Курланд Майкл : другие произведения.

Смерць ад газавага святла (прафесар Марыярцi, No 2)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  
  Змест
  
  Вокладка
  
  Таксама Майклам Курландом
  
  Тытульны лiст
  
  Аѓтарскiя правы
  
  Эпiграф
  
  Пралог
  
  Першае: Ноч i туман
  
  Другое: Ранiца
  
  Трэцi: Бэйкер-стрыт, 221Б
  
  Чацвёртае: мiс Сесiлiя Перрин
  
  Пятае: Скотленд-Ярд
  
  Шосты: Лiса
  
  Сёмая: Iнтерлюдiя: Вецер
  
  Восьмае: Ганчакi
  
  Дзевяты: Пагоня
  
  Дзесяты: Малюем вокладку
  
  Адзiнаццаць: Джэнтльмены Джэнтльменаѓ
  
  Дванаццаць: Iнтерлюдiя: Не Быць
  
  Трынаццаты: Праблема
  
  Чатырнаццаты: Мастацтва выяѓлення
  
  Пятнаццаць: Сцiплае прапанову
  
  Шаснаццаць: Гульня
  
  Семнаццаць: Свечка
  
  Васемнаццаць: Рычард Плантагенет
  
  Дзевятнаццаты: Вялiкае рабаванне цягнiка
  
  Дваццаць: Заѓсёды Самы Цёмны
  
  Дваццаць Адзiн: навыварат
  
  Дваццаць два: Тэт-а-Тэт
  
  Дваццаць Тры: Магчымае
  
  Дваццаць чатыры: Iнтерлюдiя: Вечар
  
  Дваццаць пяць: Агонiя
  
  Дваццаць шэсць: Iнтерлюдiя: Экстаз
  
  Дваццаць Сем: Выратаванне
  
  Дваццаць восем: Дар
  
  Iнфармацыя пра аѓтара
  
  Таксама Даступна ѓ Titan Books
  
  Змест
  
  Вокладка
  
  Таксама Майклам Курландом
  
  Тытульны лiст
  
  Аѓтарскiя правы
  
  Эпiграф
  
  Пралог
  
  Першае: Ноч i туман
  
  Другое: Ранiца
  
  Трэцi: Бэйкер-стрыт, 221Б
  
  Чацвёртае: мiс Сесiлiя Перрин
  
  Пятае: Скотленд-Ярд
  
  Шосты: Лiса
  
  Сёмая: Iнтерлюдiя: Вецер
  
  Восьмае: Ганчакi
  
  Дзевяты: Пагоня
  
  Дзесяты: Малюем вокладку
  
  Адзiнаццаць: Джэнтльмены Джэнтльменаѓ
  
  Дванаццаць: Iнтерлюдiя: Не Быць
  
  Трынаццаты: Праблема
  
  Чатырнаццаты: Мастацтва выяѓлення
  
  Пятнаццаць: Сцiплае прапанову
  
  Шаснаццаць: Гульня
  
  Семнаццаць: Свечка
  
  Васемнаццаць: Рычард Плантагенет
  
  Дзевятнаццаты: Вялiкае рабаванне цягнiка
  
  Дваццаць: Заѓсёды Самы Цёмны
  
  Дваццаць Адзiн: навыварат
  
  Дваццаць два: Тэт-а-Тэт
  
  Дваццаць Тры: Магчымае
  
  Дваццаць чатыры: Iнтерлюдiя: Вечар
  
  Дваццаць пяць: Агонiя
  
  Дваццаць шэсць: Iнтерлюдiя: Экстаз
  
  Дваццаць Сем: Выратаванне
  
  Дваццаць восем: Дар
  
  Iнфармацыя пра аѓтара
  
  Таксама Даступна ѓ Titan Books
  
  Даступна ѓ выдавецтвах Майкла Курланда i Titan Books
  
  РАМАНЫ ПРАФЕСАРА МАРЫЯРЦI
  
  Пякельнае прылада
  Смерць ад газавага лiхтара
  Вялiкая Гульня
  Iмператрыца Iндыi
  , Думаючая Зло
  
  СМЕРЦЬ ПРЫ ГАЗАВЫМ СВЯТЛЕ
  Друкаванае выданне ISBN: 9781783293285
  Электроннае выданне кнiгi ISBN: 9781783293292
  
  Апублiкавана выдавецтвам Titan Books,
  падраздзяленнем Titan Publishing Group Ltd,
  Саутуорк-стрыт, 144, Лондан SE1 0UP
  
  Першае выданне: май 2014 г.
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
  
  Гэта мастацкi твор. Iмёны, персанажы, месцы i здарэннi альбо з'яѓляюцца прадуктам ѓяѓлення аѓтара, альбо выкарыстоѓваюцца вымышленно, i любое падабенства з рэальнымi людзьмi, жывымi або памерлымi, камерцыйнымi ѓстановамi, падзеямi або лакацыямi з'яѓляецца цалкам выпадковым. Выдавец не мае нiякага кантролю над i не нясе нiякай адказнасцi за аѓтарскiя або iншыя вэб-сайты або iх змест.
  
  Аѓтарскае права No 1982, 2014 аѓтар: Майкл Курланд. Усе правы абаронены.
  
  Нiякая частка гэтай публiкацыi не можа быць прайграная, захавана ѓ пошукавай сiстэме або перададзена ѓ любой форме або любымi сродкамi без папярэдняга пiсьмовага дазволу выдаѓца, а таксама iншым чынам распаѓсюджаная ѓ любым вокладцы або вокладцы, выдатнай ад той, у якой яна апублiкаваная, i без накладання аналагiчных умоѓ на наступнага пакупнiка.
  
  Запiс у каталогу CIP для гэтага выдання даступная ѓ Брытанскай бiблiятэцы.
  
  Цi спадабалася вам гэтая кнiга? Мы будзем рады пачуць водгукi нашых чытачоѓ.
  Калi ласка, напiшыце нам па адрасе: readerfeedback@titanemail.com
  
  Каб атрымлiваць папярэднюю iнфармацыю, навiны, конкурсы i эксклюзiѓныя прапановы онлайн, калi ласка, падпiшыцеся на рассылку Titan на нашым вэб-сайце:
  TITANBOOKS.COM
  
  Зараз падумайце аб часу
  Калi падкрадаецца нараканьнi i ѓзiраецца цемра
  Напаѓняе шырокi посуд Сусвету.
  Ад лагера да лагера, скрозь смуроднае чэрава ночы...
  УIЛЬЯМ ШЭКСПIР
  
  ПРАЛОГ
  
  
  
  Калi я гляджу на жыццё, усё гэта падман.
  ДЖОН ДРАЙДЕН
  
  высокi, каржакаваты мужчына ѓ шэрым сурдуце павольна iшоѓ памiж двума радамi надмагiлляѓ. Ён не глядзеѓ нi налева, нi направа, а ѓтаропiѓся на што-то перад сабой, чаго не мог бачыць пажылы мужчына, якi iшоѓ побач з iм. Яны спынiлiся ѓ нядаѓна выкапанай магiлы, яшчэ не пакрытай дзiрваном, i высокi мужчына прысеѓ на кукiшкi i паклаѓ далонi плазам на голую зямлю.
  
  "Вось яно", - сказаѓ ён, пераводзячы адсутны погляд на сваю спадарожнiцу. "Вось дзе яна ляжыць".
  
  "Я паклапачуся пра гэта, вядома", - сказаѓ стары, прыжмурыѓшыся, каб разглядзець нумар на размаляванай дошцы, обозначавшей месца, дзе будзе стаяць надмагiлле. " Як быццам яна была маёй уласнай дачкой. Сумленнае слова.
  
  "Кветкi?"
  
  " Кожны дзень. Сумленнае слова.
  
  "Яна любiць кветкi". Высокi мужчына ѓстаѓ i павярнуѓся да свайго спадарожнiка. "Я сустрэну цябе каля брамы", - сказаѓ ён.
  
  Стары секунду пiльна глядзеѓ на яго, а потым сказаѓ: "Вядома" i сышоѓ.
  
  Мужчына ѓ сурдуце зноѓ павярнуѓся да голай зямлi. "Я тут", - сказаѓ ён.
  
  Дзень быѓ пахмурны, i туман быѓ шчыльным. Той свет, якi яшчэ заставаѓся, з радасцю разышоѓся перад надыходзячымi змярканнем.
  
  "Я знайшоѓ для цябе яшчэ адно", - прашаптаѓ ён. "Яшчэ адна смерць за тваю смерць. Яшчэ адно горла за лязо. Гэта не дапамагае. Бог сведка, гэта не дапамагае. Бог ведае- " Твар мужчыны скрывiѓся. " Божа! - Божа! Ён упаѓ на каленi, яго рукi, сцiснутыя ѓ два кулака, былi ѓ яго перад вачыма. " Калi-небудзь я стану перад Богам, якi зрабiѓ тое, што здарылася з табой, часткай Свайго несмяротнага плана, i тады- i тады...
  
  Ён устаѓ i павольна расцiснуѓ кулакi. Там, дзе пазногцi ѓпiлiся ѓ далонi, утварылiся паѓкола крывi. "Але да тых часоѓ людзi," прашаптаѓ ён, " богападобныя людзi. Адзiн за адным яны загiнуць, як трыснёг, пад мсцiвым ветрам. I я - гэты вецер".
  
  Ён працягнуѓ руку, i ѓ яго пальцах апынуѓся букет кветак, якi ён асцярожна апусцiѓ на вiльготную зямлю. Побач з букетам ён паклаѓ маленькi залаты амулет з мудрагелiстым малюнкам. "Вось яшчэ адзiн", - сказаѓ ён. "Ад апошняга. Апошнi забойца. Апошнi, хто памёр перад ветрам. Гэта знак, па якiм мы iх даведаемся, ты i я. Пазнака Каiна. Пякельная пазнака праклятых."
  
  Зноѓ устаѓшы, ён абтрос штаны. "Я люблю цябе, Энi," прашаптаѓ ён голай зямлi. " Я раблю гэта не для цябе; я ведаю, ты б не папрасiла аб гэтым, аб забойстве. Я раблю гэта не для сябе; я заѓсёды быѓ мяккiм чалавекам, i мне ад гэтага не лягчэй. Я не люблю кроѓ, момант страху. Але гэта ѓсё, што я магу зрабiць. Я не магу спынiцца. Я стаѓ ветрам, i яны ѓсе памруць".
  
  Ён павярнуѓся i павольна пайшоѓ прэч.
  
  АДЗIН
  
  НОЧ I ТУМАН
  
  
  
  Там была Дзверы, да якой я не знайшоѓ Ключа
  Там была Заслона, за якой я не мог бачыць.
  ЭДВАРД ФIЦДЖЭРАЛЬД
  
  Tбольшую частку сакавiка 1887 года лонданскi сiцi быѓ пакрыты густым, амаль якiя адчуваюцца туманам, якi насоѓваѓся з Паѓночнага мора. Гэта ахалоджваѓ плоць, аслабляе дух i прыгнятала душу. Днём ён амаль заслонял сонца, а ноччу - зоркi, месяц, вулiчныя лiхтары i розумы людзей. У гэтым тумане, ноччу, былi зробленыя рэчы, якiя лепш было не даводзiць да канца.
  
  Ранняй ранiцай у аѓторак, восьмага сакавiка, горад ахутаѓ туман; вiльготны дыскамфорт, поглощавший святло i приглушавший гукi. Канстэбль палiцыi Уiльям Альбертс здзяйсняѓ свой абыход роѓным, мерным крокам, абаронены ад окутывающего туману сваёй тоѓстай сiняй шынялём i Велiччу Закона. Адрывiстае рэха яго крокаѓ гучала рэзка i гучна на пустой вулiцы, калi ён збочыѓ з Кенсiнгтон-Гор на Риджентс-Гейт i флегматычна пакрочыѓ мiма шэрагу велiчных асабнякоѓ.
  
  П. К. Альбертс спынiѓся i схiлiѓ галаву набок. Дзе-то ѓ тумане наперадзе пачуѓся яго - што?- нейкi слiзгальны, шархоткi гук, якi ён не мог iдэнтыфiкаваць. Магчыма, гук, якi выдаецца кiм-то, якiя спрабуюць бясшумна перасоѓвацца ѓ ночы, але што выдаецца расшатавшимся каменем маставой.
  
  Ён пачакаѓ, пакуль шум паѓторыцца, павярнуѓшыся тварам туды, адкуль, па яго думку, ён чуѓся, i напружваючы зрок, каб звалiць чорную, окутанную туманам ноч.
  
  Там! Цяпер ужо далей - няѓжо гэта зноѓ ён? Прыглушаны гук; можа быць, хто-то спрабуе праслiзнуць мiма яго ѓ цемры? Шархоткi гук; можа быць, пацукi? Пацукi вадзiлiся нават на Риджентс-Гейт. Нават у падвалах дваранскiх асабнякоѓ час ад часу ладзiлi пацучыныя гнёзды. П. К. Альбертс здрыгануѓся. Ён не любiѓ пацукоѓ.
  
  Але вось - iншы гук! На гэты раз крокi, добрыя, сумленныя брытанскiя крокi, топающие з-за кута Кенсiнгтон-Гор i наблiжаюцца да таго месца, дзе стаяѓ канстэбль Альбертс.
  
  З туману з'явiѓся мажны мужчына ѓ куртцы "Макфарлейн", зашпiленай да падбародка, i цёмна-шэрым кацялку, насунутым на вочы. Шэры шалiк ручной ношкi хаваѓ большую частку яго асобы, пакiдаючы бачнымi толькi шырока пасаджаныя карыя вочы i намёк на тое, што, верагодна, было вялiкiм носам. На секунду мужчына уздрыгнуѓ, убачыѓшы якi стаяѓ там канстэбля Альбертс, затым кiѓнуѓ, даведаѓшыся форму. " Добры вечар, канстэбль.
  
  " Добры вечар, сэр. Альбертс дакрануѓся кончыкам паказальнага пальца да палёѓ свайго шлема. " Трохi пазнавата, цi не так, сэр?
  
  "Так яно i ёсць", - пагадзiѓся мужчына, робячы паѓзу, каб зазiрнуць Альбертсу ѓ твар. "Я вас не памятаю, канстэбль. Вы пачатковец у гэтым участку, цi не так?"
  
  "Так, сэр", - прызнаѓся Альбертс. "П. К. Альбертс, сэр. Вы жывяце дзе-то паблiзу, сэр?"
  
  "Я ведаю, канстэбль; на самай справе, ведаю." Мужчына паказаѓ пухлым пальцам у туман. "Там знаходзяцца валодання майго гаспадара. Я Лемiнг, дварэцкi ѓ Уолбайн-хаѓс.
  
  "А!" Альбертс сказаѓ, адчуваючы, што павiнен адказаць на гэта адкрыцьцё. Некалькi крокаѓ яны iшлi моѓчкi.
  
  "У мяне сям'я ѓ Ислингтоне", - падахвоцiѓся Лемiнг. "Быѓ у гасцях ѓвесь дзень. Жудасна позна вяртацца".
  
  "Менавiта так, сэр", - пагадзiѓся Альбертс.
  
  "Спазнiѓся на аѓтобус", - патлумачыѓ Лемiнг. "Давялося згарнуць на нумар дваццаць сем па Мэрилебон-роѓд, а потым iсцi пешшу з гэтага боку Паддингтонского вакзала. Кажу вам, канстэбль, Гайд-парк недастаткова асветлены ноччу. Асаблiва ѓ гэты вечны туман. Я, не схаваю, чалавек нервовага склада. Я два цi тры разы ледзь не выскачыѓ са сваёй скуры, пакуль перасякаѓ парк; спалоханы чым-то, па-мойму, не больш небяспечным, чым бялку ".
  
  Яны падышлi да ѓваходу ѓ Уолбайн-хаѓс: масiѓнай дубовай дзверы, агароджы каванымi варотамi. "Ва ѓсякiм выпадку, я прыбыѓ дадому раней за яго светласцi", - сказаѓ Лемiнг, дастаючы бiрулька з-пад свайго "Макфарлейна" i ѓстаѓляючы кароткi круглы ключ у недарэчна новы замак на старажытных браме.
  
  "Яго светласць?" спытаѓ канстэбль Альбертс.
  
  Лемiнг расчынiѓ вароты. "Шаноѓны лорд Вальбайн," сказаѓ ён. Ён паднёс звязак ключоѓ да твару i перабраѓ iх, спрабуючы знайсцi ключ ад уваходнай дзвярэй у цьмяным святле маленькай газавай лямпы, якая вiсела злева ад масiѓнай дубовай дзверы. " Я служыѓ яго бацьку, пакуль ён не памёр два гады таму, а цяпер служу яго светласцi.
  
  "А!" Альбертс здзiвiѓся, адкуль мажны дварэцкi ведае, што яго новая светласць ѓсё яшчэ адсутнiчае ѓ Уолбайн-Хаѓс.
  
  "Тады, спакойнай ночы, канстэбль," сказаѓ Лемiнг, прыадчыняючы велiзарную дзверы як мага менш i працiскаючыся паперадзе ѓ шчылiну.
  
  "Спакойнай ночы," сказаѓ Альбертс хутка зачыняецца дзверы. Ён пачакаѓ, пакуль не пачуѓ, як знутры павярнуѓся замак, а затым працягнуѓ свой мерны крок ѓздоѓж Риджентс-Гейт. Цяпер стаяла мёртвая цiшыня; больш нiякай мiтуснi, нiякiх мудрагелiстых гукаѓ, толькi лёгкi шолах ветру ѓ кронах далёкiх дрэѓ i рэха яго ѓласных крокаѓ, адлюстроѓваецца ад цагляных фасадаѓ асабнякоѓ ѓ георгаѓ стылi, якiя стаялi адзiн насупраць аднаго на iншы баку шырокай вулiцы.
  
  На Кромвель-роѓд канстэбль Альбертс на iмгненне спынiѓся пад вулiчным лiхтаром i задуменна агледзеѓся па баках. У яго паѓстала непрыемнае адчуванне, што за iм назiраюць. Кiм, ён не мог сказаць, але не праходзiла адчуванне, жудаснае паколванне ѓ задняй частцы шыi. Ён павярнуѓся i пайшоѓ назад па цёмным, окутанному туманам тратуары.
  
  Аднекуль здалёк, з Кромвель-роѓд, данёсся грукат надыходзячага экiпажа, якi станавiѓся ѓсё гучней, пакуль прыкладна праз дваццаць секунд з-за кута на Риджентс-Гейт не выехаѓ чатырохколавы экiпаж. Кеб iмчаѓся па вулiцы, конь подбадривалась выпадковымi ѓзмахамi бiзуна вазнiцы. "Занадта хутка", - крытычна адзначыѓ Альбертс.
  
  На паѓдарогi да Риджентс-Гейт, насупраць Уолбайн-хаѓса, джарвей спынiѓ сваю конь. З таго месца, дзе стаяѓ Альбертс, ён мог разгледзець постаць мужчыны ѓ цылiндры i вячэрнiм касцюме, якi выходзiць з чатырохколавага аѓтамабiля i кiдае манетку перавозчыку. Шаноѓны лорд Уолбайн, вiдавочна, толькi што вярнуѓся дадому на ноч. Лемiнг, падумаѓ Альбертс, быѓ правоѓ.
  
  Чатырохколавы аѓтамабiль крануѓся з месца i загрукатаѓ далей па вулiцы, калi яго светласць заехаѓ у Уолбайн-хаѓс. П. К. Альбертс аднавiѓ свой рытм, i яго крокi зноѓ былi адзiным гукам, раздававшимся на абсаджанай дрэвамi вулiцы. Ён iшоѓ роѓным метадычным крокам па кiрунку да Кенсiнгтон-Гор.
  
  Констеблю Альбертсу спатрэбiлася амаль дзесяць хвiлiн, каб аб'ехаць Кенсiнгтон-Гор, вярнуцца да Куiнз-Гейт, а затым перасекчы Кромвель-роѓд да кута Риджентс-Гейт. Калi ён зноѓ павярнуѓ на Риджентс-Гейт, адкуль-то наперадзе раптам данеслася какафонiя пляскаюць дзвярэй i тупату ног бягуць. Слабы святло лiхтара кiдаѓся туды-сюды па вулiцы. Яго цьмяны прамень злавiѓ Альбертс. "Канстэбль!" пачуѓся настойлiвы шэпт, якi выразна разьнеслася па ѓсёй вулiцы. " Канстэбль Альбертс! Iдзiце хутчэй!
  
  Альбертс паскорыѓ крок, не пераходзячы на бег. "Я тут", - крыкнуѓ ён. "У чым цяпер праблема?"
  
  Дварэцкi, Лемiнг, стаяѓ пасярод вулiцы ѓ кашулi без пiнжака, з шырока расплюшчанымi вачыма, дыхаючы як чалавек, за якiм толькi што гналiся прывiды. Пажылая жанчына ѓ палiто, няправiльна зашпiленым над спехам надзетага хатняга сукенкi, выглянула з-за яго спiны.
  
  "Калi ласка," сказаѓ Лемiнг, " не маглi б вы прайсцi з намi ѓнутр?"
  
  "Калi я спатрэблюся", - сказаѓ Альбертс, мацней сцiскаючы сваю дубiнку. "У чым, здаецца, праблема?"
  
  "Гэта 'ваша светласць", - сказала пажылая жанчына. "Ён толькi што ѓвайшоѓ, а цяпер 'ён не адкрывае' дзверы".
  
  "Яго светласць нядаѓна вярнуѓся дадому," патлумачыѓ Лемiнг, " i адразу ж пайшоѓ у свой пакой. Мiсiс Беддоуз, як звычайна, павiнна была прынесцi яму шклянку пуншу на ноч".
  
  " Ён сам патэлефанаваѓ, - запэѓнiла Альбертс мiсiс Беддоуз, - як заѓсёды.
  
  "Але дзверы спальнi была зачыненая, калi яна выйшла на лесвiчную пляцоѓку", - сказаѓ Лемiнг.
  
  "А 'я не адказваю' - гэта стук, " скончыла мiсiс Беддоуз, кiваючы галавой ѓзад-наперад, як голуб.
  
  "Баюся, адбыѓся няшчасны выпадак", - сказаѓ Лемiнг.
  
  "Вы ѓпэѓненыя, што яго светласць ѓ сваёй спальнi?" Спытаѓ Альбертс, гледзячы на адзiнае асветленае акно на другiм паверсе вялiкага дома.
  
  "Дзверы зачынены знутры", - сказаѓ Лемiнг. "Я быѓ бы ѓдзячны, калi б вы паглядзелi, канстэбль. Прайдзiце сюды, калi ласка".
  
  П. К. Альбертс рушыѓ услед за Леммингом уверх па багата упрыгожанай мармуровай лесвiцы i па калiдоры на другiм паверсе да дзвярэй спальнi яго светласцi. Якая была зачыненая. Альбертс пастукаѓ па палiраваным цёмным дрэве дзвярны панэлi i паклiкаѓ. Адказу не было.
  
  "Яго светласць калi-небудзь рабiѓ гэта раней?" Спытаѓ Альбертс.
  
  "Вядома, што яго светласць час ад часу замыкаѓ дзверы", - адказаѓ Лемiнг. "Але раней ён заѓсёды адгукаѓся на стук, нават калi гэта было толькi для таго, каб крыкнуць:'Сыходзiце!"
  
  П. К. Альбертс на секунду задумаѓся. "Нам лепш за ѓсё пракрасцiся ѓнутр", - вырашыѓ ён. "Лорду Уолбайну можа спатрэбiцца дапамога".
  
  Лемiнг уздыхнуѓ, палёгку ад таго, што хто-то iншы прымае рашэнне, адбiлася на яго твары. " Вельмi добра, канстэбль. Як скажаце.
  
  Двое мужчын навалiлiся плячыма на дзверы ѓ серыi удараѓ. На чацвёртым дрэва вакол замка раскалолася. На шостым яно паддалося, i дзверы расчынiлiся ѓнутр.
  
  Альбертс увайшоѓ у пакой першым. Гэта была вялiкая спальня, у якой дамiнавала ложак з балдахiнам. Шаноѓны лорд Уолбайн, дванаццаты барон з такiм iмем, спакойна ляжаѓ у цэнтры ложка ѓ свежай лужыне ѓласнай крывi. Дзе-то за апошнiя дзесяць хвiлiн яго горла было акуратна перарэзаны ад ключыцы да ключыцы.
  
  ДВА
  
  РАНIЦА
  
  
  
  Мастацтва ѓ нас у крывi i можа прымаць самыя дзiѓныя формы.
  ШЭРЛАК ХОЛМС
  
  Бэнджамин барнетт разгарнуѓ "Морнинг геральд", склаѓ напалам i прысланiѓ да падстаѓцы для тостаѓ. "Было яшчэ адно", - сказаѓ ён, узiраючыся ѓ дробна надрукаваны калонку i разбiваючы сваё першае яйка ѓсмятку.
  
  "А?" Прафесар Джэймс Марыярцi адарваѓся ад свайго сняданку. "Што яшчэ?"
  
  "Забойства", - сказаѓ Барнетт. "Яшчэ адно 'загадкавае забойства сярод джентри", - прачытаѓ ён з вiдавочным задавальненнем.
  
  "Не выглядаеце такiм задаволеным", - сказаѓ Марыярцi. "Гэта можа навесцi на падазрэнне, што вы зрабiлi гэта самi".
  
  ""Трэцяе бязладдзе за столькi тыдняѓ", згодна з "Геральд", - сказаѓ Барнетт, пастукваючы лыжкай для яек па загалоѓку. "Палiцыя зьбiтая з панталыку".
  
  "Калi верыць газэтам," заѓважыѓ Марыярцi, - палiцыя заѓсёды зьбiтая з панталыку. За выключэннем выпадкаѓ, калi 'Iнспектар Грегсон чакае хутчэйшага арышту'. Часам палiцыя 'зьбiтая з панталыку' i "чакае хутчэйшага арышту" ѓ адным i тым жа абзацы. Я магу толькi пажадаць, каб у вас, журналiстаѓ, быѓ больш шырокi выбар апiсальных фраз на выбар. Гэта, безумоѓна, дадало б чытанню газет элемент напружанага чакання, якога цяпер катастрафiчна не хапае ".
  
  "У гэтай гiсторыi дастаткова iнтрыгi, каб парадаваць нават вас", - сказаѓ Барнетт. "Палiцэйскi канстэбль узламаѓ дзверы спальнi ахвяры, якая была зачыненая знутры, i знайшоѓ яго якi ляжыць на ложку ѓ лужыне ѓласнай крывi, з горлам, перарэзаным так глыбока, што галава была амаль адрэзаная, i кроѓ усё яшчэ цякла з зияющей раны на шыi. Як табе такое напружанне?"
  
  Марыярцi уздыхнуѓ i пакiваѓ галавой. Зняѓшы пенснэ, каб працерцi яго iльняной сурвэткай, ён блiзарука ѓтаропiѓся сваiмi водянисто-шэрымi вачыма на Барнэта праз стол. "На самой справе гэта даволi сумна", - сказаѓ ён.
  
  " Як гэта так, прафесар? - спытаѓ я.
  
  Марыярцi падняѓ тоѓсты том у папяровым пераплёце, якi ляжаѓ побач з яго талеркай. "Гэта прыйшло з першай ранiшняй поштай", - сказаѓ ён. "Гэта штоквартальны часопiс Брытанскага астрафiзiчнага грамадства. У гэтых дванаццацi дзясятках старонак больш таямнiцы i невядомасцi, чым за ѓсе дзесяць гадоѓ iснавання "Морнинг Геральд".
  
  "Магчыма, прафесар," сказаѓ Барнетт, " але сярэднестатыстычнага чытача газет цiкавiць не тое, што адбываецца на Марсе, а тое, што адбываецца ѓ Чэлсi. Ён у любы час аддаѓ перавагу б мець справу з таямнiчым забойствам, чым з таямнiчай туманнасцю.
  
  "Верагодна, вы маеце рацыю", - сказаѓ Марыярцi, адкладаючы часопiс у бок i узняты на пераноссе пенснэ. "Тым не менш, ёсць некаторы невялiкае суцяшэнне, слабы проблiск надзеi на будучыню чалавечай расы, якi можна атрымаць з сучаснай навуковай тэорыi. Я чытаю свае дзённiкi, i яны суцяшаюць мяне ".
  
  "Якога роду суцяшэнне, прафесар?" Спытаѓ Барнетт, адчуваючы, што згубiѓ нiтку размовы.
  
  "Я знаходжу суцяшэнне ѓ тэорыях, выкладзеных прафесарам Гершэлем, сярод iншага, адносна туманнасцяѓ", - сказаѓ Марыярцi, налiваючы сабе кубак кавы з вялiкай срэбнага самавара, якi стаяѓ на кукiшках на адным канцы стала. "Яны маглi б выказаць здагадку, што сусвет больш на некалькi парадкаѓ велiчынi, чым меркавалася раней".
  
  "Гэта цябе суцяшае?"
  
  "Так. Гэта паказвае на тое, што чалавецтва, абмежаваную гэтай маленькай планетай у выпадковым кутку Сусвету, не мае нiякага рэальнага значэння".
  
  Барнетт асцярожна паклаѓ лыжку на край сваей талеркi. Ён ведаѓ, што Марыярцi пускаѓся ѓ гэтыя антычалавечныя выкрывальныя прамовы, па меншай меры часткова, каб пазлаваць яго, але ѓ той жа час ён нiколi не бачыѓ нiякiх прыкмет таго, што прафесар не быѓ цалкам сур'ёзны ѓ тым, што казаѓ. "Я мяркую, вы не хацелi б напiсаць артыкул для маёй службы навiн на гэтую агульную тэму, прафесар?" Спытаѓ Барнетт.
  
  "Ба!" - адказаѓ Марыярцi.
  
  "Я, напэѓна, мог бы замовiць пару сотняѓ амерыканскiх газет, каб надрукаваць гэты артыкул".
  
  "Павiнен прызнацца, перспектыва таго, што мае словы будуць прагна перачытваць за слоiчак джэма ѓ Чыкага, не ѓяѓляе для мяне асаблiвага зачаравання", - сказаѓ Марыярцi. "Тое, што мае фразы вымаѓляюцца ѓ Сан-Францыска, або мае iдэi горача абмяркоѓваюцца ѓ Дэ-Мойне, аднолькава мала прыцягвае. Не, баюся, мой дарагi мiстэр Барнетт, што ваша прапанова не заахвоцiць мяне да журналiсцкай кар'еры.
  
  "Я шкадую аб гэтым, прафесар", - сказаѓ Барнетт. "Свет страцiѓ вялiкага эсэiста, калi вы вырашылi прысвяцiць сябе жыцця, э-э, навуцы".
  
  Прафесар Марыярцi падазрона паглядзеѓ на Барнэта. "Калi я забраѓ вас з турэцкай турмы амаль два гады таму," сказаѓ ён, - вы былi так жа пазбаѓлены сарказму, як i пакрытыя брудам. Я больш не адчуваю нiякай бруду".
  
  - Тушы, прафесар. Барнетт ѓсмiхнуѓся i налiѓ сабе кубак кавы.
  
  * * *
  
  Бенджамiн Барнетт ѓпершыню сустрэѓся з прафесарам Джэймсам Марыярцi ѓ Канстанцiнопалi амаль два гады таму, у той момант, калi за прафесарам гналася па вулiцы Двух вежаѓ банда забойцаѓ ѓ брудна-карычневых бурнусах. Барнетт i яго сябар прыйшлi прафесару на дапамогу, за што ён горача падзякаваѓ iх, хоць i расцанiѓ напад як нязначную непрыемнасць, з якой ён мог бы даволi лёгка выблытацца без старонняй дапамогi. Што, па прызнаннi Барнэта, калi ён блiжэй пазнаѓ прафесара, было, хутчэй за ѓсё, праѓдай.
  
  Марыярцi адказаѓ узаемнасцю, вызвалiѓшы Барнэта з золкi рамак турмы Мустафы II, дзе ён утрымлiваѓся за нязначнае злачынства ѓ выглядзе забойства свайго сябра i сур'ёзную неасцярожнасць у шпiянажы супраць урада гэтага самага асвечанага дэспата султана Абд-уль Хамiда, шаха шахаѓ, другога носьбiта гэтага iмя. Абодва злачынствы, у якiх ён быѓ аднолькава невiнаваты, i за кожнае з якiх з роѓнай верагоднасцю маглi задушыць у любы момант па капрызе Блiскучай Парты.
  
  Але Марыярцi запатрабаваѓ пэѓную цану за сваё выратаванне. "Чаго я хачу ад вас, - сказаѓ ён Барнетту, - так гэта двух гадоѓ вашай жыцця".
  
  "Чаму?" Барнетт спытаѓ.
  
  "Вы добрыя ѓ сваёй прафесii, i вы мне пригодитесь".
  
  " А па сканчэннi двух гадоѓ?
  
  "Пасля гэтага твая лёс зноѓ будзе належаць толькi табе".
  
  "Я прымаю!"
  
  У той час гэта здавалася выгаднай здзелкай. I нават калi Марыярцi патаемна перавёз Барнэта праз усю Еѓропу i яны стаялi тварам да асобе ѓ падвальнай лабараторыi прафесара ѓ доме на Расэл-сквер, гэта працягвала здавацца такiм. Марыярцi сцвярджаѓ, што з'яѓляецца кансультантам i спецыялiстам па рашэннi праблем, але ён быѓ дзiѓна расплывiстым у дэталях. Дамогшыся клятвы маѓчання ѓ дачыненнi да сваiх спраѓ, ён прыцягнуѓ Барнэта да працы. Барнетт быѓ замежным карэспандэнтам New York World, якi жыве ѓ Парыжы, калi ён адправiѓся ѓ Турцыю, каб даць справаздачу аб хадавых выпрабаваннях новай падводнай лодкi, i апынуѓся ѓ турме Османлы. Марыярцi хацеѓ выкарыстоѓваць свае навыкi рэпарцёра. З дапамогай Марыярцi Барнетт адкрыѓ амерыканскую службу навiн, кабельнае тэлебачанне для амерыканскiх газет, якое публiкуе брытанскiя i еѓрапейскiя навiны. Гэта дало Барнетту арганiзацыю прыкрыцця для расследавання усяго, што хацеѓ расследаваць Марыярцi. Да здзiѓлення абодвух мужчын, служба хутка пачала зарабляць грошы i неѓзабаве зажыла ѓласным жыццём як законная навiнавая арганiзацыя.
  
  Паступова да Барнэта дайшло, што ѓяѓленнi Марыярцi аб законе i маралi разыходзiлiся з уяѓленнямi астатняга вiктарыянскага грамадства. Марыярцi, прама скажам, быѓ злачынцам. Шэрлак Холмс, блiскучы дэтэктыѓ-кансультант, лiчыѓ Марыярцi адным з самых предосудительных зладзеяѓ Лондана, пакуль яшчэ не павешаных. Магчыма, гэта было перабольшаннем. Холмс амаль дзесяць гадоѓ спрабаваѓ выкрыць Марыярцi ѓ тым цi iншым гнусном задуму, але так i не атрымаѓ поспех. Ён сарваѓ адзiн або два плана прафесара i затрымаѓ пару паслугачоѓ; але яму так i не ѓдалося звязаць разгляданая злачынства з былым прафесарам матэматыкi, цяпер якiя жывуць на Расэл-сквер. Гэта, несумненна, прывяло да пэѓнай прыкрасцi i тэндэнцыi бачыць Марыярцi пад кожным кустом i злавесны змова за кожным злачынствам.
  
  Прафесар Марыярцi не быѓ простым злачынцам, як i простым чалавекам. У яго была свая мараль, такая ж строгая, як i ѓ яго сучаснiкаѓ, цi яшчэ стражэй. Але яно адрознiвалася як па тоне, так i па змесце ад таго самаздаволенага самаздаволення, з якiм падданыя Вiкторыi ставiлiся да "нiжэйшых пародам без закона", якiя мелi няшчасце нарадзiцца на Барнэа, або ѓ Абiсiнii, або ѓ Уайтчепеле.
  
  Марыярцi трымаѓ Барнэта iзаляваным ад большай часткi сваёй злачыннай дзейнасцi, знаходзячы Барнэта больш карысным як непрадузятага збiральнiка iнфармацыi. У вынiку ѓ Барнэта былi толькi намёкi на арганiзацыю, якой камандаваѓ Марыярцi, або на дзейнасць, якой ён кiраваѓ. Барнетт сапраѓды ведаѓ, што ѓсе грошы, якiя Марыярцi зарабляѓ на сваёй дзейнасцi, акрамя тых, што былi неабходныя для ѓтрымання яго хатняга гаспадаркi, iшлi на падтрымку яго навуковых эксперыментаѓ. Марыярцi лiчыѓ сябе навукоѓцам, i iншая яго дзейнасць, легальная i нелегальная, была ѓсяго толькi сродкам фiнансавання яго даследаванняѓ навуковага невядомага.
  
  * * *
  
  Барнетт ѓтаропiѓся на высокага, падобнага на ястраба мужчыну, якi сядзеѓ насупраць яго за сталом для сняданку. Марыярцi быѓ загадкай: прызнаны злачынец, ён валодаѓ самымi высокiмi iнтэлектуальнымi i маральнымi стандартамi, якiя Барнетт калi-небудзь ведаѓ; вiдавочны мiзантроп, ён спакойна падтрымлiваѓ некалькi дабрачынных арганiзацый у самых бездапаможных раёнах Лондана; перакананы рэалiст, ён выяѓляѓ нястрымную схiльнасць да рамантыкi. Магчыма, ён i не шукаѓ прыгодаѓ, але як бы ён нi хаваѓся ад iх, яны беспамылкова вышуквалi яго.
  
  "Ты заѓсёды цiкавiѓся галаваломкамi", - сказаѓ Барнетт, перарываючы ланцужок сваiх думак, калi Марыярцi заѓважыѓ яго пiльны погляд. " Вам не падабаецца вобраз чалавека, забiтага ѓ замкнёным пакоi?
  
  Марыярцi на iмгненне задумаѓся над пытаннем. "Не асаблiва", - сказаѓ ён. "Мне трэба было б больш iнфармацыi, чым паказана у "Морнинг Геральд", перш чым я знайду яе озадачивающей. Мяркуючы па тым, як яны гэта робяць, iснуе занадта шмат магчымых адказаѓ толькi таму, што занадта шмат незададзеных пытанняѓ ".
  
  "Напрыклад?"
  
  " А што, напрыклад, з вокнамi?
  
  " Зачынена. Тут так сказана.
  
  " Вядома. Але што гэта за замкi? Я мяркую, ёсць джэнтльмены, якiя могуць адкрыць зачыненае акно звонку.
  
  " А потым сышлi праз акно, замкнуѓшы яго за сабой?
  
  " У некаторых выпадках так, у залежнасцi ад тыпу замка. Або, напрыклад, забойца мог схавацца ѓ шафе цi пад ложкам i не выходзiць адтуль да тых часоѓ, пакуль не было знойдзена цела.
  
  "Я пра гэта не падумаѓ", - сказаѓ Барнетт.
  
  "Я магу пералiчыць пяць iншых спосабаѓ, якiмi можна было абысцi меркаваную "зачыненую пакой"", - сказаѓ Марыярцi.
  
  "Бяру свае словы назад", - сказаѓ Барнетт, кладучы газету асабовым бокам унiз на стол побач з противнем. "Нiякай галаваломкi няма. Я памылiѓся".
  
  "Аднак у гэтым справаздачы ёсць некалькi цiкавых момантаѓ", - сказаѓ Марыярцi.
  
  "Якiя прадметы вы знаходзiце цiкавымi?"
  
  "Ах!" - сказаѓ Марыярцi. "Патрабуюцца дадатковыя прыклады. Ёсць, напрыклад, пытанне аб матыве. Iснуе пяць матываѓ для забойства: прагнасць, пажада, страх, гонар i вар'яцтва. Што гэта было?"
  
  " Скотленд-Ярд прытрымлiваецца думкi, што лорд Уолбайн быѓ забiты рабаѓнiком.
  
  "Значыць, прагнасць," сказаѓ Марыярцi. "Але, несумненна, перад намi самы незвычайны рабаѓнiк: той, хто iдзе прама ѓ гаспадарскую спальню, калi ѓ каморы ёсць шафы, набiтыя срэбрам; той, хто ѓкладвае яго светласць ва ѓвесь рост на ложак i пераразае яму горла замест таго, каб па-сяброѓску злёгку пастукаць тупым прадметам па галаве. А потым той, хто знiкае ѓ замкнёным пакоi.
  
  "Вы толькi што намякнулi, што ведаеце некалькiх чалавек, якiя маглi б гэта зрабiць", - сказаѓ Барнетт.
  
  " Ах, так. Але мы зноѓ вяртаемся да пытання аб матыве. Навошта рабаѓнiку спатрэбiлася дадаткова зачыняць за сабой пакой? Чаму б проста не вылезцi з акна i не спусцiцца па вадасцекавай трубе?"
  
  "Я не ведаю", - адказаѓ Барнетт.
  
  " I калi гэта сапраѓды была перарваная крадзеж з узломам, то як быць з забойствам Айседоры Стэнхоуп, адваката, на мiнулым тыднi? Цi шаноѓнага Джорджа Венна да гэтага? Усе з перарэзанымi глоткамi; усё ѓ сваiх спальнях. У аднаго жонка спiць у суседняй спальнi, у iншага верная сабака цiхамiрна ляжыць ля падножжа лесвiцы. I нi ѓ адным з злачынстваѓ не прапала нiчога каштоѓнага. Сапраѓды, незвычайны рабаѓнiк!
  
  Барнетт адклаѓ лыжку i ѓтаропiѓся праз стол на свайго суразмоѓцы. Марыярцi нават не зiрнуѓ на ранiшнiя газеты. Больш таго, Барнетт быѓ гатовы паклясцiся, што за апошнiя тры тыднi не бачыѓ нi адной газеты. Марыярцi пагарджаѓ газеты i рэдка iх адкрываѓ. Адной з абавязкаѓ Барнэта было весцi тэчку з бягучымi крымiнальнымi гiсторыямi i iншымi матэрыяламi, якiя маглi зацiкавiць прафесара, але выразкi за апошнiя тры тыднi ляжалi ѓ скрынцы, не адсартаваныя i не падшыты, на стале Барнэта. I ѓсё ж нейкiм чынам Марыярцi ведаѓ падрабязнасцi трох узаемазвязаных забойстваѓ, паколькi, здавалася, ён заѓсёды быѓ у курсе ѓсяго, што адбывалася ѓ Лондане, i большай часткi таго, што адбывалася ва ѓсiм свеце.
  
  " Значыць, у вас ёсць iншая тэорыя? - выказаѓ здагадку Барнетт.
  
  "Нiколi не варта будаваць тэорыi, абапiраючыся на недастатковыя факты", - сказаѓ Марыярцi. "Гэта практыка, найбольш разбуральная для разумовых здольнасцяѓ. Як я ѓжо сказаѓ, ёсць некалькi вiдавочных пытанняѓ, якiя варта задаць. Адказы павiнны даць дакладнае ѓяѓленне аб забойцы i яго матывы.
  
  "Напрыклад?"
  
  Марыярцi пакiваѓ галавой. "Я не разумею вашага захаплення гэтым", - сказаѓ ён. "Звычайная серыя забойстваѓ, у якiх няма нiчога, што магло б рэкамендаваць iх знаѓцу. Нагадвае Рэма ѓ Дзюсельдорфе некалькi гадоѓ назад або сумна вядомыя забойства ѓ Фiладэльфii Фокс у 78-м. Адзiная загадка ѓ такiх выпадках - як палiцыя можа быць настолькi неэфектыѓнай ".
  
  "Наколькi я памятаю," сказаѓ Барнетт, " яны так i не злавiлi "Фiладэльфiю Фокс"".
  
  "Менавiта гэта я i хачу сказаць", - сказаѓ Марыярцi.
  
  "Калi б расследаванне было даручана вам," спытаѓ Барнетт, " што б вы зрабiлi?"
  
  "Я устрымлiваюся ад адказу, якi прыходзiць мне на розум," сказаѓ Марыярцi з намёкам на ѓсмешку, " паколькi гаворка iдзе аб даволi грубых выразах. Аднак- " Прафесар зноѓ зняѓ лiнзы пенснэ i пачаѓ працiраць iх сурвэткай. Робячы гэта, ён рассеяна глядзеѓ праз стол на карцiну вэрна, там, якая вiсела над буфетам, - карцiну алеем памерам тры на пяць футаѓ, азагалоѓленую "Пейзаж з кавалерыяй".
  
  Барнетт з цiкавасцю назiраѓ, як прафесар працiрае лiнзы i невiдушчым позiркам глядзiць у iншы канец пакоя. Ён назiраѓ за разважаннямi Марыярцi, што было для Барнэта такiм жа уражлiвым падзеяй, як назiранне за гульнёй Нормана-Неруды на скрыпцы або за крамзолямi У. С. Гiлберта. Прама перад вамi адбывалася нешта неверагоднае, i калi вам вельмi шанцавала, заѓсёды быѓ шанец, што што-то з таго, што гэта было, перадасца i вам.
  
  "Пытанне аб матыве," сказаѓ Марыярцi, папраѓляючы пенснэ на носе, " ѓяѓляецца найбольш шматабяцальным. З пяцi, якiя я прывёѓ, мы можам выключыць толькi адно: вар'яцтва. Я б засяродзiѓся на мiнулым гэтых траiх мужчын, каб усталяваць, што ѓ iх было агульнага, паспрабаваць знайсцi агульны назоѓнiк для нашага забойцы. "
  
  "Я не ведаю, прафесар", - сказаѓ Барнетт. "Спосаб, якiм былi забiтыя тыя трое, здаецца мне даволi вар'ятам. Пераразаюць iм глоткi ѓ iх уласных ложках, а потым крадуцца мiма зачыненых дзвярэй i спячых сабак.
  
  "Перарэзванне iм горла можа быць актам вар'яцтва," сказаѓ Марыярцi, - але мне здаецца, што наступны бяскрыѓдны сыход быѓ у вышэйшай ступенi разумным".
  
  Мiстэр Моуз, дварэцкi Марыярцi, з'явiѓся ѓ дзвярах сталовай. "Прашу прабачэння, прафесар," сказаѓ ён сваiм скрыпучым голасам, - але вас хоча бачыць джэнтльмен. Iндыйскi джэнтльмен. Я ѓзяѓ на сябе смеласць размясцiць яго ѓ гасцiнай.
  
  Марыярцi дастаѓ кiшэнныя гадзiны i адкрыѓ iх. "I, здаецца, на дзевяць хвiлiн раней," сказаѓ Марыярцi. " Карткi няма?
  
  " Нiякiх, сэр. Ён згадаѓ аб недахопе, сэр. Папрасiѓ прабачэння за тое, што ѓ яго няма. Прадставiѓся Сiнгхам.
  
  "Зразумела," сказаѓ Марыярцi. - Скажыце джэнтльмену, што я падыду да яго праз некалькi хвiлiн.
  
  " На дзевяць хвiлiн раней? - Спытаѓ Барнетт, калi мiстэр Моуз пайшоѓ, каб супакоiць наведвальнiка.
  
  "Цяпер без дзевяцi дзесяць", - сказаѓ Марыярцi. "Гэта таксама прыйшоѓ з першай поштай". Ён дастаѓ канверт з кiшэнi пiнжака i працягнуѓ яго праз стол Барнетту. "Што ты пра гэта думаеш?"
  
  Канверт быѓ з шчыльнай, злёгку шэрай паперы, з якой Барнетт быѓ незнаёмы, як i папера ѓнутры. Адрас на канверце: "Джэймса Марыярцi, доктар фiласофii, Расэл-сквер, 64, Сiцi", быѓ напiсаны круглым плыѓным почыркам з шырокiм наканечнiкам. Почырк на самай лiсце быѓ больш каравым i вуглаватым, напiсаным надзвычай тонка завостраным пяром.
  
  "Дзве розныя рукi", - адзначыѓ Барнетт. "Давайце паглядзiм, што напiсана ѓ запiсцы".:
  
  Джэймс Марыярцi, доктар медыцынскiх навук.-
  
  Зайду да вас заѓтра ѓ дзесяць ранiцы. Спадзяюся заспець вас у гэты момант дома. Спадзяюся зацiкавiць вас немагчымым, але патэнцыйна прыбытковым справай. Некалькi чалавек паведамiлi мне, што вы - чалавек, з якiм, хутчэй за ѓсё, варта пагаварыць па гэтай нагоды. З найвялiкшымi надзеямi i вялiзнай патэнцыйнай падзякай, мяне клiчуць Сiнгх.
  
  "Вельмi цiкава стылiстычна, хоць i не вельмi iнфарматыѓна". Барнетт паднёс запiску да святла. "Я не пазнаю гэтую паперу. Нi вадзянога знака. Нi герба. Але гэта шчыльная, дарагая папера, магчыма, з тых, што выкарыстоѓваюцца для друку запрашэнняѓ. Дзiѓнага фармату, амаль квадратная."
  
  "Аб чым табе ѓсё гэта кажа?"
  
  "Ну," Барнетт задумаѓся. - На самай справе нiчога звыш таго, што тут сказана. Джэнтльмен па iмi Сiнгх зойдзе ѓ дзесяць, i ѓ яго ёсць да вас якое-то прапанова.
  
  "Разумны выснову," сказаѓ Марыярцi, - якi пацвярджаецца тым фактам, што джэнтльмен сапраѓды з'явiѓся крыху раней прызначанага гадзiны. I больш нiчога?
  
  "Не, не зусiм".
  
  " Ёсць якiя-небудзь здагадкi адносна цалкам розных рук на пасланнi i канверце?
  
  " Няма. Прызнаю, гэта цiкава. Але мне ѓ галаву не прыходзiць гатовага тлумачэння. Аб чым гэта табе кажа?
  
  "Гэта, а таксама незвычайная форма паперы, сапраѓды даюць поле для разважанняѓ", - сказаѓ Марыярцi, паднiмаючыся на ногi, "але няма сэнсу патураць гэтай згубнай звычцы, калi аб'ект нашых разважанняѓ чакае нас у гасцiнай".
  
  " Вы хочаце, каб я прысутнiчаѓ пры сумоѓi?
  
  "Калi табе падабаецца".
  
  "Дзякуй, але я думаю, што няма. Мне сапраѓды пара ѓ офiс".
  
  " Я думаѓ, што цудоѓная мiс Перрин займаецца справамi Амерыканскай службы навiн.
  
  "Гэта так, i вельмi добра", - сказаѓ Барнетт. "Яна жалезнай рукой кiруе штатам з дзевяцi рэпарцёраѓ, чатырох сакратароѓ-машынiстак, трох тэлеграфiстак i разномастных насiльшчыкаѓ, хлопчыкаѓ-пажей, хлопчыкаѓ на пабягушках i да таго падобнага. Зусiм выключная маладая лэдзi.
  
  "Яна карыстаецца такiм аѓтарытэтным становiшчам?" Спытаѓ Марыярцi.
  
  "Яе адзiнае шкадаванне, па меншай меры, так яна мне паведамiла, заключаецца ѓ тым, што яе адмiнiстрацыйныя абавязкi пакiдаюць ёй мала часу для лiста".
  
  "Што ж, тады вам лепш сысцi," сказаѓ Марыярцi, - пакуль юная лэдзi не выявiла, што ѓ вас няма неабходнасцi. Я паклапачуся аб патэнцыйна прыбытковым мiстэрам Сингхе.
  
  "Я збiраюся даручыць пары маiх рэпарцёраѓ папрацаваць над гэтымi забойствамi", - сказаѓ Барнетт. "Я перакананы, што там ёсць нейкая гiсторыя".
  
  "Цалкам магчыма, Барнетт," сказаѓ Марыярцi, усмiхаючыся яму зверху ѓнiз, " але вы цалкам ѓпэѓненыя, што пра гэта варта распавядаць?"
  
  ТРЫ
  
  БЭЙКЕР - СТРЫТ , 221Б
  
  
  
  Падман, па яго словах, быѓ немагчымы для чалавека, приученного да назiрання i аналiзу. Яго высновы былi гэтак жа безошибочны, як i многiя палажэннi Еѓклiда.
  ДОКТАР ДЖОН УОТСАН Х.
  
  Зхерлок Холмс жэстам запрасiѓ наведвальнiка сесцi. "Праходзьце, гэта вельмi прыемна", - сказаѓ ён. "Сардэчна запрашаем, мiлорд. Я паслаѓ хлопчыка-рассыльного ѓнiз за гарбатай. А пакуль, чым я магу быць вам карысны?
  
  Граф Арундейл з агiдай агледзеѓ застаѓленае розным начыннем памяшканне гасцiную вядучага ѓ свеце дэтэктыва-кансультанта. Кошык з газетнымi выразкамi на пiсьмовым стале, нагрувашчванне хiмiчных прыбораѓ на сасновым стале справа ад камiна, стос канвертаѓ, прымацаваных да камiннай палiцы усходнiм нажом з тонкiм лязом; цi мог сапраѓды iснаваць генiй сярод такога беспарадку? Ён запахнул крысы свайго ранiшняга пiнжака i асцярожна прысеѓ на краёчак старога скуранога канапы. " Прыемна? - спытаѓ ён. " Несумненна, у чалавека з вашай рэпутацыяй i раней былi знакамiтыя клiенты.
  
  "Я меѓ на ѓвазе праблему, якая прывяла вас, мiлорд", - сказаѓ Холмс. "Прыемна мець справу, якое трэнiруе iнтэлект. Тыя, што траплялiся мне на шляху за апошнiя некалькi месяцаѓ, сведчылi аб сумным заняпадзе ѓяѓлення ѓ крымiнальных колаѓ. Што тычыцца маёй клiентуры, то мы прымаем тут, самых розных. Апошнiм чалавекам, што сядзелi там, дзе вы сядзiце, быѓ герцаг, а да гэтага, калi я правiльна памятаю, была жанчына, якая забiла сваiх першых трох мужоѓ i замышляла смерць чацвёртага.
  
  "Цiкава," прамармытаѓ лорд Арундейл.
  
  "Значна цiкавей, чым герцаг," пагадзiѓся Холмс. "Правячы манарх еѓрапейскага каралеѓства сеѓ у крэсла злева ад вас, а карлiк, якi малюе акварэллю, сеѓ у крэсла побач з вамi. Кароль быѓ грубiянаѓ; карлiк, цалкам магчыма, генiй. Чым магу служыць вам, мiлорд?
  
  "Ну, вы, здаецца, ужо ведаеце", - сказаѓ лорд Арундейл, уражаны паводзiнамi Холмса. "Вы задаволеныя праблемай, якая прывяла мяне сюды да таго, як у мяне была магчымасць расказаць вам, у чым яна заключаецца. Мне сказалi, што вы валодаеце свайго роду празорлiвасцю, якое дазваляе вам выяѓляць дзеяннi злачынцаѓ у адсутнасць доказаѓ, бачных звычайнай палiцыi. Аднак я не быѓ праiнфармаваны аб тым, што вы можаце прадказаць праблему, з якой да вас звернецца клiент, да таго, як у яго з'явiцца магчымасць растлумачыць яе вам. Шчыра кажучы, сэр, гэта практыкаванне дзiвiць мяне сваёй мэтанакiраванасцю! "
  
  "Не, няма," хутка сказаѓ Холмс. - Прашу прабачэння, калi я здаюся трохi рэзкiм. Растлумачце гэта дзеяннем лекi, якое я прымаю, мiлорд. Мой якi лечыць лекар, доктар Ватсан, прапiсаѓ мне сее-што ад прыступаѓ летаргii, i часам гэта прыводзiць да таго, што я здаюся трохi запальчывым ".
  
  " Значыць, вы не сцвярджаеце, што валодаеце празорлiвасцю або iншымi экстрасэнсорнымi здольнасцямi?
  
  " Зусiм не, мiлорд. Якiмi б здольнасцямi я нi валодаѓ, яны цвёрда заснаваныя на веданнi адпаведных навук, шырокiм вывучэннi гiсторыi злачыннасцi i вывастранай здольнасцi да дэдуктыѓным разваг.
  
  "Значыць," настойваѓ лорд Арундейл, " вы на самой справе не ведаеце, што прывяло мяне сюды, i проста зрабiлi агульнае здагадка, што я прапаную цiкавае, э-э, справа?
  
  " Наадварот, мiлорд. Я дакладна ведаю, навошта вы тут. Вы прыйшлi параiцца са мной адносна ѓчорашняга забойства на Риджентс-Гейт. А, вось i Бiлi з гарбатай. Як вам падабаецца ваш, мiлорд?
  
  Лорд Арундейл дазволiѓ налiць сабе чай, дадаць малака i цукру, пакуль абдумваѓ гэта. "Вы маеце рацыю," сказаѓ ён нарэшце. "I калi гэта фокус, то гэта сапраѓды разумны фокус. Хоць забi, я не разумею, адкуль ты ведаеш. Вы павiнны прызнаць, што гэта хутчэй папахвае празорлiвасцю або больш мудрагелiстым фокусам.
  
  "Зусiм не, мiлорд", - адказаѓ Холмс. "У рэшце рэшт, гэта мая прафесiя - выводзiць неабвержныя факты з таго, што iншым здалося б беднымi доказамi".
  
  Лорд Арундейл задуменна пацягваѓ чай. "Якiя высновы вы зрабiлi?" спытаѓ ён.
  
  Холмс адкiнуѓся на спiнку крэсла, сашчапiѓшы тонкiя, адчувальныя пальцы пад падбародкам. " Толькi даволi вiдавочныя факты аб тым, што да вам звярнулiся адзiн або некалькi чыноѓнiкаѓ высокага ѓрадавага рангу, верагодна, члены кабiнета мiнiстраѓ, з просьбай, каб я ѓзяѓ расследаванне на сябе; што вы ѓжо былi ѓ Скотленд-Ярдзе i атрымалi адабрэнне камiсара палiцыi, хоць дэтэктыѓ-iнспектар, якi вядзе гэтую справу, лiчыць, што я буду толькi перашкаджаць.
  
  " Дзiѓна! - Усклiкнуѓ лорд Арундейл. " У вас, павiнна быць, ёсць агенты ѓ палiцыi.
  
  " Запэѓнiваю вашу светласць...
  
  Лорд Арундейл паставiѓ кубак на паднос i пакiваѓ галавой. " У гэтым няма неабходнасцi, - сказаѓ ён. " Ёсць што-небудзь яшчэ?
  
  " Толькi тое, што ёсць якi-небудзь факт або падказка вялiкай важнасцi, якiя былi утаены ад грамадскасцi i з якiмi вы прыйшлi мяне азнаёмiць.
  
  "Божа мой, сэр!" Сказаѓ лорд Арундейл. "Вы павiнны растлумачыць мне, як вы вывелi усё гэта з простага прысутнасцi ѓ вашай гасцiнай пэра сярэднiх гадоѓ у ранiшнiм пiнжаку".
  
  "У кожнай прафесii павiнны быць свае сакрэты, мiлорд," сказаѓ Холмс, пацiраючы рукi. "Я навучыѓся ѓ майго сябра доктара Ватсана, якi дзялiѓ са мной гэтыя пакоi да сваёй жанiцьбы, не раскрываць занадта лёгка, як я дасягаю гэтых эфектаѓ. Тлумачэнне перакладае iх з разраду цудоѓных у разрад звычайных. Аднак я хацеѓ бы звярнуць вашу ѓвагу на некалькi дадатковых фактаѓ, якiя я адзначыѓ."
  
  "I гэта так i ёсць?"
  
  " Па-першае, я выпадкова звярнуѓ увагу на экiпаж, у якiм вы прыехалi; не на ваш уласны, а на адзiн з тых, што знаходзяцца на службе Скотленд-Ярда. Затым я заѓважыѓ характэрную чырвона-карычневую глiну, прыляплю да ѓздыму вашага правага чаравiка. Несумненна, яна была выяѓленая раней сёння, паколькi малаверагодна, што ваш камердынер не сачыѓ за тым, каб вашы туфлi чысцiлiся кожны вечар. У ваколiцах Лондана ёсць некалькi месцаѓ, дзе вы маглi б яго падчапiць, але найбольш верагодным з'яѓляецца iст-энд Сэнт-Джэймс-парку, насупраць урадавых устаноѓ.
  
  "Я пачынаю разумець", - сказаѓ лорд Арундейл. "Але я ѓсё яшчэ думаю, што гэта па-чартоѓску разумны. Уяѓляю, як ведаць кожны кавалак бруду ѓ Лондане".
  
  "Здзяйсняючы злачынства, пранiклiвы злачынец iмкнецца лiквiдаваць або замаскiраваць факты, навакольныя яго ѓчынак", - сказаѓ Холмс. "Дзе ён, хутчэй за ѓсё, собьется з шляху, так гэта ѓ дробязях, такiх як бруд на яго абутку або пыл на вопратцы. Таму, мiлорд, вы можаце бачыць, што прафесiйны следчы павiнен вывучыць такiя дэталi.
  
  "Цудоѓна," сказаѓ лорд Арундейл. Ён узяѓ маленькi скураны футляр, якi прынёс з сабой, i дастаѓ з яго канверт. " Што вам вядома пра забойства лорда Уолбайна?
  
  " Не больш таго, што было ѓ ранiшнiх газетах, мiлорд.
  
  "Такiм чынам, вось кароткае выклад усiх якiя адносяцца да справы фактаѓ," сказаѓ лорд Арундейл, працягваючы канверт Холмсу, - падрыхтаванае iнспектарам, адказным за палiцэйскае расследаванне. Таксама сюды ѓключаны справаздачы аб забойствах шаноѓнага Джорджа Венна i Айседоры Стэнхоуп."
  
  "Я неадкладна прачытаю гэта, ваша светласць," сказаѓ Холмс. " Я таксама хацеѓ бы агледзець пакоi, у якiх былi здзейснены тры злачынствы.
  
  "Меры прыняты", - сказаѓ лорд Арундейл. "Iнспектар Лестрейд сказаѓ, што вы хацелi б, як ён выказаѓся, 'прапаѓзцi па пакоях на карачках з бiноклем для чытання".
  
  "Ах, так гэта Лестрейд, цi не так?" - ускрыкнуѓ Холмс. "Гэта ѓ якой-то ступенi дапамагае".
  
  " Значыць, вы знаёмыя з iнспектарам Лестрейдом. Ён зрабiѓ на мяне добрае ѓражанне. Здаецца, ён добра ведае сваю працу. Сцвярджаѓ, што напаѓ на некалькi шматспадзеѓных зачэпак, хоць даволi расплывiста патлумачыѓ, у чым яны заключаюцца. Сказаѓ, што, па яго думку, арышт батлеров дасць вынiкi."
  
  "Якога роду вынiкi?" Пацiкавiѓся Холмс.
  
  " Ён не сказаѓ. Ён сказаѓ, што, па яго думку, прыцягваць вас да гэтай справы было зусiм неабавязкова, хоць ён прызнаѓ, што вы аказалi некаторую дапамогу рэгулярным сiлам у мiнулым. 'Асаблiвыя абставiны", - як ён выказаѓся. Калi б прэм'ер-мiнiстр не адчуваѓ, што ѓ дадзеным выпадку патрабуецца зусiм незвычайная далiкатнасць, мiнiстр унутраных спраѓ i я былi б цалкам ѓпэѓненыя, што перададзiм справу ѓ яго рукi ".
  
  "Звычайна ён цалкам адэкватны", - пагадзiѓся Холмс. "Але тады звычайны выпадак менавiта такi - звычайны. Злачынства з прымяненнем грубай сiлы, здзейсненае неабдумана, для раскрыцця якога не патрабуецца нi спецыяльных ведаѓ, нi лагiчных разваг.
  
  "Сапраѓды, слабая пахвала", - сказаѓ лорд Арундейл. "Вы не думаеце, што Лестрейд здольны?"
  
  " Так, як бульдог. Гэты чалавек упарты, бязлiтасны, адважны, сумленны i адданы. Але як сышчык, я баюся, што больш тонкiя пахi злачынства выслiзгваюць ад яго носа.
  
  Лорд Арундейл працягнуѓ сваю кубак, каб яе зноѓ напоѓнiлi. "У асноѓным, гэта тое, што сказаѓ прэм'ер-мiнiстр", - сказаѓ ён Холмсу. "Мiнiстр унутраных спраѓ перакананы, што сталiчная палiцыя можа i павiнна справiцца з гэтай праблемай, але прэм'ер-мiнiстр палiчыѓ, што гэта можа быць занадта далiкатна для падыходу "бульдога". I вас вельмi рэкамендаваѓ, калi вы прабачце маю расплывiстасць, член Каралеѓскай сям'i.
  
  Холмс кiѓнуѓ. "Калi ласка, падзякуйце ад мяне яе вялiкасць", - сказаѓ ён. "Я мяркую, што менавiта гэта 'асаблiвая акалiчнасць', аб якiм я пакуль нiчога не ведаю, робiць гэтыя злачынствы далiкатнымi i прыцягвае да мяне ѓвагу лорда Солсберы, прэм'ер-мiнiстра".
  
  "Дакладна," пагадзiѓся лорд Арундейл. " Маркiз Солсберы сапраѓды занепакоены гэтымi забойствамi. Яго турбуе, калi быць больш дакладным, цi ёсць у яго падставы для турботы.
  
  "Зразумела". Холмс на iмгненне задумаѓся. "Я павiнен разумець, што злачынствы могуць мець якое-небудзь палiтычнае значэнне, але ѓ цяперашнi час невядома, цi маюць яны на самой справе цi не?"
  
  "Так", - сказаѓ лорд Арундейл. "Вось, сцiсла, i ѓсё. Злачынства сапраѓды могуць быць справай рук вар'ята цi каго-то з даѓняй нянавiсцю да чацвярым забiтым мужчынам з-за нейкай таямнiцай крыѓды. Але яны таксама могуць быць часткай заблытанага змовы любы з трох вялiкiх еѓрапейскiх дзяржаѓ супраць ѓрада яе вялiкасцi. I мы павiнны высветлiць, якая з гэтых магчымасцяѓ адпавядае рэчаiснасцi. I мы павiнны даведацца пра гэта як мага хутчэй; кожны дзень прамаруджання можа абярнуцца катастрофай.
  
  " Чацвёра? - Перапытаѓ Холмс. " Мне вядома толькi пра траiх.
  
  "Лорд Джон Дарби быѓ знойдзены мёртвым каля трох тыдняѓ таму", - сказаѓ лорд Арундейл. Ён на iмгненне утаропiѓся ѓ сваю кубак, а затым асушыѓ яе i вярнуѓ на паднос. " Лорд Джон быѓ малодшым братам графа Монкрейта.
  
  "Я памятаю, што тады звярнуѓ на гэта ѓвагу", - сказаѓ Холмс. "Але паведамлялася, што гэта была натуральная смерць. Здаецца, у газетным справаздачы гаварылася аб сардэчным прыступе".
  
  "Лорд Джон быѓ знойдзены на абеднай стале ѓ сваёй кватэры ѓ Таттершем-Корт. У яго было перарэзалi горла. Срэбнае сервiравальную страва было пастаѓлена на падлогу каля стала, каб сабраць кроѓ."
  
  "Паслухайце, гэта захапляльная дэталь!" Холмс працягнуѓ благiя руку да пачку цыгарэт, якая стаяла на камiннай палiцы. "Цi магу я прапанаваць вам цыгарэту, мiлорд? Гэта вiргiнскi тытунь, выраблены для мяне кампанiяй K. K. Tamourlane & Sons. Траѓка шкодная, але я знаходжу, што яна абвастрае разумовыя працэсы. "
  
  "Не, дзякуй," сказаѓ лорд Арундейл. " Але калi вы не пярэчыце супраць паху цыгары...
  
  " Зусiм няма. Холмс прыкурыѓ ад газавай гарэлкi i паднёс яе да кончыка сваёй цыгарэты, у той час як лорд Арундейл дастаѓ доѓгую цыгару шаравата-карычневага колеру з портсигара з цiснення скуры i зрабiѓ рытуал падрыхтоѓкi яе да запалцы. "Прашу вас, працягвайце распавядаць пра дзiѓнай смерцi лорда Джона Дарби," сказаѓ Холмс, запальваючы цыгару лорда Арундейла, перш чым кiнуць агарак свечкi ѓ камiн.
  
  Лорд Арундейл глыбока зацягнуѓся. "Звычайна я пакiдаю гэта пасля ежы," сказаѓ ён. " На чым я спынiѓся? Ах, ды. На стале ляжаѓ лорд Джон - вялiкая штука, на ёй лёгка маглi размясцiцца дванаццаць чалавек. Французская, я мяркую. Твор мастацтва мяжы стагоддзяѓ. Яго рукi былi раскiнутыя ѓ бакi, але кулакi сцiснутыя. Цiкава, як чалавек запамiнае ѓсе дробныя дэталi".
  
  " Вы бачылi цела, мiлорд?
  
  Лорд Арундейл устаѓ i падышоѓ да эркеру. Отдернув запавесу, ён утаропiѓся на рух ѓнiзе. "Я знайшоѓ гэтую чортаву штуковiну!" - сказаѓ ён Холмсу.
  
  " Як, па-вашаму, колькi часу лорд Джон быѓ мёртвы, калi вы знайшлi яго?
  
  Лорд Арундейл павярнуѓся i паглядзеѓ на Холмса. "Я не магу дакладна сказаць", - сказаѓ ён. "Пошук трупаѓ, бачыце, не зусiм у маёй кампетэнцыi. Як бы тое нi было, у мяне склалася ѓражанне, што iнцыдэнт адбыѓся зусiм нядаѓна. Кроѓ здавалася зусiм свежай ".
  
  " Хто-небудзь яшчэ быѓ там у гэты час?
  
  " Квимби, камердынер лорда Джона. Ён пусцiѓ мяне. Гэта было каля паловы восьмага ранiцы. Ён прабыѓ там усю ноч. Яго пакой побач з парадным холам.
  
  " Бачыѓ цi ён што-небудзь цi чуѓ ноччу?
  
  " Нiчога. Напярэдаднi позна ѓвечары ён ѓпусцiѓ лорда Джона. Ён не ѓпэѓнены ѓ часе, але, паводле яго ацэнак, каля двух. Затым ён лёг спаць. Ён яшчэ не пайшоѓ будзiць лорда Джона, калi я прыбыѓ на наступную ранiцу, не атрымаѓшы нiякiх iнструкцый па гэтай нагоды.
  
  " Iншых слуг няма?
  
  " Нiкога няма. Ёсць пакаёѓка i кухарка, але яны жывуць двума паверхамi вышэй, у памяшканнях для прыслугi. Шматкватэрны дом спраектаваны так, што на верхнiм паверсе размешчаны памяшканнi для прыслугi.
  
  "Зразумела," сказаѓ Холмс. " Якога роду ахова ѓстаноѓлена ѓ будынку ѓ начны час?
  
  " На кожным паверсе ѓсю ноч дзяжурыць парцье, а ля ѓваходных дзвярэй - швейцар у форме. У будынак ёсць яшчэ два ѓваходу, але ѓ восем гадзiн абодва зачыняюцца знутры на завалу.
  
  Холмс з хвiлiну моѓчкi разважаѓ. "Я здзiѓлены," сказаѓ ён, - што Лестрейд яшчэ не арыштаваѓ камердынера".
  
  " Квимби? - Спытаѓ лорд Арундейл. " Вы думаеце, ён можа быць вiнаваты?
  
  "Нi на секунду", - сказаѓ Холмс. "Я, аднак, здзiѓлены, што Лестрейд падзяляе маё меркаванне".
  
  "Сталiчная палiцыя пакуль не была паiнфармаваная аб злачынстве", - сказаѓ лорд Арундейл.
  
  Холмс ускочыѓ на ногi. "Што?" - закрычаѓ ён. "Вы схавалi забойства ад уладаѓ? Паслухайце, сэр. Правасуддзе каралевы не можа дазволiць такой вольнасцi нават пэру каралеѓства.
  
  Лорд Арундейл падняѓ руку. "Прашу вас, супакойцеся", - сказаѓ ён. "Прэм'ер-мiнiстр быѓ апавешчаны; мiнiстр унутраных спраѓ, якi, як вы ведаеце, адказвае за сталiчную палiцыю, быѓ апавешчаны; лорд Вярхоѓны канцлер быѓ апавешчаны; i яе вялiкасцi паведамiлi. Я думаю, вам прыйдзецца прызнаць, што фармальнасцi былi выкананыя - магчыма, на больш высокiм узроѓнi, чым звычайна, вось i ѓсё.
  
  "Зразумела," сказаѓ Холмс, вяртаючыся на сваё месца. " I чаму была ѓжытая гэтая незвычайная працэдура?
  
  Лорд Арундейл вярнуѓся на канапу. " Я растлумачу.
  
  " Вы завалодалi маёй увагай, мiлорд.
  
  " Мне давядзецца расказаць вам усю паднаготную. Тым ранкам я прыехаѓ на кватэру лорда Джона, каб адвесцi яго на спецыяльнае экстранае пасяджэнне Камiтэта па кантынентальнай палiтыцы. Гэта група прыкладна з дванаццацi чалавек, якiя кансультуюць прэм'ер-мiнiстра па пытаннях, якiя ѓплываюць на адносiны Вялiкабрытанii з вялiкiмi дзяржавамi Еѓропы. Камiтэт, у склад якога ѓваходзяць вядучыя розумы ѓрада, займаецца толькi пытаннямi, якiя прадстаѓляюць сур'ёзную i неадкладную заклапочанасць. Само iснаванне гэтага камiтэта трымаецца ѓ строгiм сакрэце ".
  
  "Я не ведаѓ аб гэтым", - пракаментаваѓ Холмс.
  
  "Ваш брат Майкрофт з'яѓляецца членам клуба", - сказаѓ лорд Арундейл Холмсу.
  
  "Ён вельмi стрыманы ѓ сваёй працы", - адказаѓ Холмс.
  
  "Менавiта так," пацвердзiѓ лорд Арундейл. " У любым выпадку, Квимби папрасiѓ мяне пачакаць, пакуль ён абудзiць свайго гаспадара.
  
  " У сталовай? - спытаѓ я.
  
  " Не, у гасцiнай. Але калi я выпадкова згадаѓ, што ѓ той ранiца яшчэ не снедаѓ, Квимби прапанаваѓ папрасiць кухарку прыгатаваць для мяне адзiн з сваiх французскiх амлетаѓ, пакуль я чакаю. Я быѓ згодны i таму прайшоѓ у сталовую, дзе застаѓ лорда Джона.
  
  "Усё, здаецца, зусiм ясным", - сказаѓ Холмс. "Але чаму вы не апавясцiлi улады?" Вядома, той факт, што гэты чалавек быѓ членам Камiтэта па кантынентальнай палiтыцы, сам па сабе не з'яѓляецца дастатковай прычынай не выклiкаць палiцыю, калi вы выявiце яго акрываѓлены труп.
  
  Лорд Арундейл на секунду задумаѓся над гэтым пытаннем, падшукваючы дакладную фармулёѓку свайго адказу. "У лорда Джона Дарби быѓ старэйшы брат", - сказаѓ ён нарэшце, старанна падбiраючы словы, як чалавек выбiрае патрэбныя залатыя запанкi для кашулi з скрынi, поѓнага амаль аднолькавых залатых запiнак для кашулi. " Што-то сярэдняе па ѓзросце памiж лордам Джонам i графам Монкрейтом. Яго клiчуць Крэсаѓ. Лорд Крэсаѓ Дарби. Гэта старажытная прозвiшча.
  
  " Так? - Падбадзёрваючы сказаѓ Холмс, калi лорд Арундейл зноѓ змоѓк.
  
  "Я хадзiѓ у школу з Крэсаѓ", - сказаѓ лорд Арундейл. "Хоксли, а затым Кембрыдж. Мы былi поѓныя рашучасцi разам паступiць на дзяржаѓную службу. Крэсаѓ была - ёсць - блiскучай. Ён збiраѓся стаць першым прэм'ер-мiнiстрам, прызначаным да свайго саракагоддзя. Я павiнен быѓ стаць яго мiнiстрам замежных спраѓ. Мы старанна спланавалi дэталi. Лорд Арундейл уздыхнуѓ i пакiваѓ галавой. "Магчыма, гэта было праява пыхi", - сказаѓ ён. "Але ѓ любым выпадку, лорд Крэсаѓ Дарби цалкам сышоѓ з розуму на працягу трох гадоѓ. Былi выклiканыя ѓсе спецыялiсты ѓ Англii i на Кантыненце, i нiхто з iх не падаваѓ нiякай надзеi ".
  
  "Якую форму прыняло гэта вар'яцтва?"
  
  "Ён уяѓляѓ, што вакол яго плятуцца заблытаныя змовы; што зусiм незнаёмыя людзi на вулiцы былi наняты нейкiм нябачным агенцтвам, каб сачыць за iм паѓсюль; што ѓсё, што адбываецца ѓ любой кропцы свету, якiм-то чынам, накiравана супраць яго. Ён стаѓ надзвычай хiтрым i вёрткiм, падслухоѓваѓ у дзвярных праёмах i хаваѓся за парцьеры, спадзеючыся падслухаць, як хто-небудзь кажа аб iм.
  
  " Бацька адправiѓ яго ѓ санаторый у Базелi, дзе яму прызначылi новае лячэнне, якое, як лiчылася, давала хоць нейкую надзею.
  
  "Якога роду тэрапiя?" Спытаѓ Холмс.
  
  "Я нiколi не быѓ у гэтым упэѓнены", - сказаѓ лорд Арундейл. "Што-то звязанае з гарачымi салянымi ваннамi i жаданнем пацыента бегаць i крычаць, я мяркую. Ва ѓсякiм выпадку, ён збег з санаторыя. На працягу двух гадоѓ аб iм нiчога не было чуваць. Затым, так ужо здарылася, што на трыццаць другi дзень нараджэння Крэсаѓ стары граф атрымаѓ паведамленне ад свайго адваката з Мюнхена. Лорд Крэсаѓ Дарби, вядомы пад iмем Рычард Плантагенет, паѓстаѓ перад судом за жорсткае забойства двух прастытутак."
  
  Холмс пстрычкай адправiѓ цыгарэту ѓ камiн. "Я памятаю гэта справа", - сказаѓ ён. "Хоць сапраѓдная асобу чалавека, называвшего сябе Рычардам Плантагенетом, так i не была ѓстаноѓлена. Не было нiякiх сумненняѓ у яго вiне".
  
  "Нi ѓ якiм выпадку", - пагадзiѓся лорд Арундейл. "Ён забiѓ двух вулiчных прастытутак, перарэзаѓшы iм горла брытвай, а затым жахлiвым чынам знявечыѓ iх цела. Мяркую, няма прыемнага спосабу калечыць цела. Судовы працэс абышоѓся старому графу Монкрейту ѓ цэлае стан. Як вы разумееце, ён не дамагаѓся прызнання Крэсаѓ невiнаватым, а проста хацеѓ, каб яго пазбеглi смяротнага пакарання i каб iмя сям'i заставалася ѓ таямнiцы.
  
  " А што здарылася з лордам Крэсаѓ?
  
  "Ён быѓ прызнаны вiнаватым i цалкам шалёным. Ён быѓ змешчаны ѓ Баварскай дзяржаѓную турму-бальнiцу для шалёным злачынцаѓ у Форххайме на ѓсё астатняе жыццё".
  
  "Зразумела", - сказаѓ Холмс. "I таму, калi вы ѓбачылi яго брата, якi ляжыць мёртвым з перарэзаным горлам, вы, натуральна, выказалi здагадку, што лорд Крэсаѓ, павiнна быць, збег i вярнуѓся ѓ Англiю".
  
  "Гэта дакладна".
  
  " I каб выратаваць гэтага графа i яго сям'ю ад гора i ганьбы...
  
  "Я не стаѓ апавяшчаць палiцыю, а адправiѓся прама да лорда-камергеру".
  
  "Хто пагадзiѓся з табой?"
  
  "Вядома".
  
  "Ба!" Холмс сказаѓ. "Вы не стаiце вышэй закона, мiлорд - нi як прадстаѓнiк шляхты, нi як член урада. Дзеяннi, якiя вы здзейснiлi, могуць толькi разбурыць маральныя асновы брытанскага правасуддзя. Нiчога добрага з гэтага не выйдзе ".
  
  "Я чуѓ," сказаѓ лорд Арундейл, " што вы не заѓсёды дзейнiчаеце ѓ рамках закона. Мяне няправiльна iнфармавалi?"
  
  Холмс сурова паглядзеѓ на лорда Арундейла. "Часам я дзейнiчаѓ па-за законам", - сказаѓ ён. "Але гэта i пастаноѓка сябе вышэй закона - дзве розныя рэчы. Калi вы дзейнiчаеце па-за законам, вы ѓсё роѓна падпарадкоѓваецеся яму з-за магчымасцi затрымання. Але калi вы дзейнiчаеце вышэй закона - калi рабаѓнiк, напрыклад, можа спачатку пайсцi i разабрацца ѓ сваiм злачынстве з лордам-камергером, - тады для вас няма закона. I калi ёсць закон для адных, але не для iншых, тады закону няма. Бо закон, якi ѓжываецца нераѓнамерна, з'яѓляецца несправядлiвым законам, i яму не будуць падпарадкоѓвацца ".
  
  "У вас цвёрдае меркаванне, сэр," сказаѓ лорд Арундейл.
  
  "Так мне паведамлялi," сказаѓ Холмс, - i не адзiн раз.
  
  Лорд Арундейл акуратна паклаѓ цыгару на край вялiкi латуневай попельнiцы, якая стаяла перад iм на стале. " Я прыйшоѓ сюды не за вашым ухвалой, мiстэр Холмс, - сказаѓ ён. " I я прыйшоѓ сюды не за вашым вымовай. Я прыйшоѓ за вашай дапамогай у злоѓ забойцы.
  
  " Вы телеграфировали ѓ Форчхайм?
  
  "Я так i зрабiѓ".
  
  " Лорд Крэсаѓ, я мяркую, не збег?
  
  " Сапраѓды, ён гэтага не рабiѓ. Адкуль вы гэта ведаеце?
  
  " На дадзены момант гэта не мае значэння, мiлорд. Такiм чынам, смерць лорда Джона i астатнiх зноѓ застаецца загадкай.
  
  "Нават калi так".
  
  "I вы падазраяце магчымую палiтычную матывацыю. Цi былi якiя-небудзь iншыя ахвяры звязаны з Камiтэтам па кантынентальнай палiтыцы цi iншым чынам ѓцягнутыя ѓ дзейнасць урада?"
  
  "Айседора Стэнхоуп, адвакат, была агентам аѓстрыйскага ѓрада", - сказаѓ лорд Арундейл. "У Джорджа Венна не было вядомых сувязяѓ з якiм-небудзь урадам, але, як кажуць, ён часта ездзiѓ у Парыж. Мэта гэтых паездак пакуль невядомая. Гэта высвятляецца ".
  
  " А што наконт лорда Уолбайна?
  
  " Цiхi чалавек з незалежным дастаткам. Рэдка пакiдаѓ Лондан, хiба што для таго, каб вярнуцца ѓ свой радавы маёнтак каля Сток-он-Трэнт, ды i то не часцей двух разоѓ у год. Адзiнае, што нам удалося высветлiць пра баронаѓ, - гэта тое, што ѓ яго была даволi вялiкая калекцыя, скажам так, экзатычнай лiтаратуры ѓ патаемных кнiжных шафах у бiблiятэцы.
  
  "Якiя дзiѓныя рэчы даведаешся аб сваiм блiзкiм, калi вымушаны рыцца ѓ ягоных рэчах", - пракаментаваѓ Холмс.
  
  " Вы возьмецеся за гэтую справу? - Спытаѓ лорд Арундейл.
  
  "Я так i зраблю", - сказаѓ Холмс. "Як праблема, гэта не зусiм пазбаѓлена цiкавасцi. Калi я ѓбачыѓ, што вы прыбылi, мiлорд, я быѓ упэѓнены, што ѓ вас знойдзецца што прапанаваць стымулюючае. I ты так i робiш".
  
  "У цябе ёсць якiя-небудзь iдэi?"
  
  "Мой дарагi лорд Арундейл," сказаѓ Холмс, пасмейваючыся, " баюся, у вас склалася перабольшанае ѓяѓленне аб маiх здольнасцях. Нават я не магу раскрыць злачынства, пакуль не разбяруся ѓ яго дэталях.
  
  "Што ж, жадаю вам поспеху", - сказаѓ лорд Арундейл. "Любая дапамога, якая вам спатрэбiцца, будзе неадкладна аказана Скотланд-Ярдом".
  
  "Гэта павiнна апынуцца новым вопытам", - сказаѓ Холмс. "Вы разумееце, мне давядзецца расказаць iнспектару Лестрейду i яго людзям пра абставiны смерцi лорда Джона Дарби".
  
  Лорд Арундейл падняѓся на ногi. " Я пакiдаю гэта вам, - сказаѓ ён. " Калi вы адчуваеце, што павiнны, то зрабiце гэта. Што тычыцца вашага ганарару...
  
  "Мае ганарары адпавядаюць стандартным графiку", - сказаѓ яму Холмс. "Я адпраѓлю свой рахунак у Мiнiстэрства замежных спраѓ".
  
  "Гэта будзе здавальняюча", - сказаѓ лорд Арундейл. "Ёсць яшчэ адна апошняя рэч, якую вам варта ведаць".
  
  "I гэта так i ёсць?"
  
  "Я толькi што атрымаѓ другую тэлеграму з Форххайма. Атрымаѓшы паведамленне аб смерцi свайго брата, лорд Крэсаѓ забiѓ ахоѓнiка i збег з прытулку. Гэта было ѓчора. Як мяркуецца, ён накiроѓваецца назад у Англiю, магчыма, каб адпомсцiць за смерць свайго брата. Калi яго не затрымаюць на Кантыненце, ён павiнен быць тут на працягу тыдня."
  
  "Гэта," сказаѓ Холмс, "павiнна было б зрабiць усё сапраѓды вельмi цiкавым".
  
  ЧАТЫРЫ
  
  МIС СЕСIЛIЯ ПЕРРИН
  
  
  
  Невялiкая каштоѓнасць
  прыгажосцi, выдаленай ад святла....
  ЭДМУНД УОЛЕР
  
  За няпоѓныя два гады офiсы Амерыканскай службы навiн выраслi з адной маленькай пакоi на верхнiм паверсе дома 27 па Уайтфрайарс-стрыт у шэраг памяшканняѓ, якiя займалi ѓвесь верхнi паверх i некалькi пакояѓ на першым паверсе. Паверхам нiжэй размяшчаѓся дом продкаѓ фiрмы McTeague, Burke, Samsone & Sons, якая вырабляла i пастаѓляла розныя друкаваныя фарбы для газэтаѓ за вуглом на Флiт-стрыт. Бенджамiн Барнетт час ад часу кiдаѓ прагныя погляды на дзверы з матавага шкла фiрмы McTeague et al. калi ён падымаѓся па лесвiцы ѓ свае перапоѓненыя валодання; але ён ведаѓ, што фiрма "iнкi" не зменiць месцазнаходжанне i не спынiць сваё iснаванне ѓ агляднай будучынi. Бо, як сказаѓ Барнетту малодшы Сэмсон, джэнтльмен, якому перавалiла за сёмы дзясятак, у характэрна гаваркi момант: "Гэта была сумесь Мактига, якой былi пафарбаваны старонкi першага нумара Daily Courant за 1702 год. Густая, смалiстая маса, якую выкарыстоѓвалi ѓ тыя часы. Калi б вы цяпер выкарыстоѓвалi яе ѓ адной з гэтых выдатных ротары тыпу modrun, яна размазалася б па ѓсёй паперы. I менавiта "Мактиг Инкс" надрукавала шэсць з адзiнаццацi штодзённых газет, якiя выйшлi ѓ радыусе трох мiль ад гэтага месца сёння ранiцай. Так, малады чалавек, я кажу вам, што да таго часу, пакуль газетная папера павiнна быць выпацканыя чарнiламi, журналiсты будуць бегаць да дзвярэй, каб сфармуляваць гэта ".
  
  I так да таго часу, пакуль друкаваныя станкi на Флiт-стрыт працягвалi грукатаць, капiравальны стол i дыспетчарскую Амерыканскай службы навiн падзялялi незлiчоныя колькасцi друкарскай фарбы. I кожны раз, калi звiнеѓ маленькi званочак на сцяне дыспетчарскай, хлопчык на пабягушках узьбiраѓся на два пралёта вузкай драѓлянай лесвiцы, каб забраць каштоѓныя лiсты з копiямi i вярнуць iх дыспетчару для рэгiстрацыi i перадачы телеграфистам.
  
  У аѓторак днём, паднiмаючыся па лесвiцы, Барнетт заѓважыѓ, што скрозь матавае шкло на дзверы крамы чарнiлаѓ не пранiкае святло. У той дзень яны былi зачыненыя. Мактиг i iнш. быѓ узорам сучаснага працадаѓцы-сацыялiста, якi ѓсю суботу быѓ выхадных i закрываѓ магазiн на разнастайныя малавядомыя святы ѓ сярэдзiне тыдня. Радасць супрацоѓнiкаѓ па нагоды скарочанай рабочай тыднi, магчыма, была змякчана звычаем МаКтигов запрашаць выступоѓцаѓ-сацыялiстаѓ на лекцыю ѓ працягу паѓгадзiны пасля абеду.
  
  Наверсе лесвiцы дзверы ѓ яго ѓласны кабiнет была, як звычайна, расчыненыя насцеж. Барнетт адхiлiѓся ад спускаецца хлопчыка на пабягушках i накiраваѓся ва ѓнутраныя кабiнеты мiма маленькiх, загрувашчаны сталоѓ тых, хто займаецца творчай журналiстыкай. Чацвёра сакратароѓ - трое джэнтльменаѓ рознага ѓзросту i маладая лэдзi суровага выгляду - паднялi галовы i абмянялiся рознымi ветлiвымi прывiтаннямi, калi ён праходзiѓ мiма. Рэпарцёры - два маладых, энергiчных джэнтльмена i пажылая лэдзi па прозвiшчы Бернсайд, якая была аѓтарытэтам у Каралеѓскай сям'i, - усё рабiлi выгляд, што занадта занятыя або занадта глыбока пагружаныя ѓ творчы працэс, каб заѓважыць яго скон.
  
  Мiс Сесiлiя Перрин сядзела за сваiм сталом ва ѓнутраным кабiнеце, пiльна ѓглядаючыся ѓ паѓстаронкi тэксту, надрукаванага на пiшучай машынцы "Рэмiнгтон Стандарт". Мiс Перрин прыйшла да яго на працу ѓ той самы дзень, калi амаль два гады таму адкрылася Амерыканская служба навiн. Яе пякучым жаданнем з ранняга падлеткавага ѓзросту, па адной з тых невытлумачальных прычын, якiя фармiруюць нашу жыццё па-за нашага кантролю, было стаць журналiстам. Цяпер, у Вясёлай Краiне Англii, калi Вiкторыя была каралевай i ѓсё было ледзь цi не лепш, чым калi-небудзь, лэдзi не працавала ѓ газеце. Аб, магчыма, на старонцы свецкай хронiкi была б жанчына-карэспандэнт, але яна, вядома ж, нiколi б не пераступiла парог гэтага офiса газеты. Нават сакратары i машынiсткi традыцыйна былi мужчынамi, а супраць традыцыi спрэчцы няма.
  
  Такiм чынам, Амерыканская служба навiн, хоць i не была сапраѓднай газетай, была настолькi блiзкая да журналiстыкi, наколькi мiс Сесiлi Перрин магла наблiзiцца. Спачатку яны амаль нiчога не пiсалi самi; замест гэтага яны куплялi апавяданнi, якiя ѓжо з'яѓлялiся ѓ лонданскiх штодзённых газетах, робячы невялiкiя змены, каб зрабiць iх зразумелымi амерыканскiм чытачам. Затым, раз у дзень, адзiн з iх хадзiѓ у галоѓнае паштовае аддзяленне на Ньюгейт-стрыт, каб адправiць апавяданнi па тэлеграфу ѓ Нью-Ёрк.
  
  Сесили Перрин даказала, што ад прыроды блiскуча спраѓляецца з усiмi арганiзацыйнымi дэталямi вядзення бiзнесу, i гэты факт здзiвiѓ яе не менш, чым парадаваѓ Барнэта. Яна была спакойнай i ураѓнаважанай i значна лепш ѓмела звяртацца з людзьмi, чым Барнетт. А яшчэ на яе было прыемна глядзець.
  
  Барнетт некаторы час моѓчкi назiраѓ за ёй, пакуль яна вывучала старонку з копiяй ѓ сваёй пiшучай машынцы, адзначыѓшы, як адзiны прамень сонечнага святла, скажоны нейкiм прызматычная эфектам старадаѓнiх шкляных панэляѓ у маленькiм акне, высвятляе светла-каштанавыя валасы, выкладзеныя ѓ искусном беспарадку на прывабным авальным твары Сесили. Яна была прыгажосцю ѓ спакоi, узорам грацыёзнай элегантнасцi, нават калi яе твар было скажонае жахлiвай канцэнтрацыяй творчасцi. Па крайняй меры, так думаѓ Барнетт, гледзячы на яе.
  
  "Добрай ранiцы, мiс Перрин", - сказаѓ ён, калi яна адчула яго прысутнасць у сябе за спiной. "У нас там ажыѓлены маленькi вулей".
  
  "Добры дзень, мiстэр Барнетт," шматзначна сказала Сесiлiя Перрин, сустрэѓшыся з iм позiркам сваiх ясных блакiтных вачэй. "Паколькi вы з'яѓляецеся ѓладальнiкам гэтага ѓстановы, я не буду спрабаваць рэгуляваць вашыя прыходы i сыходы, але я абавязаны паказаць, што калi працадаѓца прыходзiць у офiс у палове другога папаѓднi, гэта не спрыяе фармiраванню добрага адносiны да працы ѓ супрацоѓнiкаѓ".
  
  "Ах, мiс Перрин," сказаѓ Барнетт, " хай персанал лiчыць вас жестокосердной ведзьмай, здольнай ачарнiць нават свайго працадаѓцы за ѓяѓнае спазненне. Але мне, сам-насам з закрытай дзвярыма, - ён зачынiѓ дзверы, - прызнайся, што ты стамiѓся кiраваць iншымi, пакуль яны пiшуць апавяданнi i дамагаюцца прызнання i падзагалоѓкам. Скажы мне, што ты сам хочаш выбрацца ѓ вялiкi горад, каб у цябе перад носам зачынiлi дзверы, i трываць абразы, якiя лэдзi нiколi не павiнен чуць, i эпiтэты, якiя лэдзi нават не павiнна разумець.
  
  "Ну, мiстэр Барнетт," сказала Сесiлiя, - у вашых вуснах гэта гучыць так прывабна, што я чырванею, прызнаючы, што гэта сапраѓды можа быць так, з-за страху, што людзi палiчаць мяне не больш чым дилетанткой!"
  
  "Нiколi, Сесили. Ты занадта прыгожая жанчына для гэтага!" Сказаѓ Барнетт, падыходзячы да свайго стала i сядаючы ѓ крэсла. "Я магу называць цябе Сесили, цi не так?"
  
  "Можаш," сказала Сесiлiя. " А я буду клiкаць цябе Бенджамiнам, таму што гэта тваё сапраѓднае iмя, цi не так?
  
  "Гэта так, i я быѓ бы ганарлiвы пачуць гэта з вашых вуснаѓ", - сказаѓ ёй Барнетт напышлiвым жэстам, смахнувшим палову яго ранiшняй пошты са стала на падлогу.
  
  Бенджамiн Барнетт кармiѓ празмерную любоѓ да тэатра. У юнацтве, у Нью-Ёрку, ён гуляѓ у шматлiкiх аматарскiх тэатральных пастаноѓках "П'янiца, або Яго амерыканскi стрыечны брат". Сесили Перрин вырасла ѓ тэатры. Яе мацi, Лора Крофт, была адной з найвялiкшых выканаѓцаѓ галоѓных роляѓ у меладраматычных 60-х. Яе бацька быѓ вядомым злыднем, пакуль прыкладна дзесяць гадоѓ таму не памерла яе мацi i бацька не сышоѓ са сцэны, прысвяцiѓшы сябе вывучэнню лiнгвiстыкi.
  
  Барнетт i Сесили часта хадзiлi ѓ тэатр разам, звычайна ѓ суправаджэннi Элтана Перрина, бацькi Сесили. Для ѓласнага забавы яны часам прымалi паставы удзельнiкаѓ меладраматычная сцэны ѓ прыватнай гутарцы.
  
  Барнетт знаходзiѓ гэта баѓленне часу прыемным па iншай прычыне. Прыкладна на працягу апошняга года ён быѓ па вушы закаханы ѓ свайго офiс-мэнэджэра, разумную, пранiклiвы, прыгожую, таленавiтую, у агульным, выдатную Сесили Перрин. Не тое каб любоѓ была для яго новым пачуццём; на самай справе, ён ужо шмат разоѓ ѓлюбляѓся раней. Але яго мiнулыя закаханасцi былi бесклапотнымi i мiмалетнымi, нiколi не былi глыбокiмi, сур'ёзнымi або асэнсаванымi, поѓнымi прыемных эмоцый i пазбаѓленымi нi думак, нi болю.
  
  Але на гэты раз гэта было па-сапраѓднаму, i iнтэнсiѓна, i сур'ёзна, i па-чартоѓску, раздражняльна балюча. I з кожным днём гэта станавiлася ѓсё горш i больш iнтэнсiѓна, замест таго, каб паляпшацца. Барнетт апынуѓся ѓ невыносным становiшчы, паколькi не мог прызнацца ѓ любовi Сесили Перрин, i неабходнасць зрабiць гэта станавiлася непераадольнай. Каханне звычайна не з'яѓляецца нямым пачуццём. I самае блiзкае, да чаго ён мог прыйсцi, каб выказаць свае пачуццi ѓслых, было ѓ меладраматычная жарце, якой яны абмянялiся. Гэта прынесла яму невялiкае суцяшэнне, але гэта было лепш, чым поѓнае маѓчанне.
  
  Нежаданне Барнэта казаць Сесили аб сваiх пачуццях было абумоѓлена яго кантрактам з прафесарам Марыярцi. Пакуль ён быѓ вымушаны выконваць загад прафесара i ѓ любы момант мог быць вымушаны здзейснiць злачыннае дзеянне, як ён мог прасiць якую-небудзь дзяѓчыну, тым больш за такую выдатную, як Сесили Перрин, выйсцi за яго замуж i падзялiць з iм жыццё?
  
  I таму, за выключэннем выпадковых тэатральных выблiскаѓ, па-майстэрску замаскiраваных пад меладраму, ён захоѓваѓ маѓчанне. Ён так i не патлумачыѓ мiс Перрин дакладнай прыроды сваiх адносiн з прафесарам Марыярцi або дзiѓнага стаѓлення прафесара да закона. Наколькi шмат з гэтага яна вывела або выказала здагадку з абставiнаѓ i падзей апошнiх двух гадоѓ, ён не ведаѓ. Гэта была тэма, якую, па маѓклiвай дамове, яны не абмяркоѓвалi. Не ведаѓ ён i таго, што мiс Перрин падумала пра яго дзiѓным дваiстым дачыненнi да яе, i, быѓшы ѓсяго толькi мужчынам, не мог нават выказаць здагадку.
  
  "У мяне было цяжкае ранiцу, але карыснае", - сказаѓ Барнет Сесили, нахiляючыся, каб сабраць раскiданую пошту. "I ты, па крайняй меры, павiнна быць задаволеная вынiкамi".
  
  " Я ѓвесь ѓвагу, Бенджамiн, i маё сэрца трымцiць ад хвалявання!
  
  - Джон Пэммери звольнены з "Экспрэса".
  
  " Галоѓны рэдактар? Калi?
  
  "Гэтым ранiцай. Па яго словах, гэта наспявала некаторы час. Палiтычны спрэчка з новым кiраѓнiцтвам. Такiм чынам, з сённяшняга дня ён працуе на нас!"
  
  "Праѓда?" Спытала Сесили, яе голас быѓ дзiѓна роѓным. "Гэта мiла".
  
  Барнетт ѓлавiѓ iнтанацыю ѓ яе голасе. "Вы не задаволеныя", - сказаѓ ён. "Я думаѓ, навiны парадуюць вас. Цяпер скажыце мне, у чым праблема. Вам не падабаецца гэты чалавек? Ты злуешся, што я спачатку не параiѓся з табой? Я адчуваѓ, што павiнен дзейнiчаць хутка, iнакш магу страцiць шанец, а значыць, i мужчыну."
  
  "Я не, як ты выказаѓся, раздражнёная!" Сесiлiя сказала, тряхнув галавой. "Я хутчэй пакрыѓджаная. Я думаѓ, што раблю тут добрую працу ".
  
  - Але ты такая, Сесили. Выдатная праца.
  
  "Калi я так добра выконваю сваю працу, чаму мяне замяняюць? Несумненна, менавiта гэтым мiстэр Паммери i будзе тут займацца - маёй працай!"
  
  Барнетт ѓздыхнуѓ. Чаму так атрымалася, што ён больш не мог сказаць Сесили правiльныя рэчы? Здавалася, яна знаходзiла нейкi крынiца болю або гневу ва ѓсiм, што ён казаѓ i рабiѓ апошнiя некалькi месяцаѓ. Ён не разумеѓ, што змянiлася. Ён ведаѓ, што быѓ настолькi аслеплены сiлай сваiх пачуццяѓ да Сесили, што не мог быць упэѓнены, змянiлася цяпер яго паводзiны цi яе стаѓленне. Але што б гэта нi было, гэта стварала не зусiм трэння, а хутчэй пачуццё закалоту ѓ яго адносiнах з ёй.
  
  "Мне шкада, Сесили", - сказаѓ Барнетт. "Я думаѓ, ты разумееш. Увесь мiнулы год ты лаяла мяне за тое, што я трымаю цябе за пiсьмовым сталом. Гэта, як вы заѓважылi, не журналiстыка. Наймаючы мiстэра Паммери, я ѓсяго толькi спрабаваѓ вызвалiць вас ад працы офiс-мэнэджэра, каб вы маглi стаць адным з галоѓных карэспандэнтаѓ Амерыканскай службы навiн. Вы будзеце выконваць тую ж працу, што i я сам, - асвятляць тыя гiсторыi, якiя найбольш важныя для нас, або якiя патрабуюць асаблiвага разумення амерыканскага рынку ".
  
  Сесiлiя скептычна паглядзела на яго. "Мяркую, ад мяне не чакаюць, што я буду прысвячаць сябе такiм 'важным' гiсторыям, як дабрачынны базар герцагiнi Мальфи або любiмыя вячэры нашай Дарагi каралевы. Цi гэта я?"
  
  "Зусiм няма", - запэѓнiѓ яе Барнетт. "Мiс Бернсайд вельмi добра распавядае гэтыя гiсторыi, i яна была б вельмi засмучаная, калi б вы ѓзялiся за iх. 'Ад кожнага па здольнасцях", як любiць паѓтараць прафесар Марыярцi.
  
  "Што гэта павiнна азначаць?" Спытала Сесiлiя.
  
  "Гэты хлопец, якi праводзiѓ вялiкую частку дня ѓ Брытанскiм музеi, гэта пастаянна паѓтараѓ", - сказаѓ ёй Барнетт. "Што-то звязанае з абрыдлiвай эканамiчнай тэорыяй, якую ён распрацоѓваѓ. У прафесара Марыярцi было шмат доѓгiх спрэчак з чалавекам у Чытальнай зале, перш чым ён вярнуѓся ѓ Нямеччыну цi яшчэ куды-небудзь.
  
  "I якiя мае здольнасцi?" Спытала Сесiлiя. "Якога роду падзеi я павiнна асвятляць?"
  
  "Цяпер у мяне ёсць для вас на прыкмеце тэма, якая, як я мяркую, здасца вам цiкавай", - сказаѓ ёй Барнетт.
  
  Сесiлiя падабрала пад сябе ногi на крэсле, падабраѓшы зморшчыны спаднiцы, i пiльна паглядзела на Барнэта. У яе вачах блiснула нейкае пачуццё, якое Барнетт не мог зразумець. "Разъясни", - сказала яна.
  
  "Забойства", - канстатаваѓ Барнетт, гледзячы ѓ блiскучыя возера чыстага блакiту, якiя былi вачыма Сесили.
  
  "Чароѓна," пагадзiлася яна. " I каго я павiнна забiць?
  
  "Вы," сказаѓ ёй Барнетт, " павiнны далажыць. Хто-то iншы здзяйсняѓ забойствы".
  
  Сесiлiя павярнула галаву ѓ бок i задуменна паглядзела скрозь шкляное акно ѓ сцяне офiса. "Чаму?" - спытала яна. "Я, вядома, цаню камплiмент. Але я магу прадбачыць мноства праблем, якiя ѓзнiкнуць, калi я паспрабую асвятляць гiсторыi пра забойствы. Я ѓпэѓнены, вы, павiнна быць, ужо зразумелi гэта. "
  
  "Будуць цяжкасцi", - пагадзiѓся Барнетт. "Прыцягненне жанчыны-журналiста да расследавання забойства i рэпартажу аб iм будзе арыгiнальнай iдэяй для ѓладаѓ, i я ѓпэѓнены, што яны адрэагуюць арыгiнальным чынам. Але я думаю, вы выдатна справiцеся з гэтай гiсторыяй, калi джэнтльмены з крымiнальнага вышуку не будуць чынiць занадта шмат перашкод на шляху вашых журналiсцкiх пачынанняѓ. Я думаю, варта паспрабаваць, калi ты хочаш ".
  
  "Паспрабаваць?" Сесiлiя ѓсмiхнулася. "Адно з вашых амерыканскiх выразаѓ? Наколькi дарэчы ѓ дадзеным выпадку. Я, вядома, гатовая 'паспрабаваць", калi вы думаеце, што з гэтага можа атрымацца што-тое добрае. Але скажыце мне, як вы думаеце, чаму чытачы двухсот газет у Злучаных Штатах зацiкавяцца забойствам у Вялiкабрытанii?"
  
  "Цiкавасць публiкi - брытанскай або амерыканскай - да сенсацыйнай не варта недаацэньваць", - сказаѓ ёй Барнетт. "I я, са свайго боку, зусiм шчаслiвы, спрабуючы задаволiць гэты iнтарэс".
  
  "Вельмi добра, мiстэр Барнетт", - сказала Сесiлiя. "Якой бы агiдным нi здавалася нам гэтая iдэя, мы даследуем сенсацыйнае i даследуем неверагоднае дзеля нашых чытачоѓ. Я напiшу серыю старанна аргументаваных артыкулаѓ, якiя зачароѓваюць пераканаѓчай логiкай сваiх высноѓ i демонстрируемым ѓ iх велiзарным разуменнем чалавечай прыроды. I я падпiшу iх К. Перрин, каб нiхто з нашых чытачоѓ не быѓ шакаваны весткай аб тым, што прадстаѓнiца прыгожага полу пагрузiлася ѓ брудную, выварат жыцця ѓ найвялiкшым мегаполiсе свету ".
  
  "Я падумаѓ, што гэтая iдэя зацiкавiць вас, мiс Перрин", - сказаѓ Барнетт. "Але спачатку, вядома, нам прыйдзецца адправiцца ѓ iншы свет i злавiць нашага злачынца".
  
  " I якога чалавека, цi магу я спытаць, мы шукаем?
  
  "За апошнi месяц у Лондане адбылося тры забойствы," сказаѓ ёй Барнетт, " i ѓсе яны, па-вiдаць, былi ѓчынены адным i тым жа чалавекам. Усе ахвяры належалi да вышэйшага класу, i ѓсе тры забойствы былi здзейсненыя пры абставiнах, якiя былi калi не немагчымыя, то, па меншай меры, вельмi малаверагодныя.
  
  Сесiлiя Перрин кiѓнула. "Лорд Уолбайн," сказала яна, " i шаноѓны Джордж Венн, i Айседора Стенхоуп. Вельмi цiкавыя выпадкi.
  
  "Гэта яны", - пагадзiѓся Барнетт. "Я заѓважыѓ, што ѓ вас ѓвайшло ѓ звычку самастойна перапiсваць усе гiсторыi пра забойствы, вось чаму я вырашыѓ, што вас зацiкавiць гэта заданне".
  
  "Я лiчу сябе кампетэнтным пiсьменнiкам, г-н Барнетт, як вы ведаеце", - сказала Сесiлiя. "Але я б не стаѓ цалкам пацвярджаць сваю кампетэнтнасць дапытваць iнспектара Скотленд-Ярда такiм чынам, каб выклiкаць яго павагу, i iншым чынам праводзiць неабходнае расследаванне. Гэта маё адзiнае сумнеѓ ".
  
  "Я буду дапамагаць вам у першыя некалькi разоѓ, калi вы будзеце праводзiць падобныя гутаркi, пакуль вы не пераадолее свае нясмелыя пачуццi i джэнтльмены з крымiнальнага вышуку не прызвычаяцца да вашага прысутнасцi".
  
  "Я была б ѓдзячная за такую дапамогу", - сказала Сесiлiя.
  
  "Гэта даставiць мне задавальненне", - сказаѓ ёй Барнетт. "Я таксама зачараваны таямнiчымi забойствамi".
  
  "Захапленне, якое, я спадзяюся, падзяляюць астатнiя вашы суайчыннiкi", - сказала Сесiлiя. "Паколькi мы абодва працуем над гэтым, на публiкацыю гiсторый спатрэбiцца больш за трох чвэрцяѓ нашай агульнай падпiскi, каб аплацiць наш час ".
  
  "У нас будзе больш за дзевяноста працэнтаѓ", - запэѓнiѓ яе Барнетт. "У гэтай гiсторыi ёсць адзiн элемент, якога нiколi не можа быць у чыста амерыканскiм забойстве: высакароднасць. Двое з трох ахвяр былi высакароднай крывi. Табе прыйдзецца не забыцца абыграць гэта ".
  
  "Так, сапраѓды," ласкава пагадзiлася Сесили. " Я вывучу радавод мiстэра Стэнхоупа, нябожчыка адваката. Магчыма, дзе-то па гэты бок Кнiгi Страшнага Суда мы зможам знайсцi часцiнку высакароднай крывi, якая ѓ вельмi разбаѓленых колькасцях цячэ i па яго венах.
  
  "Нядрэнная iдэя", - з энтузiязмам падтрымаѓ яе Барнетт. "Даручы каму-небудзь заняцца гэтым".
  
  "Божа мой", - сказала Сесiлiя. "Я думала, што пажартавала".
  
  "Амерыканцы вельмi сур'ёзна ставяцца да брытанскаму дваранству, - сказаѓ ёй Барнетт, - паколькi яны пазбаѓленыя аднаго з сваiх".
  
  "Гэта iх уласных рук справа", - сказала Сесiлiя. "Калi б яны заставалiся лаяльнымi брытанскiмi падданымi сто гадоѓ таму, то цяпер сярод iх жыла б свая ведаць, i iм пашанцавала ѓ гэтым дачыненнi да так жа, як iрландцам".
  
  Iх размова была перапынены невысокiм чалавекам у яркiм клятчастым касцюме з бездакорна чыстым шэрым кацялком, моцна зацiснутым пад левай рукой, якi прабег памiж сталамi ѓ прыёмнай i важна пастукаѓ ва ѓнутраную дзверы кабiнета.
  
  Барнетт расчынiѓ дзверы. "Што ж," усклiкнуѓ ён, " калi гэта не Бормотун!"
  
  "Вядома, гэта так", - адказаѓ маленькi чалавечак. "Хто сказаѓ, што гэта не так?" "Ражаны" Толливер быѓ такiм жа жыхаром дома 64 па Расэл-сквер, займаѓ пакой з нiзкай столлю пад карнiзам i служыѓ прафесару галоѓным фактотом i лилипутом ва ѓсёй працы.
  
  "Прывiтанне, мама", - сказала Сесiлiя. "Божа, ты сёння выглядаеш ахайна".
  
  "Добры дзень, мiс Перрин," сказаѓ Ражаны, прыцiскаючы кацялок да грудзей i робячы два дакладных кiву галавой у яе бок. " Вы самi - рэдкае ѓвасабленне вытанчанай прыгажосцi, мiс Перрин. Дапамажыце мне, калi гэта не так!
  
  "Што ж, дзякуй табе, мама," сказала Сесiлiя.
  
  "У мяне паведамленне для мiстэра Барнэта ад прафесара", - сказаѓ Маммер. "У яго руку", - сказаѓ мне прафесар".
  
  "Што ж, тады вось мая рука", - сказаѓ Барнетт, працягваючы руку.
  
  Толливер ѓважлiва агледзеѓ прыдатак. "Падобна на тое", - прызнаѓ ён, выцягваючы канверт з патайной кiшэнi памiж двума гузiкамi свайго клятчастага пiнжака i перадаючы яго Барнетту. "Вось. Цяпер мой абавязак выкананы, i я павiнен спяшацца. Добры дзень, мiс Перрин. Добры дзень усiм. Акуратна паправiѓшы кацялок на прилизанных чорных валасах, ён акуратнай хадой накiраваѓся да ѓваходных дзвярэй i выйшаѓ.
  
  "Якi чароѓны маленькi чалавечак", - сказала Сесiлiя.
  
  "Так яно i ёсць", - пагадзiѓся Барнетт, калi самы нiзкарослы у свеце давераны чалавек i кiшэннiк знiк за дзвярыма.
  
  Барнетт ѓскрыѓ канверт i дастаѓ з яго лiсток паперы, якi ляжаѓ ѓнутры. Жалезныя дарогi, гаварылася ѓ запiсцы акуратным почыркам Марыярцi, з асаблiвым акцэнтам на Лондан i Паѓднёва-Заходнюю. M.
  
  "Заданне для нас", - сказаѓ Барнетт, засоѓваючы запiску ѓ кiшэню. "Назначце каго-небудзь даследаваць Лондан i Паѓднёва-Заходнюю чыгуначную лiнiю. Пералiчыце гэта на спецыяльны рахунак".
  
  "Якога роду даследаваннi?" Спытала Сесiлiя, з цiкаѓнасцю гледзячы на яго.
  
  Барнетт пацiснуѓ плячыма. "Генерал", - сказаѓ ён. "Чым бы яны нi займалiся ѓ гэтыя днi. Я не ведаю. Скажыце iм, што гэта для параѓнання брытанскiх i амерыканскiх жалезных дарог".
  
  "Выдатна", - сказала Сесiлiя. "Для чаго гэта?"
  
  "Я не ведаю", - сказаѓ Барнетт. "Шляху прафесара Марыярцi загадкавыя. Як вы ведаеце, ён кансультант. Магчыма, у яго заказ ад жалезнай дарогi або, магчыма, ад канкуруючай жалезнай дарогi. Ён вельмi маѓклiвы."
  
  "Хммм," сказала Сесiлiя.
  
  "Што ж," сказаѓ Барнетт, "давайце адправiмся ѓ Скотленд-Ярд i паглядзiм, з кiм мы можам пагаварыць аб гэтых забойствах".
  
  ПЯЦЬ
  
  СКОТЛЕНД - ЯРД
  
  
  
  Простая тэорыя ѓ Ярдзе не заахвочваецца.
  АРТУР Х. ГОДЗЕ
  
  Кеб праехаѓ пад аркай i загрукатаѓ па старажытнай, ладна пашарпанай бруку Скотленд-ярда. Згарнуѓшы, каб прапусцiць зграйку свабодных ад дзяжурства афiцэраѓ, якiя накiроѓвалiся праз дарогу "па-хуткаму" у гатэль Clarence, перш чым яны разыйдуцца па дамах на ноч, ён спынiѓся перад брудна-жоѓтым цагляным будынкам, у якiм размяшчалася ѓпраѓленне сталiчнай палiцыi.
  
  "Вось мы i прыехалi", - сказаѓ Барнетт, дапамагаючы Сесили Перрин выйсцi з таксi i кiдаючы таксiсту манету. "Аддзел крымiнальных расследаванняѓ знаходзiцца ѓ будынку злева".
  
  Канстэбль, якi ахоѓваѓ вузкi ѓваход у аддзел крымiнальнага вышуку, кiѓнуѓ у адказ на пытанне Барнэта. " Гэта, павiнна быць, iнспектар Лестрейд. "Ён праверыѓ невялiкую дошку для запiсаѓ на сцяне побач з сабой. " Так атрымалася, што iнспектар у дадзены момант на месцы. Пакой 109. Вы павiнны пачакаць тут, пакуль я не паклiчу афiцэра ѓ форме, якi суправодзiць вас наверх.
  
  " Чаму, канстэбль? Сесiлiя мiла ѓсмiхнулася. " Мы не выглядаем небяспечнымi, цi не так?
  
  "Прабачце мяне, мiс," сказаѓ канстэбль. " Такiя правiлы. З таго часу, як тры гады таму ѓ Двары адбыѓся выбух, зладжаны тымi анархiстамi, калi ѓсе палiцэйскiя i грамадзянскiя былi разнесеныя ѓ пух i прах, прычым трое з iх загiнулi, якi-то канстэбль варта тут дзень i ноч, у гэтым халодную дзвярным праёме, i сочыць за тым, каб усiх наведвальнiкаѓ належным чынам праводзiлi наверх. Тыя, хто апрануты уладай, павiнны былi паставiць тут будку для канстэбля, але прайшло ѓжо тры гады, а яны гэтага не зрабiлi. Цяпер, калi пайшлi размовы аб новым будынку, я мяркую, што яны гэтага нiколi не зробяць ".
  
  "Я думаѓ, выбух быѓ звонку", - сказаѓ Барнетт.
  
  "Так, сэр", - пагадзiѓся канстэбль. "Вось тут, направа. У пiѓной. Вы ѓсё яшчэ можаце бачыць пашкоджаннi на цаглiнах".
  
  "Але там няма дзяжурнага канстэбля", - сказала Сесiлiя.
  
  "Не, мiс".
  
  "Тады хто-небудзь усё роѓна мог бы кiнуць динамитную бомбу прама туды, дзе была апошняя".
  
  "Так, мiс".
  
  "Я не разумею".
  
  " Не, мiс. А, вось i яшчэ сёй-той. Канстэбль Хокiнс, будзьце ласкавы, праводзiце гэтых двух чалавек у пакой 109. Iнспектар Лестрейд.
  
  Пакой 109 была маленькай, з адным малюсенькiм, пакрытым сажай акном, надзвычай захламленых i, калi яны ѓвайшлi, вiдавочна пазбаѓленай чалавечага жыцця. Канстэбль Хокiнс, невысокi, негаманлiвы мужчына, чыя форма выглядала так, быццам была пашытая для каго-то больш прысадзiстага i значна больш масiѓнага, вiдавочна, адчуваѓ, што яму не варта пакiдаць iх адных у пакоi. Таму ён стаяѓ, моѓчкi i няёмка ерзая, супрацiѓлялася ѓсiм спробам завязаць размову i моцна чырванеючы, калi Сесiлiя заговаривала з iм.
  
  Прайшло каля дзесяцi хвiлiн, перш чым iнспектар Лестрейд вярнуѓся ѓ пакой, таропка iдучы па калiдоры з пачкам дакументаѓ у скураной папцы пад пахай. "Ha! Я цябе ведаю, " сказаѓ ён Барнетту, моцна пацiскаючы яму руку. " Цябе клiчуць Барнетт.
  
  "У вас добрая памяць, iнспектар," сказаѓ Барнетт. " Прайшло амаль два гады з таго часу, як мы бачылiся ѓ тым доме на Лiтл-Джордж-стрыт.
  
  "Гэта таксама было логава анархiстаѓ", - сказаѓ Лестрейд. "Вам, джэнтльмены, пашанцавала, што вы выбралiся адтуль жывымi". Ён азадачана агледзеѓся. " Калi я сыходзiѓ, тут хто-то быѓ.
  
  " Калi мы прыбылi, iнспектар, тут нiкога не было, - запэѓнiѓ Лестрейда канстэбль Хокiнс, стоячы ѓ поѓнай баявой гатоѓнасцi, як маленькая фiгурка з скрынкi з алавянымi салдацiкамi.
  
  "Дзякуй, Хокiнс," сказаѓ Лестрейд. " Вы можаце iсцi. "Ён павярнуѓся да Барнетту. " А хто ваша чароѓная спадарожнiца?
  
  " Мiс Сесiлiя Перрин, дазвольце прадставiць дэтэктыва-iнспектара Джайлз Лестрейда з Крымiнальнага вышуку. Iнспектар Лестрейд, мiс Перрин - мой каштоѓны супрацоѓнiк у Амерыканскай службе навiн.
  
  "Вельмi прыемна, мiс Перрин", - сказаѓ Лестрейд, выглядаючы на ѓвесь свет, як пазьней сказала Сесiлiя, нецярплiвым мядзведзем, калi ѓзяѓ яе за руку i ветлiва пацiснуѓ яе. " З шчырым задавальненнем, запэѓнiваю вас.
  
  "Зачараваная, iнспектар," сказала Сесiлiя. " Усе iнспектары Скотленд-Ярда такiя галантныя?
  
  "Вы зловiце больш мух на мёд, мiс," сказаѓ Лестрейд. " Ветлiвасць заѓсёды акупляецца, i вам гэта нiчога не варта. Па крайняй меры, так я кажу сваiм людзям.
  
  "I вось я падумала, што гэта я," сказала Сесiлiя, надувшись, "а замест гэтага выявiла, што гэта рэгламент".
  
  "Ну, эм, мiс", - сказаѓ Лестрейд, усвядомiѓшы, што яго тактоѓнасць не адпавядае яго манерам. "Я магу запэѓнiць вас, што ѓ вашым выпадку прытрымлiвацца правiлах - адно задавальненне".
  
  "Выдатнае выздараѓленне, iнспектар," Барнетт сказаѓ, усмiхаючыся.
  
  "Эм", - сказаѓ Лестрейд. "I што я магу для вас зрабiць? Спадзяюся, нiякiх праблем?"
  
  "Нiчога для палiцыi, iнспектар," сказаѓ Барнетт. " Не, мы прыйшлi сюды па справе, але гэта наша справа, а не ваша.
  
  "Ах! I як жа гэта?"
  
  "Мы плануем артыкул або серыю артыкулаѓ аб забойствах, якiя адбылiся ѓ вас тут, у Лондане", - сказала Сесили.
  
  "Цяпер гэта ахоплiвае вялiкую тэрыторыю, мiс", - сказаѓ Лестрейд. "Тут, у Лондане, адбылося вельмi шмат забойстваѓ за тыя дваццаць шэсць гадоѓ, што я працую ѓ палiцыi".
  
  "Мы мелi на ѓвазе нядаѓнiя падзеi", - сказаѓ Барнетт. "Лорд Уолбайн-"
  
  "Ён!" - сказаѓ Лестрейд. "Праходзьце, сядайце. Проста прыбярыце паперы з гэтага крэсла, мiстэр Барнетт. Я прышлю каго-небудзь i подшью iх. Варта было зрабiць гэта некалькi тыдняѓ таму. Дэпартамент - гэта не што iншае, як лабiрынт папяровай цяганiны. Дзiѓна, што хто-небудзь з нас наогул выконвае якую-небудзь працу, улiчваючы ѓсе паперы, якiя нам даводзiцца запаѓняць кожны раз, калi мы робiм крок. "
  
  Сесiлiя хупава прысела на краёчак старога драѓлянага крэсла, якi Лестрейд падсунуѓ ёй. Рушыѓшы ѓслед радзе Лестрейда i скiнуѓшы паперы на падлогу, Барнетт апусцiѓся ѓ старадаѓняе крэсла з гнутай драѓлянай спiнкай. Крэсла трывожна скрипнуло, але вытрымала.
  
  "Такiм чынам," сказаѓ Лестрейд. " Што вы хочаце ведаць аб забойстве лорда Уолбайна? Прызнаю, гэта загадка.
  
  "I Калi Джордж," дадала Сесiлiя, " i Айседора Стэнхоуп, адвакат.
  
  "Ну што ж," сказаѓ Лестрейд, - цiкава, што мы думаем, што толькi што раскрылi забойства Венна i Стэнхоуп".
  
  "Гэта праѓда?" Спытаѓ Барнетт.
  
  "Так i ёсць", - сказаѓ Лестрейд з надзвычай самаздаволеным выглядам. "I, як гэта бывае, у такiх выпадках арышты чакаюцца з хвiлiны на хвiлiну".
  
  " Тады можна вас павiншаваць, цi не так, iнспектар? - Спытаѓ Барнетт. " Вы раскрылi складанае справа i прыцягнулi небяспечнага забойцу да адказнасцi. Тады хто ж быѓ забойцам i якi быѓ яго матыѓ?
  
  "Што ж," сказаѓ Лестрейд, зiрнуѓшы на дзверы, " на дадзены момант гэта канфiдэнцыйна. Быѓ аддадзены загад арыштаваць вiнаватых, але да тых часоѓ, пакуль я не буду ѓпэѓнены, што яны затрыманыя, я б не хацеѓ, каб гэтая навiна з'явiлася ѓ прэсе ".
  
  "Даю вам слова, iнспектар," сказаѓ Барнетт.
  
  "Вы сказалi, злачынцы?" Спытала Сесiлiя. "У забойствах быѓ замешаны не адзiн чалавек?"
  
  "Так яно i было," пагадзiѓся Лестрейд. " Кожнага з двух забiтых джэнтльменаѓ прыкончыѓ яго уласны дварэцкi!
  
  "Гэта зрабiѓ дварэцкi?" Спытаѓ Барнетт.
  
  "Неверагодна, цi не праѓда? Але нiхто не ведае, да чаго давядуць некаторых людзей прагнасць або страх ".
  
  "Якi быѓ iх матыѓ?" Спытала Сесiлiя. "Гэта была прагнасць, цi не так? Кожны з iх сiстэматычна краѓ у свайго працадаѓцы i вось-вось павiнен быѓ быць злоѓлены з доказамi злачынства".
  
  " Ну, мiс, мы не знайшлi нiякiх указанняѓ...
  
  "Тады бойцеся! Яны абодва былi членамi тайнага грамадства анархiстаѓ, i iх злосны капiтан загадаѓ iм забiць сваiх гаспадароѓ пад страхам якога-небудзь жудаснага калецтва або смерцi".
  
  "Мы крыху падумалi над гэтай тэорыяй, мiс," сур'ёзна сказаѓ Лестрейд.
  
  "У вас ёсць?" Барнетт здаваѓся здзiѓленым.
  
  " Так, сэр. Цi бачыце, у кiшэнi камiзэлькi лорда Уолбайна, калi яго забiлi, быѓ таямнiчы абрывак газеты.
  
  "Як займальна!" Сказаѓ Барнетт. "Гэта была выразка з лонданскай газеты?"
  
  - Мы мяркуем, гэта было з сакрэтнага падзелу "Морнинг Кроникл". Тое, што яны называюць калонкай агонii. Але гэта была не зусiм выразка - хутчэй, разрыѓ", - сказаѓ Лестрейд.
  
  "Што там было напiсана?" Спытала Сесiлiя.
  
  "Яно было вырванае з сярэдзiны сакрэтных старонак. Адна калонка шырынёй прыкладна на паѓцалi вышынёй. На адным баку было напiсана: "Дзякуй, Сэнт-Сайман, што памятаеш рыцараѓ '. На другiм баку было напiсана: 'Чатырнаццаць цэлых чатыры дзесятых на шэсць цэлых трынаццаць дзесятых: тры-чатыры-сем'. Запiсана, цi ведаеце; не проста лiчбы.
  
  " Дзве асобныя рэкламы?
  
  " Цалкам дакладна, мiс. Па адным на кожным боку лiста, як i варта было чакаць. Наколькi нам вядома, не звязаныя. Якi з iх меѓ дачыненне да беднаму лорду Уолбайну, я паняцця не маю. Але вы павiнны прызнаць, што яны абодва дзiѓныя. Успомнiце аб якiм-небудзь таемным грамадстве."
  
  "Як гэта паѓплывае на двух дварэцкiх?" Спытала Сесiлiя.
  
  " Ну, бачыце, мiс, яны абодва члены аднаго клуба.
  
  "Клуб?" Спытаѓ Барнетт. "Я не ведаѓ, што iснуюць клубы для дварэцкiх".
  
  "Тут ёсць клуб для дварэцкiх i камердынераѓ", - сказаѓ яму Лестрейд. "Ён вядомы як "Джэнтльмены джэнтльменаѓ" i размешчаны недалёка ад Оксфард-стрыт у Соха. Марджери, якая была дварэцкi нябожчыка шаноѓнага Джорджа Венна, i Лиззард, якi быѓ асабiстым камердынер нябожчыка мiстэра Стэнхоупа, абодва з'яѓляюцца членамi грамадства згаданых джэнтльменаѓ з добрай рэпутацыяй."
  
  " Паслухайце, iнспектар, - сказаѓ Барнетт, - вы ж не можаце ѓсур'ёз меркаваць, што гэтыя двое мужчын забiлi сваiх працадаѓцаѓ проста таму, што яны члены аднаго клуба?
  
  "Гэта было ѓсяго толькi адпраѓной кропкай для таго, што я хацеѓ бы назваць выдатным прыкладам каштоѓнасцi добрай методичной працы палiцыi. Улiчваючы гэты факт, мае людзi выйшлi, пастукалi ѓ дзверы i задалi пытаннi. Нiякай фантазii разглядаць сляды пад мiкраскопам, вывучаць бруд пад пазногцямi ахвяры або яшчэ якую-небудзь падобную лухту. Вельмi хутка мы высветлiлi, што Марджери праводзiць свабодныя днi на iпадроме, а ѓ Лиззарда ёсць сяброѓка на "Уэмблi".
  
  "Вядома, нават камердинерам дазволена мець сябровак", - сказала Сесiлiя. "Я б падумала, што мець сябровак - адно з неад'емных правоѓ мужчыны".
  
  Лестрейд паблажлiва ѓсмiхнуѓся. " Так, але вядома, што мужчына можа пайсцi на многае, каб утрымаць жанчыну, i часам наблiжаецца да злачынцу.
  
  "О, значыць, ён пакiнуѓ яе ѓ сябе?" Спытала Сесiлiя.
  
  "Я меѓ на ѓвазе фiгуральна, мiс", - сказаѓ Лестрейд. "Ён, несумненна, спрабаваѓ зацiкавiць яе. Ва ѓсякiм выпадку, ён трацiѓ значна больш, чым можна было меркаваць па яго сродках, як i Марджери.
  
  " Значыць, вы думаеце, што яны забiлi сваiх працадаѓцаѓ з-за грошай?
  
  "Мы не думаем, што яны зрабiлi гэта самi", - сказаѓ Лестрейд. "Зусiм няма. Падабенства метадаѓ, выкарыстаных у двух забойствах, па-вiдаць, паказвае на тое, што абодва забойства здзейснiѓ адзiн чалавек. Наша тэорыя заключаецца ѓ тым, што Марджери i Лиззард, альбо з ведама адзiн аднаго, альбо без ведама, нанялi аднаго i таго ж чалавека для здзяйснення забойства. Пасля таго, як мы схватим iх, мы зможам напалохаць аднаго з iх, каб ён раскрыѓ, хто быѓ сапраѓдным забойцам. I, калi мы зловiм яго, у нас гэта цалкам можа атрымацца забойца лорда Уолбайна.
  
  - Значыць, вы сапраѓды думаеце, што гэта быѓ адзiн i той жа чалавек, " спытала Сесiлiя.
  
  " Так, мiс. Але, калi вы разумееце, што я маю на ѓвазе, гэта не частка таго ж змовы. Мы нiчога не змаглi расстарацца аб дварэцкiм лорда Уолбайна, нейкiм Лемминге па iмi; i на момант забойства ѓ яго светласцi не было камердынера, апошнi з якiх з'ехаѓ у Чыкага адкрываць галантерейную краму са сваiм швагер два тыднi таму.
  
  "Што ж, я рады бачыць, што Скотленд-Ярд працуе так эфектыѓна", - сказаѓ Барнетт. "Мiс Перрин або я будзем падтрымлiваць з вамi сувязь па меры прасоѓвання справы. Вядома, калi вы не пярэчыце, каб ваша iмя было надрукавана ѓ двухстах амерыканскiх газетах.
  
  "Ну, цяпер," сказаѓ Лестрейд, - Скотленд-Ярд не заахвочвае агалоску асабiстых дадзеных; але калi гэта павiнна быць у амерыканскiх газетах, я не бачу, якiя могуць быць праблемы. Натуральна, я буду рады цалкам iнфармаваць вас i мiс Перрин аб ходзе расследавання.
  
  "Дзякую вас, iнспектар", - сказаѓ Барнетт. "Нашым амерыканскiм чытачам будзе цiкава азнаёмiцца з усiмi драбнюткiмi падрабязнасцямi таго, як праводзiцца расследаванне Скотленд-Ярда".
  
  "Я думаю, што магу прывесцi iм даволi наглядны прыклад", - сказаѓ Лестрейд, стараючыся не выглядаць занадта саманадзейным. "Гэта не пытанне генiяльнасцi - я не прэтэндую на тое, каб быць генiяльным, - а пытанне накiравання ѓсталяванай працэдуры i забеспячэння выканання ѓсёй дэталёвай працы. Гэта тое, што захоплiвае вашых забойцаѓ ".
  
  "Што ж, вялiкае вам дзякуй, iнспектар," сказаѓ Барнетт. " Нам пара. Хто-небудзь з нас будзе наведваць вас штодня, каб даведацца апошнiя падрабязнасцi.
  
  " Я буду шчаслiвы аказаць вам паслугу.
  
  "Дзякуй. Калi вы не пярэчыце, я думаю, мы адправiмся зараз на месцы злачынстваѓ, каб лепш апiсаць iх нашым чытачам".
  
  "Вядома", - сказаѓ Лестрейд. "Скотленд-Ярд заѓсёды спрабуе дапамагчы журналiстам, калi гэта магчыма. Вы не распавядзеце цяпер аб арыштах?"
  
  " Даю слова, iнспектар. Нi слова аб iх iмёнах, пакуль мы не пачуем, што яны ѓ бяспецы за кратамi.
  
  "Было прыемна пазнаёмiцца з вамi, iнспектар Лестрейд," сказала Сесiлiя. - Прыемна ѓсведамляць, што наша бяспека знаходзiцца ѓ такiх ѓмелых руках.
  
  "Мы робiм усё, што ѓ нашых сiлах, мiс", - сказаѓ Лестрейд, праводзячы iх да дзвярэй i прамянiста ѓсмiхаючыся iм, калi яны сыходзiлi.
  
  * * *
  
  "Ты асёл, Лестрейд", - прамовiѓ голас за спiной iнспектара, калi ён агледзеѓ калiдор. Ён павярнуѓся i ѓбачыѓ Шэрлака Холмса, якi сядзiць у крэсле, з якога толькi што ѓстаѓ.
  
  " Холмс! Адкуль вы ѓзялiся? Я думаѓ, што вы сышлi.
  
  "Мне надакучыла сядзець тут i чакаць вашага вяртання, - сказаѓ Холмс, - таму я пачаѓ праглядаць вашыя тэчкi. Калi я ѓбачыѓ надыходзячую вашу кампанiю, я схаваѓся памiж картатэкай i сцяной, вунь там".
  
  "Зразумела", - сказаѓ Лестрейд. "I чаму вы гэта зрабiлi?"
  
  " Гэты малады чалавек, Барнетт, складаецца на службе ѓ прафесара Марыярцi, як вам добра вядома. Мне прыйшло ѓ галаву, што было б нядрэнна паслухаць, што ён скажа, калi будзе думаць, што за iм нiхто не назiрае.
  
  " I што? I што ён сказаѓ?
  
  " Нiчога. Гэты прыдурак канстэбль нiколi не пакiдаѓ iх у спакоi. Якая прыкрасць - гэта магло б быць вельмi павучальна.
  
  "Ты ѓсё яшчэ не забыѓся пра прафесара, а, Холмс?" Лестрейд усмiхнуѓся. "Ну, я не думаю, што на гэты раз ён твой забойца. Я не зусiм магу ѓявiць яго заѓсёднiкам "Джэнтльменскiх кавалераѓ".
  
  "Лестрейд, вы непапраѓныя", - сказаѓ Холмс. "Вы сапраѓды верыце, што гэтыя небаракi батлеры мелi нейкае дачыненне да злачынстваѓ?"
  
  "Я веру ѓ гэта дастаткова добра, каб затрымаць iх па падазрэннi", - сказаѓ Лестрейд. "Я не ѓспрымаю гэта як жарт".
  
  "Што ж, рабiце гэта, калi вам так заѓгодна", - сказаѓ яму Холмс. "Але я хачу, каб вы распачалi яшчэ адно дзеянне. Я мяркую, вы абавязаны прытрымлiвацца маiм iнструкцыям?"
  
  "Так i ёсць", - сказаѓ Лестрейд. "Загад ёсць загад, што б я нi думаѓ, i мне так загадалi. Што вы хочаце, каб я зрабiѓ?"
  
  "Я думаю, гэтыя двое прыйшлi, каб выпампаваць з вас iнфармацыю", - сказаѓ Холмс. "I калi гэта так, то Марыярцi якiм-то чынам ѓграз у гэтым па вушы, i я мае намер высветлiць, якiм чынам. Я хачу, каб вы вылучылi дзесяць вашых лепшых людзей у цывiльным, якiя з гэтага моманту будуць прытрымлiвацца за Марыярцi, куды б ён нi скiраваѓся, i дакладваць вам аб кожным яго кроку.
  
  "Калi вы так кажаце, мiстэр Холмс," сказаѓ Лестрейд. " Дзесяць з маiх лепшых. Ён не зробiць нi кроку без нашага ведама.
  
  "Глупства", - сказаѓ Холмс. "Вядома, ён гэта зробiць. Я проста спадзяюся, што гэта раззлуе яго настолькi, што ён зробiць памылку. Невялiкая памылка, гэта ѓсё, пра што я прашу ".
  
  "Гм," сказаѓ Лестрейд.
  
  ШЭСЦЬ
  
  ЛIСА
  
  
  
  Быѓ гэта сябар цi вораг, якi распаѓсюджваѓ гэтую хлусню?
  Няма, хто, акрамя немаѓлятаѓ, задае такiя мудрыя пытаннi,
  Гэта быѓ адзiн з маiх самых заклятых ворагаѓ.
  DANTE GABRIEL ROSSETTI
  
  А.Л. Д. Потс быѓ з Марыярцi з самага пачатку, i мала хто ведаѓ, як далёка гэта зайшло ѓ мiнулым. Павольна i з вялiкай любоѓю, на працягу многiх гадоѓ, ён ператварыѓ верхнi падвал у доме па адрасе Расэл-сквер, 64 ѓ велiзарную, добра абсталяваную падвальных лабараторыю i майстэрню.
  
  Ложак старога стаяла ѓ куце майстэрнi. Ён рэдка падымалася наверх i амаль не выходзiѓ з хаты, за выключэннем рэдкiх вiзiтаѓ у абсерваторыю прафесара на Кримптон-Мур. I ён быѓ шчаслiвы. Прафесар Марыярцi праводзiѓ шмат часу ѓ склепе са старым Поттсом. Менавiта тут ён сканструяваѓ тонкi апарат, з дапамогай якога вывучаѓ космас i правяраѓ свае фiзiчныя i астранамiчныя тэорыi.
  
  На працягу мiнулага года даѓнiна Потс дапамагаѓ Марыярцi вырабiць механiзм, якi мог вызначаць хуткасць святла з дакладнасцю больш за трох частак на тысячу. Разам яны эксперыментавалi з серыяй вакуумированных шкляных клапанаѓ з залiтаваным электродамi з розных рэдкiх матэрыялаѓ i назiралi захапляльныя i пакуль невытлумачальныя вынiкi пры прапусканнi электрычнага току. Магчыма, яны таксама сканструявалi прылада, якое дазволiла б абысцi электрычную сiгналiзацыю, не адключаючы яе, i прыбор, якi дазволiѓ бы пачуць, як падаюць шклянкi ѓ насценным сейфе апошняй мадэлi. Калi гэта так, то, магчыма, годна вымовы, што такiя прыземленыя практычныя iнжынерныя праекты былi неабходныя для падтрымкi iмкнення прафесара да чыстай навуцы. Але так уладкованы свет.
  
  Калi Барнетт спусцiѓся ѓ майстэрню праз некалькi дзён пасля свайго вiзiту ѓ Скотленд-Ярд, ён выявiѓ, што Марыярцi i олд Потс разам працуюць над новай канструкцыяй астранамiчнага тэлескопа з лёгкай рамай, спецыяльна сканструяванага для ѓзняцця высока над зямлёй на гiганцкiм вадародным шары. Тэлескоп быѓ замацаваны на вялiкiм прынадзе на цэнтральным стале, у той час як прафесар Марыярцi, закатав рукавы кашулi, вырабляѓ апошнiя рэгулявання ѓ серыi ѓсталявальных шруб па краi тэлескопа. Даѓнiна Потс, загарнуѓшыся ѓ свой лабараторны халат, рушыѓ услед за прафесарам i нанёс маленькiя кропелькi цэменту на кожны шруба, каб замацаваць яго надоѓга.
  
  "Што ж, падобна на тое, вы амаль скончылi, прафесар", - пракаментаваѓ Барнетт, падыходзячы, каб агледзець складаны, падобны на павуцiнне механiзм, якi ѓтрымлiвае адпалiраваныя люстэрка.
  
  "Лепш бы так i было", - сказаѓ Марыярцi. "Яно паднiмецца на наступным тыднi, калi надвор'е на балотах застанецца яснай".
  
  " Значыць, вы адпраѓляецеся ѓ Кримптон-Мур? - Спытаѓ Барнетт.
  
  Марыярцi кiѓнуѓ. Маёнтак, якое ён утрымлiваѓ на Кримптон-Мур, ѓключала рэзiдэнцыю, майстэрню i абсерваторыю, у якой знаходзiѓся яго каштоѓны двенадцатидюймовый рэфлектар. Гэта было месца большасцi яго астранамiчных назiранняѓ. "Прынц Цзэн Лi-Чанг ѓжо ѓ рэзiдэнцыi, рыхтуе паветраны шар", - сказаѓ ён. "Яго сын сцвярджае, што ѓдасканалiѓ новую эмульсiю для фотопластинок, якая больш чым падвоiць iх адчувальнасць. Калi ѓсё пройдзе так, як было абяцана, мы атрымаем некалькi захапляльных здымкаѓ ".
  
  "Што вы чакаеце даведацца з гэтых эксперыментаѓ з паветранымi шарамi, прафесар?" Спытаѓ Барнетт. "I, калi ласка, не ашуквайце мяне сваiм звычайным адказам, што вы прасоѓваеце чалавечыя веды. Я ѓпэѓнены, што гэта так. Але ѓ якасцi адказу вам прыйдзецца прызнаць, што ён даволi расплывiсты."
  
  Марыярцi фыркнуѓ. "Вы, журналiст, занепакоеныя тым, што адказ будзе 'даволi расплывiстым'? Сапраѓды, настаѓ тысячагоддзе".
  
  "Я пытаюся выключна з уласных iнтарэсаѓ, прафесар", - запэѓнiѓ яго Барнетт. "Вялiкая публiка, якая чытае газеты, цi не стане турбаваць сябе разглядае Марса, калi не адчуе, што хто-то там, наверсе, глядзiць у адказ".
  
  Прафесар Марыярцi зрабiѓ апошнюю рэгуляванне мацавання тэлескопа з алюмiнiева-бронзавага сталi i паклаѓ маленькую адвёртку назад у футарал. Ён павярнуѓся i з цiкавасцю паглядзеѓ на Барнэта. "Вось гэта, - сказаѓ ён, - сапраѓды захапляльная iдэя!"
  
  "Як гэта?" - спытаѓ я.
  
  "Ах, Бенджамiн, ты сам не ведаеш, што кажаш", - адказаѓ Марыярцi. "Некаторы час я разважаѓ аб тым, як зацiкавiць звычайнага чалавека ѓ цяжкiх навуках. Магчыма, вы толькi што далi мне каштоѓны савет: 'Што-то глядзiць у адказ'. Мне падабаецца, як гэта гучыць! I, сапраѓды, ёсць вялiкая верагоднасць, што што-то глядзiць у адказ ".
  
  "Я мяркую, што вы кажаце не з рэлiгiйнай пункту гледжання, прафесар", - сказаѓ Барнетт.
  
  " Рэлiгiйна? Сапраѓды, няма. Нi рэлiгiйна, нi метафарычна, нi псыхiчна, нi фiгуральна. Дзе-то там, мiстэр Барнетт, ёсць розум, праѓзыходныя наш уласны. Як магло быць iнакш? I гэтыя iстоты, магчыма, нават цяпер назiраюць за намi з такiм жа стараннасцю, з якiм гименоптеролог вывучае калонiю мурашак. I для мэт, гэтак жа недаступных нашаму разуменню, калi мэты гименоптеролога недаступныя разуменню мурашкi ".
  
  "Ты сапраѓды ѓ гэта верыш?"
  
  "Мяне змушае да такой высновы непазбежная логiка сусвету", - сказаѓ Марыярцi.
  
  " Але розум, праѓзыходны наш уласны?
  
  Марыярцi ѓсмiхнуѓся. "Я вельмi баюся, - сказаѓ ён, - што любы розум, якi мы знойдзем - або якi знойдзе нас - будзе пераѓзыходзiць наш уласны".
  
  "Вы кажаце, як перакананы атэiст", - сказаѓ Барнетт, сядаючы на драѓляную лаву, якая стаяла ѓздоѓж вялiзнага працоѓнага стала.
  
  Марыярцi пацiснуѓ плячыма. "Справа не ѓ тым, што я не веру ѓ Бога, - сказаѓ ён, - проста я не бачу неабходнасцi ѓцягваць у раѓнанне якое-то несмяротнае iстота, каб растлумачыць прылада сусвету".
  
  Ахмiстрыня Марыярцi, мiсiс Х., з'явiлася на лесвiчнай пляцоѓцы, якая вядзе ѓ склеп. "Я спадзяюся, вы гатовыя падаць сваю фурманку, прафесар", - сказала яна, скрыжаваѓшы рукi на строгай грудзей свайго туга накрухмаленага чорнага сукенкi. "Подвода чакае".
  
  "Цудоѓна, мiсiс Х.", - сказаѓ Марыярцi, закочваючы рукавы i засоѓваючы рукi назад у свой шэры сурдут. "Iнструмент гатовы, i ѓпакоѓка падрыхтавана. Застаецца толькi апусцiць тэлескоп у скрыню i закалоць яго цвiкамi.
  
  Мiсiс Х. чмыхнула. " Я паведамлю рамiзнiк, што вы будзеце на працягу гадзiны, - сказала яна.
  
  "Спадзяюся, мае iнструкцыi былi выкананыя?" - Спытаѓ Марыярцi.
  
  "Безумоѓна, прафесар", - адказала яму мiсiс Х. "Подвода знаходзiцца за вуглом на Мантэгю-стрыт, побач з гатэлем. Мiстэр Моуз чакаѓ яе прыбыцця".
  
  "Цудоѓна!" Сказаѓ Марыярцi. "Затым гэты вялiкi скрыню, у якiм амаль адразу ж будзе знаходзiцца тэлескоп, i гэтыя iншыя пяць скрынь, якiя ѓжо прыбiтыя цвiкамi, павiнны быць вынесеныя праз выхад з жылога памяшкання i пагружаныя ѓ фурманку. Неабходна выконваць вялiкую асцярожнасць; гэта далiкатны апарат ".
  
  " Я паклапачуся пра гэта, прафесар.
  
  "Я ведаю, што вы гэта зробiце, мiсiс Х. Вы ѓзор правiльнага вядзення хатняга гаспадаркi. Вы вядзеце гэта гаспадарка з эфектыѓнасцю, якая дзiвiць нават мяне. Пастаянна радавацца зносiнам з вамi. Калi ласка, дашлiце да мяне гэтага Бормотуна прама цяпер".
  
  "Вельмi добра, прафесар". Мiсiс Х кiѓнула i выйшла.
  
  Тое, што Марыярцi называѓ "выхадам з гатэля", было чорным ходам, якi вёѓ праз звiлiсты лабiрынт завулкаѓ i дзве па-майстэрску замаскiраваныя дзверы ѓ якiя падзяляюць сценах да бакавога ѓваходу ѓ гатэль на Мантэгю-стрыт. "Чаму вы сыходзiце гэтым шляхам, прафесар?" Спытаѓ Барнетт. "Вы ѓпотай выносьце гэта абсталяванне?"
  
  "Я нiколi не крадусь", - цвёрда сказаѓ Марыярцi. "Паколькi мой бiзнэс нiкога больш не тычыцца, я не разумею, як мае спробы пазбегнуць цiкаѓных вачэй могуць лiчыцца 'крадущимися'".
  
  "Я бяру свае словы назад, прафесар", - сказаѓ Барнетт. "Я не ведаѓ, што за намi назiраюць. Чые гэта вочы i што яны спрабуюць высветлiць?"
  
  "Добры пытанне," сказаѓ Марыярцi, " i годны фактычнага адказу. На дадзены момант у мяне ёсць толькi здагадка, але я чакаю - Ах! Магчыма, цяпер мы зможам гэта высветлiць; вось Бормотун.
  
  "Я не хацеѓ турбаваць вас, пакуль вы працавалi тут, унiзе, прафесар", - сказаѓ маленькi чалавечак, спускаючыся па драѓлянай лесвiцы.
  
  "Клапатлiва з твайго боку, Мама," сказаѓ Марыярцi. " Табе гэта ѓдалося?
  
  "Вядома, я гэта зрабiѓ, а ты як думаеш?" - сказаѓ Ражаны з абражаным выглядам.
  
  "З якiм вынiкам?"
  
  " Я патэлефанаваѓ высокаму джэнтльмену, якi хiстаѓся звонку, складаючы кампанiю адмiралу, i выявiѓ у яго ѓ мяшку роззер.
  
  "Вось бачыце", - сказаѓ Марыярцi, паварочваючыся да Барнетту. "Усё так, як я i падазраваѓ".
  
  "Што такое?" Спытаѓ Барнетт.
  
  "За гэтым домам назiралi апошнiя два днi. Пастаянна, па меншай меры, трое мужчын. Цяпер Толливер залез у кiшэню высокага джэнтльмена, якi сноѓдаѓся па вулiцы ля статуi лорда Хорнблауэра, i знайшоѓ у яго папернiку палiцэйскi значок.
  
  "Ат правоѓ", - пагадзiѓся Толливер. "Га кажа, што я гэтага не рабiѓ?"
  
  "Гэты раптоѓны цiкавасць да нашых справах звязаны з вашым вiзiтам у Крымiнальны вышук", - сказаѓ Марыярцi Барнетту. " Магчыма, iснуе нейкая сувязь памiж гэтай перапiскай i тым фактам, што мiстэр Шэрлак Холмс быѓ наняты для аказання дапамогi палiцыi ѓ расследаваннi тых забойстваѓ, якiя вас так зацiкавiлi.
  
  "Адкуль вы гэта ведаеце?" Спытаѓ Барнетт. "Шэрлак Холмс, вядома, вам не казаѓ. Падобна, ён не вельмi высокай думкi пра вас".
  
  "Кожны раз, калi дзе-небудзь у раёне вялiкага Лондана крадуць кашалёк, Холмс упэѓнены, што за гэтым стаю я", - сказаѓ Марыярцi. "Гэта становiцца стомным".
  
  " Адкуль вы ведаеце, што ён дапамагае Скотленд-Ярду раскрываць забойствы?
  
  Марыярцi усмiхнуѓся. " Я гаварыѓ з яго кватэрнай гаспадыняй.
  
  " Яго кватэрная гаспадыня?
  
  " Так. Клiчуць мiсiс Хадсон. Чароѓная лэдзi. Трохi глуховата. Я пераапрануѓся святаром-нонканфармiстам i адправiѓся на Бэйкер-стрыт у той час, калi Холмса, як я ведаѓ, не будзе дома. Я сказаѓ мiсiс Хадсон, што мне тэрмiнова патрэбныя паслугi вялiкага чалавека. Я быѓ вельмi засмучаны, што яго не аказалася дома. Я сказаѓ ёй, што мне патрэбен Холмс у сувязi з справай, звязаных з палiтыкам, маяком i дрэсiраваныя бакланом. Яна сказала мне, што гэта як раз то справа, якiм мiстэр Холмс быѓ бы рады заняцца, але ѓ дадзены момант ён працуе з палiцыяй над загадкавымi забойствамi гэтых арыстакратаѓ.
  
  "Зразумела", - сказаѓ Барнетт.
  
  Я сказаѓ чароѓнай лэдзi, як мне шкада, што я не змог дачакацца мiстэра Холмса. Яна папрасiла мяне застацца, сказаѓшы, што ѓпэѓненая, што Холмс захоча пагаварыць са мной. Я сказаѓ што-то накшталт таго, што я сам так думаѓ, але я сапраѓды не мог застацца".
  
  Барнетт пакiваѓ галавой. "Вам прыйдзецца прызнаць, што ва ѓсiм гэтым ёсьць пэѓная справядлiвасьць", - сказаѓ ён. " Пакуль вы з барадой фальшывай расспрашиваете кватэрную гаспадыню Шэрлака Холмса, за вашым домам сочыць Скотленд-Ярд.
  
  "У гэтым сапраѓды ёсць элегантная сiметрыя", - прызнаѓ Марыярцi. "Але я запэѓнiваю вас, што не было нiякай накладной барады. Царкоѓныя барановыя адбiѓныя - гэта ѓсё, на што я здольны".
  
  Бормотун саскочыѓ з лаѓкi, дзе ён разглядаѓ тэлескоп. "У вас тут нядрэнны агурочак, прафесар", - сказаѓ ён. "Вам ад мяне яшчэ што-небудзь трэба?"
  
  Марыярцi з хвiлiну абдумваѓ гэта. "Так", - сказаѓ ён. "Падыдзiце да таго шафе ѓ куце i адкрыйце яго. Мiстэр Потс, калi ласка, аддайце Бормотуну ваш ключ".
  
  Толливер ѓзяѓ ключ у старога Потс i адскочыѓ у кут. Ён адкрыѓ шафа, i на секунду Барнетт адчуѓ, як яго сэрца шалёна затыхкала ѓ грудзях, i ѓ яго перахапiла дыханне. Там, ѓнутры шафы, быѓ прафесар Марыярцi!
  
  Барнетт паѓабернуѓся, каб пераканацца, што прафесар ѓсё яшчэ на самай справе стаiць побач з iм, а затым падышоѓ да шафы, каб зразумець, што ён толькi што ѓбачыѓ. Нават з адлегласцi ѓ чатыры фута здавалася, што гэта Марыярцi, зачынены ѓ вузкiх рамках маленькага шафкi. Ён нахiлiѓся, каб разгледзець бачанне. "Манекен!" - усклiкнуѓ ён.
  
  "Сапраѓды", - сказаѓ Марыярцi. "Гэта было зроблена па майму загаду некаторы час таму. Эмберли, фальсiфiкатар, зрабiла твар з пап'е-машэ, размаляваць яго з дапамогай сцэнiчнага грыму, растворанага ѓ воску. Вы думаеце, гэта добра? Вы разбiраецеся ѓ гэтым лепш за мяне, бо мой твар я рэдка бачу, хiба што ѓ люстэрку наадварот.
  
  " Смачна? - Усклiкнуѓ Барнетт. " Цудоѓна! Выдатна!
  
  "Рады гэта чуць", - сказаѓ Марыярцi. "Таму што на працягу наступных двух тыдняѓ гэтым дурнем буду я". Ён павярнуѓся да даѓнiны Поттсу. "Як ты думаеш, ты зможаш зрабiць для яго рамку, якую Ражаны зможа насiць на плячах?"
  
  Даѓнiна Потс задуменна паглядзеѓ на Толливера i на манекен. "Адпачнi пару гадзiн", - сказаѓ ён.
  
  "Выдатна", - сказаѓ Марыярцi. "Тады я сыходжу са сваiм тэлескопам. Мама, ты будзеш мной, пакуль мяне не будзе. Выконвайце парадаѓ Барнэта на гэты конт. Гэта павiнна ѓтрымаць сабак далей ад Кримптон-Мур, пакуль я буду заканчваць гэтыя назiрання.
  
  "Я зраблю ѓсё, што ѓ маiх сiлах, прафесар", - сказаѓ Бормотун.
  
  Марыярцi павярнуѓся да Барнетту. "Я пакiдаю вас адказным за ѓсе мае дзеяннi, якiя ѓваходзяць у вашу кампетэнцыю ѓ маю адсутнасць", - сказаѓ ён. "Не выяѓляйце празмернага энтузiязму. Я ѓбачу цябе праз два тыднi.
  
  "Да пабачэння, прафесар," сказаѓ Барнетт. " ђдачы!
  
  "У самай справе?" Сказаѓ Марыярцi. "Будзем спадзявацца, што ѓдача згуляе невялiкую ролю ѓ любым з нашых пачынанняѓ на працягу наступных двух тыдняѓ. Бо, калi вы заклiкаеце сардэчна, вам, магчыма, прыйдзецца здавольвацца iншым. Да пабачэння, мiстэр Барнетт."
  
  СЕМ
  
  IНТЕРЛЮДIЯ: ВЕЦЕР
  
  
  
  Ты не будзеш аблытаны перадвызначаным злом вакол
  , а затым кiдаць маё падзенне ѓ грэх!
  ЭДВАРД ФIЦДЖЭРАЛЬД
  
  Упалове на адзiнаццатую вечара ён скончыѓ сваю дзённую працу, якая была справай усяго яго жыцця; штодзённае паѓтарэнне, якое складала яго жыццё, а цяпер было ѓсяго толькi бессэнсоѓным плямай, отмечающим якое сыходзiць час. У дзесяць трыццаць ён зможа вярнуцца да жыцця; да новага жыцця, якая выцягнула перад iм свае бясконцыя днi: днi пошукаѓ, днi палявання, днi помсты, днi, поѓныя бясконцай жарты, якая стала яго жыццём, жартам, якая была смерцю. У палове на адзiнаццатую, калi сонца шчасна сяло, начны стварэнне, у якое ён ператварыѓся, зноѓ магло блукаць па вулiцах Лондана i высочваць сваю здабычу.
  
  Але ён павiнен быѓ высочваць патрэбныя вулiцы, таму што яго здабыча была хiтрай; бясшумна красцiся па пастаянна змяняюцца вулiцах, таму што яго здабыча была хiтрай. I яго здабыча была разумная, таму што яны хадзiлi пад выглядам джэнтльменаѓ; але ён пазнаѓ у iх таемных д'яблаѓ па знаку Каiна, схаваны знака Каiна, якi яны насiлi.
  
  Ён iшоѓ на захад у Лонг-Акру хуткiм, слiзгальным крокам, яго шырокi плашч быѓ падабраны вакол яго коренастой фiгуры, i ён абдумваѓ, куды iсцi; дзе лепш за ѓсё паляваць на ненавiсных людзей, злых людзей, асуджаных людзей.
  
  Менавiта паляванне дапамагала яму выжыць. Ён не хацеѓ жыць. Яго жаданнем, яго марай, яго пажадлiвасцю было толькi памерцi; далучыцца да сваёй каханай Энi. Але спачатку трэба было зрабiць гэтую працу. Ён быѓ ветрам.
  
  Была субота, апошняя субота сакавiка, i гэта было добра. Туман, усёпаглынальнай туман, вярнуѓся сёння ѓвечары, i гэта таксама было добра. У сераду яны выйшлi, людзi, якiх ён шукаѓ. У сераду яны гулялi, яны пiлi, яны тварылi каму няма назову рэчы з нявiннымi дзецьмi. У гэтую сераду, з дапамогай безназоѓнага бога, яшчэ адзiн з iх памрэ.
  
  Часта яны мянялi месца, дзе сустракалiся, будынак, у якiм аддавалiся сваiм задавальненням. Сваiм жахлiвым задавальненням. У iх павiнна быць якое-то сродак сувязi адзiн з адным, нейкае д'ябальскае паштовае аддзяленне, з дапамогай якога яны маглi б ведаць, калi трэба пераапранацца i куды потым iсцi. Але хоць ён шукаѓ нейкi ключ да разгадкi таго, што гэта было, у пакоях тых, каго ён ужо забiѓ, i хоць ён быѓ умельскi ѓ чытаннi такiх падказак, ён яшчэ не знайшоѓ яго.
  
  Але ѓ яго былi свае казлы-Юды, тыя, каго ён ведаѓ, каго па няведаннi пашкадуюць, каб яны маглi прывесцi яго да тых, каго ён шукаѓ.
  
  Ён паскорыѓ крок. Не выпадала прыходзiць у "Алегра" пасля заканчэння вячэрняга прадстаѓлення. "Алегра" заѓсёды пачыналася з невялiкiм спазненнем, спрабуючы ѓцiснуць чатырнаццаць абаротаѓ, тады як большасць устаноѓ здавольвалiся дванаццаццю. Але ѓ гэтыя вечары гэта саслужылi яму добрую службу. Гэтаму казлу-Юду падабалiся прыгожыя дзяѓчыны, i ѓ "Алегра" была чарга з добранькiх дзяѓчат. У гэтага казла-Юды была ложа ѓ "Алегра", блiжэйшай да сцэны.
  
  Ён спынiѓся праз дарогу ад "Алегра", далей ад актинического святла, якi падаѓ на ѓваход у тэатр ад яркiх газавых лiхтароѓ, убудаваных у багата упрыгожаны шацёр над галавой. З гэтага засенi становiшча ён мог бачыць усiх, хто выходзiѓ з тэатра праз вестыбюль, застаючыся незаѓважаным. Пры неабходнасцi ён мог у некалькi крокаѓ, каб дабрацца да стаянкi таксi, калi б давялося кiдацца ѓ пагоню.
  
  Прайшло пяць хвiлiн, потым дзесяць, пакуль ён стаяѓ у сваiм цёмным куце, ахiнуты наползающим туманам. А потым вестыбюль "Алегра" пачаѓ запаѓняцца, i заступнiкi тых мастацтваѓ, якiя былi прадстаѓлены вячэрнiмi забаѓкамi, падрыхтавалiся разыходзiцца па дамах. Або яшчэ куды-небудзь.
  
  Вось ён - там! Высмаглы чалавечак з нямецкiмi вусамi, апошнi барон старажытнага роду, злы чалавек, якi аб'яднаѓся з iншымi людзьмi, каб адчуваць боль, казёл Юда. Маленькi чалавечак не рушыѓ да чарадзе кебаѓ; магчыма, сёння вечарам ён прыехаѓ у сваiм уласным экiпажы. I сапраѓды, цяпер ён быѓ там, прадзiраючыся скрозь натоѓп, выходзячы на тратуар i гледзячы ѓдалячынь па вулiцы, нецярплiва прытупваючы нагамi, таму што яго карэты там яшчэ не было.
  
  I вось з-за вугла выехалi прыватныя экiпажы, выстроившиеся ѓ шэраг, толькi што з якога-то куратнiка ѓ суседнiм квартале, дзе кiроѓцы чакалi, пакуль хлопчык-пасыльны з тэатра не падбег паведамiць iм, што прадстаѓленне пачынаецца.
  
  Трэцяя, цьмяна-чорная карэта з чырвоным узорам, належала маленькаму барону з нямецкiмi вусамi. Чалавек, якi стаѓ ветрам, сышоѓ з тратуара i падышоѓ да экiпажу з далёкай боку, iмкнучыся не трапляцца на вочы фурману i напружваючы слых, каб пачуць, што сказаѓ козел-Юда.
  
  "Пачакай тут, Хакамор", - сказаѓ козел-Юда свайму кiроѓцу. " Праз некалькi хвiлiн да мяне далучыцца чароѓная маладая кампаньёнка, а потым мы адправiмся да Бреннену на познi вячэру.
  
  Слухач, якi стаѓ ветрам, ляпнуѓ кулаком па раскрытай далонi. Такiм чынам! У барона было спатканне з адной з танцорак; iншага тлумачэння быць не магло. Яшчэ адзiн бедны нявiнны чалавек вось-вось павiнен быѓ трапiць у яго сеткi. I калi б барон збiраѓся на познi вячэру да Бреннену, ён не стаѓ бы гэтым вечарам наведваць iншых сваiх сяброѓ, а значыць, ад яго было б мала толку ѓ ролi казла адпушчэння.
  
  Планы барона павiнны былi быць парушаныя.
  
  Ён спусцiѓся па вузкiм завулку да выхаду на сцэну "Алегра", дзе жменька маладых кавалераѓ у вячэрнiх касцюмах намагалася працiснуцца мiма швейцара. "Добры вечар, Тинкер," сказаѓ ён, прадзiраючыся мiма маладых людзей да брамы.
  
  "Добры вечар, выкладчык", - сказаѓ швейцар, адкрываючы для яго засаѓку. "Рады зноѓ вас бачыць. Вы вяртаецеся да нас?"
  
  "Гэта можа здарыцца", - сказаѓ ён. "Нiколi нельга сказаць, што здарыцца ѓ гэтым жыццi. Але цяпер, проста невялiкi вiзiт".
  
  Ён падняѓся па вiнтавой жалезнай лесвiцы да распранальня i пастукаѓ у дзверы жаночага хору. "Хто-небудзь з вас, лэдзi, павiнен быѓ сустрэцца ля ѓваходу з худым джэнтльменам з моржовыми вусамi?" ён патэлефанаваѓ.
  
  Дзверы адчынiлiся, i выйшла прывабная стройная дзяѓчына ѓ ружовым халаце. У яе былi доѓгiя каштанавыя валасы, якiя атачалi яе авальнае асоба тугiмi валасамi. "Так", - сказала яна. " Перадайце яму, калi ласка, што я вярнуся ѓсяго на пару хвiлiн.
  
  Павiнна быць, яна зусiм пачатковец у хоры "Алегра", падумаѓ ён. Ён нiколi не бачыѓ яе раней. Ён бы запомнiѓ. У Энi былi такiя ж валасы. "Я не ад барона, дарагая", - сказаѓ ён ёй. "Я прыйшоѓ папярэдзiць цябе".
  
  "Што?" Дзяѓчына уперла рукi ѓ бакi i злосна паглядзела на яго. "Паслухайце, мiстэр. Я не ведаю, хто вы, i мне ѓсё роѓна. Але я хачу табе сёе-тое сказаць. Тое, чым я займаюся, - гэта мая асабiстая справа, i мне не патрэбныя ѓрокi прыстойнасцяѓ або якiх-небудзь iншых свецкiх манер! Так што можаш проста прыбiрацца адсюль са сваiм синезубым носам!"
  
  "Не, не, вы няправiльна зразумелi", - сказаѓ ён, блакуючы яе спробу зачынiць дзверы. "Паверце мне, мяне не цiкавяць вашы дзеяннi, юная лэдзi, правiльныя або непрыстойныя. Рабi, што хочаш, з кiм хочаш, дзеля ѓсяго мяне. Мяне хвалююць тваё здароѓе i твая кар'ера ".
  
  Яна перастала спрабаваць зачынiць дзверы i паглядзела яму ѓ твар. "Так мне сказаѓ барон", - сказала яна. "Ён зацiкаѓлены ѓ маёй кар'еры. У чым ваш iнтарэс?
  
  "Я не хачу, каб у цябе былi сур'ёзныя непрыемнасцi", - сказаѓ ён.
  
  "Якога роду непрыемнасцi?"
  
  "Не таго гатунку", - сказаѓ ён ёй, старанна iмправiзуючы. "За жонкай барона сочаць дэтэктывы".
  
  "Дэтэктывы!"
  
  " Цалкам дакладна. I яна поѓная рашучасцi даставiць яму непрыемнасцi. Яе не будзе хваляваць, што здарыцца з табой у працэсе. Калi яны зловяць цябе з iм, гэта загубiць тваю кар'еру яшчэ да таго, як яна належным чынам пачнецца.
  
  " Слухай, а якi ѓ цябе ѓ гэтым iнтарэс?
  
  "Нiчога", - сказаѓ ён ёй. "Я не хачу бачыць, як табе прычыняюць боль. Ты нагадваеш мне маю ѓласную дачку".
  
  "Пра", - сказала яна. "Паслухайце, я не ведала, што ён быѓ жанаты, мiстэр. Шчыра, я не ведала".
  
  "Вядома, няма", - сказаѓ ён. "Ён, вядома, не сказаѓ бы табе".
  
  "Што мне трэба рабiць?"
  
  " Не хадзi з iм. Нi сёння, нi калi-небудзь яшчэ, калi хочаш быць у бяспецы.
  
  "Я не буду", - сказала яна з сумным выглядам. Магчыма, гэта была думка пра ѓсiх тых выдатных абедах, якiя яна прапусцiць.
  
  "Ты павiнна папярэдзiць iншых дзяѓчат", - сказаѓ ён.
  
  "Я так i зраблю".
  
  " Напiшы яму запiску. Ён чакае ля ѓваходу.
  
  "Што я павiнен сказаць?"
  
  " Скажы яму, што адна з тваiх сябровак захварэла, i ты павiнен застацца i паклапацiцца пра яе. Папрасi хлопчыка-пасыльнага аднесцi гэта яму на вулiцу.
  
  " Добра, мiстэр. Паслухайце, я не ведаю, хто вы, але, мяркую, мне варта падзякаваць вас.
  
  "Для мяне гэта задавальненне, запэѓнiваю вас, мiс", - сказаѓ ён ёй. "Напiшыце гэтую запiску зараз жа!"
  
  "Я так i зраблю".
  
  Ён прыѓзняѓ капялюш i пакiнуѓ яе, цiхенька насвiстваючы сабе пад нос. Вярнуѓшыся на вулiцу, ён абышоѓ дом спераду, дзе казёл Юда чакаѓ яго ѓ экiпажа, нецярплiва прытупваючы нагамi i злосна пазiраючы на свае кiшэнныя гадзiны.
  
  Ён перайшоѓ вулiцу i спынiѓся каля невялiкага шэрагу извозчичьих двуколок, якiя былi пакiнутыя пасля таго, як большая частка натоѓпу ѓжо разышлася.
  
  Вось i хлопчык-паж падышоѓ, азiраючыся ѓ пошуках чалавека, якога апiсала хористка. Ён з сумневам ѓтаропiѓся на маленькага барона, а затым вырашыѓ, што гэта, павiнна быць, ён.
  
  Ён падышоѓ да барону i працягнуѓ банкноту. Барон ѓзяѓ яе, а затым злосна паглядзеѓ на хлопчыка, якi ѓсё яшчэ стаяѓ побач з iм, чакаючы чаявых. Хлопчык дакрануѓся да сваёй кепкi i ѓцёк.
  
  Мiлы маленькi козлiк-Юда, падумаѓ чалавек, якi стаѓ ветрам.
  
  Маленькi барон вгляделся у запiску, паднёсшы яе блiжэй да твару. Затым ён ступiѓ пад навес, спрабуючы знайсцi дастаткова святла, каб прачытаць яе. З хвiлiну ён пiльна глядзеѓ на яе, затым, люта вылаяѓшыся, скамячыѓ паперку ѓ маленькi шарык i кiнуѓ яго ѓ канаву.
  
  Мужчына назiраѓ, як яго козел-Юда тупае да чорнай карэце, вiдавочна дрыжучы ад лютасьцi да каранёѓ вусоѓ. Барон аблаяѓ свайго фурмана i залез у карэту, злосна бразнуѓшы за сабой дзверцы.
  
  Чалавек, якi стаѓ ветрам, падышоѓ да першага экiпажу ѓ чарзе. "Бачыце гэтую карэту?" спытаѓ ён рамiзнiка. " Я хачу, каб вы iшлi за ёй.
  
  "Навошта, прыяцель?" - спытаѓ таксiст, калi мужчына забраѓся на борт.
  
  " За дадатковую крону звыш кошту праезду. Полсоверена, калi не страцiш!
  
  "Полсоверена?" усклiкнуѓ таксiст. "Выдатна, прыяцель, ты адгадаѓ!"
  
  Кучар карэты ляснуѓ лейцамi, i казёл-Юда крануѓся з месца па цёмнай вулiцы. Прама за iм iмчаѓ помсны вецер.
  
  ВОСЕМ
  
  ГАНЧАКI
  
  
  
  Калi аднойчы чалавек патурае сабе ѓ забойстве, вельмi хутка ён перастае думаць аб рабаваннях; а ад рабавання ён пераходзiць да п'янства i парушэння суботы, а ад гэтага да невежливости i проволочкам.
  ТОМАС ДЭ КВIНСI
  
  вандроѓны вулiчны мастак, патрапаны, пакамечаны мужчына ѓ старажытнай кепцы, упрыгожанай мешанiнай з бiтых каляровых крэйд, крэйдавых абломкаѓ i крэйдавай пылу, апусцiѓся на каленi перад сваёй працай на тратуары на рагу Расэл-сквер каля брытанскага музея, недалёка ад таго месца, дзе разносчыкi даведнiкаѓ выстаѓлялi свой сумнiѓны тавар перад велiзарным мармуровым фасадам музея. Хутка, спрытнай, упэѓненай рукой вулiчны мастак накiдаѓ шэраг малюнкаѓ на плошчах тратуара перад сабой. Яго сюжэты былi ѓзятыя з вялiкага горада, якi акружаѓ яго i быѓ яго жыццём. Крыштальны палац з'явiѓся на першай плошчы, акружаны дрэвамi, з чарадой экiпажаѓ уздоѓж пад'язной алеi на пярэднiм плане. Наступнай тэмай былi будынка парламента, бачныя з Вестмiнстэрскага моста, дзе па Тэмзе праходзiѓ самотны буксiр. Затым здаѓся заходнi фасад Вестмiнстэрскага абацтва, i парад добра апранутых джэнтльменаѓ i лэдзi быѓ хутка адзначаны мелам i велiчна, па двое, накiраваѓся да вялiкiх дзвярэй.
  
  Каржакаваты мужчына ѓ паношаным кацялку, якi прагуляѓ на рагу Расэл-сквер, падышоѓ i ацэньвальна ѓтаропiѓся на рознакаляровыя малюнкi крэйдай. "Гэта вельмi мiла", - сказаѓ ён. "Сапраѓды, вельмi мiла. Вось, калi ласка!" I ён кiнуѓ двухпенсовую манету ѓ шапку артыста.
  
  "Дзякуй вам, губернатар, сапраѓды дзякуй. Вельмi ласкава з боку вашай мiласьцi так сказаць", - сказаѓ мастак, прысаджвалiся на кукiшкi. Ён кiнуѓ крэйды назад у вечка i ѓтаропiѓся на сваю працу. " Прафесар дома цi не? - спытаѓ ён напаѓголасу.
  
  "Што?" Мужчына адхiснуѓся ад нечаканасцi на секунду здалося, што ён ледзь не задыхнуѓся.
  
  "Не будзь такiм вiдавочным, дружа", - сказаѓ мастак. "Працягвай глядзець на тратуар i адкажы на маё пытанне, калi зможаш".
  
  "Я не разумею, аб чым вы кажаце", - абурана сказаѓ каржакаваты мужчына.
  
  "Не будзьце смешным", - сказаѓ мастак. "Вы дэтэктыѓ Крымiнальнага вышуку па iмя Гордан. Я Шэрлак Холмс".
  
  "Ну, я буду-" пачаѓ дэтэктыѓ Гордан, гледзячы зверху ѓнiз на мурзатага мастака.
  
  " Цалкам! Такiм чынам, прафесар ѓнутры цi выйшаѓ?
  
  " Ён з'ехаѓ у сваiм экiпажы каля гадзiны таму. Мэйс i Стывенс рушылi ѓслед за iм.
  
  " Першы раз выязджаеш сёння?
  
  "Так, сэр".
  
  " А мiнулай ноччу?
  
  " Прыйшоѓ у чатыры гадзiны папаѓднi i выйшаѓ толькi гадзiну назад.
  
  " Меншага я i не чакаѓ.
  
  "Як гэта, сэр?" - спытаѓ я.
  
  Холмс устаѓ i пацягнуѓся, каб трохi пазбавiцца ад затекших ног. "Цела сэра Джэфры Крукстаффа, мiнiстра па справах калонiй ва ѓрадзе яе вялiкасцi, было знойдзена сёння ранiцай", - сказаѓ ён дэтэктыву. " Ён быѓ забiты ѓ сваiм кабiнеце дзе-то памiж двума i чатырма гадзiнамi ночы, наколькi можа судзiць спецыялiст па выкрыццi. Было б залiшне чакаць, што Марыярцi быѓ за мяжой i не меѓ алiбi на гэта час. I на гэты раз, чорт бы яго пабраѓ, палiцыя - гэта яго алiбi ".
  
  " Сэр Джэфры Крукстафф? - Спытаѓ дэтэктыѓ Гордан. " О, сэр, гэта неверагодна!
  
  "Я згодны," суха сказаѓ Холмс.
  
  " Так бо сэр Джэфры знаходзiѓся пад кругласутачнай аховай. Ён сцвярджаѓ, што атрымлiваѓ пагрозы расправы ад нейкага ѓсходняга тайнага грамадства.
  
  "Цалкам дакладна", - пацвердзiѓ Холмс. "Па крайняй меры, яго рэзiдэнцыя была пад аховай. Сэр Джэфры пакiнуѓ за сабой права перасоѓвацца без нагляду па-за межамi свайго дома. Што, магчыма, было па-дурному. Ён скарыстаѓся гэтым правам мiнулай ноччу, вярнуѓшыся дадому, не менш чым за два гадзiны да сваёй смерцi. Тым не менш, ён быѓ забiты дома, а не на вулiцы. У момант яго смерцi звонку дома знаходзiлiся чатыры канстэбль, а ѓнутры - двое супрацоѓнiкаѓ крымiнальнага вышуку ѓ цывiльным. I ѓсё ж знайшлi яго ляжалым папярок пiсьмовага стала з перарэзаным горлам."
  
  Гордан пакiваѓ галавой. "Я сам выконваѓ гэты абавязак два тыднi таму", - сказаѓ ён. "Амаль два тыднi начаваѓ у яго пярэднiм пакоi. I, па праѓдзе кажучы, сэр, я нiколi не ѓспрымаѓ iх пагрозы смерцi сур'ёзна. Нiхто з нас не ѓспрымаѓ. Iнспектар Грегсон запрасiѓ нас туды толькi з-за становiшча сэра Джэфры, вы ведаеце.
  
  "Я ведаю".
  
  " Забiты усходнiм тайным грамадствам. Што ты ведаеш?
  
  "Гэта было не нейкае ѓсходняе таемнае грамадства", - адрэзаѓ Холмс. "Гэта была тая ж рука, якая забiла лорда Уолбайна, i Венна, i Дарби, i Стенхоупа. Гэта была заходняя рука. I, калi я не памыляюся ѓ сваiм здагадцы, той, хто забяспечыѓ руку, быѓ прафесарам Джэймсам Марыярцi, якi забяспечыѓ мозг."
  
  "Я не магу адказаць на гэтае пытанне, сэр," сказаѓ Гордан, " але я магу вызначыць яго месцазнаходжанне. Прафесар быѓ у сябе дома ѓсю ноч i выйшаѓ адтуль толькi гадзiну назад".
  
  "Ва ѓсякiм выпадку, менавiта тады вы бачылi, як ён выходзiѓ," заѓважыѓ Холмс. "Марыярцi - цiхая птушка, i калi б ён не хацеѓ, каб вы бачылi, як ён выходзiць, чаму б тады ён выйшаѓ так, каб вы яго не бачылi".
  
  "Прашу прабачэння, сэр", - сказаѓ дэтэктыѓ Гордан з выглядам, нiбы просячы чалавека, якi занадта часта перапыняѓ сваiх начальнiкаѓ iнфармацыяй, якую яны не хацелi чуць. "Справа не толькi ѓ тым, што мы не бачылi, як ён выходзiѓ. Мы на самай справе, так сказаць, бачылi яго дома ".
  
  - Вы бачылi яго дома?
  
  "Так, сэр. Па меншай меры, прыкладна да гадзiны ночы, калi ѓ доме выключылi ѓнутранае асвятленне".
  
  "Зразумела", - сказаѓ Холмс. "Прыемна гэта ведаць".
  
  " Гэта здымае з яго падазрэннi, цi не так, сэр?
  
  "Наадварот", сказаѓ Холмс. "Гэта робiць мяне больш падазроным, чым калi-небудзь. Значна больш падазроным. Што менавiта вы мелi на ѓвазе, калi сказалi, што бачылi яго?"
  
  " Мы так i зрабiлi, сэр. Толькi гэта. У яго вокны.
  
  "Зразумела. Што гэта было за акно?"
  
  " Першы паверх, мiстэр Холмс. Вокны выходзяць на Расэл-сквер. Справа ад дзвярэй.
  
  "Акно ѓ кабiнеце?"
  
  " Як скажаце, мiстэр Холмс. Я нiколi не быѓ ѓнутры дома i не магу дакладна сказаць. Тое, што мы маглi бачыць звонку, было падобна на працоѓны кабiнет.
  
  " Што менавiта ты ѓбачыѓ? Яго цень на жалюзi?
  
  " Не, сэр. Шторы былi рассунутыя. Мы маглi бачыць усю пакой.
  
  "Дзiѓна", - сказаѓ Холмс. "А скажыце мне, што менавiта вы заѓважылi ѓ пакоi?"
  
  "Мы бачылi прафесара. Ён сядзеѓ за сталом або чым-то ѓ гэтым родзе. Я не стаѓ бы прысягаць, што гэта быѓ стол, з-за вугла, вы ведаеце ".
  
  "I што ж ён рабiѓ?"
  
  "Здавалася, ён на што-то глядзеѓ. Мы не маглi разглядзець, на што".
  
  " На што-то глядзiць? На што-то ѓ яго на стале?
  
  " Не зусiм так, мiстэр Холмс. Што-то ѓ баку. Была частка пакоя, якую не было вiдаць з акна, i ён глядзеѓ у тым кiрунку. Магчыма, што-то на сцяне. Або што-то лунае ѓ паветры.
  
  "У паветры?"
  
  "Ну, вы ведаеце, сэр. Хто-то затрымаѓ".
  
  " З iм там быѓ хто-то яшчэ?
  
  " Наколькi мы маглi бачыць, сэр, мiстэр Барнетт некалькi разоѓ заходзiѓ у пакой, але не затрымлiваѓся.
  
  " Але там мог быць хто-то яшчэ?
  
  "Так, сэр".
  
  "I прафесар Марыярцi глядзеѓ на што-тое, што магло быць на сцяне цi было паднята гэтым магчымым чалавекам, якога вы не маглi бачыць. Ён глядзеѓ на гэты прадмет, чым бы ён нi быѓ, усе гэта час?"
  
  "Ну, магчыма, усё гэта час было не адно i тое ж", - сказаѓ дэтэктыѓ Гордан. "Час ад часу ён перакладаѓ погляд, як быццам глядзеѓ то на адно, то на iншае".
  
  Холмс засунуѓ сваю набiтую мелам кепку ѓ адзiн з бакавых кiшэняѓ свайго прасторнага пiнжака. "У вашым апiсаннi ёсць што-нешта ненатуральнае", - сказаѓ ён. " Шкада, што мяне не было побач, каб убачыць усе сваiмi вачыма.
  
  " Што вы маеце на ѓвазе, мiстэр Холмс?
  
  "Я не ѓпэѓнены. Марыярцi сядзеѓ за сваiм сталом, разглядаючы спачатку адно, потым iншае".
  
  "Цалкам дакладна".
  
  - I гэта надоѓга зацягнулася?
  
  " З дзевяцi вечара прыкладна да гадзiны дня.
  
  " За гэты час ён наогул не выходзiѓ з кабiнета?
  
  " Я б не стаѓ у гэтым прысягаць, сэр. Але калi i так, то не больш чым на некалькi хвiлiн. Скажам, максiмум на дзесяць.
  
  "Якi дзiѓны вобраз", - сказаѓ Холмс. "Марыярцi знаходзiѓся ѓ сваiм кабiнеце з рассунутымi шторамi, сядзеѓ за пiсьмовым сталом i глядзеѓ на што-то на сцяне або ѓ паветры перад сабой. I ён рабiѓ гэта на працягу чатырох гадзiн".
  
  " Калi вы так кажаце, мiстэр Холмс, гэта сапраѓды гучыць дзiѓна. Але ѓ той час гэта выглядала цалкам натуральна.
  
  "Я ѓпэѓнены, што так яно i было", - сказаѓ Холмс.
  
  "Што ж, - сказаѓ дэтэктыѓ Гордан, - вось ён i iдзе, так што, калi ѓ вас ёсць якiя-небудзь пытаннi, вы можаце задаць iх яму самi".
  
  Холмс iмгненна ѓпаѓ на каленi, калi на Мантэгю-Плейс паказалася карэта Марыярцi. "Я аддаю перавагу глядзець так, каб за мной не назiралi", - сказаѓ ён Гордану, выцягваючы з кiшэнi каѓпачок з мелам i прыступаючы да iншага здымку.
  
  Дэтэктыѓ Гордан адышоѓ, каб адпачыць на прыступках музея, а Холмс з энтузiязмам пачаѓ маляваць сабор Святога Паѓла ружовым мелам, калi чатырохколавы аѓтамабiль Марыярцi праехаѓ перад Брытанскiм музеем i спынiѓся на Расэл-сквер, 64. Двуколка, запрэжаная двума буйнымi мужчынамi ѓ чорных кацялках, якiя з усiх сiл iмкнулiся здавацца незаѓважнымi, павярнула на Мантэгю-стрыт як раз перад тым, як экiпаж Марыярцi спынiѓся.
  
  Дзверцы карэты адчынiлiся, i з'явiлася нязграбная постаць прафесара ѓ чорным палiто, зашпiленым да самай шыi. Холмс ѓтаропiѓся на знаёмую постаць. Гэта сапраѓды быѓ Марыярцi; нi з чым нельга было зблытаць масiѓны лоб пад цылiндрам, злёгку выпуклыя вочы, клювообразный нос. Але што-то было не так; чаго-тое, чаго Холмс не мог падабраць назвы. Марыярцi падняѓся па прыступках да сваёй ѓваходных дзвярэй хуткай хадой, робячы незвычайна кароткiя крокi. Калi ён падышоѓ да дзвярэй, яна адкрылася, i ён знiк ѓнутры.
  
  Што было не так? Холмс пракруцiѓ у галаве тое, што ён толькi што ѓбачыѓ. Што-то-
  
  Холмс адкiнуѓся назад, прыняѓшы сядзячае становiшча на тратуары, i падкiнуѓ кавалачак мелу ѓ паветра. "Цудоѓна!" - закрычаѓ ён. "О, цудоѓна!" Ён зарагатаѓ.
  
  Дэтэктыѓ Гордан падышоѓ да Холмсу ззаду, iмкнучыся выглядаць нязмушана. " У чым справа, мiстэр Холмс? - спытаѓ ён кутком рота, пiльна гледзячы на ружовы купал сабора Святога Паѓла.
  
  " Вы бачылi гэта, цi не так? Холмс ахнуѓ. - Вы бачылi, як Марыярцi увайшоѓ у дом.
  
  "Я так i зрабiѓ", - збянтэжана адказаѓ Гордан.
  
  "Вы гэта зрабiлi!" Холмс зноѓ зарагатаѓ. "О, гэта пышна. Я павiнен аддаць яму належнае за гэта".
  
  Дэтэктывы Мэйс i Стывенс, два грузных джэнтльмена, якiя ехалi ѓ экiпажы, якi рухаѓся за карэтай Марыярцi, рысцой прайшлi па вулiцы, гатовыя заняць свае назiральныя пасты. "Гэта, павiнна быць, вашы сябры," сказаѓ Холмс. " Паклiчце iх сюды, дэтэктыѓ Гордан. Паклiчце iх сюды.
  
  "Але, мiстэр Холмс," сказаѓ Гордан, " прафесар Марыярцi можа ѓбачыць нас разам. Для групы назiрання вельмi дрэнна дазваляць аб'екту бачыць iх усiх разам".
  
  Гордан выглядаѓ збянтэжаным, калi гэта заява таксама выклiкала ѓ Холмса смех. Ён пацiснуѓ плячыма i зрабiѓ знак Мэйс i Стивенсу далучыцца да iх, а затым патлумачыѓ iм, хто такi вулiчны мастак у лахманах, пакуль Холмс ѓставаѓ i отряхивался.
  
  "Джэнтльмены", сказаѓ Холмс, абмяняѓшыся поцiскамi рукi з двума палiцэйскiмi, - не трэба турбавацца аб тым, што прафесар Марыярцi пабачыць нас разам. Калi ѓжо на тое пайшло, не трэба працягваць сачыць за яго домам. Прафесар выставiѓ вас траiх дурнямi. Ён амаль выставiѓ мяне дурнем.
  
  "Што гэта? Што вы маеце на ѓвазе, мiстэр Холмс?" Спытаѓ дэтэктыѓ Гордан.
  
  "Ну, чувак, ты ж бачыѓ гэта. Ты проста не ведаеш, што ты бачыѓ".
  
  " Што бачылi, мiстэр Холмс? - Спытаѓ дэтэктыѓ Стывенс.
  
  " Джэнтльмен, якi толькi што выйшаѓ з карэты, мiстэр Стывенс. Джэнтльмен, за якiм вы сачылi апошнiя некалькi дзён. Гэта зусiм не прафесар Марыярцi!
  
  "Што?" Спытаѓ Стывенс.
  
  "Але," запратэставаѓ Гордан, " як вы маглi пераблытаць гэта асоба? У прафесара вельмi характэрная знешнасць".
  
  "Сапраѓды, гэта так", - пагадзiѓся Холмс. "I гэта стала вашым падзеннем. Вы былi так паглынутыя яго асобай, што не звярнулi ѓвагi на яго ногi!"
  
  " Яго ногi? - Спытаѓ Гордан.
  
  " I яго рукi. Табе сапраѓды варта было звярнуць увагу на яго рукi. Я б сказаѓ, што рухi яго рук былi цалкам вартыя ѓвагi.
  
  "Але, мiстэр Холмс," запратэставаѓ Гордан, " наколькi я памятаю, яго рукi не рухалiся.
  
  " Дакладна. Яны гэтага не зрабiлi. I хiба гэта не было вельмi характэрна?
  
  "Баюся, я не разумею, мiстэр Холмс," сказаѓ Гордан.
  
  Стывенс i Мэйс няёмка адвялi вочы, нiбы жадаючы адхiлiцца ад гэтага вар'ята, якога камiсар палiцыi часова прыставiѓ да iх.
  
  Холмс перавёѓ погляд з аднаго на iншага i зноѓ зарагатаѓ. " Хлопцы, няѓжо вы не разумееце? Гэта быѓ зусiм не Марыярцi. Гэта быѓ васковай манекен. Гэта тое, што вы бачылi мiнулай ноччу, i гэта тое, што мы толькi што бачылi якiя выходзяць з карэты.
  
  " Васковай манекен, сэр? Хадзячы? - Спытаѓ Гордан.
  
  "Мяркуючы па хадзе, я б сказаѓ, што яго нёс на плячах карлiк", - сказаѓ Холмс.
  
  Гордан выглядаѓ здзiѓленым. "Карлiк!" - усклiкнуѓ ён. "Мама Толливер!"
  
  "Цалкам дакладна!" Сказаѓ Холмс. "Чаму, прыяцель, ты не заѓважыѓ гэты кароткi крок? Гэта не павiнна было ѓвесцi нас у зман нi на секунду".
  
  "Ну, сэр, што нам цяпер рабiць?" - Спытаѓ Гордан.
  
  "Мы выклiкаем яшчэ некалькi чалавек, каб акружыць дом", - сказаѓ Холмс. "Непрыкметна, вельмi незаѓважна. А затым, дзейнiчаючы на аснове атрыманай iнфармацыi, мы атрымлiваем загад ад мiнiстра ѓнутраных спраѓ i прыступаем да ператрусу дома зверху данiзу ".
  
  " Атрыманая iнфармацыя? Ад каго, сэр?
  
  " Ад мяне, дэтэктыѓ Гордан, ад мяне! Цвёрда сказаѓ Холмс.
  
  ДЗЕВЯЦЬ
  
  ПАГОНЯ
  
  
  
  Паднiмаючыся па лесвiцы,
  я сустрэѓ чалавека, якога там не было.
  Сёння яго там зноѓ не было.
  Я б хацела, я б хацела, каб ён трымаѓся далей.
  Х'ЮЗ МИРНС
  
  Натоѓп дародных палiцэйскiх у дрэнна якая сядзiць грамадзянскай вопратцы ѓварвалася ѓ парадную дзверы дома 64 па Расэл-сквер, калi мiстэр Моуз адказаѓ на званок. Пяцёра з iх схапiлi магутнага дварэцкага i спрабавалi ѓцiхамiрыць яго i надзець на яго кайданкi, калi Барнетт, апрануты ѓ мышино-шэры халат, узброены вялiкiм рэвальверам, выбег з сталовай, каб паглядзець, з-за чаго падняѓся перапалох. "Што гэта?" - закрычаѓ ён. "Адпусцiце яго, хлопцы, i паднiмiце рукi ѓверх! Мiсiс Х., збягаюць на вулiцу i свiстам выклiчце палiцэйскага".
  
  "Ну жа, ну ж, мiстэр Барнетт," сказаѓ Шэрлак Холмс, з'яѓляючыся ѓ дзвярах. " Вы выдатна ведаеце, што гэтыя людзi - палiцыянты. А цяпер пакладзi свой рэвальвер i вядзi сябе як джэнтльмен.
  
  "Мiстэр Холмс!" Барнетт усклiкнуѓ. "Гэта ваша iдэя? Не маглi б вы, калi ласка, сказаць мне, што адбываецца? Калi вы адказныя за навала здаравенных дзiкуноѓ у гэтым калiдоры, ажыцьцявiце цi вы якую-небудзь спробу прымусiць iх паводзiць сябе цывiлiзавана? У вас ёсць ордэр на арышт мiстэра Моуса? Калi так, то па якiм абвiнавачаннi?"
  
  "Нiхто не спрабуе арыштаваць вашага прыслужнiка", - сказаѓ Холмс. "Нам проста здалося, што элемент нечаканасцi можа апынуцца карысным. У нас сапраѓды ёсць ордэр на ператрус гэтага дома. I мы маем намер зрабiць гэта неадкладна ".
  
  "Гэта выдатна", - сказаѓ Барнетт. "Пакажыце мне ордэр i, калi ён у парадку, iдзiце i трэба пашукаць у дом. Няма неабходнасцi груба звяртацца з дварэцкi".
  
  "Дзе ваш гаспадар?" - Спытаѓ Холмс, падаючы знак палiцыянтам адпусцiць мiстэра Моуза.
  
  "У мяне няма гаспадара", - сказаѓ Барнетт. "Я амерыканец. Георг Трэцi быѓ апошнiм чалавекам, считавшим сябе нашым гаспадаром, i ён памёр за апошнiя шэсцьдзесят сем гадоѓ".
  
  Мiстэр Моуз абтрос пiнжак i штаны. "Калi хто-небудзь з вас, джэнтльмены, пажадае выйсцi вонкi," сказаѓ ён з перабольшанай ветлiвасцю ѓ голасе, " я быѓ бы рады, каб падаць яму ѓрок добрых манер. Цi хто-небудзь з вас траiх?
  
  "Я прыношу свае прабачэннi, мiстэр Моуз," бестурботна сказаѓ Холмс. " Гэтыя джэнтльмены проста перашчыравалi, я ѓпэѓнены, пачуѓшы аб вашай рэпутацыi баксёра. Нiхто не пацярпеѓ.
  
  "Пашанцавала, што так атрымалася", - сказаѓ мiстэр Моуз. "ђрывацца сюды вось так. Хапаць чалавека i важдацца з iм. Як ты думаеш, дзе ты знаходзiшся, Францыя?"
  
  "Палiцыя хацела б задаць некалькi пытанняѓ прафесару Джэймсу Марыярцi", - сказаѓ Холмс. "Дзе ён?"
  
  "У гэты момант яго няма дома", - сказаѓ Барнетт. "Калi б вы папярэдзiлi аб сваiм прыездзе, я ѓпэѓнены, ён застаѓся б паблiзу, каб павiтаць вас".
  
  "Куды ён пайшоѓ?" Спытаѓ Холмс. "I калi ён пайшоѓ?"
  
  "Чаму?" Спытаѓ Барнетт.
  
  "Што вы маеце на ѓвазе пад "чаму"? Холмс патрабавальна паглядзеѓ на Барнэта. "Якое менавiта з слоѓ вы не зразумелi?"
  
  "Я маю на ѓвазе, чаму вы хочаце гэта ведаць?" Сказаѓ Барнетт, злосна гледзячы на Холмса, скрыжаваѓшы рукi на грудзях i роѓным голасам. "Якое права вы маеце ѓрывацца сюды, нападаць на жыхара дома i патрабаваць расказаць хоць што-небудзь пра прафесара Марыярцi? Навошта вы прывялi з сабой пятнаццаць палiцэйскiх? На якой падставе вы атрымалi ордэр на ператрус у гэтым доме? Мiстэр Холмс, я думаю, магчыма, вы зайшлi занадта далёка."
  
  "Я думаю, што няма, мiстэр Барнетт", - сказаѓ Холмс, размахваючы перад iм складзеным дакументам. "Вось ордэр. На падставе атрыманай iнфармацыi палiцыя павiнна правесцi ператрус у памяшканнi па адрасе Расэл-сквер, 64, i на любы прылеглай тэрыторыi. Яны павiнны шукаць любыя прадметы, аб'екты, асабiстае маёмасць, iнвентар, хатнюю абстаноѓку, зброю або iншыя прадметы, не названыя ѓ гэтым дакуменце, якiя маглi б дапамагчы звязаць прафесара Джэймса Марыярцi або iншых асоб, пакуль не названых у гэтым дакуменце, з забойствам сэра Джэфры Крукстаффа або з iншымi злачынствамi, звязанымi з паказаным забойствам або вынiкаючымi з яго ".
  
  "Забойства?" фыркнуѓ мiстэр Моуз. " Значыць, цяпер вы абвiнавачваеце нас у забойстве!
  
  "Барахло?" Спытаѓ Барнетт. "Барахло? Чаму не абломкi?"
  
  "Вы можаце смяяцца, - сказаѓ Холмс, - але вы таксама адыдзе ѓ бок, пакуль мы будзем абшукваць дом. I дзе прафесар Марыярцi? Мы б вельмi хацелi пагаварыць з iм у сувязi з гэтым забойствам".
  
  Барнетт разгарнуѓ паперу i зiрнуѓ на яе. "Дык вось як выглядае ордэр", - сказаѓ ён. "Мяркую, усё ѓ парадку, я нiколi раней такога не бачыѓ. Гэта, вядома, выглядае афiцыйна, з чырвонай пячаткай у адным куце i сiняй ѓ iншым. Зроблена па загадзе яе вялiкасцi, так? Iду ѓ заклад, што калi б я спытаѓ яе вялiкасць прама зараз, яна б нiчога пра гэта не ведала. Што менавiта ѓяѓляе сабой гэтая закавычка ѓнiзе, гэта чарнiльная пляма?"
  
  "Гэта подпiс суддзi", - сказаѓ яму Холмс. "Запэѓнiваю вас, яна ѓ поѓным парадку. I, зацягваючы з намi, вы нiчога не даможацеся. Дом цалкам акружаны, i нiхто не ѓвойдзе i не выйдзе, пакуль мы не завершым нашы пошукi ".
  
  "Працягвайце", - сказаѓ Барнетт. "Я ѓжо сказаѓ вам працягваць. Але лепш, каб гэты дакумент быѓ законным. Я маю намер адправiць яго адвакату прафесара Марыярцi, i калi ён паведамiць мне, што гэта справа фальшывае або што вы якiм-небудзь чынам перавысiлi свае паѓнамоцтвы па iм, мы, вядома, паглядзiм, якiя юрыдычныя праблемы мы можам стварыць вам i вашым сябрам з палiцыi. Ён павярнуѓся. "Мiсiс Х.!" паклiкаѓ ён.
  
  Ахмiстрыня з'явiлася ѓ дзвярах сталовай, сашчапiѓшы пальцы на поясе. " Так, мiстэр Барнетт?
  
  "Не маглi б вы, калi ласка, паказаць мiстэру Холмсу i яго сябрам усё, што яны хацелi б бачыць у доме", - сказаѓ ёй Барнетт. "Не заахвочвайце iх ладзiць беспарадак больш, чым гэта абсалютна неабходна".
  
  "Вельмi добра, мiстэр Барнетт", - сказала мiсiс Х. з абыякавым тварам.
  
  "Хай Люсiль прыбярэ посуд для сняданку," дадаѓ Барнетт. " Я зараз падымуся i оденусь.
  
  Мiсiс Х кiѓнула, а затым павярнулася i сфокусировала погляд на Шэрлака Холмса. "Мiстэр Холмс", - сказала яна.
  
  "Мiсiс. Х.," сказаѓ Холмс.
  
  "У гэтым жыццi нельга чакаць падзякi," сказала яна дэтэктыву, " але чалавек мае права чакаць ветлiвасцi. Я лiчу такiя паводзiны ѓ вышэйшай ступенi халодным i нецывiлiзаваным".
  
  "Я не абавязаны быць вам удзячным, мiсiс. Х., - сказаѓ Холмс, - i не абавязаны праяѓляць больш ветлiвасцi, чым прынята памiж мужчынам i жанчынай у нашы днi".
  
  "Я казала не пра якi-небудзь свой абавязак перад сабой, мiстэр Шэрлак Холмс, - сказала мiсiс. Х., - а пра доѓг падзякi, якi, як можна было б падумаць, вы ѓ даѓгу перад вашым старым сябрам i настаѓнiкам, прафесарам Джэймсам Марыярцi - чалавекам, якi прытулiѓ вас i ставiѓся да вас як да сына. Чалавек, у дом якога вы цяпер так груба ѓрываецеся i разоряете.
  
  " Спусташае, мiсiс Х.? Наѓрад цi спусташае, адважуся сказаць.
  
  " Няма? А як яшчэ ты называеш збiваць беднага мiстэра Моуса? I паглядзi на ѓсiх гэтых мужчын, якiя сваiмi бруднымi чаравiкамi забiваюць бруд у дыван.
  
  "Што ж, называйце гэта як хочаце, мiсiс Х.", - сказаѓ Холмс. "Ва ѓсiм, што адбываецца з гэтым домам або з прафесарам Марыярцi, калi ѓжо на тое пайшло, ён вiнаваты сам. У сваiм iмкненнi да злачынства для задавальнення сваiх уласных таемных жаданняѓ, у сваiм асалодзе злом ён паставiѓ сябе i сваiх саѓдзельнiкаѓ за межы чалавечага аблiчча. I ѓсе благiя наступствы, ад якiх ён пакутуе, ён наклiкаѓ на сваю галаву уласнай рукой ".
  
  "Аб чым вы кажаце, Шэрлак Холмс?" Спытала мiсiс Х. " Нi разу за пятнаццаць гадоѓ прафесар Марыярцi i пальцам не паварушыѓ, каб прычынiць вам шкоду, i ѓсё ж вы працягваеце гэтую бессэнсоѓную вендэту насуперак усякiм разумным довадам. А цяпер вы выклiкаеце палiцыю па якiм-то сфабрыкаванай ордэры! Я хутчэй думаю, што гэта заходзiць занадта далёка, i я ѓпэѓнены, што прафесар таксама так падумае."
  
  "Што думае прафесар Джэймс Марыярцi, мяне не тычыцца", - сказаѓ Холмс. "Нi цяпер, нi калi-небудзь яшчэ. Вы пакажаце нам наваколлi, мiсiс. Х., цi мы самi знойдзем дарогу?"
  
  Мiсiс Х. чмыхнула. "Сюды", - сказала яна. "Глядзi, не наступi чаравiкамi на дыван".
  
  Пошукi пачалiся на верхнiм паверсе, дзе мама Толливер спала пад карнiзам, i павольна прасоѓвалiся ѓнiз. Рослыя палiцыянты стаялi на кожнай пляцоѓцы як пярэдняй, так i задняй усходаѓ, каб пераканацца, што нiчога не было зьнесена ѓ адным кiрунку, у той час як пошукавiкi глядзелi ѓ адным.
  
  На верхнiм паверсе не было выяѓлена нiчога цiкавага.
  
  На другiм паверсе мiсiс Х. гучна запратэставала, калi памагатыя Холмса, тупаючы сваiмi вялiкiмi нагамi, ѓвайшлi ѓ спальню прафесара Марыярцi. Барнетт проста з цiкавасцю назiраѓ за ходам ператрусу. Ён думаѓ, што Марыярцi будзе ѓ большай лютасцi ад маючага адбыцца ѓварвання ѓ яго лабараторыю, чым ад ператрусу ѓ яго спальнi.
  
  Шэрлак Холмс кiраваѓ гэтай працай, а сам быѓ заняты тым, што прастукваѓ сцены i вымяраѓ прастору памiж шафамi ѓ пошуках схаваных праходаѓ або патаемных панэляѓ. Ператрус здаваѓся пiльным i завершаным, але Барнетт, назiраючы за Холмсам, усё больш i больш пераконваѓся, што сэрца дэтэктыва не ляжала да гэтай справы. Холмс зрабiѓ усе дзеяннi з клопатам аб дробязях, якая была яго адметнай рысай: кожны высунуѓ скрыню i зазiрнуѓ у яго, зазiрнуѓ пад дываны, пастукаѓ па расколiн у падлозе, паслаѓ каго-то ѓнiз па кухоннага лiфта паглядзець, што можа быць схавана ѓ шахце. Але якiм-то чынам Барнетт адчуѓ, што ён ведаѓ, што пацярпеѓ паразу яшчэ да таго, як пачаѓ; што прафесар не гойсаѓ па хаце i што ѓ падвале не было нiчога, што магло б звязаць Марыярцi з якiм-небудзь злачынствам.
  
  Ператрус у доме заняѓ большую частку дня. Сам Холмс правёѓ два гадзiны ѓ падвальнай лабараторыi, капаючыся ѓ ретортах, зазiраючы ѓ пыльныя банкi i канiстры, праглядаючы чаркi фотопластинок i iншымi спосабамi шукаючы доказы.
  
  Бормочущий настойваѓ на тым, каб iсцi за двума палiцыянтамi, кажучы iм, што iм становiцца то цяплей, то халадней наѓздагад, пакуль яны, нарэшце, не паспрабавалi прагнаць яго. На што ён з абурэннем нагадаѓ iм, што, у рэшце рэшт, гэта яго дом, а не iх, i ён можа хадзiць, куды яму заманецца. Мiстэр Моуз дэманстратыѓна пералiчыѓ срэбны сервiз у каморы пасля таго, як палiцэйскiя скончылi там ператрус. Мiсiс Х. iшла наперадзе групы, паказваючы на тое, што iм варта агледзець, i пагардлiва фыркаючы, калi яны гэта рабiлi. Яна ѓвесь час папярэджвала iх, каб яны сачылi за сваiмi нагамi, i не закраналi прадметы плячыма, пакуль не прымусiла аднаго канстэбля так разнервничаться, што ён перакулiѓ четырехфутовую вазу Цзэн, спрабуючы пазбегнуць сутыкнення з гардэробам.
  
  Паднялася хваля ѓзбуджэння, калi адзiн з палiцэйскiх выявiѓ у кабiнеце бюст Марыярцi. Холмс падышоѓ i з цiкавасцю агледзеѓ размяшчэнне рамянёѓ, якiя дазвалялi матухне Толливер насiць прылада на плячах. Затым ён паклiкаѓ Барнэта. "Што, уласна, гэта тут робiць?" - Спытаѓ Холмс, обвиняюще паказваючы пальцам на абразлiвы прадмет.
  
  "Падобна на тое, ён нiчога асаблiвага не робiць", - адказаѓ Барнетт.
  
  " Магчыма, - сказаѓ Холмс, - але мы абодва ведаем, чым яно займалася апошнiя некалькi гадзiн. Яно i Толливер. Як доѓга ён разгульвае з гэтым прыладай на плячах?
  
  "Спытай яго", - сказаѓ Барнетт.
  
  Быѓ выклiканы Ражаны, i пытанне быѓ зададзены яму. "Чорт вазьмi!" - сказаѓ ён. "Вы раскрылi мой сакрэт. Я ѓвесь час хаджу ѓ касцюме прафесара".
  
  "I як доѓга?" Спытаѓ Холмс.
  
  " О, гады i яшчэ шмат гадоѓ.
  
  "Зразумела," сказаѓ Холмс. " Без сумневу, каб забяспечыць Марыярцi алiбi на час здзяйснення iм якога-небудзь д'ябальскага ѓчынку.
  
  "Нiчога падобнага!" Сказаѓ Толливер. "Як ты смееш так казаць пра прафесара!"
  
  "Тады навошта ты носiш манекен?"
  
  "Гэта надае мне росту", - патлумачыѓ Толливер. "А табе б хацелася ѓвесь час быць ростам усяго чатыры фута?"
  
  "Ба!" Сказаѓ Холмс.
  
  "Менавiта так я i стаѓлюся да гэтага", - пагадзiѓся Бормотун.
  
  Тры гадзiны праз Холмс, не знайшоѓшы нiчога, якi прадстаѓляе афiцыйны цiкавасць, сабраѓ сваiх паслугачоѓ ѓ холе i падрыхтаваѓся сыходзiць.
  
  "Я спадзяюся, вы цалкам задаволеныя", - сказала мiсiс Х ледзяным голасам.
  
  "Не зусiм", - сказаѓ Холмс. "Але, з iншага боку, мы яшчэ не скончылi расследаванне".
  
  "Што цяпер?" Спытаѓ Барнетт. "Вы збiраецеся зносiць дом па цаглiнцы?"
  
  "Зусiм няма", - сказаѓ Холмс. "Мы скончылi з гэтым домам. Але ѓ мяне ёсць другi ордэр, якi я зараз збiраюся выканаць. Як бачыце, я быѓ гатовы да гэтага!"
  
  "Аб чым вы кажаце?" Спытаѓ Барнетт. "Аб якiм другiм ордэры?"
  
  Холмс выцягнуѓ з унутранай кiшэнi пiнжака яшчэ адзiн лiсток паперы афiцыйнага выгляду i памахаѓ iм. "Абшукаць памяшкання i прыбудовы уладанняѓ Марыярцi на Кримптон-Мур!" - усклiкнуѓ ён з ноткай трыумфу ѓ голасе. "Не думаѓ, што я ведаю пра гэта, а ты?"
  
  "Па праѓдзе кажучы, - сказаѓ Барнетт, "гэтае пытанне не прыходзiѓ мне ѓ галаву".
  
  "У Паддингтоне нас чакае спецыяльны цягнiк, якi адвязе нас у Кримптон", - сказаѓ Холмс. "Мы павiнны быць там у прыцемках. I калi нам прыйдзецца выдаткаваць на пошукi ѓсю ноч i ѓвесь заѓтрашнi дзень, што ж, тады мы так i зробiм. "Ён павярнуѓся i выйшаѓ за дзверы, за iм рушылi ѓслед заѓсёднiкi Бэйкер-стрыт.
  
  Блэкбэрн i дарвен павярнуѓся да мiсiс. Х., калi дзверы зачынiлiся за апошнiм дородным мужчынам. "Прафесар будзе незадаволены", - сказаѓ ён.
  
  ДЗЕСЯЦЬ
  
  МАЛЯВАННЕ ВОКЛАДКI
  
  
  
  Наблiжаючыся да хованцы, адзiн дубец павiнен выйсцi наперад i размясцiцца з зацiшнага боку ад яго, дзе ён часта можа ѓбачыць, як лiса выслiзгвае, як толькi спускаюць сабак.
  Э. Д БРИКВУД
  
  Зхерлок Холмс вывучаѓ карту Дэвон, якая ляжала раскрытай ѓ яго на каленях, пакуль спецыяльны палiцэйскi цягнiк iмчаѓся на захад. У памяранцава-жоѓтым святле лiхтара, запазычанага ѓ аднаго з афiцэраѓ, каб разагнаць насоѓваюцца змярканне, ён вгляделся ѓ сваё четырехдюймовое шкло ѓ павуцiнне чорных лiнiй i штриховок на жорсткай паперы. Iнспектар Лестрейд, далучыѓся да Холмсу ѓ Паддингтоне, задаволiѓся тым, што моѓчкi сеѓ у процiлеглым куце вагона.
  
  "Ба!" Нарэшце прамовiѓ Холмс, адкiдаючы карту ѓ бок. "Гэта бескарысна".
  
  Iнспектар Лестрейд паварушыѓся i паглядзеѓ на Холмса. "Бескарысна?" спытаѓ ён. "Я мог бы сказаць вам гэта да таго, як вы адкрылi карту. Навошта нам патрэбна карта? Мы ведаем, куды iдзем".
  
  "Як скажаце", - сказаѓ Холмс. "Але ѓ вас свае спосабы, а ѓ мяне свае. Я б аддаѓ пяць фунтаѓ прама зараз за буйнамаштабную артылерыйскую карту гэтага раёна".
  
  Лестрейд паблажлiва зiрнуѓ на Холмса. "Валодання прафесара Марыярцi знаходзяцца ѓ Кримптоне-на-Муры," цярплiва патлумачыѓ ён, як разумнаму васьмiгадовага дзiцяцi. " Для чаго мы спыняемся на станцыi Моссбек. Адзiная магчымая блытанiна - гэта Гримпон, вёсачка на другiм баку пусткi, куды можна трапiць праз станцыю Коритон. Мясцовы дом называецца Sigerson Manor, вiдавочна, у гонар сям'i, якая пабудавала гэты дом i займала яго каля двухсот гадоѓ. Апошнi Сигерсон памёр каля пятнаццацi гадоѓ таму, i маёнтак стаяѓ закiнутым, пакуль iм не завалодаѓ прафесар Марыярцi.
  
  Ён усмiхнуѓся усмешкай цiхага задавальнення i дадаѓ: "Мы даследуем гэтыя рэчы ѓ Ярдзе".
  
  "Я ѓсё гэта ведаю", - сказаѓ Холмс.
  
  "Вы ведаеце?" Лестрейд нахiлiѓся наперад i паляпаѓ Холмса па калене. "Ваша апантанасць прафесарам Марыярцi вельмi ѓражвае", - сказаѓ ён. " Вы, павiнна быць, марнуеце ѓвесь свой вольны час i грошы, пераследуючы яго паѓсюль. Кажу вам, мiстэр Холмс, я толькi спадзяюся, што на гэты раз вы маеце рацыю. Вы i раней выстаѓлялi нас дурнямi, апраѓдваючыся сваiмi абвiнавачваннямi.
  
  "Я ведаѓ пра маёнтак Сигерсонов ѓсю сваю жыццё", - сказаѓ Холмс Лестрейду. "Сигерсоны былi маiмi далёкiмi сваякамi. Я ведаѓ аб куплi нерухомасцi Марыярцi, калi гэта адбылося пяць гадоѓ таму. А што тычыцца таго, што вы называеце маёй 'апантанасцю' Марыярцi, - ён зрабiѓ паѓзу, каб загасiць лiхтар, - той факт, што гэты чалавек прама цяпер не разьбiвае камень ѓ Дартмуре, замест таго каб жыць у раскошы ѓ асабняку на Расэл-сквер i загарадным маёнтку ѓ Кримптон-ён-тыя-Мур, сведчыць аб яго генiяльнасцi, а не аб яго сумленнасцi. Марыярцi - увасабленне брыдоты, Лестрейд; у гэтай стервятниковой галаве - розум увасобленага д'ябла. А я - яго закляты вораг.
  
  "Усё гэта вельмi добра, мiстэр Холмс", - сказаѓ Лестрейд. "Але вы не можаце даказаць нi слова з гэтага. Мы знайшлi каго-то забiтым у пустым доме, i вы пробормотали: 'Марыярцi!' Але гэта было не так. Была выкрадзена дзяѓчына, i вы хацелi, каб мы закавалi прафесара ѓ кайданы. Але гэта зрабiѓ якi-то рускi, а зусiм не прафесар. Прафесар можа быць такiм, як вы кажаце, i нават больш, але я, напрыклад, вельмi стамiѓся прасiць прабачэння перад iм. Калi вы не можаце дамагчыся, каб яго асудзiлi за злачынства, мiстэр Холмс, калi вы нават не можаце дамагчыся, каб яго затрымалi па падазрэннi, то хiба не мае сэнсу проста пакiнуць яго ѓ спакоi?
  
  Холмс склаѓ карту i падышоѓ да акна, адкуль стаѓ глядзець на маркотную сельскую мясцовасць Девоншира. "Я не магу", - сказаѓ ён. "Паколькi я яго закляты вораг, ён - мая страсць, цэнтр маёй энергii. Без Марыярцi Шэрлак Холмс - проста дэтэктыѓ ". Ён падняѓ правую руку i сцiснуѓ яе ѓ кулак. "Але звярнiце ѓвагу на наступнае: без Шэрлака Холмса, якi iшоѓ бы па яго слядах, хапаѓ яго сакрэтныя паведамленнi, затрымлiваѓ яго паслугачоѓ, разгадваѓ яго намеры i, такiм чынам, зрываѓ яго планы, прафесар Джэймс Марыярцi да цяперашняга часу кантраляваѓ бы найбуйнейшую злачынную iмперыю, якую калi-небудзь бачыѓ свет. Па параѓнаннi з iм сумна вядомы Джонатан Уайлд выглядаѓ бы нязграбным аматарам!"
  
  " Гэта вы так кажаце, мiстэр Холмс. Гэта вы кажаце апошнiя сем гадоѓ. I ѓсё ж факт застаецца фактам: калi б вы сказалi тое ж самае ѓслых ѓ любым грамадскiм месцы, прафесар Марыярцi падаѓ бы на вас у суд за паклёп. I калi ваш сябар доктар Ватсон напiша хоць адно слова, якiя няславяць прафесара Марыярцi, у любым з справаздач аб вашых справах, якiя ён пiсаѓ для часопiсаѓ, яго могуць прыцягнуць да адказнасцi за паклёп ".
  
  "Не бойцеся гэтага, Лестрейд", сказаѓ Холмс. "Я прасiѓ добрага доктара нават не згадваць Марыярцi нi ѓ адной з яго маленькiх павучальных гiсторый пры маiм жыццi, калi толькi гэта не тычыцца яго непасрэднага знаходжання, па наказу яе вялiкасцi, у якiм-небудзь папраѓчай установе".
  
  "Што ж, будзем спадзявацца, што цяпер самае зручны час", - сказаѓ Лестрейд. " Калi вы дзейнiчалi самастойна, так сказаць, у якасцi неафiцыйнага дэтэктыва, летанiна па слядах прафесара была вашым справай. Але цяпер вы дзейнiчаеце з афiцыйнай санкцыi, i гэта прыцягвае да справы Скотланд-Ярд. Мiнiстру ѓнутраных спраѓ не спадабаецца, калi выбiтны навуковец падасць пазоѓ супраць Скотленд-Ярда за iлжывы арышт або пераслед ".
  
  "Менавiта мiнiстр унутраных спраѓ прыцягнуѓ мяне да гэтай справы", - нагадаѓ Холмс Лестрейду. "Ён не можа вiнавацiць Ярд ѓ маiх дзеяннях".
  
  "У мiнiстраѓ унутраных спраѓ вельмi выбарчая памяць", - сказаѓ Лестрейд. "Калi вам ѓдасца затрымаць забойцу, ён будзе вельмi задаволены сабой за тое, што прызначыѓ вас. I прэса, i Палата прадстаѓнiкоѓ ва ѓсiх падрабязнасцях пачуюць, якiм ён быѓ разумным. Калi вы пацярпiце няѓдачу, ён, несумненна, зробiць вымову членам камiсii за iх нядбайнасць у гэтым важным пытаннi ".
  
  "Надзел палiцэйскага," працытаваѓ Холмс, - не з прыемных".
  
  "Гэта так, мiстэр Холмс," пагадзiѓся Лестрейд. "I вiнаватыя ѓ гэтым не крымiнальнiкi, а чортавы ханжы"палiтыкi.
  
  "Вы вельмi пранiклiвы, iнспектар," сказаѓ Холмс.
  
  "Дзякуй, мiстэр Холмс," адказаѓ Лестрейд. " За дванаццаць гадоѓ службы ѓ палiцыi сёе-чаму вучышся.
  
  Сонца ѓсё яшчэ стаяла над гарызонтам, калi спецаѓтамабiль пад'ехаѓ да станцыi Моссбек. Мясцовы канстэбль, якога папярэдзiлi па тэлеграфе, здолеѓ сабраць тры адкрытых фургона для перавозкi Холмса, Лестрейда i пятнаццацi афiцэраѓ у цывiльным са Двара. Фургоны, старажытныя транспартныя сродкi, якiя, безумоѓна, калi-то адпавядалi якому-небудзь стандартным узоры дызайну, за дзесяцiгоддзi iнтэнсiѓнай эксплуатацыi i выпадковага рамонту набылi унiкальныя рысы. Яны сядзелi на дарозе за станцыяй, як троiца старых вясковых п'янiц, вiдавочна гатовых зрабiць усё, што ад iх спатрэбiцца, але сумняваюцца ѓ тым, цi змогуць яны пераадолець першую купiну пад якiм-небудзь грузам. Тры конi, вiдавочна, былi прабабушками, i любы член R. S. P. C. A., якi выпадкова праходзiѓ мiма i бачыѓ, як iх запрагаюць у фургоны, напэѓна, выклiкаѓ бы блiжэйшага палiцэйскага.
  
  Блiжэйшы палiцэйскi, каржакаваты вясковы канстэбль па iмя Виггз, горда стаяѓ побач з панiклай галавой пярэдняй конi. "Даволi часта да нас звяртаюцца з просьбай супрацоѓнiчаць са Скотланд-Ярдом, - сказаѓ ён Лестрейду, - але мы вельмi рады ѓнесцi сваю лепту".
  
  "Што гэта?" Спытаѓ Холмс, абводзячы узмахам рукi коней i фургоны.
  
  " Што вы маеце на ѓвазе, сэр? - Спытаѓ Виггз, выпрастаѓшы плечы i злосна гледзячы на Холмса. "Транспарцiроѓка для пятнаццацi-дваццацi афiцэраѓ - гэта тое, аб чым нас пыталiся раней, i гэта тое, аб чым мы даведалiся. 'Не так-то проста зладзiць аблаву на транспарт для дваццацi афiцэраѓ у любы момант, вось так".
  
  "Усё ѓ парадку", - сказаѓ Лестрейд. "Вы вельмi добра папрацавалi. Я ѓпэѓнены, што мiстэр Холмс не хацеѓ нiкога пакрыѓдзiць".
  
  " Мiстэр Холмс? - Спытала Виггз. " Мiстэр Шэрлак Холмс?
  
  Холмс прызнаѓ гэты факт.
  
  " Што ж, я шчыра ганаруся знаёмствам з вамi, мiстэр Холмс. Я чытаѓ вашу манаграфiю па iдэнтыфiкацыi цыгарэтнага попелу.
  
  Упершыню на памяцi Лестрейда Холмс выглядаѓ здзiѓленым. " У вас ёсць?
  
  Канстэбль Виггз кiѓнула. " Гэта было ѓ даведачнай бiблiятэцы палiцыi Паѓднёвых акругаѓ. Тут мала хто палiць цыгары цi цыгарэты; у асноѓным яны паляць трубку i жуюць яе. Але калi ѓ тутэйшых краях калi-небудзь будзе здзейснена цяжкае злачынства якiм-небудзь дзiваком, якi попыхивает трихинопольской цыгарай, што ж, я загадаю яму астыць.
  
  Холмс падазрона ѓтаропiѓся на Виггза, але канстэбль, здавалася, гэтага не заѓважыѓ. Ён на iмгненне перавёѓ погляд на Лестрейда, а затым зноѓ павярнуѓся да Виггзу. "Я ѓпэѓнены, што вы пагадзiцеся, канстэбль", - сказаѓ ён. "Нам лепш за ѓсё сесцi на гэтыя, э-э, фургоны i працягнуць шлях. Сонца вось-вось апусцiцца за заходнiя пагоркi".
  
  " Далёка да маёнтка Сигерсонов? Лестрейд спытаѓ Виггз.
  
  "Не больш трох мiль," сказала яму Виггз. - У той бок. Ты туды направляешься?
  
  "Цалкам дакладна", - адказаѓ Лестрейд. "Наколькi вам вядома, там адбываецца што-небудзь цiкавае?"
  
  "Так. Сапраѓды, дзiѓныя i дзiѓныя рэчы. Яны будуюць аэрастат, прафесар i тыя людзi, якiя жывуць там з iм".
  
  "Што-што?"
  
  "Аэрастат. Як паветраны шар. Гэтыя сучасныя часы, у якiя мы жывем, - сапраѓды часы прагрэсу i вынаходак. Яны ѓвесь дзень запраѓляюць яго вадародам, якi робяць самi ".
  
  "Паветраны шар!" Ускрыкнуѓ Холмс. "Давай, Лестрейд, грузi сваiх людзей у гэтыя фургоны. Мы павiнны як мага хутчэй адправiцца туды".
  
  "Вельмi добра, мiстэр Холмс", - сказаѓ Лестрейд. Ён павярнуѓся i, аддаѓшы серыю дакладных каманд, размеркаваѓ сваiх людзей па трох фургонам.
  
  Холмс падняѓся ѓ вагон наперад побач з Виггс канстэбль, якi сабраѓ павады i ткнуѓ старажытныя Марэ ѓ рух. "Дзе гэты аэрастат?" Холмс пытаецца. " На нiжнiм полi, я мяркую. Або на ѓсходняй лужку, за афiцыйнай часткай, дзе яна спускаецца да пад'язной дарожцы перад домам? Наколькi я разумею, Марыярцi пабудаваѓ абсерваторыю. Дзе гэта? Я б паставiѓ яго на стары каменны падмурак збожжасховiшчы."
  
  "Вы, павiнна быць, добра знаёмыя з гэтым участкам, мiстэр Холмс," сказала Виггз. " Вы бывалi тут раней?
  
  "Не ѓ працягу многiх гадоѓ", - сказаѓ Холмс.
  
  "Ну," сказала яму Виггз, " абсерваторыя знаходзiцца там, дзе было разбуранае збожжасховiшча, як ты i казаѓ. I аэрастат запаѓняецца на лужку перад асабняком. Вельмi многiя маладыя людзi з гэтага раёна прыехалi паглядзець на мерапрыемства ".
  
  "Вы чуеце гэта, Лестрейд?" Запатрабаваѓ адказу Холмс, нахiляючыся, каб пагаварыць з iнспектарам, якi сядзеѓ у фургоне спiной да сядзення фурмана. "Якiя нервы, якiя неперасягненыя нервы ѓ гэтага чалавека".
  
  "Баюся, я гэтага не разумею", - сказаѓ Лестрейд.
  
  "Божа мой, ён ѓцякае!"
  
  " На паветраным шары? Я не бачу яго, мiстэр Холмс. Куды ён мог накiравацца?
  
  " Францыя. Ён павiнен ведаць, што нашы людзi шукаюць яго ѓ партах ла-Манша, так што хiтры д'ябал праплыве прама ѓ iх над галовамi! Як толькi ён дабярэцца да Дьеппа, для яго адкрыецца ѓвесь Кантынент".
  
  "Я ѓсё яшчэ не разумею гэтага, мiстэр Холмс", - сказаѓ Лестрейд. "Французскае ѓзбярэжжа, павiнна быць, у пяцiстах мiлях адсюль".
  
  "Што гэта значыць для чалавека, якога выносяць патокi верхнiх слаёѓ атмасферы?" Спытаѓ Холмс. "Кажу вам, Лестрейд, Марыярцi выслiзгвае ад нас!"
  
  "Але чаму?" Лестрейд настойваѓ. "Мы нiчога не маем супраць яго".
  
  "Ах, але ён гэтага не ведае", - сказаѓ Холмс. "Вiнаватыя ѓцякаюць, калi iх нiхто не перасьледуе".
  
  "Гэта было б несправядлiва," кiнуѓ канстэбль Виггз праз плячо. "Бязбожнiкi ѓцякаюць, калi нiхто iх не мае; але праведныя смелыя, як леѓ'. Выслоѓi.
  
  Холмс павярнуѓся i злосна паглядзеѓ на рахманага Виггза. "Дзякуй, канстэбль," сказаѓ ён.
  
  Верхняя частка сонца схавалася за невысокiм пагоркам на паѓднёвым-захадзе. "Праз дваццаць хвiлiн стане зусiм цёмна", - сказаѓ Лестрейд. "Як гэты паветраны шар будзе арыентавацца ѓ цемры?"
  
  "Гэта будзе ѓ руках чалавека, якi апiсаѓ дынамiку Астэроiда. Вы сапраѓды думаеце, што вызначыць, у якiм кiрунку ляжыць ѓзбярэжжа Францыi, будзе для яго непасiльнай задачай?"
  
  "Мяркую, што няма", - сказаѓ Лестрейд.
  
  "А мы не можам ехаць хутчэй?" Запатрабаваѓ Холмс. "Пакуль мы дабяромся туды, сцямнее!"
  
  "Вы сказалi, што вас перавязуць праз пятнаццаць," сказаѓ канстэбль Виггз. " Вы нiчога не казалi аб гонках.
  
  "Чорт вазьмi, хлопец, я мог бы бегаць хутчэй", - сказаѓ Холмс.
  
  "Гэта ты мог бы," пагадзiлася Виггз.
  
  "Тады я гэта зраблю!" - Усклiкнуѓ Холмс, саскочыѓ з фургона i хутка знiк на дарозе наперадзе.
  
  На працягу наступных дваццацi хвiлiн апошнiя прамянi дзённага святла паступова патухлi i знiклi. Коней, не палохала цемра, яны працягвалi па-стаiчнаму цягнуцца па цэнтру грунтавай дарогi.
  
  Прыкладна праз дзесяць хвiлiн пасля таго, як рассеялiся апошнiя змярканне, яны натыкнулiся на Холмса, якi стаяѓ пасярод дарогi i чакаѓ iх. "Слава богу, вы своечасова", - сказаѓ ён. "Марыярцi i яго людзi прама за тым узгоркам. Уся лужок асветленая электрычным асвятленнем ярка, як апоѓднi. У цэнтры лужка прывязаны вялiкi чорны паветраны шар, i прафесар Марыярцi, наколькi я магу судзiць, амаль гатовы падняцца. Натоѓп мясцовых жыхароѓ з кошыкамi для пiкнiка сабралася ѓ далёкiм канцы лужка, там, дзе дарога робiць паварот, i яны сядзяць там, обгладывая курыныя костачкi i назiраючы за вiдовiшчам. Кажу вам, Лестрейд, у гэтага чалавека больш нахабства, чым у прынца Валiйскага, сабраць натоѓп, каб паглядзець на яго ѓцёкi. Мы павiнны спяшацца!
  
  Лестрейд слёз з фургона i сабраѓ вакол сябе сваiх людзей. "Мы да вашых паслуг, мiстэр Холмс", - сказаѓ ён.
  
  "Няма часу на хiтрасцi", - сказаѓ Холмс. "Мы адправiмся прама за пагорак i арыштуем Марыярцi i ѓсiх яго паслугачоѓ. Ён не павiнен паляцець на гэтым паветраным шары. I калi я не памыляюся, доказы ягоных злачынстваѓ будуць разам з iм у паветраным шары. Вы ѓзброеныя?
  
  "Як вы i загадвалi," сказаѓ Лестрейд, " перад ад'ездам мы праверылi пяць пiсталетаѓ. Я аддаѓ iх тым пяцi мужчын, якiя лепш за ѓсё справяцца з iмi".
  
  "Гэтага павiнна быць дастаткова", - сказаѓ Холмс. "Я мяркую, што ѓ нас досыць вялiкiя сiлы, так што супрацiѓ будзе невялiкiм. Хадзем, мы павiнны прыбыць да таго, як шар ѓзляцiць".
  
  Лестрейд i яго людзi з цяжкасцю ѓзбiралiся на пагорак няроѓнай лiнiяй ззаду Холмса. Пакуль яны падымалiся, яны маглi бачыць зарыва жаѓтлявага святла, якое разлiвалася з далёкай боку. На вяршынi пагорка, побач з бязладным нагрувашчваннем масiѓных камянёѓ, якiя былi рэшткамi якога-то неалiтычнага храма, Холмс сабраѓ свой атрад. У некалькiх сотнях ярдаѓ перад iмi, ѓнiз па спадзiстым, поросшему хмызняком схiле, распасцiралася шырокае прастору плоскай, добра укатанай зямлi, якая называлася усходняй лужком. За iм, амаль нябачнае за асвятлялi вакол электрычных лямпаѓ, размяшчалася масiѓнае усходняе крыло асабняка. Пабудаваны больш за дзвесце гадоѓ таму з вялiкiх блокаѓ мясцовага каменя, гэта быѓ першапачатковы дом, якi на працягу стагоддзяѓ масьцiѓся пакаленнямi Сигерсонов, пакуль не стаѓ складаць менш за трэць гэтага будынка.
  
  У далёкiм канцы лужка, блiжэй да дому, былi ѓзведзены два нiзкiх хлява. У адным размяшчалася электрастанцыя, мяркуючы па пучку правадоѓ, якiя выходзяць з вяршынi i вядучых да мноства электрычных лямпачак, развешаных на навакольных дрэвах i слупах. У iншым знаходзiлася нейкае абсталяванне. Пара доѓгiх шлангаѓ, якiя выходзяць з другога хлява, вiлася праз лужок да цэнтру, дзе, утрымоѓваны на зямлi некалькiмi тоѓстымi трасамi, лунаѓ гiганцкi аэрастат. Прылада складалася з трох вялiкiх противогазных балонаѓ, падзеленых вялiкiм металiчным кольцам, у якiм была падвешаная абцягнутая тканiнай гандола. Усе будынак было пафарбавана ѓ чорны колер i ѓзвышалася прыкладна на дзесяць паверхаѓ. Вярхушка знiкала ѓ цёмным небе над электрычнымi агнямi i была бачная толькi як чарнiльная пляма, заслоняющее зоркi.
  
  Пакуль яны глядзелi, шлангi з хлява адлучалiся ад злучэнняѓ з процiвагазнымi балонамi. Раптам дзве ѓспышкi, падобныя на вялiзныя ракеты, ѓзнялiся ѓ ноч, пакiдаючы за сабой струмень белага святла, калi яны набiралi вышыню.
  
  "Паглядзiце на гэта!" Усклiкнуѓ Лестрейд. "Павiнна быць, гэта нейкi сiгнал".
  
  "Хутчэй!" Крыкнуѓ Холмс. "Нельга губляць часу!" Ускочыѓшы, ён павёѓ свой маленькi атрад ѓнiз па схiле да лужку ѓнiзе. Калi яны дасягнулi краю лужка, два страховочных троса абарвалiся, i паветраны шар узняѓся ѓвысь, цягнучы за сабой трэцi трос, падобны на пупавiну.
  
  "Вунь ён!" Закрычаѓ Холмс, кiдаючыся наперад як вар'ят, каб дабрацца да гандолы, пакуль яна не паднялася занадта высока. "Мы павiнны спынiць яго!" Ён скокнуѓ на дно гандолы i здолеѓ ѓхапiцца за яго пальцамi, але чапляцца было не за што, i ён упаѓ.
  
  "Стойце! Стойце!" - закрычалi палiцыянты, прабягаючы па лужку. Адзiн з iх выхапiѓ пiсталет i стрэлiѓ у якi ѓздымаецца паветраны шар.
  
  "Вярнiся сюды!" - крыкнуѓ iншы, спыняючыся, каб прыцэлiцца ѓ хутка ѓзнiмальную гандолу. "Вярнiся iмем закона!"
  
  Як толькi пачалася стралянiна, яна стала заразлiвай, i на працягу некалькiх секунд шквал агню з стралковай зброi быѓ накiраваны на вялiкi чорны аб'ект, якi хутка знiкаѓ у велiзарнай, напоѓненай зоркамi чары начнога неба. Двое палiцэйскiх дабралiся да адзiнага троса, якi, паднiмаючыся з пластоѓ маткоѓ на зямлi, усё яшчэ быѓ прымацаваны да узнiмальнай гандоле. Адзiн з iх скокнуѓ за iм i быѓ ужо на вышынi пятнаццацi футаѓ, перш чым, усвядомiѓшы ѓсю дурасць таго, што робiць, адпусцiѓ яго i ѓпаѓ на зямлю.
  
  Людзi Марыярцi нырнулi ѓ пошуках хованкi пад усiм, што было пад рукой, калi гэтая дзiѓная ѓзброеная банда з'явiлася сярод iх i пачала страляць па iх каштоѓнага аэростату. Мясцовыя жыхары, якiя ѓ асноѓным сядзелi разам на краi лужка, блiжэйшай да дарозе, пачалi вiскатаць i выць. Большасць з iх ѓцяклi ѓ ноч, але некаторыя спакойна назiралi, магчыма, падазраючы, што ѓсё гэта было часткай забавы.
  
  Паступова стралянiна i крыкi сцiхлi, пакуль праз дзве хвiлiны невялiкая група супрацоѓнiкаѓ Скотленд-Ярда не сабралася моѓчкi пасярод лужка, утаропiѓшыся ѓ неба.
  
  * * *
  
  "Што ѓсё гэта значыць?" - раптам пачуѓся цвёрды, павучальны голас прама ѓ iх за спiнамi. "Iнспектар Лестрейд, вы сышлi з розуму?"
  
  Лестрейд тузануѓся, як чалавек на вяровачцы, i ѓтаропiѓся на высокую постаць у цёмным. "Прафесар Марыярцi!" выдыхнуѓ ён.
  
  "Я адмаѓляюся верыць, што вы не чакалi знайсцi мяне тут", - сказаѓ Марыярцi. "Такiм чынам, у чым менавiта сэнс гэтай шарады?"
  
  " Я- мы- думалi, што ты на тым паветраным шары.
  
  "Зразумела", - сказаѓ Марыярцi. "Кожны раз, калi вы бачыце аэрастат, якi ѓздымаецца ѓ неба, вы, натуральна, мяркуеце, што я на борце. I гэта, вядома, тлумачыць, чаму вы стралялi ѓ яго".
  
  "Ах, ну, не зусiм-"
  
  Шэрлак Холмс шырокiмi крокамi накiроѓваѓся да iх праз лужок. "Марыярцi!" закрычаѓ ён.
  
  "Холмс!" Марыярцi павярнуѓся i пагразiѓ яму кулаком. "Цяпер я разумею. Гэтая iдыёцкая выхадка - вашых рук справа".
  
  "У мяне ёсць ордэр, Марыярцi," крыкнуѓ Холмс, размахваючы дакументам над галавой, " на ператрус гэтай уласнасцi, дома i прылеглай тэрыторыi.
  
  "I страляць па любому аэростату" якi вы выявiце ѓзнiмальным, калi з'явiцеся? Запатрабаваѓ Марыярцi. " У самой справе, Холмс...
  
  "Мiнулай ноччу ѓ Лондане адбылося забойства, - сказаѓ Холмс, - i ѓ мяне ёсць падставы меркаваць, што вы да гэтага датычныя".
  
  "У Лондане кожны тыдзень адбываецца каля трох забойстваѓ, калi верыць статыстычных зводках", - сказаѓ Марыярцi. "I вы верыце, што я датычны да кожнага з iх. Хiба гэта нагода страляць з рэвальвераѓ ѓ зусiм нявiнных хлопчыкаѓ-падлеткаѓ?"
  
  " Якiя хлопчыкi?
  
  "На аэрастаце ёсць два хлопчыка-падлетка, якiя працуюць з абсталяваннем", - сказаѓ яму Марыярцi. "I калi хто-небудзь з iх пацерпiць, ты адкажаш за гэта!"
  
  "Мы думалi, вы на паветраным шары, прафесар", - сказаѓ Лестрейд, як ён спадзяваѓся, прымiрэнчым тонам. "Мiстэр Холмс сказаѓ, што вы ратуецеся".
  
  " ђцякаеш? Ад чаго? Аэрастат прывязаны, як вы можаце самi пераканацца, калi папрацуеце паглядзець. "Марыярцi паказаѓ на трос, якi ѓсё яшчэ разматывался з зямлi i цягнуѓся за паветраным шарам у неба.
  
  Джэнтльмен-кiтаец ѓ цёмнай мантыi i аблiпальнай шапачцы паспешлiва перасёк лужок з боку дома. "Яны здаровыя", - крыкнуѓ ён Марыярцi. "Мой сын хоча, каб яго праiнфармавалi аб тым, што тут адбываецца, але нi адзiн з iх не пацярпеѓ ад кананады. Што тут адбываецца?"
  
  "Джэнтльмены", сказаѓ Марыярцi, " дазвольце прадставiць вам майго сябра i калегу, прынца Цзэн Лi-Чанга, чатырнаццатага у чарзе на трон Кiтайскай iмперыi. Яго сын Лоѓ, у якога вы стралялi ѓ аэрастат, пятнаццаты ѓ чарзе. Яны тут у выгнаннi, пад асабiстай абаронай яе вялiкасцi каралевы Вiкторыi. Прынц Цзэн, дазвольце мне прадставiць iнспектара Джайлз Лестрейда з Скотленд-Ярда i мiстэра Шэрлака Холмса.
  
  "Вы стралялi ѓ майго сына?" Патрабавальна спытаѓ Цзэн, пераводзячы позiрк то на Лестрейда, то на Холмса. "Навошта вы гэта рабiлi? Вы агенты ѓдавее iмператрыцы?"
  
  Лестрейд ѓздыхнуѓ. "Баюся, мы здзейснiлi памылку", - сказаѓ ён. "Калi ласка, прымiце мае прабачэннi i прабачэння Скотленд-Ярда".
  
  " Памылка! Марыярцi фыркнуѓ. " Вы вернецеся ѓ форму заѓтра, Лестрейд, калi прынц Цзэн паскардзiцца яе вялiкасцi. Вам пашанцуе, калi вы не пазбавiцеся пенсii.
  
  "У маёй краiне," умяшаѓся прынц Цзэн, - яны былi б забiтыя тысячай нажоѓ за тое, што стралялi ѓ каралеѓскага нашчадка".
  
  "Дазвольце мне паспрабаваць растлумачыць, прафесар", - сказаѓ Лестрейд.
  
  "Я не магу ѓявiць нiякага магчымага тлумачэння таго, што тут толькi што адбылося," сказаѓ Марыярцi, - але будзе цiкава паслухаць, як вы паспрабуеце. На жаль, зараз у мяне няма часу. Нам трэба будзе шмат працы, прынцу Цзэну, мне i двум хлопцам, i прама зараз мы не можам марнаваць час. Мы пачынаем начныя астранамiчныя назiрання з дапамогай спецыяльна сканструяванага тэлескопа, усталяванага на аэрастаце ".
  
  "Гэта вы так кажаце," сказаѓ Холмс, " але тады што вы тут робiце?"
  
  Марыярцi павярнуѓся i злосна паглядзеѓ на яго. "Хлопцы там, наверсе, выстаѓляюць фотапласцiнцы. Яны спускаюць iх на маленькiх парашутах, прымацаваных да страховачнымi тросе, якi таксама змяшчае тэлеграфны провад. Мы застаемся тут, каб праявiць нумарныя знакi. Цяпер, калi ласка, пакiньце нас у спакоi на рэшту ночы. У вас ёсць ордэр - iдзiце i трэба пашукаць у дом. Паспрабуйце ѓстрымацца ад стральбы па мэблi. "
  
  " Забойцы! - Усклiкнуѓ прынц Цзэн.
  
  "Я думаю, нам лепш сысцi", - сказаѓ Лестрейд. "Нам не абавязкова абшукваць дом. Цяпер мы проста вернемся ѓ горад. Цi можам мы як-небудзь пагаварыць пра гэта, прафесар? Я маю на ѓвазе, не залучаючы ѓ дыскусiю яе вялiкасць?
  
  "У панядзелак", - сказаѓ Марыярцi. "Зайдзi да мяне на Расэл-сквер у панядзелак. Я пагавару з прынцам".
  
  "У мяне ёсць ордэр," сказаѓ Холмс. " Я маю намер абшукаць дом.
  
  Лестрейд перавёѓ погляд з Холмса на Марыярцi i прынца Цзэн, якi глядзеѓ на iх з непрыхаванай варожасцю. "Хадзем, мiстэр Холмс," сказаѓ ён. "Мы зараз пойдзем".
  
  АДЗIНАЦЦАЦЬ
  
  ДЖЭНТЛЬМЕНЫ ДЖЭНТЛЬМЕНАђ
  
  
  
  Такiм чынам, у пачатку свет быѓ уладкаваны так, што пэѓныя азнакi папярэднiчалi пэѓным падзеям.
  MARCUS TULLIUS CICERO
  
  Uзавулак Сэджвiк-лейн цягнуѓся на два кварталы на поѓдзень ад Оксфард-стрыт, рэзка абрываючыся ѓ высокай цаглянай сцяны ззаду бальнiцы Добрых сясцёр. Нягледзячы на ѓсе намаганнi жыхароѓ i ѓладальнiкаѓ крам, завулак набыѓ благую славу па меры таго, як чалавек пераадольваѓ дзвесце ярдаѓ у даѓжыню гэтага апошняга квартала.
  
  Вiну, калi такая наогул была, можна было ѓскласцi на дзверы бальнiцы Добрых сясцёр. Масiѓная задняя дзверы, абабiтая цяжкай жалезнай пласцiнай, утыканные шыпамi i пакрытая пластамi брудна-зялёнай фарбы, была адзiным знакам адрознення, якi Добрыя Сёстры падарылi Аппер-Сэджвiк-лейн. I iм нiколi не карысталiся.
  
  Парадная дзверы бальнiцы знаходзiлася на Бевертон-стрыт, у трох з паловай кварталах паѓкругам ад завулка. Менавiта туды прыязджалi i ад'язджалi экiпажы, i менавiта там ѓважлiвыя лекары ѓсмiхалiся i кiвалi сваiм рэспектабельным пацыентам.
  
  Гэтая запячатаная дзверы была прадметам шматлiкiх спекуляцый на Аппер-Сэджвiк-лейн. Хадзiлi чуткi, што ѓ самыя цёмныя гадзiны самых чорных начэй зялёная дзверы адчынялася.
  
  Хадзiлi чуткi, што ѓ месяцовай цемры таямнiчыя падводы з абкручанымi пазадкамi коламi павольна стукалi па старажытным бруку i вярталiся назад да зялёнай дзверы. Затым нябачныя рукi адчынялi дзверы, i ѓнутр заносiлi трупы, загорнутыя ѓ белае палатно. Чаму казалi, што каляскi дастаѓлялi цела ѓ бальнiцу, а не везлi iх, нiколi не абмяркоѓвалася. Менавiта гэта i адбылося, усе гэта ведалi. Самi яны гэтага не бачылi, але маглi б назваць дваiх цi траiх, хто бачыѓ, калi б не паабяцалi трымаць рот на замку.
  
  Затым паѓстаѓ пытанне з эпiграфам, обведенным вакол бальнiчнай сцяны, якi жыхары завулка заѓсёды называлi "гэтымi словамi". Поѓнае i правiльнае назва Бальнiцы Добрых Сясцёр было "Хоспiс i санаторый Святога Мiласэрнасцi Добрых Сясцёр аб Цудоѓных Шнарах на Скрываѓленай целе Нашага Госпада i Збаѓцы Iсуса Хрыста". Архiтэктар i будаѓнiк бальнiцы, нехта Мэцью Крейтон, ахiнуѓ верхнi паверх будынка фрызам з глыбока высечаным на iм назвай, якое павiнна было пратрымацца да таго часу, пакуль апошняя труба не зробiць хоспiсы непатрэбнымi. I тая частка гэтага поѓнага iмя ѓласнага, якая па нейкай зламыснай выпадковасцi з'явiлася на Верхняй баку Сэджвiк-лейн, на вышынi двух футаѓ i пяцi паверхаѓ, з глыбокiм рэльефам, абвяшчала: ARS OF THE BLOODY BODY.
  
  Аппер-Сэджвiк-лейн так i не акрыяла ад гэтага прынiжэньня.
  
  "Менавiта такiмi выпадковымi падзеямi," сказаѓ мiстэр Натаниэль Палмар Барнетту, " вызначаюцца лёсы людзей i нацый. Калi б не iнфантыльнае пачуццё гумару Мэцью Крейтона - бо няма нiякiх сумненняѓ у тым, што размяшчэнне надпiсы на гэтым сумна вядомым фрызе было наѓмысным, - то Аппер-Сэджвiк-лейн, магчыма, не прыйшла б у такое павольнае заняпад за апошнiя сто гадоѓ. Калi б гэтага не адбылося, то гэты выдатны старадаѓнi асабняк, якi некалi належаѓ адмiралу сэру Джорджу Толлбойсу, нiколi б не быѓ даступны па такой дзiѓна разумнай цане. А калi б гэтага не было, то Джэнтльмены з Джэнтльменаѓ, з-за адсутнасцi гэтага дома, нiколi б не з'явiлiся на святло.
  
  "Гэта было б ганьбай", - сказаѓ Барнетт, праводзячы рукой па цёмным дрэве чырвонага дрэва ѓ пярэднiм пакоi, ѓкрытага пацiнай стогадовай палiроѓка i ваксаванне.
  
  "Было б," пагадзiѓся мiстэр Палмар, "сапраѓды было б". Ён правёѓ яе ѓ гасцiную для гасцей: вялiкi пакой з мноствам крэслаѓ у пярэдняй часткi, ѓраѓнаважаных старажытных, часта выкарыстоѓвалiся бiльярдавым сталом у задняй часткi. "Так, мы многiм абавязаны Мэцью Крейтону. 'Бо яго праца працягваецца, - як кажа паэт, - далёка за межамi яго разумення'. Калi б не капрызны будаѓнiк i незнарокавы дабрадзей, нас бы тут не было ".
  
  " Нечаянный дабрадзей?
  
  Мiстэр Палмар паказаѓ на вялiкi партрэт алеем, якi вiсеѓ на сцяне ззаду iх. Выкананы ѓ мудрагелiста рэалiстычным стылi 40-х гадоѓ, ён адлюстроѓваѓ дзябёлага джэнтльмена з халерычнага выразам твару, апранутага ѓ паляѓнiчы тѓiдавага касцюм i таго, якi трымае драбавiк на згiне правай рукi i звязак мёртвых птушак у левай.
  
  Барнетт вгляделся ѓ медную таблiчку пад партрэтам. "Сэр Гектар Биллисгейт", - прачытаѓ ён. "Ён быѓ вашым дабрадзеем?"
  
  "Гэта складаная гiсторыя, звязаная з нечаканай смерцю, пакiнутым спадчыннiкам i джэнтльменам, чый густ да розыгрышах захаваѓся нават да магiлы", - сказаѓ мiстэр Палмар.
  
  "Чароѓна!" Шчыра сказаѓ Барнетт. Ён дастаѓ маленькi нататнiк, якi быѓ яго рэпарцёрскай маскiроѓкай. "Калi вы не супраць распавесцi мне пра гэта ..."
  
  "Карацей кажучы," сказаѓ мiстэр Палмар, " сэр Гектар, хоць i быѓ прысвечаны ѓ рыцары за заслугi перад каронай, быѓ усяго толькi збяднелым малодшым сынам баронета. Бедны толькi з пункту гледжання сваёй сям'i i класа, вы разумееце. Для яго было пастаяннай барацьбой утрымлiваць сваю кватэру ѓ горадзе, розныя паляѓнiчыя домiкi, правы на рыбалку i да таго падобнае. Ён наѓрад цi калi-небудзь забiваѓ за год столькi стварэнняѓ, колькi яму хацелася б. I яго даход спынiѓся пасля яго смерцi, асноѓная сума вярнулася да спадчынным маемасцi, якое пераходзiла ад старэйшага сына да старэйшаму сыну ".
  
  "Зразумела", - сказаѓ Барнетт. "У мужчыны не было грошай".
  
  "Нiчога, што можна было б назваць яго ѓласнасцю, - пагадзiѓся мiстэр Палмар, - акрамя каштоѓнасцi тых рэчаѓ, якiя ён набыѓ за сваё жыццё - вiнтовак, драбавiкоѓ, рыбалоѓных снастей, партрэтаѓ людзей, тых, што забiваюць жывёл рознымi спосабамi, i выдатнага разнастайнасцi адзення для прагулак па лесе i стральбы па чым папала або пераходу ѓброд горных ручаёѓ з вудай".
  
  "Такiм чынам," сказаѓ Барнетт.
  
  "За доѓгiя гады iх адносiн," працягваѓ мiстэр Палмар, - сэр Гектар ѓсё больш i больш апыняѓся ѓ даѓгу ѓ свайго камердынера Феллоуза. Гэта быѓ паступовы працэс - пара фунтаѓ пазыку тут, нявыплачаная чвэрць зарплаты там, - але ѓ рэшце рэшт агульная сума перавысiла дзвесце фунтаѓ. Што, хаця i было параѓнальна невялiкай сумай для чалавека класа сэра Гектара, для Феллоуза было цэлым станам.
  
  Сэр Гектар быѓ у некаторым родзе жартаѓнiком. Ён паабяцаѓ Феллоузу, якi быѓ маладзейшы за яго прыкладна на дваццаць гадоѓ, што пакiне яму ѓсё ѓ сваiм завяшчаннi. 'Да апошняга пенi, якi ѓ мяне ёсць", як ён выказаѓся.
  
  "Але," умяшаѓся Барнетт, - я думаѓ, у яго няма сваiх грошай".
  
  "Дакладна", - пагадзiѓся мiстэр Палмар. "I калi ён памрэ, яго даход спынiцца. Але яго маёмасць засталося часткай яго стану - тыя рэчы, якiя ён купiѓ за гэтыя гады. I некалькi адзiнак агнястрэльнай зброi самi па сабе каштавалi сотнi фунтаѓ. Сэр Гектар не паскупiѓся."
  
  "Зразумела", - сказаѓ Барнетт. "Гэтага ѓсё яшчэ недастаткова для пакупкi будынка i фiнансавання прыватнага клуба".
  
  "Ах," сказаѓ мiстэр Палмар, " але менавiта тут рука лёсу бярэ верх, i дзiѓная ланцуг падзей ператварае розыгрыш у спадчыну. Магу я прапанаваць вам келiх шэры?"
  
  Барнетт узяѓ херас, якi апынуѓся асаблiва вытанчаным Garrett d'en Austine '67. Ён пригубил яго, смакаваѓ, пракаментаваѓ яго якасць.
  
  "Дварэцкiя i камердинеры," сказаѓ мiстэр Палмар, - асаблiва добра разбiраюцца ѓ вiнах, асаблiва ѓ мацаваных вiнах". Ён сербануѓ з свайго куфля i працягнуѓ гiсторыю, якую нiколi не стамляѓся расказваць.
  
  Сэр Гектар даволi раптоѓна памёр аднойчы ранiцай у вераснi 1878 года. I ён аказаѓся верны свайму слову. Дакладна так жа добры, i не лепш. Феллоуз стаѓ рэшткавым спадчыннiкам, што азначала, што ён павiнен быѓ атрымаць усё, што засталося пасля таго, як усе канкрэтныя завяшчання былi выкананы. Што хутка стала вiдавочным пры абвяшчэннi завяшчання, так гэта тое, што канкрэтныя завяшчання паглынуць ѓсё нерухомую i асабiстае маёмасць сэра Гектара. Адзiнае, што засталося ѓ Феллоуза, - гэта трохi сапраѓдных грошай, якiя былi пры сэре Гекторе i ѓ яго кватэры на момант яго скону. Гэта склала, калi я правiльна памятаю, крыху больш за трынаццаць фунтаѓ. Феллоуз быѓ некалькi расчараваны."
  
  "Я магу гэта зразумець".
  
  "Але потым высветлiлася, што малодшы брат сэра Гектара, Сiднi, якi займаѓся стральбой ѓ Бенгалii, трапiѓ у няѓчасны i вельмi фатальны няшчасны выпадак. Ён пiльнаваѓ казу, каб прыцягнуць тыгра, калi каза, магчыма, адчуѓшы, што тое, што зараз адбудзецца, не ѓ яго iнтарэсах, боднула сэра Сiднэя ѓ жывот. У яго разарвалася селязёнка. Спатрэбiлася некаторы час, каб навiны аб гэтым дасягнулi Англii. На самай справе гэта адбылося за некалькi месяцаѓ да смерцi сэра Гектара."
  
  "Зразумела," сказаѓ Барнетт. " I сэр Гектар быѓ спадчыннiкам Сiднi?
  
  "Сiднi быѓ яшчэ досыць малады, каб яго не закранулi намёкi на смяротнасць. Ён так i не склаѓ завяшчання. Але ѓ iх абодвух была пажылая цётка па iменi Агата, якая памерла прыкладна за тыдзень да сэра Гектара. I такiм чынам, вы бачыце, прыкладна праз месяц пасля Сiднэя, хоць у той час нiхто гэтага не ѓсведамляѓ ".
  
  "Так?"
  
  "Дама Агата пакiнула сваё значнае асабiстае стан Сiднэя, даѓняму свайму фаварыту, на сродкi да iснавання i для выкарыстання на любыя добрыя справы, якiя ён палiчыць дарэчнымi. Але паколькi Сiднi памерла раней лэдзi Агаты, яе стан перайшло да сэра Гектору. Ён памёр, так i не даведаѓшыся, што стаѓ мiльянерам."
  
  " А камердынер? - спытаѓ я.
  
  "Як рэшткавы спадчыннiк, Феллоуз раптам апынуѓся чалавекам са значным станам. Паколькi яго мiмавольная дабрачыннiца, дама Агата, пажадала выкарыстоѓваць частку свайго стану на добрыя справы, Феллоуз вылучыѓ "Джентльменз Джентлменз" як клуб для дварэцкiх i камердынераѓ, якiя знаходзяцца на службе ѓ Лондане, а таксама шчодры фонд для клопату аб былых або якiя выйшлi на пенсiю мужчын гэтых прафесiй, якiя перажылi цяжкiя часы ".
  
  "Выдатны жэст", - сказаѓ Барнетт, адрываючыся ад свайго нататнiка. "Феллоуз сам пражывае тут?"
  
  "Больш няма", - сказаѓ мiстэр Палмар.
  
  "Зразумела", - сказаѓ Барнетт. "Ён, э-э, памёр?"
  
  "У пэѓным сэнсе. Ён пераехаѓ у Парыж. Вярнуѓшы сабе прозвiшча, якую я не маю права вам назваць, ён заняѓся жывапiсам алеем. Такiм чынам, цi ёсць якi-небудзь iншы спосаб, якiм я магу быць вам карысны?"
  
  "Я думаю, так", - сказаѓ Барнетт. " Што прывяло мяне сюды ѓ першую чаргу, мiстэр Палмар, так гэта справаздачу Скотленд-Ярда аб тым, што двое джэнтльменаѓ, арыштаваных па падазрэннi ѓ забойстве сваiх працадаѓцаѓ на мiнулым тыднi, абодва з'яѓляюцца членамi гэтага клуба.
  
  "А!" - сказаѓ мiстэр Палмар. "Лиззард i Марджери. Так, гэта сапраѓды яны. Дазвольце мне адзначыць, выключна ѓ iнтарэсах дакладнасцi, што яны абодва дварэцкiя. У сучасным ужытку фраза 'джэнтльмен джэнтльмена' належным чынам дастасоѓная толькi да камердынеру.
  
  "Я разумею", - сказаѓ Барнетт. "Дзякуй, што зрабiлi гэта адрозненне. У маёй прафесii мы, вядома, iмкнемся да дакладнасцi слоѓ. Але нам патрэбна любая дапамога, якую мы можам атрымаць. Вы ведаеце Лиззард i Марджери? Цi можаце вы расказаць мне што-небудзь пра iх?"
  
  "На самой справе я не занадта добра ведаю нi аднаго з iх", - сказаѓ Палмар. "Як кiраѓнiк клубам, я, вядома, знаёмы з усiмi нашымi членамi, але i Лиззард, i Марджери былi прыкметна стрыманыя ѓ сваiх выказваннях. У гэтым няма нiчога незвычайнага, вы павiнны разумець; iх прафесiя, як правiла, заахвочвае звыклую ѓтоенасць. Аднак я мяркую, што змагу пазнаёмiць вас з кiм-то, хто дастаткова добра ведае iх абодвух.
  
  "Я быѓ бы вам вельмi ѓдзячны", - сказаѓ Барнетт.
  
  " Я пайду пагляджу, цi тут ён. Мiстэр Палмер папрасiѓ прабачэння i выйшаѓ у калiдор, абабiты цёмнымi драѓлянымi панэлямi. Барнетт пацягваѓ шэры i разважаѓ пра множным забойстве. Ён сабраѓся з думкамi i пачаѓ складаць загалоѓны абзац для артыкула, якую ён напiша для Амерыканскай службы навiн. Трохi фiласофii для пачатку. Гэта прымусiла б чытача адчуць, што ён даследуе стан чалавека, а не проста патурае хваравiтаму цiкаѓнасцi.
  
  Як рабiзна на сажалцы, запiсаѓ Барнетт ѓ сваiм нататнiку, зыходзiць ад кожнага каменя, якiм бы нядбайным ён нi быѓ кiнуты, так i непрадказальныя наступствы ѓзнiкаюць з кожнага чалавечага ѓчынку, якiм бы нязначным ён нi здаваѓся.
  
  Барнетт зрабiѓ паѓзу, каб пагрызцi аловак i статута на старонку. "Чытаецца даволi добра", - вырашыѓ ён. У рэшце рэшт, у вынiку гэтай серыi забойстваѓ прафесар Марыярцi, якi зусiм не быѓ звязаны з злачынствамi, адчуѓ сур'ёзныя нязручнасцi з-за неабгрунтаванага увагi Шэрлака Холмса i Скотленд-Ярда. Але, несумненна, любая з ахвяр аддала перавагу б выпрабаваць сур'ёзныя нязручнасцi, чым дапусцiць, каб яму перарэзалi горла.
  
  Барнетт вырашыѓ папрацаваць над тэкстам сваёй артыкулы пазней, спачатку зрабiць некалькi нататак i паспрабаваць стварыць што-то, што сапраѓды варта было б сказаць. ЗАђВАГА: на пакiнутай частцы старонкi ён буйна напiсаѓ: Забойства - горшае злачынства з усiх. Чаму? Таму што гэта адзiнае, што нельга вярнуць назад i за што нельга папрасiць прабачэння.
  
  Нядрэнная думка, вырашыѓ Барнетт, складаючы нататнiк i засоѓваючы яго назад у кiшэню. Трохi паспрабаваѓшы, ён зможа атрымаць з яго ад пяцiсот да тысячы слоѓ.
  
  Палмар вярнуѓся ѓ хол. З iм быѓ хударлявы, сутуловатый мужчына, чые разумныя карыя вочы глядзелi на звычайна сур'ёзнае твар. "Мiстэр Барнетт, - сказаѓ ён," дазвольце мне прадставiць мiстэра Квимби. Мiстэр Квимби да нядаѓняга часу быѓ камердынер лорда Джона Дарби. Ён спынiѓся каля нас пасля сумнай скону яго светласцi i меѓ магчымасць дастаткова добра пазнаёмiцца як з Лиззардом, так i з Марджери.
  
  "Вельмi прыемна", - сказаѓ Барнетт. "Калi ласка, сядзьце сюды. Вы не пярэчыце, калi я задам вам некалькi пытанняѓ? Спадзяюся, мiстэр Палмар патлумачыѓ, навошта я тут".
  
  "Журналiст," сказаѓ Квимби, працягваючы стаяць.
  
  Барнетт адчуѓ варожасць. "Дакладна", - сказаѓ ён, iмкнучыся выглядаць як мага больш адкрытым i сумленным. "Я хацеѓ бы пагаварыць з вамi пра вашых сяброѓ Лиззарде i Марджери".
  
  "Чаму?"
  
  "Я спрабую сабраць iнфармацыю аб падзеях, звязаных з забойствамi iх працадаѓцаѓ".
  
  "Яны не неслi адказнасцi".
  
  "Я таксама ѓ гэтым перакананы", - сказаѓ Барнетт.
  
  "Скотленд-Ярд, падобна, не збiраецца. Яны былi змешчаныя пад арышт".
  
  " Я ведаю. Я мяркую, што iнспектар Лестрейд дзейнiчаѓ паспешлiва.
  
  "Гэта так," пагадзiѓся Квимби. " I менавiта газеты прымусiлi яго гэта зрабiць. Доѓгiя гiсторыi пра тое, што нiхто не быѓ у бяспекi, нават ведаць. Нават у сваiх уласных дамах або ѓ сваiх ложках. Людзi пачыналi хвалявацца, i мiнiстр унутраных спраѓ павiнен быѓ што-то распачаць. Скотленд-Ярду прыйшлося каго-небудзь арыштаваць, i прытым вельмi хутка, проста каб паказаць, што яны выконваюць сваю працу ".
  
  "Магчыма, у тым, што вы кажаце, што-то ёсць", - прызнаѓ Барнетт. "I калi абурэнне журналiстаѓ прывяло да таго, што вашыя сябры апынулiся ѓ турме, то, магчыма, аднаѓленне абурэння можа зноѓ прывесцi да iх вызвалення".
  
  "Уладам у любым выпадку хутка прыйдзецца iх адпусцiць", - сказаѓ Квимби, задаволена кiвае. "Усе пяць забойстваѓ былi здзейсненыя адным i тым жа спосабам, i апошняе, калi яны ѓжо сядзелi за кратамi. У гэтым ёсць рацыя."
  
  "Пяць?" Здзiѓлена перапытаѓ Барнетт. "Я ведаю толькi аб чатырох".
  
  "Пяць," сказаѓ Квимби. - I я адзiны, хто павiнен ведаць.
  
  "Давайце паглядзiм," сказаѓ Барнетт, загiнаючы пальцы. - Ёсць Венн, i Стенхоуп, i лорд Уолбайн, i сэр Джэфры Крукстафф...
  
  "I мой нябожчык гаспадар," дадаѓ Квимби. " Лорд Джон Дарби.
  
  "Яго забiлi?" Спытаѓ Барнетт. "Я не памятаю, каб чуѓ пра гэта. Калi гэта адбылося?"
  
  " Яго цела было знойдзена рана ранiцай у аѓторак, пятнаццатага лютага.
  
  "Табой?"
  
  " Не, сэр. Ад графа Арундейла.
  
  "У яго спальнi?"
  
  " Не, сэр. У сталовай.
  
  "Зразумела". Барнетт адкiнуѓся на спiнку крэсла, якi трывожна зарыпеѓ. Ён зноѓ падаѓся наперад. "Што прымушае вас думаць, што смерць вашага гаспадара звязаная з астатнiмi?"
  
  " У яго было перарэзалi горла. I нiхто не мог нi ѓвайсцi, нi выйсцi. Неверагоднае злачынства, мiстэр Барнетт. Адзiны, хто мог яго здзейснiць, быѓ я.
  
  Барнетт кiѓнуѓ. "Я так разумею, вы не забiвалi лорда Джона," сказаѓ ён.
  
  "Не, сэр", - сказаѓ Квимби. "Працаваць з iм было не асаблiва лёгка, але ѓ мяне не было прычын жадаць пазбавiцца свайго становiшча. Акрамя таго, я не выношу выгляду крывi.
  
  "Зразумела," сказаѓ Барнетт. - У такiм выпадку, калi б вы па якой-то прычыне хацелi прыкончыць яго светласць, вы б ѓжылi яд.
  
  Квимби пакiваѓ галавой. "Я б не змог так паступiць з добрай ежай", - сказаѓ ён. "Не, сэр; калi я калi-небудзь вырашу каго-небудзь прыкончыць, я думаю, што скарыстаюся вельмi вялiкiм, вельмi тупым iнструментам".
  
  Барнетт дастаѓ свой нататнiк. "Магу я задаць некалькi пытанняѓ адносна вашага нябожчыка працадаѓцы i двух вашых сяброѓ Лиззарда i Марджери?" сказаѓ ён.
  
  "Я дапамагу вам," сказаѓ Квимби, - таму што я жыву ѓ страху, што iнспектар Лестрейд вырашыць дадаць трэцяга слугу да тых двух, якiя ѓ яго ѓжо ёсць у quod.
  
  "Гэта адзiн з маiх пытанняѓ", - сказаѓ Барнетт. "Чаму ён гэтага не зрабiѓ? То ёсць, чаму я нiчога не чытаѓ пра смерць лорда Джона Дарби?"
  
  Квимби налiѓ сабе келiх шэры з графiна, а затым асцярожна сеѓ на адзiн з крэслаѓ з цвердай спiнкай побач з мяккiм крэслам, у якiм уладкаваѓся Барнетт. "Гэтага я не магу вам сказаць, мiстэр Барнетт", - сказаѓ ён. "Лорд Арундейл - дастаткова ѓплывовы чалавек, каб спынiць чуткi аб забойстве, i ён гэта зрабiѓ. Але якая ягоная матывацыя, я не ведаю".
  
  " Палiцыя ведае аб забойстве? - спытаѓ я.
  
  " Я не ѓпэѓнены. Думаю, што няма. У палiцыi працуе прыватны дэтэктыѓ - нейкi мiстэр Холмс, - якi ведае пра гэта. Ён падрабязна распытваѓ мяне. Ён таксама лiчыць Лиззард i Марджери невiнаватымi; ён мне так i сказаѓ.
  
  "Аб чым ён цябе пытаѓся?"
  
  " Усё, што толькi можна прыдумаць. Ён спытаѓ мяне, як доѓга я працую ѓ яго светласцi, цi былi ѓ яго светласцi якiя-небудзь ворагi, пра якiх я ведаю, якiя кнiгi любiць чытаць яго светласць.
  
  "Кнiгi?"
  
  " Так, сэр. Менавiта гэта ён i спытаѓ.
  
  " I што вы адказалi? Якiя кнiгi любiѓ чытаць лорд Джон?
  
  "Я не магу прыгадаць, каб калi-небудзь бачыѓ яго светласць з кнiгай у руках, калi толькi гэта не быѓ Брэдшоѓ".
  
  " Ён абмежаваѓся чытаннем чыгуначных раскладаѓ, так?
  
  " Яго светласць сапраѓды ѓзяѓ газету, сэр. "Дэйлi газетт".
  
  " Зразумела. Цi можаце вы адзначыць што-небудзь яшчэ характэрнае альбо ѓ пытаннях мiстэра Холмса, альбо ѓ вашых адказах?
  
  "Мне цяжка сказаць, сэр. Быць дапытаным - гэта новы вопыт для мяне".
  
  " Такiм чынам, мiстэр Холмс, здавалася, быѓ асаблiва задаволены або засмучаны якiм-небудзь з вашых адказаѓ?
  
  " Не, сэр. У якой-то момант ён зрабiѓ мне камплiмент па нагоды маёй назiральнасцi.
  
  "Калi гэта было?"
  
  "Ён спытаѓ мяне, не прапала цi чаго-небудзь з дома, альбо з асобы яго светласцi. Я адказала адмоѓна, магчыма, за выключэннем тонкай залатой ланцужкi, якую яго светласць часам насiѓ на шыi. Я сказаѓ, што не магу быць упэѓнены, што яно было знята, паколькi яго светласць не заѓсёды яго насiѓ.
  
  " Вы правяралi, дзе яно захоѓвалася, калi лорд Джон яго не насiѓ?
  
  " Мiстэр Холмс таксама пытаѓся ѓ мяне пра гэта. Я сказаѓ яму, што не магу сказаць, таму што паняцця не маю, дзе яго светласць захоѓваѓ гэта. Iншыя яго асабiстыя ѓпрыгажэннi захоѓвалiся ѓ скрыначцы на туалетным столiку, але я нiколi не бачыла там ланцужкi. Калi я згадала пра гэта, мiстэр Холмс зрабiѓ мне камплiмент.
  
  " Ланцужок была знойдзеная сярод рэчаѓ яго светласцi?
  
  "Я так не думаю. Я прысутнiчаѓ пры папярэдняй iнвентарызацыi, праведзенай сямейным адвакатам, i ѓ той час яго не знайшлi ".
  
  " У лорда Джона было што-небудзь падвешанае да гэтай ланцужку?
  
  "Так, але я не магу сказаць табе, што менавiта. Ён заѓсёды насiѓ гэта пад кашуляй, побач з скурай".
  
  "Зразумела", - сказаѓ Барнетт. "Цiкавая асаблiвасць, хоць, верагодна, не мае дачынення да злачынства. Прадмет не мог быць вельмi вялiкiм, i калi б ён уяѓляѓ вялiкую каштоѓнасць, я ѓпэѓнены, што пра яго iснаванне ведаѓ бы хто-небудзь iншы з членаѓ сям'i.
  
  "Верагодна, гэта так", - пагадзiѓся Квимби.
  
  "Што я лiчу самым цiкавым, дык гэта сакрэтнасць", - сказаѓ Барнетт. "Я магу зразумець, чаму забойца не хацеѓ афiшаваць гэта, але чаму граф Арундейл хацеѓ схаваць iнфармацыю аб забойстве, я не ведаю. Але я зраблю ѓсё магчымае, каб высветлiць. Мяркую, няма нiякiх шанцаѓ, што гэты граф прыкончыѓ вашага боса?
  
  " ђпусцiлi яго? Няма, сэр. Забойства, несумненна, адбылося да прыбыцця графа.
  
  "Шкада," сказаѓ Барнетт з бессердечием гэтага газэтчыка. " Цяпер пра Лиззар i Марджери. Наколькi добра вы iх ведаеце?
  
  "Даволi добра," адказаѓ Квимби. - Настолькi добра, наколькi можна даведацца пра чалавека за кароткi час. Мы ѓсе, так бы мовiць, у адной лодцы, i гэта дало нам моцную агульнасць iнтарэсаѓ. Намi авалодала велiзарнае жаданне высветлiць, хто здзейснiѓ гэтыя забойствы i як яны былi здзейсненыя, яшчэ да таго, як мы выявiлi, што нас самiх могуць абвiнавацiць у iх ".
  
  "Вы прыйшлi да якiх-небудзь высноѓ?" Спытаѓ Барнетт.
  
  "Не, сэр, да жаль, няма. Вядома, гэта не тая вобласць, у якой мы асаблiва кампетэнтныя. Вось чаму я быѓ так рады выявiць, што мiстэр Холмс праяѓляе цiкавасць да гэтай праблеме. Пра яго высокай думкi".
  
  " Па-вашаму, няма нiякiх шанцаѓ, што хто-небудзь з вашых сяброѓ сапраѓды мог прыкласцi руку да гэтых, э-э, злачынстваѓ?
  
  " Нiякiх шанцаѓ, сэр. Нi ѓ каго з iх не было матыву. Наадварот, яны абодва страцiлi добрыя пасады пасля смерцi сваiх працадаѓцаѓ.
  
  "Скотленд-Ярд сцвярджае, што iм заплацiѓ нейкi трэцi чалавек, каб яны альбо самi здзейснiлi злачынства, альбо дазволiлi каму-то iншаму атрымаць доступ у спальнi".
  
  " Я не магу ѓ гэта паверыць, мiстэр Барнетт. Нi адзiн з iх не з тых людзей, якiя маглi б забiць свайго працадаѓцы. Акрамя таго, нi адзiн з iх не быѓ у тым становiшчы, калi жаданне неадкладнай фiнансавай выгады пераважвала б патрэба ѓ гарантаванай занятасцi ".
  
  " Я так зразумеѓ, што Марджери была заядлай аматаркай iпадромаѓ.
  
  " Так, сэр. У яго ёсць тое, што, па-мойму, называецца "сiстэмай", сэр. З яе дапамогай ён назапасiѓ зусiм трохi грошай.
  
  "Ты хочаш сказаць, што ён пераможа?"
  
  "Не заѓсёды, але, безумоѓна, больш, чым ён губляе".
  
  " А што наконт Лиззарда? Ходзяць чуткi, што ѓ яго ёсць сяброѓка на "Уэмблi".
  
  " Мiстэр Лиззард сустракаецца з дамай, якая жыве на Уэмблi, сэр. Гэта чыстая праѓда.
  
  " Цi Было жалаванне яго прыслужнiка дастатковым для яго, э-э, патрэбаѓ у гэтым дачыненнi?
  
  Квимби на iмгненне задумаѓся над гэтым. "На самой справе, сэр," сказаѓ ён, - памер зарплаты мiстэра Лиззарда у дадзеным выпадку не мае значэння, паколькi лэдзi, аб якой iдзе гаворка, з'яѓляецца адзiнай уладальнiцай публiчнага дома. Яна папрасiла мiстэра Лиззарда увайсцi ѓ гэты бiзнэс у якасцi яе партнёра, адчуваючы, як яна кажа, што прысутнасць мужчыны ѓ установе пажадана ".
  
  "Гэта гучыць як вытанчанае прапанову рукi i сэрца", - пракаментаваѓ Барнетт.
  
  "Я не сумняваюся, што лэдзi думае аб шлюбе," сказаѓ Квимби, " але гэта прамое дзелавое прапанову. Я б выказаѓ здагадку, што яна чакае, калi мiстэр Лиззард зробiць прапанову.
  
  "Зайздроснае становiшча для джэнтльмена," Барнетт сказаѓ, " калi ён любiць лэдзi. I з гэтага, вядома, магло б здацца, што Лиззард не адчуваѓ нiякай вострай патрэбы ѓ сродках ".
  
  "Я б сказаѓ, што гэта было так", - сказаѓ Квимби.
  
  "Дзякуй вам за вашу дапамогу ѓ гэтым", - сказаѓ Барнетт. " Цi ёсць што-небудзь яшчэ, якая прыцягнула вашу ѓвагу за гэтыя апошнiя тыднi, аб чым я забыѓся спытаць, што, па вашаму думку, можа мець якое-небудзь стаѓленне, хай i нязначнае, да пытання аб забойствах вашых наймальнiкаѓ?
  
  "Што ж, сэр," сказаѓ Квимби, "як я ѓжо заяѓляѓ раней, вобласць крымiнальнага расследавання знаходзiцца па-за майго поля зроку; я сапраѓды не магу сказаць, што магло б зацiкавiць дасведчанага следчага". Ён зрабiѓ паѓзу. " Аднак ёсць адна рэч, якую я знаходжу цiкавай.
  
  "I гэта так i ёсць?"
  
  " Ну, сэр, магчыма, гэта толькi ѓскосна звязана з самiмi забойствамi, але ѓсё роѓна цiкава. Тут быѓ яшчэ адзiн джэнтльмен, якi задаваѓ пытаннi. I, нягледзячы на адсутнасць агалоскi гэтага пытання, ён, падобна, ведаѓ падрабязнасцi забойства майго гаспадара, лорда Джона Дарби.
  
  "Гэта цiкава", - пагадзiѓся Барнетт.
  
  " Не толькi гэта, сэр, але ѓ гэтым ёсць нешта яшчэ больш цiкавае.
  
  "Так?" Настойваѓ Барнетт.
  
  " Ну, сэр, ён называѓ сябе мiстэрам Плантагенетом, але быѓ дакладнай копiяй лорда Джона. Мог бы быць яго братам.
  
  ДВАНАЦЦАЦЬ
  
  IНТЕРЛЮДIЯ: НЕ БЫЦЬ
  
  
  
  Лiхаманка, званая "Жыццём",
  Нарэшце пераможана.
  ЭДГАР АЛАН ПА
  
  Таяноч была доѓгай i фiзiчна выматвальнай; але яго забаѓкай была гульня жыцця, гульня праѓды, д'ябальская гульня, адзiная гульня, у якую варта было гуляць. I ѓ гэты вечар гульня была пiкантнай i асаблiва выдатнай. Десмону Шовелену не хацелася пакiдаць ѓбогае будынак, у якiм хаваѓся яго асабiсты клуб.
  
  На гэты раз дзве дзяѓчынкi, старэйшая - закаранелая вулiчная дзяѓчынка, грубая i сквернословящая. Але малодшай - не больш шаснаццацi, стройнай, з бледнай, бездакорнай скурай i выдатным спалоханым тварам. Далiкатны кветка, якi можна знайсцi сярод вулiчных пустазелля, з якiмi яны звычайна практыкавалiся ѓ сваiм мастацтве. Дзе Увасоблены Майстар знайшоѓ такую дзяѓчыну? Ён зразумеѓ, што лепш не гадаць. I, па праѓдзе кажучы, Шовелена сапраѓды не цiкавiла мiнулае дзяѓчыны. Менавiта яе стройнае, незаплямлены цела, яе маладосць, яе нявiннасць i яе здольнасць выклiкаць жах здавалiся яму такiмi звышнатуральна узбуджальным. У скатаванай нявiннасцi ёсць асаблiвая якасць - мацнеѓ ад болю жах у шырока раскрытых вачах; страх, змяшаны з нявер'ем, i пастаянная надзея на збавенне, - якое высока цэнiцца знаѓцам.
  
  Аздоблены ружамi фургон чорнага дрэва brougham iмчаѓся па пустых вулiцах лонданскага Вест-Энду, яго падкаваныя сталлю колы выбiвалi алегра па тратуары. Шовелен выцягнуѓ сваё апухлая цела на шырокiм мяккiм сядзеннi i лянiва назiраѓ, як газавыя лiхтары стройнай працэсiяй праплываюць за акном карэты, якое было зачынена з-за перадсвiтальнай прахалоды. Нягледзячы на тое, што жыццё была стомнай i сумнай, разважаѓ ён, былi кароткiя моманты, якiя ѓспыхвалi пякельным агнём.
  
  Часам яму здавалася, што ѓ пэѓны момант складаных, працяглых цырымонiй гэтай гульнi гульняѓ рабы па-сапраѓднаму ѓсвядомiлi гэта. Ён мог бачыць гэта ѓ iх вачах; ён мог назiраць, як разуменне расце па меры стараннага паѓтарэння болю, разьмеркаваных пакут, пакуль яно не перасягне страх i не выйдзе за межы слабой плоцi. Так было i з гэтай дзяѓчынай; веданне расло пад крыкамi. Веданне, якое было больш, чым мудрасць: што ѓсё безнадзейна, i што выйсця няма; што жыццё не мае больш сэнсу, чым смерць, i што боль - фiзiчная боль, бясконцая боль, пачуццёвая пераважная боль - была самым блiзкiм да рэальнасцi, што толькi можна было знайсцi. Усе яны, вядома, сказалi, што ѓдзячныя; ён прымусiѓ iх сказаць гэта. Гэта было адно з правiлаѓ. Пакорлiвая ѓдзячнасць за боль, якая надавала iм сэнс i запэѓнiвала iх, што яны ѓсё яшчэ жывыя.
  
  Карэта павярнула з Олд-Лондан-роѓд на Бэнтам-Уэй, i фурман зменшыѓ хуткасць, калi яны пад'ехалi да брамы Iнфант-Корта, невялiкага закрытага кола, на якi выходзiлi фасады трох рэзiдэнцый: герцага, яшчэ адной каралевы ѓ выгнаннi i яго ѓласнай.
  
  Шовелен быѓ у дастатковай ступенi выведзены з задуменнасцi тым, што карэта замарудзiла ход i спынiлася перад варотамi, каб паглядзець, як двое ахоѓнiкаѓ - у форме з камiчнай оперы прыдворных войскаѓ свергнутой каралевы - адкрылi вароты i махнулi карэце праязджаць. Ён усмiхнуѓся, калi за iм зачынiлi вароты. Яго ахоѓвалi, як каралеѓскую асобу. Застегнув камiзэлька i верхнюю гузiк пiнжака, ён дазволiѓ фурману спусцiцца i адкрыць для яго дзверцы экiпажа, а затым асцярожна выйшаѓ i валюхаста накiраваѓся да сваёй параднай дзверы. Фурман, якi ведаѓ звычаi свайго гаспадара, ѓскараскаѓся назад на вадзiцельскае сядзенне i крануѓ карэту з месца, не спыняючыся для далейшых iнструкцый. Шовелен чакаѓ, што яго слугi будуць весцi сябе як аѓтаматы, без падказак, без прызнання, без падзякi. Калi ён працягне руку за вячэрнiм келiхам брэндзi, лепш, каб гэта было там. Як яно туды трапiла, яго не датычылася.
  
  Ад прыслужнiка не патрабавалася i не чакалася, што ён будзе дзяжурыць ля ѓваходных дзвярэй пасля паѓночы; Шовелен не давяраѓ нiчыёй асцярожнасцi, акрамя сваёй уласнай. Ён адкрыѓ дзверы двума сваiмi ключамi, запалiѓ свечку драѓлянай бяспечнай запалкай i, цяжка ступаючы, падняѓся па шырокай лесвiцы ѓ сваю спальню.
  
  Яго спальня ѓяѓляла сабой прастакутную пакой, значна даѓжэй, чым у шырыню. Старадаѓняя ложак з балдахiнам на чатырох слупках стаяла ѓ далёкiм канцы, далей ад вокнаѓ. Насупраць дзвярэй стаялi тры аднолькавых шифоньера i спецыяльна пабудаваны шафа-купэ трайнога памеру. Дэсманд Шовелен не сумняваѓся, што можна быць удалечынi ад сваёй шырокай калекцыi касцюмаѓ i амунiцыi. Што б чалавек нi рабiѓ, ён павiнен быць правiльна апрануты для гэтага выпадку; i ад яго могуць запатрабаваць самых дзiѓных учынкаѓ ѓ самыя кароткiя тэрмiны.
  
  Злева ад дзвярэй, у вялiкiх створкавыя вокнаѓ, стаяѓ яго туалетны столiк; i менавiта да яго ён накiраваѓся, раскiдваючы сваю вопратку направа i налева, калi ѓваходзiѓ у спальню. Ён затрымаѓся толькi для таго, каб запалiць газавую палiцу на сцяне i дзве свечкi з пчалiнага воску ѓ простых парцалянавых падсвечнiках на туалетным столiку. Пiнжак з сливового аксамiту ён павесiѓ на ручку высоѓнай скрынi, камiзэлька з залатой парчы павесiѓ на спiнку крэсла, гальштук павесiѓ на латуневы кручок газавай лямпы. Начныя нагрузкi зрабiлi Шовелена шчаслiвым. Калi ён быѓ падаѓлены, ён быѓ празмерна акуратны.
  
  Ён вывучаѓ свой твар у вялiкiм люстэрку на туалетным столiку. Ён чуѓ, што здароѓе цела i моц духу можна вызначыць, вывучаючы вочы. Шырока адкрыѓшы павекi, ён утаропiѓся на сябе праз шкло. Яму здалося, што зрэнкi маюць ненатуральны бляск, якi сведчыць хутчэй пра гниении, чым пра здароѓе. Ён страсянуѓ галавой, нiбы адганяючы ненатуральную думка. Павiнна быць, гэта з-за святла свечак або позняга гадзiны. Ён агледзеѓ свае шчокi. Яны здавалiся яму чырвонымi i апухлымi, i ён мог адрознiць малюсенькiя сiнiя нiткi трэснутых вен пад скурай. Ён адсунуѓся ад люстэрка. Я вяду нездаровы лад жыцця, падумаѓ ён. Гэтая думка, здавалася, пацешыла яго.
  
  Што гэта было? Нейкi рух у люстэрку? Што-то ззаду яго, якi-то вялiкi чорны прадмет, мiльганула ѓ поле яго зроку ѓ цьмяным святле газавай лямпы.
  
  У пакоi з iм хто-то быѓ. Ён не чуѓ, як адчынiлiся цi зачынiлiся дзверы, але тым не менш-
  
  Шовелен не верыѓ у прывiды, але з амаль звышнатуральным жахам усхапiѓся на ногi i павярнуѓся тварам да невядомаму, няпрошанаму госцю. Ён ухапiѓся за крэсла з цвердай спiнкай, на якiм сядзеѓ, i падняѓ яго на вышыню грудзей, агрэсiѓна выставiѓшы ножкi крэсла перад сабой, аглядаючы пакой праз трысняговыя дно.
  
  Спачатку ён падумаѓ, што памылiѓся, так цяжка было разгледзець гэтага чалавека, але праз некалькi секунд дзеяннi мужчыны зрабiлi яго бачным. Шовелен зразумеѓ, што гэта быѓ не адзiн з яго слуг, а высокi, нязграбны мужчына, якога ён нiколi раней не бачыѓ, апрануты ѓ што-то падобнае на вячэрнi касцюм, прыкрыты шырокiм чорным плашчом, якi кружыѓся вакол яго, яго твар хавала шыракаполы капялюш дзiѓнага дызайну. Мужчына, здавалася, мацаѓ па кiшэнях кiнутага Шовеленом пiнжака. Гэта было неверагодна! Прама тут, ва ѓласнай спальнi Шовлена, калi Шовлен ѓ пятнаццацi футаѓ ад яго размахвае цяжкiм крэслам!
  
  "Хто вы?" Патрабавальна спытаѓ Шовелен, з некаторай гонарам адзначыѓшы спакой свайго голасу. "Як вы сюды патрапiлi? I што, у iмя ѓсяго святога, па-твойму, ты робiш?"
  
  Мужчына з раздражнёным бурчаннем адкiнуѓ пiнжак у бок i пачаѓ спрытна обшаривать кiшэнi камiзэлькi. Прысутнасць Дэсмонда Шовелена, якi павольна наблiжаѓся да яго з драѓляным крэслам, трымаюць на ѓзроѓнi пояса, здавалася, нiколькi яго не спынiла.
  
  Шовелен вырашыѓ, што гэта вызначана вар'ят, якi ѓцёк з якой-небудзь мясцовай лякарнi. Любы рабаѓнiк пабег бы ѓ яго прысутнасцi, а любы, у каго ёсць вiды на яго, не стаѓ бы спыняцца, каб обшарить кiшэнi яго курткi. Шовелен разважаѓ, цi не паклiкаць на дапамогу. План здаваѓся нядрэнным, за выключэннем таго факту, што яго амаль напэѓна нiхто не пачуе. Калi б яму ѓдалося прайсцi мiма мужчыны да яго ложка, ён мог бы скарыстацца шнурком званка. Цяпер у каморы прыслужнiка не было нiкога, хто мог бы пачуць звон званочка, але праз чатыры з паловай гадзiны, калi дварэцкi спусцiцца ѓнiз, каб пачаць свой працоѓны дзень, ён убачыць маленькi сiгнальны сцяжок на табло выклiку i прыйдзе даведацца, у чым справа.
  
  Мужчына скiнуѓ камiзэлька i ѓпершыню павярнуѓся да Шовелену. "Дзе гэта?" ён спытаѓ мерным, разважлiвым тонам чалавека, якi не бачыць у сваiм пытаннi нiчога незвычайнага. Гэта магло быць "Якi гадзiну?" або "Неапраѓдана холадна, цi не праѓда?" ад знаёмага на iпадроме. Але гэта было не так. Гэта быѓ незнаёмы ѓ плашчы, якi знаходзiѓся ѓ яго спальнi ѓ чатыры гадзiны ранiцы.
  
  "Дзе гэта?" - паѓтарыѓ мужчына.
  
  "Што?" Спытаѓ Шовелен. "Глядзi, дружа". Ён зрабiѓ два крокi наперад i тыцнуѓ прывiда крэслам. "Я не ведаю, як ты сюды трапiѓ, цi што, па-твойму, ты робiш, але мне не смешна. Калi падумаць, то як ты наогул сюды трапiѓ?"
  
  Мужчына адкiнуѓ крэсла ѓ бок, як неiстотную рэч, i схапiѓ Шовелена левай рукой за каѓнер кашулi. "Цацанка", - сказаѓ ён, прымушаючы Шовелена апусцiцца на каленi. "Дзе ты яго захоѓваеш?" - спытаѓ я.
  
  Вантробы Шовелена скрутило вузлом ад страху. Ён адчуваѓ велiзарнае жаданне захоѓваць спакой, быць разважлiвым, падтрымлiваць гутарку са сваiм няпрошаным госцем на сяброѓскiм узроѓнi. "Цацанка?" - спытаѓ ён. "Што належыць мне, то належыць i табе, запэѓнiваю цябе. Табе варта толькi спытаць. Якая цацанка? Я не захапляюся цацанкамi. У мяне шырокая калекцыя гальштукаѓ...
  
  "Цацанка", - паѓтарыѓ мужчына. "Прылада, пячатка, знак д'ябла".
  
  "Д'ябальскi-" Дзiѓнае выраз прамiльгнула на твары Дэсмонда Шовелена; выраз разумення i страху. Яго правая рука сама па сабе пацягнулася ѓнiз i дакранулася да кiшэнi для брелка, вшитого ѓ верхнюю частку задняй паясы.
  
  "Такiм чынам!" сказаѓ мужчына. Адвёѓ руку Шовелена ѓ бок, сунуѓ руку ѓ маленькi кiшэню i выцягнуѓ круглы залаты медальён, выкананы ѓ выглядзе мiнiяцюрных кiшэнных гадзiн. Ён адкiнуѓ вечка i зазiрнуѓ унутр, i д'ябал, узяѓшыся ѓ бокi, утаропiѓся на яго ѓ адказ. Раѓнамерна па знешняй баку гравюры, акружаючы i абмяжоѓваючы д'ябла, былi выведзеныя загалоѓныя лiтары D C L X V I.
  
  "А, гэтая цацанка", - сказаѓ Шовелен.
  
  Мужчына падняѓ Шовелена i шпурнуѓ яго праз увесь пакой. Шовелен стукнуѓся аб падлогу, заскользил i пакацiѓся, моцна стукнуѓшыся аб высокiя дубовыя борцiкi ложка з балдахiнам. Ён адчуѓ, як унутры яго нешта зварухнулася i зламалася, i моцная боль засяродзiлася ѓ левай баку грудзей. Ён не страцiѓ прытомнасцi, але бурбалка розуму лопнуѓ ѓ яго мозгу, i ён пачаѓ хныкаць, як спалоханы дзiця.
  
  Глыбока ѓнутры Шовелена была кропка ѓсведамлення, назiральнiк, якi заставаѓся адхiленым, насмешлiвым i злёгку здзiѓленым, у той час як яго цела сотрясалось ад страху i згортвалася ѓ тугi маленькi камячок на падлозе. Гэта было цiкава; ён заѓсёды меркаваѓ, што так i будзе.
  
  "Я заб'ю цябе", - сказаѓ цёмны чалавек, iдучы праз пакой. "Не блевай; нiкога з астатнiх не вырвала".
  
  Шовелен, абараняючыся, падняѓ правую руку перад тварам.
  
  Адкуль-то высокi цёмнавалосы мужчына дастаѓ кiй. Ён паглядзеѓ на Шовелена амаль з спагадай. "Я павiнен гэта зрабiць, вы разумееце", - сказаѓ ён. "Я вецер".
  
  Шовелен падавiѓся, i яго вырвала прама на сваю белую кашулю.
  
  Высокi мужчына павярнуѓ кiй i выцягнуѓ тонкi нож з вострым, як брытва, девятидюймовым лязом. "Вецер", - сказаѓ ён. Ён схiлiѓся над Шовеленом.
  
  ТРЫНАЦЦАЦЬ
  
  У ЧЫМ ПРАБЛЕМА
  
  
  
  Законы былi створаны для таго, каб iх парушаць.
  КРЫСТАФЕР НОРТ
  
  Fабо апошнiя пяць дзён, з вечара свайго вяртання з абсерваторыi, прафесар Марыярцi не выходзiѓ з свайго пакоя. Акружаны велiзарнай стосам кнiг, у асноѓным узятых напракат у адной з бiблiятэк Брытанскага музея, ён праводзiѓ кожны дзень, загарнуѓшыся ѓ свой сiнi халат, расцягнуѓшыся на ложку за чытаннем або ходзячы ѓзад-наперад па маленькаму прамавугольнiка падлогi памiж ложкам i туалетным столiкам, папiваючы чай i курэння турэцкiя цыгарэты асаблiвай маркi.
  
  "Больш за ѓсё я пярэчу супраць цыгарэт", - сказала мiсiс Х. Барнетт за сняданкам у наступную пятнiцу. "Спатрэбяцца месяцы, каб выветрить пах з штор i пологов на ложках. I калi ён сам не палiць гэтыя гадасцi, ён не выносiць паху ".
  
  "Я знаходжу гэтыя перыядычныя выезды прафесара вельмi стомнымi", - сказаѓ Барнетт. "Гэта ѓжо пяты раз за тыя два гады, што я тут, калi ён надоѓга знiкае ѓ сваёй спальнi, i гэта заѓсёды адбываецца ѓ самыя непадыходныя моманты. Тут усё павiнна спынiцца, пакуль Марыярцi кладзецца спаць i чытае аб трубкозубах ".
  
  "Вы няправiльна зразумелi", - сказала мiсiс. Х., нахiляючыся наперад i размахваючы маффином з алеем перад тварам Барнэта. "Ён не адступае, у самай справе! На гэты раз прафесар працуе. Я працую з iм шмат гадоѓ i магу сказаць напэѓна. Рознiца ѓ тым, што ён палiць гэтыя цыгарэты. Калi надыходзiць апатыя, мiстэр Барнетт, ён палiць трубку. Калi справа тычыцца працы, гэта тыя брыдкiя цыгарэты. А потым ён просiць прынесцi яму канкрэтныя кнiгi. Калi ён у чарговы раз злуе i адасабляцца ад свету, ён проста перабiрае калекцыi ѓ бiблiятэцы Гренвилла або Каралеѓскай бiблiятэцы Брытанскага музея ѓ алфавiтным парадку ".
  
  "Такiм чынам, прафесар старанна працуе там, наверсе, ходзячы ѓзад-наперад", - сказаѓ Барнетт.
  
  "Гэта цалкам дарэчы", - сказаѓ маммер Толливер са свайго месца ѓ вялiкiм крэсле на чале абедзеннага стала, дзе ён еѓ страва са свежымi гарачымi кексы i керамiчны гарлачык з джэмам. "I на гэта прыемна глядзець. Не тое каб вы маглi бачыць працэс - так бы мовiць, кручэнне колаѓ - гэта вынiкi! Прафесар Марыярцi сядзiць у сваiм пакоi i разважае, i свеце лепш быць асцярожней!"
  
  Барнетт налiѓ трохi свежых вяршкоѓ у свой кавы i размешал iх адной з прыгожых лыжачак з карункавым узорам часоѓ каралевы Ганны з таго, што мiсiс Х настойвала называць "старым сервiзам". "Як ты думаеш, аб чым ён думае, ходзячы ѓзад-наперад i пыхкаючы турэцкiм дымам?" ён спытаѓ.
  
  "Калi-то гэта было аб гравiтацыi", - сказала мiсiс Х. "Аб тым, як яна ѓтрымлiвае ѓсе зоркi i планеты на сваiх месцах. Ён назiраѓ у свой тэлескоп за гэтым астэроiдам, якi ён называе "кавалкам скалы, якi верцiцца вакол сонца', i было зусiм трохi позна дабрацца туды, дзе ён павiнен быѓ быць. Што ж, прафесар падняѓся ѓ свой пакой i заставаѓся там тыднямi, ходзячы ѓзад-наперад i разважаючы пра гэта. Iншыя навукоѓцы, магчыма, проста вырашылi б, што iх назiрання былi памылковымi, але не прафесар! Калi ён спусцiѓся, ён напiсаѓ пра гэта артыкул, у якой распавядаецца, як усе часткi Сусвету звязаны адзiн з адным. Проста назiраючы за гэтым малюсенькiм каменным шарыкам ѓ космасе ".
  
  - Дынамiка астэроiда, " сказаѓ Барнетт. " Я бачыѓ гэта.
  
  "У iншы раз ён сканструяваѓ ахоѓны газавы каѓпак, якi перакрываѓ бы падачу газу, калi б полымя згасла. А потым аднойчы ён напiсаѓ эпiчную паэму на класiчным грэцкай мове ѓ гонар нямецкага археолага па iмя Шлiман.
  
  "Цi Было што-небудзь смачнае?" Спытаѓ Барнетт.
  
  Мiсiс Х. ѓсмiхнулася. Яна старанна прожевала i праглынула кавалачак маффина з алеем, перш чым адказаць: "Для мяне гэта было па-грэцку".
  
  Толливер фыркнуѓ. Барнетт нахмурыѓся.
  
  "Гэта калi "я" становiцца рэальнай праблемай, калi прафесар "е" гучыць вось так", - прапанаваѓ Толливер. "Ну, я памятаю адзiн раз, калi "ён прыдумаѓ", як прымусiць цэлае будынак знiкнуць без следу".
  
  "Навошта яму гэта рабiць?" Спытаѓ Барнетт.
  
  "Гэта быѓ банк", - патлумачыѓ Толливер.
  
  "Ах!" - сказаѓ Барнетт. "Цiкава, аб якой задачы iдзе гаворка на гэты раз - нябесным раѓнаннi або зямной галаваломцы".
  
  "Я думаю, гэта тое, што можна было б разгледзець у сферы бiзнесу", - выказаѓ меркаванне Ражаны. "Гэты iндыйскi джэнтльмен, кажа, яго завуць Сiнгх, быѓ у прафесара два днi на гэтым тыднi. Ён адзiны хлопец, якога прафесар прыме".
  
  "О, так", - сказаѓ Барнетт. "Аѓтар той дзiѓнай запiскi. Што ён за чалавек? Як вы думаеце, у яго ёсць заказ для прафесара Марыярцi?"
  
  Мiсiс Х. паднялася са свайго месца, шмыгнула носам, прамармытала: "А цяпер мне трэба заняцца сваёй працай", - i выйшла з пакоя.
  
  "Ёй не падабаецца чуць аб такiх рэчах", - пракаментаваѓ Толливер, паказваючы срэбнай лыжачкай на аддалялася спiну мiсiс Х."Ёй падабаецца лiчыць, што "оу, мы ѓсе жывем за кошт багацця, якое мы атрымалi ѓ спадчыну ад памерлых дзядзькоѓ. Той факт, што мы час ад часу парушаем закон у пагонi за нашымi сумленна заробленымi грошыкамi, з'яѓляецца меркаваннем, на якiм мiсiс Х. не любiць зацыклiвацца. Яна сапраѓдная прыстойная лэдзi."
  
  "Ёсць тыя з нас, каму не падабаецца, калi iм пастаянна нагадваюць аб беззаконьнях нашых, Маммер", - сказаѓ Барнетт. "Незалежна ад таго, наколькi справядлiвымi мы можам сябе адчуваць у дачыненнi да нашай канкрэтнай маралi, i незалежна ад таго, наколькi пераканаѓчыя лагiчныя довады мы можам прывесцi ѓ апраѓданне нашых дзеянняѓ, калi гэтая мараль або гэтыя дзеяннi занадта моцна адрознiваюцца ад тых, у якiя мы былi выхаваны верыць, барацьба за поѓнае перакананне самiх сябе нiколi не будзе цалкам выйграная".
  
  Толливер паглядзеѓ на Барнэта, схiлiѓшы галаву набок i прыадчынiѓшы рот - пастава, якая, па яго цвёрдым перакананнi, азначала поѓнае глыбокай пашаны трапятанне. Барнетту гэта больш здалося, што маленькi чалавечак толькi што праглынуѓ нешта, нечакана аказалася жывым. "Часам ты прыгожа кажаш", - сказаѓ Акцёр. "Прама як прафесар".
  
  "У тваёй прамовы таксама ёсць пэѓны зачараванне, Маммер", - сказаѓ Барнетт. "У цябе самая дзiѓная сумесь дыялектаѓ i вулiчнага жаргону, якую я калi-небудзь чуѓ".
  
  "Гэта з-за таго, дзе я вырас", - сказаѓ Акцёр. "Якiя былi паѓсюль. Мае бацькi былi путешествующими людзьмi, яны былi. Даѓжэй за ѓсё, наколькi я памятаю, мы заставалiся ѓ адным месцы каля трох месяцаѓ. I гэта было, калi мой бацька зламаѓ руку. У тым сезоне мы прапусцiлi ѓсе спаборнiцтвы з перашкодамi на поѓначы Англii ".
  
  " Ваш бацька не быѓ жакеем, цi не так? - Спытаѓ Барнетт.
  
  "Не-а, вядома, няма. 'Яна працавала ѓ натоѓпе, як i мая мама. Яна таксама выглядала па-сапраѓднаму элегантна, калi працавала. 'Гэта быѓ лепшы соус, якi я калi-небудзь бачыѓ. Нi з кiм не працаваѓ. Сам ачысьцiѓ пазнаку. Яны называлi яго 'Легкадумны Гары Толливер'.
  
  "Зразумела", - сказаѓ Барнетт. "Значыць, ты проста працягваѓ сямейную традыцыю, калi стаѓ кiшэньнiка".
  
  "Мой бацька навучыѓ мяне ѓсiм, што я ведаю. 'Ён быѓ лепш таго, кiм я калi-небудзь быѓ. 'Вядома, у яго ёсць натуральнае перавага перада мной, ён некалькi вышэй ростам ".
  
  "Я б падумаѓ, што быць невысокiм было б больш пажадана. Ты можаш як бы растварыцца ѓ натоѓпе i знiкнуць, пакуль падымаецца шумiха".
  
  "Гэта так не працуе", - сказаѓ Толливер. "Разгледзiм адпаведныя памеры лiсы i паляѓнiчага на лiс".
  
  "На першы погляд," з сумненнем прамовiѓ Барнетт, "гэта здаецца лагiчным".
  
  "Вядома, гэта было выдатна, пакуль я выглядаѓ маленькiм нявiнным", - сказаѓ Толливер. "Мяне вазiлi ѓ калясцы, я залазiѓ у кiшэнi штаноѓ, калi мы перадавалi цукеркi. Я маю на ѓвазе, нават калi б хто-небудзь убачыѓ гэта дзеянне мiмаходам, хто б у гэта паверыѓ? Я як цяпер чую гэта: лорд Сесiл паварочваецца да свайго суседа i кажа: 'Паслухайце, палкоѓнiк, вы гэта бачылi?'
  
  'Што?" - спытаѓ палкоѓнiк.
  
  "У сэра Генры проста 'аб'яву' абчысцiлi кiшэню!'
  
  "Ёй-богу!' - усклiкае палкоѓнiк. 'Што за дурацкае ѓяѓленне! I дзе гэты мярзотнiк, што гэта зрабiѓ?'
  
  "Вунь той нягоднiк, вунь там', - кажа лорд Сесiл, паказваючы на дзiцячую калыску.
  
  "Што, маленькi чалавечак у капелюшы ад сонца, якому не можа быць больш трох гадоѓ?' - пытаецца палкоѓнiк. I даволi хутка, як бачыце, тэма размовы змяняецца па ѓзаемнай згодзе".
  
  "Ты, павiнна быць, была чароѓным дзiцем", - сказаѓ Барнетт.
  
  "Быѓ", - пагадзiѓся Толливер. "Доѓгiя гады".
  
  * * *
  
  Барнетт дапiѓ каву i падняѓся наверх, каб пабачыцца з прафесарам Марыярцi, перш чым пакiнуць дом. Ён сустракаѓся з мiс Сесiлi Перрин за ленчем у Хемпельмайера. Яму трэба было задаць ёй пытанне, якi мог бы зрабiць гэта падзея адным з самых важных у яго жыццi, але спачатку трэба было паклапацiцца аб некаторых дэталях.
  
  Да здзiѓлення Барнэта, Марыярцi быѓ на нагах i апрануты па-дзённаму. Яго тѓiдавага касцюм наводзiѓ на думку пра паездку ѓ вонкавы свет, i, верагодна, у кiрунку, аддаленым ад горада. Марыярцi апiсваѓ вопратку як "просты касцюм", але, тым не менш, звычайна ён быѓ правiльна апрануты. "Заѓсёды трэба правiльна маскiравацца", - сказаѓ ён. А паколькi джэнтльмены ѓ горад не ходзяць у тѓiдавага касцюмах, прафесар, верагодна, накiроѓваѓся за горад.
  
  "Я як раз спускаѓся", - сказаѓ ён Барнетту. "За кароткi час трэба будзе правесцi шмат працы. Я выдаткаваѓ шмат гадоѓ, збiраючы з лонданскiх крымiнальных колаѓ таленавiтую i здольную каманду памочнiкаѓ. Тых, каго Шэрлак Холмс называе маiмi 'паслугачамi'. Гэта мужчыны i жанчыны, якiя, будзь яны лепш народжаныя або iм быѓ бы прадастаѓлены якой-небудзь шанец у жыццi, цяпер з гонарам служылi б Англii ѓ якасцi дзяржаѓных дзеячаѓ, салдат або рамеснiкаѓ. Але ѓ iх не было такога шанцу, таму замест гэтага яны служаць мне. I вось праца, якая запатрабуе ѓсiх талентаѓ, усiх навыкаѓ, усiх мазгоѓ, якiя я так старанна сабраѓ ".
  
  "Я так разумею, там ёсць праца", - сказаѓ Барнетт.
  
  - Праца! "Марыярцi з задаволеным выглядам пацёр рукi. " Мой дарагi Барнетт, мы збiраемся здзейснiць злачынства стагоддзя, ты i я.
  
  "Зразумела, прафесар", - сказаѓ Барнетт. "Толькi мы двое?"
  
  "Я мяркую, нам спатрэбiцца невялiкая дапамогу", - сказаѓ Марыярцi. "Дваццацi пяцi цi трыццацi чалавек павiнна быць дастаткова. I вынаходкi ѓсiх маiх вопытных майстроѓ. У мяне ёсць заданне для Бенлеви, якое павiнна спадабацца яму; i старога аптэкара Русу, i Гилчестеру, майстру маскарадаѓ. I мне трэба знайсцi каго-небудзь, хто шые форму.
  
  "Гэта гучыць шырока", - сказаѓ Барнетт.
  
  Марыярцi сабраѓ некалькi малюнкаѓ на лiстах паперы, якiя ляжалi ѓ яго на ложку, i склаѓ iх разам з некаторымi чертежными i геадэзiчнымi iнструментамi ѓ невялiкi партфель. "Я адважуся сказаць, што нi адна iншая арганiзацыя, акрамя маёй, не змагла б зрабiць такую спробу", - сказаѓ ён. "I, вядома, нi адзiн iншы мозг, акрамя майго, не змог бы распрацаваць план, неабходны для пранiкнення ѓ цесна пераплецена гняздо грозных абарончых збудаванняѓ, якiя ахоѓваюць наш прыз".
  
  "Што менавiта?"
  
  Марыярцi ѓзяѓ "Морнинг Геральд" i кiнуѓ яе Барнетту. "Вывучы першую старонку", - сказаѓ ён.
  
  "Я думаѓ, ты нiколi не чытаеш газет", - сказаѓ Барнетт.
  
  "Толькi па справе", - адказаѓ яму Марыярцi. "Нiколi для задавальнення".
  
  Барнетт разгарнуѓ " Геральд" i прагледзеѓ артыкула на першай паласе. "Палiцыя зьбiтая з панталыку апошнiмi слэшерскими выхадкамi", - прачытаѓ ён.
  
  "Без сумневу", - пракаментаваѓ Марыярцi.
  
  Барнетт паглядзеѓ на яго, а затым зноѓ на газету. " Значыць, справа не ѓ гэтым. Ён вывучыѓ загалоѓкi. "Французскi чыноѓнiк, затрыманы немцамi ѓ Эльзас-Буланже, пратэстуе".
  
  Марыярцi зашпiлiѓ партфель, не падымаючы вачэй.
  
  "Законапраект аб самакiраваннi зноѓ будзе прадстаѓлены на разгляд парламента".
  
  Марыярцi усмiхнуѓся.
  
  - "Лорд Iст прыбывае на Драконию".
  
  "А!" - сказаѓ Марыярцi. "Вы маглi б больш падрабязна азнаёмiцца з гэтым артыкулам. У ёй ёсць пэѓныя цiкавыя моманты".
  
  Барнетт прачытаѓ: "Лорд Iст, вiцэ-кароль Iндыi да таго часу, пакуль у лютым мiнулага года яго не змянiѓ сэр Гары Уiцiнгтан, прыбыѓ у Лiверпуль учора днём на борце парахода "Англа-Iндыйская лiнiя" Дракония. Яго светласць адправiцца прама ѓ Лондан, каб прыняць меры па прыёме i транспарцiроѓцы па праве вядомай калекцыi iндыйскiх артэфактаѓ Лорда Растануць.
  
  "Калекцыя, якая ѓяѓляе сабой шырокi збор археалагiчных матэрыялаѓ, твораѓ мастацтва, каштоѓных металаѓ i самацветаѓ з усяго iндыйскага субкантынента, была перададзена лордам Востом ѓ бестэрмiновую арэнду кароне для паказу ѓ абраных месцах па ѓсiм Лондане з нагоды надыходзячага залатога юбiлею яе вялiкасцi.
  
  Калекцыя "Лорд Iст" павiнна прыбыць у Плiмут на борце лiнкора Яе Вялiкасцi "Хорнблауэр" для транспарцiроѓкi па чыгунцы ѓ пяць музеяѓ Лондана, якiя былi прызначаныя захавальнiкамi на час святкавання Залатога юбiлею, пасля чаго будзе абрана пастаяннае выставачнае месца i пабудавана падыходнае жыллё для калекцыi.
  
  "Спецыяльны цягнiк, якi плануецца перавезцi неацэнны скарб лорда Растануць, будзе складацца з дваццацi вагонаѓ - дзесяцi таварных для калекцыi i дзесяцi спецыяльных вайсковых вагонаѓ для ваеннага суправаджэння. Прымаюцца незвычайныя меры засцярогi для аховы скарбы, якому, як мяркуюць нашаму карэспандэнту, пагражае iндыйскае тайнае таварыства, якое ставiць сваёй мэтай звяржэнне брытанскага валадарства.
  
  "Лорд Iст насiѓ тытул вiцэ-караля на працягу апошнiх шасцi гадоѓ i, як правiла, лiчыцца, быѓ найбольш эфектыѓным ѓ распаѓсюдзе брытанскага праѓлення па ѓсiм субкантыненту i распаѓсюдзе цивилизующего ѓплыву брытанскiх законаѓ i звычаяѓ на кожны куток гэтай велiзарнай краiны".
  
  "Ён таксама," сказаѓ Марыярцi, перарываючы чытанне Барнэта, " атрымаѓ поспех у разграбленнi пятитысячелетней цывiлiзацыi такiх прадметаѓ, якiя былi дастаткова безгустоѓным або каштоѓнымi, каб прыцягнуць яго ѓвагу, i ѓ працэсе пашкодзiѓ, знявечыѓ або цалкам знiшчыѓ усё, да чаго дакранаѓся, чаго не жадаѓ або не разумеѓ. Гэты чалавек - вандал.
  
  Барнетт адклаѓ газету ѓ бок. "Я здагадваюся, у чым праблема, над якой вы разважалi апошнiя некалькi дзён", - сказаѓ ён. "Прымаючы пад увагу гэтую артыкул у спалучэннi з тым фактам, што ѓ апошнi час вас наведваѓ джэнтльмен iндыйскага паходжання".
  
  " Ах, Барнетт, у цябе ѓсё-такi ёсць што-то ад даследчыка. Што да лепшага, паколькi менавiта для гэтага я ѓ асноѓным наймаѓ вас на працягу апошнiх двух гадоѓ. "Марыярцi выйшаѓ з пакоя i накiраваѓся наперадзе Барнэта ѓ яго кабiнет. "Я мяркую, вы хочаце пагаварыць са мной", - сказаѓ ён, уладкоѓваючыся ѓ скураным крэсле за сваiм масiѓным пiсьмовым сталом.
  
  "Некалькi слоѓ, прафесар," сказаѓ Барнетт. " Мне хутка трэба будзе сысцi з хаты, але я падумаѓ, што лепш паведамiць вам аб прынятым мною вырашэннi.
  
  Некалькi секунд Марыярцi моѓчкi вывучаѓ Барнэта. "У вас ёсць маё адабрэнне i мае блаславення, чаго б яны нi каштавалi", - сказаѓ ён. "Стан шлюбу не для мяне. Па сваёй прыродзе гэта не могуць быць раѓнапраѓныя адносiны, i я б не стаѓ прымаць удзел нi ѓ якiх няроѓных адносiнах. Але я думаю, што вы, калi можна выкарыстоѓваць метафару, з тых караблёѓ, якiм патрэбен руль ".
  
  Твар Барнэта стала ярка-ружовым. "Паслухайце, прафесар," сказаѓ ён, гледзячы зверху ѓнiз на Марыярцi, - як вы можаце ведаць, аб чым я збiраюся спытаць вас, перш чым я гэта зраблю?
  
  " Элементарная праблема, мой дарагi Барнетт. Наколькi я разумею, наша пагадненне мiнае крыху больш чым праз месяц?
  
  "Гэта так".
  
  "Так. I гэта не давала табе спакою. За апошнiя тыднi ты некалькi разоѓ ѓскосна згадваѓ аб гэтым факце. Звычайна за вячэрай. Такiм чынам, пасля двух гадоѓ гарманiчнага зносiн вы хочаце iсцi сваiм уласным шляхам ".
  
  "Адкуль вы ведаеце, што я не хачу працягнуць кантракт яшчэ на год цi два?" Спытаѓ Барнетт.
  
  "Здаецца вiдавочным, што ѓ такiм выпадку гэта не займала б вашых думак. Вы ведаеце, што я знаходжу, што наша размова здавальняючым, таму вы не можаце турбавацца аб тым, цi не збiраюся я выкiнуць вас. Павiнна быць, вы рыхтуецеся разарваць сувязь. Але дакладна гэтак жа, калi б вы ѓжо дакладна вырашылi сысцi, вы, несумненна, паведамiлi б мне неѓзабаве пасля прыняцця рашэння. Ты б, калi можна так выказацца, зняѓ гэта цяжар са сваёй грудзей.
  
  "Магчыма", - прызнаѓ Барнетт.
  
  "Такiм чынам, калi мае назiраннi i высновы завялi мяне так далёка, я сутыкнуѓся з наступным пытаннем: вось мой давераны супрацоѓнiк, якi плануе пакiнуць маю службу. Але яго планы не вызначаныя, iнакш ён, безумоѓна, паведамiѓ бы мне. Такiм чынам, яго сыход звязаны з якiм-то будучым падзеяй, якое можа адбыцца не так, як чакалася. Спачатку, прызнаюся, я разглядаѓ магчымасць таго, што вы атрымалi прапанову ад якой-небудзь iншай арганiзацыi; магчыма, што-то цалкам законнае, што-то якое прапануе большае ѓзнагароджанне або больш цiкавыя i разнастайныя заданнi ".
  
  "Прафесар-"
  
  Марыярцi падняѓ руку. "Але, падумаѓшы, - сказаѓ ён, - я зразумеѓ, што гэтага не можа быць. Вы тут не нешчаслiвыя. Вы адзiн з тых, хто знаходзiць неабходную жыццёвую сiлу ѓ нашых пачынаннях. Хуткае мысленне, хуткая рэакцыя, ѓсюдыiсны пах небяспекi - усё гэта служыць вам абязбольвальным i стымулюючым сродкам ".
  
  "Я прызнаю, што адчуваю сябе больш бадзёрым, нават больш энергiчным, калi рызыкую сваiм жыццём i свабодай на вашай службе", - сказаѓ Барнетт. "Але я не зусiм упэѓнены, што гэта самы разумны спосаб дасягнуць такога вынiку".
  
  "Так далёка завяла мяне мая логiка", - сказаѓ Марыярцi. "Далейшыя разважаннi зрабiлi вiдавочным, што вы рыхтавалiся зрабiць прапанову рукi i сэрца мiс Сесiлi Перрин. Калi яна пагодзiцца, вы захочаце звольнiцца з маёй працы, паколькi гэта не па-рыцарску - прасiць яе выйсцi замуж за чалавека, якi, як мяркуецца, можа быць асуджаны за крымiнальнае злачынства.
  
  "Гэта так", - сказаѓ Барнетт.
  
  "Таму я прапанаваѓ вам сваё адабрэнне i благаслаѓлення".
  
  "Бессэнсоѓна спрабаваць нешта ѓтаiць ад вас, прафесар", - сказаѓ Барнетт. "Я сустракаюся з мiс Перрин за ленчем i разлiчваю абмеркаваць з ёй гэтую тэму ѓ гэты час".
  
  "Я таксама сумняваюся, што вы здзiвiце юную лэдзi", - пракаментаваѓ Марыярцi. "На маю вопыту, хоць мужчына i робiць прапанову, ён часта даведаецца пра гэта апошнiм".
  
  "Баюся, што мне давядзецца адмовiцца ад сваiх паслуг вам, за выключэннем тых, якiя паступаюць праз Амерыканскую службу навiн", - сказаѓ Барнетт. "Гэта iндыйскае прадпрыемства, верагодна, будзе апошнiм, у якiм я буду прымаць непасрэдны ѓдзел".
  
  "Вы ѓпэѓненыя, што хочаце прыняць удзел у гэтым?" Спытаѓ Марыярцi. "У рэшце рэшт, застаѓся ѓсяго месяц, а вяселле на носе-"
  
  "Лэдзi яшчэ не прыняла мяне", - сказаѓ Барнетт. "Я, вядома, спадзяюся, што яна прыме, але калi няма, мне, напэѓна, спатрэбiцца што-небудзь, каб адцягнуцца ад яе адмовы. I калi яна пагодзiцца, што ж, я ѓпэѓнены, што шлюб будзе доѓжыцца некалькi месяцаѓ. I, прачытаѓшы апiсанне ѓ газеце- " Ён зрабiѓ паѓзу. " Што ж, дазвольце мне сфармуляваць гэта так. Калi вы плануеце забраць груз скарбаѓ з "Хорнблауэра" або з ваеннага цягнiка, гэта тое, чаго я нi за што на свеце не прапушчу!"
  
  ЧАТЫРНАЦЦАЦЬ
  
  МАСТАЦТВА ВЫЯђЛЕННЯ
  
  
  
  I вось, памiж заходам i зарой,
  Яго дзённая праца i яго начная праца скончаны;
  I вось, памiж надыходам цемры i свiтаннем,
  Яго няма, i нiхто не ведае аб такiм.
  АЛДЖЕРНОН ЧАРЛЬЗ СУИНБЕРН
  
  "Я, калi вы незадаволеныя маiмi справаздачамi або прагрэсам, якога я дамогся ѓ расследаваннi, "сказаѓ Шэрлак Холмс, устаючы са свайго крэсла з адкiдной спiнкай i устремляя востры, пранiзлiвы погляд на чалавека, якi сядзiць насупраць за сталом," тады, у што бы то нi стала, паклiчце iншага следчага. З гэтага моманту я буду лiчыць сябе адхiленым ад справы i не буду выстаѓляць рахунак. Калi ласка, патэлефануеце вашаму клерку i папытаеце яго забраць маё палiто ".
  
  "Не, не, мiстэр Холмс, вы няправiльна зразумелi", - сказаѓ граф Арундейл, ускокваючы на ногi i заспакаяльна кладучы руку на плячо Холмса. "Мы ѓсе засмучаныя тым, што гэты забойца не быѓ затрыманы, але я задаволены тым, што нi адзiн чалавек не змог бы зрабiць больш, чым вы, распачаѓшы гэтую спробу. Вашы справаздачы сапраѓды поѓныя дэталяѓ, якiя былi ѓпушчаныя з-пад увагi звычайнай палiцыяй.
  
  Холмс адкiнуѓся на абцягнутае парчой сядзенне свайго крэсла i змрочна ѓтаропiѓся праз стол. "Я прыношу прабачэннi за тое, што так лёгка крыѓджуся, мiлорд", - сказаѓ ён. "Але гэта прыкрая праблема, з якой вы мяне азнаёмiлi. З кожным наступным забойствам наш забойца прымудраецца станавiцца ѓсё больш незаѓважным. Гэта супярэчыць майму вопыту. Ёсць што-то - нейкi iстотны факт, - што звязвае гэтыя забойствы, якi я не ѓ стане ѓлавiць. Я ѓпэѓнены, што гэта значыць, у тых дакументах, якiя кiдаюцца мне ѓ вочы. Я перачытваѓ iх незлiчоная колькасць гадзiн, як палiцэйскiя справаздачы, так i мае ѓласныя нататкi. Я адчуваю, што адказ ёсць, часам мне здаецца, што я амаль знайшоѓ яго, i ѓсё ж ён выслiзгвае ад мяне ".
  
  "Вы далi нам апiсанне забойцы", - адзначыѓ лорд Арундейл. "Тое, што звычайная палiцыя была не ѓ стане зрабiць. I гэта пры тым, што нiхто не бачыѓ гэтага чалавека".
  
  "Ба! Апiсанне, якое падышло б тысячам мужчын, разгульваюць у гэты момант па Лондане". Холмс ѓдарыѓ кулаком па краi стала. " Кажу вам, мiлорд, гэта зводзiць з розуму!
  
  Дварэцкi лорда Арундейла, старажытны слуга ѓ чырвоных аксамiтных брыджах да каленяѓ i куртцы з ластаѓчыным хвастом, пастукаѓ у дзверы кабiнета i адчынiѓ яе. "Прыбыѓ граф д Ивер, мiлорд," абвясцiѓ ён, прамаѓляючы iмя "Дивер".
  
  "Праводзiце яго, Тресхэмптон," сказаѓ лорд Арундейл. Ён павярнуѓся да Холмсу. "Прозвiшча вымаѓляецца як "слановай Ивер", - патлумачыѓ ён, цалкам падкрэслiваючы яе французскае паходжанне. "Граф зацiкаѓлены ѓ гэтай справе. У яго ёсць тое, што мы б назвалi з юрыдычнага пункту гледжання "iнструкцыяй па назiраннi" ад лорда-захавальнiка друку. Сама яе вялiкасць вельмi занепакоеная. Па вiдавочным прычынах яна не жадае, каб пра гэта стала вядома. Д Ивер, як мне далi зразумець, рэгулярна выязджае за мяжу па даручэннi Мiнiстэрства ѓнутраных спраѓ з даручэннямi канфiдэнцыйнага характару. Яго лiчаць вельмi пранiклiвым i здольным. Некаторыя людзi знаходзяць яго даволi грубым - я вас папярэджваю.
  
  " Я разумею, мiлорд, - задуменна сказаѓ Холмс, - але, вядома...
  
  "Што гэта?" - спытаѓ я.
  
  " Нiчога- нiчога важнага. Але скажыце мне - граф д Ивер? Вядома, гэта не брытанскi тытул, нi па стылi, нi па назве.
  
  "Тытул французскi," сказаѓ лорд Арундейл, " але слановай Иверы апошнiя сто гадоѓ ангельцы. Прадзед цяперашняга графа, або хто-то ѓ гэтым родзе, апярэдзiѓ Рабесп'ера на адзiн скачок. Выбраѓся з рэвалюцыйнай Францыi з трыбухамi, калi вы разумееце, што я маю на ѓвазе."
  
  Граф быѓ хударлявым, вытанчанага выгляду мужчынам з акуратна падстрыжанай бародкай, якая надавала яго твару вуглаватыя выраз. Стагоддзе, праведзенае яго сям'ёй у Англii, не адбiлася на яго гусце ѓ вопратцы; сiнi двухбортным пiнжак з хусткi прыкрываѓ белы камiзэлька ѓ кветачку з ледзь прыкметным карункамi ѓздоѓж каѓняра. Уражанне было настолькi небританским, настолькi парыжскiм, што выходзiла за рамкi густу гэтага лонданскага джэнтльмена. Але граф д Ивер зносiѓ гэта добра. Кожнае яго рух адлюстроѓвала щегольство i самаѓпэѓненасць, якiя ясна давалi зразумець, што ён не шануе нiякай думкi, акрамя свайго ѓласнага. Ён увайшоѓ у пакой i спынiѓся пасярод дывана, яго погляд кiдаѓся па баках, як у драпежнага жывёлы ѓ пошуках свайго абеду.
  
  Граф Арундейл ѓстаѓ i прадставiѓ нас адзiн аднаму. "Мiстэр Холмс як раз збiраѓся абмеркаваць са мной некаторыя высновы, да якiх ён прыйшоѓ", - сказаѓ ён.
  
  " Я чытаѓ вашы справаздачы, - сказаѓ д Ивер, гледзячы на Холмса зверху ѓнiз са сваiм арлiным носам, - i справаздачы палiцыi. Палiцыя - няѓклюда. Вы праяѓляеце трохi ѓяѓлення, мiстэр Холмс. Але ѓсё ж, падобна на тое, мы зусiм не наблiзiлiся да пайманне нашага забойцы.
  
  "На жаль, гэта праѓда", - прызнаѓ Холмс. "Працаваць пакуль не было над чым. Першыя чатыры забойствы адбылiся да таго, як мяне выклiкалi. Такiм чынам, я не мог агледзець месцы злачынстваѓ да тых часоѓ, пакуль тузiн iншых людзей не разабрала найбольш навадныя на разважаннi доказы. Тры пакоi для забойстваѓ былi прыбраныя да таго, як я iх убачыѓ. Тым не менш, было выяѓлена некалькi цiкавых фактаѓ. Я iнiцыяваѓ некалькi кiрункаѓ расследавання, але пакуль усе яны аказалiся безвынiковымi".
  
  "У вашым апошнiм справаздачы ёсць апiсанне чалавека, якога вы лiчыце забойцам," сказаѓ д Ивер. " Наколькi гэта здагадкi?
  
  "Я нiколi не будую здагадак", - сказаѓ Холмс. "I калi б я быѓ схiльны будаваць здагадкi, я, вядома, не стаѓ бы рабiць гэтага ѓ сваiх справаздачах. Тое, што я выклаѓ вам, - гэта маё ѓзважанае меркаванне, заснаванае на расследаваннi i дэдукцыi. Яно можа апынуцца няслушным ѓ адной або двух дэталях, але ѓ цэлым яно дакладнае. "
  
  Граф д Ивер ѓзгрувасцiѓся на адзiн з крэслаѓ з адкiдной спiнкай, яго цела было нацята i злёгку нахiлена наперад, рукi скрыжаваѓшы на масiѓным залатым набалдашнике кiя чорнага дрэва. "Можа, яно i дакладнае," адрэзаѓ ён, - але карыснае - няма! Ваша апiсанне гэтак жа расплывiста, як легендарны 'высокi цёмнавалосы мужчына' варажбiткi."
  
  "Магчыма, адрывачна, граф д Ивер," сказаѓ Холмс, " але наѓрад цi расплывiста. Рост мужчыны ад пяцi футаѓ дзесяцi да шасцi футаѓ, важыць каля дванаццацi стоун, ён не падлетак i не старац - я ацэньваю яго ѓзрост у сорак-сорак пяць, але тут я мог бы памылiцца. У яго светла-каштанавыя валасы сярэдняй даѓжынi, апранаецца як джэнтльмен, вонкава не знявечаны i, верагодна, з'яѓляецца усходнееѓрапейцам. Калi так, то ён свабодна гаворыць па-ангельску ".
  
  " Няѓжо? - Спытаѓ Слановай Ивер, i ѓ яго голасе прагучала арыстакратычнае сумнеѓ. " I гэта апiсанне чалавека, якога нiхто не бачыѓ, складзена па кавалачках з вашага агляду пакояѓ, дзе эксперты Скотленд-Ярда не змаглi знайсцi нiякiх доказаѓ. Скажыце мне, цi ёсць што-небудзь яшчэ, што выслiзнула ад прафесiяналаѓ?"
  
  "Некалькi прадметаѓ," сказаѓ Холмс, вiдавочна, не звяртаючы ѓвагi на саркастычны тон слановай Ивера. "Гэты чалавек у добрай фiзiчнай форме, атлетичный i дужы. Ён выбiрае свае ахвяры старанна, не наѓздагад. Ва ѓсiх забiтых мужчын ёсць - што тычыцца забойцы - што-тое агульнае.
  
  Д Ивер нахiлiѓся наперад у сваiм крэсле, яго вочы, падобныя на цёмныя свярдзёлак, ѓпiлiся ѓ Холмса. " I гэта?
  
  Холмс пакiваѓ галавой. " Гэтага я не магу вам сказаць. Менавiта гэты момант выслiзнуѓ ад мяне.
  
  " Значыць, гэта не праца вар'ята? - Спытаѓ лорд Арундейл.
  
  "Наадварот, мiлорд", - сказаѓ Холмс. "Гэта, вiдавочна, праца вар'ята. Але забойства не выпадковыя. У гэтага вар'ята ёсць схема, мэта, фiксаваны задума. I ён ведае што-тое, чаго не ведаем мы.
  
  "Што вы маеце на ѓвазе?" Спытаѓ лорд Арундейл.
  
  " Зiрнiце на гэта з iншага боку, мiлорд. Выкажам здагадку, што забойца ненавiдзiць чырвоны колер i забiвае ѓсiх, каго бачыць апранутым у чырвонае. Што ж, тады заканамернасць павiнна быць вiдавочнай, але мы яе не бачым. Мы дальтоники. Мы не можам раскрыць гэта гiпатэтычнае справа да таго часу, пакуль хто-небудзь, не якi пакутуе барваслепасць, выпадкова не згадае, што ѓсе ахвяры былi апранутыя ѓ чырвонае ".
  
  " Вы мяркуеце, што гэтыя ахвяры якiм-небудзь чынам звязаны адзiн з адным? - Спытаѓ граф д Ивер.
  
  "Так, я б сказаѓ так. Што-то пэѓны, акрамя вiдавочнага падабенства полу i класа".
  
  " Чаму? Якiя ѓ вас ёсць доказы гэтага?
  
  " Доказы? У мяне няма нiчога настолькi веского, каб называцца 'доказам'. У мяне ёсць, хутчэй, намёкi, здагадкi; нiчога лепшага. Аднак у мяне таксама ёсць свае веды i вопыт, i на гэтым я засноѓваю сваю выснову ".
  
  " Вы не знайшлi нiчога, што пацвердзiла б мае асцярогi адносна сувязяѓ з замежнiкамi? - Спытаѓ лорд Арундейл.
  
  "Нiякiх", - сказаѓ Холмс. "Менавiта ѓ пошуках гэтай магчымасцi я збiѓся з шляху некалькi дзён таму i апынуѓся ѓ загарадным маёнтак майго старога сябра прафесара Джэймса Марыярцi".
  
  "Я чытаѓ пра гэта", - сказаѓ лорд Арундейл. "У палiцэйскiм справаздачы аб рэйдзе не было падрабязнасцяѓ. У мяне было адчуванне, што многае ѓпушчана".
  
  "Гэта не мае значэння, мой спадар. Гэта была памылка. Часам спецыяльныя веды могуць збiць з шляху праѓдзiвага. Веданне таго, што ёсць адзiн вялiкi злыдзень, якi яшчэ не павешаны, можа часова асляпiць чалавека ад таго факту, што iншыя лiхадзейства могуць суiснаваць. Я яшчэ не да канца ѓпэѓнены, што Марыярцi не мае дачынення, але павiнен прызнаць, што на гэта паказвае перавага доказаѓ ".
  
  "Гэтыя 'намёкi' на агульную сувязь памiж ахвярамi", - сказаѓ граф д Ивер. "На якога роду фактах, падказках яны заснаваныя?"
  
  Холмс павярнуѓся тварам да графу. "Я б аддаѓ перавагу пачакаць, пакуль у мяне не будзе магчымасцi сабраць яшчэ некалькi фактаѓ", - сказаѓ ён. "Мне не падабаецца выкладаць свае высновы па частках такiм чынам. Я пагадзiѓся iнфармаваць вас аб маiх поспехах толькi з-за незвычайных абставiнаѓ i таму, што яе вялiкасць зацiкаѓлена. Гэта не мой звычайны спосаб дзеянняѓ, i мне гэта не падабаецца.
  
  "Мой дарагi мiстэр Шэрлак Холмс," сказаѓ граф д Ивер, - у нас няма часу, каб вы збiралiся. Ёсць рашэннi, якiя павiнны быць прыняты цяпер, i каб прыняць iх разумна, мы павiнны валодаць усёй даступнай iнфармацыяй. Я ѓпэѓнены, вы разумееце. Ён усмiхнуѓся. Яго зубы былi роѓнымi i белымi i выраблялi ѓражанне вострых.
  
  "Дазвольце нам распавесцi вам, што адбываецца, мiстэр Холмс", - сказаѓ лорд Арундейл. "За апошнiя шэсць тыдняѓ у Лондане было забiта шэсць чалавек. Усё джэнтльмены з вышэйшага грамадства. Усе, вiдавочна, забiтыя адной рукой, калi знаходзiлiся ва ѓласным доме - у некаторых выпадках у сваiх спальнях. Палiцыя была нямоглая спынiць гэтыя напады".
  
  "Цяжка спынiць тое, чаго вы не ѓ стане прадбачыць", - пракаментаваѓ Холмс.
  
  "Мiстэр Холмс," сказаѓ лорд Арундейл, "людзi становяцца неспакойнымi".
  
  "Людзi," сказаѓ Холмс, "ведаюць толькi аб пяцi з шасцi забойстваѓ".
  
  "I гэта таксама добра," сказаѓ граф д Ивер.
  
  "Улiчваючы, наколькi избирательен наш забойца, - пракаментаваѓ Холмс, - становiцца ясна, што для пераважнай большасцi жыхароѓ Лондана было б лепш не турбавацца аб тым, што iх пераедзе трамвай. Калi толькi гэта не мужчына старэй трыццацi пяцi гадоѓ, з прыбыткам, якi перавышае дваццаць тысяч фунтаѓ у год, i не прэтэндуючы на арыстакратызм, ён амаль напэѓна не апынецца ѓ маленькiм спiсе нашага забойцы.
  
  "Справа ѓ тым," сказаѓ лорд Арундейл, " што калi таямнiчы забойца можа забраць гэтыя шэсць жыццяѓ без таго, каб мы змаглi спынiць яго, то нiхто ѓ Лондане не знаходзiцца ѓ бяспецы. I людзi, нават звычайныя людзi, якiя, па агульным прызнаннi, не з'яѓляюцца мiшэнямi, пачынаюць гэта адчуваць. У горадзе нарастае пэѓны нервовае напружанне ".
  
  "Я прызнаю гэта", - сказаѓ Холмс.
  
  "Апошнiя буйныя беспарадкi ѓ Лондане былi больш за дваццаць гадоѓ таму," сказаѓ лорд Арундейл, - але гэта можа справакаваць пачуццi, якiя прыводзяць да беспарадкаѓ".
  
  Холмс пастукаѓ пальцам па стале. "Пачуццё, якое прыводзiць да беспарадкаѓ, - сказаѓ ён, - лягчэй справакаваць тым паводзiнамi, якому ѓ цяперашнi час патурае палiцыя. Па, я мяркую, падгаворваннi Мiнiстэрства ѓнутраных спраѓ.
  
  "Мы павiнны заняць iх справай", - сказаѓ граф д Ивер. "Няхай яны адчуваюць, што яны чагосьцi дамагаюцца. Гэта неабходна для iх маральнага духу".
  
  " Шукае ѓсiх, хто калi-небудзь быѓ арыштаваны за злачынства за апошнiя пятнаццаць гадоѓ? - Спытаѓ Холмс. " У Скотленд-Ярда няма людзей для такой працы. У вынiку людзi, якiх яны затрымлiваюць, падвяргаюцца ганенням проста таму, што ѓ палiцыi няма часу, каб правiльна выконваць сваю працу. Вы выклiкаеце асцярогi ѓ крымiнальных колаѓ, а гэта не самы лепшы спосаб падтрымлiваць закон i парадак ".
  
  "Несумненна", - сказаѓ граф д Ивер. "Але мэтазгоднасць - не лепшая аснова для падтрымання правапарадку. Скажыце мне, якiя вы знайшлi доказы, якiя, па вашаму думку, паказваюць на тое, што ахвяры гэтых забойстваѓ маюць нейкую асаблiвую сувязь?
  
  - Акрамя драматычнага сведчаннi iх агульнай лёсу? Холмс адкiнуѓся назад i переплел пальцы. "Я раскажу вам, - сказаѓ ён, - але папярэджваю, што на вас гэта не зробiць такога ѓражання, як на мяне. Гэта тонкi скрутак, якi бачыць толькi дасведчаны назiральнiк. I прама зараз гэтыя доказы носяць папярэднi характар, паколькi я не ведаю, куды яны вядуць. Мне трэба больш часу. Мне патрэбныя дадатковыя доказы ".
  
  "Вы думаеце, што яшчэ некалькi забойстваѓ дадуць вам неабходныя доказы?" - Спытаѓ лорд Арундейл.
  
  " Цалкам дакладна, мiлорд. I паколькi няма нiякiх прыкмет таго, што забойца плануе спынiцца, я мяркую, што неабходныя доказы хутка з'явяцца.
  
  Д Ивер нахмурыѓся. " Бессардэчная кропка гледжання.
  
  "Калi б я мог злавiць забойцу цяпер, - сказаѓ Холмс, - я б гэта зрабiѓ. З iншага боку, калi б ён спынiѓ забойства цяпер, не назваѓшы сябе, я б палiчыѓ гэта пераважней, чым здзейснiць апошняе забойства, якое завабiць яго ѓ пастку. Я не бессардэчны, проста рацыянальны. "
  
  Лорд Арундейл ѓздыхнуѓ. "Я рады, што гэта не падобна на палiтычнае злачынства", - сказаѓ ён. "Я б не хацеѓ, каб мяне абвiнавачвалi ѓ тым, што я вырашаю, якая з вялiкiх еѓрапейскiх дзяржаѓ знiшчае ангельскую арыстакратыю. Яшчэ менш мне хацелася б прадпрымаць нейкiя дзеяннi супраць такой улады або вiнавацiць яе на якiм-небудзь грамадскiм форуме ѓ такiм мярзотныя ѓчынак ".
  
  " Вiнавацiць? Граф д Ивер фыркнуѓ. " Размовы нiколi нiкога не даводзiлi да хрыпаты. Адплата - вось ключ да мiжнародных адносiнах. Вока за вока. Ён нецярплiва пастукваѓ кiем па драѓлянай падлозе. "А зараз," звярнуѓся ён да Холмсу, " раскажыце нам вашу тэорыю аб злучным звяне памiж забойствамi.
  
  Холмс задумаѓся. "Пэѓныя падабенства паказваюць на агульную справу", - сказаѓ ён. "Напрыклад, забойца абшукваѓ небудзь пакой, альбо цела кожнай з ахвяраѓ".
  
  "Гэта гучыць зусiм нармальна", - сказаѓ лорд Арундейл. "Не тое каб я валодаѓ нейкiмi вялiкiмi ведамi пра тое, што нармальна для забойцы; але я павiнен думаць, што калi хто-то збiраецца ѓзяць на сябе праца, каб забiць каго-то, ён хацеѓ бы што-то ад гэтага атрымаць".
  
  "Рабаванне не было матывам нi для аднаго з гэтых забойстваѓ", - сказаѓ Холмс.
  
  "Цалкам дакладна", - сказаѓ граф д Ивер. "Гэта многае вызначаецца з справаздач. Не галоѓны матыѓ, вядома. Але хуткi пошук нейкага надзвычай партатыѓнага багацця? Я маю на ѓвазе, што чалавек, якi здзейснiѓ забойства, цалкам верагодна, гатовы да крадзяжу.
  
  "У лорда Уолбайна пры сабе былi кiшэнныя гадзiны," сказаѓ Холмс, " вырабленыя Пронзини i Уилкоксом. Адна толькi перагародчатая iнкрустацыя корпуса павiнна была б зрабiць яго нацыянальным здабыткам. Я не магу прыдумаць нiчога больш партатыѓнага. Нават самы заняпалы скупшчык крадзенага адчуѓ бы сябе вiнаватым, прапанаваѓшы за яго менш за пяцьсот фунтаѓ.
  
  "Злыдзень, кiм бы ён нi быѓ, мог гэтага не заѓважыць", - сказаѓ лорд Арундейл.
  
  "У Айседоры Стэнхоуп была рубiнавым шпiлька памерам з яйка малiнаѓкi", - сказаѓ Холмс. "У Джорджа Венна на столiку ля ложка ляжала пяцьдзесят фунтаѓ банкнотамi Банка Англii. У сэра Джэфры Крукстаффа у кiшэнi ляжаѓ масiѓны залаты партабак, а ѓ верхнiм скрынi яго сакрэтнiка захоѓвалася шырокая калекцыя манет. Нiчога з гэтага не было патурбаваны."
  
  "Значыць, нiчога не было скрадзена?" спытаѓ слановай Ивер.
  
  - Я мяркую, - асцярожна пачаѓ Холмс, - што што-то было выкрадзена. Забойца шукаѓ i знаходзiѓ якi-небудзь маленькi прадмет на месцы кожнага з сваiх забойстваѓ. Гэты прадмет - тое, што ён забраѓ з сабой.
  
  " Якi прадмет? - Спытаѓ лорд Арундейл.
  
  "Гэтага я не ведаю", - сказаѓ Холмс. "Лагiчныя высновы дазваляюць выказаць здагадку, што ён быѓ невялiкiм, нiчым не характэрным, яго лёгка было схаваць пры чалавеку i ён не ѓяѓляѓ асаблiвай каштоѓнасцi".
  
  - Вы кажаце, што забойца-той забраѓ у кожнай з сваiх ахвяр? Як вы думаеце, што гэта магло быць? - Спытаѓ граф д Ивер.
  
  "Магчыма, ключ," выказаѓ здагадку Холмс. " Цi якой-небудзь медальён або пячатку.
  
  " Ключ да чаго? - Спытаѓ лорд Арундейл.
  
  Холмс усмiхнуѓся. "Я б вiтаѓ iдэi на гэты конт, мiлорд. Адзiнае, што я б выказаѓ здагадку, гэта тое, што, якiм бы нi быѓ прадмет, у кожнай з ахвяраѓ ён быѓ iдэнтычным".
  
  Граф д Ивер моѓчкi ѓтаропiѓся на Холмса, яго думкi, вiдавочна, былi дзе-то далёка. Лорд Арундейл задуменна стукаѓ пазногцямi па палiраванай паверхнi свайго стала. "Нейкi маленькi прадмет, " сказаѓ ён, - канфiскаваны ѓ кожнай з ахвяраѓ i iдэнтычны ѓ кожным выпадку. Чаму вам здаецца, што ѓ кожным выпадку гэта адзiн i той жа прадмет?"
  
  "Забойца, несумненна, шукаѓ якой-то канкрэтны прадмет", - сказаѓ Холмс. "Такая настойлiвасць паказвае на тое, што прадмет, якiм бы ён нi быѓ, павiнен быць якiм-небудзь чынам часткай матыву злачынства. Вядома, было б празмернай даверлiвасцю меркаваць, што ѓ кожным канкрэтным выпадку гэта быѓ iншы аб'ект.
  
  "Я нiчога пра гэта не ведаю", - сказаѓ граф д Ивер. "Магчыма, наш забойца - свайго роду фетышысты. Магчыма, ён проста хоча атрымаць якi-небудзь маленькi сувенiр ад кожнай з сваiх ахвяр. Што-небудзь, што можна было б надзець на ланцужок ад гадзiн.
  
  "Магчыма". Холмс ѓстаѓ. "Цi ёсць яшчэ якi-небудзь спосаб, якiм я магу дапамагчы цi адукаваць каго-небудзь з вас, джэнтльмены, у дадзены момант? Няма? Тады я вярнуся да сваiх расследаваннях. Магчыма, калi пашанцуе, я змагу прадухiлiць яшчэ адно забойства. Але я не настроены аптымiстычна, мiлорд. Я баюся, што пральецца яшчэ больш крывi, перш чым мы дабяромся да сутнасцi гэтай справы.
  
  "Трымайце нас у курсе," сказаѓ лорд Арундейл.
  
  "Я так i зраблю, мiлорд," запэѓнiѓ яго Холмс.
  
  ПЯТНАЦЦАЦЬ
  
  СЦIПЛАЕ ПРАПАНОВУ
  
  
  
  Калi Хлорис прыходзiць у храм,
  Натоѓпу пакланялiся перад яе падзеннем:
  Яна можа ѓваскрэсiць мёртвых з магiл,
  I ѓспомнiць усе жыцця, акрамя маёй.
  Я толькi па каханнi створаны
  Для таго, каб быць ахвярай за чалавецтва.
  ДЖОН ДРАЙДЕН
  
  Калiчалавек знаходзiцца ва ѓладзе моцных эмоцый, нязначныя падзеi могуць мець велiзарнае значэнне. Бенджамiн Барнетт спынiѓся каля кветкавага кiёска па шляху на ленч з Сесили Перрин i купiѓ букецiк фiялак. Затым, прайшоѓшы апошнiя некалькi кварталаѓ да рэстарана, ён злавiѓ сябе на тым, што глядзiць на кветкi i думае, якiм вартым жалю, недарэчным падарункам яны былi для жанчыны, на якой чалавек збiраѓся ажанiцца. Гэтая думка ператварылася ѓ перакананне, i таму ён спынiѓся ѓ кандытарскай i абраѓ фунт шакаладных цукерак, якiя былi загорнутыя ѓ прыгожую паперу i перавязаныя банцiкам. Але потым, пасля таго як ён заплацiѓ за шакалад, нерашучасць вярнулася, i ён выявiѓ, што не можа зрабiць выбар памiж кветкамi i шакаладнымi цукеркамi.
  
  Барнетт зразумеѓ, што праблема была не ѓ падарунках. Яму б хацелася падарыць ёй што-небудзь важнае - кальцо, падвеску, брошка, абсыпаную каштоѓнымi камянямi, - але ён не мог гэтага зрабiць. Гэта было б у вельмi дрэнным тоне да тых часоѓ, пакуль ён афiцыйна не папросiць яе рукi ѓ яе бацькi. Але ѓ дадзеных абставiнах, абмяжоѓваючыся сiмвалiчным падарункам, кветкi былi прыемныя. Шакалад быѓ прымальным. Ад самага немiнучага прапановы рукi ѓ яго сталi лiпкiмi, а сэрца забiлася ѓ грудзях з патроенай частатой. Ён, вядома, хацеѓ папрасiць яе - больш за ѓсё на свеце ён хацеѓ, каб Сесiлiя Перрин стала яго жонкай. Ён цвёрда меѓ намер папрасiць яе. Але не быѓ упэѓнены, што сапраѓды зможа. Ён адчуѓ, як яго сэрцабiцце пачасцiлася, калi ён проста iшоѓ з букетам кветак пад пахай i фунтам шакаладных цукерак пад локцем iншы i думаѓ аб тым, каб зрабiць прапанову Сесили.
  
  Што, калi яна адмовiць мне? падумаѓ ён. Што, калi яна пяшчотна ѓсмiхнецца мне i скажа: "Бенджамiн, ты ведаеш, што я сапраѓды люблю цябе, але як брата. Я нiколi не думаѓ пра цябе па-iншаму! У рэшце рэшт, гэта магло здарыцца. Ён ведаѓ, што яна любiць яго, але не быѓ упэѓнены, што справа iдзе далей. Што, калi яна пасмяецца над iм?
  
  У цэлым, вырашыѓ Барнетт, жанчынам у гэтым грамадстве жылося значна лепш, чым мужчынам. Прасiць даводзiлася мужчынам. Усе, ад "цi Магу я запрасiць вас на танец?" да "Вы выйдзеце за мяне замуж?" Калi жанчыне адмаѓлялi, то гэта было ѓскосна, таму што яе не пыталiся; i калi нiхто не ведаѓ, што яна чакала, што яе папросяць, то гэта заставалася асабiстым горам. Рамантычныя сляды ѓпушчанай магчымасцi ѓ мiнулым можна было ѓбачыць у выглядзе таямнiцай тугi ѓ вачах, зацкаваных любоѓю. Мужчына быѓ адкiнуты як публiчны акт, прамое выстаѓленне сваiх самых патаемных жаданняѓ i самых патаемных пачуццяѓ на пасмешышча натоѓпу, прынiжэньне, якое можна было адчуць як фiзiчную боль, як нож пад лыжачкай.
  
  Калi Барнетт падышоѓ да ѓваходных дзвярэй "Хемпельмайера", яму ѓсё яшчэ даводзiлася выбiраць памiж шакаладам i кветкамi. Ён быѓ перакананы, што, увайшоѓшы з iмi абодвума, ён будзе выглядаць недарэчна. I калi ёсць што-тое, чаго закаханы мужчына трываць не можа, бо гэта выглядаць смешным. Асаблiва з тых часоѓ, як ён разумее, што на словах i на справе ён ужо дастаткова смешны без старонняй дапамогi. Па крайняй меры, так сцвярджаѓ мiстэр Уайлд, любiмы эпиграмматист Амерыканскай службы навiн. Але, з iншага боку, мiстэр Уайлд, падобна, не вельмi любiѓ жанчын.
  
  Барнетт паглядзеѓ на свае два пакупкi i зразумеѓ, што яму прыйдзецца прымаць адвольнае рашэнне.
  
  " Вы жанатыя? - спытаѓ ён пажылога швейцара, якi адчынiѓ перад iм мудрагелiста дзверы са шклом i латунню.
  
  "За апошнiя дваццаць восем гадоѓ, сэр", - сказаѓ швейцар. "Дзевяць малых. Некаторыя з iх ужо не такiя маленькiя".
  
  "Што ж, тады трымай", - сказаѓ Барнетт, працягваючы мужчыну старанна загорнутую скрынку шакаладных цукерак. "Падарунак для тваёй жонкi".
  
  " Дзякую вас, сэр. Швейцар дакрануѓся косткамi пальцаѓ да палёѓ сваёй форменнай фуражкi. " Вялiкае вам дзякуй.
  
  Сесiлiя, як прынцэса, сядзела на мяккiм плюшавым канапе ѓ прыёмнай, чакаючы Барнэта. " Ты як раз своечасова, - сказала яна. " Вы спазнiлiся на чвэрць гадзiны.
  
  "Выбачайце", - сказаѓ Барнетт. "Я не заѓважыѓ, якi гадзiну. Мае гадзiны, павiнна быць, адстаюць. Я спынiѓся, каб купiць вам кветкi. Фiялкi. Вось." Ён сунуѓ ёй букет.
  
  "Што ж, гэта вельмi мiла", - сказала Сесiлiя няшчырым голасам. " Вельмi прадбачлiва з вашага боку. "Яна ѓстала i ѓзяла загорнуты ѓ папяросную паперу букет, трымаючы iх на адлегласцi выцягнутай рукi, як быццам ад iх зыходзiѓ непрыемны пах. "Я проста пакiну iх у гардэробе да заканчэння нашага вячэры".
  
  "Я зраблю гэта", - сказаѓ Барнетт, збiраючы раслiны. "Мне ѓсё роѓна трэба павесiць палiто". Ён здаѓ палiто i кветкi ѓ гардэроб i вярнуѓся. Невысокi мiтуслiвы мужчына з акуратнымi вусамi праводзiѓ iх да столiка, уручыѓ меню i горда адышоѓ. Барнетт паглядзеѓ праз стол на Сесили. "Вы б аддалi перавагу шакалад?" спытаѓ ён. "Мне спатрэбiцца ѓсяго секунда, каб памяняцца месцамi са швейцарам".
  
  Сесiлiя адарвала погляд ад меню. "Што гэта?" - спытала яна. "Што замянiць?"
  
  " Фiялкi. Я не ведаѓ, што ты не любiш фiялкi. Вельмi нешматлiкiя людзi адчуваюць да iх натуральную антыпатыю. Проста мне не пашанцавала, што ты адна з iх. Што ж, жывi i вучыся, я заѓсёды кажу. Цяпер, калi я навучыѓся, я нiколi больш не буду абражаць твае далiкатныя ноздры водарам фiялак ".
  
  "Бенджамiн, дарагi, я люблю фiялкi", - сказала Сесiлiя, гледзячы на яго па-над свайго меню. "Запэѓнiваю цябе, я вельмi рада, што ты прынёс мне фiялкi. Я пастаѓлю iх у ваду, як толькi змагу, i буду паѓсюль насiць вазу з сабой, пакуль небаракi не звянуць i пялёсткi не опадут. Я люблю фiялкi".
  
  "Па тым, як вы звярталiся з бедняжками, калi я ѓручаѓ iх вам, у мяне склалася зусiм супрацьлеглае меркаванне", - сказаѓ ёй Барнетт.
  
  "Прабач," сказала Сесiлiя. " Я адцягнулася. Я была зла. Я ѓсё яшчэ злуюся, калi ѓжо на тое пайшло. Але я прыношу прабачэннi за тое, што сарвалася на цябе.
  
  "Злуеш?" Спытаѓ Барнетт. "Чаму ты злуешся? Паслухай, Сесiлiя, калi хто-то пакрыѓдзiѓ цябе, скажы мне пра гэта i дазволь мне таксама раззлавацца".
  
  "Абставiны згаварылiся абразiць мяне, Бенджамiн," сказала Сесiлiя. " Баюся, гэта апошняя акалiчнасць выклiкала рэакцыю, зусiм не адпаведную яго прычыне. Вiна, я мяркую, заключаецца ѓ тым факце, што мяне выхоѓваѓ мой бацька. А мой бацька - чалавек, вельмi нязносны да задушлiвай глупствы умоѓнасцяѓ i косному iдыятызму звычаяѓ ".
  
  "Зразумела", - сказаѓ Барнетт, якi нiчога не зразумеѓ. "Якi-то звычай раззлаваѓ вас? Што гэта за звычай?"
  
  "Вы калi-небудзь задумвалiся аб тым, наколькi няроѓнымi з'яѓляюцца адносiны памiж мужчынамi i жанчынамi ѓ нашым грамадстве?" Спытала Сесiлiя, пiльна гледзячы праз стол на Барнэта. " Ты калi-небудзь задумвалася, як шмат свабоды ѓ мужчын у паѓсядзённых размовах i камерцыi i як гэта удушающе - быць жанчынай?
  
  "Я не зусiм упэѓнены, што вы маеце на ѓвазе", - сказаѓ Барнетт, злёгку збянтэжаны iнтэнсiѓнасцю, з якой яго любiмы чалавек казаѓ на тэму, над якой ён нiколi асаблiва не задумваѓся.
  
  "Я прыехала ѓ гэты рэстаран на пятнаццаць хвiлiн раней за цябе", - сказала Сесiлiя.
  
  " Я ж сказаѓ табе, што шкадую...
  
  Сесiлiя падняла руку, каб спынiць яго. "Толькi не ты", - сказала яна. "Я папрасiла дазволу сесцi, калi прыйшла. Менеджэр паведамiѓ мне, што ѓ яго установе жанчынам без суправаджэння не месца. Тое, як ён сказаѓ 'без суправаджэння', само па сабе было абразай. Я сказаѓ яму, што мой эскорт хутка прыбудзе. Ён адказаѓ, што, калi мой эскорт прыбудзе, ён будзе рады пасадзiць нас абодвух ".
  
  Барнетт на iмгненне задумаѓся над гэтым, а затым яго твар пачырванеѓ, i ён пачаѓ падымацца, але Сесiлiя пацягнулася i паклала руку яму на плячо. "Калi ласка, не ладзiѓ сцэн", - сказала яна. "Гэта нiчога не дасць, акрамя таго, што я адчую сябе яшчэ горш".
  
  "Хто-то павiнен навучыць такога грубiян праяѓляць належную павагу да лэдзi!" Барнетт усклiкнуѓ.
  
  "Магчыма," сказала Сесiлiя, " але сварка ѓ грамадскiм месцы не прывядзе да дасягненню гэтай мэты. Калi б я думала, што гэта магчыма, я б сама яе пачатку.
  
  Барнетт расслабiѓся на сваiм сядзеннi. "Так, - сказаѓ ён, - я думаю, вы б так i зрабiлi".
  
  "Гэта ѓсяго толькi сiмптом становiшча жанчын у нашым сучасным грамадстве", - сказала Сесiлiя. "Гэта тое, што мяне злуе!"
  
  "Я не думаю, што гэта справядлiва", - сказаѓ Барнетт. "Гэты дурань, гэты нягоднiк, вiдавочна, non compos mentis. Любы, хто здольны зблытаць такую лэдзi, як вы, з ... э-э... жанчынай, не павiнен знаходзiцца ѓ становiшчы, калi яму даводзiцца рабiць такiя тонкiя высновы.
  
  "Гэта не мая кропка гледжання", - настойвала Сесили. "Мяне хвалюе i злуе няроѓнасць сiтуацыi. Калi мужчына хоча паесцi тут у адзiноце i досыць добра апрануты, менеджэр не патрабуе прад'явiць доказы яго высакароднага паходжання. Калi жанчына, незалежна ад таго, наколькi добра яна апранутая, жадае паабедаць, але ѓ дадзены момант у яе няма суправаджальнiка, менеджэр можа смела выказаць здагадку, што яна "не лепш, чым павiнна быць". Па-першае, якое ѓ яго права меркаваць што-небудзь падобнае? Па-другое, нават калi б гэта было так, хiба гэта падстава пазбаѓляць яе права паабедаць?
  
  "Такiм чынам, Сесiлiя", - сказаѓ Барнетт. "Жанчыны ѓ гэтым грамадстве абаронены; ѓ цэлым, з iмi звяртаюцца нашмат лепш, чым з мужчынамi".
  
  " Абаронены ад каго? - Патрабавальна спытала Сесiлiя. " Абаронены ад чаго?
  
  "Ты вельмi незалежная асобу, Сесили, рашуча настроеная ва ѓсiм паступаць па-свойму. I я захапляюся табой за гэта", - сказаѓ Барнетт. "Але большасць лэдзi атрымлiваюць асалоду ад абаронай свайго асаблiвага статусу".
  
  "Ты так думаеш?" Спытала Сесiлiя. "Паспрабуй спытаць каго-небудзь з iх. Ты можаш быць здзiѓлены".
  
  Барнетт зразумеѓ, што цяпер непадыходны час для прапановы рукi i сэрца. Верагодна, яму варта адкласцi гэтае пытанне да другога дня. Але ён выдаткаваѓ ѓсю ранiцу, набiраючыся адвагi, i, верагодна, у другi раз будзе яшчэ цяжэй. Ён вырашыѓ пачакаць да дэсерту.
  
  Падчас вячэры яны казалi аб шматлiкiх рэчах. Адна з адметных рысаѓ добрага журналiста - шырокае i пытливое цiкаѓнасць. Размова вар'iраваѓся ад магчымасцi новай вайны ѓ Еѓропе да заяваѓ шатландскага вынаходнiка аб тым, што ён ѓдасканальвае машыну, якая можа лятаць. Пытанне аб правах i прынiжэннi жанчын паступова адышоѓ у мiнулае, хоць Барнетт быѓ упэѓнены, што ён не забыты. Яму прыйдзецца трохi падумаць над гэтым.
  
  Блiжэй да канца асноѓнага стравы яны перайшлi да тэмы серыi забойстваѓ. Сесили была цалкам паглынутая артыкуламi, якiя яна пiсала аб забойствах. "Павiнна быць што-тое, што звязвае гэтыя злачынствы", - настойвала яна Барнетту. "Небарака, вiдавочна, знаходзiцца ва ѓладзе нейкага непераадольнага цягi, якое прымушае яго шукаць менавiта гэтых ахвяр".
  
  "Пад 'небаракам", я мяркую, вы маеце на ѓвазе таямнiчага чалавека, якi перарэзаѓ горла зусiм бяскрыѓдным мужчынам сярэднiх гадоѓ у iх уласных спальнях", - сказаѓ Барнетт.
  
  Сесiлiя задуменна ковыряла ѓ сваёй талерцы рэшткi адварнога сiга. "Чалавек, якi здзейснiѓ жудаснае злачынства, - сказала яна, - паставiѓ сябе па-за рамак звычайнага чалавечага зносiн. Гэта нялёгка зрабiць, нялёгка прыняць рашэнне. Каб зрабiць выбар на карысць iзаляцыi ад астатняга чалавецтва, павiнна быць настойлiвая неабходнасць. Можна адчуваць агiду да гэтага ѓчынку i ѓ той жа час шкадаваць чалавека, якi адчуваѓ сябе вымушаным здзейснiць яго ".
  
  "Я б аддаѓ перавагу зберагчы сваю жаль да ахвяраѓ", - сказаѓ Барнетт. "Самае жахлiвае ѓ такiм забойцу, як гэты, тое, што ён не iзаляваны ад грамадства. Нам было б лягчэй дыхаць, калi б гэта быѓ ён. Ён ѓкаранёны ѓ нашу асяроддзе i скрыты пад маскай меркаванай невiнаватасцi. Нi ѓ яго знешнасцi, нi ѓ манерах няма нiчога, што паказвала б на тое, што ён тайны перерезатель горла. Ён, верагодна, абмяркоѓвае кожнае забойства са сваiмi сябрамi i пампуе галавой, дзiвячыся, што хто-то мог здзейснiць такое жудаснае дзеянне ".
  
  "У такога чалавека няма сяброѓ", - сказала Сесiлiя. "Гэта адзiн з прыкмет ненармальнасцi, якая прымушае чалавека адчуваць сябе вымушаным здзейснiць злачынства такога роду".
  
  "Чаму вы так упэѓнены ѓ гэтым?" Спытаѓ Барнетт. "Магчыма, ён самы папулярны чалавек у сваiм клубе. Магчыма, яму прыйдзецца наняць двух сакратароѓ па зносiнам, каб адказваць на ѓсе яго запрашэння".
  
  Сесiлiя паклала вiдэлец i адсунула талерку ѓ бок. "Я так не думаю," сказала яна. "Я сее-што прачытаѓ, можна сказаць, правёѓ даследаванне, прысвечанае перадгiсторыi гэтага тыпу забойцаѓ, i я б сказаѓ, што амаль напэѓна ён вельмi самотны чалавек".
  
  Адзiн афiцыянт вярнуѓся, каб уручыць iм меню дэсертаѓ, у той час як iншы пракраѓся за першым i прыбраѓ рэшткi рыбы, якiя стаялi перад Сесили.
  
  " Такiм чынам, - сказаѓ Барнетт, пасля таго, як афiцыянт сышоѓ рыхтаваць ванiльнае суфле для дэсертаѓ, - што вы выявiлi ѓ сваiм даследаваннi, што паказвае на тое, што наш забойца - такi самотны чалавек? Вы думаеце, ён быѓ вымушаны здзяйсняць гэтыя злачынствы з-за просты нуды?"
  
  "Няма", - сказала яму Сесiлiя. "Ты няправiльна разумееш. Я мяркую, што гэтым чалавекам настолькi рухае патрэба здзейснiць гэтыя злачынствы, што ѓ яго няма часу на нармальныя чалавечыя жаданнi, такiя як зносiны, каханне цi адпачынак ".
  
  "А як наконт ежы?" Спытаѓ Барнетт.
  
  "Я б сказала, што ён есць так, як есць жывёла", - сказала Сесiлiя. "Ён паглынае ежу, якая дае яму неабходную энергiю для працягу жыцця. Я сумняваюся, што яго хвалюе, што ён есць, i ён нават не ведае, што знаходзiцца ѓ талерцы, якi стаiць перад iм.
  
  " I на чым жа вы засноѓвае гэты суровы вобраз чалавека, рухомай сiламi, больш магутнымi, чым ён сам?
  
  "Аб маiм даследаваннi аналагiчных злачынстваѓ, учыненых у нядаѓнiм мiнулым", - сказала Сесiлiя. "Дюссельдорфским забойцам пятнаццацiгадовай даѓнiны быѓ чалавек па iмя Рэм. Калi палiцыя затрымала яго, ён жыѓ у пустым пакоi без мэблi, i толькi на падлозе ляжала пара коѓдраѓ для сну. Адзiнай адзеннем, якая ѓ яго была, было некалькi змен нiжняга бялiзны i адна запасная кашуля. I гэта быѓ некалi рэспектабельны мужчына з сярэдняга класа ".
  
  " Каго ён забiваѓ, - спытаѓ Барнетт, " i чаму?
  
  "Ён забiѓ трох сусветных суддзяѓ, двух судовых клеркаѓ, двух судовых прыставаѓ i чалавека, якi кiраваѓ турэмным фургонам, перш чым яго схапiлi".
  
  " Павiнна быць, ён меѓ зуб на суды.
  
  "Яго жонка была арыштаваная, прызнаная вiнаватай у забойстве i прысуджаная да руднiка. Тры гады праз высветлiлася, што яна не вiнаватая, i яе вызвалiлi. Было занадта позна; цяжкi працу i жудасныя ѓмовы на шахтах аслабiлi яе да такой ступенi, што медыцынская дапамога была ѓжо немагчымая. Дзяржава выдзелiла ёй трыццаць залатых марак у якасцi кампенсацыi. Яна памерла шэсць месяцаѓ праз. Праз год пасля гэтага пачалiся забойствы.
  
  "Я б сказаѓ, што ѓ гэтага чалавека была справядлiвая крыѓда", - пракаментаваѓ Барнетт. "Уявiце, якiя эмоцыi, павiнна быць, сабралiся ѓ яго ѓнутры. Нядзiѓна, што яны выйшлi ѓ выглядзе серыi скарачэнняѓ ".
  
  "Ён, безумоѓна, дзейнiчаѓ пад уплывам моцнага падахвочваннi", - пагадзiлася Сесiлiя. "Як i Вар'яцкi Бамбавiк Парыжа ѓ 1878 годзе, якi разгульваѓ паѓсюль, пакiдаючы пякельныя прылады ѓ камерах захоѓвання на чыгуначных станцыях. Як i мiстэр Пинкли з Чыкага, якi ѓзяѓ за правiла дарыць вулiчным дамам цукеркi, закрашанае мыш'яком.
  
  У гэты момант прынеслi суфле, i Барнетт ѓтаропiѓся на сваё. Яно было вельмi прывабным, узвышаючыся над талеркай на цэлых тры цалi. "Мыш'як, так?" спытаѓ ён.
  
  Сесiлiя засмяялася. "Не хвалюйся", - сказала яна яму. "Я чула, што iм пасыпаюць амлеты, але нiколi - суфле".
  
  Барнетт падняѓ на яе вочы i ѓхмыльнуѓся. "Нельга быць занадта асцярожнай", - сказаѓ ён.
  
  "Так мне выклiкалi", - сказала Сесiлiя.
  
  Яны елi дэсерты ѓ задуменнага маѓчаннi. Барнетт зразумеѓ, што час прыйшоѓ. Ён глыбока ѓздыхнуѓ. " Сесiлiя, - сказаѓ ён, - я хацеѓ бы цябе сёе пра што спытаць.
  
  " Так, Бенджамiн? - спытаѓ я.
  
  Ён яшчэ раз глыбока ѓздыхнуѓ. " Я, э-э, хацеѓ бы папрасiць тваёй рукi ѓ твайго бацькi.
  
  Сесiлiя асцярожна паклала вiдэлец на край талеркi i вадзiла па iм пальцам, пакуль яна не заняла iдэальнае становiшча. Маѓчанне зацягнулася.
  
  "Скажы што-небудзь, Сесили," нарэшце выпалiѓ Барнетт.
  
  Яшчэ адно доѓгi iмгненне адказу не было. Вочы Сесили кiдалiся па баках, як быццам яна адчувала сябе за сталом у пастцы i адчайна шукала выйсце. Затым яна павярнулася да Барнетту i ткнула ѓ яе пальцам. "Я ѓпэѓненая, ты гэтага не ѓсведамляеш," сказала яна, - але тое, што ты толькi што сказаѓ, даказвае мой пункт гледжання. Гэта так тыпова. I ты нават не ѓсвядомiш, што ты зрабiѓ".
  
  "Што вы маеце на ѓвазе, кажучы "не ѓ курсе'?" Запатрабаваѓ адказу Барнетт, яго голас злёгку задрыжаѓ ад намаганнi здушыць гнеѓ i здзiѓленне з нагоды такой рэакцыi. "Я толькi што зрабiѓ табе прапанову рукi i сэрца, вось што адбылося".
  
  "Не, гэта не так", - сказала яна. "Ты толькi што паведамiѓ мне, што збiраешся зрабiць прапанову майму бацьку. Ты хочаш выйсцi замуж за майго бацькi? Калi няма, то чаму ты збiраешся спытаць яго?"
  
  Барнетт вырашыѓ, што сёння не яго дзень. Магчыма, у астралогii ѓсе-ткi што-то есць. "Такi звычай", - сказаѓ ён. "На самой справе я пытаюся ѓ вас, вы гэта ведаеце. Але твой бацька павiнен аддаць цябе.
  
  "Чаму?" - спытала яна. "Выкажам здагадку, бацька скажа "не"?"
  
  "Я, э-э, не падумаѓ пра гэта", - сказаѓ Барнетт. "Шчыра кажучы, калi ты скажаш "так", мне напляваць, што скажа твой бацька".
  
  "Гэта вельмi смела з твайго боку", - сказала яна.
  
  Барнетт з лёгкiм срэбным звонам выпусцiѓ вiдэлец на талерку. "Добра!" - сказаѓ ён. "Я пытаюся не твайго бацькi, я пытаюся цябе. Сесiлiя, ты выйдзеш за мяне замуж?"
  
  "Я не ведаю", - сказала яна.
  
  "Што?"
  
  Сесiлiя нахiлiлася наперад i ѓзяла яго за руку. "Я б хацела выйсцi за цябе замуж", - сказала яна яму. "Але я не ѓпэѓненая, што табе сапраѓды спадабалася б быць жонкай такога тыпу, якi быѓ бы я".
  
  "Сесiлiя, я люблю цябе", - сказаѓ Барнетт. "Гэты стол занадта шырокi, каб я мог як след абняць цябе, але я люблю цябе больш за ѓсё на свеце хачу, каб ты стала маёй жонкай. Я ведаю, гэта банальна, але так яно i ёсць. Я люблю цябе ѓжо некаторы час. На самай справе, з таго дня, як ты ѓпершыню пастукаѓ у дзверы Амерыканскай службы навiн."
  
  "Табе спатрэбiлася дастаткова часу, каб сабрацца з духам i заявiць пра гэта", - сказала яна.
  
  "У мяне былi абавязацельствы", - сказаѓ Барнетт. "На тое былi прычыны".
  
  "Не, не звяртай увагi", - сказала яна. "Гэта было несумленна з майго боку. Я ѓжо некаторы час ведаю пра тваiх пачуццях да мяне. I для мяне гэта вялiкi гонар".
  
  "ђсцешаны", - сказаѓ Барнетт. "Што азначае, што ты мяне не любiш".
  
  "Не, гэта не так", - сказала Сесiлiя. "Бенджамiн, дарагi, я сапраѓды люблю цябе. Я нават хачу выйсцi за цябе замуж. Я проста не думаю, што ты сапраѓды хочаш ажанiцца на мне.
  
  "Ад усяго сэрца", - сказаѓ Барнетт.
  
  " Ты хочаш, каб я стала тваёй жонкай.
  
  "Так".
  
  "Ты хочаш стварыць для мяне дом".
  
  "З табой".
  
  " Ты хочаш, каб я звольнiѓся з працы.
  
  "Вядома".
  
  "Ну, я хачу выйсцi за цябе замуж, Бенджамiн, але ѓ мяне няма жадання кiдаць сваю кар'еру. Я хачу быць рэпарцёрам. Я не хачу проста сядзець дома i няньчыцца з дзецьмi - калi ѓ нас наогул будуць дзецi ".
  
  "Чаму бы i няма?" Спытаѓ Бенджамiн. "А што дрэннага ѓ сыходзе за немаѓлятамi?"
  
  "Вось што я табе скажу", - сказала Сесiлiя. "Я захаваю сваю працу, а ты застанешся дома i присмотришь за дзецьмi".
  
  "Сесили!" Бенджамiн быѓ вiдавочна шакаваны.
  
  "Такiя мае ѓмовы", - сказала Сесiлiя. "У цябе ёсць сустрэчная прапанова?"
  
  "Не кажы глупства", - сказаѓ Барнетт.
  
  "Ты лiчыш гэта недарэчным, цi не так?" Спытала Сесiлiя. "Усё сваё жыццё я хацела быць рэпарцёрам. I цяпер, калi я толькi пачаѓ здымацца, калi я здымаюся ѓ серыяле, якi трапiѓ ва ѓсе нашы спiсы, калi мне прапанавалi працу ѓ гарадскiм аддзеле "Хронiк", ты думаеш, што я павiнен адмовiцца ад гэтага толькi таму, што ты любiш мяне, а я люблю цябе. Што ж, кажу вам, спадар Барнетт, гэта не адмыецца. Гэта проста не адмыецца!"
  
  "Ты любiш мяне?" - Спытаѓ Барнетт.
  
  "Вядома, я люблю цябе", - адказала Сесiлiя. "Як ты думаеш, што я табе казала?"
  
  "Пра", - сказаѓ ён. "Але - цяпер дазволь мне паглядзець, цi правiльна я гэта разумею - ты не хочаш выходзiць за мяне замуж, таму што тады табе прыйшлося б сядзець дома i няньчыцца з дзецьмi, калi б у нас былi дзецi, замест таго, каб свабодна працягваць сваю кар'еру журналiста".
  
  "Гэта дакладна", - сказала Сесiлiя. "Хоць у тваiх вуснах гэта гучыць жудасна. Што дрэннага ѓ тым, што жанчына хоча што-то зрабiць са сваiм жыццём?"
  
  "Я, э-э, не ведаю", - прызнаѓся Барнетт. "Я нiколi пра гэта асаблiва не задумваѓся. Я маю на ѓвазе, у прынцыпе, я не бачу ѓ гэтым нiчога дрэннага. Я думаю, што жанчыны, безумоѓна, павiнны быць гэтак жа вольныя ѓ сваiх дзеяннях, як i мужчыны. Але калi я думаю аб сваёй жонцы, я павiнен прызнацца, што ѓяѓляю яе дома, кiруючай хатнiм гаспадаркай, у той час як я змагаюся з вонкавым светам ".
  
  "Я згодная, гэта выдатны вобраз", - сказала Сесiлiя. "I, несумненна, ёсць шмат жанчын, якiя вельмi хацелi б заняць тое становiшча, якое вы сабе ѓяѓляеце. Вось чаму я думаю, што, хоць я мог бы любiць цябе, нам не варта ажанiцца. Гэта было б удушающе для мяне i жудасна несправядлiва ѓ адносiнах да цябе. Я павiнна быць вольная, Бенджамiн, каб скарыстацца ѓсiм, што можа прапанаваць жыццё!
  
  "Што ж," сказаѓ Бенджамiн, " калi ты павiнен..." Ён утаропiѓся ѓ свой кавы. "Я прызнаю, што на самай справе я не вельмi задумваѓся аб тым, чаго я хачу ад жонкi. Тое, што ѓ мяне ёсць, - гэта ѓ асноѓным напалову якiя сфармавалiся вобразы, на якiх мы з табой сядзiм ля вогнiшча i трымаем адзiн аднаго ѓ розных, э-э, позах ".
  
  "Мне вельмi шкада, Бенджамiн," сказала Сесiлiя.
  
  Барнетт павольна падняѓ вочы i сустрэѓся з ёй позiркам. - "Кронiкл"? - Спытаѓ ён.
  
  "Я збiралася расказаць табе аб гэтым", - сказала яна.
  
  ШАСНАЦЦАЦЬ
  
  ГУЛЬНЯ
  
  
  
  Давайце знойдзем якое-небудзь рашэнне ѓ сузiральнай манеры
  I спакойным размяшчэннi духу,
  Вольным ад усякага роду запалу
  .
  У. С. ГIЛБЕРТ
  
  Я звычайна лiчу, што праца дапамагае пазбавiцца ад смутку. Бенджамiн Барнетт нагадаѓ сабе пра гэта, засяродзiѓшы сваю энергiю на бягучай працы. Спачатку адбылася неабходная рэарганiзацыя персаналу Амерыканскай службы навiн ѓ адсутнасць Сесили Перрин. Затым была дэталёвая праца для прафесара Марыярцi, калi ён удасканальваѓ свае планы немагчымага злачынства. Але смутак засталася. Здавалася, ён не мог зрабiць нiчога такога, што нейкiм пакручастым чынам не нагадвала б яму пра Сесили. Яна сышла з офiса Амерыканскай службы навiн, каб заняць пасаду рэпарцёра ѓ Morning Chronicle. Ён не зайздросцiѓ ёй за гэта. Гэта быѓ той вопыт, якi яна не магла атрымаць на Службе. I яна была вельмi шчырая ѓ сваiм жаданнi атрымаць гэты вопыт. Пры прыёме на новую пасаду ёй зрэзалi зарплату.
  
  Амерыканская служба навiн на самай справе не страцiла мiс Перрин як пiсьменнiцу, паколькi яны маглi свабодна купляць яе апавяданнi з Chronicle для American wire. Але офiс вызначана быѓ пусты без яе. У размове з генеральным мэнэджэрам Chronicle, якi быѓ адначасова абураны i прасiѓ прабачэння па нагоды набыцця Сесили Перрин, Барнетт высветлiѓ, як i чаму было зроблена прапанова аб працы. "Морнинг Кроникл" раптам ѓсвядомiла, што востра мае патрэбу ѓ жанчыне-репортере. Гэта адкрыццё стала прамым вынiкам таго, што лорд Хогбайн у сваiм завяшчаннi пакiнуѓ газету шестидесятилетней даѓнасцi сваёй жонцы. А лэдзi Хогбайн, якая ѓжо выдаткавала вялiкую частку нерастраченного стану Хогбайн на стварэнне жаночага каледжа ѓ Оксфардзе, прытулку для мацi-незамужнiх ѓ Стэпавы i прафесiйнай школы для жанчын-машынiстак у Бетнал-Грын, была ѓзрушаная, выявiѓшы, што ѓ рэпарцёрскiм штаце "Морнинг Кроникл" няма жанчын. Сесили Перрин была адной з нямногiх вопытных рэпарцёраѓ, якая да таго ж апынулася лэдзi.
  
  "Яна сапраѓды любiць мяне, вы разумееце", - сказаѓ ён Марыярцi ѓ канфiдэнцыйнай размове ѓ адзiноце кабiнета прафесара. "Яна лiчыць непрымальнай перспектыву шлюбу. Яна не жадае адмаѓляцца ад сваёй волi, каб стаць жонкай якога-небудзь мужчыны ".
  
  "Разумная дзяѓчына", - сказаѓ Марыярцi. "Жонка - гэта адзiнае становiшча прымусовай працы, што застаѓся ѓ цывiлiзаваным свеце з часоѓ абвяшчэння мiстэрам Лiнкальнам Эмансiпацыi".
  
  Барнетт чмыхнуѓ i выйшаѓ з пакоя. Ён адчуваѓ патрэбнасць даверыцца каму-небудзь, але гэта было не тое, што ён хацеѓ пачуць.
  
  Марыярцi адправiѓ Барнэта ѓ Плiмут сустракаць "Хорнблауэр", калi той пришвартуется. "Мае планы амаль завершаны", - сказаѓ ён. "Але ёсць пэѓная iнфармацыя, якая отрывочна або адсутнiчае. Вы рэпарцёр. У вас ёсць бясспрэчны доступ да розных афiцыйным асобам i гiстарычнае права задаваць дурныя пытаннi. Высветлiце ѓсё, што зможаце, аб перавозцы скарбы.
  
  "Што менавiта вы хочаце ведаць?" Спытаѓ Барнетт.
  
  "Падрабязнасцi", - сказаѓ яму Марыярцi. "Мне патрэбныя ѓсе дробязныя, нязначныя дробязi. Усе, якiм бы дробным або ѓяѓным нязначным, уяѓляе для мяне цiкавасць".
  
  "А калi яны не захочуць мне нiчога расказваць?" Спытаѓ Барнетт. "У рэшце рэшт, яны будуць перавозiць неацэнны скарб. Палiцыя i армiя могуць быць дастаткова разумныя, каб захацець захаваць свае дакладныя планы ѓ сакрэце ".
  
  "Не звяртайцеся да ваенных або палiцыянтам уладам", - сказаѓ Марыярцi. "Вазьмiце iнтэрв'ю ѓ лорда Растануць. Ён з тых назойлiвых людзей, якiя настойваюць на тым, каб ведаць кожны аспект плана. На самай справе, ён, верагодна, сам распрацаваѓ план. Ён ѓяѓляе сябе жудасна разумным."
  
  Такiм чынам, Барнетт прыбыѓ у Плiмут за дзень да таго, як лiнкор Хорнблауэр павiнен быѓ прышвартаваѓся да вайсковага прычала. У той вечар у сваiм гатэлi лорд Iст дазволiѓ джэнтльменам з прэсы ѓзяць у яго iнтэрв'ю. Ён i яго свiта займалi цэлы паверх, i, падобна, яны прывезлi з сабой дастаткова мэблi i прылад, каб падрыхтаваць экспедыцыю ѓ Тыбет. Лорд Iст быѓ невысокiм таѓстуном, чыё некалi светлае твар стала бурачна-чырвоным ад шматгадовага знаходжання пад iндыйскiм сонцам. Ён быѓ апрануты ѓ лепшае падабенства усходняга ѓладара з Сэвил-Роу i трымаѓ у руках хупавую кiй з цёмна-карычневага дрэва, упрыгожаную вытанчанай iнкрустацыяй з слановай косткi.
  
  "Заѓсёды рады пагутарыць з вамi, газетчыкi", - сказаѓ лорд Iст дзесятку клапатлiвых рэпарцёраѓ, якiя сабралiся ѓ яго прыёмнай. Ён узлез на ротанговую ѓслончык для ног, якую адзiн з яго слуг-iндусаѓ клапатлiва паставiѓ перад яго нагамi. "Сярэднестатыстычны брытанец недастаткова ведае аб iмперыi, якую мы стваралi для яго апошнiя сто гадоѓ. Iндыйскi субкантынента - шырокi i зачаравальны рэгiён, больш чым у дзесяць разоѓ перавышае памеры гэтых маленькiх выспаѓ. I мы зрабiлi яго сваiм; паслалi лепшых прадстаѓнiкоѓ нашай пароды, нашых сыноѓ i братоѓ, i зрабiлi яго нашым. Мы аб'ядналi каля двухсот дробных каралеѓстваѓ пад брытанскiм валадарствам. Я ганаруся сваёй невялiкай роляй у гэтым вялiкiм дасягненнi ".
  
  Каржакаваты мужчына з вялiзнымi моржовыми вусамi, што стаяѓ у левым шэрагу ад натоѓпу рэпарцёраѓ, падняѓ руку. "Скажыце нам, ваша светласць," крыкнуѓ ён, - вы б сказалi, што гэта было так жа карысна для тубыльцаѓ, як i для брытанцаѓ?"
  
  Лорд Iст раздражнёна паглядзеѓ на яго зверху ѓнiз. "Што гэта было?" - спытаѓ ён.
  
  "Гэта заваёва", - сказаѓ мужчына з лёгкiм, неопределимым сярэднееѓрапейскiм акцэнтам. "Гэтыя аб'яднання - маглi б вы сказаць, што яны ѓ цэлым пайшлi на карысць карэнным народам, аб якiх iдзе гаворка? Можа быць, адукацыйны?
  
  "Хто вы, сэр?" Патрабавальна спытаѓ лорд Iст.
  
  " Генрых фон Герцаг, ваша светласць. Berliner Tagenblatt."
  
  Лорд Iст прыняѓ позу на лавачцы для ног, якой пазайздросцiлi б многiя гераiчныя скульптуры. "Сардэчна запрашаем у Англiю, мiстэр Герцаг", - сказаѓ ён, i ѓ ягоным голасе прагучала халоднае незадавальненне, якое бывае толькi ѓ лепшых дзяржаѓных школах. "Безумоѓна, прыемна бачыць вас сярод нас. Адказваючы на ваша пытанне, тое, што добра для Брытанii, добра i для iмперыi. Гэта павiнна быць вiдавочна ".
  
  Карэспандэнт Berliner Tagenblatt запiсаѓ адказ i, падобна, застаѓся iм задаволены. Нават задаволены. Магчыма, ён уяѓляѓ, як гэта прагучыць для двух мiльёнаѓ яго нямецкiх чытачоѓ-англофобов. "Дзякуй, ваша светласць", - крыкнуѓ ён.
  
  Лорд Iст агледзеѓся. " Што-небудзь, э-э, яшчэ? - спытаѓ ён.
  
  " Скарб, ваша светласць, - паклiкаѓ мускулiсты джэнтльмен у пiнжаку ѓ шырокую клетку, якi больш падышоѓ бы па iншых звестках iпадрома, чым рэпарцёру.
  
  Лорд Iст ѓтаропiѓся на яго зверху ѓнiз. "Я не ведаѓ, што тут прадстаѓлены 'ружовыя' аан, " адважыѓся сказаць ён i шырока ѓсмiхнуѓся, калi пачуѓ смех, якога так iмкнуѓся дамагчыся.
  
  " Джеймсон, ваша светласць. "Дэйлi Тэлеграф", - сказаѓ мускулiсты рэпарцёр, далучаючыся да агульнай хихиканью. " Прашу прабачэння за непрыстойны нарад, але мяне выклiкалi сюды зусiм з iншым заданнем.
  
  " У самай справе? Заѓважыѓ лорд Iст. "Мяркую, вы паставiлi на пераможцу". Задаволены тым, што яго рэпутацыя остроумца не пацярпела, яго светласць прыняѓ iншую позу. "Калекцыя Лорда Растануць," сказаѓ ён, - як я магу вам гэта апiсаць?
  
  У натоѓпе пачуѓся шоргат, рэпарцёры дасталi свае нататнiкi i облизали кончыкi алоѓкаѓ.
  
  "Iндыя - краiна неверагодных кантрастаѓ", - пачаѓ яго светласць. "Велiч мiнулых эпох акружае чалавека ѓ Iндыi, схаванае пад брудам i убоствам сучаснасцi. Калi я ѓпершыню прыбыѓ у Калькутту дванаццаць гадоѓ таму ѓ якасцi пастаяннага дырэктара Паѓночна-Усходняй i Паѓднёвай Iндыйскай жалезнай дарогi, я вырашыѓ прысвяцiць сваю працу выратавання як мага большай часткi хутка знiкаючага сховiшчы незаменных ведаѓ i археалагiчнай прыгажосцi. Я клапацiѓся аб навучаннi i задавальненнi ѓсяго народа iмперыi, i асаблiва народа самой Iндыi, каб яны маглi даведацца пра сваё ѓласнае мiнулае да таго, як яно будзе знiшчана па цаглiнцы. Я таксама iмкнуѓся да будучынi, каб тыя, хто прыйдзе пасля нас, маглi мець некаторыя веды аб тых, хто быѓ да нас. Я не паскупiѓся на гэтыя набыцця нi сваiм часам, нi станам, i ѓ вынiку дваццаць тон унiкальных i незаменных археалагiчных скарбаѓ прыбудуць заѓтра на борт лiнкора Яе Вялiкасцi "Хорнблауэр".
  
  Калi лорд Iст спынiѓся, каб перавесцi дух, чалавек, якi стаяѓ справа ад Барнэта, джэнтльмен па прозвiшчы Хiгiнс, карэспандэнт Pall Mall Gazette, нахiлiѓся да Барнетту i прашаптаѓ: "Ты ведаеш, ён скраѓ усё гэта".
  
  " Скраѓ? - Прашаптаѓ Барнетт.
  
  " Менавiта. О, ёсць i iншыя словы. Адзiн прадмет быѓ 'канфiскаваны", iншы - "канфiскаваны", калоны i фрызы былi 'выратаваны' з таго месца, дзе яны стаялi дваццаць стагоддзяѓ. Iндыйскае скарб не было набыта на асабiстае стан лорда Растануць, iндыйскае скарб - гэта асабiстае стан лорда Растануць. Ты ж ведаеш, ён не аддае iх Кароне, а толькi пазычае.
  
  Барнетт кiѓнуѓ. "Я не здзiѓлены," прашаптаѓ ён. " Кажуць, гiсторыя напiсана на спiнах тых, хто прайграѓ.
  
  Хiгiнс ѓтаропiѓся на яго. "Я не думаю, што гэта дакладна тое, што яны кажуць, - сказаѓ ён, - але я мяркую, што гэта дастаткова блiзка для тэлеграфнай сувязi".
  
  "Гэта, павiнна быць, прымушае вас нервавацца, лорд Iст", - выказаѓ здагадку адзiн з рэпарцёраѓ.
  
  "Вельмi нямногае прымушае мяне нервавацца, малады чалавек", - сказаѓ лорд Iст. "Што вы мелi на ѓвазе?"
  
  "Ахоѓваю усё гэта скарб", - сказаѓ рэпарцёр. "Выпраѓляю яго ѓ цэласцi i захаванасцi ѓ Англiю. Вязу па сушы ѓ Лондан".
  
  Лорд Iст адкiнуѓся назад, упёршы рукi ѓ бакi, i прымудрыѓся надаць сабе надзвычай самаздаволены выгляд. "Адным з кiруючых прынцыпаѓ майго вiцэ-каралеѓства, а да гэтага майго знаходжання на пасадзе пастаяннага дырэктара Паѓночна-Усходняй i Паѓднёвай Iндыйскай жалезнай дарогi, было тое, што добра ѓзброенае апалчэнне больш чым годна любой групы разбойнiкаѓ. Iншая справа, што дбайнае планаванне i падрыхтоѓка перад бiтвай шматкроць акупляюцца, калi бiтва пачынаецца. Не, малады чалавек, я не нервуюся. Я ѓпэѓнены ѓ сабе. "
  
  "Прашу прабачэння, мiлорд, але не iснуе якой-небудзь тайнай арганiзацыi карэнных iндзейцаѓ, якая пагражае вярнуць скарб Лорда Растануць iндыйскаму народу?" Крыкнуѓ Хiгiнс.
  
  "Я атрымлiваѓ пагрозы ад такой групы", - прызнаѓ лорд Iст. "Але я не ѓспрымаю iх сур'ёзна. Яны называюць сябе Хатшикха на Тиввиха. Гэта азначае 'Сямёра без асоб".
  
  "Рамантычна", - пракаментаваѓ адзiн з рэпарцёраѓ.
  
  "Варварства," сказаѓ лорд Iст.
  
  "Яны ѓжо замахвалiся на скарб?" Спытаѓ Хiгiнс.
  
  Лорд Iст фыркнуѓ. "Яны нiчога не адважацца зрабiць", - сказаѓ ён. "Размовы нiчога не каштуюць. Лiсты, прышпiленыя да маёй падушцы ѓ спробе напалохаць мяне, не дасягаюць жаданага эфекту. Але я сумняваюся, што яны сапраѓды зайшлi далей гэтага ".
  
  "Тады я так разумею, што вы не турбуецеся аб гэтай групе iндзейцаѓ, ваша светласць", - сказаѓ Барнетт.
  
  " Зусiм няма. Мяне больш турбуюць звычайныя злодзеi. Калекцыя лорда Растануць была б прывабнай мiшэнню.
  
  "Але, лорд Iст," сказаѓ Хiгiнс, " як далёка мог зайсцi злодзей цi нават група злодзеяѓ з десятифутовой статуяй або двадцатипятифутовой калонай?"
  
  "Цалкам дакладна", - пагадзiѓся лорд Iст. "Але больш дробныя часткi ѓразлiвыя. Жазло Паталипутры даѓжынёй дваццаць два цалi, абсыпаны дыяментамi i рубiнамi, лiчыцца сiмвалам улады, дадзенай Аляксандрам Македонскiм Чандре Гупте, вядомай грэкам як Сандрокотт, цару прасий. Буда Катиавар, выразаны з суцэльнага кавалка чырвонага сердалiка, вышынёй пятнаццаць з чвэрцю цаляѓ. Кiнжал Аллад-вуд-дзiна Халджи, падарунак яму ад Малiка Кафура, у якога, як мяркуюць, у рукаяць або ножны быѓ устаѓлены каштоѓны камень для кожнага забiтага iм iндуiсцкага святара. У iм больш за шэсцьсот каштоѓных камянёѓ. У мяне больш двух тысяч такiх прадметаѓ; маленькiх, лёгка пераносiце, якiя прадстаѓляюць вялiкi гiстарычны цiкавасць i каштоѓных па-за залежнасцi ад iх памеру ".
  
  " Цi можаце вы апiсаць прынятыя вамi меры засцярогi, ваша светласць? Патэлефанаваѓ Хiгiнс.
  
  Барнетт згодна кiѓнуѓ. "Так, калi ласка, зрабiце гэта. Менавiта такiя дэталi очаруют нашых амерыканскiх чытачоѓ".
  
  "Калi толькi вы не баiцеся, што апублiкаванае апiсанне вашых мер бяспекi прыцягне тых самых разбойнiкаѓ, якiх вы стараецеся пазбягаць", - выказаѓ меркаванне фон Герцаг, набiваючы тытунь у вялiкую трубку, якую ён дастаѓ з унутранай кiшэнi.
  
  Лорд Iст злосна паглядзеѓ на немца. "Мае меры бяспекi распрацаваны так, каб перашкаджаць любым спробам крадзяжу", - сказаѓ ён. "I тыя злачынцы, якiя не будуць збянтэжаныя, будуць альбо затрыманыя".
  
  "Вельмi мудра, ваша светласць," сказаѓ Хiгiнс.
  
  "Вы, напэѓна, памятаеце, што ѓ мяне ёсць некаторы досвед працы з чыгункамi i чыгуначным транспартам", - сказаѓ лорд Iст. "Дазвольце мне апiсаць мой план.
  
  - Заѓтра, калi "Хорнблауэр" прычалiць, я падымуся на борт, каб правесцi iнвентарызацыю калекцыi. Гэта зойме тры днi, паколькi я маю намер асабiста агледзець кожны прадмет i зверыць яго са сваiм спiсам. Тым часам будзе сабраны i падрыхтаваны спецыяльны цягнiк".
  
  "Не маглi б вы апiсаць нам цягнiк, ваша светласць?" Папрасiѓ Барнетт.
  
  - Паравоз "Драммонд", разлiчаны на дваццаць адну машыну, " сказаѓ лорд Iст. "Дзесяць спецыяльна падрыхтаваных таварных вагонаѓ для збору ахвяраванняѓ; сем вайсковых вагонаѓ для двух рот бенгальскай пяхоты Яе Вялiкасцi; тры дэсантных вагона для аднаго ѓзвода Дваццаць трэцяй лёгкай кавалерыi, якiя паедуць са сваiмi коньмi; i адзiн гвардзейскi фургон, якi замыкае шэсце, у якiм размесцяцца некалькi адборных трапных стралкоѓ разам з звычайнай чыгуначнай аховай".
  
  Лорд Iст спынiѓся, каб перавесцi дух i дачакацца, калi яго дагоняць таропка якiя пiшуць рэпарцёры. "Дзесяць таварных вагонаѓ будуць устаноѓлены як адзiнае цэлае памiж Бенгальскiм футом," працягнуѓ ён, " i ѓсе вагоны ад вугальнага тэндэру да фургона аховы будуць злучаныя памiж сабой адмысловым электрычным провадам, прызначаным для падачы гучнай сiгналiзацыi, калi ён абарвецца дзе-небудзь па ѓсёй даѓжынi. Гэта прадухiлiць любыя спробы перагнаць адзiн або некалькi вагонаѓ на бакавы шлях пры аб'ездзе павароту, а затым паѓторна падлучыць астатнiя вагоны. Дазвольце мне сказаць, што гэты метад сапраѓды быѓ апрабаваны некалькi гадоѓ таму ѓ Пенджабе.
  
  "Цяпер рыхтуюцца самi таварныя вагоны для прыёму скарбаѓ. Гэтая падрыхтоѓка складаецца з двух частак. Першы - гэта праверка колаѓ, восяѓ, счэпных механiзмаѓ i ѓсяго знешняга выгляду кузава, бакавiн, дна i верху. Другi - ашалёѓка салона кожнага аѓтамабiля пластом бясшвоѓнага белага муслiна. "
  
  Физерби-Ффолкс з "Манчэстэр Реджистер" адарваѓ аловак ад старонкi нататнiка i падняѓ галаву, яго акуратна падстрыжаныя вусы падазрона тарганулiся. "Белы муслiн?" спытаѓ ён. "Вы хочаце, каб бакi былi абцягнутыя тканiнай?" З таго часу, як ён сабраѓ лонданскiя газеты з расповедам аб паспяховым пералёце орнитоптера Квигсли праз Ла-Манш толькi для таго, каб выявiць, што ѓсё гэта было старанна прадуманай мiстыфiкацыяй, ён круцiѓ у зубах кожную новую манету, разглядаѓ усе нататкi пад лупай для чытання i подкручивал вусы пры найменшай незвычайнай або нечаканай дэталi ѓ любы гiсторыi.
  
  "Так, гэта дакладна", - сказаѓ лорд Iст. "У драѓляных сценах або металiчным каркасе могуць быць люкi або патаемныя панэлi, але цяжка схаваць панэль або дзверы ѓ суцэльным белым муслине".
  
  Физерби-Ффолкс на iмгненне задумаѓся, а затым кiѓнуѓ. "Зразумела, ваша светласць", - сказаѓ ён.
  
  "Кожны грузавы вагон будзе мець тры трохкутных каркаса, вырабленых з металiчных труб, размешчаных на роѓнай адлегласцi адзiн ад аднаго па цэнтральнай лiнii падлогi вагона. Буйныя аб'екты, такiя як мармуровыя калоны i каменныя скульптуры, якiя будуць размешчаны на спецыяльных апорных рамянях па-над гэтых рам. Скрынi з скарбамi таксама будуць размешчаны на металiчных прутах амаль па ѓсёй даѓжынi фургонаѓ, якiя будуць замацаваны на трохкутных рамах, пакiдаючы як раз досыць месцы, каб абыйсцi iх ".
  
  "Ваша светласць," перапынiѓ яго Барнетт, " прабачце мяне, але менавiта ѓ чым перавага такога пагадненьня?"
  
  " Гэта прадухiляе выкарыстанне цэлага набору трукаѓ, звычайных для разбойнiкаѓ i злодзеяѓ. Менавiта такiм чынам захоѓвалася скарб, калi яго перавозiлi па Iндыi, i калi гэта перашкодзiла iндыйскiм разбойнiкаѓ, мой добры сябар, будзьце ѓпэѓненыя, тут яно ѓвянчаецца поспехам.
  
  Трохкутныя рамы служаць для ѓтрымання скарбаѓ на вышынi трох футаѓ ад падлогi фургона i па крайняй меры двух футаѓ з кожнага боку. Схаваць iх няма дзе, так як усё вiдаць. Больш таго, з таго моманту, як скарб будзе змешчана на гэтыя падстаѓкi, i да таго моманту, калi яно будзе знята, нi адзiн чалавек не зможа трапiць нi ѓ адну з калёс ".
  
  "Вынаходлiва," сказаѓ Барнетт.
  
  "Сапраѓды так", - пагадзiѓся лорд Iст. "Вам даводзiцца ѓставаць вельмi рана па ранiцах, каб пусцiць мне пыл у вочы!"
  
  СЕМНАЦЦАЦЬ
  
  СВЕЧКА
  
  
  
  О, Усход ёсць Усход, а Захад ёсць Захад, i гэтыя двое нiколi не сустрэнуцца,
  Пакуль Зямля i Неба не паѓстануць перад вялiкiм Божым судзiлiшчам;
  Але няма нi Усходу, нi Захаду, нi Мяжы, нi Пароды, нi Нараджэння,
  Калi два моцных чалавека стаяць тварам да твару, хоць яны i прыйшлi з краю зямлi!
  РЭДЗЬЯРД КIПЛIНГ
  
  Bэнджамин барнетт ѓстаѓ i сабраѓ свой рэчавы мяшок у пяць гадзiн наступнага ранiцы. Самы раннi цягнiк на Лондан адпраѓляѓся з Плiмута ѓ 6:08, i ѓсё купэ першага класа было ѓ яго поѓным распараджэннi. Ён расцягнуѓся папярок сядзеннi i паспаѓ яшчэ два гадзiны, а затым выкарыстаѓ наступныя тры гадзiны, каб прагледзець свае запiсы i аформiць iх ва ѓсёабдымны справаздачу i аналiз фiласофii лорда Растануць па набыццi i ахове iндыйскiх скарбаѓ. Да таго часу, калi цягнiк прыбыѓ на станцыю Ватэрлоо, у яго былi гатовыя дзве версii гiсторыi пра скарбы Лорда Растануць: адна для Амерыканскай службы навiн, а iншая для прафесара Джэймса Марыярцi.
  
  "Хм, - сказаѓ Марыярцi, прачытаѓшы справаздачу Барнэта аб iнтэрв'ю, - усё так, як я i меркаваѓ. Лорд Iст не адважваецца на невядомае. Ён працягвае выкарыстоѓваць тыя ж рытуалы для абароны сваiх скарбаѓ, якiя практыкаваѓ, калi здабываѓ здабычу ѓ Iндыi ".
  
  "Я мяркую, што чалавек пачынае давяраць тым метадам, якiя працавалi ѓ яго ѓ мiнулым", - пракаментаваѓ Барнетт.
  
  "Лёгка вытлумачальны i вельмi чалавечны", - прызнаѓ Марыярцi. "Я, вядома, не магу вiнавацiць яго за гэта. Больш за тое, гэта сапраѓды спрашчае маю задачу".
  
  "Як скажаце", - сказаѓ Барнетт. "Хоць я не разумею, як вы збiраецеся падабрацца да цягнiка. Ён нiколi не спынiцца з моманту адпраѓлення з Плiмута да прыбыцця ѓ Лондан, нi разу. I калi вам нейкiм чынам атрымаецца спынiць гэта, полк вельмi буйных гвардзейцаѓ з зараджанымi стрэльбамi абкружыць цягнiк за лiчаныя секунды, а атрад лёгкай кавалерыi саскочыць са сваiх вагонаѓ, каб пераследваць любога, хто з'явiцца ѓ iх на шляху.
  
  "Ваенны эскорт так цi iнакш не паѓплывае на мой план", - сказаѓ Марыярцi. "Не мае значэння, цi ахоѓвае скарб рота мужчын цi палявая армiя, яно павiнна быць вывезена".
  
  "Вы хочаце сказаць, што скарб пакiне Плiмут, але не дабярэцца да Лондана?" Спытаѓ Барнетт.
  
  Марыярцi ѓсмiхнуѓся. "Перафразуючы былога лорда Адмiралцейства, - сказаѓ ён, - я не кажу, што скарбы не прыбудуць у Лондан, я проста кажу, што яны не прыбудуць гэтым цягнiком".
  
  Мiстэр Моуз адкрыѓ дзверы кабiнета. " Прашу прабачэння, - сказаѓ ён. " Да вас дэлегацыя, прафесар. Шэсць джэнтльменаѓ. У iх няма вiзiтных картак.
  
  Марыярцi падняѓ вочы. " Джэнтльмены, вы кажаце, мiстэр Моуз?
  
  " У некаторым родзе, прафесар. Джэнтльмены ночы, джэнтльмены ѓ масках, джэнтльмены Таемных Шляхоѓ. Я мяркую, што ѓсе гэтыя назвы ѓжывалiся да нашых гасцям, прафесар.
  
  Барнетт усмiхнуѓся дворецкому. "Што ж, мiстэр Моуз, вы мяне поражаете", - сказаѓ ён. "У вас ёсць скрытыя глыбiнi".
  
  "Так? 'Га кажа?" - патрабавальна спытаѓ мiстэр Моуз, яго твар заставаѓся абыякавым.
  
  "Цi ведаем мы каго-небудзь з гэтых джэнтльменаѓ, мiстэр Моуз?" - спытаѓ прафесар Марыярцi.
  
  "Так, сэр", - адказаѓ мiстэр Моуз. - А вось i "Снукер", i "Твiст", i "Аппер Макхеннори", i "Двухпенсовик", i палкоѓнiк Моран, i Мастак Персi.
  
  "Ну-ну," сказаѓ прафесар Марыярцi, пацiраючы кончык носа, " ѓражлiвая галерэя нягоднiкаѓ. Што магло звесцi iх усiх разам; i што, чорт вазьмi, магло прывесцi iх сюды, каб пабачыцца са мной? Ён паправiѓ пенснэ. " Ну, лепшы спосаб высветлiць гэта - прывесцi iх сюды i дазволiць iм расказаць мне. мiстэр Моуз, калi не пярэчыце.
  
  "Вы хочаце, каб я сышоѓ?" - Спытаѓ Барнетт, калi мiстэр Моуз цiха зачынiѓ за сабой дзверы.
  
  "Зусiм няма", - сказаѓ Марыярцi. "Мяркую, вы ѓжо ведаеце аднаго або двух з гэтых джэнтльменаѓ. Вы аказалi б мне паслугу, калi б цiхенька селi ѓ кутку i, э-э, паназiралi".
  
  "З задавальненнем, прафесар", - сказаѓ Барнетт, i ён казаѓ чыстую праѓду. Гэта была захапляльная сустрэча з любой кропкi гледжання. " Давай паглядзiм- Твiст я, вядома, сустракаѓ; кiраѓнiк Гiльдыi жабрачых. Я, здаецца, ганаровы член.
  
  "Гэта так", - сказаѓ Марыярцi. "А Снукер - подлы злодзей. Атрымаѓ сваю назву з-за свайго любiмага метаду працы, якi заключаецца ѓ тым, каб прыкiнуцца спячым на чыгуначных вакзалах або ѓ вестыбюлях гатэляѓ, а затым прачнуцца i спакойна сысцi з некалькiмi месцамi багажу. З Аппером Макхеннори вы мiмаходам сустракалiся два гады таму; ён даѓ вам пару ѓрокаѓ па адчыненню больш простых замкаѓ-тумблераѓ.
  
  Барнетт кiѓнуѓ. "Высокi хлопец з пясочнага колеру валасамi," сказаѓ ён.
  
  "Цалкам дакладна", - сказаѓ Марыярцi. "Эксперт у сваёй справе. Спецыялiзуецца на невялiкiх насценных сейфах, такiх, якiя можна знайсцi ѓ прыватных дамах або на невялiкiх прадпрыемствах".
  
  " А Двухпенсовик? - Спытаѓ Барнетт.
  
  "'Йоб' - гэта зваротны слэнг", - сказаѓ Марыярцi. "Двухпенсовик, якому зараз за пяцьдзесят, апранаецца i выглядае як малодшы сын графа. Яго ненадзейнае, але цалкам прыбытковы занятак - ладзiць вечарыны ѓ Вэст-Эндзе або iншых прытонах багатыроѓ i обшаривать кiшэнi ѓсiх палiто ѓ гардэробе.
  
  "Ты сапраѓды можаш гэтым зарабляць на жыццё?" - Спытаѓ Барнетт.
  
  "Можна," сказаѓ Марыярцi, " калi ѓ цябе знешнасць графскага сынка i мараль вулiчнага валацугi. Ён таксама заводзiць сяброѓства з пакаёѓкамi, каб пранiкаць у дамы, пакуль гаспадары ѓ ад'ездзе." Марыярцi зняѓ пенснэ i задуменна працёр шкла. Барнетт мог сказаць, што звычайна невозмутимому прафесару было гэтак жа цiкава, як i яму самому, даведацца пра мэты маючай адбыцца дэлегацыi.
  
  "Палкоѓнiк Себасцьян Моран," працягнуѓ Марыярцi, " верагодна, самы небяспечны чалавек у Лондане. Я выкарыстаѓ яго для некалькiх заданняѓ, i ён добра з iмi справiѓся. Палкоѓнiк разумны, прилежен i падпарадкоѓваецца загадам, але ён так жа нестабiльны, як бутэлька нiтраглiцэрыну. Калi-небудзь хто-небудзь пакрыѓдзiць яго не ѓ той бок, i ён зробiць што-небудзь няѓдалы. Ён валодае стрыманасцю чалавека, якi ѓ адзiночку паляваѓ на бенгальскiх тыграѓ-людаедаѓ у Iндыi, але яго звольнiлi з iндыйскай армii за iнцыдэнт з удзелам маладой мясцовай дзяѓчыны i яго вельмi запальчывы характар.
  
  "Мастак Персi цяпер - лагодны, абыходлiвы чалавек, якi кiруе невялiкi, вельмi эксклюзiѓнай галерэяй прадметаѓ мастацтва i антыкварыяту. Яму не падабаецца мець зносiны з падонкамi, але вядома, што ён добра плацiць за рэдкiя кавалачкi золата або лазурита, якiя чалавек можа выпадкова знайсцi ѓ ходзе сваiх сур'ёзных пачынанняѓ ".
  
  "Чароѓная кампанiя", - пракаментаваѓ Барнетт. "Гучыць так, як быццам мы збiраемся забаѓляць персанажаѓ сярэднявечнай п'есы аб маралi. 'ђвайдзiце ѓ злосць i сквапнасць; выйдзiце з сквапнасцi i юрлiвасцi. Рэѓнасць кажа з кожным чалавекам".
  
  Марыярцi выглядаѓ так, нiбы збiраѓся пракаментаваць гэта, але трохкратны стук мiстэра Моуса у дзверы кабiнета перапынiѓ яго. "Сюды, джэнтльмены," сказаѓ дварэцкi, адкрываючы дзверы i адыходзячы ѓ бок, каб прапусцiць у пакой дзiѓную кампанiю гасцей.
  
  Твiст, якi iшоѓ наперадзе, прабег па дыване i заскочыѓ у чырвонае скураное крэсла збоку ад вялiкага дубовага стала Марыярцi. "Добрай ранiцы, прафесар," сказаѓ ён, абводзячы позiркам пакой. " Добрай ранiцы, Арабi Бэн. Даѓнютка не здаралася.
  
  " Арабi Бэн? - Спытаѓ Марыярцi, здзiѓлена зiрнуѓшы на Барнэта.
  
  "Маё, э-э, мянушка ѓ гiльдыi мiстэра Твiста", - сказаѓ Барнетт, стараючыся не выглядаць збянтэжаным.
  
  "Гэта мянушка ёсць у Кнiзе Маунда", - сказаѓ Твiст. "Якую я падпiсаѓ асабiста, як гэтыя два гады таму. Разумееце, таму што ён праявiѓ такую цiкавасць. Гэта дае мне права прасiць мiласцiну на любым куце лонданскай вулiцы, дзе больш нiкога няма.
  
  "Выключнае адрозненне, г-н Барнетт," сказаѓ Марыярцi. " I тое, якое пры некаторых дзiѓных абставiнах можа апынуцца карысным. Нiколi не ведаеш, куды завядуць зменлiвасцi лёсу.
  
  Твiст, пачварны маленькi чалавечак з павязкай на правым воку, ѓхмыльнуѓся Марыярцi. "Многiя паступаюць i горай", - сказаѓ ён.
  
  Барнетт агледзеѓ астатнiх, калi яны ѓвайшлi, i выявiѓ, што без працы адрознiвае iх. Аппер Макхеннори ён запомнiѓ: высокi, сур'ёзны на выгляд мужчына, апрануты як выдатны рамеснiк, якiм ён i быѓ. У Снузера была знешнасць бубнача з Манчэстэра, якi нейкiм чынам страцiѓ сваю сумку з ѓзорамi. У двухпенсового юнака, высокага, бледнага мужчыны амаль без падбародка, быѓ нейкi прывiдны, расплывiсты, арыстакратычны выгляд, як быццам ён зайшоѓ у пакой па памылцы i спадзяваѓся, што з'явiцца яго камердынер i скажа яму, дзе ён павiнен быць. Палкоѓнiк Моран увасабляѓ сабой моцнага, грубоватого каланiяльнага афiцэра ѓ цывiльным. З яго шырокiмi плячыма i цвёрда пастаѓленымi нагамi, ён рабiѓ уражанне старанна кантраляванай сiлы. Яго густыя вусы не маглi схаваць намёку на садистскую жорсткасць, якi вiднеѓся ѓ скрыѓленых кутках яго тонкогубого рота. Мастак Персi быѓ маленькiм, мясiстым чалавечкам з занадта вялiкай колькасцю залатых кольцаѓ на пухлых пальцах i рашучым, раздражняльным выглядам.
  
  Усе шасцёра размеркавалiся па кабiнету, кожны па сваiм перавагам. Барнетт адзначыѓ, што ѓсе яны iнстынктыѓна трымалiся далей ад вокнаѓ. Марыярцi падняѓся, каб павiтаць iх. "Добры дзень, джэнтльмены", - сказаѓ ён. "Гэта мой калега, Бенджамiн Барнетт. Чым абавязаны гонару гэтага вiзiту?"
  
  "Гэта падобна на кансультацыю, прафесар", - сказаѓ Аппер Макхеннори.
  
  "Мы тут, каб папрасiць вас дапамагчы нам, прафесар", - сказаѓ Дрымотны.
  
  "Карацей кажучы," сказаѓ палкоѓнiк Себасцьян Моран, паклаѓшы на плячо сваю малаккскую кiй i машынальна подкручивая кончыкi сваiх акуратных усаѓ, "мы дэлегацыя, дасланая сюды нашымi паплечнiкамi па злачынстве, каб прасiць вас аб дапамозе".
  
  "Вы нiколi не саромелiся ѓ выразах, палкоѓнiк," ухвальна сказаѓ Мастак Персi. "'Паплечнiкi па злачынстве'. Так, у межах гэтай выдатнай пакоя, - я асаблiва захапляюся карцiнай Беркмана злева ад дзвярэй - я прызнаю справядлiвасць гэтага апiсання. Цудоѓна. "
  
  "Прашу прабачэння," сказаѓ Двухпенсовик, - але я мяркую, што мы ствараем гук, не спрыяючы абмене iнфармацыяй". Ён павярнуѓся да Марыярцi. "Прафесар, мы прыйшлi пабачыцца з вамi ад iмя Грамадства жабрачых аматараѓ. Мы - адмыслова сфармаваны камiтэт гэтага грамадства, упаѓнаважаны прадстаѓляць ѓсiх членаѓ ѓ нашых дыскусiях з вамi".
  
  Марыярцi адкiнуѓся на спiнку крэсла i нахiлiѓся наперад, пiльна ѓглядаючыся ѓ кожнага з сваiх наведвальнiкаѓ. "Грамадства жабрачых аматараѓ," сказаѓ ён нарэшце. "Я не думаю, што знаёмы з гэтым".
  
  "Гэта зусiм новая арганiзацыя, прафесар", - сказаѓ Аппер Макхеннори. "Наша група з розных куткоѓ снайда вырашыла, што мы павiнны сабрацца разам i абмеркаваць тэмы, якiя прадстаѓляюць узаемную выгаду".
  
  "Напрыклад, аб тым, аб чым мы збiраемся вам расказаць," перабiѓ Твiст.
  
  "У Лондане адбываюцца рэчы, - сказаѓ Двухпенсовик, " якiя супярэчаць агульным iнтарэсам нас, рамеснiкаѓ злачыннага свету. Таму мы вырашылi сабрацца разам i абмеркаваць гэтыя рэчы. Але вы можаце бачыць, якiя праблемы выклiча спроба з боку нашых калектыѓных братоѓ сабрацца разам. Улады не сталi б заахвочваць такое сход. Асаблiва ѓ цяперашнi час, яны паставiлiся б да гэтага няѓхвальна. Яны зрабiлi б усё магчымае, каб перашкодзiць гэтаму ".
  
  " У цяперашнi час? - Спытаѓ Марыярцi.
  
  "Вы па-чартоѓску добра сказалi гэта, прафесар", - сказаѓ Твiст. "Цяперашнiя часы адрознiваюцца ад iншых часоѓ, з-за таго, што якi-то чортаѓ вырадак збiраецца знiшчыць iрыска".
  
  "Ах! Забойства", - сказаѓ Марыярцi.
  
  "Сапраѓды," пагадзiѓся Двухпенсовик. " I вось мы заснавалi клуб. Гэта была iдэя Мастака Персi...
  
  Персi сцiпла пацiснуѓ плячыма. "Гэта залежыць ад найму кампетэнтнага адваката", - сказаѓ ён. "Дорага, але ѓ цяжкiя часы яно таго варта. Мой павераны паказаѓ, што джэнтльменскi клубы цалкам легальныя, даволi распаѓсюджаныя ѓ Лондане, могуць прымаць у члены любога, каго пажадаюць, i могуць не дапускаць да наведвання староннiх, калi яны пажадаюць. Такiм чынам, мы заснавалi клуб. Грамадства жабрачых аматараѓ. Мы арандавалi першы паверх i падвал мэблевага склада i даволi прыгожа абставiлi яго."
  
  "Сховiшча?"
  
  "Для прыватных гутарак", - патлумачыѓ Снукер.
  
  "А!" - сказаѓ Марыярцi. Барнетт, якi за два гады даволi добра вывучыѓ яго настроi, мог сказаць, што той з усiх сiл стараѓся не выглядаць здзiѓленым. Бо звычайны чалавек не мог сказаць, калi прафесару было весела, яго спроба схаваць гэта спрацавала даволi добра. " Такiм чынам, цяпер тут ёсць клуб - без сумневу, з бiльярднымi сталамi i чытальнай залай - для джэнтльменаѓ, якiя крадуць кашалькi, кiшэннiкаѓ, сводников...
  
  "Сэр!" Палкоѓнiк Моран рэзка сказаѓ, яго твар пачырванеѓ. "Мы можам час ад часу займацца дзейнасцю, якая тэхнiчна супярэчыць законах гэтай расьпешчаны краiны, але нiхто з нас не адчувае недахопу ѓ павазе да дамам. У нашай групе не вiтаюцца сводники!"
  
  "Прымiце мае прабачэннi, палкоѓнiк," сказаѓ Марыярцi. "Я паддаѓся спакусе алiтэрацыя. Такiм чынам, ва ѓсякiм выпадку, вы выявiлi, што можна зрабiць зладзейскай прытон рэспектабельным, надаѓшы яму фасад джэнтльменскага клуба.
  
  "Што ж," сказаѓ Аппер Макхеннори, усмiхаючыся, "да гэтага часу гэта спрацоѓвала".
  
  "Цi можам мы вярнуцца да мэты гэтага вiзыту?" Сказаѓ палкоѓнiк Моран, нецярплiва пастукваючы кiем па наска чаравiка.
  
  "Вельмi добра", - сказаѓ Двухпенсовик. "Прафесар Марыярцi, ад iмя ѓсiх членаѓ Грамадства жабрачых аматараѓ мы просiм вашай дапамогi. Мы павiнны паклапацiцца аб тым, каб гэты подлы забойца, якi блукае па Вест-Энду, быѓ затрыманы.
  
  "Зразумела", - сказаѓ Марыярцi. "I адкуль такая цiкавасць? Магчыма, пачуццё грамадзянскага абавязку?"
  
  "Цьфу!" Твiст усклiкнуѓ, падаѓшыся наперад на сваiм крэсле. "Роззеры "як былi" жахлiва нас раздражнялi. Зьбiваю сваiх хлопцаѓ з ног на скрыжаваннях, ганяюся за сляпымi i кульгавымi жабракамi па вулiцы. Кажу табе, гэта нядобра."
  
  "Я табе веру", - сказаѓ Марыярцi. "Выгляд кульгавага жабрака, якi ѓцякае ад бобi, павiнен умацаваць давер тваiх клiентаѓ".
  
  "Вы б не палiчылi гэта смешным," пракаментаваѓ Мастак Персi, " калi б вашых людзей мела i арыштоѓвала палiцыя кожны раз, калi яны заходзяць у шыкоѓны раён. I трымаць iх далей ад шыкоѓных кварталаѓ неразумна. Крадзеж у бедных супярэчыць старажытным англiйскiм традыцыям; гэта благi тон i не прыносiць ѓзнагароджання ".
  
  Марыярцi падняѓ брыво. "А як наконт вялiкай i якая расце масы сярэдняга класа?" ён спытаѓ. "Вядома, вы ѓсё яшчэ можаце красцi ѓ уладальнiкаѓ крам, фабрык, комiваяжораѓ, уладальнiкаѓ гасцiнiц, банкаѓскiх клеркаѓ i розных гандляроѓ, мяшчан i прафесiяналаѓ?"
  
  "Вы не разумееце вялiкадушнасцi сiтуацыi", - сказаѓ Твiст. "Як нi дзiѓна, калi пакутуюць багатыя, менавiта сярэднi клас адчувае найбольшую пагрозу".
  
  "Гэта праѓда", - сказаѓ Двухпенсовик. "Цяпер, калi гэты вар'ят разгульвае па акрузе i забiвае арыстакратыю, вы маглi ясна бачыць, наколькi гэта ѓскладнiць маю прафесiю. Проста гузы, натуральна, будуць больш асцярожныя ѓ дачыненнi да таго, каго яны пускаюць у свае асабнякi. Нават падчас самых вар'ятаѓ паклiканых вечароѓ яны не пацерпяць, каб iм перарэзалi горла толькi за прывiлей абчысцiць iх кiшэнi ".
  
  Вельмi прыгожа сказана, падумаѓ Барнетт i зрабiѓ пазнаку выкарыстоѓваць гэта ѓ будучай артыкуле.
  
  "Але самае дзiѓнае ва ѓсiм гэтым," працягнуѓ Юнак, " гэта рэакцыя вашага буржуа-крамнiка. Ён адчувае асабiстую пагрозу i пiша аб гэтым лiсты ѓ "Таймс". Грамадскi рэзананс прымушае палiцыю адмянiць усе звальненне i прыцягнуць дапаможных супрацоѓнiкаѓ, а таксама выставiць бачны патруль на кожнай вулiцы. Супакойвае масы, хiба вы не бачыце ".
  
  "I, проста дзеля прыколу, таму што iм больш няма чым заняцца, - дадаѓ Снукер, - роззеры арыштоѓваюць усiх, каго бачаць, за "падазронае слоняние без справы'. А цяпер я скажу вам, прафесар, што гэта сумны дзень, калi хлопец не можа крыху пабадзяцца без справы без таго, каб яго не пасадзiлi ѓ турму за яго непрыемнасцi!
  
  Марыярцi адкiнуѓся на спiнку крэсла i падцiснуѓ вусны. "Цiкавую сцэну вы малюеце, джэнтльмены", - сказаѓ ён. "I сапраѓды, сумная гiсторыя заключаецца ѓ тым, што гэты невядомы забойца выводзiць з бiзнэсу ѓвесь крымiнальны клас Лондана. Што менавiта вы хочаце, каб я з гэтым зрабiѓ? Дапамагчы вам скласцi лiст у Times? Пазбавiць вас ад палiцыi? Што?"
  
  "Ведаеш, яны i ѓ цябе на спiне", - сказаѓ Мастак Персi, а затым паднёс руку да рота, нiбы спалохаѓшыся ѓласнай дзёрзкасцi.
  
  Марыярцi злёгку павярнуѓ галаву i некаторы час изучающе разглядаѓ Персi. " Прашу, скажы мне, Персi, аб чым ты кажаш?
  
  "Адзiн з маiх клiентаѓ, ты ведаеш", - сказаѓ Персi. "Калекцыянер георгианского фарфору. Хоць я не магу ѓявiць, чаму, хоць забi. Выродлiвыя, агiдныя, злосныя начныя гаршкi - гэта таксама яны. Але яны яму падабаюцца. Яго клiчуць Лестрейд."
  
  Прафесар Марыярцi засмяяѓся. "Джайлс Лестрейд, калекцыянер начных гаршкоѓ ѓ георгаѓ стылi! У гэтага чалавека каму няма назову глыбiнi".
  
  " Значыць, вы яго ведаеце? Iнспектар Скотленд-Ярда. Па праѓдзе кажучы, я заѓсёды крыху нервуюся, калi ён прыходзiць у краму. Ну, у апошнi раз, калi ён прыходзiѓ, гэта было каля трох дзён таму, з iм быѓ адзiн з яго прыяцеляѓ з Скотленд-Ярда, i яны вялi размову, якi я мiжволi падслухаѓ, пакуль яны разглядалi фарфор.
  
  "I што яны сказалi?" Спытаѓ Марыярцi.
  
  " Iнспектар Лестрейд сказаѓ, што Шэрлак Холмс- ён...
  
  "Я ведаю, хто ён", - прагыркаѓ Марыярцi. "Працягвай".
  
  " Ну, iнспектар Лестрейд сказаѓ, што Шэрлак Холмс па-ранейшаму перакананы, што вы, прафесар Марыярцi, несяце адказнасць за гэтыя забойствы. Хлопец, якi быѓ з iм, па iмя Грегсон, сказаѓ, што гэта была дакучлiвая iдэя Холмса, i з гэтым нiчога нельга было зрабiць. I ён спадзяваѓся, што iм не прыйдзецца занадта доѓга адрываць занадта шмат людзей ад iх iншых абавязкаѓ, пакуль Холмс прымушае iх паѓсюль сачыць за вамi. Падобна, мiстэр Холмс займае якое-то аѓтарытэтнае становiшча ѓ Скотленд-Ярдзе, па меншай меры, у тым, што тычыцца гэтага расследавання.
  
  Марыярцi кiѓнуѓ i дазволiѓ свайму погляду ненадоѓга затрымацца на кожным з гасцей. Яны маѓчалi, пакуль ён рыхтаваѓся загаварыць. "Вы хочаце сказаць, што мае iнтарэсы супадаюць з вашымi, у гэтым пытаннi", - сказаѓ ён. "Я не буду аспрэчваць гэта; збольшага гэта так. Але не цалкам. Калi забойца нарэшце будзе затрыманы, i ѓзровень актыѓнасцi палiцыi зноѓ прыйдзе ѓ норму, вы, джэнтльмены, вольныя аднавiць або працягнуць сваю ганебную дзейнасць. Але гэта не пазбавiць мяне ад увагi майстры-шпiка. Шэрлак Холмс непазбежна западозрыць мяне ѓ любым жахлiвым злачынстве, якое ѓсплыве на святло ѓ наступны раз ".
  
  "Ён, безумоѓна, страцiць свой афiцыйны статус, калi гэта справа будзе раскрыта", - сказаѓ Мастак Персi.
  
  "Гэта так", - прызнаѓ Марыярцi. "Што яшчэ раз знiзiць яго назойлiвасць да больш памяркоѓнага ѓзроѓню. Гэта тое, чаго вы ад мяне хочаце - раскрыць злачынства? Затрымаць забойцу?
  
  Усе шасцёра няёмка перамiналiся з нагi на нагу, усе выглядалi злёгку няшчаснымi, за выключэннем палкоѓнiка Марана, якi выглядаѓ драчливым. Барнетт быѓ на iмгненне збянтэжаны гэтым, але раптам зразумеѓ: для гэтых людзей прасiць прафесара Марыярцi раскрыць злачынства было ѓсё роѓна што прасiць архiяпiскапа Кэнтэрбэрыйскага здзейснiць яго. Гэта была поѓная супрацьлегласць звычайнаму.
  
  "Не абавязкова, прафесар", - сказаѓ Снукер.
  
  "Чаго мы хочам, дык гэта каб вы адвязалiся ад нас ад роззеров", - сказаѓ Твiст. "Злавiць джэнтльмена, якая ажыццяѓляе гэтыя агiднасцi, здаецца самым простым спосабам, але калi вы прыдумаеце iншы, з намi будзе Джонник".
  
  Прафесар Марыярцi устаѓ i зняѓ з пераносся пенснэ. "Гэта цiкавая сiтуацыя i цiкавая праблема", - сказаѓ ён, працiраючы лiнзы насоѓкай. " Калi я пагаджуся i затрымаю гэтага забойцу, што вы загадаеце мне з iм зрабiць?
  
  "Як палiчыце патрэбным. Калi вы хочаце перадаць яго роззерсам, гэта Джонник", - сказаѓ Твiст. Усе астатнiя згодна кiѓнулi, выглядаючы яшчэ больш смущенными.
  
  Марыярцi рэзка падняѓ галаву. " Нават калi ён адзiн з вашых? - спытаѓ ён.
  
  "Гэта не так," цвёрда сказаѓ Аппер Макхеннори.
  
  "Але калi гэта так?"
  
  "Пагадненне застаецца ѓ сiле, як паказана", - сказаѓ Мастак Персi. "Рабiце з гэтым хлопцам усё, што хочаце, пры ѓмове, што вы прымусiце сiлы закона i парадку накiраваць сваю ѓвагу ѓ iншае месца".
  
  " Зразумела. Нiякiх скаргаѓ ад вас, джэнтльмены, цi вашых калегаѓ, незалежна ад таго, хто апынецца забойцам?
  
  "Нi аднаго!" сказаѓ палкоѓнiк Моран з залiшняй напорам. Астатнiя кiѓнулi.
  
  "I якое ж," спытаѓ Марыярцi, " будзе маё ѓзнагароджанне за лiквiдацыю гэтага перашкоды з шляхоѓ няправедных?"
  
  " Чаго ты хочаш? - Спытаѓ Аппер Макхеннори.
  
  Марыярцi на iмгненне задумаѓся. "Я хачу ад вас - ад жабрачых аматараѓ - таго ж, што Шэрлак Холмс атрымлiвае ад урада".
  
  "Гэта гучыць не так ужо неразумна", - сказаѓ Твiст. "Казначэй яе вялiкасцi, наколькi я разумею, не вядомыя сваёй шчодрасцю".
  
  "Колькi канкрэтна гэта будзе каштаваць?" Спытаѓ Мастак Персi. "Проста для даведкi, ты ведаеш".
  
  "Мне трэба будзе высветлiць, якiя грашовыя ѓмовы мiстэра Холмса, - сказаѓ Марыярцi, - але, як кажа Твiст, яны, безумоѓна, не празмерныя. Аднак майце на ѓвазе, што ёсць яшчэ палова сумы. Мне патрэбна такая ж падтрымка ад вашых людзей, якую Холмс атрымлiвае у Скотленд-Ярдзе.
  
  "Падтрымка?"
  
  " Цалкам дакладна. Вы будзеце маiмi вачыма i вушамi. Вы будзеце збiраць для мяне iнфармацыю, апытваць людзей, сачыць за людзьмi, хавацца ѓ дзвярных праёмах, хапацца за доказы i прыносiць iх сюды для майго азнаямлення. Я скажу вам, што я патрабую зрабiць па меры паступлення задач. Як вы падзелiце працу, залежыць ад вас, за выключэннем таго, што я чакаю, што вы будзеце вельмi асцярожныя ѓ выбары падыходных людзей для гэтай працы. "
  
  "Лонданскi Маунд - тваё паклiканне", - сказаѓ Твiст. "Кожны стукарь, майстар па тонкай дроце, забиватель цвiкоѓ, завинчиватель напарсткi, праныра, касiр, блюи-хантэр i тошерщик ѓ кнiзе".
  
  "Выдатна", - сказаѓ Марыярцi. "Меншага я i не чакаѓ. А як наконт астатнiх з вас? А што наконт разнастайных жабрачых аматараѓ?"
  
  Палкоѓнiк Себасцьян Моран устаѓ i рашуча зацiснуѓ кiй пад пахай. "Яны пойдуць з намi, прафесар", - сказаѓ ён. "Я паклапачуся пра гэта! I калi вам раптам спатрэбяцца мае паслугi, так атрымалася, што ѓ дадзены момант я знаходжуся на волi. Вольнасць, дазвольце мне сказаць, якой прыйдзе канец, калi вы схапiце гэтага пагарджанага маньяка i пазбавiце нас ад "роззеров".
  
  "Прасiце, i вы атрымаеце", - сказаѓ Марыярцi. "Такая дапамога, якая мне сапраѓды спатрэбiцца, будзе аплачана па маiм звычайным расцэнках, так што просьбы не павiнны здацца занадта цяжкiмi. Гэтыя выдаткi будуць перададзеныя вашага сяброѓства разам з маiм рахункам ".
  
  Мастак Персi склаѓ далонi разам. "Мы, вядома, чакаем ад вас разумнай стрыманасцi ѓ пытаннi выдаткаѓ", - сказаѓ ён. "Некаторыя ѓдзельнiкi будуць звольненыя з больш высокай стаѓкай, чым астатнiя".
  
  "Я буду мець гэта на ѓвазе", - паабяцаѓ Марыярцi.
  
  "Мы дзякуем вас", - сказаѓ Двухпенсовик, устаючы i зашпiльваючы сваё честерфилдское палiто. "Ад iмя ѓсiх членаѓ клуба мы дзякуем вас за тое, што мы збiраемся атрымаць", - сказаѓ бiскуп лэдзi з хору. Як адзiн з тых, чые сродкi да iснавання самым непасрэдным чынам залежаць ад празмерна амбiцыйных спроб Скотленд-Ярда, я асабiста дзякую вас. Калi вы пачнеце?"
  
  "Прама цяпер у мяне ёсць сёе-тое, чым я буду цалкам заняты на працягу наступных некалькiх дзён", - сказаѓ Марыярцi. "Але калi палкоѓнiк Моран не пярэчыць пачакаць у бiблiятэцы, скажам, два гадзiны, я падрыхтую спiс розных справаздач i расследаванняѓ, якiя я запатрабую ад вас правесцi неадкладна, каб iнфармацыя чакала мяне, калi я вярнуся".
  
  "Я пабягу праз вулiцу ѓ Брытанскi музей", - сказаѓ палкоѓнiк Моран. "Мне не склала б працы пацешыцца некалькi гадзiн у зале Маѓзалея".
  
  "Вельмi добра", - пагадзiѓся Марыярцi, выклiкаючы мiстэра Моуса. Шасцёра жабрачых аматараѓ ѓрачыста пацiснулi руку прафесару, а затым дазволiлi вывесцi сябе з пакоя.
  
  "Захапляльнае сход, прафесар", - сказаѓ Барнетт, калi пакой апусцела. "Цяжка паверыць, што гэтыя людзi - прафесiйныя злачынцы. Яны вельмi добра выхаваныя i ветлiвыя".
  
  "Вы бачылi, як яны паводзяць сябе найлепшым чынам", - сказаѓ Марыярцi. "Цыркавы леѓ можа здацца цалкам ручным, калi ён скача з месца на месца, падпарадкоѓваючыся толькi ласкаваму побуждению дрэсiроѓшчыка. Калi б вы сустрэлi гэтых людзей у iх роднай асяроддзi, яны, магчыма, паводзiлi б сябе хутчэй як дзiкiя жывелы, якiмi яны i з'яѓляюцца. Сноузер скраѓ бы твой чамадан, Мастак Персi зняѓ бы з цябе залатыя запанкi, Двухпенсовик залез бы да табе ѓ кiшэню, а палкоѓнiк Моран перарэзаѓ бы табе горла.
  
  Барнетт задумаѓся. "Можа быць, i так, прафесар", - сказаѓ ён. "Але, тым не менш, гэта была сапраѓдная сустрэча, i я рады, што прысутнiчаѓ на ёй".
  
  "Такiм чынам", - сказаѓ Марыярцi, пераводзячы позiрк у кут, дзе Барнетт як раз падымаѓся са свайго крэсла. "I якое было ваша ѓражанне ад гэтай падзеi?"
  
  "Што ж, прафесар," сказаѓ Барнетт, - я думаю, яны вас добранька ашукалi, як сказалi б у нас дома. Скотленд-Ярд палюе за гэтай птушкай ѓжо месяц, але яны так i не наблiзiлiся да яго. Падобна, ён не пакiдае пасля сябе нiякiх доказаѓ - толькi трупы. Нават Шэрлак Холмс нiчога не дабiѓся ѓ сваiм расследаваннi. I вы выходзiце на вельмi халодны след, па якому ѓжо пратапталi ѓсе дэтэктывы, сышчыкi-аматары i журналiсты Лондана. Я не разумею, як вы збiраецеся з гэтым справiцца. Скажыце мне, прафесар, вы сапраѓды збiраецеся паспрабаваць разгадаць гэтую загадку, цi вы проста пагадзiлiся зiрнуць на яе, каб пацешыць сваiх сяброѓ?"
  
  "Я сумняваюся, што гэтыя людзi засталiся б задаволеныя, калi б я не змог дамагчыся вынiкаѓ", - сказаѓ Марыярцi. "Але гэта не так безнадзейна, як паказвае ваш аналiз".
  
  "Вы хочаце сказаць, што ѓ вас ёсць якая-небудзь зачэпка адносна таго, хто забойца?" Спытаѓ Барнетт.
  
  "Зусiм няма", - сказаѓ Марыярцi. "Але я распазнаю сем асобных падыходаѓ да праблемы. Аднак усё гэта пакуль варта адкласцi. У нас прызначаная сустрэча з багажным вагонам.
  
  ВАСЕМНАЦЦАЦЬ
  
  РЫЧАРД ПЛАНТАГЕНЕТ
  
  
  
  Дон Десперадо
  Iшоѓ па Прада,
  I там сустрэѓ свайго ворага.
  ЧАРЛЬЗ КIНГСЛI
  
  Qуинси Хоуп была мёртвая. Яго цела з перарэзаным ад вуха да вуха горлам ляжала дагары на падлозе ѓ кабiнеце для кансультацый, рукi крыжападобна раскiнуць, ногi, як нi дзiѓна, акуратна паднятыя на сядзенне скуранога канапы. Ён усё яшчэ быѓ у вячэрнiм касцюме, дакладна такiм жа, як i тады, калi вярнуѓся дадому за паѓгадзiны да таго, як яго знайшлi, не хапала толькi капелюша i туфляѓ.
  
  "Я нi да чаго не дакранаѓся, сэр, запэѓнiваю вас. Нi да чаго. Я не мог", - сказаѓ Гэммидж, камердынер, мiстэру Шэрлаку Холмсу. Высокi, худы, сутуловатый мужчына, адзенне якога здавалася занадта вялiкi для яго фiгуры, Гэммидж стаяѓ прама ѓ пакоi, тупаючы ля дзвярэй, i, здавалася, быѓ на мяжы слёз. "Усё было дакладна так жа, калi я знайшоѓ майстра, i з тых часоѓ у пакой нiхто не ѓваходзiѓ. Я адлучаѓся толькi для таго, каб выйсцi на вулiцу i свiснуць палiцэйскаму. Якая жахлiвая рэч, сэр.
  
  "Вы паступiлi правiльна, Гэммидж," заспакаяльна сказаѓ Холмс. " Што гэта за пакой? Гэта была доѓгая прастакутная пакой на першым паверсе, справа ад галоѓнага ѓваходу ѓ вялiкi раскошны дом Куiнсi Хоупа. Насупраць зробленай з панэлямi дзвярэй стаяла зручная скураная канапа, на якой былi пахаваныя ногi трупа, ад каленяѓ, абцягнутых чорнымi штанамi, да пальцаѓ ног, абцягнутых чорнымi шаѓковымi панчохамi. Злева, у фасадных вокнаѓ, стаялi нiзкi стол i некалькi крэслаѓ; справа - масiѓны плоскi пiсьмовы стол i крэсла, па баках - высокi шкляны шафа i драѓляны назiральнай стол.
  
  "Гэта кабiнет для кансультацый Хоуп, мiстэр Холмс," сказаѓ iнспектар Лестрейд. " Мiстэр Хоѓп, мяркуючы па ѓсiм, быѓ кiмсьцi накшталт лекара.
  
  "Якога роду?" Пацiкавiѓся Холмс.
  
  "Ну, ён быѓ- я сапраѓды не ведаю," сказаѓ Лестрейд. " Гэммидж?
  
  "Я не магу сказаць, джэнтльмены", - сказаѓ iм Гэммидж. "Я служыѓ толькi камердынер ѓ мiстэра Хоупа. Было некалькi чалавек, якiя прыходзiлi днём i дапамагалi гаспадару ѓ яго медыцынскай практыцы. Я сапраѓды нiчога пра гэта не ведаю.
  
  " А як наконт iншых слуг? - Спытаѓ Лестрейд.
  
  " Ну, сэр, Фрэйзер, дварэцкi, магчыма, ведае больш аб справах гаспадара.
  
  " Цалкам дакладна. Тады прывядзiце яго сюды. Скажыце, што з iм хоча пагаварыць Скотленд-Ярд.
  
  Гэммидж злёгку адхiснуѓся. "Мне вельмi шкада, сэр," сказаѓ ён з выглядам чалавека, якi ведае, што, што б нi здарылася, гэта ѓсё яго вiна", - але Фрэйзера сёння ѓвечары тут няма. У яго i iншых слуг сёння выхадны. Я мяркую, усе яны разышлiся па хатах да розных сваякам.
  
  "Усё прапала, так?" Спытаѓ Лестрейд, ваяѓнiча выставiѓшы галаву наперад.
  
  "Я мяркую, што так, сэр", - сказаѓ Гэммидж, нервова счэпленыя рукi падчас размовы. Яго вочы замiтусiлiся па пакоi, як у птушкi ѓ клетцы, якая думае, што нябачны драпежнiк якiм-то чынам пранiк у яе клетку. " Я пайду i праверу, калi хочаш.
  
  " Што з табой такое, Гэммидж? Лестрейд падазрона спытаѓ. " Цябе што-то турбуе?
  
  " Не, сэр, толькi...
  
  " Так, так, толькi што, Гэммидж?
  
  " Толькi, iнспектар, я б хацеѓ пакiнуць гэты пакой, калi дазволiце. Я сапраѓды губляю прытомнасць ад таго, што знаходжуся тут з целам гаспадара i ѓсё такое. Цi бачыце, гэта не тое, да чаго я прывык, а ѓ мяне заѓсёды было слабое целасклад.
  
  Лестрейд ткнулся носам прама ѓ твар небараку камердынеру, прымусiѓшы яго мiжволi адскочыць назад. - Ты ѓпэѓнены, што гэта ѓсё, Гэммидж? Ты ѓпэѓнены, што нiчога больш пра гэта не ведаеш? Ведаеш, табе лепш казаць прама зараз; гэта пазбавiць цябе ад мноства непрыемнасцяѓ пазней.
  
  Гэммидж збялеѓ. "Я не вельмi добра сябе адчуваю", - сказаѓ ён i павалiѓся як нежывы на падлогу.
  
  "Вельмi разумна, Лестрейд," рэзка сказаѓ Холмс. " Вам удалося пазбавiць свядомасцi адзiнага чалавека, якi знаходзiѓся тут у час здзяйснення злачынства; адзiнага, хто мог бы распавесцi нам што-небудзь аб тым, што тут адбылося.
  
  "Гэта вы так кажаце, мiстэр Холмс," сказаѓ Лестрейд, без усялякага спагады гледзячы на Гэммиджа, якi, скрукаваѓшыся, ляжаѓ на дыване. "Я кажу, што ён прыкiдваецца; i я кажу, што ён, верагодна, мог бы расказаць нам многае з таго, што тут адбылося; i я кажу, што гэта вельмi дзiѓнае акалiчнасць, што ѓ астатнiх слуг сёння выхадны, але гэты застаецца".
  
  "Давайце будзем сумленныя, Лестрейд", сказаѓ Холмс. "Вам падабаецца вiнавацiць слуг у злачынствах, таму што вы ѓсё яшчэ пакутуеце прыроджаным павагай да вышэйшых класах. Кожны раз, калi вы чуеце, як хто-то прамаѓляе з запинкой галосныя, вам iнстынктыѓна хочацца тузаць сябе за чуб. Калi б злачынныя класы бралi ѓрокi прамоѓнiцкага мастацтва, колькасць арыштаѓ у Скотленд-Ярдзе скарацiлася б удвая ".
  
  "Паслухайце, мiстэр Холмс, гэта наѓрад цi справядлiва," запратэставаѓ Лестрейд, iдучы за консультирующим дэтэктывам, якi апусцiѓся на карачкi i пачаѓ аглядаць падлогу ѓ пакоi для забойстваѓ з дапамогай павелiчальнае лiнзы. "Звычайна мы заканчваем арыштам нiжэйшых чыноѓ, таму што большасць злачынстваѓ здзяйсняецца нiжэйшымi чынамi. У рэшце рэшт, гэта мае сэнс. Герцагу з прыбыткам у сто тысяч чыстымi ѓ год няма чаго хапацца за чый-то кашалёк.
  
  " Я згодны з вамi, Лестрейд, але забойства не ведае сацыяльных межаѓ. Не маглi б вы дадаць газу на сцяне? Мне трэба больш святла.
  
  "Гм", - сказаѓ Лестрейд, робячы, як яму было сказана. "Я не ведаю, што вы чакаеце знайсцi, поѓзаючы па дыване".
  
  " Шчыра кажучы, Лестрейд, я таксама не ведаю, што чакаю знайсцi. Вось чаму я шукаю.
  
  Камердынер сеѓ, секунду азiраѓся па баках з збянтэжаным выразам на твары, а затым падняѓся на ногi. "Цi магу я яшчэ што-небудзь зрабiць для вас, джэнтльмены?" - слаба спытаѓ ён, трымаючыся за вушак для апоры.
  
  Лестрейд развярнуѓся i рушыѓ на камердынера, пагрозлiва падняѓшы палец.
  
  " Ну так, Гэммидж, - сказаѓ Шэрлак Холмс, адрываючы погляд ад дывана i перарываючы Лестрейда, якi збiраѓся загаварыць. - Я быѓ бы ѓдзячны, калi б вы паднялiся ѓ спальню вашага гаспадара i агледзелiся. Паглядзiце, не было цi што-небудзь парушана, i асаблiва паглядзiце, не прапала цi чаго-небудзь ".
  
  "Вельмi добра, сэр", - сказаѓ Гэммидж i ѓзбег уверх па лесвiцы.
  
  "Ба!" - сказаѓ Лестрейд. "Вы чакаеце, што чаго-то не хапае? Чаго?"
  
  "Я нiчога не чакаю", - сказаѓ Холмс. "Але я хацеѓ бы ведаць".
  
  - Але, Холмс, як вы збiраецеся што-то пазнаць з таго, чаго тут няма?
  
  "Тое, што тут, - сказаѓ Холмс, асцярожна здабываючы кавалачак карычневай матэрыi з зялёнага дывана i укладваючы яго ѓ маленькi канверт, - наводзiць на разважаннi, але тое, чаго тут няма, наводзiць на разважаннi яшчэ больш, i я разлiчваю, калi пашанцуе, шмат чаму навучыцца з гэтага".
  
  - Чаго тут няма? Лестрейд азадачана агледзеѓся. " Аб чым, чорт вазьмi, вы кажаце, Холмс? Чаго тут няма?
  
  " Туфлi ахвяры, Лестрейд. Яны знiклi. Разам з яго цылiндрам. Я ѓскладаю вялiкiя надзеi на туфлi ахвяры, хоць, шчыра кажучы, не чакаю шмат ад капелюшы.
  
  " Ты думаеш, знiклыя туфлi важныя?
  
  "Вельмi!"
  
  Лестрейд пацiснуѓ плячыма. " Як скажаце, мiстэр Холмс. Але мы, верагодна, знойдзем iх пад канапай або ѓ спальнi.
  
  " Я зазiрнуѓ пад канапу, Лестрейд. I ён так i не падняѓся ѓ спальню.
  
  " Тады навошта пасылаць туды гэтага камердынера?
  
  " Магчыма, забойца дабраѓся да спальнi.
  
  "Аб". Лестрейд гэта абдумаѓ. "Глупства!" - сказаѓ ён. "Прапалi туфлi. Знiкла капялюш. Я б сказаѓ, што ѓсё, што паказвае на тое, што ѓ яго была новая пара чаравiк. Забойца, верагодна, забраѓ iх для сябе.
  
  "Магчыма, Лестрейд", сказаѓ Холмс. " Гэта добрая думка. Толькi...
  
  "Толькi што, Холмс?" Лестрейд выглядаѓ задаволеным камплiментам. "Проста спытаеце мяне. Я буду рады скарыстацца маiм шматгадовым прафесiйным вопытам. Што вас турбуе ѓ гэтай справе?
  
  " Толькi, Лестрейд, калi ён узяѓ туфлi Хоуп, тое, што ён зрабiѓ са сваiмi?
  
  " Ну- забраѓ iх з сабой, я мяркую.
  
  " Перастаньце, Лестрейд. Вы думаеце, што ѓ нашага забойцы развiѓся iнстынкт скнарнасць для яго сёмага забойства? А як наконт ѓсiх гэтых выдатных пiнжакоѓ, камiзэлек, гальштукаѓ i разнастайнай мужчынскi мэблi ѓ селiшчах кожнай з папярэднiх ахвяр?
  
  "Цалкам магчыма, што гэтаму хлопцу спатрэбiлася пара чаравiк", - настойваѓ Лестрейд. "Магчыма, у адным з яго ѓласных чаравiк раптам ѓтварылася дзiрка або верх аддзялiѓся ад нiзу. I ён не пакiнуѓ сваiх, таму што баяѓся, што мы выявiм на iх якой-небудзь апазнавальны знак.
  
  " Значыць, ён забраѓ iх з сабой, каб незаѓважна выкiнуць?
  
  " Дакладна, мiстэр Холмс. Вось так.
  
  "Я так не думаю, Лестрейд. Я думаю, што ён узяѓ абутак ахвяры, таму што хацеѓ абутак ахвяры; але не для таго, каб насiць. Я думаю, ён хацеѓ самi туфлi або што-тое схаванае ѓ iх. Але, калi пашанцуе, мы хутка даведаемся, маеце рацыю вы цi я. Лестрейд, загадай сваiм людзям прачасалi тэрыторыю на дзесяць кварталаѓ ва ѓсiх напрамках. Папытаеце iх старанна агледзець вадасцёкавыя жолабы i смеццевыя бакi, а таксама любое iншае месца, дзе яны могуць схавацца. Загадайце iм прынесцi назад любы прадмет адзення, якi яны знойдуць, асаблiва абутак або яе часткi. "
  
  " Зразумела, мiстэр Холмс. Якiмi б нi апынулiся туфлi, я згодны, што iх будзе карысна знайсцi. Я пашлю на станцыю дывiзii за вялiкiмi лiхтарамi ѓ "яблычак" i накiрую туды некалькi чалавек.
  
  " Вельмi добра. Дзе гэты судмедэксперт? Мы тут ужо паѓгадзiны.
  
  " Доктар Пилшард не любiць выходзiць з дому пасля паѓночы, мiстэр Холмс. Мы папросiм некалькiх нашых людзей адвезцi цела ѓ бальнiцу Святога Лукi ѓ фургоне для перавозкi трупаѓ, i ранiцай ён агледзiць яго.
  
  " Гэта яго стандартная практыка? Добра, пашлiце каго-небудзь за доктарам Пилшардом i паведамiце яму, што я хачу, каб цела было агледжана на месцы, i я хачу, каб яно было агледжана як мага хутчэй. Гэты чалавек атрымлiвае ганарар у дзве гинеи за кожнае раздзеленае цела; хай ён зробiць што-небудзь, каб заслужыць гэта!"
  
  Лестрейд пакiваѓ галавой. Ён не бачыѓ, што зменяць некалькi гадзiн, але камiсары, у сваёй бясконцай мудрасьцi, палiчылi мэтазгодным прызначыць Шэрлака Холмса адказным за гэта расследаванне, а загад ёсць загад. Ён выйшаѓ з пакоя, свiснуѓ пары сваiх людзей у цывiльным i адправiѓ iх дадому. Калi ён вярнуѓся ѓ пакой, Холмс, поѓзаючы па дыване, дабраѓся да галавы ахвяры i засяродзiѓ на яе сваю ѓвагу. Гэта было малапрывабная вiдовiшча: разинутая пашчу, вытаращенные вочы, якi ляжыць у лужыне напалову згуслаю крывi.
  
  "Дапамажы мне перасунуць канапу, Лестрейд", сказаѓ Холмс, асцярожна апускаючы ногi трупа на падлогу. "Я не хацеѓ дакранацца да цела, пакуль яго не агледзiць судмедэксперт, але час iдзе, i забойца сыходзiць усё далей. Я паспрабую турбаваць яго як мага менш. Давай проста паставiм канапу злева, уздоѓж сцяны. Туды. Асцярожна, куды наступаешь!"
  
  Яны апусцiлi кушэтку, i Холмс агледзеѓ вялiзную лужыну крывi, якая цяпер выявiлася. "Як я i думаѓ", - сказаѓ ён, апускаючыся на каленi i ѓзiраючыся ѓ падзорную трубу. "Небарака, несумненна, быѓ забiты прама на гэтым месцы. Мяне турбавала малое колькасць крывi пад галавой i вакол яе, улiчваючы глыбiню раны. Але невялiкi нахiл падлогi тлумачыць гэта. Усё гэта схавана пад канапай.
  
  "Вядома, так яно i было", - пагадзiѓся Лестрейд.
  
  Ля ѓваходных дзвярэй пачуѓся шум, i адзiн з афiцэраѓ, якiя дзяжурылi звонку, увайшоѓ i рэзка спынiѓся перад iнспектарам Лестрейдом. "Прашу прабачэння, сэр," сказаѓ ён, "але звонку толькi што пад'ехаѓ джэнтльмен у экiпажы, якi патрабуе доступу".
  
  "А!" сказаѓ Лестрейд. " Адзiн ахвяры?
  
  "Не, сэр", - адказаѓ канстэбль. "Кажа, што ён адзiн камiсара, сэр".
  
  "Гэта праѓда?" Сказаѓ Лестрейд. "Як цiкава, у гадзiну ночы. У хлопца, павiнна быць, вялiкi iнтарэс. Як яго завуць?"
  
  " Ён кажа, што ён граф д Ивер, сэр.
  
  Шэрлак Холмс адарваѓ погляд ад трупа. " Слановай Ивер? - спытаѓ ён. " Упусцiце яго светласць, канстэбль!
  
  "I хто ж такi 'яго светласць'? Запатрабаваѓ адказу Лестрейд, калi канстэбль адступiѓ да ѓваходных дзвярэй.
  
  "Як мне патлумачылi," сказаѓ Холмс, " у яго ёсць службовае пасведчанне ад Таямнiцай друку. Я не ѓпэѓнены, што гэта на самай справе азначае, але мяркую, што яно распаѓсюджваецца на наведванне месца злачынства".
  
  "У яго можа быць "iнструктаж па назiраннi", - сказаѓ Лестрейд, - але як ён даведаѓся, што ёсць за чым назiраць? Як ён даведаѓся аб злачынстве так хутка i ѓ такi непрыдатны для таго час?"
  
  "Мы спытаем яго," сказаѓ Холмс, падымаючыся на ногi. - Мне самому цiкава, як- i чаму.
  
  Граф д Ивер уварваѓся ѓ дзверы з тым лiшкам энергii, якi, здаецца, уласцiвы многiм людзям не зусiм нармальнага росту. "Што тут адбываецца?" ён звярнуѓся да пустой зале. " Хто тут галоѓны? Я хачу бачыць - О, вось i вы, Холмс. Божа мой! Ён вызначана мёртвы, кiм бы ён нi быѓ. Хто б мог падумаць, што ѓ чалавечым целе так шмат крывi?"
  
  "Мяркую, пытанне рытарычнае, мiлорд", - сказаѓ Холмс. "Дазвольце мне прадставiць iнспектара Лестрейда, якi адказвае за расследаванне у Скотленд-Ярдзе".
  
  "Лестрейд," сказаѓ д Ивер, злёгку кiѓнуѓшы. " Я чуѓ гэта iмя. Аб вас добра адгукаюцца.
  
  "Дзякую вас-"
  
  " Што, шчыра кажучы, я лiчу дзiѓным: сем трупаѓ i нi аднаго арышту, калi не лiчыць iдыёцкага затрымання пары слуг.
  
  "Мы робiм усё, што ѓ нашых сiлах, мiлорд, мы не можам усё быць Шерлоками Холмсами", - сказаѓ Лестрейд, i яго твар пачырванеѓ ад стрымванага гневу.
  
  "Падобна, ад гэтага было б мала толку, калi б вы былi там", - холадна пракаментаваѓ д Ивер, пiльна гледзячы на Холмса. "Ну, вы дамаглiся якога-небудзь прагрэсу, мiстэр Холмс?" Вы знайшлi якiя-небудзь зачэпкi?
  
  "Я знаходжуся тут усяго каля трыццацi хвiлiн, мiлорд," спакойна сказаѓ Холмс. "Пошук iнфармацыi - доказаѓ, калi хочаце, - справа карпатлiвае i адымае шмат часу. Магчыма, калi вы хочаце пагаварыць, нам лепш выйсцi ѓ вестыбюль. Лепш як мага менш чапаць вобласць непасрэдна вакол цела, баючыся знiшчэння магчымых доказаѓ."
  
  " Знiшчаеце доказы? Д Ивер фыркнуѓ. " Як адно маё прысутнасць у пакоi можа знiшчыць якiя-небудзь доказы?
  
  "Валасоѓ можа быць доказам, мiлорд," сказаѓ Холмс, устаючы i сам накiроѓваючыся ѓ пярэднi пакой, так што д Ивер быѓ вымушаны рушыць услед за iм. " Цi трохi пуху, або плямка бруду, якое ляжыць на дыване. Проста прайшоѓшыся па такiм малюсенькiм прадмеце, вы можаце выдалiць яго; цi ж вы самi можаце ненаѓмысна пакiнуць валасок або некалькi парушынак, тым самым заблытаѓшы рэальныя доказы ".
  
  Д Ивер ѓтаропiѓся на Холмса, спрабуючы зразумець, цi кажа знакамiты дэтэктыѓ-кансультант сур'ёзна. "Абсурдна," няѓпэѓнена вымавiѓ ён.
  
  "Зусiм не, мiлорд", - запэѓнiѓ яго Холмс. "Самая нязначная дробязь можа мець велiзарнае значэнне для чалавека, навучанага назiраць i натренированного ѓ лагiчных высновах з таго, што ён назiрае. Аднойчы я раскрыѓ загадкавае забойства, завёѓшы гадзiны; а ѓ iншы раз я раскрыѓ жудасную таямнiцу, таму што ѓ спякотны дзень звярнуѓ увагу на глыбiню, да якой пятрушка впиталась ѓ алей. З iншага боку, аднойчы я зняѓ з чалавека па iмя Эстерманн абвiнавачванне ѓ забойстве сваёй жонкi з-за таго, што заѓважыѓ нешта настолькi крохкае, як павуцiнне.
  
  Д Ивер задуменна падцiснуѓ вусны, працягваючы пiльна глядзець на горбоносого дэтэктыва-кансультанта. "Калi вы можаце зрабiць так шмат з такога малога," сказаѓ ён, " чаму ѓ вас няма падрабязнасцяѓ па гэтай справе? Пакуль сем забойстваѓ, мiстэр Холмс".
  
  "Я дасведчаны аб колькасцi загiнулых, мiлорд", - сказаѓ Холмс. "Гэта ѓсяго толькi другая магчымасць, якая ѓ мяне была, прыбыць своечасова, каб паспрабаваць выратаваць якую-небудзь з гэтых дробных дэталяѓ, перш чым яны будуць сцёртыя ѓ пыл ордамi палiцыянтаѓ iнспектараѓ, чыноѓнiкаѓ Мiнiстэрства ѓнутраных спраѓ, рэпарцёраѓ, цiкаѓных i прыбiральшчыц. Я спадзяюся распрацаваць што-небудзь з таго, што мы тут знойдзем ". Заѓважыѓшы, што Лестрейд адчайна сiгналiць з-за галавы графа д Ивера, Холмс працягнуѓ: "цi Магу я спытаць, як здарылася, што вы тут, мiлорд?"
  
  " Паслухайце, Холмс, вы ведаеце аб маiм становiшчы i маiх iнтарэсах.
  
  "На самай справе, мiлорд", - сказаѓ Холмс. "Я стаѓлю пад сумненне вашу iнфармацыю. Як вы даведалiся, што трэба прыйсцi сюды?"
  
  "А!" - сказаѓ д Ивер. "Цяпер я разумею. Вы дзiвiцеся, як я так таямнiча з'явiѓся ѓ падыходны момант на - як вы гэта называеце? - месцы злачынства. Гэта ѓсё?"
  
  "Так, мiлорд".
  
  "Гэта не так ужо дзiѓна. Камiсар паведамiѓ графа Арундейла, калi паступiла паведамленне, Арундейл апавясцiѓ мяне. I вось я тут. Прызнаюся, я быѓ вельмi рады магчымасцi ѓбачыць фактычнае месца аднаго з гэтых бессэнсоѓных забойстваѓ так хутка пасля таго, як яно адбылося; але я не быѓ гатовы да з'яѓлення гэтага трупа. Па параѓнаннi з гэтым смерць выглядае вельмi непрывабна. З такiм жа поспехам можна не бачыць нiчога падобнага неѓзабаве пасля ежы ".
  
  Мяккiя крокi Гэммиджа, камердынера, спускаѓся па лесвiцы, перапынiлi размову. Ён выглядаѓ здзiѓленым, калi тры пары вачэй павярнулiся, каб паглядзець, як ён спускаецца. "Я не выявiѓ нiчога падазронага, мiстэр Холмс", - сказаѓ ён. "Наколькi я магу судзiць, нiхто не быѓ у спальнi гаспадара з тых часоѓ, як ён пакiнуѓ яе сёння ѓвечары".
  
  " А капялюш i туфлi? - Спытаѓ Холмс.
  
  " Доказаѓ няма, мiстэр Холмс.
  
  "Ну жа," сказаѓ граф д Ивер, " гэта гучыць цiкава. Капялюш i туфлi?"
  
  "Прапалi, мiлорд," сказаѓ Лестрейд. " Я паслаѓ некалькi чалавек на iх пошукi.
  
  " Якi належыць ахвяры?
  
  "Так, мiлорд", - сказаѓ Холмс. "Вячэрнi касцюм: чорная шаѓковая капялюш i чорныя лакiраваныя туфлi".
  
  " Выкрадзены забойцам? Як гэта займальна. Для чаго?
  
  "Мiстэр Холмс ведае," сказаѓ Лестрейд, "але ён нiчога не кажа".
  
  "У мяне ёсць тэорыя, вось i ѓсё", - сказаѓ Холмс. "Выяѓленне чаравiк пакажа, цi мае рацыю я".
  
  "I калi iх не знойдуць, - сказаѓ Лестрейд, - гэта дакажа, што я мае рацыю: iх ѓзялi, каб замянiць абутак забойцу".
  
  "Гэта сапраѓды здаецца дзiѓным, - сказаѓ граф д Ивер, "забiраць туфлi i цылiндр ахвяры".
  
  Дзверы бiблiятэкi, размешчанай далей па калiдоры ад таго месца, дзе яны стаялi, адчынiлiся, i з'явiлася група з двух чалавек у цывiльным. "Мы праверылi увесь першы паверх, iнспектар", - сказаѓ Лестрейду той, што быѓ вышэй. "Наколькi мы можам судзiць, забойца нiяк не мог увайсцi ѓ памяшканне або выйсцi з яго. Усе вокны надзейна зачыненыя; заднi выхад замыкаецца знутры на падвойныя засаѓкi; лесвiца ѓ склеп, вядучая ѓ кладоѓку прыслужнiка, мае дзверы, якая зачыняецца i замыкаецца на завалу ѓ верхнiм канцы. Гэта ейны шчуплы завалу, але, тым не менш, ён не быѓ узламаны ".
  
  Лестрейд кiѓнуѓ. "Тое, чаго мы i чакалi", - сказаѓ ён. "На ѓсялякi выпадак, Макдональд, правер таксама наверсе".
  
  "Так, сэр!" - сказаѓ Макдональд, робячы нядбайны жэст, чым-то якi нагадвае прывiтанне, i двое мужчын у цывiльным павярнулiся i накiравалiся ѓверх па шырокай лесвiцы.
  
  "Калi вы не пярэчыце, мiлорд, я хацеѓ бы вярнуцца да агляду ахвяры i пакоi забойства," сказаѓ Холмс.
  
  "Калi вы не пярэчыце, мiстэр Холмс," адказаѓ граф д Ивер, "я б хацеѓ паглядзець". Ён падняѓ руку, перарываючы рэплiку Холмса. "Я буду стаяць у дзвярах," паабяцаѓ ён, " i не побеспокою вас, за выключэннем, магчыма, вельмi рэдкiх пытанняѓ. Я ведаю, вы лiчыце мяне занадта крытычным, але, магчыма, гэта таму, што я не разумею складанасцi вашай задачы. Я пачынаю разумець, што гэта так, з нашага толькi што якi адбыѓся размовы. Магчыма, калi мне будзе дазволена паназiраць, гэта дасць мне належнае разуменне цяжкасцяѓ вашай прафесii.
  
  "Магчыма, мiлорд," суха адказаѓ Холмс. " У любым выпадку, калi вы хочаце моѓчкi назiраць з дзвярнога праёму, калi ласка, рабiце гэта.
  
  У хол увайшоѓ адзiн з афiцэраѓ, якiя ахоѓвалi ѓваходныя дзверы. "Прашу прабачэння, сэр," сказаѓ ён Лестрейду, - але звонку рэпарцёр, якi хоча пагаварыць з кiм-небудзь з начальства.
  
  " Рэпарцёр? Лестрейд рэзка павярнуѓся.
  
  - "Морнинг Кроникл", сэр.
  
  "Перадайце" Морнинг Кроникл", каб яны вярнулiся ранiцай", - сказаѓ Холмс. "Мы не можам турбавацца пра гэта цяпер. Скажыце яму, што ранiцай у нас будзе поѓны справаздачу аб злачынстве для прэсы. Скажам, у сем трыццаць.
  
  " Прашу прабачэння, мiстэр Холмс, але гэта маладая лэдзi.
  
  Холмс выглядаѓ раздражнёным. "Што такое маладая лэдзi?"
  
  " Рэпарцёр, сэр.
  
  " Маладая лэдзi? Лестрейд быѓ вiдавочна шакаваны. - Рэпарцёр з Morning Chronicle?
  
  " Так, сэр. З ёй джэнтльмен, мастак-зарисовщик. Яны хацелi б агледзець, э-э, пакой, iнспектар. Дзе знаходзiцца ахвяра, вы ведаеце. I яна кажа, што яе ѓкладваюць спаць у тры, так што ёй сапраѓды хацелася б атрымаць iнфармацыю цяпер ".
  
  " Яе ѓкладваюць спаць у тры? - Спытаѓ граф д Ивер, выглядаючы крыху здзiѓленым. " Хто?
  
  "Няма, няма", - пачуѓся меладычны жаночы голас ад уваходнай дзвярэй, i ѓ хол увайшла рэпарцёр "Морнинг Кроникл" мiс Сесiлi Перрин. За ёй iшоѓ невысокi мужчына ѓ карычневым кацялку, з шырокiмi моржовыми вусамi i нататнiкам для малявання. "Гэта газета, якую кладуць спаць у тры гадзiны", - патлумачыла Сесили Перрин, расшпiльваючы сваю шырокую карычневую накiдку з тюленьей скуры i перакiдваючы яе праз руку. "Менавiта таму я хацеѓ бы даведацца некаторыя падрабязнасцi злачынства цяпер, каб у маiх чытачоѓ была магчымасць даведацца ѓсё аб iм за ранiшняй вэнджанай рыбай".
  
  " Мiс Сесiлiя Перрин, цi не так? - Спытаѓ Шэрлак Холмс. " Я думаѓ, вы каштоѓны супрацоѓнiк Амерыканскай службы навiн.
  
  "Жыццё змяняецца, мiстэр Холмс," сказала Сесiлiя. " Добрай ранiцы, iнспектар Лестрейд. Я бачу, вам цiкава, што я тут раблю. Мой рэдактар паслаѓ хлопчыка з каляскай за мной i маiм калегам сюды, калi атрымаѓ вестку аб забойстве. Ён не дазволiѓ бы нi позняга часу, нi туману, нi золкай надвор'i перашкодзiць яго рэпарцёрам зрабiць добры рэпартаж ".
  
  "I як, калi вы не пярэчыце, я спытаюся, ён даведаѓся аб забойстве?" Спытаѓ Лестрейд.
  
  "Паняццi не маю", - сказала Сесiлiя Перрин. "Я думаю, у яго ёсць сябар у Скотленд-Ярдзе. Вам прыйдзецца спытаць яго".
  
  Граф д Ивер ступiѓ наперад i ѓзяѓ Сесили за руку. "Дазвольце прадставiцца," сказаѓ ён, згiнаючыся ѓ пасавай паклоне, што было амаль пародыяй на кантынентальны паклон. " Граф д Ивер да вашых паслуг.
  
  "Зачараваная", - сказала яна. "Мiс Сесiлi Перрин, крымiнальны рэпарцёр з "Морнинг Кроникл". А гэта мiстэр Уiльям Дойл, мастак-зарисовщик з той жа газеты".
  
  У гэты момант бразнулi ѓваходныя дзверы, i адзiн з людзей Лестрейда ѓ цывiльным уварваѓся ѓ пакой мiма мiс Перрин i мiстэра Дойла i спынiѓся, цяжка дыхаючы, перад iнспектарам. "Мы знайшлi гэта, сэр!" - абвясцiѓ ён, размахваючы свертком, загорнутым у цырату. "I да таго ж нам пашанцавала, што мы заѓважылi гэта ѓ такiм тумане. Усё гэта было загорнута ѓ гэты кавалак цыраты, сапраѓды гэтак жа, як i цяпер, i скiнута з адной з гэтых лесвiчных клетак, якая вядзе да дзвярэй у склеп збоку ад асабняка на Петтигрю-Корт ѓ суседнiм квартале ".
  
  "Выдатная праца, Томпсан," сказаѓ Лестрейд, беручы скрутак. " Зараз паглядзiм. Ён павярнуѓся да Холмсу. " Такiм чынам, мiстэр Холмс, не маглi б вы паспрабаваць апiсаць змесцiва гэтай цыраты, перш чым я яе выдам?
  
  "Вядома, Лестрейд", сказаѓ Холмс. " Адзiн чорны шаѓковы цылiндр; адна пара чорных лакiраваных туфляѓ.
  
  "I гэта ѓсё?"
  
  "Я думаю, вы выявiце, што адзiн або абодва чаравiка былi разрэзаныя або разарваныя на часткi. I вы напэѓна выявiце плямы крывi на абодвух чаравiках".
  
  "Плямы крывi!" Лестрейд разарваѓ скрутак. "Вось капялюш. Туфлi - так, яны ѓнутры". Ён кiнуѓ беглы погляд на капялюш, а затым адклаѓ яе ѓ бок i паднёс туфлi да святла. "Так, яны сапраѓды, здаецца, забрызганы якiм-то плямай. Кроѓ! Я думаю, гэта кроѓ. Дзiѓна, Холмс; як вы ѓвогуле прыйшлi да такой высновы? Але яны, падобна, цэлыя. Ён працягнуѓ пару туфляѓ Холмсу. "Падобна на тое, нi на адным чаравiку не было зроблена нi разрываѓ, нi парэзаѓ".
  
  Холмс узяѓ туфлi i агледзеѓ iх па чарзе. Ён панюхаѓ, ён ѓгледзеѓся, ён паднёс да iх павелiчальнае шкло. "А!" - сказаѓ ён. "Лестрейд, паслухайце! Забойцы не было неабходнасцi знiшчаць туфлi. Справа ѓвачавiдкi!" Ён узяѓ левы туфель i, пакуль Лестрейд выглядваѓ з-за яго рукi, а астатнiя гледачы стоѓпiлiся ѓ яго за спiной, рэзка павярнуѓ абцас. Яна павярнулася на падлогу-абароту, адкрываючы старанна выразанае аддзяленне ѓ скуры. "Гэта тое, за чым забойца паляваѓ", - сказаѓ Холмс. "Зьмест гэтага аддзялення. Якi, я адзначаю, у яго зараз ёсць.
  
  "Вы чакалi знайсцi гэта?" Спытаѓ Лестрейд.
  
  "Што-то накшталт гэтага", - сказаѓ Холмс. "Забойца што-то шукаѓ, як i ва ѓсiх iншых забойствах, i нейкiм чынам выявiѓ, што гэта было схавана ѓ адным з чаравiк. Верагодна, ахвяра распавяла яму, спадзеючыся, што яе падоѓжаць яшчэ на некалькi iмгненняѓ. Гэта недарэчнае справа ".
  
  "Тады навошта ён узяѓ цылiндр?" Спытаѓ Лестрейд. "У iм таксама што-то было схавана?"
  
  " Так, iнспектар, так яно i было.
  
  "Што?"
  
  " Скрываѓленыя туфлi. Забойца не хацеѓ чакаць у доме ахвяры, каб даведацца таямнiцу туфляѓ. Магчыма, ён чуѓ, як камердынер спускаѓся наверх. Ён таксама не хацеѓ, каб яго бачылi на вулiцы з парай скрываѓленых чаравiк. Таму ён схаваѓ сваю ѓласную капялюш пад верхняй вопраткай - верагодна, складаны верх - i запазычыѓ капялюш ахвяры ".
  
  " Чаму б яму не схаваць туфлi пад яго ѓласнай капелюшом, цi палiто або плашчом, цi яшчэ пад што-небудзь?
  
  " Уся гэтая кроѓ, Лестрейд. Памятаеце, кроѓ была нашмат свежае, калi ён сыходзiѓ з чаравiкамi.
  
  "Гэта так", - прызнаѓ Лестрейд.
  
  "Чароѓна!" Цiха сказала Сесили Перрин, робячы непрыкметныя паметкi алоѓкам у сваiм маленькiм нататнiку.
  
  "Сапраѓды, выдатная дэдукцыя," пагадзiѓся граф д Ивер.
  
  "Элементарна", - пракаментаваѓ Холмс. "Рэальны пытанне ѓ тым, што гэта быѓ за прадмет, якi калi-то быѓ схаваны ѓ гэтым неглыбокiм прасторы?"
  
  Лестрейд узяѓ туфель i ѓтаропiѓся на полы абцас. "Каштоѓныя камянi?" выказаѓ меркаванне ён.
  
  "Гэта магчыма", - сказаѓ Холмс. Ён дастаѓ тонкую лiнейку з слановай косцi i старанна вымераѓ паражнiну, зрабiѓшы яе накiд ѓ сваiм кiшэнным нататнiку i запiсаѓшы вынiкi вымярэнняѓ.
  
  "Што ж," сказаѓ граф д Ивер, " усё гэта было вельмi цiкава. Дзякую вас за цярпенне, мiстэр Холмс. I вас, iнспектар. Я больш не буду стаяць у вас на шляху. Я толькi спадзяюся, што сумная скон мiстэра, э-э, Хоупа прывядзе нас да разгадкi гэтых праклятых - прашу прабачэння, мiс Перрин, - забойстваѓ. Я з цiкавасцю буду чакаць вашага справаздачы па гэтай справе. "I з гэтымi словамi ён адрывiста кiѓнуѓ кожнаму з iх, акуратна паправiѓ цылiндр на галаве i выйшаѓ за дзверы.
  
  - Да пабачэння, граф, " прамармытаѓ Шэрлак Холмс, гледзячы ѓслед удаляющемуся арыстакрату з збянтэжаным выразам твару.
  
  Апынуѓшыся на вулiцы, граф д Ивер зашпiлiѓ палiто, кiѓнуѓ двух констеблям каля дзвярэй i паспяшаѓся ѓнiз па прыступках на тратуар. Ён агледзеѓ вулiцу ѓ пошуках свайго экiпажа. Згусцiѓся туман, i было цяжка бачыць далей, чым на некалькi футаѓ у любым кiрунку. Карэты нiдзе не было вiдаць, але яна магла знаходзiцца не больш чым у чатырох-пяцi ярдаѓ далей па кварталу i была зусiм нябачная. Ён мог бы спытаць аднаго з афiцэраѓ, дзе спынiѓся яго кучар, каб пачакаць, але чаму-то здавалася зневажальным не ведаць, куды падзеѓся твой уласны экiпаж.
  
  Ён накiраваѓся налева, у тым кiрунку, у якiм рухалася машына, калi яны спынiлiся. З унутраным смехам ён зразумеѓ, што так яму i трэба, калi б яго кiроѓца аб'ехаѓ на машыне квартал i спынiѓся ѓ некалькiх футах ад асабняка Хоуп. Затым двое афiцэраѓ ѓбачылi б, як ён адступае назад - само падабенства чалавека, якi не ведае, дзе знаходзiцца яго ѓласная карэта. Ён заѓсёды мог вярнуцца ѓ дом на хвiлiнку, як быццам што-то забыѓся; тады, магчыма, яны б гэтага не заѓважылi. Граф д Ивер быѓ чалавекам, якi трываць не мог збянтэжанасцi, i ён знаходзiѓ магчымасць збянтэжанасцi ѓ кожным трывiяльным ѓчынак.
  
  Наперадзе паказаѓся экiпаж. Яго гэта быѓ экiпаж або маладой журналiсткi? Яшчэ некалькi крокаѓ i-
  
  Рука, мускулiстая правая рука, з'явiлася з нiадкуль i абхапiла яго за горла, прымушаючы падняць падбародак, пераразаючы трахею, душачы любую спробу закрычаць, уздыхнуць. "Вiтаю, губернатар", - сказаѓ мяккi, глыбокi, дзiѓна знаёмы голас у яго за вухам. "Давайце пройдзем гэтым шляхам, добра?" I яго без намаганняѓ пацягнулi, стукаючы абцасамi па тратуары, ѓ невялiкi завулак побач з асабняком Хоуп.
  
  " Што? - хто? - чаму? - Ён выцiснуѓ з сябе словы, калi цiск вакол яго трахеi крыху аслабла.
  
  " Што ж, - прамовiѓ нiзкi голас, - мы становiмся зусiм маленькiмi журналiстамi, цi не так, граф? Хто, што, чаму, калi, дзе - усе гэта пытаннi, якiя неѓзабаве перастануць вас хваляваць.
  
  "Мой кашалёк ѓ нагруднай кiшэнi майго пiнжака", - выдыхнуѓ граф д Ивер. "Вазьмiце яго. У iм сорак цi пяцьдзесят фунтаѓ. Толькi, дзеля Бога, дайце мне дыхаць!"
  
  " Твой кашалёк, слановай Ивер? голас настойваѓ. " Ну i навошта мне твой кашалёк? Пяцьдзесят фунтаѓ мяне не цiкавяць. Мне патрэбны ты.
  
  "Я?" Граф паспрабаваѓ выкруцiцца з жалезнай хваткi, раптам усвядомiѓшы, чаму нападнiк назваѓ яго па iменi. Гэта не было выпадковым вулiчным злачынствам; ён не быѓ выпадковай ахвярай. "Хто ты? Што табе ад мяне трэба? Што, па-твойму, ты робiш?"
  
  "Вы можаце называць мяне Рычард Плантагенет", - вымавiѓ голас. "I я хачу адпомсцiць". Якiм-то чынам мяккая настойлiвасць гэтага голасу была больш жахлiвай, чым тысячы лямантуючы фанатыкаѓ.
  
  " Помста? Помста каму? "Слановай Ивер задаѓ пытанне так рэзка, як толькi мог. " I якое гэта мае дачыненне да мяне? Вы не даможацеся маёй дапамогi, калi прыдушыце мяне да смерцi!"
  
  "Помста цябе, слановай Ивер", - сказаѓ голас мякка, спакойна, разважлiва. "I ты не можаш дапамагчы. Аднак вы маглi б задаволiць маю цiкаѓнасць, патлумачыѓшы, чаму вы забiваеце гэтых джэнтльменаѓ, перш чым я выражу вам сэрца.
  
  "Я?" граф д Ивер адчуѓ, як яго сэрца калоцiцца аб грудную клетку, нiбы спрабуючы вырвацца вонкi. " Я нiчога не зрабiѓ! Я нiкога не забiваѓ! Ты робiш жудасную памылку! Не рабi гэтага! Давай разважаць разумна. Плантагенетов? Я не ведаю нiкога па iмя Плантагенетов." I ѓсё ж у яго было жудаснае адчуванне, што адкуль-то ён ведае гэты голас.
  
  "Гэта так", - прызнаѓ голас, абдаючы яго вуха гарачым, жахлiвым дыханнем. "Ты не ведаеш мяне пад гэтым iмем. Але я ведаю цябе! Я ведаю вас пад усiмi вашымi разнастайнымi iмёнамi: граф д Ивер; Кiраѓнiк Клуба; Пякельны Сабака; Увасоблены Майстар Старажытнага i Злога Ордэна Пякельнага Полымя. Я ведаю вас!"
  
  Д Ивер адчуѓ iмгненны шок, ледзь цi не большую, чым фiзiчны боль. Ён гэтага не чакаѓ. Ён вывярнуѓ руку i нанёс хуткi ѓдар пяткай назад, распачаѓшы раптоѓную адчайную спробу вызвалiцца. Ён адчуѓ, як пятка моцна ѓрэзалася ѓ нагу яго выкрадальнiка. Але, нягледзячы на яго выкручвання i выспяткi, а таксама на стогн, якi выклiкаѓ ѓдар у Плантагенетов, рука так i не расшчапiлiся на яго шыi.
  
  "Ты робiш якую-небудзь памылку", - настойваѓ ён, адмаѓляючыся ад барацьбы. "Я паняцця не маю, аб чым ты кажаш!"
  
  "Няма?" - пачуѓся мяккi голас Рычарда Плантагенетов. "Шкада. Тады ты памрэш нi за што. Таму што, скажаш ты мне, чаму забiваеш астатнiх, цi не, я ѓсё роѓна заб'ю цябе. I на працягу наступных некалькiх хвiлiн таксама. Я падыму руку, - ён злёгку нацiснуѓ знiзу ѓверх, i востры камяк болю працяѓ заднюю частку шыi слановай Ивера i пранiк у ягоны мозг, - i табе будзе вельмi нязручна. I тады ты будзеш мёртвы".
  
  "Пачакай, пачакай, паслухай," прахрыпеѓ слановай Ивер. " Дай мне сказаць.
  
  "Гавары".
  
  Д Ивер зрабiѓ некалькi глыбокiх удыхаѓ, спрабуючы супакоiцца. Заѓсёды ёсць спосаб звярнуць любую сiтуацыю ѓ сваю карысць, калi ты досыць разумны. Нават гэтую.
  
  Цiск на яго горла ѓзмацнiѓся. " Чакаеш, што хто-небудзь прыйдзе i выратуе цябе? Гэтага не здарыцца; даю табе слова, гэтага не будзе. Гавары.
  
  "Я той, за каго вы мяне выдаеце," выдыхнуѓ слановай Ивер, выцiскаючы словы праз сцятае дыхальнае горла.
  
  "Я ведаю, што гэта так", - разважлiва сказаѓ iншы. "Ты думаѓ, я здагадваюся? Гэта тое, што ты хацеѓ мне сказаць?" Цiск зноѓ узмацнiѓся.
  
  "Пачакай! Пачакай! Падумай! Калi ты ведаеш, хто я, калi ты ведаеш, хто былi тыя людзi, якiя загiнулi - тады як ты можаш думаць, што я забiѓ iх? Я быѓ iх гаспадаром; я быѓ iх правадыром. Я не быѓ iх ворагам. Той, хто здзяйсняе гэтыя забойствы, напэѓна, палюе i за мной. Ты можаш бачыць гэта, кiм бы ты нi быѓ.
  
  "Мы браты, як i ѓсе людзi", - шэпт прагучаѓ ля яго над вухам. "Я твой брат, а ты мой брат; ты забiѓ майго брата, i я павiнен забiць цябе. Проста, не цi праѓда?"
  
  "Не ѓсё так проста," настойваѓ слановай Ивер. " Я не забiваѓ твайго брата.
  
  "Хто гэта зрабiѓ," спытаѓ мяккi голас, " i чаму?
  
  "Я спрабую высветлiць, хто стаiць за гэтымi забойствамi", - сказаѓ д Ивер. "Вы думаеце, што я не стаю? Хто ваш брат?"
  
  "Быѓ", - паправiѓ голас. "Маiм братам быѓ лорд Джон Дарби; цяпер ён прах".
  
  "Крэсаѓ!"
  
  Рука мацней сцiснула яго горла. "Вы можаце называць мяне Рычардам Плантагенетом", - сказаѓ чалавек, якi калi-то быѓ лордам Крэсаѓ Дарби.
  
  " Вядома, вядома! Прашу прабачэння. Гэта Плантагенетов. Дзе ты быѓ, Кр-Плантагенетов?
  
  " У ад'ездзе. Я праводзiѓ эксперыменты. Памятаеш, як мы звычайна эксперыментавалi, слановай Ивер? Я зрабiѓ больш - значна больш. Але хто-то забiѓ майго брата, i таму я вярнуѓся. Каб пагаварыць з табой; магчыма, каб забiць цябе.
  
  " Толькi не я, Плантагенетов. Дапамажы мне злавiць чалавека, якi на самай справе гэта робiць. Мне патрэбна твая дапамога.
  
  " Калi я павiнен табе верыць.
  
  "Паслухай, ты ведаеш, хто я. Ты ведаеш, дзе я жыву. Ты ведаеш, як знайсцi клуб. Калi я маню цябе, ты можаш забiць мяне пазней".
  
  " Гэта так. Хватка на яго горле аслабла, але не аслабла. " Я хачу знайсцi забойцу майго брата. Гэта адцягвае мяне ад iншай працы.
  
  "Я дапамагу вам", - настойваѓ слановай Ивер. "У нашых iнтарэсах, каб знайсцi забойцу i лiквiдаваць да таго, як Скотлэнд-Ярд дабярэцца да яго".
  
  "I што?"
  
  "Яго матыѓ павiнен глыбока тычыцца нас, паколькi ѓсе, каго да гэтага часу апазналi забiтымi гэтым маньякам, былi аднымi з нас".
  
  "Хто-небудзь з групы?"
  
  " Я так не думаю. Поедемте са мной дадому; мая карэта вунь там. Мы абмяркуем магчымыя варыянты.
  
  "Дастаткова справядлiва". Хватка на яго горле аслабла.
  
  Разам яны выйшлi з ценю.
  
  Пачуѓся стукат высокiх абцасаѓ па тратуары, i фiгура ѓ плашчы хутка накiравалася назад уверх па вулiцы.
  
  "Як доѓга яна там стаяла?" спытаѓ слановай Ивер.
  
  "Я не ведаю. Я яе не чуѓ. Хто яна?"
  
  " Дзяѓчына-рэпарцёр. Павiнна быць, яна пачула занадта шмат. Схапеце яе - цiха. Я подогоню свой экiпаж.
  
  Буйная постаць аддзялiлася ад слановай Ивера i бясшумна панеслася ѓверх па вулiцы. Пачуѓся дзiѓны гук, якi мог быць пачаткам дзявочага крыку, раптам оборвавшегося. Двое афiцэраѓ, якiя стаялi ля ѓваходных дзвярэй, пачулi гэта i пабеглi па вулiцы, пасвяцiѓ лiхтарамi.
  
  Граф д Ивер выйшаѓ з карэты i дапамог iм агледзецца. Яны нiчога не знайшлi. Нiкому i ѓ галаву не прыйшло зазiрнуць у карэту графа д Ивера.
  
  ДЗЕВЯТНАЦЦАЦЬ
  
  ВЯЛIКАЕ РАБАВАННЕ ЦЯГНIКА
  
  
  
  За Бiр (або Бере) Феррерс (51½. м.) мы перасякаем Тавi i огибаем заходнi бераг Тамара (с. 151). 55. M. St. Budeaux (для Saltash, стар 151); 57 M. Ford; 58 M. Devonport & Storehouse (гл. стар 150, 151). Затым мы праязджаем прыгарадныя станцыi Норт-роѓд i Матли i заязджаем на канчатковую прыпынак Friary у Плiмут (62½. м.).
  БЕДЕКЕРОВСКАЯ Вялiкабрытанiя
  
  У Барнэта i прафесара Марыярцi сышло амаль два днi на тое, каб дабрацца да Плiмута. Марыярцi неаднаразова выходзiѓ з цягнiка, каб параiцца з дзiѓным наборам агентаѓ, якiя чакалi яго ѓ такiх месцах, як Уэстон-сюпер-Мэр, Тонтон, Ньютан-Эбат, Тотнес, Долiш, Тинмут, Пейнтон, Окехемптон, Тависток i дзевяцi iншых, яшчэ больш дробных мястэчках. Барнетту, якi рушыѓ услед за iм, здалося, што прафесар быѓ задаволены вынiкамi гэтых канферэнцый.
  
  Барнетт прыслухоѓваѓся да звычайна кароткiм размоѓ, але яны казалi яму вельмi мала, а Марыярцi не паведамiѓ нiякай дадатковай iнфармацыi. "Падмацаванне з ямы трымаецца?" Марыярцi спытаѓ невысокага валiйца, якi зняѓ дом у Доулише для сябе i сваёй каманды. "Без найменшай дрыжыкаѓ", - адказаѓ яму валiец. "Фальшывыя шпалы скончаны?" - спытаѓ ён худога кокнуць, якi адкрыѓ майстэрню ѓ Тинмуте. "Працуй, як у сне", - паведамiлi яму. " Як нос Тобi? - спытаѓ ён стройнага мужчыну ѓ паношаным тѓiдавага гарнiтуры, якi чакаѓ iх на станцыi "Тотнес". "Яго нос, яго лёгкiя, яго голас i яго б'ецца сэрца - усё гэта задаволiць вашыя патрэбы", - сказаѓ яму мужчына ѓ тѓiдавага гарнiтуры. На кожным прыпынку Марыярцi перадаваѓ канверт чакае яго чалавеку. "Вось вашыя iнструкцыi з гэтага моманту; будзьце лiмiтава асцярожныя", - казаѓ ён кожнаму.
  
  У Плiмут лорд Iст поѓным ходам рыхтаваѓся да пагрузцы цягнiка з скарбамi, якая павiнна была адбыцца на наступную ранiцу. Дзве роты бенгальскай пяхоты Яе Вялiкасцi, што стаялi лагерам у парку ля заходняй сцяны Цытадэлi, перамясцiлiся на чыгуначную зборную пляцоѓку i дзелавiта патрулявалi тэрыторыю памiж Яго Правасхадзiцельства Хорнблауэром i чарадой чыгуначных таварных вагонаѓ, якiя былi старанна падрыхтаваны для прыёму скарбаѓ. Дваццаць трэцi полк лёгкай кавалерыi забаѓляѓ сябе тым, што раз'язджаѓ галопам па Плимуту, дэманструючы гараджанам майстэрства дакладнай верхавой язды.
  
  Барнетт i Марыярцi знялi пакоя ѓ "Герцоге Кларенсском", старажытнай i шаноѓнай гасцiнiцы ѓ некалькiх кварталах ад месца дзейнасцi "Лорда Растануць". Калi яны прыбылi, Барнетт адправiѓся ѓ свой пакой i некалькi гадзiн праваляѓся ѓ сьвядомасьцi, змучаны бяздзейнасцю падчас паездкi на цягнiку. Затым ён хутка памыѓся губкай i надзеѓ, сярод iншага, свежы каѓнерык. Марыярцi чакаѓ яго ѓ чытальнай зале для джэнтльменаѓ на другiм паверсе, доѓгай, вузкай пакоi з нiзкiмi бэлькамi, якая выходзiла вокнамi на вулiцу праз фасад гатэля. Згодна з таблiчцы на сцяне, ён быѓ цалкам абсталяваны мэбляй i прыстасаваннямi з адмиральской каюты, каюты капiтана i кают-кампанii 96-гарматнага лiнейнага карабля Яго правасхадзiцельства "Нястомны", якi даставiѓ адмiрала Пелле ѓ Егiпет у 1803 годзе i быѓ выратаваны, калi яго ператварылi ѓ драбы ѓ 1836 годзе.
  
  "Па-чартоѓску выдатная гiсторыя", - сказаѓ Марыярцi, калi Барнетт настаяѓ на тым, каб зачытаць яму таблiчку, "па-чартоѓску нязручная мэбля".
  
  "Верагодна, таму адмiрал i пакiнуѓ яго тут", - сказаѓ Барнетт, падыходзячы да акна i гледзячы на вулiцу ѓнiзе. "Якi гадзiну, прафесар?"
  
  "Дзесяць хвiлiн восьмага", - сказаѓ Марыярцi, адкрываючы кiшэнныя гадзiны, спраѓджваючыся з iмi, а затым зноѓ зачыняючы. "У вас прызначанае спатканне?"
  
  "Няма", - сказаѓ Барнетт. "Аднак думка пра ежу прыходзiла мне ѓ галаву. Мне проста цiкава, чаму ѓ гэты час на вулiцы так шмат людзей. Але цяпер, калi я добра прыгледзеѓся да тых, хто праходзiць унiзе, мне здаецца, што прыкладна кожны чацвёрты - палiцэйскi ".
  
  Марыярцi падышоѓ, працёр пенснэ i выглянуѓ у акно. "Я думаю, вы маеце рацыю", - сказаѓ ён. "Немагчыма памылiцца з асаблiва шчыльнай скурай для абутку i асаблiвай гладкасцi, з якой палiцэйскi ѓ цывiльным папраѓляе свой кацялок".
  
  "Вы ж не думаеце, што наша прысутнасць тут як-то звязана з iх прысутнасцю тут, цi не так?" Спытаѓ Барнетт. " Я б падумаѓ, што лорд Iст палiчыць розныя воiнскiя часткi дастатковай аховай для сваiх скарбаѓ.
  
  "Я ѓпэѓнены, што так яно i ёсць", - сказаѓ Марыярцi. "Палiцыя тут для таго, каб абаранiць заѓтрашнiя натоѓпу разявак ад таго, каб у iх абчысцiлi кiшэнi. Сёння тут, напэѓна, сабралася ѓся банда прайдзiсветаѓ ѓ Англii ".
  
  "А", - сказаѓ Барнетт, працягваючы задуменна глядзець у акно. "Значыць, вы не думаеце, што прысутнасць гэтых плоскостопых джэнтльменаѓ ѓ кацялках перашкодзiць вашым планам?"
  
  "Няма", - сказаѓ Марыярцi. "Гэта тонкi допыт? Вы разумееце, што ёсць некаторыя рэчы, якiя не варта было б друкаваць, нават у амерыканскай газеце".
  
  "Няма, няма", - паспешлiва сказаѓ Барнетт. "Я проста пацiкавiѓся".
  
  "Цяпер нiшто не можа перашкодзiць маiм планах, - сказаѓ яму Марыярцi, - акрамя моцнага паводкi. Якога я не чакаю. Павячэраем тут, у гатэлi, цi ѓ вас ёсць прапанова лепей? Магчыма, у якiм-небудзь установе, дзе збяруцца вашыя суайчыннiкi з прэсы.
  
  "Што ж," задумаѓся Барнетт. - У камерцыйным гатэлi "Рэйлэйл Армс", верагодна, спынiцца большасць лонданскiх рэпарцёраѓ. Але я сумняваюся, што рэстаран вельмi добры; рахункi рэпарцёраѓ не дацягваюць да першакласных меню ".
  
  "Тым не менш," сказаѓ Марыярцi, "нам, магчыма, варта было б павячэраць у гэтай установе, калi там падаюць так позна".
  
  "Я мяркую, што сталовая адкрыта даволi позна", - сказаѓ Барнетт. "Яны абслугоѓваюць падарожнiкаѓ".
  
  "Што ж, тады адправiмся ѓ шлях!"
  
  У "Рейлэйл Армз" да дзесяцi гадзiн падавалi вячэру "шведскi стол", i, як i чакаѓ Барнетт, там было поѓна рэпарцёраѓ, якiя прыйшлi паназiраць за падзеямi наступнага ранiцы. Да вялiкага здзiѓлення Барнэта, звычайна асацыяльны прафесар Марыярцi быѓ вельмi рады пазнаёмiцца з калегамi Барнэта i, здавалася, быѓ зачараваны гiсторыямi, якiя яны расказвалi. Здзiѓленне Барнэта зменшылася, калi ён зразумеѓ, што прафесар па-майстэрску пераварочваѓ кожную з гiсторый, каб атрымаць апошнюю макулiнку iнфармацыi аб лорде Исте, скарб i паездцы на цягнiку. Што, паколькi менавiта таму яны ѓсе былi там - так цi iнакш, - было няцяжка зрабiць.
  
  "Паслухайце, Барнетт, - сказаѓ Гары Инглстоун, штатны рэпарцёр Morning Chronicle, якi толькi што прыехаѓ прама з Лондана, спыняючыся ля iх столiка, - "Катерби-Каор" некалькi занепакоены вашай юнай лэдзi".
  
  Барнетт здушыѓ заѓвагу, якое сарвалася з яго вуснаѓ пры нявiнным ѓжываннi Инглстоуном фразы "ваша юная лэдзi". Нацягнутая ѓсмешка скрывiла яго твар. "Чым занепакоены ваш рэдактар?" - спытаѓ ён. "Калi вы маеце на ѓвазе мiс Перрин, былую супрацоѓнiцу Амерыканскай службы навiн, то яна адзiн з самых кампетэнтных рэпарцёраѓ, якiх я калi-небудзь ведаѓ, акрамя таго, што валодае дастатковымi арганiзатарскiмi здольнасцямi, каб кiраваць офiсам у адзiночку".
  
  "Вось што робiць гэта такiм загадкавым", - пракаментаваѓ Инглстоун, сядаючы за iх столiк i з радасцю прымаючы прапанову Марыярцi выпiць чаго-небудзь. "Добры пасляабедзенным кларэт," сказаѓ ён афiцыянту.
  
  "Што?" Спытаѓ Барнетт.
  
  "Прашу прабачэньня?" Инглстоун выглядаѓ зусiм збiтым з панталыку.
  
  "Што так цябе бянтэжыць?"
  
  Инглстоун абдумаѓ нядаѓнi размову, спрабуючы намацаць страчаную нiтку. " Ах так, знiкненне мiс Перрин. Здаецца, я згадваѓ пра гэта, даѓнiна.
  
  "Што вы маеце на ѓвазе, кажучы пра яе "знiкненнi"? Патрабавальна спытаѓ Барнетт. " Калi яна знiкла? Аб чым вы кажаце?
  
  " Яшчэ раз прабач, дружа. Я павiнен быѓ здагадацца, што ты будзеш занепакоены. Былы працадаѓца i ѓсё такое. Мне павiнна было прыйсцi ѓ галаву, што ты не ведаеш. Што ж, кажу вам, толькi памiж намi, калi яна хутка не з'явiцца, яна страцiць працу, лэдзi Хогбайн цi не лэдзi Хогбайн. Ах! Кларэт; дзякуй, Биннс. Гэта Биннс, цi не так? Я згадаю вас у дэпешах. Биннс з "Рейлэйл Армз". Збаѓца.
  
  "Знiкненне," падказаѓ Барнетт.
  
  "О, так. Ну, справа вось у чым, даѓнiна. Лэдзi пайшла на заданне мiнулай ноччу. Не, цяпер, павiнна быць, позапрошлая ноч. Дойл пайшоѓ з ёй. Таварыш мастак. Выдатная праца. Што ж, Дойл пайшоѓ, каб адвесцi экiпаж назад у Уорэн. Ён павярнуѓся да прафесара Марыярцi. "Так мы называем выдатную агульную пакой, прызначаную для рэпарцёраѓ, 'Уорэн".
  
  "Як разумна з вашага боку," ветлiва прамармытаѓ Марыярцi.
  
  - Так, мiс Перрин так i не з'явiлася ѓ "карэце". У рэшце рэшт Дойл вырашыѓ, што яна здабывае нейкую iнфармацыю, i вярнуѓся ѓ "Уорэн" адзiн. I, ну, карацей кажучы, яна так i не вярнулася.
  
  " Так i не вярнуѓся? Ты маеш на ѓвазе, у офiс?
  
  "Так. Катерби-Каорс паслала каго-то да яе дадому, i яе бацька быѓ вельмi занепакоены яе адсутнасцю. Сцвярджаѓ, што яе там таксама не было. I ѓжо дакладна не ѓ яе звычаях было адсутнiчаць ѓсю ноч. Але калi лэдзi збiраецца стаць рэпарцёрам - ну, вы ведаеце, патрабаваннi працы i ѓсё такое. У любым выпадку, Катерби-Каор быѓ у лютасцi. Ён нават спазненняѓ не выносiць, так што можаце сабе ѓявiць, як ён перажывае з-за неабгрунтаванага адсутнасцi. Ён быѓ гатовы неадкладна звольнiць яе, пакуль не прыйшла запiска.
  
  "Аб запiсцы?"
  
  Мiс Перрин была дастаткова тактоѓная, каб даслаць цыдулку. Яна сказала, што ёй патрэбна зачэпка вельмi важная, i каб я не чакаѓ яе аповяду, а напiсаѓ яго такiм, якi ён ёсць. Яна сказала, што, магчыма, затрымаецца на некалькi дзён. Што ж, "Катерби-Каор" цалкам можна было звязаць. Трэба было атрымаць ад Дойла iнфармацыю аб забойстве, якое яна асвятляла. Слаѓны хлопец, Дойл; добры мастак, але не рэпарцёр. "Катерби-Каорс" дала мiс Перрин тры днi на тое, каб з'явiцца з рэпартажам ѓ руках, i лепш бы гэта быѓ кароткi аповяд. Гэта быѓ тэрмiн "Катерби-Каорс" - "дилли".
  
  Барнетт павярнуѓся да Марыярцi. "З ёй што-небудзь здарылася", - сказаѓ ён.
  
  Марыярцi задумаѓся. "Я мяркую, вы маеце рацыю", - сказаѓ ён. "Яна асвятляла гэтую серыю забойстваѓ?"
  
  " Так. Барнетт адчуѓ, як кроѓ адхлынула ад яго асобы. " Божа мой! Вы ж не думаеце...
  
  Марыярцi працягнуѓ руку, спыняючы яе. "Не, не хачу", - сказаѓ ён. "Захоѓвай спакой".
  
  Инглстоун перакладаѓ погляд з аднаго на iншага. "Паслухайце!" сказаѓ ён. " Вы не думаеце, што з мiс Перрин што-небудзь здарылася?
  
  "З мiс Перрин вызначана што-то здарылася", - сказаѓ Марыярцi. "Нават маё даволi павярхоѓнае знаёмства з ёй за апошнiя два гады кажа мне, што яна не збегла. I яна, вядома ж, не бадзяецца па якой-небудзь лонданскай вулiцы, пераследуючы падазраванага. Калi б гэта было так, яна знайшла б лепшы спосаб паведамiць пра гэта, чым кароткая запiска. I яна, вядома, паведамiла б свайму бацьку.
  
  "Але-"
  
  " З iншага боку, г-н Барнетт, характар гэтага забойцы, з якiм мы маем справу, паказвае, што ён не нападае на жанчын; што ён не робiць памылак, якiя дазволiлi б мiс Перрин заспець яго знянацку; i што ён не хавае цела. Такiм чынам, паколькi цела не было знойдзена, мы павiнны зрабiць выснову, што, што б нi здарылася з мiс Перрин, гэта не было справай рук нашага шматразовага забойцы.
  
  "Гэта вельмi абнадзейвае", - сказаѓ Барнетт. "Магчыма, яна ляжыць, сьцякаючы крывёй, на якой-небудзь вулiцы, зрэзаная якiм-небудзь маньякам, але, па меншай меры, гэта iншы маньяк! Я павiнен вярнуцца ѓ Лондан!"
  
  "Навошта?" Спытаѓ Марыярцi.
  
  "Што вы маеце на ѓвазе, навошта? Каб знайсцi Сесили. Здаецца, больш нiхто нават не шукае".
  
  "Я выпраѓлю гэта", - сказаѓ Марыярцi. "Я адпраѓлю тэлеграму ѓ дзяжурную частку, i праз гадзiну яе будуць шукаць пяцьсот чалавек".
  
  "Паслухайце, хлопцы, вы, здаецца, сапраѓды сур'ёзна ставiцеся да гэтай справы", - сказаѓ Инглстоун. "Вы ж не думаеце, што з юнай лэдзi сапраѓды здарылася нешта непрыемнае, цi не так?" Ён усмiхнуѓся. "Ну, калi так, то да старога "Катерби-кагору" было б самае то, скажу я вам.
  
  Барнетт секунду недаверлiва глядзеѓ на Инглстоуна, не ѓпэѓнены, што правiльна пачуѓ. Якiм бессардэчна можна быць па адносiнах да таго, каго не вельмi добра ведаеш. I Инглстоуну, падобна, не здалося, што ён сказаѓ нешта наогул дзiѓнае.
  
  "Я, мабыць, перадам тэлеграму цяпер", - сказаѓ Марыярцi, устаючы i накiроѓваючыся да дзвярэй. "Сустрэнемся ѓ вестыбюлi, Барнетт".
  
  Барнетт таксама падняѓся. "Было прыемна пабалбатаць з табой, Инглстоун", - сказаѓ ён. "Мы павiнны як-небудзь паѓтарыць гэта. Ты не супраць заплацiць, цi не так? Добры хлопец!" З гэтымi словамi ён ляпнуѓ Инглстоуна па спiне i паспяшаѓся следам за Марыярцi.
  
  "Я кажу!" - Усклiкнуѓ Инглстоун.
  
  "Я сапраѓды думаю, што мне варта вярнуцца ѓ Лондан", - сказаѓ Барнетт Марыярцi, дагнаѓшы яго ѓ вестыбюлi.
  
  "Я даѓ тэлеграму парцье", - сказаѓ Марыярцi. "Яна будзе адпраѓлена па правадах праз дзесяць хвiлiн i на працягу гадзiны будзе дастаѓлена на Расэл-сквер, 64. Цяпер дзесяць гадзiн. Да паѓночы пяцьсот чалавек будуць шукаць юную лэдзi. Да заѓтрашняй ранiцы першы справаздачу аб пошуках будзе чакаць мяне на стойцы рэгiстрацыi гэтага гатэля. Калi раней паступiць якое-небудзь пэѓнае паведамленне пра яе месцазнаходжанне, я буду неадкладна паведамлена. Паверце мне, Барнетт, я разумею, што вы адчуваеце; але без вашага прысутнасцi нiчога нельга было б зрабiць, а вы патрэбныя мне тут.
  
  "Я цаню гэта", - сказаѓ Барнетт. "Я, вядома, не хачу кiдаць цябе. Але мы абодва ведаем, што любы з пяцiдзесяцi чалавек мог бы зрабiць тое, што ты хочаш, каб я зрабiѓ заѓтра. Я нiякiм чынам не з'яѓляюся неабходным удзельнiкам вашага плана. Я павiнен сесцi на блiжэйшы цягнiк да Лондана.
  
  Марыярцi паклаѓ руку на плячо Барнэта i пiльна паглядзеѓ на яго. "Зразумей мяне", - сказаѓ ён. "Я не бяздушны чалавек. Калi б у Лондане вы маглi зрабiць што-небудзь, што дапамагло б у пошуках Сесили Перрин, я б наняѓ для вас, адмысловага спецыялiста i даручыѓ вам гэта зрабiць. Калi б мая прысутнасць магло як-то дапамагчы, я бы далучыѓся да вас ".
  
  "Дзякуй, прафесар", - сказаѓ Барнетт. "Я ѓпэѓнены, што вы маеце рацыю; i я цаню тое, што вы кажаце, больш, чым магу выказаць словамi. Проста гэта-"
  
  "Больш таго, - сказаѓ Марыярцi, - якiм бы нi было ваша меркаванне аб сабе, факт застаецца фактам: вы сапраѓды патрэбныя мне тут. Вы не незаменныя, але вы разумныя, кампетэнтныя i знаходлiвыя, i чалавек, з якiм я павiнен быѓ бы замянiць вас, магчыма, пазбаѓлены аднаго або некалькiх з гэтых добрых якасцяѓ.
  
  " Я абяцаю вам вось што, Барнетт: калi ад мiс Перрин паступiць якое-небудзь вестку - наогул - i вам здасца пажаданым паехаць у Лондан, я неадкладна распараджуся, каб для вас падрыхтавалi гэта спецыяльнае страва. У любым выпадку, мы абодва сядзем на блiжэйшы цягнiк, наступны ѓ Лондан. Я сыду на паѓдарогi, але ты паедзеш далей.
  
  " Наступны цягнiк? - Спытаѓ Барнетт.
  
  "Так. Сёння вечарам цягнiкоѓ па раскладзе больш няма, а першы цягнiк, якi адпраѓляецца заѓтра ранiцай, гэта, давайце паглядзiм, - ён дастаѓ свой расклад, - цягнiк у 6: 08 па суботах не ходзiць, так што мы будзем у 7:42. Гэтага будзе дастаткова?"
  
  "Я мяркую," з няшчасным выглядам Барнетт сказаѓ, "што так i павiнна быць".
  
  У тую ноч ён спаѓ урыѓкамi. Калi б яго спыталi, ён пакляѓся б, што наогул не спаѓ. Складаныя вобразы працягвалi узнiкаць у яго галаве, няпрошаныя. Вобразы мноства спосабаѓ, якiмi Сесили, выпадкова цi наѓмысна, магла выявiць таямнiчага забойцу. I тады вобраз разгортваѓся i станавiѓся жахлiвым, паколькi забойца, у сваю чаргу, знаходзiѓ Сесили. Розум Барнэта паѓстаѓ супраць найгоршых магчымасцяѓ, але нават тыя, якiя яго розум прыняѓ бы, не дазвалялi яму спыняцца на iх.
  
  Пагрузка скарбаѓ павiнна была пачацца за гадзiну да ѓзыходу сонца, якое, згодна з Календары Уитекера, павiнна было адбыцца ѓ 5:42. I вось, у пачатку пятага сырым, промозглым ранiцай першай суботы красавiка Барнетт выявiѓ, што апранаецца пры свечках, каб пайсцi паглядзець, як у перадсвiтальнай цемры вялiкiя, старанна ахоѓваюцца скрынi грузяць у таварныя вагоны для адпраѓкi ѓ Лондан. I ѓнесцi сваю невялiкую лепту ѓ тое, каб яны не прыбылi.
  
  Рэпарцёры, мастакi-зарисовщики i тыя з бяздзейных цiкаѓных, хто мог падняцца з ложка ѓ такi час, павiнны былi сабрацца на трох'яруснай трыбуне, спецыяльна ѓсталяванай на таварным двары для гэтага мерапрыемства. Гэта дало б iм цудоѓны агляд таго, што адбываецца i ѓ той жа час прыбралi б iх з дарогi. Сапраѓдныя натоѓпу збяруцца пазней ранiцай, калi будзе ѓзмоцненая вайсковая ахова i цягнiк з скарбамi будзе гатовы да працы.
  
  Барнетт задаваѓся пытаннем, як яны збiралiся перанесцi скарбы з карабля ѓ таварныя вагоны ѓ цемры; нават з улiкам таго, што маршрут быѓ пазначаны паласой лiхтароѓ, гэта не здавалася разумнай працэдурай з пункту гледжання бяспекi. I сапраѓды, калi ён i прафесар Марыярцi прыбытку i занялi свае месцы ѓ першым шэрагу трыбуны, самым яркiм прадметам вакол быѓ лiхтар кандуктара, якi нёс чыгуначны ахоѓнiк. Не было вiдаць нi шэрагу лiхтароѓ, нi якога-небудзь бачнага руху з боку таго, што, па думку Барнэта, паказвала на яго правасхадзiцельства Хорнблауэр, у чвэрцi мiлi ад яго, у басейне Стоунхаус. "Мы не рана?" - прашаптаѓ ён ахоѓнiку, азiраючыся на дзесяць цi пятнаццаць iншых чалавек, ужо якiя знаходзiлiся на трыбунах.
  
  "Не, сэр, вы жартуеце", - сказаѓ яму ахоѓнiк з моцным акцэнтам ураджэнца паѓночных графстваѓ. I нiбы чакаючы толькi яго словы, увесь таварны склад раптам залiло яркiм белым святлом.
  
  Барнетт мiргнуѓ, прыжмурыѓся i прыкрыѓ вочы ад яркага святла. "Што гэта, чорт вазьмi, такое?" - нi да каго канкрэтна ён не звяртаѓся.
  
  "Падобна на тое, у iх ёсць чатыры апарата Драммонд, устаноѓленыя ѓ вежах", - сказаѓ Марыярцi. "Цяпер мы купаемся ѓ свеце, такiм жа яркiм, як сонца, хоць i больш абмежаваным па маштабе".
  
  "Драммонд?" Барнетт выглянуѓ скрозь пальцы. Яго вочы пачалi прывыкаць, i ён мог крыху бачыць памiж пальцамi, паколькi зачынiѓ вялiкую частку святла рукамi. Прафесар меѓ рацыю: калi б не мудрагелiстыя ценi, слепнучы чатырма крынiцамi святла, на абмежаванай плошчы таварнага склада мог быць дзённае святло.
  
  "Святло генеруецца шляхам прыкладання полымя газападобнага вадароду, згараючага ѓ патоку кiслароду, да асяродку з аксiду кальцыя. Вы павiнны быць добра знаёмыя з гэтым прынцыпам, паколькi любiце наведваць мюзiк-холы ".
  
  " Мюзiк-холы? - Спытаѓ Барнетт.
  
  "Аксiд кальцыя, магчыма, больш вядомы як вапна", - патлумачыѓ Марыярцi.
  
  "У цэнтры ѓвагi!"
  
  "Правiльна. Той жа святло, якi асвятляе вашых любiмых спевакоѓ, жанглёраѓ i акрабатаѓ, але ѓ значна большым маштабе. Такога роду апараты Драммонд звычайна можна знайсцi на маяках, дзе прамень бачны за дваццаць мiль. Адзiнае адрозненне заключаецца ѓ форме люстранога адбiвальнiка: парабалiчны на маяках i, я б выказаѓ здагадку, канiчны тут. Як бачыце, ён ахоплiвае значна больш шырокае поле. "
  
  "Зразумела", - сказаѓ Барнетт. I ён ужо пачаѓ разумець. Ён адняѓ рукi ад твару i агледзеѓся. "Гэта сапраѓдны шок - iмгненна ператварыцца з апраметнай цемры на дзённае святло. Я не ѓпэѓнены, што чалавечы вачэй быѓ створаны для такога роду пераходаѓ ".
  
  Трыбуна цяпер хутка запаѓнялася прадстаѓнiкамi прэсы. Пляцоѓка перад iмi, грузавая платформа з адным з адмыслова падрыхтаваных таварных вагонаѓ, болю да яе, была на здзiѓленне пазбаѓленая жыцця i руху. Гэта нагадала Барнетту сцэнiчную дэкарацыю за некалькi iмгненняѓ да таго, як падняѓся заслону ѓ першым акце. Што, як ён зразумеѓ, верагодна, было справядлiвай ацэнкай. Лорд Iст арганiзаваѓ гэтае шоѓ для прэсы, i ён збiраѓся паклапацiцца аб тым, каб яны апраѓдалi свае грошы. Якiмi б нi былi матывы, лорд Iст прагнуѓ увагi грамадскасцi, i ён выдаткаваѓ трыццаць гадоѓ на тое, каб навучыцца заставацца ѓ iм.
  
  Шарэнга салдат у чырвоных мундзiрах выступiла ѓ цэнтр увагi злева, з боку "Хорнблауэра" i "Скарбы лорда Усходу". Узначальвалi iх, верхам на трох энергiчных конях, палкоѓнiк, брыгадзiр i лорд Iст. Гэта было, як i было задумана, натхняльнае вiдовiшча.
  
  Калi рэпарцёры змоѓклi пры наблiжэннi лорда Растануць, Марыярцi нахiлiѓся да Барнетту i прашаптаѓ: "Гатовы?"
  
  "Так", - адказаѓ Барнетт, адчуваючы, як яго сэрца забiлася хутчэй.
  
  Марыярцi кiѓнуѓ. "Мы павiнны падзякаваць гэтага таямнiчага забойцу за адно", - пракаментаваѓ ён.
  
  "Мы робiм? Што гэта?"
  
  "Калi б не ён, Шэрлак Холмс нават цяпер сядзеѓ бы ззаду нас, пераапрануты вандроѓным цветовщиком, дыхаючы нам у патылiцу".
  
  "За вамi сапраѓды сачылi трое супрацоѓнiкаѓ Скотленд-Ярда," нагадаѓ Барнет Марыярцi.
  
  " Так, але нам удалося адцягнуць iх без асаблiвых праблем. Ад Холмса было б значна цяжэй пазбавiцца. Нават цяпер ён, павiнна быць, марнуе ѓвесь вольны час, не разумеючы, куды я падзеѓся. Менавiта гэтыя дробязi робяць жыццё годнай таго, каб яе пражыць".
  
  "Вы помсны чалавек, прафесар", - сказаѓ Барнетт.
  
  "Глупства!" Прашаптаѓ Марыярцi. "Я б з радасцю адмовiѓся ад дзiцячага задавальнення, якое атрымлiваю, замiнаючы яму, калi б ён перастаѓ пераследваць мяне паѓсюль i шпiёнiць за мной. Я думаю, што Iст вось-вось загаворыць.
  
  "Сардэчна запрашаем!" - Пракрычаѓ лорд Iст прысутным на трыбуне, манеѓруючы сваёй канём ѓшчыльную да парэнчаѓ. "Я прыношу прабачэннi за тое, што падняѓ вас усiх у такi недарэчны гадзiну, каб вы маглi назiраць за пагрузкай, але мы хочам бесперашкодна дабрацца да Лондана ѓ светлы час сутак. Я ѓпэѓнены, вы разумееце ". Пакуль ён казаѓ, яго конь пачала апiсваць невялiкi круг. Яго светласць, спрабуючы не звяртаць на гэта ѓвагi, паступова паварочваѓся ѓ сядле, пакуль не апынуѓся размаѓлялым па-над крупы жывёлы. Затым, у раптоѓным прыступе гневу, ён прышпорыѓ жывёла, каб прымусiць яго слухацца паводдзям. Конь у адказ рэзка взбрыкнула заднiмi нагамi, у вынiку чаго яго светласць страцiѓ страмёны i ледзь не паляцеѓ галавой праз круп на зямлю ѓнiзе. Ён з цяжкасцю ѓтрымаѓся на нагах, ухапiѓшыся за сядло абедзвюма рукамi, падцягнуѓся i люта разгарнуѓ каня тварам да групе. "Ваенны конь", - сказаѓ ён раздражнёным шэптам, якi разнёсся па полi. "Заѓсёды i ва ѓсiм аддавай самае лепшае ваенным!"
  
  Салдаты цяпер ѓтварылi падвойную лiнiю, якая вядзе адкуль-то злева ад асветленай зоны да пагрузнай платформе. Вось-вось павiнна была пачацца перавозка калекцыi "Лорд Iст" з лiнкора на чыгуначны склад. "Спатрэбiцца ледзь больш двух гадзiн, каб пагрузiць усю калекцыю ѓ дзесяць таварных фургонаѓ", - патлумачыѓ лорд Iст, зноѓ авалодаѓшы сваiм ротам. "Але вы павiнны разумець, што гэта, вобразна кажучы, толькi верхавiна велiзарнага айсберга. Сотнi i сотнi чалавека-гадзiн ѓжо былi выдаткаваныя на падрыхтоѓку. Вываз калекцыi на бераг i пагрузка на багажныя каляскi, якiя даставяць яе сюды, быѓ працэсам, якi пачаѓся ѓчора вечарам i быѓ завершаны зусiм нядаѓна ".
  
  "Ён не хоча, каб мы думалi, што гэта было лёгка", - прамармытаѓ хто-то ззаду Барнэта.
  
  "Дзе афiцыйны фатограф?" Лорд Iст устрывожыѓся. "Я хацеѓ, каб увесь працэс быѓ захаваны на шкляных пласцiнах. Тут робiцца гiсторыя!"
  
  З'явiлася першая кантактная каляска, якую памiж двума радамi салдат штурхалi да пагрузнай платформе восем рабочых, якiя, мяркуючы па iх вонкавым выглядзе i адзеннi, павiнна быць, былi прывезены з Iндыi лордам Востом. У iм стаялi дванаццаць вялiкiх статуй розных старажытных багоѓ i багiнь розных iндыйскiх рэлiгiй, бажаствоѓ, якiя былi б вельмi здзiѓлены, калi б яны на адной маленькай калясцы. Рабочыя хутка i эфектыѓна знялi скульптуру з каляскi i змясцiлi ѓ таварны вагон, замацаваѓшы дэталi на месцы з дапамогай комплексу вяровак i будаѓнiчых лясоѓ.
  
  Цяпер у пагрузцы наступiла паѓза i некаторы адступленне, у той час як афiцыйны фатограф замiтусiѓся i ѓсталяваѓ свой апарат збоку ад трыбуны. Лорд Iст i яго акружэнне прынялi розныя паставы, якiя павiнны былi нагадваць аб раннiх этапах аперацыi, перш чым працягнуць працу.
  
  На наступным калясцы ляжала нешта, падобнае на груз цаглiн. Пры выглядзе гэтага вiдовiшча аѓдыторыя лорда Растануць вылiлася прыглушаным гулам, паколькi рэпарцёры спрабавалi адгадаць гiсторыю i прызначэнне грузу. Некаторыя прапановы адносна таго, як можна было б выкарыстоѓваць цэглу, былi даволi вынаходлiвымi. " Абпаленыя на сонца цэглу, - патлумачыѓ лорд Iст, - якiя ѓтвараюць выдатны фрыз, якi агiнаѓ сцяну храма, якому чатыры тысячы гадоѓ. Даволi прыгожа. Па-мойму, пара паляѓнiчых, пристающих да льву. Усе цэглу былi пранумараваны кiтайскiм мелам, калi мы разбiралi iх, але многiя лiчбы, падобна, сцерлiся ѓ шляху. Або, магчыма, за пяць гадоѓ захоѓвання. Тым не менш, я спадзяюся, што мы зможам сабраць яго нанова; гэта сапраѓды было цудоѓна ".
  
  Кароткая, але iстотная ролю Барнэта ѓ генеральным плане прафесара Марыярцi па набыццi калекцыi Лорда Растануць павiнна была пачацца па меры загрузкi трэцяга куфра з скарбамi. Тое, што ён павiнен быѓ зрабiць, было ясна i не занадта складана, улiчваючы вядомыя звычкi яго братоѓ-рэпарцёраѓ. Iншая справа, чаму ён павiнен быѓ гэта зрабiць. Марыярцi не дзялiѓся сваiмi планамi. Аднаму было дастаткова згуляць сваю ролю; ад яго не патрабавалася разумець, што ён робiць i чаму. Барнетт думках пацiснуѓ плячыма, рыхтуючыся дзейнiчаць.
  
  Трэцi фургон быѓ ужо загружаны i апячатаны; чацвёрты вось-вось павiнны былi вкатить на сваё месца перад платформай. Лорд Iст пад'ехаѓ да пагрузнай платформе, каб прасачыць, як яго самы каштоѓны груз ѓкладваецца на месца.
  
  Барнетт ненадакучлiва падняѓся на адзiн шэраг трыбуны i прайшоѓ да сярэдзiны. Яго калега Инглстоун сядзеѓ праз некалькi месцаѓ ад таго месца, дзе цяпер знаходзiѓся Барнетт, з усiх сiл стараючыся не звяртаць увагi на iснаванне Барнэта. Павiнна быць, ён усё яшчэ перажывае з-за неабходнасцi аплацiць рахунак мiнулай ноччу, вырашыѓ Барнетт. Ён саслужыць добрую службу ѓ якасцi мiмавольнага саюзнiка Барнэта.
  
  Барнетт слiзгануѓ уздоѓж лаѓкi i ляпнуѓ Инглстоуна па спiне. " Як пажываеш, сябар? клапатлiва спытаѓ ён. " Добра спалася?
  
  "Настолькi добра, наколькi можна было чакаць, даѓнiна," холадна сказаѓ Инглстоун. " Ты павiнен мне чатырнаццаць шылiнгаѓ.
  
  "Праѓда?" Барнетт адкiнуѓся назад, паклаѓшы локцi на сядзенне ззаду. Ён казаѓ досыць гучна, каб рэпарцёры на суседнiх сядзеннях маглi iх пачуць. "Добра, тады я табе скажу вось што: я дам табе шанец паквiтацца".
  
  "Ну i як?" Раздражнёна спытаѓ Инглстоун. "Гаворка iшла не аб заклад, даѓнiна; гэта былi чыстыя наяѓныя".
  
  "Ах, так", - сказаѓ Барнетт. "Але ёсць заклад i яшчэ раз пары". Ён паказаѓ на першы куфар з скарбамi, якi цяпер загружалi ѓ фургон. " Стаѓлю пяць фунтаѓ на нос, што ѓ гэтай скрынцы нiчога няма.
  
  Инглстоун павярнуѓся i ѓтаропiѓся на яго. " Што вы маеце на ѓвазе? - спытаѓ ён. " Куфар з скарбамi?
  
  "Ты адгадаѓ", - сказаѓ Барнетт. "Стаѓлю пяць фунтаѓ, што так званы куфар з скарбамi пусты".
  
  "Што ты хочаш сказаць, Барнетт?" - патрабавальна спытаѓ аглядальнiк "Iѓнiнг Стандард", яго вусы набрыньвалi.
  
  Першы куфар ѓжо быѓ на месцы ѓ таварным вагоне, а другi падымалi наверх. "Я кажу, што яны пустыя", - сказаѓ Барнетт.
  
  "Гэта недарэчна!" - заявiла газета "Морнинг Интеллидженсер-Вiг". "Ты разумееш, што кажаш?"
  
  "Вы бачылi што-небудзь ѓнутры гэтых куфраѓ?" Запатрабаваѓ адказу Барнетт. "Я кажу, што на гэта ёсць прычына. Я кажу, што яны пустыя!"
  
  Генрых фон Герцаг, брытанскi карэспандэнт Berliner Tagenblatt, глыбакадумна кiѓнуѓ галавой. "Магчыма", - сказаѓ ён. "У гэтым ёсць сэнс".
  
  Барнетт быѓ рады гэта чуць, таму што адзiнае, што яго турбуе, гэта тое, што яго абвiнавачанне не мела нiякага сэнсу, наколькi ён мог судзiць. "Вядома, мае", - пагадзiѓся ён.
  
  "Якога роду сэнс?" - Спытаѓ Джеймсон з Daily Telegraph.
  
  "Лорд Iст стварае ѓсю гэтую мiтусню, усю гэтую падрыхтоѓку, усю гэтую дэманстрацыю, каб прыцягнуць увагу да цягнiка з скарбамi", - патлумачыѓ фон Герцаг. "Але сапраѓдныя скарбы адпраѓляюцца iнакш. Разумны чалавек, лорд Iст.
  
  Барнетт кiѓнуѓ. "Я павялiчу цану да дзесяцi фунтаѓ", - сказаѓ ён. "Ёсць жадаючыя? Стаѓлю дзесяць фунтаѓ за той, што гэтыя скрынкi пустыя, як сэрца рэдактара".
  
  "Гэта лухта!" Сказаѓ Инглстоун. "Наколькi я разумею, у гэтым няма нiякага сэнсу. Ты разумееш, пра што гаворыш, Барнетт?"
  
  Цяпер другi куфар быѓ на месцы. "Стаѓлю дзесяць фунтаѓ, што згодны", - сказаѓ Барнетт.
  
  "Кiнь, Барнетт", - сказаѓ Джеймсон. "Не спрабуй зарабiць на сваiх сябрах. Калi ты што-небудзь ведаеш, раскажы. Не сядзi проста так з самаздаволеным выглядам".
  
  Каляску з трэцiм куфрам падымалi на пагрузную платформу. "Праверыць дастаткова проста", - сказаѓ Барнетт. "Ёсць жадаючыя? Дзесяць фунтаѓ; лёгкiя грошы".
  
  " Як бы вы ѓсталявалi змесцiва куфраѓ? von Hertzog asked.
  
  "Адкрый адзiн," сказаѓ Барнетт.
  
  "Ты ѓ гульнi!" Инглстоун прыняѓ рашэнне. "Дзесяць фунтаѓ кажуць за тое, што ты памыляешся; што гэтыя скрынi сапраѓды поѓныя прадметаѓ з калекцыi Лорда Растануць. Але зразумейце, што гэта заклад не мае нiчога агульнага з чатырнаццаццю шылiнгi, якiя вы мне павiнны.
  
  "Справядлiва", - сказаѓ Барнетт. "Вы можаце адняць гэта з майго выйгрышу. Ну што, пойдзем высвятлiм? Яго светласць не можа пярэчыць супраць разумнай просьбы адкрыць адзiн з куфраѓ. Мы ѓсе паабяцаем не дакранацца адзiн да аднаго, цi не так, хлопчыкi?
  
  Цяпер, калi гэта прапанова была вылучана, рэпарцёры не маглi пакiнуць яго ѓ спакоi. Iм стала неабходна высветлiць, цi з'яѓляецца праѓдай магчымасць, якую нiхто з iх нават не разглядаѓ пяць хвiлiн таму, якая была вельмi малаверагоднай, якая на самай справе была не iх справай. Усе разам яны пакiнулi трыбуну i накiравалiся да пагрузнай платформе, куфра з скарбамi, таварнаму фургона i лорду Исту.
  
  Чацвёра палiцэйскiх у цывiльным, якiя ахоѓвалi трыбуну, рушылi, каб спынiць iх па меры наблiжэння. "Джэнтльмены, джэнтльмены, калi ласка!" - закрычаѓ адзiн з iх, шырока раскрываючы рукi, як быццам хацеѓ сам абняць групу.
  
  "Гэй, ну што гэта?" - раѓнуѓ другi, падбягаючы да пярэдняй частцы групы. Двое iншых таксама падбеглi да пярэдняй часткi, каб няѓпэѓнена ѓстаць памiж рэпарцёрамi i платформай.
  
  Лорд Iст пачуѓ шум i, павярнуѓшыся, убачыѓ групу надыходзячых да яго карэспандэнтаѓ. На секунду ён выглядаѓ збiтым з панталыку, але потым узяѓ сябе ѓ рукi i накiраваѓ сваю конь да групы, змясцiѓшы сябе i сваю конь памiж рэпарцёрамi i платформай. "Вас, джэнтльмены, прасiлi заставацца на трыбуне", - строга сказаѓ ён. "Вы павiнны разумець, што мы не можам парушаць нашы меры бяспекi, нават дзеля таго, каб дагадзiць прэсе. Калi ласка, неадкладна вяртайцеся туды, адкуль прыйшлi".
  
  Трэцi куфар цяпер знаходзiѓся ѓнутры таварнага фургона, акуратна усталяваны на яго апорную раму, i iндыйскiя возчыкi выходзiлi з фургона, калi чацвёрты куфар падымалi на каляску. "Калi вы не пярэчыце, мiлорд," звярнуѓся да яго Барнетт, " мы б хацелi, каб зазiрнуць унутр гэтага скрынi.
  
  " Скрыначка? Лорд Iст на iмгненне разгубiѓся. " Вы маеце на ѓвазе куфар з скарбамi, сэр?
  
  - Так, мiлорд, - адазваѓся Хiгiнс з Pall Mall Gazette. "Падобна на тое, ёсць некаторыя сумневы адносна таго, цi сапраѓды скарб знаходзiцца ѓ скрынях, цi гэта проста выкрут".
  
  " Выкрут, джэнтльмены? Лорд Iст выглядаѓ шакаваным. Яго толькi што, абвiнавацiлi ѓ чым-то небританском.
  
  "Мяркуецца, мiлорд," сказаѓ Инглстоун, - як бы недарэчна гэта нi гучала, што вы выкралi скарб нейкiм альтэрнатыѓным спосабам, адначасова пераконваючы нас у тым, што яно ѓсё яшчэ знаходзiцца ѓ гэтых скрынях. Такiм чынам, як мяркуецца, прадухiляюцца магчымыя злачынныя замаху на калекцыю".
  
  Лорд Iст на секунду задумаѓся. "I чаму я павiнен гэта рабiць?" - спытаѓ ён. "Скарб у поѓнай бяспецы там, дзе яно ёсць. Безумоѓна, у большай бяспецы, чым у любым iншым месцы, куды я мог яго схаваць. Мне не падабаюцца гэтыя вакольныя метады, аб якiх вы кажаце, i я да iх не звяртаюся. У iх няма неабходнасцi."
  
  " Значыць, мiлорд, скарб сапраѓды ѓ скрынях? - Спытаѓ Инглстоун з надзвычай задаволеным выглядам. " Вы гэта сцвярджаеце?
  
  "Вось мая друк", - сказаѓ лорд Iст, паказваючы сваiм дубцом на вечка чацвёртага куфра, якi цяпер загружалi ѓ таварны фургон. Ён паказаѓ на палоску стужкi, якая перасякала адтулiну ѓ вечку, запячатаную зверху i знiзу. " Яна не была зламаная.
  
  "Вы дазволiце нам праверыць?" - спытаѓ Герцаг фон.
  
  "Я, безумоѓна, не буду гэтага рабiць!" Рэзка сказаѓ лорд Iст. Ён махнуѓ куфрам у фургон. "Джэнтльмены, гэта абуральна! Як вы можаце задаваць мне пытаннi! Куфар будзе адкрыты ѓ Каралеѓскiм музеi Антарыё ѓ прысутнасцi прадстаѓнiка яе iмператарскага вялiкасцi, i нi на ёту раней. Калi ласка, вярнiцеся на свае месцы."
  
  Рэпарцёры, няѓпэѓнена шэпчучыся, вярнулiся на трыбуну. Барнетт назiраѓ, як лорд Iст праверыѓ ѓнутраную частку таварнага вагона, а затым загадаѓ зачынiць яго i апячатаць звонку.
  
  Частка працы Барнэта, чаго б яна нi дасягнула, была выканана. Цяпер нiчога не заставалася, як чакаць цягнiка, якi даставiць Марыярцi на станцыю Хэмпермайр, а яго самога - у Лондан. Як маленькi нумар, якi ён толькi што разыграѓ, прасуне справа, ён не ведаѓ, i ѓ дадзены момант яму было ѓсё роѓна. Дзе-то ѓ Лондане знiкла Сесiлiя Перрин; дзе-то ѓ Лондане яна была ѓ гэты самы момант. У якiм стане яна была, Барнетту не хацелася гадаць. Як ён знойдзе яе, ён паняцця не меѓ. Але калi яна ѓсё яшчэ жывая, ён знойдзе яе.
  
  ђзыходзiла сонца, i мясцовасць за межамi цэнтра ѓвагi толькi пачынала станавiцца бачнай. Марыярцi i Барнетт пакiнулi трыбуну i вярнулiся ѓ гатэль. Калi яны прыбылi, Марыярцi чакала тэлеграма. Ён адкрыѓ яе i прачытаѓ за секунду. "Нiчога", - сказаѓ ён. "Прабачце, Барнетт. Пакуль нiякiх слядоѓ лэдзi".
  
  "Я знайду яе", - сказаѓ Барнетт.
  
  "Вядома, ты зробiш гэта", - сказаѓ яму Марыярцi.
  
  ДВАЦЦАЦЬ
  
  ЗАђСЁДЫ САМЫ ЦЁМНЫ
  
  
  
  Мне прыснiѓся сон, якi не зусiм быѓ сном.
  Яркае сонца згасла, i зоркi
  блукалi нажылiѓся, пацямнеѓ, у вечным прасторы,
  Пазбаѓленыя Прамянёѓ i сцяжынак, i ледзяная Зямля
  слепа гайдалася i чарнела ѓ безлунном паветры;
  Ранiцу прыходзiла i сыходзiла - i не прыходзiла, не прыносячы дня....
  ДЖОРДЖ ГОРДАН, ЛОРД БАЙРАН
  
  Зэсили Перрин прачнулася. Павольна, цьмяна да яе вярнулася свядомасць, i яна з здзiѓленнем зразумела, што ѓвесь гэты час спала. Яна паняцця не мела, як доѓга праспала; у апраметнай цемры вакол не было нiякай магчымасцi вызначыць працягу часу. Яна паднялася з матрац, набiтага сырой саломай, якi служыѓ ёй матрацам на халодным каменным падлозе, i вобмацкам абыйшла гладкiя каменныя сцены. Яна не ведала, што спадзявалася знайсцi, i ѓ любым выпадку яе ощупывающие пальцы не натрапiлi нi на што, акрамя вiльготнага каменя. Камера, у якой яна знаходзiлася, была прыкладна шасцi квадратных футаѓ i вышэй, чым яна магла дацягнуцца пальцамi цалкам выцягнутых рук. У ёй знаходзiлiся тикинг, набiты саломай, начны гаршчок i Сесiлiя. Дзверы ѓ куце адной са сцен была не больш за фута ѓ шырыню i чатырох футаѓ у вышыню i не мела нi вочка, нi дзвярной ручкi.
  
  Яна не была ѓпэѓненая, як i чаму апынулася там, дзе была. Яна памятала, як выйшла з асабняка Хоуп i накiравалася да свайго экiпажу. Яна праходзiла мiма завулка, дзе граф д Ивер быѓ заняты сур'ёзным размовай з нейкiм высокiм мужчынам. Яна ѓспомнiла, што здзiвiлася, хто гэты чалавек i адкуль ён узяѓся ѓ такi познi час. Затым, падпарадкоѓваючыся пустых капрызе, яна павярнулася, каб паспяшацца назад у асабняк; ёй у галаву прыйшоѓ не надта пытанне, якi яна хацела задаць мiстэру Холмсу. Гэта пачакае, але, у рэшце рэшт, цяпер яна была там. Ззаду яе пачулiся хуткiя крокi, i буйны, моцны мужчына схапiѓ яе ззаду. Яна iнстынктыѓна пачала крычаць, але нападнiк iмгненна зацiснуѓ ёй рот велiзарнай рукой, ператварыѓшы яе крык у не больш чым гучны ѓсхлiп. Затым ён аднёс яе на невялiкую адлегласць, дзе якой-то iншы чалавек накiнуѓ ёй на твар салодка пахла анучу. Павiнна быць, яго атруцiлi хлараформам або якiм-то падобным рэчывам, таму што ѓ наступнае iмгненне Сесiлiя ѓсвядомiла, што знаходзiцца ѓ гэтай камеры.
  
  Павiнна быць, гэта граф д Ивер i чалавек, з якiм ён размаѓляѓ, зрабiлi з ёй такое; так яна вырашыла яшчэ раз, як рабiла гэта тузiн раз да гэтага. Але ѓ гэтым не было нiякага сэнсу. Навошта графу, прадстаѓнiку Дзяржаѓнай друку i, такiм чынам, каралевы, выкрадаць Сесили Перрин? Навошта яму наогул каго-небудзь выкрадаць, калi ѓжо на тое пайшло? Што яму ад яе было трэба? Чаму нiхто не прыходзiѓ да яе ѓ камеру - акрамя чалавека ѓ чорным - з тых часоѓ, як яна была там?
  
  Чалавек у чорным! Чатыры разы з тых часоѓ, як яна ачулася ад наркатычнага сну i выявiла сябе ѓ гэтай невыразнай каменнай камеры, уваходзiѓ чалавек у чорным. Ён не папярэдзiѓ; раптам яна пачула, як адсоѓваюцца засаѓкi, i дзверы адчыняецца. Камера была залiтая яркiм святлом - наколькi яркiм, яна не магла сказаць, бо ѓ яе цемры свечка здалася б сонцам, - i ѓ яе ѓвайшоѓ чалавек, апрануты ва ѓсё аблiпальную чорнае, аж да чорнага каптура i чорнай маскi.
  
  Спачатку яна спрабавала загаварыць з iм, угаварыць яго, малiць, крычаць на яго, але беспаспяхова. Чатыры разы ён ставiѓ мiскi з прагорклай кашай i кубкi з вадой. Тры разы ён паварочваѓся i сыходзiѓ, моѓчкi, без жэстаѓ. У чацвёрты раз ён працягнуѓ руку i дакрануѓся да яе пляча; коратка, выпрабавальна. I гэта было самым жахлiвым з усяго. Ён не дакранаѓся да яе так, як мужчына датыкаецца да жанчыны, нават не злорадным, патэнтаваная дакрананнем выкрадальнiка да сваёй палоннiцы. Гэта было невымерна горш. У гэтым дакрананнi не было нават намёку на пажадлiвасць. Ён дакранаѓся да яе так, як фермер датыкаецца да прызавы свiннi, каб праверыць яе пругкасць скуры, адчуць мускулы i тое, наколькi добра яна кармiлi.
  
  Яна не магла сказаць, як доѓга яе трымалi ѓ палоне. Яе кармiлi чатыры разы, але з якiмi iнтэрваламi? Яна з'ела зусiм трохi кашы i ѓсё яшчэ не была галодная; але гэта не было прыкметай. Яна адчувала сябе няшчаснай, спалоханай i самотнай, i такiя пачуццi не давалi ёй галадаць тыднямi, а не проста днямi.
  
  Сесiлiя адскочыла ѓ кут; цяпер пачуѓся той самы гук, шчоѓк-шчоѓк-шчоѓк трох кiнутых нiтаѓ. Вузкая драѓляная дзверы расчынiлiся, i ѓ маленькую камеру лiнуѓ святло. Высокi чалавек у чорным зноѓ прыйшоѓ наведаць мяне. На гэты раз ён не прынёс кашы. На гэты раз ён узяѓ яе за руку i пацягнуѓ, як лялька, ѓ вузкi каменны калiдор за дзвярыма. Яна падавiла парыѓ закрычаць, цьмяна адчуваючы, што гэта даставiла б яму задавальненне, i захоѓвала пасiѓнае маѓчанне, пакуль ён падштурхоѓваѓ яе наперадзе сябе па калiдоры. Здавалася, ён не заѓважаѓ яе маѓчання, гэтак жа як не звяртаѓ увагi на яе плач i маленнi падчас сваiх папярэднiх вiзiтаѓ.
  
  Сесiлiя паспрабавала падрыхтавацца да ѓсяго, што магло адбыцца. У галаве ѓ яе панаваѓ хаос, i яна зразумела, што паняцця не мае, да чаго сябе рыхтаваць. Гэта было настолькi па-за межамi яе вопыту, што здавалася шэрагам неверагодных падзей, адным доѓгiм кашмарам, ад якога яна не магла прачнуцца.
  
  Святло, якi здаваѓся такiм асляпляльным з чорнай камеры, як аказалася, зыходзiѓ ад шэрагу газавых свяцiлень, устаноѓленых высока ѓ сцяне калiдора. Мяркуючы па тым, як труба праходзiла па знешняй баку сцены, прама пад столлю, было вiдавочна, што каменны калiдор i шэраг яго камер былi пабудаваны задоѓга да з'яѓлення газавага асвятлення. Яна была палоннiцай ѓ старажытным склепе нейкага вялiкага дома, дома чалавека досыць важнага, каб планаваць трымаць палоннiц ѓ сваiм ѓласным склепе, яшчэ ѓ тыя часы, калi ѓплывовыя арыстакраты маглi разлiчваць мець некалькi ѓласных палоннiц. I зараз цяперашнi ѓладальнiк дома выкарыстаѓ якi дастаѓся яму па спадчыне склеп у мэтах, якiя ѓлады дзевятнаццатага стагоддзя не ѓхвалiлi б, калi б толькi ведалi. Гэта быѓ факт, якi варта было прыбраць. Магчыма, бескарысны, але, тым не менш, факт. Збор i сартаванне фактаѓ займалi яе розум, i гэта само па сабе было карысна.
  
  Чалавек у чорным спынiѓся ѓ канцы калiдора, каб адамкнуць тоѓстую драѓляную дзверы, а затым замкнуць яе за сабой. Проста звычка? Або ѓ той пякельнай чорнай вязнiцы былi i iншыя вязнi?
  
  Мiнуѓшы яшчэ тры замкнёныя дзверы i шрубавую жалезную лесвiцу, яны, нарэшце, апынулiся ѓ пакоi, добра абсталяваным кабiнеце з тоѓстым дывановым пакрыццём на падлозе i сценамi, уставленными кнiжнымi шафамi з кнiгамi ѓ скураных вокладках. Нягледзячы на ѓсе яе прыгожае ѓбранне, у пакоi было што-то дзiѓнае, i Сесили спатрэбiлася хвiлiна, каб зразумець, што менавiта: у ёй не было вокнаѓ.
  
  За старажытным, упрыгожаным разьбой дубовым сталом у цэнтры пакоя, седзячы на крэсле, якi служыѓ б тронам ѓ многiх меншых каралеѓствах, сядзеѓ невысокi мужчына, апрануты ѓ чорны аксамiтны касцюм для адпачынку, яго твар было ѓтоена за велiзарнай маскай арлекiна. Сесили падумала, што ён падазрона падобны на "графа д Ивер" - памер i целасклад былi прыкладна такiмi, - але яна не была ѓпэѓненая.
  
  Мужчына ѓ чорным падвёѓ Сесили да пярэдняга краю стала, тварам да арлекину, i адпусцiѓ яе. Арлекiн пiльна паглядзеѓ на яе, яго блакiтныя вочы глядзелi скрозь прарэзы ѓ масцы, i нiчога не сказаѓ.
  
  Сесiлiя адчула, як сумесь моцных эмоцый спрабуе вырвацца на паверхню адначасова; страх, здзiѓленне, нянавiсць i лютасць ускiпеѓ ѓ ёй, прымушаючы сэрца гучна стукаць у грудзях, твар чырванець, рукi адчуваць напераменку то жар, то холад. Ёй хацелася плакаць, галасiць, малiць, ударыць з усiх сiл чалавека ѓ чорным, кiнуцца праз стол i прыдушыць самаздаволенага арлекiна. I таму яна нiчога не зрабiла. Яна адчувала, што арлекiн чакае, калi яна загаворыць, магчыма, будзе прасiць, прасiць, патрабаваць; i таму, сабраѓшы ѓсе самавалоданне, якое толькi было ѓ яе стомленым, испуганном целе, яна захоѓвала маѓчанне.
  
  "Сардэчна запрашаем!" - сказаѓ нарэшце арлекiн нiзкiм голасам. (Штучна нiзкiм? Голас слановай Ивера, панiжаны для эфекту або маскiроѓкi? Яна не была ѓпэѓненая.) " Вы ведаеце, чаму вы тут? - спытаѓ я.
  
  " Што? Адзiны склад вырваѓся ѓ Сесили мiжвольна, настолькi шакаваная яна была пытаннем. "Паслухай, ты", - сказала яна, паклаѓшы рукi плазам на стол перад сабой i агрэсiѓна нахiлiѓшыся наперад да чалавека ѓ масцы. "Мяне выкралi, напампавалi наркотыкамi, замкнулi ѓ чорнай, сырой камеры, кармiлi нейкай агiднай кашай, за мной даглядала гэтая малпа ззаду мяне, i ты хочаш ведаць, цi ведаю я, чаму я тут! Я тут супраць сваёй волi, вiдавочна, па вашаму загаду, i вы будзеце пакутаваць за гэта. Вы не можаце чакаць, што падобнае сыдзе вам з рук у цэнтры Лондана ѓ 1887 годзе, як быццам вы былi нейкiм феадалы. Мае сябры шукаюць мяне, i ты яшчэ пашкадуеш аб гэтым. Не думай, што яны мяне не знойдуць!"
  
  Мужчына ѓ чорным схапiѓ яе за валасы i падняѓ прама ѓверх, адсунуѓшы ад стала, фактычна адарваѓшы ад падлогi адной рукой. Раптоѓнасць гэтага ѓчынку, шок i нечаканасць, а таксама амаль невыносная боль прымусiлi яе закрычаць i выклiкалi слёзы на вачах. Яна схапiла яго за руку як раз у той момант, калi ён адпусцiѓ яе валасы, прымусiѓшы яе цяжка ѓпасцi на падлогу. "Стаяць!" загадаѓ ён, - першае слова, якое ён прамовiѓ у яе прысутнасцi.
  
  Сесiлiя з цяжкасцю паднялася на ногi, палiлi слёзы ёй вочы. "Вы ѓблюдкi!" закрычала яна праз стол. " Калi б Бенджамiн быѓ тут...
  
  "Ты тут як паслушнiца, просьбiтак, рабыня", - сказала арлекiна, як быццам нiчога толькi што не адбылося, як быццам яна захоѓвала значную маѓчанне. "Спачатку была некаторая дыскусiя аб тым, што вы можаце ведаць цi не ведаць; але было зразумела, што гэта не мае значэння. Што будзе расцi ѓ вас, што стане першарадна важным, так гэта ваша ѓласнае веданне свайго стану. I гэта будзе мяняцца з дня ѓ дзень, ад iмгнення да iмгненню ".
  
  Яна ѓтаропiлася на яго. "Аб чым ты кажаш?" патрабавальна спытала яна. " Ты разумееш, што робiш - што ты нарабiѓ? Ты, павiнна быць, вар'ят!
  
  "Я - Увасоблены Майстар", - працягнуѓ арлекiн, iгнаруючы яе выблiск. "З часам ты пазнаемiшся з iншымi майстрамi. Цябе забяруць адсюль i даставяць да месца тваёй службы. Ты даведаешся, што значыць быць рабом".
  
  "Паслухай!" Сесiлiя закрычала, гнеѓ на гэтага чалавека, такога самаздаволенага пад яго дурной маскай, пераважаѓ яе страх. "Ты-"
  
  Арлекiн павярнуѓся да чалавека ѓ чорным. " Час прыйшоѓ, Плантагенетов? ён спытаѓ.
  
  Чалавек у чорным кiѓнуѓ.
  
  Арлекiн ѓсмiхнуѓся. Гэта была непрыемная ѓсмешка. "Вазьмi яе!" загадаѓ ён.
  
  "Цяпер паслухай-" - сказала Сесiлiя.
  
  Мужчына па iмя Плантагенетов абхапiѓ яе правай рукой, прыцiскаючы рукi да баках. Яна спрабавала супрацiѓляцца, але не магла паварушыцца ѓ яго жалезнай хватцы. Яго левая рука поднеслась да яе твару, у яе была салодка пахнуць ануча.
  
  "Няма!" закрычала яна...
  
  ДВАЦЦАЦЬ АДЗIН
  
  ВЫВЕРНУТЫ НАВЫВАРАТ
  
  
  
  У нерухомым паветры неслышна музыка;
  У грубым мармуры нябачная прыгажосць;
  Каб абудзiць музыку i прыгажосць, трэба
  дотык майстры, вострае разец скульптара.
  ГАРАЦЫЙ БОНАР
  
  Апасля беспрэцэдэнтнай падарожжа праз некаторыя з Англii самыя прыгожыя мясцовасцi, Гасподзь Усходу скарб цягнiк прыбыѓ у Лондан неѓзабаве пасля чатырох гадзiн, у суботу днём, i прыехаѓ адпачываць на спецыяльна адведзеных для сайдынгу ѓ Хэмптан-Корт. Яно заставалася там, запячатанае i акружанае ваенным эскортам, да двух гадзiн наступнага дня, у нядзелю, калi асабiсты прадстаѓнiк яе iмператарскага вялiкасцi, суровы i неверагодна холеричный герцаг Дэнвэрскiя, васьмiдзесяцiгадовы стары, моцна якi трымаѓся ѓ сядле, афiцыйна пад'ехаѓ, каб прыняць перадачу Калекцыi Лорда Растануць у якасцi бестэрмiновай пазыкi на iмя яе вялiкасцi.
  
  Пломбы на кожным з спецыяльных таварных вагонаѓ цяпер былi зламаныя, i велiзарныя дзверы адкацiлiся ѓ бок, адна за iншы. Змесцiва першых трох фургонаѓ - скульптуры, калоны, сцены, фрызы i вялiкiя каменныя скрынi - прарабiла ѓвесь шлях у выдатным стане. Чацвёртая фурманка, у якой знаходзiлiся пяць вялiкiх куфраѓ з скарбамi, выглядала такой, якой была, калi яе запячаталi. Лорд Iст ѓласнаручна ѓрачыста адкрыѓ першы куфар.-
  
  -якi быѓ пусты.
  
  У спешцы, надыходзячай да вар'яцтва, вечка астатнiх чатырох куфраѓ былi сарваныя, адкрыѓшы немагчымае: у кожным куфры не было нiчога, акрамя паветра, пылу i адной маленькай жамчужыны, якая была знойдзена захрасла ѓ расколiне на дне трэцяга куфра.
  
  Уся фарба адхлынула ад аблiчча лорда Растануць, i, калi б не iмгненная дапамогу двух яго верных таварышаѓ-iндзейцаѓ, ён бы звалiѓся як нежывы на падлогу фургона. "Гэта немагчыма!" - крычаѓ ён герцагу Денверскому, калi яго памочнiкi дапамагалi яму пералезцi праз борт фургона i спусцiцца на зямлю. "Кажу вам, гэта зусiм немагчыма! Яны не могуць знiкнуць!"
  
  Герцаг Дэнвэрскiя разгарнуѓся ѓ сядле i звярнуѓся да свайму якi суправаджае, капiтана-камандзiра хатняй гвардыi. " Злучыце мяне з Шэрлакам Холмсам! ён загадаѓ.
  
  * * *
  
  Бенджамiн Барнетт вярнуѓся ѓ дом на Расэл-сквер толькi позна ѓвечары ѓ нядзелю, выдаткаваѓшы кожную хвiлiну з таго часу, як вярнуѓся ѓ Лондан у суботу днём, робячы усё магчымае, каб высветлiць, што здарылася з Сесили Перрин. Наколькi яму ѓдалося высветлiць, яна пакiнула асабняк Хоупов крыху пазней двух гадзiн ночы ѓ чацвер, трыццаць першага сакавiка, а затым знiкла з твару зямлi. Здавалася, прасунуцца далей ён не мог.
  
  Калi ён увайшоѓ у дом, прафесар Марыярцi быѓ у сваiм кабiнеце i чытаѓ апошнi выпуск Evening Standard. "А!" сказаѓ Марыярцi, запрашаючы яго ѓ пакой. "Вандроѓнiк вяртаецца. Ты выглядаеш змучаным. Ты што-небудзь еѓ? Выпi шклянку хераса".
  
  "Не, дзякуй", - сказаѓ Барнетт, апускаючыся на скураны канапа i стаскивая чаравiкi. "Я не сядаѓ, павiнна быць, дваццаць чатыры гадзiны. Прызнаюся, у мяне засталося не так ужо шмат сiл.
  
  "Нядзiѓна", - сказаѓ Марыярцi. "Вы былi вельмi занятыя, хоць гэта была бязмэтная занятасць безгаловага кураня. Ты снуешь сюды, ты снуешь туды, ты нiчога не даб'ешся".
  
  "Вы сачылi за мной!" Абвiнавацiѓ Барнетт.
  
  "Глупства!" Адказаѓ Марыярцi. "Але большасць месцаѓ, дзе вы былi, большасць людзей, з якiмi вы размаѓлялi, знаходзяцца пад наглядам маiх агентаѓ, якiя на дадзены момант практычна паѓсюдныя. Я ж казаѓ табе, што ѓ мяне на вулiцы будзе пяцьсот чалавек. У дадатак да паслугачам, якiх я звычайна наймаю ѓ такiх выпадках, кожны член Гiльдыi жабракоѓ Твiст цяпер уважлiва сочыць за мiс Сесiлi Перрин. Я прапанаваѓ ѓзнагароду ѓ сто фунтаѓ за любое слова. Большае было б контрпрадуктыѓна ".
  
  "Гэта вельмi мiла з вашага боку", - сказаѓ Барнетт. "Але што добрага гэта дасць? Як яны пазнаюць яе, калi ѓбачаць?"
  
  "Мiстэр Дойл, мастак па эскiзах, быѓ настолькi ласкавы, што напiсаѓ партрэт па памяцi, якi я прайграѓ невялiкiм шрыфтам". Марыярцi ѓзяѓ лiст паперы са свайго стала i, пстрыкнуѓшы запясцем, працягнуѓ яго праз увесь пакой Барнетту. "Я думаю, падабенства добрае".
  
  Барнетт ѓтаропiѓся на фатаграфiю на картцы памерам чатыры на пяць цаляѓ. "Цудоѓна добрая," пагадзiѓся ён, спрабуючы не звяртаць увагi на камяк, якi ѓстаѓ у яго ѓ горле. "Яны, безумоѓна, павiнны даведацца яе, калi ѓбачаць, з дапамогай гэтага. Але калi выказаць здагадку, што яны гэтага не зробяць?"
  
  "Заѓсёды магчыма," сказаѓ Марыярцi. - Я распачаѓ некаторыя iншыя крокi, якiя могуць прывесцi да мiс Перрин. Я не хачу несьцi iлжывыя надзеi...
  
  "Што гэта?" Запатрабаваѓ адказу Барнетт. "Калi ласка, скажы мне, што ты робiш".
  
  Марыярцi пакiваѓ галавой. "Яны могуць нi да чаго не прывесцi", - сказаѓ ён. "Але тады, калi гэтак, я прыдумаю што-небудзь яшчэ. Магчыма, з'явiцца нейкая тонкая нiтачка iнфармацыi, нейкi слабы намёк; гэта ѓсё, што мне трэба, тонкая нiтачка. Вядома, што я раблю цуды з дапамогай тонкай нiтачкi ".
  
  Барнетт змрочна ѓтаропiѓся на Марыярцi, а затым пакiваѓ галавой. "Я ведаю, ты спрабуеш падбадзёрыць мяне", - сказаѓ ён. "I не думай, што я цябе не ѓдзячны. Я такi. Я нiколi раней не бачыѓ, каб ты так перажываѓ з-за чужой праблемы; i я ведаю, ты, напэѓна, лiчыш слабасцю з майго боку быць такiм эмацыйным па гэтай нагоды ...
  
  "Не мець эмоцый - значыць быць нечеловеком, мiстэр Барнетт", - сказаѓ Марыярцi. "Трук, якому мы, брытанцы, вучымся, - гэта не паказваць iх. Магчыма, я навучыѓся гэтаму трука лепш, чым большасць. Але вы не брытанка. I вашы эмоцыi цалкам зразумелыя. Аднак вы не павiнны дазваляць iм затуманивать ваш розум, якi прынясе значна больш карысцi ѓ справе выздараѓлення мiс Перрин.
  
  "Магчыма, яна ѓжо мёртвая", - сказаѓ Барнетт, упершыню прамаѓляючы ѓслых тое, што займала яго думкi за апошнiя паѓтара дня.
  
  "Я сумняваюся ѓ гэтым", - сказаѓ Марыярцi. "Калi б той, хто выкраѓ яе, хацеѓ яе смерцi, ён бы проста забiѓ яе. У рэшце рэшт, гэта нашмат менш праблем".
  
  "Магчыма-" Барнетт зрабiѓ паѓзу. " Лёс горш за смерць...
  
  "Не мучайце сябе, мiстэр Барнетт", - сказаѓ Марыярцi. "Акрамя таго, насуперак пiсьменнiкам-рамантыкам, няма лёсу горш смерцi. Любая боль, абурэнне або жах, якiя мiс Перрин можа выпрабаваць ад рук сваiх выкрадальнiкаѓ, знiкнуць з часам - i з любоѓю. Смерць, мiстэр Барнетт, не знiкне."
  
  Барнетт сеѓ. "Мяркую, вы маеце рацыю, прафесар", - сказаѓ ён. "Мяне зводзiць з розуму тое, што я нiчога не раблю - па крайняй меры, нiчога карыснага. Калi б толькi я мог што-небудзь зрабiць!"
  
  "Добранька прадпрыемствамi рэспублiкi; ноччу", - сказаѓ Марыярцi. "Адцягваючыся ад гэтага, па меншай меры, наколькi гэта магчыма. Я абяцаю табе, што заѓтра ты приступишь да карыснай дзейнасцi".
  
  Барнетт устаѓ i пацягнуѓся. "Я веру вам на слова, прафесар", - сказаѓ ён. "Думаю, так i павiнна быць. Я зраблю ѓсё, што ѓ маiх сiлах. Сёння я сплю. Заѓтра я пайду вашым iнструкцыям. Калi пухiры на нагах дазволяць мне наогул хадзiць."
  
  "Папытаеце мiсiс Х. даць вам тазiк, у якiм можна замачыць ногi", - сказаѓ Марыярцi. "У яе ёсць якое-то сродак, якое творыць цуды з пашкоджанымi нагамi".
  
  "Я зраблю гэта", - сказаѓ Барнетт. Ён паказаѓ на "Iѓнiнг Стандард", якую трымаѓ Марыярцi. "Я чытаѓ аб вялiкай таямнiцы", - дадаѓ ён. "З замкнёнага таварнага вагона знiкаюць дзве тоны каштоѓных упрыгожванняѓ. Загадкавае адчуванне эпохi. Я быѓ часткай гэтага, прафесар, i, прызнаюся, паняцця не маю, як вам гэта ѓдалося ".
  
  "Будзем спадзявацца, што ѓлады застаюцца такiмi ж озадаченными, як i вы", - сказаѓ Марыярцi. Ён пацягнуѓся да краю свайго стала i ѓзяѓ маленькую бронзавую статуэтку, якую Барнетт нiколi раней не заѓважаѓ. "Няхай поспех Розуму застанецца з намi".
  
  "Uma?" - Спытаѓ Барнетт.
  
  "Iндуiсцкая багiня", - сказаѓ яму Марыярцi. "Жонка Шывы. Захапляльная, складаная рэлiгiя".
  
  "Гэта не частка, э-э, здабычы, цi не так?" Спытаѓ Барнетт, выглядаючы ѓстрывожаным.
  
  "Усё роѓна," сказаѓ Марыярцi. " Гэта не важна. Iдзi спаць.
  
  "Раскажы мне, як ты гэта зрабiѓ", - папрасiѓ Барнетт.
  
  " Што зрабiѓ?
  
  " Рабаванне. Раскажыце мне, як вы вынеслi дзве тоны каштоѓнасцяѓ з замкнёнага фургона, калi ён быѓ акружаны ѓзброенай аховай.
  
  Марыярцi задумаѓся. "Ненадоѓга," сказаѓ ён.
  
  Барнетт кiѓнуѓ.
  
  "Як i большасць рэчаѓ, якiя здаюцца немагчымымi," сказаѓ Марыярцi, " на самай справе гэта было даволi проста. Баюся, што, расказаѓшы вам, я испорчу эфект".
  
  "Калi ласка, прафесар", - сказаѓ Барнетт. "У рэшце рэшт, я быѓ часткай гэтага".
  
  "Дакладна", - прызнаѓ Марыярцi. "I гэта вельмi важная частка, хоць вы i не ведалi, што рабiлi".
  
  "Што я такога зрабiѓ?"
  
  "Праблема заключалася ѓ тым, - сказаѓ Марыярцi, - каб зацягнуць каго-небудзь у гэты апячатаны фургон".
  
  Барнетт кiѓнуѓ. "Гэта сапраѓды было праблемай", - пагадзiѓся ён.
  
  I ты зрабiѓ гэта, " сказаѓ Марыярцi.
  
  "Я гэта зрабiѓ?"
  
  " З блiскучай спробай ѓвесцi ѓ зман. Цi бачыце, у мяне ѓжо быѓ агент на месцы: адзiн з iндыйскiх насiльшчыкаѓ быѓ маiм чалавекам. Ён дамовiѓся, што будзе сярод каманды, якая несла трэцi куфар з скарбамi ѓ фургон.
  
  "А потым?"
  
  " А потым, пакуль ты прыцягвала ѓсеагульную ѓвагу сваiм мудрагелiстым маленькiм заклад, ён проста застаѓся ѓ фургоне, пакуль астатнiя з'язджалi.
  
  "Але гэта немагчыма", - сказаѓ Барнетт. "Лорд Iст агледзеѓ фургон пасля таго, як ён быѓ загружаны, i там не было месца, дзе хто-небудзь мог схавацца. Нават сцены былi абабiтыя тканiнай".
  
  "У самой справе," сказаѓ Марыярцi. "I цiкавае якасць любога такога аднатоннага матэрыялу заключаецца ѓ тым, што з адлегласцi больш двух футаѓ або каля таго вы не можаце вызначыць, як далёка вы знаходзiцеся ад любога кавалка iдэнтычнай тканiны без вонкавага арыентыру".
  
  "Што гэта значыць?" Спытаѓ Барнетт. "Прызнаюся, мяне збiлi з панталыку".
  
  "Уявiце стол, размешчаны, скажам, у пяцi футах перад тканкавым заслонай", - сказаѓ Марыярцi. "Вы глядзiце на стол, за якiм заслону. Куды б вы нi паглядзелi, вы бачыце фiранку - над сталом, справа ад стала, злева ад стала, памiж ножкамi стала. Правiльна?"
  
  "Я думаю, што так".
  
  "Я ведаю, гэта гучыць занадта вiдавочна, каб пра яго варта было гаварыць. Але цяпер выкажам здагадку, што я бяру кавалак тканiны, iдэнтычны фiранкi, i закрепляю яго памiж заднiмi ножкамi стала, ад краю стала да падлогi. Калi вы паглядзiце на яго, вам здасца, што вы бачыце заднюю фiранку, але на самой справе вы будзеце глядзець на кавалак тканiны, якi знаходзiцца на пяць футаѓ блiжэй да вас ".
  
  "Зразумела", - сказаѓ Барнетт.
  
  "I памiж гэтай тканiнай i рэальныя заслонай, - сказаѓ Марыярцi, - я мог бы схаваць чалавека, асла, маленькую гармату або што-небудзь яшчэ, што падышло б, i вы былi б гатовыя паклясцiся, што маглi б ясна бачыць усе вакол, i там нiчога не было".
  
  Барнетт гэта абдумаѓ. "Дык вось як ты гэта зрабiѓ", - сказаѓ ён.
  
  "Вось як ты гэта зрабiѓ", - адказаѓ Марыярцi. "Вы адцягнулi натоѓп дастаткова надоѓга, каб мой агент апусцiѓ тканкавую фiранку, якую ён загарнуѓ вакол адной з ашэсткаѓ для пераноскi куфра. Вось ён, якi прысеѓ на кукiшкi, як мяркуецца, у пустым прасторы памiж куфрам i сцяной. Лорд Iст думаѓ, што можа бачыць далёкую сцяну, але не змог."
  
  " Значыць, фургон быѓ запячатаны разам з чалавекам ѓнутры.
  
  "Менавiта так".
  
  " Але як гэты чалавек выцягнуѓ скарб?
  
  "Па кавалачку за раз".
  
  "А ахоѓнiкi?"
  
  "Гэта было нябачна для ахоѓнiкаѓ".
  
  "Ты загiпнатызаваѓ iх?"
  
  Марыярцi усмiхнуѓся. "Паслухайце, i я апiшу астатнюю частку аперацыi", - сказаѓ ён. "Агент у таварным вагоне пачакаѓ, пакуль цягнiк кранецца. Затым ён прыѓзняѓ ѓчастак падлогi з лiставога металу плошчай ѓ адзiн квадратны фут з дапамогай вырабленага мной прылады, якое вельмi падобна на вялiкi кансервавы нож. Пасля чаго ён узяѓ маленькую пiлу для замочных свiдравiн i нетаропка выразаѓ нiжэйлеглыя дошкi. На выкананне гэтай задачы яму было адведзена дзве гадзiны.
  
  "Наступным крокам было спынiць цягнiк у дакладна зададзеным месцы".
  
  "Прасцей простага", - пракаментаваѓ Барнетт.
  
  "Сапраѓды," пагадзiѓся Марыярцi, " калi я правiльна истолковываю гэта варварскае выраз. Асаблiва 'нескладана', калi ѓлiчыць, што машынiст амаль напэѓна не збiраѓся прапускаць сiгнал небяспекi на семафорном ретрансляторе. I калi ѓлiчыць, што жалезныя дарогi выкарыстоѓваюць 'пазiтыѓную' сiстэму сiгналiзацыi, якая гарантуе, што нармальны стан сiгнальнага рычага будзе 'небяспечным'. Гэта азначае, што калi з семафорным прыладай адбываецца якое-небудзь натуральнае няшчасце, яно прымае становiшча "небяспека", а не становiшча 'бяспека' або 'асцярожнасць' ".
  
  " Натуральнае няшчасце?
  
  " Дакладна. У дадзеным выпадку выпадкова абарваѓся моцна проржавевшей кабель. Неабходна строга пагаварыць з аддзелам тэхнiчнага абслугоѓвання. 'Абрыѓ', як вы кажаце. Хiмiкам вядомыя рэчывы, якiя могуць неверагодна паскорыць карозiю любога металiчнага прадмета ".
  
  "I сiгнал змянiѓся на 'небяспека'?
  
  " Менавiта так. I машынiст каравана лорда Растануць спынiѓ цягнiк. Што яшчэ яму заставалася рабiць?
  
  "А потым?"
  
  "Памiж металамi - тым, што вы назвалi б рэйкамi, - у палатне шляху адкрыѓся люк. Старанна замаскiраваны пад дзве драѓляныя шпалы i прастора памiж iмi, люк закрываѓ адмыслова сконструированную камеру, заглыбленых у насыпу. Люк быѓ размешчаны такiм чынам, каб знаходзiцца прама пад адтулiнай у падлозе вагона, калi цягнiк спынiѓся па сiгнале."
  
  "Так проста?" Барнетт здзiвiѓся. "I скарб было проста раздадзена?"
  
  "Няма, няма, прыпынак будзе недастаткова доѓгай для гэтага", - сказаѓ Марыярцi. "Я прыкiнуѓ тры хвiлiны. Так атрымалася, што iм спатрэбiлася сем гадоѓ, але нават гэтага было б недастаткова для перавозкi такой колькасцi тавару. Не, мiстэр Барнетт, падчас гэтай старанна падрыхтаванай паѓзы адбылося тое, што ѓ фургон былi загружаныя пэѓныя матэрыялы. А затым да таго, хто ѓжо быѓ там, далучыѓся другi чалавек.
  
  "Гэты другi чалавек быѓ экспертам у старажытным рамястве прайгравання пячатак. I ён прынёс з сабой неабходнае абсталяванне, а менавiта лыжку, свечку i бохан хлеба".
  
  Барнетт зноѓ сеѓ на канапу. Марыярцi, вiдавочна, атрымаѓ поспех у сваёй спробе адцягнуць памочнiка ад яго праблем, па меншай меры, на дадзены момант. "Бохан хлеба?" Спытаѓ Барнетт.
  
  "Лепшы спосаб прайграць васковую друк за разумны прамежак часу," сказаѓ Марыярцi, - гэта зрабiць адбiтак з дапамогай вiльготнага хлеба, якi вы расцерцi памiж далонямi. Выкананы спецыялiстам, ён гэтак жа эфектыѓны, як i любы iншы метад. Што робiць эксперт у гэтым выпадку, так гэта выкарыстоѓвае распаленую дрот, каб аддзялiць друк ад куфра з скарбамi, папярэдне зрабiѓшы з яе адбiтак хлеба на выпадак, калi яна зламаецца пры выманнi. "
  
  "Так, але навошта турбавацца?" Спытаѓ Барнетт. "Чаму б проста не выявiць скрынi?"
  
  "Гэта ѓносiць дадатковы элемент блытанiны", - сказаѓ Марыярцi. "На маю вопыту, злачынства павiнна быць альбо настолькi простым, каб не было месца для пошуку рашэння, альбо настолькi заблытаным, каб было занадта шмат месцаѓ для пошуку. У дадзеным выпадку я выбраѓ апошняе ".
  
  " Што вы маеце на ѓвазе, прафесар?
  
  Марыярцi на секунду задумаѓся. "У простым злачынстве, " патлумачыѓ ён, - вы ведаеце ѓсе элементы, але яны нiкуды вас не прывядуць. Чалавека б'юць па галаве i адбiраюць яго кашалёк. Калi ён прыходзiць у сябе, вакол нiкога. Вы ведаеце ѓсё, што адбылося, але калi ён не даведаѓся нападнiка, спрабаваць вярнуць сумачку практычна безнадзейна.
  
  "У складаным злачынстве неабходна адсачыць так шмат фактараѓ, што губляецца шмат часу, перш чым выясняешь, якiя з iх маюць дачыненне да справы. Пячаткi на скрынях зламаныя, i яны аказваюцца пустымi. Але вы не ведаеце, калi былi вывезеныя скарбы. Да таго, як скрынi пагрузiлi на цягнiк? Пасля таго, як цягнiк пакiнуѓ Плiмут? Пасля таго, як ён прыбыѓ у Хэмптан-Корт? Кожны з iх павiнен быць даследаваны. Бачыце, гэта ѓсё заблытвае.
  
  "Што ж усё-такi адбылося?" Спытаѓ Барнетт.
  
  "Пасля таго, як цягнiк зноѓ крануѓся, мае агенты адкрылi скрынi з скарбамi, дасталi ѓсе цацанкi, зачынiлi i вельмi старанна запячаталi скрынi. Затым, адразу пасля таго, як цягнiк праходзiѓ праз станцыю Хэмпермайр, яны рассцiлалi на падлозе газету i асцярожна апускалi кожны прадмет у таз з маслянiстымi растворам з невялiкiм колькасцю креозот, якi окрашивал прадмет у цьмяна-карычневы колер. Затым яны кiнулi яго ѓ яму. Каштоѓнасцi былi раскiданыя на працягу шасцi мiль шляху i зусiм нябачныя, калi толькi вы не шукалi iх. Нават тады iх было б лёгка не заѓважыць ".
  
  "Вы былi ѓ Хэмпермайре", - сказаѓ Барнетт.
  
  " Дакладна. I Тобi чакаѓ мяне.
  
  "Тобi?"
  
  " Ганчак, якую я пазычыѓ у аднаго. У Тобi выдатны нюх. Я думаю, ён мог бы ѓлавiць пах креозот у млыне для перачнай мукi падчас буры.
  
  "А!" - сказаѓ Барнетт.
  
  "Астатняе вiдавочна", - сказаѓ Марыярцi. "Двое ѓ фургоне усё прыбралi, не пакiнуѓшы нiякiх слядоѓ, i выкiнулi смецце на рэйкi, дзе iншыя агенты неадкладна яго прыбралi. Затым яны самi забралiся ѓ старанна падрыхтаваную яму, калi цягнiк быѓ вымушаны спынiцца з-за статка кароѓ, якi невытлумачальным чынам прарвалася праз iх агароджу i выйшла на рэйкi. Яны нацягнулi на дзiрку ѓ падлозе спецыяльна падрыхтаваную металiчную лату i, подожгв тонкую палоску магнiю, якая выходзiла знiзу, прымусiлi яе припаяться да месца ".
  
  Барнетт некаторы час абдумваѓ гэта. "Вельмi спрытна", - сказаѓ ён. "Яны нiколi не здагадаюцца аб гэтым. Гэта будзе адной з загадак стагоддзя".
  
  "Я сумняваюся ѓ гэтым", - сказаѓ Марыярцi. "Улады рана цi позна ѓбачаць, як гэта было зроблена. Асаблiва калi, як я падазраю, яны заклiчуць Шэрлака Холмса. Але да таго часу, як яны гэта высвятляць, сляды настолькi астынуць, што ѓсе iх зачэпкi ѓпруцца ѓ тупiк. Я мяркую, што ваша невялiкая спроба збiць з панталыку нават мiстэра Холмса выслiзне.
  
  "Я шчыра спадзяюся на гэта", - сказаѓ Барнетт. "У мяне з'явiлася выразнае агiду да турэмнай ежы". Ён устаѓ i, узяѓшы туфлi ѓ руку, накульгваючы, выйшаѓ з кабiнета i пачаѓ падымацца па лесвiцы.
  
  ДВАЦЦАЦЬ ДВА
  
  ТЭТ-а-ТЭТ
  
  
  
  "Ён ведае, што я ведаю, i я ѓпэѓненая, што ён ведае, што я ведаю, што ён ведае. Але, нягледзячы на ѓсё гэта, цi магу я выказаць здагадку, што ён ведае, што я ведаю, што ён ведае, што я ведаю, што ён ведае?"
  "Я гэтага не разумею", - адказала баранэса. "I я б хацеѓ, каб ты спынiѓ; у мяне з-за цябе моцна балiць галава!"
  Д'арсi СЕН-МIШЭЛЬ
  
  У дзесяць гадзiн ранiцы наступнага дня Шэрлак Холмс быѓ ля ѓваходных дзвярэй дома 64 па Расэл-сквер i тузаѓ за шнурок званка. " Перадайце свайму гаспадару, што я хачу яго бачыць, - абвясцiѓ ён, калi дварэцкi адчынiѓ дзверы.
  
  "Так, сэр", - адказаѓ мiстэр Моуз, кланяючыся i адыходзячы ѓ бок з пародыяй на бутлерианскую важнасць. "Вы сёння адзiн, сэр? Калi ласка, прытрымлiвайцеся за мной у кабiнет. Прафесар чакае вас. Я паведамлю яму, што вы тут, i ён адразу ж спусцiцца.
  
  " Ён чакае мяне, цi не так? - Спытаѓ Холмс, уваходзячы ѓ кабiнет i злосна аглядаючы абстаноѓку.
  
  "Так, сэр", - адказаѓ мiстэр Моуз. "Так ён мне сказаѓ, сэр".
  
  Дзесяць хвiлiн праз, калi Марыярцi спусцiѓся ѓнiз i ѓвайшоѓ у кабiнет, ён выявiѓ Холмса, схiленага над пiсьмовым сталом i бессаромна якi корпаѓся ѓ трэцiм нiжнiм скрынi. "Што-небудзь шукаеце?" - Запатрабаваѓ Марыярцi, абышоѓшы свой стол i бразнуѓшы скрыню.
  
  Холмс адхапiѓ руку. " Заѓсёды, прафесар, - сказаѓ ён. " I калi-небудзь я гэта знайду. - Ён адступiѓ да чорнага скуранога крэсла па другi бок стала. "Я адчуваю да вас ненаеднае цiкаѓнасць, прафесар Марыярцi. Кожная дробязь, якую вы робiце, уяѓляе для мяне цiкавасць. Кожны маленькi кавалачак паперы ѓ гэтым пакоi дапамагае, у якой-то меры, дапоѓнiць маё ѓяѓленне пра вас i вашай дзейнасцi ".
  
  " Не маглi б вы агледзець нiжнi скрыню? - Спытаѓ Марыярцi. " Мяркую, вы ѓжо агледзелi два верхнiх.
  
  "Вельмi ласкава з вашага боку," сказаѓ Холмс. " Магчыма, у iншы раз.
  
  Марыярцi уладкаваѓся ѓ крэсле за сваiм сталом i, не мiргаючы, паглядзеѓ на Холмса. "Вы страцiлi ѓсялякi сорам, Холмс", - сказаѓ ён. " Усяго некалькi тыдняѓ назад вы з атрадам тупоголовых палiцэйскiх абшукалi гэты дом ад гарышча да склепа, даследавалi змесцiва кожнага скрынi, падрапалi мэбля, погнули заснi, сарвалi фiранкi, разбiлi фарфор i, без сумневу, скралi срэбра. Пасля гэтага фарсу пройдзе шмат часу, перш чым вы даможацеся, каб якi-небудзь суддзя выдаѓ вам яшчэ адзiн ордэр на арышт маёй уласнасцi. I ѓсё ж вы зноѓ тут, роетесь ѓ маiм стале. "
  
  "Ваш дварэцкi загадаѓ мне пачакаць тут," мякка сказаѓ Холмс. " Я проста забаѓляѓся, пакуль чакаѓ.
  
  "Я прызнаю, што мне трэба было замкнуць скрынi i тумбачкi да вашага прыходу", - сказаѓ Марыярцi. "Але я ѓвесь час забываю, Холмс, што вы здольныя на такiя агiдныя манеры".
  
  Холмс усмiхнуѓся. "Магчыма, вы маеце рацыю", - прызнаѓ ён. "Але толькi ѓ тым, што тычыцца маiх адносiн з вамi, Марыярцi. Запэѓнiваю вас, што калi справа даходзiць да астатняга чалавецтва, мяне лiчаць ветлiвым, а мае манеры безукоризненны. У нашых адносiнах ёсць што-тое, што выяѓляе мае горшыя якасцi. Я думаю, магчыма, справа ѓ тым факце, што кожны раз, калi я бачу цябе тым, хто сядзiць там у сваiм мешковатом палiто, паласатых штанах i бездакорна завязанном гальштуку, з карцiнай коштам у дзесяць тысяч фунтаѓ, вiсiць у цябе на сцяне, з бiблiятэкай, запоѓненай рэдкiмi кнiгамi, i вiнным склепам, запоѓненым рэдкiмi вiнамi, я не магу не думаць аб тым, што, калi б у гэтым свеце была хоць нейкая справядлiвасць, ты насiѓ бы шэрую вопратку i праводзiѓ час, шпацыруючы па бегавой дарожцы ѓ Дартмуре ".
  
  " Правасуддзе, Холмс? Калi б iснавала хоць нейкая справядлiвасць, дзяржава, правiламi якога вы так захапляецеся, вы былi б вымушаныя марнаваць свой час на якую-небудзь прафесiю, больш адпаведную вашым талентам, напрыклад, чытаць займальныя лекцыi ѓ мюзiк-холах i вызначаць прафесii дзесяцi выпадковых уладальнiкаѓ квiткоѓ. Замест гэтага ты праводзiш свае днi, пераследуючы мяне паѓсюль i раздражняючы пры кожным зручным выпадку.
  
  "Ваш дварэцкi сказаѓ, што вы мяне чакаеце," сказаѓ Холмс.
  
  "Так я i зрабiѓ", - адказаѓ Марыярцi.
  
  " Чаму? У мяне не было прызначана з вамi нiякай сустрэчы.
  
  "Учора адбылося сур'ёзнае злачынства, цi не так?" Пацiкавiѓся Марыярцi. ""Немагчымае' злачынства, як назвала гэта адна з газет. Вядома, не было вялiкага скачка логiкi, каб выказаць здагадку, што вас выклiчуць. I нават больш за тое, вы б неадкладна кiнулiся да мяне. Без сумневу, спадзеючыся знайсцi на дыване вялiкую кучу скрадзеных артэфактаѓ.
  
  "У самой справе," самаздаволена пагадзiѓся Холмс. " Я амаль уражаны, што не даведаѓся. Мяркую, вы не пярэчыце, калi я зазiрну пад дыван?
  
  Марыярцi ѓздыхнуѓ. "Зразумейце, Холмс, для мяне вялiкi гонар, што вы падазраяце мяне ва ѓсiх злачынствах у Лондане, якiя вы не можаце раскрыць. Аднак з часам гэта пачынае надакучаць".
  
  "Не тыя злачынствы, якiя я не магу раскрыць, прафесар", - сказаѓ Холмс, нацягнута усмiхаючыся. "У некалькiх выпадках я раскрыѓ iх да свайго задавальненню, я проста быѓ не ѓ стане ѓявiць дастаткова доказаѓ, каб перадаць справу на разгляд прысяжных. Вось дзе вы паказалi сябе такiм д'ябальску разумным, мой дарагi прафесар Марыярцi. Я ведаю, што вы махляр, але я не магу гэтага даказаць. Аднак мы з вамi ведаем, што я не перастану спрабаваць; i аднойчы мне гэта ѓдасца. I тады вы зменiце свой чорны цельпукаваты плашч на турэмна-шэры. Але хопiць аб гэтай вясёлай гутарцы; я хачу пагаварыць з вамi аб цягнiках i скарбах.
  
  " Як нi дзiѓна, Холмс, я таксама хачу пагаварыць з вамi, хоць i на iншую тэму. Можа быць, спачатку абмяркуем лёс калекцыi Лорда Растануць, а потым пяройдзем да больш важных пытаннях?
  
  Пачуѓся стук у дзверы. "Гэта, павiнна быць, мiстэр Барнетт", - сказаѓ Марыярцi. "Я папрасiѓ яго пасядзець з намi сам-насам, калi вы не пярэчыце?" Затым, не чакаючы адказу Холмса, ён паклiкаѓ Барнэта увайсцi.
  
  "Добрай ранiцы, прафесар", - сказаѓ Барнетт, уваходзячы ѓ дзверы з кубкам кавы ѓ руцэ. Ён выглядаѓ адпачылым. "Добрай ранiцы, мiстэр Холмс". Ён сеѓ на скураны канапа i сербануѓ кавы.
  
  "Гэта мае ѓсе прыкметы злачынства Марыярцi", - сказаѓ Холмс, iгнаруючы Барнэта. "Я адчуваю вашу руку ѓ гэтым пачынаннi дакладна так жа, як знаѓца мастацтва можа распазнаць працу Гойi або вэрна, там, незалежна ад таго, падпiсана палатно або няма. А потым, калi я даведаѓся, што вы сапраѓды прысутнiчалi пры пагрузцы таварных вагонаѓ, як я мог сумнявацца далей? Прысутнiчаѓ Марыярцi; было выкрадзена стан: Quid hoc sibi vult?"
  
  "Я быѓ там", - сказаѓ Марыярцi. "Я не прыношу прабачэннi за сваю прысутнасць. Гэта было проста вульгарнае цiкаѓнасць. I, па праѓдзе кажучы, яно не было задаволена. Нам не ѓдалося ѓбачыць скарб, як, я ѓпэѓнены, вы ведаеце.
  
  "Гэта праѓда", - пракаментаваѓ Барнетт. "Я згадаѓ пра гэта ѓ той час. Гучна. Адкуль нам было ведаць, што гэта наогул было ѓ тых скрынках? Чаму лорд Iст не адкрыѓ iх? Што ён хаваѓ? Задаваць гэтыя пытаннi - мой абавязак як журналiста".
  
  Холмс павярнуѓся i адарыѓ Барнэта хмурным поглядам, затым перавёѓ погляд на Марыярцi. "У мяне ѓжо ёсць указаннi на метад", - сказаѓ ён. "Я мяркую, што падлогу таварнага вагона быѓ пашкоджаны. Я выявiѓ, што цягнiк двойчы спыняѓся па дарозе ѓ Лондан - абодва разы ненадоѓга, абодва разы выпадкова. Магчыма, гэта недахоп маёй натуры, што я не давяраю падобным выпадковасцямi.
  
  "I што?" Патрабавальна спытаѓ Марыярцi. "Вы хочаце адправiць мяне ѓ турму зараз цi пачакаць, пакуль не атрымаеце якiя-небудзь доказы таго, што я сапраѓды быѓ замяшаны?"
  
  "Не пытайцеся мяне, чым бы я хацеѓ займацца, прафесар", - сказаѓ Холмс, яго доѓгiя пальцы неспакойна пастуквалi па падлакотнiк крэсла. "Вы вельмi добра ведаеце, чым бы я хацеѓ займацца".
  
  "Цьфу!" сказаѓ Марыярцi. " Давайце пяройдзем ад фантастычнага да дарэчнаму, мiстэр Холмс. Ён працягнуѓ руку i, адкрыѓшы нiжнi скрыню свайго стала, выцягнуѓ тоѓстую стос тэчак. "Я хацеѓ бы абмеркаваць з вамi сем забойстваѓ, якiя адбылiся з дваццаць другога лютага".
  
  Холмс устаѓ i паказаѓ на тэчкi. "Гэта," сказаѓ ён з лёгкай дрыготкай у голасе, " афiцыйныя дакументы!
  
  "Не зусiм", - сказаѓ Марыярцi. "Гэта проста дакладныя расшыфроѓкi афiцыйных файлаѓ. Завераныя копii ѓсiх матэрыялаѓ, якiя змяшчаюцца ѓ файлах".
  
  "Дзе вы iх узялi?" Запатрабаваѓ адказу Холмс.
  
  "Ад Джайлз Лестрейда", - сказаѓ Марыярцi. "У гэтым няма нiякага сакрэту. У рэшце рэшт, я працую над гэтай справай".
  
  "Ты што?"
  
  "Я прапанаваѓ свае паслугi Скотленд-Ярду, i яны былi прынятыя. Зразумела, без ганарару. У мяне ёсць прыватны клiент, але няма канфлiкту iнтарэсаѓ, паколькi адзiная клопат майго клiента - затрымаць забойцу.
  
  Холмс зачаравана ѓтаропiѓся на Марыярцi. "Я ѓ гэта не веру," прамармытаѓ ён.
  
  "Чаму няма?" Спытаѓ Марыярцi. "У рэшце рэшт, я кансультант".
  
  "Давайце пакуль не будзем абмяркоѓваць, хто вы такi", - сказаѓ Холмс. "Я спрабую зразумець, што вы атрымаеце ад гэтага".
  
  "Аплачана", - сказаѓ Марыярцi. "Я атрымаю ганарар ад майго прыватнага клiента".
  
  "Гэта, вядома, так", - сказаѓ Холмс. "Шчыра кажучы, прафесар, я ѓжо амаль прыйшоѓ да высновы, што вы не маюць дачынення да забойстваѓ, калi пачуѓ аб рабаваннi. Тады я быѓ упэѓнены. Паколькi вы так яѓна замешаны ѓ рабаваннi, у вас на самай справе не было б часу прыняць удзел у разнi прадстаѓнiкоѓ вышэйшага класа.
  
  Марыярцi паляпаѓ па стосе папак перад сабой. "Я чытаѓ гэтыя справаздачы, Холмс", - сказаѓ ён. "I я хацеѓ бы паглядзець, наколькi вашы высновы адпавядаюць з маiмi".
  
  Холмс адкiнуѓся на спiнку крэсла i переплел пальцы. Хвiлiну ён задуменна глядзеѓ на Марыярцi па-над складзеных рук рупарам. "Працягвайце", - сказаѓ ён.
  
  "Пачнем з асноѓ", - сказаѓ Марыярцi. "Адзiн забойца".
  
  "Згодны".
  
  "Мужчына".
  
  "Згодны".
  
  " Крыху за сорак.
  
  "Хутчэй за ѓсё".
  
  "Рост ад сярэдняга да крыху вышэй".
  
  "Гэта ѓсё ёсць у маiм справаздачы!" Сказаѓ Холмс. "Усё, што вы робiце, гэта зачытвае мне мой уласны справаздачу".
  
  "Якi справаздача?" Спытаѓ Марыярцi. "У гэтых файлах такога справаздачы няма".
  
  "А!" Сказаѓ Холмс. "Я перадаѓ гэты справаздачу непасрэдна лорду Арундейлу. Мяркую, ён так i не знайшоѓ час вярнуць яго ѓ файлы Скотленд-Ярда".
  
  "Я сам заѓважыѓ гэтую прискорбную тэндэнцыю", - сказаѓ Марыярцi. "Падобна на тое, арыстакратыя мала клапоцiцца аб вядзеннi запiсаѓ. За выключэннем генеалагiчных таблiц, вядома. Скажыце, якiя яшчэ назiрання пра забойцу вы падрабязна выклалi ѓ гэтым няма тут справаздачы?
  
  Барнетт, з цiкавасцю назiраѓ за гэтым абменам рэплiкамi, мог бачыць, як ветлiвы размова з Марыярцi, як паведамленне гэтаму сябру i настаѓнiку iнфармацыi аб тым, што ён ператварыѓся ѓ ворага, прымусiлi мышцы скiвiцы Холмса напружыцца, а вусны скласцiся ѓ мiжвольна грымасу. Але Холмс высiлкам волi справiѓся са сваiмi пачуццямi. "Я мяркую, што ён замежнiк", - сказаѓ дэтэктыѓ. "Верагодна, восточноевропейец".
  
  "Лагiчная iнтэрпрэтацыя", - пагадзiѓся Марыярцi. "Але калi гэта так, то ён амаль напэѓна гаворыць па-ангельску як родны".
  
  "Я сапраѓды не люблю перарываць, i я б нi за што на свеце не сумняваѓся нi ѓ кiм з вас, але адкуль вы двое ѓзялi гэтыя паняццi?" Спытаѓ Барнетт. "Я сачыѓ за гэтымi забойствамi, як вы ведаеце, i вы страцiлi мяне некаторы час таму, адразу пасля таго, як вырашылi, што гэта быѓ мужчына. Для мяне нават гэта ѓсё яшчэ было б здагадкай ".
  
  "О, перастаньце, мiстэр Барнетт", - сказаѓ Холмс, паварочваючыся, каб паглядзець на яго. "Па-першае, усе гэтыя злачынствы здзяйсняюцца позна ноччу. Жанчыну, шныряющую паблiзу ѓ такi познi час, напэѓна, заѓважылi б.
  
  " Жанчына ѓ мужчынскай вопратцы? - Выказаѓ здагадку Барнетт, проста каб падтрымаць свой пункт гледжання.
  
  "Тады ѓзнiкае пытанне просты фiзiчнай сiлы", - сказаѓ Марыярцi, пастукваючы пальцамi па стале. "Нападнiк, падобна, лёгка адолеѓ кожную з ахвяр".
  
  "Наркотыкi," выказаѓ здагадку Барнетт.
  
  "Няма нiякiх прыкмет таго, што хто-небудзь з iх што-небудзь еѓ або пiѓ перад смерцю", - сказаѓ Холмс. "У дачыненнi да некаторых з iх можна з упэѓненасцю сказаць, што яны гэтага не рабiлi".
  
  "Добра," сказаѓ Барнетт, адмаѓляючыся ад гэтага пункта, " але як наконт астатняга?"
  
  "Мы мяркуем, што забойца -адзiночка, таму што забойства ѓнiкальныя, кожнае падобна на iншыя аж да драбнюткiх дэталяѓ", - сказаѓ Марыярцi. "У больш чым аднаго чалавека, напэѓна, было б больш чым адно меркаванне адносна таго, як правiльна нанесцi ѓдар нажом чалавеку, па меншай меры, у некаторых дробных дэталях. I потым, вы заѓважылi, як лёгка наш забойца апранае мантыю-нябачнiк? Як нi цяжка аднаму чалавеку знiкнуць так жа лёгка, як нашаму забойцу, дваiм гэта, па меншай меры, удвая цяжэй.
  
  "Узрост больш верагодны", - сказаѓ Холмс. "Не стары, таму што для забойстваѓ патрабавалася фiзiчная сiла, а для знiкненняѓ - фiзiчная спрыт, якiмi б падстроенай яны нi былi. I ѓсё ж не малады чалавек з-за асцярожнасцi, выяѓленай пры здзяйсненнi злачынства, i эканомii жорсткасцi ѓ тым, што, вiдавочна, з'яѓляецца забойствамi на глебе страсцi ".
  
  "Запал?"
  
  "Верагодна, помста", - сказаѓ Марыярцi. "Вось чаму мы даручылi гэта замежнiку".
  
  "Ангельцы, я так разумею, няздольныя на акты помсты?" Пацiкавiѓся Барнетт.
  
  "Зусiм няма", - сказаѓ Марыярцi. "Але звычайна яны пускалi ѓ ход кулакi цi якое-небудзь подручное зброю, i рабiлi гэта неадкладна i публiчна. Ангельцы не вераць, у адрозненне ад iтальянцаѓ, што помста - гэта страва, якое лепш за ѓсё ёсць халодным ".
  
  "I вашыя палкiя лацiнаамерыканскiя расы, верагодна, не здзейснiлi б такога хiрургiчнага забойства, якiм было кожнае з гэтых", - сказаѓ Холмс. "Гэта, вядома, не з'яѓляецца канчатковым, гэта проста паказвае кiрунак для расследавання".
  
  "Я не перакананы", - сказаѓ Барнетт.
  
  "На шчасце, гэта не iстотна", - сказаѓ Марыярцi.
  
  "А што наконт выкрадання мiс Перрин?" Спытаѓ Барнетт. "Як вы гэта ѓвязвае?"
  
  Холмс падцiснуѓ вусны. "Гэта праблема", - сказаѓ ён. "Гэта, безумоѓна, не супадае з узорам забойцы, i ѓсё ж было б празмернай даверлiвасцю меркаваць, што гэта можа быць не звязана". Ён усмiхнуѓся. " Лестрейд лiчыць, што забойца вяртаѓся на месца свайго злачынства. Гэта прымушае паверыць у конкурсныя экзамены на званне дэтэктыва-iнспектара.
  
  "Цi ёсць у вас якая-небудзь iнфармацыя, якой няма ѓ гэтых справаздачах, Холмс?" Спытаѓ Марыярцi.
  
  " Па нагоды забойстваѓ або знiкненняѓ?
  
  "Альбо тое, альбо iншае", - сказаѓ Марыярцi. "Мы зацiкаѓлены ѓ абодвух".
  
  " Толькi той, магчыма, мае дачыненне да справы факт, што на працягу апошнiх некалькiх дзён за мной сачыла банда вулiчных хулiганаѓ. Аднак я моцна падазраю, што гэты "хто-то" - ты.
  
  Марыярцi кiѓнуѓ. "Я прызнаю гэта", - сказаѓ ён.
  
  "Недаравальная вольнасць," заявiѓ Холмс.
  
  Марыярцi усмiхнуѓся. "Зусiм няма", - адказаѓ ён. " Сапраѓды, дзiѓна чуць гэта ад вас, улiчваючы, што значная частка палiцэйскiх у цывiльным варта за мной паѓсюль, калi яны не занятыя iншымi справамi. Паварочвайце, Холмс.
  
  Холмс змрочна ѓсмiхнуѓся. " Помста, прафесар?
  
  " Наадварот, Холмс. Мне прыйшло ѓ галаву, што той, хто схаваѓ мiс Перрин ад вачэй грамадскасцi, не можа задаволiцца адным гэтым трыумфам i пачаць паляванне на больш буйную дзiчыну. Калi так, то я хацеѓ, каб мае агенты былi пад рукой, калi ён гэта зробiць. На жаль, гэтая iдэя, падобна, не прыйшла яму ѓ галаву. Наколькi я разумею, за апошнiя некалькi дзён на вас не было здзейснена нiякiх нападаѓ з мэтай забойства, аб якiх я не ведаѓ бы?
  
  "Вы думаеце, хто-то можа паляваць за мной?" - Спытаѓ Холмс, вiдавочна здзiѓлены гэтай думкай.
  
  "Я думаю, гэта магчыма", - сказаѓ Марыярцi. "Я не думаю, што гэта верагодна, але я вырашыѓ, што за табой стаiць прыглядаць".
  
  "Добра!" Сказаѓ Холмс. "Вы падазраяце, што мiс Перрин маглi выкрасцi з-за таго, што яна што-то ведала? Але яна не ведала нiчога такога, што не было б апублiкавана на наступны дзень у дзесяць ранiшнiх газетах".
  
  "Магчыма, выкрадальнiца не ведала пра гэта", - сказаѓ Марыярцi. "Цi, магчыма, яна знайшла што-то, аб чым мы не ведаем".
  
  "На самай справе, Марыярцi", - сказаѓ Холмс. "Прызнаюся, мне не падабаецца гэтая змена роляѓ, якiмi б нi былi вашы апраѓдання. Давайце глядзець на рэчы з правiльнай пункту гледжання: вы злачынец, а я дэтэктыѓ ".
  
  "Адна з першых рэчаѓ, якiя вы павiнны зразумець аб катэгорыях, Холмс," сказаѓ Марыярцi, чытаючы дэтэктыву лекцыю сухiм, павучальным тонам, якi ён так любiѓ, - гэта тое, што яны не з'яѓляюцца нязменнымi".
  
  "Паслухайце, прафесар," сказаѓ Холмс. " Як навуковец, вы, вядома, не можаце сцвярджаць, што iсцiна не з'яѓляецца фiксаванай велiчынёй.
  
  "Не, сэр, але я магу сцвярджаць i сцвярджаю, што наша ѓспрыманне iсцiны пастаянна мяняецца. Тое, што лiчылася "iсцiнай" у навуцы пакаленне таму, цяпер смешна. А чалавечыя справы, мiстэр Холмс, мяняюцца яшчэ хутчэй. Акрамя таго, чалавечыя iстоты значна складаней, чым вы пра iх думаеце. Недастаткова чытаць мазалi на пальцах мужчыны i ведаць, што ён разьбяр коркаѓ. Каб зразумець яго, вы таксама павiнны ѓмець чытаць ѓ яго душы: ведаць яго страхi, яго патрэбы, яго амбiцыi, яго жаданнi i яго таемны сорам ".
  
  "Усё гэта вы, несумненна, усведамляеце ѓ адно iмгненне, а, прафесар?" Самазадаволена сказаѓ Холмс.
  
  " Я не прэтэндую на званьне дэтэктыва, Холмс. Сэрца зорак, па-мойму, значна больш празрыстыя, чым сэрца людзей.
  
  "Вы збiраецеся настойваць на сачэнне за мной?" Запатрабаваѓ адказу Холмс.
  
  "Не, калi гэта вас турбуе", - сказаѓ Марыярцi. "Я б i не марыѓ пра гэта. Вы збiраецеся працягваць сачыць за мной, Холмс?"
  
  "Вядома", - сказаѓ Холмс. Ён устаѓ. "Калi вы зможаце назваць iмя гэтага вар'ята забойцы або знайсцi мiс Перрин, я буду першым, хто поаплодирует. Але я па-ранейшаму мае намер усталяваць вашу дачыненне да рабаѓнiцтва цягнiка з скарбамi.
  
  "Вы зразумееце, калi я не пажадаю вам поспехаѓ", - суха сказаѓ Марыярцi.
  
  "Ёсць цi якiя-небудзь iншыя дзеяннi, якiя вы распачалi ѓ сувязi з гэтымi забойствамi, аб якiх вы не згадалi?" Холмс спытаѓ.
  
  "Вiдавочная мера," сказаѓ Марыярцi, - у спробе выклiкаць нейкую рэакцыю". Ён працягнуѓ Холмсу складзены нумар "Морнинг Тэлеграф". "Я змясцiѓ невялiкае рэкламнае аб'яву ѓ некалькiх штодзённых газетах. Вось яго першае з'яѓленне ".
  
  Барнетт ѓстаѓ i прачытаѓ праз плячо Холмса.
  
  СТРАЧАНА - некалькi маленькiх медальёнаѓ.
  Iдэнтычны дызайн. Вырабiце квадрат Расэла, 64. узнагарода.
  
  "Цiкавая думка," сказаѓ Холмс. " Калi гэта сапраѓды медальён, якi забойца забiраѓ у сваiх ахвяр.
  
  "Гэта найбольш падыходнае слова для апiсання любых аб'ектаѓ", - сказаѓ Марыярцi.
  
  "Вы не думаеце, што забойца адгукнецца на ваша аб'ява?" Спытаѓ Барнетт. "Я маю на ѓвазе, што яму прыйдзецца прыкласцi нямала намаганняѓ, каб забраць гэтыя рэчы, чым бы яны нi былi. Наѓрад цi ён перадасць iх вам.
  
  "Гэта так", - пагадзiѓся Марыярцi. "Але ѓ гэтым свеце адбываюцца дзiѓныя рэчы, асаблiва калi хто-то iх заахвочвае. У яго можа быць алчная гаспадыня, якая здзiѓляецца, навошта ён збiрае так шмат аднолькавых артэфактаѓ. Або ён можа проста пакiнуць iх дзе-небудзь пасля таго, як выкарыстаѓ для таго, для чаго ён iх выкарыстоѓвае. Цi подлы злодзей можа па нейкай неверагоднай выпадковасцi сцягнуць iх з скрынi свайго бюро, дзе ён iх схаваѓ. Нiколi нельга сказаць напэѓна, цi не так, Холмс?
  
  Холмс адклаѓ газету. "Я павiнен iсцi," сказаѓ ён. Ён пацягнуѓся да маленькай бронзавай статуэтцы Розумы, якая стаяла на рагу стала Марыярцi. " Я позаимствую гэта на некаторы час, калi вы не пярэчыце, прафесар.
  
  - Вы што? Марыярцi ускочыѓ на ногi. " Паслухайце, Холмс...
  
  "Я трымаю ѓ руцэ," сказаѓ Холмс, падымаючы прадмет на ѓзровень вачэй, - маленькую бронзавую статуэтку, iнкруставаны каштоѓнымi i напаѓкаштоѓнымi камянямi, вiдавочна, iндыйскага паходжання. Калi я быѓ тут у апошнi раз, яго тут не было. Сапраѓды, я магу з упэѓненасцю сказаць, што ѓ доме яго нiдзе не было. I цяпер, неѓзабаве пасля таго, як было выкрадзена велiзарнае iндыйскi скарб, я знаходжу яго тут, на вашым стале. Вядома, ведаючы пра мае падазрэннi, вы хочаце, каб я забраѓ гэтую статуэтку з сабой i параѓнаѓ яе з усiмi прадметамi з спiсу лорда Растануць, не так, прафесар? Вы хочаце выставiць мяне напаказ, даказаць, што мае падазрэннi былi марныя, пасмяяцца апошнiм - не так, прафесар Джэймс Марыярцi?
  
  Марыярцi злосна паглядзеѓ на свайго хударлявага, напружанага працiѓнiка. "Я адчуваю спакуса сказаць "няма", - сказаѓ ён. "Жаданне раззлаваць вас так жа моцна, як вы мяне, амаль непераадольна. Вы ведаеце, што не маеце права здымаць гэтую бронзу без майго дазволу, пакуль не атрымаеце ордэр з указаннем верагоднай прычыны. Гэта было б перабольшаннем, якое вы б не разглядалi пры iншых абставiнах. Я адчуваю моцнае спакуса прымусiць вас выйсцi на вулiцу, свiснуць палiцэйскаму i прымусiць небараку смотаться на пошукi якога-небудзь магiстрата, якi не ведае пра вашай вендетте супраць мяне i, магчыма, мог бы выдаць такi ордэр. Але тады мне прыйшлося б мiрыцца з тым, што ты паѓдня сядзiш тут i пялишься на мяне, прыцiскаючы бронзу да грудзей i варожачы, быѓ выдадзены ордэр або няма.
  
  " I таму я не буду. У мяне няма часу на падобныя фантазii. Вазьмiце гэтую штуку, Холмс. Дайце мне распiску ѓ атрыманнi. I калi вы будзеце вымушаныя вярнуць яго, я устаѓляючы квiтанцыю ѓ рамку i павешу побач з Дакладна коштам у дзесяць тысяч фунтаѓ, супраць якога вы так пярэчыце.
  
  Холмс дастаѓ свой маленькi нататнiк i надрапаѓ распiску на старонцы, якую вырваѓ i працягнуѓ Марыярцi. "Я вярнуся на працягу двух дзён, прафесар", - сказаѓ ён. " Альбо вярнуць бронзу, альбо забраць цябе. Як ты думаеш, што гэта будзе?
  
  "Я чакаю выбачэнняѓ," сказаѓ Марыярцi Холмсу, "калi вы вернеце бронзу".
  
  "Я чакаю прызнання," адказаѓ Холмс, " калi завяду вас у турму. Як вы думаеце, хто-небудзь з нас будзе задаволены тым, што мы на самай справе атрымаем? Але хопiць! Як бы мне нi падабалася наша невялiкая размова, мне сапраѓды пара iсцi.
  
  "Калi вы павiнны-" пачаѓ Марыярцi.
  
  Холмс павярнуѓся да Барнетту. "Зносiны з прафесарам Марыярцi фармуе ѓва мне стаѓленне, разбуральнае мае манеры i пачуццi", - сказаѓ ён. "Я хачу, каб вы ведалi, што я ведаю аб вашай прыхiльнасцi да мiс Перрин, i я цалкам спачуваю пачуцця страты, якое вы, павiнна быць, цяпер выпрабоѓваеце".
  
  Барнетт ѓдзячна кiѓнуѓ. "Гэта хутчэй адчуванне бескарыснасцi", - адказаѓ ён. "Я мала што магу зрабiць карыснага. Я магу быць чым-то заняты, што гэта адцягвае мяне ад праблемы, але не наблiжае да пошуку мiс Перрин.
  
  "Я i мае часовыя супрацоѓнiкi з Скотленд-Ярда робiм усё магчымае, каб знайсцi i выратаваць дзяѓчыну. Я малюся, каб нам гэта ѓдалося". Холмс кiѓнуѓ Марыярцi. " Не дакучай сябе тым, каб праводзiць мяне.
  
  Кiнуѓшы апошнi позiрк на пакой, Холмс мэтанакiравана падышоѓ да ѓваходных дзвярэй i адчынiѓ яе. - Да пабачэння, прафесар, " крыкнуѓ ён, уваходзячы ѓ дзверы i захлопывая яе за сабой.
  
  "Унiкальны чалавек", - пракаментаваѓ Барнетт.
  
  "Дакладна", - пагадзiѓся Марыярцi. "За што я глыбока ѓдзячны. Больш чым адзiн Шэрлак Холмс на гэтай планеце адначасова - гэта iдэя, пра якую я не хачу думаць".
  
  "Скажыце мне, прафесар, - спытаѓ Барнетт, - гэта тая статуэтка, што была скрадзеная?"
  
  "Так", - сказаѓ Марыярцi.
  
  "Цi можа Холмс даказаць гэта?" - спытаѓ Барнетт.
  
  "Гэта яшчэ трэба будзе высветлiць", - адказаѓ Марыярцi.
  
  З вулiцы за домам пачуѓся гучны грукат, за якiм амаль адразу рушыѓ услед моцны грукат. Марыярцi i Барнетт ѓскочылi на ногi. Перш чым гук аварыi зацiх удалечынi, да какафонii далучылiся галасы некалькiх якiя крычаць людзей i пранiзлiвы жаночы крык.
  
  Барнетт кiнуѓся да ѓваходных дзвярэй i выбег на вулiцу, Марыярцi рушыѓ услед за iм. Там, на тратуары перад домам, перавярнулася вялiкая каляска для птушкi; яе колы ѓсё яшчэ круцiлiся ѓ паветры. Конь, па-вiдаць, вырвалася i ѓ вар'яцкiм шаленстве панеслася па дарозе. Прама за ёй iмчаѓся невялiкi крыты фаэтон, кучар якога нахлестывал конь яшчэ мацней.
  
  "Божа мой!" - закрычала пажылая жанчына, хутаючыся ѓ шаль, калi вакол сцэны пачалi збiрацца разявакi. "Я нiколi не бачыла нiчога падобнага. "Ён зрабiѓ гэта знарок ", - сказаѓ ён. Выехаѓ прама на тратуар, прама на небараку. У яго не было нi адзiнага шанцу! Гэта было забойства!"
  
  "Супакойся, жанчына!" Загадаѓ Марыярцi. "Хто каго забiѓ?"
  
  "Джонi, якi быѓ на даху вазы", - ѓсхлiпвала пажылая лэдзi. "Джонi, якi заскочыѓ у iншую двуколку i ѓцёк пасля таго, як яна покатила каляску да тратуары. 'Ён наѓмысна накiраваѓ каляску прама вунь на таго беднага джэнтльмена!" Яна паказала. На зямлi, амаль погребенное пад скрынямi з перапалоханымi гусямi, ляжала несвядомае цела Шэрлака Холмса.
  
  ДВАЦЦАЦЬ ТРЫ
  
  МАГЧЫМАЕ
  
  
  
  Iсцiна падобная паходнi, i чым больш яе падтрасаюць, тым ярчэй яна гарыць.
  СЭР УIЛЬЯМ ГАМIЛЬТАН
  
  Здапамогай захавальнiка егiпецкай калекцыi Брытанскага музея i адстаѓнога сяржанта марской пяхоты, якiя абодва праходзiлi мiма ѓ момант здарэння, Марыярцi i Барнетт аднеслi Шэрлака Холмса ѓ пярэднюю спальню i асцярожна паклалi яго на ложак. Твар Холмса было ѓ крывi, але дыханне роѓным. Марыярцi праверыѓ яго пульс i адцягнуѓ павека, каб агледзець вачэй.
  
  "Як ён?" Спытаѓ Барнетт.
  
  "Жывы", - адказаѓ Марыярцi. "Без свядомасцi - магчыма, пакутуе ад страсення мозгу. Наколькi я магу судзiць, пераломаѓ няма. Мой вопыт у медыцынскiх пытаннях не iдзе далей". Ён дастаѓ свой насоѓку i асцярожна прамакнуѓ скрываѓлены твар Холмса. "Дзякую вас, джэнтльмены, за вашу дапамогу", - сказаѓ ён сяржанту i куратару. " Вам лепш пакiнуць свае iмёны, паколькi палiцыя, магчыма, пажадае распытаць вас аб гэтым iнцыдэнце.
  
  Абодва мужчыны заявiлi, што на самай справе не назiралi за тым, што адбылося, але дазволiлi Барнетту запiсаць iх iмёны, перш чым паспяшацца ѓнiз.
  
  Мiсiс Х. з'явiлася ѓ дзвярах спальнi з тазам цёплай вады i губкай i прагнала Марыярцi i Барнэта ѓ бок. "Я паклапачуся пра яго", - сказала яна. " Я адправiѓ мiстэра Моуса на Кавендыш-сквер за доктарам Брекстоуном.
  
  "Я не ведаю, што б я рабiѓ без вас, мiсiс Х.", - сказаѓ Марыярцi.
  
  Яна чмыхнула. " Я таксама, прафесар, i гэта праѓда!
  
  "Выдатная жанчына", - сказаѓ Марыярцi Барнетту, калi яны спускалiся па лесвiцы ѓ кабiнет. "Яна адначасова надзейная i смиренна ѓ сваiм пэѓным веданнi свайго належнага месца, якое, несумненна, знаходзiцца па правую руку ад Бога". Ён узяѓ бронзавую статуэтку, якую падабраѓ з таго месца, дзе яна ѓпала побач з Холмсам, i вярнуѓ яе на кут свайго стала. " Вельмi цiкава, - сказаѓ ён. " Сапраѓды, вельмi цiкава.
  
  "Мiсiс Х.?" спытаѓ Барнетт.
  
  " Не, няма; той, э-э, iнцыдэнт.
  
  "Гэта, безумоѓна, так", - пагадзiѓся Барнетт. "Хто мог здзейснiць падобнае? Я не думаю, што ёсць якiя-небудзь сумневы ѓ тым, што гэта было наѓмысна?"
  
  "Я б так не падумаѓ", - суха сказаѓ Марыярцi. "Звычайна нiхто не рыхтуе ѓцёкi пасля няшчаснага выпадку. Пытанне ѓ тым, чаму на Холмса напалi i чаму ѓ такiм незвычайным месцы i ѓ такi час?
  
  "Я ѓпэѓнены, што ѓ гэтага чалавека шмат ворагаѓ", - сказаѓ Барнетт.
  
  "Я здзiѓлены, што ѓ яго наогул ёсць сябры", - пракаментаваѓ Марыярцi. "Вядома, заѓсёды ёсць яго верны сабака, доктар Ватсан; але вы павiнны заѓважыць, што Холмс нiколi не быѓ жанаты".
  
  "Вы таксама, прафесар", - сказаѓ Барнетт.
  
  Марыярцi з хвiлiну злосна глядзеѓ на Барнэта, затым кiѓнуѓ. "Тушы!" - сказаѓ ён. "Але, тым не менш-" Ён змоѓк i з хвiлiну задуменна глядзеѓ на вокны.
  
  "Што гэта?" Спытаѓ Барнетт.
  
  "Мне прыйшло ѓ галаву, што мы, верагодна, толькi што атрымалi першы водгук на нашу рэкламу", - павольна вымавiѓ Марыярцi.
  
  "У нас ёсць?"
  
  " Сапраѓды. Гэта адбылося ѓ форме нападу на Шэрлака Холмса.
  
  "Ты думаеш, гэта быѓ забойца, якi быѓ там?"
  
  "Няма", - сказаѓ Марыярцi. "Гэта-то мяне i збянтэжыла спачатку. Гэта не яго метад. Як нi дзiѓна, я мяркую, мы ѓзялi дрэва з больш чым адным яблыкам. Хто-то яшчэ быѓ напалоханы рэкламай, настолькi напалоханы, што адчуѓ неабходнасць прамых i рашучых мер. Ён, павiнна быць, прыйшоѓ паглядзець, цi азначае рэклама тое, чаго ён баяѓся. Магчыма, ён хацеѓ зайсцi ѓнутр, але ѓ гэтым не было неабходнасцi. Ён даведаѓся пра ѓсё, што яму трэба было ведаць, звонку, i быѓ гатовы неадкладна распачаць дзеяннi ".
  
  "Але чаму супраць Холмса?" Спытаѓ Барнетт.
  
  "Гэта была яго падказка", - сказаѓ Марыярцi. "Прысутнасць Холмса, павiнна быць, што-то значыла для яго - вiдавочна, што-тое, чаго яно не азначае для нас. Ён распазнаѓ у дэтэктыве дачыненне да гэтай пагрозе.
  
  "Прыцягнута за вушы", - сказаѓ Барнетт. Марыярцi проста ѓсмiхнуѓся.
  
  Бразнулi ѓваходныя дзверы, i ѓ пакой, кульгаючы, увайшоѓ маммер Толливер. "Ён збег," абвясцiѓ ён.
  
  "Вельмi шкада", - сказаѓ Марыярцi. "Хто?"
  
  " Хлопец, за якiм я сачыѓ. Хлопец, якi наехаѓ на беднага мiстэра Холмса каляскай.
  
  "Вы сачылi за iм?" Здзiѓлена спытаѓ Барнетт.
  
  "Ну, я быѓ там, каб прасачыць за мiстэрам Холмсам. Але калi фурманка 'прикончила' яго, я не думаѓ, што мы куды-небудзь паедзем якое-то час. I я падумаѓ, што прафесара можа зацiкавiць хлопец, якi гэта зрабiѓ. Таму я зазiрнуѓ на багажную палiцу ѓ задняй частцы фаэтона' у што ён заскочыѓ. Кажу вам, спадар Барнетт, гэта была выдатная паездка!
  
  "Iду ѓ заклад, так яно i было, мама", - сказаѓ Барнетт, прадставiѓшы маленькага чалавечка, чапляюцца за багажнiк ѓ некалькiх цалях ад праезнай часткi, калi фаэтон нёсся па дарозе за скаку галопам канём. Гэты вопыт пазбавiѓ звычайна бестурботнага Толливера яго хваравiта набытых нерваѓ.
  
  " Як вы яго страцiлi? - Спытаѓ Марыярцi.
  
  "Я ѓпаѓ", - ваяѓнiча заявiѓ Выканаѓца. "Але гэта была не мая вiна. 'Ён загарнуѓ за кут, як быццам нi адзiн экiпаж не мае права згортваць за кут, а затым у працэсе урэзаѓся ѓ бардзюр. Але гэта не так ужо i важна, улiчваючы, што "У мяне ёсць iмя ".
  
  " Ты ведаеш яго iмя? Марыярцi паляпаѓ маленькага чалавечка па спiне. " Вельмi добра, Маммер. Сапраѓды, выдатная праца. Я ганаруся табой. У чым справа?
  
  "Я чуѓ, што кiроѓца называе яго 'Дивер', - сказаѓ Толливер.
  
  " Дивер? - З сумневам перапытаѓ Барнетт.
  
  "Слановай Ивер," сказаѓ Марыярцi. " Граф д Ивер. Як дзiѓна. Ты ѓпэѓнены, Толливер? Ты чуѓ, як ён сказаѓ "слановай Ивер"?
  
  " Прама як буравеснiк. Што б гэта нi было.
  
  - Не граф д Ивер?
  
  "Няма".
  
  " Цiкава. Але гэта, павiнна быць, ён; супадзення могуць прасьцiрацца толькi да такой ступенi. Гэта вельмi каштоѓная iнфармацыя, Толливер; ты добра папрацаваѓ. Цяпер у мяне ёсць для цябе iншая праца. Паведамце жабрачых Аматараѓ, што я хачу, каб з гэтага моманту за графам д Ивер сачылi, куды б ён нi скiраваѓся; i я хачу, каб яго рэзiдэнцыя i любое iншае месца, якое ён часта наведвае, былi ѓзятыя пад пастаяннае назiранне. Скажыце палкоѓнiку Морану, што камандуе ён, i што я прыцягну яго да адказнасцi за любыя прамашкi. Марыярцi надрапаѓ што-то на лiстку паперы. "Вось адрас графа. Скажы Морану, што тых, хто варта за графам, нельга бачыць. Я хачу, каб ён прысылаѓ мне справаздачы кожныя тры гадзiны або часцей, калi таго запатрабуе сiтуацыя.
  
  "Я зразумеѓ, прафесар", - сказаѓ Толливер. "Я ѓжо ѓ дарозе. Я нават не зайду наверх, каб змянiць свой касцюм, якi 'як-то пацярпеѓ у мiнулым"з-за "нашага"... Я сыходжу!"
  
  Марыярцi пацiснуѓ руку карлiку, i Толливер, накульгваючы, хутка выйшаѓ з пакоя.
  
  " Граф д Ивер? - Спытаѓ Барнетт. " Чалавек, якi быѓ у асабняку Хоуп ѓ ноч знiкнення Сесили?
  
  "Гэта маё меркаванне", - сказаѓ яму Марыярцi.
  
  Барнетт ѓстаѓ. " Вы мяркуеце...
  
  "Я стараюся нiколi не меркаваць", - сказаѓ Марыярцi. "Мы гэта высветлiм".
  
  "Я павiнен дапамагчы", - сказаѓ Барнетт. "Што я магу зрабiць?"
  
  "Так атрымалася, - сказаѓ яму Марыярцi, - што ѓ мяне ёсць для вас iншае заданне. Яшчэ адно, асаблiва адпаведнае вашым талентам i здольнасцям".
  
  "Калi ласка, прафесар, не спрабуйце ѓзвалiць на мяне нейкую бессэнсоѓную працу толькi для таго, каб я быѓ заняты", - сказаѓ Барнетт.
  
  "Я б i не падумаѓ пра гэта", - сказаѓ Марыярцi.
  
  * * *
  
  I вось Барнетт апынуѓся ѓ экiпажы, пачаѓшы пасляабедзенны расследаванне. Яго мэта: нiжняя частка Стрэнда з прылеглымi да яго вулiцамi i завулкамi, а таксама тэатральныя агенты i менеджэры, чые офiсы размяшчалiся па ѓсiм раёне.
  
  "Што менавiта я павiнен шукаць?" - спытаѓ ён Марыярцi, перш чым прафесар падштурхнуѓ яго да дзвярэй.
  
  "Вы шукаеце праѓду", - патлумачыѓ Марыярцi. "Вы спрабуеце ѓсталяваць асобу забойцы".
  
  " У канторы тэатральнага агента?
  
  "Iснуе вельмi мала магчымасцяѓ", - сказаѓ Марыярцi. "Вельмi мала фасадаѓ, за якiмi мог хавацца наш забойца. Я ѓжо даследаваѓ большасць з iх: слесары, узломшчыкi -"
  
  "Некаторы час таму вы сказалi, што гэта быѓ не рабаѓнiк," перабiѓ Барнетт.
  
  "Некаторы час таму я сказаѓ, што гэта не быѓ хто-то, хацеѓ здзейснiць крадзеж з узломам", - адказаѓ Марыярцi. "Цяпер мы шукаем не матыѓ, а падрыхтоѓку i здольнасцi. Мала хто настолькi дасведчаны i кампетэнтны ѓ галiне таемнага пранiкнення, якiм паказаѓ сябе наш забойца. Гэта набыты навык, а не прыроджаная здольнасць. Большасць з тых, хто, як вядома, набыѓ такi навык, ужо былi расследаваныя небудзь маiмi ѓласнымi людзьмi, альбо афiцыйнымi паслугачамi Холмса, але так i не знайшлi нiякай магчымасцi.
  
  "I што ж?" Спытаѓ Барнетт.
  
  "Калi вы выключыце немагчымае," сказаѓ яму Марыярцi, "прыйшоѓ час ѓважлiва агледзецца i паглядзець, што засталося".
  
  Першымi офiсамi, якiя наведаѓ Барнетт, былi офiсы Simes & McNaughten, тэатральных агентаѓ, якiя спецыялiзуюцца на пастаноѓках, бранююцца квiткi для Лондана i правiнцый. Ён загаварыѓ з мiстэрам Саймсом, чалавекам, якi выглядаѓ так, нiбы мог бы паслужыць мадэллю для лялечнага Панч.
  
  "Чараѓнiкi, вы кажаце?" Спытаѓ Саймс. Ён падышоѓ да шафы i высунуѓ нiжнi пыльны скрыню. "Я б сказаѓ, што за гэтыя гады мы справiлiся з ладным колькасцю. У апошнi час нi з адным. Раней яны былi вельмi папулярныя ѓ мюзiк-холе. Збiралi вялiкiя грошы, выстаѓлялi самыя высокiя рахункi. Але цяпер яны накшталт як вымерлi. У шасцiдзесятыя i сямiдзесятыя былi па-сапраѓднаму гучныя iмёны. Мандерс, сучасны "Мерлiн", быѓ фаварытам, можа быць, гадоѓ дваццаць. На пенсii ѓ Сасэксе. Па-мойму, усё яшчэ тут. Разводзiць пчол."
  
  "Вы звярталiся з iмi за апошнiя некалькi гадоѓ?" Спытаѓ Барнетт.
  
  "Цяпер я спецыялiзуюцца на выступах з жывёламi", - сказаѓ Саймс, махнуѓшы рукой у бок плакатаѓ на навакольных сценах. "Цюленi, сабакi, мядзведзi, галубы. Нiякiх штукароѓ. Яны занадта темпераментны. Большасць з iх у нашы днi замежнiкi. Iтальянцы i да таго падобнае."
  
  "Дзякуй, што надалi мне час", - сказаѓ Барнетт.
  
  Ён наведаѓ яшчэ тры тэатральных агенцтва з аналагiчнымi вынiкамi. Але затым ён прыбыѓ у офiсы Дзiтмара Форбиса, тэатральнага прадстаѓнiка ва ѓсiх буйных гарадах.
  
  Дзiтмар Форбис быѓ высокiм, хударлявым мужчынам з глыбока пасаджанымi пранiклiвымi вачыма, бездакорна апранутым i з густам у пашыты ѓручную чорны касцюм-мяшок. У Барнэта склалася ѓражанне, што гэтага чалавека няправiльна выбралi ѓ якасцi тэатральнага агента. Ён быѓ занадта змрочны i занадта элегантны. Барнетт вырашыѓ, што па знешнасцi i схiльнасцям Форбис павiнен быць гробовщиком каралеѓскай сям'i. " Вы кажаце, гэта для газетнай артыкула, мiстэр Барнетт? - Спытаѓ Форбис.
  
  "Цалкам дакладна", - сказаѓ яму Барнетт. "Верагодна, атрымаецца серыя п'ес пра мюзiк-холах i водевилях".
  
  " Вадэвiль, мiстэр Барнетт, - гэта амерыканскi феномен.
  
  "Я пiшу для амерыканскага iнфармацыйнага агенцтва", - сказаѓ яму Барнетт.
  
  "Зразумела", - сказаѓ Форбис. "Чараѓнiкi, вы кажаце. Так атрымалася, што я размаѓляю з большасцю джэнтльменаѓ-чараѓнiкоѓ, якiя працуюць сёння ѓ Лондане".
  
  "Ну што, - сказаѓ Барнетт з палёгкай ад таго, што нарэшце-то патрапiѓ у патрэбнае месца, - гэта так?"
  
  "Так, гэта так. Ведаеце, у асноѓным гэта замежныя джэнтльмены. У асноѓным iтальянцы цi французы. Нават калi яны не iтальянцы цi францужанкi, яны, як правiла, бяруць французскiя або iтальянскiя iмёны. Сiньёр Геспардо, Прыдворны Картачны кароль, напрыклад; на самай справе ён швед.
  
  " Прыдворны Картачны кароль?
  
  "Так. Ён паказвае фокусы з iгральнымi картамi, але выкарыстоѓвае толькi караля, даму або валета - прыдворныя карты".
  
  "Дзiѓна", - пракаментаваѓ Барнетт.
  
  "Яны такiя - усе яны." Форбис пацягнуѓся за драѓлянай скрыначкай на сваiм стале. "У мяне ёсць карткi на ѓсiх чараѓнiкоѓ, якiя ѓ цяперашнi час актыѓныя. Iх, павiнна быць, дваццаць цi трыццаць. Не думаю, што ты захочаш праглядзець iх усе. Як нам iх рассартаваць для цябе?"
  
  "Я б хацеѓ засяродзiцца на выканаѓцах уцёкаѓ", - сказаѓ Барнетт, дастаючы свой нататнiк i адкрываючы яго на чыстай старонцы. "Людзi, якiя з'яѓляюцца экспертамi па ѓзломе замкаѓ i таму падобнага".
  
  "Гэта не тое, што яны робяць, ты ведаеш", - сказаѓ Форбис. "Цi, па крайняй меры, гэта не тое, што яны прызнаюць, што робяць. Мяркуецца, што яны валодаюць нейкай цудадзейнай сiлай; няма нiчога больш звычайнага, чым адмычка.
  
  "Што яны робяць?" Спытаѓ Барнетт. "Можаце прывесцi мне прыклад?"
  
  Форбис пацiснуѓ плячыма. " Усё, што ты зможаш прыдумаць. I калi вы ѓспомнiце аб чым-тое, чаго яны яшчэ не рабiлi, чаму б аднаго з iх не паспрабаваць гэта ". Ён памацаѓ у сябе за спiной i дастаѓ жменю рэкламных улётак. " Я пакажу вам некалькi прыкладаѓ таго, што яны рэкламуюць. Вось- вось адзiн. Ён памахаѓ iм праз стол.
  
  Чатырохколерная iлюстрацыя на рэкламнай афiшы адлюстроѓвала мужчыну ѓ вячэрнiм касцюме з выцягнутымi перад сабой рукамi i спалучана далонямi. Ён быѓ скаваны усiмi мажлiвымi разнавiднасцямi кайданкоѓ i ланцугоѓ, але ѓ яго ясных блакiтных вачах гарэѓ упэѓнены бляск. У верхняй частцы гравюры была паѓкруглая надпiс "КРЫС КАЛОНII - КАРОЛЬ НАРУЧНIКАђ".
  
  "Ён кiдае выклiк нейкiх уцёкаѓ", - сказаѓ Форбс. "Назавiце гэта, i ён выкруцiцца. У мiнулым годзе ён збег з дапамогай запатэнтаванага смирительного камiзэлькi, якi выкарыстоѓваѓся ѓ псiхiятрычнай лякарнi Биверстрим".
  
  "Вось такi хлопец мяне цiкавiць", - з энтузiязмам сказаѓ Барнетт, запiсваючы iмя ѓ верхнюю радок свайго нататнiка. "Я магу з iм звязацца?"
  
  "Баюся, што ѓ дадзены момант ён у Парыжы. Так атрымалася, што ён у турме".
  
  " У турму? Цяпер Барнетт вызначана зацiкавiѓся. " На якi тэрмiн i за якое злачынства, вы ведаеце?
  
  "Па-мойму, апошнiя чатыры цi пяць месяцаѓ. Адмаѓляецца плацiць алiменты сваёй былой жонцы".
  
  "А", - сказаѓ Барнетт, падводзячы рысу пад iмем. "Я мяркую, вы дастаткова ѓпэѓненыя ѓ сваiх фактах, то есць у тым, што гэты хлопец усё яшчэ ѓ турме?"
  
  "Я атрымаѓ ад яго лiст лiтаральна на мiнулым тыднi", - сказаѓ Форбис. "Так атрымалася, што ён просiць грошай. Артысты як дзецi - большасць з iх зусiм няздольныя самастойна спраѓляцца са сваiмi справамi. Вось яшчэ адзiн хлопец. Форбис выцягнуѓ з чаркi рэкламную брашуру. "Морыц Выдатны Чараѓнiк, так ён сябе называе. Яго спецыяльнасць - выбiрацца з зачыненых багажнiкаѓ параходаѓ. На самай справе вельмi сумнае ѓяѓленне. На працягу дваццацi хвiлiн гледачам не на што глядзець, акрамя гэтага куфра ѓ цэнтры сцэны. Затым раптам з'яѓляецца Морыц, размахваючы рукамi, як быццам ён зрабiѓ што-небудзь разумнае. Вы разумееце, што калi б вы былi тэатральным мэнэджэрам з Мидлендса, я б не так апiсаѓ гэты паварот. Але, толькi памiж намi, эфект менавiта такi ".
  
  "Гучыць не зусiм так, як я меѓ на ѓвазе", - сказаѓ Барнетт.
  
  "Не вiнавачу цябе", - сказаѓ Форбис. "Давай паглядзiм, што ѓ мяне яшчэ ёсць?" Ён пакапаѓся ѓ скрынцы з карткамi. "Вось прафесар Чардино - Чалавек-невiдзiмка. Менавiта так ён пазiцыянуе сябе. Працуе са сваёй дачкой; праводзiць вельмi цiкавую сцэнiчную прэзентацыю. Гэта свайго роду выклiк аѓдыторыi. Залучае iх. Ён ѓцякае ад рэчаѓ, якiя людзi прыносяць з сабой у тэатр. Валiзкi, скрынкi, палатняныя сумкi, нажныя кайданы, наручнiкi, клеткi для жывёл, усё, што толькi можна прыдумаць. Вонкава гэта можа гучаць як учынак Морыца Цудоѓнага, але я магу запэѓнiць вас, што эфект цалкам iншы. Гэты чалавек выдатна валодае сцэнiчным прысутнасцю i сцэнiчнай iндывiдуальнасцю. Ён прымушае публiку клапацiцца аб тым, што з iм адбываецца ".
  
  "Якiм чынам?" Спытаѓ Барнетт.
  
  Форбис засяроджана нахмурыѓся, яго правая рука хапала паветра ѓ пошуках патрэбнага слова. "Дазвольце мне апiсаць гэта", - сказаѓ ён. "Чардино зачынены ѓ карцэры - якiм бы ён нi быѓ - звычайна камiтэтам гледачоѓ. У ходзе сваёй гутаркi з камiтэтам i аѓдыторыяй ён пераканаѓся ѓ складанасцi таго, што збiраецца зрабiць, i заваяваѓ сiмпатыi сваёй аѓдыторыi. Затым яго дачка накрывае яго i ѓсё, у што б ён нi быѓ зачынены, вялiкi тканiнай. Надыходзiць перыяд чакання. Дачка, пастаяѓшы з хвiлiну ѓ чаканнi, пачынае нервова хадзiць, вiдавочна занепакоеная. Чуецца прыглушаны размова аб "падачы паветра" або аб чым-то iншым, магчыма, мае дачыненне да справы. Гледачы сядзяць на краешках сваiх крэслаѓ. I тады гэта адбываецца! Часам ён з'яѓляецца з-пад тканiны; часам яна адсоѓвае тканiна ѓ бок, i ён цалкам знiкае. Часам яна прыѓздымае тканiна, каб прыкрыцца i самой, а потым яна падае, i Чардино займае месца сваёй дачкi, i цяпер гэта яна зачынены ѓнутры ѓтрымлiваючага прылады. Аднойчы грамадства трунар з нейкага правiнцыйнага мястэчка прывезла з сабой труну, яны адвезлi яго на мясцовы ѓчастак зямлi i пахавалi ѓ iм. Праз некаторы час, калi нiчога не адбылося, яны выкапалi труну i, адкрыѓшы яго, выявiлi, што яго няма. Ён апярэдзiѓ iх i вярнуѓся ѓ тэатр ".
  
  "Чаму ён называе сябе Чалавекам-нябачнiкам?" Спытаѓ Барнетт.
  
  "Чардино спецыялiзуецца на тым, каб уваходзiць i выходзiць з самых немагчымых месцаѓ, часта застаючыся незаѓважаным".
  
  Барнетт зрабiѓ яшчэ адзiн запiс у сваiм нататнiку. " Што гэта за месца?
  
  "Добра, дай-ка я пагляджу". Форбис сверился са сваёй карткай. "Ён быѓ зачынены ѓ вежы замка Вальдбек i збег, калi дзве роты гвардзейцаѓ атачылi будынак. Яны нiчога не бачылi. У iншы раз ён быѓ зачынены ѓ сховiшча Bombeck Frères ѓ Парыжы, i было выяѓлена, што яго няма на наступную ранiцу, калi гадзiнны замак дазволiѓ кiраѓнiку адкрыць дзверы. Гэты чалавек - вялiкi шоѓмэн ".
  
  Барнетт павольна кiѓнуѓ. "Я б вельмi хацеѓ сустрэцца з прафесарам Чардино", - сказаѓ ён. "Падобна на тое, што ён менавiта той чалавек, якога я шукаѓ".
  
  "Цiкава пагаварыць", - пагадзiѓся Форбис. Ён перавярнуѓ яшчэ некалькi картак. "Затым ёсць дзiѓны доктар Пiльна - вядучы эскапист свету. Цi бачыце, гэта накшталт як рыфмуецца.
  
  " Ён таксама збягае з розных месцаѓ?
  
  "О, так. Магчыма, не так добры, як Чардино, але вельмi эфектны, з вялiкай колькасцю завитушек. Апошнiя пяць гадоѓ ён спрабуе арганiзаваць уцёкi з Лонданскага Таѓэра, але ѓлады яму гэтага не дазваляюць. Натуральна, ён гуляе з усiх сiл. Да цяперашняга часу ён атрымаѓ амаль столькi ж агалоскi з-за таго, што ѓлады адмаѓляюцца дазволiць ѓцёкi, колькi ён атрымаѓ бы з-за паспяховага яго ажыццяѓлення ".
  
  Барнетт запiсаѓ iмя Пiльна ѓ свой нататнiк. " Ёсць яшчэ якiя-небудзь? - спытаѓ ён.
  
  "Ну, калi вас асаблiва цiкавяць escapes, то вось Уол i Бисби", - сказаѓ Форбис, дастаючы iншую картку. "Так атрымалася, што вы можаце ѓбачыць iх прама цяпер ѓ "Арыёне". Iх спецыяльнасць - праходзiць скрозь цагляную сцяну, якая будуецца прама на сцэне на вачах у гледачоѓ ".
  
  Барнетт ѓздыхнуѓ. "Я бачу, што мне спатрэбiцца больш падрабязнасцяѓ аб усiх гэтых людзях, калi я хачу, каб правiльна выконваць сваю працу", - сказаѓ ён. "Я ненавiджу вось так навязвацца вам. У цябе ёсць трохi вольнага часу? Магчыма, мы маглi б абмеркаваць гэта за выпiѓкай у "Кройдене"?
  
  Форбис схапiѓся за капялюш. "Вельмi рады," сказаѓ ён.
  
  ДВАЦЦАЦЬ ЧАТЫРЫ
  
  IНТЕРЛЮДIЯ: ВЕЧАР
  
  
  
  Аб лондонце заѓсёды можна судзiць па яго клубах.
  АРТУР УIЛЬЯМ БЭКЕТ
  
  Ачышчальны дождж лiѓ роѓна, мякка, ласкава, барабанная дроб, якую ён вырабляѓ па мокрай бруку, заглушала паѓсядзённыя шумы навакольнага горада. Ён стаяѓ на тратуары на куце Мантэгю-стрыт i Аппер-Кiцiнга-Плейс, чакаючы сваю ахвяру, загарнуѓшыся ѓ свой вялiкi плашч ад дажджу. Не тое каб ён пярэчыѓ супраць дажджу; ачышчальнага дажджу, затемняющего дажджу, якi абараняе дажджу, дажджу, якi змываѓ кроѓ, якi ачышчаѓ рукi, калi не розум. Дождж, якi абнавiѓ усё на сваiм шляху, але не змог прынесцi забыцця. Памяць - гэта боль, але непенте прынясе смерць, таму што ѓ яго не было нiчога, што падтрымлiвала б яго жыццё, акрамя памяцi. Яго дзеяннi цяпер былi працягваецца вынiкам успамiнаѓ, якiя выходзiлi за рамкi болю, i мiсii, якая выходзiла за рамкi жыцця. Ён быѓ ветрам.
  
  Ён быѓ задаволены ѓсе гэтыя днi, з тых часоѓ- з тых часоѓ- Думкi закруцiлiся вiхурай, калi яго свядомы розум адкiнуѓ думка, падкiнутую падсвядомасцю. Гэты жудасны вобраз павiнен быць падаѓлены любой цаной. Гэтага не здарылася. Не магло здарыцца. Чырвоная смуга гора i болю прайшла перад яго вачыма, а затым усё зноѓ стала ясна. Ён быѓ задаволены, што ѓсе гэтыя бясконцыя днi, якiя прайшлi з тых часоѓ, як ён стаѓ ветрам, прытрымлiвалiся аднаго i таго ж бессэнсоѓнаму шляху развiцця. Дэталi цалкам займалi яго свядомасць, мiласэрна запаѓнялi яго думкi, пакуль ён здзяйсняѓ смерцi, адну за iншы, Тых, хто павiнен быѓ памерцi. Ён заѓсёды быѓ вельмi ѓважлiвы да дэталяѓ, нават у сваiм мiнулым жыццi, якая калi-то была такой важнай, а цяпер стала такой бессэнсоѓнай. За выключэннем таго, што гэта дало яму навыкi, неабходныя для выканання яго новых задач.
  
  Падобна чалавеку, якi трапiѓ на вобад вялiзнага колы, асуджанаму прытрымлiвацца па адным i таго ж бясконцага элiпсе, паварот за паваротам, змяняючы толькi пейзаж, ён высочваѓ, пераследваѓ, знаходзiѓ, уваходзiѓ, абшукваѓ, забiваѓ i моѓчкi сыходзiѓ.
  
  Гэтая праца на якое-то час настолькi запоѓнiла яго свядомасць, што далейшыя разважаннi былi залiшнiя, а спроба - цяжкай. Гэты цыкл часова здушыѓ боль, ненадоѓга притупил гложущую тугу, якая запоѓнiла калодзеж яго душы. Але ѓ апошнi час гэтага было недастаткова. Працэс станавiѓся занадта аѓтаматычным, занадта лёгкiм; хоць ён па-ранейшаму старанна падыходзiѓ да кожнага падзеi, яно больш не запаѓняла ѓсе яго свядомасць. Цяпер боль засталася. Туга ѓзмацнiлася.
  
  Цяпер безыменныя багi, якiя кiравалi iм, патрабавалi, каб ён iшоѓ далей. Ён павiнен рызыкнуць сабой i ѓсё ж перамагчы. Яны ѓсе павiнны памерцi. Ён павiнен высачыць iх да iх логава i знiшчыць iх усiх. Ён павiнен увайсцi ѓ сам пекла ѓ аблiччы д'ябла i пакончыць з гэтым раскладаннем i ѓсiм яго мярзотным, агiдным спараджэннем.
  
  Па Мантэгю-стрыт з грукатам i плёскатам праехаѓ чатырохколавы аѓтамабiль i спынiѓся перад домам, за якiм ён назiраѓ. Джарви саскочыѓ са свайго сядзення i пастукаѓ у парадную дзверы. Праз некалькi секунд яна прыадчынiлiся, а затым зноѓ зачынiлiся, i джарви вярнуѓся на сваё промокшее сядзенне. Дзве хвiлiны праз добра захутаны джэнтльмен выйшаѓ з хаты i схаваѓся ѓ таксi, якое тут жа з'ехала.
  
  Цудоѓна, цудоѓна, падумаѓ чалавек, якi ператварыѓся ѓ вецер. Сёння конь нiкуды не будзе спяшацца. I джарви не будзе азiрацца па баках, каб яму ѓ твар не бiѓ дождж. Ён выцягнуѓ з-за плота пацёрты ад гумы ровар i нетаропка кiнуѓся пад дажджом у пагоню за джэнтльменам у чатырохколавым аѓтамабiлi.
  
  Першыя дваццаць хвiлiн гроулер рухаѓся няпэѓна на поѓнач па пустых вулiцах, а ровар асцярожна круцiѓ педалi ззаду. Квадрацыклы прогрохотал мiма Риджентс-парку i Мэрилебона ѓ бок Кэмдэн-Таѓн, а затым павярнуѓ на ѓсход i мiнуѓ Жывёльны рынак i Пентонвилльскую турму. Праз некалькi хвiлiн машына заехала ѓ раён Лондана, з якiм веласiпедыст быѓ зусiм незнаёмы. Круцячы педалi, ён азiраѓся па баках з простым задавальненнем дзiцяцi, осматривающего новую гульнявую пляцоѓку. Дзесяць хвiлiн праз, на цiхай жылы вулiцы з добра аддзеленымi адзiн ад аднаго дамамi, чатырохколавы аѓтамабiль затармазiѓ. Веласiпедыст спынiѓся на прыстойным адлегласцi ззаду i схаваѓ сваю машыну з-пад увагi за зручнай жывой загараддзю.
  
  Пасажыр штурхнуѓ дзверцы экiпажа i, зiрнуѓшы вонкi i кiсла паназiраѓшы за ѓсё яшчэ льющим дажджом, асцярожна спусцiѓся ѓнiз, падняѓшы каѓнер i шчыльна захутаѓшыся ѓ палiто для абароны. Ён няѓпэѓнена агледзеѓся па баках, нiбы не зусiм разумеючы, што рабiць далей. Затым, зрабiѓшы знак джарви заставацца на месцы, мужчына павольна пайшоѓ па вулiцы, углядаючыся ѓ дамы па абодва бакi, як быццам спрабуючы разглядзець дэталi iх асветленых газам iнтэр'ераѓ скрозь запацелыя ад дажджу вокны. Прайшоѓшы полквартала, ён знайшоѓ тое, што шукаѓ. Па якiм знаку ён вызначыѓ гэта, назiральнiк быѓ занадта далёка, каб вызначыць. Мужчына павярнуѓся i махнуѓ квадрацыклы, каб той ад'язджаѓ, а затым паспяшаѓся па кароткай дарожцы да дзвярнога праёму.
  
  Назiральнiк паспяшаѓся ѓверх па вулiцы, пакуль не апынуѓся зусiм побач, а затым бясшумна пераскочыѓ праз нiзкую сцяну, окаймлявшую дарожку, якая вядзе да дому, i схаваѓся, прыгнуѓшыся за ёй. Ён назiраѓ, як яго ахвяра тузанула за шнурок званка i нецярплiва переминалась з нагi на нагу, чакаючы адказу.
  
  Драѓляная панэль злева ад дзвярэй ад'ехала ѓ бок, агалiѓшы шчылiну прыкладна ѓ чатыры квадратных цалi прыкладна на ѓзроѓнi талii. Мужчына дастаѓ з кiшэнi нешта, падобнае на маленькую залатую манету або медальён, i, трымаючы яго памiж вялiкiм i паказальным пальцамi, уставiѓ у адкрытую панэль на час, дастатковую для таго, каб той, хто быѓ з iншага боку, мог як след разгледзець яго. Затым, паколькi адразу нiчога не адбылося, ён паклаѓ прадмет назад у кiшэню i аднавiѓ сваё ерзание.
  
  Праз некалькi iмгненняѓ з-за панэлi высунулася рука, якая трымала ѓ выцягнутай руцэ кавалак чорнай тканiны, якi чакае джэнтльмен хутка выхапiѓ. Рука была неадкладна прыбрана, i панэль зачынiлася. Мужчына хутка зняѓ капялюш i нацягнуѓ на галаву чорную тканiну. Аказалася, што гэта маска для асобы, якая закрывала ѓвесь твар да носа, пакiдаючы адкрытымi толькi рот i падбародак.
  
  Калi ён належным чынам паправiѓ маску, мужчына тройчы пастукаѓ у дзверы, i яна расчынiлiся. Мужчына, апрануты ва ѓсё аблiпальную чорнае i ѓ такой жа масцы, агледзеѓ яго, а затым хутка пусцiѓ у дом. Як толькi мужчына знiк ѓнутры i дзверы за iм зачынiлiся, па дарожцы да дзвярэй падышоѓ iншы мужчына, i працэс допуску пачаѓся нанава. Назiральнiк зразумеѓ, што павiнен быць пратакол, якi забараняе аднаму чалавеку падыходзiць да дзверы да таго, як ѓпусцяць чалавека наперадзе.
  
  Назiральнiк застаѓся сядзець на кукiшках, у той час як яшчэ чацвёра джэнтльменаѓ надзелi маскi i ѓвайшлi ѓ дом. Павiнна быць, вырашыѓ ён, гэта маленькi медальён, пазнака д'ябла, якi быѓ бачны праз адкрытую панэль. Ён дастаѓ скураны кашалек з адмысловага кiшэнi плашча i асцярожна пакапаѓся ѓ адным з аддзяленняѓ. Вось ён, залаты медальён, якi ён зняѓ з чаравiка сваёй апошняй ахвяры. У яго яшчэ не было магчымасцi пазбавiцца ад яго. Цяпер ён быѓ рады. Гэта будзе яго пашпарт. Цяпер прыйшоѓ час яму пераймаць тым, каго ён толькi што назiраѓ, надзець маску д'ябла i ѓвайсцi ѓ гэтае пекла.
  
  Дом быѓ вялiкiм i багата обставленным, у iм было шмат пакояѓ. Чалавек, якi быѓ ветрам, атрымаѓшы доступ, хадзiѓ з пакоя ѓ пакой, хаваючыся за ѓсюдыiснай маскай. Цяпер ён быѓ заадно са слугамi д'ябла, назiраючы за працай гэтага асаблiвага падраздзялення пекла. Усе мужчыны, нават слугi, былi ѓ масках. Жанчыны, напаѓголыя потаскушки, якiя блукалi з пакоя ѓ пакой i станавiлiся даступнымi для любога мужчыны ѓ масцы, якi паклiкаѓ iх пальцам, былi обитательницами публiчных дамоѓ. Яны вынялi максiмум карысцi з таго, што паднесла iм лёс, прадаѓшы адзiныя навыкi, якiя ѓ iх былi.
  
  Ён быѓ знаёмы з гэтымi дзяѓчатамi; вобраз яго жыцця прыводзiѓ яго ѓ судотык з многiмi з iх, i на яго заѓсёды вырабляла ѓражанне iх думцы жизнерадостие. Але ѓ гэтым доме весялосць здавалася найграным; пад надзьмутымi вуснамi, у глыбiнi какетлiвых вачэй таiлася цень страху.
  
  Пакоi былi прызначаныя для розных задавальненняѓ. У адным круцiлася кола рулеткi, акружанае мужчынамi ѓ масках i жанчынамi ѓ дезабилье; у iншым сталы chemin-de-fer i vingt-et-un былi занятыя тым, што аддзялялi мужчын у масках ад iх манет. Усе аперацыi ѓ гэтым доме праводзiлiся наяѓнымi, паколькi людзям у масках, якiя старалiся не пазнаваць адзiн аднаго, было нялёгка даць крэдыт.
  
  Гэтыя дзiцячыя гульнi, у якiх мужчыны, прячущиеся за маскамi, адчувалi асаблiвы недозволенный трапятанне, былi не тым заняткам, на якое быѓ запрошаны назiральнiк. Перадумова гэтага джэнтльменскага клуба, дзе джэнтльмены хавалiся за маскамi, а д'ябал выглядваѓ скрозь прарэзы для вачэй, павiнна быць, заключалася ѓ тым, што ѓ сценах гэтага дома дробныя заганы былi ѓсяго толькi прэлюдыяй да самому гэтаму злу.
  
  Дзе-то ѓ гэтым будынку павiнна iснаваць гэта цёмны зло. I ён павiнен знайсцi яго. Ён прайшоѓ глыбей у будынак, падняѓся па лесвiцы, мiнуѓ некалькi зачыненых дзвярэй i там выявiѓ тое, што чакаѓ знайсцi. I, нягледзячы на сваё прадбачанне, нягледзячы на свае ѓласныя дзеяннi за апошнiя шэсць тыдняѓ, гэты некалi мяккi чалавек, якi ператварыѓся ѓ вецер, быѓ у жаху.
  
  Верыць, нават на падставе найлепшых доказаѓ, у тое, што людзi могуць паводзiць сябе як адроддзi пекла, - гэта iнтэлектуальнае практыкаванне; сутыкнуцца з такiм паводзiнамi - гэта выворачивающая навыварат iсцiна. Калi лилльский кат, адданы сваёй справе чалавек, аддзялiѓ галаву Жыля дэ Рэ ад яго стройнага цела, ён дзейнiчаѓ па загадзе суда i ведаѓ аб злачынствах сеньёра толькi з другiх рук. Магчыма, калi б ён убачыѓ перад сабой зламаныя, закатаваныя цела больш сотнi маленькiх дзяцей, ахвяр вар'яцкага барона, яго рука, магчыма, задрыжала б, сякера саслiзнуѓ, i праца не была б такой акуратнай.
  
  Чалавек, якi стаѓ ветрам, зацяѓ сваё сэрца i вырашыѓ заставацца прафесiяналам у сваёй працы, незалежна ад таго, што ён бачыѓ. Ён бачыѓ пакоя, прысвечаныя дзiѓным i жахлiвым варыянтам сэксуальных iнстынктаѓ чалавека. Ён бачыѓ пакоi, абсталяваныя для рабства i катаванняѓ. Ён бачыѓ прылады болю такога тонкага i вытанчанага дызайну вырабу, што было ясна, што вырабiлi iх рамеснiкi лiчылi iх творамi мастацтва. I ён убачыѓ гэтыя пакоi i гэтыя iнструменты ѓ дзеяннi.
  
  Слуга iшоѓ па калiдорах, шэпчучы "Аѓкцыён, аѓкцыён" ѓсiх, каго сустракаѓ. Чалавек, якi быѓ ветрам, плыѓ ззаду астатнiх i рушыѓ услед за iмi ѓ аѓкцыённы зала. Ён убачыѓ дастаткова. Ён ведаѓ, што павiнен рабiць. Ён затрымаецца ѓ гэтым пакоi, акружаны Тымi, Хто павiнен памерцi, дастаткова надоѓга, каб убачыць, што яны тут зрабiлi. Затым ён сыдзе i падрыхтуецца. Тады ён вернецца.
  
  Дзiцячыя маскi, за якiмi хавалiся гэтыя адроддзi сатаны, каб практыкаваць свае вычварэнствы, зрабiлi ѓсё занадта лёгкiм для гэтага шпiёна ѓ iх асяроддзi. Але шпiён павiнен быѓ мець пры сабе прылада - залаты медальён, - каб пранiкнуць у гэты дом праклятых; гэта была iх надзейная абарона ад знешняга свету. Медальёны ѓ руках iх уладальнiкаѓ былi старанна абаронены. Назiральнiк змрочна ѓсмiхнуѓся пры гэтай думкi. Гэтак жа старанна ахоѓвалася i сама жыццё - i ён забраѓ адно так жа лёгка, як i iншае.
  
  Невысокi мужчына узлез на нiзкi столiк у цэнтры пакоя, устаѓшы з маленькага зэдлiка, якi быѓ пастаѓлены з аднаго боку спецыяльна для гэтай мэты. Ён быѓ цалкам апрануты ѓ чорнае, як i большасць астатнiх, i ѓ масцы; але яго абшэѓкi былi оторочены малiнавым шнуром, а маска была з малiнавага шоѓку.
  
  "Цiха!" - прашаптаѓ пухлы мужчына, якi стаяѓ побач з назiральнiкам, свайму таварышу. "Гэта Увасоблены Майстар!"
  
  Назiральнiк паморшчыѓся, i яго рукi мiжволi сцiснулiся ѓ кулакi. Значыць, гэта быѓ той самы чалавек! Перад iм быѓ кiраѓнiк д'ябальскага клана. Ён павiнен навучыцца пазнаваць гэтага чалавека. Магчыма, так званы "Гаспадар" не заѓсёды насiѓ малiнавае; у чыста чорным, у асяроддзi сваiх паразiтаѓ, яго было б цяжэй вылучыць. Назiральнiк падышоѓ блiжэй, каб разгледзець вушы i запомнiць форму мочкi. Па гэтым ён даведаецца Увасобленага Д'ябла, калi яны сустрэнуцца ѓ наступны раз, незалежна ад таго, як той будзе апрануты.
  
  "Сардэчна запрашаем", - сказаѓ Увасоблены Майстар глыбокiм, загадным голасам. "Сёння тры прадмета". Ён махнуѓ рукой, i ѓ пакой увайшлi трое слуг, кожны з якiх быѓ гiгантам. Кожны з iх нёс на сваiх шырокiх плячах жанчыну. Тры жанчыны былi звязаны шаѓковымi шнурамi i з кляпами ѓ роце, на кожнай была белая кашуля i, наколькi мог судзiць назiральнiк, больш нiчога. Дзве жанчыны былi пасiѓныя, а трэцяя энергiчна, але зусiм безвынiкова выгiналася i брыкалася ѓ руках несшего яе волата.
  
  Пасля "агляду" жанчын, якi быѓ гэтак жа зневажальным, калi i абразлiвым, пачаѓся аѓкцыён. У пакоi панавала атмасфера непрыстойнага весялосцi па меры таго, як прасоѓвалiся таргi за кожную з прыгожых, перапалоханых жанчын у рабстве. Таргi на гэтым карнавале распусты заставалiся ажыѓленымi, i колькасць прапаноѓ хутка вырасла да сотняѓ фунтаѓ за кожную з жанчын. Самай дарагой была энергiчная дзяѓчына, якая працягвала змагацца, нават знаходзячыся ѓ магутных абдымках абыякавага слугi. Таргi завяршылiся на шасцiстах дваццацi пяцi фунтах. I так назiральнiк падумаѓ, павiнна быць, маю Энi прадалi адной з гэтых свiней у пакоi, вельмi падобнай на гэтую. А потым ён вырашыѓ больш не думаць пра гэта.
  
  Тры пераможцы гэтага бязбожнага аѓкцыёну не ѓзялi з сабой дастаткова вялiкiх кашалькоѓ, каб выкупiць свае прызы. Дамоѓленасць заключалася ѓ тым, што яны павiнны былi вярнуцца на наступны вечар з патрабаванымi наяѓнымi. Каб апазнаць падыходнага джэнтльмена ѓ масцы i пераканацца, што ён займеѓ набытую iм дзяѓчыну, кожны з iх разарваѓ напалову фунтовых банкноту i аддаѓ адну палову Воплощенному Майстру, каб той параѓнаѓ яе на наступны вечар.
  
  "Заѓтра," сказаѓ Увасоблены Майстар, узмахам рукi паказваючы на трох перапалоханых жанчын.
  
  "Заѓтра, i заѓтра, i яшчэ раз заѓтра", - падумаѓ назiральнiк.
  
  "Заѓтра вы, трое шчаслiѓчыкаѓ, атрымаеце свае ѓзнагароды!" Увасоблены Майстар пляснуѓ у ладкi, i тры трафея былi вынесеныя. "Заѓтра ѓвечары", - сказаѓ ён. "Табе ёсць чаго чакаць з нецярпеннем".
  
  I ѓсе нашы ѓчорашнiя днi асвятлялi дурням шлях да пыльнай смерцi, сказаѓ сабе назiральнiк, развiтваючыся. Цяпер у яго быѓ дзень, каб падумаць i скласцi план. Пыльная смерць.
  
  ДВАЦЦАЦЬ ПЯЦЬ
  
  АГОНIЯ
  
  
  
  Як жа тады быѓ апрануты Д'ябал?
  О, ён быѓ у сваiм лепшым нядзельным касцюме;
  яго сурдут быѓ чырвоным, а брыджы - сiнiмi,
  I там, дзе тырчаѓ хвост, зеѓрала дзiрка.
  РОБЕРТ САђЦI
  
  Sхерлок Холмс не быѓ удзячны. Пасля сутыкнення з каляскай для перавозкi птушкi ён прачнуѓся з моцнай галаѓным болем, ушибленными сцягном i левай нагой i ѓ дрэнным настроi.
  
  "Як ты сябе адчуваеш?" - спытаѓ мажны мужчына, склонившийся над iм, калi ён адкрыѓ вочы.
  
  Холмсу спатрэбiлася хвiлiна, каб угледзецца ѓ твар мужчыны. "Агiдна", - сказаѓ ён. "Хто вы, чорт вазьмi, такi?"
  
  "Я доктар Брекстоун", - сказаѓ яму мужчына, старанна вымаѓляючы словы. "Прафесар Марыярцi паслаѓ за мной. Вы патрапiлi ѓ вельмi сур'ёзны няшчасны выпадак. Ты памятаеш што-небудзь аб тым, што адбылося?
  
  Холмс разгублена агледзеѓся, збiраючыся з думкамi i энергiяй. Затым ён зноѓ засяродзiѓся на Брекстоуне. "Дзякуй вам, доктар, за ѓсё, што вы для мяне зрабiлi. Я памятаю, што адбылося. Цяпер я ѓ парадку. Мне трэба iсцi."
  
  "Дарагi мой!" - сказаѓ доктар Брекстоун. "Вы павiнны заставацца на месцы, па меншай меры некалькi гадзiн. Я яшчэ не зусiм упэѓнены, што вы пазбеглi сур'ёзных унутраных пашкоджанняѓ. I галава, дарагi мой, не самае падыходнае месца для ѓнутраных пашкоджанняѓ! Вам пашанцавала, што вы засталiся жывыя i не пацярпелi больш сур'ёзна, чым здаецца. Але я сапраѓды павiнен настойваць, каб вы заставалiся ляжаць тут па меншай меры яшчэ некалькi гадзiн. Магчыма, на ноч.
  
  "Глупства," сказаѓ Холмс, сядаючы i свешивая свае тонкiя ногi з ложка. " Дзе мая адзенне? I, дарэчы, хто мяне распраналi?
  
  "Я не ведаю", - сказаѓ доктар. "Але ваша адзенне там, на тым крэсле. Цяпер, па меншай меры, пасядзiце спакойна хвiлiнку i дайце мне на вас зiрнуць. "Ён зазiрнуѓ Холмсу ѓ правае вока, затым у левы. "Паглядзiце па баках," сказаѓ ён. " Вельмi добра. Зрэнкi здаюцца нармальнымi. Каардынацыя ѓ парадку. Скажы мне, ты ведаеш, дзе знаходзiшся?"
  
  "Мой дарагi доктар," сказаѓ Холмс, з цяжкасцю паднiмаючыся на ногi, - я не пакутую нi ад абмарачэння розуму, нi ад афазii, нi ад амнезii, нi ад чаго-небудзь яшчэ, акрамя моцнай галаѓнога болю i настойлiвай патрэбы адправiцца ѓ шлях. Ён разгойдваѓся ѓзад-наперад i ледзь не ѓпаѓ наперад, але быѓ выратаваны доктарам Брекстоуном, якi схапiѓ яго за руку i дапамог яму зноѓ сесцi на ложак. "Ну, магчыма, я трохi бадзяюся", - прызнаѓся Холмс. "Але праз некалькi хвiлiн я буду ѓ парадку. Яшчэ раз, я вельмi ѓдзячны вам за вашыя намаганнi. Вы, вядома, можаце даслаць мне рахунак.
  
  "Рахункi не будзе. Прафесар Марыярцi паклапоцiцца пра гэта", - сказаѓ Брекстоун. "Калi вы цвёрда вырашылi сысцi, то, калi ласка, апранiцеся i паходзiце па хаце хвiлiн пятнаццаць-дваццаць, перш чым сысцi. Гэта дасць субдуральных гематомы або чаму-то яшчэ, што можа хавацца ѓнутры вашага чэрапа, шанец заявiць аб сабе, пакуль я ѓсё яшчэ тут, каб што-то з гэтым зрабiць ".
  
  Холмс пацёр галаву над левым вухам. "Як скажаце, доктар," неахвотна пагадзiѓся ён. - У любым выпадку мне трэба час, каб падумаць. Я знайду пакой, па якой буду хадзiць узад-наперад у працягу наступных дваццацi хвiлiн i выкурыѓ трубку махоркi. Я заѓсёды лепш за ѓсё цямлю, калi расхаживаю ѓзад-наперад ".
  
  "Я пайду скажу прафесара Марыярцi, што вы ѓ свядомасцi", - сказаѓ Брекстоун. "Калi адчуеце найменшае галавакружэнне або млоснасць, неадкладна дайце мне ведаць".
  
  Паѓгадзiны праз Холмс з'явiѓся ѓ дзвярах кабiнета Марыярцi. "Я прыношу прабачэннi за дастаѓленыя нязручнасцi, прафесар", - сказаѓ ён. "I я дзякую вас за аказаную медыцынскую дапамогу".
  
  "Хто-то спрабаваѓ забiць вас, Холмс", - сказаѓ Марыярцi, гледзячы ѓнiз з верхняй палiцы, дзе ён перабiраѓ калекцыю вялiкiх астранамiчных атласаѓ. Ён абраѓ адзiн i спусцiѓся са драбiнак, трымаючы яго пад пахай.
  
  "Я ѓ курсе гэтага", - сказаѓ Холмс. "Павiнен прызнацца, прафесар, што на iмгненне я быѓ здзiѓлены, прачнуѓшыся ѓ гэтым доме".
  
  Марыярцi задуменна паглядзеѓ на Холмса, калi той падышоѓ да свайго стала i паклаѓ на яго масiѓны атлас. "Здзiѓлены, што я прыняѓ вас, або здзiѓлены, што дазволiѓ вам прачнуцца?" Ён усмiхнуѓся. " Мяркую, трохi i таго, i iншага.
  
  Холмс злосна паглядзеѓ на яго i апурыста падышоѓ да пiсьмовага стала. "Я здзiѓлены, што вы не скарысталiся магчымасцю пазбавiцца ад гэтай статуэткi", - сказаѓ ён. "I цяпер, баюся, i я, i гэта павiнна быць у шляху". Ён схапiѓ бронзавую статуэтку з кута стала i ганарлiва выйшаѓ з пакоя.
  
  " Беражыце сябе, Холмс! - Крыкнуѓ Марыярцi ѓ спiну удаляющегося дэтэктыва. "Здаецца, у цябе ёсць што-то такое, што абуджае прагу забойства ѓ зусiм незнаёмых людзей; так што ты можаш уявiць, што адчуваюць твае сябры". Ён усмiхнуѓся, пачуѓшы гук хлопнувшей ѓваходных дзвярэй, а затым выйшаѓ у хол, каб пераканацца, што Холмс сапраѓды сышоѓ. Вярнуѓшыся да свайго стала, Марыярцi пагрузiѓся ѓ пыльныя любаты патрапанага астранамiчнага атласа, поѓны рашучасцi правесцi некалькi гадзiн даследаванняѓ, перш чым Барнетт цi хто-небудзь з паслугачоѓ палкоѓнiка Марана вернуцца з справаздачай, якi верне яго ѓ гэты свет.
  
  Вывучаючы зацiкавiлi яго слупкi лiчбаѓ у астранамiчным атласе, Марыярцi раптам успомнiѓ аб адным наборы лiчбаѓ, выцягнуѓ са свайго стала тэчку Скотленд-Ярда i стаѓ уважлiва корпацца ѓ ёй у пошуках копii газетнага фрагмента, якi быѓ знойдзены пры лорде Уолбайне, калi той быѓ забiты. Затым ён падышоѓ да запертому шафы, дастаѓ мноства карт, наметок i атласаѓ ваколiц Лондана i расклаѓ iх адкрытымi на сваiм стале.
  
  Здзейснiѓшы кабалiстычныя рытуалы над кожнай з карт з дапамогай лiнейкi i кавалка аборкi, Марыярцi патэлефанаваѓ мiстэру Моусу i папрасiѓ яго спусцiцца ѓ склеп i забраць стос штодзённых газет за апошнiя тры месяцы. Затым ён зачынiѓ дзверы ѓ кабiнет i пакiнуѓ паведамленне, што не хоча, каб яго турбавалi нi па якой нагоды, акрамя самых тэрмiновых навiн.
  
  Яго патрывожыѓ Барнетт. У два гадзiны ночы Барнетт уварваѓся ѓ парадныя дзверы, уварваѓся ѓ кабiнет i ледзь не патанчыѓ джыга ля пiсьмовага стала Марыярцi. "Я злавiѓ вашага забойцу!" абвясцiѓ ён, шырока ѓсмiхаючыся i размахваючы перад сабой канвертам алiѓкавага колеру.
  
  Марыярцi адарваѓ погляд ад велiзарнай горы кнiг, дыяграм, нататнiкаѓ, газет i розных чарцёжных i вымяральных матэрыялаѓ, якiя цяпер пакрывалi яго стол. "Дзе?" ён спытаѓ.
  
  "Ну, я пакуль не ведаю, прафесар, дзе ён знаходзiцца; але я ведаю, хто ён такi. I ѓ мяне ёсць даволi добрае ѓяѓленне аб тым, чаму ён гэта робiць. "Прыѓзняты выраз раптам сышло з твару Барнэта, i ён стомлена пакiваѓ галавой. "Што, я мяркую, выдатна, пасля столькiх гадоѓ - пякельная сенсацыя i ѓсё такое. Адзiнае, Сесiлiя ѓсё яшчэ знiкла, i я не разумею, як гэта наблiзiць мяне да яе пошуку.
  
  "Я мяркую, што гэта ѓзаемазвязаныя праблемы", - сказаѓ Марыярцi. Ён пастукаѓ алоѓкам па стосе карт i газет. "I я веру, што змагу знайсцi юную лэдзi".
  
  "Ты жартуеш!" Ускрыкнуѓ Барнетт.
  
  "Запэѓнiваю вас, я б нiколi не стаѓ жартаваць аб падобных рэчах", - сказаѓ Марыярцi. "Я цалкам сур'ёзны. Але спачатку раскажыце мне пра забойцу".
  
  "Ён застанецца," сказаѓ Барнетт. " Я маю на ѓвазе- прабачце, прафесар, але калi вы ведаеце, дзе Сесiлiя...
  
  Марыярцi сашчапiѓ рукi i адкiнуѓся на спiнку крэсла. "На дадзены момант гэта ѓсяго толькi здагадка", - сказаѓ ён. "Гэта яшчэ трэба будзе пацвердзiць".
  
  "Ну, калi вы думаеце, што ведаеце хоць бы, дзе можа быць Сесiлiя, калi ёсць адзiн шанец з дзесяцi або адзiн з ста, дайце мне адрас", - сказаѓ Барнетт, нахiляючыся над сталом i кажучы з нязвыклай настойлiвасцю. "Я подтвержду гэта ѓ вельмi кароткi тэрмiн, паверце мне!"
  
  Марыярцi пакiваѓ галавой. " Даруй, Барнетт. Я не хацеѓ даводзiць твае чаканнi да крайнасцi. Спатрэбiцца яшчэ трохi пошукаѓ, перш чым мы зможам усталяваць цяперашняе месцазнаходжанне малады лэдзi; i гэта залежыць ад таго, цi мае рацыю я адносна таго, хто яе павёз i куды. Але паслядоѓная логiка, i я ѓпэѓнены, што мы знойдзем яе да таго, як скончыцца гэты нованароджаны дзень. У мяне ёсць ключ, але я яшчэ не ѓпэѓнены, што ѓ мяне правiльны замак."
  
  Барнетт зноѓ сеѓ у крэсла тварам да стала. "Я гэтага не разумею", - сказаѓ ён.
  
  "Я растлумачу", - запэѓнiѓ яго Марыярцi. "Але спачатку раскажыце мне, што вы высветлiлi пра забойцу. Хто ён i чаму ён гэта робiць? Мяркуючы па вашаму паводзiнам, я мяркую, што вы цалкам упэѓненыя ѓ сваiх фактах.
  
  "Я б сказаѓ, што так", - пагадзiѓся Барнетт. "Вы мелi рацыю, прафесар, што, я ѓпэѓнены, вас не здзiѓляе. Гэты чалавек - прафесiйны штукар, майстар ѓцёкаѓ. Называе сябе прафесарам Чардино - Чалавекам-нябачнiкам.
  
  "Вельмi ѓдала, улiчваючы тое, што мы ведаем аб яго здольнасцях", - пракаментаваѓ Марыярцi. "Што прымушае вас выбраць менавiта гэтага штукара з мноства выканаѓцаѓ, якiя павiнны быць актыѓныя сёння на сцэне?"
  
  Барнетт кiнуѓ алiѓкавы канверт, якi трымаѓ у руках, на вялiкую карту Вялiкага Лондана, якi займаѓ адну бок стала Марыярцi. "Я не буду турбаваць сябе расповедам пра тое, што прыцягнула мяне ѓ iм у першую чаргу", - сказаѓ ён. "Дазвольце мне проста сказаць, што яго iмя хутка прывяло да ѓсяго астатняму. I калi я пашукаѓ пацверджання, усе часткi ѓсталi на свае месцы, як быццам яны чакалi, што я натраплю на iх. Перш за ѓсё, ён знiк з поля зроку, пераехаѓ з сваёй звычайнай тэатральнай начлежкi i апошнiя чатыры месяцы адмаѓляѓся ад любых прапаноѓ працы, хоць на яго вельмi вялiкi попыт. Яго дачка...
  
  "А!" - перабiѓ Марыярцi. "Гэта цiкава. У яго ёсць дачка!"
  
  "У яго была дачка. Энi. Каля васемнаццацi гадоѓ. Яна памерла сёмага студзеня пры загадкавых абставiнах".
  
  "Чароѓна!" Сказаѓ Марыярцi. "Працягвайце, у якiм сэнсе гэтыя абставiны былi загадкавымi?"
  
  "Смерць афiцыйна пазначаная як вынiк "траѓмаѓ, атрыманых у вынiку вулiчнай аварыi'. Як мяркуецца, яе выкiнулi з экiпажа. Але з апiсання лечыць лекара, якога я выпадкова застаѓ на дзяжурстве ѓ аддзяленнi неадкладнай дапамогi бальнiцы Святога Лукi, вынiкае, што дзяѓчыну, верагодна, катавалi. I на працягу некалькiх дзён. Лекар не хацеѓ прама казаць пра гэта, бо ѓ яго не было спосабу даказаць гэта, i ѓ яго маглi ѓзнiкнуць сур'ёзныя непрыемнасцi, калi б ён быѓ няправы. Але гэта, вiдавочна, тое, што ён меѓ на ѓвазе ".
  
  "Вы сапраѓды былi занятыя, Барнетт", - сказаѓ Марыярцi. "Што-небудзь яшчэ?"
  
  "Падпарадкоѓваючыся нейкаму няяснага iмпульсу, я адправiѓся на могiлках, дзе пахаваная мая дачка. Я думаю, што ѓ глыбiнi душы ѓ мяне была iдэя даведацца адрас прафесара ѓ далакопа - так клiчуць хлопца, якi даглядае за магiламi, цi не так?
  
  "Звычайна", - пагадзiѓся Марыярцi. "Гэта таксама назва жука роду Necrophorus. Працягвайце".
  
  " Так, ну, я меркаваѓ, што прафесар Чардино мог бы час ад часу наведваць магiлу сваёй дачкi.
  
  " I пакiнуць сваю вiзiтоѓку?
  
  Барнетт пацiснуѓ плячыма. "Ён мог што-небудзь пакiнуць. Магчыма, кветкi, па якiм хто-то з дэдуктыѓным генiем прафесара Джэймса Марыярцi мог бы прасачыць шлях да фларыста".
  
  "Няѓжо ён гэта зрабiѓ?"
  
  " Так атрымалася, што ён так i зрабiѓ. Да жаль, па сведчаннi далакопа, якi, калi падумаць, цi сапраѓды быѓ трохi падобны на жука, iх заѓсёды куплялi ѓ цветочника прама на вулiцы. Невялiкая падстаѓка на адкрытым паветры.
  
  "Шкада," сказаѓ Марыярцi. " I нiякай паштоѓкi з магiльшчыкам?
  
  "Не," сказаѓ Барнетт. - Але, - ён махнуѓ рукой на алiѓкавы канверт, - ён пакiнуѓ сее-што яшчэ!
  
  Марыярцi пацягнуѓся да канверта i разарваѓ яго. "Ну", - сказаѓ ён, выкладваючы змесцiва на адзiнае вольнае месца на стале. "Што гэта?" Ён узяѓ два маленькiх прадмета, якiя былi ѓ канверце, i ѓважлiва агледзеѓ iх, параѓноѓваючы адзiн з адным. " Аднолькавыя медальёны, за выключэннем тых адрозненняѓ, якiя можна было б чакаць па зносу i абыходжання з iмi, а таксама малюсенькага адтулiны, просверленного ѓ верхняй часткi аднаго з iх. Як мяркуецца, гэта звяно залаты ланцужкi, паколькi самi медальёны здаюцца залатымi.
  
  "Вось i ѓсё, прафесар", - сказаѓ Барнетт, усмiхаючыся. "Я думаю, гэта тое, што вы шукалi".
  
  "Тое, што шукаѓ Холмс", - сказаѓ Марыярцi. "Я не сумняваюся. Дзе менавiта вы iх знайшлi?"
  
  " На магiле, зарытой ѓ зямлю.
  
  " А. I што заахвоцiла вас капацца ѓ гразi?
  
  " Магiльшчык. Ён сказаѓ мне, што Чардино падоѓгу сядзеѓ ля магiлы, размаѓляючы са сваёй дачкой. I ён думаѓ, што Чардино часам пакiдаѓ там што-небудзь акрамя кветак. 'Цацанкi", - называѓ ён iх. Я пашукаѓ i знайшоѓ дзве.
  
  "Вы сапраѓды гэта зрабiлi. Цiкаѓныя рэчы, гэтыя." Марыярцi узважыѓ два медальёна ѓ руцэ. "Яны распавядаюць усю гiсторыю - i гэта жудасная гiсторыя".
  
  "Што ты маеш на ѓвазе?"
  
  "У гэтага знака цiкавая гiсторыя", - сказаѓ Марыярцi. "О, не гэтыя канкрэтныя цацанкi, вядома; але дызайн, ѓзор, iдэя, якая стаiць за гэтым. Гэта ѓсё тлумачыць таму, хто разбiраецца ѓ такiх рэчах ".
  
  "I ты гэта робiш?"
  
  "Сапраѓды", - сказаѓ Марыярцi. "Як вы ведаеце, мяне заѓсёды цiкавiла цёмны, мудрагелiстае, эзатэрычнае - цёмныя куткi чалавечага розуму. Я бачыѓ, як вы час ад часу праглядалi маю калекцыю кнiг на гэтыя тэмы".
  
  "Якое дачыненне гэта мае да таго?" Спытаѓ Барнетт.
  
  "Я растлумачу", - сказаѓ Марыярцi. "Давайце разгледзiм гэтыя медальёны. На адным баку: сатанiнская фiгура, шырока расставившая ногi, подбоченившаяся, пiльна глядзiць на назiральнiка. Вакол малюнка на роѓнай адлегласцi адзiн ад аднаго размешчаны лiтары D C L X V I. На адваротным баку, - Марыярцi перавярнуѓ медальён, - кветкавы ѓзор, што абвiвае ажурныя лiтары Hc. Вы згодныя?
  
  Барнетт, якi ѓзяѓ у рукi iншай медальён, уважлiва разгледзеѓ яго i кiѓнуѓ. "Па-мойму, менавiта так гэта i выглядае", - сказаѓ ён.
  
  "Давайце разгледзiм яго спераду назад", - сказаѓ Марыярцi, падносячы свой медальён да святла настольнай лямпы i разглядаючы яго праз маленькую лiнзу. " Прыемнай зьнешнасьцi фiгура, пiльна глядзiць на цябе, - хлопец па iмi Азазель, лiдэр Неспящих.
  
  "Тыя самыя Неспящие?"
  
  "Цалкам дакладна. Сiмволiка вельмi цiкавая. Гiсторыя ёсць у Кнiзе Быцця, у скарочанай форме." Марыярцi працягнуѓ руку за спiну за старой Бiблiяй ѓ чорным скураным пераплёце i адкрыѓ яе. "Вось яно: Быццё Шостае: 'I было так, што, калi людзi пачалi множыцца на твары зямлi i ѓ iх нарадзiлiся дочкi, сыны Божыя ѓбачылi дачок чалавечых, што яны прыгожыя; i яны ѓзялi iм у жонкi ѓсiх, каго тыя абралi.
  
  "I сказаѓ Гасподзь: дух Мой не заѓсёды будзе змагацца з чалавекам, бо ён таксама плоць; але дзён яго будзе сто дваццаць гадоѓ.
  
  "У тыя днi на зямлi былi волаты; а таксама пасля таго, калi сыны Божыя ѓвайшлi да дачок людзкiх, i яны нарадзiлi iм дзяцей, тыя ж самыя сталi магутнымi людзьмi старажытнасцi, знакамiтымi мужамi.
  
  "I ѓбачыѓ Бог, што вялiка бязбожнасьць чалавека на зямлi, i што ѓсе ѓяѓленне i намеры яго сэрца былi толькi злом пастаянна".
  
  Марыярцi закрыѓ кнiгу. "Адразу пасля гэтага Бог просiць Лiстапада пабудаваць сабе каѓчэг".
  
  "Прабачце, прафесар, але я нiчога з гэтага не разумею", - сказаѓ Барнетт. "Я нiколi не надаваѓ асаблiвай увагi ѓ нядзельнай школе".
  
  "Дазвольце мне падрабязна расказаць вам пра гэта", - сказаѓ Марыярцi. "I я запэѓнiваю вас, што гэтаму вас не вучылi ѓ нядзельнай школе. Старыя мiфы часам распавядаюць нам дзiѓна шмат аб чалавечым несвядомым. 'Сыны Божыя' былi анёламi; у прыватнасцi, у гэтай казцы гаворка iдзе аб групе анёлаѓ, вядомых як Неспящие, асаблiвай працай якiх было прыглядаць за людзьмi ".
  
  "Узначалены гэтым хлопцам", - сказаѓ Барнетт, пастукваючы па медальону. "Азазель".
  
  "Правiльна. Такiм чынам, гэтыя Неспящие назiралi за 'дочкамi чалавечымi", i iм спадабалася тое, што яны ѓбачылi. Яны пажадалi гэтых выдатных чалавечых жанчын, i таму ѓ рэшце рэшт яны спусцiлiся i жанiлiся на iх ".
  
  "Натуральна".
  
  "Анёлы, я мяркую, могуць быць вельмi пераканаѓчымi. Але паколькi яны былi анёламi, iх дзецi былi не чалавечымi дзецьмi, а нефилимами, або гiгантамi. I гэтыя гiганты былi непаслухмянымi дзецьмi. Пачакай секунду. Марыярцi падышоѓ да кнiжнай шафы i правёѓ пальцамi па карэньчыкi кнiг. "Вось адна. Уся гiсторыя змяшчаецца ѓ Кнiзе Эноха. Iншая i больш доѓгая версiя гiсторыi, чым у Кнiзе Быцця. 'I было так, што, калi дзецi чалавечыя размножылiся, у тыя днi нарадзiлiся ѓ iх выдатныя i мiлавiдныя дачкi. I анёлы, дзецi нябёсаѓ, убачылi iх i пажадалi, i сказалi адзiн аднаму: "Прыйдзi", абярэм жонак з лiку дзяцей чалавечых i зачнем нам дзяцей'."
  
  Марыярцi правёѓ пальцам ѓнiз па старонцы. "Вось яшчэ; цяпер мы пераходзiм да гiгантам: 'I калi людзi больш не маглi iх падтрымлiваць, гiганты звярнулiся супраць iх i зжэрлi чалавецтва, i яны пачалi грашыць супраць птушак, звяроѓ, рэптылiй i рыб, пажыраць плоць адзiн аднаго i пiць кроѓ'. Марыярцi закрыѓ кнiгу. "Гэта, згодна адной легендзе, было крынiцай зла на зямлi".
  
  Барнетт гэта абдумаѓ. "Гэта цiкава, - сказаѓ ён, - нават зачаравальна, але якое дачыненне мае старажытная легенда да таго, што адбываецца сёння?"
  
  "Падумай пра гэта з iншага боку, Барнетт. Што за людзi абралi б сваiм сiмвалам Азазеля, прабацькi зла? Што яны кажуць пра сябе? Яны альбо дурнi, альбо ашуканцы, альбо... Яны злыя!"
  
  " Зло. Барнетт ѓтаропiѓся на медальён, якi трымаѓ у руцэ. "Гэта тэрмiн, якi, здаецца, больш не мае прамога дачынення да сённяшняга дня i эпохi; але вы прымушаеце яго здавацца ведаюць, што моцны".
  
  "Яны ажыѓляюць яго, а не я. Любы чалавек, якi не верыць у iснаванне зла - чыстага, наѓмыснага, цнатлiва зла - або якi лiчыць, што гэта засталося ѓ мiнулым, на самай справе не ѓсведамляе свет, у якiм ён жыве. Але зло, мой сябар, ѓнутры нас. Нам не патрэбны Азазель, каб ѓвасобiць яго ѓ жыццё ".
  
  "Што з гэтымi лiтарамi па краi медальёна?" Спытаѓ Барнетт.
  
  "Сапраѓды, ёсць i iншая палова гiсторыi", - сказаѓ Марыярцi. "Думайце аб гэтых лiтарах як аб рымскiх лiчбах: D C L X V I. Шэсцьсот шэсцьдзесят шэсць".
  
  Барнетт выглядаѓ збянтэжаным. " I што?
  
  "Адказ на гэта, зноѓ жа, у Бiблii - на гэты раз у Кнiзе Адкрыцьцё". Марыярцi прагартаѓ апошнiя некалькi старонак сваёй Бiблii. "Вось яна - кiраѓнiк трынаццатая:
  
  "I стаяѓ я на пяску марскiм i ѓбачыѓ зьвера, якi выходзiѓ з мора, з сямю галовамi i дзесяццю рагамi, i на рагах у яго дзесяць карон, i на галовах яго iмя блюзнерскi'.
  
  "I затым, у канцы кiраѓнiка, пасля апiсання таго, наколькi злы звер: 'Вось мудрасць. Якi мае розум, хай злiчыць лiк звера, бо гэта лiчба чалавечая; i лiк яго шасьцьсот шэсьцьдзясят шэсьць".
  
  "Што гэта значыць?" Спытаѓ Барнетт.
  
  "Нiхто не ѓпэѓнены", - сказаѓ Марыярцi. "Кнiга Адкрыцьця, безумоѓна, самая малавядомая кнiга Бiблii. Найбольш распаѓсюджанае перакананне складаецца ѓ тым, што ён нейкiм чынам ѓяѓляе Антыхрыста з дапамогай якога-то кабалiстычныя кода злiчэння ".
  
  Барнетт адкiнуѓся на спiнку крэсла i ѓтаропiѓся на свой медальён, разважаючы аб тым, што за людзi аддалi перавагу б менавiта такую сiмволiку на ручках сваiх гадзiн. Ён выявiѓ, што стамiѓся ад дзённых нагрузак, але ѓсё яшчэ гарыць жаданнем iсцi далей. "Што на абароце?" ён спытаѓ.
  
  Марыярцi перавярнуѓ медальён, якi трымаѓ у руцэ. "Кветкi, намаляваныя вакол лiтар, - гэта Вератрум, звычайна званы морозником. У старажытныя часы лiчылася, што ён вылечвае вар'яцтва, i мяркуецца, што вяшчун i лекар Мелампус выкарыстаѓ яго для лячэння вар'ятаѓ дачок Претуса, цара Аргоса."
  
  "Вы, здаецца, жудасна шмат ведаеце аб гэтых медальёнах, прафесар", - сказаѓ Барнетт. "Я ведаю, што вы валодаеце самым уражлiвым запасам эзатэрычных ведаѓ. Ты шмат разоѓ казаѓ мне, што няма нi кроплi iнфармацыi, якую не варта было б ведаць. Але гэта наблiжаецца да прадбачаннi. Ты калi-небудзь бачыѓ адну з гэтых цацанак раней?"
  
  " Вы падазраяце мяне ѓ ясновидении? - Спытаѓ Марыярцi. "Не, я нiколi не бачыѓ нiчога дакладна падобнага гэтым, але я чакаѓ сутыкнуцца з чым-то падобным у любы час за апошнiя пятнаццаць гадоѓ. Мне здавалася непазбежным, што калi-небудзь я буду глядзець на сiмвал, вельмi падобны на гэты ".
  
  "Гэта нова для мяне", - пракаментаваѓ Барнетт. "Я мяркую, што для вас гэта мае нейкае асаблiвае значэнне. Што гэта значыць?"
  
  "Лiтары HC на абароце кажуць самi за сябе", - сказаѓ Марыярцi. "Тое, што яны пакiнулi iнiцыялы, з'яѓляецца прыкладам крайняга ганарлiвасцi тых, з кiм мы маем справу".
  
  "ХК?"
  
  "Клуб пякельнага полымя", - сказаѓ Марыярцi. "Новае ѓвасабленне ганьбы трохсотгадовай даѓнiны".
  
  "Клуб пякельнага полымя"? Барнетт выглядаѓ задуменным. "Гэта што-то нагадвае", - сказаѓ ён. "Калi-то ѓ мiнулым я ѓжо сутыкаѓся з гэтым iмем, але, хоць забi, не магу ѓспомнiць дакладна, дзе i калi".
  
  "Звычайна ѓ падручнiках гiсторыi ёсць пара радкоѓ", - сказаѓ Марыярцi. "Пацешны водсвет да часу Рэстаѓрацыi. Калi Карл Другi вярнуѓся ѓ Англiю, праз дзесяць гадоѓ пасля таго, як яго бацька страцiѓ галаву, ён здзiвiѓся, чаму яго так доѓга не было. У адказ на дзесяць доѓгiх гадоѓ праѓлення чапурыстых старых пурытан купка маладых атожылкаѓ шляхты пачала ладзiць пагромы. У рэшце рэшт, iм не дазвалялася нават танцаваць, пакуль суровыя старыя Кромвеллы ѓсталеѓвалi правiлы. Таму яны называлi сябе Клубам Пякельнага полымя. Яны пiлi, i яны гулялi ѓ азартныя гульнi, i яны распутничали, i яны скакалi верхам па палях iншых людзей, i яны цалкам атрымлiвалi асалоду ад сабой ".
  
  "Хлопчыкi ёсць хлопчыкi," прамармытаѓ Барнетт.
  
  Марыярцi кiѓнуѓ. "I падобна на тое, што некаторыя хлопчыкi застануцца хлопчыкамi ѓ сорак гадоѓ, калi iм не дазволяць гэтага ѓ дваццаць. Але ѓ сорак гадоѓ у некаторых з iх развiваюцца вельмi прасунутыя iдэi аб тым, як зладзiць пекла.
  
  "Паступова клуб "Пякельнае полымя" стаѓ чымсьцi iншым, чым быѓ спачатку. Я мяркую, што гэта адбылося, калi 'хлопчыкi', якiя проста хацелi крыху пабегаць i час ад часу пасеяць дзiкi авёс, наелiся страчаных хваляваннем маладосцi i сышлi з клуба, каб заняцца больш сур'ёзнымi заняткамi. Тыя, хто застаѓся, былi, скажам так, больш сур'ёзна адданыя мэтанакiраванасць iмкненню да задавальненням. I задавальнення, якiя яны пераследвалi, паступова станавiлiся ѓсё больш i больш эгаiстычнымi, незаконнымi i садысцкiмi. Яны займалiся выкраданнямi, згвалтаваньнямi, катаваннямi i забойствамi.
  
  "Вельмi мiла гучыць. Што з iмi здарылася?" - Спытаѓ Барнетт.
  
  "Яны былi падушаныя па прамым загадзе самога караля Карла, якi нiколi не блытаѓ свабоду з уседазволенасцю. Яны былi зноѓ падушаныя каралеѓскай камiсiяй, прызначанай каралём Вiльгельмам. Лiчыцца, што ѓ гэты час яны ѓсвядомiлi мудрасць стварэння цалкам сакрэтнага грамадства ".
  
  "Значыць, гэта ѓсё?" Спытаѓ Барнетт, калi Марыярцi зрабiѓ паѓзу.
  
  "Клуб зноѓ ненадоѓга усплыѓ на паверхню каля шасцiдзесяцi пяцi гадоѓ таму, падчас праѓлення Георга Чацвёртага. У той час яго iмя не было пазначана. Дом у Чесвикшире згарэѓ дашчэнту, наколькi было вядома, чыста выпадкова. У абгарэлых руiнах дома, якi, як лiчылася, быѓ незанят, была знойдзена узорная калекцыя прыстасаванняѓ, прызначаных для ѓцiхамiрвання i катаванняѓ людзей, а таксама абгарэлыя целы трох маладых жанчын. Наступнае расследаванне выявiла той факт, што некалькi мужчын, па апiсаннi падобных на джэнтльменаѓ, былi заѓважаныя як яны ѓцякалi з будынка падчас пажару. Адным з прадметаѓ, выратаваных з агню, быѓ амулет з дзiѓным малюнкам на iм - вельмi падобным на той, якi вы зараз трымаеце ѓ руцэ.
  
  "Дык вось што ты меѓ на ѓвазе, калi сказаѓ, што чакаѓ гэтага?" Спытаѓ Барнетт.
  
  "Сапраѓды", - адказаѓ Марыярцi. "З тых часоѓ, як я даведаѓся аб падзеях, звязаных з домам у Чесвикшире, i ѓсвядомiѓ сувязь з, як мяркуецца, знiклым клубам "Пякельнае полымя", я чакаѓ, што калi-небудзь натраплю на гэты медальён. Ёсць некаторыя злаякасныя новаѓтварэннi, якiя не памiраюць самi па сабе, але iх прыходзiцца выдаляць зноѓ i зноѓ. Я перакананы, што гэта адно з такiх ".
  
  Барнетт ѓтаропiѓся на залаты знак, якi трымаѓ у руках, перагортваючы яго з адваротнага боку на асабовую i пiльна ѓглядаючыся ѓ яго, як быццам чакаѓ прачытаць у яго глыбiнях нейкую вялiкую таямнiцу. Якой каталог жахаѓ ѓяѓляла гэта маленькае прылада. Барнетту здалося, што д'ябал на пярэдняй панэлi - Азазель, па словах Марыярцi, - хмылiѓся яму ѓ газавым святле. "Падобна на тое," сказаѓ Барнетт, "што Чардино зрабiѓ эфектыѓную працу па выдаленнi за ѓсё ѓ адзiночку".
  
  Марыярцi кiѓнуѓ. "Ён прайшоѓ скрозь сяброѓства ѓ Клубе Пякельнага полымя, як каса скрозь пшанiцу", - сказаѓ ён. "У пэѓным сэнсе, будзе шкада спыняць яго; на самай справе, я не зусiм упэѓнены, што няма лепшага рашэння".
  
  "Што б гэта магло быць?" Спытаѓ Барнетт.
  
  "Я пакуль не ведаю", - прызнаѓся Марыярцi. "Гэта праѓда, што з меркаванняѓ гуманiзму нашага сябра штукара варта перасцерагчы ад бязладных забойстваѓ; але цi сапраѓды яго забойства настолькi бязладна? I хiба не ѓ роѓнай ступенi дакладна i тое, што джэнтльменаѓ-членаѓ гэтага клуба варта адгаворваць ад ... ад таго, што яны робяць?"
  
  "Вы думаеце, што клуб "Пякельнае полымя" нясе адказнасць за смерць дачкi Чардино?" Спытаѓ Барнетт.
  
  "А ты не?" Адказаѓ Марыярцi.
  
  "Як ты думаеш, адкуль ён ведае, хто гэтыя члены i дзе iх знайсцi?"
  
  Марыярцi пакiваѓ галавой. "Бессэнсоѓна меркаваць", - сказаѓ ён. "Мы павiнны высветлiць!"
  
  Барнетт кiѓнуѓ. "I як жа мы збiраемся гэта зрабiць?" - спытаѓ ён. "Мне не здаецца, што мы сапраѓды прасунулiся нашмат далей. Мы ведаем, хто забойца i каго ён забiвае, i можам здагадвацца, чаму; але мы не ведаем, дзе ён знаходзiцца або дзе можна знайсцi яго ахвяр да таго, як яны стануць яго ахвярамi. Я мяркую, мы заѓсёды маглi б змясцiць аб'яву ѓ газеце, якi заклiкае членаѓ клуба "Пякельнае полымя" выйсцi наперад i выратавацца, або ѓсталяваць кругласутачную ахову на царкоѓным могiлках у надзеi, што Чардино зноѓ наведае сваю дачку, перш чым заб'е яшчэ занадта шмат гэтых чароѓных людзей.
  
  "На самой справе ѓсё не так дрэнна", - сказаѓ Марыярцi. "Я веру, што змагу знайсцi клуб "Пякельнае полымя"".
  
  "Ты можаш?"
  
  "Так. Я думаю, што так. Месцазнаходжанне клуба амаль напэѓна часовае, але я веру, што ѓ мяне ёсць ключ да iх вандраванняѓ ".
  
  "Ключ ... Гэта тое, што ты сказаѓ пра месцазнаходжанне Сесили. Божа мой! Ты ж не думаеш, што яна ѓ iх?"
  
  "Прабачце, я думаѓ, вы ѓжо здагадалiся пра гэта", - сказаѓ Марыярцi. "Гэта адзiны лагiчны адказ. Вядома, я не ведаѓ, пакуль ты не ѓвайшоѓ, што гэтыя людзi, за якiмi мы палюем, з'яѓляюцца найноѓшым увасабленнем Клуба Пякельнага Полымя.
  
  Барнетт глыбока ѓздыхнуѓ. "Я не хацеѓ думаць пра гэта", - сказаѓ ён. "Я маю на ѓвазе, я ведаѓ, што хто-то павiнен быѓ забраць яе, паколькi ясна, што яна была выкрадзена. Калi б здарылася што-то яшчэ, улады ѓжо знайшлi б яе - цi яе цела - да цяперашняга часу. Але я не хацеѓ думаць пра тое, хто - або чаму - забраѓ яе. Як ты думаеш, што з ёй адбываецца?"
  
  "Меркаваць гэта так жа бессэнсоѓна, як меркаваць што-небудзь яшчэ", - сказаѓ Марыярцi. "Мы знойдзем яе i забярэм у выкрадальнiкаѓ. Калi пашанцуе, мы зробiм гэта да канца дня. А цяпер, паколькi ранiцу хутка наблiжаецца, я збiраюся трохi паспаць."
  
  "Адкуль ты ведаеш, дзе Сесiлiя?" Спытаѓ Барнетт.
  
  " Я не - пакуль няма. Але я гэта зраблю. Прыходзь да мяне сюды пасля сняданку, скажам, у дзевяць трыццаць.
  
  "Як наконт паловы на дзевятую?" Прапанаваѓ Барнетт.
  
  "Самае карыснае, што мы маглi б зрабiць за гэты дадатковы гадзiну," сказаѓ яму Марыярцi, " гэта паспаць. I я, са свайго боку, мае намер гэта зрабiць".
  
  Барнетту прыйшлося здавольвацца гэтым, але ён дрэнна спаѓ. Блiжэй да ранiцы ён, нарэшце, правалiѓся ѓ глыбокi сон, а праз некалькi гадзiн яму давялося з цяжкасцю вылезцi з ложка, калi мiсiс Х. пастукала ѓ яго дзверы i сказала, што сняданак гатовы.
  
  Марыярцi не было за сняданкам. Барнетт адчуваѓ, як падчас ежы ѓ iм нарастае напружанне, з якiм ён стаѓ так добра знаёмы за апошнiя некалькi дзён. Складаецца з усiх эмоцый, якiя зводзяць мышцы курчай i аддаюцца пад лыжачкай: расчаравання, вiны, гневу, страху, трывогi i расце пачуццi бездапаможнасцi. Гэта пачуццё да цяперашняга часу ператварылася ѓ пастаянны вузел болю, скручивающийся глыбока ѓнутры яго. Думкi, аб якiх ён не дазваляѓ сабе думаць, выяѓлялiся, як вострыя нажы, якiя ѓпiвалiся ѓ яго жывот. Ён дрэнна еѓ.
  
  Калi ён сканчаѓ, у пакой увайшоѓ Марыярцi. Да здзiѓлення Барнэта, ён убачыѓ, што прафесары ѓжо не было ѓ доме i, вiдавочна, ён толькi што вяртаѓся. "На хуткую руку кубачак кавы", - сказаѓ Марыярцi. "У нас ёсць праца!"
  
  Барнетт падняѓся. " Якога роду праца?
  
  "Сядай", - настойваѓ Марыярцi. "Мне патрэбен мой кавы". Ён плюхнуѓся ѓ крэсла. "Я узламаѓ код", - сказаѓ ён. "Я проста правяраѓ свае вынiкi i цяпер упэѓнены".
  
  "Якi код?" Спытаѓ Барнетт, баючыся, што Марыярцi пайшоѓ па якiм-то зусiм новага шляху i страцiѓ цiкавасць да клубу "Пякельнае полымя" i знiклай Сесили. Цiкавасць прафесара да любога прадмету, акрамя матэматыкi i астраномii, з вялiкай верагоднасцю мог быць мiмалётным.
  
  "Успомнiце мiнулае", - сказаѓ Марыярцi. "Вы памятаеце, што сярод рэчаѓ нябожчыка лорда Уолбайна быѓ кавалачак газетнай паперы?"
  
  "Смутна," адказаѓ Барнетт.
  
  - Гэта было з калонкi "Агонiя" ѓ "Морнинг Кроникл", " нагадаѓ яму Марыярцi, налiваючы сабе кавы з вялiкага срэбнага кафейнiк, якi стаяѓ перад iм. "На адным баку было напiсана: 'Дзякуй, Сэнт-Сайман, што ѓспомнiѓ пра рыцараѓ". На iншы: 'Чатырнаццаць цэлых чатыры дзесятых на шэсць цэлых трынаццаць дзесятых, двукроп'е, тры-чатыры-сем".
  
  "Што-то ѓ гэтым родзе", - пагадзiѓся Барнетт.
  
  "Запэѓнiваю вас, менавiта так усё i было", - сказаѓ Марыярцi. " Цяпер, прачытаѓшы справаздачу аб смерцi Куiнсi Хоупа, чыя таямнiчая прафесiя, дарэчы, апынулася лекарам-шарлатанам...
  
  " Шарлатан?
  
  "Сапраѓды. Ён лячыѓ людзей ад любых хвароб, змяшчаючы стрыжневыя магнiты на розныя часткi iх анатомii i замацоѓваючы iх скотчам. Ва ѓсякiм выпадку, прачытаѓшы паведамленне аб яго смерцi, я адзначыѓ, што адным з прадметаѓ, знойдзеных у яго пакоi ѓ момант смерцi - мяркую, у якой-то пярэднiм пакоi або пакоi чакання, - была ранiшняя газета. Я дастаѓ копiю гэтай артыкулы з нашай тэчкi ѓ склепе i ѓважлiва прагледзеѓ калонку "Агонiя". Я не знайшоѓ згадкi пра Сэнт-Саймоне або кiм-небудзь з рыцараѓ, але я знайшоѓ гэта: 'Дзевяць цэлых адзiнаццаць на пяць цэлых дзве дзесятых, двукроп'е, чырвоны святло".
  
  Барнетт кiѓнуѓ. " Ты думаеш, гэта шыфр?
  
  "Так i ёсць".
  
  "Якiм чынам граф д Ивер замяшаны ѓ гэтым?" Спытаѓ Барнетт. "Калi гэта ён напаѓ на Шэрлака Холмса, ён павiнен нешта ведаць".
  
  "Мае людзi сачылi за яго домам з учорашняга дня", - сказаѓ Марыярцi. "Ён яшчэ не вярнуѓся дадому".
  
  "Ты думаеш, ён адзiн з iх?" Спытаѓ Барнетт. "Ён член клуба "Пякельнае полымя"?"
  
  Марыярцi задуменна падцiснуѓ вусны. "Я веру, што гэта так", - сказаѓ ён. "Больш таго, я веру, што сам слановай Ивер - Увасоблены Майстар".
  
  "У чым справа?"
  
  " Увасоблены Майстар, як называе сябе лiдэр гэтай д'ябальскай арганiзацыi. Вы можаце здзiвiцца, чаму я веру ѓ гэта слановай Иверу на падставе такога малога колькасцi вiдавочных доказаѓ. Iндуктыѓная ланцуг трывалая, i звёны яе надзейныя. Члены - калi я магу iх так назваць - клуба "Пякельнае полымя" павiнны насiць маскi, калi фiзiчна прысутнiчаюць у клубе, i, такiм чынам, не ведаюць асобы адзiн аднаго. Гэта адно з самых строгiх правiлаѓ гэтай пагарджанай арганiзацыi. Адзiны чалавек, якi ведае iмя члена, за выключэннем таго, хто яго прапанаваѓ, - гэта iх шэф, Увасоблены Майстар ".
  
  "I што ж?" Спытаѓ Барнетт, адчуваючы, што страцiѓ адно з звёнаѓ ланцуга Марыярцi.
  
  - Такiм чынам, мiстэр Барнетт, адзiны чалавек, якi мог ведаць па iмёнах, што ѓсе ахвяры нашага вар'яцкага чараѓнiка былi членамi клуба "Пякельнае полымя", - гэта Увасоблены Майстар. Паколькi нi адна з ахвяраѓ, па-вiдаць, не зрабiла незвычайных мер засцярогi для сваёй бяспекi перад тым, як яго забiлi, я думаю, мы можам выказаць здагадку, што Увасоблены Майстар не паведамiѓ сваiм вучням аб тым, што iм пагражае смяротная небяспека. Але яму самому, павiнна быць, было, па меншай меры, вельмi цiкава, хто знiшчае яго сяброѓства.
  
  "Калi мы выкажам здагадку, што Увасобленым Майстрам з'яѓляецца слановай Ивер, гэта патлумачыла б яго гарачы цiкавасць да ходу расследавання забойства Холмса i яго таемнае прысутнасць за межамi гэтага дома ѓ адказ на маё аб'яву. З чаго ён, павiнна быць, сказаѓ на заканчэнне, што мы ведаем больш, чым мы на самай справе валодалi. Такiм чынам, гэта тлумачыць яго напад на беднага Холмса. Ён, павiнна быць, запанiкаваѓ, калi ѓбачыѓ, што Холмс выходзiць з гэтага дома. Будзь у яго час на разважаннi, я ѓпэѓнены, ён бы гэтага не зрабiѓ. Хоць, падобна, ён сапраѓды прыйшоѓ гатовым напасцi на каго-то ".
  
  "А ён не баяѓся, што яго пазнаюць, седзячы там?" Спытаѓ Барнетт.
  
  "Я б выказаѓ здагадку, што ён быѓ переодет", - сказаѓ Марыярцi. "Памятаеце, што выканаѓца апазнаѓ яго па выпадкова пачутаму iмя, а не па знешнасцi".
  
  Барнетт ѓстаѓ i зноѓ напоѓнiѓ свой кубак кавы. Затым вярнуѓся на сваё месца i спакойна пацягваѓ, абдумваючы iдэi Марыярцi. "Што наконт гэтага кода?" ён спытаѓ.
  
  "Ах, так", - сказаѓ Марыярцi, дастаючы грувасткi прадмет з вонкавага кiшэнi пiнжака i перадаючы яго праз стол Барнетту. "Я ѓсё думаѓ, калi вы спытайце. Калi ласка, вывучыце гэта; на гэтым я засноѓваю сваё абгрунтаванне ".
  
  Барнетт узяѓ грувасткi прадмет i выявiѓ, што гэта "Поѓная карта Джарвiса i Браффа Вялiкага мегаполiса Лондана i яго ваколiц, на якой паказаны ѓсе лiнii амнiбус, трамвая i метро, а таксама славутасцi", закрытая спецыяльным "Запатэнтаваным згiбам".
  
  "Што гэта?" Спытаѓ Барнетт, з хвiлiну разглядаючы яго i не улоѓлiваючы нiякага сэнсу, акрамя таго, што было пазначана на вокладцы.
  
  Марыярцi ѓздыхнуѓ. "Гэта карта", - сказаѓ ён. "Гэта таксама тое, што мы, узломшчыкi кодаѓ, называем "ключом'".
  
  Барнетт разгарнуѓ карту, якая была зачынена чым-то накшталт зiгзагападобнай зморшчыны-гармонiкi. На выгляд гэта было не больш чым тое, што рэкламавалася: карта Лондана. " Гэта той самы "ключ", аб якiм ты казаѓ мiнулай ноччу?
  
  Прафесар кiѓнуѓ. " Так i ёсць.
  
  "Гэта выдатна", - сказаѓ Барнетт, раскладваючы карту на стале. "I што ж на ёй напiсана?"
  
  "Гэта дае нам бягучае месцазнаходжанне клуба "Пякельнае полымя", - патлумачыѓ Марыярцi. "Яны не затрымлiваюцца надоѓга на адным месцы. Яны не хацелi б рызыкаваць тым, што суседзi стануць занадта прыязнымi. Але тады ѓ iх узнiкае праблема з iнфармаваннем сваiх членаѓ аб новым месцазнаходжанне клуба, за адсутнасцю лепшага тэрмiна ".
  
  "На гэтай карце, - сказаѓ Барнетт, паказваючы на вялiкi пятицветный прастакутнiк на стале перад iм, " паказана размяшчэнне кожнага месца ѓ Лондане. Але наколькi я бачу, гэта не канкрэтна".
  
  "Няма", - пагадзiѓся Марыярцi. "Але кодавае паведамленне ѓ калонцы "Агонiя" паказвае на гэта".
  
  "Як гэта працуе?"
  
  "Гэта генiяльна проста". Марыярцi ѓстаѓ i на секунду выйшаѓ з сталовай, вярнуѓшыся з свайго кабiнета з восемнадцатидюймовой сталёвы лiнейкай. "Я дазволю вам разабрацца з гэтым самастойна". Ён працягнуѓ правiла Барнетту. " Давайце пачнем з запiскi, знойдзенай на целе нябожчыка лорда Уолбайна. 'Чатырнаццаць цэлых чатыры дзесятых на шэсць цэлых трынаццаць дзесятых'. Што вы пра гэта думаеце?
  
  Барнетт дастаѓ аловак i запiсаѓ лiчбы на палях карты. "Памеры," сказаѓ ён.
  
  "Менавiта так", - пагадзiѓся Марыярцi.
  
  "Ну, гэта было не так ужо цяжка высветлiць пасля таго, як вы далi мне лiнейку", - сказаѓ Барнетт. "Але што менавiта я павiнен вымераць?"
  
  "Ёсць некалькi магчымасцяѓ". - Сказаѓ Марыярцi. " Зверху, знiзу, з любога боку; або, калi ѓжо на тое пайшло, з якой-небудзь адвольнай кропкi на карце - скажам, з вяршынi Вежы цi варот Сярэдняга Храма. На шчасце для нас, яны былi не такiмi ѓжо незаѓважнымi. Вымярэнне з левага боку, а затым зверху ѓнiз дазволiць дасягнуць нашай мэты ".
  
  Барнетт няѓпэѓнена трымаѓ лiнейку, гледзячы на карту. " Я не ѓпэѓнены, - сказаѓ ён.
  
  "Уся справа ѓ адсутнасцi навуковай падрыхтоѓкi", - сказаѓ Марыярцi. "Навукоѓцы нiколi не губляюцца ѓ здагадках, як выправiць чужыя працы. Я прапаную вам пачаць з адзнакi першага вымярэння ѓздоѓж верхняга i нiжняга палёѓ карты. Звярнiце ѓвагу, што лiнейка адзначана ѓ цалях i шаснаццатых долях. Я выказаѓ здагадку, што гэта правiльныя дробу, паколькi гэта звычайная разметка для падобных правiлаѓ, i апынуѓся мае рацыю. Такiм чынам, ваша першае вымярэнне - чатырнаццаць i чатыры шаснаццатых цалi ад левай мяжы. "
  
  Барнетт старанна адзначыѓ гэта адлегласць па верхнiм краi, а затым зноѓ па нiжнiм, як праiнструктаваѓ Марыярцi. Затым ён асцярожна паклаѓ лiнейку памiж двума адзнакамi i адмерыѓ шэсць i трынаццаць шаснаццатых цалi ѓнiз ад вяршынi, адзначыѓшы месца маленькай кропкай алоѓкам. "Я бачу, вы былi тут раней за мяне", - сказаѓ ён, заѓважыѓшы другую маленькую кропку амаль прама пад сваёй.
  
  "Баббингтон-Гарденс," сказаѓ Марыярцi. " Паѓночна-заходнi кут.
  
  "Гэта тое, што я разумею", - пацвердзiѓ Барнетт.
  
  "Што ж, гэта была мая першая прыпынак сёння ранiцай", - сказаѓ Марыярцi. "Маё меркаванне заключалася ѓ тым, што апошнi лiк - тры-чатыры-сем - было пазначэннем адпаведнага будынка i, такiм чынам, амаль напэѓна нумарам дома. Я знайшоѓ яго праз два дамы ад кута, па ѓсходняй баку вулiцы. У цяперашнi час у iм няма жыхароѓ. Безумоѓна, гэта наводзiць на разважаннi, калi не з'яѓляецца доказам. "
  
  "Хiба вы не ѓварвалiся ѓ дом, каб агледзецца?" Спытаѓ Барнетт.
  
  "Вядома, няма!" Сказаѓ Марыярцi, выглядаючы крыху здзiѓленым. "Гэта было б незаконна. Але я пагаварыѓ з жыхарамi дамоѓ па абодва бакi".
  
  "Ты гэта зрабiѓ?"
  
  "Пад выглядам iнспектара па лiчыльнiках вады. Мяне не перастае здзiѓляць, якую iнфармацыю людзi з радасцю прадастаѓляюць iнспектару па лiчыльнiках вады. Я даведаѓся, што дом быѓ заселены да сярэдзiны сакавiка, што, па-вiдаць, ён выкарыстоѓваѓся як свайго роду клуб, што джэнтльмены прыязджалi ѓ экiпажах у любы час дня i ночы i што часам аднекуль знутры даносiлiся дзiѓныя гукi. Я таксама даведаѓся, што суседзi, якiя спрабавалi наведаць мяне па-суседску, атрымлiвалi грубы адпор у дзверы ".
  
  "Гучыць так, нiбы гэта павiнна быць тое самае месца", - сказаѓ Барнетт.
  
  Марыярцi згодна кiѓнуѓ. "Было б празмернай даверлiвасцю меркаваць, што гэта супадзенне", - сказаѓ ён. "Але проста каб быць упэѓненым, затым я накiраваѓся па адрасе, паказанаму ѓ газеце "Хоѓп"".
  
  Барнетт груба адмерыѓ названыя адлегласцi i знайшоѓ карандашную пазнаку Марыярцi на карце. "Гейдж-стрыт", - сказаѓ ён. "Наколькi дакладная гэтая сiстэма, прафесар?"
  
  "Калi вы будзеце асцярожныя ѓ сваiх вымярэннях, яны будуць дастаткова дакладнымi для патрэбнай мэты".
  
  "Ну, калi гэта так," спытаѓ Барнетт, " тое наколькi бяспечны код? Калi вы знайшлi яго так хутка, чаму гэтага не зрабiлi iншыя?"
  
  "Яны павiнны ведаць, што шукаць", - сказаѓ Марыярцi. "Нават калi хто-то здагадаецца, што гэта код каардынатаѓ карты, ён павiнен ведаць, якую карту выкарыстоѓваць".
  
  "Ты гэта зрабiѓ", - сказаѓ Барнетт.
  
  "У мяне быѓ спiс рэчаѓ забiтых мужчын", - сказаѓ Марыярцi. "У дваiх з iх былi карты Jarvis & Braff досыць блiзка да iх асобам, калi яны былi забiтыя, каб яны былi згаданыя ѓ вопiсах".
  
  " А астатнiя гэтага не зрабiлi?
  
  "Як мяркуецца," сказаѓ Марыярцi, " астатнiя захоѓвалi свае копii карты ѓ непримечательном месцы - магчыма, у бiблiятэцы або на стале ѓ холе. Паколькi гэта так, iснаванне карты не было адзначана. На самай справе, Барнетт, я павiнен быѓ думаць, што гэта вiдавочна.
  
  "Тое, што вiдавочна для вас, прафесар, не абавязкова вiдавочна для iншых. Калi б гэта было не так, вы маглi б працаваць у мяне, а не я ѓ вас".
  
  Марыярцi пачаѓ хмурыцца, а затым аддаѓ перавагу замест гэтага ѓсмiхнуцца. "Дотык, Барнетт, выразнае дотык", - прызнаѓ ён.
  
  Барнетт дастаѓ сваю кававы кубак з-пад карты. " Што вы знайшлi на Гейдж-стрыт? - Спытаѓ ён. " I, дарэчы, чаму вы не папрасiлi мяне суправаджаць вас?
  
  "Гэта было толькi ѓ мэтах выведкi", - сказаѓ Марыярцi. "Я ведаѓ, што клуба больш няма. Яго цяперашняе месцазнаходжанне паказана ѓ калонцы "Агонiя" у Ранiшняй хронiцы за мiнулую сераду. I табе трэба было выспацца. Ён переплел пальцы i выцягнуѓ рукi перад сабой далонямi наперад. "Я знайшоѓ дом амаль адразу, нягледзячы на адсутнасць названага чырвонага святлафора, таму што ён таксама ѓсё яшчэ быѓ пусты. Выдатны старадаѓнi асабняк, размешчаны на ѓласным участку зямлi, акружаны пастаянна надыходзячымi атрадамi аднолькавых радавых дамоѓ. Ён iдэальна падыходзiѓ для iх мэтаѓ. Паколькi суседзi ѓ дадзеным выпадку нiчога не маглi мне сказаць, я даследаваѓ iнтэр'ер ".
  
  "Вы ѓзламалi дзверы?" Спытаѓ Барнетт. "Як вам не сорамна, прафесар. Гэта супрацьзаконна".
  
  "Я нiчога не ламаѓ", - настойваѓ Марыярцi. "ђваходная дзверы былi прыадчынены, i я ѓвайшоѓ".
  
  "Я мяркую, там нiкога не было", - сказаѓ Барнетт.
  
  " Вы правiльна мяркуеце. У доме не было нi насельнiкаѓ, нi становiшча. Адзiнае, што я знайшоѓ, якое пацвярджае маю тэорыю, - гэта малюнак адтулiн для шруб i засовы ѓ крысах, сценах i столях некаторых пакояѓ, наводзiць на думку аб прыборах, якiя, павiнна быць, былi там замацаваны. I гэта. "Марыярцi сунуѓ руку ѓ кiшэню i дастаѓ невялiкi скураны шматок, якi трымаѓ на далонi. " Я знайшоѓ гэта - гэты артэфакт - выпадкова, у расколiне ѓ лiштвы ѓ адной з пакояѓ.
  
  Барнетт узяѓ яго i ѓважлiва агледзеѓ. На яго погляд, гэта была ѓсяго толькi кароткая, жорсткая, обесцвеченная палоска скуры, завязаная вузлом. "Што яна робiць?" - спытаѓ ён.
  
  Марыярцi узяѓ прадмет з рук Барнэта. "Я памятаю, як аднойчы чытаѓ апiсанне адмiралам Крепышом жыцця ѓ старым парусным флоце", - сказаѓ ён, перакiдаючы кавалачак скуры з рукi ѓ руку, як штукар, якi збiраецца паказаць фокус. "Ён быѓ мiчману прыкладна ѓ часы Нэльсана, i адным з яго самых яркiх успамiнаѓ аб тым перыядзе была лупцоѓка, на якую яго прымушалi глядзець. Бiзун была завязаная маленькiм вузельчыкам на канцы, каб яна не расщеплялась. Пасля кожнага выкарыстання - пасля таго, як якому-небудзь беднаму мараку распороли спiну за якое-небудзь нязначнае парушэнне - канцы канчукi мачыѓ у салёнай вадзе, каб выдалiць кроѓ. Таму што, бачыце, калi б яны далi крывi высахнуць, скура стала б жорсткай, i пры наступным выкарыстаннi канчукi кончык разам з вузлом i ѓсiм iншым мог бы отломиться.
  
  Барнетт з раптоѓным жахам паглядзеѓ на маленькi скураны вузельчык. " Вы хочаце сказаць...
  
  "Той, хто карыстаѓся гэтым," сказаѓ Марыярцi, трымаючы маленькую штучку памiж вялiкiм i паказальным пальцамi, "не ведаѓ аб салёнай вадзе".
  
  ДВАЦЦАЦЬ ШЭСЦЬ
  
  IНТЕРЛЮДIЯ: ЭКСТАЗ
  
  
  
  Хiба вы гэтага не чулi? - Няма; гэта быѓ усяго толькi вецер.
  ДЖОРДЖ ГОРДАН, ЛОРД БАЙРАН
  
  Уяго будзе толькi адзiн шанец, i ён павiнен дзейнiчаць бездакорна, каб дамагчыся поспеху, каб выжыць. Але так было ѓсю яго жыццё, кожны ѓцёкi быѓ складаней, крытычней папярэдняга, кожны не дапускаѓ права на памылку.
  
  Гэтая думка прыйшла да яго мiнулай ноччу, калi ён насiѓ маску д'ябла i шпiёнiѓ за д'ябальскiмi забаѓкамi. Якая задавальняе схема, якой ён iшоѓ - пераслед, канфрантацыi, смерць гэтых д'ябальскiх бесенят аднаго за iншым - больш не будзе служыць. Гэта дзiѓнае знiшчэнне задаволiла яго патрэбнасць, яно задаволiла яго душу. Але обрывание лiсця не заб'е дрэва; ён павiнен нанесцi ѓдар глыбей i мацней i раздушыць корань, каб яно не змагло зноѓ адрадзiцца да жыцця.
  
  Распрацаваны iм плян быѓ просты, але дэталi патрабавалi доѓгiх разважанняѓ i падрыхтоѓкi. Ён думаѓ усю ноч i рыхтаваѓся ѓсё ранiца. Неѓзабаве пасля паѓдня ён быѓ гатовы прыступiць да працы.
  
  Быѓ амаль гадзiну дня, калi ён пад'ехаѓ да дому д'ябла ѓ сваiм арандаваным фургоне. Ён злез з кiроѓчага сядзення, старанна абтрос ад пылу свой касцюм у зялёна-карычневую клетку i старанна паправiѓ карычневы кацялок, перш чым з важным выглядам накiравацца да ѓваходных дзвярэй. З свядомым уменнем, набытым за ѓсё жыццё ѓвядзення людзей у зман, як на адлегласцi сцэны, так i тварам да твару, ён стаѓ той роляй, якую гуляѓ. На яго твары, ды i ва ѓсiм яго характары, чыталася самаздаволенне, якое было устойлiвым супраць любых выпадковых роспытаѓ.
  
  На яго настойлiвы стук дзверы адчынiлiся, i на парозе з'явiѓся высокi мужчына з ястрабiных носам, апрануты як дварэцкi, з унiклiва, незацiкаѓленых выглядам добра вышколенного хатняга слугi.
  
  Гэтага месца не патрэбен такi чалавек, як дварэцкi. "Ясна, што мы абодва хлусы", - падумаѓ ён, сардэчна зiрнуѓшы на чалавека з ястрабiных носам. Але я лепш. "Добры дзень," сказаѓ ён, дакранаючыся да палёѓ свайго кацялка. - Я так разумею, гэта Аппер Пондбери Кресент, 204?
  
  Чалавек з ястрабiных носам старанна абдумаѓ пытанне, перш чым вырашыцца. "А што, калi гэта так?" нарэшце спытаѓ ён.
  
  "Дастаѓка". Ён тыцнуѓ вялiкiм пальцам праз плячо, паказваючы на фургон. Мужчына ѓ касцюме прыслужнiка паглядзеѓ у тым напрамку, чытаючы вялiкую, сьвежапафарбаваную шыльду, якая вiсела на баку транспартнага сродку. ГЕЙТСКИЛЛ I СЫН, абвяшчала надпiс, ВИНОТОРГОВЦЫ.
  
  " Я сам iх прынёс. Зняѓшы кацялок, ён выцер лоб вялiкiм амаль белым насоѓкай. " Я Гейтскилл. Мне сказалi, што трэба спяшацца, таму я адразу ж прывёѓ iх. У звычайнага картэра выхадны на гэтым тыднi. Мацi сур'ёзна хворая. Стритхэм або што-то ѓ гэтым родзе. Па-чартоѓску непрыдатны для таго час. Берцi на Кантыненце ѓ паездцы за пакупкамi. Гэта сын. I вось я тут. Куды ты iх хочаш?"
  
  "Што?" спытаѓ гарбаносы псеѓда-дварэцкi.
  
  Псеѓда-Гейтскилл выцягнуѓ пачак заказаѓ на пастаѓку i прагартаѓ iх. "Вось гэта," сказаѓ ён. " Дванаццаць бутэлек лепшага кларета. Куды ты iх хочаш? Мой хлопец дапаможа табе занесцi iх. "Ён паказаѓ на цыбатага юнака, якi сядзеѓ, звесiѓшы ногi праз заднюю дзверцы фургона. " Наёмны хлопец. Не занадта яркi, але жадаючы. Лепш за ѓсё прахалоднае месца."
  
  "Як гэта?" - спытаѓ Гарбаносы. "Лепш для чаго?" Лёгкае замяшанне адбiлася на яго надменном твары.
  
  "Бардовы," нецярплiва патлумачыѓ Гейтскилл. " Лепш за ѓсё ѓ прахалодным месцы. Захоѓваць у такiм выглядзе гадамi. Дзесяцiгоддзямi. Лепш не пераязджаць занадта шмат. Паварочвайце кожную машыну на чвэрць абароту кожныя пяць гадоѓ або каля таго.
  
  Гарбаносы мужчына ѓтаропiѓся на двухфутовые бочачкi, акуратна складзеныя ѓ задняй частцы фургона. "Я не ведаю", - сказаѓ ён.
  
  "Вiнны склеп лепш за ѓсё", - сказаѓ гандляр. "Як вы маглi здагадацца па назве. Вiно".
  
  "Мяне пра гэта не iнфармавалi", - сказаѓ мужчына з ястрабiных носам.
  
  Чалавек, якi быѓ ветрам, пацiснуѓ плячыма, як гандляр. "Сее-хто забыѓся табе сказаць", - сказаѓ ён. "Для мяне гэта не мае значэння. Мне заплацiлi. Я забяру iх з сабою цi пакiну тут, на вулiцы, як вам будзе заѓгодна. Але, ведаеце, у мяне ёсць час не на ѓвесь дзень. Выкажам здагадку, мы з хлопцам проста складзем "фиркинс" акуратненька, як на тратуары? Тады ты i твае сябры можаце рабiць з iмi ѓсё, што вам заманецца, на вольным часе.
  
  "Няма - ну -" Ён зрабiѓ паѓзу, каб падумаць, супаставiць магчымасцi памылкi адзiн з адным. Вiдавочна, яго гаспадара там не было, каб параiцца. " Вы кажаце, у склепе?
  
  "Лепшае месца". Вецер кiѓнуѓ.
  
  "Ну, тады зайдзi з чорнага ходу. Ззаду ёсць уваход у склеп. Няма неабходнасцi iсцi праз дом".
  
  "Сапраѓды, у гэтым няма неабходнасцi", - пагадзiѓся чалавек, якi быѓ ветрам, падаючы знак хлопцу, якога ён наняѓ, каб той прынёс з сабой першую птушку, пакуль яны будуць шукаць дзверы ѓ падвал.
  
  Праз паѓгадзiны яны былi выгружаны, i маленькiя бочачкi былi акуратна складзеныя на старой палiцы ѓ каменным склепе. "Гэта павiнна захаваць iх прахалоднымi", - сказаѓ прадавец дворецкому. "Я думаю, ваш гаспадар знойдзе, што ѓраджай пераѓзыходзiць яго чакання. Проста дайце iм настаяцца дзень або каля таго, перш чым прыступiць да першага".
  
  "Значыць, яно добрага якасцi?" спытаѓ дварэцкi.
  
  "Чароѓна", - запэѓнiѓ яго гандляр. "Тая, цяпер. Мне трэба iсцi".
  
  ДВАЦЦАЦЬ СЕМ
  
  ВЫРАТАВАННЕ
  
  
  
  Вось мiлыя хлопчыкi; тое, што смерць забараняе маiм жыццi,
  Тое, што дазваляе вашым жыццям кiраваць, нягледзячы на смерць.
  КРЫСТАФЕР МАРЛОђ
  
  Блiжэй да вечара зноѓ пачаѓся дождж, халодны, проливающийся скрозь парывы халоднага вясновага ветру. Да заходу ён падаѓ бесперапынна на працягу некалькiх гадзiн i абяцаѓ працягвацца бясконца. Навiслыя аблокi зачынiлi тое, што засталося ад змяркання, заѓчасна затемнив неба. Гняды кабылка, для якога дождж быѓ усяго толькi яшчэ адным пакоры, спакойна брыѓ па залiтым лужынамi вулiцах, а чатырохколавы экiпаж падскокваѓ i кренился ззаду. Барнетт нахiлiѓся наперад на сваiм вiльготным скураным сядзеннi i ѓтаропiѓся ѓ спатнелыя акно на якiя рухаюцца змрочныя ценi праносяцца мiма пейзажаѓ: будынкаѓ, тратуараѓ, лiхтарных слупоѓ, апорных слупоѓ, выпадковых людзей, якiя спяшаюцца схавацца ад дажджу. Усё гэта мела нейкi нерэальны выгляд, як быццам не iснавала асобна, а было змешчана туды, як сцэнiчная дэкарацыя, па капрызе якога-то богападобнымi рэжысёра.
  
  Барнетт адчуваѓ сябе захопленым гэтым светам нерэальнасцi; па нейкай прычыне, якую ён не мог зразумець, ён адчуваѓ сябе дзiѓна адарваным ад самога сябе, ад таго, дзе ён быѓ i што рабiѓ. Ён рэзка трасянуѓ галавой, спрабуючы прагнаць туман у галаве, i павярнуѓся да прафесара Марыярцi. "Колькi яшчэ?" ён спытаѓ.
  
  Марыярцi на iмгненне выглянуѓ вонкi, каб зарыентавацца. " Яшчэ дзесяць хвiлiн, i мы будзем на месцы, - сказаѓ ён. " Баюся, крыху ранавата для нашых патрэб. Магчыма, нам прыйдзецца ненадоѓга схавацца ѓ якiм-небудзь пад'ездзе.
  
  "Не ведаю, цi змагу я вынесцi чаканне, калi мы апынемся ѓ поле зроку дома", - сказаѓ Барнетт. "У мяне такое пачуццё, быццам я чакаю ѓжо некалькi стагоддзяѓ. Акрамя таго, мне не падабаецца думаць пра тое, што можа адбывацца ѓнутры гэтага дома, пакуль мы чакаем звонку.
  
  "Трэнiруйце цярпенне", - настаѓляѓ Марыярцi. "Гэта адзiная дабрачыннасць, якая саслужыць вам добрую службу практычна пры любых абставiнах. У дадзеным выпадку гэта важна. Калi мы ворвемся раней прызначанага часу, то, напэѓна, причиним больш шкоды, чым карысцi. Аднаму Богу вядома, што гэтыя добрыя грамадзяне i вопытныя члены клуба, якiх мы плануем наведаць, могуць нарабiць ѓ панiцы ".
  
  "Я думаѓ, вы атэiст", - пракаментаваѓ Барнетт.
  
  "Я таксама прагматык", - сказаѓ Марыярцi. "Такiм чынам, што мы павiнны зрабiць, так гэта пранiкнуць да iх i ѓ зручны момант выратаваць мiс Перрин".
  
  "Калi яна там", - сказаѓ Барнетт. Ён раптам выявiѓ, што кусае нiжнюю губу, i свядома стрымаѓся.
  
  "Калi яе там не апынецца," змрочна сказаѓ Марыярцi, " мы выклiчам у аднаго з прысутных там джэнтльменаѓ моцнае жаданне сказаць нам, дзе менавiта яна знаходзiцца! Даю вам слова, Барнетт, яшчэ да канца гэтай ночы мы знойдзем i вернем на радзiму вашу лэдзi.
  
  "Я малюся, каб гэта было так", - сказаѓ Барнетт. "Яна знаходзiцца ѓ iх руках ужо чацвёрты дзень. Непрыемна думаць пра тое, што магло з ёй здарыцца да цяперашняга часу".
  
  Марыярцi паглядзеѓ на яго. "Гэта асуджана на правал", - сказаѓ ён. "Што б нi здарылася з мiс Перрин, гэта ѓжо адбылося; вы нiчога не можаце зрабiць, каб гэта змянiць. I што б гэта нi было, ты не павiнен вiнавацiць у гэтым яе цi сябе. Ты павiнен прыняць гэта i iсцi далей ".
  
  "Вы хочаце сказаць, што нiчога не варта рабiць з тым, што засталося ѓ мiнулым?" Спытаѓ Барнетт.
  
  "З мiнулага можна атрымаць урокi", - сказаѓ Марыярцi. Затым, пасля паѓзы, ён мякка дадаѓ: "Помста, часам, прымальная".
  
  Праз некалькi хвiлiн чатырохколавы аѓтамабiль спынiѓся, i кiроѓца адкрыѓ малюсенькi злучальны люк на даху, вылiѓшы невялiкую лужынку вады на сядзенне побач з Барнеттом. "Мы тут, прафесар, як вы i сказалi", - пракрычаѓ ён ѓнiз. "Прама за вуглом ад дома, аб якiм iдзе гаворка".
  
  "Вельмi добра, Дермот", - адказаѓ прафесар. "Цi ёсць хто-небудзь з нашых людзей у якасьцi сьведкi?"
  
  Разносчык прыклаѓ вуха да маленькага адтулiны, каб скрозь шум ветру пачуць пытанне прафесара. "Ёсць пара асоб, якiя ходзяць па падваротнях ѓ наступным квартале", - адказаѓ ён. "Але што тычыцца таго, што гэта такое, я не магу дакладна сказаць з такога адлегласцi, улiчваючы непагодлiвае надвор'е, i ѓсё такое".
  
  "Што ж, пойдзем паглядзiм, што мы зможам убачыць", - сказаѓ Марыярцi, кiваючы Барнетту. "Пачакай тут, Дермот. З такiм жа поспехам вы маглi б залезцi ѓ карэту i заставацца ѓ цяпле i сухасцi, пакуль не спатрэбiцеся.
  
  "Занадта позна", - крыкнуѓ Дермот ѓнiз i засунуѓ вечка люка.
  
  Барнетт рушыѓ услед за Марыярцi праз вулiцу, якая, як ён заѓважыѓ па паказальнiку на куце, называлася Аппер Пондбери Кресчент. Вулiца, абрамленая акуратнымi шэрагамi добра размешчаных дамоѓ, зручна размешчаных у баку ад тратуара, разыходзiлася ѓ абодва бакi толькi з найменшым намёкам на выгiб. "Як вы думаеце, - спытаѓ Барнетт прафесара, - што робiць гэта паѓмесяцам?"
  
  Марыярцi зiрнуѓ на свайго партнёра. "Дзiвацтвы дзелавога мэнэджара лорда Пондбери," выказаѓ здагадку ён. "Любоѓ да тэрмiна 'паѓмесяц' выявiлася, калi ён ператварыѓ прыватны паляѓнiчы запаведнiк яго светласцi ѓ шэсцьдзесят пяць асобна якiя стаяць таунхаусов.
  
  Маммер Толливер з'явiѓся з-за жывой загарадзi i падбег рысцой. "Добрай ранiцы, прыяцель," сказаѓ ён, кiваючы Барнетту. " Добрай ранiцы, прафесар. Вунь той дом. Ён паказаѓ праз вулiцу на дом прыкладна ѓ сярэдзiне квартала. "Той, у якога каменная сцяна вышынёй па грудзi цягнецца ѓздоѓж дарожкi да ѓваходных дзвярэй".
  
  " Вышынёй па грудзi? - Спытаѓ Барнетт, узiраючыся праз паѓзмрок у дом, на якi паказаѓ Толливер.
  
  Бормочущий ѓтаропiѓся на яго. "Мая грудзi", - патлумачыѓ ён. "Твая заднiца".
  
  Барнетт паглядзеѓ на маленькага чалавечка зверху ѓнiз. "Не будзь грубым", - сказаѓ ён. "I што ты разумееш пад 'зранку'? Так атрымалася, што цяпер восем вечара. На самай справе, праз дзесяць хвiлiн.
  
  "Я б сказаѓ, што дзе-то ѓжо ранiца", - холадна сказаѓ Балака, апусцiѓшы для выразнасцi свае словы. "Ты што, зусiм не разбiраешся ѓ навуцы?"
  
  "Прибереги свае вартавыя вастрынi для iншага разу, Маммер," сказаѓ Марыярцi, падазрона утаропiѓшыся на дом праз дарогу. " Ты ѓпэѓнены, што гэта тое самае месца?
  
  "Гэта тое самае месца, прафесар, памылкi быць не можа", - сказаѓ Бормотун.
  
  "Вы знайшлi зялёны крыж?" Спытаѓ Марыярцi. "Гэта абазначэнне ѓ рэкламе за гэты месяц - зялёны крыж", - патлумачыѓ ён Барнетту.
  
  "На пярэднiм акне справа ад дзвярэй намаляваны мальтыйскi крыж з зялёнага шкла", - сказаѓ Акцёр. "Ведаеце, як на вокнах у царкве".
  
  " Вiтражныя шкло? - Выказаѓ Здагадку Барнетт.
  
  "Ты адгадаѓ", - пагадзiѓся Бормотун. "Гэта вельмi добра вiдаць, калi ты знаходзiшся прама перад iм, з-за святла ззаду яго; але ты амаль не бачыш яго з абодвух бакоѓ, таму што акно крыху ссунута".
  
  "Вельмi добра", - сказаѓ Марыярцi. "Павiнна быць, гэта сапраѓды тое месца. Было шмат руху, пакуль вы назiралi?"
  
  "Вельмi мала заходзiѓ i выходзiѓ", - сказаѓ Толливер. "Група джэнтльменаѓ ѓвайшла неѓзабаве пасля таго, як я ѓладкаваѓся тут сам i iншыя хлопцы - гэта было каля шасцi гадзiн. Неѓзабаве пасля таго, як пачаѓся дождж. З тых часоѓ прыйшлi шасцёра i двое сышлi. Яны з'ехалi разам у пастцы. I, вядома, адно дзiѓнае падзея."
  
  "Што гэта?" - спытаѓ я.
  
  Толливер адвёѓ Марыярцi i Барнэта на некалькi дамоѓ далей ад таго месца, дзе яны стаялi, i паказаѓ на ровар, якi быѓ добра схаваны ѓ кустоѓi збоку ад дома. " Якi-то джэнтльмен пад'ехаѓ на гэтай штуковине i выкiнуѓ яе тут, старанна хаваючы з вачэй далоѓ. Затым ён падышоѓ да дома, за якiм мы назiраем, i адразу ж схаваѓся за вуглом дома. Я не магу сказаць, зайшоѓ ён ѓнутр або няма, але ён не скарыстаѓся параднай дзвярыма. Гэта было хвiлiн дзесяць-пятнаццаць таму.
  
  "Ну жа, як гэта чароѓна!" Марыярцi усклiкнуѓ.
  
  "Я б проста выказаѓ здагадку, што гэта быѓ слуга, магчыма, трохi ѓтойлiвы з-за таго, што спазняѓся на працу, адчуваючы неабходнасць скарыстацца чорным ходам, - сказаѓ Скамарох, - калi б не асаблiвыя абставiны, звязаныя з гэтым роварам".
  
  "Гэта сапраѓды незвычайнае акалiчнасць", - пагадзiѓся Марыярцi. "Што вы пра гэта думаеце, Барнетт?"
  
  "Вы злавiлi мяне", - сказаѓ Барнетт. "Хто-то яшчэ сочыць за домам?"
  
  "Магчыма", - сказаѓ Марыярцi. "Але ён, павiнна быць, сапраѓды блiзарукi, раз яму даводзiцца назiраць за гэтым з такой блiзкай адлегласцi. Колькi ѓ нас тут яшчэ нашых людзей, Мама?"
  
  "На дадзены момант чатырнаццаць," сказаѓ Толливер. " Раскiданыя уверх i ѓнiз па вулiцы ѓ зацiшных месцах.
  
  "Добра, добра", - сказаѓ Марыярцi. "Гэтага павiнна быць дастаткова. Зараз давайце устроимся ямчэй i пастараемся заставацца адносна сухiмi. З хвiлiны на хвiлiну павiнны пачаць прыбываць удзельнiкi. Маммер, як ты думаеш, ты зможаш падабрацца досыць блiзка да гэтай дзверы, каб атрымаць добры агляд? Я хачу ведаць, якая працэдура ѓваходу."
  
  "Адно з нешматлiкiх пераваг маленькага росту", - сказаѓ Толливер. "Я магу схавацца на палове прасторы, якое спатрэбiлася б чалавеку стандартнага росту. Я паспрабую".
  
  "Добры хлопец, Маммер", - сказаѓ Марыярцi, паляпаѓ яго па спiне. "Памятай, асцярожнасць - гэта лозунг. Для вас важней, каб вас не заѓважылi, чым каб вы разглядзелi кожную дэталь ".
  
  "Не хвалюйцеся, прафесар", - весела сказаѓ Бормотун. "Мяне могуць убачыць, але не зловяць. I яны таксама нiчога не западозраць. Вось, паглядзi на гэта! Толливер скiнуѓ палiто i запахнул куртку. Затым, зняѓшы з галавы наскрозь прамоклы кацялок, ён дастаѓ з яго ѓнутраных кiшэняѓ крамнiнную кепку. Ён надзеѓ кепку i шчыльна нацягнуѓ яе на вушы. Горбiцца i выстаѓляючы плечы наперад, ён крыху схiлiѓ галаву набок i дазволiѓ нявiннаму выразе асобы сцерцi звычайную хiтрую ѓсмешку са свайго твару.
  
  Барнетт мiргнуѓ. На яго вачах адбылося цудоѓнае ператварэнне: франтаваты маленькi чалавечак ператварыѓся ѓ вулiчнага хлапчука. Пятнаццаць гадоѓ сцерлiся з яго знешнасцi, i нiхто, убачыѓшы яго цяпер, не паверыѓ бы, што ѓ яго на розуме можа быць што-то большае, чым пошук заблукалага мяча.
  
  Бормочущий выцер нос рукавом i ѓтаропiѓся на Марыярцi. " Што думаеш назiральнiк, губернатар? - спытаѓ ён гугнявым хныканьем дзiцяцi з трушчоб. "Ты позируешь, што я буду рабiць?"
  
  "Маммер, ты мастак!" Марыярцi усклiкнуѓ.
  
  "Гэта глупства, прафесар", - сказаѓ Акцёр. "А цяпер, калi вы мяне прабачце, я пайду потренируюсь ѓ мастацтве". I, падскокваючы i хлюпаючы, ён пабег унiз па вулiцы.
  
  * * *
  
  Чалавек, якi быѓ ветрам, знаходзiѓся ѓ падвале дома д'ябла. Ён крадком адкрыѓ маленькае акенца над даѓно закiнутых складскiх памяшканнем, калi дастаѓляѓ бочкi з вiном. I цяпер ён быѓ сярод бочак. Ён мог чуць крокi, слабыя, наверсе, калi д'ябальскiя дэманы падымалiся наверх адзiн за iншым. Гэта было добра. Ён зняѓ палiто i закасаѓ рукавы. Часу было дастаткова. Жудасна усмiхаючыся, ён пацягнуѓся да блiжэйшага бочонку.
  
  * * *
  
  Сыны Азазеля пачалi прыбываць у свой клуб неѓзабаве пасля таго, як Марыярцi i Барнетт ѓладкавалiся глядзець. Адзiн за адным, праз кароткiя прамежкi часу, скрозь шум дажджу чуѓся сокат конскiх капытоѓ, i дзе-то ѓ гэтым квартале Аппер-Пондбери-Кресент спыняѓся экiпаж. Дзве карэты, тры двухколкi, чацвёрка квадрацыклаѓ i элегантнае бричковое крэсла з чорнай брызентавай панэллю, якая зачыняе тое, што, павiнна быць, было гербам на дзверцах з чорнага дрэва, - усё гэта прыбыло ѓ працягу першых паѓгадзiны. З кожнай машыны выйшаѓ па аднаму чалавеку ѓ шчыльным плашчы i накiраваѓся да параднай дзверы дома Пякельнага Полымя. Калi адзiн з гэтых джэнтльменаѓ наблiжаѓся па пятах за iншым, ён чакаѓ на тратуары, нецярплiва прытупваючы нагамi, у той час як першага сустракалi ля дзвярэй.
  
  Толливер кiнуѓся назад праз вулiцу, калi апошнi экiпаж схаваѓся за вуглом. "Цяпер я вызначыѓ яе месцазнаходжанне, прафесар," сказаѓ ён. "Яны падыходзяць да дзвярэй i тузаюць за шнурок званка. Затым гэта маленькае адтулiну- якое знаходзiцца побач з дзвярыма - злева - адкрываецца знутры. Джэнтльмен, якi звонку, засоѓвае што-то ѓ адтулiну, каб джэнтльмен, якi ѓнутры, мог паспрабаваць. Я не змог добра разгледзець гэты прадмет, але я думаю, што гэта адна з такiх медалёѓ, як у цябе. Затым джэнтльмен, якi знаходзiцца ѓнутры, уручае джэнтльмену, якi знаходзiцца звонку, маску, якую той хутка апранае сабе на твар. Затым дзверы, нарэшце, адкрываецца, i джэнтльмен, якi знаходзiцца звонку, уваходзiць ѓнутр. Вы мяне зразумелi, прафесар?
  
  "Я трымаю цябе, Маммер". Марыярцi павярнуѓся да Барнетту. "Гэта тлумачыць адну рэч", - сказаѓ ён. "Я задаваѓся пытаннем, чаму нi на адным з целаѓ не было знойдзена масак, паколькi яны захавалi звычку хадзiць у масках. Мiлае маленькае рашэнне праблемы. Гэта таксама азначае, што ѓ нас не ѓзнiкне нiякiх праблем з уваходам у дом.
  
  "Як мы збiраемся гэта зрабiць, прафесар?" Спытаѓ Барнетт. "Я гатовы да ѓсяго, што павiнна быць зроблена".
  
  "Падобна на тое, што мы з табой будзем адзiнымi, хто ѓвойдзе наѓпрост", - сказаѓ Марыярцi. "У кожнага з нас ёсць медальён, i кожны з нас замаскiраваны пад джэнтльмена. Гэтага павiнна быць дастаткова, каб патрапiць унутр.
  
  "Аб ' кей", - сказаѓ Барнетт, падымаючы каѓнер палiто i папраѓляючы капялюш. "Паехалi!"
  
  "Памятаеце, па адным", - папярэдзiѓ яго Марыярцi. "Я пайду першым i буду чакаць вас ва ѓнутраным калiдоры. Калi па нейкай прычыне гэта апынецца занадта прыкметным, я буду ѓ першай якая трапiла пакоi. Пастарайся не размаѓляць."
  
  "Прабачце мяне, прафесар, перш чым вы пойдзеце," сказаѓ Толливер, " але калi вы хочаце, каб я i iншыя хлопцы далучылiся да свята?
  
  "Уважлiва назiрайце звонку", - сказаѓ яму Марыярцi. "Вось, вазьмiце гэта; гэта палiцэйскi свiсток. Калi вы мне спатрэбiцеся, я падам сiгнал, кiнуѓшы што-небудзь у адно з пярэднiх вокнаѓ. Затым вы дзьме ѓ свiсток, каб сабраць нашых людзей i ѓвайсцi прама праз парадную дзверы. У адваротным выпадку, проста будзьце гатовыя аказаць падтрымку, калi нам прыйдзецца хутка сыходзiць ".
  
  "Цалкам дакладна, прафесар," сказаѓ Толливер. " Я перадам дзецям, каб яны трымалiся далей ад староннiх вачэй, але былi гатовыя дзейнiчаць, калi яны пачуюць свiсток.
  
  "Хто гэтыя 'хлопцы'?" Спытаѓ Барнетт.
  
  "Палкоѓнiк Моран," прадставiѓся яму Толливер, " i некалькi яго прыяцеляѓ з Грамадства жабрачых аматараѓ. Палкоѓнiк глядзiць на яго так, нiбы яму хочацца што-небудзь ударыць; i я ѓпэѓнены, што сядзенне на кукiшках пад ганкам пад дажджом таксама не iдзе на карысць яго характары ".
  
  "Раскажы яму, як iдуць справы", - сказаѓ Марыярцi. "Скажы яму, што адказ на яго праблему знаходзiцца ѓнутры, i я выцягну яго вонкi. Я спадзяюся на цябе, Мама. Пойдзем, Барнетт, цяпер няхай прама за мной.
  
  Барнетт стаяѓ на тратуары перад домам, цярэбячы маленькi медальён i назiраючы, як Марыярцi прапускаюць праз парадную дзверы. Затым надышла яго чарга. З гучна колотящимся сэрцам ён падышоѓ да дзвярэй i пацягнуѓ за драѓляную ручку званка.
  
  * * *
  
  Яго падрыхтоѓкi былi амаль завершаны. Апошняя праверка - не магло што-небудзь пайсцi не так - i ён падымецца наверх i далучыцца да свята. Святы? Ён усмiхнуѓся. "Еш, пi i весялiся, - падумаѓ ён, - бо ѓжо амаль заѓтра".
  
  * * *
  
  Марыярцi чакаѓ Барнэта ѓ маленькай пакоi злева ад уваходу, па-за межамi чутнасцi сустракае ля дзвярэй. Барнетт агледзеѓся. "Як празаiчна", - прашаптаѓ ён прафесару. "Гардэроб".
  
  "Празаiчны заѓсёды змешваецца з мудрагелiстым i жахлiвым", - пракаментаваѓ Марыярцi. "Кат Нюрнберга носiць парадны касцюм i белыя пальчаткi i карыстаецца вострым з абодвух бакоѓ сякерай. Мангольскiя орды вынайшлi гульню ѓ пола, але замест мяча яны выкарыстоѓвалi чалавечую галаву. Замак Улада Цепеш быѓ вядомы сваiм выдатным выглядам на Карпацкiя горы. Iду ѓ заклад, тут таксама ёсць туалет i, цалкам верагодна, кухня.
  
  Барнетт злёгку пакiваѓ галавой. "Вас калi-небудзь што-небудзь здзiѓляла, прафесар?" ён спытаѓ.
  
  "Мяне ѓсё пастаянна здзiѓляе", - адказаѓ Марыярцi. "Я думаю, гэта той кiрунак, у якiм мы хочам рухацца".
  
  Яны пайшлi па калiдоры, зазiраючы па дарозе ѓ кожны пакой. Барнетт спрабаваѓ выглядаць бестурботным пад сваёй маскай, але ѓ яго не пакiдала адчуванне, што кожная пара вачэй, якiя звернуцца ѓ яго бок, неадкладна раскрыюць яго маскiроѓку, i што ѓ любую секунду хто-небудзь з добра апранутых мужчын у масках, расхаживающих па зале, драматычна тыцне пальцам у кiрунку яго носа i усклiкне: "Гэты чалавек у пакамечаным касцюме, вiдавочна, не адзiн з нас! Затрымаеце яго!"
  
  Але iншыя людзi ѓ масках у калiдорах i пакоях гэтага пякельнага клуба не бачылi нiякай рознiцы памiж Марыярцi або Барнеттом i самiмi сабой. I, як са здзiѓленнем адзначыѓ Барнетт, не бачачы iх асоб, ён не мог заѓважыць нiякай рознiцы памiж iмi i iншымi мужчынамi. Ён не быѓ упэѓнены, якую рознiцу чакаѓ убачыць, але як толькi ён прывык бачыць маску замест асобы, у гэтых людзей з Пякельнага Полымя не было бачных Барнетту стигматов. У сваёй вопратцы i манеры трымацца яны не выглядалi б недарэчна, хадзiѓ узад-уперад з важным выглядам па калiдорах гатэляѓ "Багатель", "Карлтон" або "Дыяген". Магчыма, у iншыя вечары яны паступалi менавiта так.
  
  Пакоi побач з кароткiм вестыбюлем былi адведзены для азартных гульняѓ. Там былi тры маленькiя пакоi, абсталяваныя для баккары, vista i вiнг-э-эн, i вялiкая пакой з двума коламi рулеткi i сталом для пiкету. За гэтымi сталамi панавала ажыѓленне, i стаѓкi былi высокiя. Назiрала За гульнямi пара сцюардаѓ ѓ строгiх чорных строях, на якiх былi аднолькавыя маскi з пап'е-машэ, змадэляваныя ѓ выглядзе ѓсмiхаюцца асоб, пафарбаваных фарфорава-белай фарбай, з чорнымi бровамi i тонкiмi, як аловак, чорнымi вусамi. Усе дылеры i круп'е былi прывабнымi жанчынамi гадоѓ дваццацi з невялiкiм; iх яркая адзенне i нязмушаныя манеры выдавалi iх прыналежнасць да таго пласту грамадства, якi французы называюць demi-monde, у ангельцаѓ для гэтага няма ветлiвага тэрмiна.
  
  Гэта была мудрагелiстая сцэна, па якой Барнетт выявiѓ, што блукае; мужчыны ѓ масках i жанчыны ѓ пунсовым з дзiкай iнтэнсiѓнасцю гулялi ѓ картачныя гульнi пад актиническим святлом мноства газавых свяцiлень, якiя былi раскiданыя па сценах, як перакручаныя гаргуллi. Iшла i iншая гульня, больш тонкая, з подталкиваниями, подмигиваниями, кив-камi i ѓскоснымi размовамi, чырванню i хiхiканнем з боку прадстаѓнiц поѓдня. У гэта таксама гулялi з апантанай iнтэнсiѓнасцю, хоць Барнетт не мог з таго, што ён падслухаѓ, выразна адрознiць правiлы, узнагароды або штрафы. Гульня, вонкава сексуальная па змесце, мела прысмак зла i раскладання. Барнетт адзначыѓ цынiчную калянасць ѓ вачах жанчын, i яму здалося, што ён заѓважыѓ у вачах некаторых з iх бляск страху.
  
  "Што ты думаеш?" - прашаптаѓ ён Марыярцi, калi яны ѓдваiх стаялi ѓ адасобленым куце вялiкага пакоя каля стала для пiкету.
  
  Марыярцi доѓга глядзеѓ на яго, нiбы разважаючы, якi з мноства спосабаѓ адказу на гэтае пытанне ён абярэ. "Я думаю, мы знаходзiмся на перыферыi зла", - сказаѓ ён. "Мы павiнны рухацца ѓнутр, да цэнтру. Прыгатуйцеся да сцэнах, якiя вам не спадабаюцца, i паспрабуйце не выдаваць сябе заѓчаснай рэакцыяй на тое, што вы бачыце. Сливайся са сваiм асяроддзем, якiм бы непрыемным гэта нi было.
  
  Барнетт агледзеѓся. "Калi мне давядзецца гуляць, я буду гуляць", - сказаѓ ён. "У мяне была трэнiроѓка. Як вы думаеце, у якiм баку цэнтр?"
  
  "Я назiраѓ," сказаѓ Марыярцi, " i, наколькi я магу вызначыць, дзверы ѓ процiлеглым куце гэтага пакоя, падобна, з'яѓляецца парталам у апраметную бясконцых i пякельных асалод. Яна вядзе ѓ калiдор, а калiдор вядзе- цiкава, да чаго? Я бачыѓ, як некалькi джэнтльменаѓ ѓ масках прайшлi па iм, але нi адна з, э-э, лэдзi. Вы гатовыя?
  
  "Я спадзяюся на гэта", - прашаптаѓ Барнетт.
  
  "Моцная верхняя губа!" Сказаѓ Марыярцi. - Або, па крайняй меры, вядзi сябе так, як быццам твая верхняя губа напружана, як i належыць ангельцу. Зараз вы адпраѓляецеся ѓ святая святых гэтага благаславёнага клуба, за любаты якога вы плацiце Гаспадару ђвасаблення яго дваццаць гiнэяѓ у месяц".
  
  "Падазраю, я атрымаю больш, чым стаяць мае грошы", - прамармытаѓ Барнетт. "Вядзiце, прафесар".
  
  * * *
  
  Цяпер ён быѓ сярод iх. Яны ѓсмiхалiся, смяялiся i гулялi ѓ свае д'ябальскiя гульнi; i ён усмiхаѓся i смяяѓся пад сваёй маскай i добра вёѓ сваю ѓласную гульню. Ён дастаѓ свой гадзiннiк, падарунак бургамiстра Фюрта пасля паспяховага ѓцёкаѓ з старажытных падзямелляѓ Ратушы: было ѓжо чвэрць на адзiнаццатую. Праз сто пяць хвiлiн усе гульнi заканчвалiся. Апоѓначы, гадзiну ведзьмаѓ. Ён зноѓ гучна засмяяѓся, але нiхто гэтага не заѓважыѓ.
  
  * * *
  
  Дом быѓ падзелены на чатыры секцыi, якiя, падобна ѓзроѓнях пекла ѓ "Пекле" Дантэ, былi падзеленыя ѓ адпаведнасцi з грахамi, якiм аддавалi перавагу насельнiкi. Кожны ѓзровень большага граху быѓ даступны толькi ѓ адным месцы, праз ѓзровень меншага граху. Марыярцi i Барнетт перайшлi ад Першага ѓзроѓню - Азартных гульняѓ i Распусты; затым да Другога ѓзроѓню - розным экзатычным Вычварэнствам з Жадаючымi - цi Паддаюцца Перакананнi -Жанчынамi. Пакой, у якую яны ѓвайшлi, вялiкая, пышна ѓпрыгожаная i ѓ той жа час злёгку нясмачная, нiшто так не нагадвала гасцiную ѓ дарагiм бардэлi. Што, безумоѓна, было зроблена наѓмысна i нi ѓ якай меры не было недакладным.
  
  Барнетт прабег позiркам па шпалерам з чырвонага плюшу ѓ кветачку; крэслаѓ i кушеткам з глыбокiмi падушкамi, абцягнутым тканiнай у тон; вычварным i безгустоѓным канделябрам, упрыгожаным кветкамi, херувiмамi i дзiѓна пачуццёвымi анёлкаѓ жаночага полу; i не менш пачуццёвым дамам, развалившимся на канапах, апранутым ѓ фантастычныя ѓборы. "Калi не лiчыць гэтых iдыёцкiх масак," прашаптаѓ Барнетт, " гэта можа быць любы з пяцiдзесяцi клубаѓ Лондана, якiя абслугоѓваюць адно i тое ж 'спартыѓнае' насельнiцтва".
  
  - Нема пакаяцца ѓ злачынстве, " прамармытаѓ Марыярцi. - Я знаходжу, што Ювеналiя можна цытаваць у самыя непадыходныя моманты.
  
  "Як гэта?" Цiха спытаѓ Барнетт.
  
  Марыярцi злёгку пакiваѓ галавой з прытворнай раздражненнем. "Вашы амерыканскiя школы проста не вераць у класiчную адукацыю", - пракаментаваѓ ён. "Нядзiѓна, што ваша ангельская проза такая плоская i пазбаѓленая слыху; вы ѓсё невуцкiя ѓ латынi".
  
  "Абмяркуйце мае недахопы ѓ адукацыi ѓ iншы раз, прафесар", - цвёрда папрасiѓ Барнетт. "Што вы сказалi?"
  
  "Груба кажучы, 'Нiхто нiколi не дасягаѓ вяршынь заганы з першай спробы'. У рэшце рэшт, гэтым хлопцам трэба з чаго-то пачынаць.
  
  Раптам з адной з суседнiх пакояѓ пачуѓся крык - пранiзлiвы крык невыноснай агонii. Барнетт рэзка павярнуѓ галаву, шукаючы крынiца гуку, але нiхто з астатнiх у гасцiнай нiяк не адрэагаваѓ, за выключэннем некалькiх жанчын, якiя нервова тарганулiся.
  
  Барнетт учапiѓся ѓ рукаѓ Марыярцi. "Што гэта было?" патрабавальна спытаѓ ён.
  
  "Нядбайна, мiстэр Барнетт", - з цяжкасцю прашаптаѓ Марыярцi. "Заставайцеся нядбайнымi. Такога роду рэчы павiнны адбывацца пастаянна. Памятаеце аб ролi, якую вы гуляеце. Вы добра прывыклi да такiх гукаѓ. Сапраѓды, менавiта таму вы тут."
  
  Барнетт выпрастаѓ спiну i падняѓ галаву з пародыяй на бестурботнасць. "Што менавiта адбываецца ѓвесь час, - спытаѓ ён, - з-за чаго дзяѓчыны крычаць у аддаленых пакоях?"
  
  Марыярцi нядбайна прыхiнуѓся да шпалерам з малюнкам. "Ты сапраѓды не захочаш ведаць", - сказаѓ ён. "Дастаткова сказаць, што ѓяѓленнi людзей аб сэксуальным задавальненнi могуць быць далёкiя ад вашых уласных".
  
  " Ты маеш на ѓвазе- Але чаму яны з гэтым мiрылiся? Я маю на ѓвазе жанчын?
  
  "Усе гэтыя дамы прывезены адкуль-то для абслугоѓвання ѓ гэтым доме. Гэта звычайная практыка ѓ лонданскiх дамах падобнага роду, хоць гэтыя людзi здабываюць з гэтага больш пераваг, чым iншыя. Яны служаць каля двух месяцаѓ, што, верагодна, з'яѓляецца перыядам знаходжання дома ѓ якiм-небудзь адным месцы, а затым адпраѓляюцца назад туды, адкуль яны прыйшлi, з пэѓнай сумай грошай на руках. Пры неабходнасцi, як гэта часта бывае, iх, э-э, ран спачатку аказваюць дапамогу ѓ бальнiцы далёка адсюль, дзе прычыны iх траѓмаѓ па ѓзаемнай згодзе iгнаруюцца.
  
  "Жудасна!" Сказаѓ Барнетт. "Значна горш, чым усе гiсторыi, якiя я чуѓ пра бардэлях ѓ Францыi".
  
  "Вашы даследаваннi распусты зайшлi недастаткова глыбока", - пракаментаваѓ Марыярцi. "У Парыжы шмат падобных месцаѓ, як, зрэшты, i ѓ Берлiне, Вене, Празе, Варшаве i любой iншай еѓрапейскай сталiцы. За магчымым выключэннем Рыма - iтальянцы, падобна, не так схiльныя институционализировать сваё гвалт. Што тычыцца таго, што адбываецца ѓ такiх дамах у Асманскай iмперыi i арабскай свеце, то па параѓнаннi з iмi нашы сябры тут выглядаюць дылетантамi ".
  
  Барнетт агледзеѓся. "У тваiх вуснах гэта месца гучыць як вечарынка ѓ садзе", - пракаментаваѓ ён.
  
  "Вы памыляецеся", - адказаѓ Марыярцi. "Я сказаѓ, што гэта было жудасна, а не унiкальна. Акрамя таго, гэта ѓсяго толькi, скажам так, сярэднi ѓзровень вопыту. Верхнiя ѓзроѓнi, для якiх яны выкрадаюць жанчын з вулiцы i выкiдаюць трупы назад на вулiцу, верагодна, больш адпавядаюць вашым патрабаванням ".
  
  Барнетт зноѓ сутаргава ѓчапiѓся ѓ рукаѓ Марыярцi, а затым прымусiѓ сябе адпусцiць. "Калi вы можаце ѓ гэта паверыць, я на iмгненне забыѓся", - сказаѓ ён. "Давайце працягнем!"
  
  "Мы павiнны знайсцi дзверы, праз якую прысвечаныя адпраѓляюцца практыкаваць заганы, пра iснаванне якiх мала хто нават ведае", - сказаѓ Марыярцi.
  
  "Вы чакаеце знайсцi Сесили на гэтым наступным узроѓнi?" Спытаѓ Барнетт. "I ѓсё ж вы думаеце, што з ёй усё яшчэ усё ѓ парадку?"
  
  "У iх павiнны быць камеры," сказаѓ Марыярцi, " дзе трымаюць жанчын для, э-э, будучага выкарыстання. Я чакаю, каб знайсцi лэдзi ѓ адной з гэтых клетак, i я чакаю знайсцi клеткi глыбока ѓ сэрца звера ".
  
  "Клеткi?"
  
  "Так. Цяпер у закiнутых дамах былi таблiчкi, што некаторыя з iх пакояѓ выкарыстоѓвалiся як камеры".
  
  "Ну, тады-" пачаѓ Барнетт.
  
  "Хапайце гэтага чалавека!" - раптам пачуѓся рэзкi, камандны голас аднекуль з-за спiны Барнэта. "Не дайце яму збегчы! Ён не адзiн з нас, ён шпiён! Будзь напагатове, зараз жа!"
  
  Барнетт здрыгануѓся пры гэтых словах, павярнуѓшыся i чакаючы адчуць цяжкую руку на сваiм плячы. Да яго здзiѓлення i аблягчэннi, невысокi ѓладны мужчына, выкрикивавший каманды, абвiнавачанага пальцам паказваѓ не на Барнэта, а на стройнага мужчыну, якi цiха сядзеѓ за пiянiна.
  
  "Вось, цяпер", - сказаѓ абвiнавачаны, паднiмаючыся на ногi. "Што ѓсё гэта значыць? Хто вы такi, сэр, i што вы разумееце пад такiм абвiнавачваннем?" Ён здаваѓся хутчэй здзiѓленым, чым ѓстрывожаным. "Гэта тваё ѓяѓленне аб весялосць, малы?"
  
  Некалькi мужчын, апранутых як слугi клуба, з'явiлiся з розных дзвярных праёмаѓ, як быццам чакалi каманды, i падышлi блiжэй, каб акружыць высокага, стройнага мужчыну.
  
  "Я - Увасоблены Майстар", - абвясцiѓ маленькi чалавечак. "А ты шпiён!"
  
  "Што прымушае вас так думаць?" - спытаѓ стройны мужчына, iгнаруючы навакольных сервиторов з цудоѓнай бесклапотнасцю. "Вы абсалютна ѓпэѓненыя, што маюць рацыю? Памятайце, Настаѓнiк, раскрыццё сяброѓства было б вельмi дрэнным прэцэдэнтам, асаблiва для вас. Вы ѓпэѓненыя, што хочаце рызыкнуць гэтым перад усiмi гэтымi iншымi членамi?" Узмахнуѓшы рукой, стройны мужчына звярнуѓ увагу на групу людзей у масках, якiя спынiлi свае заняткi i павярнулiся, каб назiраць за тым, што адбываецца.
  
  "Я ѓпэѓнены", - раѓнуѓ Увасоблены Майстар. "Тым больш, што я магу назваць ваша iмя, а затым даказаць гэта, выкрыѓ вас ... мiстэр Шэрлак Холмс!" Ён пацягнуѓся да масцы i сарваѓ яе, агалiѓшы рэзкiя рысы консультирующего дэтэктыва.
  
  "Павiнен аддаць вам належнае, граф", - сказаѓ Холмс, адступаючы да сцяны. "Вы спрытна раскрылi маю асобу. Але, у рэшце рэшт, вы цалкам ѓпэѓненыя, што я не член клуба?" Ён моцна ѓзяѓся за свой кiй i узмахнуѓ iм у кiрунку аднаго з сервиторов, якi наблiжаѓся да яго ззаду. Мужчына з гатоѓнасцю адскочыѓ назад.
  
  "Думаѓ, ты зможаш абдурыць нас сёння днём, - сказаѓ Увасоблены Майстар, задаволена скривившись, "капаючыся ѓ склепе".
  
  " У склепе? - Здзiѓлена перапытаѓ Холмс. - Аб чым вы кажаце, граф д Ивер? - спытаѓ я.
  
  Граф праiгнараваѓ зварот Холмса да яго па iменi. "Я пачуѓ пра гэта, як толькi вярнуѓся сёння днём, - сказаѓ ён, - i назiраѓ праз патаемны вочка, каб убачыць, хто паспрабуе пракрасцiся ѓ дом гэтым вечарам, чаго не варта было рабiць. I гэта былi вы, мiстэр Холмс, гэта былi вы. У ходзе гэтага расследавання ѓ мяне было прадчуванне, што вы апынецеся для нас занадта разумным.
  
  "Мяркую, няма сэнсу паведамляць вам, што гэты дом акружаны?" Пацiкавiѓся Холмс, адступаючы да блiжэйшай сцяны. Шлях да ѓваходных дзвярэй цяпер быѓ перацяты двума грубоватого выгляду слугамi дома.
  
  "У гэтым не было б нiякага сэнсу", - злосна заявiѓ Увасоблены Майстар. "Гэта не так, i гэта нiчога б для цябе не змянiла, калi б гэта было так. Вазьмi яго!"
  
  Пяцёра дужых слуг падскочылi да Холмсу, якi падняѓ свой кiй i закруцiѓся ёю вакол сябе, прымушаючы яе спяваць, адбiваючыся ад iх. У адно iмгненне двое з iх былi пабiтыя, а тыя, што засталiся трое пачцiва кружылi па-за дасяжнасцi хударлявага дэтэктыва i яго трохфутавага попелу.
  
  Барнетт сабраѓся з духам, каб кiнуцца на дапамогу Холмсу, але адчуѓ ѓтрымлiвальную руку Марыярцi на сваiм плячы. "Да iншай дзверы!" Настойлiва прашаптаѓ Марыярцi. "Вунь тая дзверы. Я прывяду Холмса. Прыгатуйцеся адкрыць яе для нас, калi мы прыбудзем, i шчыльна i хутка зачынiце, як толькi мы скончым. А цяпер iдзiце!
  
  Барнетт бачком падышоѓ да дзвярэй, на якую звярнуѓ увагу Марыярцi, i ѓзяѓся за ручку. Пераканаѓшыся, што яна лёгка адчынiлася, ён кiѓнуѓ прафесару у знак гатоѓнасцi.
  
  Шырокiм жэстам прафесар Марыярцi сарваѓ з сябе маску i двойчы рэзка дзьмухнуѓ у палiцэйскi свiсток. Усё ѓ пакоi на секунду застылi на сваiх месцах, утварыѓшы мудрагелiстую карцiну, якая назаѓжды запечатлелась ѓ памяцi Барнэта.
  
  "Сюды, мiстэр Холмс," паклiкаѓ Марыярцi. " Я павiнен папрасiць вас заставацца на месцах. Вы ѓсе арыштаваныя! Констебли, вазьмiце пад варту гэтых людзей!
  
  Не чакаючы высвятлення, дзе знаходзяцца гэтыя констебли або адкуль яны маглi ѓзяцца, "Хеллфайры" у масках, якiя знаходзiлiся ѓ пакоi, усе як адзiн кiнулiся да далёкiх дзвярэй. Граф д Ивер крычаѓ iм, каб яны спынiлiся, крычаѓ, што Марыярцi - махляр, што гэта не так; але яны не спынялiся, каб паслухаць. Праз некалькi секунд ва ѓваходныя дзверы, усё мацней ѓцiскаць чалавечыя цела. Двое мужчын ѓжо страцiлi раѓнавагу i ляжалi пад заплечнiкам, без асаблiвай надзеi падняцца. На вачах у Барнэта яшчэ адзiн мужчына быѓ узняты з дзвярнога праёму некалькiмi iншымi людзьмi i паспешлiва перанесены праз мноства галоѓ на зямлю ззаду.
  
  Холмс вырваѓся i падскочыѓ да таго месца, дзе побач з кушэткай стаяѓ Марыярцi, вялiкi, ваяѓнiча цвёрды. " Сюды, - сказаѓ Марыярцi, i яны ѓдваiх прайшлi праз пакой да дзвярэй, якую Барнетт ахоѓваѓ для iх. Праз секунду яны прайшлi праз яе, i Марыярцi адкiнуѓ два цяжкiх завалы з далёкай боку.
  
  "Гэта павiнна затрымаць iх на некалькi хвiлiн", - сказаѓ прафесар. "У нас дастаткова часу, каб зрабiць тое, што мы павiнны, калi мы дабяромся да гэтага".
  
  "Рады бачыць вас, Марыярцi," выдыхнуѓ Холмс, прыхiнуѓшыся да сцяны, каб аддыхацца. " Нiколi не думаѓ, што пачую ад сябе такiя словы. Хоць ты сапраѓды з'яѓляешся ѓ самых дзiѓных месцах.
  
  "Я таксама не чакаѓ заспець вас тут, Холмс", - пракаментаваѓ Марыярцi. "I што, дзеля ѓсяго святога, вы рабiлi ѓ падвале?"
  
  "Але я не быѓ у склепе, даѓнiна", - адказаѓ Холмс. "Я паняцця не маю, што гэта было".
  
  "Цiкава," сказаѓ прафесар, " вельмi цiкава. Але хадзем, нам яшчэ трэба папрацаваць. Мы можам параѓнаць запiсы як-небудзь у iншы раз".
  
  "Вы разумееце, што з гэтага боку гэтай дзверы амаль напэѓна няма выхаду з гэтага незвычайнага ѓстановы?" Спытаѓ Холмс. "Нам удалося рушыць наперад яшчэ на адзiн крок глыбей у сетку. Як толькi граф д Ивер i яго памагатыя пераадолеюць хвiлiннае замяшанне, якiм бы выдатным яно нi было, яны, несумненна, атакуюць гэтую дзверы пераканаѓчай дэманстрацыяй сiлы.
  
  "Дакладна", - прызнаѓ Марыярцi. "Але тое, за чым мы сюды прыйшлi, безумоѓна, знаходзiцца наверсе па гэтай лесвiцы. Я б не паехала, не дасягнуѓшы сваёй мэты, i я цалкам ѓпэѓненая, што мiстэр Барнетт не дазволiѓ бы, калi б я паспрабавала гэта зрабiць ".
  
  Холмс зiрнуѓ на Барнэта, усё яшчэ ѓ масцы. " Так вось вы хто, - сказаѓ ён. " Павiнен быѓ здагадацца. Рады, што вы тут. А цяпер, што менавiта нам трэба? Ах! Вядома! Мiс Перрин, я павiнен быѓ здагадацца.
  
  Яны асцярожна паднялiся па вузкай лесвiцы, Марыярцi iшоѓ наперадзе, i прыкладна праз трэць шляху апынулiся ѓ калiдоры, якi праходзiѓ па сярэдзiне верхняга паверху. З кожнай боку размяшчалiся пакоi, i кожная з пакояѓ была забяспечаная цяжкай, трывалай дзвярыма з моцным завалай, прымацаваным звонку.
  
  Марыярцi расчынiѓ дзверы ѓ блiжэйшую пакой i выявiѓ, што яна пустая; але ѓ цэнтры пакоя на падлозе была прымацаваная пара стоек з скуранымi папружкамi, продетыми праз рым-балты ѓ стойках. Барнетту не хацелася разважаць пра тое, для чаго можна было б выкарыстоѓваць такi апарат.
  
  У суседнiм пакоi, куды яны завiталi, была дзяѓчына, апранутая ѓ белую кашулю, якая ѓ жаху адскочыла ад iх, калi яны адкрылi дзверы. Кашуля была разарваная на шматкi, i яны маглi бачыць паласы на яе спiне i сцёгнах ѓ тых месцах, дзе яе бiлi. Гэта была не Сесiлiя Перрин.
  
  "Усё ѓ парадку, мiс," сказаѓ Шэрлак Холмс, уваходзячы ѓ пакой. " Мы прыйшлi забраць вас адсюль. Усё ѓ парадку, праѓда. Мы не причиним цябе шкоды." Ён працягваѓ размаѓляць з дзяѓчынай i павольна накiраваѓся да яе, у той час як яна, з шырока расплюшчанымi вачыма, страцiѓшы дар прамовы ад страху, адступiла ѓ самы далёкi кут пакоя.
  
  "Паслухайце, Холмс, на гэта няма часу", - сказаѓ Марыярцi. Ён павярнуѓся да дзяѓчыны. "У любую хвiлiну можа вылiцца жудасны скандал. Тыя людзi, якiя зрабiлi гэта з табой, паспрабуюць перашкодзiць нам вызвалiць цябе, i астатнiх. Табе лепш пайсцi з намi зараз i дапамагчы з iншымi дзяѓчатамi, калi мы iх вызвалiм. Паглядзiм, цi зможам мы знайсцi пакой, дзе вы зможаце замкнуць дзверы на засаѓку знутры. Калi ѓсё скончыцца, я прасачу, каб вас i любых iншых прысутных тут дам вывезлi з гэтага месца i паклапацiлiся аб iх. Належным чынам. Вы разумееце?
  
  "Так, сэр", - адказала дзяѓчына, але ѓ яе голасе чулiся сумнеѓ i страх.
  
  Марыярцi сунуѓ руку пад куртку, за спiну, i, пакапаѓшыся секунду, выцягнуѓ доѓгую плоскую скураную дубiнку. "Iдзi сюды, дзяѓчынка," сказаѓ ён. " Вазьмi гэта. Калi хто-небудзь наблiзiцца да цябе, пакуль мы занятыя iншымi справамi, стукнi яго iм у твар. Цэлься ѓ нос. Гэта iх збянтэжыць ".
  
  Дзяѓчына нерашуча падышла i ѓзяла прапанаваны iнструмент. "Я так i зраблю", - сказала яна, асцярожна паляпаѓ iм па далонi. Яна зморшчылася, выявiѓшы, што прылада апынулася на здзiѓленне балючым. "Я так i зраблю," паѓтарыла яна, гледзячы прама ѓ вочы Марыярцi. Яе голас добра сябе адчуваѓ. " Я так i зраблю! О, вядома, я так i зраблю.
  
  "Вельмi добра", - сказаѓ Марыярцi. "Цяпер трымайся блiжэй да нас".
  
  Яны вярнулiся ѓ калiдор. "Сумняваюся, што ѓ нас шмат часу," сказаѓ Марыярцi. " Кожнаму з вас адведзена пакой. Пазбаѓцеся ад усiх якiя знаходзяцца ѓ iм людзей у масках, як палiчыце патрэбным, - так хутка, як зможаце. Я прапаную неадкладна адкрыць усе гэтыя дзверы i вызвалiць яшчэ якiх-небудзь палонных юных лэдзi.
  
  "Я думаю - так", - сказаѓ Холмс, азiраючыся на дзiѓнае, жудаснае абсталяванне ѓ пакоi, якую яны толькi што пакiнулi. "Якi жах. Цяжка паверыць, што гэтыя людзi - ангельцы".
  
  "Часам мне цяжка паверыць, што нашы парламенцкiя прадстаѓнiкi - ангельцы", - суха заѓважыѓ Марыярцi. "Давайце працягнем; мне здаецца, я чую стук знiзу. Калi хто-небудзь з вас выпадкова заѓважыць акно, якое выходзiць на фасад дома - а гэта будзе вунь тая бок, вунь там, - будзьце ласкавы, перанясiце праз яго якi-небудзь прадмет мэблi.
  
  Холмс задуменна паглядзеѓ на Марыярцi. " Хто-небудзь з вашых паслугачоѓ унiзе? - Спытаѓ ён. " Што ж, я буду рады iх убачыць. Мне здаецца, усе вокны забiтыя дошкамi; здаецца, што з гэтага боку ѓсiх пакояѓ ёсць фальшывая сцяна.
  
  У трэцяй пакоi, у якую ѓвайшоѓ Барнетт, ён выявiѓ, што глядзiць на сцэну, якую нiколi не забудзе. Пол быѓ голым i посыпанным пiлавiннем, а ѓ цэнтры яго ѓзвышаѓся шестифутовый дубовы Крыж, якi дамiнаваѓ у пакоi. Сесили Перрин, апранутую толькi ѓ доѓгую белую кашулю, толькi што знялi з ланцуга, прымацаванай да сцяны, i невысокi, каржакаваты мужчына ѓ башлыку цягнуѓ яе за рукi, звязаныя тоѓстым шнуром.
  
  Мужчына па-дурному хiхiкнуѓ i пацягнуѓ Сесили да дубовым пыточному прылады. Ён размахваѓ кароткiм шматжыльным дубцом, якiм час ад часу махаѓ ѓ пустым паветры, нiбы для таго, каб папрактыкавацца ѓ асалодах, якiя рушаць услед за гэтым.
  
  "Божа мой!" Барнетт закрычаѓ.
  
  Сесiлiя павярнулася i абыякава ѓтаропiлася на другога чалавека ѓ башлыку, якi цяпер стаяѓ у дзвярным праёме.
  
  Мужчына з дубцом адштурхнуѓ Сесили ѓ бок i рэзка павярнуѓся. - Што ты тут робiш? раздражнёна запатрабаваѓ ён. " Прэч! Прэч! Гэта мая пакой. Мая! Яна мая! Прэч! Ты ведаеш, што гэта не так! Ён падскокваѓ уверх-унiз ад ѓзбуджэння i гневу i замахаѓ дубцом на Барнэта. "Сыходзь!"
  
  Барнетт схапiѓся за дубец, вырываючы яго з рук мужчыны. "Ты вырадак!" - закрычаѓ ён, ледзь усведамляючы, што кажа. "Ты смоѓж! Што ты робiш з гэтай жанчынай?"
  
  "Яна мая", - настойваѓ каржакаваты мужчына вiсклявым голасам. "Я заплацiѓ за яе, цi не так? а цяпер ты проста прэч адсюль, цi я данясу на цябе Воплощенному Майстру. Знайдзi сваю ѓласную самку!"
  
  Барнетт адчуѓ, як кроѓ прылiвае да яго твару, i покрыва розуму падняѓся з прымiтыѓных эмоцый, якiя хавалiся пад iм. Нiбы адхiлены назiральнiк, стрыманы i адхiлены, ён назiраѓ, як сам падымае кароткi дубец i зноѓ i зноѓ апускае яго цяжкую дзяржальню на галаву каржакаватага мужчыны. Мужчына ѓпаѓ на падлогу, i Барнетт спынiѓся - не з спагады, а таму, што мэта яго лютасьцi цяпер была па-за дасяжнасцi.
  
  Паступова туман перад яго вачыма рассеяѓся, i ён паглядзеѓ на Сесили. Затым хутка адвёѓ погляд. Ён не хацеѓ бачыць яе такой, ён не хацеѓ калi-небудзь думаць аб ёй такi, звязанай i бездапаможнай, падуладнай прыхамацяѓ злых людзей.
  
  Ён падышоѓ да таго месца, дзе яна ляжала, i хутка, пяшчотна развязаѓ ёй рукi. "Сесiлiя," сказаѓ ён, - што яны з табой зрабiлi?" Да свайго здзiѓлення, ён выявiѓ, што плача.
  
  "Бенджамiн?" прашаптала яна. " Гэта ты?
  
  Ён зняѓ маску - ён забыѓся, што яна ѓсё яшчэ на iм, - i доѓга прыцiскаѓ яе да сябе. У куце ляжаѓ халат, якiм ён схаваѓ яе. "Ты можаш iсцi?" спытаѓ ён. " Нам трэба спяшацца.
  
  "Так", - сказала яна. "Звязi мяне адсюль".
  
  У агульнай складанасцi ѓ розных пакоях гэтага верхняга паверху знаходзiлася сем жанчын i ѓ той момант пяцёра мужчын. Марыярцi обездвижил мужчын, звязаѓшы iм вялiкiя пальцы рук за спiной кароткiмi кавалкамi дроту, якiя ён дастаѓ з аднаго з сваiх незлiчоных кiшэняѓ. Да гэтага часу яны пачулi роѓны стук, якi даносiцца з-за дзверы ѓнiзе.
  
  "Iншага выйсця няма", - сказаѓ Холмс. "Я перакаштаваѓ усе дзверы. Як мяркуецца, мы маглi б знайсцi шлях на дах, але што тады? Да зямлi яшчэ далёка".
  
  "Я прапаную прыбраць фальшывую сцяну ѓ адным з пакояѓ, якiя выходзяць на фасад дома", - сказаѓ Марыярцi. "Калi я змагу дабрацца да акна, я змагу паклiкаць на дапамогу".
  
  "Што добрага могуць зрабiць нам вашыя людзi цяпер?" Спытаѓ Холмс. "Яны там, унiзе, а мы тут".
  
  "Група рашучых людзей, штурмавiкоѓ ѓваходныя дзверы, " паказаѓ Марыярцi, - па меншай меры, забяспечыла б гэтак неабходны адцягвае манеѓр. Хутчэй за ѓсё, гэта завяршыла б працу па панiцы сярод радавых".
  
  "Магчыма, я змагу чым-небудзь дапамагчы", - пачуѓся глыбокi, добра пастаѓлены голас у iх за спiной.
  
  Усе павярнулiся. Высокi мужчына ѓ элегантным вячэрнiм касцюме ветлiва пакланiѓся iм, перш чым зняць маску, скрывавшую яго твар. "Дазвольце прадставiцца", - сказаѓ ён з ледзь заѓважным намёкам на сярэднееѓрапейскi акцэнт, якi афарбоѓвае яго бездакорны англiйская. "Мяне клiчуць Адольфус Чардино".
  
  "А!" - сказаѓ Марыярцi.
  
  "Хто вы?" Запатрабаваѓ адказу Холмс, засланяючы сабой сем маладых лэдзi.
  
  "У цяперашнi час гэта не мае значэння", - сказаѓ Чардино. "Важна тое, што я магу дапамагчы вам у вашых спробах з'ехаць". Ён дастаѓ з кiшэнi вялiкi гадзiннiк, вялiкiя гадзiны i зiрнуѓ на iх. " I я б настойлiва параiѓ вам паспяшацца; было б разумна сысцi ѓ працягу наступных чатырнаццацi хвiлiн.
  
  "Чаму?" падазрона спытаѓ Холмс.
  
  "Ну, вось бачыш, праз чатырнаццаць хвiлiн будзе апоѓначы", - сур'ёзна сказаѓ яму Чардино. "А заѓтра - iншы дзень".
  
  "Як мы выберамся?" Спытаѓ Марыярцi.
  
  "Выконвайце за мной," сказаѓ Чардино. Ён павёѓ iх па калiдоры да маленькай дзверы.
  
  Яны памаѓчалi. "Гэта," сказаѓ Холмс, паказваючы на дзверы, " камору. Я мяркую, гэты чалавек мае патрэбу ѓ паслугах псiхiятра.
  
  "Калi будавалiся гэтыя дамы," сказаѓ Чардино, адкрываючы дзверцы шафы, " каля васьмiдзесяцi гадоѓ таму тагачасныя будаѓнiкi аддзялiлi столь аднаго ѓзроѓню ад падлогi наступнага з дапамогай воздухонепроницаемого прасторы, каб звесцi да мiнiмуму перадачу гуку з аднаго паверху на iншы - практыцы, якой не перашкаджала б пераймаць сучасным архiтэктарам. У гэтым будынку прастору мае глыбiню ѓ два фута ".
  
  "Адкуль вы ведаеце пра гэта?" - Спытаѓ Холмс.
  
  "Разбiрацца ѓ такiх рэчах - мая прафесiя", - сказаѓ Чардино. "Менавiта такiя веды дазваляюць мне тварыць цуды". Ён апусцiѓся на каленi i памацаѓ пальцамi ѓ куце шафы. "Тут ёсць панэль доступу", - сказаѓ ён. "Сюды!" Ён пацягнуѓ ѓверх, i падлогу шафы падняѓся.
  
  "Як табе гэта падабаецца!" - Усклiкнуѓ Барнетт.
  
  "Якога роду цуды?" спытаѓ Холмс.
  
  "Усё як звычайна", - сказаѓ Чардино. "З'яѓляцца, знiкаць, ѓцякаць - тое, чаго можна чакаць ад тэатральнага штукара".
  
  "О," сказаѓ Холмс.
  
  Гукi з лесвiцы ѓзмацнiлiся. Цяпер дадаѓся рубящий, патрэскваць гук.
  
  "Яны знайшлi сякеру", - сказаѓ Марыярцi. "Калi мы збiраемся сыходзiць, мы павiнны зрабiць гэта хутка".
  
  "Калi адзiн з вас, джэнтльмены, папрацаваць паказаць дарогу," сказаѓ Чардино, " я б прапанаваѓ дамам iсцi за iм, а затым двум iншым джэнтльменам. Вам прыйдзецца iсцi адно за адным.
  
  "Куды?" Спытаѓ Барнетт.
  
  "Тут няма святла", - сказаѓ Чардино. "Я працягнуѓ шнур. Трымаеце яго ѓ левай руцэ. Ён заканчваецца ѓ адтулiны, вядзе ѓ iншы шафа паверхам нiжэй".
  
  "А яны не ѓбачаць, як мы выходзiм з туалета?" Спытаѓ Барнетт.
  
  "Гэта ѓ пакоi, з якой рэдка карыстаюцца", - сказаѓ Чардино. "I я зраблю ѓсё магчымае, каб адцягнуць iх. Павер мне. Я добра разбiраюся ѓ мастацтве адводу вачэй. А цяпер паспяшайся!"
  
  Холмс выглядаѓ тым, хто сумняваецца, але ѓзяѓ iнiцыятыву на сябе. Пасадка была цяжкай, але яму ѓдалося протиснуть сваё долговязое цела ѓ маленькае адтулiну. "Вось шнур", - данёсся яго голас з чорных глыбiнь. "Я працягну". Iмгненне праз ён знiк у вузкiм, непроглядно-чорным прасторы пад падлогай.
  
  Тры выратаваныя дзяѓчыны без лiшнiх слоѓ нырнулi ѓ якое ѓтварылася прастору i папаѓзлi следам за Холмсам, але чацвёртая заѓпарцiлася.
  
  "Я не магу!" - закрычала яна. "Я проста не магу!"
  
  "Гэта адзiны выхад", - сказаѓ Барнетт. "Ну жа, взбодрись".
  
  "Я заѓсёды баялася цёмных месцаѓ", - сказала яна, пачаѓ адступаць ад ямы i кiваючы галавой, яе вочы былi дзiкiмi. "Iдзi без мяне, калi павiнен. Я проста не магу туды спусцiцца".
  
  Чардино узяѓ яе твар у далонi i зазiрнуѓ у вочы. "Ты павiнна сысцi," сказаѓ ён ясна i проста. " Ты можаш гэта зрабiць; на гэты раз ты можаш. Вы нi аб чым не будзеце думаць. Вы ачысцiце свой розум ад усiх думак. Вы зачынiце вочы i ѓявiце яркi луг, калi вы паѓзе на карачках, iдучы за шнуром. Пакуль вы будзеце рабiць гэта, у вашай галаве не будзе нiякiх iншых думак, i вы будзеце чуць толькi гук майго голасу. Я буду казаць вам, што вы можаце гэта зрабiць - вы можаце гэта зрабiць. Для цябе гэта не складана. Не ѓ гэты раз. Не з маiм голасам, якi вядзе цябе па яркаму лузе, якi быѓ бы там, калi б твае вочы былi адкрытыя. Але яны застануцца зачыненымi. Ты чуеш мяне, дзяѓчынка?"
  
  "Так," сказала яна, гледзячы яму ѓ вочы. " Так, я чую цябе.
  
  "Ты разумееш?"
  
  "Так, я разумею".
  
  "Тады iдзi! Памятай, я з табой. Ты пачуеш мой голас, як цяпер, якi суцяшае цябе. Дзеля маёй дачкi, iдзi!"
  
  Дзяѓчына павярнулася i спусцiлася ѓ яму. Праз секунду яна знiкла з-пад увагi.
  
  Сесили Перрин была наступнай. Яна лёгка саскочыла ѓ яму i папаѓзла.
  
  Дзве iншыя дзяѓчыны рушылi ѓслед за iмi. Калi Барнетт збiраѓся пайсцi за iмi, ён пачуѓ трэск быццам ламалiся прадметаѓ. "Гэта з лесвiцы; яны, павiнна быць, прорубились!" - усклiкнуѓ ён.
  
  "Iдзiце!" - скамандаваѓ Марыярцi. "Я хачу перакiнуцца парай слоѓ з прафесарам Чардино, але я адразу ж пайду за вамi".
  
  Барнетт павярнуѓся i спусцiѓся ѓ яму. Ён знайшоѓ вяроѓку, тонкую, вельмi грубую аборку, i рушыѓ услед за ёй у цемру. Наперадзе сябе ён чуѓ слiзгальны, глухi гук дзяѓчыны, якая iшла наперадзе яго. Ззаду яго нiчога.
  
  Iсцi было нялёгка; ён выявiѓ, што пераступае праз бэлькi праз кожныя некалькi футаѓ i подныривает пад бэлькi iншымi нагамi. Аднак, як толькi ён асвоiѓ метад поѓзання, ён выявiѓ, што можа рухацца устойлiва. Але дзе быѓ Марыярцi? Ён павiнен быѓ быць побач з iм.
  
  Раптам над галавой пачуѓся грукат, тупат ног, ляпанне дзвярэй. Калi б Марыярцi не быѓ цяпер у шляху, ён бы нiколi гэтага не зрабiѓ. Калi б люк у каморы не быѓ зачынены, то, верагодна, нiхто з iх не выжыѓ бы. Граф д Ивер, несумненна, не пакiнуѓ бы нiкога з iх у жывых.
  
  Там, перад iм, быѓ проблiск святла знiзу. Па меры таго, як ён поѓз, ён хутка станавiѓся выразней, а затым ён выявiѓ, што глядзiць унiз, на святло адзiнай свечкi ѓ пустой каморы. Ён апусцiѓся на падлогу, старанна абыходзячы свечку. Дзверы была адкрыта, i астатнiя чакалi яго ѓ пакоi за ёй.
  
  Здавалася, прайшоѓ гадзiну, хоць, магчыма, прайшло не больш хвiлiны, перш чым ногi Марыярцi з'явiлiся ѓ люка, i прафесар саскочыѓ у шафу. " Усё шчасна дабралiся? - Спытаѓ ён, азiраючыся па баках. " Па словах нашага сябра, ѓваходная дзверы злева. У нас няма лiшняга часу. Нi за што не спыняйцеся! Людзi ѓ масках, павiнна быць, паднялiся наверх у адказ на крыкi слановай Ивера. Якое-то час яны будуць занятыя пошукамi нас. Тут, унiзе, нам не перашкодзяць. Трымайцеся блiжэй адзiн да аднаго.
  
  "Што з Чардино?" Спытаѓ Барнетт.
  
  "Ён адцягвае нашых працiѓнiкаѓ, перамяшчаючыся з пакоя ѓ пакой i зацягваючы iх углыб дома", - сказаѓ яму Марыярцi. "Пойдзем!" Ён вывеѓ iх з маленькай пакоi i павёѓ па кароткiм калiдоры налева, якi заканчваѓся зачыненымi дзвярыма. Яны нiкога не сустрэлi. Холмс, узяѓшы на сябе iнiцыятыву, асцярожна прыадчынiѓ дзверы, зазiрнуѓ унутр i затым зачынiѓ яе.
  
  "Як вы i думалi, гэта пярэднi пакой," прашаптаѓ Холмс. " Парадная дзверы направа, iгральныя залы налева. Наколькi я мог бачыць, iх шасцёра, яны стаяць каля дзвярэй i з усiх сiл iмкнуцца выглядаць зласлiвымi. Д Ивер, павiнна быць, папярэдзiѓ iх.
  
  " Шэсць? Марыярцi на секунду задумаѓся. "Усё роѓна; нам прыйдзецца прыспешыць iх". Ён схапiѓ крэсла. "Хай дамы застануцца тут. Надзеньце маскi - гэта можа выйграць нам секунду.
  
  Барнетт глыбока ѓздыхнуѓ i падрыхтаваѓся рушыць услед за Марыярцi. Ён вырашыѓ, што становiцца фаталистом.
  
  "Зараз жа!" - Прашаптаѓ Марыярцi, i яны ѓтрох нырнулi ѓ дзверы: Холмс у цэнтры, Барнетт прыцiскаецца да сцяны злева, а Марыярцi - яго крэсла знаходзiцца на ѓзроѓнi грудзей - справа. Шасцёра ля дзвярэй на iмгненне замерлi, утаропiѓшыся на надыходзячую сёмуху. Магчыма, iх збянтэжыѓ крэсла. Але затым, разразившись лаянкай, якiя былi б недарэчныя ѓ любым рэспектабельным мужчынскiм клубе, яны кiнулiся на абарону. Праз секунду Барнетт выявiѓ, што на яго напалi некалькi мужчын буйней яго.
  
  Плошча была занадта малая для якiх-небудзь эфектыѓных удараѓ рукамi, нагамi або колотушек з абодвух бакоѓ, i не было месца для выкарыстання палак або трысьцiн. Барнетт знаходзiѓ усё, што ѓ яго сiлах, - заставацца на месцы, у той час як Холмс, дэманструючы блiскучы бокс, адбiваѓся ад траiх мужчын i сапраѓды дамогся невялiкага прагрэсу.
  
  Марыярцi, адбiѓшыся крэслам ад гiганцкага ахоѓнiка ѓ дзверы, кiнуѓся да маленькай дзверы распранальнi справа ад хола. Апынуѓшыся ѓнутры, ён працягнуѓ свой крэсла праз маленькае акно, якое выходзiць на вулiцу, а затым пабег назад у хол як раз своечасова, каб адцягнуць Барнэта ад аховы.
  
  Прыкладна праз дваццаць секунд пасля таго, як крэсла вылецеѓ у акно, яны пачулi стук за ѓваходны дзвярамi. Яшчэ праз хвiлiну уварваѓся палкоѓнiк Моран, з кастэтамi на кожным кулаку, на чале лятучага атрада паслугачоѓ Марыярцi. Палкоѓнiк Моран расьсеяѓ супрацiѓ перад сабой, як дзiця раскiдвае шарыкi, i праз некалькi секунд шлях быѓ вольны.
  
  "Добра!" Крыкнуѓ Марыярцi. "А зараз выходзьце, хутка, усё!"
  
  "Давайце ачысьцiм гэта месца", - настойваѓ палкоѓнiк Моран.
  
  "Паверце мне, палкоѓнiк", - сказаѓ яму Марыярцi. "Гэта будзе зроблена. Але вы адводзiць хлопчыкаѓ адсюль, i далей - зараз жа!"
  
  Звычкi ваеннай жыцця былi занадта ѓкаранёнымi, каб дапускаць спрэчкi. Моран ледзь утрымаѓся, каб не аддаць гонар. "Так, сэр", - сказаѓ ён i, сабраѓшы свой атрад перад сабой, накiраваѓся назад да дзвярэй.
  
  "Давайце позовем дам, Барнетт", - крыкнуѓ Марыярцi. "Цяпер хутка!" Ён падышоѓ да дзвярэй, за якой яны чакалi, i выправiѓ iх у хол, як квактуха.
  
  Барнетт спынiѓся каля дзвярэй распранальнi i, схапiѓшы бярэмя накiдак i палiто, накiнуѓ па аднаму на плечы кожнай дзяѓчыны, калi яна выйшла пад дождж. Марыярцi, убачыѓшы, што яны шчасна выйшлi, кiнуѓся назад да дзвярэй вялiкага iгральнага залы. "Хутчэй!" крыкнуѓ ён служанкам, якiя сноѓдалiся без справы ѓ чаканнi вяртання людзей у масках. "Выходзьце на вулiцу! Няма часу тлумачыць! Палiцыя наблiжаецца! Варушыцеся - варушыцеся!"
  
  Настойлiвасць у яго голасе, павiнна быць, перадалася жанчынам, таму што яны выскачылi з пакоя i далучылiся да яго ѓ вар'яцкiм кiдку праз знешнюю дзверы.
  
  Барнетт спынiѓся на тратуары прыкладна ѓ ста футаѓ ад дома, каб сабраць юных лэдзi, якiя знаходзяцца на яго ѓтрыманнi. " За вуглом, - сказаѓ ён iм. " Там экiпаж. Мы ѓсе не змесцiцца...
  
  "У мяне ёсць чатырохколавы ровар у суседнiм квартале", - падахвоцiѓся Холмс. "Жудасна крыѓдна, цi не так?"
  
  "Што?" Спытаѓ Барнетт.
  
  "Свiстам паклiкаѓшы палiцэйскага, мы нiчога не даможамся. Адзiн цi два бобi не змаглi б перашкодзiць гэтаму сборищу разысцiся па ѓсiм Лондане. Нам пашанцуе, калi мы затрымаем больш, чым парачку з iх. Я нiяк не змагу своечасова даслаць сюды групу налётчыкаѓ з Скотленд-Ярда, каб хоць чым-небудзь дапамагчы.
  
  "Я б не турбаваѓся пра гэта", - сказаѓ Марыярцi, падыходзячы да iх ззаду. Ён дастаѓ гадзiннiк i ѓтаропiѓся на цыферблат.
  
  " Чаму? - Патрабавальна спытаѓ Холмс.
  
  "Часу няма", - сказаѓ Марыярцi, зачыняючы гадзiны i прыбiраючы iх. "Кладзiцеся!" - загадаѓ ён. "Усе мы. Зараз жа! Я проста спадзяюся, што мы дастаткова далёка. Ён упаѓ нiцма на тратуар, i астатнiя рушылi ѓслед за iм. Барнетт зрабiѓ усё магчымае, каб абаранiць Сесили ад таго, што павiнна было адбыцца.
  
  Да нас падбег Ражаны. "Што адбываецца, прафесар?" патрабавальна спытаѓ ён, гледзячы на групу зверху ѓнiз.
  
  Рука Марыярцi паднялася, схапiла Толливера за лацкан i пацягнула яго ѓнiз, на тратуар. Секунду праз зямля прыѓзнялася, i паветра напоѓнiѓся гукам, якi быѓ за межамi гуку. Здавалася, гэта працягвалася i працягвалася, а затым, раптам, спынiлася. Яшчэ некалькi секунд быѓ чутны новы гук, выходны адусюль - пырскi, чмокающие гукi вялiкiх прадметаѓ, якiя даюць пра iншыя вялiкiя аб'екты або аб зямлю. А затым i гэта сцiхла.
  
  Барнетт падняѓ галаву. Там, дзе раней быѓ дом, цяпер гарэла некалькi ачагоѓ. Але - i гэта на iмгненне не ѓкладвалася ѓ яго ѓ галаве - дома больш не было.
  
  "Поѓнач", - сказаѓ Марыярцi. "Пачатак новага дня i канец старога. Пойдзем дадому".
  
  ДВАЦЦАЦЬ ВОСЕМ
  
  ДАР
  
  
  
  Таму яна пайшла ѓ сад зрэзаць капусны лiст, каб спячы яблычны пiрог; i ѓ той жа час вялiкая мядзведзiца, якая iдзе па вулiцы, зазiрае ѓ краму. "Што? без мыла?" Такiм чынам, ён памёр, i яна вельмi неабачлiва выйшла замуж за цырульнiка; i там прысутнiчалi Пикнини, i Джоблилли, i Гарьюли, i сам Вялiкi Панджандрам з маленькай круглай гузiкам наверсе, i ѓсе яны пачалi гуляць у гульню "лавi, як умеюць лавiць", пакуль у iх не скончыѓся порах на абцасах.
  СЭМЮЭЛ ФУТ
  
  Bарнетт выдаткаваѓ вялiкую частку дня на складанне лiсты. Яно было настолькi кароткiм, наколькi гэта было магчыма, улiчваючы ѓсё, што яму давялося ѓ яго ѓкласцi. Ён перапiсваѓ гэта чатырнаццаць разоѓ i кожны раз пераконваѓся, што гучыць гэтак жа моцна, як i ѓ мiнулы раз. Кожны раз, калi ён спрабаваѓ змякчыць тон, гэта гучала для яго легкадумна; а ён не хацеѓ здавацца легкадумным.
  
  Выходзь за мяне замуж, Сесили, гаварылася ѓ лiсце. I далей тлумачылася, чаму. У iм гаварылася аб любовi, разуменнi, узаемадапамогi i даверы. Гэта тычылася права жанчыны на кар'еру, i таго, як ён разумеѓ гэта i быѓ гатовы паважаць. (Педант!) Гэта абышло бокам пытанне аб поѓнай незалежнасцi жанчын, паказаѓшы, што, хоць ён сам больш за ѓсё на святле верыѓ у гэта, гэта не змянiла б нi законаѓ, нi звычаяѓ Вялiкабрытанii.
  
  Яно займала шэсць старонак, напiсаных яго дробным почыркам.
  
  Блiжэй да вечара ён адправiѓся ѓ дом Сесили Перрин. Прайшоѓ тыдзень з таго часу, як выбухнула будынак клуба, i Сесили ѓсе гэта час была прыкавана да ложка, за ёй заляцаѓся бацька. Першыя тры днi пасцельнай рэжыму былi прызначаныя для яе здароѓя i аднаѓлення сiл. Апошнiя чатыры былi хутчэй для яе бацькi. Стары, здавалася, адчуваѓ, што ѓ яе цяжкiм выпрабаваннi была якая-то яго вiна, таму Сесiлiя засталася дома яшчэ на некалькi дзён, каб дазволiць яму патурбавацца аб ёй.
  
  Блэкбэрн i дарвен прыходзiѓ кожны дзень, прыцiскаючы да грудзей якой-небудзь маленькi iдыёцкi падарунак, калi ѓваходзiѓ у яе пакой. У гэты дзень ён прынёс раслiна ѓ чыгуне i паставiѓ яго на падваконнiк. Затым ён ветлiва поболтал з Сесили на працягу двух гадзiн - пазней ён не мог успомнiць, аб чым яны гаварылi. Устаючы, каб сысцi, ён працягнуѓ ёй канверт.
  
  "Прачытайце гэта на вольным часе," сказаѓ ён ёй, - пасля таго, як я пайду. Гэта раскажа вам, што я адчуваю. Чаму-то я баюся, што калi я паспрабую зрабiць гэта асабiста, мы отвлекемся i поссоримся, а гэта апошняе, чаго я хачу. Адкажы мне, калi будзеш гатовы. "
  
  Затым ён пацiснуѓ ёй руку i пайшоѓ. Словы, якiя ён меѓ намер дадаць, замерлi ѓ яго на вуснах. Ён рэпецiраваѓ iх, але не мог вымавiць. Ён планаваѓ сказаць, што гэтым лiстом ён яшчэ раз прапануе ёй выйсцi за яго замуж, i што, калi яна адмовiць яму на гэты раз, яму прыйдзецца перастаць прыходзiць. Бачыць яе стала б занадта балюча.
  
  Гэта было тое, што ён меѓ намер сказаць ёй. Але ѓ апошнi момант у яго прапала мужнасць. Выкажам здагадку, яна скажа "не" - яна, верагодна, сказала б "не" - яна ѓжо аднойчы казала "не". Цi хопiць у яго на самай справе смеласцi сысцi i больш не бачыць жанчыну, якую ён любiѓ? Верагодна, гэта быѓ самы мудры ѓчынак, але прагучаѓ так канчаткова. Магчыма, калi ён застанецца тут, то калi-небудзь зробiць ёй прапанову ѓ трэцi раз, i на гэты раз яна скажа "так".
  
  Ён пакруцiѓ галавой, выходзячы з хаты. Нiколi б ён не паверыѓ, што можа так сябе паводзiць. Каханне, падумаѓ ён, - гэта нестабiльнае, нядобрае, цалкам дэмаралiзуе пачуццё.
  
  * * *
  
  Вярнуѓшыся на Расэл-сквер, Марыярцi прымаѓ госця. Барнетт даведаѓся ѓ наведвальнiках iндыйскага джэнтльмена, якi назваѓся Сiнгхам. " Гэты дом, - казаѓ госць, калi Барнетт увайшоѓ у кабiнет, " выбух цалкам разбурыѓ яго?
  
  "Абсалютна", - сказаѓ Марыярцi. "Па маiх падлiках, у склепе было, па меншай меры, дзвесце фунтаѓ пораху. Быѓ адзiн камiн, якi стаяѓ цалкам, ад склепа да камiннай трубы, як сярдзiты цагляны палец, якi паказвае ѓ неба, але ѓсё астатняе знiкла. Абломкi клуба "Пякельнае полымя" былi знойдзены ѓ чвэрцi мiлi адсюль. "
  
  " Колькi целаѓ? Паведамленнi ѓ газетах рознiлiся.
  
  " Дваццаць шэсць, у якiх яны маглi быць упэѓнены.
  
  Сiнгх кiѓнуѓ. " Прафесар Чардино верыѓ у мсцiвага Бога. Сапраѓды, цiкавы выпадак.
  
  Барнетт з цiкаѓнасцю паглядзеѓ на стройнага, щеголеватого iндыйскага джэнтльмена, якi павярнуѓся i працягнуѓ яму руку, калi Марыярцi прадстаѓляѓ iх. "Мiстэр Сiнгх," патлумачыѓ Марыярцi, - прыбыѓ, каб дамовiцца аб транспарцiроѓцы скарбы. Яно вяртаецца тым, у каго было выкрадзена - духоѓна, калi не фактычна ".
  
  "А, мiстэр Барнетт," сказаѓ Сiнгх, беручы яго за руку i энергiчна пацiскаючы яе, " прыемна пазнаёмiцца з вамi. Дазвольце мне пахвалiць вас за тое, як добра вы спраѓляецеся са стрэсам".
  
  "Дзякуй", - сказаѓ Барнетт. "Я ѓдзячны за любы камплiмент, але якi выпадак вы маеце на ѓвазе?"
  
  "Iнцыдэнт з пагрузкай цягнiка з скарбамi", - патлумачыѓ Сiнгх. "Ваша невялiкая спроба збiць з панталыку была праведзена па-майстэрску!"
  
  "Што ж, яшчэ раз дзякуй", - сказаѓ Барнетт, усмiхаючыся. "Ты быѓ там?"
  
  "Ах, так", - сказаѓ Сiнгх. "Вы, вядома, не пазналi б мяне, апранутага ѓ дхоти i дзелавiта загружающего скрынi з скарбамi. Я быѓ усяго толькi дэкарацыяй - чорнарабочым на асле".
  
  Барнетт ткнуѓ у яго пальцам. " Ты...
  
  "Сапраѓды," пагадзiѓся iндзеец. " Такая жыццё.
  
  Мiстэр Моуз з'явiѓся ѓ дзвярах кабiнета. "Мiстэр Шэрлак Холмс тут i хацеѓ бы пагаварыць з вамi", - паведамiѓ ён прафесару.
  
  " Ах так, Холмс. Яго чакаюць, " сказаѓ Марыярцi. " Запрасiце яго.
  
  Холмс прайшоѓ праз дзверы да стала Марыярцi, не звяртаючы ѓвагi на прысутнасць каго-небудзь яшчэ ѓ пакоi. "Цяпер я злавiѓ вас, прафесар Марыярцi!" - усклiкнуѓ ён. "Прафесар злодзеяѓ!"
  
  Марыярцi ѓсмiхнуѓся. "Мiстэр Холмс," сказаѓ ён. " Дазвольце мне прадставiць...
  
  " Вашы сябры? Холмс усмiхнуѓся. "Я неѓзабаве прадстаѓлю вас суддзi - i добрым брытанскiм прысяжным. Вы зайшлi занадта далёка!"
  
  "Аб чым мы гаворым?" Мякка пацiкавiѓся Марыярцi. "Цi ёсць у вас нейкая мэта за гэтай тырадай, або проста вы з'елi што-то, што вам не падабаецца?"
  
  "Гэтая статуэтка," сказаѓ Холмс. " Гэтая цацанка. Бронзавая статуэтка багiнi Розумы, аднаго з мужа i жонкi Шывы. Па словах лорда Растануць, яна варта тысячы. Гэта адзiн з двух iдэнтычных фрагментаѓ, узрост якiх перавышае тысячу гадоѓ. Холмс сверился з шматком паперы, якi насiѓ з сабой. - Адзiн належаѓ лорду Исту, а iншы - махарадже Раджастана. - Ён падняѓ вочы i злосна паглядзеѓ на Марыярцi. "I як жа адно з гэтых неацэнных твораѓ трапiла ѓ вашыя рукi?" Ён усмiхнуѓся i скрыжаваѓ рукi на грудзях.
  
  "Дазвольце мне прадставiць вас," сказаѓ Марыярцi, паказваючы на Сiнгха, " Махарадже Раджастана. Ваша Высокасць, мiстэр Шэрлак Холмс. Трохi невежлив, але добры, салiдны следчы. Калi яго магчымасцi не перавышаюць яго магчымасцяѓ."
  
  Iндзеец працягнуѓ руку. " З задавальненнем, мiстэр Холмс, - сказаѓ ён. " Я, вядома, чуѓ пра вас.
  
  Холмс злосна паглядзеѓ на Махараджу, а затым зноѓ на Марыярцi. Ён уздыхнуѓ, i на яго твары з'явiлася выраз пакоры. " Я ѓпэѓнены, у вас ёсць якiя-небудзь спосабы, каб iдэнтыфiкаваць сябе? - спытаѓ ён Махараджу.
  
  "Ну, вядома", - пагадзiѓся Махараджа, дастаючы пашпарт. "Калi ёсць якiя-небудзь сумневы, то мяне ведае лорд Пиндхерст, мiнiстр па справах iмперыi яе вялiкасцi, а таксама яе вялiкасць каралева Вiкторыя. Сапраѓды, я сёння абедаѓ з ёй".
  
  "Я ѓпэѓнены, што вы гэта зрабiлi", - сказаѓ Холмс, вяртаючы дакумент Махарадже. "I я ѓпэѓнены, што вы падарылi статуэтку прафесара Марыярцi. Я нават не буду пытацца ѓ вас, якую паслугу аказаѓ прафесар наѓзамен, ваша высокасць. Рады пазнаёмiцца з вамi, нягледзячы на, э-э, абставiны. Ён зноѓ павярнуѓся да Марыярцi. "У гэтым моманце ёсць пэѓная непазбежнасць, прафесар. Мне трэба было гэтага чакаць, але я заѓсёды быѓ аптымiстам".
  
  "Мне шкада расчароѓваць вас", - прамармытаѓ Марыярцi.
  
  "У мяне не было магчымасцi належным чынам падзякаваць вас за тое, што прыйшлi мне на дапамогу ѓ тым пекле", - сказаѓ Холмс. "Гэта было вельмi па-спартыѓнаму з вашага боку".
  
  "Не думайце пра гэта", - сказаѓ Марыярцi. "Што вы там рабiлi, Холмс? Гэта было нечаканае задавальненне".
  
  "Вы ж не думаеце, што вы адзiны, хто чытае калонкi "Агонiя", цi не так?" - Спытаѓ Холмс. " Я - запазычыѓ- адну з гэтых прыгожых медалёѓ у каго-то, каму яна нейкi час не спатрэбiцца, пакiнуѓ яго мiрна ляжаць у кустах i ѓвайшоѓ. Дарэчы, прафесар, гэты хлопец, Чардино, ён быѓ забойцам, цi не так?
  
  "Так яно i было", - пагадзiѓся Марыярцi.
  
  "Зразумела". Холмс на iмгненне задумаѓся. "Забойства нельга апраѓдаць нi пры якiх абставiнах, але ёсць некаторыя, якiя падыходзяць блiжэй, чым iншыя. Цi ёсць што-небудзь, што мы павiнны зрабiць - я маю на ѓвазе, у сувязi з яго смерцю?
  
  "Я распараджаюся яму ѓсталяваць надмагiлле побач з магiлай яго дачкi", - сказаѓ Марыярцi. "Вы можаце ѓнесцi свой уклад".
  
  "Што там будзе напiсана?" - Спытаѓ Холмс.
  
  "Я думаю, "Любiць бацька', " адказаѓ Марыярцi.
  
  "Я падпiшуся", - сказаѓ Холмс. "Ён, несумненна, быѓ такiм".
  
  "Трохi навiн, якiмi вы, магчыма, захочаце падзялiцца са сваiмi сябрамi ѓ Скотленд-Ярдзе", - сказаѓ Марыярцi. "Адзiн з гэтых д'яблаѓ Пякельнага полымя пазбег выбуху".
  
  "Так?" Сказаѓ Холмс.
  
  " Так. Палкоѓнiк Моран бачыѓ, як ён выбiраѓся з-пад абломкаѓ, i пазнаѓ яго, але ѓ мiтуснi ён збег.
  
  "Хто гэта быѓ?"
  
  " Лорд Крэсаѓ Дарби. Палкоѓнiк Моран ведаѓ яго шмат гадоѓ таму ѓ Iндыi.
  
  " Плантагенет! - Ускрыкнуѓ Холмс.
  
  "Гэта той хлопец", - пагадзiѓся Марыярцi. "Палкоѓнiк Моран называе яго самым небяспечным чалавекам, якога ён калi-небудзь ведаѓ. Любiць рэзаць прастытутак. Я б параiѓ вам прыкласцi намаганнi, каб знайсцi яго, iнакш мы атрымаем ад яго вестку такiм чынам, якi нам не спадабаецца.
  
  "Я перадам паведамленне далей", - сказаѓ Холмс. "Што ж, бывайце, джэнтльмены". Ён насунуѓ на вочы капялюш на галаву i павярнуѓся, каб сысцi.
  
  "Прыходзь як-небудзь зноѓ i развлеки нас", - сказаѓ Марыярцi. "Au revoir, Holmes."
  
  "Прашу прабачэння, сэр", сказаѓ мiстэр Моуз, калi Холмс прайшоѓ мiма яго. "Толькi што прыбыѓ пасыльны з акругi з гэтым". Ён працягнуѓ канверт. " Яно адрасавана мiстэру Барнетту.
  
  Барнетт выхапiѓ паперку з рук мiстэра Моуса. Падобна на тое- гэта, безумоѓна, быѓ почырк Сесили. Ён разарваѓ яго.
  
  Толькi адно слова на шчыльнай паперы ѓнутры: Так.
  
  " Злавiце яго, хто-небудзь! - Крыкнуѓ Марыярцi. " Дапамажыце яму сесцi на крэсла. Мiстэр Моуз, прынясiце брэндзi. Я думаю, небараку трэба выпiць!
  
  IНФАРМАЦЫЯ ПРА АђТАРА
  
  
  
  Мичаэль Курланд - аѓтар больш за трыццаць кнiг, але, мабыць, найбольш вядомы сваёй серыяй раманаѓ з прафесарам Марыярцi ѓ галоѓнай ролi. Першы том, "Пякельнае прылада", быѓ намiнаваны на прэмiю Эдгара i атрымаѓ выдатныя водгукi, у тым лiку ад Айзека Азiмава: "Майкл Курланд зрабiѓ Марыярцi цiкавей, чым Дойл калi-небудзь рабiѓ Холмса". За iм рушылi ѓслед "смерць ад газавага лiхтара", "Вялiкая гульня", "Iмператрыца Iндыi" i "Хто думае лiха", апублiкаваныя за больш чым трыццацiгадовы перыяд.
  
  Курланд таксама добра вядомы як пiсьменнiк-фантаст, аѓтар кнiг "Дзяѓчынка-аднарог", а таксама бэстсэлераѓ "Дзесяць маленькiх чараѓнiкоѓ" i "Даследаванне магii", сумленных дэтэктыѓных гiсторый, дзеянне якiх разгортваецца ѓ свеце, дзе дзейнiчае магiя. Ён рэдагаваѓ некалькi анталогiй пра Шэрлака Холмсе i напiсаѓ навукова-папулярныя кнiгi, такiя як як раскрыць забойства: даведнiк крымiналiста. Ён жыве ѓ Калiфорнii.
  
  ТАКСАМА ДАСТУПНА ђ TITAN BOOKS
  
  РАМАНЫ ПРАФЕСАРА МАРЫЯРЦI
  МАЙКЛ КУРЛАНД
  
  Захапляльны i красамоѓны дэтэктыѓны серыял з удзелам заклятага ворага Шэрлака Холмса, прафесара Джэймса Марыярцi. З дапамогай амерыканскага журналiста Бенджамiна Барнэта i яго сумна вядомай сеткi iнфарматараѓ, злачынцаѓ i 'спецыялiстаѓ' Марыярцi паказвае сябе значна большым, чым проста "Напалеонам злачыннасцi", якiя працуюць па абодва бакi закона, але заѓсёды ѓ сваiх уласных мэтах.
  
  Пякельнае прылада
  Смерць ад газавага лiхтара
  Вялiкая гульня (лiпень 2014)
  Iмператрыца Iндыi (верасень 2014)
  Хто думае зло
  
  ТЫТАНBOOKS.COM
  
  ПАХВАЛА РАМАНАђ МАРЫЯРЦI
  
  "Майкл Курланд зрабiѓ Марыярцi цiкавей, чым Дойл калi-небудзь рабiѓ Холмса". Айзек Азiмаѓ
  
  "Гэтак жа паспяховы, як i яго папярэднiкi, у ажыѓленнi Еѓропы канца святла".... дзеянне разгортваецца падобна сучаснаму шпiёнскай трылеру ". Спiс кнiг
  
  "Цудоѓна складаны i шчодра вознаграждающий раман"... дастаткова Сюрпрызаѓ... Гэта не звычайная стылiзацыя пад Холмса... Незвычайныя задавальнення, якiя дае такое напiсанне ". Publishers Weekly
  
  "Курланд пiша ѓ стылi , якi можа заслужыць хвалу толькi ад нерэгулярных работнiкаѓ Бэйкер - стрыт... З якога б нябеснага фарпоста ён цяпер нi знаходзiѓся, Конан Дойл, павiнна быць, выпраменьвае сваё адабрэнне ". Кнiжнае агляд Заходняга ѓзбярэжжа
  
  "У свеце, якi часам здаецца перапоѓненым стилизациями, сапраѓды прыемна знайсцi аѓтара з новай iдэяй, якая прадстаѓлена з некаторай вынаходлiвасцю". Baker Street Journal
  
  "Для чытачоѓ, якiм падабаецца Шэрлак Холмс, i для тых, хто любiць вiктарыянскi дэтэктыѓныя трылеры, "Смерць пры газавым святле" - выдатны буйабес, якi трэба смакаваць патроху". Кабiнетны дэтэктыѓ
  
  "Раманы Курланда - гэта захапляльны новы погляд на свет Шэрлака Холмса". Дункан (Аклахома) Банэр
  
  ТЫТАНBOOKS.COM
  
  ШЭРЛАК ХОЛМС
  Спараджэнне начных кашмараѓ
  
  ДЖЭЙМС ЛАВГРОУВ
  
  Серыя выбухаѓ абрынулася на Лондан, прычынiѓшы незлiчоныя шкоду i выносячы жыцця. Тым часам была заѓважаная дзiѓна апранутая фiгура, бродящая па дахах i брудных завулках сталiцы. Шэрлак Холмс лiчыць, што гэты дзiѓны чалавек у масцы можа быць ключом да нападаѓ. Ён рухаецца з незвычайнай спрытам сучаснага дамкрата на пружинистых абцасах. Ён валодае зброяй i даспехамi беспрэцэдэнтнай складанасцi. Ён вядомы толькi пад iмем барон Кошемар, i ён здаецца ѓвасабленнем злачыннасцi i подласцi. Але цi так ён на самай справе, якiм здаецца? Холмс i яго верны спадарожнiк доктар Ватсан вось-вось адправяцца ѓ адно з сваiх самых дзiѓных i хвалюючых прыгод.
  
  ТЫТАНBOOKS.COM
  
  ШЭРЛАК ХОЛМС
  Багi вайны
  
  ДЖЭЙМС ЛАВГРОУВ
  
  1913. Згушчаюцца хмары вайны. Вялiкiя iмперыi свету змагаюцца за перавага. Еѓропа ѓ роспачы, парахавая бочка, якая чакала iскры. Цела выяѓлена на беразе нiжэй Бiзуны-Хед, усяго ѓ мiлi ад катэджа для састарэлых Шэрлака Холмса. Мясцовая палiцыя перакананая, што гэта самагубства. Ахвяра, малады чалавек, якi нядаѓна перажыѓ расчараванне ѓ каханнi, а Бiзуны-Хед сумна вядомы як месца, дзе адчайныя кiдаюцца насустрач сваёй смерцi. Але Холмс падазрае забойства. У ходзе расследавання яны з Уотсанам раскрываюць змова з шакавальнымi наступствамi. Падобна на тое, ёсць некаторыя людзi, якiя не толькi актыѓна вiтаюць iдэю сусветнай вайны, але i шукаюць боскай дапамогi, каб ѓвасобiць яе ѓ рэальнасць...
  
  
  
  ДАСТУПНА ђ ЧЭРВЕНI 2014 ГОДА
  
  ТЫТАНBOOKS.COM
  
  ШЭРЛАК ХОЛМС
  Воля мёртвых
  
  ДЖОРДЖ МАН
  
  Багаты пажылы чалавек разбiѓся да смерцi, i яго завяшчанне нiдзе не знойдзена. Трагiчны няшчасны выпадак або што-то больш злавеснае? Пляменнiк нябожчыка прыходзiць на Бэйкер-стрыт прасiць дапамогi Шэрлака Холмса. Ён баiцца, што без завяшчання застанецца без гроша ѓ кiшэнi, i ѓсе спадчыну пяройдзе да яго стрыечнаму брату. Але як толькi Холмс i Ватсан пачынаюць сваё расследаванне, з'яѓляецца таямнiчы новы прэтэндэнт на спадчыну. Даказвае гэта, што стары быѓ забiты? Тым часам iнспектар Чарльз Бейнбридж спрабуе раскрыць справу "жалезных людзей", механiчных гiгантаѓ на паравой цязе, якiя здзяйсняюць дзёрзкiя рабавання ювелiрных вырабаѓ. Але як спынiць машыну, якая не адчувае болю i не мае патрэбу ѓ адпачынку? Яму таксама, магчыма, прыйдзецца звярнуцца да вопыту Шэрлака Холмса.
  
  ТЫТАНBOOKS.COM
  
  ШЭРЛАК ХОЛМС
  Скрыначка для Духаѓ
  
  ДЖОРДЖ МАН
  
  Лета 1915 года. Калi цэпелiны пралiваюць смяротны дождж на даху Лондана, вядомыя члены грамадства пачынаюць паводзiць сябе хаатычна: член парламента кiдаецца голым у Тэмзу пасля вымаѓлення пранямецкай прамовы ѓ Палаце прадстаѓнiкоѓ; старшы ваенны саветнiк прапануе здацца, перш чым скармiць сябе тыгру ѓ лонданскiм заапарку; знакамiтая суфражистка раптам адракаецца ад жаночага вызвольнага руху i кiдаецца пад цягнiк.
  
  
  
  ДАСТУПНА ђ ЖНIђНI 2014 ГОДА
  
  ТЫТАНBOOKS.COM
  
  ШЭРЛАК ХОЛМС
  Армiя доктара Мора
  
  ГАЙ АДАМС
  
  На вулiцах Лондана знаходзяць мёртвыя цела з ранамi, якiя можна растлумачыць толькi працай лютых iстот, якiя не з'яѓляюцца выхадцамi горада. Шэрлака Холмса наведвае яго брат Майкрофт, якi выдатна ведае, што цела з'яѓляюцца вiзiтнай карткай доктара Мора, вивисекциониста, якi працаваѓ на брытанскi ѓрад, iдучы па слядах Чарльза Дарвiна, да таго, як яго эксперыменты прыцягнулi негатыѓнае ѓвагу i праца была спыненая. Майкрофт лiчыць, што эксперыменты Мора працягваюцца, i ён даручае свайму брату высачыць вучонага-махляра, перш чым сiтуацыя абвострыцца яшчэ больш.
  
  ТЫТАНBOOKS.COM
  
  ШЭРЛАК ХОЛМС
  Дыханне Бога
  
  ГАЙ АДАМС
  
  У снезе знойдзена раздушанае да смерцi цела. Паблiзу ад яго няма слядоѓ, як быццам чалавека забiѓ сам паветра. Гэта першае з серыi нападаѓ, у вынiку якiх была забiтая жменька самых вядомых лонданскiх акультыстаѓ. Расследуючы гэтую справу, Шэрлак Холмс i доктар Ватсан адпраѓляюцца ѓ Шатландыю, каб сустрэцца з адзiным чалавекам, якi, як iм сказалi, можа дапамагчы: Алiстера Кроѓлi. Па меры таго як цёмныя сiлы атачаюць iх, рацыяналiстычным перакананнi Холмса пачынаюць падвяргацца сумневу. Неверагодныя i бязбожнiкi iдуць па iх следзе, збiраючы групу самых вопытных акультных розумаѓ у краiне: доктара Джона Сайленса, так званага "Доктара-экстрасэнса"; даследчыка звышнатуральнага Томаса Карнакки; эксперта па рунам i демонолога Джулiяна Карсвелла.
  
  ТЫТАНBOOKS.COM
  
  ПРАФЕСАР Марыярцi
  Сабака Д ' Эрбервиллей
  
  КIМ НЬЮМАН
  
  Уявiце сабе перакручаных злых двайнят Холмса i Ватсана, i вы атрымаеце небяспечны дуэт прафесара Джэймса Марыярцi - падступнага, змееподобного, неверагодна разумнага, жахлiва непрадказальнага - i палкоѓнiка Себасцьяна 'Башера' Марана - жорсткага, неполиткорректного, распуснае. Разам яны кiруюць лонданскай злачыннасцю, валодаючы як палiцыяй, так i злачынцамi.
  
  Унiверсальны магазiн для ѓсяго незаконнага, ад забойстваѓ да высакакласных рабаванняѓ, Марыярцi i Моран прымаюць паток гнюсных наведвальнiкаѓ у сваiх пакоях на Кондуит-стрыт, ад хрысцiянскiх фанатыкаѓ Амерыканскага Захаду да крыважэрных Сi Фан i парыжскiх вампiраѓ, а таксама нейкай мiс Iрэн Адлер...
  
  "Гэта дасцiпныя, часта вясёлыя рэчы. Аѓтар адлюстроѓвае непрыстойную адваротны бок цывiлiзаванага свету Холмса, высмейвае "запрошаных зорак' з сучасных раманаѓ i ѓрываецца на тэрыторыю больш залiмiтавую, чым нават адважваѓся Конан Дойл ". Файнэншл Таймс
  
  "[A] Разумная, вясёлая сумесь цэлага шэрагу лiтаратурных крынiц... Гэта экстравагантна жудаснае, гатычную i гратэскнае твор". The Independent
  
  ТЫТАНBOOKS.COM
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"