адсюль. Мы размяшаем гэта ў шкляначкі для ёгурта і замарозім, калі спатрэбіцца”.
  
  
  Астатнія прамармыталі аб сваёй поўнай падтрымцы і, шоргаючы, выйшлі праз бакавыя дзверы.
  
  
  Толькі Макглоун застаўся, каб паспрабаваць урэзаніць Грэгары Грына Гідэона.
  
  
  "Калі б вы толькі дадалі крыху больш глюкозы ..." - пачала яна.
  
  
  Гідэон уздыхнуў. "Міс Макглоун", - сказаў ён. "Вы ўсё яшчэ не разумееце. Нашы кліенты не п'юць прадукт толькі таму, што за гэта плацяць апошняй спявачцы. Нашы кліенты не ядуць прадукт толькі таму, што бачаць па тэлевізары тузін танцораў у трыко, якія спяваюць ад усяго сэрца. Яны з тых людзей, якія чытаюць этыкеткі.Яны з тых людзей, якія заўважаюць слова "глюкоза" і яго размяшчэнне ў спісе інгрэдыентаў.І калі яно дзесьці яшчэ, акрамя самога, самага апошняга, яны не ўводзяць яго ў свой арганізм.І, што яшчэ горш для нас з табой, яны на гэта не купяцца.На яе твары па-ранейшаму не адбівалася нічога, акрамя напружанага нецярпення.Ён паспрабаваў у апошні раз, не ведаючы, што гэта сапраўды быў самы апошні раз.
  
  
  "Міс Макглоун-Эльвіра", - узмаліўся ён. "Мы не прадаем колу. Мы не можам узяць нешта, якое не мае пажыўнай каштоўнасці, і вырабіць сенсацыю з дапамогай упакоўкі і прасоўвання. Мы прадаем фізічны дабрабыт тут, а не ціск з боку аднагодкаў. Мы прадаем самакантроль, а не самаразбурэнне. Зменіце сваё мысленне. Я ведаю, што гэта непрыемна на смак, але гэта не так ужо дрэнна. На самай справе, калі вы з'ясце яго дастаткова, ён сапраўды стане прыемным на смак ".
  
  
  Гэта было бескарысна. У вачах ледзяной бландынкі была надпіс "пайшла на рыбалку". Яна была глыбока пагружана ў сваю ўласную галаву, двойчы правяраючы сваю ментальную долю рынку.
  
  
  "Падумай аб гэтым", - усё роўна сказаў ён.
  
  
  "Я напішу справаздачу", - нацягнута адказала яна і адвярнулася, дэманстратыўна здымаючы свой белы жакет.
  
  
  Гідэон глядзеў ёй услед, з цікаўнасцю разглядаючы адхілены ад трэніровак зад пад абліпальнай, пашытай на замову спадніцай. Пакруціўшы лысай галавой, ён адвярнуўся.
  
  
  Сонца сагравала яго твар, і з саду дзьмуў ветрык з поўначы штата. Ён глыбока ўдыхнуў, адчуваючы, як дарагая кашуля, завязаны шаўковы гальштук і пашыты на замову гарнітур-тройка паддаюцца дыханню. Ні адна дэталь яго гардэроба не была таннай ці выклікала сверб. У яго былі грошы ў кішэні і ў слоіку. У яго была самавітая кампанія і будучыня.
  
  
  Жыццё было не такое ўжо дрэннае. Не, яна была зусім не дрэнная. Калі б толькі ён мог прыдумаць, як зрабіць гэты брандунг падобным да цукеркі з вотруб'ем.
  
  
  Грэгары Г. Гідэон паклаў рукі на край гіганцкай супніцы. Нержавеючая сталь была тоўстай і лядоўні навобмацак, ствараючы свой уласны дзіўны камфорт. Ён паглядзеў уніз, на камякаватую карычневую масу, і паспрабаваў думаць як здаровы арэх.
  
  
  Што патрабавалася ад сумесі, каб яна падзейнічала? Гідэон закрыў вочы і ўбачыў арэхавыя шарыкі, загорнутыя ў паперу, прыдатную для другаснай перапрацоўкі, з адбіткам GGG на плоскай падэшве кожнага з іх. Ён уявіў, як рукі рассоўваюць папяровыя швы, агаляючы хрумсткі, каржакаваты самародак з клятчаткі, садавіны і пастообразных арэхаў, змацаваных разам. . чым?
  
  
  "Колер".
  
  
  Упершыню за многія гады Грэгары Г. Гідэон пачаў думаць у колеры. У здаровай ежы было нешта большае, чым пастападобна-белы, цёмна-чорны, ліпкі карычневы ці адценні шэрага. Там былі чарніцы, і жоўтая кукуруза, і апельсіны, і саспелыя чырвоныя трускаўкі.
  
  
  Грэгары Г. Гідэон убачыў чырвонае. Рубінава-чырвоныя яблыкі. Сакавітую чырвоную вішню. Ружова-чырвоную маліну. Ён убачыў чырвоны віхура, які прабіваўся праз батончык з вотруб'ем "Чанк". Ён убачыў пунсовую жылку, якая віла штопарам па баках круглай булачкі, надаючы ёй крыху грахоўнасці і змацоўваючы яе разам.
  
  
  Але што гэта мусіць быць? ён задумаўся. Якая ягада гэта павінна быць?
  
  
  "Кроў", - вымавіў рыпучы голас аднекуль з глыбіні пакоя.
  
  
  Грэгары Г. Гідэон міргнуў. "Што?" - спытаў ён.
  
  
  "Кроў", - паўтарыў рыпучы голас.
  
  
  Грэгары Гідэон павярнуўся, яго рукі ўсё яшчэ ляжалі на краі супніцы для раўнавагі. Ён выявіў, што глядзіць у твар самай прыгожай дзяўчыне, якую ён бачыў з дня свайго вяселля.
  
  
  Яна адрознівалася ад Эльвіры Макглоун гэтак жа, як каштоўны камень ад каменя. Яна зганьбіла падлогу Макглоун. У Макглоўна не было абсалютна ніякай мэты быць жанчынай, пакуль існавала гэтая істота. Яе валасы былі рудавата-рудавата-русымі, на самай справе. Яе вочы былі зялёнымі. У яе быў доўгі нос. Яе вусны выгнулася ў малюсенькай вечнай усмешцы. І вяснушкі заскакалі па яе гладкай скуры.
  
  
  Яна была бачаннем у белым. Яна была апранута ва ўсё белае; ад кончыка дзіўнай шапачкі, якая прымасцілася ў яе вогненнай грыве, праз сукенку на маланкі спераду, уніз па нагах у панчохах, да падэшвы практычных белых туфляў. Яна была абсалютна цудоўная.
  
  
  Але яна не была той, хто казаў. Яна не магла быць. Той голас быў рыпучым і тонкім, са пявучымі ноткамі. Усё скончылася, нават адзінае слова, лёгкім жаласным гукам, які разануў па вуху.
  
  
  "І хто б ты мог быць?" ён хацеў ведаць.
  
  
  Яна ўсміхнулася яму зверху ўніз, на паўфута вышэй і не так далёка. Яе выгнутыя вусны скрывіліся яшчэ мацней, і яна сказала хрыплым шэптам: "Міласэрнасць".
  
  
  Гідэон быў ашаломлены і захоплены. Яна была пачуццёвым дзікім дзіцем, настолькі натуральным, наколькі Макглоун быў спакаваны. На ёй не было касметыкі, але ўсё роўна яе вочы ззялі, вусны былі мяккімі і вабнымі.
  
  
  На розум адразу прыйшлі разнастайныя пытанні, але тое, што ён сказаў, было: "Чаго ты жадаеш?"
  
  
  Ён неадкладна пашкадаваў аб гэтым. Бо той іншы голас вярнуўся, паўтарыўшы тое, што сказаў раней.
  
  
  "Кроў".
  
  
  Прыгожая дзяўчына з растрапанымі валасамі і тварам без касметыкі адступіла ў бок, азіраючыся праз правае плячо. Калі яна саступіла дарогу, з'явілася яшчэ адна фігура. У цэнтры надземнага пераходу стаяў згорблены, з запалымі шчокамі, знясілены азіят.
  
  
  Ён быў апрануты ў чорную мантыю з багата упрыгожаным чырвоным кантам, які цягнуўся ад падбародка да ніжняй часткі грудзіны. Канцы яго рукавоў і падола таксама былі ўпрыгожаны мудрагелістым чырвоным пляценнем. Але гэта прыцягнула ўвагу Гідэона толькі на мімалётную секунду. Што было самым цікавым, дык гэта галава чалавека-шкілета.
  
  
  Яго валасы былі густымі па краях чэрапа, хоць верхавіна была зусім лысай. Валасы былі доўгія, даходзілі да плячэй і мелі дзіўны сталёва-блакітны колер. Яго скура была цёмнай і такога ж дзіўнага колеру, як быццам у яго была хвароба.
  
  
  Гідэон успомніў, што ў адной з далёкіх сваячак яго жонкі было засмучэнне вадкасці, з-за якога яе плоць пачырванела амаль да зялёнага колеру. У гэтага чалавека, здавалася, усярэдзіне была іржа, таму што тое, што некалі павінна было быць бледным, нават жаўцельным целам, цяпер было глыбокага, балюча-фіялетавага колеру.
  
  
  Яго вусны былі сухімі, нос падняты, як у свінні, а міндалепадобныя вочы прыкрыты жорсткай пергаментнай скурай.
  
  
  "Што ты сказаў?" Задыхаючыся, спытаў Гідэон, раптам адчуўшы сарамлівасць у грудзях.
  
  
  "Кроў", - сказаў пурпурны азіят у чацвёрты раз, яго вусны адарваліся ад пакрытых жаўцізной зубоў, а павекі, нарэшце, падняліся.
  
  
  Адкрыліся зрэнкі азіята, белыя, як малако. Грэгары Гідэон мог бачыць тое, чаго не мог іншы чалавек. Ён быў цалкам сляпы.
  
  
  Раптоўная пустата выраза твару чалавека з пурпуровай скурай натхніла Гідэона на рух. Усе эмоцыі пакінулі мужчыну, як быццам адкрыўся кран на яго горле, і ўсе пачуцці выцеклі з яго асобы ў тулава. У яго быў тупы, мёртвы выгляд акулы, якая ўтыкае іклы ў сваю здабычу.
  
  
  "Місі", - прашыпеў азіят, і ззяючае бачанне жаноцкасці падняло левую руку.
  
  
  Гэта здавалася самым далікатным рухам, як быццам яна паказвала слузе, куды паставіць гарбату з лёдам, але раптам рука дзяўчыны апынулася паміж Гідэонам і прасторай паміж двума незнаёмцамі.
  
  
  Прадпрымальнік, які займаецца здаровым харчаваннем, спыніўся як укапаны, калі адчуў, як яе пазногаць слізгануў пад яго падвойным падбародкам.
  
  
  Ён толькі мімаходам убачыў яе, калі яна слізганула пад яго позіркам. Яна была даўжынёй у паўдзюйма, бясколерная - толькі водбліск нейкага які надае трываласць лаку. Яго край быў разрэзаны па дыяганалі ідэальнай лініяй, як лязо гільяціны.
  
  
  Яно было неверагодна вострым і тонкім. Такім вострым і такім тонкім, што прайшло праз два пласта яго скуры, не закрануўшы ніводнага нервовага канчатка.
  
  
  Але ён ведаў, што гэта было там. Ён адчуваў гэта, як тупы ціск. Здавалася, яно распаўсюдзілася па ўсім яго целе, паралізуючы яго.
  
  
  "Гэй!" - Здзіўлена сказаў Грэгары Грын Гідэон.
  
  
  "Не хвалюйся", - мякка сказала дзяўчына. "Я кваліфікаваная медсястра".
  
  
  Толькі тады ён пазнаў яе гардэроб. Яна была занадта блізка, і ён быў занадта здзіўлены. Гэта была форма медсястры. Але зараз здзіўленне змянілася шокам, і яна трымала арганічную іголку ў месцы злучэння яго галавы з шыяй.
  
  
  "Мая медсястра", - сказаў дзіўны пурпурны мужчына, зараз такі ж блізкі да яго, як і яна. "Чвэрць мільёна дзён яна выходзіла мяне, вяртаючы да жыцця - жыцця, на якое мяне вырак гвайло з крывёй тыгра. На працягу пяці мільёнаў гадзін яна працавала, каб вярнуць мяне на маё натуральнае месца - пасярод Канчатковай смерці".
  
  
  Вочы Гідэона былі падобныя на шарыкі для кегельбана, якія скакалі ад аднаго незнаёмца да іншага. Ён паўтарыў незнаёмае слова. "Гвайло"?"
  
  
  "Чужаземны д'ябал", - з усмешкай перавяла рудавата-бялявая багіня. "Чалавек-д'ябал".
  
  
  Гідэон пачаў пратэставаць, але камяк у горле прымусіў яго супакоіцца. "Пра што, - хрыпла прашаптаў ён, - ты кажаш?"
  
  
  "Ты павінен дараваць мне", - сказаў старажытны без прабачэнняў. Гэта быў хутчэй загад. "Я стары чалавек, які занадта шмат ведае аб чалавечых звычаях. Хоць я не магу бачыць, я магу зазіраць у чалавечыя душы, і я ведаю, якое зло хаваецца там ".
  
  
  Гідэон нахмурыўся, задаючыся пытаннем, дзе ён чуў гэтую фразу раней. Ён ледзь не спытаўся, але ўжыўлены пазногаць прымусіў яго перадумаць.
  
  
  "Чаму я?" нарэшце ён спытаў.
  
  
  Доўгія, тонкія, навіслыя бровы старога азіята нахмурыліся. "Ты павінен ведаць", - сказаў ён. "Ты нават не можаш гэтага зразумець?" Яго доўгая, шырокая далонь плаўна паднялася, як багата аздоблены паветраны змей, пазногці выглядалі яшчэ мацней і вастрэй, чым у яго медсястры. Яны лёгка дакрануліся да камізэлькі Гідэона.
  
  
  Гідэон быў здзіўлены далікатным дакрананнем мужчыны і ідэальным размяшчэннем. Хаця яго белыя вочы былі адведзены ўбок, здавалася, што хворы стары мог бачыць.
  
  
  "Ты не з апаганьвальнікаў страўнікаў", – сказаў бледна-фіялетавы азіят. "Хоць я адчуваю пах мяса, якое ты еў, ты не адзін з іх".
  
  
  "Адзін з каго?" Хутка, у паніцы спытаў Гідэон. Ён умольна паглядзеў на маладую жанчыну, але выраз яе твару было ціхамірным, як некранутая сажалка.
  
  
  "Жалудок - гэта цэнтр", - сказаў стары, злёгку перакочваючы гузік на камізэльцы Гідэона паміж сярэднім і паказальным пальцамі. "Гэта дом усяго жыцця і смерці. Там жыве душа. Знішчыце страўнік, і вы знішчыце ўсё. Гэта смерць Канчатковай смерці ".
  
  
  Зноў былі тыя словы: "Канчатковая смерць". Стары ішоў не адтуль. Калі яму можна было паверыць ці нават зразумець, дык гэта было тое, куды ён накіроўваўся.
  
  
  "Мы - святыя выратавальнікі страўніка", - працягваў стары з хваравітай, якая не бачыць усмешкай. "Мы падарожнічаем па зямлі як жывыя мерцвякі, карнікі ўсіх тых, хто ўжывае мяса".
  
  
  "Аб Божа!" Гідэон застагнаў. Культ, падумаў ён. Ён чуў пра гэтых вар'ятаў з дзікімі вачыма, якія жылі ў гарах Катскіл, але ніколі з імі не сутыкаўся.
  
  
  "Бога няма", - нараспеў вымавіў стары. "Толькі Канчатковая смерць". Ён наблізіў свой твар прама да твару Гідэона. "Ты даў абяцанне", - сказаў ён спалоханаму чалавеку. "Ты мог бы быць адным з нас".
  
  
  Стары працягла ўздыхнуў. "Але тыгр гвайла павінен быць пакараны. Ён павінен спазнаць Канчатковую Смерць. Ён павінен стаць з ёй адзіным цэлым".
  
  
  Ён павярнуў галаву так, што яго вялікае, зграбнае левае вуха апынулася прама каля рота дзяўчыны, яго белыя вочы ўтаропіліся на Гідэона. "Ты памятаеш?" - спытаўся ў яе стары.
  
  
  "О, так", - сказала яна з цёплай усмешкай і паглядзела прама на Грэгары Грына Гідэона. "Мне шкада", - ветліва сказала яна яму. "Ты добры чалавек". Затым яна пстрыкнула пальцам.
  
  
  Раптам Грэгары Г. Гідэон пачуў шум мора. Ён адчуў вецер з пустыні. І далёка-далёка ён убачыў сваю жонку Долі, якая махала яму рукой. Яна ніколі не выглядала прыгажэйшай.
  
  
  Вызваліўшыся ад пазногця ў горле, ён адхіснуўся. Яго рукі ўдарылі па краі супніцы, і ён пераваліўся цераз край. Ён спахапіўся якраз перад тым, як яго ногі адарваліся ад дарожкі.
  
  
  Дзіўна, падумаў ён. Хтосьці свістаў. Гэта быў дзіўны свіст. Бязгучны. Працяглы. Але гэта было немагчыма, таму што абодва незнаёмцы ўсё яшчэ размаўлялі.
  
  
  "Адсячэнне жыццёвай сілы", - прадэкламаваў стары.
  
  
  "Пераразанне горла", - адказала дзяўчына.
  
  
  "Вызваленне жыццёвай сілы", - працягнуў ён.
  
  
  "Разразанне жывата", - адказала яна.
  
  
  "Разбурэнне Святога дома", - сказаў ён.
  
  
  "Распрананне тушы", - сказала яна.
  
  
  "Даніна павагі".
  
  
  "Канчатковая смерць".
  
  
  Грэгары Г. Гідэон усміхнуўся. Цягліцы яго рота з цяжкасцю вытрымлівалі гэта, і вусны рухаліся, як слабыя гумовыя стужкі, але ён усміхнуўся. Ён нічога не мог з гэтым зрабіць. Свіст нейкім чынам расслабляў. Ён адчуваў, як расслабляецца кожны мускул яго істоты, пакуль гэта працягвалася невычэрпна. Ён ніколі раней не адчуваў нічога падобнага.
  
  
  Грэгары Грын Гідэон ніколі не ведаў, што гэта быў гук дыхання яго жыцця, які выходзіць праз тонкі, як папера, разрэз у яго горле, перш чым хлынула кроў.
  
  
  Усё, што ён ведаў, гэта тое, што раптоўна свіст спыніўся, і ўсе яго непрыемнасці скончыліся. Пунсовы раўчук, які ён шукаў, сцякаў па краі супніцы і ўтвараў прыгожую чырвоную стужку ў яго батончыку з вотруб'ем "Чанк".
  
  
  Пасля таго, як яны садралі скуру з волкіх костак і выпілі яго кроў, азіят з пурпуровай скурай звярнуў свае невідушчыя вочы ў кірунку ветра. Ён панюхаў паветра. Агіда сказіла яго трупападобныя рысы.
  
  
  "Місі, - спытаў ён, - што бачаць твае вочы?"
  
  
  Рыжавалосая паглядзела ўніз, на зялёную даліну, яе зялёныя вочы звузіліся і сталі ненавіснымі, як у коткі. Яе вусны зараз былі занадта чырвонымі.
  
  
  "Я бачу, Лідэр, даліну, апаганеную жахлівым месцам".
  
  
  "Што гэта за месца?"
  
  
  "Гэта месца пакут, разні, дзе людзі купаюцца ў абуранасці. Дзе людзі здабываюць выгаду з неўтаймаванай бесчалавечнасці".
  
  
  Стары азіят кіўнуў. "І як называецца гэтая бязбожная мясціна?"
  
  
  "Яна абвяшчае сябе "Poulette Farms".
  
  
  Пажылы азіят, да якога звярталіся "Лідэр", кіўнуў. "Менавіта з гэтага мы пачнем", - сказаў ён, яго свінападобныя ноздры пашырыліся ад паху, прынесенага ветрам, яго пустыя вочы не міргалі, як погляд змеі. "І калі нашы продкі з намі, то менавіта там Дому Сінанджу прыйдзе канец".
  
  
  Кіраўнік 2
  
  
  
  
  Яго звалі Рыма, і ўсё, што ён хацеў, гэта папкорн.
  
  
  "Алей?" - спытаў нудны юнак за прылаўкам.
  
  
  "Гэта не алей", - сказаў Рыма. Ніхто не звярнуў на яго ніякай увагі, бо на ім былі чорныя штаны і чорная футболка. Цяпер было цёпла нават ноччу, таму ўсе былі апрануты ў футболкі, джынсы і спартыўны абутак.
  
  
  Ніхто не звяртаў увагі ні на яго глыбока пасаджаныя цёмныя вочы над ярка выяўленымі скуламі, ні на яго незвычайна тоўстыя запясці. Любому беламу мужчыну ў гэтым раёне лепш бы пампаваць жалеза - для яго ж выгоды.
  
  
  Вядома, ніхто не заўважыў, што "разарваныя" былі толькі яго запясці - як быццам апошнія дваццаць гадоў Рыма займаўся згінання запясцяў па восем гадзін у дзень і ніякімі іншымі практыкаваннямі. Усе ў фае тэатра былі экспертамі ў мастацтве пазбягаць глядзельнага кантакту.
  
  
  Нудны юнак вярнуўся да стойкі з патрэсканым шклом і паставіў на стол кубак памерам з невялікі барабан, да краёў напоўненую жоўта-белымі зернямі, цалкам пакрытымі бліскучай вадкасцю.
  
  
  "Тры даляры", - сказаў нудны хлопчык нудным голасам.
  
  
  Млосны пах напою ўдарыў у ноздры Рыма, прымусіўшы яго зморшчыцца. "Алею няма", - сказаў ён.
  
  
  Хлопчык ігнараваў яго, пакуль не зразумеў, што ў яго працягнутай руцэ не было ні купюры, ні манеты. "А?"
  
  
  "Я сказаў, ніякага алею", - паўтарыў Рыма.
  
  
  Хлопчык міргнуў. "Так, ты гэта зрабіў".
  
  
  "Не, я гэтага не рабіў. Я сказаў толькі: "Гэта не алей".
  
  
  Хлопчык зноў міргнуў. - Ты сказаў "алей", - упарта паўтарыў ён. - "Алей" было ў сказе, - згадзіўся Рыма, - але яно не было выкарыстана ў сцвярджальным сэнсе.
  
  
  Хлопчык нарэшце паглядзеў прама на яго. "А?"
  
  
  "Гэй, чувак!" - раўнуў падлетак ззаду яго. "Забірай свой чортаў папкорн і выбірайся з дарогі!"
  
  
  Рыма азірнуўся цераз плячо. Падлетак-лацінаамерыканец у скураной кепцы без брыля, бейсбольнай куртцы, без кашулі, з мноствам залатых ланцужкоў, ірваных джынсах і вялізных баскетбольных чаравіках са свабоднымі шнуркамі стаяў там, выпраменьваючы выклік. Роўны погляд Рыма, высокія скулы і тонкія вусны не зрабілі на яго ўражанні. Выраз варожай панурасці, здавалася, быў адліты з жалеза пры нараджэнні.
  
  
  "Я спрабую купіць папкорн", – сказаў Рыма. "І гэта нялёгка".
  
  
  "Ён сказаў " сметанковае масла"", - дадаў хлопчык за стойкай, як быццам яны былі ў тэлевізійным судовым шоу, а круты ў скураной кепцы быў суддзёй.
  
  
  "Гэта не сметанковае масла", - сказаў Рыма гучней. "Гэта араматызаваны соевы алей, і яно аказвае той жа эфект, што і змазванне страўніка 10W40". Ён падсунуў вялізны кубак назад да хлопчыка. "Я хачу, каб не было акцэнту на "без алею"".
  
  
  Прадавец выглядаў так, нібы збіраўся зноў пажаліцца, але ён не ўбачыў ні жалю ў вачах Рыма, ні цярпенні ў вачах крутога. "Добра, добра", - сказаў ён, выкідваючы запэцканыя арэшкі ў пластыкавае вядро для смецця. Адзінае, што каштавала грошай, дык гэта кубак у любым выпадку. Ён пайшоў зачэрпнуць яшчэ адну порцыю папкорна.
  
  
  "Не", - сказаў Рыма. Яго тон спыніў хлопчыка на сярэдзіне руху. Ён раздражнёна падняў вочы.
  
  
  "Не гэта", - нядбайна сказаў Рыма. "У ім сумесь глутамату натрыю і солі". Хлопчык паглядзеў на папкорн так, нібы той быў атручаны. "Жоўтае рэчыва", - растлумачыў Рыма.
  
  
  "Жоўтая штука?"
  
  
  Рыма павярнуўся, каб паінфармаваць крутых. "Яны паліваюць гэтым рэчывам ядра, пакуль яны лопаюцца", - сказаў ён. "Мяркуецца, што яна захоўвае свежасць, але насамрэч усё, што яна робіць, - гэта выклікае смагу, таму вы купляеце газаваную ваду з фруктозай, якая зноў выкліча ў вас пачуццё голаду".
  
  
  Каптур у скураным капелюшы глядзеў яму проста ў вочы, выпучыўшы сківіцу. "Ты дурнаваты, чувак?"
  
  
  "Не", - сказаў Рыма. "Я працаваў у кінатэатры, калі быў хлопчыкам. Я ведаю гэтую справу".
  
  
  Чаго ён ім не сказаў, дык гэта таго, што гэта быў той самы тэатр, дзе ён працаваў. Як мог бы сказаць яго працадаўца: "Гэта было б неразумна". Нават калі старанная праверка працоўных кніжак не змагла б выявіць імя Рыма Ўільямса. Яны былі канфіскаваны і спалены даўным-даўно. Пасля смерці Рыма Уільямса.
  
  
  Тэатр "Рыяльта" ў Ньюарку, штат Нью-Джэрсі, перажываў цяжкія часы з тых часоў, як Рыма сышоў, каб стаць паліцыянтам Ньюарка. Установа была зачынена, калі Рыма быў на ніжняй Брод-стрыт у апошні раз, але нейкі адважны бізнэсмэн адрамантаваў яго ўсяго за апошнія тры гады.
  
  
  За гэты час кафляныя падлогі патрэскаліся, шторы былі сарваныя, столі сталі бруднымі, а ў вестыбюлі з відэагульнямі было закавана больш ланцугоў, чым у турме Алабамы, але рэшткі тых слаўных дзён усё яшчэ былі там. Незалежна ад таго, колькі сцен і экранаў ўсё меншага памеру яны ўсталявалі, каб звесці канцы з канцамі, Рыяльта ўсё яшчэ захоўваў успаміны.
  
  
  Рыма ўспомніў, што бачыў тут доктара Але, Трох Марыянетак на Арбіце, Псіха і Горга. Ён успомніў, як яго аднакласніцы чапляліся за яго руку, і як ён у адказ сціскаў іх плечы, таліі і грудзі. Ён успомніў абдымкі і пацалункі. Але больш за ўсё яму запомніліся вялізныя героі на вялікім экране, якія бяруцца за разнастайныя злачынствы і пераносяць іх у вечнасць, нават не здымаючы капялюшы.
  
  
  "Забірай свой чортаў папкорн і прыбірайся да чорта з майго шляху, чувак!" - прарычэў капюшон.
  
  
  Рыма паглядзеў у мёртвыя, якія выклікаюць вочы падлетка. Стромкі практычна маліў яго паспрабаваць што-небудзь. Ён шукаў любую падставу, каб выпусціць пару на вуліцах.
  
  
  Гэта нагадала Рыма яго іншае жыццё. Ён бачыў гэта на ўласныя вочы, як быццам гэта быў адзін з фільмаў Риальто. Ён успомніў свой суд за забойства штурхача. Ён памятаў прысуд аб вінаватасці. Ён памятаў апошні прыём ежы, доўгі шпацыр і рытуал халоднага прышпільвання рамянямі да электрычнага крэсла, як быццам ён толькі што вярнуўся з яго.
  
  
  І ён успомніў, як нехта націснуў на выключальнік.
  
  
  Ён успомніў, як ачуўся ў Раі, штат Нью-Ёрк, у санаторыі, які выглядаў як нешта сярэдняе паміж кампутарнай фабрыкай і сярэдняй школай. Ён памятаў малюсенькага дзядка з вадкімі сівымі валасамі і барадой, які мог адхінацца ад куль. Ён памятаў, як стары карэец вучыў яго, як гэта рабіць.
  
  
  Рыма ўбачыў у вачах падлетка адлюстраванне таго, кім ён стаў. "Вось", - сказаў ён, выхопліваючы слоік з папкорнам з рук прадаўца і аддаючы яе каптуру. "На мне".
  
  
  Падлетак утаропіўся на яго; спачатку са здзіўленнем, затым з недаверам, але, нарэшце, з неахвотай згаджаючыся. "Трэба алей", - прабурчаў ён, працягваючы яго назад праз прылавак.
  
  
  Рыма абапёрся локцем аб прылавак. "У што б там ні стала", - сказаў ён, паказваючы на хлопчыка за прылаўкам. "Нашмаруйце соевым алеем".
  
  
  Пакуль хлопчык за прылаўкам працаваў з антыкварным маслонасосом, юнак-лацінаамерыканец змераў Рыма поглядам. "Ты педык ці нешта ў гэтым родзе?" ён плюнуў.
  
  
  "Няма за што", - ласкава сказаў Рыма.
  
  
  "Так, так, дзякуй".
  
  
  Калі пераклад быў завершаны і Рыма адплаціўся, каптур паплёўся прэч, а хлопчык за прылаўкам уздыхнуў з палёгкай. "Вы ведаеце, хто гэта быў?" ён спытаў.
  
  
  "Не", - сказаў Рыма. "Хто?"
  
  
  Хлопчык паглядзеў на Рыма, як на іншапланецяніна. Потым выраз яго твару змяніўся. Рыма бачыў, што хлопчык зразумеў, што гэты худы белы мужчына хутчэй за ўсё быў менавіта такім - для гэтага раёна. "Толькі тарантул", - сказаў ён. "Галава іспанскіх павукоў, вось і ўсё".
  
  
  Рыма з лёгкай цікавасцю паглядзеў услед каптуру ў капелюшы, але падлетак ужо зайшоў у Трэці кінатэатр пад шыльдай з надпісам TRANSFORMED TEEN TAEKWON DO TERRAPINS III: SHELL GAME.
  
  
  "Без жартаў?" ён нешта прабурчаў хлопцу за прылаўкам. Ён змоўніцку нахіліўся наперад. "Але зараз, калі мы адны, давай заключым здзелку. Б'юся аб заклад, у цябе ззаду ёсць сапраўдная, слова гонару, машына для падрыхтоўкі папкорну. Колькі табе спатрэбіцца, каб прыгатаваць мне што-небудзь без запраў?"
  
  
  Хлопчык паглядзеў на яго са здзіўленнем, затым з прагнасцю. "Нічога?"
  
  
  Рыма зрабіў невялікае паглыбленне паміж указальным і вялікім пальцамі. "Кукурузнага масла якраз столькі, каб яго лопнуць", - сказаў ён. "Але без глутамата натрыю, без солі, без масла і без чароўнага жоўтага парашка, добра?" Ён выцягнуў дзесяцідоларавую купюру.
  
  
  Хлопчык за стойкай аблізаў вусны. "Гэта будзе жудасна прэсна на смак", – папярэдзіў ён.
  
  
  "Усё ў парадку", - сказаў Рыма. "Я не збіраюся гэта ёсць. Я толькі збіраюся панюхаць".
  
  
  Тэатр ужо ператварыўся ў какафанію людзей, якія крычаць на экран, калі Рыма абраў шэраг і асцярожна слізгануў уздоўж спінак крэслаў у радзе перад ім, злёгку ступаючы па ліпкай цэментавай падлозе там, дзе не было ног. Жыхары шэрагу былі гатовыя, нават прагнулі, пажаліцца, але ён не даў ім апраўдання.
  
  
  Рыма сеў, паставіўшы ванну на сярэдзіну сваіх каленаў. Ён паглядзеў на экран. На залатой белай прасціне, якая ўздымалася, была размытая выява чатырох гуманоідных марскіх чарапах у касцюмах з паліурэтана і паралону. Сцэна перанеслася ў Цэнтральны парк ноччу. Гэта выглядала сапраўды гэтак жа, як Цэнтральны парк пры месячным святле - за выключэннем ніндзя на дрэвах. Іх было больш за бялок.
  
  
  Рыма паднёс ванну да носа і зрабіў вялікі ўдых.
  
  
  "Ах, гэта добра!" ён уздыхнуў, яшчэ раз глыбока ўдыхнуўшы водар папкорна.
  
  
  "Што робіш, чувак?" засмяяўся падлетак побач з ім. "Думаеш, гэта какаін ці нешта падобнае?" Ён павярнуўся да мужчыны побач з ім: "Гэй, Гомес!" - хіхікнуў ён. "Паглядзі на англа, чувак! Ён думае, што папкорн - гэта выдатны ўдар!"
  
  
  "Ты не паверыш, што яны наносяць на гэта ў нашы дні", - катэгарычна сказаў яму Рыма. "Гэта спаліць твае вантробы".
  
  
  Хлопец засмяяўся. "Ты лётаеш, усё ў парадку". Ён павярнуўся назад да экрана. "Сука, зараз затрымаецца!" - крыкнуў ён.
  
  
  Рыма падняў вочы. Вядома ж, вельмі чалавечная і вельмі бялявая мілая юная сяброўка марскіх чарапах была акружаная ніндзя каля статуі Алісы ў Краіне цудаў. Проста яшчэ адна ноч у Цэнтральным парку.
  
  
  "Гэтай сучцы давядзецца паказаць ім, куды гэта пакласці!" - пракрычаў хрыплы голас. Увесь дом засмяяўся. Акрамя Рыма.
  
  
  "Ты ж не хочаш сказаць, што яны збіраюцца запляміць дабрадзейнасць гэтай дзяўчыны, ці не так?" Гучна спытаў Рыма, яго тон быў прытворна заклапочаным.
  
  
  Чыйсьці голас засмяяўся. "Не, чувак, яны хочуць яе трахнуць! Хрю, хрю, хрю!"
  
  
  "Уяві гэта. . . ."
  
  
  Вядома ж, адразу пасля таго, як кашуля мілай маладой дзяўчыны была разарваная, з'явілася самотная марская чарапаха, і зараз ніндзя атачалі яе. Рыма адхілена назіраў за тым, што адбываецца, шкадуючы, што не можа на самой справе з'есці свой папкорн.
  
  
  Але яго арганізм быў цяпер занадта адчувальны, каб пакутаваць ад вострых бакоў успушаных зерняў. Апошнія 20 гадоў ён не еў амаль нічога, акрамя рысу, прыгатаванага на пару, качкі і рыбы. Яму было сумна. Што добрага было ў тым, каб быць найвялікшым забойцам на зямлі, калі ён не мог з'есці нават такі просты прадукт, як папкорн?
  
  
  Адмяніце гэта: другі найвялікшы забойца на зямлі. Ён быў апошнім у бесперапыннай лініі майстроў сінанджа. Маленькі, худы, высмаглы карэец быў захавальнікам сонечнай крыніцы ўсяго баявога мастацтва. Менавіта гэты чалавек, Кіруючы Майстар Сінанджу, падняў толькі што паўстаўшага з магілы Рыма Ўільямса і навучыў яго правільнаму дыханню, правільнай дыеце і, што важнейшае, таму, як у поўнай меры выкарыстаць неверагодныя сілы, зняволеныя ў яго спячым розуме і целе, каб ён мог стаць рычагом прымусу КЮРЭ, урадавай арганізацыі, аб існаванні якой ведаў толькі Прэзідэнт.
  
  
  Рыма назіраў. Чарапаха - Рыма думаў, што гэта Портос - сістэматычна валіўся на зямлю пад ударамі нунчакоў ніндзя. Але перш чым яны змаглі нанесці смяротны ўдар, Араміс, Атос і д'Артаньян выскачылі з вечка люка і адправілі ніндзя ў палёт ва ўсіх кірунках.
  
  
  На погляд Рыма, гэта выглядала пакутліва павольным і пастановачным.
  
  
  Гледачы здурэлі; смяяліся, улюлюкалі і шпурляліся прадметамі. Нож-матылёк падляцеў да экрана і акуратна ўпіўся бландынцы ў дэкальтэ.
  
  
  Рыма ўздыхнуў. Калі ён быў малады, тут не было такога заапарка.
  
  
  Яго позірк спыніўся на мужчыне ў першым радзе, ля правага праходу, і яго твар застыў. Гэта быў Тарантул, вядомы раздзел іспанскіх павукоў, і ён скарыстаўся шумам, каб выказаць камусьці праз праход, што ён пра яго думае.
  
  
  Аб'ект яго здзекаў пільна глядзеў на экран, але яго цела было павернута на сядзенне ў бок Тарантула, і па абодва бакі ад праходу знаходзілася сама меней тузін падлеткаў, якіх пільна цікавіла яго рэакцыя на слоўныя абразы.
  
  
  Рыма павольна выдыхнуў праз нос.
  
  
  Вось і ўвесь вечар, закінуты ў водары папкорна і настальгіі. Прыхапіўшы з сабой слоік з кукурузнымі шматкамі, Рыма пачаў бачком прасовацца ўздоўж шэрагу. Ён лёгка слізгаў па ліпкім цэменце, як быццам падэшвы яго італьянскіх макасін былі прасякнуты антіпрігарная складам.
  
  
  "... ты, марачыта", - скончыў Тарантул, схіліўшы галаву набок, нібы ў знак прыпынку. Затым ён адкінуўся назад, даўшы выйсце свайму гневу, і стаў чакаць адказу Фарума, Вярхоўнага шэйха Роя Алаха. Яго атрад лайдачыў вакол яго на баку кінатэатра "Іспанскія павукі", іх насмешлівыя погляды і іх стаўленне казалі аб тым, што Фарум ніяк не мог параўнацца з абразамі іх лідэра.
  
  
  Але іх усмешкі зніклі, калі Дум-Дум Дадлі, падлетак побач з Фарумам, пачаў найграваць басовы рытм, а сам Фарум пачаў вывяргаць відавочна падрыхтаваны рэп.
  
  
  Відавочная, таму што яна была такой цвёрдай. Ніхто не мог зрабіць гэта наўскідку. Словы былі грубымі, а рыфмы заганнымі. Яны расказалі Тарантулі, што ён можа рабіць, дзе ён можа гэта рабіць і з кім.
  
  
  Твар Тарантула ператварыўся ў скульптуру з оніксу, а яго бейсбольная куртка расхінулася. Яго пальцы хутка праніклі ўнутр, і рука расчынілася, каб схапіцца за бліскучую нікеляваную дзяржальню зброі ў наплечной кабуры з карычневай скуры.
  
  
  Рыма кінуў зярнятка папкорна ў бок мацака.
  
  
  "Перакусіць?" спытаў ён, адначасова падсоўваючы кардонную скрыначку пад нос Тарантулі.
  
  
  Рука Тарантула выслізнула з курткі, быццам яго цёзка ўкусіў яе, і ён ашаломлена ўтаропіўся на раздушаны пялёстак папкорна, які захрас у яго руцэ, як шрапнэль. Ён паглядзеў направа якраз у той момант, калі яго галоўны супернік, здавалася, спачатку падскочыў у паветры назад, а затым прызямліўся на калені іншага галаварэза ў шэрагу ззаду яго.
  
  
  Раптам Рыма апынуўся які сядзіць побач з ім, калупаючыся ў папкорне і не адрываючы погляду ад экрана. "Фільм даволі паршывы", - заўважыў ён. "Але шоу на сцэне добрае".
  
  
  Тарантул паглядзеў на Рыма, які дадаў: "Я бачу, ты даеў свой папкорн. Не хочаш паспрабаваць крыху майго?"
  
  
  Іспанскія Павукі пачалі паднімацца са сваіх месцаў, але Тарантул падняў сваю крывацечную руку. "Табе лепш прыбірацца адсюль, ты, англійская фрукт", - выплюнуў ён.
  
  
  Рыма проста працягваў набіраць поўныя прыгаршчы папкорна, сумна гледзячы на іх, і губляць на падлогу. "Шкада", - сказаў ён. "Ты больш не можаш нават схадзіць у кіно".
  
  
  "Пра што ты кажаш, чувак?"
  
  
  "О, ты ведаеш, пра што я кажу, Тыран. Магу я называць цябе Тыранам?"
  
  
  "Мяне клічуць Тарантул, дрочила", - выплюнуў у яго падлетак.
  
  
  "Мяне клічуць Рыма, Тыран. Не думаю, што ты калі-небудзь чуў пра мяне? Раней я быў гучным імем у гэтых краях".
  
  
  "Ты дурнаваты, ты ведаеш гэта, чувак?"
  
  
  "Не, але я раз'юшаны", - нядбайна сказаў Рыма, кідаючы яшчэ папкорна. “Хочаш ведаць чаму? Я скажу табе чаму. Таму што я люблю гэтае месца. Гэта месца, дзе я даведаўся, што такое героі. Яны далі мне надзею і прымусілі захацець зрабіць свет лепшым”.
  
  
  Рыма ўзяў поўную прыгаршчу папкорна. "Затым прыходзьце вы са сваімі прыяцелямі і ператвараеце гэтае месца ў цір. Досыць дрэнна, што вы робіце гэта на вуліцах - на маіх вуліцах, - але, прынамсі, вы ведаеце, дзе жывуць адзін аднаго. Тут вас у дзесяць разоў больш, чым нявінных мінакоў”.
  
  
  Ён сціснуў кулак, і папкорн ператварыўся ў бліскучы парашок. Ён дазволіў яму высыпацца з рукі. "Цяпер ніхто больш не ходзіць у кіно. Яны застаюцца дома, хаваюцца ў сваіх гасціных і глядзяць відэа. Вы забіваеце фільмы. Вы ведаеце, што гэта значыць?"
  
  
  Банда зрабіла рух да яго, але Тарантул зноў спыніў іх. "Не, англа. Што гэта значыць?"
  
  
  Рыма паглядзеў на яго і ўсміхнуўся, як чэрап, катаючы ўказальным пальцам зярнятка папкорна на вялікім пальцы вялікага пальца. "Гэта азначае, што калі гэтае пакаленне вырасце, такіх людзей, як я, будзе менш, а такіх, як ты - больш. І гэта страшэнна выводзіць мяне з сябе".
  
  
  Тарантул адарыў яго сваёй самай шырокай усмешкай мёртвай галавы - такой, якая не кранае вочы. "Ну, не турбуйся аб гэтым, дзетка". Ён хутка палез у кішэню курткі. "Таму што ты мерцвяк!"
  
  
  Рыма дазволіў яму выцягнуць пісталет. Ён дазволіў астатнім пацягнуцца за сваімі. Затым ён кінуў адзінае зярнятка папкорна на гэтым вялікім пальцы ў правае вока Тарантула.
  
  
  Кавалачак папкорна праляцеў невялікую адлегласць, як шарык з калючага дроту, і зрабіў той жа эфект.
  
  
  Лопнулыя краі зярнятка разарвалі зрэнку Тарантула, і асяродак кукурузы засела глыбока ў яго рагавіцы. Ён закрычаў, калі Рыма злёгку сціснуў тоўсты прастакутны ствол вялізнай аўтаматычнай зброі.
  
  
  "Гэта заказная праца?" - бестурботна спытаў ён. "Выглядае так. Я не вельмі разбіраюся ў зброі. Яны разводзяць мастацтва".
  
  
  Тарантул быў не ў настроі адказваць. Ён працягваў крычаць і паварочвацца, адной рукой прыкрываючы вока, спрабуючы ўтрымаць кроў і вочную вадкасць. Для астатніх гэта выглядала так, як быццам яны з Рыма танчылі вакол нябачнага травеньскага дрэва.
  
  
  "Пятнаццаць стрэлаў", - ацаніў Рыма, аглядаючы зброю. "Нікеляванае. Мусіць, вы патрацілі на яго тону крэку".
  
  
  Тарантул утаропіўся на яго здаровым вокам, апусціў пісталет так, што той апынуўся ў носа Рыма, і націснуў на спускавы кручок.
  
  
  Правша Тарантула ўпаў, у яго грудзях утварыўся дымлівы кратэр. Што было дзіўна, бо ён стаяў зьлева.
  
  
  "Разумны ход", - сказаў Рыма, калі астатняя аўдыторыя пачала крычаць і разбягацца. "Тут нельга страляць людзям у галаву. Аскепкі чэрапа сапраўды разлятаюцца".
  
  
  Тарантул зноў закрычаў. Яго рука нейкім чынам перамясцілася так, што была накіравана налева. Ён павярнуў яе, пакуль яна не апынулася ў правай грудзей Рыма, і зноў націснуў на спускавы кручок.
  
  
  Нешта знесла яго прэч. Нешта занадта хуткае, каб яго можна было ўбачыць.
  
  
  Дум-Дум Дадлі, па супадзенні названы так з-за выгляду кулі, якая забіла яго, упаў побач з Фарумам.
  
  
  Не звяртаючы ўвагі на панікуючую аўдыторыю, Іспанскія павукі і Рой Алаха ўсё дасталі свае пісталеты - з Рыма і Тарантулам пасярэдзіне.
  
  
  Тарантул упаў на дыван і пакаціўся, ратуючы сваё жыццё.
  
  
  Дзве вулічныя банды пачалі страляць сябар у сябра. Звычайна ўсе яны прамахваліся, дзівячы мноства нявінных мінакоў, але на гэты раз ім прыйшлося ваяваць з Рыма. Тое, чаго не дасягнулі іх кулі, зрабілі ягоныя рукі.
  
  
  Ён лавіраваў сярод іх, пхаючы і цягнучы чальцоў банды так, што які раздзірае свінец урэзаўся паміж рэбраў і ў сэрцы. Ён разгарнуўся, выбіваючы іх на лінію агню, тузаючы іх запясці і пісталеты так, што іх уласныя стрэлы дасягнулі мэты.
  
  
  Гэта было падобна на жудасны балет. Рыма быў размытай плямай, заўсёды на крок наперадзе смерці, і хоць сядзенні і падлога былі запырсканы кроплямі крыві, на ім не было запечанай крыві.
  
  
  Нарэшце трэск стрэлаў сціх, і не засталося нікога, акрамя Фарума і Тарантула, якія стаялі па розныя бакі шырокага праходу, утаропіўшыся адзін на аднаго ў ашаломленым маўчанні. Рыма прыхінуўся да сцэны. Ён абыякава назіраў за двума верхаводамі банд, пакуль фільм працягваў ісці.
  
  
  Зала была пустая, калі не лічыць гэтых дваіх і тузіна трупаў ля іх ног. Рыма падняў свой запырсканы крывёй кантэйнер з-пад папкорна і пачаў драбіць апошнія зярняткі.
  
  
  "Паводзьце сябе добра", - праінструктаваў ён верхаводаў банд.
  
  
  Яны неадкладна паднялі свае пісталеты, як дуэлянты, прыцэліліся адзін аднаму ў твары і націснулі на спускавыя гаплікі.
  
  
  Зброя загудзела і тузанулася ў іх руках. Куля Тарантула праляцела міма і ўрэзалася ў сталёвую засаўку аварыйнага выхаду. Яна са скрыгатам адляцела ўбок. Куля Фарума адкалола кавалак ад сцэны побач з локцем Рыма.
  
  
  "Я сказаў "міла", - сказаў Рыма і запусціў зярняткам папкорна ў вока Фаруму.
  
  
  Калі іншага верхавода банды циклопировали, ён закрычаў, выпусціўшы яшчэ адну кулю ў столь.
  
  
  Абодва верхаводы банд глядзелі адзін на аднаго сваім адзіным здаровым вокам, кожны трымаючы свабодную руку над сваім пашкоджаным вокам. Яны абодва згорбіліся, абодва хапалі ротам паветра, і абодвум у адзін і той жа час прыйшла ў галаву адна і тая ж ідэя.
  
  
  Фарум цэліўся ў Рыма. Тарантул цэліўся ў Рыма. Яны перанеслі сваю нянавісць адзін да аднаго на гэтага дзіўнага белага чалавека. Яны націснулі на адпаведныя спускавыя гаплікі і ўтрымлівалі іх націснутымі, так што ўсе патроны ў іх абоймах на пятнаццаць патронаў былі выпушчаны. Занадта позна.
  
  
  Абодва мужчыны танчылі і тузаліся, калі ў іх утыкаліся снарады.
  
  
  Фарум быў прадзіраўлены ад ілба да пахвіны. Тарантул атрымаў дзесяць куль прама ў галаву, амаль знішчыўшы свой мозг вагой дзве унцыі.
  
  
  Рыма назіраў, як Тарантул паваліўся на падлогу, у яго галаве зеўрала вялікая дымлівая дзірка. "Той, хто жыве за кошт папкорна, – сказаў ён нараспеў ў якасці панегірыка, – памірае за кошт папкорна".
  
  
  І ён выйшаў у цёплы поўдзень Ньюарка, штат Нью-Джэрсі.
  
  
  Гэта быў не той Ньюарк, у якім ён вырас. Не той Ньюарк, у якім жыў сірата Рыма Уільямс, які знаходзіцца на апецы дзяржавы, які пакінуў Сэнт-Сіроцкі прытулак Тэрэзы -цяпер аўтастаянка - для паліцэйскага кіравання Ньюарка, адсядзеў у В'етнаме і вярнуўся ў паліцыю толькі для таго, каб яго абвінавацілі ў забойстве штурхача ў раёне Айранбаўнд у горадзе.
  
  
  Ён не забіваў чалавека, але дзяржава бачыла гэта па-іншаму. Рыма адправіўся на электрычнае крэсла, думаючы, што вось-вось памрэ.
  
  
  Пасля таго, як сок прымусіў яго страціць прытомнасць, Рыма ачуўся ў месцы пад назвай санаторый Фолкрофт і выявіў, што падстава была спланаваная, каб сцерці яго з твару зямлі, каб у ўрадавага агенцтва, вядомага як CURE, мог быць свой уласны забойца, санкцыянаваны Белым домам.
  
  
  Рыма Уільямс.
  
  
  Яны забралі яго прозвішча. Яны ўсталявалі надмагільны камень з яго імем, высечаным у мармуры. Яны знішчылі ўсе запісы з яго імем, тварам і адбіткамі пальцаў на ім.
  
  
  І што самае жорсткае з усяго, яны зрабілі яму пластычную аперацыю, так што, калі Рыма прачнуўся ад халоднай душы нечаканасці, што ўсё яшчэ ходзіць па зямлі, яго ўласнае адлюстраванне было трывожным і чужым.
  
  
  На працягу многіх гадоў Рыма некалькі разоў выпраўляў свой твар, кожны раз усё далей і далей аддаляючыся ад асобы, якая была генетычна яго ўласнай.
  
  
  Але цяпер, больш чым праз 20 гадоў пасля таго, як усё гэта пачалося, Рыма. хадзіў па вуліцах свайго дзяцінства са сваімі арыгінальнымі рысамі асобы.
  
  
  Ён атрымліваў асалоду ад усведамлення таго, што калі доктар Гаральд В. Сміт, яго начальнік, хоць бы западозрыць, што ён адважыўся вярнуцца ў месцы свайго дзяцінства, у яго здарыцца інсульт. Але дваццаць год ёсць дваццаць год. Ньюарк змяніўся. Не было нікога, хто памятаў бы нават сапраўдны твар Рыма Уільямса. Ён скажа пра гэта Сміту, і гэта пакладзе канец любым размовам аб тым, каб зноў легчы пад нож. Ён спадзяваўся.
  
  
  Рыма апынуўся ў Закаваным у Жалеза раёне горада. Тамака не так ужо шмат змянілася. Ён спыніўся перад завулкам, дзе быў знойдзены гандляр наркотыкамі, значок Рыма пабліскваў у яго засыхаючай крыві.
  
  
  Месца, дзе жыццё Рыма Ўільямса прыняла самае няправільнае абарачэнне з усіх магчымых, не было свяцілішчам. Там смярдзела мочой, лічынкамі і прагорклымі недаедкамі. Рыма паспрабаваў успомніць імя штурхача. Яно не прыходзіла. Быў час, калі ён быў заключаны ў турму ў Трэнтане, калі такога кшталту пытанні без адказаў не давалі яму спаць начамі.
  
  
  Цяпер Рыма Ўільямсу было ўжо ўсё роўна.
  
  
  Так даўно...
  
  
  Ён знайшоў сваю машыну - яна была зарэгістраваная на імя "Рыма Меерса", яшчэ аднаго ў чарадзе аднаразовых псеўданімаў - і паехаў на поўнач.
  
  
  Пакуль ён вёў машыну, ён успамінаў падзеі, якія вярнулі яму яго ранейшы твар.
  
  
  Цяжка было сказаць, дзе ўсё гэта пачалося. Гэта быў Палм-Спрынгс? Або Агідна, Іраіт? Або санаторый Фолкрофт, дзе праходзіла аперацыя, на якую яго зманам прымусілі пайсці?
  
  
  Падумаўшы, Рыма вырашыў, што ўсё гэта ўзаемазлучана. Калі б не Палм-Спрынгс, дзе Рыма і яго настаўнік апынуліся ў дурнях з жывой нейтроннай бомбай, ён бы не апынуўся ў Іраіце, прыладзе ўрада, які справакаваў вайну ў Персідскім заліве. І калі б ён не стаў афіцыйным забойцам Іраіта, яго твар не быў бы паказаны свету, не стаў бы здабыткам галоснасці і не прымусіў бы Гаральда Сміта звярнуцца да пластычнай хірургіі.
  
  
  Жарт быў накіраваны супраць Сміта і Майстра Сінанджу.
  
  
  Пластычны хірург выявіў, што твар Рыма быў зрэзаны амаль да голай косткі. Таму ён пайшоў у процілеглым кірунку, нарошчваючы нос, падбародак, мадэлюючы.
  
  
  І ненаўмыснае аднаўленне арыгінальнай асобы Рыма Уільямса з амаль стопрацэнтнай дакладнасцю.
  
  
  Сьміт быў у лютасьці. Майстар Сінанджу быў у жаху. Ён спрабаваў угаварыць хірурга надаць Рыма карэйскія рысы асобы - Рыма ўсё яшчэ не быў упэўнены, што яго вачам не зрабілі невялікае падаўжэнне. Здавалася, ніхто не быў згодзен з гэтым пунктам.
  
  
  І ўсё ж, да вялікага задавальнення Рыма, быў і адваротны бок. Яны з Чыўном былі вымушаныя пакінуць свой прыватны дом, каб вярнуцца да старога цыкла частых пераездаў.
  
  
  На гэты раз яны знаходзіліся ў комплексе вежавых кандамініюмаў на месцы іншай славутасці страчанага дзяцінства Рыма - парку Палісейдс у Эджуотэры, штат Нью-Джэрсі.
  
  
  Менавіта там Рыма пакінуў свайго Гаспадара. Менавіта туды ён вяртаўся.
  
  
  З таго часу, як яны пераехалі, Чыун зноў запаў у раздражненне, вінавацячы Рыма ў тым, што Майстар Сінанджу правёў тры месяцы практычна ў коме на дне пустыннага збудавання, дзе Чыун схаваўся, ратуючыся ад разарванай нейтроннай бомбы.
  
  
  Тры месяцы, на працягу якіх Рыма лічыў свайго Настаўніка мёртвым. Тры месяцы, на працягу якіх Чиун спаў у вадзяной магіле, яго дух з'яўляўся перад Рыма, молячы і спрабуючы паведаміць аб сваім адчайным становішчы.
  
  
  І на працягу гэтых трох месяцаў Майстар Сінанджу знаходзіўся ў спячцы да свайго сотага дня нараджэння, вехі, званай кохі.
  
  
  З тых часоў Чыун аплакваў упушчаны момант славы. І вінаваціў у гэтым Рыма.
  
  
  Рыма вырашыў, што з яго хопіць прапушчанага дня нараджэння. Да д'ябла дату. Соты дзень нараджэння Чыуна быў не за гарамі. Яны ўсё роўна зладзяць свята. Можа быць, гэта пазбавіла б Чиуна ад адказнасці раз і назаўжды.
  
  
  Па дарозе дадому Рыма зайшоў у японскі супермаркет, каб купіць цэлую качку.
  
  
  Ён абраў oxymura jaimaicensis, больш вядомую як румяная качка, таму што яна была самай сакавітай, паклапаціўшыся аб тым, каб выбраць птушку з найменшым утрыманнем падскурнага тлушчу. Чаргаванне качкі і рыбы на працягу жыцця зрабіла Рыма, па неабходнасці, экспертам па абодвух відах.
  
  
  Насвістваючы, ён схапіў фунт японскага рысу з арэхавым прысмакам, які так падабаўся Чіуну.
  
  
  Так, радасна падумаў ён, выходзячы на прахалоднае паветра, якое пахне найбліжэйшай ракой Гудзон, гэта пазбавіць Чыуна ад яго смаркатага настрою.
  
  
  Кіраўнік 3
  
  
  
  
  Трыццаць сёмы штогадовы пікнік Кэхілаў быў, мякка кажучы, запамінальным.
  
  
  Яны правялі яго, як заўсёды, на задняй стаянцы сярэдняй школы Фэрфакс, штат Вірджынія, у самы сонечны дзень вясны. Калі ў 55-м годзе яны паклалі пачатак традыцыі, вялікая сям'я Кэхіл з усіх сіл спрабавала прадказаць самы сонечны дзень сезона з дапамогай альманахаў, экстрасэнсаў, хірамантаў і астролагаў. Але неўзабаве яны выявілі, што чым менш яны імкнуліся, тым сонечне было. Бабулька Кэхіл пачала прымаць як належнае той факт, што дзень, які яна выбрала для сустрэчы выпускнікоў-пікніка-барбекю, будзе самым сонечным днём у годзе.
  
  
  І хоць ён не заўсёды быў ідэальна блакітным, ні адна кропля дажджу не патрывожыла ніводнай пасмы валасоў ні на адной галаве Кэхілаў падчас штогадовых сустрэч і не ператварыла ні адну з іх папяровых талерак у змоклыя кардонныя лісце.
  
  
  Яны прыехалі з усяго Поўдня, цягнучы свае чыгуны з усім неабходным для пікніка і чаны з мясцовымі дэлікатэсамі. Тэд і Кэці Кэхіл прыехалі аж з Новага Арлеана са сваёй пякучай мову Джамбалай. Джэк і Элен Кэхіл прыехалі з Балтымора з крабамі ў цвёрдым панцыры, прыгатаванымі на пару з чырвоным перцам. Дон і Крыс Кэхіллы прыехалі з Сарасоты са сваімі цыбульнымі кветкамі - цэлым салодкім лукам, нарэзаным у форме ружачак, абсмажаным у фрыцюры і па гусце якія нагадваюць яблык, цалкам якое складаецца з цыбульных кольцаў.
  
  
  Але незалежна ад таго, колькі кулінарных вышынь яны дасягнулі, адзінай каханай стравай на кожнай з трыццаці шасці папярэдніх імпрэз заўсёды было смажанае кураня старой матухны Кэхіл. Гэта тое, што прывяло сям'ю да першага ўз'яднання, адразу пасля таго, як дзядзька Дэн вярнуўся з Карэі, і гэта тое, што вяртала іх год за годам. На працягу больш за тры дзесяцігоддзі гэта было першае, на што яны накінуліся, і апошняе, пра што яны казалі.
  
  
  Гэты сезон не стаў выключэннем. Пухнатыя белыя аблокі ўсейвалі цёмна-сіняе неба, машыны запоўнілі факультэцкую паркоўку, а поле было пакрыта валейбольнай сеткай, наборам для кракету, шастом для кікбола і пляцоўкай для бадмінтона; але ўсе сваякі першымі падышлі да стала старой матухны Кэхіл - усадзіць зубы ў хрумсткі, сакавіты, пластовы, лёгкі, цудоўны кавалачак смажанага кураня. Вечарына не магла афіцыйна пачацца, пакуль усё не намажуць свае талеркі курыным сокам.
  
  
  Уз'яднанне працягвалася ўвесь дзень, паколькі кожная група братоў і сясцёр па чарзе ўдзельнічала ў розных спартыўных мерапрыемствах, чаргуючы іх з пачастункам. Пасля курыцы пачаўся фестываль салат. Там былі "гардэн", "Цэзар", "шэф-кухар", макароны з трыма бабамі, "Вальдорф", яйка, тунец, бульба, бульба па-нямецку, бульба з яйкам, бульба з яйкам і цыбуляй, бульба з яйкам, цыбуляй і салерай, бульба з яйкам, цыбуляй, салерай і перцам - і курыца.
  
  
  Затым рушылі ўслед асноўныя стравы і запяканкі, за якімі рушылі ўслед дэсерты. Іх было такое ж мноства, як і салат. Там быў шакаладны пластовы торт, нямецкі шакаладны торт, арэхавы торт, торт з віскі, цытрынавы торт і лінзерскі торт. Там быў пірог з какосавым заварным крэмам, бостанскім крэмам, бананавым крэмам і шакаладным крэмам. Там быў пірог з чарніцамі, вішняй, яблыкам, ананасам, фаршам, арэхамі пекан і цытрынавай мернгай. Там былі браўні, бландзі, печыва, хатнія пончыкі і смажанае цеста. Там былі нават цукеркі і марожанае.
  
  
  Ці варта дзівіцца, што каля шасці гадзін Тэд Кэхіл адчуў лёгкую млоснасць?
  
  
  Ён не хваляваўся. У сям'і Кэхіл гэтага чакалі. Толькі калі яму споўнілася 25, ён зразумеў, што адчування палення ў грудзях не павінна было быць. І да таго часу ён адкрыў для сябе цуды піва. У яго родным горадзе Новым Арлеане было больш гатункаў піва, чым дзе б там ні было - магчыма, за выключэннем Баварыі.
  
  
  Нягледзячы на гэта, ён збярог сваю звычайную ежу і пітво для штогадовай сустрэчы выпускнікоў. Так што трэба было чакаць пэўнай млоснасці. Ён проста гуляў яшчэ адну партыю ў валейбол, каб палепшыць страваванне, і ў рэшце рэшт гэтае пачуццё праходзіла.
  
  
  Ён далучыўся да натоўпу ля сеткі пад ухваляльныя воклічы астатніх. Як толькі ён заняў сваё месца ў заднім шэрагу гульцоў, ён быў рады, што прыняў гэтае рашэнне. Прама насупраць яго, у заднім шэрагу па іншым боку сеткі, сядзела Мілі Леклер, яго траюрадная сястра з боку цёткі.
  
  
  Мілі з кожным годам рабілася ўсё прыгажэйшай. Цяпер ёй павінна было быць васямнаццаць, але выглядала яна сама меней на дваццаць адзін. Яе валасы былі светлымі і распушчанымі, твар бездакорным і жывым, цела моцным і стройным. Лепш за ўсё тое, што яе не хвалявала, як на яе рэагавалі іншыя. Гэта ні ў найменшай ступені не паўплывала на яе натуральнасць. Яна гуляла і смяялася бесклапотна.
  
  
  На ёй былі абрэзаныя джынсавыя шорты, красоўкі і свабодная белая кашуля. Кожны раз, калі яна скакала, верхняя частка яе цела рухалася самай захапляльнай выявай. Кожны раз, калі валейбольны мяч аказваўся не побач з ім, Тэд з цікавасцю назіраў. Затым, кожны раз, калі каманда губляла ачко, ён назіраў, як гульцы пераходзілі на свае новыя пазіцыі, і крычаў ва ўнісон: "Паварот!"
  
  
  Так называўся гэты ход, і ўсе яны выкрыквалі яго кожны раз, калі гулялі, пачынаючы з пачатковай школы. Бок Мілі страціў ачко, і яны перайшлі. Бок Тэда страціў ачко, і ён перамясціўся паралельна ёй. Бок Мілі страціў яшчэ адно ачко, затым зноў бок Тэда. Тэд прайграў два запар, адводзячы яго ўсё далей і далей ад аб'екта сваёй увагі, але ён гуляў вельмі жорстка, пакуль каманда Мілі не прайграла яшчэ два.
  
  
  Кожны бок зарабіў больш ачкоў, а затым Тэд і Мілі апынуліся тварам да твару з другога боку сеткі. "Прывітанне, Мілі", - сказаў ён.
  
  
  Яна азірнулася, яе вочы зіхацелі. "Прывітанне, Тэд". Яе голас быў хрыплым ад намаганні. Ён глядзеў на яе яшчэ секунду, і яе вочы ўспыхнулі, перш чым яна апусціла галаву. Потым мяч быў пададзены з яго боку варот.
  
  
  Усе напружыліся, калі ён пераскочыў з рукі ў руку. Затым справа дайшла да Мілі. Яна ўскочыла, яе кашуля задралася, агаліўшы яе плоскі, гладкі жывот, і паспрабавала пераправіць мяч прама праз сетку. Але Тэд быў на нагах, яго рукі былі паднятыя, і ён адбіў мяч як раз у той момант, калі ён зляцеў з яе рукі.
  
  
  Мяч адляцеў у бок, практычна пракаціўшыся па версе сеткі, калі іх пальцы сутыкнуліся. Яны абодва адчулі электрычны разрад паміж сабой і адцягнуліся ад гульні.
  
  
  Тэд цяжка прызямліўся на ногі, яго вочы пашырыліся і ўтаропіліся на яе, калі яна спрытна прызямлілася. Валейбольны мяч працягваў пралятаць над іх галовамі, пакуль яны пільна глядзелі адзін аднаму ў вочы. Нешта адбылося паміж імі, нешта большае, чым статыка.
  
  
  Яна заўсёды ведала, што падабаецца яму, і яе цягнула да яго па прычынах, якія яна не магла нават пачаць разумець. Можа быць, гэта было хімічнае ці гарманальнае ўздзеянне, але па нейкай прычыне яна была зачараваная ім з таго моманту, як яны сустрэліся шмат гадоў таму.
  
  
  Але зараз яна дасягнула паўналецця. Цяпер для яе не мела значэння, ці жанаты ён і ці ёсць у яго дзеці. Цяпер яна магла пераследваць свае інтарэсы, не праславіўшыся "малалеткай". І яна ведала, што ён таксама быў зацікаўлены ў ёй. Што б ні здарылася, прынамсі, яму не пагражаў арышт. Развод, так. Арышт, не.
  
  
  Яна ляніва расшпіліла наступны гузік кашулі, як быццам было занадта горача.
  
  
  Затым, калі валейбольны мяч стукнуўся аб зямлю, яна скарысталася таўкатнёй і жартаваннем каманд, каб нахіліцца, адкрываючы Тэду добры агляд. Са свайго боку, ён здаваўся загіпнатызаваным, на яго твары было выраз недаверлівага недаверу.
  
  
  "Такім чынам", - сказала яна з прыдыханнем. "Што ты робіш пасля гульні?"
  
  
  Для Тэда Кэхіла гэта было як спраўдзілася мара.
  
  
  Ён адкрыў рот, каб адказаць - і яго вырвала ёй на грудзі.
  
  
  І Тэд Кэхіл быў толькі першым.
  
  
  Маленькі Джоні Кэхіл накінуўся на кікбол, запырсканы сваіх цётак і дзядзькам, калі той круціўся вакол тычкі. Алісію Кэхіл вырвала на яе ракетку для бадмінтона. Маленькага Мікі Кэхіла вырвала ў формачкі для жэле.
  
  
  І затым сям'я Кэхіл пачала скарачацца.
  
  
  Ногі Дорыс Кэхіл падкасіліся, і яна стукнулася патыліцай аб свежапафарбаваны стол для пікніка, расплюхаць піва свайго мужа Ніла. Ніл быў бы больш засмучаны з-за піва, чым яго жонка, калі б не страціў прытомнасць за імгненне да гэтага каля іх халадзільніка, напоўненага Gatorade.
  
  
  Бабулька Кэхіл упала тварам у сваю партатыўную фрыцюрніцу і пачала шыпець.
  
  
  Мілі Леклер прызямлілася прама на Тэда Кэхіла пад валейбольнай сеткай, адна грудзі выслізнула з яе вольнай футболкі на плячо Тэда.
  
  
  Але Тэд не мог атрымліваць асалоду ад гэтага. Як у Мілі і іншых Кэхілаў, яго мова, разадзьмуты і белы, вываліўся з адвіслага рота, а пустыя вочы глядзелі ў неба.
  
  
  Па ўсім полі Кэхіллы масава захварэлі. Фактычна, усе, хто з'еў крыху курыцы старой матухны Кэхіл, памерлі ад хуткага, моцнага, смяротнага харчовага атручвання.
  
  
  Некалькі пакінутых на нагах Кэхілаў рыдалі, крычалі і штурхалі знежывелыя трупы блізкіх.
  
  
  Кіслы пах страўнікавай кіслаты разнёсся ў свежым вясновым паветры.
  
  
  Потым пачаўся дождж.
  
  
  Боб Харысан знайшоў сябе, калі яшчэ вучыўся ў сярэдняй школе.
  
  
  Іншыя хлопцы з сярэдняй школы Эксетэра (Нью-Гэмпшыр) бязлітасна здзекаваліся над ім з таго самага першага дня, калі ён надзеў фартух у чырвона-белую палоску, чырвоную бейсболку з залатым лагатыпам TBC спераду на свае лоевыя чорныя валасы і заняў сваё першае і канчатковае становішча у жыцці - пасада хлопчыка-прылавачніка.
  
  
  Жарты заўсёды зводзіліся да аднаго.
  
  
  "Гэй, Боб! Які суперсакрэтны рэцэпт у маёра?"
  
  
  У тыя дні амерыканцы значна менш клапаціліся аб сваім здароўі, і таму Мейджор Скандалс, заснавальнік TBC, дадаваў у сваю знакамітую курыцу-грыль больш кансервантаў, чым старажытныя егіпцяне дадавалі да сваіх памерлых фараонаў.
  
  
  Аднак часы змяніліся. Старыя буйныя скандалы адышлі ў мінулае. Кіраўніцтва буйной кампаніяй перайшло да энергічных маладых кіраўнікоў, якія пачалі тэставаць альтэрнатывы празмерна востраму суперсакрэтнаму рэцэпце. Нават назва сеткі рэстаранаў "Кураня-грыль у Тэнэсі" была абноўлена і скарочана да TBC, як быццам для таго, каб пазбегнуць усёй гэтай палемікі з халестэрынам.
  
  
  Але Боб Харысан усё яшчэ маячыў за прылаўкам. Адна канстанта ў увесь час які змяняецца сусвету.
  
  
  Праўда заключалася ў тым, што ў Боба не было ні розуму, ні амбіцый, каб прасунуцца далей па службовых усходах TBC. Ён стаў канторшчыкам у той дзень, калі яго прынялі на працу, і заставаўся канторшчыкам да самай смерці.
  
  
  У той апошні дзень Боб праводзіў мокрай анучай па бездакорна чыстай стальніцы, калі заўважыў, што хтосьці пасецца ў салату-бары "ўсё, што можна з'есці". Гэта быў адзіны спосаб апісаць тое, што рабіла жанчына. Яе твар быў уткнуты ў вядзерца з грэнкамі, а рукі бязвольна звісалі па баках. Боб заўважыў перавернутую талерку з лісцем салаты і маркоўнай стружкай, зваленую каля нерухомых ног жанчыны.
  
  
  Гэта было ўжо занадта! У TBC былі свае правілы. Савет аховы здароўя прымусіў іх расставіць вакол салата-бара сродкі абароны ад чхання, так што яны напэўна не ўхвалялі людзей, якія тыкаліся тварам у ежу.
  
  
  Боб якраз збіраўся выйсці на танцпляц і пусціць у ход частку сваёй узрушаючай улады афіцыянта, калі ўбачыў, як іншага наведвальніка ў рэстаране вырвала на яго пластыкавую стальніцу. Долю секунды праз той жа кліент схапіўся за горла і споўз на пакрыты лінолеўмам падлогу са штучнага цэглы.
  
  
  Гэта было занадта для Боба. Яны адчынілі дзверы Exeter TBC менш за паўгадзіны таму, так што працавалі толькі Боб, кухар і менеджэр. Ён быў упэўнены, што ні повар, ні менеджэр не прыбяруць беспарадак.
  
  
  Боб ужо збіраўся падысці і пажаліцца чалавеку пад сталом, калі вырвала другога наведвальніка, потым яшчэ аднаго. Гэтыя кліенты таксама ўпалі на бліскучую падлогу.
  
  
  Раптоўная, жудасная думка прыйшла ў галаву Бобу Харысана: што, калі з курыцай нешта не так? Але гэтага не магло быць - ён сцягнуў кавалак з кухні менш за дзесяць хвілін таму і адчуваў сябе проста выдатна, дзякуй.
  
  
  Боб зрабіў усяго адзін крок наперад, перш чым камяк жоўці і страўнікавай кіслаты падняўся па яго страваводзе і запырскаў фатаграфію маёра Скандала, мемарыял, які навечна вывешаны ў фае ўсіх рэстаранаў TBC. Маёр, здавалася, не пярэчыў. Боб Харысан таксама. Яго белы, высунуты язык быў знежывела прыціснуты да пакрытай чырвоным лінолеўмам падлозе, прыціснуты нерухомай галавой.
  
  
  У кожным TBC ад Любека, штат Мэн, да Маямі, Фларыда, сцэна разгульвалася сапраўды такая ж. Зараза распаўсюдзілася на захад да Дэйтана, штат Агаё.
  
  
  На Уол-стрыт, штат Тэнэсі, кураня-грыль упаў на дзвесце пунктаў, пацярпеўшы горшы фінансавы спад з пачатку эпідэміі бегу трушком у канцы 1970-х гадоў.
  
  
  Гаральд В. Сміт, кіраўнік звышсакрэтнага ўрадавага агенцтва CURE, сутыкнуўся з адной з дробных непрыемнасцяў, якія перашкаджалі таму, што ён спрабаваў зрабіць спарадкаваным жыццём.
  
  
  "У кафетэрыі скончыўся ёгурт з чарнаслівам, доктар Сміт".
  
  
  Эйлін Мікулка нервова стаяла перад шырокім дубовым сталом свайго працадаўцы. У злёгку пухлых руках яна трымала дымлівы пластыкавы кубак.
  
  
  Будучы сакратаром Сміта, місіс Мікулка кіравала паўсядзённай дзейнасцю санаторыя Фолкрофт, вызваляючы час Сміта, каб ён мог лепш адсочваць нацыянальную і міжнародную сітуацыю з дапамогай вялізных кампутараў у падвале ўстановы. Сміт зрабіў гэта, амаль не міргаючы ўтаропіўшыся на пракручваецца экран кампутара, які зараз быў схаваны ў патаемным аддзяленні пад паверхняй яго стала.
  
  
  Канешне, місіс Мікулка гэтага не ведала. Яна лічыла, што Фолкрофт - гэта проста санаторый, які абслугоўвае асаблівых пацыентаў.
  
  
  Яна толькі ўзяла на сябе дадатковую адказнасць дапамагчы беднаму, які патрапіў у бяду Сміту. Яна вельмі ганарылася тым, як яна палягчала некаторыя цяжкасці ў працоўным жыцці свайго вечна змучанага працадаўцы. Доктар Сміт заўсёды выглядаў так, як быццам ён вось-вось абрынецца пад нейкім вялізным асабістым цяжарам, хоць, хоць забі, яна не ведала, адкуль мог узяцца ўвесь гэты стрэс. Насамрэч Фолкрофт быў даволі сонным месцам.
  
  
  "Гэта была мая віна", - прызналася яна. “Мне трэба было яшчэ раз параіцца з місіс Рэдлунд у кафэтэрыі. Але звычайна яна вельмі дзелавітая. Яна сказала мне, што кіроўца грузавіка не даставіў яго разам з астатняй сённяшняй замовай”.
  
  
  Сьміт пагардліва махнуў рукой. "Усё ў парадку", - рассеяна сказаў ён, на яго патрыцыянскай асобе адбілася неўхваленне. Яго галава была схілена над пачкам папер, а ў руцэ завіс хупава заменчаны аловак. На ім быў гарнітур-тройка, шэрая тканіна якога амаль адпавядала тону яго валасоў і скуры. Ён паправіў акуляры без аправы, якія пачалі сваё доўгае спаўзанне з пераносся.
  
  
  "Я прыгатавала табе крыху супу", - з надзеяй дадала яна. Яна высока падняла пластыкавы кантэйнер. "Курыцу. Я падумала, што табе можа спадабацца гэтая страва".
  
  
  "Гэта будзе цудоўна, місіс Мікулка".
  
  
  Асцярожна, каб яшчэ больш не патрывожыць свайго працадаўцу, яна паставіла кантэйнер на яго стол і павярнулася, каб выйсці з пакоя.
  
  
  Сьміт падняў вочы. "Місіс Мікулка?"
  
  
  "Так, доктар Сміт?" - Спытала яна, паклаўшы руку на дзвярную ручку.
  
  
  "Вы пераканаліся, што санаторыю не выставілі рахунак за ёгурт, якога не было?"
  
  
  "Вядома, доктар Сміт".
  
  
  "Вельмі добра. Працягвайце".
  
  
  У той момант, калі дзверы зачыніліся, Гаральд В. Сміт адклаў у бок дакументы аб звальненні, да якіх ён прыкідваўся зацікаўленым, і дакрануўся да схаванай кнопкі пад краем свайго падрапанага дубовага стала.
  
  
  У поле зроку з гудзеннем з'явіўся ўтоены кампутарны тэрмінал. Сміт атакаваў клавіятуру, якая раскладвалася, як вар'ят канцэртны піяніст.
  
  
  Ён зноў быў дырэктарам CURE.
  
  
  Кіраўнік 4
  
  
  
  
  Майстар Сінанджу быў зацыклены на тэлевізары з вялікім экранам, калі Рыма ўвайшоў у іх кватэру ў кандамініюмаў.
  
  
  "Я дома", - сказаў Рыма, адчуваючы, як пустата яго слоў аддаецца гулкім рэхам. Гэта быў не дом. Гэта ніколі не будзе домам.
  
  
  Чыун не адрываў погляду ад тэлевізара і надрываецца відэамагнітафона. Майстар Сінанджу быў у захапленні ад марудлівай балбатні брытанскай мыльнай оперы. Гэта было яго апошнім запалам. І ён усё яшчэ наганяў выпушчанае падчас працяглага каматознага сну.
  
  
  "Я сказаў: "Я дома", - паўтарыў Рыма бесклапотным голасам.
  
  
  Раптам Майстар Сінанджу прыкрыў далонямі свае далікатныя вушы. Не настолькі шчыльна, каб яны перакрылі дыялог, які даносіўся з дынаміка тэлевізара. Роўна настолькі, каб адхіліць іншыя раздражняльныя гукавыя хвалі. Напрыклад, голас Рыма.
  
  
  Рыма мог сказаць гэта па тым, як свабодна трымаліся рукі Чыуна з доўгімі пазногцямі, падобнымі на птушыныя кіпцюры.
  
  
  Ён паціснуў плячыма, уздыхнуў і панёс свой скрутак на кухню, сказаўшы: "Сёння ў нас будзе качка".
  
  
  Гэта сапраўды выклікала водгук у тонкай фігуркі ў серабрыста-блакітным кімано.
  
  
  "Мінулай ноччу мы елі качку", - сказаў Чыун, яго голас гучаў адначасова пісклява і буркліва. Верхняе святло прымушала яго галаву - лысую, за выключэннем двух белых пушкоў над кожным вухам, - ззяць, як бурштынавае яйка.
  
  
  "Мыс Шэлдрэйк", - запярэчыў Рыма.
  
  
  "Я не ў настроі для Кейп-Шэлдрэйка", – сказаў Чыун.
  
  
  "Добра. Таму што гэта не тая качка, якую мы ямо".
  
  
  Краем вока Рыма заўважыў, як тонкая бародка, якая прыліпла да малюсенькага падбародка яго настаўніка, задрыжала, як дымлівая антэна. Рыма спыніўся. "Ну?"
  
  
  "Ну і што?"
  
  
  "Хіба ты не збіраешся спытаць?"
  
  
  Малюсенькі маршчыністы тварык Чыуна зморшчыўся. "Не".
  
  
  "Чаму б і не?"
  
  
  "Таму што я ведаю, што гэта не румяная качка. А румяная качка - адзіны від качак, які мог бы мяне зацікавіць".
  
  
  "Адкуль ты ведаеш, што гэта не руддзі дак?"
  
  
  Малюсенькі рот адкрыўся, як быццам для таго, каб загаварыць.
  
  
  "Я спытаў, - паўтарыў Рыма, - адкуль ты ведаеш, што гэта не румяная качка, пададзеная з японскім рысам, які ты так любіш?"
  
  
  "Таму што чырвоную качку не знайсці ў гэтай варварскай краіне".
  
  
  "Маглі быць імпартаваныя".
  
  
  "Малаверагодна", - фыркнуў Чиун, яго рукі вярнуліся да вушаў.
  
  
  "Паступай як ведаеш", - нядбайна сказаў Рыма. Ён дазволіў сваёй шырокай усмешцы знікнуць на кухні і прыступіў да падрыхтоўкі.
  
  
  Цяпер Чыун цікавіўся ім. Горшае было ззаду. Лёд быў зламаны. Цяпер гэта было ўсяго толькі пытанне часу, калі маўклівы зварот адыдзе ў мінулае.
  
  
  Рыма закіпяціў ваду ў рондалі з нержавеючай сталі. Качка адправілася ў духоўку.
  
  
  Ён пачаў дыміцца амаль адразу. Востры водар дыму быў беспамылкова вядомы і, несумненна, зацікавіць Чыуна.
  
  
  Рыма не зводзіў вачэй з напаўадчыненых кухонных дзвярэй, выцягваючы сакавітую качку з духоўкі і здзімаючы выступоўца тлушч з яе цямнелай скуркі. Ён амаль чакаў убачыць, як Чиун ў любы момант прасуне сваю цікаўную лысую галаву ўнутр.
  
  
  Але Майстар Сінанджу гэтага не зрабіў.
  
  
  Рыма працягваў у тым жа духу. Цяпер гэта проста пытанне часу. Чыун атрымае свой кохі. Гэта будзе лепшы кохі, які ён калі-небудзь мог сабе ўявіць.
  
  
  А лепш за ўсё тое, што Рыма не прыйшлося б выслухоўваць прыдзірлівыя скаргі на тое, што ён, просты белы, дазволіў Чыуну стамляцца пад пяскамі за межамі Палм-Спрынгс, апускаючыся ў халодную саланаватай ваду, молячы багоў аб вызваленні, у той час як Рыма марнаваў свой час, аплакваючы таго, хто нават не быў мёртвы: Рыма больш не прыйшлося б трываць скаргі на тое, што ён толькі прыкідваўся, што не ведае аб сапраўдным лёсе Чыуна, каб той мог прыняць кіраўніцтва Домам Сінанджу, лепшым домам асасінаў у гісторыі чалавецтва, домам Чыун накіраваўся. Дому Рыма, яго прыёмнаму сыну, было наканавана ўступіць у адзін змрочны дзень, калі Майстра Сінанджу больш не стала.
  
  
  Рыма накрыў просты, але элегантны стол, акуратна расставіўшы палачкі для ежы з вішнёвага дрэва побач з бамбукавымі талеркамі і чарамі. Вада была чыстай крынічнай, без якіх-небудзь хімікатаў або газіроўкі.
  
  
  Бракавала толькі святочнага торта. Рыма падумваў зрабіць што-небудзь з рысавым пірагом, але вырашыў, што ўзрост Чыуна ўсё яшчэ занадта далікатнае пытанне, каб паднімаць яго прама зараз. Не тады, калі ён упарта настойваў, што яму ўсё яшчэ ўсяго восемдзесят.
  
  
  Калі рыс стаў мяккім і ліпкім, Рыма адкінуў ваду праз бамбукавы друшляк і выклаў лыжкай два амаль ідэальных дымлівых шарыка ў міскі для ежы.
  
  
  Толькі пасля гэтага ён дастаў качку з духоўкі і выклаў яе на талерку ў цэнтры стала. Пахла... качкай. Але менавіта такі Чиун, здавалася, прагнуў больш за ўсё, калі Рыма вяртаўся з крамы за прадуктамі і нязменна не прыносіў дадому жаданых гатункаў.
  
  
  Рыма зняў кухарскі фартух і прасунуў галаву ў гасціную.
  
  
  "Суп гатовы!" - весела крыкнуў ён. Чиун быў гатовы растаць, як ражок марожанага ў разгар лета, калі ўбачыў намазку. Гэта было ўсё, што мог зрабіць Рыма, каб стрымаць ухмылку кулінарнага трыўмфу.
  
  
  Чыун працягваў быць паглынутым паўсядзённымі клопатамі брытанскага дваранства. Ён павольна сабраў серабрыстыя зморшчыны свайго вячэрняга кімано вакол сваіх тонкіх ног.
  
  
  "Становіцца холадна", - папярэдзіў Рыма. "Мал страціць свой рэдкі арэхавы густ, калі вы прымусіце яго чакаць".
  
  
  Па-ранейшаму ніякага адказу.
  
  
  Рыма маячыў у прачыненых дзвярах. Ён прыадчыніў яе шырэй і пачаў напаўняць гасціную сакавітым водарам смажанага качаняці.
  
  
  Гэта сапсавала б неспадзеўку, нечаканасць, але магло б выклікаць рэакцыю.
  
  
  Гэта адбылося. Суровы профіль Майстры Сінанджу прыўзняўся, як у коткі, якая рэагуе на пах здабычы. Яго малюсенькі носік панюхаў паветра, спачатку далікатна, затым з цікаўнасцю.
  
  
  Дзіўнае выраз з'явілася на яго твары.
  
  
  Падобна нясмачнаму ўсходняму шатру, паднятаму на кароткіх жэрдках, убраная ў кімано постаць Майстра Сінанджу паднялася ва ўвесь свой цудоўны пяціфутавы рост. Лысая галава, упрыгожаная мігатлівымі палоскамі туману над кожным каштоўным вухам, павярнулася ў бок Рыма.
  
  
  Рыма ўспрыняў гэта як сігнал. Ён шырока расчыніў дзверы і адступіў у бок, каб Чіун мог прайсці.
  
  
  Засунуўшы свае малюсенькія ручкі ў зачыняюцца рукавы кімано, Чиун менавіта гэта і зрабіў.
  
  
  Бязгучна, але з сілай, падобнай руху парахода, Чиун праціснуўся міма Рыма і ўвайшоў у кухню, яго твар быў непранікальным, але ціхая моц яго прысутнасці прымушала аголеныя валасінкі на перадплеччах Рыма ўставаць дыбам, нібы ад статычнай электрычнасці.
  
  
  Рыма дазволіў дзверы зачыніцца і рушыў услед за сваім настаўнікам унутр.
  
  
  Чыун нерухома стаяў перад накрытым сталом. Ён прынюхваўся то тут, то там. Рыма павярнуўся, каб лепей разгледзець ягоны твар у профіль. Карыя вочы, ясныя, як агаты, мігцелі дзіўным святлом.
  
  
  Рыма са здзіўленнем і ўдзячнасцю пачакаў, пакуль павуцінне маршчын, якія пакрывалі яго твар, разгладзіцца.
  
  
  Замест гэтага яны сціснуліся, як патрывожанае ветрам павуцінне шара. Яго малюсенькія ноздры перасталі ўцягваць водар качкі, і Майстар Сінанджу выпрастаўся, як галоўны ветразь на джонцы.
  
  
  Якраз перад тым, як Рыма змог выціснуць з сябе словы "Нядрэнна, а?", Чыун задаў пытанне роўным, але злёгку абураным голасам.
  
  
  "Чаму ты спрабуеш атруціць мяне?"
  
  
  "Яд?"
  
  
  "Гэтая качка атручана", – рашуча заявіў Чыун.
  
  
  "Не!" Рыма ўспыхнуў.
  
  
  "Гэта смяротна. Няўжо ты так прагнеш майго Майстэрства, што апусцішся да простага яду?"
  
  
  "Я не..."
  
  
  Узнялася адзіная рука.
  
  
  "Адна справа, калі ты прагнеш майго трона", - нараспеў вымавіў Чиун. “Зусім іншае – выкарыстоўваць яд, каб дабіцца гэтага. Дом не выкарыстоўваў яд з часоў Вялікага Вана. Простага ўдару, пакуль я сплю, было б дастаткова – не тое каб ты нанёс бы такі ўдар ці перажыў спробу, але гэта было б прымальна”.
  
  
  Рыма пакруціў галавой. "Ты паводзіш сябе недарэчна".
  
  
  "Ці так гэта? Ты быў бы не першым, хто паспрабаваў бы зрушыць мяне з пасады Майстра. Табе не шкодзіла б успомніць, што з ім здарылася".
  
  
  Чыун меў на ўвазе свайго пляменніка Нуіка. Сын ягонага брата быў першым вучнем Чыуна. Ён паўстаў супраць сваёй вёскі і выкарыстоўваў свае смяротныя навыкі ў зло. Чыун асабіста ўхіліў Нуіка, каб выратаваць жыццё Рыма, і за апошнія дзесяць гадоў рэдка згадваў пра гэта. Той факт, што ён узняў гэтае пытанне зараз, толькі яшчэ больш раззлаваў Рыма.
  
  
  "Паслухайце, - запратэставаў Рыма, распаляючыся, - я спрабую аказаць вам гонар тут! Чаму вы расказваеце мне ўсё гэтае глупства?"
  
  
  "Таму што ты даеш мне атручаную качку. Я не буду яе есці, і раю табе не рабіць гэтага".
  
  
  "Але ты павінен з'есці качку!"
  
  
  Чіун адхіліўся, яго ясны погляд стаў больш жорсткім. Пальцы з доўгімі пазногцямі намацалі запясці і зніклі ў тунэлі рукавоў. Ён схіліў галаву набок.
  
  
  "Я павінен?"
  
  
  "Мяркуецца, што гэта будзе твой кохі! Памятаеш? Такім чынам табе можа споўніцца сто!"
  
  
  Чіун раззлаваўся. "Мне ўсяго восемдзесят!" - раўнуў ён. "Мне заўсёды будзе восемдзесят. Я ніколі не састаруся, дзякуючы тваёй белай тупагаловасці, і я ніколі не памру".
  
  
  "Ты не зробіш гэтага?" Спытаў Рыма, захоплены знянацку.
  
  
  "Я не магу сабе гэтага дазволіць", – піскнуў Чыун. "Таму што я апошні ў сваім родзе, і мой адзіны пераемнік - бледны кавалак свінога вуха, які прагне скарбы маіх продкаў".
  
  
  Рыма ўпёр рукі ў бакі. "Ты ведаеш, што гэта няпраўда. І я стаміўся прасіць прабачэння за тое, што не разумеў, што ты не быў мёртвы ў той адзіны раз. Правярнуць гэтую афёру з "атручанай качкай" - нізкі ход. Я прыклаў нямала намаганняў, рыхтуючы гэтую птушку! "
  
  
  "Тады ты з'ясі гэта", - фыркнуў Чіун.
  
  
  "Я так і зраблю", - сказаў Рыма, працягваючы руку, каб адарваць зморшчанае карычневае крылца. Ён паднёс яго да рота.
  
  
  Майстар Сінанджу назіраў за тым, што адбываецца з маўклівай цікавасцю. Дужыя белыя зубы Рыма ўхапіліся за кавалак мяса і адарвалі яго.
  
  
  Ён ледзь паспрабаваў тлустае мяса, калі, хутчэй, чым натрэніраваныя ў сінанджы рэфлексы Рыма маглі пазбегнуць гэтага, узнялася рука арэхавага колеру. На адно жахлівае імгненне Рыма падумаў, што яму вырвалі пярэднія зубы.
  
  
  Толькі што ён спрабаваў мяса і сціскаў качынае крылца. Затым і тое, і другое знікла. Рыма адчуў смак качкі на мове і міжвольна праглынуў.
  
  
  Як толькі тоўсты кавалачак трапіў яму ў страўнік, ён зразумеў, што качка атручана. Яго цёмныя вочы пашырэлі ад шоку. Заціснуўшы рот рукой, ён нырнуў у ванную.
  
  
  Пасля таго, як ён выліў змесціва свайго страўніка - у асноўным страўнікавую кіслату - ва ўнітаз, і яго зрок пачаў праясняцца, ён пачуў голас Чыуна, спакойны, але зацікаўлены.
  
  
  "Вы не ведалі, што качка была атручана".
  
  
  "Вядома, я гэтага не рабіў!" Раўнуў Рыма, выціраючы рот тыльным бокам свайго тоўстага запясця.
  
  
  "Калі толькі гэта не было мудрагелістай хітрасцю, каб усыпіць мае новаздабытыя падазроны", – задуменна працягнуў Чиун, пагладжваючы сваю вадкую бародку.
  
  
  "Тады навошта ты выцягнуў качку ў мяне з зубоў?"
  
  
  Цішыня. Паўза зацягвалася. Рыма падняўся з каленаў, якія былі гумовымі з-за наступстваў шоку, нанесенага яго высокаразвітай нервовай сістэме, - і Чиун адказаў.
  
  
  "Таму што я не хацеў быць абцяжараным збавеннем ад твайго нікчэмнага круглавокага трупа".
  
  
  І Майстар Сінанджу пакінуў пакой. Неўзабаве гукі брытанскіх галасоў эфірнай якасці зноў напоўнілі кватэру.
  
  
  Рыма хутка прайшоў у гасціную і зрабіў тое, з-за чаго незлічоныя гасцінічныя калідорныя, якія кіруюць шматкватэрнымі дамамі, рамонтнікі тэлефонаў і іншыя грубыя асобы былі скалечаныя або забітыя больш эфектыўна, чым калі б яны натыкнуліся на які праходзіць саміт арганізаванай злачыннасці.
  
  
  Ён выключыў адно з мыльных опер Чыуна і ўстаў перад цёмным экранам, загароджваючы яго.
  
  
  Валасы на твары Чыуна задрыжалі. Яго вочы звузіліся так, што сталі падобныя на швы на старой шкарлупіне грэцкага арэха.
  
  
  "Я купіў качку ў японскім супермаркеце ля падножжа ўзгорка", – сказаў Рыма роўным голасам.
  
  
  Чіун падняў вочы, выраз яго твару было жорсткім, як у пасмяротнай маскі.
  
  
  "Зносіны з японцамі", – манатонна сказаў ён. Ён пакруціў сваёй састарэлай галавой. "Нядзіўна, што ты збіўся са шляху".
  
  
  "Я магу гэта даказаць!" Горача усклікнуў Рыма. "У мяне ёсць чэк і пластыкавая ўпакоўка ад качкі. Вы ведаеце, колькі часу патрабуецца, каб змыць са свежай качкі прысмак пластыкавай упакоўкі?"
  
  
  "Прыкладна столькі, колькі спатрэбіцца, каб змыць моцнадзейную яд і іншыя доказы несумленнай гульні", – шматзначна сказаў Чыун.
  
  
  "Дзякуй табе, Джэсіка Флетчар", - з'едліва сказаў Рыма. "Хочаш зірнуць на абгортку?"
  
  
  "Не. Відавочна, з ім нешта зрабілі. Гэта гарбуша".
  
  
  Рыма міргнуў. "Сказаць яшчэ раз?"
  
  
  "Адна з тых загадкавых рэчаў", – чмыхнуў Чиун.
  
  
  Рыма, заспеты знянацку, крыху падумаў над гэтым. "Вы маеце на ўвазе які адцягвае манеўр?" нарэшце ён спытаў.
  
  
  "Гэта магчыма", - нявызначана сказаў Чыун. “Таму што, хоць я размаўляю па-ангельску цудоўна, мой амерыканскі не так бег. Без сумневу, гэта віна пэўных назойлівых асоб, якія ўвесь час умешваюцца ў мову”.
  
  
  "Мне больш цікава ведаць, хто падрабіў гэтую чортаву качку".
  
  
  "Ах. Так што зараз ты звальваеш віну на бедную нявінную качачку".
  
  
  "Не, я не ведаю. Але паколькі мы з табой таксама ледзь не скончылі як дохлыя качкі, ці не думаеш ты, што нам трэба разабрацца ў гэтым?"
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Таму што японскі супермаркет - адзінае месца на многія мілі вакол, дзе прадаецца прыстойны рыс".
  
  
  Майстар Сінанджу пераварыў гэтае назіранне. Яго збароджанае маршчынамі твар напераменку паторгвалася і разгладжвалася, паколькі на ім супернічалі выразы, якія зараджаліся.
  
  
  Перамагла цвёрдая рашучасць. Чыун падняўся на ногі і сказаў: "Вядзі мяне да гэтага месца".
  
  
  Японскі супермаркет "Хінамару" сцвярджаў, што ў ім няма прадуктаў харчавання або тавараў, якія не былі імпартаваныя з астравоў Японіі. Яго шыльды былі выключна на японскай мове. Любы чалавек, які размаўляў толькі па-ангельску, згубіўся б у яго добра ўкамплектаваных шэрагах. Нават кошты былі ў іенах, хаця даляр вітаўся.
  
  
  Неяпонцам не забаранялі наведваць супермаркет "Хінамару" - гэта было б незаконна, - але і не прымушалі адчуваць сябе жаданымі гасцямі.
  
  
  Таму, калі Рыма і Чыун увайшлі ва ўстанову і запатрабавалі пагаварыць з мэнэджэрам, іх дэманстратыўна праігнаравалі.
  
  
  Гэтая грубасць доўжылася роўна гэтулькі, колькі запатрабавалася Майстру сінанджу, каб засунуць галаву біржавога клерка ў разяўленую пашчу глыбакаводнага акуня, які ляжаў на пакрытым лёдам прылаўку з кедравага дрэва ў аддзеле морапрадуктаў.
  
  
  Калі прыглушаныя крыкі біржавога клерка прыцягнулі ўвагу мэнэджара, Рыма схапіў яго за белую кашулю спераду.
  
  
  "Гаварыце па-ангельску?" спытаў ён.
  
  
  "Так. Натуральны шлюб".
  
  
  "Выдатна. Сёння я купіў тут качку". Ён падняў абгортку. "Адкуль гэта ўзялося?"
  
  
  "Мы не прадаем гэта", - сказаў менеджэр, на смак Рыма, крыху занадта хутка.
  
  
  "Мая задніца", - сказаў Рыма.
  
  
  "Я ведаў гэта", - сказаў Чыун. "Вы разам у галутсе".
  
  
  - Гэта "змова", - паправіў Рыма.
  
  
  "Дзякуй, што прызнаў сваю віну".
  
  
  "Калі вы проста скарыстаецеся сваім носам, то адчуеце п'янлівы водар румянай качкі, які зыходзіць ад глыбакаводнага акуня", - шматзначна сказаў Рыма.
  
  
  Які б адказ Майстар Сінанджу ні збіраўся зрабіць, ён так і не быў прапанаваны. Замест гэтага ён пачаў люта прынюхвацца, а затым уляцеў у задні пакой, дзе двое дапаможных працоўных былі занятыя пакаваннем трупаў качанят у парніковай плёнку.
  
  
  Чіун раскідаў іх шквалам паднятых рук і ўпаў на скрыні. Ён разрэзаў пакаванне доўгім пазногцем і дастаў абезгалоўленую тушку качкі. Ён абнюхаў усё вакол і сказаў: "Атручана". Ён выпусціў качку са сваіх завостраных пальцаў.
  
  
  Павярнуўшыся да ўсхваляванага кіраўніка, які разам з Рыма рушыў услед за ім у пакой, Чиун запатрабаваў: "Адкуль узялася гэтая валіна?"
  
  
  "Японія", - імгненна адказаў мэнэджар. Ён кіўнуў галавой, як адна з тых шкляных птушачак, якія ўвесь час выскокваюць за вадой.
  
  
  "Ты ілжэш!" - залямантаваў Чыун з такой лютасцю, што Рыма на імгненне выпусціў бязвольную скрываўленую абгортку, якую трымаў у руцэ. Ён схапіў яго ўдарам злева, адным вокам сочачы за Майстрам Сінанджу, пакуль той здзекаваўся над японцам, які раптам задрыжаў.
  
  
  Рушыўшы абмен рэплікамі быў занадта хуткім, каб Рыма змог усачыць, нават калі б ён бегла казаў па-японску. Але выраз твару гаварыў сам за сябе. Чіун абвінавачваў мэнэджара ў хлусні скрозь зубы. Абвінавачаны пратэставаў, памякчэў, а затым са сорамам прызнаў сваю віну.
  
  
  Ён выслізнуў, затым хутка вярнуўся з накладной. Чиун схапіў яго, зірнуў на яго і вылецеў з супермаркета падобна стыхійнаму ветру, пакінуўшы Рыма тарашчыцца на мэнэджара, а прыгнечанага мэнэджара разглядаць свае чаравікі.
  
  
  Рыма ўручыў яму абгортку ад качкі і сказаў: "Прыемна было з табой пабалбатаць", перш чым сысці.
  
  
  Калі Рыма дагнаў Чыуна, ён спытаў: "Куды ты ідзеш?"
  
  
  "У царства Курынага караля".
  
  
  "Так? Чаму?"
  
  
  "Шукаць атручаных качак, вядома".
  
  
  "З якой нагоды мы адпраўляемся глядзець "Курынага караля" замест "качкі"?"
  
  
  "Гэта непадыходнае пытанне".
  
  
  "Тады што ёсць?"
  
  
  "Правільнае пытанне такое: "Чаму Курыны кароль труціць качак?"
  
  
  "Магла быць і горш", - выказаў меркаванне Рыма.
  
  
  Чыун спыніўся і агледзеў свайго вучня пад хваравіта-жоўтай каронай пасляпаўднёвага сонца.
  
  
  "Як?"
  
  
  "Яны маглі б атруціць і рыбу. Тады мы б елі рыс і нічога, акрамя." Рыма абяззбройна ўхмыльнуўся.
  
  
  Чіун нахмурыўся. "Толькі круглавокаму беламу магла прыйсці ў галаву такая подлая думка", - фыркнуў ён.
  
  
  "Не глядзі на мяне. Я не труціў гэтую дзяўбаную качку".
  
  
  "Гэта, - змрочна сказаў Чиун, - яшчэ трэба высветліць."
  
  
  "О", - сказаў Рыма, які думаў, што сарваўся з кручка, але цяпер ведаў адваротнае.
  
  
  Кіраўнік 5
  
  
  
  
  "Хуткая, магутная і вельмі інфекцыйная", – сказаў доктар Сол Сільверберг, схіліўшыся над аперацыйным сталом. Ён быў апрануты ў накрухмаленую белую ўніформу хірурга. На ім былі белыя артапедычныя красоўкі для бегу на белай гумовай падэшве, тоўстыя белыя спартовыя шкарпэткі, мехаватыя белыя штаны ў зморшчыну, шчыльная белая баваўняная кашуля і класічны белы лабараторны халат.
  
  
  На яго роце і носе была белая маска, прымацаваная белай стужкай вакол белых вушэй. Нават яго валасы былі белымі. Ён працаваў у дэпартаменце птушкагадоўлі і птушказнаўчых навук Аддзела харчавання чалавека Школы медыцыны навакольнага асяроддзя Латвійскай ядзернай даследчай лабараторыі Нью-Йоркскага медыцынскага цэнтра, што зрабіла яго вядучым экспертам па ўспышках хвароб харчовага паходжання ў свеце. Ён умешваўся толькі ў найважнейшыя справы, меў адпаведную рэпутацыю і абыходзіўся нятанна.
  
  
  Толькі лепшае ў свеце было дастаткова добра для гэтага пацыента.
  
  
  "Шчыпцы", - раўнуў ён невысокай брунэтцы-медсястры. Яна ўклала іх яму ў руку. Ён працаваў хутка, асцярожна. "Зонд". Яна дала яму і гэта таксама. "Святло", - сказаў ён. "Мне трэба тут больш святла".
  
  
  Медсястра перамясціла яркі ліхтарык-ручку на гнуткай металічнай падстаўцы бліжэй да рота пацыента. Сільверберг зазірнуў унутр.
  
  
  Аперацыйная ззяла новай бэжавай кафляй і ружовай шпакляваннем. Усё абсталяванне адлівала срэбрам. Усё гэта было зусім новым, у ідэальным стане і лепшай якасці, якую можна купіць за грошы.
  
  
  Сільверберг падняў вочы, выраз яго твару было сур'ёзным, і прыбіў апекуна пацыента сваімі малочна-шэрымі вачыма. "Я... занепакоены", - сказаў ён урачыста, старанна падбіраючы словы. Затым ён пачаў выплёўваць кароткія пытанні.
  
  
  "Дзе яна ела ў апошні раз?"
  
  
  "Звонку ... звонку", - сказаў апякун пацыента. "Ці былі прадукты прыгатаваны за некалькі гадзін да падачы?"
  
  
  "Э-э... так".
  
  
  "Ці было дастатковае астуджэнне?"
  
  
  "Ну, не, не зусім".
  
  
  "Ці была ежа разагрэта паўторна?"
  
  
  "Не".
  
  
  "Якія былі сімптомы?"
  
  
  "Што?"
  
  
  "Млоснасць? Ваніты? Сутаргі? Дыярэя? Ліхаманка? Іншае?"
  
  
  "Ну, вы бачылі яе, доктар . . . ."
  
  
  "Так", - змрочна сказаў Сільверберг. "Я бачу яе". Ягоны допыт аднавіўся. "Вы праверылі посуд?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Водазабеспячэнне?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Збудаванні для выдалення сцёкавых вод?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Сховішча смецця?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Барацьба з паразітамі?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Асвятленне? Вентыляцыя?"
  
  
  "Так так так!" - выклікнуў guardian. "Мы праверылі абсалютна ўсюды і ўся. Здаецца, проста няма прычыны для гэтай жахлівай, жахлівай хваробы!"
  
  
  Сільверберг падняў погляд ад аперацыйнага стала на мужчыну насупраць яго. Апошні сядзеў у маленькім шкляным пакоі і гаварыў ва ўльтрасучасны мікрафон. Доктар Сільверберг слухаў праз малюсенькі дынамік, усталяваны высока на кафлянай сцяне.
  
  
  У мужчыны была галава ў форме лямпачкі, абрамленая жоўтымі валасамі, упрыгожаная вузкімі вачыма, носам-лямпачкай і тонкімі вуснамі. У яго быў не столькі падбародак, колькі шыя, якая пачыналася на некалькі дзюймаў ніжэй рота. Яго шыя была маршчыністай, як у індычкі.
  
  
  Нягледзячы на худзізну, мужчына быў апрануты ў дарагі, выдатна пашыты карычневы гарнітур, які, тым не менш, абвіс на ім, як джутавы мяшок. Яго гальштук быў тонкім і ярка-чырвоным, завязаным барадаўчатым вузлом пад кадыкам.
  
  
  "Так", - паўтарыў доктар, выпростваючыся. "Ну, тут я больш нічога не магу зрабіць...". Ён сцягнуў адну белую гумовую пальчатку са чутнай пстрычкай. "Акрамя таго, дзеянне анестэтыка заканчваецца. Медсястра, падрыхтуйце пацыента".
  
  
  Брунэтка пачала расшпільваць рамяні. Пацыентка некалькі разоў міргнула, дрыгнула нагамі і кудахтнула. Медсястра адступіла назад, калі спецыяльна выведзенае кураня-фрыцюрніца паспрабаваў устаць.
  
  
  Доктар Сільверберг жэстам паклікаў апекуна жывёлы да сябе, адначасова здымаючы маску. Генры Кэклберы Пулетт увайшоў у аперацыйную імя Генры Кэклберы Пулетта ў крыле імя Генры Кэклберы Пулетта ветэрынарнай бальніцы Вудстока, Нью-Ёрк.
  
  
  Чалавек, якога мільёны ведалі як "Курынага караля" па яго серыі адзначаных узнагародамі рэкламных ролікаў, сутыкнуўся з доктарам Солам Сільвербергам над каталкай. "З ёй усё ў парадку?" ён спытаў. "З маім дзіцем усё ў парадку? Ці з усімі імі ўсё будзе ў парадку?"
  
  
  Доктар павольна і сумна паківаў галавой. "Сератып энтэрытыдыс", - сур'ёзна сказаў ён. "SE, для сцісласці. Гэта вельмі сур'ёзнае захворванне".
  
  
  "Ты не абавязаны мне казаць!" Пулетт выбухнуў, яго плеценая шыя выцягнулася яшчэ даўжэй. "Я той, хто ўвёў закон, практычна знішчылы SE пры нашым жыцці!" Ён паглядзеў на разгубленага кураня на аперацыйным стале, які, хістаючыся, толькі пачаў вызваляцца ад малюсенькіх утрымлівальных рамянёў.
  
  
  "Але як гэта магчыма?" Прамармытала Пулет. "Я ўстанавіла сістэму хларавання на заводзе. Я дадала ополаскиватель з запаволеным вызваленнем дыяксіду хлору . . . ." Яго малюсенькія вочкі пачалі слязіцца, а кадык пачаў паторгвацца ў такт напалову праглынутым рыданням.
  
  
  Курыца пахіснулася на адной ножцы, зрабіла паўабарота і пляснулася на сваю неахайную грудку.
  
  
  "Мая бедная, бедная малая!" - прастагнаў Генры Кэклберы Пулет. "Магу я забраць яе зараз?"
  
  
  Ветэрынар кіўнуў.
  
  
  З пяшчотай, Генры-Хэнк, для ўсяго свету-Пулет падняла кураня прадпісаным спосабам, як футбольны мяч. Наўзрыд плачу, ён вынес яе з дыягнастычнага кабінета, а доктар Сільверберг і медсястра праводзілі яго вачыма.
  
  
  "Ён так любіць сваіх птушак", - прашаптала медсястра.
  
  
  "Вы б таксама так зрабілі, - сказаў доктар Сільверберг, - калі б выглядалі як бантамскі певень".
  
  
  "Відаць, яго гэта не турбуе".
  
  
  "Гэта таму, што ён не бачыць падабенства", – катэгарычна сказаў доктар Сільверберг.
  
  
  "Ты жартуеш. Ён падкрэслівае падабенства ва ўсіх сваіх рэкламных роліках".
  
  
  "Таму што так загадаюць яму супрацоўнікі рэкламнага агенцтва. Ён звальняе любога, хто звяртае ўвагу на падабенства", – доктар Сільверберг прафесійным поглядам утаропіўся на медсястру. "Вы тут новенькая. Памятаеце гэта".
  
  
  "Так, доктар", - сказала медсястра, якая была нанята толькі што з Сельскагаспадарчага каледжа штата Нью-Ёрк у Итаке, штат Нью-Ёрк.
  
  
  Генры Кэклберы Пулет аднёс захварэўшага фрайера да які чакаў яго лімузіна і ў маўчанні паехаў зваротна ў птушкагадоўчую карпарацыю "Пулет Фармс". Ён увайшоў у будынак адзін, усё яшчэ несучы хворую птушку. Ён абышоў Пакой забойстваў і трыбушэння і спакойна прайшоў міма сваёй батарэі сакратароў, як чалавек у жалобе.
  
  
  Ён зачыніў гукаізаляваную дзверы ў свой кабінет. Толькі пасля гэтага ён акуратна паклаў курыцу на свой бездакорна чысты стол.
  
  
  Ён зрабіў паўзу, каб выцерці вочы насоўкай з нагруднай кішэні, на якой замест ініцыялаў быў профіль курыцы Брахмы з манаграмай.
  
  
  Калі яго вочы высахлі, ён перавёў погляд на постаць хворага фрайера, які стаяў на прамакашку яго стала. Яна павярнула галаву, збіраючыся вызірнуць з шырокага акна офіса на бліжэйшыя горы Катскіл.
  
  
  Пакуль птушка атрымлівала асалоду ад выгляду на зялёную сельскую мясцовасць Нью-Ёрка, Генры Кэклберы Пулет падкраўся да яе ззаду і, паклаўшы адну руку ёй на дзюбу, каб заглушыць любы крык, іншы схапіў спалоханую птушку за шыю.
  
  
  "Здраднік!" - прагыркаў ён, затым зламаў шыю з адпрацаваным майстэрствам і без гуку, падобнага на пстрычку алоўка нумар 2. Затым ён цалкам разгарнуў галаву курыцы, каб прыкончыць яе. "Ты, нязграбная, звар'яцелая на яйках распусніца!"
  
  
  Курыца энергічна брыкаць і брыкаць. Генры Пулет паставіў яе на дыван жаўтковага колеру і назіраў, як яна слепа ўразаецца ў мэблю, яе мёртвая, невідушчая шыя звісае, як паветраны шарык, які здзьмухнуўся.
  
  
  Калі яго ногі пачалі тузацца і вагацца, ён нанёс яму жорсткі ўдар нагой, прыкончыўшы яго.
  
  
  "Гэта за Вудстакскую сярэднюю школу!" - выплюнуў ён, раздушваючы чэрап абцасам чаравіка. "І за выпускны баль! Вы і вам падобныя ператварылі маё дзяцінства ў пекла на зямлі! Падумаць толькі, што я накарміў цябе лепшымі пялёсткамі календулы, якія можна купіць за грошы!"
  
  
  Кіраўнік 6
  
  
  
  
  Сцэна на птушкафабрыцы Poulette Farms, аб'яднанай карпарацыяй, нагадвала пра самае знакамітае сутыкненне Вудстока з гісторыяй.
  
  
  Некалькі дзясяткаў пратэстоўцаў з плакатамі ў руках заблакавалі сеткаватыя вароты, якія вядуць у галоўныя офісныя будынкі, спыняючы наведвальнікаў і абсыпаючы абразамі супрацоўнікаў Poulette. Пратэстанты былі апрануты ў кашулі з перафарбаванымі гальштукамі, ірваныя джынсы і яркія банданы вакол іх брудных, нячэсаных валасоў. Некаторыя былі басанож, і яшчэ больш было ў пацёртых чаравіках, якія здаваліся новымі, але ўжо разыходзіліся па швах. На шыях у некалькіх пратэстоўцаў старэйшых былі вялізныя безгустоўныя сімвалы свету, якія выглядалі так, як быццам іх вырабілі на занятках па металаапрацоўцы на малодшых курсах.
  
  
  Рыма прыпаркаваў сваю машыну на стаянцы, прызначанай для наведвальнікаў, і яны з Чыўнам асцярожна наблізіліся да кучы чалавечага смецця.
  
  
  Крыкі "Poulette Farms жорсткія да куранят!" былі накіраваны ў бок самога комплексу. Іншая фракцыя крычала "Адмаўляйцеся ад мяса!" Здавалася, яны крычалі на абаронцаў правоў жывёлін.
  
  
  Калі натоўп наблізіўся на адлегласць дыхання, твар Чыуна скрывіўся маскай агіды.
  
  
  "Рыма, хіба ваш урад не забараніў гэтых дыпі шмат гадоў таму?" - спытаў Майстар Сінанджу, узмахваючы рукавом кімано перад сваім носам, як веерам.
  
  
  "Не", - адказаў Рыма, не паспрабаваўшы паправіць Чыуна. "Я думаю, яны вырашылі дазволіць ім самім прайсці шлях бронтазаўра, але астэроід спазніўся".
  
  
  Яны праплылі скрозь знешняе кольца пратэстоўцаў.
  
  
  "Ты ведаеш, што яны там робяць з куранятамі, чувак?" - запатрабаваў ад іх мужчына. Ён быў пузатым, гадоў сарака з невялікім, і ў яго брудных руках была таблічка з надпісам "Сапраўдныя мужчыны не ядуць курыцу".
  
  
  "Калі гэта звязана з купаннем, вам трэба ісці ў пачатак чаргі", - прапанаваў Рыма.
  
  
  "Бойня!" - закрычала пратэстуючая жанчына.
  
  
  "Кравапусканне!" - крыкнуў іншы.
  
  
  "Катаванне!" - закрычаў трэці.
  
  
  "Шкада, што тут больш нічога падобнага няма", – сказаў Рыма.
  
  
  Яны з Чіуном спрабавалі прабіцца скрозь чараду кружэлых мужчын і жанчын, але іх спынялі амаль на кожным кроку. Яны лёгка маглі прарвацца да брамы, але для гэтага давялося б фактычна закрануць пратэстоўцаў. Ні ў кога з іх не было жадання падыходзіць так блізка.
  
  
  "Уступі дарогу або плаці", - нарэшце сказаў Рыма. Ён танчыў вакол жанчыны, дыхаючы так цяжка, што ў цёплым вясновым паветры сапраўды з'яўляліся клубы пары.
  
  
  "Мясаед!" - абвінавачвальна раўнула яна на Рыма. На ёй была футболка з надпісам "ЦАЛКАМ НАТУРАЛЬНЫ ПРАДУКТ КАМПАНІІ THREE-G, INC.". Рыма заўважыў, што некалькі пратэстоўцаў былі ў падобных кашулях. "Мазгасос!"
  
  
  "Быць абскубаным", - сказаў Рыма.
  
  
  "Не размаўляй з імі, Рыма", - прашыпеў Майстар Сінанджу. "Яны настолькі невуцкія, што думаюць, што мы ямо простую курыцу". Ён ухіліўся ад працягнутай рукі іншай жанчыны, на шыльдзе якой было напісана "МЯСА - ГЭТА Забойства".
  
  
  "Але ты ясі крыху мяса", - абвінаваціла першая жанчына.
  
  
  "Трохі", - прызнаў Рыма. "Качка і рыба".
  
  
  "Ты ласуешся плоццю нашых водных субратаў?" - Спытала яна, узрушаная.
  
  
  "Гэй, я ем рыбу", - сказаў адзін з пікетоўцаў маладзейшых. Яго плакат абвяшчаў: "ПАЛІТЫЧНАЯ АМНІСТЫЯ ДЛЯ Птушкі".
  
  
  Жанчына разгарнулася. "Забойца!" - завішчала яна. "Анты-веганка!"
  
  
  Малады чалавек адступіў назад, ашаломлены. "Я думаў, з рыбай усё ў парадку". Здавалася, ён быў на мяжы слёз.
  
  
  "Не, калі ты рыба!" - адрэзала жанчына.
  
  
  "Ой, адчапіцеся ад дзіцяці", - уставіў пратэстант старэйшы. Некалькі іншых выказаліся ў падтрымку дыеты маладога чалавека.
  
  
  "Я бачыў, як ты еў марожанае на мінулым тыдні", - абвінаваціў хтосьці абаронцы хлопчыка. "Ты лактабоец!"
  
  
  "Марожанае - гэта не мяса, чувак", - запярэчыў мужчына старэй.
  
  
  "Але гэта адбываецца ад кароў", - настойваў іншы. "Сапраўдны веган адмаўляецца ўжываць якія-небудзь прадукты жывёльнага паходжання".
  
  
  "Глядзі, хто кажа, скураныя туфлі".
  
  
  "Пластык развальваецца".
  
  
  "Тое ж самае адбываецца і з каровай, калі вы здзіраеце з яе шкуру".
  
  
  "Яны не сказалі нам у Three-G, што мы не можам насіць гэтыя рэчы", – заўважыў хтосьці.
  
  
  "Можа быць, гэта проста даказвае, што ў "Тры-Джы" ведаюць не ўсе!" Абвінаваўца Рыма пераможна пракрычаў.
  
  
  "Што гэта за трохмернасць?" Чыун спытаў Рыма.
  
  
  Перш чым Рыма паспеў паціснуць плячыма, паміж імі працягнуўся брудны палец, які паказвае на вялікі бліскучы будынак на мысе вышэй, з выглядам на комплекс Пулет на дне даліны. "Тры-Джы", - вымавіў мужчына з амаль рэлігійнай глыбокай павагай. "Рай на зямлі для ўсіх сапраўдных веганаў". Ён павярнуўся да астатніх.
  
  
  Унутры групы завязалася невялікая лаянка. Рыма і Чыун скарысталіся гэтым як магчымасцю праслізнуць скрозь натоўп, міма маленькай будкі аховы на тэрыторыю фермы Пулет.
  
  
  Ззаду іх адзін з пратэстуючых са слязамі на вачах здымаў свае скураныя сандалі. Усхліпваючы, ён прыціснуў падраныя чаравікі да грудзей, як быццам яны былі мёртванароджаным немаўлём, і ўсхліпнуў: "Але я добрае траваеднае!"
  
  
  У задніх шэрагах натоўпу Мэры Меліса Мерсі апусціла свой плакат.
  
  
  Дзесьці за ярка адбіваюцца вокнамі будынка на ўзгорку Лідэр стаяў на варце, назіраючы за тым, што адбываецца на дне даліны. Яна падняла руку ў ціхім знаку перамогі, хоць і ведала, што гэты жэст бескарысны.
  
  
  Першая пастка вось-вось зачыніцца. Помста Лідэра будзе абсалютнай.
  
  
  Мэры перадала свой плакат іншаму пратэстанту і паспяшалася ўверх па дарозе да Тры-Джы.
  
  
  Як выявіў Рыма, пракрасціся ўнутр офіснага комплексу "Пулет Фармс" аказалася не менш складана, чым пракрасціся праз вароты. Нудны ахоўнік сядзеў за сталом у форме абаранка ў галоўным фае. Ззаду яго былі вялізныя, памерам з плакат, павялічаныя выявы мужчыны з рысамі асобы, якія вызначана нагадвалі птушку, акружанага натоўпам прыгожых жанчын. Жанчыны нязменна былі бландынкамі, а мужчына заўсёды трымаў у руках аголенага кураня. Гэта ўсё яшчэ былі фатаграфіі, узятыя са знакамітай тэлевізійнай рэкламы Пулет.
  
  
  "Рыма Макліві", - сказаў Рыма, паказваючы пластыкавы значок, які ідэнтыфікаваў яго як інспектара Міністэрства сельскай гаспадаркі.
  
  
  "І ён ... ?" - спытаў ахоўнік, паказваючы на Чыўна.
  
  
  "Са мной", - холадна сказаў Рыма.
  
  
  "Я хацеў бы ўбачыць Курынага караля", - запатрабаваў Чыун.
  
  
  "Пасведчанне асобы?" - спытаў ахоўнік стомленым голасам.
  
  
  "Я Чыун. Гэта ўсё, што табе трэба ведаць".
  
  
  "Так, сапраўды", - сказаў ахоўнік. Ён паказаў на Рыма. "Ты можаш прайсці. Ён застаецца тут".
  
  
  "Давай, прыяцель", - сказаў Рыма. "Ён становіцца раздражняльным, калі яго затрымліваюць".
  
  
  "Прабачце", - адказаў ахоўнік. “Не без належнага пасведчання асобы. У апошні час у нас было шмат праблем з гэтымі пратэстоўцамі”, – растлумачыў ён.
  
  
  "Няўжо я падобны на аднаго з гэтых крэтынаў?" Чыун фыркнуў.
  
  
  Ахоўнік змераў позіркам малюсенькага карэйца. "Наогул, ты сапраўды выглядаеш даволі старым для хіпі. Але з іншага боку, тыя, хто застаўся, таксама дажываюць у гадах". Ён прыжмурыўся і паглядзеў Чіуну ў твар. "Колькі табе гадоў, татка - сто?"
  
  
  Не тое, што трэба было сказаць. Рыма зразумеў гэта ў той момант, калі словы завібравалі ў яго барабанных перапонках. Але ён нічога не мог з гэтым зрабіць.
  
  
  Вочы Чыўна пашырыліся, як талеркі для пірага. Яго рот сцяўся ў сярдзітую лінію. Рыма зрабіў папераджальны крок назад.
  
  
  Калі праз імгненне яны выйшлі з вестыбюля, ахоўнік ляжаў на сваім стале, яго рукі, нібы крылы, былі прышпіленыя да рукавоў пінжака, ногі скручаныя і звязаныя цьмяна-сінім форменным гальштукам. Ён выглядаў для ўсяго свету як індычка на Дзень падзякі. Кастлявая.
  
  
  Дзяўчына апусцілася на калені ў цэнтры шырокага стала, яе галава маталася ўверх-уніз у такт радасным крыкам які сядзіць мужчыны.
  
  
  "Гэта дакладна", - задыхаючыся, выдыхнуў Генры Кэклберы Пулетт. "О, зрабі гэта, дзетка. Ага, ага. Не стрымлівайся".
  
  
  "Я раблю гэта, містэр Пулет", - пажалілася дзяўчына. Яе туга загорнутая попка тырчала ў паветра. Якраз у гэты момант частка яе доўгіх светлых валасоў выбілася са зблытанага вузла на патыліцы і ўпала на твар. "О, выдатна", - пажалілася яна, прыбіраючы зараз ужо вільготныя валасы з дарогі.
  
  
  "Не спыняйся зараз!" Пулетт завішчала.
  
  
  Сакратарка ўздыхнула, засунула кулакі пад пахі і зноў пачала імі размахваць. "Ведаеш, некаторым гэта можа здацца дзіўным", - захныкала яна. Яна зноў пачала рухаць галавой уверх-уніз, хапаючы поўныя жмені кукурузы з падноса для кармлення, размешчанага ў цэнтры прамакаткі на стале.
  
  
  "Табе плацяць не за тое, каб ты думаў", - сказаў Пулет. Ён толькі што скончыў сваю працу і прыводзіў сябе ў парадак.
  
  
  "Не, мне плацяць за тое, каб я паводзіла сябе як курыца", - прамармытала дзяўчына, асцярожна спускаючыся на пакрытую тоўстым дываном падлогу.
  
  
  "Я дам ведаць іншаму заводчыку, калі зноў буду гатовы", – сказаў Пулетт, грэбліва ўзмахнуўшы кашчавым запясцем. "Ты можаш далучыцца да астатняга кодла".
  
  
  Дзяўчына паправіла швы на сваёй абліпальнай спадніцы і ўжо збіралася адкрыць дзверы офіса, калі пажылы азіят уварваўся ў яе з напышлівым выглядам. За ім рушыў услед прыгожы, амаль жорсткі на выгляд мужчына гадоў трыццаці, з тоўстымі запясцямі і самымі хвалюючымі вачыма, якія яна калі-небудзь бачыла.
  
  
  "Прывітанне", - сказала сакратарка, вызваляючы свае светлыя валасы ад банта і дазваляючы ім рассыпацца па плячах у сваёй самай адпрацаванай правакацыйнай манеры. Яна ўсміхнулася маладому чалавеку.
  
  
  "У цябе ў зубах затрымалася кукуруза", - сказаў Рыма, паказваючы.
  
  
  Жанчына збянтэжана заціснула рот рукой і адвярнулася.
  
  
  "Хто вы такія, птушкі?" - Спытаў Генры Пулет.
  
  
  "Ты", - заявіў Чыун, насоўваючыся на Пулет. "Курыны кароль".
  
  
  Шыя Генры Кэклберы Пулетта тырчала з яго высока накрухмаленага каўнерыка, як чорцік з табакеркі. Яго галава сутаргава тузанулася ў бок, а трохкутныя вусны сціснуліся ў грымасу.
  
  
  "Хто ты, чорт вазьмі, такі?" - запатрабаваў ён адказу. Не чакаючы адказу, ён загарлапаніў на свайго сакратара. "Заводчык! Адыдзі ад гэтага каплуна! І паклічце сюды некалькіх маіх пеўняў са службы бяспекі!"
  
  
  Узрушаная сваёй безуважлівасцю, сакратарка кінулася прэч ад Рыма ў прыёмную.
  
  
  "Макліві, Міністэрства сельскай гаспадаркі ЗША", - сказаў Рыма ў якасці прадстаўлення. Ён паказаў на Майстра сінанджу. "Мой партнёр. Ён захапляецца качкамі".
  
  
  "Ансерыфармолаг, так? Я не часта бачу такіх, як ты".
  
  
  "Твае качкі атручаны, Кароль куранят!" Абвінаваціў Чыун. "Ты растлумачыш гэта!"
  
  
  "Качкі? У нас тут няма качак". Пулет зноў села. "На ферме Пулет вырошчваюць лепшых куранят ў свеце, але няма качак. Яны вадаплаўныя птушкі. Я птушкагадоўцы. Строга хатняя птушка ".
  
  
  Рыма працягнуў Чыуну таварна-транспартную накладную, набытую ў японскім супермаркеце "Хінамару". На ёй дробным шрыфтам было напісана "Фермы па вырошчванні пулет". "Тут напісана "качка"", - сказаў ён нудным тонам.
  
  
  Пулетт паціснуў кашчавымі плячыма. "Павінна быць, падробка. Нядзіўна. Маё імя на пакаванні крылаў дае добрую трыццаціцэнтавую нацэнку ў параўнанні з птушкамі маіх канкурэнтаў".
  
  
  "Хлус!" Чыун пляснуў далонню па вечку стала з такой лютасцю, што стол разышоўся ва ўсіх швах і выступах, разваліўшыся на складовыя часткі вакол Генры Кэклберы Пулетта.
  
  
  Пулетт ускочыў на ногі, усхліпваючы: "Ніякай хлусні! Праўда! Праўда! Poulette Farms - адзіны найбуйнейшы дыстрыб'ютар пульхных і сакавітых куранят у Злучаных Штатах! Калі ты паабяцаеш сысці зараз, я падару табе адну! Лепшую з усіх! Чорт вазьмі, я нават запрашаю! адну са сваіх сакратарак!"
  
  
  У імклівым руху, бачным толькі Рыма, Чиун апынуўся вакол пабітага стала і навіс над Пулетт, яго карыя вочы гарэлі.
  
  
  "Вы адмаўляеце наяўнасць змовы паміж вамі і маім сквапным сынам?"
  
  
  Пулетт здавалася збітай з панталыку. "Son?" - спытаў ён, зірнуўшы на Рыма ў пошуках дапамогі.
  
  
  "Гэта, павінна быць, я", - сказаў Рыма, дакранаючыся вялікім пальцам да сваёй футболкі.
  
  
  "На дадзены момант", – кінуў Чиун праз плячо.
  
  
  "Ніколі ў жыцці не сустракала яго раней!" Хутка адказала Пулет. "У нас на заводзе ў звычайную змену працуе пара тузінаў інспектараў Міністэрства сельскай гаспадаркі ЗША, але ён не адзін з іх".
  
  
  Тонкія пальцы з доўгімі пазногцямі замільгалі перад загіпнатызаваным тварам Курынага Караля. "Я выцісніце праўду з тваёй худой шыі", - папярэдзіў Майстар сінанджу.
  
  
  Руцы Чыўна спатрэбілася тысячная доля секунды, каб зачапіцца за пучок нерваў на шыі Пулет збоку. Звычайна Генры Кэклберы Пулетту запатрабавалася б цэлая секунда, каб адрэагаваць, але яго нервовая сістэма не магла так хутка зладзіцца з болем - хоць яго спінны мозг амаль перагрузіўся ад напругі.
  
  
  "Качкі! Іх цэлыя зграі! У сакрэтным крыле!" нарэшце ён закрычаў.
  
  
  "Сакрэтнае крыло"? - спытаў Рыма.
  
  
  "І яд схаваны ў гэтым сакрэтным крыле?" - спытаў Чыун.
  
  
  "Я не ведаю! Можа быць! Я завяду цябе туды! Прама зараз!"
  
  
  Чыун адпусціў шыю Пулет апошнім націскам, пакінуўшы Курынага Караля задыхацца ад болю. "Вядзі нас", - загадаў ён.
  
  
  Пулетт няўпэўнена падняўся на ногі і рушыў услед за двума мужчынамі са свайго кабінета. Майстар Сінанджу з напружаным тварам ішоў наперадзе.
  
  
  "Вы, хлопцы, сапраўды сур'ёзна ставіцеся да сваіх качак", - сказаў ён, ідучы побач з Рыма. Ён адкінуў свой разадзьмуты кадык за каўнер кашулі ў зручнейшае становішча.
  
  
  "Табе пашанцавала, што ты не атручваеш яшчэ і рыбу", - сказаў Рыма, зачыняючы за імі дзверы.
  
  
  Кіраўнік 7
  
  
  
  
  "Вам пашанцавала, што вы засталіся жывыя, доктар Сміт".
  
  
  "Верагодна, гэта проста нязначная алергічная рэакцыя, доктар Дрю".
  
  
  "Наўрад ці. Цябе атруцілі. І я разумею, што падобныя выпадкі былі паўсюль на Ўсходнім узбярэжжы".
  
  
  "Я ўпэўнены, што нічога сур'ёзнага", - сказаў Гаральд Сміт, панура аглядаючы зялёна-белае асяроддзе. Бальнічная палата Фолкрафта.
  
  
  "Людзі паміраюць, доктар Сміт. Я знаходжу гэта сур'ёзным".
  
  
  Гаральд В. Сміт няўпэўнена падняўся на ногі. Ён знайшоў сваё адзенне і з жаласнай працай нацягнуў белую кашулю. Доктар паглядзеў на яго з непакоем. Сьміт паспрабаваў падбадзёрвальна ўсьміхнуцца, але недзе ў працэсе намаганьняў страціў яе. Дырэктару CURE не толькі было незнаёма гэты выраз, але і ў яго няўпэўнена закружылася галава. Пакой з антысептыкам закруціўся перад яго блізарукімі шэрымі вачыма, і ён быў вымушаны абаперціся аб сцяну. Гэта ад напругі, з якім ён нацягваў штаны.
  
  
  "Вам трэба адпачыць некалькі дзён", – папярэдзіў доктар.
  
  
  "Я адчуваю сябе выдатна", - коратка сказаў Сміт.
  
  
  "Магчыма. Але, паводле вашых запісаў, у вас павялічанае сэрца і ў анамнезе праблемы з лёгкімі".
  
  
  "Ты выдатна ведаеш, што бяда не мае нічога агульнага з маім сэрцам", - адрывіста сказаў Гаральд У. Сміт. Насамрэч бяда пачалася раней у той жа дзень.
  
  
  Ён праігнараваў пластыкавую шкляначку, якую місіс Мікулка паставіла на яго стол, пакуль ён займаўся больш неадкладнымі справамі. Жанчына была дзелавітай, але яна была занадта схільная верыць чалавеку на слова. Сьміт асабіста зьвязаўся з кафэтэрыем, каб пераканацца, што Фолкрофту не выставілі рахунак за зьніклы ёгурт.
  
  
  Затым ён вярнуўся да маніторынгу камп'ютарных ліній КЮРЭ. Ён пачаў атрымліваць разрозненыя паведамленні тэлеграфнай службы аб, відаць, выпадковых харчовых атручваннях. Ніякай заканамернасці не вымалёўвалася. Людзі паміралі ў рэстарацыях, у сябе дома, на пікніках і ў іншых месцах. Сьміт, які шукаў заканамернасьці ў сваіх вотруб'і з разынкамі, быў заняты пошукам такой тут.
  
  
  Прайшло цэлых дзве гадзіны, перш чым ён звярнуў сваю ўвагу на пластыкавы кантэйнер на сваім стале.
  
  
  На паверхні, дзе суп застыў, утварылася жоўтая плёнка тлушчу. Сміт пракалупаў паверхню металічнай лыжкай, якую трымаў у скрыні стала - пра аднаразовую пластыку не магло быць і гаворкі. Занадта дорага ў доўгатэрміновай перспектыве. Метал каштаваў адначасова і быў прыдатны для паўторнага выкарыстання вечна.
  
  
  Курыны суп, прыгатаваны на талерцы, быў лядоўням. Сьміт паднёс лыжкай крыху булёну крыху ніжэй паверхні да сваіх тонкіх вуснаў і асьцярожна паспрабаваў яго. Ён дарэшты аблізаў лыжку, акуратна паклаў яе побач з кубкам і зноў павярнуўся да экрана свайго кампутара.
  
  
  Прайшло дзесяць хвілін, перш чым непераадольны заклік да ваніт адолеў яго. Сьміт схапіў пусты кошык для сьмецьця са свайго стала і хутка напоўніў яго бедным зьместам свайго страўніка.
  
  
  Калі ён падумаў, што ваніты нарэшце сціхлі, яны пачаліся зноў, пакуль не стала здавацца, што больш нічога нельга выпусціць. Тым не менш, ён не мог спыніцца.
  
  
  Паспешна схаваўшы свой кампутарны тэрмінал назад у стол, Сміт выклікаў місіс Мікулку па ўнутранай сувязі. Яна выявіла, што ён саслізгвае з крэсла, як шэры, які растае снегавік, і папярэдзіла медыцынскі персанал.
  
  
  Яны неадкладна прамылі страўнік Сміта.
  
  
  Прайшло ўжо тры гадзіны. Сівая галава Гаральда Сміта здавалася лёгкай, а горла было да крыві абадранае устаўленай у яго трубкай. У жываце ў яго было адчуванне, як быццам цацку "Тонка" выкарыстоўвалі як бегавую дарожку.
  
  
  "Калі б вы з'елі больш лыжкі, доктар Сміт, вас, магчыма, цяпер тут не было б", - сказаў доктар Лэнс Дрю з заклапочанасцю на змрочным твары.
  
  
  "Я рады, што не з'еў больш", - сказаў Сміт без ценю іроніі. Ён з цяжкасцю абцягнуў свой шэры пінжак.
  
  
  "Мужчына вашага ўзросту не павінен так напружвацца", - клапатліва сказаў доктар Дрю. "Вазьміце некалькі дзён водпуску. Паслабцеся".
  
  
  "Дзякуй вам за ваш клопат, доктар", - ледзь чутна сказаў Сміт, зачыняючы за сабой дзверы - разам з пратэстамі доктара -. Затым ён пачаў доўгі шлях назад у адміністрацыйнае крыло Фолкрофта.
  
  
  Яму прыйшлося спыняцца і прыхінацца да сцяны паўтузіна разоў для падтрымкі. Калі ён прыбыў у свой офіс, місіс Мікулка мітусліва выйшла з-за свайго стала ў прыёмнай.
  
  
  "Доктар Сміт, вам трэба легчы!"
  
  
  "Не!" - цвёрда адрэзаў Сміт. Ён удыхнуў адзін раз, боль у горле абцяжарваў гэты высілак. Яго голас зноў набыў свой звычайны спакойны тон. "Я ў парадку. Праўда. Не маглі б вы, калі ласка, патэлефанаваць маёй жонцы і сказаць ёй, што я буду працаваць дапазна сёння ўвечары?"
  
  
  Гэта ішло насуперак з яе разумным сэнсам, але місіс Мікулка ведала, што лепш не пярэчыць свайму бяскроўнаму працадаўцу. "Вядома, доктар Сміт", - сказала яна, пацягнуўшыся да тэлефона.
  
  
  Хваравіта апусціўшыся за свой стол, Гаральд Сміт неадкладна выклікаў экран свайго кампутара. За час яго адсутнасці паступіла новая хваля зводак навін. Усе яны былі пазначаныя як "першачарговыя". Цяпер гэта была эпідэмія. Тысячы памерлі амаль у шаснаццаці штатах.
  
  
  І ўсё гэта, здавалася, нейкім чынам было звязана з… курыцай?
  
  
  Аддалены ўспамін варухнуўся на задворках свядомасці Сміта. Ён паспрабаваў разабрацца ў ім, але нічога не прыйшло ў галаву. Ён усё яшчэ быў адурманены.
  
  
  Яму давядзецца адсачыць яд да яго крыніцы. Лепш перавесці Рыма ў рэжым чакання, падумаў ён, пацягнуўшыся да сіняга кантактнага тэлефона.
  
  
  Ён дазволіў тэлефону пратэлефанаваць у агульнай складанасці сорак тры разы, перш чым адняў трубку ад вуха. У вежы кандамініюмаў Эджуотэр ніхто не адказваў. Рыма і Чыун пайшлі. У яго не было магчымасці звязацца з імі. Ён спакойна паклаў трубку на рычаг.
  
  
  Сміт вярнуўся да дайджэстаў паступаючых навін. Эпідэмія, падобна, распаўсюдзілася толькі на ўсходняе ўзбярэжжа і некалькі штатаў сярэдняга захаду.
  
  
  Ён запусціў некалькі аналітычных праграм. Ні адна з іх не прапанавала тлумачэнні, але ўсё прапаноўвалі адну і тую ж выснову з высокай верагоднасцю.
  
  
  "Божа мой!" Прамармытаў Гаральд Сміт. "Гэта падробка прадукта ў нябачаных раней маштабах!"
  
  
  І двое мужчын, найболей здольных спыніць пагрозу, нідзе не былі знойдзеныя.
  
  
  Сьміт паглядзеў уніз. На яго прамакашцы ўсё яшчэ стаялі кантэйнер з халодным курыным супам і металічная лыжка. Дазволіўшы сабе рэдкае "чорт", Сміт падабраў абодва прадмета і кінуў іх у кошык для смецця.
  
  
  Страта лыжкі пакінула сляды раздражнення на яго стомленым попельным твары.
  
  
  Кіраўнік 8
  
  
  
  
  “Паслухайце, – разважліва пачаў Генры Кэклберы Пулет, – калі з маімі птушкамі ўзнікла праблема – а я не сцвярджаю, што яна ёсць, – яна не абавязкова пачалася тут. Я адпраўляю сваіх дзяцей у рэстараны, супермаркеты – нават на азіяцкі рынак”.
  
  
  "Мы купілі наш у японскім супермаркеце ў Нью-Джэрсі", – сказаў Рыма.
  
  
  Пулетт фыркнула. "Гэтыя вар'яты японцы. Я павінна адправіць сваіх качак у Токіа, каб яны маглі заявіць, што гэта японскі экспарт. Іх кліенты не будуць есці хатнюю прадукцыю".
  
  
  "Магчыма, праблема пачалася ў Токіа", - сказаў Рыма Чыуну.
  
  
  "Давялося!" Пулетт імгненна пагадзілася. "Мае птушкі адобраны Міністэрствам сельскай гаспадаркі ЗША нумар адзін!"
  
  
  "Цалкам відавочна, што качкі былі атручаны", - нацягнута сказаў Чиун, падазрона гледзячы на Рыма. "Мы тут, каб даведацца, у які момант".
  
  
  Рыма толькі закаціў вочы да неба. Яны працягнулі свой мэтанакіраваны шпацыр па калідорах птушкафабрыкі "Пулет Фармс", накіроўваючыся да бойні.
  
  
  "Дык я разумею, вы ясьце шмат качкі?" Пулет спытала Рыма.
  
  
  "Паміж Чыуном і мной, - шчыра сказаў Рыма, - мы, верагодна, прымусім тваё качынае крыло лётаць".
  
  
  "Але ты не ясі курыцу?"
  
  
  "Не".
  
  
  "Магу я спытаць, чаму не?"
  
  
  Рыма вагаўся. Яго бровы папаўзлі ўверх, адкідаючы збянтэжаны цень на цёмныя вочы. "Татачка, чаму мы не можам ёсць курыцу?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Таму што кураняты не мочацца", – адказаў Чиун.
  
  
  "Брудная хлусня!" Умяшаўся Пулет.
  
  
  Чыун спыніўся. Ён павольна павярнуўся, яго вочы сталі лядоўнямі. "Ты будзеш аспрэчваць мяне, Курыны кароль?" павольна спытаў ён.
  
  
  Пулет скурчылася ад гэтага тэрміна. "Ну, тэхнічна гэта праўда", – растлумачыў ён. Атрымаўшы пацверджанне, Чиун зноў пакрочыў па калідоры, Пулет паспяшалася за ім. "Кураняты самі па сабе не мочацца", - прызнаўся ён Рыма. “У іх няма мачавых бурбалак, таму іх мача трапляе ў кішачнік і выдзяляецца разам з гноем. Але яны такія ж чыстыя, як і любая іншая птушка”.
  
  
  "Мы не можам ёсць куранят, таму што яны мочацца ў азадак?" Рыма прашаптаў Чыўну.
  
  
  "Рыма, не будзь грубым", – чмыхнуў Чиун.
  
  
  "Ці ведаеце вы, што курыца выцесніла ялавічыну ў якасці пераважнага мяса ў Злучаных Штатах?" Пулет з расце гонарам пачала прыводзіць статыстычныя дадзеныя. “Амерыканцы зараз з'ядаюць прыкладна семдзесят-восемдзесят фунтаў свойскай птушкі ў год. Гэта трыццаць чатыры працэнты амерыканскага рацыёну, сябры мае. Яны з'ядаюць усяго семдзесят тры фунты ялавічыны, і гэты працэнт скарачаецца з кожным годам”.
  
  
  "Хіба гэта не адбываецца цыклічна?" Спытаў Рыма. "Курыца ў гэтым годзе, свініна ў наступным? Да канца дзесяцігоддзя людзі вернуцца да ялавічыны".
  
  
  "О не!" - сказаў Пулет, прымаючы абражаны тон, як у святара, чыя вера была пастаўлена пад сумненне. “Эра мяса скончылася. Жывёла – брудныя істоты. Тапчуцца ва ўласных экскрыментах. І свінні? Я думаю, назва кажа сама за сябе, ці не так? Укараняльнікі ва ўласнай гразі”.
  
  
  "Што робяць кураняты на вашым жывёльным двары-плаваюць?"
  
  
  Пулет дазволіў сабе паблажлівую ўхмылку. "Скотны двор? На самай справе, містэр Макліві, вы, павінна быць, пачатковец у Міністэрстве сельскай гаспадаркі, калі думаеце, што "Пулет Фармс" - гэта жывёльны двор."
  
  
  Яны падышлі да дзвярэй з надпісам "Наглядовая пляцоўка 1".
  
  
  "Дазвольце мне паказаць вам, як працуе сучасная птушкафабрыка", - сказаў Пулет, і ў яго вачах-бураўчыках з'явіўся дзіўны бляск.
  
  
  Дзверы адчыняліся ў іншы, даўжэйшы калідор. Адна сцяна цалкам была зроблена з аргшкла, падзеленая толькі вялікімі сталёвымі дзвярыма, размешчанымі праз кожныя дваццаць пяць футаў па яе даўжыні.
  
  
  Хада Пулет стала больш ажыўленай. "Як вы можаце бачыць, гэты праход вядзе нас праз кожны этап перапрацоўкі птушкі". Ён паказаў на вялікія дзверы ўнізе. "Канвеерная стужка дастаўляе куранят на завод з нашых памяшканняў для адкорму". Рыма і Чиун назіралі, як па канвееры бесперапынным струменем перамяшчаліся жывыя кураняты, падвешаныя ўніз галавой за ногі, у апрацоўчае крыло.
  
  
  "Затым іх прапускаюць праз па-электрычнаму зараджаны раствор, які вы можаце ўбачыць ніжэй, які", – Пулетт падавіла ўздых, – "аглушае іх да нячуласці". Ён сутаргава праглынуў, і яго індычыная скура заскакала над тузаецца кадыкам. "Гэта дзіўна гуманна".
  
  
  "Тое ж самае гавораць і аб электрычным крэсле", - суха заўважыў Рыма. "Усё роўна, я б палічыў за лепшае легчы спаць".
  
  
  Вочы Пулет звузіліся. "Вы ўпэўненыя, што працуеце ў Міністэрстве сельскай гаспадаркі ЗША?"
  
  
  "Давайце паглядзім пакой забойстваў", - хутка сказаў Рыма.
  
  
  "Вельмі добра", – сказаў Пулет. Ён ужо даўно страціў надзею, што яго пеўні са службы бяспекі прыйдуць да яго на дапамогу. "Няма чалавека, які выконваў бы якую-небудзь з больш... э-э... цяжкіх абавязкаў. Амаль усё ў сістэме аўтаматызавана", - дадаў ён, падыходзячы да панэлі кіравання. Яго пальцы ўзяліся за мыш trak-ball і джойсцік.
  
  
  "Адсюль іх пераносяць у пакой для забойстваў, дзе механізаванымі нажамі па-майстэрску пераразаюць іх аголеныя, бездапаможныя глоткі", - працягваў ён. Па ягоных шчоках пацяклі слёзы. "О, бедныя, бедныя стварэння". У той жа час у яго хутка моргаюць вачах з'явілася нейкае гарачае жаданне, і Пулетт пачаў круціць мячык для гульні ў трак і націскаць на якія мігцяць кнопкі.
  
  
  Бязладная чарада разгойдваюцца фрыцюрніц пачала маршыраваць скрозь лес зіготкіх лёзаў. Лёзы замільгалі, разразаючы плеценыя глоткі. З кутка рота Генры Кэклберы Пулетта пацякла сліна. Яго вочы заззялі.
  
  
  Чыун адвёў свайго вучня ў бок.
  
  
  "Паглядзі на яго, Рыма", - прашаптаў Майстар Сінанджу. "Ён прыкідваецца смуткуючым аб сваіх падапечных, у той час як употай атрымлівае асалоду ад іх забойствам".
  
  
  "Гэй, Пулет!" Паклікаў Рыма.
  
  
  Генры Пулет працягваў свае вар'яцкія маніпуляцыі. Хлынула кроў. Пстрыкальныя нажы адрэзалі курыныя галовы.
  
  
  Рыма адцягнуў "Курынага караля" ад панэлі кіравання са словамі: "Што здарылася з automated?"
  
  
  Пулет рэзка павярнулася да Рыма. "І няхай усё дастанецца камусьці іншаму", - Ён асекся, двойчы праглынуўшы. "Гэта запасны варыянт", - рахмана сказаў ён, смага крыві знікла з яго вачэй. "На ўсялякі выпадак". Ён зрабіў паўзу, сарамліва ўсміхаючыся. "Я бачу, што з маімі птушкамі абыходзяцца больш гуманна, чым з любым птушкагадоўцы ў гісторыі".
  
  
  Паказваючы на запырсканы крывёй пакой для забойстваў, Рыма зароў: "Гэта прыкметна".
  
  
  "Лепш я, чым хтосьці, у каго няма майго кахання да іх", - сказаў Генры Пулет пакрыўджаным тонам. Ён паправіў гальштук. "Калі ласка, прытрымлівайцеся за мной".
  
  
  Калі яны дабраліся да наступнага памяшкання, Рыма і Чыун былі вымушаны дыхаць ротам. Шкло і дзверы былі тоўстымі, але ўсё роўна смурод знізу пранікаў у вузкі праход.
  
  
  "Як вы можаце бачыць, крывацечны тунэль знаходзіцца ўнізе". Вочы Пулет зноў сталі шклянымі і адхіленымі. “Чырвоная, вельмі чырвоная кроў сцякае з іх успораных глыток у чан з пякучай вадой, якая пушыць іх гнояцца іголкі. Гэтыя падобныя на кіпцюры інструменты там аўтаматычна зрываюць апярэнне з няшчасных птушак. Тое, што застаецца, затым апаляецца пякельнай ваннай”.
  
  
  Рыма і Чиун назіралі, як міма жахлівай чарадой праносіліся аголеныя птушыныя тушы, з якіх адначасова вытрыбушылі, абскубалі і абгарэлі.
  
  
  "У вас разбэшчанае грамадства", – фыркнуў Чіун.
  
  
  "Гэтая ўстаноўка даволі агідная", - пагадзіўся Рыма.
  
  
  "Захварэў? Кожны раз, калі памірае курыца, разам з ёй памірае частка мяне", – сказала Пулетт. "Што б ні казалі гэтыя аблудныя пратэстоўцы". Ён выдаў гук, які пачаўся як хіхіканне, але перайшоў у кашаль. Ён сціснуў кулак перад тварам і некалькі разоў секануў. Для Рыма гэта прагучала на ўвесь свет так, як быццам Пулетт хіхікала.
  
  
  Калі ён узяў сябе ў рукі, экскурсія працягнулася. Рыма кінуў на Чыуна збянтэжаны погляд, але Майстар Сінанджу, здавалася, разглядаў Генры Пулетта больш пільна, чым калі-небудзь. Як быццам ён мог прачытаць самыя патаемныя думкі гэтага чалавека праз заднюю частку яго чэрапа з яечнай шкарлупіны.
  
  
  "Маючы адбыцца выступленне - мой гонар і радасць, містэр Макліві", - абвясціў Пулет. За гэтымі словамі рушыў услед яшчэ адзін смяшок, які Пулетт затым паспрабаваў выдаць за кашаль, прачысціўшы яшчэ некалькі гарлавых гукаў. "Пакой для трыбушэння!" - сказаў ён з трыўмфам. "Тут мёртвыя птушкі трыбушацца нашымі машынамі, перш чым іх ацэняць урадавыя інспектары".
  
  
  "А качкі?" Запатрабаваў адказу Чыун.
  
  
  "Яны праходзяць і тут", – растлумачыў Пулетт, прыціскаючыся носам да шкла, як пяцігадовае дзіця да акварыума. Калі ён глядзеў ніжэй на выявы зарэзаных куранят, вывальваюць свае ўнутраныя органы з акрываўленых паражнін цела, яго лысая верхавіна пакрылася потам, а дыханне стала перарывістым, як пры аргазме.
  
  
  "Дзе?" - Скамандаваў Чыун.
  
  
  Генры Пулет далікатна правёў кончыкам сваёй завостранай мовы па сваіх падобных на гузы зубах. "А?" Ён з цяжкасцю адарваўся. "О, вунь там". Ён паказаў на далёкую сцяну, дзе значна меншая канвеерная стужка дастаўляла свежавыпатрашаныя тушы ў зону надгляду. "Качынае крыло не вельмі вялікае, таму кожная птушка праходзіць праз гэтую агульную зону".
  
  
  Чіун пільна ўглядаўся скрозь тоўстае шкло. Рыма далучыўся да яго збоку. "Што ты шукаеш?" спытаў ён.
  
  
  "Твой саўдзельнік", - адказаў Чыун.
  
  
  Перш чым Рыма змог пацвердзіць сваю невінаватасць у якім-небудзь плане па ўхіленні Майстра сінанджу, яго прымусіў замаўчаць пераможны ўздых Чыуна.
  
  
  "Там!" ён указаў, яго голас узвысіўся да пераможнага тону.
  
  
  "Дзе?" Рыма і Генры Пулет спыталі ва ўнісон. Абодва прасачылі за кірункам хупава нацэленага пальца Чыуна.
  
  
  Чарада інспектараў Міністэрства сельскай гаспадаркі ЗША дзелавіта сканавала і таптала тое, што засталося ад птушак, калі яны праносіліся міма. У самым канцы мажны інспектар вінавата азіраўся па баках. На працоўным месцы перад ім у яго, як і ў іншых інспектараў, была ануча, якой можна было выціраць рукі. За выключэннем таго, што ён выціраў анучай свае рукі.
  
  
  Тонкае адрозненне, якое многія не змаглі б заўважыць.
  
  
  Калі міма праносілі тушы, ён праводзіў рукой па тканіне, а затым утыкаў указальны палец у жоўтыя грудкі некалькіх птушак. Пасля кожнага цыклу ён яшчэ раз праводзіў рукой па тканіне і пачынаў нанова.
  
  
  "Паглядзі д'ябла!" - гучна абвясціў Чіун.
  
  
  "Дазвольце мне", - сказаў Рыма, робячы крок наперад.
  
  
  Яны былі побач з адной з металічных дзвярэй, якія знаходзіліся ў сцяне з аргшкла, і сіла, з якой Рыма націснуў на яе ручку, ледзь не сарвала яе з завес. Чапляючыся абцасамі за краі металічнай лесвіцы, якая цягнулася ад уваходу, ён пераадолеў трыццаць футаў да асноўнага паверха і кінуўся бегчы.
  
  
  Нічога не заўважаючы, д'ябальскі інспектар працягваў сваю працу. Ануча, качка, качка, качка, качка, качка, качка, ануча. Ён быў падобны на аўтамат. Ён працягваў глядзець з боку ў бок, але ў яго рухах было нешта дзіўнае, як быццам ён быў аніматроннай канструкцыяй, а не жывой чалавечай істотай.
  
  
  Калі Рыма схапіў мужчыну за магутнае плячо і разгарнуў яго, у вачах інспектара не было нічога, што паказвала б на тое, што ён быў хоць колькі-небудзь напалоханы.
  
  
  У мужчыны быў смуглы колер твару, на дзве гадзіны раней ляглі цені на пяць гадзін, а з вушэй і ноздраў тырчалі жорсткія валасы. Яго нос выглядаў так, нібы яго ламалі па меншай меры тузін разоў. Яго рукі былі тоўстымі і мазолістымі. Тыльны бок і косткі пальцаў былі пакрыты густой чорнай поўсцю. Ён трымаў правую руку дзіўна прыціснутай да грудзей.
  
  
  "Час кукарэкаць, прыяцель", - сказаў Рыма.
  
  
  Інспектар толькі рассеяна ўсміхнуўся. Вочы працягвалі сканаваць пакой. Нешта ў гэтым турбавала Рыма. Позірк павінен быў быць позіркам загнанай у кут жывёлы - сапраўды, у твары мужчыны было нешта нечалавечае, - але ў вачах не адбіваўся страх. Вочы былі...
  
  
  "Гвайла". Слова гучала яшчэ больш дзіўна, зыходзячы з гэтых гумавых вуснаў.
  
  
  "Гэта што-небудзь накшталт пайсана?" Спытаў Рыма.
  
  
  Рука кінулася да аголенай шыі Рыма, гільяцінападобны пазногаць указальнага пальца бліснуў на святла.
  
  
  Ён рухаўся па бездакорнай дузе, і Рыма яшчэ не заўважыў гэтага руху. Паводле ўсяго досведу Рыма, гэты галаварэз, ад якога паражала часныком і цыбуляй, ніяк не мог рухацца так хутка. Толькі той, хто навучаны сінанджу, мог.
  
  
  Цвік быў на валасінку ад таго, каб упіцца ў горла Рыма, калі ў поле зроку з'явілася іншая рука. Рыма адкінула назад праз слізкую працэсію качыных тушак, калі Майстар Сінанджу абрынуўся на атрутніка падобна тайфуну.
  
  
  Чіун сціснуў запясце бандыта ў сваёй руцэ. Мужчына працягваў наносіць удары сваім заменчаным пазногцем, але хватка Чиуна, падобная ціскам, утрымлівала яго на адлегласці. Цвік апісваў бескарысныя кругі ў паветры.
  
  
  "Я вызваляю цябе ад тваёй хадзячай смерці", - прашаптаў Чіун у вуха мужчыны, падобнае на каляровую капусту, і правёў сваім вострым пазногцем па горле фальшывага інспектара.
  
  
  З носа мужчыны вырваўся струмень аранжавага дыму колеру Хэлоўіна, нібы ад раз'юшанага быка, і яшчэ больш дыму сухім струменьчыкам вырвалася з крывацечнай раны на шыі. Ён адкрыў рот, як быццам хацеў нешта сказаць, але перш чым ён змог, яго вочы закаціліся, і ён паваліўся на падлогу завода.
  
  
  "Чорт вазьмі, Чиун, якога чорта ты гэта зрабіў?" - Паскардзіўся Рыма, паднімаючыся на ногі і атрасаючы кроплі вады і крыві са сваіх плячэй.
  
  
  "Ён быў атрутнікам", - растлумачыў Чиун, хутка рассейваючы шафранавы дым рукавамі кімано. Мімалётная аблачына прабегла па яго каменным твары.
  
  
  "Я куплюся на гэта, але мы так і не высветлілі, хто падгаварыў яго на гэта", - адзначыў Рыма.
  
  
  Генры Пулет пад'ехаў, цяжка дыхаючы. Ён спыніўся, утаропіўся на цела на падлозе і паваліўся, каб не ўпасці, на перагародку, якая адлучала іх ад іншых інспектараў. "О, мой Бог, - прастагнаў ён, - ты забіў Сэла".
  
  
  Рыма паставіў Курынага Караля вертыкальна. "Сэл?" - запатрабаваў ён адказу.
  
  
  Пулетт ускінуў галаву. “Э-э, Сэл Мандэла. Ён быў адным з нашых лепшых унутраных інспектараў. Прапрацаваў у нас шмат гадоў”. Яго твар быў попельнага колеру. Ён захістаўся на нагах, як перапалоханая курыца.
  
  
  "Ён сваяк?" Спытаў Рыма.
  
  
  “Я хацеў бы, каб гэта было толькі так. Без Сэла Пулет Фармс з тым жа поспехам магла б ператварыцца ў звалку хімічных адходаў”. Яго малюсенькія вочкі сфакусаваліся, і ён страціў яшчэ адно адценне колеру. "І калі вялікі чалавек даведаецца, мы ўсе станем кормам для куранят".
  
  
  "Вось і ўсё", - сказаў Рыма. "Час допыту". Ён падштурхнуў Генры Пулетта міма цела на падлозе да лесвіцы для доступу.
  
  
  Чіун павольна рушыў услед за ім, на яго маршчыністым твары з'явілася рашучая грымаса. Яго карыя вочы былі задуменнымі, як быццам ён бачыў не свет вакол, а свет усярэдзіне. Свет жаху.
  
  
  Адзінае шыпячае слова сарвалася з яго пергаментных вуснаў.
  
  
  "Кеншы!" - прашыпеў ён.
  
  
  Кіраўнік 9
  
  
  
  
  Сакратарка, якая гуляла квактуху ў Генры Кэклберы Пулетта, сустрэла тройцу, калі яны ўвайшлі ў прыёмную вытворцу свойскай птушкі. Яна выкалупала з зубоў кукурузнае зярнятка, якім зараз з гонарам дэманстравала. Зграйка маладых светлавалосых сакратарак ва ўнісон падняла галовы з-за сваіх сталоў.
  
  
  "Мы знайшлі каманду аховы, містэр Пулет!" - настойліва сказала дзяўчына. "Яны віселі ўверх нагамі ў дапаможнай шафе!"
  
  
  "Не цяпер!" Пулет прашыпела.
  
  
  Рыма расчыніў дзверы офіса плоскім бокам далоні і кінуў Курынага Караля ўнутр.
  
  
  "Пачынай кукарэкаць", - загадаў ён.
  
  
  "Ты ведаеш, я сапраўды крыўдую на ўсё гэта", - сказаў Пулет. Ён паказаў на Чыуна, які стаяў каля дзвярэй у нехарактэрным маўчанні. "Божа мой, ён толькі што забіў чалавека!"
  
  
  "Што звычайна азначае, што я бяру наступны ход", - адзначыў Рыма.
  
  
  Галава Пулета адкінулася назад, амаль выціснуўшы яго кадык скрозь маршчыністую скуру горла.
  
  
  "Містэр Макліві, - сказаў ён, - Міністэрства сельскай гаспадаркі ЗША звычайна не пасылае сваіх агентаў на месцы забіваць і пагражаць забойствам". Здавалася, яго падбадзёрыла працяглае маўчанне старога азіята са смяротнымі рукамі. Яго задзірлівы настрой доўжыўся толькі датуль, пакуль Рыма не ўжыў той жа прыём, што раней выкарыстоўваў Чиун. Цягліцы шыі Пулетта адчуваліся так, нібы іх раздзіралі шалёныя сабакі. Яго рот адкрыўся, а завостраны язык высунуўся і заварушыўся ў паветры перад яго тварам. Ён завыў ад болю.
  
  
  "Праўда!" Жорстка сказаў Рыма.
  
  
  "Я ненавіджу куранят!" - крычаў Генры Кэклберы Пулет. "Заўсёды ненавідзеў! Заўсёды буду! Яны разбурылі маё дзяцінства! Я не мог хадзіць на спатканні! У мяне не было сяброў! Усё звалі мяне "Хэнк Кудахтающий". Гэта было несправядліва!" - рыдаў ён. "Я нават не падобны на кураня!"
  
  
  Рыма і Чыун абмяняліся поглядамі.
  
  
  "Тады навошта ўвязвацца ў гэты бізнэс?" Спытаў Рыма, саслабляючы ціск сваіх пальцаў.
  
  
  "Вы ведаеце, як у маёй рэкламе гаворыцца "кураня-пулет у кожным рондалі"?" Змоўніцкім тонам вымавіў Генры Пулет.
  
  
  "Так?"
  
  
  "Калі яны ўсё будуць з'едзены да поўнага знікнення, ніхто ніколі больш не параўнае мяне з курыцай! Ніколі! Ніколі! Зноў!"
  
  
  Рыма паглядзеў у гарачыя вочы Курынага Караля і сказаў спакойным голасам: "Праўда, якую я шукаў, крыху іншая". На гэты раз Рыма сціснуў яшчэ мацней. "На каго працаваў Сэл?"
  
  
  "Дон П'етра!" Крыкнула Пулет. "Дон П'етра Скубічы!"
  
  
  У дзвярах Чыун рэзка павярнуў галаву.
  
  
  Рыма, яго ўвага была прыкавана да Пулет, не заўважыў рэакцыі.
  
  
  Рыма міргнуў. - Скубічы? Мафіёзі?"
  
  
  "Не ведаю!" Пулетт завыла. "Не ведаю!"
  
  
  "Рабі лепш ці далучайся да сваёй памерлай пастве", - папярэдзіў Рыма.
  
  
  "Клянуся, я не ведаю, ці быў гэта Скубічы! Мандэла мог дзейнічаць адзін".
  
  
  З парога Чыун заўважыў: "Ён кажа праўду".
  
  
  Неахвотна Рыма адпусціў шыю Пулет.
  
  
  Пулет пагладзіў свае параненыя мышцы. Яго валасы дрыжалі ад узрушанасці. "Сэл быў раслінай". Ён трасянуў галавой, каб растлумачыць думкі. Яго галава клюнула паветра, і ён глыбока ўздыхнуў. "Ці бачыце, - дадаў ён, выдыхаючы паветра, - шмат гадоў таму, калі я адкрываў гэтую ўстанову, у мяне былі праблемы з прафсаюзнай дапамогай. Яны прычынялі мне столькі галаўнога болю, што я прыгразіў звольніць многіх з іх і наняць усіх, хто не уваходзіць у прафсаюз. Потым пачалі адбывацца ўсякія рэчы. Грузавікі пераварочваліся, калі дастаўлялі маіх птушак. Таямнічыя пажары на маіх пагрузачных пляцоўках. І паўсюль былі пікетчыкі. Я збіраўся пайсці на дно. Калі б дон Пьетра не ўмяшаўся, я б не выжыў”.
  
  
  - Міла з яго боку, - суха сказаў Рыма.
  
  
  "Гэй, мае праблемы былі вырашаны!" Сказаў Генры Пулет. “Ён дамовіўся аб сустрэчы з прафсаюзам, і ўсё вярнулася на кругі свая. Узамен я перадаў адной з даччыных кампаній Scubisci кантракт на перавозку грузаў па ўсіх адмовах Poulette Farms”.
  
  
  "Добры спосаб весці бізнес", – пракаментаваў Рыма.
  
  
  "Гэта лепш, чым некаторыя іншыя", – прамармытаў Чиун.
  
  
  Рыма збіраўся спытаць яго, што ён меў на ўвазе, калі Пулет працягнуў: "Дон Пьетра папрасіў мяне падлучыць Сэла да інспекцыйнай лініі. Я думаю, што Сэл быў членам сям'і - вы ведаеце, крэўнай сям'і, - але крыху мяккацел, таму я ўключыў яго у штат ".
  
  
  "Такім чынам, Скубічы атручвае Амерыку", - сказаў Рыма.
  
  
  "Не". Гэта быў Чыун. Ён пакруціў сваёй лысай галавой.
  
  
  "Што вы маеце на ўвазе, кажучы "не"?" Спытаў Рыма. "Верагодна, ён пракруціў нейкую афёру, прадаючы проціяддзе ў мясцовых супермаркетах. Ён наш чалавек".
  
  
  "Я згодна з ім", – сказала Пулетт, паказваючы на Чыуна.
  
  
  "Вось гэта вялікі сюрпрыз", - саркастычна сказаў Рыма.
  
  
  "Не. Паслухай. У дона Пьетра занадта вялікая доля ў "Пулет Фармс", - працягваў Пулет. "Акрамя таго, Сэл у апошні час праводзіць даволі шмат часу ў гарах. Калі і ёсць нехта, хто падштурхнуў яго да гэтага, дык гэта тыя вар'яты-вегетарыянцы”.
  
  
  "Хто?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Вы, павінна быць, бачылі іх па шляху сюды", – сказала Пулетт. "Арэхі з надпісам "Мяса не дапускаецца"? Яны з Тры-Джы".
  
  
  "Што гэта за "Тры-G"?" Спытаў Чіун, раптам зацікавіўшыся.
  
  
  "Стрэмка ва ўраджаі", - адказаў Пулет. "Хлопец, які раней гэтым кіраваў, Гідэон, быў крыху незвычайным, але прыязным: добры сусед, член мясцовай гандлёвай палаты, нешта ў гэтым родзе. З таго часу, як ён сышоў, я не ведаю, у што гэта ператварылася. Я думаю, у нейкую камуну. Яны пачалі пікетаваць мяне на мінулым тыдні”.
  
  
  "Мы адправімся туды", – цвёрда сказаў Чыун.
  
  
  Рыма нахмурыўся. "Ого! Не маглі б вы на хвілінку прыцішыць свой энтузіязм і сказаць мне, адкуль, чорт вазьмі, ён узяўся?"
  
  
  "Яны бліжэй за ўсё да гэтага логава жаху", – слушна заўважыў Чиун. "І яны не хацелі, каб мы елі качку. Такім чынам, мы павінны расследаваць дзеянні гэтых пажыральнікаў гародніны".
  
  
  "Так!" Галава Пулет дзіка тузанулася. "Матыў і магчымасць! Ён мае рацыю!" Ён пагразіў Чыуну кашчавым пальцам.
  
  
  "З якога гэта часу вы двое сталі такімі прыяцелямі?" Патрабавальна спытаў Рыма. Ён павярнуўся да Майстра сінанджа. "І я кажу, што гэта Дон П'етра, і мы зараз павінны быць на паўдарогі да Маленькай Італіі".
  
  
  "Не", - цвёрда сказаў Чыун. "Мы накіруемся да гэтай кропкі G."
  
  
  "Не маглі б вы расказаць субрату-аматару качак, чаму?"
  
  
  "Гэта лагічнае месца для пачатку".
  
  
  "Логіка, чорт вазьмі", - сказаў Рыма. "Ты нешта задумаў. Што гэта? Калі гэта яшчэ адна нагода надзерці мне яйкі за тое, што я пакінуў цябе ў пустыні, я паўтару гэта зноў. Выбачайце. Прабач, прабач, прабач. Я прыношу самыя шчырыя прабачэнні. Цяпер мы можам ісці?"
  
  
  Майстар Сінанджу падняў свае далікатныя вочы на твар свайго вучня. Яны крыху памякчэлі.
  
  
  "Калі ты пачытаеш чалавека, якога называеш сваім бацькам, - ціха сказаў ён, - ты пойдзеш".
  
  
  Тон старога карэйца застаў Рыма знянацку. Усё, што ён да гэтага часу чуў ад Чыўна, - гэта прыдзіркі. Прыдзіркі наконт таго, што яго выкінула на бераг у каліфарнійскай пустыні. Прыдзірацца да тайнага жадання Рыма зрушыць яго з пасады Майстра. Прыдзірацца да няёмкіх паводзін Рыма, калі ён быў Майстрам. Прыдзірацца да колеру праклятага неба і нейкім чынам вінаваціць у гэтым Рыма. Цяпер нешта змянілася.
  
  
  Рыма цяжка ўздыхнуў. "Калі я пайду туды з табой, ты абяцаеш перастаць мяне турбаваць з-за гэтай справы з кохі?"
  
  
  "Я б не стаў даваць абяцанні, якое не змог бы стрымаць", – адказаў Чыун.
  
  
  І зразумеўшы, што яго вучань ужо памякчэў, ён пранёсся праз дзверы, як стомлены парыў ветру.
  
  
  Кіраўнік 10
  
  
  
  
  Ён адчуваў сябе стомленым. Стомленым, слабым і старым. О, такім старым.
  
  
  Яны адмовілі яму ў Канчатковай Смерці. Адзінае, вялікае зачыстка мясаедаў у Вечнае Забыццё. Масавае ахвярапрынашэнне было прызначана для таго, каб накарміць тых, хто прайшоў да яго ў Жыцці ад Смерці да Вялікага Канца, калі ўсяго, што было, больш не будзе. Толькі ў пакутах Канчатковай смерці яму будзе дазволена далучыцца да іншых прыхільнікаў яго старажытнага Веравучэння.
  
  
  Канчатковая Смерць была ежай, якая сілкавала нежыць ва ўлонні вечнасці.
  
  
  Ён быў апошнім з гьёншы. Крывапійцы старога Кітая. Гэта быў ягоны лёс.
  
  
  Але майстар сінанджа спыніў яго. Ён і яго пракляты гвайла. Яны спынілі Канчатковую Смерць.
  
  
  Ён дазволіў сабе злосную ўсмешку. Яго пажоўклыя зубы былі аголеныя на святла, як пашча гнілага джэка о'лантэрна, упрыгожанага індыйскай кукурузай.
  
  
  Не спынена, нагадаў ён сабе. Проста адкладзеная.
  
  
  Дзіця прыходзіла да яго раней. Ці прайшла хвіліна? Гадзіна? Лідэр не ведаў. У бясконцай цемры, у якой ён знаходзіўся, час больш не меў значэння.
  
  
  "Пачалося, Лідэр", - радасна заціўкала дзяўчына.
  
  
  Лідэр адкашляўся ад мокроты са свайго старога горла.
  
  
  "Гэта пачалося да твайго нараджэння", - навучаў ён дзяўчынку, якую зваў "Місі". “Гэта пачалося да майго нараджэння, да нараджэння гэтай дзіўнай краіны, у якой мы знаходзімся. Гэта пачалося ў тумане. У далёкім мінулым двух вялікіх Дамоў”.
  
  
  Лідэр злосна ўсміхнуўся. "Вось, гэта заканчваецца".
  
  
  Дзяўчына пакінула яго сам-насам з яго разважаннямі. Тады да яго вярнулася ягонае адзінае вялікае жаданне. Тое, што рухала ім у яго ўзросце, у яго немачы. Пакліканне большае, чым Канчатковая Смерць.
  
  
  Знікненне сінанджа.
  
  
  Яна жыла ў яго думках, як напаўзабыты палюбоўнік. Дражнячы. Прывабны. Даступны.
  
  
  Ён дазволіў цудоўным адчуванням напоўніць яго розум бачаннямі, якія можна было толькі ўявіць.
  
  
  Яна зноў была з ім у пакоі. Маладая, энергічная. Усё, чым ён не быў. Ён зразумеў, што гэта яна, перш чым яна змагла загаварыць.
  
  
  "Місі", - сказаў Лідэр, кіўком дазваляючы ёй казаць.
  
  
  "Яны прыходзяць".
  
  
  Яе голас быў напружаным, занепакоеным. Усё яшчэ дзіця.
  
  
  Лідэр кіўнуў. Бясконца малы рух яго пурпуровай, падобнай на чэрап галавы. Галава разгойдвалася ў бесперапынным руху з боку ў бок. "Яны ўступілі ў Шанхайскую сетку, як і чакалася", – прахрыпеў ён.
  
  
  "Але яны едуць сюды, а не ў Маленькую Італію".
  
  
  "Гэта не мае значэння. У Шанхайскім павуцінні няма ніводнай шаўковай ніткі, якая не прывяла б да непазбежнага. Ты памятаеш старажытны ўказ?"
  
  
  "Так. "Падзяляй і пануй". "
  
  
  Верхавод зноў кіўнуў. "Рабі, як загадана". Яго павекі таўшчынёй з паперу бесклапотна апусціліся на невідушчыя белыя вочы.
  
  
  "Лідэр", - кіўнула Мэры Меліса Мерсі. Яна паважна падалася назад з пакоя ў сваіх зручных белых туфлях.
  
  
  Кіраўнік 11
  
  
  
  
  Штаб-кватэра Three-G, Incorporated, уяўляла сабой ультрасучасны будынак з усімі выгодамі, якія можна было б чакаць на галоўным прадпрыемстве вядучага вытворцы карысных прадуктаў харчавання ў Амерыцы. Ён мог пахваліцца панэлямі на даху з сонечным падагрэвам і спадарожнікавай талеркай, і, калі меркаваць па хмарах мух, якія рояцца над галавой, ён адмовіўся ад выкарыстання шкодных для навакольнага асяроддзя пестыцыдаў для абароны свайго ландшафту.
  
  
  Кій Three-G быў вяртаннем у іншую эпоху.
  
  
  Гэта былі тыя ж тыпы, з якімі Рыма і Чыун сутыкнуліся на фермах Пулет. Адзіным прыкметным адрозненнем было тое, што тыя ж самыя рэдка мытыя людзі зараз насілі белыя лабараторныя халаты. Над нагруднай кішэняй кожнага паліто была эмблема з трох пераплеценых загалоўных літар "G", выкананых лаймава-зялёным радком.
  
  
  Рыма і Чыун увайшлі праз бакавыя дзверы пакавальнага завода на вяршыні ўзгорка, якія суправаджаюцца Майстрам сінанджу, якія ішлі наперадзе.
  
  
  "Мы заспеем подлых атрутнікаў знянацку", - паабяцаў ён.
  
  
  "Калі мы гэта зробім", - прагыркаў Рыма, - "я абяцаю табе "румяную качку" кожную нядзелю на працягу наступнага года".
  
  
  "Ты або безразважлівы, або вельмі збіты з панталыку".
  
  
  "Як наконт упэўненасці, што мы бярэмся не за тое дрэва?"
  
  
  "Тады чаму ты ідзеш за мной, круглавокі?"
  
  
  "Мае круглыя вочы жадаюць як мага хутчэй скончыць з гэтай дурной пагоняй за дзікай гусяй, добра?" - сказаў Рыма, разглядаючы сваё адлюстраванне ў суседнім акне. Яго вочы сапраўды выглядалі крыху прыжмуранымі.
  
  
  На пакавальным паверсе Чиун звярнуўся да першага які трапіў службоўцу. Гэта быў мужчына гадоў сарака са зблытанай капой валасоў і маркотным выразам твару. На грудзях у яго была бірка, якая ідэнтыфікуе яго як "Стэна". Гэтае імя падыходзіла яму прыкладна гэтак жа, як і яго фланэлевая кашуля, на якой лопнулі тры гузікі ў раёне жывата. Чацвёрты быў напружаны да мяжы.
  
  
  "Я б пагаварыў з кім-небудзь з начальства", – сказаў Чыун.
  
  
  "Прывітанне, я начальнік змены", - адказаў Стэн. "Да вашых паслуг".
  
  
  "Дзе твае яды?" Чіун гучна запатрабаваў адказу.
  
  
  Пузаты мужчына фыркнуў, адмахваючыся ад надакучлівай мухі. "Ты прыйшоў не па адрасе, чувак. Тры-Джы - гэта ўсё здаровае і натуральнае".
  
  
  "Празрыстая хітрасць", - выплюнуў Чыун.
  
  
  Рыма агледзеўся і ўбачыў толькі завялых дзяцей-кветак, якія ўкладваюць пачкі фруктовых батончыкаў у кардонныя скрынкі для адпраўкі пераборлівым гурманам па ўсім свеце. У самім паветры пахла хрызантэмавым цукрам, які, як чытаў Рыма, больш карысны за трысняговы, хоць і мае колер каменнавугальнай смалы.
  
  
  "Чыун, давай", - сказаў ён. "Гэта нешта накшталт кандытарскай фабрыкі, чорт вазьмі".
  
  
  "Не цукерка, містэр . . . ."
  
  
  Голас быў шаўкавістым і меладычным, і зыходзіў ён з-за спіны Рыма.
  
  
  Калі Рыма павярнуўся, ён амаль чакаў убачыць німб. Настолькі жанчына была падобная на бачанне. Яна аблягае сваю блузку вольнага крою і выглядала так, нібы яе ўлезлі ў сціплую спадніцу даўжынёй да лытак. Яе валасы былі чырванавата-светлым арэолам, падобным на агонь фалікулаў. Лёгкі россып вяснушак злёгку танцаваў на яе носе і шчоках, якраз пад недарэчнымі люстранымі акулярамі. Яны былі зялёнымі і рабілі яе падобнай на сімпотнае казурка.
  
  
  Яе вусны прыадчыніліся ва ўсмешцы, якая агаліла шэраг асляпляльна белых зубоў. Яны падыходзілі да яе туфляў.
  
  
  "Клічце мяне Рыма", - падказаў Рыма.
  
  
  Бачанне зрабіла крок наперад. "Ты можаш вяртацца да працы, Стэн", - хутка сказала яна. "Я паклапачуся аб нашых гасцях".
  
  
  Чыун устаў паміж сваім вучнем і чароўнай рудавалосай. "Ты галоўны?" спытаў ён.
  
  
  "Я выканаўчы віцэ-прэзідэнт карпарацыі "Тры-Джы"", – адказала яна. "Мяне клічуць Мэры Меліса Мерсі".
  
  
  "Пакажы мне свае яды", - запатрабаваў Чыун. Ён скрыжаваў рукі на грудзях у знак прыпынку.
  
  
  "Калі ваша цела прагне ядаў, баюся, тры-G - гэта не тое месца, дзе вы іх знойдзеце, містэр . . . . " Яна зноў зрабіла паўзу, але Майстар Сінанджу наўмысна ўстрымаўся ад адказу. Прыкрываючы, яна сказала: "У нас тут няма нічога, што не было б карысным і натуральным".
  
  
  "Праўдападобная гісторыя", - сказаў Чыун. "Я правяду расследаванне сам".
  
  
  "Не саромейся", - махнула рукой Мэры Меліса. "Мы адкрыты для грамадскага агляду. Нам увогуле няма чаго хаваць".
  
  
  "Я буду меркаваць аб гэтым", - сказаў Чыун, зрываючыся з месца.
  
  
  Мэры Меліса глядзела яму ўслед, задуменна схіліўшы галаву набок. "Цікавы мужчына", - заўважыла яна. "Ён нагадвае мне аднаго майго знаёмага".
  
  
  "Тады мне шкада цябе", - прарычэў Рыма. "Ён дзяўбаць марнатраўцу часу".
  
  
  Адно брыво ўзляцела над верхнім краем яе люстраных акуляраў. "Ты не хочаш быць у Тры-Джы?" - Спытала яна.
  
  
  "Лэдзі, гэта быў бы не мой першы выбар", - сказаў Рыма.
  
  
  "О?" Мэры Меліса падняла другое брыво.
  
  
  Рыма ацаніў ідэальную фігуру Мэры Мелісы Мерсі. "Магчыма, другі варыянт", - прызнаў ён.
  
  
  Яна засмяялася. Рыма спадабалася, як рухаліся яе грудзі ад яе гумару. Ён шукаў у розуме прыдатную вастрыню, калі яна працягнула гаварыць.
  
  
  Яна прыняла прытворна-сур'ёзны тон, сказаўшы: "Праўда? Цікава, што можа быць важней, чым тое, што мы двое пазнаем адзін аднаго лепш?"
  
  
  "Пражыць дзень без таго, каб ён абрынуў на маю галаву груз віны памерам з Эверэст".
  
  
  "Баюся, я не разумею".
  
  
  "Гэта робіць нас дваіх".
  
  
  Мэры Меліса Мерсі ўзяла Рыма пад руку. У яе дакрананні было нешта хвалюючае. Гэта было больш, чым проста цеплыня. Яно было амаль электрычным. Але ў Рыма сапраўды было адно пытанне.
  
  
  "Што гэта за пальчаткі?"
  
  
  Усё пайшло вельмі няправільна. Насамрэч, за апошні год адбылося больш памылак, чым за ўвесь час доўгага жыцця Майстра Сінанджу.
  
  
  Справа была не толькі ў тым, што ён сумаваў па сваёй кохі - хоць Рыма заслугоўваў пачуць аб гэтым бедстве, і будзе слухаць да таго часу, пакуль Чіуну ёсць што сказаць з гэтай нагоды.
  
  
  Гэта было пасля таго, як памяняліся ролямі і Чыун падумаў, што страціў Рыма з-за падкопаў дэманічнай багіні Калі, падчас таго, што белыя ў сваім невуцтве называлі "вайной у Персідскім заліве". Гэта было ўдарам па яго духу, які Майстар Сінанджу з цяжкасцю выкінуў са сваіх думак. Гэта была тэма, якую ён і яго вучань узаемна вырашылі пазбягаць. Рыма, таму што гэта быў пусты перыяд у яго жыцці, які ён хацеў бы не раскрываць, і Майстар Сінанджу, таму што без Рыма ён разумеў, што лінія сінандж скончыцца Чыуном.
  
  
  Гэта было не нешта з гэтых рэчаў паасобку, а ўсё разам узятае. Здавалася, што ўсе сілы прыроды - фізічныя, натуральныя, створаныя чалавекам, звышнатуральныя - аб'ядналіся, каб адправіць старажытную хату асасінаў у нябыт.
  
  
  І зараз гэта. . .
  
  
  Ён зноў ледзь не страціў Рыма. Парэзаны пазногаць нанёс бы больш за смяротную рану. Рыма нават не прадбачыў яе набліжэння, і ён усё яшчэ не ўсведамляў, наколькі блізка падышоў да хадзячай смерці.
  
  
  Майстар Сінанджу слізгаў па калідорах ультрасучаснага будынка з трыма літарамі G у цішыні, яго ногі ў сандалях амаль не шамацелі па нацёртых навошчаных падлогах, яго падоўжаны цень здаваўся чорнай плямай ззаду яго ў промнях святла, якое прабівалася скрозь вялізныя шкляныя.
  
  
  Тое, што ледзь не здарылася з Рыма, было б надта знаёма. Да болю знаёма.
  
  
  Нягледзячы на ??ўсе свае лекцыі аб мінулым сінанджа, Чіун надаваў мала часу разважанням аб сабе.
  
  
  Пакуль ён ішоў, ён дазволіў сваім думкам вярнуцца назад, у гады. Да Рыма, да Амерыкі. Да таго кароткага часу, які адпусціла яму маладосць. Гадзіны, дні, месяцы і, нарэшце, дзесяцігоддзі зніклі ў мігатлівых ценях, нарэшце замяніўшы размыты вобраз звычайнага ўспаміны разумовай карцінай, настолькі выразнай, што яе можна было ўзнавіць перад яго скіраваным унутр позіркам.
  
  
  Ён быў у Сінанджу. Неба было колеру сіняй сталі. Палосы белых аблокаў афарбавалі далёкі гарызонт. Вецер дзьмуў з мора, салёныя пырскі збіраліся бісерам на яго жорсткіх чорных валасах.
  
  
  Вочы, якімі ён глядзеў, былі яго ўласныя, але гэта былі вочы маладога чалавека.
  
  
  Над ім узвышалася іншая постаць. Вышэй, чым мужчына, якім павінен быў стаць хлопчык па імені Чыун. Яго карыя вочы гарэлі ўнутраным агнём, які быў крыніцай сонца.
  
  
  Бацьку Чыуна - самага майстра смяротнага мастацтва, якое карміла бедную рыбацкую вёсачку ў Заходне-Карэйскім заліве, - клікалі Чыун Старэйшы.
  
  
  У гэты дзень ягоны бацька здаваўся вышэйшым ростам. У гэты момант, па ўспамінах Чыуна, Будучы Майстар стаяў на каленях. Ясныя вочы яго бацькі былі халодныя. Бо Чыун Малодшы занядбаў сваім навучаннем, каб пагуляць з дзецьмі аднаго з рыбакоў каля няўмольных вод заліва. Гэта здаралася не першы раз. Чіун быў упартым маладым чалавекам.
  
  
  Чыун-Старэйшы сурова адчытваў Чыуна-малодшага, але ў перасцерагальным тоне яго бацькі адчувалася нотка гумару. Яны абодва ведалі, што гэта здарыцца зноў. Для Чыуна Малодшага ўсё яшчэ быў усяго толькі хлапчуком, а хлапчукі ніколі не разумеюць адказнасці мужчыны, пакуль самі не вырастуць мужчынамі.
  
  
  "У пакаранне, - сказаў яму бацька, - ты будзеш паўтараць трыццаць сем асноўных дыхальных тэхнік".
  
  
  Ішла трэцяя гадзіна вучэнняў, калі на краі вёскі ўспыхнула мітусня.
  
  
  Гэта пачалося з аднаго крыку, але неўзабаве да крыку далучыліся іншыя.
  
  
  Чыун-Старэйшы накіраваўся да вёскі так хутка, што малады Чыун не заўважыў свайго раптоўнага выпарэння, пакуль Майстар не апынуўся ў добрых трыццаці футах ад яго. Чыун Малодшы рушыў услед за ім з грацыяй газэлі і хуткасцю ў пяць разоў большай.
  
  
  Яны набліжаліся да крайніх дамоў на ўскрайку прыбярэжнай дарогі. Старэйшына вёскі, у чые абавязкі ўваходзіла ахоўваць Сінанджу, пакуль Майстар быў у ад'ездзе, бег да іх. Ззаду яго было шмат плачу і крыкаў.
  
  
  "Майстар Сінанджу, абарані нас!" - крычаў жаночы голас.
  
  
  "Дзе небяспека, што я магу сцерці яго ў парашок?" Чыун Старэйшы адгукнуўся, яго голас быў поўны лютасьці.
  
  
  Яны былі сустрэты блытанінай выкрыкваемых просьбаў.
  
  
  Старэйшына вёскі прыстаў да іх на ўскраіне трухлявай рыбацкай вёсачкі. У яго вачах было вар'яцтва, якое напалохала юнага Чыуна. Ён кружыў вакол Майстра сінанджа і яго вучня, выскаліўшы зубы і выдаючы дзіўныя невыразныя гукі.
  
  
  Жыхары вёскі выходзілі са сваіх дамоў, некаторыя трымалі ў руках абмяклыя целы мёртвых сваякоў. Яшчэ некалькі цел нерухома ляжалі ўздоўж галоўнай вуліцы.
  
  
  "Ён забіў многіх, майстар", - абвінаваціў каваль.
  
  
  "Ён заб'е яшчэ! Я баюся!" - плакала жанчына, прыціскаючы да сябе сваё дзіця.
  
  
  Раздаўся хор лямантам. "Абарані нас, о Настаўнік! Мы молім цябе!"
  
  
  "Забіце яго!" - умольвалі некаторыя.
  
  
  Майстар апусціў галаву. "Людзі Сінанджу, я не магу", - сур'ёзна сказаў ён. "Бо напісана, што ніводны Майстар не павінен паднімаць руку на аднаго з жыхароў вёскі".
  
  
  "Але ён заб'е нас усіх!" - руйнавалася пажылая жанчына.
  
  
  "Ты асудзіш нас усіх на смерць з-за аднаго чалавека?" патрабавальна спытала пляце кошыка.
  
  
  І менавіта ў гэты момант старэйшына вёскі кінуўся на юнага Чыуна. Рука яго бацькі рассекла паветра, як сокал, які апускаецца на фазана. Праз горла мужчыны была пракрэслена ідэальная лінія, і ён цяжка паваліўся ў густы пыл.
  
  
  Жыхары вёскі ахнулі. Спачатку яны вагаліся, затым з усё нарастальнай адвагай сабраліся вакол упала цела.
  
  
  Чыун Старэйшы апусціўся на калені побач з здзіўленым селянінам і далікатна пагладзіў галаву мужчыны.
  
  
  Нягоднік зірнуў у твар Майстра Сінанджу, жудасны водбліск зла на яго спакойных рысах.
  
  
  "Той, каго вы называлі майстрам, не з'яўляецца сапраўдным майстрам, народ Сінанджу!" - усклікнуў ён. "Лідэр - майстар усяго! Гьоншы паміраюць пры жыцці! Набліжаецца Канчатковая Смерць! Адмоўцеся ад мяса! Прыгатуйцеся да гадзіны адплаты!"
  
  
  На гэтым выдых аранжавага дыму вырваўся з яго горла разам з перадсмяротным уздыхам, каб растварыцца ў халодным паветры.
  
  
  Здранцвелы Чыун Старэйшы апусціў мужчыну на зямлю і заплакаў. Жыхары вёскі ўтварылі цікавы пярсцёнак.
  
  
  Чыун Малодшы мог толькі стаяць і бездапаможна назіраць.
  
  
  З задніх радоў які збіраецца натоўпу пачуўся нараканне. Яны пакаціліся да ўнутранага круга, дзе востры слых Майстра Сінанджу мог іх улавіць.
  
  
  "Калі б ён забіў яго, ён забіў бы і нас", - прашаптала пажылая жанчына.
  
  
  "Ён зганьбіў нашы традыцыі", - пагадзіўся каваль.
  
  
  "Ён ганьбіць сінанджу", - дадала кошыкі, што плятуць, прыглушаным голасам.
  
  
  Майстар Сінанджу павольна падняўся і павярнуўся тварам да жыхароў вёскі. Усе як адзін яны адышлі ад яго, прыцягваючы бліжэй да сябе сваіх дрыготкіх блізкіх.
  
  
  "Людзі Сінанджу, пачуйце мяне!" - вымавіў ён нараспеў. "Я паклаў канец пакутам таго, хто прынёс смерць у нашу вёску, і хоць ён патрабаваў смерці, ён яе не заслужыў. Я не буду апраўдваць свае дзеянні, бо ім няма апраўдання. Сёння я пакіну вёску і паспрабую заключыць мір са сваімі продкамі ў гарах" , дзе я змагу памерці на адкупленьне. Не дазваляй ганьбе бацькі перайсці да сына, бо Чыун Малодшы цяпер майстар сінанджа ».
  
  
  У той жа вечар ён пакінуў вёску, ізгой, чыё імя будзе сцёртае з усіх афіцыйных запісаў, якія захоўваюцца ў вёсцы.
  
  
  Апошнім, што юны Чыун бачыў свайго бацьку, была постаць у чорным, знікаючая ў расколіне ў пагорках на поўнач ад Сінанджу, яго шырокія плечы паніклі ад сораму.
  
  
  Новы Майстар Сінанджу прачнуўся той раніцай шчаслівым хлопчыкам, а скончыў дзень тужлівым мужчынам, і так засвоіў адзін з самых сумных урокаў у сваім жыцці.
  
  
  Хоць Чиун шмат разоў перажываў гэты дзень нанова, яму здавалася, што ў апошні раз ён замыкаў яго больш за дзесяць гадоў таму. Патуранне сваім жаданням не належыць майстру сінанджа.
  
  
  Але выява была там зноў. Ён на імгненне ўтрымаў гэта перад сваім мысленным позіркам, адчуваючы халодны начны вецер на сваёй скуры, чуючы вясёлыя крыкі жыхароў вёскі ззаду яго, калі яны святкавалі свайго новага Гаспадара і абаронцы, адчуваючы, як непасільны цяжар пяці тысяч гадоў традыцыі цісне на яго занадта маладыя плечы .
  
  
  У той час яму было ўсяго сорак гадоў - юнак, па мерках сінанджа. Ён ведаў, што яго навучанне зайшло недастаткова далёка, каб ён мог належным чынам выконваць свае абавязкі. Ён страціў надзею.
  
  
  І тады з узгоркаў выйшаў высокашаноўны Майстар Сі Тан, той, хто навучаў Чыуна Старэйшага, і сказаў: "Цяпер я твой Настаўнік. А ты - мой вучань".
  
  
  Чіун не задаваў пытанняў чалавеку, аб якім яму сказалі, што ён мёртвы. Ён ведаў толькі, што яго продкі былі мудрыя. Бесперапынная лінія Сінанджу застанецца непарушнай. Гэта быў момант такіх эмоцый, што слёзы ў яго вачах высахлі перш, чым яны паспелі сфармавацца.
  
  
  Даўным-даўно, даўным-даўно, падумаў Чыун.
  
  
  Выява ператварылася ў празрыстую бясформеннасць і знікла.
  
  
  Ён вярнуўся. Вярнуўся ў Амерыку. Вярнуўся, каб прайсці яшчэ адно выпрабаванне.
  
  
  Ён зробіць для Рыма тое, што зрабіў для яго ўласны бацька. Як ён рабіў для Рыма ў былыя часы. Абараніць яго любой цаной.
  
  
  І ключом да таго, каб пазбегнуць смерці, была адлегласць.
  
  
  Чиун працягваў блукаць па калідорах "Тры-Джы Інкарпарэйтэд", змрочны прывід у пошуках ядаў, якія, як ён ведаў, ён ніколі не знойдзе.
  
  
  Кіраўнік 12
  
  
  
  
  Мэры Меліса Мерсі прадэманстравала свае белыя пальчаткі ў адказ на пытанне Рыма.
  
  
  "Атрутны плюшч", - сказала яна, усміхаючыся. "Я атрымала жахлівую дозу падчас праполкі". Яна заўважыла, што Рыма азіраецца па баках са нудным і нецярплівым выглядам.
  
  
  "Ты, выпадкова, не сапраўдны веган?" раптам спытала яна.
  
  
  "Дастаў мяне", - прызнаўся Рыма. "Я нават не ведаю, што такое ілжывы веган".
  
  
  "Ілжывыя веганы бываюць розных лічын", - чапурыста сказала Мэры Меліса Мерсі. “Лактавегетарыянка лічыць малочныя прадукты правільнымі. Але лактавегетарыянка адмаўляецца ад яек, але будзе ўжываць малочныя прадукты. Затым ёсць прыніжаны вегетарыянец, які дазваляе так званаму беламу мясу апаганьваць яго святы страўнік, але не чырвонаму”.
  
  
  "Не, я не вегетарыянец", - умяшаўся Рыма. "Ва ўсякім разе, не ў тваім разуменні гэтага слова".
  
  
  "Як дзіўна", - сказала яна, нахмурыўшы бровы. "Я гадамі не ела мяса, і ў мяне развілася здольнасць адчуваць пах невегетарыянца. Ад цябе не зыходзіць гэтага паху".
  
  
  "Трымаю заклад, гэта спатрэбіцца ў салата-бары", - крыва ўсміхнуўся Рыма, якому здалося, што ён улавіў пах крыві ў дыханні Мэры Мелісы Мерсі.
  
  
  Мэры Меліса Мерсі міла ўсміхнулася. "Гутаркі аб працы", - прызналася яна, паціснуўшы плячыма. "Мне шкада".
  
  
  "Я сустрэў каго-небудзь з вашых людзей па дарозе", - сказаў Рыма. "Яны здаюцца вельмі... адданымі".
  
  
  Яе ўсмешка стала шырэй. "Ты маеш на ўвазе "зацыклёны", - сказала яна. "Гэта зразумела. Старонняму чалавеку мы здаліся б крыху дзіўнымі". На твары Рыма з'явілася скептычнае выраз, і яна гучна засмяялася. "Добра, мы выглядаем як зграя псіхаў. Але проста так мы жывем. Мы выбралі строгі веганскі лад жыцця ў гэтай супольнасці, і ён нам падыходзіць. Гэта таксама не шкодзіць іміджу нашых прадуктаў. Мы вядзем здаровы лад жыцця, таму вы сілкуецеся здаровай ежай. Інструктаж у якасці прыкладу".
  
  
  "Гэтае месца - камуна?" Здзіўлена спытаў Рыма.
  
  
  Мэры Меліса зморшчылася. “Такі старамодны тэрмін. У нас сапраўды ёсць спальныя месцы на тэрыторыі для тых, хто жадае тут застацца, але ў большасці нашых супрацоўнікаў ёсць сем'і, як і ва ўсіх астатніх. Яны высякаюцца і разыходзяцца па дамах у пяць”.
  
  
  Яны прагульваліся па адным са шматлікіх зашклёных калідораў комплексу "Тры-Джы, Інк.". Памяшканне ўяўляла сабой лабірынт бездакорна чыстых вокнаў. Гэта выглядала дастаткова сучасна, каб здзейсніць скачок у дваццаць першае стагоддзе.
  
  
  Рыма адчуў жывую істоту, якая скурчылася ў куце. Ён павярнуўся і нахіліўся, каб падняць яго.
  
  
  "Твая?" - Спытаў ён, пагладжваючы спінку знясіленай коткі ў тыгравую палоску.
  
  
  Ён працягнуў істоту ёй, але раптам яно пачало плявацца. Выскаліўшы іклы, яно пачало драпаць паветра перад Мэры Мелісай Мерсі. Яна адступіла, яе рукі пацягнуліся да люстраным сонцаахоўным акулярам.
  
  
  "Я здымаю пытанне", - сказаў Рыма.
  
  
  "Часам я аказваю такое ўздзеянне на жывёл", – сказала Мэры ў якасці тлумачэння. Рыма падняў брыво. "Наогул-то, гэта належыць аднаму з працоўных", – хутка дадала яна. "Яна корміць яго строгай дыетай без мяса".
  
  
  "Гэта тлумачыць каросту", - сказаў Рыма, адпускаючы жывёлу. Яно панеслася па калідоры, ледзь не збіўшы з ног надыходзячую постаць, якраз якая выходзіць з-за кута.
  
  
  Рыма ўбачыў, што ногі новапрыбылай былі гладкімі і бездакорнымі, якія ідуць уверх у пакутліва кароткую спадніцу. Яе цела было круглявым і даведзеным да выдатнай дасканаласці, шыя тонкай і доўгай.
  
  
  З іншага боку, яе твар выглядала так, нібы апошнія дваццаць гадоў яна калаціла ім па плоскім камені.
  
  
  "Міс Макглоун", - сказала Мэры Меліса, вітаючы іншую жанчыну, якая працягнула тоўсты пачак кампутарных раздруковак.
  
  
  "Вось раскадроўкі, якія для нас прыдумалі спецыялісты па рэкламе". Голас жанчыны быў пранізлівым, а зубы, як заўважыў Рыма, выступалі з рота пад мудрагелістымі кутамі.
  
  
  "Мы запускаем вытворчасць нашага новага батончыка з вотруб'ем "Чанк"", – растлумачыла Мэры Меліса Рыма. Раптам ёй у галаву прыйшла думка. "О, як груба з майго боку. Эльвіра Макглоун, Рыма ..."
  
  
  "Макліві", - сказаў Рыма.
  
  
  "Эльвіра адказвае за маркетынг".
  
  
  Калі яны абмяняліся абыякавымі кіўкамі, Рыма заўважыў дзесяць завостраных пазногцяў Макглоўна. Яны былі пафарбаваны ў цёмна-чырвоны колер, як шырокія іголкі для падскурных ін'екцый, напоўненыя крывёй.
  
  
  Яна нават не зірнула на Рыма другасна. "У мяне ў кабінеце для цябе ўсё прыгатавана".
  
  
  "Выдатна", - коратка сказала Мэры Меліса. "Мы абмяркуем гэта, калі ў мяне будзе вольная хвілінка".
  
  
  "Але зараз я гатовы да цябе. Спецыялісты па рэкламе імкнуцца запусціць гэтую кампанію".
  
  
  "Пазней", - сказала Мэры Меліса Мерсі. У яе голасе быў толькі намёк на сталь.
  
  
  Рыма быў здзіўлены, што такую баявую сякеру, як Эльвіра Макглоун, можна так лёгка запалохаць. Але яна апусціла галаву, як адчытанае дзіця, і спыніла спрэчку на паўслове. Яна кінула Рыма нерашучае "рада з вамі пазнаёміцца", перш чым схавацца ў калідоры.
  
  
  Пасля таго, як яна сышла, Мэры Меліса Мерсі павярнулася да Рыма. "Эльвіра хоча зрабіць вялікі фурор у сродках масавай інфармацыі. Гэта тое, чаго Тры-Джы ніколі раней не рабіла", – прашаптала яна. "Я думаю, яна чакае, што батончык з вотруб'ем "Чанк" выцесніць нас з крамаў здаровага харчавання ў мэйнстрым. Я сапраўды не магу яе вінаваціць. Гэта тварэнне самога містэра Гідэона".
  
  
  "Ён уладальнік?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Быў уладальнікам", - сказала Мэры Меліса сумным голасам. "Ён нядаўна памёр".
  
  
  "Вельмі шкада", - сказаў Рыма. Ён пачаў углядацца міма яе ва ўнутраныя вокны, дзе сярод буянства зеляніны гулі мухі. Рыма ўлавіў серабрыста-блакітную ўспышку. Чыун. Шукаю яд у садзе. Гэта можа заняць увесь дзень.
  
  
  "Тры-Джы" заняў проста цудоўны пажылы джэнтльмен з выдатнымі ідэямі Старога свету", - казала Мэры Меліса. "Я б хацела, каб ты з ім пазнаёмілася".
  
  
  "Як-небудзь іншым разам", - сказаў Рыма. Ён разважаў, пастукаць па шкле ці не. Яны павінны былі прыбрацца адсюль і вярнуцца на сцежку.
  
  
  "Калі ласка?"
  
  
  "Прабач".
  
  
  "Але ён такі ж, як твой сябар".
  
  
  "Тым больш прычын пазбягаць яго".
  
  
  "Вось, - паслужліва сказала Мэры Меліса, - калі вы шукаеце свайго сябра, я магу патэлефанаваць уніз і папрасіць выклікаць яго для вас. Мой офіс прама за вуглом".
  
  
  Рыма адвярнуўся ад акна і паціснуў плячыма. "Паказвай дарогу".
  
  
  Кабінет Мэры Мелісы Мерсі быў вялікім і багата абстаўленым. Усю сцяну займала акно, якое выходзіла ў пышны сад за акном.
  
  
  Мэры Меліса падышла да свайго стала, прытулілася спіной да яго бліскучай паверхні і набрала трохзнакавы нумар на сваім тэлефоне. Аддаўшы кароткую каманду, яна паклала слухаўку.
  
  
  "Яны дадуць нам ведаць, калі знойдуць яго", - запэўніла Мэры Меліса Рыма. "А пакуль, падобна, у нас ёсць крыху часу, каб забіць яго ..." Яна скрыжавала ногі. У драбнюткай успышцы Рыма ўбачыў, што пад спадніцай у яе нічога не было. "Як ты думаеш, што нам трэба рабіць?"
  
  
  Гэта відавочна было запрашэннем.
  
  
  Рыма ведаў, што ён мусіць рабіць. Ён ведаў, што павінен схапіць Чыуна і выбрацца з гэтага тупіку. Але, як звычайна, у Чыуна былі свае дзіўныя ідэі, і, акрамя таго, у Мэры Мелісе Мерсі было нешта такое, што Рыма знаходзіў дзіўна зачаравальным.
  
  
  Яму стала цікава, якога колеру ў яе вочы.
  
  
  Майстар Сінанджу бязмэтна блукаў. У рэшце рэшт, ён уз'яднаецца з Рыма і паведаміць, што нейкім чынам след атрутнікаў вядзе ў нейкую іншую аддаленую кропку. Магчыма, у Токіа. Рыма, несумненна, паверыў бы, што японцы труцяць амерыканскіх качак, без далейшых тлумачэнняў. Гэта адпавядала б успрыманню японцаў Рыма, выхаванаму мудрымі настаўленнямі майстра Сінанджу.
  
  
  Магчыма, у рэшце рэшт, ён нават змог бы прывабіць яго ў сінандж.
  
  
  Там яны будуць чакаць сваёй гадзіны і набірацца сіл, пакуль не апынуцца ў лепшым становішчы, каб нанесці зваротны ўдар па пагрозе гьоншы. На дадзены момант было зарана.
  
  
  Блуканні майстра Сінанджу па комплексе Трох G прывялі яго ў самае сэрца будынка. Яго прыцягнуў сюды пах.
  
  
  Гэта было вельмі цікава. Спачатку ён падумаў, што яго пачуцці згулялі з ім злы жарт, але потым зразумеў, наколькі недарэчнай была гэтая думка. Гніласны пах разліваўся па ярка асветленых калідорах, прыцягваючы яго ў гэтае месца. Разам са шматлікімі мухамі.
  
  
  Гэта быў сад, такі ж багаты прыгажосцю, як і любы іншы ў старажытныя часы.
  
  
  Ён размяшчаўся ў цэнтры будынка, акружаны з трох бакоў шклянымі сценамі. Некаторыя дрэвы былі занадта вялікімі, каб іх саджалі тут з моманту пабудовы будынка. Будаўнікі, відаць, паклапаціліся аб тым, каб абкласці свае лісты шкла вакол існуючых раслін.
  
  
  Кветкі, расліны і траўкі былі пышныя і гіганцкі. Колеры былі сакавітымі і цудоўнымі. Пах быў амаль ашаламляльным.
  
  
  Майстар Сінанджу ішоў міма шэрагаў гіганцкіх сланечнікаў, вісячых архідэй, якія чапляюцца ліян і лісця, такіх густых і пышных, што яны нагадалі яму трапічны лес.
  
  
  Ён паглядзеў на дах будынка з трыма літарамі G і на пасляпаўднёвае неба над ім. Чіун ухвальна пагладзіў сваю клочковатую бараду. Будынак, хоць і пачварны ў тым сэнсе, у якім пачварная большая частка заходняй архітэктуры, прынамсі, выконвала нейкую функцыю. Мудрагелісты дызайн адбівалых сцен зрабіў гэтае месца найболей эфектыўным атрыумам.
  
  
  Нават у такім разгубленым стане Чиун быў прыемна здзіўлены, выявіўшы нешта такой рэдкай прыгажосці ў такой варварскай краіне.
  
  
  Яго хада ажывілася, калі ён пайшоў па абсыпанай жвірам дарожцы праз гай каравых бяроз да групы квітнеючай бэзу.
  
  
  Масіўны панцыр мёртвага дуба валяўся ў канцы сцяжынкі. Ён быў чорным, але спярэшчаным мільёнам поўзаюць чырвоных мурашак. Велізарныя кавалкі кары адслойваліся і разбэшчанымі кучамі ўсеялі зямлю. Яго тоўстыя, бясплодныя галіны горача цягнуліся да сонечнага святла.
  
  
  Каля дрэва Чиун сагнуўся ў таліі, каб удыхнуць выдатны водар квітнеючых кустоў. Ён уцягнуў яго глыбока ў ніз жывата і выпусціў. Ён збіраўся ўдыхнуць у другі раз, калі заўважыў гэта.
  
  
  Пад гэтым пахам адчуваўся водар бэзу.
  
  
  Чіун зморшчыў нос, адчуўшы яе пах.
  
  
  Ён сышоў са сцяжынкі на ўзгорак, на якім расла бэз, затым прайшоў праз іх, наткнуўшыся на ствол дрэва з паўночнага боку.
  
  
  Спачатку ён убачыў мяккі ўзгорак перавернутай зямлі. Не такі вялікі, як вечка люка. Ён быў размешчаны паміж двума кіпцюрамі гіганцкага чорнага кораня. Па падліках Чыуна, ён знаходзіўся там амаль месяц.
  
  
  Шырокая расколіна цягнулася на дваццаць футаў уверх па згнілым ствале дрэва. Майстар Сінанджу ведаў, што знойдзе, яшчэ да таго, як падняў вочы. Калі ён усё ж падняў вочы, на яго ўтаропілася жудаснае бачанне.
  
  
  У некалькіх футах уверх па ствале, утульна ўладкаваўшыся ў вільготнай і якая крышыцца расколіне, на яго глядзеў шкілет Грэгары Грына Гідэона. Косці былі выбеленыя дабяла, і бязгубы рот усміхаўся яму ўсімі трыццаццю двума зубамі на чыстым, ззяючым чэрапе.
  
  
  Метад пахавання ў гьёншы. Гэта быў цырыманіяльны спосаб, якім яны пазбаўляліся ад сваіх ахвяр.
  
  
  Кеншы былі тут. Паўсюль вакол яго.
  
  
  З холадам, які пасяліўся глыбока ў жываце, Майстар Сінанджу зразумеў, што аддаў у іх лапы не толькі сябе, але і Рыма.
  
  
  Мэры Меліса Мерсі зняла пальчатку з правай рукі. Яна праводзіла пазногцем указальнага пальца па спіне Рыма Уільямса. Не па завостраным краі, а па вонкавым боку кутікулы. Яна рабіла гэта некалькі разоў, каб ён абвык да ласкі пазногця. Каб ён не прадбачыў яе нападу.
  
  
  Затым, хутка і асцярожна, быў бы нанесены адзіны ўдар. Як загадаў Лідэр. Да таго часу ён быў бы ўразлівы для гэтага. Бо яе папярэдзілі, што ў рэпертуары гвайло майстра сінанджу было шмат трукаў.
  
  
  Гэта было б лёгка. Аддзяліцца і перамагчы. Спачатку гвайла. Затым ненавісны Майстар сінанджа.
  
  
  Яна якраз збіралася зрабіць гэта, калі акно ад столі да падлогі павалілася грудай бліскучых аскепкаў.
  
  
  Яна раскалолася зверху данізу з гучным трэскам, і аскепкі ўпалі неверагодна тонкім пластом, падобна вадаспаду, утворачы ідэальныя нахілы па абодва бакі рамы.
  
  
  Праз ледзь раскіданыя абломкі кружыўся Майстар сінанджу.
  
  
  Адхіснуўшыся, Мэры Меліса Мерсі адкінула з ілба сваю вогненную грыву і залезла пазногцямі з вачэй далоў у агонь яе фалікулаў.
  
  
  "Рыма, мы сыходзім", – уладна сказаў Чыун.
  
  
  "Я накшталт як у самым разгары сяго-таго тут, Чиун", - шматзначна сказаў Рыма.
  
  
  Чыун ўсадзіў пальцы ў пучок нерваў у падставы хрыбетніка Рыма, і ў Рыма раптам з'явілася прыкладна такая ж цікавасць да Мэры Мелісе Мерсі, як да чытання фінансавай старонкі "Уол-стрыт Джорнал".
  
  
  Твар Рыма скрывіўся ад гневу і замяшання. "Што адбываецца, Чыун?" патрабавальна спытаў ён. "Акрамя таго, што замінаеш майму грамадскаму жыццю?"
  
  
  "Няма за што", - сказаў Чыун, але яго халодны погляд быў прыкаваны да Мэры Мелісе Мерсі, якая сядзела, шырока расставіўшы ногі і падціснуўшы чырвоныя вусны, на сваім стале, яе вочы былі непранікальныя за пералівістымі зялёнымі акулярамі. Не кажучы ні слова, яна выслізнула з пакоя.
  
  
  Рыма павярнуўся да Майстра сінанджа.
  
  
  "Як, чорт вазьмі, ты наогул знайшоў мяне тут, чорт вазьмі?" ён зароў.
  
  
  Майстар Сінанджу паціснуў далікатнымі плячыма. "Гэта было няцяжка. Я проста рушыў услед за мухамі." Чіун ступіў да дзвярэй, расхінуў яе і сказаў: "Пара ісці".
  
  
  "З якога гэта часу?"
  
  
  "Атрутнікаў тут няма", - прызнаў Чыун.
  
  
  "О, вялікі сюрпрыз", - сказаў Рыма. "Калі гэта прыйшло па тэлеграфе?"
  
  
  "Мы пашукаем іх у іншым месцы", - сказаў Чыун, увальваючыся ў адчыненыя дзверы. "Пойдзем".
  
  
  "Не ў гэтым жыцці", - прабурчаў Рыма, пакорліва ідучы за ім.
  
  
  Кіраўнік 13
  
  
  
  
  Фавіа "Бастэр Тумбс" Брыясалі чакаў непрыемнасцяў. Ён чакаў непрыемнасцяў з таго часу, як вярнуўся ў Маленькую Італію і паступіў на службу да дона Пьетра Скубічы.
  
  
  Фавіа ненавідзеў гэта прызнаваць, але сям'я Скубічы была ўжо не той, што некалі. У вадзе была кроў. А кроў заўсёды выводзіла акул.
  
  
  Вядома, ён ніколі б не адважыўся выказаць свае страхі ўслых. Нават свайму даўняму сябру Гаэтана "Джоні Чызелсу" Ліслі.
  
  
  "Як ты думаеш, Фавіа, дон Пьетра, можа быць, пакінуў частку сваіх шарыкаў у бальніцы?" Нядаўна Гаэтана спытаў.
  
  
  "Я думаю, табе пара заткнуць свой гробаны рот, Джоні, вось што я думаю", - адказаў Фавіо Брыясалі. Але праўда была ў тым, што дон Пьетра, на якога ён працаваў, не быў донам Пьетра ранейшых дзён. Нават блізка.
  
  
  Некалькі гадоў таму, калі здавалася, што ўсё ляціць да д'ябла, і ён і астатнія члены сіндыката Скубічы ўступілі ў бой з каліфарнійскай сям'ёй Пубескио, Фавіо Брыясолі, як любы добра навучаны салдат мафіі, змагаўся бок аб бок са сваімі таварышамі-салдатамі.
  
  
  Але калі дон Пьетра запаў у кому пасля таго, як з'еў сапсаваны кавалак рыбы, а дон Фіяварантэ Пубескіа з Каліфорніі ўзначаліў сям'ю Скубушы, Фавіо Брыясолі, як і любы дробны злачынец, які ламае каленныя кубачкі за даляр, зразумеў, што прыйшоў час збегчы ў -небудзь бяспечнае месца, пакуль усё не ўляжацца.
  
  
  Яны не астывалі, пакуль Дон Ф'яварантэ не астыў, як у "выбітым з каляіны". І замест яго вярнуўся чалавек, якога лепшыя лекары на гары Сінай абвясцілі злоўленым у пастку ў "пастаянным вегетатыўным стане".
  
  
  Фавіа не быў упэўнены, як гэта адбылося. Дон П'етра, як толькі сабраў сваю старую каманду, адмовіўся ўдавацца ў падрабязнасці. Але ў адной няўхільнай праўдзе ён быў упэўнены.
  
  
  Дон П'етра Скубічы зноў быў галоўным.
  
  
  Але, падобна глыбокай ране, якая адмаўлялася гаіцца, розум дона Пьетра быў ужо не тым, чым калісьці. Гады атручанага сну нанеслі яму пашкоджанні, якіх не магло бачыць вока.
  
  
  Гісторыя з падонкам з Бостана па імі Тоні "Без нумароў" Толіні была першым доказам таго, што Фавіа Брыясалі ўбачыў гэта на ўласныя вочы. Фавіа Брыясалі дагэтуль уздрыгваў пры гэтым жудасным успаміне.
  
  
  Ён быў спускавым кручком. Ён размазаў мазгі No Numbers Таліні па ўсіх сценах ганаровага месца дона Пьетра ў задняй частцы будынка Асацыяцыі добраўпарадкавання раёна. Пасля гэтага дон дастаў адзін з тоўстых смажаных перцаў з запэцканага папяровага пакета, які ён заўсёды насіў з сабой, акунуў перац у мазгі No Numbers і з асалодай паднёс мяккую сырную масу да сваіх сухіх, ломкіх вуснаў.
  
  
  "Гэта было так, як быццам ён паспрабаваў дзяўбаны торт на дзяўбаным чаяванні", - сказаў Джоні Чыс, як толькі яны выйшлі на свежае паветра Мотт-стрыт.
  
  
  "Заткніся на хрэн, Джоні", - адказаў Фавіа Брыясолі. Ён быў заняты тым, што выплюхваў свой абед з лінгвіні з падліўкай з малюскаў у канаву перад будынкам Асацыяцыі добраўпарадкавання раёна.
  
  
  Былі і іншыя выпадкі, якія выклікалі вулічныя размовы - напрыклад, нядаўні інтарэс да звычаяў кітайцаў, якія ўрываюцца, - але ён быў донам Пьетра, таму гэтыя парушэнні прыстойнасцяў былі праігнараваныя.
  
  
  Ва ўзнагароду за іх вернасць дон Пьетра даверыў Фавіа і Гаэтана абараняць сваё далікатнае старое жыццё. І менавіта там яны знаходзіліся апошнія некалькі тыдняў. Унутры Асацыяцыі добраўпарадкавання раёна, седзячы на цвёрдых крэслах з прамымі спінкамі па абодва бакі ад уваходнай дзвярэй, рыхтаваліся да непрыемнасцяў, якія зараз былі непазбежныя, таму што занадта шмат ратоў шапталі, што дон Пьетра - слабы стары, у якога розуму не больш, чым у гарбузы.
  
  
  Гэтай ноччу было дастаткова цёпла, каб яны маглі пасядзець на вуліцы, але на тратуары яны сталі б мішэнямі для стралькоў і федэралаў з камерамі, якія праязджалі міма. І акрамя таго, ніхто не прыходзіў у Асацыяцыю добраўпарадкавання раёна, у каго не было там бізнэсу, і ніхто не падыходзіў да простых драўляных дзвярэй з фасадам, узмоцненым сталлю, не дрыжучы ад жаху пры думцы аб тым, што можа нарабіць малюсенькая старая абалонка чалавека і яго войска галаварэзаў, калі яны будуць незадаволеныя.
  
  
  У гэтую ноч Джоні Чызелз быў на мяжы. Адкінуўшыся на спінку драўлянага крэсла, ён працягваў разгойдваць яго ўзад-наперад ад сцяны ззаду сябе.
  
  
  Ён перастаў падскокваць дастаткова надоўга, каб спытаць: "Ты думаеш, на гэты раз з ім сапраўды нешта не так?"
  
  
  "Гэй, я не бачыў нічога дрэннага, так што заткніся", - адказаў Фавіа. "Ты хочаш, каб нас забілі?"
  
  
  Джоні Чызелс пакратаў дзяржальню 9-мм пісталета Glock у наплечной кабуры. Годам раней ён зняў гэтую зброю з аднаго калумбійскага баявіка і з таго часу беражліва захоўваў яго. Валоданне творам, які ніхто з яго сяброў не мог вымавіць па літарах, прымушала яго адчуваць сябе спрактыкаваным.
  
  
  "І спыні гуляць з гэтым замежным кавалкам лайна", - дадаў Фавіа. "У адзін цудоўны дзень гэта спрацуе, і ты атрымаеш па носе".
  
  
  "О, адчапіся, Фавіа", - паскардзіўся Джоні Чызелз.
  
  
  Фавіа Брыясалі зноў змрочна ўтаропіўся ў падлогу, а Гаэтана Ліслі толькі ўстаў, каб расцерці здранцвелыя ногі, калі ўваходныя дзверы ўзарваліся ўнутр мільёнам аскепкаў дрэва і металу, выносячы з сабой Джоні Чызелса. Гэтыя двое ператварыліся ў чырвоную абстрактную карціну на размаляванай тынкоўцы сцяны ззаду.
  
  
  "Выходзь, выходзь, дзе б ты ні быў!" - раздаўся голас з Мот-стрыт.
  
  
  Фавіа Брыясалі ўскочыў у імгненне вока. Яго крэсла з грукатам упаў на падлогу, калі ён моцна стукнуўся спіной аб сцяну злева ад дзвярэй, сціскаючы ў мясістай далоні свой цяжкі "Уайлдзі Ацалелы" 45-го калібра. Каля тузіны іншых здаравенных галаварэзаў у дрэнна сядзячых гарнітурах уваліліся ў маленькае фае з задніх пакояў, з УГД у руках і спінамі, якія пакідаюць сляды поту на шпалерах трыццацігадовай даўніны.
  
  
  "Што гэта, Фавіа?" - спытаў адзін з іх, гледзячы на астанкі Джоні Чызелса.
  
  
  "Заткніся!" Прашыпеў Фавіа.
  
  
  Яны чакалі ў цішыні, але болей нічога не адбылося.
  
  
  Папярэдне Фавіа Брыясалі высунуў руку з дзвярэй, выставіўшы зброю наперад. Ён выйшаў бы, страляючы, і, магчыма, усадзіў бы пару куль у таго, хто страляў у Джоні Чызелса. Але перш чым ён паспеў націснуць на спускавы кручок, пісталет вырвалі ў яго з рук, як вясновы дзьмухавец. Ён размытай плямай знік за ўваходнымі дзвярыма.
  
  
  "Што за хрэнь...?" - запатрабаваў адказу Фавіа. Кончыкі яго пальцаў паколвала. Ён нават не бачыў, хто ці што забрала ў яго пісталет.
  
  
  Праз імгненне вялікі пісталет выкаціўся назад у фае. Яго доўгі ствол быў завязаны акуратным вузлом зверху ўніз.
  
  
  "Гэта няправільна", - пажаліўся пявучы голас звонку. "Мы не павінны прычыняць шкоды нікому, хто жыве ў гэтым месцы, без указанняў Сміта". "З якога гэта часу ты стаў пацыфістам?" першы голас скардзіўся.
  
  
  Задаючыся пытаннем, ці прадпрымаюць ірландскія заходнікі якія-небудзь дзеянні - паколькі вельмі нямногія сіцылійцы насілі прозвішча Сміт, - Фавіа зрабіў знак двум сваім самым моцным мужчынам. Яны зразумелі сігнал і кінуліся да дзвярэй, размахваючы сваімі Uzis. Яны выскачылі на вуліцу, у той час як астатнія з трывогай прыслухоўваліся. Зброя выдала некалькі слабых рыганняў, а затым сціхла. Нейкім чынам ...
  
  
  Са зброяй у руцэ Фавіа накіраваўся да раскрытых уваходных дзвярэй, трымаючыся ў баку. Ён збіраўся аддаць загад наступнай хвалі ўвязацца ў бойку. Ён дайшоў да таго, што тыцнуў вялікім пальцам у бок дзвярэй, калі нешта, навобмацак вельмі падобнае на сталёвыя ціскі, прасунулася ўнутр і выцягнула яго, выставіўшы наперад вялікі палец, на тратуар.
  
  
  Праз імгненне ён адкаціўся ў калідор, яго пазваночнік скруціла тым жа вузлом, што і яго пісталет.
  
  
  Затым у дзвярах з'явіўся твар. Яно было даволі маладым, гадоў трыццаці ці каля таго. Чалавек, якому належаў гэты твар, адзін раз памахаў кучцы бандытаў звычайнай рукой, якая была прымацавана да яго перадплечча незвычайна тоўстым запясцем.
  
  
  "Пазычы кубак з боепрыпасамі?" весела спытаў ён.
  
  
  Адзін з гангстараў адкрыў агонь, сказаўшы: "Усё, што ў мяне ёсць, гэта гробаныя абоймы".
  
  
  Першы залп куль прабіў сцены вакол дзвярэй, прагрызаючы дрэва і выплёўваючы аскепкі тынкоўкі на пацёрты дыван, і, дарэчы, дадаў некалькі заломаў і без таго вузлаватаму хрыбетніку Фавіа Брыясолі.
  
  
  Чалавек з запясцямі, падобнымі на бейсбольныя біты, лёгка вывернуўся ад свінцовай буры.
  
  
  Цяпер ён быў у калідоры, насоўваючыся на ашаломленую групу.
  
  
  "Ну і справы, усё, што я хацеў, гэта кубачак. Мусіць, ім было больш за дваццаць", - сказаў ён.
  
  
  Цяпер ён быў занадта блізка для іх аўтаматаў. Яны рызыкавалі перастраляць адзін аднаго ў такой абмежаванай прасторы. Некалькі чалавек выцягнулі пісталеты. Бліжэйшая пара пацягнулася да яго голымі рукамі.
  
  
  Тыя, у каго былі працягнуты рукі, гублялі рукі. Чалавек з тоўстымі запясцямі проста збіраў іх, як паганкі. Нядаўна скалечаныя члены сям'і Скубічы ўпалі на падлогу, выючы і прыціскаючы да грудзей акрываўленыя абрубкі. На нагах засталося толькі чацвёра. Яны накіравалі свае пісталеты ў твар няпрошанаму госцю і адначасова націснулі на спускавыя гаплікі.
  
  
  Перш чым патроны пакінулі свае камеры, іх целы ўпалі на падлогу. Кулі прашылі навакольныя сцены.
  
  
  Але нічога болей. Бо намечаная мэта знікла з-за збліжэння куль, каб зноў з'явіцца ўбаку.
  
  
  Калі ўсё сціхла, Чиун увайшоў праз тое, што засталося ад уваходнай дзвярэй. Ён прабіраўся скрозь крывавую бойню, далікатна прыўздымаючы падол свайго серабрыстага кімано.
  
  
  "Вялікі дзякуй за ўсю дапамогу", - пажаліўся Рыма.
  
  
  "Я пазбавіўся ад таго, хто аддаваў загады", – чмыхнуў Чиун. Наском чаравіка ён паказаў на постаць нябожчыка Фавіа Брыясалі, падобную на завітушка.
  
  
  "І пакінуў мне яшчэ тузін".
  
  
  "Табе патрэбна практыка", – сказаў Чиун, аглядаючы фае прыжмуранымі міндалепадобнымі вачамі.
  
  
  Рыма запытальна паглядзеў на Майстра сінанджа. "З якога гэта часу?"
  
  
  "З таго часу, як твой локаць быў сагнуты".
  
  
  Рыма міргнуў. Ён ужо шмат гадоў не чуў гэтай канкрэтнай скаргі - адной з каханых Чыуном у ранейшыя часы.
  
  
  "У любым выпадку, што такога жудаснага ў сагнутым локці?" ён спытаў.
  
  
  "Маліся, каб ты ніколі не пазнаў", - змрочна сказаў Чыун.
  
  
  "Пойдзем пашукаем вялікі гуз", - сказаў Рыма, паціскаючы плячыма.
  
  
  "Я папярэджваю цябе, Рыма", - холадна сказаў Чыун. "Гэта няправільна. Імператар Сміт будзе вельмі незадаволены".
  
  
  "Тады чаму ты рушыў услед за мной?"
  
  
  Сухія, падобныя на паперу, вусны Чыуна сціснуліся. Ён нічога не сказаў. Яго пільны погляд асцярожна слізгануў унутр будынкі.
  
  
  Пакой быў ахутаны паўзмрокам. Рыма накіраваў свае пачуцці на далёкі канец і алькоў з чорнага арэха. Там быў толькі адзін чалавек. Дыханне рабілася павярхоўным і абцяжараным, з хрыпам у свабоднай гартані. Хто б там ні быў, ён павінен быў быць вельмі старым, хворым ці і тым і іншым разам.
  
  
  Рыма асцярожна са скрыпам адчыніў дзверы.
  
  
  "З якой ты сям'і?" - гукнуў нехта ў глыбіні прыцемненай нішы.
  
  
  Рыма зірнуў на Чыуна, які паціснуў плячыма. "Сінанджу!" - паклікаў ён.
  
  
  "Габрэям няма чаго рабіць на тэрыторыі Скубічы", - адказаў голас. Гэта быў балючы, хрыплы хрып.
  
  
  У нішы з чорнага арэха ў задняй частцы пакоя запалілася святло. Свяцільня быў банкірскай разнавіднасці, з зялёным абажурам і старамодным ланцужком, і асвятляў сцены, абтынкаваныя святымі сэпіяй. Высахлая рука адсунулася ад конусу святла колеру слановай косці і апусцілася на калені постаці, якая сядзела за знявечаным кулямі сталом арэхавага дрэва. Іншая рука рылася ў папяровым пакеце з тоўстымі плямамі. З прамасленага мяшка даносіўся густы пах смажанага перцу.
  
  
  "Чаго ты хочаш ад мяне?" Прахрыпеў дон П'етра Скубічы.
  
  
  "Адказы", - сказаў Рыма, ідучы да нішы.
  
  
  Дон Пьетра нядбайна ўзмахнуў свабоднай рукой. Іншая рука моцна трымала пакет з перцам. "Баюся, у мужчыны майго ўзросту пытанняў больш, чым адказаў", - сказаў ён. Яго вочы заставаліся апушчанымі, і ён, здавалася, быў захоплены відовішчам таракана, які поўзаў па яго пакрытай шрамамі стальніцы.
  
  
  "Гэта вельмі дрэнна", - сказаў Рыма. "Таму што ў мяне ёсць пытанні, на якія вы збіраецеся даць адказы. Пачынаючы з ферм Сэла Мандэла і Пулет".
  
  
  Чыун наблізіўся да Рыма, нібы абараняючы яго.
  
  
  "Рыма, не прычыняй яму шкоды", – прашыпеў Чиун.
  
  
  "Што?" Здзіўлена спытаў Рыма.
  
  
  "Твой сябар, ён мудры чалавек", - сказаў дон П'етра Скубічы. Ён запусціў іншую руку ў пакет і выцягнуў дзельку смажанага перцу. Як быццам у яе былі свае планы, першая рука працягвала корпацца на дне пакета. Дон П'етра акуратна паклаў перац на свой белы, як смаўж, мова і са знарочыстым спакоем пачаў яго перажоўваць. "Ты павінен быць такім, як ён - можа быць, ты пражывеш даўжэй".
  
  
  "Мой сябар гаворыць не за мяне", - сказаў Рыма. Ён абмінуў стол.
  
  
  "Ганьба", - сказаў дон Пьетра, ківаючы галавой. "Мне здаецца, ён вельмі разумны чалавек". Ён па-ранейшаму не паднімаў вачэй на Рыма.
  
  
  "Ты і твае шалапутныя дзеці стаялі за атручваннем качак на поўначы штата, на фермах Пулет, праўда?" - спытаў Рыма.
  
  
  "Рыма!" Сурова паклікаў Чыун. "Будзь асцярожны".
  
  
  "Качкі?" на твары старога з'явілася ўсмешка.
  
  
  Дон П'етра Скубічы падняў вочы. У мяккім святле, якое адкідала лямпа банкіра, яго вадзяніста-жоўтыя вочы, здавалася, плавалі ў моры слізі. Але было нешта яшчэ ў гэтых вачах.
  
  
  Рыма ўжо бачыў гэты погляд раней. Ён гадаў, дзе менавіта, калі рука высунулася з прамасленага пакета. Яно разрэзала паперу па ідэальнай вертыкальнай лініі і нацэлілася ў горла Рыма, нібы выкідны нож.
  
  
  На адпаліраваным да бляску цвіку адбіўся водбліск святла ад лямпы банкіра. Ён меў форму гільяціны. Рыма ўбачыў гэта. І гэта вярнулася да яго.
  
  
  Цела Рыма Уільяма спрацавала аўтаматычна. Ён ухіліўся ад рукі дона ў хуткім кроку ў бок, накіраваўшы яе ўніз колючым указальным пальцам так, што ён стукнуўся аб вечка стала.
  
  
  Далікатныя косці хруснулі пад сілай удару, але для дона Пьетра Скубічы гэта не мела асаблівага значэння. Іншая рука Рыма паднялася, як перфаратар, ператвараючы твар старога дона ў ружаватую кашыцу. Уся рэшткавы мазгавая актыўнасць спынілася, як быццам яе адключылі ад крыніцы харчавання.
  
  
  Стары паваліўся на падлогу, прыціснуўшыся шчакой да сумкі. Яна разляцелася па стальніцы слізістымі перцамі, падобнымі на якія ходзяць зялёных мышэй.
  
  
  Рыма павярнуўся да Чыуна, рукі якога схаваліся ў рукавах кімано.
  
  
  "Цяпер ты ведаеш ..." - нараспеў вымавіў Чиун, яго вочы былі змрочныя.
  
  
  "Мандэла таксама?" Выказаў здагадку Рыма. "Я маю рацыю?"
  
  
  Чыун адвёў вочы.
  
  
  "Чорт вазьмі, Чыун, чаму ты мне не сказаў?"
  
  
  "Я чакаў прыдатнага часу", – адказаў Чиун.
  
  
  "Калі гэта магло быць?" Крыкнуў Рыма. "Калі адзін з іх разрабіў мяне і выкарыстаў для абразання дрэва?"
  
  
  Пры гэтых словах суровы твар Майстра Сінанджу разгневаўся. Не кажучы ні слова, ён падышоў да таго месца, дзе на падлозе ляжала цела дона Пьетра Скубічы, і апусціўся на калені побач з ім. Адным са сваіх уласных заменчаных пазногцяў ён зрабіў глыбокую рану на горле мерцвяка. Сярод слабога булькатання крыві малюсенькі аранжавы згустак падняўся з адтуліны, каб быць паглынутым лямпай банкіра.
  
  
  Рыма са здзіўленнем назіраў за знікаючым дымам. "Што гэта было?" - спытаў ён.
  
  
  "Адзіны вядомы спосаб вызваліць дух ад яго хадзячай смерці. Выпусціўшы благое паветра, якое робіць іх такімі". Чыун падняўся на ногі. "Навучыўся дарагім коштам", - ціха дадаў ён.
  
  
  Рыма, не верачы сваім вачам, утаропіўся на труп на падлозе. Майстар Сінанджу павярнуўся тварам да свайго вучня.
  
  
  "Ці ёсць што-небудзь, што ты хацеў бы мне сказаць?" Пацікавіўся Чыун.
  
  
  "Так", - прамармытаў Рыма, ківаючы галавой. "Шкада, што я не купіў рыбу".
  
  
  "Ідыёт!" Прашыпеў Чіун, боўтаючыся і адплываючы прэч. "Круглавокі ідыёт! Тупы, як і ўсе табе падобныя!"
  
  
  "Гэй, гэта быў проста дзяўбаны жарт!" Сказаў Рыма, ідучы за ім.
  
  
  Цела дона Пьетра Скубічы тупа глядзела ім услед. Яно выдала апошняе булькатанне, хутчэй з горла, чым з рота, і яго канечнасці пачалі слабець і выцягвацца ў перадсмяротным стане.
  
  
  Кіраўнік 14
  
  
  
  
  "Чыун, пачакай!"
  
  
  Рыма заўважыў Майстры Сінанджу праз некалькі будынкаў ад Асацыяцыі добраўпарадкавання раёна. Не было чуваць гукаў надыходзячых паліцэйскіх машын, якія павінны былі быць адпраўленыя для расследавання стральбы. Што да суседзяў, яны здаваліся дзіўна незацікаўленымі. Як быццам у іх былі свае ўласныя ўяўленні аб тым, што ўяўляе сабой паляпшэнне мікрараёна.
  
  
  Паўсюль былі прыкметы таго, што праз некалькі кароткіх гадоў ад Маленькай Італіі застанецца толькі цьмяны ўспамін. Калі б Чайнатаўну дазволілі бескантрольна расці, ён працягваў бы пажыраць італьянскую частку Манхэтэна, як галодны звер, будынак за будынкам.
  
  
  Мот-стрыт уяўляла сабой дзіўнае спалучэнне этнічных пахаў. Пахі парнага малака і таматнай падліўкі супернічалі за перавагу з вострай соевай падліўкай.
  
  
  "Маленькі бацька. Тайм-аўт. Добра?"
  
  
  Майстар Сінанджу застыў на тратуары перад невялікай харчовай крамай. У вялікай шкляной вітрыне цяжкія трубачкі прашута ляніва круціліся спіралямі побач з палоскамі вяленай свініны. Уладальнік кітайскай крамы падмятаў тратуар старамодным саламяным мятлом. Яго вочы прыжмурыліся ў напышлівым пагардзе пры выглядзе незнаёмага карэйца, і ён пачаў падмятаць тратуар з падвоенай энергіяй.
  
  
  "Чаму ты не сказаў мне, хто за гэтым стаіць?" Злосна спытаў Рыма, падбягаючы да Чыўна ззаду. "Мы маглі б спыніць гэта да таго, як усё зайшло так далёка".
  
  
  "Ты што, аслеп?" Чыун закрычаў, паварочваючыся. "Гьёншы ўяўляюць для нас пагрозу зараз толькі з-за тваёй няўмеласці".
  
  
  "Кеншы?"
  
  
  "Гэта назва, якая п'е кроў выкарыстоўваюць для сабе падобных".
  
  
  "О, дык значыць, усе гэтыя кітайскія вампіры - мая віна, ці не так?" Спытаў Рыма. "Што, я забыўся зачыніць за сабой магільню?"
  
  
  "Я б не стаў выводзіць падобную перакручанасць за межы магчымага", – сказаў Чыун. “Асабліва ад чалавека такога відавочна непаўнавартаснага паходжання. Але мне зразумела, што, калі б ваш інсульт быў чыстым пятнаццаць гадоў таму, мы б не сутыкнуліся з гэтай пагрозай сёння. У вас заўсёды былі праблемы з тым, каб трымаць локаць прама”.
  
  
  "Ах-ха!" Крыкнуў Рыма. "Цяпер я ведаю, адкуль узяўся сагнуты локаць!"
  
  
  "Так. Гэта прыйшло ад цябе".
  
  
  "Кажу вам, мой локаць быў прамым!" Рыма прадэманстраваў хуткі ўзмах у паветры перад сабой. “Зіп, зіп. Удых і выдых. Я пагаліў дастаткова яго мозгу, каб Лідэр назаўжды застаўся ў коме”.
  
  
  Вочы Чыўна звузіліся. "Прадэманструй яшчэ раз", - загадаў ён.
  
  
  Рыма выцягнуў руку перад сабой, цэлячыся ў тую ж уяўную мэту. Ён адступіў назад з задаволеным выразам твару. "Вось!" - пераможна сказаў ён.
  
  
  "І гэта ідэнтычна тэхніцы, якую вы выкарыстоўвалі супраць Лідэра?" Падказаў Чыун. "Ідэальная забаўка", - сказаў Рыма, крыжуючы рукі на грудзях. "Я не мяняў гэты выпад ужо пятнаццаць гадоў".
  
  
  "Дзякуй багам, што мы не належылі на гэты пэўны ўдар супраць усіх ворагаў імператара Сміта", - коратка сказаў Чыун, - "інакш у нашы дзверы біліся б сапраўднае войска знішчаных ворагаў".
  
  
  Рыма апусціў рукі па швах. "Што гэта павінна азначаць?"
  
  
  "Выпад наперад", - скамандаваў Чыун. "Выканай яго".
  
  
  Рыма паслухмяна выцягнуў руку, напружана выцягнуўшы ўказальны палец.
  
  
  "Стаяць!" Загадаў Чыун. Рыма замёр на месцы. "Цяпер павярніся". Рука Рыма рэзка тузанулася назад да яго боку. "Ты прагінаешся ў адказ", - сказаў Чиун кіслым і роўным голасам. Ён здаваўся хутчэй расчараваным, чым сярдзітым.
  
  
  Захоплены знянацку, Рыма раўнуў: "Мая рука знаходзіцца прама на пачатковай лініі. Гэта сілавы ўдар. Аддача - усяго толькі мотап. Няма неабходнасці вытанчацца. Майстар Сінанджу непрыхільна прыжмурыўся. "Пры вяртанні можна сагнуць локаць", - настойваў Рыма. Ён зрабіў паўзу. Чиун ўтаропіўся на яго каменным поглядам: «Хіба не?» спытаў ён, садзьмуўшыся.
  
  
  “Вы павінны былі абезрухоміць Лідэра, каб перашкодзіць яму пакончыць з сабой, бо напісана, што толькі пасля смерці вампір па-сапраўднаму жывы. Ваша нядбайнасць толькі параніла яго. Мозг вылечыў сам сябе”.
  
  
  "Ты не можаш зваліць усё гэта на мяне!" Горача сказаў Рыма.
  
  
  "Гэта я нанёс няслушны ўдар Лідэру тады, у тым сухім горадзе дзесяцілітровых капелюшоў?" Суха сказаў Чыун. «Гэта я змясціў яго ў гэтую лякарню прагных шарлатанаў і даверыў яго клопат вар'яцкаму імператару Сміту? Так, Рыма, я падманваю. Але менавіта мяне, Чыуна Дзівака, варта вінаваціць у тым, што Сінанджу скончыць з намі. І я маю на ўвазе вось што , Рыма.Я зусім шчыры.Гэта мая віна, таму што менавіта я даверыў такое важнае заданне лянівай белай прыслугу. Цяпер Чыун з раскаяннем пакрочыў па вуліцы. магчымасці? Ты быў занадта неспрактыкаваны. Я мусіў гэта ведаць».
  
  
  "Я таксама прайшоў праз гэта не без некалькіх драпін!" Крыкнуў Рыма яму ўслед. "Гэты стары мяшок для валасоў там толькі што спрабаваў загарпуніць у мяне гарпун!" - пажаліўся ён.
  
  
  Чыун зрабіў паўзу. "Так", - сказаў ён задуменна. "Дзякуй табе і за гэта. Мне давядзецца растлумачыць яго смерць Сміту".
  
  
  "Што тут тлумачыць?" Запатрабаваў адказу Рыма. "Гэты хлопец быў кападзі тутці фруці ўсёй чортавай манхэтэнскай мафіі, і я яго прыбраў".
  
  
  "Ты забыўся? Менавіта Сміт арганізаваў яго прыход да ўлады. Хітры ход, таму што ён паставіў слабога, неэфектыўнага верхавода бандытаў на месца больш небяспечнага чалавека, які быў раней".
  
  
  "І што? Ён можа ўсталяваць яшчэ адзін стары мяшок для валасоў. Падумаеш. Іх гаць гаці."
  
  
  "У дадзены момант гэта найменшая з нашых клопатаў", – сказаў Чиун, цяжка ўздыхаючы. “Усяго гэтага можна было пазбегнуць. Калі б я не быў такім добрым і ўсёдаравальным настаўнікам, вы б не ўпалі ў сваю лянівую амерыканскую манеру зрэзаць куты”. Яго пергаментны твар пасуровеў. "Гэта не значыць, што гэта ўсё яшчэ не поўнасцю твая віна, таму што гэта так".
  
  
  Рыма паволі пакруціў галавой.
  
  
  Пачуўся рэзкі грукат, як быццам нешта ўпала, за якім рушыла нізкае рык ззаду іх.
  
  
  Дзелавіты крамнік-кітаец кінуў сваю мятлу на тратуар і насоўваўся на Рыма і Чыуна, яго правая рука размахвала і тузалася перад яго ўласным лютым тварам. Рыма ўбачыў, як яго пазногаць на гьёншы выпісвае смяротныя колы ў паветры.
  
  
  "Што гэта - Ноч жывой ежы на вынас?" ён усклікнуў.
  
  
  Чіун саслізнуў у бок, яго рукі былі вольныя, гатовы да нападу. "Лідэр па-свойму д'ябальскі, - папярэдзіў ён. "Ён расстаўляў пасткі для нас усюды, куды б мы ні адважыліся".
  
  
  "Так, і ён, мусіць, правёў апошняе дзесяцігоддзе, размножваючыся, як трус".
  
  
  Рыма і Чыун перамясціліся такім чынам, каб утрымаць крамніка ў памяншаецца прасторы паміж імі. Калі ён зразумеў, што патрапіў у пастку, ён адрэагаваў ліхаманкава, спачатку вырабіўшы ўдар па адным, затым разгарнуўшыся і вырабіўшы ўдар нажом па іншым. Рыма і Чиун лёгка ўхіляліся ад нападаў, але ніводны з іх не паспрабаваў спыніць чалавека. Яны былі сінанджу і разумелі, што хуткасць мерцвяка перад імі была роўная іх уласнай.
  
  
  Было ясна, што Чиун хацеў, каб Рыма расправіўся з гэтым чалавекам, але ў вачах кеншы было нешта такое. Такое ж мёртвае святло было ў вачах інспектара па фальшывых куранятах Сала Мандэла і дона П'етра Скубічы. Кітаец не кантраляваў свае дзеянні.
  
  
  "Чаму ты вагаешся?" - спытаў Чыун Рыма. Ён адступіў якраз у той момант, калі ўказальны палец крамніка прасвістаў міма яго твару, ледзь не закрануўшы шматок барады майстра Сінанджу.
  
  
  "Гэты хлопец не вінаваты, што ён такі", - сказаў Рыма. Ён пазбег удару, адскочыўшы ў бок. Крамнік разгарнуўся да Майстра сінанджа.
  
  
  "Цьфу!" Пагардліва сказаў Чыун. "Табе трэба папрактыкавацца ў барацьбе з гэтымі паразітамі. Калі ты хочаш быць міласэрным, спыні яго пакуты".
  
  
  "Як быццам у мяне ёсць выбар", - прамармытаў Рыма, накіроўваючыся да прадаўца з шалёнымі вачыма.
  
  
  З другога боку вуліцы данёсся шалёны голас. Ён быў высокім, меладычным, хоць і відавочна мужчынскім.
  
  
  "Майстар Сінанджу, ззаду цябе!" - клікала яно.
  
  
  Рыма адчуў надыходзячую небяспеку, як, ён быў упэўнены, і Чиун. Прысадзістая кітаянка гадоў пяцідзесяці тупала з уваходу ў краму, яе пазногаць на пальцы кеншы быў накіраваны на Чиуна, як смяротнае міні-дзіда.
  
  
  Жонка ўладальніка крамы, вырашыў Рыма. Ён агледзеўся ў пошуках аўтара папярэджання. Ён мімаходам убачыў постаць у чорным. Затым ён звярнуў сваю ўвагу на свайго ўласнага суперніка.
  
  
  Адрэагаваўшы, Чиун схапіў жанчыну-гьоншы за пухлае запясце і, здавалася, толькі злёгку тузануў. Ногі жанчыны адарваліся ад зямлі, і яна зрабіла адно абарачэнне па арбіце. Калі яна праходзіла міма яго, іншая рука Чыуна паднялася, і яе горла ўспоралася аб выцягнуты пазногаць.
  
  
  Цэнтрабежная сіла адкінула яе да ліхтарнага слупа, дзе яна павольна спаўзла на тратуар, яе рукі і ногі былі сагнуты пад вар'ятамі, немагчымымі кутамі.
  
  
  Любому назіральніку падалося б, што пара проста выканала даволі яркае танцавальнае па, пасля чаго жанчына прысела, каб перавесці дыханне.
  
  
  Аранжавы туман працякаў з яе адкрытага горла.
  
  
  "Цяпер ты вольны", - незласліва сказаў Майстар Сінанджу пераламанаму трупу.
  
  
  Задаволены Чиун адвярнуўся. Яго маршчыністы твар разгладзілася ад шоку.
  
  
  Бо не было ніякіх прыкмет яго вучня.
  
  
  "Рыма!" Жаласна паклікаў Чыун. "Мой сын!"
  
  
  І далёка ў глыбіні сваёй свядомасці ён успомніў словы свайго старажытнага ворага.
  
  
  Словы былі: "Падзяляй і пануй".
  
  
  Рыма выкарыстаў свае тоўстыя запясці, каб блакаваць які ўтыкаецца цвік свайго суперніка. Але гьёншы быў упарты. Пры першым парыраванні ён зламаў костка запясці аб запясце Рыма. Ён паспрабаваў зноў. Зламалася яшчэ адна косць.
  
  
  Рука звісала з пераламанага запясця, як паніклы сланечнік. Плоскі твар мужчыны таксама панік.
  
  
  Зрынуты крамнік-кітаец нырнуў у сваю краму. Не вагаючыся, Рыма пайшоў за ім.
  
  
  Ён знайшоў мужчыну, які спрабуе прабіцца скрозь тоўстыя дзверы бяспекі з трайным замкам у задняй каморы.
  
  
  "Прабач, прыяцель", - сказаў Рыма, разгортваючы мужчыну за плячо. Ён паласнуў па неабароненым горле, але яго пазногці, хоць і здольныя рэзаць шкло, былі недастаткова доўгімі, каб праткнуць згодлівую плоць, і Рыма быў вымушаны выкарыстоўваць брытву для разразання жоўтага горла мужчыны. Ён адчуваў сябе ўпірам - майстрам Сінанджу было забаронена выкарыстоўваць зброю.
  
  
  Рыма пачакаў, пакуль цела выпусціць клуб аранжавага дыму, перш чым пайсці.
  
  
  Калі праз імгненне ён выйшаў на сонечнае святло, вакол жонкі ўладальніка крамы ўжо пачаў збірацца натоўп. Не звяртаючы ўвагі на мітусні, ён агледзеў Мотт-стрыт.
  
  
  Было зманліва ціха. Людзі ўваходзілі і выходзілі з пад'ездаў. Гулі клаксоны. Крычалі дзеці.
  
  
  Адзінокая патрульная машына прыбыла для расследавання беспарадкаў у Асацыяцыі добраўпарадкавання раёна.
  
  
  Але Чыўна нідзе не было відаць.
  
  
  Сэрца Рыма падскочыла ад страху.
  
  
  Аднекуль яму здалося, што ён улавіў шэпт на ветры. Шэпт, здавалася, быў у пісклявым тоне Чыуна.
  
  
  І словы, якія, здавалася, шаптаў вецер, былі: "Падзяляй і пануй".
  
  
  Кіраўнік 15
  
  
  
  
  Старыя дзверы павольна і знарок жаласна рыпнулі, калі яе адчынілі, згнілае дрэва вакол завес пагражала ў любы момант перакуліць зламаную драўляную пліту назад у затхлы калідор.
  
  
  Адзіная голая лямпачка ўключылася, асвятліўшы захламленую жылую зону.
  
  
  Умяшаўся Чыун.
  
  
  Ён стаяў у доўгім, затхлым пакоі, застаўленым кніжнымі паліцамі, працоўнымі сталамі і вітрынамі. Уздоўж сцен былі развешаны сімвалы інь-ян, зламаныя круглыя люстэркі, патрапаныя бамбукавыя парасоны, іржавыя мячы, зробленыя з чаканых кітайскіх манет, і васемнаццаць відаў легендарнай зброі Кітая, уключаючы эзатэрычныя мячы, дзіды, саі і нунчакі.
  
  
  "Я павінен папрасіць прабачэння, бо я не чакаў прывесці Майстра Сінанджу дадому са мной", - сказала істота, за якой Майстар Сінанджу прыйшоў у гэтае месца. На ім была простая чорная туніка, чорныя штаны з капока і чорныя кітайскія тэпцікі.
  
  
  Мужчына быў худы, з квадратным тварам, круглым падбародкам, плоскім носам і бурштынавымі, міндалепадобнымі вачыма-пацеркамі. Яго валасы былі колеры і кансістэнцыі пшаніцы, але самай характэрнай рысай у ім былі бровы.
  
  
  У яго была толькі адна. Яна цягнулася цераз яго лоб і спадала па абодва бакі твару амаль да зморшчаных шчок, як апраўленне са шчаціністых валасоў.
  
  
  Чыун асцярожна прабраўся да цэнтра пацёртага дывана ў гасцінай і замёр у каменным маўчанні.
  
  
  Дзверы са скрыпам зачыніліся за ім, перакрыўшы гукі рэзкай спрэчкі ў суседняй кватэры.
  
  
  "Табе не трэба дзякаваць мне за тое, што я папярэдзіў цябе аб жанчыне-гьёншы", - нараспеў вымавіла істота.
  
  
  Твар Чыуна заставалася абыякавым. "А я не буду", - рашуча адказаў ён.
  
  
  Цяжкая паўза павісла, як туман, у вільготным паветры пакоя.
  
  
  "Значыць, ты ведаеш пра мяне?"
  
  
  Чіун злёгку павярнуў галаву. "Ты даос з адным брывом", – адказаў Чыун. “Кітайскі бальзаміроўшчык. Ты знаёмы з звычкамі мёртвых – жывых ці іншых”.
  
  
  Даос з адным брывом па-майстэрску пакланіўся.
  
  
  "Мяне клічуць Вунь Сік Лун", - прамармытаў ён. "Як і ў цябе, у мяне ёсць абавязацельствы перад продкамі. Як і вы, я закляты вораг гьёншы, якія лічыліся вымерлымі".
  
  
  Чыун адказаў на паклон завучаным кіўком сваёй састарэлай галавы. "Ты раскажаш мне тое, што мне трэба ведаць, каб я мог перамагчы паразітаў, вядомых як Лідэр", - холадна сказаў ён.
  
  
  Адзіная брыво здзіўлена папаўзла ўгору.
  
  
  "Вы, мабыць, бачылі яго недзе тут!" Настойліва гаварыў Рыма.
  
  
  "Прыкладна такога росту? У серабрыстым кімано? Не? Чорт!"
  
  
  Кітаянка ўцякла, пакінуўшы Рыма блукаць па закутках Чайнатауна. Ён паняцця не меў, куды падзеўся Чіун. Ён знік.
  
  
  Гэта было б у духу Чыуна - зрабіць нешта падобнае, проста каб падаць Рыма ўрок. Паколькі кітайскія вампіры выскокваюць з кожнага дзвярнога праёму, Чиун вырашае разыграць уяўленне аб знікненні.
  
  
  "Лепш бы гэта быў трук", - прамармытаў Рыма сабе пад нос. "Калі ласка, няхай гэта будзе трук, закліканы падаць мне ўрок", - прашаптаў ён.
  
  
  З дрыготкай Рыма раптам падумаў аб аранжавых струменьчыках дыму, якія вырываліся з горла беднай кітайскай пары ззаду яго. Гэта не было ўрокам. Чыун сышоў. І Рыма зноў адчуў тое самае пачуццё холаду. Тое самае, якое нагадала яму, што Чыуну зараз сто гадоў і ён не зусім такі, як раней, з таго часу, як яго ўваскрэсілі з мёртвых.
  
  
  Рыма перайшоў на супрацьлеглы бок Мотт-стрыт. Пакуль ён бег, яго клікалі галасы, але іх заглушаў шум, які даносіўся з боку Асацыяцыі добраўпарадкавання раёна. Якая прыбыла першай патрульная машына, павінна быць, убачыла целы ў фае і выклікала падмацаванне. Таксама былі дзве машыны хуткай дапамогі, прыпаркаваныя за шэрагамі паліцэйскіх машын.
  
  
  Раптам Рыма сёе-тое ўспомніў. Голас. Майстар Сінанджу, ззаду цябе! ён крычаў.
  
  
  Ён мімаходам убачыў мужчыну. Кітаец, апрануты ва ўсё чорнае, як служка пахавальнага бюро з якога-небудзь старога вестэрна. Ён быў высокім, але Рыма не разглядзеў яго асобы. Не тое, каб гэта дапамагло. Нягледзячы на доўгія гады зносін з Майстрам Сінанджу, Рыма па-ранейшаму лічыў, што ўсе жыхары Усходу выглядаюць практычна аднолькава.
  
  
  Пышна, падумаў ён: Прабачце, вы не бачылі пажылога ўсходняга джэнтльмена ў кімано, ростам каля пяці футаў, у кампаніі азіята ледзь маладзей, апранутага ва ўсё чорнае?
  
  
  Як яны выглядалі? Як жыхары Усходу. Што яшчэ?
  
  
  Ён адчуваў сябе недарэчна, думаючы пра гэта. Але гэта была ягоная адзіная зачэпка.
  
  
  Першым чалавекам, якога ён спытаў, была італьянка сярэдніх гадоў, якая сядзела ў шэзлонгу каля крамы на рагу.
  
  
  "Так, я іх бачыла", - сказала яна нядбайна, як быццам гэтая пара была парай банкіраў, якія выйшлі прагуляцца падчас абедзеннага перапынку.
  
  
  "Ты зрабіў?"
  
  
  "Ты ж сказаў, што адзін з іх быў карэйцам, праўда?"
  
  
  "Як ты вызначаеш розніцу?" Рыма хацеў ведаць.
  
  
  Жанчына паціснула плячыма. "Гэтак жа, як я адрозніваю сіцылійца ад неапалітанца. У любым выпадку, яны адправіліся на ўсход па канале. Скажы, што ты робіш? Адпусці маю руку!"
  
  
  Рыма адпусціў яе руку. "Проста правяраю твае пазногці", - сказаў ён. Ён кінуўся ўніз па вуліцы.
  
  
  “Мае продкі добра ведаюць пра гьёншу, пра Майстар, бо, хоць Сінанджу сутыкаўся з імі ўсяго некалькі разоў за сваю слаўную гісторыю, мы сутыкаліся з імі шмат-шмат разоў. Для нас вялікі гонар ахвяраваць нашымі жыццямі, каб спыніць гэтую чуму”.
  
  
  "Не кажы мне аб кітайскай гонару, даос", - выплюнуў Чиун. "У мяне з вушэй цячэ кроў".
  
  
  Адзінае брыво змардаванага бальзаміроўшчыка нахмурылася ў цэнтры, як чорная вусень, якая скурчылася на лісце. Ён схіліў галаву ў неафіцыйным паклоне. "Я ў замяшанні, вялікі Майстар. Хіба ты не прыйшоў да мяне за маімі ведамі аб гьоншы?"
  
  
  "Я прыйшоў за адзіным адказам, кітаец", – адказаў Чыун. "І за гэта я магу прабачыць дзёрзкасць твайго апошняга выказвання. Калі гэта той адказ, які я шукаю. У адваротным выпадку..." Ён дазволіў пагрозе павіснуць паміж імі.
  
  
  Даос здаваўся шчыра напалоханым. Добра, падумаў Чыун. Я прыцягнуў увагу выродлівай істоты.
  
  
  Даос прачысціў горла. "Ты б перамог Лідэра?" спытаў ён, і яго тон ясна даваў зразумець, што пытанне было залішнім. Чиун проста стаяў моўчкі.
  
  
  Падобна нервовай жывёле, даос пачаў аглядаць пакой. Ён пераступіў праз некалькі раскіданых кніг і газет з кітайскімі пячаткамі і падышоў да адзіных дзвярэй у куце гасцінай. Яна была схавана за патрапаным мяккім крэслам. Дзверы некалі былі пафарбаваны ў зялёны колер, але фарба даўно аблупілася, агаліўшы прывідны пласт яе першапачатковага лаку.
  
  
  "Увайдзі ў маё асабістае свяцілішча", - загадаў ён.
  
  
  Даос штурхнуў дзверы. Пакой за ёй быў пагружаны ў глыбокія цені. Агні сотні белых цырыманіяльных свечак танчылі па яе сценах.
  
  
  "Я раскажу табе ўсё, што ведаю, майстар сінандж", - сказаў ён, прапускаючы Чыуна ўнутр.
  
  
  "Тады, магчыма, я захаваю табе жыццё, даос з адным брывом", - адказаў Чиун, праходзячы ўнутр.
  
  
  У мігатлівым святле свечкі, незаўважаны Чыўном, водбліск святла заскакаў на ртутна-серабрыстым водбліску ўказальнага пазногця даоса.
  
  
  На Канал-стрыт Рыма знайшоў яшчэ траіх, якія заўважылі шлях, пройдзены парай азіятаў. Усе паказвалі адзін і той жа агульны напрамак. Калі яны паказалі, Рыма агледзеў іх пазногці на прадмет характэрнай формы гільяціны, але ні ў кога з іншых мінакоў не было слядоў гьёншы.
  
  
  Рыма чапляўся да прадаўца смажаных арахісаў, калі ў натоўпе пешаходаў паказаўся паліцэйскі. На імгненне паліцыянт здаваўся здзіўленым, але затым ён выцягнуў свой рэвальвер і старанна прыцэліўся ў Рыма. "Трымай яго прама там", - нервова загадаў ён.
  
  
  "Няма часу", - рассеяна сказаў Рыма. Чіун павінен быць недзе паблізу. Але быў тузін магчымых дзвярэй. "Вы іх бачылі?" - настойліва спытаў ён прадаўца. "Кітаец і карэец, разам?"
  
  
  "Табе лепш знайсці час, прыяцель", - папярэдзіў паліцыянт, яго голас стаў пагрозлівым. "Хлопца, які падыходзіць пад тваё апісанне, бачылі там, дзе тусуюцца Скубісі, адразу пасля масавага забойства".
  
  
  "Давай, - падштурхнуў Рыма мужчыну ў фартуху, - у мяне няма часу на ўвесь дзень". Ён працягваў ігнараваць паліцыянта, які выступіў наперад з узрослай ваяўнічасцю.
  
  
  Прадавец няўпэўнена праглынуў. Ён перавёў погляд з Рыма на паліцыянта, затым зноў на Рыма. Ён слаба паціснуў плячыма. "Прабачце", - прамармытаў ён. "Я не адрозніваюся ад карэйцаў. Я ўсё яшчэ абвыкаю да ўсіх гэтых кітайцаў".
  
  
  Коп зняў кайданкі і рушыў на Рыма. "Ты ідзеш са мной".
  
  
  "Прабач, прыяцель", - сказаў Рыма, паварочваючыся. "Ты стаў адцягваючым фактарам".
  
  
  Рукі Рыма ўзняліся, адкідваючы кайданкі і выхопліваючы зброю з працягнутай рукі спалоханага паліцэйскага. Адначасова Рыма нанёс удар у кропку ціску збоку ад мускулістага горла мужчыны.
  
  
  Пісталет маладога паліцыянта са звонам упаў на тратуар, калі ён сам саслізнуў на тратуар. Рыма прыхінуў які страціў прытомнасць мужчыну да боку прыпаркаванай машыны. Ён зноў засяродзіў сваю ўвагу на прадаўцы.
  
  
  "Азіят у кімано. Азіят у чорным. У які бок?"
  
  
  "Э-э, тамака", - сказаў прадавец, паказваючы дрыготкай рукой. "Яны накіроўваліся да таго будынка".
  
  
  Ён паказаў на цагляную жылую хату з нечым накшталт крамы з чорнымі фіранкамі на другім паверсе. Шыльда над шклом абвяшчала: ВОН СІК, БАЛЬЗАМАВАННЕ ЛЁГКІХ.
  
  
  "Дзякуй!" Крыкнуў Рыма яму ўслед. "І пачысці пазногці!"
  
  
  Увайшоўшы ў меншы пакой, даос запаліў яшчэ адну з мноства тоўстых свечак, яго правая рука была схавана ад старонніх вачэй у доўгіх рукавах яго паўночна-чорнай тунікі.
  
  
  "Для цябе, майстар сінанджа", - сказаў ён. Яго паклон на гэты раз быў больш афіцыйны.
  
  
  Чіун адказаў на паклон ледзь прыкметным кіўком галавы.
  
  
  Даос цяпер стаяў ля аднаго канца нізкага драўлянага стала, які стаяў у цэнтры пакоя. Полымя некалькіх тузінаў свечак танцавала ў лянівых паветраных патоках пакоя, дзе паміж свечкамі была акуратна ўстаноўлена чара з чорнай крывёй. На падлозе вакол табарэта было раскладзена некалькі пацёртых падушак.
  
  
  Даос паклікаў Чыуна далучыцца да яго.
  
  
  Майстар Сінанджу неахвотна падабраў спадніцы і схіліў калені перад табарэтам. Толькі тады сам даос упаў на калені.
  
  
  Яны глядзелі адзін на аднаго праз табарэт, дымныя цені скажалі іх змрочныя рысы.
  
  
  "Ты чуў у сваіх вандраваннях, аб мудры Майстар сінанджу, аб заразе на гэтай зямлі, вядомай як СНІД?"
  
  
  Чыун проста кіўнуў. Бальзаміроўшчык працягваў:
  
  
  "Былі некаторыя, хто абвінавачваў гьёншы ў распаўсюджванні гэтага віруса, але вядома, што ў сваёй цяперашняй форме ён дзівіць занадта нямногіх. Магчыма, праз гады гэта разрасцецца да эпідэміі, але ў Лідэра больш няма гадоў. Лідэр гьёншы прагне Канчатковай Смерці і не пагодзіцца на меншае ".
  
  
  "Я ведаю аб іх метадах", – нацягнута адказаў Чиун.
  
  
  "Але не многім вядома, што вампірызм, які паражае паслугачоў Лідэра, з'яўляецца вірусам, вельмі падобным на гэты СНІД. Ён перадаецца ад аднаго носьбіта гьоншы да іншага з дапамогай іх уласнай крыві, якая прасочваецца з-пад пазногцяў. У іх крывацёку застаецца дастаткова яду, каб ён мог назаўжды заразіць ахвяр. Менавіта такім чынам яны вярбуюць нявінных для выканання сваіх загадаў. І ёсць толькі адзін надзейны метад ачышчэння арганізма ад яду гьоншы: вызваленне ад дрэннага паветра”.
  
  
  "Аранжавы дым", - сказаў Чыун, ківаючы. Ён глядзеў на далёкую кропку ў сваім мінулым.
  
  
  Даос таксама кіўнуў. "Твае думкі аб ...?"
  
  
  Чыун ускінуў галаву. "Мае думкі належаць толькі мне, даос", - сказаў ён з пагардай. Яго вочы ператварыліся ў сярдзітыя шчылінкі.
  
  
  "Я не хацеў праявіць непавагу..." - хутка сказаў кітаец.
  
  
  "Я б ведаў, як спыніць Лідэра", - запатрабаваў Чыун. З яго было дастаткова гэтага нахабнага бальзаміроўшчыка. "Гавары, кітаец, ці я вырву язык тваёй гадзюкі з тваёй галавы і выпорю ім тваё вартае жалю цела".
  
  
  Даос з адным брывом нервова падскочыў. Чіун быў употай задаволены. Магчыма, гэтае гаваркое стварэнне нарэшце спыніць свае блуканні і пяройдзе да справы.
  
  
  Страх на твары даоса змяшаўся з рашучасцю. Ён нахіліўся да Чыуна праз маленькі столік, імкнучыся не паказваць сваю правую руку.
  
  
  "Падыдзі бліжэй, майстар сінандж", - паклікаў ён. "Каб я мог прашаптаць табе сакрэт таго, як назаўжды выкараніць бізун гьёншы. . . ."
  
  
  Будынак уяўляў сабой сяміпавярховы напаўразбураны цагляны будынак стогадовай даўніны. Унутры Рыма апынуўся ў вузкім калідоры, складзеным з бетоннай цэглы. Яны былі пафарбаваны ў нясмачны чорны колер, а па-над гэтым быў намаляваны доўгі, які выгінаецца ало-нефрытавы цмок, які вёў уверх па нахільнай лесвіцы.
  
  
  Хуткага спосабу абшукаць будынак не існавала. Рыма ўзбег па рыпучай, прагнілай лесвіцы ў калідор другога паверха і пачаў адчыняць дзверы, зачыненыя і незачыненыя.
  
  
  Цікаўныя кітайскія асобы высунуліся ў калідор. Тыя, чые дзверы былі ўзламаныя, у страху адскочылі. Ні адна з іх не належала таямнічаму кітайцу ў чорным.
  
  
  "Прабачце, памыліліся нумарам", - сказаў Рыма ў якасці прабачэнні. Ён пакінуў збянтэжаных жыхароў у холе другога паверха і праз тры прыступкі падняўся па лесвіцы на трэці паверх.
  
  
  Ён зноў пачаў расшчапляць валасам. На яго твары адбілася вялікая турбота. Кітайскія вампіры былі небяспечныя. І Майстар Сінанджу, хоць і цудоўнай выявай ачуняў ад свайго выпрабавання, усё яшчэ не быў тым Чіуном, якім быў раней, - калі ён калі-небудзь стане такім зноў.
  
  
  І Рыма ведаў, што нават кітайскаму вампіру можа павезці.
  
  
  Калі верыць аповядам Чыуна, яны знішчылі сінанджу ў даўнія часы.
  
  
  Чіун, Кіруючы майстар сінанджа, думаў пра многае. Не апошнім з якіх была ганьба звароту за дапамогай да простага кітайца. Але да таго часу, пакуль Рыма ніколі не даведаецца пра гэта, гэта застанецца паміж Чыуном і яго продкамі.
  
  
  Ён спадзяваўся вярнуцца на вуліцу да таго, як Рыма зможа знайсці яго. Хлопчыку пойдзе на карысць неспакой. З турботы нараджаецца ўдзячнасць.
  
  
  "Відавочна, што Лідэр мае намер, каб Канчатковая Смерць ахапіла Амерыку", - казаў даос.
  
  
  Чыун кіўнуў. "Ён спрабаваў атруціць амерыканскую жывёлу шмат гадоў таму, калі гэтая зямля аб'ядалася ялавічынай".
  
  
  "І ў гэты крыху больш за асвечанае стагоддзе ён абрынуў сваю брыдоту на птушку", - дадаў даос.
  
  
  "Ты ведаеш аб атручаных качках?" Здзіўлена спытаў Чыун.
  
  
  "Не качкі. Кураня. Слых дайшоў да Чайнатаўна. Загінуўшых шмат. Я чакаў чагосьці ў гэтым родзе. Столькі гадоў... нічога. А затым выбліск гьёншызму больш за дзесяць гадоў таму ў Х'юстане. Многія кітайцы заклікаюць сям'ю Вунь паклапаціцца аб тым, каб іх продкі спачывалі спакойна і без руху. Было выпушчана шмат добрай крыві і дрэннага паветра. Затым зноў цішыня. Да гэтага часу. Кеншы знаходзяцца за мяжой, у Чайнатаўне і ў іншых месцах. І ў іншых месцах людзі паміраюць, ядучы мяса куранят ".
  
  
  Чиун нахмурыўся, разумеючы, што Канчатковай смерці можна дабіцца толькі з дапамогай велізарнай колькасці людзей. Кураня можа дасягнуць гэтага, але не качка.
  
  
  Так, Лідэр хацеў Канчатковай смерці, прагнуў яе так, як ніколі раней, але зараз ён жадаў чагосьці яшчэ большага. Разбурэнні Сінанджу.
  
  
  Верхавод ведаў асаблівыя дыетычныя патрабаванні майстра сінанджа. Не магло быць ніякай іншай прычыны паліваць качак адным з яго агідных ядаў гьёншы. Амерыканцы, думаючы, што яны сілкуюцца больш здаровай ежай, спажывалі больш курыцы, а не качкі.
  
  
  "Качка прызначалася для таго, каб вывесці сінанджу на чыстую ваду", – прамармытаў Чыун услых. "Мяркулася, што Сінанджу дастанецца Курынаму каралю. Першая пастка была там. Другая ў Тры-Джы. Трэцяя ў цытадэлі рымлян, Скубічы".
  
  
  "Сінанджу не вось так лёгка перамагчы", - сказаў даос ліслівай тонам.
  
  
  Майстар Сінанджу адмахнуўся ад ліслівасці. Чыун абароніць Рыма, але зараз, калі яго вучань ведае аб пагрозе з боку гьоншы, яго можна ненадоўга пакінуць у спакоі. У той час як Чиун раіўся з легендарным забойцам вампіраў.
  
  
  "Гавары, бальзаміроўшчык. Як я магу нанесці ўдар па гэтых паразітах, не падвяргаючы рызыцы свой уласны дом?"
  
  
  Даос нахіліўся бліжэй. Яго адзіная брыво ўзнялася вышэй на бледна-бурштынавым ілбе. Свечкі, якія былі расстаўлены па зацемненым пакоі, адкідалі мудрагелістыя цені на яго доўгі, жалобны твар.
  
  
  Чыун нахіліўся бліжэй.
  
  
  Вусны даоса падціснулі, калі ён падрыхтаваўся падзяліцца сакрэтам фатальнай слабасці Лідэра з Майстрам Сінанджу.
  
  
  Майстар Сінанджу паглядзеў у водбліскі свечак, якія мігцяць у глыбіні бурштынавых вачэй даоса.
  
  
  Вочы!
  
  
  Але рука ўжо была паднята. Над сталом. Праз прастору паміж імі, як гадзюка.
  
  
  Чіун адчуў дотык да свайго горла. Вельмі лёгкае. Болі не было.
  
  
  Занадта позна... Майстар Сінанджу занадта позна распазнаў гэтыя вочы.
  
  
  Чорнае воблака апусцілася на пакой, калі даос адкінуўся назад, вочы гарэлі дзікім святлом. Затым воблака апусцілася і на даоса, схаваўшы яго з-пад увагі. Воблака было паўсюль у пакоі, але яго не было ў пакоі. Гэта было ў прытомнасці Чыуна, і яго розум прымаў цемру як доўгачаканы саван - і гэты саван нейкім чынам супакойваў.
  
  
  І затым чарноцце было паўсюль, калі апошні агеньчык прытомнасці замігцеў і памёр.
  
  
  Майстар Сінанджу паваліўся на падлогу.
  
  
  На пятым паверсе мужчына і жанчына спрачаліся, цягнуліся з-за чагосьці. З таго, што Рыма разумеў па-кітайску, ён заключыў, што гэта было звязана з цікавасцю мужа да вельмі маладой супрацоўніцы на яго прадпрыемстве. Жанчына напераменку плакала і вішчала, муж крычаў і прасіў прабачэння. Шкляны посуд разбіўся ў знак прыпынку.
  
  
  Бойка, відаць, працягвалася нейкі час, таму што суседзі з пятага паверха не спяшаліся рэагаваць на настойлівы стук Рыма. Калі яны ўсё ж выглянулі, Рыма не ўбачыў сярод іх кітайца ў чорным.
  
  
  Былі адны дзверы, якія не адчыніліся. Рыма навастрыў вуха і прыслухаўся. Унутры нехта быў. Мужчына. Дзіўна дыхае.
  
  
  Але ён быў адзін.
  
  
  Рыма збіраўся ўзбегчы на наступны лесвічны пралёт, калі пачуў гэта. Гук быў больш неглыбокім, чым звычайна, але ўдыханне паветра было беспамылковым.
  
  
  "Чыун!"
  
  
  Рыма раскалоў старажытныя дзверы напалам адным ударам зверху ўніз і ўварваўся ў кватэру за ёй.
  
  
  Яго ўстрывожанаму погляду паўстала гасцёўня, заваленая хламам. Рыма не марнаваў часу дарма. Дыханне даносілася з далёкай часткі кватэры.
  
  
  Яшчэ адна дзверы. Гэтую ён сарваў з завес, як быццам гэта была вільготная папера. Фрагменты дзвярэй пранесліся ў паветры, як шрапнэль, утыкаючыся ў сцены па абодва бакі ўнутранага пакоя.
  
  
  Рыма ўбачыў цела на падлозе. Яно ляжала да яго спіной і было згорнута ў позе эмбрыёна, але Рыма пазнаў смарагдавага дракона, вытканага на спіне серабрыстага кімано.
  
  
  "Чыун!" ён выдыхнуў.
  
  
  Тонкая постаць з вуліцы схілілася над Чыунам. Той, хто папярэдзіў іх аб жанчыне-гьёншы.
  
  
  Ён паглядзеў на Рыма, яго вочы былі вачыма самага гідкага дэмана з пекла.
  
  
  "Той, да каго ты звяртаешся за кіраўніцтвам, больш не дапаможа табе, гвейла", - засмяяўся ён. "Надышоў час Канчатковай смерці".
  
  
  Да горла падступіла жоўць, Рыма кінуўся на даоса. Рукі ўзняліся ў раз'юшаным размыцці. Рукі малацілі з пнеўматычнай дакладнасцю. За лічаныя секунды кітаец ператварыўся ў дрыготкі конус жэле, загорнуты ва ўласны чорны саван.
  
  
  Калі цела замерла, Рыма правёў пазногцем даоса-гьёншы па тым, што раней было яго шыяй. У мігаценні свечак паднялася аблачына аранжавага дыму і знікла.
  
  
  Ён апусціўся на калені побач з Майстрам Сінанджу, беражліва трымаючы далікатную галоўку ў сябе на каленях, і сказаў: "Толькі не зноў, Татачка! Клянуся, я больш цябе не страчу!"
  
  
  Слёзы выступілі з куткоў яго поўных болю вачэй, калі ён падняў сваю далікатную ношу і панёс яе з заваленай цацанкі кватэры ўніз, на вуліцу.
  
  
  Ніхто не спрабаваў спыніць яго. Усе яны бачылі выраз яго твару.
  
  
  Кіраўнік 16
  
  
  
  
  Гэта было недаравальнае парушэнне бяспекі, але Рыма прыгразіў разабраць Фолкрофт па цаглінках, калі Гаральд Сміт не выканае яго патрабаванне аб неадкладнай медыцынскай дапамозе.
  
  
  Аварыйна-выратавальны верталёт берагавой аховы прызямліўся на самы шырокі і плоскі дах у Чайнатаўне, дзе стаяў Рыма, трымаючы на руках Майстра сінанджу.
  
  
  Менш чым праз трыццаць хвілін ён прызямліўся на нахільнай лужку санаторыя Фолкрофт, недалёка ад старых докаў на краі праліва Лонг-Айленд.
  
  
  Сміт зразумеў, што эвакуацыю пацыента з ніжняга Манхэтэна ў той час, калі паліцыя спрабавала расследаваць бандыцкую разню, будзе цяжка растлумачыць. Ён спадзяваўся, што не апынецца ў такім становішчы, калі, нахіліўшыся, сустрэў Рыма пад лопасцямі верталёта.
  
  
  "Я спрабаваў датэлефанавацца да вас увесь дзень", - сказаў Сміт замест прывітання.
  
  
  Рыма люта паглядзеў на яго. "Віншую", - рашуча сказаў ён, праціскаючыся міма дырэктара CURE.
  
  
  Медыцынскія тэхнікі ўжо былі праінструктаваны, як пераносіць старога на насілках. Яны не павінны былі губляць, штурхаць, падскокваць, трэсці ці цягнуць старога. Яны не павінны былі рабіць нічога, што магло б прычыніць старому азіяту яшчэ больш шкоды. Малады чалавек па імені Рыма растлумачыў ім усё гэта па дарозе з горада. Калі адзін з іх сказаў маладому чалавеку не ўказваць ім, як выконваць сваю працу, ён паведаміў ім, што яны не слухалі належным чынам, і растлумачыў усю працэдуру яшчэ раз, на гэты раз падвесіўшы аднаго з іх за лодыжкі да адчыненых дзвярэй выратавальнага верталёта, каб прыцягнуць іх увагу.
  
  
  Калі яны выбраліся з верталёта ў жыта, тэхнікі неслі старога азіята так, нібы ён быў тонкай лялячкай, а не простай чалавечай істотай.
  
  
  Сміт ішоў за змрочным Рыма Уільямсам праз шырокі лужок. Яму было цяжка паспяваць за маладым чалавекам. Яго рамень боўтаўся вольна, таму што ў яго ўсё яшчэ хварэў жывот.
  
  
  "Што здарылася?" Патрабавальна спытаў Сміт.
  
  
  "Яд", - выпаліў у адказ Рыма.
  
  
  Сьміт прыкметна зьбялеў. "Ён не еў курыцу?"
  
  
  "Ён гэтага не рабіў", - адрэзаў Рыма.
  
  
  "Добра".
  
  
  "Гэта ў тысячу разоў горш".
  
  
  "Выдатна", - сказаў доктар Лэнс Дрю, здзіўлена ківаючы галавой.
  
  
  "Што гэта, доктар?" Спытаў Сміт.
  
  
  Доктар Дрю здрыгануўся, нібы здзіўлены напамінам аб тым, што ў пакоі з ім быў нехта яшчэ. Ён зусім забыўся, ён быў так заняты сваёй працай.
  
  
  "Гэта проста неверагодна, доктар Сміт!" - сказаў ён. "Відавочна, што гэты джэнтльмен жудасна, жудасна стары, але яго рэфлексы падобныя рэфлексам чалавека ў..." Ён зрабіў паўзу. “Насамрэч, яны ўвогуле не падобныя да мужчынскіх у любым узросце. Яго рэфлексы дзіўныя. Пульс, сэрца, дыханне. Ён фенаменальны прыклад чалавечага даўгалецця.” Доктар Дрю паглядзеў на нерухомую фігуру Чыуна. "Без сумневу, строгі вегетарыянец", - дадаў ён.
  
  
  Сміт і Рыма стаялі на краі ложка насупраць доктара. Рыма ў напружаным маўчанні назіраў, рассеяна круцячы сваімі тоўстымі запясцямі, як худыя грудзі Чыуна пашыраецца і здзімаецца з кожным уздыхам.
  
  
  "Так, вядома", - сказаў Сміт, падводзячы доктара да сутнасці справы. "Але нас больш непакоіць яго прагноз".
  
  
  Доктар выпрастаўся і цяжка ўздыхнуў. "Кома", - проста сказаў ён. "Я падазраю, што пацыент падвергся ўздзеянню нейкай формы таксіну. Я не магу быць упэўнены. Бачыш гэта?" Ён паказаў на малюсенькую ружовую метку на горле Чыуна. "Гэтае месца заражэння. Павінна быць. Калі гэта адбылося?"
  
  
  "Каля гадзіны таму", - сказаў Рыма, паднімаючы погляд. Яго глыбока пасаджаныя вочы былі поўныя турботы.
  
  
  Доктар пакруціў галавой. "Немагчыма", - сказаў ён. "Гэта рубцовая тканіна. Струп ужо адпаў. Праколу, мусіць, не менш за тыдзень".
  
  
  Сьміт прачысьціў горла. "На дадзены момант гэта ўсё, доктар", – паспешна сказаў ён.
  
  
  Доктар Дрю зразумеў намёк і сабраўся сыходзіць. "Я не ведаю, што гэты яд зрабіў бы з чалавекам, не надзеленым яго канстытуцыяй", – сказаў ён, паказваючы на Чыуна. "Гэта яго нервовая сістэма падвергнулася нападу". Ён павольна паківаў галавой, гледзячы ў умольныя вочы Рыма. "Я нічога не магу для яго зрабіць. Мне шкада".
  
  
  Сьміт зачыніў дзьверы за доктарам і асьцярожна наблізіўся да Рыма. "Я, э-э, ведаю, што ён значыць для цябе, Рыма", - сказаў ён, ківаючы Чіуну.
  
  
  "Не пачынай, Сміці!" Раўнуў Рыма. "Ты паняцця не маеш, што ён для мяне значыць! Так што нават не турбуй сябе!"
  
  
  Сьміт зноў адкашляўся. Гэтае дзеянне ўсё яшчэ давала яму значны дыскамфорт. "Ёсць яшчэ пытанне з атручанымі куранятамі", – сказаў ён.
  
  
  "Ты маеш на ўвазе качак. І як ты даведаўся пра іх?"
  
  
  Сьміт нахмурыўся. "Я не атрымліваў паведамленняў аб тым, што качкі былі сапсаваны. Толькі кураняты. Колькасць загінуўшых цяпер складае амаль дзве тысячы асобін. Які вар'ят стаў бы спрабаваць атруціць оптам?"
  
  
  Калі да яго дайшло, твар Рыма скрывіўся ад гневу.
  
  
  "Чорт! Гэта ўсё твая віна, Сміт!"
  
  
  "Я не магу зразумець", - няпэўна сказаў Сміт.
  
  
  "Х'юстан? Пятнаццаць гадоў таму? Гэта нешта нагадвае?"
  
  
  "Не зусім ..." - сказаў Сміт.
  
  
  "Х'юстанская бальніца агульнага профілю", - растлумачыў Рыма. "Менавіта туды я змясціў Лідэра пятнаццаць гадоў таму. Памятаеце Лідэра? Стары? Высахлы? Сляпы? Хацеў атруціць усіх мясаедаў, таму што належаў да старажытнага кітайскага культу кітайскіх вампіраў-вегетарыянцаў, якія п'юць кроў?"
  
  
  "Божа мой", - хрыпла вымавіў Гаральд Сміт. "Вядома, усё па той жа схеме. Толькі на гэты раз замест ялавічыны курыца".
  
  
  "Ты павінен быў аплачваць яго медыцынскія рахункі", - працягнуў Рыма з'едлівым тонам. "Ну, ты, відавочна, паслаў гэтую малюсенькую адказнасць да ўсіх чарцей за некалькі бездапаможных баксаў. Гэта адзінае тлумачэнне. Інакш вы б ведалі, што ён збег ".
  
  
  "Калі вы дазволіце мне ўставіць слова", - холадна сказаў Сміт.
  
  
  Рыма працягваў, нібы не чуючы. Ты зрабіў гэта, Сміт. Ты зрабіў гэта з усімі тымі нявіннымі людзьмі.
  
  
  "Гэта", - ён паказаў пальцам, які калоціцца ад лютасьці на Майстра Сінанджу, - " твая віна. Усё таму, што ты быў занадта па-чартоўску скупы, каб заплаціць за чыстку судкоў Лідэра".
  
  
  Звычайна спакойны характар Сміта пачаў здаваць. "Лідэр?" прамармытаў ён, яго стомленыя шэрыя вочы люта міргалі.
  
  
  "Ён уцёк з бальніцы, і ён зноў пачаў сваю "Канчатковую смерць", - рашуча сказаў Рыма.
  
  
  "Лідэр?" Паўтарыў Сміт, гучачы хутчэй шакаваным, чым здзіўленым. "Але, Рыма, гэта немагчыма".
  
  
  "О, праўда?" Спытаў Рыма, упёршы рукі ў сцягна. "І чаму гэта?"
  
  
  "Таму што, - сказаў Гаральд Сміт чапурыстым, бясколерным голасам, - Лідэр знаходзіцца ў бяспечным зняволенні тут, у Фолкрофце".
  
  
  Кіраўнік 17
  
  
  
  
  Эльвіра Макглоун цяпер адчувала сябе аўтсайдэрам.
  
  
  Не тое каб яна не адчувала сябе такой са свайго першага дня ў "Тры-Джы Інкарпарэйтэд" Грэгары Грына Гідэона. Яна проста не ўпісвалася ў таварыства. Ніколі не ўпісвалася. Эльвіра Макглоун насіла пашытыя на замову дзелавыя касцюмы і строгія спадніцы, у той час як усе астатнія фарсілі ў джынсах з завязкамі і банданах. Яна ела сэндвічы з пастрамі і піла ваду з-пад крана, у той час як іншыя елі батончыкі Three-G's, разбуральныя кішачнік, і пілі горкую замежную ваду ў бутэльках; таму што яны верылі, што кожны ручай і вадасховішча ў Амерыцы забруджаны.
  
  
  Эльвіра Макглоун думала, што ўсё можа змяніцца, калі да ўлады прыйдуць новыя ўладальнікі. Яна ўспомніла старую прыказку "новая мятла ўсё ўшчэнт падмятае" і горача паспадзявалася, што гэтая новая мятла змяце астатніх гэтых рэтраградных хіпі зваротна ў эпоху Акварыумаў - ці якую б зорную эпоху яны ні спарадзілі. Але калі ўжо на тое пайшло, супрацоўнікі Three-G сталі толькі больш замкнёнымі, пакінуўшы Эльвіру Макглоун яшчэ больш неабароненай, чым яна была.
  
  
  І горшым, абсалютна горшым ва ўсёй гэтай справе было тое, што менавіта яна ўпусціла іх дваіх.
  
  
  Гэта адбылося адразу пасля таго, што павінна было стаць яе апошняй сустрэчай з Гідэонам, на якой яна выступала за паляпшэнне мэрчэндайзінг іх прадукцыі. Яна пакінула свае прагнозы развіцця рынка ў сваім Volvo і паехала за імі.
  
  
  Калі яна адчыніла ўваходныя дзверы, яны стаялі там. Проста стаялі там. Рудавалосая жанчына ў накрухмаленай уніформе медсястры і, несумненна, самы стары мужчына ў свеце па гэты бок Мафусаіла. Яны, відаць, глядзелі на зачыненыя дзверы, і калі Эльвіра Макглоун адчыніла яе, яны ўтаропіліся на яе.
  
  
  "Вы запрашаеце нас увайсці?"
  
  
  Гэта казаў стары. Эльвіра вырашыла, што яны, павінна быць, памяшаныя на здароўе людзі, якія жадаюць адправіцца на адну з бясплатных экскурсій, якія Гідэон уладкоўваў для публікі. Ён таксама вечна раздаваў бясплатныя ўзоры, з'ядаючы прыбытак у памеры трох грамаў.
  
  
  "Чаму, чорт вазьмі, не?" Прамармытала Эльвіра. "Мы вітаем слабых і кульгавых, чаму не сляпых і жудасных?"
  
  
  Эльвіра Макглоун прытрымала для іх дзверы, калі яны ўвайшлі ў будынак "Тры Джы". Яны прынюхваліся да паветра, як сабакі.
  
  
  "Мы не змаглі б увайсці, калі б вы нас не папрасілі", - бессэнсоўна прашчабятала рудавалосая медсястра.
  
  
  Сталы мужчына - ён быў падобны на кітайца - толькі ўсміхнуўся ёй. Яго вочы былі белымі, як жамчужыны, а з рота пахла так, нібы ён толькі што праглынуў нядаўна сапсаванага скунса.
  
  
  Пакруціўшы галавой, Эльвіра дазволіла дзверы зачыніцца за імі і выйшла да сваёй машыны, каб забраць свае дакументы. Яна думала, што на гэтым усё скончыцца.
  
  
  Гэтага не адбылося.
  
  
  Нейкім чынам, на тым жа тыдні, жудасная парачка стала ўладальнікам Three-G. Акцыянеры, якія складаліся ў асноўным з прыяцеляў Гідэона па выпечцы гранолы, прызначылі іх аднагалосна. Эльвіры Макглоун не сказалі, што здарылася з Гідэонам. На яе пытанні адказвалі ўніклівымі поглядамі нават звычайна гаманкія фанатыкі-вегетарыянцы, якія да гэтага былі шчаслівым зборышчам веганаў і лакта- або лактавегетарыянцаў.
  
  
  Цяпер яны скандавалі "Адмаўляйцеся ад мяса!" і сталі непапраўна макробиотичными.
  
  
  Усё гэта было занадта дзіўна, нават для Тры-Джы.
  
  
  Эльвіра Макглоун нервова тупала па калідоры, яе доўгія крывава-чырвоныя кіпцюры адбівалі такт на адваротным баку свайго планшэта. Цікава, што зараз гэтае месца выклікала ў яе такі непакой. Яна выявіла, што сумуе па містэры Гідэону. У яе халадзелі косці кожны раз, калі яна думала пра яго.
  
  
  Яна ўзяла сябе ў рукі, разумеючы, што паводзіць сябе па-дзіцячы. Яна не для таго так хутка прасунулася па паскораным шляху развіцця карпарацыі, каб пусціцца пад адхон з-за простай змены кіраўніцтва.
  
  
  Яна глыбока ўздыхнула, супакойваючы нервы, калі пацягнулася да ручкі дзвярэй кабінета новага віцэ-прэзідэнта Мэры Мелісы Мерсі. Менавіта Мерсі дастаўляла Эльвіры найбольшую нязручнасць. Яна проста была не... правільнай. І яна была проста занадта здаровай. Няздарова здаровай. Калі б такое існавала.
  
  
  Эльвіра спынілася каля дзвярэй. З офіса даносіліся галасы. Скандаванне.
  
  
  Для Эльвіры Макглоун гэта гучала як нейкі вельмі дзіўны ўрок аэробікі. Мэры Меліса выкрыквала бязладныя фразы, астатнія адказвалі яшчэ больш дзіўнымі мантрамі.
  
  
  "Жалудок - гэта цэнтр".
  
  
  "Там, дзе пачынаецца жыццё".
  
  
  "Няма месца ў замагільным жыцці".
  
  
  "Няма месца побач з Богам".
  
  
  "Смерць страўніка - гэта смерць жыцця".
  
  
  "Ушанаванне нашаму Богу".
  
  
  "Шкілет на дрэве, які сімвалізуе нашу сілу".
  
  
  "Пахаванне вантроб".
  
  
  "Канчатковая смерць".
  
  
  Напэўна, дзівакі зноў загаварылі аб справах, вырашыла Эльвіра.
  
  
  Калі Эльвіра Макглоун штурхнула дзверы ў пакой, яна выявіла, што супрацоўнікі Three-G не былі так строгія ў сваім вегетарыянстве, як ёй спрабавалі выклікаць.
  
  
  Супрацоўнікі Three-G сабраліся вакол доўгага стала для нарад. І яны былі не адны. Да іх далучыліся некалькі наведвальнікаў завода, якія наведалі яго ў той дзень.
  
  
  Гэтыя апошнія не сядзелі вакол стала, а распласталіся на ім.
  
  
  З паловы турыстаў была садраная скура, і з іх мясістай чырвонай падскурнай плоці сачылася кроў. Астатнія знаходзіліся падчас вытрыбушэння супрацоўнікамі Three-G. Крывавыя ніткі ўнутраных органаў выцягваліся са свежавырэзаных адтулін у жыватах наведвальнікаў. Сэрцы слаба перапампоўвалі апошнія кроплі ў маленькія срэбныя кубкі. Частку цел выцягвалі праз разбітае акно офіса Мэры Мелісы Мерсі ў сад за яго межамі.
  
  
  Сасновая падлога была заліта крывёй. Яна лілася з п'яна перакуленых срэбных кубкаў, паднесеных да акрываўленых рот.
  
  
  Веганы на самой справе пілі кроў!
  
  
  Рот Эльвіры Макглоун адкрыўся ад неразумення. Некалькі супрацоўнікаў Three-G паглядзелі на яе, іх рукі і твары былі ў чырвоных пражылках, вочы галодныя і звярыныя.
  
  
  У цэнтры, аглядаючы ўсё, Мэры Меліса Мерсі спакойна сядзела на сваім стале, яе адзенне была бездакорнай, а манеры - як у самага спакойнага генеральнага дырэктара. Яна таксама паглядзела на Эльвіру Макглоун.
  
  
  Браян Эльвіры працаваў апантана, спрабуючы разабрацца ў жахах, якія паўсталі перад яе вачыма, і ў той жа час знайсці нейкі спосаб выратаваць сябе ад долі нікчэмных напаўчалавечых трупаў, якія ўсейваюць кабінет яе начальніка. Калі бізнес-школа наогул нечаму і навучыла Эльвіру Макглоун, дык гэта таму, як думаць на хаду.
  
  
  "О, дарагі", - сказала яна з нейкай дрыготкай сур'ёзнасцю ў голасе. "Калі для цябе зараз непрыдатны час, я магу зайсці пазней".
  
  
  Яна схапілася за дзвярную ручку, каб зачыніць дзверы.
  
  
  Кіраўнік 18
  
  
  
  
  Змрочны Гаральд В. Сміт павёў Рыма ў крыло бяспекі Фолкрофта.
  
  
  Уваход у гэтую зону санаторыя быў строга абмежаваны. Медыцынскі персанал павінен быў атрымаць спецыяльны дазвол, перш чым праходзіць праз сталёвыя дзверы з падвойным замкам. Доктар Сміт асабіста праверыў усіх заяўнікаў.
  
  
  "Так, - казаў Сміт, - гэтая фальсіфікацыя харчовых прадуктаў сапраўды мае дзіўнае падабенства з падзеямі пятнаццацігадовай даўніны. Але што тычыцца ўдзелу Лідэра, я мяркую, Чыун памыляецца. Гэта павінен быць нехта іншы. Магчыма, у Лідэра быў саюзнік або пратэжэ?" "
  
  
  Рыма пакруціў галавой. "Чыун упэўнены, што гэта Лідэр", - цвёрда сказаў ён. "Канец гісторыі".
  
  
  "Э-э, так", - сказаў Сміт, не перакананы. "Я толькі хацеў бы, каб вы паведамілі мне аб вашых поспехах. Мы маглі б скаардынаваць дзеянні. Страта дона Пьетра вельмі сумная".
  
  
  Рыма люта паглядзеў на Сміта. "Ты быў бы шчаслівейшы, калі б мяне таксама падстрэлілі?"
  
  
  "Я мог бы прапанаваць якую-небудзь альтэрнатыву", – сказаў Сміт.
  
  
  "Пакінь гэта ў спакоі, Сміці", - зароў Рыма. "Мы выконвалі гэтае чортава заданне да таго, як ты ўставіў ключ у запальванне".
  
  
  Уражаны, Сміт пацягнуўся, каб зашпіліць рамень. Гэты рух выклікаў новую хвалю болю ў жываце, і ён адвярнуў галаву, каб схаваць сваю грымасу ад Рыма.
  
  
  "Нешта не так, Сміці?" Раптам спытаў Рыма.
  
  
  "Язва", - хутка сказаў Сміт.
  
  
  "Паспрабуй малако".
  
  
  "Мясцовая малочная фабрыка ўзняла цану на нікель".
  
  
  "Тады памры, калі эканомія чортава пяціцэнтавіка так шмат для цябе значыць", - прагыркаў Рыма.
  
  
  Першыя дзверы направа па двухколерным зялёным калідоры былі зачынены, але калі яны праходзілі міма яе, Рыма зазірнуў у акно. За падвойным шклом з драцяной сеткі ён убачыў змораную бялявую постаць, накрытую тонкай белай прасцінай. Ерамія Пэрсэл. Больш вядомы як "Галандзец". Вучань першага вучня Чыуна, Нуіч. Цяпер гародніна ў каталепсіі. Яшчэ адна здань з мінулага Рыма.
  
  
  "Адной рыбай у моры менш", - сказаў Рыма.
  
  
  "Гэты больш ніколі не патурбуе нас", - рашуча сказаў Сміт.
  
  
  "Я чуў гэтую фразу раней".
  
  
  Яны прайшлі далей, выраз твару Рыма быў напружаны і занепакоены.
  
  
  "Лідэр у суседнім пакоі", - сказаў Сміт.
  
  
  Дырэктар CURE штурхнуў тоўстыя сталёвыя дзверы і ўвайшоў у прыцемнены пакой.
  
  
  Унутры быў толькі адзін ложак. Яна стаяла ля бакавой сцяны, пад вялікім панарамным акном. Жалюзі на акне былі апушчаны, хаваючы рашотку і трыццаціфутавы абрыў да зямлі ўнізе. Толькі намёк на сонечнае святло пранікаў скрозь перакрываюцца белыя рэйкі.
  
  
  Старажытная постаць, падобная на пакрытую мядовай скарынкай мумію, ціха ляжала ў ложку. Вакол яго гуло і пішчала разнастайнае абсталяванне для жыццезабеспячэння, нібы механічныя павукі, якія высмоктваюць сокі з сухой абалонкі, якой быў пацыент, праз мноства ўнутрывенных трубачак.
  
  
  "Рахункі ў Х'юстанскай бальніцы агульнага профілю сталі надмернымі", – растлумачыў Сміт. Па нейкай прычыне ён адчуваў сябе вымушаным гаварыць шэптам. “Два гады таму яны проста зашкальвалі. Перамяшчэнне Лідэра сюды было эканамічным рашэннем. Не больш за тое”.
  
  
  "З табой гэта заўсёды так, Сміці", - сказаў Рыма. Ён агледзеў старога на ложку, павярнуўшы галаву набок, каб знайсці шнар за правым вухам, нанесены Рыма шмат гадоў таму, калі выгаляў мозг кеншы.
  
  
  "Гэта не Лідэр", - раптам сказаў ён.
  
  
  Сьміт здаваўся ашаломленым. "Што?" - спытаў ён, хапаючыся за свае акуляры без аправы, як быццам яны маглі прапанаваць нейкую падтрымку.
  
  
  "Гэта не ён!" Горача паўтарыў Рыма. "Яны падмянілі цябе! У цябе няма шнару за вухам!"
  
  
  Сьміт пакруціў сваёй сівавалосай галавой. "Немагчыма!"
  
  
  Ён нахіліўся, каб вывучыць твар мужчыны на ложку.
  
  
  Відавочна, ён быў даволі стары. І ў яго былі выразна ўсходнія рысы твару: мангалоідная зморшчына ў вачэй, безвалосы падбародак, маленькі нос. Несумненна, кітаец.
  
  
  Рукі пацыента былі мірна размешчаны, як у трупа, на грудзях галубінай формы. Яны былі вузлаватыя і маршчыністы. На ўказальным пальцы быў той самы пазногаць у форме гільяціны, які Рыма апісаў Сміту шмат гадоў таму. Сміт загадаў выдаліць яго, калі пацыента ўпершыню прывезлі ў Фолкрофт, але ён аказаўся занадта трывалым для самых трывалых нажніц. У рэшце рэшт персанал проста пакінуў яго ў спакоі.
  
  
  Сьміт пільней прыгледзеўся да цьвіка. Яму здалося, што ён нешта знайшоў. Нешта, чаго там не павінна было быць.
  
  
  Вось! Паторгванне. . .
  
  
  "Дзіўна", - прамармытаў Сміт. "Тут увогуле не павінна быць ніякага руху". Ён з цікаўнасцю нахіліўся бліжэй.
  
  
  "Сміці! Вярніся!"
  
  
  Рыма скокнуў наперад. Занадта позна. Цвік упіўся ў горла Гаральда Сміта перш, чым дырэктар CURE паспеў усвядоміць сваё здзіўленне.
  
  
  Завостраны цвік выйшаў. Калі Сміт пахіснуўся ў бок, Рыма злавіў яго і адцягнуў ад варушыцца постаці на ложку. Струменьчык крыві пацякла па вузкім горле Сміта і пратачылася скрозь танную тканіну каўняра кашулі. Рыма пасадзіў Сміта на крэсла каля ложка, калі вочы пацыента адкрыліся. Высахлая галава злёгку прыўзнялася з падушкі, толькі для таго, каб задрыжаць і ўпасці назад, як быццам вычарпаўшы апошнія сілы.
  
  
  "Ты пацярпеў няўдачу, гвайло", – прахрыпеў пацыент праз пажыўную трубку. "Падрыхтаваць цябе да тваёй канчатковай смерці". Рука старога кінулася да ўласнага горла, імкнучыся скончыць з яго існаваннем. Яго пальцы былі хуткімі для чалавека яго ўзросту, але ў Рыма яны былі хутчэй.
  
  
  Рыма злавіў руку, калі яна была яшчэ ў фуце ад мэты. Яна задрыжала ў паветры, пакуль стары спрабаваў зразумець, чаму ў яго нічога не выйшла. Калі ён убачыў руку Рыма, якая абвілася вакол яго ўласнага кашчавага запясця, яму здалося, што ён бачыць руку ўпершыню, і гэта было нешта страшнае і чужое. Выраз жаху скрывіў яго змардаваныя рысы, і ён паспрабаваў працягнуць наперад змёрзлую руку. Яго жылістая шыя задрыжала ад намагання. Яго старыя вочы, здавалася, не заўважалі ўказальнага пальца Рыма ў сябе на лбе, які нядбайна ўтрымлівае яго.
  
  
  Гьёншы няўцямна падняў вочы, паглядзеў налева, затым направа, нарэшце спыніўшыся на сярдзітым твары Рыма. "Мы з нежыці", - сказалі яго сухія вусны. "Нежыць не баіцца майстроў сінанджу".
  
  
  "Так?" Рэзка сказаў Рыма. "Давай паглядзім, ці адчувае нежыць боль". Яго пальцы ўпіліся ў бок старога.
  
  
  Зморшчаныя павекі шырока расхінуліся ад шоку. Вочы пад імі наліліся крывёй і пажаўцелі. Стары завыў ад болю, як праткнуты пацук.
  
  
  "Я прыму гэта як згоду", - сказаў Рыма. "Дзе Лідэр?"
  
  
  "Адхіляем апаганьвальнікаў страўнікаў на Канчатковую смерць", - прахрыпеў стары гьёншы, яго грыбападобнага колеру мова адчайна біў па выклікалым клаўстрафобіі паветры пакоя.
  
  
  "Недастаткова канкрэтна". Рука Рыма пагрузілася глыбей. Недастаткова, каб агаломшыць сістэму і забіць старога, але дастаткова, каб выклікаць такі боль, які ён ніколі раней не адчуваў. "Дзе?" - зноў спытаў Рыма.
  
  
  "Я не ведаю!" - закрычаў мужчына, яго спіна выгнулася ад болю.
  
  
  Рыма бачыў, што стары кітаец гаворыць праўду. Ён вырашыў паспрабаваць іншы падыход. "Як ты сюды патрапіў?" ён запатрабаваў адказу.
  
  
  "У маёй папярэдняй смерці пры жыцці я быў пацыентам Х'юстанскай бальніцы", – прахрыпеў іншы. "Да мяне прыходзіла медсястра Лідэра. Медсястра дапамагла мне стаць адзіным цэлым з Веравучэннем".
  
  
  "Медсястра?" Спытаў Рыма. "Гэта яна заразіла цябе?"
  
  
  Стары здаваўся збянтэжаным. "Заражаны?" ён спытаў.
  
  
  "Яе пазногцем", - сказаў Рыма.
  
  
  "Заражаны", - насмешліва фыркнуў стары. "Ты сляпы дурань!" Яго тон змяніўся, калі Рыма засунуў руку глыбей. Мужчына сутаргава ўцягнуў паветра скрозь счарнелыя зубы. "Яна адкрыла мой розум ісцінам, якія хутка зразумееш і ты, гвайло", - выдыхнуў ён.
  
  
  "Хто была гэтая медсястра?" Спытаў Рыма.
  
  
  Вочы старога апошні раз абвялі пакой і спыніліся на вачах у Рыма. У іх быў такі ж дзіўны, адхілены погляд, як і ў іншых гьоншы.
  
  
  "Мэры Меліса Мерсі было яе блаславёным імем", - прахрыпеў ён.
  
  
  Рыма спытаў: "Малады? Супер-здаровы? Валасы як вогнішча? Зручныя белыя туфлі?"
  
  
  Стары кітаец кіўнуў. "Яна адказная за тое, што змясціла мяне сюды замест Лідэра. Гонар, які я буду шанаваць да таго дня, калі памру". Стары здаваўся стомленым ад сваіх намаганняў. Яго дыханне ператварылася ў хрып.
  
  
  Цяпер Рыма зразумеў. Мэры Меліса Мерсі. Жанчына з кампаніі здаровага харчавання Three-G. Лідэр быў там увесь гэты час. І Чыун ведаў гэта. Вось чаму ён адвёў Рыма. Цяпер усё набыло сэнс, аж да зручнага абутку.
  
  
  Рыма паглядзеў зверху ўніз на кітайца. "Гэта твой шчаслівы дзень", - люта сказаў ён. "Ты можаш памерці ў другі раз".
  
  
  Ён прыціскаў тыльны бок далоні да горла старога, пакуль не адчуў, як далікатнае дыхальнае горла здушваецца пад яго хваткай, падобнай ціскам. Слязлівыя вочы вылупіліся ў апошні раз, затым галава старога схілілася набок.
  
  
  Рыма агледзеў пакой у пошуках чаго-небудзь, чым можна было б перарэзаць мужчыну горла.
  
  
  Ён нічога не знайшоў. Пакой быў спартанскім нават па стандартах Фолкрофту. Побач з ложкам не было нават тумбачкі. Здавалася, што гэта непатрэбная раскоша для чалавека, які, як мяркуецца, быў усяго толькі абалонкай сістэмы жыццезабеспячэння.
  
  
  "Чорт вазьмі!"
  
  
  Час падціскала. Сміту спатрэбіцца медыцынская дапамога, хаця Рыма ведаў, што для яго мала што можна будзе зрабіць. Калі б Чиун не змог супрацьстаяць таксіны кеншы, то звычайны чалавек накшталт Сміта не змог бы яму супрацьстаяць.
  
  
  Ён бы пакінуў кеншы такім, якім ён быў, калі б не Чаўн. Майстар Сінанджу ўбачыў нейкае асаблівае значэнне ў з'яўленні дзіўнага аранжавага дыму, таму Рыма, хоць і не зусім разумеў гэтага, вырашыў, што будзе выконваць рытуал.
  
  
  Ён знойдзе скальпель ці што-небудзь у медыцынскім крыле ўстановы. Але зараз ён зноў звярнуў сваю ўвагу на Гаральда Сміта.
  
  
  Ён не ведаў, наколькі моцна на Сміта падзейнічаў яд гьёншы. Дырэктар па ЛЯЧЭННІ, здавалася, у дадзены момант мірна спаў. Ён па-ранейшаму сядзеў, прыгорбіўшыся, у крэсле, дзе яго пакінуў Рыма, прыціснуўшы падбародак да грудзей і глыбока дыхаючы. Насамрэч, ён выглядаў такім паралізаваным, як быццам яго забальзамавалі.
  
  
  Рыма перажыў момант нерэальнасці. Чыун здзіўлены. Цяпер Сміт. Здавалася, што сцены стульваюцца.
  
  
  Ён успомніў гісторыю, якую Чыун распавёў яму шмат гадоў таму, калі Майстар сінанджу - Рыма раптам успомніў, што яго клікалі Пак, - сутыкнуўся з які п'е кроў кеншы ў шанхайскім лесе. Там Дом Сінанджу быў амаль знішчаны, паколькі адзін за адным сваякі слуг Пака былі ахоплены туманам, які прымаў форму людзей з доўгімі, смяротнымі пазногцямі. Толькі падманам і хітрасцю Пак прымусіў крывасмокаў пашкадаваць яго.
  
  
  Цяпер, незлічоныя пакаленні праз, Рыма стаяў у сандалях Пака. І ён выявіў, што яны халодныя.
  
  
  Рыма строс з сябе страх.
  
  
  Ён вырашыў адвезці Сміта да лекара, а затым вярнуцца пазней, каб выпусціць непрыемны пах мерцвяка.
  
  
  Рыма падышоў да крэсла і прасунуў левую руку за нягнуткую шыю Сміта. Яго правая рука знайшла заднюю частку каленаў яго працадаўцы, і ён пачаў паднімаць старога.
  
  
  У момант максімальнага ўздзеяння Рыма Уільямса вочы Гаральда Сміта расхінуліся ў дзікім прыліве энергіі. Рыма адчуў вібрацыі, калі сэрцабіцце Сміта пачасцілася амаль у пяць разоў.
  
  
  Рука Сміта ўзнялася ва ўзрушаюча хуткім удары.
  
  
  Часу на рэакцыю было мала. Рыма адчуў раптоўны, непераадольны ўдар у горла. У яго пахаладзела кроў.
  
  
  Рыма Ўільямса пашкадаваў толькі той факт, што Гаральд В. Сміт па натуры быў скурпулёзна акуратным чалавекам.
  
  
  Пазногці пажылога мужчыны заўсёды былі акуратна падстрыжаныя і падпілаваныя. Не было вострых бакоў, якія маглі б праткнуць скуру. Тупы кончык яго ўказальнага пальца проста тыцнуў у плоць шыі Рыма, як мяккі гумка.
  
  
  "Добрая спроба", - раўнуў Рыма, апускаючы Сміта назад у крэсла. Халодны пот сцякаў па западзіне на спіне Рыма.
  
  
  З палаючымі вачыма Сміт паспрабаваў яшчэ раз. На гэты раз, прыціснуўшы палец да горла Рыма і пракусіўшы яго сонную артэрыю, засталіся толькі бледныя сляды, якія хутка зніклі.
  
  
  Рыма рашуча прыбраў руку Сміта і сціснуў яе ў бясшкодны кулак. Сміт падняў вочы, але шэрыя вочы, якія глядзелі ў вочы Рыма, не былі вачыма Гаральда У. Сміта. Гэта былі смерці дона Пьетра. Старога кеншы ў ложку ззаду яго. Кітайскай пары. Сала Мандэла. Апранутага ў чорнае азіята з жудаснымі бровамі, які зладзіў засаду Чыуну.
  
  
  Гэта былі вочы Лідэра. Лідэра, які насмешліва зазіраў у душу Рыма пустымі, бяздольнымі вачыма свайго начальніка.
  
  
  І голас, не падобны на голас Сміта, пачаў спяваць.
  
  
  "Жалудок - гэта цэнтр. Дом усяго жыцця і смерці. Жыццё пачынаецца і заканчваецца тут. Душа жыве там. Знішчыце страўнік і знішчыце ўсё жыццё. Мы - святыя выратавальнікі страўніка. Мы блукаем па зямлі як нежыць, рабы нашага Бога, карнікі ўсіх парушальнікаў" .
  
  
  "Раскажы гэта галоўнаму псіхолагу", - з горыччу сказаў Рыма, асцярожна паднімаючы Сміта на рукі.
  
  
  Ён вынес яго з бальнічнай палаты, ведаючы, што яго працадаўца быў гэтак жа страчаны для яго, як і Майстар сінанджа.
  
  
  Бо не існавалі лекі ад гьёншызму - акрамя як перарэзаць горла і выпусціць аранжавы дым, які забіваў лёгкія Сміта.
  
  
  Рыма ведаў, што яму, магчыма, давядзецца правесці гэтую аперацыю Сміту. І ён гэта зробіць.
  
  
  Але хто вызваліць Майстра Сінанджу з яго існага пекла? Бо Рыма ведаў, што ніколі не змог бы прымусіць сябе перарэзаць горла чалавеку, які быў для яго большы, чым бацька, - нават калі б сам Чыун стаў маліць аб такой літасці.
  
  
  Кіраўнік 19
  
  
  
  
  Мэры Меліса Мерсі стаяла перад Лідэрам у пакоі аховы "Тры-Джы Інкарпарэйтэд", пакоі, які ён выкарыстоўваў у якасці сваёй штаб-кватэры. Ён сядзеў перад шэрагам тэлевізійных манітораў.
  
  
  "Майстар Сінанджу ўпаў!" - ганарліва абвясціла яна.
  
  
  Гэтыя словы ўсхвалявалі яго. Гэтулькі гадоў ... гэтулькі выдаткаванага марна часу ... такая прага помсты. Цяпер адбылося.
  
  
  "Ён мёртвы?" - нецярпліва спытаў Лідэр.
  
  
  "Лепш". Тон дзяўчыны, здавалася, свяціўся захапленнем. "Ён стаў адзіным са святым Веравучэннем. Цяпер ён кеншы".
  
  
  Лідэр кіўнуў. "Даос", - сказаў ён з веданнем справы.
  
  
  "Так, Лідэр".
  
  
  "Апошняе, што хто-небудзь мог бы западозрыць. Наш люты вораг, калі б не сінанджу. Шанхайская павуціна аказалася праўдай. Майстар і яго гвэйла думалі, што пазбеглі кожнай пасткі, расстаўленай на іх шляху. Ім і не снілася, што толькі ўцёкамі яны. змогуць пазбегнуць сваёй долі. Толькі ўцёкамі”.
  
  
  Яго рукі ўчапіліся ў падлакотнікі старамоднага драўлянага крэсла, якое зараз служыла яму тронам. Калісьці ў яго быў сапраўдны трон з ружовага дрэва і рэдкіх каштоўных камянёў, але Сінанджу пазбавіў яго гэтай славы. Гэтак сама, як яны забралі ў яго пятнаццаць гадоў жыцця ў смерці. Канчатковая смерць. Але цяпер яго доўгія гады ганьбы былі сцёрты словамі яго медсёстры з гвейла.
  
  
  "План?" спытаў ён, яго сляпыя жамчужныя вочы накіраваліся туды, дзе, як ён адчуваў, знаходзілася дзяўчына.
  
  
  Дзяўчына вагалася. "Не ўсё добра", - прызналася яна.
  
  
  Пахмурны выраз, падобны на вясновую навальнічную хмару, прабег па зморшчаным фіялетавым твары Лідэра. "Растлумач".
  
  
  "Іх мёртвая колькасць вылічаецца толькі тысячамі, Лідэр. Ня мільёнамі. Вашы патрабаванні для Канчатковай смерці не былі выкананы ". Яна паціснула плячыма. "Мяркую, курытаедаў недастаткова".
  
  
  Лідэр, здавалася, зусім крыху расслабіўся. "Пагарджанага Майстра Сінанджу больш няма?" ён спытаў.
  
  
  "Так, Лідэр".
  
  
  "Калі Майстры можна спыніць, то ці не можа вучань?"
  
  
  Мэры нахмурылася. "Так", - нарэшце адказала яна.
  
  
  "Тады дзе ж няўдача?"
  
  
  "Гэта віна тваіх продкаў, Лідэр. За наша Крэда".
  
  
  "Місі, гэта Крэда, пра якое ты кажаш, такое ж старое, як і я, і яшчэ старэй. Яно належыць табе не больш, чым паветра, якім ты дыхаеш, або зямля, па якой ты ступаеш. Гьоншы перажыве Сінанджу, гэта ўсё , Што мае значэнне. Будзь то на тыдзень, дзень, гадзіну. Прыйдзе гвайла, і ён будзе паглынуты. Як святая кроў, якая перарывае наш пост ".
  
  
  "Але ... Канчатковая смерць?"
  
  
  “Будзе дасягнута, Місі. Ёсць іншыя яды. Эпідэміі, голад, хваробы. Калі мяне тут не будзе, каб выканаць працу, гэта будзе іншая. Гэта будзеш ты”. Ён сказаў гэта як нядбайны жэст. У рэшце рэшт, яна была ўсяго толькі жанчынай. І белай. Яна магла быць верная Веравучэнню па духу, але не па крыві.
  
  
  Пышныя грудзі Мэры Мелісы Мерсі надзьмулася ад гонару. "Я не падвяду цябе, аб Лідэр".
  
  
  Ён адвярнуўся ад яе, узмахнуўшы сваёй прыбітай да гільяціны рукой у праганяючым жэсце. "Я ведаю, што ты гэтага не зробіш, мая няня".
  
  
  Кіраўнік 20
  
  
  
  
  Майстар Сінанджу не ведаў, дзе ён знаходзіўся.
  
  
  Ачуўшыся, Чиун ціха вылаяўся за тое, што дазволіў сабе пасці ахвярай пасткі Лідэра.
  
  
  Лідэр ведаў, што зробіць Чыун. Ведаў, што ён мусіць зрабіць. Гэта быў сам Лідэр, які шмат гадоў таму заразіў старэйшыну сінанджу вірусам кеншы. Верхавод ведаў пра бацьку Чыўна. Менавіта Верхавод арганізаваў канчатковае ганьба свайго бацькі. Калі б старэйшыне вёскі ўдалося ўразіць Чыўна шмат гадоў таму, яго план здзейсніўся б нашмат раней. Тады сінандж спынілася б існаванне, доўгі радавод перапыніўся.
  
  
  Але Сінанджу не скончылася. Яно жыло. Яно жыло ў Чыуне. Цяпер яно жыло і ў Рыма.
  
  
  Чіун устаў з ложка, спусціўшы ногі ў сандалях на падлогу.
  
  
  Майстар Сінанджу зірнуў на свае ногі. Вельмі цікава. Было незвычайна, што амерыканскія дактары не знялі з яго сандалі.
  
  
  Чіун уважліва агледзеў пакой. Сцены былі пафарбаваны ў два неапетытныя адценні зялёнага. Фалкрофт. Ён не ведаў, як сюды патрапіў. Ён спадзяваўся, што нехта іншы, а не Рыма, застаў яго з Даосам. Рыма ніколі б не дазволіў яму перажыць ганьбу, выкліканую тым, што ён дазволіў кітайцу нанесці ўдар, нават калі б гэты кітаец быў крывапіўцам з гьёншы. Было б зусім у духу Рыма выпусціць з-пад увагі такую важную дэталь, як гэтая.
  
  
  Цяпер зялёны пакой здаваўся меншым. Нашмат менш. Усяго ў чвэрць ад таго памеру, якім яна была імгненне таму.
  
  
  Напэўна, гэта яд гьёншы, які ўздзейнічае на мае пачуцці, вырашыў Майстар сінанджу.
  
  
  Чіун абмацаў сваю шыю. У жаху адхапіў руку. Кроў. Кончыкі пальцаў былі пакрыты крывёй. На шыі зеўрала глыбокая рана шырынёю з шумерскую залатую манету.
  
  
  Было дзіўна, што яго цела не прыступіла да працы, каб загаіць рану. Яшчэ больш дзіўна, што амерыканскія лекары, якія, здавалася, раслі, як дзьмухаўцы, вакол крэпасці Фолкрофт імператара Сміта, не перавязалі яго шыю тоўстымі бінтамі, з'едзенымі хваробай. Здавалася, што гэта заўсёды было іхнім адказам на ўсё.
  
  
  Цяпер пакой здаваўся яшчэ меншым.
  
  
  Чіун прыціснуў руку да лба. Там выступілі кропелькі поту. Яны змяшаліся з засыхаючай крывёй і скаціліся на яго далонь. Ён асцярожна накрыў іх далонню.
  
  
  Нешта было не так. Майстар Сінанджу не пацее без прычыны.
  
  
  Сцены працягвалі стульвацца.
  
  
  Гэта не магло быць механічным замыканнем унутр. Майстар Сінанджу не адчуў вібрацыі ад скрыгату шасцярэнек. Ён не адрозніваў сцен, якія рухаюцца да яго. І ўсё ж яны былі дастаткова блізка, каб ён мог працягнуць руку і дакрануцца да іх сваімі скрываўленымі пальцамі.
  
  
  Калі гэта была нейкая д'ябальская пастка, той, хто яе спраектаваў, забыў адну рэч.
  
  
  Ён забыўся зачыніць адзіныя дзверы.
  
  
  Майстар Сінанджу выйшаў у калідор. Ён быў вольны.
  
  
  Калі ён зноў паглядзеў у пакой, сцены вярнуліся на тыя пазіцыі, якія яны займалі, калі ён упершыню расплюшчыў вочы.
  
  
  Чіун кіўнуў сам сабе. Цяпер сумневаў не было. Яд Лідэра. Гэта было адзінае тлумачэнне. Яго розум згуляў з ім злы жарт. Досыць хутка ён ачысціцца.
  
  
  Калідор пагрузіўся ў глыбокую цемру. Святло не гарэла, а за вокнамі было цёмна. Чиун не ведаў, адкуль бярэцца такое беднае святло, як тут.
  
  
  Ён абвастрыў свае пачуцці. Паблізу нікога больш не было. Ён пашырыў сваю прытомнасць. Увесь будынак быў пусты.
  
  
  У канцы калідора былі доўгія драўляныя ўсходы. Узлезшы на верхнюю прыступку, ён спусціўся па ёй на першы паверх.
  
  
  Прыступкі зарыпелі пад яго нагамі.
  
  
  Гэтага не павінна быць. Ён быў майстрам сінанджа.
  
  
  Зрабіўшы глыток жыватворнага паветра, Чиун зрабіў асцярожны крок. Усходы ўсё яшчэ жаласна рыпела. І здавалася, што цяпер іх паболела. Яны бязмежна цягнуліся ў нейкую бясконцую бездань унізе.
  
  
  Нешта было адчайна няправільна. Ён працягнуў, прыніжэнне абпальвала з кожным здрадлівым скрыпам.
  
  
  Чіун яшчэ раз дакрануўся да сваёй шыі. Рана была такой жа свежай, як і ў момант яе выкрыцця. Цяпер яна здавалася больш. Нават ягоная шыя здавалася большай. Як быццам яна таксама расла, каб змясціць якая пашыраецца рану.
  
  
  Раптам лесвіца скончылася, і Чиун выявіў, што стаіць ля стэрыльнага ўваходу ў санаторый Фолкрофт. Дзверы былі адчыненыя, і халоднае начное паветра абдзімала шчыкалаткі Чыуна.
  
  
  Ён азірнуўся. Ззаду яго былі ўжо не ўсходы, а дзверы ў Фолкрофт. Нейкім чынам ён апынуўся звонку, за дзвярыма, і дзверы былі зачынены.
  
  
  З яго здзекаваліся. Правяралі.
  
  
  Але ён не баяўся. Страх ён выгнаў даўным-даўно.
  
  
  Майстар Сінанджу засунуў рукі ў рукавы свайго кімано і знік у густой цемры, дзе савы ўтаропіліся на яго і задалі сваё вечнае пытанне.
  
  
  "Яго нейронавая актыўнасць проста зашкальвала!" Доктар Лэнс Дрю вывучаў экран манітора мазгавых хваль побач з ложкам Майстра Сінанджу. На экране серыя мякка якія струменіліся хваль ператварылася ў набор рэзкіх, амаль вертыкальных ліній. Яны ўзляталі ўверх, апускаліся ўніз і зноў узляталі ўверх. Некалькі зніклі з верхняй часткі манітора, як быццам ратуючыся ад уласнай апантанай энергіі.
  
  
  Другі лекар і тры медсёстры далучыліся да доктара Дрю каля ложка Чыуна. Яны ліхаманкава вывучалі раздрукоўкі і ЭКГ.
  
  
  "Што гэта?" З трывогай спытаў Рыма. Сьміт паслухмяна ляжаў там, дзе Рыма яго паклаў, на запасным ложку ў нумары. Стан Чыуна стаў крытычным, як толькі Рыма ўвайшоў у пакой.
  
  
  "Я не ведаю", - сказаў доктар Дрю. "Ён быў стабільны да гэтай хвіліны. Цяпер..." Ён пакруціў галавой. "Я не ведаю што гэта". Ён упершыню заўважыў распасцёртае цела Сміта.
  
  
  "Што здарылася з доктарам Смітам?" ён спытаў.
  
  
  "З ім здарылася тое ж самае", - сказаў Рыма, ківаючы Чіуну.
  
  
  Адзін з лекараў падышоў да Сміта, праверыў яго жыццёвыя паказчыкі і сказаў: "Ён выжыве".
  
  
  "Тады дапамажы мне тут", - сказаў доктар, ківаючы галавой. "Нас чакае цяжкая ноч".
  
  
  Умяшаўся дакладны прафесійны голас. "Доктар..."
  
  
  Гэта была адна з медсясцёр. Твар Чыуна злёгку тузанулася, затым вярнулася да свайго пергаментнага спакою. Яно нагадвала пасмяротную маску.
  
  
  Доктар агледзеў манітор. Лініі працягвалі небяспечна павялічвацца. "Калі так будзе працягвацца і далей, мы яго страцім", - папярэдзіў доктар, зірнуўшы на сваіх калег. "Ён мог спаліць усю сваю нервовую сістэму".
  
  
  Рыма бездапаможна стаяў каля ложка Чыуна. Адна з медсясцёр паспрабавала адвесці яго ў бок, але гэта было ўсё роўна што адганяць дым. Кожны раз ён нейкім чынам адсоўваўся, відаць, не рухаючы нагамі. Яна мякка казала аб неабходнасці падаць лекарам месца для працы. Дзве рукі з тоўстымі запясцямі схапілі яе за руку і злучылі іх. Ня моцна. Але потым яна не змагла разняць далоні.
  
  
  Яна паспяшалася да свайго ювеліра. Несумненна, ён ведаў, як зняць заручальны пярсцёнак з таго, што было на безназоўным пальцы правай рукі.
  
  
  "У яго пачасцілася сэрцабіцце", - казаў іншы лекар.
  
  
  "Дыханне таксама".
  
  
  Рыма схіліўся над ложкам Чыуна, глядач бітвы, якую ён ледзь мог зразумець. Жыццё майстра Сінанджу вісела на валаску. Цяпер і жыццё Сміта таксама. Ён, напэўна, быў бы наступным.
  
  
  "Калі б мы толькі ведалі, з якой інфекцыяй маем справу, – паскардзіўся ў нейкі момант доктар, – нам было б на што аперыравацца".
  
  
  "Гэта па-кітайску", - сказаў Рыма.
  
  
  "Вы можаце прыдумаць што-небудзь лепшае за гэта?" - Запатрабаваў доктар Дрю, не паднімаючы вачэй.
  
  
  "Не", - прызнаў Рыма. Што ён мог сказаць ім такога, што дапамагло б? Яны б не паверылі праўдзе. А калі б і паверылі, ну і што? Ад вампірызму няма лекаў. Яго ахвяры не былі ні жывымі, ні мёртвымі.
  
  
  Устрывожаны погляд Рыма кінуўся да твару свайго настаўніка.
  
  
  Майстар Сінанджу мірна спачываў. Як быццам медыцынская брыгада забылася, што ў палаце быў пацыент, настолькі яны былі заняты назіраннем за сваім абсталяваннем. Які нудзіцца сярод гэтага гнязда высокатэхналагічнага абсталявання, акружаны апранутымі ў белае лекарамі і медсёстрамі Фолкрофта, Чиун выглядаў старым і нямоглым.
  
  
  Яго твар зноў сутаргава тузануўся, потым вярнуўся да свайго звычайнага стану.
  
  
  "Калі гэта бывай, Маленькі бацька", - ціха сказаў Рыма, - "Я клянуся, што ніводзін кеншы не будзе святкаваць гэты дзень".
  
  
  "Што гэта?" - рассеяна спытаў доктар Дрю. Адказу не было. Ён падняў вочы і ўбачыў, як за рашучай спіной Рыма зачыняюцца дзверы.
  
  
  Пасля таго, як Рыма сышоў, Гаральд В. Сміт напружана сеў у ложку. Боль у жываце і горле прайшла, хоць у грудзях заставалася лёгкае сарамлівасць.
  
  
  "Доктар Сміт!" - выклікнуў доктар Дру. "Калі ласка, не напружвайцеся! Мы дабяромся да вас праз хвіліну!"
  
  
  "Глупства", - прахрыпеў Сміт, зацягваючы вузел свайго дартмуцкага гальштука. "Я адчуваю сябе выдатна".
  
  
  "Але малады чалавек, які прывёў цябе сюды ..."
  
  
  "Не турбуйцеся", - настойваў ён, адмахваючыся рукой. "Ён занадта схільны да турботы. Я адчуваю сябе выдатна. А зараз, калі вы мяне прабачце, мне трэба зрабіць тэлефонны званок". Ён саслізнуў з ложка і хуткім крокам выйшаў з пакоя.
  
  
  Адна з медсясцёр прыўзняла брыво. "Вам не здаўся яго голас дзіўным?" - Спытала яна астатніх.
  
  
  "Ён заўсёды гучыць дзіўна", - сказала іншая медсястра.
  
  
  "Насамрэч, гэта быў першы раз, калі ён здаўся мне нармальным", - сказаў доктар Дрю. "А я працую ў штаце дзесяць гадоў".
  
  
  "Як вы думаеце, чаму ён працягваў церці пазногаць?" - прашаптала першая медсястра другой, калі яны аднавілі лячэнне старога карэйца.
  
  
  Ён не ведаў, навошта прыйшоў сюды. Ён ведаў толькі, што адчуваў сябе абавязаным зрабіць гэта.
  
  
  Начное паветра было цяжкім ад вільгаці. Вільгаць прыліпла да яго кімано. Раса на свежаскошанай траве сабралася ў купкі ля яго ног.
  
  
  Праліў Лонг-Айленд распасціраўся ў бясконцасць за санаторыем. На яго паверхні не пагойдвалася ніводнай лодкі. Не было відаць ніводнага агеньчыка. Ніводнае зорнае святло не адбівалася ў хвалях, якія плёскаліся. Гук быў абсалютна чорным, як разлітая нафта.
  
  
  Чіун, майстар сінанджу, прыгледзеўся ўдалячынь. Цяпер ён бачыў, што ўсё ж не зусім чорна.
  
  
  Недзе на далёкім гарызонце маячыла шэрасць. Яно кружылася там імгненне ў вечнасці, а затым стрэліла ў абодва бакі, распаўсюджваючыся з гэтай адзінай канчатковай кропкі, пакуль не ператварылася ў вялізныя шэрыя крылы.
  
  
  Крылы, якія пачалі бязлітасна ляцець да берага, выпростваючыся і пашыраючыся.
  
  
  Яны ператварыліся ў прыліўную хвалю, якая пакрыла велізарную адлегласць да берага за лічаныя секунды.
  
  
  Шэрыя крылы туману ахуталі ногі Чыуна, ахутваючы яго густымі патокамі, але не варушачы тонкіх валасоў, якія прыліплі да яго шаноўнага падбародка і завіткоў над насцярожанымі вушамі.
  
  
  Яно рухалася па беразе, засланяючы вялізны будынак ззаду Чыуна.
  
  
  Неўзабаве навокал не было нічога, акрамя туману. Ні неба, ні землі, ні моры. Толькі туман.
  
  
  І ў ёй была чарноцце. Як злавесная костачка ў гнілым персіку. У адзін момант яна была расплывістай і неадметнай, а ў наступны - шчыльнай. Яно акружыла Чыуна ахоўнай смугой шэрай туману.
  
  
  Чіун абыякава сачыў за яго рухамі.
  
  
  Чорны туман унутры туману падзяліўся напалам, затым дзве парападобныя формы ператварыліся ў чатыры, а чатыры - у восем. Яны закручвалі вакол яго калейдаскапічныя ўзоры, то наступаючы, то адступаючы, па чарзе смелыя і нясмелыя.
  
  
  Чіун не звяртаў на іх увагі. Ён рашуча глядзеў туды, дзе толькі што быў гарызонт.
  
  
  "Сінанджуууу..." Слова было насмешкай.
  
  
  Чыун праігнараваў голас.
  
  
  Не было ні ветрыку, ні якіх-небудзь іншых гукаў ці пахаў. Чіун нават не быў упэўнены, ці стаіць ён яшчэ на цвёрдай зямлі. Яго твар адчуваў толькі волкасць туману. І кружальная чорная смуга.
  
  
  "Вы запрашаеце нас увайсці?" На гэты раз хор галасоў.
  
  
  Чіун працягваў глядзець на даўно зніклую кропку ў прасторы, адмаўляючыся адказваць.
  
  
  "Ты напалоханы", - насмешліва вымавіў адзін голас.
  
  
  "Яму ёсць чаго баяцца", - пагадзіўся іншы.
  
  
  "Сапраўды, шмат што", - умяшаўся трэці. "Таму што ён памятае Шанхай".
  
  
  Загаварыў Чыун. "Я не баюся паразітаў гьёншы". Ён адмовіўся засяродзіцца на тумане.
  
  
  "Тады запрасі нас увайсці", - адважыўся першы голас.
  
  
  "Запрасі нас увайсці зараз, майстар сінандж".
  
  
  "Гэта запрашэнне да смерці", - безуважна сказаў Чыун.
  
  
  Чорны туман згусціўся бліжэй. "Ты баішся смерці, аб вялікі Майстар Сінанджу?" - насмешліва прашаптаў голас яму на вуха.
  
  
  Вочы Чыуна ператварыліся ў аскепкі крэменю. "Я не меў на ўвазе сваю ўласную смерць, кеншы міст". Чіун далікатна дастаў рукі з рукавоў кімано. Ён пераплёў пальцы перад сабой так, што яны ўтварылі жоўты кошык з косткамі.
  
  
  У глыбіні душы ён падрыхтаваў сябе.
  
  
  "Вас запрашаюць увайсці", - ціха сказаў ён.
  
  
  Сарамлівасць у яго грудзях узмацнілася.
  
  
  Чалавек, якім быў Сміт, быў бы занепакоены, але не надта. Ён бы выказаў здагадку, што гэта быў просты рэфлюкс стрававода ці ў яго зноў абвастрылася язва. Калі б гэта працягвалася, ён бы праверыў гэта праз некалькі дзён.
  
  
  Аднак тое, чым стаў Гаральд В. Сміт, яго зусім не хвалявала. Цяпер Сміт быў простай пасудзінай. Апошні прыхільнік старажытнага Веравучэння. Расходнае працяг Лідэра.
  
  
  Але гэтая істота, якая насяляла ў целе Гаральда У. Сміта, таксама валодала ведамі Сміта.
  
  
  Хоць Сміт не да канца разумеў усё, што з ім адбывалася, гэтая штука разумела.
  
  
  Ён ведаў, што Лідэр прытрымліваўся Веравучэння. Лідэр дапамог таму, хто калісьці быў Гаральдам У. Смітам, адрадзіцца ў смерці. Лідэр быў усёведным. Лідэр мог бы растлумачыць сваё новае прызначэнне Сміту-Нежыці.
  
  
  Але Лідэр быў у небяспецы.
  
  
  Гэты "Рыма" ўяўляў пагрозу для Лідэра, які, як меркаваў Рыма, жыў у кампаніі здаровага харчавання "Тры Джы Інкарпарэйтэд" у Вудстоку, штат Нью-Ёрк. Цяпер ён быў у дарозе.
  
  
  Сакратаркі Сміта не было за яе сталом, калі карабель Сміта, спатыкаючыся, накіраваўся да свайго офіса. Па нейкай прычыне цела не цалкам рэагавала на каманды, якія выдаюцца яго мозгам.
  
  
  Істота хацела выпрастацца, але цела было сагнута. Яно схапілася за грудзі, спрабуючы стрымаць боль. Вось так, сагнуўшыся напалову, істота, падобная на Сміта, перасекла офіс і плюхнулася ў патрэсканае скураное крэсла за сталом.
  
  
  Гэта была спроба выклікаць тэлефонны даведнік паўночнай часткі штата Нью-Ёрк праз камп'ютарны тэрмінал і захаваць нумар. Але гэта было зроблена.
  
  
  Калі на званок нарэшце адказалі, болі ў грудзях Сміт-сасуда сталі вастрэй і лакалізавана. Ён пачаў пацець. Пот быў лядоўням, ліпкім.
  
  
  Дыханне давалася з цяжкасцю. Яго левая рука анямела.
  
  
  "Вы ... павінны ... павінны ... папярэдзіць ... Лідэра", - прахрыпеў Сміт у тэлефонную трубку. "Рыма . . . Сінанджу . . . набліжаецца . . . ууухххх ..."
  
  
  Трубка ўпала на падлогу, калі істота, падобная на Сміта, павалілася наперад на абшарпаны драўляны стол, схапіўшыся за левую частку грудзей, як быццам яму праз рэбры ўсадзілі кол у сэрца.
  
  
  У сваім офісе ў Вудстоку Мэры Меліса Мерсі далікатна паклала трубку на рычаг і паспяшалася паведаміць Лідэру, што Шанхайская сетка прывабіла ў пастку яшчэ аднаго ворага.
  
  
  Усё, што зараз засталося, - гэта ненавісны гвайла.
  
  
  Кіраўнік 21
  
  
  
  
  Мэры Меліса Мерсі з ранняга ўзросту ведала, што прысвеціць сваё жыццё догляду хворых. Колькі яна сябе памятала, яна практыкавалася ў сваім мастацтве. Перавязвала хатняга сабаку. Праслухоўванне сямейных сэрцаў з дапамогай стетоскоп, зробленага са шкляначкі "Дыксі" і пластыкавага шланга. Аднойчы яна нават паспрабавала "прывіць" суседскаму таварышу па гульнях іржавы цвік, што прывяло да цяжкага выпадку слупняка.
  
  
  Мэры Мелісе ўдалося наведаць таварыша па гульнях у бальніцы, тым самым адкрыўшы зусім новы свет для яе юнага ўяўлення. Свет, у якім пахла якая дэзінфікуе чысцінёй.
  
  
  Як толькі Мэры Меліса Мерсі скончыла сярэднюю школу, яна паступіла ў школу медсясцёр "Адзінокая зорка". Гэта была мара, якая стала явай. А чаму б і не? Калі і было нешта, пра што клапацілася Мэры Меліса, дык гэта здароўе.
  
  
  Яна ні дня ў сваім жыцці не хварэла. У той час як усе астатнія дзеці пакутавалі ад прастуды, грыпу, адзёру і ветраной воспы, Мэры Меліса заўсёды была ў росквіце здароўя. Нават выпадак катару быў бы незвычайны для Мэры Мелісы Мерсі.
  
  
  Яна прыпісвала сваё дзіўна добрае здароўе аднаму і толькі аднаму: вегетарыянству.
  
  
  Калі догляд за хворымі быў пакліканнем Мэры Мелісы Мерсі, то вегетарыянства было яе пакліканнем.
  
  
  Гэта было не тое, што яна павінна была рабіць, каб падтрымліваць сваю ідэальную постаць. Гэта было не тое, што яна думала паспрабаваць, таму што так рабілі яе аднагодкі. Яны былі мясаедамі. Гэта не было нечым, што было навязана ёй бацькамі.
  
  
  Гэта было таму, што Мэры Меліса Мерсі не выносіла густу крыві.
  
  
  Яна і не падазравала, што яе дзве страсці і адзіная фобія сутыкнуцца ўсяго праз некалькі тыдняў пасля заканчэння школы медсясцёр "Самотная зорка" у маленькай, дрэнна якая ветрыцца кутняй палаце ў тэрмінальным аддзяленні Х'юстанскай лякарні агульнага профіля.
  
  
  Пажылы пацыент у палаце 334 быў ахутаны таямніцай. Персанал ведаў яго як містэра Нікалса, што, па агульным меркаванні, не магло быць яго імем, паколькі ён быў беспамылкова кітайцам.
  
  
  Старога кітайца шмат гадоў таму пакінуў у бальніцы яго ўнук, нейкі Рыма Нікалс. Гэты малады чалавек кінуў 25 тысяч даляраў гатоўкай, каб аплаціць сістэмы жыццезабеспячэння, і хутка знік. Перш чым грошы скончыліся, пачалі паступаць новыя, каб пакрыць якія растуць выдаткі на ўтрыманне старога кітайскага джэнтльмена, але ўнук так і не вярнуўся, каб наведаць свайго які знаходзіцца ў коме дзядулю.
  
  
  Мэры Меліса лічыла гэта ганьбай. Старога пакінуў там чэзнуць сваяк, які не збіраўся калі-небудзь вяртацца.
  
  
  Яна ўзялася за гэтага пацыента як за асабістую справу.
  
  
  Спачатку Мэры Меліса казала сабе, што надае гэтаму мужчыну асаблівую ўвагу толькі з-за яго асабістай сітуацыі. Вось і ўсё. Але насамрэч, як і ва ўсім астатнім у яе жыцці, яна стала апантаная ім.
  
  
  Яна была апантаная сваім імкненнем стаць медсястрой, апантаная сваёй строгай прыхільнасцю догме вегетарыянства, а зараз яна была апантаная клопатам аб невылечна хворым кітайскім джэнтльмене.
  
  
  І спускавым кручком для гэтай апантанасці паслужыў пазногаць. Гэта не магло быць нічым іншым.
  
  
  Якая яе мэта? Мэры Меліса часта задавалася гэтым пытаннем, падстрыгаючы валасы старога і праціраючы губкай яго лупіцца пурпурную скуру.
  
  
  У нейкі момант яна паспрабавала абрэзаць заменчаны гільяцінай кончык указальнага пазногця, але ён проста не паддаваўся абразанню. Яна нават высунула кончык ружовай мовы скрозь ідэальныя, як жэмчуг, зубы і рашуча наморшчыла вяснушчаты лоб, калі з усіх сіл націснула на цвік, але ўсё, што ёй удалося зрабіць, гэта пстрыкнуць кусачкамі. Пазногаць заставаўся гладкім і бліскучым.
  
  
  Мэры Меліса гадзінамі сядзела, ядучы салаты з кафэтэрыя і ведучы аднабаковыя гутаркі са старым, таму што яна чытала, што нават каматознікі часам усведамляюць сваё асяроддзе. І хто ведаў? Можа быць, яна змагла б угаварыць яго вярнуцца да здароўя.
  
  
  Мэры Меліса Мерсі верыла ў цуды.
  
  
  Медсястрынскі персанал Х'юстанскай бальніцы агульнага профілю думаў, што яна такая ж дурнаватая, як кальмар, які спарваецца, але ніхто не скардзіўся, таму што Мэры Меліса Мерсі была адзінай медсястрой, якая без скарг выконвала агідную працу па доглядзе за гароднінай.
  
  
  Здавалася, што аднойчы адбыўся цуд.
  
  
  Скрозь рытмічныя гукі апарата штучнай вентыляцыі лёгкіх, які дапамагаў мужчыну дыхаць, яна пачула гук, які выдаецца прыадчыненымі пурпурнымі вуснамі.
  
  
  "Місі ..."
  
  
  "Маё імя! Ты вымавіў маё імя! Ты можаш чуць!"
  
  
  "Місі ..."
  
  
  "Я дастукаўся да цябе!"
  
  
  Пазней Мэры Меліса Мерсі спрабавала растлумачыць свой прагрэс які лечыць лекара. Ён быў цынікам.
  
  
  "Сястра Мерсі", - сказаў ён. “Я ведаю, вы ўсхваляваныя. Але паспрабуйце слухаць уважліва. У пацыента пашкоджаны мозг. Ён ніколі не прыйдзе ў прытомнасць. Ён ніколі не ўстане з гэтага ложка, за выключэннем акруговага трупярні”.
  
  
  "Але ён вымавіў маё імя! Ён назваў мяне Місі! Місі было маёй дзіцячай мянушкай!"
  
  
  "Місі", - цярпліва растлумачыў доктар, - гэта вельмі кітайская форма звароту да маладой жанчыны. Я б не стаў успрымаць падобную вакалізацыю сур'ёзна".
  
  
  Але Мэры Меліса Мерсі сапраўды сур'ёзна паставілася да слоў пацыенткі. У наступныя тыдні яна прысвяціла сябе старажытнакітайскай мове.
  
  
  Яна ведала на інстынктыўным узроўні, што ён зразумеў, што яна была з ім у пакоі. Яна гаварыла з ім некалькі гадзін запар. Аб надвор'і. Аб бягучых падзеях. Пра яе жыццё, якое складалася ў асноўным з таго ж пакоя дванаццаць на пятнаццаць футаў, у якім жыў стары.
  
  
  Аднойчы познім увечар яе старанні былі ўзнагароджаныя мігаценнем напаўпразрыстага стагоддзя.
  
  
  Многія ў яе прафесіі праігнаравалі б такую падзею. Яны назвалі б гэта прыкладам "расфакусаваных нервовых імпульсаў" ці нечым гэтак жа выпадковым і працягвалі б ігнараваць старога.
  
  
  Але Мэры Меліса Мерсі бачыла гэта. Бачыла гэта на ўласныя вочы.
  
  
  На працягу наступных некалькіх тыдняў такіх паторгванняў было больш. У асноўным вакол вачэй, але некаторыя былі размешчаны ў руцэ. Тая, з дзіўным звышцвёрдым пазногцем.
  
  
  Аднойчы Мэры Меліса мяняла бялізну старога, калі яго вочы цалкам адкрыліся. Яны былі агідныя. Як грыбы-двайняты. Яна не падалася назад у страху, як маглі б зрабіць некаторыя, а прысунулася да яго бліжэй, узіраючыся ў яго цёмны, прыгнечаны твар.
  
  
  Мэры Меліса Мерсі думала, што гэтыя вочы не бачылі дзённага святла больш за шэсць гадоў, але іх выгляд сказаў ёй, што прайшло значна больш часу. Яны былі такімі белымі, што ёй было цяжка адрозніць якую-небудзь зрэнку наогул. У рэшце рэшт яна пакінула спробы. Зрэшты, гэта не мела значэння. Ён мог бачыць. Магчыма, ясней, чым відушчы чалавек. Гэтыя сляпыя, малочна-белыя вочы ўпіліся ў самую яе душу.
  
  
  Ён выціснуў з сябе два словы тонкімі вуснамі.
  
  
  "Ацвярні... мяса".
  
  
  "Так так!" Мэры Меліса плакала, думаючы, што пацыентка засвоіла яе лекцыі аб правільным веганскім харчаванні.
  
  
  Гэтак жа хутка, як яны расплюшчыліся, малочна-белыя вочы зноў заплюшчыліся. Стары здаваўся стомленым ад сваіх намаганняў. Яго вочы закаціліся і зачыніліся пад пергаментнымі стагоддзямі. Курчы спыніліся на некалькі дзён пасля гэтага, калі ён аднавіў тыя нямногія сілы, якія ў яго былі.
  
  
  Мэры Меліса Мерсі нікому не расказала аб створаным ёю цудзе.
  
  
  На працягу наступнага года сілы старога павялічваліся. Здавалася, ён валодаў бязмежнай рашучасцю акрыяць. Мэры Мелісе здавалася, што нават у свае відавочна пажылыя гады ў старога была нейкая галоўная прычына чапляцца за жыццё. Імкненне. Нешта, што прымушала яго пераадольваць амаль непераадольныя цяжкасці, каб паправіцца.
  
  
  На другі месяц пасля таго, як яго вочы ўпершыню расплюшчыліся, стары пачаў гаварыць поўнымі прапановамі. Словы здаваліся кітайскімі. Голас з цяжкасцю падбіраў вымаўленне, бо галасавыя звязкі завібравалі ўпершыню за больш за дзесяцігоддзе. Некалькі ангельскіх складоў, здавалася, надалі пікантнасці субвакальнаму мармытанню.
  
  
  Галава разгойдвалася з боку ў бок - гэта пачалося неўзабаве пасля таго, як ён пачаў расплюшчваць вочы, - і ён хрыпеў патокам няўцямнай бязглуздзіцы.
  
  
  Словы, якія ён прамаўляў часцей за ўсё, гучалі як "грашы і жуй". Здавалася, яны моцна непакоілі старога. Часта гэтая фраза здавалася праклёнам; часам яна прамаўлялася амаль поўна глыбокай пашаны, а часам - як маленне.
  
  
  Мэры Меліса так зацікавілася старым, што адправілася ў публічную бібліятэку, каб паспрабаваць высветліць, што прычыніла яму столькі душэўных пакут. Запатрабавалася нямала намаганняў, але ў рэшце рэшт яна знайшла гэта.
  
  
  Гэта быў Сінанджу - проста нейкая малюсенькая рыбацкая вёсачка ў камуністычнай Паўночнай Карэі, якая прытулілася на моцна індустрыялізаваным заходнім узбярэжжы. Ён нават не з'яўляўся на большасці карт, настолькі ён быў малы. Містэр Нікалс, верагодна, правёў там некаторы час у дзяцінстве, вырашыла яна.
  
  
  Як і большасць амерыканцаў, Мэры Меліса Мерсі аб'яднала ўвесь азіяцкі кантынент у адзін вялікі раён.
  
  
  З часам стары рабіўся ўсё больш ажыўленым. Ён таксама пачаў усведамляць прысутнасць Мэры Мелісы. У рэшце рэшт, ён сказаў ёй на сваёй запінаючай ангельскай, што вывучыў мову дзякуючы ёй і яе шматгадзінным бязладным размовам. Ён сказаў ёй, што, нягледзячы на ??знешнасць, яны былі вельмі падобныя.
  
  
  "Праўда?" спытала яна.
  
  
  "Мы не апаганьваем свае страўнікі мясам жывёл".
  
  
  "Як ты даведаўся, што я вегетарыянец?"
  
  
  "Мы аднаго веравызнання, ты і я, Місі", - прахрыпеў кітаец па імі Нікалс. "Роднасныя душы. Звязаныя розумам і душой".
  
  
  Паміж старым у пакоі 334 і Мэры Мелісай Мерсі пачалі развівацца аднабаковыя адносіны, падобна ідалапаклонству.
  
  
  Затым дно правалілася. У тэрмінальную палату былі перададзены распараджэнні аб тым, што старога трэба выпісаць з бальніцы ў канцы месяца. Калі Мэры Меліса Мерсі паспрабавала высветліць, дзе менавіта, ёй сказалі, што новае месцазнаходжанне невядома.
  
  
  У слязах яна пабегла расказаць беднаму старому аб яго лёсе.
  
  
  Ён сядзеў у ложку, абапіраючыся на паўтузіна падушак. Жалюзі былі шырока адчынены, і ён грэўся на паўдзённым сонцы, з-за якога яго лускаватая скура здавалася мярцвяна-бледнай і дзіўнай.
  
  
  "Сэр", - сказала Мэры Меліса, рыдаючы. "Яны забіраюць вас у мяне".
  
  
  Ён слаба ўсміхнуўся - грымаса трупа. "Куды мяне вязеш?" ён спытаў.
  
  
  "Я не ведаю", - адказала Мэры Меліса. "Я мяркую, што гэта, мусіць, справа рук вашага ўнука".
  
  
  "Унук?" спытаў ён. Яго пурпурная галава ўсё яшчэ рухалася з боку ў бок, як у кобры, якая выгінаецца пад нябачную музыку.
  
  
  Мэры Меліса ніколі раней не згадвала містэру Нікалсу аб няўдзячным юнаку. Яна спадзявалася пазбавіць яго ад гора.
  
  
  "Так", - прызнала яна. "Ён прывёз цябе сюды шмат гадоў таму. Ён заплаціў за тое, каб ты заставаўся тут усе гэтыя гады", - дадала яна весела, як бы прыхарошваючы сямейную няўдзячнасць.
  
  
  Усмешка знікла. "Місі, - холадна сказаў ён, - унук, аб якім ты кажаш, не мой унук".
  
  
  Мэры Меліса Мерсі паціснула плячыма - марны жэст. "Я ведаю, але што ты збіраешся рабіць з сям'ёй?" Яна паспрабавала пажартаваць, але яе сэрца разрывалася. Па праўдзе кажучы, яна адчувала сябе бліжэй да старога кітайца, які ляжыць на тым бальнічным ложку, чым да сваіх уласных сваякоў. Усе яны елі мяса і пілі кроў, якую звалі "сокам".
  
  
  "Гэты "ўнук" - сінанджу", - выплюнуў ён. Гэта быў першы раз, калі яна пачула, каб ён выкарыстоўваў гэтае слова з тых часоў, як прыйшоў у поўнае прытомнасць.
  
  
  "Ён з Карэі?" Спытала Мэры Меліса. Яна была збянтэжаная. Лекар аднойчы сказаў ёй, што мужчына, які высадзіў старога кітайскага джэнтльмена, быў белы.
  
  
  Стары паклікаў Мэры Мелісу Мерсі бліжэй. Яго дыханне было абцяжараным. Яна прывыкла да яго смуроднага дыхання больш за год таму. "Ён не той, кім здаецца, гэты гвайла", - сказаў ён. "Ён слуга старажытнага зла, як і яго гаспадар. І тое, і іншае павінна быць спынена".
  
  
  Мэры Меліса Мерсі адчула дзіўнае паколванне ўнізе жывата. Было нешта тагасветнае ў гэтым пажылым кітайцы, калі ён абыякава глядзеў на яе. У гэтых вачах было нешта, што змяшчала ключ да яе лёсу. Яна проста ведала гэта.
  
  
  "Менавіта гэты гвайла зрабіў мяне нерухомым, - сказаў ён, - выракаючы мяне на смерць пры жыцці. Ты дапаможаш мне спыніць яго. Ты дапаможаш мне пакласці канец лініі сінандж".
  
  
  "Я не разумею. Я думаў, Сінанджу - гэтае месца".
  
  
  "Сінанджу - гэта культ асасінаў. Я толькі адна з іх шматлікіх ахвяр. Яны ваявалі з маім народам сотні гадоў".
  
  
  "Яны ядуць мяса?" Павольна спытала Мэры Меліса.
  
  
  "Яны ядуць качак".
  
  
  "Тады я іх ненавіджу. У мяне былі качаняты, калі мне было восем".
  
  
  Містэр Нікалс слаба кіўнуў. "Вы дапаможаце мне дасягнуць Канчатковай Смерці, да якой імкнецца маё Крэда".
  
  
  Гэта было яно! Вось чаму ён утрымаў сябе на мяжы смерці. Місія! Мэры Меліса магла сказаць, што стары збіраўся падзяліцца з ёй нейкай вялікай мудрасцю. Вось чаму яна заставалася так доўга. Вось чаму яна знаходзіла яго такім бясконца чароўным.
  
  
  Ён падняў свой скурчаны паказальны палец у паветра. Сонечнае святло адбілася ад кончыка вострага, як брытва, пазногця. Яно заставалася на месцы, як быццам для таго, каб дапамагчы старому выказаць нейкую вялікую прамоўніцкую думку. Але больш слоў не было.
  
  
  Палец апусціўся, упіўся ў аголеную шыю Мэры Мелісы Мерсі збоку далікатным, амаль любоўным жэстам.
  
  
  І яе розум быў адкрыты сусвету.
  
  
  Мэры Меліса Мерсі, кеншы, паслухмяна дамовілася аб змене пацыента. Яна знайшла іншага пажылога кітайца на месца свайго дабрадзея. Ён знаходзіўся ў хірургічным аддзяленні для аперацыі на жоўцевай бурбалцы. Гэта было дастаткова лёгка зрабіць. Практычна ніхто, акрамя Мэры, не быў у палаце 334 амаль тры гады. Яны не заўважылі б розніцы.
  
  
  Яна адвезла містэра Нікалса - да якога зараз звярталася "Лідэр" - да ліфта ў хірургічным крыле і вывезла з лякарні.
  
  
  Яна заставалася ў Х'юстан Дженерал толькі для таго, каб надаць форму пазногцю самазванца і ўмацаваць яго, каб ён адпавядаў пазногцю Лідэра, вырабіўшы лак, прыгатаваны па старажытным рэцэпце.
  
  
  А потым яны проста зніклі.
  
  
  Лідэру спатрэбілася некалькі гадоў, каб аднавіць свае сілы. Мэры Меліса Мерсі ведала, што ён аднавіўся настолькі, наколькі дазваляла яго састарэлае цела.
  
  
  Некалькі гадоў, каб узнавіць старажытны яд. Некалькі гадоў Лідэру, каб удасканаліць свой план. Некалькі гадоў, каб арганізаваць падзенне Сінанджу, план, які, нарэшце, набліжаўся да ажыццяўлення.
  
  
  І вось, злы Майстар Сінанджу пацярпеў паражэнне. Іх папярэдзілі, што яго пратэжэ, гвайла, ужо ў дарозе. Ён таксама пацерпіць паражэнне.
  
  
  Мэры Меліса Мерсі не ведала, хто менавіта патэлефанаваў ёй, каб сказаць, што Рыма ўжо ў дарозе, і ёй было ўсё роўна. Яна падазравала, што гэта быў той, хто наняў сінанджу ў Амерыцы. Не было іншага чалавека, які мог бы ведаць аб наступным кроку Рыма. І гэты чалавек зараз таксама стаў кеншы.
  
  
  Пасляпаўднёвы вецер данёс водар бэзу праз велізарнае пабітае акно офіса Мэры Мелісы Three-G. Яна не паспрабавала выклікаць рамонтнікаў, каб паправіць акно. Прама зараз яны былі занадта зацікаўлены ў трыбушэнні пацукоў у кацельні, каб у любым выпадку ўсталяваць новае шкло.
  
  
  Яна выйшла праз акно ў пышны сад.
  
  
  Тут пах быў мацнейшы, і яна падняла свой тонкі нос да паветра і прагна ўдыхнула. Яны былі тут. Паўсюль вакол яе. Ахвяры.
  
  
  З кожнага дрэва ў густым садзе звісала па шкілетападобнаму трупу. Палоскі плоці ўсё яшчэ чапляліся за рэбры. Кроў усё яшчэ павольна і размерана капала са звісаючых пальцаў ног.
  
  
  Зямля па ўсім садзе была нядаўна ўзарана плямістымі плямамі. Пахаваныя ўнутраныя органы распаўсюджвалі цёмныя плямы вакол земляных узгоракаў, якія пашыраліся.
  
  
  Гэта быў пах, які так любіла Мэры Меліса Мерсі. Пах нячыстых мясаедаў. Пах смерці. Гэта нагадала ёй аб яе першым наведванні бальніцы.
  
  
  Яна нават пачала нарэшце абвыкаць да густу крыві. Але толькі таму, што яе запэўнілі, што пітво крыві займае цэнтральнае месца ў практыцы рэлігіі гьёншы - якой яна і была.
  
  
  Лідэр сядзеў у інвалідным крэсле пасярод галоўнай дарожкі. Плед-афганец быў акуратна абгорнуты вакол яго каленаў, а рукі акуратна былі пахаваныя на каленях. Калі б не мноства трупаў, якія разгойдваліся і грымелі вакол яго, як касцяныя званочкі на ветры, ён не выглядаў бы недарэчна на ганку любой хаты адпачынку ў Амерыцы.
  
  
  "Гвайло хутка будуць тут, лідэр", - сказала Мэры Меліса Мерсі.
  
  
  Ён паглядзеў на яе бліскучымі белымі вачыма. Ён злосна ўсміхнуўся.
  
  
  "Мы будзем гатовы, Місі", - мякка сказаў ён. "Шанхайская Павуціна патрабуе апошняй ахвяры. Помста будзе за намі. Канчатковая Смерць усталюе панаванне над гэтым стомленым светам". Ён зрабіў паўзу, нібы для таго, каб увабраць бачанне, якое маглі бачыць толькі яго невідушчыя вочы.
  
  
  "І для нашых вечных ворагаў Канчатковая смерць ..."
  
  
  Кіраўнік 22
  
  
  
  
  Наступала ноч на самы доўгі дзень у жыцці Рыма Ўільямса.
  
  
  Ён вёў сваю арандаваную машыну ў дагасаючым святле, яго твар быў маскай мэтанакіраванай канцэнтрацыі.
  
  
  Рыма ламаў галаву, спрабуючы ўспомніць усё, што Чиун шмат гадоў таму расказваў яму пра кітайскія вампіры, але вобразы перапляталіся з выбліскамі іншых, больш асабістых успамінаў.
  
  
  Ён адштурхнуў іх.
  
  
  Вампіры не могуць увайсці ў жыллё без запрашэння, успомніў Рыма. У гэтым ён быў амаль упэўнены. Цяпер гэта прынесла яму шмат карысці. Яны былі паўсюль вакол Тры-Джы, як прусакі з ашклянелымі вачыма. І яны былі такімі ж хуткімі, як сінанджа, але не такімі моцнымі.
  
  
  Упершыню сінанджа сутыкнуліся з Крэда гьёнсі ў лесе недалёка ад таго, што пазней стане Шанхаем, і яны спыталі Майстра таго часу, ці не запросіць ён іх увайсці. Ці азначала гэта, што ўсё, што Рыма павінен быў сказаць, было "не", і яны пакінуць яго ў спакоі на дастаткова доўгі час, каб забіць іх? Хто ведаў? Гэта здавалася неразумным, але і ідэя вампіраў-вегетарыянцаў, якія п'юць кроў, таксама не здавалася разумнай.
  
  
  Яны таксама ўмелі мяняць аблічча. Рыма памятаў гэтую частку легенды. Ці апынецца ён у адну хвіліну тварам да твару з вампірам-гьёншы, а ў наступную - з якая плюецца кобрай?
  
  
  І яны схаваліся ў тумане, успомніў ён. Ці, можа, яны сталі самім туманам. Рыма не быў упэўнены, якім менавіта. Легенды былі расплывістымі.
  
  
  Усё, што ён мог выклікаць пасля гэтага, былі выявы лятучых мышэй, драўляных калоў, часныку і замкаў - скажэнні рэальнасці, якія далечы пачатак еўрапейскай вампірскай традыцыі.
  
  
  Яго думкі зноў звярнуліся да Чіуна, які ляжыць у адзіноце, магчыма, які памірае, на тым бальнічным ложку ў Фолкрофце.
  
  
  Ён быў у гэтым самотны, ён ведаў.
  
  
  Ад Сміта не было б ніякай дапамогі. Наколькі Рыма ведаў, да цяперашняга часу ён далучыўся да астатніх вампіраў. Прынамсі, Чиун быў пазбаўлены ад гэтай ганьбы. Яго нервовая сістэма адмовіла задаўга да таго, як вірус кеншы змог ператварыць яго ў аднаго з немертвых.
  
  
  Рыма моцна сціснуў руль узятай напракат машыны і памчаўся па звілістай горнай дарозе. Наперадзе ляжаў Вудсток. І ўзгорыстае ўзвышша, якое належала карпарацыі "Тры-Джы Інкарпарэйтэд".
  
  
  У імгненне вока, на беразе, у якога не было назову, таму што ён не прыналежыў рэальнасці, чорны смуга згусцеў у чалавечую форму.
  
  
  Апранутая ў чорнае постаць была хваравіта худой, з трупнымі рысамі асобы і бледнай, амаль альбіноснай пігментацыяй.
  
  
  Гільяцінападобны пазногаць на ўказальным пальцы кінуўся да горла Чыуна ў амаль ідэальным удары. Аднак амаль ідэальнага ўдару было недастаткова.
  
  
  Чиун лёгка ухіліўся ад удару і нанёс удар локцем назад, раздрабніўшы трахею і выклікаўшы фантан крыві, які пырснуў з рота здзіўленай істоты.
  
  
  Яго вочы шырока адкрыліся ад здзіўлення, гьёншы ўпаў. Шэры туман закруціўся вакол цела і прыняў яго. Яно застыла, сціснуўшыся падобна парападобным кулаку, і павольна знікла з вачэй.
  
  
  Чыун павярнуўся. Яшчэ дзве постаці з'явіліся з туману ззаду яго. Яны былі такія ж бледныя, як і першая, іх шчокі ўваліліся, зубы выразна віднеліся скрозь тонкую, амаль празрыстую скуру твару. Абодва паднялі рукі ў паветра, прыняўшы пагрозлівую позу.
  
  
  Чиун успрыняў гэта як запрашэнне і абрынуў абодва кулака на грудзіны двух істот. Яны завылі ад болю, калі дзве ракі крыві лінулі з іх грудзей. Яны таксама адыходзілі ў тумане, які ўвесь час згушчаўся, як сабакі, якія крадуцца.
  
  
  "Мы таксама ўмеем мяняць аблічча, майстар сінандж", - прашаптаў яму на вуха голас першага гьоншы. "Ты не баішся нас?"
  
  
  "Майстар Сінанджу нічога не баіцца, кітайскае паскуддзе", - напышліва адказаў Чиун.
  
  
  "Не... ?" голас заціх удалечыні. Пакінутыя туманныя абрысы зніклі ў віры шэрага туману, пакінуўшы Майстры Сінанджу стаяць у адзіноце.
  
  
  Туман працягваў рухацца па крузе вакол яго. Здавалася, што яго свет быў не больш бліжэйшай бачнай кропкі, усяго за пяць футаў вакол яго.
  
  
  Дзесьці ў якая клубіцца пару затрымцеў гук.
  
  
  Паляўнічая чутка Чыуна імгненна ўлавіла гэта. Гэта было грацыёзнае слізгаценне. Больш падобны да балетнага руху, чым да хады.
  
  
  Нешта ў гэтым было знаёмае. Амаль. . .
  
  
  Адзінокая постаць выступіла з туману. На ім быў чорны дзелавы гарнітур з гальштукам. Яго твар быў плоскім і гладкім. Рысы яго асобы мала чым адрозніваліся ад асобы Чыуна ў маладосці. І хоць з яго жывата багата цякла кроў, бачанне, якое стаяла перад Чиуном, здавалася, не пярэчыла.
  
  
  Вочы Чыўна пашырыліся ад недаверу. "Нуік!" - прашыпеў ён.
  
  
  Малады чалавек усміхнуўся. "Ты добра выглядаеш, дзядзька".
  
  
  І цяпер Майстар Сінанджу ведаў, што ён стаіць твар у твар са сваім вялікім болем - у адзіноце.
  
  
  Першае, на што звярнуў увагу Рыма, пад'язджаючы да шырокай паласы асфальту, якая абслугоўвала птушкагадоўчую карпарацыю "Пулет Фармс", была ненатуральная цішыня.
  
  
  Другое, што ён заўважыў, былі целы.
  
  
  Целы былі яшчэ цішэй.
  
  
  Будынак быў акружаны з усіх чатырох бакоў плотам вышынёй восем футаў ад урагану. Агароджа цягнулася паралельна дарозе і збочвала ўздоўж мяжы ўласнасці.
  
  
  Хтосьці зрэзаў звяно ланцуга з мацаванняў і згарнуў яго ў два гіганцкіх трубчастых кольцы па двух кутах плота. На доўгіх металічных ашэстках былі падвешаныя працаўнікі Poulette Farms, падвешаныя за ногі, як падоўжаныя бледна-ружовыя свінні ў вітрыне кітайскай мясной крамы.
  
  
  І ў цэнтры ўсяго гэтага быў сам Генры Пулет, акружаны сваёй усюдыіснай зграяй сакратароў. Яго мяккія пучкі жоўтых валасоў мякка луналі на лёгкім горным ветрыку.
  
  
  Розніца паміж тагачасным Генры Кэклберы Пулетам і адзначаным узнагародамі Генры Кэклберы Пулеттам з Poulette Farms складалася ў тым, што ў рэкламных роліках унутраныя органы Пулетта былі густоўна схаваныя ў адпаведных паражнінах цела пад яго добра пашытым гарнітурам. Не пахаваны ў кучы крывавага бруду прама пад яго перавернутай галавой. Па мінулых сустрэчах Рыма ведаў, што хаваюць гэтыя курганы.
  
  
  Рыма ўбачыў, што ўсіх супрацоўнікаў Poulette напаткаў той жа лёс. Ім перарэзалі горла. Выпусцілі кроў. Вынялі органы і пахавалі. Гэта была свайго роду камбінацыя вампірскага крэда Лідэра і канчатковай вегетарыянскай помсты.
  
  
  Рыма праехаў міма нерухомых, перавернутых целаў да бліскучай плямы шкла на ўзгорках вышэй.
  
  
  Нетутэйша час для фінальнай сутычкі паміж сінанджу і кеншы.
  
  
  "Паглядзі справу сваіх рук, дзядзька", - абвясціў Нуіч. Ён шырока развёў рукі. Крывацечная рана ў яго жываце працягвала заліваць крывёй воблака пад ім. Чыун ўбачыў, што ногі Нуіча былі нябачныя ў покрыве туману таўшчынёй у паўфута. Ён захоўваў задуменнае маўчанне.
  
  
  "Не самы лепшы ўдар, даступны табе", - працягнуў Нуіч, паказваючы на свой уласны жывот. “Але той, які фактычна застаў мяне знянацку. Усё ж, гэта даволі непадобна на цябе, дзядзька. Звычайна ты больш акуратны, чым зараз”.
  
  
  Твар Чыуна стала абыякавым. Ён моўчкі глядзеў па-над Нуічам, выраз яго твару было нібы высечана з алебастру. Ён успамінаў час, які адбыўся шмат гадоў таму. Нуіч адабраў у Чыуна кантроль над вёскай Сінанджу, узурпаваўшы тытул Кіруючага майстра. Рыма, паранены, практычна бездапаможны, уступіў у смяротную сутычку ад імя Чыўна. Бо Майстру Сінанджу было забаронена прычыняць шкоду аднавяскоўцу.
  
  
  У Рыма не было ніводнага шанцу. Ён стаяў на парозе смерці. І хоць гэта ішло насуперак з усімі традыцыямі, Чыун умяшаўся ў бойку, усадзіўшы пазногаць указальнага пальца левай рукі ў жывот свайго першага вучня так хутка, што ніхто гэтага не заўважыў, і Рыма атрымаў узнагароду за перамогу.
  
  
  "Ты ігнаруеш мяне?" Спытаў Нуіч. "Пасля ўсіх гэтых гадоў нават не павітаўся?"
  
  
  "Ты несапраўдны", - цвёрда сказаў Чиун.
  
  
  Нуіч засмяяўся. Нізкае, пранікнёнае вуркатанне, якое зарадзілася ў яго крывацечным жываце і вырвалася з яго рабой месяцападобнай фізіяноміі. "Гэта апраўданне тваёй грубасці?" ён спытаў. "Тады дазволь мне запэўніць цябе, дзядзька, што я гэтак жа рэальны, як і ты ў гэты самы момант. Я гэтак жа рэальны, як гэтае месца, якое ты прыдумаў, і дэманы, з якімі табе зараз трэба будзе сутыкнуцца".
  
  
  Чыун зацікавіўся крыху больш. "Ты ведаеш аб гэтым месцы?"
  
  
  Нуіч кіўнуў. “Як і ты, дзядзька. Тут ты ні жывы, ні мёртвы. Тут знаходзіцца “неадкрытая краіна”, пра якую казаў ангелец Шэкспір. Гэта Канчатковая смерць. Тут спраўджваюцца вашыя горшыя асцярогі”. Нуіч пакланіўся. "І для мяне вялікі гонар быць адным з вашых горшых страхаў, аб вялікі Майстар Чиун". Пагардлівасць Нуіча, нарэшце, заявіла аб сабе. Яго твар стаў сярдзітым. Змяненне асобы было рэзкім. "Ты забіў мяне!"
  
  
  "Ты б забіў майго сына", - рэзка запярэчыў Чыун, - "пяс няўдзячны!"
  
  
  "Твой "сын"!" - усміхнуўся ён. "Белы! Нават не з вёскі!"
  
  
  "Ён больш з нашай вёскі, чым ты, заганны сын майго добрага брата!" Чыун плюнуў.
  
  
  "І таму ты забіў мяне? Таму што, калі ён сапраўды прычына, ты дарма запляміў свой род. Ён асуджаны падзяліць твой лёс, трал гьёншы".
  
  
  Чыун напышліва выпрастаўся і сказаў: "Рыма выжыве. Ён мёртвы белы тыгр з легенды. Аватар Шывы. Я бачыў гэта на ўласныя вочы". Але Нуіч зачын за жывое. У голасе Чыўна чулася трывога. У былыя часы зласлівыя кітайскія крывапіўцы спустошылі Дом Сінанджу.
  
  
  Выраз асобы Нуіча стала хітрым. "Калі Майстар Сінанджу можа быць пераможаны гьёншы, то і яго спадчыннік таксама можа", - рашуча сказаў ён. "Як твой бацька быў пераможаны, так і ты быў пераможаны".
  
  
  "Не згадвай майго бацьку, здрадніка Сінанджу!" Чыун успыхнуў. "У мяне з вушэй цячэ кроў, таму што твая ілжывая мова заклікае да яго высакароднага духу".
  
  
  Нуіч тонка ўсміхнуўся. "Ты абвінавачваеш мяне ў здрадзе. Ды будзе так. Але мая здрада, як ты гэта называеш, прынамсі, было вядома ўсім. Твая значна больш падступная. Ты парушыў адзін з самых святых дагматаў Дома Сінанджу, каб саслаць мяне сюды, дзядзька. Ён упёр рукі ў бакі."Я абвінавачваю вас у здрадзе, майстар Чиун. Ваш бацька прыняў на сябе адказнасць за забойства старэйшыны вёскі, у той час як вы гэтага не зрабілі". Нуіч зрабіў крок назад, у туман. Чіун ўбачыў, што рана ў яго жываце цудоўным чынам зажыла. "Я патрабую адкуплення за маё забойства!"
  
  
  Чыун паківаў сваёй састарэлай галавой. "Я не дазволю сабаку тваёй масці камандаваць мной", - кінуў ён у адказ. "Табе, у якога былі ўсе перавагі, і ён іх выпусціў. Ты, які хацеў бы скарыстацца мудрасцю сваіх продкаў і выкарыстоўваць яе ў сваіх гнюсных мэтах. Ты, які насміхаецца над кожнай традыцыяй, якая табе павінна быць даражэй за ўсё". Але нават калі ён прамаўляў гэтыя словы, у галаве Чыўна пачалі закрадвацца сумневы.
  
  
  Ухмылка Нуіча стала шырэй. "Мне вельмі шкада, дзядзька. Гэта, як кажуць французы, факт, які адбыўся". Ён узмахнуў рукой, і чорны туман, здавалася, узнік ля ног Чыўна - толькі на гэты раз гэта быў не туман, а раскрытыя пашчы дзіркі. І калі Чиун саслізнуў у гэтую варонку чарнільнай цемры, усё, што ён мог чуць, адбіваючыся рэхам ад бясконцых слізкіх сцен, быў заціхаючы, насмешлівы смех Нуіча.
  
  
  Сонца садзілася, асляпляльна адбіваючыся аранжавым і жоўтым, калі Рыма ўвайшоў у будынак Three-G, Inc. праз разбітае акно. Здавалася, што будынак прыходзіць у заняпад.
  
  
  З набліжэннем змяркання па бліскучых калідорах пранесліся мудрагелістыя цені, пасылаючы дзіды цемры ўздоўж сцен і ў куты.
  
  
  Рыма не быў упэўнены, чаго чакаць. Яму было ўсё роўна.
  
  
  У яго была толькі адна мэта. Знішчыць Лідэра. Ён быў прычынай усяго гэтага. Ён распрацаваў увесь гэты сцэнар з адной мэтай і толькі з адной. Помста. Ён прывабіў Рыма ў пастку з прынадай, і той добраахвотна ступіў у яе.
  
  
  Якое памірае сонца расходавала апошнія кроплі агніста-аранжавага ззяння, калі Рыма ўвайшоў у прасторную прыёмную. Таблічка, размешчаная побач са сталом у форме падковы ў цэнтры пакоя, абвяшчала: "ТУР ПАЧЫНАЕЦЦА ТУТ". За шыльдай быў доўгі калідор, у які выходзілі дзясяткі зачыненых дзвярэй.
  
  
  Рыма засяродзіў кожную клетачку сваёй істоты на дзвярах у калідоры за імі. Ён стаяў нерухома, рукі па швах, дазваляючы свайму розуму і пачуццям перамяшчацца па цёмным калідоры больш эфектыўна, чым любая электронная сэнсарная прылада.
  
  
  Нічога. Ніякага руху. Не дыхаць. Ні ў адным з кабінетаў нікога не было.
  
  
  Рыма збіраўся ісці па калідоры, калі пачуў першыя гукі папярэджання перад атакай.
  
  
  І ён ведаў, што здзейсніў кардынальную памылку для чалавека яго прафесіі. Ён перахітрыў свайго суперніка. Засяродзіўшы свае пачуцці на офісах далей па калідоры, ён дазволіў свайму суперніку напасці на яго. Літаральна.
  
  
  Секцыя за секцыяй потолочных панэляў з пенапласту абвальваліся над ім, абсыпаючы ўваходную зону пластом штучнага снега. Шэсць гьоншы з дзіўным спрытам выскачылі з нядаўна праробленых адтулін, сагнуліся ў каленях і скокнулі на яго. Мноства пальцаў з доўгімі пазногцямі намацалі яго горла.
  
  
  Выгнуўшыся, Рыма ўхіліўся ад працягнутых рук і нанёс удар кулаком у пах найбліжэйшаму мужчыну. Ва ўзнагароду ён атрымаў здавальняючы ўдар тазам. Мужчына завыў ад болю і ўпаў на падлогу, схапіўшыся за сваю рану і выпадкова ўсадзіўшы сабе ў сцягно свой уласны гільяціны пазногаць. Ён завыў.
  
  
  Робячы крок назад, Рыма зрабіў сальта назад, у некалькіх цалях перад зіготкім кольцам атручаных кіпцюроў, і прызямліўся на адно калена на мармуровую стальніцу прыёмнай. Ён схапіў срэбны нож для выкрыцця лістоў і лёгка саскочыў на падлогу.
  
  
  "Паштовы выклік", - сказаў ён які збіраецца раю.
  
  
  Як адзін, пяцёра пакінутых вампіраў кінуліся ў атаку. Размахваючы рукамі, выскаляўшы зубы, яны набліжаліся да Рыма.
  
  
  "Адмаўляйцеся ад мяса..." - хорам вымавілі яны.
  
  
  "Скажы "не" крыві", - парыраваў Рыма.
  
  
  Калі яны былі на адлегласці выцягнутай рукі, Рыма ўзяў лязо ў зубы і схапіў за запясці дваіх на пярэднім краі. Ён тузануў іх да сябе.
  
  
  Імпульс пранёс іх праз прыёмную.
  
  
  Пара ўрэзалася ў адно з вялізных шкляных вокнаў, з якіх складалася знешняя сцяна пакоя, выкінуўшы аскепкі шкла на дагледжаную лужок перад домам Three-G, Inc. Рыма кінуў за імі трэцяе. З жорсткай усмешкай ён убачыў, што адно з целаў было гратэскава насаджана на трохкутны аскепак шкла. Вастрыё ўпялася ў шыю знежывелага гьёншы, і ў халоднае начное паветра паднялася струменьчык аранжавага дыму. Астатнія ўжо няўпэўнена паднімаліся на ногі, як зомбі, абцяжараныя астэапарозам.
  
  
  Пакінутая пара кідалася і рабіла выпады, адчайна спрабуючы заразіць Рыма сваімі гільяцінавымі цвікамі.
  
  
  Ухіляючыся ад іх нападаў, Рыма перахапіў іх запясці і рэзкім рухам усадзіў іх вывастраныя пазногці адзін аднаму ў горла. Яны разваліліся на часткі, разляцеўшыся ў супрацьлеглых напрамках і выпусціўшы аблачыну аранжавага дыму.
  
  
  Рыма выплюнуў нож для выкрыцця лістоў назад у руку, калі двое тых, хто выжыў, якіх ён вышпурнуў у акно, выбраліся і, спатыкаючыся, вярнуліся ў бойку.
  
  
  Адзін быў мужчынам, іншая - жанчынай. Жанчына здавалася цэлай, але ў мужчыны, гадоў пяцідзесяці, мажнага, з адкрытай раны на галаве багата цякла кроў. Ён быў бледны і хістаўся. Рыма выказаў меркаванне, што мае шок ад страты крыві. Гэта значыць, калі меркаваць, што вампіры могуць адчуваць шок.
  
  
  Мужчына ледзь не зваліўся ў абдымкі Рыма. Ён паспрабаваў учапіцца ў яго пазногцем гьёншы, але, падобна, выдохся.
  
  
  "Адвярні мяса ..." - выдыхнуў ён. "Прымі Канчатковую смерць".
  
  
  "Прабач, прыяцель", - ціха сказаў Рыма. "Сястра Мэры Маргарэт ніколі б не зразумела". З асляпляльнай шпаркасцю ён акуратна перарэзаў мужчыну горла.
  
  
  Апошняя жанчына з кеншы, у падранай чорнай канцэртнай футболцы Moody Blues, кінулася на яго. Рыма проста пляснуў яе па руцэ, як можна было б аблаяць раззлаванае дзіця, і правёў нажом для выкрыцця лістоў па яе шыі.
  
  
  З лямантам яна адхіснулася, нават калі з яе булькатлівага горла пацёк гідкі аранжавы дым.
  
  
  Шасцёра забіты, падумаў Рыма. Але колькі яшчэ засталося?
  
  
  Першы чалавек, якога высек Рыма, усё яшчэ курчыўся ў агоніі на падлозе. Калі Рыма прысеў на кукішкі побач з ім, мужчына паспрабаваў падрапаць яго сваім завостраным пазногцем, адначасова прытрымваючы свабоднай рукой скалечаную ніжнюю частку цела.
  
  
  Рыма адчуў да яго жаль. Не лютасьць, не злосць. Толькі жаль. Усе гэтыя фанатыкі здаровага харчавання былі пешкамі ў гульні перакручанага дэмана аб помсце. Цяпер, калі Чиун быў страчаны, Лідэр паляваў за Рыма. А Лідэр хутчэй адправіў бы ў бой каго заўгодна і што заўгодна, чым сустрэўся б з самім Рыма.
  
  
  Пасля таго, як Рыма перарэзаў мужчыну горла, ён нават не звярнуў увагі на бясшумны шлейф аранжавага дыму. Ён ужо ішоў углыб будынка "Тры G", гатовы да любых жах, якія стары супернік Сінанджу прыдумаў у рамках сваёй вар'яцкай гульні ў помсту.
  
  
  Ён вярнуўся ў Сінанджу.
  
  
  Галоўная плошча вёскі была перапоўнена. Жыхары вёскі выкрыквалі падбадзёрлівыя воклічы. Будынкі былі нядаўна пабелены. Кожны цвік быў бліскучым і новым. Вёска ніколі не была такой ахайнай. Нават глейкія водмелі ператварыліся ў залаты пляж.
  
  
  Нуіч стаяў перад ім, рассеяна скрыжаваўшы рукі на грудзях. На ім была чорная баявая форма з дзвюх частак.
  
  
  "Навошта ты прывёў мяне сюды?" Спытаў Чыун. Ён не глядзеў на людзей Сінанджу. Іх крыкі былі звернуты да Нуіча, а не да Чыуна.
  
  
  "Гэта не маіх рук справа, дзядзька, - сказаў Нуіч, - а тваіх".
  
  
  Чіун паківаў галавой і глыбока ўздыхнуў. "Гэта не я", - сказаў ён.
  
  
  "Ты", - сказаў Нуіч, злосна ўсміхаючыся. "І толькі ты. Яд, які праходзіць па тваім арганізме, сарваў пласты тваіх прэтэнцыёзных забарон, дзядзька. Ці ёсць які-небудзь прывід, якога табе яшчэ трэба выгнаць?" Чыун не адказаў. Вочы Нуіча шырока расплюшчыліся, як быццам раптоўна да яго дайшла суровая праўда. "Магчыма, мы выявілі тое, чаго баіцца бязгрэшны Чіун: яго ўласнае сумнеўнае мінулае".
  
  
  Чіун падняў свае вочы на ўзровень вачэй Нуіча. Вочы ягонага пляменніка гарэлі непрыхаванай нянавісцю. Іх погляды сустрэліся.
  
  
  "Невуцкі сабака брэша ад уласнай смуроду", - сказаў ён, яго голас працякае пагардай.
  
  
  Нуіч, некалі майстар сінанджа, стаў у баявую стойку.
  
  
  "Абараняйся, лядашчы!" - крыкнуў ён.
  
  
  Чыун стаяў на сваім. "Я не буду ваяваць з табой, зганьбаваны".
  
  
  Вочы Нуіча ператварыліся ў сярдзітыя сталёвыя шчылінкі. "Ах, я разумею. Ты наносіш удар, толькі калі твой супернік нічога не падазрае, непадрыхтаваны. Тут, дзе ёсць вочы, здольныя засведчыць тваю здраду, ты стрымліваешся. Час затуманіў твой высахлы розум, дзядзька. Ты забыўся, што я не падзяляю тваіх згрызот сумлення. Калі ты не будзеш абараняцца, я заб'ю цябе, як вулічнага сабаку ".
  
  
  Чыун апусціў галаву. "Ды будзе так", - ціха сказаў ён. І з пагардай адвярнуўся.
  
  
  Вочы Нуіча сталі дзікімі. "Я адпомшчу!"
  
  
  Нуіч кінуўся на Чиуна, яго ўказальны палец выцягнуўся ў выпадзе наперад - ідэнтычны ўдар Чиун нанёс яму шмат гадоў таму.
  
  
  Чыун не адрэагаваў бы. Ён не паварушыўся б, каб абараніцца. Калі яго фізічны лёс нейкім чынам быў звязаны з яго лёсам у гэтым унутраным свеце, які ён ліхаманкава прыдумляў, тады ён даў бы зыход лёсу.
  
  
  Але ў яго не было шанцу.
  
  
  Супраць сваёй волі ён адчуў, як яго цела паварушылася. Удар Нуіча прыйшоўся ў пустэчу, калі Чыун разгарнуўся, яго рука апісала смяротную дугу, выстаўлены пазногаць кінуўся да адкрытых грудзей пляменніка.
  
  
  У той момант, калі мусіў адбыцца інсульт, Нуіча там ужо не было. На яго месцы, за некалькі крокаў ад яго, быў мужчына нашмат старэйшы. Ён глядзеў на маленькага хлопчыка непадалёк. Ні таго, ні іншага імгненнем раней тут не было, Чиун быў упэўнены ў гэтым.
  
  
  У пажылым мужчыне на месцы Нуіча было нешта такое, што Чиун павінен быў бы даведацца, але часу на роздум не было. Мужчына пераследваў хлопчыка. І яго рука слізгала па пустой прасторы паміж імі ў павольныя, як патака, мілісекунды.
  
  
  Хлопчык! Нешта ў хлопчыку было знаёмае! Рука майстра Сінанджу рухалася з хуткасцю маланкі і грацыяй лебедзя. Ён перахапіў удар. Спыніў руку. Выратаваў хлопчыка.
  
  
  Які нападаў зваліўся ў пыл на зямлі, скурчыўся, сам ператварыўшыся ў пыл. Чыун паглядзеў на хлопчыка.
  
  
  Хлопчык утаропіўся на яго ў адказ. Ён здаваўся спалоханым. Узрушаным. І сумным. Вельмі, вельмі сумным.
  
  
  Ён паглядзеў на Чыуна дакучліва знаёмымі вачыма, якія раздзіралі сэрца Чыуна і раздзіралі яго душу.
  
  
  Чіун ведаў, кім быў гэты хлопчык. Гэта быў малады Чыун. І ён нейкім чынам стаў сваім уласным бацькам.
  
  
  Жыхары вёскі сабраліся вакол вясковага старэйшыны, якога паваліў Чыун. Ён чуў іх праклёны, адчуваў іх сярдзітыя, спалоханыя позіркі.
  
  
  Ён быў адначасова бацькам і сынам. Няздольны пазбегнуць лёсу. Няздольны ўхіліцца ад свайго мінулага.
  
  
  "Забойца!" - крычалі яны.
  
  
  "Здраднік!"
  
  
  "Ты забіў свайго ўласнага пляменніка, аднаго з нас!"
  
  
  "Хто будзе наступным? Бо ніхто з нас не ў бяспецы!"
  
  
  І ў турме, якая была яго розумам, Чиун, Кіруючы майстар сінанджу, упаў на калені і дазволіў пераважным пакутам амаль шасці дзесяцігоддзяў выплеснуцца на пыльную галоўную плошчу яго роднай вёскі.
  
  
  Кіраўнік 23
  
  
  
  
  Сталы кітаец, вядомы толькі як Лідэр, сядзеў на сваім грубым драўляным троне ў пакоі назірання службы бяспекі карпарацыі "Тры-Джы". Тоўстыя металічныя дзверы былі зачынены на два замкі, і яе практычна немагчыма было зламаць чым-небудзь меншым, чым кропкавы ўдар ракетай "Стынгер".
  
  
  На экранах замкнёнага контуру Sony у статычных выявах адлюстроўвалася драма, якая разгульваецца ў комплексе вакол яго.
  
  
  Вядучая не звяртала ўвагі на выявы на экранах. Мэры Меліса Мерсі - не. Яна працягнула сваё беглае апавяданне.
  
  
  "Ён прайшоў праз першую хвалю, Лідэр", - сказала яна з ноткай нервовасці ў голасе.
  
  
  Верхавод усміхнуўся, агаліўшы няроўныя рады афарбаваных зубоў.
  
  
  Для гэтага вялікага моманту Лідэр надзеў ала-залатую мантыю па-над легінсамі і ботамі. Узыходзячы фенікс з распасцёртымі крыламі быў вышыты полымем на яго грудзях.
  
  
  "Раптоўная атака правалілася, таму што раптоўнасць была не на нашым баку", - растлумачыў ён. "Гвайла ведалі пра нас. Але мы не пацярпелі няўдачу. Мы ніколі не патрываем няўдачу. Наша сапраўдная вера".
  
  
  Мэры Меліса Мерсі ўтаропілася на экран тэлевізара. На ім было відаць, як гвайло Рэма крадком слізгае па калідоры, аддаляючыся ад зоны прыёму гасцей у бок атрыума. "Ці будзе другая фаза паспяховай?" спытала яна.
  
  
  Усмешка Лідэра стала шырэй, пакуль Мэры Меліса не змагла разглядзець ямкі ад яго счарнелых задніх зубоў. "З упэўненасцю", - сказаў ён. “Сінанджу можна перамагчы адной толькі колькасцю. Гэта, я ведаю. Гэта, я ведаю. Як у Шанхаі, так і ў гэтым месцы”.
  
  
  Яго галава працягвала разгойдвацца з боку ў бок, як быццам адмаўляючы яго ўласную заяву.
  
  
  Рыма апынуўся ў прыцемненым садзе ў цэнтры комплексу Three-G. Гэта быў не зусім той Эдэм, які задумвалі ягоныя дызайнеры.
  
  
  Ён убачыў расчлянёныя целы, якія ляніва разгойдваліся на самых тоўстых галінах дрэў, падвешаныя на дроце і канаце. Гніласны пах гнілай плоці стукнуў яму ў ноздры. Паветра было поўна роеў гудзенне мух.
  
  
  І там былі і іншыя. Хаваліся сярод мёртвых, прыкідваючыся мёртвымі, калі яны былі ўсяго толькі нежыццю. Яны выпацкалі адзін аднаго крывёю сваіх ахвяр, каб замаскіравацца, але Рыма ведаў, што яны былі там, перш чым яны зрабілі свой першы крок.
  
  
  Яны прачнуліся, як сонныя ружовыя кажаны, якія выпростваюць знясіленыя крылы.
  
  
  Рыма наўмысна прайшоў у цэнтр саду, спрабуючы здавацца непадрыхтаваным, дазволіўшы ім атачыць сябе.
  
  
  Пры яго набліжэнні два гьоншы ўпалі з счарнелых галін мёртвага дуба, як пачварны плён. Адзін пераскочыў праз цяжкую каменную лаву, размешчаную на краі сцяжынкі. Другі збіраўся рушыць услед яго прыкладу, калі першы адляцеў назад, падхапляючы свайго таварыша ў сярэдзіне скачка.
  
  
  Абодва ўрэзаліся ў дрэва, з якога яны злезлі некалькі секунд таму. Яны перапляліся са ствалом дрэва. Галіны падалі і стукалі, як кволыя косці.
  
  
  Рыма строс уяўны бруд са сваіх рук, калі яшчэ тузін вампіраў наблізіўся.
  
  
  Да гэтага часу месяц быў высока ў небе, і надыходзячы натоўп прасоўваўся з рухамі, якія больш нагадвалі ваўкоў, чым людзей.
  
  
  Іх твары былі бледныя ў адлюстраваным месячным святле. Іх тонкія цені распаўзаліся і зліваліся разам, размываючы іх нумары і маскіруючы рысы ў увесь час які ўключаецца і выключаецца мігаценні серабрыстага святла. Могілкі, чые магілы выкінулі сваіх насельнікаў, магло б стварыць такую карціну.
  
  
  Іх рукі былі падняты ў паветра перад імі, як у зомбі, калі яны набліжаліся з адхіленай жывёльнай інтэнсіўнасцю. У іх вачах была тая ж бяздумная злосць, што і ў Сала Мандэла і іншых гьоншы. "Адмовіцеся ад мяса..." - умольвалі яны.
  
  
  "Хто-небудзь гуляе ў тэніс?" Халодна спытаў Рыма.
  
  
  У адказ ён атрымаў хор шыпенняў.
  
  
  "Усё гэта з-за таго, што мой локаць быў сагнуты", - прагыркаў Рыма, пераходзячы да дзеяння.
  
  
  Ён адкінуўся назад і перакаціўся, адчуваючы, як яго футболка намакае, калі ён натыкнуўся на адну з халодных, якія выцякаюць крывёю куч пахаваных органаў. Ён падняўся на ногі адразу за межамі дасяжнасці вампіраў.
  
  
  Бетонная лава, на якую ўзлезлі яго першыя нападнікі, была прахалоднай навобмацак, калі Рыма нахіліўся і падняў яе ў паветра, пакінуўшы на зямлі, дзе яна стаяла, дзве гразевыя разоры.
  
  
  Рыма падняў двухсотфунтавую лаву без асаблівых намаганняў, як калі б яна была зроблена з пап'е-машэ. Ён моцна трымаў яго за выгнутыя ногі абедзвюма рукамі і выцягнуў яго неверагодна далёка перад сабой, выкарыстоўваючы яго як шчыт, які адлюстроўвае ўдары смяротнага статка.
  
  
  Хруснула галінка. Ззаду нешта варухнулася. Праз падлесак прабіраліся іншыя, з цьмянымі і дзікімі вачыма.
  
  
  Цвік гьёншы прасвістаў міма яго вуха. Рыма нанёс удар правым бокам лаўкі вонкі ў рэзкім парыраванні, якое трапіла нападаўшаму ў лоб. Пачуўся прыемны храбусценне косткі, і вампір зваліўся.
  
  
  Яшчэ адзін злева ад яго. Яшчэ двое. Абодва нанеслі ўдары амаль адначасова.
  
  
  Ён нанёс хуткі паслядоўны ўдар у супрацьлеглы кут лаўкі, і гьоншы ўпаў. Бетон з грубай тэкстурай да гэтага часу быў пакрыты кавалачкамі храстка і крывёй.
  
  
  Тыя, хто нападаў, выйшлі з кустоўя. Яшчэ восем.
  
  
  Яны зліліся з першапачатковым натоўпам, выдаючы свайго роду прымітыўны гуд задавальнення.
  
  
  Рыма прыціснуўся спіной да ствала дуба ў пошуках абароны.
  
  
  Раптам з другога боку працягнулася рука з аплявухай. Да яе далучылася іншая. І яшчэ адна.
  
  
  Утрымліваючы лаўку ў адной руцэ і працягваючы выкарыстоўваць яе, каб адбіць надыходзячага гьёншы, Рыма рэзка адвёў локаць назад, імкнучыся не параніць уласную руку аб вострыя пазногці. Нябачныя вампіры завішчалі, калі косткі ў іх руках былі раздушаныя ўдарам локця Рыма аб дрэва. Калі разбураныя канечнасці адышлі, на мясістай драўніне былі бачныя тры выразна акрэсленыя адбіткі далоняў.
  
  
  "Гэта за атручаную качку", - выплюнуў Рыма.
  
  
  Ён не мог дазволіць сабе стаць бестурботным зараз. Яму ўсё яшчэ трэба было знайсці Лідэра.
  
  
  Ён штурхнуў цяжкую лаву ў натоўп, затым апусціў яе на двух мужчын-гьёншы. Аднаму з іх яна праламала чэрап, а другому пакалечыла. Чалавечыя мазгі выцеклі вонкі, як грыбок.
  
  
  Рыма сагнуў калені і выпрастаў ногі, як спружына, узнімаючыся ў паветра і хапаючыся за галіну дуба, які распасціраўся над сцяжынкай. Калі ён адчуў, што яго кара амаль прагінаецца пад яго кончыкамі пальцаў, ён ударыў пяткамі па скронях двух вампіраў, зламаўшы ім шыі, адначасова выкарыстоўваючы іх як апору для ног, каб ускараскацца вышэй на дрэва.
  
  
  Рыма адчуў лёгкі подых ветра ў левай ікры. Аднаму з гьёншы ўдалося нанесці ўдар. Ззаду на штаніне зеўрала васьміцалевая рана. Напэўна, куля не прабіла яго скуру за ўсё на долю цалі.
  
  
  Яны сталі ў рад пад ім, абыякава гледзячы ў вочы Рыма, калі ён прысеў на галінку, абдумваючы свой наступны крок. Іх было занадта шмат, каб спрабаваць пераскочыць цераз іх. На нагах усё яшчэ заставалася, мусіць, каля трыццаці чалавек, сярод іх некалькі працоўных Three-G, якіх Рыма пазнаў. Ён не мог рызыкаваць тым, што кеншы на краі натоўпу можа нанесці ўдалы ўдар, калі ён скокне ў бяспечнае месца.
  
  
  Рыма разглядаў іншыя магчымасці і прыйшоў да высновы, што яны ні да чаго, калі зразумеў, што ён не самотны.
  
  
  Там быў нехта - ці нешта - на дрэве разам з ім.
  
  
  Ён разгарнуўся на галінцы, проста ў пусты погляд нябожчыка Грэгары Грына Гідэона.
  
  
  Тое нямногае, што засталося ад плоці на целе, цяпер амаль цалкам расклалася. Вачніцы Гідэона кішэлі якія выгінаюцца лічынкамі. Яго рукі і ногі былі схаваныя, як у эмбрыёна, разам з ім усярэдзіне ствала дрэва. Яго расшчэпленыя рэбры адлюстроўвалі белае месячнае святло, як зламаны штыкетнік.
  
  
  У галаву Рыма прыйшла ідэя.
  
  
  Некалькі кеншы нарэшце зразумелі, што могуць узлезці на дрэва ўслед за Рыма. Першы, былы мэнэджар Three-G па імі Стэн, шукаў апору ў шырокай бороздчатой кары ў падставы дрэва, калі прызямлілася першае вышчэрбленае рабро.
  
  
  Яна накіравалася ўніз па спіралі, як самаробны бумеранг, праслізнуўшы паміж рэбрамі самога гьёншы і працяўшы яго далікатную сардэчную мышцу. Вампір і рабро былі кінуты на зямлю, працятыя побач з кучай унутраных органаў, якія калісьці належалі садоўніку-арганіку з Батавіі.
  
  
  "Не зусім драўляныя калы, але я думаю, што яны падыдуць", - прамармытаў Рыма. Ён вырваў жменю рэбраў Гідэона, як планкі з абтынкаванай сцяны, расшчапіў канцы на грубыя завастрэнні і выпусціў яшчэ паўтузіна адразу.
  
  
  Яны пранізвалі дзідамі твары і шыі. Натоўп кеншы, які сабраўся, крычаў, выў, вішчаў і падаў, але ніводзін не адступіў. Яны стоўпіліся вакол дуба, як шалёныя ваўкі, іх рукі былі паднятыя, пальцы растапыраныя ў апошняй адчайнай спробе заразіць Рыма тым жа смяротным ядам, які цёк па іх уласных венах і дзівіў іх мёртвы, хворы мозг.
  
  
  Рыма метал рэбры з хуткай дакладнасцю, пакуль яго запас не вычарпаўся. Пад дрэвам засталося некалькі вампіраў, якія стаялі сярод сваіх жахліва знявечаных таварышаў. Рыма выкарыстоўваў лапаткі і ключыцы Гідэона, каб прыкончыць апошняга з тых, хто выжыў.
  
  
  Калі на нагах не засталося ніводнага кеншы, Рыма саслізнуў са свайго курасадні і лёгка саскочыў на зямлю.
  
  
  Ён стаяў сярод натоўпу гьоншы, іх целы былі скручаны, раты адкрыты ў шоку. Кроў цякла з іх ран, якія нядаўна ўтварыліся, убіраючыся ў зямлю, змешваючыся з застаялай крывёй іх ахвяр.
  
  
  Рыма цяжка ўздыхнуў і дастаў з задняй кішэні запазычаны нож для выкрыцця лістоў. Ён прысеў на кукішкі і прыступіў да агіднай задачы пераразання горла нежыці, мармычучы: "Праца забойцы ніколі не сканчаецца".
  
  
  Мэры Меліса Мерсі ніколі раней не бачыла Лідэра такім нервовым. Яна верыла, што ён не здольны на грубы страх.
  
  
  І ўсё ж ён быў тут, яго галава рашуча матлялася з боку ў бок, яго белыя, невідушчыя вочы на барвовым твары былі шырока адчыненыя. Яго ўпэўненасць у сабе, здавалася, сачылася з яго грубага, змярцвелага часу.
  
  
  "Ты напалоханы, аб Правадыр?" нерашуча спытала яна.
  
  
  Мёртвы твар тузануўся да яе, яго вочныя шчыліны звузіліся ў насмешлівым відовішчы. "Усё адбылося так, як ты мне апісала?" - спытаў ён, паказваючы на прыблізнае размяшчэнне шэрагу тэлевізійных экранаў.
  
  
  "Так і ёсць, Лідэр", - адказала яна.
  
  
  Ён задуменна сціснуў сківіцы і некаторы час маўчаў. Затым павольна вымавіў: "Маё крэда калісьці кіравала азіяцкім кантынентам, Місі. І ў той час, даўным-даўно, на субкантыненце, цяпер вядомым як Індыя, было зроблена прароцтва. Празорлівец, які ўпаў ахвярай нас, прарочыў у момант сваёй смерці, што другое прышэсьце Нежыці адбудзецца ў яшчэ невядомай краіне.І на той зямлі апошні гьёншы задрыжаў бы пры гуку голасу бога, які не быў адзіным Богам”. Яго голас заціх.
  
  
  Мэры Меліса паківала галавой. "Ёсць толькі адзін Бог", - сказала яна з упэўненасцю. "Бог нашай Веры, які загадвае нам караць апаганьвальнікаў страўніка".
  
  
  Мёртвы твар Лідэра змарнела, калі мозг у яго чэрапе паддаўся змрочным думкам. "Гэта другі раз, калі я наведваю Канчатковую Смерць на гэтай зямлі, і гэта другі раз, калі я сутыкаюся з гвайло Майстры сінандж".
  
  
  Бровы Мэры Мелісы нахмурыліся. "Што б ты хацеў, каб мы зрабілі, Лідэр?"
  
  
  "Змагайся да смерці, Місі. Гэта ўсё, што мы можам зрабіць". Яго сківіца сціснулася, як касцяныя ціскі, а тонкія вусны шчыльна сціснуліся.
  
  
  На вытворчым паверсе Three-G, Inc. было ціха, як у магіле. Месячнае святло прасочвалася скрозь вокны ад столі да падлогі, адкідаючы прывідную паўзмрок на велізарнае памяшканне.
  
  
  Рыма пакінуў дзверы ззаду сябе адчыненымі, ціха ступаючы па бетоннай падлозе да бліжэйшых металічных усходаў. Ён зірнуў на Х-вобразны масток, які злучаў усе чатыры вуглы другога паверха. Ён нікога не бачыў скрозь малюсенькія ромбападобныя абрысы, якія ўтвараў насціл подыўма.
  
  
  Ён праслізгваў міма бяздзейнай канвеернай стужкі, калі ўбачыў постаць, якая хаваецца ў яе цені. Гэта вызначана была жанчына.
  
  
  Рыма пазнаў яе па сваёй апошняй паездцы ў Тры-Джы: Эльвіра Макглоун. Ён папераджальна адкашляўся.
  
  
  Яна разгарнулася да яго тварам. Нават у ценю яе вочы былі поўныя роспачы і страху, як у труса, працятага святлом аўтамабільных фар. Яе твар мог быць згублены ў рашотцы радыятара гіпатэтычнага аўтамабіля.
  
  
  "Міс Маккроун?" Спытаў Рыма. Яе пазногці, у тым ліку ўказальны, усё яшчэ былі пакрытыя тым жа крывава-чырвоным лакам. Яна не была кеншы. Ён быў упэўнены ў гэтым. Яе ўказальныя пазногці звужаліся да вастрыяў, а не да краях.
  
  
  "Макглоун", - паправіла яна. Адной рукой яна паспрабавала паправіць зморшчыны на сваёй падранай спадніцы, калі паднялася, каб паглядзець Рыма ў твар. Яна прыкідвалася бесклапотнай, у той час як мова яе цела крычаў аб яе страху.
  
  
  "Прабач", - сказаў Рыма, робячы крок да яе.
  
  
  "Не падыходзь бліжэй!" Прашыпела Эльвіра Макглоун. Яшчэ да таго, як яна павярнулася да яго, Рыма ведаў, што другой рукой яна прыкрывае рэвальвер. "Клянуся, я выб'ю табе мазгі!" Яна пагрозліва ўзмахнула зброяй.
  
  
  "Ніякіх куль", - сказаў Рыма, ківаючы ў бок рэвальвера, чые адкрытыя цыліндрычныя камеры былі падобныя на малюсенькія пячоры. З такім жа поспехам гэта магла быць тачылка для алоўкаў. Ён абыякава агледзеў вытворчы цэх. Яму стала цікава, ці не хаваюцца паблізу яшчэ вампіры. Чакаючы напады.
  
  
  "Не адчувай мяне", - сказала Эльвіра Макглоун. Размахванне пісталетам стала больш прыкметным.
  
  
  "І не падманвай мяне", - адказаў Рыма, працягваючы руку, каб забраць зброю ў яе з рук. Ён адкрыў цыліндр і страсянуў яго, як сальніцу. Нічога не выйшла. "Бачыш? Пуста". Ён адкінуў пісталет у бок.
  
  
  Эльвіра Макглоун пачала адступаць, як цацачная лялька, у якую ўставілі батарэйкі дагары нагамі. Яна дастала дзве ручкі Waterman з кішэні свайго мужчынскага гарнітура і скрыжавала іх, абараняючы, перад сабой.
  
  
  "Трымайся далей!" - завішчала яна, уціскаючыся назад у канвеерную стужку. У спешцы яна спатыкнулася аб пластыкавы кантэйнер для смецця і прызямлілася на свой лепшы бок. На зад. Адна з ручак адкацілася ў бок і схавалася з-пад увагі.
  
  
  "Не хвалюйся", - сказаў Рыма, які да гэтай апошняй праявы спалоху думаў, што яна не можа стаць больш агіднай. "Я не адзін з іх".
  
  
  "Мне ўсё роўна! Ідзі!" - сказала яна, вобмацкам паднімаючыся на ногі.
  
  
  Рыма нахіліўся і схапіў Эльвіру Макглоун ззаду за шыю. Ён рыўком паставіў яе на ногі, жорсткімі пальцамі размінаючы шыйныя пазванкі, пакуль яе цела не расслабілася амаль да нармальнага ўзроўню напружання.
  
  
  Страх знік з яе вачэй.
  
  
  "Давай зробім гэта", - настойваў Рыма.
  
  
  "Яны пераследвалі мяне на працягу некалькіх дзён", - сказала яна, пераводзячы дыханне. "Я не смею нікому давяраць".
  
  
  "Паглядзі на пазногці", - сказаў Рыма. Ён працягнуў ёй рукі пазногцямі ўверх.
  
  
  Яна асцярожна вывучала іх, яе дыханне ўсё яшчэ было цяжкім. "Добра", - няўпэўнена сказала яна. "Можа быць, ты нармальны".
  
  
  "Калі б я не быў такім, ты б ужо быў адным з іх", - указаў Рыма.
  
  
  "Добра, добра. Ты прадаў мяне. што, чорт вазьмі, тут адбываецца?" запатрабавала яна, яе голас быў хрыплым шэптам. Яна выглянула з-за канвеернай стужкі ззаду сябе.
  
  
  "Ты б паверыў мне, калі б я сказаў табе, што мы акружаны вампірамі?" спытаў ён.
  
  
  Яна пахітала галавой. "Тыдзень таму я б падумала, што ты такі ж дурнаваты, як і ўсе астатнія тут. Але зараз ..." Яна ўзяла сябе ў рукі. "Я наткнуўся на іх, калі яны ператваралі некалькіх турыстаў, якіх Гідэон прыводзіў сюды, у чалавечыя трушчобы. Гэтая жанчына Міласэрнасці была ў цэнтры ўсяго гэтага. Калі яна ўбачыла мяне, я ўцёк. Я спрабаваў выбрацца, але яны назіраюць за ўсімі дзвярыма. Я трымаўся па-за полем зроку, змяняючы месцы сховішча, калі мог, каб падмануць іх”.
  
  
  "Яны не вельмі разумныя", - заўважыў Рыма.
  
  
  Эльвіра Макглоун кіўнула галавой у бок, дзе яе пісталет адляцеў у цень.
  
  
  "Але яны небяспечныя", - крыва ўсміхнулася яна, - "і ты толькі што адкінуў нашу адзіную абарону".
  
  
  "Там было пуста", - сказаў Рыма, накіроўваючыся да лесвіцы.
  
  
  "Гэта таму, што я знішчыла шасцярых з іх у першы ж дзень", – патлумачыла яна. Калі ён азірнуўся на яе, яна паціснула плячыма і дадала: "Я прапрацавала пяць гадоў у рэкламным агенцтве ў Нью-Ёрку". Яна асцярожна рушыла ўслед за ім. "Мае навыкі выжывання гэтак жа вострыя, як у амерыканскага рэйнджара".
  
  
  Рыма не паспеў падняцца і на чатыры прыступкі, як заўважыў маленькую цёмную фігурку, якая хавалася за адным з вертыкальных металічных парэнчаў. Гэта была знясіленая котка ў тыгравую палоску, якую ён бачыў падчас экскурсіі па заводзе Three-G з Мэры Мелісай Мерсі.
  
  
  Ён скурчыўся ў цемры, яго спіна выгнулася дугой, яго паршывая поўсць павольна ўздыбілася, як іголкі дзікабраза.
  
  
  Рыма пацягнуўся да істоты. "Ты спрабаваў папярэдзіць мяне аб ёй, ці не так, тыгр?" мякка сказаў ён.
  
  
  У адбітым месячным святле нешта бліснула. Нешта было не так. Гэта быў погляд жывёлы. Гэта быў той самы мёртвы погляд, якім узнагародзілі яго нападалі на яго гьёншы.
  
  
  Кот зашыпеў і плюнуў у Рыма, размахваючы сваімі атручанымі кіпцюрамі.
  
  
  Рыма дазволіў жывёле ўцячы. Яно адляцела назад з усходаў у вытворчую зону, груба прызямліўшыся на адчыненую электрычную панэль.
  
  
  Панэль заіскрылася ад удару коткі, адкідаючы ярка-сінюю аўру на чатыры вялізныя катлы з нержавеючай сталі на першым паверсе.
  
  
  Котка ўпала на падлогу, моцна апаленая, але жывая. Яна змагалася, нарэшце ўстала на лапы і закульгала ў цемру.
  
  
  Рыма адчуваў пах смаленай воўны. Але было і нешта яшчэ. Аранжавы дым. Вельмі слабы. Не такі моцны, як ад чалавечага носьбіта. Яна пацякла з маленькіх ноздраў коткі.
  
  
  Тонкае воблака жахліва паднялося ў месячным святле, затым рассеялася.
  
  
  Рыма кіўнуў галавой у маўклівым разуменні, двойчы паднімаючыся па лесвіцы. Эльвіра рушыла ўслед за ім.
  
  
  Яны апынуліся адны на другім узроўні, адкуль адкрываўся від на галоўны вытворчы цэх. Подыум распасціраўся перад імі і ззаду іх у цень.
  
  
  "Стары кітаец", - сказаў Рыма, паварочваючыся да Эльвіры Макглоун. "Вы бачылі яго?"
  
  
  "Так", - адказала яна. "Ён праводзіць большую частку свайго часу з гэтым упірам Міласэрнасці. Я думаю, яны ў пакоі аховы". Яна падраўняла крывава-чырвоны пазногаць і дадала: "Металічныя дзверы ў далёкім канцы праходу".
  
  
  "Дзякуй. Цяпер вяртайся на тое месца, дзе мы сустрэліся, пакуль я не вярнуся за табой". Рыма якраз збіраўся спусціцца па подыўме, калі Эльвіра загаварыла нізкім і хрыплаватым голасам.
  
  
  "Ёсць яшчэ сёе-тое".
  
  
  "Што?" Разгублена спытаў Рыма, вагаючыся.
  
  
  "Гэта". Пстрычкай яе вялікага пальца штучны пазногаць саскочыў з указальнага пальца, агаліўшы адсечанае лязо гільяціны кеншы. Перш чым цвік з надпісам "Чырвоны паўмесяц" упаў на падлогу, Эльвіра Макглоун паласнула па руцэ па ідэальнай дыяганалі, распораў кашулю Рыма ад пляча да жывата.
  
  
  Шырока расплюшчыўшы вочы, Рыма адскочыў назад, толькі каб выявіць сябе прыціснутым да парэнчаў вытворчага паверха пад ім. Ён паглядзеў уніз на сябе. Крыві не было. Яна не пашкодзіла скуру. Эльвіра зноў нанесла ўдар. Рыма адхіліўся яшчэ далей, гатовы схапіць яе за запясце, калі яна адступіць. У яго не было шанцу.
  
  
  Металічныя парэнчы зарыпелі і паддаліся. Занадта позна Рыма заўважыў бліскучыя прарэзы, якія ножовка прарабіла па абодвух канцах секцыі парэнчаў. Ён перакуліўся назад і паляцеў да вялізнага катла з нержавеючай сталі далёка ўнізе, які быў запоўнены ценямі - і хто ведае, чым яшчэ.
  
  
  Яго розум узарваўся раптоўным жудасным успамінам.
  
  
  Хіба гьоншы таксама не кіпяцілі кроў сваёй ахвяры ў вялікіх катлах, перш чым выпіць яе?
  
  
  Кіраўнік 24
  
  
  
  
  У санаторыі Фолкрофт доктар Лэнс Дрю губляў пацыента.
  
  
  "Ён не адказвае!" Голас зменнай медсястры быў поўны напругі і расчараванні. Кардыяманітор, які пішчаў, як у відэагульні з дзевяцігадовым майстрам Nintendo за пультам кіравання, замоўк.
  
  
  "Ціск дасягнуў мяжы. Ён арыштаваны!"
  
  
  Доктар Дрю выхапіў здвоеныя лопасці з партатыўнага кардыёпрылады побач з ложкам. "Ачысціць!" - загадаў ён. На яго лбе выступілі кроплі поту. Медыцынская брыгада, як адзін, адскочыла ад ложка. Доктар прыклаў датчыкі да бледных, худых грудзей і патрос сардэчную мышцу. Ён чакальна паглядзеў на манітор. Усё яшчэ роўны.
  
  
  "Нічога", - сказаў другі лекар.
  
  
  Доктар Дрю рашуча сціснуў сківіцы. "Чыста!" - зноў скамандаваў ён. Ён ударыў у сэрца ў другі раз.
  
  
  На суседнім маніторы раздаўся гулкі сігнал. Яшчэ адзін. За ім рушыла чарада гукавых сігналаў.
  
  
  "Пульс пачашчаецца!" - крыкнула медсястра. "Частата сардэчных скарачэнняў павялічваецца!"
  
  
  Цела на ложку выгнула спіну, нібы ад болю, і пачало выпускаць з рота і носа тонкую аблачыну шафранавага дыму.
  
  
  "Божа мой, што гэта такое?" - недаверліва спытала медсястра.
  
  
  Доктар Дрю мацней сціснуў кнопкі. Ён утаропіўся на аранжавы дым, які падымаўся ў паветра, расцякаўся па акустычных плітках столі і знікаў у святле флуарэсцэнтнай лямпы. Ён з глыбокай павагай паківаў галавой.
  
  
  Другі лекар адарваў погляд ад манітора. Цяпер ён бесперапынна пішчаў. "Частата сардэчных скарачэнняў вярнулася да нормы", - выдыхнуў ён. Ён зірнуў на астатніх, на яго маладым твары адбілася вялізнае палягчэнне. "Ён выбраўся з гэтага".
  
  
  Усе, хто быў у пакоі, перавялі дыханне - упершыню ўсвядоміўшы, што яны яго затрымлівалі.
  
  
  Каманда зноў была паглынутая сваім пацыентам, забыўшыся на імгненне аб дзіўнай з'яве, сведкамі якой яны толькі што сталі.
  
  
  На ложку твар доктара Гаральда В. Сміта расслабіўся, і ён здаваўся больш улагоджаным, чым за многія гады.
  
  
  Кіраўнік 25
  
  
  
  
  Рыма ведаў, што першай небяспекай былі падальныя парэнчы. Яны былі вострымі з абодвух канцоў. Досыць вострымі, каб працяць яго, калі ён упадзе на іх.
  
  
  Рыма ўхапіўся пальцамі за парэнчы і, выкарыстоўваючы стан як апору для рук, разгарнуўся ў паветры, каб адкінуць цяжкі кавалак сталі на бяспечную адлегласць.
  
  
  Ён расслабіў мышцы і падцягнуў ногі бліжэй да цела, каб пазбегнуць пераломаў костак.
  
  
  І так акуратна зваліўся ў адзін з гіганцкіх катлоў з нержавелай сталі.
  
  
  Рыма прызямліўся на ногі ў цемры. Вялікі прадмет быў пусты. Ніякай крыві. Ніякіх плаваюць костак ці чалавечай матэрыі. Толькі слізкая, бліскучая сталь вакол яго.
  
  
  Занадта слізкі і бліскучы, каб караскацца. Рыма падрыхтаваўся ўзбегчы па адным баку, ведаючы, што як толькі інэрцыя дазволіць яму дасягнуць краю, ён зможа скокнуць назад на масток.
  
  
  Ён рыхтаваўся зрабіць менавіта гэтае, калі вытворчае памяшканне з шумам ажыло.
  
  
  Па ўсім паверсе запалілася святло, і механізмы пачалі раўці з аглушальнай гучнасцю.
  
  
  Дно супніцы, на якім стаяў Рыма, пачало няўмольна рухацца ўнутр сябе, па спіралі набліжаючыся да трох вузкіх адтулін у яе цэнтры. Над адтулінамі з'явіліся вострыя, як брытва, ляза з нержавелай сталі.
  
  
  Відавочна, яны былі распрацаваны для таго, каб нешта здрабніць, магчыма, інгрэдыент для аднаго са шматлікіх прадуктаў Three-G для здароўя, і накіраваць рэшту па вытворчай лініі. Рыма быў поўны рашучасці не станавіцца адным з гэтых інгрэдыентаў.
  
  
  Ён стукнуўся нагамі аб якая верціцца металічную падлогу і выскачыў са смяротнай пасткі. У той жа момант маса грэцкіх арэхаў у цвёрдай шкарлупіне вылецела са смеццевага вядра прама над супніцай.
  
  
  Яны абрынуліся на Рыма падобна шчыльнаму, хрумсткаму вадаспаду і панеслі яго назад у кацёл, дзе смяротныя ляза працягвалі бязлітасна круціцца.
  
  
  Ён заслізгаў па падлозе, адчуваючы, як яго няўмольна цягне да цэнтра. Ён з цяжкасцю падняўся на ногі. Хваляванае мора карычневых грэцкіх арэхаў пахавала яго па грудзі. Ён мог адчуваць вібрацыю ракавін, калі яны раздушваліся ў яго пад нагамі.
  
  
  Цяпер скачок будзе больш цяжкім. Гук гудзеў серваматорам даносіўся аднекуль са столі высока ўверсе. Ён паспрабаваў утрымацца на нагах, але адчуў, што яго ногі павольна слізгаюць унутр, як вада ў каналізацыю.
  
  
  Дрыготкі гук над ім раптам спыніўся.
  
  
  У Рыма нават не было шанцу адштурхнуцца ад падлогі, калі ўпала другая куча грэцкіх арэхаў. Секунду ён боўтаўся сярод іх, як тапелец, але цяга знізу была занадта вялікая.
  
  
  Пакуль механізм працягваў грукатаць сваёй какафоніяй смерці, Рыма дазволіў пацягнуць сябе на дно супніцы.
  
  
  Адна рука ўзнялася ўгору, як у чалавека, які тонуў, толькі для таго, каб зноў пагрузіцца ў хрумсткую дрыгву.
  
  
  Эльвіра Макглоун адпусціла кіраванне, павярнулася да бліжэйшага тэлевізійнага манітора і паказала падняты вялікі палец. Яе вочы былі мёртвыя.
  
  
  Мэры Меліса Мерсі нацягнута ўсміхнулася. "Гвайла больш не лідэр", - аб'явіла яна.
  
  
  Верхавод нахіліўся наперад, калыханне яго галавы зменшылася, а выраз твару стаў больш жорсткім. "Ты бачыш яго цела, Місі?" спытаў ён, і нотка нецярпення дадала вастрыні да хрыпатцы, якая была ў яго голасе.
  
  
  Мэры Меліса Мерсі больш уважліва прыгледзелася ў тэлевізійны манітор. Шум з вытворчага цэха ліўся з металічнага дынаміка на канцы кансолі. Усё, што яна магла разгледзець на невыразнай чорна-белай выяве, была рухомая куча грэцкіх арэхаў. Не было ніякіх прыкмет гвайла, Рыма. "Ён знік пад паверхняй, настаўнік. Але ніхто не змог бы выжыць пад рэжучымі лёзамі гэтай машыны. Нават адзін з гэтых нячыстых сінандж, якія ядуць качак."
  
  
  Лідэр адкінуўся на спінку крэсла, стаміўшыся ад усіх сваіх намаганняў. "Мая душа радуецца", - сказаў ён, ківаючы. "Калі туша ўсплыве на паверхню, прыгатуйце яе ў адпаведнасці з прадпісаннямі маіх продкаў".
  
  
  "Так, Лідэр".
  
  
  Ён слухаў, як яна выходзіла з пакоя. Ён пачуў, як замкі цяжкіх металічных дзвярэй з ляскам усталі на месца, калі яна зачыніла яе за сабой.
  
  
  Дзяўчына зноў была шчаслівая. Ён мог сказаць гэта па лёгкай хадзе яе цяжкіх чаравік. На імгненне яна занепакоілася, але гэтая турбота знікла разам з гвайло. Яна вярнулася да сваёй прыроджанай упэўненасці ў сабе.
  
  
  Лідэр таксама быў задаволены. Яго Крэда вытрымала найвялікшае выпрабаванне. Цяпер ён мог выканаць сваё прызначэнне. Канчатковая Смерць зараз будзе дасягнута без умяшання.
  
  
  Гукі з вытворчага цэха працягвалі даносіцца з маленькага дынаміка. Лідэр слухаў іх напалову, калі пачуў іншы гук.
  
  
  Новы гук. Выдатны ад астатніх. Гэта было нейкае пакутлівае выццё, як у складанага механізму, вымушанага працаваць задам наперад пад дзеяннем яшчэ мацнейшай сілы. За ім рушыла ўслед грукатлівае шыпенне.
  
  
  Лідэр не пачуў трох паслядоўных воплескаў, калі лопасці ў падставы супніцы адламаўся. Ён таксама не пачуў скрыгочучага пратэсту, калі іх зноў уставілі ў механізм, каб спыніць рух падлогі.
  
  
  Пакутлівы гук, які ён пачуў, быў гукам супніцы з нержавеючай сталі, у якую былі насыпаны грэцкія арэхі. На яго гладкай вонкавай паверхні з'явіліся адбіткі дзвюх далоняў, якія слізгалі ўніз, як быццам сталь была гумовай. Разоры ад дзесяціпалых пальцаў псавалі бліскучую тэкстуру. На паўдарогі сляды рук падзяліліся, зрабіўшы выемку ад верха супніцы да яе заснавання так лёгка, як калі б гэта была папера.
  
  
  Скрыгат металу быў незямным.
  
  
  Грукатлівае шыпенне, якое суправаджала разбурэнне супніцы, было гукам грэцкіх арэхаў, якія рассыпаліся па падлозе вытворчага памяшкання.
  
  
  Пасля таго, як гукі сціхлі і апошні самотны арэх падкаціўся да прыпынку, Лідэр застаўся збянтэжаным.
  
  
  Ён не мог бачыць, як Рыма праходзіць праз адтуліну, яго вочы былі мёртвымі, чорнымі вірамі пагрозы. Ён не бачыў, як Рыма шпурнуў адзін з грэцкіх арэхаў на масток, збіўшы Эльвіру Макглоун з ног. Ён ведаў толькі, што ранейшае пачуццё халоднага жаху вярнулася.
  
  
  Прагрымеў глухі голас, крыштальна чысты на фоне перашкод з дынаміка, гучней за самы гучны механізм.
  
  
  І глухі голас вымавіў нараспеў: "Я створаны Шыва, Разбуральнік; смерць, разбуральніца светаў. Мёртвы начны тыгр, адноўлены Майстрам Сінанджу. Хто гэта сабачае мяса, якое адважваецца кінуць мне выклік?"
  
  
  Адчуваючы, як яго вадкая кроў ператвараецца ў лёд, Лідэр гьёншы нястрымна задрыжаў.
  
  
  Рыма Уільямс адным скачком узлез па лесвіцы. Эльвіра Макглоун распасцерлася на подыўме. Ён паклапоціцца пра яе пазней.
  
  
  Рыма праслізнуў міма яе і хутка пакрочыў па дарожцы.
  
  
  Хтосьці стаяў у далёкім канцы. У цені. Мэры Меліса Мерсі. Яго апошняя перашкода.
  
  
  "Ты проста не ведаеш, калі спыніцца, ці не так, пажыральнік качак?" Насмешліва спытала Мэры Меліса, яе аголеныя зялёныя вочы зіхацелі.
  
  
  "Важная размова, якая сыходзіць ад канібала", - адказаў Рыма.
  
  
  Ён працягваў рухацца да яе.
  
  
  "Мы п'ем толькі кроў. І ты паняцця не маеш, з чым маеш справу", - папярэдзіла яна. Яна выявіла, што ёй не трэба надаваць упэўненасці свайму голасу. "Мы валодаем сіламі, якіх не можа зразумець ніводны мясаед".
  
  
  Рыма працягваў маўчаць.
  
  
  "Цяпер твой стары сябар разумее", - сказала яна, спадзеючыся выклікаць рэакцыю. Ніякай рэакцыі не было. "Я адзіная з Лідэрам. Іншыя, якіх ты перамог, былі нічым. Простыя прадстаўнікі нашай Веры. Стары карэец ведаў гэта. Яна зрабіла крок да яго, усё яшчэ застаючыся ў цені. "Калі Майстры Сінанджу можна перамагчы, чаму нельга перамагчы яго вучня? "
  
  
  Рыма працягваў бясшумна набліжацца да яе па прыўзнятай платформе.
  
  
  Усе ваганні, якія Мэры Меліса Мерсі адчувала раней, зніклі. Яе прыток адрэналіну працягваў імкліва расці. Частата сардэчных скарачэнняў была больш чым у два разы вышэй, чым была б, калі б інфекцыя кеншы не ўзмацніла яе вычышчаную кроў.
  
  
  "Мой Лідэр кажа мне, што ваша сінанджа - магутная сіла", - сказала яна. "Але я навучылася валодаць сакрэтамі чагосьці значна больш магутнага". Яна развяла рукамі, як вядучая гульнявога шоу. "Угледзь!"
  
  
  Цёмны туман ахутаў цела Мэры Мелісы Мерсі. У адно імгненне яе ахутала заслона колеру сепіі.
  
  
  Рыма, чые вочы звычайна маглі расшчапляць туман ці дым на складнікі яго малекулы і бачыць далей, як калі б гэта была ўсяго толькі лёгкая смуга, не мог адрозніць ніякіх абрысаў у чарнільнай цемры.
  
  
  Гэта было яно. Сумна вядомы гьёншы міст, аб якім яго папярэджваў Чіун. Што ж, у Рыма быў свой козыр. Ён не запрасіў бы Мэры Мелісу Мерсі ўвайсці. Ён проста спадзяваўся, што яна была прыхільнікам традыцый.
  
  
  Ён асцярожна прыціснуўся да парэнчаў. Ён заўважыў, што яны таксама былі ператвораны нажоўкай у тонкую пастку. Без сумневу, навокал былі і іншыя пасткі.
  
  
  Туман павольна і падступна распаўсюджваўся па ўсёй даўжыні подыўма, пакуль не апынуўся ўсяго ў адным дыханні ад Рыма.
  
  
  Было нешта дзіўнае. Стук ног па металічным мастку. Гэта павінна было быць там?
  
  
  З густога чорнага туману высунулася рука з доўгімі пазногцямі.
  
  
  Рыма адскочыў. Якраз своечасова. Рука прасвістала міма яго твару і знікла назад у тумане.
  
  
  Калі вампір сапраўды можа ператварацца ў туман, падумаў Рыма, ці будуць па-ранейшаму чутныя яго крокі? Ён вырашыў праверыць сваю тэорыю.
  
  
  Рука зноў узмахнула. Рыма абхапіў пальцамі хупавае запясце і пацягнуў. Мэры Меліса Мерсі з'явілася лягчэй, чым знікла. Хоць і значна менш хупава. Яна зрабіла паўпаклон у паветры і груба прызямлілася на спіну ў цэнтры дарожкі.
  
  
  Чорны туман працягваў клубіцца і шыпець ззаду Рыма. Разрыў у воблаку паказаў рэчыва, якое льецца з металічнай рашоткі ў падставы сцяны. "Я так і думаў", - сказаў ён, ківаючы самому сабе.
  
  
  Упэўнена, з вялізнай жорсткай усмешкай на твары, ён рушыў на Мэры Мелісу Мерсі.
  
  
  Яна зноў паднялася на ногі і стаяла ў нейкім паўпрыседзе, калі Рыма наблізіўся. Яна размахвала пальцам гьёншы перад сабой, як штылет.
  
  
  "Адыдзі!" - папярэдзіла яна, рассякаючы паветра паміж імі.
  
  
  "Паспрабуй часнык", - паддражніў Рыма. "Або я думаю аб пярэваратнях?"
  
  
  Ён моцна сціснуў яе запясце ў сваёй руцэ, імкнучыся трымаць пазногаць кеншы на бяспечнай адлегласці, затым прыціснуў Мэры Мелісу Мерсі да свайго сцягна. Калі ён нёс яе ўніз па лесвіцы на вытворчы паверх, яна рабіла неаднаразовыя спробы ўкусіць яго за руку і ўчапіцца ў яе свабоднай рукой, але ён ігнараваў гэтыя бескарысныя жэсты.
  
  
  Пасля нядоўгіх пошукаў Рыма знайшоў адчыненую электрычную панэль. Ён паднёс Мэры Мелісу да яе, імкнучыся, каб яе правая рука была прыціснута да боку. Яна білася і вішчала, але хватка Рыма была мацнейшая за жалеза.
  
  
  Іншы рукой ён адкруціў шкляныя засцерагальнікі.
  
  
  Павольна Рыма нахіліў яе твар да адкрытых кантактных лінзаў. Ён зароў: "Пацалунак гэта", моцна штурхнуў яе і адступіў.
  
  
  Рушыла ўслед лютае шыпенне блакітных іскраў.
  
  
  Светлавое шоу доўжылася ўсяго імгненне. Мэры Меліса з дрыготкімі канечнасцямі адскочыла ад панэлі і цяжка ўпала на падлогу.
  
  
  Рыма з цікавасцю назіраў, як Мэры Меліса Мерсі з цяжкасцю паднялася на калені. Калі яна падняла да яго ашаломлены твар, ён ледзь не выдаў вокліч трыўмфу.
  
  
  Яе вогненна-рудыя валасы дыміліся на канцах. Але гэта было не ўсё, што зыходзіла ад Мэры Мелісы Мерсі. Аранжавы туман валіў у яе з рота і носа.
  
  
  "Не!" - тонка ўскрыкнула яна, чапляючыся за выслізгвае пар. "Неееет!"
  
  
  Нібы апантаная былая курыльшчыца, яна кінулася за падымальным воблакам, адчайна спрабуючы ўцягнуць яго назад у лёгкія.
  
  
  "Ты ведаеш, што гавораць аб пасіўным курэнні", - папярэдзіў Рыма. "Гэта забойна".
  
  
  Але Мэры Меліса не звярнула на яго насмешку ніякай увагі. Яна паднялася на дыбачкі праз некалькі імгненняў пасля таго, як дым рассеяўся, усё яшчэ сутаргава глытаючы паветра. Нічога не здарылася. Яна апусцілася на пяткі, і яе вочы дзіка забягалі па пакоі, як быццам адчайна жадаючы нешта выправіць.
  
  
  Яна паглядзела на сваю руку. І, здавалася, ёй у галаву прыйшла ідэя.
  
  
  Мэры Меліса Мерсі пачала калоць сябе ў горла, спрабуючы паўторна заразіць сябе пазногцем гьёншы. Ёй удалося толькі выявіць сонную артэрыю. Кроў хвастала пры кожным яе ўсё яшчэ пачашчаным сэрцабіцці, запасячыся на халоднай бетоннай падлозе. Ашаломленая, Мэры Меліса Мерсі ўпала на калені. Яна умольна паглядзела на Рыма, які глядзеў на яе халоднымі, несімпатычнымі вачыма.
  
  
  "Лідэр..." - выдыхнула яна. "Лідэр ... можа выратаваць мяне".
  
  
  Рыма пакруціў галавой. "Не туды, куды ён накіроўваецца", - сказаў ён урачыста.
  
  
  Машыны спынілі сваё бязлітаснае гудзенне.
  
  
  Лідэр гэтага не заўважыў. Яго розум быў засяроджаны на адным, і толькі на адным: Канчатковай смерці. Зараза, якая знішчыць апаганьвальнікаў страўніка і верне чысціню некалі чыстай асобе нячыстай зямлі.
  
  
  Ён не чуў, як Мэры Меліса Мерсі ўскрыкнула, калі Рыма нанёс смяротны ўдар. Ён не бачыў, як ён рухаўся па мастках.
  
  
  Толькі калі тоўстыя металічныя дзверы ў пакой аховы з грукатам расчыніліся ўнутр, ён зразумеў, што гвайло знайшоў яго.
  
  
  Яго твар тузануўся ў бок адцягнення, яго сляпыя вочы былі падобныя на ністагмічныя шарыкі для кегельбана.
  
  
  "Сінанджу..." - рассеяна прашаптаў ён. Яго плечы апусціліся.
  
  
  "У нас ёсць няскончаная справа", - пачуў ён голас гвайло.
  
  
  "У мяне таксама была місія", - прахрыпеў ён. "Вы перашкодзілі мне выканаць гэты святы абавязак".
  
  
  "У гэтым увесь бізнэс, мілая", - сказаў гвайла па імі Рыма.
  
  
  Белыя вочы Лідэра расхінуліся ад раптоўнага ўспаміну. Яго вусны склаліся ў радасную ўхмылку. "У нас душа твайго гаспадара!" ён пераможна закрычаў. "Ён курчыцца ў Канчатковай Смерці, і таму страчаны для вас назаўжды!"
  
  
  "Для сінанджа вечнасць - гэта шэпт у пустаце", - адказаў Рыма.
  
  
  Плячо Лідэра абвісла, як павольна згінаецца драцяная вешалка. Гвайла, здавалася, быў абыякавы да яго выхваляння. "Ты не разумееш!" - выплюнуў ён.
  
  
  "Няправільна", - холадна сказаў Рыма. "Я выдатна разумею. Я не магу выправіць мінулае. Але я магу пазбегнуць памылак мінулага. І ты ўяўляеш вялікую з іх".
  
  
  Голас Лідэра ператварыўся ў шыпенне раз'юшанай змеі. "Маё крэда стара як свет! Мы старэйшыя за ваш жаласны Дом!"
  
  
  Рыма паціснуў плячыма. "Нам усім калі-небудзь давядзецца сысці".
  
  
  Ён рушыў на Лідэра.
  
  
  І ў вечнай цемры, у якой ён жыў, Лідэр убачыў тое, чаго не бачыў пакаленнямі.
  
  
  Колер.
  
  
  І колер быў адценнем крыві.
  
  
  Нейкім чынам гэта было ў абодвух ягоных вачах.
  
  
  Пасля гэта сышло.
  
  
  І ён быў такім жа.
  
  
  Кіраўнік 26
  
  
  
  
  Чыун у адзіноце блукаў па ўзгорках на ўсход ад Сінанджу. Вечназялёныя дрэвы цягнуліся да нябёсаў, некаторыя з іх былі такія высокія, што, здавалася, сумавалі па аблоках, якія сабраліся над імі. Промні яркага бурштынавага сонечнага святла прарэзалі неба, як полыя мячы. Паветра было халодным і чыстым.
  
  
  Ён ішоў па карычневай зямлі, паміж вострымі схіламі, пакрытымі сакавітай зелянінай.
  
  
  Хтосьці чакаў яго наперадзе, там, дзе сцежка разыходзілася. Чіун ведаў, што ён будзе чакаць тут. Гэтак сама, як ён чакаў яго амаль пяць дзесяцігоддзяў.
  
  
  Высокі мужчына быў апрануты ў белую кашулю з вузкай таліяй і свабоднымі рукавамі, мехаватыя чорныя штаны, якія звужваюцца да шчыкалатак, белыя легінсы і чорныя сандалі. Яго валасы былі кароткімі і чорнымі, рысы асобы - ганарлівымі. Яго вочы былі міндалепадобнай формы і колеры сталі.
  
  
  Мужчына цёпла ўсміхнуўся надыходзячаму Чыуну.
  
  
  "Прывітанне, бацька", - сказаў Чыун.
  
  
  "Сын мой", - сказаў высокі прыгожы мужчына. Ён агледзеў Чыуна з галавы да ног, ухвальна ківаючы. "Ты вырас", - сказаў ён. Ён не пастарэў ні на дзень з таго часу, як Чиун бачыў яго ў апошні раз.
  
  
  "Прайшло шмат гадоў, бацька".
  
  
  "Так. Так, я мяркую, так і ёсць". У яго моцным голасе быў намёк на смутак.
  
  
  Паміж імі павісла няёмкае маўчанне - упершыню яны былі разам, як мужчыны.
  
  
  "Чаму ты тут, Чыун Малодшы?" нарэшце спытаў яго бацька.
  
  
  "Я больш не малады, бацька", – растлумачыў Чиун. “Я перастаў быць маладым як па імені, так і па духу ў той дзень, калі ты адправіўся ў горы. Тады я і не падазраваў, што мае нягоды толькі пачынаюцца”.
  
  
  "А твой вучань?"
  
  
  "Нажаль, сын майго брата павярнуўся спіной да нашай вёскі", - сумна сказаў ён. "Я быў змушаны жорстка расправіцца з ім".
  
  
  "Наша ганьба аднолькавая", - сказаў Чыун Старэйшы, ківаючы. "Мой публічны, твой асабісты". Ён усміхнуўся. "Для мяне ты заўсёды будзеш "маладым Чіуном", маім сынам".
  
  
  Вадкая бародка Маладога Чыуна задрыжала. "Ты ведаеш аб маім злачынстве, бацька?"
  
  
  “Не злачынства. Неабходнасць. Хлопчык быў адступнікам, якога трэба было прыцягнуць да адказнасці. Ніхто, акрамя вас, не змог бы выканаць гэты абавязак. Ваш сын у Сінанджу быў выратаваны. Лінія будзе працягнута”. Ён зрабіў паўзу. "Дарэчы, як ён?"
  
  
  "Рыма?" Спытаў Чыун. "Я не ведаю, бацька".
  
  
  Вочы яго бацькі сталі вільготныя. "Мой унук у Сінанджу", - сказаў ён з нудой.
  
  
  "Рыма - выдатны хлопчык, бацька", - пагадзіўся Чыун. "Часам упарты, але ён паважае нашу гісторыю. Сваю гісторыю".
  
  
  "Гэтак жа, як мы паважалі тую ж самую гісторыю?" Чыун Старэйшы засмяяўся. "Мы аднолькавыя, ты і я", - сказаў ён, рассеяна гледзячы на расколіну ў скальнай сцяне за ёй.
  
  
  Чіун ведаў, куды плывуць думкі яго бацькі. "Ты зрабіў толькі тое, што павінен быў зрабіць, бацька", - сказаў ён чалавеку, які цяпер, па невытлумачальнай прычыне, быў маладзейшы за яго.
  
  
  "Як і ты, Сынок. Чаму ты мучыш сябе?"
  
  
  "Мае продкі былі зняславеныя маім учынкам", - сказаў Чіун, схіліўшы галаву.
  
  
  Чыун Старэйшы велікадушна развёў рукамі. "Мне не сорамна. Хіба я не твой самы ўшанаваны продак?"
  
  
  "Ты не разумееш", - сказаў Чыун, яго маршчыністы твар усё яшчэ быў апушчаны.
  
  
  Чыун Старэйшы працягнуў руку, прыўздымаючы падбародак сына, пакуль іх погляды не сустрэліся. "Ведай гэта, сын мой. Я разумею больш, чым хто-небудзь іншы. Ты думаеш, што здзейсніў самы подлы з учынкаў. Але гэта так толькі тут. Ён прыклаў кончыкі пальцаў да лба Чыуна. "У глыбіні душы ты ведаеш, што ўчынак , які цябе прымусілі здзейсніць, быў справядлівым. Як і я. Ты ніколі не здабудзеш спакою і не пакінеш гэтае месца, пакуль не зразумееш, што найвялікшая бітва, якую чалавек можа выйграць, - гэта бітва ўнутры самога сябе”.
  
  
  Стары Чыун Малодшы захоўваў маўчанне, абдумваючы словы свайго бацькі.
  
  
  "Як так атрымалася, што ты апынуўся тут?" стары, які быў маладым, спытаў нарэшце.
  
  
  "Я абараняў хлопчыка, бацька. Мой сын вельмі моцны целам, але яшчэ недастаткова моцны розумам. Калі б ён быў сасланы ў гэтае месца, ён бы пабудаваў дом, ажаніўся з анёлам і стаў бацькам рослых хлопчыкаў з вачыма правільнай формы. Ён усё яшчэ прагне спакою і таго, чаго не можа мець. Ён прымае тое, чаго не павінен, і не прымае тое, што павінен ". Словы Чыўна былі больш для сябе, чым для кагосьці іншага.
  
  
  "Як ты, сын мой?"
  
  
  Чыун здаваўся няўпэўненым. "Магчыма".
  
  
  Прыгожы малады стары сашчапіў рукі за спіной. "Мы ахвяруем дзеля нашых дзяцей", - проста сказаў ён. "Гэта самы цяжкі абавязак, які мы пакліканы выконваць. І самы высакародны. Шчаслівыя тыя, хто пакліканы ў храм бацькоўства".
  
  
  Карыя вочы Чиуна заблішчалі ў святле зорак. "Я сумаваў па табе, бацька".
  
  
  Чыун Старэйшы ўсміхнуўся. "Так, сын мой. Я ведаю. Твая адданасць падтрымлівала мяне ў мае апошнія дні ў гэтых гарах. Калі я паглядзеў на неба, я ўбачыў цябе. Вечнасць небыцця была запоўненая табой." Ён пакруціў галавой. "Для мяне не было ні пустэчы, ні пакуты. Я выжыў у табе. І ў тваім абяцанні".
  
  
  Чіун паглядзеў у вочы чалавеку, які так шматлікаму навучыў яго за такі кароткі час. "Я любіў цябе, бацька", - прашаптаў ён. "Я адмовіўся ад міласэрнасці, жалю, раскаяння, але я ведаю каханне. Гэта быў твой найвялікшы дарунак мне. Дзякуй табе, Бацька. Дзякуй табе".
  
  
  Прыгожы твар Чыуна Старэйшага павярнуўся да свайго сына, і яго ўсмешка асвятліла нябёсы. Затым ён стаў нябёсамі, яго твар ператварыўся ў неба і зоркі.
  
  
  Чыун падняў вочы да ночы, якая зараз ахутала горы, і адчуў, што яго акружае вечнасць. Але яна больш не была лядоўні і далёкай.
  
  
  Нарэшце ён зразумеў.
  
  
  Верхавод выявіў схованкі розуму Чиуна сваім атрутай гьёншы. Нядзіўна, што ніхто не вярнуўся, убачыўшы гэта мімаходам. Іх целы былі проста пустымі абалонкамі для яду, які бушаваў у іх арганізме, падахвочваючы ахвяру нападаць без згрызотаў сумлення ці раскаяння. Іх розум працягваў жыць у пекле ці раі іх уласнага ўяўлення.
  
  
  Застацца было прывабна. Тут усё было магчыма.
  
  
  Чіун цяжка ўздыхнуў і павярнуўся спіной да вечнасці. Яму яшчэ шмат чаго трэба было зрабіць. Праца над целам Рыма была амаль скончана. Яна наўрад ці магла стаць больш майстэрскай. Але з патэнцыйна бязмежнай сілай яго розуму яшчэ шмат чаго трэба было зрабіць.
  
  
  "Свіння сінанджу!"
  
  
  Чыун разгарнуўся, пачуўшы насмешку на карэйскай. "Хто смее называць мяне так?" ён закрычаў. Цемра стала абсалютнай, ахінуўшы горы, пакуль яны не пагрузіліся ў моры глею.
  
  
  У цемры было нешта такое. Нешта нявызначанае. Нешта... вабнае.
  
  
  "Я асмельваюся, нікчэмнасць! Прыгатуйся!"
  
  
  Голас набліжаўся. Чыун разгарнуўся ў процілеглым напрамку. "Здайся!" запатрабаваў ён. Ён чакаў убачыць Нуіча яшчэ раз, які вярнуўся, каб справакаваць яго на бітву. Замест гэтага постаць, якая, здавалася, прайшла скрозь разрэз у цемры, была маршчыністай, маленькай і апранутай у мантыю мандарына. У яго была челка сталёва-блакітных валасоў, падобных на які ўпаў металічны арэол, а яго скура была колеру вінаграда гатунку Канкорд.
  
  
  Лідэр. Яго жамчужныя вочы гарэлі халодным агнём.
  
  
  "Мы сустрэліся зноў, карэец", - прахрыпеў ён.
  
  
  Чарната неба ўтварала лужыну на зямлі непадалёк. Нешта цягнула Чыуна да адтуліны.
  
  
  "Ідзі, бачанне!" загадаў ён. "Я пакідаю гэтае месца. Не смей спрабаваць перашкодзіць мне".
  
  
  Лідэр толькі ўхмыльнуўся. "Ты ніколі не пакінеш гэтае месца".
  
  
  Чиун сустрэў гэты пажадлівы погляд упэўненай усмешкай. "Я зраблю гэта - зараз, калі ты тут, каб заняць маё месца".
  
  
  Верхавод кінуўся на яго. Чыун прыняў абарончую позу. Яны сутыкнуліся, дзве фурыі вырваліся на волю.
  
  
  Бітва была экстраардынарнай, немагчымай, тытанічнай. Нябёсы раскалоліся ад гуку магутных удараў. Пяць тысяч гадоў гісторыі ідэальна і сапраўды зліваліся разам з іх канечнасцяў. Яны танчылі са смерцю, кожны мускул прыходзіў у рух, нейроны іх мозгу ўспыхвалі, як фотавыбліскі.
  
  
  Іх пальцы, далоні, запясці, перадплеччы, локці, перадплеччы, плечы, шыі, падбародкі, галовы, тулавы, таліі, сцёгны, тазасцегнавыя суставы, калені, ікры, ступні і пальцы ног перапляліся, наносячы ўдары і блакуючы адначасова - кожны як два цалкам адчыненых крана з вадой, зліваючыся ў адзін фантастычны вадаспад.
  
  
  Яны люта змагаліся на прасторы сваіх двух целаў, іх рукі ўтваралі мудрагелістыя ўзоры, а ногі боўталіся ўверх, вакол, спераду, у бакі і ззаду, як быццам былі прымацаваныя да іх таза гумовымі стужкамі. Яны круціліся ў прасторы, іх кулакі ўдаралі адзін аднаго ў шалёным рытме, заўсёды злучаючыся з бяссільнымі ўдарамі.
  
  
  Ніхто не перамог, але і не прайграў. Яны адлюстроўвалі адзін аднаго, сутыкаючыся ў дасканалай гармоніі. Іх удары станавіліся ўсё хутчэй, і хутчэй, і яшчэ хутчэй, пакуль усё ў іх галовах не стала размытым. Гук іх рухаў гудзеў, які перарываўся толькі бесперапыннымі, блізка размешчанымі плясканні ад судотыку. Іх барацьба ператварылася ў дзіўную, ныючыя песню гвалту.
  
  
  "Жыві!" голас прагрымеў у галаве Чыўна. Ён быў аглушальным, але ў Чыуна не было часу звяртаць на яго ўвагу.
  
  
  Бітва працягвалася.
  
  
  "Жыві!" - зноў скамандаваў голас. Ён здаўся чамусьці знаёмым. "Мяне атруцілі шмат гадоў таму. Я быў без прытомнасці. На мяжы смерці. Ты думаў, я цябе не чуў, але я чуў. Жыві!" - загадаў голас, які больш не быў незнаёмым. "Гэта ўсё, што ты мне сказаў, гэта ўсё, што я кажу табе. Ты не можаш памерці, калі не захочаш гэтага, а я гэтага не дапушчу. Ты патрэбен мне ".
  
  
  У Чыўна не было выбару, акрамя як ігнараваць голас. Бітва ўсё яшчэ бушавала. Ён не мог спыніцца, інакш яго заб'юць.
  
  
  Яны ваявалі б вечна, калі б над імі не з'явіўся Рыма. Ён схіліўся да іх, гатовы нанесці ўдар. На ім было чорнае баявое адзенне з дзвюх частак без пояса традыцыйнага вучня сінанджу.
  
  
  "Рыма!" Чыун закрычаў. "Сын мой! Не! Пакінь гэтае месца!"
  
  
  "Забі яго, гвайла!" - крыкнуў Правадыр. "Ты спадчыннік Сінанджу! Рабі, як загадвае твой лёс!"
  
  
  Рыма ўсміхнуўся са смяротным выразам твару і падняў руку, рыхтуючыся рассекчы аднаго з тых, хто змагаецца папалам.
  
  
  На адно жудаснае імгненне Майстар Сінанджу паверыў, што яго горшыя кашмары вось-вось стануць явай. Спалохаўся, што Рыма сапраўды шукае свой трон, свае скарбы, свой гонар. Ён ніколі раней у гэта не верыў. Гэтае абвінавачванне было проста яго спосабам дамагчыся падпарадкавання ад наравістых белых.
  
  
  Затым Рыма абрынуўся на ахопленага страхам Лідэра, ператварыўшы яго ў нішто і знікшы ў лужыне чарноцця, якая бясконца лілася з нябёсаў.
  
  
  Нейкае імгненне Чиун стаяў адзін у вечнасці, яму было цяжка дыхаць, у грудзях балела.
  
  
  "Я не збіраюся чакаць увесь дзень, Татачка", - прашаптаў голас Рыма яму на вуха.
  
  
  Адчуванне цяпла распаўсюдзілася ад нізу жывата Майстра Сінанджу. Яно разлілося па ўсім тулава, шукаючы сэрца. Яма ўсходняй душы сустрэлася і аб'яднала сілы з заходнім пасадам кахання.
  
  
  На імгненне Чыун зноў стаў маладым чалавекам - ён стаяў на ўскраіне сваёй вёскі, за яго спіной раздаваліся святочныя галасы, спіна яго бацькі знікала ў гарах перад ім.
  
  
  Але ён больш не адчуваў ранейшай ізаляцыі. Тое ж пачуццё страты.
  
  
  Майстар Сінанджу падняў вочы да нябёсаў, злучыў ногі разам і зрабіў невялікі скачок. Ён знік у чарнільнай цемры.
  
  
  Кіраўнік 27
  
  
  
  
  Старыя, вельмі старыя вочы Чыуна расхінуліся.
  
  
  Рыма стаяў побач са сваім ложкам, трымаючы ў руках два дзіўныя вёслы. Ён уставіў вёслы ў дзве пазы збоку вертыкальнай каляскі на колах.
  
  
  "Як ты сябе адчуваеш?" Спытаў Рыма. Яго голас быў поўны турботы, але твар ззяла радасцю.
  
  
  Чиун ўбачыў прывідны вобраз аранжавага туману кеншы, які радзеў і расцякаўся па столі. "Дрэннага паветра больш няма?" - спытаў ён са здзіўленнем.
  
  
  Сьміт ляжаў на ложку ў іншым канцы пакоя. Ён павярнуўся так, каб паглядзець на Рыма і Чыўна. Яго вочы былі абведзены чорным, а скура больш бледна-шэрая, чым звычайна. Большасць падбадзёрвальна ўсміхнулася б Чіуну, але Сміт абмежаваўся фармальным паклонам галавы. "Майстар сінанджа", - прахрыпеў ён.
  
  
  "Імператар Сміт", - сказаў Чыун, адказваючы на жэст Сміта ледзь прыкметным кіўком. "Я спадзяюся, з табой усё ў парадку".
  
  
  "Відаць, у мяне здарыўся сардэчны прыступ", - слабым голасам адказаў Сміт. "Але я іду на папраўку, доктар кажа, дзякуючы своечасовай электрычнай рэстымуляцыі мышцы".
  
  
  "У цябе сэрца льва", - сказаў Чыун дастаткова гучна, каб чулі ўсе. "Няхай ніхто не сумняваецца ў гэтым". Затым, паклікаўшы Рыма бліжэй, ён злёгку прыўзняў галаву.
  
  
  Рыма схіліўся над ложкам, наблізіўшы вуха да рота Чыўна. "Так, татачка?" ён спытаў.
  
  
  "Будзь добрым хлопчыкам і прасачы, каб мне вылучылі асобную палату".
  
  
  Прайшло два тыдні, перш чым Рыма і Чыун змаглі вярнуцца ў горы Катскіл.
  
  
  Прэса ўжо даўно сышла, растлумачыўшы смерці на фермах "Пулет" незвычайна суровай палітычнай заявай некаторых занепакоеных, але незбалансаваных у сілкаванні вегетарыянцаў, якія імкнуцца адпомсціць за эпідэмію харчовых атручванняў, якую Міністэрства сельскай гаспадаркі ЗША афіцыйна выявіла на фермах "Пулет", і толькі Пулет".
  
  
  Генры Кэклберы Пулета афіцыйна абвінавацілі ў эпідэміі. Яго асабісты псіхіятр правёў прэс-канферэнцыю, на якой патлумачыў паталагічную нянавісць свайго нябожчыка пацыента да куранят.
  
  
  На працягу гадзіны ён атрымліваў шматмільённыя прапановы за стэнаграмы сваіх прыватных сеансаў з Курыным каралём.
  
  
  Сміт таемна вывез ахвяр кеншы з "Тры-Джы". Рыма не пытаўся як. Яму было ўсё роўна. Сьміт сказаў яму, што такую колькасьць абяскроўленых, зьнявечаных целаў будзе цяжка патлумачыць. Няхай свет проста думае, што помслівыя веганы закрылі лавачку пасля таго, як здзейснілі правасуддзе над Генры Пулеттам.
  
  
  Рыма і Чыун узняліся на гару над фермамі Пулет, і прайшло некалькі хвілін, перш чым яны абмяняліся парай слоў. Яны рухаліся ў гарманічным унісоне, дазваляючы цяплу вясновага дня абмываць іх ачышчальнымі хвалямі.
  
  
  Гэта быў цудоўны дзень. Сонца ярка свяціла скрозь разгойдваюцца галіны і шырокія зялёныя лісце. Духмяныя кветкі змешвалі свае водары ў паветры.
  
  
  "Як ты даведаўся, што вірус кеншы можна вывесці з дапамогай электрычнасці?" Нарэшце Чыун спытаў.
  
  
  "Мне сказаў кот", - бестурботна сказаў Рыма.
  
  
  Чіун задаволена кіўнуў. "Коткі вельмі мудрыя, сын мой", - сказаў ён. "Хоць сыны часам мудрэйшыя". Яго вочы ззялі, калі ён глядзеў на свайго вучня.
  
  
  Рыма злёгку схіліў галаву.
  
  
  Яны зноў замоўклі.
  
  
  Гэта было ўсё, што трэба было Чыўну падчас яго тытанічнай барацьбы з Лідэрам, каб схіліць шанцы на сваю карысць. Веданне таго, што Рыма быў побач з ім, калі ён больш за ўсё ў ім меў патрэбу. Ён увасобіў Рыма ў фізічную прысутнасць у сваёй свядомасці, дазволіўшы яму перамагчы сілы, якія злавілі яго ў пастку. Гэтымі сіламі была яго ўласная атручаная нервовая сістэма.
  
  
  "Гьёншы?" Ён не пытаўся пра іх на працягу двух тыдняў акрыяння ў Фолкрофце. Нават зараз пытанне здавалася залішнім.
  
  
  "Зман", - сказаў Рыма. "Кім бы яны ні былі калісьці, яны даўно зніклі. Адзінае, што ў іх засталося, - гэта вірус. Усё астатняе было бледным плагіятам легенд іх продкаў. Туман. П'е кроў. Усё."
  
  
  Яны ўзбіраліся на ўзгорак паралельна адзін аднаму, крочачы на адлегласці прыкладна дзесяці футаў адзін ад аднаго. Трава адразу ж вярнулася да жыцця пасля таго, як яны прайшлі, як быццам яе прымяў толькі вецер, а не чалавечыя ногі.
  
  
  Ультрасучасны трохграневы будынак з'явіўся ў поле зроку, калі яны праязджалі праз зараснікі хмызняку на вяршыні гары.
  
  
  Яны нарэшце дасягнулі вяршыні і цяпер стаялі там, дзе раскошны сад у цэнтры будынка распасціраўся да навакольнай сельскай мясцовасці.
  
  
  Павярнуўшыся, яны паглядзелі ўніз на даліну ўнізе, не паспрабаваўшы прыжмурыцца ад цудоўнага сонечнага святла, які абмываў іх.
  
  
  "А Лідэр?" Спытаў Чіун, не гледзячы на Рыма.
  
  
  Рыма здаваўся незацікаўленым. Ён прыўзняў галаву на сантыметр.
  
  
  Чіуну не трэба было глядзець уверх, але ён паглядзеў. У самай высокай частцы згнілага дуба, які рос у цэнтры саду, вісеў шкілет. Яго плоць была цалкам аддзелена ад цягліц. Яго цягліцы і сухажыллі былі цалкам адарваныя ад костак. Яго косткі былі белымі і бліскучымі, як быццам іх начысцілі да ідэальнага бляску. Яго вочы без ножак былі ў адкрытых вачніцах. Усе астатнія зубы былі выдалены хірургічным шляхам.
  
  
  Яно ўсміхнулася ўсмешкай шахматнай дошкі, яго зрэнкі скасіліся.
  
  
  Рыма ўвайшоў у гай. Чыун моўчкі рушыў услед за ім.
  
  
  Целы вампіраў зніклі. Усё было гэтак жа, як і ў першы раз, калі Чиун увайшоў у вялікі сад, за выключэннем адной дэталі.
  
  
  Наском чаравіка Чіун дакрануўся да зямлі ля падставы дуба. Яна была прасякнута крывёй. Пад тонкім пластом бруду былі пахаваны ўнутраныя органы - раздушаныя ў лужыны плазмы, затым загорнутыя і завязаныя ва ўласнай бледна-фіялетавай скуры кітайца.
  
  
  Рыма быў вельмі заняты падчас акрыяння Чыуна. Нават зараз ён здаваўся заклапочаным. Рыма прасунуў руку ў вялікую адкрытую адтуліну ў ствале дрэва і дастаў цэлы, выдатна захаваны мозг. Ён паклаў яго да абутым у сандалі ног свайго настаўніка.
  
  
  "На гэты раз", - сказаў будучы Майстар сінанджу, выпростваючыся. "Я станоўча, вызначана, абсалютна, без сумневу, не згінаў локаць".
  
  
  Цяперашні Майстар Сінанджу з гонарам усміхнуўся свайму вучню, затым апусціў нагу сапраўды ў цэнтр мёртвай шэрай масы.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  !
  
  
  
  
  
  Разбуральнік 89: Цёмны конік
  
  
  Аўтар: Уорэн Мэрфі
  
  
  Кіраўнік 1
  
  
  
  
  Гэта называлася "правіла Бадзі Холі".
  
  
  Гэта датычылася прэзідэнта Злучаных Штатаў і віцэ-прэзідэнта. Гэта строга выконвалася спартовымі камандамі. Рок-групы няўхільна прытрымліваліся гэтага правіла, як і службовыя асобы карпарацый.
  
  
  Гэта была нягнуткая, непарушная палітыка, дзе б яна ні прымянялася. І яна дастасавальная да любой дзелавой і палітычнай сітуацыі. А часам і да сацыяльных сітуацый.
  
  
  Гэта павінна было адносіцца да губернатара Каліфорніі і яго віцэ-губернатара.
  
  
  Тэхнічна, так яно і было. Яны ні пры якіх абставінах не павінны былі лятаць на адным самалёце, падарожнічаць у адным транспартным сродку ці нават карыстацца адным ліфтам. Гэта была непахісная палітыка.
  
  
  На жаль, непахісная палітыка прымянялася толькі да палітычных паездак, арганізаваных палітычнымі памочнікамі і куратарамі.
  
  
  Гэта было зносінамі.
  
  
  Губернатар Каліфорніі не ведаў, што яго віцэ-губернатар збіраўся наведаць канцэрт у Музычным цэнтры Лос-Анджэлеса.
  
  
  Ён выявіў гэтае дзіўнае супадзенне неўзабаве пасля таго, як сцюардэса зачыніла вялікія дзверы рэйса 727.
  
  
  Амаль адразу ж нехта пачаў біць па ёй.
  
  
  Губернатар, які сядзеў у першым класе, тонка ўсміхнуўся. Ён ведаў, як працуюць авіякампаніі. Калі дзверы былі зачыненыя, вы спазніліся на свой рэйс. Другога шанцу не было, апеляцыі таксама. Пасажырскі масток jetway збіраліся прыбраць з алюмініевай ашалёўкі лайнера. Гэтая канкрэтная авіякампанія пакутавала ад паўтаральных праблем з раскладам. Губернатар быў упэўнены, што яны не збіраліся павялічваць іх колькасць проста дзеля аднаго пасажыра, які нават не здолеў прайсці рэгістрацыю.
  
  
  Губернатар адкінуўся на спінку крэсла, каб паглядзець, што пра яго сёння гавораць на старонках рэдакцыйнага артыкула the Sacramento Bee.
  
  
  Раптам у перапынках паміж прыступамі сэрцабіцця пачуўся ўсхваляваны голас.
  
  
  "Упусці мяне! Упусці мяне!"
  
  
  Гэты хлопец проста так здавацца не збіраецца, падумаў губернатар, дзівячыся, як яму наогул атрымалася патрапіць на трап. Якія спазніліся звычайна перахаплялі загадзя.
  
  
  Сцюардэсы пачалі перагаворвацца паміж сабой. Адна з іх пастукала ў дзверы кабіны пілотаў і праслізнула ўнутр.
  
  
  Яна вярнулася пасля вельмі кароткай кансультацыі з капітанам і накіравалася прама да выходных дзвярэй, дзе адчыніла замыкальную клямку. Яна штурхнула дзверы.
  
  
  І ўтаптаў твар, які губернатар Каліфорніі ведаў занадта добра.
  
  
  "Што ты тут робіш?" спытаў ён, беручы свой партфель з пустога сядзення побач з ім.
  
  
  Віцэ-губернатар плюхнуўся на сядзенне, дастаючы з кішэні пінжака белую насоўку. Ён правёў ім па мокрым ілбе, пакуль пераводзіў дыханне. Яго твар пачырванеў.
  
  
  "У чортавым таксі скончыўся бензін!" - чмыхнуў ён. "Ты можаш у гэта паверыць - таксі, якое працуе ўхаластую? Толькі ў Каліфорніі".
  
  
  Трап jetway быў прыбраны, у той час як два афіцэры вышэйшага рангу ў штаце Каліфорнія абмяняліся сумным смехам. З нарастаючым выццём самалёт саслізнуў са свайго месца.
  
  
  "Вам пашанцавала, што яны памякчэлі", - сказаў губернатар, калі 727-ы разгарнуўся для ўзлёту, жадаючы, каб яны гэтага не рабілі. Віцэ-губернатар быў дэмакратам.
  
  
  "Я працягваў казаць ім, што я чортаў віцэ-губернатар", – прамармытаў віцэ-губернатар. "Не быў упэўнены, што яны мяне чулі".
  
  
  Прыемны голас па ўнутранай сувязі заклікаў лётны экіпаж пачаць перакрыжаваную праверку пры падрыхтоўцы да ўзлёту.
  
  
  Праз імгненне выццё рухавіка ўзмацнілася, і колы пад іх нагамі пачалі падскокваць і грукаць.
  
  
  Калі самалёт пачаў набіраць хуткасць, прымушаючы іх вярнуцца на свае месцы, губернатар заўважыў: "Вы ведаеце, нам не трэба было гэтага рабіць".
  
  
  "Што робіш?"
  
  
  "Ляцім разам. Гэта стары сцэнар Бадзі Холі". "А?" - спытаў віцэ-губернатар, які нарадзіўся ў Новай Зеландыі.
  
  
  "Вы ведаеце, the Crickets. Усе селі ў адзін самалёт, ён разбіўся, і рок-н-рол атрымаў смяротны ўдар".
  
  
  "Хіба ніхто з іх не сеў у аўтобус?" - спытаў віцэ-губернатар, калі колы адарваліся ад узлётна-пасадачнай паласы.
  
  
  "Знайдзі мяне. Тады я слухаў Гая Мітчэла".
  
  
  Самалёт крута набіраў вышыню, і іх страўнікі праваліліся. Пачуўся гук колаў, з цяжкасцю якія заязджаюць у свае студні.
  
  
  Толькі пасля таго, як роў рухавіка змяніўся знаёмым выццём гарызантальнага палёту, яны аднавілі размову. Да таго часу сцюардэсы прапаноўвалі марціні і ўсміхаліся.
  
  
  "Што ж, - сумна сказаў губернатар, - калі з намі што-небудзь здарыцца, усё яшчэ застаецца дзяржаўны сакратар".
  
  
  Гэтая думка працверазіла абодвух мужчын, пакуль перад імі не паставілі напоі.
  
  
  "Чым вы займаецеся ў Лос-Анджэлесе?" - спытаў губернатар, калі быў зроблены першы вельмі сухі глыток.
  
  
  "Я іду на канцэрт", – сказаў віцэ-губернатар. "Нана Мускуры ці нешта ў гэтым родзе".
  
  
  Губернатар уздрыгнуў. "Няўжо? Такія мае планы!"
  
  
  "Як наконт гэтага?"
  
  
  "Я не ведаў, што ты фанат яе музыкі".
  
  
  "Я - не", - запярэчыў віцэ-губернатар.
  
  
  "Тады чаму?"
  
  
  Віцэ-губернатар паціснуў плячыма. "Квіткі былі бясплатныя".
  
  
  Робячы глыток сухога марціні, губернатар Каліфорніі адчуў, як у яго перасохла ў роце. Нешта ад страху, які ён адчуваў, відаць, адбілася ў яго вачах, бо віцэ-губернатар кінуў адзін позірк на яго бледны твар і выпаліў: "Што здарылася?"
  
  
  Губернатар Каліфорніі павольна дастаў канверт са свайго касцюма. Ён паказаў білет. Яго наступныя словы былі крыху больш, чым карканне.
  
  
  "Прыйшло два дні таму. Ананім".
  
  
  "У маім таксама былі авіябілеты", - сказаў віцэ-губернатар голасам больш сухім, чым яго напой.
  
  
  "Мая таксама".
  
  
  Дзве вышэйшыя выбарчыя службовыя асобы Каліфорніі - зараз ужо ўсёй Каліфорніі - моўчкі пераварылі гэта дзіўнае супадзенне.
  
  
  "Нехта, - хрыпла сказаў віцэ-губернатар, - павінна быць, сапраўды хоча, каб мы былі на гэтым канцэрце".
  
  
  "Або, можа быць, - прахрыпеў губернатар, - на гэтым рэйсе".
  
  
  Іх вочы ўжо былі шырока расплюшчаны. Яны пашыраліся на працягу ўсёй размовы. Ці наўрад яны маглі стаць шырэй, але яны пашырэлі. Дзіця магло б правесці чароўным маркерам па вонкавым краі вясёлкі і не закрануць і не страціла колер вейку.
  
  
  Яны абодва думалі пра адно і тое ж. Яны думалі пра тое, наколькі непапулярнай стала іх адміністрацыя менш як за два гады. Колькі гуртоў з асаблівымі інтарэсамі пагарджалі іх. Наколькі непапулярнымі былі нядаўнія губернатарскія вета.
  
  
  Губернатар падскочыў на сваім месцы.
  
  
  "Разгарні гэты самалёт!" рэзка запатрабаваў ён, яго голас быў такім, нібы яму адарвалі крывацечную мышцу.
  
  
  Сцюардэса паспяшалася па праходзе. У яе быў заклапочаны твар і ўсмешка, якая абяцала ўпэўненасць, але дрыжала па краях нафарбаваных вуснаў.
  
  
  "Сэр, нешта здарылася?"
  
  
  Губернатар паказаў пальцам. "Гэта віцэ-губернатар, які сядзіць побач са мной".
  
  
  Служачы паглядзеў і сказаў: "Так?"
  
  
  "Мы не павінны былі лётаць разам!"
  
  
  "Гэтае правіла Бадзі Холі", - паслухмяна ўмяшаўся віцэ-губернатар. "І вы ведаеце, што з імі здарылася".
  
  
  "Ён быў акцёрам?" пацікавілася сцюардэса, якая выглядала на ўсе дваццаць два.
  
  
  Губернатар прачысціў горла і сабраў у кулак свой лепшы аратарскі голас. "Калі ласка, паведаміце капітану, што губернатар штата шчыра просіць яго змяніць курс гэтага рэйса і пасадзіць нас у аэрапорце Лос-Анджэлеса", – сказаў ён, прамаўляючы кожны склад жорстка і са сталлю.
  
  
  "Прабачце, але гэта супярэчыць правілам авіякампаніі".
  
  
  "Калі ласка, зрабі гэта".
  
  
  "Так, калі ласка", - узмаліўся віцэ-губернатар з вільготнымі вачыма.
  
  
  Сцюардэса паспяшалася прэч. Яе не было некаторы час.
  
  
  У рэшце рэшт, у салон першага класа ўвайшоў мужчына ў чорным, як у авіякампаніі, з каменным тварам. На яго звычайнай маршчыністай асобе адбіліся гады, праведзеныя ў кабіне пілотаў.
  
  
  "Вы капітан?" - нацягнута спытаў губернатар, спрабуючы захаваць кантроль над сабой.
  
  
  "Другі пілот. Капітан шле свае шкадаванні".
  
  
  У кароткіх словах губернатар выклаў сваю справу, скончыўшы словамі: "Гэта не можа быць супадзеннем".
  
  
  Другі пілот выдаў невясёлы смяшок і ссунуў назад сваю форменную фуражку.
  
  
  "Сэр..."
  
  
  "Губернатар".
  
  
  "Губернатар, я думаю, у вас ёсць пара білетаў ад міс - Як, вы сказалі, клічуць гэтую лэдзі?"
  
  
  "Мускуры".
  
  
  "Мне зразумела, што з вамі абодвумі звяртаецца сама маленькая лэдзі. Я не разумею, з-за чаго ўвесь сыр-бор".
  
  
  "Вы не разумееце!" - адчайна ўмяшаўся віцэ-губернатар. Твар другога пілота пасуровеў. "Можа, усё наадварот", - рашуча сказаў ён. "Мы затрымалі рэйс, каб дазволіць вам падняцца на борт, сэр. Цяпер у капітана ёсць права зрабіць гэта па сваім меркаванні. Але разгортваць самалёт без аварыйнай сітуацыі на борце?" Ён пакруціў галавой. "Не. Мне шкада".
  
  
  Яны накінуліся на беднага другога пілота, запатрабавалі сустрэчы з капітанам, але той стаяў на сваім.
  
  
  У рэшце рэшт, з прамармытанымі выбачэннямі і застылым тварам, другі пілот вярнуўся ў кабіну.
  
  
  Сцюардэсы асвяжылі свае напоі і зрабілі выгляд, што дэманструюць свае ногі.
  
  
  Губернатар і яго намеснік неўзабаве супакоіліся. Гул рэактыўных рухавікоў стаў звычайнай справай, прымусіўшы іх забыцца пра сваю насцярожанасць.
  
  
  "Можа быць, білеты даслала міс Мускуры", – з надзеяй выказаў меркаванне віцэ-губернатар.
  
  
  "Гэта адзінае тлумачэнне, якое мае сэнс", – пагадзіўся губернатар.
  
  
  "І ўсё ж, - задуменна вымавіў віцэ-губернатар, - я шкадую, што не паехаў на аўтобусе. На ўсялякі выпадак".
  
  
  Яны падзялілі смех, які хрыпеў у іх у горле, як старыя косці. Гэта быў непрыемны гук, які спыніў далейшую размову і не надаў абсалютна ніякай упэўненасці на вышыні дваццаці тысяч футаў, калі рэактыўны самалёт праносіўся скрозь аблокі і паветраныя ямы, як хісткія амерыканскія горкі.
  
  
  Самалёт бразгатаў. Верхнія багажныя аддзяленні няўпэўнена пагойдваліся. Сядзенні, хоць і былі прыкручаны да падлогі салона, трэсліся і падкідвалі іх на сваіх плюшавых, ёмістых падушках.
  
  
  Губернатар і віцэ-губернатар зноў пачалі нервавацца.
  
  
  "Гэты самалёт трасе мацней, чым звычайна?" віцэ-губернатар прамармытаў.
  
  
  "Я не магу сказаць. Я сам занадта моцна дрыжу".
  
  
  "Чаму ты дрыжыш?"
  
  
  "Я думаю аб тым, колькі смяротных пагроз я атрымліваў з таго часу, як наклаў вета на законапраект аб правах геяў".
  
  
  "Ну, я не накладваў вета на гэта. Я быў за гэта. Але ты - ты не стаў бы мяне слухаць".
  
  
  "Гэта дакладна. Калі б гэта былі змагары за правы геяў, яны б не пераследвалі цябе". Фарба палягчэння прабегла па хлапечых рысах асобы губернатара.
  
  
  У гэты самы момант 727-й увайшоў у крутое піку, і верхнія адсекі лопнулі, як перавернуты чорцік са скрынкі.
  
  
  Жоўтая кіслародная маска патрапіла губернатару Каліфорніі ў вока. Дакладна такая ж боўталася перад раптоўна збялелым тварам віцэ-губернатара. Яны маглі б сысці за завесы ката, мяркуючы па тым, як балюча і недаверліва глядзелі два палітыкі.
  
  
  Па ўнутранай сувязі раздаўся працяглы голас капітана, які казаў: "Няма пра што турбавацца, хлопцы. У нас невялікая праблема з ціскам, таму мы проста спусцімся да дзесяці тысяч футаў, пакуль не праверым гэта. Калі ў вас пачне кружыцца галава, для гэтага і патрэбныя жоўтыя кіслародныя маскі ".
  
  
  "О Божа мой! Мы разаб'емся!" - сказаў губернатар зрывістым голасам.
  
  
  "Але ён толькі што сказаў..."
  
  
  "Мяне не хвалюе, што ён сказаў!" - раўнуў губернатар, нацягваючы пластыкавую кіслародную маску на твар і пачашчана дыхаючы.
  
  
  Віцэ-губернатар схапіўся адной рукой за маску, а другой за жывот. Удыхаючы поўныя лёгкія халоднага, пахкага пластыкам кіслароду, ён маліўся Богу, каб яго не вырвала ў маску і не перакрыў паветравод.
  
  
  У кабіне пілотаў капітан Дэль Гросман трымаў на каленях палётную карту, а абрыўкі аблокаў біліся аб лабавое шкло.
  
  
  Другі пілот сачыў за дроселямі. Капітан адарваўся ад сваёй карты і выглянуў у бакавое акно.
  
  
  Унізе, пад ніжнім краем хмарнага пласта, ён убачыў раскінуты горад, падобны на транзістарны друкаваны поплатак.
  
  
  "Падобна на Фрэсна", - прамармытаў ён.
  
  
  "Гэта не можа быць Фрэсна", – сказаў другі пілот. "Не можа быць, каб мы так далёка адхіліліся ад курса".
  
  
  "Вось чаму я сказаў "падобна". " Капітан яшчэ раз зірнуў на схему палёту. "Згодна з нашым курсам, - сказаў ён, - мы павінны знаходзіцца на нізкавышыннай паветранай трасе нумар 47".
  
  
  "Правільна", - сказаў другі пілот, калі навіслы горб аблокаў паглынуў усю бачнасць наперад.
  
  
  "Але калі мы ідзём гэтым маршрутам, - дадаў капітан, - мы павінны бачыць раку Сан-Хаакін пад намі".
  
  
  "Хм", - прабурчаў другі пілот. Цяпер яны несліся праз свет змрочных кучавых пластоў. "Хочаш спусціцца ніжэй?"
  
  
  "Не", - сказаў капітан. "Я хачу, каб вы праверылі сваю палётную карту".
  
  
  Палётная карта дасталася са свайго адсека, і капітан узяўся за дроселі.
  
  
  Другі пілот зверылі са сваёй картай, нахмурыўся і параўнаў яе з картай свайго старэйшага афіцэра.
  
  
  "Усё, што я бачу, кажа мне, што мы на правільным шляху", - сказаў ён амаль без перакананасці ў голасе.
  
  
  "І ўсё, што я бачу, - сказаў капітан, - кажа мне, што мы збіліся з курса".
  
  
  "Графікі не хлусяць, ты ж ведаеш".
  
  
  "І я давяраю сведчанню маіх вачэй".
  
  
  Яны маўчалі, пакуль рэактыўны самалёт прабіваўся скрозь уяўнае непранікальным воблака. Праблема з наддувам, якая прымусіла іх спусціцца на гэтую небяспечна нізкую вышыню, была забытая.
  
  
  "Я збіраюся паспрабаваць справіцца з гэтым праклятым надвор'ем", - прабурчаў капітан.
  
  
  Ён пацягнуўся да дроселя. І яго рука замерла.
  
  
  "Ісус Х. Хрыстос!"
  
  
  Не было часу рэагаваць. Ні на што не было чакай. Яны абодва разумелі гэта з поўнай яснасцю. Кожны з іх правёў у паветры больш за дваццаць шэсць тысяч гадзін і ведаў абмежаванні сваіх самалётаў.
  
  
  Бачнасць складала менш за адну восьмую мілі. 727-й імчаўся з хуткасцю каля трохсот сямідзесяці міль за гадзіну.
  
  
  Да таго часу, калі каменнае аблічча Маунт-Уітні разарваў нізка навіслыя хмары і запоўніў лабавое шкло, нібы няўмольны ідал, не было нават дастаткова часу, каб спалохацца.
  
  
  Экіпаж кабіны быў знішчаны з жахлівай беспаваротнасцю, параўнальнай з якой можна было б дабіцца, толькі калі б яны занялі месцы ў высакахуткасным смеццепрыбіральным камбайне.
  
  
  Першакласны атрымаў гэта абапал. Сцяна са зблытанай сталі таўшчынёй у фут і чалавечых рэштак, у якую ператварыліся кабіна пілота і насавая частка, адкінутая назад, у той час як астатняя частка планёра, усё яшчэ змешчаная пад кіраваннем рухавіка, накіравала яго да разбуральнай перадпакоя пераборкі.
  
  
  Губернатар і яго лейтэнант былі папярэджаны без прамаруджвання. Вось і ўсё. Затым яны абодва былі непарыўна пераплецены, у равучым металічным перапляценні, якое амаль імгненна прахарчавалася атрутнай смуродам рэактыўнага паліва. Самалёт нахіліўся і разваліўся, здзяйсняючы свой абсалютна канчатковы спуск.
  
  
  Уніз па схіле гары, якой там не павінна было быць.
  
  
  Кіраўнік 2
  
  
  
  
  Яго звалі Рыма, і перад ім стаяла дылема.
  
  
  Ці павінен ён нанесці ўдар да або пасля таго, як мэта была ахрышчана?
  
  
  Рыма мусіў прызнаць, што гэта было ўпершыню.
  
  
  Рыма наносіў удары шмат разоў. Занадта шмат, каб злічыць. Вялікія ўдары. Дробная рыбінка. Гэтая канкрэтная рыбка была вялікай. І пачварнай. Яго нельга было зблытаць з невялікай арміяй федэральных маршалаў, агентаў ФБР, прэсы і запрошаных назіральнікаў, якія, па словах Наверсе, павінны былі з'явіцца з хвіліны на хвіліну.
  
  
  Для Рыма Ўільямса гэта не магло быць занадта рана.
  
  
  Ён сядзеў на кукішках у зарасніках на губчатым востраве ў самым сэрцы Фларыдскіх Эверглейдс. Было горача. Паветра было насычана парай. Жукі-палюбоўнікі танчылі на спякоце. На жорсткім твары і аголеных руках Рыма амаль не было поту. Тым не менш, гэта не азначала, што яму было камфортна - толькі тое, што ён быў гаспадаром свайго цела.
  
  
  На працягу дваццаці гадоў ён не адчуваў ні холаду, ні спякоты, ні болі, ні якога-небудзь звычайнага дыскамфорту, які ён быў не ў стане прымусіць сваё цела ігнараваць. На працягу дваццаці гадоў ён дыхаў не толькі лёгкімі, але і ўсім сваім целам: носам, ротам, вычышчанымі сітавінамі. На працягу двух дзесяцігоддзяў ён быў сінанджа. Майстар сінанджа. Апошні майстар сінанджа ў бесперапыннай лініі, якая цягнулася да зары пісьмовай гісторыі. Лінія, якая пачалася ў трухлявай рыбацкай вёсачцы ў Заходне-Карэйскім заліве, дзе мужчыны наймаліся ў якасці наёмных забойцаў і целаахоўнікаў, каб пракарміць вёску, і цяпер працягваецца ў Рыма Уільямсе, першым белым майстру Сінанджу, які служыў найноўшай імперыі на зямлі, , у якасці яе таемнага забойцы.
  
  
  На суседні ўзгорак узляцела чапля.
  
  
  Рыма чуў, як яна выпроствае крыло, рыхтуючыся да палёту. Раптоўны ўзмах рознакаляровых пёраў не заспеў яго знянацку, хоць алігатара гэта напалохала і ён слізгануў у ваду.
  
  
  Чаму хтосьці абраў для хрышчэння Фларыдскія Эверглейдс? Рыма задумаўся, не зусім першы раз.
  
  
  Верагодна, гэта было найменшае з пытанняў, якія павіслі ў вільготным паветры Фларыды.
  
  
  Рыма была даручана работа па ўстараненню генерала Эмануэля Алехандра Нагейры, звергнутага дыктатара цэнтральнаамерыканскай дзяржавы Бананама. Устараненне генерала Нагейры было тым, што медэльінскі наркакартэль, розныя палітычныя ворагі і нават амерыканскія рэйнджары спрабавалі зрабіць на працягу многіх гадоў.
  
  
  З таго часу, як Эмануэль Нагейра прайшоў шлях ад наёмнага палкоўніка ў бананамскай версіі ЦРУ, і да таго дня, калі ён быў схоплены амерыканскімі войскамі пры вызваленні краіны, якую ён збанкрутаваў з-за прагнасці і карупцыі, ён даказаў, што неўспрымальны да забойстваў.
  
  
  Былы генерал і самаабвешчаны Вярхоўны галоўнакамандуючы з усмешкай прыпісваў сваё даўгалецце Вуду - у прыватнасці, чырвонай ніжняй бялізне, якую ён насіў для абароны ад сурокаў. Ён прыпісваў сваё сталае выжыванне шырокаму спектру загавораў, прыязным духам і рытуальным ахвярапрынашэнням - звычайна з удзелам абезгалоўленых куранят. Насамрэч, ён проста знайшоў ідэальнае -хоць і некалькі нязручнае - прытулак ад сваіх шматлікіх ворагаў.
  
  
  Федэральная турма Злучаных Штатаў.
  
  
  Урад ЗША абвясціў вялікую перамогу ў той дзень, калі яны захапілі генерала Нагейру. Амерыканскія вайскоўцы аддалі свае жыцці, спрабуючы прыцягнуць яго да адказнасці. Яго таемна пераправілі ў ЗША і абвінавацілі ў парушэнні амерыканскага заканадаўства ў рамках дзейнасці па кантрабандзе наркотыкаў. Доказы супраць яго былі неабвержнымі.
  
  
  Затым генерал Нагейра памяняўся ролямі са сваімі выкрадальнікамі, выставіўшы амерыканскую судовую сістэму на пасмешышча. Ён запатрабаваў - і атрымаў - статус ваеннапалоннага, асобную камеру і прывілеі, звычайна прызначаныя для злачынцаў, якія адбываюць тэрмін у карумпаваных мексіканскіх турмах. Не гаворачы ўжо аб размарожванні яго актываў.
  
  
  Нягледзячы на гэта, Нагейра быў прызнаны вінаватым у незаконным абароце наркотыкаў і прыгавораны да пажыццёвага зняволення без права датэрміновага вызвалення. Але як толькі гэта адбылося, пачаліся апеляцыі. Меркавалася, што апеляцыйны працэс не будзе поўнасцю вычарпаны да 2093 года.
  
  
  Паколькі ў яго быў час забіваць, генерал Нагейра абвясціў, што ён адмовіўся ад вуду і зараз з'яўляецца народжаным звыш баптыстам. Або быў бы, як толькі, як ён выказаўся, "грынга" дазволілі яму хрысціцца.
  
  
  Натуральна, турэмныя ўлады, да якіх ён зьвярнуўся з гэтай незвычайнай просьбай, адхілілі ягонае хадайніцтва, спаслаўшыся на пагрозу бясьпецы.
  
  
  Пагрузіўшыся ў свой, здавалася б, бязмежны законны фонд - прадукт яго ненаеднага гандлю наркотыкамі, які яму ўдалося зберагчы ад канфіскацыі, заявіўшы, што гэта яго даход з тых часоў, калі ён быў інфарматарам ЦРУ, - генерал Нагейра прыцягнуў Амерыканскае таварыства абароны грамадзянскіх правоў да сваім спробам прыняць сваю новаздабытую рэлігію.
  
  
  На гэта сышоў амаль год, але ACRC давёў справу да Вярхоўнага суда Фларыды. У гэты момант Міністэрства юстыцыі саступіла. Не з прынцыпу, а таму, што апеляцыйны працэс пагражаў паглынуць увесь іх аперацыйны бюджэт.
  
  
  Генерал Эмануэль Нагейра перамог - чарговы раз.
  
  
  На гэты раз ён публічна падзякаваў Езусу Хрысту, якога лічыў сваім асабістым выратавальнікам.
  
  
  Генерал Нагейра папрасіў прыняць хрышчэнне ў Фларыдскіх Эверглейдс, сцвярджаючы, што гэта было асяроддзе, найбольш падобнае на яго родную краіну, па якой ён вельмі сумаваў.
  
  
  Упершыню амаль за два гады генерал Эмануэль Алехандра Нагейра апынецца за сценамі федэральнай турмы строгага рэжыму ў Маямі.
  
  
  Хадзілі чуткі, што тады Мэдэлінскі картэль нанясе яму ўдар. Былі іншыя разведдадзеныя аб тым, што яны на самой справе планавалі вызваліць Нагейру і перасяліць яго ў Бананаму, якую ён у адзіночку ператварыў у буйны пункт перавалкі какаіну паміж Калумбіяй і Злучанымі Штатамі.
  
  
  Гэта было, калі Наверсе загадалі забіць Нагейру.
  
  
  "Не тое каб я пярэчыў, - сказаў тады Рыма, - але чаму? Ён збіраецца гніць у турме да наступнага стагоддзя. Чаму б не дазволіць яму гніць?"
  
  
  "Таму што, - сказалі яму, - судовыя выдаткі гэтага чалавека абыходзяцца гэтай краіне ў тысячы даляраў у дзень. Ён звычайны злачынец, і ўсё ж ён быў абвешчаны ваеннапалонным, які мае права насіць форму і атрымліваць дапамогу ў памеры сямідзесяці пяці швейцарскіх франкаў у дзень. У яго свая асабістая камера і дзве сумежныя для яго машыны для драбнення і сейф, у якім захоўваюцца сакрэтныя дакументы ЗША, якія ЦРУ было вымушана перадаць яму ў імя справядлівага суда”. Наверсе падціснуліся і без таго тонкія вусны. Было ясна, што начальнік Рыма быў абражаны ўсім гэтым. Глыбока абражаны.
  
  
  Рыма павінен быў прызнаць, што Наверсе мелі рацыю. Яго не хвалявала, што былі адпраўленыя групы захопу, каб перашкодзіць вадохрышча. Ён проста хацеў скончыць з нападам і прыбрацца з Эверглейдс.
  
  
  Такім чынам, заставалася пытанне: да хрышчэння ці пасля?
  
  
  Гэта была сур'ёзная дылема. Калі б ён ударыў Нагейру да таго, як той прыняў хрышчэнне, то генерал, верагодна, адправіўся б наўпрост у пекла. Пасля, і, магчыма, у хлопца быў шанц пакаяцца. Правесці некалькі стагоддзяў у Чысцілішча. Рыма не быў упэўнены наконт гэтай часткі. Ён быў выхаваны каталіком. Баптысты з такім жа поспехам маглі быць джайнамі, наколькі ён ведаў аб іх тэалагічных правілах. У іх увогуле было прызнанне?
  
  
  Скурчыўшыся на губчатым астраўку, Рыма нахмурыўся. Ад нахмуранасці яго жорсткі твар скамянеў і ператварыўся ў вуглаватыя лініі. Ён не быў ні прыгожы, ні пачварны. Вядома, не такі выродлівы, як Эмануэль Нагейра, які выглядаў як выява Неверагоднага Чалавека-Жабы з коміксаў.
  
  
  Вочы Рыма былі глыбока пасаджаны, а скулы ярка выяўлены. Яго цела было хударлявым, амаль кашчавым, і нічым не характэрным, за выключэннем запясцяў. Яны былі таўшчынёй з дзвярны вушак, як быццам нейкі вар'ят хірург імплантаваў сталёвыя стрыжні там, дзе яго локцевая і прамянёвая косці злучаліся з пястнымі косткамі.
  
  
  За выключэннем таго, што запясці належалі Рыма. Два дзесяцігоддзі трэніровак у дысцыпліне сінанджа, сонечнай крыніцы баявых мастацтваў, прывялі да гэтага мудрагелістага пабочнага эфекту.
  
  
  Рыма паспрабаваў уявіць, што сказаў бы яго настаўнік, Дзеючы Майстар сінанджа, аб яго дылеме.
  
  
  Ён змог пачуць пісклявы голас у вуху свайго розуму ўсяго толькі пасля секунднага разважання.
  
  
  "Няхай Дом Сінанджу ганарыцца. Не пакідайце слядоў".
  
  
  Тут не так ужо шмат дапамогі. Рыма ўспомніў свае дні ў прытулку і сястру Мэры Маргарэт.
  
  
  Рыма не быў да канца ўпэўнены, што сказала б сястра Мэры Маргарэт, але гэта, верагодна, пацягнула б за сабой адмену забойства. Для таемнага забойцы Амерыкі гэта было б не варыянт.
  
  
  Нарэшце, Рыма прыслухаўся да парады свайго начальніка, доктара Гаральда В. Сміта.
  
  
  Было лёгка зразумець гіпатэтычны савет Сміта. "Проста рабі гэта ціха", - сказаў бы Сміт.
  
  
  Гэта само сабой зразумела. У Сміта, які кіраваў звышсакрэтнай урадавай арганізацыяй, на якую працаваў Рыма, была манія сакрэтнасці. І на тое былі важкія прычыны. Афіцыйна агенцтва не існавала. Яна была вядома толькі як CURE. CURE не было абрэвіятурай. Літары не мелі індывідуальнага значэння. CURE было сімвалічнай назвай функцыі агенцтва. Гэта рэцэпт для амерыканскага грамадства, якое злачынцы, такія як Эмануэль Нагейра, зрабілі хворым, перакруціўшы канстытуцыйныя гарантыі для дасягнення сваіх уласных злачынных мэт.
  
  
  Рыма меў справу з вялікай колькасцю людзей, якія кпілі з Канстытуцыі, але мала хто рабіў гэта так адкрыта, як генерал Нагейра, які нават не быў грамадзянінам ЗША. Гэта, магчыма, больш, чым штосьці іншае, вырашыў Рыма, абразіла сапраўднага Сміта.
  
  
  Чым больш Рыма думаў пра гэта, тым больш гэта абражала і яго таксама.
  
  
  Ён прыняў сваё рашэнне.
  
  
  "Да чорта хрышчэнне", - прамармытаў ён. "Няхай ён гарыць вечна".
  
  
  Якраз у гэты момант гук надыходзячых паветраных лодак прымусіў птушак разляцецца ў розныя бакі і выклікаў усплёск у каранях кіпарыса. Рыма налічыў восем усплёскаў. Аднолькавая колькасць сэрцабіццяў алігатара, якую яго адчувальныя вушы ўлавілі, пульсавала ў сінкопе з лёгкімі рэптыліі.
  
  
  Магчыма, падумаў Рыма са лютай усмешкай, алігатарам спадабаецца добрая банаманская закуска.
  
  
  Рыма рассунуў зараснікі жоўта-зялёнага лісця, якія навобмацак былі падобныя на выразаныя з кардона, і добра разгледзеў шумную працэсію.
  
  
  Усяго было шэсць паветраных катэраў. Галаўны катэр быў бітком набіты федэральнымі маршаламі і яшчэ некалькімі людзьмі ў сініх вятроўках з вышытымі па трафарэце літарамі "ФБР". Яны размахвалі аўтаматамі.
  
  
  Пасажыры другой лодкі былі занадта добра апрануты, каб быць супрацоўнікамі праваахоўных органаў. Калі толькі залатыя "ролексы" і скураныя партфелі ручной працы не ўвайшлі ў стандартную камплектацыю. Рыма вырашыў, што гэта адвакаты Нагейры. Ён налічыў дваццаць. У астатніх, мусіць, быў выходны.
  
  
  беспамылкова можна было пазнаць генерала Эмануэля Алехандра Нагейру, калі першыя дзве паветраныя лодкі абмінулі скрыўлены дуб, пакрыты іспанскім мохам, і ў поле зроку з'явілася трэцяя.
  
  
  Генерал быў апрануты ў сваю ваенную форму светла-карычневага колеру з побач з трох бронзавых зорак на чорных пагонах. Яго форма была бездакорная - без сумневу, вычышчана за кошт падаткаплацельшчыкаў ЗША.
  
  
  Генерал стаяў на тупым носе паветранага судна, не звязаны, таму што ACRC настойваў на тым, што неканстытуцыйна закоўваць чалавека ў кайданы, пакуль ён вызнае сваю рэлігію. Вярхоўны суд Фларыды пагадзіўся з гэтым - з невялікай перавагай.
  
  
  Рыма ўбачыў, што ў жыцці ён быў яшчэ больш пачварны, чым па тэлевізары.
  
  
  Генерал быў невысокі і прысадзісты, падобны на агідную жабу. Рыма ўспомніў, як чытаў, што ў яго роднай краіне яго называлі Эль Сапо - Жаба - з-за яго звярынага карычневага твару і змяіных вачэй з цяжкімі павекамі. Яго таксама часам звалі Кара Піна, або "Твар-ананас". У яго было больш шнараў ад вугроў, чым у Тома Хэйдэн.
  
  
  Рыма тут жа вырашыў, што алігатары, верагодна, не крануты гэтага чалавека. Калі толькі алігатары не практыкавалі канібалізм.
  
  
  Першая паветраная лодка разгарнулася, і Рыма ўбачыў, што тры лодкі, якія рухаліся ззаду, былі запоўнены рэпарцёрамі. Там было шмат рэпарцёраў, нагружаных мінікамерамі і здымачным абсталяваннем. Яны былі занятыя допытам мужчыны і жанчыны. Мужчына быў апрануты ў чорнае святара. Жанчыну ён не мог разгледзець выразна.
  
  
  Гэта паставіла Рыма перад новай дылемай. Паколькі афіцыйна яго больш не існавала, яму давялося б прыдумаць спосаб прыбраць Нагейру, не паказаўшы яго чарговую асобу на агульнанацыянальным тэлебачанні. Кожны раз, калі гэта здаралася, наверсе настойвалі, каб ён лёг пад нож. За гэтыя гады Рыма перанёс столькі пластычных аперацый, што адзінае, чаго не зрабілі наверсе, - гэта вывернулі яго твар навыварат.
  
  
  Непадалёк відаць быў вялікі горб сухога вострава, і адна за адной паветраныя лодкі знізілі хуткасць і заслізгалі да яго. Іх насы вынырвалі з вады з хрыплым шыпеннем.
  
  
  Генерал Эмануэль Нагейра сышоў з паветранага судна, як Напалеон з вострава Святой Алены.
  
  
  Ён падняў рукі ў паветра, сціснуўшы кулакі - жэст, які быў бы знаёмы любому, хто глядзеў тэлевізар за некалькі месяцаў да ўмяшання ЗША, які ператварыў Нагейру ў ваеннапалоннага. Яго тоўстыя, пульхныя вусны расцягнуліся ў асляпляльнай усмешцы. Гэта было адзінае, што ў генерале Нагейры не было першапачаткова агідным. Усмешка была асляпляльнай. Гэта было напісана на нечым іншым твары.
  
  
  Баптысцкі святар выступіў наперад з адкрытым малітоўнікам у руцэ.
  
  
  "Ну што, пачнем?" - спытаў ён.
  
  
  Умяшаўся хрыплы жаночы голас. "Не раней, чым пачнецца размова".
  
  
  Гэта выклікала незадаволены погляд аднаго з федэральных маршалаў, які сказаў: "Мы тут для таго, каб дазволіць зняволенаму скарыстацца сваёй свабодай веравызнання, а не для таго, каб прамаўляць гаворка".
  
  
  "Не ён", - адрэзаў хрыплы голас. "Я".
  
  
  "Няма часу", - сказаў маршал.
  
  
  "Калі мне не дазволяць скарыстацца маім канстытуцыйным правам на свабоду слова, - прагыркаў голас, - тады я цалкам маю намер падаць у суд на вас, ваша начальства і ўвесь урад Злучаных Штатаў".
  
  
  Федэральны маршал пачырванеў. Наперад выступіў агент ФБР. Яны коратка параіліся.
  
  
  Нарэшце федэральны маршал сказаў: "Давай карацей". Мяркуючы па яго голасе, затрымка яго не ўзрадавала.
  
  
  У поле зроку з'явілася жанчына. Тады Рыма пазнаў яе. Рона Рыпер. Юрыст ACRC, які ў адзіночку ўзначаліў юрыдычную кампанію па хрышчэнні генерала Нагейры. Яна выглядала як Элівра, плюс сорак фунтаў.
  
  
  Рона Рыпер падышла да генерала Нагейры і абняла яго за плечы. Усмешка генерала пашырылася на дзюйм па абодва бакі яго рота, калі ён узяў яе пад руку. Яго рука спынілася на яе паясніцы, вышэй за лінію пояса.
  
  
  "Гэты чалавек, - гучна сказала яна, - стаіць перад вамі як ахвяра амерыканскага імперыялізму!"
  
  
  Пстрыкнулі ўспышкі фотаапаратаў. Падняліся мікрафоны. Алоўкі шалёна зарыпелі ў разлінаваных блакнотах.
  
  
  "Гэты чалавек, гэты патрыёт сваёй краіны, ажыццяўляў сваё права кіраваць сваёй нацыяй так, як лічыў патрэбным, калі крыважэрныя амерыканскія салдаты-забойцы спусціліся з нябёсаў і фактычна выкралі яго з законнага месца кіравання!"
  
  
  Рыма падумаў, ці не кажа Рона Рыпер аб тым самым генерале Нагейры, які адмяніў выбары і загадаў сваім галаварэзам пабіць камянямі законна абранага прэзідэнта і віцэ-прэзідэнта Бананамы навідавоку ў тэлевізійных камер.
  
  
  Са сваёй выгаднай пазіцыі Рыма выдатна бачыў, як рука генерала слізганула ўніз па правай ягадзіцы жанчыны. Ён гулліва сціснуў яе. Рона Рыпер працягвала, як быццам нічога не заўважыла.
  
  
  "Яны абвінавачваюць гэтага чалавека ва ўсіх відах варварства!" - прагрымела яна. "Усё гэта няпраўда!"
  
  
  Генерал Нагейра ўшчыкнуў у парадку эксперыменту.
  
  
  "Гэты чалавек не злачынец, не кат і не забойца. Ён добры, далікатны і кахаючы. Дзеці пішуць яму лісты, і ён адказвае на кожны з іх".
  
  
  Генерал Нагейра схапіў батока за жменю і моцна сціснуў Рону Рыпер.
  
  
  Рона Рыпер стала ярка-чырвонай. Немагчыма было сказаць, ці была гэтая чырвань вынікам збянтэжанасці або страсці, выкліканай у ёй яе прамовай. Яна працягвала.
  
  
  "Ён вялікі чалавек, чалавек, які..."
  
  
  Блукаючы рука генерала Нагейры паднялася да верху спадніцы Роны і слізганула пад яе.
  
  
  Гэта выклікала неадкладную рэакцыю. Рона Рыпер адштурхнула яго і адначасова ўдарыла па яго рабім твары.
  
  
  Рыма ўспрыняў гэта як намёк.
  
  
  Ён нырнуў у ваду. Там смярдзела. Рыма зрабіў глыбокі ўдых, і яго галава пайшла пад ваду. Ён паплыў у агульным напрамку вострава, дзе павінна было адбыцца хрышчэнне.
  
  
  Нягледзячы на пах, вада выдатна перадавала гук. Насцярожаны слых Рыма ўлавіў шоргат і ўсплёск алігатара, які ўваходзіць у ваду.
  
  
  Рыма змяніў напрамак. Яму ледзь прыйшлося павярнуць галаву ў той бок, куды ён хацеў ісці, і яго цела рушыла ўслед за ім. Гэта было сінанджа, якое аб'яднала кожную клетку цела ў адзіны спагадны арганічны механізм.
  
  
  Алігатар быў доўгім і зелянява-чорным, падобным на мутантны камяк сопляў, і ў яго былі прыжмураныя вочы, якія вельмі нагадалі Рыма вочы генерала Нагейры. Сонны, але такі ж жудасны.
  
  
  Алігатар рухаўся ў яго кірунку, штурхаючы і заграбаючы ваду нагамі. Яго пашча расхінулася, агаліўшы шэрагі пажоўклых ігольчастых зубоў
  
  
  Рыма дастаткова мала ведаў пра алігатараў. Ён ведаў, што яны могуць схапіць чалавека за руку і літаральна адпілаваць канечнасць. Ён зразумеў гэта з эпізоду "Падай гэта Біверу". Іх мускулістыя хвасты маглі стукнуць і аглушыць чалавека да непрытомнасці, магчыма, забіць яго. Рыма не быў упэўнены, дзе ён узяў гэтыя макулінкі інфармацыі. Магчыма, ён сапраўды дзесьці чытаў гэта, але "дзе" выслізнула ад яго, і не было часу думаць пра гэта, таму што алігатар раптам ірвануўся наперад, яго сківіцы надзьмуліся.
  
  
  На нейкае шалёнае імгненне Рыма падумаў, ці не збіраецца яно паспрабаваць праглынуць яго галаву. Гэта зрабілі алігатары?
  
  
  Рыма сціснуў кулак, пакінуўшы адкрытай ніжнюю частку далоні, і ўдарыў цвёрдай пяткай правай рукі ў пысу алігатара.
  
  
  Кульгаючы, рэптылія адстрэльвалася, як быццам была абсталявана рэверсіўнымі рухавікамі. А чаму б і не? Яна толькі што была ўражана ўдарам, які нёс у сабе столькі ж сілы, колькі паравы перфаратар.
  
  
  Рыма ірвануўся наперад, даганяючы рэптылію.
  
  
  Ён узяўся за яе сківіцы і самкнуў іх, як грубы чамадан. Затым, выкруціўшыся, ён ухапіўся за пярэднія лапы істоты, выраўнаваўшы сваё цела з целам рэптыліі.
  
  
  Рыма дазволіў сабе ўсплыць уверх. Адчуванне ўзгорыстага жывата алігатара на спіне было падобна галечным пляжы. Хоць ён быў упэўнены, што істота была аглушана, ён працягнуў руку і паказытаў слізкі жывот. Ён чуў, што ад гэтага алігатары засынаюць. Ён не верыў у гэта, але чаму гэта магло пашкодзіць?
  
  
  Калі выгнутая спіна алігатара і вытарашчаныя вочы здаліся над паверхняй вады, ніякіх прыкмет Рыма Уільямса не было.
  
  
  Алігатар пачаў рухацца наперад, выглядаючы для ўсяго свету як любы звычайны алігатар, які плавае па Эверглейдс, за выключэннем таго, што на гэты раз ногі не брыкаліся, а яго доўгі хвост, замест таго каб валачыся ззаду, самотна звісаў у саланаватай ваду.
  
  
  Паколькі ён хацеў, каб рэптылія выглядала як мага больш натуральна, Рыма зрабіў нагамі больш усплёскаў, чым патрабавалася, каб накіраваць алігатара да месца прызначэння.
  
  
  План Рыма быў просты. Ён збіраўся падштурхнуць алігатара, як рагатую тарпеду, да месца хрышчэння, а затым выслізнуць.
  
  
  У той час як усе - і, што важнейшае, кожная камера - былі сканцэнтраваны на рэптыліі, яна выслізгвала з вады, спраўлялася з мэтай і выслізгвала зваротна. Адзін немы ўдар прымусіў бы ўсё выглядаць так, быццам у Нагейры здарыўся сардэчны прыступ.
  
  
  Нечаканы трэск стрэлаў прымусіў Рыма адмовіцца ад плана і ад алігатара. Спачатку Рыма падумаў, што яны заўважылі алігатара зарана і адкрылі па ім агонь.
  
  
  Ён адштурхнуўся ад звера, шукаючы дно. Яго ідэя складалася ў тым, каб залезці як мага глыбей. Большасць куль гублялі сілу і кірунак пры трапленні ў ваду.
  
  
  Як толькі Рыма дакрануўся да дна, ён зразумеў, што страляніна вялася не па ім або алігатару. Гукаў падзення куль у ваду амаль не было чуваць.
  
  
  Рыма рызыкнуў. Ён высунуў галаву вышэй за ватэрлінію.
  
  
  Ён убачыў гармідар.
  
  
  Фаланга выкінутых на бераг паветраных лодак развальвалася пад шквалам агню з аўтаматычнай зброі. Ахоўныя сталёвыя каркасы над шрубамі-штурхачамі, здавалася, плавіліся, настолькі разлютаванай была стральба.
  
  
  Федэральныя маршалы і агенты ФБР выхапілі зброю і нырнулі ў сховішча. Сродкі масавай інфармацыі, аднак, проста стаялі на сваім, дзелавіта фіксуючы кожны ўдар кулі і гук, як быццам у іх быў папскі дазвол абараніць іх ад шкоды.
  
  
  Крыніцамі стральбы былі надыходзячыя аэробаты і катэры для курэння. Цемнаскурыя баевікі выстраіліся ўздоўж рэек. Разнастайныя Uzi, Mac-10, Tec-9 і іншая заганная зброя вылівалі канцэнтраванае пекла.
  
  
  Здавалася, у кожнага была свая роля ў раптоўнай драме - акрамя генерала Эмануэля Нагейры. Ён застыў, са звярыным выразам твару пераводзячы погляд з надыходзячых нападаючых на федэральных агентаў, якія акопваюцца ў пошуках сховішча. Яго шырокі рот быў адкрыты, як у прагнай жабы.
  
  
  Было ясна, што генерал не ведаў, ці падвергся ён нападу ці яго выратавалі.
  
  
  Выцягваючы руку генерала з-пад сваёй спадніцы, Рона Рыпер збялела як палатно.
  
  
  Генерал Нагейра схапіў яе і пачаў круціць вакол і перад сабой. Кулі зрывалі мох з галін кіпарысаў і выдавалі плёскат у вадзе.
  
  
  Рыма пагрузіўся ў ваду.
  
  
  Атакуючыя лодкі былі недалёка ад яго пазіцыі. Ён паклаў далоні на сцягна і нанёс выдатны падвойны ўдар.
  
  
  Рыма ператварыўся ў чалавека-стралу. Праходзячы пад парай лодак, ён прарабіў дзюры ў хіліцца карпусах. Калі б якая-небудзь з камер была пад вадой, яны б зафіксавалі выпадковае паляпванне. Рыма паказаў адзін палец. Гэтага было дастаткова.
  
  
  Ідэальна круглыя адтуліны памерам з палец прабілі карпусы. Вада хлынула ўнутр. Затым караблі пачалі боўтацца і запавольваць ход.
  
  
  Рыма павярнуў да паветранай лодкі. Яе плоскае дно навісла над ім.
  
  
  Ён узяўся за боўтаецца руль і сціснуў кулак. Кулак прайшоў скрозь алюмініевы корпус, як быццам кулак быў алюмініевым, а корпус - просты плоццю.
  
  
  Адбіваючыся, Рыма выбраўся з дарогі.
  
  
  Паветраная лодка, знаходзячыся на плыткаводдзе, проста ўпала. Бруд пачала паднімацца, калі вялікі верціцца вентылятар апусціўся ніжэй ватэрлініі.
  
  
  Рыма рухаўся сярод боўталых пасажыраў, сцягваючы іх за ногі і ламаючы хрыбетнікі ў шыі, як фермер, які збірае куранят.
  
  
  Праз прыемна прапускаючую гук ваду Рыма ўлавіў пранізлівы крык панікі.
  
  
  "Алігатары! Беражыся! Алігатары!"
  
  
  Рыма ўхмыльнуўся, выпусціўшы скрозь зубы адзіную бурбалку паветра. Калі яны падумалі, што ён алігатар, тым лепш. Ён працягнуў сваю працу.
  
  
  Ён мімаходам убачыў смуглыя твары, калі ўкладваў тых, хто нападаў. Ураджэнец Бананаміі ці калумбіец? Ён не мог сказаць. Гэта не мела значэння. Яны былі дрэннымі хлопцамі. Мець справу з дрэннымі хлопцамі было яго працай.
  
  
  Рыма хутка спусціў большасць лодак на ваду. Ён ні разу не вынырнуў падыхаць паветрам. Яму гэта было не патрэбна. Пры неабходнасці ён мог затрымліваць дыханне гадзінамі, вылучаючы за раз зусім крыху вуглякіслага газу.
  
  
  Застаючыся пад вадой, Рыма паплыў на другі бок вострава, далей ад мітусні.
  
  
  Калі ён зноў падняў галаву, то ўбачыў, што прэса адступіла ў сховішча. Усё, акрамя аднаго мужчыны, які ляжаў і крычаў, адной рукой сціскаючы мінікамеру, а іншы - крывацечную нагу. Ён крычаў: "Медык! Медык!" і выраз яго твару выказваў недавер.
  
  
  ФБР і федэральныя маршалы занялі агнявыя пазіцыі. Яны вялі агонь у адказ устойліва, метадычна, не марнуючы боепрыпасы і не страляючы неабдумана.
  
  
  Па сетцы разнёсся пранізлівы голас, які крычыць: "Я падам у суд! Я падаю ў суд на ўсіх за парушэнне маіх грамадзянскіх правоў".
  
  
  Гэта была Рона Рыпер. Яна паўзла на жываце ў пошуках сховішча.
  
  
  Агент ФБР у сіняй вятроўцы кінуўся ёй на дапамогу. Яго галава знікла ў тонкім малінавым тумане, калі тузін пісталетаў-кулямётаў нацэліўся на яго галаву.
  
  
  Рона Рыпер імгненна пачала адпаўзаць назад, крычучы: "Я здаюся! Я здаюся!" Яе твар цягнула ў пясок, таму што яна спрабавала паўзці з паднятымі рукамі.
  
  
  "Чорт!" Рыма зароў, не заўважыўшы ніякіх прыкмет генерала Нагейры.
  
  
  Ацалелы катэр-цыгарэтнік адхіліўся ад астатняй атакавалай флатыліі і абмінуў востраў з процілеглага боку.
  
  
  Рыма вырашыў, што яна пагналася за Нагейрай. Ён нырнуў пад ваду і паплыў на высокай хуткасці.
  
  
  Яго вушы ўлавілі нязграбны плёскат, і ён вынырнуў з вады, як дэльфін.
  
  
  Генерал Нагейра, спатыкаючыся, выходзіў з адваротнага боку вострава. Яго рабы твар выяўляў выродлівы страх.
  
  
  Ён убачыў успеньваючую лодку, і выраз яго асобы стаў недарэчным. Ён адступіў назад.
  
  
  Катэр з цыгарэтамі прыстаў да выспы, і ягоныя пасажыры саскочылі з яго і кінуліся ў пагоню. Некаторыя з іх былі апрануты ў жаўтлява-карычневую форму, не моцна адрозную ад формы генерала Нагейры. Аднаму, параненаму, прыйшлося дапамагаць прасоўвацца.
  
  
  Усе яны зніклі ў густой лістоце.
  
  
  Адкінуўшыся ў вадзе, Рыма разважаў, ці не варта яму дазволіць прыродзе ісці сваёй чаргой. З яго пункту гледжання, узброеныя сілы Бананамы мелі цур чалавека, які разбурыў іх краіну.
  
  
  Рашэнне было прынята за яго. У сапертым, вільготным паветры пачуўся крык.
  
  
  Праз некалькі секунд мужчына, спатыкаючыся, вярнуўся ў ваду. Ён бег усляпую, заціскаючы вочы рукамі. Яго пальцы і ніжняя частка твару былі слізкімі ад крыві. Кроў цякла ў яго з вачэй. Пяць бронзавых зорак на яго пагонах больш за ідэнтыфікавалі яго.
  
  
  Генерал крычаў па-іспанску, на мове, якой Рыма не разумеў. Але жахлівыя інтанацыі сказалі яму ўсё, што ён павінен быў ведаць.
  
  
  Мужчына быў аслеплены. Верагодна, нажом па вочных яблыках.
  
  
  Ён даказаў гэта, спатыкнуўшыся аб перакручаны корань кіпарыса і ўпаўшы тварам у ваду.
  
  
  Рыма разважаў, ці не варта яму пазбавіць якая пакутуе жывёла ад яго пакут, калі з зараснікаў выскачыў алігатар.
  
  
  "Атака" было адзіным прыдатным словам для гэтага. Рэптылія з'явілася ў поле зроку і пабегла, як недарэчны, нязграбны сабака, да абзы вады. Яе сківіцы адчыняліся і зачыняліся з кожным нязграбным крокам.
  
  
  Алігатар нырнуў у ваду і схапіў генерала адной размахвае рукой. Ён не губляў часу дарма. Ён пацягнуў крычаць чалавека, які б'ецца аб яго зялёную шкуру, пад ваду.
  
  
  Пасля гэтага Рыма вырашыў таптаць ваду і лічыць бурбалкі.
  
  
  Калі бурбалкі спыніліся, Рыма налічыў сорак два. Вада набыла безуважлівы колер, які нагадвае ружовы ліманад.
  
  
  Рыма выбраўся на бераг з намерам разабрацца з тымі, хто нападаў. Яны, мусіць, даволі тупыя, падумаў ён, калі дазволілі генералу вось так ад іх адчапіцца. Або, можа быць, не такі ўжо тупы - паколькі насамрэч ён не збег.
  
  
  Стральба сціхла.
  
  
  Гэта пачалося зноў, больш люта, чым раней.
  
  
  Рыма прадзіраўся скрозь пільную траву, як газонакасілка скрозь сена. Ён дабраўся да высокага груда і паглядзеў уніз.
  
  
  ФБР і федэральныя маршалы патрапілі пад крыжаваны агонь. Спапяляльны агонь падымаўся ўверх, ад ацалелых лодак, і апускаўся ўніз, ад шэрагу нападалі ў светла-карычневай форме, менш чым у тузіне ярдаў ніжэй пазіцыі Рыма.
  
  
  Магчыма, ён памыляўся. Магчыма, у рэшце рэшт, гэта была калумбійская каманда забойцаў.
  
  
  Рыма праслізнуў да шэрагу і пачаў адбіраць у тых, хто нападаў зброю. Ён зрабіў гэта па-новаму. Ён літаральна раззброіў іх.
  
  
  Першы раззброены мужчына стаяў на адным калене і паліваў нізіну са свайго "Узі", калі гэта адбылося.
  
  
  Рыма падкраўся да яго ззаду, узяў за цвёрдыя груды плечавых касцей і развёў яго рукі. Здавалася, ён зрабіў нядбайнае намаганне. Але за гэтым жэстам стаялі пяць тысяч гадоў назапашаных ведаў.
  
  
  Плечавыя суставы хруснулі!
  
  
  Рукі мужчыны расціснуліся ў руках Рыма. Ён адкінуў іх у двух кірунках.
  
  
  Мужчына ўскочыў і, распырскваючы кроў з кожнага пляча, як чалавечы газонакасілка, пачаў танчыць і вырабляць трукі, пакуль страта крыві не ператварыла яго ў курчацца кучу на зямлі.
  
  
  Да таго часу Рыма з радаснай самазабыўнасьцю размахваў рукамі ва ўсіх кірунках.
  
  
  Гэта відовішча не зусім засталося незаўважаным. Баявікі рассыпаліся, страляючы, каб прыкрыць сваё адступленне. Рыма быў вымушаны губляць час, ухіляючыся ад крыжаванага агню. Ён мог адхінацца ад куль, як ад вясновага дажджу, але гэты дождж быў праліўным.
  
  
  Рыма быў змушаны зваліцца на жывот і дазволіць буры мінуць над ім.
  
  
  Калі стральба нарэшце сціхла, Рыма ўстаў якраз своечасова, каб убачыць, як астатнія нападнікі звальваюцца ў ваду пад градам агню ў адказ ФБР. Нападаючыя былі ўпартыя: яны не кінулі сваіх таварышаў. Некалькі чалавек загінула ў спробе выратаваць астатніх, хто ўпаў.
  
  
  Гэта прымусіла Рыма яшчэ раз перагледзець сваё меркаванне. Ніводны забойца-наркаман не дзейнічаў такім чынам. Гэта была ваенная аперацыя.
  
  
  Затым, пад выматвальным агнём, яны падняліся на адзіным паветраным катэры і абстралялі травяністую выспу, які быў абраны для хрышчэння, але замест гэтага стаў баявым хрышчэннем для шэрагу федэральных агентаў.
  
  
  Пачуўшы, што ФБР прыводзіць сябе ў парадак, Рыма адступіў на задні ўскраек выспы і да вады.
  
  
  Ён праплыў міма разадзьмутага цела ва ўніформе палевага колеру. Алігатар схапіў яго за галаву і энергічна спрабаваў раскроіць чэрап.
  
  
  Калі Рыма, плывучы пад вадой, каб пазбегнуць выяўлення, пакінуў яго ззаду, яго вушы былі ўзнагароджаны агідным трэскам.
  
  
  Ён спадзяваўся, што наверсе будуць задаволены тым, як усё абярнулася. Мэта была знішчана, нават калі б Рыма паклікалі на дапамогу. Што да нападнікаў - кім бы яны ні апынуліся - ім было б цяжка абрацца з краіны, як толькі ФБР папярэдзіла Вашынгтон.
  
  
  Апошняе, што пачуў Рыма, пакідаючы дзённую працу ззаду, быў хрыплы голас Роны Рыпер, якая пагражала падаць у суд на ўсіх, ад ФБР да прэзідэнта Злучаных Штатаў.
  
  
  Гэта раздражняла яго, але думка аб генералу Эмануэле Алехандра Нагейры, які падсмажваецца ў пекле няхрышчаным, больш чым кампенсавала гэта.
  
  
  Кіраўнік 3
  
  
  
  
  Доктар Гаральд В. Сміт атрымаў першую справаздачу аб смерці губернатара Каліфорніі і яго віцэ-губернатара непасрэдна ад прэзідэнта Злучаных Штатаў.
  
  
  На рагу стала Сміта, у кабінеце, які выходзіць вокнамі на праліў Лонг-Айленд, стаяў чырвоны тэлефон. У тэлефона не было цыферблата. У ім не было неабходнасці. Гэта была выдзеленая лінія. На іншым канцы провада, у сотнях міль на поўдзень ад Вашынгтона, акруга Калумбія, ідэнтычны чырвоны прыбор ляжаў на прыложкавым століку, прымацаваным да ложка ў спальні Лінкальна ў Белым доме.
  
  
  Калі зазваніў тэлефон, Гаральд Сміт паднёс чырвоную трубку да свайго шэрага, узлаванага твару. Ён адкашляўся і сказаў: "Так, спадар Прэзідэнт?"
  
  
  Ён затаіў дыханне. У такія моманты ён заўсёды затойваў дыханне, таму што, калі наступны голас, які пачуў доктар Гаральд В. Сміт, належаў не цяперашняму прэзідэнту Злучаных Штатаў, Гаральд В. Сміт быў абавязаны праглынуць таблетку яду ў форме труны, якую ён трымаў у кішэні для гадзін. свайго шэрага камізэлькі. Пасля закрыцця CURE, арганізацыі, якая афіцыйна не існавала.
  
  
  Перасушаны голас з Тэхаса ў Масачусэтс прынёс Сміту няўлоўнае палягчэнне. Навіны гэтага не зрабілі.
  
  
  "Губернатар Каліфорніі толькі што загінуў у авіякатастрофе", - сказаў Прэзідэнт сухім голасам.
  
  
  Сміт адклікаў губернатара. Як і прэзідэнт, ён быў рэспубліканцам. Ён не мог успомніць імя наступнага чалавека ў чарзе, лейтэнанта, і ці быў віцэ-губернатар Каліфорніі рэспубліканцам ці не: не тое каб гэта мела значэнне для Сміта. Ён больш не галасаваў. Гэта была цана, якую ён быў вымушаны заплаціць, каб заставацца вышэй за нацыянальную палітыку.
  
  
  Наступныя словы прэзідэнта зрабілі нявыказанае пытанне Сміта спрэчным.
  
  
  "Віцэ-губернатар ляцеў тым жа рэйсам", - сказаў Прэзідэнт.
  
  
  Сьміт сеў. Яго патрэсканае скураное крэсла, яго асабістае месца ўлады да таго часу, пакуль ён узначальваў CURE, пратэстуюча зарыпела.
  
  
  "Хіба гэта не супярэчыць усім правілам?" Спытаў Сміт. Яго бледны лоб прарэзала маршчына. Або, хутчэй, пастаянныя маршчыны турботы, якія праразалі яго твар, паглыбіліся.
  
  
  "Гэта так. Вось чаму я тэлефаную вам. FAA, натуральна, будзе расследаваць гэта, але я падумаў, улічваючы дзіўныя абставіны, што вы маглі б разабрацца ў гэтым - асцярожна ".
  
  
  "Я разумею", - сказаў Гаральд Сміт. "Асцярожна" азначала, што Сміт не павінен быў пасылаць Рыма. Калі Рыма ўвайшоў, целы былі зваленыя ў кучу. Гэта была не тая сітуацыя. Пакуль.
  
  
  "У вас ёсць якія-небудзь здагадкі, куды накіроўваліся двое мужчын, калі разбіўся самалёт?" Спытаў Сміт.
  
  
  "Насамрэч ён не разбіўся. Ён уляцеў у схіл гары".
  
  
  "Гэта незвычайна. Я перайду да справы напрамую", - сказаў Сміт.
  
  
  "Помні. Будзь разважлівы".
  
  
  "Заўсёды".
  
  
  Сьміт павесіў слухаўку. Калі прэзідэнт перапыніў свой працоўны дзень, Сміт перачытваў часопісы ўліку звышурочных ў інстытуце, кіраўніцтва якім было яго паўсядзённым абавязкам - і прыкрыццём КЮРЭ.
  
  
  Медная таблічка на зачыненых дзвярах Сміта абвяшчала: "ГАРОЛЬД В. СМІТ, ДЫРЭКТАР". На адным з цагляных слупоў, якія атачалі каваныя вароты ўстановы, была медная таблічка пабольш. Там значылася: Фалкрафтскі санаторый. Сьміт узначальваў Фолкрафт. Але справы Фолкрофта маглі пачакаць.
  
  
  Ён сунуў часопісы ўліку звышурочных у скрыню стала, і яго тонкая рука замерла над бутэлечкай "Маалокса". У яго была звычка прымаць гэта па сталовай лыжцы кожны дзень у гэты час, пры нармальным ходзе падзей. У дрэнныя дні ён прымаў Зантак. У неспакойныя дні - дзіцячы аспірын. Трайная доза. Затым былі яго дні з алка-зельцэрам, дні з мінеральнай вадой і дні з цёплым малаком.
  
  
  Сёння Гаральд Сміт не адчуваў нічога з гэтага. Ён задаваўся пытаннем, ці мела гэта нейкае дачыненне да нядаўняга выпрабавання, якому ён падвергся - у якім старажытны вораг Майстра Сінанджу прывабіў іх усіх у сваё павуцінне. Гэта быў трывожны досвед, які Сміт успамінаў толькі смутна. Сьміт быў сам ня свой. Доктар аб'явіў, што гэта вірус. І ён, і Чыун былі інфікаваныя. Гэта нязменна прыводзіла да смяротнага зыходу.
  
  
  Сьміт мог бы памерці, каб не дзівацтвы лёсу.
  
  
  У яго здарыўся сардэчны прыступ. Толькі хуткія дзеянні персанала Фолкрофту і электрычная рэстымуляцыя яго хворай сардэчнай цягліцы дапамаглі яму ўтрымацца на краі прорвы.
  
  
  Цудоўнай выявай, гэта таксама знішчыла ўсе сляды віруса з яго крывацёку.
  
  
  Цяпер, праз месяцы, Сміт вярнуўся да нармальнага жыцця. Не, ён быў больш за нармальным. Яго страўнік больш не турбаваў яго. Яго асляпляльныя галаўныя болі аціхлі. Яму больш не патрэбен быў Зантак, або Маалокс, або Тамс, або аспірын маркі "Флінстоунз", або любы з гэтых распаўсюджаных сродкаў.
  
  
  Іншы чалавек адчуў бы палёгку. Сьміт быў занепакоены. Ён быў хранічным неспакойнікам.
  
  
  Ён вырашыў на ўсякі выпадак не прымаць сталовую лыжку Маалокса і зачыніў скрыню. Націснуўшы на патаемную кнопку з другога боку свайго пацёртага дубовага стала, Сміт назіраў, як панэль апусцілася і ад'ехала ўбок. Звычайны кампутарны тэрмінал забзыкаў і са пстрычкай стаў на месца.
  
  
  Ён быў не больш за звычайным, чым Smith. Ён падключаўся да банка мэйнфрэймаў глыбока ў склепе Фолкрофта. Яны, у сваю чаргу, сілкаваліся практычна ад кожнага кампутара ў краіне, да якога можна было атрымаць доступ па мадэме. Іх банкі памяці змяшчалі велізарны аб'ём неапрацаваных дадзеных аб людзях, кампаніях і арганізацыях, якія, як мяркуецца, маглі быць карысныя Сміту пры выкананні яго сакрэтных абавязкаў.
  
  
  Сьміт пачаў працу. Ён адчуў палёгку ад таго, што ў гэтай справе яму не спатрэбяцца Рыма і Чыун. Яны нязменна прыносілі вынікі - але таксама і праблемы.
  
  
  Сміт падключыўся да стужак навін тэлеграфнай службы. Ён атрымаў папярэднія зводкі, якія зараз распаўсюдзіліся па ўсёй краіне.
  
  
  Яны расказалі яму голыя факты. Авіякампанія; нумар рэйса і пацвярджэнне таго, што губернатар і віцэ-губернатар былі ў спісе пасажыраў, хоць целы яшчэ не былі знойдзеныя.
  
  
  Гэтай беднай інфармацыі было дастаткова. Сміт увайшоў у банкі даных браніравання авіякампаній, выкарыстоўваючы код доступу міфічнага турыстычнага агенцтва.
  
  
  Білет губернатара быў набыты трэцім бокам, як высветліў Сміт, праз турыстычнае агенцтва Сакрамэнта. Ён назваў імя пакупніка.
  
  
  Пурытанскія шэрыя вочы Сміта міргнулі за акулярамі без аправы.
  
  
  Яго звалі Эмануэль Нагейра.
  
  
  "Гэта, відаць, жарт", - прамармытаў Сміт.
  
  
  Затым Сміт перайшоў да файла з білетамі віцэ-губернатара. Гэта таксама была купля трэцім бокам, спісаная з таго ж нумара Mastercard.
  
  
  На гэты раз Сміт выпусціў ўздых, гэтак жа сухі, як узрослая яго глеба Новай Англіі.
  
  
  Нейкі "Эмануэль Нагейра" таксама набыў гэты білет. Ён таксама аплаціў кошт дастаўкі Federal Express на імя атрымальніка, уладальніка білета.
  
  
  Сміт адключыўся і выклікаў файл Mastercard пасля кароткага націску клавіш і гарачай клавішы. Сміт наладзіў сваю сістэму так, што пры націску гарачай клавішы з пазнакай F4 на яго клавіятуры любая кампутарная сістэма, якую ён выклікаў, неадкладна падвяргалася нападу з дапамогай які адпавядае пароля, які захоўваецца ў сталым файле на галоўным кампутары.
  
  
  Сістэма Mastercard здалася ў імгненне вока.
  
  
  З дасье вынікала, што "Эмануэль Нагейра", аб якім ідзе гаворка, у цяперашні час пражывае ў Сталічным папраўчым цэнтры ў Маямі, штат Фларыда. Яго род заняткаў быў пазначаны як "Перамешчаны дыктатар і ваеннапалонны".
  
  
  Рэфлекторна Гаральд Сміт пацягнуўся да сваёй скрыні з лекамі.
  
  
  Ён адкрыў яго, зазірнуў унутр і зразумеў, што, нягледзячы на зробленае ім жудаснае адкрыццё, ён не адчуваў неабходнасці ў медыцынскай дапамозе. Ён павольна зачыніў скрыню.
  
  
  Картатэка паказала, што Эмануэль Нагейра завінаваціўся за шэсць месяцаў. Яго крэдытны ліміт быў усяго на валасінку ніжэй.
  
  
  Таксама высветлілася, што ён купіў два білеты ў першы рад на канцэрт Наны Мускуры ў Лос-Анджэлескім музычным цэнтры на восем гадзін вечара ў гэты самы вечар.
  
  
  Сьміт праглынуў тое нямногае, што засталося ў хутка перасыхаючым роце. Фатальны рэйс накіроўваўся ў Лос-Анджэлес.
  
  
  Гаральд В. Сміт быў чалавекам, які верыў у парадак. Ён разумеў, што жыве ў матэматычнай сусвету, якая кіруецца зменнымі і канстантамі. Супадзенняў было дастаткова, але бесперапынных ланцугоў супадзенняў не было.
  
  
  У рацыянальнай сусвету, кіраванай матэматычнымі прынцыпамі, зялёныя літарна-лічбавыя знакі, якія калыхаліся перад вачамі Гаральда Сміта, казалі аб майстэрскай змове з мэтай прывабіць губернатара і віцэ-губернатара Каліфорніі на дакладную смерць.
  
  
  Сьміт яшчэ ня ведаў як. Ён быў далёкі ад разумення чаму. Але ў яго была працоўная мадэль праблемы - і ён сабраў усё разам менш за за пяць хвілін.
  
  
  Сміт адкінуўся на спінку крэсла, яго шэрыя вочы ўсё яшчэ глядзелі на экран, але больш не бачылі паказу дадзеных, акрамя абстрактных зялёных агеньчыкаў. Яго погляд быў скіраваны ўнутр.
  
  
  Сьміт быў шэрым чалавекам. Ён быў худы і з вузкім тварам. Ён мог бы быць строгім дырэктарам школы з дзевятнаццатага стагоддзя. Яго адзенне, хоць і дваццатага стагоддзя, таксама мела гэты каларыт. Яго цыбаты, вуглаваты целасклад быў убраны ў шэры гарнітур-тройку кансерватыўнага крою. Яго валасы былі сівымі і радзеючымі. На яго школьным гальштуку красаваліся дартмуцкія нашыўкі. Гэта быў адзіны ўсплёск фарбаў на ягоным, у астатнім, бясколерным твары.
  
  
  Ніхто, гледзячы на Гаральда Сміта, не мог уявіць сабе яго цяжар або ўсвядоміць той факт, што пасля прэзідэнта Злучаных Штатаў ён быў самым магутным чалавекам ва ўрадзе ЗША, што, вядома, азначала ўвесь свет.
  
  
  Праз свой несамавіты кампутар Сміт запусціў CURE. Ён карыстаўся поўнай аўтаноміяй. Хоць ён даваў справаздачу непасрэдна перад прэзідэнтам, гэтак жа, як ён даваў справаздачу перад папярэднікамі цяперашняга прэзідэнта, пачынаючы з таго, які памёр на сваёй пасадзе пасля стварэння CURE, стаўшы ахвярай кулі наёмнага забойцы, Сміт не быў падсправаздачны выканаўчай уладзе. Ён прымаў запыты, паведамляў аб праблемах. На гэтым усё скончылася. Сміт быў упаўнаважаны прадпрымаць любыя дзеянні, якія лічыў неабходнымі для вырашэння ўнутраных праблем і знешніх пагроз.
  
  
  Тэхнічна, гэтае пагадненне рабіла яго больш магутным, чым прэзідэнт. Але была адна прэзідэнцкая дырэктыва, якую Сміт быў абавязаны прыняць: каманда на адключэнне. Калі б да яго звярнуліся, Сміт, не вагаючыся, сцёр бы свае вялізныя банкі дадзеных, прывёў у дзеянне план дзеянняў, які вывеў бы з гульні яго адзінага выканаўцы, Рыма Уільямса. І калі гэта будзе дасягнута, і толькі тады, ён праглыне таблетку, якая ляжыць у кішэні камізэлькі, і адправіцца за сваёй узнагародай - якой бы яна ні была.
  
  
  Цяпер Сміт ні пра што такое не думаў. Яму было цікава, які план меў на ўвазе генерал Эмануэль Алехандра Нагейра - і ўпершыню ён занепакоіўся аб тым, што яго сілавое падраздзяленне можа паспяхова выканаць заданне.
  
  
  Бо проста ў гэты момант Гаральд В. Сміт вельмі хацеў, каб генерал Эмануэль Нагейра быў жывы. І ўсяго некалькі гадзін таму ён адправіў Рыма ў Маямі ліквідаваць Нагейру.
  
  
  "Чорт".
  
  
  Праклён прагучаў ледзь чутна. Сьміт рэдка лаяўся. Ён быў негаваркім выхадцам з Новай Англіі. Вермонцкія Сміты не лаяліся, хоць часам штурхалі мэблю.
  
  
  Звязацца з Рыма ў палявых умовах было немагчыма. У некаторых адносінах ён быў ідэальным палявым агентам. Ён амаль заўсёды дабіваўся поспеху. Але гэта быў сумны правал, паколькі гаворка ішла аб пераносцы абсталявання сувязі. У роспачы Сміт спрасціў свой кантактны нумар тэлефона да бесперапыннай паслядоўнасці адзінак. Нават Рыма не змог забыць гэты код.
  
  
  Калі б толькі ён патэлефанаваў, падумаў Сміт, яго стомленыя вочы накіраваліся да сіняга кантактнага тэлефона.
  
  
  Яны ўсё яшчэ гралі на сіняй прыладзе, праз некалькі хвілін, калі ён раптам заверашчаў.
  
  
  Сміт схапіў слухаўку і сказаў: "Рыма! Ты выканаў сваю місію?"
  
  
  - І так, і не, - асцярожна адказаў Рыма.
  
  
  "Калі ласка, не абцяжарвай мяне ўкруткамі. Я хачу прамога адказу. Ты знішчыў сваю мэту?"
  
  
  Голас Рыма гучаў збянтэжана. "Прабач, Сміці. Я накшталт як усё сапсаваў".
  
  
  "Дзякуй Богу", - сказаў Сміт.
  
  
  "А?" Рыма хмыкнуў.
  
  
  "Значыць, Нагейра жывы?"
  
  
  "Не зусім".
  
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  
  "Яго схапіў алігатар".
  
  
  "Атрымаў? Што ты маеш на ўвазе пад "атрымаў"?"
  
  
  "Патрапіў, як у "ператварыўся ў чалавека Тутсі Папсэ", - рашуча сказаў Рыма. "Які яшчэ выгляд "трапіў" існуе, калі гаворка ідзе аб алігатарах?"
  
  
  "Тады ён мёртвы", - драўляна сказаў Сміт.
  
  
  "Я думаю, што яго пальцы на нагах, магчыма, усё яшчэ паторгваюцца, але яго галава была вызначана мёртвая", - суха сказаў Рыма.
  
  
  "Гэта сумна. Я вельмі хацеў, каб Нагейра быў жывы".
  
  
  "Так? Тады чаму ты паслаў мяне прыбраць яго? Гэта было нейкае бруднае палявое выпрабаванне, якое я праваліў, не праваліўшы?"
  
  
  "Не, Рыма", - сказаў Сміт стомленым тонам. “За апошнюю гадзіну і губернатар, і віцэ-губернатар Каліфорніі загінулі ў авіякатастрофе. Паводле маіх кампутараў, яны накіроўваліся на канцэрт. Білеты – як на самалёт, так і на канцэрт – былі прадстаўленыя Эмануэлем Нагейрай”.
  
  
  "Але ён правёў у турме два гады", - сказаў Рыма.
  
  
  "Турма, у якой у яго быў неабмежаваны доступ да тэлефона і поўнае выкарыстанне яго крэдытнай карты", - адзначыў Сміт.
  
  
  "Нейкая турма", - заўважыў Рыма.
  
  
  "Рыма, мне патрэбна поўная справаздача аб заданні".
  
  
  "О'кей", - сказаў Рыма. "Уключы шыфратар на максімальную хуткасць. Паехалі".
  
  
  Рыма коратка выклаў сваю справаздачу. У канцы ён дадаў: "Ёсць адна суцяшэнне".
  
  
  "І што гэта такое?"
  
  
  "Нагайра так і не хрысціўся".
  
  
  Сьміт на імгненьне змоўк. "Вы кажаце, вам не ясныя асобы гэтых тых, хто нападаў?"
  
  
  "Выбірай сам", - сказаў Рыма. “Або гэта былі калумбійцы, якія хацелі яго забіць, альбо сілы бананаманскай арміі, якія хацелі яго забіць, альбо яго ўласныя людзі, якія хацелі яго забіць. Кім бы яны ні былі, яны хацелі яго забіць. І яны дакладна ўнеслі свой уклад”. "Я думаю, мы можам не ўмешваць у гэтае бананаманскае войска", - разважаў Сміт. "У іх інтарэсах было дазволіць амерыканскаму правасуддзю ісці сваёй чаргой".
  
  
  "Калі гэта азначае, што яны хацелі бачыць Нагейра пакараным,"
  
  
  Рыма ўставіў: "Я б сказаў, што яны вяртаюцца ў пачатак спісу. Таму што амерыканскае правасуддзе было загнана ў кут гэтым хлопцам, а не наадварот".
  
  
  "Заўвага прынята", - сказаў Сміт, і яго голас страціў сваё адхіленае, задуменнае гучанне.
  
  
  "Вы думаеце, Нагейра стаяў за авіякатастрофай?" Спытаў Рыма пасля таго, як паўза на лініі зацягнулася.
  
  
  "Я ўпэўнены ў гэтым".
  
  
  "Ну, чым бы ён ні займаўся, сакрэт памёр разам з ім".
  
  
  "Магчыма, у яго былі саўдзельнікі".
  
  
  "Хлопцы, якія яго прыкончылі?" Выказаў здагадку Рыма.
  
  
  Адказ Сміта быў непераканаўчым. "Магчыма".
  
  
  - Што ты хочаш, каб я зрабіў? - спытаў Рыма.
  
  
  "Нічога. Я папрашу федэральных агентаў перакрыць аэрапорты, аўтамагістралі і чыгуначныя вакзалы".
  
  
  "Я думаю, ты можаш зберагчы дыханне".
  
  
  "Чаму гэта?"
  
  
  "Мяркуючы па тым, як гэтыя хлопцы расстралялі там ФБР, я думаю, што слых аб гэтым ужо распаўсюдзіўся".
  
  
  "Вядома. Тады я павінен параіцца з прэзідэнтам".
  
  
  "Перш чым ты гэта зробіш, зрабі мне ласку, Сміці?"
  
  
  "Што гэта?" Спытаў Сміт, моршчачыся ад такой фамільярнасці. Ён цярпець не мог, калі яго звалі "Сміці", тым больш што звычайна гэта азначала, што Рыма збіраецца папрасіць аб ласцы.
  
  
  "Спачатку патэлефануй Чыуну і скажы яму, што, хоць я і не наносіў удар, я зрабіў правільна".
  
  
  "Вы не зрабілі ні таго, ні іншага", - сказаў Гаральд Сміт, які быў занадта заняты зараз, каб турбавацца аб трывіяльных спрэчках паміж сваімі аператыўнікамі на месцах.
  
  
  Ён павесіў трубку, не сказаўшы больш ні слова, і ўзяўся за чырвоны тэлефон, варожачы, якой будзе рэакцыя прэзідэнта на яго адкрыццё.
  
  
  Кіраўнік 4
  
  
  
  
  У вестыбюлі атэля "Фантэнбло" з відам на набярэжную Маямі Рыма павесіў трубку тэлефона-аўтамата.
  
  
  Ён слізгануў да шэрагу ліфтаў. "Слізгаў" было ідэальным словам, каб апісаць тое, як рухаўся Рыма. На ім былі белая футболка і карычневыя штаны-чынос. Яго ногі былі абуты ў макасіны ручной працы з італьянскай скуры. Якасны абутак. Тым не менш, яны павінны былі пакінуць адбіткі на глыбокім ворсе дывана ў вестыбюлі. Але гэтага не здарылася. Здавалася, яго падэшвы проста лашчаць ворс, як увесь час якія рухаюцца шчоткі.
  
  
  Штодзённае адзенне Рыма павінна была выклікаць неўхваляльныя погляды персаналу вестыбюля. Гэтага не адбылося. Ён мог быць нябачным. У пэўным сэнсе так яно і было.
  
  
  Дзверы ліфта бразнулі і адчыніліся. Рыма ступіў на борт, націснуў кнопку сёмага паверха і скрыжаваў свае худыя рукі. Яго глыбока пасаджаныя карыя вочы былі затуманены турботай.
  
  
  Можа, Чыун не спытае мяне, як усё прайшло, падумаў Рыма.
  
  
  Так, і, магчыма, ён прыгатуе вячэру для нас абодвух.
  
  
  Ні тое, ні другое было малаверагодна, Рыма ведаў.
  
  
  Ён выйшаў з ліфта, засунуўшы рукі ў кішэні і незадаволена скрывіўшы рот.
  
  
  Ён штурхнуў дзверы ў свой пакой.
  
  
  Імгненна яго ноздры ўлавілі свежы, салодкі пах варанага белага рысу - яго каханага - і востры прысмак запечанай рыбы.
  
  
  Рыма ўхмыльнуўся. Магчыма, у рэшце рэшт, дзень быў бы выратаваны. Нешта прымусіла Чыўна не вытрымаць і прыгатаваць вячэру.
  
  
  Ён накіраваўся да куханькі іх анфілады пакояў.
  
  
  "Я адчуваю пах смачнай ежы", - сказаў Рыма.
  
  
  "І я чую няўдачу", - пачуўся рыпучы, бурклівы голас.
  
  
  "О-о", - прамармытаў Рыма. Больш бадзёрым голасам ён сказаў услых: "Я адчуваю пах вячэры?"
  
  
  "Не, ты не разумееш".
  
  
  "Не? Чаму?"
  
  
  "Таму што я чую няўдачу".
  
  
  На гэты раз было чуваць "Ой-ой" Рыма.
  
  
  Ён спыніўся на парозе кухні. Майстар Сінанджу якраз выліваў змесціва рондаля з нержавеючай сталі ў ракавіну. Ён нахіліўся і дакрануўся да кнопкі выдалення смецця. Яна завуркатаў. Пара, якая выходзіць з ракавіны, хутка знікла з поля зроку. Разам з ім знік свежы пах прыгатаванага на пару рысу.
  
  
  "Ты выкідваеш выдатны рыс", - заўважыў Рыма.
  
  
  "Я больш не галодны", – сказаў Чиун, дастаючы з духоўкі паднос з запечанай рыбай.
  
  
  Гэта таксама было паглынута смеццеправодам.
  
  
  Рыма мог толькі бездапаможна назіраць, яго слінныя залозы - ледзь не адзіная фізічная частка цела, якую ён не поўнасцю кантраляваў, - працавалі звышурочна.
  
  
  "Хто сказаў, што я пацярпеў няўдачу?" З няшчасным выглядам спытаў Рыма.
  
  
  "Твае ногі".
  
  
  Рыма паглядзеў уніз. Яго ногі выглядалі як заўсёды. Яго чаравікі ззялі. Не тое каб ён калі-небудзь турбаваў сябе іх чысткай. Кожны раз, калі яны пэцкаліся ці набывалі пацёртасць, ён проста выкідваў іх і купляў новыя. Часам у такім парадку.
  
  
  "А як наконт маіх ног?"
  
  
  "Ад іх паражае няўдачай".
  
  
  Рыма панюхаў паветра. "Я нічога не адчуваю".
  
  
  "Гэты пах не нюхаеш, а чуеш", - сказаў Чиун тонкім галаском. "Кожны твой крок паражае ганьбай і няўдачай".
  
  
  "Я не пацярпеў няўдачу", - упарта сказаў Рыма.
  
  
  "Ты не выканаў сваю місію?" - спытаў Чыун, упершыню паварочваючыся да яго тварам.
  
  
  Чиун, Кіруючы майстар сінанджа, быў не больш за пяць футаў ростам. У сваім кімано ён нагадваў далікатны пунсовы конус. Спераду быў узор з калл, вышытых серабрыстай ніткай.
  
  
  Вочы колеру сталі разглядалі Рыма, выпраменьваючы халодныя, крохкія іскры. Яны былі на твары, які мог быць смалянай маскай, пажоўклай і пакрытай маршчынамі ад узросту. Лысая галава ззяла пад верхнім святлом. Над кожным вухам тонкія белыя валасы злёгку ўздымаліся. На яго падбародку, рашучым, нягледзячы на несумнеўную далікатнасць, віднеўся завіток барады, падобны на дым, застылы ў вечнасці.
  
  
  Павольна рукі з доўгімі пазногцямі падняліся, і пальцы, тонкія і колеры арліных кіпцюроў, сышліся разам. Пальцы схапілі супрацьлеглае запясце, і пунсовыя рукавы сышліся разам, схаваўшы рукі старога карэйца.
  
  
  "Гавары", - вымавіў ён нараспеў.
  
  
  "Добра", - хутка сказаў Рыма. "Я не выканаў сваю місію".
  
  
  "Тады ты пацярпеў няўдачу".
  
  
  "Я не пацярпеў няўдачу", - паўтарыў Рыма.
  
  
  "Ты ілжэш. Гэта была самая важная місія, якую даў табе Імператар Сміт, і ты праваліў яе, як нязграбны аматар, якім ты і з'яўляешся".
  
  
  "Хто сказаў, што гэта так важна?"
  
  
  "Так. Сміт папрасіў вас зрабіць простую рэч: устараніць былога кіраўніка дзяржавы. Нязначная рэч - для Сінанджу. Важная рэч у вачах нашага імператара".
  
  
  "Сміт нічога падобнага не казаў".
  
  
  Чіун схіліў галаву набок. "Ты не забіваў гэтага чалавека?"
  
  
  "Не. Але ён мёртвы".
  
  
  "Ііііі!" Чыун завыў, яго рукі з'явіліся ў поле зроку. Яны ўзяліся за затычкі ў яго над вушамі і з жахам тузанулі. Ён выканаў невялікі кругавы танец на сваіх сандалях. "Вы дазваляеце канкурэнтам красці ежу з рота нашых дзяцей!"
  
  
  Маліся на ўвазе дзеці ў Сінанджу, якіх карміла праца Майстра, як гэта было цягам пяці тысяч гадоў. Менавіта з гэтай прычыны людзі Сінанджу ўпершыню звярнуліся па дапамогу да імператараў старажытнай Азіі.
  
  
  "Насамрэч, яго ўкусіў алігатар", - прызнаўся Рыма, скрыжаваўшы свае худыя рукі.
  
  
  "Хто гэта бачыў?" Хутка спытаў Чыун.
  
  
  "Ніхто, наколькі я ведаю".
  
  
  "Тады ты скажаш Сміту, што сам расправіўся з гэтым зласлівым военачальнікам", - раўнуў Чиун. "Выкарыстоўвай квяцістыя фразы. Ён не заўважыць падману ў тваім тоне".
  
  
  "Я думаю, што калі паступяць вынікі ўскрыцця і пакажуць, што Нагейра памёр ад таго, што яму адкусілі галаву з плячэй, нам будзе цяжка падтрымліваць гэтую гісторыю".
  
  
  "Я паведамлю імператару Сміту, што вы выкарыстоўваеце новую тэхніку, распрацаваную для таго, каб абдурыць легкаверных, прымусіўшы іх паверыць, што вінаватыя дзікія алігатары. Мы скажам яму, што гэта было зроблена ў часы Егіпта".
  
  
  "Тады ў іх былі алігатары?"
  
  
  Чыун зрабіў жэст, падняўшы палец. "Кракадзілы. Невялікае адрозненне, якое ніхто не выявіць, калі мы будзем трымаць сябе ў руках".
  
  
  "Я не магу хлусіць".
  
  
  "Чаму б і не?"
  
  
  "Таму што я ўжо далажыў Сміту".
  
  
  Шчолачкі вачэй Чыуна пашырыліся ад шоку. "Перш чым раіцца са мной? На каго, па-твойму, ты працуеш?"
  
  
  "Сміт".
  
  
  "Не! Тысячу разоў, не! Ты працуеш на вёску. Сміт усяго толькі пасярэднік. Імператар не важны, толькі золата імператара".
  
  
  Рыма тонка ўсміхнуўся. "Я скажу гэта Сміту, калі ўбачу яго ў наступны раз".
  
  
  "Не смей!"
  
  
  "Выдатна. Тады адчапіся ад мяне".
  
  
  "Ніколі. Дзякуючы табе мой Дом выжывае. Я ніколі не адстану ад цябе, пакуль ты не станеш дасканаласцю".
  
  
  "Ніколі не бывае", - сказаў Рыма, падыходзячы да шафкі над плітой. Ён пачаў корпацца ў пошуках чаго-небудзь ежы. Яго чакаў банкет - калі рысавы шведскі стол адпавядаў яго ўяўленням аб раскошнай вячэры. Яму былі даступныя практычна ўсе віды рысу, ад хатняга белага да экзатычнага карычневага, які пах як папкорн.
  
  
  Ён зняў з паліцы празрысты пластыкавы пакет, напоўнены цвёрдымі белымі зернямі, і схапіў яшчэ цёплы рондаль.
  
  
  Майстар Сінанджу назіраў за гэтым з змрочным выглядам.
  
  
  "Што сказаў Сміт, калі вы паведамілі жудасную навіну аб вашым жудасным правале?"
  
  
  "У рэшце рэшт, ён сказаў, што не хацеў, каб я забіваў Нагейру. Дык вось, вось."
  
  
  Светлыя бровы Чыуна сышліся на пераноссі. "Ён перадумаў?"
  
  
  "Гэта было зменена для яго".
  
  
  "Ах. Так званы "прэзідэнт", які праяўляе сваю волю. Магчыма, гэта заахвоціць Сміта празерыць".
  
  
  "Калі пад "лёгкім" вы маеце на ўвазе звяржэнне прэзідэнта, я сумняваюся ў гэтым".
  
  
  "Што менавіта сказаў Сміт? Мы яшчэ можам выратаваць наш гонар у гэтай...бруднай справе".
  
  
  "Я забыўся", - унікліва сказаў Рыма, набіраючы ваду з-пад крана і напаўняючы чайнік.
  
  
  "Давай! Кажы! Ты нешта хаваеш".
  
  
  "Добра", - сказаў Рыма. "Аказваецца, ён хацеў, каб Нагейра быў жывы".
  
  
  "Неверагодна!" - усклікнуў Чыун. У гэтым адзіным слове чуўся востры боль. "Нават пацярпеўшы няўдачу, ты пацярпеў няўдачу".
  
  
  Рыма адарваў погляд ад ракавіны. "Як табе гэта яшчэ раз?"
  
  
  "Табе не ўдалося ўстараніць сваю мэту", – выплюнуў Чиун. “Гэта адно. Ваш імператар змяніў сваё меркаванне і пажадаў, каб д'ябал выжыў. У вас была цудоўная магчымасць прадэманстраваць, што вы прадбачылі нявыказаныя жаданні вашага імператара, і вы дазволілі простаму алігатару ўстаць паміж вамі і славай”.
  
  
  "З якіх гэта часу Сміт мой імператар?"
  
  
  "З таго часу, як ты нагрувасціў няўдачу на няўдачу".
  
  
  "Як я гэта бачу", - парыраваў Рыма, накіроўваючыся да настольнага халадзільніка, "Я ахвяра таго, што Сміт не ведае, чаго ён хоча".
  
  
  Чыун энергічна кіўнуў. "Так. Добра. Цяпер вы думаеце. Мы будзем вінаваціць Сміта ".
  
  
  Рыма азірнуўся. "Мы будзем?"
  
  
  “У нашай гісторыі, вядома. Такім чынам, нашы продкі зразумеюць, што на нас не будзе ўскладзена ніякай віны, і стануць тым, з чым ім давядзецца змірыцца ў наступныя часы”.
  
  
  "Магчыма, зараз самы прыдатны час занесці гэта ў скруткі", - прапанаваў Рыма. "Пакуль гэта яшчэ свежа ў тваёй памяці".
  
  
  "Ты пачынаеш праяўляць пробліскі інтэлекту", - сказаў Чыун, які затым знік, узмахнуўшы калядна-чырвонымі спадніцамі-кімано.
  
  
  Рыма вярнуўся да капання ў халадзільніку, яго незадаволены рот расплыўся ў самазадаволенай усмешцы.
  
  
  Калі пашанцуе, Чиун правядзе наступную гадзіну, распавядаючы сваім будучым нашчадкам, як Вар'яцкі Гаральд, імператар Амерыкі, праваліў місію. У Рыма было б дастаткова часу, каб прыгатаваць кашу з рысу і рыбы.
  
  
  Яго ўхмылка паступова знікла, калі ён выявіў, што рыбы больш няма. Затое качкі было ўдосталь. Усіх відаў.
  
  
  Праблема была ў тым, што на тое, каб правільна прыгатаваць качку, ішло нашмат больш за гадзіну.
  
  
  Рыма паспешна сунуў у духоўку самую маленькую качку, якую змог знайсці, і ўключыў фаерку. Калі пашанцуе, яна будзе гатова да таго, як Чиун скончыць.
  
  
  На ўсякі выпадак ён павялічыў напал страсцей да мяжы. У выніку, поспех - гэта тое, з чым Рыма сёння сутыкаўся рэдка.
  
  
  Духоўка адразу ж пачала дыміцца, але вэнджаная качка была б страшэнна смачнейшая, чым наогул без качкі, разважыў Рыма. І хто ведаў? Ён мог выявіць, што яму падабаецца вэнджаная качка.
  
  
  Рыма так і не пазнаў. Калі дым стаў досыць густым, каб прыцягнуць увагу майстра сінанджа, Чіун уварваўся ў кухню і расчыніў акно, каб упусціць свежае паветра.
  
  
  Ён таксама выкінуў дымлівую качку ў адчыненае акно. Не кажучы ні слова, ён плюхнуў услед за ёй кіпячую рысавую ваду і вярнуўся да сваёй працы.
  
  
  Рыма абмежаваўся ўчарашнім халодным рысам.
  
  
  Кіраўнік 5
  
  
  
  
  У сэрцы Хармона Кэшмана цеплілася надзея. Упершыню амаль за чатыры гады, з моманту апошніх прэзідэнцкіх выбараў, у ягоным сэрцы з'явілася надзея.
  
  
  У тыя ціхамірныя дні Хармон Кэшман быў галоўным дарадцам тагачаснага віцэ-прэзідэнта, а цяпер дзейнага прэзідэнта Злучаных Штатаў. Ён добра служыў гэтаму чалавеку. Правёў яго праз міннае поле какусаў у Аёве. Дапамог сфарміраваць яго прэзідэнцкі імідж. Дыстанцаваў яго ад яго папярэдніка, дзейнага прэзідэнта.
  
  
  Гэта праўда, што яны прыехалі ў Нью-Гэмпшыр, адстаючы на выбарах. Кампанія была на мяжы. Па-іншаму гэта не апісаць. Там умяшаўся губернатар штата. Сапраўдны бульдог. У ім увогуле не было вытанчанасці. Але ён у адзіночку перавярнуў ход праймерыз у Нью-Гэмпшыры і лёс віцэ-прэзідэнта.
  
  
  Хармону Кэшману прыйшлося перадаць гэта губернатару Нью-Гэмпшыра. Нават зараз. Ніколі не казаў нічога іншага.
  
  
  Чаго Хармон Кэшман ніколі не разумеў, дык гэта таго, як губернатар аказаўся кіраўніком адміністрацыі Белага дома. Меркавалася, што гэтая праца дасталася Хармону Кэшману. Праўда, такой дамовы не было, ні пісьмовай, ні вуснай. Але яно было зразумела. Прынамсі, гэта было зразумета Хармонам Кэшманам.
  
  
  Пасля выбараў абраны прэзідэнт падзяліўся навінамі з Хармонам Кэшам, мякка, але наўпрост. Ён растлумачыў, што абавязаны сваім прызначэннем губернатару, які ўсё змяніў для яго. Гэты чалавек вырваў перамогу з пашчы паразы. Хармон Кэшман цяжка гэта ўспрыняў. Ён адмовіўся ад любога менш важнага прызначэння. Гэта быў начальнік штаба ці нічога.
  
  
  Гэта скончылася нічым. Калі быць больш дакладным, прыйшоў напісаны ад рукі ліст падзякі ад новага прэзідэнта. На двух пэйджарах. Лічачы сябе прыніжаным, Хармон Кэшман, самы дасведчаны вылучэнец у нацыянальнай палітыцы, адмовіўся ад перадвыбарчай агітацыі, сказаўшы сабе, што будуць іншыя выбары, іншыя кандыдаты.
  
  
  Цяпер, чатыры гады праз, калі прэзідэнцкія праймерыз былі ў самым разгары, ён выявіў, што гэта было праўдай. Але не для Хармона Кэшмана. Нікому не падабаліся пакрыўджаныя няўдачнікі. Рэспубліканская партыя пазбягала яго. Дэмакраты, якія сёлета больш, чым калі-небудзь, выглядалі і размаўлялі аднолькава, як вялікая сям'я з аднолькавымі валасамі, не захацелі бачыць яго ў сваіх камандах. Яны вырашылі, што ён быў свайго роду траянскім канём рэспубліканцаў.
  
  
  Хармон Кэшман спрабаваў удзельнічаць у некаторых дзяржаўных кампаніях, але ў кожным выпадку лодка ўжо пакідала док. Яму не знайшлося месца ні ў адной кампаніі - калі толькі ён не хацеў набіваць канверты ў якім-небудзь душным штабе кампаніі на вітрыне крамы ва Усходнім Трыст-Кампе, штат Небраска.
  
  
  Усё змянілася ў той дзень, калі ў жыцці Хармона Кэшмана з'явілася Хоўп.
  
  
  Хоуп падышла да ўваходных дзвярэй асабняка Хармона Кэшмана ў Манассасе, несучы папяровы пакет і блажэнна ўсміхаючыся, што выклікала ў Хармона Кэшмана неадкладнае жаданне дапамагчы асобе, які хаваецца за гэтай усмешкай.
  
  
  "Мяне клічуць Эсперанса", – абвяшчала ўсмешка.
  
  
  Хармон Кэшман зразумеў, што гэта іспанскае імя. Ён нахмурыўся. "Калісьці ў мяне была пакаёўка па імі Эсперанса", - прамармытаў ён, узіраючыся ў твар за асляпляльнай усмешкай.
  
  
  Гэта быў круглы, херувімскі тварык колеру Ірыска. Скура была гладкай, як патака, нібы вылітая ў форму; дасканалай і без адзінай заганы.
  
  
  Вочы былі вадкія, як таемная лакрыца. У іх свяцілася выраз "Я-жадаю-табе-падабацца".
  
  
  Мужчына быў нейкай этнічнай прыналежнасці. Але ў яго было такое прыемнае твар, што Хармон Кэшман імгненна супакоіўся і праглынуў сваё здзіўленне.
  
  
  "Эсперанса, - сказаў мужчына, - маё прозвішча". Яго голас нагадаў Хармон мядовы, салодкі і залаціста-чысты. Гэта быў ідэальны голас для радыё. Альт. Са слядамі агню пад ёй. "Эсперанса" азначае "Надзея". Ён падняў папяровы пакет. "Я прыношу табе надзею".
  
  
  Карычневыя пальцы расчынілі пакет. Хармон Кэшман зазірнуў унутр. Ён убачыў смутна знаёмыя цвёрдыя, чорныя, круглявыя формы, змешаныя з белымі завіткамі. Падобныя на тонкія ўсмешкі. Здавалася, яны ўсміхаліся яму, гэтыя круглыя чорныя постаці. Усмешкі былі знаёмымі. Яны нечым нагадалі яму Вірджынію, дзе ён вырас. І кухню бабулі Кэшман.
  
  
  Ён працягнуў руку і выцягнуў з пакета адну з дакучліва знаёмых усмешак. Яна была заціснутая паміж двума вышчэрбленымі вафлямі з чорнага шакаладу.
  
  
  Ён панюхаў яго. Пах абудзіў яркія ўспаміны дзяцінства.
  
  
  "Гэта печыва Арэа", - сказаў ён безуважным голасам.
  
  
  "Так, у вас можа быць іншая", - сказаў чалавек, які назваўся Эсперансай.
  
  
  Міргаючы, Хармон Кэшман паддаўся жаданню, якое душыў з дзяцінства. Ён узяў яшчэ адно печыва. Бабуля заўсёды дазваляла яму два. Часам тры.
  
  
  Ён адкусіў сухі, рассыпісты краёчак ад аднаго. На смак яно было такім жа салодкім, якім ён яго памятаў. І ён ужо вельмі, вельмі даўно не еў сэндвіч-пячэння "Орэа". Ён задавалася пытаннем, адкуль гэты чалавек ведаў, што раней ён паглынаў усё гэта пачкамі, калі быў у кароткіх штанах.
  
  
  "Маё поўнае імя Энрыке Эспірыту Эсперанса", - сказаў мужчына-херувім.
  
  
  "Я Хармон Кэшман", - сказаў Хармон Кэшман вуснамі, да якіх прыліплі чорныя крошкі і макулінкі белага крэмавага начыння. Ён аблізаў іх дарэшты, але з наступным кавалачкам яны сабралі яшчэ кавалачкі шакаладнага Арэа.
  
  
  "Я ведаю. Вось чаму я прыйшоў пагаварыць з табой".
  
  
  "Сказаць яшчэ раз?"
  
  
  "Я балатуюся на пасаду губернатара Каліфорніі, і мне трэба, каб вы кіравалі маёй кампаніяй. Я разумею, што ў тым, што вы робіце, вы лепшы".
  
  
  "Я ніколі пра вас не чуў", - адказаў Хармон Кэшман з набітым ротам.
  
  
  "Вось чаму я прыйшоў да вас. Вы дапаможаце мне стаць вядомым".
  
  
  У гэтага чалавека былі такія прыемныя манеры, што Хармон Кэшман неадкладна адступіў убок і сказаў: "Давай пагаворым". Яны елі, размаўляючы. Пакет з печывам нейкім чынам апынуўся ў Хармона Кэшмана. Мужчына дастаў другой з унутранай кішэні свайго касцюма. Гэта быў маленькі рулецік з печывам. Памерам са скрынку для ланчу.
  
  
  Пакуль яны з задавальненнем жавалі, Энрыке Эспірыту Эсперанса расказаў аб сваім бачанні.
  
  
  "Як вы ведаеце, у Каліфорніі адбылася трагедыя".
  
  
  "Яны парушылі самае асноўнае правіла палітычных паездак", - сказаў Хармон Кэшман, даядаючы печыва. "Ведаеш, гэта лепшыя Арэа, якія я калі-небудзь спрабаваў", - прамармытаў ён. Яго вочы заблішчалі ад задавальнення.
  
  
  Вільготныя вочы Эсперансы ззялі, як у лані.
  
  
  "Яны прызначылі пазачарговыя выбары. Яны шырока адкрыты. Для ўсіх".
  
  
  Хармон сумна паківаў галавой. "Толькі ў Каліфорніі".
  
  
  "Гэта цудоўнае месца. Гэта мой дом".
  
  
  "Ніколі не быў там больш за тры-чатыры тыдні".
  
  
  "Табе там спадабаецца - калі ты прымеш маю прапанову".
  
  
  Хармон Кэшман дастаў з пакета апошняе печыва Oreo. Ён асцярожна даглядаў яго, як быццам баяўся, што, калі яно скончыцца, у свеце больш не будзе падобнага. Цяпер ён разумеў, што некаторыя людзі маюць на ўвазе пад "камфортнай ежай". І ён задавалася пытаннем, чаму ён перастаў есці ўсё гэта. Ён думаў, што гэта было прыкладна ў той час, калі ён адкрыў для сябе піва. І дзяўчат.
  
  
  "Вы знаёмыя з тымі, хто балатуецца на месца нябожчыка губернатара?" - спытаў роўны, прыемны голас Энрыке Эспірыту Эсперансы.
  
  
  "Так. Апошні дэмакрат, які займаў гэтую пасаду. З таго часу, як ён выбыў з прэзідэнцкай гонкі, ён сцвярджаў, што перайшоў у іншую веру. Цяпер ён рэспубліканец. І дзяржаўны камітэт ні чорта не можа з гэтым зрабіць".
  
  
  "Дэмакрат такі ж дзіўны".
  
  
  "У Роны Рыпер няма шанцаў на поспех", – агрызнуўся Хармон Кэшман. "Яна жанчына, і ў яе трыццаць фунтаў лішняй вагі, таму ў кадры яна выглядае тлустай. І яна трапны стрэлак. Ніякіх шанцаў."
  
  
  "Тэма яе кампаніі добрая. Барацьба з курэннем".
  
  
  "Чорт вазьмі, Каліфорнія - самы вялікі штат па барацьбе з курэннем у свеце. Яна прапаведуе звернутым".
  
  
  "І Бары Блэк абяцае рэспубліканскія вынікі з дэмакратычнымі ідэаламі".
  
  
  "Неадназначны пасыл", - усміхнуўся Хармон Кэшман. "Яны не прадаюцца. Ён проста падзяляе галасы".
  
  
  "Менавіта. Вось чаму ў Энрыке Эсперансы выключны шанц".
  
  
  "Чаму я ніколі пра цябе не чуў?" Хармон здзівіўся.
  
  
  "Да гэтага я быў простым фермерам. Вырошчваў вінаград".
  
  
  "На вінаградзе можна нядрэнна зарабіць".
  
  
  "Але ва ўпраўленні ёсць большае задавальненне. Я хацеў бы быць губернатарам свайго штата і дапамагчы яму зноў квітнець".
  
  
  Хармон Кэшман паставіў галачку на сваім пальцу. "Добрая дзелавая адукацыя. Твая ўсмешка фотагенічная. Прыемны голас. Ты атрымаў тавар для бліцкрыгу ў СМІ. Але ты цёмны конік".
  
  
  Энрыке Эсперанса выглядаў збянтэжаным. "Я хто?"
  
  
  "Цёмны конік", - растлумачыў Хармон. "Гэта фігура гаворкі. Гэта азначае кандыдата, пра якога ніхто ніколі не чуў і ў якога амаль няма шанцаў. Рызыкоўны варыянт".
  
  
  "Цёмны конік - гэта як аўтсайдэр?"
  
  
  "Ты адгадаў", - сказаў Хармон Кэшман, праглынаючы апошні кавалачак печыва.
  
  
  "Тады я буду цёмным аўтсайдэрам", - сказаў Энрыке Эспірыту Эсперанса. "Я буду ганарліва насіць гэтае імя".
  
  
  "Табе патрэбен слоган".
  
  
  "Маё імя - мой лозунг".
  
  
  "А?"
  
  
  "Надзея. Я ўяўляю надзею. Я Эсперанса".
  
  
  "Хм. У Каліфорніі шмат лацінаамерыканцаў. Ведаеш, гэта так проста, што можа спрацаваць".
  
  
  "Значыць, ты на борце?"
  
  
  Хармон Кэшман вагаўся. "У цябе ёсць яшчэ печыва Oreos?" спытаў ён, з непрыкрытай прагнасцю гледзячы на пакінутае печыва ў мяккай карычневай руцэ Энрыке Эспірыту Эсперансы.
  
  
  "Вось, - сказаў кандыдат у губернатары ад цёмнага коніка. "Магчыма, у вас застанецца мой апошні".
  
  
  "Дамовіліся", - сказаў Хармон Кэшман, хапаючы печыва Oreos. Яны былі малюсенькімі, таму ён адкусваў кавалачкі паменш, ведаючы, што іх павінна хапіць надоўга.
  
  
  Да таго часу, калі Энрыке Эспірыту Эсперанса выклаў свой план заняць пасаду губернатара Каліфорніі, іх ужо даўно не было ў жывых. Гэта быў бліскучы план. прынамсі, так здавалася Кэшману, які не ведаў усіх тонкасцяў каліфарнійскай палітычнай сцэны.
  
  
  Як растлумачыла Эсперанса, насельніцтва Каліфорніі паступова мянялася. Прыток новай крыві з краін Цэнтральнай і Паўднёвай Амерыкі, з Ціхаакіянскага рэгіёна і іншых месцаў няўмольна падштурхоўваў дэмаграфію штата да зусім нязведанай тэрыторыі для амерыканскага штата. У такім нявызначаным становішчы ўсё было магчыма. Нават ягонае абранне.
  
  
  Пасля таго, як Энрыке Эспірыту Эсперанса ўсё растлумачыў, ён нахіліўся наперад і дазволіў блажэннаму ззянню сваёй усмешкі абмыць Хармона Кэшмана. Яго цёмныя, вільготныя вочы ўмольвалі. Хармон Кэшман разумеў прыроду асабістай улады. Ён разумеў, што самы просты, эфектыўны і прамы спосаб культываваць асабістую лаяльнасць - гэта не аказаць чалавеку паслугу, а папрасіць яго аб гэтым. Нейкім чынам гэта ўмацоўвала ўладальніка асабістай улады сярод яго прыхільнікаў.
  
  
  Ён бачыў, як гэта працуе тысячу разоў. І, нягледзячы на ўсю яго кемлівасць і цынізм, гэта дзейнічала на яго.
  
  
  "Я прымаю", - шчыра сказаў ён. "І ганаруся тым, што раблю гэта".
  
  
  "Што табе трэба для пачатку?"
  
  
  "Яшчэ Арэа", - сказаў Хармон Кэшман, не збіваючыся з рытму. "У гэтых маленькіх проста няма такога эфекту, як у вялікіх".
  
  
  Энрыке Эспірыту Эсперанса адкінуў сваю круглую галаву назад і засмяяўся, як далёкія царкоўныя званы. Гэты гук чамусьці нагадаў Хармону Кэшману нядзельную раніцу ў Вірджыніі. Але ён наўрад ці ўсведамляў гэта.
  
  
  Бо ён меў усё, чаго ён хацеў у жыцці: кандыдат, у якога ён мог верыць, і кампанія для вядзення.
  
  
  Але самае галоўнае, у яго зноў зьявілася надзея.
  
  
  Ён вымавіў гэта па літарах "Эсперанса".
  
  
  Кіраўнік 6
  
  
  
  
  Наступныя дні былі галавакружнымі для Хармона Кэшмана.
  
  
  Выбары былі прызначаны праз шэсць тыдняў. З пункту гледжання нацыянальнай перадвыбарнай кампаніі гэта з такім жа поспехам магло адбыцца ў наступны аўторак. На ўзроўні штата гэта было раўнасільна забегу на сто метраў.
  
  
  "Нам спатрэбяцца подпісы, каб патрапіць у выбарчы бюлетэнь", - сказаў Хармон Кэшман падчас палёту ў Каліфорнію.
  
  
  "Я іх калекцыянаваў", - адказаў Энрыке Эсперанса, які настойваў на тым, каб яго называлі "Рык".
  
  
  "Гэта добрае амерыканскае імя, ці не так?"
  
  
  "Толькі перад правільнай аўдыторыяй. У барыяс і на палях ты - Энрыке".
  
  
  "Я Энрыке. І ў Энрыке будуць для вас усе подпісы, якія вам спатрэбяцца".
  
  
  І ён даставіў. Яны прыйшлі ў выглядзе патоку папер. У асноўным падпісаныя лацінаамерыканскімі імёнамі.
  
  
  "Мне здаецца, у вас атрымалася нядрэнная арганізацыя на месцах", - захоплена сказаў Хармон Кэшман, калі яны раскладвалі лісты з петыцыяй на вітрыне крамы ў Лос-Анджэлесе, іх галоўнай штаб-кватэры кампаніі.
  
  
  Энрыке Эспірыту Эсперанса шырока ўсміхнуўся. "У мяне шмат сяброў, якім я падабаюся і якія жадаюць мне поспеху".
  
  
  "Гэтыя хлопцы задакументаваны, ці не так?"
  
  
  Эсперанса ўсміхнулася: "Вядома".
  
  
  "Нам спатрэбіцца нашмат больш, чым гэта, каб паставіць цябе на першае месца, Рык".
  
  
  "У мяне ёсць стратэгія, якую я распрацаваў для гэтага".
  
  
  "Так?"
  
  
  "Гэта амністыя".
  
  
  "Што гэта такое - іспанскі?"
  
  
  Энрыке Эспірыту Эсперанса ад душы засмяяўся, зусім не саромеючыся сябе. Ён паляпаў Хармона па калене.
  
  
  "Так, мой сябар. Гэта азначае "амністыя". Я маю ў выглядзе федэральную праграму, якая хутка сканчаецца. Ён прадугледжвае, што ўсім нелегальным замежнікам, працоўным-мігрантам - тым, каго некаторыя грубіянска завуць "мокрощелками", дазваляецца падаваць прашэнні аб падаванні грамадзянства. З грамадзянствам прыходзяць амерыканскія правы. Такія як права голасу ".
  
  
  Хармон Кэшман міргнуў. "Колькі мігрантаў у Каліфорніі?"
  
  
  "Не толькі ў Каліфорніі. Але і ва ўсёй Амерыцы".
  
  
  "У лік ідуць толькі тыя, што ў Каліфорніі".
  
  
  "Не, калі яны прыедуць у Каліфорнію па амністыю".
  
  
  Вочы Хармона пашырыліся. "Гэта законна?"
  
  
  Херувімскі твар Энрыке Эспірыту Эсперансы стаў ціхамірна ўпэўненым. "Няма ніякіх абмежаванняў на тое, дзе яны могуць пасяліцца як грамадзяне", - адказаў ён. "Хіба гэта не свабодная краіна?"
  
  
  "Гэта не толькі бясплатна, - радасна сказаў Хармон Кэшман, - гэта найвялікшая краіна ў свеце. Але як вы прымусіце іх прыехаць сюды?"
  
  
  "Падай гэта мне".
  
  
  "Ці будуць яны галасаваць за цябе? Гэта значыць большасць з іх?"
  
  
  Энрыке Эспірыту Эсперанса раскінуў свае шчодрыя рукі, як статуя Хрыста на вяршыні бразільскага ўзгорка. "Паглядзі на мяне: мая скура, мае вочы, мой голас. Як вы думаеце, маглі б яны прагаласаваць за каго-небудзь з астатніх, калі б я быў у бюлетэні?"
  
  
  "Тады давайце занясем вас у бюлетэнь для галасавання!"
  
  
  Яны патрапілі ў выбарчы бюлетэнь. З запасам подпісаў.
  
  
  "Цяпер нам патрэбны работнікі перадвыбарнай кампаніі", - сказаў Хармон Кэшман. "Іх шмат".
  
  
  "Давайце пракоцімся", - сказаў Энрыке Эспірыту Эсперанса.
  
  
  Хармон Кэшман кіраваў густоўна падабраным белым Mercedes, які здаваўся ідэальным транспартным сродкам для перавозкі Энрыке Эспірыту Эсперансы з месца на месца.
  
  
  "Вы, павінна быць, прадаяце шмат вінаграда", – сказаў Хармон, адзначыўшы індывідуальны інтэр'ер.
  
  
  Была раніца. Па ўсёй Малхаланд-стрыт у чаканні стаялі смугласкурыя мужчыны з сумнымі тварамі і падранымі скруткамі коўдраў пад пахамі, іх вочы з чаканнем назіралі за якія праязджаюць машынамі. У глыбіні іх цёмных вачэй віднеўся слабы, трывожны агеньчык, падобны на малюсенькія лямпачкі. З першага дня свайго прыезду Хармон Кэшман назіраў гэтую з'яву па ўсім Лос-Анджэлесе. Ён вырашыў, што аўтобусная сістэма, мусіць, вельмі, вельмі дрэнная.
  
  
  Яны прыпаркаваліся. Пад'ехаў пікап, і кіроўца выгукнуў нешта па-іспанску. Хармон не пачуў слоў. Ён бы не зразумеў іх, нават калі б і пачуў.
  
  
  Але іспанамоўныя мужчыны з сумнымі тварамі набіваліся на адкрытую платформу пікапа, пакуль не пачалі вывальвацца з бартоў. Там было месца прыкладна для трыццаці чалавек, і каля пяцідзесяці змагаліся за месца. Завязалася бойка. Яна была кароткай. Пераможцы занялі месцы ў кузаве грузавіка, а прайграўшыя скончылі тым, што сядзелі на асфальце, слёзы цяклі па іх нямытых асобах.
  
  
  "Ім будуць плаціць дванаццаць цэнтаў за гадзіну за тое, каб яны ламалі спіны на палях", - сказаў Энрыке Эсперанса, і на гэты раз яго голас быў сумным.
  
  
  "Гэта цяжкае жыццё", - змрочна сказаў Хармон Кэшман. "Мы будзем плаціць ім дастойны заробак, і яны будуць працаваць на нас".
  
  
  "Вы не плаціце працаўнікам перадвыбарнай кампаніі!" - У жаху сказаў Кэшман.
  
  
  "Мы зменім правілы. Пакуль іншыя гуляюць па старых правілах, мы пераможам".
  
  
  "Але-але гэта не па-амерыканску!"
  
  
  "Менавіта. Я маю намер правесці самую неамерыканскую кампанію за ўсю гісторыю".
  
  
  Пры гэтых словах Энрыке Эсперанса выйшаў з белага Мэрсэдэса і падышоў да мексіканца, які сядзеў на канаве і плакаў ад сораму, таму што ён быў занадта марудлівым, і зараз ён і яго сям'я не хацелі есці.
  
  
  Энрыке апусціўся на калені побач з мужчынам і паклаў руку яму на плячо. Ён прашаптаў некалькі слоў. Вочы мексіканца пашырыліся. Ён узяў руку мужчыны колеру Ірыска і пацалаваў яе. Шчодра.
  
  
  Энрыке Эсперанса дапамог мужчыну падняцца на ногі і падняў яго рукі. Яго голас павысіўся, чысты і падобны на звон звана. Ён клікаў уверх і ўніз па ўсім Малхаланд.
  
  
  Гэта ўсё роўна што назіраць за сучасным Пацукаловам за працай, з захапленнем падумаў Хармон Кэшман.
  
  
  "Едзь павольна", - сказаў Энрыке Эсперанса, вярнуўшыся да машыны.
  
  
  Хармон Кэшман за рулём выцягнуў шыю, каб паглядзець у задняе шкло. Мексіканскія рабочыя-мігранты выстраіліся за белым "Мэрсэдэсам" у тры шэрагі глыбінёй.
  
  
  "Чаму?" спытаў ён.
  
  
  "Каб яны маглі прытрымлівацца", - проста сказаў Энрыке.
  
  
  І яны пайшлі за ёй. Іншых падабралі па дарозе. Калі яны цягнуліся за белым Мэрсэдэсам, раздаваліся радасныя галасы.
  
  
  "Esperanza! Esperanza! Esperanza!"
  
  
  "Што ты ім сказаў?" Прашаптаў Хармон, яго вочы пашырыліся ад глыбокай павагі.
  
  
  "Тое, што я ім сказаў, немагчыма выказаць словамі. Гэта тое, што я ім даў".
  
  
  "Так?"
  
  
  "Спадзявайся, Хармон. Я даў ім надзею".
  
  
  "Я зразумеў цябе", - сказаў Хармон Кэшман, дастаючы з камізэльнай кішэні печыва Oreo. У яго ўвайшло ў звычку насіць іх такім чынам. Ніколі не ведаеш, калі чалавеку можа спатрэбіцца дапамога. Гэта абяцалі быць неспакойныя шэсць тыдняў....
  
  
  Белы Мэрсэдэс спыніўся перад пустой вітрынай крамы, першай, да якой яны падышлі.
  
  
  "Што тут?" Хармон задумаўся.
  
  
  "Наш другі штаб выбарчай кампаніі".
  
  
  "Нам патрэбны двое ў Лос-Анджэлесе?"
  
  
  "Так. Той, дзе белыя людзі будуць адчуваць сябе камфортна, і іншы для карычневых людзей. Гэта будзе месца для карычневых людзей ".
  
  
  "Добрая стратэгія. Я ніколі не думаў, што ў "Вясёлкавай кааліцыі" ёсць нейкі сэнс".
  
  
  На працягу гадзіны агент па пракаце аўтамабіляў адкрыў уваходныя дзверы ключом. Вітрына крамы не здавалася ў арэнду на працягу васьмі месяцаў. Гандаль быў нядоўгім. Усё скончылася, калі Энрыке Эсперанса прапанаваў пракатчыку другой Oreo. Мужчына таксама паабяцаў прагаласаваць за Эсперансу. Яго вочы ззялі захапленнем.
  
  
  Апоўдні ў іх былі ўстаноўлены тэлефоны, расстаўлены старыя сталы і крэслы.
  
  
  "У нас з'явілася наша новая штаб-кватэра!" Энрыке Эсперанса аб'явіў задаволеным, заразлівым голасам.
  
  
  Хармон агледзеўся. "Гэтыя хлопцы могуць размаўляць па-ангельску?"
  
  
  “У першы тыдзень англійская не спатрэбіцца. Яны звернуцца да сваіх сяброў, сваякоў, сваіх братоў з карычневай скурай у далёкіх штатах. Яны раскажуць ім пра Амністыю і магчымасці, каб іх голас быў пачуты ў Каліфорніі. Выбраць кагосьці са сваіх”.
  
  
  Хармон Кэшман нахмурыўся. "Гэта, вядома, добры пачатак. Але як наконт англасаксаў?"
  
  
  "Мы называем іх blancos. Што да іх, у мяне таксама ёсць для іх пасланне".
  
  
  "Што гэта?" Спытаў Хармон Кэшман, адкусваючы кавалачак Арэа.
  
  
  "Гэта печыва, якое ты ясі. Ты ведаеш, які на яго падатак?"
  
  
  "Не. Чаму мяне гэта павінна хваляваць?"
  
  
  "Падатак складае восем з чвэрцю працэнтаў. Ён называецца падаткам на закускі. Жудаснае бязладдзе".
  
  
  Хармон Кэшман паглядзеў на свой Oreo, нявінны Oreo з яго дзяцінства ў Вірджыніі.
  
  
  "Ведаеш, калі я быў дзіцем, можна было купіць цэлую каробку за трыццаць пяць цэнтаў", - задуменна сказаў ён.
  
  
  "Цяпер гэта два долары. Плюс падатак. Як яны могуць абкладаць падаткам такія рэчы?" Пануры спытаў Энрыке Эсперанса. "Дзеці гэта ядуць".
  
  
  "Чорт вазьмі, гэта недарэчна!"
  
  
  "Мы павінны адмяніць гэты жудасны, несправядлівы падатак", - сказаў Энрыке Эспірыту Эсперанса.
  
  
  "Рыкі", - сказаў Хармон Кэшман, яго голас дрыжаў ад праведнага абурэння. "Я ведаю, што гэта праблема, якую мы можам данесці да людзей".
  
  
  "І мы гэта зробім. Усё, што нам трэба зрабіць, гэта раздаваць гэтыя печыва на мітынгах".
  
  
  Хармон Кэшман ледзь не папярхнуўся. "Вы ўпэўнены, што гэтага хопіць на ўсіх? Гэтыя малыя зараз дарагія".
  
  
  Эсперанса шырока ўсміхнулася. "Гэтага печыва будзе больш чым дастаткова, каб выйграць выбары, запэўніваю вас".
  
  
  "Ты мяне прадаў", - сказаў Хармон Кэшман, падзяляючы дзве чорныя вафлі і саскрабаючы белае крэмавае начынне ніжнімі разцамі з мовы.
  
  
  На працягу двух тыдняў, двух напружаных баявых тыдняў, Энрыке Эспірыту Эсперанса стварыў сабе сетку супрацоўнікаў па ўсім штаце. Яны былі ўсіх колераў: карычневыя, жоўтыя, белыя.
  
  
  Хармона Кэшмана гэта не павінна было так моцна здзівіць, як здзівіла. У рэшце рэшт, гэта была Каліфорнія. Людзі галасавалі не за колер скуры ці расу, яны галасавалі за праблемы. Праблема з закускамі, якая тлела цэлы год, раптоўна прарвалася вонкі.
  
  
  Хармон упершыню ўбачыў доказы гэтага на мітынгу ў Бербанку.
  
  
  Белыя супрацоўнікі стаялі каля дзвярэй арандаванай залы, раздаючы шкляныя пакеты з печывам кожнаму, хто ўваходзіў у дзверы.
  
  
  На паштовых афішах, расклееных па ўсім горадзе, вялікімі літарамі было напісана "БЯСПЛАТНАЕ ПЯЧЭННЕ", а некалькі меншымі, але ўсё яшчэ прыкметнымі літарамі - "РАЛІ ЗА НАДЗЕЮ".
  
  
  Надпіс "Спаніруецца кампаніяй па абранні Энрыке Эспірыту Эсперансы губернатарам" быў надрукаваны дробным шрыфтам.
  
  
  Людзі, якія выйшлі, былі не сышчыкамі заступніцтва ці падхалімамі, а зрэзам каліфарнійскага электарату. У некаторых былі свае планы. Іншыя проста шукалі модную справу або бясплатную закуску.
  
  
  "Без падаткаў, а таксама бясплатна", - сказалі супрацоўнікі, раздаючы пакеты з пергамінам. Менавіта гэты лозунг прыдумаў Рыкі. Ён быў добры ў лозунгах. Гэты чалавек быў прыроджаным.
  
  
  Калі зала супакоілася, Энрыке Эспірыту Эсперанса падняўся на трыбуну. Яго не віталі апладысментамі, толькі паважлівую ўвагу. У задняй частцы залы Хармон Кэшман быў занепакоены. Аўдыторыя не была засоленая працаўнікамі перадвыбарнай кампаніі, у чые абавязкі ўваходзіла заводзіць натоўп. Рыкі настойваў, што ў гэтым не было неабходнасці. Гэта можа абярнуцца катастрофай.
  
  
  Энрыке Эспірыту Эсперанса быў апрануты ў белы касцюм, кашулю і гальштук. Яны вылучалі яго добразычлівы асмуглы твар, які надаваў яму дзіўную прыгажосць.
  
  
  Ён пачаў гаварыць, яго тон быў роўным, словы нагадвалі аксамітнае варкатанне. Ён казаў аб зменах у Каліфорніі. Аб рэцэсіі. Аб беспрацоўі. Аб несправядлівых падатках і расце агіды грамадскасці да палітыкі апошніх гадоў. Удары ў спіну, спрэчкі.
  
  
  "Я адстойваю тое, што я ёсць", - сказаў Энрыке Эспірыту Эсперанса. "Я Эсперанса. Я - надзея. Надзея на лепшую будучыню".
  
  
  Гэта было шчыра, вывастрана і не ўтрымлівала нічога рызыкоўнага. Карацей кажучы, гэта была ідэальная гаворка для перадвыбарнай кампаніі. Шмат пропаведзяў, абапірайцеся на сутнасць. Хармон Кэшман чуў падобныя прамовы тысячы разоў за сваю кар'еру. Але ў вуснах харызматычнай Эсперансы гэтая гаворка гучала свежа, празрыста, як крынічная вада, - нават блішчаста.
  
  
  У канцы Энрыке Эспірыту Эсперанса сказаў: "Я прашу вас прагаласаваць за мяне ў дзень выбараў. Я прымушу вас усіх ганарыцца тым, што вы гэта зрабілі".
  
  
  Наступіла цішыня. Яна перарывалася сухім храбусценнем Арэас, якія ламаліся пад ціскам упіваюцца зубоў, і задуменнымі жавальнымі гукамі.
  
  
  "Калі ў вас ёсць якія-небудзь пытанні, я буду рады на іх адказаць", - дадаў Энрыке Эспірыту Эсперанса.
  
  
  Узнялася рука. Маладая жанчына. Яе вочы ззялі тым, што здавалася нявіннасцю.
  
  
  "Так?"
  
  
  "У цябе ёсць яшчэ печыва?"
  
  
  Энрыке Эспірыту Эсперанса дазволіў сумнаму выразу з'явіцца на яго шырокім, анёльскім твары.
  
  
  "Мне сумна казаць, што не. Мы зрасходавалі наш бюджэт на гэта ралі".
  
  
  "Ого ..." - сказала маладая жанчына з яркімі вачыма.
  
  
  Па аўдыторыі прабег гаротны ўздых. Прагучала некалькі "чорт вазьмі" і "ўблюдкі", перасыпаных больш з'едлівымі лаянкамі.
  
  
  "Было б больш, - дадала Эсперанса, - але вы разумееце .... Падатак".
  
  
  "Гэты пракляты падатак!" - завыў мужчына.
  
  
  Мужчына ўскочыў на ногі. "Нехта павінен нешта зрабіць!"
  
  
  Эсперанса падняў свае гладкія карычневыя далоні. "Гэта менавіта тое, што я прапаную. Адмяніць гэты агідны падатак, які пазбаўляе непрадузятых людзей гэтага штата маленькіх выгод жыцця".
  
  
  Раздаліся падбадзёрлівыя крыкі. Да іх далучыліся іншыя.
  
  
  Спачатку Хармон Кэшман падумаў, што натоўп падсыпалі солі за яго спіной. Ён зразумеў, што гэта малаверагодна. Магчыма, справа была ў печыва. Можа быць, усё вар'яцелі ад Oreos. У рэшце рэшт, гэта была Амерыка. Якое дзіця не ела іх цэлымі вагонамі? І колькі з іх перасталі есці іх, стаўшы дарослымі? Вядома, вырашыў Хармон Кэшман, гэта іх смакавыя рэцэптары пагрузіліся ў настальгію. Выкарыстанне Oreos для стварэння лаяльнасці - гэта быў майстэрскі ход. Бліскуча.
  
  
  Затым яны пачалі скандаваць: "Эсперанса! Esperanza! Esperanza!"
  
  
  І Кэшман зразумеў, што мігранты паддаліся таму ж спевам. І ніхто не сунуў ім ніякага печыва.
  
  
  "У гэтага хлопца, - прамармытаў Хармон Кэшман, перакрываючы нарастальнае скандаванне, - павінна быць, самыя цудоўныя феромоны, якія хто-небудзь калі-небудзь бачыў!"
  
  
  На ралі за ралі было тое ж самае. Хлопец проста паднімаўся на трыбуну, часам без мікрафона, і не паспяваў ён пачаць казаць, як натоўп апынаўся побач з ім.
  
  
  Для Хармона Кэшмана кампанія была як вакацыі на нябёсах. Яму амаль нічога не прыйшлося рабіць. Прэса пранюхала аб ліхаманцы Эсперансы, і раптам яны разгарнулі кампанію ў прэсе. Нават не паднімаючы тэлефонную трубку.
  
  
  Па сканчэнні двух тыдняў імя "Энрыке Эспірыту Эсперанса" з'явілася ў ніжняй частцы спісу выбаршчыкаў. Яго выступленні лідзіравалі ў мясцовых выпусках навін. Да сярэдзіны трэцяга тыдня цёмны конік, аб якім ніхто ніколі не чуў, наблізілася на адлегласць удару да лідэраў, Бары Блэку і Роне Рыпер.
  
  
  Супрацоўнікі іхняга перадвыбарчага штаба былі разумныя. Яны проста праігнаравалі выскачку. Гэта дало кампаніі Эсперансы чыстае поле для далейшага прасоўвання наперад.
  
  
  Апроч таго, што тут было крытыкаваць? Печыва Oreo і надзея?
  
  
  "У нас праблемы", - прызнаўся Хармон Кэшман свайму кандыдату за працоўным ланчам у той жа дзень.
  
  
  Энрыке Эспірыту Эсперанса паглядзеў на яго на свае вочы лані. "Я набіраю ачкі ў апытаннях грамадскай думкі. Чым гэта жудасна?"
  
  
  "Мы выдатна выступалі ў ролі аўтсайдэра. Ніхто не папрацаваў напасці на нас. Мы вялі партызанскую кампанію, і калі б мы працягвалі яе ў тым тэмпе, у якім ішлі, да таго часу, калі апытанні паказалі, што вы ў бязвыхадным становішчы, да выбараў". заставаўся б тыдзень, і для іншых кампаній было б занадта позна штосьці зрабіць у адносінах да вас”.
  
  
  "Лепш выйграваць па-буйному і выйграваць рана", - без ваганняў сказаў Энрыке Эсперанса.
  
  
  Хармон Кэшман прытрымаў галаву. "Не, калі яны нанясуць якія-небудзь удары. Яны збіраюцца накапаць на цябе ўвесь бруд, якую толькі змогуць".
  
  
  "Яны не знойдуць плямы на маім гонары. Энрыке Эспірыту Эсперанса чысты, як свежавыпаўшы снег".
  
  
  "І гэты заклік да этнічнага галасавання. Гэта выведзе вонкі распальшчыкаў нянавісці. Ты ведаеш гэта?"
  
  
  “Дазволь ім выйсці на свет. Нельга наступіць на які хаваецца таракана, і адзіны спосаб выбавіць таракана – гэта выключыць святло, пачакаць і ўключыць яго зноў. Я выключыў святло. Цяпер прыйдуць прусакі. Дазволь ім.
  
  
  Яны прыйшлі.
  
  
  Гэта было на мітынгу ў Сакрамэнта. На гэты раз мітынг праходзіў у памяшканні.
  
  
  Эсперанса быў у сярэдзіне сваёй гаворкі перад перапоўненай залай, калі двое мужчын ускочылі з абодвух бакоў першага шэрагу і з крыкам "Далоў Эсперансу!" адкрылі агонь з аўтаматаў.
  
  
  На белай сцяне над і ззаду непахіснай фігуры Энрыке Эспірыту Эсперансы ўтварыўся Крыж. Адна куля прайшла па дыяганалі злева. Іншая выявілася ў выглядзе вагальнай лініі дзіраколаў, якая спускаецца направа.
  
  
  Яны павінны былі перасекчыся ў кропцы сапраўды паміж чорнымі вачыма Энрыке Эспірыту Эсперансы.
  
  
  За выключэннем таго, што ўдарныя заікаючыяся гукі раптам сціхлі.
  
  
  На подыўме Энрыке Эсперанса стаяў, міргаючы, як быццам не ў сілах усвядоміць, што ён быў так блізкі да таго, каб яму знесла галаву, як куля з абоймы для пісталета-кулямёта Tec-9.
  
  
  У першым радзе баевікі выцягвалі пустыя абоймы і спрабавалі дастаць новыя з кішэняў паліто.
  
  
  "Хапайце іх!" Крычаў Кэшман.
  
  
  Зала ператварылася ў мора панікі.
  
  
  З трыбуны Энрыке Эспірыту Эсперанса заклікаў да спакою.
  
  
  Са спазненнем Хармон Кэшман кінуўся да свайго кандыдата, паваліў яго на падлогу.
  
  
  "Ляжаць!" - Прашыпеў ён, дзівячыся ўласнай адвагі.
  
  
  "Я не баюся", - сказаў Энрыке Эспірыту Эсперанса, яго голас быў спакойны, як гарачы брыз. "Гэтыя асесіна не могуць прычыніць шкоды Эсперансе. Эсперанса - гэта надзея".
  
  
  Гэта гучала банальна, але з вуснаў яго кандыдата гэта выклікала слёзы гонару на вачах Хармона Кэшмана.
  
  
  Паліцыя ўзяла натоўп пад кантроль. У мітусні баевікі ўцяклі. Пасля таго, як сітуацыя стабілізавалася і людзі былі дапытаныя, зброя была знойдзена прымацаваным скотчам да ніжняй часткі пары складаных крэслаў.
  
  
  "Яны вельмі разумныя, гэтыя людзі", - сказаў Энрыке Эсперанса, калі яму паказалі зброю. "Без гэтых кампраметуючых інструментаў яны змаглі змяшацца з натоўпам і проста бесперашкодна выйсці за дзверы".
  
  
  "Яны вернуцца", - сказаў Хармон Кэшман, калі паліцыя скончыла задаваць пытанні і сышла. "Такія хлопцы, як яны, ніколі не здаюцца".
  
  
  "Я не баюся", - сказаў Энрыке Эспірыту Эсперанса, і яго словы прагучалі так, як быццам ён меў на ўвазе менавіта гэта. "Я Эсперанса".
  
  
  Кіраўнік 7
  
  
  
  
  Гаральд В. Сміт атрымаў паведамленне аб замаху на жыццё кандыдата ў губернатары Энрыке Эспірыту Эсперанса гэтак жа, як і большая частка Амерыкі. Праз сродкі масавай інфармацыі.
  
  
  Сьміт ехаў дадому, калі па радыё перадалі бюлетэнь. Сьміт слухаў праграму клясычнай музыкі на Нацыянальным грамадзкім радыё. Сміту падабалася Нацыянальнае грамадскае радыё - калі яны транслявалі музыку. У тую хвіліну, калі хтосьці, хто не быў дыктарам, казаў больш за дзевяноста секунд, ён альбо выключаў радыё, альбо пераключаў станцыі.
  
  
  Бюлетэнь быў кароткім:
  
  
  "UPI паведамляе, што на працягу апошняй гадзіны быў здзейснены замах на жыццё іспанамоўнага кандыдата ў губернатары Каліфорніі, Энрыке Эспірыту Эсперанса, "цёмнага коніка"", - сказаў металічны голас дыктара. "На дадзены момант падрабязнасці ўрыўкавыя, але першапачатковыя паведамленні абвяшчаюць, што Эсперанса не пацярпела. Лічыцца, што невядомыя нападнікі ўцяклі ў мітусні".
  
  
  У цемры свайго патрапанага ўніверсала Гаральд У. Сміт агучыў пытанне:
  
  
  "Хто такі Энрыке Эспірыту Эсперанса?"
  
  
  Працяг не было, так што пытанне засталося без адказу.
  
  
  Сьміт зьехаў на абочыну і ўключыў верхняе сьвятло. На сядзенні побач з ім ляжаў паношаны партфель з абадранымі бакамі, які наўрад ці мог быць скрадзены выпадковым злодзеем. Сміт адкінуў ахоўныя зашчапкі, каб партфель не падарваў ні грама пластыка, убудаванага ў замак, і адкрыў яго.
  
  
  Знойдзены быў мінікампутар з прымацаванай да яго трубкай сотавага тэлефона.
  
  
  Сміт запусціў сістэму і падключыўся да мэйнфрэймаў Фолкрофта. Ён не сачыў за каліфарнійскай гонкай ужо два тыдні. Як толькі шуміха наконт смерці губернатара і віцэ-губернатара аціхла, і не было ніякай дзейнасці, якая здавалася б падазронай, Сміт прыйшоў да высновы, што якімі б ні былі матывы генерала Нагейры пры забойстве чыноўнікаў, план памёр разам з ім.
  
  
  Прэзідэнт Злучаных Штатаў пагадзіўся, і ў чаканні справаздачы Нацыянальнай рады па бяспецы на транспарце аб катастрофе яны вырашылі пакінуць гэтае пытанне ў супакоі.
  
  
  І зараз гэта.
  
  
  Сміт быў зусім не дасведчаны аб існаванні кандыдата па імі Энрыке Эспірыту Эсперанса.
  
  
  Сьміт набраў імя. Вадкакрышталічны дысплей пачаў выдаваць кароткі файл. Шэрыя вочы Сміта з цікавасцю ўбіралі дадзеныя.
  
  
  Ён даведаўся, што Эсперанса быў незалежным кандыдатам на пасаду губернатара. Вінароб з даліны Напа па прафесіі, ён разбагацеў і ўступіў у гонку ў якасці цёмнага коніка. Ён быў ледзь прыкметнай кропкай у апытаннях, у якіх дамінавалі Бары Блэк-малодшы і Рона Рыпер.
  
  
  Яго пасланне не было настолькі радыкальным, каб нехта мог паспрабаваць прыкончыць яго, заключыў Гаральд Сміт. І ўсё ж, відавочна, нехта паспрабаваў.
  
  
  Сміт набраў бягучы кантактны нумар Рыма. Звычайна гэта было нешта, што ён проста запісаў бы на памяць, але памяць Сміта была не такой вострай, як раней, а ў апошні час Рыма так часта мяняў месца жыхарства, што было ўсё цяжэй адсочваць яго месцазнаходжанне.
  
  
  Націскаючы клавішу аўтадазвону, Сміт з нудой падумаў, што ў тым, што Рыма жыў тут, у Раі, недалёка ад Фолкрофта, былі свае перавагі. Але нядаўнія падзеі вымусілі Рыма і Чыўна вярнуцца да качавой выявы жыцця, які яны калісьці загадай. Такая сітуацыя нікому не падабалася.
  
  
  Тэлефон зазваніў адзін раз. Трубку знялі, і пісклявы голас вымавіў: "Гаварыце".
  
  
  "Майстар Чыун. Гэта я".
  
  
  "Вітаю імператара Сміта, Бязгрэшнага", - сказаў Чыун празмерна гучным голасам. “Ваша мудрасць пераўзыходзіць мудрасць фараонаў. Сінанджу жыве для таго, каб добра служыць вам – нягледзячы на пэўныя цяжкасці, якія адбыліся ў апошні час”.
  
  
  Сьміт прачысьціў горла. "Калі вы маеце на ўвазе інцыдэнт з Нагейрай, яшчэ раз паўтараю, я не трымаю на вас зла".
  
  
  "Як табе і не трэба было. Гэта была грубая памылка Рыма".
  
  
  "Я таксама не грубіяню зла на Рыма", - хутка дадаў Сміт. "Гэта была проста адна з тых рэчаў".
  
  
  У голасе Чыўна загучалі змоўніцкія ноткі. "Сапраўдныя злачынцы. Ты нарэшце пазнаў іх імёны? Я сам займуся імі, каб загладзіць памылку майго вучня".
  
  
  "Не", - прызнаў Сміт. “Вашынгтон адмовіўся ад гэтага пункту гледжання некалькі тыдняў таму. Злачынцы растварыліся ў цені. Магчыма, яны ўвогуле ніколі не пакідалі краіну, што тлумачыць, чаму іх не перахапілі ў звычайных міжнародных пунктах адпраўлення”.
  
  
  "Відавочна, яны неапісальна хітрыя", – разважаў Чиун. "Інакш яны не хаваліся б у межах вашых межаў пасля свайго нахабнага, баязлівага нападу".
  
  
  "Э-э, так", - ніякавата сказаў Сміт. "Цяпер гэта ўсё ў мінулым. У мяне важнае заданне".
  
  
  "Ваша шчодрасць не ведае межаў".
  
  
  "Прашу прабачэння?" - перапытаў Сміт, на імгненне задумаўшыся, ці не прыйшоў зноў час працягваць кантракт. Чиун меў звычай казаць аб шчодрасці Амерыкі толькі па гэтых штогадовых падставах.
  
  
  - Мабыць, твая вера ў сінанджу сапраўды вялікая, калі ты даеш Рыма другі шанец, - працягваў Чыун. - Яна не дарэмная. Хто б ні быў адпраўлены, Сінанджу клянецца, што яго гадзіннік палічаны”.
  
  
  "Я не хачу, каб вы, э-э, каго-небудзь адпраўлялі. Ёсць кандыдат у губернатары, які знаходзіцца ў небяспецы".
  
  
  "Я дазволю табе пагаварыць з Рыма", - сказаў Чыун, яго тон прыкметна пахаладзеў.
  
  
  Гук далоні, якая затуляе мікрафон, данёсся да вуха Сміта. Усё яшчэ быў чутны пісклявы голас Чыуна, хоць і прыглушаны.
  
  
  "Гэта Сміт", - сказаў Чыун.
  
  
  "Чаго ён хоча?" Голас Рыма, вельмі далёкі і зусім не радасны.
  
  
  "Я не ўпэўнены. Ён перайшоў на сваю неанглійскую мову. Я думаю, ён хоча, каб ты вынесла смецце".
  
  
  "Смецце?"
  
  
  "Губернатарскі", - сказаў Чыун. "Хіба гэта не тое ж самае, што "смецце"?"
  
  
  "Не", - сказаў Рыма.
  
  
  "Што б гэта ні значыла, разбірацца з гэтым ніжэй маёй годнасці як Кіруючага Майстра. Паколькі табе яшчэ трэба загладзіць свае нядаўнія правіннасці, я аддаю Сміта табе".
  
  
  Гук рукі, якая адарвалася ад мікрафона, быў падобны на гук прысоскі, якая адрывалася ад шыбы. Голас Рыма, чысты і напоўнены кіслатой, пачуўся зноў.
  
  
  "Вялікі дзякуй, Татачка". У тэлефонную трубку ён сказаў: "Што адбываецца, Сміці?"
  
  
  "Сёння ўвечары адзін з кандыдатаў на пасаду губернатара Каліфорніі перажыў замах".
  
  
  "Трыбушыцель або чорны?"
  
  
  "Ні тое, ні іншае. Esperanza."
  
  
  "Я ніколі не чуў аб Эсперансе".
  
  
  "Я таксама", - адкрыта прызнаўся Сміт. "Ён ледзь зарэгістраваўся ў апытаннях, але нехта спрабуе яго забіць. Я хачу, каб вы з Чыўном заняліся гэтым".
  
  
  "Ёсць падазраваныя?"
  
  
  “Не. Ёсць невялікі шанец, што гэты замах можа быць нейкім следствам схемы Нагейры, магчыма, нейкай спячай групы забойцаў, якая актывізавалася, нягледзячы на смерць яе натхняльніка, Нагейры”.
  
  
  "Мне ўсё яшчэ цяжка паверыць, што гэты людаед з жабінай пысай мог выклікаць тую авіякатастрофу з турмы", - прамармытаў Рыма.
  
  
  "Расследаванне FAA працягваецца", – рашуча адказаў Сміт. "Магчыма, хутка мы нешта даведаемся. Тым часам я хачу, каб вы заняліся гэтай падзеяй".
  
  
  "Як?"
  
  
  "Для пачатку далучайцеся да кампаніі Эсперансы".
  
  
  "Не вешай трубку, але няўжо ён не ахвяра?"
  
  
  "Я хачу, каб вы з Чиуном былі на месцы, калі адбудзецца яшчэ адзін замах. Калі такое адбудзецца, ты ведаеш, што рабіць".
  
  
  "А калі не?" Рыма задумаўся.
  
  
  "Да таго часу, - сказаў Гаральд Сміт, купаючыся ў бледным ззянні плафона свайго ўніверсала, - я спадзяюся, у вас з'явяцца нейкія канкрэтныя зачэпкі, па якіх вы зможаце прытрымлівацца".
  
  
  "Выдатна", - суха сказаў Рыма. "А я якраз уладкоўваўся ў сонечным Сіэтле".
  
  
  "Я не ведаў, што ў Сіэтле асабліва сонечна".
  
  
  "Пацешна", - з'едліва заўважыў Рыма. "Я таксама. Дождж не спыняецца з таго часу, як мы прыехалі ў горад".
  
  
  "Я буду чакаць справаздач аб ходзе працы кожныя дванаццаць гадзін", – ледзь чутна сказаў Сміт.
  
  
  "Вы можаце чакаць іх", - адказаў Рыма. "Але атрымаць іх - зусім іншая справа. Вы павінны дабіцца прагрэсу, каб даць справаздачу аб гэтым".
  
  
  "Паглядзім", - сказаў Сміт, вешаючы трубку.
  
  
  Закрыўшы свой партфель, Гаральд Сміт выключыў асвятленне ў купале і працягнуў свой шлях дадому. Ён ужо трэці тыдзень абыходзіўся без якіх-небудзь лекаў, і, хоць ён не адчуваў сябе новым чалавекам - яго цяжар перашкаджаў такому абнаўленню духу, - было добра, што яго страўнік не віраваў ад лішку кіслаты, а мозг пульсаваў ад пастаянных галаўных боляў.
  
  
  Ён задавалася пытаннем, як доўга гэта працягнецца. На гэтай працы, паныла падумаў ён, відаць, не вельмі доўга.
  
  
  Кіраўнік 8
  
  
  
  
  Першае, што зрабіў Рыма, сышоўшы з самалёта ў аэрапорце Лос-Анджэлеса, - купіў газету ў гандлёвым аўтамаце.
  
  
  - У цябе няма часу чытаць коміксы, - фыркнуў Чиун, калі яны ішлі да стаянкі таксі. На ім было кімано каралеўскага сіняга колеру.
  
  
  "Я не такі", - сказаў Рыма, выкідваючы раздзелы аб бізнэсе і забаўках у смеццевае вядро. "Я хачу пачытаць аб Эсперансе".
  
  
  "Эсперанса", - задуменна вымавіў Чыун. "Гэта годнае імя".
  
  
  "Так і ёсць?"
  
  
  "На іспанскай мове гэта азначае "надзея".
  
  
  “Я думаю, ён таксама гэта ведае. Бо тут сказана, што сёння ўвечары ён праводзіць “Мітынг за надзею”. Можа быць, нам варта гэта ўбачыць”.
  
  
  "Я б палічыў за лепшае злавіць гэтага чалавека сёння", - парыраваў Чыун.
  
  
  "Да чаго такая спешка?"
  
  
  "Паветра дрэнна пахне. Я б не стаў затрымлівацца ў гэтым так званым "Горадзе анёлаў". "
  
  
  Майстар Сінанджу сказаў гэта, калі аўтаматычныя шкляныя дзверы раз'ехаліся ў бакі, і на іх абрынулася хваля сухога спякота і смогу.
  
  
  Рыма, адчуваючы, як яго лёгкія пачынаюць бунтаваць, сказаў: "Гэта горш, чым Мехіка".
  
  
  "Няма нічога горш гэтага гідкага месца", – фыркнуў Чіун, яго карыя вочы глядзелі на карычняваты пласт аблокаў.
  
  
  Яны выявілі, што ў першым таксі ў чарзе не было кандыцыянера.
  
  
  "Не, дзякуй", - сказаў Рыма. "Мы возьмем наступнага хлопца".
  
  
  "Ты павінен адвезці мяне", - сказаў таксіст. "Такія правілы".
  
  
  "Чыя?"
  
  
  "Асацыяцыя вадзіцеляў".
  
  
  "Нам тут не месца", - слушна заўважыў Рыма.
  
  
  "Тады ты не ездзіш верхам".
  
  
  Майстар Сінанджу ўспрыняў гэта без змены выразу твару. Ён падышоў да задняй шыны, робячы выгляд, што ўважліва вывучае сцелецца ўнізе смог.
  
  
  Адна нага ў сандалі закранула задняе кола.
  
  
  Гума трэснула, і паветра зашыпеў скрозь няроўнае вывяржэнне.
  
  
  Таксі спынілася на яго паўднёвым куце.
  
  
  "Усё ў парадку, Рыма!" Гучна сказаў Чыун. "Мы паедзем з гэтым чалавекам!"
  
  
  "Мы будзем?" Выпаліў Рыма.
  
  
  "Ён адчайна мае патрэбу ў нашым бізнэсе". Чыун паказаў. "Глядзі. Яго колы ў жаласным стане".
  
  
  Кіроўца выйшаў і паглядзеў на сваю шыну.
  
  
  "Кватэра?"
  
  
  "Гэта вельмі дрэнна, – кудахтаў Чіун, – але мы пачакаем, пакуль вы гэта выправіце". Ён заззяў. Рыма з сумненнем паглядзеў на яго.
  
  
  Таксіст пакруціў галавой. "Не магу. Правілы кажуць, што ты садзішся наступным у чарзе".
  
  
  "Тады мы з сынам скарыстаемся наступным транспартам у адпаведнасці са смуткам у нашых сэрцах", - вялікадушна сказаў Майстар Сінанджу.
  
  
  "Так, так", - прабурчаў кіроўца, адчыняючы багажнік і дастаючы мантыроўку і дамкрат.
  
  
  Другое таксі - на гэты раз з кандыцыянерам - вывезла іх у пробку. Яны праехалі ўсяго шэсцьдзесят ярдаў, перш чым патрапілі ў корак. Гэта працягвалася нядоўга. Проста яны сутыкнуліся з такой колькасцю людзей па дарозе ў горад.
  
  
  Калі яны ўцягнулі ў лёгкія прахалоднае, адфільтраванае паветра, Чиун акуратна склаў падлогі кімано і сказаў: "Рыма, раскажы мне аб гэтым заданні".
  
  
  Рыма паціснуў плячыма. “Што тут расказваць? Хтосьці забіў губернатара і віцэ-губернатара. Цяпер прызначаны спецыяльныя выбары, каб замяніць іх”.
  
  
  Чыун кіўнуў. "Тыпова прыніжаны", - сказаў ён.
  
  
  "Што такое?"
  
  
  "Амерыканскі падыход да дэмакратыі. Не тое каб рымскі брэнд быў нечым добры. Ён праіснаваў усяго чатыры стагоддзі".
  
  
  "Простае ціканне карэйскіх гадзін", - сказаў Рыма, усміхаючыся.
  
  
  Нос гузікам зморшчыўся Чіун. "У карэйцаў не было гадзін, пакуль Захад не ўвёў іх як форму рабства".
  
  
  "Рабства?"
  
  
  "Калі нехта глядзіць на гадзіннік, ён не займаецца сваёй сапраўднай справай".
  
  
  "Я не буду з гэтым спрачацца", - пагадзіўся Рыма, гледзячы ў акно. Яны набліжаліся да горада. Ён убачыў рэкламныя шыльды на дзіўнай разнастайнасці моў, у тым ліку сучасную карэйскую пісьменнасць, званую хангыль.
  
  
  - У часы рымскай Імперыі, - працягваў Чыун, - губернатары прызначаліся імператарам.
  
  
  "Што ж, мы выбіраем сваіх".
  
  
  "Рымляне галасавалі за сваіх консулаў. Гэта было ў іх ранні прымітыўны перыяд, да таго, як яны прынялі салодкую ціхамірнасць праўлення імператара".
  
  
  "Як Калігула, я мяркую?"
  
  
  Чіун нахмурыўся, ператварыўшы свой зморшчаны твар у высушаны жоўты абрыкос. "У яго дрэнная прэса", - фыркнуў ён, назіраючы, як міма праносяцца пальмы. "Нядзіўна, што дрэвы растуць так, як яны растуць тут", - дадаў ён.
  
  
  "Як гэта?"
  
  
  "Дрэннае паветра. З-за яго дрэвы растуць голымі, за выключэннем іх верхавін. У дрэў не павінна быць галоў. Гэта ненатуральна. Як выбары".
  
  
  "Паслухай, Чиун. Паколькі мы збіраемся добраахвотна ўдзельнічаць у кампаніі Эсперансы ..."
  
  
  Чіун рэзка павярнуў галаву. Яго вузкія вочы пашырыліся.
  
  
  "Добраахвотнік? Сінанджу-добраахвотнік!"
  
  
  Рыма кіўнуў. "Вось як гэта працуе. Людзі, якія падтрымліваюць кандыдата, добраахвотна прапануюць свае паслугі".
  
  
  "Тады яны дурні і таго горш", – рэзка сказаў Чиун. "Я не буду забіваць ворагаў ні за якія грошы".
  
  
  "Гучыць як сімпатычны лозунг кампаніі", - заўважыў Рыма. "Але валанцёры - гэта тое, чым Сміт хоча, каб мы былі. Таму мы гэта робім".
  
  
  "Мы гэтага не робім!"
  
  
  "Мы, дакладныя нашаму імператару, ведаем", - суха заўважыў Рыма.
  
  
  Майстар Сінанджу ўспрыняў гэты прыклад белай логікі без каментароў. Яго вочы звузіліся. Магчыма, на наступных перамовах па кантракце ён знойдзе спосаб прымусіць Сміта заплаціць за любых ворагаў Эсперансы, якіх ён быў вымушаны ліквідаваць без аплаты. З працэнтамі, вядома.
  
  
  Нарэшце яны спыніліся перад гатэлем на бульвары Уілшыр, дзе, як зразумеў Рыма з "Лос-Анджэлес Таймс", Энрыке Эспірыту Эсперанса зняў нумар у пентхаусе для сваёй абароны.
  
  
  Рыма заплаціў таксісту пасля кароткай спрэчкі аб чаявых. Кіроўца настойваў, што чаявых недастаткова. Рыма ўказаў на бясспрэчны факт, што яны складалі дзесяць працэнтаў ад кошту праезду.
  
  
  "Але гэта была двухгадзінная паездка з-за пробак", - паскардзіўся таксіст. "Як я магу зарабляць на жыццё па такіх расцэнках?"
  
  
  "Едзь у іншы штат", - сказаў Рыма, адварочваючыся.
  
  
  Яны ўвайшлі ў вестыбюль. Рыма заўважыў аднадаляравую купюру, якая слізганула па адным з прасторных рукавоў Майстра Сінанджу.
  
  
  "Толькі не кажы мне, што ты планавала скінуцца на чаявыя?" недаверліва спытаў ён.
  
  
  "Не, я цішком вызваліў кіроўцу ад аднаго даляра".
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Вы далі яму каштоўную параду па кар'еры, таму завышаеце яму чаявыя. Я проста збалансаваў рахункі".
  
  
  "Тады ты можаш скарыстацца наступнай падказкай".
  
  
  Малюсенькі раток Чыуна выказаў неўхваленне. "Магчыма", - сказаў ён.
  
  
  Тры афіцэры паліцыі Лос-Анджэлеса стаялі на варце каля ліфта, а таксама былі абложаныя прэсай. Ім тыкалі ў твары мікрафонамі і мікракасетнымі магнітафонамі. Пасыпаліся пытанні. Рыма гэта нагадала зграю ганчакоў, якія брэшуць на загнаную ў кут лісу.
  
  
  "Ці звяртаўся кандыдат Эсперанса за абаронай у паліцыю?" спытаў адзін рэпарцёр.
  
  
  "Без каментароў".
  
  
  "Хто стаіць за гэтым замахам і якія яго матывы?" - спытаў іншы.
  
  
  "Гэта ўсё яшчэ расследуецца".
  
  
  "Я настойваю на тым, каб мне дазволілі падняцца наверх", - сказала жанчына з рэзкім голасам, вісклівым голасам, які мог бы навастрыць лязо на адлегласці пяцідзесяці футаў.
  
  
  Рыма, пачуўшы гэты голас, сказаў: "Ого".
  
  
  Майстар Сінанджу, пачуўшы той жа голас, піскнуў: "Рыма! Гэта Чыта!"
  
  
  "Гэта не так", - хутка сказаў Рыма, беручы Чыўна за руку і спрабуючы вывесці яго з вестыбюля.
  
  
  Майстар Сінанджу выглядаў не мацнейшым, чым маладое дрэўца. І ўсё ж усе намаганні Рыма не змаглі зрушыць яго з месца. На самай справе, калі Чиун ірвануўся да ліфта, Рыма выявіў, што яго цягнуць за сабой. Ён адпусціў яго, ледзь паспеўшы ўстаць на ногі.
  
  
  З выразам жаху на твары Рыма ўстаў перад Майстрам Сінанджу, блакуючы яго.
  
  
  "Глядзі, ты выкрыеш наша прыкрыццё!" - настойліва сказаў ён.
  
  
  "Але гэта ж Чыта Чынг!" Піснуў Чыун. "Уласнай персонай".
  
  
  "Я ведаю, хто гэта", - прашыпеў Рыма. "І гэтая барракуда прадстаўляе адну з найбуйнейшых тэлевізійных сетак у краіне. Ты падлізваешся да яе, і наша прыкрыццё будзе раскрытае. І мы ведаем, што гэта значыць, ці не так? Больш ніякай працы. Больш ніякага Імператара Сміта. І ніякай падводнай лодкі, поўнай золата, які выгружаецца ў Сінанджу кожны лістапад ".
  
  
  Майстар Сінанджу ганарліва выпрастаўся. "Я не разбоўтваю сакрэтаў. Зразумела, я нічога ёй не скажу".
  
  
  "Гэта добра. Гэта добра. Нічога ёй не кажы. Кропка. Таму што, калі яна выдзеліць табе час, яна задасць табе мільён пытанняў, і ніводнае з іх яе не датычыцца".
  
  
  У гэты момант голас Чыты Чынг зноў павысіўся. "Я збіраюся застацца тут, пакуль хто-небудзь з кампаніі Эсперансы не пагодзіцца спусціцца, каб паразмаўляць са мной!" - завішчала яна.
  
  
  Вочы Чыўна звузіліся. На нейкі жахлівы момант Рыма падумаў, што той зараз уварвецца і аб'явіць, заўчасна, што ён афіцыйны забойца кампаніі Эсперанса.
  
  
  Замест гэтага Майстар Сінанджу разгарнуўся на месцы і паспяшаўся на вуліцу. Схаваўшы рукі ў рукавы кімано, ён праплыў да задняй часткі будынка і паглядзеў уверх.
  
  
  Гатэль быў выкананы ў каліфарнійскім стылі мадэрн. Не так ужо шмат імбірных пернікаў, выступаў ці поручняў.
  
  
  Майстар Сінанджу падышоў да аднаго кута і паклаў рукі на кожную сцяну, затым пачаў паціраць іх маленькімі кругамі, як бы выціраючы далоні. Раптам яго сандалі адарваліся ад ходніка.
  
  
  Гэта была адна з самых складаных тэхнік узыходжання ў сінанджу: выкарыстанне збежнага ціску для атрымання апоры. Працуючы сваімі тонкімі нагамі, Майстар сінанджа падцягнуўся, як атрутны сіні павук.
  
  
  Рыма прапусціў яго на некалькі паверхаў наперад і рушыў услед за ім, думаючы, што Чиун відавочна выхваляецца рэдкім шанцам, што Чыта Чынг можа яго заўважыць. Рыма ведаў, што Майстар Сінанджу быў у захапленні ад карэйскай вядучай Эер з тых часоў, як ён выявіў яе, калі яна была простай мясцовай вядучай у Нью-Ёрку.
  
  
  Як толькі яна стала нацыянальнай, яна стала дакучлівай ідэяй Чыуна. Ніякі здаровы сэнс, такі як іх бясспрэчная розніца ва ўзросце і наступны шлюб Чыты з мярцвяна-бледным гінеколагам сярэдніх гадоў, якога Чыун ахрысціў "гэтым неапёршымся юнаком", не мог пераканаць старога карэйца ў яго памылцы, што Чыце наканавана стаць яго адзінай.
  
  
  "Я рады, што ты глядзіш на рэчы маім поглядам!" Крыкнуў Рыма, праслізгваючы пад якая выдаляецца фігурай Майстра Сінанджу,
  
  
  "Так будзе лепш", – адказаў Чиун.
  
  
  "Абсалютна".
  
  
  "Як толькі я заваюю давер гэтага "Эсперансы", я пераканаю яго даць Чыце асаблівую аўдыенцыю".
  
  
  "Магчыма", - асцярожна сказаў Рыма.
  
  
  "І яна будзе вечна ўдзячная мне", – дадаў Чыун.
  
  
  - Ці наўрад, - прамармытаў Рыма.
  
  
  "І гэтак жа пагодзіцца мець маё дзіця", - скончыў Чыун. "Што з'яўляецца яе вялікім лёсам".
  
  
  "Што?"
  
  
  Чыун спыніўся на дванаццатым паверсе. Яго суровы твар глядзеў уніз, а голас быў халодны.
  
  
  "Гэта яе лёс, Рыма. Я папярэджваю цябе, каб ты не ўмешваўся".
  
  
  "Татачка", - шчыра сказаў Рыма. "Я б ні за якія грошы не ўстаў паміж табой і Чытай Чынг".
  
  
  "Добра".
  
  
  - Асабліва, - прамармытаў Рыма, - калі ў яе цечка.
  
  
  Чыун аднавіў ўзыходжанне. Рыма рушыў услед за ім з заклапочаным выразам твару:
  
  
  Яны чакалі, што пентхаус будзе ахоўвацца, і яны мелі рацыю.
  
  
  Шырокі ўнутраны дворык, які атачаў сам пентхаус, патруляваўся ахоўнікамі. Было чуваць, як іх ногі дробняць жвір. Гук быў дастаткова спецыфічным, каб Рыма зразумеў, якая зброя ў іх пры сабе. У большасці была зброя на поясе. Мяркуючы па яго пакалыханай хадзе з шырокімі нагамі, адзін адкрыта насіў вінтоўку. Паколькі яна была разлічана на дальнабойнае прымяненне, гэта зброя ўяўляла для іх найменшую пагрозу.
  
  
  "Спачатку мы возьмем вінтоўку", – сказаў Чыун.
  
  
  "Ты адгадаў", - сказаў Рыма.
  
  
  Яны дабраліся да вузкай палоскі дэкаратыўнага металу і, выкарыстоўваючы яе як нацягнутую канат, прабраліся да паўночнага боку будынка, дзе насільшчык вінтоўкі хадзіў узад-наперад і здаваўся ўстрывожаным.
  
  
  Карлас Луган быў вельмі ўстрывожаны. Ён далучыўся да кампаніі Эсперансы ўсяго два дні таму, сыдучы з працы ахоўніка, нават не паспрабаваўшы надзець форму. Марш працоўных-мігрантаў з крыкамі "Эсперанса! Эсперанса!" быў падобны да клічы нейкай усмешлівай сірэны. Карлас быў з Сальвадора. Яго маці ўсё яшчэ жыла ў Сан-Сальвадоры - і толькі таму, што Карлас Луган кожны месяц дасылаў ёй чэк. Без гэтага яна памерла б з голаду, як і яе сябры, сям'я якіх не змагла дабрацца да Амерыкі.
  
  
  Таму, калі Карлас рушыў услед за скандуючымі мігрантамі на мітынг за надзею і пачуў, што кампанія Эсперансы плаціць сем даляраў у гадзіну за дапамогу, ён не вагаўся. Гэта было на два даляры больш, чым плацілі за ягоную працу. Ён стаў адданым прыхільнікам Эсперансы.
  
  
  Карлас не быў расчараваны, выявіўшы, што пасля няўдалай спробы забойства ён выконвае амаль тую ж чорную працу, што і ў сваёй папярэдняй сітуацыі. Ён ганарыўся тым, што быў слугой Эсперансы. Па праўдзе кажучы, ён спадзяваўся, што хто-небудзь зробіць яшчэ адзін замах на яго жыццё. Тады Карлас Луган з радасцю падставіў бы сябе пад кулю. Ён фантазіяваў аб гэтым моманце. Пра тое, як ён прыняў пакутніцкую смерць дзеля чалавека, які падаў яму такую надзею і забяспечыў яго сродкамі для павелічэння штомесячнага чэка яго маці на неверагодныя дваццаць долараў.
  
  
  Да няшчасця для Карласа Лугана, гэта была не тая куля, з якой яму прыйшлося сутыкнуцца пры абароне свайго кандыдата. Гэта было нешта больш старое, больш дакладнае - і практычна неапраўданае.
  
  
  Карлас стаяў на краі парапета, які быў яму па пояс. Быў час, калі ён баяўся вышыні. Але, працуючы на Эсперансе, ён нічога не баяўся.
  
  
  Ён не ўбачыў руку, якая пацягнулася да рулі яго вінтоўкі.
  
  
  Насамрэч, ён не заўважыў адсутнасці вінтоўкі, хаця моцна трымаў яе абедзвюма рукамі. Карлас глядзеў на гарызонт Лос-Анджэлеса - тое, што ён мог разгледзець у смогу, - і яго грудзі гарэла ад невыноснага гонару.
  
  
  Паўзучае здранцвенне ахапіла яго рукі. Ён паглядзеў на іх. І міргнуў. Некалькі разоў хутка міргнуў.
  
  
  Спачатку я гэтага не разумеў. Ён трымаў сваю вінтоўку. Цяпер яе там больш не было. Няўжо ён у сваіх гарачых фантазіях выпусціў яе? Ён павярнуўся, каб паглядзець. . .
  
  
  ... і вузлаватая жоўтая рука, якая нядбайна адабрала ў яго зброю, пацягнулася ўверх і схапіла яго за аголеную заднюю частку шыі. Рука - Карлас не ведаў, што гэта была рука, - прыклала такую сілу, што ў Карласа ўзнікла дзіўнае ўражанне ціскоў, якія сціскалі яго шыю. Гэта, канешне, было немагчыма. Ён вырашыў, што ў яго стралялі. Гэта было адзінае тлумачэнне. Куля трапіла ў яго цудоўнае цела, прымусіўшы яго выпусціў вінтоўку. Цяпер другая куля ўвайшла яму ў шыю ззаду, пашкодзіўшы спінны мозг і паралізаваўшы яго з жорсткай канчатковасцю.
  
  
  Д'яблы, якія выступаюць супраць Эсперансы, атакавалі!
  
  
  Карлас упаў тварам у жвір. Той факт, што гэта не прычыніла болі, пераканаў яго ў тым, што яго спінны мозг быў пашкоджаны. Не тое каб былі нейкія сумневы.
  
  
  Краем вока ён убачыў, як міма прайшла пара белых сандаляў. За імі рушыла ўслед пара ног, абутых у звычайны абутак. Іх было ўсяго двое - двое забойцаў.
  
  
  Карлас паспрабаваў выгукнуць папярэджанне, папярэдзіць свайго апекуна аб небяспецы, але не змог вымавіць ні слова. Толькі слёзы цяклі па прыніжаным твары Карласа Лугана, лаяльнага.
  
  
  Ён убачыў, нібы ў сне, як яго таварышы саступаюць пары, ангельцу і азіяту. Азіят азначаў, што яго горшыя асцярогі апраўдаліся. У Лос-Анджэлесе была варожасць паміж лацінаамерыканцамі і азіятамі.
  
  
  Азіяты спрабавалі спыніць Эсперансу, баючыся яго.
  
  
  У іх не было зброі. Яны проста разгарнуліся, неўзаметку падкрадваючыся ззаду да іншых ахоўнікаў і падвяргаючы іх таму ж прыніжэнню, якое напаткала Карласа Лугана, узяўшы іх за загрыўкі і уткнуўшы іх тварамі ў жвір.
  
  
  Затым, як прывіды, яны праслізнулі да рассоўных шкляных дзвярэй пентхауса, дзе Эсперанса распрацоўваў стратэгію са сваім мэнэджэрам кампаніі.
  
  
  Упэўнены, што памірае, Карлас Луган вымавіў маўклівую малітву. Не за сябе, а за Энрыке Эспірыту Эсперансу.
  
  
  Рыма спыніўся каля рассоўных шкляных дзвярэй. Ён павярнуўся да Майстра Сінанджу і прашаптаў:
  
  
  "Добра, татачка. А вось і самая складаная частка".
  
  
  "Я разбяруся з гэтым", – сказаў Чыун, падпяразваючы спадніцы свайго сіняга кімано.
  
  
  "Памятаеце", - перасцярог Рыма. "Мы проста добрапрыстойныя грамадзяне, якія жадаюць дапамагчы кандыдату".
  
  
  Чіун моцна тузануў рассоўную дзверы. Яна пакацілася па сваім шляху і разляцелася на тысячу аскепкаў.
  
  
  Седзячы за кававым столікам, на якім была раскладзена карта акругі Лос-Анджэлес, Энрыке Эспірыту Эсперанса і Хармон Кэшман паднялі вочы. У іх адвісла сківіца пры выглядзе малюсенькага падабенства азіята, за якім ішоў хударлявы, няшчасны каўказец, які ўвайшоў у раптоўна адчыненыя дзверы.
  
  
  Хармон Кэшман ускочыў з крэсла і кінуўся ўпоперак цела Эсперансы.
  
  
  "Забойцы! Спыніце іх!" - крыкнуў ён стражнікам.
  
  
  З унутранага пакоя выскачылі двое непаваротлівых мексіканцаў. Яны нагадвалі пару Лу Ферыньё з дадатковым пластом загару. Яны дасталі пісталеты-кулямёты "Узі", пераскокваючы праз мэблю.
  
  
  Азіят і еўрапеец падзяліліся. Пару, здавалася, не рухалася. І ўсё ж раптам яны апынуліся за пяць футаў адзін ад аднаго, зусім бесклапотныя і знешне, здавалася, нікуды не спяшаюцца. Іх рухі здаваліся нядбайнымі, нават павольнымі. За выключэннем таго, што яны нечакана апынуліся ў месцах, далёкіх ад іх ранейшых пазіцый, відаць, не перасякаючы прамежкавую прастору.
  
  
  Гэта з'ява збіла з панталыку двух целаахоўнікаў. Яны ўвесь час змянялі становішча ствалоў сваёй зброі. Кожны раз, калі яны збіраліся страляць, мэты выплывалі з іхняга поля зроку.
  
  
  Адзін мужчына адцяў галаву лямпу, таму што яго мозг занадта павольна перакладаў малюнак, атрыманае яго сятчаткай: выява пустой прасторы, дзе імгненне назад быў худы белы хлопец.
  
  
  Двое мексіканцаў хутка настолькі прывыклі да поўнай разгубленасці сваіх мэтаў, што былі занадта здзіўлены, каб дзівіцца, калі пара, сінхранізаваўшы свае дзеянні з дакладнасцю да нанасекунды, проста нанесла ўдар са сляпых бакоў і зрабіла зброю бескарыснай.
  
  
  Яны выкарыстоўвалі свае рукі. Яны ўзняліся ўгору і вакол Тырана нябачнымі, і дзве звонкія бавоўны прагучалі як адзін.
  
  
  Англа і азіят адступілі назад, зноў злучыўшыся. Белы чалавек абуральна скрыжаваў рукі на грудзях, жорсткая ўсмешка кранула яго вусны. Азіят проста схаваў рукі ў шырокія сінія рукавы. Ён выглядаў бясстрашным.
  
  
  І двое целаахоўнікаў паднялі сплясканую і бескарысную зброю ў баявое становішча і націснулі на спускавыя гаплікі. Спускавыя гаплікі адмовіліся націскацца. Яны паглядзелі ўніз.
  
  
  Тады і толькі тады яны ўсвядомілі інтрыгуючы факт, што іх зброя стала нашмат, нашмат танчэй, чым было раней. Фактычна, яно нагадвала шэрае пальмавае лісце, усеянае заклёпваннямі.
  
  
  "Дазволь мне дапамагчы табе", - сказаў каўказец Хармону Кэшману, працягваючы рукі.
  
  
  Перш чым Хармон змог адказаць, яго паднялі на ногі. Іншая рука падняла Энрыке Эспірыту Эсперансу на ногі.
  
  
  "Чаму я абавязаны гэтым уварваннем?" Абыякава спытаў Энрыке, яго вільготныя вочы разглядалі дзіўнае відовішча яго ахоўнікаў, якія спрабуюць размажджэрыць малюсенькаму азіяту.
  
  
  Стары - усе яго пяць футаў - павярнуўся, каб пакланіцца ў бок Эсперансы. Паклон супаў з энергічнай спробай двух мексіканскіх целаахоўнікаў стукнуць яго па галаве дзіўна шырокімі і плоскімі узі.
  
  
  "Я Чиун, майстар сінанджа", - ціха сказаў стары.
  
  
  Калі ён выпрастаўся, зброя зноў апускалася.
  
  
  Эсперанса падняў шырокія далоні, каб здушыць гвалт. Ён мог бы зберагчы энергію. Яго высокія ахоўнікі зноў прамахнуліся. Адзін упаў яму на твар. Іншы, адступаючы для трэцяй спробы, раптам выпусціў сваю бескарысную зброю і з выццём схапіўся за левую нагу. Ён заскакаў на правай назе, як быццам па левай ударылі адбойным малатком.
  
  
  Ён выскачыў проста з пакоя і больш не вяртаўся.
  
  
  "Я чула аб сінандж", - ціха сказала Эсперанса.
  
  
  Рыма, які стаяў побач з чалавекам у белым халаце, міргнуў.
  
  
  "Мяне паслаў чалавек, якога я не магу назваць, каб абараніць тваё жыццё", – спакойна сказаў Чыун.
  
  
  "Я разумею".
  
  
  "Я перамог вашых ахоўнікаў, каб паказаць перавагу нашых службаў".
  
  
  "Я згодзен", - сказаў Энрыке Эсперанса. "Назаві свой кошт".
  
  
  "Падайце аўдыенцыю пышнаму стварэнню па імі Чыта, і ніякай дадатковай аплаты не запатрабуецца".
  
  
  "Гатова".
  
  
  На вачах у Рыма, пры кожным вымаўленым складзе ў яго адвісаў рот, Майстар Сінанджу сур'ёзна пакланіўся. Энрыке Эсперанса адказаў на жэст з элегантнасцю ацтэкскага ўладара.
  
  
  Хармон Кэшман бачком падышоў да Рыма.
  
  
  "Ты з ім?"
  
  
  "Так", - з няшчасным выглядам сказаў Рыма.
  
  
  "Ты можаш растлумачыць што-небудзь з таго, што я толькі што пачуў?"
  
  
  "Не".
  
  
  "Я так і думаў", - змрочна сказаў Хармон.
  
  
  Энрыке Эспірыту Эсперанса павярнуўся да Хармона Кэшмана.
  
  
  "Хармон, з гэтага моманту гэтыя людзі складуць ядро нашых сіл бяспекі".
  
  
  "Ты ўпэўнены наконт гэтага, Рыкі?"
  
  
  "Гэтак жа ўпэўнены, як я ў сваёй абсалютнай бяспецы", - адказаў Энрыке Эсперанса.
  
  
  Нахмурыўшыся, Хармон Кэшман падышоў да Майстра Сінанджу. Ён працягнуў руку, сказаўшы: "Я менеджэр кампаніі Рыкі".
  
  
  Чыун кіўнуў. "Тады я дазволю табе заставацца ў яго прысутнасці", - фыркнуў ён, ігнаруючы руку.
  
  
  "Ты... ты..." - прамармытаў Хармон.
  
  
  Майстар Сінанджу звярнуўся да кандыдата ў губернатары з ліку цёмных конікаў.
  
  
  "У функцыі гэтага чалавека ўваходзіць дапамагаць вам у вашай працы?"
  
  
  Эсперанса кіўнула. "Так і ёсць".
  
  
  "Тады ён павінен быць заняты суправаджэннем цудоўнага Чыта да нас, ці не так?"
  
  
  Эсперанса махнула рукой. "Хармон. Няхай міс Чынг выхоўваецца тут".
  
  
  "Ты даеш ёй паказанні?"
  
  
  "Не, я даю ёй інтэрв'ю. На нашых умовах".
  
  
  Хармон Кэшман паглядзеў на Майстра сінанджа. "Хто ты такі?"
  
  
  "Карэец".
  
  
  "Добра, вы маглі б дапамагчы нам у Карэйскім квартале".
  
  
  Ён павярнуўся да Рыма. - Ты. Як цябе клічуць?"
  
  
  "Рыма".
  
  
  Хармон кіўнуў. "Італьянцаў не так ужо шмат, з дэмаграфічнага пункту гледжання, але нам можа спатрэбіцца любая дапамога, якую мы зможам атрымаць з меншасцю".
  
  
  "З якіх гэта часу італьянцы ў меншасці?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Паколькі гэта Каліфорнія канца дваццатага стагоддзя", - самаздаволена адказаў Хармон Кэшман, накіроўваючыся да ліфта.
  
  
  Кіраўнік 9
  
  
  
  
  Чыта Чынг быў у лютасці.
  
  
  Былі тыя, хто сцвярджаў, што Чыта Чынг нарадзілася раз'юшанай. Вядома, яна нарадзілася амбіцыйнай. У аддзелах навін ад Лос-Анджэлеса да Нью-Ёрка яна была вядомая як "карэйская акула". Іншыя рэпарцёры прысвоілі ёй гэтую мянушку. Ці наўрад гэта была ласкавая манета.
  
  
  Ніхто, абсалютна ніхто, не стаў паміж Чытай Чынг і гісторыяй.
  
  
  Прама цяпер тры афіцэры паліцыі Лос-Анджэлеса стаялі паміж ёй і яе мэтай, сам-насам з самым харызматычным мясцовым кандыдатам у губернатары з часоў апошняга балатавання Бары Блэка.
  
  
  Чыта, у якой была сям'я ў Лос-Анджэлесе, упершыню пачула аб Эсперансе ад сваёй ятроўкі. Гісторыі былі інтрыгуючымі. Эфектны аратар, які ўмела раздаваў неапісальна смачнае печыва на сваіх мітынгах і гуляў на спадзяваннях меншасці.
  
  
  У сваім ледзяным сэрцы Чыта мела цёплыя пачуцці да кандыдатаў, якія гулялі на баку меншасцяў. Будучы сама членам груп меншасцяў, яна адчувала сябе прыгнечанай на двух франтах. Па-першае, таму што яна была жанчынай, і, што больш важна, таму што яна была карэянкай.
  
  
  Здавалася, ніхто не разумеў, якімі ўнікальнымі істотамі былі карэйцы. Людзі ставілі яе ў адзін шэраг з кітайцамі, японцамі і іншымі азіятамі, якія тысячамі лінулі ў гэтую краіну, ставячы пад пагрозу ўнікальнае становішча Чыты Чынг як галоўнай вядомай вядучай азіяцка-амерыканскага вяшчання.
  
  
  Насамрэч, яна з гонарам магла сказаць, што карэйцы нават не належалі да той жа расавай сям'і, што і іншыя так званыя азіяцкія меншасці. Этнічна карэйцы былі бліжэй да турак і манголаў.
  
  
  Праблема была ў тым, што туркі не лічыліся сапраўднай меншасцю ў Амерыцы. Меншасці валодалі колькаснай перавагай, і ў іх былі групы палітычнага дзеяння, якія адстойваюць іх інтарэсы. Будзь ты туркам, або манголам, або, не дай Бог, фінам, нікому не было да цябе справы.
  
  
  Таму Чыта прыкусвала язык кожны раз, калі які-небудзь дурань называў яе "азіяткай". Калі-небудзь яна праявіць сябе як алтайскі мангалоід. Калі гэта будзе палітычна выгадна. Або калі яна, нарэшце, зацяжарыла. Што б ні здарылася раней.
  
  
  У той момант больш эфектыўна было крыкнуць: "Я прыгнятальная жанчына азіяцка-амерыканскага паходжання, і я патрабую сваіх правоў!"
  
  
  Паліцыянты адвярнуліся з каменнымі асобамі. Іншыя ЖУРНАЛІСТЫ пакідалі сваё абсталяванне для здымак і выкарыстоўвалі ўказальныя пальцы, каб абараніць барабанныя перапонкі. Вядома, што ад віску Чыты Чынг у поўны голас разбіваліся куфлі з віном. Гэта было настолькі добра вядома, што некалькі аператараў прыціскалі аб'ектывы мінікамер да грудзей, каб абараніцца ад гукавой атакі.
  
  
  "Так здарылася, што я вядучая нумар два ў сваім тэлеканале!" - дадала яна пранізліва.
  
  
  На што голас з медыя-пакета дадаў: "Так. У сетцы, якая заняла апошняе месца ў рэйтынгу".
  
  
  Чыта разгарнулася да астатніх. Яны адскочылі ад палаючай лютасьці, якую ўбачылі ў яе драпежных вачах.
  
  
  "Я спадзяюся, што кожны з вас аднойчы апынецца ў маёй сетцы!" - атрутна прашыпела яна. "Я з'ем вас на ланч з кімчы".
  
  
  Ніхто нічога не сказаў у адказ. Яны ведалі, што Чыта была шчырая. І яны таксама ведалі, што калі яны апынуцца ў яе сетцы, Чыта зробіць іх жыцця невыноснымі.
  
  
  Запалохаўшы сваіх калегаў, Чыта Чынг вярнулася да здзекаў з паліцыянтаў.
  
  
  "Раней я быў важным рэпарцёрам у гэтым горадзе. Няўжо ніхто з вас гэтага не памятае?"
  
  
  "Так", - сказаў адзін коп хрыплым голасам. "Мы памятаем. Асабліва той серыял з дванаццаці частак аб нячуласці паліцыі".
  
  
  Гэты прыём апынуўся бясплодным, Чыта ссунула свае ідэальныя бровы разам. Яе плоскі твар - тэрмін "бліновы макіяж" у дачыненні да яе меў падвойнае значэнне - беспаспяхова паспрабавала нахмурыцца. Яна задумалася, не выветрыўся Ці яе лак для валасоў. Звычайна з паловай чалавецтва з паніжаным узроўнем эстрагену было лягчэй справіцца, чым з гэтай. Яна задавалася пытаннем, ці мае гэта нейкае дачыненне да відэазапісу Родні Кінга, які яе канал трансляваў у сярэднім раз на тыдзень, каб праілюстраваць гісторыі пра паліцэйскія сілы па ўсёй краіне. Нават пазітыўныя.
  
  
  У гэты момант дзверы ліфта адчыніліся, і з'явіўся ўсхваляваны мужчына, у якім Чыта даведалася Хармона Кэшмана, кіраўніка кампаніі кампаніі Эсперансы.
  
  
  Схапіўшы самую зручную мінікамеру, Чыта збіў з ног двух паліцыянтаў і паспяхова выслізнуў ад трэцяга, каб дабрацца да ліфта. Магчыма, яна пазбавіла сябе ад лішніх клопатаў, таму што, як толькі яна ступіла на борт, моцна націснуўшы локцем на кнопку зачынення дзвярэй, Хармон Кэшман сказаў: "Рыкі прыме вас, міс Чынг".
  
  
  "Вядома", - суха сказала Чыта Чынг, дастаючы з сумачкі малюсенькую слоічак лаку для валасоў і шчодра наносячы яго на свае бліскучыя чорныя валасы. "Я Чыта Чынг".
  
  
  Па шляху наверх Чыта агледзела свой твар з дапамогай маленькай пудраніцы. Да свайго жаху, яна ўбачыла, што яе макіяж адслойваецца. Яны былі амаль на ўзроўні пентхауса, таму яна закрыла вочы, сабралася з духам і пырснула бруёй ліпкага лаку для валасоў прама сабе ў твар.
  
  
  Калі яна расплюшчыла вочы, пудраніца паказала, што гэты старанна ахоўны прафесійны сакрэт у чарговы раз выратаваў становішча. Яна выглядала бездакорна. Прафесійны. Ідэальны.
  
  
  А чаму б і не? падумала яна пра сябе, выходзячы з ліфта. Я Чыта Чынг, самая вядомая карэянка на планеце. Калі гэта не дасканаласць, дык што ж тады?
  
  
  Рыма Уільямс казаў: "Я памагаты ў перадвыбарнай кампаніі, а не дзяўбаная пакаёўка".
  
  
  Чіун кідаўся па пакоі, папраўляючы падушкі і здзімаючы пыл з аконных запавес, віскочучы: "Паспяшайся, Рыма! Яна ідзе. Чыта ідзе!"
  
  
  Рыма стаяў на сваім. "Не. Ты разбіў шкляныя дзверы, ты і збірай аскепкі".
  
  
  "Я дам табе ўсё, што ты пажадаеш!" - узмаліўся Чыун.
  
  
  "Душэўнага спакою", - тут жа адказаў Рыма. "І балазе, аб якім будзе сказанае пазней".
  
  
  "Гатова!" Пракрычаў Чыун. "Цяпер паспяшайся! Вялікі момант вось-вось наступіць!"
  
  
  Ухмыляючыся, Рыма знайшоў кукурузны венік і вымеў дзвярное шкло з вачэй далоў. Ён схаваў разбітую кулямі лямпу і зваліў целаахоўнікаў Эсперансы без прытомнасці ў кучу ў заднім пакоі.
  
  
  Ён вярнуўся ў гасціную якраз своечасова, каб пачуць, як адчыняюцца дзверы ліфта.
  
  
  Чыун, шырока расплюшчыўшы вочы, кінуўся да Рыма са словамі: "Назад! Яна не павінна цябе бачыць!"
  
  
  "Чаму б і не? Я частка каманды".
  
  
  Чыун перасцерагальна падняў палец. "Помні перасцярогу імператара Сміта. Твая асоба не павінна быць відаць".
  
  
  "О, так", - сказаў Рыма. Сміт усё яшчэ быў засмучаны, таму што арыгінальны твар Рыма - той, які ён насіў у сваім мінулым жыцці патрульнага Ньюарка, - быў ненаўмысна адноўлены з дапамогай пластычнай аперацыі. Ён адступіў у задні пакой і прыслухаўся.
  
  
  Гук, з якім Чыта Чынг увайшла ў пакой, быў вядомы беспамылкова. Яе высокія абцасы гучалі так, нібы яна ўбівала імі чыгуначныя шыпы.
  
  
  Затым пачуўся голас Чыуна - нізкі, сур'ёзны тон, які ён выкарыстоўваў у важных выпадках, цалкам супрацьлеглы яго звычайнаму высокаму, піскляваму.
  
  
  "Я Чыун".
  
  
  "Выдатна", - сказаў Чыта. "Ты якраз той чалавек, які мне патрэбен".
  
  
  "Вядома", – адказаў Чыун. "А як магло быць інакш?"
  
  
  "Вось. Вазьмі гэта".
  
  
  "Што гэта?" - раздаўся ашаломлены голас Чыуна.
  
  
  "Гэта міні-камера. Яна вельмі простая ў кіраванні".
  
  
  "Навошта б мне спатрэбілася кіраваць такой мудрагелістай прыладай?" Спытаў Чіун пакрыўджаным тонам.
  
  
  "Таму што я пакінула свайго аператара ўнізе, у вестыбюлі, і мне патрэбныя вольныя рукі для інтэрв'ю", – адказала Чыта Чынг, як быццам тлумачачы, чаму неба блакітнае.
  
  
  Рушыла ўслед паўза. Рыма, які звычайна не быў адораны другім зрокам, дакладна ведаў, што будзе далей.
  
  
  "Рыма!"
  
  
  "Ты тэлефанаваў?" Спытаў Рыма, ухмыляючыся, калі выйшаў у гасціную.
  
  
  Майстар Сінанджу нядбайна махнуў рукой у бок Рыма. "Гэта Рыма, мой лёкай. Праінструктуй яго, і ён выканае любую тваю капрыз".
  
  
  Рыма паглядзеў на Чыту Чынг. Чыта Чынг паглядзела на Рыма. Міндалепадобныя вочы Чыты пашырыліся ў падвойным парыве. Яе занадта чырвоныя вампірскія вусны памякчэлі. Увесь яе твар памякчэў. Здавалася, яно растае. Як марозіва з Ірыска. Кавалачак бліновай асновы адарваўся ад яе падбародка і ўпаў на дыван.
  
  
  "Рамэа", - сказала яна з прыдыханнем.
  
  
  - Рыма, - паправіў Рыма.
  
  
  "Ты мог бы змяніць імя", - прабуркаваў Чыта. "Для мяне".
  
  
  "Я сыходжу адсюль", - сказаў Рыма, адыходзячы, нібы ад Тыфознай Мэры.
  
  
  "Пачакай!" Крыкнуў Чыта. "Не сыходзь!"
  
  
  Майстар Сінанджу са здзіўленым выразам твару сказаў: "Ідзі, Рыма. Ты больш не патрэбны".
  
  
  Было занадта позна. Чыта ўстала паміж Рыма і дзвярыма. Яна прытулілася спіной да дзвярэй і выпнула грудзі. Выпінаць было асабліва няма чаго, але Рыма зразумеў паведамленне. Чіун таксама так думаў.
  
  
  "Рыма!" - горача выклікнуў ён.
  
  
  "Гэта не мая ідэя", - запратэставаў Рыма.
  
  
  Чыта Чынг ўзяла Рыма за руку. Яе пазногці пробна ўпіліся ў яго мускулы. "Пойдзем са мной", - цёпла сказала яна. “Я пакажу табе, як кіраваць камерай. Іду ў заклад, у цябе гэта цудоўна атрымаецца. Магчыма, ты захочаш стаць маім асабістым аператарам. У апошняга былі жудасныя рэфлексы”.
  
  
  "Ён гэтага не зробіць!" Чыун успыхнуў.
  
  
  Чыта сказаў: "Цішэй, дзядуля. І скажы Эсперансе, што Чыта Чынг гатова прыняць яго".
  
  
  Майстар Сінанджу стаяў, нібы застыўшы. Яго рукі сціснуліся ў кулакі, а шчокі пачырванелі. Яны надзьмуліся ад раздражнення.
  
  
  "Рыма!" - прашыпеў ён. "Зрабі што-небудзь!"
  
  
  Рыма спытаў Чыту Чынг: "Хіба ты не замужам?"
  
  
  "А, ён. Вы, мусіць, чулі аб нашай маленькай праблеме. Я цэлую вечнасць спрабавала знайсці цяжарных".
  
  
  "Я значна больш мужны, чым гэты круглавокі, вялікароты дурань з малпавымі нагамі!" Чыун закрычаў.
  
  
  "Любы быў бы," суха сказала Чыта, не адрываючы сваіх цёмных вачэй ад Рыма Уільямса. "Ён гінеколаг. Патрабуецца шмат намаганняў, каб завесці яго рухавік".
  
  
  "Я лепш паклічу Рыкі", - збянтэжана сказаў Хармон Кэшман. "Ён гаворыць па тэлефоне".
  
  
  "Так, так было б лепш", - з горыччу сказаў Чыун, яго карыя вочы ўпіліся ў Рыма.
  
  
  Паколькі гэта азначала, што пазногці Чыты Чынг будуць вырваныя з яго голых рук, Рыма пагадзіўся папрацаваць з мінікамерай.
  
  
  "Ты проста наводзіш і страляеш, праўда?" спытаў ён.
  
  
  "Не, усё значна складаней", - салодка сказала Чыта. Яе голас быў падобны цёпламу алею з мікрахвалёўкі. "Не забывай паварочвацца да мяне тварам кожны раз, калі я задаю пытанне".
  
  
  "Хіба гэтае інтэрв'ю не пра Эсперанс?" Рыма задумаўся.
  
  
  "Не. Гэта інтэрв'ю з Чытай Чынг". Яна падміргнула. "Застанься, і я пакажу табе, чаму гэта так важна".
  
  
  Рыма ўскінуў камеру на плячо, знайшоў акуляр і для спробы абвёў аб'ектывам пакой. У відашукальніку з'явіўся твар Майстра Сінанджу. Гэта было вельмі, вельмі злосна.
  
  
  Рыма прыбраў камеру ад асобы і аднымі вуснамі вымавіў: "Гэта не мая віна".
  
  
  "Хм", - сказаў Чыун, павярнуўшыся і падстаўляючы вучню сваю халодную, суровую спіну.
  
  
  Гукі прыцягнулі ўвагу Чыты Чынг. "Ты. Дзядуля. Ю-ху". Яна ўсё яшчэ была ў сваім масляністым рэжыме. "Чаму б табе не збягаць і не прынесці нам кавы?"
  
  
  "Я не слуга", - раздражнёна сказаў Чыун.
  
  
  "Ну тады, хіба ў вас няма чаго-небудзь, чым вы маглі б заняцца? Гэта важнае, вельмі важнае інтэрв'ю для містэра Эсперансы. Тут павінны быць толькі важныя людзі. Нас нішто не павінна адцягваць. Я ўпэўнены, ты разумееш?"
  
  
  "Я, - сказаў Майстар Сінанджу голасам, падобным на трэск лёду ў шклянцы, - не раблю".
  
  
  Чыун вылецеў з пакоя на шпацыр ва ўнутраны дворык, дзе ён мог прыкінуцца, што пакутуе ў цішыні, але пры гэтым ненадакучліва не зводзіць вачэй з Рыма і нясталай Чыты.
  
  
  Энрыке Эспірыту Эсперанса з'явіўся імгненнем пазней. Ён прыйшоў са срэбным падносам, які паставіў на кававы столік перад Чытай Чынг, якая не зрабіла ласку падняцца пры яго з'яўленні.
  
  
  "Для цябе", - мякка сказаў ён.
  
  
  "Дзякуй", - сказала Чыта, нядбайна беручы печыва Oreo з падноса. Калі Энрыке Эсперанса сеў, яна патрэсла печывам перад яго тварам. "Перш чым мы пяройдзем да гісторыі твайго ўчорашняга сутыкнення са смерцю, раскажы мне пра гэта".
  
  
  "Яны вельмі добрыя", - запрасіў Энрыке. "Табе варта паспрабаваць".
  
  
  Чыта падняла кандытарскі выраб так, каб Рыма мог разгледзець яго буйным планам у яе ў руцэ. Ён нецярпліва павялічыў выяву. Твар Чыты ў відашукальнік прымушала яго адчуваць сябе статыстам у Jaws.
  
  
  "Мне далі зразумець, што печыва Oreo з'яўляецца сімвалам вашай кампаніі. Ці можаце вы растлумачыць сваю пазіцыю па спрэчцы аб падатку на закускі?"
  
  
  "З задавальненнем, міс Чынг".
  
  
  Рыма пераключыў аб'ектыў на херувімскі твар Энрыке Эсперансы. Палец Рыма быў на спускавым кручку - ці як там яны называліся. Гэтая штука гудзела. Ён спадзяваўся, што гэта азначала, што гэта быў запіс, а не перамотка. У яго заўсёды былі праблемы з механічнымі рэчамі.
  
  
  "Я супраць усіх шкодных падаткаў", – заявіў кандыдат у губернатары ад "цёмнага коніка".
  
  
  "Ты не можаш быць сур'ёзным. Гэта шаблонна".
  
  
  "Але я такі і ёсць. Падаткі - гэта няправільна, калі яны шкодзяць людзям".
  
  
  "Не маглі б вы расказаць пра гэта падрабязней?" Спытала Чыта Чынг, паднімаючы печыва вышэй. Водар цёмнага шакаладу данёсся да яе носа, казычучы насавыя рэцэптары, якія, у сваю чаргу, актывавалі даўно памерлыя клеткі памяці. Нейкім чынам гэта вярнула яе ў падлеткавыя гады, калі ў яе былі праблемы з вагай, і печыва дапамагала ёй адчуваць сябе так добра.
  
  
  У сярэдзіне эксклюзіўнага інтэрв'ю Чыта Чынг ледзь не здзейсніла невымоўную рэч. Яна ледзь не сапсавала сваю памаду, адкусіўшы кавалачак печыва Oreo sandwich.
  
  
  Калі духмяны цёмны шакалад, нібы нейкі духмяны джын, паплыў да яе вуснаў, яна падумала, што, магчыма, яе малюсенькая правіна можна было б выправіць падчас вытворчасці.
  
  
  Арэа так і не дабралася да яе крывава-чырвоных вуснаў.
  
  
  Замест гэтага ён выбухнуў, ператварыўшыся ў парашок з чорнага шакаладу і кавалачкі сметанковага начыння з часткова гидрогенизированным соевым алеем, калі магутная куля ператварыла яго ў пыл, перш чым упіцца ў тканіну скуранай канапы ззаду яе.
  
  
  Чыта Чынг рэдка губляла дарунак прамовы. Але зараз яна злавіла сябе на тым, што тупа глядзіць на свае знямелыя ўказальны і вялікі пальцы, якімі трымала цукерку.
  
  
  Яны джалілі. І на падушачцы яе вялікага пальца было крыху крыві, якую яна мімаходам падрапала.
  
  
  "Я . . . эм . . . о . . . я. . . " яна праглынула крывава-чырвонымі вуснамі.
  
  
  Затым пакой, здавалася, узарваўся вакол яго.
  
  
  Кіраўнік 10
  
  
  
  
  Перш чым другая куля разбіла панарамнае акно на заходнім баку пентхауса, усё ў пакоі адрэагавалі на першы стрэл.
  
  
  Гэта значыць усё, акрамя Чыты Чынг.
  
  
  Рыма Уільямс дапамог Чыце адрэагаваць, глыбока ўціснуўшы яе твар у канапавыя падушкі. Чыта завішчала. Рыма мацней сціснуў яе патыліцу, і яна хутка заснула.
  
  
  Прыляцела другая куля, прынясучы з сабой дождж з люстранога шкла, падобны на востры крышталічны град.
  
  
  Хармон Кэшман ужо кінуўся папярок цела Энрыке Эсперансы. Ён схапіў срэбны паднос з печывам Oreos з кававага століка і прыбраў іх таксама ад граху падалей.
  
  
  Чакаючы смерці, ён мовай убіраў крошкі печыва, якія шакаладным снегам абсыпаліся на рукавы яго паліто.
  
  
  Рыма схапіў абодвух мужчын і, заціснуўшы іх пад пахамі, кінуўся ва ўнутраны пакой.
  
  
  Майстар Сінанджу ўварваўся звонку, крычучы: "Чыта! Мая каханая!"
  
  
  "Я толькі што паставіў яе на зямлю", - крыкнуў у адказ Рыма.
  
  
  Чіун накінуўся на абмяклае тэлевядоўцу, на тонкіх руках аднёс яе ўнутр і асцярожна паклаў на ложак. Ён павярнуўся да Рыма.
  
  
  "Навошта ты гэта зрабіла?" - патрабавальна спытаў ён, яго вочы былі суровымі.
  
  
  "Усыпіў яе? Каб яна не ўбачыла нічога, што патрапіць у навіны!"
  
  
  Майстар Сінанджу тупнуў нагой у сандалі. "Але вы пазбавілі мяне моманту славы! Я выратаваў адзіную Чыту, а яна не ведае!"
  
  
  "Татачка", - сур'ёзна сказаў Рыма. "Я абяцаю замовіць за цябе слоўца, калі яна ачуняе. Добра?"
  
  
  У суседнім пакоі разляцелася шкло. За гэтым рушыў услед пстрыкаючы гук рыкашэту.
  
  
  "Давай. Нам трэба забіць снайпера", - настойваў Рыма.
  
  
  Чыун павярнуўся да Эсперансы. "Не бойся".
  
  
  "У мяне іх няма", - сказаў Энрыке Эспірыту Эсперанса. "Таму што я ведаю, што мяне абараняюць найлепшыя".
  
  
  Чыун, цырымонна пакланіўшыся, вылецеў з пакоя. Рыма рушыў услед за ім.
  
  
  "Хто гэты хлопец, што ён усё пра цябе ведае?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Эсперанса - вялікі чалавек", - сказаў Чыун.
  
  
  "Бульдук", - сказаў Рыма.
  
  
  Яны пракладалі сабе шлях праз мэблю. Ні адна куля ў іх не патрапіла. Ні адна куля ўвогуле не прыляцела.
  
  
  Рухаючыся нізка, яны дасягнулі парапета і зазірнулі цераз край.
  
  
  Там быў толькі адзін снайпер. Ён сядзеў на кукішках на даху вышыннага офіснага будынка, прама праз Уілшыр. Яны маглі бачыць колер ягонага твару. Яна была карычневай, як арэх кешью.
  
  
  - Ён падобны на лацінаамерыканца, - прашаптаў Рыма.
  
  
  Чыун устаў і злосна патрос кулаком, які ў асноўным складаўся з костак, абцягнутых жоўтай пергаментнай скурай.
  
  
  "Пачуй мяне, аб нягоднік!" - крыкнуў ён. "Я Майстар Сінанджу, і я кажу, што твае хвіліны палічаныя!"
  
  
  Снайпер паднёс зброю да шчакі і прыклаў вока да снайперскага прыцэла.
  
  
  Гэта была памылка. Майстар Сінанджу адкалоў кавалак парапета ад грэбня даху і рэзкім рухам адправіў яго з віскам у дарогу.
  
  
  Не паспеў снайпер навесці перакрыжаванне на мэту, як аптычны прыцэл напоўніўся каменем. Камень, які рухаецца з лімітавай хуткасцю, увагнаў аптычны прыцэл у вачніцу мужчыны, разбіўшы яе дашчэнту, так што трубка на палову сваёй даўжыні пагрузілася ў мяккі сыр яго мозгу.
  
  
  - Выкраслі аднаго снайпера, - сказаў Рыма, паднімаючыся на ногі.
  
  
  "Ён больш ніколі не будзе пагражаць Чыце", - нараспеў сказаў Майстар Сінанджу.
  
  
  "Не кажучы ўжо пра натхняльную Эсперанс", - суха сказаў Рыма.
  
  
  "Ён таксама".
  
  
  - Шкада, што табе давялося забіць яго, - павольна вымавіў Рыма. - Цяпер ён не можа сказаць нам, хто яго падгаварыў.
  
  
  "Мы не маглі рызыкаваць, каб шальная куля прычыніла шкоду Чыце".
  
  
  "Якой бы нясталай яна ні была, праўда?"
  
  
  "Магчыма, з гэтага цела можна нечаму навучыцца", - шматзначна сказаў Чыун.
  
  
  "Менавіта пра гэта я і думаў. Ведаеш, было б нядрэнна, калі б хто-небудзь з нас забраў цела да таго, як гэтая валасатая барракуда прачнецца і пачне задаваць пытанні".
  
  
  "Я не пазбаўляюся ад тэл", - ледзяным тонам сказаў Чиун.
  
  
  "Гэта значыць, што табе патрэбныя падрабязнасці аб Чыце, так?"
  
  
  Чыун задумаўся. "Яна нясталая, але, магчыма, з часам яна ўбачыць мае добрыя якасці".
  
  
  Рыма ўхмыльнуўся. "Ты забываеш. Да мяне набліжаецца балазе".
  
  
  Рыма ведаў Майстра Сінанджу доўгі час. Ён бачыў яго сярдзітым, прагным, радасным і сумным, а таксама ў любым прамежкавым настроі. Але ён ніколі раней не бачыў, каб стары карэец рабіў павольны апёк.
  
  
  Чыун спачатку збялеў. Затым чырвань папоўз уверх ад яго шыі, якая стала вельмі, вельмі чырвонай. Румянец заліваў яго маршчыністы твар, пакуль яго лысая галава не стала нагадваць калядную цыбуліну з міндалепадобнымі вачыма.
  
  
  - Вядома, - хутка сказаў Рыма, не ўпэўнены, што вулкан не вось-вось узарвецца, - калі падабраць правільнае слова, я мог бы захацець забраць цела.
  
  
  Голас Майстра Сінанджу быў тонкім. "Якое слова?"
  
  
  "Падыдзе слова на літару "П"".
  
  
  "Бледны кавалак ..."
  
  
  "Не тое, што я меў на ўвазе. Як наконт "калі ласка"?"
  
  
  Чыун вагаўся. Ён прачысціў горла. Рыма чакаў.
  
  
  "Ты не збіраешся гэта сказаць?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Я зрабіў".
  
  
  "А?"
  
  
  Чіун зноў адкашляўся. Больш выразна ён спытаў: "Хіба гэтага недастаткова?"
  
  
  "Не. Я хачу чуць, як галосныя лашчаць мой слых".
  
  
  Чыун растуліў перасохлыя вусны. Сарвалася слова - доўгае, працяглае, падобнае на свісцячы шыпенне.
  
  
  Гэта прагучала як "калі ласка". Хоць гэта магло быць "чхаць", ці "пчолы", ці "змерзнуць".
  
  
  "Дастаткова блізка для ўрадавай працы", – нядбайна заўважыў Рыма. "Я знайшоў цела".
  
  
  "Тады правальвай, неспрактыкаваны".
  
  
  Па шляху да ліфта Рыма крыкнуў у адказ: "Што б ты ні рабіў, не выпускай Эсперансу з-пад увагі!"
  
  
  "Ён у бяспецы, не бойся".
  
  
  Рыма ўхмыльнуўся. "Што, я турбуюся?"
  
  
  Рыма спусціўся на ліфце ў вестыбюль. Калі дзверы адчыніліся, ён адразу сутыкнуўся з трыма паліцыянтамі з паліцыі Лос-Анджэлеса і натоўпам журналістаў. Паколькі гэта быў прыватны ліфт у пентхаусе, там, адкуль прыйшоў Рыма, не было ніякай маскіроўкі.
  
  
  "Я не памятаю, каб даваў вам прайсці", - сказаў старэйшы паліцыянт.
  
  
  "Пацешна, я не памятаю, каб праходзіў міма вас", - сказаў Рыма, прад'яўляючы пасведчанне асобы, па якім ён быў Рыма Кастарам з сакрэтнай службы.
  
  
  Коп страціў самавалоданне. "Там, наверсе, усё ў парадку?"
  
  
  "Хіба так не павінна быць?"
  
  
  "Думаю так".
  
  
  Зыходзячы з гэтага, Рыма вырашыў, што стрэлы былі чуваць не тут, унізе. Ён рушыў да дзвярэй. Чакалі ЖУРНАЛІСТЫ, пачуўшы цытату, паспрабавалі рушыць услед за ім праз вестыбюль.
  
  
  "У вас ёсць якія-небудзь заявы?" яго спыталі.
  
  
  "Атрымаць жыццё".
  
  
  Рыма спыніў іх каля дзвярэй. Як толькі ён выйшаў на тратуар, ён штурхнуў дзверы ў зваротным напрамку. Дзверы не павінны былі адчыняцца заднім ходам, і яе заклінавала, замкнуўшы трох рэпарцёраў у шкляных секцыях, падобных на лустачкі пірага, а астатніх - у самім будынку.
  
  
  Рыма перайшоў вуліцу і ўвайшоў у офісны будынак на другім баку. Ён схапіў ліфт і націснуў на самую высокую лічбу, спадзеючыся, што клетка даставіць яго наверх без неабходнасці перасаджвацца.
  
  
  Гэта дайшло да шостага паверха. Дзверы адчыніліся, і даўгашый служачы паштовага аддзялення ўкаціў у клетку брудны кошык з брызентавымі борцікамі, практычна ўціснуўшы Рыма ў кут.
  
  
  "Гэта апускаецца?" спытаў служачы паштовага аддзялення, калі клетка аднавіла ўздым.
  
  
  "Табе здаецца, што гэта залежыць ад цябе?"
  
  
  "Такое адчуванне, што ўверх".
  
  
  "Напэўна, з-за таго, што мы падымаемся".
  
  
  Паштовы клерк нахмурыўся. "Я хачу ўніз".
  
  
  "Ты ўстаў. Стромкі".
  
  
  Хлопчык закрыў рот і пачаў наўздагад тыкаць у кнопкі, спрабуючы прымусіць машыну спыніцца.
  
  
  Яна, нарэшце, спынілася на пятнаццаці. Прадавец выйшаў і пацягнуўся, каб выцягнуць кошык з клеткі. Кошык адмовіўся скрануцца з месца.
  
  
  "У мяне не ўвесь дзень наперадзе", - заўважыў Рыма.
  
  
  "Гэта затрымалася!"
  
  
  "Вось што адбываецца, калі ты заходзіш не ў той ліфт".
  
  
  "Я не магу гэта пакінуць", - у роспачы сказаў клерк.
  
  
  "Вось што я табе скажу", - сказаў Рыма, - "ты выходзіш, садзішся ў бліжэйшы ліфт на першы паверх, і калі я дабяруся да свайго паверха, я адпраўлю гэтую штуку ўніз. Ты можаш забраць яе ў вестыбюлі. Як табе гэта? "
  
  
  "Я не магу пакінуць гэта. Там поўна важнай пошты".
  
  
  "Я ніколі не чуў пра пошту, якая не была б важнай", - заўважыў Рыма, - "але вы не можаце прывязаць гэты ліфт, пакуль не нарасціце мышцы".
  
  
  Паштовы клерк неахвотна адказваў. Нарэшце ён сказаў: "Я думаю, усё будзе ў парадку. Абяцаеш адправіць гэта прама зараз?"
  
  
  "Гонар скаўта", - сказаў Рыма, падняўшы чатыры пальцы да столі.
  
  
  Служачы паштовага аддзялення выйшаў. Дзверы зачыніліся, і Рыма зняў тармазны палец з металічнай рамы, якая мацавала колы да кошыка.
  
  
  Астатняя частка паездкі прайшла прыемна без здарэнняў.
  
  
  На верхнім паверсе Рыма сутыкнуў кошык з ліфта, засунуў яго ў цёмны кут і адправіўся на пошукі выхаду на дах.
  
  
  Гэта былі высоўныя ўсходы. Рыма апусціў яе і адчыніў люк.
  
  
  Цела снайпера амаль перастала тузацца, калі Рыма дабраўся да яго.
  
  
  «Чыун, відаць, нерваваўся», - прамармытаў ён, падымаючы цела. "Яны амаль ніколі не тузаюцца так доўга".
  
  
  Галава пагойдвалася, калі Рыма цягнуў яе назад да лесвіцы. Гэта было таму, што снайпэрскі прыцэл, усё яшчэ прымацаваны да вінтоўкі, працягваў разгойдвацца пры кожным кроку.
  
  
  Унізе, на верхнім паверсе, Рыма збудаваў ложак для трупа і паклаў яе ў кошык. Ён накрыў яе рознымі канвертамі і пакаваннямі. Вінтоўка тырчала, таму Рыма проста зняў яе з мацавання прыцэла і выкінуў разам з доўгай паштовай трубкай, якая ўвесь час замінала.
  
  
  Гэта вырашыла праблему.
  
  
  Насвістваючы, Рыма спусціўся на ліфце ў вестыбюль.
  
  
  Даўгашый служачы паштовага аддзялення, як і чакаў Рыма, нецярпліва чакаў яго. У яго вачах гарэў страх. Занепакоенае выраз на яго вільготным, які паторгваецца твары змянілася палёгкай, калі Рыма выйшаў, пхаючы перад сабой кошык са рыпучымі колцамі.
  
  
  "Чаму вы так доўга?" патрабавальна спытаў клерк.
  
  
  Рыма выцягнуў кашалёк з кішэні штаноў і прадэманстраваў пасведчанне асобы афіцыйнага выгляду.
  
  
  Надпіс абвяшчаў: "РЫМО ДРЭЙК, ПАШТОВЫ інспектар".
  
  
  "Я канфіскую гэты кошык з поштай", – рашуча заявіў Рыма.
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Выбарачная праверка. Вашынгтон шукае выкарыстаныя маркі".
  
  
  "Выкарыстоўваецца паўторна?"
  
  
  "Не разыгрывай з сябе скромніцу!" Рыма зароў. "Ведаеш, калі іх не адмяняюць, а людзі здымаюць іх і выкарыстоўваюць паўторна".
  
  
  "Я ўпэўнены, што ніхто ў гэтым будынку не стаў бы..."
  
  
  "У нас ёсць машыны, якія могуць вызначаць паштовыя выдаткі, якія прайшлі праз сістэму адзін раз", – урачыста сказаў Рыма.
  
  
  "Але ... як наконт юрыдычных дэталяў?"
  
  
  "Не хвалюйся. Кожная дэталь, якая пройдзе праз прыладу Elmer's sniffer, не праехаўшы на чырвоны сігнал святлафора, дасягне месца прызначэння".
  
  
  "Праўда?"
  
  
  Рыма прыклаў руку да сэрца і сказаў: "Сынок, калі я хлушу, няхай Бог знішчыць маю душу".
  
  
  Вочы клерка пашырыліся. "Я вам веру", - праглынуў ён.
  
  
  "Рады за цябе", - сказаў Рыма, высоўваючы кошык на тратуар.
  
  
  Рыма перанёс кошык праз вуліцу да гатэля і зарэгістраваўся пад імем "Рыма Уорд".
  
  
  Да яго падышоў пасыльны і спытаў: "Багаж, сэр?"
  
  
  Рыма паказаў на кошык.
  
  
  Пасыльны падышоў, зазірнуў унутр і сказаў: "Гэта паштовая каляска".
  
  
  "І стаўлю пяць даляраў, што гэта мой багаж", – парыраваў Рыма.
  
  
  Пяць даляраў ёсць пяць даляраў, таму калідорны паслужліва падштурхнуў яго да аднаго са звычайных гасцявых ліфтаў. Паліцыянт ахоўнік і ЖУРНАЛІСТЫ прыбраліся з яго шляху.
  
  
  Як толькі яны апынуліся ў нумары, Рыма заплаціў калідорнаму пяць долараў і, пасля таго як той пайшоў, падышоў да тэлефона.
  
  
  "Сміці?" сказаў ён. "У маім распараджэнні снайпер, які ўчора страляў у Эсперансе".
  
  
  "Хто ён?"
  
  
  "Добрае пытанне. Пры ім няма дакументаў".
  
  
  "Прымусь яго казаць. Высветлі ўсё, што зможаш".
  
  
  "Гэта быў бы трук. Ён мёртвы".
  
  
  Сьміт уздыхнуў. "Тады як ён выглядае?"
  
  
  "О, прыкладна пяць футаў сем цаляў, асмуглая скура, чорныя вочы і валасы, якія можна выкарыстоўваць для сухой швабры".
  
  
  Рыма пачуў хуткія націску клавіш у тэлефоне.
  
  
  "Адметныя рысы?"
  
  
  "У яго з правай вачніцы тырчыць снайпэрскі прыцэл".
  
  
  Увод спыніўся. Паўза на лініі была доўгай.
  
  
  "А як наконт іншага?" Спытаў Сміт, яго голас быў падобны на ліманаду.
  
  
  "Якая яшчэ?" Запярэчыў Рыма.
  
  
  "Учорашні напад быў справай рук двух тых, хто нападаў. Вы кажаце, што ў вас толькі адзін".
  
  
  "Добры довад", - сказаў Рыма. "Я знайшоў толькі аднаго. Магчыма, у яго быў саўдзельнік, які чакаў у машыне для ўцёкаў".
  
  
  "Калі ласка, расследуйце далей. Нам патрэбны адказы".
  
  
  "Гэтую хвіліну", - сказаў Рыма.
  
  
  Унізе, на бульвары, Рыма аб'ехаў наваколле, правяраючы прыпаркаваныя машыны на прадмет падазроных людзей. Адзіныя машыны, прыпаркаваныя каля офіснай вежы, былі пустыя.
  
  
  Рыма праціснуўся ў офісны будынак праз верціцца дзверы. Як толькі ён увайшоў, ён улавіў слабы пах згарэлага пораху. Рыма працягваў ціснуць, ідучы за пахам, і ў выніку вярнуўся на вуліцу.
  
  
  Ён быў ідэнтычны водару, які ўсё яшчэ зыходзіў ад снайперскай вінтоўкі, якую Рыма пакінуў на верхнім паверсе будынка.
  
  
  На адкрытым паветры пахі былі амаль неадметныя з-за металічных прымешак у прасякнутым смогам паветры. Але цяпер, калі ён ведаў, што трэба нюхаць, Рыма ўлавіў пах.
  
  
  Ён не прынюхваўся. Гэта пашкодзіла б яго адчувальныя нюхальныя нервы. Ён проста асцярожна абышоў вакол, робячы доўгі ўдых праз нос.
  
  
  Пах, здавалася, цягнуўся на захад, таму Рыма накіраваўся на захад. Ён рабіўся ўсё больш горкім. Лёгкія Рыма, удыхаючы з'едлівы смог, пачалі гарэць. Ён спадзяваўся, што другі забойца не пайшоў далёка. Гэтае забойства было ў яго сістэме.
  
  
  З-за вугла пачуўся гук заводзіцца рухавіка аўтамабіля. Рыма паскорыў крок, ідучы за пахам кордита з-за вугла.
  
  
  Ён паспеў заўважыць цемнаскурага мужчыну, які ад'язджае ад тратуара. На заднім сядзенні яго чырвонага аўтамабіля з адкідным конна ссунулася тоўстая паштовая трубка. Яна выглядала гэтак жа, як тая, якую Рыма зняў з паштовай каляскі. Яна была дастаткова вялікай, каб змясціць часткі вінтоўкі, калі б яе спачатку разабралі.
  
  
  Рыма ірвануў услед за чырвоным аўтамабілем з адкідным верхам, абагнаўшы яго з тратуара. Так было прасцей. Менш машын на тратуары. Хаця мастакі на ролікавых каньках былі праблемай. Рыма адправіў аднаго на святлафор, а другога завярнуў за вугал і выбраўся з яго шляху.
  
  
  Тыповы Лос-анджэлескі рух дапамог чырвонай машыне запаволіць ход. Рыма параўняўся з ёй перш, чым яна выехала за межы квартала.
  
  
  "Спыніся!" Крыкнуў Рыма, паказваючы ідэнтыфікацыйны значок. Не мела значэння, які менавіта. Хлопец усё роўна не змог бы прачытаць яго з такой адлегласці.
  
  
  Кіроўца адмовіўся спыняцца. Ён уціснуў педаль у падлогу і выскачыў перад таксі, калі яно выязджала з-за кута. Вадзіцель таксі ўдарыў па тормазах, страціў кіраванне і вылецеў на тратуар.
  
  
  Рыма прыбраўся з яго шляху якраз у час. Кіроўца стукнуўся тварам аб унутраны бок лабавога шкла. Калі ён адняў твар ад яго рук, Рыма ўбачыў, што ён чырвоны, як зацукраваны яблык.
  
  
  У гневе кіроўца даў задні ход, разгарнуўся і панёсся ўслед за чырвоным аўтамабілем з адкідным конна. Рыма памчаўся ўслед за таксі. Ён спыніўся ззаду яе, яго ногі, здавалася, плылі па вуліцы. Калі ён апынуўся ў ідэальнай сінхранізацыі з таксі, Рыма здзейсніў грацыёзны скачок.
  
  
  Скачок выглядаў слабым. Іншаму назіральніку таксі павінна было лёгка абагнаць Рыма. Замест гэтага правая нага Рыма кранула багажніка таксі. Яго левая працягнула рух і намацала дах. Да яе далучыўся іншы.
  
  
  Шырока раскінуўшы рукі, сагнуўшыся ў таліі, як сёрфінгіст, Рыма захоўваў раўнавагу, калі таксі набірала хуткасць. Ён крыкнуў уніз: "Не страціце яго!"
  
  
  "Ты, блядзь, хто такі?" - загарлапаніў таксіст.
  
  
  "Творчы пасажыр", - парыраваў Рыма.
  
  
  "Што ў цябе за прэтэнзіі да гэтага хлопца?"
  
  
  "Скажу табе, калі мы дагонім".
  
  
  "Ну, я хачу азадак гэтага хлопца!"
  
  
  "Мне не спатрэбіцца гэтая роля", - сказаў Рыма. "Яна твая".
  
  
  Чырвоны аўтамабіль з адкідным верхам з віскам праехаў скрыжаванне. Кіроўца таксі перад ім павярнуў направа. Рыма нахіліўся ў павароце, захоўваючы раўнавагу.
  
  
  Патэлефанаваў таксіст. "Ты ўсё яшчэ там, прыяцель?"
  
  
  "Пакуль што".
  
  
  Таксіст ведаў свае вуліцы. Ён павёў таксі па бакавой вуліцы і перасек яе, устаўшы перад аўтамабілем з адкідным верхам. Ён так моцна ўдарыў па тормазах, што цела Рыма адкінула наперад. Але яго ногі прыліплі да даху таксі, нібы прыклееныя Крэйзі.
  
  
  Ледзь не адбылося сутыкненне. Чырвоны аўтамабіль з адкідным верхам разгарнуўся, даў задні ход з прапаленай гумай і памчаўся назад тым жа шляхам, якім прыехаў. Заднім ходам.
  
  
  Таксіст з віскам панёсся за ім.
  
  
  "Гэта вуліца з аднабаковым рухам", - папярэдзіў Рыма.
  
  
  "Скажы гэта іншаму хлопцу", - прагыркаў таксіст.
  
  
  "Ты пракруціш гэта, і з цябе дваццаць баксаў".
  
  
  "Не хвалюйся. Лічыльнік працуе".
  
  
  Прыжмурыўшыся, Рыма ўбачыў, што машына з адкідным верхам выязджае на паласу сустрэчнага руху. Хутка ёй давядзецца зменшыць хуткасць або згарнуць на бакавую вуліцу. Калі б вадзіцель змог своечасова спыніцца, у чым Рыма сумняваўся. Маньяк ехаў з хуткасцю шэсцьдзесят міль у гадзіну, выязджаючы не ў той бок на ажыўленай вуліцы ў цэнтры горада.
  
  
  Паспеў бы кабрыялет своечасова затармазіць, каб звярнуць на бакавую вуліцу, ніколі не будзе вядома. Праязджаючы адно скрыжаванне, ён праехаў на чырвонае святло.
  
  
  З поўначы набліжаўся грузавік дастаўкі піцы "Нарды" з жоўтым сігналам.
  
  
  Чалавек, які замовіў піцу, пазней у той жа дзень атрымаў бясплатную піцу Pepperoni Supreme. Бліжэйшы сваяк дастаўшчыка атрымаў дапамогу ў сувязі са смерцю ў памеры шасцідзесяці тысяч долараў і спагнаў з кампаніі адзін і тры дзясятыя мільёны па іску аб неправамернай смерці.
  
  
  Кіроўцу чырвонага кабрыялета дасталася магіла жабрака, таму што ў момант сутыкнення ён быў скалечаны да непазнавальнасці, а затым ператварыўся ў счарнелы кавалак мяса, калі загарэўся яго бензабак.
  
  
  Пах падгарэлай піцы і чалавечага цела не прымусіў сябе доўга чакаць.
  
  
  Таксі замарудзіла ход, спыніўшыся, і Рыма саскочыў з даху кабіны. Таксіст выйшаў з-за руля з прыадчыненым ад жаху ротам і хворымі вачыма.
  
  
  Рыма дабраўся да зламанай, падпаленай масы металу і ўбачыў, як полымя скурчыла і счарнела кіроўцы чырвонага аўтамабіля з адкідным конна. Калі полымя дабралася да задняга сядзення і паштовай скрыні, яно пачало скакаць і выдаваць гукі папкорна. Куля прасвістала скрозь бурбалку даху і выбіла верхні вулічны ліхтар.
  
  
  Рыма адцягнуў вадзіцеля таксі назад. "Кулі", - папярэдзіў ён.
  
  
  "Ты кап?" - прахрыпеў узрушаны кіроўца.
  
  
  Рыма праігнараваў пытанне. "Такім чынам, які кошт праезду?" спытаў ён.
  
  
  "Як ты можаш думаць аб грошах у такі час?"
  
  
  "Добрая заўвага", - весела сказаў Рыма. "Можна мне таксама пакінуць гасцінец?"
  
  
  Таксіст абраў гэты момант, каб яго вырвала абедам. Пакуль ён напаўняў канаву, Рыма выслізнуў.
  
  
  У яго быў не самы ўдалы дзень. Але ёсць адна ўцеха, падумаў ён сам сабе. Калі б было ўсяго два чалавекі, якія хацелі прыкончыць Энрыке Эспірыту Эсперансу, то зараз абодва па-за гульнёй.
  
  
  Нават Гаральд Сміт не змог бы прычапіцца да гэтага.
  
  
  Кіраўнік 11
  
  
  
  
  Калі Рыма датэлефанаваўся да яго па тэлефоне, рэакцыя Гаральда У. Сміта была тыпова Смітавай.
  
  
  "Вы кажаце, другі стрэлак згарэў жыўцом?"
  
  
  "Да хрумсткай скарыначкі", - кісла сказаў Рыма. "Калі ты збіраешся цытаваць мяне, рабі гэта правільна".
  
  
  "Рыма, гэта сур'ёзна".
  
  
  "Як я гэта бачу, Сміці", - рассеяна сказаў Рыма, прыўздымаючы покрыва на сваім ложку, каб праверыць першага стрэлка, "гэта шчаслівы канец. У нас ёсць нашы забойцы".
  
  
  "Але мы не ведаем, хто іх наняў", - указаў Сміт.
  
  
  "Не, але мы можам надзець нашы маленькія шапачкі для разважанняў і адгадаць. Генерал Нагейра. Паколькі ён мёртвы, і яны мёртвыя, мы з Чыўном павінны прыбрацца адсюль да заходу сонца. І ні хвілінай раней".
  
  
  "Я б аддаў перавагу, каб ты застаўся ў Лос-Анджэлесе, Рыма".
  
  
  "Ты ўпэўнены, што не хочаш таго, што знаходзіцца за дзвярыма нумар два?" Бесклапотна спытаў Рыма.
  
  
  "Э-э, што ты маеш на ўвазе?"
  
  
  "Я маю на ўвазе, што нават цяпер, калі мы размаўляем, некалькімі паверхамі вышэй за маю галаву Чыун закаханы ў нейкую карэйскую тэлевядучую з вострым тварам".
  
  
  Гаральд Сміт зрабіў сухі ўдых, які, здавалася, быў дастаткова моцным, каб выбіць правую барабанную перапонку Рыма. "Не Чыта Чынг?"
  
  
  «Пацешна, - суха заўважыў Рыма, - менавіта пра гэта я і падумаў, калі ўпершыню заўважыў яе».
  
  
  "Ах, вы думаеце, гэта ўяўляе пагрозу бяспецы?"
  
  
  "Калі пад "пагрозай" ты маеш на ўвазе, ці думаю я, што Чиун знаходзіцца на грані буйной заваёвы, то няма".
  
  
  "Добра".
  
  
  "З іншага боку, - дадаў Рыма, - яна запала на мяне".
  
  
  "Чыта Чынг?"
  
  
  "Хоча, каб я быў яе партнёрам у прадаўжэнні роду", - бестурботна сказаў Рыма.
  
  
  "Рыма, ні пры якіх абставінах ты не павінен з'яўляцца перад камерай з Чытай Чынг", – жорстка сказаў Гаральд Сміт.
  
  
  "Сміці, што да Чыты Чынг, я сяджу строга за камерай. Я ўключаў яе мінікамеру, калі снайпер перапыніў яе інтэрв'ю". "Ці ёсць шанец, што ваша камера зняла што-небудзь важнае?"
  
  
  "Знайдзі мяне. Я выпусціў яго, калі пачаўся перапалох. Ён мог выявіць што заўгодна, ад снайпера да Чиуна ".
  
  
  "Рыма", - сказаў Сміт, і ў яго голасе з цытрынавым прысмакам пачулася настойлівасць, - "дастань гэтую плёнку. Мне ўсё роўна, як ты гэта зробіш".
  
  
  Рыма пакорліва ўздыхнуў. Вось і ўсё, што трэба для таго, каб накіравацца на ўсход. "Што небудзь яшчэ?"
  
  
  "Так. Я хацеў бы фатаграфію мёртвага мужчыны. Ён усё яшчэ з вамі?"
  
  
  "Мірна раскладаецца", - нядбайна сказаў Рыма, кідаючы подсціл на васкова-шэры твар мёртвага снайпера. "Што мне потым рабіць з целам?"
  
  
  "Мне ўсё роўна. Але перш чым вы пазбавіцеся ад яго, я хацеў бы таксама атрымаць узоры адбіткаў пальцаў".
  
  
  "Што-небудзь яшчэ? Група крыві? Выразкі валасоў з носа? Узоры вушной серы?"
  
  
  "Рыма, гэта сур'ёзна".
  
  
  "Вось што я табе скажу, Сміці. Падобна, у мяне будзе напружаны дзень. Чаму б мне проста не адправіць хлопца ў Фолкрофт?"
  
  
  "Ні ў якім разе!"
  
  
  "О, не дзякуй мне", - салодка сказаў Рыма. "Я нават уключу кошт зваротнай дастаўкі".
  
  
  "Рыма!"
  
  
  Засмяяўшыся, Рыма павесіў трубку. Справы наладжваліся. У яго была каза Сміта, і Чиун завінаваціўся яму душэўны спакой на нявызначаны перыяд часу і балазе, аб якім будзе абвешчана пазней. Няма сэнсу растрачваць гэта зарана.
  
  
  Падымаючыся па лесвіцы ў пентхаус, Рыма падумаў, што, магчыма, Чыун яшчэ доўга будзе радавацца гэтаму падарунку.
  
  
  Калі Рыма пералез праз парапет - адзіны шлях у пентхаус, які не патрабаваў вяртанні ў вестыбюль і пасадкі ў ліфт пентхауса, - Чыта Чынг брала інтэрв'ю ў самой сябе.
  
  
  Яна стаяла ў куце гасцінай з мінікамерай у руках. Яна накіравала яе сабе ў твар і казала ў накіраваны мікрафон. Яе вялікі палец утрымліваў спускавы кручок.
  
  
  "Упершыню ў гісторыі тэлебачання быў учынены замах на жыццё тэлевядучай", - пранізліва сказала яна. "Усяго некалькі хвілін таму, у гэтым самым пакоі, гэты рэпарцёр ледзь пазбег кулі снайпера. Відавочна, забойца цэліўся мне ў галаву, і..."
  
  
  Рыма бачком падышоў да Майстра Сінанджу, які стаяў у баку з Энрыке Эспірыту Эсперансай і Хармонам Кэшманам, назіраючы за відовішчам з рознай ступенню недаверу, напісанай на іх тварах.
  
  
  "Як доўга гэта працягваецца?" Спытаў Рыма.
  
  
  "З таго часу, як ты пайшоў", - прамармытаў Хармон Кэшман. "Яна сапраўды верыць, што была мэтай".
  
  
  "Можа быць, гэта і добра. Вы ж не хочаце такой дрэннай рэкламы для кампаніі".
  
  
  "Вядома, жадаем", - імгненна адказаў Кэшман.
  
  
  Рыма міргнуў. "Ты разумееш?"
  
  
  "Гэта лепш, чым ухвала з боку прэзідэнта".
  
  
  Рыма паглядзеў на Хармона Кэшмана. Затым на Чыўна. Чіун паціснуў плячыма, як бы кажучы: "Усе белыя вар'яты. Хіба ты не ведаў?"
  
  
  Энрыке Эспірыту Эсперанса ўнёс нотку разважнасці.
  
  
  "Для ўсіх зацікаўленых бакоў было б лепш, калі б гэтае ганебнае відовішча не трапіла ў эфір", - ціха сказаў ён.
  
  
  "Мне падабаецца твой ход думак", - сказаў Рыма. "Як наконт таго, каб я яго скраў?"
  
  
  "Мне не падабаецца гэтае слова. Я маральны чалавек".
  
  
  "Тады пазыч гэта?" Прапанаваў Рыма.
  
  
  "Братаваць у пазыку - гэта добра", - хутка сказаў Хармон Кэшман.
  
  
  "Фокус, - сказаў Рыма, гледзячы на тое, як Чыта Чынг з збялелымі косткамі пальцаў прыціскае мінікамеру да сваёй плоскай асобе, - будзе заключацца ў тым, каб вызваліць гэтыя кашчавыя кіпцюры з дзяржальні камеры".
  
  
  Яны вырашылі пачакаць, пакуль у Чыты не скончыцца плёнка. Тое, як яна збіралася паступіць, толькі так магло прывесці самаінтэрв'ю да бяскроўнага завяршэння.
  
  
  Тым часам Рыма расказаў ім пра сваю спробу знайсці забойцаў.
  
  
  "Яны мёртвыя?" - спытаў Энрыке Эспірыту Эсперанса, яго херувімскі твар быў сумным. Было ясна, што гэтыя смерці засмуцілі яго. Нават смерці забойцаў.
  
  
  "Мы не прайграем", - строга сказаў Чиун, яго задуменны погляд быў прыкаваны да плоскага профіля Чыты, як быццам ён бачыў сапраўдную прыгажосць.
  
  
  - Што ты ў ёй знайшоў? - Што ты ў ёй знайшоў? - прашаптаў Рыма.
  
  
  "Благадаць", - сказаў Майстар сінанджу.
  
  
  Рыма падумаў, што яна падобная да Медузы, якая глядзіць у міні-камеру.
  
  
  "Калі толькі такіх хлопцаў не стане больш, на гэтым усё павінна скончыцца", – дадаў ён.
  
  
  "У вас няма ніякіх ідэй адносна іх асобы, гэтых двух мужчын?" - Спытала Эсперанса.
  
  
  Рыма пакруціў галавой. "Пры іх не было дакументаў. Але яны выглядалі як лацінаамерыканцы".
  
  
  "Лацінаамерыканец?" Прамармытаў Хармон Кэшман. "Яны - наша асноўная падтрымка. Чаму лацінаамерыканцы хацелі забіць Рыкі?"
  
  
  Рыма паціснуў плячыма. Ён вырашыў не згадваць пра сувязь з Нагейрай. Гэта толькі ўсё ўскладніла б. "Можа быць, яны былі проста вар'ятамі", – выказаў меркаванне ён.
  
  
  Энрыке Эсперанса кіўнуў. "А, вар'ят. Гэта я разумею".
  
  
  У куце пстрыкнула мінікамера, і слабое гудзенне касеты спынілася.
  
  
  "О чорт!" Чыта Чынг вылаяўся.
  
  
  Чыун ахнуў, нібы святар гучна пусціў газ.
  
  
  "Дазвольце мне адказаць", - паслужліва прапанаваў Рыма, убачыўшы сваю магчымасць.
  
  
  Чыта абярнулася. Яе вочы спыніліся на Рыма. Яны страцілі вастрыню кінжала, размяклі, ператварыўшыся ў кроплі гарачай смалы.
  
  
  "Дэма!" - піскнула яна.
  
  
  "Рыма".
  
  
  "Рамэа!"
  
  
  "Дэма - гэта выдатна. Кліч мяне Дэма".
  
  
  "О, Дэма, будзь добры, дастань мне свежую плёнку ад майго аператара, які пакутуе артрытам? Ён унізе, у вестыбюлі – верагодна, абнаўляе сваё рэзюмэ".
  
  
  "Вядома", - сказаў Рыма. "Насамрэч, чаму б мне не купіць новыя батарэйкі для гэтай штуковіны, пакуль я гэтым займаюся?"
  
  
  "Гэта, - з прыдыханнем сказала Чыта Чынг, - самая бліскучая прапанова, якую я калі-небудзь чула. Табе хто-небудзь калі-небудзь казаў, што ты прыроджаны аператар?"
  
  
  "Не на гэтым тыдні", - бадзёра сказаў Рыма, забіраючы мінінікамеру з рук Чыты, якія павольна расціскаюцца. Ён адзначыў, што дзяржальня пісталета была слізкай ад поту, калі ён узяўся за яе.
  
  
  "Я ненадоўга", - сказаў Рыма. Ён падміргнуў. Чыта заззяў. У куце злосна глядзеў Чіун.
  
  
  Рыма адчуваў, як вочы Чыты Чынг праводзяць яго, пакуль ён плыў да ліфта. Выходзячы, ён выскаліў зубы. Здавалася, што ён усміхаецца. Няма сэнсу правальваць гэта, калі ўсё павінна было быць так проста.
  
  
  Ледзь Рыма дабраўся да ліфта, як пачуў пісклявы голас, які сказаў: "Я ведаю сёе-тое, чаго не ведаеш ты".
  
  
  "О, не", - прамармытаў Рыма сабе пад нос. "Чыун. Не рабі так са мной".
  
  
  "Што гэта?" Падазрона спытаў Чыта.
  
  
  - Чыун... - прастагнаў Рыма.
  
  
  "Вы аддалі сваю каштоўную касету вядомаму клептаману", – папярэдзіў Чіун.
  
  
  "Што?"
  
  
  "Гэта праўда", - напышліва сказаў Чиун. "У яго хітрыя пальцы. Агульнавядома, што ў яго хітрыя пальцы".
  
  
  "Ён проста раўнуе!" - крыкнуў у адказ Рыма. Ён расцягнуў вусны ва ўсмешцы. Здавалася, што, сцяўшы зубы, ён усміхаецца шырэй. Ён спадзяваўся, што ягоныя вочы ўсміхаюцца разам з імі. Ён вельмі ў гэтым сумняваўся.
  
  
  Дзверы адчыніліся якраз своечасова. Млява памахаўшы Чыце рукой, Рыма адступіў назад.
  
  
  Чыта, яе вочы былі ўражаны, яна раздзіралася паміж надзеяй і страхам, памахала ў адказ. Яе памах быў яшчэ слабейшы, чым у Рыма.
  
  
  Дзверы са пстрычкай зачыніліся.
  
  
  Рыма ўздыхнуў з палёгкай, спускаючыся на ліфце ўніз.
  
  
  У вестыбюлі ён крыкнуў: "Дзе аператар Чыты Чынг?"
  
  
  "Здзяйсняе самагубства", - сказаў хтосьці нудным голасам.
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Ён быў занадта марудлівы. Ён ведае, што мёртвы. Ён проста не жадае памерці, як акула".
  
  
  "Акула Чыта?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Яны называюць яе Карэйскай акулай".
  
  
  "Яны, - сказаў Рыма, - больш высокай думкі аб ёй, чым я".
  
  
  У Рыма вырваўся нервовы смяшок, які растапіў лёд настолькі, што ён спытаў: "Мне патрэбны дзве свежыя відэакасеты, і я добра за іх заплачу".
  
  
  "Наколькі добра?" спытаў голас.
  
  
  "Па сотні кожнаму".
  
  
  Мінікамеры адкрылі свае парты і пачалі вывяргаць чорныя пластыкавыя каробкі. Двух падобных не было.
  
  
  "Мне патрэбны такія, якія падыдуць гэтаму малому", - сказаў Рыма, паднімаючы сваю мінікамеру. Палова касет была канфіскаваная.
  
  
  Рыма абмяняў дзве стодоларавыя купюры на дзве касеты. Ён адышоў у кут памяняць касеты.
  
  
  Праз хвіліну ён крыкнуў: "Пяцьдзесят таму хлопцу, які пакажа мне, як адкрыць гэтую штуку".
  
  
  Рыма паспяшаўся назад у свой гасцінічны нумар, узяў арыгінальную касету і засунуў яе пад кашулю мерцвяка. Затым ён паклаў яго назад у ложак, пераканаўшыся, што яго галава пакрыта. Рыма выявіў, што ад яго пачынае пахнуць. З гэтым ён разбярэцца пазней. Перш чым адправіць труп назад на ўсход, у Фолкрофт.
  
  
  Затым ён пайшоў па калідоры назад у пентхаус. Чым хутчэй я скончу з гэтым, тым лепш, сказаў ён сабе.
  
  
  Застылая маска асобы Чыты Чынг ледзь не трэснула ад радасці, калі Рыма марудліва ўвайшоў у пентхаус, размахваючы двума касетамі. Насамрэч, кроплі макіяжу з падбародка вядучай абсыпаліся на дыван, як ружовая перхаць.
  
  
  "Та-ак!" - пракрычаў ён.
  
  
  "Выдатна!" Сказала Чыта, хапаючы мінікамеру. Яна ўставіла касету і вярнула прыладу Рыма.
  
  
  "Цяпер пагутарыце са мной", - загадала яна. "З усімі вамі. Задавайце мне любое пытанне, які прыйдзе на розум. Толькі не ўмешвайце ў гэта мае фалопіевыя трубы, добра?"
  
  
  "А як наконт інтэрв'ю Рыкі?" - спытаў Хармон Кэшман.
  
  
  Чыта выглядаў збянтэжаным. "Рыкі?"
  
  
  "Хлопец, з якім вы прыйшлі пагаварыць у першую чаргу", – указаў Хармон. "Вы ведаеце, кандыдат".
  
  
  Твар Чыты выцягнуўся. "О. Гэта дакладна. Мяркую, мне таксама варта гэта зрабіць, ці не так?" Яна паглядзела на Рыма. - Я магу дастаць табе столькі відэакасет, колькі ты толькі можаш пажадаць, - сказаў Рыма. Ці я магу паслаць за імі майго маленькага сябра Чыўна. Ён у мяне ў даўгу. Вялікім.
  
  
  Майстар Сінанджу ўпіваўся гэтым відовішчам з шырока расплюшчанымі вачыма. Яго твар быў попельнага колеру, маршчыны разгладзіліся ад шоку.
  
  
  "Ого!" сказаў ён, вылятаючы з пакоя.
  
  
  Гэта пакінула шлях для інтэрв'ю свабодным. Рыма ўключыў міні-камеру, і Энрыке Эспірыту Эсперанса заняў месца насупраць Чыты Чынг.
  
  
  Інтэрв'ю пачалося. Чыта была відавочна адцягнута. У нейкі момант яна заўважыла кроў на сваім вялікім пальцы і пачала смактаць яго. Рыма паклапаціўся аб тым, каб захаваць каштоўнае відовішча на плёнку.
  
  
  Калі ўсё скончылася, Рыма зразумеў, што амаль нічога не даведаўся пра Энрыка Эсперанса, чаго б ён ужо не ведаў. І ён амаль нічога не ведаў пра гэтага чалавека.
  
  
  "Дастаткова?" З сумненнем спытаў Рыма.
  
  
  "Шмат. Гэта будзе ўрэзка да асноўнай гісторыі", - сказала яна, выхопліваючы мінікамеру з рук Рыма, а іншы бланк з кававага століка і накіроўваючыся да ліфта.
  
  
  "Мне трэба тэрмінова адправіць гэта ў рэдакцыю, каб паспець да пяцігадзіннага выпуску. Ідзеш?"
  
  
  "Я не галодны", - сказаў Рыма з спакойным выглядам.
  
  
  "Я буду на сувязі, Нэма".
  
  
  "Дэма".
  
  
  "Збяры сваё рэзюмэ".
  
  
  "Разлічвай на гэта", – сказаў Рыма, адмахваючыся ад Чыты.
  
  
  Пасля таго, як яна сышла, Майстар Сінанджу вярнуўся ў пентхаус.
  
  
  "Ніколі ў жыцці мяне так не прыніжалі", - чмыхнуў ён.
  
  
  "Пачакай, я ўнясу свой маркер", - суха сказаў Рыма.
  
  
  "Ого!" - усклікнуў Чіун, зноў выбягаючы ў напоўненае смогам паветра.
  
  
  Рыма накіраваўся да ліфта. "Чыун дагледзіць за вамі", - сказаў ён Энрыке і Хармону Кэшману.
  
  
  "Куды ты ідзеш?" Спытаў Кэшман.
  
  
  "Мне трэба адправіць пасылку родным дадому, і я хачу заскочыць на пошту да таго, як яна закрыецца".
  
  
  Кіраўнік 12
  
  
  
  
  У той вечар другая спроба замаху на кандыдата ў губернатары Энрыке Эспірыту Эсперансу вяла вячэрнія навіны BCN з Донам Кудэрам.
  
  
  Запіс не быў паказаны. Замест гэтага, пасля ўступнай часткі, яны адправіліся на спадарожнікавае інтэрв'ю паміж Донам Кудэрам і Чытай Чынг. Мільёны гледачоў па ўсёй краіне змаглі ўбачыць рэдкі від на густы шлем чорных валасоў на патыліцы вядучай і тое, як Чыта Чынг, выскаліўшы зубы, адказвае на жорсткія пытанні.
  
  
  "Чыта. З нагоды гэтай меркаванай другой спробы ..."
  
  
  Чыта нахмурыўся. "Гэта не было сцвярджэннем. Я быў там!"
  
  
  "Верна. Але я не быў. Так што давайце скажам "меркаваны". Снайпер, ён страляў наўздагад, ці не так?"
  
  
  "Не! Ён страляў у мяне! Ён закрануў мой вялікі палец".
  
  
  Чыта Чынг падняла свой туга забінтаваны вялікі палец, каб дзевяноста мільёнаў амерыканцаў маглі яго ўбачыць.
  
  
  Дон Кудэр працягваў настойваць. "А што наконт кандыдата? Ці быў ён напалоханы? Відавочна, запалоханы? Ён намачыў штаны?"
  
  
  "Я не заўважыў", - змрочна прызнаўся Чыта. "Я быў занадта заняты, абараняючы сваю рэпрадуктыўную сістэму сваім целам. Я страчу гэта, і ў будучыні не будзе Чыты Чынгс, якая працягнула б традыцыю старэйшай прыслугі, піянерам якой я была ў адзіночку ".
  
  
  Дон Кудэр разгарнуўся на сваім месцы, кінуў у камеру сталёвы погляд і сказаў: "Відавочна, Чыце яшчэ трэба ачуняць ад свайго выдатнага сутыкнення са смерцю. Выступаючы ад імя яе калег тут, у BCN, я жадаю ёй поспехі і добрых навін на фронце фертыльнасці. Пасля гэтага будуць яшчэ навіны”.
  
  
  "Яны нават не паказалі інтэрв'ю!" Пажаліўся Хармон Кэшман, ускокваючы са свайго месца.
  
  
  Энрыке Эсперанса паляпаў далонямі па паветры. "Хармон, сядзь, калі ласка. Гэта не мае значэння. Будуць іншыя інтэрв'ю".
  
  
  "Трымаю ў заклад, што гэты чортаў Кудэр прыкончыў постаць. Вы маглі проста бачыць, як паміж гэтымі двума патрэсквае рэўнасць".
  
  
  Хармон Кэшман вярнуўся на сваё месца ў гасцінай пентхауса з выглядам на Лос-Анджэлес, які зараз ператварыўся ў лес вогненных веж у промнях заходзячага сонца. Ён рассеяна ўзяў печыва "Орэа" са срэбнага падноса і моцна сціснуў яго. Крэмавая начынка выцекла вонкі, і ён пачаў яе злізваць. Яго погляд спыніўся на малюсенькай фігурцы карэйца, які стаяў на парапеце, любуючыся палаючым заходам.
  
  
  "Я не разумею. Навошта прыцягваць гэтага маленькага хлопца да арганізацыі кампаніі?" спытаў ён.
  
  
  "Ён карэец. Мы павінны звярнуцца да ўсіх людзей, усіх колераў скуры, калі жадаем перамагчы".
  
  
  "Ведаеш, Рыкі, што б ты ні рабіў, у цябе ўсё яшчэ ёсць шанцы".
  
  
  Энрыке Эспірыту Эсперанса дабрадушна засмяяўся. "Я не пярэчу быць рызыкоўным гульцом. Да таго часу, пакуль мяне не застрэляць да дня выбараў".
  
  
  Хармон Кэшман перастаў лізаць. "Хто, чорт вазьмі, можа спрабаваць цябе забіць? Гэта не мае сэнсу".
  
  
  "Магчыма, хтосьці, хто бачыць ува мне пагрозу ўсталяванаму парадку. Ты ведаеш, Хармон, што ў гэтым штаце кіпіць расавая напружанасць".
  
  
  “Так, белыя людзі ашаломленыя колькасцю нелегалаў, якія перасякаюць мяжу, і зайздросцяць азіятам, якія прыязджаюць з Ганконга. Чорныя людзі бачаць, як іх кавалак пірага паглынаюць усе астатнія. Аднойчы гэта можа проста ўзарвацца”.
  
  
  "Не, калі ўсе гэтыя людзі збяруцца разам".
  
  
  "Ніколі не здарыцца".
  
  
  "Што, калі іх звесці разам?" - спытаў Энрыке Эсперанса, беручы свае пустыя карычневыя кулакі і зводзячы іх разам з гукам, падобным на стук кантэйнераў tupperware.
  
  
  "Табой?"
  
  
  Энрыке Эспірыту Эсперанса кіўнуў. "Мной".
  
  
  "Паслухай, - сказаў Хармон, - калі ты будзеш прытрымлівацца гэтага, то галасы іспанамоўных будуць падлічаныя. Белыя лібералы дапамогуць. Так. Магчыма, мы нават зоймем другое месца. Але вы ганяецеся за галасаваннем чарнаскурых і азіятаў і дарма марнуеце свой час. Чорт вазьмі , большасць чарнаскурых нават не галасуюць. А азіяты занадта занятыя на дзвюх-трох працах, каб у іх было на гэты час”.
  
  
  "Хармон, ты ведаеш, чаму я абраў акругу Лос-Анджэлес для запуску сваёй кампаніі?"
  
  
  "Вядома. Таму што там вялізнае гішпанскамоўнае насельніцтва. Ніякай таямніцы ў гэтым няма".
  
  
  “Не. Таму што акруга Лос-Анджэлес – гэта план будучыні гэтай краіны. Колькасць чарнаскурага, азіяцкага і іспанамоўнага насельніцтва расце як грыб. Колькасць белага насельніцтва знаходзіцца ў заняпадзе. Праз дваццаць, трыццаць, магчыма, пяцьдзесят гадоў уся Амерыка будзе такой”.
  
  
  Хармон Кэшман зрабіў паўзу, падзяляючы сэндвіч з Арэа напалову, агаляючы начынне з белага крэму. "Падыдзе?"
  
  
  "Такія тэндэнцыі. Я вывучыў іх. Старанна".
  
  
  Хармон Кэшман адклаў свой Арэа. Ён быў з Поўдня, вырас у Вірджыніі. Ён памятаў Стары Поўдзень. Якім нецярпімым ён быў. Ён таксама памятаў, наколькі гэта было больш бяспечна.
  
  
  Энрыке Эспірыту Эсперанса працягваў. "Белыя людзі, якіх я называю бланкос, пачынаюць нервавацца. Яны бачаць, што іх культурнае панаванне прыходзіць у заняпад. Яны баяцца за сваю будучыню і будучыню сваіх дзяцей і ўнукаў. Але яны нічога не могуць зрабіць. Іміграцыя ёсць іміграцыя. Кожны дзень нараджаюцца новыя дзеці ўсіх колераў скуры.Так атрымалася, што колер іх скуры не белы”.
  
  
  "Божа мой!"
  
  
  "Але ёсць спосаб развеяць гэтыя страхі", – хутка дадаў Энрыке Эсперанса.
  
  
  "Што? Скажы мне!"
  
  
  "Новая ідэя. Тая, якая пускае карані паўсюль. Тая, якая сатрэ гэтыя страхі, усе бар'еры".
  
  
  "Што? У чым справа?"
  
  
  "Мультыкультуралізм".
  
  
  "А?"
  
  
  "Гэта смелая новая філасофія", - сказала Эсперанса. “Я кандыдат не ад колеру скуры, а ад надзеі. Я ўяўляю чалавека, які ўзвысіць каляровых людзей, у той жа час абараняючы бланка ад разбурэння іх жыццёвага становішча”.
  
  
  Хармон Кэшман нахмурыўся. "Гучыць як "Вясёлкавая кааліцыя". Ты ўпэўнены, што не маеш на ўвазе "Вясёлкавую кааліцыю"? Ты ведаеш, што гэта не спадабаецца электарату. Асабліва ў акрузе Орындж".
  
  
  "Не, гэта не ўзляціць", - прызнаў Энрыке Эсперанса. "Але мультыкультуралізм узляціць".
  
  
  Затым погляд Хармона Кэшмана спыніўся на малюсенькім агеньчыку карэйца.
  
  
  "Вось што я табе скажу - прывядзі сюды гэтага хлопца і скажы яму гэта. Паглядзім, ці пройдзе гэта з ім".
  
  
  "Згодны", - сказаў Энрыке Эспірыту Эсперанса.
  
  
  Майстар Сінанджу глядзеў на захаджалае сонца. Яно апякло яго далікатныя рысы, прымудроныя узростам. Ніколі яшчэ ён не адчуваў такога болю. Ніколі раней ён не быў такі паранены.
  
  
  Мяккі гук голасу Энрыке Эспірыту Эсперансы расьсеяў яго боль, як заспакаяльны прамень святла.
  
  
  Павярнуўшыся, Майстар Сінанджу прашлёпаў у пакой, дзе чалавек па імі Эсперанса чакаў са сваім белым лёкаем.
  
  
  "Я да вашых паслуг", – сказаў Чыун, выкарыстоўваючы ветлівыя словы, якіх ён не адчуваў.
  
  
  "Я рады гэта чуць, таму што ў мяне ёсць да вас просьба", - сказаў Энрыке Эспірыту Эсперанса.
  
  
  "Гавары".
  
  
  "Я буду губернатарам гэтага штата менш чым праз месяц".
  
  
  "Калі людзі будуць з табой", – шматзначна дадаў Чыун.
  
  
  "Яны са мной. З тваёй дапамогай".
  
  
  "Пакуль Майстар Сінанджу на тваім баку, табе не трэба турбавацца за сваю бяспеку".
  
  
  "А я не. Але мне трэба нешта большае".
  
  
  Чіун зморшчыў свой нос гузікам. "Я не салдат, які добраахвотна бярэцца за выкананне дробных заданняў. Ты ведаеш, хто я?"
  
  
  "Так. І менавіта з улікам гэтага я раблю табе наступную прапанову".
  
  
  "Працягвай".
  
  
  "Мне яшчэ трэба выбраць свой кабінет".
  
  
  Пачуўшы гэта, Хармон Кэшман праглынуў. "Рыкі ... Падумай аб гэтым", - горача сказаў ён.
  
  
  “Хутка я буду губернатарам штата з найбуйнейшай эканомікай у гэтай краіне. Эканоміка, якая займае сёмае месца па велічыні на зямлі. Мне патрэбен хтосьці, хто зоймецца фінансавымі праблемамі гэтай эканомікі. Хтосьці, хто будзе распараджацца грашыма”.
  
  
  Скручанымі ад болю пальцамі Хармон Кэшман здрабніў свой раздвоены Арэа на кавалачкі.
  
  
  "Колькі грошаў?" - холадна спытаў Майстар сінанджа.
  
  
  "Мільярды", - адказаў Энрыке Эсперанса.
  
  
  "Працягвай", - запрасіў Чыун.
  
  
  "Чалавек, які выконвае гэтую задачу, называецца "скарбнік". "
  
  
  "Ганаровы пост, яшчэ з даегіпецкіх часоў".
  
  
  "Для мяне было б гонарам, калі б вы пагадзіліся стаць маім скарбнікам", - сказаў Энрыке Эспірыту Эсперанса.
  
  
  Майстар Сінанджу прыслухаўся да слоў чалавека па імені Эсперанса. Ён убачыў чалавека дальнабачнага, непераўзыдзенага розуму, таго, хто ведаў каштоўнасць Дома Сінанджу без слоў. Таго, хто распазнаў веліч, калі натрапіў на яго.
  
  
  У гэтую горкую гадзіну гэтага было больш чым дастаткова.
  
  
  "Я прымаю", - сказаў Майстар Сінанджу, нізка кланяючыся.
  
  
  "Для мяне вялікі гонар", - адказаў Энрыке Эсперанса, адказваючы на паклон.
  
  
  У баку Хармон Кэшман застагнаў, як быццам яго працяў зулускія дзіду.
  
  
  "Цяпер дазвольце мне расказаць вам, як я планую дасягнуць гэтай мэты і прывесці нас абодвух да ўлады . . . ." Энрыке Эспірыту Эсперанса плаўна працягнуў.
  
  
  "Гэта называецца культакратызмам", – сказаў Чыун у тэлефонную трубку.
  
  
  "Малайчына", - сказаў Рыма. "Я забраніраваў нумар у гатэлі. Сорак чатыры Д. У любы час, калі табе захочацца спусціцца, не саромейся".
  
  
  "У гэтым не будзе неабходнасці".
  
  
  "Добра, я думаю, тады мы па чарзе будзем ахоўваць Эсперансу. Калі ты жадаеш змяніцца?"
  
  
  "Вашы паслугі больш не спатрэбяцца".
  
  
  “Спыні гэта, Чыун. Чорт вазьмі. Ты кажаш не ад імя арганізацыі. І пакуль Сміці не выцягне нас абодвух з гэтай справы, я ў такім жа тупіку, як і ты”.
  
  
  "Я кажу не ад імя Сміта або арганізацыі", – раздражнёна сказаў Чіун. "Я кажу ад імя Эсперансы. Я далучыўся да яго крыжовага паходу ў абарону культакратызму".
  
  
  "Ніколі аб такім не чуў".
  
  
  "Узамен ён паабяцаў мне высокі пост лорда-скарбніка Каліфорніі".
  
  
  "Ён што!"
  
  
  "Дзе я буду кіраваць у харастве, выдаваць мудрыя ўказы і быць ацэненым усімі".
  
  
  - І здымаеш любую дробязь, якая праходзіць праз твае рукі, - змрочна выказаў здагадку Рыма.
  
  
  "Вядома, за гэту пасаду належыць цудоўнае жалаванне", - напышліва сказаў Чиун. "Як і належыць чалавеку маёй літасці".
  
  
  "Сміці гэта не спадабаецца, Чыун".
  
  
  "Я даю вам перадаць Імператару Сміту маё шкадаванне з нагоды таго, што нашыя бягучыя перамовы па кантракце не прынеслі ніякіх пладоў".
  
  
  - Ты ж не звальняешся, ці не так? - спытаў Рыма.
  
  
  Цішыня.
  
  
  "Чыун?"
  
  
  "Гэтае рашэнне я прыму пазней", – нарэшце сказаў Чыун.
  
  
  "Праз колькі?"
  
  
  "Магчыма, пасля слаўнага дня выбараў".
  
  
  "Нейкім чынам я ведаў, што ты гэта скажаш. Але я ўсё роўна павінен расказаць Сміці, што ты задумаў".
  
  
  "Я ўпэўнены, што ён зразумее. Я змагу лепш служыць яму тут, у аддаленых правінцыях ягонай імперыі, калі буду на адказнай пасадзе".
  
  
  "Не рабі на гэта стаўку", - сказаў Рыма, вешаючы трубку.
  
  
  Гаральд В. Сміт павінен быў пацягнуцца за Маалоксам, калі атрымаў навіны ад Рыма Уільямса. Але ягоны страўнік не ўспыхнуў ад кіслаты. Яму трэба было схапіць аспірын і праглынуць дзве ці тры жавальныя аранжавыя таблеткі, але, як ні дзіўна, галава ў яго была ў парадку.
  
  
  "Не мог бы ты паўтарыць гэта, Рыма?" сказаў ён у трубку. Касцяшкі яго пальцаў непрыкметна сціснуліся. Іншая рука навісла над скрыняй, дзе ён трымаў набор лекаў.
  
  
  "Чыун далучаецца да кампаніі Эсперансы", - стомлена сказаў Рыма. "Кажа, што Эсперанса прапанавала яму пасаду скарбніка, калі ён будзе абраны".
  
  
  "Згодна з апошнімі апытаннямі, верагоднасць гэтага вельмі малая", - суха заўважыў Сміт.
  
  
  "Гэта аблягчэнне. Але што гэта мне дае? Мяне звольнілі з перадвыбарнай кампаніі".
  
  
  Рука Сміта адарвалася ад скрыні. Ён дакладна не адчуваў сябе як "Тэрнс" або жавальная таблетка аспірыну. Гэта было пачуццё вызвалення.
  
  
  "Проста чакайце развіцця падзей", - сказаў ён Рыма.
  
  
  "Я згадваў, што Эсперанса ведае аб Сінанджу?"
  
  
  "Ён ведае?"
  
  
  "Прынамсі, ён так сцвярджае".
  
  
  "Сінанджу - гэта не сакрэт", - спакойна сказаў Сміт. "КЮРЭ - гэта. Цалкам магчыма, што Эсперанса знаёмая з легендамі Дома Сінанджу. Ён мог бы прыняць Чыуна як спадчынніка даўно памерлай традыцыі. Вядома, не больш за тое."
  
  
  "Я не ведаў, Сміці. Як толькі ён зразумеў, што мы прыступілі да працы, ён павёў сябе так, як быццам быў застрахаваны ад шкоды".
  
  
  "Хммм. Цікаўна".
  
  
  "Ты ў парадку, Сміці?"
  
  
  "Чаму ты пытаешся?"
  
  
  "О, нічога. Проста звычайна ты не ўспрымаеш дрэнныя навіны так добра".
  
  
  "Я не бачу тут вялікай праблемы. Чыун працягне абараняць Эсперансу, а ты застанешся ў гэтым раёне на выпадак, калі ты спатрэбішся. І няма ніякіх шанцаў, што Чыун зойме пасаду ў кабінеце міністраў. Калі ён зразумее гэта, я буду ў лепшым становішчы, калі мы пачнем сур'ёзныя перамовы аб кантракце ".
  
  
  "Мае сэнс. Але ты паводзіш сябе не так, як звычайна".
  
  
  "Застаецца пытанне аб фатаграфіі і адбітках пальцаў забітага забойцы", - нагадаў Сміт.
  
  
  "Не кажучы ўжо аб касеце з Чытай Чынг".
  
  
  "Так, і гэта таксама".
  
  
  "Усё весела коцяцца ў Фолкрофт. Я проста спадзяюся, што стужка не будзе занадта дрэнна пахнуць да таго часу, як яна туды патрапіць".
  
  
  "З чаго б гэта?" Спытаў Сміт збянтэжаным голасам.
  
  
  "Ты даведаешся", - сказаў Рыма, хутка вешаючы трубку.
  
  
  На іншым канцы краіны Гаральд У. Сміт паклаў трубку. Яго гальштук здаваўся занадта тугім, і ён прыслабіў дакладны віндзорскі вузел.
  
  
  Рыма, ён быў упэўнены, усяго толькі блефаваў. Ён ні завошта на свеце не сказаў бы Фолкрофт аб трупе. Гэта было недарэчна.
  
  
  Але на ўсялякі выпадак Гаральд Сміт спыніўся пагаварыць з ахоўнікам у вестыбюлі па дарозе з будынка. Ён даў дакладныя інструкцыі аб тым, што любыя незвычайна вялікія скрыні або скрыначкі, якія прыбудуць на стойку рэгістрацыі, павінны быць змешчаны нерасдрукаванымі ў камеру захоўвання і аб прыбыцці даведзена да яго звесткі. Неадкладна.
  
  
  Пасля ён адправіўся дадому, адчуваючы сябе вызваленым. Ён быў асабліва рады пазбавіцца ад штодзённых антацыдных таблетак. Ён чытаў, што яны змяшчаюць алюміній, які мае тэндэнцыю назапашвацца ў мозгу. Падазравалася, што алюміній спрыяе развіццю хваробы Альцгеймера, долі, якой Гаральд В. Сміт вельмі хацеў пазбегнуць. У адваротным выпадку, як бы ён мог не забыцца прыняць сваю таблетку з атрутай, калі б калі-небудзь узнікла неабходнасць?
  
  
  Кіраўнік 13
  
  
  
  
  Начныя апытанні змянілі грамадскае ўспрыманне гонкі губернатара Каліфорніі.
  
  
  Раней у гонцы ўдзельнічалі толькі два кандыдаты. Бары Блэк-малодшы і Рона Рыпер. Яны фактычна ішлі ноздра ў ноздру ў вачах электарату, які пачаў пагарджаць папярэдняга губернатара і абыякава ставіўся да абрання яго замены.
  
  
  Папярэдняе апытанне паказала, што Блэк і Рыпер згулялі ўнічыю, прычым перавагу аддалі менш за дваццаць працэнтаў рэспандэнтаў. Два працэнты падтрымалі Эсперансу. Менш за адзін працэнт хацелі, каб часовы губернатар - папярэдні дзяржсакратар Каліфорніі - заставаўся на сваёй пасадзе. Астатнія семдзесят сем працэнтаў заявілі, што не вызначыліся.
  
  
  Новае апытанне паказала, што Блэк, Рыпер і Энрыке Эспірыту Эсперанса падзяліліся на тры часткі.
  
  
  Калі Хармон Кэшман за кубачкам кавы і печывам Oreos прачытаў вынікі апытання ў ранішнім выпуску Los Angeles Times, ён ускочыў са свайго месца і сказаў: "Я ў захапленні! Я сапраўды ў захапленні!"
  
  
  Энрыке Эспірыту Эсперанса выйшаў з душа, накідваючы махрысты халат на сваё моцнае цела і кажучы: "Добрыя навіны?"
  
  
  Кэшман пачаў танчыць па пакоі. "Гэта смяротная небяспека! Паглядзіце на гэтыя апытанні! У нас ёсць шанец! У нас ёсць шанец!"
  
  
  З гасцінай данёсся рыпучы бурклівы голас.
  
  
  "Цішыня! Мастак за працай!"
  
  
  Хармон Кэшман супакоіўся. "Мастак?"
  
  
  "Мой вельмі добры сябар Чыун рыхтуе новыя перадвыбарчыя плакаты", – сказаў Энрыке Эсперанса.
  
  
  "Што дрэннага ў старым?"
  
  
  "Яны былі на англійскай і іспанскай. Гэтыя на карэйскай, кітайскай і японскай".
  
  
  "Гэта, я павінен паглядзець", - сказаў Хармон Кэшман, хапаючы свежае печыва.
  
  
  У суседнім пакоі маленькі азіят сядзеў на трысняговай цыноўцы. Па дыване былі раскіданыя афсетныя плакаты з шырокім, добразычлівым тварам Энрыке Эспірыту Эсперансы. Стары карэец макаў гусінае пяро ў плоскі неглыбокі камень, пацямнелы ад чарнілаў.
  
  
  Трымаючы пяро над плакатам, здавалася б, няёмкай хваткай, стары карэец ўтаропіўся на пустое месца пад выявай Эсперансы.
  
  
  Затым ён пачаў маляваць шырокімі мазкамі, якія падзяляў напалову больш тонкімі і мудрагелістымі. Скончыўшы, ён падняў пяро, адклаў плакат у бок і выставіў на яго месца іншы.
  
  
  Пяро зноў узялося за работу.
  
  
  Хармон Кэшман павярнуўся да свайго кандыдата. "Кітаец?"
  
  
  "Я не ўпэўнены. Я проста ведаю, што ён піша".
  
  
  "Калі ты не ведаеш мовы, як ты можаш вызначыць, што на ёй напісана?"
  
  
  Энрыке Эспірыту Эсперанса ўсміхнуўся. "Слова "надзея" ўніверсальна, мой сябар".
  
  
  Плакаты пачалі з'яўляцца ў Чайнатаўне, Маленькім Токіа і Карэйскім квартале да дзесяці гадзін.
  
  
  Майстар Сінанджу стаяў на вуліцы ў карэйскім квартале перад фрэскай, якая паказвае Шын Саім-Дон, матчыну постаць з карэйскага фальклору, і разглядаў справу сваіх рук.
  
  
  На будынках і ліхтарных слупах паўсюль глядзелі партрэты Энрыке Эсперансы. Мінакі спыняліся, каб паглядзець і пачытаць, затым ішлі далей.
  
  
  Майстар Сінанджу дазволіў сабе нацягнута ўсміхнуцца. Гэта спрацавала. Хто не мог прагаласаваць за чалавека па імі "Эсперанса", з ухвалы Майстры сінанджу?
  
  
  Калі ён спыніўся, каб упіцца сваім трыўмфам, міма прайшла пара маладых карэйцаў, апранутых у недарэчныя джынсы і заходнія кашулі.
  
  
  "Хто, чорт вазьмі, такі Майстар сінанджа?" - спытаў адзін аднаго.
  
  
  "Знайдзі мяне".
  
  
  Вочы Чыўна пашырыліся. Ці былі ў гэтых карэйцаў ці японцаў карэйскія асобы?
  
  
  Міма прайшла пажылая жанчына, нагружаная вузламі. Яе спіна была сагнутая клопатамі ўсяго жыцця, а валасы былі колеры стальной воўны. Яна спынілася перад ліхтарным слупам і, па-савінаму міргаючы, утаропілася на стаялы там плакат.
  
  
  Чыун наблізіўся. Ён пачціва адкашляўся.
  
  
  "Гэта сведчыць аб тым, што кандыдатуру Эсперансы падтрымлівае не хто іншы, як Майстар сінандж", - ветліва сказаў ён. "Як можна было не прагаласаваць за такога чалавека?"
  
  
  Старая плюнула. "Гэта выкрут. Майстры Сінанджу даўно мёртвыя. Акрамя таго, якую каштоўнасць маюць рэкамендацыі хеўры забойцаў і злодзеяў?"
  
  
  "Мы ніколі не былі злодзеямі!" Чыун завыў.
  
  
  "Не крычы на мяне, стары".
  
  
  "Я не крычу, ты, кашчавая карова! Я распаўсюджваю асвету. Ты, павінна быць, з лянівага поўдня".
  
  
  "А ты з халоднай і суровай поўначы".
  
  
  "Жонка фермера з Поўдня!" Чыун кіпеў ад злосці.
  
  
  "Паўночная гандлярка рыбай!" - раўнула пажылая жанчына, зрываючыся з месца.
  
  
  З напружаным тварам Майстар Сінанджу адступіў да фрэскі Шын Сайм-Дона. Ён зірнуў на добразычлівыя рысы твару, яе валасы, сабраныя ў традыцыйны чок, хупавыя рукі, якія належным чынам ляжаць на каленях яе кімано.
  
  
  Ён убачыў, што гэта быў добры твар. Вясковая асоба. Грунтоўнае і зямное. Прынамсі, некаторыя традыцыі выконваліся ў гэтай якая выраджаецца калоніі яго суайчыннікаў.
  
  
  Магчыма, падумаў Чыун, калі выбары завершацца, ён паселіцца тут. Гэта было б дарэчы. Яго былы дом быў канфіскаваны яго імператарам з-за чарговай правіны з боку Рыма. Яму спатрэбіцца новы дом. Магчыма тут. Як толькі людзі будуць перавыхаваны, з іх атрымаюцца добрыя падданыя. Вядома, японцаў і кітайцаў давядзецца перасяліць. Майстру Сінанджу было б непрыстойна жыць у занадта блізкім суседстве з такімі, як яны.
  
  
  Ён быў упэўнены, што знойдзецца культавы спосаб дабіцца гэтага.
  
  
  Пакуль Майстар Сінанджу абдумваў гэтыя важныя пытанні, ён пачуў гук разрываецца цела. Ён тузануўся.
  
  
  Мужчына - белы, з мясістым тварам - здымаў адзін з плакатаў, якія Майстар Сінанджу акуратна прымацаваў да сцяны.
  
  
  Чыун падляцеў да гэтага чалавека з патрабаваннем: "Навошта ты гэта робіш, уайт?"
  
  
  "Яны павінны спусціцца", - прабурчаў белы, зрываючы плакат на непадатлівыя палоскі.
  
  
  "Растлумач!"
  
  
  "Памылкі прафсаюза няма".
  
  
  "Жук"?
  
  
  Ён паказаў на чорную пляму на плакаце, дзе Майстар Сінанджу замазаў некалькі белых графіці.
  
  
  "Загады ад майго прафсаюзнага кіраўніка. Плакаты без жучка здымаюцца".
  
  
  Размашыстым рухам белы ачысціў сцяну ад усіх астаткаў плаката.
  
  
  "Тут шмат падобных плакатаў", - паказаў Чыун сталёвым тонам. "Вы не можаце выдаліць іх усе".
  
  
  "Хочаш паспрачацца?"
  
  
  "Яны будуць адноўлены".
  
  
  "Заўтра ўся мая крама выйдзе на вуліцу, каб знесці іх зноў", - сказаў белы ва ўласцівай яму ўпартай манеры.
  
  
  "Не, калі іх пераканаць у гэтым".
  
  
  "Што іх пераканае? Мы - прафсаюз. Ты не можаш супрацьстаяць прафсаюзу".
  
  
  "Я разумею, што сам Майстар Сінанджу падтрымаў гэтага чалавека, Эсперансу", - сказаў Чыун, спадзяючыся заклікаць да прыроджанага пачуцця павагі белага да тых, хто вышэй за яго.
  
  
  "Да рыса майстра сінанджа", - сказаў мускулісты белы, плюнуўшы на майстэрска выкананы каліграфічным почыркам плакат, які ляжаў на тратуары.
  
  
  Фрэд Хантун важыў амаль дзвесце пятнаццаць фунтаў. Ён быў прэсменам. Ротарныя прэсы. Мускулы, якія ён развіў у ходзе заняткаў сваім рамяством, не аслаблі за гады, якія прайшлі з таго часу, як ён стаў прафсаюзным кіраўніком. Калі ўжо на тое пайшло, ён стаў больш грозны. Адцісканні ад пацерак адбіваюць зваротны ўдар.
  
  
  Калі ён павярнуўся, каб разабрацца з абразлівымі перадвыбарнымі плакатамі, расклеенымі па ўсім Карэйскім квартале, Фрэд Хантун адчуў, як кожны мускул у яго тоўстым целе зводзіць сутаргай.
  
  
  "Гэта спыніцца, калі плакат будзе адноўлены на сцяне", - сказаў пісклявы голас скрозь звон у яго вушах.
  
  
  "Я хачу, каб гэта спынілася зараз жа!" Фрэд Хантун завыў, адчуваючы, як яго ногі, якія выйшлі з-пад кантролю, танчаць ад болю. Нават мочкі вушэй баляць. Як гэта магло быць?
  
  
  "Гэта спыніцца, - паўтарыў пісклявы голас, - калі плакат будзе адноўлены".
  
  
  "Гэта... гэта парванае!"
  
  
  "Ты таксама будзеш такім", - паабяцаў пісклявы голас.
  
  
  Голас быў не больш пагрозлівым, чым у Пі-Ві Германа, але тое, што адбывалася з вялікім целам Фрэда Хантуна, было рэальным. І ён хацеў, каб гэта спынілася. Госпадзе, як ён хацеў, каб гэта спынілася.
  
  
  З вачамі, затуманенымі гарачымі слязамі болю, Фрэд Хантун апусціўся на калені на тратуар і сабраў фрагменты плаката.
  
  
  Ён расклаў іх па парадку і мовай лізнуў пустыя бакі, як гіганцкі друк.
  
  
  Яны не прыліпалі. Кавалачкі постэра адклеіліся, як быццам іх апрацавалі сродкам ад сцяны.
  
  
  "Гэта не прыліпае!" ён забляяў.
  
  
  "І сцяну таксама абліжы".
  
  
  Гэта была выдатная прапанова. У Фрэда Хантуна была такая ж доўгая мова, як і яго жаданне дагадзіць уладальніку рыпучага голасу. Ён намыліў сліной шурпатую цагляную сцяну і абнавіў нанясенне на адваротным баку плаката. Ён паспрабаваў яшчэ раз.
  
  
  "Гэта прыліпае! Гэта прыліпае! Гэта прыліпла!" сказаў ён з падзякай.
  
  
  "Пакуль. Яна можа зваліцца".
  
  
  "Я буду стаяць тут і падтрымліваць гэта, калі спатрэбіцца", – прапанаваў ён.
  
  
  "Ты павінен", - сказаў пісклявы голас.
  
  
  Тады, і толькі тады, боль сышоў. Вось так проста. Фрэд Хантун, міргнуўшы апошнюю горкую слязу са свайго твару, павярнуўся, каб паглядзець.
  
  
  Ён убачыў, як маленькі азіят выдаліўся, як ні ў чым не бывала. Ён знік за вуглом. Небяспека, здавалася, абмінула.
  
  
  Тым не менш, Фрэд Хантун вырашыў, што яму варта трымаць плакат у руках, прынамсі, да заходу сонца.
  
  
  Калі людзі праходзілі міма яго, Фрэд Хантун, каб схаваць сваё збянтэжанасць, даў сяброўскую параду.
  
  
  "Галасуйце за Эсперансу! Сябар прафсаюзнага дзеяча!"
  
  
  Грэгары Сагадэлі быў прэзідэнтам і скарбнікам Каліфарнійскага саюза журналістаў. Гэта быў моцны прафсаюз. Ён быў моцным, таму што людзі, якія складалі спіс чальцоў, былі моцнымі. Слабыя людзі не кіравалі прэсай. А слабыя людзі не кіравалі журналістамі.
  
  
  Таму, калі першыя паведамленні аб з'яўленні перадвыбарных плакатаў у азіяцкай частцы горада без прафсаюзнай памылкі - яго прафсаюзнай памылкі - дасягнулі яго вушэй, Грэгары Сагадэлі загадаў членам арганізацыі выйсці на вуліцы, каб прыняць меры па выпраўленні становішча.
  
  
  "Нядзіўна, што нехта спрабуе прыкончыць гэтага хлопца Эсперансу. Ён вар'ят!" пажартаваў ён, загадваючы сваім людзям сарваць усе абразлівыя плакаты ў Карэйскім квартале.
  
  
  Яны пачалі вяртацца па адным і па двое. Некаторыя кульгалі. У некалькіх былі зламаныя пальцы. Некаторыя ўвогуле не вярнуліся. Іх знайшлі ў бальніцы, спаслаўшыся на выплаты па прафсаюзнай страхоўцы.
  
  
  "Гэта гробаная вайна!" Грэгары Сагадэлі закрычаў, калі пачуў адну і тую ж гісторыю пяты раз. Гэта зрабіў маленькі прыдурак. Маленькі дзівак, які працуе на кампанію Эсперансы.
  
  
  Ён быў на шляху да выхаду з залы пасяджэнняў прафсаюза, калі ўвайшоў маленькі дзівак у суправаджэнні двух сваіх сцюардаў.
  
  
  "Гэта ён?" - Спытаў Грэгары Сагадэлі.
  
  
  "Гэта ён", - сказаў адзін з пары прыгнечаным голасам.
  
  
  Грэгары Сагадэлі ваяўніча абцягнуў штаны. "Ты правільна зрабіў, што прывёў яго сюды", - прабурчаў ён, тыцкаў тоўстым пальцам у суровы твар маленькага дзівака. "Ты, прыяцель, заплаціш за гэта".
  
  
  "Мяне клічуць Чиун, а не Прыяцель".
  
  
  "Пасля сённяшняга дня тваё імя ператворыцца ў бруд".
  
  
  "Пасля сённяшняга, - сказаў маленькі дзівак па імі Чыун, - ты будзеш з гонарам казаць, што стаіш побач з Эсперансай, раздзелам Культа".
  
  
  "Я што?"
  
  
  "Пасля таго, як ты адкупіць свае грахі супраць яго; вядома".
  
  
  "Скажы... гэта... яшчэ раз", - працадзіў Грэгары Сагадэлі скрозь сціснутыя зубы.
  
  
  Маленькі дзівак пстрыкнуў пальцамі з доўгімі пазногцямі. Прафсаюзныя дзеячы, якія імгненна стаялі па баках, дасталі стосы перадвыбарных плакатаў Эсперансы.
  
  
  "Ты загадаеш сваім паслугачам і лёкаям размясціць іх там, дзе яны прынясуць найбольшую карысць", - сказаў маленькі дзівак па імі Чіун.
  
  
  Грэгары Сагадэлі хмыкнуў. "У цябе ёсць яйкі".
  
  
  "А яшчэ ў яго такія рукі, якіх вы ніколі не бачылі", - сказаў адзін з мужчын з флангаў.
  
  
  "А?"
  
  
  "Містэр Сагадэлі, - сказаў іншы, - калі вы не будзеце рабіць у дакладнасці тое, што ён кажа, мы ўсё патрапім у бяду".
  
  
  Для Грэгары Сагадэлі гэтага было дастаткова. Ён быў вулічным байцом з інстынктамі вулічнага байца. Стары ён ці не, але ён тыцнуў пальцам у далікатнага маленькага гуку.
  
  
  Кулак праляцеў менш за фут. Маленькі дзівак падняў расчыненыя далоні, каб перахапіць кулак, як кэтчэр без пальчатак.
  
  
  Грэгары Сагадэлі адчуў удар. Ён быў упэўнены, што адчуў удар. Кляўся ў гэтым праз шмат гадоў.
  
  
  Калі яны скончылі ліць яму ў твар лядоўню ваду, і пасля таго, як ён змахнуў нюхальную соль вывіхнутым кулаком, чальцы клуба выказаліся па-іншаму.
  
  
  "Ты ўдарыў сябе ў сківіцу".
  
  
  "Я патрапіў у кропку", - настойваў Грэгары Сагадэлі.
  
  
  "У вас сіняк на сківіцы, а косткі пальцаў расцягнуты", - адзначыў дэлегат.
  
  
  "Я адчуў гробаны ўдар".
  
  
  “У тваю сківіцу. Удзельнікі хочуць ведаць, ці можам мы пачаць расклейваць плакаты Эсперансы прама зараз”.
  
  
  "Да рысу плакаты".
  
  
  "Мы б хацелі, каб вы раздумаліся".
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Таму што, калі вы гэтага не зробіце, нам давядзецца прапусціць вашу тупую азадак праз ратацыйны прэс, каб абараніць нашы ўласныя тупыя азадкі. Прабачце".
  
  
  Менавіта тады Грэгары Сагадэлі заўважыў маленькага дзівака, які стаяў збоку і выглядаў суровым і ўпэўненым. Гэта было так, як быццам ён глядзеў на малюсенькага хлопца ўпершыню. У гэтых вачах было нешта халоднае і смяротнае. Яны былі падобныя на сталёвыя шарыкападшыпнікамі.
  
  
  Грэгары Сагадэлі дазволіў дапамагчы сабе падняцца на ногі. "Павесьце гэтыя чортавы плакаты", - прарычэў ён.
  
  
  Ён падышоў да малюсенькага азіяту. Ён паглядзеў уніз. Азіят падняў вочы.
  
  
  "Ты хочаш чаго-небудзь яшчэ?" Спытаў Грэгары Сагадэлі.
  
  
  "Так. Ваша адабрэнне майго кандыдата".
  
  
  "Лухта сабачая! Мы не можам падтрымліваць таго, хто не купляе union. Што мы скажам прэсе?"
  
  
  Нізкі голас прашаптаў яму на вуха. "Можа быць, гэтае выключэнне, якое пацвярджае правіла".
  
  
  У той дзень, калі ўсё амбулаторнае членства Каліфарнійскага саюза журналістаў Local 334 вывесіла плакаты Эсперансы на сценах па ўсёй акрузе Лос-Анджэлес, Грэгары Сагадэлі склікаў прэс-канферэнцыю і аб'явіў, што ўвесь прафсаюз выступае за Энрыке Эспірыту Эсперансу.
  
  
  Прысутнічалі ўсяго тры рэпарцёры. Такі быў стан прафсаюзнай дзейнасці ў дзевяностыя. Адзін сказаў: "Мы разумеем, што яны не выкарыстоўваюць прафсаюзныя друкаваныя плакаты".
  
  
  "Гэта выключэнне, якое пацвярджае правіла", – сказаў Грэгары Сагадэлі з спакойнай асобай. Або настолькі спакойным, наколькі гэта магчыма, з яго сківіцай, увесь час зрушанай налева.
  
  
  "Мы толькі што атрымалі нашу першую падтрымку прафсаюза!" Хармон Кэшман закрычаў. "Я ў захапленні! Я сапраўды, сапраўды ў захапленні!"
  
  
  "Супакойся", - сказаў Энрыке Эсперанса, націскаючы на пульт ад тэлевізара. "Гэта маленькая перамога. У астатнія тыдні нам спатрэбіцца значна больш".
  
  
  "Але гэта першая прафсаюзная падтрымка кампаніі! Часам гэта ўсё, што трэба, каб справа зрушылася з мёртвай кропкі!"
  
  
  "Мяч, як ты кажаш, ужо коціцца".
  
  
  "Чаго я не разумею, дык гэта як гэта адбылося?"
  
  
  "Гэта проста. Чыун".
  
  
  Хармон Кэшман пакорпаўся ў кішэнях і выцягнуў міні-ўпакоўку печыва Oreo. "Маленькі хлопец? Як яму гэта ўдалося?"
  
  
  "Таму што няма нічога, чаго ён не мог бы зрабіць. Ты павінен зразумець, Хармон. Ён - сінандж".
  
  
  "Што гэта?"
  
  
  "Сінанджу - гэта дом забойцаў".
  
  
  Пры гуку слова "забойца" Хармон Кэшман выплёўвае напалову перажаваную ліпкую мякаць сэндвіч-пячэння "Арэа". Ён утаропіўся на цёмную кляксу на дыване, як быццам збіраўся праглынуць яе назад. Яго вочы, поўныя страху, перавялі погляд на невыразны твар Энрыке Эсперансы. "Рыкі ..."
  
  
  "Так. Я сапраўды сказаў "забойца", - спакойна сказаў Энрыке Эсперанса. "Шмат, шмат гадоў асасіны Сінанджу працавалі на ўрады па ўсім Старым свеце, абараняючы троны і прадухіляючы войны".
  
  
  "Ты жартуеш!"
  
  
  "Ты калі-небудзь бачыў, каб я жартаваў?"
  
  
  "Ніколі. Але я павінен быў праверыць. Добра, дапусцім, гэта праўда. Што гэты Чыун тут робіць?"
  
  
  "Відавочна, яго паслалі сюды".
  
  
  "Каб забіць цябе?"
  
  
  "Наўрад ці. Каб абараніць мяне".
  
  
  "Я гэтага не разумею".
  
  
  Энрыке Эсперанса ўтаропіўся на Хармона Кэшмана сваімі мяккімі цёмнымі вачыма. “Усё лімітава ясна, Хармон. Майстар Сінанджу быў пасланы сюды сваім працадаўцам, каб абараніць маё жыццё і прасачыць, каб выбары прайшлі пэўным чынам”.
  
  
  "Хто б гэта мог быць?"
  
  
  "Я не ўпэўнены, але ўсё ў маёй істоце кажа мне, што гэта прэзідэнт Злучаных Штатаў".
  
  
  "О, ён", - сказаў Хармон Кэшман. "Кароль падзячных лістоў".
  
  
  "Не трымай зла. Таму што, калі тое, у што я веру, праўда, то наша кампанія атрымала блаславенне Прэзідэнта, што фактычна гарантуе нам поспех".
  
  
  "Добра", - сказаў Хармон, дастаючы яшчэ адно шакаладнае печыва. "Я куплю яго. Але забойца?"
  
  
  "Думай аб ім як аб абаронцы".
  
  
  "А той італьянец?" Хармон пстрыкнуў пальцамі. "Як яго клічуць ... ? Рыма?"
  
  
  "Без сумневу, ЦРУ. Верагодна, агент кантролю. Ён не мае значэння. Важны той факт, што прэзідэнт Злучаных Штатаў наймае наёмнага забойцу".
  
  
  "Напэўна", - няпэўна адказаў Хармон Кэшман.
  
  
  "Нягледзячы на забарону кангрэса на забойствы як інструмент палітыкі выканаўчай улады".
  
  
  Хармон Кэшман спыніўся на сярэдзіне перакусу. Ён падняў вочы.
  
  
  "Вы хочаце сказаць, што ў нас ёсць нейкі палітычны кампрамат на прэзідэнта?"
  
  
  "Такі сумнеўны спосаб выказаць гэта. Давайце скажам, што прэзідэнт ненаўмысна выдаў нам, верагодна, свой самы вялікі сакрэт".
  
  
  "Як гэта дапаможа кампаніі?"
  
  
  "Хармон, сябар мой. Часам дастаткова ведаць сакрэт, не выкарыстоўваючы яго ў сваіх інтарэсах", - ціха сказаў Энрыке Эспірыту Эсперанса.
  
  
  Кіраўнік 14
  
  
  
  
  На наступны дзень бліскучы "Мэрсэдэс" колеру белага шакаладу праехаў па Чайнатаўне.
  
  
  Яна спынілася перад багата упрыгожаным храмам, і з яе выйшаў Энрыке Эспірыту Эсперанса, бліскучы ў белым. Хармон Кэшман рушыў услед за ёй.
  
  
  Майстар Сінанджу быў там, каб павітаць яго. Ён пакланіўся адзін раз. Энрыке Эсперанса пакланіўся ў адказ.
  
  
  Эсперанса агледзелася па баках. Яго ўласная выява глядзела на яго з кожнай сцяны і ліхтарнага слупа, і хоць ён не мог прачытаць каліграфію пад мноствам аднолькавых асоб, выгляд яго паўтаральнага малюнка ўсяліў у яго цёплае пачуццё надзеі.
  
  
  "Ты добра папрацаваў", - сказаў ён.
  
  
  "Я толькі пачаў", – адказаў Чыун. І, падвысіўшы голас, Майстар Сінанджу пачаў спяваць нараспеў.
  
  
  Словы былі неразборлівыя. Але рэакцыя рушыла ўслед неадкладна.
  
  
  З магазінаў і шматкватэрных дамоў выходзілі цікаўныя кітайцы.
  
  
  Яны сабраліся вакол, калі Чыун падняў рукі і пачаў гаварыць. Ён шырока жэстыкуляваў, нібы адчытваючы натоўп.
  
  
  "Гучыць як разглагольстваванне", - прашаптаў Хармон Кэшман усхваляваным голасам. "Можа быць, мне лепш прыгатаваць крыху печыва Oreos".
  
  
  "У іх не будзе неабходнасці".
  
  
  Размовы - ці што б гэта ні было - працягвалася.
  
  
  У канцы гэтага на мяне глядзела мора пустых, невыразных твараў.
  
  
  "Яны не выглядаюць вельмі ўражанымі", - неспакойна прамармытаў Кэшман.
  
  
  "Як можна меркаваць?" - адказаў Энрыке Эсперанса, абыякава ні ў голасе, ні на твары.
  
  
  Затым, пакуль яны абдумвалі магчымасць вярнуцца да машыны, кітайцы пачалі падвышаць голас.
  
  
  "Сіванг! Сіванг! Сіванг!"
  
  
  "Што, чорт вазьмі, яны кажуць?" прамармытаў Хармон Кэшман.
  
  
  "Яны кажуць, - з гонарам сказаў Энрыке Эсперанса, - "Спадзяюся"."
  
  
  У Маленькім Токіа было тое ж самае.
  
  
  Толькі слова было Кібо.
  
  
  У карэйскім квартале гэта быў Соманг. Для в'етнамцаў з Маленькага Сайгон гэта быў хівонг. Якой бы ні была мова, гэта было музыкай для вушэй Хармона Кэшмана.
  
  
  "Гэта неверагодна!" - выдыхнуў ён. "Вы наўрад ці зможаце прымусіць кітайцаў і японцаў звярнуць увагу на мясцовую палітыку. І паглядзіце на гэта! Калі гэты маляня зможа зрабіць гэта па ўсім штаце, - з энтузіязмам сказаў ён, - то мы атрымаем галасы азіятаў, зашытых почище, чым мяшок з бяздомнымі". кацянятамі”.
  
  
  "Ён можа".
  
  
  І зноў Энрыке Эспірыту Эсперанса выступіў наперад, каб звярнуцца да натоўпу. Ён размаўляў па-ангельску. Майстар Сінанджу пераклаў. Натоўп апладыраваў кожны раз, калі стары карэец паднімаў свае тонкія рукі, як бы адказваючы на знак апладысментаў.
  
  
  Хармон Кэшман мог толькі захапляцца гэтым відовішчам.
  
  
  "Калі б мы толькі маглі такім чынам паўплываць на белых людзей", - з нудой сказаў ён, калі яны вярталіся да які чакаў іх "Мэрсэдэсу".
  
  
  "Мы зробім", - паабяцаў Энрыке Эсперанса.
  
  
  “Як? На планеце недастаткова Арэа, каб раздаць усім. Калі б яны былі, наш ваенны фонд кампаніі мог бы згалець, спрабуючы гэта зрабіць”.
  
  
  "Хармон, - сказаў Энрыке Эспірыту Эсперанса, - я хачу, каб ты папярэдзіў прэсу, што я выступлю з важнай прамовай сёння ў чатыры гадзіны дня".
  
  
  "Гатова. Дзе?"
  
  
  "У Паўднёвым Цэнтрале".
  
  
  "У барыо!"
  
  
  "Паўднёвы Цэнтрал, так".
  
  
  "Але гэта раён іспанамоўных і чарнаскурых!" Хармон запратэставаў. "У цябе ў задняй кішэні галасы іспанамоўных".
  
  
  "Я еду ў Паўднёвы Цэнтрал не для таго, каб паўплываць на галасы іспанцаў", – спакойна заявіў Энрыке Эспірыту Эсперанса. "Я еду туды, каб прыцягнуць увагу белых выбаршчыкаў".
  
  
  "Рыкі, - сказаў Хармон Кэшман цвёрдым голасам, - я думаю, ты занадта доўга быў на сонца. Там не толькі практычна няма белых, пра якія можна было б казаць, але і зусім небяспечна. Гэта рай для банд. Ім даводзіцца пасылаць Нацыянальную гвардыю толькі для таго, каб прыбіраць смецце”. "Я нічога не баюся".
  
  
  "Я ведаю, што ты гэтага не робіш. Але ва ўсім, што ты рабіў да гэтага часу, ты праяўляў здаровы сэнс. Людзі ўжо стралялі ў цябе. Карычневыя людзі. Твае людзі. Чаму б нам не пераехаць у Сан-Францыска? Я ведаю , што там цябе пакахаюць”.
  
  
  "Таму што я яшчэ не захапіў акругу Лос-Анджэлес", - сказаў Энрыке Эсперанса, паказваючы на Майстра Сінанджу, які частаваў натоўп на іх роднай мове.
  
  
  Краем вока Майстар Сінанджу ўлавіў запрашаючы жэст свайго кандыдата. Ён скончыў свой выступ перад збіраецца натоўпам.
  
  
  "Памятайце. Калі вы ўсё прагаласуеце разумна, чалавек правільнага колеру скуры і правільнай формы вачэй неўзабаве зойме вельмі важнае становішча ў гэтай правінцыі. Усё гэта ў вашых інтарэсах. Гэта культакратызм у дзеянні. Галасуйце рана і часта", - дадаў ён, паўтараючы фразу, якую ён чуў, вымаўленую паміж белымі ў арганізацыі кампаніі Энрыке Эспірыту Эсперансы.
  
  
  Потым, узмахнуўшы спадніцамі, ён вярнуўся да свайго кандыдата.
  
  
  "Яны з табой, літасцівы", – сказаў Чыун.
  
  
  "Гэта добра. Сёння днём я выступаю перад цемнаскурымі народамі".
  
  
  Чыун кіўнуў. "Як прароку культакратызму, табе належыць так зрабіць".
  
  
  "Але там, унізе, вельмі небяспечна", - працягнуў Энрыке Эсперанса. "Там маладыя людзі без будучыні, якія носяць зброю і забіваюць адзін аднаго".
  
  
  "Іх лёсы прадвызначаны", – паабяцаў Чыун.
  
  
  “Не, не. Я не хачу перамагаць іх. Гэта не мой шлях. Я спадзяюся, што яны далучацца да маёй справы. Я ведаю, што яны будуць успрымальныя да паслання Эсперансы, калі толькі іх удасца прымусіць прыслухацца”.
  
  
  "Іх вушы стануць тваімі цацкамі", - пакляўся Майстар сінанджу.
  
  
  "Гэтыя маладыя людзі вядомыя пад пэўнымі імёнамі - Крыпы і Кроў. Крыпы носяць сінія банданы. Блады носяць чырвоныя. Абедзве групы ўзброены".
  
  
  "Яны будуць распускаць пальцы па швах, калі ты з трыўмфам увойдзеш у іх валадарствы", - пакляўся Майстар сінанджу.
  
  
  "Кіроўца адвязе вас сюды", - сказаў Энрыке Эспірыту Эсперанса, кланяючыся.
  
  
  Джамба Джамбоне Ікс - былому Мелвіну Дайсэру - было ўсяго пятнаццаць, і ён забіў траіх чалавек. Тэрмін "мужчыны" быў адкрыты для абмеркавання, таму што ні адзін з трох удзельнікаў Crips у сініх куртках не пражыў дастаткова доўга, каб скончыць сярэднюю школу, перш чым ён узначаліў іх.
  
  
  Джамба Джамбоне Ікс - хтосьці сказаў яму, што гэтае імя з праўдзіва афрыканскімі каранямі, і таму ён прыняў яго ў якасці жэсту чорнага гонару і дадатковай страхоўкі ад пазоваў аб устанаўленні бацькоўства - лічыў сябе мужчынам. Мужчына забіты. Значыць, ён быў мужчынам. Любому, хто гаворыць інакш, лепш сачыць за тым, куды ён хіліць.
  
  
  Сёння Джамба Джамбоне Ікс выйшаў, каб даказаць сваю мужнасць. Ён збіраўся кінуць кагосьці. Усё роўна, каго. Паліцыянт быў гэтак жа добры, як і калека. Ён мог прыстрэліць паліцыянта. Для рэпутацыі мужчыны часам карысна так рабіць. З узростам ён заўважыў, што маладыя сябры клуба глядзяць на яго з нарастальнай зайздрасцю. Яны называлі яго "Арыгінальным гангстарам". Джамба Джамбоне Ікс гэта спадабалася.
  
  
  Праходзячы па Сенчуры-бульвары, Джамба Джамбоне Ікс заўважыў белага чувака. Не так ужо шмат белых чувакоў праязджае па Сенчуры-бульвары. Не сярод белага дня.
  
  
  Было нешта ў гэтым белым хлопцу, падумаў Джамба Джамбоне Ікс. Тое, як чувак ішоў, крута і нязмушана, як быццам ён валодаў Watts. А яшчэ ў яго былі самыя тоўстыя запясці, якія Джамба калі-небудзь бачыў. Яны выглядалі як трансплантаты ад зусім іншага хлопца.
  
  
  Джамба спыніўся на куце, каб прыкурыць цыгарэту. Сапраўды фрыа - цыгарэта з ментолом, змочаная ў ПХФ. Гэта дапамагло яму супакоіць руку, якая трымала пісталет.
  
  
  Белы хлопец азіраўся па баках, пакуль ішоў. У яго былі глыбокія вочы. Глыбокія і лядоўні. Вочы паліцыянта. Джамба Джамбоне Ікс ведаў вочы паліцэйскага з першага погляду. У гэтага хлопца былі вочы копа, без сумневу.
  
  
  На ім былі карычневыя штаны-чынос і белая футболка, якая ўсё яшчэ мела той хрумсткі выгляд, які азначаў, што яе ніколі не сціралі знутры. Зусім новая. Яго рукі былі аголеныя. Ніякіх татуіровак. Нічога. Яго вопратка была занадта цеснай, каб ён мог цягаць з сабой цяжкія рэчы. Максімум, можа быць, пісталет 38-го калібра ў кабуры на шчыкалатку.
  
  
  Джамба Джамбоне Ікс узяў з сабой "Глок 9". Абойма на пятнаццаць патронаў. Мужчынскі інструмент. Ты проста наводзіш і выцягваеш. Цэліцца амаль не прыйшлося.
  
  
  Паколькі ён быў абсалютна ўпэўнены, што худы хлопец з запясцямі памерам два на чатыры цалі быў дэтэктывам бандыцкага падраздзялення пад прыкрыццём, Джамба Джамбоне Ікс вырашыў, што прыставіць рулю свайго "Глока" да белага твару хлопца і спусціць цынгель да ўпора.
  
  
  І паколькі Джамба Джамбоне Ікс прыняў гэтае лёсавызначальнае рашэнне, яму было наканавана перажыць унікальны жыццесцвярджальны вопыт.
  
  
  Белы хлопец падышоў да тэлефона-аўтамата. Ён апусціў чацвяртак у шчыліну і націснуў на адзіную кнопку вялікім пальцам. Джамба звярнуў на гэта асаблівую ўвагу. Звычайна людзі так не рабілі.
  
  
  Ён вырашыў, што гэта яшчэ адно пацверджанне таго, што хлопец быў паліцыянтам. Верагодна, ён набіраў нейкі сакрэтны нумар паліцыянта.
  
  
  Джамба сунуў руку ва ўнутраную кішэню сваёй камуфляжнай універсітэцкай курткі і намацаў цёплую пластыкавую дзяржальню свайго "Глока". Ён праслізнуў за спіну хлопца ў сваіх красоўках quiet pump, пакуль той казаў па тэлефоне.
  
  
  “Усё дакладна, Сміці. Чыуна нідзе не відаць. Калі Эсперанса збіраецца з'явіцца тут, мне лепш прыступіць да працы. Інакш у нас будзе крывавая лазня. Гэтае месца практычна зона баявых дзеянняў”.
  
  
  "Ты ўсё правільна зразумеў, Джэк", - сказаў Джамба Джамбоне Ікс, выхопліваючы свой ударатрывалы пластыкавы пісталет і прыстаўляючы яго да патыліцы белага паліцыянта. "І ты будзеш наступнай статыстыкай". Яго загарэлы палец лашчыў спускавы кручок. Лашчыць спускавы кручок было трукам, якому яго навучыла старэйшая Кроў. Ён раскрыў сакрэт, калі ляжаў пры смерці, сказаўшы, што гэта было яго жаданне перадаць адну вялікую ісціну, якую ён даведаўся ў жыцці перад смерцю, увогуле за васемнаццаць насычаных гадоў на вуліцы.
  
  
  "Ты не націскаеш на спускавы кручок. Ты як бы націскаеш на яго. Трымай на прыцэле хлопца, якога хочаш прыкончыць".
  
  
  "Сціснуць?" Спытаў Джамба.
  
  
  "Так. Ухххх". З рота Крывавіка вырваўся фантан крыві. Джамба падзякаваў мужчыну, калі той забіраў з трупа каштоўныя рэчы, у тым ліку Glock 9, які ён упершыню выкарыстаў, каб папрактыкавацца ў сакрэтным мастацтве націску на спускавы кручок. Ён хутка выявіў, што гэта працуе. Пасля гэтага ён амаль ніколі не біў дашкольнікаў, калі цэліўся ў іх старэйшых сваякоў.
  
  
  Такім чынам, калі галава белага чувака апынулася перад яго руляй, Джамба Джамбоне Ікс пачаў націскаць на спускавы кручок, а не моцна тузаць яго назад.
  
  
  Ён быў бясконца ўдзячны, што не забыўся пра гэта зрабіць. Ён нават прачытаў малітву за спачын душы свайго памерлага брата, імя якога ён больш не памятаў.
  
  
  "Госпадзе Ісусе, ты сцеражыся яго чорнай азадка", - прамармытаў Джамба Джамбоне Ікс, калі халодны пот выступіў у яго на лбе і абмыў яго цёмны твар.
  
  
  Малітва прымусіла яго адчуць сябе нашмат, нашмат лепш - хоць гэта ніяк не растлумачыла сітуацыю, з якой ён сутыкнуўся. Гэта было нова. Яму давядзецца ўсё добра абдумаць. Што робіць Блад, калі выяўляе, што яго палец ляжыць на ўласным спускавым кручку, а яго "Глок" прыстаўлены да падбародка?
  
  
  Гэта было вызначана нова. Гэта запатрабавала б дадатковых разважанняў. Першае, што Джамба Джамбоне Ікс вырашыў зрабіць, гэта высветліць, што адбылося.
  
  
  Ён збіраўся выкурыць "белага копа", калі чувак, як ні ў чым не бывала, павярнуўся і ўзяў Джамба за цвёрдыя запясці пальцамі сваёй прахалоднай рукі.
  
  
  Глок апынуўся ў яго ўласнага падбародка адразу пасля гэтага. Пацучынае вока не паспела б міргнуць.
  
  
  У гэтых унікальных абставінах Джамба Джамбоне Ікс адчуў жаданне зрабіць камплімент беламу чуваку. "Ты класны, Джэк. Ты самы маркотны".
  
  
  "Цішэй", - сказаў спакойны паліцыянт такім жа абыякавым голасам. "Я скончу з табой, калі скончу сваю размову".
  
  
  "Не спяшайся", - паважліва сказаў Джамба Джамбоне Ікс.
  
  
  Стромкі кап працягваў рабіць сваю справу.
  
  
  "Так. Так. Я буду на сувязі, Сміці".
  
  
  Стромкі паліцыянт павесіў трубку. Джамбо Джамбоне Ікс пачуў, як механізм тэлефона апусціў чацвяртак у шчыліну для вяртання рэшты. Чувак быў настолькі круты, што нават не праверыў шчыліну. Гэта было крута.
  
  
  Усё яшчэ трымаючыся за запясце Джамба з такой хваткай, што здавалася, быццам вакол яго вырасла чырвонае дрэва, круты паліцэйскі пачаў гаварыць.
  
  
  "Я шукаю сябра", - сказаў ён.
  
  
  "У цябе ёсць адзін. Я твой сябар на ўсё жыццё, якая, я спадзяюся, падоўжыцца і за межы будучага тысячагоддзя".
  
  
  "Рады гэта чуць. Але ў мяне ўжо ёсць сябар. Ён каля пяці футаў ростам, яму столькі ж гадоў, колькі рэпутацыі тваёй маці, і ён носіць карэйскае кімано".
  
  
  "Я ведаю, што такое карэец, але частка з кімано ставіць мяне ў тупік".
  
  
  "Гэта як мантыя".
  
  
  "Не бачыў ніводнага карэйскага халата", - сказаў Джамба.
  
  
  "Ведаеш што, ты дапаможаш мне яго знайсці, і я дам табе чацвяртак".
  
  
  "Цэлую чвэрць?" - спытаў Джамбо Джамбоне Ікс, які толькі на мінулым тыдні прадаў тры штукі крэку за межамі сярэдняй школы. Звычайна ён бы не зняў чацвяртак з падэшвы сваіх туфляў. Але чацвяртак, які зараз прапанаваў чувак, азначаў, што яго "Глок" не стрэліць, падставіўшы пад яго падбародак.
  
  
  "Слядоў зубоў таксама няма. Як наконт гэтага?"
  
  
  "Дамовіліся. Ці атрымаю я зваротна сваё запясце?"
  
  
  "Вядома".
  
  
  Пальцы крутога чувака расціснуліся, пакідаючы белыя меткі і якое распаўсюджваецца здранцвенне. Здранцвенне прымусіла Джамба выпусціў свой Глок.
  
  
  Стромкі чувак падхапіў яго адной рукой. Яго рука была як размытая пляма. Да яе далучылася іншая рука, і яны пачалі сціскаць Glock, як быццам гэта была брудная фальга.
  
  
  "Толькі гэта не было падобна на гук фальгі", - сказаў Джамба Джамбоне Ікс некалькімі хвілінамі пазней у прытоне на Манчэстэр-стрыт.
  
  
  "Так?" - сказала правая рука Джамба, Декстер Доггет. "На што гэта было падобна?"
  
  
  "Як быццам ... як быццам ... як быццам хлопец мясіў дурную абкітоўку".
  
  
  "Што такое Дурная абкітоўка?" - спытаў трынаццацігадовы падлетак, выціраючы алей з казённай часткі свайго Mac-11.
  
  
  "У іх было гэта, калі я быў дзіцем, яшчэ да таго, як у дзяцей з'явілася зброя", - растлумачыў Джамба. “Яны гралі з гэтым матэрыялам. Гэта накшталт як жавальная гумка, толькі ты яе не жуеш”.
  
  
  "Як высока гэта цябе заводзіць?"
  
  
  Джамба павінен быў падумаць аб гэтым.
  
  
  "Па-чартоўску узбуджаны, але не так, як ты думаеш", - сапраўды сказаў ён.
  
  
  "Ты зноў прымаў ПХП, Джамба?"
  
  
  "Так, насамрэч".
  
  
  "Лепш глыні гэтай дрэні. Прачысці мазгі".
  
  
  Джамба змахнуў трубку з-пад крэка, загорнутую ў фальгу.
  
  
  "Мне гэта не патрэбна!" - раўнуў ён. "Гэта сур'ёзна. Мы павінны дапамагчы крутому чуваку знайсці яго сябра".
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Таму што ў мяне такое пачуццё, што з намі здарыцца нешта дрэннае, калі мы гэтага не зробім", - сапраўды сказаў Джамбо.
  
  
  "Што прымушае цябе так казаць?"
  
  
  "Гэты белы хлопец, ён мог бы кіраваць акругай, калі б у яго было жаданне. Я бачыў гэта па тым, як ён сябе паводзіў. Ніякай хлусні".
  
  
  Прадстаўнікі іншых Крывей параіліся паміж сабой. Абмеркаванне было кароткім. Было прапанавана толькі два варыянты. Выкурыць Джамба, каб заткнуць яго дурную морду, або ісці разам.
  
  
  "Я прапаную пагадзіцца", – сказаў Декстер. "Чалавек, які паліць "белага хлопца" і паказвае "Джамба", кіруе крывёй. Ёсць нязгодныя?"
  
  
  Нікога не было. З натоўпу з'явіліся ўсмешлівыя твары.
  
  
  "Паказвай дарогу, і мы выйграем дзень", – сказаў Декстер.
  
  
  "Што гэта павінна азначаць?" - спытаў Джамба, калі яны выйшлі.
  
  
  "Каго гэта хвалюе?" яму сказалі. "Гэта рыфмуецца, ці не так?"
  
  
  Джамба нахмурыўся. Сітуацыя пагаршаецца. У ранейшыя часы, месяцы тры-чатыры таму, кожны мог запісаць круты рэп. Цяпер яны ператварыліся ў зборышча балбатуноў. Што, чорт вазьмі, адбываецца? Яны рабілі толькі premium blow.
  
  
  Яны знайшлі старога карэйца на Комптон-стрыт, які вешаў плакат на аблупленую абтынкаваную сцяну, пакрытую графіці канкуруючых банд, пакуль яна не стала падобная на мёртвы экран кампутара, пакрыты знікаючымі прывідамі яго банкаў памяці.
  
  
  "Гэй, ты, стары!" Паклікаў Джамба.
  
  
  Стары карэец адмовіўся абарочвацца. Пагружаны ў роздум, ён некалькі разоў усталёўваў і перастаўляў плакат.
  
  
  "Мы шукаем цябе".
  
  
  "Так", - дадаў Декстер. "Хачу пагаварыць з табой. Ты прыкрываеш наш спрэй".
  
  
  "Я вазьму гэта", - сказаў Джамба Джамбоне Ікс, падыходзячы да хлопца.
  
  
  "Ты глухі, кут?"
  
  
  Стары карэец падняў вочы, як быццам упершыню заўважыў Джамба Джамбоне Ікс.
  
  
  Джамба Джамбоне Ікс атрымаў два адначасовыя ўражанні ад старога карэйца.
  
  
  Першае, што яго твар быў сеткай маршчын.
  
  
  Па-другое, што яго вочы чымсьці нагадалі яму вочы крутога белага чувака. У іх была тая ж жахлівая ўпэўненасць.
  
  
  Гэтае другое ўражанне зрабіла большае ўражанне.
  
  
  Джамба Джамбоне Ікс толькі пачаў адыходзіць у бяспечнае месца, калі кашчавы жоўты кіпцюр схапіў яго за горла і сціснуў. Джамба пачаў задыхацца. Яго мова вывалілася з рота.
  
  
  І без якіх-небудзь бачных намаганняў стары карэец выкарыстаў сваю галаву як шчотку, сціраючы заднюю частку плаката і асабовы бок абтынкаванай сцяны доўгім мовай Джамба.
  
  
  Джамба адпусцілі толькі тады, калі ў яго больш не засталося вільгаці, якую ён мог бы даць. Ён упаў на свой зад. Плакат прышлёпнулі да сцяны.
  
  
  Джамба Джамбоне Ікс, дрыжучы, падняўся на ногі. Ён праглынуў незразумелы пясок, ад якога ў яго перасохла ў горле.
  
  
  "Чувак хоча цябе бачыць", - прахрыпеў ён.
  
  
  Ззаду яго ўся Кроў смяялася. Ён пачуў пстрычку ахоўных зашчапак.
  
  
  "У чым справа, Джамба?" Дражніў Дэкстэр. "Ты страціў сябе?"
  
  
  Зноў смех. Яны не ведалі. Што яны ведалі? Яны былі дзецьмі. Дзеці, у якіх было ўсяго некалькі "глокаў", стаялі твар у твар з... Джамба Джамбоне Ікс не ведаў, з чым яны сутыкнуліся, але інстынктыўна разумеў, што гэта лепш, чым "Глок". Лепш, чым любую зброю.
  
  
  "Вы, прыдуркі, не ведаеце!" - загарлапаніў ён. "Гэты хлопец - сябар крутога белага хлопца! Табе лепш не праяўляць да яго непавагі!"
  
  
  Смех раздаўся хрыплымі грымотамі.
  
  
  "Я Майстар сінандж", - сказаў стары карэец.
  
  
  "Гэта ты ім скажы, гаспадар".
  
  
  "Я на баку Эсперансы, якая магла б стаць губернатарам".
  
  
  "Вы гэта чулі?" Сказаў Джамба. "Гэты чалавек з губернатарам! Ён важная персона. Слухайце сюды, вы, панкі".
  
  
  "Калі той, каго клічуць Эсперанса, прыйдзе ў гэтае месца роспачы, - працягваў стары карэец, - да яго будуць ставіцца з належнай павагай".
  
  
  "Скажы гэта зноў!" Джамба усклікнуў.
  
  
  "Стральбы не будзе. Ніякага гвалту. Вы будзеце спакойна слухаць і прагаласуеце так, як я скажу, вы будзеце галасаваць".
  
  
  "Гэй! Ты не можаш так казаць!" Запратэставаў Декстер.
  
  
  "Я кажу гэта".
  
  
  "Гэта не па-амерыканску. Акрамя таго, мы не можам галасаваць. Мы занадта маладыя".
  
  
  "Я прапаную прыстрэліць неамерыканскага дзівака", - абвясціў юнак, размахваючы пісталетам.
  
  
  "Я падтрымліваю гэта".
  
  
  "Так", - прагыркаў Декстер. "За гэта мы можам прагаласаваць. Усе, хто за тое, каб выкурыць нахабнага гуку, галасуйце сваімі фігурамі".
  
  
  Веер пісталетных руляў выстраіўся сапраўды ў напрамку старога карэйца, чые вочы звузіліся перад пагрозай. Халодныя пальцы кранулі яшчэ халаднейшых спускавых гаплікаў.
  
  
  Джамба Джамбоне Ікс зразумеў, што, калі гэтыя спускавыя гаплікі былі адведзены назад - менавіта адведзены, а не націснутыя, - стары, які быў сябрам крутога белага хлопца, верагодна, збіраўся памерці. Калі ён памрэ, то Джамба Джамбоне Ікс павінен быў сказаць крутому беламу хлопцу з тоўстымі запясцямі і вельмі хуткімі рукамі, што гэта зрабілі яго ўласныя браты.
  
  
  Затым Джамба Джамбоне Ікс прыняў адно з самых разумных рашэнняў за сваё кароткае жыццё. Ён устаў паміж фанатам pistols і старым карэйцам.
  
  
  Гэта была не адвага. Гэта не было самаахвяраваннем. Гэта было простае адніманне. Прыбярыце старога карэйца, і белы хлопец збіраўся забраць Джамбо Джамбоне Х. Адзін з аднаго роўны нулю. Нават Кроў магла б зрабіць такое адніманне.
  
  
  "Ты кажаш, не страляць?" - спытаў Декстер Доггет Джамбо Джамбоне Ікс.
  
  
  "Я і не кажу".
  
  
  "Значыць, ты прапануеш страляць?"
  
  
  "Гэтага я таксама не кажу".
  
  
  "Тады пра што ты кажаш, чувак?"
  
  
  "Я кажу, што калі ты застрэліш яго, то з такім жа поспехам можаш застрэліць мяне".
  
  
  "О'кей", - сказаў Декстер Доггет, другі па старшынстве і наступны ў чарзе на лідэрства ў Крыві. Пальцы на спускавых гапліках пачалі бялець у суставах.
  
  
  Джамба Джамбоне Ікс закрыў вочы. Ён вымавіў яшчэ адну малітву. Яна была ідэальна рыфмаваная. "Госпадзе, выратуй маю азадак, ці мая азадак ператворыцца ў траву".
  
  
  Затым пачуўся шалёны голас. "Нікому лепш не страляць у гэтага прыдурка!"
  
  
  "Любы, хто стрэліць у гуку, атрымае шапку!" - папярэдзіў другі голас.
  
  
  Джамба Джамбоне Ікс расплюшчыў вочы. Яны працягвалі адчыняцца, пакуль не сталі вельмі шырокімі.
  
  
  Да Комптона набліжаўся клін з сініх універсітэцкіх куртак. Гэта былі Crips. І яны каціліся.
  
  
  Адзін з Крывавых крыкнуў: "Што для цябе гэты дзівак?"
  
  
  "Круты хлопец прымусіў мяне паабяцаць знайсці яго".
  
  
  Джамба Джамбоне Ікс міргнуў.
  
  
  "Круты хлопец з тоўстымі запясцямі і хуткімі рукамі?" спытаў ён.
  
  
  "Не. Круты хлопец з тоўстымі запясцямі і хуткімі нагамі. Наш хлопец, Рола, напаў на яго ззаду. Рола занадта павольны. Белы хлопец нанёс удар, падобны на кунг-фу. Рола, ён коціцца ў адзін бок, а галава Рола коціцца ў іншую ".
  
  
  Джамбо Джамбоне Ікс ахінуў сябе хросным знакам, хоць тэхнічна ён лічыў сябе чарнаскурым мусульманінам. Калі б не словы, вымаўленыя шэптам які памірае Блада, гэта магла быць яго ўласная галава, якая коціцца ва ўсе бакі.
  
  
  "Вы паслухайце гэтага чувака", - перасцярог Джамба сваіх таварышаў па бандзе. "Ён ведае, аб чым гаворыць".
  
  
  Декстер усміхнуўся. "Ты памыліўся, Джамба. Гэта Крыпы. Вялікія і сінія, як жыццё".
  
  
  "Не кажы, што я цябе не папярэджваў", - папярэдзіў Джамба.
  
  
  Стары карэец, які да гэтага моманту захоўваў маўчанне, але абыякавы, абышоў Джамбо Джамбоне X. Ён адкінуў шырокія смарагдавыя рукавы са сваіх худых маленькіх рук. Джамба мог сказаць, што ён не жартаваў.
  
  
  Джамба прашаптаў: "Той, з залатой завушніцай, ён мой брат. Не рабі яму занадта балюча".
  
  
  "Гэта залежыць ад яго", - сказаў стары карэец халодным тонам.
  
  
  "Калі табе давядзецца забіць яго, я паспрабую зразумець", - сказаў Джамба.
  
  
  "Вы складзеце сваю зброю", - сказаў стары карэец.
  
  
  "Крыпс нас выкурыць", - заўважыў Декстер.
  
  
  "Яны гэтага не зробяць".
  
  
  "Добра", - сказаў Декстер, тонка ўхмыляючыся. "Таму што мы збіраемся іх выкурыць".
  
  
  Веер дул разгарнуўся, нібы ўсталяваны на поручні кружка лінкора.
  
  
  Крыпы застылі. У руках у іх не было зброі.
  
  
  І праз імгненне Крыві таксама не было.
  
  
  Яны крычалі: "Ой! Ой! Дау! Ого!" - як шквал перадвыбарных плакатаў, сарваных іх рукамі са зброяй, наносячы жорсткія і балючыя парэзы на паперы і прымушаючы іх кінуць зброю на брудны тратуар.
  
  
  Віхура плакатаў упаў да іх ног. Некаторыя ўпалі тварам уверх. Некаторыя тварам уніз. Звернутыя дагары плакаты прыцягнулі ўвагу the Blood, якіх цяпер добра называюць з-за ўмоў, у якіх яны трымалі зброю. На іх знізу ўверх глядзелі вільготныя вочы Энрыке Эспірыту Эсперансы.
  
  
  "Ён той хлопец, за якога ты хочаш, каб мы прагаласавалі?" Декстер праглынуў.
  
  
  "Так і ёсць", - нараспеў вымавіў мудры стары карэец - самы мудры і добры карэец, калі-небудзь які пражываў у Паўднёва-Цэнтральнай акрузе.
  
  
  "Ён атрымаў мой голас", - паабяцаў Декстер.
  
  
  "Мая таксама".
  
  
  "Па-першае, ён павінен ведаць, што ты лаяльны", – выказаў здагадку Чіун.
  
  
  "Што мы павінны рабіць?"
  
  
  "Гэтыя плакаты павінны быць размешчаны ў адпаведных месцах у гэтым раёне", – сказаў мудры стары карэец.
  
  
  "Ты зразумеў!"
  
  
  "І мы зловім старога", - сказаў надыходзячы Крыпс.
  
  
  "Каго ты завеш "даўніной"?" - запратэставаў Джамбо Джамбоне X. "Гэта мой хлопец. Гэй, гаспадар. Скажы гэтым аматарам сыру".
  
  
  "Прэч, пажыральнікі сыру", - сурова сказаў Майстар Сінанджу. "Я не жадаю мець з вамі нічога агульнага".
  
  
  "Ты патрэбен беламу хлопцу", - сказаў прадстаўнік Crips, выцягваючы "Магнум" калібра 357. "Так што ты прыходзь".
  
  
  Затым у поле зроку з'явілася іншая зброя Crip. Кроў, іх зброю на зямлі і чырвоныя кроплі з іх рук выклікалі калектыўнае "О, дзярмо".
  
  
  Крывавыя нырнулі за сваёй зброяй. Крыпы выбралі свае мэты. Джамба Джамбоне Ікс кінуўся перад старым карэйцам. Насоўвалася крывавая лазня.
  
  
  Рыма Уільямс абраў гэты момант, каб завярнуць за кут.
  
  
  "Ніхто не робіць нічога дурнейшага, чым нарадзіцца", - сказаў ён.
  
  
  Ніхто не зрабіў гэтага. Гук яго нязмушанага, дзелавітага голасу прымусіў застыгнуць асобы па абодва бакі немінучай крывавай бойні. Вочы акругліліся. Некалькі промежностей пацямнелі ад змесціва здзіўленых страхам мачавых бурбалак.
  
  
  "Насамрэч, усім лепш скласці зброю", - дадаў ён.
  
  
  Гэтая інструкцыя была выканана з ваеннай дакладнасцю. Пісталеты ўсіх тыпаў пстрыкалі, калі іх акуратна раскладвалі на тратуары.
  
  
  "Глядзі, што я знайшоў для цябе", - сказаў Джамба Джамбоне Ікс, паказваючы на Майстры сінанджа.
  
  
  "Ён хлусіць", - сказаў прадстаўнік Crip. "Мы знайшлі яго. Вы павінны нам чацвёртакі".
  
  
  "Не. Я атрымаю чацвяртак".
  
  
  "Я дам вам усім па чацвёртаку, калі вы заткнецеся", - сказаў Рыма.
  
  
  "Я хачу чацвяртак", - настойваў Джамба. "Гэта будзе мая шчаслівая фішка".
  
  
  "Або я магу жангляваць некалькімі галовамі для забаўкі тых, хто выжыў", - дадаў Рыма.
  
  
  "Ты мужчына", - імгненна адказаў Джамба. "Як скажаш".
  
  
  Рыма падышоў да Чыўна, рукі якога апынуліся ў рукавах яго кімано.
  
  
  "Мне няма чаго табе сказаць, уайт".
  
  
  "Дааа!" - сказаў Джамба. "Не называй яго ніякімі імёнамі!"
  
  
  Стары карэец пагардліва фыркнуў. "Ён белы. Ён заўсёды будзе белым. Я буду называць яго так, як захачу".
  
  
  Вочы сабраных Крыпаў і Крывапійцаў перамясціліся з твару старога азіята на твар белага чувака, іх зрэнкі адлюстроўвалі розныя ступені страху і здранцвення.
  
  
  "Што ты кажаш?" Прашыпеў Джамба. "Ты не можаш так размаўляць з гэтым чуваком. Ён адарве табе галаву".
  
  
  "Ён - бледны кавалак свінога вуха", - нараспеў вымавіў стары азіят.
  
  
  "Іііі!" - зашыпелі сабраныя Крыпы і Блады. Яны падаліся назад. У іх не было ніякага жадання бачыць свае курткі запэцканымі, калі з абрубка шыі старога азіята паўсюль пацякла кроў, бо яго галава была не там, каб прымаць яе.
  
  
  "Ты збіраешся гэта ўзяць?" - спытаў Крып.
  
  
  "Маленькі бацька", - проста сказаў белы чувак. "Я павінен сказаць табе толькі адну рэч".
  
  
  "Мяне гэта не цікавіць, выкрадальнік умілаваных".
  
  
  Крыпс і Блады скурчыліся яшчэ больш. Яны біліся з-за дыбачкі. Нехта павінен быў памерці.
  
  
  "Чыта Чынг збіраецца асвятляць выступленне Эсперансы".
  
  
  "Хутчэй!" Чыун завішчаў, паказваючы на папяровы снегапад перадвыбарных плакатаў ля іх ног. "Плакаты! Яны павінны быць на сваіх месцах! Вуліцы павінны быць прыбраныя! Я не хачу бачыць ні пылінкі, калі з'явіцца цудоўная Чыта!"
  
  
  Калекі і Крывапійцы нахмурыліся, як барэльеф з базальтавымі ідаламі.
  
  
  "Ён вар'ят?" - Спытаў Декстер ў белага чувака.
  
  
  "Лепш рабі, што ён гаворыць", - уставіў Рыма. "Калі ён так узбуджаецца, нават я пачынаю нервавацца".
  
  
  Твары Крыпаў і Бладоў змяніліся з халоднай маскі белага чувака, якога ўсе яны баяліся, на хмурны твар хударлявага азіята, у вачах якога расло ашаламленне.
  
  
  "Ты, баішся? Яго?" - спытаў адзін.
  
  
  Рыма кіўнуў. "Ён навучыў мяне ўсяму, што я ведаю. Усяму".
  
  
  Гэта было ўсё, што трэба было пачуць Crips і the Bloods. Звар'яцеўшы, яны раскупілі плакаты кампаніі Esperanza. Яны скралі мятлы і бочкі з вітрын гаспадарчай крамы. Яны прыступілі да працы на Комптан-стрыт, вырашыўшы зрабіць яе прэзентабельнай для старога карэйца, які навучыў самых апусцілых белых людзей у свеце ўсяму, што ведаў сам.
  
  
  Кіраўнік 15
  
  
  
  
  Чыта Чынг не спала два дні. Пад яе вострымі, драпежнымі вачыма былі западзіны. Яе мозг адчуваў сябе так, нібы яго акунулі ў алка-зельтарскую шыпучку.
  
  
  Твар пераследваў яе. Моцны, белы твар з выступоўцамі, амаль карэйскімі скуламі і глыбока пасаджанымі ўваліліся вачыма. Гэтыя вочы працялі яе амбіцыйную душу. Яго імя было выпалена ў яе душы.
  
  
  "Неро". Яна вымавіла імя ўслых, спрабуючы на смак яго некарэйскія галосныя. "Неро".
  
  
  Яна ніколі не сустракала нікога, падобнага да яго. Ну, можа, аднойчы раней. Шмат гадоў таму.
  
  
  Яна амаль забылася гэты досвед. Незнаёмы мужчына ўварваўся ў яе кватэру і прывязаў яе да крэсла. Пасля таго, як ён перакручана апрануў яе ў вольную карэйскую сукенку.
  
  
  Чыта думала, што яе збіраюцца згвалтаваць. Таму яна звярнулася да грознай зброі, якая прынесла ёй вядомасць па ўсёй краіне: сваёй вострай, як брытва, мове. Чыта абсыпала мужчыну абразамі. Пагражаў яму. Здзекаваўся з яго. Здавалася, нічога не спрацоўвала. Гэта было ўпершыню. Ніводны мужчына - ад прэзідэнтаў тэлеканала да яе мужа - ніколі не здаваўся пад ударамі мовы Чыты Чынг.
  
  
  Яна падрыхтавалася да горшага.
  
  
  Замест таго, каб згвалтаваць або выкрасці яе, зламыснік проста зняў трыццаціпяцімілімятровую плёнку з выявай Чыты, прывязанай да крэсла, апранутай у сукенку з хам-бок дынастыі Лі і якая вырыгае пагарду.
  
  
  Затым ён сышоў, да вялікага палягчэння Чыты.
  
  
  Пасля таго, як яна з цяжкасцю вызвалілася ад сваіх путаў, Чыта Чынг звязалася з Донам Кудэрам, сваім галоўным супернікам, і абвінаваціла яго ў арганізацыі нападу. Кудэр адмаўляў гэта.
  
  
  "Ты нават не ў маім класе", - прагыркаў Кудэр.
  
  
  Затым Чыта павесіў трубку і наняў галаварэзаў, якія збілі яго, крычучы: "Якая частата, Кенэт?"
  
  
  Задаволеная, Чыта пачала чакаць, калі фатаграфіі з'явяцца ў якім-небудзь таблоідзе. Іх ніколі не было. Яны таксама не выкарыстоўваліся для яе шантажу.
  
  
  Гэта была загадка, і ў рэшце рэшт Чыта Чынг выкінула гэта з галавы. Але яна так і не змагла выкінуць з галавы свайго дзіўнага нападніка. У яго жорсткай напорыстасці было нешта такое, што захавалася і часам прымушала яе фантазіраваць аб яго вяртанні, хоць успамін аб тым пачварным інцыдэнце ўсё яшчэ прымушала яе дрыжаць.
  
  
  Мужчына, які напаў на яе, нагадаў ёй Нера. Крыху. Твар быў іншым. Вочы былі падобныя. Але гэта быў не той мужчына, яна была ўпэўнена ў гэтым. Іншы быў свіннёй.
  
  
  Але Нера адрозніваўся ад іншых мужчын. Ён быў. . .
  
  
  Словы не падышлі Чыце Чынг. Не дзіўна. Большая частка яе матэрыялу ў эфіры была напісана для яе. І ўсё ж у ім было нешта такое, што прымусіла яе здрыгануцца пры першым поглядзе на яго стройнае, моцнае цела. Здрыганіся гэтак жа, як яна толькі што здрыганулася пры ўспаміне аб дзіўным няпрошаным госце, які робіць здымкі. Ён быў . . .
  
  
  "Карабель мары", - вырашыла яна нарэшце, паглыбляючыся ў свой напаўзабыты падлеткавы лексікон. "Вось хто ён такі. Карабель мары".
  
  
  Чыта сядзеў, згорбіўшыся, у зацішным кутку філіяла мясцовай сеткі і еў востры суп-запяканку з джунголя. У яе кантракце было прапісана, што яе будуць абслугоўваць карэйскай нацыянальнай кухняй, і няхай дапаможа Бог ідыёту, які пачаставаў яе Му Гу Гай Панем. Яна спрабавала высветліць, што здарылася з запісам яе інтэрв'ю з самой сабой.
  
  
  Нера не мог выкрасці гэта, сказала яна сабе. Ніколі.
  
  
  Аднак плёнка, якую ён ёй даў, аказалася пустой. А тэлеканал адмовіўся паказваць яе інтэрв'ю з Энрыке Эспірыту Эсперансай, назваўшы яго "мяккім і непрафесійным".
  
  
  Чыта неадкладна абвінаваціла ў гэтым свайго аператара. Але зніклая плёнка ўсё яшчэ непакоіла яе.
  
  
  Ёсць толькі адзін спосаб разгадаць гэтую таямніцу, вырашыла яна, памешваючы свой джангол і дазваляючы цудоўнаму паху рэпы і капусты супакоіць яе якія раздзімаюцца ноздры.
  
  
  Яна зняла слухаўку і патэлефанавала ў аддзел кадраў.
  
  
  "Хто-небудзь па імі Нера пакідаў сёння рэзюмэ?" спытала яна мэнэджэра па персанале.
  
  
  "Не. Ні Дэма. Ні Нема, ні любое іншае імя, якое ты працягваеш згадваць".
  
  
  "Ну, калі хто-небудзь з любым з гэтых імёнаў дашле рэзюмэ, я павінен быць неадкладна апавешчаны, ці гэта ваша праца".
  
  
  "На гэтай станцыі не наймаюць і не звальняюць", – сказаў менеджэр па персанале.
  
  
  "Выдатна", - з'едліва адказала Чыта Чынг. "Я цябе не звольню. Што я зраблю, дык гэта вырву кадык з твайго стрававода сваімі аголенымі зубамі".
  
  
  Павісла напружаная паўза, пакуль пагроза даходзіла да яго.
  
  
  "У тую самую хвіліну, калі хто-небудзь з такімі галоснымі ў імені напіша рэзюмэ, вы даведаецеся пра гэта першай, міс Чынг", – паслужліва падказаў менеджэр па персанале.
  
  
  "Дзякуй", - салодка сказала Чыта. "Я рада, што мы разумеем адзін аднаго".
  
  
  Чыта павесіў трубку. Праз секунду тэлефон зазваніў. Гэта быў дырэктар навін радыёстанцыі.
  
  
  "Мы толькі што атрымалі паведамленне, што Эсперанса прамаўляе гаворка ў Паўднёва-Цэнтральнай акрузе. Я магу наняць вам аператара, калі вы хочаце асвятліць гэта ".
  
  
  "Я хачу расказаць пра гэта", - хутка сказала Чыта, ускокваючы з крэсла. Гэта быў яе шанц загладзіць сваю віну. І, магчыма, таксама сутыкнуцца з Нера Боскім.
  
  
  Думка аб судотыку з цёмнавокі Нера выклікала яшчэ больш цудоўную дрыготку, якая прабегла уверх і ўніз па яе пазваночніку. Яна задавалася пытаннем, ці будзе гэта стымуляваць авуляцыю. Яна перакаштавала амаль усё астатняе.
  
  
  Фургон з мікрахвалевай печчу на станцыі з'ехаў з аўтастрады ў горшы раён паўднёвай часткі Лос-Анджэлеса.
  
  
  Кіроўца выглядаў здзіўленым. Ён з'ехаў на абочыну, на яго твары застыў разгублены выраз.
  
  
  З задняй часткі фургона Чыта высунула наперад сваю галаву з якія тырчаць валасамі.
  
  
  "Што здарылася?" запатрабавала яна вісклівым голасам.
  
  
  "Здаецца, я павярнуў не туды", - сказаў ён, дастаючы з бардачка складаную карту.
  
  
  "Ты што, не ведаеш свой уласны горад, крэтын?"
  
  
  "Я думаў, што так. Але гэта не можа быць Паўднёвы Цэнтрал".
  
  
  Чыта паглядзела праз лабавое шкло. Яна ўбачыла акуратны цэнтр горада. Сцёкавыя канавы не былі забіты смеццем. Сцены будынкаў былі вільготнымі ад нядаўняй уборкі. Нават тратуары выглядалі свежапамытымі.
  
  
  Што яшчэ больш неверагодна, тут не было ні якія сноўдаліся без справы чальцоў банды, ні падпольнага гандлю наркотыкамі, ні прастытутак у аблягаючай вопратцы, якія прыхінуліся да фасадаў будынкаў.
  
  
  "Чаму няма?" спытала яна, яе занадта гладкі твар зморшчыўся ў здзіўленні.
  
  
  "Паглядзі на гэтае месца", - сказаў кіроўца. "Яно акуратнае, як іголка. Паўднёвы Цэнтрал - гэта звалка".
  
  
  "Можа быць, горад пачысціў яго, рыхтуючыся да гаворкі Эсперансы", – выказаў меркаванне Чыта.
  
  
  "Лэдзі, вы не ведаеце гэтага горада. Або Паўднёвага цэнтрала. Копы баяцца прыходзіць сюды пасля наступлення цемры".
  
  
  Кіроўца вярнуўся да карце.
  
  
  "Тут сказана, што мы павінны быць на Комптон-стрыт", – з сумневам сказаў ён.
  
  
  "На шыльдзе напісана "Комптон", - указаў Чыта.
  
  
  "Я ведаю", - змрочна сказаў кіроўца. "Я адчуваю сябе так, нібы знаходжуся ў Змрочнай зоне".
  
  
  "Калі мы прапусцім гэтую прамову, - папярэдзіў Чыта, - я абяцаю падлучыць цябе да пажарнай разеткі і пакінуць там пасля заходу сонца".
  
  
  Кіроўца ўліўся ў паток машын. "Мы на правільнай вуліцы. Так і павінна быць".
  
  
  Накіроўваючы свой фургон далей па вуліцы, вадзіцель адчуў галавакружэнне. Зніклі графіці. Сцёкавыя канавы былі бездакорна чыстымі. Нават паветра прыемна пахне. Ён заўважыў размеркавальнікі паветра, размешчаныя ў стратэгічных кропках, на падваконніках і ліўневых сцёках.
  
  
  І што было нерэальна, ён убачыў двух чарнаскурых падлеткаў, якія счышчаюць ненарматыўную лексіку, намаляваную аэразолем, са сцяны царквы. У аднаго на галаве была сіняя бандана Crips, а ў другога бандана Bloods крывава-чырвонага колеру была засунута ў заднюю кішэню джынсаў.
  
  
  "Я ў Змрочнай зоне", - прамармытаў ён.
  
  
  Сродкі масавай інфармацыі ўжо ўстанавілі камеры і мікрахвалевыя станцыі перад царквой Эбенізер Табернакль, дзе Энрыке Эспірыту Эсперанса павінен быў выступіць з прамовай. Вакол снавалі вядучыя-канкурэнты. Гэта былі ўсяго толькі мясцовыя кіроўныя, але для Чыты Чынг усе кіроўныя былі патэнцыйнымі супернікамі. Яны альбо прабіваліся да яе месца, альбо нападалі на яе, пакуль іх кар'еры цярпелі крах.
  
  
  Чыта ўбачыла, што дзве жанчыны-рэпарцёры былі азіяцкага паходжання, і яе вочы ператварыліся ў каціныя шчылінкі.
  
  
  "Паглядзі на гэта", – прашыпела яна свайму дрыготкаму аператару. "Гэтыя шлюхі. Спрабуюць выкрасці мой гром. Чаму яны не могуць быць настаўнікамі або працаваць у рэстаранах, як астатнія ў сваім родзе?"
  
  
  Аператар сказаў стрыманае "нічога". Ён выцягнуў сваю мінікамеру з задняй часткі фургона, сказаўшы: "Відаць, мы прыехалі занадта позна для выбару пазіцыі".
  
  
  "Я гэта выпраўлю", - прашыпеў Чыта, ірвануўшыся наперад.
  
  
  Бліснуўшы чырвонымі пазногцямі на каліфарнійскім сонца, Чыта Чынг прабралася ў натоўп. Яна вырвала шнуры з акумулятарных батарэй на поясе і націснула кнопкі хуткай перамоткі, дзе толькі магла.
  
  
  Імгненна аператары пачалі лаяцца і правяраць сваё абсталяванне на прадмет няспраўнасцяў.
  
  
  Чыта павярнулася і махнула аператару, каб ён ішоў за ёй. Мужчына кінуўся па шляху, пракладзеным сабатажам Чыты. Ён паказаў выдатны час. Яму сказалі, што яго папярэдніка панізілі на пасадзе да паштовага аддзела за занадта марудлівасць.
  
  
  Да таго часу, як яны дасягнулі пярэдняй часткі зграі, Чыта заслупаваў за сабой бачную пазіцыю. Яна дастала з сумачкі малюсенькі балончык з лакам для валасоў і пачала шчодра наносіць яго на сваю каронную прычоску, паварочваючыся так, каб выпадковыя блікі пападалі ў вочы абраным суперніцам. Гэта вызваліла яшчэ больш месца.
  
  
  Яна выбрала ідэальны час. Белы Mercedes выехаў з-за кута, калі якія супернічаюць дыктары ўсё яшчэ прыкладвалі ваду да сваіх запалёных вачэй.
  
  
  Яна набліжалася марудна. Наперадзе, ззаду і па абодва бакі ад яе была маса напышлівых падлеткаў. Яны насілі сінія банданы the Crips і чырвоныя ад the Blood, а таксама кепкі банды Чыкана, вядомай як Los Aranas Espana.
  
  
  У рэпарцёраў вырваўся ўздых.
  
  
  "Што? Што гэта?" Запатрабавала адказу Чыта, выцягваючы сваю доўгую шыю, каб паглядзець па-над іх галоў.
  
  
  Аператар быў дастаткова высокі, каб справіцца з гэтым трукам.
  
  
  "Гэта машына Эсперансы", – паведаміў ён. "І яна акружаная бандытамі".
  
  
  "Яны схапілі яго!"
  
  
  "Відаць, яны суправаджаюць яго, калі хочаш ведаць маё меркаванне".
  
  
  "Я не ведаю. Накіруй камеру на мяне".
  
  
  Аператар падпарадкаваўся.
  
  
  Узяўшы мікрафон, Чыта закрычаў: "Я вяду прамую трансляцыю з Паўднёвага цэнтра Лос-Анджэлеса, аднаго з самых крымінальных раёнаў горада, дзе зласлівыя падлеткі-гангстары атачылі іспанамоўнага кандыдата ў губернатары Энрыке Эспірыту Эсперансу!"
  
  
  Якраз у гэты момант пачуліся галасы: "Эсперанса! Esperanza! Esperanza!"
  
  
  "Яны патрабуюць яго смерці!" Чыта плакала.
  
  
  "Я так не думаю", – уставіў аператар.
  
  
  "Трымайся далей ад гэтага!" Чыта ўспыхнуў. "Аператараў не павінна быць відаць або чуваць!"
  
  
  "Esperanza! Esperanza!"
  
  
  "Што яны зараз робяць?"
  
  
  Аператар сказаў: "Мне здаецца, яны засоўваюць рукі ў вокны машыны".
  
  
  "Яны спрабуюць выцягнуць яго!" - Сказала яна, аблізваючы вусны. "Палітычнае забойства, і мы асвятляем яго ў прамым эфіры!"
  
  
  "Не, – паправіў аператар, – яны прымаюць печыва".
  
  
  Тонкія, як аловак, бровы Чыты Чынг пацягнуліся адзін да аднаго, як зласлівыя гадзюкі. "Печэнне?"
  
  
  "Яны выглядаюць як печыва Oreos".
  
  
  "Дай мне паглядзець", - сказаў Чыта, падскокваючы уверх-уніз.
  
  
  "Як?"
  
  
  "На калені, бастар".
  
  
  Аператар падпарадкаваўся. Ён апусціўся на карачкі і мужна рохкнуў, калі Чыта Чынг працяў яго шырокую спіну шпількамі, прызначанымі для таго, каб яна была вышэй любога які інтэрв'юецца ніжэй шасці футаў.
  
  
  Над хістаюцца галоў натоўпу Чыта ўбачыў выдатнае відовішча.
  
  
  Белы "Мэрсэдэс" падкаціў да прыступак царквы. Па абодва бакі ад яго ішлі сябры банды. З задняга акна відаць была загарэлая рука, якая раздавала цёмнае печыва "Орео".
  
  
  Усмешлівыя члены банды ахвотна прынялі іх і раздалі па крузе. Некалькі чалавек паднялі сціснутыя кулакі ў паветра.
  
  
  "Эсперанса - наш галоўны мужчына! Эсперанса - наш галоўны мужчына!"
  
  
  Неўзабаве Mercedes спыніўся. Члены банды сталі ў два ахоўныя рады паміж задняй дзвярыма і подыумам, які быў устаноўлены для выступлення.
  
  
  З'явіўся Энрыке Эспірыту Эсперанса, які ўсміхаецца. Ён ішоў па пракладзенай для яго дарожцы, у той час як сродкі масавай інфармацыі накіраваліся да відовішча.
  
  
  Чыта саскочыў са спіны аператара, крычучы: "Устань з каленаў, ідыёт! Мы прапускаем кадр нашай кар'еры!"
  
  
  Да таго часу, як яны дабраліся да машыны, Энрыке Эсперанса падняўся на подыум. Ён быў апрануты ў белае.
  
  
  Ён пачаў гаварыць.
  
  
  "Я прыйшоў сюды, каб вымавіць прамову", – пачаў Энрыке Эсперанса.
  
  
  У натоўпе запанавала цішыня.
  
  
  "Але я не буду прамаўляць размову", - сказала Эсперанса.
  
  
  Па натоўпе прабег нараканьні.
  
  
  "Замест гэтага я папрашу цудоўных маладых людзей з Паўднёвага Цэнтрала выказацца за мяне".
  
  
  Энрыке Эсперанса памахаў сваёй ганаровай варте. Чарнаскуры юнак у крывавых колерах падняўся на трыбуну.
  
  
  "Мяне клічуць Джамбо Джамбоне Ікс, і да сённяшняй раніцы я ніколі не чуў пра містэра Эсперанса. Але цяпер, калі я сустрэў гэтага чувака, я бачу, што ў мяне з'явілася надзея. Я больш не ўдзельнічаю ў бандытызме. Больш ніякага крэку. З гэтага моманту я ем печыва Oreo і хаджу ў школу. У любым выпадку, Oreo смачней крэку ".
  
  
  Па натоўпе пракаціліся нервовыя апладысменты.
  
  
  Наступным, хто ўзяў мікрафон, быў лідэр Crips. Ён паставіў сабе ў заслугу зачыстку Паўднёвага цэнтрала. І хутка дадаў, што яго браты з the Blood і Los Aranas зрабілі свой унёсак.
  
  
  “Містэр Эсперанса паказаў мне мой гонар. Я кажу “далой злачынствы”. Усім, хто здзяйсняе злачынствы ў маім раёне, лепш сцерагчыся. Я бачу, што адбываецца яшчэ больш злачынстваў, і я кідаю дзесяціцэнтавік на яго карону”.
  
  
  Наступным выступіў лідэр Los Aranas Espana. Яго гаворка была карацей і больш па сутнасці.
  
  
  "Я кажу: "Эсперанса мучо хамбрэ". "
  
  
  Бурныя апладысменты віталі гэта. Лідэр Аранас далучыўся да ганаровай варты за трыбунай.
  
  
  Затым да мікрафона вярнуўся ўсмешлівы Энрыке Эспірыту Эсперанса.
  
  
  "Я дзякую маім чарнаскурых і карычневых сяброў за іх добрыя словы ў мой адрас", - вялікадушна сказаў ён. "Яны ўбачылі сваю будучыню. Мультыкультурная будучыня, якая ўнікальная для Каліфорніі. Калі я буду абраны, усе каліфарнійцы, незалежна ад колеру скуры ці этнічнага паходжання, змогуць суіснаваць як сябры. Больш ніякага страху. Больш ніякай нянавісці. Больш ніякіх праблем. Энрыке Эспірыту Эсперанту абяцае табе гэта".
  
  
  З тузіна месцаў у натоўпе падняліся плакаты. На іх было напісана, што "ЭСПЕРАНСА" азначае "НАДЗЕЯ" на трох мовах.
  
  
  Аператар, мінікамера якога захавала самае сенсацыйнае відовішча ў Паўднёвым Цэнтрале з часоў апошняга штомесячнага бунту, сказаў: "Хіба гэта не нешта?"
  
  
  Калі натоўп ухвальна зароў, Чыта Чынг рассеяна агледзелася па баках.
  
  
  "Бачыш што-небудзь аб лодцы мары па імі Раміра?" з надзеяй спытала яна.
  
  
  Рыма Уільямс хаваўся.
  
  
  Ён ляжаў на жываце, выглядаючы з-за абсыпаецца краю даху жылога дома, яго вочы былі насцярожанымі.
  
  
  "Яна ўсё яшчэ там?" спытаў ён.
  
  
  "Яна глядзіць па баках сваімі цудоўнымі кацінымі вачыма", - адказаў Майстар Сінанджу ледзяным голасам.
  
  
  Рыма кінуўся прэч. "Вярніся. Мы не жадаем, каб яна нас заўважыла".
  
  
  "Гавары за сябе, Уайт", - фыркнуў Чіун. "Я стаю на гэтым брудным даху толькі таму, што ведаю, што імператар Сміт раззлаваўся б, калі б я з'явіўся на тэлебачанні".
  
  
  "Я рады, што ты паводзіш сябе разумна".
  
  
  "Я гатовы пачакаць, пакуль не стану высокапастаўленым скарбнікам Каліфорніі, перш чым ступіць у лімоннае святло", - сказаў ён.
  
  
  "Гэта цэнтр увагі, і калі ў цябе ўзнікне жаданне ўмяшацца, успомні, што здарылася са мной, калі мой твар у апошні раз паказвалі па тэлевізары".
  
  
  Чыун ахвотна адступіў, сказаўшы: "Імператар Сміт не асмеліўся б патрабаваць, каб Майстар Сінанджу падпарадкоўваўся пластычным хірургам, як гэта зрабілі вы".
  
  
  "Мой твар усё яшчэ баліць пасля апошняй шлейкі".
  
  
  Чыун адступіў яшчэ далей. Яго нос зморшчыўся.
  
  
  "Уся слава прыходзіць да таго, хто цярплівы", - ціха сказаў ён.
  
  
  "Што ты наогул бачыш у гэтай ведзьме?" - спытаў Рыма, паднімаючыся на ногі.
  
  
  Майстар Сінанджу павярнуў твар да заснежаных вяршыняў гор Сан-Габрыэль на ўсходзе. Яго доўгія пазногці сутыкнуліся адзін з адным, кашчавыя пальцы растапыраныя.
  
  
  "Калісьці, - нараспеў вымавіў ён, - я быў маладым чалавекам".
  
  
  "Ты і прыкладна палова чалавечай расы", - адказаў Рыма.
  
  
  Узнялася рука. "Цішэй!" Чыун рэзка сказаў. "Ты задаў пытанне, і зараз ты пачуеш адказ".
  
  
  "Думаю, я сам напрасіўся на гэта . . . ."
  
  
  "Я быў малады, і свет быў велізарны", - прамармытаў Чыун. "Гэта было ў тыя дні, калі я ўсё яшчэ быў Майстрам-стажорам. Цяпер які навучаецца Майстар павінен здзейсніць шмат подзвігаў. Вынесці шмат цяжкасцяў. Зведаць шмат болю. Аднойчы мой бацька, Майстар, які пачаў маё навучанне, паклікаў мяне да сябе і сказаў: "Сыне мой, зараз ты павінен прайсці самае суровае выпрабаванне".
  
  
  "Я дрыжаў, таму што да гэтага шмат чаго перажыў. Я не мог уявіць, што мой бацька падрыхтаваў для мяне. І ён сказаў: "Ты павінен адправіцца ў горад, пра які ты чуў, за шмат ліг ад нашай рыбацкай вёскі, і пажыць там адзін месяц".
  
  
  Рыма хмыкнуў. "Жахі".
  
  
  "Мой бацька казаў, што многія маладыя людзі да мяне з'ехалі ў горад і ніколі не вярталіся", – працягнуў Чыун сухім голасам. "Я спытаў у яго, якія небяспекі чакаюць мяне, і ён сказаў: "Ты не даведаешся іх у твар, пакуль яны не нанясуць цяжкія раны тваёй душы." І, пачуўшы гэтыя злавесныя словы, я зноў задрыжаў, таму што не разумеў гэтай загадкі.
  
  
  “І вось я адправіўся ў горад Пхеньян, які зараз знаходзіцца ў Паўночнай Карэі, але ў тыя дні быў проста горадам на поўначы непадзеленай зямлі. Я пайшоў пешшу, з некалькімі манетамі ў кішэні і ў адным кімано на спіне”.
  
  
  Майстар Сінанджу падняў свой малюсенькі падбародак, яго карыя вочы засціліся ад успамінаў.
  
  
  "Шлях быў доўгім, і маё сэрца сціскалася ад мноства эмоцый", - сказаў ён. "Ці вярнуся я жывым? Ці не траплюся я на блудлівае падступства гарадскіх жыхароў, апавяданні пра якія я чуў з дзяцінства?
  
  
  "Праз два дні я дабраўся да ўскраіны Пхеньяна. Ён аказаўся нашмат больш, чым я калі-небудзь марыў. Яго вежы ўздымаліся да самага неба. Яго жыхароў было больш, чым я сабе ўяўляў. Там былі славутасці, пра якія я і не марыў. Стравы, назваў якіх я не ведаў.Былі таксама людзі замежнага паходжання: японцы, кітайцы і нават вялікаротыя белыя.Але дзіўней за ўсё былі карэйцы, з якімі я сутыкнуўся.Спачатку я не зразумеў, што гэта карэйцы.Таму што іх твары моцна адрозніваліся ад асоб жыхароў вёскі Сінанджу. І яны ўзялі японскія імёны ".
  
  
  "Няўжо?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Так. Гэта неверагодна, але гэта праўда. Таму што гэта былі дні, калі Карэя была васалам Японіі". Чыун нахмурыўся пры ўспаміне. "Калі я ішоў сярод гэтых карэйцаў-якія-не-былі, я захапляўся жанчынамі, якіх сустракаў па шляху. Яны таксама выглядалі непадобнымі на жанчын сінанджу. Таму што яны насілі прыгожую вопратку і размалёўвалі свае твары і вусны самымі незвычайнымі і майстэрскімі спосабамі. Я не паспеў далёка зайсці, калі мне прыйшло ў галаву, што гэты Пхеньян быў бы прыемным месцам для правядзення маіх дзён”. Чіун сумна схіліў сваю лысую галаву.
  
  
  "Не!" - сказаў Рыма прытворна сур'ёзным тонам.
  
  
  "Так", - прызнаў Чыун.
  
  
  Рыма ўхмыльнуўся. "Ну, ты ведаеш, што яны кажуць: "Не магу ўтрымаць іх на ферме, як толькі яны ўбачылі вясёлы Пхеньян".
  
  
  Суровы твар Чыуна зморшчыўся. "Я не разумею".
  
  
  "Усё роўна. Што адбылося далей?"
  
  
  "Я натыкнуўся на дзяўчыну з размаляваным тварам, якая прыцягнула маю ўвагу".
  
  
  "Гэта ж не будзе адной з тых рэчаў, звязаных з неўзаемным каханнем, ці не так?" Спытаў Рыма. "Таму што, калі гэта так, я б з тым жа поспехам кінулася ў абдымкі Чыты Чынг і паклала канец пакутам прама зараз".
  
  
  "Нічога падобнага", - чмыхнуў Чиун. "Вядома, гэта было каханне з першага погляду".
  
  
  Рыма здушыў усмешку. "Вядома". "Дзяўчына, убачыўшы маю мужную пышнасць, была імгненна забітая Чыуном Малодшым, менавіта так мяне клікалі ў тыя даўнія дні".
  
  
  "Чыун Малодшы?"
  
  
  "Не тое каб я зараз стары", – паспешна сказаў Чиун.
  
  
  "Канечне не".
  
  
  "Як я ўжо казаў, гэтая дзяўчына, якую звалі Чамнары, была закахана ў маладога чалавека, якім я быў. Яна выкарыстоўвала разнастайныя хітрыкі, каб прывабіць мяне ў свае жаночыя сеткі, але я памятаў аб папярэджанні майго бацькі, Чыуна Старэйшага, і прайшоў міма яе".
  
  
  "Начная звалка", - сказаў Рыма з сур'ёзнай асобай.
  
  
  "Той ноччу гэтая дзяўчына пераследвала мяне ў сне. Яе размаляваны твар праплыў перад маімі вачыма ў сне і моцна патрывожыў мой сон. Рыма, гэта было сапраўднае каханне".
  
  
  "Па-мойму, гучыць як гармоны".
  
  
  "Абывацель!"
  
  
  "Добра, добра, гэта было каханне. Давай пяройдзем да сутнасці. Ты пераспаў з ёй ці як?"
  
  
  Малюсенькі тварык Майстра Сінанджу напружыўся. Яго рукі, якія дакрануліся пазногцямі, раз'ядналіся і схаваліся ў зачыняюцца рукавах вытанчанага кімано.
  
  
  "Я адмаўляюся казаць". "Ты гэтага не рабіў".
  
  
  "Я зрабіў!" Чыун агрызнуўся.
  
  
  "Добра, ты гэта зрабіў. Ты, відавочна, таксама практыкаваў бяспечны сэкс. Дык што адбылося потым?"
  
  
  Чыун паглядзеў у бок гор. - Калі я прачнуўся, Рыма, яе ўжо не было.
  
  
  "Вось і ўсё для сапраўднага кахання".
  
  
  "І разам з ёй знік мой бедны запас залатых манет, які я насіў у кашальку на поясе".
  
  
  "Ах-ха, іду ў заклад, ты звінеў, калі ішоў, і менавіта твой звон, а не твой бразгат, прымусіў яе запасці на цябе".
  
  
  "Гэта было маё цудоўнае моцнае цела!" Чыун успыхнуў. "Цішэй", - перасцярог Рыма, азіраючыся цераз плячо. "Мы не жадаем, каб Чыта ўзбіралася на будынак з мікрафонам у зубах".
  
  
  "Гавары за сябе", - чмыхнуў Чыун. Затым, панізіўшы голас, ён дадаў: "Ці бачыш, Чыта - гэта выява дзяўчыны, пра якую я табе распавядаў, Рыма".
  
  
  "Ты закахаўся ў яе? Я маю на ўвазе, у Ч'амнары".
  
  
  Чыун кіўнуў. "Нягледзячы на тое, што яна была зладзейкай. Ці бачыце, у яе было тое, што ў вёсцы называлі "гарадскім тварам", тонкія рысы асобы. У жанчын Сінанджу вясковы твар. У жанчыны, на якой я пазней ажаніўся, быў вясковы твар. І ўсё ж я ніколі не забываў гарадскі твар Ч'амнары і нашу цудоўную ноч разам”.
  
  
  "Настолькі добры, так?"
  
  
  "Яна была шчодрая на кампліменты", – суха дадаў Чиун.
  
  
  "Ты калі-небудзь атрымаеш свае грошы зваротна?"
  
  
  "Так. З цікавасцю".
  
  
  "Цікавасць?"
  
  
  "Я абшукаў Пхеньян у пошуках гэтай Чамнары і ў выніку знайшоў яе ў кампаніі японскага палкоўніка. Ito. Прыгнятальнік".
  
  
  "О-о ..."
  
  
  "Ён кпіў з мяне. Назваў мяне варварам. А калі я запатрабаваў справядлівасці, ён загадаў мне прыбірацца".
  
  
  "Дык ты яго прыкончыў?" Сказаў Рыма.
  
  
  "Я паклаў яго якая цяўкае галаву да ног Чамнары, які дрыготкімі рукамі аддаў мой кашалёк з залатымі манетамі і іншыя побач. Затым я надарыў яе холадам сваёй спіны, якая аддаляецца, і больш ніколі яе не бачыў. Хоць я насіў яе выдатны вобраз у сабе па сённяшні дзень. Я вярнуўся ў сваю вёску яшчэ больш сумным чалавекам, Рыма.Калі мой бацька ўбачыў выраз майго твару, ён нічога не сказаў, але я мог бачыць у яго вачах, што ён ведаў, што я засвоіў цяжкі ўрок, які, як ён спадзяваўся, я зразумею".
  
  
  "Ты сур'ёзна ставішся да гэтага? Ты сапраўды жадаеш гэтага бараку-Чыта?"
  
  
  Чіун нядбайна паціснуў плячыма. "Яе прыгажосць радуе мяне. Яна вартая нарадзіць дзіця, якога мая просталюдзінка жонка так і не падарыла мне, і спадчынніка мужчынскага полу, якога табе яшчэ трэба зрабіць на свет".
  
  
  "Ах-ха!" Сказаў Рыма, упарта разводзячы рукамі. "Цяпер выходзіць сапраўдная лухта. Папраў мяне, калі я памыляюся, Татачка, але некалькі гадоў таму ты падвергся ўздзеянню мікрахваляў. Ты сказаў, што цябе стэрылізавалі."
  
  
  "Гэта было, як ты кажаш, шмат гадоў таму", - сказаў Чыун, грэбліва ўзмахнуўшы рукавом кімано. "Магчыма, мая ўнутраная сутнасць зноў ажыла".
  
  
  "Ты хочаш сказаць, што ты узбуджаны?" Патрабавальна спытаў Рыма.
  
  
  Чіун рэзка павярнуўся, яго вочы холадна ўспыхнулі. "Бледны кавалак свінога вуха! Я кажу аб магчымасцях. Чыта і Чыун. Чыун і Чыта. І нашчадства, якое можа расцвісці ў выніку нашага ідэальнага саюза ".
  
  
  Рыма паволі пакруціў галавой. "Я не ведаю, татачка. Я проста не магу гэтага зразумець".
  
  
  Чыун фыркнуў. "У цябе ўяўленне як у блохі".
  
  
  "Добра, не звяртай на гэта ўвагі. Што ты прапануеш рабіць з гэтай праблемай з Чытай?"
  
  
  "Ты ёй падабаешся".
  
  
  "Гэта залежыць. Калі яна здагадалася, што я падсунуў ёй касету, яна можа захацець задушыць мяне фартэпіянным дротам".
  
  
  "Я хачу, каб ты арганізаваў спатканне для Чыты. Рамантычную сустрэчу. Яна прыслухаецца да тваёй просьбы. Але я пайду замест цябе".
  
  
  "Прабач, Джон Олдэн".
  
  
  "Чаму б і не?"
  
  
  "Па-першае, з цябе зробяць дурня. Яе імя можа быць Чыта, але з такім жа поспехам гэта можа быць Ч'амнары".
  
  
  "Калі ласка".
  
  
  Рыма нахмурыўся. Ззаду яго натоўп выгукнуў імя "Эсперанса". Размова заканчвалася.
  
  
  "Я падумаю аб гэтым", - сказаў ён. "Па-першае, я хачу, каб ты кінуў гэтую лухту пра "скарбніка"".
  
  
  Чыун напружыўся. "Гэта і ёсць тая выгода, на якую ты хочаш заклікаць?"
  
  
  Рыма падумаў пра гэта. "Не. Прынамсі, пакуль. Сміці хоча, каб ты даглядаў Эсперансу. Але гэта ўсё, што трэба".
  
  
  - Значыць, ты не будзеш гаварыць з Чытай ад майго імя? - спытаў Чыун.
  
  
  "Татачка", - стомлена сказаў Рыма, - "Я шчыра спадзяюся пазбягаць Чыты Чынг да канца свайго звычайнага жыцця".
  
  
  "Гэта тваё апошняе слова?"
  
  
  "Не. Дай мне падумаць аб гэтым. Добра?"
  
  
  "Я прыму гэта. Але ненадоўга".
  
  
  "Мы зноў сябры?"
  
  
  "На дадзены момант".
  
  
  Рыма ўсміхнуўся. Твар Чыуна заставалася абыякавым. "Я павінен вярнуцца на бок маёй апякункі, Эсперансы", - сказаў ён.
  
  
  "Ведаеш, ён таксама можа быць іншым Ч'амнары".
  
  
  "Што прымушае цябе так казаць?" Ціха спытаў Чыун.
  
  
  "Ён прапанаваў табе пост скарбніка. Проста так. Гучыць занадта добра, каб быць праўдай".
  
  
  "Я перадаў яму Карэйскі квартал і ўсе галасы, якія з ім звязаныя", – напышліва сказаў Чіун. "Так будуюцца імперыі".
  
  
  "Проста глядзі пад ногі".
  
  
  "Гэты ўрок, - напышліва вымавіў Чиун, - я засвоіў даўным-даўно ў старым Пхеньяне". Майстар Сінанджу павярнуўся і накіраваўся да люка на даху, знікшы з-пад увагі.
  
  
  Рыма Уільямс глядзеў, як сыходзіць яго Гаспадар.
  
  
  "Выдатна", - прамармытаў ён. "Я затрымаўся ў цэнтры любоўнага трыкутніка паміж Злой Ведзьмай Усходу і адзіным чалавекам, які мне неабыякавы".
  
  
  А ўнізе равучы натоўп крычаў: "Эсперанса!"
  
  
  Кіраўнік 16
  
  
  
  
  Да наступнай раніцы імя Энрыке Эспірыту Эсперанса было на вуснах у кожнага мужчыны, жанчыны і дзіцяці ў Каліфорніі. І за яе межамі.
  
  
  "Мы гарачыя! О, мы такія гарачыя!" З энтузіязмам сказаў Хармон Кэшман. Ён расклаў печыва "Орео" у тры шэрагу на століку ў кутку для сняданку і падзяляў іх нажом для алею так, каб былі бачныя крэмавыя сярэдзінкі, падобныя на здзіўленыя катарактай вочы кіта. "Лічбы пачынаюць мяняцца ў наш бок! Я так усхваляваны!"
  
  
  "Настаў час пашырыць нашу кампанію", - вырашыў Энрыке Эсперанса.
  
  
  Хармон Кэшман пачаў выкладваць сухое крэмавае начынне на форму для хлеба, утвараючы невялікую клейкую горку.
  
  
  "Мы практычна закрылі акругу Лос-Анджэлес", – пагадзіўся ён. “Офісы кампаніі белых – я маю на ўвазе бланка – паведамляюць пра паток новых добраахвотнікаў і ахвяраванні. Ты прымусіў белых людзей думаць, што ты выратавальнік Каліфорніі”.
  
  
  "Я думаю, што наступным разам мы павінны перанесці бітву ў Сан-Францыска".
  
  
  "Так. Радзіма Бары Блэка. Гэта павінна выдатна напалохаць Фрыско флэйк".
  
  
  Калі ў яго былі начыста ачышчаны ўсе Арэа і насыпана прыемная горка белага крэмавага начыння, Хармон Кэшман паднёс талерку да рота і пачаў аблізваць.
  
  
  Ён зрабіў паўзу толькі адзін раз. Каб капнуць лыжкай у сваю чорную каву.
  
  
  Вылізаць талерку дарэшты, ён выпіў кавы адным глытком.
  
  
  "Я чуў, што крамы карыстаюцца попытам на гэта печыва ўсюды, дзе мы яго раздаём", – сказаў Харман, смачна прыцмокваючы вуснамі. “Можа быць, нам удасца атрымаць ухвалу ад кампаніі. Мы, мусіць, купляем іх у таварным цягніку, а я ніколі не бачыў рахункі-фактуры”.
  
  
  "Гэта ахвяраванні", - рашуча сказала Эсперанса.
  
  
  "Без жартаў? Гэта лепш, чым ухвала".
  
  
  "Я думаю, так", - сказаў Энрыке Эсперанса, гледзячы на горы Сан-Габрыэль, яго голас быў такім жа далёкім, як і іх туманныя вяршыні.
  
  
  Бары Блэк-малодшы вырас у асабняку губернатара Каліфорніі. Спачатку ён сядзеў у кутнім кабінеце, але не за пісьмовым сталом, а падскокваючы на каленях у бацькі.
  
  
  Бары Блэк-старэйшы быў першым губернатарам Каліфорніі ад Дэмакратычнай партыі з часоў Вялікай дэпрэсіі. Гэта было ў 1950-я гады.
  
  
  Запатрабавалася да 1970-х гадоў, каб іншы каліфарнійскі дэмакрат заняў кутні офіс. Гэта быў Бары Блэк-малодшы.
  
  
  Два тэрміны, якія правёў Бары Блэк-малодшы, амаль гарантавалі, што Каліфорнія не абярэ іншага дэмакрата на пасаду губернатара да наступнай Вялікай дэпрэсіі. Калі нават тады.
  
  
  Пасля шэрагу няўдач, пачынальна ад яго спроб абараніць Medfly ад праграмы знішчэння, распрацаванай для выратавання ўраджая цытрусавых у штаце, і сканчаючы яго прапановай адправіць каліфарнійца на Марс да 2000 году, чалавек, якога прэса ахрысціла "Губернатар Светлячок", быў адхілены ад пасады чым крамны злодзей з Wal-Mart
  
  
  У свой апошні дзень на пасадзе Бары Блэк аб'явіў, што адпраўляецца на таямнічы Усход, каб вучыцца ў Індыі і дапамагаць маці Тэрэзе.
  
  
  "У вас больш не будзе Бары Блэка для кпінаў", - абвясціў ён, запазычаючы словы знакамітага папярэдніка.
  
  
  Насамрэч, ён спадзяваўся здабыць уладу, каб затуманіць розумы людзей у Індыі. Ён ведаў, што яго адзіным шанцам вярнуцца ў кабінет губернатара было б загіпнатызаваць электарат, каб той забыўся на яго катастрафічныя ўмовы.
  
  
  Бары Блэк-малодшы так і не набыў гэтага ўнікальнага навыку. Замест гэтага ён медытаваў. Дзесяцігоддзе разважанняў аб сваёй будучыні прынесла толькі ўспаміны аб яго мінулым.
  
  
  Вырашыўшы, што яго будучыня ляжыць у яго мінулым, і згаліўшы густую аскетычную бараду - сваё адзінае дасягненне за дзесяцігоддзе, праведзенае ў пошуках мудрасці, - Бары Блэк-малодшы вярнуўся ў сонечную Каліфорнію.
  
  
  Вяртанне Бары Блэка прывяло ў захапленне каліфарнійскіх рэспубліканцаў. Гэта ашаламіла дэмакратаў, якія зрабілі Бары Блэку захапляльную прапанову амаль да таго, як ён сышоў з борта jumbo jet.
  
  
  "Мы жадаем, каб вы ўзначалілі вечарынку", - сказала яму якая нервуецца дэлегацыя. "Калі ласка".
  
  
  "Я хачу служыць сваёй партыі, - сказаў Бары Блэк, - але я таксама хачу служыць людзям. Гэтаму мяне навучыла маці Тэрэза".
  
  
  "Ты патрэбен партыі. Ты патрэбен нам".
  
  
  "Я не ведаю . . . ."
  
  
  "Маці Тэрэза сказала, што ўсё будзе добра", - у роспачы сказаў спалоханы дэлегат.
  
  
  "Яна зрабіла?"
  
  
  "Яе дакладныя словы былі: "Бары павінен пайсці туды, дзе ён прынясе больш за ўсё карысці".
  
  
  І вось Бары Блэк-малодшы стаў старшынёй Дэмакратычнай партыі штата Каліфорнія і нажыў невялікі стан на ахвяраваннях у перадвыбарную кампанію. Праз шэсць месяцаў ён быў на шляху да таго, каб стаць самым паспяховым арганізатарам збору сродкаў, які калі-небудзь бачыла вечарынка.
  
  
  "Я сапраўды добры ў гэтым", - сказаў ён, калі казна перавысіла тры мільёны долараў. "Маці Тэрэза мела рацыю".
  
  
  Бары Блэк-малодшы сабраў столькі грошай, што паддаўся выразнаму дэмакратычнаму парыву. Ён растраціў кожны цэнт. На залішні і непатрэбны персанал.
  
  
  Яго масавыя палітычныя намаганні пацярпелі крах з-за недахопу сродкаў, і яго звольнілі, прымусіўшы Бары Блэка балатавацца ў сенатары. Ён набраў неўражальныя тры працэнты галасоў выбаршчыкаў і цудам пазбег павешання на эўкаліпце. Дзякуючы яго ўласнай партыйнай машыне.
  
  
  Гэты досвед выклікаў у Бары Блэка-малодшага пачуццё маральнага абурэння, новае пачуццё маральнага абурэння, не падобнае ні на адно пачуццё маральнага абурэння, якое калі-небудзь ім валодала.
  
  
  "Я сабраў мільёны для гэтых ублюдкаў", - завыў ён з бяспечнага Арэгона.
  
  
  "І ты ўсё сапсаваў роўна за два гады", - з горыччу заўважыў яго самы давераны дарадца. "Пакуль ты будаваў бескарысную палітычную машыну, рэспубліканцы пераўзыходзілі нас па рэгістрацыі ўчатырох да аднаго".
  
  
  "Вы ведаеце, праблема гэтай краіны ў тым, што ўлада займае высокія пасады", – сказаў Бары Блэк, натыкнуўшыся на новую тэму перадвыбарнай кампаніі.
  
  
  "Калісьці ты быў дзейным".
  
  
  "І калі б я вярнуўся на сваю пасаду, вы можаце быць страшэнна ўпэўнены, што ў гэтай краіне не было б таго бардака, у якім яна знаходзіцца".
  
  
  "Бары", - сказаў дарадца, яго голас быў хрыплым, як у жабы-быка. "Ты ж не думаеш зрабіць гэта зноў. Ці не так?"
  
  
  "Што не так з ... гэтым?"
  
  
  Іншы пачаў пералічваць прычыны на пальцах. "Ты змыўся ў 1980 годзе. Ты змыўся ў 1984 годзе. Каліфорнія цябе не хоча. Што прымушае цябе думаць, што астатняя частка краіны хоча цябе?"
  
  
  Бары Блэк расправіў свае добра пашытыя плечы. "Я ім не патрэбны. У гэтым сутнасць паслання. Я ім патрэбны. У Вашынгтоне поўна тоўстых катоў, якія марнуюць падатковыя даляры. Я толькі растрачваю ўнёскі на перадвыбарную кампанію. Гэта зусім іншая справа".
  
  
  "Калі ласка, калі ласка, не балатуйся ў прэзідэнты зноў. Я малю цябе".
  
  
  Але Бары Блэка было не пераканаць. Яго вочы бурундука ўжо свяціліся чыста папулісцкімі амбіцыямі.
  
  
  "Гэта Белая хата ці нічога", - пакляўся ён.
  
  
  "Гэта глупства", - усхліпнуў іншы мужчына. "Гэта глупства".
  
  
  Бары Блэк-малодшы нават не папрацаваў стварыць даследчы камітэт. Аднойчы ён проста выйшаў перад камерамі, яго радзеючыя валасы цяпер пасівелі на скронях, і абвясціў, што ён кандыдат у прэзідэнты Злучаных Штатаў.
  
  
  "Зноў?" - спытаў рэпарцёр.
  
  
  "Гэта што - у трэці раз?" - пацікавіўся іншы.
  
  
  Бары Блэк прыйшоў у абурэнне.
  
  
  "Не, толькі не зноў. Гэта быў іншы Бары Блэк. Я новы Бары Блэк, які імкнецца зрушыць займаючых пасады. Я поўны рашучасці вярнуць краіну і зноўку вынайсці сістэму. І першае, што я раблю, гэта катэгарычна адмаўляюся ад любога ўнёску ў перадвыбарную кампанію, які перавышае сто даляраў”.
  
  
  У вуснах чалавека, які сабраў мільёны, будучы старшынёй Дэмакратычнай партыі Каліфорніі, гэта было падобна прапанове Дональда Трампа правесці ноч у камеры папярэдняга зняволення, а не выдаткаваць ні цэнта на тое, каб выйсці з турмы пад заклад.
  
  
  Перадвыбарная кампанія Бары Блэка на пасаду прэзідэнта, на шчасце, была кароткай. Пасля шасці месяцаў папрокаў, вымаўлення прамоў і крытыкі ўсяго, пачынаючы з займаемай пасады і заканчваючы тым, што ён называў "медыка-прамысловым комплексам", ён сабраў у агульнай складанасці тры тысячы дзвесце дванаццаць долараў і шэсць цэнтаў. Адзін з якіх быў канадцам.
  
  
  "Не хапае нават на тое, каб пакрыць нашы тэлефонныя рахункі", - рыдаў яго самы давераны саветнік, цяпер кіраўнік кампаніі.
  
  
  "Твая праблема ў тым, што ў цябе няма бачання", - абвінаваціў Бары Блэк.
  
  
  "Твая праблема ў тым, што ў цябе няма мазгоў. Я сыходжу!" - сказаў кіраўнік кампаніі, бразнуўшы за сабой дзверы.
  
  
  Гэтыя бразнулыя дзверы таксама паклалі канец яго злашчаснай кампаніі. Без мэнэджэра кампаніі, Бары Блэка, малодшаму прыйшлося самому сціраць бялізну. Цяжар аказаўся непасільным.
  
  
  Ён быў вымушаны выйсці з прэзідэнцкай кампаніі ў пачатку праймерыз. Вярнуўшыся ў свой дом у Пасіфік-парку з відам на заліў Сан-Францыска, ён яшчэ раз падвёў вынікі сваёй палітычнай будучыні.
  
  
  "Оммммм. Оммммм", - прастагнаў ён, спрабуючы медытаваць.
  
  
  На сярэдзіне яго мантры выпуск навін перапыніўся музыкай мандаліны Нью Эйдж, якая даносілася з настольнага радыёпрымача:
  
  
  "Офіс губернатара толькі што абвясціў, што губернатар і яго віцэ-губернатар абодва загінулі ў авіякатастрофе. Дадатковыя падрабязнасці, калі яны стануць даступныя".
  
  
  Бары Блэк-малодшы расхінуў свае маленькія вочкі-пацеркі.
  
  
  "Гэта быў сон. Мне гэта прыснілася, ці не так?" - спытаў ён у пустаты.
  
  
  Кінуўшыся да радыёпрымача, ён прайшоўся па ўсім дыску, пакуль не пачуў тры варыянты аднаго і таго ж выпуску навін.
  
  
  Бары Блэк-малодшы наступным рэйсам вылецеў у Сакрамэнта, каб нечакана з'явіцца на падвойным дзяржаўным пахаванні.
  
  
  На месцы пахавання, калі першыя камякі зямлі ўпалі на труны, што стаялі бок аб бок, Бары Блэк-малодшы важдаўся з асірацелымі з адпаведным урачыстым выразам на твары бурундука.
  
  
  "Я падзяляю вашу страту", - ціха сказаў ён першай якая плача ўдаве. "Я спадзяюся, вы прагаласуеце за мяне на пазачарговых выбарах. Я падзяляю вашу страту", - сказаў ён другой удаве, якая плача. "Я спадзяюся, вы злічыце мяне вартым вашага голасу ў момант вашага гора".
  
  
  Да таго часу пахаванне было ўзорам прыстойнасці. Пасля таго, як Бары Блэк-малодшы скончыў выказваць свае спачуванні найблізкім сваякам, пачаліся рыданні.
  
  
  Слых пракаціўся па натоўпе. Прэса, улавіўшы слых, накінулася на Бары Блэка-малодшага, хутка атачыўшы яго.
  
  
  "Гэта непрыстойна!" Абурана сказаў Бары Блэк. "Гэта дзяржаўныя пахаванні, змрочная падзея!"
  
  
  "Што гэта мы чуем аб тым, што вы заяўляеце аб сваім намеры ўдзельнічаць у пазачарговых выбарах?" яго спыталі.
  
  
  "Пазачарговыя выбары? Вы маеце на ўвазе, што яны плануюць пазачарговыя выбары?" Абыякава перапытаў Бары Блэк. Гэта праўда, што я разглядаў магчымасць вяртання ў мясцовыя справы, але на дадзены момант я не прыняў ніякіх рашэньняў”.
  
  
  "Як ты думаеш, Каліфорнія гатова зноў прыняць Бары Блэка ў кутнім офісе?"
  
  
  "Ранейшы Бары Блэк - не".
  
  
  "Які гэта стары Бары Блэк? Стары Бары Блэк, які быў старшынёй партыі, ці стары, вельмі стары Бары Блэк, які быў губернатарам?"
  
  
  "Я не адзін з гэтых Бары Блэкаў", - цвёрда сказаў Бары Блэк. "Я зусім новы Бары Блэк. Думайце аб гэтым як аб палітычнай рэінкарнацыі".
  
  
  Раздаўся цынічны голас.
  
  
  "Як вы вызначаеце новага палепшанага Бары Блэка?"
  
  
  "Я вызначаю яго, - сказаў Бары Блэк-малодшы, да здзіўлення сабранай прэсы, - як перакананага рэспубліканца".
  
  
  Пачуўшы аб'яву, старшыня Рэспубліканскай партыі Каліфорніі сказаў: "Мы выракаемся the flake".
  
  
  Прэс-сакратар прэзідэнта ў Вашынгтоне быў крануты заявай: "Ён можа называць сябе як заўгодна, гэта не робіць яго такой".
  
  
  The Sacramento Bee, адраджаючы старую палітычную мянушку, азагаловіла яго "ГУБЕРНАТАР ператвараецца ў СВЕТЛЯЧКА".
  
  
  На няшчасце для рэспубліканскай партыі Каліфорніі, яны адчувалі сябе абавязанымі балатавацца на пасаду дзяржсакратара і часовага губернатара. Супраць яго было два ўдары: у яго не было ніякай пазнавальнасці імя, і яго лічылі палітычным творам ненавіснага, але цяпер аплакваецца губернатара. Не цёмны конік, а мёртвы.
  
  
  У знак пратэсту ўнёскі на перадвыбарчую кампанію лінулі ў ваенны фонд Бары Блэка-малодшага. У любым выпадку ніхто не верыў, што ён пераможа. Ён прадстаўляў кандыдата ад пратэстнага галасаваньня. Усё гэта ведалі.
  
  
  Усё, акрамя Бары Блэка-малодшага.
  
  
  "Мне падабаецца быць рэспубліканцам!" - усклікнуў ён. "Гэта так страшэнна проста!"
  
  
  "Не цешце сябе надзеямі", - перасцярог яго новы кіраўнік кампаніі.
  
  
  “Чаму б і не? Мая адзіная суперніца – Рэмбет Патрошыцельніца. З таго часу, як яна пачала паліць, яна горача выступае за забарону цыгарэт”.
  
  
  "Бары, ёсць старая палітычная прымаўка: "Танчы з тым, хто цябе прывёў".
  
  
  Бары міргнуў няўцямнымі вачыма-пацеркамі.
  
  
  "Я гэтага не ведаю. Гэта не гучыць міласэрна".
  
  
  "Гэта азначае, што вы прыйшлі ў палітыку дэмакратам, і людзі не будуць паважаць вас за тое, што вы памянялі коней на паўдарогі. Тое, што вы называеце сябе рэспубліканцам, не азначае, што выбаршчыкі павераць у гэта ў дзень выбараў".
  
  
  "Скажы гэта Дэвіду Дзюку", - адказаў Бары Блэк-малодшы.
  
  
  "Хочаш быць наступным Дэвідам Дзюком, нацягні прасціну на галаву і пераязджай у Луізіяну".
  
  
  Практычна без канкурэнцыі Бары Блэк-малодшы стаў нястрымным джагернаутам. Паводле апытанняў грамадскай думкі.
  
  
  Затым з'явіліся першыя паведамленні аб замаху на жыццё кандыдата ад "цёмнага коніка" Энрыке Эспірыту Эсперансу.
  
  
  "Хто такі Энрыке Эспірыту Эсперанса?" Спытаў Бары Блэк, калі да яго дайшлі чуткі.
  
  
  Яму прыйшлося тлумачыць гэта двойчы.
  
  
  Калі Энрыке Эсперанса пачаў паднімацца па апытаннях, узнікла пытанне: "Хто, чорт вазьмі, такі Энрыке Эспірыту Эсперанса?"
  
  
  Яму зноў растлумачылі гэта. На гэты раз з дапамогай газетных выразак.
  
  
  "Без праблем", - сказаў ён. "Ён ніхто".
  
  
  Калі першыя кадры мітынгу ў Паўднёвай цэнтральнай акрузе Лос-Анджэлеса паказалі, як Энрыке Эсперанса камандуе бандамі, як сучасны Цэзар, Бары Блэк быў крануты і закрычаў: "Хто, чорт вазьмі, такі гэты Эсперанса?"
  
  
  "Я не ведаю, але, паводле палітычнага календара, ён прыязджае ў горад сёння".
  
  
  "Давайце збяром нашы войскі", - сказаў Бары Блэк.
  
  
  Бары Блэк кіпеў ад злосці, калі яго везлі ў штаб яго перадвыбарчай кампаніі на Ноб Хіл у доўгім лімузіне, які дастаўся яму ў спадчыну з часоў старшыні партыі. Ён купіў яго на дробныя грошы.
  
  
  "Я павінен нешта зрабіць з гэтым хлопцам", - прамармытаў ён.
  
  
  "Напрыклад, што?"
  
  
  "Цяпер я рэспубліканец. Я павінен зрабіць што-небудзь адпаведнае рэспубліканцу. Пацвердзіць свае новыя паўнамоцтвы".
  
  
  "Добрая ідэя".
  
  
  Бровы Бары Блэка нахмурыліся. "Што б зрабіў рэспубліканец у такой сітуацыі?"
  
  
  "Я думаў, ты рэспубліканец".
  
  
  "Я маю на ўвазе гіпатэтычна".
  
  
  "Можа быць, табе варта разыграць расавую карту. Хіба гэта не тое, што яны робяць?"
  
  
  "Выдатная думка. Я скажу прамову. Назаві яго подлым падмазчыкам".
  
  
  "Э-э, Бары, я не думаю, што гэта правільны шлях"
  
  
  "Чаму б і не? Гэта рэспубліканскі шлях, ці не так?"
  
  
  "Не. Гэта тое, што дэмакраты называюць рэспубліканскім шляхам".
  
  
  "Чорт. Маеш рацыю. Я ўсё яшчэ думаю як дэмакрат. Я павінен вылечыцца ад гэтых тэндэнцый". Бары Блэк заплюшчыў вочы. "Оммммм. Оммммм".
  
  
  "Ты ў парадку, Бары?"
  
  
  "Я разважаю аб рэспубліканстве".
  
  
  "Дай мне ведаць, калі ўбачыш Лінкальна", - уздыхнуў кіраўнік яго перадвыбарнай кампаніі.
  
  
  Бары Блэк усё яшчэ не прыйшоў да адказу на выклік Эсперансы, калі яго лімузін спыніўся перад штаб-кватэрай кампаніі storefront.
  
  
  Ён выйшаў з машыны, папраўляючы свой рэспубліканскі гальштук. Ён абцягнуў свой рэспубліканскі пінжак і, упэўнена цокаючы рэспубліканскімі чаравікамі па тратуары, накіраваўся да дзвярэй.
  
  
  З-за вугла пачуўся віск шын. Бары Блэк інстынктыўна павярнуўся. Ён убачыў незвычайнае відовішча нават для Сан-Францыска.
  
  
  Шырокі чырвоны аўтамабіль з адкідным верхам з віскам завярнуў за кут. За рулём быў цемнаскуры мужчына.
  
  
  На адкрытым заднім сядзенні, нібы кулямётчык у задняй частцы джыпа, сядзеў на кукішках іншы цемнаскуры мужчына, які звісаў з кулямёта пяцідзесятага калібра, які пагойдваўся на падстаўцы.
  
  
  Кабрыялет выпрастаўся. Чалавек ля кулямёта накіраваў перфараваны ствол туды, куды ён хацеў.
  
  
  Ён жадаў, каб яно паказвала ў агульным кірунку на Бары Блэка-малодшага. Затым ён жадаў, каб яно адкрыла агонь па Бары Блэку-малодшаму, таму што з ударным заіканнем яно так і зрабіла.
  
  
  Кулі пяцідзесятага калібру не сустракаюць перашкод. Яны рассеклі машыну перадвыбарнай кампаніі, прагрызлі пажарны корак і ператварылі штаб-кватэру перадвыбарнай кампаніі Бары Блэка на пасаду губернатара ў руіны з расколатай цэглы, бітага шкла і скалечаных, мінуў крывёй целаў.
  
  
  Кабрыялет пранёсся міма, пакінуўшы Бары Блэка-малодшага распасцёртым на тратуары.
  
  
  Кандыдат у губернатары ляжаў тварам уверх, накіраваўшы вочы да неба, у бязладзіцы з люстранога шкла.
  
  
  Пасля таго, як гук рову кабрыялета заціх удалечыні, вусны Бары Блэка выгнуліся. Яго вочы, здавалася, здабылі фокус.
  
  
  Потым нізкі, журботны гук сарваўся з ягоных вуснаў.
  
  
  "Оммм! Оммм! Оммм!"
  
  
  Кіраўнік 17
  
  
  
  
  Чыта Чынг была першым рэпарцёрам, які прыбыў на месца таго, што на наступны дзень газета San Francisco Examiner назвала б "Разней у Ноб-Хіле".
  
  
  Паліцыя ачапіла квартал. Не паспелі яны нацягнуць жоўтую пластыкавую ахоўную стужку, як каманда ФБР па барацьбе з тэрарызмам прыбыла на месца здарэння і знесла ўсё гэта. Яны прымусілі паліцыю адысці ўбок, абмежаваўшыся кантролем над натоўпам.
  
  
  Яны ўсталёўвалі сваю ўласную ахоўную стужку, калі Чыта Чынг уляцела, як гарпія на колах.
  
  
  "Я Чыта Чынг!" - крыкнула яна, цягнучы свайго аператара за каўнер.
  
  
  Яе дэманстратыўна ігнаравалі.
  
  
  "Я сказаў, што я Чыта Чынг, вы, расісты!"
  
  
  "Заставайцеся за лініяй фронту, мэм", – папярэдзіў агент ФБР.
  
  
  "Дзе кандыдат? Я патрабую сустрэчы з кандыдатам".
  
  
  Была паднята рука. Яна была прымацавана да доўгага, хударлявага цела, якое ляжала адразу за ахоўнай стужкай. Чыта падбег да мужчыны.
  
  
  "У вас ёсць заяву?"
  
  
  Рука склалася ў палец. Ён няўпэўнена калыхаўся.
  
  
  Нізкі стогн сарваўся з яго вуснаў.
  
  
  "Ён спрабуе мець зносіны!" Задыхаючыся, сказаў Чыта. "Ён спрабуе ўказаць нам на кандыдата. Працягвай спрабаваць, адважны чалавек".
  
  
  "Чыта..." - сказаў аператар.
  
  
  "Ціха! Я не чую яго стогнаў!"
  
  
  "Чыта ..."
  
  
  "Што?"
  
  
  "Я думаю, гэта той кандыдат".
  
  
  "А Божа ж ты мой!" Сказала Чыта, апускаючыся на калені.
  
  
  "Ты паранены? Дзе ты паранены? Амерыка хоча ўбачыць твае раны!"
  
  
  "Не... балюча..." - прастагнаў Бары Блэк-малодшы.
  
  
  Чыта ўскочыла на ногі. "Тады можаш пачакаць. Мне патрэбныя мокрыя кадры. Хто-небудзь, знайдзіце мне які пацярпеў крывёй пацярпелага".
  
  
  Яны ўсё яшчэ выносілі целы з разбуранага перадвыбарчага штаба.
  
  
  Чыта павярнулася да свайго аператара. "Ты ідзі туды і здымі некалькі кадраў з надпісам "Калі пойдзе кроў, гэта лідзіруе"".
  
  
  "Любы, хто пераступіць праз якая агароджвае стужку", - раздаўся халодны голас, - "будзе арыштаваны!"
  
  
  Аператар перавёў погляд з агента ФБР на халодны твар Чыты Чынг. Ён спакойна пераступіў цераз агароджвальную стужку, паклаў мінікамеру і падняў рукі, здаючыся.
  
  
  Уварваўся агент ФБР. "Што я табе казаў?"
  
  
  "Я працую з Чытай Чынг. Што самае горшае ты збіраешся са мной зрабіць?"
  
  
  "Я разумею ваш пункт гледжання", – сказаў агент. Ён махнуў рукой паліцыянту, кажучы: "Змесціце гэтага чалавека пад ахову. Для яго ж выгоды".
  
  
  Калі яго адводзілі ў кайданках, аператар сарамліва сказаў праходзілай міма Чыце Чынг: "Я спрабаваў".
  
  
  "Ты гэтага не рабіў!" Чыта ўспыхнуў. І пакуль аператара, які нізка апусціў галаву, заштурхалі ў паліцэйскі фургон, яна вярнула мінікамеру, сказаўшы: "Каму наогул патрэбныя аператары?"
  
  
  Ускінуўшы мінікамеру на свае мяккія плечы, Чыта вярнулася да ляжалага ніцма Бары Блэку.
  
  
  "Давай зробім два стрэлы, добра?"
  
  
  "Оммм", - прастагнаў Бары Блэк.
  
  
  "Ці падазраяце вы, што тыя, хто нападаў, чый замах на ваша жыццё тут сёння з такім трэскам праваліўся, былі тымі ж самымі, хто спрабаваў забіць мяне?"
  
  
  "Омммм".
  
  
  "Гэта "так" ці "не"?"
  
  
  "Оммм".
  
  
  "Відавочна, у шоку", - сказала Чыта, скідаючы камеру з плячэй.
  
  
  Пакуль яна спрабавала абдумаць свой наступны ход, у квартале ад яе спыніўся глянцава-белы "Мэрсэдэс".
  
  
  Выйшлі Энрыке Эспірыту Эсперанса, Хармон Кэшман і малюсенькі пажылы карэец, якога Чыта Чынг даведалася з першага погляду.
  
  
  "Ты!" - завішчала яна. Схапіўшы мінікамеру, яна скокнула да надыходзячай тройцы. "Мне трэба з табой пагаварыць".
  
  
  Энрыке Эсперанса сказаў: "Я буду рады працягнуць нашае інтэрв'ю".
  
  
  "Не ты", - выплюнула Чыта Чынг, паказваючы на малюсенькую фігурку карэйца. "Я маю на ўвазе яго".
  
  
  Майстар Сінанджу ўбачыў бачанне, якое накіравалася да яго. Яго сэрца падскочыла высока ў горле. Яго міндалепадобныя вочы пашырыліся, і на імгненне ён зноў стаў маладым чалавекам у Пхеньяне, сузіраючым выдатную Чамнары.
  
  
  "Я паміраў ад жадання пагаварыць з табой!" Настойліва сказаў Чыта.
  
  
  "Я разумею вашае жаданне", - сказаў Чыун, кланяючыся, яго голас быў напружаны, сэрца напоўнілася радасцю. Рыма выканаў яго самае патаемнае жаданне.
  
  
  "Выдатна. Дзе я магу знайсці Рэмба?"
  
  
  Чыун выпрастаўся. - Рэмба?"
  
  
  "Так. Твой летуценны сябар. Той, з запясцямі".
  
  
  "Ты маеш на ўвазе Рыма?"
  
  
  "Гэта тое, як ён зараз сябе называе? Дзе я магу яго знайсці? Гэта тэрмінова!"
  
  
  "Без сумневу, ён спіць пад скалой, ахоплены лянотаю і няўдзячнасцю", – чмыхнуў Чыун. Ён павярнуўся і пайшоў прэч.
  
  
  Чыта Чынг глядзела яму ўслед з непранікальным тварам. "Што на яго знайшло?"
  
  
  "Мы не ведаем", - сказаў Энрыке Эсперанса. "Мы прыйшлі сюды, каб выказаць спачуванні Чорнай кампаніі. Гэта трагічна".
  
  
  "Выдатная цытата", - сказала Чыта Чынг. "Не маглі б вы паўтарыць яе перад камерай?"
  
  
  "Чаму б вам не рушыць услед за намі?" Прапанавала Эсперанса. "Мы хочам паразмаўляць з кандыдатам Блэкам асабіста".
  
  
  "Добра, але кажы павольна. Я не абвык быць сам сабе аператарам".
  
  
  Бары Блэк-малодшы ўсё яшчэ ляжаў на тратуары, калі яны дабраліся да яго.
  
  
  "Я Эсперанса", - сказаў Энрыке Эсперанса афіцыйным тонам.
  
  
  "Охммм", - сказаў Бары Блэк.
  
  
  "Ён працягвае гэта казаць", - адзначыў Чыта. "Я думаю, ён у шоку".
  
  
  "У мяне ёсць якраз тое, што трэба", - сказала Эсперанса, апускаючыся на калені побач з здзіўленым кандыдатам. Ён дастаў міні-ўпакоўку печыва Oreo з-пад свайго белага халата, расшпіліў вечка. і засунуў адну ў адкрыты рот Бары Блэка.
  
  
  “Жуй павольна. Шакалад – гэта стымулятар. Ацтэкі ведалі гэта”.
  
  
  Недзе глыбока ў разбуранай свядомасці Бары Блэка спрацаваў сінапс. Ён пачаў жаваць.
  
  
  Праз імгненне ён сеў, сказаўшы: «Напэўна, мая карма пераблыталася з кармай Ясара Арафата».
  
  
  "У цябе ёсць якія-небудзь ідэі, хто мог гэта зрабіць?"
  
  
  "Гэй!" - уставіў Чыта. "Задаваць пытанні - гэта мая праца. Вы не ўяўляеце, як я балатуюся на пасаду губернатара! Не тое каб я не зладзіўся з працай лепш любога з вас, мужчыны".
  
  
  "У цябе ёсць ворагі, якія маглі б гэта зрабіць?" Спытала Эсперанса заспакаяльным голасам.
  
  
  "Дэмакраты. Рэспубліканцы. Любы каліфарніец, які памятае мой апошні прэзідэнцкі тэрмін. Магчыма, гэта змова".
  
  
  "Я так не думаю", - сказаў Энрыке Эсперанса, дапамагаючы мужчыну падняцца на ногі. "Я Энрыке Эсперанса", - дадаў ён, паціскаючы мужчыну руку.
  
  
  "Ёсць яшчэ такія смачныя печань?" Спытаў Бары Блэк.
  
  
  Энрыке Эсперанса ўсміхнуўся. Ён прапанаваў астатнюю частку міні-ўпакоўкі.
  
  
  Працягваючы жаваць, Бары Блэк сказаў: "Выдатна! Што гэта наогул за штукі?"
  
  
  "Орэа", - растлумачыў Хармон Кэшман. "Ты не даведаешся печыва Oreo, калі спрабуеш яго на густ? Дзе ты быў?"
  
  
  “Індыя. Тыбет. Такія шыкоўныя месцы, як гэта. Я шмат чаго дамогся. Я нават адгадаваў бараду, але пагаліў яе. Барады – гэта сямідзесятыя”.
  
  
  Пакуль міні-камера запісвала кожны склад, Энрыке Эсперанса казаў: "Мы не павінны дазволіць тэрору і гвалту вызначыць зыход гэтых важных выбараў".
  
  
  "Ты атрымаў мой голас", - з энтузіязмам сказаў Бары Блэк, вітаючы свайго суперніка напалову разжаваным печывам-сэндвічам.
  
  
  "Я разумею?"
  
  
  "Калі ты таксама прагаласуеш за мяне. Свайго роду кармічны абмен".
  
  
  Энрыке Эсперанса ад душы засмяяўся. Ён пагадзіўся прагаласаваць за былога губернатара Каліфорніі ў абмен на свой голас.
  
  
  "Такім чынам, мы нейтралізуем адзін аднаго", - сказаў Бары Блэк-малодшы.
  
  
  Хармон Кэшман сунуў Арэа ў рот, каб здушыць задаволеную ўхмылку. Ён ведаў, як гэта прагучыць у вячэрнім выпуску навін. Кандыдат у губернатары Энрыке Эспірыту Эсперанса суцяшае саперніка і атрымлівае ўзамен падтрымку. Сітуацыя не магла б скласціся лепш, нават калі б ён сам усё гэта падстроіў.
  
  
  Напад на штаб перадвыбарнай кампаніі чарнаскурых прывёў да вячэрняга мясцовага вяшчання па ўсёй Каліфорніі і ўзначаліў нацыянальныя навіны па ўсіх трох каналах і CNN.
  
  
  Гэта выклікала шкадаванне ад Белага дома да мэрыі Сан-Францыска. Прэзідэнт, які накіроўваўся паназіраць за рамонтнымі працамі ў сваёй хаце ў штаце Мэн, спыніўся пад якія верцяцца лопасцямі Marine One, каб асудзіць сітуацыю ў Залатым штаце.
  
  
  "Мы не дазволім перадвыбарнай гонцы губернатара Каліфорніі вырадзіцца ў тое, што мы назіраем тут", – паабяцаў ён. “Я папрасіў ФБР і Сакрэтную службу разабрацца ў гэтым. Папомніце мае словы, мы прыціснем нягоднікаў, якія стаяць за гэтым бязладдзем. Нашы лепшыя людзі на вышыні”.
  
  
  Назіраючы за выпускам навін са свайго офіса ў Фолкрофце, Гаральд В. Сміт зразумеў, што апошняя заўвага ставілася да яго арганізацыі. У яго адбылася рэзкая размова з прэзідэнтам усяго за некалькі хвілін да таго, як ён пакінуў Белы дом.
  
  
  "Што там адбываецца?" раздражнёна спытаў прэзідэнт.
  
  
  "Я не ведаю", - прызнаўся Сміт. "Апошняе паведамленне ад нашай спецыяльнай асобы абвяшчала, што двое забойцаў былі ліквідаваны".
  
  
  "Я ніколі такога не чуў".
  
  
  "Мы аддаем перавагу вырашаць гэтыя пытанні ціха", - сказаў Сміт. "У дадзены момант я чакаю станоўчай ідэнтыфікацыі аднаго з загінуўшых тэрарыстаў".
  
  
  "Вы ўпэўненыя, што гэта тэрарысты?"
  
  
  "Мая інфармацыя ўрыўкавая", - прызнаў Сміт. "У нас ёсць падставы меркаваць, што людзі, якія стаяць за гэтай хваляй палітычных падпалаў, - іспанамоўныя. Магчыма, замежныя грамадзяне".
  
  
  "Які нацыі?"
  
  
  "Невядома. Я проста будую здагадкі ў адсутнасць дакладнай інфармацыі".
  
  
  "Ну, чорт вазьмі, здабудзь сякія-такія факты. Нам трэба ведаць, ці звязана гэта з падвойным забойствам двух тамтэйшых губернатараў".
  
  
  "Я спадзяюся атрымаць нейкія канкрэтныя разведдадзеныя на працягу дня ці двух", - запэўніў Сміт прэзідэнта. "Тым часам я накірую нашага спецыяльнага чалавека ў кампанію Чорных у якасці меры засцярогі".
  
  
  "Хіба гэта не пакіне таго хлопца, Эсперансу, без абароны?"
  
  
  "Наш іншы асаблівы чалавек добра валодае гэтым аспектам".
  
  
  "Я спадзяюся на гэта, Сміт. Мы не можам трываць такога роду рэчы ў межах нашых меж. Гэта Амерыка. Не якая-небудзь бананавая рэспубліка".
  
  
  "Так, спадар прэзідэнт", – сказаў Гаральд В. Сміт, кладучы чырвоную тэлефонную трубку.
  
  
  Ён паглядзеў на гадзіннік. Ён спадзяваўся, што Рыма хутка заедзе. У яго апошняй справаздачы гаварылася, што ён накіроўваецца ў Сан-Францыска, таму што менавіта туды пераязджае асяроддзе Эсперансы - і, такім чынам, Чыун.
  
  
  Сьміт вярнуўся да свайго кампутара. Ён атрымаў доступ да кампутараў крымінальнай статыстыкі па ўсім Залатым штаце. Яны нічога яму не сказалі. Адзінай анамаліяй быў усплёск актыўнасці ў раёне Памежнага патрулявання. Яны былі напружаны да мяжы. Не з-за наплыву нелегалаў, якія перасякаюць амерыкана-мексіканскую мяжу, а з-за нелегалаў, якія прыбываюць з іншых штатаў, каб скарыстацца праграмай амністыі. Некаторых з іх затрымалі да таго, як яны змаглі падаць заяву на атрыманне грамадзянства.
  
  
  Пакуль Сміт пераварваў гэтую з'яву, забзыкаў інтэркам.
  
  
  "Так, місіс Мілкулка?"
  
  
  "Ахоўнік у вестыбюлі кажа, што для вас пасылка, доктар Сміт".
  
  
  "Няхай ён падніме гэта", - рассеяна сказаў Сміт.
  
  
  "Баюся, ён занадта вялікі для ліфта".
  
  
  Чарапны рот Сміта скрывіўся. "Скажы яму, што я зараз спушчуся. І каб не адчыняў гэтую пасылку".
  
  
  Гаральд Сміт дабраўся да вестыбюля роўна за пятнаццаць секунд.
  
  
  У вестыбюлі ахоўнік сказаў: "Вось яно".
  
  
  Яго ўказальны палец паказаў на доўгую драўляную скрыню, памеры якой прыкладна адпавядалі памерам стандартнай труны.
  
  
  "Аднясіце гэта ў склеп", - распарадзіўся Сміт.
  
  
  "Так, сэр".
  
  
  У волкім склепе Гаральд Сміт адпусціў пару дужых санітараў, якія цягнулі туды скрыню ў форме труны. Яны размясцілі яго ў цёмным куце, побач з фальшывай сцяной, якая хавала мэйнфрэймы Фолкрофта, якія сілкавалі настольны тэрмінал Сміта.
  
  
  Узяўшы мантыроўку, Сміт узламаў драўлянае вечка. Ён выламаў адну з планак.
  
  
  Пах прымусіў яго адхіснуцца.
  
  
  "Чорт!" - выдыхнуў ён, хапаючы ротам паветра. Ён працягваў ламаць планкі, пакуль не агаліў верхнюю частку тулава мерцвяка.
  
  
  Сьміт сунуў руку ўнутр і памацаў, на яго чапурыстым твары адбілася агіду. Нарэшце ён знайшоў відэакасету, засунутую за кашулю трупа. Ад яго пахла раскладаннем, калі ён паднёс яго да святла голай дваццаціпяціватнай лямпачкі.
  
  
  Было няпроста атрымаць узоры адбіткаў пальцаў. Наступіла трупнае адубенне. Але ён справіўся з руціннай працай па афарбоўванні зялёных пальцаў і нанясенні адбіткаў на ліст паперы.
  
  
  Твар нічога не значыў для Сміта. Ён захаваў яго ў памяці, затым забіў планкі зваротна на месца.
  
  
  Ён вярнуўся ў свой офіс, адчуваючы, што мае патрэбу ў душы.
  
  
  Сміт адправіў адбіткі па факсе ў ФБР, якія думалі, што атрымліваюць звычайны міжведамасны інфармацыйны запыт ЦРУ.
  
  
  Пакуль ён чакаў адказу, зазваніў сіні кантактны тэлефон. Сьміт падняў слухаўку.
  
  
  "Рыма?"
  
  
  "Толькі што зарэгістраваўся ў маім гатэлі. Як справы?"
  
  
  "Быў здзейснены замах на жыццё Бары Блэка-малодшага".
  
  
  "Без жартаў".
  
  
  "Я ніколі не жартую. І мне не падабаецца, як вы адрэагавалі на мой запыт аб адбітках пальцаў мерцвяка".
  
  
  "Знайшоў касету?" Нядбайна спытаў Рыма.
  
  
  "Так".
  
  
  "Што-небудзь з гэтай нагоды?"
  
  
  "Я яшчэ не глядзеў. Я чакаю справаздачы па адбітках пальцаў".
  
  
  Кампутар падаў гукавы сігнал, і Сміт сказаў: "Адну хвіліну, калі ласка". Ён паправіў акуляры без аправы і ўтаропіўся на экран тэрмінала. Яго вочы пашырыліся. Ён вярнуўся да тэлефона.
  
  
  "Рыма. У нас перапынак".
  
  
  "Так?"
  
  
  "Па дадзеных ФБР, мёртвы чалавек, якога вы ... э-э... пераправілі мне, - Квік Баэз, сілавік Медэльінскага картэля".
  
  
  "З чаго б ім хацець напасці на Эсперансу - ці Блэка, калі ўжо на тое пайшло?"
  
  
  "Невядома. Але мы не можам рызыкаваць. Я хачу, каб ты далучыўся да Чорнай кампаніі".
  
  
  "А я павінен?" Змрочна спытаў Рыма.
  
  
  "Ты павінен".
  
  
  "Магла быць і горш", - пакорліва сказаў Рыма. "Вы маглі б адправіць мяне ў арганізацыю Роны Рыпер".
  
  
  "Будзем спадзявацца, да гэтага не дойдзе".
  
  
  "Можа быць, яна стаіць за гэтым".
  
  
  "Малаверагодна".
  
  
  "Не забывай, што яна дапамагла генералу Нагейры падрыхтавацца да хрышчэння".
  
  
  "Я пра гэта не падумаў", - павольна вымавіў Сміт.
  
  
  "Я буду на сувязі, Сміці".
  
  
  Гаральд Сміт паклаў сінюю трубку. Занепакоены погляд прымусіў яго цытрынавы твар тузануцца. Ён паглядзеў на сваю закрытую скрыню з лекамі. Нягледзячы на сітуацыю, якая абвастраецца, ён не адчуваў жадання звяртацца ні да аднаго са сродкаў, якія ў мінулым дапамагалі яму праходзіць праз сітуацыі больш цяжкія, чым гэтая.
  
  
  Хоць ні адна з гэтых сітуацый, успомніў ён, не складалася з неабходнасць пазбаўляцца ад цела ў склепе Фолкрофта.
  
  
  Кіраўнік 18
  
  
  
  
  Бары Блэк-малодшы адчуваў сябе ў бяспецы. Насамрэч, на гарышчы свайго дома ў Пасіфік-парку ён адчуваў сябе амаль у такой жа бяспецы, як у Індыі, выконваючы добрую працу Маці Тэрэзы. Галоўным чынам, яе мыццё.
  
  
  У рэшце рэшт, у Індыі не было асабістых пірамід. Піраміды былі егіпецкімі. Піраміды, як ведаў Бары Блэк-малодшы, таксама былі найвышэйшым сродкам асабістай абароны. Яны былі неўспрымальныя да неохлаждаемых вібрацый, дрэннай карме і касмічным прамяням. Яны таксама адфільтроўвалі больш шкоднае ўздзеянне прамых сонечных прамянёў, вось чаму Бары ўсталяваў свае на гарышчы. Дахам быў "скайлайт Сіці".
  
  
  Нажаль, яго прывезеная з Цэйлона каменная піраміда не адлюстроўвала гукавыя хвалі.
  
  
  "Бары, ты павінен выйсці", - маліў голас кіраўніка яго перадвыбарнай кампаніі.
  
  
  Бары Блэк адклаў у бок недаедзенае печыва Oreo. "Дзе высечана на граніце, што Бары Блэк-малодшы, містэр Аўтсайдэр, які пераследуецца сістэмай, павінен выйсці са сваёй асабістай піраміды і стаць мішэнню для кожнага звар'яцелага на рэформах у штаце?" - запатрабаваў ён.
  
  
  "Таму што вы не можаце праводзіць кампанію за пасаду губернатара ўнутры каменнай піраміды на гарышчы".
  
  
  “Дзе гэта напісана? Я аб'яўлены кандыдат. Я магу праводзіць кампанію любым спосабам, якім захачу. Гэта Амерыка”.
  
  
  "Не, гэта Каліфорнія. Гэта не адно і тое ж. І ты павінен ціснуць на плоць, калі хочаш перамагчы".
  
  
  "Няхай выбаршчыкі прыходзяць да мяне, - цвёрда запярэчыў Бары, - па адным за раз. Пасля ператрусу. Магнітаметры і рэнтгенаўскія экраны, якія я замовіў, ужо прыбылі?"
  
  
  "Бары, гэта выйдзе вонкі. Прэса патрабавала заявы ўвесь дзень".
  
  
  “Запішыце гэта. Я, Бары Блэк-малодшы, наступны губернатар фантастычнага штата Каліфорнія, урачыста клянуся аддаць свой свяшчэнны голас у дзень выбараў і заклікаю ўсіх грамадзян зрабіць тое ж самае. Раздрукуйце гэта і раздайце копіі ўсім зацікаўленым бакам”.
  
  
  "Гэта ўсё, што ты збіраешся рабіць?" “Чаго ты хочаш? Разбураецца азонавы слой. Меланомія практычна эпідэмія. Я не магу кіраваць з чорнымі, валасатымі, перадракавымі радзімкамі на твары”.
  
  
  "Бары, калі ласка. З'явіся на публіцы. Пакажы электарату, што ты не баішся".
  
  
  "Я - не. Я ў поўнай бяспецы, пакуль знаходжуся ў сваёй пірамідзе".
  
  
  "Калі стане вядома, што вы хаваецеся ў абеліску, - строга сказаў кіраўнік кампаніі, - кампанія скончана".
  
  
  "Калі я выйду і атрымаю кулю ў лоб, кампаніі сапраўды канец", – запярэчыў Бары Блэк-малодшы.
  
  
  "Вы ведаеце, сапраўдны рэспубліканец не быў бы заспеты знянацку ў пірамідзе".
  
  
  Піраміда пагрузілася ў цішыню. За выключэннем адзінага сухога храбусцення.
  
  
  "Я рэспубліканец", - раздражнёна сказаў Бары Блэк. "Расфарбуйце мяне ў дзелавой манеры".
  
  
  "Дакажы гэта. Вылазь з гэтай штуковіны".
  
  
  "Не. Я магу даказаць гэта іншым спосабам".
  
  
  "Я слухаю, Бары".
  
  
  "У мяне ёсць сакрэтны план. Зусім як у вялікага рэспубліканца Рычарда М. Ніксана".
  
  
  "Так званы "сакрэтны план" Рычарда М. Ніксана складаўся ў тым, каб пакласці канец вайне ў В'етнаме, а аказалася, што гэта проста дым і люстэркі - афёра, каб дамагчыся яго абрання".
  
  
  "Менавіта. У мяне ёсць сакрэтны план махлярства, які дапаможа мне абрацца губернатарам, і тады, і толькі тады я абвяшчу пра гэта ".
  
  
  "Вы збіраецеся аб'явіць аб гэтай афёры пасля таго, як будзеце абраны?" выпаліў кіраўнік кампаніі.
  
  
  "Ну, я не магу аб'явіць аб гэтым загадзя. Гэта не спрацавала б".
  
  
  "Калі ты аб'явіш аб гэтым пазней, цябе могуць лінчаваць".
  
  
  "Ніколі не здарыцца. Мой сакрэтны афёрны план настолькі геніяльны, што людзі будуць апладзіраваць майму генію".
  
  
  "Э-э, гэтая афёра - я маю на ўвазе план - сакрэт ад кіраўніка вашай кампаніі?"
  
  
  "Так. Дзікія коні не змаглі б выцягнуць гэта з мяне".
  
  
  "Што, - задавалася пытаннем кіраўнік кампаніі, - было б дастаткова вялікім, каб выцягнуць вас з гэтай штукі?"
  
  
  "Я выйду, як толькі мяне абяруць", - адказаў Бары Блэк-малодшы. “У дзень інаўгурацыі. Мы даставім мяне самалётам у капітал, і я выйду адтуль з трыўмфам і фанфарамі, як прыроджаны рэспубліканец”.
  
  
  "Чамусьці мне цяжка гэта ўявіць".
  
  
  "Паспрабуй медытаваць. Пасля таго, як я медытаваў дзве-тры гадзіны, я бачу самыя неверагодныя колеры".
  
  
  “Трымаю ў заклад, што так. Але ты павінен зрабіць больш, чым сядзець склаўшы рукі, калі хочаш перамагчы Эсперансу. Ён лідзіруе ў апытаннях грамадскай думкі”.
  
  
  У Нью-эйджаўскай бяспецы сваёй піраміды Бары Блэк-малодшы ўклаў свой рухомы розум у задачу заваёвы галасоў выбаршчыкаў Каліфорніі. Ён закрыў вочы і назіраў, як мяняюцца колеры на яго сятчатцы. Ён стаў фіялетавым. Проста фіялетавы. Адзін колер. Колькі б ён ні жмурыўся, ніякіх узораў або сімвалаў не з'яўлялася. Бары Блэк ведаў, што гэта павінна нешта значыць. Але што?
  
  
  "Энрыке Эсперанса - кандыдат на адну ноту", - сказаў ён нарэшце. "Ён містэр мультыкультуралізму. Мультыкультуралізму - гэта добра, але ён не вырашыць праблем гэтай вялікай дзяржавы. Эканамічны спад. Падаткі. Засуха. Белакрылка пуансетція. Гэта пытанні, якія павінны вырашацца з рэспубліканскай шчырасцю".
  
  
  "Вы павінны казаць гэтыя рэчы перад камерай, - адзначыў кіраўнік яго перадвыбарнай кампаніі, - а не ўнутры вігвама з формстоўна".
  
  
  "Тыпі!" Усклікнуў Бары Блэк. "Вось і ўсё! Мы скончым з засухай!"
  
  
  "Мы будзем?"
  
  
  "Не мы, наўпрост. Я хачу, каб ты прачасаў індзейскія рэзервацыі. Знайдзі мне знахара. Фотагенічнага, з мноствам швоў на твары і сумнымі, але мудрымі вачыма".
  
  
  "Сумны, але мудры?"
  
  
  "Той, хто ведае, як выконваць свяшчэнны танец дажджу".
  
  
  "Танец дажджу ... ?"
  
  
  "Ідзеце на Чыпеву. У іх лепшая карма. Няхай ён выканае танец ад майго імя. Выберыце якое-небудзь шыкоўнае месца, напрыклад, смаляныя ямы Ла Брэа. Калі лье дождж, раздавайце парасоны з надпісам "Галасуйце за чорных".
  
  
  "Мы не можам дазволіць сабе парасоны з пячаткай, Бары".
  
  
  "Выкарыстоўвай малюсенькія папяровыя, якія табе даюць у Май-Тай".
  
  
  "Бары, - раздражнёна запратэставаў кіраўнік кампаніі, - калі гэта спрацуе, выбаршчыкі прамакнуць наскрозь. Калі гэтага не адбудзецца, мы будзем выглядаць дурнямі. Мы не зможам перамагчы".
  
  
  “Мы не можам пацярпець няўдачу. І выбаршчыкі будуць змоклымі да дня выбараў. А змоклы выбаршчык – чарнаскуры выбаршчык. Я хачу налепкі на бампер, якія кажуць пра гэта”.
  
  
  "Калі ты пройдзеш праз гэта, яны зноў будуць называць цябе губернатарам Светлячкам".
  
  
  "Пакуль я зноў губернатар, каго хвалюе, як мяне завуць?" Цвёрда запярэчыў Бары Блэк.
  
  
  Кіраўнік кампаніі "Блэк за губернатара" скрушна ўздыхнуў.
  
  
  "Бары, - стомлена сказаў ён, - я спушчуся ўніз і аднаўлю сваё знаёмства з Валіумам. Калі я адчую сябе ў стане, я вярнуся, і мы працягнем гэтую гутарку зноў. Добра?"
  
  
  “Помні. Чыпева – лепшыя. Хопі маглі б падысці ў крайнім выпадку. Але не сеу. Яны былі паляўнічымі за скальпамі. Дрэнная карма адаб'ецца на нас. А дрэнная карма не змываецца. Я навучыўся гэтаму ў Індыі”.
  
  
  У цёмных межах сваёй асабістай піраміды Бары Блэк-малодшы слухаў, як мэнэджар яго перадвыбарнай кампаніі спускаецца па ўсходах на гарышча. Гэта павінна было спрацаваць. Усё б атрымалася, калі б кожны знайшоў свой цэнтр і трымаўся з усіх сіл.
  
  
  І пакуль Бары Блэк-малодшы заставаўся ў сваёй пірамідзе, у бяспецы ад забойцаў.
  
  
  Кіраўнік 19
  
  
  
  
  Рыма Уільямс перакаштаваў усе кандыдатуры Бары Блэка на пасаду губернатара ў Сан-Францыска.
  
  
  Усе былі пад аховай паліцыі, і ўсе былі пакінуты.
  
  
  У трэцяй апусцелай вітрыны Рыма прад'явіў сяржанту паліцыі Сан-Францыска прэс-пропуск UPI на імя "Рыма Кэнан" і спытаў: "Блэк сышоў з дыстанцыі?"
  
  
  "Наколькі я чуў, не", - сказаў сяржант.
  
  
  "Дык дзе ж людзі з яго перадвыбарчага штаба?"
  
  
  "Забіўся ў бамбасховішчы, наколькі я чуў".
  
  
  "Я думаў, што замах быў на жыццё Блэка?"
  
  
  "Гэта тое, што ўсе гавораць, але адзінымі, хто загінуў, былі супрацоўнікі перадвыбарнай кампаніі. Цяпер пасыпаліся пагрозы выбуху".
  
  
  "Пагрозы выбуху?"
  
  
  “Кожны офіс перадвыбарнай кампаніі атрымаў па адным. Калі супрацоўнікі пачулі гэта, яны разышліся па дамах. Многія з іх адразу звольніліся. Мяркую, яны вырашылі, што было б занадта складана даць Светлячку трэці шанец у Сакрамэнта”.
  
  
  "Дзякуй", - сказаў Рыма, вяртаючыся да сваёй арандаванай машыны.
  
  
  З тэлефоннай будкі Рыма патэлефанаваў Фолкрофту.
  
  
  "Сміці, я не магу далучыцца да кампаніі Чорных".
  
  
  "Чаму б і не?" "Таму што няма ніякай кампаніі".
  
  
  "Ён выйшаў з гульні?"
  
  
  “Не, гэта зрабіла яго арганізацыя. Яны ўсе атрымалі пагрозы выбуху і вырашылі скончыць з гэтым”.
  
  
  "Дзіўна", - сказаў Сміт.
  
  
  Не звяртаючы ўвагі на перарывісты свіст на заднім плане, Рыма сказаў: "Я думаю, цікава, што людзі Блэка пацярпелі, а ён не".
  
  
  "Вы не думаеце, што Бары Блэк арганізаваў увесь гэты фарс?" Сказаў Сміт, падвысіўшы голас.
  
  
  “Чаму б і не? Ён цярпеў паражэнне ў апытаннях грамадскай думкі. Эсперанса апярэджвала яго. Гэта быў яго спосаб вярнуць сімпатыі”.
  
  
  "Некаторы час таму, - указаў Сміт, - вы выказалі здагадку, што Рона Рыпер магла арганізаваць замахі на жыццё Эсперансы".
  
  
  Зноў пачуўся свісток. Ён гучаў па-іншаму. Але калі Рыма павярнуўся, ён убачыў толькі прахожых, занятых сваімі справамі.
  
  
  "Я яшчэ не выключыў яе", - сказаў ён. "Наколькі нам вядома, яна была на жалаванне ў Нагейры".
  
  
  "Гаворачы аб Нагейры, я атрымліваю пастаянныя паведамленні аб нелегальных замежніках, якія прыбываюць у Каліфорнію з іншых штатаў з мэтай хадайнічаць аб амністыі і грамадзянстве".
  
  
  Свіст працягваўся. Рыма навастрыў вушы. "І што?"
  
  
  "Яны рэгіструюцца для галасавання ў рэкорднай колькасці".
  
  
  "Якое гэта мае дачыненне да Нагейры?"
  
  
  "Да свайго зрушэння, Рыма, генерал Нагейра быў актыўна ўцягнуты ў кантрабанду нелегалаў у гэтую краіну, у асноўным з Сальвадора і іншых цэнтральнаамерыканскіх рэспублік".
  
  
  "Ты хочаш сказаць, што гэта магло быць часткай генеральнага плана Нагейры, калі такі існаваў?"
  
  
  “Заклік Эсперансы да іншаземцаў без дакументаў выступіць наперад і скарыстацца перавагамі гэтых праграм быў падхоплены толькі каліфарнійскімі СМІ. Я не магу ўявіць, як распаўсюджваецца слых, калі толькі баль не быў пачаты яшчэ да пачатку кампаніі”.
  
  
  "Ад Нагейры?"
  
  
  "Аўтар Нагейра".
  
  
  "Што ж", - сказаў Рыма, зноў пераключаючы ўвагу, - "Я збіраюся ўзяць Бары Блэка за каўнер і злёгку страсянуць яго".
  
  
  Голас Сміта стаў халодным. "Рыма, гэты чалавек - зарэгістраваны кандыдат у губернатары. Ты не павінен якім-небудзь чынам прыставаць да яго або запалохваць".
  
  
  "Што, калі ён вінаваты ў зрыве працэсу?"
  
  
  Лінія гудзела. Рыма заткнуў пальцам свабоднае вуха, каб не чуць раздражняльнага свісту. Прайшло імгненне, перш чым Гаральд В. Сміт загаварыў зноў.
  
  
  "Мы займаемся падтрыманнем Канстытуцыі, калі можам", - цвёрда сказаў ён. "Палітычнае забойства - гэта рыса, якую КЮРЭ яшчэ трэба будзе перасекчы якім-небудзь значным чынам".
  
  
  "Заўсёды бывае першы раз", - рашуча сказаў Рыма.
  
  
  "Мае інструкцыі застаюцца ў сіле".
  
  
  "Як наконт таго, каб я проста пагаварыў з Блэкам?"
  
  
  "Я прыму гэта".
  
  
  "Добра, таму што я спадзяюся, у вас ёсць яго хатні адрас. Яго няма ў кнізе".
  
  
  “Згодна з апошнімі паведамленнямі, Блэк пайшоў у адзіноту. Але лічыцца, што ён знаходзіцца ў сваім доме ў Пасіфік-парку. Прынамсі, так лічаць мясцовыя СМІ. Яны фактычна абложваюць дом”.
  
  
  Рыма застагнаў. "О не".
  
  
  "Што гэта?" Спытаў Сміт.
  
  
  "Гэта азначае, што Чыта Чынг напэўна будзе там, цяўкаючы на чале зграі", - з няшчасным выглядам сказаў Рыма.
  
  
  "Я ўпэўнены, ты знойдзеш спосаб пазбягаць яе", - суха сказаў Сміт.
  
  
  "Разлічвай на гэта", – сказаў Рыма, вешаючы трубку.
  
  
  Па дарозе да машыны да Рыма падышоў малады чалавек з тонкім голасам, з задняй кішэні якога звісала хустка, а другая боўталася ля горла.
  
  
  "Прывітанне, марак", - сказаў ён, усміхаючыся. "Ідзеш маёй дарогай?"
  
  
  "Калі твой шлях такі, як я думаю, то не пры тваім жыцці".
  
  
  "Як наконт абыходу?"
  
  
  "Як наконт таго, каб пасмактаць вялікі палец?"
  
  
  "Не тое, што я меў на ўвазе".
  
  
  Рыма паляпаў мужчыну па правым локці, прымушаючы яго схапіцца за сваю пацешную костку, але словы, якія зрываюцца з яго вуснаў, не былі смешнымі.
  
  
  Рыма супакоіў мужчыну, засунуўшы яму ў рот адзін са сваіх вялікіх пальцаў і паралізуючым дакрананнем замарозіўшы мышцы сківіцы.
  
  
  "Ты не даведаешся, пакуль не паспрабуеш", - сказаў ён.
  
  
  Рыма пакінуў яго смактаць вялікі палец, пакуль ён хадзіў коламі, спрабуючы стрэсці шпількі і іголкі са сваёй рукі.
  
  
  Ён усё яшчэ задавалася пытаннем, што гэта быў за свіст.
  
  
  Пасіфік-Парк, дом Бары Блэка-малодшага, быў добра бачны з падножжа ўзгорка, дзе Рыма прыпаркаваў сваю машыну.
  
  
  Гэта быў прасторны віктарыянскі будынак, у якім у роўнай ступені спалучаліся рысы багемы і сямействы Аддамс. Дом быў пафарбаваны ў гарбузова-аранжавы колер, з чорнымі як смоль аканіцамі. Над уваходнымі дзвярыма вісела таблічка з надпісам "Пенсільванскі галандскі шасцікантовік". Флюгер, які тырчаў з коміна, быў у форме знака інь-ян і, здавалася, заржавеў аднойчы, калі дзьмуў рэзкі ўсходні вецер.
  
  
  Хаце, павінна быць, было сто гадоў, але востраканечны дах уяўляў сабой сучасную мазаіку з сонечных панэляў, спадарожнікавых талерак spaceage і звычайных светлавых люкаў з аргшкла.
  
  
  Крутая вуліца, якая вядзе да дома, была застаўлена фургонамі мікрахвалевай спадарожнікавай сувязі. Большасць з іх былі пустыя. Рыма мог бачыць пярэднюю частку аранжава-чорнай пачвары. Менавіта там разбіла лагер мясцовая прэса. Некалькі чалавек прабіраліся скрозь жывую агароджу, якая, відаць, была выканана ў форме знікаючых відаў. Прынамсі, Рыма падумаў, што пазнаў дронта.
  
  
  Рыма таксама даведаўся Чыту Чынг. Вядучая-карэянка стаяла каля дзвярэй склепа, спрабуючы зубамі зняць вісячы замак.
  
  
  Заўважыўшы фургон, які належыць мясцоваму філіялу сеткі, у якой яна працавала, Рыма неўзаметку падабраўся да яго. Яму пашанцавала. За рулём сядзеў кіроўца са нудным выглядам.
  
  
  Рыма пастукаў па шкле. Яно апусцілася.
  
  
  "Так?" - спытаў кіроўца.
  
  
  Рыма ўсміхнуўся. "Я з медыцынскай лабараторыі", - радасна сказаў ён.
  
  
  "У якой медыцынскай лабараторыі?"
  
  
  "Той, якім карыстаецца Чыта Чынг. У мяне для яе добрыя навіны. Трус памёр".
  
  
  Нудны погляд кіроўцы стаў невыразным. "Гэта добрая навіна! На самой справе, гэта выдатныя навіны! Яна, верагодна, першым жа самалётам вылеціць назад у Нью-Ёрк пасля таго, як пачуе гэта ".
  
  
  "Ты хочаш перадаць паведамленне?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Вельмі прыемна", - сказаў кіроўца, выскокваючы з фургона.
  
  
  Ухмыляючыся, Рыма адступіў на задні двор суседняй хаты, каб дачакацца развіцця падзей.
  
  
  "Гэта павінна быць выдатна", - сказаў ён сабе.
  
  
  На яго здзіўленне, вадзіцель нават не паспрабаваў пашукаць Чыту. Замест гэтага ён змяшаўся з натоўпам прадстаўнікоў СМІ і пачаў распаўсюджваць радасныя навіны.
  
  
  "Чыта збіраецца выпусціць аднаго!" - завыў ён.
  
  
  Чарада кінулася ўрассыпную.
  
  
  "Усе любяць добрыя навіны", - усміхнуўся Рыма.
  
  
  І пакуль ён глядзеў, на Чыту Чынг накінуліся.
  
  
  Пытанні сыпаліся хутка і люта.
  
  
  "Міс Чынг, гэта праўда?"
  
  
  "Што праўда?"
  
  
  "Што ты чакаеш дзіця".
  
  
  "Хто гэта сказаў? Мой муж?"
  
  
  "У лабараторыі сказалі, што трусік памёр".
  
  
  Чыта ператварыўся ў драпежніка. "Гэта адбылося? Якая твая крыніца гэтага? Ці было ў труса імя? Ці пакутаваў ён?"
  
  
  "Ваш кіроўца сказаў нам. Ён толькі што пачуў гэтае слова".
  
  
  "Я цяжарная!" Чыта завішчала, ускідваючы рукі.
  
  
  Затым на яе плоскім твары з'явілася дзіўнае выраз. Падобна азіяцкай Гаргоне, Чыта Чынг апусціла сваю галаву з ліпкімі валасамі, пакуль не паглядзела з-пад сваіх ідэальных броваў-гадзюк у кольца лінзаў мінікамеры.
  
  
  "Усім бы лепш не здымаць гэта", – прашыпела яна.
  
  
  "Чаму б і не? Гэта навіна".
  
  
  "Гэта мае навіны. Гэта маё цела. Гэта мая гісторыя, і я маю намер першым расказаць пра гэта!"
  
  
  "Занадта позна", - раздаўся бадзёры голас. "Вы далі нам цытату. Памятайце Першую папраўку".
  
  
  "Памятайце, што калі ў кагосьці з вас пасля сённяшняга дня будзе кар'ера, вам давядзецца мець справу са мной. Дзе-небудзь. У якім-небудзь горадзе. На якой-небудзь станцыі".
  
  
  “Вы плануеце ўзяць водпуск па цяжарнасці і родах, міс Чынг?” – ветліва спытаў рэпарцёр.
  
  
  "Спыні гэта!" Завыў Чыта.
  
  
  "Ці ёсць у вас якія-небудзь парады па авуляцыі для старэючых бэбі-бумераў, якія хочуць стаць маці?" іншы хацеў ведаць.
  
  
  "У вас ёсць любімая пастава для працягу роду, міс Чынг?" запатрабаваў трэці.
  
  
  "Першага чалавека, які раскажа гэтую гісторыю, - атрутна заявіла Чыта Чынг, - я публічна назаву бацькам".
  
  
  "Тады, я мяркую, гісторыя мая", - вымавіў звонкі жаночы голас.
  
  
  "Хто гэта сказаў?" Чыта завішчала.
  
  
  З натоўпу рэпарцёраў вырвалася Джэйд Лінг, мясцовая вядучая з Сан-Францыска азіяцкага паходжання. Яна накіравалася да свайго фургону.
  
  
  Чыта кінуўся ў пагоню, крычучы: "Ты японская шлюха! Вярніся з гэтым запісам!"
  
  
  Камеры ішлі за імі па крутой вуліцы Пасіфік-парку, здымаючы кожны лямант і пагрозу, якія Чыта Чынг вырывала са сваіх пакрытых скурай лёгкіх.
  
  
  Пакуль яны высвятлялі правы на трансляцыю, Рыма абышоў дом з глухога боку і ўстанавіў на даху пернікі і безназоўныя драўляныя ўпрыгожанні. Сярод лесу спадарожнікавых талерак ён знайшоў незачыненае акно ў даху і зазірнуў уніз.
  
  
  Ён убачыў пустое гарышча са звісаючымі са крокваў коўдрамі індзейцаў наваха. У адным куце стаяла прысадзістая, невыразная піраміда, якая выглядала так, нібы была зроблена з бетону.
  
  
  Рыма агледзеўся ў пошуках зашчапкі ці крапяжу і, не знайшоўшы нічога, проста зняў плексіглас з мацавання светлавога люка. Ён проста націскаў на выпуклую крышку, пакуль ушчыльняльнік не паддаўся і аргшкло не скокнула яму ў рукі.
  
  
  Рыма ўсталяваў яго ў зручную спадарожнікавую талерку і спусціўся ўніз.
  
  
  Як толькі яго ногі закранулі голай падлогі, ён замёр.
  
  
  Яго натрэніраваныя ў сінанджы органы пачуццяў імгненна ўлавілі сэрцабіцце і павольны, неглыбокі ўдых-выдых чалавечых лёгкіх.
  
  
  На гарышчы нікога не было. Насамрэч, на гарышчы нічога не было. Акрамя піраміды.
  
  
  Рыма праслізнуў міма гэтага. Гук дыхання станавіўся гучней. Унутры гэтай штуковіны нехта быў.
  
  
  Рыма пашукаў шчыліну. Яе не было. Ён усё роўна вырашыў пастукаць.
  
  
  "Там ёсць хто-небудзь дома?" паклікаў ён.
  
  
  "Хто ты?" - спытаў падазроны голас.
  
  
  "Сакрэтная служба. Вы, выпадкова, не Бары Блэк?"
  
  
  "Выпадковасць, - сказаў Бары Блэк, - не мае ніякага дачынення да таго, як я стаў Бары Блэкам".
  
  
  "Я куплюся на гэта", - хутка сказаў Рыма. "У мяне ёсць да вас некалькі пытанняў".
  
  
  "Сёння я не адказваю на пытанні", – сказаў Бары Блэк.
  
  
  "Ты павінен".
  
  
  "Пакуль я знаходжуся ў сваёй асабістай пірамідзе, мне не трэба рабіць нічога, чаго я не хачу".
  
  
  "Добра", - нядбайна сказаў Рыма, працягваючы руку і хапаючыся за падмурак фармовачнага каменя. Ён выпрастаўся.
  
  
  Піраміда была знятая з сядзіць на кукішках фігуры Бары Блэка, як капялюш ведзьмы, якая зляцела з яе галавы. Рыма трымаў яе высока.
  
  
  Бары Блэк-малодшы сядзеў у позе лотаса на татамі, свабодна паклаўшы рукі на калені і заплюшчыўшы вочы. Яго лоб быў засяроджана нахмураны.
  
  
  "Выходзь, выходзь", - паклікаў Рыма.
  
  
  Бары Блэк расплюшчыў вочы. Здавалася, ён здзівіўся, убачыўшы Рыма.
  
  
  "Вы не падобныя на агента сакрэтнай службы", – рахмана сказаў ён.
  
  
  "Я замаскіраваўся", - сказаў яму Рыма.
  
  
  "Пакажы мне якое-небудзь пасведчанне асобы".
  
  
  "У мяне зараз рукі занятыя", - заўважыў Рыма, паказваючы нахілам падбародка на піраміду, падвешаную над сіваватай галавой Бары Блэка голымі, прамымі, як шомпал, рукамі Рыма.
  
  
  Бары Блэк падняў вочы. Яго твар бурундука стаў занепакоеным. "Не ўпусці гэта. Гэта імпартавана з Цэйлона".
  
  
  "Тут на падставе напісана "Зроблена ў Мексіцы", - сказаў Рыма.
  
  
  "А Божа ж ты мой!" Бары Блэк завішчаў ад жаху. "Я хаваўся ў падробленай пірамідзе! Мяне маглі забіць!"
  
  
  Рыма апусціў піраміду. Яна трэснула ў трох месцах, і вяршыня правалілася ўнутр, як каронка зламанага зуба.
  
  
  "Цяпер, калі мы ведаем жахлівую праўду, - бестурботна сказаў Рыма, - прыйшоў час прызнацца".
  
  
  "Так і ёсць?"
  
  
  "Я ўсё аб гэтым ведаю".
  
  
  "Што гэта"?"
  
  
  "Усё гэта", - сказаў Рыма. "Ты ж не думаеш, што зможаш схаваць падобныя рэчы ад сакрэтнай службы, ці не так?"
  
  
  "Тое, што я выступаю супраць істэблішменту, не дае вам, інсайдэрам з Вашынгтона, правы пераследваць мяне", - абураным тонам заявіў Бары Блэк.
  
  
  "Хто прыстае? Я проста кажу, што гульня пачалася".
  
  
  Бары Блэк-малодшы скрыжаваў рукі на грудзях. "Тады вырашана. Ну і што? Ты нічога не зможаш давесці".
  
  
  "Хочаш паспрачацца?"
  
  
  "Пакуль я не абвяшчу, вы нічога не зможаце даказаць".
  
  
  "Абвясціць аб чым?"
  
  
  Бары Блэк-малодшы сціснуў вусны і сказаў: "Наколькі я ведаю, ты настроены на гук. Я не буду вінаваціць сябе".
  
  
  "Добра", - сказаў яму Рыма. "Тады ў адпаведнасці з паўнамоцтвамі, прадстаўленымі мне Прэзідэнтам Злучаных Штатаў, абарона вашай сакрэтнай службы сучаснасцю анулюецца".
  
  
  Бары Блэк выглядаў здзіўленым. "Гэта так?"
  
  
  Рыма цвёрда кіўнуў. "Я сыходжу".
  
  
  І каб пераканацца, што сутнасць была даведзена да канца, Рыма нядбайна штурхнуў піраміду з формстоўна. Яна рухнула з грукатам абломкаў.
  
  
  Бары Блэк-малодшы, убачыўшы гэта, страціў самавалоданне.
  
  
  "Я зраблю ўсё, што заўгодна!" сказаў ён. "Мне больш усё роўна! Гнеў выбаршчыкаў там больш, чым я магу вынесці!"
  
  
  - Праўду, - падказаў Рыма.
  
  
  “Гэта праўда. Як ты і падазраваў. У мяне ёсць сакрэтная афёра – я маю на ўвазе, план. Як толькі мяне абяруць, я пераходжу назад”.
  
  
  Рыма міргнуў. "Пераключаю што назад?"
  
  
  "Гэта пытанне з падвохам?" - спытаў Бары Блэк-малодшы.
  
  
  "Так, і табе лепш адказаць на гэта сапраўды".
  
  
  “Вяртаюся да дэмакратаў. Я ведаў, што мяне не абяруць дэмакратам, таму я перайшоў у рэспубліканскую партыю, нават нягледзячы на тое, што яны не пасадзілі б мяне на палачку ад эскімо. Як толькі мяне абяруць, я проста пераключуся назад”.
  
  
  "Гэта вар'яцтва", - сказаў Рыма.
  
  
  "Гэта спрацавала для Бадзі Рэмера ў Луізіяне".
  
  
  "Бадзі Рэмеру ўручылі яго галаву", - адзначыў Рыма. "Ён пацярпеў паражэнне на праймерыз".
  
  
  "Гэта была Луізіяна. Гэта Каліфорнія. Тут людзі разумеюць творчую палітыку".
  
  
  "І гэта ўсё? Ты балатуешся як рэспубліканец, але гэта не так?"
  
  
  "Блішчала, ці не праўда?"
  
  
  "У нейкім дурным сэнсе, я мяркую. А як наконт замахаў на тваё жыццё? Хто за гэтым стаіць?"
  
  
  "Паняцці не маю. Верагодна, рэспубліканцы".
  
  
  "Сумняваюся ў гэтым", - суха сказаў Рыма.
  
  
  "Тады дэмакраты. Яны, верагодна, лічаць мяне здраднікам".
  
  
  "Я думаю, яны, верагодна, рады пазбавіцца цябе".
  
  
  "Тады я не ведаю, хто спрабуе мяне дастаць", - агрызнуўся Бары Блэк.
  
  
  "Тады я таксама", - змрочна сказаў Рыма.
  
  
  У гэты момант на лесвіцы пачуўся тупат ног.
  
  
  "Яны ідуць за мной!" Сказаў Бары Блэк, ускокваючы на ногі ў тэпціках. Ён устаў ззаду Рыма, які ўслых пацікавіўся: "Што гэта?"
  
  
  "Вы з сакрэтнай службы, праўда?"
  
  
  "Верна".
  
  
  "Гэта ваша праца - прымаць кулі, прызначаныя кандыдатам, дакладна?"
  
  
  "Звычайна, так", - прызнаў Рыма.
  
  
  "Яны твае. Кожная куля. З маімі найлепшымі пажаданнямі шчаслівага наступнага ўвасаблення".
  
  
  Нахмурыўшыся, Рыма накіраваўся да дзвярэй і расчыніў іх за секунду да таго, як чалавек з другога боку змог узяцца за кантаваныя шкляную ручку. Страціўшы раўнавагу, іншы чалавек упаў наперад. Рыма злавіў яго і зацягнуў у пакой.
  
  
  "Хто ты?" - патрабавальна спытаў ён.
  
  
  "Хто ты, чорт вазьмі, такі?" - парыраваў іншы.
  
  
  "Рыма Дрэйк. Сакрэтная служба".
  
  
  "Дзе тваё пасведчанне асобы?"
  
  
  "На гэтае пытанне я ўжо адказаў", - сказаў Рыма.
  
  
  "Гэта праўда", - паслужліва пагадзіўся Бары Блэк. "Ён адказаў на гэтае пытанне. З Рыма ўсё ў парадку. За выключэннем таго, што ён ведае аб маім сакрэтным плане быць абраным".
  
  
  "Што ж, тады ён на адну галаву вышэйшы за мяне, і я адказваю за гэтую кампанію", - сказаў менеджэр кампаніі.
  
  
  "Павер мне. Табе лепш не ведаць", - сказаў Рыма.
  
  
  Чарнаскуры кіраўнік кампаніі павярнуўся да свайго кандыдата і сказаў: "Бары, яны паведамляюць, што ў Рону Рыпер толькі што стралялі".
  
  
  "Гэта добра ці дрэнна?" Спытаў Бары Блэк з скажоным тварам, калі мозг, які стаіць за гэтым, паспрабаваў асіміляваць гэты мудрагелісты паварот кармічнага кола.
  
  
  "Яна жывая".
  
  
  "Дзе яна?" Патрабавальна спытаў Рыма.
  
  
  "Яны адвезлі яе ў лякарню Святога Іаана ў Санта-Моніцы".
  
  
  Рыма накіраваўся да дзвярэй.
  
  
  Бары Блэк-малодшы кінуўся за ім, у яго голасе гучала пакута. "Пачакай, куды ты ідзеш? Ты абяцаў абараняць мяне".
  
  
  "Лічы, што ты абаронены", - зароў Рыма, саслізгваючы ўніз па лесвіцы. "Рэальнасць ніколі цябе не закране".
  
  
  Кіраўнік 20
  
  
  
  
  Калі ён датэлефанаваўся да яго па тэлефоне, Рыма Ўільямс быў здзіўлены адсутнасцю турботы ў цытрынавым голасе Гаральда У. Сміта.
  
  
  "Так, я ведаю аб забойстве Патрашыцеля", - сказаў ён рашуча. "Смутна".
  
  
  "Трэці кандыдат стрэліў амаль за столькі ж дзён, і гэта ўсё, што вы можаце сказаць?"
  
  
  "Вы, відавочна, не азнаёміліся з наступнымі справаздачамі", - суха сказаў Сміт.
  
  
  "Я не атрымліваў ніякіх паведамленняў", - запярэчыў Рыма. "Я быў у Змрочнай зоне з Бары Блэкам, калі мэнэджар яго перадвыбарнай кампаніі ўварваўся з навінамі".
  
  
  "Рыма, Рона Рыпер атрымала кулявое раненне ад рук аднаго са сваіх асабістых ахоўнікаў".
  
  
  "А?"
  
  
  "Калі правалілася кампанія Чорных", - растлумачыў Сміт, - "міс Рыпер загадала членам свайго асяроддзя ўзброіцца. Адзін з іх чысціў сваю зброю ў яе прысутнасці, і яна разрадзілася. Рона Рыпер атрымала агнястрэльнае раненне."
  
  
  "Значыць, гэта не было замахам на забойства?"
  
  
  "Зброя было 22-го калібра, і снарад затрымаўся ў ... э-э... азадку міс Рыпер".
  
  
  "Рона Рыпер была забітая стрэлам у зад?" - Што? - недаверліва перапытаў Рыма.
  
  
  "Ахоўнік папрасіў прабачэння. Міс Рыпер у адказ падае на яго ў суд".
  
  
  "Чаму мяне гэта не здзіўляе?" Рыма зароў, прыціскаючы руку да вольнага вуха, каб заглушыць гэты чортаў свіст. Ён не мог гэтага зразумець. Ён быў у тэлефоннай будцы ў зусім іншай частцы Сан-Францыска, і ўсё ж ён чуў гэта зноў.
  
  
  "Я не ведаю. Чаму ты навучыўся ў Бары Блэка?"
  
  
  "У яго ёсць сакрэтны план перамагчы на выбарах".
  
  
  "Гэта законна?"
  
  
  "О, я не ведаю", - сказаў Рыма. "Хіба выдаваць сябе за рэспубліканца супярэчыць якому-небудзь вядомаму вам закону?"
  
  
  "Выдаючы сябе за... ?"
  
  
  "Бары Блэк - асёл у слановай шкуры", - катэгарычна заявіў Рыма. "Ён лічыць, што можа быць абраны рэспубліканцам, а затым зноў стаць тым, хто ён ёсць, - конскай азадкам".
  
  
  "Гэта выбівае з каляіны", - змрочна сказаў Сміт.
  
  
  “Тут спрэчцы няма. Гэта настолькі дзіўна, што азначае, што Блэк не стаіць за гэтымі палітычнымі хітамі”.
  
  
  "Ты ўпэўнены ў гэтым, Рыма?"
  
  
  "Бары Блэк такі аблуплены, што яму самае месца ў рэкламе сродкаў ад перхаці", – катэгарычна заявіў Рыма.
  
  
  "Цікава..." - задуменна вымавіў Сміт.
  
  
  "Цікава, што?"
  
  
  "Гэта забойства патрашыцеля. Магчыма, гэта шарада".
  
  
  "Можа быць. Я бачыў Рону Рыпер у плоці. Ты мог бы цэлы дзень страляць ёй у зад і не патрапіць у боўна".
  
  
  "Рыма, чаму б табе не заняцца кампаніяй Ripper?"
  
  
  "Не я. Тут я падводжу рысу. Яна амаль такая ж дрэнная, як Чыта Чынг".
  
  
  "Гаворачы аб міс Чынг, вашы праблемы з ёй, магчыма, скончыліся".
  
  
  Рыма заззяў. "Як жа так?"
  
  
  "Толькі што было абвешчана, што яна чакае дзіця".
  
  
  Няшчасны выраз твару Рыма вярнуўся. "Я думаю, што гэты японскі вядучы навін апярэдзіў яе".
  
  
  "Што ты сказаў?"
  
  
  "Не бяры ў галаву, Сміці. Я б не паверыў нічому, што кажа Чыта Чынг, добра? Што тычыцца Роны патрашыцелькі, на мяне не разлічвай".
  
  
  "Не маглі б вы пераканаць Чыўна заняцца гэтай справай?" - Спытаў Сміт.
  
  
  "Я сумняваюся ў гэтым".
  
  
  "Тады ў цябе няма выбару", - рашуча сказаў Сміт. "Далучайся да кампаніі "Патрашыцель" і даведайся пра ўсё, што зможаш".
  
  
  "З маім поспехам, - прагыркаў Рыма, - я апынуся з Чытай па адным боку, а з Ронай - па іншым".
  
  
  "Тым часам нам застаецца толькі спадзявацца, што асабістай бяспекі Бары Блэка будзе дастаткова".
  
  
  "Не парся. Ён у сябе на гарышчы і адмаўляецца спускацца. Ты ведаеш, Эсперанса з кожным днём становіцца ўсё лепш".
  
  
  "Мы не прымаем нічыю бок у гэтым", - строга сказаў Сміт.
  
  
  "Можа быць, і не. Але гэта не значыць, што мы не можам падтрымаць таго каня, якога жадаем".
  
  
  "Дай мне ведаць, калі што-небудзь зламаецца", - сказаў Сміт, вешаючы трубку.
  
  
  Рыма выйшаў з тэлефоннай будкі і амаль дабраўся да сваёй арандаванай машыны незаўважаным.
  
  
  Ён праігнараваў ваўчыны свіст, думаючы, што ён адрасаваны грудастая бландынцы на другім баку вуліцы.
  
  
  За другім ваўчыным свістам рушыў услед каментар: "Адкуль у цябе такія запясці, высокі, цёмнавалосы і гнуткі?"
  
  
  Рыма ніколі не чуў, каб слова "гнуткі" выкарыстоўвалася для апісання прадстаўніка супрацьлеглага полу, і падняў вочы. Там быў рабочы-будаўнік у касцы і з піўным жывоцікам, на трэцім паверсе вышынныя дамы.
  
  
  Злавіўшы погляд Рыма, ён паслаў яму паветраны пацалунак.
  
  
  У адказ Рыма падарыў яму палову знака свету і накіраваўся да сваёй машыны, мармычучы: "Будзе выдатна з'ехаць з гэтага горада. Санта-Моніка, павінна быць, у тысячу разоў лепш за гэта".
  
  
  Санта-Моніка, калі Рыма дабраўся да яе пасля шасцігадзіннай язды, выглядала так, нібы пасярод Мэйн-стрыт узарвалася нейтронная бомба.
  
  
  Галоўная вуліца была галоўнай вуліцай, адразу за пляжам. Водар акіяна, запраўлены Ірыска з салёнай вадой, асвяжаў паветра, а ў вітрынах крам па абодва бакі былі выстаўлены дошкі для серфінгу і купальныя касцюмы.
  
  
  Як і хвалістыя целы, якія ходзяць узад і наперад па дарожках.
  
  
  Але ўвагу Рыма прыцягнулі целы, якія ляжалі на вуліцах і ярка размаляваных завулках.
  
  
  Яны былі паўсюль. Праязджаючы міма парка Палісейдс, Рыма ўбачыў, што амаль кожны квадратны дзюйм зеляніны быў заняты растрапанымі, нямытымі і няголенымі людзьмі абодвух падлогі. Там былі лацінаамерыканцы, якія пілі з бутэлек, абгорнутых папяровымі пакетамі. Азіяты ляжалі ў спальных мяшках, як гусеніцы, а іншыя гулялі ў карты. Аднак большасць з іх спалі пад летнім сонцам. Храпу было дастаткова, каб зберагчы дрэвы ад птушак.
  
  
  Пад эўкаліптавым дрэвам мужчына смажыў вавёрку.
  
  
  Акуратная шыльда ручной працы ў уваходу ў парк абвяшчала:
  
  
  ПРЫЮЦЬ ДЛЯ БЯЗДОМНЫХ. Падаткаплацельшчыкі трымаюцца далей ад травы.
  
  
  Рыма заўважыў паліцыянта, які ахоўвае ўваход, і прытармазіў. Ён высунуўся з акна.
  
  
  "Дзе я магу знайсці Сэнт-Джонс?"
  
  
  Паліцыянт даў дакладныя ўказанні, затым Рыма спытаў: "Як доўга гэта працягваецца?"
  
  
  "З таго часу, як гарадская рада прагаласавала за тое, каб зрабіць Санта-Моніку горадам, вольным ад ядзернай зброі".
  
  
  "Гэта не тлумачыць усіх гэтых бяздомных", - адзначыў Рыма.
  
  
  "Яны дадалі гоншчыка, які павесіў знак "Сардэчна запрашаем да бяздомных" на мяжы горада, і закон, які забараняе арыштоўваць іх за штосьці меншае, чым цяжкае злачынства", - растлумачыў паліцыянт. "Чуткі распаўсюдзіліся, і зараз мы - бяздомная сталіца Каліфорніі".
  
  
  - А як наконт падатковых дакументаў? - спытаў Рыма.
  
  
  "Калі ім гэта не падабаецца, яны могуць з'ехаць. Гэта свабодная краіна".
  
  
  - Калі толькі ты не заплаціш падаткі, - прамармытаў Рыма, зноў уліваючыся ў паток машын.
  
  
  На наступным святлафоры машыну Рыма акружылі трое жабракоў, якія адмовіліся прапусціць яго, пакуль ён не заплаціць пошліну.
  
  
  "Якая плата за праезд?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Пяць баксаў. Для кожнага з нас".
  
  
  "Думаю, я пайду ў абход, дзякуй", - сказаў Рыма.
  
  
  "Вы ідзяце па гэтай вуліцы, а плата за праезд складае дваццаць. Атрымайце ад нас больш выгадную здзелку".
  
  
  Рыма завёў матор, сказаўшы: "Трымаю заклад, я аказаў бы вавёрчынай папуляцыі вялікую паслугу, калі б проста націснуў на педаль".
  
  
  "Ты зробіш гэта, і гэты чалавек цябе арыштуе".
  
  
  "Я чуў, залог тут даволі танны", - запярэчыў Рыма. Мужчына паціснуў плячыма. "Не ведаю. Ніколі не быў ні ў якой турме. Ты збіраешся плаціць ці як?"
  
  
  "Або што", - імгненна адказаў Рыма, крутануўшы заднія колы так, што з-за іх падняліся клубы з'едлівага гумавага дыму. Ён пацягнуўся да ручніка.
  
  
  Перакрыжаванне раптам расчысцілася. Змяніўся святлафор, і Рыма павялічыў выяву.
  
  
  На тэрыторыі бальніцы Святога Іаана і медыцынскага цэнтра начавалі бяздомныя. Яны занялі кожны вольны кавалак газона і ўварваліся на паркоўку.
  
  
  Рыма знайшоў свабоднае месца ў зоне для інвалідаў. Не паспеў ён праслізнуць унутр, як чалавек з сумнеўнай рэпутацыяй выклікаў яго з-за пажару ў іншым месцы.
  
  
  "Гэй, ты! Ты не можаш паркавацца ў зоне для інвалідаў!"
  
  
  "Чаму б і не?"
  
  
  "Гэта для Чарлі Аднаногага. Ён спіць там".
  
  
  "Скажы Чарлі, што я тут усяго на гадзіну".
  
  
  "Скватэр!" - загарлапаніў мужчына. "Я збіраюся выклікаць на цябе копа!"
  
  
  "Напалохай мяне яшчэ крыху", - прагыркаў Рыма. Ён выслухоўваў абразы ўсю дарогу да ўваходу ў лякарню, дзе пераступіў праз захропшага мексіканца і ўвайшоў.
  
  
  Ён падышоў да стойкі прыёмнай камісіі, заўважыўшы, што ўсе крэслы ў зале чакання былі заняты.
  
  
  "Я шукаю..."
  
  
  "Цішэй", - прашыпела медсястра прыёмнага аддзялення. "Вы хочаце, каб нас закрылі?"
  
  
  "А?"
  
  
  Медсястра з прыёмнага спакою паказала на пацыентаў, якія разваліліся ў крэслах. Рыма заўважыў, што большасць з іх спалі, адкрыўшы раты. Адзін саслізнуў са свайго месца і саслізнуў на падлогу, дзе працягваў захоплена храпці.
  
  
  "Будзіць іх падчас дзённага сну супрацьзаконна".
  
  
  "Гадзіна задрамаць?"
  
  
  "Сэр", - строга сказала медсястра прыёмнага аддзялення, - "я буду змушаная выключыць вас, калі вы будзеце ўпарціцца ў парушэнні Грамадскай пастановы Санта-Монікі 55-Z. '
  
  
  Рыма ўздыхнуў і паспрабаваў паведаміць аб сваіх патрэбах. Спачатку ён паказаў сваё пасведчанне асобы сакрэтнай службы. Медсястра прыёмнага аддзялення разумела кіўнула. Затым ён падвёў яе да карце Каліфорніі і паказаў на горад Рамона.
  
  
  Медсястра прыёмнага спакою кіўнула.
  
  
  Нарэшце, Рыма разарваў ліст паперы напалову, паказваючы на карту.
  
  
  "Рамона Цір?" аднымі вуснамі вымавіла яна.
  
  
  "Разрыў", - аднымі вуснамі вымавіў Рыма ў адказ.
  
  
  "Разарваць Рамону?" аднымі вуснамі вымавіла медсястра з прыёмнага спакою, яе твар нічога не выказваў.
  
  
  "Рона Рыпер", - раздражнёна агрызнуўся Рыма.
  
  
  У куце спячы мужчына выдаў сапячы гук, і вочы медсёстры прыёмнага аддзялення пашырыліся ад жаху.
  
  
  "Скажы мне, у якім пакоі яна, ці я разбуджу іх усіх", - прыгразіў Рыма.
  
  
  "Чатыры семдзесят восем! Трэці паверх!" - забляяла медсястра прыёмнага спакою.
  
  
  Рыма выдаткаваў хвіліну ў чаканні ліфта. Калі ён прыбыў, у ім сядзела трыа чылійцаў, якія гулялі ў трохкартачны монце.
  
  
  "Ты не пярэчыш?" спытаў адзін.
  
  
  "Я, пачынаю разумець", - прабурчаў Рыма. Ён падняўся па лесвіцы.
  
  
  На трэцім паверсе ён прайшоў тую ж гульню ў працэсе ў тым самым ліфце.
  
  
  "З-за цябе я прайграю!" - крыкнуў яму адзін з гульцоў. "Парушыў маю канцэнтрацыю!"
  
  
  "Падайце на мяне ў суд", - агрызнуўся Рыма, накіроўваючыся ў пакой 478. Ён пачаў прадчуваць сустрэчу з Ронай Рыперыф толькі таму, што яна, верагодна, прымала ванну часцей, чым раз у месяц.
  
  
  Рона Рыпер ляжала на жываце, як выкінуты на бераг кіт, яе падбародак быў пахаваны на пухнатай падушцы, яе ярка-чорныя вочы былі скіраваныя на экран тэлевізара, усталяванага на высокай насценнай паліцы насупраць яе бальнічнага ложка. Яна выглядала як версія Эльвіры Goodyear.
  
  
  У пакоі пахла бальнічнай чысцінёй. Але для Роны Рыпер яна была недастаткова чыстай. Вентылятар на акне быў заняты тым, што высмоктваў агідны пах сродкаў дэзінфекцыі. Яна загадала запячатаць замочную свідравіну ў дзверы воскам, каб непрыемны пах хваробы, крыві ці гною не пранікаў у першародную абстаноўку яе пакоя.
  
  
  Пасля таго, як лекар змяніў павязку на яе ране, яна загадала выгнаць яго.
  
  
  "Ты не можаш выгнаць мяне", - скардзіўся доктар.
  
  
  "Ты курэц. Я магу сказаць".
  
  
  "Гэта не твая справа. Акрамя таго, я зараз не палю".
  
  
  "Ад твайго адзення паражае тытунем. Прэч, ці я адсуджу ў цябе кожны пені".
  
  
  "На якой падставе?" спытаў доктар.
  
  
  "Распаўсюджвае тытунёвы дым з другіх рук".
  
  
  "Міс Рыпер, у лепшым выпадку на маім халаце засталіся мікраэлементы".
  
  
  "Канцэрагены падступныя. Чым яны меншыя, тым больш шкоды наносяць. Вунь!"
  
  
  Доктар у гневе выдаліўся. Яшчэ адна прыкмета хранічнага вар'яцтва на тытуні. У іх быў дурны характар. Калі Рона Рыпер стала губернатарам Каліфорніі, яна паклялася, што ніхто не будзе курыць. Усе рэкламныя шчыты будуць заменены гіганцкімі надпісамі "Не курыць". Тытунёвыя вырабы будуць абвешчаныя па-за законам. Штрафы за курэнне складуць пяцізначную суму. За парушэнне.
  
  
  "Гэта будзе, - сказала Рона Рыпер, калі абвясціла аб сваёй кандыдатуры перад шматлюдным сходам паўднёвакаліфарнійскага аддзялення Амерыканскага таварыства абароны грамадзянскіх правоў, - "рай на зямлі".
  
  
  ACRC бурна апладыравала. Яны ўжо думалі, што Каліфорнія - рай на зямлі. Але яны ведалі, што гэта не ідэальны рай. Па-першае, там было зашмат рэспубліканцаў.
  
  
  "Я маю намер, - крычала Рона, - выступаць на платформе, дзе строга забаронена курэнне. Курэнне ляжыць у аснове ўсіх нашых праблем у нашай выдатнай прагрэсіўнай дзяржаве".
  
  
  Зноў апладысменты. Той факт, што Рона Рыпер была выканаўчым дырэктарам аддзялення ACRC у Паўднёвай Каліфорніі, не меў нічога агульнага з іх энтузіязмам. Яны заўсёды апладзіравалі прапановам, якія змяшчаюць слова "прагрэсіўны", незалежна ад таго, прамаўляліся яны ўслых ці не. Калі б Рона Рыпер абвясціла, што ў яе прагрэсавальны рак горла, яны б пачалі апладзіраваць яшчэ да таго, як яна вымавіла слова "горла".
  
  
  "Нашы даследаванні паказваюць, што калі мы знішчым цыгарэты, цыгары і трубкі, – дадала Рона, – то ўзровень смогу адпаведна знізіцца".
  
  
  Гэта паставіла іх на ногі. Нікому не прыйшло ў галаву спытаць, што азначае "адпаведна" ў тэрмінах кубічнага аб'ёму. Калі б яны даведаліся, што тытунёвы дым уносіць нязначны ўклад у праблему забруджвання Каліфорніі, яны б асудзілі вынікі як утойванне, здзейсненае буйным бізнэсам і тытунёвым лобі.
  
  
  Калі Рона Рыпер дадала сваё асабістае перакананне ў тым, што курэнне яшчэ не зразумелай выявай спрыяла шасцігадовай засухі, яны пранеслі яе па вуліцах на сваіх плячах.
  
  
  Той ноччу ACRC Паўднёвай Каліфорніі выступіў у поўную падтрымку Роны Рыпер на выбарах губернатара. Той факт, што ў яе не было плана аднаўлення эканомікі, ніякай стратэгіі барацьбы з засухай і ніякай цікавасці да барацьбы з нелегаламі, акрамя як адзначыць, што Каліфорнія належала Мексіцы да таго, як яна перайшла да фашысцкіх Злучаных Штатаў, нічога не значыў. Яна была супраць правоў курцоў. У штаце, дзе мясцовыя законы ўжо прымушалі спажыўцоў тытуню красціся, каб скарыстацца сваім правам свабодна курыць у лясах, завулках і пад аўтастрадамі, гэтага было дастаткова, каб мабілізаваць палітычную арганізацыю і ўключыць Рону Рыпер у спіс выбаршчыкаў.
  
  
  Першыя тыдні кампаніі былі шматабяцаючымі. Яна праводзіла апытанні нават са здраднікам Бары Блэкам-малодшым.
  
  
  Затым Энрыке Эспірыту Эсперанса, які цудам пазбег замаху, пачаў прасоўвацца па службе.
  
  
  Гэта паставіла Рону Рыпер перад неверагоднай дылемай.
  
  
  Эсперанса была іспанамоўнай і, такім чынам, вышэй крытыкі. Выканаўчы дырэктар ACRC ніякім чынам не мог публічна крытыкаваць іспанамоўнага кандыдата. Яны належалі да найнізкага класа. Крытыкаваць аднаго з іх было б раўнасільна ерасі.
  
  
  "Мы павінны нешта даведацца аб гэтым хлопцу", - скардзілася Рона свайму найблізкаму асяроддзю. "Нешта, што выб'е яго з гонкі і захавае нашы рукі чыстымі".
  
  
  "Ён сумленны чалавек. Сын імігранта. Пабудаваў вінаграднік у даліне Напа і нядрэнна зарабіў. Ён чысты".
  
  
  Чорныя вочы Роны Рыпер звузіліся. Яна нахмурылася, як навальнічная хмара.
  
  
  "Ён калі-небудзь... паліў?"
  
  
  "Гэтага мы не можам давесці".
  
  
  "Але гэта магчыма", - настойвала Рона.
  
  
  "Сумнеўна".
  
  
  "Можа быць, мы зможам падрабіць фатаграфію, на якой ён намаляваны з Вярблюдам у роце. Я чуў, што зараз яны могуць рабіць гэта з дапамогай кампутарных паляпшэнняў".
  
  
  Кіраўнік кампаніі арганізацыі "Патрашыцель у імя губернатара" пакруціў галавой. "Занадта рызыкоўна. Можа мець непрыемныя наступствы".
  
  
  Рона нахмурылася яшчэ мацней. "Ты маеш рацыю. Мы не можам рызыкаваць. Калі я прайграю, гэты штат асуджаны".
  
  
  Галовы за сталом перамоваў кіўнулі ва ўрачыстай згодзе. Не было ніякіх сумневаў: без Роны Рыпер з ACRC, якая кіравала б Залатым штатам, ён з такім жа поспехам мог бы зваліцца ў Ціхі акіян.
  
  
  "Тады ў нас няма выбару", - вырашыла Рона. "Нам давядзецца заняцца гэтым пытаннем".
  
  
  "Ты маеш на ўвазе праблемы".
  
  
  "Ёсць толькі адна праблема", - з'едліва заўважыла Рона Рыпер. "Зрабіць паветра Каліфорніі зноў прыдатным для дыхання. І адзіная перашкода - гэта злое пустазелле пад назвай тытунь".
  
  
  Калі стала вядома, што Бары Блэк-малодшы пазбег замаху, Рона Рыпер сустрэла навіна шырока расплюшчанымі вачамі і зменай стратэгіі.
  
  
  "Цяпер у гонцы два пытанні", – абвясціла яна. "Тытунь і права праводзіць кампанію ў бяспечных умовах. Я хачу кругласутачнай абароны".
  
  
  "Я падам запыт уладам".
  
  
  “Вы звар'яцелі? Тое, як мы гадамі судзімся з імі? Гэтыя неандэртальцы, верагодна, стаяць за гэтай кампаніяй гвалту. Я хачу, каб усе былі ўзброеныя і гатовыя аддаць свае жыцці ў імя губернатара Рыпера”.
  
  
  Гэта прывяло да новага крызісу ў кампаніі "патрашыцеля на пасаду губернатара". Яны былі супраць прыватнай уласнасці на агнястрэльную зброю.
  
  
  "Калі мы ўзброімся зараз, - сказалі Роне, - Нацыянальная стралковая асацыяцыя шпурне гэта нам у твар у наступным стагоддзі".
  
  
  Рона цвёрда стаяла на сваім. "Маё абранне важней простага прынцыпу. Я жадаю, каб адно ахвярнае ягня купіў зброю і ўстаў побач са мной, гатовы забіваць або быць забітым".
  
  
  У рэшце рэшт, яны выцягнулі саломінку. Адзін з прадстаўнікоў прэсы выцягнуў кароткую саломінку. Ён купіў "Ругер" 22-га калібра і ў той жа дзень паказаў яго Роне Рыпер.
  
  
  "Ён зараджаны?" З цікаўнасцю спытала Рона.
  
  
  "Добрае пытанне", - сказаў прадстаўнік па сувязях з прэсай. Ён паднёс бліскучую зброю да твару і паглядзеў у рулю. Ён прыжмурыўся.
  
  
  "Ну?" Патрабавальна спытала Рона.
  
  
  "Я не бачу ніякіх куль".
  
  
  Хтосьці прапанаваў яму націснуць на спускавы кручок. Прадстаўнік па сувязях з прэсай менавіта так і паступіў, не выдаліўшы свой твар з лініі агню.
  
  
  На шчасце, кіраўнік кампаніі The Ripper разумеў, што пісталеты часам спрацоўваюць, нават калі яны скіраваны на ненаўмысныя мэты. Ён ірвануўся да рукі прадстаўніка па сувязях з прэсай з пісталетам і паспрабаваў вырваць яе.
  
  
  Ён прыйшоў адначасова і своечасова, і занадта позна.
  
  
  Ён падаспеў якраз своечасова, каб супрацоўнік па сувязях з прэсай не разнёс яму галаву, і занадта позна, каб прадухіліць вылятанне кулі са ствала.
  
  
  Куля праляцела міма галавы сувязнога, зрыкашэціла ад трубы над галавой і ўпілася ў самую шчодрую мішэнь у пакоі.
  
  
  Рона Рыпер раптам выявіла, што сядзіць пасярод залы са здзіўленым выразам твару і тупым болем у шырокім азадку.
  
  
  "Што здарылася?" яна ахнула. "Гэта землятрус?"
  
  
  Ніхто не хацеў казаць верагоднаму будучаму губернатару Каліфорніі, што яна была забітая стрэлам у азадак. Яны не былі ўпэўненыя, але нейкім чынам яе правы, верагодна, былі парушаны. І быў выдатны шанец, што яна падасць на іх на банкруцтва. Яна зрабіла гэта з найбуйнымі карпарацыямі па ўсім штаце пасля значна меншых правакацый.
  
  
  Рона Рыпер вырашыла праблему за іх. Яна паспрабавала ўстаць. Яе цела адмаўлялася працаваць. Яна агледзелася вакол і ўбачыла кроў.
  
  
  Затым, з ціхім, але злосным "Я падам у суд", якія зляцелі з яе вуснаў, яна страціла прытомнасць.
  
  
  Рона Рыпер прачнулася на жываце, з заматаным бінтамі задам, паўтараючы адну і тую ж мантру зноў і зноў.
  
  
  Лекар з персаналу неадкладна зрабіў ёй укол, а затым перавёў у іншую лякарню. Ён ведаў, што Рона Рыпер у адзіночку павысіла тарыфы страхавання ад халатнасці па ўсёй Каліфорніі.
  
  
  Так атрымалася, што, калі Рона Рыпер нарэшце прыйшла ў прытомнасць, яна была змушаная апісаць свае сімптомы ананімнаму лекару па іншым боку зачыненых дзвярэй бальнічнай палаты.
  
  
  "Як ты думаеш, што я адчуваю? У мяне куля ў срацы!"
  
  
  "Мы можам яшчэ што-небудзь для вас зрабіць?" - спытаў доктар, па-дурному ўсміхаючыся, нібы маньяку-забойцу.
  
  
  Рона Рыпер прадыктавала спіс патрабаванняў з трыццаці сямі пунктаў, і ананімны доктар сышоў.
  
  
  Яна ведала, што атрымае тое, што хацела, калі патрабаванне нумар дванаццаць - герметызацыя замочнай свідравіны ад дакучлівых пахаў - было выканана. Поўнае падпарадкаванне. Так і павінна быць заўсёды, самаздаволена падумала яна.
  
  
  "Калі я буду кіраваць гэтым штатам, - прамармытала яна сабе пад нос, - людзі будуць скакаць, калі я залаю".
  
  
  "Гаў-гаў", - вымавіў голас, калі дзверы адчыніліся.
  
  
  "Трымай гэта прама там", - скамандавала Рона.
  
  
  Рыма Уільямс спыніўся на парозе.
  
  
  "Перш чым вы ўвойдзеце, ці палілі вы ці палілі калі-небудзь у сваім жыцці?" запатрабавала Рона Рыпер.
  
  
  "Не па гадах", - сказаў Рыма.
  
  
  "Тады ты не можаш увайсці".
  
  
  "Занадта позна. Я ў справе", - сказаў Рыма, паказваючы сваё пасведчанне сакрэтнай службы. Ён агледзеў пакой і заўважыў, што яна пустая.
  
  
  "Ніякай прэсы?" спытаў ён.
  
  
  "Яны ведаюць, што я падам на іх у суд, калі яны хаця б накіруюць камеру мне ў твар", - фыркнула Рона Рыпер.
  
  
  "Я не думаю, што яны накіравалі б свае камеры на тваю асобу", - суха сказаў Рыма. "Без крыўд", - хутка дадаў ён, убачыўшы, як разадзьмутая асоба Роны Рыпер стала фіялетавым.
  
  
  "Ты прыбіраешся адсюль прама зараз!" - закрычала яна.
  
  
  "Ну-ну, ты разбудзіш бяздомных", - папракнуў Рыма.
  
  
  "Занадта позна", - пачуўся рыкаючы голас з-пад ложка. "Я ўжо прачнуўся, чувак".
  
  
  Рыма зазірнуў пад ложак, дзе знайшоў мужчыну ў брудна-зялёным нейлонавым спальным мяшку. Мужчына сказаў: "Гарадскі ўказ 42-D. Мы атрымліваем ложкі, калі яны пустыя, і прастора пад імі, калі яны не пустыя ".
  
  
  "Я хацеў бы пагаварыць з гэтай жанчынай сам-насам", - стомлена сказаў Рыма.
  
  
  "Ён застаецца", - сказала Рона Рыпер. "Ён частка майго натуральнага электарату".
  
  
  "Не, я не такі. Я галасую за Эсперансу. Ён дае мне надзею".
  
  
  "Прыбярыце адгэтуль гэтага лайдака!" Рона закрычала.
  
  
  "Вельмі прыемна", - сказаў Рыма, нахіляючыся і выцягваючы спальны мяшок на свет. Мужчына з усяе сілы спрабаваў выбрацца. Рыма зашпіліў спальны мяшок да ўпора, заблытаўшы зашпільку ў светлай барадзе мужчыны.
  
  
  Затым Рыма выцягнуў спальны мяшок у калідор і зайшоў у ліфт, дзе ўсё яшчэ працягвалася картачная гульня. Ён паставіў якая выгінаецца форму ў нейлонавым чахле на чыгун.
  
  
  "Прайграем!" Крыкнуў Рыма, націскаючы кнопку Лобі. Сталёвыя дзверы зачыніліся, калі гульцы кінуліся за банкам.
  
  
  Вярнуўшыся ў бальнічную палату, Рона Рыпер была не ў лепшым настроі.
  
  
  "Я не размаўляю са свіннямі з Вашынгтона", – прагыркала яна.
  
  
  “Тады слухай. Хтосьці спрабаваў забіць Энрыке Эсперансу. Хтосьці спрабаваў забіць Бары Блэка. Ты адзіны іншы кандыдат на выбарах. Перст віны паказвае на цябе”.
  
  
  "Гэта не так".
  
  
  Каб даказаць свой пункт гледжання, Рыма ўзяў цвёрды як сталь указальны палец правай рукі і выкарыстаў яго, каб праверыць таўшчыню павязкі на шчодрай левай шчацэ Роны Рыпер.
  
  
  Гэта выклікала аглушальнае выццё на іншым канцы провада Роны.
  
  
  "Адказы. Ты стаіш за гэтым ці не?" Не.
  
  
  "Значыць, нехта ў вашай арганізацыі такі і ёсць?"
  
  
  "Не, я клянуся!"
  
  
  "Трэцяга падазраванага няма. Зрабі лепш гэта. Перст віны вельмі, вельмі злы".
  
  
  Рыма націснуў мацней. З прыжмураных ад болю вачэй Роны Рыпер пацяклі слёзы. Яе доўгія чорныя валасы раскідаліся, як у разадзьмутага васьмінога, які спрабуе вызваліцца з сеткі. Яна прыкусіла вусны, каб стрымаць хвалі гарачага болю.
  
  
  "Я не магу сказаць табе тое, чаго не ведаю!" Рона Рыпер застагнала.
  
  
  "Добра", - сказаў Рыма, імкнучыся не выдаць расчараванні.
  
  
  “Вы не стаіце за перастрэлкамі. Але нехта стаіць. Можа быць, нехта, хто гатовы пайсці даволі далёка, каб прызначыць вас на гэтую пасаду. Мне патрэбны ўваход у вашу арганізацыю”.
  
  
  "Любы... што заўгодна!" Рона ахнула. "Проста... проста спыніся!"
  
  
  Рыма схапіў тэлефонную трубку і перадаў яе Роне Рыпер. "Усталюйце яе. Мяне клічуць Рыма Джэрымандэр".
  
  
  "На картцы было напісана Дрэйк".
  
  
  "Карта зманіла". Рыма скрыжаваў рукі на грудзях, калі Рона Рыпер патэлефанавала ў штаб сваёй перадвыбарнай кампаніі.
  
  
  "Блэйз? Рона. У мяне ёсць для цябе новы мужчына. Што? Вядома, гэта гучыць дзіўна. Я ляжу на жываце з куляй у адной шчацэ. Як, па-твойму, я павінен гучаць? Гулліва? Цяпер гэты хлопец. Яго клічуць Рыма .Калі ён з'явіцца, прызначы яго на працу, дзе ён прынясе найбольшую карысць”.
  
  
  Рона Рыпер павесіла трубку, сказаўшы: "Усё гатова. Адпраўляйся ў офіс на Мэйн-стрыт".
  
  
  "Помні, мама - гэтае слова", - сказаў Рыма, выходзячы з пакоя.
  
  
  Пасля таго, як Рыма сышоў, Рона Рыпер схапіла тэлефонную трубку і націснула на кнопку паўторнага набору.
  
  
  "Блейз. Зноў Рона. Той Рыма, аб якім я табе казала. Ён небяспечны. Пазбаўся ад яго, пакуль ён не пазнаў занадта шмат".
  
  
  Кіраўнік 21
  
  
  
  
  У штаб-кватэры кампаніі "Рона Патрашыцель" у Санта-Моніцы Блэйз Перэн дрыготкімі пальцамі павесіў тэлефонную трубку.
  
  
  Амаль адразу ж тэлефон зазваніў зноў. Думаючы, што гэта сама кандыдатка тэлефануе ў трэці раз, ён схапіў слухаўку і паднёс яе да свайго прыгнечаны асобе.
  
  
  "Алё?"
  
  
  Рэзкі голас аб'явіў: "Гэта Чыта Чынг, патрабуе заявы ад вашага кандыдата".
  
  
  "Хіба ты не ў дэкрэтным водпуску?" Спытала Блейз.
  
  
  "Пакінь маю нутробу ў спакоі! Я змагу пагаварыць з Ронай ці не?"
  
  
  "Не", - сказаў Блэйз Перэн, вешаючы трубку. Пасля гэтага ён не стаў здымаць слухаўку. У яго было дастаткова клопатаў. Спачатку Рона была застрэлена ў выніку недарэчнага няшчаснага выпадку, напалохаўшы арганізацыю. Цяпер узнікла праблема з кімсьці па імені "Рыма".
  
  
  Усяго за дзень да гэтага Блейз кіраваў ажыўленым штабам перадвыбарнай кампаніі. Але з таго часу, як з'явілася першае паведамленне аб тым, што Рона была застрэлена - усё роўна, што гэта быў няшчасны выпадак, - добраахвотнікі пачалі масава дэзертыраваць.
  
  
  Цяпер, менш чым праз шэсць гадзін, Блейз Перэн адказваў за кожны які тэлефануе тэлефон у офісе. Пад шквалам тэлефанаванняў рэпарцёраў ён быў вымушаны адключыць усе нумары, акрамя незарэгістраванага, якія існавалі для асабістага карыстання кандыдата.
  
  
  Як Чыта Чынг атрымала гэта, было іншым пытаннем. Калі Рона Рыпер стане губернатарам Каліфорніі, пра Чыта Чынг таксама паклапоцяцца, як і пра ўсіх астатніх.
  
  
  І сапраўды гэтак жа, як гэты "Рыма" - кім бы ён ні быў.
  
  
  Блэйз Перэн сапраўды ведаў, як справіцца з гэтым хлопцам. Ён ніколі не даведаецца, што з ім здарылася. І пройдзе страшэнна шмат часу, перш чым ён зноў убачыць дзённае святло. Ён падняў трубку і набраў нумар тэлефона, які Блэйз Перэн запомніў да пачатку кампаніі "патрашыцель".
  
  
  "Прыгатуйцеся, камендант", - прашаптаў ён. "У нас ёсць яшчэ адзін кандыдат, якога трэба выключыць".
  
  
  Рыма, як-там-яго-клікалі, прыбыў на працягу гадзіны. Ён пад'ехаў на сінім седане і выйшаў.
  
  
  Блэйз Перэн не ведаў, чаго чакаць. Рона не сказала, хто гэты хлопец. Блэйз выказаў здагадку, што ён рэпарцёр. Ён быў бы не першым.
  
  
  Але гэты хлопец быў апрануты так, як не апранаўся ні адзін рэпарцёр, якога Блэйз Перэн калі-небудзь бачыў. Калі толькі ён не быў з гей-прэсы.
  
  
  Ён быў апрануты ў абліпальную белую футболку-над карычневых штаноў і ішоў з нязмушанай, амаль пагардлівай грацыяй. Ён прыпаркаваўся на другім баку вуліцы і стаў побач са сваёй машынай, гледзячы ў абодва бакі, перш чым перайсці.
  
  
  Было яшчэ светла, і Галоўная вуліца была ажыўленай. Блэйз паспешна замкнуў краму і сустрэў мужчыну на вуліцы, каб не было сведкаў таго, што ён сапраўды ўвайшоў у вітрыну крамы.
  
  
  "Ты Рыма?" - Спытаў ён, надарыўшы яго абяззбройваюць усмешкай.
  
  
  "Я Рыма", - сказаў хлопец злёгку нудным голасам. Думках Блэйз Перэн пацёр рукі. Гэта было б прасцей простага. Хлопец выглядаў слабаком.
  
  
  "Выдатна. Гэта твая машына? Выдатна. Выдатна. Давай пракоцімся".
  
  
  "Дзе?"
  
  
  "Дзе ты можаш атрымаць пасаду, каб дапамагчы Роне ўладкавацца ў той кутняй офіс", - сказаў Блейз, ухмыляючыся, як манекен з Радэа Драйв.
  
  
  "Мне падыходзіць".
  
  
  Блэйз сеў на пасажырскае сядзенне, думаючы: "Гэты хлопец - труп". Не магу паверыць, як мне павезла.
  
  
  - Едзь па шашы Ціхаакіянскага ўзбярэжжа на поўнач, - сказаў ён Рыма, калі той уключыў запальванне.
  
  
  Кіўнуўшы ў бок пустой вітрыны крамы, Рыма спытаў: "Вы зачыняецеся так рана?"
  
  
  "Я даў персаналу выходны на другую палову дня. Гэта такі выдатны дзень. Табе не здаецца, што гэта выдатны дзень, Рыма?"
  
  
  "Бывала і лепш", - сказаў Рыма.
  
  
  “Хах! Мне падабаюцца песімісты. Яны працуюць нашмат больш старанна”.
  
  
  Рыма накіраваў седан у корак і выехаў на галоўную.
  
  
  Па галоўнай вуліцы ехаў фургон спадарожнікавага тэлебачання, а побач з вадзіцелем быў авал асобы ў выглядзе камеі, які Блез Перэн даведаўся з пяцідзесяці ярдаў.
  
  
  "Чыта!" Прахрыпеў Блейз.
  
  
  "Пра не", - прастагнаў Рыма.
  
  
  "Амар!" Крыкнула Чыта Чынг, калі дзве машыны праехалі, як хуткасныя цягнікі на супрацьлеглых шляхах.
  
  
  Блэйз павярнуўся да Рыма. "Што яна сказала?"
  
  
  "Гучыць як "Аман", - сказаў Рыма, націскаючы на акселератар.
  
  
  "Хто такі Амар?"
  
  
  "Я не ведаю, але я рады, што я не ён".
  
  
  Выцягнуўшы шыю, каб паглядзець назад, Блэз Перэн убачыў, як фургон спадарожнікавай сувязі з віскам упісваецца ў незаконны разварот.
  
  
  "Чорт! Мусіць, яна пазнала мяне. Замоўкні, добра?"
  
  
  "З задавальненнем", - сказаў Рыма, накіроўваючы машыну ў бок шашы на Ціхаакіянскае ўзбярэжжа.
  
  
  "Ідзі на поўнач", - настойваў Блейз.
  
  
  - Значыць, на поўнач, - змрочна сказаў Рыма.
  
  
  Калі яны ўліліся ў дзённы паток машын, Блез Перэн, у якога хварэлі вочы, амаль разгарнуўся на сваім сядзенні, спрабуючы вызначыць месцазнаходжанне які гоніць фургона.
  
  
  "Я думаю, мы іх страсянулі", - сказаў ён нарэшце.
  
  
  "Ты не ведаеш гэтую карэйскую барракуд".
  
  
  "А ты?"
  
  
  "Толькі па рэпутацыі", - сказаў Рыма, накіроўваючы машыну ў бок руху з лёгкасцю, якая ўразіла Блейза Перэна. Як быццам у хлопца быў персанальны радар для прадухілення сутыкненняў. Іншыя машыны, здавалася, выслізгвалі ад яго, а не наадварот.
  
  
  Чыта Чынг трымала адну лапу на прыборнай панэлі, а іншы ўпівалася крывава-чырвонымі пазногцямі ў плячо свайго кіроўцы.
  
  
  "Не страці іх, ты, белы ідыёт!"
  
  
  "Я спрабую", - адрэзаў кіроўца. "Проста прыбяры свае пазногці з майго пляча. Я не магу весці машыну з-за вялікай страты крыві".
  
  
  "Прабач", - сказала Чыта, заўважыўшы, што яе крывава-чырвоныя пазногці ўсё яшчэ былі крывава-чырвонымі, але зараз вільготнымі. Яна для спробы лізнула іх. Яны былі салёнымі на смак. Кроў. Яна вырашыла, што ёй трэба столькі жалеза, колькі яна зможа праглынуць, калі яна збіраецца нараджаць праз дзевяць месяцаў, таму яна з задавальненнем скончыла працу.
  
  
  Калі яна скончыла, у поле зроку з'явіўся сіні седан.
  
  
  "Вось яно!" - завішчала яна. "Даганяй! Даганяй!"
  
  
  Не паспеў фургон пад'ехаць бліжэй, як сіняя машына ад'ехала.
  
  
  "Змоўкні!" Завыў Чыта. "Я хачу гэтую адну вялікую гісторыю! Гэта кампенсуе тую нефрытавую істоту, якая схапіла мяне!"
  
  
  "Я пастараюся".
  
  
  Ён так і зрабіў. Але кожны раз, калі ён пад'язджаў бліжэй, іншы кіроўца з неверагодным майстэрствам лавіраваў, упісваючыся ў струмень машын і выязджаючы з яго.
  
  
  Калі яны выехалі на доўгі ўчастак адчыненай, хвалістай прыбярэжнай дарогі, стрэлка спідометра папаўзла да дзевяноста, і кіроўца фургона з усіх сіл імкнуўся ўтрымаць колы на дарозе. Заднія шыны іншай машыны паднялі пыл і камяні, а таксама скінулі балты і іншыя аўтамабільныя дэталі, якія ўсеялі дарогу.
  
  
  Некаторыя з іх пачалі запасіцца на лабавым шкле фургона. З'явіліся кратары і расколіны. Праз пяць міль стала немагчыма штосьці разглядзець праз лабавое шкло.
  
  
  Чыта выправіла гэта, выбіўшы бяспечнае шкло ілбом. Яна зрабіла гэта з дзвюх спроб. Шкло раскалолася на далікатныя кубікі, падобныя на павялічаную соль.
  
  
  "Як мае валасы?" Спытаў Чыта, перакрываючы выццё і парыў ветра.
  
  
  "Нават не пакамячаны!" - крыкнуў кіроўца, прыкрываючы вочы ад патоку вады.
  
  
  "Я выкарыстоўваю лак для валасоў прамысловай трываласці", – ганарліва сказала Чыта.
  
  
  "Гэта прыкметна".
  
  
  Чыта Чынг успрыняла гэта як камплімент і працягнула прыставаць да свайго кіроўцы. Яна паклялася, што да заходу сонца ў яе будзе гарачая гісторыя і, магчыма, у гэтага летуценнага Амара таксама.
  
  
  Яна задавалася пытаннем, што ён рабіў, удзельнічаючы ў кампаніі "Патрашыцель".
  
  
  Блез Перэн казаў: "Няўжо ты не можаш пазбавіцца ад іх?"
  
  
  "Калі б я мог, ты не думаеш, што я б ужо зрабіў гэта?" Горача сказаў Рыма.
  
  
  "Добра, добра. Вось што я табе скажу. Знізу хуткасць да лімітавай, і мы дазволім ім проста ісці за табой".
  
  
  "Нічога не раблю!" Раўнуў Рыма.
  
  
  "Прабачце, але вы працуеце на мяне, а не наадварот. Зразумеў?"
  
  
  "Зразумеў", - з няшчасным выглядам сказаў Рыма.
  
  
  Рыма збавіў хуткасць. Фургон тэлевізіёншчыкаў працягваў набліжацца. Рыма выбраўся з дарогі, і фургон хутка абагнаў іх.
  
  
  Рэзкі, як брытва, голас Чыты Чынг зароў ім у адказ у воблаку ўгарнага газу: "Вы ідыёт! Яны ўжо ззаду нас. Прытармазі!"
  
  
  Фургон прытармазіў, абганяючы іх. Чыта Чынг высунула сваю драпежную пысу з пасажырскага боку.
  
  
  "Ю-ху! Амар!"
  
  
  "Мяне клічуць не Амар", - прагыркаў Рыма.
  
  
  "Што гэта?" Патрабавальна спытаў Блейз. "Яна паводзіць сябе так, як быццам ведае цябе".
  
  
  "Яна паводзіць сябе як вар'ятка".
  
  
  Чыта паспрабаваў зноў. "Нямо? Хіба ты не памятаеш мяне?"
  
  
  "Я не ведаю цябе па Джэйд Лінг!" Крыкнуў Рыма.
  
  
  Яе твар апякло, Чыта Чынг адхапіла галаву.
  
  
  "Што б ты ні сказаў, падобна, гэта спрацавала", - захоплена сказаў Блейз.
  
  
  "Ты павінен ведаць, як звяртацца з гэтымі якарамі. Ідзі на повадзе ў эга".
  
  
  “Усё ў парадку, Рыма. Пакуль у цябе ўсё выдатна атрымліваецца. Проста працягвай у тым жа духу. Прыкладна ў трох мілях наперадзе з'язджай з трасы. Я ўсё ўлажу адтуль. Ты разумееш? Важна, каб ты зразумеў”.
  
  
  "Я разумею", - сказаў Рыма.
  
  
  "І што ты давяраеш мне", - дадаў Блэйз.
  
  
  "Я давяраю табе", - сказаў Рыма.
  
  
  Блэйз Перэн па-бацькоўску пляснуў Рыма па спіне. Ён прыбраў руку, адчуваючы, як паколвае пальцы.
  
  
  "У любым выпадку, чым цябе кормяць дома?"
  
  
  "Якара", - сказаў Рыма, і Блэз Перэн не ведаў, смяяцца яму ці не. Ён проста спадзяваўся, што камендант гатовы да свайго канца.
  
  
  У адваротным выпадку ўвесь генеральны план быў бы выкінуты ім у твар, як тытунёвы дым з другіх рук.
  
  
  Кіраўнік 22
  
  
  
  
  Гаральд В. Сміт атрымаў слова непасрэдна ад прэзідэнта Злучаных Штатаў.
  
  
  "Так, спадар Прэзідэнт?"
  
  
  "Сміт, у мяне ёсць афіцыйная справаздача Нацыянальнага савета па бяспецы на транспарце аб каліфарнійскай катастрофе, і навіны не з прыемных".
  
  
  "Я слухаю".
  
  
  "Гэта быў сабатаж".
  
  
  "Кіраванне ўпэўнена?"
  
  
  "Я не ў курсе ўсіх тэхнічных дэталяў, але, мяркуючы па тым, што мне сказалі, нехта падрабіў сістэму наддуву на гэтым самалёце".
  
  
  "Гэта само па сабе не застрахавала б катастрофу. Самалёт адхіліўся ад курсу ў момант катастрофы".
  
  
  “Вось тут мы падыходзім да па-сапраўднаму падступнай часткі. У афіцыйнай справаздачы ўсё выкладзена ў храналагічным парадку. І дазвольце мне сказаць вам, чытаць гэта страшна. Проста страшна”.
  
  
  "Працягвай", - падказаў Сміт.
  
  
  "Хто б ні зладзіў дыверсію на самалёце, ён ведаў, што капітану давядзецца спусціцца на так званую "паветраную трасу на малой вышыні". Калі яны робяць гэта, яны належаць на спецыяльныя карты. У кабіне пілотаў іх двое. Набор для капітана і набор для другога пілота".
  
  
  "Пакуль я разумею вас, спадар Прэзідэнт".
  
  
  “Ім спатрэбілася страшэнна шмат часу, каб выняць карты з таго, што засталося ад кабіны пілотаў. Яна была памятая мацней, чым Кангрэс у тэлефоннай будцы. Але яны іх знайшлі. Абедзве карты былі падробленымі”.
  
  
  "Падробка?"
  
  
  "Падроблены, каб збіць іх з курсу", - жорстка сказаў прэзідэнт. "Нехта з вялікімі грашыма і арганізацыяй пракруціў гэта. Калі ў самалёце ўпаў ціск, гэтыя небаракі адкапалі дзве фальшывыя карты і паляцелі прама на гару Уітні. І гэта менавіта тое месца, дзе нехта хацеў, каб яны апынуліся. Менавіта так. "
  
  
  Сміт выпусціў стрымваны ўздых. "Тады ад гэтага нікуды не падзецца".
  
  
  "Не", - змрочна сказаў Прэзідэнт. "Генерал Нагейра арганізаваў забойства губернатара Каліфорніі і віцэ-губернатара".
  
  
  "І арганізаваў гэтыя пазачарговыя выбары", - дадаў Сміт.
  
  
  "Ну, чым бы ён ні займаўся, ён не збіраецца здабываць з гэтага выгаду".
  
  
  "Гэта не азначае, што яго арганізацыя - а я згодзен з вамі, што яна ў яго павінна была быць, каб ажыццявіць гэты дзёрзкі план, - усё яшчэ не дзейнічае, пераследуючы свае заганныя мэты".
  
  
  "Я чуў пра жанчыну-патрашыцеля. Прэса не купілася на гісторыю, расказаную супрацоўнікам. Грамадскасць думае, што гэта чарговы замах на кандыдата ў губернатары. Божа мой, там, у Каліфорніі, падобна на бананавую рэспубліку. Няўжо гэта тое, што чакае ў будучыні. астатнюю частку гэтай цудоўнай краіны?"
  
  
  "Не, калі КЮР ёсць што сказаць з гэтай нагоды", - цвёрда сказаў Сміт. "Мае людзі кантралююць сітуацыю. Больш не будзе палітычных забойстваў".
  
  
  "Я збіраюся схаваць гэтую справаздачу NTSB да заканчэння выбараў".
  
  
  "Магчыма, гэта да лепшага", - сказаў Гаральд Сміт. "Я буду трымаць вас у курсе падзей".
  
  
  Гаральд Сміт паклаў на месца ладна падношаную чырвоную трубку. Прэзідэнт не даў ніякіх парад наконт урэгулявання сітуацыі ў Каліфорніі. Сьміт ацаніў гэта. Не тое, каб ён паслухаў прэзідэнта, але, мяркуючы па тым, як развіваліся справы, сітуацыя складвалася беспрэцэдэнтная. І Гаральд В. Сміт, нягледзячы на ўвесь яго досвед у разблытванні гордзіева вузла нацыянальнай бяспекі, не змог бы прыдумаць лепшага зыходу - нават калі б гэта было ў яго сілах.
  
  
  Кіраўнік 23
  
  
  
  
  Сонца садзілася, калі Рыма вёў сваю арандаваную машыну праз горы Санта-Моніка на захад ад Тапангі. Раён быў ціхім. Тут і там схілы гор былі ўпрыгожаны халупамі з толевай паперы і кардоннымі кандамініюмамі, якія незадакументаваныя іншапланецяне ўзвялі на схілах. Гэта відовішча нагадала Рыма горы, якія атачаюць даліну Мехіка і Мехіка-Сіці. Іх стромыя схілы таксама былі вуллём бяздомных.
  
  
  "Калі так пойдзе і далей, гэты штат стане непрыдатным для жыцця", – адзначыў Рыма.
  
  
  "Што ты сказаў?" - спытаў Блэз Перэн, рэзка павярнуўшы галаву. Ён назіраў за фургонам, які пераследваў, які цяпер рухаўся з хуткасцю прыстойных трыццаці міль у гадзіну.
  
  
  "Дома там, наверсе", - сказаў Рыма. "Так жыць нельга".
  
  
  “Змяніце сваё стаўленне. Цяжкая праца Роны Рыпер дапамагла зрабіць магчымым для бяздольных карыстацца дабротамі гэтага вялікага штата. Яна падала ў суд на акругу, калі яны паспрабавалі зрушыць гэтых людзей”.
  
  
  "Я чуў, што з-за распаленых імі кухонных вогнішчаў людзі згарэлі ў сваіх дамах".
  
  
  "І я чуў, што гэта было самазагаранне".
  
  
  Рыма нічога не сказаў. Ён задаваўся пытаннем, што ён будзе рабіць, калі яны дабяруцца туды, куды накіроўваліся, і на яго абрынецца Чыта Чынг. Яе твар, адлюстраваны ў люстэрку задняга выгляду, прымусіў яго падумаць аб бязлітаснай гарпіі, якая пераследвае палявую мыш.
  
  
  Рыма атрымаў адказ на сваё пытанне, калі яны падышлі да плота з калючага дроту па перыметры. Вартавы ў чорнай спартовай форме з эластану падняў агароджу ў чорна-жоўтую палоску.
  
  
  Ім памахалі рукой, прапускаючы. Тое ж самае было і з тэлевізійным фургонам, які Рыма ўбачыў у люстэрка задняга віду.
  
  
  "Цяпер, - радасна сказаў Блейз Перэн, - яны ўварваліся на чужую тэрыторыю".
  
  
  "Выглядала так, быццам іх сустрэлі з распасцёртымі абдымкамі", - адзначыў Рыма.
  
  
  "Незаконнае пранікненне", - паўтарыў Блез Перэн. "Наступны паварот налева".
  
  
  Рыма павярнуў налева. За невысокім узгоркам здаўся россып хацін квансет, акружаных непрамакальным плотам. Не было ніякага знака, які б указваў, якім павінен быць комплекс. Гэта навяло Рыма на думку аб лагеры для ваеннапалонных.
  
  
  Двое вартавых у спандэксе расчынілі высокія вароты, увянчаныя калючым дротам, і Рыма заехаў унутр.
  
  
  "Што гэта?"
  
  
  "Адукацыйны цэнтр. Усе добраахвотнікі Ripper праходзяць праз гэтую ўстанову. Гэта гарантуе правільнае палітычнае стаўленне ".
  
  
  "Угу", - сказаў Рыма, ставячы машыну на адведзенае месца. Ён выйшаў. З'явіўся Блейз Перэн, зашпільваючы пінжак і прагна ўдыхаючы горнае паветра.
  
  
  "Аааа! Хіба гэта не выдатна? Свежае паветра! Калі мы скончым, уся Каліфорнія будзе пахнуць так ".
  
  
  Для Рыма, чые адчувальныя ноздры зараз улоўлівалі мікраэлементы цынку і серы ў паветры, гэта ці наўрад было павабнай думкай, нават калі гэта было паляпшэннем у параўнанні з гарадскім смогам.
  
  
  Ён назіраў, як Блейз Перэн выйшаў у святло фар надыходзячага фургона і махнуў кіроўцу на суседняе паркавальнае месца.
  
  
  "Проста прыстрэлі яе прама тут!" - крыкнуў ён.
  
  
  Фургон спыніўся, і фары былі пагашаны. Дзверы абапал расчыніліся, і адтуль выскачылі Чыта Чынг і яе кіроўца.
  
  
  "Віта!" - паклікала яна.
  
  
  Як быццам гэта быў сігнал, зямля ажыла ад людзей у аліўкава-шэрай форме, узброеных аўтаматычнымі вінтоўкамі Кольт.
  
  
  "Што гэта за дзярмо?" Запатрабаваў адказу Чыта.
  
  
  "Вы ўрываецеся на чужую тэрыторыю", - сказаў Блэйз Перэн.
  
  
  "Я вядучы буйнога тэлеканала!" Чыта плюнуў. "Я не ўрываюся на чужую тэрыторыю. Я расследую. Паглядзі гэта ў Канстытуцыі".
  
  
  "У гэтым выпадку вы ўрываецеся на чужую тэрыторыю", - сказаў Блэз Перэн, стрымана пстрыкнуўшы пальцамі. Вінтоўкі "Кольт" былі ўзведзены з ваеннай дакладнасцю.
  
  
  "Гэта дрэнная ідэя", - папярэдзіў Рыма.
  
  
  Блэйз Перэн шырока ўсміхнуўся. "О. Я забыўся табе сказаць. Ты таксама зняволены".
  
  
  Два рулі вінтовак перамясціліся з Чыты Чынг і яе вадзіцеля на белую футболку Рыма.
  
  
  Рыма паглядзеў у рулю зброі і падавіў усмешку. Ён рабіў поспехі. Ужо.
  
  
  "Добра", - бестурботна сказаў ён, ускідваючы рукі. "Я зняволены".
  
  
  "Як ты можаш вось так проста здавацца?" Горача сказала Чыта Чынг.
  
  
  "Таму што ён не хоча, каб яго застрэлілі", – растлумачыў Блейз.
  
  
  "Таму што я не хачу, каб мяне застрэлілі", - рэхам паўтарыў Рыма, ведаючы, што гэта супакоіць Блейза Перэна і раззлуе Чыту Чынг.
  
  
  "Я ненавіджу цябе", - прашыпеў Чыта. "Што я калі-небудзь бачыў у табе?"
  
  
  "Сімпатычны хлопец з незабыўным імем", - сказаў Рыма.
  
  
  Блейз раўнуў: "Пайшлі. Унутр. Усе вы".
  
  
  Рыма дазволіў адвесці сябе ў галоўны будынак, доўгі, нізкі, падобны на казарму будынак у цэнтры хацін квансет.
  
  
  Таблічка на ўваходных дзвярах абвяшчала, што курэнне забаронена.
  
  
  Як і надпіс на першай унутранай сцяне, да якой яны падышлі.
  
  
  Іх правялі па грубым, неафарбаваным калідоры. Па абодва бакі былі і іншыя знакі:
  
  
  КУРЭННЕ ПАВЕДАЕЦЬ ПОРОКАЙ НІЯКІХ "КАЛІ", "І" Або "АКУРКАЎ" СКАЖЫ "НЕ" НІКАЦІНУ ПАМЯТАЙ Аб СВАІХ пластырах.
  
  
  "Нашыўкі?" Спытаў Рыма. Яго праігнаравалі.
  
  
  Мужчына са светлымі вусамі і ў светла-сіняй ваенізаванай форме, якая выглядала так, нібы яе сцягнулі з аддзела рэквізіту Universal Studios, прывітаў іх салютам.
  
  
  "Я перадаю гэтых антысацыяльных асоб пад вашу апеку, камендант", - сказаў Блэз, адказваючы на прывітанне.
  
  
  - Камендант? - спытаў Рыма.
  
  
  "Антысацыяльныя?" - перапытаў Чыта.
  
  
  "Заткніся", - сказаў Блэйз.
  
  
  Іх правялі міма шэрагаў камер. Камеры былі закратаваны, і ўсе былі пустыя, калі не лічыць куч саломы на падлозе. Рыма заўважыў белыя электронныя прылады, прымацаваныя да столі кожнай камеры. Як і Чыта Чынг.
  
  
  Яна патрабавальна спытала: "Што гэта? Сігналізацыя ад узлому?"
  
  
  Блез Перэн засмяяўся.
  
  
  У канцы вузкага калідора была глухая сцяна. Па абодва бакі былі камеры насупраць. Камендант адчыніў адну камеру, і Чыта Чынг і яе кіроўца былі абшуканыя пад руляй вінтоўкі.
  
  
  "Ты звар'яцеў?" раўнуў ён. "У нас няма зброі".
  
  
  "Мы ведаем", - самаздаволена сказаў Блэйз.
  
  
  "Ах-ха!" - сказаў камендант. "Кантрабанда!"
  
  
  Быў знойдзены пачак цыгарэт з ментолам.
  
  
  "Паглядзі добра", - сказаў Блэйз няшчаснаму кіроўцу. "Гэта апошнія цвікі для труны, якія ты ўбачыш".
  
  
  "Ты збіраешся забіць нас?" Выпаліў Чыта.
  
  
  Блэйз Перэн засмяяўся, не адказаўшы. Рыма падумаў, што гэта быў шалёны смех.
  
  
  Чыту і яе кіроўцы ўпіхнулі ў адзіночную камеру, і рашоткі зачыніліся.
  
  
  Адкрылася другія дзверы, і Блэйз сказаў Рыма: "Заходзь, хлопец".
  
  
  "Як мне, па-твойму, дабіцца права голасу з-за кратаў?" Рыма хацеў ведаць.
  
  
  "Ты не разумееш", - сказаў Блез Перэн.
  
  
  Паціснуўшы плячыма, Рыма ўвайшоў у камеру. Дзверы з грукатам зачыніліся.
  
  
  "Сардэчна запрашаем на хвалю будучыні", - сардэчна сказаў цёмна-сіні камендант.
  
  
  - Турма? - спытаў Рыма.
  
  
  "Лагер для перавыхавання".
  
  
  Чыта Чынг выбухнула: "Але я з адзнакай вывучаю журналістыку!"
  
  
  "Гэта не такі від перавыхавання", – сказаў Блэйз, усміхаючыся.
  
  
  "Якога гэта віду?" Спытаў Рыма халодным, бесклапотным голасам.
  
  
  "Ты даведаешся раніцай".
  
  
  "Што, калі я не хачу чакаць?"
  
  
  "У Каліфорніі Роны Рыпер ты чакаеш, калі арганізацыя Патрашыцеляў кажа табе пачакаць".
  
  
  "Такім чынам, я чакаю", - сказаў Рыма.
  
  
  Блэйз Перэн падышоў да кратаў і паглядзеў на скуласты твар Рыма.
  
  
  "Ты жудасна класны кліент. Не мог бы ты сказаць мне, чаму Рона хоча, каб ты трымаўся ў сакрэце?"
  
  
  "Яна думае, што я стрэмка ў срацы", - сказаў Рыма.
  
  
  Блэйз нахмурыўся. "Гэта жарт?"
  
  
  "Не, калі ніхто не смяецца".
  
  
  Ніхто гэтага не зрабіў, таму Блез Перэн адступіў ад кратаў і памчаўся. Яго ахоўнікі пайшлі за ім.
  
  
  У цішыні Чыта Чынг сказала: "Я ў гэта не веру".
  
  
  "Павер у гэта", - сказаў Рыма.
  
  
  "Я заўсёды захапляўся Ронай", - з няшчасным выглядам сказала Чыта. "Яна ўзор для пераймання для агрэсіўных жанчын ва ўсім свеце".
  
  
  "Можа быць, калі мы ветліва папросім, яны дадуць нам адмацавальныя пасведчанні", - сказаў Рыма.
  
  
  Чыта прынялася хадзіць па сваёй камеры. "Мы не можам проста сядзець тут і дазваляць таптаць нашы правы па Першай папраўцы. Нават прагрэсіўнай жанчыне".
  
  
  "Не, калі замест гэтага мы паспім", - сказаў Рыма, кідаючыся на салому ў куце драўлянай падлогі.
  
  
  Чыта падскочыла да сваёй рашоткі і ўтаропілася на Рыма. "Што ты за чалавек?"
  
  
  "Вельмі хочацца спаць".
  
  
  Рыма прымусіў сябе заснуць. Гэта было нялёгка. Чыта Чынг працягваў прыдзірацца і скардзіцца большую частку гадзіны. Гэта рэзка спынілася, калі ўвайшоў ахоўнік з вядром халоднай вады і выплюхнуў яе праз пруты яе камеры.
  
  
  Пасля гэтага Чыта Чынг стала вельмі ціхай і ў рэшце рэшт заснула. Яна выкарыстоўвала свайго кіроўцы замест падушкі. Ён ні ў найменшай ступені не скардзіўся, але і не закрываў вочы.
  
  
  Рыма прачнуўся роўна апоўначы. Ён загадаў свайму целу прачнуцца роўна апоўначы. Ён не ведаў, як ён даведаўся, што была поўнач, калі яго вочы рэзка расплюшчыліся, не больш, чым ён разумеў біялагічны механізм, які прывёў яго ў поўную прытомнасць без якога-небудзь лагічнага пераходу. Гэта было сінанджа. Гэта была натуральная здольнасць, якой валодаюць усе чальцы homo sapiens, калі б толькі яны маглі атрымаць да яе доступ.
  
  
  Рыма падняўся на ногі, нібы прывід са свежай магілы.
  
  
  Ён узяўся за пруты, правяраючы іх на трываласць. Яны былі ўстаўлены ў адтуліны, прасвідраваныя ў падлозе і столі. Ён выявіў, што іх можна паварочваць. Гэта азначала, што яны не былі пагружаны ні ў што больш трывалае, чым натуральная глеба пад драўлянай падлогай.
  
  
  Рыма ўхмыльнуўся. Гэта мусіла быць лёгка. Ён ухапіўся за дзве цэнтральныя перакладзіны і пачаў іх круціць. Паварочваючы, ён націскаў уніз.
  
  
  Ён не спяшаўся. Цішыня была важнейшая за хуткасць. І ён не хацеў будзіць Чыту Чынг і яе скураныя лёгкія.
  
  
  Гэта заняло некалькі хвілін, але верхавіны прутоў выпалі з адтулін у столі. Пакуль ён працягваў паварочваць пруты, яны ўсё глыбей і глыбей апускаліся ў мяккую зямлю ўнізе, выдаючы ціхае незадаволенае бурчанне.
  
  
  Калі яны былі па калена адзін аднаму, Рыма выйшаў са сваёй камеры.
  
  
  Ён рушыў па вузкім калідоры, прайшоў праз неахоўныя дзверы і спыніўся на скрыжаванні двух перасякальных калідораў.
  
  
  Надыходзячыя крокі папярэдзілі яго аб патрулюючым ахоўніку. Рыма праслізнуў у камору і пачакаў, пакуль ахоўнік пройдзе. У каморы было цесна. У цемры Рыма дазволіў свайму візуальнаму фіялетаваму колеру прыстасавацца да апраметнай цемры, пакуль не змог адрозніць адценні шэрага.
  
  
  Ён пакорпаўся ў скрынцы з нечым, падобным на медыцынскае прыладдзе. Унутры скрынкі былі меншыя каробкі, а ў іх круглыя пластыры цялеснага колеру, якія нагадвалі пластыры, запячатаныя ў цэлафанавыя пакеты. Яны пахлі не як звычайныя бінты, таму Рыма паклаў іх у кішэню.
  
  
  Крокі ахоўніка перамясціліся ў іншую частку будынка, і Рыма выслізнуў вонкі.
  
  
  Рыма спыніўся і дазволіў сваім пачуццям поўнасцю раскрыцца. Уся яго скура ператварылася ў гіганцкі орган пачуццяў. Ён лічыў удары сэрца. У будынку было восем чалавек, не лічачы яго самога. Гэта азначала чатырох патэнцыйных ворагаў, паколькі Чыта і яе кіроўца былі надзейна зачыненыя.
  
  
  Рыма аднавіў свае пошукі. Ён не быў упэўнены, што шукае, але ведаў, што даведаецца гэта, калі знойдзе.
  
  
  Што ён выявіў, калі завярнуў за наступны кут, так гэта святло, які атачае краю дзвярэй, і ўстрывожаны голас Блейза Перэна, які даносіцца з-за фанернай панэлі.
  
  
  Пэрын казаў: "Тут яны будуць у бяспецы. І ведаеш што? Адзін з іх курэц. Мы прапусцім яго праз пілотную праграму і паглядзім, ці зможа ён кінуць паліць".
  
  
  Рыма ўвайшоў у дзверы. З другога боку спіной да дзвярэй сядзеў Блэз Перэн, паклаўшы ногі на стол.
  
  
  "Адну секунду. Я размаўляю з Ронай", - нецярпліва сказаў ён.
  
  
  "Перадай ёй мае найлепшыя пажаданні", - ласкава сказаў Рыма.
  
  
  "А Божа ж ты мой!" - сказаў Блез Перэн. "Рона! Ён вырваўся!"
  
  
  Праз дыяфрагму прымача быў чутны скажоны голас Роны Рыпер, якая гаркае: "Выконвай свой абавязак і затуляй маю азадак!"
  
  
  Блэйз Перэн падняўся са свайго месца, не забыўшыся выпусціць тэлефон з рук. Ён выцягнуў яго з падстаўкі і пацягнуўся да чырвонага рычажка, усталяванага на знешняй сцяне.
  
  
  Рычаг знаходзіўся за шклом, і белыя літары абвяшчалі: У ВЫПАДКУ ПАЖАРА РАЗБІЦЕ Шкло, Пацягніце рычаг. На срэбным ланцужку вісеў чырвоны металічны малаток.
  
  
  Блэйз Перэн узяўся за малаток. Але сталёвыя пальцы Рыма схапілі яго за запясце.
  
  
  "Я не адчуваю ніякага паху дыму", - сказаў Рыма, люта ўхмыляючыся.
  
  
  Абліваючыся потым, Блейз паспрабаваў паварушыць рукой. Яна не паддавалася. Рыма без асаблівых намаганняў расціснуў яго пальцы і пасадзіў дырэктара кампаніі "Патрашыцель" назад на яго месца. Затым ён выхапіў тэлефонную трубку з іншай яго рукі і пасадзіў яго. Жорстка.
  
  
  "Гавары", - сказаў Рыма.
  
  
  "Мне няма чаго сказаць".
  
  
  "За нападамі на іншыя кампаніі стаіць Рона Рыпер. Я маю рацыю?"
  
  
  Блэйз Перэн сапраўды выглядала здзіўленай. "Ты жартуеш? Навошта ёй гэта рабіць?"
  
  
  "Таму што яна хоча быць абранай".
  
  
  "Рона - пацыфістка".
  
  
  Рыма абвёў рукой вакол сябе. "Тады растлумач усё гэта".
  
  
  Блэйз Перэн вагаўся. Ён праглынуў. Нарэшце, ён сказаў: "Я скажу табе".
  
  
  "Ідзі".
  
  
  "Я б не адмовіўся спачатку ад цыгарэты", - сказаў ён, паказваючы на пачак ментолу, які забралі ў кіроўцы Чыты Чынг.
  
  
  Рыма засмяяўся. "Усе вы, палітычныя пісакі, аднолькавыя. Кажаце адно на публіцы, а практыкуеце іншае за зачыненымі дзвярыма". Ён дастаў адзіную цыгарэту і сунуў яе паміж потных вуснаў Блез Перэна.
  
  
  "Светлей не бывае", - сказаў Блэйз, разводзячы рукамі.
  
  
  Рыма ўздыхнуў, узяў ліст паперы з каша для папер на стале і хутка пацёр яго паміж далонямі. Спачатку гэта стала шарам, а затым пад ціскам трэння ператварылася ў агністы шар.
  
  
  Вочы Блез Перэна пашырыліся. Ён узяў сябе ў рукі і сунуў кончык у полымя, пакуль той не ўспыхнуў.
  
  
  Рыма задзьмуў падпаленую паперу і выкінуў счарнелыя абрыўкі ў кошык для смецця.
  
  
  Блэйз міргнуў. "Як ты гэта зрабіў?"
  
  
  "Хатні курс магіі", - сказаў Рыма. "І ў мяне не ўся ноч наперадзе".
  
  
  Блэйз Перэн адкінуўся на спінку свайго верціцца крэсла і глыбока зацягнуўся. Ён адкінуў галаву назад і выпусціў доўгі струмень блакітнавата тытунёвага дыму.
  
  
  "Ты ідыёт, ты ведаеш гэта?" Сказаў Блейз з усмешкай.
  
  
  Нешта ва ўпэўненым тоне галасы мужчыны прымусіла Рыма падняць вочы. Ён убачыў, як тытунёвы дым паднімаецца да белай прылады, прымацаванай да столі. Ён быў ідэнтычны тым, што былі ўсталяваныя ў камерах.
  
  
  Калі пачуўся гукавы сігнал, ён зразумеў, што гэта дэтэктар дыму.
  
  
  "Я не палю", - усміхнуўся Блейз.
  
  
  Па ўсім будынку запішчалі іншыя дэтэктары дыму, падобныя на якія спрачаюцца кампутары.
  
  
  "Ахоўнікі будуць тут з хвіліны на хвіліну", – самаздаволена сказаў Блейз. "Чаму б табе не падняць рукі зараз, і, можа быць, яны не будуць страляць у цябе?"
  
  
  Рыма дастаў цыгарэту з адвіслых вуснаў Блез Перэна і вярнуў яе, прыкурыўшы спачатку да канца.
  
  
  Пакуль Блейз спраўляўся з поўным ротам гарачага попелу і абпаленай мовай, Рыма накіраваўся да дзвярэй.
  
  
  "Я тут", - паклікаў ён.
  
  
  Надыходзячыя крокі набліжаліся да офіса.
  
  
  Рыма пайшоў сустракаць першага прыбылага. Мужчына выйшаў з-за вугла, трымаючы вінтоўку на ўзроўні сцягна. Рыма ўзяў рулю і выкарыстоўваў яго як рычаг, прыціскаючы мужчыну да сцяны і аглушаючы яго.
  
  
  "Гэта раз", - сказаў Рыма.
  
  
  Камендант прыйшоў з процілеглага боку.
  
  
  Рыма прыціснуўся да сцяны ў пункце на рагу. Мужчына наблізіўся хутка. Занадта хутка, каб убачыць, як Рыма падставіў яму падножку. Ён зрабіў сальта, а Рыма злавіў яго ў сярэдзіне сальта і прабіў галавой дзірку ў сцяне.
  
  
  Камендант апынуўся на каленях, усё яго цела абмякла, шыя прыціснулася да сцяны.
  
  
  - Двое, - сказаў Рыма.
  
  
  Тут з'явіліся двое пакінутых ахоўнікаў. Яны рэзка спыніліся, зірнулі на Рыма, убачылі свайго камандзіра на каленях, як быццам яго збіраліся гільяцінаваць сцяной, і раздумаліся. Яны падвоілі стаўку.
  
  
  Рыма вырашыў, што ёсць час дапытаць Блейза Перэна да таго, як яны атрымаюць падмацаванне. Ён вярнуўся ў офіс.
  
  
  Ён пачуў рэзкі звон шкла і ўспомніў аб пажарнай трывозе. Шмат добрага з гэтага атрымаецца, падумаў ён.
  
  
  Рыма ўвайшоў у пакой якраз у той момант, калі Блэйз схапіўся за рычаг.
  
  
  "Не марнуй свой час", - сказаў Рыма.
  
  
  Справа ад Рыма галава каменданта, якая высунулася са сцяны, крычала: "Не трэба! Блейз! Не трэба!"
  
  
  Рыма рушыў наперад. Блэйз націснуў на рычаг.
  
  
  Затым хваля ўдарнай сілы знесла ўсе сцены ў офісе, і проста перад здзіўленымі вачыма Рыма ўзнікла гарачае жоўтае полымя.
  
  
  Праз цемру ён мог чуць рэха выбухаў. Ён налічыў сем. Па адным на кожны з будынкаў у лагеры перавыхавання.
  
  
  Кіраўнік 24
  
  
  
  
  Трымацца не было за што. І нават калі б нешта было, ударная хваля была б занадта моцнай, каб супраціўляцца.
  
  
  Рыма дазволіў ёй несці сябе. Яго цела, рэагуючы на вольнае падзенне, абмякла. Ён адчуваў запал на сваіх аголеных руках, адчуваў пах апаленых валасоў і маліўся, каб у яго не засталося шнараў на ўсё жыццё.
  
  
  Больш за ўсё ён думаў аб тым, якім дурным ён быў. Ён прыняў пажарную сігналізацыю за чыстую манету. Яна была падключана да дэтанатара. Увесь комплекс быў настроены на самазнішчэнне, калі быў націснуты гэты рычаг.
  
  
  Галінка дрэва сцебанула Рыма па твары. Усляпую ён схапіў іншую і злавіў у пастку. Яна застагнала, хруснула, і Рыма ўрэзаўся ў гняздо з галін, якія падрапалі яго твар і рукі.
  
  
  Пасля гэтага ён упаў прама ўніз. Ён перакаціўся пры ўдары і працягваў перакочвацца, на выпадак, калі ён быў у агні.
  
  
  Рыма перастаў каціцца, толькі калі яго спіна ўрэзалася ў валун і з лёгкіх выбіла паветра.
  
  
  Ён паляжаў там імгненне, праводзячы інвентарызацыю. Яго вочы адкрыліся, і ён устаў на ногі. Валасы на яго адкрытай скуры былі спалены, і ён крыху страціў галаву, але не было ні зламаных костак, ні ўнутраных пашкоджанняў. Ён агледзеўся.
  
  
  Пажары былі паўсюль. Яны патрэсквалі і рыкалі, як злоўленыя жывёліны. У цэнтры пажару было ўсё роўна, што глядзець на сонца, якое ўпала.
  
  
  "Чыта", - прахрыпеў Рыма, паднімаючыся на ногі. "Чыун заб'е мяне, калі яна купіцца на гэта".
  
  
  Рыма рушыў да агню. Адтуль выбег мужчына з адкрытым у бязгучным крыку ротам, яго палаючыя рукі біліся, як крылы звар'яцелага фенікса.
  
  
  Ён бег і бег, а потым проста пляснуўся на зямлю і працягваў гарэць. Тым не менш, ён перастаў размахваць палаючымі рукамі.
  
  
  З-за спякоты ўвайсці ў полымя было немагчыма. Рыма абышоў полымя, якое было такім гарачым, што агароджа па перыметры пачала асядаць.
  
  
  З розных падпаленых будынкаў даносіліся крыкі. Яны гучалі так, нібыта іх вырывалі з горла іх аўтараў. Яны працягваліся зусім нядоўга.
  
  
  Рыма быў вымушаны адступіць.
  
  
  Ён знайшоў Блеза Перэна, распасцёртага на валуне, з пераламаным у трох месцах хрыбетнікам. Рыма схапіў яго за валасы і адкінуў галаву назад.
  
  
  Пэрын застагнаў. "Ты... не можаш... даказаць... нічога".
  
  
  "Што гэта было за месца?" Рэзка спытаў Рыма.
  
  
  "Перавыхаванне. . . ."
  
  
  "Для палітычных ворагаў?"
  
  
  "Не ... для ..." Блейз павольна закрыў вочы.
  
  
  Рыма патрос яго, прыводзячы ў прытомнасць.
  
  
  "Дзеля... дыму..."
  
  
  "Хочаш пакурыць?"
  
  
  "Курыльшчыкі", - прашыпеў Пэрын.
  
  
  "Гэта канцэнтрацыйны лагер для людзей, якія паляць?" Недаверліва перапытаў Рыма.
  
  
  "Гэта было ... абсалютна... гуманна. У нас была . цэлая праграма. Ніктонавыя ... трансдэрмальныя пластыры. Аэробіка. Уколы".
  
  
  Рыма выцягнуў адзін з пластыраў, якія ён знайшоў на складзе. "Гэта адзін з пластыраў?"
  
  
  "Вы... наносіце гэта на... скуру чалавека і... гэта выклікае ў яго алергію на... тытунь. Да двухтысячнага года ў Каліфорніі не будзе курцоў".
  
  
  "Забаронена курыць? Як наконт правоў людзей?"
  
  
  "Курыльшчыкі ... не маюць ... ніякіх ... правоў", - закашляўся Блейз Перэн. Яго галава абмякла. На гэты раз, як бы моцна Рыма ні трос яго, ён не ачуўся. Ён ніколі больш не ачуняе.
  
  
  Рыма выкарыстоўваў цяжкі валун, каб выкапаць пажарную канаву, каб полымя не распаўсюджвалася, затым вярнуў сваю машыну, якая была цэлая. Тэлевізійны фургон абараніў яе. Яе шыны дыміліся і павольна плавіліся.
  
  
  Калі Рыма ад'язджаў, загарэўся бензабак, фургон узляцеў на дзесяць футаў у паветра і з грукатам апусціўся.
  
  
  Рыма знайшоў тэлефонную будку на заправачнай станцыі ў перадгор'ях Санта-Монікі. Ён патэлефанаваў у мясцовае пажарнае ўпраўленне і паведаміў аб пажары. Затым ён патэлефанаваў у Фолкрофт.
  
  
  "Сміт. Дрэнныя навіны".
  
  
  "Што?"
  
  
  "У Роны Рыпер таксама ёсць сакрэтны план".
  
  
  "Гэта законна?" Спытаў Сміт.
  
  
  "Вызначана няма. Яе сакрэтны план гарантуе адсутнасць курэння ў Каліфорніі".
  
  
  "Ты маеш на ўвазе забарону на курэнне".
  
  
  “І гэта таксама. Я толькі што вярнуўся з канцэнтрацыйнага лагера для курцоў, які яе людзі пабудавалі ў гарах Санта-Монікі. Як толькі яе абяруць, калі ты курыш, ты пройдзеш праграму”.
  
  
  "Гэта вар'яцтва", - рэзка сказаў Сміт.
  
  
  "Гэта Каліфорнія".
  
  
  Перарывістае дыханне Сміта даносілася па трох тысячах міль тэлефоннай лініі.
  
  
  "Рыма, як ты ведаеш, мы не ўмешваемся ў выбары".
  
  
  "Верна".
  
  
  “Гэта супярэчыць усяму, за што выступае CURE. Мы вышэй за палітыку. Вышэй за працэс. Па-за Канстытуцыяй, так. Але толькі таму, што Канстытуцыя была скінутая элементамі, якія хочуць яе адмяніць”.
  
  
  "Верна".
  
  
  "Я сам не галасую".
  
  
  "Верна".
  
  
  "Асабіста мне ўсё роўна, хто кіруе Каліфорніяй, пакуль яны законна абраныя".
  
  
  - Так. Так, - нецярпліва сказаў Рыма. - Пяройдзем да сутнасці, добра?
  
  
  "Рыма, мы вымушаны прыняць чый-небудзь бок. Бары Блэк-малодшы здзяйсняе махлярства на выбарах. Рона Рыпер мае намер навязаць свае асабістыя перакананні грамадзянам гэтага штата, не звяртаючыся да законнага заканадаўства. Ніводнаму з кандыдатаў не можа быць дазволена заняць пасаду губернатара пры такіх". абставінах ".
  
  
  "Значыць, мы дапамагаем Эсперансе абрацца?"
  
  
  Тон Сміта быў роўным. "Я не бачу выбару ў гэтым пытанні".
  
  
  "Я не гару жаданнем сустрэцца з Чіуном".
  
  
  "Я б падумаў, што ён быў бы задаволены".
  
  
  "Не тады, калі я скажу яму, што Чыта Чынг толькі што ператварыўся ў агністы шар", - стомлена сказаў Рыма.
  
  
  "Што гэта?"
  
  
  Рыма растлумачыў абставіны, якія прывялі да відавочнай смерці Чыты Чынг.
  
  
  Сьміт задумаўся. Нарэшце ён сказаў: "Ці ёсць якія-небудзь сляды таго, што яна была ў лагеры, калі ён узарваўся?"
  
  
  "Не, калі толькі яны не выкапаюць яе счарнелыя акулы зубы".
  
  
  "Нічога не кажы пра гэта Чіуну. Або каму-небудзь яшчэ. Да выбараў засталося менш за тыдзень. Пасля гэтага фішкі могуць упасці куды заўгодна. Наша задача будзе выканана".
  
  
  "Папаўся. Я ўжо ў дарозе. Дзе зараз Эсперанса?"
  
  
  "San Diego." Напружаны голас Сміта крыху памякчэў. У яго голасе гучала стомленасць. "Удачы, Рыма", - сказаў ён.
  
  
  Кіраўнік 25
  
  
  
  
  Эксперт-крыміналіст ФБР Дзік Уэб ненавідзеў Эверглейдс. Нават з яго нагамі, абутымі ў высокія рыбацкія боты, ён ненавідзеў Эверглейдс. Было занадта горача. Было занадта вільготна. Было занадта брудна. А потым з'явіліся алігатары.
  
  
  Менавіта з-за алігатара цэнтральная лабараторыя ў Вашынгтоне адправіла яго ў гэтую пякельную дзірку.
  
  
  Алігатар з'еў не менш, чым генерал Эмануэль Алехандра Нагейра, знаходзячыся пад вартай у ФБР. Гэта быў сур'ёзны канфуз. І ён прызямліўся проста на калені супрацоўнікам Бюро.
  
  
  Вось чаму агенту Уэбу даручылі аднаўленне цела.
  
  
  Бюро ўдалося знайсці большую частку разадзьмутага цела Нагейры. Нават галаву, якую прыйшлося выразаць са страўніка алігатара-парушальніка. Яна была даволі добра пераварана. Яны таксама знайшлі некалькі касцей пальцаў.
  
  
  Праблема заключалася ў тым, што адбіткі пальцаў былі сцёртыя. У іх былі пальцы ног хлопца, але ніхто, нават ФБР, не захоўваў адбіткі пальцаў у файле. Агент Уэб планаваў напісаць дакладную запіску на гэтую тэму, як толькі вернецца ў Вашынгтон.
  
  
  Што заўгодна, абы пераканацца, што яны ніколі больш не адправяць яго ў Эверглейдс на пошукі зніклай рукі.
  
  
  Другая рука Нагейры была адкушана. Яе не было ў страўніку алігатара. Бюро, каб прыкрыць сваю бюракратычную азадак, мела патрэбу ў гэтай руцэ, каб дакладна ўсталяваць асобу генерала Нагейры. Не тое каб нехта сумняваўся ў асобе трупа. Проста ўключэнне пункта, які пацвярджае станоўчую ідэнтыфікацыю адбіткаў пальцаў, было неабходна для захавання падмочанай рэпутацыі Бюро.
  
  
  "Чаму мы не можам проста ўзяць стаматалагічныя запісы?" - Спытаў Уэб, калі праблема была звалена яму на калені.
  
  
  "Іх ні ў кога няма", - сказалі яму. "Яны не могуць знайсці іх у Бананаме, а Нагейра ніколі не наведваў турэмнага дантыста. Нам патрэбны гэтыя адбіткі, Дзік".
  
  
  Што прымусіла Дзіка Уэба прабірацца праз смярдзючыя Эверглейдс у пошуках рукі, якая, верагодна, ужо была лайном алігатара.
  
  
  "Я проста спадзяюся, што са мной не здарыцца таго ж самага", – прабурчаў ён свайму назіральніку за алігатарамі.
  
  
  "Не, пакуль я тут", - сказаў інструктар па агнястрэльнай зброі, наняты з Куантыка, які сядзеў на кукішках на губчатым астраўку. "О-о-о", - раптам дадаў ён.
  
  
  Уэб замёр. "Алігатар?"
  
  
  "Не", - сказаў стрэлак, падносячы снайпэрскі прыцэл да вачэй. "Я думаю, гэта медуза".
  
  
  "Джэлі, Пачакай!"
  
  
  Адчайны крык Дзіка Уэба спазніўся. Прагрымеў першы стрэл.
  
  
  "Промах!" З агідай сказаў стрэлак.
  
  
  "Спыніце свой чортаў агонь!" — Сказаў Дзік Уэб, пераходзячы ўброд як вар'ят, больш не клапоцячыся аб тым, хаваюцца алігатары пад паверхняй ці не. Ён мала што ведаў аб палянах, але дакладна ведаў, што яны не зусім кішаць медузамі. Уэб заўважыў напаўпразрыстую белую штуковіну, якая паварочваецца ў лянівым плыні.
  
  
  З дапамогай палкі ён падняў яго з вады. Асцярожна адкрыў тонкую штуковіну. З яе капала. Капала з кожнага абмяклага прыдатка. Уэб налічыў пяць - чатыры доўгіх і адзін кароткі.
  
  
  "Вось яно! Вось яно!" - усклікнуў ён.
  
  
  "Што?"
  
  
  Уэб павярнуўся. "Гэта скураная пальчатка!" - закрычаў ён, адступаючы назад. "Гэта ідэальная скураная пальчатка!"
  
  
  "Што, чорт вазьмі, такое "скураная пальчатка"?" стрэлак задумаўся.
  
  
  "Мы знаходзім іх у водах, дзе з'яўляюцца паплаўкі", - растлумачыў Уэб. "Цела, якое доўгі час знаходзіцца ў вадзе, скідае свой знешні пласт скуры, як змяя. Гэта скура рук Нагейры. Мы называем гэта пальчаткай".
  
  
  Стралок пачухаў у патыліцы. "Вы можаце зняць з яго адбіткі пальцаў?"
  
  
  "Абсалютна, блядзь, жорстка!" - фыркнуў Дзік Уэб, адчуваючы палёгку зараз, калі яго шанцы ператварыцца ў экскрыменты алігатара, здавалася, зваліліся да адмоўных лікаў. “Усё скончана. Гэта закрые справу”.
  
  
  Агент Дзік Уэб выбраўся на сушу, паняцця не маючы, наколькі ён памыляўся.
  
  
  Кіраўнік 26
  
  
  
  
  Хармон Кэшман быў у паніцы.
  
  
  Ён адчыніў кожную скрыню і нічога не знайшоў. Ён праверыў міні-бар у гасцінічным нумары. Ён зазірнуў пад ложак і паміж змятымі прасцінамі.
  
  
  Было тры гадзіны ночы, і ён не спаў усю ноч, вывучаючы апытанні і даследаванні фокус-груп. Вечар пачаўся на мажорнай ноце. Яго кандыдат, кандыдат надзеі, Энрыке Эспірыту Эсперанса, займаў высокія пазіцыі ў апытаннях грамадскай думкі. Ён яшчэ не быў запатрабаваны, але выглядаў добра. Было выдатна зноў удзельнічаць у буйной кампаніі - нават калі гэта быў усяго толькі прабег па ўсім штаце.
  
  
  Але як толькі ўсё скончыцца, сказаў сабе Хармон, неба - гэта мяжа. Дзе было напісана, што іспанец не можа быць прэзідэнтам?
  
  
  Але гэта будзе пазней. Спачатку ён павінен быў задаволіць сваю цялесную смагу, пакуль яна не звяла яго з розуму.
  
  
  Паспяшаўшыся па калідоры да гатэльнага нумара Эсперансы, ён забарабаніў у дзверы, крычучы: "Рыкі! Рыкі! Прачніся!"
  
  
  Паспешліва накідваючы махрысты халат на сваё магутнае цела, у дзвярах з'явіўся Энрыке Эсперанса, яго гладкі асмуглы твар быў устрывожаным, як у херувіма з гемароем.
  
  
  "Хармон! Amigo! У чым справа?"
  
  
  Хармон Кэшман схапіў махровую сурвэтку абодвума кулакамі. "У нас скончылася печыва! Цалкам, татальна, недаравальна скончылася!"
  
  
  "Уваходзь, уваходзь".
  
  
  Хармон хадзіў па пакоі, прыгаворваючы: "Такога раней ніколі не здаралася! Мусіць, я губляю хватку. Ты ж ведаеш, як я спраўляюся з усім да апошняга знака пасля коскі. А зараз гэта!"
  
  
  "Супакойся, мой сябар. Сядзь. Калі ласка".
  
  
  Хармон сеў. Яго вочы забегалі па пакоі. Яго рукі дрыжалі.
  
  
  "Ты нервуешся", - раздаўся заспакаяльны альт Эсперансы. "Гэта зразумела. Набліжаюцца выбары. Усе твае спадзяванні залежаць ад выніку".
  
  
  "Як ты можаш быць такім спакойным у такі час!" Хармон завішчаў.
  
  
  "Я тут падумаў. Прыйшоў час прымяніць новую тактыку".
  
  
  Погляд Хармона Кэшмана праясніўся. "Ты звар'яцеў? У нас усё выдатна! Блэк хаваецца ў сябе на гарышчы, а Рыпер распластаўся на сваім банку. Яна пасмешышча. Яны абодва пасмешышча".
  
  
  "За тыдзень шмат што можа змяніцца, мой сябар. Паслухай, на сённяшні дзень мы праводзім рознічную кампанію".
  
  
  “Так. Асабістыя выступленні. Шмат ласкі. Чыста масавае палітыканства. Сарафаннае радыё – наш лепшы сябар”.
  
  
  "Цяпер я хачу заняцца аптовым гандлем", - сказаў Энрыке Эсперанса.
  
  
  "Тэлевізійная рэклама? Я не ведаю. Я маю на ўвазе, што людзі рэагуюць на цябе ў асабістых выступах. І ролікі на радыё ідуць добра . . . . "
  
  
  "Я хачу здымацца ў сваёй тэлевізійнай рэкламе".
  
  
  Хармон Кэшман праглынуў. "Рыкі, не. Гэта не тое ж самае. У цябе ёсць харызма. Гэта ферамоны ці нешта ў гэтым родзе. Але я гарантую вам, што ў эфіры гэта не спрацуе. Радыёінтэрв'ю, вядома. Але не тэлебачанне. Давайце паглядзім праўдзе ў вочы, усё роўна будзе няпроста займець лацінаамерыканца на пасаду губернатара ".
  
  
  "Я перакананы, што гэта трук, які мы можам выканаць", - рашуча заявіў Энрыке Эсперанса.
  
  
  Хармон Кэшман упарта паківаў галавой. "Ніякіх шанцаў. Я кіраўнік кампаніі, і я кажу "не". Гэта канчаткова".
  
  
  "У мяне ёсць сёе-тое для цябе".
  
  
  "Што?"
  
  
  Энрыке Эспірыту Эсперанса дастаў са скрыні пісьмовага стала скрынку з маляўнічым прынтам, запячатаную ў празрысты пластык. Ён прынёс яе і паклаў перад Хармонам Кэшманам.
  
  
  Погляд Хармона Кэшмана ўпаў на празрыстае пластыкавае вечка. У адказ на яго глядзелі пустыя чорныя шарыкі печыва Oreo памерам з кулак.
  
  
  "Для цябе", - цёпла сказаў Энрыке Эсперанса.
  
  
  "Якога чорта..."
  
  
  "Яны новыя. Завуцца Big Stuff. У тры разы больш і ў шмат разоў больш крэмавага начыння, якую вы так кахаеце".
  
  
  Хармон Кэшман разарваў пластыкавае вечка. Ён выявіў, што гіганцкае печыва Oreo sandwich, якое знаходзілася ўсярэдзіне, было запакаваная ў асобныя пакуначкі. Слёзы навярнуліся яму на вочы, калі ён спрабаваў адкрыць адзін з іх. Ён круціў у руках пячэнне, якое салодка пахла.
  
  
  Перш чым ён змог адарваць шакаладныя вафлі з начыннем, Энрыке Эсперанса схапіў яго за запясце.
  
  
  "Спачатку ты павінна пагадзіцца на тэлевізійныя ролікі", – цвёрда сказаў ён. "Гэта важна".
  
  
  "Ніякіх шанцаў".
  
  
  "Я не дазволю табе песціць сябе нявырашанасцю гэтага пытання. Гэта было б непрыстойна. Мне шкада".
  
  
  Пушцы прыбралі, а разам з ёй і гіганцкае печыва ў руках Хармона.
  
  
  Хармон Кэшман перавёў погляд з добрай асобы свайго кандыдата на прывабнае, такое блізкае і ў той жа час такое далёкае печыва Oreo. Эсперанса ўсміхнулася. Арэа, здавалася, таксама ўсміхнуўся. Абедзве ўсмешкі абяцалі адно і тое ж. Надзею.
  
  
  "Калі ласка, не прымушай мяне выбіраць", - сказаў Хармон са слязамі на вачах. У кутку яго пакутніцкага рота з'явілася кропелька сліны.
  
  
  "Ёсць час для ласкі і час для выбару", – строга сказаў Энрыке. "Ты павінен выбраць. Цяпер".
  
  
  "Я павінен з'есці гэта печыва", - усхліпваў Хармон Кэшман, слёзы зараз цяклі ручаём, ён ківаў галавой, нягледзячы на разумны сэнс. "Я проста павінен".
  
  
  "Выдатна", - прамармытаў Энрыке Эспірыту Эсперанса, вяртаючы печыва і адпускаючы запясце.
  
  
  І Хармон Кэшман пачаў грызці начынне з салодкага крэму, як ненаедная жывёла, думаючы: "Да чорта гэтыя тэлевізійныя ролікі. Будучыня можа паклапаціцца пра сябе само".
  
  
  Кіраўнік 27
  
  
  
  
  Майстар Сінанджу спазнаў смутак. Ён спазнаў адчай. Слова прыйшло ні многа ні мала ад яго заступніка, у той самы дзень.
  
  
  "Чыта Чынг чакае дзіця", - сказаў Энрыке Эспірыту Эсперанса. "Пра гэта было абвешчана. Мне шкада паведамляць вам гэтую сумную навіну".
  
  
  Майстар Сінанджу вытрымаў удар, не завагаўшыся. Ён папрасіў прабачэння і надзеў сваё белае жалобнае кімано.
  
  
  Гэтаму не наканавана было спраўдзіцца. Так пажадалі багі. Другога шанцу зрабіць на свет ідэальнага сына, магчымага пераемніка Рыма, таго, хто працягне гордую лінію Сінанджу і радавод Чыуна, не будзе. Цяпер, на схіле гадоў, яго цудоўнае сэрца перажыве дзве трагедыі. Даўно страчаны Ча'намнары, а зараз прыгажуня Чыта.
  
  
  Сонца сяло, пакуль Чыун сядзеў, гледзячы на шматпавярховы горад пад назвай Сан-Дыега, і разам з ім знікла ўсякая надзея.
  
  
  Майстар Сінанджу не спаў той ноччу. У сне нельга было знайсці суцяшэння. Ён узяў пергамент і пяро і пачаў складаць верш на мове Унг, каб апісаць свае самыя патаемныя пачуцці. Яно павінна было быць кароткім. На большае ў яго не хапіла духу.
  
  
  Да світання заставалася ўсяго дзве гадзіны, калі пачуўся стук у дзверы гасцінічнага нумара. Чыун праігнараваў яго. Стук паўтарыўся.
  
  
  "Чыун? Ты там? Гэта я".
  
  
  Гэта быў Рыма.
  
  
  "Мяне тут няма", - сказаў Чыун, акуратна выкрэсліваючы іерогліф, які завяршае трыста дванаццатую страфу.
  
  
  "Не будзь такім. Я прарабіў доўгі шлях, каб пагаварыць з табой".
  
  
  "Ідзі. Я безуцешны".
  
  
  "Ты можаш быць суцяшальнай дастаткова доўга, каб адкрыць дзверы?" Патэлефанаваў Рыма.
  
  
  Чыун уздыхнуў. Не будзе свету, калі белы вечна будзе стаяць каля дзвярэй. Адклаўшы пяро, ён падняўся на ногі, падышоў да дзвярэй і рэзкім жэстам расхінуў яе.
  
  
  Увайшоў Рыма з дзіўным выразам твару.
  
  
  "Што не так?" Чыун патрабавальна паглядзеў на свайго вучня.
  
  
  "Гэта тое, пра што я збіраўся цябе спытаць", - сказаў Рыма. "Ты сказаў, што безуцешны".
  
  
  "І я такі. Таму што я пачуў жудасныя навіны аб Чыце Чынг выдатнай".
  
  
  Пры гэтых словах твар вучня Чыўна пабляднеў. "Паслухай, гэта была не мая віна", - хутка сказаў ён.
  
  
  "Я не казаў, што гэта было так", – падазрона сказаў Чыун.
  
  
  Плечы Рыма расслабіліся. "Добра, - сказаў ён, - таму што я не маю ніякага дачынення да таго, што адбылося".
  
  
  "Гэта ты так кажаш", - сказаў Чыун сухім голасам. Яго міндалепадобныя вочы ператварыліся ў шчылінкі падазрэння.
  
  
  "Гэта быў няшчасны выпадак", – дадаў Рыма.
  
  
  Вочы Чыуна ператварыліся ў сталёвыя кветкі. "Ты быў з Чытай!"
  
  
  "Так", - прызнаў Рыма са сорамам на твары.
  
  
  "Ведаючы, што яна значыла для мяне, ты дазволіў гэтаму здарыцца?"
  
  
  "Я сказаў, што гэта быў няшчасны выпадак", - кінуў у адказ Рыма.
  
  
  Чыун узняў малюсенькія кулачкі да неба. "Яна носіць тваё дзіця, а ты называеш гэта няшчасным выпадкам!"
  
  
  "Дзіця? Пра што ты кажаш?"
  
  
  Чыун патрос кулакамі перад невуцкім тварам свайго вучня. "Я кажу аб жудасных навінах аб тым, што Чыта Непараўнальная цяжарная".
  
  
  Рыма вагаўся. Яго погляд абабег пакой. Вочы Чыуна зноў звузіліся, гледзячы на ??яго зрэнка.
  
  
  "Ну і што?"
  
  
  "Так", - змрочна прызнаў Рыма. "Я нясу адказнасць за сітуацыю з дзіцем". Ён адвярнуўся з належным сорамам.
  
  
  "рэч"! Ты завеш гэта "рэччу"! Я называю гэта трагедыяй!"
  
  
  "Я сказаў, што гэта быў няшчасны выпадак", - унікліва адказаў Рыма.
  
  
  Чыун узяў сябе ў рукі. Яго твар застыў, ён схаваў рукі ў тунэлях рукавоў кімано. "Справа зроблена", - сказаў ён, адводзячы сваю параненую асобу. "Гэта ніяк нельга адмяніць".
  
  
  "Гэта ўжо дакладна", - сказаў Рыма.
  
  
  "Мы павінны будаваць планы".
  
  
  "За што?" Рыма хацеў ведаць.
  
  
  "Выхаванне дзіцяці, вядома".
  
  
  Рыма выглядаў збянтэжаным. "Выхаванне?"
  
  
  "Ён будзе маім вучнем. Ты наўрад ці гатова зачаць дзіця мужчынскага полу, не кажучы ўжо аб тым, каб навучаць яго". Чыун вагаўся. Раптоўны бляск з'явіўся ў ягоных карых вачах. "Гэта самец, ці не так?"
  
  
  "Адкуль мне ведаць?" Сказаў Рыма няшчасным голасам.
  
  
  "Гэта было тваё насеньне!" Чыун выбухнуў. "Толькі не кажы мне, што ты не выліў на Чыту сваё лепшае мужчынскае насеньне".
  
  
  "Я сказаў, што гэта быў няшчасны выпадак. А зараз адвалі".
  
  
  Чыун прыгладзіў пасмы валасоў над вушамі і выклікнуў: "Неверагодна! Калі ты зрабіў на свет яшчэ аднаго нікчэмнага дзіцяці жаночага полу, я не ведаю, што мне рабіць!"
  
  
  "Паслухайце, у нас ёсць дзевяць месяцаў, каб разабрацца з гэтым. Тым часам я накапаў шмат бруду на Бары Блэка і Рону Рыпер".
  
  
  "Так?"
  
  
  "Блэк прыкідваецца рэспубліканцам", - сказаў Рыма.
  
  
  "Усе рэспубліканцы - прытворшчыкі", - чмыхнуў Чыун. "Сапраўдных рэспубліканцаў не было з таго часу, як паў Рым".
  
  
  "І Рона Рыпер імкнецца прыкончыць кожнага курца цыгарэт у штаце", – дадаў Рыма.
  
  
  "Што ў гэтым дрэннага? Гэта годная мэта".
  
  
  "Сміт кажа, што гэта супярэчыць яго ўказам".
  
  
  "Тады гэта дрэнна, і гэтая жанчына павінна быць пакараная", – чмыхнуў Чиун.
  
  
  "Сміт кажа, што мы падтрымаем Эсперансу ўсёй сваёй вагой і даб'емся яго абрання", - дадаў Рыма.
  
  
  Майстар Сінанджу павучальна падняў палец, кажучы: "Мая вялікая вага ўжо аддадзена на гэтую справу. Гэта ваша вага адсутнічаў".
  
  
  "Ну, зараз я ў лагеры. З чаго мы пачнем?"
  
  
  "Мы павінны ліквідаваць фальшывых кандыдатаў, якія ўяўляюць пагрозу для нашага апекуна".
  
  
  Рыма пакруціў галавой. "Э-э-э. Гэта не па-амерыканску. Перш за ўсё мы абаронім Эсперансу. Астатняе можа само пра сябе паклапаціцца".
  
  
  "Нішто не можа паклапаціцца пра сябе само", – адрэзаў Чіун. "Асабліва пра дзяцей. Ты павінен памятаць гэта зараз, калі табе трэба будзе стаць бацькам".
  
  
  Рыма паморшчыўся. Ён толькі яшчэ глыбей увязаў, але ў яго не было выбару. Калі б Чыун даведаўся праўду пра Чыта Чынг, ён бы ашалеў.
  
  
  "Чорны не будзе праблемай", - сказаў ён катэгарычна. "Ён не падлягае абранню".
  
  
  "Чаму ты так кажаш?"
  
  
  "Супраць яго два ўдары. Ён былы ліберал, і ў яго ёсць паслужны спіс".
  
  
  "А іншы?"
  
  
  "Ёсць вялікая верагоднасць, што яна стаіць за гэтымі палітычнымі нападкамі".
  
  
  "Тады мы павінны адплаціць ёй той манетай, якую яна сама абярэ", – цвёрда сказаў Чыун.
  
  
  “Гэта не той шлях, якім трэба ісці. Паслухай, Татачка. Выбары не за гарамі. Сміт лічыць, што мы павінны проста сядзець ціха і абараняць Эсперансу”.
  
  
  Чіун павярнуўся тварам да шкляных дзвярэй балкона. Ён глядзеў на палаючы начны гарызонт Сан-Дыега, высока падняўшы барадаты падбародак.
  
  
  "Мая лаяльнасць парушана", - сказаў ён змрочным голасам. "Я не ведаю, што мне рабіць. Я служу Сміту, але Эсперанса паабяцала мне пост скарбніка Каліфорніі. У маіх інтарэсах знішчыць яго ворагаў, перш чым яны стануць занадта магутнымі ".
  
  
  "Маленькі бацька, ты ў мяне ў даўгу".
  
  
  Чыун кіўнуў.
  
  
  "Добра, пра якое я прашу, заключаецца ў тым, каб вы задаволіліся абаронай Эсперансы, а не прычыненнем шкоды іншым кандыдатам".
  
  
  "Ты ўпэўнены, што хочаш гэтага?" Тонка спытаў Чіун.
  
  
  "Насамрэч, я хацеў бы зберагчы сваё дабро на той час, калі яно можа спатрэбіцца мне больш, але тут я на месцы".
  
  
  Майстар Сінанджу павярнуўся, і яго маршчыністы твар расплыўся ва ўсмешцы. "Тады ты можаш пакінуць сваё месца, таму што я згодзен на гэта".
  
  
  "Добра", - сказаў Рыма.
  
  
  "Гэта лепш, чым добра", - хіхікнуў Чиун. "Таму што я з самага пачатку меў намер зрабіць гэта. Хе-хе. У цябе ёсць тое, што ты жадаеш, а ў мяне ёсць тваё дабро. Хе-хе."
  
  
  Рыма Уільямс не далучыўся да вясёлага хіхікання Майстра Сінанджу. Ён думаў аб тым часе, калі Чыун даведаецца праўду аб Чыце Чынг. Тады яму, напэўна, спатрэбілася б гэта дабро.
  
  
  Ён планаваў папрасіць Чыуна не забіваць яго.
  
  
  Кіраўнік 28
  
  
  
  
  Яна называлася Канферэнцыя па мультыкультуралізме.
  
  
  Меркавалася, што яны будуць называцца "Дэбаты губернатара Каліфорніі", але лагер Бары Блэка настаяў на новай назве, каб Энрыке Эспірыту Эсперанса не мог прэтэндаваць на мультыкультурныя вышыні для сябе.
  
  
  "Гатова", - сказаў Хармон Кэшман з набітым шакаладнай вафляй ротам. "Гэта прасцей, чым я думаў!" - чмыхнуў ён, павесіўшы трубку на "Чорную кампанію".
  
  
  Патрабаванне Роны Рыпер было нашмат прасцей.
  
  
  "Мой кандыдат настойвае на тым, каб гэта былі пастаянныя дэбаты", - сказаў кіраўнік яе кампаніі.
  
  
  "Вы атрымалі гэта", – сказаў Хармон чалавеку, які таямнічым чынам заняў месца былога кіраўніка перадвыбарнай кампаніі Блеза Перэна. Прэса ўсё яшчэ спрабавала высветліць, што з ім здарылася. Ён проста знік з поля зроку разам з Чытай Чынг. Не тое каб хтосьці сумаваў па ёй.
  
  
  Хармон паведаміў добрыя навіны Энрыке Эсперансе.
  
  
  "Абодва лагеры прыйшлі да згоды", - сказаў ён. "Людзі Блэка збіраюцца далучыцца да мультыкультурнага руху".
  
  
  "Гэта цудоўна. Мультыкультуралізм не павінен належаць аднаму чалавеку".
  
  
  "І людзі Рыпера кажуць, што мы павінны выдужаць, таму што азадак Роны яшчэ не загаілася".
  
  
  Эсперанса паківаў галавой. "Бедная жанчына".
  
  
  "Ты хочаш вылучыць якія-небудзь патрабаванні, перш чым мы завершым гэта?"
  
  
  "Так, я хачу, каб міс Рыпер устала паміж містэрам Блэкам і мной".
  
  
  "Чаму?"
  
  
  Энрыке Эсперанса паціснуў плячыма. "Гэта проста капрыз. У іх ёсць патрабаванні, таму я павінен іх вылучыць. Мы не жадаем выяўляць слабасць на гэтым познім этапе".
  
  
  "Я абыду гэта бокам астатніх. Але я ўпэўнены, што яны пагодзяцца. Чорт вазьмі, той факт, што яны гатовыя абмяркоўваць цябе, азначае, што абодва лагеры напалоханыя".
  
  
  "Мае апытанні добрыя?"
  
  
  Хармон ухмыльнуўся. "Лічбы на нашым баку, усё дакладна".
  
  
  “Добра. Я думаю, што гэта адзіны раз, калі цёмны конік заробіць грошы”.
  
  
  І абодва мужчыны засмяяліся, Энрыке Эсперанса - з шырокай усмешкай, а Хармон Кэшман - з поўным ротам чорна-белых дробак печыва.
  
  
  У дзень канферэнцыі па мультыкультуралізме аўдыторыя ў Стэнфардскім універсітэце - радзіме мультыкультуралізму, згодна з прэс-рэлізамі, выпушчанымі ўсімі трыма кампаніямі, - была запоўнена прадстаўнікамі прэсы і аўдыторыяй дзелавых і грамадзянскіх лідэраў з усяго штата.
  
  
  Незвычайнай мерай засцярогі быў доўгі ліст куленепрабівальнага аргшкла, які цягнуўся па ўсёй даўжыні сцэны. Гэта павінна было абараніць кандыдатаў ад любога патэнцыйнага забойцы.
  
  
  Прэса скардзілася на адлюстраванні, якія ствараюцца святлом іх камер, але ніхто не патрабаваў, каб гэта было знята.
  
  
  Куленепрабівальныя лімузіны даставілі кандыдатаў у залу дэбатаў. Рона Рыпер прыбыла першай, і паліцыянты штата суправадзілі яе ў пакой чакання за фіранкай.
  
  
  Бары Блэк-малодшы прыехаў на грузавіку з выпечкай. Яго супрацоўнікі прывезлі яго схаваным у пірамідзе з бальзавага дрэва, пакрытай міндальнай глазурай, зыходзячы з тэорыі, што ніхто не стаў бы здымаць гіганцкі торт, асабліва той, пра які яны не ведалі, што ў ім знаходзіцца кандыдат.
  
  
  Энрыке Эсперанса прыбыў апошнім. Паліцыя штата не спатрэбілася. Яго асяроддзе складалася з чальцоў банды innercity, якія размахвалі печывам Oreo перад камерамі.
  
  
  Рыма і Чыун былі вымушаныя ўвайсці праз службовыя дзверы.
  
  
  "Гэта абраза", - фыркнуў Чіун, калі яны праслізнулі міма патрульнага, які стаяў каля дзвярэй, нібы ён быў нячулай статуяй, які па стандартах сінанджа ён і з'яўляўся.
  
  
  "Мы вымушаны хавацца, калі павінны быць у лімонным святле, як і належыць нашаму высокаму становішчу".
  
  
  "У цэнтры ўвагі", - прашыпеў Рыма. "І калі мы з'явімся на тэлебачанні, Сміт здыме нас абодвух з аховы".
  
  
  Чыун фыркнуў. "Цітрынавага святла будзе дастаткова, калі я стану лордам-скарбнікам Каліфорніі", – дазволіў ён.
  
  
  Яны бесперашкодна прайшлі ў прыёмную, дзе паліцыянты штата і былыя чальцы банды курчылі адзін аднаму рожы.
  
  
  "Вазьмі печыва, Джэк", - сказаў адзін з іх салдату з каменным тварам. "Гэта нармальная страва".
  
  
  Запрашэнне было адхілена.
  
  
  Салдат рушыў да іх, але Хармон Кэшман, заўважыўшы Рыма і Чыўна, сказаў: "Вось вы дзе!" Салдат адступіў.
  
  
  "Рады бачыць цябе зноў у камандзе пераможцаў", - сказаў Хармон Рыма.
  
  
  "Любая каманда, да якой мы належым, аўтаматычна выйграе", - сказаў Рыма.
  
  
  У адным куце Энрыке Эсперанса адмахваўся ад грымёра, кажучы: "Мне не патрэбныя падобныя хітрыкі. Я Эсперанса".
  
  
  Аб гэтым паведамілі прэсе і іншым кампаніям. Яны таксама вырашылі выступаць без макіяжа.
  
  
  "Ты ўпэўнены, што гэта разумна, Рыкі?" З сумненнем спытаў Хармон.
  
  
  "Я ўпэўнены ў гэтым".
  
  
  Такім жа быў і Хармон Кэшман, калі тры кандыдаты выйшлі з-за заслоны.
  
  
  "Яны выглядаюць жудасна!" - радасна сказаў ён, назіраючы прамую трансляцыю на маніторы за сцэнай. "Рыкі выглядае ідэальна, але двое іншых выглядаюць так, нібы рысь уцягнула іх праз заднія дзверы. Дэбаты практычна выйграныя!"
  
  
  "Не лічы сваіх куранят", - папярэдзіў Рыма.
  
  
  Але Хармон Кэшман не слухаў. Яго нос быў практычна прыціснуты да відэаэкрана, калі ён жаваў чарку печыва Oreo Big Stuf вышынёй у фут.
  
  
  "У гэтага хлопца дыябетычны шок", - сказаў Рыма Чыуну, калі яны падышлі да іншага манітора, каб паглядзець.
  
  
  "Вы, амерыканцы, елі б гумку, будзь яна салодкай", – фыркнуў Чиун.
  
  
  Дэбаты пачаліся з кароткай заявы аб мультыкультуралізме ад кожнага кандыдата.
  
  
  Рона Рыпер паабяцала, што ў выпадку абрання яна не толькі забароніць курэнне па ўсёй Каліфорніі, але і будзе старанна працаваць над тым, каб перашкодзіць тытунёвым кампаніям экспартаваць сваю прадукцыю на менш развітыя рынкі трэцяга свету.
  
  
  "Я таксама прапаную ўвесці пяцідзесяціпрацэнтны падатак на тытунёвыя вырабы і адмяніць падатак на закускі", - дадала яна. "Калі людзі не могуць пазбавіцца ад нікацінавай залежнасці самастойна, мы знімем гэта з іх плячэй!"
  
  
  Ёй апладзіравалі.
  
  
  Бары Блэк-малодшы ўказаў на да гэтага часу незаўважаны факт, што большасць акцёраў, якія гралі іншапланецян у "Зорным шляху: наступнае пакаленне", былі каляровымі людзьмі. Асабліва тыя, хто гуляў клінгонаў.
  
  
  "Тыя з вас, хто глядзеў арыгінальную праграму, ведаюць, што ў выдатныя шасцідзесятыя ўсё было не так", - сказаў ён з праведным абурэннем. "Я кажу вам, што гэта расізм у чыстым выглядзе. У выпадку абрання я прапаную надзвычайнае заканадаўства для інтэграцыі ўяўнай планеты клінгонаў раз і назаўжды ".
  
  
  Гэтаму таксама апладзіравалі.
  
  
  Затым надышла чарга Энрыке Эспірыту Эсперансы. Ён быў у сваім звычайным белым гарнітуры, які надаваў яму выгляд пабожнага дарослага чалавека, які святкуе сваё першае прычасце.
  
  
  "Я уяўляю надзею", - сказаў ён. "Надзею для ўсіх людзей. Я карычневы чалавек. Карычневы чалавек, які балатуецца на белы пост. Ва ўсім свеце пасады, да якіх я імкнуся, займаюць белыя мужчыны. Нават у краінах на поўдзень ад нас. Вам трэба толькі зірнуць на іх. Прэзідэнт Мексікі, лідэр нацыі цемнаскурых людзей.І ўсё ж ён зусім белы.Бланка.У Парагваі, у Чылі тое ж самае.Чаму толькі белыя людзі могуць займаць пасады?Я чакаю новага дня, дня, калі цемнаскуры чалавек зможа кіраваць белымі людзьмі.Цемнаскуры чалавек, які выступае за белых людзей, а таксама за карычневых. Я і ёсьць той чалавек”.
  
  
  Натоўп, каля пяцісот чалавек, успрыняў яго словы, іх вочы былі захопленыя, раты занятыя. Калі яны ўвайшлі, ім раздалі міні-пакеты з печывам Oreo.
  
  
  "Я і ёсць той чалавек", - паўтарыў Энрыке Эспірыту Эсперанса.
  
  
  Седзячы за сваім маніторам, Хармон Кэшман пачаў плакаць горкімі слязамі.
  
  
  "Ён усё сапсаваў! Тупы шпік усё сапсаваў! Цяпер гэта расавая кампанія!"
  
  
  А затым натоўп пачаў скандаваць.
  
  
  "Esperanza! Esperanza! Esperanza!"
  
  
  Хармон Кэшман не мог у гэта паверыць. Яго кандыдат быў там, здзяйсняў палітычнае самагубства, і натоўп прывітаў яго, белы, чорны, карычневы і жоўты аднолькава.
  
  
  Нейкім чынам яны ўбачылі, што яго пасланне надзеі адносіцца да ўсіх іх, незалежна ад колеру скуры.
  
  
  "Гэта неверагодна", - прамармытаў ён.
  
  
  У дамах, у барах, у офісах па ўсім штаце рэакцыя была не такой аднадушнай.
  
  
  У Таўзэнд-Оўкс А1 Брас, школьны настаўнік на пенсіі, вырашыў, што з яго хопіць. Ён стаміўся ад бяздомных і нелегалаў, якія мачыліся на некалі чыстых вуліцах і загрувашчвалі вуліцы, блукаючы ў пошуках працы, якой часта не існавала нават для законных грамадзян.
  
  
  У разгар дэбатаў ён патэлефанаваў свайму брокеру па нерухомасці і сказаў: "З мяне хопіць. Унясіце гэтае месца ў свой спіс. Я пераязджаю ў Сіэтл".
  
  
  У Санта-Ане, у сэрцы кансерватыўнай акругі Орындж, тэлефоны офісаў нерухомасці разрываліся ад званкоў. Тое ж самае было ў Сан-Францыска, Сан-Дыега, Сакрамэнта і іншых месцах.
  
  
  Прафсаюзы, бізнес-групы і актывісты, якія падтрымлівалі Эсперансу да гэтага, раптоўна ўбачылі будучыню Каліфорніі ў суровых тэрмінах. Будучыня, у якую яны не ўваходзілі. І яны таксама разглядалі альтэрнатывы Энрыке Эспірыту Эсперансе як безнадзейных другарадных кандыдатаў. Яны вырашылі накіраваць сваю энергію на пераезд, а не на галасаванне:
  
  
  Тыя, хто заставаўся да канца дэбатаў, чулі, як Рона Рыпер і Бары Блэк-малодшы давалі ўніклівыя, нясмелыя адказы на пытанні аб будучыні Каліфорніі.
  
  
  Кожны раз, адказваючы, Энрыке Эсперанса даваў прамы адказ.
  
  
  "Мінулае Каліфорніі - гэта ацтэкі", - сказаў ён. "Будучыня Каліфорніі - гэта ацтэкі, філіпінцы і японцы. І, вядома, белым будуць рады застацца. Мы знойдзем для іх месца".
  
  
  Яму апладзіравалі пасля кожнай заявы. Вітаньні раздаваліся па ўсёй Каліфорніі. Кардынальныя перамены, якія назапашваліся дзесяцігоддзямі, прынялі чалавечую форму.
  
  
  Амерыка была на парозе таго, каб у яе межах з'явілася дзяржава Трэцяга свету.
  
  
  У канцы тры кандыдаты выйшлі наперад і ўсталі побач у знак мультыкультурнай салідарнасці, прымаючы бурныя апладысменты, якія, як кожны думаў у глыбіні душы, прызначаліся яму ці ёй, але якія насамрэч усё яшчэ аддаваліся рэхам ад апошняй заявы Энрыке Эсперансы.
  
  
  Гледачы ўскочылі на ногі.
  
  
  І менавіта падчас гэтай кананады авацый гэта і адбылося.
  
  
  Кожная камера зафіксавала гэта.
  
  
  Апынуўшыся паміж двума кандыдатамі мужчынскага полу, Рона Рыпер раптам падскочыла на месцы. Яна напружылася, яе вочы загарэліся. І без якога-небудзь іншага папярэджання яна павярнулася і ўляпіла непадрыхтаванаму Бары Блэку-малодшаму аплявуху, крычучы: "Як ты смееш шчыпаць мяне за гэта, нікчэмнасць!"
  
  
  Гучны ўздых перапыніў апладысменты. Рушыла ўслед ашаломленая цішыня. Бары Блэк-малодшы ўсхвалявана пачырванеў і, здавалася, не ведаў, што рабіць са сваімі рукамі.
  
  
  Аднымі вуснамі ён сказаў: "Я падтрымліваю ваша права рабіць гэта, нават калі я не згодзен з гэтым". Затым ён дадаў: "Ой!"
  
  
  За кулісамі Рыма сказаў: "Ты гэта бачыла? Ён трахнуў яе. Прама перад камерай".
  
  
  Хармон Кэшман фыркнуў. "Усе ведаюць, што Блэк - гэта поўнае нікчэмнасць".
  
  
  "Гэта быў не Блэк. Гэта была Эсперанса", - рашуча сказаў Рыма.
  
  
  "Рыма!" Чыун успыхнуў. "Не кажы глупстваў".
  
  
  "Я бачыў гэта", - настойваў Рыма. "Блэк не паварушыўся. Але плячо Эсперансы напружылася якраз перад тым, як Рона скокнула. Ён пацягнуўся ззаду і цмокнуў яе ў супрацьлеглую шчаку, каб яна падумала, што гэта зрабіў Блэк".
  
  
  "Рыкі не стаў бы гэтага рабіць", – настойваў Хармон. Ён зрабіў паўзу, дадаўшы: "Але калі б ён зрабіў, гэта быў майстэрскі ход. І, верагодна, ён толькі што выйграў выбары. Чорны выглядае як правал, а Рона Рыпер толькі што паказала, што яна тэмпераментная сцерва. Рыкі ў справе, як Флін!"
  
  
  Начныя апытанні на наступны ж дзень паказалі, што Эсперанса амаль на 20 пунктаў апярэджвае іншыя кампаніі.
  
  
  "Але мы праяўляем мяккасць у звычайных блоках белых выбаршчыкаў", - прызнаўся Хармон Кэшман свайму кандыдату за працоўным абедам у той жа дзень.
  
  
  "Я не турбуюся аб бланку. Яны - мінулае. Я - будучыня".
  
  
  "Калі так пойдзе і надалей, да дня выбараў яны будуць масава дэзертыраваць".
  
  
  "Гэта іх права. Гэта свабодная краіна".
  
  
  Белыя людзі, насамрэч, беглі не ад Энрыке Эспірыту Эсперансы. Яны ўцяклі з Каліфорніі. Дамы былі выстаўлены на продаж. Рэгістрацыя белых выбаршчыкаў спынілася. Падтрымка кампаній Патрашыцеля і чорных ужо рэзка ўпала сярод белых выбаршчыкаў сярэдняга класа. Іх перадвыбарныя штабы былі ў руінах з-за неаднаразовых палітычных падпалаў і спроб забойства.
  
  
  Адзіны альтэрнатыўны кандыдат, часовы губернатар, выбыў з-за недахопу фінансавання.
  
  
  І па ўсёй Каліфорніі бяздомныя, нелегалы і іншыя пазбаўленыя выбарчых правоў патэнцыйныя выбаршчыкі бачылі будучыню ў кандыдаце "цёмнага коніка" па імі Эсперанса.
  
  
  І яны ўбачылі надзею.
  
  
  Хармон Кэшман бачыў больш, чым надзею. Ён бачыў упэўненасць. Праз тры дні, адседжваючыся ў галівудскім гатэлі, грэючыся ў промнях вячэрняга святла ад абсыпанага зоркамі мерапрыемства па зборы сродкаў, ён пракрычаў гэта ў багата ўпрыгожаную люстру.
  
  
  "Мы збіраемся перамагчы! Мы збіраемся перамагчы! Мы збіраемся перамагчы!"
  
  
  "Я таксама ў гэта веру", - спакойна сказала Эсперанса. "Вось чаму я не збіраюся працягваць кампанію".
  
  
  Хармон перастаў танчыць. "Што?"
  
  
  Эсперанса паціснула плячыма. "У гэтым няма неабходнасці. Мае апаненты зводзяцца да абвінавачанняў і контрабвінавачанняў адзін супраць аднаго. Я, яны не могуць крытыкаваць. Я мультыкультурны кандыдат, і яны выступілі ў падтрымку мультыкультуралізму. Што тут крытыкаваць? Печыва Oreo і надзея?"
  
  
  "Даволі спрытна. Паслухай, Рыкі. Ты ж на самай справе не падстаўляў Рону, ці не так?"
  
  
  "У палітыцы, як і на вайне, невялікае ар'ергарднае дзеянне ў аптымальны момант можа змяніць чыйсьці лёс", - сказала Эсперанса.
  
  
  "Для хлопца, які яшчэ месяц таму вырошчваў вінаград, – захоплена сказаў Хармон, – ты ўпэўнены, што ведаеш усе тонкасці гэтага бізнесу".
  
  
  "Я Эсперанса. Я ведаю вельмі шмат рэчаў. Напрыклад, я ведаю, што мы зараз у модзе".
  
  
  "Гэта тое, што я казаў".
  
  
  "Апынуўшыся ў крэсле губернатара, я буду кантраляваць найбуйную эканоміку ў гэтым паўшар'і, эканоміку, праўзыходную эканоміку большасці іншых краін. І яе жыхары будуць маімі людзьмі. Каляровымі людзьмі. Яны будуць давяраць мне. Яны зробяць усё, пра што я папрашу".
  
  
  "Што небудзь?"
  
  
  Эсперанса кіўнула. "Нават, калі я прапаную гэта, выйсці з саюза".
  
  
  Хармон Кэшман міргнуў. "Аддзяліцца?"
  
  
  "Хто мяне спыніць?"
  
  
  "Ну, па-першае, федэральны ўрад".
  
  
  Эсперанса добразычліва ўсміхнулася. "Не, калі прэзідэнт будзе ў мяне пад абцасам".
  
  
  Твар Хармона набыў абражаны выраз. "Як бы ты ўзяў яго пад свой кантроль?"
  
  
  "Паведаміўшы яму, што мне вядома аб тым, што ён наняў прафесійнага забойцу, найвялікшага забойцу ў гісторыі чалавецтва, які складаецца ў яго на жалаванне".
  
  
  Хармон Кэшман міргнуў. "Маленькі карэец?"
  
  
  "Не. Наш маленькі карэец".
  
  
  "Ты сапраўды гэта маеш на ўвазе? Ты хочаш зрабіць Каліфорнію асобнай краінай?"
  
  
  "Калі людзі захочуць гэтага. І я веру, што так і будзе".
  
  
  Хармон Кэшман збялеў як крэйда. Ён адчуў, як халадок прабег уверх і ўніз па яго спіне. Ён здранцвела ўстаў. "Прабач мяне, Рыкі. Калі мы збіраемся хутка быць у Сакрамэнта, я павінен сёе-тое зрабіць ".
  
  
  Энрыке Эсперанса падняў вочы. "І што гэта?"
  
  
  "Папрацуй над маім загарам", - сказаў Хармон Кэшман, выходзячы з пакоя на свінцовых нагах.
  
  
  Кіраўнік 29
  
  
  
  
  На наступную раніцу Хармон Кэшман прачнуўся і выявіў, што пад дзверы яго гасцінічнага нумара падсунулі канверт. Ён адкрыў яго і прачытаў напісаную ад рукі запіску.
  
  
  Хармон: Я вярнуўся ў свой дом у даліне Напа, каб адпачыць. Я прапаную вам зрабіць тое ж самае. Бо нам спатрэбяцца ўсе нашы сілы пасля выбараў.
  
  
  Рыкі
  
  
  PS Частуйцеся печывам.
  
  
  Хармон знайшоў пакет, акуратна загорнуты, які стаяў у калідоры. Ён выглядаў вялікім. Насвістваючы сваё расчараванне, ён аднёс каробку назад у пакой.
  
  
  Скрынка ўяўляла сабой у літаральным сэнсе шведскі стол са скарбамі, напоўненымі шакаладна-белым крэмам. Там былі міні-Арэа, звычайныя ўпакоўкі, падвойнае начынне з дадатковым начыннем і цяперашняя любімая страва Хармона - Big Stuff.
  
  
  Паставіўшы кафейнік на пліту, ён узяўся за сняданак.
  
  
  Апоўдні Хармон Кэшман адчуваў сябе даволі добра. Настолькі добра, што праігнараваў стук у дзверы.
  
  
  "Хармон. Ты там?"
  
  
  "Ідзі сваёй дарогай".
  
  
  "Гэта Рыма. Мы з Чыўном шукаем Эсперансу".
  
  
  "Ён з'ехаў у даліну Напа. Не жадае, каб яго турбавалі. Мы яму не патрэбныя. Выбары ў кішэні".
  
  
  - Відаць, ты п'яны, - падазрона заўважыў Рыма.
  
  
  "Я адчуваю сябе цудоўна", - парыраваў Хармон.
  
  
  Праз хвіліну яны сышлі, і Хармон вярнуўся да падрыхтоўкі конусу з белым крэмавым начыннем на століку ў кутку для сняданку. Ён падумаў, ці не трэба пакінуць крыху, каб падсаладзіць каву. Звычайны цукар проста не меў таго эфекту, які быў раней.
  
  
  Трохі падумаўшы, ён вырашыў дадаць крыху кавы ў горку сметанковага начыння. Кава таксама страціў свой бляск.
  
  
  Да трох гадзін Хармон адчуў сябе настолькі ўпэўненым у сваіх перспектывах, што вырашыў падзяліцца гэтым з пэўным чалавекам. Ён зрабіў міжгародні званок у Вашынгтон, акруга Калумбія.
  
  
  Прэзідэнт Злучаных Штатаў, пасля некаторага роздуму, вырашыў адказаць на званок свайго старога памагатага па перадвыбарнай кампаніі.
  
  
  "Хармон, мой хлопчык! Як у цябе справы?"
  
  
  "Выдатна, проста цудоўна", - невыразна вымавіў Хармон Кэшман.
  
  
  "З табой усё ў парадку?"
  
  
  “Я цудоўны. Проста цудоўны. І пасля наступнага тыдня я стану яшчэ больш вялікім. Збіраюся быць на вяршыні свету”.
  
  
  "Рады гэта чуць", - сказаў Прэзідэнт. "Пасля той невялікай выхадкі кіраўніка адміністрацыі мы нібыта выпалі са спісу віншавальных паштовак адзін аднаму на Каляды. Я баяўся, што ў вас былі крыўды".
  
  
  "Ну, я веру. І я збіраюся вярнуць табе грошы. Як толькі мы ўступім у пасаду".
  
  
  "Хармон, ты разумееш, што кажаш, хлопец?"
  
  
  "Я кажу, што ведаю твой маленькі брудны сакрэт".
  
  
  На лініі з Вашынгтонам было маўчанне.
  
  
  Хармон пачаў крычаць: "Я ведаю пра маленькага карэйца! Што ж, зараз ён наш карэец! Цалкам дакладна, спадар Галоўнакамандуючы! Найвялікшы забойца, які калі-небудзь быў, больш не працуе на вас! Ён працуе на нас!"
  
  
  Голас прэзідэнта стаў лядоўням. "Мы?"
  
  
  "Энрыке Эспірыту Эсперанса, ён жа Рыкі Спец".
  
  
  Прэзідэнт прачысціў горла. Здушаным голасам ён сказаў: "Баюся, я не разумею, пра што вы кажаце. Мне шкада чуць, што вы ў такім усхваляваным стане, Хармон. Я павінен ісці. Збор персаналу. Ты разумееш. Да пабачэння".
  
  
  "А зараз бывай!" Хармон Кэшман пракрычаў у мёртвую лінію. "Лепш папрацуй над сваім загарам, Белы хлеб! Мультыкультурная ліхаманка толькі пачынаецца ў Каліфорніі, але вельмі хутка яна перакінецца на ўсход! Вельмі хутка!"
  
  
  Пасля таго, як Хармон Кэшман шпурнуў трубку, ён устаў. Ён быў поўны кавы і печыва Oreos. Ён адчуваў неабходнасць пазбавіцца ад некаторага біялагічнага баласта.
  
  
  Хармон так і не дабраўся да ваннай. Яго перагружаны страўнік узбунтаваўся, і яго вырвала бязбожнай чарнаватай жоўцю на абутак, адзенне і падлогу.
  
  
  І самае галоўнае, уся яго апошняя каробка печыва.
  
  
  "Без праблем", - сонна сказаў Хармон пасля таго, як апаражніў страўнік і прапаласкаў рот. "Я проста пайду куплю яшчэ".
  
  
  У наступным квартале была японская кругласутачная крама.
  
  
  "Што вы маеце на ўвазе, вы распрадалі ўсё!" Хармон у жаху усклікнуў, выявіўшы, што на паліцах з печывам няма Oreos.
  
  
  "Распрададзена. Людзі купляюць. Вялікі попыт".
  
  
  Хармон паспяшаўся ў наступную краму. Яны таксама былі распрададзены. Гэта было неверагодна. Ва ўсім Галівудзе нельга было знайсці ніводнай скрынкі Oreos.
  
  
  "Куды коціцца гэтая чортава краіна?" - спытаў ён, вяртаючыся з потным тварам у гатэль. Яго рукі дрыжалі. Халодны, ліпкі пот сцякаў па яго спіне. Дзень быў вельмі цёплы.
  
  
  Калі ён перасякаў Мелроуз, накіроўваючыся да гатэля, з-за вугла з віскам выехаў чырвоны аўтамабіль з адкідным верхам.
  
  
  Хармон ледзь заўважыў гэта. Нават калі з задняга сядзення высунулі Узі і пачалі выпускаць кулі ў яго кірунку.
  
  
  Свінцовае шво патрапіў яму ў ногі. Хармон Кэшман упаў. Ён закрычаў.
  
  
  "Божа! Няўжо ні ў каго няма печыва Oreos?" ён плакаў, калі кабрыялет з віскам ляцеў прэч, а вакол яго сабраўся спалоханы натоўп.
  
  
  Рыма і Чыун знайшлі хірурга, які дастаў чатыры кулі з ног Хармона Кэшмана, на дванаццатым паверсе гатэля Cedars Sinai.
  
  
  "Ён будзе жыць", - сказаў ім хірург. "Але яму спатрэбіцца працяглая рэабілітацыя".
  
  
  - Ён зноў будзе хадзіць? - спытаў Рыма.
  
  
  "Вядома. Гэта не тое, што я меў на ўвазе. Гэты чалавек пакутуе сур'ёзнай какаінавай залежнасцю".
  
  
  Ззаду доктара, праз зачыненыя дзверы бальнічнай палаты Хармона Кэшмана, пранізлівы голас крыкнуў: "Прыбярыце гэтыя памыі! Я хачу свае Арэа!"
  
  
  "Як вы можаце чуць, - ціха сказаў хірург, - ён пакутуе ад псіхозу, выкліканага какаінам. Рэгрэс у дзяцінства. Гэта здараецца".
  
  
  Калі яны пакідалі лякарню, Чиун сказаў: "Боязныя напады аднавіліся. Наша месца побач з нашым заступнікам".
  
  
  "Тут спрэчцы няма", - сказаў Рыма.
  
  
  Выйшаўшы на вуліцу, Чиун спыніўся. Ён чакальна агледзеў вуліцу. Затым, яго твар зморшчыўся ад расчаравання, ён накіраваўся да чакала іх машыне.
  
  
  - Кагосьці шукаеце? - Спытаў Рыма, прытрымваючы дзверцы машыны для майстра сінанджу.
  
  
  "Так. Чыта. Яна заўсёды прыходзіць першай, калі з'яўляюцца навіны. Цікава, чаму яна гэтага не зрабіла?"
  
  
  "Знайдзі мяне".
  
  
  Чіун падабраў свае яркія спадніцы і слізгануў унутр. "Ёй яшчэ занадта рана абцяжарваць сябе тваім дзіцем", - задуменна вымавіў ён.
  
  
  "Вельмі, вельмі рана", - пагадзіўся Рыма, бразнуўшы дзверы.
  
  
  Кіраўнік 30
  
  
  
  
  Гаральд В. Сміт паглядзеў на гадзіннік. Было ўжо больш за шэсць вечара. Дзень быў ціхім. Амаль надышоў час вяртацца дадому. Заходняе сонца афарбоўвала праліў Лонг-Айленд-Саўнд, бачны праз панарамнае акно за яго спіной, у цудоўны пунсовы колер, які газета прыпісала вывяржэнню філіпінскага вулкана.
  
  
  Сміт націснуў на ўтоеную кнопку, якая вярнула тэрмінал лячэння ў яго настольную ёмістасць.
  
  
  Падняўшыся на рыпучыя калені, ён падрыхтаваўся ісці дадому. Яго шэрыя вочы спыніліся на закрытай скрыні стала. Прайшло ўжо шмат тыдняў. У Сміта не было спакусы глынаць "Маалокс", "Алка-Зельцэр" ці звяртацца да адной таблеткі аспірыну.
  
  
  Магчыма, падумаў ён, прыйшоў час вызваліць гэтую скрыню ад грузу фармацэўтычных прэпаратаў.
  
  
  Сьміт падцягнуў зялёны металічны кошык для сьмецьця да задняй сьцяны стала і высунуў скрыню. Адну за адной ён вымаў і кідаў у кошык розныя бутэлькі і кансервавыя слоікі. Апошняй сышла малюсенькая каністра з пенным антацыдам, якім ён так і не навучыўся карыстацца.
  
  
  Ён са звонам упаў у кошык, і Сміт каленам зачыніў скрыню.
  
  
  Ён накіроўваўся да драўлянай вешалкі для адзення, дзе стаяў яго партфель, калі зазваніў чырвоны тэлефон.
  
  
  Сміт вярнуўся да свайго стала з усёй хуткасцю, на якую былі здольныя яго старыя косці. Ён злавіў званок пасля трэцяга гудку.
  
  
  "Так, спадар Прэзідэнт?" сказаў ён.
  
  
  Голас прэзідэнта быў роўным, сухім карканнем. "Сміт".
  
  
  "Нешта не так?"
  
  
  "Мне толькі што патэлефанаваў Хармон Кэшман, мой былы памочнік па перадвыбарнай кампаніі", – сказаў прэзідэнт дзіўным голасам.
  
  
  "Цяпер займаюся кампаніяй Esperanza".
  
  
  "Голас у гэтага чалавека быў вызначана ўзняты, Сміт. Ён нешта мармытаў. Я ніколі не ведаў, што ён так пакрыўджаны з-за страты пасады начальніка штаба, але..."
  
  
  "Так?" Падказаў Сміт.
  
  
  "Ён пагражаў мне, Сміт. На самой справе пагражаў раскрыць тое, што ён назваў маім "маленькім брудным сакрэтам"."
  
  
  Сьміт, атрымаўшы прадчуваньне, хутка сеў на сваё крэсла. Гэта было тое, дзеля чаго ён хацеў сесці.
  
  
  "Я слухаю, спадар прэзідэнт", - сказаў Гаральд В. Сміт зрывістым голасам.
  
  
  "Сміт, ён сказаў, што кантралюе найвялікшага забойцу ў гісторыі. Ён назваў яго "наш маленькі карэец".
  
  
  "Божа мой!" - сказаў Сміт.
  
  
  "Ці маглі вашы людзі быць спакушаны..."
  
  
  Сьміт рэзка перабіў: "Немагчыма, спадар прэзыдэнт!"
  
  
  "Але..."
  
  
  "Кэшман згадваў Кюрэ?"
  
  
  "Ну, не".
  
  
  "Тады арганізацыйная бяспека застаецца бескампраміснай".
  
  
  "І ўсё ж Кэшман ведае занадта шмат".
  
  
  "Я згодзен", - сказаў Сміт.
  
  
  "І, верагодна, Эсперанса таксама", - дадаў Прэзідэнт.
  
  
  "Гэта магчыма", - асцярожна сказаў Сміт.
  
  
  Тон прэзідэнта панізіўся да прыглушанага шэпту. "Сміт, прама зараз Эсперанса выглядае так, быццам у яго ўсё атрымаецца. Гэта можа быць не вельмі добрае для нас. Калі ты разумееш, да чаго я хілю."
  
  
  Сьміт ніякавата праглынуў. Яго гальштук раптам здаўся занадта тугім, а чэрап занадта маленькім, каб змясціць мозг.
  
  
  "Я ў гэтым не перакананы", - сказаў ён. "У дадзены момант мы нічога не можам зрабіць. Выбары павінны прайсці ў адпаведнасці з графікам".
  
  
  "Ты думаеш, гэта можна стрымаць?"
  
  
  "Я ведаю", - цвёрда сказаў Сміт. "Цяпер, калі вы мне прабачце, я павінен разабрацца ў гэтым падрабязней".
  
  
  Гаральд Сміт павесіў трубку. Падышоўшы да сіняга кантактнага тэлефона, ён паспрабаваў датэлефанавацца да Рыма. Ніводны з нумароў не прынёс вынікаў.
  
  
  Сьміт, адчуваючы, як у яго жаласна завуркатала ў жываце, зноў падключыў сваю сыстэму да сеткі.
  
  
  Як ён выявіў, Хармон Кэшман знаходзіўся ў Каліфорніі, аднаўляючыся пасля аперацыі. Яго стан быў апісаны як "стабільны". Дэталі былі ўрыўкавымі, але аказалася, што самая апошняя палітычная атака была накіравана супраць яго. Сьміт нахмурыўся. Ці спрабаваў нехта ануляваць выбары? Калі так, то чаму?
  
  
  Ён адкінуўся на спінку крэсла, масажуючы стомленыя вочы і спрабуючы скласці кавалачкі разам.
  
  
  Было вядома, што за гэтымі нападамі амаль бясспрэчна стаяў нябожчык генерал Эмануэль Нагейра. Было таксама вядома, што некаторыя з тых, хто нападаў былі прыладамі Мэдэлінскага картэля. Нагейра і картэль мелі сумесную гісторыю ў мінулым. Часам няпростая гісторыя, але тым не менш гісторыя.
  
  
  Найбольш верагодны кандыдат, які стаіць за гэтымі падзеямі, - Рона Рыпер, разважаў Сміт. Блэк быў сумна вядомым, але бясшкодным чалавекам. Рыпер, аднак, быў недзе там, будаваў канцэнтрацыйныя лагеры. Гвалт ужо меў месца, калі той, які знайшоў Рыма, быў знішчаны, каб схаваць сваё адкрыццё.
  
  
  Гэта ўвесь час вярталася да Нагейры. Ці фундаваў ён кампанію Патрашыцеля? Чаго Нагейра хацеў ад лютага кандыдата, які выступае за адмову ад курэння?
  
  
  Затым Сміта ахінула. "Забараніць тытунь! Стымуляваць продажу какаіну!"
  
  
  Гэта пасавала. Гэта мела ідэальны сэнс.
  
  
  Усё, што Гаральду Сміту трэба было зрабіць, гэта давесці гэта да дня выбараў.
  
  
  Ён пачаў уводзіць імя "Эмануэль Алехандра Нагейра" ў свой тэрмінал. Ён ведаў, што недзе павінна быць ядро звестак, якое злучыць іх дваіх. Ён проста спадзяваўся, што зможа знайсці яго своечасова, каб накіраваць Рыма і Чыўна ў правільным напрамку.
  
  
  Кіраўнік 31
  
  
  
  
  Да таго часу, як Рыма дабраўся да даліны Напа, ужо цямнела. Па абодва бакі звілістай дарогі трактары цягнулі жоўтыя гандолы скрозь вінаградныя лазы. Рабочыя-мігранты прыпыніліся, загружаючы скрыні з вінаградам з-пад шампанскага ў гандолы, каб прывітальна памахаць рукой. З усіх бакоў карычневыя ўзгоркі атачалі пышнасць даліны ахоўным кольцам.
  
  
  "Ты сапраўды плануеш заняць месца гэтага скарбніка?" Спытаў Рыма пасля перыяду маўчання.
  
  
  "Лорд-скарбнік", - сказаў Чыун. "І я яшчэ не вырашыў. У мяне шмат чаго ў галаве".
  
  
  "Ну, я спадзяюся, што ты гэтага не зробіш", - ціха сказаў Рыма.
  
  
  Чыун павярнуўся, у яго вачах была цікавасць. "Так?"
  
  
  "Але я зразумею, калі ты гэта зробіш".
  
  
  "Ты зробіш гэта, Рыма?"
  
  
  "Вядома", - дадаў Рыма. "Я чакаю, што ты зразумееш, калі я калі-небудзь зраблю нешта, што табе не спадабаецца".
  
  
  "Чым ты гэтым разам выклікаў маё незадавальненне?" Чыун агрызнуўся.
  
  
  "Хто сказаў, што ў мяне ёсць?"
  
  
  "Бацька можа сказаць", – чмыхнуў Чиун. "Гэта з-за Чыты, ці не так?"
  
  
  Рыма праглынуў. Ніколі не было прыдатнага часу паведамляць навіны, але зараз гэта здавалася непазбежным.
  
  
  Рыма адкрыў рот, калі машына абмінула ўзгорак і здаўся асабняк Эсперансы. Ад выгляду гасіенды ў іспанскім стылі, якая прымасцілася на зялёным узгорку, захоплівала дух.
  
  
  "Мы абмяркуем гэта пазней", – суха сказаў Чиун.
  
  
  "Дамовіліся", - сказаў Рыма з палёгкай. "Я збіраюся з'ехаць з дарогі".
  
  
  "Чаму?"
  
  
  - Мы маглі б таксама праверыць сістэму бяспекі Эсперансы, пакуль урываемся ўнутр, - сказаў Рыма, спыняючы машыну.
  
  
  "Выдатная ідэя", - сказаў Чыун. "Мы яшчэ раз пакажам яму, што яму не патрэбны іншыя, акрамя нас, на яго баку".
  
  
  Яны выйшлі з машыны і пайшлі пешшу, у ноздрах у іх стаяў цяжкі пах вінаграда. Паветра тут было добрае.
  
  
  З іншага боку да адчыненых варот пад'ехала машына і бесперашкодна праехала праз іх.
  
  
  "Ты гэта бачыў?" Сказаў Рыма. "У варот нікога няма!"
  
  
  "І я даведаўся чалавека, які быў за рулём", – сказаў Чыун нізкім голасам.
  
  
  "Так?"
  
  
  "Ён член канкуруючага лагера".
  
  
  "Так? Чыя?"
  
  
  "Крыклівая таўстуха".
  
  
  "Я так і ведаў!" Сказаў Рыма, пераходзячы на які плавае бег. "Я так і ведаў!" Чіун рушыў услед за ім, размахваючы рукамі-трубкамі.
  
  
  Яны заехалі на тэрыторыю, якая была раскошнай. Зацененая дрэвамі кальцавая пад'язная дарожка вілася да асабняка, які ўзвышаўся.
  
  
  Машына заехала ў цень гасцявога доміка ў цені вялікай гасіенды, і з яе выйшлі двое мужчын. Яны праслізнулі да дзвярэй гасцявой хаткі.
  
  
  "Даведаешся другога?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Не", - сказаў Чыун.
  
  
  Яны дабраліся да дома і знайшлі акно, з якога лілося святло.
  
  
  Рыма зняў з машыны люстэрка з боку вадзіцеля і, прысеўшы на кукішкі пад акном, скарыстаўся ім, каб падглядзець за інтэр'ерам дома.
  
  
  "Аднойчы бачыў гэта ў кіно", - сказаў Рыма, ухмыляючыся.
  
  
  "Што ты бачыш?" - спытаў Чыун, стоячы ўбаку.
  
  
  "Іншы хлопец", - сказаў Рыма. "Гэй! Я яго ведаю! Ён быў памагатым чарнаскурага ў перадвыбарнай кампаніі. Я бачыў яго на дэбатах".
  
  
  Рыма і Чыун абмяняліся ашаломленымі поглядамі.
  
  
  "Яны абодва замяшаныя ў гэтым разам!" Рыма здзіўлена зашыпеў.
  
  
  Майстар Сінанджу нахмурыўся. "У палітычных інтрыгах, - павольна вымавіў ён, - адзін плюс адзін не заўсёды роўны двум".
  
  
  "Давайце возьмем іх, і яны змогуць падлічыць для нас", - прапанаваў Рыма, апускаючы люстэрка.
  
  
  Яны праслізнулі наперад. Рыма сарваў дзверы з завес адначасовым ударам нагі па ніжняй пятлі і моцнай бітай па верхняй. Дзверы сарвала з завалы.
  
  
  "Трымайце, забойцы-аматары!" Крыкнуў Чыун. "Тыя, хто лепш за вас, прыйшлі за вашымі нікчэмнымі галовамі!"
  
  
  Пачуўся тупат ног па прыступках. Чыун уварваўся ўнутр, Рыма рушыў услед за ім.
  
  
  Яны абышлі парэнчы якраз своечасова, каб убачыць пару ног, якія знікаюць з-пад увагі. Наверсе гучна грукнулі дзверы. Яны падняліся па лесвіцы, практычна не выдаючы ні гуку.
  
  
  "За намі сачылі!" - раздаўся спалоханы голас.
  
  
  Наверсе лесвіцы Рыма і Чыун завагаліся. Вочы Рыма прабегліся па шэрагу зачыненых дзвярэй. Адна з іх усё яшчэ слаба вібравала, таму што яе зачынілі.
  
  
  "Вунь той", - прашыпеў Чиун, паказваючы.
  
  
  Яны з разбегу ўрэзаліся ў дзверы. Яна расхінулася ўнутр.
  
  
  Унутры тры спалоханыя твары паглядзелі ў іх бок.
  
  
  У дваіх былі смуглыя твары. Іспанцы. Іх шырока расплюшчаныя вочы свяціліся спалохам.
  
  
  Трэцяя асоба таксама была лацінаамерыканцам па колеры асобы.
  
  
  "Вы якраз своечасова!" - выклікнуў уладальнік трэцяй асобы, Энрыке Эспірыту Эсперанса. "Гэтыя людзі спрабуюць забіць мяне!"
  
  
  "Не, мы не такія!" - запратэставалі двое іншых, дастаючы з-пад вопраткі пісталеты-кулямёты.
  
  
  Гэта былі апошнія словы, якія ім было наканавана вымавіць.
  
  
  Рыма і Чыун рушылі да іх. Рыма праціснуўся паміж імі, схапіў Энрыке Эсперансу за махрысты халат і штурхнуў яго за доўгі нізкі прадмет мэблі, завалены цацанкамі.
  
  
  Рыма павярнуўся са словамі: "Не забівай..."
  
  
  Гук двух скрыгоча хрыбетнікаў перапыніў астатняе. Двое лацінаамерыканцаў упалі з няўмольнай хваткі Майстра Сінанджу, іх галовы вар'яцка маталіся, вочы былі вылупленыя і зашклянелі.
  
  
  Яны булькнулі адзін раз пасля таго, як паваліліся на дыван. Гэта было ўсё.
  
  
  "Выдатная праца, татачка", - пажаліўся Рыма. "Яны маглі б нам што-небудзь расказаць".
  
  
  "Іх твары сказалі ўсё", – холадна сказаў Чіун. "Яны былі змоўшчыкамі. У саюзе з нашымі палітычнымі ворагамі".
  
  
  Энрыке Эсперанса выступіў наперад, папраўляючы збілася мантыю на шырокіх плячах. "Ты добра зрабіла, што прыйшла сюды", - ціха сказаў ён, - "таму што ты была якраз своечасова, каб выратаваць мяне ад дакладнай смерці".
  
  
  Чыун пакланіўся. "Калі ты валодаеш сінанджа, табе больш нічога не трэба".
  
  
  Агледзеўшы пакой, Рыма спытаў: "Што гэта за ўстаноўка?"
  
  
  Кіраўнік 32
  
  
  
  
  Гаральд В. Сміт утаропіўся на экран кампутара. Цяпер было цёмна. Было вельмі цёмна.
  
  
  Сміт усю ноч перачытваў сваю базу дадзеных у пошуках якой-небудзь сувязі паміж Нагейрай і Ронай Рыпер. Ён нічога не знайшоў. Ніводнай.
  
  
  Менавіта падчас гэтага сканавання яго камп'ютар падаў гукавы сігнал. Ключавыя модныя словы рэгулярна ўводзіліся ў сістэму, і мэйнфрэймы CURE увесь час сканавалі ўсе базы дадзеных у рамках сваёй тэлефоннай сувязі ў пошуках новай інфармацыі па гэтых ключавых словах, якія маюць дачыненне да місіі.
  
  
  Сьміт націснуў клавішу. У куце экрана высветлілася: ключавае слова: Нагейра.
  
  
  Сьміт выклікаў новыя дадзеныя.
  
  
  Гэта было з мэйнфрэйма ФБР. Канчатковая справаздача аб выкрыцці генерала Нагейры была ўведзена ў мэйнфрэймы ФБР, што зрабіла яго даступным для блукаючага пошуку дадзеных Сміта. Ён быў пазначаны як ЦАЧНА САКРЭТНЫ.
  
  
  Сміт прагледзеў справаздачу, спачатку з цікаўнасцю, затым з які расце жахам.
  
  
  Афіцыйнае выкрыццё ФБР цела, вынятага з фларыдскіх Эверглейдс, прывяло да непазбежнай высновы. Выснова, якая прымусіла Гаральда Сміта схапіцца за свой зялёны кошык для смецця і намацаць на сваім працоўным стале набор аспірынаў, антацыдаў і іншых сродкаў. Па ходзе чытання ён пачаў адкручваць ахоўныя каўпачкі і здабываць таблеткі. Ён не папрацаваў ідэнтыфікаваць іх да таго, як яны патрапілі яму ў рот.
  
  
  Ён праглынуў таблетку аспірыну, прачытаўшы, што на целе адсутнічалі пэўныя адметныя знакі, якія, як вядома, псавалі сапраўднае цела генерала Нагейры, дыктатара Бананамы.
  
  
  Па-першае, было вядома, што ў дыктатара на аголеных плячах былі вытатуяваныя пяць генеральскіх зорак, каб нават пераапрануты ён быў вядомы для сваіх саюзнікаў.
  
  
  На целе Эверглейдс было ўсяго па чатыры такія зоркі на кожным плячы.
  
  
  "Татуіроўкі можна выдаліць хімічным шляхам", - сказаў Сміт, праглынаючы драмамін.
  
  
  Былі і іншыя неадпаведнасці. Вага цела, рост і шнар ад апендэктаміі, якога не павінна было быць.
  
  
  "Неістотна", - сказаў Сміт, глытаючы антацыд.
  
  
  У трэцім абзацы справаздачы адзначалася, што адбіткі пальцаў, знятыя са скураной пальчаткі, не супадалі з адбіткамі пальцаў Нагейры.
  
  
  "Лёгка вытлумачальна", - сказаў сабе Сміт. "Скураная пальчатка належала тапельнай ахвяры. Хтосьці, не звязаны з гэтым".
  
  
  У апошнім абзацы справаздачы ФБР робіцца выснова, што цела, якое лічыцца целам Нагейры, насамрэч належала зусім іншаму чалавеку.
  
  
  "Заўчасна", - усміхнуўся Сміт, прымаючы яшчэ адну таблетку аспірыну.
  
  
  Унізе справаздачы была пазнака аб тым, што ФБР прагнала адбіткі пальцаў па сваіх шырокіх файлах і не выявіла дадатнага супадзення.
  
  
  Гаральд Сміт зайшоў у кампутарызаваныя запісы адбіткаў пальцаў ФБР і вывеў на экран аблічбаваную копію адбіткаў пальцаў са скурных пальчатак. Яны выглядалі як звычайныя адбіткі пальцаў. Ён запусціў праграму перакрыжаванага супастаўлення, якая прагнала гэтыя адбіткі па розных іншых файлах, якія былі ў яго распараджэнні.
  
  
  Гэта заняло гадзіну, але ў выніку Гаральд Сміт правёў ідэальны паядынак.
  
  
  Пад першым быў відзён другі рад адбіткаў пальцаў. Яны былі пазначаныя. Імя чалавека, якому належалі гэтыя адбіткі, прымусіла Сміта дзіка замаргаць, як быццам яго вочы спрабавалі адпрэчыць якія стаяць перад імі бясспрэчныя факты.
  
  
  Яго звалі Энрыке Эспірыту Эсперанса.
  
  
  "Аб Божа мой", - прахрыпеў Гаральд В. Сміт, яго жывот, галава і вочы ператварыліся ў велізарную пульсавалую сетку болю. "Я даў ім указанне прызначыць губернатарам Каліфорніі самага жорсткага дыктатара ў гэтым паўшар'і, і ў мяне няма магчымасці звязацца з Рыма і Чыўном".
  
  
  Кіраўнік 33
  
  
  
  
  У госцевым доміку на вінаградніку Эсперанса Рыма Уільямс нахмурыўся, убачыўшы дзіўны прадмет мэблі, за якім ён схаваў Эсперансу ў бяспечнае месца.
  
  
  "Гэта падобна на алтар", - сказаў Рыма, разглядаючы асартымент скульптур, партрэтаў і цацанак. У цэнтры ўпрыгожанага пер'ем алтара стаяў драўляны гарбуз, чара якога была цёмнай, з карычнева-чырвонай скарынкай, якая магла быць толькі крывёю.
  
  
  "Так", - сказала Эсперанса. "Адзін з маіх слуг, ён з Карыбскага мора. Астравіцянін. Вы ведаеце, на гэтых выспах вызнаюць дзіўныя вераванні".
  
  
  "Падобна на вудуісцкія штучкі", - заўважыў Рыма.
  
  
  "Сантэрыя. Не вуду, але вельмі падобна на гэта".
  
  
  "Гэты твой слуга", - павольна спытаў Чыун. "Ён разбіраецца ў любоўных зеллях?"
  
  
  Эсперанса хутка заміргала.
  
  
  "Любоўныя зелля?"
  
  
  "Так. У мяне ёсць... сябар, якому патрэбна такая рэч". Чыхун скоса зірнуў на Рыма. Рыма адвёў погляд. Эсперанса паглядзела на іх абодвух і ўсміхнулася са схаваным разуменнем.
  
  
  "А, зразумела", - сказаў ён, жэстыкулюючы. "Пойдзем, пойдзем. Я пагавару з ім ад твайго імя. Магчыма, я змагу нешта зрабіць для гэтага... сябра".
  
  
  Калі яны выходзілі з пакоя, Рыма сказаў: "Кэшмана стукнулі сёння днём".
  
  
  Эсперанса паклаў шырокую загарэлую руку на грудзі свайго убранага ў белы касцюм мужчыны і павярнуўся, яго твар выказваў жах. "Не! Не Хармон!"
  
  
  "Ён не мёртвы. Доктар кажа, што ён паправіцца".
  
  
  "А, добра", - сказала Эсперанса.
  
  
  "Як толькі ён кіне сваю звычку да какаіну", – дадаў Рыма.
  
  
  Эсперанса зноў спынілася. "Хармон? Не Хармон".
  
  
  Рыма кіўнуў. "Доктар пацвердзіў гэта".
  
  
  "Як дзіўна. Ведаеш, я ніколі не бачыў, каб ён казаў аб наркотыках".
  
  
  "Так, усё, што ты калі-небудзь бачыў, як ён рабіў, гэта жменямі паглынаў печыва Oreo".
  
  
  "Я разумею, што залежныя часта адчуваюць дзіўныя мукі і голад", - сумна сказала Эсперанса.
  
  
  Яны працягнулі спускацца па ўсходах.
  
  
  "Што гэта за пах?" Спытаў Чіун, з сумневам прынюхваючыся да паветра.
  
  
  - Адказаў Рыма. - Пахне, як печыва "Ореос".
  
  
  "У мяне тут добры запас", – растлумачыла Эсперанса. "Як толькі выбары скончацца, я ахвярую рэшту на дабрачыннасць".
  
  
  "Ага", - кісла сказаў Рыма. "Мноства людзей, якія паміраюць з голаду, нічога так не хочуць, як сесці за талерку, поўную шакаладнага печыва".
  
  
  "Рыма!" Перасцярог Чыун. "Сачы за сваім тонам. Гэты чалавек - наш заступнік".
  
  
  "Прабач", - сказаў Рыма, нахмурыўшыся. Нешта непакоіла яго. Нешта, што танцавала на краі ягонай памяці. Ён не мог зразумець, што гэта было.
  
  
  Унізе, у гасцінай, Энрыке Эсперанса сказаў: "Мой слуга ў ад'ездзе. Чаму б табе не зняць гэты цудоўны дом на час твайго знаходжання ў мяне?"
  
  
  "Мне падыходзіць", - сказаў Рыма.
  
  
  "Абароннік заўсёды павінен быць побач са сваім патронам", - катэгарычна заявіў Чыун.
  
  
  Эсперанса задумалася. "Я ведаю: ты можаш пайсці са мной, а твой сябар можа застацца тут".
  
  
  "Гэта правільна", – сказаў Чыун.
  
  
  - Добра, - сказаў Рыма.
  
  
  Пры гэтых словах твар Энрыке Эспірыту Эсперансы расплыўся ў шырокай усмешцы. Гэта была добразычлівая, амаль анёльская ўсмешка. Яго буйныя зубы бліснулі, як свецяцца жамчужыны.
  
  
  І тут да Рыма дайшло. Раптам. Усяго некалькі імгненняў таму гэты чалавек усміхнуўся, але ціха. І ўсё ж тое, як тузануліся мышцы яго рота, абудзіў дрымотны ўспамін.
  
  
  Цяпер, калі яго азарыла ззянне гэтай дакучліва знаёмай усмешкі, Рыма зразумеў, дзе ён бачыў яе раней. У Эверглейдс Фларыды. На зусім іншым твары. Не гладкі асмуглы твар Энрыке Эспірыту Эсперансы, а выродлівы, падобны на рэптылію, пакрыты кратэрамі вугроў твар генерала Эмануэля Алехандра Нагейры.
  
  
  Калі да мяне толькі дайшло, Эсперанса і Чиун павярнуліся, каб сысці.
  
  
  - Чыун, пачакай, - гукнуў яго Рыма.
  
  
  Майстар Сінанджу зрабіў паўзу. "У чым справа?"
  
  
  "Я павінен пагаварыць з табой". Рыма паглядзеў на Эсперансу. "сам-насам".
  
  
  Чиун задуменна крануў сваёй вадкай барады. - У мяне няма сакрэтаў ад майго патрона. Гавары свабодна, Рыма.
  
  
  "Не бяры ў галаву", - з няшчасным выглядам сказаў Рыма. "Гэта можа пачакаць".
  
  
  Чіун нахмурыўся. Твар Эсперансы было ціхамірным.
  
  
  "Тады пойдзем", - сказаў ён.
  
  
  Яны сышлі. Стоячы ля адчыненых дзвярэй, Рыма назіраў, як яны накіраваліся да вялікага асабняка ў стылі гасіенды.
  
  
  Эсперанса казала: "Я ўпэўнена, што мы зможам згатаваць для твайго сябра падыходнае зелле. Я паклічу свайго слугу. Ён не будзе пярэчыць супраць невялікага перапынку ў адпачынку".
  
  
  "Майму сябру спатрэбіцца ўсяго толькі невялікая доза", – уставіў Чиун. "Яго прывабнасць даволі моцная, проста жанчына, пра якую ідзе размова, вельмі ўпартая".
  
  
  "Чорт", - сказаў Рыма пасля таго, як яны схаваліся ў доме. "Гэтага не можа быць. Я павінен патэлефанаваць Сміту".
  
  
  Ён адправіўся на пошукі тэлефона. Адзін з іх вісеў на сцяне кухні. Але калі ён падняў трубку, лінія была адключаная.
  
  
  Рыма абышоў увесь дом. Іншых тэлефонаў ён не знайшоў. Пах печыва Oreo быў моцным. Здавалася, ён далятаў не знутры дома, а праз адчыненае кухоннае акно.
  
  
  Рыма выйшаў у ноч. Так, тут пах быў мацнейшы. Гэта быў гарачы пах. Ён перабіваў водар вінаграда, які рабіў паветра такім цяжкім. Пах быў прыкрым, але беспамылкова вядомым.
  
  
  Рухаючыся крадком, Рыма рушыў услед за ёй.
  
  
  Ён даносіўся з нейкага доўгага, нізкага флігеля на супрацьлеглым схіле ўзгорка. Тонкая труба дымавой трубы струменіла свежы гарачы пах.
  
  
  Вокнаў не было, таму Рыма проста ўвайшоў у дзверы.
  
  
  Парыў гарачага паветра ўдарыў яму ў твар. Ён быў насычаны рознымі пахамі - які рыхтуецца шакаладу і іншымі, больш хімічнымі.
  
  
  Ніхто не заўважыў, як ён увайшоў, таму Рыма зачыніў за сабой дзверы і падышоў да кучы механізмаў. Ён прысеў на кукішкі, каб бачыць, што адбываецца.
  
  
  Установа выглядала як апарня. Іспанамоўныя працоўныя працавалі на спякоце. Адзін канец быў адведзены пад некалькі цагляных печаў і іншае абсталяванне для харчовай прамысловасці.
  
  
  Вафлі з чорнага шакаладу выкочваліся з адкрытых печаў, гарачыя і згодлівыя. На іх уручную накладвалі кляймо з аднаго боку і пераварочвалі, як блінцы па срэбным даляры.
  
  
  Рыма ўбачыў, што цісненне зрабіла з вафлямі, і задаўся пытаннем, навошта камусьці падрабляць печыва Oreo.
  
  
  Непадалёк у гіганцкіх чанах булькала белае рэчыва. Над імі былі разарваныя перламутравыя пакеты і іх парашкападобныя змесціва падтрасанае.
  
  
  Ноздры Рыма ўлавілі іхні пах. Рэчыва выглядала як цукар, але цукрам не пахла.
  
  
  "Какаін", - прамармытаў Рыма сабе пад нос.
  
  
  Белае цеста разлівалі па шэрагах чорных вафляў, расстаўленых на доўгіх сталах, утворачы маленькія дымлівыя горкі. Занятыя рукі выклалі зверху аднолькавыя вафлі, а гатовае печыва адклалі ў бок для астывання перад пакаваннем.
  
  
  У адным куце стаялі скрынкі з печывам Oreo. Хтосьці адчыняў іх, выкідваў печыва і замяняў яго падробленымі версіямі.
  
  
  Цяпер гэта пачынае набываць сэнс, вырашыў Рыма. Залежнасць Кэшмана. Пыл, з якім натоўпы вітаюць прамовы Эсперансы, жуючы свае падарункі. Усё.
  
  
  Рыма перайшоў у супрацьлеглы канец будынка. Там ішла іншая аперацыя. Змрочныя працоўныя апрацоўвалі доўгія перфакарты. Яны дадавалі дадатковыя адтуліны для перфарацыі.
  
  
  Рыма даведаўся ў іх карткі для галасавання. Ён не быў упэўнены, як гэта працуе, але ведаў, што кожная картка была выпраўленая такім чынам, што пры націску на рычаг галасавання на ёй рэгістраваўся голас за Энрыке Эспірыту Эсперансу.
  
  
  Ён вырашыў, што ўбачыў дастаткова. Рыма накіроўваўся да дзвярэй, калі заўважыў сотавы тэлефон, які ляжыць на працоўным стале.
  
  
  Нажаль, лаўка была амаль цалкам акружаная працоўнымі.
  
  
  Рыма вырашыў, што займець гэты тэлефон каштавала любой цаной, таму ён проста выпрастаўся і смела накіраваўся да яго.
  
  
  Мужчына з потным тварам нешта крыкнуў яму па-іспанску.
  
  
  Рыма нядбайна сказаў: "Без праблем. Мяне паслаў Рыкі".
  
  
  "Que?"
  
  
  "Энрыке", - паўтарыў Рыма. "Працягвай".
  
  
  Разнастайная калекцыя пісталетаў і аўтаматычнай зброі з'явілася з-пад схованак, калі Рыма паклаў руку на сотавы тэлефон.
  
  
  Рыма ўсміхнуўся. Ніхто не ўсміхнуўся ў адказ. Вялікім пальцам ён уключыў тэлефон і націснуў клавішу one.
  
  
  Праз імгненне напружаны голас Гаральда Сміта вымавіў: "Рыма! Дзякуй Богу, ты патэлефанаваў".
  
  
  Голас кагосьці напалохаў, бо голас Сміта раптам заглушыла кароткая чарга.
  
  
  Рыма вывернуўся з дарогі. Яму не трэба было турбавацца. Кулі прашылі столь, выдаючы глухі барабанны гук.
  
  
  Трымаючы тэлефон, Рыма знік за дзвярыма, не паспрабаваўшы адкрыць яе. Ён проста праціснуўся ўнутр.
  
  
  Выходзячы, ён грукнуў дзвярыма назад. Разам з ёй адсунулася і яе ўласная рама, і яна ўрэзалася ў траіх мужчын, якія пераследвалі яе.
  
  
  Рыма памчаўся да асабняка, паднёсшы тэлефон да твару. Ён крычаў у трубку.
  
  
  "Сміці. Ты чуеш?"
  
  
  "Рыма, я чую страляніну", - пачуўся ўстрывожаны голас Гаральда Ў. Сміта. Ён рыгнуў.
  
  
  "Я на вінаградніку Эсперансы. Угадай што? Эсперанса - гэта не Эсперанса. Ён..."
  
  
  "Генерал Эмануэль Нагейра", - з горыччу сказаў Сміт.
  
  
  "Ха? Адкуль ты гэта ведаеш?"
  
  
  "Адбіткі пальцаў з цела Эверглейда. Яны належалі сапраўднай Эсперансе".
  
  
  "Яны, павінна быць, выкралі яго і націснулі на выключальнік падчас Вадохрышча", - прарычэў Рыма. "І я гэтага не бачыў, таму што быў занадта заняты, ухіляючыся ад камер. Але ці можам мы гэта давесці?"
  
  
  Над галавой Рыма прасвістаў след ад кулі. Ён павярнуў убок і працягваў рухацца зігзагамі. Наперадзе па ўсім асабняку запалілася святло.
  
  
  "У сапраўднага Нагейры на кожным плячы вытатуявана па пяць генеральскіх зорак", – крыкнуў Сміт.
  
  
  "Татуіраваны?"
  
  
  "Ён вельмі сур'ёзна ставіўся да свайго звання", – сказаў Сміт.
  
  
  "Так, ну, яго ўсмешка выдала яго мне", - сказаў Рыма.
  
  
  "Яго ўсмешка?"
  
  
  "Пазней", - сказаў Рыма. "Я толькі што натыкнуўся на фабрыку па вырабе падробак "Арэа", і яны падрабляюць рэгістрацыйныя карткі выбаршчыкаў".
  
  
  "Навошта ім падрабляць Oreos?" Сьміт перакрыкваў нарастаючы шум.
  
  
  "Яны набітыя какаінам!" Крыкнуў у адказ Рыма. "Імгненная падтрымка выбаршчыкаў. Нагейра ператвараў Каліфорнію ў краіну наркаманаў", - дадаў Рыма.
  
  
  "Божа мой! Гэта зноў Бананама".
  
  
  "Пакінь пакуты", - хутка сказаў Рыма. "Дрэнныя хлопцы пераследуюць мяне па пятах, а Чіун наперадзе з Нагейрай. Ён нічога не падазрае. Што мне рабіць?"
  
  
  "Нагейра павінен быць ліквідаваны. У нас няма выбару".
  
  
  "Але Чыун заб'е мяне", - запратэставаў Рыма. "Ён думае, што Чыта Чынг збіраецца нарадзіць наступнага спадчынніка Дома, а зараз яшчэ і гэта".
  
  
  "Рыма, мы можам разабрацца з Чыўнам пазней. Ты атрымаў загад".
  
  
  Наперадзе адчыніліся дзверы, і з хаты высыпаў кантынгент Crips, Bloods і Los Aranas Espana. У руках у іх была зброя, у роце - печыва Oreo, а ў вачах гарэў шалёны агеньчык.
  
  
  "Нікому лепш не страляць!" Рыма папярэдзіў іх.
  
  
  "Наш чалавек Эсперанса кажа, што мы павінны!" - Прагучаў у адказ знаёмы голас. Голас Дэкстэра Доггета.
  
  
  А ззаду сябе Рыма пачуў крык: "Няхай жыве Эсперанса!"
  
  
  Гэта былі яго праследавацелі. Верагодна, калумбійцы ці бананаманцы. Магчыма, і тое, і іншае.
  
  
  Рыма кінуўся на зямлю, калі два вееры кулявых слядоў запоўнілі паветра над яго галавой з процілеглых бакоў. Кулі фактычна ўдараліся адзін аб аднаго ў паветры, выдаючы кароткія, выродлівыя гукі і распырскваючы вакол распаленыя іголкі свінцу.
  
  
  Некалькі патрапілі ў іспанамоўных праследавацеляў Рыма. Але толькі некалькі.
  
  
  Пераследуючыя калумбійцы дзейнічалі лепш. У адказ яны засеклі прыкладна трэць членаў банды. Гэта пацягнула за сабой далейшую адплату, і, лежачы ніцма, прыціскаючы да грудзей сотавы тэлефон, Рыма зразумеў, што пра яго забыліся. Гэта быў час "вока за вока", што цалкам задавальняла Рыма.
  
  
  Перастрэлка перарасла ў крэшчэнда крыві і куль.
  
  
  Прыгінаючыся, Рыма абышоў асабняк, гукі стральбы накрывалі яго. Ён задавалася пытаннем, чаму Чиун не з'явіўся.
  
  
  Майстар Сінанджу задуменна слухаў, як яго заступнік тлумачыў будучыню.
  
  
  "Ты будзеш працаваць на мяне. Выключна".
  
  
  "Гэта магчыма", – адказаў Чыун. Яны стаялі перад патухлым камінам у вялікай гасцінай.
  
  
  "Я заплачу вам вельмі, вельмі добра", - працягвала Эсперанса. "Вам больш не трэба будзе працаваць на прэзідэнта ЗША".
  
  
  "Я на яго не працую".
  
  
  "Тады хто?"
  
  
  "Я не магу сказаць".
  
  
  Эсперанса кіўнула. "Я разумею. Я буду чакаць такой жа лаяльнасці".
  
  
  Чіун схіліў галаву. "Вядома".
  
  
  "Ёсць яшчэ толькі адно пытанне", – дадала Эсперанса.
  
  
  "Так?"
  
  
  "Той, каго клічуць Рыма. Ён працуе на ўрад. Ён з ЦРУ?"
  
  
  "Магчыма".
  
  
  "Ён будзе перашкодай для нас. Ты павінен разарваць з ім усе сувязі".
  
  
  Чіун дакрануўся да сваёй вадкай бародкі, рыхтуючыся загаварыць.
  
  
  У гэты момант ноч узарвалася гукам стральбы з аўтаматычнай зброі.
  
  
  Рыма ўвайшоў праз заднія дзверы. Ён збіў яе з ног ударам нагі і прайшоў міма, перш чым яна паспела ўпасці на падлогу.
  
  
  "Чыун!" паклікаў ён. "Дзе ты?"
  
  
  З суседняга пакоя пачуўся голас майстра сінанджу, тонкі і няветлівы.
  
  
  "Тут".
  
  
  Рыма павярнуў на гук. Ён рэзка спыніўся ў прасторнай гасцінай, аформленай у іспанскім стылі старой Каліфорніі. Ён указаў у напрамку Энрыке Эсперансы.
  
  
  "Гэты хлопец - ашуканец", - сказаў ён горача. "Ён не Эсперанса".
  
  
  "Гэта праўда", - прызнаў Энрыке Эсперанса. "Я заняў месца сапраўднага Эсперансы, які меў няшчасце падзяліць трапезу з якая плавае рэптыліяй". Ён паглядзеў на Майстра Сінанджу. "Улічваючы вашу гісторыю, вы павінны ацаніць мой розум. Я зрабіў пластычную аперацыю, каб зрабіць свой твар падобным на яго".
  
  
  "Не кажучы ўжо аб дэрмабразіі", - уставіў Рыма.
  
  
  Эсперанса ўсміхнулася. "Мой новы твар нашмат больш фотагенічны, ці не так?"
  
  
  "Не", - рашуча сказаў Рыма.
  
  
  Эсперанса паціснула плячыма і працягнула. "Мой план папросту безадмоўны. Я завербавала тых самых нелегалаў, якіх дапамагала перапраўляць у гэтую краіну ў маім - як вы кажаце?- мінулым жыцці. Бяздомныя таксама будуць галасаваць за мяне, таму што я зарэгістраваў іх пад імёнамі загінулых. Тыя, каму падабаюцца мае печыва, таксама будуць галасаваць за мяне. Тыя, каго я напалохаў сваім бачаннем будучыні Каліфорніі, на жаль, не прагаласуюць за Эсперансу. Але я думаю, што ў многіх з іх іншыя планы на ўласную будучыню, якія не ўключаюць Каліфорнію”.
  
  
  "Давайце не будзем забываць аб падробленых перфакартах выбаршчыкаў", – змрочна дадаў Рыма.
  
  
  Маршчыністы твар Чыуна набыў запытальны выраз.
  
  
  "Як толькі мае людзі паставяць іх на месца, - растлумачыла Эсперанса, - яны забяспечаць, што нават тыя, хто галасуе супраць мяне, будуць галасаваць за Эсперансу. Бліскуча, ці не так?"
  
  
  Карыя вочы Майстры Сінанджу ўхваляльна заззялі. "Так, гэта вельмі бліскуча".
  
  
  Рыма закрычаў: "Чыун! Што ты кажаш?"
  
  
  "Проста праўда. Гэты кіраўнік па маім сэрцы. Ён разумее сілу. І ён дасягне яе".
  
  
  "Гэта значыць, што ты застаешся з ім?" Жорстка спытаў Рыма.
  
  
  "Толькі дурань бы гэтага не зрабіў", – адказаў Чыун. "Ён з тых, каго завуць "вернай рэччу"."
  
  
  - Тады называй мяне дурнем, - прарычэў Рыма.
  
  
  Чіун паціснуў плячыма. "Ты яшчэ дзіця, Рыма. Ты даведаешся, што сапраўдныя лідары - гэта тыя, хто бярэ ўладу ў свае рукі, а не прымае яе ад нясталага насельніцтва".
  
  
  Эсперанса шырока ўсміхнуўся. "Ты спазніўся", - сказаў ён Рыма. "Ён са мной. Гэтага не змяніць".
  
  
  "Вельмі шкада", - сказаў Рыма. "Імператар Сміт хацеў, каб яго прыбралі".
  
  
  Эсперанса выглядала збянтэжанай.
  
  
  "Сміт больш не мой імператар", - холадна сказаў Чыун. "Тэрмін нашага апошняга кантракта скончыўся. Ён не будзе працягнуты. З'явілася праца лепей".
  
  
  "Яму будзе шкада гэта чуць", - сказаў Рыма. "Асабліва калі ён пачуе, што ты выпусціў выдатную магчымасць, якая выслізнула ў цябе з рук".
  
  
  Чіун схіліў галаву набок. "Якая магчымасць?"
  
  
  "Той, які выкупае мой папярэдні промах, калі я дазволіў Нагейры быць з'едзеным тым алігатарам".
  
  
  "Якое гэта мае дачыненне ... ?"
  
  
  "Таму што гэта Нагейра прама там", - сказаў Рыма, паказваючы.
  
  
  Чыун павярнуўся да чалавека, якога ведаў як Энрыке Эсперансу. "Гэта праўда?"
  
  
  "Зусім няма", - сказаў усмешлівы генерал Эмануэль Нагейра. "Я не ведаю, што гаворыць гэты чалавек".
  
  
  "Ёсць адзін спосаб даказаць праўду", - сказаў Рыма. "У сапраўднага Нагейры на кожным плячы вытатуявана па пяць генеральскіх зорак".
  
  
  Генерал Нагейра расправіў плечы.
  
  
  "Глупства", - сказаў ён, зацягваючы шнурок на сваім махрыстым халаце. "ЦРУ хлусіць".
  
  
  "Тады ты быў бы не супраць абвергнуць гэтае абвінавачванне", - павольна вымавіў Чыун, яго вочы сталі такімі ж вузкімі і сталёвымі, як ляза нажоў.
  
  
  "Здаецца мне, я ўзгадваю пункт у тым кантракце, які датычыцца няскончаных спраў", - шматзначна сказаў Рыма.
  
  
  Чалавек, які называў сябе Энрыке Эспірыту Эсперанса, перавёў погляд з Рыма на Чыўна, зноў на Рыма. Яго рот адкрыўся, як у галоднай жабы. "Я адмаўляюся", - сказаў ён, на яго гладкім ілбе выступіў пот. "Я Эсперанса. Мне не трэба нічога даказваць. Нікому. І калі мае людзі скончаць страляць у цені, яны разбяруцца з гэтай свіннёй - агентам ЦРУ", - дадаў ён, паказваючы на Рыма.
  
  
  "Зразумела", - сказаў Майстар Сінанджу, адварочваючыся. Яго рукі ўзняліся назад, як кіпцюры атакавалага арла. Пазногці разарвалі махровую тканіну, агаліўшы шырокія загарэлыя плечы генерала Эмануэля Нагейры - і пяць блакітна-зялёных зорак на кожным плячы, там, дзе іх напісала іголка мастака.
  
  
  Перш чым хто-небудзь паспеў адрэагаваць, з парадных дзвярэй высыпала група пераможных калумбійцаў. Яны ўварваліся ў пакой, трымаючы зброю напагатове для інструктажу.
  
  
  Генерал Нагейра паказаў на Рыма Уільямса і сказаў: "Забіце гэтага бланка!"
  
  
  Затым кроў хлынула з яго аголенага горла, калі ўказальны пазногаць правага пальца Майстра Сінанджу выявіў яго, здавалася б, нядбайным разрэзам.
  
  
  Калі зноў мёртвы дыктатар Бананамы пачаў завальвацца наперад, у фантан уласнай крыві, Рыма ўзяўся за калумбійцаў.
  
  
  Ім мяшала неабходнасць не запаўняць залу які ляціць свінцом і не дзівіць уласнага лідэра, таму яны пачалі адступаць для дакладных удараў, нават калі Нагейры разарвала горла.
  
  
  Рыма ўступіў у гульню. Ён высока ўдарыў нагой, і сківіца аднаго калумбійца ўрэзалася ў яго ўласнае неба. Яго нага ледзь дакранулася да дывана на рыкашэце, калі прымацаваная шчыкалатку падвярнулася, і іншая нага Рыма нанесла зручны ўдар у скронь. Удар не знёс галаву другога калумбійца з плячэй. Гэта толькі вывіхнула яго. Але вынік быў той самы. На падлозе пачалі збіраць упалых калумбійцаў.
  
  
  Майстар Сінанджу быў больш прамалінеен. Ён падыходзіў да кожнай са сваіх намечаных ахвяр, адбіваў іх бяссільную зброю і наносіў ім удары ў крытычных кропках. Паралізуючы ўдар у сардэчную мышцу тут. Які пераразае яремную вену разрэз там.
  
  
  Гэта заняло менш за дзве хвіліны. Ніхто не зрабіў ніводнага стрэлу. Калі ўсё скончылася, Рыма і Чыун былі адзінымі, хто застаўся стаяць сярод мёртвых і якія паміраюць.
  
  
  Яны афіцыйна пакланіліся адно аднаму адзін раз. Рыма пакланіўся другі раз. Майстар Сінанджу адказаў тым жа. Але калі Рыма пачаў трэці паклон, Чиун скурчыў незадаволеную грымасу і сказаў: "Даволі! Толькі японец дазволіў бы сабе такая непрыстойная праява эмоцый. Не будзь японцам, Рыма".
  
  
  "Прабач, Татачка. Проста я думаў, што ты перайшоў на бок Эспэра - я маю на ўвазе, Нагейры".
  
  
  "Гэта, - нараспеў сказаў Майстар сінанджа, - рашэнне, якое я б прыняў пасля выбараў, а не да".
  
  
  "Гэта палягчэнне".
  
  
  "Акрамя таго, - дадаў Чыун, - калі я кіну цябе, Рыма, хто будзе гадаваць майго ўнука?"
  
  
  "Э-э, я спадзяюся, гэта не адзіная прычына, па якой ты прыняў такое рашэнне", - ніякавата сказаў Рыма.
  
  
  "Чаму ты так кажаш?"
  
  
  "Таму што ёсць сёе-тое, што табе трэба ведаць аб Чыце Чынг . . . . "
  
  
  І над прасторай, якая была вінаграднікам Эсперанса, дзе ляжалі мёртвыя і паміраючыя людзі, жаласны крык адчаю ўзнёсся да залітага месяцам неба.
  
  
  Кіраўнік 34
  
  
  
  
  Счарнелы ўчастак попелу, размешчаны ў перадгор'ях Санта-Монікі, усё яшчэ паліваўся са шланга пажарнай тэхнікай, калі Рыма пад'ехаў да супрацьпажарных казлоў.
  
  
  Ён моўчкі выйшаў. Майстар Сінанджу з нерухомым тварам, рукі схаваныя ў рукавах парчовага кімано, паважна ішоў у двух кроках ззаду.
  
  
  Начальнік пажарнай аховы спыніў іх.
  
  
  "Прабачце. Уваход забаронены".
  
  
  Рыма паказаў сваё пасведчанне сакрэтнай службы, і начальнік пажарнай аховы змяніў тон.
  
  
  "Мы шукаем магчымае цела", - сказаў яму Рыма.
  
  
  "Мы злавілі іх усіх".
  
  
  Нізкі стогн вырваўся з дрыготкім горла Чыуна.
  
  
  "Знайшлі жаночае цела?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Не. Усе мужчыны".
  
  
  "Тады ты прапусціў адну", - сказаў Рыма, ідучы ў прыцемненую вобласць.
  
  
  Пах агню быў падобны да драўнянага вугалю на мове. Саладкавы смурод смажанай чалавечай плоці дадала яму замяшання. Знявечаныя агнём жалезныя пруты ляжалі сярод абгарэлых дошак і светла-шэрага попелу, як косці нейкага металічнага дыназаўра.
  
  
  Рыма дакладна вызначыў месца на кучы попелу, якая была яго камерай, потым прайшоў пяць крокаў на захад.
  
  
  "Прама тут", - сказаў Рыма, стоячы на тым месцы, дзе была заключана Чыта Чынг.
  
  
  Ён узяў дубчык і пачаў стрэсваць попел, які падняўся ў цёплае паветра, як сняжынкі з нейкага злога вымярэння.
  
  
  Пажарныя сабраліся вакол, маўклівыя і цікаўныя. "Калі вы шукаеце цела, - сказаў адзін з іх, - то попел, які вы варушыце, можа быць усім, што засталося".
  
  
  Паднясучы рукаў кімано да свайго скажонага болем твару, Чыун адвярнуўся.
  
  
  Рыма працягваў тыкаць, пакуль ягоны прут не натрапіў на нешта цвёрдае. Нешта, што не было ні брудам, ні каменем. Ён апусціўся на калені і пачаў зграбаць попел.
  
  
  Цела было хутка вынята. Рыма перавярнуў яго.
  
  
  У ім з цяжкасцю можна было пазнаць кіроўцу Чыты Чынг. Яго твар уяўляў сабой абпаленую масу мяса, а на правай назе пад разрэзанымі штанамі відаць была неапрацаваная костка, дзе мяса і мышцы былі вырваныя, нібы дзікай жывёлай.
  
  
  "Гэта яна?" Чіун піскнуў, адмаўляючыся глядзець прама на труп.
  
  
  "Не", - сказаў Рыма. Ён працягваў капаць.
  
  
  Попел пад яго нагамі раптам заварушыўся. Адчуўшы, што зямля вагаецца, Рыма адступіў убок. Затым абсыпаўся попел, і, падобна акуле, якая ўсплывае на паверхню, з'явіўся люты твар Чыты Чынг, счарнелы, з палаючымі вачыма, ротам, чырвоным ад чагосьці больш чырвонага, чым губная памада. Чыта сяла. Яе галава павярнулася з боку ў бок. Яе вочы барракуды спыніліся на здзіўленым твары Рыма.
  
  
  "Ты!" - завішчала яна. "Чаму табе спатрэбілася так страшэнна шмат часу, каб знайсці мяне?"
  
  
  "Чыта?" Ашаломлена перапытаў Рыма.
  
  
  "Чыта!" Радасна усклікнуў Чіун, падыходзячы да яе. "Дзіця маё! Як ты, павінна быць, пакутавала!"
  
  
  "Чорт вазьмі, так, я пакутаваў", - чмыхнуў Чыта. "Калі б не гэты тупы аператар, я памёр бы з голаду".
  
  
  Гэтая заява запала ў душу. Усё, уключаючы Чыуна, чые вочы пашырэлі ад жаху, адскочылі ад попельнай здані.
  
  
  - Ты не... ? - перапытаў Рыма.
  
  
  Чыта, стрэсваючы попел з рук, з цяжкасцю паднялася на ногі, кажучы: "Чаму б і не? Ён быў ужо мёртвы. І ён быў падсмажаны. Я павінен быў нешта зрабіць, пакуль хто-небудзь не зняў яго з мяне ".
  
  
  Начальнік пажарнай аховы выглядаў ашаломленым. "Яна з'ела хлопца?" Пасля, калі да яго дайшло, яго вырвала.
  
  
  "О, паглядзі на яго!" Чыта ўспыхнуў. "Можна падумаць, што ўсё, што ён еў цэлых два дні, - гэта белае мяса".
  
  
  Майстар Сінанджу схапіла яго за тонкія валасы абедзвюма рукамі і люта разарвала іх, крычучы: "Мая Чыта! Вымушана ёсць нізкапробнае белае, каб пракарміцца!"
  
  
  "Не смей нікому расказваць!" Чыта плюнуў.
  
  
  "Не хвалюйся", - сказаў Рыма, адыходзячы. "Мае вусны на замку".
  
  
  "Добра. Гэта мая гісторыя", - сказаў Чыта, азіраючыся па баках. “Дзе камеры? Тут ёсць якія-небудзь камеры? Я павінен расказаць сваю гісторыю! Легендарная гісторыя пра мужнасць і выжыванне кіравальнай кампаніі. Можа быць, я змагу ўзяць інтэрв'ю ў самой сябе ў праграме “Вочы ў вочы” з Чытай Чынг”.
  
  
  Калі Чыта Чынг памчалася ў пошуках прыязнага аб'ектыва і вабнага чырвонага святла эфірнага часу, Рыма сказаў: "Прабач, Татачка".
  
  
  Чыун адпусціў яго валасы. Ён глядзеў, як Чыта Чынг імкліва спускаецца па горнай сцежцы. "Беднае дзіця", - жаласна прапішчаў ён. "Я павінен суцешыць яе ў гадзіну яе пакут". Прыўзняўшы спадніцы, ён накіраваўся прэч.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Разбуральнік 90: Прывід ў машыне
  
  
  Уорэн Мэрфі і Рычард Сапір
  
  
  Кіраўнік 1
  
  
  
  
  Рэндал Т. Рамп жыў з дапамогай тэлефона.
  
  
  Сціплы тэлефон быў сімвалам яго імперыі, яго вялікай славы, яго вялізнага багацця. У яго руках ён ператварыўся з простага інструмента для бяздзейнай гутаркі ў громаадвод для неапрацаваных грошай.
  
  
  Рэндал Рамп ніколі не адыходзіў далёка ад тэлефона. Цэлы слоік такіх тэлефонаў стаяла на стале ў яго офісе. Сотавыя тэлефоны былі ў кожнай машыне і на яхце, якімі ён валодаў. Калі пакаёўка накрывала на стол, там, дзе павінна была быць відэлец для салаты, была сотавая трубка. У рэстаранах метрдатэль сачыў за тым, каб на спецыяльным століку містэра Рамп - а ў яго былі спецыяльныя столікі ў рэстаранах па ўсім Манхэтэне, Парыжы і іншых гарадах сусветнага класа - быў устаноўлены тэлефон непасрэдна злева ад абедзеннага відэльца.
  
  
  Меркаваны мільярдэр Рэндал Тыберыус Рамп заключаў здзелкі. А здзелкі лепш за ўсё заключаліся па тэлефоне.
  
  
  У той дзень, калі тэлефоны перасталі тэлефанаваць па ўсёй вежы Рамп, Рэндал Т. Рамп упершыню ў сваім жыцці жыў у страху перад іх гучным званком.
  
  
  Ён прыехаў у шэсць раніцы і задаў свайму выканаўчаму памагатаму выразнае пытанне, які заўсёды задаваў ёй.
  
  
  "Якія-небудзь званкі, Дорма?"
  
  
  "Не, містэр Рамп".
  
  
  І ўпершыню за сваю імклівую кар'еру Рэндзі Рамп - як яго называлі таблоіды і аглядальнікі свецкай хронікі - быў рады пачуць, што яго не чакала ніякіх паведамленняў. Звычайна паведамленні былі складзеныя чаркай да столі. З Токіа. З Ганконга. З Цюрыха. Ва ўпрыгожанай пампонамі галаве Рэндзі Рамппа заўсёды круціліся нейкія здзелкі.
  
  
  Такога роду званкі даўным-даўно перасталі паступаць.
  
  
  Цяпер адзінымі, хто тэлефанаваў, былі ягоныя крэдыторы. Калі паведамленняў не было, значыць, банкі яшчэ не наклалі спагнанне на апошнія буйныя трафеі Рэндала Рамп за яго няўдала праведзеную дзелавую кар'еру: вежу Рамп, якая выходзіць вокнамі на Пятую авеню ў Нью-Ёрку, і гатэль Рамп Рэджыс, размешчаны на трэцяй.
  
  
  Тым не менш, гэта быў удар па яго самалюбстве.
  
  
  "Ты ўпэўнены?" спытаў ён.
  
  
  "Я думаю, у тэлефоннай кампаніі зноў праблемы".
  
  
  "Добра, - сказаў ён, - калі хто-небудзь патэлефануе, запішыце імёны і нумары. І паспрабуйце стварыць уражанне, што я занадта заняты, каб у бліжэйшы час вярнуць час. Добра?"
  
  
  "Так, містэр Рамп".
  
  
  "Памятаеце, мы прадаем поспех тут".
  
  
  "Так, містэр Рамп".
  
  
  Рэндал Рамп збянтэжана прыгладзіў сваю знакамітую верхавіну пясочнага колеру і ўвайшоў у свой раскошны, падобны на сабор офіс з выглядам на Цэнтральны парк. Ён паставіў на стол партфель з іспанскай скуры, у якім ляжаў сотавы тэлефон, які быў яго выратавальным кругам, калі ён знаходзіўся паміж стацыянарнымі тэлефонамі, і зняў слухаўку. Улічваючы, што тэлефонная кампанія ў гэтыя дні пакутавала ад перабояў у абслугоўванні, нельга было быць занадта асцярожным.
  
  
  Аднойчы Рэндал Рамп, які накіроўваўся на буйную ўгоду, меў няшчасце затрымацца ў ліфце.
  
  
  Спачатку ён патэлефанаваў свайму брокеру, каб даведацца пра апошнія рынкавыя каціроўкі. Па-другое, ён паклікаў на дапамогу.
  
  
  Абслуговаму персаналу спатрэбілася дваццаць хвілін, каб адчыніць дзверы ліфта і выцягнуць яго з клеткі, якая захраснула паміж чатырнаццатым і пятнаццатым паверхамі. За гэты кароткі прамежак часу Рэндал Рамп зарабіў крутыя два мільёны ў серыі бліскучых здзелак з акцыямі. Акрылены поспехам, ён з'явіўся на дзелавую сустрэчу і, проста абвясціўшы аб сваім поспеху, дэмаралізаваў сваіх дзелавых супернікаў, якія фактычна задаволілі няспраўнасць ліфта ў відавочнай спробе паставіць яго ў нявыгаднае псіхалагічнае становішча. Румп адправіў ім зялёнае святло ў суд па справах аб банкруцтве за меншы час, чым ён правёў у тым ліфце.
  
  
  Цяпер, акружаны тымі самымі інструментамі, якія ў бурныя дні 1980-х зрабілі яго мультымільярдэрам, кіраўніком імперыяй нерухомасці, якая распаўсюджвалася хутчэй, чым рак лімфатычных вузлоў, Рэндал Рамп горача маліўся, каб яны зноў зазванілі ў гэты апошні дзень кастрычніка.
  
  
  Ён падышоў да свайго цудоўнага віду на верхні Манхэтэн. Прама праз вуліцу ўзвышаўся хмарачос з серабрыстага паліраванага шкла, далёка не такі высокі і хупавы, як вежа, якая насіла ганарлівае імя Рамп.
  
  
  Калі ўпершыню быў прапанаваны канкуруючы будынак, Рэндал Рамп падаў у суд на яго адмену, сцвярджаючы, што гэта сапсуе яго ўнікальны выгляд. Калі вышэйстаячыя суды адхілілі пазоў, ён звярнуўся да іншых відаў юрыдычнага пераследу.
  
  
  Нарэшце, справа была скончана. Меркавалася, што будынак павінна было ўзвышацца над вежай Румпа, але юрыдычная фірма Рэндала Румпа настолькі знясіліла фінансавыя рэсурсы дэвелаперскай кампаніі, што яны былі вымушаныя адмовіцца ад дзесяці верхніх паверхаў першапачатковага праекта. У сваім канчатковым выглядзе яна стаяла на адным паверсе, не дацягваючы да высокага ўзвышэння яго ўласнай вежы Рамп. Гэтая адзіная гісторыя была ўсім, што патрабавалася Рэндал Рамп. У любым выпадку, яго ніколі асабліва не цікавіў выгляд з акна. Але ён проста пагарджаў, калі яго пераўзыходзілі ў бізнэсе.
  
  
  У той час як цырымонія пасвячэння праходзіла шмат паверхаў ніжэй за яго дваццаць чацвёртага паверха, Рэндал Рамп прадыктаваў памятку свайму кіраўніку аддзела па сувязях з грамадскасцю, у якой гаварылася, што будынак-парушальнік быў самым выродлівым карлікам з часоў Квазімода.
  
  
  Прэса, тады закаханая ў кожную яго грубую вастрыню, надрукавала гэта на першай старонцы. Гэта стала "Цытатам тыдня" часопіса Newsweek.
  
  
  Пасля таго, як шуміха ўляглася, Рамп прадыктаваў яшчэ адну цыдулку.
  
  
  "Я перадумаў", - сказаў Рамп аб серабрыстым хмарачосе. “Мне гэта падабаецца. Кожны дзень, калі я прыходжу на працу, я гляджу ў акно свайго офіса і вось яно: вежа Румпа і я, адлюстраваны ў самым дарагім люстэрку, калі-небудзь пабудаваным. І гэта нічога не каштавала Валацузе”.
  
  
  Такім быў Рэндал Рамп у яго юныя гады. Высакародны пераможца.
  
  
  У гэты апошні дзень кастрычніка Рэндал Рамп глядзеў на люстраную паверхню праз ажыўленую Пятую авеню і адлюстраванне свайго самага вялікага валодання.
  
  
  Вежа Румпа была такой жа бронзавай, як і яе цёзка. Яна выглядала як фантом з палярызаванага шкла бронзавага колеру і сталі. Досыць далікатнай, каб разбіцца ад кідка звычайнага каменя.
  
  
  Ілюзія была бліжэй да праўды, чым Рэндал Рамп хацеў бы прызнаць. Імперыя Рамп была пабудавана са сталі, шкла, бетону і даўгоў. Доўг ніколі не турбаваў Рэндала Рамп у 1980-х гадах. Доўг быў несапраўдным. Яго нельга было разразаць, як шкло, выкаваць, як сталь, або заліць, як бетон. І ўсё ж гэта быў праўдзівы падмурак магутных уладанняў Рэндала Рамп ў сферы нерухомасці. Чым больш ён займаў, тым больш Рэндал Рамп мог пабудаваць і купіць. І чым больш ён будаваў і купляў, тым больш банкі давалі яму ў пазыку. Ён здзейсніў самую вялікую пакупку ў гісторыі чалавецтва. Было толькі два крытэрыі, каб зацікавіць яго: прыз павінен быў быць лепшым у сваім родзе, і ў ім павінна было быць пустое месца, дастаткова вялікае, каб змясціць яго прозвішча літарамі вышынёй у шэсць футаў.
  
  
  Гэта ў значнай ступені абмежавала яго асноўныя пакупкі будынкамі, раскошнымі яхтамі і прыватнымі самалётамі. Аднойчы Рэндал Рамп задумаўся аб тым, каб зрабіць прапанову па самым вялікім дыяменце ў свеце, і наняў лепшага абмежавальніка алмазаў у свеце ў якасці кансультанта. Ён змяніў сваё меркаванне, калі паважаны ювелір паведаміў яму, што нанясенне яго імя на дыямент Hope сур'ёзна знізіць яго кошт.
  
  
  "Наколькі сур'ёзна?" - асцярожна спытаў Рэндал Рамп.
  
  
  "Дастаткова сур'ёзна, каб зрабіць яго непрыдатным для продажу па любым кошце".
  
  
  "Паслухай, я ставіў сваё імя на больш класныя пакупкі, чым гэты нясмачны камень, і перапрадаваў іх з кругленькім прыбыткам".
  
  
  "Бескарысна, містэр Рамп".
  
  
  Расчараваны, Рамп вырашыў набыць паслугу трансферу, і неўзабаве шатл RUMPP быў уключаны ў склад флота 727-х, якія курсуюць па Паўночна-Усходнім паветраным калідоры.
  
  
  Усё пачало развальвацца з фіяска са смеццевымі аблігацыямі. Тым не менш, нават калі яго даўгі раслі, яны былі проста лічбамі ў камп'ютары. Будынкі ўсё яшчэ стаялі, самалёты ўсё яшчэ лёталі, і паток наяўнасці, хоць і не накіроўваўся ў пераважнай большасці выпадкаў на карысць Рэндала Рамп, працягваў паступаць. Плацежныя ведамасці былі выкананы. Паступіла арэндная плата. Выніковы радок, хоць і моцна вагаўся, працягваў пісацца. Верхні радок быў ашаламляльным. Лепш за ўсё тое, што прэса працягвала друкаваць ягоныя дзёрзкія заявы.
  
  
  Пакуль Рэндал Рамп атрымліваў вядомасць, ён ведаў, што ў канчатковым выніку выйдзе на першае месца.
  
  
  І ўсё ж абавязак працягваў расці і расці, пакуль аднойчы яго бухгалтар - лепшы спецыяліст па вылічэннях, якога можна купіць за грошы, - не адвёў яго ў бок і не прашаптаў: "Ты спустошаны".
  
  
  "Разгарэўся!" - недаверліва зароў Рэндал Рамп. "Як я магу быць спустошаны? У мяне актывы больш чым на два мільярды долараў".
  
  
  "Гэта вельмі проста. У вас сукупны доўг у тры з паловай мільярды".
  
  
  "І што? Я прадам некалькі цацанак. Гэты белы слон у выглядзе яхты. Звалка ў Фларыдзе. У любым выпадку, пасля разводу стала нецікава".
  
  
  "На сённяшнім рынку Mal-de-Mer каштуе ўдвая менш, чым вы заплацілі за яго першапачаткова".
  
  
  “Мы падзелімся. Гэта павінна раззлаваць тых прыдуркаў з Палм-Біч, якія не дазволілі мне ўступіць у іх прыватны клуб, нават пасля таго, як я аддаў ім частку свайго пляжнага фасада ў якасці заахвочвання”.
  
  
  "Вы не разумееце. На сённяшнім рынку вашыя бягучыя запасы не акупяць затрат".
  
  
  "Гэта часовая з'ява. Рынак адновіцца. Я склічу прэс-канферэнцыю і абвяшчу, што купляю нешта буйное. Пойдзе слых, што Рэндал Т. Рамп наладжаны аптымістычна ў стаўленні эканомікі. Гэта павінна даць штуршок рынку камерцыйнай нерухомасці роўна настолькі, каб я змог прадаць некалькі сажеуловителей і хутка зарабіць пару даляраў. Тады я пайду на пенсію і пакіну смактукоў з пакетам у руках”.
  
  
  "Там няма ніякага прыбытку, містэр Рамп", - панура сказаў бухгалтар.
  
  
  "Ніхто, у каго актывы перавышаюць два мільярды долараў, не можа згалець. Будзьце рэальныя".
  
  
  "Містэр Рамп, дазвольце мне растлумачыць гэта простымі словамі", – асцярожна вымавіў бухгалтар. "Калі б у вас было семдзесят цэнтаў на рахунку, але вы завінаваціліся даляр дваццаць, як бы вы сябе апісалі?"
  
  
  "Жабрак".
  
  
  "Больш мяккім тэрмінам было б "празмернае выкарыстанне пазыковых сродкаў". якім вы і з'яўляецеся. Вашы даўгі па набыццях перавышаюць вашыя актывы амаль у два разы да аднаго. А абслугоўванне доўгу па непагашаных крэдытах абыходзіцца вам у здаровую шасцізначную суму ў дзень".
  
  
  Рэндал Рамп спыніўся, працягваючы хадзіць па пакоі. "Ты мяне не слухаеш, Чак. У мяне два мільярды актываў. Ты сам так сказаў. Я не магу ўпасці. Ніхто не дазволіць мне ўпасці. Што збіраюцца рабіць банкі - звяртаць спагнанне?"
  
  
  "Яны маглі".
  
  
  “Смешна. Ніхто не пазбаўляе права выкупу хмарачосы коштам у некалькі мільёнаў долараў. Адны толькі мае казіно ў Атлантыка-Сіці вернуць мяне ў плюсе. “Шангры-Рамп” прыйдзе ў норму”.
  
  
  Бухгалтар сумна паківаў галавой. "Лічбаў там проста няма. Мне вельмі шкада".
  
  
  "Ты не шкадуеш!" Рэндал Рамп зароў у адказ. "Ты звольнены! Ты проста не разумееш, як працуе бізнэс! Я - эканоміка!"
  
  
  Бухгалтар павольна падняўся на ногі. Ён акуратна зачыніў свой партфель. "Я прадстаўлю канчатковы рахунак за аказаныя паслугі".
  
  
  "Падавай усё, што хочаш!" Рэндал Рамп агрызнуўся. "Я не плачу".
  
  
  "А чаму б і не?"
  
  
  "Выбірай сам", - усміхнуўся Рамп. "Або ты маеш рацыю, і ў гэтым выпадку ты ў самым нізе спісу крэдытораў. Або вы некампетэнтныя і не заслугоўваеце таго, каб вам плацілі. Насамрэч, мне, верагодна, варта падаць на вас у суд за спробу выдаць гэтае смецце за бухгалтэрыю. Калі вы не маеце права плаціць?" Вы танны ашуканец. Прэч з маіх вачэй".
  
  
  Бухгалтар напружана адступіў да дзвярэй.
  
  
  Пасля таго, як ён сышоў, Рэндал Рамп патэлефанаваў свайму выканаўчаму памагатаму.
  
  
  "Так, містэр Рамп?"
  
  
  "Няхай тэхабслугоўванне адключыць ліфты. Я хачу, каб гэты ашуканец спусціўся на зямлю з дваццаці чатырох паверхаў".
  
  
  "Так, містэр Рамп".
  
  
  Задаволены Рэндал Рамп узяўся за тэлефоны. Свет быў поўны бізнэсмэнаў, якія думалі, што яны разумнейшыя за ўсіх астатніх. У Рэндала Рамп-Па былі дзве піяр-фірмы, якія працавалі кругласутачна, прасоўваючы ідэю аб тым, што Рэндал Рамп - чалавек, якога можна перамагчы ў бізнэсе. Гэта заўсёды вабіла альпіністаў. Іх было лягчэй за ўсё абвесці вакол пальца. Яны ўваходзілі ў дзверы з чыпам на плячах - і звычайна сыходзілі без кашуль.
  
  
  Спатрэбілася ўсяго гадзіну, каб выявіць, што ні адна са звычайных рыб не дзюбае.
  
  
  "Што, чорт вазьмі, тут адбываецца?" Рэндал Рамп крычаў у тэлефон.
  
  
  Голас на іншым канцы провада сказаў холадна і адхілена: "Я прачытаў тваю кнігу, Рамп".
  
  
  "Махлярская здзелка прыносіць мне трыццаць тысяч у месяц аўтарскіх адлічэнняў!" Рэндал Рамп агрызнуўся ў адказ.
  
  
  "Гэта таксама паказала свету, як ты вядзеш свой кепскі бізнэс, ты, самаздаволены эгаіст".
  
  
  "Паслухай, Чак. У Рэндала Рамп-Па самае вялікае эга, якое можна купіць за грошы, і не забывай аб гэтым!" - крыкнуў Рамп, шпурнуўшы трубку. Але ў вялізнай пустэчы свайго раскошнага офіса самазваны Румпель зрабіў рэдкае прызнанне.
  
  
  "Добра, магчыма, кніга была не вельмі добрай ідэяй. Я пераадолею гэта".
  
  
  Але неўзабаве ён выявіў, што які расце абавязак не вось так лёгка пераадолець.
  
  
  Уладанні імперыі Румпа, магчыма, былі такімі ж трывалымі, як і матэрыялы, з якіх яны былі пабудаваны, але яны былі статычнымі. З іншага боку, абавязак, хоць і гэтак жа неістотны, як электроны ў банкаўскім кампутары, няўмольна рос.
  
  
  Адзін за іншым былі выкліканыя маркеры. Адзін за іншым яго трафейныя актывы прыйшлося распрадаваць па непрыдатных коштах. Пасля кожнага продажу Рамп распаўсюджваў слых, што ён атрымаў лепшае ад пакупніка. Але на гэты раз нават Рэндал Рамп не паверыў уласнаму піяру.
  
  
  Рэндал Рамп быў змушаны наняць другога па якасці вылічальніка, якога можна было купіць за грошы, у надзеі ўмацаваць свае справы. Праз месяц бухгалтар паведаміў дрэнныя навіны.
  
  
  "Ты безнадзейна ў даўгах".
  
  
  "Я ўладальнік самай вялікай яхты ў свеце", – парыраваў Рамп. "Уладальнік самай вялікай яхты на плаву не можа быць спустошаны".
  
  
  "Згодна з маім запісам, вы прадалі Rumpp Queen тры месяцы таму".
  
  
  Уджалены пчоламі рот Рэндала Рамп падціснуўся. "Я зрабіў? Ах так. Я забыўся. Я ўсё роўна амаль не падыходжу да гэтай штукі. У мяне алергія на ваду ці нешта ў гэтым родзе".
  
  
  "Адны толькі вашы працэнтныя выплаты пазбаўляюць вас усякай надзеі на акрыянне, містэр Рамп. Я рэкамендую адзінаццаты раздзел".
  
  
  Заінтрыгаваны Рэндал Рамп узяў са свайго стала копію "Афёры са здзелкай" і пачаў гартаць яе, кажучы: "Цяпер вы кажаце на маёй мове".
  
  
  Дайшоўшы да патрэбнага раздзела, ён падняў вочы і нахмурыўся.
  
  
  "Мая афёра з футбольнай лігай - я маю на ўвазе здзелку? Як гэта дапаможа?"
  
  
  "Гэта не тое, што я меў на ўвазе", – суха сказаў бухгалтар.
  
  
  "О, сапраўды", - сказаў Рамп, адкідаючы кнігу і хапаючы працяг, "Людзі ненавідзяць пераможцаў. Ён напісаў гэта да таго, як яго лёс змянілася, і зараз гэта была ганьба. І ўсё ж, калі б адзінаццаты раздзел выцягнула яго з гэтай калатнечы, гэта каштавала б таго.
  
  
  "Што гэта? Раздзел адзінаццаты аб тым былым баксёры, Тайсане".
  
  
  "Я меў на ўвазе, - уставіў бухгалтар, - аб'яву аб банкруцтве".
  
  
  Рэндал Рамп зачыніў кнігу, яго вочы заблішчалі. "Ніякіх шанцаў. Я проста не буду плаціць сваім крэдыторам".
  
  
  "Банкам давядзецца накласці спагнанне".
  
  
  "Тады яны пазбавяць права ўласнасці на сваю ўласную будучыню", – прагыркаў Рамп. "Я пацягну іх за сабой".
  
  
  "Гэта не мяняе вашага выніку".
  
  
  "Чорт вазьмі, гэта не так! Усё сваё жыццё я гуляў у фінансавага кураня з натоўпам са старымі грашыма, банкамі, страхавымі кампаніямі, спекулянтамі. Што ж, зараз я гуляю назаўжды. З гэтага дня і надалей Рэндал Тыберыус Рамп не выплачвае ніякіх грошай. Ніводнага чырвонага цэнта. Давайце давядзём справу да канца. Давайце паглядзім, хто згорне першым”.
  
  
  На працягу месяца банкіры распачалі працэдуру спагнання. Спачатку гэта была маёмасць у Фларыдзе. Затым ацалелыя казіно. Затым яны прыйшлі па яго манхэтэнскія актывы. Штораз, калі захопліваўся чарговы трафей, тэлефоны загараліся. На працягу дня. Але калі арганізацыя Rumpp распаўсюдзіла паведамленне аб тым, што яе генеральны дырэктар больш не дае інтэрв'ю прэсе, нават гэтыя ўсплёскі цікавасці спыніліся.
  
  
  У той дзень, калі тэлефоны цалкам замоўклі, Рэндал Рамп быў у вежы Румпа і ў сваім гатэлі Rump Regis.
  
  
  "Павінна быць выйсце з гэтай чорнай дзіркі", - прамармытаў ён. "Можа быць, я куплю Расею ў крэдыт і пераназваную яе ў "Румпію"".
  
  
  Загудзеў інтэркам.
  
  
  "Што гэта?" - патрабавальна спытаў Рэндал Рамп.
  
  
  "Унізе, у вестыбюлі, прадстаўнік Хабакенскага банка "Кемікал Перкалейтар", які просіць аб сустрэчы з вамі".
  
  
  "Ён адзін?"
  
  
  "Мне сказалі, што з ім чалавек з офіса шэрыфа".
  
  
  "Офіс шэрыфа? За каго яны мяне прымаюць, за нейкія нікелевыя зберажэнні і пазыкі?"
  
  
  "Што мне сказаць капітану аховы?"
  
  
  "Не ўпускайце яго. Насамрэч, папытаеце ахову выкінуць іх прэч азадкамі".
  
  
  Рэндал Рамп разарваў сувязь па ўнутранай сувязі.
  
  
  Зазваніў тэлефон. Спачатку Рамп не зразумеў, які тэлефон тэлефанаваў. У офісе іх было так шмат, што гэта выглядала як АТ. На яго настольнай кансолі сотавай сувязі пачаў міргаць чырвоны індыкатар.
  
  
  Гэта быў яго асабісты прамы нумар, даступны толькі яго галоўнай прэсе месяца і блізкім сябрам. Нумар часта мяняўся.
  
  
  Усміхаючыся, ён падняў яго. "Гэта Румпстэр", - абвясціў ён, прыводзячы ў парадак чатыры з чвэрцю фунта валасоў, якія тырчалі ў яго на галаве, як спалоханы марскі анемон.
  
  
  "А гэта твой былы!" - прамурлыкаў хрыплы голас.
  
  
  "Ігарыя?"
  
  
  "Вядома, далінг. Маленькая птушачка паведаміла мне, што цябе збіраюцца пазбавіць права выкупу. Я проста хацеў быць першым, хто скажа, як мне вельмі, вельмі шкада".
  
  
  "Ты зусім не шкадуеш", - прарычэў Рамп.
  
  
  "Ведаеш, далинг, ты маеш рацыю. А як пажывае гэтая маленькая бландынка? Тая, з перавернутымі саскамі?"
  
  
  "Як ты даведаўся пра гэта?"
  
  
  "Табе не трэба было адмяняць сваю падпіску на Spy, далінг".
  
  
  Жаманны выраз твару Рэндала Рамп стаў чапурыстым. “Ігарыя, ты ведаеш, чым ты скончыш? Як у Заса Заса Габара – твой твар расцягнуты да мяжы, ты даеш аплявухі дарожным паліцыянтам, каб выпацкацца чарнілам”.
  
  
  "Калі табе калі-небудзь спатрэбіцца месца для начлегу, далінг, я толькі што купіў гэтую маленькую бесклапотную канапу ў стылі Людовіка XIV. Прынясі сваю пасцельную бялізну".
  
  
  Рэндал Рамп павесіў трубку. "Ведзьма".
  
  
  Яго твар скрывіўся ў яго фірмовай грымасе. Ён на імгненне задумаўся. "Я павінен вярнуцца. Я павінен вярнуцца". Рамп пстрыкнуў пальцамі. "Я ведаю. Я паведамлю імя яе пластычнага хірурга часопісу Vogue ".
  
  
  Ён падняў трубку асноўнага тэлефона. Ён быў мёртвы. Ён паспрабаваў іншы. Ён таксама быў мёртвы.
  
  
  "Што адбываецца з тэлефонамі?" Спытаў Рэндал Рамп свайго выканаўчага сакратара па ўнутранай сувязі.
  
  
  "Сэр?"
  
  
  "Я не магу атрымаць гудок".
  
  
  "Дай мне паглядзець".
  
  
  Неўзабаве стала ясна, што ніводны з тэлефонаў у офісе Рэндала Рамп не працаваў.
  
  
  "Можа быць ... можа быць, тэлефонная кампанія спыніла абслугоўванне", – рызыкнула выказаць здагадку Дорма Вормсер.
  
  
  "Яны б не асмеліліся!"
  
  
  "Яны пагражалі скасаваць кантракт, калі рахункі не будуць аплачаны".
  
  
  "Патэлефануй ім. Скажы ім, што чэк адпраўлены па пошце".
  
  
  "Як? Усе лініі адключаныя".
  
  
  "Спусціся на кут і скарыстайся тэлефонам-аўтаматам. Зрабі гэта".
  
  
  "Гэтую хвіліну, містэр Рамп", - сказала Дорма, таропка апранаючы паліто і выходзячы з прыёмнай.
  
  
  Рэндал Рамп сеў за свой масіўны пісьмовы стол, які выглядаў як більярдны стол вішнёвага дрэва без кішэняў, думаючы, што калі ён заплаціць бабе за тое, што яна адсутнічала ў офісе, яму не толькі не давядзецца вяртаць ёй чацвяртак, але і выйдзе на паўдолара наперад . У нашы дні бізнэсмэну патрэбен быў кожны цэнт.
  
  
  Дорма адсутнічала нядоўга, калі раптоўна зазванілі ўсе тэлефоны ў офісе. Гэта было так, быццам стрэлілі са стартавага пісталета. Усе тэлефоны выліліся песняй адначасова. Некаторыя выдавалі гукавы сігнал, іншыя пошчакі, а трэція пранізліва гулі.
  
  
  Седзячы за сваім сталом, Рэндал Рамп шырока расплюшчанымі вачыма ўтаропіўся на шэрагі настойлівых інструментаў. Яны гучалі злосна. Як электронныя грымучыя змеі.
  
  
  Ён вырашыў не адказваць ні на адну з іх.
  
  
  Затым факсы пачалі выдаваць папераджальныя гукавыя сігналы і свісткі.
  
  
  "Уваходны!" - Уваходны! - крыкнуў Рэндал Рамп, кідаючыся да стала, на якім стаялі чатыры факсімільныя апараты, падобныя на складовыя вагоны. Папера пачала выкочвацца доўгімі белымі мовамі. Ён націснуў на выключальнікі. Якраз своечасова.
  
  
  Усе адкрытыя лісты былі чыстымі. Ён не ведаў, ці законна адпраўляць апавяшчэнні аб страце права выкупу па факсе, але не было сэнсу лішні раз рызыкаваць.
  
  
  Калі ён вярнуўся за свой стол, тэлефоны працягвалі свой бязладны акампанемент.
  
  
  Рэндал Рамп прабіраўся па беразе, здымаючы трубку і тут жа вешаючы яе зноў. Гэта зусім не дапамагло. Тэлефоны працягвалі сапернічаць за яго ўвагу.
  
  
  У роспачы ён схапіў адну з іх і крыкнуў у трубку: "Пакінь мяне ў спакоі!"
  
  
  На яго здзіўленне, адказаў слабы голас. Ён сказаў: "Дапамажыце мне. Я затрымаўся ў тэлефоне".
  
  
  "Чорт вазьмі! Што з гэтымі штукамі адбываецца?" Пажаліўся Рамп, шпурнуўшы трубку на рычаг. Яна аднавіла раздражняльны звон. Маўчаў толькі сотавы.
  
  
  Праз імгненне ў кабінет уваліўся яго выканаўчы памочнік з ашклянелымі вачыма і белым тварам.
  
  
  "Містэр Рамп..." - пачала яна, затаіўшы дыханне.
  
  
  "Я прасіў вас аднавіць сэрвіс, а не тэсціраваць электроніку! Што гэта за дзярмо?"
  
  
  Затым Рэндал Рамп убачыў прывідную бледнасць, якая сышла з твару яго выканаўчага памагатага.
  
  
  "Што з табой?"
  
  
  Жанчына зрабіла глыбокі, заспакаяльны ўдых. "Містэр Рамп! Я... ніколі... не пакідала... гэтага... будынка".
  
  
  "Вось і ўвесь мой прыбытак", - прамармытаў ён. услых ён сказаў: "Чаму, чорт вазьмі, не?"
  
  
  "Таму што я не хацеў... улюбляцца. Як... іншыя".
  
  
  "Упасці ў што?"
  
  
  Яна набрала болей паветра. “Тратуар, містэр Рамп. Людзі правальваліся ў тратуар. Гэта было жахліва. Як у зыбучыя пяскі. Яны не маглі выбрацца”.
  
  
  Рэндал Т. Рамп дасягнуў вяршыні ў абранай ім вобласці, таму што ўмеў чытаць людзей. Цяпер ён чытаў сваю сакратарку. Яна не была п'яная. Яна не была пад кайфам. Яна не спрабавала падмануць яго. Яна была напалохана. Яна была сур'ёзная. Таму, як бы глупства гэта ні гучала, Рэндал Рамп ведаў, што яму давядзецца разабрацца ў яе гісторыі.
  
  
  "Людзі з банка ўсё яшчэ там, унізе?" цвёрда спытаў ён.
  
  
  "Так".
  
  
  "Яны бачылі тое, што бачыў ты?"
  
  
  "Я так не думаю".
  
  
  "Няўжо ахоўнік?"
  
  
  "Не, містэр Рамп".
  
  
  "Спусціся ўніз і скажы ахоўніку, каб ён іх выкінуў".
  
  
  "Але, містэр Рамп!"
  
  
  "Праз галоўны ўваход. Каб я мог бачыць, што адбываецца".
  
  
  Сакратарка была ў слязах. "Але містэр Рамп!"
  
  
  "Або я магу спусціцца туды сам і папрасіць яго выкінуць цябе".
  
  
  "У гэтую хвіліну, містэр Рамп". Яна паспяшалася прэч, усхліпваючы.
  
  
  Выканаўчы памочнік Рэндала Рамп, спатыкаючыся, адышоў. Рамп падышоў да паўночнай сцяны, якая была ўпрыгожана часопіснымі вокладкамі ў рамках з выявай яго ўласнага твару. Ён адкрыў партрэт Vanity Fair. Ён паказаў тэлевізійны манітор з замкнёным контурам.
  
  
  Па ўсім будынку былі схаваныя камеры. Рамп націснуў кнопку з надпісам "КАМЕРА ЧАТЫРЫ". З'явілася дакладная выява. На ім быў бачны ўваход у атрыум і тратуар Пятай авеню за ім.
  
  
  Рэндал Рамп заўважыў, што сабраўся натоўп. Як на пажары. Яны прыціснуліся ўшчыльную да фасада будынка, з цікаўнасцю дакранаючыся да яго. Яму стала цікава, навошта яны гэта робяць.
  
  
  Затым праз галоўны ўваход увайшоў адзін з яго ахоўнікаў у чорным мундзіры, суправаджаючы мужчыну ў шэрай фланэлі і яшчэ аднаго чалавека ў форме. Гэта, мусіць, банкаўскі служачы і шэрыф.
  
  
  Яны зрабілі не больш за чатыры крокі за межы аздобленага латунню і ружовым мармурам вестыбюля атрыума, калі ўсе трое мужчын ускінулі рукі, нібы страціўшы раўнавагу. Яны круціліся на нагах, як серфінгісты, якія спрабуюць не сысці пад ваду, з недаверлівымі тварамі.
  
  
  Рэндал Рамп з цікаўнасцю назіраў за тым, што адбываецца.
  
  
  Затым яны пачалі апускацца ў тое, што, відаць, было цвёрдым пакрыццём.
  
  
  Гэта быў павольны працэс. Натоўп адхіснуўся ад відовішча. Некаторыя разбегліся, нібы баяліся, што зямля пад іх нагамі паглыне і іх таксама.
  
  
  Але пацярпелі толькі трое мужчын. Відэаманітор не зафіксаваў гуку. Рэндал Рамп беспаспяхова важдаўся з рэгулятарам гучнасці. Усё, што ён атрымаў, гэта адрывістае булькатанне вадаспаду ў атрыуме коштам восем мільёнаў долараў.
  
  
  Таго, як рухаліся твары і раты траіх тапельцаў, было дастаткова, каб пераканаць Рэндала Рамп ў тым, што ён у любым выпадку хацеў бы не чуць іх крыкаў жаху.
  
  
  Яны апынуліся па пояс на працягу паўтары хвіліны. Яны пачалі біць кулакамі па тратуары. Іх кулакі проста пагрузіліся ў зямлю. Яны выцягнулі іх назад, непашкоджанымі, са здзіўленымі вачыма.
  
  
  Калі іх падбародкі апынуліся ўсяго ў дзюйме ці каля таго ад тратуара, банкаўскі служачы пачаў плакаць. Ахоўнік вежы проста закрыў вочы. Шэрыф размахваў рукамі, як ахопленая панікаю сіняя птушка. Яго рукі з'яўляліся і знікалі, як быццам ён апускаўся ў спакойную шэрую ледзяную ваду.
  
  
  У нейкі момант ён намацаў нешта цвёрдае. Мармуровая падлога вестыбюля, які выступае за ўваходныя дзверы. Яго пальцы саслізнулі і заслізгалі па краі. У яго вачах успыхнула надзея. Затым, няўмольна, вага яго цела было больш, чым маглі пераадолець яго сілы, і ён прыслабіў хватку.
  
  
  Няўмольная лінія тратуара падабралася да іх насоў, міма іх шырока расплюшчаных вачэй і самкнулася над іх галовамі. Іх рукі былі апошнімі, хто прыбраў іх, сціскаючы, як рукі тапельцаў.
  
  
  Потым яны пайшлі. Тратуар быў пусты. Усе сышлі.
  
  
  Рэндал Рамп ўтаропіўся на голы тратуар, дзе насуперак усім законам прыроды зніклі тры чалавечыя істоты. Ён міргнуў. Ён паглядзеў на свой настольны каляндар. Надпіс абвяшчаў: "31 кастрычніка". Дзень усіх Святых. Затым ён вымавіў асабістую мантру, якая ўзнесла яго да вяршыняў поспеху ў бізнэсе і зноў шпурнула на скалы, блізкія да банкруцтва.
  
  
  "Павінен быць спосаб, якім я магу ўявіць гэтую катастрофу як пазітыўную!"
  
  
  Кіраўнік 2
  
  
  
  
  Яго звалі Рыма, і ён прысутнічаў на дваццатай сустрэчы выпускнікоў сярэдняй школы Фрэнсіса Вэйланда Тэрстана, выпуск 72-га года.
  
  
  Сустрэча выпускнікоў праходзіла ў клубе Pickman Neighborhood Club за межамі Бафала, штат Нью-Ёрк, у белым асабняку, пабудаваным прамыслоўцам на мяжы стагоддзяў, які быў пераўтвораны ў функцыянальную арэнду.
  
  
  Каля дзвярэй Рыма назваў імя, якое яму было загадана назваць.
  
  
  "Эдгар Пэры".
  
  
  Жанчына адарвала погляд ад спісу, міргнула і сказала: "Эдзі! Прайшла цэлая вечнасць!"
  
  
  "Назаўжды", - пагадзіўся Рыма. Ён паглядзеў на яе бэйдж з імем. "Памэла".
  
  
  "Пэм, памятаеш? Вось, дазволь мне ўзяць твой значок з фатаграфіяй".
  
  
  Пакуль Рыма цярпліва чакаў, Памэла парылася ў тэчцы, у якой былі выразаныя размытыя фотакопіі партрэтаў са школьнага штогодніка 1972 года, а затым устаўленыя ў асобныя ламінаваныя значкі. Яна працягнула Рыма фатаграфію, на якой быў намаляваны невыразны твар з вылупленымі вачыма і імя "Эдгар Пэры", надрукаванае ўнізе.
  
  
  "Так, гэта я", - сказаў Рыма, прымацоўваючы значок.
  
  
  Твар, які выглядаў з лямінаванага трымальніка, ніякім чынам не нагадвала твар Рыма Уільямса. Ні формай, ні контурам галавы, ні касцяной структурай. Калі б гэта было па колеры, вочы б таксама не падышлі.
  
  
  "Гэта дакладна", - пагадзілася Памэла, надарыўшы Рыма ўсмешкай, якая, верагодна, была асляпляльнай у 1972 годзе, але сёння была проста зубамі ў залішне ружовым роце.
  
  
  "Льюіс ужо тут?" Нядбайна спытаў Рыма.
  
  
  "Льюіс Тэабальд?"
  
  
  "Так".
  
  
  "О, зараз ён сапраўды змяніўся. Вы б і за мільён гадоў не вылучылі яго з натоўпу".
  
  
  Рыма агледзеў галоўную банкетную залу. Ён быў аздоблены дымчатай цэглай і мог пахваліцца старадаўнім камінам, які быў такім жа халодным, як паветра звонку. Не было неабходнасці ў патрэскваючым агні, пакой саграваўся агульным цяплом целаў амаль двухсот "трыццаці з нечым" чалавек. Калі б яго вочы былі зачыненыя, Рыма мог бы дакладна падлічыць дакладную колькасць наведвальнікаў толькі з BTU. Рыма паняцця не меў, колькі цяпла вылучае брытанская цеплавая ўстаноўка, але даўным-даўно ён навучыўся вызначаць дакладную колькасць затоеных ворагаў у цёмным пакоі па цеплавым выпраменьванні. Ён успомніў крокі, якім яго вучылі. Узнагароды, якіх было мала, і пакарання, якіх было шмат, перш чым ён мог рабіць гэта кожны раз, не задумваючыся. Паступова ён страціў спецыфіку таго досведу навучання. Усё, што засталося, - гэта інстынкт. Цяпер ён проста ўвайшоў, адчуў цяпло, і лік усплыў у яго ў галаве.
  
  
  Глыбока пасаджаныя карыя вочы Рыма блукалі па моры галоў. Ніводнае з асоб не было знаёмым. Ён ведаў, што твар Люіса Тэабальда таксама нічога для яго не значыць. Але ён не шукаў асобы. Ён шукаў вушы.
  
  
  "Гэта ён", - сказаў Рыма, паказваючы на ажыўленага светлавалосага мужчыну, у якога ў маленькіх вушах амаль не было мочак.
  
  
  Памэла спытала: "Які з іх? Давай, канкрэтызуй".
  
  
  "Бландыністы хлопец з рудаватымі вусамі", - упэўнена сказаў Рыма.
  
  
  "Ты маеш рацыю! Ты абсалютна маеш рацыю! У цябе, павінна быць, фантастычная памяць. Як ты гэта зрабіў?"
  
  
  "У мяне фантастычная памяць", - сказаў Рыма, якому ўсяго за некалькі гадзін да гэтага паказалі фатаграфіі яго ахвяры да пластычнай аперацыі. Даступных фатаграфій пасля пластыкі не было. Але гэта не было праблемай. Не існавала такой працэдуры, як "павелічэнне мочкі вуха". Рыма пазнаў форму вушэй Люіса Тэабальда, як быццам яны разам гулялі ў баскетбол кожны дзень з моманту выпуску.
  
  
  Рыма праціснуўся скрозь натоўп, не звяртаючы ўвагі на афіцыянтку ў вампірскім уборы, якая прапаноўвала аранжавае шампанскае ў малюсенькіх куфлях, падкраўся да мужчыны, які насіў ідэнтыфікацыйны значок Люіса Тэабальда, і пляснулі яго па спіне з такой сілай.
  
  
  "Лю!"
  
  
  Чалавек з бэйджыкам з імем Люіса Тэабальда адарваўся ад размовы і паглядзеў на твар Рыма з сумессю шоку і здзіўлення. Яго спалоханы погляд перамясціўся са знаёмай усмешкі Рыма на бэйдж з яго імем. Ён запомніў імя і хутка схапіў Рыма за руку. "Эдгар! Як ты пазнаў мяне?"
  
  
  "Твае вушы", - сказаў Рыма, слаба ўсміхаючыся.
  
  
  "А?"
  
  
  "Жарт", - сказаў Рыма. "Даўно не бачыліся. Колькі гэта было - амаль дваццаць гадоў?"
  
  
  "Скажы мне ты", - сказаў мужчына з бэйджыкам з імем Люіса Тэабальда, дэманстратыўна ігнаруючы чалавека, з якім ён размаўляў. Іншы мужчына неўзабаве адышоў.
  
  
  "Дваццаць гадоў. Ты ані не змяніўся", - сказаў Рыма.
  
  
  "Ты таксама, Эдзі. Божа мой, як выдатна цябе бачыць. Проста цудоўна".
  
  
  "Я ведаў, што ты гэта скажаш", - сказаў Рыма. "Гэй, памятаеш той выпадак на ўроку біялогіі, калі нам трэба было прэпараваць жабу?"
  
  
  "Як я мог забыць?"
  
  
  "І вы ўзялі нажніцы, адрэзалі яму галаву і кінулі яе ў каву місіс Шылдс?"
  
  
  "Гэта было выдатна!" - сказаў Льюіс Тэабальд, выціснуўшы з сябе шчыры смех. Ён паклаў сваю цяжкую руку на плячо Рыма.
  
  
  "Паслухай, Эдзі. Я не магу перадаць табе, якое палягчэнне я адчуваю, убачыўшы цябе. Я жыву ў Агаё з 77-га і страціў сувязь з усімі ".
  
  
  Рудавалосая дзяўчына з лішкам загару на маршчыністым твары падышла і сказала: "Эдзі! Як прыемна зноў цябе бачыць!" Яна цмокнула яго ў шчаку.
  
  
  - Памятаеш Лью? - спытаў Рыма.
  
  
  Бландынка паглядзела на меркаванага Люіса Тэабальда, на імгненне збялела і, нарэшце, выціснула ўсмешку пазнавання. "Люіс! Вядома. Так прыемна цябе бачыць!"
  
  
  "Тут тое ж самае".
  
  
  Яна выслізнула, сказаўшы Рыма: "Давай нагнаць упушчанае, добра?"
  
  
  "Разлічвай на гэта", - спакойна сказаў Рыма. Гэта спрацавала. Менавіта так, як і казалі наверсе. Дваццаць гадоў - доўгі тэрмін. Людзі мяняюцца. Лініі росту валасоў радзеюць або мяняюць колер. Барады прыходзяць і сыходзяць. Вага застаецца надоўга. Ніхто не падазраваў, што Эдгар Пэры - гэта не Эдгар Пэры, які адбываў тэрмін ад дваццаці да пажыццёвага за ненаўмыснае забойства на востраве Райкерс, і чыё запрашэнне на сустрэчу выпускнікоў было перахоплена да таго, як яно дайшло да яго турэмнай паштовай скрыні.
  
  
  Гэта была шчаслівая выпадковасць, што ў адзінага жывога чальца класа 72-го гады, які не змог патрапіць на сустрэчу выпускнікоў, апынуўся той жа колер валасоў, што і ў Рыма Ўільямса, які ніколі не чуў аб сярэдняй школе Фрэнсіса Вэйланда Тэрстана яшчэ некалькі тыдняў таму . На шчасце для Рыма. Не так пашанцавала чалавеку, які спрабуе выдаць сябе за Люіса Тэабальда.
  
  
  "Паслухай, Эдзі", - сказаў чалавек, які насіў бэйдж з імем Люіса Тэабальда, "Я доўгі час не выходзіў на сувязь. Раскажы мне пра некаторых з гэтых людзей. Многія з іх не памятаюць мяне так добра, як цябе. гэта ніякавата ".
  
  
  "Без праблем", - сказаў Рыма, усміхаючыся дзёрзкай брунэтцы, якая паслала яму паветраны пацалунак і аднымі вуснамі вымавіла "Прывітанне, Эдзі". Без сумневу, былы і будучы кавалер Пэры на выпускным вечары. Рыма наўздагад абраў мужчыну з валасамі, як у гадаванца Чыа, і сказаў: "Памятаеш Стылягу Стэрлінга?"
  
  
  "Смутна".
  
  
  “Стыл не працуе ўжо тры-чатыры гады. У яго другая жонка і трэцяя змена кар'еры. Раней ён быў праграмістам у IDC. Цяпер ён не толькі ўладальнік Hair Weavers Anonymous, ён іх лепшы кліент”.
  
  
  "Эканоміка падводзіць іх, ці не так?"
  
  
  "А гэта Дэбі Холанд. Яе ўспаміны аб ЛСД нарэшце аціхлі пасля таго, як у яе нарадзілася двухгаловае дзіця".
  
  
  Люіс Тэабальд скурчыў грымасу. "Наша пакаленне перажыло свае выпрабаванні, ці не так? А як наконт цябе?"
  
  
  "Я?" - спытаў Рыма Уільямс, гледзячы мужчыну прама ў вочы. "Я быў у турнэ па В'етнаме, у перапынках паміж адбіваннем рытму".
  
  
  Люіс недаверліва паглядзеў на яго. "Вы кап?"
  
  
  "Больш не. Я прасунуўся. Цяпер працую на ўрад".
  
  
  "Што робіш?"
  
  
  "Паляванне на тхароў".
  
  
  Чалавек, які заве сябе Люісам Тэабальдам, сустрэўся поглядам з чалавекам, які прыкідваецца Эдгарам Пэры. Ніводны з мужчын не завагаўся.
  
  
  Нарэшце Тэабальд сказаў халодным, бясколерным голасам: "Хоркі?"
  
  
  "Так. Чалавечы род. Хлопцы, якіх нельга злавіць ніякім іншым спосабам".
  
  
  "Я не разумею ..." - сказаў Тэабальд, яго голас быў рэзкім.
  
  
  Рыма бестурботна паціснуў плячыма. "Серыйныя забойцы. Тыпы ў белых каўнерыках. Вялікія дрэнныя хлопцы, якіх нават федэралы не могуць крануць. Звышсакрэтныя матэрыялы".
  
  
  "ФБР?"
  
  
  "Нават блізка", - сказаў Рыма.
  
  
  Поўная жанчына, на якой было занадта шмат Chanel № 5, падцягнула да сябе які лысее мужа ў акулярах і сказала: "Эдзі! Эдзі Пэры! Пэм сказала, што ты з'явіўся! Як у цябе справы?"
  
  
  "Малады, як заўсёды", - з'едліва сказаў Рыма.
  
  
  "Працягвай. Ты выглядаеш на дзесяць гадоў маладзейшы за ўсіх нас".
  
  
  "Хутчэй, дваццаць", - з'едліва сказаў Рыма.
  
  
  Поўная жанчына ўсміхнулася, нягледзячы на ??сваё замяшанне, і Рыма сказаў: "Ты памятаеш Лью".
  
  
  "Лю?"
  
  
  "Люіс Тэабальд".
  
  
  Меркаваны Льюіс Тэабальд з надзеяй усміхнуўся.
  
  
  "Ты хадзіў з намі ў школу?" спытала яна з сумневам.
  
  
  "Я жыву ў Агаё з 77-га", - сказаў Тэабальд, пачырванеўшы. "Я той, хто адсек галаву жабе на біялогіі".
  
  
  "Абавязкова раскажы".
  
  
  Жанчына пацягнула свайго памяркоўнага мужа прэч.
  
  
  "На чым мы спыніліся?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Абмяркоўваем тваю працу. З тхарамі".
  
  
  "Правільна. Я лепшы лавец тхароў у дзядзькі Сэма".
  
  
  "Чаму я ніколі пра цябе не чуў?"
  
  
  "Толькі праныры калі-небудзь чуюць пра мяне. А калі яны чуюць, для іх ужо занадта позна".
  
  
  Меркаваны Льюіс Тэабальд зрабіў глыток шампанскага гарбузовага колеру і разумела ўсміхнуўся. "Хто б мог падумаць, што Эдгар Пэры пойдзе працаваць у Цэнтральнае разведвальнае кіраванне?"
  
  
  Рыма ўсміхнуўся ў адказ. Усмешка пад яго глыбока пасаджанымі цёмнымі вачыма рабіла яго твар з высокімі скуламі падобным на мёртвую галаву. Ён рассеяна круціў рукамі. Гэта была яго звычка, калі ён збіраўся нанесці ўдар. Нязвыклыя абшэўкі кашулі шаравалі яго тоўстыя запясці. Ён ненавідзеў насіць пінжак і гальштук, але гэта была сустрэча выпускнікоў. Акрамя таго, наверсе асабліва нерваваліся з-за празмернага ўздзеяння. Асабліва пасля апошняй пластычнай аперацыі Рыма.
  
  
  Хай Мануэль "Хорэк" Сільва думае, што ён працаваў на ЦРУ. Гэта было няпраўдай. А Мануэль Харок, як вядома, не баяўся ЦРУ. Было вядома, што ён нічога не баяўся.
  
  
  Тут, на сустрэчы выпускнікоў 72-га года, у вачах чалавека, які выдаваў сябе за Люіса Тэабальда, не было страху. У яго не было прычын падазраваць, што чалавек, якога ён лічыў Эдгарам Пэры, быў кімсьці іншым, а не тым, за каго ён сябе выдаваў. Думаць інакш было б надта неверагодным супадзеннем.
  
  
  З часоў вайны ў Персідскім заліве і краху яго галоўнага апекуна, Савецкай Расіі, Мануэль "Хорэк" Сільва стаў чалавекам нарасхват. Самага небяспечнага і паспяховага тэрарыста апошніх дваццаці гадоў, адказнага за арганізацыю жахлівай серыі крадзяжоў самалётаў, палітычных забойстваў і выбухаў, Мануэля некалькі разоў выганялі з Сірыі. Звычайна ў Лівію. Лівійцы, якім больш за ўсё трэба было баяцца ўмяшання ЗША, чым сірыйцаў, нязменна праганялі Тхара назад у Дамаск. Нават Багдад не хацеў Мануэля Тхара.
  
  
  Нарэшце, Мануэль знік сам. Яго прасачылі да Манрэаля, ён падарожнічаў па фальшывым аўстралійскім пашпарце. Там след знік. Вашынгтон прывёў свае сілы бяспекі ў стан падвышанай баявой гатовасці, асцерагаючыся прамога нападу з боку Сільвы. Ніводнае з іх не было.
  
  
  Наверсе, праз сваю шырокую камп'ютарную сетку, падабраў некалькі падказак. Нічога вызначанага. Але ў выніку дбайнай працы вымалявалася заканамернасць. Мудрагелістая.
  
  
  Мануэль заехаў у ЗША не для таго, каб здзяйсняць выпадковыя тэрарыстычныя акты. Ён прыехаў, каб прыняць новую асобу.
  
  
  Асоба Люіса Тэабальда, які быў знойдзены мёртвым у сваёй кватэры ў Акроне, штат Агаё, яго спінны мозг быў перарэзаны тонкім плоскім лязом, які ўвайшоў у заднюю частку шыі.
  
  
  Забіваць сваіх ахвяр такім спосабам было фірмовым знакам Тхара. Гэта быў першы сур'ёзны доказ, атрыманая Наверсе. І калі бацькі Люіса Тэабальда былі знойдзеныя забітымі аднолькавым чынам у іх кандамініюме ў Маямі, Наверсе зразумелі тое, чаго не змог бы зразумець ніводны прадстаўнік праваахоўных органаў у краіне: Харок знішчаў любога, хто мог даказаць, што Люіс Тэабальд больш не быў Люісам Тэабальдам.
  
  
  Калі новы Льюіс Тэабальд пераехаў у Бафала і адкрыў друкарню, Наверсе вырашылі дзейнічаць. Сустрэча выпускнікоў забяспечыла ідэальную нейтральную глебу, куды Мануэлю і ў галаву не прыйшло б прыйсці ўзброеным.
  
  
  Гэтак сама, як ён ніколі б не падумаў, што сустрэне свайго забойцу.
  
  
  "Хто сказаў, што я працаваў на ЦРУ?" Прашаптаў Рыма.
  
  
  Харок паціснуў плячыма. Мёртвы твар Люіса Тэабальда глядзела на Рыма скрозь лямінаванага трымальнік пустымі, неўразумелымі вачыма. У вачах Мануэля мільгануў цень падазрэння. Ён спрабаваў высветліць, пераследуюць яго ці не.
  
  
  "Калі вы не з ФБР ці ЦРУ, тады на каго вы маглі б працаваць?"
  
  
  "Гэта называецца лячэнне", - бадзёра падахвоціўся Рыма.
  
  
  "ЛЕКА? Аб такім я ніколі не чуў".
  
  
  "У гэтым няма нічога дзіўнага", - нязмушана сказаў Рыма, усміхаючыся, каб збіць мужчыну з панталыку. "Афіцыйна нас не існуе".
  
  
  "О?"
  
  
  - Яны стварылі гэта яшчэ ў шасцідзесятых, - нядбайна працягваў Рыма. “Строга як контрразведвальная арганізацыя. Кіруе ёю адзін хлопец. Падсправаздачны напрамую прэзідэнту. Няма афіцыйнага персаналу, няма афіцыйнай заработнай платы. Няма нават офіса ў Вашынгтоне. Такім чынам, калі нешта пойдзе не так, яго можна закрыць на працягу гадзіны”.
  
  
  "Вы хочаце сказаць, што вы той чалавек, які кіруе гэтай арганізацыяй?"
  
  
  "Неа. Я яго адзіны агент. Падраздзяленне праваахоўных органаў".
  
  
  Мануэль Харок дазволіў сабе лёгкую ўсмешку. Да яго вярталася ўпэўненасць. Рыма ведаў, пра што ён думае. Ён думаў, што Эдгар Пэры спрабуе зрабіць на яго ўражанне недарэчнай гісторыяй. Гэты Эдгар Пэры, верагодна, працаваў толькі на Службу расследаванняў Міністэрства абароны або нейкую падобную федэральную арганізацыю нізкага ўзроўню і спрабаваў здавацца важнейшым, чым ён быў насамрэч.
  
  
  "Не так ужо шмат арганізацыі", - заўважыў Харок. "Адзін кіраўнік шпіёнскай дзейнасці. Адзін агент".
  
  
  "Успомні, што яны сказалі аб "Тэхаскіх рэйнджарах"".
  
  
  Мануэль выглядаў збянтэжаным. Натуральна, ён бы так і зрабіў. Ён быў баскскім сепаратыстам і не адрозніў бы Алама ад агенцтва па пракаце аўтамабіляў.
  
  
  Рыма сказаў: "Адзін мяцежнік. Адзін рэйнджар. Я накшталт як такі".
  
  
  "А, зразумела. Гэта вельмі цікава".
  
  
  "Паслухай", - сказаў Рыма, крадком азіраючыся па баках. "Насамрэч мне не варта было б гаварыць з табой аб гэтым. У рэшце рэшт, мы - таямніца".
  
  
  Мануэль не спрабаваў схаваць сваю вясёлую ўсмешку. "Звышсакрэтна, ты сказаў".
  
  
  "Так. Так. Правільна".
  
  
  "Чаму б нам не выдаліцца ў іншы пакой?" Прапанаваў Мануэль. "Я хацеў бы пачуць больш пра гэта ... ЛЕКІ".
  
  
  "Чаму б і не? У рэшце рэшт, мы разам прэпаравалі жаб".
  
  
  Мануэль з нервовым смяшком закінуў галаву і павёў Рыма ў сталовую. Ён патрос свабоднай рукой, і Рыма пачуў, як тонкі плоскі нож слізгануў з патаемнай кішэні на рукаве ў руку Хорка.
  
  
  Добра, падумаў Рыма. Ён збіраецца спрасціць задачу.
  
  
  Сталовая была аформлена ў стылі Хэлоўіна. Да Хэлоўіна заставалася ўсяго некалькі гадзін. Сцены ўяўлялі сабой буянства ведзьмаў, зданяў і гоблінаў. На кожным стале стаяў разьбяны ліхтар у выглядзе джэка, у які была ўстаўлена запаленая свечка. Трохкутныя вочы джэк-о-ліхтароў злосна бліснулі на іх, калі яны рассаджваліся.
  
  
  "Гэта ЛЕКА", - сказаў Мануэль. "Як менавіта вы функцыянуеце ў яго арганізацыйнай табліцы?"
  
  
  "Паміж тугадумам і стрэмкай у срацы", - сказаў Рыма. “Тугадум – гэта Сміт, мой бос. Ласкава вядомы як “Наверсе”. Заноза ў срацы – мой трэнер. Карэец”.
  
  
  "Я не разумею цябе", - сказаў Харок, яго прыгнечаны мясцовы акцэнт праслізнуў вонкі.
  
  
  Рыма нахіліўся бліжэй, спадзеючыся, што яго мэта ўчэпіцца яму ў горла. "Як я ўжо сказаў, я лавец тхароў. Ці бачыце, даўным-даўно прэзідэнт бачыў, як краіна развальваецца на часткі. Злачыннасць была на вышыні. Тэрарысты дзейнічалі бяскарна. Саветы пагражалі пахаваць нас. І наша сістэма кіравання была перакручаная нізкімі людзьмі на высокіх пасадах. , якія скрывілі Канстытуцыю, каб яны маглі разжырэць, разбагацець і атрымаць уладу, выцягваючы рэчы ".
  
  
  "Рэчы?"
  
  
  "Цяжкая штука".
  
  
  "Я разумею", - сказаў Харок, які наогул не разумеў. "Але я ўсё яшчэ не разумею вашай функцыі".
  
  
  Рыма змоўніцку агледзеў пустую сталовую. У адказ на яго глядзелі толькі асобы джэка-ліхтара з палаючымі вачыма.
  
  
  "Паклянешся не расказваць?" Прашаптаў Рыма.
  
  
  "Я клянуся".
  
  
  "Недастаткова добра. Ты павінен прынесці Клятву Безгаловай Жабы. Як у старыя добрыя часы".
  
  
  "Клянуся Безгаловай Жабай", - сказаў Мануэль "Хорэк" Сільва, пацяшаючыся над гэтай нагой амерыканца.
  
  
  Рыма нахіліўся бліжэй, варожачы, чаго так доўга дабіваецца гэты ідыёт. "У маім апісанні працы сказанае "забойца"."
  
  
  "Ах. Вы, мусіць, вельмі добрыя ў тым, што робіце".
  
  
  "У мяне было шмат трэніровак. КЮРЭ не наймае абы-каго проста так, ты ж ведаеш".
  
  
  "Натуральна, не".
  
  
  "Спачатку яны падставілі мяне за забойства гандляра нічым. Тады я ўсё яшчэ быў паліцыянтам. Затым яны далі мне новы твар, новае імя".
  
  
  "Новае імя?"
  
  
  "Так", - сказаў Рыма, вырашыўшы перайсці да сутнасці. "Раней я быў Рыма Уільямсам".
  
  
  "Але на вашым значку напісана..."
  
  
  "Лухта сабачая", - прызнаў Рыма.
  
  
  Мануэль перамясціўся так, каб яго вольная рука - тая, што сціскала нож, - магла выслізнуць без папярэджання. Ён падняў сваю шклянку, каб асвятліць дзеянне.
  
  
  "Затым яны прымусілі мяне вывучаць сінандж", - дадаў Рыма.
  
  
  Харок Мануэль якраз дапіваў рэшткі свайго шампанскага. Відаць, яно трапіла не ў тую трубу, бо ён пачаў кашляць.
  
  
  "Вось, дазволь мне дапамагчы табе з гэтым", - сказаў Рыма, забіраючы пусты келіх з-пад шампанскага з яго пальцаў і хапаючы Мануэля Тхара за карак. Ён літаральна падняў Мануэля з крэсла і надрукаваў усёй яго галавой у жалабчасты ліхтар на стале. Тонкі плоскі нож выслізнуў з яго пальцаў і стукнуўся аб падлогу, уздрыгнуўшы на вастрыі.
  
  
  Твар Мануэля Тхара сустрэўся з полымем свечкі, скрывіў свечку з гарачага воску, і яе ўціснула ў лужынку празрыстага вадкага воску, які растаў на дне полага гарбуза.
  
  
  Мануэль закрычаў бы, але Рыма паралізаваў яго пазваночнік. Мужчына больш не мог рухацца, ці крычаць, ці рабіць штосьці па ўласнай волі.
  
  
  Акрамя як слухаць. Ён мог слухаць. Рыма не папрацаваў адключыць свае сэнсарныя рэцэптары. Хаця мог бы.
  
  
  Паколькі ў яго быў час, Рыма скончыў сваё апавяданне. Ён адмахнуўся ад струменьчыка дыму, якая сачылася з гарбуза. Яна пахла прыкра салодка. Як палаючая плоць. "Я падумаў, што ты, магчыма, чуў аб Сінанджу. Я маю на ўвазе, ты забойца. І я забойца. "Джэнерал Мотарс" ведае аб "Таёце", праўда?"
  
  
  Мануэль не адказаў. Ён нічога не рабіў, толькі ціха паліў і тузаўся.
  
  
  - Кажучы як адзін забойца іншаму, - працягнуў Рыма, - не кажучы ўжо пра віктара ў адносінах да ахвяры - ці гэта "ахвяра"? - Я павінен сказаць табе, што мой бос сапраўды турбаваўся аб тым, што я цябе прыцісну. Я маю на ўвазе, у цябе ёсць рэпутацыя. У гэтым праблема. Мець рэпутацыю. Гэта добра для іміджу, але дрэнна для бяспекі. Ніхто не ведае пра маё існаванне, таму я магу прыйсці на адзін з гэтых дурных збораў, прыкідваючыся тым, кім я не з'яўляюся, і ніхто не даведаецца, што я іншы. Нават калі яны высветляць, што я не Эдзі Як-яго-там, яны ўсё роўна не раскажуць нічога важнага. У рэшце рэшт, Рыма Уільямс пахаваны на глыбіні шасці футаў. Сляды астылі. Яны сабралі мае адбіткі і спалілі ўсе існуючыя фатаграфіі”.
  
  
  Рыма мацней сціснуў шыю мужчыны. Дрыготка перайшла ў спазматычную дрыготку.
  
  
  "З іншага боку, ты, мой сябар Харок, пакінуў за сабой след шырынёй у мілю. У цябе абмежаваная тэхніка, таму, калі часткі пачалі складацца разам, было дастаткова лёгка разгадаць тваю гульню. Прыбярыце Люіса Тэабальда і ўсіх, хто з ім звязаны. Вяртайцеся ў стары раён і заводзіце знаёмствы са старой кампаніяй. Пасля дваццаці гадоў і невялікай пластычнай аперацыі хто можа сказаць, што ты не Льюіс Тэабальд? Памэла? Іду ў заклад, калі б ты пацалаваў яе, яна б сказала, што ты цалуешся зусім як у старыя добрыя часы”. Рыма акінуў позіркам нерухомую постаць, якая схілілася над сталом. "Або зрабіў. Гарачы воск мае тэндэнцыю скажаць контуры вуснаў".
  
  
  Рыма спыніўся, каб прыслухацца. Дыханне Мануэля Тхара станавілася няроўным. Відаць, яго нос быў поўны гарачага воску. Яго лёгкія працавалі з цяжкасцю. Яго сэрца, аднак, усё яшчэ моцна білася. Звычайна гэта быў апошні буйны орган, які адмаўляў.
  
  
  Рыма працягнуў руку і пасадзіў Мануэля Тхара назад на яго сядзенне. Да яго прыкладаўся ліхтар. Ён сядзеў на яго звіслай галаве, як перавернуты шлем.
  
  
  Рыма падняўся, каб устаць. "Ну, стары прыяцель-харок, думаю, мне лепш закругліцца. Перш чым я пайду, дазволь мне паказаць табе, што ЛЕКА робіць з тхарамі".
  
  
  Рыма ўзяў гарбуз у рукі і павярнуў яе направа. Ён зрабіў гэта так хутка, што галава Мануэля павярнулася разам з ёй, а яго шыя хруснула ад наўмыснага намаганні.
  
  
  Рыма аднавіў галаву, каб Мануэль "Хорэк" Сільва выглядаў натуральна, калі Клас 72-га года збярэцца на вячэру прыкладна праз гадзіну.
  
  
  Або так натуральна, як мог бы выглядаць мёртвы тэрарыст з перавернутым ліхтаром замест галавы.
  
  
  "Такі бізнес, мілая", - сказаў Рыма, выслізгваючы праз кухню.
  
  
  Праз гадзіну сяброўка Джэніфер "Кукі", сакратар-скарбнік 72-га класа, расчыніла дзверы і ўбачыла незвычайнае відовішча - меркаваную аднакласніцу, якая сядзіць у ідэальнай форме для Хэлоўіна.
  
  
  "О, такім чынам, хто гэта?"
  
  
  Па агульным меркаванні, гэта быў Фрэдзі Фіш, класны клоун. Пакуль хтосьці не ўспомніў, што Фрэдзі загінуў, спрабуючы падлучыць свой дзвярны званок да аўтамабільнага акумулятара тры першакрасавіцкія дні таму.
  
  
  У кагосьці хапіла смеласці зняць гарбуз. Яна адмовілася адрывацца. Але з-пад шыі мужчыны пацёк струмень крыві, падобны на маланку.
  
  
  Хтосьці засмяяўся і сказаў, што гэта каляровы сіроп Каро. Ён акунуў кончык пальца ў слізь і паднёс яго да рота. Калі смак аказаўся салёным, а не салодкім, яго пачало ванітаваць.
  
  
  Кукі закрычала.
  
  
  Калі прыбылі парамедыкі, натуральна, яны знялі ліхтар, каб зрабіць ахвяры штучнае дыханне. У той момант, калі гарбуз адарвалася, жанчына закрычала: "Божа мой! Гэта Льюіс!"
  
  
  "Хто?"
  
  
  "Люіс Тэабальд".
  
  
  "Госпадзе, ты маеш рацыю. Ён зусім не пастарэў!"
  
  
  "Ну, ён больш не будзе старэць".
  
  
  "Бедны Лью. Што скажуць яго бацькі?"
  
  
  Было аднагалосна вырашана перадаць даходы ад розыгрышу Класа 72 выжылым Люіса Тэабальда. Кукі пагадзілася з балючай усмешкай. Яна падстроіла розыгрыш, каб выйграць.
  
  
  Да таго часу Рыма быў за многа міль адсюль. Яму стала сумна. Ён ведаў, што калі б яму калі-небудзь давялося прысутнічаць на адным са сваіх школьных збораў, у яго было б не больш агульнага са сваімі старымі аднакласнікамі, чым з цэлым пакоем незнаёмцаў, якіх ён толькі што абдурыў.
  
  
  Бо ўсё, што ён расказаў Мануэлю Хорку - якому наканавана было быць выкінутым на поле ганчара, калі каранёр даведаўся, што Льюіс Тэабальд ужо пахаваны ў Агаё, - было праўдай. Рыма Уільямс быў афіцыйна выдалены, каб ён мог стаць праваахоўным органам КЮРЭ. Ён страціў сваё імя, сваю асобу, сваіх сяброў - у яго не было сям'і - і свой твар. Зусім нядаўна ён вярнуў гэта з дапамогай пластычнай аперацыі. Але, як бы гэта ні было суцяшальна, гэтага было недастаткова. Рыма хацеў большага. Ён хацеў жыцця. Нармальнага жыцця.
  
  
  Рыма даўно перастаў быць нармальным, калі Чиун, пажылы майстар сінанджу, узяў на сябе працу навучыць Рыма мастацтву забойцы, вядомаму як "Сінанджу". У выніку гэтага навучання Рыма сам стаў майстрам сінанджа, першага і найвялікшага баявога мастацтва. Не было амаль такога подзвігу, на які было б здольнае чалавечае цела, з якім Рыма не мог бы параўнацца. Або перасягнуць. Ён стаў, у літаральным сэнсе, супермэнам, хоць і незаўважным.
  
  
  Гэтага было недастаткова. Ён хацеў большага. Ці, магчыма, гэта было менш. Ён хацеў уласную хату і сям'ю.
  
  
  Ён вырашыў, што разбярэцца з гэтым уверсе. Чыун быў у разгары перамоваў па кантракце.
  
  
  Пад'ехаўшы да прыдарожнага тэлефона-аўтамата, Рыма зняў трубку і націснуў кнопку 1. Ён утрымліваў яе націснутай. Гэта запусціла паслядоўнасць аўтаматычнага набору нумара, які зазваніў на невідушчы тэлефон у студыі мастака ў Вапіці, штат Ваёмінг, і быў перанакіраваны ў Піскатауэй, штат Нью-Джэрсі, перш чым, нарэшце, зазваніў на абшарпаным стале ў абшарпаным офісе з відам на праліў Лонг- Айлэнд.
  
  
  "Сміці. Рыма. Ласка - гэта мёртвая качка".
  
  
  "Рыма", - вымавіў цытрынавы голас Гаральда У. Сміта, дырэктара санаторыя Фолкрофт у Раі, штат Нью-Ёрк, з вокладкі "Кюра". “Ты патэлефанаваў якраз своечасова. На Пятай авеню Манхэтэна адбылася падзея”.
  
  
  "Ядзерны?"
  
  
  "Не".
  
  
  "Тады што вы маеце на ўвазе пад "падзеяй"?"
  
  
  Сьміт прачысьціў горла. Яго голас гучаў няўтульна. Гэта магло азначаць што заўгодна.
  
  
  - Сміці? - спытаў Рыма. - Што гэта? - спытаў ён.
  
  
  "Прабачце. Чыун ужо з'ехаў на месца".
  
  
  "Чыун? Тады гэта, павінна быць, сур'ёзна, калі ты настолькі неабдуманы, што дазваляеш яму разгульваць без нагляду".
  
  
  "Гэта беспрэцэдэнтна, я згодзен".
  
  
  "Гэта нешта, што ты можаш растлумачыць у дваццаці пяці словах ці менш?" Рыма хацеў ведаць.
  
  
  На лініі было вельмі ціха. "Не", - нарэшце сказаў Сміт.
  
  
  Рыма пераключыў увагу. "Я не настроены на шарады, Сміці. Я душыў тхароў, памятаеш?"
  
  
  Сьміт зноў адкашляўся. Што б яго не турбавала, відаць, гэта было нешта сур'ёзнае. Рыма вырашыў скарыстацца сваёй перавагай.
  
  
  - Ведаеш, Сміці, - нядбайна пачаў Рыма, - я тут падумаў. З таго часу, як ты выкінуў нас з Чиуном з нашага ўласнага дома, мы сталі свабоднымі валацугамі. Мне гэта надакучыла. Я хачу сталае месца для лагера ".
  
  
  "Убачымся з Рэндалам Рамп", - выпаліў Сміт.
  
  
  "Забудоўшчык нерухомасці? Ты з ім заадно?"
  
  
  "Не. ... Э-э... мерапрыемства адбудзецца ў вежы Румпа".
  
  
  "Зноў гэтае слова. "Падзея". Магу я атрымаць малюсенькую падказку?"
  
  
  "Людзі ... гм ... замкнутыя ўнутры будынка".
  
  
  "Добра".
  
  
  "І людзі, якія заходзяць унутр, ах, ніколі больш не выходзяць".
  
  
  "Тэрарысты?"
  
  
  "Я хацеў бы, каб гэта было толькі так", - уздыхнуў Сміт. Потым словы вырваліся самі сабой. "Рыма, гэта настолькі пераўзыходзіць усё, з чым мы калі-небудзь сутыкаліся раней, што я ў поўнай разгубленасці, каб растлумачыць гэта. Калі ласка, адпраўляйцеся ў вежу Румпа і ацаніце сітуацыю".
  
  
  Голас Гаральда Сміта гучаў так надтрэснуты, што Рыма спрэс забыўся пра сваю перавагу.
  
  
  "Чыуну там, унізе, пагражае якая-небудзь небяспека?" спытаў ён.
  
  
  "Мы ўсё можам апынуцца ў небяспецы, калі гэтая падзея распаўсюдзіцца".
  
  
  "Я ўжо ў дарозе".
  
  
  Перш чым Рыма паспеў павесіць трубку, звычайна спакойны Сміт сказаў дзіўную рэч.
  
  
  "Рыма, не дай гэтаму завалодаць і табой".
  
  
  Кіраўнік 3
  
  
  
  
  Вежа Румпа займала палову гарадскога квартала на рагу Пятай авеню і Пяцьдзесят шостай вуліцы, суседнічаючы са спакойнай элегантнасцю "Спіфані".
  
  
  Днём ён ззяў, як футурыстычная запальнічка, выразаная з залацістага крышталя. Уначы яго шэсцьдзесят восем паверхаў ператвараліся ў мазаіку з рознакаляровага святла.
  
  
  Днём або ноччу атрыум вестыбюля, аздобленага латунню і мармурам Maldetto Vomito, які змяшчае шэсць паверхаў лепшых крам і буцікаў, прыцягваў тысячы пакупнікоў. Офісы займалі яго сярэднія паверхі, а вышэй за васемнаццатае пачыналіся раскошныя двухузроўневыя і трохузроўневыя апартаменты класа люкс.
  
  
  У гэты позні дзень Хэлоўіна ніхто не рабіў пакупак у крамах atrium. Турысты, якіх заспелі ў будынку, калі тэлефоны адключыліся, стоўпіліся ля вокнаў першага паверха, выглядаючы поўнымі страху вачыма, чакаючы выратавання.
  
  
  Ніхто не адважваўся пайсці. Яны бачылі жахлівую рэч, якая здаралася з кожным, хто рабіў такую памылку.
  
  
  Тое самае было ля ўваходу ў жылы дом на Пяцьдзесят шостай вуліцы. Швейцар адчыніў дзверы, каб выпусціць сінявалосы матрону. Ён выйшаў на вуліцу, трымаючыся адной рукой за медную ручку дзвярэй. Яму вельмі павезла, што ён трымаў руку на ручцы. У тую секунду, калі ён не адчуў цвёрдасці пад сваімі начышчанымі чаравікамі, ён уцягнуў сябе назад.
  
  
  "Што гэта? Што не так?" спытала збянтэжаная наглядчыца.
  
  
  "Божа мой! Здавалася, што тратуара там не было".
  
  
  "Ты п'яны? З аднаго боку, калі ласка".
  
  
  У наглядчыцы быў пудзель на павадку. Яна пусціла пудзеля наперад сябе.
  
  
  Пудзель жвава падскочыў, завішчаў, як быццам яму пераехалі хвост, і ланцужок вырваўся з рук здзіўленай наглядчыцы.
  
  
  "Джолін!"
  
  
  Наглядчыца пачала выходзіць з вестыбюля, але швейцар спыніў яе.
  
  
  Яна разгарнулася і дала яму аплявуху.
  
  
  "Што ты робіш?"
  
  
  "Ратую тваё жыццё", - сказаў швейцар, паказваючы на кучаравы зад пудзеля, які саслізнуў на тратуар, як сасіска праз мясасечку.
  
  
  "Джолін! Вярніся!" Хвост знік з вачэй, і яна схапіла швейцара за яго вугальна-шэрую куртку. "Выратуй маю Джолін! Выратуй маю Джолін!"
  
  
  Любая думка аб выратаванні выпарылася, калі адзін з ліфтаў сутарэннага гаража падняўся да ўзроўню тратуара і адтуль выкаціўся белы "Лінкольн".
  
  
  Інэрцыя вынесла яе на вуліцу. Яна ўсё яшчэ рухалася наперад, калі колы заслізгалі па асфальце. Рашотка радыятара нахілілася ўніз.
  
  
  Калі ўпрыгожванне капота апусцілася да ўзроўню зямлі, вадзіцель выскачыў на волю. Гэты скачок вынес яго з машыны - і проста ўніз, на безапорную вуліцу.
  
  
  Людзі здзяйсняюць дзіўныя ўчынкі, калі сутыкаюцца з небяспекай. Шафёр стаяў па грудзі на грэй-стрыт, і ўсяго ў некалькіх футах ад яго "Лінкольн" хаваўся з-пад увагі. Падобна чалавеку, які хапаецца за тонучую саломінку, ён спрабаваў плыць да яе, як быццам плыў у нерэальным моры.
  
  
  Галава шафёра знікла з-пад увагі літаральна праз некалькі секунд пасля таго, як "Лінкольн" знік.
  
  
  Не засталося нават бурбалкі паветра, які сведчыў бы аб тым, што яны схаваліся з-пад увагі ў тым звычайным месцы ў цэнтры Манхэтэна.
  
  
  "Я думаю, нам лепш заставацца на месцы", - праглынуў швейцар.
  
  
  Сінявалосая наглядчыца нічога не сказала. Яна была ў прытомнасці.
  
  
  Нават зараз, праз тры гадзіны пасля крызісу, людзі ўсё яшчэ выходзілі з ліфтаў, не падазраючы, што вежа Румпа зведала нябачную, але вельмі драматычную трансфармацыю.
  
  
  Кожны раз, калі неасцярожны жыхар выходзіў з ліфта, купка якія трапілі ў пастку кідалася яго перахапляць.
  
  
  "Калі ласка, не пакідайце будынак!" - Умольвалі яны.
  
  
  Абмен амаль заўсёды быў адным і тым жа. Пачынаючы з непазбежнага пытання.
  
  
  "Чаму б і не?"
  
  
  "Таму што гэта небяспечна".
  
  
  Пасля таго, як першы тузін людзей выйшаў на тратуар, а затым і ўглыб тратуара, патэнцыйныя самарыцяне адмовіліся казаць праўду. Праўда была занадта неверагоднай. Таму яны ўмольвалі і ўгаворвалі, а часам утрымлівалі чалавека сілай.
  
  
  Часам было дастаткова простай дэманстрацыі. Як у той раз, калі два чалавекі прадэманстравалі нестабільную прыроду свету за межамі вежы Рамп, калі яны падкацілі R-вобразную латуневую попельніцу з вестыбюля да ўваходу на Пятую авеню і выштурхнулі яе праз верціцца дзверы.
  
  
  Попельніца захісталася, нахілілася і паволі пачала тануць. У яе пасыпаўся пясок, і пясок, здавалася, растварыўся ў маркотным шэрым асфальце.
  
  
  Гэта была пераканаўчая дэманстрацыя - і выратавала некалькі жыццяў, - але неўзабаве ў іх скончыліся попельніцы.
  
  
  Аднойчы адважны пажарны падышоў да ўваходу на Пятую авеню. Да гэтага часу квартал быў ачэплены казламі для грамадскіх прац і машынамі хуткай дапамогі. Пажарны быў апрануты ў чорна-жоўты порхаўка і супрацьпажарную шапачку пажарнай службы, што рабіла яго падобным на неахайнага жаўтаскурага з характарам. Ён нёс тычку, звычайна выкарыстоўваную для разборкі падпаленых абломкаў. Ён нёс яго як кій сляпога, пастукваючы па зямлі перад сабой, нібы спрабуючы знайсці цвёрдую сцяжынку праз відавочна няўстойлівы бетон.
  
  
  Узняўся шум апладысментаў, калі, відаць, выпадкова, ён знайшоў цвёрды ўчастак тратуара.
  
  
  Перад ім расчыніліся дзверы. Працягнуліся рукі, каб паціснуць яго, падзякаваць, дакрануцца да адважнага дзяржаўнага служачага, які кінуў выклік невыноснаму лёсу, каб выратаваць сваіх субратаў-людзей.
  
  
  Як толькі пажарны ступіў на пакрыты плямамі перон з ружовага мармуру, які выходзіць з вестыбюля, ён выслізнуў з удзячных рук і пачаў апускацца ў яго зіхоткую паверхню.
  
  
  Пажарны выціснуў ашаломлены каментар. "Што за халера!"
  
  
  Людзі кінуліся да яго. "Хапайце яго! Не дайце яму патануць!"
  
  
  Якія хапаюць рукі паспрабавалі. Яны толькі праслізнулі скрозь уяўную цвёрдай постаць мужчыны. Ніхто не мог дакрануцца да яго.
  
  
  Калі ён убачыў, што мармуровая падлога паднімаецца яму да пояса, ён закрычаў. Гэта быў доўгі крык. Гэта працягвалася да таго часу, пакуль ён працягваў тануць, і яшчэ некаторы час пасля.
  
  
  Апошняй рэччу, з якой давялося развітацца, быў яго чорны капялюш пажарнага.
  
  
  Пакупнікі з шырока расплюшчанымі вачыма адскочылі ад таго месца, дзе апошні раз бачылі беднага пажарнага. Яны маглі бачыць, як ён крычаў, але ніякіх чутных гукаў не дасягала іх вушэй.
  
  
  Пасля гэтага тыя, хто быў зачынены ў вестыбюлі, страцілі ўсякую надзею і ўтаропіліся ў вялізныя вокны, як маркотныя стварэння ў заапарку.
  
  
  Майстар Сінанджу разглядаў шэрагі спалоханых асоб з пазіцыі за паліцэйскімі кардонамі.
  
  
  Яго рост ледзь дасягаў пяці футаў, але ён вылучаўся з натоўпу, як пажарны кран з ляпіс-блакіту. І гэта нягледзячы на тое, што некалькі жыхароў Нью-Ёрка загадзя надзелі свае касцюмы для розыгрышу прысмакаў.
  
  
  Яго сіне-залатое кімано пералівалася, як найтанчэйшы шоўк. Ён трымаў рукі перад сабой, засунутыя ў шырокія, кранальныя рукавы адзення. Яго твар уяўляў сабой павуцінне маршчын, падобную на пасмяротную маску з папірусу, над якой стагоддзямі далікатна працавалі павукі.
  
  
  У адрозненне ад жорсткасці яго аблічча, яго маладыя карыя вочы глядзелі з праніклівасцю, якая супярэчыць поўнаму стагоддзю яго жыцця.
  
  
  "Добры касцюм", - сказаў чырванатвары ўпір у яго локця.
  
  
  "Дзякуй", - холадна адказаў Чыун, не жадаючы заўважаць, што яго перарываюць.
  
  
  "Люблю маску".
  
  
  Вочы Чыўна звузіліся. Ён падняў погляд. Макушка яго галавы, лысая, як бурштынавае яйка, зморшчылася над лініяй броваў. Над кожным вухам было па дзве воблачкі мутна-белага колеру. Вусік падобнага колеру звісаў з яго малюсенькага падбародка.
  
  
  "Маска?"
  
  
  "Так. Кім ты павінен быць? Боза-кітайцам, ці што?"
  
  
  Сталёвыя вочы страцілі свой жорсткі бляск. Яны шырока расчыніліся.
  
  
  "Я карэец, белы!"
  
  
  "Без крыўд. Маска выглядае кітайскай".
  
  
  Малюсенькі рот Майстра Сінанджу сцяўся яшчэ больш. Што гэта быў за ідыёт, які мог глядзець на мілае твар Чиуна, Кіруючага майстра сінандж, і памылкова прымаць яго за маску?
  
  
  "Я не нашу маску", - холадна сказаў ён.
  
  
  "Ха-ха", - засмяяўся ўпір. "Гэта так стара, што зноў амаль смешна".
  
  
  Гэта было занадта для Чиуна, які наступіў наском адной са сваіх сандаль на ўздым ногі мужчыны. Мужчына не адчуў ніякага ціску, калі косткі яго пальцаў на нагах стукнуліся ўсё адразу, пасылаючы хвалі пякучага болю ў яго нервовую сістэму.
  
  
  Гэта прывяло да прадказальнага выніку. Мужчына закрычаў і пачаў скакаць на месцы.
  
  
  Паколькі гэта адбылося ўсяго праз некалькі хвілін пасля таго, як пажарны знік ва ўсіх на ўвазе, гэтага было дастаткова, каб распаліць слабую іскру істэрыі.
  
  
  "Тратуар! Гэта адбываецца і тут!"
  
  
  У вар'яцкім паспеху тэрыторыя, якая атачае Майстра Сінанджу і скача нягодніка, які меў няшчасце абразіць яго, была ачышчана. Пажарныя машыны ад'ехалі назад. Слых аб тым, што нестабільнасць на тратуары расце, разнёсся з хуткасцю ляснога пажару.
  
  
  Звычайна нью-ёркскія натоўпы даводзіцца стрымліваць коннай паліцыяй і вадамётамі. Але ў гэтым выпадку панікі было дастаткова, каб матываваць нават самага ўпартага разяваку.
  
  
  Менш чым за дваццаць хвілін тэрыторыя ў чатыры кварталы, якая атачае вежу Румппа, была ачышчана да апошняга чалавека. Быў спешна ўсталяваны новы перыметр.
  
  
  Са свайго сховішча ў закінутай кнігарні Б. Далтона Майстар Сінанджу слаба ўсміхнуўся. Адным ударам ён зрабіў вымову нахабнаму ідыёту і стварыў прастору, у якой можна было працаваць, не прыцягваючы непатрэбнай увагі і не злуючы свайго працадаўцы, якога ён лічыў таемным імператарам Амерыкі, вядомым у прыватным парадку як Гаральд Вар'ят.
  
  
  Цяпер усё, што заставалася, гэта даведацца прыроду гэтага вядзьмарства да прыбыцця Рыма.
  
  
  Бо нават у пяцітысячагадовых аналах Дома Сінанджу, найвялікшага дома асасінаў у гісторыі чалавецтва, не было зафіксавана ніводнай падобнай магіі, якая захапіла будынак.
  
  
  І гэта больш, чым ціхі жах, які ахапіў самую раскошную славутасць залатога ўзбярэжжа Манхэтэна, было тым, што турбавала пергаментны твар Майстра Сінанджу больш за ўсё астатняга.
  
  
  Кіраўнік 4
  
  
  
  
  Вестка аб мудрагелістым лёсе, які напаткаў Rump Tower, дасягнула вушэй кіравальнай кампаніі Broadcast Corporation of North America Чыты Чынг, калі яна давала інтэрв'ю ў сваім офісе.
  
  
  "Не прыставай да мяне зараз!" - Успыхнула яна, калі яе асістэнтка прасунула галаву ўнутр.
  
  
  "Але міс Чынг ..."
  
  
  Усе камеры і мікрафоны пераключыліся з сярдзітага погляду Чыты на яе збялелага памочніка.
  
  
  Усвядоміўшы, што яна наклікае піяр-катастрофу, Чыта сцерла сярдзітыя маршчынкі са свайго твару і дадала крыху цукру ў тон.
  
  
  "Добра. Ты можаш казаць".
  
  
  "Гэта цэлая гісторыя. Вялікая гісторыя".
  
  
  Чыта Чынг якраз расказвала пра свой апошні трыумф. Гэта было больш, чым яе выкрыццё грудных імплантатаў Jell-O, або яе серыял з чатырох частак аб тэстастэронавым прыдуркаватасці, або класічны "Чаму мужчыны дрэнныя".
  
  
  Гэта была кульмінацыя яе трохгадовай кампаніі па нараджэнні дзіцяці. З таго моманту, як распаўсюдзіўся слых, Чыта, якая сышла сам-насам з Чытай Чынг, каб распачаць "гераічную барацьбу", сама па сабе стала знакамітасцю. Ідэальная кар'ерыстка, у якой было ўсё.
  
  
  Нават знаходзячыся на парозе біялагічнага трыўмфу, яна ўсё яшчэ хацела ўсяго гэтага. Усё, у дадзеным выпадку, азначала крэсла кіроўнага ў яе сеткі.
  
  
  "Адну хвіліну", - адрывіста сказала Чыта, просячы прабачэння. Яна хутка накіравалася да дзвярэй.
  
  
  "Што гэта за гісторыя?" нервова спытаў адзін з яе інтэрв'юераў.
  
  
  "Я высвятлю гэта для цябе", - паслужліва сказаў Чыта.
  
  
  Яна зачыніла дзверы. Апошняе, што яны ўбачылі ў Чыты Чынг, была яе прыкра-прафесійная ўсмешка на плоскім твары, настолькі моцна нафарбаваным, што яно нагадвала кубак Петры, перапоўненую спрэчкамі цвілі.
  
  
  Затым яны пачулі пстрычку замка. Яны абмяняліся ўзрушанымі поглядамі.
  
  
  "Яна б не ... !"
  
  
  Затым раздаўся гучны, вісклівы голас Чыты.
  
  
  "Не выпускайце іх, пакуль я не выйду ў эфір з гэтай штукай, чым бы яна ні была!"
  
  
  "Гэтая карэйская акула!" - закрычаў рэпарцёр.
  
  
  Наступнымі словамі Чыты былі: "Кудэр ведае пра гэта?"
  
  
  "Не", - сказаў яе які нервуецца памагаты.
  
  
  "Ідэальна. Дазволь мне паведаміць яму пра гэта".
  
  
  Яна паспяшалася па калідоры да кабінета Дэна Кудэр і прасунула сваю бліскучую галаву ўнутр. "Прывітанне, Дон", - ласкава сказала яна.
  
  
  "Правальвай!" - Прагыркаў вядучы BCN Дон Кудэр, не паспрабаваўшы адарваць погляд ад свайго апошняга заліку Нільсэна.
  
  
  "Чуў аб абвальванні тунэля Лінкальна?"
  
  
  "Што?"
  
  
  "Я б узяў гэта сам, але я даю інтэрв'ю аб стане маёй сусветна вядомай маткі".
  
  
  "Я твой даўжнік", - сказаў Дон Кудэр, праносячыся міма яе, як ураган з валасамі.
  
  
  Праз дзесяць хвілін Чыта Чынг вывалілася з мікрахвалевага фургона і прарвалася скрозь натоўп, як бульдозер на высокіх абцасах.
  
  
  "Хто тут галоўны?" спытала яна паліцыянта.
  
  
  Афіцэр указаў на начальніка пажарнай аховы. "Маршал ёсць. Прынамсі, пакуль не прыбудзе Нацыянальная гвардыя".
  
  
  Чыта ўткнулася сваім плоскім тварам у сівыя, абветраныя рысы начальніка пажарнай аховы. "Шэрыф..."
  
  
  "Маршал".
  
  
  "Давайце паслухаем вашую гісторыю".
  
  
  "Няма часу. Мы ўсё яшчэ стабілізуем сітуацыю. Цяпер вяртайся".
  
  
  "Я не вярнуся", - прашыпеў Чыта. "Я патрабую сваіх правоў як падвойнай меншасці - жаночай і карэйскай".
  
  
  "Я жанчына, пачуй мой роў", - прамармытаў начальнік пажарнай аховы.
  
  
  Чыта паднесла мікрафон да яго асобы. "Што гэта было? Я не пачуў".
  
  
  "Я сказаў: "Адыдзі, калі ласка".
  
  
  Чыта Чынг павярнулася да свайго аператару, раўнуўшы: "Сачыце за мной".
  
  
  Аператар пакорліва рушыў услед за ім. Чыта абыходзіла натоўп, пакуль не знайшла вольнае месца.
  
  
  Яна працягнула руку назад, знайшла гальштук аператара і, выкарыстоўваючы яго як ланцужок, працягнула яго праз адтуліну.
  
  
  "Міс Чынг! Што вы робіце?"
  
  
  "Проста не адрывай вачэй ад відашукальніка і пракручванні стужкі. Я дапамагу табе з астатнім. Павер мне".
  
  
  Аператар цяжка праглынуў. У яго не было выбару. Чыта Чынг магла наняць чалавека і звольніць на месцы. Хадзілі чуткі, што яна з'ела жыўцом свайго апошняга аператара, калі ён аблажаўся. Не разжаваў яго, а фактычна з'еў. Прынамсі, так ён гэта чуў. Калі б гісторыя была аб кім заўгодна, але не аб карэйскай акуле, ён бы пасмяяўся над ёй.
  
  
  Чыта дабралася да Пятай авеню і смела пакрочыла па тратуары перад уваходам у "Рамп Таўэр" у латуневай раме. З-пад вялізных літар "РАМП Таўэр" выглядалі ўстрывожаныя твары.
  
  
  "Рухайцеся ўздоўж будынка", - загадала яна. "Я хачу, каб кожны выварочвае вантробы, спалоханы белы твар з'явіўся ў шасцігадзінных навінах".
  
  
  "Так, міс Чынг".
  
  
  Аператар пачаў паварочвацца. Відавочна, некаторыя з патрапілі ў пастку даведаліся беспамылковыя рысы Чыты Чынг.
  
  
  Яны махалі рукамі і, здавалася, клікалі яе па імені. Але іх галасы не пранікалі праз тоўстае шкло.
  
  
  "Што яны гавораць?" Спытаў Чыта, нахмурыўшыся.
  
  
  "Я не ведаю. Я іх не чую".
  
  
  "Дзіўны".
  
  
  "Што такое?"
  
  
  "Мяркуецца, што яны ў пастцы, але мне здаецца, што чалавек можа проста выйсці прама праз парадныя дзверы".
  
  
  "Тады чаму яны гэтага не робяць?"
  
  
  У той момант, калі словы зляцелі з яго вуснаў, аператар зразумеў, што здзейсніў памылку. Аператар, які працуе на Чыту Чынг, мог дапусціць два віды памылак: папраўныя і непапраўныя.
  
  
  Аператар зразумеў, нібы па боскім адкрыцці, што здзейсніў самую непапраўную памылку.
  
  
  Яго асцярогі пацвердзіліся наступнымі загадамі Чыты.
  
  
  "Падыдзі да дзвярэй і спытай іх".
  
  
  Ён праглынуў. "Гэта бяспечна?"
  
  
  "Я дам табе ведаць", - рашуча сказаў Чыта.
  
  
  "Міс Чынг, мы ўжо парушаем загад начальніка пажарнай аховы".
  
  
  Чыта разгарнуўся, бліснуўшы зубамі. "У чым твая праблема? У цябе што, тэстастэрон выцякае праз малюсенькую адтуліну ў машонцы? Гэта можа быць тваім шанцам стаць героем".
  
  
  Аператар не быў занепакоены яго гераізмам. Ён проста спадзяваўся перажыць заданне. Усё, што яму сказалі, гэта тое, што ў вежы Румпа адбылася вялікая гісторыя. Судзячы па ўсім, гэта быў тэракт. Хтосьці падключыў да вежы правады і трымаў яе насельнікаў у заложніках або нешта ў гэтым родзе.
  
  
  "Міс Чынг", - прахрыпеў ён. "Я б палічыў за лепшае не рабіць гэтага. Калі ласка".
  
  
  Чыта Чынг абыйшла вакол яго. Яна была на шпільках, што рабіла яе амаль такой жа высокай, як аператар, рост якога складаў пяць футаў сем цаляў. Чыта Чынг павольна паднялася на пяткі, як паўзучая жоўтая лаза. Калі яна апынулася сапраўды на ўзроўні яго вачэй, яе атрутна-чырвоны рот пашырэў, агаліўшы занадта ідэальныя зубы.
  
  
  "Табе хто-небудзь калі-небудзь казаў, як... апетытна ты выглядаеш?" - спытала яна ззяючым тонам.
  
  
  Раптам аператар перастаў баяцца тэрарыстаў, выбуховых рэчываў ці якой-небудзь звычайнай пагрозы сваёй фізічнай недатыкальнасці. Ён глядзеў проста ў плоскі, драпежны твар з цёмнымі, бліскучымі вачыма і празмерна вострымі разцамі. Калі б эвалюцыю чалавека можна было прасачыць да акул, а не малпаў, падумаў ён, твар Чыты Чынг уяўляў бы сабой вышэйшую прыступку доўгага эвалюцыйнага ўзыходжання чалавецтва.
  
  
  "Дзеля Бога, - узмаліўся аператар, - у мяне ёсць сям'я!"
  
  
  Чыта злосна ўхмыльнуўся. "Трымаю ў заклад, што ў мікрахвалёўцы дзіця будзе проста пышны на густ".
  
  
  Вочы аператара ідэальна акругліліся. "Але...але ў цябе ў самой будзе дзіця!" ён запнуўся.
  
  
  "Больш кіслароду для майго дзіцяці, калі твой перастане дыхаць".
  
  
  Аператар адрэагаваў так, нібы цэгла патрапіў яму паміж вачэй. Ён зрабіў няўпэўнены крок назад. Затым павярнуўся з здранцвелай хадой, як чалавек, які падымаецца на эшафот да пятлі ката. За выключэннем таго, што ён накіроўваўся прама да вежы Румпа.
  
  
  Паліцыянт, які знаходзіўся ў межах чутнасці, заўважыў яго і крыкнуў аператару, каб той спыніўся.
  
  
  Ён ішоў далей, нічога не заўважаючы, яго крокі былі свінцовымі, як у нырца за губкай.
  
  
  Чыта Чынг завалодала яго камерай і зараз трымала яе на сваім мяккім плячы з уключанай плёнкай.
  
  
  "Вазьмі трубку, добра?" - злосна сказала яна. "Я не хачу, каб скончылася плёнка".
  
  
  У кагосьці быў мегафон, і ён пачаў пераконваць аператара павярнуць назад. Унутры вежы тых, хто трапіў у пастку, ахапіла паніка. Яны спрабавалі адмахнуцца ад яго. Мужчына ўзяў вешалку для адзення ў вядомай краме адзення і ўдарыў ёю па шкле, спрабуючы напалохаць аператара, каб той перадумаў.
  
  
  Ён не ведаў сваёй уласнай сілы. Цяжкая стойка прайшла скрозь шкло, разбіўшы яго.
  
  
  Дарагая бронзавая сонечная панэль не разбілася звычайнай выявай. Яна раскалолася на часткі. Але не было крыштальнага гуку які б'ецца шкла. Наогул не было гуку.
  
  
  І паколькі не было чуваць шуму, аператар, яго цьмяны погляд быў прыкаваны да маячы ўваход, зусім не заўважыў, што здарылася са шклом.
  
  
  Чыта Чынг заўважыла. З інстынктыўнай хуткасцю яна павярнула аб'ектыў відэакамеры ў бок месца дзеяння. Камера зафіксавала, як шкло ўпала і стукнулася аб зямлю.
  
  
  Вялікія трыкутнікі і трапецыі сонечнай панэлі маглі быць кроплямі дажджу або шклом з ледзянцовага трыснёга, якія закранулі вільготнай паверхні. Шкло неадкладна растварылася ў шырокім тратуары.
  
  
  Чыта міргнула і зняла камеру з пляча з ашаломленым выразам на яе моцна пакамячаным твары.
  
  
  "Я бачу гэта?"
  
  
  У гэтых абставінах гэта было разумнае пытанне. Чыта мімаходам падумала аб тым, каб загадаць свайму няўдачліваму аператару падысці да таямнічага месца і разабрацца, але вырашыла, што важней прымусіць аднаго з закладнікаў казаць на камеру. Балван можа зрабіць гэта пазней.
  
  
  Аператар быў ужо амаль ля дзвярэй. Унутры вестыбюля ахоўнік і яшчэ некалькі чалавек спрабавалі ўтрымаць дзверы зачыненымі.
  
  
  Цела аператара загароджвала Чыце агляд, таму яна не зусім зразумела, што адбылося далей.
  
  
  Аказалася, што аператар пацягнуўся да дзвярной ручкі з паліраванай латуні. Яго рука адхапілася, як быццам яе стукнула токам.
  
  
  Яго голас таксама быў узрушаны.
  
  
  "Я не магу дакрануцца да дзвярэй!" - закрычаў ён.
  
  
  "Паспрабуй штурхнуць яго", - крыкнуў Чыта.
  
  
  "Ты не разумееш! Я не магу да гэтага дакрануцца!"
  
  
  "Ням-ням, дзетка!" Тэлефанаваў Чыта.
  
  
  Калі б аператар ужо не быў напалоханы да паўсмерці, ён ніколі б не распачаў тое, што паспрабаваў зрабіць наступным разам.
  
  
  Ён адступіў назад і, падняўшы правую нагу, накіраваў яе да непадатлівых дзвярэй.
  
  
  Ён прайшоў праз шкляныя дзверы, як святло праз экран. Літаральна. Шкло засталося некранутым. Ён працягваў ісці.
  
  
  Якія апынуліся ўнутры пакупнікі адхіснуліся.
  
  
  І аператар упаў на падлогу і працягваў падаць. Ён круціўся, нібы ў зыбучых пясках. Яго рот курчыў жудасныя формы. Як ні дзіўна, ніякіх крыкаў не дасягала завостраных вушэй Чыты Чынг. Або, што яшчэ горш, яе накіраваны мікрафон.
  
  
  Утрымліваючы камеру ў раўнавазе, Чыта паспрабавала прыцягнуць яго ўвагу, памахаўшы рукой.
  
  
  Гэта спрацавала. Ахоплены жахам аператар умольна паглядзеў на яе. Яго вочы былі паранены. Гэта было самае жахлівае відовішча, якое калі-небудзь здымалі на плёнку халфінчу.
  
  
  Чыта падбадзёрвальна пракрычаў.
  
  
  "Крычы гучней! Я не ўлоўліваю ўзровень гуку!"
  
  
  Кіраўнік 5
  
  
  
  
  З-за агульнанацыянальнага скарачэння ваенных баз Рыма Уільямс быў вымушаны вылецець камерцыйным рэйсам з Бафала ў Нью-Йорк.
  
  
  Гэта было дастаткова дрэнна. Паколькі амаль дзве траціны нацыянальных авіякампаній збанкрутаваліся, прамых рэйсаў на Манхэтэн не было, і Рыма быў змушаны перасесці на іншы самалёт у Бостане.
  
  
  Каля бостанскіх варот былі відавочныя беспамылковыя прыкметы таго, што наступіў Дзень усіх Святых. Гультайныя сцюардэсы насілі размаляваныя маскі. Пілот, які праходзіць міма, надаваў агідны выгляд свайму пластыкаваму твары ў выглядзе чэрапа.
  
  
  Асабліва Рыма звярнуў увагу на пасажыра ў чорным.
  
  
  Яе было цяжка не заўважыць. Яна была высокай і гнуткай, з сінявата-чорнымі валасамі, падзеленымі праборам пасярэдзіне бледнай галавы, вейкамі, якія нагадвалі валасы на лапках тарантула, і нафарбаваным ротам, на якім, магчыма, запеклася кроў.
  
  
  З-за сукенкі яна выглядала так, быццам яе працягнулі па сумесі вугальнага пылу і старога павуціння. Усё, што ёй было патрэбна, - гэта канічны чорны капялюш і мятла, каб завяршыць свой ансамбль.
  
  
  У той момант, калі Рыма ўвайшоў у зону чакання пасажыраў, яе погляд спыніўся на яго хударлявым целе. Рыма зняў пінжак, кашулю і гальштук, застаўшыся толькі ў белай футболцы вышэй таліі, якая агаляла яго жылістую, злёгку выяўленую мускулатуру і незвычайна тоўстыя запясці.
  
  
  Жанчына ў чорным глядзела, у прыватнасці, на яго запясці. Жанчыны часам так рабілі. Іх вабілі не самі запясці, а нешта няпэўнае, што рабіла Рыма тым, кім ён быў. Спалучэнне ідэальнага балансу і каардынацыі, якое было такім жа прыцягальным для процілеглай падлогі, як жывёльны мускус.
  
  
  Рыма знаходзіў увагу такім жа сумным, як гуляць у джын рамі з пустымі кардоннымі скрынкамі.
  
  
  Сэкс здаўся яму яшчэ больш сумным. Тэхнікі сінанджа распаўсюджваліся і на сэксуальныя. Сапраўды гэтак жа, як Рыма вывучыў мноства мастацтваў бясшумнага забойцы, ён авалодаў дасканалай сэксуальнай тэхнікай. Нажаль, для Рыма дасканалая сэксуальная тэхніка была такой жа механічнай, як змена кватэры.
  
  
  Рыма прыкінуўся, што не заўважае дзіўна бледную жанчыну. Гэта было нялёгка. Усе астатнія ўтаропіліся на яе, што толькі рабіла прытворнае абыякавасць Рыма яшчэ больш відавочным.
  
  
  Маленькі хлопчык у трансфармаваным касцюме чарапашкі-падлетка з тхэквандо "Салодкасці дзеля" падышоў да жанчыны і спытаў: "Дзе твая мятла?"
  
  
  Замест прамога адказу жанчына зрабіла пас адной рукой і сказала: "Я наклала на цябе заклён, дзёрзкі хлапчук!"
  
  
  Хлопчык пачаў бескантрольна чхаць і ўцёк, крычучы: "Мамачка! Ведзьма прычыніла мне боль!"
  
  
  Усе ў тэрмінале смяяліся над хлопчыкам з празмерным уяўленнем, акрамя Рыма, чый востры погляд улавіў сып чорнага парашка і водар свежага перцу ў паветры.
  
  
  Усе погляды былі прыкаваныя да загадкава ўсмешлівай жанчыне. Яна рушыла ў напрамку Рыма. Рыма рушыў прэч. Яна рушыла ўслед за ім. Рыма нырнуў у мужчынскі туалет і павольна вымыў рукі.
  
  
  Ён уздыхнуў з палёгкай, калі абвясцілі яго рэйс. Калі аб'явілі пасадку ў першы клас, Рыма накіраваўся да выхаду.
  
  
  Пакрыты павуціннем прывід слізгануў перад ім, кінуўшы хваравітую ўсмешку праз сваё чорнае плячо.
  
  
  Прывітанне.
  
  
  "Ты выглядаеш менавіта так", - кісла сказаў Рыма, спадзеючыся спыніць далейшую размову.
  
  
  Надзея памерла, калі ён выявіў, што яна заняла месца побач з ім. Першы клас хутка запаўняўся, забіваючы ўсякую надзею на тое, што ён перасядзе на іншае месца.
  
  
  Загарэўся знак прышпіліць рамяні бяспекі, і самалёт хутка выкіраваў на рулежную пазіцыю і з грукатам узняўся ў неба.
  
  
  Ён прагудзеў над Бостанскай гаванню і павярнуў на поўдзень.
  
  
  У гэты момант высокая, цяжкая жанчына ў чорным спытала: "Вы ведаеце аб ведзьмах?"
  
  
  "Я ведаю аб той, што сядзіць побач са мной", - ціха сказаў Рыма. "Але толькі таму, што ад яе павее гнілымі паганкамі".
  
  
  "Недастаткова паглядзець на дэталь. Трэба панюхаць дэталь".
  
  
  "Я б палічыў за лепшае панюхаць аўтамабільны выхлап".
  
  
  "Мяне клічуць Дэльфа. Дэльфа Ромер. Я родам з Салема".
  
  
  "Лічбы".
  
  
  Брова адным рухам пэндзля прыўзнялася. "Вы не чулі пра мяне?"
  
  
  "Не".
  
  
  "Вы, мусіць, не вельмі шмат чытаеце. Я быў на ўсіх ток-шоў і публікаваўся ва ўсім, ад People да Boston Magazine".
  
  
  Дэлфа Ромер дастала з дэкальтэ з глыбокім выразам цёплую белую візітную картку, якая пахла папуры з смярдзючых траў. Яна працягнула яе.
  
  
  Не дакранаючыся, Рыма прагледзеў яго. На картцы было напісана:
  
  
  Дэльфа Ромер АФІЦЫЙНАЯ ВЯДЗЬМА САЛЕМА, ШТАТ МАССАЧУСЕТС
  
  
  Маленькімі гатычнымі літарамі ў адным куце быў надпіс: "Прэзідэнт Сястрынства па інфармаванні аб ведзьмах".
  
  
  Гэта заахвоціла Рыма спытаць: "Усведамленне ведзьмы"?"
  
  
  "Ты думаеш, я ў святочным гарнітуры, смяротны?"
  
  
  "Дзень усіх Святых - гэта не тое, што я б назваў святам".
  
  
  "Правільна. Гэта святы дзень для тых, хто практыкуе вікку".
  
  
  "Віка?"
  
  
  "Мудрасць. Рэлігія дахрысціянскай жаноцкасці. Гэта найстаражытная рэлігія, вядомая жанчыне".
  
  
  "Ніколі пра такое не чуў", - рашуча сказаў Рыма.
  
  
  "Ты мужчына".
  
  
  "Што не так з мужчынамі - яны што, не ў рахунак?"
  
  
  Дэльфа Ромер агледзела Рыма з галавы да ног так, што ён падумаў аб сцярвятніку, які разглядае нешта не зусім мёртвае.
  
  
  "У іх ёсць сваё месца", - сказала яна з прыдыханнем, вяртаючы картку на месца.
  
  
  Рыма вырашыў не пытацца, дзе знаходзіцца гэтае месца. Ён паняцця не меў, але ведаў, што ніколі не хацеў апынуцца там.
  
  
  Падышла сцюардэса, каб даведацца, што ім трэба. Дэльфа прыбрала свой паднос і запратэставала. Рыма папрасіў мінеральнай вады. "Прама зараз. Без лёду".
  
  
  Рыма заўважыў, як Дэльфа раскладвае на сваім падносе калоду вялізных карт. Спачатку ён падумаў, што яна раскладвае пасьянс, пакуль не звярнуў увагу на грані карт. Яны былі груба намаляваны і кропка. На іх былі намаляваны сярэднявечныя постаці, у асноўным жаночыя, усе аголеныя. Сярод некалькіх мужчын быў адзін па імі "Дурань", апрануты як святар, і іншы па імі "Павешаны". На адной картцы, азагалоўленай "Закаханыя", былі намаляваныя дзве аголеныя жанчыны.
  
  
  "Таро", - сказала Дэльфа, заўважыўшы яго пільны погляд.
  
  
  "Я не пытаўся".
  
  
  "Ты пытаўся на свае вочы. Гэтага было дастаткова".
  
  
  "Тады забудзься, што ў мяне спыталі аб вачах".
  
  
  "Мне раскінуць тваё Таро?"
  
  
  "Толькі калі ты зробіш гэта на крыле", - сказаў Рыма.
  
  
  “Людзі баяцца таго, чаго не разумеюць. Так заўсёды было з такімі, як я. У сярэднія вякі нас пераследвалі. Гэта былі цяжкія часы. Сёння тыя, хто практыкуе гэтае Рамяство, падвяргаюцца кпінам. Але пасля сённяшняга вечара я гэта змяню”.
  
  
  "Рады за цябе".
  
  
  “Сёння ўвечары, – працягвала Дэльфа сваім гучным голасам, – увесь свет убачыць, што Віка – гэта не проста фантазія. Таму што сёння ўвечары Самайн, напярэдадні лістапада, ноч, калі Вялікая Багіня спіць”.
  
  
  "Твая ноч, каб выць, праўда?"
  
  
  "Не. Мая ноч, каб разбурыць чары, якія навіслі над адным з самых прэтэнцыёзных ідалаў паганскай мужнасці".
  
  
  Дэльфа працягвала пераварочваць карты і разглядаць іх твары. Для Рыма гэта выглядала якраз як пасьянс.
  
  
  "Так", - працягнула яна, разглядаючы картку. "Гэта вызначана благое прадвесце".
  
  
  Рыма зірнуў на картку. Там было напісана: "Павешаны".
  
  
  "Тут спрэчцы няма".
  
  
  "Не можа быць ніякіх сумневаў, вежа Румпа была падарваная савой".
  
  
  Рыма пачаў выпальваць: "Вежа Рамппа?" але "ўзарваная савой?" сарвалася з яго мовы першым.
  
  
  "Невука назваў бы гэта "зачараваным", - прамармытала Дэльфа.
  
  
  "Разумны назваў бы гэта лухтой сабачай".
  
  
  "Вы б так не казалі, калі б толькі ведалі, што здарылася з вялікай сучаснай Вавілонскай вежай".
  
  
  "Добра", - сказаў Рыма. "Я ўкушу. Што здарылася з вежай Рамппа?"
  
  
  "Я ўсё яшчэ спрабую разгадаць дакладныя дзейныя сілы. Але рэтраградныя духі скарысталіся гэтым як сваёй цацкай".
  
  
  "Ага".
  
  
  Дэльфа перавярнуў іншую карту. "Іх намеры незразумелыя. Магчыма, гэта ўсяго толькі прыкмета іх уступлення ў сілу. Або, магчыма, Бафамет проста мае намер заявіць правы на адну са сваіх".
  
  
  "Бафамет"?"
  
  
  "Вялікі Рагаты. Уладар Смерці".
  
  
  "Гэта што-небудзь падобнае на д'ябла?"
  
  
  "Бафамет - гэта Абсалютны сатана. Ён таксама вядомы як Люцыпар, Шайтан і Белііл. Няма сумневаў, што Рэндал Рамп прадаў сваю душу за золата, і Бафамет прыйшоў, каб забраць яго ".
  
  
  "Ты можаш сказаць усё гэта, гуляючы ў Go Fish?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Карты Таро не хлусяць".
  
  
  "Ён нават не шэпча. І я ўсё яшчэ чакаю, каб пачуць, што здарылася з вежай Румпа".
  
  
  Дэльфа Ромер падняла вочы ад сваіх картак. Яна паглядзела на моцны, скептычны твар Рыма з выступаючымі скуламі.
  
  
  "Людзі, якія ўваходзяць унутр, не выходзяць", – прашаптала яна. "А тыя, хто спрабуе збегчы з яе замкнёных рамак, правальваюцца скрозь зямлю".
  
  
  "Я чуў гэта. Так, - няпэўна сказаў Рыма.
  
  
  "Але калі Іштар са мной, я, магчыма, змагу адмяніць яго чорнае вядзьмарства".
  
  
  "Нешта накшталт барацьбы з агнём агнём?"
  
  
  "Я белая ведзьма!" Абурана сказала Дэльфа Ромер.
  
  
  "Тады чаму ты апранутая як траюрадная сястра Мортысіі Аддамс, Мароніка?"
  
  
  "Белыя карункі жоўкнуць як вар'яты", - катэгарычна заявіла Дэльфа Ромер.
  
  
  Пры гэтых словах Рыма накінуўся на якая праходзіць міма сцюардэсу з тварам блазна.
  
  
  "Ёсць вольныя месцы ззаду ў вагоне?"
  
  
  "Так. Нешта не так, сэр?"
  
  
  "У мяне ёсць непераадольнае жаданне пасядзець з людзьмі, якія родам з той жа планеты, што і я", - растлумачыў Рыма без намёку на гумар.
  
  
  Сцюардэса на імгненне разгубілася. Рыма непрыкметна ткнуў вялікім пальцам у бок свайго падобнага на павука суседа па крэсле. Сцюардэса кіўнула. "Я ўпэўнены, што змагу паправіць вас, сэр".
  
  
  "Гэта было крута", - сказаў Рыма Дэльфе, вызваляючы сваё месца.
  
  
  "Нам наканавана сустрэцца зноў", – сказала Дэльфа Ромер замагільным голасам.
  
  
  "Не, калі я ўбачу цябе першым".
  
  
  "Ты не можаш пазбегнуць свайго лёсу, смяротны чалавек".
  
  
  "Можа быць, і не. Але я магу зматацца назад у "Трэнер". З павагай да Маргарэт Гамільтан".
  
  
  "На табе чума".
  
  
  Рыма ўладкаваўся ў крэсле над крылом. Пасля раскошы першага класа яно здавалася дзіцячым стульчыкам для кармлення. Але, прынамсі, у жанчыны, якая сядзела побач з ім, не было ценяў для павекаў колеру кобры.
  
  
  Пасадка 727-го - гэта быў адзін з былых шатлаў флота Rumpp, зараз перададзены іншаму перавозчыку - прывяла яго над Манхэтэнам.
  
  
  З цікаўнасці Рыма паспрабаваў зазірнуць за спіну свайго суседа па сядзенні, спадзеючыся мімаходам убачыць вежу Румпа - і, можа быць, намёк на тое, з-за чаго былі ўсе гэтыя непрыемнасці.
  
  
  Голас пілота раздаўся з дынамікаў на столі.
  
  
  "Дамы і спадары, пілападобны хмарачос справа ад нас - гэта фантастычны архітэктурны трыўмф, вядомы як Вежа Румппа. Большасць з вас чулі паведамленні аб тым, што адбываецца там, унізе. І калі хто-небудзь з вас гэта разумее, дайце нам ведаць ", - дадаў ён з сухім смяшком.
  
  
  У праходзе запанавала цішыня. Потым зноў узняўся гул размоў, больш ажыўлены, чым раней.
  
  
  Рыма наладзіў свой слых і пачаў вылучаць урыўкі, якія яго зацікавілі.
  
  
  "Вось яно!"
  
  
  "Кажуць, больш за шэсцьсот чалавек зачынены ўнутры".
  
  
  "Ты думаеш, яны асудзяць гэта?"
  
  
  "Як? Яны не могуць нават дакрануцца да яго!"
  
  
  727-й нахіліўся, і вежа раптам з'явілася ў рамцы акна Рыма. У промнях заходзячага сонца яна здавалася ўпрыгожваннем з залатых панэляў і манументальнага самалюбства. Рыма падумаў, што гэта нагадвае набор высокатэхналагічных аднаразовых брытвавых галовак, звараных разам. Яна аказалася менш, чым ён чакаў.
  
  
  "Неверагодна", - прамармытала жанчына, якая сядзела побач з ім.
  
  
  "Прабачце мяне", - ветліва сказаў Рыма. "Я быў па-за межамі дасяжнасці. Што здарылася з вежай?"
  
  
  Жанчына павярнулася, міргнула і сказала: "Чаму, ён знік".
  
  
  Надышла чарга Рыма міргаць. Ён паказаў у акно на беспамылкова вядомыя абрысы вежы Румпа.
  
  
  "Але ён прама тут. На самім ўвазе".
  
  
  "Так", - летуценна вымавіла жанчына. "Неверагодна, ці не праўда?"
  
  
  "Прашу прабачэння", - сказаў Рыма, саслізгваючы са свайго месца. Ён знайшоў іншую вакансію, думаючы, што ўсе гагары выходзяць у ноч Хэлоўіна.
  
  
  На сядзенні побач з Рыма сядзеў бізнесмен з сур'ёзным тварам. Ён выглядаў нармальна, таму Рыма спытаў: "Чуў, што здарылася з вежай Рамп?"
  
  
  "Вядома. Якія ледзяняць душу".
  
  
  "Тады прасвятлі мяне. Усё, што я чую, гэта чуткі".
  
  
  "Яго там больш няма".
  
  
  У адказ "Дзякуй" Рыма было вельмі слабым. Добра, сказаў ён сабе, сёння ўсе жартаўнікі. Напэўна, гэта нешта новенькае. Дурні на Хэлоўін.
  
  
  Загарэлася лямпачка прышпільвання рамяня бяспекі, і Рыма прышпіліўся, вырашыўшы, што ён проста будзе трымаць рот на замку і вытрымае апошнія некалькі хвілін да прызямлення.
  
  
  У Ла Гуардыя Рыма злавіў таксі.
  
  
  "Вежа Рамппа", - сказаў ён кіроўцу. "І наступі на яе.
  
  
  "Дзе ты быў? Ніхто не можа патрапіць у вежу Рамппа".
  
  
  "Чаму б і не?"
  
  
  "Яны ачапілі яго".
  
  
  "Я пагаджуся на кардон".
  
  
  Таксіст паціснуў плячыма. "Гэта твая дваццатка, прыяцель".
  
  
  Па дарозе ў горад Рыма вырашыў яшчэ раз паспрабаваць разгадаць загадку.
  
  
  "Дык што ж здарылася з вежай Рамп? Вось менавіта".
  
  
  Таксіст здзіўлена паглядзеў у люстэрка задняга віду. "Ты не ведаеш?"
  
  
  "Не".
  
  
  "Тады чаму табе так не церпіцца гэта праверыць?" "Проста адкажы на пытанне".
  
  
  "Вежы больш няма".
  
  
  "Спыніся", - раптам сказаў Рыма.
  
  
  "А?"
  
  
  "Я сказаў: "Спыніся".
  
  
  "Паступай як ведаеш".
  
  
  Таксіст прытармазіў, і Рыма пацягнуўся да ахоўнага шчытка, які адлучаў вадзіцельскае сядзенне ад пасажырскага. Ён схапіў яго за прарэз для грошай.
  
  
  Матэрыял быў з аргшкла. Недастаткова далікатны, каб разбіцца пры звычайным удары.
  
  
  "Калі гэта рабаванне, вы дарма марнуеце свой час", – папярэдзіў таксіст.
  
  
  Рыма абедзвюма рукамі вадзіў па шкле кругамі. Правай рукой вадзіў па гадзіннікавай стрэлцы, а левай супраць гадзіннікавай стрэлкі.
  
  
  Аргшкло неўзабаве пачало дэфармавацца і фактычна пацякло, як які растае воск. У таксі стала вельмі цеплыня.
  
  
  Вадзіцель, бачачы немагчымае, што адбывалася з яго ахоўным шчытком, паспрабаваў выбрацца з-за руля.
  
  
  Ён спазніўся. Рыма прасунуў адну руку ў адтуліну, якая пашыралася, і схапіў яе ззаду за шыю. Іншы рукой ён адкінуў плексіглас.
  
  
  Ён упаў на пярэдняе пасажырскае сядзенне, як клубок ірысак lucite.
  
  
  "Як ты гэта зрабіў?" - прахрыпеў таксіст.
  
  
  "Раскажыце мне, што насамрэч адбылося з вежай Румпа, і я буду шчаслівы аказаць паслугу", - сказаў Рыма разважлівым тонам.
  
  
  "Яго там больш няма", - паўтарыў таксіст.
  
  
  Рыма сціснуў кулакі. Чырвоны твар кіроўцы таксі стаў фіялетавым.
  
  
  "Гэта праўда!" - завішчаў кіроўца. "Вы можаце гэта бачыць, але не можаце да гэтага дакрануцца. Гэта як -як вы гэта завеце? "невытлумачальны".
  
  
  "Неадчувальны?"
  
  
  “Так. Ён ёсць, але зноў жа яго няма. Вы можаце бачыць гэта ясна як дзень, але вы не можаце да яго дакрануцца. Людзі, якія ўваходзяць, правальваюцца скрозь падлогу. Якія выходзяць людзі правальваюцца скрозь тратуар. Гэта жудасна”.
  
  
  "Хто-небудзь ведае, чым гэта выклікана?"
  
  
  "Калі і так, то яны не гавораць". Іду ў заклад, гэта зрабіў Рэндал Рамп, улічваючы, што банкі збіраюцца накласці спагнанне".
  
  
  "Я не думаю, што ён настолькі разумны".
  
  
  "Як наконт таго, каб зараз з'ехаць?" - прапанаваў таксіст.
  
  
  Рыма неахвотна адпусціў яго.
  
  
  "Усё яшчэ хочаш патрапіць у Вежу?"
  
  
  "Так".
  
  
  Таксі вярнулася да руху. Пасля таго, як у таксіста адкашлялася макроцце з горла, ён аднавіў гаварыць сваім звычайным бруклінскім рыкам.
  
  
  "Ты збіраўся расказаць мне, як ты прарабіў той трук з аргшклом".
  
  
  "Сінанджу", - рашуча сказаў Рыма.
  
  
  "Што гэта за адказ такі?"
  
  
  "Праўдзівы чалавек".
  
  
  Таксіст, памятаючы аб сталёвай руцэ, якая перабудавала яго верхнія пазванкі так, што яго мануальны тэрапеўт пазайздросціў бы гэтаму, вырашыў прыняць адказ як канчатковы. Ён паехаў на поўнач па Пятай авеню.
  
  
  Ён дабраўся толькі да Пяцідзесятай вуліцы і сабора Святога Патрыка. Рух быў перакрыты. Выццё сірэн, здавалася, пераследваў адзін аднаго ў густым змроку. Грузавікі нацыянальнай гвардыі снавалі ўзад-наперад па папярочных вуліцах, спрабуючы знайсці дарогу да кардона.
  
  
  У некалькіх кварталах наперадзе вежа Румпа ззяла, як помнік індустрыі люстраных сонцаахоўных акуляраў.
  
  
  "Заблакіравана", - сказаў таксіст. "Я павінен высадзіць вас тут. Выбачайце".
  
  
  "Сыдзе", - сказаў Рыма, кінуў дваццатку на пярэдняе сядзенне і выйшаў.
  
  
  На гэтым участку Пятай авеню быў сапраўдны затор. Не толькі авеню была шчыльна перакрыта, але і тратуары таксама. Аўтамабілі, у асноўным таксі, спрабавалі аб'ехаць затарможаны рух і аказаліся на шырокіх тратуарах. Некалькі адкрытых месцаў былі забіты людзьмі, якія прасоўваліся наперад, напіраючы на іншых.
  
  
  Бачачы безнадзейнасць прабірацца скрозь натоўп, Рыма проста забраўся на кабіну і пачаў скакаць з даху на дах. Ён намаганнем волі давёў масу свайго цела прыкладна да вагі падушкі, так што, калі ён садзіўся на кожны дах, кіроўцы нічога не заўважалі, і ён не пакідаў характэрных увагнутасцяў.
  
  
  Тым нешматлікім мінакам, якія папрацавалі звярнуць хоць нейкую ўвагу, падалося, што Рыма пераскоквае на батуце з даху на дах. Гэта павінна было быць немагчыма, але не было. Правільнае дыханне было ключом. Рыма навучылі дыхаць усім целам, ператвараючы кожную клетачку ў мініятурную, звышэфектыўную печ.
  
  
  Кантроль над дыханнем быў сутнасцю мастацтва сінанджа. Як толькі гэта было асвоена, цела рэагавала на любое дасягальнае патрабаванне, якое ад яго патрабавалася. Велізарная сіла. Звышнатуральная ўтоенасць. Нечалавечая хуткасць.
  
  
  У лічаныя хвіліны Рыма дабраўся да кардона. Разгортвалі бочачкі з калючым дротам, каб стрымаць натоўп. Бронетранспарцёры Нацыянальнай гвардыі і вартавыя былі расстаўлены на кожным куце і ліхтарным слупе. Здавалася, яны мала што рабілі, акрамя як адным вокам назіралі за натоўпам, а другім - за бліскучай вежай.
  
  
  Вежа выглядала зусім нармальна. Або настолькі нармальна, наколькі мог бы выглядаць сучасны хмарачос з навісаючым над яго ніжнімі тэрасамі суглінкам і якія растуць з яго дрэвамі. Рыма недзе чытаў, што Рэндал Рамп загадаў пасадзіць дрэвы, каб надаць будынку прыязны, арганічны выгляд. Замест гэтага гэта навяло Рыма на думку аб закінутым храме, які джунглі толькі пачынаюць аднаўляць.
  
  
  Сонца адбівалася ў верхніх паверхах будынка, надаючы яму бляск залацістай бронзы. З зямлі няправільная лінія даху стварала ўражанне гіганцкай крыштальнай каліопы. Рыма ўсё яшчэ быў здзіўлены тым, наколькі тонкім і несамавітым яно было. Мяркуючы па ўсёй шуміхі вакол яго, ён чакаў убачыць яшчэ адно Эмпайр-стэйт-Білдынг.
  
  
  Трэніраваны нюх Рыма падказвала, што з вежай Румпа нешта вельмі, вельмі не так. Прама з вежы руляў прахалодны восеньскі ветрык. Не кружыўся вакол яе, як гэта звычайна бывае пры парывах ветра вакол высокіх хмарачосаў. Вецер дзьмуў праз вежу Румпа. Вызначана.
  
  
  І ўсё ж дрэвы стаялі нерухома.
  
  
  Рыма агледзеў натоўп. Чыуна нідзе не было відаць. Але ачапленне было настолькі шырокім, што Майстар Сінанджу мог быць дзе заўгодна.
  
  
  - Спачатку аб галоўным, - прамармытаў Рыма.
  
  
  Ён праціснуўся праз натоўп да чалавека ў камуфляжы Нацыянальнай гвардыі. Натоўп расступіўся перад Рыма, не разумеючы, што адбываецца. Ён мог ускубнуць або падштурхнуць - аднойчы ён зламаў запясце кішэнніку, калі той залазіў у жаночую сумку праз плячо, - пакуль не дабраўся да Нацыянальнага гвардзейца.
  
  
  Гвардзеец насіў капітанскія нашыўкі і з трывогай аглядаў неба.
  
  
  "Капітан", - пачаў казаць Рыма.
  
  
  Капітан, нахмурыўшыся, паглядзеў уніз. Рыма паказаў пасведчанне асобы, якое ідэнтыфікавала яго як агента Дэпартамента замежных тэхналогій ВПС ЗША.
  
  
  Капітан міргнуў. "ФАРТЭК"?"
  
  
  Рыма сур'ёзна кіўнуў. "Мы думаем, што гэта звязана з талеркай".
  
  
  Капітан скурчыў грымасу.
  
  
  "Не вер у іх", - фыркнуў ён.
  
  
  "Скажы гэта Рэндалу Рамп, які, верагодна, удасканальвае свой венерыянскі прама зараз, пакуль мы размаўляем", - рашуча сказаў Рыма. “Я шукаю свайго калегу. Ён карэец. Вельмі стары. І носіць мясцовы касцюм”.
  
  
  "Не бачыў яго. Яго тут няма".
  
  
  - Калі ты яго не бачыў, - сур'ёзна сказаў Рыма, - гэта лічыцца доказам таго, што ён, відаць, тут. Паслухай, калі ён дазволіць табе заўважыць яго, скажы яму, што яго шукае Рыма Гэвін.
  
  
  "Гэта ты?"
  
  
  "Сёння так і ёсць", - сказаў Рыма, рухаючыся далей. Рыма перабраўся па другі бок калючага дроту, паказаў сваю картку FORTEC і апісаў Чыуна кожнаму сустрэчнаму. Ён недзе чытаў, што больш за шэсцьдзесят працэнтаў амерыканцаў вераць у лятаючыя талеркі. З адказу, які ён атрымаў на свой ідэнтыфікацыйны нумар FORTEC, Рыма вырашыў, што сацыёлагі моцна недаацанілі іх колькасць.
  
  
  У нейкі момант над галавой прагрукатаў верталёт берагавой аховы. Усе спыніліся паглядзець, што ён будзе рабіць. Уключаючы Рыма.
  
  
  Спачатку верталёт - гэта быў белы марскі жарабец Сікорскага - здавольваўся тым, што гудзеў над вежай, як тоўсты шумны пелікан.
  
  
  Відавочна, пілот вырашыў знізіцца, каб зазірнуць у вокны вежы. "Сікорскі" спускаўся прама ўніз на сваёй шырокай кружэлцы апорнай шрубы.
  
  
  Гэта быў плаўны спуск. Спачатку. Але парывы ветру, якія бясшкодна праносіліся скрозь прывідную вежу Румпа, кружыліся і закручваліся спіраллю вакол іншых вышынных будынкаў, ствараючы такую турбулентнасць, што зрывае капелюшы з пешаходаў.
  
  
  Адзін з віхур адкінуў "Сікорскі" на паўднёвы бок вежы.
  
  
  У натоўпе пачуўся калектыўны ўздых. Твары адвярнуліся. Іншыя нецярпліва выцягвалі шыі, каб убачыць.
  
  
  Яны ўсё бачылі тое, што бачыў Рыма Уільямс.
  
  
  Лопасці апорнай шрубы прабілі залатыя шкла. Яны шалёна калаціліся, калі пілот спрабаваў аднавіць раўнавагу.
  
  
  Ніводнае шыба не разбілася. Акрамя выцця ротара, зверху не даносілася ніякага шуму.
  
  
  Верталёт нахіліўся і разгарнуўся. Спрабуючы адарвацца ад вежы, пілот прымудрыўся ўрэзаць хваставым вінтом у фасад. Ён знік, нібы пагрузіўся ў нерухомую залацістую ваду.
  
  
  "Яго засмоктвае!" - закрычаў нехта.
  
  
  Гэта выглядала менавіта так. Але толькі на імгненне.
  
  
  Белы "Сікорскі" зноў з'явіўся ў полі зроку і, відавочна, здаўшыся, з грукатам накіраваўся на ўсход, як спалоханая птушка.
  
  
  "Добра, - сказаў сабе Рыма, - насамрэч яго там няма".
  
  
  Вісклівы голас аднекуль побач паклікаў: "Рока!"
  
  
  "Пра не", - прастагнаў Рыма. Не гледзячы ў напрамку голасу, ён прыгнуўся і паспрабаваў адсунуцца ад гуку як мага далей.
  
  
  Голас паклікаў яго ўслед. На гэты раз ён сказаў: "Бэпа!"
  
  
  "Нават не цёплы", - прамармытаў Рыма.
  
  
  Ён слізгануў назад у натоўп у зручным месцы і паспрабаваў зліцца з натоўпам. Ён скарыстаўся момантам, каб зламаць пальцы іншаму кішэнніку, і, на яго здзіўленне, у той момант, калі мужчына пачаў крычаць, тэрыторыя вакол Рыма ачысцілася, як быццам людзі былі вадой і адбывалася выпарэнне.
  
  
  "Тратуар і тут рухаецца!" - завішчаў чыйсьці голас.
  
  
  Гэта зыходзіла ад растрапанага мужчыны, які трымаў у адной руцэ слоік з-пад супу, а ў іншай - таблічку з надпісам "ДАПАМАЖЫЦЕ МНЕ". Я Ахвяра СНІДу. Ён быў пятым жабраком, якога Рыма сустрэў у натоўпе, што, на думку Рыма, было дэмаграфічна гэтак жа малаверагодна, як заўважыць зебру ў Цэнтральным парку. І ён бег як марафонец.
  
  
  Паколькі раптоўная эвакуацыя пакінула Рыма безабаронным, як зад немаўля, ён дайшоў з натоўпам да будынка Rolex. Там ён сарваўся з месца і слізгануў у завулак, дзе ледзь не наступіў на падпаленую чалавечую руку.
  
  
  Рыма спыніўся. Рука вызначана была чалавечай. Яна была зморшчанай і бледна-васкова-жоўтай. Яна была ўсталявана на нешта накшталт падстаўкі з чорнага дрэва, з вялікім пальцам, накіраваным да неба.
  
  
  Кончыкі кожнай лічбы свяціліся балючым зялёным святлом.
  
  
  Перш чым Рыма змог усвядоміць гэта, халодны голас з ценю вымавіў нараспеў: "Вось бачыш. Ты не можаш пазбегнуць свайго лёсу".
  
  
  Рыма завагаўся. Перш чым ён паспеў даць задні ход, вісклівы голас, які гучаў цяпер зусім побач, паклікаў: "Джэна! О, Джэна!"
  
  
  Рыма застагнаў, як паранены мядзведзь. Цяпер яму не было куды бегчы.
  
  
  Кіраўнік 6
  
  
  
  
  "Не прычыняй шкоды руцэ славы", - папярэдзіла Дэльфа Ромер, выходзячы з ценю, яе бледныя рукі малявалі ў паветры перад ёй плеценыя ўзоры. Павуцінне падол яе доўгай чорнай сукенкі слізгаў па брудным бетоне, хутка становячыся шэрым ад гарадской куравы.
  
  
  "Рука славы?" Спытаў Рыма, адным вокам сочачы за ўваходам у завулак.
  
  
  "Гэта магутная магія. Яна развее любога наведвальніка з ніжніх міроў".
  
  
  Рыма прасвятлеў. "Гэта дзейнічае на жанчын-вядучых?" спытаў ён.
  
  
  "Я не разумею".
  
  
  Чыта Чынг выбрала менавіта гэты момант, каб уварвацца ў завулак, пыхкаючы, як пасля цяжкай прабежкі.
  
  
  "Гвіда!"
  
  
  "Нават блізка", - сказаў Рыма.
  
  
  Чыта агаліла зубы ў самазадаволенай ухмылцы. "Я павінна табе сёе-тое сказаць", - сказала яна.
  
  
  "Працягвай".
  
  
  "Я цяжарная".
  
  
  "Я ведаю. Гэта на вокладцы кожнага часопіса, які трапляецца на вочы".
  
  
  "І ты не бацька дзіцяці".
  
  
  "Гучней. Я хачу, каб не было ніякіх сумневаў".
  
  
  "Але ты мог бы ім стаць", - хутка сказаў Чыта. "Ты мог бы стаць бацькам самага знакамітага дзіцяці, якое нарадзілася ў дзевяностых. Майго".
  
  
  "Я пакараны", - кісла сказаў Рыма. "Маё жыццё ў руінах".
  
  
  "Добра. Я хацеў, каб ты зразумеў, якую выдатную магчымасць ты выпусціў, калі адкінуў мяне".
  
  
  У гэты момант драпежны погляд Чыты зваліўся на цёмную постаць Дэльфы Ромер.
  
  
  "Хто гэта?" - патрабавальна спытала яна.
  
  
  Рыма вырашыў плыць па цячэнні. "Чыта, пазнаёмся з Дэльф. Дэльфа, пазнаёмся з Чытай. Дэльфа - ведзьма. Чыта проста рыфмуецца".
  
  
  Абедзве жанчыны выглядалі збянтэжанымі.
  
  
  "Што?"
  
  
  "Што?"
  
  
  "Усё роўна", - уздыхнуў Рыма. "Я не думаю, што ты бачыў Чыуна "Ні ў якім разе"?" ён спытаў Чыту.
  
  
  "Ты маеш на ўвазе мужчыну, адказнага за цудоўнае напаўненне майго ўлоння?" Вярнуўся Чыта.
  
  
  Вочы ў Рыма пашырыліся. На сваім апошнім заданні Майстар Сінанджу дасягнуў даўняй мэты: сустрэўся з карэйскім кіроўным. Чіун падтрымліваў яе з таго часу, як упершыню ўбачыў яе морду барракуды па тэлевізары. У яго былі бачанні аб тым, як ён задаволіць бяздзетную вядучую і адным ударам зачне пераемніка Рыма ў Сінанджу. Але замест гэтага Чыта закахалася ў Рыма. Рыма, са свайго боку, хацеў бы есці пясок.
  
  
  Да таго часу, як усё было ўладжана, Чыта і Майстар сінанджа сышлі разам. Чіун вярнуўся дадому маўклівы, але задаволены. Чыта вярнулася ў эфір з навінамі аб сваім прарыве ў авуляцыі.
  
  
  Рыма ўсё яшчэ адмаўляўся верыць. Цяпер ён мог толькі прамармытаць: "Вы хочаце сказаць, што Чиун - бацька?"
  
  
  "Я гэтага не казаў", - з'едліва сказала Чыта. "Я замужняя жанчына. Насамрэч, я катэгарычна адмаўляю, што мой муж не з'яўляецца бацькам".
  
  
  "Калі ласка, калі ласка", - узмалілася Дэльфа. "Ты парушаеш дзеянне загаворы. Атмасфера ўлады не павінна рассейвацца негатывам".
  
  
  "Загавор?" - спытаў Чыта.
  
  
  "Я казаў табе, Дэльфа - ведзьма", - сказаў Рыма. "Яна спрабуе зняць заклён з вежы Рамппа".
  
  
  Чыта Чынг падышла да тлеючай рукі славы.
  
  
  "Гэта рэальна? Я маю на ўвазе, сапраўдная рука?"
  
  
  "Вядома", - бадзёра сказаў Рыма. "Насамрэч, гэта, верагодна, дастаткова смачна, каб яго можна было з'есці".
  
  
  "Мяне абурае намёк на тое, што я канібал!" Чыта ўспыхнула. "Я будучая маці!" Яе крывава-чырвоныя пазногці бліснулі і выгнуліся перад ёй.
  
  
  Рыма падаўся назад. "Гэй, гэта была проста прапанова". Ён гучна пстрыкнуў пальцамі. "Я ведаю! Цяпер, калі вы двое прадстаўлены, чаму б вам не даць інтэрв'ю?" Разам. Не ўблытвай мяне ў гэта. Я сам злаўлю Чыуна на кручок."
  
  
  Халодны голас прама за спіной Рыма вымавіў: "Не глядзі далей, спазніўся".
  
  
  Рыма рэзка павярнуўся.
  
  
  Чіун, Кіруючы майстар сінанджа, стаяў у вусці завулка, яго твар быў суровым, рукі з доўгімі пазногцямі хаваліся ў злучаных рукавах.
  
  
  "Вось ты дзе", - сказаў Рыма з палёгкай у голасе.
  
  
  "Ты спазніўся", - фыркнуў Чиун, выпростваючыся ва ўвесь рост.
  
  
  "Вініце ва ўсім руйнуецца інфраструктуру".
  
  
  "Дзядуля!" Закрычаў Чыта, падбягаючы да Майстра сінанджа.
  
  
  Твар Чыўна напружыўся. Ён замёр, нібы не ведаючы, як рэагаваць.
  
  
  Затым, на вачах у здзіўленага Рыма, Чыта Чынг, самазваная вярхоўная вядучая ў вядомай сусвету, схілілася перад ім. Двойчы.
  
  
  Майстар Сінанджу царска адказаў на паклон. Адзін раз.
  
  
  "Прыемна бачыць цябе зноў, дзядуля", - прамармытаў Чыта.
  
  
  "А ты, дзіця. Дзіця ажыўляецца?"
  
  
  "Толькі дзякуючы тваёй велічы", - адказаў Чыта.
  
  
  "Я гэта чую?" Крыкнуў Рыма. "Я гэтага не чую! Ты не бацька дзіцяці, Чиун, ці не так?"
  
  
  Мудрыя карыя вочы Майстры Сінанджу непранікальна паглядзелі на твар свайго вучня і прасачылі за ім.
  
  
  Яго рукі высунуліся з рукавоў. Адзін птушкападобны кіпцюр падняўся і выгнуўся, паказваючы кашчавым жоўтым пальцам.
  
  
  "Рыма. Хто гэты муданг, з якім я цябе заспею?"
  
  
  Рыма азірнуўся цераз плячо. Дэльфа Ромер ўтаропілася на яго ў адказ.
  
  
  "Муданг?" Рыма спытаў Чыўна. Яго карэйская была добрая, але не ідэальная.
  
  
  "Белая ведзьма", - адказаў Чыун.
  
  
  "Ты вельмі мудрая, што ведаеш мяне такі, якая я ёсць", - нараспеў вымавіла Дэльфа.
  
  
  "Ён не мае на ўвазе "белы" так, як ты маеш на ўвазе "белы", - адрэзаў Рыма.
  
  
  "Я бачу, што ён знаходзіцца ў кантакце з большай гармоніяй", – адказала Дэльфа. "Яго аўра дасканалая".
  
  
  "Абсалютна", - сказала Чыта. "Ён дапамог мне раскрыць маю квітнеючую жаноцкасць".
  
  
  "Вы абодва праяўляеце належную павагу", - сказаў Майстар Сінанджу. Яго погляд спыніўся на Рыма. "У адрозненне ад некаторых".
  
  
  Рыма ўпёр рукі ў свае худыя сцягна. "Паслухайце. Мы тут, каб выканаць працу. Давайце зробім гэта".
  
  
  "Хвілінку, Рыма. Я павінен агледзець гэты артэфакт". Стары карэец падышоў да рукі славы і панюхаў дым, які ішоў ад яе зморшчаных чорных пальцаў.
  
  
  Ён паглядзеў на Дэльфу. "Рука павешанага?"
  
  
  Дэльфа кіўнула. "Я яго адкапала. Ён вельмі стары. Але ў ім усё яшчэ было дастаткова тлушчу, каб згарэць".
  
  
  "Гэта ненармальна!" Сказаў Рыма.
  
  
  "Агідна было б выкарыстоўваць жаночую руку", – уставіў Чыта.
  
  
  Усе кіўнулі ў знак згоды, акрамя Рыма.
  
  
  "Гэта магутная магія", - сказала Дэльфа.
  
  
  "Ці можа гэта дапамагчы мне вярнуць майго аператара?" Задавалася пытаннем Чыта, абыходзячы яго па крузе. Яна падняла сваю мінікамеру да пляча і захавала дымлівы член на плёнку.
  
  
  "Толькі не кажы мне, што ты адкусіў яшчэ кавалачак?" Шматзначна спытаў Рыма.
  
  
  "Маўчаць, Рыма!" Чыун плюнуў. "Не нагадвай гэтаму беднаму стварэнню аб яе нядаўнім няшчасці".
  
  
  "Няшчасце? Яна пахаваная жыўцом разам са сваім аператарам і з'ядае яго".
  
  
  "Я не еў свайго аператара!" Чыта ўспыхнуў. "Цалкам ... Я проста з'еў кавалак, які ён не выкарыстоўваў".
  
  
  "Яго нага?"
  
  
  "Ён быў мёртвы. Ён не збіраўся ўскокваць і прабягаць марафоны".
  
  
  "Гэта зусім разумная рэч, Рыма", – уставіў Чиун. "А зараз памаўчы. Мы павінны заняцца нашай важнай працай".
  
  
  Дэльфа прывітальна падняла рукі. "Гэта наш лёс - працаваць разам. Нас траіх".
  
  
  Рыма сказаў Чыце: "Мяркую, гэта пакідае цябе ў баку. Прабач".
  
  
  "Я мела на ўвазе нас траіх, хто разумее старажытную мудрасць", - уладна дадала Дэльфа.
  
  
  Рыма нахмурыўся. "Хто я такі - носьбіт дзіды?"
  
  
  "Не. Але ты можаш несці руку славы".
  
  
  "Я да гэтага не дакрануся".
  
  
  "Рыма", - рашуча сказаў Чиун. "Трымай руку. Пойдзем, мы разгадаем гэтую таямніцу, перш чым яна загубіць увесь горад".
  
  
  Усе трое рушылі ў дарогу, Чіун у суправаджэнні дзвюх жанчын па баках. Рыма глядзеў ім услед. Ён апусціў погляд на тлеючую руку славы.
  
  
  "Чорт", - прамармытаў ён, нахіляючыся, каб падняць яе. "Чаму ў мяне заўсёды атрымліваецца кароткі канец палкі?"
  
  
  Кіраўнік 7
  
  
  
  
  Рэндал Т. Рамп не дасягнуў таго, чаго ён быў у жыцці, быўшы нясмелым. Ён павінен быў дзякаваць сваёй дзёрзкасці за няўхільнае ўзыходжанне да ўлады ў сферы нерухомасці на Манхэтэне, і гэтак жа вінаваціць сябе цяпер, калі ён упаў да сумнага статусу папяровага мільярдэра за такі кароткі час.
  
  
  Ён не разумеў дзіўнай рэчы, якая адбылася з вежай Румпа. Ён цьмяна разумеў, што апынуўся ў пастцы, як і ўсе, хто меў няшчасце апынуцца ў яе вузкіх межах, калі адбылася таямнічая падзея.
  
  
  Што Рэндал Рамп сапраўды разумеў, дык гэта тое, што павінен быў быць нейкі спосаб звярнуць сітуацыю на сваю карысць.
  
  
  Тэлефоны вішчалі ў яго вушах так гучна, што ён ледзь мог чуць свае думкі. У іншых пакоях на гэтым паверсе яны таксама патрабавалі ўвагі.
  
  
  Павешанне ні да чаго добрага не прывяло. Такім чынам, Рэндал Рамп, паколькі фізічныя нагрузкі заўсёды дапамагалі яго мозгу працаваць лепш, абышоў свой раскошны, багаты аўтапартрэтамі офіс і пачаў здымаць іх з кручка, па адным за раз.
  
  
  Час ад часу ён правяраў, ці ёсць гудок пры наборы нумара.
  
  
  Калі ён зрабіў гэта ў першы раз, ён пачуў дзіўны голас, жаласна які крычыць: "Дапамажыце! Я затрымаўся ў тэлефоне!"
  
  
  "Мая задніца", - сказаў Рэндал Рамп, пераходзячы да наступнага тэлефона.
  
  
  "Дапамажыце мне! Дапамажыце мне! Дапамажыце мне!" - сказаў іншы тэлефон. Гэта гучаў той жа голас, таму Рэндал паспрабаваў.
  
  
  "Ты кажаш, што ты ў пастцы?" патрабавальна спытаў ён.
  
  
  "Так! Дапамажы мне, амерыканец! Калі ласка, дапамажы мне!"
  
  
  "Колькі?"
  
  
  "Колькі чаго?"
  
  
  "Колькі б вы мне заплацілі, калі б я вас выцягнуў?" запатрабаваў Рэндал Рамп, пераходзячы адразу да справы.
  
  
  "Я заплачу любую цану. Шчыра".
  
  
  "Добра, мне трэба тры мільярды долараў".
  
  
  "Мільярд з літарай "б"?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Добра, я раблю гэта для цябе. Тры мільярды".
  
  
  "Наперадзе".
  
  
  "Я не магу выдаваць якія-небудзь грошы, пакуль я размаўляю па тэлефоне", - сказаў дзіўны, металічны голас, дастаткова разумна.
  
  
  "Я пагаджуся на палову наперад", - запярэчыў Рэндал Рамп, які, не будзь ён у такім цяжкім становішчы, ніколі б не стаў марнаваць час на размовы з бесцялесным голасам. Але голас у мужчыны быў напружаны. І цьмяна чужы. Сапраўдныя грошы сёння былі ў чужых руках. Магчыма, гэта быў які-небудзь багаты японскі прамысловец, і Рэндалу Рамппу павязе здзейсніць забойства. Такое здаралася і раней.
  
  
  "Я шкадую. Спачатку вы павінны вызваліць мяне".
  
  
  "Ты што, нейкі тэлефонны джын? Я адкрываю корак, і ты загадваеш мне тры жаданні?"
  
  
  "Тры мільярды. Такое наша пагадненне".
  
  
  "Правальвай", - сказаў Рэндал Рамп, даведаўшыся махлярства, калі пачуў яго.
  
  
  Калі какафонія офісных тэлефонаў змоўкла, ён перайшоў у кабінет свайго выканаўчага памагатага.
  
  
  "Дорма, я хачу, каб усе тэлефоны на гэтым паверсе былі адключаныя. Неадкладна".
  
  
  Жанчына застыла за сваім сталом, яе вочы глядзелі проста перад сабой класічным поглядам у тысячу ярдаў. Яны былі затуманены. Яна трымала перад сабой белую льняную насоўку, як быццам яна была занадта цяжкая, каб паднесці яе да вачэй або дазволіць упасці ёй на калені.
  
  
  "Ты мяне чуў?"
  
  
  "Яны ... патанулі ... без следу ..." - прастагнала яна.
  
  
  "Як бы табе спадабалася патануць без следа?" - прапанаваў Рэндал Рамп, які ў сваёй аўтабіяграфіі выхваляўся, што наймаў жанчын у сваю імперыю, таму што адчуваў, што яны такія ж здольныя, як і мужчыны. Ён забыўся згадаць, што яны таксама працавалі на траціну танней і іх было ў два разы лягчэй запалохаць, чым мужчын.
  
  
  "Мне ... усё роўна..." - жахліва прашаптала Дорма.
  
  
  "Тады я зраблю гэта сам", - адрэзаў Рамп.
  
  
  Гэта заняло некаторы час. Час ад часу ён чуў дзіўны замежны голас, які крычаў з дыяфрагмы прымача, як страчаная душа. Ён зачыніў гэтыя тэлефоны мацней, чым іншыя.
  
  
  Да таго часу, калі на паверсе запанавала цішыня, сонца садзілася. Тады і толькі тады Рэндал Рамп зразумеў, што электрычнасць адключана. Раней яго не адключалі. Кампутары працавалі. Цяпер іх экраны былі цьмянымі да шэрасці.
  
  
  Што б ні здарылася, электрычнасць больш не цякла па праводцы будынка.
  
  
  Ён зрабіў разумовую нататку падаць у суд на падрадчыка, які праклаў праводку, а заадно і на Эда. Калі ён падасць у суд на дастатковую колькасць людзей, то абавязкова пакрые дастаткова сваіх страт, каб прыйсці ў норму.
  
  
  Рэндал Рамп прайшоў міма свайго выканаўчага памагатага і бразнуўся за свой масіўны стол. Ён вырашыў сыграць на інтуіцыі.
  
  
  У офісе быў адзін сотавы тэлефон. Ён не звар'яцеў, як іншыя. Ён падняў трубку, высунуў антэну і набраў нумар прэзідэнта "Кемікал Перкалейтарс" Хобокена, свайго галоўнага крэдытора.
  
  
  "Офіс містэра Лонгстрыта", - абвясціў выразны голас.
  
  
  "Тэлефануе Рэндал Рамп".
  
  
  Яго злучылі, не сказаўшы больш ні слова.
  
  
  "Алан? Рэндал слухае. Ты выпадкова не чуў аб тым, што адбываецца тут, у вежы Рамппа?"
  
  
  "Па тэлевізары досыць гэтага. Я не разумею. Што адбываецца? З табой усё ў парадку?"
  
  
  "Ніколі не адчуваў сябе лепш. Паслухай, мне не падабаецца, калі мяне пазбаўляюць права ўласнасці".
  
  
  "Вежа была нашым закладам па ўгодзе Shangri-Rumpp, і нам прыйшлося перадаць цыдулку. У нас не было выбару".
  
  
  "І я таксама".
  
  
  "Прашу прабачэння?"
  
  
  "Вы не можаце захапіць будынак, да якога не можаце дакрануцца", – катэгарычна сказаў Рэндал Рамп, гледзячы на свой твар, адлюстраваны ў адпаліраваных пазногцях.
  
  
  "Ты хочаш сказаць, што нясеш адказнасць за гэты... гэты розыгрыш на Хэлоўін?"
  
  
  “Без жартаў, Чак. Вежа Румпа – галоўны матэрыяльны актыў Рэндала Румпа. Цяпер яна ператварылася ў нематэрыяльны актыў. Ніколі не гуляйце супраць прыроджанага пераможцы. Такія дурні, як ты, заўсёды прайграваюць”.
  
  
  На гэтым Рэндал Рамп павесіў трубку, усміхнуўшыся манернай усмешкай, якая магла б належаць харысце пачатку стагоддзя.
  
  
  "Гэта павінна заблытаць іх балансавыя справаздачы, пакуль я буду фармуляваць свой наступны крок".
  
  
  Праблема была ў тым, што ў Рэндала Рамппа не было наступнага ходу. Насамрэч, ён усё яшчэ не ведаў, што, чорт вазьмі, адбываецца. Але ў гульні жыцця, ён ведаў, той, хто гаворыць па-буйному і блефуе па-буйному, звычайна сыходзіць з джэкпот.
  
  
  І паколькі ён быў фактычна недатыкальным у сваёй уласнай вежы, ён мог бы яшчэ крыху нацягнуць на людзей ланцугі.
  
  
  "Злучыце мяне з BCN", - крыкнуў ён у суседні пакой.
  
  
  "Як? Усе тэлефоны разрадзіліся".
  
  
  "Усё роўна. Я зраблю гэта сам". Ён набраў нумар на сваім сотавым і прадставіўся камутатару BCN. Яго адразу злучылі з дырэктарам аддзела навін.
  
  
  "Дазвольце мне пагаварыць з Донам Кудэрам".
  
  
  "Ён асвятляе абвал у тунэлі Лінкальна".
  
  
  "Сур'ёзна?" сказаў Рэндал. "Яна развалілася, так? Можа быць, я яе адновлю. Як наконт стваральніцы дзіцяці - як яе клічуць?"
  
  
  "Чыта Чынг"?"
  
  
  "Гэта той самы. Злучы яе. Скажы ёй, што Рэндал Рамп прапануе ёй эксклюзіўнае шоў у Rumpp Tower spectacular".
  
  
  "Уражліва?"
  
  
  "Вы асвятляеце гэтую гісторыю, ці не так?"
  
  
  "На самой справе, міс Чынг зараз на Пятай авеню".
  
  
  "Выдатна. Скажы ёй, каб сустрэла мяне ў вестыбюлі праз пяць хвілін".
  
  
  "Але..."
  
  
  Рэндал Рамп павесіў трубку. Ён падышоў да насценнага люстэрка і прывёў у парадак валасы, паправіўшы свой гальштук колеру пажарнай машыны Hermes. Яму прыйшлося прыгнуцца і павярнуцца, каб разглядзець сябе выразна, паколькі на люстраной паверхні было вертыкальна выгравіравана яго прозвішча. Гэта быў антыкварыят, за які ён пераплаціў. Але з яго імем на ім, гэта напэўна абыдзецца ў кругленькую суму, калі ён збярэцца прадаць яго.
  
  
  "Я выглядаю цудоўна", - сказаў ён. "Пераможца".
  
  
  Праходзячы міма сваёй сакратаркі, ён сказаў: "Калі я каму-небудзь спатрэблюся, я буду ўнізе, у вестыбюлі, балбатаць з прэсай".
  
  
  Жанчына падняла вочы, бледная і змарнелая. "У вестыбюлі няма ЖУРНАЛІСТАЎ".
  
  
  "Да таго часу, як я туды дабяруся, усё будзе гатова", - упэўнена сказаў Рэндал Рамп.
  
  
  Гэта было прадказанне, якое спраўдзілася толькі таму, што ліфты перасталі працаваць. Рэндал Рамп пачаў павольны, звілісты спуск па лесвіцы ў вестыбюль, пакляўшыся, што, калі ўсё прыйдзе ў норму, ён усталюе ў каменную калону змазаны маслам латунны пажарны слуп, каб, калі гэта калі-небудзь здарыцца зноў, ён мог спусціцца ў вестыбюль, як Адам Уэст.
  
  
  Кіраўнік 8
  
  
  
  
  Паблізу вежа Румпа выглядала хутчэй вугальнай, чым бронзавай. Якое памірае сонечнае святло прымусіла яе тлець, як быццам пад яе непразрыстай паверхняй хаваўся агонь.
  
  
  Рыма агледзеўся. Пятая авеню была пустынная ў абодвух напрамках на працягу некалькіх кварталаў. Гэта было дзіўнае відовішча. Але гэта дазваляла ім бесперашкодна працаваць.
  
  
  "Ён увайшоў у вестыбюль і проста знік з-пад увагі", - тлумачыў Чыта.
  
  
  "Смешна", - фыркнуў Рыма.
  
  
  "Звышнатуральнае", - сказала Дэльфа.
  
  
  "Я ўсё гэта бачыў", – дадаў Чыун. "Са свайго наглядальнага пункта. Да яго такая ж доля спасцігла сціплага пажарнага".
  
  
  Чыта Чынг выглядала здзіўленай. "Ты быў тут раней, дзядуля?"
  
  
  "У маёй таемнай якасці я вывучаў лёс, якая напаткала гэта магутнае, але агіднае збудаванне".
  
  
  "Няўжо ты нічога не мог зрабіць?" Спытала Чыта, да аблягчэння Рыма. Здавалася, яна не зразумела намёку Чиуна на тое, што ён працуе на кагосьці важнага.
  
  
  "Нажаль, не", – сказаў Чыун. "Бо пры сутыкненні з невядомым першае правіла сінандж - выконваць, каб не патрапіць у пастку разам з простымі смяротнымі".
  
  
  "Вельмі мудра", - сказала Дэльфа.
  
  
  "Вось чаму я прымусіў свайго аператара ісці наперадзе мяне", – сказаў Чыта.
  
  
  "Вы паслалі свайго аператара на дакладную смерць?" Выпаліў Рыма.
  
  
  "Ён не мёртвы", - нараспеў вымавіла Дэльфа, выхопліваючы руку славы з рук Рыма. "Ён проста адправіўся ў іншае царства".
  
  
  "Лухта сабачая! Таму, што тут адбываецца, павінна быць навуковае тлумачэнне".
  
  
  "Самасляпая навука не можа растлумачыць за ўсё", - настойвала Дэльфа.
  
  
  "Вядома, можа".
  
  
  "Тады чаму ў мужчын ёсць соску?"
  
  
  Гэта паставіла Рыма ў тупік. Пакуль ён разважаў над неспасціжнай загадкай, Чыта пстрыкнула пальцамі і прапанавала ўласную тэорыю.
  
  
  "Я ведаю! Гэта адкрываецца прасторавы разлом".
  
  
  "А?"
  
  
  "Наша планета перасякаецца з паралельным вымярэннем, выклікаючы абмен рэальнасцямі".
  
  
  "Бык!" Рыма ўзарваўся.
  
  
  Умяшаўся Чыун. "Маўчаць! Кажы, дзіця. Раскажы нам яшчэ".
  
  
  "Гэта ўсяго толькі тэорыя", - павольна вымавіў Чыта, - "але я думаю, што вежа павольна ўваходзіць у Пятае вымярэнне, або паралельную рэальнасць".
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Можа, гэта культурны абмен".
  
  
  "З кім?" Рыма фыркнуў. "Род Серлінг?"
  
  
  "Рыма!"
  
  
  Рыма заціх. Чыта працягваў.
  
  
  "Калі павязе", - самаздаволена сказаў Чыта, - "наўзамен мы атрымаем іх хмарачос".
  
  
  "Што, калі ў іх няма хмарачосаў у вымярэнні X?" Суха спытаў Рыма.
  
  
  "Тады мы, верагодна, атрымаем піраміду ці нешта гэтак жа касмічнае", – рашуча сказаў Чыта.
  
  
  "Гэта не тое, што кажа мне маё патаемнае вока", - папярэдзіла Дэльфа.
  
  
  "Мая задніца", - сказаў Рыма.
  
  
  За вітрынамі першага паверха хмарачоса, дзе знаходзіліся буцікі і дарагія антыкварныя крамы, збіраўся натоўп. Іншыя бязмэтна бадзяліся па вестыбюлі атрыума.
  
  
  Рыма ніколі не бачыў такіх няшчасных асоб. Нехта нешта крычаў, але Рыма не мог разабраць слоў.
  
  
  Ён падышоў да шкла вітрыны.
  
  
  "Рыма", - перасцярог Чыун. "Будзь асцярожны. . . . "
  
  
  "Паслабся, я проста збіраюся гэта праверыць".
  
  
  Наблізіўшыся, Рыма паднёс абедзве рукі да шкла. Ён падрыхтаваўся да таго, што яго высоканастроеная нервовая сістэма сутыкнецца з чымсьці, з чым яна не зможа справіцца, і яму давядзецца хутка адступіць.
  
  
  Яго пальцы адбіваліся ў шкле. Яны наблізіліся да люстранога адлюстравання адзін аднаго. У той момант, калі яны павінны былі дакрануцца, абодва наборы працягнулі рух. Яго пальцы, здавалася, паглыналі адзін аднаго.
  
  
  Насуперак сабе Рыма адчуў, як валасы ў яго на патыліцы ўстаюць дыбам.
  
  
  Што яшчэ больш неверагодна, частка натоўпу ўнутры, убачыўшы, як лёгка рука Рыма прайшла скрозь уяўнае цвёрдым шкло, пачала біць кулакамі па ўнутраных шкляных сценках.
  
  
  Іх рукі не прайшлі наскрозь. Насамрэч, шкло відавочна хісталася ў сваёй раме ад моцных удараў.
  
  
  "Гэта дзіўна", - сказаў Рыма, прыбіраючы рукі. Яны выглядалі нармальна. Ён вярнуўся да астатніх.
  
  
  "Ты ўсё яшчэ сумняваешся, што тут замяшаныя цёмныя сілы?" Халодна пацікавілася Дэльфа.
  
  
  "Гэтаму ёсць навуковае тлумачэнне", - настойваў Рыма, панура гледзячы на вежу.
  
  
  "Ніякая навука аб чалавеку не можа растлумачыць гэта".
  
  
  "Гэта як двухбаковае люстэрка", - вырашыў Рыма ўслых. "Вы ведаеце, калі святло праходзіць у адзін бок, але не ў іншы, таму з аднаго боку гэта люстэрка, а з іншай - празрыстае шкло".
  
  
  "Гэта не мае ніякага сэнсу", - адрывіста сказала Чыта Чынг.
  
  
  Рыма нахмурыўся. "Гэта ўсяго толькі працоўная тэорыя. Ведаеш, лямпачку вынайшлі не за адзін дзень".
  
  
  Дэльфа падняла сваю руку славы да неба і памахала ёю ўзад-наперад, пускаючы масляністы дым у іх ноздры.
  
  
  "Іа! Іа! Шуб-Ніггурат!" - завыла яна. "О, Усемагутная Маці, мы хочам звязацца з аператарам, які знік на вашай клапатлівай зямлі".
  
  
  "Што гэта за лухту?" Патрабавальна спытаў Рыма.
  
  
  "Ціха, Рыма!" Прашыпеў Чыун. "Гэта кут".
  
  
  Рыма разумеў угол. Па-карэйску гэта азначала "сеанс".
  
  
  "Гэта вар'яцтва", - прарычэў ён.
  
  
  Чыун прашаптаў: "Некаторыя пытанні павінны вырашацца традыцыйным спосабам. Няхай муданг робіць сваю белую магію. Магчыма, яна не карэйская, але ў ёй можа быць нейкая карысць".
  
  
  "Адкуль ты ведаеш, што гэта не чорная магія, Татачка?"
  
  
  Чіун паціснуў плячыма. "Яна белая. З якім яшчэ відам магіі яна можа працаваць?"
  
  
  Дэльфа закрыла вочы. Яе твар пачаў скажацца.
  
  
  "Яна ў кантакце з вышэйшымі сіламі", - сказаў Чыта, затаіўшы дыханне.
  
  
  "Па-мойму, яна адчувае аргазм стоячы", – прамармытаў Рыма.
  
  
  Наступныя словы Дэльфы былі незразумелыя. Яны не былі ні англійскімі, ні карэйскімі. Рыма вырашыў, што яны, відаць, былі вядзьмарскімі і, такім чынам, не важнымі.
  
  
  Дэльфа разгойдвалася, як пальма, якую акунулі ў смалу. Яе твар перакасіўся і затросся, калі рот вымавіў невыразныя фразы.
  
  
  Затым яе вочы расхінуліся.
  
  
  "Я бачыў! Я меў зносіны з вышэйшай мудрасцю".
  
  
  "Што што?" Патрабавальна спытаў Чыта.
  
  
  Дэльфа павярнулася да Чыты. "Я бачыла ўнутры твайго чэрава".
  
  
  "Не!"
  
  
  "Так! Гэта хлопчык!"
  
  
  Пачуўшы гэта, Чиун павярнуўся да Рыма, шчасліва ўсміхаючыся. "Ты чуў, Рыма? Хлопчык! Рослы карэйскі хлопчык. Я заўсёды хацеў дзіця мужчынскага полу".
  
  
  "Хмарачос!" Раўнуў Рыма. "Помніш хмарачос? Мы тут, каб высветліць, што, чорт вазьмі, адбываецца з гэтым дурным хмарачосам".
  
  
  Радасныя твары супакоіліся, працверазелі, і трое ўдзельнікаў урачыстасці неахвотна вярнуліся да бягучага пытання.
  
  
  "Ты гаварыў з кім-небудзь аб гэтай таямніцы?" Чыта хацела ведаць.
  
  
  "Я чуў імя, вымаўленае вятрамі, якія свішчуць у гэтай Вавілонскай вежы".
  
  
  "Якое імя?"
  
  
  "Гэта пачынаецца з літары R."
  
  
  "Другое імя пачынаецца з літары R", – дадала Дэльфа.
  
  
  "Р . . . Р . . ." паўтарыла Чыта, нахмурыўшыся. "Імя, якое пачынаецца на Р..." Яе гладкі лоб нахмурыўся. "Гэта круціцца ў мяне на кончыку мовы".
  
  
  "Паспрабуй Рэндала Рамп", - з'едліва прапанаваў Рыма.
  
  
  "Вось і ўсё!" Завыла Чыта. "Рэндал Рамп! Вядома. Рэндал Рамп. Ён адказны за гэта?" - Спытала яна Дэльфу.
  
  
  "Так шэпча Вялікая Багіня ў маё трэцяе вуха".
  
  
  "О, брат", - прастагнаў Рыма.
  
  
  Чыун пацягнуў Рыма за футболку і адвёў яго ў бок. "Рыма, што з табой не так гэтай ноччу? Паважай сілы, якія адкрываюць схаванае веданне гэтай жанчыне".
  
  
  "Утоеныя веды"? Яна ж не зусім выпадкова выцягнула імя Рэндал Рамп з капелюша, ці не так?"
  
  
  "Я не ведаю, ці носяць яе белыя дэманы капялюшы", – няпэўна сказаў Чыун.
  
  
  Рыма звярнуў увагу на бронзавую перамычку над галоўным уваходам. Надпіс абвяшчаў: Вежа РАМПА.
  
  
  "Магчыма, яна выняла з гэтага важную падказку", - агрызнуўся ён.
  
  
  Чыун паглядзеў, далікатна прынюхаўся і сказаў: "Супадзенне".
  
  
  Рыма ўскінуў рукі і застагнаў: "О, я здаюся!"
  
  
  "Глядзіце!" Завішчаў Чыта. "Вось ён!"
  
  
  "Хто?" Спытаў Рыма, паварочваючыся.
  
  
  "Вось ён! Рэндал Рамп уласнай персонай!"
  
  
  "Усё так, як сказала мне Усеагульная Маці", - крыкнула Дэльфа.
  
  
  Чыун піскнуў: "Вось, Рыма! Доказ!"
  
  
  "О, вытрасі гэта са сваёй задніцы. Вядома ж, гэта Рэндал Рамп. Гэта яго будынак, ці не так?"
  
  
  У галоўным дзвярным праёме Вежы Рамп з'явіўся Рэндал Рамп, яго валасы былі прылізаныя ад поту і, відавочна, ён цяжка дыхаў ад напругі.
  
  
  Ён трымаў таблічку. На ёй было напісана: "ЗА Паўцэны".
  
  
  "Толькі не кажы мне, што гэта танная рэкламная акцыя для рознічнага гандлю", – прагыркаў Рыма.
  
  
  Пад Паўцэны былі словы, надрапаныя сінім фламастэрам: "Хочаш узяць у мяне інтэрв'ю з гэтай нагоды?"
  
  
  Чыта Чынг прачытала гэтыя словы. Іх поўны сэнс уразіў яе, як кавадла, якая ўпала ёй на галаву з трынаццатага паверха. Яна павесіла відэакамеру на плячо і без лішніх думак - ці наогул без якіх-небудзь думак - кінулася да галоўных дзвярэй.
  
  
  Рыма і Чыун былі заспеты знянацку. Ніколі ў сваіх самых смелых марах яны б не маглі ўявіць, што Чыта Чынг уварвецца ў будынак, ведаючы, што яна зрабіла.
  
  
  Але бесперапынная гісторыя была як кроў у вадзе для карэйскай акулы, і яна нырнула ў яе. Скрозь нерухомыя дзверы, скрозь непадатлівае шкло, скрозь спалоханую постаць Рэндала Рамп.
  
  
  І хутка пачаў апускацца ў падлогу.
  
  
  "Чыта!" Чыун завішчаў. Ён пачаў.
  
  
  Рыма ўстаў перад ім. "Пачакай, татачка. Ты не можаш туды ўвайсці!"
  
  
  "Чыта!" - піскнуў ён. "Яе трэба выратаваць!"
  
  
  "Забудзься пра яе", - сказаў Рыма, рухаючыся, каб заблакаваць Майстры Сінанджу. "Яна сыйшла".
  
  
  "Але дзіця!"
  
  
  "Прабач, Чыун, мне ўсё роўна, што ты робіш або кажаш, я не магу дазволіць табе пайсці туды. Гэта вар'яцтва".
  
  
  Тонкая галава Майстра Сінанджу кідалася з боку ў бок, спрабуючы зазірнуць Рыма за спіну. Яго вочы былі вар'яцкімі, рот ператварыўся ў круглую дзірку пакуты.
  
  
  "Глядзіце!" - завішчаў ён.
  
  
  Рыма павярнуўся. І ў той момант, калі ён гэта зрабіў, яго ногі, здавалася, ператварыліся ў ваду.
  
  
  На нейкае вар'яцкае імгненне Рыма здалося, што ён правальваецца ў асфальт у сябе пад нагамі. Нічога падобнага. Майстар Сінанджу наском сандалі развёў яго шчыкалаткі з такой хуткасцю, што Рыма нават не адчуў двух удараў.
  
  
  Ён апусціўся на калені, яго здзіўленыя вочы сачылі за сіне-залатым прывідам, які быў Чыуном.
  
  
  Майстар Сінанджу праскочыў праз шкляныя дзверы.
  
  
  "Не, татачка!"
  
  
  І на вачах у перапалоханага Рыма ён таксама пачаў апускацца ў падлогу вестыбюля.
  
  
  Кіраўнік 9
  
  
  
  
  Рыма паспрабаваў устаць. Ногі адмаўляліся яму слухацца. Ён быў на каленях і бездапаможны.
  
  
  "Чыун! Чыун!"
  
  
  "Аб Шуб-Ніггурат, пачуй нашу маленне", - прастагнала Дэльфа. "Сакруш чэпкія рукі Вялікага Рагатага, які цягне тваіх дзяцей уніз, у свае вогненныя ўладанні".
  
  
  "Калі ты можаш зрабіць што-небудзь канструктыўнае", - сказаў Рыма, з усіх сіл спрабуючы прымусіць ногі працаваць, - "зрабі гэта зараз".
  
  
  Дэльфа закрыла вочы. З-за зялёных ценяў для павекаў здавалася, што іх замянілі цьмяныя шкляныя шары. "Гэта на каленях Усемагутнай Маці", - прамармытала яна.
  
  
  З перакошаным ад страху і гневу тварам Рыма назіраў, як Чыта, а затым Чиун праваліліся ў які здаваўся цвёрдым падлогу вестыбюля. Рэндал Рамп затрымаўся тут роўна настолькі, каб на пахвіны яго штаноў з рэзкімі зморшчынамі з'явілася цёмная пляма. Затым ён уцёк у напрамку пажарных дзвярэй. За ім ішла група людзей, якія пагражалі яму кулакамі.
  
  
  Рыма заплюшчыў вочы. Ён не мог глядзець. Ён пажадаў, каб кроў вярнулася да яго ног. У яго з'явілася адчуванне мурашак, якое казала аб вяртанні функцыі. Тым не менш, яго ногі павольна слухаліся. Што б Чиун ні зрабіў, гэта вызначана было эфектыўна. Рыма быў амаль інвалідам.
  
  
  Ён перакрыў адчайныя крыкі Чыты: "Гэта не можа здарыцца са мной! Я ідэальны вядучы! Хто-небудзь, зрабіце што-небудзь!"
  
  
  Майстар Сінанджу не выдаваў ні гуку. Вядома, Рыма зразумеў, што вісклівае кацінае выццё Чыты, магчыма, заглушала яго.
  
  
  Нарэшце, калі кровазварот прыйшоў у норму, Рыма аднавіў кантроль над ніжняй часткай цела. Ён праігнараваў рэшткавы паколвальны боль і стаў на ногі.
  
  
  Рыма пабег да галоўнага ўваходу. Там ён знайшоў на ружовай мармуровай падлозе жоўты грудок, падобны на палоўку грэйпфрута, абцягнутую ватай. Пакуль ён бездапаможна назіраў, яна знікла з вачэй, ціха, бязгучна і цалкам.
  
  
  "Чыун!"
  
  
  Рыма біў па шкляных дзвярах. З такім самым поспехам гэта магла быць галаграма.
  
  
  Ён асцярожна ўставіў адну нагу. Яна прайшла без якіх-небудзь адчуванняў. Ён дазволіў шкарпэтку свайго італьянскага скуранога лофера закрануць падлогі вестыбюля. Яна ўпала і схавалася з вачэй. Ён нічога не адчуў. Ці не цёплы, не халодны. Проста... яго там няма.
  
  
  Рыма прыбраў нагу. Ён адступіў назад і ліхаманкава агледзеўся. Самым вялікім прадметам у поле зроку быў ліхтарны слуп. Ён падышоў да яго і пачаў штурхаць бетонную падставу з кантраляванай лютасцю.
  
  
  Слуп трэснуў і пачаў нахіляцца. Рыма памчаўся насустрач карпусам ліхтароў, якія апускаліся. Іх было два. Вулічныя ліхтары на гэтым участку Пятай авеню нагадвалі двухгаловых змей. Ён злавіў аднаго, паклаў яго на зямлю. Падышоўшы да базы, ён перарэзаў кабелі і медную праводку, пакуль яны не адваліліся.
  
  
  Затым, выкарыстоўваючы абедзве рукі, ён выраўнаваў падставу тычкі на адной лініі з галоўным уваходам і пачаў засоўваць яго ўнутр.
  
  
  Рыма працягваў ціснуць, пакуль не адчуў, што іншы канец пачынае нахіляцца. Ён адсунуў тычку прыкладна на фут і, пераканаўшыся ў яго раўнавазе, скокнуў на яго.
  
  
  Выцягнуўшы рукі ў бакі, Рыма пачаў хадзіць па тычцы, як па бярвеністым мосце. Ён прайшоў праз шкляны ўваход і выявіў, што балансуе на нечым падобным на цвёрдую мармуровую падлогу, хоць ведаў, што гэта не так.
  
  
  Яго цёмныя вочы казалі, што яна моцная. Іншыя пачуцці казалі яму адваротнае. Ён ведаў, што калі ён упадзе, у яго будуць вялікія непрыемнасці.
  
  
  Пакуль людзі збіраліся вакол, крычучы аднымі вуснамі, але не выдаючы ніякіх чутных гукаў, Рыма апусціўся на калені. Ён апусціў руку на падлогу.
  
  
  Яго рука знікла да тоўстага запясця. Ён абмацаў усё вакол у парадку эксперыменту. Нічога.
  
  
  Рыма крыкнуў: "Татачка! Чіун! Ты мяне чуеш?"
  
  
  У адказ не пачулася ні гуку.
  
  
  Ён адвёў руку назад і прыкрыў ёю рот.
  
  
  "Чыун!"
  
  
  Пасля ён нешта пачуў. Слабы. Голас. Тонкі. Ён не мог разабраць слоў.
  
  
  "Што?"
  
  
  Было паўторана адзінае слова. Яно гучала як "прынесці". "Прынесці?"
  
  
  Адказала "не". Гэта было дастаткова ясна. Далёкі голас казаў "не".
  
  
  "Не "прынесці"?" Рыма патэлефанаваў уніз.
  
  
  Слова, якое гучала як "прынесці", было паўторана.
  
  
  "Гучней!" Рыма загарлапаніў на шарык. "Я не магу разабраць!"
  
  
  Затым нешта выскачыла з падлогі.
  
  
  Гэта адбылося так хутка і было настолькі нечакана, што рэфлексы Рыма ледзь папярэдзілі яго своечасова прыбрацца з дарогі.
  
  
  Мужчына праплыў уверх па доўгай дузе. Парабала дугі пранесла яго праз атрыум другога ўзроўню на вуліцу.
  
  
  Ён пачаў падаць.
  
  
  Затым Рыма рушыў. Ён прамільгнуў уздоўж ліхтарнага слупа і выскачыў на Пятую авеню. Забраўшыся пад мужчыну, ён падняў рукі.
  
  
  Рыма паняцця не меў, ці зможа ён злавіць яго. Не было ніякіх сумневаў, што ён апынецца ў патрэбным месцы ў патрэбны час, але не было ніякага спосабу даведацца, ці прызямліцца мужчына на паднятыя падушкі сваіх рук… ці праваліцца скрозь іх на няўмольны тратуар.
  
  
  Рыма падрыхтаваўся да горшага.
  
  
  Мужчына ўдарыў яго па руках, як кашчавы мяшок з бульбай. Рыма адчуў, як ад удару ён упаў на калені. У мужчыны перахапіла дыханне, але косткі рукі Рыма ацалелі, не раздробіўшыся. Ён паклаў чалавека.
  
  
  "Хто ты, прыяцель?" Спытаў Рыма.
  
  
  Чалавек, выкінуты з прывіднага хмарачоса, здавалася, глядзеў скрозь Рыма, як быццам ён убачыў відовішча, якое асляпіла яго пачуцці. "Не звяртайце на мяне ўвагі", - выдыхнуў ён. "Астатнія".
  
  
  "Іншыя?"
  
  
  "Злаві".
  
  
  "Злавіць"? Гэта было тое слова? "Злавіць", а не "прынесці"?"
  
  
  "Хутчэй", - выдыхнуў мужчына.
  
  
  Рыма адступіў назад, падняўшы рукі. Не было часу разбірацца, што адбываецца. Ён павінен быў быць готаў.
  
  
  Наступнай была Чыта Чынг. Рыма пачуў яе спалоханы крык за некалькі секунд да таго, як яна выскачыла - літаральна выскачыла - з залатога фасада вежы Рамп па спадзістай дузе.
  
  
  Патэлефанаваў Рыма. "Не хвалюйся! Я цябе злаўлю".
  
  
  Як інфілдэр, Рыма падрыхтаваўся да кідка.
  
  
  Чыта Чынг, усё яшчэ віскочучы, прызямлілася ў яго на руках. Яе рукі ўзняліся і схапілі яго за шыю, яе пазногці пакінулі чырвоныя палосы ў раёне яремной вены. Яна ўткнула сваю галаву са зліплымі валасамі ў плячо Рыма.
  
  
  "Цяпер ты можаш адпусціць", - сказаў Рыма. "Гэта я. Рока".
  
  
  Чыта Чынг падняла ашаломлены погляд.
  
  
  Здзіўленым голасам Чыта сказала: "Я жывая".
  
  
  "І драпаецца", - адзначыў Рыма. "Я б хацеў вярнуць сваю шыю. Калі ты не пярэчыш".
  
  
  Наманікюраныя кіпцюры Чыты расціснуліся, нібы маса шпрыцаў, вымаемых з плоці.
  
  
  Рыма паставіў яе на ногі.
  
  
  "Дзякуй табе, Рэнка", - сказала яна. На гэты раз яе голас гучаў прыглушана.
  
  
  "Гэта..." Рыма спахапіўся. "Усё роўна. Ты бачыў Чыуна?"
  
  
  "Не".
  
  
  "Не? Тады як ты выбраўся адтуль?"
  
  
  "Паняцці не маю. Было зусім цёмна. Я думаў, што памёр. Я трапіў у корак. Але машыны не рухаліся. Іх там не было. Я маю на ўвазе, яны былі там, але іх не было. Гэта было зусім як у мультфільме. "Далёкі бок". "Корак праклятых". Думаю, адзін з іх ударыў мяне. Таму што я ляцеў скрозь космас ".
  
  
  Чыта Чынг заплюшчыла свае міндалепадобныя вочы, і ўсё яе цела здрыганулася так моцна, што матавае адценне, як старая фарба, аблупіўся з яе гладкіх рыс.
  
  
  "Не важна". Рыма вярнуўся на ранейшую пазіцыю. Калі пашанцуе, Чиун павінен быў з'явіцца з хвіліны на хвіліну. Але прайшло некалькі секунд. Затым хвіліна. І хвіліна ператварылася ў тры.
  
  
  Дэльфа падышла да Чыты, каб прапанаваць суцяшэнне. Яна паклікала Рыма.
  
  
  “Я адчуваю вялікі канфлікт унізе. Мудры старажытны ўступіў у смяротную бітву з Бафаметам. Ён прымусіў Вялікага Рагатага вывяргаць свае ахвяры. Цяпер ён павінен сам стаць дэманічнай ванітамі, калі хоча жыць”.
  
  
  "Дзярмо і падвойнае дзярмо", - прамармытаў Рыма.
  
  
  Глыбокі голас Дэльфы павысіўся. "Сцеражыся! Дэманы ўнізе набіраюць сілу. Яны запатрабуюць платы за тое, што ты паносіш іх".
  
  
  З агідай на твары Рыма вярнуўся да ліхтарнага слупа і прайшоў уздоўж яго назад у вестыбюль.
  
  
  Ён паклікаў уніз: "Чыун!"
  
  
  Адказу не было. Яго вочы былі гарачымі і сухімі, як быццам слёзы раскаяння выпарыліся, не паспеўшы выйсці са слёзных параток.
  
  
  Рыма падняў вочы. Па абодва бакі аздобленага латунню і мармурам вестыбюля атрыума дрэвы ў кадках утваралі шэраг вартавых. У далёкім канцы па сцяне сцякала вада. Вада не выдавала ні гуку. Рыма зразумеў, што гэта, відаць, знакаміты вадаспад коштам восем мільёнаў долараў. Гэта больш было падобна на галоўную пралом.
  
  
  На адной са сцен вісеў цудоўны латуневы гадзіннік. Яны паказвалі тры хвіліны на восьмую. Рыма вырашыў, што калі да пяці хвілін ён не атрымае ад Чыўна ніякіх вестак, то скокне туды сам.
  
  
  Якімі б ні былі наступствы.
  
  
  Майстар Сінанджу стаміўся чакаць свайго вучня.
  
  
  Вакол яго была цемра. Цемра і цені. Аўтамабілі. Яны былі такімі ж нярэчыўнымі, як дым, таму што, калі ён набліжаўся да аднаго з іх, ніякіх вібрацый у адказ не ўзнікала.
  
  
  Чыун выявіў, што можа праходзіць скрозь гэтыя прывідныя машыны. Пры гэтым яго твар скрывіўся ад няшчасця. Ён не мог чакаць вечна.
  
  
  Яго шлях прывёў яго, нарэшце, да цвёрдай формы. У цемры немагчыма было вызначыць, што гэта за форма. Ад яе веяла холадам і сырым пахам магілы.
  
  
  Зямля. Гэта была зямля.
  
  
  Ён прыклаў рукі да сцяны і адчуў бруд, шчыльна ўтрамбаваны і цвёрды. Ён глыбока засунуў у яе ўказальны палец. Бруд раскрышыўся, здаўся і свабодна вываліўся са сцяны.
  
  
  Выкарыстоўваючы абедзве рукі, Майстар Сінанджу пачаў капаць гарызантальную яму.
  
  
  Ён мог толькі здагадвацца, да чаго гэта можа прывесці. Але любое іншае пекла было пераважней гэтага пекла прывідных механізмаў.
  
  
  Гадзіны ў вестыбюлі паказвалі пяць хвілін трэцяга.
  
  
  Рыма падставіў сябе.
  
  
  Затым скрозь невымоўнае шкло вестыбюля данёсся голас Дэльфы.
  
  
  "Я папярэджаны аб надыходзячай прысутнасці".
  
  
  Рыма рэзка павярнуўся.
  
  
  "Дзе?"
  
  
  "Гэта блізка, і набліжаецца".
  
  
  Вочы Дэльфы былі зачыненыя. Яна высока трымала руку славы. Кончыкі яе пальцаў гарэлі хваравіта-зялёным. Рыма бачыў, як яны дрыжалі. Абвіслыя, пакрытыя павуціннем рукавы Delpha таксама дрыжалі.
  
  
  "Гэта вельмі блізка!" - закрычала яна.
  
  
  Без папярэджання тратуар пад процілеглым канцом ліхтарнага слупа, на якім стаяў Рыма, трэснуў. Ён падняўся. Ліхтарны слуп, з цяжкасцю ўтрыманы ў раўнавазе, пачаў нахіляцца ўніз.
  
  
  Рыма вагаўся, яго мозг ліхаманкава цяміў.
  
  
  Затым лямпа ўпала на падлогу вестыбюля, забраўшы яго з сабой.
  
  
  У яго ўзнікла імгненнае адчуванне падзення скрозь цемру і цемру. Дэзарыентацыя была раптоўнай і абсалютнай. Але яго ліхаманкава які працуе мозг паўтараў толькі адну думку: усяму гэтаму павінна быць рацыянальнае тлумачэнне.
  
  
  Кіраўнік 10
  
  
  
  
  Рэндал Т. Рамп страціў пераследную зграю на дзясятым паверсе.
  
  
  Усё адбылося так хутка, што яго мозг усё яшчэ спрабаваў пераварыць. Ён прайшоў усе дваццаць чатыры паверхі да вестыбюля, упэўнены, што збіраецца даць найвялікшае інтэрв'ю ў сваёй дзелавой кар'еры.
  
  
  Ён усміхаўся, калі ўвайшоў у ашаламляльны цуд шасціпавярховага атрыума Rump Tower. Гэта была саступка, на якую ён быў вымушаны пайсці гораду, каб дабіцца змены занавання, якое дазволіла б вежы падняцца ў першую чаргу. У прыватным парадку ён горка скардзіўся сваім архітэктарам на тое, што гэта каштавала яму цэлага стану ў выглядзе знятага матэрыялу для рознічнага продажу, і даручыў ім зрабіць яго як мага менш і вузей. Былі скарыстаны ўсе аптычныя хітрыкі, каб стварыць ілюзію прасторы, якой там не было. А каб уразіць самых разумных, на кожную адчыненую паверхню быў нанесены яркі, які адштурхвае погляд італьянскі мармур.
  
  
  На публіцы Рэндал Рамп расхвальваў яго як найвялікшую рэч, якая ўразіла Нью-Ёрк з часоў toasted bagel.
  
  
  Гэта была адна з яго любімых афёр, і ён заўсёды ўсміхаўся, уваходзячы ў залу гульнявых аўтаматаў.
  
  
  Яго ўсмешка ператварылася ў здзіўленую грымасу, калі ён загарнуў за кут і натыкнуўся на свайго патэнцыйнага інтэрв'юера, моўчкі апускаецца ў мармур, у пошуках якога ён асабіста прачасаў усю Італію.
  
  
  У Рэндала Рамппа быў час толькі намачыць штаны ад страху, перш чым ён адступіў у пошуках бяспекі на лесвічнай клетцы. Было занадта позна. Яго заўважыла група пакупнікоў, турыстаў і жыхароў вежы.
  
  
  "Гэта ён!" - крычалі яны. "Гэта яго віна! Ён пабудаваў гэтую пачвару!"
  
  
  Яны пераследвалі яго, як сельскія жыхары з "Франкенштэйна", крычучы, што ён вінаваты ў іх гаротным становішчы.
  
  
  Рэндзі Рамп не зусім разупэўніў іх у гэтай ідэі. Ён ведаў, што калі ён выжыве падчас спрынту да свайго офіса, чуткі распаўсюдзяцца. Ён хацеў паставіць сабе ў заслугу ўвесь гэты шалёны беспарадак. Гэта дапамагло б яму пракруціць найвялікшую здзелку ў яго жыцці.
  
  
  Ці гэта прывяло б яго проста ў федэральную турму.
  
  
  У рэшце рэшт, цягавітасць, якую ён набыў ад бясконцых гульняў у тэніс, акупілася. Чарада парадзела, адступіла. Да васямнаццатага паверха ён іх перажыў. І ён амаль не задыхаўся.
  
  
  Рэндзі Рамп уварваўся да свайго выканаўчага памагатага.
  
  
  "Нікога не ўпускай", - фыркнуў ён. "Нягледзячы ні на што".
  
  
  "Так, містэр Рамп". "Якія-небудзь званкі?"
  
  
  "Не, містэр Рамп. Тэлефоны разрадзіліся".
  
  
  "Для Рэндала Тыберыуса Рамп тэлефоны ніколі не разряжаются". Ён прайшоў у свой унутраны кабінет, схапіў сотавы тэлефон і пстрыкнуў ім. Антэна выцягнулася на ўсю даўжыню.
  
  
  Здымаючы мокрыя штаны, ён набраў мясцовы нумар, затым паклаў іх сушыцца на дыван з манаграмай double-R.
  
  
  "Офіс адваката Грымспуна Уза", - сказаў прафесійны голас.
  
  
  "Злучыце Данбара Грымспуна. Гэта Рэндал Рамп".
  
  
  "Працягвай, Румпстэр", - вымавіў цвёрды мужчынскі голас імгненне праз.
  
  
  "Я прасунуўся ў свеце. Цяпер мяне клічуць Румпмайстар".
  
  
  "Я гэта запішу".
  
  
  "Дан, у мяне ёсць для цябе юрыдычная гіпотэза".
  
  
  "Страляй".
  
  
  "Дапушчальны, банк пазбаўляе правы выкупу вежу Румпа".
  
  
  "Так?"
  
  
  "Дапушчальны, перш чым яны змогуць уручыць дакументы, будынак знікне".
  
  
  "Што менавіта ты маеш на ўвазе пад "сыходзіць далёка"?"
  
  
  "Ён больш не займае квартал".
  
  
  "Рэндал, чым ты зараз займаешся?"
  
  
  "Гэта гіпатэтычна", - хутка сказаў Рэндал Рамп. "Вежы там няма. Такім чынам. Каму належаць правы на трансляцыю?"
  
  
  "Правы на паветра? Паколькі сам будынак з'яўляецца закладам, я мяркую, у вас ёсць. І ўчастак таксама".
  
  
  Бадзёры голас Рэндала Рамп прасвятлеў. "Ты ўпэўнены?"
  
  
  "Не без тыдня напружаных даследаванняў з хуткасцю шэсцьсот за гадзіну".
  
  
  "Калі б я скарыстаўся правамі на паркоўку і эфір, гэта пацвердзілася б у судзе, ці не так?"
  
  
  "Можа быць. Верагодна. Гэта гучыць як стварэнне прэцэдэнту. Я думаю, мы маглі б аспрэчыць гэта на вашу карысць. Гіпатэтычна".
  
  
  "Дзякуй, Дан. Ты класны хлопец".
  
  
  "Я дашлю табе рахунак".
  
  
  Усміхаючыся, Рэндал Рамп адключыў сувязь. "Дашліце мне рахунак. Што за жарт". Ён набраў яшчэ раз.
  
  
  "Офіс Der Skumm s, архітэктары".
  
  
  "Рэндал Рамп слухае. Дазвольце мне пагаварыць з Дерром".
  
  
  На лініі раздаўся прыемны голас па-шведску, які прамаўляе: "Der Rumppster! How's der boy?"
  
  
  "Лепш і быць не можа. Паслухай. Магчыма, у мяне ёсць для цябе прапанова".
  
  
  "І што з таго?"
  
  
  "Не здаецца такім здзіўленым. Гісторыі аб тым, што я на кручку, моцна перабольшаныя, Дзёр. Раскажу табе, чаму я патэлефанаваў. Я хачу, каб ты распрацаваў планы будаўніцтва яшчэ адной вежы Рамппа".
  
  
  "Вежа Аноддэра Рамп?"
  
  
  "Толькі больш, смялей і абуральна, чым арыгінал".
  
  
  "Дот Віль давядзецца сёе-тое зрабіць".
  
  
  "Але ты можаш гэта зрабіць, праўда?"
  
  
  "Ён павінен быць той жа вышыні, што і першы".
  
  
  "Не. Вышэй. Я хачу, каб гэта было на дваццаць паверхаў вышэй".
  
  
  "Але законы аб занаванні ..."
  
  
  "Да рысу Камісію па занавання. Дзякуючы здзелцы, якую я збіраюся ім прапанаваць, яны будуць шчаслівыя дазволіць мне пабудаваць гэтую штуку ў Цэнтральным парку ".
  
  
  "Добра. Гэта я магу зрабіць. Але спачатку, дзе ты збіраешся пабудаваць сваю новую вежу?"
  
  
  Калі Рэндал Рамп нахіліўся да тэлефона, яго голас стаў глыбейшым і змоўніцкім.
  
  
  "Дакладна, - сказаў ён, - там, дзе быў стары".
  
  
  "Вас?"
  
  
  "Э-э, мне не хочацца цябе засмучаць, Дэр, паколькі ты пабудаваў першую машыну, але мы яе страцілі".
  
  
  "Дэр банк пазбаўляюць права выкупу?"
  
  
  "Яны спрабавалі. Яны спазніліся. Я апярэдзіў іх".
  
  
  "Я не разумею, што здарылася з маім цудоўным будынкам. Мой гонар і радасць?"
  
  
  "Бізнес пацярпеў крах", - бесклапотна сказаў Рэндал Рамп. Ён нахіліўся, каб праверыць пахвіну на сваіх скінутых штанах. Вызначана сохлых. Ён выцер пальцы аб гальштук.
  
  
  "Ты кажаш загадкамі. Гавары на простай англійскай".
  
  
  "Паслухайце, я заключаю тры розныя здзелкі", – сказаў Рэндал Рамп, правяраючы імітацыю гадзін Rolex, якія ён купіў у вулічнага гандляра, калі яму прыйшлося закласці свае арыгінальныя. "Замест таго, каб я табе гэта тлумачыў, чаму б табе не ўключыць тэлевізар? Рабяты з аддзела навін могуць увесці цябе ў курс справы".
  
  
  "Але..."
  
  
  Калі Рэндал Рамп адключыўся, ён усміхаўся ад вуха да вуха.
  
  
  "Цяпер, - радасна абвясціў ён, - усё, што мне трэба зрабіць, гэта пераканаць горад прафінансаваць праект, і я зноў на вышыні!"
  
  
  Кіраўнік 11
  
  
  
  
  Чалавечае вока змяшчае хімічнае рэчыва, шырока вядомае як "візуальны пурпур". Яно павялічвае магчымасці начнога бачання кожны раз, калі сятчатка падвяргаецца ўздзеянню цемры. Звычайна для дасягнення аптымальнай адчувальнасці начнога бачання патрабуецца некалькі хвілін.
  
  
  Рыма Ўільямс пажадаў, каб яго візуальны фіялетавы колер кампенсаваў поўную адсутнасць святла, якое яго акружала, і атрымаў амаль імгненны вынік.
  
  
  Гэта дапамагло. Дастаткова ўбачыць цені і абрысы.
  
  
  Рыма са здзіўленнем убачыў, што ён знаходзіўся ў нейкім гаражы. Там шэрагамі стаялі машыны. Большасць з іх вельмі дарагія. "Мэрсэдэсы". "Бэнтлі". "Ролс-ройсы". Нават "Паршэ".
  
  
  Добра, падумаў Рыма. Я не ў пекле ці Кітаі. Гэта толькі пачатак.
  
  
  Ён пачаў рухацца па крузе. Насамрэч гэта была якая пашыраецца спіраль - стары трук. Самы хуткі і эфектыўны метад разведкі невядомай вобласці - рухацца па спіралі, якая пашыраецца, ахопліваючы як мага вялікую тэрыторыю, не губляючы пры гэтым пачатковай кропкі.
  
  
  Рыма выявіў, што стаіць твар у твар з трывалай сцяной. Прынамсі, яна выглядала трывалай. Ён прайшоў скрозь яе без супраціву ці тактыльных адчуванняў.
  
  
  Ён быў змушаны заплюшчыць вочы, нават у цемры. Глядзельны нерв залямантаваў у адказ, калі дакрануўся да сцяны.
  
  
  Рыма зразумеў, што знаходзіцца ў сутарэнным гаражы вежы Румпа. Ён абваліўся на два паверхі, так што гэта, відаць, падвал. Было занадта высока, каб адскочыць назад, нават калі б было на што адскокваць. Падлогу вестыбюля сапраўды не злавіў бы яго.
  
  
  Ён склаў далоні рупарам ля рота. "Чыун!"
  
  
  Адказу няма.
  
  
  Рыма працягнуў свой абыход. Ён заўважыў, што, хоць пад ім была бетонная падлога, яго ногі патаналі ў ім, як у дыване з глыбокім ворсам. Насамрэч ён ішоў па паверхні непасрэдна пад падлогай. Верагодна, з-за шчыльна ўтрамбаванай грунтавай асновы, вырашыў ён.
  
  
  У склепе было жахліва ціха. Звычайна туды паступала паветра з вентыляцыйных каналаў. Не тут. Проста звышнатуральная цішыня і абсалютна ніякага гуку.
  
  
  Рыма працягваў рухацца. Неўзабаве яго адчувальныя ноздры ўлавілі слабы пах. Чалавечы. Злёгку пахкі хрызантэмамі. Асабісты водар, які ён ведаў занадта добра.
  
  
  - Чыун, - прашаптаў Рыма. Ён параўняўся з пахавым следам і рушыў уздоўж яго.
  
  
  Гэта прывяло яго, амаль без адхіленняў, да глухой сцяны, з якой высыпалася свежая зямля, якая, магчыма, была выкапана вельмі акуратнай паравой рыдлёўкай. Зямля, здавалася, сыпалася з суцэльнай сцяны. Не было відаць ніводнай расколіны. І ўсё ж смуродны павеў паветра, здавалася, выходзіў са сцяны менавіта ў тым месцы, дзе купкамі ляжаў бруд.
  
  
  Рыма праігнараваў сведчанне сваіх вачэй і перамясціўся ў сцяну. Пасля імгнення цемры, якую не мог рассеяць нават яго візуальны пурпур, ён выявіў сябе ў тунэлі. Яна паднялася, і Рыма ўбачыў дзённае святло.
  
  
  Перш чым Рыма змог рушыць да святла, ён пачуў гук ззаду сябе.
  
  
  Гэта быў нізкі стогн, нешта накшталт мяўкання, змяшанага з амаль чалавечымі рыданнямі. Гэта прымусіла Рыма, апроч яго волі, падумаць аб гуку, які мог бы даносіцца з першабытнага лесу.
  
  
  Павагаўшыся, ён прамармытаў: "Якога чорта", і рушыў назад на гук.
  
  
  Падвал быў памерам з падмурак, так што для пошуку заставалася зусім няшмат месца. Сцены былі праблемай. Рыма мог праходзіць праз іх, але не бачыць праз іх. Аднойчы ён страціў арыентацыю і ўрэзаўся ў сцяну, але натыкнуўся толькі на непадатлівую цвердзь. Рыма літаральна адскочыў ад сцяны і ледзь не страціў раўнавагу.
  
  
  Тады Рыма зразумеў, што спрабаваў прайсці скрозь знешнюю сцяну. Сама сцяна не ўяўляла праблемы, але зямля за ёй была такой цвёрдай, якой і павінна быць зямля.
  
  
  Гук раздаўся зноў. На гэты раз ён усхліпваў.
  
  
  Рыма вызначыў месцазнаходжанне і накіраваўся да яго. На гэты раз ён проста закрыў вочы і рухаўся па прамой. Так было прасцей. Здаюцца суцэльнымі сцены і машыны толькі збівалі яго з панталыку. Але яго слых было не падмануць.
  
  
  Калі Рыма ўлавіў працу лёгкіх чалавека і пачашчанае сэрцабіцце, ён расплюшчыў вочы.
  
  
  Змрок хутка рассеяўся, калі з'явіўся яго візуальны фіялетавы колер.
  
  
  Амаль ля яго ног быў чалавек. Ён стаяў на карачках - на самай справе, толькі на каленях. Ён спрабаваў рукамі ўзлезці па бетонных прыступках, якія вялі на верхні паверх склепа. Яго рукі рабілі цяжкія з выгляду крокі. Як быццам ён адмаўляўся прызнаць сваю няздольнасць устанавіць кантакт, ён працягваў спрабаваць.
  
  
  Рыданне сарвалася з яго вуснаў.
  
  
  - Прывітанне, прыяцель, - мякка сказаў Рыма. Дазволь мне дапамагчы табе."
  
  
  "Дапамажыце мне. Дапамажыце мне. Прыступкі не дазваляюць мне дакрануцца да іх. Я не ведаю, дзе я. Я не ведаю, што адбываецца".
  
  
  Голас мужчыны гучаў так, нібы ён быў на мяжы нервовага зрыву. Рыма вырашыў разабрацца з ім найболей мэтазгодным спосабам. Ён нахіліўся, дакрануўся да задняй часткі шыйных пазванкоў мужчыны і знайшоў адчувальны нерв. Мужчына проста ўпаў на прыступкі, бо ўсякая воля пакінула яго.
  
  
  Рыма падняў яго, толькі тады ўсвядоміўшы, што перад ім пажарны. Чорна-жоўты порхаўка сказаў яму пра гэта.
  
  
  Яшчэ раз заплюшчыўшы вочы, Рыма вярнуўся па сваіх слядах. На гэты раз ён засяродзіўся на павеве прахалоднага начнога паветра, якое даносілася з землянога тунэля.
  
  
  Калі ён убачыў ружовае святло скрозь свае павекі, ён расплюшчыў вочы.
  
  
  Рыма з бязвольным пажарнікам на руках выйшаў на пустынную Пятую авеню. Ён паклаў пажарнага на тратуар. Мужчына пацалаваў цвёрды тратуар і папоўз да аддаленых паліцэйскіх кардонаў, нібы баючыся, што, калі ён устане, то страціць усялякую апору.
  
  
  "Рыма! Ідзі хутчэй!" Усхваляваны голас Чыуна піскнуў.
  
  
  Гук даносіўся з-за вугла. Рыма рушыў у напрамку выкліку, думаючы: "Што зараз?"
  
  
  Ён завярнуў за вугал і выявіў Майстра сінанджу Дэльфу Ромер, Чыту Чынг і чалавека, які мог быць толькі зніклым аператарам Чыты, якія разглядаюць вітрыну антыкварнай крамы. Аператар здымаў гэта на плёнку. Ён выглядаў устойлівым, як трохногі крэсла.
  
  
  Калі Рыма падышоў, Чиун сказаў: "Мы выявілі зону абурэння".
  
  
  "У нас ёсць?" Спытаў Рыма, зазіраючы ім праз плячо.
  
  
  "Глядзіце!" - абвясціла Дэльфа Ромер, паказваючы на дысплей. Твары астатніх вакол яе былі змрочнымі і прыгнечаны.
  
  
  Гэта была выстава на Хэлоўін. Па цэнтры чорнай аксамітнай паверхні былі расстаўлены розныя абразы, галоўны з якіх - галава казла, усталяваная ў цэнтры срэбнай пентаграмы.
  
  
  "Я бачу галаву казла і Зорку Давіда", - нацягнута сказаў Рыма. "Ну і што?"
  
  
  "Гэта сімвал Бафамета, Рагатага", - вымавіла Дэльфа халодным, адхіленым голасам. "Нейкі невуцкі афарміцель вокнаў, які не падазрае аб сілах, якія ён вызваляе, задаволіў гэтае паданне і наклікаў на сваю галаву разбурэння".
  
  
  "Ён"? Што прымушае цябе казаць "ён"?"
  
  
  "Ні адна жанчына не зрабіла б гэтага", - адрэзала Дэльфа. "Жанчыны ад прыроды надзелены інтуіцыяй. Жанчына ведала б лепш, чым ствараць такую магутную канфігурацыю. Акрамя таго, гэтыя рогі такія фалічныя".
  
  
  "Я здаюся", - сказаў Рыма.
  
  
  "Не. Мы не павінны здавацца цёмным сілам. Ёсць контрмагія, якую мы можам заклікаць".
  
  
  "Гэта не тое, што я ..."
  
  
  Дэльфа закрычала: "Назад! Я павінна цалкам расчыніць свае чары!"
  
  
  "Усім адысці на трыццаць ці сорак міль", - прарычэў Рыма. "Гэта можа быць сур'ёзна".
  
  
  "Што я калі-небудзь бачыла ў табе?" Чыта фыркнула, адцягваючы свайго аператара назад і накіроўваючы спачатку яго, а затым і яго аб'ектыў у бок Дэльфы Ромер.
  
  
  "Перакусіць".
  
  
  Высахлыя шчокі Чыуна надзьмуліся ад абурэння. "Рыма!"
  
  
  "Прабач, татачка".
  
  
  На вачах у Рыма Дэльфа расправіла свае змардаваныя плечы і пачала скандаваць: "Макс Пакс Факс. Духі цемры, рассейцеся перад маімі жаночымі талісманамі".
  
  
  Яна ўскінула рукі. Нічога не адбылося, за выключэннем таго, што Рыма пацягнуўся, каб заціснуць нос. Зноў з'явіўся пах паганкі. Ён зразумеў, што ён зыходзіць з падпах Дэльфы.
  
  
  "Гэта працуе?" Чыта выдыхнуў.
  
  
  Рыма падняў вочы. Ён убачыў голуба з шэрымі пражылкамі, які паспрабаваў прызямліцца на адно з дрэў, якія ўпрыгожвалі ніжнія адхоны Вежы, і праваліўся скрозь яго, толькі каб выскачыць са ствала, апантана размахваючы крыламі. "Не".
  
  
  Дэльфа нахмурылася. "Мае жаночыя здольнасці недастаткова моцныя".
  
  
  "Скажы гэта майму ныючым носе", - прамармытаў Рыма.
  
  
  "Ці магу я што-небудзь зрабіць як жанчына?" Тэлефанаваў Чыта.
  
  
  Дэльфа азірнулася праз плячо.
  
  
  "Ты голіш падпахі?"
  
  
  "Што гэта за пытанне?" Чыта задумаўся.
  
  
  "А ты?"
  
  
  "Вядома".
  
  
  "Тады ты бяссільны", - рашуча сказала Дэльфа.
  
  
  Рыма паглядзеў на Чыўна. - Што-небудзь у гэтым ты хочаш растлумачыць скептыку? - Спытаў я.
  
  
  Чыун фыркнуў. "Гэта белая магія. Магчыма, яна не такая добрая, як жоўтая".
  
  
  "Жоўты не мог пахнуць так дрэнна, гэта сапраўды".
  
  
  Дэльфа працягвала захоўваць сваю позу. Яна стаяла нерухома. Удалечыні даносілася какафонія шуму нью-ёркскага вулічнага руху. Гэта было цішэй, чым звычайна, і ў ім адчуваўся амаль спалох.
  
  
  Рыма заўважыў, што пажарны нарэшце дабраўся да паліцэйскага ачаплення, і паслужлівыя рукі падымалі яго праз загароду з калючага дроту.
  
  
  Яго "Слава Богу!", верагодна, было чуваць у Хабакене.
  
  
  Калі ўвага Рыма вярнулася да Дэльфы Ромэр, ён не ўбачыў нічога, што мела б больш сэнсу, чым раней.
  
  
  Цікаўна, ён перамясціўся пад лепшым кутом.
  
  
  Ён убачыў, што падпахамі ў Дэльфы былі два пучкі чорных валасоў, дастаткова густых, каб сысці за двух андатраў.
  
  
  "Ці ёсць назва для таго, што ты спрабуеш зрабіць?" Патэлефанаваў Рыма. "Або ты проста пераймаеш Эльзе Ланкастэр?"
  
  
  "Гэта магія валасоў".
  
  
  "Магія валасоў"?
  
  
  "Магутны талісман", - растлумачыла Дэльфа, з усіх сіл імкнучыся трымаць рукі высока. "Сучасным жанчынам прамылі мазгі, прымусіўшы згольваць валасы на целе".
  
  
  "Я чуў, гэта неяк звязана з добрай гігіенай".
  
  
  "Гэта план мужчын, накіраваны на тое, каб пазбавіць іх самых прывабных прынад, іх найвялікшай сілы, перад якой нямоглыя большасць багоў і дэманаў мужчынскай падлогі. Даліла разумела гэта".
  
  
  "Вашы тут сапраўды не ўваскрашаюць мёртвых", - заўважыў Рыма.
  
  
  "Ты маеш рацыю. Я павінна расчыніць свой самы страшны талісман". Яе рукі апусціліся да плечавых рамянёў.
  
  
  У вачах Рыма з'явілася здзіўленне. - Не...
  
  
  "Я, павінна быць, скайклад!"
  
  
  Пры гэтых словах Дэльфа паціснула плячыма, і яе чорнае павуковае сукенка саслізнула на тратуар, агаліўшы трэцюю андатру.
  
  
  Рыма паглядзеў на Чыўна. Майстар Сінанджу падняў адзін рукаў свайго кімано да вачэй, каб абараніць іх ад ганебнай галізны белай жанчыны. Чыта наладжваў аператара і націскаў кнопку павелічэння.
  
  
  Рыма вырашыў адступіць.
  
  
  "Выдатнае шоу, так, татачка?" суха спытаў ён.
  
  
  "Чаму яна голая?" Спытаў Чыун.
  
  
  "Яна спрабуе прымусіць казліную галаву здацца".
  
  
  "Ах, ўспышка магіі. Я чуў пра гэта. Гэта працуе?"
  
  
  "Ну, яна становіцца ўсё сіняе".
  
  
  Майстар Сінанджу крадком зірнуў на яго, затым зноў хутка адвёў позірк. "Рыма, гэта бянтэжыць".
  
  
  "Рады, што ты пагадзіўся з маім чынам мыслення. Як наконт таго, каб адмовіцца ад двух правалаў і прыступіць да працы?"
  
  
  "Чыта - гэта не правал", - чмыхнуў Чиун.
  
  
  "Добра. Яна прафан. Мая прапанова застаецца ў сіле".
  
  
  "Ціха", - прашыпеў Чыта. "Ты разбурыш магічны заклён".
  
  
  "Адкінь гэтую думку", - сказаў Рыма. Звяртаючыся да Чыўна, ён дадаў: "Я спыняю сваю справу".
  
  
  Рыма скрыжаваў рукі на грудзях. "Тады я чакаю тут, пакуль месяц не стане сіняй".
  
  
  Чыун падняў вочы. Месяц стаяў высока над галавой, вельмі поўны і зусім не блакітны.
  
  
  "Гэта не такі колер", - чмыхнуў ён.
  
  
  "Гэта не той месяц, які я меў на ўвазе", - сказаў Рыма, паказваючы на бледны, пакрыты гусінай скурай зад Дэльфы.
  
  
  Чіун зноў схаваў твар.
  
  
  Рыма казаў: "Кінь гэта, Дэльфа", - калі з гучным грукатам прыляцеў верталёт.
  
  
  "Зрабіце здымак гэтага!" Сказала Чыта свайму аператару, пляснуўшы яго па галаве, як наводчык, які сігналізуе мінамётчыку адкрыць агонь.
  
  
  Аператар накіраваў сваю відэакамеру на верталёт, які зніжаецца, "Бэл Рэйнджар" колеру яечнай шкарлупіны з чырвонай паласой.
  
  
  Яна размясцілася пасярод Пятай авеню, дэманструючы сусветна вядомы лагатып BCN.
  
  
  Чыта завішчаў: "Ты ідыёт! Гэта мы!"
  
  
  "Але ты сказаў..."
  
  
  "Усё роўна", - сказала Чыта, кідаючыся насустрач пілоту, які, нягледзячы на прамыванне прапелера, накіроўваўся ў яе бок. Ён нават аддаў гонар, перш чым загаварыць.
  
  
  "Міс Чынг. На станцыю толькі што паступіў званок ад Рэндала Рамп. Ён прапануе вам эксклюзіўную прапанову, калі вы сустрэнецеся з ім".
  
  
  "Але мы не можам увайсці!" Чыта кіпеў ад злосці. "Мы спрабавалі".
  
  
  "Дырэктар навін сказаў рабіць усё, што трэба.
  
  
  Чыта паглядзеў на пілота, на верталёт і зноў на асветленую заходам вежу Румппа.
  
  
  Яна абматала свае крывава-чырвоныя пазногці вакол гальштука пілота. "Як вы ставіцеся да таго, каб уляцець у офіс Рэндала Рамп?" "Міс Чынг?" Чыта ўсміхнулася, як задаволеная мурэны. "Я абяцаю табе паездку ўсяго твайго жыцця", - сказала яна.
  
  
  Кіраўнік 12
  
  
  
  
  Рэндал Рамп тлумачыў мэру Нью-Ёрка факты з жыцця.
  
  
  "Паслухайце, вы не можаце збіраць падаткі на нерухомасць з яе, вы не можаце перамясціць яе, вы не можаце прадаць яе, і давайце паглядзім праўдзе ў вочы, спадар мэр, вы кіруеце найвялікшым горадам на твары зямлі. Ты хочаш канфузу, падобнага шасцідзесяці васьміпавярховага хмарачоса , у які ніхто не зможа ўвайсці на тваіх руках?"
  
  
  Голас мэра быў падазроным і збянтэжаным адначасова. Унікальнае спалучэнне.
  
  
  "Што вы ... прапануеце?" - спытаў мэр.
  
  
  "Вы адмяняе ўсе падаткі на нерухомасць на наступныя сто гадоў, дае працоўную сілу і матэрыялы, і я пабудую новую, вялікую і шыкоўную вежу Румпа на гэтым самым месцы", – хутка сказаў Рэндал Рамп.
  
  
  "Ты можаш ... зрабіць гэта?"
  
  
  "Чаму б і не? Вы не можаце пакратаць, паспрабаваць на смак ці адчуць бягучую версію. Гэта так жа бескарысна, як сіські на авакада. Таму мы будуем на аснове бягучай асновы і праз яе. Зрабі яго вышэй. Вядома, мне спатрэбіцца частка ўсіх фасадаў ".
  
  
  "Чаму?"
  
  
  “Мы павінны пахаваць стары фасад, ці не так? Ты ж не хочаш, каб ён прасвечваў. Гэта сапсуе эфект. Я думаю, што новы павінен быць зялёным. Як шкляныя грошы”.
  
  
  Пакуль мэр пераварваў усё гэта, Рэндал Рамп зрабіў глыток шампанскага Marquis Louis Roederer Cristal з крыштальнага куфля для гульні ў баккара з выразаным на падстаўцы імем "Rumpp". Гэта быў адзіны ў сваім родзе. Рамп замовіў два, але пры дастаўцы разбіў адзін, каб зрабіць таго, хто выжыў больш каштоўным. Рэндал Рамп меркаваў, што праз год яна стане прадметам калекцыянавання, і ў яго былі планы прадаць яе праз Sotheby's.
  
  
  Зноў раздаўся голас мэра.
  
  
  "А як наконт людзей, зачыненых усярэдзіне? А як наконт цябе?"
  
  
  "Я працую над гэтым, спадар мэр. Спатрэбілася шмат намаганняў, каб ажыццявіць гэта. Спатрэбіцца шмат намаганняў, каб усё выправіць".
  
  
  "Гэта вар'яцтва, Рамп. Табе не сыдзе з рук нешта настолькі буйнае".
  
  
  "Усё, што мне калі-небудзь схадзіла з рук у маім жыцці, было грандыёзным", - стрымана сказаў Рэндал Рамп, асушваючы кубак. "Перазвані мне, калі ў цябе будзе нешта, з чым я змагу папрацаваць".
  
  
  Ён націснуў кнопку выключэння на сотавым, затым ускочыў са свайго месца, напяваючы.
  
  
  "Гэта працуе!" ён фыркнуў. "Гэта сапраўды, па-сапраўднаму працуе! Я збіраюся атрымаць вышку вышэй, і мне нават не давядзецца за гэта плаціць. Гэта будзе здзелка стагоддзя!"
  
  
  У прыёмнай зазваніў тэлефон. Увайшоў Рамп і сутыкнуўся твар у твар са сваім выканаўчым памочнікам.
  
  
  "Я думаў, я сказаў табе не падключаць усе тэлефоны!" - раўнуў ён.
  
  
  Жанчыну трэсла. "Я нічога не магла з гэтым зрабіць. Я хацела паглядзець, ці спрацуе гэта".
  
  
  "Паспрабуй гэта".
  
  
  Яна падняла трубку і сказала: "Алё?" Паміж яе бровамі з'явілася маршчынка. Паслухаўшы імгненне, яна перадала трубку Рэндал Рамп, сказаўшы: "Я ... думаю, гэта для цябе".
  
  
  "Хто гэта?" Патрабавальна спытаў Рамп.
  
  
  "Я Дзядуля Мароз", - вымавіў незнаёмы голас.
  
  
  "Ніколі пра вас не чуў". "Я як ваш Санта Клаўс. Я прыношу падарункі тым, хто добры".
  
  
  "Так? Чаму я ніколі пра цябе не чуў?"
  
  
  "Я - таямніца. Ты разумееш?"
  
  
  "Не".
  
  
  "Выпусціце мяне, і вы зразумееце".
  
  
  "Ты той вар'ят хлопец?"
  
  
  "Не, я не вар'ят", - настойваў голас. "Я Дзядуля Мароз. Я здольны рабіць дзіўныя рэчы. Выдатныя рэчы. Вызваліце мяне, і вы ўбачыце на свае вочы".
  
  
  У голасе было нешта такое - Рэндал Рамп зразумеў, што гэта той жа голас, што і раней, - што заінтрыгавала яго.
  
  
  "Дзіўныя рэчы, так?"
  
  
  "Так", - адказаў упэўнены голас. Рэндалу Рамп пачынаў падабацца гэты голас. Яго роўны тон нагадаў яму яго ўласны.
  
  
  "Паслухай, ты ведаеш, з кім размаўляеш?" спытаў ён.
  
  
  "Не".
  
  
  "Я Рэндал Тыберыус Рамп".
  
  
  "Я чуў пра вас", - імгненна адказаў голас. "Вы вельмі знакамітыя і вельмі, вельмі багатыя".
  
  
  Рамп усміхнуўся. "Гэта я. Уражаны?"
  
  
  "Вельмі. Вы менавіта той чалавек, якога я шукаў. Вы магутныя".
  
  
  "Правільна. Добра", - сказаў Рэндал Рамп, якому надакучыў размову. У яго была канцэнтрацыя ўвагі, як у блыхі. І раптам яму прыйшла ў галаву думка, што дзіўны голас збіраецца падняць на яго руку.
  
  
  "Паслухай, прыяцель", - сказаў ён, яго тон стаў ломкім, "у мяне ёсць свае праблемы".
  
  
  "Якую я адзін магу вырашыць".
  
  
  “Гэта так? Ну, прама зараз я знаходжуся ў сваім офісе ў вежы Румпа, і ўсё тут звар'яцела. Людзі ўнутры не могуць выбрацца, не праваліўшыся пад зямлю. І ніхто не можа дакрануцца да гэтага месца. Тут як у Цэнтры Прывідаў. Я жыву ў хмарачосе з прывідамі. Як вы збіраецеся мне з гэтым дапамагчы?"
  
  
  "Гэта не я магу вырашыць вашую праблему", - сказаў голас.
  
  
  "Я так і думаў".
  
  
  "Ты можаш вырашыць сваю ўласную праблему".
  
  
  "Так? Як?"
  
  
  "Вызвалі мяне".
  
  
  "Як гэта мне дапаможа?"
  
  
  "Я прычына праблемы", - сказаў голас. "Я раблю вашу вежу падобнай на прывід. Вы вызваляеце мяне, і ваш будынак зноў вернецца да нармальнага жыцця".
  
  
  "Чаму я павінен табе верыць?" - спытаў Рэндал Рамп.
  
  
  "Што табе губляць?"
  
  
  "Добра, я ўкушу. Як мне вызваліць цябе?"
  
  
  "Я не ведаю. Я затрымаўся ў тэлефоне. Звычайна я выходжу без якіх-небудзь праблем. Я думаю, можа быць, вы павінны зняць правільную тэлефонную трубку, каб вызваліць мяне".
  
  
  "Ты хоць уяўляеш, колькі асобных тэлефонаў у вежы Рамп, толькі на гэтым паверсе?" Горача сказаў Рамп.
  
  
  "Мне ўсё роўна. Адзін з іх вызваліць мяне. Ты павінен паспрабаваць, калі хочаш зноў стаць нармальным".
  
  
  Рэндал Рамп прычыніў трубку рукой і прамармытаў свайму памагатаму: "Гэты хлопец не ведае, пра што пытаецца. Хоча, каб я адказваў на ўсе званкі ў будынку".
  
  
  Сакратарка проста выглядала збянтэжанай. Той бок размовы, у які ён быў прысвечаны, быў не зусім збалансаваны. І Рэндал Рамп стаяў там у шкарпэтках Argyle з манаграмай і баксёрскіх трусах.
  
  
  Рамп задуменна падціснуў вусны. "Добра. Вось што я табе скажу. Я паспрабую, паглядзім, як далёка мы зможам зайсці. Ніякіх абяцанняў".
  
  
  "Дзякуй табе".
  
  
  "Ёсць яшчэ адна рэч".
  
  
  "Што заўгодна".
  
  
  "Некаторы час таму вы казалі нешта аб трох мільярдах".
  
  
  "Я зрабіў".
  
  
  "Я ўсё яшчэ хачу гэтага".
  
  
  "Гэта тваё".
  
  
  І дзіўны голас быў такім роўным і ўпэўненым, што Рэндал Рамп на нейкі шалёны момант сапраўды паверыў у яго шчырасць.
  
  
  "Я буду на сувязі", - бесклапотна сказаў ён.
  
  
  "Я буду тут. Па тэлефоне".
  
  
  Рэндал Рамп павесіў трубку і сказаў сваёй сакратарцы: "Прытрымай усе мае званкі. Асабліва, калі гэты няўдачнік ператэлефануе".
  
  
  "Але ... як наконт абяцання, якое ты даў гэтаму чалавеку?"
  
  
  “У свой зручны час. Калі гэты дурань зможа зняць праклён з вежы Рамппа, я не хачу, каб гэта адбылося да таго часу, пакуль я не заключу здзелку з мэрам”.
  
  
  Рэндал Рамп зачыніў дзверы ў свой кабінет.
  
  
  Яго памагатая некалькі доўгіх імгненняў глядзела на дубовую панэль. Яе авальнае твар быў каменным. Пасля, не кажучы ні слова, яна выйшла ў калідор. Яна пачала хадзіць з кабінета ў кабінет, здымаючы ўсе трубкі і шэпчучы "Алё?" у кожную.
  
  
  Кіраўнік 13
  
  
  
  
  Дэльфа Ромер казала: "Галіць падпахі было абсалютна горшым, што ты мог зрабіць".
  
  
  "Праўда?" пракрычаў Чыта Чынг, перакрываючы шум шрубы. Верталёт навін BCN узнімаўся ў неба на Хэлоўін. Цяпер было вельмі цёмна. Месяц паляўнічага вісеў у чорным небе, як сфера з абчасанага лёду.
  
  
  "Без сумневу", - сказала Дэльфа, апраўляючы сукенку. "Гэтыя валасы называюцца шэйд. У старыя часы тыя, хто пераследваў маё Рамяство, пазбаўлялі ведзьмаў сілы, проста згольваючы ім падпахі".
  
  
  "Не!"
  
  
  Дэльфа кіўнула. "Так, у цені шмат ужыванняў. З яе, упакаванай у шаўковы мяшочак, атрымліваецца беспамылковае любоўнае зелле. Такім чынам, калі вы хочаце атрымаць поспех у каханні і ў жыцці, вы павінны дазволіць сваім натуральным валасам расці ".
  
  
  Чыта Чынг глядзела на Рыма, калі спытала: "Гэта тлумачыць, чаму некаторыя людзі не паддаюцца майму відавочнаму абаянню?"
  
  
  Рыма пазбягаў пільнага погляду Чыты. Нахмурыўшыся, ён глядзеў, як знікаюць прыцемненыя паверхі вежы Рамп.
  
  
  "Так", - адказала Дэльфа. “У старажытныя часы жанчыны хадзілі з аголенымі грудзьмі. Толькі калі мужчыны прымушалі іх прыкрываць свае натуральныя грудзі, грудзі сталі эратычным сімвалам. Аднак валасы падпахамі заўсёды былі адным з самых эратычных відовішчаў, якія можа ўбачыць мужчына. І адным з самых палохаючых”.
  
  
  "Дык вось чаму яны прымусілі нас пагаліць іх?" Спытаў Чыта.
  
  
  "Так".
  
  
  "Звяры!" Чыта фыркнуў.
  
  
  Рыма, які сядзеў ззаду, павярнуўся да Майстра сінанджа. "Мне здаецца, ці ў гэтых двух словах яшчэ менш сэнсу, чым звычайна?"
  
  
  "Гэта ты", - фыркнуў Чіун, рассеяна папраўляючы спадніцы свайго кімано.
  
  
  "Я пытаўся ў вас, як прасоўваюцца бягучыя перамовы па кантракце?" - спытаў Рыма Майстры Сінанджу, ведаючы, што шум шрубы не дазволіць падслухаць іх размову. Нават аператару, які сядзіць побач з імі.
  
  
  "Ты гэтага не рабіў".
  
  
  "Такім чынам, як у іх справы?"
  
  
  "Павольна. Сміт выкарыстоўвае мой самы апошні выкрут для гандлю супраць мяне".
  
  
  "Вы маеце на ўвазе той час, калі вы збіраліся звольніцца, каб стаць лордам-скарбнікам Каліфорніі, але вашым кандыдатам аказаўся пераапрануты цэнтральнаамерыканскі дыктатар?"
  
  
  Чыун скурчыў грымасу. "Ты зусім як Сміт. Скажаш праўду для прасоўвання сваіх уласных задум".
  
  
  "Як яшчэ вы растлумачыце тое, што адбылося?"
  
  
  "Мяне абдурылі. Я б ніколі не ўступіў у саюз з судом гэтага злыдня, калі б Сміт у першую чаргу не саслаў нас у Каліфорнію".
  
  
  "Мы не былі выгнаны", - указаў Рыма. "Мы былі на заданні. Адкуль Сміту было ведаць, што хлопец, якога мы павінны былі абараняць, аказаўся патэнцыйнай ахвярай?"
  
  
  "Ён імператар", - піскнуў Чыун. "Мяркуецца, што ён павінен ведаць гэтыя рэчы. І нічога з гэтага не адбылося б, калі б не твая ўласная халатнасць".
  
  
  "Старыя навіны", - сказаў Рыма, хутка мяняючы тэму. "Калі вы зноў зойдзеце, перадайце маю просьбу аб новым пастаянным месцы жыхарства. Я стаміўся жыць на чамадане".
  
  
  "Не хвалюйся, Рыма", - холадна сказаў Чыун. "Я маю намер абвінаваціць Сміта ў страце нашага каштоўнага дома падчас заключных абмеркаванняў".
  
  
  Рыма склаў голыя рукі на грудзях. "Добра. Я хачу зноў пасталець".
  
  
  "Занадта позна", - адазваўся Чыта. "Я ўжо жанаты. І цяжарны".
  
  
  "Мае надзеі абрынуліся назаўжды", - кісла сказаў Рыма. "Думаю, я выкіну свой куфар з надзеямі".
  
  
  Верталёт дасягнуў вышчэрбленага даху вежы Румп. Тут з апартаментаў на верхнім паверсе адкрываўся ўнікальны двухбаковы від на горад. Рэндал Рамп ахвяраваў пляцам дзеля падвойных вокнаў. Гэта лічылася няўдалым ходам, але Рамп смяяўся апошнім. Ён проста раздзьмуў выгляд і ўзяў трайную арэндную плату. Арандатары з радасцю даплачвалі за палепшаны выгляд, нават нягледзячы на скарачэнне іх квадратных метраў. І зноў фантазія была прададзена.
  
  
  Святло па ўсёй Вежы было згашана. Тым не менш, у святле сонца, якое памірала, яны маглі бачыць людзей у іх кватэрах, некаторыя, відавочна, не звярталі ўвагі на сваё становішча касмічных палонных.
  
  
  "Офіс Рамп знаходзіцца на дваццаць чацвёртым паверсе", - казаў Чыта пілоту.
  
  
  "І што?"
  
  
  "Адвядзі нас на той паверх".
  
  
  Яны пачалі зваротны адлік з шасцідзесяці васьмі. Калі яны дайшлі да дваццаці чатырох, Чыта сказаў: "Ідзі на паўднёвы бок".
  
  
  Пілот разгарнуў верталёт. Ён закруціўся, як ё-ё ва ўмелых руках, затым завіс на месцы. Ён сказаў: "Я яго не бачу".
  
  
  "Каго гэта хвалюе? Проста прылятай".
  
  
  "Міс Чынг?"
  
  
  "Ты пакінуў свае яйкі дома? Я сказаў: "Прылятай"!"
  
  
  "Але мы разаб'емся!"
  
  
  "Чорта з два, мы гэта зробім", - сказала Чыта, хапаючыся за джойсцік. Яна накіравала верталёт, які нырае ў сцяну вежы Румпа, як лятаючую бензапілу.
  
  
  Крык пілота быў не гучней за шум шрубы. Гэта проста так гучала.
  
  
  Рэндал Рамп сядзеў спіной да паўднёвага фасада, спрабуючы нацягнуць штаны на абедзве нагі адначасова. Занадта шмат людзей абвыклі казаць, што Рэндал Рамп нацягваў штаны на адну нагу за раз, як і ўсе астатнія. Рамп трываць не мог, калі яго параўноўвалі з тым, каго ён зваў "дурнем з вуліцы". Як толькі ён авалодваў трукам, ён выклікаў здымачную групу навін, каб зняць тэхніку міфатворчасці.
  
  
  Пасля гэта адбылося.
  
  
  Не было гуку. Ніякага папярэджання. Нічога.
  
  
  Яго першым уражаннем было тое, што яго праглынула жахлівая птушка з люта махаючымі крыламі.
  
  
  Толькі што ён сядзеў за сваім сталом, спрабуючы нацягнуць свае пяцісотдаляравыя штаны на гузіках па-над шкарпэтакамі з манаграмай, а ў наступную секунду яго ахінуў кокан, які хутка рухаўся, напоўнены людзьмі.
  
  
  Гэта адбылося ў адно імгненне. Яму хапіла часу, каб нырнуць на падлогу. Ён катаўся і катаўся, наносячы нязначную шкоду сваёй дагледжанай стрыжцы. Толькі калі ён выблытаўся са штаноў, ён убачыў пробліск чагосьці, што мела сэнс. Ці амаль мела сэнс.
  
  
  Выгляд хваставых шруб верталёта, якія ўразаюцца ў сцяну, якая адлучае яго кабінет ад кабінета асістэнта, прымусіў вочы Рэндала Рамп моцна акругліцца.
  
  
  "Яны што, з розуму сышлі?" закрычаў ён. "У мяне мог быць сардэчны прыступ!"
  
  
  Ён падняўся з падлогі, крычучы: "Дорма! Ты запомніла нумар гэтага верталёта? Я хачу падаць у суд на гэтых прыдуркаў!"
  
  
  З суседняга пакоя не было адказу. Калі Рэндал Рамп пайшоў паглядзець, ён выявіў, што пакой пусты.
  
  
  "Я думаю, гэта быў ён!" Крычаў Чыта.
  
  
  "Хлопец, праз якога мы праехалі?" - спытаў пілот з шырока расплюшчанымі вачыма.
  
  
  "Так. Павярніся. І ўключы фары".
  
  
  Пілот падпарадкаваўся. Уключыліся ўсталяваныя на падбародку пражэктары, афарбоўваючы калідоры і пакоі вежы Румпа ў асляпляльнае святло, калі яны праязджалі праз іх.
  
  
  "Я гэтага не разумею", - казаў пілот голасам, які мог бы даносіцца праз чайнае падсітак.
  
  
  "Не спрабуй", - сказаў Чыта. "Проста плыві па цячэнні".
  
  
  "Я павінен зарыентавацца".
  
  
  "Дастаўце іх хутка".
  
  
  Пілот вывеў верталёт у кропку завісання, напалову ўвайшоўшы ў галоўныя калідоры, напалову выйшаўшы з іх. Яму было цяжка зладзіцца з сітуацыяй, паколькі ён не мог бачыць сваю ўласную рулявую шрубу, а з яго пахвіны расла каўчукавая расліна ў чыгуне.
  
  
  Ён прымусіў верталёт круціцца на месцы, пакуль яго нос не быў накіраваны назад у бок офіса Рэндала Рамп. Вісклівы голас Чыты Чынг зноў загучаў у яго ў вуху.
  
  
  "Цяпер рухайся павольна! Я скажу табе, калі спыніцца!"
  
  
  Пілот накіраваў цыклон наперад. Сцяна насоўвалася на іх, і ўсе пачуцці крычалі аб небяспецы. Ён прымусіў свае вочы заставацца адкрытымі, калі сцяна націснула на яго зрэнкі, і ён увайшоў у сцяну.
  
  
  Надышоў кароткі прамежак субатамнай цемры, і яны апынуліся ў прыёмнай.
  
  
  "Вось ён!" Чыта завыў.
  
  
  Рэндал Рамп не чуў набліжэння верталёта. Таму, калі ён з'явіўся са сцяны, як чырвона-крэмавая мыльная бурбалка, гэта заспела яго знянацку.
  
  
  "Я падам у суд!" - крычаў ён, пагражаючы кулакамі людзям у бурбалцы.
  
  
  Затым ён даведаўся Чыту Чынг, якая кіруе па найму. Самая гарачая медыя-знакамітасць месяца, дзякуючы таму факту, што шчаслівы народак пракраўся ў яйкаклетку ў мінулым месяцы.
  
  
  Рамп расцягнуў свае чапурыстыя вусны ў шырокай усмешцы. Ён расціснуў кулак і памахаў рукой настолькі прыязна, наколькі дазвалялі яго расхістаныя нервы.
  
  
  "Прывітанне!" - адважна сказаў ён.
  
  
  Чыта махаў у адказ, здавалася, выскаліўшы ўсе трыццаць два зубы.
  
  
  Рэндал Рамп зрабіў усёабдымны жэст, раскінуўшы рукі. "Спытай мяне, як я гэта зрабіў!" - крыкнуў ён.
  
  
  Рот Чыты прыняў форму Чаго? форма.
  
  
  "Я сказаў, спытай мяне, як я пракруціў найвялікшы магічны нумар з часоў Дэвіда Каперфільда!"
  
  
  Чыта высунула галаву з бурбалкі. Яна дакладна нешта казала, але з яе чырвонага рота не даносілася ні гуку. Для Рамп было відавочна, што яна таксама яго не чула. Не больш, чым ён мог чуць лопасці верталёта, якія рассякаюць нерухомае паветра яго офіса. Хіба гэтыя штуковіны не павінны былі падымаць крыху пылу? Не было нават ветрыку.
  
  
  Рэндал схапіў ручку і канцылярскія прылады са стала свайго памагатага і напісаў ЯШЧЭ АДЗІН ТРИУМФ Рэндала РАМП.
  
  
  Чыта нырнуў унутр, надрапаў нешта ў блакноце, затым прыціснуў адкрытую старонку да ўнутранага боку плексигласовой бурбалкі. Было відаць адно слова: ЯК?
  
  
  Рамп напісаў у адказ: Фокуснік НІКОЛІ НЕ РАСКАЗАЕ. Ён усміхнуўся, затрымліваючы адказ, таму што збоку раптам высунулася відэакамера і ўтаропілася ў яго бок. Ён пераканаўся, што яго гальштук быў завязаны роўна, а валасы роўна зачасаны за вушы. Імідж быў усім.
  
  
  Затым ён успомніў аб сваіх штанах. Рамп паглядзеў уніз.
  
  
  "О чорт!" Ён зайшоў за стол свайго асістэнта, каб камера не зняла яго валасатыя аголеныя ногі.
  
  
  Ён напісаў у блакноце: "Я НАЗЫВАЮ ГЭТЫ ТРУК СПЕКТРАЛІЗАЦЫЯЙ".
  
  
  Пілот казаў: "Я не магу вечна так вісець".
  
  
  "Прытрымай свой член", - сказаў Чыта. "Я амаль скончыў сваю гісторыю".
  
  
  "Але ў цябе няма ніякага гуку".
  
  
  "На гэты раз у кадры няма гуку. У прамым эфіры гэта будзе выглядаць вельмі жудасна".
  
  
  "Цяпер гэта страшэнна дзіўна", - сказаў Рыма, які адчуваў сябе звычайным аўтастопшчыкам. Яны з Чиуном ўбіралі ўнікальны досвед знаходжання ў верталёце, які завіс усярэдзіне хмарачоса. Пасля таго, як яны прывыклі да дэзарыентуючых эфектаў, Рыма вырашыў, што гэта выглядае недарэчна. Як быццам знаходзішся ўсярэдзіне відэагульні. Ён хацеў выйсці, але, хоць яго позірк казаў яму, што пад палазьмі цвёрдая падлога, усё, чаму ён быў сведкам, паказвала на тое, што выйсці азначала б упасці з вышыні дваццаці чатырох паверхаў у падвал і загінуць.
  
  
  "Ты можаш гэта зразумець, Татачка?" прашаптаў ён. "Ён не чуе нас, і мы не чуем яго. Але мы абодва выдаем шум".
  
  
  Майстар Сінанджу маўчаў. Яго праніклівыя карыя вочы кідаліся туды-сюды, і па застылым выразе яго маршчыністага твару Рыма мог сказаць, што ён мае не больш уяўленні аб тым, што здарылася з вежай Румпа, чым ён сам.
  
  
  У рэшце рэшт, пілот больш не мог гэтага выносіць.
  
  
  "Я сыходжу адсюль!"
  
  
  Ён пазбавіў Рэндала Рамп ад навіны быць збітым верталётам і бачком выбраўся праз усходнюю сцяну.
  
  
  Як толькі яны выйшлі ў ноч, іх пражэктары асвятлялі суседнія будынкі яркімі плямамі, Рыма сказаў: "Што ж, гэта быў досвед, які мы не хутка забудзем".
  
  
  Чыта стукнуў пілота па галаве і раўнуў: "Ты ідыёт! Я яшчэ не скончыў! Вяртайся туды!"
  
  
  "Я галасую за тое, каб мы прызямліліся", - сказаў Рыма.
  
  
  "Гэта верталёт навін, а не дэмакратыі!" Чыта зароў, зноў адвесіўшы пілоту аплявуху. "Я загадваю табе вярнуцца туды!"
  
  
  Пілот, трымаючыся за галаву адной рукой, накіраваў верталёт назад да зіготкай вяршыні, якая была вежай Румпа. Ён выглядаў такім спалоханым, як быццам збіраўся скокнуць у бяздонную дзірку ў самой зямлі.
  
  
  Верталёт імчаўся насустрач уласнаму адлюстраванню ў Вежы.
  
  
  Усе яны назіралі за сабой у дэзарыентацыі рэальнасці, якая ідэальна падыходзіла для дадзенага выпадку.
  
  
  Потым з аднаго вугла дваццаць чацвёртага паверха вырваўся ўспышка белага святла.
  
  
  І Майстар Сінанджу, яго голас быў падобны на пранізлівы піск, закрычаў.
  
  
  "Адвярніся! Адвярніся! Нас усіх заб'юць!"
  
  
  Кіраўнік 14
  
  
  
  
  Дорма Вормсер, выканаўчы памочнік Рэндала Рамп, абыйшла большую частку дваццаць чацвёртага паверха, здымаючы тэлефонныя трубкі і беспаспяхова размаўляючы ў іх.
  
  
  Яна не была да канца ўпэўнена, чаго збіраецца дабіцца. Але яна зробіць усё, каб выправіць тое жахлівае, што здарылася з яе працоўным месцам. Хаця б па той простай прычыне, што гэта азначала, што яна можа вярнуцца дадому. Пасля больш за тузі гадоў працы ўслаўленай сакратаркай Рэндала Рамп, якая кіравала трафікам ва ўсіх мажлівых афёрах, кожны вечар вяртацца дадому было яе каханай часткай працоўнага дня.
  
  
  Спачатку ўсё было па-іншаму, калі Рэндал Рамп быў дзёрзкім маладым распрацоўшчыкам, які спрабаваў - Дорма быў перакананы - перасягнуць свайго старога, распрацоўшчыка Рональда Ф. Рамп. Кожная новая здзелка была выклікам. Кожны поспех - нагода для святкавання.
  
  
  У нейкі момант Рэндал Рамп дасягнуў фінансавага піка. Нажаль, да таго часу яго эга разгарэлася да мяжы. Яго погляд заўсёды быў скіраваны на наступную ўгоду, на буйнейшы куш. Рэкламны парыў, які ён нязменна атрымліваў, утрымліваў яго ад таго, каб звязаць канцы з канцамі папярэдняй здзелкі. Ён адкрыта казаў пра тое, каб балатавацца ў прэзідэнты, пераплачваючы пры гэтым за кожны безгустоўны прадмет, які трапляўся яму на вочы, як які-небудзь янот з залішнім капіталам.
  
  
  Усё павалілася з фіяска, якое Рамп ахрысціў "Шангры-Рамп". Ён ужо купіў акцыі трох іншых казіно ў Атлантыка-Сіці. Усе паспяховыя. Але ён хацеў стварыць такі, які ўвайшоў бы ў гісторыю азартных гульняў.
  
  
  Shangri-Rumpp быў спраектаваны так, каб стаць самай вялікай рэччу на праменадзе.
  
  
  І гэта было. У першую ноч гэта прынесла шэсць мільёнаў долараў. Інвестары прадказвалі, што на працягу месяца Shangri-Rumpp – з яго пазалочанымі купаламі, аздабленнем са штучных каштоўных камянёў і неонавымі фантанамі – стане сінонімам Атлантыка-Сіці.
  
  
  Да няшчасця для Рэндала Рамп, ён скараціў выдаткі ў дурной вобласці. Чыпы. На кожнай з іх з аднаго боку быў намаляваны RR, а з іншай - манерны профіль Рэндала Рамп. На гэтым настаяў Рамп.
  
  
  Таму, калі вытворца не змог даставіць дастатковую колькасць да прэм'еры, Рэндал Рамп апынуўся перад цяжкім выбарам: выкарыстоўваць нарыхтоўкі ці адкласці прэм'еру.
  
  
  Ён не зрабіў ні таго, ні іншага. Замест гэтага ён зрабіў тэрміновую замову ў вытворцы пластыкавых вечкаў для шкляначак хуткай падрыхтоўкі. Яны былі таннымі, яны былі недарагія, і яны захоўвалі выразнасць яго профілю падчас штампоўкі.
  
  
  Да свайго вечнага шкадавання, Рэндал Рамп выявіў, што іх гэтак жа лёгка падрабіць, як кукурузныя шматкі.
  
  
  На другі дзень яго працы было наяўных больш фішак, чым было дастаўлена. Рэкорднае адкрыццё на шэсць мільёнаў долараў раптоўна ператварылася ў правал амаль на дваццаць мільёнаў долараў.
  
  
  Усвядоміўшы маштабы фінансавага краху, Рэндал Рамп сутыкнуўся з іншым цяжкім выбарам: зачыніцца, пакуль не паступяць арыгінальныя фішкі, ці працягваць гуляць.
  
  
  Як заўсёды, Рэндал Т. Рамп кіраваўся сваім эга. Ён загадаў колам рулеткі працягваць круціцца, дылерам блэкджэка працягваць здаваць, а сталам баккары заставацца адчыненымі, выхваляючыся: "Гульнявыя аўтаматы будуць падтрымліваць нас, пакуль не скончацца фішкі. Я маю ў выглядзе, усярэдзіне."
  
  
  Калі на трэцюю ноч ён страціў больш за дваццаць пяць мільёнаў з-за падробленых фішак, Рэндал Рамп апублікаваў заяву аб тым, што Shangri-Rumpp устанаўлівае новыя рэкорды па выплатах, і спакойна ўгаварыў свайго бацьку купіць дваццацідаляравых фішак Shangri-Rumpp на сорак мільёнаў даляраў, каб унесці за яго заклад на першы працоўны тыдзень.
  
  
  Гэта была катастрофа, ад якой арганізацыя Рамп так і не акрыяла. Нават калі Рэндал Рамп адмовіўся дазволіць свайму бацьку пераводзіць у наяўныя свае фішкі, заявіўшы, што яны былі "кепскімі падробкамі".
  
  
  Тады ўвесь картачны домік пачаў разбурацца. Былі абвешчаныя тэрміны пагашэння крэдытаў. Актывы былі арыштаваныя. Персанал быў звольнены. Дорма Вормсер, як і большасць супрацоўнікаў Rumpp, была змушаная пагадзіцца на скарачэнне зарплаты на пяцьдзесят адсоткаў. Адзіная прычына, па якой яна засталася, заключалася ў тым, што працоўных месцаў у карпаратыўнай Амерыцы ў пачатку дзевяностых было мала. Асабліва, калі які шукае працу быў вымушаны паказаць Рэндала Рамп ў якасці рэкамендацыі.
  
  
  І зараз гэта. Яна апынулася ў пастцы, па будынку блукаў раз'юшаны натоўп. Натоўп, які вінаваціў Рэндала Рамп ў іх гаротным становішчы.
  
  
  Калі быў хтосьці, хто мог дапамагчы, Дорма Вормсер хацела пагаварыць з ім.
  
  
  Яна пачала думаць, што ёй давядзецца пратэставаць кожны тэлефон у Вежы, калі яна паспрабавала настольны тэлефон у пакоі трафеяў для кіраўнікоў. Ён быў недаступны для ўсіх, акрамя Рэндала Рамп. Гэта было месца, дзе ён захоўваў свае любімыя трафеі - ад дзіцячай гульні "Манаполія" і фатаграфій былых сябровак да больш сціплых дзелавых набыццяў, такіх як стэплер з чыстага золата, які ніколі не працаваў, але быў выкарыстаны для офісных фотасесій.
  
  
  Настольны тэлефон быў простым спачатку. Але гэта быў першы працоўны тэлефон Рэндала Рамп, і ён ім шанаваў. Званок быў адключаны, але чырвоная лямпачка міргала, загараючыся і згасаючы, паказваючы на ўваходны выклік.
  
  
  Яна зняла слухаўку.
  
  
  Дорма Вормсер большую частку свайго жыцця адказвала на тэлефонныя званкі як асабіста, так і прафесійна. У яе гэта добра атрымлівалася. Яе голас быў чыстым і выразным. Яе манеры плаўнымі і дзелавымі. Гэта быў ідэальны тэлефонны голас памочніка кіраўніка.
  
  
  На гэты раз яна нясмела прашаптала: "Алё?"
  
  
  Адказу не было. Проста шум, як у каметы, якая складаецца са статычных перашкод, якая набліжаецца ў яе кірунку. Ён вельмі хутка станавіўся гучней. Неўзабаве гэта быў свісцячы роў. Ён даносіўся са слухаўкі. Вызначана.
  
  
  Затым рушыла ўслед выбліск асляпляльна белага святла, якая змяніла ўсё.
  
  
  Пасля таго, як да Дормы Вормсер вярнулася зрок і іншыя пачуцці, яна ведала, што азірнецца на сваё жыццё зусім іншымі вачыма. Яна ніколі не вернецца да звычайнага, звычайнага існавання, якое было ў яе да таго, як яна ўзяла ў рукі гэтую пасрэдную тэлефонную трубку, паколькі пачалося доўгае спаўзанне да нервовага зрыву, які будзе пераследваць яе да канца яе дзён.
  
  
  Ашаламляльна яркае святло было паўсюль вакол яе. Гэта было бязгучна. Гэта не быў выбух, але яго раптоўнасці было дастаткова, каб перакуліць яе на спіну. Як доўга яна была без прытомнасці, Дорма Вормсер паняцця не мела. Яе вочы расхінуліся, і вось яно, парыла прама над ёй.
  
  
  "О, Божа", - прастагнала яна.
  
  
  Гэта мог быць мужчына.
  
  
  Яе першапачатковым уражаннем было, што ён белы. Ён быў белым ад безвалосай верхавіны сваёй разадзьмутай галавы да кончыкаў вельмі белых ног. Але ён быў не ўвесь белы. Частка яго была залацістай. На яго гладкай белай скуры былі залатыя прожылкі. Не ўнутры, а на. Яны ляжалі ўздоўж скуры, як друкаваныя платы, за выключэннем таго, што яны пульсавалі і пераліваліся хуткімі залатымі агеньчыкамі.
  
  
  Гэта было дастаткова дзіўна. Але тое, што ўзрушыла Дорму Вормсер, што прымусіла яе ўскочыць на ногі і пабегчы па дапамогу, было тое, як чалавекападобная істота плавала прама пад высокай столлю. Гэта было падобна на белы, знежывелы труп, напоўнены геліем. Горш за ўсё тое, што ў яго не было аблічча.
  
  
  Кіраўнік 15
  
  
  
  
  Пілот верталёта навін BCN пачуў голас старога карэйца, які перасцерагае яго ад палётаў у вежу Румпа. Яго мозг сказаў яму, што пранізлівы голас быў сур'ёзны. Яго мозг таксама крычаў, што ён ляціць у цвёрды аб'ект і павінен згарнуць, каб пазбегнуць гэтага.
  
  
  Ён прапрацаваў у BCN больш за шэсць гадоў, палову з іх працуючы на Чыту Чынг. Да гэтага ён быў пілотам у бушы на Алясцы. А да гэтага ён удзельнічаў у баявых дзеяннях на Грэнадзе. Ён прывык рызыкаваць. Нават нягледзячы на тое, што кожная клетачка яго нацягнутай істоты казала яму згарнуць, ён заставаўся на курсе.
  
  
  Калі я памру, разважаў ён, я памру. Калі я не падпарадкуюся Карэйскай Акуле, я горш, чым мёртвы.
  
  
  Ён заплюшчыў вочы, не абцяжарваючы сябе надзеяй на які-небудзь канкрэтны вынік.
  
  
  Таму для яго стала поўным шокам, калі Чыта Чынг убіла свае крывава-чырвоныя кіпцюры ў яго плячо і закрычала: "Ты чуў дзядулю Чыуна! Зварочвай, ты, п'яны ад тэстастэрону дурань!"
  
  
  Вочы пілота расхінуліся. Ён адхіліўся ад калектыва. Якраз своечасова. Верталёт узняўся ўверх і праляцеў над вежай Румпа, панарама паўтаральных адлюстраванняў верталёта, якія пераследваюць яго на кожнай люстраной паверхні, была бачная з вышыні птушынага палёту.
  
  
  Калі верталёт апісаў лянівы круг і страўнікі ва ўсіх падступілі да горла, Рыма задаў Майстру сінанджа пытанне.
  
  
  "У чым справа, татачка? Што ты бачыў?"
  
  
  "Будынак здабыў належную вібрацыю".
  
  
  "А?"
  
  
  "Ён мае на ўвазе, што яна зноў стала цвёрдай", – выказаў здагадку Чыта. "Напэўна, дзядуля?"
  
  
  Чіун змрочна кіўнуў. "Я веру".
  
  
  Усе паглядзелі. Вежа Румпа выглядала гэтак жа. Апошнія гарачыя пурпурна-аранжавыя промні сонца асвятлялі яго пілападобнай вяршыні, але ў астатнім ён ператварыўся ў нешта накшталт сталагміта з абсідыяну з ледзь прыкметным бронзавым адлівам.
  
  
  - Па-мойму, выглядае гэтак жа, - прамармытаў Рыма.
  
  
  "Цяпер паглядзі на свае вочы", - выплюнуў Чіун, паказваючы ўніз тонкім пальцам.
  
  
  Усе паглядзелі ўніз.
  
  
  Некалькімі паверхамі вышэй шыльды RUMPP TOWER над уваходам на Пятую авеню ў віхурах і плынях, якія атачаюць вежу, кружыўся паветраны шар. Ён быў аранжавага колеру ў стылі Хэлоўіна і меў гарбузовы твар. Відавочна, нехта з натоўпу за аддаленым калючым дротам выпусціў яго.
  
  
  Пакуль яны глядзелі, парыў ветру падхапіў яго. Яго занесла блізка да фасада вежы і, калі ён падняўся, адскочыў.
  
  
  "Ён адскочыў!" Чыта выдыхнуў.
  
  
  "Я бачыў, як гэта адбывалася раней", – сказаў Чыун.
  
  
  "Хвала Дыяне, Багіні Месяца!" Дэльфа закрычала, заплюшчыўшы вочы і падняўшы пустыя далоні да Месяца. "Мая жаночая магія аказалася дакладнай".
  
  
  "Мая задніца", - сказаў Рыма, хутка заціскаючы нос.
  
  
  "Ты зрабіў гэта?" Ашаломлена спытаў Чыта.
  
  
  "Сапраўды", - спакойна сказала Дэльфа. "Вы можаце ўзяць у мяне інтэрв'ю прама зараз. Я прапаную зрабіць два стрэлы".
  
  
  "І я прапаную прызямліцца, пакуль мяне не вырвала", - сказаў Рыма.
  
  
  Чыта сказаў: "Пазней. Я хачу паглядзець, што адбываецца ў Вежы. Ты! Аператар! Давай адздымем сёе-тое".
  
  
  Аператар запусціў сваё відэа.
  
  
  "Абляціце будынак", - сказаў Чыта пілоту.
  
  
  Умяшалася Дэльфа. "Добра. Кругі - гэта добра. Яны сімвалізуюць жаноцкасць. Калі мы створым іх дастатковую колькасць, яны назаўжды пазбавяць нас ад Рагатага".
  
  
  "Хіба мы не павінны прызямліцца, каб людзі ведалі, што зараз можна выходзіць?" Прапанаваў Рыма.
  
  
  "Не, - рэзка сказаў Чыта, - пазней. Калі мы вызвалім іх зараз, мы не зможам узяць у іх інтэрв'ю".
  
  
  "З якога гэта часу гісторыя паўстае перад людзьмі?"
  
  
  "Яшчэ да Эдварда З. Марроу", - урачыста сказаў Чыта.
  
  
  "Магу я працытаваць вас з гэтай нагоды?" Спытаў Рыма.
  
  
  Перш чым Чыта змог адказаць, Дэльфа закрычала: "Глядзіце, я бачу тагасветнае бачанне!"
  
  
  Бліскучая галава Чыты тузанулася, як у збітай з панталыку акулы Мако. "Дзе? Дзе?"
  
  
  Дэльфа паказала. "Там! У тым кутнім кабінеце".
  
  
  Аператар спрабаваў усталяваць свой аб'ектыў, пытаючыся: "Дзе? У якім куце? Я нічога не бачу".
  
  
  Дэльфа працягнула руку назад, накіравала аб'ектыў відэакамеры да паўднёва-заходняга кута будынка і ўтрымала яго.
  
  
  "Ты бачыш гэта зараз?" - Спытала яна.
  
  
  "Я не ведаю", – сказаў аператар. "Я думаю, вы разбілі мне вока".
  
  
  "Проста працягвай запісваць", - сказаў Чыта. "Тэлеканал з радасцю купіць табе шкляное вока".
  
  
  Яны пранесліся міма кута і абмінулі яго з другога боку, дзе стаяў шыкоўны будынак, такі ж трывалы, як граніт, з якога яно было пабудавана, якое купаецца ў халодным месячным святле.
  
  
  Чыта спытаў: "Што ты бачыў?"
  
  
  "Гэта было падобна на злога духу", - сказала Дэльфа, больш бледная, чым звычайна. "Я думаю, гэта была начная здань".
  
  
  "Што такое "начная здань"?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Гэта істота звычайна бачаць толькі ў сне", – растлумачыла Дэльфа. "У іх гумавая скура, доўгія раздвоеныя хвасты і зусім няма асобы".
  
  
  "У гэтай істоты, якую ты бачыў, не было асобы?"
  
  
  Дэльфа кіўнула. "Не больш, чым яйка".
  
  
  "Па-мойму, гучыць як начная здань", - суха сказаў Рыма.
  
  
  "Калі начныя прывіды ўрываюцца ў свет няспання, я баюся за чалавецтва. Сярод іх няма жанчын".
  
  
  Чыта нахмурыўся. "Божа. Да чаго коціцца гэты свет?"
  
  
  "Ёсць толькі адна дзіўная рэч", - павольна вымавіла Дэльфа.
  
  
  "Што гэта?" - спытаў Чыта.
  
  
  "Начныя прывіды звычайна чарнаскурыя. Гэты быў цалкам белым. Мне давядзецца пракансультавацца аб іх у "Некранаміконе"".
  
  
  На здзіўленне Рыма, яна выцягнула з-пад спадніцы кнігу ў мяккай вокладцы з загнутым карэньчыкам і зазірнула ў яе.
  
  
  "Гэта дзіўна", - задуменна сказала яна. "Там няма згадкі аб белых начных зданях. Нават у "Канкардансе дэманалогіі"."
  
  
  "Гэта не мае значэння", – уставіў Чыта. "Мы запісалі гэта на плёнку, што б гэта ні было". Яна злосна паглядзела на свайго які моршчыцца аператара. "Прынамсі, лепш бы мы запісалі гэта на плёнку".
  
  
  "Але "Некранамікон" павінен пералічыць гэта, калі яно існуе", - занепакоена сказала Дэльфа.
  
  
  "Можа быць, вы атрымалі скарочанае выданне па памылцы", – паслужліва выказаў здагадку Рыма.
  
  
  "Рыма, - ускіпеў Чіун, - ты паводзіш сябе як ідыёт".
  
  
  "Мяне пацягнула ўніз кампанія, якую я змушаны захаваць. Паслухайце, мы можам проста пасадзіць гэтую штуку?"
  
  
  "Выдатная ідэя", – строга сказаў Чыун. "Мы прызямлімся і выратуем людзей, раней зачыненых у гэтай зіхоткай пачваре, заслужыўшы такім чынам вечную падзяку гэтай краіны і таго, хто можа ёю кіраваць".
  
  
  "Навошта нам гэта рабіць?" Рыма хацеў ведаць.
  
  
  - Перамовы па кантракце, - прашаптаў Чиун.
  
  
  "О".
  
  
  Гэты напалову падслуханы размову прымусіў Чыту Чынг пра тое-сёе падумаць.
  
  
  "Вы ведаеце, гэта даволі простае супадзенне".
  
  
  Рыма зрабіў непранікальны твар. "Што такое?"
  
  
  "Вось так зноў натыкаюся на вас дваіх. Праз усю краіну".
  
  
  Рыма адвёў погляд. "Гэта свабодная краіна. Мы шмат падарожнічаем".
  
  
  "У чыёй кампаніі ты ўдзельнічаеш на гэты раз?"
  
  
  "Нічэй". У нас новая сфера дзейнасці, - растлумачыў Рыма абыякавым голасам. "Мы страхавыя агенты. Мы тут, таму што Рэндал Рамп спатрэбілася дадатковая страхоўка ад пажару".
  
  
  "Гэта смешна!"
  
  
  На што Рыма прад'явіў візітную картку, на якой было пазначана, што яго клічуць Рыма Уосаў, ён вядзе апалітычнае жыццё і пацярпеў.
  
  
  "Гэта вельмі малаверагодна", - сказаў Чыта.
  
  
  "Скажы ёй, татачка".
  
  
  Чыун падціснуў тонкія, як папера, вусны. "Усё так, як кажа Рыма", - сказаў ён з відавочнай агідай. "Мы займаемся страхоўкай. Часова".
  
  
  "Добра, я табе веру", - сказаў Чыта, вяртаючы картку Рыма.
  
  
  Рыма міргнуў. Яму прыйшлося напружыць увесь свой твар, каб ён не ператварыўся ў недаверлівыя маршчынкі. Барракуда з тупым тварам купіўся на яго ўбогую гісторыю, належачы не больш чым на слова Чиуна. Якога чорта? падумаў ён. Што заўгодна, абы перажыць ноч.
  
  
  Рыма адкінуўся назад, калі пілот верталёта давёў свой апарат да мяккай пасадкі на Пятай авеню. Можа быць, калі яны ўвойдуць у будынак, яны з Чыўном змогуць высветліць, што адбываецца на самой справе, знішчыць усіх, хто меў патрэбу ў знішчэнні, і збегчы, перш чым Дэльфа вырашыць падвергнуць каго-небудзь удушэння.
  
  
  Рыма не думаў, што яго насавыя пазухі вытрымаюць яшчэ адну высакахуткасную ачышчэнне.
  
  
  Кіраўнік 16
  
  
  
  
  Спачатку Рэндал Т. Рамп падумаў, што яго выканаўчы памагаты зламаўся. Яна зноў нешта мармытала. Горш таго, яна трызніла.
  
  
  "Гэта - гэта здань! Сапраўдная здань!" Дорма Вормсер плакала.
  
  
  "Што такое прывід?" Спакойна спытаў Рамп. Важна было захоўваць спакой, калі маеш справу з нестабільнымі.
  
  
  Дорма схапіла яго за руку. "Тая штука ў пакоі трафеяў. Ідзі паглядзі, ідзі паглядзі. Ты ўбачыш. Гэта рэальна".
  
  
  Рэндал Рамп выглянуў у акно. Верталёт BCN бязмэтна кружыў вакол. Яго яшчэ не скончылі цытаваць, але чоппер, падобна, не быў зацікаўлены ў тым, каб вяртацца за новымі жамчужынамі мудрасці Рамп.
  
  
  Ён дазволіў свайму выканаўчаму сакратару адцягнуць яго ў пакой трафеяў, думаючы, што гэта, мусіць, варта яго часу.
  
  
  Рэндал Рамп адразу ўбачыў, што гэта не прывід. Нягледзячы на тое, што ён быў белым і лунаў проста пад столлю, як, верагодна, павінен быў бы парыць прывід, гэта была не прывід.
  
  
  Ён цьмяна нагадваў гуманоіда. У яго было дзве рукі, дзве нагі, тулава і галава. Галава не была падобная на чалавечую. Ён быў занадта вялікі, занадта гладкі, занадта белы і занадта безвалосы, а там, дзе павінен быў быць яго твар, было нешта накшталт надзьмутага паветранага шара.
  
  
  У цьмяным святле гэтая штука ззяла. Яе краі былі затуманены.
  
  
  Дорма прашаптала: "Бачыце, містэр Рамп? Прывід".
  
  
  "Гэта не прывід", - сказаў Рэндал Рамп, хапаючы арыгінальнае крэсла Фрэнка Лойда Райта. Ён падняў яго над галавой і тыцнуў у парылае бачанне цвёрдымі ножкамі крэсла.
  
  
  Ногі прайшлі прама скрозь парылая белая істота.
  
  
  "Бачыш? Гэта нерэальна", - сказала Дорма.
  
  
  "Гэта не прывід", - сурова паўтарыў Рэндал Рамп. "Вазьмі сябе ў рукі".
  
  
  "Як гэта можа не быць прывідам?"
  
  
  "Таму што", - слушна заўважыў Рэндал Рамп. "У яго з плячэй тырчаць два кабелі. Яны падобныя на кааксіяльныя кабелі. Кааксіяльныя азначаюць электрычнасць. Прывіды не электрычныя".
  
  
  "Адкуль... адкуль мы гэта ведаем?"
  
  
  "Таму што мы трымаем сябе ў руках", - сказаў Рэндал Рамп, паварочваючыся, каб лепей разгледзець якая плавае штуковіну.
  
  
  Гэтая штука выпраменьвала нейкае мяккае ззянне, падобнае на лямпачку з нізкім энергаспажываннем. Праз яго можна было разгледзець некаторыя дэталі. Пульсавалы залацісты ўзор прожылкаў. Той факт, што на ім былі чаравікі і пальчаткі, і былі рамяні, якія шчыльна прылягалі да яго плеч.
  
  
  Рэндал Рамп спрабаваў разглядзець, на чым трымаюцца рамяні, калі заўважыў рамень гэтай штуковіны. Спражка - яна была круглай і белай - раптам замігцела чырвоным. Гэта быў вельмі сярдзіты чырвоны колер. Гэта прымусіла Дорму сціснуцца ад страху. Пасля яно зноў стала белым. Затым чырвоным. Гэта было падобна на кароткае замыканне.
  
  
  Рэндал Рамп успрыняў гэта як яшчэ адзін доказ таго, што гэтая штука была электрычнай. Рэндал Рамп не баяўся нічога электрычнага. Нават прафсаюза электрыкаў, які мог стварыць ці сарваць будаўнічы праект.
  
  
  "Што азначае чырвонае святло?" Спытала сябе Дорма, знаходзячыся ў бяспецы за адчыненымі дзвярыма. Яна выглядала гатовай уцячы.
  
  
  "Гэта азначае, – сказаў Рэндал Рамп, паказваючы на акумулятар Sears DieHard, відавочна прымацаваны да спіны плавае штуковіны, – што яго магутнасць на зыходзе".
  
  
  "Я не разумею".
  
  
  "Гэта робіць нас дваіх. Адкуль гэта ўзялося?"
  
  
  "Я думаю ... я думаю, што гэта зыходзіла ад тэлефона . . . . "
  
  
  Рамп нахмурыўся. "Тэлефон?"
  
  
  Упершыню Рамп заўважыў, што тэлефон зняты з кручка.
  
  
  Ён павярнуўся да свайго які скурчыўся памагатаму. "Я казаў табе не дакранацца да тэлефонаў!" - крыкнуў ён.
  
  
  Без папярэджання якая свеціцца штука ажыла. Яна схапілася за спражку рамяня, затым пацьмянела і з глухім стукам упала на падлогу.
  
  
  Дорма закрычаў і ўцёк. Рэндал Рамп апусціўся на калені побач з гэтай штукай. Ён працягнуў руку, каб дакрануцца да яе, і, на сваё здзіўленне, адчуў слізкае, пластычнае адчуванне дакранання да чагосьці накшталт вінілу. Яго пальцы завагаліся. Ён ненавідзеў вініл. Асабліва вінілавы сайдынг. Гэта абражала яго пачуцці. У яго першым доме быў вінілавы сайдынг. У той дзень, калі ён прадаў сваю першую кватэру, ён загадаў спаліць яе, каб ніхто не змог кінуць гэта яму ў твар, калі ён стане знакамітым.
  
  
  Істота ляжала дагары ўсяго хвіліну. Затым, з гукам, падобным на гук рэспіратара, белая бурбалка, які быў тварам істоты, сцяўся ўнутр. Ён пашырэў. Зноў сцяўся, зморшчыўшыся. Шоргат быў нечым бачным, але не чутным.
  
  
  "Ён усё яшчэ дыхае", - прамармытаў Рэндал Рамп. "Што б гэта ні было, чорт вазьмі".
  
  
  Ён паспрабаваў стрэсці яго.
  
  
  "Прывітанне, прыяцель. Прачынайся. Цяпер у цябе ёсць мой час".
  
  
  Істота з цяжкасцю прыняла вертыкальнае становішча. Яго невыразны твар павярнуўся ў яго бок. Нягледзячы на адсутнасць вачэй, у Рэндала Рамп ўзнікла выразнае адчуванне, што на яго глядзяць. Ад гэтага ў яго мурашкі пабеглі па скуры. Горш, чым перарасход сродкаў.
  
  
  Затым, нягледзячы на тое, што ў істоты не было адрознага рота, яна загаварыла.
  
  
  Ён сказаў: "Хо-хо-хо".
  
  
  "Добры дзень. Вы кажаце па-ангельску?"
  
  
  "Da."
  
  
  Вельмі шкада, падумаў Рамп. Магчыма, я змагу звязацца з ім якім-небудзь іншым спосабам.
  
  
  "Я Рамп", - сказаў ён, паказваючы на свае грудзі. "Рамп? Comprende?" Ён паказаў на грудзі істоты. "Цябе клічуць?"
  
  
  На яго здзіўленне, істота ткнула сябе вялікім пальцам у грудзі і сказала на зусім зразумелай англійскай: "Я Дзядуля Мароз. Хо-хо-хо".
  
  
  "Ты размаўляеш па-ангельску?"
  
  
  "Da."
  
  
  Нахмурыўшыся, Рамп сказаў: "Da не па-ангельску. Гэта дзіцячы лопат".
  
  
  "Так" азначае "так". Ты разумееш "так"?"
  
  
  "Так. Я чуў гэта ўсё сваё жыццё. Паслухай, адкуль ты ўзяўся?"
  
  
  "Тэлефон".
  
  
  "Гэта так? Па-першае, як ты патрапіў у тэлефон?"
  
  
  Істота з цяжкасцю паднялася на ногі. Яно схапілася за правае плячо, нібы ад болю. "Гэта доўгая гісторыя", - сказала яно, рухаючыся па пакоі і разглядаючы прадметы, якія стаялі на выставачных сталах і адчыненых паліцах. "Я думаю, у нас зараз няма часу на доўгую гісторыю".
  
  
  "Так? Чаму б і не?"
  
  
  "Я павінен збегчы".
  
  
  "А як наконт трох мільярдаў, аб якіх мы казалі?"
  
  
  "Прыняць чэк?"
  
  
  "У цябе ёсць з сабой такі ж?"
  
  
  "Не. Я маю на ўвазе, "не".
  
  
  Рамп нахмурыўся. "Не. Дзе я чуў гэтае слова раней?"
  
  
  "Я не ведаю, але зараз мне трэба бегчы. Дзякуй, што надалі мне час".
  
  
  Рэндал Рамп схапіў істота за руку. Стоячы, істота была ніжэй яе ростам. І гэта аб нечым казала, улічваючы, што абцасы яго чаравік былі таўшчынёй са стос вафель.
  
  
  Рэндал Рамп не чакаў бойкі. І ён меў рацыю. Істота ўвогуле не супраціўлялася.
  
  
  Але Рэндал Рамп раптам апынуўся на спіне, спрабуючы вярнуць паветра, які падлогу выбіў з яго лёгкіх, туды, дзе яму і трэба быць.
  
  
  "Здані, - выдыхнуў ён, - не выкарыстоўваюць дзюдо".
  
  
  Затым істота вымавіла яшчэ адно незнаёмае слова. "Крахівах", - сказала яно. Яго голас гучаў вельмі задаволеным.
  
  
  Задыхаючыся, Рамп падняўся на ногі. Істота разглядала напоўненую золатам запальнічку Colibri з дыяментавымі ініцыяламі "RR". Рамп заўважыў, што яна больш не свяцілася. І яго твар, які быў бурбалкай, якая працягвала пашырацца і сціскацца, як быццам у рытме яго размеранага дыхання, цяпер выразна зморшчыўся.
  
  
  Нейкім чынам ён змог бачыць скрозь гэтую невыразную мембрану.
  
  
  Пакуль ён быў адцягнуты, Румп скокнуў перад адзіным выхадам.
  
  
  "Ты выйдзеш праз мой труп!" - папярэдзіў ён.
  
  
  "Няма неабходнасці ў мёртвых целах", – сказала безаблічная істота, адыходзячы да тэлефоннай трубкі. Ён набраў даведачную службу і папрасіў: "Дайце мне, калі ласка, нумар савецкага пасольства".
  
  
  Адказ аператара прагучаў дастаткова гучна, каб Рэндал Рамп выразна яго пачуў.
  
  
  "Прашу прабачэнні. У спісе няма савецкага пасольства ў гэтым горадзе".
  
  
  "Што? Тады дайце мне нумар савецкага пасольства ў Вашынгтоне".
  
  
  "Што вам трэба ад савецкага пасольства?" Падазрона спытаў Рамп.
  
  
  "Я павінен уручыць ім падарунак", - рашуча сказала істота. "Дзядуля Мароз забыўся пра іх сёлета". "Каляды яшчэ не наступіла. Насамрэч, гэта ўсяго толькі Дзень усіх Святых".
  
  
  Гэта пачалося. "Прабачце, калі ласка. Які гэта месяц?"
  
  
  "Кастрычнік".
  
  
  "Які гэта год?"
  
  
  Перш чым Рэндал Рамп змог адказаць на гэтае вар'яцкае пытанне, аператар сказаў: "Прабачце. У спісе няма савецкага пасольства ў Вашынгтоне, акруга Калумбія. Хочаце, я паспрабую патэлефанаваць у штат Вашынгтон?"
  
  
  "Савецкага пасольства няма? Што здарылася з Савецкім Саюзам?"
  
  
  "Ён растварыўся", - роўным голасам сказаў Рэндал Рамп, проста каб паглядзець, якую рэакцыю ён атрымае.
  
  
  Драматычны эпізод, як аказалася.
  
  
  Белая істота з пустым тварам выпусціла тэлефон і пачала стагнаць.
  
  
  "Савецкі Саюз растварыцца ў ядзерным агні! А як наконт Грузіі?"
  
  
  "Ён усё яшчэ там, унізе, паміж Паўднёвай Каралінай і Алабамай", - сказаў Рэндал Рамп.
  
  
  "Я не маю на ўвазе Грузію ў ЗША. Я маю на ўвазе Грузію ў Савецкім Саюзе".
  
  
  "Знайдзі мяне. Я не магу ўсачыць за тым, што засталося ад Расіі".
  
  
  Падобны на бурбалку твар істоты ўтаропілася на яго. "Яно знікла цалкам?"
  
  
  "Так. Так. Цалкам. І абрусам дарога".
  
  
  "Я бяздомны экспатрыянт", - абвяшчала яно, апускаючы плечы з правадамі. "Без сям'і".
  
  
  "Паслухайце, - рэзка сказаў Рамп, - нам трэба абгаварыць тут сякія-такія справы. Давайце пакінем сантыменты ўбаку".
  
  
  "Я чалавек без радзімы, а ты пазбаўлены чалавечых пачуццяў", - усхліпвала істота. "Пасля ўсяго, што я для цябе зрабіў".
  
  
  "Што ты для мяне зрабіў?"
  
  
  "Я аднавіў ваш будынак".
  
  
  Надышла чарга Рэндала Рамп здавацца здзіўленым. "У вас ёсць? Вы ўпэўненыя?"
  
  
  "Я ўпэўнены. Калі б будынка больш не было, я не мог бы стаяць на падлозе, як зараз. Праваліўся б да смерці".
  
  
  "Чаму б і не?"
  
  
  "Я нармальна вібрую. Такім чынам, падлогу вібруе нармальна".
  
  
  Рэндал Рамп падбег да акна. Ён узяў крэсла Фрэнка Лойда Райта і пачаў біць ім па вялікай бронзавай панэлі сонечных батарэй, расколваючы ножкі арыгінала за восемдзесят тысяч даляраў. Але Рампу было ўсё роўна.
  
  
  Шкло трэснула і разбілася, з яго пасыпаліся аскепкі.
  
  
  Ён высунуў галаву і глядзеў, як яны падаюць.
  
  
  Самыя буйныя аскепкі разляцеліся на мільён залатых аскепкаў, калі ўпалі на тратуар унізе.
  
  
  У гэты момант электрычнасць вярнулася.
  
  
  "Гэта праўда! Гэта праўда!" Разгублена сказаў Рамп. "Не зараз! Я яшчэ не зачыніў мегадывізію стагоддзя!"
  
  
  Ён схапіў слізкую істоту і сказаў: "Зрабі так, каб усё стала як было".
  
  
  "Я не магу".
  
  
  "Тады раскажы мне, як гэта наогул атрымалася".
  
  
  "Я не ўпэўнены. Быў падключаны да тэлефона, але нумар, які я набіраў, не адказваў. Я думаю, што мяне падманулі амерыканскія агенты. Я быў зачынены ў тэлефоннай сістэме, не ведаю, як даўно. Думаю, я апынуўся ў пастцы ў вашым будынку, і нейкім чынам яно стала такім, якім я быў. Прывід”.
  
  
  "Ты прывід не больш, чым я", - настойваў Рамп, моцна сціскаючы руку стварэньня.
  
  
  "Дакладна", - выдыхнуў ён, хапаючыся за плячо.
  
  
  "Растлумач гэта яшчэ раз. Цябе засмактала ў тэлефон?"
  
  
  "Da. Я маю на ўвазе, так ".
  
  
  "Пакажы мне".
  
  
  "Чаму я павінен?"
  
  
  "Я падару табе гэты Rolex, калі ты мне пакажаш".
  
  
  Безаблічная істота завагалася. Ён узяў гадзіннік, прыклаў яго да таго боку галавы, дзе павінна было быць левае вуха, і з цікаўнасцю прыслухаўся. Ён наблізіў цыферблат да таго, што сышло за яго ўласнае.
  
  
  "Гэта падробка", - сказаў ён, з пагардай вяртаючы яе.
  
  
  "Адкуль ты ведаеш?"
  
  
  "У сапраўднага Rolex гладкі механізм з другіх рук. Гэты тузаецца. Нікуды не падыходзіць. Танная копія".
  
  
  "Пакажы мне, як ты гэта зрабіў", - хутка сказаў Рэндал Рамп, выцягваючы свой козыр у рукаве, "і я аддам табе ўвесь гэты будынак".
  
  
  Штука павярнула сваю гладкую галаву, як цікавая талерка радара. "Колькі каштуе?"
  
  
  "Чвэрць мільярда".
  
  
  "Дамовіліся. Але ў мяне павінен быць бяспечны нумар для званка".
  
  
  "У мяне ёсць адзін. Набяры 555-9460".
  
  
  "Дзе гэта?"
  
  
  "Мой летні дом у Фларыдзе. Надвор'е зараз выдатнае".
  
  
  "Прывітанне. Я іду туды", - сказала істота, паднімаючы трубку і б'ючы па клавіятуры гнуткім белым пальцам. Набіраючы нумар адной рукой, ён заціснуў трубку паміж паднятым плячом і галавой і пацягнуўся да круглай спражцы рамяня.
  
  
  Ён павярнуў яе. Імгненна яго абрысы ператварыліся ў нешта накшталт невыразнага німба святла. Рэндал Рамп міргнуў, калі дэталі знешняй абалонкі істоты сталі невыразнымі.
  
  
  Затым, падобна воблаку, якое засмоктвае ў пячору, істота павалілася ў муштук.
  
  
  Не было чуваць ні гуку. Толькі хуткі ўдых святлівага белага дыму. Дэфармаваная галава знікла апошняй. Ён трапіў у прыёмнік, які на кароткае імгненне завіс у паветры, а затым упаў на драўляную падлогу.
  
  
  "Чорт вазьмі!" - сказаў Рэндал Рамп і памчаўся назад у свой офіс, лямантуючы: "Не адказвай на гэты званок! Не адказвай на гэты тэлефон, калі табе дарагая твая гробаная праца!"
  
  
  Званок даносіўся з канца калідора, з яго кабінета.
  
  
  Ён прабег міма свайго ўзрушанага памагатага да свайго офіснага сотавага тэлефона. Ён настойліва тэлефанаваў.
  
  
  Рэндал Рамп схапіў асобнік "Афёры са здзелкай" і шпурнуў яго на тэлефонную трубку, як быццам хацеў перашкодзіць пацуку, які спрабуе збегчы з нары. Ён моцна націснуў на кнопку. Тэлефон працягваў тэлефанаваць.
  
  
  "Дорма! Адчыні акно і выкінь што-небудзь вонкі!"
  
  
  "Але вокны не адчыняюцца".
  
  
  "Выбі шкло! Што заўгодна!"
  
  
  Імгненнем пазней раздаўся звон разбітага шкла.
  
  
  "Паслухай, як ён стукнецца аб зямлю".
  
  
  "Я ёсць".
  
  
  "Што небудзь?"
  
  
  "Не".
  
  
  "Працягвай слухаць".
  
  
  "Яна ўжо павінна была разбіцца дашчэнту".
  
  
  Затым святло згасла.
  
  
  "Выдатна!" - чмыхнуў Рэндал Рамп. "Гэта спрацавала! Гэта спрацавала! Мая здзелка ўсё яшчэ ў сіле! Я яшчэ вярнуся на вяршыню!"
  
  
  Ён дастаў са свайго аташэ-кейса партатыўны сотавы тэлефон. Запатрабавалася ўсяго імгненне, каб перапраграмаваць яго так, каб ён званіў, калі набіралі яго асабісты нумар. Ён зноў адчуў сябе поўным сіл. Ён быў ва ўдары. Цяпер яго нішто не спыніць.
  
  
  Кіраўнік 17
  
  
  
  
  Першае, што хацела зрабіць Чыта Чынг, сышоўшы з бушуючага верталёта BCN, гэта вызваліць вежу Румпа. Яна аб'явіла аб гэтым пераможным віскам, які прымусіў усіх астатніх схапіцца за барабанныя перапонкі.
  
  
  "Ніхто не ўвойдзе, пакуль Чыта Чынг, старэйшая па хаце нашага ўзросту, не выканае свой абавязак!"
  
  
  "І што?" Спытаў Рыма. "Чаго ты чакаеш?"
  
  
  Чыта павярнулася да свайго аператара. "Ці засталося дастаткова плёнкі?"
  
  
  Аператар адкрыў касетную адтуліну, паглядзеў на касету і пакруціў галавой.
  
  
  "Тады загрузі новы", - нецярпліва сказаў Чыта. "Я хачу, каб кожны драматычны момант быў увекавечаны на паўцалевай плёнцы".
  
  
  "О, дзеля ўсяго святога, - вырвалася ў Рыма, - проста давайце ўсё ўвойдзем у будынак, добра?"
  
  
  "Толькі не за тваё нікчэмнае жыццё!" Чыта ўспыхнуў. "Дзядуля, калі ласка, не дай яму разбурыць маю гісторыю".
  
  
  "Рыма, паводзь сябе прыстойна".
  
  
  "Асцярожней, татачка, - папярэдзіў Рыма, - ці я ўсім раскажу, колькі табе гадоў насамрэч".
  
  
  "Я ні на дзень не старэйшыя за восемдзесят!" Завішчаў Чиун голасам, тон якога ясна наводзіў на думку, што даўным-даўно яму было восемдзесят. Па праўдзе кажучы, Майстру Сінанджу было больш за сто гадоў, і гэты факт выклікаў у яго трапятанне, паколькі ён ніколі афіцыйна не адзначаў яго. Нейкім чынам, па логіцы традыцыі продкаў Чыуна, гэтая памылка пазбавіла яго права прэтэндаваць на гэта выбітнае дасягненне.
  
  
  "Не саромейся свайго старэчага веку, - нараспеў вымавіла Дэльфа Ромер, - бо ва ўзросце складзена мудрасць. Друіды ведалі гэта".
  
  
  "Хіба гэта не былі людзі?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Чарнакніжнікі. Мужчыны-ведзьмы, якія адпускалі ім грахі звычайных мужчын".
  
  
  "Бульдук".
  
  
  Рыма скрыжаваў рукі на грудзях, пакуль Чыта і аператар важдаліся з відэакамерай. Чыта завалодаў старой касетай, пакуль аператар перазараджваў. Гэта наштурхнула Рыма на ідэю.
  
  
  "Хочаш, я патрымаю гэта для цябе?" паслужліва папрасіў ён. "Каб гэта не згубілася?"
  
  
  "Вядома, дзякуй", - сказала Чыта, безуважліва перадаючы яго праз плячо.
  
  
  Рыма пацягнуўся за касетай, на яго жорсткіх вуснах гуляла злая ўсмешка.
  
  
  Раптам Чыта выдала віск, і яе рука адхапілася. Рэфлексы Рыма звычайна былі б роўныя таму, каб лёгка выхапіць яго ў яе, але бязбожны раптоўны віск Чыты адключыў яго ахоўныя рэфлексы, і ён адступіў ад жахлівага гуку.
  
  
  "Нешта не так?" Нявінна спытаў Рыма.
  
  
  "Мінулым разам, калі я падпусціў вас да адной з маіх камер, знік вельмі важны запіс. Таямнічым чынам знікла".
  
  
  "Знікненне звычайна бывае загадкавым", - пагадзіўся Рыма.
  
  
  "Я буду рады захаваць артэфакт", - прапанавала Дэльфа.
  
  
  Чыта павагалася. Затым, сказаўшы: "Я ведаю, што магу давяраць такой жа жанчыне", перадала яго Дэльфе, якая хутка разагрэла картрыдж, апусціўшы яго ў сваё набракаючае дэкальтэ.
  
  
  "Тут будзе бяспечна", - нараспеў сказала яна.
  
  
  "Асабліва калі ён улоўлівае сляды тваёй жывёльнай агіды", - з няшчасным выглядам сказаў Рыма.
  
  
  "Ты маеш на ўвазе "прыцягненне"", - паправіла Дэльфа.
  
  
  "Давайце падзелім розніцу і скажам "водар", - сказаў Рыма.
  
  
  Відэакамера перазагрузілася, Чыта Чынг натапырыў свае сінявата-чорныя валасы. Пасмы прыліплі да яе пальцаў, як ліпкая павуціна, і яна дастала маленькую слоічак прамысловага лаку для валасоў і стварыла арэол вакол галавы. Гэта не толькі ўтаймоўвала яе валасы, але і не дало яе касметыцы, падобнай на блінчык, абсыпацца з плоскіх шчок.
  
  
  Яна расправіла свае мяккія плечы і накіравалася да выхаду, сказаўшы: "Якарнае крэсла BCN, я іду".
  
  
  Рыма павярнуўся да Чыуна. "Значыць, мы проста глядзім?"
  
  
  "Імператар Сміт даручыў мне правесці расследаванне і далажыць аб усім, што я ўбачыў".
  
  
  Рыма паціснуў плячыма. "Я мяркую, гэта азначае "назіраць". Ёсць спосабы правесці напярэдадні Хэлоўіна і горай".
  
  
  Чыта была на паўдарогі да дзвярэй, калі адзін з яе абцасаў з шыпамі зачапіўся за каменьчык. Яна спатыкнулася, утрымалася і сказала: "О, чорт. Я павінна пачаць усё спачатку".
  
  
  Яна вярнулася да сваёй адзнакі, зноў расправіла плечы і пайшла назад па сцяжынцы. Яе абцасы выдавалі такі гук, што Рыма чакаў убачыць іскры, якія ляцяць ёй услед.
  
  
  Затым, адступаючы, аператар Чыты ішоў перад ёй, яго аб'ектыў фіксаваў кожны яе хуткі, бясстрашны крок, тое, як рашуча луналі яе валасы. Чыта прыжмурыла свае міндалепадобныя вочы, гледзячы ў камеру, пакуль яны не заблішчалі.
  
  
  Яна рэзка спынілася і сказала: "Добра, здымай. Цяпер адыдзі ў бок".
  
  
  Аператар падпарадкаваўся.
  
  
  Ён змяніў позу, каб бачыць рашучы профіль Чыты, калі яна пацягнулася да дзвярэй і расхінула яе.
  
  
  Гэта была не тая выява, якая захавала яго аб'ектыў. Чыта пацягнулася да латуневай ручцы дзвярэй. Імпульс адкінуў яе да шкла. Яно не разбілася. Яно не супраціўлялася. Чыта праламалася скрозь яго і ўпала тварам у мармур вестыбюля.
  
  
  Яе твар хутка знік без следу, забраўшы з сабой плечы Чыты.
  
  
  "Будынак! Яно зноў звар'яцела!" Сказаў Рыма.
  
  
  "Чыта! Мая Чыта!" Чыун завішчаў.
  
  
  "Выкарыстоўвай свае атавістычныя жаночыя здольнасці!" Паклікала Дэльфа. "Левітуй! Левітуй!"
  
  
  Майстар Сінанджу дабраўся да месца здарэння на секунду раней за Рыма. Ён схапіў Чыту за яе дзіка брыкаюць лодыжкі і адцягнуў назад.
  
  
  Чыта адарвалася ад мармуровай падлогі, як вялікі жоўты зуб з ножкамі.
  
  
  "Божа мой!" - сказала яна, шырока расплюшчыўшы вочы. "Гэта здарылася зноў!"
  
  
  "Мы гэта таксама заўважылі", – сказаў Рыма, гледзячы на фасад будынка. Асвятленне зноў стала цьмяным. "Мы вярнуліся да зыходнай кропкі".
  
  
  Чыта, кіпячы ад злосці і раздзімаючы свае цудоўныя ноздры, паднялася на ногі і паскардзілася: "Гэта несумленна! Гэта быў мой момант трыўмфу. Што, чорт вазьмі, тут адбываецца?"
  
  
  "Гэта загадка", - павольна вымавіў Чиун, моцна сціскаючы яго запясці. Рукавы схавалі яго рукі.
  
  
  Дэльфа Ромер наблізілася, як прафесійны плакальшчык да вертыкальнай труны.
  
  
  "Ёсць толькі адно рацыянальнае тлумачэнне", – сказала яна.
  
  
  Усе паглядзелі на яе, на іх тварах адбілася іх агульная думка аб тым, што рацыянальнае тлумачэнне было б вельмі дарэчы на дадзеным пэўным этапе.
  
  
  "Мая магія спрацавала, але зараз яна аслабла".
  
  
  "Ты называеш гэта рацыянальным?" Сказаў Рыма.
  
  
  "Мы павінны заклікаць больш магутную магію, каб перамагчы гэтыя сілы".
  
  
  "Так?"
  
  
  "Мы павінны ўзяцца за рукі і ўтварыць кола вакол гэтага будынка".
  
  
  Рыма паглядзеў на Чыуна і зноў на Дэльфу. "Нас усяго чацвёра, а падстава гэтай штукі, павінна быць, памерам з бейсбольны мяч", - указаў ён.
  
  
  "Мы прыцягнем іншых да нашай справы".
  
  
  "Напрыклад, хто? Гудини мёртвы".
  
  
  Дэльфа паказала на лінію калючага дроту ў некалькіх кварталах ўніз па Пятай авеню. На другім баку велізарны натоўп разявак, многія з якіх былі апрануты ў рэгаліі Хэлоўіна, стаяў і назіраў. Здавалася, ніхто не быў зацікаўлены ў набліжэнні, нават Нацыянальная гвардыя.
  
  
  Рыма зароў: "Я думаю, табе будзе нялёгка падбіраць добраахвотнікаў. Яны выглядаюць больш напалоханымі, чым людзі ўнутры будынка".
  
  
  "Я звярнуся да іх містычнай прыроды", - абвясціла Дэльфа Ромер, скідаючы сваё доўгае адзенне.
  
  
  Рыма хутка рушыў супраць ветру. Чыун адвёў погляд.
  
  
  Дэльфа пачала скандаваць: "Сёстры Месяца, далучайцеся да нас зараз! Для ўхілення парыву на нашым фізічным плане неабходна магутнае загавор. Тыя, хто верыць у узрушаючую сілу вызваленай жаноцкасці, вазьміцеся за рукі са мной зараз!"
  
  
  Да вечнага здзіўлення Рыма, тыя людзі, якія верылі ў вечную сілу вызваленай жаноцкасці, складалі сама меней траціна людзей, змешчаных за паліцыянтамі кардонамі, уключаючы некалькіх паліцыянтаў.
  
  
  Яны кінуліся да аголенай постаці Дэльфы Ромер. Закінуўшы галаву, яна падняла рукі ў знак падзякі месяцу паляўнічага.
  
  
  Амаль адразу паветра змяніла смак, і палова натоўпу рэзка спынілася, хапаючыся за раты і насы. Некаторыя адступілі. Іншыя праціснуліся наперад скрозь тых, хто мяняў кірунак.
  
  
  Яны акружылі Дэльфу, чый голас даносіўся з зграі.
  
  
  "Сёстры, вазьміцеся за рукі са мной зараз!"
  
  
  Рукі ўзяліся за рукі, і ўтварылася чалавечая гірлянда. Яна вілася, звілістая і цякучая, да вежы Румпа.
  
  
  Калі Рыма і Чыун адступілі з іх шляху, а Чыта Чынг папрасіла свайго аператара запісаць тое, што адбываецца, лінія містычнага склікання атачыла Вежу, пакуль два яе канца, падобна каралі, які злучаецца на зашпільцы, не завяршылі круг.
  
  
  Дэльфа паклікала: "Паўтарай за мной: "Дыяна, багіня Месяца, сімвал нашага святога ўлоння..."
  
  
  "Дыяна, багіня Месяца, сімвал нашага святога ўлоння..."
  
  
  "Пачакай! Пачакай!" Закрычала Чыта. "Вызвалі для мяне месца. Я таксама жанчына".
  
  
  - Гэта яшчэ трэба высветліць, - прамармытаў Рыма.
  
  
  Скандаванне аднавілася.
  
  
  "Пралі сваё магутнае святло..."
  
  
  "Пралі сваё магутнае святло..."
  
  
  "Такім чынам, гэты вал няшчасцяў зноў у поле зроку!"
  
  
  "Такім чынам, гэты вал няшчасцяў зноў у поле зроку!"
  
  
  "Цяпер", - крыкнула Дэльфа. "Рухайся вакол яго, замыкаючы круг".
  
  
  Круг прыйшоў у рух. Не ўсе рухаліся ў адным напрамку. Не ва ўсіх было дакладнае ўяўленне аб паняцці "левы", але неўзабаве яны арганізаваліся. Дэльфа ўзначаліла скандаванне. "Паўтарайце наступныя словы сілы зноў і зноў: "Факс Max Pax".
  
  
  "Ці былі ў даўніну факсы?" Рыма спытаў у майстра сінанджа.
  
  
  "Цішэй! Я павінен вывучыць гэтую белую магію. Магчыма, яшчэ трэба даведацца штосьці каштоўнае".
  
  
  "Я ўжо ўзяў чароўную ўказку. Выкарыстоўвай правую абарону трайной сілы".
  
  
  Кола прайшло адзін раз. Здавалася, нічога асаблівага не адбылося. Ён прайшоў два кругі. Скандальныя сталі хрыплымі.
  
  
  На палове трэцяга раунда пеўчыя квакалі, як жабы і жабы, і Дэльфы больш не было там, дзе яна была.
  
  
  "Я яе не бачу", - прамармытаў Чиун, пагладжваючы сваю вадкую бародку.
  
  
  "Я не хачу", - сказаў Рыма.
  
  
  Увогуле круг праехаў дваццаць разоў, перш чым апошні голас не вытрымаў і людзі пачалі падаць на халодны тратуар. Энтузіязм пайшоў на спад, круг проста распаўся на групы людзей, якія стаяць вакол, цяжка дыхаючы.
  
  
  Чыта выйшла з групы, праверыла свайго аператара і падышла да Рыма і Чыуна.
  
  
  "Гэта не спрацавала", - выдыхнула яна.
  
  
  "Ну і справы. Цікава, чаму?" Бесклапотна сказаў Рыма.
  
  
  "Можа быць, Дэльфа ведае", - няпэўна сказаў Чыта, аглядаючыся па баках. "Куды яна пайшла?"
  
  
  Рыма паціснуў плячыма. "Абяжыце нас. Яна знікла падчас другога спаткання з самкай".
  
  
  Цёмныя вочы Чыты накіраваліся да таго месца, дзе павінна была стаяць Дэльфа Ромэр. Але яе тамака больш не было. Яе больш не было нідзе на шырокай, пустой Пятай авеню, дзе абрыўкі старых газет насіліся па вадасцёкавых канавах, якія падганялі парывістым ветрам.
  
  
  Хуткі мозг Чыты зарэгістраваў адсутнасць Дэльфы Ромер. Яе вытанчана нафарбаваны твар выгнуўся ад здзіўлення. Яе крывава-чырвоныя вусны здзіўлена падціснулі.
  
  
  Але з яе вуснаў вылецелі толькі гэтыя словы: "Мая касета! Гэтая сука збегла з маёй касетай!"
  
  
  - Ты маеш на ўвазе "ведзьма"? - спытаў Рыма.
  
  
  Чыта павярнулася, як раз'юшаная львіца. "Я маю на ўвазе сучку з вялікай літары "Б"! Ты разумееш, колькі каштуе гэтая касета?"
  
  
  "У чым справа? У цябе ўсё яшчэ ёсць другая касета".
  
  
  "Пра больш за сотню жыхароў Нью-Ёрка, якія выстаўляюць сябе дурнямі. Уключаючы мяне". Яна крыкнула свайму аператару. "Ты! Сатры гэты запіс. Прама цяпер, бастар!"
  
  
  Аператар паслухмяна ўставіў касету. Замест таго, каб даверыць гумавай галоўцы сваёй машыны выконваць інструкцыі Чыты Чынг, ён размінаў стужку абцасам, пакуль завесы стужкі не выгіналіся ў яго пад нагамі, як гняздо расплюшчаных карычневых чарвякоў.
  
  
  Для мацнейшай пераканаўчасці ён штурхнуў зблытанае месіва ў адчыненую каналізацыйную рашотку.
  
  
  Кіраўнік 18
  
  
  
  
  Рыма Уільямс знайшоў тэлефон-аўтамат, апусціў у шчыліну чацвяртак і тут жа страціў сваю манету.
  
  
  Наступныя тры тэлефона-аўтамата NYNEX таксама з'елі яго чацвёртакі. У рэшце рэшт яму абышлося ў даляр дваццаць пяць, каб датэлефанавацца да аператара міжгародняй сувязі, які тут жа папрасіў у яго дадаткова два даляра шэсцьдзесят пяць цэнтаў за першыя пяць хвілін міжгародняга званка ў санаторый Фолкрофт у Раі, штат Нью-Ёрк.
  
  
  Калі ў трубцы раздаўся цытрынавы голас Гаральда Сміта, Рыма сказаў: "Дрэнныя навіны, Сміці. Вежа Румпа па-ранейшаму з'яўляецца нематэрыяльным актывам Арганізацыі Румпа".
  
  
  "Вы нічога не можаце выявіць?"
  
  
  "Ён ёсць, але яго там няма. Мы ўвайшлі ўнутр, праваліліся ў склеп, і нам прыйшлося зноў яго адкопваць".
  
  
  "Цябе хто-небудзь бачыў?"
  
  
  "Толькі Чыта Чынг".
  
  
  Голас Сміта стаў жорсткім, як крэкер Грэм. "Міс Чынг тут?"
  
  
  "Так, і яны з Чыўном працягнулі з таго месца, на якім спыніліся".
  
  
  Сьміт застагнаў. "О, не. Сістэма бяспекі была парушана?"
  
  
  "Усё значна горш", - жыццярадасна сказаў Рыма, атрымліваючы асалоду ад тым, што бясколерны Гаральд Сміт выклікаў у яго захапленне. "Яна пераканала Чыуна, што яны чакаюць свайго першынца".
  
  
  "Божа мой! Чіун - бацька. Ты разумееш, што гэта значыць?"
  
  
  Рыма закаціў свае цёмныя вочы. "Няўжо я калі-небудзь. Рэшта майго жыцця будзе разбурана гэтай акулай з лімонным тварам".
  
  
  “Рыма, – настойліва сказаў Сміт, – я хачу, каб ты адвёў Чыўна далей ад гэтай жанчыны. Далей ад вежы Рамппа. Перагрупуйся. Мы разгледзім гэта з іншых пунктаў гледжання”.
  
  
  "Ты выклікаеш нас назад у Фолкрофт?"
  
  
  "Не. Знайдзіце гатэль. Звяжыцеся са мной пасля рэгістрацыі".
  
  
  "Я паспрабую, але Чыун прымусіў Чыту называць яго "дзядулем". Гэта можа стаць доўгатэрміновай праблемай".
  
  
  "Ёсць што-небудзь яшчэ?"
  
  
  "Я расказваў табе пра ведзьму?"
  
  
  "Ведзьма?"
  
  
  "Дэльфа Ромер. Імя, якое выклікае ўзбуджэнне чыпа памяці?"
  
  
  Рыма пачуў, як пальцы Гаральда Сміта выдаюць глухія пстрыкаючыя гукі на яго ўсюдыіснай кампутарнай клавіятуры.
  
  
  "Яна ў мяне як афіцыйная ведзьма Салема, штат Масачусэтс".
  
  
  "Ты маеш на яе права".
  
  
  "Якая яе роля ў гэтым?" Рэзка спытаў Сміт.
  
  
  "Наколькі я магу меркаваць, прафесійная паляўнічая за славай. Яна вырвала адну з каштоўных відэакасет Чыты".
  
  
  "Ці ёсць у ім што-небудзь, што павінна дакранацца арганізацыі?"
  
  
  "Не, калі толькі думка аб белых начных зданях, якія разгульваюць на волі, не выводзіць цябе з сябе".
  
  
  "Прашу прабачэння?"
  
  
  "Проста ведзьмаўскія размовы", - сказаў Рыма. "Калі я правільна зразумеў Дэльфу, пройдзе зусім няшмат часу, і яна і гэты запіс з'явяцца на Харэнда Рыўеры або Нэнсі Джэсіцы Рэпунсел".
  
  
  - Знайдзі ціхі гатэль у глушы і звяжыся са мной напрамую, Рыма, - сказаў Сміт.
  
  
  "Зразумеў", - сказаў Рыма, вешаючы трубку. Тэлефон адразу ж зазваніў, і, падпарадкоўваючыся імпульсу, ён зняў трубку.
  
  
  "Гэта аператар. Калі ласка, унясіце дадатковыя 75 цэнтаў".
  
  
  "Толькі калі ты вернеш дваццаць даляраў, якія я прайграў усім тваім непрацуючым тэлефонам-аўтаматам".
  
  
  "Я не магу гэтага зрабіць", – чапурыста сказаў аператар.
  
  
  "Тады я не змагу ўнесці дадатковыя сродкі".
  
  
  "Тады я павінен спаганяць плату з абанента, які прымае".
  
  
  "Яго клічуць Сміт, і ён любіць аплачваць мае рахункі", - сказаў Рыма, вешаючы трубку.
  
  
  Майстар Сінанджу не быў задаволены атрыманымі інструкцыямі.
  
  
  "Я не кіну Чыту ў гадзіну яе пакут", - нацягнута сказаў ён.
  
  
  "Гадзіна яе пакут пачалася ў дзень яе нараджэння і атруціла ўсіх, з кім яна калі-небудзь уступала ў кантакт, не ў апошнюю чаргу гэта мы", - горача сказаў Рыма. "Сміт кажа, што мы стаіліся. Так што, нам залегчы на дно, ці мы адкладаем нашыя бягучыя перамовы па кантракце?"
  
  
  "Мы залеглі на дно", - з горыччу сказаў Чыун. "Але калі Чыта адмовіцца размаўляць са мной пасля гэтага інцыдэнту, я буду вечна крыўдзіцца на Гаральда Кузняца".
  
  
  "Божа, я толькі што размаўляў з ім, і ён усім сэрцам хоча быць хросным бацькам".
  
  
  Тонкія валасы на твары Чыуна задрыжалі ад здзіўлення.
  
  
  "Сапраўды, Рыма?"
  
  
  Кіраўнік 19
  
  
  
  
  Калі Дэльфа Ромер, афіцыйная ведзьма Салема, штат Масачусэтс, прэзідэнт Сястрыцтва па інфармаванні аб ведзьмах, уварвалася ў вестыбюль нью-ёркскай штаб-кватэры шматнацыянальнай вяшчальнай кампаніі, ахоўнік Purolator падняў вочы, нахмурыўся і ўздыхнуў.
  
  
  "Ці не застары ты для прысмакаў, лэдзі?"
  
  
  "Я не прапаную ніякіх трукаў", - напышліва сказала яна.
  
  
  Ахоўнік дастаў жменю ірысак, якія ён трымаў за стойкай для ўласнага ўжывання. "Добра", - неахвотна сказаў ён, - "дастань сваю сумку".
  
  
  "Ты не ў стане зразумець, чалавек-смяротны. Я прыйшоў з прызам, якога ваш дырэктар навін будзе вельмі жадаць".
  
  
  "Хочаш?"
  
  
  "Будзьце добрыя паведаміць яму, што ў Дэльфы Ромер ёсць відэазапіс з'яўлення зданяў у вежы Румпа".
  
  
  "Гонны?"
  
  
  "Бафамет абвясціў гэта сваім уладаннем на зямлі. І ў мяне ёсць доказы, што Рэндал Рамп у саюзе з Вялікім Рогатым". З дэкальтэ Дэльфы з'явілася чорная відэакасета.
  
  
  Ахоўнік паглядзеў на яго. Ён зразумеў, што гэта была не касета для хатняга відэамагнітафона, а касета з паўцалевай стужкай. Ён зняў трубку тэлефона ў холе і сказаў: "Містэр Граф. У мяне тут ... ведзьма, якая хоча цябе бачыць. Кажа, што гэта звязана з вежай Рамп. Яна кажа, што там водзяцца прывіды, і ў яе ёсць плёнка, якая пацвярджае гэта ".
  
  
  Ахоўнік паслухаў імгненне, затым сказаў: "Дазвольце мне проста сказаць, што яна гучыць сур'ёзна".
  
  
  Пугу Графу здалося, што Дэльфа Ромер таксама выглядае сур'ёзнай. Ён узяў яе візітную картку, паморшчыўся і здушыў жаданне засмяяцца. Ён сказаў: "Пойдзем са мной", - і хутка павярнуўся, каб зняць напругу моманту з дапамогай напалову стрымванай усмешкі.
  
  
  У прагляднай зале MBC ён пракруціў запіс да канца.
  
  
  "Хто гэта здымаў?" спытаў ён.
  
  
  Дэльфа сказала: "Хіба гэта мае значэнне? Я прапаную гэта табе".
  
  
  Дырэктар навін назіраў, як выйшла Чыта Чынг.
  
  
  "Пачакай хвілінку!" ён узарваўся. "Я не магу гэта запусціць! Гэтая карэйская акула з'ела б мяне жыўцом!"
  
  
  "Самыя драматычныя кадры не маюць да яе ніякага дачынення", - паказала Дэльфа бясколерным голасам, які прымусіў мужчыну падумаць аб высмактаных мухах у старым павуцінні. Мёртвая.
  
  
  Граф прагледзеў відэазапіс, на якім Рэндал Рамп ставіць сабе ў заслугу дэматэрыялізацыю інцыдэнту ў вежы Румпа, і яго вочы пашырыліся. Затым ён натыкнуўся на відэазапіс, які ён не мог растлумачыць.
  
  
  "Што гэта за штука?" выпаліў ён.
  
  
  "Гэта адмоўная начная здань", - сказалі яму.
  
  
  "Больш падобна на станоўчы".
  
  
  "Сапраўдны начны прывід быў бы чорным", - растлумачыла Дэльфа. "Гэта бязбожная істота белая".
  
  
  "Я бачу гэта. Але дзе, чорт вазьмі, яго твар?"
  
  
  “У яго іх няма. Вось чаму я ведаю, што гэта начная здань”.
  
  
  Усё яшчэ шырока расплюшчыўшы вочы, Кнут Граф разгарнуў сваё крэсла і паглядзеў на Дэльфу Ромер.
  
  
  "Вы ведаеце, калі я выкарыстоўваю гэты запіс, гэта можа быць названа грубым парушэннем журналісцкай этыкі".
  
  
  "Так?"
  
  
  "З іншага боку, гэтая карэйская акула аднойчы добранька мяне адштукавала. Колькі ты хочаш?"
  
  
  "Дзесяць тысяч долараў. І столькі выкрыццяў для мяне і маёй рэлігіі, колькі вы зможаце даць".
  
  
  "Рэлігія?"
  
  
  "Віка была прызнана такой задоўга да Часоў Спалення", – сказала Дэльфа сваім гучным голасам.
  
  
  "Як сапраўды даўно гэта было?"
  
  
  "Да таго, як Хрыстос быў капралам", - рашуча сказала яна.
  
  
  "Вы былі відавочцам таго, што адбываецца ў верхняй частцы горада?" Спытаў Граф, мяняючы тэму так хутка, як толькі мог.
  
  
  "Я быў".
  
  
  "Дамовіліся". Пуга Граф падняў тэлефонную трубку і зрабіў серыю хуткіх званкоў.
  
  
  "Плацежная ведамасць? Выпісаць чэк на дзесяць тысяч. Атрымальнік плацяжу: Дэльфа Ромер".
  
  
  “Мантаж? У мяне ёсць касета, вы не паверыце. Я хачу, каб яна была галоўнай у нашым сямігадзінным рэпартажы”.
  
  
  "Ахова? Патроіць ахову. І калі ты ўбачыш якія-небудзь прыкметы Чыты Чынг, зрабі папераджальны стрэл у паветра. Калі яна не адступіць, страляй, каб параніць. І не прамахніся ".
  
  
  Граф павесіў трубку і павярнуўся да Дэльфы Ромер. "Лэдзі, вы хутка станеце самай знакамітай ведзьмай з часоў Элізабэт Мантгомеры".
  
  
  Усмешка Дэльфы Ромер была падобная месячнаму святлу, які падае на шэраг надмагілляў.
  
  
  "Слава - гэта менавіта тое, чаго я хачу", - сказала яна глуха.
  
  
  Кіраўнік 20
  
  
  
  
  Відэазапіс з вежы Рамп выйшаў у эфір роўна а сёмай гадзіне па летнім часе. Яна была паўторана ў сем трыццаць па нью-ёркскім спадарожнікавым канале для мясцовых філіялаў у заходніх гадзінных паясах.
  
  
  CNN падабралі гэта, і як толькі яны атрымалі гэта, увесь свет убачыў гэта. Літаральна.
  
  
  ІТАР – Расійскае інфармацыйнае тэлеграфнае агенцтва, калісьці якое называлася ТАСС – выпусціла яго пасярод ночы, якая, паколькі яны знаходзіліся па іншым боку міжнароднай лініі дат, была 1 лістапада ў расійскім горадзе Ніжні Ноўгарад.
  
  
  Ніжні Ноўгарад быў змрочным прамысловым горадам, калісьці вядомым як зачынены горад Горкі. Месца, куды спасылалі дысыдэнтаў. У Ніжнім Ноўгарадзе было вельмі холадна. І асабліва холадна было ў кватэры Юлія Баценіна, былога часовага паверанага ў справах былога пасольства былога Саюза Савецкіх Сацыялістычных Рэспублік у Вашынгтоне.
  
  
  У гэтыя дні Юлій Батэнін пёк хлеб за трыццаць тысяч рублёў у дзень на старэючай хлебазаводскай фабрыцы, гэтага было дастаткова, каб аплаціць паход з халоднай вадой на Савінны праспект, але не для таго, каб разагрэць яго. Нават калі б на адкрытым рынку было хоць крыху мазуту.
  
  
  Юлій Батэнін сядзеў у сваім мяккім крэсле-сафе, спрабуючы ўтрымаць расхістаную спружыну ад траплення ў прамую кішку, і дрыжаў у паношанай коўдры з вярблюджай воўны, якое, калі ён спаў на раскладусе, сагравала яго не больш, чым калі ён не спаў.
  
  
  Тэлевізійны прыём прымусіў яго здрыгануцца яшчэ мацней. Было так шмат снегу, што ён мог толькі думаць аб надыходзячай рускай зіме і бясконца ўздрыгваць.
  
  
  Ён глядзеў навіны, калі з'явіліся кадры дзіўных падзей у цэнтры Манхэтэна. Каментатар казаў аб малавядомым амерыканскім свяце, вядомым як Дзень усіх Святых.
  
  
  Спружына ўпівалася ў яго левую шчаку, таму Юлій асцярожна перамясціўся. Ён ледзь звяртаў увагу на тое, што казаў каментатар. Пра сябе ён праклінаў вясну, канапу, кватэру, новую Расею і больш за ўсё шэраг падзей, якія ператварылі яго ў не-асобу.
  
  
  У старыя часы было лепш. Да Гарбачова. Да перабудовы. Да Галоснасці. Калі Юлій Батэнін атрымліваў асалоду ад прывілеяў маёра КДБ і ў той жа час атрымліваў асалоду ад жыцця сярод выгод Захаду. Ён не ведаў, чаму сумаваў больш, па старой Расіі ці па Захадзе.
  
  
  Юлій Батэнін выпадкова падняў вочы, калі пайшлі кадры вестэрна "Прывід".
  
  
  Нават нягледзячы на заснежаны прыём і той факт, што запіс некалькі разоў падрабляўся і быў такі ж размытым, як гаворка маскоўскага п'яніцы, Юлій Баценін даведаўся прывіда.
  
  
  Ён выпрастаўся і вылаяўся: "Чорт вазьмі!"
  
  
  Ён наблізіў твар да экрана, як быццам хацеў разглядзець кожную дэталь, і павазіўся са зламанай ручкай кантраснасці.
  
  
  "Не, не, не", - прастагнаў ён. "Гэтага не можа быць!"
  
  
  Калі карцінка вырашылася сама сабой, са скрыўленых вуснаў Юлія Баценіна сарваўся ціхі праклён.
  
  
  "Брашнікаў!" прашыпеў ён. "Ты нікчэмны злодзей! Ты жывы".
  
  
  Юлій Батэнін устаў, як чалавек, які ўбачыў уласны прывід. Ён глядзеў на экран, пакуль выява не змянілася кадрамі апошніх галодных бунтаў у Омску.
  
  
  "Жывы", - паўтарыў ён.
  
  
  Затым крывая ўсмешка перасекла яго вусны, ён дадаў: "Але ненадоўга".
  
  
  У кватэры Юлія Баценіна не было тэлефона. Нават калі б ён быў мільянерам у амерыканскіх далярах, у кватэры Юлія Баценіна ўсё роўна не было б тэлефона. Юлій Батэнін набыў невылечны страх перад тэлефонамі падчас свайго апошняга прызначэння. Сам выгляд аднаго з іх выклікаў у яго нястрымную дрыготку.
  
  
  Спачатку суседка Юлія Баценіна зверху, місіс Біляндзінава, не хацела дазваляць яму карыстацца яе тэлефонам.
  
  
  "Гэта жарт, тата?" падазрона спытала яна.
  
  
  "Гэта жарт, не. Я павінен скарыстацца тэлефонам".
  
  
  "Ты баішся тэлефона!" - выплюнула старая місіс Біляндзінава. "Ты кажаш мне гэтую незлічоную колькасць разоў. Я вымушана адключыць званок, таму што ён цябе так палохае".
  
  
  Батэнін надаў свайму голасу цвёрдасць. "Бабуля, ты дазволіш мне скарыстацца тэлефонам. Я былы маёр".
  
  
  "У неіснуючай Чырвонай Арміі. Чырвонай Арміі больш няма. І я не дазволю вам карыстацца тэлефонам, калі вы спачатку не скажаце мне, каму будзеце тэлефанаваць".
  
  
  "Я буду тэлефанаваць у Маскву".
  
  
  "Я не магу дазволіць сабе патэлефанаваць у Маскву. Ты вар'ят".
  
  
  "Я патэлефаную, каб забраць".
  
  
  "У іх у Маскве не больш грошай на дурныя тэлефонныя званкі, чым у Ніжнім Ноўгарадзе".
  
  
  "Бабуля, я выламаю дзверы", - папярэдзіў Батэнін.
  
  
  Цішыня. Бразнуў ланцужок. І якая скурчылася жанчына з чырвоным тварам адкрыла дзверы і сказала: "Зламаныя дзверы абыйдзецца даражэй, чым тэлефонны званок. Звані, Батэнін. Але калі ты даставіш мне непрыемнасці, я папрашу арэндадаўцу выкінуць цябе. Гэта адна добрая рыса ў новым парадку. Арандатараў можна выселяць .
  
  
  Юлію Баценіну было цяжка датэлефанавацца да Масквы. У гэтым не было нічога незвычайнага. Пры цяперашнім стане руйнуецца расейскай інфраструктуры яму было б цяжка патэлефанаваць у кватэру на першым паверсе.
  
  
  Не дапамагло і тое, што ён тэлефанаваў з зачыненымі вачамі, таму што нават зараз, праз тры гады пасля таго, як ім авалодала тэлефонная фобія, ён не мог глядзець ні на адзін з іх. Ён папрасіў мясцовага аператара злучыць яго. Набраць нумар было б для яго надта складана. Ад аднаго таго, што ён трымаў слухаўку, у яго дрыжалі калені.
  
  
  Нарэшце ён датэлефанаваўся камусьці па нумары, па якім тэлефанаваў.
  
  
  "Гэта КДБ?" Нецярпліва спытаў Батэнін.
  
  
  "Не. Гэта былы КДБ. Калісьці вялікі шпіёнскі апарат. Цяпер цэнтр абмену сакрэтамі для таго, хто прапануе самы высокі кошт. Вы хочаце купіць?"
  
  
  "Не. Я хачу зрабіць цябе багатым".
  
  
  “Я ўжо багаты. Сёння я прадаў “Дзённікі Сталіна” амерыканскай кінакампаніі. Гэта будзе мінісерыял. Мы спадзяемся, што Бобі згуляе ролю Сталіна”.
  
  
  "Бобі?"
  
  
  "Дэніра".
  
  
  "Ідыёт!" Батэнін зароў. "Гэта пытанне нацыянальнай бяспекі. Савецкая ўласнасць, якая прадстаўляе большую каштоўнасць, чым штосьці ў вашых файлах, знаходзіцца ў Злучаных Штатах і павінна быць вернутая".
  
  
  "Гэта нешта новенькае?"
  
  
  "Гэта больш, чым метад захавання трупа Леніна".
  
  
  "Немагчыма! Гэта не такі ўжо сакрэт".
  
  
  "Добра. Мы скралі яго ў японцаў".
  
  
  "Дык вось лепш. Дайце мне нумар лакатара. Калі мы яго не прадалі, я пагляджу".
  
  
  "Нумар лакатара 55-334. Я буду трымацца".
  
  
  Ён трымаўся больш за гадзіну, на працягу якой бабуля Біляндзінава працягвала нешта лютае, горка скардзячыся на кошт. Юлію Баценіну гэта так надакучыла, што ён акуратна паклаў тэлефонную трубку і раскалоў ёй па галаве яе ж уласнай драўлянай качалкай, якой яна пагрозліва размахвала. Пасля таго, як яна ўпала на падлогу, ён прыклаў самую цвёрдую частку да задняй часткі яе тоўстай шыі, пакуль не пачуў прыемны хрумсткі гук.
  
  
  Пасля гэтага ў кватэры стала вельмі ціха, і Юлій Батэнін, былы маёр КДБ Батэнін, нарэшце змог пачуць свае думкі. Ён зноў заплюшчыў вочы, уражаны тым, што ўвогуле набраўся смеласці скарыстацца тэлефонам. Магчыма, ён ужо ачуняў ад гэтага.
  
  
  Праз некаторы час голас вярнуўся. Ён гучаў вельмі ўражана.
  
  
  "Ты сказаў праўду", - абвяшчала яно.
  
  
  "Вы знайшлі файл?"
  
  
  "Не. Файл быў перамешчаны ў новае міністэрства. Мусіць, гэта вельмі важна, таму што ўсё астатняе закінута".
  
  
  "Якое новае міністэрства?"
  
  
  "У мяне ёсць нумар".
  
  
  Юлій Батэнін набраў нумар і пачуў выразны жаночы голас, які вымавіў толькі адно слова: "Дзярмо".
  
  
  "Я звяртаюся да новага міністэрства?" - спытаў Батэнін.
  
  
  "Хто пытаецца, калі ласка?"
  
  
  "Я Юлій Батэнін, які раней працаваў у КДБ, тэлефаную па справе надзвычайнай важнасці для Савецкага Саюза".
  
  
  "Ідыёт! Няма ніякага Савецкага Саюза. Адкуль ты тэлефануеш?"
  
  
  "Ніжні Ноўгарад".
  
  
  "Дзе?"
  
  
  "Горкі".
  
  
  "О. Не вешайце трубку".
  
  
  "Але..."
  
  
  На працягу доўгіх міль паміж Ніжнім Ноўгарадам і Масквой раздаўся беспамылкова вядомы гук, які азначае, што сувязь прыпыненая. У Юлія Баценіна не было выбару, акрамя як трымаць слухаўку. Калі ён быў адключаны, маглі прайсці тыдні, перш чым шчаслівая сувязь была адноўлена. Калі наогул калі-небудзь адновіцца, улічваючы жаласны стан яго некалі ганарлівай радзімы.
  
  
  Ён напяваў "Падмаскоўныя вечары", пакуль чакаў. Магчыма, яго адновяць на пасадзе. Магчыма, яму больш не давядзецца жыць з ганьбай у гэтым маркотным горадзе, які калісьці быў звалкай для нязручных здраднікаў накшталт Сахарава. Магчыма, гадзіннік быў бы павернуты назад, і ўся Расея ўз'ядналася б у сацыялізме.
  
  
  У Юлія Баценіна было менш часу на чаканне, чым ён мог сабе ўявіць. І калі яны вярнуліся да яго, гэта адбылося не дзякуючы выразнаму жаночаму голасу праз сотні міль ржавелага кабеля, а з-за таго, што яны ўварваліся ў дзверы кватэры і груба схапілі яго.
  
  
  Іх было трое. Мужчыны ў цывільным. Вельмі падобна да КДБ.
  
  
  "Юлій Батэнін?" - каменна спытаў самы высокі з іх.
  
  
  "Так. Хто ты такі?"
  
  
  "Ты пойдзеш з намі", - хрыпла сказаў мужчына, пакуль двое іншых цягнулі яго за локці ўніз па бруднай лесвіцы кватэры і вонкі, у стэрыльны восеньскі холад Совно-праспекта.
  
  
  Яны шпурнулі яго ў чакалую машыну, і, калі машына памчалася, Юлій Батэнін выявіў, што плача ад сумесі гонару і настальгіі. Ён сам гэтак жа захопліваў дысідэнтаў у дні свайго юнацтва.
  
  
  "Зусім як у старыя добрыя часы", - усхліпнуў ён. "Я такі шчаслівы".
  
  
  Яны далі яму аплявуху, каб супакоіць, але ён толькі ўсміхнуўся яшчэ шырэй.
  
  
  Кіраўнік 21
  
  
  
  
  Майстар Сінанджу не звяртаў увагі на балбатучых белых.
  
  
  Седзячы на татамі перад тэлевізарам у гасцінічным нумары, пад бесперапынны гуд гарадскога транспарта, які напаўняе пакой, ён чакаў сваёй гадзіны, чакаючы з'яўленні пышнага твару Чыты Чынг, яго Чыты Чынг, ружовашчокай цяжарнай.
  
  
  Белыя працягвалі балбатаць, парушаючы ход яго думак.
  
  
  "Я ва ўсім разабраўся, Сміці", - казаў Рыма.
  
  
  Праз мілі тэлефонных правадоў гудзеў ломкі голас Гаральда У. Сміта. Яго шум больш за ўсё абражаў слых Майстра сінанджа.
  
  
  "Так, Рыма?"
  
  
  "Гэта галаграма".
  
  
  "Прашу прабачэння?"
  
  
  "Вежа Рамппа - гэта галаграма", - паўтарыў Рыма. "Ведаеш, адзін з гэтых трохмерных трукаў".
  
  
  Чыун насмешліва фыркнуў. Белыя працягвалі балбатаць, не звяртаючы ўвагі.
  
  
  "А як наконт людзей, зачыненых усярэдзіне?" Спытаў Сміт.
  
  
  "Галаграмы таксама", - сказаў Рыма. "Гэта адзінае, што мае сэнс".
  
  
  "Пакуль што ў вас нават гэтага не атрымліваецца", - прагудзеў Сміт.
  
  
  "Выконвайце маёй логіцы", - сказаў Рыма, гледзячы на яркі тэлевізійны экран. Яго твар адлюстроўваўся ў насценным люстэрку, каб майстар сінанджа мог яго бачыць. У яго круглых белых вачах з'явілася цікавасць да выявы, якую яны ўбачылі.
  
  
  Майстар Сінанджу нядбайна працягнуў руку, каб пераключыць канал.
  
  
  Рыма, нахмурыўшыся, адвёў позірк і працягнуў гаварыць.
  
  
  "Паслухайце", - сказаў ён. “Рамп збіраецца закрыцца. У яго эга больш, чым у Лі Якоккі. Ён не можа з гэтым справіцца, таму ён арганізуе з'яўленне галаграмы сваёй вежы, каб абдурыць усіх, хто спрабуе яго выселіць”.
  
  
  "Малаверагодна", - сказаў Сміт.
  
  
  "І каб гэта сапраўды выглядала добра, - працягваў Рыма, - у яго ёсць галаграмы людзей, пасаджаныя так, што, калі яны выходзяць на вуліцу, здаецца, што яны правальваюцца ў зямлю".
  
  
  "Растлумач, як вы з Чиуном праваліліся праз вестыбюль атрыума".
  
  
  “Проста. Рамп разарваў мармур і выклаў галаграфічную падлогу. Мы не маглі стаяць на ім, таму што ён быў проста лёгкім. Людзі-галаграмы не праваліліся скрозь яе, таму што яны таксама не былі суцэльнымі”.
  
  
  "Непраўдападобна", - рэзка сказаў Сміт.
  
  
  "Так? У цябе ёсць тэорыя лепей?"
  
  
  "Не", - прызнаў Сміт.
  
  
  "Тады давай працягнем з маім, пакуль ты не зробіш".
  
  
  "У тваёй тэорыі ёсць толькі адна памылка, Рыма".
  
  
  "Што гэта?"
  
  
  "Калі цяперашняя вежа Румпа - трохмерная ілюзія, то дзе ж рэальнасць?"
  
  
  Упэўнены выраз Рыма праваліўся, як чорная дзірка, у белы твар. Ён незадаволена наморшчыў лоб. Ён пацягнуў за мочку вуха і зморшчыў правае вока і гэты бок асобы.
  
  
  Рыма пстрыкнуў тонкімі пальцамі. "Проста. Ён перасунуў яго".
  
  
  Майстар Сінанджу чмыхнуў і паспрабаваў вярнуцца да сваіх разважанняў. Але ён ведаў, што спакою не будзе, пакуль гэтым белым не дазволяць патураць сваёй маніі да дробязяў.
  
  
  "Рыма, немагчыма проста перамясціць 68-павярховую офісную вежу", – цвёрдым голасам паказаў Гаральд Сміт.
  
  
  "Можа быць, гэта было на Джэкса, і ён проста адправіў яго падаць у зямлю", - сказаў Рыма з меншай упэўненасцю, чым раней.
  
  
  "Наўрад ці".
  
  
  "Добра, у маім лагічным ланцужку ёсць некалькі слабых звёнаў. Але я па-ранейшаму лічу, што адзінае рацыянальнае навуковае тлумачэнне - гэта махлярства з галаграмамі".
  
  
  "Магчыма, нам не варта шукаць рацыянальнае навуковае тлумачэнне", – павольна вымавіў Сміт.
  
  
  "А які яшчэ від існуе?"
  
  
  "Што Чыун можа сказаць з гэтай нагоды?"
  
  
  "Хто ведае? Я ўсё яшчэ спрабую разабрацца ў сітуацыі з дзіцем".
  
  
  "Я размаўляў з Чыўном раней", - сказаў Сміт.
  
  
  На другім канцы пакоя Майстар Сінанджу навастрыў тонкае вуха, адлюстроўваючы незацікаўленасць.
  
  
  Рыма паднёс трубку бліжэй да рота і панізіў голас. - Так? Што ён сказаў потым?"
  
  
  "Мы не дайшлі да сутнасці справы. Здавалася, Майстар Сінанджу чакае, што я стану хросным бацькам дзіцяці".
  
  
  "О-о".
  
  
  "Я сказаў яму, што гэта зусім немагчыма па меркаваннях бяспекі. Ён ...э-э... у гневе павесіў трубку".
  
  
  "Ну", - вінавата сказаў Рыма. "Ты ведаеш, як Чыун забівае сабе ў галаву падобныя ідэі. Гэта пройдзе".
  
  
  "Гэтага не будзе, хлус!" Чыун зашыпеў.
  
  
  Рыма, заўважыўшы на экране тэлевізара нешта, што яго зацікавіла, схапіў з камоды пульт дыстанцыйнага кіравання і накіраваў яго на блок кіравання кабельным тэлебачаннем. Ён зменшыў гучнасць.
  
  
  Чіун працягнуў руку і пераключыў канал уручную.
  
  
  Рыма зноў пераключыў канал.
  
  
  Майстар Сінанджу, у адказ, зменшыў гук.
  
  
  "Чыун! Спыні гэта! Гэта выглядала як рэпартаж аб маючай адбыцца гісторыі з вежай".
  
  
  "Адзіная навіна, якая можа прадстаўляць цікавасць, прагучыць з боскіх вуснаў Чыты Чынг", – сказаў ён нараспеў.
  
  
  Рыма працягнуў трубку. "Вось, Сміт хоча ведаць вашыя тэорыі аб тым, што адбылося сёння ўвечары".
  
  
  Чыун адмовіўся рухацца. "Я не буду мець нічога агульнага з чалавекам, які адвярнуўся ад нявіннага дзіцяці".
  
  
  "Ён, яна ці гэта яшчэ не нарадзілася!" Рыма паклікаў мяне. Прыкрыўшы далонню муштук, ён дадаў шэптам: "Падумай, колькі ачкоў ты можаш набраць у Сміта, калі зможаш расхлябаць гэтую кашу за яго. Прэзідэнт ляжыць на спіне".
  
  
  Майстар Сінанджу вагаўся паміж магчымасцю і ўпартасцю.
  
  
  "І гэта, напэўна, кампенсуе тое, як мы аблажаліся на нашым апошнім заданні", - з надзеяй дадаў Рыма.
  
  
  "Я нічога не напартачыў!" Чыун ўспыхнуў, ускокваючы на ногі. "Ваша няздольнасць устараніць дыктатара дазволіла яму захапіць адну з аддаленых правінцый Сміта! Я ні ў чым не вінаваты".
  
  
  Рыма здушыў усмешку. Мінулы раз Рыма было даручана забіць зрынутага дыктатара Цэнтральнай Амерыкі. Рыма думаў, што выканаў сваю працу, але праз некалькі тыдняў гэты чалавек з'явіўся ў новым абліччы кандыдата на пасаду губернатара Каліфорніі. Чыуна спакусілі далучыцца да кампаніі абяцаным пастом лорда-скарбніка. Калі праўда выйшла вонкі, Майстар Сінанджу быў збянтэжаны, і з тых часоў ён быў поўны рашучасці вярнуць сабе прыхільнасць Сміта.
  
  
  "Раскажы гэта Сміту", - прапанаваў Рыма.
  
  
  Чіун схапіў тэлефонную трубку і паднёс выродлівую прыладу да свайго пергаментнай асобе.
  
  
  "Імператар Сміт. Ісціна тут вельмі простая, аб усёвідушчы".
  
  
  "Так?"
  
  
  "Ідыёт Рамп пабудаваў сваю пачварную вежу на праклятым месцы".
  
  
  "Пракляты?"
  
  
  “Усе карэйцы разумеюць, што нельга проста зносіць будынак на любым старым месцы. На зямлі ёсць шчаслівыя месцы і нешчаслівыя. Блукаюць неспакойныя духі. Безназоўных магіл дастаткова. Вось чаму мы наймаем мудангаў, каб у першую чаргу шукаць эфектыўныя месцы”.
  
  
  "Мудангі?"
  
  
  "Ён мае на ўвазе ведзьмаў!" Агукнуў Рыма.
  
  
  "О", - сказаў Сміт з расчараваннем у голасе. "Я не думаю, што мы маем тут справу з вядзьмарствам, майстар Чыун".
  
  
  "Якое яшчэ можа быць тлумачэнне? Нават вашыя белыя ведзьмы выйшлі са сваіх хованак, каб кінуць выклік пятлі ката і ўбачыць жахлівае відовішча".
  
  
  "Я спрабаваў растлумачыць аб працэсах над салемскімі ведзьмамі!" Патэлефанаваў Рыма. "Нехта забыўся сказаць яму, што макаючыя табурэткі выйшлі разам з іспанскай інквізіцыяй".
  
  
  "Майстар Чыун", - працягваў Сміт. "У вас няма ніякіх ідэй? Гэтая справа выходзіць за рамкі маіх магчымасцяў справіцца з ім".
  
  
  Чиун пагладзіў сваю вадкую бародку, задуменна прыжмурыўшы адно вока. "Белая магія, відавочна, пацярпела няўдачу. Прыйшоў час для жоўтай магіі".
  
  
  "Жоўты?"
  
  
  "Імператар, у мяне ёсць пэўны куфар для падобных сітуацый. Калі б я ведаў больш аб гэтай справе, я б захапіў яго з сабой".
  
  
  "Вам гэта трэба зараз?" Спытаў Сміт.
  
  
  "У вас гэта бяспечна, ці не так?"
  
  
  "Так, разам з большасцю іншых тваіх валізак".
  
  
  "Сумна не мець пры сабе самага каштоўнага, – сказаў Чыун дрыготкім голасам, – але калі ты бяздамен ў чужой краіне, ты павінен ахвяраваць дзеля дабра свайго працадаўцы".
  
  
  "Я быў у пошуках прыдатнай нерухомасці для цябе і Рыма", – хутка сказаў Сміт.
  
  
  "Я галасую за Багамы", - умяшаўся Рыма.
  
  
  "Я не падпішу ніякага кантракту, пакуль не будзе ўладжаны гэтае нявырашанае пытанне", – рэзка сказаў Чыун.
  
  
  "Я неадкладна распараджуся аб дастаўцы куфра. Які з іх?"
  
  
  "Зялёна-залаты". І будзь асцярожны, Сміт - яго змесціва вельмі магутнае. Не дазваляй лёкаю абыходзіцца з ім груба”.
  
  
  "Багажнік прыбудзе ў цэласці і захаванасці, я абяцаю", - сказаў Сміт, вешаючы трубку без лішніх слоў.
  
  
  Майстар Сінанджу прашлёпаў назад да свайго татамі. Рыма заявіў на гэта правы. Чіун папераджальна адкашляўся.
  
  
  Замест таго, каб ахвотна пакінуць кілімок, як належыла, Рыма задаў пытанне.
  
  
  "Чаму зялёна-залаты багажнік здаецца знаёмым?"
  
  
  "Таму што гэта знаёма", - чмыхнуў Чиун. "Сядзелка-на-кілімках-якія-яму-не-належаць".
  
  
  "А? О, прабачце". Рыма ўстаў і саступіў дарогу.
  
  
  Майстар Сінанджу ўладкаваўся на сваім дыванку і накіраваў свае карыя вочы на экран тэлевізара, выраз яго асобы было чакальным.
  
  
  "Чакаеш Чыту, так?"
  
  
  "Гэта не павінна тычыцца цябе, падаўца ілжывых надзей".
  
  
  "Ты хочаш сказаць, што я зманіў, калі сказаў табе, што Сміт хацеў быць хросным бацькам гэтага вырадка?"
  
  
  "Я гэтага не кажу".
  
  
  "Добра", - сказаў Рыма з палёгкай.
  
  
  "Тон твайго ілжывага голасу кажа аб гэтым".
  
  
  "Бульдук".
  
  
  Чіун падняў скурчаную руку. "Цішыня! З'яўляецца Чыта".
  
  
  Насамрэч, на экране тэлевізара з'явілася змучанае аблічча вядучага BCN Дона Кудэра.
  
  
  "Добры вечар", - сказаў ён. "Сёння ўвечары ўвесь Нью-Ёрк узбуджаны, паколькі, па паведамленнях, адзін з яго самых вядомых - некаторыя кажуць, сумна вядомых -хмарачосаў быў пераўтвораны ў прывід".
  
  
  "Ператвораны ў прывід?" Прамармытаў Рыма.
  
  
  "Каб даведацца больш аб гэтай захапляльнай гісторыі, мы звяртаемся зараз да нашай малодшай вядучай, нашай уласнай крыніцы пладавітасці, Чыце Чынг".
  
  
  Кудэр павярнуўся ў сваім крэсле тварам да плаваючай выявы вежы Румпа, якая пашырэла і ператварылася ў скажонае лютасцю твар Чыты Чынг. Яна была акружаная звычайнымі жыхарамі Нью-Ёрка, некаторыя з якіх былі апрануты для пачастунка.
  
  
  "Дэн, я стаю за паліцэйскімі кардонамі, якія атачаюць тое, што, магчыма, стане культавым відовішчам стагоддзя на Хэлоўін". Чыта адступіў у бок, адчыняючы бронзавую вежу Рамппа. Палохала падкралася да Чыты ззаду і збудавала двухпальцы трусіныя вушкі на яе бліскучай галаве. Чыта моцна штурхнуў яго локцем, а пасля таго, як ён сагнуўся напалову ад болю, прасунуў яго галаву пад рамку камеры і прыціснуў яе адной нагой.
  
  
  Іншыя аматары прысмакаў паспешна адышлі.
  
  
  Чыта працягнула сваю справаздачу, час ад часу грымаснічаючы і злёгку падскокваючы, калі пудзіла спрабавала выслізнуць у яе з-пад абцаса.
  
  
  "За маім плячом бачная вежа Рамп, дзе сёння ўвечар, магчыма, тысячы жыхароў і офісных працаўнікоў апынуліся ў пастцы з-за апошняга гамбіта ў тытанічнай фінансавай барацьбе паміж Рэндалам Т. Рамп і яго легіёнам крэдытораў".
  
  
  Дон Кудэр умяшаўся. "Чыта. Што менавіта здарылася з Вежай? Мы бачым гэта там, ясна як дзень. Выглядае нармальна. Што за гісторыя?"
  
  
  "Гісторыя, Дон, заключаецца ў тым, што Рэндал Рамп сцвярджае, што ператварыў свой галоўны архітэктурны трафей у неістотны актыў. Ён літаральна недатыкальны".
  
  
  "Я разумею, Чыта, што ты размаўляў з Рамп гэтым вечарам".
  
  
  "Гэта дакладна, Дон, я..."
  
  
  "Ёсць відэазапіс?"
  
  
  Твар Чыты Чынг пачырванеў. Яе крывава-чырвоныя вусны сціснуліся, а чорныя вочы бліснулі лютасцю. Яна прамармытала нешта сабе пад нос, што з мільёнаў гледачоў трансляцыі, магчыма, зразумелі толькі Рыма і Чыун, якія абодва разумелі па-карэйску.
  
  
  "Яна толькі што назвала яго ублюдкам?" Рыма спытаў Чыўна.
  
  
  "Цішэй!"
  
  
  Чыта працягваў. "Дон, якія б цёмныя сілы тут ні дзейнічалі, відавочна, гэта ўплывае на відэазапіс. Маё эксклюзіўнае інтэрв'ю было сапсавана".
  
  
  "Вельмі дрэнна".
  
  
  Чыта ўсміхнуўся скрозь сціснутыя зубы. Таксама з'явіўся гартанны фрагмент гуку.
  
  
  - Яна толькі што назвала яго прыдуркам па-карэйску? - спытаў Рыма.
  
  
  "Не рухайся!"
  
  
  "Але", - дадала Чыта, паднімаючы нататнік у зону дзеяння камеры, "я магу сапраўды працытаваць некалькі рэчаў, якія павінен быў сказаць Рамп". Яна пачала чытаць з блакнота. "Па словах самога забудоўшчыка, вежа Румппа была "спектралізаваная". Гэта значыць зроблена нематэрыяльнай для чалавечага дотыку. Рамп адмовіўся растлумачыць, чаму ён звярнуўся да такога ўнікальнаму падыходу да абароны сваіх актываў ад арышту, але ў банкаўскіх колах шырока распаўсюджана меркаванне, што гэта апошні адчайны ўчынак які ў роспачы чалавека, чалавека, які ўсяго дзесяць гадоў таму ...
  
  
  "Гэта выдатна, Чыта, - умяшаўся Дон Кудэр, - але нам трэба азнаёміцца з далейшай справаздачай".
  
  
  "Але..."
  
  
  Сярдзіты твар Чыты Чынг знік, і Дон Кудэр павярнуўся тварам да сваёй аўдыторыі, сказаўшы,
  
  
  "Спектралізацыя. Што гэта? Ці можа гэта здарыцца з вашым домам? Тут з поўнай справаздачай навуковы рэдактар BCN Фрэнк Фелдмеер ".
  
  
  Майстар Сінанджу злосна тыцнуў выключальнікам.
  
  
  "Гэй, я хацеў паглядзець гэтую справаздачу!" Рыма запратэставаў.
  
  
  "У ніжніх паверхах гэтага будынка ёсць салун", – сказаў Чыун. "Я ўпэўнены, што калі вы перакрыжуеце яго далонь срэбрам, уладальнік салуна акажа вам паслугу".
  
  
  "Дзярмо", - сказаў Рыма, зноў уключаючы тэлевізар. Чіун адступіў да камоды і схапіў пульт. Ён націснуў на кнопку.
  
  
  З'явіўся канкуруючы вядучы навін. Вядучы тлумачыў, як быццам гэта было зусім звычайнай з'явай, як вежа Румпа была "дэматэрыялізаваная".
  
  
  Рыма зноў пераключыўся на BCN.
  
  
  Чыун пераключыў селектар каналаў на іншую перадачу.
  
  
  Гэты канкрэтны вядучы, кажучы аб вежы Румпа, назваў яе "падарванай савой".
  
  
  Рыма і Чыун спынілі сваю барацьбу за тэлевізійную перавагу і паглядзелі адзін на аднаго.
  
  
  "Забіты савой?" сказалі яны. Яны пачалі звяртаць увагу на экран, калі камера ад'ехала назад і на экране з'явілася не хто іншая, як Дэльфа Ромер, якая сядзіць побач з хлапечым вядучым.
  
  
  "Тут з эксклюзіўнымі кадрамі відавочнага з'яўлення прывіда Дэлфа Ромер, афіцыйная ведзьма Салема, штат Масачусэтс", - сказаў вядучы.
  
  
  "Ідэальна", - прабурчаў Рыма.
  
  
  "Па-першае, міс Ромер, - сказаў кіроўны, - ці можаце вы растлумачыць так званую "падзею" на Пятай авеню?"
  
  
  Дэльфа Ромер рассунула свае пунсовыя вусны ў сухой, пустой усмешцы. Яе цені для стагоддзе былі папоўнены. Яны былі неапетытнага колеру, падобнага на кансерваваны грыбны суп.
  
  
  "Гэта не падзея", - сказала яна цьмяна злавесным манатонным голасам. "Гэта знак другога прышэсця Бафамета, Вялікага Рагатага. Хутка ўся Пятая авеню, а затым і ўвесь Манхэтэн стануць падобныя на вежу Рамппа. Яшчэ больш нявінных саслізне пад зямлю, каб падсмажыцца ў бязлітасным пякельным агні Бафамета".
  
  
  "Ты гэта несур'ёзна?"
  
  
  Грыбападобныя павекі Delpha апусціліся, як унутраная вочная перапонка алігатара. "Гэта будзе лёсам усіх, хто не практыкуе рамяство вікі, трапіць у сетку Рагатага. Толькі прыняўшы першую рэлігію, можна выратаваць жанчын".
  
  
  "А як наконт мужчын?" - спытаў Рыма ў кінескопа.
  
  
  "А як наконт мужчын?" вядучы спытаў Дэльфу.
  
  
  "Мужчын, - парыравала Дэльфа Ромер, - могуць выратаваць толькі мудрыя жанчыны. Калі жанчыны ў зале жадаюць, каб іх выратавалі, ці жадаюць дапамагчы сваім мужчынам..."
  
  
  "Вось яно", - сказаў Рыма.
  
  
  "У мяне ёсць бясплатны нумар, па якім яны могуць патэлефанаваць для атрымання інфармацыі", – скончыла Дэльфа.
  
  
  "Насамрэч, у нас няма на гэта часу, - паспешна ўмяшаўся кіроўны, - таму што мы жадаем запусціць гэты зняты матэрыял".
  
  
  У гэты момант Дэльфа Ромер пстрыкнула пальцамі перад тварам кіроўнага, прымусіўшы яго чхнуць. У той час як камера вярнулася да яе, каб пазбавіць кантынентальную частку Злучаных Штатаў ад відовішча насавога засмучэнні зорнай вядучай, Дэльфа разарвала сукенку спераду, агаліўшы дзве бледныя, але шчодрыя грудзі, над якімі па трафарэце было выведзена лік 900.
  
  
  "Трук!" Чыун прашыпеў, адводзячы погляд. "Я бачыў, як яна кінула нейкую экзатычную траву!"
  
  
  - Калі ты завеш пепер "экзотыкай", - суха сказаў Рыма.
  
  
  "Для карэйца міжземнаморскія спецыі гэтак жа чужыя, як жавальная гумка". Чыун фыркнуў.
  
  
  "Мне пераключыць канал, ці вы хочаце запісаць нумар?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Не! Як сказана ў Кнізе сінанджу: "Ніколі не давярай мудангу. Асабліва беламу".
  
  
  "Вось і ўсё для чараўніцтва", - сказаў Рыма, хапаючы пульт дыстанцыйнага кіравання. Але перш чым ён змог уключыць яго, пачаліся кадры, знятыя аператарам Чыты Чынг. Трымаючы палец на перамыкачы каналаў, Рыма замёр. "Чыун! Паглядзі на гэта!"
  
  
  Кіраўнік 22
  
  
  
  
  Доўгі чорны аўтамабіль "Волга" пранёс былога маёра КБГ Юлія Баценіна праз вароты няветлівай турмы з шэрага каменя, прымусіўшы яго сэрца падскочыць ад радасці.
  
  
  У добрыя часы КДБ часам дзейнічаў з-за непранікальных муроў савецкіх дзяржаўных турмаў.
  
  
  "Волга" пранеслася міма шлагбаўма аховы да задняга ўваходу - яшчэ адзін добры знак.
  
  
  Батэніна ўвялі. Яго ногі былі задаволеныя. Здавалася, з кожным спатыкальным крокам гнятлівы цяжар дэмакратыі здымаўся з яго квадратных плячэй.
  
  
  Яго правялі ў кабінет, на дзвярах з матавага шкла якога быў толькі сціплы надпіс "ШЧЫТ".
  
  
  "Зноў гэтае слова, "Шчыт", - прамармытаў Батэнін.
  
  
  Цвёрдая дубінка ткнула яго дастаткова блізка да вобласці нырак, каб прыцягнуць яго ўвагу, але недастаткова блізка, каб выклікаць з'яўленне крыві ў мачы.
  
  
  Яго грымаса не была падобная на ўсмешку, але ён з задавальненнем распазнаў удар. Стары добры ўдар КДБ. Не тое што пястуны з новага Федэральнага агенцтва бяспекі, бяззубай арганізацыі, закліканай гучаць як амерыканскае ФБР у дурным кампрамісе паміж нацыянальным гонарам і добрым піярам. Баценіну было брыдка тое, як новае кіраўніцтва пераймала ўсяму амерыканскаму.
  
  
  Дзверы адчыніліся. Батэніна ўпіхнулі ўнутр.
  
  
  За масіўным сталом сядзеў суровы, каржакаваты мужчына ў вугальна-чорнай уніформе, якую ён ніколі раней не бачыў. Мужчына быў падобны да казаха. Гэта здзівіла Баценіна. Пасля распаду большасць этнічных груп вярнуліся на радзіму - тамака, па песімістычным меркаванні Юлія Баценіна, у чаканні якая насоўваецца грамадзянскай вайны.
  
  
  "Сядзь", - сказалі яму.
  
  
  Юлій Батэнін сядзеў.
  
  
  "Батэнін", - сказаў афіцэр - палкоўнік, мяркуючы па яго срэбных пагонах. Мужчына быў падобны на нацыста, так шмат срэбра было на яго чорнай форме.
  
  
  "Так, таварыш палкоўнік?"
  
  
  "Я не твой таварыш", - выплюнуў палкоўнік.
  
  
  І твар былога маёра Юлія Баценіна выцягнулася. Пасля няўдалага перавароту тэрмін "таварыш" трапіў у няласку. Але для Батэніна гэта казала пра дні гонару за радзіму, цяпер разбураную і якая змагаецца паміж сабой.
  
  
  "Вы будзеце звяртацца да мяне" палкоўнік ", - сказаў чарнаскуры палкоўнік. Яго стол быў Т-вобразнай формы і пусты, калі не лічыць мноства пажоўклых службовых тэлефонаў.
  
  
  "Так, палкоўнік".
  
  
  Палкоўнік у чорным падштурхнуў да яго тэчку са шчыльнай паперы на прамакашку з зялёнага фетру.
  
  
  Батэнін даведаўся друк КДБ і выразныя словы кірыліцай, якія былі нанесеныя па трафарэце на адным баку.
  
  
  ВЯЛІКІ САКРЭТ, ЯКІ БУДЗЕ ЗАХОЎВАЦЦА ВЕЧНА
  
  
  "Гэта файл, аб якім я спрабаваў папярэдзіць Крэмль", - сказаў Батэнін.
  
  
  "Вы маеце на ўвазе Белы дом", - сказаў палкоўнік.
  
  
  "Так. Выбачыце мяне. Белы дом. Я забыўся".
  
  
  Гэта было яшчэ адно піяр-прыніжэньне. Каб спадабацца багатым амерыканцам, расійскі парламент пераназваў будынак парламента ў "Белы дом". Паколькі ўсе бронзавыя леніны былі знесены, Батэнін напалову чакаў, што статуі Вашынгтона і Джэферсана аднойчы вырастуць на іх месцы.
  
  
  Палкоўнік у чорным працягваў гаварыць.
  
  
  "Гэты файл утрымоўвае справаздачу аб аперацыі "Шпаркі дух". Што вам пра гэта вядома?"
  
  
  "Я быў аператыўным супрацоўнікам", – прызнаўся Юлій Батэнін.
  
  
  "Вашым заданнем было прасачыць, каб агент на месцах..." Палкоўнік зверылі з дасье. "... Брашнікаў выканаў свой абавязак перад радзімай". Выкарыстанне заслужанай фразы прымусіла Юлія Баценіна міргнуць. Гэтыя людзі гучалі шчыра. Але хто яны былі? І што мелася на ўвазе пад "Шчытам"?
  
  
  "Я выканаў свой абавязак у меру сваіх магчымасцяў", – нацягнута сказаў Батэнін.
  
  
  "Вось чаму вас саслалі ў Горкі", - пагардліва сказаў палкоўнік.
  
  
  "Вы маеце на ўвазе Ніжні Ноўгарад", – паправіў Батэнін.
  
  
  "Калі Шчыт выканае сваю місію, гэта зноў будзе Горкі. І Санкт-Пецярбург зноў стане Ленінградам, і людзі зноў будуць есці", – катэгарычна сказаў палкоўнік.
  
  
  Вочы Юлія Баценіна ператварыліся ў спалоханыя манеты. "Вы з КДБ?"
  
  
  "Не, маёр Батэнін".
  
  
  Маёр! Яны называлі яго "маёр"! Чаму?
  
  
  "Мы з ЧК", - рашуча сказаў палкоўнік.
  
  
  "ЧК?"
  
  
  "Затым ВЧК. Пасля гэтага АГПУ, НКУС, НКДБ, МДБ, МУС і зусім нядаўна КДБ. Цяпер мы проста Шчыт. Назва - не больш чым мода таго часу. Наша мэта застаецца ранейшай: абарона Радзімы, Святой Русі".
  
  
  "Ты добры камуніст?"
  
  
  Палкоўнік толькі бліснуў сваімі вузкімі чорнымі казахскімі вачыма.
  
  
  "Я палкоўнік Радамір Рушэнка, і я прапаную вам магчымасць быць адноўленым у вашым ранейшым званні з вашым ранейшым заробкам у нашай арганізацыі".
  
  
  Маёр Батэнін ледзь не ўскочыў на ногі ад радасці. На самай справе яго калені пачалі выпроствацца, і залатанае сядзенне штаноў на імгненне адарвалася ад цвёрдага дубовага крэсла.
  
  
  Затым ён успомніў важную дэталь.
  
  
  "Калібры не змагла б пражыць на мой ранейшы заробак, сёння".
  
  
  "Мы плацім доларамі, а не рублямі", - сказаў палкоўнік Рушэнка.
  
  
  "Калі б вы плацілі пятакамі, гэта было б лепш, чым рублямі", – сумна прызнаў Батэнін. "Але чаму я?"
  
  
  "Мы глядзелі той жа выпуск навін, што і вы, Батэнін", - цвёрда сказаў палкоўнік Рускено. Ён дастаў з тэчкі некалькі каляровых фатаграфій і пасунуў іх да Батэніна з боку стала.
  
  
  Батэнін падняў іх. На іх была намалявана чалавекападобная істота, усё ў белай, з гладкай, цыбульнай галавой. Белы кабель, злучаны пятлёй з раздымамі, усталяванымі на кожным плячы, знікае за спіной істоты.
  
  
  На апошняй фатаграфіі быў намаляваны чарнавалосы грузін з бегаючымі яркімі вачыма і вострай мыскай тхара.
  
  
  "Гэта капітан Раір Мікалаевіч Брашнікаў, спецыяльны аператыўнік КДБ", - роўным голасам сказаў палкоўнік.
  
  
  "Не. Гэта Раір Брашнікаў, які з'яўляецца злодзеем. Ён разбурыў усю аперацыю "Прытная здань". Ён каштаваў мне кар'еры. І што яшчэ горш, ён прымушаў мяне дрыжаць пры адным гуку...
  
  
  Зазваніў тэлефон.
  
  
  Маёр Юлій Батэнін ускочыў са свайго жорсткага крэсла і знайшоў прытулак пад рассунутымі нагамі ахоўніка. Батэнін заплюшчваў вочы рукамі і дрыжаў з галавы да ног.
  
  
  Палкоўнік Рушэнка даў тэлефону празваніць тры разы, перш чым падняць слухаўку. З халоднай абыякавасцю ён заўважыў, што кожны пранізлівы званок рабіў на які скурчыўся маёра такі ж эфект, як два медных правады пад напругай ад партатыўнага генератара.
  
  
  Не звяртаючы ўвагі на Батэніна, ён прыслухаўся да голасу на іншым канцы провада. Затым ён павесіў трубку.
  
  
  "Ваш самалёт гатовы, маёр Батэнін".
  
  
  Батэнін падняў вочы. "Самалёт? Які самалёт".
  
  
  "Самалёт, які даставіць вас у Амерыку, дзе вы ліквідуеце рэнегат Брашнікава і забярэце вібракасцюм, які адновіць Саюз".
  
  
  Гэта была самая страшная прапанова, якую маёр Юлій Батэнін калі-небудзь чуў. Тым не менш, ён знайшоў у сабе сілы падняцца і аддаць гонар.
  
  
  "Я ганаруся тым, што прымаю гэтае прызначэнне", - шчыра сказаў ён.
  
  
  "Ты будзеш мёртвы, калі сапсуеш гэта", - сказаў палкоўнік, не паспрабаваўшы адказаць на прывітанне.
  
  
  І халодны, грэблівы тон палкоўніка Рушэнкі сагрэў сэрца ў адказ Юлія Баценіна, які прайшоў падрыхтоўку ў КДБ.
  
  
  Гэта было амаль як зноўку вярнуцца ў СССР.
  
  
  Кіраўнік 23
  
  
  
  
  Рыма і Чыун ўтаропіліся на малюнак на экране тэлевізара.
  
  
  Гэта была белая постаць з тросамі, якія звісалі з яе плячэй, як празрыстыя крылы мухі.
  
  
  "Гэтага не можа быць", - сказаў Рыма.
  
  
  "Д'ябал", - прахрыпеў Чыун.
  
  
  "Я ў гэта не веру", - прагыркаў Рыма.
  
  
  Які шморгае носам кіроўны казаў: "Гэты відэазапіс быў зняты з верталёта і прэтэндуе на тое, каб паказаць звышнатуральную істоту, што жыве ў вежы Рамп".
  
  
  Пакуль яны глядзелі на белую постаць, бачную праз прыцемненае шкло ў паўднёва-заходнім куце вежы Румпа, яна перакочвалася ў паветры, як патанулы труп.
  
  
  Верагодна, ніхто з тых, хто праглядаў плёнку, не змог бы разглядзець блокавы прадмет, які вісеў у белым заплечніку на спіне парылай фігуры. Гэта было занадта невыразна. Літары на адваротным баку квадратнага прадмета былі занадта цьмянымі, каб іх можна было прачытаць звычайнымі вачыма.
  
  
  Але вочы адзіных двух цяпер якія жывуць майстроў сінанджа не былі звычайнымі.
  
  
  І яны сапраўды ведалі, што шукаць.
  
  
  Лагатып з надпісам: SEARS DIEHARD.
  
  
  "Я веру ў гэта", - з няшчасным выглядам сказаў Рыма.
  
  
  "Красна-сіва", - прашыпеў Чиун, адбіваючы малюсенькія жоўтыя малаткі сваімі касцянымі кулакамі.
  
  
  "Таямніца раскрытая". Змрочна сказаў Рыма, хапаючы тэлефонную трубку. Ён неадкладна звязаўся са Смітам.
  
  
  "Сміці. Уключы чацвёрты канал. Прама зараз".
  
  
  "Адзін момант".
  
  
  Праз імгненне пачуўся здзіўлены голас Гаральда У. Сміта: "Што я павінен шукаць?"
  
  
  "Ён бліскучы, белы і дастаўляе непрыемнасці".
  
  
  "Усё, што я бачу, Рыма, гэта сукупленне двух насарогаў".
  
  
  "Ваш чацвёрты канал, мабыць, адрозніваецца ад нашага. Паспрабуйце MBC News".
  
  
  Гук дыхання Сміта заціх. Затым пачулася хрыплае: "О, Божа мой".
  
  
  "Па-твойму, падобны на Крашыў?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Я не ведаю. Я ніколі не бачыў гэтую істоту".
  
  
  "Ну, у нас з Чыўном ёсць. І гэта Крахсева, усё ў парадку. Я думаў, ты патэлефанавала - забіла яго".
  
  
  "Па ўсіх правілах, Рыма, Крас-сіва, як ты яго называеш, павінен быў быць атамарна безуважлівы па ўсёй тэлефоннай сістэме краіны, пасля таго як мы падманам прымусілі яго тэлепартавацца да непрацуючага тэлефона тут, у Фолкрофце ".
  
  
  "Ну, ён на волі ў вежы Рамппа. І за пяць табе дадуць дзесяць, ён адказвае за тое, што тамака адбываецца".
  
  
  "Цікава", - сказаў Сміт.
  
  
  "Цікава, што?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Рыма, ты памятаеш, што чытаў аб агульнасістэмных тэлефонных праблемах за апошнія некалькі гадоў?"
  
  
  "Вядома. Аднойчы "Ла Гуардыя" была зачынена больш чым на гадзіну, таму што інфармацыя аб адсочванні рэйсаў перадаецца паміж аэрапортамі па лініях Ма Бэл".
  
  
  "Гэтыя перапынкі ў абслугоўванні пачаліся прыкладна тры гады таму".
  
  
  "Так. Прыкладна так".
  
  
  "Столькі ж часу прайшло з таго часу, як мы падманам прымусілі Крахсіву, як мы думалі, знішчыць сябе".
  
  
  "Ты не думаеш ... ?"
  
  
  "Крас-Сіва, як вы падушыце, валодаў здольнасцю станавіцца нерэчавым. Гэта дазволіла яму пранікаць у асоба ахоўныя аб'екты па ўсёй краіне і выносіць каштоўныя тэхналогіі для свайго расійскага начальства. Гэта была адна з апошніх спроб былога Савецкага Звяза дасягнуць тэхналагічнага парытэту з ЗША, перш за чым іх сістэма канчаткова павалілася з-за ўласнай адсталасці”.
  
  
  "Не нагадвай мне", - кісла сказаў Рыма, зірнуўшы на запіс іх самага раздражняльнага суперніка, калі яна была прайграна.
  
  
  "Пабочным эфектам гэтай уласцівасці было тое, што калі б ён уключыў гарнітур, які забяспечваў яго гэтай здольнасцю, трымаючы ў руках адчынены тэлефон, яго нестабільныя, дэматэрыялізаваныя атамы і малекулы былі б уцягнутыя ў тэлефонныя лініі, падобна таму, як электроны перамяшчаюцца ў выглядзе электрычнасці. , толькі для таго, каб рэінтэгравацца, непашкоджанымі і жывымі, на іншым канцы".
  
  
  "Так", - з горыччу сказаў Рыма. "Ён быў чалавекам-факсам. Мы з Чыўном не маглі дакрануцца да яго, злавіць яго ці спыніць."
  
  
  "Пакуль я не распрацаваў надзейны план яго знішчэння", – сказаў Сміт.
  
  
  "Вось табе і абарона ад дурня", - заўважыў Рыма.
  
  
  Рэзкі голас Сміта памякчэў, як быццам ён зноўку перажываў усю аперацыю.
  
  
  "Мы настроілі гэта ідэальна. Прынада на базе ВПС".
  
  
  "Я памятаю. У нас быў самалёт-невідзімка, якога не існавала. Гэта была галаграма".
  
  
  "Распрацаваны для таго, каб прымусіць Крахсееваха, калі ён адключыць свой гарнітур, каб выкрасці прататып мадэлі, усумніцца ў статуце яго малекулярнага стану".
  
  
  "Гэта было дастаткова добра для мяне, каб зрабіць добры здымак".
  
  
  Чыун, наадварот, прапішчаў: "Правільны ўдар, і ў нас не было б гэтай праблемы!"
  
  
  "І што? Я толькі ўдарыў яго крылом. Гэта здараецца".
  
  
  "Вашы неаднаразовыя няўдачы абярнуцца супраць нас на наступных перамовах!" Гучна сказаў Чыун. “Але, прынамсі, ніхто не будзе вінаваціць нашага імператара. Прэзідэнт захавае яго галаву, кім бы гэты чалавек ні быў на гэты раз”.
  
  
  - Я думаю, Чыун спрабуе надзьмуць цябе, Сміці, - сказаў Рыма.
  
  
  Сміт праігнараваў выбліск гневу і працягнуў: "Крахсева адрэагаваў так, як я і меркаваў. Ён падышоў да найблізкага тэлефона і набраў нумар савецкай амбасады ў Вашынгтоне, з якога ён, відаць, дзейнічаў. Але тэлефон быў запраграмаваны на набор толькі аднаго нумара. Тэлефон Фолкрофту."
  
  
  "Які ты адключыў", - паказаў Рыма. "Ты сказаў, што гэта рассее хлопца на мільён гудкоў".
  
  
  "Адзінае тлумачэнне заключаецца ў тым, што "Крахсева" была захоплена тэлефоннай сістэмай, што прывяло да хаосу, і нейкім чынам выйшла праз адну з ліній Rumpp Tower", – сказаў Сміт.
  
  
  "Гавораць аб няправільным нумары", - змрочна заўважыў Рыма.
  
  
  "І я нясу за гэта адказнасць", - сказаў Сміт з жахам у голасе.
  
  
  "Добра, мы ведаем, у чым справа. Цяпер нам проста трэба прыдумаць, як спыніць гэтага прыдурка".
  
  
  - Справа не толькі ў гэтым, Рыма, - павольна вымавіў Сміт.
  
  
  "Так?"
  
  
  "Нагадаем, што Рэндал Рамп узяў на сябе адказнасць за падзеі гэтай ночы. У нас ёсць усе падставы меркаваць, што Рамп і Крахсева аб'ядналі свае сілы".
  
  
  "І што? Мы з Чыўном уладкоўваем адмысловае мерапрыемства "двое за аднаго" на Хэлоўін. Мы запросім іх абодвух."
  
  
  "Не, пакуль мы лепш не разбяромся ў сітуацыі. Сядзі ціха. Я табе ператэлефаную".
  
  
  "Не забудзься мой чамадан!" Крыкнуў Чіун, як толькі Сміт павесіў трубку.
  
  
  Рыма пстрыкнуў пальцамі. "Цяпер я ўспомніў. Той куфар! Ён быў поўны твайго шаманскага барахла. Тое, што вы выкарыстоўвалі, каб выгнаць д'ябла з ракетнай базы, перш чым мы зразумелі, што маем справу з рускай афёрай, а не з палтэргейст ".
  
  
  Чіун рашуча абцягнуў спадніцы кімано. "Мы мелі справу з цёмнымі сіламі. На гэты раз мы разбярэмся з імі разумна і выкупім нашы мінулыя няўдачы".
  
  
  "Чыун, гэта навука, а не магія. Мы павінны змагацца з гэтым навукова".
  
  
  "Белае невуцтва", - усміхнуўся Чыун.
  
  
  Тэлевізар пачаў пракручвацца вертыкальна. Рыма рассеяна выцягнуў два вонкавыя пальцы і загнуў назад сярэднюю пару і вялікі. Ён указаў ім на чорную лінію электраперадачы, якая ўзнімаецца, і сказаў: "Такой рэчы, як магія, не існуе".
  
  
  Лінія ішла за пальцамі Рыма, калі ён падняў іх.
  
  
  "Якая пакланяецца машыне", - выплюнуў Чиун.
  
  
  "Бульдук", - сказаў Рыма. Лінія перадачы саслізнула назад якраз перад тым, як дабрацца да верхняга краю трубкі, і Рыма зноў злавіў яе. На гэты раз ён ішоў за яго пальцамі, пакуль карцінка зноў не стала ідэальнай.
  
  
  - Калі імператар Сміт загадае нам знайсці гэтага ворага, - цвёрда сказаў Чыун, - у мяне будуць мае травы і званочкі, а ты зможаш атакаваць яго з бластера hotcheese з турбанаддувам, і мы паглядзім, які з іх больш эфектыўны.
  
  
  "Не існуе такой рэчы, як бластер hotcheese з турбанаддувам", - указаў Рыма.
  
  
  "На раніцу які-небудзь прагны белы майстар вынайдзе такую ж. Магчыма, ты будзеш першым у чарзе на куплю гэтай нікчэмнай штуковіны. Хе-хе-хе".
  
  
  Не звяртаючы ўвагі на сухое хіхіканне Майстра сінанджа, Рыма падышоў да акна гатэля.
  
  
  Вежа Румпа была бачная ўсяго ў некалькіх кварталах адсюль. Яна была такой жа змрочнай, як і настрой Рыма.
  
  
  "Гэта будзе нялёгка", - з няшчасным выглядам прамармытаў ён.
  
  
  Кіраўнік 24
  
  
  
  
  Рэйс "Аэрафлота", на якім маёр Юлій Батэнін са звышсакрэтнай расійскай арганізацыі, вядомай толькі як "Шчыт", вылецеў з Расіі, быў вымушаны дазаправіцца ў Мінску з-за недахопу паліва. І зноў у Варшаве, Осла, Рэйк'явіку і Галіфаксе, Новая Шатландыя, з-за таго, што крэдытаздольнасць Areoflot была настолькі нізкай, ніводны аэрапорт не захацеў запраўляць паліўныя бакі самалёта Ільюшына.
  
  
  Паколькі мала хто прымаў расейскія крэдытныя карты, ім прыйшлося некалькі разоў папаўняць свае валютныя рэзервы.
  
  
  Гэта дазволіла ім сур'ёзна скараціць эксплуатацыйныя выдаткі да моманту прызямлення ў міжнародным аэрапорце Кэнэдзі, абраным не толькі з-за яго геаграфічнай блізкасці да месца правядзення аперацый, але і таму, што ён быў больш адчынены для незаконнага ўезду, чым мяжа з Тэхасам.
  
  
  "Мы павінны аб'яднаць сродкі", - сказаў Батэнін капітану, адказнаму за аперацыю, якога звалі Ігар Геркоф.
  
  
  "Гаварыць гэтыя рэчы - мая справа; вы ўсяго толькі асназ".
  
  
  Што пацвердзіла Юлію Баценіну падазрэнні, якія раслі з таго часу, як ён пакінуў радзіму. Гэтыя людзі не былі былымі супрацоўнікамі КДБ. Не ўсе з іх. Яны былі спецназам-спецыяльнае прыкрыццё. Салдаты асаблівага прызначэння ГРУ, ваенная разведка. Яны былі ўдарнымі часткамі былога Генеральнага штаба Чырвонай Арміі.
  
  
  Праз асназ яны здзекаваліся з яго як з простага таемнага паліцыянта, якім ён і быў у дні працы ў КДБ, хоць і праслаўленым.
  
  
  Чым бы ні быў гэты "Шчыт", ён складаўся з самых устойлівых прадстаўнікоў дагарбачоўскіх сіл. Кожны мужчына быў спартоўцам алімпійскага ўзроўня. Гэта было добра. Гэта таксама было вельмі страшным для Юлія Баценіна, чый досвед быў звязаны з разведкай, а не з аперацыямі.
  
  
  "У мяне ёсць сорак амерыканскіх долараў і тры капейкі", – сказаў Юлій, паказваючы капітану Геркаву змесціва сваіх кішэняў.
  
  
  "Дайце мне долары, а капейкі зберажыце для наступнай рэвалюцыі. Калі яны зноў стануць каштоўнымі".
  
  
  Батэнін неахвотна зрабіў, як яму сказалі. Ён не думаў, што капейкі калі-небудзь будуць нечага каштаваць. Нават у добрыя часы яны не мелі каштоўнасці. Але ў яго не было выбару.
  
  
  Падключыліся іншыя. Неўзабаве было сабрана амаль дзвесце долараў.
  
  
  "Гэтага павінна хапіць, каб забяспечыць нас усімі цудоўнымі нумарамі ў лепшым амерыканскім гатэлі", - упэўнена сказаў капітан.
  
  
  Як аказалася, калі яны з'явіліся на стойку рэгістрацыі гатэля Rump Regis, двухсот даляраў ледзь хапіла, каб зняць аднамесны нумар у задняй частцы гатэля.
  
  
  Калі Юлій Батэнін паведаміў дрэнныя навіны свайму падраздзяленню "Шчыт", нямногія з якіх ніштавата гаварылі па-ангельску, капітан Геркоф сказаў: "Гэта не праблема. Займай месца, Батэнін. Мы вяртаемся".
  
  
  Менш чым праз гадзіну ў дзверы гасцінічнага нумара Баценіна пастукалі.
  
  
  Ён асцярожна паклікаў праз дзверы. "Хто там?"
  
  
  "Геркофф. Дзярмо".
  
  
  Батэнін адчыніў дзверы. Усе яны стаялі там, у кашулях з адчыненым каўняром, востраканцовыя каўняры якіх закрывалі іх пінжакі. Залатыя ланцужкі ўпрыгожвалі валасатыя шыі.
  
  
  "Мы зарэгістраваліся і гатовы дзейнічаць сярод амерыканцаў незаўважанымі імі", - сказаў Геркоф, уступаючы ў гульню.
  
  
  "Як вы зарэгістраваліся?" Спытаў Батэнін, захапляючыся іх адзеннем.
  
  
  "Крэдытныя карткі. Мы душым турыстаў і забіраем іх грошы. Гэта не праблема".
  
  
  "Ты таксама скраў вопратку?"
  
  
  "Не. Адзенне, па дурасці падоранае амерыканцамі Расіі ў рамках праекта "Падары надзею". Гэта апошняя мода, не?"
  
  
  "Яны па апошняй модзе дваццацігадовай даўніны", - з няшчасным выглядам сказаў Батэнін.
  
  
  Гэта сцвярджэнне прымусіла падраздзяленне "Шчыт" збіцца ў кучу і занепакоена перагаворвацца. Калі яны разышліся, капітан Геркоф сказаў: "Мы вырашылі, што адзенне занадта добрае, каб ад яе адмаўляцца. Мы пакінем яе".
  
  
  І Юлій Батэнін, гледзячы на адзіную надзею на адраджэнне Савецкага Саюза, якая сабралася перад ім, як статысты з "Ліхаманкі суботняга вечара", мог толькі слаба ўсміхацца і спадзявацца на лепшае.
  
  
  У рэшце рэшт, гэта былі найлепшыя забойцы, вырабленыя Савецкім Саюзам. Якое значэнне меў іх гардэроб, калі прыйшоў час пакідаць вільготныя чырвоныя плямы на дыванах Амерыкі?
  
  
  Кіраўнік 25
  
  
  
  
  Рэндал Рамп назіраў за ўзыходам сонца праз акно свайго цудоўнага офіса.
  
  
  Ноч прайшла мірна. О, было некалькі нязначных праблем, такіх як спроба натоўпу ўнізе штурмаваць яго офіс.
  
  
  На шчасце, Рэндал Рамп устанавіў супрацьперагрузачныя дзверы на ўсіх шляхах доступу на дваццаць чацвёрты паверх. Яны былі створаны па ўзоры воданепранікальных рассоўных дзвярэй, якія выкарыстоўваюцца для герметызацыі затопленых пераборак падводных лодак.
  
  
  Калі яго выканаўчы памагаты ўварваўся да яго, каб папярэдзіць аб які рыхтуецца нападзе, ён стрымана палез у адчыненую скрыню стала і націснуў на выключальнік.
  
  
  Павінна была загарэцца чырвоная лямпачка. Нічога не загарэлася. Пасля ён успомніў, што электрычнасць у вежы ўсё яшчэ адключана.
  
  
  Рамп выйшаў з-за свайго стала, крычучы: "Вазьмі ручное кіраванне!"
  
  
  Яны націснулі на рычагі і павярнулі вялікія жалезныя колы, схаваныя па ўсёй падлозе, перакрыўшы дзве асноўныя кропкі ўварвання, а пазней і пакінутыя пажарныя выхады.
  
  
  Рэндал Рамп, незадаволены тым, што выратаваў сваю шкуру, абрынуўся з абразамі праз тоўстыя дзверы.
  
  
  "Ідзіце дадому, няўдачнікі!"
  
  
  Ад гэтага стук толькі ўзмацніўся.
  
  
  Збіццё працягвалася каля гадзіны. Затым, калі іх лютасьць скончылася, натоўп, відаць, адступіў.
  
  
  Цяпер, калі ўзышло сонца і энтузіязм Рэндала Рамп, падмацаваны шырокім асартыментам шакаладных батончыкаў ад Skybar да USA, адноўлены, ён працаваў на сваім сотавым тэлефоне. Амерыканская кампанія збанкрутавала ў пачатку сямідзесятых, і Рамп, які сцвярджаў у друку, што на самой справе не пачаў зарабляць грошы, пакуль не патроіў спажыванне цукру, распарадзіўся змясціць пажыццёвы запас у маразільную камеру для асабістага карыстання.
  
  
  "Добры дзень, містэр мэр", - жыццярадасна сказаў ён, выкалупваючы нугу з пярэдніх зубоў калыпком са слановай косці з манаграмай, - "вы яшчэ што-небудзь думалі пра Rumpp Tower II?"
  
  
  "План невыканальны. Ваш FAR не дазволіць стварыць дзвесце гісторый".
  
  
  "Гэта тое, што папярэдняя адміністрацыя сказала аб Rumpp Tower I", – запярэчыў Рамп. "Прыдуркі сказалі, што наша дапушчальная вышыня занадта вялікая для нашых суадносін плошчаў. Але я патаргаваўся і атрымаў max-21.6 FAR. І ў мяне не было такога бяльма на воку, як гэты беспарадак, які трэба было прыкрываць ".
  
  
  "Згодна з некаторымі навінавымі паведамленнямі, гэтая бязладзіца, як вы яго называеце, з'яўляецца дакучлівай ідэяй, а не вашай адказнасцю", - сказаў мэр.
  
  
  "Гэй! Гэта версія падзей Чыты Чынг. У яе адзін у духоўцы. Ты ведаеш, як гэта псуе людзей з высокім утрыманнем эстрагену. На ім паўсюль мае адбіткі пальцаў ".
  
  
  "Што, чорт вазьмі, ты задумаў, Рамп?"
  
  
  Рамп паціснуў плячыма. "Гэй, я раблю гэта, каб зрабіць гэта. Думаю, менавіта так я назаву сваю наступную аўтабіяграфію. Дык у чым справа? Мне скласці ліст аб намерах ці што?"
  
  
  "У мяне а дзевятай гадзіне сустрэча з камісіяй па планаванні".
  
  
  "Слухай, скажы гэтым разгільдзяям, што калі я не атрымаю тое, што хачу, усе выплаты гарадскога падатку на нерухомасць спыняцца!" Рэндал Рамп папярэдзіў. “Ты маеш справу не з нейкім там дурнем. Ты маеш справу з прыдуркам”.
  
  
  "Я ведаю", - з горыччу сказаў мэр, вешаючы трубку.
  
  
  "Хммм. Гэта прагучала не зусім правільна. Дорма!"
  
  
  Убегла Дорма Вормсер з чакаючым позіркам.
  
  
  "Вазьмі на нататку", - сказаў Рэндал Рамп.
  
  
  Яе твар выцягнулася. "Так, містэр Рамп".
  
  
  “Я хачу, каб у маёй асабістай запісной кніжцы быў напамін ніколі не выкарыстоўваць фразу “Вы маеце справу з прыдуркам”. Гэта дрэнна адбіваецца на іміджы. Неяк няправільна гучыць”.
  
  
  "Так, містэр Рамп", - уздыхнула Дорма, якую нанялі, таму што яе бос быў "прыдуркам".
  
  
  Зазваніў сотавы тэлефон.
  
  
  Рэндал Рамп пацягнуўся да тэлефоннай трубкі. Але яго ўвага была адцягнута імклівым скачком яго памагатай пад шкляны кававы столік. Яна забілася пад яго, ва ўсіх навідавоку.
  
  
  "Прэч адтуль! Што з табой? Ты быў нервовым усю ноч".
  
  
  "Я нічога не магу з гэтым зрабіць, містэр Рамп. З таго часу, як гэтая ... штука выскачыла з тэлефона, я ператварыўся ў разваліну".
  
  
  "Будзь развалінай у свой вольны час", - сказаў Рэндал Рамп.
  
  
  Тэлефон працягваў тэлефанаваць.
  
  
  Дорма завішчала: "Калі ласка, адкажы на гэтую штуку!"
  
  
  Рэндал Рамп зняў трубку. Яго памагаты імгненна спыніў спробы скурчыцца ў камячок.
  
  
  "Працягвайце", - сказаў Рамп у трубку. Яго хмурнае выраз знікла, калі ён пачуў напружаны голас на іншым канцы. Ён заззяў.
  
  
  "Тата! Цяпер наконт тых чыпаў . . . Так, вядома, я выкуплю іх назад. Абяцаю. Невялікае непаразуменне. Я звольніў прыдурка, які займаўся гэтай здзелкай. Паслухай, мне патрэбна дапамога тут. Ты можаш выдаць мне крыху стартавых грошай. А? О, няшмат. Можа быць, тры-чатыры мільёны."
  
  
  У слухаўцы сярдзіта забзыкала. Рот Рамп сцяўся ў вільготную мясістую грымасу.
  
  
  "Так, тат. Я ведаю, што ты зроблены не з грошай. Але гэта надзвычайная сітуацыя. У мяне праблема з Вышкай. Ведаеш, мне здаецца, я гэта перарос ці нешта падобнае. Мне трэба патаргавацца. Як наконт невялікага беспрацэнтнага". пазыкі?"
  
  
  Рамп слухаў, час ад часу моршчачыся.
  
  
  "Вось што я табе скажу", - хутка сказаў ён. "Я назаву новы будынак у твой гонар. Як табе гэта? Так, я назаву яго "Вежа Рамппа". "
  
  
  Рамп прагна слухаў. Яго твар зноў пачаў моршчыцца.
  
  
  "Тады я выпушчу прэс-рэліз, у якім прама заяўлю, што яна названа ў твой гонар", - заспакаяльна сказаў ён. "Не, я не хачу называць яе "Вежа Рональда Рамп". Чаму б і не? Ты ведаеш гэтых прыдуркаў з камісіі па планаванні. Яны не дазваляюць мне вывесіць такі вялікі знак. Калі б я мог гэта зрабіць, я б зрабіў. Шчыра. Ты мяне ведаеш".
  
  
  Лінія замоўкла.
  
  
  "Алё? Алё? Тата? Чорт!"
  
  
  Рамп закрыў антэну сярдзітым узмахам рукі.
  
  
  "Гэты стары пердун! Ну і нахабства ў яго! Я прапанаваў яму лепшую здзелку ў яго жыцці, а ён адмовіўся ад яе. Мусіць, у яго разрэджаная кроў ці нешта падобнае".
  
  
  Рэндал Рамп адчуў, як здранцвелі суставы, калі ён уставаў са свайго выканаўчага крэсла. Ён вырашыў пагутарыць са сваімі трафеямі. Магчыма, у сваім каханым пакоі ва ўсім міры ён знайшоў бы натхненне. Ён узяў з сабой свой аташэ-сотавы.
  
  
  "Прытрымай мае званкі, Дорма", - сказаў ён, выходзячы.
  
  
  "Так, містэр Рамп".
  
  
  У пакоі трафеяў Рэндал Рамп разважаў аб тым, чаго ён дамогся за ўсё сваё жыццё, зразаючы куты, манеўруючы і здаючы карты, а таксама змяняючы прынаду на кіруючым узроўні.
  
  
  Ён спыніўся, каб палюбавацца рэдкім творам Пікасо, які вісіць на сцяне. Ён нічога не разумеў у мастацтве, але хтосьці сказаў яму на кактэйльнай вечарынцы, што Пікасо - той мастак, у якога варта ўкласціся. Ён купіў яго, не гледзячы. Калі яго прывезлі, ён не мог зразумець, з якога канца яно тырчыць, і пабаяўся павесіць яго ў грамадскім месцы. Рамп патэлефанаваў у галерэю, каб пажаліцца, што фарба асела падчас дастаўкі, і праца была сапсаваная.
  
  
  Калі дылер адмовіўся забраць яго назад, Румп зафарбаваў подпіс і напісаў на яе месцы "Уласнасць Р. Румп", мяркуючы, што гэта павялічыць яго кошт пры перапродажы.
  
  
  Падчас другога абходу пакоя ён заўважыў, што нечага не хапае. Ён падбег да дзвярэй і высунуў галаву ў калідор.
  
  
  "Дорма!"
  
  
  "Так, містэр Рамп?"
  
  
  "Ты ўзяў маю запальнічку Colibri з манаграмай?"
  
  
  "Канечне не".
  
  
  "Ну, хтосьці зрабіў. Ён знік. І ніхто не быў тут, акрамя цябе, мяне і..."
  
  
  Твар Рамп набыў хваравіты выраз.
  
  
  "О, Божа", - сказаў ён хрыпла.
  
  
  Рэндал Рамп уключыў свой партатыўны сотавы тэлефон. Ён паднёс трубку да вуха.
  
  
  "Там ёсць хто-небудзь?" спытаў ён.
  
  
  "Дапамажыце мне. Я заблудзіўся ў тэлефоне", - сказаў знаёмы голас.
  
  
  "Я ведаю".
  
  
  "Ты! Ты падманваеш мяне!"
  
  
  "Адбылася памылка. Але не хвалюйся. Я звольніў вінаватага прыдурка. Слухай, ты ўзяў маю запальнічку з манаграмай?"
  
  
  "Ты называеш мяне злодзеем?" патрабавальны голас.
  
  
  "Гэта былі альбо вы, альбо мая сакратарка. І я бачыў, як вы глядзелі на гэта. Вы назвалі гэта пацешным імем".
  
  
  "Я назваў гэта "крахсева". На маёй мове гэта азначае "прыгожы". Я люблю прыгожыя рэчы".
  
  
  "Справа зачынена. Да спаткання".
  
  
  "Я прызнаю гэта! Я прызнаю гэта!" - паспешна сказаў голас. "У мяне ёсць запальнічка. Я буду шчаслівы вярнуць яе вам".
  
  
  Рэндал Рамп вагаўся. "Вы можаце зрабіць гэта, не выходзячы з тэлефона самастойна?"
  
  
  "Я магу паспрабаваць".
  
  
  "Як?"
  
  
  “Ты падымаеш трубку. Я працягваю запальнічку. Гэта вельмі проста. Усё роўна што адчыніць дзверцы халадзільніка для ражка марожанага”.
  
  
  Рамп нахмурыўся. "Я табе не давяраю".
  
  
  "Ты падманваеш мяне і кажаш аб даверы. Ты ілжывае глупства".
  
  
  "Чорт вазьмі, ты тут злодзей!" Абурана запратэставаў Рамп. “Я бізнэсовец. Я не краду. Я проста падманваю людзей, якія не выконваюць сваю хатнюю працу. Гэта не забаронена законам”.
  
  
  "Табе патрэбна ручка, ты павінен падняць прымач. Іншага спосабу няма".
  
  
  "Забудзься пра гэта", - сказаў Рэндал Рамп. "Я пакуль не гатовы пераводзіць у наяўныя свае фішкі. Я табе ператэлефаную".
  
  
  "Пачакай!"
  
  
  Рэндал Рамп павесіў трубку. У той жа момант тэлефон зазваніў.
  
  
  Дорма Вормсер, якая стаяла далей па калідоры, завішчала, як ад болю, і ўзмалілася аб літасці.
  
  
  "Нагадай мне звольніць гэтую слабавольную сучку, калі ўсё скончыцца", - прамармытаў Рамп, пераводзячы рычаг званка на Максімальную гучнасць.
  
  
  Калі крыкі яго выканаўчага памагатага пачалі дзейнічаць яму на нервы, Рамп неахвотна адключыў званок.
  
  
  Дзень абяцаў быць доўгім, вельмі доўгім.
  
  
  Кіраўнік 26
  
  
  
  
  Зялёна-залаты параходны куфар Майстры Сінанджу прыбыў экспрэсам у дзевяць гадзін.
  
  
  "Твой багажнік тут", - крыкнуў Рыма.
  
  
  "Не дайце пасланцу збегчы".
  
  
  "Уцёкі?"
  
  
  Чыун выскачыў са сваёй спальні, апрануты ў бела-блакітную цырыманіяльную мантыю. Не звяртаючы ўвагі на Рыма і здзіўленага дастаўшчыка, Майстар Сінанджу ўпаў на багата упрыгожаны куфар. Ён агледзеў кожны цаля яе лакіраванай паверхні на прадмет шчарбін або плям.
  
  
  Не знайшоўшы нічога, ён адкінуў вечка і з падазрэннем правёў поўную інвентарызацыю.
  
  
  Толькі тады ён выпрастаў сваю каціную спінку і звярнуўся да чакаючага пасыльнага.
  
  
  "Ты можаш жыць, асцярожны".
  
  
  "Ты маеш на ўвазе "сыходзь"", - сказаў дастаўшчык.
  
  
  "І гэта таксама", - чмыхнуў Чиун. Пасля таго як мужчына зачыніў за сабой дзверы, Рыма заўважыў: "Ён думае, што ты разыгрываў яго".
  
  
  Зазваніў тэлефон. Чыун праігнараваў яго. Рыма схапіў слухаўку і сказаў: "Сміці?"
  
  
  "Рыма!" Перасцярог Гаральд Сміт. "Ты ніколі не павінен прамаўляць маё імя, пакуль я не прадстаўлюся. Бяспека".
  
  
  "Як быццам у свеце няма дваццаці мільёнаў Смітаў", - прамармытаў Рыма. "Добра, у чым твая праблема?"
  
  
  "Rumpp Regis вось-вось будзе арыштаваны за нявыплату падаткаў".
  
  
  Рыма зацікаўлена падняў брыво. "О так?"
  
  
  "Гэта проста абарвалася па правадах", - дадаў Сміт.
  
  
  "Дык што ж нам рабіць?"
  
  
  "Сядзі ціха. Калі Рэндал Рамп нейкім чынам выкарыстаў тэхналогію Крахсіваха ў сваіх мэтах, магчыма, ён зробіць крокі па яе дэспектралізацыі".
  
  
  "Гэта азначае, што мы ў эпіцэнтры падзей. З вялікай літары Z ".
  
  
  "Чакайце развіцця падзей".
  
  
  "Якія падзеі?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Любыя змены".
  
  
  "Выдатна", - кісла сказаў Рыма, вешаючы трубку.
  
  
  "Што сказаў імператар Сміт?" рассеяна спытаў Чыун. Ён перабіраў змесціва свайго куфра. Рыма заўважыў, што трымае ў руках нейкі духавы інструмент, упрыгожаны пер'ем, чый рот, які пашыраецца, абяцаў аглушальную какафонію.
  
  
  Рыма вырашыў, што чым менш Майстар Сінанджу ведае, тым цішэй будзе зацішша перад бурай.
  
  
  "Ён сказаў, што мы павінны заставацца на волі, пакуль што-небудзь не адбудзецца", - адказаў Рыма, імкнучыся, каб яго голас гучаў бясколерна.
  
  
  Чыун адарваў погляд ад свайго багажніка. "Ён сказаў нічога не рабіць?"
  
  
  "Прыкладна такога памеру".
  
  
  Чіун вярнуўся да сваіх пошукаў. "Тады мы нічога не робім".
  
  
  "Не я. Я спушчуся ўніз за газетай".
  
  
  "Для такога непісьменнага, як ты, гэта нішто", - чмыхнуў Чиун.
  
  
  Рыма спусціўся на ліфце ў вестыбюль і купіў газету ў кіёску. Ён купіў "Пост", таму што ў "Таймс" не было падзелу коміксаў.
  
  
  Вестыбюль быў запоўнены афіцыйнымі тыпамі са змрочнымі асобамі, якія паказвалі значкі. Налогавая служба. Яны даставалі парцье за стойкай.
  
  
  "Нас зноў правяраюць?" - спытаў клерк.
  
  
  "Не, сэр", - сказаў супрацоўнік падатковай службы. "Мы не аўдытары. Мы зборшчыкі даходаў".
  
  
  "Калі вы хочаце ўзяць грошы з сейфа гатэля, вам давядзецца пагаварыць з мэнэджэрам", – фыркнуў клерк.
  
  
  "У гэтым няма неабходнасці. Мы захопліваем увесь гатэль".
  
  
  Клерк збялеў і выглядаў на мяжы непрытомнасці. "Ці азначае гэта, што я беспрацоўны?"
  
  
  "Толькі калі ты не будзеш прытрымлівацца інструкцый. Цяпер ты працуеш на дзядзьку Сэма".
  
  
  Рыма вырашыў пачытаць газету ў вестыбюлі, паколькі агенты падатковага ўпраўлення абяцалі быць амаль такімі ж займальнымі, як Кэлвін і Хобс.
  
  
  Агент марудліва падышоў і сказаў: "Не бадзяцца без справы ў гэтым вестыбюлі".
  
  
  "Я зарэгістраваны", - указаў Рыма.
  
  
  Агент паказаў свой значок і сказаў: "Правілы агенцтва. Выбачыце".
  
  
  "Вы, хлопцы, збіраецеся збанкрутаваць гэтае месца з такім стаўленнем".
  
  
  "Не я ўсталёўваю правілы".
  
  
  "Я ведаю. Ты проста запіхваеш іх людзям у глоткі".
  
  
  Рыма ўстаў і накіраваўся да ліфта. Ён дасягнуў яго на крок ззаду мужчыны з тоўстай шыяй у касцюме Джона Траволты.
  
  
  Дзверы адчыніліся, і Рыма сеў у яе. Тое ж самае зрабіў "Траволта".
  
  
  "Я думаў, Дзень усіх Святых быў учора", - суха заўважыў Рыма.
  
  
  Мужчына паглядзеў на табло ліфта і нічога не сказаў.
  
  
  "Запалкі ёсць?" Спытаў Рыма. Мужчына апусціў позірк на свае чаравікі. Адна рука - яго правая - злёгку прыўзнялася... і Рыма ўсвядоміў, што мужчына ўзброены. Ён не быў агентам падатковага ўпраўлення. Гэта было дакладна.
  
  
  Насамрэч, ад яго нават пахла не як ад амерыканца. Пачуцці Рыма былі натрэніраваны да піка дасканаласці. Але гэта быў толькі першы крок. Чыун навучыў яго выкарыстоўваць свае абвостраныя пачуцці спосабамі, якія сам Рыма да гэтага часу знаходзіў дзіўнымі. Адно з практыкаванняў уключала ўгадванне нацыянальнасці людзей па іх асабістых пахах.
  
  
  Гэта было не так дзіўна, як было. Асабістыя водары ўяўлялі сабою сумесь гігіены, дыеты і іншых арганічных канстант. Аднак дыета была пераважным дэтэрмінантам.
  
  
  Ад мужчыны ў ліфце пахла чорным хлебам і бацвіннем.
  
  
  Рускі.
  
  
  Само па сабе не было нічога незвычайнага ў тым, што рускі спыніўся ў гатэлі Rumpp Regis. Гэта быў чатырохзоркавы гатэль. Сярод яго кліентаў, верагодна, былі грамадзяне ад Канады да Тонга.
  
  
  Тым не менш, узброены рускі быў незвычайны.
  
  
  Калі ліфт спыніўся на чатырнаццатым паверсе і рускі выйшаў, Рыма наском італьянскага макасіна ўтрымаў дзверы ад паўторнага закрыцця і выйшаў у вестыбюль.
  
  
  Ён трымаўся ззаду, трымаючыся бліжэй да сцен, ідучы за характэрным пахам рускага ў пакой у канцы аднаго з калідораў. Мужчына пастукаў, вымавіў невыразнае слова, якое для Рыма прагучала як "дзярмо", і яго ўпусцілі.
  
  
  Рыма запісаў нумар пакоя і падышоў да тэлефона ў калідоры. Ён патэлефанаваў у свой нумар.
  
  
  "Чыун. У нас ёсць рускія".
  
  
  "Уключыце святло, і яны прыбяруцца дадому", - бесклапотна сказаў Чыун.
  
  
  "Я думаю, гэта можа быць звязана з Кразівай. Сміт сказаў, што ў нас тут можа быць яшчэ адна вежа Румпа".
  
  
  "Ён зрабіў?" Піснуў Чыун. "Ты не не казаў мне пра гэта! Я павінен падрыхтавацца!
  
  
  "Пачакай хвілінку!" У тэлефоне пстрыкнула над вухам Рыма.
  
  
  "Чорт", - сказаў Рыма, імчачыся да ліфтаў.
  
  
  Адкрыліся дзверцы ўзнімальнай клеткі. Рыма праігнараваў гэта.
  
  
  Наступны ліфт ішоў уніз. Рыма ведаў гэта, таму што, калі дзверы адчыніліся, там стаяў Майстар Сінанджу, стоячы перад сваім зялёна-залатым куфрам, у цырыманіяльным белым капелюшы з комінам.
  
  
  "Маленькі тата, пачакай!"
  
  
  Майстар Сінанджу дастаў з рукава дзіўны духавы інструмент з пер'ем і паднёс яго да вуснаў.
  
  
  Ён выдаў гук, які паралізаваў звышадчувальныя барабанныя перапонкі Рыма на час, дастатковы для таго, каб Чіун паспеў націснуць кнопку закрыцця дзвярэй. Дзверы зачыніліся перад няшчасным тварам Рыма.
  
  
  "Чорт", - зноў сказаў Рыма, імкнучыся да лесвіцы.
  
  
  Калі ён дабраўся да вестыбюля, Майстар Сінанджу паставіў куфар у цэнтр багата упрыгожанай падлогі вестыбюля. Ён расхінуў яго.
  
  
  Падатковы інспектар падышоў, каб выказаць пратэст, і выявіў, што яго суправаджаюць да дзвярэй, якія верцяцца, націскаючы двума пальцамі з доўгімі пазногцямі на яго правы локаць. Недаверлівы погляд на яго цяжкім, мускулістым твары - зборшчыкаў падаткаў, у адрозненне ад агентаў падатковага кіравання, выбіраюць за іх мускулы, а не за мазгі - быў позіркам чалавека, якога схапіў гіганцкі тарантул. Яго змясцілі ўнутр, і дзверы пачалі круціцца разам з ім. Затым яна рэзка спынілася, моцна стукнуўшы яго па носе.
  
  
  Мужчына нічога не мог зрабіць, каб адчыніць верціцца дзверы. Ён быў у пастцы. Ён выглядаў амаль супакоеным з-за гэтага.
  
  
  Рыма папярэдзіў: "Чыун! Гэта толькі створыць яшчэ больш праблем".
  
  
  "Адыдзі", - сказаў Чыун, закочваючы рукавы кімано, агаляючы тонкія рукі, падобныя на кашчавую дублёную скуру. Ён палез у свой куфар і выняў адной рукой бамбукавую палачку, упрыгожаную сярэбранымі званочкамі, а іншы - барабан.
  
  
  Рыма ўпёр рукі ў бакі. "Дай угадаю. Ты збіраешся гэтым адганяць злых духаў".
  
  
  "Не", - паправіў Чыун. "Мы збіраемся адагнаць злых духаў з дапамогай гэтых жэтонаў. Вы можаце біць у барабан чанг-гу, паколькі гэта не патрабуе навыкаў ці рытму".
  
  
  "Я не б'ю ні ў які дзюбаны барабан. Я ж казаў вам, у нас ёсць рускія. Я думаю, нешта вось-вось зламаецца".
  
  
  "Так. Наш кантракт, калі мы не акажам Сміту належнага абслугоўвання. Ты будзеш біць у барабан".
  
  
  "Ты выслухаеш мяне, калі я пагаджуся?" Спытаў Рыма з запалам у голасе.
  
  
  "Магчыма".
  
  
  Рыма ўзяў барабан. Ён абхапіў яго адной рукой і пачаў паляпваць далонню па пруткай ашалёўцы.
  
  
  "Я адчуваю сябе ідыётам!" ён гучна пратэставаў з-за шуму.
  
  
  Майстар Сінанджу прыкінуўся, што не чуе яго. Рыма памаўчаў, а затым пачаў: "Паслухайце..."
  
  
  Чыун успыхнуў: "Працягвай барабаніць. Гэта важна. Адносна".
  
  
  Чыун падняў сваю палачку і патрос ёю. Яго галава разгойдвалася з боку ў бок і пагражала зрушыцца з яго капелюша-дымахода, якая была завязана вакол яго тонкага падбародка вяровачкай, ён пачаў перасоўвацца па вестыбюлі, напяваючы і выдаючы іншыя гукі, якія нагадвалі ката, заспетага падчас паласкання.
  
  
  Нахмурыўшыся, Рыма драўляна ўдарыў у барабан. Калі пашанцуе, падумаў ён, гэта пяціхвілінны экзарцызм.
  
  
  У разгар усяго гэтага Юлій Батэнін вярнуўся са сняданку ў рэстаране гатэля "Суп дэ Рамп".
  
  
  Кіраўнік 27
  
  
  
  
  Да адзінаццаці гадзін Рэндал Рамп зразумеў, што яго загналі ў тупік.
  
  
  Офіс мэра не адказваў на ягоныя званкі. Камісія па планаванні не адказвала на ягоныя званкі. Ніхто не адказваў на ягоныя званкі.
  
  
  Офісны набор Рэндала Рамп уключаў у сябе некалькі тэлевізараў у элегантных шафах і розныя гукавыя сістэмы. Усё бескарысна ў прыцемненым хмарачосе.
  
  
  "Я гэтага не вытрываю!" - пажаліўся ён. "Я вядучы сюжэту ў кожнай перадачы, і я ўсё прапускаю. Дорма!"
  
  
  "Так, містэр Рамп?"
  
  
  "Спусціся ў вестыбюль і прынясі мне газету".
  
  
  "Але, містэр Рамп. Адзіныя газеты былі б учорашнімі".
  
  
  "Тады прынясі мне ўчорашнюю газету. "Пост", не "Таймс". Мне трэба сёе-тое пачытаць. Гэта зводзіць мяне з розуму".
  
  
  "Але натоўп ..."
  
  
  Голас Рэндала Рамп панізіўся да хрыплага рыку.
  
  
  "Дорма, мафія можа цябе звольніць?"
  
  
  "Не, містэр Рамп".
  
  
  "Думаеш, мафія знойдзе цябе, калі я цябе звольню?"
  
  
  "Не, містэр Рамп".
  
  
  "Тады ідзі і прынясі, Чак".
  
  
  "Так, містэр Рамп", - рахмана адказала Дорма Вормсер.
  
  
  Яна выслізнула, праслізнуўшы праз адзін з патаемных выхадаў і зачыніўшы яго за сабой.
  
  
  "Грошы заўсёды вырашаюць", - упэўнена сказаў Рэндал Рамп. "Яна, верагодна, паб'е рэкорд па пад'ёме па лесвіцы, калі такі існуе. Трэба не забыцца аштрафаваць яе за кошт газеты".
  
  
  Але калі адзінаццаць гадзін ператварыліся ў палову першай, а Дорма Вормсер усё яшчэ не вярнулася, Рэндал Рамп быў змушаны зрабіць выснову, што адбылося адно з двух: альбо яна кінула яго, альбо яе разарваў на часткі некіравальны натоўп унізе.
  
  
  У глыбіні душы ён спадзяваўся, што гэта апошняе. Дорма была самотная. Верагодна, яму сыдзе з рук утрыманне яе апошняга заробку.
  
  
  Але гэта ўсё яшчэ пакідала яго па-за межамі дасяжнасці. А Рэндал Рамп трываць не мог быць па-за межамі дасяжнасці. Ён блукаў па дваццаць чацвёртым паверсе ў пошуках транзістарнага радыёпрымача. Ён сумняваўся, што знойдзе такую, паколькі такая танная асабістая ўласнасць была забаронена на працоўным месцы Rumpp Organization, але хто ведае. Супрацоўнікі маглі быць вераломнымі.
  
  
  Які зазваніў сотавы прымусіў яго памчацца назад у свой офіс.
  
  
  "Так", - сказаў ён, засопшыся.
  
  
  "Рэндзі?"
  
  
  "Не называй мяне так. Таблоіды называюць мяне так. Я ненавіджу гэта. Называй мяне ... Румпарамай!"
  
  
  "Гэта Данбар Грымспун. Падатковае ўпраўленне толькі што наклала арышт на Rumpp Regis за нявыплату падаткаў".
  
  
  "Яны не могуць гэтага зрабіць".
  
  
  "Яны зрабілі".
  
  
  "Чорт! Ну, чаго ты там сядзіш? Займіся гэтым! Займіся іх справамі і прымусь іх кашлянуць у адказ!"
  
  
  "Э-э, Рэнд?"
  
  
  "Румпарама".
  
  
  "Гэта дрэнны час для цябе, я ведаю. Але што тычыцца твайго апошняга рахунку... Ён пратэрмінаваны".
  
  
  "Гэта ўсё, пра што вы, якія пераплачваюць адвакаты, калі-небудзь думаеце - аб грошах?"
  
  
  "Вось чаму нам пераплачваюць. Паслухай, калі б справа была толькі ўва мне, добра. Але партнёры бурчаць. Гэта шасцізначны рахунак".
  
  
  "Які ніколі, ніколі не будзе выплачаны, калі ты не паднімеш гэтую штуку з прыпадку", - горача сказаў Рамп. "Чуеш мяне, Чак? Скажы гэта сваім партнёрам і звяжыся са мной на працягу дваццаці хвілін ".
  
  
  Пяцьдзесят хвілін праз Рэндал Рамп задавалася пытаннем, ці не перайграў ён свае карты. Ён патэлефанаваў у сваю юрыдычную фірму. Калі ён прадставіўся аператару камутатара, голас дзяўчыны стаў халодным, і ён быў пераведзены ў рэжым чакання. На гадзіну.
  
  
  Рамп неахвотна адключыў сувязь. “Добра, я перастараўся. Такое здараецца. Калі ў цябе пераможная серыя так доўга, як у Рэндала Рамп, ты асуджаны на нязначныя промахі. Нічога асаблівага. Свет поўны юрыстаў”.
  
  
  Ён з'еў тры шакаладныя батончыкі і адразу адчуў, як да яго вяртаецца ўпэўненасць. Ён ляніва падняў свой бяздзейны сотавы і націснуў кнопку званка. Ён неадкладна зазваніў.
  
  
  Рэндал Рамп, хутчэй для таго, каб з кім-небудзь пагаварыць, чым па якой-небудзь практычнай прычыне, падняў трубку свайго працавальнага сотавага і сказаў: "Алё, ты яшчэ там?"
  
  
  "Так. І ў мяне ўсё яшчэ ёсць запальнічка".
  
  
  "Пакінь гэта сабе. У мяне ёсць прапанова лепей".
  
  
  "Што гэта такое?"
  
  
  "Пойдзем са мной".
  
  
  "Увайсці куды?"
  
  
  "Станце жыццёва важным гульцом у найбуйнейшай арганізацыі па заключэнні здзелак на планеце, арганізацыі Rumpp".
  
  
  Голас зацікавіўся. "Вы хочаце наняць мяне?"
  
  
  "За самавіты заробак. Што скажаш?"
  
  
  "Я кажу, колькі каштуе зарплата?"
  
  
  "Удвая больш, чым у папярэднім. Аднак мне давядзецца праверыць спасылкі".
  
  
  "Я не думаю, што КДБ выдасць такія рэчы".
  
  
  "Я ведаю, што яны гэтага не зробяць. КДБ больш няма".
  
  
  "Значыць, гэта праўда? Расіі больш няма?"
  
  
  "О, Расія ўсё яшчэ там", - бесклапотна сказаў Рамп. "Яна проста нашмат меншая".
  
  
  "Ён сціскаецца?"
  
  
  "Можна і так сказаць. Паслухай, гэта пустая балбатня. Ты гатовы далучыцца да каманды Rumpp ці не?"
  
  
  "Вызначана".
  
  
  "Добра. Цяпер я вазьму трубку іншага тэлефона".
  
  
  "Перш чым ты зробіш гэта, ты павінен ведаць дзве рэчы".
  
  
  "Так?"
  
  
  "Па-першае, я буду без прытомнасці, калі пакіну тэлефон. Я буду плаваць".
  
  
  "Я бачыў, як гэта адбылося. Ты выйдзеш з гэтага".
  
  
  "Не, калі я не выключу гарнітур да таго, як разрадзіцца батарэя".
  
  
  "Касцюм?"
  
  
  "На мне гарнітур. Вібракасцюм. Ён дазваляе мне вібраваць скрозь цвёрдыя аб'екты. Калі я ўсплыву на цвёрды аб'ект, разрадзіцца акумулятар і я матэрыялізуюся ўсярэдзіне, выбух можа быць ядзерным".
  
  
  "Які выбух?"
  
  
  "Тое, што адбудзецца, калі сутыкнуцца атамы і малекулы, якія спрабуюць заняць адну і тую ж прастору. Гэта памылка ў касцюме".
  
  
  "Гэта даволі вялікая памылка", – з сумневам сказаў Рэндал Рамп.
  
  
  "Гэта, - сказаў голас, - другое. Я гатовы выйсці прама зараз".
  
  
  Рэндал Рамп на імгненне задумаўся. Ён не разлічваў на ядзерны адваротны бок. З іншага боку, хто б мог падумаць дзень таму, што ён мог бы знайсці махлярства, каб засцерагчы вежу Румппа ад банкаў? Ён вырашыў пайсці на гэта.
  
  
  "Цяпер я бяру трубку іншага тэлефона", – сказаў ён.
  
  
  Статычны роў быў кароткім, гучным і, здавалася, працяў неасцярожны мозг Рэндала Рамп, як шумлівы штылет. Паветра вакол яго збялела. Вельмі збялеў.
  
  
  Рэндал Рамп адкінуўся на спінку крэсла і стукнуўся галавой. Сотавы тэлефон выпаў у яго з пальцаў і стукнуўся аб падлогу.
  
  
  Калі Рэндал Рамп прыйшоў у прытомнасць, ён глядзеў у столь. Столь выглядала звычайнай. Гэта была плітка. Ініцыялы RR былі нанесены на плітку так буйна, што іх мог бачыць толькі Рэндал Рамп.
  
  
  Цяпер ён бачыў іх выдатна. Ён проста не мог зразумець, чаму глядзіць у столь, калі ўсяго хвіліну таму сядзеў прама за сваім сталом.
  
  
  Ён даведаўся пра гэта, калі паспрабаваў выбрацца з крэсла. У яго разбалелася галава. Кровазварот у нагах быў перапынены вагой ягоных сцёгнаў на краі крэсла.
  
  
  "Чорт".
  
  
  Не могучы падняцца на ногі, ён агледзеўся.
  
  
  Затым ён убачыў гэта. Белая істота. Рускі. Ён бязвольна лунаў усяго ў некалькіх цалях ад вялікага панарамнага акна, з якога адкрываўся від на Цэнтральны парк і найблізкі гатэль Rump Regis.
  
  
  "О, чорт", - сказаў Рэндал Рамп, зразумеўшы па тым, як бязвольна звісалі рукі рускага, што ён мёртвы для ўсяго свету. Мёртвы для ўсяго свету і вось-вось выплыве ў акно. Суцэльнае акно.
  
  
  Ногі Рэндала Рамп адмовіліся яго трымаць. Таму ён папоўз. Ён поўз з усіх сіл. Ён забраўся пад якая плавае штуковіну.
  
  
  Яго твар не пашыраўся і не сціскаўся. Яно выглядала мёртвым. І Рамп, упершыню ў сваім жыцці, клапаціўся аб іншай чалавечай істоце.
  
  
  "Калі гэты прыдурак памрэ, мне канец", - з горыччу сказаў ён. "Трэба нешта хутка зрабіць".
  
  
  Ён паспрабаваў кідаць прадметы ў прывід. Усё прайшло скрозь яго, не прычыніўшы шкоды. Ён падпоўз да свайго кампутара і вырваў кабелі, спрабуючы сфармаваць ласо. Адчай прымусіў яго ўспомніць аб сваіх вузлах Cub Scout. Ён кінуў пятлю і фактычна патрапіў у кольца на левай назе.
  
  
  Пятля абвівала шчыкалатку, як быццам яна складалася з тонкага туману.
  
  
  "Трэба прыдумаць новую афёру", - прамармытаў ён.
  
  
  Затым істота ўплыла ў акно.
  
  
  Рэндал Рамп закрыў галаву рукамі і спадзяваўся на бязбольную смерць. Замест гэтага ён атрымаў абсалютную цішыню.
  
  
  Ён падняў вочы. У рэшце рэшт.
  
  
  Гэтая штука ўсё яшчэ была ў офісе. Яна зноў рухалася да шкла. На гэты раз Рамп не мог адарваць ад яе вачэй.
  
  
  Ён закрануў і, як скульптура жывёлы з паветранага шара, адскочыў назад.
  
  
  Рэндал Рамп быў у захапленні. "Назад! Ён адскочыў назад! Гэта фантастыка! Я не збіраюся станавіцца ядзерным ".
  
  
  Затым, падобна пацыенту, якога падвергнулі электрашокавай тэрапіі, якая плавае істота пачало бездапаможна размахваць рукамі. Тлушчавая бурбалка на твары скараціўся. Пашырэў. Яно зноў дыхала. Нейкім чынам.
  
  
  Пацягнуўшыся да спражкі свайго рамяня, белая істота павярнула прымацаваны да яго белы рэастат. Ён тут жа страціў сваё невыразнае свячэнне і ўпаў на дыван.
  
  
  "Ой!" - сказала яно.
  
  
  Рэндал Рамп прымусіў сябе падняцца на ногі. У яго было адчуванне, што яго ногі ступаюць па цвіках, а не па ворсе дывана.
  
  
  "Ты-ай!-у парадку, прыяцель?" спытаў ён.
  
  
  "Я ў парадку. Шчаслівы, што не выпарыўся ў ядзерным агні ".
  
  
  "Тут тое ж самае", - сказаў Рэндал Рамп, працягваючы стварэньні руку. Ён падняў яе на ногі. Яна схапілася за ўласнае плячо, нібы ад болю.
  
  
  "Ты адскочыў ад сцяны. Як так атрымалася?"
  
  
  Істота праверыла сваю апору. Рамп заўважыў, што яно ішло асцярожна, нібы правяраючы трываласць падлогі пад сваімі смяхотна тоўстымі падэшвамі чаравік. „Будынак быў ілюзорны. Я быў нематэрыяльны. Мы знаходзіліся на адным вібрацыйным плане і таму здаваліся адзін аднаму цвёрдымі”. Чалавекападобная істота працягнула гумовую белую руку. "Вось лягчэй".
  
  
  "Пакінь гэта сабе", - сказаў Рамп.
  
  
  "Дзякуй. Я таксама магу пакінуць "залатую ручку"?"
  
  
  "Ты скраў майго выпускнога вадзяніка?"
  
  
  "Da."
  
  
  "Ты што, нейкі клептаманец?"
  
  
  "Da. Я клептаман. Вось чаму КДБ адправіў мяне ў Амерыку. Красці. Я краду шмат тэхналогій для КДБ. І іншыя рэчы для сябе, якія я адпраўляю стрыечнаму брату ў савецкую Грузію для продажу на чорным рынку. Цяпер усё страчана".
  
  
  "Добра", - нецярпліва сказаў Рамп. "Цяпер, калі я ведаю гісторыю тваёй працы, давай пяройдзем да спраў. Я хачу купіць касцюм".
  
  
  "А як жа праца?"
  
  
  "Я перадумаў. Колькі ты хочаш за гэта?"
  
  
  "Я захоўваю гарнітур, для цябе ўсё роўна. Вельмі каштоўны".
  
  
  "Не скромнічай. У кожнага ёсць свой кошт. Назаві яе".
  
  
  "Я хачу працу".
  
  
  "І я хачу гэты касцюм. Пяць мільёнаў".
  
  
  "Долары?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Прывітанне".
  
  
  "Прыняць чэк?" Спытаў Рамп.
  
  
  "Не".
  
  
  "Паслухайце, я Рэндал Рамп, найвялікшы фінансавы геній з часоў Ракфелера. Вы ведаеце, што я гаджуся для гэтага".
  
  
  "Я ведаю, што гэта не так", - адрэзаў іншы. "Я быў злоўлены ў пастку вашай тэлефоннай сістэмай і падслухоўваў кожную тэлефонную размову. Вы жабрак".
  
  
  "Чорт вазьмі, я такі".
  
  
  У гэты момант загарэлася святло.
  
  
  Рэндал Рамп падняў вочы на агні. "О, чорт. Ці азначае гэта тое, што я думаю?"
  
  
  "Калі ты маеш на ўвазе, зноў становіцца нармальным, агні азначаюць гэта, тата".
  
  
  "Чорт. Добра. Забудзься пра тое, што я купіў касцюм, я хачу, каб ты адправіў факс у мой гатэль".
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Падатковая служба толькі што канфіскавала яго".
  
  
  "Ах. Падатковае ўпраўленне. Я чуў пра іх. Яны больш заганныя, чым КДБ".
  
  
  "Ты даволі разумны для хлопца без асобы".
  
  
  "Мець твар пад шлемам. Прызначаны для абароны вачэй пры праходзе скрозь сцены".
  
  
  “Напэўна, дакладна. Паслухай, калі мы зможам правесці спектралізацыю Rumpp Regis, Падатковая служба нічога не зможа зрабіць”.
  
  
  "А як наконт Rumpp Tower II?"
  
  
  "Адыйдзем на другі план, пакуль мы з гэтым не разбярэмся. Як наконт гэтага?"
  
  
  "Я не ведаю, ці спрацуе гэта. Гэта небяспечна. Акрамя таго, я табе не давяраю. Ты ўжо аднойчы падмануў мяне".
  
  
  "Дазволь мне зрабіць табе прапанову, ад якой ты не зможаш адмовіцца".
  
  
  "Такой рэчы не існуе".
  
  
  "Калі стане вядома, што Вежа Рамппа зноў зарабіла - так бы мовіць, - натоўп паспрабуе выламаць мае дзверы і разарваць мяне на часткі".
  
  
  "Da?"
  
  
  "Калі вы будзеце тут, калі гэта адбудзецца, вы атрымаеце тыя ж лекі", - адзначыў Рамп.
  
  
  Безаблічны рускі нахіліў галаву, як бы разважаючы. "Вы зрабілі выдатную прапанову. Я сам патэлефаную, куды вы пажадаеце".
  
  
  "Выдатна. Засталося толькі адно, апошняе".
  
  
  "Што гэта такое?"
  
  
  "Я магу як-небудзь падвезці цябе? Я не жартаваў наконт гэтага натоўпу".
  
  
  "Не".
  
  
  "Гэта па-руску азначае "не", ці не так?"
  
  
  "Da."
  
  
  "Чорт".
  
  
  "Прабачце. Тэхналогія зусім новая".
  
  
  "Добра", - сказаў Рэндал Рамп, прапаноўваючы прыладу celluar, "Я буду ў лепшым становішчы для перамоваў, калі разбярэмся з праблемай Regis. Давайце зробім усё, што ў нашых сілах".
  
  
  Рэндал Рамп паўтарыў нумар, і істота набрала яго.
  
  
  Затым рускі ўключыў скафандр.
  
  
  Рэндал Рамп бачыў гэта раней, але гэта ўсё яшчэ ўражвала яго. Істота збялела, здавалася, застыла і сціснулася, толькі для таго, каб уцягнуцца ў дыяфрагму, як кінамалюнак, які пракручваецца ў зваротным парадку.
  
  
  Рука пайшла апошняй. Пасля таго, як пальцы расціснулі хватку на тэлефоннай трубцы, рука практычна выпарылася.
  
  
  Рамп злавіў сотавы перш, чым ён паспеў упасці на дыван.
  
  
  "Калі з усім гэтым будзе скончана, - прагыркаў ён, - гэты гробаны гарнітур будзе прыналежаць мне. І мне ўсё роўна, каго мне прыйдзецца абдурыць, каб займець яго".
  
  
  Кіраўнік 28
  
  
  
  
  Маёр Юлій Батэнін не звярнуў асаблівай увагі на дзівацтвы, якія адбываліся ў вестыбюлі Rumpp Regis. Там былі два чалавекі, адзін у нейкім азіяцкім гарнітуры, а іншы - мужчына з Захаду, заняты падняццем шуму - да жаху абслуговага персанала. Без сумневу, заключыў ён, гэта было звязана з дзіўным святам, вядомым як "Дзень усіх Святых".
  
  
  Батэнін толькі што з'еў свой першы за тры гады амерыканскі сняданак, і яго мала цікавіла назіранне за вулічнымі артыстамі. Ён замовіў іспанскі амлет, блінцы з чарніцамі, пшанічныя тосты на гарнір, апельсінавы сок і два кубкі добрай бразільскай кавы.
  
  
  Гэта абышлося яму ў эквівалент гадавога заробку на хлебазаводзе - ці абышлося б, калі б у яго быў хоць нейкі намер аплачваць пражыванне - і, верагодна, на тры месяцы скараціла спажыванне халестэрыну ў яго жыцці. Але маёру Баценіну было ўсё роўна. Яго першая амерыканская трапеза за тры гады. Яго першая прыстойная ежа за той жа час. Яна асядала ў яго страўніку цёплай гарой задавальнення.
  
  
  Было прыемна зноў працаваць - па-сапраўднаму працаваць - над сваім рамяством.
  
  
  Ён накіраваўся да ліфта і паехаў у ім, напяваючы "Маскоўскія ночы", да свайго нумара на чатырнаццатым паверсе.
  
  
  Ліфт быў старым, але гукаізаляваным. Таму ён не чуў настойліва які тэлефануе тэлефона ў адным з кутоў меркавана неіснуючага трынаццатага паверха.
  
  
  Агент падатковага ўпраўлення Джэрард Вонна занадта выразна чуў тэлефонны званок. Ён тэлефанаваў ужо пятнаццаць хвілін. Калі б гэтая праклятая штука патрапіла да яго ў рукі, ён не толькі задаволіў бы якое тэлефануе пекла, але і асабіста правяраў бы яго да сканчэння часоў.
  
  
  Джэрард Вонно быў агентам нью-ёркскага рэгіянальнага аддзялення падатковага ўпраўлення. У яго абавязкі, нараўне з камандай іншых агентаў, уваходзіла інвентарызаваць самавіты стары Rumpp Regis і падрыхтаваць яго змесціва да аўкцыёну.
  
  
  У яго абавязкі ўваходзіў трынаццаты паверх, які, паводле гасцінічных дакументаў, быў адведзены не каму іншаму, як самому Рэндалу Рамп. Ён ведаў, што недзе мусіць быць офіс, дзе тэлефанаваў гэты пракляты тэлефон. Гэта было адзінае тлумачэнне.
  
  
  Ён збіраўся атрымаць асалоду ад адказам на гэты званок. Ён збіраўся атрымаць надзвычайнае задавальненне, уладкаваўшы які тэлефануе пекла. Калі ён калі-небудзь яго знойдзе.
  
  
  Пад вачыма Чыты Чынг былі кругі, калі яна раздзірала ранішнюю газету. На першых старонках былі размытыя фатаграфіі белага плаваючага прадмета, які яе аператар зняў мінулай ноччу. Кожны з іх быў залічаны на MBC News.
  
  
  "Я магла б проста плюнуць!" - прашыпела яна, раздзіраючы паперы на шматкі сваімі напружанымі кіпцюрамі.
  
  
  Зазваніў тэлефон, і яна схапіла трубку, спытаўшы: "Што гэта?"
  
  
  "Міс Чынг. Гэта Гуніла".
  
  
  "Добра. Як справы?" - сказаў Чыта, паняцця не маючы, хто такая Гуніла.
  
  
  "Кажуць, вы гатовы заплаціць пяцьсот долараў за інфармацыю аб гэтай ведзьме".
  
  
  Чыта прасвятлеў. "Ты ведаеш, дзе яна?"
  
  
  "Так. Я яе пакаёўка".
  
  
  "Пакаёўка?"
  
  
  "У Rumpp Regis. Яе нумар пакоя 182. Але вам лепш паспяшацца. Падатковае кіраванне забрала гэтае месца".
  
  
  "Чэк адпраўлены па пошце".
  
  
  "Але ты не ведаеш майго..."
  
  
  Чыта Чынг павесіла трубку і вылецела са свайго пентхауса на Парк-авеню.
  
  
  Некалькі імгненняў праз яна выскачыла з жоўтага таксі перад гатэлем Rump Regis і ўзбегла па раскошных прыступках да якія верцяцца дзвярам.
  
  
  Яна заўважыла грузнага мужчыну ў верціцца дзверы. Ён біў па акаваны меддзю шкле, як быццам яго нейкім чынам затрымалася.
  
  
  Дэльфа Ромер размаўляла па тэлефоне, калі раздаўся патрабавальны стук у яе дзверы. Яна паспрабавала праігнараваць яго. Яна выступала на ток-шоу ў Фон дзюЛак, Вісконсін, і, мяркуючы па істэрычных тонах якія тэлефанавалі, дасведчанасць аб ведзьмах дасягнула новых вышынь.
  
  
  Стук працягваўся.
  
  
  Калі вядучы ток-шоу аб'явіў рэкламны перапынак, Дэлфа папрасіла прабачэння і паспяшалася да дзвярэй. Яна расчыніла яе.
  
  
  Выгляд пульхнай пакаёўкі з чырвоным занепакоеным тварам быў не зусім тым, чаго яна чакала.
  
  
  "Гэта не можа пачакаць?" Дэльфа раздражнёна фыркнула.
  
  
  "Не, мэм. Прабачце, мэм. Мяне клічуць Гуніла, і я хачу папярэдзіць вас, што жанчына Чынг зараз у дарозе. І яна ведае нумар вашага пакоя".
  
  
  Калі б для Дэльфы Ромер было магчыма стаць больш бледнай, чым яе звычайны стан, яна б гэта зрабіла. Як бы там ні было, адзінай вонкавай прыкметай яе спалоху былі пацямнелыя грыбападобныя цені для павекаў.
  
  
  "Дзякуй", - сказала Дэльфа, хапаючы сваё паліто. Яна сунула пяцідоларавую купюру ў пульхную руку пакаёўкі і панеслася да ліфта, праклінаючы дырэктара MBC news, які паабяцаў ёй абсалютную ананімнасць.
  
  
  Рыма Уільямс спрабаваў адбіваць рытм на дурным барабане і ў той жа час пазбягаць мядзведжых абдымкаў розных падатковых інспектараў.
  
  
  Пазбегнуць іх нязграбных захопаў было лёгка. Яму наўрад ці трэба было звяртаць на гэта ўвагу. Яны паспрабавалі акружыць яго, але ён без намаганняў ухіліўся і адступіў. З такім жа поспехам яны маглі б надзець свінцовыя чаравікі для дайвінга, спрабуючы па-мядзведжы абняць зграю галубоў.
  
  
  Аднак паспяваць за звонам і кацінымі крыкамі Майстра Сінанджу было нялёгка. Калі і быў рытм, Рыма не мог яго знайсці. Калі і быў рытм, ён не мог яго ўтрымаць. Таму ён проста біў па дурным барабане, пакуль Майстар Сінанджу не скончыў сваё цырыманіяльнае выгнанне духу.
  
  
  Затым, раптоўна, адбыліся адразу чатыры дзіўныя і нечаканыя рэчы.
  
  
  Спачатку Рыма адчуў нядобрае. Гэта была своеасаблівая няправільнасць, якую было цяжка апісаць. У яго забалелі зубы. На мікрасекунду яго зрок затуманіў, амаль занадта хутка, каб звычайны чалавек мог заўважыць.
  
  
  Чыун спыніўся на сярэдзіне пошчакі.
  
  
  "Рыма!" - піскнуў ён. "Нешта не так!"
  
  
  "Я ведаю. Я таксама гэта адчуваю".
  
  
  Яны агледзеліся. Усё здавалася нармальным. За выключэннем настойлівых аператыўнікаў падатковага ўпраўлення.
  
  
  Затым Рыма заўважыў Дэльфу Ромер, якая спяшаецца ад ліфтавых шэрагаў.
  
  
  Адначасова Майстар Сінанджу заўважыў Чыту Чынг, надыходзячую з вуліцы.
  
  
  Дэльфа і Чыта накіроўваліся да аднаго і таго ж: якія верцяцца дзверы.
  
  
  Яны дабраліся да яе адначасова. Чыта заўважыла Дэлфу, а Дэлфа заўважыла свайго смяротнага ворага. У прамежку злоўлены зборшчык даходаў дарэмна біў кулакамі, патрабуючы вызвалення.
  
  
  Прынамсі, яго жаданне споўнілася.
  
  
  Чыта кінуўся да дзвярэй. Дэльфа, уваходзячы ў якія верцяцца дзверы, завагалася. Чыта праціснуўся ўнутр. Літаральна скрозь. Яна прайшла праз дзверы, як быццам гэта быў міраж з латуні і шкла.
  
  
  Аднаго гэтага было дастаткова, каб у супрацоўніка падатковай службы закіпеў адрэналін. Нібы раб, прывязаны да шліфавальнага круга, ён працягваў штурхаць непадатлівую якая верціцца дзверы, прымушаючы яе віскатаць і стагнаць.
  
  
  Дзверы паддаліся. Гумовая пракладка для абароны ад непагадзі пляснула і зарыпела, калі Дэльфа, заспетая знянацку, была паглынута і перанесена паміж двума лістамі шкла ў латуневай вокладцы.
  
  
  Якія верцяцца дзверы выкінула зборшчыка падаткаў на прыступкі. Ён быў такі шчаслівы, што не ўсведамляў, што апускаецца ў халодны бетон, пакуль не дабраўся да тратуара і не выявіў, што ў яго няма счаплення з дарогай.
  
  
  Дэльфа Ромер убачыла мужчыну, які стаяў - відаць - на каленях, затым паглядзела ўніз на свае ўласныя ногі і, схапіўшыся за латунную тычку падстрэшка, прастагнала: "О Иштар, выратуй сваю дачку!"
  
  
  Яна была на апошняй прыступцы. Яна здавалася трывалай.
  
  
  Супрацоўнік падатковага ўпраўлення паглядзеў на яе з умольным выразам на шырокім твары. "Дапамажыце мне!"
  
  
  Калі Дэльфа адхіснулася, ён схапіў адно з яе бледных запясцяў. Дэльфа паспрабавала штурхнуць яго. Яна страціла раўнавагу і ўпала на тратуар.
  
  
  Дэльфа Ромер хацела быць ведзьмай з таго часу, як была маленькай дзяўчынкай. Ведзьмы былі для яе ўзорам для пераймання. Калі яна прысела на непазнавальны тратуар, гледзячы на ??сваі рукі, якія слізгаюць па шэрым бетоне, яе думкі вярнуліся ў дзяцінства.
  
  
  "Дапамажыце мне!" - закрычала яна высокім, дрыготкім голасам. "Я растаю! О, я растаю!"
  
  
  У лічаныя секунды яна ператварылася ў пару ног, якія тырчаць з тратуара і збіраюць перапалоханы натоўп.
  
  
  Не звяртаючы ўвагі на тое, што яна прайшла скрозь суцэльнае шкло, Чыта Чынг ўвалілася ў вестыбюль, крычучы: "Ты пашкадуеш аб тым дні, калі сустрэла мяне, Гартэнзія!"
  
  
  Не ўбачыўшы ніякіх прыкмет сваёй ахвяры, Чыта спынілася, абмацваючы позіркам вестыбюль.
  
  
  Яна пачала апускацца ў падлогу амаль адразу.
  
  
  Чыун закрычаў: "Чыта! Яна тоне!"
  
  
  "Мы таксама страцілі Брумхільду", - сказаў Рыма. "Што, чорт вазьмі, адбываецца?"
  
  
  Майстар Сінанджу не адказаў. Яго твар скрывіўся ад турботы, ён кінуўся да бездапаможнай фігуры Чыты Чынг.
  
  
  "Не бойся, дзіця. Я тут".
  
  
  Чыта, здавалася, не чула. Яна глядзела на свае ногі, калі яны зніклі ў мармуры вестыбюля, забраўшы з сабой усё астатняе. Яе рукі былі высока падняты. Яны дрыжалі.
  
  
  Майстар Сінанджу працягнуў руку, каб дапамагчы ёй. Яго тонкія пальцы ўхапіліся за цвёрдую плоць, але засталіся пустымі.
  
  
  "Рыма!" З жахам у голасе вымавіў Чыун. "Я бездапаможны!"
  
  
  Рыма падскочыў да яго, але выявіў, што можа дакрануцца да Чыце Чынг не больш, чым да Майстра сінанджа. Ён сказаў: "Спускайся ў склеп і злаві яе там".
  
  
  Чыун адляцеў. Рыма ўрэзаўся ў верціцца дзверы. Яна была такой жа трывалай, якой здавалася. Такімі ж былі прыступкі. Ён пераадолеў іх адным скачком.
  
  
  На апошнім кроку Рыма пацягнуўся да супрацоўніка падатковай службы, які плача. Той з удзячнасцю прыняў працягнутыя рукі Рыма. Рыма выцягнуў яго на цвёрдую зямлю, затым апусціўся на калені.
  
  
  Ён спазніўся. Дрыготкія ногі Дэльфы Ромер зніклі, як трэснутыя мыльныя бурбалкі.
  
  
  "Чорт!" - прамармытаў ён, зноў паднімаючыся.
  
  
  Мінакі на Пятай авеню вытарэшчвалі вочы і крычалі. Яны выдавалі тыя ж гукі, што і акцёры нямога кіно. Гэта значыць ніводнага.
  
  
  "Што, у імя ўсяго Святога, адбываецца?" супрацоўнік падатковай службы застагнаў.
  
  
  "Дзень усіх Святых вырашыў затрымацца яшчэ на адзін дзень", - сказаў Рыма, падштурхоўваючы мужчыну назад да прыступак.
  
  
  Вярнуўшыся ў вестыбюль, Рыма пакінуў мужчыну сваім калегам-агентам і адправіўся на пошукі лесвіцы ў падвал.
  
  
  Па дарозе ўніз ён зноў адчуў сябе дзіўна. Яго зубы на імгненне загрукалі, а зрок затуманілася. Гэтае адчуванне нагадала яму якія вібруюць пліты падлогі ў карнавальных забаўляльных установах, якія ён наведваў хлопчыкам.
  
  
  "Што зараз?" - прарычэў ён.
  
  
  Агент падатковага ўпраўлення Джэрард Вонно двойчы абследаваў трынаццаты паверх, так і не знайшоўшы патаемнага офіса. Пры трэцім абходзе ён вырашыў падысці да гэтага з навуковага пункта гледжання.
  
  
  Ён знайшоў нумар, дзе тэлефон тэлефанаваў гучней за ўсё. У суседнім нумары было не менш гучна. Ён пранёсся праз хол. Цішэй. Вызначана цішэй.
  
  
  Такім чынам, Вон вярнуўся ў першы нумар. І тут яго ахінула. Верагодна, тамака быў сумежны нумар. І сапраўды, тое, што ён прыняў за дзверы шафы, адкрылася ў самым нясціплым офісе, які Вон калі-небудзь бачыў за сваю дваццацігадовую кар'еру аўдытара буйных карпарацый.
  
  
  Тэлефон быў складанай мадэллю. Ён падбег да яе, схапіў трубку і крыкнуў «Алё?», перш чым увесь сусвет збялеў, а яго правае вуха напоўнілася ровам, які прымусіў яго марыць аб дызельных лакаматывах, якія патрэскваюць ад статычнай электрычнасці.
  
  
  Прайшло 20 хвілін, перш чым шок прайшоў.
  
  
  Да таго часу парылая белая чалавекападобная істота злілася са столлю, як які растае батончык марожанага. Яго звісаючыя запясці і млявыя пальцы былі апошнімі, хто знік з-пад увагі.
  
  
  Юлій Батэнін сядзеў на шырокім цёплым ложку ў сваім нумары на чатырнаццатым паверсе і глядзеў апошні выпуск навін разам са сваімі калегамі-аператыўнікамі "Шчыта".
  
  
  Амерыканскі вядучы Дон Кудэр быў намаляваны на экране ў рамцы, якая выглядала, на погляд Батэніна, як добра выхаваны вадзяны буйвал.
  
  
  "Да гэтага часу не было ніякага тлумачэння таямнічай змене сітуацыі з вежай Румпа. Менш дваццаці хвілін таму зоркі пілот верталёта Нацыянальнай гвардыі заўважыў тое, чаго не заўважыў ніхто іншы, - што лопасці яго апорнай шрубы прымушаюць разгойдвацца дрэвы, якія ўпрыгожваюць ніжнюю частку будынка Каманда. -выратавальнікаў, нягледзячы на магчымую смерць, увайшла ў будынак і вызваліла людзей, зачыненых на першым паверсе.У цяперашні час робяцца намаганні па эвакуацыі ўсяго будынка, перш чым могуць паўтарыцца жудасныя падзеі напярэдадні Хэлоўіна. як ні дзіўна, няма ні слова".
  
  
  Капітан Ігар Геркоф павярнуўся да Баценіна, яго бульдожы твар выказваў тупую цікаўнасць.
  
  
  "Што гэта значыць, Батэнін?"
  
  
  "Я не ведаю, але мы павінны ўважліва глядзець. Усе каналы".
  
  
  “На амерыканскім тэлебачанні больш за адзін канал.
  
  
  Батэнін кіўнуў. "Іх сотні".
  
  
  І людзі з Shield засмяяліся над вясёлым жартам. Пакуль Батэнін не пачаў бегаць уверх і ўніз па цыферблаце, упэўнена пстрыкаючы сваім пультам дыстанцыйнага кіравання.
  
  
  Рускі хрыпла прамармытаў: "Нядзіўна, што мы прайгралі халодную вайну".
  
  
  Геркофф даў яму аплявуху, і Батэнін пераключыўся на іншы канал, сказаўшы: "Ідзі ў іншы пакой і глядзі іншыя тэлевізары. Яны выведуць Брашнікава. Вось тады мы нанясем удар".
  
  
  "Да таго часу будзе занадта позна".
  
  
  "Не. Мы не маглі спадзявацца на поспех. Тут занадта шмат людзей. Занадта шмат камер".
  
  
  "І што? Мы забіваем іх усіх. У нас ёсць кулі".
  
  
  "Не. Гэта не можа спрацаваць. Мы дазволім Брашнікава праявіць сябе, і мы знойдзем яго пазней. Гэта так званае адкрытае грамадства. Гэта будзе лёгка".
  
  
  "Я тут галоўны, Батэнін".
  
  
  "І я адзіны, хто напэўна даведаецца Раіра Брашнікава, калі ён пакажа свой твар".
  
  
  Капітан Геркоф злосна ўскочыў на ногі. Батэнін застыў там, дзе сядзеў.
  
  
  Агенты "Шчыта", якія сталі па пакоі, ажывіліся. Два іх старэйшыя афіцэры збіраліся ўладзіць спрэчку аб аператыўным старшынстве. Яны аблізалі перасохлыя вусны, спадзеючыся ўбачыць разлітую кроў.
  
  
  Замест гэтага ў маёра Юлія Баценіна раптоўна вырасла трэцяя рука ў сярэдзіне грудзей.
  
  
  Рука была белай, расплывістай і, здавалася, прарастала з цэнтра грудзіны Юлія Баценіна.
  
  
  Маёр Батэнін, застылы ў чаканні бітвы ўсяго свайго жыцця, здавалася, не падазраваў аб гэтым феномене. У рукі вырасла запясце і, падобна хуткарослай пракажонай лазе, працягвала з'яўляцца з нічога не падазравалага асобы былога маёра KBG.
  
  
  "Сукін сын!" Геркофф вылаяўся, яго вочы пашырыліся.
  
  
  Ім давялося ўказаць на тое, што выходзіла з грудзей Батэніна, перш чым скамянелы маёр паглядзеў уніз і ўбачыў прывідны прыдатак.
  
  
  Вой, які выдаў Батэнін, быў падобны да распаленай іголкі, якая працяла іх барабанныя перапонкі. Ён ускочыў з ложка, як быццам яна была ахоплена полымем, заблытаўся ў раскіданых пасцельных прыналежнасцях і кідаўся па дыване.
  
  
  "Брашнікаў!" ён закрычаў. "Ён тут!"
  
  
  У гэтым не было сумневаў. Светлая белая постаць, якая раскінула канечнасці, як скалечаная белая марская зорка, працягвала паднімацца з матраца. Яна была нерухомая, як смерць.
  
  
  "Што нам рабіць, Батэнін?" Геркоф прамармытаў.
  
  
  "Мы павінны схапіць яго".
  
  
  Гэта аказалася няпроста. Яны накінулі коўдры на фігуру, якая паволі падымалася. Яны ўпалі плазам на ложак, ніколькі не перашкодзіўшы стварэнню.
  
  
  У кожнага байца Шчыта пад кашуляй быў белы шаўковы шалік для ўдушэння, на якім былі надрукаваны ключавыя каманды на рускай мове і пераклады на асноўныя мовы НАТА. Яны выцягнулі гэта і паспрабавалі злавіць у пастку задубелыя канечнасці прывіднага трупа істоты.
  
  
  З такім жа поспехам яны маглі спрабаваць захаваць месячныя промні.
  
  
  Геркофф азірнуўся, яго твар скрывіўся ад гневу і забабоннага страху. "Батэнін, што нам рабіць?"
  
  
  "Мы молімся".
  
  
  "Чаму?"
  
  
  "Таму што мы нічога не можам зрабіць, і калі энергія Брашнікава скончыцца, пакуль ён будзе знаходзіцца ў кантакце з фізічным аб'ектам, гэта будзе падобна на Чарнобыль, але нашмат горш".
  
  
  Гэта натхніла людзей з Shield. Яны дасталі пісталеты Токарава, бясшумныя пісталеты P-6 і кароткаствольныя пісталеты-кулямёты AKR з схаваных кабур і адкрылі агонь па недатыкальнай здані.
  
  
  "Nyet nyet nyet!" Батэнін перакрыкваў шум. "Ты разбудзіш увесь гатэль і разбурыш місію!"
  
  
  Але людзі са Шчыта не пачулі. А калі і пачулі, ім было ўсё роўна. Яны засыпалі тое, што пагражала ім ядзернай катастрофай, быццам сама моц іх агню магла паўплываць на гэтую недатыкальную рэч, якую яны не маглі зразумець.
  
  
  Кіраўнік 29
  
  
  
  
  Самы ніжні паверх гатэля Rump Regis быў складскім памяшканнем. Ён быў забіты гістарычным хламам гатэля, якому амаль сто гадоў. На пыльных паліцах валялася ўсё, ад старых латуневых камінных гадзін да плявальніц.
  
  
  Было цёмна. Рыма заплюшчыў вочы і прыслухаўся да біцця сэрца, якое ён ведаў лепш, чым нечае іншае на зямлі. Сэрца Чыўна.
  
  
  Ён нацэліўся на яе і проста рушыў у кірунку, паказаным яго вушамі, не звяртаючы ўвагі на самавітыя на выгляд перашкоды, якія ён пераадольваў з кожным крокам.
  
  
  Ён прайшоў міма антыкварных хайбояў і абедзенных сталоў мяжы стагоддзяў, нібы прывід, які прабіраецца скрозь гісторыю мэблі.
  
  
  Яго голыя рукі адчувалі цяпло цел двух людзей.
  
  
  Рыма расплюшчыў вочы і ўбачыў звар'яцелую постаць Майстра Сінанджу, які схіліўся над распасцёртай фігурай Чыты Чынг.
  
  
  Відавочна, Чыта танула на бетоннай падлозе. Прынамсі, такое ўражанне ў Рыма стварылася з-за мовы яе цела. Яна прызямлілася на спіну і зараз з усіх сіл старалася трымаць рот і дзіка якія раздзімаюцца ноздры вышэй за ўзровень падлогі. Яе рукі малацілі паветра, і калі яе рот падняўся над узроўнем падлогі, гэта выдала гукі, якія Рыма ў думках назваў "невыразнымі".
  
  
  Рыма паглядзеў уніз, на свае ногі. Падлога ідэальна падтрымліваў яго ступні. Гэта выклікала ў Рыма жудаснае пачуццё.
  
  
  Майстар Сінанджу бездапаможна мітусіўся.
  
  
  "Рыма! Я не магу дапамагчы Чыце!"
  
  
  "Скажы ёй, каб устала", - нядбайна сказаў Рыма Чыуну.
  
  
  "Я зрабіў!" Піснуў Чыун. "Чыта мяне не чуе!"
  
  
  Рыма скрыжаваў рукі на грудзях. "О, гэта дакладна. Мы не чуем іх, і яны не чуюць нас. У дадзеным выпадку гэта дабраславеньне".
  
  
  Чыун устаў. Яго маршчыністы твар выказваў маленне. "О, Рыма, што нам рабіць?"
  
  
  "Глядзі, яна не збіраецца тануць. Яна проста думае, што тоне. Дай ёй час. Яна разбярэцца".
  
  
  Чіун злосна тупнуў нагой. "бессардэчны!"
  
  
  У гэты момант Рыма зноў адчуў вібрацыю.
  
  
  „Oh-oh. Не глядзі зараз, але будынак зноў становіцца злепленым”.
  
  
  "Хутчэй! Чыта будзе ў пастцы. Дапамажыце мне!"
  
  
  "Як табе дапамагчы?"
  
  
  "Вазьмі адну каштоўную руку".
  
  
  "Калі ты настойваеш ..."
  
  
  Рыма нахіліўся. Чыун зрабіў тое ж самае. Іх пальцы паспрабавалі схапіць няздольнага.
  
  
  У імгненне вока прывідныя рукі Чыты Чынг сталі якія адчуваюцца. Рыма і Чыун схапіліся за дрыготкую звязку пальцаў.
  
  
  "Цяпер!" - крыкнуў Чыун.
  
  
  Яны прыўзняліся. Чыта паднялася з падлогі. Яны паставілі яе на ногі.
  
  
  У цемры Чыта Чынг разгойдвалася, як канатаходзец.
  
  
  "Цяпер ты ў парадку?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Што? Што? Што?" Чыта праглынуў. "Хто там?"
  
  
  "Гэта я", - сказаў Рыма.
  
  
  "Фрода?"
  
  
  "З ёй усё ў парадку", - сказаў Рыма.
  
  
  "Яна не такая!" Чыун успыхнуў. "Яна была траўміравана машынамі. Жорсткія, белыя, якія п'юць алей машыны".
  
  
  "Выдатна", - сказаў Рыма, кранаючыся з месца. "Ты ўцеш яе. Я збіраюся агледзецца".
  
  
  "Я іду з табой".
  
  
  "Ты прывядзеш гэтую барракуду, і ўзнікнуць ускладненні", - папярэдзіў Рыма.
  
  
  "Чыко, не кідай мяне!" Узмаліўся Чыта.
  
  
  Пры гэтым Майстар Сінанджу пазбавіў Чыту Чынг адчувальнасці простым націскам на шыйны нерв. Яна павалілася з хрыплым уздыхам.
  
  
  Несучы абмяклае фігуру, Чиун рушыў услед за Рыма Уільямсам назад у вестыбюль.
  
  
  "У гадзіну патрэбы яна вымавіла тваё імя!" - прашыпеў ён.
  
  
  "Тэхнічна, не", - указаў Рыма.
  
  
  "Я прыніжаны".
  
  
  "Пачакай, яна назаве дзіця".
  
  
  "Ах!"
  
  
  Яны выявілі, што ў вестыбюлі Rumpp Regis панаваў перапалох.
  
  
  Парцье крычаў на супрацоўнікаў падатковай службы: "Яны страляюць па чатырнаццатым паверсе! Зрабіце што-небудзь!"
  
  
  "Патэлефануйце ў паліцыю", – прапанаваў адзін супрацоўнік падатковага кіравання.
  
  
  "Але вы ўрадавыя агенты!"
  
  
  "Так, але мы зборшчыкі падаткаў, а не сілавікі. Мы не носім зброі. Выклічце паліцыю".
  
  
  Рыма павярнуўся да Чыуна. "Рускія на чатырнаццатым паверсе".
  
  
  "Тады вось дзе яны загінуць", – сказаў Чыун, укладваючы Чыту на канапу. Яна неадкладна перавярнулася і захрапла.
  
  
  "Вось яны!" - крыкнуў адзін з супрацоўнікаў падатковай службы. Гэта быў той, каго Чиун замкнуў у якія верцяцца дзверы. "Ты, спыніся!"
  
  
  "Паехалі, татачка!" Рыма настойваў. "Апошняе, што нам зараз трэба, гэта праблемы з падаткамі".
  
  
  "Гора таму, хто дакранецца да куфра Майстра Сінанджу!" Чыуна адкінула назад.
  
  
  Яны пранесліся да ліфтаў, Рыма імчаўся, а Майстар Сінанджу плыў побач у серыі лёгкіх скачкоў.
  
  
  Трое зборшчыкаў падаткаў урэзаліся ў дзверы ліфта, якія зачыняліся, і адскочылі, як мячыкі для пінг-понгу.
  
  
  Рыма і Чыун выскачылі на чатырнаццатым паверсе і ўрэзаліся ў сцяну перапалоханых пастаяльцаў гатэля, якія ў сляпой паніцы праціснуліся міма іх і захапілі ліфт.
  
  
  "Яны напэўна перашкодзяць пераследу", – заўважыў Чиун, калі ліфт пачаў спускацца.
  
  
  "Выконвайце за мной", - змрочна сказаў Рыма. "Я сапраўды ведаю, у якія дзверы трэба пастукаць".
  
  
  Капітан Раір Брашнікаў парыў у эпіцэнтры кулявога шторму. Ён ведаў, што гэта была бура, таму што паўсюль вакол яго тонкая пазалочаная ляпніна і фатаграфіі ў рамках трэснулі і развальваліся на часткі, калі розныя боепрыпасы савецкай вытворчасці бралі сваё.
  
  
  Розныя кулі прабілі яго мозг, лёгкія і іншыя важныя органы без якога-небудзь эфекту, акрамя таго, што прымусілі яго міргнуць, калі шальная куля перасекла сятчатку.
  
  
  У астатнім тут, пад столлю, было дастаткова мірна. Вельмі падобна на лазні ягонай радзімы.
  
  
  Ён сутыкнуўся з цікавай дылемай. Ён ведаў, што не зможа парыць тут вечна. І ўсё ж дэактываваць виброкостюм азначала б стаць уразлівым для раз'юшаных куль.
  
  
  З іншага боку, ён, здавалася, плыў да знешняй сцяны. Гэта было нядобра, Брашнікаў ведаў. Плыць у знешнюю сцяну ў гэтым бесцялесным стане азначала б выплыць з другога боку. У залежнасці ад таго, наколькі высокі быў гэты пэўны паверх, ён мог апынуцца парылым досыць высока ад зямлі, каб адключыць скафандр, рызыкуючы зламаць шыю ці цалкам раздрабніць шкілет.
  
  
  Трэці варыянт, не менш жахлівы, складаўся б у тым, каб пачакаць, пакуль разрадзіцца акумулятар гарнітура. Невядома, колькі часу гэта можа заняць. Ён быў зачынены ў амерыканскай тэлефоннай сістэме на вельмі доўгі час - нашмат даўжэй, чым яго рэзервовая крыніца харчавання.
  
  
  Нейкім чынам увесь гэты час электрычнасць не адключалася. Гэта было добра. Што было нядобра, дык гэта тое, што ён паняцця не меў, колькі ў яго засталося часу да адключэння харчавання.
  
  
  Затым, у шчыльна прылеглых межах свайго белага ахоўнага шлема, ён пачуў гудзенне сярдзітай восы. Паглядзеўшы ўніз, на свой жывот, ён убачыў, як чырвоная сігнальная лямпачка загарэлася на стрыжні рэастата кіравання яго рамянём.
  
  
  Тады Раір Брашнікаў ведаў дзве рэчы.
  
  
  Першае, што ў яго засталося энергіі ўсяго на 20 хвілін.
  
  
  Другое, што ён вымавіў услых хрыплым голасам.
  
  
  "Я мерцвяк".
  
  
  Нават калі б Рыма Уільямс не рушыў услед за адным з рускіх у яго гасцінічны нумар, не было б пытання, за якімі дзвярыма яны знаходзіліся.
  
  
  Яна была поўная дзірачак ад куль, з якіх час ад часу выляталі кулі.
  
  
  Рыма вывернуўся ад шалёнай кулі і апусціўся на адно калена.
  
  
  За крок за ім Мастер Сінанджу прыціснуўся да сцяны, яго вочы былі як сталь.
  
  
  "Гульня, каб сапсаваць вечарынку?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Паспяшайся. Чыта чакае мяне".
  
  
  "Ніколі не прымушай галодную акулу чакаць".
  
  
  Рыма рушыў на дзверы. Ён выставіў наперад палову кулака. Яна злучылася з замкам, які здаўся з металічным ляскам. Рыма разгарнуў другую далонь і ўдарыў па дзвярах нібы па цэнтры, пасылаючы ўдарныя хвалі па тоўстым дрэве.
  
  
  Цяжкая панэль зляцела са сваіх мудрагелістых завес і стала дзіўна эфектыўнай для ачысткі памяшкання.
  
  
  Ён праляцеў дакладна, не сутыкнуўшыся з натуральным супрацівам паветра, і прыціснуў сама меней траіх неасцярожных рускіх да далёкай сцяны. Рыма прыкінуў, што іх было трое, таму што ў той момант, калі ён спыніўся, каб ацаніць сітуацыю, менавіта столькі левых рук ён налічыў, якія тырчаць з-за краёў дзвярэй.
  
  
  Затым умяшаўся Чыун.
  
  
  Майстар Сінанджу абраў бліжэйшага чалавека, быка Токарава, і адабраў у яго пісталет моцным ударам нагі, які раздрабніў кожную косць яго рукі, якая трымае зброю, стварыўшы на канцы запясці чалавека нешта накшталт мяккага мяшка з пудынгам з костак і крыві.
  
  
  Яго крык адцягнуў увагу кожнага рускага ў пакоі. Ад плаваючай мішэні ў бок двух зламыснікаў.
  
  
  Гэта было менавіта тое, чаго хацелі Рыма і Чыун.
  
  
  Яны знішчалі сваіх ворагаў з метадычнай дакладнасцю.
  
  
  На далікатную шыю Чиуна апусціўся задушлівы шалік. Палец з доўгім пазногцем узняўся ўгору, ударыў, і цяжкі шоўк з кароткім бурчаннем разышоўся.
  
  
  Двое іншых паспрабавалі выкарыстоўваць Рыма для трэніроўкі ў стральбе па мішэнях. Ён надаў ім некалькі секунд свайго часу, выгінаючыся і ўхіляючыся са шляху іх дакладных стрэлаў.
  
  
  Яны былі добрыя. Гэта значыць, яны былі майстэрскімі стрэлкамі. Але для Рыма яны з такім жа поспехам маглі быць пячорнымі людзьмі, якія спрабуюць размажджэрыць галаву чалавеку на матацыкле каменнымі сякеркамі.
  
  
  Рыма ўхіляўся ад кожнага стрэлу адным зрокам. Ён мог фактычна бачыць, як кулі вылятаюць з кожнага рулі, вылічваць траекторыю і лёгка выслізгваць са следу кулі.
  
  
  Два стрэлы ад кожнага чалавека былі роўныя набліжэнню на два крокі да кожнага чалавека. Рыма не трэба было трох. Ён высек аднаго з іх ударам двума пальцамі па кубачку рататара, з-за чаго дзіды плечавы косці працялі яго асноўныя органы, а другому лёгкім ударам у падбародак вывіхнуў шыю. Яго галава адкінулася назад так далёка на шыі, што раптам выцягнулася, што яе прыціснула шырокай спіной, калі ён стукнуўся аб дыван.
  
  
  Тыя, хто выжыў, звярнулі ўвагу на крывавую бойню і, пакідаўшы зброю, прынялі стойку для рукапашнага бою.
  
  
  "Мяркую, густы гэтых хлопцаў у стылях вядзення бою супадаюць з іх густам у адзенні", - прабурчаў Рыма.
  
  
  "Мы іх прасветлім", - чмыхнуў Чиун.
  
  
  Гэта заняло менш за дзве хвіліны. Але яны ачысцілі пакой.
  
  
  Усё, акрамя зусім белай постаці, якая лунала над іх галовамі, і яшчэ адной, якая скурчылася за вялікім тэлевізарам.
  
  
  Чыун пралез пад Кразівай і пачаў скакаць на яе, як пітбуль на загнаную котку. Яго падобныя на кіпцюры рукі дарэмна размахвалі рукамі, і ён злосна шыпеў.
  
  
  "З гэтым мы нічога не можам зрабіць", - прамармытаў Рыма, падыходзячы, каб забраць другога. Ён выцягнуў дрыготкае цела маёра Юлія Баценіна за каўнер кашулі.
  
  
  "Прынамсі, гэты ў модзе", - сказаў Рыма, заўважыўшы яго гарнітур, - "Дык хто ж ты, прыяцель?"
  
  
  "Я не магу сказаць".
  
  
  З сярдзітым тварам Чиун падышоў і ўшчыкнуў звісае мочку вуха.
  
  
  "Ты можаш".
  
  
  Раптам чалавек змог гаварыць. Насамрэч, ён мог спяваць. Ён пачаў выдаваць паток інфармацыі нараспеў, відавочна, перакананы ў сваім болі, што спяваць хутчэй, чым казаць.
  
  
  "Я маёр Юлій Батэнін, які раней працаваў у КДБ, прыязджаю ў Амерыку, каб захапіць капітана Раіра Брашнікава, які таксама раней працаваў у КДБ, і вярнуць вібракасцюм для радзімы да таго, як адбудзецца ядзерная катастрофа і мы ўсе памром".
  
  
  Рыма павярнуўся да Чыуна. "Ты бачыш у гэтым які-небудзь сэнс?"
  
  
  "Ён не ў сабе". Чыун сціснуў мацней.
  
  
  Батэнін закрычаў гучней. Ён паказаў на столь. “Брашнікаў! Гэта Брашнікаў! Магутнасць вібракасцюма на зыходзе. Калі ён матэрыялізуецца ўнутры сцяны, атамы змяшаюцца і адбудзецца ядзерны выбух”.
  
  
  "У яго словах больш няма сэнсу", – папярэдзіў Чыун.
  
  
  Рыма паглядзеў на лятучага Крахсееваха, які набліжаўся да сцяны, і на палаючы чырвоны агеньчык на спражцы яго рамяня. “Пачакайце! Здаецца, я зразумеў. Скафандр вось-вось адключыцца. Калі хлопец да чаго-небудзь дакранецца, гэта будзе падобна на старыя атамныя бомбы, толькі горш”.
  
  
  "Зноў машынныя размовы", - чмыхнуў Чиун.
  
  
  "Магчыма. Але мы павінны перашкодзіць яму ўвайсці ў гэтую сцяну".
  
  
  "Як?" - спытаў Батэнін.
  
  
  "Вось так", - сказаў Рыма, падыходзячы да сцяны. Ён ператварыў адну руку ў наканечнік дзіды і, выкарыстоўваючы яе як адбойны малаток, пачаў адколваць участак сцяны. Ён правёў доўгую гарызантальную лінію прама пад парылай фігурай, ступіўшы на прыстаўны стол, каб працягнуць рэзанне. Пыл ад тынкоўкі і стары такарны станок трэснулі і абсыпаліся пыльным дажджом.
  
  
  Рыма хутка намаляваў прастакутнік і ўцягнуў яго ўнутр. Квадратны кавалак тынкоўкі з конскага воласа адарваўся і ўпаў на дыван, падняўшы воблака сухога белага пылу.
  
  
  "Праблема вырашана", - сказаў Рыма, спускаючыся. "Калі ён выплыве, ён нікому не пашкодзіць".
  
  
  "Але мы ўсё яшчэ не злавілі гэтага д'ябла!" Рэзка сказаў Чыун.
  
  
  "Дзень яшчэ толькі пачаўся", - сказаў Рыма, вяртаючыся да дрыготкага маёра Баценіна. "Я даведаюся вас", - сказаў ён.
  
  
  Батэнін паглядзеў недаверліва. "Ты ведаеш?"
  
  
  "Так. Наш бос аднойчы даручыў нам перахапіць вас, калі вы спрабавалі кантрабандай вывезці тэхналогію "стэлс" з краіны ў дыпламатычнай пасылцы".
  
  
  "Ты мяне ніколі не перахапляў".
  
  
  "Вядома, быў. Памятаеш, у "Далес Інтэрнэшнл" мы прымусілі цябе прапусціць тваю справу праз рэнтгенаўскі апарат?"
  
  
  Падазроныя вочы маёра Баценіна страцілі сваю прыжмуранасць. "Гэта былі вы?"
  
  
  "Перапрануты", - сказаў Рыма.
  
  
  "Я быў усярэдзіне машыны", - фыркнуў Чиун.
  
  
  "Мы памяняліся пакетамі", – дадаў Рыма. "У цябе адзін набіты смеццем".
  
  
  "Гэта была не віна Брашнікава?" Змрочна спытаў Батэнін.
  
  
  "Гэта былі мы. Але дастаткова старажытнай гісторыі. Ты сказаў, што быў у КДБ. Усе ведаюць, што яны прайшлі шлях Берлінскай сцяны. З кім ты зараз?"
  
  
  "Я не скажу".
  
  
  Пазногці зноў упіліся ў мочку яго вуха, і маёр Юлій Батэнін закрычаў: "Я - Дзярмо! Я - дзярмо!"
  
  
  "Вы ўсё правільна зразумелі", - сказаў Рыма, забіваючы рускага найпростымі падручнымі сродкамі. Забіваючы яго мозг. Цвёрды, як сталь, указальны палец правай рукі Рыма прайшоў скрозь лобную костку і выйшаў чыстым.
  
  
  "Нядрэнна, так?"
  
  
  Чыун скурчыў грымасу агіды. "Правер, ці няма мазгоў у цябе пад пазногцем".
  
  
  Рыма выглядаў пакрыўджаным. "У мяне пад пазногцем няма мазгоў".
  
  
  "Ты праверыў?"
  
  
  "Мне не трэба правяраць. Гэта быў ідэальны ход".
  
  
  "Ваш локаць не быў выраўнаваны ідэальна".
  
  
  "Вы хочаце сказаць, што ён быў сагнуць? Ён не быў сагнуць!"
  
  
  "Я не казаў "выгнуты", - чмыхнуў Чиун. "Я сказаў "не ідэальна выраўнаваны". Гэта не адно і тое ж".
  
  
  "Яна не была пагнутая", - настойваў Рыма.
  
  
  "Гэта таксама было не ідэальна".
  
  
  "Усё роўна. Давайце скончым нашы справы тут".
  
  
  Вочы двух Майстроў сінанджу паглядзелі ўверх, на бездапаможна парылую постаць істоты, якую Рыма шмат гадоў таму ахрысціў "Крахсева", і якое, як яны зараз ведалі, было рускім па імі капітан Раір Брашнікаў.
  
  
  За сваёй якая пашыраецца і якая сціскаецца асабовай мембранай Раір Брашнікаў паглядзеў уніз на пару смяротных вачэй і прыйшоў да горкай высновы.
  
  
  "Я не мёртвы. Я горш, чым мёртвы".
  
  
  Яго выбар быў такі ж просты, як і відавочны. Адключыце вібракасцюм і патрапіце ў рукі тых жа амерыканскіх агентаў, якія падманам прывабілі яго ў чысцец валаконна-аптычных кабеляў і крыжаваных тэлефонных гутарак у Амерыцы, ці спадзявайцеся, што гарнітур застанецца ўключаным досыць доўга, каб ён змог выплыць у чыстае паветра і зваліцца насустрач дакладнай смерці .
  
  
  Раір Брашнікаў не быў адважным чалавекам. У глыбіні душы ён быў звычайным злодзеем. У першую чаргу з-за яго клептаманіі яго звольнілі са старога КДБ, і тое ж самае некантралюемае падахвочванне, якое прымусіла яго ранейшае начальства з КДБ аднавіць яго на пасадзе і нацкаваць яго, практычна незаўважнага ў вібракасцюме, на тэхналагічную кандытарскую, якой была Амерыка.
  
  
  Ён пацягнуўся да гудзеў рэастату і павярнуў яго. Гудзенне спынілася.
  
  
  У яго раптам забалелі зубы, а зрок памутнела.
  
  
  Сіла цяжару ўзяла верх, і Раір Брашнікаў упаў на дыван, прыхапіўшы з сабой кавалак сцяны.
  
  
  "Я мірна здаюся вам", - сказаў ён, калі хуткія рукі, мацнейшыя, чым савецкія нажныя кайданы, схапілі яго за запясці. Яго бесцырымонна паднялі на ногі.
  
  
  "Папаўся!" - сказаў амерыканскі агент белага колеру.
  
  
  "Твая пачварная галава будзе выстаўлена перад маім імператарам да заходу сонца", – прыгразіў амерыканскі агент усходняга паходжання.
  
  
  "Я хацеў бы быць галоўным", - хрыпла сказаў Раір.
  
  
  "Гэта будзе вырашаць наш бос", - сказаў белы. "Я лепш патэлефаную яму. Вось, Чыун, трымай абедзве рукі, каб ён не тузануў занадта хутка".
  
  
  Азіят узяў за запясце каўказца, той здаўся. Раір Брашнікаў паглядзеў на старога зверху ўніз праз празрыстую ўнутраную абалонку пранікальнай асабовай мембраны, якая дазваляла яму ўдыхаць дэматэрыялізаваны кісларод, калі ён знаходзіўся ў бесцялесным стане.
  
  
  Стары выглядаў неверагодна старажытным. Яго рукі былі падобныя на галінкі, пакрытыя звярынай скурай. Ён выглядаў досыць далікатным, каб зламацца пад ціскам каленнага кубачка.
  
  
  Але сіла ў яго руках з доўгімі пазногцямі была якой заўгодна, толькі не далікатнай. І таму Раір Брашнікаў заставаўся вельмі, вельмі спакойным. Ён бачыў, як гэтыя двое разбуралі цэлыя будынкі голымі рукамі, калі спрабавалі схапіць яго, і здзяйснялі іншыя цудоўныя подзвігі. Яны былі вельмі небясьпечныя.
  
  
  І заўсёды лепш усыпіць пільнасць небяспечнага ворага за некалькі гадзін да таго, як яго адолеюць.
  
  
  Каўказец гаварыў па тэлефоне.
  
  
  "Правільна, Сміці. Мы толькі што захапілі Кразіву".
  
  
  Брашнікаў здзіўлена схіліў сваю невыразную галаву. "Крашсёва?"
  
  
  "Цябе няправільна назвалі, вырадак", - выплюнуў азіят, узмацняючы хватку. Брашнікаў прыкусіў унутраны бок шчакі, каб не закрычаць ад болю. Яго плячо гарэла, і ён успомніў, што адзіны ўдар, які абрынуўся на яго падчас іх апошняй сустрэчы, прыйшоўся менавіта туды.
  
  
  Каўказец пытаўся: "Што вы хочаце, каб мы з ім зрабілі?"
  
  
  Раір Брашнікаў паспрабаваў прыслухацца, але ён не мог чуць іншы бок размовы. Размова, якая, без сумневу, вырашала сам ягоны лёс.
  
  
  "Гэта што?"
  
  
  Каўказец прыкрыў далонню трубку тэлефона і паклікаў свайго таварыша.
  
  
  "Сміці кажа, што ў вежы Рамппа новыя праблемы. Яна тоне".
  
  
  "Тане?" - спытаў Раір Брашнікаў. "Мая вежа?"
  
  
  "Твой?"
  
  
  "Рэндал Рамп даў гэта мне".
  
  
  "Я думаю, Рэндал Рамп пусціў табе пыл у вочы, прыяцель. У цябе ж ёсць вочы пад гэтым пачварным тварам, ці не так?"
  
  
  "Так. Ці хацелі б вы ўбачыць мае вочы?" З надзеяй спытаў Раір Брашнікаў.
  
  
  Кіраўнік 30
  
  
  
  
  Рэндал Рамп даведаўся, што едзе на самым вялікім ліфце, калі-небудзь пабудаваным, прама да цэнтру зямлі, паколькі ён шчасліва перамыкаў каналы ў бяспецы свайго офіса ў Rumpp Tower.
  
  
  Электрычнасць зноў уключылася. Гарэла святло, кампутары гулі, факсы перадавалі няважныя паведамленні, а тэлефоны настойліва тэлефанавалі.
  
  
  Здавалася, усё жадалі пагаварыць з Рэндалам Рамп. Зусім як у далёкія васьмідзесятыя.
  
  
  Найлепш было тое, што тэлевізары працавалі.
  
  
  Раннія паведамленні паказвалі на тое, што Rumpp Regis стаў "спектралізаваным". Кожны канал выкарыстаў гэтае слова, яшчэ адна крыніца гонару.
  
  
  “Трэба мець на ім гандлёвую марку, – усміхнуўся Рамп, – і спаганяць плату з гэтых дурняў за яго выкарыстанне. Гэта выдатна! У мяне зноў з'явіліся чарнілы. Да Калядаў я павінен стаць выставай Barney's”.
  
  
  На самой справе гэта было так выдатна, што ён не звярнуў ніякай увагі на люты стук у дзверы кіравання крэдыторамі па ўсім 24. Паверсе.
  
  
  Што, чорт вазьмі, яны выкарыстоўваюць? Рамп задумаўся. Іх тупыя галовы?
  
  
  Навінавы рэпартаж амерыканскага сеткавага кангламерату адказаў на гэтае пытанне, калі Рамп зрабіў паўзу, каб паглядзець трансляцыю мясцовай філіі АНК.
  
  
  "У гэты час, - казаў рэпарцёр, - вежа Румпп была цалкам эвакуіравана, за выключэннем самага збанкрутавалага забудоўшчыка, які, як мяркуюць улады, хаваецца на дваццаць чацвёртым паверсе. Прадстаўнікі паліцыі паведамляюць нам, што робяцца спробы выбіць дзверы. Тым часам вялікае журы прысяжных". вынесла абвінаваўчае заключэнне па семнаццаці пунктах супраць Рэндала Тыберыуса Рамп за злачыннае махлярства ".
  
  
  Рэндал Рамп з крыкам ускочыў з крэсла.
  
  
  "Махлярства? Гэта лепшае, што могуць прыдумаць гэтыя прыдуркі? Махлярства! Я магу адбіць гэты паршывы рэп без маёй юрыдычнай фірмы. Я нікога не падманваў. Я проста перабольшыў свой удзел тут і там. Горшае, у чым яны могуць мяне абвінаваціць, - гэта зламыснае свавольства ".
  
  
  Рэпарцёр працягваў. "Адчуванне тэрміновасці ўзмацняе той дзіўны факт, што вежа Румпа, падобна, асядае".
  
  
  "Заспакаенне!"
  
  
  Суровы твар рэпарцёра замяніў прамы здымак фасада вежы Румпа. Латунная перамычка, на якой бліскучымі літарамі было выбіта імя Рэндала Румпа, зараз знаходзілася на ўзроўні тратуара. Ніжнія краі тлустых латуневых літар былі пагнуты і зламаны ад судотыку з занадта цвёрдым тратуарам.
  
  
  Здзіўлены рот Рамп склаўся ў няўцямную грымасу.
  
  
  "Асядае?" ён узарваўся. "Я тону! Я накіроўваюся прама ў Кітай!"
  
  
  Голас за кадрам дадаў: "Навукоўцы не ў стане растлумачыць гэтую апошнюю з'яву, але мяркуюць, што калі яна працягне асядаць з цяперашняй хуткасцю, вежа Румпа можа цалкам апынуцца пад зямлёй да чацвярга".
  
  
  Рэндал Рамп сядзеў ашаломлены.
  
  
  Стук працягваўся па ўсім дваццаць чацвёртым паверсе.
  
  
  Зазваніў тэлефон. Рэндал Рамп драўляна падняў трубку.
  
  
  "Так?" - тупа сказаў ён.
  
  
  "Далінг ..."
  
  
  "Ігарыя?"
  
  
  “Далінг, я гляджу навіны і бачу, што цябе вось-вось арыштуюць. Як пацешна. Не забудзьцеся ўзяць з сабой зубную шчотку і дадатковы камплект гэтых утульных маленькіх шорцікаў з манаграмай”.
  
  
  "Ігарыя!" Раўнуў Рампп. "Чаго ты хочаш?"
  
  
  "Я тэлефаную, таму што ў мяне ёсць выдатная магчымасць для бізнэсу для цябе, мая каханая".
  
  
  Рэндал Рамп міргнуў. На імгненне ён быў заспеты знянацку. Яго здаровы сэнс нязменна адключаўся, калі ён чуў у паветры здзелку.
  
  
  Ён пастараўся, каб яго голас гучаў незацікаўлена. "Так. Што?"
  
  
  "Што ж, здаецца, ёсць гэтыя няшчасныя дзеці, якіх ты мог бы падчапіць за бясцэнак".
  
  
  "Так?"
  
  
  "Ты мог бы скупіць іх усё і сабраць у свой уласны супербанк".
  
  
  Рэндал Рамп акрыяў духам. "Я мог бы стаць уласным банкам. Выдаваць пазыкі самому сабе. Беспрацэнтныя пазыкі. Ухіляцца ад плацяжоў, калі мне гэта зручна".
  
  
  "Так. І ты мог бы называць іх усіх банкрутамі. Таму што ты такі і ёсць, Далінг". У слухаўцы пачуўся звонкі смех.
  
  
  "Ігарыя, - прашыпеў Рэндал Рамп, - ты была ўсяго толькі трафейнай жонкай. Ты чуеш мяне? Проста трафейнай жонкай. Мне трэба было зрабіць з цябе пудзіла і асядлаць пасля мядовага месяца!"
  
  
  "Та-та, далінг. Перадай мае найлепшыя пажаданні Леонэ".
  
  
  Рамп злосна павесіў трубку. Далей па калідоры стук працягваўся і працягваўся.
  
  
  Ён устаў. За акном, у некалькіх кварталах ад нас, багата упрыгожаная маса каменнага мура, якая была Rumpp Regis, выглядала гэтак жа, як і заўсёды. З іншага боку, серабрысты хмарачос праз дарогу, усяго за дзень да гэтага на адзін паверх карацей вежы Румпа, зараз быў прынамсі на галаву вышэй.
  
  
  Для чалавека, які ганарыўся тым, што ён самы вялікі, смелы і лепшы ва ўсім, што ён рабіў, гэта быў скрышальны ўдар па надмерным эга Рэндала Т. Рамп.
  
  
  "Я спустошаны! Я не проста спустошаны, я патоплены! Літаральна патоплены!"
  
  
  Раір Брашнікаў слухаў амерыканца з патухлымі вачыма. Амерыканцу было нецікава бачыць яго грузінскі твар. Гэта было сумна. Гэта азначала страчаную магчымасць для ўцёкаў. Для таго, каб зняць ліпучкі з яго шлема, ім прыйшлося б вызваліць яго рукі. Досыць доўга, каб зноў надзець вібракасцюм.
  
  
  "Слухай, ты ведаеш, як спыніць затапленне вежы Румпа?" спытаў амерыканец.
  
  
  "Я не ўпэўнены", - асцярожна сказаў Брашнікаў, думаючы, што, магчыма, прадставілася новая магчымасць.
  
  
  "Тады ты нам больш не патрэбен", - адрэзаў азіят.
  
  
  Брашнікаў прасвятлеў. "Тане? Вядома, я магу дапамагчы. Але спачатку я павінен пагаварыць з Рэндалам Рамп."
  
  
  "У цябе ёсць для яго нумар?"
  
  
  Брашнікаў нецярплівым кіўком галавы паказаў на тэлефон. "Так. Дайце мне тэлефон. Я з радасцю пазваню".
  
  
  "Ніякіх шанцаў. Выгукні гэта".
  
  
  Нацягнутыя кабелямі плечы Раіра Брашнікава апусціліся. "Гэта 555-9460", - прамармытаў ён.
  
  
  Каўказец набраў нумар і з хвіліну слухаў. Ён прыклаў слухаўку збоку да невыразнай галавы Раіра, не зусім разумеючы, дзе знаходзяцца яго вушы, але гэта было дастаткова блізка, каб пачуўся звон іншай лініі.
  
  
  Адказаў бурклівы, прыгнечаны голас Рэндала Рамп.
  
  
  "Хто гэта?"
  
  
  "Хо-хо-хо", - глуха сказаў Раір Брашнікаў.
  
  
  "Ты! Што здарылася? Па тэлевізары кажуць, што Rumpp Regis вярнуўся да нармальнага жыцця, і мая вежа апускаецца ў зямлю. Як мне гэта спыніць?"
  
  
  "Адкуль мне ведаць? Я злодзей, а не спецыяліст па ракетабудаванні".
  
  
  "Зрабі што-небудзь лепшае за гэта!" - папярэдзіў еўрапеец па імі Рыма.
  
  
  "Хто гэта?" Жадаў ведаць Рамп.
  
  
  "Новы сябар", - растлумачыў Брашнікаў.
  
  
  "Дык што ж мне рабіць?" Рамп націснуў.
  
  
  "Паспрабуй патэлефанаваць у Маскву. Я даю табе нумар".
  
  
  Рамп схапіў блакнот і паперу. "Страляй".
  
  
  Аператар міжгародняй сувязі была вельмі ветліва. Яна датэлефанавалася да Масквы менш як за гадзіну. Звычайна, як яна патлумачыла, на гэта ішло два. У добры дзень.
  
  
  Голас, які ўзяў трубку на іншым канцы, спачатку адмаўляў якую-небудзь дасведчанасць аб вібракасцюме.
  
  
  Затым Рэндал Рамп сказаў: "Я Рэндал Т. Рамп, і я бачу шмат інвестыцыйных магчымасцяў у вашай краіне".
  
  
  "А. Вібракасцюм. Чаму вы гэтага не сказалі? Я злучу вас з міністэрствам вібракасцюмаў. Мы ўсяго толькі падраздзяленне КДБ па ліквідацыі".
  
  
  "Вы забойцы?"
  
  
  "Гэта не той від ліквідацыі, якім мы займаемся".
  
  
  "О".
  
  
  Лінія пстрыкала, шыпела і гудзела, а Рэндал Рамп глядзеў на стала які змяняецца экран тэлевізара, каб не засумаваць.
  
  
  Нарэшце нізкі жаночы голас вымавіў: "Дзярмо".
  
  
  Рамп сказаў: "Я думаю, некаторыя словы ўніверсальныя".
  
  
  "Хто кажа, калі ласка?"
  
  
  "Рэндал Рамп, знакаміты мільярдэр".
  
  
  "Той, чый будынак, ён тоне?"
  
  
  "Той самы. І ва ўсім вінаваты твой паршывы вібракасцюм. Ён трапіў у электрычную сістэму маёй вежы і нейкім чынам яе сапсаваў".
  
  
  "Вібракасцюм?"
  
  
  "Не скромнічай. Твайго хлопца толькі што схапілі".
  
  
  "Які хлопец?"
  
  
  "Я не ведаю. Я не пачуў яго імя. Але я ведаю, на каго я падам у суд, калі не атрымаю нейкай сатысфакцыі".
  
  
  "СССР не вынаходзіў касцюм", - рашуча сказала жанчына. "Вам трэба абмеркаваць гэта з вытворцам".
  
  
  "Хто гэта?"
  
  
  "Карпарацыя Нішыцу". Осака".
  
  
  "Японцы? Як вы, хлопцы, набылі тэхналогію?"
  
  
  "КДБ скраў гэта".
  
  
  "О", - сказаў Рэндал Рамп, вешаючы трубку.
  
  
  Аператар міжгародняй сувязі злучыў яго з Асакскім навукова-даследчым заводам карпарацыі "Нішыцу" ў Японіі.
  
  
  Рамп прадставіўся і папытаў дазволы пагаварыць з аддзелам, які распрацаваў гарнітур.
  
  
  Спачатку хрыплы голас у Нішыцу адмаўляў якую-небудзь дасведчанасць аб вынаходстве.
  
  
  Затым Рэндал Рамп сказаў: "Рускія кажуць, што яны скралі гэта ў вас".
  
  
  Чалавек на іншым канцы провада сказаў: "А", - і задаў простае пытанне. "Цяпер у вас ёсць прылада?"
  
  
  "Можа быць", - унікліва адказаў Рамп. "І я, магчыма, пагаджуся на ўгоду".
  
  
  "Калі ласка, працягвайце".
  
  
  "Па-першае, я хачу, каб мой хмарачос перастаў прасядаць".
  
  
  "Якое дачыненне да гэтага мае касцюм бакемона?"
  
  
  "Бакемона"?"
  
  
  "Азначае гобрын".
  
  
  "Скажы гэта па літарах для мяне".
  
  
  "Г-о-бы-л-і-н".
  
  
  "Добрая назва для гэтага", - сказаў Рэндал Рамп, працягваючы тлумачыць, як усё пачалося з пацешнага рускага голасу ў яго тэлефоннай сістэме і што вырвалася, калі яго сакратарка зняла пэўную трубку.
  
  
  Голас на іншым канцы зноў сказаў "А", і на заднім плане было чуваць, як некалькі чалавек размаўляюць на хуткай, неразборлівай японскай.
  
  
  Нарэшце загучаў іншы голас. Ён сказаў: "Падобна на тое, чалавек у гарнітуры гобрына быў захоплены вашай працуе тэрефоннай сістэмай, шмат віруса rike ў патоку заражэння які жыве чалавека".
  
  
  "Мае сэнс", – сказаў Рэндал Рамп, дзівячыся, як людзі, якія не могуць вымавіць "Л", могуць быць такімі паспяховымі ў міжнародным бізнэсе.
  
  
  "Уласцівасці касцюма былі перададзены ў buirding".
  
  
  "Гэта я высветліў сам", - суха сказаў Рамп.
  
  
  "Цяпер у чалавека ёсць рэфт, але твая вежа тоне?"
  
  
  "Ты ўлавіў карцінку".
  
  
  "Магчыма, пробремы застаюцца ў правадах тэрефона", – выказаў здагадку прадстаўнік Nishitsu.
  
  
  "Можа быць. Дык што ж мне рабіць?"
  
  
  "Папытаеце кампанію terephone адключыць сілкаванне".
  
  
  "А калі гэта не спрацуе?"
  
  
  "Вяртайся".
  
  
  "Разлічвай на гэта, Чак".
  
  
  Прадстаўнік AT выслухаў дзіўную просьбу Рэндала Рамп.
  
  
  "Мы будзем толькі рады падпарадкавацца", - спакойна сказаў прадстаўнік.
  
  
  "Выдатна. Зрабі гэта зараз".
  
  
  "Аднак ёсць пытанне аб неаплачаным рахунку, які падлягае аплаце чатыры месяцы таму". Рамп пачуў пстрычка клавіятуры. "Бягучы непагашаны астатак складае 63 876,14 долара".
  
  
  "Што гэта за лухту! Ты тыднямі пагражаў адключыць мае лініі з-за гэтага рахунку!"
  
  
  "Я мяркую, што так".
  
  
  "Што ж, я ўсё яшчэ завінаваціўся. Так што адключы мяне, Чак!"
  
  
  "Не без аплаты".
  
  
  "Ты не можаш гэтага зрабіць! Гэта не па-амерыканску!"
  
  
  "Бесперапыннае абслугоўванне – гэта выключна AT", – сказаў раздражняльна абыякавы голас. "У гэтым выпадку мы вырашаем працягваць абслугоўваць вашыя тэлефонныя патрэбы".
  
  
  "Я патрабую, каб мяне адключылі! Прама зараз!"
  
  
  На лініі раздалася пстрычка, і Рэндал Рамп выявіў, што слухае гудок набору нумара.
  
  
  Ён павесіў трубку, у яго вачах не засталося жыцця.
  
  
  "Я мёртвы", - глуха сказаў ён. "Я апускаюся ў зямлю, і я мёртвы".
  
  
  Яму ў галаву прыйшла думка.
  
  
  "Куды, чорт вазьмі, я наогул іду?"
  
  
  Рамп падышоў да глобуса ручной працы і пакруціў яго. Ён абраў даўгату і шырыня Манхэтэна, пакруціў глобус і выявіў іх аналагі на другім баку. Гэта было ў горным памежным раёне таго, што некалі было Савецкім Саюзам.
  
  
  "Выдатна", - прамармытаў ён. "Я накіроўваюся ў "Казахстан". Я нават ніколі не чуў пра Казахстан. Там, напэўна, нават не размаўляюць па-англійску. Можа быць, мне лепш проста здацца".
  
  
  Але стук у дзверы крэдытнага кантролю прымусіў яго зноў задумацца. Ён станавіўся ўсё гучней. Гучней, чым настойлівыя званкі офісных тэлефонаў. Яны сапраўды хацелі яго. Хацелі яго моцна.
  
  
  "Што за халера!" - сказаў ён сабе. “Не перашкодзіць яшчэ раз патэлефанаваць гэтым рысавым шарыкам у Нішыцу. Я яшчэ не пагражаў падаць на іх у суд. Можа быць, я змагу накіраваць іх са шланга ў будынак Rumpp Tower II”.
  
  
  Ухмыляючыся, Рэндал Рамп пацягнуўся за сваім партатыўным сотавым тэлефонам.
  
  
  Кіраўнік 31
  
  
  
  
  Раір Брашнікаў спрабаваў пераканаць двух амерыканскіх агентаў дазволіць яму зняць шлем.
  
  
  "Не", - сказаў каўказец.
  
  
  "У мяне праблемы з дыханнем".
  
  
  "Тады памры ціха".
  
  
  Азіят спрачаўся з каўказцам. Яны спрачаліся цераз яго галаву. Азіят хацеў, каб яе знялі з яго плячэй, а каўказец быў за тое, каб дазволіць Брашнікава пакінуць яе сабе.
  
  
  Тым часам яны чакалі тэлефоннага званка. І тады гэта адбылося.
  
  
  Каўказец падняў слухаўку.
  
  
  "Так, Сміці. У чым справа?" Каўказец прыслухаўся.
  
  
  Ён падняў вочы і сказаў азіяту: "Сміці кажа, што вежа Румпа ўсё яшчэ тоне, і яны не могуць выцягнуць Румпа".
  
  
  "Прапануем Сміту нашы паслугі па вызваленні інтрыгана Рамп".
  
  
  "Сміці. Чіун кажа, што мы можам выцягнуць Рамп". Ён зноў прыслухаўся. "Добра. Што рабіць з гэтым Іванам? Зразумеў."
  
  
  Каўказец павесіў слухаўку.
  
  
  "Сміт кажа, што мы хапаем Рамп".
  
  
  "А гэтая пачвара?"
  
  
  "Пакладзіце яго на лёд, пакуль мы не вернемся".
  
  
  Стары Азіят усё яшчэ трымаў Раіра Брашнікава за ныючыя запясці, змацоўваючы іх разам гэтак жа трывала, як кайданы. Цяпер ён маніпуляваў сваімі доўгімі кашчавымі пальцамі, перадаючы абодва запясці ў непахісны захоп адной бурштынавай рукі.
  
  
  Паўсюль вакол яго ляжалі целы шматлікіх расійскіх агентаў, дасланых для злову Брашнікава, нерухомыя і васковыя, як музей дыскатэкі пасля землятрусу.
  
  
  "Што значыць "на лёдзе"?" Спытаў Брашнікаў.
  
  
  Цішыня.
  
  
  "На лёдзе" азначае "мёртвы"? Я мушу ведаць. Ці дазволена мне апошняя малітва? Я ведаю некалькі вельмі кароткіх."
  
  
  Азіят з халоднымі вачыма пацягнуўся да яго горла.
  
  
  Далей па калідоры адчыніліся дзверы ліфта. Рыма крыкнуў: "Варушылі нагой, Чыун!"
  
  
  Затым раздаўся голас Чыты Чынг. "Дзядуля Чыун! Дзе ты?"
  
  
  Чыун здрыгануўся. "Чыта?"
  
  
  Але калідор раптам напоўніўся тупатам цяжкіх крокаў.
  
  
  "Мы не можам пакінуць яго зараз", - прашыпеў Рыма. "Гэта альбо Падатковае кіраванне, альбо копы".
  
  
  Майстар Сінанджу ступіў да адкрытага дзвярнога праёму. Бездапаможны рускі рушыў услед за ім, не ў сілах вызваліць скаваныя рукі.
  
  
  Затым малюсенькі карэец падняў адну нагу. Просты жэст, які ледзь заўважылі. Рыма падышоў да краю дзвярэй, падняўшы рукі, гатовы нанесці ўдар, калі спатрэбіцца.
  
  
  Група лепшых манхэтэнцаў пратупала па калідоры, агаліўшы зброю.
  
  
  "Дзядуля Чыун!" Крыкнуў Чыта. "Усё ў парадку! Я выклікаў паліцыю!"
  
  
  "Хто-небудзь, заткніце ёй рот", - прарычэў голас.
  
  
  І Майстар Сінанджу разгарнуўся на адной пастаўленай назе.
  
  
  Белыя чаравікі на тоўстай падэшве на нагах Раіра Брашнікава прымусілі дыван загудзець, калі раптоўная цэнтрабежная сіла разгарнула яго па дузе стаяння.
  
  
  Неверагодна моцныя пальцы адпусцілі яго запясці.
  
  
  Да гэтага моманту імпульс паставіў яго ногі пад прамым кутом да сцен. Яго ступні праляцелі праз прабіты кулямі дзвярны праём, забраўшы з сабой усё астатняе.
  
  
  Рускі збіў з ног чатырох паліцыянтаў, перш чым яны змаглі адрэагаваць або адступіць.
  
  
  Рыма і Чыун выскачылі ў калідор, іх ногі былі занятыя. Іх абцасы расплюшчылі пісталетныя рулі і выламалі цыліндры з рам.
  
  
  "Рыма!" Піснуў Чыун. "Прыглядзі за Кразівай!"
  
  
  "Правільна".
  
  
  Рыма сунуў руку ў бела-блакітную блытаніну і быў на валасінку ад таго, каб схапіць Крахсіву за гумовую шыю.
  
  
  Гэтыя валасы мелі вырашальнае значэнне. Таму што Раір Брашнікаў намацаў у сябе на поясе рэастат. Працягнутая рука Рыма раптам пагрузілася ў пляму белага ззяння.
  
  
  "Чорт!"
  
  
  Чыун павярнуўся. "Што?"
  
  
  "Страціў яго".
  
  
  "Ідыёт!"
  
  
  Раір Брашнікаў узгадаў аб сваёй падрыхтоўцы ў КДБ. У сваім бесцялесным стане ён павінен быў быць асцярожны. Толькі пласціны таўшчынёй у мікрон у падэшвах яго чаравік дазвалялі яму стаяць на цвёрдай зямлі, калі спрацоўваў вібракасцюм. Ён не мог выкарыстоўваць рукі, каб прыўзняцца.
  
  
  Ён мог разгінацца толькі датуль, пакуль падэшвы чаравік не здабылі счапленне.
  
  
  Нажаль, гэта было не так проста, як здавалася.
  
  
  Ён зразумеў, што яго задняя частка правальваецца скрозь дыван у холе, калі ўсе вакол яго ашаломленыя амерыканскія паліцыянты адхіснуліся і выгукнулі хрыплыя праклёны.
  
  
  Раір Брашнікаў вырашыў плыць па цячэнні.
  
  
  Струмень выносіў яго скрозь падлогу, да вялікага расчаравання амерыканскага агента белага колеру, які адчайна спрабаваў схапіць яго за любую якая падвярнулася канечнасць.
  
  
  Узровень падлогі неўзабаве падняўся да падбародка Брашнікава, яго носа. Затым ён заплюшчыў вочы - і не расплюшчваў іх датуль, пакуль субатамная цемра не рассеялася і ён не змог убачыць ружовае святло скрозь зачыненыя павекі.
  
  
  Рыма спаганяў сваё раздражненне на няўдачлівым паліцыянтам.
  
  
  "Вы, хлопцы, не маглі пачакаць яшчэ адну паршывую хвіліну", - сказаў ён, хапаючы паліцэйскіх за шчыкалатку і прыцягваючы іх у сваю няўмольную хватку. Рыма ўсыпіў іх усіх простым націсканнем на нервы, у той час як Майстар Сінанджу сутыкнуўся з узрушанай Чытай Чынг з шырока расплюшчанымі вачыма.
  
  
  "Усё ў парадку, дзіця маё. Гэта было не для тваіх вачэй".
  
  
  "Божа мой!" Чыта ахнуў. "Гэтая ведзьма-сука мела рацыю. Гэта начная здань!"
  
  
  "Не, гэта..."
  
  
  Рыма выпрастаўся. “Дакладна. Начная здань. І мы хочам, каб вы распаўсюдзілі інфармацыю. Раскажыце сьвету, што начныя здані вырваліся на волю ў сьвет няспання. Ты адзіны, хто можа пераканаць людзей”.
  
  
  "Так, так, я павінен!"
  
  
  "Але пакінь нас у спакоі".
  
  
  "Але... але ты - частка гісторыі".
  
  
  - Чыун, - сказаў Рыма.
  
  
  Майстар Сінанджу ўзяў халодныя рукі Чыты Чынг у свае.
  
  
  "Дзіця, ты павінна рабіць так, як кажа Чыка".
  
  
  "Фрода", - паправіў Рыма з непранікальнай асобай.
  
  
  "Ніводнае слова пра нас не павінна быць вымаўлена ўслых. Ці даю я ваша слова з гэтай нагоды?"
  
  
  За ўсю сваю кар'еру Чыта Чынг ніколі не была вядомая тым, што замоўчвала аб якой-небудзь гісторыі. Яе папрасілі зрабіць гэта зараз
  
  
  Гэта было поўным парушэннем усяго, завошта, як яна думала, яна выступала.
  
  
  Яна моўчкі кіўнула, сціпла апусціўшы павекі. Яна пакланілася. Двойчы.
  
  
  Майстар Сінанджу пакланіўся ў адказ. Адзін раз.
  
  
  "Цяпер мы павінны ісці, шукаць іншых начных зданяў", – урачыста сказаў Чыун.
  
  
  Чыта Чынг змахнула слязу. "Ідзі са светам, дзядуля!" Яе мокрая рука засела ў ліпкіх валасах і адмаўлялася вызваляцца.
  
  
  Рыма і Чыун праслізнулі да пажарнага выхаду.
  
  
  "Добры ход", - сказаў Рыма. "Цяпер нам проста трэба злавіць гэтага Крахсіваха, не паднімаючы шуму".
  
  
  "Гэта ўсё твая віна", - выплюнуў Чыун.
  
  
  "Чаму? Ты дазволіў яму сысці".
  
  
  "Але табе не ўдалося схапіць яго. Просты рускі, хутчэй за майстра сінанджу? Мае продкі зракліся б ад мяне за тое, што я апусціўся да таго, каб навучыць цябе правільнаму дыханню".
  
  
  "У мяне было поўна спраў. Паліцыя была зараджаная на мядзведзя".
  
  
  Яны дабраліся да трынаццатага паверха. Чіун павёў іх да патрэбнай кропкі калідора.
  
  
  "Вось сюды ён павінен быў зваліцца", – сказаў Чіун, гледзячы на абабітую панэлямі столь. Ні пад столлю, ні на дыване не было ніякіх прыкмет Крахсівы.
  
  
  "Падзяліцца?" Спытаў Рыма. Яны раздзяліліся, выломліваючы дзверы, пераходзячы з пакоя ў пакой, як нястрымныя джагернауты.
  
  
  Калі яны прасоўваліся па калідоры, са сцяны побач з тым месцам, дзе яны спыніліся, з'явілася белая зіхоткая бурбалка. Бурбалка працягвала расці, пакуль не ператварылася ў гладкую гумовую галаву, чый пусты твар пашыраўся і сціскаўся, як нейкае жудаснае вонкавае лёгкае.
  
  
  Затым Крашсёва на дыбачках з бязгучнай лёгкасцю перасекла хол. Яна расчынілася ў дзвярах, як быццам гэта была тонкая фіранка, пафарбаваная пад дрэва.
  
  
  Раіру Брашнікава пашанцавала. У пакоі, які ён абраў, быў тэлефон. Ён падышоў да яго і паклаў руку на рэастат рамяня. Яна злосна гудзела і выпускала папераджальнае чырвонае святло. Ён ведаў, што яму давядзецца дзейнічаць хутка. Немагчыма было сказаць, колькі энергіі ў яго засталося ў рэзерве.
  
  
  Узяўшыся за ручку, ён павярнуў рэастат.
  
  
  Далей па калідоры Рыма і Чыун абодва пачулі раптоўны гук сэрцабіцця, якога раней не было чуваць на трынаццатым паверсе. Яны выскачылі ў калідор, амаль сутыкнуўшыся, і панесліся па калідоры.
  
  
  Яны адначасова стукнулі ў дзверы. Адначасова яны ўварваліся ў пакой. У іх вачах чыталася постаць Крахсеваха - якая не ззяла - тэлефонная трубка, прыціснутая да яго лысай галавы.
  
  
  "Трымай трубку!" Крыкнуў Рыма.
  
  
  І калі іх працягнутыя рукі пераадолелі прастору паміж дзвярыма і іх здабычай, істота набыла арэол, падобны на матавую лямпачку.
  
  
  Крахсеева павярнулася.
  
  
  "Амерыканцы, занадта позна! Хуткі набор!"
  
  
  Пасля гэта пачалося.
  
  
  "Чорт!" - вылаяўся Рыма, пляскаючы па парападобным тумане, які прасочваўся ў муштук. Ён знікаў з вачэй, як удыхальны дым.
  
  
  "Ты зноў зганьбіў мяне!" Чыун завішчаў, тупнуўшы малюсенькай ножкай па трубцы, калі яна ўпала на дыван.
  
  
  "Я? У цябе быў той жа стрэл, што і ў мяне".
  
  
  "Ты быў у мяне на шляху".
  
  
  "Мая левая нага".
  
  
  "Які гэта, нязграбны? Таму што я налічыў па адным на канцах кожнай з тваіх нязграбных ног".
  
  
  "Хар-дэ-хар-хар", - прагыркаў Рыма.
  
  
  Рыма заўважыў мігатлівы агеньчык на тэлефоннай кансолі. Там было меню кнопак хуткага набору, і мігатлівы агеньчык быў кнопкай з надпісам: Рэндал РАМП.
  
  
  "Відаць, у нас ёсць яшчэ адна магчымасць напасці на след гэтага хлопца", – адзначыў Рыма.
  
  
  "На гэты раз я настойваю на тым, каб не ўмешвацца", – строга сказаў Чыун.
  
  
  Рыма закаціў вочы да неба. "Гатова. Цяпер давайце пачнем разгадваць".
  
  
  Кіраўнік 32
  
  
  
  
  Рэндал Рамп засунуў адзін палец у вуха, а вольным вухам трымаў мабільную трубку.
  
  
  Ён спрабаваў урэзаніць тэхніка Нішыцу з-за груку ў дзверы сістэмы кантролю крэдытора і акампанементу тэлефоннага аркестра. Яго забівала ігнараваць усе гэтыя якія тэлефануюць тэлефоны. Верагодна, усім рэпарцёрам захацелася працытаваць яго. Але калі ён збіраўся выйсці з гэтай справы чыстым, яму трэба было зладзіцца з гэтай катастрафічнай няўдачай. Калі б ён ведаў, чаму вежа Румпа паводзіла сябе як крот, магчыма, ён змог бы спыніць гэта. Гэта было б ягоным козырам у перамовах з судамі. Паслабцеся, і Вежа Румпа не апынецца ў Казахстане.
  
  
  Тэхнік Нішыцу спрабаваў растлумачыць сваю тэорыю ў тэрмінах непрафесіянала.
  
  
  "Нарыхтоўка мае вялікую вагу", - казаў ён. "Шмат тон. Але калі нарыхтоўка набірае масу, вагі няма. Паўторнае драбненне".
  
  
  "Зазямліць што?"
  
  
  "Паўторны званок. Супакойся".
  
  
  "Зразумеў", - сказаў Рэндал Рамп.
  
  
  "Калі корпус аднаўляе вага, ён аказвае накіраванае ўніз намаганне. Райк пір драйвер".
  
  
  "Напрыклад, што?"
  
  
  "Кіроўца балю".
  
  
  "Што, чорт вазьмі, такое драйвер pire?"
  
  
  "Ты будаўнік. Ты не ведаеш?"
  
  
  "О, Пайл прадаўжальнік", - сказаў Рэндал Рамп, запісаўшы словы ў нататнік і замяніўшы літары "Л" на "Р". "Чаму ты гэтага не сказаў?"
  
  
  "Зрабіў".
  
  
  "Верна. Гэта значыць, вы хочаце сказаць, што хмарачос літаральна прабівае сабе шлях да зямлі?"
  
  
  "Так. Вы не павінны паўтараць яго дэматэліярызацыі".
  
  
  "Прывід. Зрабі гэта правільна".
  
  
  "Прывіднасць. ТАК. Ты не павінен..."
  
  
  "Пачакай", - перапыніў яго Рамп, пачуўшы гукавы сігнал у сваім вуху. "Толькі што прагучаў сігнал на маёй іншай лініі".
  
  
  Рэндал Рамп націснуў на кнопку пераключэння тэлефоннай трубкі і пачуў у юсе знаёмы статычны роў. Ён ускочыў з крэсла і залез пад стол якраз своечасова.
  
  
  Святло было халоднай успышкай, якая неўзабаве згасла. Рамп выпаўз вонкі. Рускі ў вібракасцюме вісеў у паветры, спражка яго рамяня была чырвонай, як быццам гарэла. Халодныя дрыжыкі прабеглі па падцягнутым целе Рэндала Рамп.
  
  
  "О, чорт. Забудзься пра тое, што апынуўся ў Казахстане. Мы вось-вось станем ядзернымі".
  
  
  На працягу наступных дзесяці хвілін Рэндал Рамп рабіў усё, што мог, каб адлюстраваць парылае белае бачанне, перш чым яно зліецца з чым-небудзь цвёрдым.
  
  
  Светлівая нага ўрэзалася ў дубовую вешалку для адзення. Рамп перакуліў вешалку. Верхняя частка яго галавы злілася са столечнай свяцільняй, і Рамп стаў на крэсла і разбіў шар з матавага шкла прэс-пап'е, выразаным у форме яго ўласных ініцыялаў.
  
  
  Ён забраўся пад яе і паспрабаваў садзьмуць яе са сцяны сваім дыханнем. Ён быў блізкі да непрытомнасці, перш чым здаўся.
  
  
  Ён паспрабаваў адсмактаць гэтую штуку з дапамогай пылазборніка, які знайшоў у рамонтнай шафе, але штука таксама была неўспрымальная да ўсмоктвання.
  
  
  Нарэшце, калі Рэндал Рамп, засопшыся, ляжаў пад гэтай штукай, яна ажыла. Яе рукі і ногі пачалі шалёна размахваць. Адна рука пацягнулася да спражкі рамяня.
  
  
  Усвядоміўшы, што адбываецца, Рэндал Рамп паспрабаваў адкаціцца ў бок. Ён спазніўся.
  
  
  "Уф!"
  
  
  Калі ён апрытомнеў, белая істота, якая больш не свяцілася, стаяла над ім, выраз яго твару быў яшчэ больш пусты, чым звычайна.
  
  
  "Ты ледзь не забіў мяне!" Рамп зароў.
  
  
  "Прабачце". Белая істота нахіліла галаву ў напрамку дзвярэй. "Я чую стук".
  
  
  "Паліцыя спрабуе пракрасціся ўнутр. Мы ў пастцы".
  
  
  "Гэта горш, чым гэта. Амерыканскія агенты прыбываюць, каб ліквідаваць вас".
  
  
  "Ліквідаваць мяне як?"
  
  
  "Як ты думаеш?"
  
  
  "Ну, мне хацелася б думаць, што яны прыйдуць, каб ліквідаваць мае актывы".
  
  
  "Яны збіраюцца ліквідаваць не вашыя актывы, а вашу азадак".
  
  
  Рэндал Рамп застагнаў. "Як па-руску сказаць "чорт"?"
  
  
  "Праклятыя".
  
  
  "Праклятыя", - паўтарыў Рамп. "Што нам рабіць?"
  
  
  "Здавайцеся паліцыі ля дзвярэй".
  
  
  Рамп у жаху сёлаў. "І быць лінчаваным?"
  
  
  "Лепш, чым быць забітым да смерці", - сказаў рускі.
  
  
  "У гэтым вы маеце рацыю", - сказаў румпмайстар, паднімаючыся на ногі. Ён ліхаманкава агледзеў свой кабінет.
  
  
  "Павінен быць іншы варыянт. Усё сваё жыццё я шукаў іншыя варыянты". Яго погляд упаў на безаблічнага рускага агента.
  
  
  "У гэтым гарнітуры ёсць яшчэ якая-небудзь сіла?"
  
  
  "Магчыма".
  
  
  "Купіць гэта ў цябе?"
  
  
  "Продажы няма. Вы спустошаны".
  
  
  Рэндал Рамп паціснуў плячыма. "Добра. Проста падумаў, што варта спытаць. Спытаць не пашкодзіць, ці не так?"
  
  
  "Не. Спытаць не перашкодзіць. Касцюм не прадаецца".
  
  
  Рэндал Рамп узяў цяжкае прэс-пап'е ў форме сваіх ініцыялаў. Яго погляд быў прыкаваны да гэтай пустой белай галаве, якая раптам здалася далікатнай, як яечная шкарлупіна.
  
  
  "З іншага боку, я магу проста размажджэрыць тваю тупую галаву, Чак, і забраць яе".
  
  
  "Ты б так не паступіў. Праўда?"
  
  
  "Стаўлю сваю задніцу".
  
  
  Якраз у гэты момант стук у дзверы стаў больш інтэнсіўна і люта.
  
  
  "Напэўна, яны паднялі таран", - прамармытаў Рамп.
  
  
  Стук ператварыўся ў скрыгат металу.
  
  
  "Відаць, набліжаецца танк", - сказаў рускі.
  
  
  "Я не думаю, што цыстэрна змясцілася б у грузавым ліфце".
  
  
  "Тады гэта не танк. Гэта амерыканскія агенты дашлі, каб ліквідаваць нашы задніцы".
  
  
  Нешта, падобнае на гук ашалёўкі лінкора, з ляскам упала на падлогу. Уся падлога скаланулася.
  
  
  Рэндал Рамп напружыўся. Прэс-пап'е ўпала на дыван. Ён не ведаў, чаго чакаць, паколькі ніколі раней не падвяргаўся ліквідацыі - ні ў якім сэнсе гэтага слова - раней.
  
  
  Затым у дзвярах з'явіліся дзве дзіўныя постаці, якія хутка рухаюцца. Адна была малюсенькай усходняй фігурай, а другая - хударлявай амерыканкай, не зусім у дзелавым гарнітуры.
  
  
  Яны аддзяліліся. Адзін накіраваўся да Рэндал Рамп, а іншы да рускага, які схапіў свой сотавы. Іншая рука пацягнулася да спражцы яго рамяня.
  
  
  "Ты мой!" - завішчаў азіят.
  
  
  Рэндал Рамп не бачыў, што адбылося далей. Ён глядзеў у надыходзячыя вочы высокага худога хлопца. Яго вочы былі такімі ж мёртвымі, як у крэдытнага інспектара. Паднялася рука, схапіла яго за горла і працягвала рухацца.
  
  
  Рэндала Рамп надрукавала ў вялікае панарамнае акно ззаду яго.
  
  
  "Ты, - вымавіў халодны голас чалавека з мёртвымі вачамі, - прычыніў досыць непрыемнасцяў".
  
  
  "Урккк".
  
  
  "Што?"
  
  
  "Я ўсё гэта прыдумаў!" Задыхаючыся, сказаў Рамп. "Я нічога з гэтага не задавальняў! Я зманіў! Вы не можаце расправіцца з маёй азадкам з-за хлусні!"
  
  
  "Такі бізнэс, дарагі", - сказаў мужчына, мацней пхаючы Рэндала Рамп. Яго пясочнага колеру галава стукнулася патыліцай аб хісткае шкло.
  
  
  "Але я не..." - паспрабаваў сказаць Рэндал Рамп. Рука сціснулася, заглушаючы словы. Рэндал Рамп хацеў сказаць мужчыну, што ўсё гэта было махлярствам. Што ён ня быў прычынай таго, што ўсё гэта адбылося. Ён проста скарыстаўся падзеямі, каб правесьці невялікую творчую рэструктурызацыю сваёй пазыковай нагрузкі.
  
  
  Але мужчына не слухаў. Вольнай рукой ён маніпуляваў бездапаможнымі канечнасцямі Рэндалса Рампа. Ён прыціснуў левую руку Рамп да свайго боку, прыціснуўшы далонь да сцягна так, што яны ўтварылі прамую лінію стаяння. Затым ён сагнуў правую руку Рамп ў локці і упёр кулак у яго сцягно. Нарэшце, ён прымусіў сваю правую нагу тырчаць прама пад вуглом ад тазавай косткі.
  
  
  Рэндал Рамп не мог бачыць, што ён рабіў, але калі мужчына скончыў, Рамп стаяў на адной назе, застыўшы ў няёмкай позе.
  
  
  "У хлопцаў накшталт цябе, - казаў мужчына з мёртвымі вачамі, - раней хапала ветлівасці выскокваць са сваіх офісаў, калі справы ішлі дрэнна".
  
  
  Рука мужчыны паднялася. Начышчаныя чаравікі Рэндала Рамп адарваліся ад падлогі.
  
  
  Затым яго выштурхвалі праз бронзавае сонечнае шыбу. Яно раптам трэснула, але, як ні дзіўна, не разбілася, як павінна было.
  
  
  Рэндал Рамп праляцеў дваццаць футаў прама і ўбачыў чаму.
  
  
  Яго напружанае цела стварыла ідэальны сілуэт. Яно мела форму шасціфутавай літары R.
  
  
  Рамп усміхнуўся. Гэта было ідэальна. Стыльная рыска. Хлопец быў сапраўдным прафесіяналам. Ён хацеў аддаць хлопцу належнае за яго густ, але яго рукі ўсё яшчэ былі нягнуткімі, а гравітацыя пачынала аказваць свой няўмольны ўплыў.
  
  
  Калі зямля наблізілася, каб сустрэцца з ім, жыццё Рэндала Рамп прамільгнула перад яго вачыма. Перажыць усё гэта зноўку было такім кайфам, што ён цалкам забыўся аб сваім цяжкім становішчы - пакуль не пляснуўся на тратуар перад вежай РУМПА з знявечанымі літарамі.
  
  
  Рыма Уільямс пачакаў, пакуль цяжкі хрып не дасягнуў яго вушэй, перш чым павярнуцца, каб праверыць поспехі Чыуна.
  
  
  Майстар Сінанджу прыгожым наском сандалі штурхаў стол з вішнёвага дрэва, які дамінаваў у падобным на сабор офісе.
  
  
  "Прамахнуўся, так?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Д'ябал зноў звярнуўся да сваёй машыннай хітрасці".
  
  
  "Ну, я сваё атрымаў".
  
  
  Чыун фыркнуў. "Няважны".
  
  
  "Вялікі гуз. Рамп быў вялікай гузой", - сказаў Рыма, паднімаючы ўпалую трубку.
  
  
  Ён прыклаў трубку да вуха. Лінія ўсё яшчэ была адкрыта. Ён пачуў галасы, якія крычаць і віскочуць у замяшанні на іншым канцы.
  
  
  "Вось, паглядзі на гэта".
  
  
  Майстар Сінанджу выхапіў трубку з рук Рыма і слухаў, кіпячы ад злосці.
  
  
  Ён скурчыў грымасу.
  
  
  "Цьфу! Гэта глупства", - адрэзаў ён.
  
  
  "Што прымушае цябе так казаць?"
  
  
  "Гэта ўсяго толькі японцы скардзяцца".
  
  
  "Усё роўна", - сказаў Рыма. "Давайце аднясем гэты тэлефон Сміці".
  
  
  "Так", - з горыччу сказаў Чыун. "Давайце прадставім доказы нашай некампетэнтнасці Вар'яцкаму Гаральду. Без сумневу, ён пажадае, каб нас абезгаловілі за нашу нікчэмную няўдачу".
  
  
  З канца калідора працягваў даносіцца неаслабны стук. Рыма паказаў на яго галавой.
  
  
  "Думаеш, ты зможаш паводзіць сябе цішэй, пакуль мы не зможам выслізнуць з будынка тым жа чорным ходам, што і ўвайшлі?"
  
  
  "Хто мог выявіць нас з-за гэтага шуму?"
  
  
  Гаральд Сміт вельмі зацікавіўся тэлефонам. Пазней у той жа дзень ён падняў погляд ад свайго пацёртага дубовага стала ў санаторыі Фолкрофт, яго шэры, змардаваны твар быў задуменным.
  
  
  Сотавы модуль быў часткова разабраны і зараз быў падлучаны да яго кампутарнай сістэмы.
  
  
  "Згодна з чыпам памяці, - сказаў ён, - апошні набраны нумар належаў карпарацыі "Нішыцу" ў Осацы".
  
  
  "Нішыцу?" Спытаў Рыма. "Хіба не яны стаялі за тым вар'яцкім уварваннем у Юму, штат Арызона, некалькі гадоў назад?"
  
  
  Сьміт кіўнуў. "Махлярская аперацыя. Прынамсі, так сцвярджалася. Але ўспомні, Рыма, што да гэтага ў нас былі разведдадзеныя аб падзеі ў Нішыцу Осака, аб якой стала вядома КДБ."
  
  
  "Верна. Вы думалі, што гарнітур быў японскім вынаходствам, і менавіта так ён патрапіў у рукі Рад.
  
  
  Сьміт кіўнуў. "Без сумневу, Рамп спрабаваў атрымаць ад Нішыцу больш інфармацыі аб гарнітуры. Калі вы з Чыўном уварваліся ўнутр, Крашсіва проста націснуў кнопку паўторнага набору".
  
  
  "І адправіў факс самому Нішыцу. Чорт!"
  
  
  "Не абавязкова, Рыма".
  
  
  Рыма і Чыун выглядалі зацікаўленымі.
  
  
  "Тады куды ён падзеўся?" Спытаў Рыма.
  
  
  "Нагадаем, што да гэтага Крахсевы падарожнічалі па оптавалакновых кабелях і перадавалі інфармацыю на кароткія адлегласці па сотавай сувязі. Каб дабрацца да Осакі, яго трэба было падключыць да арбітальнага спадарожніка сувязі і рэтрансляваць назад на наземную станцыю. Няясна, ці захавае яго атамная структура сваю цэласнасць". падчас такога экстрэмальнага пераносу”.
  
  
  "Вы маеце на ўвазе, што яго малекулы маглі перамяшацца?"
  
  
  "Гэта магчыма".
  
  
  Рыма скрыжаваў рукі на грудзях. "Мінулым разам ты быў упэўнены, што ён ніколі больш не вернецца, каб пераследваць нас".
  
  
  "І на гэты раз я не ўпэўнены ў ягоным лёсе. Але гэта магчыма".
  
  
  "Так", - сказаў Чыун. "Напэўна, менавіта гэта і адбылося".
  
  
  "З якога гэта часу ты стаў экспертам па тэхналогіях?" Суха спытаў Рыма.
  
  
  Чыун неўзаметку штурхнуў Рыма ў шчыкалатку. Рыма замоўк. Чыун працягваў:
  
  
  "Відавочна, рускага д'ябла больш няма", - цвёрда сказаў ён. "І з таго часу, як мы адправілі інтрыгана Рамп, гэта заданне паспяхова выканана, і ўся слава і ўшанаванні належаць нам".
  
  
  "Я мяркую, што так і ёсць", - дапусціў Сміт.
  
  
  "І перамовы па кантракце могуць працягнуцца", – дадаў Чыун.
  
  
  "Э-э, так", - асцярожна сказаў Сміт.
  
  
  Чыун заззяў. "Тады я прапаную пачаць прама зараз".
  
  
  "Калі вы не пярэчыце, мне трэба звязаць некалькі незамацаваных канцоў".
  
  
  "Што можа быць важней за перамовы па кантракце?"
  
  
  "Брыфінг для прэзідэнта".
  
  
  "Так. Зрабі гэта. І абавязкова вымаўляй нашы імёны на бачным месцы і часта".
  
  
  "Вядома, майстар Чыун".
  
  
  - Ведаеш, ёсць адна рэч, якую я ўсё яшчэ не разумею, - павольна вымавіў Рыма.
  
  
  Астатнія паглядзелі на яго.
  
  
  "Хто былі гэтыя рускія?"
  
  
  "Гэта добрая заўвага", - сказаў Сміт. "У вас не было магчымасці дапытаць іх?"
  
  
  "Так. Галоўны хлопец сказаў, што ён дзярмо".
  
  
  "Ён зрабіў?"
  
  
  "Такім чынам, я аказаў яму паслугу".
  
  
  "Не, - умяшаўся Чыун, - ён сказаў, што ён "шчыт"."
  
  
  Рыма нахмурыўся. "Мне здалося, я чуў іншае слова".
  
  
  "Твой розум - гэта памыйніца", - фыркнуў Чіун.
  
  
  "Хвілінку". Сьміт павярнуўся да свайго ўсюдыіснага кампутарнага тэрміналу і выклікаў файлавую базу расейскага слоўніка.
  
  
  "Адзінае рускае слова, якое транслітаруецца ў гэты тэрмін, - "Шчыт".
  
  
  "Гэтае слова, якое я чуў. Што яно азначае?" - спытаў Рыма.
  
  
  Сміт падняў галаву, на яго твары было здзіўленне.
  
  
  "Шчыт".
  
  
  "Для мяне нічога не значыць".
  
  
  Сьміт пераключыўся на іншы файл. Загрымелі клавішы. "У файле няма такой расійскай арганізацыі, ні ў мінулым, ні ў сучаснасці".
  
  
  "Можа быць, яны новыя, Сміці". Цытрынавы твар Сміта стаў яшчэ больш горкім. “Я думаю, што ствару актыўны файл пад гэтым імем. Там зараз адбываюцца дзіўныя рэчы. Калі існуе новая руская група ці арганізацыя, вядомая як “Шчыт”, гэта можа стаць праблемай на будучыню”.
  
  
  "Імператар, які будзе лёс магутнага будынка інтрыгана Рамп?"
  
  
  "Ён быў асуджаны. Эксперты па падрыве збіраюцца абматаць яго кумулятыўнымі зарадамі і ператварыць у друз".
  
  
  Чыун кіўнуў. "Гэта будзе паляпшэннем".
  
  
  - І апошняе, Сміці, - сказаў Рыма.
  
  
  "Што гэта такое?"
  
  
  "Тыя людзі, якія праваліліся пад зямлю, калі вежа Румпа ўпершыню стала спектральнай. Што з імі здарылася?"
  
  
  "Афіцыйна яны будуць лічыцца сярод зніклых без вестак".
  
  
  "А неафіцыйна?"
  
  
  "Неафіцыйна мы паняцця не маем. Магчыма, яны проста на некаторую адлегласць пагрузіліся ў зямлю. Ці яны могуць працягваць падаць, пакуль не выйдуць з зямной кары ў нейкім пункце на іншым боку зямнога шара". Сьміт хутка зрахаваў са сваім кампутарам. "Які, відаць, з'яўляецца Казахстанам".
  
  
  "Тады што з імі будзе?"
  
  
  "Паняцці не маю. І гэта не тое, на чым я хацеў бы спыняцца", - сказаў Гаральд В. Сміт, закрываючы файл і націскаючы ўтоеную кнопку пад краем стала, якая адправіла яго тэрмінал CURE у патаемнае гняздо на працоўным стале.
  
  
  Эпілог
  
  
  З надыходам зімы казахскія горцы Казахстана спусціліся з шэрых зморшчын гор Цянь-Шаня, каб пасяліцца са сваімі статкамі ў даліне.
  
  
  Бюль-Бюль, лідэр свайго народа, павёў іх з гор, як рабіў кожную зіму на працягу дваццаці двух гадоў. Настане вясна, і ён павядзе іх назад наверх. Гэта быў шлях казахскіх горцаў Казахстана.
  
  
  Пасля таго, як яны разбілі свае лямцавыя палаткі і адправілі быкоў пасвіцца, яны адрэзалі галаву авечцы і згулялі апошнюю гульню ў бузкашы да вясны.
  
  
  Гэта была грубая, потная гульня. Людзі на сваіх конях накідваліся на тушу і біліся адзін з адным за прывілей перанесці яе з круга, акрэсленага на адным канцы вялікай зімовай даліны, да слупа на другім і назад.
  
  
  Гэта была традыцыя, старая, як горы.
  
  
  Бюль-Бюль, як заўсёды, першым дабраўся да мёртвай жывёлы. Схіліўшыся над сваім брыдкім поні, яго абветраныя рукі схапілі істота за пухнатую белую поўсць крыху раней за астатніх.
  
  
  Смеючыся і крычучы, яны пагналіся за ім. Яны рэдка яго лавілі. Але сёлета Пішак сутыкнуў свайго каня з канём Бюль-Бюля і схапіў барановую нагу.
  
  
  Тузаючыся і супраціўляючыся, яны ехалі з усіх сіл, туша авечкі нацягвалася паміж імі. Чалавек, які моцна трымаў яе ў руках, калі дасягаў канца даліны, аб'яўляўся пераможцам.
  
  
  У мінулыя гады, на працягу дваццаці дзвюх зім, пераможцам быў Бюльбюль. У гэтым годзе ён упершыню адчуў сілу новага чэмпіёна ў супрацьстаянні са сваім уласным. Ад гэтага ў яго мацней завіравала кроў, але чамусьці на душы зрабілася сумна. Ён яшчэ не хацеў старэць.
  
  
  Яны так і не дабраліся да канца накрытай даліны, усё яшчэ зялёнай ад пасцельнай травы.
  
  
  Проста перад іх стукаючымі капытамі нешта паднялося з зямлі.
  
  
  Ён быў падобны на чалавека. Дзіўны, мёртвы чалавек.
  
  
  Бюль-Бюль выдаў папераджальны крык, і неадкладна ўсіх коней нацягнулі павады.
  
  
  Праз пыл яны назіралі, як мярцвяк падняўся з травы, нібы ён быў прывідам, які паўстаў з нейкай даўно забытай магілы.
  
  
  Іх вузкія вочы напружыліся ад здзіўлення.
  
  
  "Прывід!" Бюль-Бюль зашыпеў.
  
  
  "Паглядзі на яго вочы! Яны мёртвыя!"
  
  
  Гэта было праўдай.
  
  
  Вочы прывіду былі адчыненыя і пільна глядзелі, але яго зрэнкі былі падобныя на шпількавыя галоўкі. Мёртвы.
  
  
  Пакуль яны глядзелі, ён узняўся да неба.
  
  
  Крычаў кіроўца.
  
  
  "Яшчэ адна здань!"
  
  
  Гэта было так. Гэты прывід быў апрануты ў сінюю форму, як салдат. Яго вочы, як і ў другога, былі круглыя, чаго яны ніколі раней не бачылі.
  
  
  Трэцяя здань таксама неўзабаве з'явілася на пашах іх продкаў.
  
  
  Яны назіралі ў спакойным маўчанні, гэтыя людзі з гор, з грубымі тварамі і суровым позіркам.
  
  
  Яны бачылі дзіўныя рэчы ў сваім жыцці. Але нічога больш дзіўнага за гэта. І ўсё ж яны былі такімі, што не адступілі і не праявілі баязлівасці. Толькі коні былі палахлівымі.
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"